ایران با اقدامهای وزارت نفت جایگاهی ممتاز در عرصه جهانی پیدا میکند
کاهش خام فروشی ، شاه کلید بازارهای جدید
صنعت نفت در آیینه مسؤولیت اجتماعی
تولید 140 میلیون تنی محصولات پتروشیمی در افق 1406
تقویت تولید داخل عامل ثبات صنعت نفت
ارتباط کاهش ظرفیت مازادعرضه اوپک با نفت 100 دلاری
معرفی اعضای ستاد تحول و پیشرفت فناوریهای دانشبنیان
آمادگی برای افزایش حداکثری ظرفیت صادرات نفت
تاریخچه صنعت انتقال فراوردههای نفتی (بخش دوم)
رئیس جمهوری در آیین افتتاح طرح های گازرسانی و پتروشیمی وزارت نفت:
رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور از ظرفیت های فراوانی برای توسعه برخوردار است، اظهار کرد: با شناسایی و ظرفیت های موجود در این عرصه ها، می توانیم جایگاه برتر و بالاتری در سطح منطقه و جهان داشته باشیم.
رئیسی گفت: امروز پس از گذشت ۴۳ سال از پیروزی انقلاب اسلامی، اقدام ها و گام های بلندی برای پیشرفت کشور برداشته شده است و مصمم هستیم این روند را با سرعت بیشتری ادامه دهیم. وی افزود: در حوزه انرژی اقدام های خوبی انجام شده، اما کشور در این زمینه ظرفیت های زیادی دارد که باید شناسایی و فعال شود تا تولید، ارتقا و اشتغال افزایش یابد. رئیس جمهوری با تأکید بر اینکه دولت مردمی توسعه و پیشرفت کشور را در پرتو عدالت محوری پیگیری می کند، تصریح کرد: توجه به مناطق محروم و کم برخوردار در دستور کار دولت قرار دارد و معتقدیم باید به این مناطق رسیدگی بیشتری شود تا مردم بتوانند با احساس عدالت و در رفاه زندگی کنند. رئیسی با تاکید بر اینکه افتتاح این طرح ها بر همین مبنای عدالت محوری و امیدآفرینی انجام شده است، اظهار کرد: اقدام هایی که وزارت نفت با حرکت جهادی و انقلابی در دستور کار خود قرار داده است، می تواند کشور را در نه فقط در غرب آسیا، بلکه در عرصه جهانی در جایگاهی ممتاز قرار دهد. وی با بیان اینکه امروز در بخش های مختلف وزارت نفت، روحیه جهادی حاکم است، گفت: اینکه توطئه دشمنان در حمله سایبری به مراکز سوخت برای ایجاد بلوا در کشور در زمانی کوتاه، خنثی و شرایط به وضع عادی بازگشت به خاطر روحیه جهادی موجود در این وزارتخانه و همت والای همه دست درکاران این حوزه بود. رئیس جمهوری افزود: افزایش اعتماد مردم به دولت سرمایه بزرگی است که به هیچ عنوان نباید به آن کم توجهی شود و باید با کار و خدمت رسانی مضاعف به مردم، اعتماد عمومی را هرچه بیشتر تقویت کنیم. رئیسی تصریح کرد: امروز بزرگ ترین مؤلفه قدرت جمهوری اسلامی ایران، مردم متدین کشور هستند که باید روز به روز با کارآمدی نظام اسلامی، بر اعتماد عمومی بیفزاییم.
وزیر نفت نیز ارزش طرح های گازرسانی و پتروشیمی را که امروز افتتاح یا عملیات اجرایی آن آغاز شده ۴۰ هزار میلیارد تومان بیان کرد و گفت: گازرسانی به صنایع بی شک در اشتغال زایی و درآمدزایی مؤثر خواهد بود. جواد اوجی با اشاره به اینکه پارسال مردم عزیز ما در بعضی از استان های کشور به دلیل تأمین نشدن سوخت (گاز یا سوخت مایع) شاهد خاموشی بودند که این مهم به دلیل سرمایه گذاری نکردن اتفاق افتاده است، تصریح کرد: با آغاز به کار دولت سیزدهم و حَسب دستور جنابعالی (رئیس جمهوری) تأمین سوخت زمستانی به عنوان اولویت نخست وزارت نفت در دستور کار قرار گرفت و برنامه های کوتاه مدت تدوین شد. وی با بیان اینکه با افزایش سقف مصرف میعانات گازی در پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، پالایشگاه های کوچک مقیاس و صادرات ۲.۵ تا ۳ برابری میعانات گازی کمک بزرگی به تولید گاز کرده است، اظهار کرد: مصرف گاز در بخش های مختلف خانگی، صنایع، نیروگاهی امسال برخلاف تولید با افزایش ۱۰ تا ۱۲ درصدی همراه شده است.
وزیر نفت به تأمین سوخت مایع نیروگاه ها به عنوان یکی از دغدغه های وزارت نفت اشاره کرد و گفت: با افزایش هزینه تانکرهای سوخت رسان و ایجاد انگیزه، ذخایر سوخت مایع نیروگاه ها و صنایع ۱.۵ میلیارد لیتر بیشتر از پارسال بوده است، در حالی که آغاز به کار دولت سقف سوخت مایع نیروگاه ها و صنایع ۲۵ درصد کمتر از پارسال بود. اوجی با بیان اینکه اجرایی شدن سوآپ گاز ترکمنستان از مسیر ایران به مقصد آذربایجان به پایداری گاز در شمال شرق کشور کمک کرده است، افزود: با تعمیرات و اورهال پالایشگاه ها، خطوط انتقال، همچنین استفاده از برخی ترفندها خوشبختانه در هیچ استان و شهرستان کشور قطعی گاز نداشتیم. وی ادامه داد: اگر گاز صنایع و نیروگاه ها هم محدود شده، سوخت مایع با همان قیمت گاز در اختیار آنها قرار گرفته است.
وزیر نفت به اقدام های بلندمدت این وزارتخانه برای افزایش تولید گاز کشور اشاره کرد و با بیان اینکه ۶ یا ۷ قرارداد توسعه میدان گازی با شرکت های داخلی و خارجی به ارزش ۴.۵ میلیارد دلار امضا و عملیات اجرایی آنها آغاز شده است، تصریح کرد: اقدام های خوبی برای جمع آوری گازهای همراه مشعل که به تولید گاز کشور کمک می کند، انجام شده است. اوجی با بیان اینکه پروژه های نیمه کاره و اولویت دار سرلوحه کار وزارت نفت قرار گرفته است، اظهار کرد: به جرأت می گویم پروژه های تعریف شده در منطقه کم برخوردار اولویت وزارت نفت است. وی ارزش های طرح های گازرسانی و پتروشیمی را که امروز افتتاح یا عملیات اجرایی آن آغاز شده است ۴۰ هزار میلیارد تومان بیان کرد و گفت: بحث گازرسانی به صنایع جزو اولویت اصلی ماست و امروز ۴۱۱۴ واحد صنعتی به شبکه گازرسانی متصل شده است که بی شک در اشتغال زایی و درآمدزایی مؤثر خواهد بود.
وزیر نفت در پایان با قدردانی از رئیس جمهوری و حمایت ایشان از صنعت نفت ابراز امیدواری کرد که به زودی شاهد بازدید رئیس جمهوری از طرح های پارس جنوبی باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز طرح های گازرسانی آماده افتتاح برای دهه فجر انقلاب اسلامی را تشریح کرد و گفت: مأموریت امسال شرکت ملی گاز ایران تکمیل پروژه های نیمه تمام به ویژه در مناطق کم برخوردار است. مجید چگنی با اشاره به افتتاح طرح های گازرسانی، اظهار کرد: شهر نوسود از شهرهای شهرستان پاوه که از شهرهای کم برخوردار کشور است امروز از گاز طبیعی بهره مند می شود، پروژه گازرسانی به ۱۰۹ روستای این استان در مجموع با سرمایه گذاری بیش از ۲۷۰ میلیارد تومان، امروز کلنگ زنی می شود. وی درباره پروژه های گازرسانی صنعتی این استان تصریح کرد: در استان کرمانشاه امروز ۶۵ طرح صنعتی به شبکه سراسری گاز متصل و کلنگ زنی گازرسانی به ۹۲ طرح صنعتی نیز با اعتبار ۱۴ میلیارد تومان انجام می شود. معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به پروژه های گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان نیز گفت: در این استان گازرسانی به شهرستان خاش انجام می شود و عملیات گازرسانی به ۹۳ روستا با ۲۲۸ میلیارد تومان اعتبار، همچنین عملیات گازرسانی به ۱۳۹ طرح صنعتی با اعتبار نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان در این استان آغاز می شود. چگنی همچنین از تکمیل گازرسانی در استان خراسان جنوبی خبر داد و اظهار کرد: در این استان بر اساس مصوبه های سفر ۶ ماه پیش رئیس جمهوری به این استان، ۱۶۹ روستا با کار جهادی در مدت ۶ ماه به شبکه گاز سراسری متصل شدند، همچنین عملیات گازرسانی به ۱۱۲ روستا امروز آغاز می شود، بنابراین با تکمیل طرح های جدید، این استان در بخش شهری و روستایی به طور ۱۰۰ درصدی از نعمت گاز بهره مند خواهد شد. وی در تشریح دیگر طرح هایی که امروز به بهره برداری می رسند، گفت: ایستگاه تقویت فشار ارسنجان روی خط لوله سراسری هشتم امروز به بهره برداری می رسد و گازرسانی به استان های فارس، یزد و دیگر استان های در مسیر را تسهیل می کند. این ایستگاه ۱۰ میلیون متر مکعب به ظرفیت انتقال گاز کشور می افزاید. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: در کنار پروژه های یادشده، با بهره برداری از تأسیسات تقویت فشار خیرگو و بخش نخست خط لوله محمدیه قم و پارچین، ظرفیت انتقال گاز کشور افزایش می یابد. چگنی در جمع بندی طرح هایی که امروز افتتاح شدند، گفت: امروز عملیات گازرسانی به ۱۲۳۹ روستا و ۱۰ شهر و ۱۳۵۱ واحد صنعتی کشور آغاز ، ۱۴۵۹ روستا، ۱۴ شهر و ۴۱۱۴ واحد صنعتی گازرسانی می شود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز اعلام کرد که ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران تا سال ۱۴۱۱، بیش از دو برابر می شود. مرتضی شاهمیرزایی در آیین گشایش رسمی طرح پتروشیمی پتروکیمیای ابن سینا گفت: اکنون با سرمایه گذاری هایی که انجام شده ۶۸ مجتمع پتروشیمی در حال تولید است و در مجموع با ظرفیت تولید سالانه ۹۰ میلیون تن می توانیم صنعت کشور را در حوزه پتروشیمی یاری کنیم.
وی خطاب به رئیس جمهوری اظهار کرد: وزیر کاردان و متخصص شما وظیفه سنگینی را در افق گشاینده آینده کشور برای ما ترسیم کردند و روز پتروشیمی که هشتم دی ماه است به ما دستور دادند در زمینه کاتالیست که ماده راهبردی مصرف صنعت پتروشیمی است و دانش فنی آن تا پایان دولت سیزدهم خودکفا شویم. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: با برنامه ریزی های انجام شده همه محصولات پتروشیمی در داخل کشور تولید خواهند شد، همچنین تا پایان سال ۱۴۱۱ (برنامه هشتم توسعه) ظرفیت کنونی تولید محصولات پتروشیمی به بیش از دو برابر یعنی ۲۰۰ میلیون تن در سال می رسد.
صنعت نفت ایران از انقلاب 1357 تا فجر 1400
مشعل نفت در طول بیش از 40 سال پس از انقلاب، همواره ایران و ملت را روسفید کرده و با حضور در میدان، روایت پایداری را به تصویر کشیده است. با تورق انقلاب 1357 بیراه نیست اگر بگوییم این کارکنان صنعت نفت ایران بودند که کار رژیم شاهنشاهی را تمام کردند و پیروزی انقلاب 57 را شتاب بخشیدند. این را می توان در این پیام امام خمینی(ره) به آنان دریافت که: رحمت خداوند تعالى بر شما آگاهانى باد که با اعتصاب پرارزش خود، روى ملت را سفید نمودید. اعتصاب شما هر روز و هر ساعتش با ارزش و کوبنده است؛ ارزشمند براى ملت غارت زده ایران که از جریان این طلاى سیاه و مخزن پربرکت کشور که سال هاست خائنان به غارت دادهاند و نفت خواران به غارت بردهاند، جلوگیرى کرده و از هدر دادن مال ملت فقیر به اندازه قدرتتان منع نمودهاید و کوبنده خائنانى که چوب حراجش را پشتوانهاى براى بقاى حکومت طاغوتى خویش و تخت لرزان شیطانى خود مىدانند. هر ساعت اعتصاب شما خدمتى است به خداوند تعالى و به کشور اسلام (صحیفه امام خمینی)
در واقع اعتصاب کارکنان صنعت نفت در پاییز سال ۱۳۵۷ و به دنبال آن فرمان امام خمینی(ره) مبنی برای قطع و تحریم صادرات نفتی، نقش بسیار مهمی در سقوط نظام شاهنشاهی و پیروزی انقلاب اسلامی داشت. همین نقش بی بدیل نفت بود که باعث شد تمامی قدرت ها با درک اهمیت صنعت نفت ایران، از آن مقطع تا امروز مسیر هر تهدید و تحدیدی برای ایران را با همین صنعت نشانه روند. در این سو آنچه دست درکاران ایران از همان سال 1357 تا 1400 بر آن پافشاری داشته اعلام این پیام به دنیا بوده است که تحت سلطه نخواهد بود و امروز هم تحریم تحمیلی را تاب نمی آورد و با آن مقابله می کند. همانگونه که اعمال بی سابقه ترین تحریم های ظالمانه و یک طرفه در دهه های اخیر در مسیر قطع صادرات نفت خام ایران محکوم به شکست بوده است و اعلام آمار رشد 40 درصدی فروش نفت خام ایران در ایام اخیر، توفیقی مهم برای ایران و دولت سیزدهم به شمار می رود.
هدف گذاری درستی که با حضور جواد اوجی در راس وزارت نفت بر آن تاکید شد و این راه با اتخاذ دیپلماسی فعال انرژی از سوی دولت سیزدهم موجب افزایش مشتری های نفتی ایران و جهش درآمدهای نفتی کشور شده است. وزیر نفت که پس از رای اعتماد در مجلس شورای اسلامی در پیامی بر این مساله تاکید کرد: در راستای اعتلای بخش های نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در کلیه سطوح زنجیره ارزش صنعت نفت و در این شرایط خاص اقتصادی و بین المللی آستین همت بالا زده تا با مدیریت عالمانه و رویکرد جهادی و انقلابی، با جد و جهد و خرد جمعی، با به کارگیری مدیران صالح، پاک دست و متخصص رسالت مهم خویش را به درستی به انجام رساند.
در مقطع حدود 6 ماهه با تکیه بر دیپلماسی نفتی افزایش صادرات نفت رقم خورد در این چند ماه، بیشتر فروش و وصول مطالبات به صورت ارزی و نقدی بوده که به وضع ارزی کشور کمک کرده است.
با این روند وزارت نفت تاکنون بیش از ۱۱۰ درصد از تعهد خود در تبصره ۱۴ قانون بودجه را اجرایی کرده است و درحالی که تعهد ۱۰ ماه حدود ۲۶۰ هزار میلیارد تومان بوده؛ حدود ۲۸۲ هزار میلیارد تومان را براساس این تبصره واریز کرده که حاصل فروش گاز، نفت گاز، بنزین، گوگرد، ال پی جی و میعانات گازی در بخش داخلی و صادرات فرآورده ها بوده است.
افزون بر آن، به سقف تعهدات در بودجه سال ۱۴۰۰ در حوزه نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی نیز عمل شده است.
افزون بر جهش صادرات نفت خام، در مقطع مورد بررسی، در میان عملکرد وزارت نفت در چند ماهه اخیر به موارد متنوعی از جمله ساماندهی نیروی انسانی، توجه به سازندگان داخلی، دانش بنیان ها و امضای قرارداد با آنها و... می توان اشاره کرد. از دیگر سو توجه به توسعه همکاری های دوجانبه و منطقه ای در دستور کار قرار گرفت و در گام نخست، سوآپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان را که متوقف شده بود از سر گرفته شد. در اقدامی دیگر طی سفر رئیس جمهوری به روسیه در مسیر توسعه همکاری های صنعت نفت از جمله انتقال فناوری، افزایش برداشت و ساخت برخی قطعات موردنیاز صنعت نفت و... با این کشور تفاهمنامه همکاری امضا شده و قرار است در دو تا سه ماه آینده به قرارداد منجر شود.
از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون قراردادهایی به ارزش بیش از ۴.۵ میلیارد دلار برای توسعه میدان های نفت و گاز امضا شده است.
وزارت نفت با تنوع برای جذب و تشویق سرمایه گذاران قراردادها را تغییر داده است و طبق اعلام جواد اوجی، در هشت سال آینده ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار از منابع نفت و گاز برای توسعه میدان ها اختصاص داده شده و حدود همین رقم را نیز سرمایه گذاران، بانک ها و هلدینگ ها سرمایه گذاری می کنند که از منافع میدان ها هم سهم خواهند داشت.
در حوزه انرژی نیز در بخش بالادست، توسعه میدان های نفت و گاز و بخش پایین دست در توسعه پتروپالایشگاه ها و پتروشیمی و انتقال تجهیزات و فناوری که در صنعت نفت و گاز ایران راهبردی است، تصمیم های خوبی گرفته شده است.
هفته نامه «مشعل» در پرونده ای ویژه به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران به بررسی کارنامه 43 ساله صنعت نفت در بخش های مختلف شرکت های ملی نفت، گاز، صنایع پتروشیمی، پالایش و پخش فرآورده های نفتی و... پرداخته است که در ادامه می آید.
شرکت ملی نفت ایران از انقلاب 1357 تا فجر 1400
مشعل گذشت بیش از چهار دهه از انقلاب اسلامی ایران که کارکنان صنعت نفت در آن نقشی بی بدیل داشتند و از فعالیت آنان به عنوان موتور محرک و برگ زرین آن ایام یاد می شود، فرصت مناسبی برای این ارزیابی است که «پس از 43 سال در بخش های مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و... در چه جایگاهی ایستاده ایم.» اگر بخواهیم این گزاره را در صنعت نفت ایران مورد ارزیابی قرار دهیم، باید بدانیم که با تلاش کارکنانی از جنس همان ایام انقلاب، شاخص های مختلف این صنعت با گذر از چندین دهه به توان رشد، پیشرفت و خودکفایی رسیده است و در جایگاه مطمئن، امیدوارکننده و پایداری قرار دارد. رتبههای مهمی که بخش اعظمی از آن با تلاشی شگرف در گرماگرم تحریم های غیرعادلانه و یک طرفه آمریکا حاصل شده است. اگر بخواهیم گذری کوتاه به وضعیت صنعت نفت در آن ایام داشته باشیم، بررسی های انجام شده نشان می دهد كه توليد نفت خام غيرصيانتي قبل از انقلاب اسلامي در مسیر افزايش سود شركت ها و كارتل هاي نفتي و تأمين سوخت ارزان براي كشورهای صنعتي صورت می گرفت. اين حجم بالاي توليد كاملا با اصول توليد صيانتي مغایرت داشته و دليلي بر توان توليد براساس اصل بهینه سازی و ظرفيت پايدار توليد نبوده است.
صنعت نفت ايران تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در اختيار شرکت های خارجي قرار داشت، به طوري كه بدون توجه به نوع مخازن نفتي ايران، عدم استفاده از روش های صحيح توليد و اجراي پروژه های صيانت از مخازن، سعي در استخراج و چپاول هرچه بيشتر و سریع تر از اين مخازن داشتند و به این ترتیب مخازن نفتي ايران روز به روز فرسوده تر شدند. با انقلاب اسلامی ایران اما ورق برگشت و امروز متخصصان و شرکت های ایرانی سردمدار انقلاب صنعتی در صنعت نفت هستند و طرح های مختلفی به مدد صیانت و امانت از این ذخایر زیرزمینی آمده اند. با این حال نباید فراموش کنیم که شرایط اقتصادی ناشی از تحریم ها و جنگ اقتصادی دهه های اخیر این مقاطع را به برهه ای خاص از تاریخ پس از انقلاب بدل ساخته است و آمار بومی سازی، توسعه صنعتی و جلوگیری از توقف صادرات نفت خام از دستاوردهای مهمی است که در همین شرایط سخت به آن نائل آمده ایم. بد نیست بدانیم که جمهوري اسلامي ايران با دارا بودن 1200 میلیارد بشكه معادل نفت خام ذخاير هيدروكربوري، جايگاه ممتازي در ميان كشورهاي دارنده سوخت های فسيلي دارد؛ جايگاهي بی مانند كه به تنهايي يكي از محورهاي اصلي ترسیم کننده نقشه ديپلماسي كشور است. دستيابي به منابع ارزشمند هيدروكربوري و استحصال فرآورده های سوختي زيرزميني، هدفي است كه تلاش شده است تا با به کارگیری شیوه های نوين فناوري صنايع نفت و گاز، ميزان استحصال نفت خام و گاز افزايش يابد.
با مقایسه ای گذرا از سال 57 تا امروز، ذخایر هیدروکربور مایع قابل برداشت کشور در آن مقطع حدود ۸۸ میلیارد بشکه بوده است و از آن زمان تا امروز با به كارگيري فناوری های روزآمد، امكان استحصال حدود ۳۴۰ میلیارد بشكه معادل نفت خام از اين ذخاير زيرزميني محرز شده است كه در مقايسه با نرخ توليد فعلي، پیش بینی می شود امكان برداشت از اين منابع خداداد تا 100 سال آینده وجود داشته باشد. اين در حالي است كه محاسبه اين رقم با میانگین ضریب برداشت ۲۵ درصدي صورت گرفته و بدون شك با ارتقاي دانش روزآمد و تجهيز صنايع نفت و گاز به جديدترين یافته های پژوهشي، اين رقم از پیش بینی کنوني بسيار فراتر خواهد رفت؛ افزون بر آن هنوز لایه های پرشمار زمین شناسی وجود دارد که کشفیات آن بررسی نشده و بعدها به ذخایر نفت و گاز ایران اضافه خواهند شد.از مقطع تا امروز به جایگاهی رسیده ایم که شركت ملي نفت ايران به عنوان عهده دار تمامي فعالیت های بالادستي صنعت نفت، حدود ۴۰۰ مخزن نفت و گاز و حدود ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام هیدروکربور زیرزمینی دارد که ۳۴۰ میلیارد بشکه از این ۱۲۰۰ میلیارد بشکه را با روش های معمول و اولیه می تواند به تولید برساند. همچنین برخورداری ایران از حدود ۲۴ پالایشگاه گازی، بیش از ۱۳۰ واحد فرآورشی و بهره برداری و حدود ۱۴۰ دکل حفاری خشکی و دریایی در کشور، توان مطلوب دریانوردی و شناوری، مجهز بودن به ناوگان کشتی حمل نفت، فرآورده و میعانات گازی با توان لجستیک بالا و از همه مهم تر توان بالای تخصصی نیروی انسانی کشور در بخش بالادستی هم تراز رده های بالای دنیا ترسیم کننده بخشی مختصر از امروز صنعت نفت ایران است.براساس آخرین برنامه ریزی، قرار است در ۱۰ سال آینده تولید روزانه گاز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب و ظرفیت تولید نفت خام کشور نیز به ۵میلیون بشکه برسد. افزون بر آن این آمادگی وجود دارد که ظرفیت پالایش نفت خام و صادراتی کشور به ۱.۵ برابر پیش از تحریم ها برسد که تمامی اینها گویای توان هیدروکربوری زیرزمینی فراوان ایران است. علاوه بر مسیر طی شده، راهبرد مجموعه نفت این است که با مطالعات گسترده ای که در برنامه دارد، شناخت از ذخایر زیرزمینی را افزایش دهد و بتواند ذخایر هیدروکربوری را برای کشور احراز و دارایی های زیرزمینی را در زنجیره ارزش به حداکثر ثروت روزمینی تبدیل کند.
اگر تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، میدان فروزان و میدان هایی در دریا با امارات مشترک داشتیم و با عراق فقط میدان نفت شهر بهره برداری می شد؛ اما اکنون میدان های زیادی مانند میدان های غرب کارون، یادآوران، آزادگان، یاران، پارس جنوبی، بلال، آذر و... به این لیست اضافه شده است و در این راه به توفیق مناسبی در مقطع چهار دهه دست یافته ایم. در یک نمونه می توان به تحقق بخش مهمی از طرح های میدان های مشترک به ویژه در غرب کارون اشاره کرد که اگرچه راه زیادی باقی مانده است، اما در شرایط موجود افزایش بیش از 5 برابری تولید نفت را شاهد هستیم.
پارس جنوبي، به عنوان مهم ترین و بزرگ ترین پروژه تاريخ صنعت نفت ايران، ماحصل بيش از چند دهه تلاش شبانه روزی در سنگر صنعت نفت است و ماحصل تلاش ها، تكميل حداکثری طرح های مربوط به فازهاي 28گانه اين ميدان مشترك است و گام های عملي در مسير ايجاد ظرفيت توليد روزانه هزار ميليون مترمكعب گاز در كشور طي آينده نزديك برداشته شده است. امروز در نقطه ای ایستاده ایم که ایران از قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی را زودتر از ما آغاز کرده است، پیشی گرفته و پیشتاز شده ایم. در این میان از دستاوردهاي قابل توجه كه درنتیجه برنامه ریزی دقيق براي افزايش تولید گاز در كشور انجام شده است، ثبت ركورد توليد در ميدان گازي پارس جنوبي است كه برای اولین بار تولید گاز از اين ميدان تا پايان آذرماه امسال و در دولت سیزدهم به رقمي در حدود ۷۰۵ میلیون مترمکعب رسیده كه بيش از برنامه بوده است و همچنان روند افزايشي دارد.
از دیگر اقدام های مهم در دوران پس از انقلاب، توسعه لایه نفتی میدان پارس جنوبی است که با بهره برداری از فاز اول این طرح افزون بر ایجاد ظرفيت توليد روزانه ۳۵ هزار بشکه نفت خام، درآمد سالانه 510 ميليون دلار محصولات توليدي براي كشورمان فراهم شده است.
موقعیت ژئوپولیتیک و جغرافیای صنعت نفت ایران، مساله امنیت پایدار انرژی را بیش از دیگر مولفه ها برای دست درکاران کشور پراهمیت ساخته است؛ آنگونه که مقام معظم رهبری با طرح این اولویت انتقال نفت به جاسک و دریای عمان را مورد گوشزد قرار داده اند. در تحقق این اولویت مهم، صنعت نفت ایران توانست با تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی این روند و کاهش ریسک صادرات از تنگه هرمز، برای نخستین بار پس از انقلاب با اجرای پروژه انتقال نفت از گوره به جاسک دسترسی ایران به صادرات از دریای عمان را نیز فراهم سازد که مبدأ این خط لوله، منطقه گوره شهرستان گناوه استان بوشهر است که پس از عبور از استان های بوشهر، فارس و هرمزگان از ۶۰ کیلومتری غرب شهر جاسک به ترمینال و تأسیسات دریایی صادرات و واردات که احداث آن برنامه ریزی شده است، متصل می شود. این اقدام افزون بر اهميت سوق الجیشی، امكان اشتغالزايي گسترده در مناطق محروم جنوب كشور را فراهم می سازد. انتقال نفت خام از گوره به جاسک در عين حال با بیش از 1.8 میلیارد دلار سرمایه گذاری، به نوعی تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی این روند و کاهش ریسک صادرات از تنگه هرمز را در پی داشته است.
صنعت نفت ایران در مسير توانمندسازي پيمانكاران و سازندگان ايراني صنعت نفت در مقاطع زیادی پس از انقلاب تلاش کرده است تا ضمن اتكا و اطمينان به توان داخلي با سرمایه گذاری بر پتانسیل های بومي، طرح ها و پروژه های صنعت نفت را به پيش ببرد. از دستاوردهای مهم در دوره پس از انقلاب باید به بومی سازی تجهیزات اشاره کرد که اگرچه روزگاری تمامی صنعت نفت متکی به تجهیزات خارجی بود و بی اغراق بدون قطعه ای از دیگر کشورها، حرفی برای گفتن نداشتیم؛ اما امروز در بخش های مهمی به نقطه مهم بومی سازی رسیده ایم. جایگاه مهمی که با وجود تحریم ها و با اتکا به توان داخلي و ارتقاي سطح پيمانكاران و شرکت های ايراني فعال در صنعت نفت میسر شده است. در حال حاضر پروژه های ملی زیادی را می توان سراغ گرفت که با سهم حداکثری تجهیزات داخل به ثمر رسیده است. نقش پررنگ سازندگان، پیمانکاران و لیست متنوع خدمات و تجهیزاتی با برند ایرانی از گام های بلند در مسير دستيابي به خودكفايي در صنعت نفت پس از انقلاب است.
فرآيند توسعه در صنعت نفت بدون بهره مندی از دانش روزآمد و انجام مطالعات علمي و زيربنايي می تواند به خسارت های فراواني منجر شود؛ از همين رو اين اصل به عنوان مبنايي مهم در صنعت نفت مورد توجه قرار گرفته تا با تكيه بر آن شاهد نقش پررنگ دانشگاه ها و مراکز علمی در صنعت نفت ایران باشیم. اکنون قراردادهای پژوهشی متنوعي با دانشگاه ها و مراكز علمي كشور می توان سراغ گرفت تا در مسیر توسعه صنعت نفت نقش علم پررنگ باشد و در این میان با رشد قابل توجه توانایی های فناورانه هم شاهد فصل متفاوتی در این عرصه بوده ایم؛ به گونه ای که امروز در بخش سخت افزاری صنعت نفت و در زمینه ساخت تجهیزات، عملکرد خوبی داریم و شاید جایی در منطقه از این حیث به توانمندی ایران نباشد.
دیپلماسی از فروش نفت، سرمایه گذاری و بسته های قراردادی تا ترکمنستان و... آنچه در مقاطعی حساس پس از انقلاب 57 در دستور کار دشمنان ایران قرار داشت، در تیررس قرار دادن صنعت نفت با تحریم هایی بوده که محوریت آن صفر کردن صادرات نفت و همچنین حذف کامل ایران با کمرنگ کردن تاثیرگذاری در بازارهای جهانی و حتی در اوپک بوده است؛ با این حال در تمامی این مقاطع هیچگاه از اثرگذاری صنعت نفت ایران کاسته نشد و در ادوار مختلف از کشورهای موثر در تصمیمات اوپک بوده ایم. افزون بر آن با دیپلماسی فعال انرژی ایران در مسير دستيابي به اهداف خود در عرصه بین الملل، افزايش ظرفيت توليد صیانتی نفت و گاز را به عنوان محور فعالیت در دستور كار داشته و تحقق اين موضوع را اگرچه در حصار تحریم های يكجانبه غرب- با تحريم صادرات نفت و گاز ايران- همراه داشته، اما همواره در چارچوب منافع حداكثري هدف گذاری كرده و ترفندهای مختلف جهانی نتوانسته است آن را از اهداف خود دور کند. از جمله در مقاطعی با وجود تحریم ها شركت ملي نفت ايران در فرصت كوتاه توانست ظرفيت توليد نفت خود را به بيش از 4 ميليون بشكه در روز افزايش دهد كه بخش قابل توجهي از آن در حوزه ميادين مشترك قرار داشت. همچنين در زمينه صادرات نفت و ميعانات گازي توانست براي نخستين بار ركورد صادرات روزانه هشت ميليون بشكه نفت از طريق 8 نفتكش را بشكند و افتخاري ديگر را در كارنامه فعاليت پس از انقلاب خود ثبت كند. با این حال تحریم های بی سابقه اگرچه بار دیگر این هدف گذاری صادراتی را نشانه رفت؛ اما اولويت فروش نفت و تعريف بازارهاي جديد صادراتي را كه از زمان تحریم ها دستخوش تغييرات زيادي شده بود، در دستور كار قرار گرفت تا با تمركز ويژه بر شیوه های نوين بازاریابی، سهم ايران در سبد صادرات نفتي جهان را افزايش دهد. در این مسیر به منظور دستيابي به اين هدف تلاش شد تا ضمن احیای برخی از بازارهای از دست رفته طی دوران تحریم، از تمام ظرفیت ها، از جمله ظرفيت بخش خصوصی در اين زمينه استفاده شود تا به دور از حصار تعاملات محدود، فروش نفت ايران افزايش يابد. ماحصل اين تلاش ها به موفقیت های قابل توجهي در زمينه فروش نفت منتهي و باعث شد تا تامين منابع مالي بودجه دولت منطبق بر برنامه از پيش تعيين شده تضمين شود و رشد فروش 40 درصدی بدون برجام در همین ماه های اخیر و در دولت سیزدهم رقم بخورد. در ادامه اين روند سعي شد تا با ایجاد یکپارچگی در کل مدیریت فروش امور بین الملل، استفاده از سازوکارهای قابل دسترس و ابزارهای موجود همچون تهاتر، سرمایه گذاری و ایجاد فرصت برای فروش نفت از طریق بورس در دستور كار قرار گيرد تا فروش نفت ايران بهبود يابد. آنچه در این مسیر مهم قابل یادآوری است آنکه در هیچ یک از روزها، ماه ها و سال های تحریم صادرات نفت ایران به صفر نرسید.
با روي كار آمدن دولت سيزدهم و تمركز مديريت صنعت نفت بر تعميق اولویت های ساختاري شركت ملي نفت ايران، برنامه ریزی هدفمندي براي برداشت حداكثري از منابع نفت و گاز، همپاي صادرات انجام شد تا ضمن ايجاد بهره وري و رونق اقتصادی، تحقق چشم انداز برنامه های جامع توسعه در كشور را تضمين كند. بر همين اساس افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز و تکمیل توسعه میادین مشترک پارس جنوبی، غرب کارون و...، تنوع بخشی و افزایش فروش نفت از طریق بخش خصوصی و دانش بنیان کردن اقتصاد نفت در چارچوب خنثی سازی تحریم ها و توسعه کسب وکار با رویکرد صادرات محوری از جمله مهم ترین اهداف تعريف شده براي فعاليت شركت ملي نفت كشورمان در دولت مردمي تعيين شد. در ادامه همچنين رويكرد حداکثرسازی نرخ جایگزینی ذخایر نفت و گاز و افزايش سهم توليد، توسعه فناوری و استفاده از ظرفیت دانشگاه ها، مراکز علمی و شرکت های دانش بنیان و توجه به ساخت داخل و برنامه ریزی برای استفاده حداکثری از تولیدات داخل کشور به همراه آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی و جذب نخبگان در صنعت نفت به عنوان ديگر موارد مورد تاكيد در مسير تحقق اهداف عاليه شركت ملي نفت ايران مطرح و تمامي فعالیت های اجرايي ذيل اين رئوس بازتعريف شد.
شركت ملي نفت ايران در مسير دستيابي به جايگاه واقعي خود سه رويكرد اساسي را در دستور كار خود قرار داده و تمامي اهداف عملكردي خود را بر اين اساس استوار كرده است. اين سه محور شامل بازگردانی ميزان تولید به رقم پيش از تحریم ها تا پایان سال 1400، تثبیت تولید و در نهايت افزایش تولید در حال پيگيري است.
در ادامه اجراي طرح های ميدان پارس جنوبي كه از جمله اولویت های توسعه ای شركت ملي نفت ايران است، طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی مطرح است كه پیش بینی می شود با تداوم روند كنوني و نهايي شدن بهره برداری از چاه های اين ميدان در آینده ای نزديك، توليد روزانه 14 میلیون مترمکعب گاز از اين فاز نيز انجام شده و ميزان توليد روزانه از فاز 11 به رقم مشابه ديگر فازهاي اين ميدان يعني 56 میلیون مترمکعب در روز خواهد رسيد.
يكي از محوری ترین فعالیت های صورت گرفته در شركت ملي نفت ايران از زمان آغاز به كار دولت سيزدهم، تمركز بر افزايش توليد و دستيابي به ظرفيت توليد پيش از تحریم ها بوده است كه هم اکنون با اقدام های صورت گرفته بخش قابل ملاحظه ای از افزايش توليد محقق شده يا با برنامه ریزی انجام شده در شرکت های تابع تا پايان سال محقق خواهد شد. به عنوان نمونه پیش بینی می شود كه تنها در شركت نفت مناطق مركزي ايران، مقدار توليد به بيش از دو برابر ميزان کنوني برسد.
يكي از محورهاي كاري شركت ملي نفت ايران در دولت سيزدهم، اولويت اجراي طرح های زودبازده براي تامين هرچه سریع تر منابع هيدروكربوري به ویژه گاز در كشور بوده است. از سوي مديريت كلان شركت ملي نفت ايران تمهيداتي انديشيده شده كه تمامي منابع مالي براي اجراي اين طرح ها بدون محدوديت مالي و با در نظر گرفتن تمامي توان اجرايي شرکت ها انجام شود.
مشعل انقلاب 57 پایانی بود بر استبداد ستم شاهی و سرآغازی بود بر بهره مندی همه مردم از رفاه و آرامش. گاز را شاید بتوان یکی از مهم ترین مولفه های برقراری عدالت اجتماعی و محرومیت زدایی برشمرد که زمینه ساز افزایش رفاه و آرامش به ویژه برای مناطق کمتر توسعه یافته شده است. این کالای لوکس که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم عادی از آن محروم بودند، حالا به محروم ترین و دورافتاده ترین مناطق راه یافته است و همگان از این نعمت خدادادی بهره مند شده اند. مروری کوتاه بر آمار و ارقام بهره مندی جامعه شهری و روستایی از این انرژی پاک، گواه آن است که این سوخت راهبردی و ارزان در سال های پس از پیروزی انقلاب به همه جای این سرزمین راه یافته است. دومین دارنده ذخایر و سومین تولید کننده گاز جهان، سهم 70 درصدی در سبد انرژی کشور و بهره مندی حدود 95 درصد خانوارهای ایرانی از نعمت گاز، تنها بخشی از عناوینی است که صنعت گاز در کارنامه درخشان خود ثبت کرده است.
قدردانی رئیس جمهور از خدمات کارکنان شرکت ملی گاز ایران با وجود چالش های پیش رو و مصرف افسار گسیخته بخش خانگی، حضور در ساختمان مرکزی شرکت گاز و افتتاح پروژه های گازرسانی شاید چند کلید واژه کوتاه برای بررسی جایگاه گاز را در دولت سیزدهم باشد. کلید واژه هایی که با حضور جواد اوجی، وزیری که کارنامه ای پربار در حوزه گاز دارد، نشان می دهد روزهایی بهتر برای صنعت گاز در راه است. عبور از زمستان 1400 و تامین سوخت مورد نیاز همه بخش ها با تلاش جانانه زیرمجموعه وزارت نفت و راهبری وزیر نفت، خود سوژه ای است که نیاز به سطرها گزارش دارد، اما تنها این گزارش را با چند کلید واژه به پایان می رسانیم. گاز هیچ مشترک بخش خانگی در هیچ کجای ایران حتی نقاط دورافتاده از مرکز و مرزی قطع نشد؛ با همکاری شرکت های گاز و پالایش و پخش، سوخت مورد نیاز نیروگاه ها به طور کامل تامین شد تا شاهد خاموشی نباشیم؛ تعهدات صادراتی به طور کامل اجرایی شد تا شاهد ثبت جریمه های دلاری و از دست رفتن سرمایه های ملی نباشیم و همه اینها تنها اندکی از عملکرد بخش های مختلف صنعت نفت است که در روزهای سرد سال 1400 باعث شد خانه های اهالی ایران زمین گرم و روشن بماند.
شاخص های صنعت گاز نشان می دهد در سال های پس از انقلاب، با توسعه زیرساخت های گازرسانی، اکنون گاز به مناطق دورافتاده مرکزی و مرزی کشور رسیده است؛ مناطقی که سال ها از کمترین امکانات بی بهره بوده اند، اکنون به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، شاهد توسعه زیرساخت های انرژی، درمانی، رفاهی، بهداشتی، فناوری و... در بسیاری از آن مناطق هستیم. انرژی یکی از مهم ترین پایه های توسعه است و هرکجا که گاز توسعه یافته، همزمان دیگر شاخص ها نیز رشد کرده است. 13 سال پس از تاسیس شرکت ملی گاز ایران در سال 44 تا سال 57 تنها 9 شهر و 3 روستا به شبکه گاز متصل شد؛ این در حالی است که هم اکنون و با گذشت 43 سال از پیروزی انقلاب، یک هزار و 216 شهر و 34 هزار و 884 روستا از این سوخت پاک برخوردارند. درصد بهره مندی خانوارهای شهری و روستایی از گاز شاید بهترین شاخص برای نمایش کارنامه گاز در حوزه محرومیت زدایی از کشور باشد؛ هم اکنون 98.4 درصد خانوارهای شهری و 84.8 درصد خانوارهای روستایی کشور از نعمت گاز برخوردارند و این رقم بیانگر این است که کارکنان این صنعت توانسته اند گاز را مهمان بسیاری از خانه های اهالی ایران زمین کنند؛ خانه هایی که تا پیش از این با نفت سفید و هیزم گرم می شد!
صنعت گاز در حوزه تولید و فرآورش نیز، حرف هایی برای گفتن دارد. پارس جنوبی به عنوان نگین و پایتخت صنعت گاز ایران، در طول سال های گذشته توسعه یافته و به زودی شاهد بسته شدن پرونده تکمیل طرح های توسعه ای آن خواهیم بود و در ادامه، طرح های نگهداشت و جلوگیری از افت فشار کلید خواهد خورد. توليد و فرآورش گاز در ايران تا سال 68، روزانه تنها 35 ميليون مترمکعب بود، در حالي که این میزان اکنون به بيش از یک میلیارد و 30 میلیون مترمکعب در روز رسيده که معادل حدود 5 تا 6 میلیون بشکه نفت خام است.
از دیگر سو، گاز، با گذر زمان به بخش جدایی ناپذیر چرخه بقای صنایع تبدیل شده است و با توسعه بی سابقه ای که در طول دهه های گذشته ثبت کرده است، افزون بر ایجاد رفاه در بخش خانگی، زمینه توسعه و شکوفایی اقتصاد در واحدهای تولیدی را نیز فراهم کرده است. تا پیش از انقلاب تنها 2 هزار کیلومتر شبکه گاز و 14 ایستگاه تقویت فشار گاز احداث شده بود؛ در حالی که برای تامین گاز 95 درصد خانوارهای کشور در سال های پس از انقلاب به زیرساخت های کلان بیشتری نیاز بود. انتقال گاز از مبادي توليد و پالايشگاه ها تا مراكز مصرف نیز از حساسيت و اهميتي بالا برخوردار است. نباید از نظر دور داشت که ایران، دارای چهارمین شبکه گسترده دنیا از نظر طول خطوط است. این شبکه به لحاظ پیچیدگی، مشابهی در دنیا ندارد و به واسطه وجود کریدورهای مختلف و رابط های بین خطوط سراسری، دارای ساختاری حلقوی است که آن را از شبکه های عمدتاً خطی یا درختی سایر کشورهای دنیا از جمله روسیه و کانادا متمایز کرده است. هم اکنون 37 هزار و 748 کیلومتر شبکه فشار قوی و 88 ایستگاه تقویت فشار، وظیفه انتقال گاز به مبادی مصرف را به عهده دارند. شبکه ای که برای ساخت آن هزاران میلیارد تومان هزینه شده است تا گاز تولیدی کشور به ویژه از پارس جنوبی را از جنوب به مرکز، شرق، غرب و شمال کشور منتقل کند. توسعه خطوط انتقال و تاسيسات تقويت فشار گاز در حالي در 43 ساله گذشته شتابي چشمگير داشته که براساس برنامه هاي تعريف شده، در قالب سند چشم انداز 20 ساله، طول خطوط انتقالي از 37 هزار و 491 كيلومتر کنوني بايد به حدود 70هزار كيلومتر و بهره مندي از 140 ايستگاه تقويت فشار گاز افزايش يابد.
نکته مهم در این میان، تامین کالاها و تجهیزات توسعه ای صنعت گاز با وجود تحریم های بین المللی است؛ محدودیت هایی که از اوایل پیروزی انقلاب ایران اجرایی شد و دنیای غرب با خیالی واهی می خواست با تحت فشار قرار دادن و تحریم زیرساخت های حیاتی، کشور را زمین گیر کند، در حالی که هم اکنون نام صنعت نفت و گاز ایران در بسیاری از حوزه ها در میان کشورها و شرکت های بزرگ صاحب فناوری خودنمایی می کند؛ این در حالی است که در مقطعی حتی اولیه ترین کالاهای مورد نیاز صنعت گاز از خارج تامین می شد، اما این صنعت هم اکنون به جایگاهی دست یافته که پیشرفته ترین فناوری های روزآمد را در اختیار دارد؛ به گونه ای که در برخی حوزه ها گوی سبقت را از رقبای صاحب نام ربوده و در فهرست نخستین های صنعت گاز جهان جای گرفته است. بررسی رویدادهای ثبت شده در طول سال های پس از انقلاب در صنعت گاز گواه مردمی و انقلابی بودن این صنعت است؛ صنعتی که یکی از مهم ترین اولویت هایش، محرومیت زدایی از مناطق مختلف به ویژه روستاها و تحقق سیاست های کلان نظام جمهوری اسلامی در حوزه عدالت اجتماعی بود. با بهره گیری از منابع قانوني از جمله ماده 12 رفع موانع تولید، روند گازرساني به اندک شهرهاي باقي مانده، روستاهاي بالاي 20 خانوار، صنايع و نيروگاه ها جاني تازه گرفته و با ورود گاز، فراورده های نفتي که پيش از اين در اين واحدها مصرف مي شد، به بخش صادرات اختصاص يافته است. با تداوم جايگزيني گاز با فراورده های نفتي، افزون بر کاهش آلاينده هاي زيست محيطي و حفظ محيط زيست، شاهد ارزآوري از محل صادرات فراورده ها هم بوديم.
مروری بر دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی
مشعل با گذشت 43 سال از پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون کشورمان تحولاتی را پشت سر گذاشته و توانسته است از تمام آنها به سلامت عبور کند، تحریم های ظالمانه نیز جلودار پیشرفت در بخش های مختلف صنعت نفت بخصوص در پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نبوده است؛ به گونه ای که در شرايط سخت تحريم از جمله بخش هاي صنعتي بود كه با احياي تجارت بين الملل در حوزه مبادلات فرآورده هاي نفتي توانست نقش قابل توجهي را در جنگ اقتصادي ايفا كند و با كسب جايگاهي مطلوب در فرآيند جهش توليد، به معناي واقعي كلمه خودكفايي در توليدات پالايشي را محقق كند. پررنگ شدن ردپاي اين اقدام های ملي در صنعت پالايش و پخش فراورده های نفتی ایران را مي توان به وضوح مشاهده كرد؛ اقدام هایی كليدي كه عملياتي ساختن هر كدام از آنها منجر به رقم خوردن دستاوردهاي ملي براي دولت و ملت ايران شد.
تاريخ پر فراز و نشيب صنعت پالايش نفت در ايران به يك قرن پيش و همزمان با آغاز به كار پالايشگاه آبادان در سال 1912 ميلادي بازمي گردد.
ظرفيت تصفيه پالايشگاه هاي ایران در آغاز انقلاب، يك ميليون و 200 هزار بشكه در روز بود كه پس از گذشت چهار دهه از پيروزي انقلاب، هم اكنون با فعاليت 9 پالايشگاه با ظرفيت پالايشي بیش از دو میلیون بشکه در روز در جایگاه رتبه نهم جهان قرار دارد. به گفته جواد اوجی، وزیر نفت، بر اساس برنامه زمان بندی شده جهت توسعه کمی و کیفی پالایشگاه های موجود و برنامه ریزی برای ساخت پالایشگاه های جدید در چهار تا پنج سال آینده، ظرفیت پالایش روزانه کشور با افزایش یک ونیم برابری به ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه خواهد رسید. با نگاهی گذرا به سابقه پالایشی کشور می توان گفت، قبل از پيروزي انقلاب اسلامي، هفت مجتمع پالايشگاهي فعاليت داشتند كه پس از گذشت 43 سال از انقلاب، سه پالايشگاه اصفهان، اراك و ستاره خلیج فارس به جمع اين پالايشگاه ها اضافه شده است.
صنعت پالايش ايران، سال هاي خوبي را با اجراي طرح هاي افزايش ظرفيت و كيفيت، صادرات پايدار فرآورده هاي نفتي و خودكفايي در توليد و تامين بنزين از سر گذرانده است و از این پس نیز شاهد ارتقای مقام آن در جدول رده بندي قدرت هاي پالايشي دنيا خواهیم بود.
پالایشگاه آبادان پس ازجنگ تحمیلی عراق علیه ایران با بازسازی بخش مختصری از آن و با ظرفیت 130 هزار بشکه در روز درسال 1368 دوباره راه اندازی شد.
فرآورده های این پالایشگاه شامل گاز مایع، بنزین، نفت سفید، نفت گاز، سوخت جت، نفت کوره، روغن موتور پایه، قیر، حلال های نفتی، گوگرد، نفتا و گاز همراه هستند.
طرح های توسعه این پالایشگاه بزرگ همچنان ادامه دارد و با توجه به مسائل زیست محیطی از انواع مختلف فیلترها و اسکرابرها جهت جلوگیری از آلودگی هوا، تصفیه پساب صنعتی و سیستم مدار بسته خنک کننده استفاده می شود.
واحدهای جدید با بهره گیری از پیشرفت فناوری ضایعات انرژی این پالایشگاه را به حداقل رسانده و با احداث واحد تصفیه پساب صنعتی مشکل آلودگی آب اروندرود نیز به طور کامل برطرف خواهد شد. پس از احداث پالایشگاه آبادان به عنوان اولین پالایشگاه ایران، ساخت پالایشگاه های دیگر در دستور کار قرار گرفت؛ پالایشگاه های نفت تهران، کرمانشاه، اصفهان، تبریز، شیراز، لاوان، اراک، بندرعباس و ستاره خلیج فارس از جمله این پالایشگاه هاست که هر کدام از آنها طرح های توسعه ای برای افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت را در دستور کار خود دارند.
احداث شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس یکی از حرکت های جهادگونه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود که با هدف طراحی، مدیریت، تامین منابع مالی، احداث، بهره برداری، تعمیر و نگهداری به ثبت رسید و با بهره برداری آن کشورمان در تولید بنزین یورو5 به خودکفایی رسید، این پالایشگاه، مدرن ترین پالایشگاه خاورمیانه است که به منظور حفظ و استمرار عملیات برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی و کاهش آلاینده های زیست محیطی و تضمین خودکفایی کشور در تامین فرآورده های راهبردی انرژی مانند بنزین و نفت گاز ایجاد شده و فرآورده هایی همچون گاز مایع، هیدروژن، گوگرد، سوخت جت و انواع حلال ها را تولید می کند. به اين ترتيب طي چند سال گذشته با افزايش توليد بنزين استاندارد با اتكا به پالايشگاه ستاره خليج فارس، پرونده واردات بسته شد و ايران رسما به باشگاه صادركنندگان بنزين پيوست.
همزمان با اجرای طرح های توسعه ای و افزایش تولید در کشور، ذخیره سازی سوخت پالایشگاه ها نیز کلید خورد.
افزايش ظرفيت ذخيره سازي فرآورده های نفتي، از جمله رويكردهاي مهم و اقدام های موثر در صنعت نفت محسوب می شود، به ويژه آنكه در شرايط گسترش كرونا و كاهش مصرف بنزين و ساير فرآورده ها ضرورت وجود مراكز ذخيره و نگهداري آنها دوچندان می شود.
اين در حالي است كه افزايش ظرفيت ذخيره سازي علاوه بر موارد اشاره شده، بر قدرت چانه زني كشورها در بازارهاي بين المللي تاثير مستقيمي به جاي می گذارد. در اين مقطع انبارهاي جديد در مناطقي همچون ملاير، ماهشهر، شيراز، بيرجند و اروميه تاسيس شد.
در ادامه ساخت واحدهايي از جمله انبار نفت اروميه و ملاير به ترتيب هريك به ظرفيت 120 ميليون ليتر و 68 ميليون ليتر به منظور ذخيره سازي فرآورده در مخازن كليد خورد كه هر دو انبار در فروردين ماه سال گذشته به بهره برداری رسيدند.
بورس انرژي با همكاري مجدانه شركت ملي پالايش و پخش فرآورده های نفتي ايران تبدیل به شاهراهي شفاف جهت عرضه و صادرات انواع فرآورده های نفتي و حلال ها به مقاصد صادراتي از راه خشكي و دريا شد.
رونق گرفتن عرضه فرآورده ها در بورس انرژي فرصت مناسبي را براي صادرات توليدات پالايشگاهي به كشورهاي مختلف مهيا كرده است.
اين در حالي است كه با وجود شرايط سخت صادرات زير سايه تحريم ها، تمام ارزهاي صادراتي حاصل از فروش فرآورده ها طي اقدامات هوشمندانه ای كه برای نقل و انتقال مالی این معاملات صورت گرفت به خزانه دولت واريز شده است.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم برنامه های بخش پالایش در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران رونق بیشتری گرفته و همسو با حرکت های جهانی بازار انرژی تغییر مسیر داده است و ضمن عمل به تعهدهای خود در چارچوب مأموریت های محوله در صنعت پالایش و پخش، در حال برنامه ریزی به منظور تغییر مسیر همسو با حرکت های جهانی در بازار انرژی است و توانسته از سوخت محوری صرف به سمت سودمحوری حرکت کند.
در کنار این رویکرد و فارغ از محقق ساختن برنامه های در حال اجرا، دو رسالت و مأموریت خطیر به عهده این شرکت نهاده شده تا در همان ابتدای کار با بررسی مواضع اقتصادی کشور شیوه راهبردی مناسبی را با توجه به شرایط موجود در تأمین نیاز بازار سوخت اتخاذ کند. شرکت ملی پالایش و پخش در دولت سیزدهم در حالی سررشته امور را در دست گرفت که از یک سو باید برای چالش های از پیش مانده راهکار ارائه می داد و از سوی دیگر با برقراری توازن در بازارهای مصرف، طرح های جدیدی را تعریف می کرد؛ از این رو دو ماموریت با محورهای جلوگیری از کیش ومات شدن صنعت پالایش در رویارویی با چالش ها و ایجاد ارزش افزوده بیشتر با حرکت به سمت سودمحوری را برای خود ترسیم و بر اساس آن حرکت می کند.
پس از بررسی سوابق اقدام ها و فعالیت ها در صنعت پالایش و پخش، تعهدهای صادراتی ایجادشده معوقه به خریداران از جمله چالش های دردسرسازی بود که در وهله نخست ارزیابی چالش ها قدعلم کرد. بر اساس آمار موجود، باقی مانده تعهدهای شرکت در سال ۹۹ و ۱۴۰۰، شامل ۶۹۴ هزار تن فرآورده بود که ۱۸۵ هزار تن از طریق زمینی (تسویه شده) و ۵۰۹ هزار تن از طریق دریایی فروش رفته است. در این باره در مذاکره با خریداران و استفاده از ظرفیت قرارداد برای تعویق تعهدها و اصلاح قیمت های قرارداد و دوره زمانی تحویل توافق شد با خرید فرصت بتوان ضمن اجرای تعهدات تحمیل شده از تأمین نیاز بازار داخلی نیز جا نماند.
هماهنگ نبودن سیاست های صادراتی و توزیع داخلی و بهره نبردن از ظرفیت تجاری حوزه انرژی از کشورهای منطقه از دیگر مشکلات پیش رو بود. در این باره با تقویت و تنظیم روابط با کشورهای همجوار و منطقه با همکاری متولیان حوزه بین الملل با تأکید بر دیپلماسی انرژی و در گام بعدی استفاده از ظرفیت تأسیسات انتقال و توزیع برای برقرار کردن همکاری های سوآپ تصمیم گرفته شد.
تنها 6 ماه از آغاز به کار مدیران این صنعت در دولت سیزدهم می گذرد، اما رویکرد اصلی در بخش پالایش، تعدد و کثرت بخشیدن به واحدهای پالایشی و پتروپالایشی با توجه به چالش هایی چون افزایش نیافتن ظرفیت پالایشی و پتروپالایشی متناسب با تکالیف قانونی و ارتقا نیافتن الگوهای پالایشی در سال های گذشته، هم اکنون برای کاهش و پرهیز از خام فروشی نفت خام بر اساس سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) قرار گرفته است.
خط مشی صنعت پالایش کشور در حال تغییر مسیر از سوخت محوری به سمت سودمحوری است. این عبارت بیانگر ضرورت ایجاد تحول در ساختار پالایشگاه های کشور است تا متناسب با تغییر بازار انرژی جهانی تغییر مسیر دهد و به سمت تنوع بیشتر در سبد محصولات تولیدی حرکت کند. این امر مستلزم ایجاد هماهنگی و وحدت رویه بین دو قطب صنعتی کشور یعنی واحدهای پالایشی و مجتمع های پتروشیمی است. گنجاندن نسل جدیدی از محصولات در سبد پالایشگاه ها که تاکنون فقط بر تولید انواع سوخت متمرکز بوده، اقدامی است که می تواند مسیر درآمدزایی کشور را بیش از پیش تسهیل کند.
باید اذعان کرد رویه ساخت و توسعه پالایشگاه های نفتی در کشور که هم اکنون تعدادشان به ۹ واحد صنعتی می رسد بر اساس تولید سوخت و افزایش سهم فرآورده ها در سبد سوختی ناوگان حمل ونقل، نیروگاه ها و سایر صنایع مرتبط بوده است.
تولید حداکثری سوخت به ویژه دو کالای کلیدی مانند بنزین و گازوئیل که سرآمد بازار فرآورده های نفتی تلقی می شوند، از گذشته تاکنون در اولویت برنامه های واحدهای پالایشی قرار داشته است؛ رویه ای که برای تولید و تأمین سوخت مورد نیاز بازار مصرف استمرار داشته است.
از میان ۴۲ طرح پالایشی نیمه کاره باقی مانده در صنعت پالایش، ۲۵ طرح پتروپالایشگاهی، پنج طرح میعانات گازی و ۱۲ طرح نیز طرح های بهینه سازی پالایشگاه هاست که پس از بررسی این طرح ها، ضرورت احداث یک واحد جدید پتروپالایشی به موازات اجرای دیگر طرح ها احساس و مطالعات آن انجام شد.
طرح احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی از جمله طرح هایی است که در دومینوی حرکت به سمت سودمحوری در اولویت اجرا و بهره برداری قرار گرفته است. این طرح ۳۰۰ هزار بشکه ای با هدف افزایش ظرفیت پالایشی و تأمین فرآورده های مورد نیاز با تأکید بر زنجیره ارزش در استان هرمزگان و در مجاورت پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس احداث می شود.
این طرح حدود ۱۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد که مقرر شده است از محل منابع داخلی با مشارکت بخش غیردولتی، تأمین مالی خارجی (فاینانس) یا تحویل نفت خام به پیمانکاران (بر اساس بند مندرج در لایحه بودجه سال ۱۴۰۱) تأمین مالی شود.این در حالی است که سیاست مجموعه پالایش و پخش به منظور حمایت از بخش خصوصی و تسهیل شرایط برای ورود این بخش به سرمایه گذاری است. طرح احداث پتروپالایشگاه لاوان به ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه و احداث یک پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای در خوزستان نیز از جمله طرح های پیش بینی شده با خوراک نفت خام است.
از دیگر برنامه های شرکت ملی پالایش و پخش در بخش پالایش می توان به ارتقای کیفی بنزین تولیدی و کاهش تولید و کیفی سازی نفت کوره، ارتقای کیفی نفت گاز در پالایشگاه شیراز اشاره کرد، همچنین پروژه های تصفیه گازوئیل، ارتقای کیفی نفت گاز و سولفورزدایی نفت کوره از ته ماند برج های تقطیر در پالایشگاه اصفهان در حال اجرا اشاره کرد.
تولید کک سوزنی در پالایشگاه امام خمینی شازند، ارتقای کیفی محصولات سنگین واحد کک سازی در بندرعباس، ارتقای کمی و کیفی فرآورده های تولیدی در پالایشگاه نفت تبریز، طرح ساخت واحد بهبود کیفی و کمی بنزین در تهران، طرح احداث واحد سولفورزدایی نفت کوره در کرمانشاه، واحد تقطیر در خلأ جدید لاوان، از دیگر طرح های در حال اجرای شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، یکی از زیرمجموعه های شرکت ملی پالایش و پخش، درحوزه تامین و توزیع انواع فرآوردهای نفتی خدمات رسانی می کند. این شرکت با بهره گیری از بیش از 13هزار نفتکش جاده پیما با ظرفیت های مختلف روزانه میلیون ها لیتر فرآورده نفتی اعم بنزین، نفت گاز، نفت کوره و نفت سفید را با گذر ازجاده های پرپیچ و خم و گاه خطرناک، از مبادی تولید به مبادی مصرف انتقال می دهد با این هدف که مواد سوختی مورد نیاز،گرمابخش خانه هایی باشد که هنوز به شبکه گاز متصل نشده اند و چرخ هایی را بچرخاند تا رونق بخش صنایع دیار باشد. کارنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در بیش از چهار دهه گذشته می تواند موید این نکته مهم باشد که این شرکت گام های بلند و اثربخشی را در جهت مسؤولیت تعریف شده برداشته است. آنچه از نظر شما می گذرد، مروری است بر بی شمار فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و دستاوردهایی که از رهگذر تلاش این مجموعه به بار نشسته است.
سامانه هوشمند سوخت، یکی از مهم ترین و در عین حال مگاپروژه ای است که با هدف سامان دادن به مصرف متعارف بنزین در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران فعالیت می کند. با استفاده از این سامانه هوشمند، بیش از 27 میلیون مشترک دارنده کارت سوخت در جهت مصرف متعارف بنزین به عنوان سوختی ارزشمند هدایت و راهبری می شوند. از این تعداد، 20میلیون قطعه کارت سوخت مربوط به خودروهای شخصی و موتورسیکلت است و بقیه نیز به خودروهای عمومی و کارت های سوخت موجود در جایگاه ها مربوط می شود. ناگفته نماند بخشی از کارت های سوخت صادر شده نیز به خودروهای گازوئیل سوز اختصاص دارد.
سی ان جی به عنوان یک صنعت، به طور جدی از دهه 80 در زمره فعالیت های کلیدی وزارت نفت قرار گرفت.
باتوجه به این رویکرد، احداث جایگاه های سی ان جی نیز مورد توجه قرار گرفت تا آنجا که هم اکنون 2522 جایگاه تک منظوره دومنظوره عرضه این حامل سوخت پاک را در نقاط مختلف شهری و بین شهری انجام می دهند.
بنا بر آمار، مصرف روزانه سی ان جی درکشورحدود22 میلیون مترمکعب است و این بدان معناست که روزانه در مصرف 22 میلیون لیتر بنزین صرفه جویی می شود.
با توجه به سهم سی ان جی در سبد سوخت کشور که حدود 20 درصد است، حرکت به سمت استفاده بیشتر از آن نیز شتاب نسبی گرفته است تاجایی که با توجه به رویکرد جدید وزارت نفت مبنی بر راه اندازی طرح گازسوزکردن رایگان خودروها با ارائه تسهیلات بانکی از سوی بانک عامل، در یک سال گذشته نزدیک به 170هزاردستگاه خودرو گازسوز شده اند.
با احتساب این عدد، هم اکنون 4 میلیون و 129هزار و757 دستگاه خودرو از سی ان جی به عنوان سوخت پاک استفاده می کنند.
جایگاه های عرضه سوخت یا همان پمپ بنزین ها، مجاری خدمات رسانی هستند که از سال های دور به مردم خدمت رسانی کرده اند. احداث رو به گسترش آنها در چهار دهه گذشته، شمار کنونی آنها را به حدود چهار هزار باب رسانده است.
با توجه به احداث 328 باب جایگاه تا سال 1357 و رسیدن آن به حدود 3900هزار باب در سال1400می توان نتیجه گرفت که احداث جایگاه سوخت در کشور بیش از 12برابر رشد داشته است.
نکته مهم دیگر، توزیع بنزین با استاندارد یورو 4 و گازوئیل با استاندارد یورو5 در این جایگاه هاست. هم اکنون100درصد جایگاه ها بنزین با استاندارد یورو 4 و بیش از 80 درصد جایگاه ها نیز گازوئیل با استاندارد یورو 5 توزیع می کنند که تاثیر بسزایی در کاهش آلاینده های زیست محیطی داشته است.
پایه گذاری و اجرای طرح بزرگ زیست محیطی «کهاب» با هدف جمع آوری بخارهای بنزین در جایگاه ها، نفتکش ها و انبارهای نفت و بازگشت روزانه حدود 360 هزار لیتر بنزین به چرخه سوخت.
بر این اساس، تاکنون تقریبا همه مجاري عرضه كشور به تجهيزات و ادوات مورد نياز كنترل بخارهای بنزين مجهز شده اند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با هدف رسیدگی به شکایات درخواست مردمی مربوط به کارت سوخت، سامانه 09627 راه اندازی کرده که روزانه و در شرایط عادی پاسخگوی 2 هزار190تماس تلفنی است که بی تردید در شرایط خاص، این تعداد تماس روندی افزایشی خواهد داشت.
سامانه 09627 پل ارتباطی مردم با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی است که هم اکنون با بهره گیری از نیروهای زبده، خدمات متعددی در حوزه کارت سوخت اعم از مفقودی صدور مجدد و... برای آن دسته از افرادی که در این بخش با مشکل رو به رو هستند، به عهده دارد.
جلوگیری از توزیع خارج از مجاری رسمی، برنامه و سیاست کلانی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به آن توجه ویژه ای دارد و به همین منظور برای پیشگیری از آن ازهمه ظرفیت های سازمانی های خود بهره گرفته و طرح هایی مانند پیمایش و کدینگ وسایل نقلیه بنزین سوز را با هدف ممانعت از ورود کارت های سوخت مهاجر اجرا کرده است. اجرای این طرح ها که هم اکنون نیز با قوت ادامه دارد و موجب شده است قاچاق سوخت در نقاط مرزی همچون سیستان وبلوچستان به میزان قابل ملاحظه ای کاهش یابد. سامانه هاي نظارتي و اجرایي فروش مرزي، سدف، ارسال و رسيد نيروگاهي، اطلاعات مكشوفه (سام) در حوزه پيشگيري از قاچاق با همین رویکرد فعال شده و توسعه یافته اند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم در شهریور1400 و دریافت رای اعتماد وزرا از مجلس شورای اسلامی، 18وزارتخانه از جمله وزارت نفت فعالیت خود را مبتنی بر رویکردی جدید آغاز کردند.
از همان آغازین روزهای شروع کار وزارت نفت، وزیر نفت چارجوب های کلی را تدوین و به عنوان برنامه به شرکت های اصلی از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ابلاغ کرد و متعاقب این برنامه راهبردی، دستورعمل واحدی به شرحی که به آن اشاره شده است، سرلوحه فعالیت شرکت های زیرمجموعه از جمله شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران قرار گرفت.
خدمات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی پیوسته است و شاید نتوان خط پایانی بر آن گذاشت، اما در مقاطعی از زمان برخی فعالیت ها آنچنان برجسته است که به نظر می آید نباید مغفول بماند.
این شرکت در6 ماه گذشته افزون بر مسؤولیت معمول خود که همانا تامین و توزیع سوخت در شرایط معمول است، موقعیت های خاصی از سر گذرانده که می تواند گویای توانایی کار کنان آن در عبور از موانع باشد.
شرکت ملی پخش در طول سال ها فعالیت به تجارب ارزشمندی دست یافته و با توجه به تحریم های ظالمانه این توفیق را داشته تا با تکیه بر نیروهای متخصص و کارآمد خود، موانع و چالش های بسیاری را پشت سر بگذارد.
چهارم آبان ماه امسال، سامانه کارت هوشمند سوخت، با اختلال رو به رو شد و جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور یکی پس از دیگری از مدار خارج شدند.این اختلال، آزمونی بزرگ برای کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به شمار می آید، آزمونی که سربلند از آن بیرون آمدند.
مجموعه این شرکت با تلاش آمیخته با همدلی و صبوری مردم موفق شدند سامانه کارت سوخت را در کوتاه ترین زمان ممکن وارد مدار کنند و سوخت رسانی را به روال عادی و معمول خود بازگردانند.
سوخت رسانی در زمستان نیز همه ساله با تمهیداتی انجام می شود. زمستان امسال نیز چنین شد، اما با کمی تغییر در بارش های جوی.
در هفته سوم دی ماه امسال بارش برف تقریبا همه استان های کشور را دربر گرفت و دمای هوا در برخی نقاط کشور به ویژه سخت گذر آن به منهای 20 تا 25 درجه رسید و حتی منجر به این شد که برخی راه های مواصلاتی و جاده های روستایی مسدود شوند.
با این همه اما شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در این زمستان نیز خوش درخشید و ذخیره سازی ها و ارسال آن به مبادی مصرف به ویژه به نقاط روستایی، سبب شد که سوخت رسانی حتی برای لحظه ای متوقف نشود.
با توجه به شیوع ویروس کرونا که از دو سال گذشته تاکنون دنیا را درگیر خود کرده است، شیوع آن منجر به تغییر رفتار در بازار مصرف شد و با نوسان های ایجاد شده بازار سوخت را نیز متحول کرد. بر این اساس در ایران، فرصت صادرات فرآورده هایی مانند بنزین با توجه به سرریز شدن مخازن و انبارهای انواع فرآورده ها و نفت خام از نگهداری این فرآورده، به سمت بازارهای صادراتی ایجاد و شرایط برای ارزآوری در این بخش مهیا شد.
اما ایمنی ایجاد شده در کشور، بیانگر آن است که عقربه مصرف نه تنها به زمان پیش از کرونا بازگشته، بلکه با تحقق یک پیش بینی قریب الوقوع، دامنه هدررفت بنزین در باک خودروها به 120میلیون لیتر خواهد رسید؛ موضوعی که می تواند گمانه زنی برای واردات بنزین را شدیدتر کند. با این اوصاف، نخستین گام مدیران در دولت سیزدهم، برنامه ریزی بر مبنای افزایش ذخیره سازی های راهبردی سوخت که پیش از این در حاشیه بود، در دستور کار قرار گرفت.
مدیریت و تامین سوخت همه بخش ها با همراهی تنگاتنگ شرکت های نفت، گاز و پالایش و پخش آزمونی دیگر بود که همزمان با افزایش ظرفیت تولید گاز زیرساخت ها برای تامین فرآورده های نفتی نیز فراهم شد.
با افزایش لجام گسیخته مصرف گاز خانگی و ثبت رکوردهای این بخش، با ارسال روزانه حدود 37 میلیون لیتر سوخت مایع به نیروگاه های کشور، از بروز خاموشی گسترده جلوگیری شد.
در ادامه با تغییرکنش بازار مصرف، همچنین نوسازی و بازسازی نشدن تأسیسات پالایشگاهی در سال های گذشته، این موضوع محرز شد که ظرفیت کنونی پالایش نفت خام و میعانات گازی از عهده شیب تند مصرف برنخواهد آمد. شاهد این مدعا برآوردی از الگوی مصرف بنزین است که جهشی قابل توجه را در مصرف بنزین نشان می دهد و در سال 1405به 117 میلیون لیتر در روز، در سال 1410به 134 میلیون لیتر در روز و در افق سال 1420 نیزبه153میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
مدیریت بهینه مصرف سوخت برای جلوگیری از بحران احتمالی به جد در صدر برنامه های اجرایی قرار گرفت؛ توسعه فرصت مغفول مانده در سبد سوخت خودروها از کانال سی ان جی از جمله راهبردهایی به شمار می رود که تمرکز بالایی به آن معطوف شده است تا از یک سو با دسترس قرار دادن سوختی پاک و ارزان، توان اقتصادی خانوارها را در نظر بگیرد و از سوی دیگر با کاهش مصرف بنزین بتواند شرایط تثبیت شده صادرات را حفظ کند.
با توجه به این رویکرد، از ابتدای امسال،84هزار دستگاه خودرو بنزینی به دوگانه سوز تبدیل شده است، همچنین فارغ از فعالیت های انجام شده دربخش تبدیل کارگاهی، یک قرارداد باگروه صنعتی ایران خودرو به منظور تولید 45هزار دستگاه خودرو دوگانه سوز اعم از تاکسی و وانت نیز در آذرماه امسال امضا شد تا افزون بر مدیریت مصرف بنزین، صرفه جویی ارزی قابل توجهی را رقم بزند.
با توجه به برنامه های کلان کشور در حوزه کاهش و جلوگیری از قاچاق سوخت؛ ضمن ضرورت نظارت مستمر دستگاه های متولی براین جریان و با توجه به اینکه یکی از راه های انتقال امن فرآورده از طریق خطوط لوله است، گسترش شبکه ریلی و خطوط لوله از دیگر برنامه هایی است که در محوریت اجرا قرار گرفته است.
از این رو اواخر دی ماه امسال تفاهم نامه ای به ارزش 372 میلیون یورو بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و بانک ملت برای احداث خط لوله تابش (تأمین بازار انرژی شرق) امضا شد تا با کاهش ضریب قاچاق سوخت، صرفه جویی روزانه 11 میلیارد تومانی و در ادامه انتقال ایمن و پایدار سوخت را به مردم و صنایع همچنین بازاری جذاب برای صادرات به افغانستان رقم بزند. این طرح در انتظار مجوز شورای اقتصاد است تا در چهار سال آینده در مدار بهره برداری قرار بگیرد.
امضای تفاهم نامه دیگری در صدر برنامه های شرکت ملی پالایش و پخش قرار گرفته است تا شرایط توزیع و انتقال فرآورده ها را تسهیل کند. طرح احداث خط لوله پارس به ارزش 100میلیون یورو ظرفیت انتقال روزانه 72هزار بشکه فرآورده را از هرمزگان به استان فارس مهیا خواهد کرد. تفاهم نامه این طرح باهدف تأمین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس،کاهش تردد نفتکش های جاده ای، افزایش حجم ذخیره سازی فرآورده های نفتی این استان و... تا پایان امسال امضا خواهد شد.
بی تردید فعالیت های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به همین چند تیتر ختم نمی شود و موارد دیگری را همچون توسعه بازار انرژی باعرضه فرآورده های نفتی در بورس انرژی، احداث و راه اندازی جایگاه های کوچک وسیار یا به کارگیری نسل جدید کارتخوان های سوخت را هم شامل می شود؛ مواردی که توضیح آنها در این مقال نمی گنجد.
مرور سرفصل گونه و فهرست وار نمی تواند آیینه تمام نمای این فعالیت ها باشد و تنها دست مریزادی است به تلاش بی منت کارکنانی که شبانه روز می کوشند.
کارکنان این بخش از صنعت نفت کشور همچون دیگر بخش های این صنعت از اینکه توانسته اند مفید واقع شوند، خوشحالند و با کارنامه ای درخشان، چهل وسومین سالگرد پیروزی انقلاب را جشن می گیرند.
نگاهی به چهار دهه موفقیت صنعت پتروشیمی در مسیر اثرگذاری و استقلال
مشعل صنعت نفت ایران پس از انقلاب اسلامی فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته که بسیاری از قدرت های جهان در هر کدام از این شرایط سخت در انتظار زمین خوردن آن بودند. آنچه صنعت نفت و زیرمجموعه های آن در بیش از چهار دهه اخیر در جریان جنگ تحمیلی، دوران بازسازی و سازندگی، دوران تحریم و جنگ اقتصادی و کرونا از سر گذرانده است، می توانست هر صنعتی را تضعیف کند و از پای در بیاورد، اما صنعت نفت و بخصوص صنعت پتروشیمی نه تنها کم نیاورد، بلکه به یکی از بازوهای مهم صنعت نفت و اقتصاد کشور تبدیل شده است. صنعت پتروشیمی که مجموعه ای از شرکت های خصوصی را تشکیل می دهد به دانش روزآمد دنیا مجهز است و موضوع سرمایه گذاری جدید و ادامه راه پروژه های جدید از اهمیت زیادی برخوردار است؛ با این حال محدودیت هایی که کشورهای غربی و به خصوص آمریکا سعی کردند در این چند دهه اعمال کنند، سد راه این صنعت نشده است.
امروز و در آستانه چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی با صنعتی رو به رو هستیم که علاوه بر مدیریت نیازهای داخلی، سهمی قابل توجه در بازارهای جهانی دارد. صنعتی که در سال 57 تنها 6 پروژه پتروشیمی فعال در کشور داشت، اما امروز به بیش از 60 مجتمع پتروشیمی رسیده است. صنعت پتروشیمی خود را در افق 1404 می بیند و تلاش می کند با حداقل 28 طرح جدید ظرفیت تولید خود را به 133 میلیون تن در 1404 برساند.
اگرچه توسعه صنعت پتروشیمی زمینه ساز تحولات بسیار زیادی در کشور و اقتصاد است، اما یکی از مهم ترین اثرگذاری ها برای اقتصاد کشور و سودآوری چند برابری برای خود این صنعت، تلاش در جهت تکمیل زنجیره ارزش تولید محصولات و جلوگیری از خام فروشی است. صنعت پتروشیمی ایران با تولید کود شیمیایی شروع کرد و در ادامه اوره و آمونیاک وانواع واحدهای متانول را در دستور کار و اولویت قرار داد، اما خیلی زود متوجه شد که برای ماندگاری در بازار جهانی لازم است تنوع محصول بیشتری داشته باشد و برای سود بیشتر خود و استقلال و اعتبار بین رقبا لازم است همه چرخه تولید محصولات را در اختیار خود قرار دهد و از خام فروشی بپرهیزد.
نگاهی به بازار جهانی پتروشیمی نشان می دهد که علاوه بر نیاز به افزایش کمی محصولات پتروشیمی در بازار جهانی لازم است ارزش و کیفیت محصولات راهم افزایش دهیم. در حال حاضر ارزش فروش کل محصولات پتروشیمی و شیمیایی جهان با احتساب صنایع تکمیلی و پایین دستی در سال 2020، حدود 3670 میلیارد دلار برآورد شده است. چین به تنهایی با 1488 میلیارد دلار ارزش فروش و سهم 44 درصدی در جایگاه نخست دنیا قرار گرفته است. ایران با احتساب مجموع صنایع پتروشیمی و صنایع پایین دستی، حدود 17 میلیارد دلار محصول، تولید و روانه بازارهای داخلی، منطقه ای و جهانی کرده است؛ در حالی که ظرفیت تولید سالانه محصولات پایه صنعت پتروشیمی در سال 2020 در جهان 860 میلیون تن بوده است، سهم چین 260 میلیون تن،، سهم آمریکا 104 میلیون تن، سهم عربستان 44 میلیون تن و سهم ایران تنها 30 میلیون تن بوده است. به عبارتی ایران در این آمار نفر دوم منطقه و پس از عربستان قرار گرفته است.
اما نکته قابل توجه در این آمار، روند رو به رشد و تغییر ایران است. صنعت پتروشیمی ایران با بررسی و ارزیابی درست از بازار و آنچه در قالب جهش دوم و سوم خود و پس از آن پیش بینی کرده است، تلاش می کند محصولات خود را متنوع تر از 8 محصول اولیه و پایه یعنی متانول، آمونیاک، اتیلن، پروپیلن، بوتادین وBTX بنزن، تولوئن و زایلین عرضه کند. پیش بینی می شود صنعت پتروشیمی ایران با اجرای برنامه های هدفمند در سال 2026 (1404) با ظرفیت تولید سالانه 57 میلیون تن به جایگاه اول منطقه دست یابد.
باید توجه داشت که همه نیازها و زیرساخت های لازم برای صنعت پتروشیمی در کشور فراهم است، اما تا به حال تنها 30 درصد از ظرفیت موجود در واحدهای تولیدی در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی فعال شده اند و آنچه امروز به عنوان هدف مهم کلان آینده در نظر گرفته شده، توسعه فعالیت های صنایع تکمیلی با هدف کاهش خام فروشی است. حالا دیگر همه مسئولان کشور و صنعت نفت به خوبی می دانند که پتروشیمی همان مسیری است که ما را به سوی قطع خام فروشی و استقلال اقتصادی هدایت می کند.
آنچه امروز صنعت پتروشیمی به عنوان پروژه های تکمیل زنجیره ارزش و طرح های پیشران، فعال سازی صنایع کوچک و پارک های صنعتی و شیمیایی در پیش گرفته، نمود عینی همین تلاش است. براساس برنامه های تعریف شده در سال 1404 میانگین ارزش محصولات پتروشیمی نسبت به هم اکنون افزایش چشمگیری می یابد و زنجیره توسعه صنعت پتروشیمی به سمت تولید محصولات راهبردی و مورد نیاز در صنایع داخلی پایین دستی پتروشیمی، افزایش ظرفیت صادراتی و تأمین ارز مورد نیاز کشور خواهد رفت. موضوع ساخت و توسعه شهرک های تخصصی پتروشیمی به خصوص در نواحی مرزی و در مسیر توسعه اشتغال، از جدیدترین تصمیم ها در این حوزه است.
مسئله مهم دیگر قابل تاکید دراین زمینه، تاکید قانونی و برنامه ریزی بلند مدت کشور در جهت کاهش خام فروشی پتروشیمی است. برنامه ششم توسعه کشور، صنعت پتروشیمی را صنعتی در جهت توسعه پایدار و متوازن و در مسیر کاهش خام فروشی پیش بینی کرده است. بدون تردید پرهیز از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی به علت زیرساخت های موجود می تواند در توسعه این صنعت ارزش آفرین یک مزیت به شمار آید که با یک برنامه منسجم، رسیدن به اهداف پیش بینی شده میسر خواهد شد. از سوی دیگر، ماموریت اصلی اقتصاد ایران برای 10 سال آینده، اشتغالزایی، ایجاد رفاه برای مردم و افزایش اقتدار اقتصادی کشور است و صنعت پتروشیمی چه در بخش بالا دست و چه در صنایع تکمیلی، سهم عمده ای در تحقق این اهداف خواهد داشت.
یکی از زمینه های دیگری که صنعت پتروشیمی را به صنعتی قابل اتکا و افتخار تبدیل کرده، تلاش و موفقیت های بسیار آن در حوزه فناوری و کاهش وابستگی به کشورهای خارجی است. صنعت پتروشیمی صنعتی است که به شکل مداوم نیازمند به روزرسانی تجهیزات و دانش فنی است و بسیاری از بخش هایش در این چند دهه با همکاری شرکت های خارجی ساخته شد، اما این شرکت ها با تحریم های مختلف، یکباره مسئولیت و تعهداتشان را ترک کردند و قصد داشتند خسارت های سنگین برای صنعت پتروشیمی داشته باشند. صنعت پتروشیمی به کمک متخصصان داخلی و دانشگاهی خود توانست بخش قابل توجهی از جای خالی شرکت های خارجی را پر کند و از وابستگی به آنها بکاهد. شرکت های پتروشیمی و دانش بنیان و فناور به خصوص در چند سال اخیر که تحریم های مستقیمی علیه صنعت پتروشیمی اعمال شده است، با سختی بیشتری تلاش کردند و موفقیت های شیرینی حاصل شد.
باید یادآور شویم که ریشه و شروع این تلاش چهار دهه ای صنعت نفت و صنعت پتروشیمی، انقلاب اسلامی ایران و تلاش برای حق طلبی و استقلال کشور بوده است. اینکه امروز صنعت پتروشیمی، صنعتی جهش یافته و در رقابت با بازارهای جهانی است و افقی بلند و روشن را برای خود می بیند به دلیل تلاش ها و جان فشانی هایی است که جوانان ایران در این سال ها داشته اند. صنعت پیشرو پتروشیمی با تلاشی که برای تکمیل زنجیره محصولات پتروشیمی و ارتباط با پایین دستی دارد، تا حد زیادی از خام فروشی محصولات مهم و راهبردی پتروشیمی جلوگیری کرده و جلوی واردات بسیاری از محصولات و یا کاتالیست های کلیدی را گرفته است و امروز به دنبال جایگاهی مهم در صنعت جهانی پتروشیمی است.
مروری بر دستاوردهای عام المنفعه نفت در فجر43
مشعل زمینه سازی برای توسعه پایدار، محرومیت زدایی و زدودن غبار فقر و محرومیت از چهره ملت ایران، همواره از اقدام های برجسته نظام جمهوری اسلامی ایران طی سالیان اخیر محسوب می شود. برای رسیدن به این مسیر تعالی، همه وزارتخانه ها اهتمامی جدی به امر ایفای مسؤولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه داشته اند که بر پایه مستندات و شواهد موجود، به جرات می توان گفت که صنعت نفت در این میان پیشگام بوده و همزمان با انجام فعالیت های ذاتی نظیر اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری از منابع انرژی کشور در انجام امور غیرذاتی خود مانند عمران، آبادانی و ارتقای فرهنگ و میزان رضایتمندی ساکنان بومی و همجوار تاسیسات ید طولایی داشته و توانسته است نقشی موثر در رونق و شكوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم ایفا کند.
روند عمران و آبادانی مناطق نفت خیز و گازخیز کشور پس از انقلاب اسلامی با اراده مسؤولان وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، گسترشی قابل توجه یافت. در سال 1379و به منظور جبران بخشی از محرومیت های استان های تولیدکننده نفت و گاز کشور، وزارت نفت با تشکیل و راه اندازی «طــرح کـمک به عمـران مناطق نفت خیز و گازخیز» اقدامی موثــر در ســاماندهی و هدایت کمــک های عــام المنفعه در مناطق محـروم انجام داد و پس از آن، با ارتقای سطح بهــره وری از امکانات موجود کشــور و بـا لحاظ اولـویت های مــرتــبط بـا مــزیت های اقتصادی و اجتماعی هر استان، حوزه مسؤولیت این طرح نیز به مناطق محروم سراسر کشور گسترش پیدا کرد و ساختاری جدید با عنوان مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با تخصیص بودجه سنواتی پایه گذاری شد. بر این اساس، از ابتدای فعالیت این طرح تا پایان سال 99 تعداد 4 هزار و 502 پروژه به تفکیک یکهزار و 460 طرح آموزشی، یکهزار و 245 پروژه ورزشی، 787طرح بهداشتی و درمانی، 69 پروژه راه، 23 طرح آبرسانی و برق رسانی، 304 پروژه طرح هادی و 39 طرح خدماتی اجرایی شده است.
شرکت ملی نفت ایران با ایجاد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و به عهده گرفتن تعهد اجرای طرح های مصوب، علاوه بر عمل به مسؤولیت اجتماعی خویش، زمینه ساز تعامل و همفکری محسوس و قابل توجه میان ارکان بالادستی صنعت نفت با نهادهای محلی و مردم در بسیاری از استان های کشور بوده و گام هایی بلند در راه بسط عدالت اجتماعی، رفاه و محیط زیست سالم در سطح کشور برداشته است.
این مدیریت، از ابتدای امسال تاکنون تعداد 277 پروژه مسؤولیت اجتماعی را با تخصیص اعتباری بالغ بر 426 میلیارد تومان در سطح استان های کشور اجرایی کرده که از نظر اعتبار اختصاص یافته، بیش از نیمی از پروژه ها در استان خوزستان اجرایی شده است. این طرح ها به تفکیک شامل 19 پروژه آموزشی، 90 طرح ورزشی، 26 پروژه بهداشتی، 12 طرح راه، 7 پروژه آبرسانی، 113 طرح هادی و 10 پروژه خدماتی است.
همچنین پروژه های آماده افتتاح این مدیریت در ایام الله دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی، تعداد 75 پروژه اعم از ورزشی، راه و شهرسازی، نوسازی مدارس، کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی و بنیاد مسکن(طرح هادی) است که با اعتباری بالغ بر 454 میلیارد ریال هزینه شده و آماده بهره برداری است. پــروژه های ورزشی و بنیاد مسکن (طرح هادی) بیشترین سهم را از میان پــــروژه هـــای تکمیل شده به خود اختـــصـاص داده انــد، به طوری که 53 پروژه ورزشی و 18 طرح بنیاد مسکن تکمیل شده و قرار است در ایام دهه مبارک فجر به بهره برداری برسد.
جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود، بر ایفای مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت تأکید بسیار داشته است، به نحوی که ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار به اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی در استان ایلام، ۷۸۰ میلیارد تومان اعتبار به پروژه های عمرانی استان خوزستان، ۷ میلیارد تومان به طرح تکمیل مجتمع فرهنگی - ورزشی شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی در استان کرمان، یکهزار و ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار به اجرای پروژه های رفاهی، آموزشی، فرهنگی و راهسازی استان فارس و بیش از یکهزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های مسؤولیت اجتماعی هرمزگان در نظر گرفته شده که انتظار می رود با تداوم رویکرد مثبت وزارت نفت در این حوزه، شاهد اقدام هایی خوب در استان های محروم بویژه مناطق همجوار تأسیسات نفت و گاز کشور باشیم.در ادامه ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، لازم است به برخی دستاوردها و اقدام های شاخص شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران اشاره و از اهتمام مدیران نفتی این شرکت ها نسبت به انجام فعالیت های عام المنفعه با هدف محرومیت زدایی و رضایتمندی ساکنان بومی مناطق همجوار تاسیسات یاد کنیم. آنچه در ادامه می خوانید، مروری بر اهم اقدام ها، تصمیم ها و فعالیت های مسؤولیت اجتماعی شرکت های نفتی است.
اگر بخواهیم به فعالیتهای شرکت های نفتی در بخش جادهسازی اشاره کنیم، اقدامات قابل توجهی انجام شده است. بهسازی جاده تمبی- چم فراخ و اجرای روکش آسفالت این جاده به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان شد. برای بهسازی و بازسازی این بخش از جاده که 3 هزار و 100 متر طول و ۷ متر عرض دارد، مبلغ ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان هزینه شده است. با اجرای این پروژه مشکلات عبور و مرور و دسترسی روستاهای چوب سرخ، چم فراخ، تمبی، پنبه کار، تلبمن، چهاربیشه و اکبرآباد بخش گلگیر مسجدسلیمان با جمعیتی حدود 2 هزار نفر به مرکز شهرستان برطرف می شود. پیش از این، بخش نخست این جاده به طول 7 هزار و 500 متر شامل عملیات خاکی، اجرای لایه های زیر اساس و اساس و عملیات روکش آسفالت آن به مساحت حدود 42 هزار مترمربع از سوی مدیریت مهندسی و ساختمان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان اجرا شد و به بهره برداری رسید.
جاده اصلی و فرعی چهار روستای (ابوالفلوس، عدسواری، حفیره و عدشرهان) شهرستان رامشیر به طول ١٠ کیلومتر به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری ترمیم، بهسازی و ایمن سازی شد. فاز نخست این عملیات با پشتیبانی ماشین آلات راه سازی (لودر - گریدر - کمپرسی و آبپاش) با هزینه ای بالغ بر یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال انجام شد و عملیات شن ریزی جاده روستاهای یادشده که در مجاورت چاه های نفتی قرار دارند، در مرحله بعدی و در آینده نزدیک انجام می شود.
شرکت حفاری شمال به عنوان پیمانکار طرح توسعه مارون ۱ و ۴ در قالب طرح های نگهداشت و افزایش تولید، همسو با مسؤولیت های اجتماعی و با هدف محرومیت زدایی و کمک به عمران مناطق روستایی، روکش و آسفالت جاده های روستایی مناطق اجرای پروژه را در حال اجرا دارد. هم اکنون روکش آسفالت جاده ورودی به روستای عوده به پایان رسیده و در دیگر روستاهای محل اجرای طرح نیز اقدام های عمرانی مشابهی انجام می شود. جاده دسترسی روستای العقدا در شهرستان کارون با همکاری شرکت ملی حفاری ایران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، پس از انجام زیرسازی و آسفالت به بهره برداری رسیده است. این جاده که از مسیر جاده کمربندی اهواز - آبادان منشعب شده، 5 کیلومتر و ۲۰۰ متر طول و ۷ متر و نیم عرض دارد. طراحی، اجرا و اعتبار پروژه به مبلغ ۶۲ میلیارد ریال از سوی 2 شرکت تأمین شده و سپس پیمانکار بخش خصوصی آن را در مدت سه ماه اجرا و بهره برداری کرد. در اجرای این پروژه هفت پل برای عبور آب های ناشی از بارندگی های فصلی و 5 پل برای نهرها احداث و جاده خط کشی و علایم راهنمایی نصب شده است. بهره برداری از این جاده، دسترسی به چند روستا در مسیر شهرستان شادگان و میدان های نفتی از جمله میدان منصوری را تسهیل می کند.
احداث و بازسازی مدارس در مناطـق محـروم و هـمجوار تاسیسات نفــت و گــاز، بیــش از هـــر مقوله دیگــری میتواند به تحکــیم پایههای تـــوســـعه اجتماعی-
فــرهنگی در میان ساکنان این مناطق کمک کند. مدیران نفتی هم با درک این مهم و اتخاذ تصمیم های مقتضی، از موضوع مدرسهسازی غافل نبوده اند. با همت کارکنان و به کارگیری امکانات و ماشین آلات راهسازی و پشتیبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، عملیات خاکبرداری و تسطیح زمین یک باب مدرسه ۱۲ کلاسه در روستای پشتو از توابع بخش ریز شهرستان جم انجام شد. عملیات خاکبرداری این مدرسه به مساحت ۴ هزار مترمربع صورت گرفت و خاک های برداشته شده نیز برای تسطیح معابر استفاده و ۲۰۰ متر از جاده روستا نیز بازسازی شد. همچنین این شرکت ۱۲۳ بسته کمک آموزشی و بهداشتی در قالب طرح مهرورزی منطقه عملیاتی نار و کنگان به دانش آموزان کمتر برخوردار شهرستان جم اهدا کرد. این بسته ها شامل کیف مدرسه، لوازم التحریر و بسته بهداشتی به ارزش ۳۰۰ میلیون ریال بود که به جامعه هدف این طرح اهدا شد. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان نیز با اهدا و توزیع ۵۰۰ بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر لالی، گامی دیگر در مسیر عمل به مسؤولیت های خود برداشت. در نخستین مرحله توزیع بسته های نوشت افزار از سوی این شرکت در سال تحصیلی جاری، ۵۰۰ بسته نوشت افزار در اختیار کمیته امداد امام خمینی(ره) لالی قرار گرفت تا میان دانش آموزان کم برخوردار و زیر پوشش این نهاد حمایتی توزیع شود. یک واحد آموزشی و یک مسجد از طرح های مسؤولیت اجتماعی شرکت نفت و گاز مارون در بخش غیزانیه هم افتتاح شد. برای احداث مسجد اهل بیت(ع) و مدرسه شهید دیانت که به همت پایگاه مقاومت بسیج سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی این شرکت ساخته شده، به ترتیب ۵۰۰ و ۲۶۰ میلیون تومان هزینه شده است.
در حوزه ورزش نیز شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، زمین چمن مصنوعی شهرستان رامشیر را با مساحت ۱۰۳۰ مترمربع و با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد ریال احداث کرد و به اداره آموزش و پرورش شهرستان رامشیر تحویل داد. همچنین شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، اقلام ورزشی و فکری به دفتر تسهیل گری و توسعه محلی کوی زویه اهواز اهدا کرد. این اقلام شامل فوتبال دستی، شطرنج، دارت و مکعب روبیک است که این اقدام همسو با مسؤولیت های اجتماعی و کمک به غنی سازی کلاس های اوقات فراغت کودکان و نوجوانان منطقه انجام شده است. شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون در کنار وظیفه ذاتی خود، به انجام مسؤولیت های اجتماعی در قبال جوامع محلی نیز توجه داشته که تأمین البسه و وسایل ورزشی و آماده سازی و تسطیح زمین های ورزشی روستاهای اطراف تأسیسات، بخشی از اقدام های این شرکت به شمار می رود.
یکی از اقدام های شاخص شرکت های نفتی در حوزه مسؤولیت اجتماعی، آبرسانی به روستاها و مناطق محروم است که به صورت روزانه و مستمر انجام می شود. در این میان، شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری دارای تأسیسات آبرسانی مهمی است که برای تأمین آب تأسیسات، واحدهای عملیاتی و منازل سازمانی احداث شده اند؛ اما با هدف عمل به مسؤولیت های اجتماعی، حدود ۶۰درصد آب تولیدی این شرکت به صورت مستمر و روزانه به شهرها و روستاهای مناطق پیرامونی اختصاص می یابد. تعداد ۳۰ روستا از توابع شهرستان های بهبهان، هندیجان و امیدیه به صورت روزانه و مستمر از آب تولیدی آبرسانی سردشت زیدون با مجموع دبی ۲۰ هزار مترمکعب بهره مند می شوند. همچنین مقدار آب تولیدی تلمبه خانه جایزان ۱۷ هزار مترمکعب در روز است که حدود ۶ هزار مترمکعب از این آب به شهر جایزان و روستاهای تابع و شهرک آزادی اختصاص می یابد. تولید روزانه تاسیسات واحد آبرسانی چم نظامی ۱۸ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است که ۳ هزار مترمکعب آن به مصرف روستاهای آب باران، سربند، کوی ابوذر، میانکوه و نمره یک میانکوه می رسد.
این شرکت از سال ۹۷ با احداث ۲۳ کیلومتر خط لوله ۱۶ اینچ آب در مسیر جایزان به امیدیه و تأمین روزانه ۱۰ هزار مترمکعب آب برای مصارف شهری این شهرستان، به رفع معضل کم آبی کمک کرده و بتازگی نیز با تخصیص روزانه ۱۵ هزار مترمکعب آب تولیدی خود به شهرستان امیدیه به این مشارکت تداوم بخشیده است. در مجموع، آب تولیدی روزانه از سوی آبرسانی های شرکت آغاجاری ۸۰ هزار مترمکعب است که از این مقدار حدود ۵۵ درصد در اختیار امور آبفای مناطق همجوار تأسیسات برای توزیع در روستاها و شهرهای یادشده قرار می گیرد.
آبرسانی به روستاهای بخش منصوری از سوی شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) و با توجه به وضع خشکسالی و تنش آبی در استان خوزستان به منظور برطرف کردن بخشی از نیاز آبی روستاهای بخش منصوری انجام شد. تاکنون بیش از ۱۸۰ سرویس تانکر ۱۶ هزار لیتری آب آشامیدنی برای روستاهای این منطقه ارسال شده است. میدان نفتی منصوری در ۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر اهواز واقع است و طرح نگهداشت و افزایش تولید در این میدان از سوی اویک انجام می شود.
در ابتدای شیوع ویروس کرونا، شرکت های تابع وزارت نفت در اقدامی گسترده، فعالیت های قابل توجهی را به منظور مقابله با این ویروس در دستور کار خود قرار دادند. بر این اساس، تصمیم های گرفته شده، اقدام ها و مصوبه ها درباره مقابله با شیوع ویروس کرونا در صنعت نفت به صورت روزانه پیگیری و پایش می شود. راه اندازی تیم های واکنش سریع، تامین تجهیزات بهداشتی و پزشکی، راه اندازی نقاهتگاه ها برای پذیرش بیماران کرونایی، راه اندازی گروه جهادی شفا، اختصاص شناور تندرو برای انتقال بیماران در مناطق عملیاتی، تجهیز کادر پزشکی مناطق عملیاتی و ستادی، لغو تعویض شیفت اتباع خارجی شناورها، کاهش تردد در مناطق عملیاتی، گندزدایی و ضدعفونی کردن مناطق شهری و روستایی، همکاری حداکثری با فرمانداری ها و کمیته های سلامت، ایمن سازی سکوهای نفتی، راه اندازی آزمایشگاه پی سی آر در تهران، اهواز و عسلویه و... از برجسته ترین اقدام های صنعت نفت کشور برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا طی دو سال اخیر بوده است.
با این وجود، حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا را با هماهنگی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز راه اندازی کرد. این مرکز با هدف کمک به طرح واکسیناسیون کرونا در اهواز در سالن چندمنظوره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی واقع در میدان 5 نخل راه اندازی شده و همه روزه از ساعت ۸ صبح تا ۱۷ به صورت دو شیفت، آماده تزریق واکسن کرونا به شهروندان با شرایط اعلام شده از سوی ستاد ملی کروناست. به منظور اجرایی شدن مصوبه های ستاد استانی مدیریت کرونا و با پیگیری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و موافقت شرکت ملی نفت ایران، اعتبار خرید ۲ میلیون سرنگ برای تزریق واکسن کووید-۱۹ شهروندان خوزستانی به دانشگاه علوم پزشکی اهواز تخصیص یافت. از ابتدای شیوع بیماری کرونا تاکنون، در مناطق نفت خیز جنوب ۵۲ دستگاه ونتیلاتور، 5 مرکز عمومی واکسیناسیون کرونا، ۵۰ کپسول اکسیژن، اهدای ۱۰۰ هزار انواع ماسک بهداشتی، توزیع الکل و مواد ضدعفونی کننده، کلنگ زنی خانه بهداشت بخش غیزانیه و ۵ هزار دستگاه/ روز خودرو به شبکه بهداشت و درمان منطقه اختصاص پیدا کرده است.مجتمع فرهنگی رفاهی شهید سلیمانی شرکت ملی حفاری ایران نیز با امکانات مناسب به عنوان پایگاه تجمیعی واکسیناسیون کووید ۱۹در اختیار مرکز بهداشت شرق اهواز قرار داده شده و پذیرای مراجعان و شهروندان خوزستانی برای دریافت خدمات واکسیناسیون است. این پایگاه، افراد ساکن در زیتون کارمندی، کوی ملت، فرهنگیان، ملی راه و زرگان را پوشش می دهد که این جمعیت، در رده سنی بالای ۶۵ سال، بیش از ۴۴ هزار نفر می شوند و راه اندازی این پایگاه سبب شده مراکز بهداشت، روال ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به سایر همشهریان را پیگیری کنند. در این میان شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) هم پیرو دستورعمل های ستاد مقابله با ویروس کرونا و واحد اچ اس ای برای مقابله با شیوع کرونا و حفظ سلامت مردم، بیش از ۲۰ هزار ماسک سه لایه و ۵۰۰ لیتر الکل و محلول های بهداشتی در فرمانداری و ۲۲ خانه بهداشت هویزه توزیع کرده است. امضای تفاهمنامه سه جانبه میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و کمیته امداد امام خمینی(ره) با هدف افزایش فرصت های اشتغال کارجویان، اجرای ۲۰۰ کیلومتر از طرح جامع فاضلاب اهواز با اعتبارات اهدایی نفت به مبلغ ۱۰۵۰ میلیارد ریال، امضای تفاهمنامه ۱۰ میلیارد تومانی برای احداث و بازسازی شبکه فاضلاب منطقه شکاره شهرستان کارون، رونمایی از سامانه مسؤولیت های اجتماعی مناطق نفت خیز جنوب، کمک رسانی به زلزله زدگان اندیکا ازسوی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، مدیریت ترابری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان، ایجاد یک میلیون مترمربع فضای سبز به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، بازسازی، نوسازی و نصب برج نور اسکله جبل بر دهکده لاوان از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران، اقدام های پیشگیرانه برای جلوگیری از وقوع سیلاب در لاوان، توزیع بسته های معیشتی میان نیازمندان و... از دیگر فعالیت های برجسته ای است که شرکت های نفتی در مسیر ایفای مسؤولیت های اجتماعی خود انجام داده اند.
پانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست برگزار شد
مشعل پانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با حضور وزیر نفت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سفرا، معاونان وزیر نفت و مشارکت ۴۳۰ شرکت داخلی و خارجی در چهار گروه مواد اولیه، ماشین آلات، کالای ساخته و نیمه ساخته و خدمات فنی و مهندسی برگزار شد. در این دوره با وجود تحریم های مستقیم صنعت پتروشیمی ایران، شرکت هایی از کشورهای چین، تایوان و ایتالیا حضور داشتند و تولیدکنندگان داخلی نیز استقبالی پرشور از خود نشان دادند. در حاشیه این نمایشگاه، نشست های تخصصی و دیدارهای دوطرفه بین شرکت های خارجی و شرکت های داخلی و NPC برگزار شد. جواد اوجی، وزیر نفت در آیین گشایش پانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، نقش صنعت پتروشیمی را در تأمین نیازهای ارزی کشور بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در شرایط دشوار کشور، پتروشیمی ها تنه به تنه درآمدهای حاصل از فروش نفت خام و میعانات گازی می زدند و در ۱۰ ماه امسال ۱۰ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق شده است. او با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی به تمام معنا یکی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی بوده است، اظهار کرد: ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی کشور در ابتدای انقلاب بر اساس روایت های مختلف از ۱.۵ میلیون تا ۳ میلیون تن در سال بوده که آن هم بیشتر اوره و آمونیاک برای مقاصد کشاورزی استفاده می شد. اما به برکت نخبگان و فعالان این صنعت، در سال ۱۴۰۰ صنعت پتروشیمی با ظرفیت ۹۰ میلیون تن در کشور فعال است و طیف متنوعی از پلیمرها، مواد شیمیایی، کودهای شیمیایی، مواد آروماتیک و مواد هیدروکربنی و همچنین زنجیره تکمیل صنایع پتروشیمی را تولید می کنند.
وزیر نفت با بیان اینکه اوایل انقلاب یک پالایشگاه گاز بیدبلند را داشتیم، افزود: آن زمان ظرفیت تولید گاز کشور هم ۲۵ میلیون مترمکعب در روز بود که امروز به بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز رسیده است و به وسیله کارشناسان این صنعت محقق شده است، در حوزه پالایش و پخش هم همین دستاوردها را به دست آورده ایم، همچنین گازرسانی گسترده در ایران از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی است. شاید پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به یک یا دو روستا و چند شهر گازرسانی شده بود، اما امروز ۸۵ درصد ضریب روستایی کشور از نعمت گاز بهره مند هستند که در هیچ جای دنیا چنین پوشش گسترده ای را نداریم. اوجی با یادآوری دوران مسئولیت خود در صنعت گاز اظهار کرد: هم اکنون ۹۸ درصد ضریب خانگی در حوزه شهری از نعمت گاز بهره مند هستند که از دستاوردهای انقلاب است، هرکجا که خط لوله گاز بوده، توسعه و آبادانی را هم به همراه داشته است.
وزیر نفت با بیان اینکه در دولت سیزدهم باید اتفاق های خوبی در صنعت پتروشیمی رقم بخورد و شاهد تحول در این صنعت باشیم، اظهار کرد: تا پایان سال ۱۴۰۶ ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی به ۱۴۰ میلیون تن در سال می رسد، ضمن اینکه عمده خوراک صنایع پتروشیمی گاز است و با توجه به ذخیره ۳۳ هزار میلیارد مترمکعبی قابل استحصال گاز در کشور، بی شک پشتیبانی خوبی از تولیدات صنایع پتروشیمی خواهیم داشت. وی ادامه داد: به جرات می گویم، هیچ حوزه ای سودآورتر از صنعت پتروشیمی نیست، به ویژه اگر در بخش صنایع تکمیلی و زنجیره حرکت کنیم زیرا این بخش افزون بر اینکه به سرمایه کم نیاز دارد، سودآوری بالایی دارد.
وزیر نفت با بیان اینکه شرکت های دانش بنیان در حوزه صنعت نفت و بخش پتروشیمی پیشران و خط مقدم هستند، گفت: اگر از بنده به عنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی بپرسید کدام یک از حوزه ها در بحث استفاده از توان شرکت های دانش بنیان پیشتاز هستند، با توجه به اینکه در بخش های مختلف این صنعت هم بالادست و هم گاز کار کرده ام، می گویم که ما در بخش صنعت پتروشیمی در این ارتباط جلوتر از بقیه هستیم. اوجی یادآوری کرد: یک ماه پیش که از شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی بازدید کردم، از توانمندی ها و دستاوردهایشان بسیار لذت بردم، زیرا بخش زیادی از کاتالیست ها در داخل بومی شده است و این روند هم ادامه دارد، بسیاری از لیسانس ها و دانش فنی مورد نیاز این صنعت هم در داخل کشور در حال بومی شدن است. وی در ادامه با بیان اینکه صنعت پتروشیمی پس از بحث تحریم های ظالمانه ای که علیه جمهوری اسلامی اعمال شد، کمترین تکانه ها و آسیب ها را داشته است و درآمدهای این صنعت به تنهایی به درآمدهای نفتی تنه می زند، افزود: فعالان بخش پتروشیمی امسال نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه کردند و خوشبختانه این درآمد در بخش های مختلف کشور استفاده شد. وزیر نفت با بیان اینکه سرمایه گذاری مطلوبی در صنعت پتروشیمی انجام شده، گرچه نامتوازن بوده است، تصریح کرد: ان شاءالله با برنامه ریزی که وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام داده است، تلاش خواهیم کرد که این سرمایه گذاری را متوازن کنیم. وزیر نفت خطاب به فعالان صنعت پتروشیمی افزود: اگر شما اراده کنید می توانید به راحتی در مناطق کم برخوردار صنایع زنجیره تکمیلی را احداث کنید. از جمله مزیت های صنعت پتروشیمی نیاز به سرمایه گذاری کم نسبت به توسعه میدان های نفت و گاز و حتی ساخت پتروپالایشگاه با اشتغال زایی بالا در صنعت پتروشیمی است.
وی با اشاره به برنامه وزارت نفت برای توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی با چالش هایی روبه روست و همان طور که دوستان بیان کردند، بحث تأمین خوراک در فصل سرد سال از جمله چالش های موجود است که وزارت نفت دولت سیزدهم در نخستین روزهای آغاز به کار این دغدغه را درک و برای تأمین آن تلاش کرده است. وزیر نفت با بیان اینکه بر این اساس یکی از برنامه های ما در شرکت ملی نفت توسعه میدان های گازی و به ویژه میدان های مشترک است، تصریح کرد: از ابتدای روی کار آمدن دولت سیزدهم تاکنون بیش از ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد توسعه میدان های نفت و گاز با شرکت های داخلی و خارجی و بیش از ۱۰ تفاهم نامه امضا شده است. اوجی با بیان اینکه قراردادهای داخلی با شرکت های توانمند داخلی که بعضی از آنها کنسرسیوم تشکیل داده اند، امضا شده است، تصریح کرد: قراردادهای نفت و گاز را که با شرکت های خارجی امضا کرده ایم، هم به وقتش به مردم اعلام می کنیم. وی از جمله محورهای امضای این قراردادها را افزایش توان تولید نفت، گاز و تأمین خوراک اعلام کرد و افزود: ان شاءالله طی سه تا چهار ماه آینده تفاهم نامه های امضا شده نیز به مرحله امضای قرارداد می رسد.
وزیر نفت با بیان اینکه منتظر نتیجه مذاکرات وین نمی مانیم، افزود: قطعا اگر این مذاکرات به نتیجه برسد، شاهد گشایش های بهتری خواهیم بود، زیرا در همین مدت بسیاری از شرکت های بزرگ بین المللی دنیا به ما ایمیل زده اند و مذاکراتشان را برای سرمایه گذاری در حوزه نفت و گاز شروع کرده اند. اوجی از دیگر اقدام های وزارت نفت را که به بحث تأمین خوراک برمی گردد، بحث احداث واحدهای پتروپالایشگاهی اعلام کرد و گفت: متأسفانه ظرفیت پالایشگاهی ما به دلیل اینکه سرمایه گذاری در آن صورت نگرفته آنچنان نبوده، ضمن اینکه تأکید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) هم احداث واحدهای پتروپالایشگاهی بوده است. وی به احداث واحد ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاهی که در لایحه بودجه آمده اشاره کرد و با بیان اینکه پتروپالایشگاه ها علاوه بر تأمین سوخت و تضمین امنیت انرژی، خوراک صنعت پتروشیمی را تأمین می کنند، یادآور شد: بالغ بر ۱۲ قرارداد پتروپالایشگاهی منعقد شده که هشت قرارداد آن مربوط به نفت خام و چهار قرارداد هم بر پایه خوراک میعانات گازی است و بالغ بر یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورشی می شود که به تأمین سوخت و تامین خوراک می پردازد. وزیر نفت ادامه داد: با توجه به اینکه آیین نامه تنفس خوراک را در دولت سیزدهم اصلاح و برای سرمایه گذار جذاب تر کرده ایم، امیدواریم سرمایه گذاری ها در این بخش تسهیل شود. اوجی تأکید کرد: با توجه به اینکه وزارت نفت بنا دارد یک واحد ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاهی در قالب لایحه بودجه ای را که به مجلس ارائه کرده است، احداث کند انتظار داریم مجلس شورای اسلامی نیز این لایحه را تصویب کند.
وزیر نفت با بیان اینکه تلاش ما این است که دغدغه فعالان صنعت پتروشیمی درباره تأمین خوراک را برطرف کنیم، گفت: امروز هم اعلام می کنم طی نشست های مختلفی که با فعالان بخش پتروشیمی داشتم، با آمدن آقای علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، بی شک اتفاق های خوبی در این بخش رقم خواهد خورد. وزیر نفت ادامه داد: با نشست های مختلفی که با فعالان صنعت پتروشیمی داشتیم، پیشنهاد کردیم که هلدینگ های بزرگ پتروشیمی که درآمد خوبی هم دارند، یک میدان گازی را خودشان توسعه دهند و از محل تولید میدان خوراک خود را تأمین کنند که آنها هم استقبال کردند با کنسرسیوم شدن هلدینگ های بزرگ، دغدغه بحث خوراک رفع شود. اوجی افزود: قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها براساس میانگین قیمت خوراک چند هاب منطقه ای و گاز صادراتی و وارداتی تعیین می شود و این روزها قیمت هر مترمکعب گاز در اروپا یک دلار و ۳۲ سنت شده، به همین دلیل فعالان این حوزه و سرمایه گذاران دغدغه این موضوع را داشتند؛ کار خوبی این دولت انجام داد و برای قیمت گاز سقف تعیین شد که از بهمن ماه اجرایی شده است. وی تاکید کرد: وزارت نفت از فعالان این صنعت حمایت خواهد کرد و وظیفه ما هم این است که چتر حمایتی خود را در زمینه تحویل خوراک، سرمایه گذاری و دانش فنی داشته باشیم، امیدواریم شاهد تحول بزرگی در این صنعت باشیم، زیرا زیرساخت کامل آن وجود دارد.
مرتضی شاه میرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی نیز در آیین گشایش این نمایشگاه گفت: ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه به بیش از ١۴٠ میلیون تن و در یک افق ١٠ ساله و تا پایان برنامه هشتم توسعه به حدود ٢٠٠ میلیون تن می رسد. وی ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی را هم اکنون ۹۰ میلیون تن در سال اعلام کرد و افزود: پیش بینی می شود این مقدار تا پایان سال آینده به سالانه ۱۰۴ میلیون تن برسد. شاهمیرزایی با بیان اینکه مبادلات محصولات پتروشیمی با کشورهای مختلف دنیا در حال انجام است، گفت: در ماه های اخیر مذاکراتی با کشورهای بزرگ دنیا برای فروش محصولات پتروشیمی ایران صورت گرفته است. وی به برنامه های توسعه ای صنعت پتروشیمی اشاره کرد و ادامه داد: فعالان اقتصادی و مراکز پژوهشی و نوآور و فناور و همه باید به توسعه صنعت پتروشیمی ایران کمک کنند، زیرا از حدود ۱۰ سال آینده براساس آمار رسمی جهانی تقاضا برای مصرف فرآورده های نفتی رو به صفر تمایل می یابد، بنابراین باید سرمایه گذاری ها به سمت افزایش محصولات پتروشیمی و به ویژه توسعه زنجیره ارزش باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه همه سرمایه گذاری ها و جهت گیری ها باید به سمت توسعه صنعت پتروشیمی کشور باشد، گفت: از همه هلدینگ ها و سرمایه گذاران بخش خصوصی می خواهم که وارد این کارزار بزرگ شوند و این راهبرد ارزش آفرین و اشتغال زا را عملیاتی کنیم. شاهمیرزایی از هلدینگ ها خواست در صنایعی که زودبازده نیستند، سرمایه گذاری کنند و افزود: در آینده افزون بر ۹۰ درصد از کالاها و صنعت مورد نیاز بشر باید از مسیر انواع محصولات پتروشیمی عبور کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران تأکید کرد: دست تک تک همه سرمایه گذاران بخش خصوصی را صمیمانه می فشارم و از شما که سرمایه های ماندگار و اصلی این صنعت به شمار می آیید، تقاضا دارم به راهبردها و جهت گیری های شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادرتخصصی که بنا بر آینده صنعتی شدن و نیازهای کشور است، توجه کنید و در این مسیر حرکت کنیم تا به اهداف بلند در آینده نایل شویم. شاهمیرزایی به لغو بسیاری از نمایشگاه ها در شرایط شیوع ویروس کرونا اشاره کرد و افزود: برپایی پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست نشان از اهمیت این رویداد دارد و من تقاضا دارم پروتکل های بهداشتی به طور کامل رعایت شود. امیدوارم سال آینده بسیاری از برنامه های هدف گذاری شده در این صنعت محقق شده باشد و جلوتر از برنامه پیش رفته باشیم.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی همچنین در روز دوم این نمایشگاه در نشست خبری با اصحاب رسانه، از عرضه ۱۲.۵ میلیارد دلار حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما تا پایان سال خبر داد و گفت: پیش بینی می شود درآمد صادراتی تا پایان سال به ۱۴ میلیارد دلار برسد. به گفته وی، ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی ایران در سال ۵۷ حدود ۳میلیون تن بوده است، حدود هفت مجتمع پیش از انقلاب در کشور فعال بود و امروز ۶۸ مجتمع پتروشیمی در کشور فعال هستند. وی با بیان اینکه تا پایان امسال ۶۵ میلیون تن محصول پتروشیمی تولید می شود که حدود ۲۵ میلیون تن آن خوراک های بین مجتمعی است، تصریح کرد: از این مقدار حدود ۳۰ میلیون تن مازاد بر تقاضای داخلی است که به بازارهای جهانی صادر می شود و پیش بینی می شود درآمد صادراتی تا پایان سال به ۱۴ میلیارد دلار برسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ۷۵ درصد خوراک صنایع پتروشیمی، گاز است و در فصل سرما با افزایش تقاضای خانگی، محدودیت هایی برای صنایع ایجاد می شود، افزود: با برنامه ریزی های انجام شده انتظار می رود این محدودیت ها کمتر شود، زیرا تا پایان برنامه هشتم روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعب تقاضای صنایع پتروشیمی است. شاهمیرزایی از بهره برداری طرح پتروکیمیا ابن سینا در آینده نزدیک خبر داد و گفت: تا پایان سال ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز در سامانه نیما عرضه می شود. وی به تمدید برنامه ششم توسعه برای یک سال دیگر اشاره و اظهار کرد: پیش بینی می شود ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی تا پایان سال آینده با تکمیل طرح ها به ۱۰۴ تا ۱۰۵ میلیون تن برسد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: با برنامه ریزی هایی که برای اجرای طرح ها در برنامه هفتم توسعه انجام شده است، ظرفیت اسمی این صنعت به بیش از ۱۴۰ میلیون تن در سال می رسد و امید است با اجرای برنامه هشتم توسعه در تکمیل زنجیره ارزش، این مقدار به ۱۹۹ میلیون تن در سال برسد، به این معنا که جایگاه کنونی در دو برنامه دیگر با سرمایه گذاری های انجام شده بیش از دو برابر می شود. وی به افزایش تقاضای گاز در فصل زمستان و ایجاد محدودیت هایی برای صنایع اشاره کرد و افزود: صنعت پتروشیمی گاز پایه است، زیرا ۷۵ درصد از خوراک صنایع پتروشیمی ایران گاز است و محدودیت ها در فصل سرما شامل این صنعت هم می شود که با برنامه ریزی های انجام شده از سوی هلدینگ ها برای تأمین خوراک پایدار، انتظار می رود در سال های آینده این محدودیت ها کاهش یابد زیرا تقاضای گاز این صنعت در پایان برنامه هشتم ۲۰۰ میلیون مترمکعب است و این رقم، قابل توجه است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی به برنامه تولید ۲۰۰ میلیون تنی در برنامه هشتم توسعه اشاره کرد و گفت: تحقق این موضوع تحول بزرگی در اشتغال زایی، ارزآوری و رشد فناوری خواهد داشت. شاهمیرزایی ادامه داد: وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت ملی نفت ایران، بازو و یاریگر صنعت پتروشیمی هستند و انتظار می رود مشکلات تولیدکنندگان این صنعت کمتر شود همان طور که امسال قرار بود از ابتدای آذرماه خوراک پتروشیمی ها به دلیل تقاضای بالای بخش خانگی در فصل سرما محدود شود تقریبا یک ماه شرکت ملی گاز ایران همه همکاری ها را با مجتمع های پتروشیمی داشتند و محدودیت ها تقریبا از دی ماه آغاز شد.
وی افزود: با برنامه ریزی های مطلوبی که در شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادرتخصصی صنعت پتروشیمی انجام شده، شاهد این خواهیم بود که تولید محصولات بالادست پتروشیمی در مسیر تکمیل زنجیره ارزش خواهد شد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه تا پایان برنامه هشتم توسعه بیش از ۴۰ میلیون تن ظرفیت تولید متانول در کشور خواهد بود، ادامه داد: واگذاری مجوزهای جدید همسو با تکمیل زنجیره ارزش انجام می شود. وی درباره خودکفایی صنعت پتروشیمی ایران گفت: هم اکنون در بخش کالا و تجهیزات و دانش های فنی و کاتالیست های مورد نیاز این صنعت کاستی هایی وجود دارد که آقای اوجی، وزیر نفت تکلیفی به عهده شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی مبنی بر خودکفایی در کاتالیست های مورد نیاز صنعت تا پایان دولت گذاشتند و در این مسیر از توان ظرفیت های دانش بنیانی و پژوهشی استفاده شود.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در پاسخ به پرسشی درباره امکان اصلاح قیمت خوراک با توجه به شرایط کنونی بازار جهانی گفت: برای اینکه از وضع موجود به وضع مطلوب برویم، نمی توان وضع موجود را به عنوان اصلی راهبردی نادیده گرفت، اکنون نیز چند پارامتر در قیمت گذاری خوراک گاز مجتمع های پتروشیمی مؤثر است که بخشی از آن قطب های اروپایی و آمریکایی است که بازنگری شده است.
وی ادامه داد: معاونت برنامه ریزی وزارت نفت که در این زمینه تعیین کننده است، مذاکراتی را با شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشت و پیشنهادهایی ارائه کرد، منتهی برای اینکه مجتمع های تولیدی پتروشیمی آسیبی نبینند، وارد عمل شدیم و خوشبختانه دولت هم به پیشنهادهای وزارت نفت ترتیب اثر داد و سقف تعیین شد. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به وضع تحریم ها، کرونا و احیای توافق هسته ای، چقدر خوش بین هستید که برنامه های صنعت پتروشیمی محقق شود، گفت: اکنون شرکت پژوهش و فناوری افزون بر حرکت به سمت تأمین همه نیاز کاتالیستی کشور که همه شرکت های دانش بنیان و شرکت های خصوصی در آن حضور دارند، به دنبال بومی سازی دانش فنی در صنعت پتروشیمی است. دانش فنی نقش تعیین کننده ای در تامین کالا و تجهیزات در داخل دارد که با بومی شدن دانش فنی در صنایع پتروشیمی به سمت ساخت کالاها و تجهیزات داخلی خواهیم رفت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران درباره موضوع تامین سرمایه گفت: تحریم ها دیگر کارساز نیست. دانشگاه، مراکز پژوهشی و مراکز تحقیقاتی بسیاری در کشور داریم.
شاهمیرزایی تصریح کرد: با ظرفیت عظیمی که از دانشمندان این صنعت و دیگر صنایع نفت و گاز وجود دارد، نیاز چندانی به کالا و تجهیزات خارجی نداریم، اما از آنجا که بنا داریم سرعت بعضی از طرح هایمان را افزایش دهیم، برای ساخت بعضی از تجهیزات مورد نیازمان ناگزیر به استفاده از مهندسی معکوس هستیم و از آنجا که تولید داخل زمان بر است، برای از دست ندادن زمان ناچاریم بعضی از تجهیزات را وارد کنیم. وی اظهار کرد: خوشبختانه دیوار تحریم ها خیلی نتوانسته سر راه صادرات محصولات پتروشیمی، انتقال ارز آن و یا واردات تجهیزات آن موثر واقع شود؛ بنابراین براساس برنامه ریزی ها، در زمینه توسعه و اجرای طرح هایمان که خیلی عقب ماندگی نداریم و از پیشرفت مطلوبی برخوردارند و رضایت بخش است، با کمک همه دانشمندان داخلی، مراکز نوآور و فناوری تک تک راه ها باز می شود و افزون بر طرح های پیش رو، برنامه های جدیدی در دست تدوین داریم که در آینده به فعلیت می رسد و خبر آن منتشر می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: افزون بر طرح های موجود، ۶۸طرح باید در برنامه هفتم توسعه به بهره برداری برسد، به نظر نمی آید با مشکلی روبه رو باشیم، ممکن است با کمبود منابع مالی روبه رو شویم، اما خوشبختانه با توجه به سرمایه گذاری ۴.۵ میلیارد دلاری در بخش بالادستی که وزیر نفت خبر آن را اعلام کرد و حضور پرشمار فعالان داخلی و خارجی بخش پتروشیمی در نمایشگاه ایران پلاست، امید داریم روزها و سال های خوبی را پیش رو داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره حمایت از توسعه صنایع تکمیلی گفت: یکی از برنامه های اساسی دولت سیزدهم، حمایت از صنایع تکمیلی با تکیه بر توانمندی های داخلی است. توسعه و سرمایه گذاری در بخش های مختلف در این صنعت به مذاکرات هسته ای گره نخورده است، البته مذاکراتی با شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی هم اکنون در جریان است که در صورت رفع تحریم ها توسعه در این صنعت تسریع یابد. بر اساس برنامه ریزی ها برای جلب نظر سرمایه گذاران داخلی و خارجی مشوق ها و معافیت های زیادی در نظر گرفته شده است، از سوی دیگر شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی ایران نیز تلاش کرده نیازهای فناورانه تولیدکنندگان پلیمری کشور را تامین کند. شاهمیرزایی ادامه داد: اولویت صنعت پتروشیمی برای فروش محصولات خود بازارهای داخلی و تأمین نیاز صنایع تکمیلی است، اما باید این موضوع را در نظر بگیریم که شرکت های پتروشیمی در حال تامین بیش از یک سوم ارز نیمایی کشور هستند، از این رو بحث صادرات برای آنها مهم است. البته در بعضی از گریدها مثل «پت» که برخی دوستان در زمینه مقدار عرضه داخلی دغدغه داشتند، باید بگویم که در این زمینه ما امسال به هیچ وجه صادراتی نداشتیم، البته در بعضی از محصولات دیگر مانند پلی پروپیلن، پی وی سی و ایزوسیانات ها کمتر از ۱۰ تا ۲۰ درصد از تولید کشور صادر می شود. وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه هم اکنون سالانه ۶۰۰ میلیون دلار واردات پروپیلن به کشور انجام می شود، شما چه راهکاری برای خودکفایی در زمینه این محصول راهبردی دارید، ادامه داد: خوشبختانه بدنه صنعت پتروشیمی به ویژه هلدینگ های پتروشیمی علاقه و اراده زیادی برای توسعه زنجیره ارزش از طریق افزایش تولید پروپیلن و پلی پروپیلن به عنوان یکی از پایه های اساسی توسعه صنایع تکمیلی دارند؛ در این زمینه در سال ۱۴۰۲ شاهد افتتاح پتروشیمی سلمان فارسی و افزایش تولید این محصول راهبردی خواهیم بود. معاون وزیر نفت درباره آمار واردات محصولات خام و نیمه خام پتروشیمی به کشور و اینکه اولویت صنعت پتروشیمی ایران ایجاد زنجیره ارزش است یا صادرات و ارزآوری تصریح کرد: متاسفانه وزارت صمت در گذشته یکسری از مجوزهای واردات مواد اولیه را صادر کرده است، از سوی دیگر در زمینه تولید برخی محصولات پتروشیمی در واحدهای جدید پتروشیمی برای تامین مواد اولیه آن صورت نگرفته، از این رو ما شاهد واردات بعضی از مواد اولیه نیمه خام به کشور هستیم، اما خوشبختانه پارسال حدود ۱.۸ میلیارد دلار انواع محصول پتروشیمی به کشور وارد شده است که این رقم امسال به ۱.۵ میلیارد دلار رسیده و این روند کاهشی ادامه خواهد داشت. هم اکنون برای ۷۰ درصد از محصولات وارداتی پتروشیمی، طرح هایی تعریف شده است تا در ایران تولید شوند.
در حاشیه پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست، تعدادی از سفرا و نمایندگان شرکت های خارجی حاضر در نمایشگاه دیدارها و نشست هایی جداگانه با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار کردند. در حاشیه این نمایشگاه به همت دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی ۳۰ طرح پایین دستی برای علاقه مندان سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی اعلام و بارگذاری شد. در کنار این موارد هم 2 تفاهم نامه فناورانه با هدف پیاده سازی اقتصاد دانش بنیان در صنعت پتروشیمی امضا شد.
همزمان با ایام مبارک دهه فجر نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز 1400برگزار شد
مشعل قطب تولید نفت ایران در هفته اخیر، شاهد برگزاری نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز 1400 بود که طی روزهای 17 تا 20 بهمن ماه برگزار شد.
اهمیت این دوره از نمایشگاه در قطب نفت ایران، با توجه به تولید 80 درصدی نفت و گاز کشور در این منطقه و از دیگر سو حضور ۲۲٠ شرکت و سازنده داخلی بود و محوریت سخنرانی ها در مراسم افتتاحیه، حاشیه نمایشگاه و نشست های مختلف، به موضوع ساخت داخل و آمارهای امیدوارکننده از بومی سازی کالاهای مختلف مرتبط با صنعت استراتژیک نفت ایران اختصاص داشت؛ روندی مناسب که همچنان تداوم دارد.
برگزاری نمایشگاه تخصصی صنعت نفت در استان خوزستان در سال 1400 که به عنوان سال تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها نامگذاری شده است، فرصتی شد تا دست درکاران این صنعت، ضمن عرضه آخرین دستاوردهای علمی و فنی خود با توانمندی ها، ظرفیت ها و نیازهای صنعت نفت بیشتر آشنا شوند.
در آیین افتتاح این نمایشگاه که استاندار خوزستان، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور تولید، مدیرعامل و مدیران ارشد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، ملی حفاری ایران، نفت و گاز اروندان و مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه، مدیرعامل نمایشگاه بین المللی خوزستان و جمعی از مسؤولان دستگاه های اجرایی خوزستان حضور داشتند، علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با قدردانی از دست درکاران نمایشگاه گفت: مفتخریم که شرکت های داخلی علاوه بر رفع نیازهای کشور به پیشرفتی رسیده اند که ظرفیت تامین نیاز کشورهای منطقه را دارند و امیدواریم در فصل جدید مدیریت، بتوانیم برای رفع مشکلات سازندگان اقدامات موثری انجام دهیم. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه تقویت تولیدات داخلی کشور و حمایت از آن، با وجود تحریم های ظالمانه غرب، موجب پایداری فعالیت صنعت نفت کشور شده است، افزود: توانایی فنی کشور در زمینه صنعتی و تولید تجهیزات رو به رشد است و این امر می تواند اثرات تحریم های ظالمانه غرب را کاهش دهد.
وی با تاکید بر اینکه تکیه به تولید داخل، موجب خروج کشور از مشکلات پیش رو شده، گفت: این شرایط به توانمندی صنعت نفت در تولید منجر شده است.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بیان کرد: صنعت نفت ایران، امروز در منطقه از ویژگی های بسیار مهمی برخوردار شده که باید همواره مورد توجه قرار گیرد.
دانشی با بیان اینکه در این دوره از نمایشگاه های صنعت نفت ۲۲۰ شرکت تولیدی و دانش بنیان حضور دارند، افزود: ۹۰ درصد این شرکت ها سازندگان تجهیزات و قطعات در زمینه نفت هستند.
وی بیان کرد: همکاری بخش حاکمیتی صنعت نفت و سازندگان تجهیزات که تبلور آن را در این نمایشگاه شاهد هستیم، به افزایش بهره وری و توسعه همکاری ها منجر خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، همچنین در حاشیه نمایشگاه از آمادگی برای افزایش تولید در صورت فراهم شدن شرایط خبر داد و گفت: ما باید به دنبال این باشیم که طرحی نو در این صنعت پیاده سازی کنیم. صنعت نفت، شایسته انقلاب اسلامی نیست؛ البته منکر تلاش فعالان این عرصه نیستیم؛ اما باید در این باره نقشه های راه را تغییر دهیم.
او گفت: اعتقاد دولت کنونی، ارتباطات برون مرزی است که خوشبختانه در سفرهای اخیر رئیس جمهوری ارتباطات خوبی شکل گرفته و توافق ها با روسیه در زمینه انتقال بعضی فناوری ها در همین چارچوب بوده است. سازندگان صنعت نفت باید وارد عرصه مزیت سازی کالا شوند و کالای تولیدی ما باید مزیت خروج از مرزها را داشته باشد. به همین منظور باید برنامه ریزی کنیم و در اصل به یک جنگ اقتصادی برویم. باید تلاش شود تا با اصلاح برخی قوانین متناسب با شرایط موجود، از سازنده های تجهیزات صنعت نفت حمایت شود.
صادق خلیلیان، استاندار خوزستان نیز در مراسم افتتاح نمایشگاه صنعت نفت اهواز با بیان اینکه تحریم های ظالمانه غرب نتوانست مانع ایران در حرکت به سمت پیشرفت علمی و صنعتی شود، گفت: پایداری صنعت نفت در برابر تحریم ، نماد استقلال و اقتصاد مقاومتی کشورمان است.
وی ادامه داد: در این نمایشگاه، آخرین دستاوردهای سازندگان و تولیدکنندگان تجهیزات صنعتی به نمایش گذاشته شده و این دستاوردها نشان دهنده اوج استقلال و رسیدن به توانایی های بالای کشور در زمینه صنعت نفت است.
استاندار خوزستان با تاکید بر اینکه تکمیل زنجیره ارزش تولید به واسطه همین سازندگان رقم زده خواهد شد، گفت: پشتیبانی و حمایت از تلاش این واحدهای تولیدی که با تمام توان و ظرفیت در میدان حضور دارند، امری ضروری است.
خلیلیان با بیان اینکه دانش بنیان شدن بخش زیادی از واحدهای صنعتی و تولیدی در حوزه نفت، دستاوردی با ارزش برای کشور است، ادامه داد: تداوم این مسیر با همکاری و حمایت از محصولات تولیدی، باید در دستور کار صنعت نفت قرار گیرد.
وی همچنین به حضور برخی کشورهای خارجی در این دوره از نمایشگاه صنعت نفت و حفاری اهواز اشاره کرد و گفت: ظرفیت های صنعتی استان خوزستان، امروز از مرزهای داخلی فراتر رفته که این موضوع نویدبخش آینده ای درخشان برای صنعت نفت و همچنین صنایع مرتبط با فولاد به حساب می آید.
وی همچنین بر تعامل بیش از پیش شرکت های داخلی با یکدیگر و تقویت ارتباط با شرکت های خارجی برای توسعه فناوری تاکید کرد. این نمایشگاه در طول برگزاری شاهد نشست های خبری، امضای قرارداد، تفاهمنامه و رونمایی از کالا، تجهیزات و فناوری هایی بود که خلاصه ای از آن در ادامه می آید.
حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری: ساخت 7 هزار و 100 قلم قطعات پرمصرف کاربردی صنعت حفاری در دو دهه اخیر، حاصل هم افزایی و همکاری موثر و مستمر میان این شرکت، مراکز علمی پژوهشی و سازندگان و صنعتگران داخلی است. شمار این قطعات با احتساب افزایش و تکثیر منابع ساخت داخل به حدود 23 هزار قلم بالغ می شود که ضمن خودکفایی در این زمینه در شرایط محدودیت ها و تحریم های ظالمانه در عمل، مانع ایجاد کوچکترین وقفه در عملیات حفاری و خدمات یکپارچه فنی به چاه های نفت و گاز شد. دست یافتن به دانش فنی و ساخت کالا و تجهیزات به دست صنعتگران داخلی، از آرزوهای به ظاهر دست نیافتنی سال های گذشته صنعت نفت کشور بود که خوشبختانه در چهار دهه گذشته با تلاش متخصصان و کارشناسان و تعامل و همکاری سازندگان، تولیدکنندگان و مراکز دانش بنیان، گام هایی ارزشمند در این راه برداشته شده که جای تقدیر و قدردانی دارد. سفارش خرید ۲۳۱ قلم اقلام مورد نیاز ساخت داخل به ارزش افزون بر ۵۷۱ میلیارد ریال از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه انجام شده و تاکنون ۱۷۰ قلم کالای خریداری شده به ارزش حدود ۴۳۴ میلیارد ریال تحویل انبار شده و مابقی در دست اقدام است.
غلامرضا مفیدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون: استان خوزستان به عنوان خاستگاه نفت کشور و خاورمیانه، با وجود ظرفیت های فراوان طبیعی، موقعیت راهبردی، تمرکز میدان های بزرگ نفت و گاز، وجود شرکت های بزرگ نفتی و برخورداری از ظرفیت لازم برای ایجاد بازار بزرگ تجهیزات صنعت نفت، توانسته عنوان قطب انرژی و پایتخت نفتی ایران را به خود اختصاص دهد و نقشی اساسی و جایگاهی کلیدی در اقتصاد ایران ایفا کند. مجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و پنج شرکت بهره بردار نیز به عنوان باسابقه ترین و بزرگترین تولیدکنندگان نفت کشور با راهبری بیش از ۴۵ میدان، ۶۰ مخزن نفت و گاز و صدها پروژه فعال در زمینه نگهداشت، افزایش و کیفیت بخشی به تولید در استان های خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد، ایلام، بوشهر، لرستان و فارس و افزون بر ۴۰۰ هزار کیلومترمربع حوزه فعالیت، مهم ترین سازمان بالادستی صنعت نفت ایران است که در حوزه بومی سازی و ساخت داخل نیز از پیشگامان این عرصه به شمار می رود. شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون براساس اصول راهبری مبتنی بر تولید ایمن در شرایط توسعه پایدار، ارتقای سطح دانش، مهارت و توانایی کارکنان، تلاش در زمینه کنترل و کاهش آلاینده ها، کاهش شاخص حوادث و تأمین رضایتمندی ذی نفعان و شهروندان به منظور دستیابی به حداکثر ظرفیت تولید برنامه شده از مخازن هیدروکربوری تحت سرپرستی و حفظ جایگاه نخست تولید نفت و تبدیل شدن به برترین شرکت در انجام مسؤولیت های اجتماعی در میان شرکت های بهره بردار نفت کشور، عزم خود را جزم کرده که نگاهی گذرا به کارنامه افتخارات این شرکت گواه بر موفقیت در این مسیر است.
عبداله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان: تأکید مجموعه وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران بر ساخت داخلی تجهیزات و ارتقای اقلام تولیدی مورد نیاز، راهبردی است که می تواند این صنعت را در شرایط کنونی به اهداف و چشم اندازهایی که ترسیم شده، نزدیک تر کند و سرانجام با بهره برداری از پروژه های مختلف، شاهد تضمین مستمر منافع ملی باشیم. راه اندازی کمیته کالاهای ساخت داخل و کالاهای بار نخست در مجموعه وزارت نفت، گویای همین موضوع است. شرکت نفت و گاز اروندان، به عنوان یکی از زیرمجموعه های شرکت ملی نفت ایران همسو با سیاست های دولت و نظام مقدس جمهوری اسلامی، مبنی بر پشتیبانی و حمایت از ساخت داخل، تلاش دارد برداشت از میدان های مشترک نفتی در غرب کارون را با اقتدار و بی وقفه ادامه دهد. همزیستی میدان های نفتی موجود با تالاب بین المللی هورالعظیم از حساسیت ها و ویژگی متفاوت با دیگر شرکت های نفتی کشور است و در این خصوص آلایندگی جنبه انکارناپذیر صنعت نفت است. بنابراین به کارگیری روش های روزآمد دنیا برای جلوگیری از آسیب به این تالاب با ارزش همواره در اولویت ما قرار دارد.
حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون: از سال ۱۳۹۷ تاکنون درمجموع ۲۰ هزار و ۱۰۵ قطعه با حمایت این شرکت بومی سازی شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، نخستین شرکتی است که فناوری تجهیزات فراورشی سریع یا واحد فراورش سیار (Skid Mounted) را مورد استفاده قرار داد که با توجه به ظرفیت موجود در بخش فراورش نفت نمکی، این طرح بسیار زودبازده و موثر ارزیابی می شود؛ افزایش ۲۰ هزار بشکه ای نرخ تولید، حذف استفاده از مواد تعلیق شکن گران قیمت و تحول در دانش فراورش نفت نمکی از رهاوردهای این طرح است.
با همکاری شرکت های دانش بنیان از ابزار پیزو (فشارسنج حافظه دار) برای اندازه گیری فشار و دمای درون چاهی استفاده و دانش آن بومی سازی شد و یک پروژه دیگر در بخش شیرآلات را نیز با همکاری شرکت های دانش بنیان در حال پیگیری و اقدام داریم.
هم اکنون ۸۸ درصد گازهای همراه مازاد جمع آوری می شود و 4 درصد آن به مصرف داخلی می رسد، قرار است تا سه سال آینده، هشت درصد باقیمانده نیز جمع آوری شود.
تأمین و توزیع حدود ۲۸ هزار اصله نهال در شهرستان های حوزه عملیاتی شرکت برای تقویت فضای سبز مناطق همجوار تأسیسات، واگذاری لجن های نفتی به شرکت های بازیافت کننده، اجرای طرح یکپارچه مدیریت پسماند، همکاری آزمایشگاه معتمد سازمان حفاظت محیط زیست برای طرح خود اظهاری پایش آلاینده های محیط زیستی شامل آب، خاک، هوا و صوت، استقرار تجهیزات مبارزه با آلودگی نفتی رودخانه در مجاورت رودخانه های جاری در حوزه عملیاتی شرکت به منظور واکنش در شرایط اضطراری و مقابله با آلودگی نفتی احتمالی و ایجاد فضای سبز به میزان ۳۲.۲ هکتار را نیز می توان از اقدام هایی برشمرد که همسو با صیانت از محیط زیست به انجام رسیده است.
پژمان قضائی پور، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری: با استفاده از ظرفیت شرکت های داخلی، موفق به بومی سازی قطعات مربوط به تجهیزات و ماشین آلات به ارزش ۲۰ میلیارد ریال شدیم که بیش از ۳۰میلیارد ریال صرفه جویی به همراه داشت. در ۱۰ ماه سال جاری خدمات این شرکت از طریق امکانات و منابع داخلی در شهرهای همجوار تاسیسات بیش از ۱۰۰ میلیارد ریال بوده است. با پیگیری های صورت گرفته از طریق مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، تاکنون بیش از ۱۲۷ پروژه از سوی این مدیریت در شهرهای امیدیه، آغاجاری، بهبهان(زیدون)، رامشیر و رامهرمز (ابوالفارس) و بهمئی به ارزش ۱۳۳۰میلیارد ریال اجرا شده است. این شرکت با دارا بودن سه مرکز انتقال نفت بوستر شماره ۱، بوستر شماره ۲ و تلمبه خانه ممزوج، در واقع شاهراه و مرکز انتقال چهار گرید نفتی سبک، سنگین، فوق سنگین و نفت سنتزی است که در نوع خود کاملاً بی نظیر به شمار می رود. در حال حاضر ۹۰ درصد از پتانسیل تاسیسات فعال است و ۱۰ درصد در اختیار تعمیرات اساسی قرار دارد که طی یک برنامه زمانبندی تا فروردین سال آینده به صورت کامل در مدار تولید قرار می گیرند.
دیدار مدیرعامل شركت نفت بصره با مدیرعامل شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب و تاکید بر گسترش همكاری دوجانبه
امضای توافقنامه همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف گسترش و توسعه سطح همکاری های علمی و فناوری
رونمایی از نخستین واحد سیار فراورش نفت (MOT) شرکت ملی حفاری ایران
برگزاری سمینار فرصت ها و چالش های ارتباط صنعت با همکاری شرکت راه اندازی و بهره برداری صنايع نفت (OICO) و دانشگاه صنعت نفت و مشارکت شرکت نفت فلات ایران
رونمایی از هفت کالای ساخت داخل شامل۲ قلم در زمینه تجهیزات حفاری، یک قلم مربوط به توربین گازی سولار ساترن و ۴ قلم مربوط به ابزار دقیق است که با حمایت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از سوی شرکت های داخلی بخش خصوصی بومی سازی شده اند.
امضای هفت قرارداد ساخت قطعات، تجهیزات و مواد مصرفی مورد نیاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به ارزش بیش از ۹۳۰ میلیارد ریال
راه اندازی سامانه مدیریت دانش شرکت ملی حفاری ایران در نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز
امضای تفاهمنامه همکاری آموزشی، پژوهشی و اجرایی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف گسترش و توسعه سطح همکاری های علمی و فناوری با دانشگاه آزاد اسلامی
فاز اجرایی قرارداد پژوهشی ساخت شبیه ساز آموزشی برخط (آنلاین) کنترل فوران چاه های نفت و گاز
امضا و مبادله چهار سند همکاری میان شرکت ملی حفاری ایران و مراکز علمی، پژوهشی و فناوری
رونمایی از شافت اصلی تاپ درایو وارکو که به سفارش شرکت ملی حفاری ایران برای نخستین بار از سوی یک شرکت داخلی بومی سازی شده است.
امضای تفاهمنامه همکاری شرکت های ملی حفاری ایران و نفت خزر
امضای تفاهمنامه همکاری میان سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان و شرکت ملی حفاری ایران در نمایشگاه صنعت نفت اهواز
امضای پنج تفاهمنامه همکاری شرکت نفت و گاز اروندان با مراکز علمی و دانش بنیان با هدف استفاده از امکانات فنی، آموزشی و آزمایشگاهی، تبادل تجارب و اطلاعات فنی، استفاده از خدمات حفاری (مهندسی حفاری، مهندسی کالای حفاری، تامین کالای حفاری) و..
بازدید فرمانده سپاه حضرت ولیعصر(عج) خوزستان از نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز
از آنجا که کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس (تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت- اوپک و غیراوپک) در حال تسهیل کاهش عرضه نفت هستند، بازارهای جهانی نفت خام متوجه آن شده است که نه تنها بسیاری از تولیدکنندگان عضو این ائتلاف توانی برای افزایش تولید ندارند بلکه آن دسته از تولیدکنندگانی که توانی برای افزایش تولید دارند، در حال کاستن از ظرفیت جهانی مازاد عرضه نفت خام هستند، بنابراین در چنین شرایطی تعادل بازار نفت در رویارویی با اختلال های ناگهانی عرضه و افزایش شدید قیمت ها به خطر می افتد. بخش زیادی از ظرفیت جهانی مازاد عرضه در اختیار اعضای خاورمیانه ای عضو اوپک از جمله عربستان سعودی و امارات متحده عربی است، این دو کشور از آن دسته تولیدکنندگانی هستند که توان افزایش تولید دارند، اما افزایش عرضه آنها به کاهش ظرفیت مازاد عرضه می انجامد. ظرفیت مازاد تولید پایین، صحنه را برای افزایش بلندمدت قیمت های جهانی نفت خام آماده می کند، زیرا جهان در زمان اختلال های ناگهانی و غیرمنتظره، ظرفیت مازاد عرضه کمتری برای جبران کاستی ها خواهد داشت که همواره سبب ایجاد التهاب در بازار جهانی نفت می شود. ناآرامی ها در قزاقستان و توقف تولید در لیبی در ماه گذشته میلادی، چالش رویارویی تداوم کاهش ظرفیت مازاد عرضه در بازارهای جهانی را برجسته می کند و چنانچه ائتلاف اوپک پلاس به روند کنونی افزایش روزانه ۴۰۰ هزار بشکه ای در هر ماه تا زمان پایان برنامه تسهیل کاهش تولید ادامه دهد، ظرفیت مازاد عرضه با کاهش بیشتری روبه رو خواهد شد.
مشکل اوپک پلاس این است که تنها تعداد اندکی از اعضای ائتلاف اوپک پلاس می توانند همزمان با افزایش تولید، بخشی از ظرفیت مازاد عرضه خود را حفظ کنند، عربستان، امارات متحده عربی و تا اندازه ای کویت و احتمالا عراق شامل این کشورها هستند. ایران که اکنون با محدودیت های تحریم روبه روست، روزانه بیش از یک میلیون بشکه ظرفیت مازاد برای عرضه به بازار دارد، اما در صورت موفق نبودن مذاکرات هسته ای، بازار از این مقدار ظرفیت مازاد عرضه محروم می شود. با توجه به ادامه مذاکرات، افزایش عرضه (تسهیل برنامه کاهش عرضه ائتلاف اوپک پلاس) و همزمان تثبیت ظرفیت مازاد عرضه، بر دوش کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است. موضوع دیگر این است که احتمال دارد ظرفیت اسمی مازاد عرضه با توانایی تولیدکنندگان برای افزایش تولید برابری نداشته نباشد و حد نهایی ظرفیت مازاد عرضه حتی در عربستان هم هرگز امتحان نشده است. بی شک تولیدکنندگانی مانند آمریکا، کانادا و برزیل که در ائتلاف اوپک پلاس مشارکت ندارند، احتمال دارد امسال تولید نفت خود را افزایش دهند، زیرا قیمت های بالا و تقاضای روزافزون، سبب افزایش فعالیت و حفاری های بیشتر می شود. با این حال در صنعت نفت شیل آمریکا، انضباط مالی همچنان به عنوان مسئله ای کلیدی باقی می ماند؛ بنابراین افزایش تولید سالانه به هیچ وجه به پای افزایش تولید ثبت شده در بازه زمانی سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ نخواهد بود. فراتر رفتن تقاضا از عرضه و بازگشت آن به سطح پیش از شیوع ویروس کرونا در سال 2022 میلادی، ظرفیت پایین مازاد عرضه و سرمایه گذاری اندک در بخش بالادستی طی سال های اخیر، زمینه را برای قیمت های بالاتر نفت فراهم کرده است. محاسبات مؤسسه خبری بلومبرگ نشان می دهد که ظرفیت مازاد عرضه اوپک پلاس تا ژوئیه امسال همزمان با اوج فصل رانندگی به 2 میلیون و 300 هزار بشکه می رسد. این رقم پایین ترین رقم ظرفیت مازاد عرضه نفت از پایان سال ۲۰۱۸ میلادی خواهد بود. بخش عمده این ظرفیت در اختیار تولیدکنندگان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است و آنها تنها اعضای اوپک پلاس هستند که می توانند در سال جاری میلادی مطابق با سهمیه خود در ائتلاف اوپک پلاس در زمینه عرضه نفت گام بردارند. حتی روسیه هم برای افزایش تولید با مشکل روبه رو شده و به تازگی پایین تر از سهمیه تولید خود در توافق اوپک پلاس نفت عرضه کرده است. تحلیلگران در گفت وگو با خبرگزاری بلومبرگ اعلام کردند که تداوم این روند طی ماه های آینده محتمل است، روسیه احتمال دارد تنها بتواند در نیمه نخست سال ۲۰۲۲ میلادی ماهانه ۶۰ هزار بشکه در روز افزایش تولید داشته باشد که اندکی بیش از نصف سهمیه افزایش تولیدش در قالب توافق اوپک پلاس است.
فرانسیسکو بلانش، مدیر کالاهای جهانی «بانک آوآمریکا» هفته گذشته در گفت وگو با مؤسسه خبری بلومبرگ اظهار کرد: عرضه نفت روسیه طی دو ماه آینده کاهش می یابد و قیمت نفت در سه ماه دوم سال جاری میلادی به سمت سه رقمی شدن گام بر می دارد. تقاضا تا حد معناداری بهبود می یابد و همزمان عرضه اوپک پلاس طی دو ماه آینده افزایش می یابد، اما تنها عربستان و امارات قادر به افزایش عرضه خواهند بود؛ افزون بر این تولید ائتلاف اوپک پلاس ماه هاست که کمتر از رقم هدف گذاری شده، ثبت شده و تداوم این روند در ماه های پیش رو محتمل است. مقام های اوپک بر این باورند که روند افزایشی قیمت نفت به دلیل احیای تقاضا و توان محدود اوپک پلاس برای افزایش عرضه، احتمال دارد طی ماه های آینده ادامه یابد و قیمت ها از مرز ۱۰۰ دلار برای هر بشکه عبور کنند. نفت خام آخرین بار در سال ۲۰۱۴ میلادی با قیمت ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه معامله شد و دو سال پیش از آن میانگین قیمت این کالای راهبردی ۱۱۰ دلار برای هر بشکه بود. افزایش تولید نفت شیل ایالات متحده آمریکا و رقابت میان بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان در سال ۲۰۱۴ میلادی از دوره قیمت های پایین تر حکایت داشت، اما به نظر می رسد در این دوره با خروج شرایط اقتصادی جهان از شیوع ویروس عالم گیر کرونا رو به پایان باشد. تا همین اواخر چشم انداز سه رقمی شدن قیمت نفت بسیار بعید به نظر می آمد، اما بازار پس از رکودی کم سابقه که در اوج بحران شیوع ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ میلادی تجربه کرد و در مقطعی با منفی شدن قیمت نفت رو به رو شد، به سرعت بهبود یافت. نفت خام شاخص برنت دریای شمال پس از افزایش ۵۰ درصدی در سال ۲۰۲۱ میلادی، اکنون در محدوده ۸۸ دلار به ازای هر بشکه داد وستد می شود که بالاترین قیمت در هفت سال گذشته به شمار می آید. بهبود تقاضا و افزایش تدریجی و محتاطانه تولید اعضای ائتلاف اوپک پلاس در این افزایش خیره کننده قیمت نفت نقش داشت. اختلال تولید در لیبی و کشورهای دیگر در کنار تاثیر محدود سویه اُمیکرون کرونا بر تقاضای جهانی نفت خام، بهبود بیشتر قیمت در سال ۲۰۲۲ میلادی را به همراه داشته است. با این حال اوپک پیش بینی های قیمت را منتشر نمی کند و سال هاست هدف قیمتی به طور رسمی نداشته است. مقام ها و وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو اوپک و متحدانش مانند روسیه تمایل چندانی برای صحبت درباره سمت و سوی قیمت یا سطح قیمتی مورد نظر ندارند. افزون بر بانک آو آمریکا دیگر بانک های سرمایه گذاری وال استریت هم پیش بینی می کنند کاهش ظرفیت جهانی مازاد عرضه و ناتوانی تولیدکنندگان اوپک پلاس برای افزایش تولید، به سه رقمی شدن قیمت های نفت منجر خواهد شد. بانک آمریکایی گلدمن ساکس به تازگی با اشاره به کمبود قابل توجه عرضه به دلیل مقاومت تقاضا در مقابل شیوع سویه اُمیکرون کرونا، پیش بینی کرد که قیمت های جهانی نفت خام احتمال می رود امسال به ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه و در سال ۲۰۲۳ میلادی به ۱۰۵ دلار برای هر بشکه برسد. تحلیلگران بانک آمریکایی گلدمن ساکس معتقدند به دلیل جایگزینی گاز با نفت، کاستی ها در روند عرضه و تقاضای فراتر از حد مطلوب در سه ماه چهارم سال ۲۰۲۱ میلادی، ذخیره سازی های نفت خام سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی (او یی سی دی) تا تابستان به پایین ترین سطح از سال ۲۰۰۰ میلادی می رسد، افزون بر این ظرفیت مازاد عرضه اعضای ائتلاف اوپک پلاس به سطح تاریخی پایین حدود یک میلیون و 200 هزار بشکه در روز خواهد رسید. بانک آمریکایی جی پی مورگان هم در برآوردهای خود آورده است که کاهش ظرفیت مازاد عرضه اوپک پلاس، خطر افزایش قیمت نفت را دوچندان کرده است و انتظار می رود قیمت نفت خام امسال به ۱۲۵ دلار و سال آینده میلادی به ۱۵۰ دلار برای
هر بشکه برسد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با صدور احکامی جداگانه اعضای «ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران» را منصوب کرد. محسن خجسته مهر در احکامی جداگانه کریم زبیدی، سیدمهدیا مطهری، فریدون کردزنگنه، رشید قانعی،سید فرهنگ فصیحی و برزو قنبری را به عنوان اعضای «ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران» منصوب کرد، در همین حال سیدمهدیا مطهری به عنوان دبیر این ستاد منصوب شد. شناخت دقیق نیازها و چالش های فناورانه در شرکت ملی نفت ایران و تجمیع تقاضاهای فناوری،تدوین نقشه راه شناسایی، انتخاب، کسب، به کارگیری و محافظت از فناوری های کلیدی بخش بالادستی،تهیه و اجرای نقشه راه بومی سازی و ارتقای سطح فناوری در زنجیره تأمین کالاها، تجهیزات و خدمات مورد نیاز بخش بالادست،همچنین تدوین راهکارهای افزایش ظرفیت جذب فناوری در شرکت ملی نفت ایران و ارتقای توانمندی های نوآوری در فرآیندهای توسعه و تولید و ایجاد هسته های اکتساب فناوری و پیگیری موثر پروژه های مربوط، از جمله وظایف ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران است.
ایجاد سامانه مرکزی سبد پروژه های اکتساب و صادرات فناوری برای مدیریت متمرکز و هدایت جریان نوآوری و فناوری، حمایت از کارآفرینان و نخبگان جوان دانشگاهی و صنعتی، همچنین ساماندهی شبکه شرکت های دانش بنیان در مجاورت شرکت های اکتشاف و تولید و خدمات چاه و تعیین،هدف گذاری و پایش شاخص های کلیدی عملکرد (KPI) شرکت ملی نفت ایران با رویکرد ارتقای فناوری با ایجاد سامانه متمرکز پایش KPI از دیگر ماموریت های این ستاد است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین در حکمی دیگر «برزو قنبری» را به عنوان سرپرست مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالا منصوب کرد.
شناسایی، ارزیابی و انتخاب سازندگان و تولیدکنندگان فناور داخلی در اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایران،شناسایی فرصت ها، چالش ها و توانمندی های در زمینه مدیریت زنجیره تامین کالا، مواد و تجهیزات مورد استفاده شرکت ملی نفت ایران، همچنین استقرار و راهبری سامانه های نوین پشتیبانی ساخت و مدیریت زنجیره تامین کالا مطابق استانداردهای بین المللی به منظور پشتیبانی موثر از تولید ایمن و پایدار نفت و گاز و تهیه و اجرای نقشه راه ساخت داخل، بومی سازی فناوری کالاها، تجهیزات،خدمات و سامانه های مورد نیاز صنعت نفت با همکاری مدیریت پژوهش و فناوری، ازجمله موارد تاکیدی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکم انتصابی برزو قنبری است.
شرکت ملی نفت ایران
یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار در کشور ابزار Free Point از ابزارهای با فناوری پیچیده و حائز اهمیت در بخش حفاری چاه های نفت و گاز را طراحی و بومی سازی کرد.
با حمایت محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و پیگیری های مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالا در قالب قراردادهای بومی سازی کالا و تجهیزات مهم و راهبردی مورد نیاز صنعت نفت، شرکت دانش بنیان «نسیم همراه» برای نخستین بار در کشور کالای ساخت ابزار Free Point از ابزارهای با فناوری پیچیده و حائز اهمیت در بخش حفاری چاه های نفت و گاز را طراحی کرده و ساخته است.
مراحل تحقیق،توسعه بومی سازی دانش فنی ساخت این ابزار با نظارت و پیگیری همکاران مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالا و مراحل آزمایش میدانی آن نیز با همکاری شرکت ملی حفاری ایران و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است. کاربرد Free Pointدر تشخیص و تعیین عمق گرفتگی لوله های حفاری در چاه های نفت و گاز است که دقت و کیفیت عملکرد آن برای تصمیم گیری درباره نحوه پیشبرد عملیات حفاری بسیار اهمیت دارد.
این تجهیز با توجه به فناوری بالا و پیچیدگی و استانداردهای سختگیرانه تولید، در انحصار چند کشور آمریکایی و اروپایی بوده است و یک شرکت آلمانی به عنوان پرچمدار تولید این ابزار در دنیا شناخته می شود. با توجه به ساخت این ابزار در کشور،ایران رتبه نخست تولیدکننده آن را در خاورمیانه به خود اختصاص داده، ضمن آنکه در جایگاه بالاتری از شرکت های خارجی پیشرفته جهان قرار گرفته است.
طراحی و ساخت Free Point با تکیه بر توانمندی داخل، مانع از خروج سالانه یک میلیون دلار ارز از کشور می شود.
شرکت ملی حفاری ایران صحیح است
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: این شرکت در بیش از 4 دهه گذشته نقش محوری و اساسی در فرآیند تولید نفت و گاز و کشف میدان های جدید در کشور به عهده داشته است.
حمیدرضا گلپایگانی در دیدار با حجت الاسلام والمسلمین عبدالنبی موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در استان خوزستان و امام جمعه اهواز با تبریک ایام الله دهه فجر و سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی درباره تأسیس شرکت ملی حفاری به عنوان نخستین مولود اقتصادی انقلاب به فرمان امام خمینی(ره) تصریح کرد: در حالی که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی صنعت راهبردی حفاری در ایران از سوی شرکت های خارجی مدیریت و راهبری می شد، به برکت انقلاب و با همت و تلاش فرزندان این مرز و بوم، این صنعت در کشور از نظر تخصصی و دانش فنی به طور کامل بومی و بخش عمده ای از قطعات و تجهیزات کاربردی در آن نیز ساخت داخل شده است.
وی تصریح کرد: شرکت ملی حفاری ایران با برخورداری از نیروی انسانی مجرب، کارآزموده و دارای تحصیلات دانشگاهی و ناوگان دستگاه های حفاری در خشکی و دریا و تجهیزات خدمات جانبی حفاری که خود دارای تخصص های منحصر به فرد است، در بیش از 4 دهه گذشته نقش محوری در فرآیند تولید نفت و گاز و کشف میدان های جدید در کشور به عهده داشته است.
گلپایگانی گفت: این شرکت همچنین همسو با برنامه های توسعه ای وزارت نفت خود را برای حضور فعال تر در این عرصه و فرصت های مشارکت در طرح های صنعت نفت مهیا کرده است.
حجت الاسلام والمسلمین موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در استان خوزستان و امام جمعه اهواز نیز در این نشست به دستاوردهای انقلاب اسلامی در ابعاد مختلف اشاره و از تلاش های کارکنان صنعت نفت در جهت اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی و سربلندی ملت بزرگ ایران قدردانی کرد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) برای طرح ملی خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک و پایانه جاسک جایزه ملی مدیریت پروژه دریافت کرد.
طرح ملی خط لوله انتقال نفت گوره- جاسک و پایانه مربوطه (مکران) در آیین دهمین جایزه ملی مدیریت پروژه ایران، موفق به دریافت تندیس برنز شد.
ابوذر شریفی،مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت و علی جعفرزاده، مجری طرح احداث خط لوله 42 اینچ انتقال نفت گوره - جاسک و پایانه مربوطه (مکران) در این آیین حضور داشتند.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) نخستین شرکت تابعه شرکت ملی نفت ایران است که موفق به دریافت جایزه ملی مدیریت پروژه از انجمن مدیریت پروژه ایران شده است.
پالایشگاه شهید هاشمی نژاد
سرپرست شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد گفت: در هشت ماه امسال گازهای ارسالی به مشعل، بیش از 3 میلیون مترمکعب نسبت به مدت مشابه پارسال کاهش یافته است.
یحیی فیضی گفت: در سال های اخیر، گام های مؤثری از سوی پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد در حوزه محیط زیست برداشته شده که یکی از این اقدام های شاخص، جمع آوری و بازیابی گازهای مشعل بوده است.
وی تصریح کرد: برهمین اساس و به منظور تحقق ماده 48قانون برنامه ششم توسعه و مدیریت کربن، حذف گازهای ارسالی به مشعل و بازیابی آنها در دستور کار پالایشگاه شهید هاشمی نژاد قرار گرفته و پیرو آن گام های موثری نیز در زمینه بهره وری انرژی و کاهش آلاینده های محیط زیستی برداشته شده است.
وی با بیان اینکه بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش آلاینده های محیط زیستی، یکی از دغدغه های مهم صنایع، به ویژه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی است، تصریح کرد: تاکنون روش های گوناگونی چه در مرحله طراحی اولیه و چه در مرحله اصلاح واحدهای موجود، بررسی و استفاده شده است.
سرپرست شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد تصریح کرد: از آنجا که اصلی ترین عامل اتلاف انرژی در پالایشگاه ها، مشعل است و بیشترین مقدار آلاینده های محیط زیستی نیز از آن متصاعد می شود، اظهار کرد: توجه به بهینه سازی عملکرد و اصلاح این بخش، اهمیت زیادی دارد.
وی گفت: روش ها و راهکارهای گوناگونی برای کاهش یا بازیابی گازهای ارسالی به مشعل ارائه شده است که به طور عمده روی اصلاح واحدهای تولیدکننده گازهای ارسالی به مشعل معطوف شده اند.
فیضی ادامه داد: با بهره برداری کامل از پروژه های بازیابی گازهای ارسالی به مشعل و کنترل و نظارت بر آن، مقدار روزانه گازهای ارسالی به مشعل به کمترین مقدار ثبت شده روزانه در سال های اخیر رسیده است.
حفاظت از محیط زیست و سلامت جامعه پیرامونی، از اصول و ارزش های بنیادین حاکم بر فعالیت های شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد است و برهمین اساس از سال های گذشته، توسعه فضای سبز مورد توجه جدی مدیران این پالایشگاه قرار گرفته، به طوری که این میزان فضای سبز 3.5برابر بیشتر از الزام سازمان حفاظت محیط زیست است.
دهه فجر در پالایشگاه لاوان رقم خورد:
در نهمین روز از دهه فجر انقلاب اسلامی، از پروژه های 7 هزار بشکه ای شیرین سازی نفتا و مجتمع بنزین سازی پالایشگاه لاوان با توان تولید روزانه یک میلیون لیتر بنزین یورو ۴ با دانش فنی ایرانی با حضور وزیر کار و تعاون اجتماعی، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و رئیس سازمان تامین اجتماعی رونمایی شد. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین رونمایی از پروژه های افتتاح شده گفت: با افتتاح مجتمع بنزین سازی، پالایشگاه لاوان توانست به باشگاه تولید بنزین یورو4 با اتکا به دانش فنی داخلی متصل شود. در این مجتمع روزانه یک میلیون لیتر بنزین یورو 4 تولید می شود و اکتان آن 12 درجه ارتقا یافته است. وی افزود: این واحد از بخش های تحت لیسانس بوده که از 7 سال گذشته به دلیل تامین کاتالیست به بهره برداری نرسیده است و این نشان از اهمیت بالای کاتالیست دارد. سالاری با بیان اینکه دانش فنی واحد ایزومریزاسیون ابتدا در پالایشگاه شازند بومی سازی شد و به همراه آن در پالایشگاه های اصفهان، ستاره خلیج فارس و بندرعباس نیز مورد استفاده قرار گرفته است، ادامه داد: به موجب تحریم ها توانستیم به توانمندی مهندسان داخلی اتکا و در زمینه کاتالیست های جامد داخل کشور، شرایطی برای تامین آن فراهم کنیم.
کریم ترابی، مدیر بازرگانی پالایشگاه لاوان نیز در این آیین گفت: از سال 1397 با توجه مشکلی که در تامین قطعات داشته ایم و بنا به دستور مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در زمینه استفاده از توان شرکت های ایرانی برای رفع نیازهای پالایشگاه و توانمند کردن اقتصاد کشور توانسته ایم با استفاده از نیروهای جوان و تحصیلکرده بیش از 22 هزار ردیف قلم کالا به ارزش بیش از 29 میلیون یورو برای نخستین بار در کشور تولید کنیم.
وی ادامه داد: به جای اینکه 30 میلیون یورو برای تامین این 22 هزار قلم کالا هزینه کنیم، توانستیم 5میلیون یورو هزینه و مابقی را صرفه جویی کنیم؛ از این رو در دفاتر مالی سال گذشته بیش از 800 میلیارد تومان سود به پالایشگاه لاوان افزوده شد.
در این آیین همچنین از مجتمع استراحتگاهی کارکنان این پالایشگاه رونمایی شد. محمدعلی اخباری، مدیرعامل پالایشگاه لاوان درباره این پروژه گفت: افزون بر این پروژه، آسفالت محوطه تمام پالایشگاه، همچنین حدود 120 هزار مترمربع از جاده های داخل و بیرون شرکت نیز به همت پالایشگاه لاوان آسفالت شده است، ضمن آنکه همسو با مسوولیت اجتماعی با آسفالت کردن دهکده لاوان و محوطه شهدای گمنام، رضایتمندی ساکنان و بومیان این منطقه فراهم شده است.
در این آیین همچنین از انبار کالا و قطعات مهندسی معکوس شامل 2 هزار و ۲۰۰ ردیف کالا با ۲۵ هزار قلم کالای ساخت داخل رونمایی شد. با ساخت این کالا ها و قطعات به دست متخصصان داخلی، از خروج ۲۹ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری شده است. پالایشگاه نفت لاوان همسو با مسوولیت اجتماعی خود برای ساخت و راه اندازی اسکله مسافری شهید سلیمانی و گلزار شهدای گمنام جزیره لاوان نیز 2 میلیارد تومان هزینه کرده است.
واحد نمک زدایی نفتا برای نخستین بار در کشور راه اندازی شده و تمام تجهیزات آن به دست متخصصان داخلی با هزینه 10 میلیارد تومان ساخته شده است، ضمن آنکه واحد تولید بنزین یورو ۴ نیز با ظرفیت تولید روزانه یک میلیون لیتر به بهره برداری رسید که برای ساخت آن ۳۰ میلیون یورو اعتبار ارزی و ۷۰ میلیارد ریالی هزینه شده است. هزینه ساخت این واحد تولید بنزین با سرمایه گذاری سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کارکنان بانک ها، سهام عدالت و سهامداران حقیقی در بورس تامین شده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ازآمادگی این شرکت برای افزایش حداکثری ظرفیت صادرات نفت خام و میعانات گازی در کوتاهترین زمان ممکن خبر داد.
عباس اسدروز در بازدید از پایانه نفتی خارک اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان یک شرکت تخصصی، مسئولیت ذخیره سازی و صادرات نفت خام کشور و میعانات گازی را به عهده دارد.
وی با بیان اینکه با وجود محدودیت ها و مشکلات ناشی از تحریم های بین المللی و شرایط ویژه کرونا، کارهای بزرگی برای نخستین بار از سوی این شرکت انجام شده است، تخلیه میعانات گازی با استفاده از گوی شناور در منطقه عملیاتی پارس جنوبی و فراهم کردن زیرساخت های پایانه نفتی خارک برای دریافت و ذخیره سازی میعانات با هدف پشتیبانی از تولید پایدار گاز کشور را از جمله این فعالیت ها برشمرد.
اسدروز با اشاره به صادرات نفت خام به اشکال مختلف در شرایط تحریم تصریح کرد: با توجه به راهبردهای مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همسو با سیاست های کلان نظام در جهت خنثی سازی تحریم ها و افزایش حداکثری صادرات نفت خام، شرکت پایانه های نفتی ایران آمادگی کامل دارد در کوتاه ترین زمان ممکن، این راهبردها را برای صادرات حداکثری نفت خام و میعانات گازی پیاده سازی کند.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: با استفاده از امکانات شناورعملیاتی بهمن 6 تعمیر، نوسازی و به آب انداخته شد.
عباس اسدروز درآیین به آب اندازی این شناورعملیاتی با اشاره به اینکه شرکت پایانه های نفت ایران، سازمانی مأموریت گرا، تخصصی، حرفه ای در حوزه های دریافت و ذخیره سازی نفت خام و میعانات گازی است، اظهار کرد: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سیاست ها و رئوس کلی برنامه ها و چشم انداز شرکت ملی نفت ایران را مشخص کرده اند و این توانایی وجود دارد که هر مقدار نفت تولیدی کشور ذخیره سازی و صادر شود.
وی با بیان اینکه عملیات دریایی شرکت پایانه های نفتی، نقش اصلی و تعیین کننده در به ثمر رساندن فرآیند صادرات نفت کشور ایفا می کنند، تصریح کرد: لازمه استمرار این فرآیند مهم، تعمیرات، به روزرسانی و بهینه سازی مداوم شناورهای عملیاتی از جمله یدک کش ها و قایق های بندگیر است.
اسماعیل احمدی، رئیس عملیات دریایی پایانه نفتی خارک نیز با اشاره به اینکه تعمیرات اساسی شناورها بر اساس استانداردهای مؤسسه های رده بندی باید از خارج از آب و اقدام های لازم روی آن انجام شود، اظهار کرد: در تعمیر شناور «بهمن 6» فعالیت های مختلفی از جمله تهیه، ساخت و مونتاژ قطعات لازم، نصب و تعمیر قسمت های مختلف، انجام موارد پیش نیاز و الزامی مانند ضخامت سنجی، خزه زدایی، سندبلاست و رنگ آمیزی قسمت های مختلف زیرآبی انجام شده است.
وی صرفه جویی اقتصادی تعمیر این شناور را بیش از 2 میلیارد ریال اعلام کرد.
عباس غریبی، جانشین پایانه نفتی خارک نیز به کمبود منابع مالی و قایق های عملیاتی در منطقه، اشاره و تصریح کرد: نبود امکان اعزام شناور بهمن به حوضچه های خشک خارج از منطقه برای انجام تعمیرات اساسی، موجب شد متخصصان عملیات دریایی با تکیه بر خلاقیت های خود آن را پس ازحدود 60روز کار مداوم، آماده انجام عملیات دریایی، همچنین مشارکت در فرآیند پهلودهی و جداسازی کشتی ها کنند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در بازدید از تأسیسات تقویت فشار گاز دوراهان در منطقه 2 عملیات انتقال گاز ،از انتقال روزانه464 میلیون مترمکعب گاز با بهره گیری از60 دستگاه توربین در این حوزه عملیاتی خبر داد.
مهدی جمشیدی دانا گفت: باعملیاتی شدن واحد E مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز دهق، شمار توربین های فعال در مدار انتقال گاز به 60 دستگاه رسیده است و این استفاده از این تعداد توربین برای انتقال گاز یک رکورد محسوب می شود.
وی با تاکید بر اینکه کاهش شدید دما هیچ مشکلی در روند انتقال گاز ایجاد نکرده است، تصریح کرد: کارکنان شرکت انتقال گاز ایران با فعالیتی بی وقفه و شبانه روزی، همه گاز دریافتی از مبادی تولید را به بخش های مصرف (خانگی، صنعتی، تجاری) انتقال می دهند.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران تاکید کرد: با تلاش شبانه روزی این مجموعه در مناطق مختلف، فعالیت های تعمیراتی، تجهیز و بازسازی توربین ها،همچنین تعمیرات خطوط لوله به صورتی منسجم و برنامه ریزی شده انجام شده است تا عبوری بی دغدغه از زمستان داشته باشیم.
جمشیدی دانا با اشاره به نقش تاسیسات تقویت فشار دوراهان در انتقال گاز گفت: در این تأسیسات که در یکی از سردترین نقاط کشور موسوم به بام ایران، احداث شده است، تأسیسات تقویت فشار گاز دوراهان 2، دوراهان 3، پل کله 4، دهق 4،همچنین دهق 2 و دهق 3 به همراه یک واحد یدک و بدون رزرو، با حداکثر توان عملیاتی فعالیت می کنند.
وی با بیان اینکه منطقه دوعملیات انتقال گاز با شاخص بیشترین تعداد تأسیسات تقویت فشار و تجهیزات با مدیر یت جامع، انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز را به عهده دارد، تصریح کرد: این مهم با ایثارگری کارکنانی که به گونه ای مستمر، در سایه همدلی بی بدیل، نگهداری و تعمیرات توربوکمپرسورها و تجهیزات جانبی را عهده دار هستند، محقق شده است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران همچنین گفت: مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز دهق با 13دستگاه توربوکمپرسور فعال و انتقال حدود 380 میلیون مترمکعب گاز در روز(حدود 40 درصد گاز تولیدی کشور)، بزرگترین مرکز انتقال گاز کشور است.
تأسیسات تقویت فشار گاز شهرستان دهق در منطقه 2 عملیات انتقال گاز از جمله ایستگاه های مهم این منطقه عملیاتی است که در انتقال گاز به سه استان اصفهان، یزد و کهگیلویه و بویراحمد نقش مهمی به عهده دارد.
پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان
موزه های پمپ بنزین خانه و کارآموزان آبادان همزمان با دهه فجر امسال بازگشایی شدند. در آیینی که به همین منظور با حضورمحمد بنی سعید مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان، حکیم قیم مدیرعامل شرکت پالایش نفت آبادان، حجت الاسلام والمسلمین غبیشاوی امام جمعه آبادان و جمعی از مسؤولان برگزار شد، پیشکسوتان و بازنشستگان صنعت نفت نیز تکریم و تقدیرشدند. علاقه مندان به تاریخ صنعت نفت و آثار تاریخی این حوزه می توانند هر روز هفته از ساعت 9 صبح تا 17بعدازظهر از موزه های پمپ بنزین خانه و کارآموزان دیدن کنند.
افتتاح 3 جایگاه سوخت و راه اندازی دوباره جایگاه سی ان جی اروندکنار
در گرامیداشت دهه فجر امسال سه جایگاه جدید افتتاح و یک باب جایگاه راه اندازی دوباره شد.
جایگاه عرضه سوخت و مجتمع خدماتی رفاهی فاطمیه آبادان، جایگاه عرضه سوخت فدک شادگان و جایگاه عرضه سوخت انصاری آبادان، مجاری عرضه جدیدی هستند که در حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان افتتاح شده اند. در همین حوزه عملیاتی جایگاه عرضه سوخت سی ان جی اروندکنار نیز پس از سه سال راه اندازی دوباره شده است. برای ساخت سه جایگاه یاد شده همچنین راه اندازی دوباره جایگاه عرضه سی ان جی اروندکنار، در مجموع 285 میلیادرد ریال هزینه شده است.
با احداث جایگاه های عرضه سوخت فاطمیه در زمینی به مساحت 10 هزارمتر مربع، فدک شادگان در زمینی به مساحت 15هزار مترمربع و انصاری در زمینی به مساحت 26 هزار مترمربع به منظور عرضه بنزین و نفت گاز برای 32 نفر به صور ت مستقیم اشتغالزایی شده است.
شمار جایگاه های عرضه سوخت حوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه آبادان با افتتاح جایگاه های جدید به 54 باب افزایش یافته است.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
رئیس خدمات مهندسی حفاظت از خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از پیگرانی حدود 90 درصد ازخطوط لوله نفت کشور در قالب چهار پروژه خبر داد. امیر ریاحی در گرامیداشت چهل وسومین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی با بیان اینکه وضع خطوط لوله به لحاظ خوردگی با پیگرانی هوشمند مشخص می شود، افزود: این مهم در قالب چهار پروژه در دستور کار قرار گرفته است و تاکنون حدود90 درصد خطوط پیگرانی شده اند.
وی با بیان اینکه نگهداری خطوط لوله، تجهیزات(روزمینی و زیرزمینی) و مخازن از مسؤولیت های اصلی واحد خدمات مهندسی حفاظت از خوردگی است، افزود: حدود 50درصد خطوط لوله با هدف شناسایی نقاط آسیب پذیر احتمالی، دو بار پیگرانی شده اند و پروژه جدیدی نیز در قالب مرحله پنجم تعریف شده است و 1695 کیلومتر از خطوطی را که تاکنون پیگرانی نشده اند، شامل می شود. وی تصریح کرد: خطوط دیگری هم هست که خوردگی آنها بسیار زیاد است و پیش تر پیگرانی هوشمند شده اند و لازم است دوباره این کار در مورد آنها انجام شود.
رئیس خدمات مهندسی حفاظت از خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با بیان اینکه خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی به لحاظ وضع نشتی و خوردگی، شرایط مطلوب و پایداری دارند، اظهار کرد: با توجه به انجام پیگرانی هوشمند و انجام عملیات ترمیمی روی خطوط لوله، شاهد نشتی و خوردگی بسیار کمی هستیم و این مهم به واسطه تلاش همکاران در مناطق زیرمجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است.
ریاحی با اشاره به قابل استفاده بودن خطوط موجود تا 10 سال آینده گفت: برخی خطوط که اگر پیگرانی هوشمند نمی شدند، مجبور به تعویض خط می شدیم، اما با انجام پیگرانی هوشمند، تعویض به موقع پوشش انجام و ترمیم نقاط آسیب دیده، از خطوطی پایدار بهره مندیم. وی تصریح کرد: اگر پیگرانی در فواصل منظم انجام گیرد، با شناسایی نقاط ضعف خطوط را می توان و پایداری در آنها را افزایش داد.
رئیس خدمات مهندسی حفاظت ازخوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اشاره به پروژه های در دست اجرای این واحد اظهار کرد: هم اکنون دو پروژه فعال تعویض پوشش شامل خط 26 اینچ در حوزه عملیاتی خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس به طول 4 کیلومتر و خط لوله مارون اصفهان به طول 1200 متر(قطعات مارون 3 و 4) در دست اجراست که هردو آنها قبل از سال نو پایان خواهند یافت.
ریاحی تصریح کرد: افزون بر این، طرح های دیگری ازجمله خط 22 اینچ در حوزه عملیاتی منطقه تهران و خط لوله 16 اینچ نایین- کاشان– ری در حوزه عملیاتی منطقه جنوب شرق در دست اجراست که عملیات تعویض پوشش آنها در سال آینده پایان خواهد یافت.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرسامانه هوشمند سوخت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ازاجرای طرح ارتقای سامانه هوشمند سوخت به منظور ارتقای سطح ایمنی و روزآمدکردن تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری آن از مرکز دیتا تا جایگاه های عرضه سوخت خبر داد. مسعود رضایی هدف ازاجرای این طرح راروزآمدسازی امنیتی، سخت افزاری و نرم افزاری تجهیزات درمرکزسامانه، جایگاه های عرضه سوخت ودیگربخش های مرتبط با سامانه هوشمند سوخت عنوان کرد. وی با بیان این که از پایان امسال یا اوایل سال آینده، نوسازی درسطح جایگاه های عرضه سوخت نیز آغاز و تجهیزات جدید به مرور وارد آنها خواهد شد، افزود: اگر چه کارکرد سامانه هوشمندسوخت در نسل جدید تغییری نخواهدکرد،اما این تغییرات به منظور نگهداری، بهره برداری حداکثری و توسعه این سامانه اجرایی می شود. مدیرسامانه هوشمند سوخت کشوربا اشاره به این که تجهیزات کنونی سامانه هوشمند سوخت کشورمربوط به16سال پیش است، تأکید کرد: بااجرایی شدن طرح ارتقای سامانه هوشمند سوخت، خدمت رسانی به مردم نیزتسهیل می شود.
رضایی با بیان این که هم اکنون حدود20میلیون کارت هوشمند سوخت فعال در اختیار مردم قراردارد که بیش از20میلیون آن مربوط به خودروهای شخصی وموتورسیکلت است، اظهار کرد: از این تعداد حدود6 میلیون به موتورسیکلت ها اختصاص دارد،حدود یک میلیون کارت فعال نفت گاز است و بقیه کارت ها(کارت جایگاه دار و کارت هایی کاربر ی های ویژه برای خودروهای عمومی بنزین سوز شامل وانت و تاکسی) نیز ویژه هستند. سامانه هوشمند سوخت کشورهم اکنون بابیش از27میلیون مشترک، اطلاعات سوخت گیری وسایل نقلیه رادر بیش ازچهارهزارباب جایگاه عرضه فرآورده های نفتی از تمام نقاط کشور به صورت مکانیزه جمع آوری و به منظور پردازش و تهیه گزارش های تحلیلی و آماری به مرکزداده منتقل می کند.دراین سامانه بیش از یک هزار و 100دفترخدمات پشتیبانی کارت هوشمند سوخت، وظیفه خدمت رسانی به مشترکین را به عهده دارند.
پرداخت الکترونیک قیمت سوخت،کاهش حجم نقدینگی درجایگاه ها، افزایش امنیت،اجرایی شدن سامانه های پرداخت الکترونیکی و اتوماسیون مالی درمجاری عرضه، همچنین کنترل دقیق وسریع مقادیر فروش وگردش سریع پول، کاهش استهلاک اسکناس ازجمله فواید ارزشمند سامانه هوشمند سوخت است.
کنترل رشد مصرف فرآورده های نفتی، کاهش مصرف بنزین و نفت گازاز دیگر ویژگی های مهم سامانه هوشمندکارت سوخت هستند؛بنابربرآوردهای آماری،تاکنون میلیاردها دلار از بابت کاهش واردات بنزین و نفت گاز صرفه جویی ارزی شده است.
مجتمع پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که این مجموعه اکنون توان فرآورش روزانه 550 میلیون مترمکعب گاز را دارد. هادی هاشم زاده فرهنگ در بازدید محمدرضا فرزین، مدیرعامل بانک ملی ایران و هیات همراه از پالایشگاه های این مجتمع گفت: اکنون که در اوج سرمای زمستان هستیم، مجتمع گاز پارس جنوبی با همه ظرفیت عملیاتی است. وی با اشاره به سهم نزدیک به 70درصدی مجتمع گاز پارس جنوبی در تامین سبد انرژی کشور اظهار کرد: با تکیه بر توان و تخصص نیروهای جوان و کارآمد، از ابتدای امسال تاکنون حدود 153 هزارمیلیون مترمکعب گاز شیرین به خط سراسری ارسال شده است. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه این مجتمع باه مه توان و با حمایت دستگاه های اجرایی کشور، در مسیرشکوفایی، رشد اقتصادی و عزت کشور گام برمی دارد، تصریح کرد: در مسیرخدمت به جامعه باید با شتاب بیشتری گام برداشت و از همه فرصت ها بهترین موقعیت را به وجود آورد.
مدیرعامل بانک ملی ایران نیز به جایگاه ویژه مجتمع گاز پارس جنوبی در توسعه و رشد اقتصادی کشور اشاره و تصریح کرد: این جایگاه دستاورد تلاش متخصصان و کارکنانی است که به عنوان سرمایه های ارزشنمند کشور در این مجتمع گازی فعالیت می کنند.
فرزین همچنین با اشاره به سابقه بانک ملی و گسترش شعبه ها در نقاط مختلف کشور افزود: بانک ملی ایران نیز در مسیر حمایت از صنعت نفت و گاز کشور با ارائه تسهیلات به کارکنان این صنعت، گام های مهمی برداشته و بسته های اعتباری و تسهیلاتی جامعی را برای مشتریان خود تدارک دیده است که می تواند به فراخور نیاز در اختیار قرارگیرد.
وی تاکید کرد: این بانک، کمک به توسعه و پیشرفت در بزرگترین مجتمع گازی کشور را به عنوان یکی از اهداف اصلی خود می داند و تلاش دارد تا حضور بیشتری در منطقه پارس جنوبی داشته باشد.
مدیرعامل بانک ملی ایران مجتمع گاز پارس جنوبی را یکی از قطب های مهم رشد اقتصاد در کشور خواند و افزود: این مجموعه بزرگ می تواند با داشتن نیروی انسانی کارآمد و توانمند، کمک شایانی به توسعه کشور داشته باشد.
از13پالایشگاه مجتمع گازی پارس جنوبی، هم اکنون12پالایشگاه عملیاتی است و تنها فاز 14 در دست ساخت است. ظرفیت تولید روزانه گاز شیرین در این مجتمع گازی بیش از560 میلیون مترمکعب و ظرفیت تولید گاز ترش در آن نیز80 میلیون مترمکعب در روز است.
صنعت انتقال به عنوان صنعتی وفادار به پالایش و صادرات، کار خود را همزمان با راه اندازی نخستین پالایشگاه کشور (پالایشگاه آبادان) آغاز کرد و در کنار این صنعت به رشد و شکوفایی خود در بیش از یک قرن گذشته ادامه داد. در شماره گذشته هفته نامه «مشعل»، بخش نخست تاریخچه صنعت انتقال فراورده های نفتی منتشر شد. در ادامه بخش دوم این گزارش را می خوانید.
در سال 1939 میلادی (1318 شمسی) نخستین خط لوله انتقال فراورده های نفتی در کشور (نفت سفید) به طول ١٢١ کیلومتر، به قطر چهار اینچ و با قدرت حمل یکصد هزار تن در سال احداث شد که فراورده های نفتی پالایشگاه آبادان را به اهواز انتقال می داد و در سال 1940 میلادی (1319شمسی) نیز خط لوله دیگری به قطر 12 اینچ و به طول 264 کیلومتر بین گچساران و آبادان احداث و همچنین دومین خط لوله فراورده های نفتی از آبادان به اهواز در سال 1944 میلادی (1323 شمسی) به طول 121 کیلومتر ساخته شد. پس از آن و با افزایش تولید بیشتر، دو تلمبه خانه دیگر یکی در ملاثانی بین اهواز و مسجدسلیمان و دیگری در دارخوین میان کوت عبداله (اهواز) و آبادان احداث شد.
این تلمبه خانه ها سال های متمادی در چرخه انتقال مواد نفتی، فعالیتی بسزا داشتند و نقشی بسیار مهم در تاریخ صنعت نفت ایفا کردند؛ اما پس از سال ها از رده فعالیت کنار گذاشته شدند، به طوری که تلمبه خانه نفت کوت عبداله به طور کامل جمع آوری شد و هم اکنون دانشکده نفت در آن محل قرار دارد.
تلمبه خانه ملاثانی هم به طور کامل جمع آوری شد و هم اکنون تجهیزات آبرسانی آن در محل دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز مورد استفاده قرار می گیرد. ساختمان متروکه تلمبه خانه دارخوین نیز قرار است بزودی به عنوان یکی از موزه های نفتی در معرض دید علاقه مندان قرار بگیرد.
با توسعه فعالیت ها و افزایش تولید نفت، نیاز به خطوط لوله بیشتر و جدید مشهود بود. در سال 1914میلادی (1293شمسی) خط لوله جدیدی به قطر 10 اینچ و این بار از جنس فولاد سفارش داده شد؛ اما جنگ جهانی اول احداث آن را تا سال 1915میلادی، یعنی یک سال بعد به تعویق انداخت و ورود فناوری جوش نیز به مرور منجر به حذف گروه کارگران قبلی و تبدیل به کارگران تیم جدید احداث خط لوله شد، به طوری که دیگر نیاز نداشتند آچارهای بلند و سنگین را با خود حمل کنند؛ بلکه باید کابل های موتورهای جوش را در مسیرهای طولانی و سخت گذر می کشیدند تا استادکار جوشکار، لوله های تنظیم شده را به هم جوش دهد. خط لوله قدیمی و پوسیده تعویض شد، ضمن اینکه استفاده از آلیاژهای جدید و محکم تر در ساخت لوله ها باعث شده بود نفت با فشار بیشتری پمپ شود که خط قدیمی تحمل چنین فشاری را نداشت.
به سبب همین افزایش و تولید بیشتر، بعد از سال 1914 میلادی خطوط لوله بیشتری احداث شد، به طوری که دومین خط لوله نیز در همین مسیر با قطر 12 اینچ کشیده شد و ظرفیت و تعداد تلمبه خانه ها، متناسب با این خط لوله ها که به (OPLA) موسوم بود، افزایش یافت.
بتدریج سه تلمبه خانه دیگر، یکی در ملاثانی میان اهواز و مسجدسلیمان، یکی در کوت عبداله در نزدیکی اهواز و دیگری در دارخوین میان اهواز و آبادان احداث شد و در مجموع سه خط لوله اصلی، دو خط 10 اینچ و یک خط 12 اینچ وظیفه انتقال نفت خام و فراورده های نفتی را از میدان های نفتی جنوب عهده دار شدند.
دومین تلمبه خانه بزرگ نفتی بعد از تمبی، تلمبه خانه نفت کوت عبداله در سال 1920 میلادی (1299 شمسی) راه اندازی شد؛ چراکه تولید نفت، کمی بیش از یک میلیون گالن در روز بود. در آن برهه از تاریخ در میان بیابان های واقع در فاصله آبادان- اهواز (در 13 کیلومتری اهواز) آبادی زیبا و پوشیده از درختان سرسبزی قرار داشت که به آن کوت عبداله می گفتند که اکنون جزئی از شهر اهواز و به هسته مرکزی شهر متصل است. این تلمبه خانه اصلی، نفت تولید شده در حوزه های مسجدسلیمان، نفت سفید، هفتکل و لالی به حساب می آمد، خطوط لوله نفت مربوط به این حوزه ها در کوت عبداله به هم می پیوستند و به وسیله پنج دستگاه تلمبه پرقدرت، نفت جمع آوری شده را از طریق خطوط لوله در صحرای هموار به پالایشگاه آبادان پمپاژ می کردند.
در سال 1930 میلادی (1309 شمسی) پس از آن که قدرت تولید پالایشگاه آبادان به پنج میلیون تن در سال افزایش یافت، سومین خط لوله میان هفتگل و کوت عبداله کشیده و به خط لوله مسجدسلیمان - آبادان متصل شد.
تاریخ سرزمین ما به ویژه مبارزات مردم علیه رژیم سلطنت شاهنشاهی صحنه هایی مملو از رشادت انسان های از خودگذشته است. یکی از این صحنه های بدیع، واقعه قیام مردم ساری را در روزهای پایانی آبان 1357 روایت می کند که منجر به شهادت نوجوانی به نام محمود علامه شد.
مهدی علامه، برادر کوچک تر این شهید والامقام و شاهد قیام مردم ساری در آبان 1357 از آن روزها می گوید.
علامه که پزشکیار مرکز انتقال نفت گل پل، زیرمجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در منطقه شمال است، درباره شهادت برادرش می گوید: برادرم، نوجوانی اجتماعی، باهوش، دلسوز و با انگیزه بود و بهترین روزهای زندگی و خاطراتم، همراهی او در برنامه های مذهبی و اجتماعی در سال های آخر زندگی اش است؛ به ویژه در راهپیمایی هایی که در اعتراض به حکومت پهلوی برگزارمی شد.
وی با اشاره به خاطرات برادر شهیدش اظهار می کند: پررنگ ترین خاطره من از آن ایام، به وقایع روز شهادت برادرم در 29 آبان 1357بازمی گردد؛ زمانی که 11 سال داشتم و در منطقه پنجشیر خیابان فرهنگ شهر ساری ساکن بودیم.
پزشکیار مرکز انتقال نفت گل پل در ادامه می گوید: ساعت 8 صبح من و برادرم برای بازی فوتبال به کوی پیوندی رفتیم و چون از قبل خبر داشتیم که تجمع اعتراضی برگزار می شود، بعد از بازی یک راست به میدان شهرداری،ابتدای خیابان فرهنگ رفتیم؛جمعیت زیادی آمده بودند و یادم هست ماموران نظامی و ساواک هم برای کنترل جمعیت و متفرق کردن آنها سوار بر اسب حاضر شده بودند تا هراس در دل مردم ایجاد کنند.
علامه در پاسخ به این پرسش که با آن سن و سال از حضور در چنین فضایی نمی ترسید، اظهار می کند: به طور حتم اگر تنها بودم، می ترسیدم، چون سربازان و ماموران ساواک با اسلحه و سرنیزه به تعداد زیاد حضور داشتند و صدای مسلح کردن تفنگ هایشان گوش فلک را کر کرده بود و نمی شد هراس نداشت؛ اما چیزی که به ما شجاعت و اعتمادبه نفس می داد، سیل جمعیت بود که یک صدا و متحد خواهان تغییر نظام شاهنشاهی و رسیدن به آزادی بودند.
این برادر شهید با هیجانی وصف ناشدنی ادامه می دهد: رفته رفته جمعیت بسیار زیاد شد و به علت یورش ماموران، مردم نیز به سمت خیابان فرهنگ فرار می کردند و در همین حال شعار می دادند «مرگ بر شاه، درود بر خمینی و... »
پزشکیار مرکز انتقال نفت گل پل با ثبت لحظه لحظه آن روزها در ذهن خود، روایت را این گونه ادامه می دهد: طولی نکشید که تظاهرکنندگان به اواسط خیابان رسیدند و عده زیادی از ترس تیراندازی ماموران وارد کوچه ما شدند. مادرم و بسیاری از زنان کوچه درهای خانه های خود را باز گذاشته بودند تا مردم بی پناه را پناه دهند. آنها به تظاهرکنندگان خسته آب می دادند، من و برادرم هم از بالای پشت بام با تیروکمان به سمت ماموران ساواک سنگ می انداختیم تا حواس ماموران را پرت و آنها را از کوچه دور کنیم.
علامه ادامه می دهد: در همان اثنا که من و برادرم با سنگ پرانی سعی در دور کردن ماموران داشتیم، یکی ازماموران از فاصله 50متری شروع به تیراندازی به سمت جمعیت داخل کوچه کرد؛ برادرم مرا به گوشهای پرتاب کرد و چند ثانیه بعد هم صدای مادر را شنیدم که با خطاب به من و برادرم فریاد می زد: «بیاید پایین، بیایید پایین....»
مهدی علامه لحظه شهادت برادرش محمود علامه را اینطور می کند: وقتی به محمود نگاه کردم، دیدم خون از بدنش فواره می زند، بی درنگ مادرم را صدا زدم، مادر بالا آمد و متوجه شد خون از گردنش با فشار خارج میشود.
پزشکیار مرکز انتقال نفت گل پل ادامه می دهد: صحنه بسیار فجیعی بود؛ گلوله اسلحه ژ-3 مستقیم به سرش اصابت کرده بود، برادرم جلوی چشمانم پر زد و شهید شد. با جیغ وداد و شیون خانواده، مردم وارد خانه ما شدند. با دیدن پیکر غرق به خون برادرم خشمشان بیشتر شد؛ پیکر شهید را روی دست گرفتند و به سمت مسجد مصطفیخان که آن روزها پایگاه اصلی اجتماعات ضدحکومتی بود، حرکت کردند و در تمام مسیر شعار می دادند «شهیدان زنده اند الله اکبر به خون غلتیده اند الله اکبر، مرگ بر شاه و...»
برادر کوچک شهید محمود علامه با بیان اینکه آن روز با شوک شهادت برادر گذشت، اظهار می کند: این تازه اول راه بود و با زدن نخستین جرقه های علنی انقلاب در شهرساری، مخالفت مردم با رژیم نیز آشکارتر شد.
علامه با اشاره به اینکه به جز برادرش شهید محمود علامه، سه شهروند دیگر در همان روز توسط عوامل رژیم پهلوی شهید شدند و یک نفر به مقام جانبازی رسید، می گوید: نام برادر14ساله ام به عنوان اولین شهید راه انقلاب در ساری جاودانه شد.
وی درباره زخمی شدن خود نیز می گوید: من هم در همان بالای پشت بام از ناحیه ران پا، گلوله خوردم و زخم سطحی برداشتم. علامه که امروز 55 سال دارد و به سن میانسالی رسیده است، ادامه می دهد: پس از شهادت برادرم، تا چند روز ساواک اجازه ورود مردم به خانه ما را نمی داد. آنها حتی اجازه ندادند برای نوجوان شهیدمان مراسم ختم برگزار یا حجله ای گذاشته شود.
به گفته پزشکیار مرکز انتقال نفت گل پل، شرایط بسیار سختی بود و مادرم خیلی صبوری کرد؛ اما دیری نپایید که غم از دست دادن فرزند کمرنگ تر شد چون شهادت برادرم، محمود آغازی شد برای تظاهرات روزهای دیگر مردم این شهر و ادامه آن با ملحق شدن به جریان سیل خشم ملت مسلمان ایران پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران را رقم زد. وی از نوجوانی همراه با برادرش «محمود» که سه سال بزرگتر از او بود، در فعالیت های ورزشی، فرهنگی و اجتماعی حضور داشته است.
سرمربی تیم واترپلو نفت امیدیه:
سرمربی تیم واترپلو نفت امیدیه اعتقاد دارد، تیمش یکی از بخت های کسب عنوان در سی و یکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور است. رضا جعفری، مربی جوان و باانگیزه تیم واترپلو نفت امیدیه می گوید: شرایط تیمش خوب است؛ اما شرایط جدید کرونا، باعث نگرانی او شده که نکند بازهم شاهد تعطیلی مسابقات شود. سرمربی تیم واترپلو نفت امیدیه می گوید که بعدازاینکه از مرحله اول صعود کردند، می خواهند در مرحله نهایی جزو 4 تیم پایانی باشند تا بتوانند مانند سال های گذشته بازهم روی سکو بروند و یک مقام درخور شأن باشگاه نفت امیدیه کسب کنند. جعفری قول قهرمانی نمی دهد؛ اما می گوید او و شاگردانش تمام توان خود را به کار می گیرند تا دست پر مسابقات را ترک کنند. با رضا جعفری، سرمربی تیم واترپلو نفت امیدیه گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
خدا را شکر بعد از پایان مرحله نخست، تمرین های خوبی داشتیم و در این مدت به آمادگی بالایی رسیدیم. تیم ها در این مرحله شناخت کافی از هم دارند و همین کار را سخت تر می کند. امیدوارم بتوانیم با صعود از این مرحله به مرحله پایانی و نیمه نهایی راه پیدا کنیم.
متأسفانه از این بابت شرایط خوبی را مشاهده نمی کنم. امیدوارم وضعیت به وجود آمده در خصوص اُمیکرون باعث تعطیلی مجدد استخرهای خوزستان و کل کشور نشود؛ چون در این صورت دوباره شرایط تمرینی مان صفر می شود و مسابقات موقتا تعطیل خواهد شد و قطعاً برای دور بعد لیگ برتر به مشکل برمی خوریم؛ البته این موضوع برای تمام تیم ها وجود دارد.
در این مورد باید یک فلش بک به گذشته بزنم. در فاصله بین دور اول و دوم سی و یکمین دوره لیگ برتر واترپلو کشور سعی کردیم اردوی تدارکاتی مناسبی برای تیم تدارک ببینیم و آن را به مسابقات متصل کنیم که خدا را شکر در بازی اولمان از دور دوم نشان دادیم که فاصله ما با تیم های مدعی بسیار کم شده است. شاگردانم بازی خوبی برابر دانشگاه آزاد داشتند؛ اما متأسفانه دردقایق پایانی بازی، کمی خوب نبودیم و درنهایت با اختلاف دو گل بازی را به حرف خود واگذار کردیم. ما در این دیدار مستحق باخت نبودیم. شاگردانم برابر تیم دانشگاه آزاد تا تایم سوم، بسیار خوب و کم اشتباه ظاهر شدند و تقریبا هم می توان گفت که تا دو دقیقه مانده به انتهای تایم سوم، دو گل از حریف جلوتر بودیم؛ اما آنها با توجه به مهره ها و تجربه بالاتر خود توانستند با فشار آوردن به تیم ما فاصله ایجادشده را جبران کرده و درنهایت برنده این دیدار باشند.
چراکه نه، تیم من پتانسیل خوبی دارد. همین که توانستیم فاصله خود را نسبت به مرحله اول لیگ برتر، کمتر کنیم و در مقابل نیز تیم دانشگاه آزاد نتوانست با تمرکز و براحتی جلوی ما بازی کند و متعاقبا مجبور شدند با فشار و تلاش بیشتر جلوی ما ظاهر شوند، برگ برنده بزرگی برای ماست که امیدوارم بتوانیم در دوره های بعدی از آن استفاده کنیم؛ البته با توجه به شرایطی که در جدول داریم، قطعاً باید به فکر مسابقات نیمه نهایی باشیم و برنامه ریزی خاص خودمان را برای آن تدارک ببینیم. ما می خواهیم حتماً در مرحله بعد حاضر باشیم و درنهایت روی سکو برویم.
ببینید شرایط امسال با سال های گذشته خیلی فرق می کند. بزرگ ترین مشکل ما کروناست. کرونا باعث تعطیلی استخرها می شود و وقتی شما استخر نداشته باشید، نمی توانید تمرین کنید. درواقع اگر آب را از ما بگیرند ما فلج می شویم، از سوی دیگر ما نسبت به سال های گذشته محدودیت های بیشتری داریم و همین باعث شده که با بازیکن جوان تر و جویای نام به مسابقات بیاییم. اما با توجه به شرایط موجود تمام هدف ما این است که بتوانیم مقام درخورشأن بازیکنان و باشگاه کسب کنیم. قول قهرمانی نمی دهم و از تیم من هم برخلاف سال های گذشته انتظار زیادی نمی رود. اما تمام تلاش خودمان را می کنیم تا با صعود به مرحله نیمه نهایی روی سکو برویم و یکی از مقام های سه گانه اول تا سوم را کسب کنیم.
از تمامی عزیزان و پیشکسوتان واترپلو در نفت و خوزستان که به دلیل زیاد بودن نفرات ترجیح می دهم اسمی از کسی نیاورم ، تشکر می کنم. واقعاً در این مدت با برقراری ارتباط با من و همکارانم از ما حمایت کردند و به قولی به ما دلگرمی دادند. امیدوارم بتوانیم با کسب یک مقام خوب جوابگوی محبت ها و حمایت های دوستان در باشگاه نفت امیدیه و خوزستان باشیم.
مرحله دوم سی و یکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران در استخر ۹ دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی تهران شروع شد که تیم واترپلو نفت امیدیه با یک پیروزی و یک شکست، کار خود را در این مرحله آغاز کرد. شاگردان رضا جعفری در تیم واترپلو نفت امیدیه در نخستین دیدار خود در مرحله دوم، ابتدا به مصاف تیم دانشگاه آزاد تهران رفتند که در یک بازی برابر و پایاپای با نتیجه 15 بر13 بازی را به حریف واگذار کردند. تیم واترپلو نفت امیدیه در دومین دیدار خود از مرحله دوم لیگ برتر واترپلو کشور موفق شد به برتری برسد.
تیم نفت امیدیه دوشنبه (۱۸ بهمن ماه) در دومین دیدار خود از مرحله دوم لیگ برتر واترپلو کشور به میزبانی استخر ۹ دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی تهران برابر رعد پدافند هوایی به آب زد که موفق شد این تیم را با نتیجه ۱۰بر ۸ شکست دهد تا به نخستین پیروزی خود در مرحله دوم دست پیدا کند. تیم واترپلو نفت امیدیه، یکی از شانس های قهرمانی این دوره از مسابقات است.
فرزند همکار نفتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس، در مسابقات بین المللی کاراته مقام سوم را کسب کرد.مستانه دارابي تهرانی، فرزند شهرام دارابی تهرانی از همکاران شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه خلیج فارس، موفق به کسب مقام سوم مسابقات بین المللی كاراته شد. مسؤول ورزش منطقه خلیج فارس در این خصوص گفت: هفدهمین دوره مسابقات بین المللی کاراته جام ایران زمین به میزبانی تهران برگزار شد. در این دوره از مسابقات، این فرزند نفتی در رشته کومیته رده سنی بزرگسال، توانست به مقام سومی این دوره از مسابقات دست یابد.این مسابقات از قدیمی ترین تورنمنت های ايران به شمار می رود که امسال به میزبانی تهران برگزار شد و مستانه دارابی تهرانی با وجود آسیب دیدگی از ناحيه بيني، توانست مقام سومي اين مسابقات را در قسمت كوميته(مبارزه) به خود اختصاص دهد.
تورنمنت گلف پس از ۳ سال وقفه در مسجدسلیمان برگزار شد که با قهرمانی تیم ملی حفاری اهواز همراه بود. مسابقات یادواره مرحوم شهباز حسین پور باهدف ادای احترام به پیشکسوتان و گلف بازان کشور و ترویج فرهنگ جوانمردی و اخلاق در ورزش از ۱۲ تا ۱۵ بهمن به میزبانی هیات گلف مسجدسلیمان برگزار شد. این رقابت ها که با حضور ورزشکاران و تیم هایی از سراسر کشور برگزار شد، با قهرمانی تیم ملی حفاری اهواز و نایب قهرمانی تیم نفت مسجدسلیمان همراه بود. تیم گلف ملی حفاری در مسابقات لیگ برتر هم صدرنشین است و نفت مسجدسلیمان بعد از این تیم در رده دوم قرار دارد. رئیس فدراسیون گلف و سرپرست اداره کل ورزش و جوانان خوزستان نیز در مراسم اختتامیه این دوره از رقابت ها حضور داشتند.
تیم نفت مسجدسلیمان بر سکوی قهرمانی مسابقات وزنه برداری زیر 20 سال خوزستان ایستاد.
مسابقات فینال وزنه برداری باشگاه های استان خوزستان رده سنی زیر ۲۰ سال با حضور ۴۵ وزنه بردار در قالب ۵ تیم در تاریخ ۱۵ بهمن امسال، به مناسبت ایام مبارک دهه فجر و پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و همچنین اولین یادواره شادروان منگشتی امیریان در سالن شهدای وزنه برداری خوزستان برگزار شد که در پایان این مسابقات، تیم نفت مسجد سلیمان توانست مقام اول را کسب کند .
این دوره از مسابقات به صورت دو هفته (رفت و برگشت) اجرا شد و دیگر نماینده مناطق نفت خیز جنوب، یعنی نفت امیدیه نیز بر سکوی سوم ایستاد. نفت مسجدسلیمان، ملی حفاری ایران و نفت امیدیه به این ترتیب مقام های اول تا سوم را کسب کردند.
رقابت های فوتبال باشگاهی در ایران، در تمامی رده ها از لیگ برتر گرفته تا لیگ دسته سوم، به نیم فصل خود رسیده است. تیم های نفتی حاضر در این رقابت ها مثل سال های گذشته، انتظارات را برآورده نکردند و باید گفت که بسیار پر نوسان ظاهر شدند. یک روز، خوب بودند و یک روز بد و همین نوسان باعث شد در نهایت در بهترین حالت در میانه های جدول قرار بگیرند. دو تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان، نمایندگان نفت در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران هستند. تیم فوتبال پارس جنوبی جم هم در لیگ دسته یک، دیگر تیم نفتی است که در فوتبال ایران حضور دارد. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران در لیگ دسته دوم ایران نماینده نفت است. در لیگ دسته سوم هم تیم نفت امیدیه حضور دارد که مرحله سوم و نهایی آن چند روز دیگر شروع می شود. تیم فوتبال نفت امیدیه چون از دسته دوم به دسته سوم سقوط کرده، از حضور در 2 مرحله ابتدایی معاف بود و برای همین فقط در مرحله آخر حاضر خواهد شد تا بتواند دوباره شانس حضور خود در لیگ دسته دوم را آزمایش کند.
از تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که بگذریم، باید بگوییم که سایر تیم های نفتی در ابتدای فصل شروع ضعیفی داشتند؛ اما رفته رفته به خود آمدند و با کسب چند پیروزی و نتیجه خوب، خودشان را به میانه های جدول رساندند؛ ولی اوضاع در نفت مسجدسلیمان فرق می کرد؛ چون این تیم شروع نسبتاً خوبی داشت؛ اما رفته رفته با کسب نتایج دور از انتظار به انتهای جدول رسید تا خطر سقوط را حس کند و همین موضوع باعث شد که مدیرعامل و سرمربی خود را عوض کنند. حال به بررسی اجمالی تیم های فوتبال نفتی در پایان نیم فصل نخست در لیگ های مختلف می پردازیم .
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، فصل را با 3 شکست پیاپی شروع کرد تا در قعر جدول قرار بگیرد؛ البته نفتی ها سرمربی نامی خود را در 3 بازی اول به همراه نداشتند. علیرضا منصوریان، سرمربی صنعت نفت آبادان که سابقه حضور در نفت تهران را هم دارد، به دلیل کرونا در 3 بازی اول کنار تیمش حاضر نبود؛ اما به محض بازگشت روی نیمکت که همراه با هفته چهارم لیگ برتر بود، این تیم به نخستین پیروزی خود رسید.
صنعت نفت رفته رفته به یک تیم خوب تبدیل شد و با کسب نتایج قابل توجه، توانست خودش را از ته جدول جدا کند و درنهایت در پایان نیم فصل نخست لیگ برتر، درست در میانه جدول و در مکان هشتم قرار بگیرد. شاگردان علیرضا منصوریان در نفت آبادان 6 پیروزی ، 4 تساوی و 6 شکست را در کارنامه خود ثبت کردند تا 22 امتیازی شوند. نفتی ها خیلی امیدوارند با ادامه روند رو به رشد خود در نیم فصل دوم، به رتبه های بهتر دست پیدا کنند.
تیم نفت مسجدسلیمان، دیرتر از سایر تیم ها سرمربی خود را انتخاب و دیرتر از بقیه تیم ها اقدام به جذب بازیکن کرد. بلاتکلیفی تیم باعث شده بود سرمربی و خیلی از بازیکنان تأثیرگذار تیم، قبل از شروع فصل جدا شوند. در ادامه، همین موضوع، کار را برای سرمربی جدید سخت کرد.
چند روز مانده به شروع رقابت های لیگ برتر، مدیران باشگاه، فراز کمالوند را به عنوان سرمربی انتخاب کردند. کمالوند سابقه کار در صنعت نفت آبادان و پارس جنوبی جم را در کارنامه خود داشت و با جو تیم های نفتی بخوبی آشنا بود و با این شناخت، راهی نفت مسجدسلیمان شد؛ اما در نفت مسجدسلیمان نیز همان کاری را کرد که در نفت آبادان و پارس جنوبی کرده بود، یعنی مانند آن دو باشگاه، کار را در میانه راه رها کرد! کمالوند با تیم نصفه و نیمه کار خود را شروع کرد و در طول 15 بازی، با نتایج سینوسی وار در پایان نیم فصل، در جایگاه پانزدهم قرار گرفت. او در چند هفته اول عقیده داشت که چون تیمش بازی تدارکاتی نداشته، خوب نتیجه نمی گیرد و این بازی ها حکم تدارکاتی دارد. برای همین وعده روزهای خوب را می داد و می گفت که نفت مسجدسلیمان روزهای خوبی خواهد داشت و حتی با جدیت اعلام کرد که تیم من را در نیم فصل دوم ارزیابی کنید! اما با تمام وعده ووعیدها، از نفت مسجدسلیمان جدا شد تا ارزیابی تیم با سرمربی دیگری صورت بگیرد؛ البته این تنها مشکل نفت مسجدسلیمان در عدم نتیجه گیری در نیم فصل پرفرازونشیب نبود؛ چراکه مدیریت باشگاه هم مدام در حال تغییر و تحول بود. در نیم فصل اول، باشگاه نفت مسجدسلیمان 3 مدیر را بالای سرخود دید. ابتدا با نظری فصل را شروع کرد، سپس با رفتن او، ابوذر شجاعی به عنوان سرپرست مدیرعاملی کار را ادامه داد و حالا هم هدایت الله یزدی، به عنوان سومین مدیرعامل، کار خود را در نفت مسجدسلیمان شروع کرده است. با آمدن یزدی، محمود فکری هم جانشین کمالوند شده تا او مانند فصل گذشته بتواند تیم را در لیگ برتر نگه دارد. فکری، سابقه صعود از لیگ دسته یک با نفت مسجدسلیمان به لیگ برتر را دارد. برای همین او مربی محبوبی در مسجدسلیمان است و انتظار می رود با درایتی که دارد، نفت را از سقوط نجات دهد.
تیم فوتبال پارس جنوبی که دو سال است به لیگ دسته یک سقوط کرده، امیدوار است امسال بتواند دوباره به لیگ برتر برگردد؛ اما کار سختی برای رقابت با سایر مدعیان دارد.
تیم متحول شده پارس جنوبی با سرمربی و مدیرعامل جدید، شروع خوبی در ابتدای فصل نداشت؛ اما رفته رفته این تیم نفتی موفق شد به خودش بیاید و از نیمه های راه، حریفان را یکی پس از دیگری در دیدارهای پی درپی شکست دهد تا خود را از انتهای جدول جدا کرده و تا رتبه هفتم بالا بکشد. این تیم بااینکه در میانه جدول قرار دارد؛ اما با توجه به فاصله کم با مدعیان صدرنشین و نیز فاصله کم تیم ها امیدوار است که با ادامه روند رو به رشد خود، در پایان نیم فصل دوم در جمع دوتیم صعودکننده باشد تا بازهم به لیگ برتر برگردد. ایمان رزاقی راد، سرمربی جوان پارس جنوبی به شاگردانش اعتماد ویژه ای دارد و می خواهد شگفتی ساز لیگ دسته اول باشد.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که در پایان فصل گذشته به لیگ دسته سوم سقوط کرده بود، با خرید امتیاز تیم نفتی ملی حفاری اهواز که دیگر قصد تیم داری در فوتبال را نداشت، در لیگ دسته دوم باقی ماند. تیم فوتبال نفت و گاز گچساران هم با تغییرات زیادی مواجه بود. از تغییر مدیران تا سرمربی تیم، باعث شد این تیم روزهای بهتری را تجربه کند؛ هرچند پرنوسان بودند.
نفت و گاز گچساران با عزیز فریسات، فصل را شروع کرد که باید بگوییم نتایج این تیم خوب نبود و در جمع تیم های ته جدول قرار داشت؛ اما رفته رفته این تیم به خودش آمد تا جایی که در یک برهه به رتبه سوم رسید؛ اما همان طور که گفتیم، نتایج سینوسی وار این تیم باعث شد نتوانند جایگاه خود را حفظ کنند و در نهایت بعد از 13 بازی در نیم فصل نخست در جایگاه هشتم قرار گرفتند. نفت و گاز گچساران با توجه به شرایط جدول و نزدیک بودن تیم ها به هم، این شانس را دارد که با 2 پیروزی و استمرار آن، خیلی زود به جمع صدرنشینان برسد و شانس خود را برای صعود به لیگ دسته اول امتحان کند. این تیم امیدوار است که در نیم فصل دوم بتواند نتایج بهتری بگیرد، برای همین به آینده خیلی امیدوار هستند.
گروهی از کوهنوردان شركت ملي نفت و ستاد مرکزی وزارت نفت، نهم بهمن ماه، با حضور در روستاي ورديج موفق شدند به قله واریش با ارتفاع 2280 متري از سطح دريا واقع در رشته کوه البرز مرکزی صعود کنند. 8 نفر از همکاران کوهنورد شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارت نفت به سمت روستاي ورديج حرکت کردند و بعد از رسيدن به روستا و سپس 4ساعت کوهپیمایی در هوایی صاف و تميز و درعین حال بسيار سرد و توام با باد شديد، موفق شدند به قله صعود کنند.
همکارانی که در این صعود حضور داشتند، عبارتند از:
فريدون ابوقداره، تورج ايرجي، مهدي محمدزاده، رضا قاسمي، سيدمصطفي احمدي نسب، الله يار الياسي، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده (سرپرست گروه).
کارمند مناطق نفت خیز جنوب، عنوان مربی برتر فدراسیون کاراته را کسب کرد. مراسم تقدیر از مربیان برتر کاراته ایران در سالن همایش های بین المللی هتل المپیک تهران با حضور مسؤولان فدراسیون کاراته برگزار شد. در مراسم تقدیر از مربیان برتر کاراته ایران در سال ۱۴۰۰ که با حضور مسؤولان فدراسیون کاراته در سالن همایش های بین المللی هتل المپیک تهران برگزار شد، آرام فدایی از همکاران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به عنوان مربیان برتر و سازنده کشور مورد تجلیل قرار گرفت.
شاگردان این مربی در سال های گذشته، عناوین متعددی در سطح کشور و مسابقات بین المللی کسب کرده اند.
علیرضا بابادی وند، تنیسور خوش تکنیک و جوان مناطق نفت خیز جنوب-اهواز دوباره در مسابقات تنیس روی میز خوزستان کولاک کرد.
دور دوم مسابقات تنیس روی میز تور جوانان خوزستان با شرکت ۳۷ بازیکن از شهرهای اهواز، ماهشهر، آبادان، دزفول، اندیمشک و رامهرمز در سالن ۱۷ شهریور آبادان برگزار شد که با قهرمانی علیرضا بابادی وند از اهواز به پایان رسید. سیدمهدی پورمحمد از آبادان دوم، ارشیا عنایت زاده از آبادان و دانیال ابراهیمی از اهواز به طور مشترک سوم شدند.
علیرضا بابادی وند از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که چندی پیش هم در دور نخست، قهرمان شده بود. این تنیسور جوان باشگاه مناطق نفت خیز جنوب، تاکنون عناوین متعددی در سطح استان و کشور به دست آورده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات