مردم بزودی نتایج سفر رئیسجمهوری به روسیه را مشاهده میکنند
جهش سرمایه گذاری در صنعت نفت از مسیر بازار سرمایه
استقبال گرم وزارت نفت از سرمای زمستان
فرصت آفرینی بزرگان صنعت نفت در تجارت انرژی
وسیعترین منطقه عملیاتی انتقال گازدر آمادگی کامل است
از بخاری کم مصرف تا بهبود عملکرد تجهیزات غول پیکر
از خانه های سازمانی تا وام های کم بهره
ریزش دیواره کانال در حین گودبرداری
ایران هفتمین سازنده توربین جهان شد
ضرورت بهرهمندی از فناوری روزآمد در بازرسی فنی
بهره مندی از هنر و مراقبت از محیط زیست
صعود نفت آبادان به میانه های جدول لیگ برتر فوتبال
حضور در جمع بهترینها، نتیجه سالها کار سخت است
سخنگوی دولت :
سخنگوی دولت، سفر رئیس جمهوری به روسیه را همسو با سیاست توسعه متوازن روابط بین المللی دولت با کشورهای جهان ارزیابی کرد و گفت: مردم بزودی شاهد آثار و نتایج سفر رئیس جمهوری به روسیه خواهند بود.
به گزارش شانا، علی بهادری جهرمی روز سه شنبه،5 بهمن ماه در نشست خبری، به سفر اخیر رئیس جمهوری و برخی وزیران دولت به روسیه اشاره کرد و گفت: سفر رئیس جمهوری به روسیه، سفری پربار بود. در این سفر نشست رسمی کاری در کاخ کرملین بدون محدودیت زمانی برگزار شد و احترام متقابل کاملاً در نشست حکمفرما بود. وی افزود: افزون بر این دعوت رسمی مجلس دوما، نشستی در دوما برگزار شد که رئیس جمهوری در آن به سخنرانی پرداخت. دیدار با فعالان علمی در دانشگاه دولتی مسکو، همچنین فعالان اقتصادی روسیه و جوامع دینی و فرهنگی از دیگر برنامه های این سفر بود. سخنگوی دولت با بیان اینکه مردم بزودی شاهد آثار و نتایج سفر رئیس جمهوری به روسیه خواهند بود، تصریح کرد: در این سفر، مسائل دوجانبه و چندجانبه در همه حوزه ها مطرح شد و توافق های گسترده و اشتراکات عمیقی به وجود آمد و قراردادهایی نیز در حوزه نفت، راه و بخش ریلی بین دو کشور امضا شد. بهادری جهرمی اظهار کرد: این حجم از نشست های کاری، احترام های متقابل و برنامه های تدارک دیده شده در این بازه زمانی کوتاه به نوعی کم نظیر بود و تقریباً در همه موضوع های اقتصادی و تجاری که محور اصلی مباحث سفر بود، همچنین مسائل سیاسی، علمی و فرهنگی، نظامی و دفاعی بحث و تبادل نظر شد.
وی گفت: در حوزه راه آهن و کریدور، توافق های بسیار خوبی میان ایران و روسیه اجرایی و عملیاتی شده و حتی قراردادهایی در این زمینه به امضا رسیده و برخی مسائل نیز در انجام مقدمات برای امضای قرارداد است.
سخنگوی دولت افزود: سیاست و شعار دولت و وعده ای که این دولت به مردم داده، نگاه متوازن و متعادل به کشورهای مختلف جهان برای توسعه حوزه تجارت خارجی و روابط بین الملل است. بهادری جهرمی در پاسخ به پرسشی درباره آمار فروش نفت گفت: در شرایط جنگ اقتصادی، انتشار جزییات قراردادها و نحوه فروش و استردادها به صلاح نیست. رئیس جمهوری بارها تأکید کرده که دولت اجازه نخواهد داد تحریم ها مانع فروش نفت و توسعه صادرات شود. وی با بیان اینکه آمار فروش نفت و بازگشت ارز حاصل از فروش نفت در وضع قابل قبولی قرار دارد، اظهار کرد: دولت در تأمین ارز با مشکلی مواجه نیست و برای اطلاع از اینکه فروش نفت وجود دارد یا خیر، باید از مسؤولان مربوطه در دولت سؤال شود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم تأکید کرد:
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: وزارت علوم آمادگی دارد همکاری لازم را با مجموعه پتروشیمی برای اخذ مجوزهای واحدهای فناور و پارک های علم و فناوری به منظور ایجاد زمینه احداث نخستین پارک شیمیایی کشور داشته باشد. به گزارش خبرنگار شانا، علی خیرالدین روز سه شنبه، 5بهمن ماه، در آیین معرفی پتروشیمی کارون به عنوان نخستین شرکت دانش بنیان گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس اظهار کرد: ۴۹ پارک علم و فناوری، ۲۲۳ مرکز رشد، ۱۰ هزار و ۷۰۰ واحد فناور و ۶۷۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که حدود یکهزار و ۸۰۰ از این دانش بنیان ها در پارک های علم و فناوری هستند. وی یکی از بزرگ ترین معضلات کشور را بیکاری خواند و ادامه داد: حدود ۴۰ درصد بیکاران کشور، فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند و این موضوع نشان می دهد که ما نتوانستیم در جذب فارغ التحصیلان در بازار کار موفق باشیم. معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه ۶۵ هزار اشتغال دانش بنیان در کشور ایجاد شده است، افزود: شرکت های دانش بنیان توانسته اند حدود ۵۰ هزار فارغ التحصیل دانشگاهی را جذب کنند، بنابراین زمینه ای مناسب برای اشتغال دانش بنیان است. خیرالدین با تأکید بر اینکه برای موفقیت در این بخش باید روی لبه فناوری و مرز دانش فناوری کار کنیم، تصریح کرد: وجود دفاتر انتقال فناوری در هلدینگ های مختلف، بویژه در بخش پتروشیمی بسیار ضروری است و این موضوع باید تقویت شود. وی بر تبدیل واحدهای فناور به شرکت های دانش بنیان تأکید کرد و گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی که بتازگی قرار شده ۶ هزار میلیارد تومان سرمایه داشته باشد، بیشترین حمایت را از شرکت های دانش بنیان انجام می دهد. با ایجاد شرکت های دانش بنیان دیگر خام فروشی نخواهیم کرد و به سمت بهره وری بالاتر خواهیم رفت. معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره طرح میزبانی توضیح داد: در این طرح دانشجویان فعال در دانشگاه ها را شناسایی و علاقه مندان حوزه فناوری را وارد شرکت های دانش بنیان می کنیم، بنابراین صنعت پتروشیمی نیز می تواند در صورت توان از علاقه مندان به حوزه پتروشیمی در این طرح حمایت کند. خیرالدین به موضوع نیازسنجی و نیازآفرینی برای آینده اشاره و اظهار کرد: صنعت پتروشیمی باید تمرکز بیشتری بر پارک های شیمیایی داشته باشد. برای نمونه هم اکنون کشور چین ۶۸۰، عربستان ۳ و آلمان ۶۰ پارک شیمیایی احداث کرده اند؛ اما در ایران یک پارک شیمیایی نیز وجود ندارد که پارک های علم و فناوری می توانند زمینه مناسبی برای ایجاد این پارک ها باشند. وی اظهار کرد: وزارت علوم این آمادگی را دارد که همکاری لازم را با مجموعه پتروشیمی برای دریافت مجوز واحدهای فناور و پارک های علم و فناوری داشته باشد تا نخستین پارک شیمیایی کشور ایجاد شود.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: تلاش وزارت نفت برای فروش و صادرات نفت، همچنین تهاتر نفت با بدهی پیمانکاران پروژه های عمرانی ستودنی است. به گزارش شانا، محمدرضا رضایی کوچی، ضمن تشکر از وزیر نفت برای همکاری در زمینه تهاتر نفت با بدهی پیمانکاران پروژه های عمرانی گفت: خوشبختانه شاهدیم که وزارت نفت، برای تهاتر نفت به منظور اجرای پروژه های عمرانی و پرداخت بدهی پیمانکاران، همکاری بسیار خوبی داشته و در کنار صادرات و فروش نفت، با دستگاه های اجرایی و پیمانکاران بزرگ کشور برای تکمیل پروژه های عمرانی نیز تهاتر کرده که مطلوب و ستودنی است. وی افزود: موضوع تهاتر نفت با بدهی پروژه های عمرانی در قانون بودجه ۱۴۰۰ پیش بینی شده، همچنین دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نیز به موضوع تأمین منابع مالی پروژه ها با تهاتر نفت، توجه داشته است. رئیس کمیسیون عمران مجلس با اشاره به همکاری وزارت نفت برای تحویل قیر به دستگاه های اجرایی کشور، اظهار کرد: بر اساس قانون بودجه امسال، وزارت نفت مکلف بود مبلغ ۱۵ هزار میلیارد تومان مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) نفت خام را برای اجرای پروژه های راهسازی و عمرانی در اختیار دستگاه های اجرایی قرار دهد. این رقم در بودجه سال ۱۴۰۱ به رقم ۲۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافته که در تکمیل پروژه های عمرانی نقش مؤثری خواهد داشت.
باحضور در مجلس شورای اسلامی:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: وزیر نفت با حضور در این کمیسیون به برخی پرسش های نمایندگان مجلس پاسخ داد. به گزارش خبرنگار شانا، مصطفی نخعی در تشریح نشست روز سه شنبه، 5 بهمن ماه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت برگزار شد، گفت: وزیر نفت با حضور در این کمیسیون، به برخی پرسش های نمایندگان مجلس پاسخ داد. وی با بیان اینکه موضوع تسریع گازرسانی به استان آذربایجان غربی یکی از پرسش ها بود، افزود: وزیر نفت به این پرسش پاسخ داد که نماینده سوال کننده نیز از پاسخ های وزیر به صورت مشروط قانع شد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: عمل نکردن پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند به وظیفه مسؤولیت های اجتماعی خود موضوع دیگر این نشست کمیسیون انرژی بود که در نهایت مقرر شد در این باره، کمیته ای تشکیل و پس از انجام بررسی های لازم، نماینده سوال کننده قانع شدن یا قانع نشدن خود را به کمیسیون اعلام کند. نخعی اظهار کرد: پرسش یکی دیگر از نمایندگان درباره مازوت سوزی در بعضی نیروگاه های کشور و آلودگی هوای ناشی از آن بود که مقرر شد ابتدا مستنداتی تکمیلی از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت در اختیار این نماینده قرار گیرد و در ادامه نماینده سوال کننده نظر خود را درباره موضوع به کمیسیون ارائه کند و در صورت قانع نشدن، این سوال به صحن علنی ارسال شود.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دیپلماسی انرژی از شاخص های مهم برای اقتصاد کشور به شمار می رود، گفت: احیای دیپلماسی انرژی کشور، فرصتی مغتنم برای پاسخ به تحریم هاست. قاسم ساعدی در گفت وگو با خبرنگار شانا، با اشاره به اینکه ایران از هر طرف با کشورهای نیازمند به نفت، بنزین و دیگر فراورده های نفتی، مرز آبی و خاکی دارد، گفت: کمیسیون انرژی مجلس از وزیر نفت خواسته است در این مسیر، کارگروهی تشکیل دهد تا راه های احیای دیپلماسی انرژی ایران با دیگر کشورها به کمک نمایندگان مشخص شود. وی با تأکید بر اینکه دیپلماسی انرژی از شاخص های مهم برای اقتصاد کشور به شمار می رود، افزود: احیای دیپلماسی انرژی می تواند موتور محرک اقتصاد کشور باشد. از این رو باید برحسب شرایط روز منطقه، رویکرد جدیدی را در دیپلماسی خود در پیش بگیریم. همچنین معتقدم بدون دیپلماسی اقتصادی و انرژی نمی توان در این مسیر موفق شد. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه احیای دیپلماسی انرژی کشور، فرصتی ارزشمند برای پاسخ به تحریم هاست، اظهار کرد: از آنجا که نفت و گاز شاهرگ اساسی اقتصاد کشور بوده و این اقتصاد متأثر از صادرات نفت و گاز است، باید در زمینه دیپلماسی انرژی فعال تر باشیم که خوشبختانه در این دولت، این دیپلماسی بخوبی احیا شده است.
واردات نفت خام هند در ماه دسامبر پارسال به بالاترین رقم در یک سال گذشته رسید. به گزارش خبرگزاری رویترز، واردات نفت خام هند در ماه دسامبر سال گذشته میلادی به بالاترین رقم در یک سال گذشته رسید که دلیل آن را می توان چشم انداز تقاضای بالا در سومین مصرف کننده و واردکننده بزرگ نفت دنیا دانست که سبب افزایش ذخیره سازی پالایشگاه ها شد. واردات نفت خام هند در دسامبر ۲۰۲۱، ۷.۱ درصد نسبت به ماه پیش از آن افزایش یافت و به ۱۹ میلیون و ۶۵۰ هزار تن رسید. داده های اداره برنامه ریزی و تجزیه وتحلیل نفت (PPAC) هند روز دوشنبه 4 بهمن ماه نشان داد که واردات نفت این کشور در این ماه ۴.۱ درصد کمتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۰ و ۵ درصد بیشتر از دسامبر ۲۰۱۹ یعنی پیش از همه گیری کرونا بوده است.
واردات فراورده های نفتی هند در این ماه ۲.۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته و به ۳ میلیون و ۸۶۰ هزار تن و صادرات این کشور با ۳۰.۶ درصد افزایش به ۶ میلیون و ۱۳۰ هزار تن رسیده است.
بارکلیز پیش بینی خود برای قیمت نفت در سال ۲۰۲۲ میلادی را پنج دلار برای هر بشکه افزایش داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بانک انگلیسی بارکلیز روز دوشنبه 4 بهمن ماه، برآورد خود از میانگین قیمت نفت در سال جاری میلادی را ۵ دلار برای هر بشکه افزایش داد. دلیل این افزایش برآورد، ذخیره سازی بسیار کم، کاهش ظرفیت مازاد تولید و تأثیر به نسبت خفیف همه گیری کرونا بر تقاضای نفت بود. این بانک پیش بینی میانگین قیمت نفت خام برنت و دبلیوتی آی در سال ۲۰۲۲ را به ترتیب ۸۵ و ۸۲ دلار برای هر بشکه اعلام کرد و افزود: چشم انداز قیمت به دلیل بالا رفتن خطرهای ژئوپلیتیکی در بحبوحه کاهش ظرفیت تولید مازاد، افزایشی شده است.
بارکلیز تصریح کرد: کاهش ظرفیت تولید مازاد، خطر افزایش قیمت ناشی از توقف های احتمالی عرضه را افزایش می دهد و ممکن است دلیل آن، بی ثباتی سیاسی در لیبی یا تشدید تنش نظامی بین روسیه و اوکراین باشد.
این بانک اظهار کرد: تأثیر افزایش موارد ابتلا به سویه اُمیکرون کرونا بر تقاضا، تاکنون محدود بوده و برآورد تقاضا برای سال های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به ترتیب ۱۷۰ هزار بشکه در روز و ۱۸۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
ظرفیت تولید مازاد مورد انتظار این بانک برای نیمه دوم امسال اندکی افزایش یافته است؛ اما بخش عمده آن ناشی از بالا رفتن سریع تر عرضه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) است که به نظر ما باید سبب کاهش قابل توجه این ظرفیت شود و از قیمت ها حمایت کند.
بارکلیز انتظار دارد، اوپک پلاس در ماه های آینده با سرعت کنونی به افزایش تولید ادامه دهد و پیش بینی مقدار عرضه اوپک در سال ۲۰۲۲ را به طور میانگین ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش داد.
در نخستین نشست هم اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه اعلام شد:
مشعل برگزاری نخستین نشست هم اندیشی شرکت ملی نفت ایران و فعالان بازار پول و سرمایه با طرح موضوعات و محورهای مهمی از سوی مدیران شرکت ملی نفت در زمینه نیازهای مالی و مسیرهای سرمایه گذاری در صنعت نفت همراه بود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این نشست، با اشاره به نیاز ۱۶۰ میلیارد دلاری صنعت نفت برای طرح های توسعه ای نفت و گاز، این نکته را یادآوری کرد: اگر صنعت نفت و بازار سرمایه کشور کنار هم قرار بگیرند، می توان جهش سرمایه گذاری در صنعت نفت را در دولت سیزدهم رقم زد.
محسن خجسته مهر با تأکید بر ضرورت سرمایه گذاری بازار سرمایه در صنعت نفت گفت: نخستین نشست کاری در آغاز به کار دولت سیزدهم، باید با فعالان بازار سرمایه برگزار می شد.
موضوع سرمایه گذاری در شرکت ملی نفت ایران، یکی از اولویت هاست؛ زیرا طرح های این شرکت در کنار درآمدزا بودن، سرمایه بر هستند؛ طرح های بالادستی با وجود سرمایه بر بودن، به دلیل شاخصه های خوب اقتصادی که در دل خود دارند، می توانند اقتصاد کشور را متحول کنند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر تأثیر بسزای اقتصاد نفت و گاز بر اقتصاد کشور اظهار کرد: چالش پیش روی این بخش از اقتصاد کشور آن است که از ابتدای بهره برداری از ذخایر نفت خام و گاز طبیعی از پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن، استفاده مطلوبی از سرمایه های به دست آمده نشده است. خجسته مهر تصریح کرد: با وجود استحصال این همه منابع، بجز بحث صادرات نفت خام و میعانات گازی و درآمدهای حاصل از آن برای مصارف داخلی، چه استفاده دیگری از منابع خدادادی شده و برای این موضوع بانک ها، پیمانکاران و بخش خصوصی چه نقشی داشته اند؟ وی افزود: اگرچه در دو دهه اخیر تحولات خیره کننده ای در این زمینه داشته ایم و ما در کل رضایت داریم؛ اما قانع نشده ایم و حالا فرصتی مغتنم وجود دارد و زمینه قانونی و شناخت بیشتری نسبت به طرح های نفت و گاز برای سرمایه گذاری ایجاد شده است. به گزارش شانا، معاون وزیر نفت ضمن اشاره به کاهش در تولید ناخالص داخلی بیان کرد: شرایط اقتصادی کشور، اقتصاد نفت را هم تحت تأثیر قرار داده، این در حالی است که بهره وری سرمایه گذاری در نفت بسیار بالاست.
خجسته مهر، نبود جذابیت برای سرمایه گذاری در صنعت نفت را از دلایل این شرایط برشمرد و گفت: هر چقدر برای جذاب کردن طرح هایمان ناموفق باشیم، به همان اندازه در جذب سرمایه ناموفق عمل می کنیم.
وی با بیان اینکه الگوهای قراردادی ما پاسخگوی علاقه مندی و جذب سرمایه نبوده است، تصریح کرد: اکوسیستم اقتصاد کشور، حاکی از وفور نقدینگی در داخل است و با وجود این منابع و نیاز شدید به سرمایه گذاری در نفت و گاز، اما این منابع در دسترس نیست و این موضوع تناقض در نقدینگی اقتصاد کشور است، به طوری که این شرایط اقتصاد نفت را بشدت تحت تأثیر قرار داده است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به نیاز صنعت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری گفت: اگر بخواهیم تولید نفت خام را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم، تقریبا به ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم و اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را از یک میلیارد مترمکعب به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب متناسب با نیاز کشور تا سال ۱۴۰۴ برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کنیم. خجسته مهر، رقم سرمایه مورد نیاز را یک اجبار دانست و بیان کرد: مصارف داخلی و مصارف صادراتی ما برای آینده به منظور ایجاد زنجیره ارزش، انتخابی جز این سرمایه گذاری نمی گذارد. وی با بیان اینکه منابع داخلی برای این رقم سرمایه گذاری در صنعت نفت کافی نیست، تصریح کرد: منابع داخلی این ظرفیت را ندارند و تحریم ها نیز جلوی استفاده از منابع خارجی را گرفته است؛ اما از نظر من منابع داخلی به میزانی است که کار را پیش ببریم و دچار چالش نشویم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هدف از برگزاری نشست با فعالان بازار سرمایه را معرفی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت نفت و نیز دریافت راهکارهای تأمین مالی از سوی بازار سرمایه برشمرد و گفت: با هم افزایی بازار سرمایه و صنعت نفت می توان جهش سرمایه گذاری را در صنعت نفت برای دولت سیزدهم رقم زد. خجسته مهر، ارائه تسهیلات به سرمایه گذاران، تأمین منابع مالی به شکل فاینانس یا روش های مشابه و انتشار صکوک ارزی از سوی بازار سرمایه را از روش های تأمین سرمایه در صنعت نفت دانست و گفت: در همه این روش ها چالش هایی وجود دارد که می توان با همفکری و هم افزایی، مسیری برای آنها تبیین کرد.
وی توسعه صنعت نفت را مسیری برای رونق کشور برشمرد و گفت: برای نمونه در صنعت پتروشیمی، ظرفیت خالی وجود دارد و نبود خوراک منجر به خالی ماندن آن شده است. از طرفی شرکت های پتروشیمی در پایان سال مالی، نزدیک به ۹۰ درصد سود حاصله را در میان سهامد اران خود تقسیم می کنند، در حالی که با سپردن تنها ۵۰ درصد از این سود به توسعه بخش بالادست، می توانند ظرفیت تولید خوراک را در کشور بالا ببرند و مشکل سرمایه ای صنعت حل می شود، از طرفی سبد سرمایه گذاری صنعت نفت، آنقدر متنوع است که جا برای سرمایه گذاران خارجی نیز وجود دارد.
رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم با اشاره به اینکه لازم است تا ۱۰ سال آینده، در بخش فشارافزایی چاه های پارس جنوبی، در مجموع ۱۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری شود تا شاهد افت فشار در این میدان نباشیم، هدف از برگزاری این نشست را جهت دهی به سرمایه گذاری های داخلی به سمت صنایع نفت و گاز اعلام کرد و افزود: هم اکنون در بخش نفت، پروژه های مختلفی همچون طرح توسعه فاز ۱۱، فشارافزایی فازهای موجود پارس جنوبی با ارزش سرمایه گذاری ۲.۴ میلیارد دلار، حفاری ۳۵ حلقه چاه جدید در پارس جنوبی با ارزش ۸۰۰ میلیون دلار، توسعه میدان بلال به ارزش ۴۴۰ میلیون دلار و فرزاد (ب) به ارزش ۱.۸ میلیارد دلار، برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در نظر گرفته شده است. وی تأکید کرد: در بخش میدان های نفت و گاز مناطق مرکزی ایران، مجوز سرمایه گذاری ۳.۶ میلیارد دلاری از شورای اقتصادی دریافت شده و سرمایه گذاران می توانند با رقم های متفاوت سرمایه گذاری در این پروژه ها مشارکت داشته باشند. معاون امور توسعه و مهندسی تصریح کرد: برای توسعه میدان آزادگان جنوبی به ۱.۵ میلیارد دلار سرمایه دیگر نیاز داریم که به نظر می رسد این پروژه می تواند همه پیمانکاران و سرمایه گذاران داخلی در این حوزه را فعال کند. دهقان درباره برنامه های آینده معاونت امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران گفت: افزایش برداشت گاز طبیعی از میدان کیش با ۲.۳ میلیارد دلار، پارس جنوبی با ۴ میلیارد دلار، میدان گازی فرزاد (الف) با ۲ میلیارد دلار، میدان لاوان ۲۰۰ میلیون دلار و سلمان ۲.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری پیش بینی شده است. وی افزود: فرصت های سرمایه گذاری در میدان های گازی در قالب بسته های سرمایه گذاری به شرکت های مختلف پتروشیمی عرضه شده تا این شرکت ها با سرمایه گذاری بلندمدت بتوانند تضمین تأمین خوراک خود را به مدت ۲۰ سال داشته باشند.
فریدون کردزنگنه، مدیر کسب و کار شرکت ملی نفت ایران از دیگر سخنرانان این مراسم بود که اعلام کرد، سهم شرکت ملی نفت ایران از سرمایه گذاری های خارجی برای سال ۱۴۰۱، ۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.
او در تشریح مسائل، ظرفیت ها و راهکارهای استفاده از منابع بازار پول و سرمایه گفت: در سال ۱۴۰۱ از محل صندوق توسعه ملی ۲.۳۵ میلیارد دلار در میدان های نفت و گاز سرمایه گذاری می شود و مجموع سهم شرکت ملی نفت ایران از سرمایه گذاری های مستقیم خارجی و صندوق توسعه ملی در سال ۱۴۰۱ نیز ۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به محدودیت های استفاده از منابع مالی در شرکت ملی نفت ایران افزود: محدودیت های اصلی در زمینه استفاده از ابزارهای بازار پول و سرمایه داخلی، پذیرش نشدن قراردادهای شرکت ملی نفت ایران ازسوی سرمایه گذاران و پیمانکاران به عنوان وثیقه، همچنین سقف اعطای تسهیلات ریالی است.
مدیر کسب و کار شرکت ملی نفت ایران، ظرفیت های قانونی استفاده از بازار پول و سرمایه شامل امکان سرمایه گذاری بانک های داخلی بدون مجوز بانک مرکزی را از راهکارهای جذب سرمایه در بخش داخلی برشمرد و تأکید کرد: خوشبختانه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ مجوزهای سرمایه گذاری بانک ها به صورت مستقیم در صنایع نفت و گاز دیده شده است.
کردزنگنه در تشریح انتظارهای شرکت ملی نفت ایران از فعالان بازار پول و سرمایه تصریح کرد: سرمایه گذاری نهادهای مالی و بانکی به صورت مستقیم و مشارکت در طرح ها به صورت بیع متقابل، می تواند شرکت ملی نفت ایران را در بخش سرمایه ای کمک کند.
کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از برنامه ریزی ها برای رساندن ظرفیت تولید نفت خام ایران به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز ظرف هشت سال آینده خبر داد. او به برنامه ریزی ها برای هشت سال آینده این شرکت اشاره کرد و گفت: تا هشت سال آینده با جذب سرمایه قصد داریم ظرفیت تولید نفت ایران را به ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسانیم. زبیدی با اشاره به اولویت های سرمایه گذاری در شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: فرصت های سرمایه گذاری و مشارکت های سرمایه گذاران داخلی در بخش حفاری چاه های نفت اهمیت بیشتری دارد.
مدیر برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران افزود: برنامه ریزی برای نگهداشت تولید از مسیر ترمیم چاه های موجود و احداث بعضی تأسیسات فرایندی و خطوط لوله، می تواند از دیگر پروژه های قابل سرمایه گذاری داخلی به شمار آید. زبیدی گفت: بر اساس برنامه ریزی ها، به شرط تأمین سرمایه گذاری های تازه، ظرفیت تولید روزانه گاز کشور طی هشت سال آینده نیز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید. وی در تشریح برنامه های افزایش تولید گاز کشور گفت: تکمیل طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، تکمیل پروژه های فشارافزایی در فازهای موجود پارس جنوبی، توسعه میدان گازی کیش و پارس شمالی از برنامه های شرکت ملی نفت ایران برای افزایش ظرفیت تولید گاز در کشور است. مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران، ضمن اشاره به دیگر برنامه های افزایش تولید گاز کشور تصریح کرد: برای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در هشت سال آینده ۳۲۰ میلیون مترمکعب افزایش ظرفیت تولید در میدان های مختلف آن برنامه ریزی شده است.
زبیدی گفت: روش های مختلف قراردادی همچون EPCF، EPDF، BOO، IPC و ... وجود دارد و بر اساس برنامه ریزی ها، روش های مختلفی برای بازپرداخت پول به پیمانکاران در نظر گرفته شده که یکی از مهم ترین آنها تهاتر با نفت خام و میعانات گازی است.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت خبر داد:
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با اشاره به اجرا شدن طرح رایگان اصلاح موتورخانه ها گفت: هموطنانی که سیستم گرمایشی منازلشان موتورخانه است، می توانند در سایت شرکت ملی گاز ثبت نام کنند و کارشناسان این شرکت به صورت رایگان موتورخانه های مردم را اصلاح خواهند کرد. به گزارش رادیو گفت وگو، علی فروزنده از ثبت رکورد تازه مصرف گاز با فاصله ای قابل توجه خبر داد و گفت: سال ۱۳۹۹ رکورد مصرف حدود ۶۴۰ تا ۶۵۰ میلیون مترمکعب در روز بود؛ اما امسال به طور تقریبی به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده ایم که این عدد، معادل کل تولید ایران از بزرگ ترین میدان گازی جهان، یعنی پارس جنوبی است. وی با بیان اینکه کل گاز تولیدشده از میدان پارس جنوبی در منازل، مراکز تجاری و صنایع غیرعمده مصرف می شود، اظهار کرد: مقدار مصرف گاز در کشور در اندازه جهانی نیز بسیار بزرگ است. ایران، سومین تولیدکننده بزرگ گاز جهان و همزمان، چهارمین مصرف کننده بزرگ گاز جهان به شمار می رود. این در حالی است که کشورهای یکم تا سوم از نظر جمعیت، اقلیم و صنعتی بودن از ایران بسیار بزرگ تر هستند که شامل آمریکا، روسیه و چین می شوند. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با بیان اینکه در زمستان و محیط سرد نباید انتظار داشته باشیم دمای محیط به اندازه دمای تابستان باشد، بیان کرد: از نظر کارشناسی دمای مناسب بین ۱۸ تا ۲۱ درجه است و اگر یک تا دو درجه از دمای کنونی محیط کم شود، نگرانی ها از کمبود گاز نیز برطرف می شود. فروزنده افزود: وقتی دمای هوا کاهش می یابد، مصرف گاز بالا می رود؛ اما به آن معنا نیست که در فصل سرما، باید مشابه تابستان زندگی کنیم. متأسفانه برخی گمان می کنند در زمستان هم باید همانند فصل تابستان لباس بپوشند. وی درباره راهکارهایی که هم مصرف گاز را کاهش می دهد و هم گرمای بدن را حفظ می کند، اظهار کرد: پوشیدن لباس گرم و خاموش کردن وسایل گرمایشی پیش از خروج از منزل دو اقدام ساده ای است که تأثیر زیادی بر کاهش مصرف گاز دارد. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت یادآور شد: هموطنانی که موتورخانه دارند و از این محل گرمایش منازل خود را تأمین می کنند، می توانند در سایت شرکت ملی گاز ایران ثبت نام کنند و کارشناسان این شرکت به صورت رایگان موتورخانه های منازل آنها را اصلاح می کنند. تاکنون از این طریق برای اصلاح چند ۱۰ هزار موتورخانه اقدام شده است.
مدیریت سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران، فراخوان طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفت را منتشر کرد. به گزارش شرکت ملی نفت ایران، این شرکت به منظور اجرای بندهای ۱۴ و ۱۵ سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مبنی بر افزایش ذخایر نفت و گاز کشور و توسعه ظرفیت های تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری کشور و مستند به قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و قانون اساسنامه شرکت ملی نفت ایران، با هدف اشتغالزایی، تحقق اقتصاد دانش بنیان و بهره گیری از توان جوانان مستعد و نخبه، احیای چاه های بسته و کم بازده نفت با استفاده از روش های فناورانه را در دستور کار قرار داده است. بر این اساس، شرکت های فناور و دانش بنیان دارای شرایط پذیرش در پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز می توانند در این فراخوان شرکت کنند. متقاضیان می توانند از تاریخ ۱۲ تا ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ با مراجعه به درگاه الکترونیکی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز به نشانی petropark.ir نسبت به ثبت نام اقدام کنند. علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن ۲۲۶۸۴۱۱۳-۰۲۱ تماس بگیرند.
شرکت های ملی گاز و پخش فرآورده های نفتی روزهای بحران را با موفقیت پشت سر می گذرانند
مشعل سوم بهمن ماه امسال جواد اوجی، وزیر نفت در توئیتی اعلام کرد که مصرف روزانه گاز در بخش های خانگی، تجاری و صنایع عمده به۶۹۲ میلیون مترمکعب رسیده؛ رقمی که شاید تاکنون بی سابقه بوده است. با آنکه شبکه گاز پایدار است و قطع گاز هم رخ نداده، اما بنا به اظهارات اوجی، پایداری این شرایط، نیازمند همکاری مردم و مدیریت مصرف است. وزیر نفت از مردم می خواهد در مصرف گاز صرفه جویی کنند تا بتوان روزهای آتی را بدون دغدغه و مشکل پشت سر گذاشت.
موضوع تامین و توزیع گاز و فرآورده های نفتی از همان آغاز کار، خط قرمز وزیر نفت دولت سیزدهم اعلام شد؛سیاستی که دولت در قالب کارنامه درخشان آن را به اثبات رسانید و اکنون می بینیم که در سرمای زمستانی و برودت هوا آرامشی نهفته است و شرایط سرد و سخت جوی به مدد کارکنان سختکوش و مسئولان به راحتی در حال سپری شدن است.
کاهش دما در مناطق شمال و شمال غرب کشور به گونه ای است که به طور میانگین روزانه ۶۵۰ تا ۶۶۰ میلیون مترمکعب گاز تنها در بخش های خانگی و تجاری مصرف می شود و این میزان از حجم مصرف، یعنی 80 درصد گاز کشور به منظور تامین نیاز داخلی تولید می شود. این در حالی است که بنا بر پیش بینی مسئولان مجموعه گاز، در روزهای آینده مصرف بخش های خانگی و تجاری روزانه به بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب هم خواهد رسید که هم اکنون این پیش بینی محقق شده و مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرده است که مصرف روزانه به 775 میلیون مترمکعب رسیده است؛ از این رو بایسته است هموطنان در این روزهای سرد، بهینه سازی مصرف گاز را در دستور کار قرار دهند. بر اساس آمارهای مدیریت دیسپچینگ، مصرف روزانه گاز طبیعی در بخش های خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده ۶۳۶ میلیون مترمکعب، صنایع عمده ۸۴ میلیون مترمکعب و در نیروگاه ها نیز به ۵۵ میلیون مترمکعب رسیده است. هم اکنون استان های تهران، قم و البرز با مصرف روزانه حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب گاز، بیشترین مصرف و پس از آن، استان های شمال غربی کشور با مصرف حدود ۱۱۰ تا ۱۱۵ میلیون مترمکعب در روز در رده های بعدی قرار دارند، همچنین استان های شمالی با مصرف روزانه ۸۰ میلیون مترمکعب و استان های شمال شرق با همین حدود مصرف، در رتبه های بعدی قرار دارند؛ رقم هایی که بنا به گفته های مسوولان گاز کشور تاکنون بی سابقه بوده است. بر اساس آمارهای مدیریت دیسپچینگ، سال گذشته تنها یک روز معادل ۶۶۷ میلیون مترمکعب مصرف گاز به ثبت رسید و این در حالی است که امسال، حدود دو هفته است که مصرف بالای ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز را شاهد هستیم و این شرایط دشوار اقتضا می کند که هموطنان با پوشیدن لباس های گرم و کاهش دمای تجهیزات گرمایشی مسئولان را در مدیریت شرایط بحرانی یاری کنند.
شرکت ملی گاز ایران به منظور عبور بی دغدغه از زمستانی سرد و اطمینان از پایداری و تاب آوری انتقال گاز محورهای کاری خود را در سه فاز تعمیرات پالایشگاهی، خطوط لوله و مخازن ذخیره سازی برنامه ریزی کرده است. ساخت و نگهداری خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی، راه اندازی واحدهای یدک ایستگاه های تقویت فشار گاز، تغییر مانور و افزایش تاب آوری شبکه سراسری گاز و از همه مهم تر بررسی چالش های سال های گذشته در زمینه نوسازی و بهسازی تاسیسات گازی و برطرف سازی موانع و عیوب احتمالی موجود در شبکه گازی کشور، از اهم این برنامه ریزی هاست که هرساله پیش از آغاز فصل سرد سال انجام می شود.خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی از شریان های ﻣﻬﻢ اﻗﺘﺼﺎدی و از جمله ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﻫﺎی ارزﺷﻤﻨﺪ ﻣﻠـﯽ است که ﻻزم اﺳﺖ در ﺻﯿﺎﻧﺖ از آن همه ﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ﻫﺎ اﺣﺴـﺎس ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ کنند و در ﺳﺎﺧﺖ و ﻧﮕﻬﺪاری از خطوط انتقال گاز، از ﭘﯿﺸﺮﻓﺘﻪ ﺗﺮﯾﻦ ﻓﻨاوری ﻫـﺎ، ﻣﻌﺘﺒﺮﺗﺮﯾﻦ اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎ و دﺳﺘﻮرعمل ﻫﺎ و از ﮐﺎرآﻣﺪﺗﺮﯾﻦ ﻧﯿـﺮوی اﻧﺴـﺎﻧﯽ اﺳـﺘﻔﺎده کنند، ﻫﻤﭽﻨـﯿﻦ رﻋﺎﯾـﺖ ﺿﻮاﺑﻂ اﯾﻤﻨﯽ، ﺑﻬﺪاﺷﺖ و ﻣﺤﯿﻂ زﯾﺴﺖ می باید ﻫﻤﻮاره ﻣﺪ ﻧﻈﺮ و ﺳﺮﻟﻮﺣﻪ ﺗﻮﺟﻬﺎت ﻫﻤﻪ ﻣﺴﺌﻮﻟان و دﺳﺖ درﮐﺎران اﺣﺪاث و ﺑﻬﺮه ﺑﺮداری از ﺗﺎﺳﯿﺴﺎت ﺻﻨﺎﯾﻊ ﮔﺎز ﻗﺮار داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.احداث ایستگاه های اندازه گیری و تقویت فشار گاز، از دیگر مواردی است که تقویت پایداری و افزایش ظرفیت انتقال گاز کشور را به دنبال دارد. ساخت تأسیسات تقویت فشار گاز از حوزه های پرکار شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است که در این میان بهره برداری رسمی از تأسیسات تقویت فشار گاز دیلم، بیدبلند، اهواز، حسینیه، کوهدشت و ایستگاه های اندازه گیری شلمچه و نفت شهر، همچنین واحدهای تکمیلی صفاشهر ۸، بیدبلند ۶، حسینیه ۶ و فراشبند ۱۰، از دستاوردهای آن به شمار آید. ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در اصل با هدف جمعآوري و فرآوري گازهاي همراه نفت و انتقال آن به تأسيسات مصرف کننده در پايين دست، طراحي و تأسيس شدهاند. افزايش فشار گازهاي همراه كه در واحد بهرهبرداري از نفت جدا شدهاند، در عمليات تراكم به وسيله كمپرسورهاي موجود در ايستگاه هاي تقويت فشارگاز انجام ميگيرد. فشار گاز خروجي از اين ايستگاه ها با توجه به فاصله شبكه خطوط انتقال تا كارخانه های گاز و گازمايع محاسبه و اعمال می شود.
با توجه به انجام موفق تعمیرات اساسی در کوتاه ترین زمان برنامه ریزی شده، پالایشگاه ها با حداکثر ظرفیت در مدار تولید قرار دارند. قابلیت اطمینان تولید، از جمله شاخص هایی است که در افزایش کیفیت، کمیت و پایداری تولید نقش بسزایی دارد؛ به همین منظور پالایشگاه ها ضمن بهره گیری از شبکه ای با قابلیت اطمینان 100 درصدی، گاز را به مبادی مصرف می رسانند. عملکرد مثبت و موثر این زنجیره تولید تا مصرف افزون بر آمادگی 100 درصدی زیرساخت ها و تجهیزات، نیازمند تلاش و فعالیت شبانه روزی کارکنان است.بر اساس این گزارش، مناطق ده گانه عملیات انتقال گاز ایران نیز با تمام زیرساخت های انسانی کارآمد پای کار هستند تا زمستانی بی دغدغه و توام با آرامش نصیب مردمان این سرزمین شود.
هفته پایانی دی ماه امسال، هفته ای پربارش دربیشتر نقاط کشور بود، آن گونه که 28 استان کشوربه ویژه استان های غربی مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، کردستان، اردبیل و حتی برخی استان نزدیک به مرکزکشورمانند لرستان وچهارمحال و بختیاری بارش های سنگین برف را تا ارتفاع بیش ازیک متر(درنقاط کوهستانی) به خود دیدند.
بی شک درچنین شرایطی تامین وتوزیع فرآورده های نفتی اهمیتی دوچندان می یابد و تلاش متولیان این حوزه نیزبیش ازپیش نمود پیدامی کند تاهیچ نقطه درکشوربه کمبودی در این زمینه دچار نشود.
آنچه می خوانید، چکیده ای است از بی شمار تلاش لحظه ای کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از زبان مدیرعامل این شرکت برای تامین و توزیع سوخت درهمه نقاط کشوربه ویژه در مناطق برف گیری همچون استان کردستان و لرستان.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بنابرمسئولیت و وظیفه ذاتی که به عهده دارد، همچون سال های گذشته با برنامه ای مدون وتمهیداتی پیش بینی شده، باردیگرآزمون گذر ازسرما را تجربه کرد و تا پایان فصل زمستان، براین آمادگی وحفظ آن باقی خواهد ماند.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بااعلام آمادگی همیشگی این مجموعه در رویارویی با سرما و گذر از زمستان، براین مهم که این آمادگی تا پایان دوره سرماوحتی پس ازآن ادامه خواهد داشت، گفت: با توجه به ذخیره سازی های مناسب انجام شده پیش از آغاز فصل سرما، هیچ نقطه ای از کشور باکمبود سوخت روبه رو نخواهد بود وسوخت مورد نیازمناطق مختلف به ویژه نقاط روستایی و سخت گذر تأمین شده است و مشکلی از این بابت وجود ندارد.
وی با اشاره به این که هفته پایانی دی ماه، هفته ای سخت برای وی و همکارانش به ویژه در استان های پربارش بوده است، ادامه داد: در این بازه زمانی دربیشترنقاط کشوربا بارش شدید برف ودربرخی استان ها ماننند هرمزگان، سیستان و بلوچستان، بوشهر، فارس و جنوب کرمان نیز با بارش بی سابقه باران وسیل روبه رو بودیم، اما باذخیره سازی مناسبی که انجام شده بود، باهیچ مشکلی درتأمین سوخت گرمایشی، پخت وپز و سوخت موردنیاز خودروها مواجه نشدیم. ویس کرمی سوخت رسانی مستمربه نیروگاه ها و صنایع را دیگرتوفیق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران عنوان واظهارکرد: در زمستان که مصرف گازخانگی به شدت بالا می رود، سوخت نیروگاه ها وصنایعی مانند کارخانه های سیمان که مشمول قطع گازطبیعی می شوند، با سوخت دوم (گازوئیل و مازوت) تامین می شود.
وی با تأکید بر ذخیره سازی مناسب سوخت در نیروگاه ها افزود: سوخت رسانی به نیروگاه ها درشرایط سخت امسال استمرارداشت وخوشبختانه با مدیریت صحیح مصرف توسط وزارت نیرو مشکلی در زمینه تأمین برق به وجود نیامده و برق به صورت پایدار در کشور تولید شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران براین نکته که وضع ذخایر نیز مطلوب و مناسب است، تاکید کرد.
درمیان مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، کردستان شرایطی ویژه داشت، به طوری که بابارش های پی درپی وچند روزه برف، جاده های مواصلاتی آن تقریبا مسدود شد؛ با وجود این شریان ارتباطی برای سوخت رسانی قطع نشد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان با بیان این که قبل از آغاز تغییرات شدیدجوی، فرآورده های نفتی مورد نیاز همه نقاط استان به ویژه مناطق سردسیر و سخت گذر تأمین شده بود، گفت: بنابراین تمهیدات، با وجود مسدود شدن جاده ها، هیچ مشکلی در تامین فرآورده های نفتی ایجاد نشد. محسن معانی افزود: بنابر تمهیدات پیش بینی شده از ابتدای امسال، پیش تر نفت سفید برای مصرف درزمستان بین فروشندگان استان کردستان توزیع شده است و بنابر تصمیم کمیته بحران منطقه، نفتکش های مجهز به نازل نیز برای توزیع نفت سفید میان اهالی کل استان آماده به کار بودند تا مردم دچار مشکل نشوند.
استان لرستان نیز وضعی مشابه کردستان ودیگراستان های درگیربارندگی های سنگین اخیر داشت.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان درباره سوخت رسانی در این منطقه عملیاتی گفت:برف و یخبندان درمناطق سردسیر و سخت گذر استان لرستان، وقفه ای در سوخت رسانی به این مناطق ایجاد نکرده است.
پیمان بهرامی افزود: درپی بارش سنگین برف در شهرستان های استان، تأمین سوخت برای مناطق سخت گذر و مجاری عرضه با قوت تمام انجام شده است.
وی بااشاره به بارش سنگین برف دربیشترنقاط استان به ویژه شهرستان های ازنا و الیگودرز گفت: باتلاش کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان، عملیات سوخت رسانی به روستاهای سردسیر وسخت گذر این شهرستان ها به نحو مطلوب انجام شد. بهرامی باقدردانی ازتلاش های همکاران خودبه ویژه در انبارهای نفت منطقه اظهار کرد: کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان تلاش می کنند با خدمت رسانی مناسب و به موقع به مردم، سوخت مورد نیاز را در کوتاه ترین زمان ممکن فراهم کند. بدون تردید، تلاش یکپارچه همه مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و همدلی کارکنان آنها را در گذر از زمستان نباید نادیده گرفت. کمتر از دو ماه دیگر به پایان زمستان باقی مانده است وتلاش برای گذر بدون دغدغه از آن همچنان ادامه دارد؛ تلاش برای موفقیت در آزمونی دیگر و کسب موفقیتی دیگر.
شرحی بر تلاش کارکنان انبار نفت ایثارگران شرکت ملی پخش منطقه همدان
بارش های برف دربیشترنقاط کشور، زمستانی متفاوت تر از سال های گذشته را رقم زد؛ به روایتی، برف 28 استان کشور را سفیدپوش کرد وارتفاع این موهبت خدادادی در برخی ارتفاعات به چندین مترهم رسید. درچنین شرایطی، تامین وتوزیع فرآورده های نفتی، کاری است کارستان ازسوی نیروهای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و 37 منطقه زیرمجموعه آن. گزارش پیش رو، روایتی است میدانی ازتلاش کارکنان انبارنفت ایثارگران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان برای توزیع سوخت درسرمای منهای 20 درجه سانتیگراد.
نیمه شب 28 دی ماه، همه جاپوشیده ازبرف است؛ برفی سپید که شاید چندسالی بارش آن را این گونه ندیده بودم. هوا بسیارسرد است و استخوان سوز. بسیاری از مردم شهر همدان در خوابند، اما هستند کسانی که حسب وظیفه وتعهد، آسایش مردم را برخود مقدم می دانند؛ اینها سوخت رسانانی هستند که درکناردیگربخش های تامین انرژی کشور، جانانه تلاش می کنند تا هیچ شهروندی درحوزه عملیاتی، بدون سوخت نماند.
همدان، استانی است سردسیر که در همسایگی زنجان، قزوین، مرکزی، لرستان، کردستان و کرمانشاه قرار دارد دارد. بارش برف دراین استان وهمجورانش، جاده ها راچنان لیز و لغزنده کرده که رفت و آمد در آنها را حتی با وجود تجهیزات، سخت و دشوارساخته است.
پاسی ازشب گذشته وجاده سرد و یخ زده از برف همدان– تهران می شود مسیر راه. مقصد انبار نفت منطقه همدان است؛ انباری راهبردی درکیلومتر17برای تامین سوخت مورد نیازمردم استان همدان وبرخی استان های همجوار.
نفتکش های جاده پیما درحالی که هنوز خودروهای راهداری عملیات پاکسازی جاده پوشیده از برف را آغاز نکرده بودند، یکی پس از دیگری نمایان می شدند؛ آنها راه به سوی انبار نفتی داشتند که با تحویل سوخت و رساندن آنها به مبادی مصرف، آرامش و گرما را برای مصرف کنندگان به ارمغان ببرند.
كولاك برف خارج ازشهر ديد افقي رابه چندگام كاهش می دهد. آهسته و محتاط مسير را طي می کنیم تاجایی که مخازن پرهیبت نفت انبارنفت همدان به مدد نورچراغ هایی که اطرافشان را احاطه کرده اند، به خودنمایی می پردازند. ورودی انبارنفت، اتاقک حراست و پس از آن زمینی یخ زده است که دربخشی ازآن سکوهای بارگیری سوخت به صف شده اند. غرش موتورنفتکش های جاده پیما درفضای انبارطنین انداز شده است. رانندگان آماده اند تابه ترتیب درسکوهای بارگیری قرارگیرند وبا تحویل بار بروند به سوی مقاصدی که برایشان تعیین شده است.
ساعت 5صبح است، نسیم سردی می وزد در دل این سیاهی و جانانه برسر وصورت شلاق می زند؛ به طوری که با پیاده شدن ازخودرو، دراولین گام، سرما تاعمق وجودت رخنه می کند و باپوست و گوشت و استخوان آن را درک می کنی. قنديل هاي يخ زده يك متری آویزان از لبه سقف هاي شيرواني بالای سکوها جلب توجه می کنند.
از شدت سرما، خون درانگشتان دست ها به سختی درجريان است، اماجریان سوخت در خطوط انتقال فرآورده در انبار نفت، روان.
سردی بیش ازحدهوا، عکاسی بادوربینی راکه برای ثبت لحظات ناب باخود همراه کرده ام، سخت کرده است؛ طوری که تنها با زدن چند شاتر، شارژ آن به حداقل می رسد. همه جاپوشيده ازبرف است و كارگران درآن سرمای جانسوز، زيرسكوهاي بارگيري درتلاشند تا فرآورده های نفتی را به مخازن نفتكش ها تزریق کنند. كاركنان ايمني، بهداشت و محيط زيست كنترل كيفيت فرآورده نيزحضور دارند ومراقبت های لازم را انجام می دهند. يكي ازكاركنان واحدخدمات مهندسی نیزسوارتراكتور، باپاکت تعبیه شده درجلوآن، برف های جلوی سکوهای بارگیری را برای سهولت درعبور ومرورجمع آوری می کند. روي سطح مخازن نفتكش ها را برف با ارتفاع تقریبی50 سانتيمتر پوشانده است وكاركنان پلمب زني نیز با دقت و احتياط، درب مخازن را بررسي وپلمب مي کنند. همه اینهامی شوند سوژه های ناب برای قراردادنشان درقاب دوربین و ثبت لحظاتی ازخدمت رسانی این خدمت رسانان.
دردیگرسوی انبارهای نفت همدان، مخازن سفیدبابرفی که همچون لحاف روی آنها پهن شده است، خودنمایی می کنند و تصویر زیبایی را خلق کرده اند؛ حيف است دربلندایی نایستاد و عظمت کار تلاشگران از نمایی بالا را به تصویر نکشاند.
مخزن 19با ارتفاع 11متر. بالا رفتن ازپله های آهنین درشرایط برفی وسرمایی که دست را به فلزمی چسباند، درآن سپیده صبح هیجانی دارد که ترس چاشنی آن است. هرچه بالاتر، سرما جانسوزترآنقدر که احساس می کنی بندبنداستخوان هایت درحال جداشدن است. از آن بالا، صحنه ها بی بدیل است. کوه الوند باصلابت ترازهميشه، باپوششی یک دست سپید، منظره ای چشم نواز را به صورت یخ زده مان هدیه می کند، اما تلاش ها بی بدیل ترند. سرمای بالای مخزن همراه بابادی که می وزد، قابل تحمل نیست و اجازه بیش ازچند دقیقه ماندن در آن ارتفاع را نمی دهد؛ پس اتاقك آهني بین محوطه ومخازن، مقري می شود براي گرم شدن و بازگشت به حالت عادي جهت ادامه کار.
بهروزملك محمدي، رئيس انبارنفت ایثارگران بالبخندی ازسرقدردانی وبا گفتن «خسته نباشید» به جمع ما (من و احمد شیرانی اصل، رییس روابط عمومی پخش منطقه) اضافه می شود و می گوید: انبارهاي نفت منطقه همدان درهمه شرایط جوی، علاوه برتأمین سوخت مورد نيازاستان، پايلوت ارسال فرآورده های نفتي به مناطقي ازجمله كردستان، كرمانشاه، مياندوآب، قزوين ودرپاره اي اوقات نیزبه فراخور نیاز، رشت، زاهدان، ایلام، اروميه و دیگر استان های کشور است. وي ادامه می دهد: اين رسالت مهم، كاركنان را موظف كرده است تا درهرشرايطی یاریگر دیگرهمکاران خود باشند تاعمليات سوخت رساني، لحظه ای متوقف نشود. وقت تعويض شيفت است وکارکنان شیفت شب باید جاي خود را به کارکنان نوبت صبح بدهند. آنها مسیر 20کیلومتری را از دل شهرهمدان تامحل کارشان درانبارنفت طی می کنند تا به موقع سرکار حاضر شوند و نوبت استراحت را به همکاران صبح کارخود هدیه دهند. آسمان کم کم رنگ بازکرده و خورشید ازپس ابرهای نمایان شده است. بخاربازدم کارکنان حاضر در محوطه انبار که از اختلاف آشکار دمای بیرون ودرون بدن حکایت دارد، تقریبا از دور پیداست. آن سوتر، سطح آب استخر آتش نشاني يك پارچه راکد و بی حرکت و ذرات يخ کناره های دیوار آن زيرتابش نورخورشید همانند منشور بلورین، تبلورهمت سوخت رسانان را در ذهن متبادر می کند. برخلاف تكاپو وشلوغي محوطه سكوهاي بارگيري، دراین سوی انبار، سكوت سردي بر محوطه مخازن استوار، حاكم است؛ انگارهمه درخواب زمستاني فرو رفته اند. لوله هاي انتقال، زیر برف مدفون شده و اشكالی هندسی زیبایی رابه وجود آورده اند. روزتقرببا بالا آمده وتاریکی رفته اما سوزسرما، البته با شدتی کمتر هنوز پابرجاست. کارکنان نوبت کارصبح، کار را دردست گرفته اند وعملیات سوخت رسانی درجای جای انبار، بسته به نوع مسئولیت افراد ادامه می یابد. همچنان كه عمليات درجريان است، با فراخوانی که ازطریق بی سیم رئیس انبارنفت همدان، چند ثانیه ای همه عوامل ودست درکاران حاضردر انبار نفت ایثارگران همدان(تاجایی که خللی درعملیات ایجاد نشود)جلوی سکوی بارگیری جمع می شوند تابه رسم سپاس و یادگار، تصویری از آنها ثبت شود؛ تصویری لذت بخش و اثرگذار از خدمت رسانی به مردم و گرم نگاه داشتن محافل خانواده، کارگاه، کارخانه و هر آنچه سوخت مصرف می کند. این تصویر ازماندگارترین خاطرات این خدمت رسانی است. اینجا همه جانانه خدمت می کنند.
روایتگر و عکاس: سیدصلاح حسینی؛ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه همدان
گفت و گو بامدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی
آماده ارائه خدمات فنی و مهندسی به کشورهای منطقه هستیم
مشعل مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی، یکی از مدیریت های تخصصی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که وظیفه تعمیر اساسی ماشین آلات فرایندی با قدرت بالای ۴۰۰۰ اسب بخار شامل انواع توربین های گازی، کمپرسورها، پمپ های انتقال نفت و الکتروموتورها و تجهیزات فراورشی این شرکت را به عهده دارد و خدمات انحصاری خود را در این زمینه به سایر شرکت های نفت و گاز کشور ارائه می کند. مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی، از نظر برخورداری از نیروی انسانی ماهر و توانمند، تجهیزات کارگاهی و تجربه بالا، یکی از ظرفیت های موجود صنعت نفت کشور برای صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای منطقه است. امید کیانی که مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را عهده دار است، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به بیان توانمندی ها و برنامه های این مدیریت برای صدور خدمات فنی پرداخته است. او با تشریح کامل توانمندی ها و اقدام های در حال انجام این مدیریت در زمینه صدور خدمات مهندسی می گوید: «ما دانش و توان فنی اورهال کارخانه های بهره برداری، نمک زدایی، تقویت فشار گاز، مخازن فراورشی، مبدل ها، توربین های رولزرویس و سولار سنتار، کمپرسورهای سولار مدل C16 و C31 و ... را در اختیار داریم و به آن کاملاً مسلط هستیم و این کار را در هر کشوری براحتی انجام می دهیم.» مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای حضور پرقدرت در کشورهای منطقه در صورت فراهم شدن شرایط اعلام آمادگی می کند. او با برشمردن بخش عملیات که شامل دو کارگاه و چهار واحد تعمیرات اساسی است، به کارگاه مرکزی اهواز اشاره کرده و یادآور می شود که این مجموعه از مدیریت طی یک سال گذشته توانسته با خدمات دهی به شرکت های داخلی مانند بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بهره برداری نفت و گاز غرب، پایانه های نفتی ایران ،نفت و گاز اروندان، ملی حفاری، فلات قاره ایران، خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و پتروشیمی های مستقر در ماهشهر حدود 2 میلیارد تومان درآمدزایی کند. صحبت از نیروی انسانی که می شود، کیانی این نکته را یادآوری می کند که یکی از محدودیت های اصلی، جذب نیروی انسانی است. با توجه به اینکه تعدادی از کارشناسان ما طی سال های اخیر بازنشسته شده اند، می توانیم با جذب نیروی انسانی جدید و آموزش آنها به منظور استفاده از تجربیات کارشناسان، خود را برای حضور در عرصه های داخلی و خارجی قوی تر کنیم. متن کامل این گفت وگو در ادامه می آید:
حوزه فعالیت مدیریت تعمیرات، در دو بخش عملیاتی و فنی مهندسی است. بخش عملیات شامل دو کارگاه و چهار واحد تعمیرات اساسی است. کارگاه های مرکزی در اهواز و آغاجاری مستقر هستند. فلسفه وجودی این دو کارگاه، علاوه بر پشتیبانی از واحدهای تعمیراتی این مدیریت، حمایت از شرکت های بهره برداری است. کارگاه مرکزی اهواز، شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مارون، مسجد سلیمان، معاونت حفاری و دیگر مدیریت های ستادی و عملیاتی حاضر در اهواز را پشتیبانی می کند. این کارگاه ها شامل واحدهایی مثل جوشکاری، تراشکاری، رزوه زنی لوله های حفاری، دیزل ژنراتورها، الکتروموتورها و یک واحدی هم که بتازگی راه اندازی شده، شامل تعمیرات اساسی توربین هاست. کارگاه آغاجاری هم از شرکت های بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و گچساران پشتیبانی می کند؛ البته باید به این نکته اشاره کنم که کارگاه آغاجاری، یک وجه تمایز با کارگاه اهواز دارد و آن برخورداری از واحد اورهال توربین های بالای ۴۰۰۰ اسب بخار برندهایی همچون رولزرویس و سولار است. تعمیر توربین ها به دو شکل صورت می گیرد؛ یا در محل کارخانه تعمیر می شوند یا در کارگاه مرکزی. کارگاه مرکزی آغاجاری، توانایی تعمیر اساسی و اورهال انواع توربین های رولزرویس و توربین و کمپرسورهای سولار سنتار و مدل های C16 و C31 را دارد. در این ارتباط کارگاه مرکزی آغاجاری، مجوز فنی و گواهی (certificate) تعمیر توربین های رولزرویس را از کارخانه سازنده اخذ کرده و تنها مجموعه ای در وزارت نفت است که این توانمندی را در اختیار دارد.
همانطور که گفته شد، علاوه بر کارگاه های اهواز و آغاجاری، چهار واحد تعمیرات اساسی هم داریم که تمامی اورهال و کار تعمیر اساسی تجهيزات فراورشی واحدهای بهره برداری و نمک زدایی، ایستگاه های تقویت فشار و تزریق گاز و كارخانه هاي گاز و گاز مایع(NGL) را درسطح مناطق نفت خیز انجام می دهند. این واحدها در چهار ناحیه کارون، مارون، آغاجاری و گچساران مستقر هستند و تعمیرات تمامی توربو کمپرسورها، توربو پمپ ها، الکتروموتورکمپرسورها را به وسیله نیروهای متخصص در محل واحدهای فراورشی انجام می دهند.
مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی، یک مدیریت فنی و عملیاتی است و بدون شک سازمانی که فنی و عملیاتی است، حرف هایی برای گفتن دارد و می تواند تجارب گذشته و حال خود را در اختیار دیگران بگذارد. براین اساس باید بگویم که ما در زمینه چنین توانمندی های تخصصی و منحصر به فرد در سطح وزارت نفت، آماده ارائه خدمات به شرکت های داخلی و خارجی هستیم.
هم اکنون چند درخواست از شرکت های خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان، خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان، خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران، شرکت پارس جنوبی، شرکت نفت فلات قاره ایران، پالایشگاه فجر جم و خطوط لوله نفت منطقه خلیج فارس دریافت کرد ه ایم که متقاضی ارائه خدمات ما برای تعمیر تجهیزاتی مثل توربوکمپرسورها و شیرهای کنترل سوخت هستند؛ هر چند که در گذشته نیز چنین خدماتی به آنها ارائه کرده ایم.
در واقع ما می توانیم همین کاری را که الان در صنایع نفت و گاز خودمان انجام می دهیم، برای صنایع نفت و گاز کشورهای همسایه هم انجام دهیم.
ما دانش و توان فنی اورهال کارخانه های بهره برداری، نمک زدایی، تقویت فشار گاز، مخازن فراورشی، مبدل ها، توربین های رولزرویس و سولار سنتار، کمپرسورهای سولار مدل C16 و C31 و ... را در اختیار داریم و به آن کاملاً مسلط هستیم و این کار را در هر کشوری براحتی انجام می دهیم.
باید اشاره کنم که مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه فنی و مهندسی حرف هایی برای گفتن دارد که این خدمات عمدتاً از سوی دو بخش مهندسی تعمیرات و بازرسی فنی ارائه می شود. مهندسی تعمیرات، شامل مکانیک و ابزار دقیق است که به همراه بازرسی فنی، کارهای عملیاتی را پشتیبانی می کنند. به عنوان نمونه در تعمیراساسی ماشین آلات دوار و مخازن، این واحدها وظیفه رفع اشکال و تایید نهایی قطعات تعویضی را به عهده دارند و بدون تایید بازرسی فنی راه اندازی صورت نمی گیرد. به جرات می توانم بگویم که بازرسی فنی این مدیریت با 15 سال سابقه فعالیت و با عنوان یک واحد مجزا، معتبرترین و متخصص ترین نیروهای فنی را در اختیار دارد که در ارتباط با ماشین آلات دوار در سطح وزارت نفت، حرف برای گفتن داشته و یک مرجع به حساب می آیند.
این دو واحد به شکل اختصاصی برای توربین ها، کمپرسورها و ماشین آلات دوار طراحی شده و برای هر فعالیتی دستورعمل های فنی تهیه کرده اند. به عنوان مثال، در جریان ساخت توربین داخلی به نام تیدا، خیلی از بحث های فنی و اشکالات آن با همکاری کارشناسان ما و معاونت خدمات مهندسی تعمیرات مناطق نفت خیز جنوب به سرانجام رسیده است.همچنین واحد دیگری داریم با عنوان واحد مهندسی برآوردها. این واحد، متشکل از کارکنانی است که سابقه اجرایی و فنی بالایی دارند.اداره برآوردها در حال حاضر، بانک اطلاعاتی را درست کرده که مشخصات تمامی تجهیزات فراورشی از جمله مخازن، مبدل ها، ایستگاه های تقویت فشار / تزریق گاز و حتی توربین ها و قطعات آنها را در اختیار دارد که از آن برای برون سپاری و پیمان سپاری کارها استفاده می شود. در واقع این واحد، هزینه انجام کارهای تعمیراتی را با استفاده از فهرست بهای وزارت نفت انجام می دهد که یک کار تخصصی صنعت نفت است و عمدتاً از سوی شرکت های مشاوره ای خصوصی انجام می شود. ما در این زمینه به شرکت های نفتی از جمله شرکت های بهره برداری تابعه مناطق نفت خیز و مدیریت های عملیاتی دیگر همانند تعمیر و تکمیل چاه ها، خدمات برآورد کارهای تعمیراتی ارائه می کنیم. این کار در انجام مناقصات و تهیه شرح کار برای واگذاری تعمیرات به پیمانکاران از اهمیت بالایی برخوردار است.علاوه بر این موارد، واحد برنامه ریزی تعمیرات این مدیریت، بانک اطلاعاتی از تمامی تجهیزات موجود در مناطق نفت خیز جنوب تهیه و شرح کار همه آنها را با شماره اموال خاص خودش مشخص کرده که برای هر نوع کار تعمیراتی، شرح کار آن مشخص و آماده است. این شرح کار بر اساس آخرین تعمیرات اساسی و دستورعمل بازرسی فنی به روز رسانی می شود. براین اساس ما در حوزه خدمات فنی مهندسی در چهار بخش مهندسی تعمیرات، بازرسی فنی، مهندسی برآوردها و برنامه ریزی تعمیرات آماده صدور خدمات فنی هستیم.
وقتی صحبت از توربین می کنیم، به عنوان نمونه توربین رولزرویس، ساختار اصلی این توربین در همه مدل های آن با هر توان و قدرتی مشابه است و در مدل های جدید تر فقط تعدادی از قطعات تفاوت دارند. بنابراین وقتی مجموعه ای مانند مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی توانایی فنی تحلیل و برنامه ریزی تعمیر رولزرویس را داشته باشد، براحتی می تواند این کار را برای مدل های مورد تعمیری خود در کارگاه مرکزی آغاجاری ( 1533 و 1534 و 1535 ) و در واحدهای نفت و گاز کشورهای دیگر نیز انجام دهد. باید اشاره کنم که در شرایط حاضر بسیاری از قطعات مورد نیاز تعمیر توربین ها از جمله رولزرویس را با استفاده از شرکت های دانش بنیان داخلی تامین می کنیم. تجهیزات فراورشی دیگر مثل مخازن، در همه تاسیسات صنعت نفت یکسان است و تفاوتی با هم ندارند و مهم این است که روش تعمیرات اساسی آنها برای ما شناخته شده است.
خدمات مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرایندی، در زمینه هایی که توضیح داده شد، تا کنون به بسیاری از شرکت های تابع وزارت نفت ارائه شده و رضایت آنها را به همراه داشته است. اگر بخواهم فقط به کارگاه مرکزی اهواز بپردازم، این مجموعه از مدیریت ما در یک سال گذشته توانسته است با خدمات دهی به شرکت های داخلی مانند شرکت نفت و گاز زاگرس جنوبی، نفت و گاز غرب، پایانه های نفتی، نفت و گاز اروندان، ملی حفاری، نفت فلات قاره، خطوط لوله و مخابرات نفت و پتروشیمی های مستقر در ماهشهر حدود 2 میلیارد تومان درآمدزایی کند. هم اکنون شرکت فلات قاره پنج دستگاه روتور در حال تعمیر در کارگاه اهواز دارد، حتی شرکت های خصوصی هم به دلیل اطمینان به کار ما، تعدادی سفارش برای انجام داده اند.
البته حدود ۵ سال پیش برای حضور در یکی از کشورهای همسایه مذاکراتی داشته ایم که به سرانجام نرسید؛ اما در صورت فراهم شدن شرایط، آماده حضور پر قدرت در کشورهای منطقه هستیم.
برای این کار از شرکت های خصوصی استفاده می کنیم. ما نظارت راهبردی خواهیم داشت و شرکت های خصوصی پیمانکار خواهند بود. هم اکنون نیز کارهایی که در حوزه تعمیرات اساسی تاسیسات فراورشی انجام می دهیم، به همین صورت است، یعنی ما نظارت و راهبری را به عهده داریم و شرکت های پیمانکاری کار را انجام می دهند. ما یک بانک اطلاعاتی از پیمانکاران داخلی داریم که تخصص آنها تعمیرات اساسی تاسیسات نفت و گاز بوده و از این نظر دست ما برای حضور در سایر کشورها باز است.
طبیعی است که صدور خدمات فنی اهمیت زیادی دارد و از این مسیر می توانیم علاوه بر کسب درآمدهای ارزی برای پیمانکاران و تولید کنندگان داخلی، بازار کار فراهم کرده و زمینه افزایش اشتغال نیروهای داخلی را ایجاد کنیم.
یکی از محدودیت های اصلی ما جذب نیروی انسانی است. با توجه به اینکه تعدادی از کارشناسان ما طی سال های اخیر بازنشسته شده اند، می توانیم با جذب نیروی انسانی جدید و آموزش آنها به منظور استفاده از تجربیات کارشناسان، خود را برای حضور در عرصه های داخلی و خارجی قوی تر کنیم.
محصولات پتروشیمی در صدر لیست درآمدهای صادراتی قرار گرفته اند
مشعل صنعت پتروشیمی امروز به یکی از مهم ترین ارکان اقتصادی و ارزآوری کشور تبدیل شده است که نه تنها می تواند جریان اقتصادی و تولیدی و اشتغال آوری را در مناطق مختلف کشور ایجاد کند، بلکه می تواند تحولی چشمگیر در جریان صادرات و تجارت بین المللی به راه بیندازد. امروز با وجود شرایط سخت اقتصادی و تحریم های همه جانبه صنعت نفت و تحریم های مستقیم صنعت پتروشیمی، شرکت های مختلف فعال در این عرصه توانسته اند سهم خود را در بازار منطقه و بازارهای جهانی حفظ کنند و توسعه دهند. صنعت پتروشیمی به سطحی از توانمندی رسیده که درآمد صادراتی خود را در همین دوران تحریم های سنگین به بیش از ۴۰ میلیارد دلار رسانده است.
صنعت پتروشیمی با وجود محدودیت ها و محرومیت های داخلی و تحریم و درحالی که شیوع کرونا بار مضاعفی را به جریان تولید و پروژه های مستمر ایجاد کرده بود، نگذاشته است سود داخلی خود و ارزآوری که کمک خوبی برای دولت است، کاهش یابد.
هر کدام از این چند مولفه، یعنی شرایط اقتصادی، تحریم ها و کرونا می توانستند بسیاری از پروژه ها و برنامه های از پیش تعیین شده و یا تامین مالی آنها را با مشکل مواجه کند و یا دست شرکت های پتروشیمی را از بازارها و مشتریان همیشگی کوتاه کند، اما پتروشیمی ها نه تنها در این میدان شکست نخوردند، بلکه توانستند بهترین عملکردها را داشته باشند و امروز انتظارها از این صنعت بیشتر و بیشتر شده است.
بر اساس آخرین اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1400 و با تکمیل طرح های جهش دوم پتروشیمی درآمد صنعت پتروشیمی به ۲۵میلیارد دلار و در سال ۱۴۰۴ با برنامه ریزی های انجام شده و طرح های در دست اجرا به ۳۷ میلیارد دلار خواهد رسید.
اگر به روند رو به رشد پتروشیمی ها در چند دهه اخیر نگاهی بیندازیم، می بینیم که این شرکت ها از هر تغییر و محدودیتی یک راه برای خروج و بهتر شدن وضعیت در شرایط سخت پیدا کرده اند و جهشی را در جریان حرکت خود به راه انداخته اند.
این جهش و رشد شتابان با برنامه ریزی هایی که در جریان جهش سوم پیش بینی شده کماکان ادامه دارد و می توان امیدوار بود که پتروشیمی ها قرار است خبرهای خوش بیشتری را رقم بزنند. اینکه پتروشیمی ها در این شرایط سخت بتوانند تولید خود را از ۵۰ میلیون تن در سال، به ۱۰۰ میلیون تن برسانند، معنایی جز یک جهش بزرگ نیست و حالا تا تحقق این هدف فاصله اندکی باقی مانده است. افتتاح هایی که برای سال 1400 و 1401 پیش بینی شده اند این هدف را محقق می کنند و در همین زمان دولت سیزدهم برنامه های بیشتری برای اتفاقات جدید در این صنعت ارزآور دارد.
به نظر می رسد با تامین شدن زیرساخت های لازم برای توسعه صنعت پتروشیمی، این صنعت به تنهایی قادر است بسیاری از نیازهای اقتصادی کشور به ویژه در حوزه ارز را تأمین کند و یک تنه بار بخش قابل توجهی از نیازهای سامانه نیما را بر دوش بکشد.
در همین حال، احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از رشد ۷۶ درصدی ارزآوری صنعت پتروشیمی در ۹ ماه امسال نسبت به پارسال خبر داده و اعلام کرده است که پتروشیمی ها در دوران سخت تحریم بیش از ۴۰ میلیارد دلار درآمد صادراتی برای کشور ایجاد کرده اند و این روند رو به رشد با تمهیدات جدید افزایش خواهد داشت.
او اعلام کرده است به زودی تولید این صنعت به ۹۳ میلیون تن ظرفیت اسمی می رسد.
پتروشیمی ها از ابتدای امسال تاکنون حدود ۴ میلیارد دلار نیاز داخل را تأمین و حدود یک میلیارد دلار کود اوره با قیمت تکلیفی به بخش کشاورزی عرضه کرده اند.
وی به ظرفیت بالای صنعت پتروشیمی برای توسعه و حمایت از آن تأکید و اظهار کرد: از وزیر نفت قدردانی می کنم که نگاه مثبتی به توسعه این صنعت دارند و در این مدت این صنعت را حمایت کرده اند و می توانیم امیدوار باشیم که برنامه های پیش روی پتروشیمی محقق می شوند.
او افزود: ارزش تولیدات پتروشیمی ۲۱ میلیارد دلار است و اگر گازی که در بخش خانگی مصرف می شود به محصولات پتروشیمی تبدیل شود، سالانه ۱۷۰ میلیارد دلار ارزش دارد، بنابراین جامعه باید بدانند که در حال استفاده از چه منابعی است و در مصرف آن صرفه جویی کند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی در اوج سال های تحریم به طور میانگین سالانه حدود ۱۱ میلیارد دلار درآمد صادراتی داشته و ۵.۵ میلیارد دلار نیز صرفه جویی ارزی در واردات برای کشور ایجاد کرده است، امسال نیز صادرات محصولات پتروشیمی به حدود ۱۴ میلیارد دلار خواهد رسید.
مرتضی شاه میرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اخیرا در گفت وگویی این موضوع را تایید کرد و با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۵میلیارد دلار ارزش کل محصولات پتروشیمی بود و در مجموع ۹ میلیارد دلار صادرات داشتیم، اظهار کرد: صنایع پتروشیمی ابتدا نیاز داخل را تأمین و سپس مازاد تولیدات خود را صادر می کنند؛ ۳۰ میلیون تن صادرات محصولات پتروشیمی تا پایان امسال ۱۴ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور خواهد داشت.
همچنین جواد اوجی، وزیر نفت در روز صنعت پتروشیمی با اعلام اینکه تا پایان سال تزریق ارز پتروشیمی ها به سامانه نیما به ۱۲ میلیارد دلار می رسد، گفت: با این شرایط درآمدهای حاصل از صادرات پتروشیمی یک تنه به درآمدهای صادراتی نفت خام و میعانات گازی می زند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه هیچ جایی بهتر از صنعت پتروشیمی برای سرمایه گذاری مناسب نیست، افزود: جلوگیری از خام فروشی راهی جز توسعه صنعت پتروشیمی ندارد.
بر اساس این گزارش در حال حاضر نزدیک به ۵۰ طرح فعال در صنعت پتروشیمی وجود دارد و طبق برنامه تا پایان ۱۴۰۴ به بهره برداری می رسند و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی را به ۱۳۵ میلیون تن می رسانند. در واقع در گام چهارم در مجموع ۴۷ پروژه جدید در سه بخش طرح های خوراک ترکیبی، طرح های تازه تولید پروپیلن و طرح های پیشران تعریف و طبقه بندی شده است که با اجرای طرح های گام چهارم تا سال ۱۴۰۶، مجموع سرمایه گذاری تجمعی در صنعت پتروشیمی به ۱۲۵ میلیارد دلار می رسد. نکته قابل توجه درباره پتروشیمی ها این است که نباید گذاشت قطاری که روی ریل توسعه افتاده منحرف یا دچار اختلال درحرکت شود.
هر کدام از این تلاش ها و نتایج به دست آمده در شرایطی سخت و بحرانی و با تلاش شرکت هایی بوده که ادامه کار این صنعت را مهم می دانند و امروز هم باید ادامه حرکت کل صنعت را مورد نظر داشته باشند، نه تنها یک مجتمع و یک پروژه را! صنعت پتروشیمی حالا دیگر تبدیل به صنعتی شده که سرمایه گذاری در آن مطمئن، کم ریسک، سودآور و با آینده بلندمدت است و به همین دلیل در بسیاری از مطالعات اقتصادی صورت گرفته کمتر جایی به این اندازه مناسب سرمایه گذاری است.
بررسی راه های حضور ایران در خط لوله کریدور گاز جنوبی
مشعل گسترش روزافزون بهره مندی از نعمت گاز طبیعی در بخش های صنعتی و نیروگاهی کشورهای اروپایی در یک دهه اخیر، لزوم توجه جدی به این منبع انرژی را بیش از هر زمان دیگر توجیه پذیر کرده است. در این میان روسیه از معدود کشورهایی است که از فرصت موجود نهایت استفاده را کرده و با اقدام های خود در سال های گذشته توانسته است موجبات وابستگی بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای اروپایی را به بازار گاز خود فراهم کند؛ این در حالی است که بازار اروپا این قدرت انحصاری روسیه را برنمی تابد و به شدت تشنه واردات گاز از مسیرهای جایگزین است تا افزون بر کاهش وابستگی به روسیه و تامین پایدار گاز اروپا، بتواند به نوعی امنیت انرژی را نیز در آینده بیمه کند. بنا بر گزارش های مراکز معتبر انرژی جهان، قاره سبز با معضل کاهش تولید داخلی به دلیل افت فشار میادین گازی روبه رو است که این مسئله نیز به نوبه خود نگرانی ها را دوچندان کرده است و چاره اندیشی برای عبور از بحران پیش آمده را ضروری می نماید.
بدون تردید لزوم دستور کاری با چارچوب پایداری، رقابت پذیری و امنیت عرضه می تواند برای برون رفت از چالش موجود راهگشا باشد. به همین خاطر پروژه «کریدور گاز جنوبی» از نمونه پیشنهادهایی بود که سیاست امنیت انرژی اتحادیه اروپا به منظور تامین گاز مورد نیاز خود از منطقه خزر و خاورمیانه با مشارکت سه کشور جمهوری آذربایجان، گرجستان و ترکيه طراحی و عملیاتی کرد. این چهارمین خط لوله واردات گاز اتحادیه اروپاست که سنگ بنای افزایش تنوع و امنیت انرژی اتحادیه را فراهم می کند.
اشاره ای گذرا به مختصات جغرافیایی پروژه کریدور گاز جنوبی، اهداف اجرای این طرح را به روشنی نشان خواهد داد و از این رهگذر نگرانی اروپا از بابت تسلط سیاسی و اقتصادی روسیه بر منابع انرژی منطقه آسیای مرکزی و قفقاز کاملا قابل دریافت است. کریدور گازی جنوبی (SGC) قرار است با هدف بهبود امنیت و تنوع تامین انرژی اتحادیه اروپا گاز استخراج شده از ميدان فراساحلی شاه دنيز جمهوری آذربایجان را از طریق گرجستان و ترکيه به سایر کشورهای هدف اروپایی انتقال دهد. این خطوط لوله 3 هزار و 500 کیلومتری که تا ایتالیا امتداد دارد، با سرمایه ای افزون بر 45 میلیارد دلار احداث شده و شامل سه خط لوله مجزاست؛ خط لوله قفقاز جنوبی(SCP)، خط لوله ترانس آناتولی (TANAP) و در نهایت خط لوله ترانس آدریاتیک (TAP) است. بر اساس پیش بینی های انجام شده در مرحله نخست، حجم گاز انتقالی به مقاصد مصرفی به وسیله خطوط لوله کریدور جنوبی به میزان 16 میلیارد مترمکعب در سال خواهد بود که این حجم تا سال 2024 به 24 میلیارد مترمکعب و تا سال 2026 به 31 میلیارد مترمکعب افزایش خواهد یافت.
اواسط سال 2018 ميلادی، عمليات اجرایی پروژه ترانس آناتولی به اتمام رسيد و گاز مورد نياز ترکيه از این خط لوله تحویل داده شد و خط لوله ترانس آدریاتیک هم که آخرین مرحله از پروژه کریدور گاز جنوبی است، با وجود گذشت چهار سال از آغاز کار ساخت آن، اواخر آبان ماه سال گذشته وارد مرحله تجاری شد. این خط لوله که شرکت های اس نام و بی پی سهامداران آن هستند، ۸۷۸ کیلومتر طول و ظرفیت انتقال سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب گاز را دارد که هم اکنون آماده ارائه ظرفیت خود است. این نخستین بار است که گاز آذربایجان مقصدی فراتر از ترکیه دارد و سبب افزایش تنوع بخشی به منابع انرژی اتحادیه اروپا می شود.
اجرای پروژه کریدور جنوبی هرچند به مذاق روس ها خوش نیامد، اما شرایطی را فراهم کرد تا کشورهای اروپایی بتوانند در بلندمدت، بخش قابل توجهی از گاز مورد نیاز خود را از این مسیر تامین کنند و نگرانی ها از باب تسلط اقتصادی، امنیتی و سیاسی روسیه بر منطقه قفقاز و آسیای میانه را از بین ببرند. ایران به عنوان دومین دارنده ذخایر متعارف گاز طبیعی در جهان، هرچند می توانست با استفاده از اهرم انرژی، سطح نفوذ و تاثیرگذاری خود را در روند اجرای این پروژه افزایش دهد، اما بدون تردید به کارگیری سیاست های منفعلانه دولت گذشته و بدون تردید نبود دیپلماسی و تعامل سازنده در حوزه انرژی، در سایه تحریم های سنگین یک جانبه و چندجانبه خود را بیشتر عیان ساخت و فرصت هرگونه حضور و ایفای نقش راهبردی در بازار گاز منطقه ای را به روی ایران بست.
کریدور گازی جنوبی به اذعان اغلب آگاهان حوزه انرژی، یکی از پیچیده ترین و در عین حال بااهمیت ترین تعهدات صنعت نفت و گاز جهان به شمار می آید. این طرح با مشارکت 11 شرکت برتر حوزه انرژی و همچنین به کارگیری بیش از 30 هزار نفر نیروی کار شاغل، به عنوان یکی از راهبردی ترین پروژه ها در انتقال کسب وکار بازار انرژی به سمت حوزه گاز شناخته شده است. این پروژه همچنین تأثیر ملموسی بر محیط زیست و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از زغال سنگ و نفت خام دارد؛ به گونه ای که بهره گیری از «مکانیسم توسعه پاک»(CDM) اهم اهداف برنامه ریزی شده برای اجرای پروژه یاد شده است و کشورهای اروپایی با بهره مندی از منبع گاز خطوط لوله کریدور جنوبی می توانند تا حد قابل قبولی سهم خود را از انتشار گازهای گلخانه ای به حداقل ممکن برسانند.
آنچه مسلم است، اهمیت ژئوپولیتیک پروژه عظیم کریدور گازی است که افزون بر کشورهای اروپای غربی، اغلب کشورهای منطقه از جمله جمهوری آذربایجان، ترکیه، ترکمنستان و غیره را نیز در کانون توجه قرار داده است، ضمن اینکه می توان در آینده ای نه چندان دور به افزایش منافع اقتصادی حاصل از این فعالیت نیز امیدوار بود.
با نگاهی به روند دیپلماسی نفتی ایران در دولت سیزدهم می توان دریافت که دولتمردان صنعت نفت برای تصاحب و سهم خواهی از بازار منطقه ای همه اراده خود را به کار گرفته و هم اکنون شاهد حضور و مشارکت هر چه بیشتر صنعت نفت کشورمان در بحبوحه محدودیت های ناشی از تحریم هستیم. توافق سه جانبه اخیر گازی میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان گواهی بر این مدعاست. مهم ترین و ارزنده ترین دستاورد این توافق سه جانبه، احیای مجدد روابط میان ایران و ترکمنستان است که با هوشمندی و درایت سیاستمداران دولت سیزدهم به بار نشست. ایران با این قرارداد به راحتی می تواند از ظرفیت های ترکمنستان و آذربایجان در زمینه تجارت گاز و تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه بهره برداری کامل کند و از این منظر، فصل تازه ای در سیاست های گازی با جهان گشوده شود. این در حالی است که اخیرا جواد اوجی، وزیر نفت در دیدار با هیات ترکمنستانی از زیرساخت های کافی ایران برای واردات و سوآپ روزانه ۴۰ میلیون مترمکعب گاز با کشورهای همسایه خبر داده و بر عزم دولت سیزدهم و وزارت نفت برای توسعه روابط بین الملل با کشور ترکمنستان به ویژه در حوزه انرژی تاکید می کند.
اغلب کارشناسان حوزه انرژی بر این با ورند که روش های متعدد و فراوانی برای نفوذ در پروژه کریدور گاز جنوبی وجود دارد که با بهره گیری از راهکارهای موجود نه تنها مجال ظهور بیشتر محدودیت های وضع شده از سوی دولت آمریکا را نخواهد داد بلکه این تدابیر می تواند به توسعه و ارتقای هرچه بیشتر صنعت بنیادین نفت و گاز بینجامد. از همین روی برگ برنده ایران، استفاده از ظرفیت ترانزیتی است که با از سرگیری سوآپ گاز، تحولات منطقه ای را وارد مرحله جدیدی کرده است.
عطش بازارهای منطقه ای برای بهره مندی از گاز ایران دور از ذهن نیست و زمینه ای را فراهم کرده است تا دولتمردان مجموعه نفت تمام تلاش خود را برای دستیابی به تولید حداکثری به کار گیرند. از دیگر سو، بازار گاز اروپا، یکی از مهم ترین و در عین حال جذاب ترین بازارهای بالقوه صادرات گاز طبیعی ایران است که نباید از آن غافل ماند؛ به همین دلیل علاوه بر سوآپ، گسترش سطح تعاملات با دو کشور مهم و تاثیرگذار در پروژه کریدور گاز جنوبی(ترکمنستان و آذربایجان) می تواند مسیر توسعه تجارت گاز و حضور قدرتمند ایران در منطقه و جهان را هموارتر سازد.
فارغ از آنکه صادرات گاز از محل مازاد عرضه انجام می شود، راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی نیز، از جمله الزام هایی است که باید با تدوین قوانین، دستورعمل ها و مدیریت صحیح و کارآمد اجرایی شود تا از این رهگذر بتوان به بازارهای جهانی نفوذ پیدا کرد؛ در نتیجه اگر با این دید به تعاملات منطقه ای ایران با کشورهای همسایه بنگریم، پربیراه نخواهد بود که همین موضوع، فعالیت این صنعت پایه را دستخوش تغییراتی شگرف خواهد کرد.
امروز صنعت نفت با وجود همه ناملایمات و کاستی ها و اعمال محدودیت های کشورهای سلطه طلب، توانسته است با طرح راهکارها و اتخاذ تدابیر کارآمد و هوشمندانه در بازتاب توانمندی های صنعت نفت بسیار خوش بدرخشد. اگر به توافق های اخیر ایران و ترکمنستان در سطح کلان نگریسته شود، می توان نتیجه گرفت که دستاوردهای سوآپ گازی و احیای مجدد روابط میان کشورهای منطقه در آینده ای نه چندان دور می تواند پروژه خط لوله ترانس-کاسپین را از دور خارج کند، زیرا اکنون ترکمنستان با استفاده از شبکه گازی طبیعی ایران، مسیر جایگزینی برای انتقال گاز خود به نقاط دورافتاده دنیا فراهم کرده و دیگر نیاز مبرمی به احداث خط لوله ترانس-کاسپین نخواهد داشت.
ایده اولیه خط لوله زیردریایی ترانس-کاسپین از سوی آمریکایی ها مطرح شد. این خط لوله با ظرفیتی معادل۳۰ میلیارد مترمکعب قرار بود شبکه گاز ترکمنستان را از مسیر دریای خزر به آذربایجان و سپس اروپا وصل کند؛ با وجود این تکمیل این خط لوله به دلیل پرهزینه بودن و برخی مشکلات فنی و حقوقی، مطابق برنامه ریزی های انجام شده پیش نرفت و هم اکنون نیز وضعیت آن در هاله ای از ابهام به سر می برد. ترکمنستان که عنوان چهارمین دارنده ذخایر گازی دنیا را دارد، مسیر پرفرازونشیبی برای رسیدن به پروژه کریدور جنوبی و راهیابی به بازار گاز اروپا در پیش خواهد داشت که ایران با سیاستی که در پیش گرفته است، اطمینان خاطر لازم را برای این کشور فراهم کرده است، ضمن اینکه به نحوی هوشمندانه خط لوله ترانس-کاسپین را از گردونه رقابت خارج خواهد کرد. پروژه ترانس-کاسپین همانند دیگر طرح های انتقال گاز دریای خزر به اروپا در جهت کاهش نفوذ روسیه در بازار تجارت گاز اروپا و همچنین از میان برداشتن ایران و به تبع آن کم رنگ کردن نقش و جایگاه کشورمان در منطقه به شمار می رود.
تلاش های مجموعه وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران بهره مندی از ظرفیت ترانزیت کشورمان برای انتقال نفت و گاز به دیگر کشورهاست؛ به همین دلیل ایجاد دور تازه ای از همکاری ها در خصوص سوآپ گاز اهمیت مبادله با ایران را دوچندان خواهد ساخت. بدون تردید سنگ اندازی دولت آمریکا در صنعت نفت و گاز ایران رویدادی تازه نیست، زیرا کشورمان همواره در سالیان متمادی با انواع ناملایمات منطقه ای و بین المللی روبه رو بوده است؛ به این ترتیب تغییر رویکرد ایران نسبت به کشورهای منطقه، نه تنها عرصه را برای جولان رقبا تنگ تر خواهد کرد، بلکه نقطه عطفی در کارنامه صنعت نفت به شمار می آید و دستاوردی بزرگ و راهبردی به ارمغان خواهد آورد.
مدیریت شبکه در 27 درصد از پهنه سرزمينی ایران
مشعل گاز استخراج شده از جنوب كشور، سواحل و جزاير خليج فارس و انتقال آن به مبادی مصرف، مقوله ای بسيار حایز اهميت و راهبردی است كه بخشی از اين ماموريت خطير را منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران در استان های هرمزگان، كرمان، سيستان و بلوچستان و بخش هايی از استان يزد به عهده دارد.
اين منطقه با مساحت حدود 433 هزار و 500 كيلومتر مربع معادل 27 درصد از پهنه سرزمينی كشور، وسيع ترين منطقه عملياتی انتقال گاز محسوب می شود و با بيش از 3 هزار و 600 كيلومتر خطوط لوله فشار قوی و 1850 متر خط لوله در زير دريا، همچنين 3 ايستگاه تقويت فشار گاز و 7 مركز بهره برداری خطوط لوله گاز در حال فعالیت است.
در ادامه گفت وگو با علیرضا عربلو کرامه، مدیر منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران را درباره فعالیت های کارکنان این منطقه می خوانیم.
متولد 1349 در شهرستان میانه استان آذربایجان شرقی و دارای مدرک کارشناسی مهندسی مکانیک گرایش حرارت و سیالات و کارشناسی ارشد رشته مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی هستم.
از سال 74 وارد مجموعه وزارت نفت در امور خطوط لوله شمال و شمال غرب (منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران) با سمت های تکنیسین نشت یابی، بازرس ارشد ایمنی، مهندس ارشد بازرسی فنی شدم، همچنین نظارت بر احداث چندین ایستگاه تقویت فشار گاز در توسعه و گسترش شبکه خطوط لوله گاز در مناطق شمال و شمال غرب کشور را عهده دار بوده ام.
از سال 91 به عنوان رییس اموربازرسی فنی منطقه 8 عملیات انتقال گاز ایران و از سال 98 نیز به عنوان مدیر منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران مشغول به فعالیت در صنعت گاز هستم.
سال گذشته در مجموع 18 میلیارد و 334 میلیون مترمكعب گاز از منطقه انتقال داده شده است.
مجموع حجم انتقال گاز منطقه در سال 98 مقدار 16 میلیارد و 280 ميليون مترمكعب) بوده و در سال 99 به ميزان 62/12 درصد افزايش داشته است.
حجم انتقال گاز منطقه در 9 ماه امسال رقم 15 ميليارد و 98 ميليون مترمكعب بوده كه نسبت به مدت مشابه در سال قبل 33/12 درصد افزايش داشته است.
سال گذشته در بيش از 3 هزار و 44 كيلومتر از خطوط لوله نشت يابی صورت گرفته كه منجر به شناسايی هزار و 919 مورد نشتی و همچنين در سال جاری بيش از 2 هزار و 808 كيلومتر خطوط لوله نشت يابی انجام شد كه موفق به شناسايی 3 هزار و 341 مورد نشتی شده ايم كه در مقايسه با 9 ماه امسال نسبت به مدت مشابه در سال قبل آمار كاهشی داشته ايم و پيگرانی خطوط لوله منطقه در 9 ماه امسال هزار و 69 كيلومتر اما سال گذشته هزار و 612 كيلومتر بوده است.
خطوط لوله ای كه در سال جديد به بهره برداری رسيده شامل 10 اينچ قلعه گنج، 30 اينچ هنگام، 10اينچ زرند و 6 اينچ وكيل آباد است. خطوط و ايستگاه های كنترل فشار نیز تا پايان سال جاری به بهره برداری خواهند رسيد که شامل: ايستگاه های كنترل فشار كيلومترهای 370 و 428 خط هفتم سراسری و نيز خطوط لوله 60 اينچ كرمان، اينتركانكشن 20 اينچ خروجی پالايشگاه سرخون به نيروگاه خليج فارس، 36 اينچ زاهدان/ دوراهی دشتك، 24 اينچ دوراهی دشتك/زابل است.
برنامه توسعه و گسترش خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی در جنوب شرقی كشور با 5 پروژه بزرگ از سال های 97 و 98 آغاز شده است كه شامل احداث دو مركز بهره برداری خطوط لوله در شهرهای زاهدان و ايرانشهر و نيز احداث شبكه انتقال با ظرفيت بالا (خطوط 56 اينچ چابهار، 36 اينچ زاهدان و انشعابات مربوطه) به طول 772 كيلومتر است.
اين پروژه ها از سوی شركت مهندسی و توسعه گاز ایران در حال اجراست كه پيشرفت اين پروژه ها به این شرح است:
خط انتقال گاز زاهدان دوراهی دشتک/زابل با 91 درصد، خط 56 اينچ انتقال گاز ایرانشهر پالیزان/ خاش/ میرجاوه با 90 درصد، خط انتقال گاز ایرانشهر/ چابهار با 82 درصد، خط انتقال گاز 30 اینچ انتهای خط هفتم سراسری با 70 درصد، مرکز بهره برداری خطوط لوله زاهدان با 90 درصد و مرکز بهره برداری خطوط لوله ایرانشهر با 60 درصد پیشرفت در آينده نزدیک به بهره برداری خواهند رسيد كه با بهره برداری از اين شبكه عظيم انتقال، گازرسانی به فولاد مکران و صنایع پتروشیمی، شهرک صنعتی و منطقه ویژه اقتصادی رامشار، گازرسانی به یک نیروگاه برق در حال ساخت و صنایع طرح های آتی، شهر خاش و صنایع محدوده آن از جمله کارخانه سیمان خاش و شهرک صنعتی خاش، شهر چابهار و نیروگاه چابهار، شهر کنارک و نیروگاه کنارک و مناطق حومه آن، شهر زابل و شهرها و روستاهای منطقه سیستان در دستور كار اين منطقه است. ايستگاه تقويت فشار شماره دو خط هفتم سراسری (كيلومتر 239) در دستور كار شركت مهندسی و توسعه گاز ایران برای تكميل است، همچنين ايستگاه تقويت فشار حاجی آباد روی خط 11 در نظر گرفته شده و برنامه توسعه و گسترش خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی در استان كرمان شامل: 30 اينچ فولاد زرند گازرسانی به صنايع زرند، 16 اينچ نيروگاه زرند گازرسانی به صنايع زرند، 56 اينچ خط يازدهم گازرسانی به صنايع كرمان، 30 اينچ پاريز كرمان گازرسانی به صنايع کرمان، 16 اينچ محی آباد كمربند تقويتی لولپ كرمان، 10 اينچ هنزا /درب بهشت گازرسانی به شهر درب بهشت است.
در بحث نيروی انسانی با توجه به توسعه روز افزون منطقه در استان های تحت پوشش، موضوع تامين نيازهای نيروی انسانی از اهميت خاصی برخوردار بوده و با توجه به مذاكرات و پيگيری های صورت گرفته، اميدوارم در آينده نزديك چالش های جذب نيروی انسانی توانمند و كارآمد نيز مرتفع شود. همچنين همسو با سياست های شركت ملی گاز ایران و احيای سمت های حذف شده سازمانی، نيازمندی های جذب (از طريق برگزاری آزمون سراسری) بررسی و برای اجرا به واحدهای ذي ربط ستادی منعكس شده است.پيگيری برای ايجاد ساختار سازمانی برای بخش های عملياتی منطقه كه از اولويت بالايی جهت تامين نيروی انسانی به منظور جلوگيری از اختلال در انتقال پايدار گاز برخوردار است، نیز ادامه داشته و امیدواریم با حمايت های مدیران و دست درکاران مجموعه گاز محقق شود.با توجه به رشد و توسعه تدوين شده در حوزه خطوط لوله و ايستگاه های شير بين راهی و حفاظت كاتدی در منطقه، تامين كالاهای مورد نياز تعميرات و بهره برداری با منطقی کردن خريد تقاضا ها و تامين به صورت انتقالی از موجودی كالای های رسوبی و مازاد مناطق و ساير شركت ها برنامه ريزی و هدف گذاری شده است. فضای اسكان نيروی انسانی و محل نگهداری كالا ها متناسب با افزايش كيلومتر اینچ خطوط لوله و توسعه منطقه نیست.
تعمیرات اساسی از 21 فروردین ماه 1400 آغاز و بر اساس برنامه زمان بندی شده، 29 اسفندماه 1400 به پايان خواهد رسيد و در حال حاضر 74 درصد پيشرفت داشته و همچنين 64 فعاليت تعريف شده است.
تعمیرات خط لوله 12 اینچ قشم/بندرعباس زیر دریا در محدوده بندر پل که در نوروز 1400 و با همت و تلاش همکاران انجام شد، همچنین رفع نشتی های منتج از نشت يابی های صورت گرفته در خطوط لوله و تاسيسات از جمله: رفع نشتی گاز بلودان ها، پاسی شیرهای اندازه گیری استفاده از روش های نوین تعمیرات بدون نیاز به تخلیه گاز، از اقدام هایی است که برای آمادگی گازرسانی در فصل سرد سال انجام شده است.
حفاری و نصب طوقه تقويتی كامپوزيت 2 شاخه لوله در section 4 خط لوله هفتم سراسری بر اساس نتايج پيگرانی هوشمند، در حال اجراست.
رعايت سه اصل مهم فاصله گذاری اجتماعی، استفاده از ماسك و انجام واكسيناسيون، از بديهی ترين عوامل پيشگيری از شيوع ويروس كرونا در بين همه كاركنان تحت پايش و رعايت است، همچنين سرو غذا به صورت سفری، استفاده از مواد ضدعفونی از سوی همكاران هنگام ورود به اداره، توزيع ماسك و مواد ضد عفونی و تب سنجی و پالس اکسیمتری در بين كاركنان، از اقدام های اين منطقه بوده است و نيز در خصوص مرخصی های ارفاقی كرونا از ابتدای سال جاری تا پايان مهرماه شامل: كاركنان رسمی هزار و 383 روز، كاركنان قرارداد مدت موقت 526 روز، كاركنان اركان ثالث هزار و 766 روز بوده است.
در خصوص مبحث خودكفايی كه نتيجه آن صرفه جويی های ارزی و ريالی است، منطقه اقدام های مفيد و قابل توجهی انجام داده و از طرق مختلف از جمله انجام مهندسی معكوس، بومی سازی، جايگزينی و توليد قطعات و تجهيزات توسط کارشناسان مجرب و متعهد منطقه و شركت های دانش بنيان و توانمند داخلی توانسته است از وابستگی به دور باشد. قطعاتی از جمله انواع فيلترهای مصرفی برای هوا، روغن و درای گس سيل، ساخت انواع كارت ها و بوردهای الكترونيكی دقيق، اقلام برقی صنعتی، قطعات مكانيكی، برقی و ابزار دقیقی توربوكمپرسورها و ... با شيوه های مختلف بهتر از نمونه اصلی و خارجی داخلی سازی شده و با مرغوبيت بيشتر و قيمت تمام شده كمتر، مورد استفاده و بهره برداری قرار گرفته است.
با توجه به ماموریت شرکت انتقال گاز ایران که انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی است و همچنین فرهنگ سازمانی و ارزش های اخلاقی متعالی در این مجموعه که کار خود را خدمت و جهاد به مردم و توسعه و آبادانی کشور می داند، کارکنان منطقه نیز بر اساس همین احساس مسوولیت در جهت کمک رسانی به جوامع پیرامون و به ویژه در مواقع بروز بحران از جمله بحران زلزله و سیل اخیر در کنار مردم روستاهای همجوار در جهت رفع مشکلات به وجود آمده همکاری کرده اند که از این جمله می توان به موارد زیر اشاره داشت:
1- بازگشایی محور جاده بندرعباس/حاجی آباد محدوده شهرستان فین با همکاری منطقه با اعزام ماشین آلات ساختمانی در شب وقوع زلزله
2- اعزام ماشین آلات ساختمانی جهت امداد رسانی به روستای همجوار منطقه در سیل اخیر استان هرمزگان (روستای فتح الجلیل)
3- اعزام خودرو کفی لبه دار جهت امداد رسانی و توزیع بسته های کمک معیشتی در شهرستان میناب پس از وقوع سیل اخیر
4- مرمت گرده خاکی و ایجاد سیل بند روستای ده پشت جزیره قشم
5- حضور و همکاری کارکنان واحد ICT منطقه در راه اندازی سیستم های جایگاه سوخت استان هرمزگان پس از اختلال پیش آمده اخیر
6- مشارکت و همکاری با استانداری استان هرمزگان در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با معرفی کارکنان واحد ICT و در اختیار گذاشتن خودرو جهت برگزاری انتخابات در روستاهای همجوار منطقه
همچنين كاركنان اين منطقه با تشكيل گروه خيريه دست های آسمانی به صورت خودجوش و در امر جهادی، قدم های نتیجه بخشی را در حوزه مسووليت های اجتماعی برداشته اند كه به بعضی از آنها اشاره می شود:
تهیه نوشت افزار مهرانه به مبلغ 8 میلیون تومان و توزیع در میان دانش آموزان نیازمند روستای همجوار منطقه از محل گروه خیریه دست های آسمانی
تهیه کولر گازی از محل کمک های گروه خیریه دست های آسمانی و نصب در مسجد در مسیر خط لوله هفتم سراسری
برگزاری مسابقه ساخت کاردستی با مواد بازیافتی برای فرزندان کارکنان با هدف فرهنگ سازی مصرف بهینه و استفاده از مواد بازیافتی
مشارکت كاركنان منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران در اهدای خون به نیازمندان
ارتباطات فيبر نوری خط هفتم سراسری شامل 34 ايستگاه مخابراتی به طول 700 كيلومتر در امتداد خط لوله 56 اينچ است كه امكان تامين پوشش ارتباطات بيسيم (VHF)، تلفن و اسكادای اين خط را فراهم می كند، همچنين امكان برقراری ارتباطات شبكه داخلی و تلفنی ياردهای ايرانشهر، زاهدان، كهنوج و چابهار از طريق اين خط ميسر می شود.با راه اندازی سيستم های مخابرات و تلمتری اين خط، امكان مديريت مصارف صنعتی و خانگی از طريق سيستم های اسكادا فراهم می شود.
از تلاش های همکاران در منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران تشکر می کنم که با وجود شیوع ویروس کرونا و بحران های زلزله و سیل با تمام توان در جهت تعالی سازمان و خدمت به مردم و صنعت کشور فعالیت کردند؛ امیدوارم بتوانم در جهت پیشبرد اهداف منطقه و رفع کاستی ها قدمی برداشته باشم.
گزارش «مشعل » از ارائه خدمات مسؤولیت اجتماعی پالایشگاه لاوان به بومیان این جزیره
سمیه راهپیما مسؤولیت اجتماعی، جزء جدایی ناپذیر فعالیت های صنعت نفت به شمار می رود. هر کدام از زیر مجموعه های وزارت نفت به تناسب منطقه ای که در آن فعالیت دارند، خدماتی به بومیان ارائه می کنند. مناطقی هستند که به دلیل وسعت کم و محصور بودن در آب، از بسیاری امکانات محرومند و شرکت های نفتی بر خود واجب می دانند تا شرایط زندگی بهتری را برای مردمان آنجا فراهم کنند. یکی از این شرکت ها، پالایشگاه نفت لاوان است که به موازات فعالیت اصلی خود، خدمات گسترده ای را از جمله احداث اسکله شهید قاسم سلیمانی، بازسازی مقبره شهدای گمنام، بازسازی مدارس، بازسازی آسفالت های معابر دهکده لاوان، تجهیز درمانگاه لاوان، ارائه بسته های لوازم التحریر به دانش آموزان این منطقه در دو مرحله، همکاری با سپاه پاسداران در تکمیل 10 واحد مجتمع مسکونی باهدف محرومیت زدایی و در اختیار قراردادن آن به بومیان، آبرسانی رایگان ماهانه 3 هزار و 300 متر مکعب و پر کردن سیلندرهای گاز آنها به صورت رایگان ارائه می کند. در ادامه گزارشی از روند اقدامات انجام شده در این خصوص می خوانید:
در جزیره لاوان، مروارید پنهان در خلیج فارس قدم می زنم. برخی قسمت های آن، بافت قدیمی خود را حفظ کرده و برخی قسمت ها بازسازی شده اند. یکی از آنها اسکله این منطقه است که در گذشته، مردمان آن بسختی سوار قایق می شدند و برای ماهیگیری و ترخیص بار مشکل داشتند. برخی زنان این منطقه نیز به دلیل نامناسب بودن شرایط سوار و پیاده شدن، از قایق استفاده نمی کردند؛ اما از زمانی که اسکله از سوی پالایشگاه نفت لاوان احداث شد و قایق پهلو گرفت، دیگر این مشکل برطرف شده و کالاها نیز براحتی جابه جا می شود. با ناخدای این جزیره هم صحبت می شوم، به نظر می آید که نزدیک به 60 سال سن داشته باشد؛ اما وقتی سن او را می پرسم، می گوید که دهه 40 زندگی خود را سپری می کند. اسم او «سگره بووس» است و پیشه اجدادی خود را ادامه داده است. می گوید: «قبلا برای بارگیری مشکلاتی داشتیم؛ اما با احداث اسکله از سوی پالایشگاه لاوان این مشکل حل شده و برای سوار و پیاده شدن نیز مشکلی نداریم. همچنین این اسکله، مکانی برای تفریح خانواده هاست و عصرها به اینجا می آیند.»
به سمت مقبره شهدای گمنام این منطقه می روم که پالایشگاه لاوان، بازسازی و ساخت سازه آن را به عهده گرفته و علاوه بر آن برای بهتر شدن شرایط حال بومیان منطقه و ایجاد مرکز تفریحی، اقدام به ساخت آلاچیق هایی کرده که زمین آنجا چمن خواهد شد و بومیان آن به همراه خانواده های خود می توانند از امکانات آن بهره مند شوند. در یکی از این آلاچیق ها، پسری تنها نشسته و با هندزفری به آهنگ مورد علاقه اش گوش می کند. اسمش را که می پرسم، می گوید: «احمد سالمی هستم و 18 سال سن دارم. بیشتر تفریح جوانان لاوان در این آلاچیق هاست. این فضا باعث ایجاد روحیه در ما می شود؛ زیرا در گذشته این فضا نبوده و با ایجاد آن امید به زندگی مان بازگشته است.»
بر اساس آخرین سرشماری کشوری، جزیره لاوان 1280 نفر جمعیت دارد و حدود 300 خانوار در آن زندگی می کنند. این جزیره همانند دیگر مناطق و شهرها نیز شورای شهر دارد که رسیدگی به امور مردمان این منطقه از وظایف آن محسوب می شود. علی احمدی، رئیس شورای جزیره لاوان است که روزانه به امور منطقه رسیدگی می کند. او می گوید: «شرکت پالایش نفت لاوان، روزانه 3 هزار و 300 متر مکعب آب آشامیدنی مردم این جزیره را تامین می کند، ضمن آنکه در زمینه عمرانی، این اسکله را برای راحتی شرایط مردم این منطقه احداث کرده است. در گذشته مردم آرزوی سوار شدن بر یک قایق را داشتند و اکنون کاربری این اسکله به صورت باربری و تفریحی است. بازسازی حرم شهدای گمنام را نیز این پالایشگاه انجام داده، ضمن آنکه در کنار آن محل تفریحی با 10 آلاچیق ایجاد کرده که در آینده نزدیک، به صورت پارک می توان از آن استفاده کرد.»
احمدی با بیان اینکه پالایشگاه لاوان در آسفالت معابر و روشنایی پارک دهکده نیز همکاری داشته است، ادامه می دهد: «قبلا از سالن های ورزشی در جزیره لاوان استفاده نمی شد و این پالایشگاه برای استفاده از این سالن های ورزشی 12 دستگاه کولر تهیه و نصب کرده و برق و روشنایی زمین چمن نیز از سوی این پالایشگاه وصل شده است، ضمن آنکه 8 دستگاه کولر نیز برای مسجد امام علی (ع) اهدا و بازسازی حسینیه نیز انجام شد. در ساخت پایگاه بسیج نیز برای مباحث امنیتی و فرهنگی پیش قدم شده است.» او ادامه می دهد: «پالایشگاه لاوان در زمینه فرهنگی نیز حضور داشته و درِ مجتمع اقامتی- تفریحی آن، روزهای جمعه به روی بومیان جزیره باز است و از آن به جمعه های پالایشگاه یاد می کنند.»
در ادامه با مهدی زهره وند، رئیس کمیته مسؤولیت اجتماعی شرکت پالایش نفت لاوان هم صحبت می شوم. او در تکمیل مباحث مطرح شده از سوی رئیس شورای جزیره لاوان با اشاره به تجهیز درمانگاه این منطقه می گوید: « این درمانگاه زیر نظر مرکز بهداشت بندرلنگه است؛ اما به این دلیل که دو شرکت بزرگ نفتی (شرکت نفت فلات قاره و پالایشگاه لاوان) در آن فعالیت دارند، تامین پزشک و لوازم مایحتاج آن به عهده این شرکت هاست. این درمانگاه برای 14روز پزشک داشت که بازنشسته شد و در ادامه با هزینه پالایشگاه، یک پزشک در این درمانگاه مشغول به کار شده، ضمن اینکه تجهیزات آن را هم تامین کرده ایم.» به گفته او، «در زمینه آموزش و پرورش، علاوه بر پک های لوازم التحریر که به تمام دانش آموزان در دو مرحله اهدا می شود، بازسازی مجتمع شهید رئیسی زاده را نیز در دستور کار داریم. توزیع هر 2-3 ماه یکبار بسته های معیشتی برای مردمان فقیر نیز از برنامه های این پالایشگاه است.» زهره وند، با اشاره به برگزاری کلاس های آموزشی با همکاری بسیج برای بانوان ادامه می دهد: «طرح اوقات فراغت را نیز با فرزندان این منطقه در ایام تابستان گذاشته ایم و برای آنها لوازم ورزشی تهیه کرده ایم، ضمن آنکه به منظور تامین امنیت منطقه نیز با نهادهای نظامی همکاری داشته ایم.» دبیر کمیته مسؤولیت اجتماعی پالایشگاه لاوان می گوید: «دهکده لاوان، برای جمع آوری پسماندهای خود ماشین حمل زباله ندارد، از این رو ماشین حمل زباله پالایشگاه را در اختیارشان قرار داده ایم تا به همراه 6 نفر از افرادی که شورای شهر لاوان جذب کرده، زباله ها از سطح دهکده جمع آوری و به گود زباله فرستاده شود.» زهره وند با اشاره به اشتغالزایی 320 نفر از مردان این منطقه در پالایشگاه، ادامه می دهد: «نزدیک به 25 نفر را نیز در پالایشگاه جذب خواهیم کرد. با سپاه نیروی دریایی برای محرومیت زدایی این منطقه در ساخت 10 واحد مسکونی همکاری خواهیم داشت و تمامی تجهیزات و ماشین آلات را پالایشگاه در اختیارشان می گذارد.» او در پایان خاطرنشان می کند: «در زمینه محیط زیست نیز توافق نامه هایی با اداره محیط زیست بسته شده و برگزاری مراسم هوای پاک به عهده پالایشگاه در استان هرمزگان است.»
نگاهی به نقش کاربردی پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی
مشعل بهینه سازی مصرف انرژی، یکی از اصلی ترین موضوع های صنایع مختلف و بخش های دیگر مرتبط با زندگی شهروندان به خصوص در شهرهای بزرگ بوده است. در این سال ها تلاش شده است ضمن اصلاح الگوی مصرف در همه سطوح، مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی به رویکردی ملی و بین المللی تبدیل شود، زیرا این حوزه جزو مواردی است که منافع حاصل از آن بر کشورهای دیگر نیز تاثیر می گذارد. مدیریت بهینه سازی مصرف انرژی از چند زاویه اقتصادی قابل بررسی است، اما در این حوزه موضوع میزان مصرف و عدالت دسترسی و مسائل محیط زیستی هم از اهمیت زیادی برخوردار است. در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی فارغ از موضوع کاهش مصرف و صرفه های اقتصادی، جنبه های مختلف فواید زیست محیطی و پژوهش های کاربردی نیز شروع شده و مورد استقبال است. بسیاری از شرکت های دانش بنیان و پژوهشگاه ها موضوع های مرتبط با بهینه سازی مصرف انرژی را از سال ها قبل در دستور کار قرار داده اند چراکه می دانند آینده شرکت های بزرگ اقتصادی با این موضوع ها دست به گریبان خواهد بود.
توجه و حرکت شرکت های مرتبط با انرژی و صنایع بزرگ به سمت سرمایه گذاری در بخش بهینه سازی مصرف انرژی، یکی از رخدادهای مهم در حداقل یک دهه اخیر است. شرکت های بزرگ صنایع نفت و گاز و فولاد و ... هدف گذاری کلانی را برای کاهش مصارف خود و به حداقل رساندن هزینه بخش های مصرف خانگی و صنعتی پیش بینی کرده اند چراکه به این نتیجه رسیده اند که این سرمایه گذاری در بلندمدت برای آنها سودآور خواهد بود.
پیشتازی صنعت نفت در آینده پژوهشی بهینه سازی مصرف انرژی آینده نگری یکی از مقوله های مهم مدیریت و تجارت در صنایع بزرگ است. صنایع بزرگ خوب می دانند که در آینده نزدیک با محدودیت منابع روبه رو هستند و دسترسی امروز به خوراک و مواد اولیه در آن زمان با شرایط سخت تری همراه خواهد بود. به همین دلیل بوده است که بسیاری از شرکت های دانش بنیان به دنبال شیوه هایی برای اصلاح الگوهای مصرف در همه بخش ها از تولید تا مصرف و اصلاح فرآیندهای تولیدی در واحدهای صنعتی و مسیرهای انتقال و... رفته اند. صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع مهم که مسئولیت تامین انرژی و مدیریت تامین و توزیع آن را به عهده دارد از ابتدا موضوع بهینه سازی مصرف انرژی را پیش بینی کرده بوده اما می توان گفت از حداقل یک دهه اخیر این موضوع با حساسیت بیشتری دنبال می شود. بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت به خصوص در حوزه های پژوهشی و دانش بنیان ها به دنبال راهکارهایی برای کاهش و بهینه شدن مصرف انرژی رفته اند. از سال ها قبل موضوع پژوهش های کاربردی در این زمینه از طریق همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، جهاد دانشگاهی و یا سایر مراکز تحقیقاتی و آزمایشگاه ها با شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت شروع شده است و امروز نتایج آنها در این شرکت ها اجرا می شود. موضوع پژوهش در جهت بهینه سازی مصرف انرژی همواره یکی از موضوع های مهم و مورد تاکید در سطوح عالی مدیریتی کشور بوده است و به خصوص صنعت نفت در این حوزه پیشتازی می کند. این پیشتازی البته مورد تایید معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری هم بوده است. سورنا ستاری با تاکید بر اینکه مصرف انرژی در کشور بسیار بالاست، از صنعت نفت خواست بیش از قبل روی موضوع مصرف و بهینه سازی انرژی کار کند، چراکه این نقطه ضعف اصلی کشور است. وی تاکید کرده است که شرکت های دانش بنیان درباره بهینه سازی مصرف انرژی می توانند وارد عمل شوند و روی آن کار کنند.
یکی از مراکز تاثیرگذار و فعال در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی در صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت است. این مجموعه علاوه بر تلاش برای بهینه سازی و اصلاح الگوی مصرف انرژی در داخل این مجموعه، همکاری موثری با شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت داشته است. این مجموعه به منظور اجرای ماده ۱۷ قانون هوای پاک اقدام هایی را انجام داده که منجر به اخذ گواهینامه استاندارد ملی ایران(1-16000- INSO)شده است. این گواهینامه استاندارد معاینه فنی موتورخانه ها با هدف بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش انتشار آلاینده های هواست که شامل دستورعمل بازرسی دوره ای و بهینه سازی مصرف انرژی، الزام های ایمنی و تعیین حدود مجاز انتشار آلاینده ها می شود و از سوی سازمان ملی استاندارد تهیه و تدوین شده است. پژوهشگاه صنعت نفت همچنین یک گروه پژوهش و بهینه سازی انرژی دارد که به شکل مجزا روی موضوع های این حوزه فعالیت دارد. موضوع هایی همچون مديريت بخار، مميزي انرژي، استقرار سيستم مديريت انرژي، انتگراسيون حرارتي فرآيندها، مديريت كربن، مديريت آب و پساب، مديريت فلرينگ، توسعه استفاده از انرژی های تجديدپذير و دستيابي به دانش فني و تكنولوژي هاي جديد بهينه سازي در این گروه پژوهشی مورد بررسی هستند و پروژه هایی در این زمینه تعریف شده است. پژوهشگاه صنعت نفت پروژه های مختلفی را در زمینه بهینه سازی مصرف انرژی تاکنون اجرایی کرده است. از تولید بخاری های با بازده پایین و صرفه جویی ۳ میلیارد مترمکعبی گاز در ۴ ماه سرد سال تا بهینه سازی مصرف انرژی از طریق بهبود وضعیت روانکاری تجهیزات و ماشین آلات غول پیکر در بخش های مختلف صنعت در لیست پروژه های این مجموعه قرار دارد. چندی قبل هم پژوهشگاه اعلام کرد که برق مصرفی خود را از محل صفحه های فتوولتائیک خورشیدی تأمین خواهد کرد و مطالعات این موضوع در حال انجام است. در مورد آب مصرفی این مجموعه هم مطالعاتی در دست است تا بتوانند آب مصرفی را در چرخه ای قابل برگشت به حداقل برسانند. به عبارتی پژوهشگاه صنعت نفت تلاش می کند تبدیل به یک پژوهشگاه سبز از منظر مصرف انرژی و انرژی های تجدیدپذیر شود.
ناگفته پیداست که بهینه سازی مصرف انرژی موضوعی است که نیاز به توجه مضاعف و فرهنگ سازی دارد و مجموعه هایی همچون صنعت نفت باید این موضوع را از خودشان شروع کنند. اگرچه همواره اعتبارات مرتبط با پژوهش در ادارات و سازمان های دولتی حذف و کم می شوند و شرایط اقتصادی و تحریم های همه جانبه در چند سال اخیر اثرگذاری مستقیمی بر پروژه های صنعت نفت داشته است، اما پژوهش های کاربردی پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی در دستور کار هستند. جابر نشاطی، رئیس پردیس انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت چندی قبل به بهینه سازی مصرف انرژی که از موضوع های مهم کنونی کشور محسوب می شود اشاره کرد و گفت: در این حوزه، پژوهشکده انرژی پژوهشگاه، فعالیت های بسیار زیادی را در دستور کار قرار داده است و ۱۰ پروژه مرتبط با حوزه مدیریت انرژی در واحدهای صنعتی و ساختمانی از سوی پژوهشگران این مجموعه در حال انجام یا در حوزه مدیریت بخار که از منابع انرژی به شمار می آید، چند پروژه جاری جزو برنامه های این مجموعه است. وی به مستهلک شدن تجهیزات نفتی اشاره کرد و گفت: عمر تأسیسات صنعت نفت بسیار زیاد است؛ از این رو بهینه سازی این تجهیزات از مسائل مهم صنعت نفت به شمار می آید، بر همین اساس پژوهشگاه صنعت نفت با هدف بهبود تجهیزات موجود در صنعت نفت، در چند پروژه بزرگ مدیریت خوردگی در سال های اخیر شرکت کرده است. بر اساس این گزارش به نظر می رسد در موضوع بهینه سازی مصرف انرژی باید به چند موضوع مدل توسعه و ارتقای توان علمی و نوآوری و فناوری در طرح های بهینه سازی سوخت کشور، عوامل ضروری برای فعالیت شرکت های خدمات انرژی، نظام نوآوری فناورانه انرژی (جریان عرضه و تقاضا) و تاثیر همه این موارد در تحقق اقتصاد مقاومتی مورد بحث و بررسی بیشتر قرار گیرد.
نگاهی به سیاست های دولت و وزارت نفت در مدیریت بازار مسکن
مشعل مسکن، یکی از موضوعات مهم مردم، بخصوص در شهرهای بزرگ است که از گذشته تا امروز همواره با چالش های مختلفی همچون قیمت، ایمنی و عدالت، مالیات و ... مواجه بوده است. آنهایی که خانه دار هستند، اگرچه خیالشان راحت است؛ اما با تغییرات قیمت مواجه هستند و نگران اینکه ارزش دارایی شان کم می شود یا نه!؟ ولی سنگینی این کفه ترازو به سمت مستاجرها و فاقد مسکن ها بسیار بیشتر است. کمترین نگرانی برای آنهایی که خانه ندارند، تورم و تغییرات قیمت برای افزایش اجاره بها و ودیعه مسکن از امسال تا سال دیگر است و اینکه با وجود نبود تناسب میان درآمد و هزینه ها چطور باید اجاره خانه را تامین کنند ! چون تامین نشدن این مبلغ مساوی با بی خانمانی یا تغییر نزولی محلات به سمت حاشیه های شهر و یا حتی مهاجرت به شهرهای دیگر است.
دولت ها در همه کشورها، از جمله ایران، همواره سیاست هایی را برای کنترل و آرامش در بازار مسکن اجرا می کنند. این سیاست ها مستقل از سایر برنامه های اقتصادی و شرایط عمومی اقتصاد آن کشور نیست. به همین دلیل مسکن، به مقوله ای چند وجهی تبدیل شده که قیمت آن با تغییراتی در بازارهای دیگر، بالا و پایین می شود. از سوی دیگر، دولت ها و زیرمجموعه های اقتصادی، هر کدام برای جبران کمبودها و تامین نیاز بازار مسکن، اقدام به اجرای پروژه های ساخت و ساز یا ایجاد زمینه تامین مالی مناسب برای خرید یا ساخت مسکن می کنند.
دولت ها از چند دهه گذشته تاکنون، سیاست های مختلفی را برای تامین مسکن و قرار دادن تسهیلات خرید و ساخت مسکن پیش بینی و اجرا کرده اند؛ از مسکن ارزان برای نیازمندان تا مسکن مهر و حالا هم مالیات برای خانه های خالی یا لوکس که می توان گفت اگرچه هر کدام از این طرح ها اجرا شده یا در انتظار اجرا هستند؛ اما جوابگوی نیاز بازار مسکن و اصلاح مشکلات نبوده اند.
سیاست های مسکن در سال های پس از انقلاب اسلامی و در تمامی دولت ها، سیاست های باز توزیعی مسکن از پایین، رهاسازی بازار مسکن، توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی، پاسخ به تقاضا برای مسکن بویژه در بین اقشار کم درآمد با طرح مسکن مهر و تعاونی ها و اصلاح رویه طرح مسکن مهر با تأکید بر مسکن اجتماعی و حالا هم سیاست های اصلاحی و کسب درآمد از خانه های خالی و لوکس و ارائه تسهیلات کم سود برای تامین مسکن رو به رو بوده است.
می توان گفت که هر يک از برنامه هاي اجرا شده تاکنون، نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارند که از آن جمله مي توان به نبود ابزارهاي لازم اجرايي اشاره کرد که باعث مي شود بين اهداف و عملکرد در هر دوره شکاف ايجاد شود. يکي ديگر از مشکلات برنامه ها که در هر دوره مشاهده مي شود، کلي بودن برنامه است که می تواند ناشي از فقدان نظام جامع مديريت مسکن در عرصه هاي نظري، تجربي و اجرايي باشد.
بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، روند تغییرات شاخص های مسکن از جمله شاخص خانوار در واحد مسکونی و میزان واحدهای مسکونی با دوام در کشور رو به بهبود است. با این حال هنوز با کمبود جدی واحدهای مسکونی، بخصوص در کلانشهرها مواجه هستیم و کماکان نسبت قابل توجهی از واحدهای مسکونی در کشور جزو بافت فرسوده بوده و از استحکام لازم برخوردار نیستند و رشد و گسترش سکونت گاه های غیررسمی و حاشیه ای در شهرها و کلانشهرها از مرحله نگران کننده عبور کرده است. با این حال می توان با سیاست هایی اصلاحی و تکمیلی، اشتباهات قبل را اصلاح و شرایط را برای رضایت عمومی شهروندان هموار کرد. در همین زمینه، پیشنهادهایی هم مطرح هستند که می توان به «دستیابی به شاخص برابری تعداد واحد مسکونی در مقابل تعداد خانوار»، «کاهش سهم زمین در هزینه تمام شده قیمت مسکن»، «پیگیری و اجرای مسکن اجتماعی و حمایتی»، «اصلاح و اجرای نظام اجاره داری حرفه ای»، «نوسازی بافت های فرسوده»، «دادن جوازهای ساخت آسان و حذف بسیاری از روندهای اداری دست و پاگیر»، «تناسب الگوی ساخت و تقاضای مسکن، پیش بینی تسهیلات حمایتی واقعی برای مسکن»، «برنامه ریزی برای خانه های خالی»، «مالیات بر عایدی سرمایه املاک»، «همکاری مدیریت شهری و پیش بینی زمین های بایر شهری برای ساخت و سازهای درون شهری» و ... اشاره کرد.
به نظر می رسد اجرای برخی از سیاست ها می تواند به عنوان راهکارهاي اصلاحی تا حد زیادی التهاب در بازار مسکن را کاهش دهد و قیمت ها را تعدیل کند. سیاست هایی همچون «تقويت برنامه ريزي جامع مسکن به لحاظ نظري و لزوم مشارکت مردم در برنامه ريزي و اجرا»، مديريت بهينه زمين و جلوگيري از بورس بازي و احتکار زمين، حذف موازی کاری ها در عملکرد دستگاه های اجرایی و همراهی برای اجرای سیاست های مسکن، بخصوص در حوزه ارائه تسهیلات، «اعمال سیاست های سختگیرانه برای صاحبان خانه های خالی و لوکس» می تواند راهگشا باشد؛ البته شرط این موضوع، آن است که اهتمامی جدی در اجرای این قوانین وجود داشته باشد و برخی از موارد مهم را سختگیرانه پیگیری کنند.
یکی از وظایف زیرمجموعه های دولتی در سال های گذشته، تامین مسکن برای برخی از کارکنان خود در مناطق خاص یا ایجاد شرایط و ارائه تسهیلات خرید مسکن بوده است. وزارتخانه های مختلف یا شهرداری ها در سال های گذشته، همواره تعاونی مسکن و خانه های سازمانی یا وام های بانکی برای کارکنانشان داشته اند. وزارت نفت، به عنوان یکی از بزرگترین وزارتخانه ها که واحدهای زیرمجموعه آن، در مناطق عملیاتی استان های مختلف قرار گرفته، همواره در این زمینه پیشرو بوده است. این وزارتخانه، علاوه بر مسکن سازمانی، وام های بانکی و تعاونی ها، به شکل موقت برای کارکنان پروژه های عملیاتی هم کانکس های سیار یا شهرک های کارکنانی ایجاد کرده است.
شرکت های مختلف زیرمجموعه این صنعت عظیم، تسهیلات و شرایطی را برای کارکنان خود فراهم کرده، یا صندوق بازنشستگی صنعت نفت وام های خرید مسکن، تبدیل به احسن و تعمیرات را برای کارکنان خود پیش بینی می کند که همه این موارد در هر شهر و استان با شرایط آن منطقه تفاوت دارد. در عین حال بسیاری از شرکت ها در زیرمجموعه صنعت نفت، ساخت مسکن و کمک به ساخت و ساز، بخصوص در مناطق کم برخوردار و محروم مناطق نفت خیز را در قالب «مسؤولیت اجتماعی» آن سازمان در برنامه خود قرار داده و اجرایی می کنند. در حال حاضر بخش زیادی از کارکنان صنعت نفت، بویژه در مناطق عملیاتی چند استان جنوبی کشورمان در خانه های سازمانی و شهرک هایی که نفت ساخته، ساکن هستند و یا با کمک وام های بانکی خانه دار شده اند. نکته قابل توجه در این مورد، آن است که اگر همه وزارتخانه ها و زیرمجموعه های اقتصادی و غیر اقتصادی دولت با همکاری شهرداری ها و سایر مجموعه های مرتبط تعامل خوبی داشته باشند، می توانند حجم قابل توجهی از تقاضای مسکن را پوشش دهند.
مشعل صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني در بر داشته است؛ از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود. همانطور که می دانيد، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمن در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام هاي کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» قصد دارد با چاپ برخي «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بردارد. در ادامه، درس آموزي از حادثه «ریزش دیواره کانال در حین گودبرداري» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانيد:
پروانه کار برای فعالیت «گودبرداري با بیل دستی به منظور در آوردن کابل هاي پست قديم» صادر میشود (بعد ازاينكه کابل هاي جديد از مسیر ديگري قرار داده شده بودند). به دنبال صدور پروانه کار، کارکنان پیمانكار شروع به عملیات گودبرداري به منظور بیرون آوردن کابل هاي قديم می کنند. در ساعت حدود 12:27 (روز حادثه) ناظر شرکت (نماينده واحد برق) در محل حضور داشته و در اين زمان از محل گودبرداري شده نیز اقدام به تهیه عكس می کند. بر اساس عكس تهیه شده، تا محل ايستادن کارگر مسیرکابل هاي برق پیدا شده؛ اما در ادامه، کابل ها در زير ديواره يا در عمق بیشتري قرار داشتند که نیاز بود اين قسمت نیز از خاک بیرون آورده شود. بنا به اظهارات ناظر شرکت، در فاصله زمانی بین تهیه اين عكس تا ساعت14 روز حادثه، کارکنان نسبت به عمیق ترکردن بیشتر کانال به منظور يافتن ادامه مسیر کابل برق اقدام کردند. در ساعت حدود 14 روزحادثه، به دلیل افزايش عمق کانال و خالی شدن خاک پايین ديواره کانال، این ديواره ريزش می کند و به دنبال این اتفاق، کارگري که به حالت چمباتمه در حال گودبرداري بوده، در زيرخاک مدفون می شود و بر اثر شدت آسیب فوت می کند.
انجام عملیات حفر کانال با در نظر گرفتن نوع خاک و استفاده از سیستم هاي حفاظتی مناسب براي کانال هاي داراي ارتفاع بیشتر از مقدار تعیین شده
تهیه و ابلاغ مستندات و دستورعمل هاي مرتبط در ايمنی گودبرداري
دپوي خاک حاصل از حفاري در فاصله ايمن از لبه کانال
نظارت روي کار افراد در حین اجراي پروانه کار (بايد روي اجراي پروانه کارنظارت مداوم انجام شود).
اجراي آموزش توجیهی قبل از شروع کار، بخصوص براي کارکنانی که از خارج از مجموعه، براي انجام کار وارد محوطه می شوند.
حصول اطمینان از رعايت طرح اچ اس ای پیمانكاران، بويژه در پیمان هاي جزئی که پیمانكار معمولا مسؤول ايمنی ندارد.
بررسی هاي به عمل آمده از 57 مطالعه موردي نشان داده که بخشی از حوادث در حفاري هاي با عمق کمتر از 3 متر روی داده است، بنابراین همواره باید سه نكته اساسی مورد توجه قرار گیرد: نخست اينكه مخاطرات زيادي (همچون ريزش کانال و... ) در اين نوع کار وجود دارد که باید به طور کامل شناسايی شده و اقدامات کنترلی لازم براي هريك از آنها انجام شود.
نكته دوم اينكه، ماهیت کوتاه مدت و کم هزينه کار در قیاس با هزينه هاي ايمن سازي(شمع گذاري و پوشش ديواره کانال و نیز هزينه هاي عقب زدن و درهم شكستن ديواره هاي کانال) بهانه ای است که از اقدامات ايمنی لازم صرف نظر شده يا اقدامات ايمنی بی اهمیت تلقی شوند و درنهایت نكته سوم اينكه، در تشخیص خطر ممكن است اشتباهاتی به وجود آيد. به عنوان مثال، ظاهر برخی خاک ها می تواند باعث پديد آمدن احساس کاذب ايمن بودن شود که اين خود مخاطره اي جدي است. مثال ديگر بی دقتی در تشخیص پايداري شیب درکانال هاست که نیازمند تحقیقات سیستماتیك در زمینه مكانیسم خاک آن محل است. از این رو خطر فروريختن ديوارهاي جانبی نبايد به احتمال و شانس سپرده شود. به همین منظور باید از زمین مورد حفاری، بازرسی مقدماتی صورت گیرد تا يك روش مناسب کاري مشتمل بر تمامی احتیاط هاي ايمنی لازم ايجاد شود و مورد استفاده قرار گیرد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از قرار گرفتن ایران در رتبه هفتم ساخت توربین درجهان با حمایت از شرکت های سازنده ایرانی خبر داد.
رضا نوشادی و هیئت همراه در بازدید ازشرکت توربوکمپرسورنفت(OTC) با بیان این که این شرکت از شرکای قابل اتکا درتحقق اهداف شرکت مهندسی و توسعه گازایران است، افزود: ظرفیت فنی این شرکت آن را درسطح پیشرفته ای ازبلوغ صنعتی وفناوری نسبت به دیگر رقبا قرار داده است.
وی با اشاره به این که پیشرفت ها ومزیت های شرکت OTC تحسین برانگیز و امیدوار کننده است، تصریح کرد: بارویکرد درست در اقتصاد پروژه ، می توان انتظارداشت درمدت زمان کوتاه تری نسبت به فرآیندهای معمول ارجاع کار، به اهداف تعریف شده به ویژه در زمینه صرفه جویی و بهینه سازی دست یابیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه گازایران بااشاره به اهمیت اجرای پروژه بازیابی انرژی حرارتی خروجی از توربین، اظهارکرد: ظرفیت همکاری مشترک درقالب قرارداد ساخت 100دستگاه توربین وجوددارد، منوط به اینکه باهم افزایی، هم فکری و تلاش شبانه روزی، فعالیت ها را پیش ببریم.
وی با اشاره به ارقام بالای تجارت توربین دردنیا، رقم کنونی کشور دراین زمینه را غیرقابل قبول خواند وتأکید کرد: راهبرد ما در ارتباط با تجهیزات و ماشین آلات پیچیده مانند توربین باید بر مبنای گسترش فعالیت ها باشد و برای دستیابی به این هدف باید اجرای پروژه فراتر از مرزهای کشور را عملیاتی کنیم. نوشادی تصریح کرد: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برای اجرای پروژه در فراسوی مرزها حساب ویژه ای روی شرکای خودباز کرده است وظرفیت فنی شرکت هایی مانند OTC را برای عینیت بخشیدن به افق های جدید، مهم می داند. مدیرعامل شرکت توربوکمپرسور نفت نیزبا بیان این که همکاری های مشترک با شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران فراتر از رابطه مرسوم بین کارفرما و پیمانکار است، اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران درفرآیند تأسیس، تکامل وموفقیت OTC، پشتیبانی همه جانبه و اثربخشی داشته است واگرحمایت های شرکت مهندسی وتوسعه گازایران نبود، شرکت توربوکمپرسور نفت هیچ گاه به این درجه از پیشرفت نمی رسید. وی افزود: احساس مسئولیت وپشتیبانی همه جانبه شرکت مهندسی وتوسعه گازایران سبب شده است تا ایران به عنوان هفتمین سازنده توربین دردنیا شناخته و با دستیابی به این مهم موجب افتخار کشور شود
مدیرعامل شرکت توربوکمپرسور نفت ادامه داد: قرارداد ساخت 100دستگاه توربین به OTC اعتماد به نفس و روحیه و برگ برنده ای داد تادر مذاکره با خارجی ها، دست بالا را داشته باشیم.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت بااشاره به دیدگاه پژوهش محور وزیرنفت گفت: با توجه به جایگاه پژوهشگاه درصنعت نفت، کارکنان ومدیران این مجموعه انتظار ویژه ای به توجه وزیر نفت و معاونان وی دارند.
جعفرتوفیقی درنشستی باحضور معاون وزیرنفت در امور مهندسی، پژوهش وفناوری و تمشیت امورپژوهشگاه صنعت نفت بااشاره به بازتاب مثبت انتخاب وزیرنفت درجامعه، اظهارکرد: این موضوع را می توان ازیک سوبه سوابق درخشان دربخش های مختلف صنعت نفت وازسوی دیگر به دیدگاه حمایتی وی ازموضوع پژوهش وجایگاه مراکز تحقیقاتی نسبت داد که می تواند برای پژوهشگاه و دیگر بخش های وزارت نفت، یک سرمایه به شمار آید.
وی با بیان اینکه امیدواریم باحضور مدیران ارشد وزارت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت نیز درانجام فعالیت های فناورانه خودارتقا یابد، تصریح کرد: دستاوردهای کنونی پژوهشگاه حاصل تلاش همه کارکنان این مجموعه در 60 سال گذشته است.
توفیقی توسعه فناوری را یکی ازمأموریتهای پژوهشگاه صنعت نفت عنوان و اظهارکرد: محققان وکارکنان این مجموعه با تلاش مداوم خود همواره به دنبال حل مشکلات صنعت نفت هستند تا بتوانند آن رابه یک صنعت فناورمحور ودانش بنیان تبدیل وارزش افزوده بیشتری را برای صنعت نفت خلق کنند.
توفیقی بابیان این که خدمت به صنعت نفت از اولویت های کارکنان پژوهشگاه است، تصریح کرد: انتظار آنها این است که در ذهن وزیرنفت ومعاونان وی جایگاه ویژه ای داشته باشند و تلاش بی دریغ شان دیده وبازتاب داده شود؛ این موضوع می تواند بالاترین انگیزه را ایجاد کند.
وی مالک اصلی پژوهشگاه راصنعت عظیم نفت خواند وافزود: این مجموعه با همه امکانات ونیروی انسانی متخصص خودهمسو با اهداف وزارت نفت گام برمی دارد و همواره تلاش کرده است که سیاست های ابلاغی وزارت نفت را اولویت اجرایی خود قرار دهد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در بخشی دیگر بااشاره به این که طرح میزبانی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دروازه ورود نوآوری است، گفت: درهای پژوهشگاه همواره روی همه دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد ودکترا به عنوان مهم ترین عناصر و بازیگران نوآوری در کشور بازاست.
توفیقی بابیان این که این مهم سبب می شود دانشجویان بتوانند به راحتی دراین مرکز ایده های خود را مطرح کنند، تصریح کرد: طرح میزبانی ازدانشجویان تحصیلات تکمیلی همچنین موجب خواهد شد که مدیران این مجموعه نیز بتوانند ایده ها را به کسب وکارهای نوین تبدیل کنند.
شرکت نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازمارون عملکرد این شرکت را در صیانت از هوای پاک مثبت خواند وگفت: هشت هزاراصله نهال برای شهرهای رامشیر و رامهرمز علاوه بر بخش های غیزانیه و مشراگه تأمین شده است.
حمید کاویان با اشاره به اینکه این شرکت از پارسال تاکنون بیش از 20 هزار اصله نهال را به مناطق همجوارتأسیسات اهدا کرده است، افزود: از آنجا که تأمین نهال و درختکاری ازمهم ترین اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون درهمسویی باعمل به مسئولیت های اجتماعی است، به مناسبت هفته ملی هوای پاک هشت هزاراصله نهال دیگربه مردم این مناطق اهدا شده است.
وی مهم ترین اقدام اخیرشرکت بهره برداری نفت وگازمارون را اجرای طرح جمع آوری گازهای مشعل عنوان واظهارکرد: تا سه سال آینده درگستره عملیاتی این شرکت، گازسوزی نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازمارون تصریح کرد: امسال پایش و اندازه گیری آلاینده های محیط زیستی دربخش هوا (اگزاست توربین ها، پیش گرمکن ها و...) از سوی آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت محیط زیست استان خوزستان انجام و نتایج مثبت و رضایت بخش ارزیابی شد.
کاویان همچنین بهسازی ناوگان خودرویی را اقدام موثر دیگری درجهت کاهش آلاینده های هوا عنوان و اظهار کرد: با انجام معاینات فنی و منظم خودروها (هر30هزارکیلومتر)، استفاده از خودروهای مدل بالا دارای سیستم کاتالیزور و افزودن چند دستگاه خودرو جدید به ناوگان ترابری، میزان آلاینده های خودرویی به طور چشمگیر کاهش یافته است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب گفت: باانعقاد چند قرارداد درآینده نزدیک، طرح جمع آوری گازهای همراه شتاب می گیرد.
علیرضا دانشی در آیین آغاز به کار عملیات بیابان زدایی و درختکاری دو هزار هکتار از اراضی استان خوزستان، ضمن تبریک روز هوای پاک و اعلام این که 35درصد آلاینده ها مربوط به صنایع مختلف است، افزود: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب خود را مکلف به انجام اقدام های ضروری برای داشتن هوای پاک کرده است.
وی بااشاره به این که درگام نخست تلاشمان را معطوف به جمع آوری گازهای همراه کرده ایم، اظهارکرد: دراین زمینه، اجرای دو طرح عظیم در دست پیگیری است ودر آینده نزدیک در زمینه عقد قراردادهای مربوط به آنها، اقدام های مؤثری انجام خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تصریح کرد: براین اساس، حجم بسیاربالایی از گازهای همراه درشرق حوزه فعالیت مناطق نفت خیز، همچنین در منطقه اهواز و مارون جمع آوری می شود.
دانشی افزود: طرح بیابان زدایی و درختکاری دو هزار هکتار از اراضی استان خوزستان که با اعتبارات شرکت ملی نفت ایران اجرا می شود، گام نخست اقدام های مرتبط با حفظ محیط زیست به شمار می آید.
وی ازدست درکاران طرح های نهال کاری خواست در اجرای این طرح ها در اراضی خوزستان، از درختان مثمر استفاده شود.
استاندارخوزستان نیزدراین آیین گفت: موضوع هوای پاک درحوزه فعالیت های منابع طبیعی وسازمان حفاظت محیط زیست است و در اینجا وزارت نفت نیزبه صحنه آمده است.
صادق خلیلیان بااشاره به این که جلوگیری ازسوزاندن گازهای همراه و بهره برداری از آنها ازاقدام های قابل انجام برای کنترل آلاینده هاست، نمونه انجام چنین اقدام هایی را افتتاح پالایشگاه گاز بیدبلند عنوان کرد.
معاون وزیرجهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نیزگفت: کشورخشک ونیمه خشک مامشکلات زیادی درباره فرسایش، رسوب، فرونشست و تخلیه آبخوان ها دارد و نیازمند توجه جدی و نهضت همگانی برای حفظ پوشش آب، خاک و گیاه است.
مسعود منصوربااشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره منابع طبیعی گفت: فرهنگ منابع طبیعی بایددرعمل اجرا شود و همه باید مشارکت داشته باشند ودراین زمینه سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نقش محوری دارد.
وی بابیان اینکه در30سال اخیربیش ازهفت هزارسیلاب داشته ایم، گفت: با انجام فعالیت های آبخیزداری تاحدود70درصدازخسارت های مربوط به سیل کاهش می یابد.
منصور در زمینه پیشگیری از وقوع سیل برهمکاری و اقدام از سوی دستگاه های ذی ربط تاکید کرد.
شرکت نفت خزر
کارشناسان اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران باهدف نظارت و بررسی اجرای دستورعمل های ایمنی، در بازدیدی سه روزه، پایگاه پشتیبانی، سکوی نیمه شناور امیرکبیر و شناورهای شرکت نفت خزر را ممیزی کردند.مسعود قاسمی، رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت نفت خزر در نشست با مسئول اچ اس ای طرح های اکتشافی و کارشناسان ایمنی شرکت ملی نفت ایران، ضمن قدردانی از اهتمام مدیران وکارشناسان اچ اس ای به منظورارتقای سطح ایمنی دارایی ها وحفاظت از سرمایه های انسانی، برحمایت از هرگونه اقدام کارشناسی درجهت بهبود شرایط زیست محیطی منطقه عملیاتی خزر تاکید کرد.دراین نشست، کارشناسان اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران با انجام ممیزی در حوزه ایمنی، آتش نشانی، محیط زیست و پدافند غیرعامل منطقه عملیاتی خزر را ارزیابی کردند.در بازدید سه روزه کارشناسان اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران ازپایگاه پشتیبانی، سکوی نیمه شناور امیرکبیر و شناورهای شرکت نفت خزر، شرایط ایمنی، بهداشت و اقدام های مرتبط با اچ اس ای شرکت نفت خزر بررسی شد. دراین بازدید افزون براقدام های انجام شده همسو با صیانت از زیست بوم پیرامونی تأسیسات، شرایط ایمنی نیروی انسانی نیز ارزیابی شد.
مدیرعامل گروه پتروپارس
مدیرعامل گروه پتروپارس دربازدید ازطرح های توسعه میدان آزادگان جنوبی و احداث واحد فرآورش مرکزی این میدان گفت: تأکید دولت، بهره برداری هرچه سریع تر از میدان های مشترک نفت و گاز است.سید شمس الدین موسوی با بیان اینکه توسعه میدان آزادگان جنوبی و احداث واحد فرآورش مرکزی برای کشور بسیار مهم است، اظهارکرد: با آنکه این دو طرح درقالب دو قرارداد مجزا درگروه پتروپارس در دست اجراست، اماهر دو آنها باید دریک زمان بندی مشخص به نتیجه برسند.وی بااشاره به تأخیردراجرای این دوطرح بیان کرد: باوجود محدودیت ها، زحمات زیادی برای این طرح ها کشیده شده است که جای تشکردارد، اما به منظور شتاب بخشی به اجرای آنها باید از تمام ظرفیت ها استفاده کنیم.مدیرعامل گروه پتروپارس با بیان این که محدودیت ها وموانع همیشه وجود دارند، گفت: اعتقاد دارم این محدودیت ها با نوآوری، هم فکری وهم اندیشی بانخبگان وخبرگان برطرف خواهند شد و برای حل مشکلات بابهترین شیوه، تصمیم گیری خواهیم کرد.موسوی شناسایی موانع ومسائل موجود درکار را نخستین و مهم ترین گام برای رفع آنها عنوان و اظهارکرد: درباره آن بخش ازموانع که مربوط به شرکت پتروپارس است، تلاش می شودبااستفاده ازظرفیت های موجود، این موانع برطرف شوند و برای رفع مسائل پیمانکاران نیز با تعامل و درعین حال نظارت جدی و مستمر بر عملکرد آنها، اقدام خواهیم کرد.مدیرعامل گروه پتروپارس با تاکید برضرورت تسری ارتباط تمام سطوح تصریح کرد: در امورپیچیده ومسائل سنگین استفاده از همه ظرفیت ها برای حل و فصل و رفع موانع، عقلانی و ضروری است، به همین دلیل برگزاری نشست های مستمر درسطوح کارشناسی و مدیریتی برای تبیین مشکلات و رفع آنها با طرفین پروژه اهمیت دارد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در احکامی جداگانه اعضای کمیته عالی پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این شرکت را منصوب کرد.محسن خجسته مهر در این احکام، عباس رزمی، مدیر اچ اس ای، محمد روستا، مدیر امور مالی، هرمز قلاوند، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز، ناصر مولایی، مدیر منابع انسانی، نادر آریا، مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، همچنین علیرضا دامغانی، مدیر حراست، سیدمهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، سیدحمیدرضا مرتضوی، رئیس دفتر مدیرعامل و مجید بوجارزاده، رئیس روابط عمومی را به عنوان اعضای کمیته عالی پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این شرکت معرفی ومنصوب کرده است.مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین عباس رزمی را به عنوان نایب رئیس وعلیرضا انصاری فرد، رئیس پدافند غیرعامل را به عنوان دبیر این کمیته منصوب کرده است.
شرکت انتقال گاز ایران
رئیس اموربازرسی فنی شرکت انتقال گاز ایران بر ضرورت بهره مندی از فناوری روزآمد دنیا در بازرسی فنی صنعت گاز تأکید کرد.
حسین محمدی درسومین نشست هماهنگی رؤسای بازرسی فنی شرکت های ستادی (ملی گاز، انتقال گاز، مهندسی و توسعه گاز ایران)و رؤسای بازرسی فنی مناطق ده گانه انتقال گاز که به صورت مجازی برگزارشد، گفت: گستردگی شبکه انتقال گاز درکشور بسیار زیاد است و این مهم استفاده از فناوری روز دنیا رادر این بخش، حیاتی می سازد.
وی توسعه دامنه بازرسی فنی، ارتقای روش های بازرسی و ایجاد رویه های هماهنگ را راهبرد سه گانه بازرسی فنی در شرکت انتقال گاز ایران عنوان کرد.
رئیس اموربازرسی فنی شرکت انتقال گازایران، همچنین بازنگری و مکانیزاسیون فرآیند نشت یابی با استفاده از روش های نوین نشت یابی، بازنگری دستورعمل و پیگیری مجدانه رفع نشتی های کشف شده را در بهبود اثربخشی فرآیند کنترل نشت موثر خواند.
محمدی همچنین برارزیابی پوشش خطوط لوله درحین اجرای پروژه تاکید کرد وگفت: انجام بازرسی های مبنا در زمان تحویل وتحول پروژه ها از دیگر موارد مهم درحوزه بازرسی فنی است.
درادامه درسومین نشست هماهنگی رؤسای بازرسی فنی شرکت های ستادی (ملی گاز، انتقال گاز، مهندسی وتوسعه گاز ایران) و رؤسای بازرسی فنی مناطق ده گانه انتقال گاز ایران، فرآیند و لزوم بازرسی کالای انبارشده پیش از ارسال به محل مصرف، همچنین فرآیند برون سپاری فعالیت های بازرسی فنی بررسی شد.
آیین بزرگداشت میلاد با سعادت دخت نبی اکرم حضرت فاطمه زهرا (س) و گرامیداشت مقام والای زن با حضور عظیم شیراوند، رییس سازمان حراست صنعت نفت و زینب قیصری، مشاور امور بانوان وزیر نفت در ستاد سازمان حراست برگزار شد.
در این آیین شیراوند با بیان اینکه تمام موفقیت های صدر اسلام تا دوران معاصر و دوران طاغوت به بانوان وابستگی داشته است، افزود: بسیاری از همین بانوان بودند که فرزندانشان را به میدان فرستادند و شهید شدند و مانند حاج قاسم سلیمانی ها را به مملکت اسلامی سپردند.
زینب قیصری، مشاور امور بانوان وزیر نفت نیز با بيان اينكه نگاه تشريفاتي به جايگاه مشاور زنان كارگشا نخواهد بود، گفت: اولويت ما در اين عرصه، مشاركت حداكثري با حضور بانوان در صنعت نفت خواهد بود.
وی با بیان اینکه تلاش بيشتر به منظور برقراري عدالت جنسيتي از مهم ترين اقدام های پيش روي ما خواهد بود ، افزود: با بررسي هاي صورت گرفته طي 50 روز اخير محرز شده است كه يكي از نقاط ضعف مجموعه، نبود خودباوري، اعتماد به نفس و شبكه سازي، نبود اجتماع نخبگان بانوان در اين صنعت و لزوم توانافزايي و مهارتافزايي بانوان است كه رسيدگي به آن در صدر برنامه هاي ما خواهد بود.
قيصري ادامه داد: تصميم گرفته شده است براي نخستين بار «اطلس جامع زنان نفت» در وزارت نفت تدوين شود که با بررسي هاي صورت گرفته، مشخص شد مشكلات احصا شده است ، اما پوشش و جامعيت ندارد.
وی گفت: قرار است گروهی از روان شناسان، مشاوران و جامعه شناسان و کارشناسانی از حراست تشكيل شود و در ادامه بازديدهايي از مناطق عملياتي نيز صورت بگيرد تا متناسب با آن اطلس جامع زنان نفت تدوين و گردآوري شود؛ نتايج اين روند به تغيير و اصلاح سند راهبردي زنان و خانواده خواهد انجامید.
در این آیین از زحمات بانوان شاغل در حراست صنعت نفت تقدیر شد.
نخستین همایش تاریخ ، آموزش و زیست دانشگاهی باهمکاری مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی و دانشکده نفت آبادان، اسفندماه امسال برگزار می شود.
این همایش باهدف بازخوانی حیات آکادمیک موفق ترین کالج بین المللی آموزشی–فنی در ایران 25 اسفندماه به صورت مجازی برگزار می شود.تأسیس دانشکده نفت، دانشکده نفت و پالایشگاه آبادان، دانشکده نفت وصنعت نفت در ایران، دانشکده نفت و ملی شدن صنعت نفت، دانشکده نفت وجنبش دانشجویی در دهه های 20 تا 50، همچنین دانشکده نفت و انقلاب اسلامی، تعطیلی دانشکده نفت وحصرآبادان، از آموزش تا کارگاه در دانشکده نفت، تعاملات آکادمیک بین المللی در دانشکده نفت، متون درسی و سیستم آموزشی سه گانه دانشکده، جامعه وصنعت درآبادان دهه های 20 تا 50، محورهای این همایش است.
علاقه مندان می توانند آثار خود را با محورهای یادشده، به دبیرخانه این همایش ارسال کنند.. مهلت دریافت آثار هفتم اسفند 1400است وعلاقه مندان می توانند آثارخود رادرقالب مقاله، یادداشت، عکس، سند و خاطرات از دوران دانشجویی، تدریس و همکاری بادانشکده نفت به آدرس الکترونیک دبیرخانه به نشانی collegeofabadan@iscs.ac.ir ارسال کنند.
این همایش به صورت مجازی در آدرس https: //b2n.ir/iscs برگزار می شود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان ضمن تشریح فعالیت های انجام شده این شرکت هم زمان باکاهش شدید دمای هوا درکشورگفت: مسدود شدن جاده های مواصلاتی هیچ مشکلی درتوزیع فرآورده های نفتی ایجاد نکرد واین مهم با تلاش کارکنان این حوزه عملیاتی بدون وقفه انجام شد. محسن معانی بااشاره به هشدارهای سازمان هواشناسی کشور مبنی بربارش سنگین برف، اظهار کرد: براساس این هشدارها و پیش ازشروع تغییرات شدید جوی، تدابیر لازم برای تامین و توزیع فرآورده های نفتی مورد نیازاستان به ویژه در نقاط سردسیر وسخت گذر آن پیش بینی شده بود؛ به همین دلیل مشکلی در این زمینه ایجاد نشد. وی به تشکیل کمیته بحران اشاره وتصریح کرد: دراین کمیته با درنظرگرفتن قطع احتمالی گاز، نفتکش های مجهزبه نازل به منظورتوزیع نفت سفید درسراسر استان کردستان آماده باش بودند تا مشکلی برای مردم ایجاد نشود. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان با اعلام سکونت 18هزار و 150خانوار روستایی دراین استان گفت: باتوجه به تمهیدات پیش بینی شده از ابتدای امسال، به ویژه خردادماه، نفت سفید موردنیازخانوارهای روستایی برای مصرف زمستان، بین ها فروشندگان این گونه مناطق توزیع شده است. معانی همچنین ذخایرفرآورده های نفتی درجایگاه های عرضه سوخت رامثبت خواند و افزود: با توجه به مسدود شدن برخی مسیرهای سخت گذر دربارش های اخیر، مانند دیواندره و مریوان، بنابرتدابیر پیش بینی شده، مشکلی درتامین وعرضه سوخت جایگاه ها ایجاد نشد و سوخت رسانی با روال مطلوب انجام شد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان با اشاره به ناوگان حمل فرآورده های نفتی و تلاش آنها برای سوخت رسانی به موقع به مبادی مصرف، درباره تامین سوخت بخش نیروگاهی نیزگفت: با توجه به ضرورت تامین روزانه یک میلیون لیتر نفت گاز برای نیروگاه سنندج، نقش ناوگان حمل مواد سوختی به ویژه در شرایط برف و سرما، بیش از پیش اهمیت می یابد. وی بابیان این که دربرخی مواقع، نفتکش های جاده پیما بیش از32ساعت را در جاده ها می گذرانند، تلاش راهبران(رانندگان) این ناوگان را ستودنی خواند.
رئیس انبار نفت سنندج نیزبابیان اینکه روزهای پر بارش کردستان بدون مشکل توزیع سو خت سپری شد، گفت: توزیع فرآورده های نفتی پیش از آغاز بارش های اخیر، از وقوع بحران جلوگیری کرد.
هیمن جانبیری با اشاره به ظرفیت 82میلیون لیتری انبار نفت سنندج اظهار کرد: باتوجه به تدابیر اندیشیده شده، موفق شدیم82جایگاه استان کردستان و روستاهای سخت گذر آن رادر روزهای سخت زمستان که دمای هوا به منهای 20 تا 25درجه رسیده بود، پوشش دهیم و سوخت رسانی به خوبی انجام شود. وی بابیان افزایش مصرف نفت سفید در روستاهای فاقد گاز، تصریح کرد: خوشبختانه با توجه به ذخیره سازی مناسب نفت سفید دراین روستاها، مشکلی در تامین و توزیع نفت سفید این روستاها ایجاد نشده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان گفت: برف و یخبندان هیچ وقفه ای در سوخت رسانی به مناطق سردسیر و سخت گذر استان لرستان ایجاد نکرد.
پیمان بهرامی اظهارکرد: در پی بارش اخیربرف وادامه سرما در شهرستان های استان لرستان، تأمین سوخت برای مناطق سخت گذر و مجاری عرضه با قوت تمام ادامه دارد. وی با اشاره به بارش سنگین برف در بیشتر نقاط استان به ویژه شهرستان های ازنا و الیگودرز گفت: با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان، عملیات سوخت رسانی به روستاهای سردسیر و سخت گذر این شهرستان ها به نحو مطلوب درحال انجام است و برف ویخبندان درسوخت رسانی به این مناطق وقفه ایجاد نکرده است. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لرستان به پیگیری این شرکت برای تأمین نفت سفید مورد نیاز خانوارهای روستایی فاقدگاز نیزاشاره وتصریح کرد: با توجه به اقدام ها و برنامه ریزی های انجام شده برای رویارویی با فصل سرما، شهرهای سردسیر استان برای تأمین سوخت مورد نیاز خود مشکلی نخواهند داشت. بهرامی با قدردانی ازتلاش های شبانه روزی همکاران به ویژه کارکنان عملیاتی انبارهای نفت منطقه گفت: این مجموعه تلاش می کند باخدمت رسانی مناسب سوخت مورد نیاز را درکوتاه ترین زمان ممکن تامین کند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)شرکت ملی حفاری ایران ازپیگیری و برنامه ریزی برای اجرای مراحل نهایی و تکمیل پروژه مرکز داده این شرکت خبر داد.
رضا اسکندری نیا بااشاره به برنامه های در دست اجرا و پروژه های آینده این مدیریت گفت: ارتقای سامانه های رادیویی ومخابراتی دستگاه های حفاری واردوگاه ها، همچنین استقرار کامل سامانه گزارش روزانه خدمات جنبی حفاری برای همه سرویس ها از برنامه های در دست اجرای مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی حفاری ایران است.
وی افزود: تأمین، نصب و راه اندازی سامانه ورودی و خروجی الکترونیکی برای مراجعان، کارکنان و خودروها درسطح شرکت به صورت یکپارچه با سامانه تردد و تأمین و استقرار سامانه هوشمند حمل ونقل ومکان یابی ناوگان ترابری شرکت، از دیگربرنامه های پیش رو ست.
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی حفاری ایران در تشریح فعالیت های انجام شده دراین حوزه نیزاظهارکرد: بهینه سازی ارتباط ماهواره ای دکل های حفاری با هدف بالا بردن سطح کیفی خدمات و کاهش هزینه های مخابراتی، تأمین و استقرارسامانه مکانیزه خدمات غذایی، همچنین توسعه زیرساخت های ارتباطی برای اردوگاه همه دستگاه های حفاری و روزآمد کردن سامانه مکاتبات اداری موسوم به«پرگار»برای ارتقای سطح خدمات، از جمله اقدام های تحقق یافته است.
اسکندری نیا، توسعه واستقرارسامانه بارنامه الکترونیکی با همکاری اداره حراست و در خواست های امورمسافرت باهمکاری مدیریت خدمات، کاربست سامانه مدیریت درخواست و تجهیزات فناوری اطلاعات و ارتباطات، اجرای تعهدات به کارفرمایان پروژه های حفاری مرتبط با فاوا شامل تجهیزات سخت افزاری، خدمات مخابرات، اینترنت و...، همچنین ارائه خدمات انتقال برخط اطلاعات حفاری بر اساس استانداردهای روزآمد درکنار مدیریت خدمات ویژه حفاری، به روزرسانی سامانه حقوق ودستمزد کارکنان پیمانکاری بانگاه به طرح طبقه بندی مشاغل را از دیگر موارد انجام شده در شرکت ملی حفاری ایران برشمرد.
وی گفت: درحوزه امنیت اطلاعات نیز ایمن سازی زیرساخت تبادل داده ومخابرات بر اساس اسناد بالادستی و استانداردهای ملی و بین المللی با هدف اطمینان از تداوم کسب وکار و تلاش برای استقرار کامل استاندارد بین المللی ایزو 27000 (سیستم مدیریت امنیت اطلاعات) و تدوین وبه کارگیری روش های اجرایی مرتبط درکنار روش های اجرایی مصوب، از اقدام های مستمر و مؤثر صورت گرفته در این مدیریت است.
اسکندری نیا بررسی، نیازسنجی، تأمین و ایجاد زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی و ارائه سرویس های دیتاومخابرات، همچنین توسعه، تأمین وپشتیبانی سامانه های عمومی وتخصصی حفاری ونگهداری وپشتیبانی زیرساخت های موجود وبرقراری امنیت زیرساخت ها و سامانه ها را ازفعالیت های اصلی ومأموریت سازمانی مدیریت فاوا درشرکت ملی حفاری ایران عنوان کرد.
وزارت نفت
نخستین نشست تخصصی زنان فعال کشور با حضور مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده برگزار شد.زینب قیصری، در این نشست ضمن تبریک فرا رسیدن ایام ولادت حضرت زهرا (س) و هفته بزرگداشت مقام زن و روز مادرگفت: درمجموعه وزارت نفت بیش از17 هزار زن متخصص اشتغال دارندکه نقش قابل توجهی درپیشبرد اهداف وزارت نفت، چه در تشکیلات ستادی و چه درمناطق عملیاتی ایفا می کنند.وی با بیان این که حضوراین تعداد زن در وزارت نفت نشان دهنده تخصص و توانمندی زنان کشور است، این مهم را ازدستاوردهای انقلاب اسلامی درحوزه زنان برشمرد. می آید.قیصری همچنین بااشاره به نقش آموزش در توانمندسازی زنان، برشناسایی ظرفیت ها و ارتقای سطح همکاری هامیان دفتر مشاور زنان وزارت نفت و دفترمشاور زنان مناطق ویژه و آزاد، به منظور تقویت نظام خانواده تأکید کرد.نخستین نشست تخصصی زنان فعال کشور به دعوت مشاورت زنان وخانواده مناطق ویژه و آزادکشوربا هدف معرفی توانمندی ها، کارآفرینی، اشتغال زایی ومحرومیت زدایی زنان برگزار شد.دراین نشست، جمعی ازبانوان کارآفرین، مدیران شبکه های رادیویی و تلویزیونی وبانوان توانمند شاغل درارگان های دولتی و غیردولتی کشور حضور داشتند.
نگاهی تاریخی به آغاز روند شکل گیری مسئله زمین و صنعت نفت در جهان
مشعل اگر چه تاریخ نفت در خاورمیانه از ایران آغاز می شود، اما تاریخ نفت جهان، جایی در ایالت پنسیلوانیای آمریکا در سال 1859 آغاز می شود. این شروع تاریخی صنعت نفت در آمریکا موجب شد بسیاری مسائل و مباحثی که درباره نفت شکل گرفته است، از آنجا آغاز شود و به نوعی مسائل نفت آمریکا به تمامی جهان تسری پیدا کند. در مطلب پیش رو نگاهی تاریخی داریم به ریشه مسئله اجازه ملک و بهره مالکانه در ابتدای کشف نفت در امریکا؛ جایی که نخستین قراردادهای نفتی در آن شکل گرفت.
حدود 250 سال از ورود اروپایی ها و به اصطلاح سفیدهای اروپایی به سرزمین ناشناخته اما دارای ساکنانی که بعدها به آنها «سرخ پوست» گفتند، می گذشت که در منطقه پنسیلوانیا نفت پیدا شد. صاحبان اصلی آمریکا که در آن زمان به عنوان اقلیت های بومی معرفی می شدند، تار و مار شده بودند و خط کش های قانونی، لوله های تفنگ و نگاه های درهم نظامیان آمریکایی کار را بر سرخ پوستان بسیار سخت کرده بود. پول زیاد، زمین های بکر، ایده های جدید برای توسعه بیشتر و تفکری که می گفت سرزمین آمریکا را خدا به ما بخشیده است و باید از مواهب آن بیشترین بهره را ببریم، موجب شده بود هر قسمتی از خاک آمریکا جولانگاهی برای کسب ثروت بی توجه به هر امر دیگری شود. «نفت» یک منبع لایزال ثروت شده بود و دست پیدا کردن به «نفت» نه تنها یک کسب ثروت بلکه به یک آینده نگری می ماند که در سیاهی آن می شد مانند آیینه، تصویر فناوری های نوین قرن بیستم و بیست و یکم را دید. در میان مسائل پرشمار صنعت نفت شاید یکی از اصلی ترین و نخستین آنها مسئله اجاره زمین و نوع پرداخت های سود کشف نفت و تقسیم آن بود. مسئله ای که هم زمینه های قابل توجه اقتصادی داشت و هم خود زمینه ای شد برای تحولات صنعت نفت در قرن بیستم و بیست و یکم.
کم کم هر کس که می توانست و سرمایه ای داشت به دنبال زمین می گشت تا کار حفاری را برای پیدا کردن «نفت» آغاز کند. زمینه های پیدایش وضعیتی خصوصی و دور از سیطره دولت در چنین فضایی رشد کرد و به صنعت نفت آمریکا جهت داد. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره می نویسد: «در آمریکا، استعمارگرانی که به سمت غرب پیشروی می کردند، زمین و منابع معدنی نهفته در آن را به تملک خویش درمی آوردند. به همین ترتیب تا سال ۱۹۰۹ هر کس می توانست قطعه زمینی را که در قلمرو دولت قرار داشت در اختیار گرفته و در آن عملیات تجسس و اکتشاف منابع معدنی را دنبال کند و با صرف مقدار معینی سرمایه، آن را به تملک خود درآورد. ولی در نقاط نزدیک به بخش های پرجمعیت واقع در ساحل شرقی که تولید نفت آغاز شده بود، جای پای مالکیت بخش خصوصی کاملا مستحکم شده بود؛ از این رو باید گفت که صنعت جدید بر پایه قراردادهای اجاره بنا شده بود. از کل ۱/۵۶ میلیون جریب ملک نفتی موجود در سال ۱۸۹۰ میلادی نزدیک به چهار پنجم آن به صورت استیجاری در دست بهره برداری بود. یک پنجم باقیمانده نیز یا توسط بخش خصوصی خریداری شده و یا از سیطره مالکیت دولتی خارج شده بود. در آن ایام کمتر کشاورزی بود که به کار تولید نفت اشتغال داشته باشد و از همان ابتدای کار مالکان و شرکت های اجاره کننده به وضوح قابل تشخیص بودند. به عبارت دیگر، صنعت نفت آمریکا از همان اوان پیدایش، صنعتی مدرن بود».
در کنار مسئله زمین، اندک اندک بازار نفت خام هم به وجود آمد. مردم دیگر برای روشنایی هایشان از زغال سنگ استفاده نمی کردند و با آمدن نفت سفید، متوجه شده بودند که بهترین روشنایی آن زمان را پیدا کرده اند. با افزایش تقاضا برای نفت سفید، زغال استفاده از زغال سنگ برای روشنایی هم از رونق افتاد، خرید و فروش نفت سفید بیشتر شد و همین مسئله موجب پیدایش بازار نفت خام در ابتدایی ترین صورت آن در تاریخ صنعت نفت شد. برنارد مومر در کتاب«نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است: «تقاضا برای نفت سفید، که برای تأمین روشنایی استفاده می شد و ابتدا از نفت زغال سنگ به دست می آمد، عامل پیدایش بازار نفت خام بود. البته نفت سفید حاصل از نفت خام، کیفیت به مراتب بهتری داشت، ولی کمیاب بود چون برای تولید آن از نفتی استفاده می شد که به طور طبیعی و به میزان بسیار محدود، در نقاط مختلف روزمینی ظاهر می شد، اما در سال ۱۸۹۵ که حفر اولین چاه نفت تجاری در پنسیلوانیا به پایان رسید، این وضع یکباره دگرگون گردید».
حالا که بازار وجود داشت و نفت هم از زمین های متنوعی در آمریکا استخراج می شد و محاسبات نشان می داد که سود این ماده هر ماه و هر سال بیشتر و بیشتر می شود، زمین هایی نفت خیز، بهای بالاتری پیدا کردند و اجازه این زمین ها و نوع پرداخت های بهره مالکانه شان به نخستین و اصلی ترین مسئله های تاریخی صنعت نفت تبدیل شد. برنارد مومر در کتاب «نفت و حاکمیت ملی» در این باره آورده است: «اولین قراردادهای اجاره نفتی در اولین قرارداد اجاره که به سهولت در سال ۱۸۹۵ منعقد گردید، میزان بهره مالکانه، ۴/۲۰ دلار در ازای هر بشکه نفت تولیدی تعیین شد. در نتیجه، رقابت بسیار شدیدی برای اجاره کردن زمین های مجاور که از پتانسیل نفتی برخوردار بودند، درگرفت، ولی طی 12 ماه نخست، قیمت نفت خام بین 20 دلار هر بشکه و 10 سنت هر بشکه در نوسان بود. قیمت 20 دلار هر بشکه نوعی قیمت «خرج دررفته بود که بر مبنای قیمت تولید نفت سفید از زغال سنگ محاسبه می شد و چندی نگذشت که این روش قیمت گذاری از صحنه بازار محو و ناپدید شد، اما قیمت 10 سنت برای هر بشکه نفت خام، ناشی از کمبود حاد و شدید امکانات ذخیره سازی و حمل و نقل بود. نرخ های بهره مالکانه و پاداش ها نیز به تناسب همان شرایط نوسان داشت. با این وصف، به نظر می رسد که در طول 10 سال بعد از آن، ۵۰ درصد نرخ معمول بهره مالکانه که حتی با وجود آن، تولید نفت، فعالیتی بسیار پرسود محسوب می شد. طبق یکی از برآوردها، چاهی که روزانه 20 بشکه نفت خام تولید داشت، با وجود میزان بهره مالکانه معادل ۲/۳۷ دلار برای هر بشکه، هزینه های لازم را تأمین می کرد. با در نظر گرفتن چاه های خشک (که در آن چهار چاه از پنج حلقه چاه حفاری شده را تشکیل می داد) و متوسط طول عمر چاه های تولیدی (18 ماه)، قیمت سربه سری آن ایام تا سطح ۶/۳۵ دلار بالا رفت در واقع در همان سال ۱۸۶۵، قیمت ها در طیفی بین ۴ دلار و ۱۰ دلار هر بشکه قرار داشت، چنانکه امکانات تولیدی نویدبخش و امیدوارکننده بود، میزان پاداش ها و حتی بهره مالکانه نیز افزایش می یافت و در برخی موارد، نرخ های بهره مالکانه به ۷۵ درصد و میزان پاداش ها هم به سطح 2 هزار دلار در هر جریب زمین می رسید. بعدها که ۵۰ درصدی رایج شد، میزان پاداش های قابل پرداخت در ازای هر جریب زمین مربوطه هم تا سطح 4 هزار دلار و حتی 10 هزار دلار افزایش پیدا کرد. افزون بر این، مالکان و زمین داران از چنان قدرتی برخوردار بودند که می توانستند قطعات قابل اجاره یک تا 8 جریبی را به قطعات نیم جریبی حداقل دارای سه چاه نفتی تقسیم بندی کنند».
در بعد اجتماعی مباحث سبک زندگی خانوادگی از تقدم بیشتری برخوردار است، زیرا مهم ترین جلوه فضایل و منش افراد را می بایست در کنش و واکنش انسان ها در خانواده جست. در اینجا به برخی سیره و سبک زندگی آن حضرت (ع) در خانواده اشاره می شود.
ایشان به حکم آیات قرآن از جمله آیه 6 سوره تحریم بر آن بود تا خود و خانواده اش را از غضب الهی و جلوه های آن در دوزخ و قیامت حفظ کند. این گونه است که اصل تربیت خانواده را بر امور دیگر مقدم می داشت. امام صادق(ع)درباره روش تربیتی پدرش فرموده است: كانَ يَجْمَعُنا فَيَأْمُرُنا بِالذِّكْرِ حَتّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ وَ يَأْمُرُ بِالْقِراءَهًْ مَنْ كانَ يَقْرَأُ مِنّا وَ مَنْ كانَ لا يَقْرَأُ مِنّا أَمَرَهًْ بِالذِّكْرِ؛ پدرم امام باقر (ع) ما را گرد مى آورد و از ما می خواست تا طلوع آفتاب ذكر خدا بگوييم، آنان كه از ما توان قرائت قرآن داشتند، فرمان مى داد تا قرآن بخوانند و آنان را كه توان خواندن قـرآن نداشتند، مى فرمود تـا ذكر الهى بگويند. (وسائل الشيعه، ج 4، ص 1185، روايت 1) در آیات و روایات آمده که خواندن دعا و ذكر پس از نمازهاى واجب كه به عنوان «تعقيبات نماز» مطرح است، بسيار پسنديده است و خداوند هم دوست دارد وقتى بنده اش فرمان او را اطاعت كرد و نماز خواند، از خدا چيزى بخواهد تا عطا كند. مستحب است بعد از نماز صبح تا طلوع خورشيد، انسان به دعا و تعقيبات و تلاوت قرآن مشغول باشد.
امـام صادق(ع) فرمود: در نامه رسول خدا(ص) آمده است که چون خدمتكاران خود را به كارى مى گماريد كه مشكل است، خود نيز با آنها بدان كار مشغول شويد. سپس فرمود: پدرم امام باقر (ع) به خدمتكاران فرمانى مى داد سپس مى فرمود: سرجاى خود بايستيد، سپس مى آمد و در آن كار دقت مى كرد. اگر كار مشكلى بود، خودش مى فرمود: بسم اللّه و همراه آنان مشغول كار مى شد و اگر كار سبكى بود، از آنان كناره مى گرفت تا خودشان كار را انجام دهند. (بحارالانوار، ج 46، ص 303، روايت 51)
سازگارى با همسر ناسازگار، نزد خداوند اجر دارد و از اخلاق كريمانه، گذشت و عفو از آزار اوست.
بردبارى
مدارا و تحمل و صبر بر ناملايمات رفتارى ديگران از فضايل اخلاقى است و از موارد حلم و بردبارى به شمار مى رود. يكى از موارد صبر هم، صبورى در برابر اخلاق و رفتار تند اهل خانه است. امام صادق(ع) فرمود: سَمِعتُ أَباجَعْفَرٍ يَقُولُ: اِنّى لاَصْبِرُ مِنْ غُلامى هذا وَ مِنْ أهْلى عَلى ما هُوَ أمَرُّ مِنَ الْحَنْظَلِ. إنَّهُ مَنْ صَبَرَ نالَ بِصَبْرِهِ دَرَجَةَ الصّائِمِ الْقائِمِ وَ دَرَجَهًْ الشَّهيدِ الّذى قَدْ ضَرَبَ بِسَيْفِهِ قُدّامَ مُحَمَّدٍ (ص)؛ از امام باقر(ع)شنيدم كه مى فرمود: من نسبت به اين برده و نسبت به خانواده ام صبر پيشه مى كنم بر چيزى كه تلختر از حنظل (هندوانه ابوجهل) است. به راستى آن كه صبر كند، به واسطه صبرش به درجه روزه دار شب زنده دار مى رسد و نيز به درجه شهيدى مى رسد كه در پيشگاه پيامبر اكرم(ص) جنگيده و شمشير زده است.(وسائل الشيعه، ج 11، ص 209، روايت 5)
شکی نیست که از عوامل قوام و استحکام خانواده و روابط زناشويى آن است كه هر يك از زن و شوهر، خود را براى ديگرى بيارايد. البته آرايش براى نامحرمان از گناهان بزرگ است، ولى آراستگى براى مَحرم ها و خانواده پسنديده است و محبت را تقويت مى كند و از تاثیرات سوء رفتار زشت دیگران در جامعه می کاهد و دلبستگی مردان و زنان را به نامحرم از میان می برد.
روزهای آغاز بهمن، بیش از هر چیز، خاطره معطر سالهای دوردست را در کوچه اذهان می پراکند و ابهت و شکوه آن حماسه را که از اندیشه و کلامت رویید، بر سر زبانهامان جاری میکند. هنوز این ملت، مشتاق آن نگاه پر از ایمان و تبسم پر از امیدت بر پله های هواپیماست. وقتی به سیاحت سیمای مطمئن شما، بر منبر بهشت زهرا علیهاالسلام مینشینیم، حرارت همان روزهای بهاری در دلهامان زنده میشود. شما از جنس خودمان بودی؛ دردمند، داغ فرزند دیده، رنج تبعید و آوارگی کشیده، ولی با قلبی همیشه متلاطم برای ایران! از کوچه های خاکی خمین، تا آبادانی وطن... داستان شما، داستان مردی است که روزگاری در کوچه های خاک خورده خمین و شهادت پدرش به دست عمال خان، خیلی زود، اندیشه کودکیاش را به بلوغ و بالندگی رساند. کودک آن سالهای دور، در پیچ و خم زندگی پربارش، بزرگ مردی پروراند که امام مهربان و رهبر فرزانه و منجی تمام عیار ملت ایران شد. اکنون، پس از تمام آن سالها، هنوز عشق به آن مرد، لای بنفشه های متولد بهمن ماه میپیچد و کوله دعاگویی ملت را به پای آن پیر جمارانی میریزد.
شب آرزو ها شبی است که از وابستگی های زمینی همچون دل های گره خورده تا دلبستگی های آسمانی در قالب نیت های پاکتان که شاید حتی بر زبان نیز جاری نساخته باشید، در نظرتان خواهد آمد و امید اینکه پیش از تماشای هلال رجبی دیگر، آرزوهایتان محقق شده باشد.
در چنین ضیافت بیکرانی، طَبَق های آرزو از سوی خداوندگار بزرگ بر بندگانش ارزانی می شود و هر انسانی بنابر روحیات و اقتضائاتش، آنچه مطلوب نظرش بوده را از این خوان بزرگ برمی گیرد و صاحب مهمانی تا آنجا که صلاح بنده اش باشد، آرزو هایی را که فرشتگان حاملش هستند، برآورده می سازد.
در روایت وارد شده از ملائکه درخواست شده که هر حاجت و دعایی دارند به محضر الهی بیان کنند: «یا مَلائِکَتی، سَلونی ما شِئتُم؛ ای فرشتگانم هر چه می خواهید از من درخواست کنید. شاید همین متن و عبارت موجب شده است که مردم نیز در این شب، آرزو و دعا های خود را از خدای متعال طلب کنند و اما بهترین دعا های شب آرزو ها چیست؟
دعای سلامت و فرج امام زمان (عج) که با آمدن او جهان پر از عدل و داد و صلح و آرامش خواهد شد.
هدایت و راه مستقیم را از خدا طلب کنیم: «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ؛ ما را به راه راست هدایت کن» همان راه صحیح و قرآنی که ریشه در سیره و سبک زندگی اهل بیت پیامبراکرم (ص) دارد.
پذیرش توبه و تسلیم بودن در راه خدا را طلب کنیم: «پروردگارا! ما را تسلیم فرمان خود قرار ده! و از دودمان ما، امتى که تسلیم فرمانت باشند، به وجود آور! و طرز عبادتمان را به ما نشان ده و توبه ما را بپذیر که تو توبهپذیر و مهربانى».
دنیای نیکو و آخرت خوب را طلب کنیم: آموزه های دینی مخالف دست یابی به دنیای خوب و سالم نیست؛ از این رو در مناجات های قرآنی علاوه بر آخرت نیک دنیای خوب هم طلب می شود و بعضى می گویند: «پروردگارا! به ما در دنیا (نیکى) عطا کن! و در آخرت نیز (نیکى) مرحمت فرما! و ما را از عذابِ آتش نگاه دار».
طلب بخشش الهی و نجات از آتش جهنم: همان کسانى که می گویند: پروردگارا! ما ایمان آورده ایم؛ پس گناهان ما را بیامرز و ما را از عذابِ آتش، نگاهدار.
عاقبت به خیری: از دعا های قرآنی این چنین استفاده می شود که یکی از بهترین دعا ها طلب عاقبت خیر است، کما اینکه در آیاتی از قرآنی این چنین بیان شده است: أَنْتَ وَلِیِّی فِی الدُّنْیا وَ الْآخِرَةِ تَوَفَّنی مُسْلِماً وَ أَلْحِقْنی بِالصَّالِحین؛ تو ولىّ و سرپرست من در دنیا و آخرت هستى، مرا مسلمان بمیران و به صالحان ملحق فرما.
برای دستیابی به جایگاه و اهمیت شب آرزو ها کافی است که به روایاتی که در منابع روایی در این خصوص وارد شده است، دقت و تأمل کنیم؛ برای نمونه در این خصوص این چنین نقل شده است:
عن رسول اللَّه صلى الله علیه و آله- فی ذِکرِ فَضلِ شَهرِ رَجَبٍ-: لا تَغفُلوا عَن أوَّلِ لَیلَةِ جُمُعَةٍ مِنهُ، فَإِنّها لَیلَةٌ تُسَمّیهَا المَلائِکَةُ لَیلَةَ الرَّغائِبِ، وذلِکَ إنَّهُ إذا مَضى ثُلُثُ اللَّیلِ لَم یَبقَ مَلَکٌ فِی السَّماواتِ وَالأَرضِ إلّایَجتَمِعونَ فِی الکَعبَةِ وحَوالَیها، ...، فَیَقولُ لَهُم: یا مَلائِکَتی، سَلونی ما شِئتُم، فَیَقولونَ: رَبَّنا، حاجَتُنا إلَیکَ أن تَغفِرَ لِصُوّامِ رَجَبٍ، فَیَقولُ اللَّهُ تَبارَکَ وتَعالى: قَد فَعَلتُ ذلِکَ.
از اولین شب جمعه ماه رجب غافل نشوید، زیرا شبی است که فرشتگان آن را لیلة الرغائب می نامند به این جهت که هنگامی که یک سوم از شب گذشت، هیچ فرشته ای در آسمان و زمین نمی ماند مگر اینکه در کعبه و اطراف آن جمع می شوند و آنگاه خداوند متعال به فرشتگان می فرماید: ای فرشتگانم هر چه می خواهید از من درخواست کنید، فرشتگان می گویند: حاجت ما این است که از روزه داران رجب در گذری. خداوند متعال می فرماید این کار را انجام دادم.
هنر ایران و ایرانیان را بشناسیم (بخش چهارم و پایانی)
ایران ما را در دنیا علاوه بر نفت به فرهنگ و هنر هم می شناسند. کشورما نه تنها در خاورمیانه بلکه در آسیا و عرصه بین الملل به لحاظ دارا بودن تنوع بالایی از هنرهای سنتی، سرآمد است و البته مثل همه داشته هایمان، مردم ما نسبت به هنرها اندکی بی التفات شده اند. درست است دنیا تغییر کرده و شرایط زندگی ها متفاوت شده است، اما باور کنیم که هنوز هم می توان از هنرهای سنتی در زندگی ها و خانه ها و محیط های کارمان بهره ببریم. در سری مطالب پیش رو که اکنون بخش چهارم و پایانی آن را می خوانید، در حدی بسیار مختصر به مهم ترین هنرهای ایرانی پرداخته ایم، هنرهایی که شاید اگر بیشتر به آنها دقت و توجه کنیم، هم خودمان لذت بیشتری از زیبایی می بریم و هم می توانیم به کمک آنها، جلوه بهتری به محیط های کار و زندگی مان بدهیم.
نمدبافی یا نمد مالی یکی از دیرینه ترین هنرهای مخصوص ایرانیان است. در حقیقت در نمدها چیزی بافته نمی شود بلکه در اثر حرارت، رطوبت و فشار، پشم ها و طرح ها در هم تنیده می شوند و در اصطلاح چیزی شبیه «بافته» می شوند و ثابت می مانند. بنابراین به نظر اکثر کارشناسان درست تر این است که از واژه نمدمالی برای این هنر قدیمی استفاده کنیم. برای نمدها خواص طبی بسیار زیادی بیان شده است و البته سالهاست که شهرنشینان نیز به زیبایی ها و ظرافت های نمدها بیشتر پی برده اند و در خانه عموم مردم نیز نمدها به عنوان زیراندازها و زینت های کوچک، سطوح بزرگ در پذیرایی ها و اتاق خواب ها دیده می شوند. اگر چه نمد مالی در اکثر نقاط ایران دیده می شود اما جایی نمدهای بهتر دارد که هم شغل دامداری رواج داشته باشد و هم اینکه محیط مرطوب تر باشد؛ بنابراین در مناطق شمالی، کرمانشاه، خراسان شمالی، سمنان و چهارمحال و بختیاری نمدمالی رواج و رونق بسیار بیشتری دارد و نمدهای این مناطق کیفیتشان بهتر است. استاد فریدون جنیدی در کتاب ایران شناسی خود درباره قدمت و تاریخ نمد در کشورمان آورده است: «نمد» در اوستا به گونه های «نیمَت» و «نِمَتَ» آمده است، از ریشه ی «نَم=خم شدن»، و هنوز نیز نمد مالان ایران برای مالیدن نمد، به روی پشم خم می شوند و چندان آن را با نم آب، بیاری ساق دسها می مالند، تا یکپارچه شود و به گونه زیرانداز درآید. بنابر اعتقادهای عامیانه، نمد دارای خواص کشف شده بسیاری است».
این روزها دیگر نه فقط در یزد بلکه به کمک دستگاه های مدرن در همه جای ایران می توان ترمه ایرانی دید. بسیاری از محققان و پژوهشگران عرصه هنر معتقدند که ترمه در اصل در دوران صفویه از کشمیر وارد ایران شد، اما ایرانیان با تغییرات و ایجاد ظرافت های بیشتر در آن، ترمه را ایرانی کرده و آن را در دوران صفویه به اوج رساندند؛ به طوری که ترمه بافی را اکنون یک هنر اصیل ایرانی و نوع بافت سنتی آن را یکی از زیباترین پارچه های جهان می دانند. ترمه بافی با ریزه کاری ها و ظرافت هایی که دارد، یکی از سخت ترین نوع هنرهای سنتی ایران است و بافت آن وقت و دقت بسیار بالایی از هنرمند می گیرد؛ به همین دلیل ترمه سنتی بسیار گران قیمت است. از نقش های بسیار معروف ترمه بافی می توان به مواردی چون: بته سروی، شاه عباسی، بته بادامی، شاخ گوزنی و امیری اشاره کرد. رنگ های ترمه ها بسیار متنوع و چشم نواز هستند، به طوری که الان هم خانم ها علاقه دارند ترمه های رنگارنگ را روی میزها و سطوح مهم خانه قرار دهند تا هم چشم نواز باشد و هم از سطوح ارزشمند محافظت و نگهداری شود. الان هم شهر یزد مرکز اصلی ترمه بافی سنتی است و چنانکه اشاره کردیم، به لطف دستگاه های مدرن، اکنون ترمه بافی در اکثر نقاط ایران رواج دارد.
نمی شود ایرانی باشید و هنر تذهیب به چشم ندیده یا آن را لمس نکرده باشید. منابع معتبر هنر ایرانی تذهیب و کاربرد آن را اینگونه تعریف کرده اند:«هنر تذهيب، هنر آراستن و زيبا سازي صفحات کتاب است، تذهیب را می توان مجموعه ای از نقش های بدیع و زیبا دانست که نقاشان و مذهبان برای زیباتر کردن کتاب های مذهبی، علمی، فرهنگی، تاریخی، دیوان اشعار و قطعه های زیبای خط به کار می برند». به طور دقیق و روشنی نمی توان گفت که ریشه و منشا این هنر زیبا و ظریف در کجای ایران و یا جهان اسلام بوده اما می توان گفت بهترین مذهبان دنیا، ایرانی اند. در تذهیب از رنگ هایی ویژه و طرح هایی منحصر به فرد استفاده می شود که برخی از آنها عبارتند از: اسلیمی، ختایی، تشعیر. البته باید گفت که هنر تذهیب هم همانند نقاشی ایرانی، دارای مکاتبی است که برخی از آنها عبارتند از: سلجوقی، صفوی، تیموری، بخارایی و قاجاری. در ابتدا خود خوشنویسان آثارشان را تذهیب می کردند اما کم کم با پیچیده تر شدن تذهیب و ظرافت و وقت گیری بی اندازه آن هنرمندان تذهیب به طور تخصصی کار تذهیب انجام می دادند و بالاترین جایگاه آن را در قرآن کریم قرار دادند. اگر می خواهید از این هنر بهره بیشتری ببرید، این کلمه را در فضای مجازی جست و جو کنید و البته سری به موزه رضا عباسی در تهران بزنید تا اوج هنر تذهیب را نیز از نزدیک ببینید.
هنر حصیربافی یکی از قدیمی ترین هنرهای موجود در ایران و برخی مناطق جهان است. جالب اینجاست که در ایران دومرکز اصلی و مهم حصیر بافی داریم، یکی شمال و دیگری جنوب ایران. در حصیر بافی یک تعریف جامع وجود دارد: «به درهم تنیدن و پیچاندن رشته های گیاهی و بافتن در شکل های گوناگون، به روش های ساده و طرح دار به کمک دست و پا را حصیربافی می گویند». حصیربافی شامل زیر شاخه هایی چون پَخَل بافی، بامبوبافی، مرواربافی، تِرکه بافی، چم بافی و سبد بافی را نیز می شود. این روزها حصیرها را بیشتر هم تزیین می کنند، برخی از الیاف های گیاهی زنگی استفاده می کنند و بخش هایی از بافته ها را تزئین می دهند و برخی دیگر از نخ های پشمی برای این کار بهره می گیرند. به هر حال آنچه جالب توجه است این است که حصیربافی ها در هر شکل و شمایلی از سفره تا سبد و از چتر تا بشقاب میوه که باشند، یکی از بهترین وسایل برای مقابله با از بین رفتن محیط زیست مان است. یک سبد حصیری می تواند از دور ریختن دریایی کیسه پلاستیک جلوگیری کند. استفاده از انواع حصیربافی های شمالی و جنوبی در قالب یک نهضت ملی و مردمی، هم اشتغال زایی بسیار بالایی خواهد داشت و هم در هزینه های جاری زندگی بسیار صرفه جویی خواهد شد. شما هم نگاهی به حصیر بافی ها بیندازید، حیف نیست این همه ظرف پلاستیکی را در محیط پیرامون رها کنیم و این تنوع بی پایان هنر حصیربافی را نادیده بگیریم؟
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان که فصل را با 3 شکست پیاپی شروع کرده بود، حالا در پایان نیم فصل نخست لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران موفق شده است در رتبه هشتم قرار بگیرد.
صنعت نفت لیگ برتر بیست و یکم فوتبال ایران را به خاطر مبتلا شدن علیرضا منصوریان به کرونا بدون سرمربی شروع کرد و همین باعث شد این تیم با 3 باخت پیاپی در قعر جدول قرار بگیرد. با برگشت منصوریان روی نیمکت نفت موفق شد در چهارمین بازی در قائم شهر دست به کار بزرگی بزند و با یک پیروزی پرگل، نخستین برد فصل خود را جشن بگیرد. صنعت نفت آبادان رفته رفته در ادامه لیگ برتر به خودش آمد و با کسب نتایج به دست آمده خود را از انتهای جدول جدا کرد، اما نتایج سینوسی وار باعث شد این تیم در رتبه های سیزده و چهاردهم قرار بگیرد.
صنعت نفت که نمی خواست در پایین جدول باقی بماند، با اولین برد خانگی استارت صعود به رتبه های بالاتر را زد و موفق شد به وضعیت خود سروسامان دهد و سپس در دربی خوزستان موفق شد در اهواز فولاد را متوقف کند و در ادامه موفق شد با 3 برد پیاپی ازجمله پیروزی در دربی نفتی ها مقابل نفت مسجدسلیمان هت تریک کند تا در پایان نیم فصل نخست با جمع کردن امتیازهای لازم به رتبه هشتم برسد.
شاگردان منصوریان حالا با 22 امتیاز در رتبه هشتم قرار دارند؛ درحالی که اگر تفاضل گل بهتری داشتند، می توانستند در رتبه هفتم قرار بگیرند.
صنعت نفت در هفته های پایانی نیم فصل نخست لیگ برتر پوست انداخت و ثمره آن بردهای پی درپی بود، آن هم درحالی که با مشکلات ریزودرشت دست وپنجه نرم می کرد.
حالا این تیم می تواند با تقویت و یک اردوی تدارکاتی مناسب در تعطیلات نیم فصل، خود را برای شروعی بهتر در نیم فصل دوم آماده کند تا جایگاه خود را در میانه جدول تثبیت کند. هرچند که این تیم می تواند با توجه به پتانسیلی که دارد، نیم نگاهی هم به رتبه های بالاتر در جدول داشته باشد.
شاگردان علیرضا منصوریان در آخرین بازی نیم فصل نخست موفق شدند ذوب آهن را در اصفهان با تک گل تماشایی و استثنایی کاپیتان خود طالب ریکانی شکست دهند تا به قول معروف با پیروزی به تعطیلات بروند. تمرینات نفتی ها با نظر علیرضا منصوریان پنج روز تعطیل شد و قرار است بازیکنان این تیم از شنبه این هفته کار خود را برای دیدار مقابل تراکتور درهفته هفدهم آغاز کنند.
سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان می گوید که تیمش پتانسیل خوبی دارد و با جوانان باانگیزه ای که در تیمش حضور دارند، می توانند کارهای بزرگی انجام دهند.
علیرضا منصوریان، سرمربی صنعت نفت آبادان بعد از پیروزی در اصفهان مقابل ذوب آهن گفت: پیروزی به موقع و مهمی بود و به این 3 امتیاز نیاز مبرم داشتیم.
با سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در باره پیروزی مقابل ذوب آهن و وضعیت این تیم در ادامه لیگ، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
بازی بسیار سختی بود و قبل از بازی می دانستیم تیم های تارتار سخت می بازد. ما از روی ضربه ریکانی به گل رسیدیم، در ادامه بازی را کنترل کردیم و باید این را هم اضافه کنم اخراج بازیکن ذوب آهن هم در جریان بازی تأثیر گذاشت. ما مقابل ذوب آهن فقط پیروزی می خواستیم که به آن هم رسیدیم. البته اگر خوش شانس بودیم، می توانستیم در یک صحنه به گل دوم هم برسیم. ببینید من نمی گویم فوق العاده بودیم چون باید منطقی باشیم. ما فقط بازی را مدیریت کردیم. به بازیکنانم افتخار می کنم با تمام وجود بازی کردند و نتیجه خوبی را در بهترین زمان گرفتیم.
گل طالب فوق العاده بود. او کاپیتانی تمام عیار است. به خوبی تیم را جمع می کند و یک رهبر خوب در زمین است. یک گل زیبا و عالی هم زد که حسن ختام بازی خوب او بود.
ذوب آهن تیمی است که سخت می بازد. آنها خیلی به ما فشار آوردند، اما ازآنجا که این 3 امتیاز برای ما حیاتی بود، با تمام وجود بازی کردیم و بعد از گل فشار زیادی به ما آوردند که خدا را شکر موفق نبودند؛ البته ما هم خوب بازی را کنترل و مدیریت کردیم.
برنامه خاصی نداریم چند روز که به بچه ها استراحت دادیم و سپس با جدیت تمرینات را شروع می کنیم. در بازار نقل و انتقالات نمی توانیم کار خاصی کنیم چون تمام مجموعه در تلاشند مطالبات بازیکنان را بدهند. البته دوست داشتم بازیکن خارجی هم بگیریم، اما اهل بریزوبپاش نیستیم. به داشته خودمان نگاه می کنیم، هرکدام از بازیکنان را بیرون می برم و یا داخل زمین می آورم، خوب بازی می کنند. بازیکنان خوبی داریم، بازیکنان جوانی مانده اند که تلاش می کنیم در نقل و انتقالات نگذاریم باشگاه های دیگر از ما بازیکن ببرند. از بازیکنانم بسیار راضی هستم، احتمال داشتن ورودی خیلی کم است، چون تیم B داریم که کم کم باید آنها را به تیم اضافه کنیم.
مشکلاتی داشتیم که باعث شده بود نتوانیم آنطور که بایدوشاید، نتیجه لازم را بگیریم. ابتدای فصل که من کرونا داشتم و نتوانستم بالای سر تیم باشم. بعد هم مشکلات مالی که همه لیگ با آن درگیر هستند، روی کار ما تأثیر داشت. در ادامه مصدومیت تعداد زیادی از بازیکنان هم مزید بر علت شد که یک تیم کامل را در اختیار نداشته باشم، اما رفته رفته بیشتر مشکلات حل شد و با چند برد پی درپی موفق شدیم به میانه جدول برسیم.
تیم خوبی داریم. جوانان باانگیزه ای که می خواهند کارهای بزرگی انجام دهند، اما باید منطقی فکر کنیم. تیم های بزرگی چون پرسپولیس، استقلال، سپاهان و گل گهر بالای سر ما هستند که به لحاظ مالی و بازیکن، شرایط بهتری دارند. رقابت با این تیم ها سخت است، اما ناشدنی هم نیست. سعی خودمان را می کنیم تا در نیم فصل دوم، نتایج بهتری بگیریم و به رتبه های بالاتری دست پیدا کنیم.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان با پیروزی در دیدار برگشت مقابل تیم شهرداری گرگان موفق شد جواز صعود به مرحله نیمه نهایی لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران را بگیرد.
آتش نفتِ آباداني ها و شاگردان مدینه آلبوعلی کافی بود که هم از یخبندان پایتخت بکاهد، هم کار گرگانی ها را یکسره کند تا سبب شود تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان به نیمه نهایی رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های کشور برسد.
بازی دوم از مرحله پلی آف رقابت های لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران در تهران بین تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان و شهرداری گرگان برگزار شد که شاگردان مدینه آلبوعلی توانستند در یک بازی برتر با نتیجه قاطع 88 بر 53 بانوان شهرداری گرگان را شکست دهند و به نیمه نهایی رقابت ها صعود کنند.
در کوارتر اول این بازی، پالایش نفت توانست با نتیجه 27 بر 9 پیروز شود. آنها کوارترهای دوم و سوم را به ترتیب با نتایج18بر 12 و 28بر15 پیروز شدند. در کوارتر چهارم، سرمربی پالایش نفت بازیکنان جوان و ذخیره را به میدان فرستاد، آنها این کوارتر را15 بر 17 واگذار کردند تا درنهایت با نتیجه 88 بر 53 پیروز میدان شوند. مژگان خدادادی، کاپیتان پالایش نفت با تأثیرگذاری 27 بهترین بازیکن میدان لقب گرفت. این بازیکن در کارنامه خود11امتیاز، 4توپ ربایی، 12 پاس گل و 8 ریباند داشت.ساغر آجیلی باتأثیرگذاری 26، 25 امتیاز کسب کرد.
انیس مرادی با تأثیرگذاری 19 با 16 ریباند و 12 امتیاز و الناز سیاهی با تأثیرگذاری 15، 10 ریباند و 12امتیاز به همراه مژگان خدادادی، سه بازیکن نفت بودند که دبل دبل کردند. آبادانی ها برای دومین فصل پیاپی است که به مرحله نیمه نهایی صعود می کنند. آنها در این مرحله می باید به دیدار شیمیدور بروند.
مجید جلالی، مربی و مدرس فوتبال کشورمان به عنوان مشاور باشگاه فرهنگی -ورزشی نفت و گاز گچساران و نیز مدرس فدراسیون فوتبال برای برگزاری دوره دانش افزایی مربیان فوتبال استان کهگیلویه و بویراحمد در باشگاه نفت و گاز گچساران حضور پیدا کرد.
مجید جلالی طی بازدیدی، از اماکن ورزشی این باشگاه، از نزدیک با کارکنان و ورزشکاران نفت و گاز دیدار کرد.
مجید جلالی با حضور در جمع پیشکسوتان و جوانان ورزشکار که با شورونشاط در رشته های مختلف در حال ورزش بودند، گفت: امکانات خوب ورزشی در این منطقه نفتی، شرایط را برای پرورش استعدادهای ناب ورزشی در رشته های مختلف ورزشی فراهم کرده است.
مجید جلالی نشستی با مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و مدیرعامل تیم های فوتبال این باشگاه در جهت توسعه ورزش با محوریت آموزش برگزار کرد.
جلالی در یک سمینار تخصصی یک روزه در رشته فوتبال شرکت کرد و مربیان جوان را آموزش داد.
۳۰۰نفر از کارکنان خانواده بزرگ شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب از چهار منطقه اهواز،آغاجاری،گچساران و مسجدسلیمان در کوه پیمایی یک روزه به ارتفاعات امام زاده محمدبن زید(ع) واقع در شهرستان گتوند شركت كردند.
در اين صعود یک روزه كه رضايت و خرسندي کارکنان را به همراه داشت، هواي مطبوع منطقه نيز باعث زيباتر شدن هر چه بيشتر اين برنامه شده بود.
در ادامه اين کوه پیمایی، کارکنان همچنين از بقعه امام محمدبن زید(ع) از نوادگان «امام سجاد(ع)» نيز بازدید و آن را زیارت كردند.
امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفتخيز جنوب بهمن ماه امسال علاوه بر برگزاری کوه پیمایی مشترک بانوان مناطق نفتخیز جنوب در همین منطقه، بازدید از یادمان شهدای شلمچه و شهید تندگویان را نیز به صورت مشترک برنامه ریزی كرده است.
منطقه امام زاده محمدبن زید(ع) در ۱۵كيلومتري شهرستان گتوند قرار دارد و با ده هزار نفر جمعيت پراكنده روستايي و عشايري، يكي از پرجاذبه ترین نقاط تفريحي زیارتی اين شهرستان به شمار مي رود.
سرمربی پالایش نفت آبادان:
با اینکه یک دختربچه بود؛ اما با خواهر و برادرهایش در کوچه پس کوچه های رامهرمز فوتبال بازی می کرد. عشق به توپ گرد و فوتبال، او را فوتبالیست کرد. آنقدر مجذوب فوتبال بود که در دانشگاه هم عضو تیم فوتبال شد تا برای دانشگاهش بازی کند؛ اما یک مصدومیت ناگهانی در تیم استقلال جنوب دزفول باعث شد که فوتبال را کنار بگذارد تا در راه مربیگری و تربیت دختران فوتبالیست و فوتسالیست قدم بردارد. در کنار ورزش، تحصیل را رها نکرد تا بتواند از تجربه ورزش در درس استفاده کند. او به عنوان دبیر ورزش، معلم شد تا وظیفه خطیر تعلیم و تربیت دانش آموزان در ورزش را به عهده داشته باشد. نرگس علوانی، سرمربی موفق تیم فوتسال پالایش نفت آبادان که با درخشش در لیگ برتر و قهرمانی در این رقابت ها به عنوان هفتمین مربی برتر دنیای فوتسال انتخاب شد، می گوید رمز موفقیتش تلاش و پشتکار است و این موفقیت را مدیون تیم پالایش نفت آبادان و شاگردانش است؛ چون باکار گروهی به این مهم دست پیداکرده است. با سرمربی تیم فوتسال پالایش نفت آبادان گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
من اصالتاً اهل آبادان هستم؛ اما بنا به دلایلی در رامهرمز زندگی می کردیم. قبل از اینکه بازیکن و مربی فوتسال باشم، یک معلم هستم و هنوز هم در مدرسه تدریس می کنم. مثل تمام خوزستانی ها عاشق توپ گرد بودم و در کوچه پس کوچه ها با خواهر و برادرانم فوتبال بازی می کردم. همین باعث شد که به سمت فوتبال و فوتسال بروم و در ادامه بعد از تحصیلات دانشگاهی، در مدرسه به عنوان معلم ورزش مشغول به کار شوم.
همان طور که گفتم، من در رامهرمز زندگی می کردم و همانجا درس می خواندم و مدرسه می رفتم. فوتبالیست شدن من هم از همان شهر رقم خورد و با فوتبالیست شدن پا به دنیای توپ گرد گذاشتم.
بله، در رامهرمز فوتبال بازی می کردم. بعد در مقطع دانشگاه و زمان دانشجویی در دانشگاه ساری به فوتبال ادامه دادم و جزو تیم فوتبال دانشگاه ساری بودم. بعد از برگشتن، در تیم فوتبال استقلال جنوب دزفول بازی کردم که اتفاقاً خانم فروزان سلیمانی که الان سرمربی تیم ملی فوتسال ایران هستند، سرمربی من در تیم استقلال جنوب بودند.
درزمانی که عضو تیم فوتبال استقلال جنوب دزفول بودم، از ناحیه رباط صلیبی مصدوم شد. به همین دلیل، فوتبال را کنار گذاشتم و وارد عرصه مربیگری شدم.
از سال 88 مربیگری را شروع کردم. در رامهرمز، معلم ورزش بودم و در کنار کار معلمی، بین بازیکنان جوان و نوجوان استعدادیابی می کردم و آن را پرورش می دادم. رامهرمز و خوزستان، معدن استعداد فوتبالیست و فوتسالیست است. من در رامهرمز در تمام رده های دانش آموزی از نوجوانان، جوانان و امیدها، موفق شدم به قهرمانی برسم. سپس تیم باشگاه علوان رامهرمز را راه اندازی کردم و در تمام رده های پایه، قهرمان استان شدیم. سپس به دسته سوم کشور رسیدیم و آنجا هم قهرمان شدیم. بعد به دسته دوم آمدیم و بعد از قهرمانی در دسته دوم به لیگ دسته یک کشور راه یافتیم؛ اما در ادامه چون اسپانسر نداشتیم، فقط در رامهرمز به فعالیت ادامه دادیم.
من قبل از حضور در تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، سرمربی تیم فوتسال مس رفسنجان بودم. به عبارتی شروع سرمربیگری من با لیگ برتر بود. با مس یک سال در لیگ برتر بودم و با توجه به اینکه تیم جوانی داشتیم، در مسابقات خوب درخشیدیم و توانستیم چشم ها را به خود خیره کنیم و به نوعی آن بازیکنان، سرمایه تیم مس شدند. اگر در آن تیم چند بازیکن باتجربه داشتیم، می توانستیم بالای سکو هم برویم؛ اما نشد.
دوست داشتم در خوزستان کارکنم، از سوی دیگر شرایط خانوادگی ام باعث شد که راهی آبادان شوم و درنهایت هدایت پالایش نفت را به عهده گرفتم.
3 سال است که در پالایش نفت آبادان هستم. در سال اول هدف ما استعدادیابی و سرمایه گذاری روی جوانان بااستعداد بود و با وجود جوانگرایی به مقام پنجم لیگ برتر رسیدم؛ اما در سال دوم سرمایه گذاری ما جواب داد و قهرمان شدیم و امسال هم که تیم در صدر جدول است. ما برای این موفقیت ها برنامه داشتیم و درعین حال تلاش زیادی کردیم و باپشتکار به اینجا رسیدیم.
مردم آبادان، فوتبال دوست و فوتسال دوست هستند و با هر پیروزی خوشحال می شوند و همین وظیفه ما را سنگین تر می کند. برای همین آنقدر تلاش کردیم تا بتوانیم آنها را خوشحال کنیم.
بله، امسال خدا را شکر با اینکه تغییرات زیادی داشتیم و بازیکنان زیادی را از دست دادیم و متقابلاً بازیکنان زیادی جذب کردیم، باید بگویم که تیم خوبی داریم. ما نسبت به سال گذشته جوان تر شدیم و فقط 2 بازیکن باتجربه داریم. خدا را شکر نتایج خوبی گرفتیم و هدفمان دفاع از عنوان قهرمانی است.
خدا را شاکرم. اتفاق خیلی بزرگ و خوبی رخ داد. کسب این عنوان، حاصل تلاش گروهی و دسته جمعی است. همه مربی ها دوست دارند به این درجه از موفقیت برسند. من ابتدا باید از تیم پالایش نفت تشکر کنم که این فرصت را به من داد تا بتوانم به این مقام برسم. تیم پالایش نفت باعث پیشرفت من شد. از اینکه به من اجازه دادند، سرمربی این تیم باشم، واقعاً متشکرم. باور کنید پالایش، یکی از بهترین تیم های ایران است. باشگاه پالایش نفت، بهترین امکانات سخت افزاری را دارد. امروز اگر من توانستم موفق باشم، نتیجه سال ها کار سخت است. فکر می کنم با قهرمانی در این فصل، شادی و موفقیت ما تکمیل می شود.
این موفقیت، حاصل تلاش یک کار گروهی و دسته جمعی است. کل تیم و مجموعه، نتیجه سال ها تلاشش را گرفته است. همه ما دست به دست هم دادیم تا قهرمان شویم و در لیگ ایران بدرخشیم. این موفقیت تنها برای ما نیست؛ بلکه برای ورزش آبادان و فوتسال این شهر است. بخصوص دختران شهرم که توانایی بالایی در فوتسال دارند و این باعث می شود پیش از پیش، ورزش را باانگیزه تر و جدی تر دنبال کنند. کسب این عناوین افتخاری برای فوتسال ایران، آبادان و پالایشگاه نفت آبادان و شرکت نفت است.
دقیقاً همین طور است. کسب عناوین به دست آمده، هم وظیفه من و هم کل تیم را سنگین تر می کند. الان نگاه ها به تیم ما، در مقایسه با قبل متفاوت شده و فرق کرده و همه دوست دارند که ما نتایج بهتری بگیریم و بازهم قهرمان شویم. تیم های دیگر هم مقابل ما متفاوت تر بازی می کنند که این کار من و شاگردانم را سخت تر می کند. برای همین باید با تمرین و تلاش بیشتر از قبل بهتر باشیم و نتایج بهتری بگیریم.
ما تمام تلاشمان را می کنیم که از مقام قهرمانی فصل قبل خود دفاع کنیم. ابتدای صحبت هایم گفتم که 4 بازیکن ثابت و ملی پوش خود را از دست دادیم؛ اما جوانان و تازه واردها بخوبی جای آنها را پر کردند. ما در گروهمان تنها تیم بدون باخت لیگ هستیم و در صدر جدول قرار داریم و صعودمان به مرحله پلی آف قطعی شده؛ اما در مرحله بعد، کار سخت تری داریم؛ چون تیم ها بسیار قوی و آماده هستند. با تمام این اوصاف باید بگویم که هدف ما قهرمانی است و تمام تلاشمان را خواهیم کرد.
سطح مسابقات بسیار بالا و خوب است و تیم ها پیشرفت کردند. تیم هایی چون نصر فردیس کرج یا پیکان خیلی هزینه کردند و بازیکنان ملی پوش زیادی را جذب کرده اند. ملی حفاری هم که مثل همیشه خوب است. برای همین رقابت سختی بین مدعیان وجود دارد. امیدوارم که ما بتوانیم در جمع مدعیان، نتایج بهتری بگیرم و با قهرمانی، دل هوادارانمان را شاد کنیم. اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، در مرحله پلی آف ما به پیکان می خوریم و بعد در فینال احتمالاً باید با نصر فردیس بازی کنیم. برای همین شانس بالایی برای قهرمانی داریم؛ البته هدف اصلی ما هم قهرمانی است.
ازآنجا که من دبیر ورزش هستم و در سطح پایه ها هم مربیگری و استعدادیابی کرده ام، باید بگویم از دل مدارس و رقابت های دانش آموزی، بهترین بازیکنان بیرون می آیند. ما استعدادهای خوبی داریم. فقط باید این استعدادها را پیدا کنیم و بعد با سرمایه گذاری درست، پرورششان بدهیم. شما این را بدانید که قهرمانان آینده فوتسال، از همین دانش آموزان و استعدادها هستند؛ البته این را هم باید اضافه کنم که شرایط کرونا، کار استعدادیابی را سخت کرده؛ زیرا والدین اجازه نمی دهند فرزندانشان به سالن بیایند و تمرین کنند؛ البته حق هم دارند.
قطعاً همین طور است. ما باید بازیکنان بیشتری داشته باشیم؛ البته خانم سلیمانی گفته اند که الان می خواهند جوانگرایی کرده و بازیکنان جوان را آزمایش کنند. برای همین به احتمال قوی در لیست نهایی برای بازی های قهرمانی آسیا، ما سهمیه بیشتری خواهیم داشت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات