ارائه گزارش افزایش صادرات نفت در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت

در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، گزارشی از روند افزایش فروش و صادرات نفت در دولت سیزدهم ارائه شد. سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت، بر اهمیت رصد مستمر همه ابعاد اقتصاد کلان همراه با تحلیل وضع موجود تأکید و خواستار اتخاذ سیاست های متناسب همراه با برنامه ریزی و اجرای هماهنگ و سریع در بخش های مختلف شد. رئیس جمهوری با تأکید بر اهتمام جدی دولت برای تحقق عملی دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در زمینه مانع زدایی از تولید و پشتیبانی ها اظهار کرد: بسته پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت در این زمینه، باید بسرعت تصویب و اجرایی شود. در این نشست، همچنین گزارشی از روند افزایش فروش و صادرات نفت در دولت سیزدهم ارائه شد.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه:

قراردادهای ایران و چین افقی روشن در روابط راهبردی دو طرف ایجاد می کند

 سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه معاون بانک مرکزی، معاون وزیر نفت و معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در سفر وزیر امور خارجه به چین حضور داشتند، گفت: امیدواریم قراردادهایی که مذاکرات اجرایی شدن آن آغاز شده است، افقی را در روابط راهبردی دو کشور ایران و چین باز کند.

سعید خطیب زاده درباره اجرایی شدن تفاهم ۲۵ ساله بین ایران و چین گفت: به طور اساسی منطق این تفاهمنامه، ایجاد نقشه راهی برای همکاری های بلندمدت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است.

وی افزود: ارتقای روابط، به مشارکتی راهبردی بین ایران و چین نیاز دارد و این توافقنامه، نیازمند اجرایی شدن بندهای مختلف آن در زمینه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، پارلمانی، قضایی و مانند اینها بود که به کار جدی نیاز داشت.

سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در پنج ماه گذشته در دولت به طور ویژه وزارتخانه های مختلف مسؤول این شدند که روی قراردادهای گوناگون کار کنند، تصریح کرد: از اینجا به بعد، این تفاهمنامه باید وارد کار قراردادی و اجرایی می شد که با تمرکز ویژه دولت این اتفاق افتاد و دو طرف تفاهم کردند که آغاز اجرایی شدن تفاهم را اعلام کنند. خطیب زاده با اشاره به دیدار وزیر امور خارجه کشورمان با همتای چینی گفت: در این ملاقات، مهم ترین توافق ها به این منجر شد که هر دو طرف به طور رسمی اعلام کنند: «اجرای توافق ها آغاز شده» و من فکر می کنم مردم دو کشور، نتایج آن را بزودی خواهند دید.

 

رئیس کل بانک مرکزی:

حجم فروش نفت و فرآورده های نفتی بهتر شده است

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه درآمدهای دولت از فروش نفت و مشتقات آن، منابع خوبی برای تأمین مالی دولت به شمار می آید، گفت: هم اکنون حجم فروش نفت و فرآورده های نفتی نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است.

علی صالح آبادی با بیان اینکه شرایط اقتصادی کشور به گونه ای است که هم اکنون نرخ تورم رو به کاهش است، گفت: در حوزه ارز از تعادل خوبی برخورداریم، این تعادل به گونه ای بوده که در ماه های اخیر بیش از تقاضا، عرضه ارز را شاهد بوده ایم و این آرامش بازار ارز بر تورم اثرگذار خواهد بود. وی نرخ رشد اقتصادی کشور در ۶ ماه نخست امسال را ۳.۳ درصد اعلام کرد و افزود: بخش زیادی از این رقم، به سه ماه نخست سال مربوط می شود و سه ماه دوم سال به دلیل قطعی برق، با رشد اقتصادی کمتری روبه رو بودیم؛ زیرا تولید کشور تحت تأثیر قطعی برق قرار گرفته بود.

رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: در بخش صادرات غیرنفتی در سامانه نیما، شاهد عرضه ارز ۲۳ میلیارد دلار کالا بوده ایم که این رقم نسبت به پارسال ۶۷ درصد رشد نشان می دهد، در بازار متشکل ارزی هم یک ونیم میلیارد دلار عرضه ارز انجام شده که این مقدار نسبت به سال گذشته ۲۷۴ درصد رشد داشته است.

صالح آبادی ادامه داد: هم اکنون درآمدهای مالیاتی و جلوگیری از فرارهای مالیاتی، همچنین درآمدهای دولت از فروش نفت و مشتقات آن، منابع خوبی برای تأمین مالی دولت به شمار می آید.

