منظره همیشه وجود دارد و فرصت عکس گرفتن از دکل حفاری عموما هست اما یک بار می توان رعد و برق را در خانگیران ثبت کرد. مجموع اینها هدف و انگیزه مرا از عکاسی شکل می دهند.

  عکاسی چقدر می تواند در علوم اجتماعی و انسانی ما تاثیر بگذارد؟

بگذارید خاطره ای از عکاسی ام بگویم. حین عکاسی در منطقه سرخس، در یکی از روستاها، با کارگری آشنا شدم که به کبوترها علاقه زیادی داشت، چون باید یک روایت از او ثبت می کردم به خانه این مرد رفتم و عکاسی می کردم. چند روز بعد شنیدم که کبوترهای او را دزدیدند و او دیگر نگذاشت عکاسی کنم و یا به نوعی دیگر شوق در او نبود. در عکس هایم سه شات از او انتخاب کردم. آن کارگر دو، سه روز بیمار بود و اصلا حال خوشی نداشت. دانش جامعه شناسی و علوم انسانی ما اکنون اندکی ضعیف شده است. ما باید بتوانیم دیدگاه های باز و نگاه های مختلف را دریابیم و با آدم هایی مختلف و سلیقه های متفاوت ارتباط بگیریم. جامعه شناسان و اهالی علوم انسانی با همین توجه ها و شناخت های میدانی است که باید بتوانند برای هر کدام از انسان های اجتماع ما خوراک و راهنما داشته باشند. اگر یک کشور بخواهد به پیشرفت برسد، مسیرش از سرمایه انسانی می گذرد و سرمایه انسانی باید جهت بگیرد، چه کسی جز جامعه شناس و متخصص علوم انسانی باید این کار را انجام دهد، در این مسیر آموزش و پرورش هم اهمیت بالایی دارد.

  به نظر می رسد روایتی باید در کار باشد تا عکاسی مستند اجتماعی شکل بگیرد، اینطور نیست؟

بله باید بتوانید داستان و روایت را با عکس بیان کنید. باید فرم را پیدا کنید تا بتوانید حرف بزنید. عکاسی مستند اجتماعی و روایت گونه، می تواند مشکلات و معضلات را برجسته کند و نشان دهد. در حقیقت این ژانر عکاسی به سبک زندگی خیلی نزدیک می شود و با این نوع می توان  فراتر از مفاهیم ظاهری به دنیا نگاه کرد.

  بیشتر از خودتان برایمان بگویید؛ چند فرزند دارید و همسرتان به چه کاری مشغولند؟

همسرم در مراحل پایانی دکترای برنامه ریزی شهری است و رئیس واحد پیمان در اداره کل راهداری و حمل و نقل استان تهران است. دو فرزند دارم یک دختر 17 ساله که در آستانه کنکور است و یک پسر شش ساله که کلاس اول دبستان را تجربه می کند. پسرم در فضای موجودات فضایی و داستان های تخیلی است و دخترم هم تلاش دارد تا به اهداف زندگی اش برسد.

  به عنوان یک پدر که فرزند کنکوری دارید، نگاهتان به کنکور چگونه است؟ 

کنکور بزرگ ترین مانع برای پرورش استعدادهای بچه هاست. شاید دخترم علاقه دارد پزشک شود و می دانم که معتقد است برای جامعه و مردمان سرزمینم مفید باشد. نگاهش برایم ارزشمند است و برای دسترسی به هدفش به او کمک خواهم کرد. اما به نظرم اگر چهار سال از وقت ارزشمند و طلایی دبیرستان برای کنکور مصرف شود، شیوه صحیحی نیست. این شیوه آموزشی را برای فرزندان سرزمینم ساخته اند. معتقدم کارکنان صنعت نفت و همکاران زحمتکش ما اصلا و ابدا به فرزندشان نگویند که چه باید بکنند. بچه ها خودشان باید مسیرشان را پیدا کنند. پدر و مادر باید فقط زمینه سازی کنند. در دوره کنکور خودم هم همین بود، هیچگاه نتوانستم هیچ استعدادی را در خودم بارور کنم و نتوانستم هیچ کاری جز درس خواندن را انجام دهم. الان امکانات هست اما سد کنکور باید بشکند. اگر بشکند و مسیر باز شود، فضای استعدادیابی بسیار خوبی شکل خواهد گرفت. چند وقت پیش یکی از مدیران آموزش و پرورش به درستی می گفت که باید50 درصد رشته های مدارس را به کار و دانش تبدیل کنیم. این رشته هاست که می تواند زمینه های بروز استعدادهای بچه های ایرانی ایجاد کند. توصیه ام به همه کارکنان این است که اگر می بینند که فرزندشان یک فضایی و استعدادی دارد، به او میدان دهند. هیچگاه به او نگویند که تو به علاقه ات نمی رسی.