وی درباره ثبات نرخ ارز در بودجه سال آینده اظهار کرد: هم اکنون فروش نفت و فرآورده های نفتی نسبت به گذشته خیلی بهتر شده، از سوی دیگر قیمت نفت هم مهم است. به عنوان نمونه، قیمت نفت برنت هم اکنون بالای ۸۶ دلار است و قیمت نفت که در بودجه مبنا قرار گرفته، بسیار پایین تر از این عدد است و اینکه گفتم مفروضات بودجه سال آینده، معقول است؛ زیرا پیش بینی کردیم که تحت هر شرایطی، برنامه ریزی را به گونه ای انجام دادیم که با فرض تداوم شرایط کنونی و با مفروضاتی که در بودجه پیش بینی شده، سال آینده وضع از امسال بهتر خواهد بود.

 

در لایحه بودجه ۱۴۰۱

نحوه محاسبه قیمت گاز خوراک پتروشیمی ها اصلاح شد

هیأت دولت، لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ درباره نحوه محاسبه قیمت گاز خوراک پتروشیمی ها را اصلاح کرد. در نشست هیأت دولت مصوب شد، فرمول محاسبه قیمت گاز خوراک پتروشیمی ها مانند سال ۱۴۰۰ محاسبه و اعمال شود. قیمت گاز سوخت پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و صنایع پایین دستی، مجتمع های احیای فولاد و مصارف مربوط به یوتیلیتی شامل برق، آب، اکسیژن و... آنها معادل ۴۰ درصد قیمت خوراک گاز پتروشیمی است و صنایع سیمان و دیگر صنایع معادل ۱۰ درصد قیمت خوراک پتروشیمی ها تعیین می شود. معادل کاهش در منابع ناشی از این تصمیم نیز باید به صورت کاهش در مصارف تبصره (۱۴) اعمال شود.

 

مشارکت همگانی برای عمل به مسؤولیت های اجتماعی در خرمشهر

مدیران عامل شرکت نفت و گاز اروندان و پالایش نفت آبادان در نشستی مشترک، با اشاره به اهمیت ایفای مسؤولیت های اجتماعی، بر افزایش سطح تعاملات و انجام فعالیت های عام المنفعه در شهرستان خرمشهر تاکید کردند. نادر عمیدزاده، فرماندار شهرستان خرمشهر در این دیدار، با اشاره به پروژه های عمرانی پیش روی این شهرستان، راه برون رفت از کمبودهای زیربنایی را هم افزایی و مشارکت همه سازمان ها در انجام مسؤولیت های تعریف شده دانست.

 عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در این دیدار خواستار تداوم همکاری ها و بالا بردن تعاملات در حوزه مسؤولیت های اجتماعی و خدمت مضاعف به مردمان شهرستان خرمشهر و آبادان و همچنین بهره مندی کارکنان شرکت اروندان از امکانات رفاهی و خدماتی موجود شرکت پالایش نفت آبادان شد.

 

رئیس سازمان برنامه و بودجه:

ایران می تواند بازار انرژی کشورهای آمریکای لاتین را تامین کند

 رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: ایران با رتبه یک مجموع ذخایر نفت و گاز، از محوری ترین بازیگران سال های آینده بازار انرژی خواهد بود. سیدمسعود میرکاظمی، در دیدار با سفیر برزیل در تهران گفت: در دولت سیزدهم، ارتقای روابط اقتصادی با کشورهای آمریکای لاتین از جمله برزیل اهمیت زیادی دارد و ایران همسو با توسعه متوازن، روابط اقتصادی خود با کشورهای مختلف را گسترش می دهد. وی با بیان اینکه از افزایش مبادلات اقتصادی، هر دو کشور ایران و برزیل نفع خواهند برد، افزود: شاید بسیاری از کشورهای دنیا، ایران را به ظرفیت های نفت و گاز بشناسند؛ اما امروز ایران در حوزه های مختلف از جمله نانوفناوری، هوافضا، پزشکی و دیگر رشته ها ظرفیت های زیادی دارد. رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: بعضی از کشورهای حاشیه خلیج فارس با یک تماس آمریکا، قراردادهای نفت و گاز خود با کشورهای دیگر را به هم می زنند؛ اما ایران به عنوان یک بازیگر مستقل حوزه انرژی می تواند نقشی مهم در تأمین امنیت انرژی کشورهای آمریکای لاتین ازجمله  برزیل ایفا کند. میرکاظمی با بیان اینکه ایران تا ۱۵۰ سال آینده امکان برداشت از ذخایر نفت و گاز را دارد، گفت: عمر بسیاری از چاه های نفت کشورهای نفت خیز به بالای ۵۰ سال رسیده و بعضی از کشورها تنها تا ۵۰ سال آینده نفت دارند؛ اما ایران با رتبه یک مجموع ذخایر نفت و گاز، از محوری ترین بازیگران سال های آینده بازار انرژی خواهد بود.  لودمار گونسالوش آگیلارنتو نیز در این دیدار، با اشاره به اهمیت ایران در منطقه گفت: تحریم های آمریکا هم حتی مانع توسعه روابط ایران و برزیل نخواهد شد. ما در همین مدت، مبادلات اقتصادی خوبی داشتیم؛ هرچند ظرفیت دو کشور بسیار فراتر از سطح کنونی است. سفیر برزیل در تهران افزود: وقتی وارد ایران شدم، از توسعه ایران با وجود تحریم های مداوم اقتصادی شگفت زده شدم. به نظرم در جهان کمتر کشوری وجود دارد که بتواند با وجود مشکلات تحریم، به این سطح از پیشرفت برسد. وی با اشاره به تشکیل کارگروه های ویژه بین دو کشور برای افزایش مبادلات تجاری، اظهار کرد: سال آینده ما یکصدوبیستمین سال روابط دو کشور را جشن خواهیم گرفت و امیدوارم روابط اقتصادی تا آن زمان رشد خوبی داشته باشد.

 

بررسی مسائل حوزه نفت و روابط مالی آن با دولت

 سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۱ مجلس با بیان اینکه در این کمیسیون، مسائل حوزه نفت و روابط مالی آن با دولت بررسی شد، گفت: نمایندگان، دولت را مکلف کردند در صورت فروش مازاد نفت خام تا سقف ۵.۵ میلیارد یورو، منابع حاصله را صرف حمایت از تولید و پروژه های پیشران کند.

رحیم زارع گفت: تبصره (یک) لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در حوزه نفت و روابط مالی آن با دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت و دولت مکلف شد در صورت افزایش منابع حاصل از فروش نفت به همان میزان، سقف فروش اوراق اسلامی را کاهش دهد.

وی افزود: در این نشست، به وزارت نفت مجوز داده شد از محل افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان، برای طرح های توسعه ای و تثبیت این پالایشگاه اقدام کند.

سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ تصریح کرد: همچنین دولت مکلف شد تا سقف ۴.۵ میلیارد یورو برای پرداخت تعهدات خود به اشخاص حقیقی و حقوقی و  پیشرفت آبادانی کشور و محرومیت زدایی از محل تحویل میعانات گاز و نفت خام صادراتی به قیمت روز تسویه مالی لازم را انجام دهد.

زارع اظهار کرد: نمایندگان در این نشست، دولت را مکلف کردند که در صورت فروش مازاد نفت خام تا سقف ۵.۵ میلیارد یورو، منابع حاصله را صرف تولید مسکن، رفع تنش آبی، اشتغالزایی، حمایت از تولید و پروژه های پیشران جدید مانند خطوط ریلی، بنادر راهبردی، توسعه فعالیت میدان های نفت و گاز مشترک و افزایش نیروگاه ها کند.

وی با تأکید بر اینکه از محل ۵.۵ میلیارد یورو نیز مبلغ یک میلیارد یورو برای افزایش ظرفیت پالایشگاه های بخش خصوصی در نظر گرفته شد، گفت: همچنین از محل ۵.۵ میلیارد یورو برای پرداخت سهم ۴۰ درصدی صندوق توسعه ملی و ۱۴.۵ درصد سهم شرکت ملی نفت به عنوان نفت خام قابل انتقال به غیر در اختیار آنها قرار گرفت تا به فروش برسانند.

سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: طبق مصوبه های این کمیسیون، به بانک های دولتی اجازه داده شد که سال آینده، کارگزار فروش ارزهای حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، خالص صادرات و فرآورده های نفتی شود.

زارع افزود: این اجازه در خصوص ارزی خواهد بود که از صادرات نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی حاصل می شود.

وی تصریح کرد: همچنین اجازه داده شد، سال آینده ۲ درصد از یک دوازدهم هزینه های شرکت های دولتی، بانک ها و مؤسسه های انتفاعی وابسته به دولت از منابع بودجه عمومی دولت استفاده شود. سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در این نشست، به دولت اجازه داده شد با رعایت برنامه ششم توسعه، از تسهیلات تأمین مالی خارجی (فاینانس) برای طرح های عمرانی تا سقف ۳۰ میلیارد یورو استفاده کند.