   همکارانتان را نیز در عکاسی راهنمایی می کنید؟

با نمایشگاهی که در مدیریت اکتشاف برپا شد، چند نفر از همکاران آمدند و خواستند عکاسی را علمی شروع کنند. حالا هم در حد خودم آنها را راهنمایی می کنم. ما کنار کار صنعتی و سختمان می توانیم کار دیگری را نیز دنبال کنیم. این را دقت داشته باشیم که استعداد همه چیز نیست بلکه ممارست و پشتکار و پیگیری خیلی مهم است. من معتقد نیستم که تنها عملیات است که سختی کار دارد بلکه در هر کاری سختی وجود دارد، باید میدانی وجود داشته باشد. بیشتر از همه دلیلم برای مصاحبه با مشعل این بود که می شود کار کرد و هر کسی در هر زمینه ای می تواند با تلاش به خواسته هایش جامه عمل بپوشاند.

  غیر از ژانر مستند اجتماعی در عکاسی چه حوزه دیگری را دوست داشتید در این هنر دنبال کنید؟

خیلی دوست داشتم زمانی فتوژورنالیست می شدم. چیزهایی را ثبت کنم که تاریخی باشند. ثبت یک اثر می تواند کاری کند که بزرگ ترین آدم های کشور بتواند از دیدن آن ایده و راه بگیرند. تاریخ فقط نوشتنی نیست بلکه ثبت کردنی هم هست. 

بخشی از جوایز، مقام ها و فعالیت های ویژه در حوزه عکاسی:

* انتشار عکس برگزیده در سایت نشنال جئوگرافیک،  yourshot، دسامبر22 Dec ,Daily Dozen ۲۰۱۶ 

* کسب مقام اول جشنواره جوان استان سمنان، ۱۳۹۶.

* انتشار عکس برگزیده در سایت نشنال جئوگرافیک، ۱۲ دسامبر12 Dec ,Daily Dozen ۲۰۱۷yourshot-

*لوح تقدیر و تندیس دومین جشنواره ملی عکس راه آهن ایران، بخش موبایلی سال 1396

*مقام دوم چهاردهمین جشنواره دوربین نت در بخش اقتصادی سال 1398

*مقام دوم اولین دوره جشنواره عکس اشتغال در بخش حرفه ای سال 1398 

*راهیابی 9 اثر در هفدهمین و هیجدهمین جشنواره تصویر سال 1398 و 1399 و دیپلم افتخار در بخش موبایلی سال 1398.

*راهیابی به بخش نمایشگاه جشنواره ملی عکاسی میکا مال کیش، سال 1400.

*مقام دوم جشنواره عکس نظام مهندسی معدن، سال ۱۴۰۰.

*مقام اول جشنواره ملی «آن سوی واقعه»، آذرماه 1400.

*نمایشگاه انفرادی مسیر 26 در 15-28 بهمن ماه 97در ساختمان مدیریت اکتشاف نفت

*نمایشگاه گروهی در ارمنستان با گروه هنری درخت سفید در شهر گیومری ارمنستان 12-23 آگوست 2018

*حضور در جمع 60 فینالیست جشنواره بین المللی نمایشگاه عکس 24hourproject که در حال حاضر در گالری ایده نگار در حال برپایی است.