مصوبه افزایش سرمایه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ابلاغ شد
کاهش آمار حوادث صنعت نفت در سال ۱۴۰۰
زنگ عدالت در ورزش نفت نواخته شد
از آبرسانی به روستاها تا کمک به درمان بیماران کرونایی
گزینه همکاری بانکها روی میز پتروشیمی ها
قطب گازی ایران همچنان در مسیر توسعه
بهترین واکسن در دسترس ترین واکسن
ورود فعال صنعت نفت به حوزه غشاها
فناوری هوشمند به کمک ازدیاد برداشت میآید
بازنشستگی فقط در 60 سالگی نیست
آتش سوزی مخزن اتمسفریك ناشی از اثرات دومینویی حریق
دیپلماسی آمریکایی برای جبران قطع گاز روسیه بیثمر است
انحصارشکنی ایران در ساخت متههای دندانهای
آغاز بهرهبرداری از مخزن راهبردی 2001C
با امضای معاون اول رئیس جمهوری
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری مصوبه مربوط به افزایش سرمایه شرکت ملی صنایع پتروشیمی را ابلاغ کرد.
هیئت وزیران در اجرای احکام مندرج در ماده (۴) و بند (م) ماده (۱۶) اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با پیشنهاد وزارت نفت مبنی بر افزایش سرمایه این شرکت موافقت کرد.
بر این اساس، سرمایه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از مبلغ ۵ هزار میلیارد ریال به مبلغ ۶۷.۵۰۰ میلیارد ریال منقسم به ۶.۷۵۰ میلیون سهم ۱۰ هزار ریالی افزایش می یابد.
وزارت نفت مکلف است ظرف حداکثر دو ماه از تاریخ ابلاغ این مصوبه، نسبت به تهیه اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در چارچوب مقررات اقدام و لایحه مربوط را برای تصویب به هیئت وزیران ارائه کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) به زودی برگزار می شود و جمهوری اسلامی ایران هم بی شک در سطحی بالا شرکت خواهد کرد.
سعید خطیب زاده درباره روند و پیشرفت مذاکرات هسته ای در وین گفت: بن بستی در وین نیست، مذاکرات همانند گذشته برگزار می شود و رفت و برگشت ها میان هیئت ها در حال انجام است.
وی با بیان اینکه گفت وگوها وقتی به روزهایی می رسد که باید در مورد مسائل جدی صحبت شود، سخت می شود، افزود: توافق در وین منتظر تصمیم های سیاسی طرف مقابل است.
تهران تصمیم های سیاسی خود را سال ها پیش گرفته و در برجام باقی مانده است.
ما منتظر این هستیم که پاسخ ابتکار و پیشنهادهای ایران را دریافت کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر رئیس جمهوری به قطر اظهار کرد: نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز به زودی برگزار می شود و ما هم بدون شک در سطحی بالا شرکت خواهیم کرد. درباره این سفر پیشنهاد می کنم از دفتر ریاست جمهوری پیگیری شود.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توئیتر رکوردشکنی صادرات نفت ایران را نشانه ای از شکست فشار حداکثری عنوان کرد و نوشت: سیاست خارجی نتیجه گرا، بدون امید بستن به وین و نیویورک، تحریم را ناکارآمد و خنثی کرده است.
علی بهادری جهرمی با بازتوئیت خبر یک رسانه غربی درباره افزایش صادرات نفت ایران، در حساب کاربری خود نوشت: اذعان رسانه های غربی به رکوردشکنی صادرات نفت ایران در سه سال اخیر، نشانه دیگری از شکست فشار حداکثری علیه ملت ایران است.
وی افزود: سیاست خارجی نتیجه گرا، بدون امید بستن به وین و نیویورک، تحریم را ناکارآمد و خنثی کرده است.
سخنگوی دولت اظهار کرد: ملت ایران پیروز این نبرد است.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در دیدار با اعضای هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران بر تشکیل چند کارگروه برای برطرف کردن مشکلات اعضای دانش بنیان انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت تأکید کرد.
نشست اعضای هیئت مدیره انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران با سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری به همراه تعدادی از معاونان وی در دبیرخانه این انجمن برگزار شد.
در این نشست با در نظر گرفتن این نکته که تعداد زیادی از اعضای انجمن (حدود ۲۰۰ عضو) دانش بنیان هستند و اکثریت اعضا فعالیت های دانش محور را دنبال می کنند، براساس دیدگاه های دریافتی از اعضا مواردی همچون مشکلات تأمین نقدینگی، دریافت ضمانت نامه از صندوق ها، اعتبار ضمانت نامه ها نزد حوزه کارفرمایی، ابهام زدایی از تعریف ساخت بار اول، ارزش گذاری بر مالکیت فکری و دانش شرکت ، همچنین ارزیابی شرکت های عضو توسط گروه کارگزاری تشکیل شده، از سوی انجمن بحث و بررسی شد.
در پایان این نشست به دستور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری مقرر شد موارد و مشکلات مطرح شده در قالب چند کارگروه پیگیری و عملیاتی شود.
دبیرکل سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در پیامی به وزیر نفت سالروز پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک گفت و تأکید کرد: ایران همچنان به نقش خود به عنوان یک متحد قدرتمند ادامه می دهد و تجربه ها و رهنمودهای صحیح را برای گفت وگوهای ما به ارمغان می آورد.
متن پیام محمد سانوسی بارکیندو به جواد اوجی به شرح زیر است:
«به نمایندگی از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، سبب افتخار و سربلندی اینجانب است که به مناسبت چهل وسومین سالگرد انقلاب اسلامی ایران که ۲۲ بهمن یا ۱۱ فوریه جشن گرفته می شود، بهترین آرزوهای خود را به جنابعالی، دولت و ملت بزرگ جمهوری اسلامی ایران تقدیم کنم. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای بنیان گذار اوپک، همچنان از طریق راهنمایی های هوشمندانه و تجربیات دقیق خود به نقش آفرینی کلیدی در سازمان ادامه می دهد. برخی از بهترین استعدادها و شناخته شده ترین کارشناسانی که طی بیش از ۶۰ سال گذشته، تاریخ اوپک و در سطح وسیع تر تاریخ صنعت نفت را شکل داده اند، برآمده از کشور شما هستند. از زمان تأسیس سازمان با اعتبار ما، جمهوری اسلامی ایران مصمم به ارتقای گفت وگو و همکاری از جمله از طریق بیانیه همکاری (DoC)، به عنوان یک دستاورد واقعاً برجسته از سوی کشورهای عضو اوپک و متحدان بوده است. جمهوری اسلامی ایران همچنان به نقش خود به عنوان یک متحد قدرتمند ادامه می دهد و تجربه ها و رهنمودهای صحیح را برای گفت وگوهای ما به ارمغان می آورد. ما مشتاقانه در انتظار یک سال کار گروهی متعهدانه دیگر مبتنی بر تلاش متقابل خود برای حفظ تعادل بازار و به نوبه خود، حمایت از جهان برای نجات از همه گیری کرونا هستیم. دانشجویان و کارمندان متعهد صنعت نفت و گاز در کشور شما، منشأ پیشرفت های فناورانه چشمگیری شده اند و همچنان الهام بخش هستند. شما در رویارویی با شرایط سخت همچنان از خود استقامت و پایداری نشان داده اید. اینجانب اطمینان دارم که با همدیگر، بر اساس ارزش های مشترکمان، به سوی عصری از رشد و شکوفایی پیش می رویم؛ عصری که هم برای تولیدکنندگان و هم برای مصرف کنندگان مفید خواهد بود. اجازه دهید در پایان به مناسبت گرامیداشت این روز خاص به دولت و ملت بزرگ جمهوری اسلامی ایران تبریک بگویم. برای شما آرزوی موفقیت و سربلندی در سال پیش رو را دارم.»
بانک های اروپایی با وجود هشدار آژانس بین المللی انرژی میلیاردها دلار بودجه برای افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز تخصیص می دهند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، مؤسسه سرمایه گذاری غیرانتفاعی «شیراکشن» (ShareAction) نشان داد بانک های اروپایی میلیاردها دلار بودجه برای توسعه ظرفیت تولید نفت خام و گاز طبیعی اختصاص می دهند و این روند خلاف رویه و دستورعمل های آژانس بین المللی انرژی در قبال سرمایه گذاری در تأسیسات جدید برای مقابله با مسئله گرمایش جهانی است. در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۱ میلادی، ۲۵ بانک پیشرو در اتحادیه اروپا در مجموع ۵۵ میلیارد دلار اعتبار به شرکت های انرژی برای فعالیت های توسعه ای در زمینه ایجاد ظرفیت های تازه تولید نفت خام و گاز طبیعی تخصیص داده اند. اگرچه این رقم نسبت به ارقام ۱۰۶ میلیارد دلار وام در سال ۲۰۲۰ میلادی و ۸۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته است، اما به ترتیب از وام های ۴۹ میلیارد دلاری و ۵۰ میلیارد دلاری در سال های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ بالاتر است. آژانس بین المللی انرژی در ماه مه سال گذشته میلادی در گزارشی اعلام کرده بود که برای کمک به کاهش ۱.۵ درجه سانتی گرادی گرمایش نباید در طرح های توسعه ای نفت و گاز سرمایه گذاری شود.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس:
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی گفت: مصوبه های این کمیسیون دقیق، شفاف و قابل دفاع و مقدار تغییرات در بودجه ارسالی دولت محدود و بسیار ناچیز است.
حمیدرضا حاجی بابایی به کار فشرده اعضای کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی برای بررسی بودجه سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت: دولت موفق نشد تأییدیه برداشت ۲۰ درصدی از صندوق توسعه ملی را دریافت کند. این موضوع به این معناست که ۱۳۷ هزار میلیارد تومان منابع دولت در بودجه کاهش یافت، این در حالی است که دولت برای این منبع مصارفی تعریف کرده بود.
وی افزود: ما منتظر بودیم دولت با نامه ای ۱۳۷ هزار میلیارد تومان مذکور را از طریق معرفی منابعی تأمین کند، یا این رقم را از مصارف بکاهد، در حالی که این اتفاق نیفتاد، هرچند در نشستی در این باره جمع بندی داشتیم، اما لازمه آن این بود که دولت آن را به مجلس ابلاغ می کرد. رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس تصریح کرد: با وجود سختی ها بررسی لایحه بودجه را در شرایطی به اتمام رساندیم که در سال آینده تراز عملیاتی بودجه کسری نخواهد داشت و میزان تغییرات محدود و بسیار ناچیز است، اما سرانجام رضایتمندی عمومی از مصوبه های تلفیق حاصل شده است.
حاجی بابایی با بیان اینکه تبصره ۱۴ بودجه جزئی از موضوع نفت است، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۱ جدولی پیوست تبصره یک خواهد شد که در آن میزان درآمد نفتی، هزینه ها و اقدام هایی که انجام می شود از جمله یارانه سوخت و... شفاف و مشخص خواهد بود. وی گفت: ما در حال تدوین جدولی هستیم که در آن براساس آمار و ارقام دیوان محاسبات، مرکز پژوهش ها و... میزان فروش داخلی نفت، میزان فروش خارجی نفت، پتروشیمی ها و... درج خواهد شد که رقم آن به نرخ آزاد خواهد بود، به این معنا که در این جدول مشخص خواهد شد که قیمت نفت آزاد چقدر خواهد شد، سپس تعیین خواهد شد که درآمد آن، هزینه ها و... چقدر خواهد بود.
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس ادامه داد: در پایان این جدول درج خواهد شد که هرگونه اقدام خارج از این جدول، جرم به شمار می آید، یعنی اگر فردی اقدامی انجام می دهد، باید آن را وارد جدول کند. نامه ای نیز به وزیر نفت در این باره داده شد که اطلاعات مربوطه را به ما ارائه دهد.
حاجی بابایی افزود: اگر این موضوع به درستی اجرایی شود، به کلی موضوع بودجه ریزی متحول خواهد شد. هم اکنون همه امید کمیسیون تلفیق لایحه بودجه و دولت تبصره ۱۴ بودجه است، این در حالی است که این تبصره چهار سال پیش وجود نداشت و ما در برنامه ششم توسعه آن را مصوب کردیم. این صحبت ها به این معنا نیست که در وزارت نفت فردی به دنبال سوءاستفاده است، منظور این است که حساب ها در این حوزه باید شفاف و دقیق شود.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه با توجه به وعده دولت سیزدهم درباره ساخت ۴ میلیون واحد مسکن، چه منابعی در لایحه بودجه سال آینده برای تحقق این امر پیش بینی شده است، اظهار کرد: اعتباراتی همانند ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل تبصره ۱۶، حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات، ۴۰ هزار میلیارد تومان از طریق تهاتر نفتی و... برای این موضوع پیش بینی شده است.
مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت با تبیین مهم ترین اقدام های این مدیریت اعلام کرد: آمار حوادث صنعت نفت در سال ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه پارسال، روندی کاهشی داشته است.
وی با بیان این خبر که پروژه ای با عنوان سامانه نرم افزاری جامع ارزیابی عملکرد اچ اس ای و پدافند غیرعامل به منظور پایش مستمر شاخص های ابلاغی از طریق محاسبات نظام مند و تحلیل های آماری تعریف شده و در مراحل پایانی است، بیان کرد: با ایجاد این سامانه زمینه های لازم برای دسترسی شرکت های اصلی و فرعی تابع، ثبت اطلاعات مربوط به شاخص های عملکردی در پنج حیطه تخصصی اچ اس ای و پدافند غیرعامل در شرکت های یادشده از سال ۱۴۰۱ فراهم خواهد بود.
بهروز قمری نژاد، معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه آزادسازی حریم دریا در مجتمع محمودآباد به طور کامل انجام شده و هم اکنون مردم براحتی می توانند تردد کنند، تأکید کرد: شرکت ملی نفت تابع دستور رئیس جمهوری است.
سامانه ثبت نام طرح نظام/ امریه صنعت نفت از ابتدای اسفندماه دوباره فعال می شود.
براساس اعلام اداره کل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت، بر اساس هماهنگی های انجام شده از سوی معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با ستاد کل نیروهای مسلح، سهمیه نیروهای وظیفه طرح نظام/ امریه در صنعت نفت دوباره برقرار و سامانه مربوطه به آدرس www.pmhr.mop.ir از ابتدای اسفندماه امسال دوباره فعال می شود.
براساس تصمیم های متخذه از سوی ستاد کل نیروهای مسلح، امکان پذیرش در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و بالاتر برای رشته های مهندسی، زمین شناسی، ژئوفیزیک، مهندسی ایمنی/ ایمنی صنعتی، مهندسی برق گرایش کنترل/ ابزار دقیق، مهندسی سیستم های انرژی و حقوق گرایش نفت و گاز فراهم است و دیگر رشته های مورد نیاز صنعت نفت (مندرج در سامانه) تنها در مقاطع کارشناسی ارشد و بالاتر پذیرش می شود.
بیمه تکمیلی درمان، عمر و حادثه گروهی کارکنان قراردادی مدت موقت و مدت معین صنعت نفت، به منظور رفاه حال همکاران و وقفه نیفتادن در بهره مندی از خدمات، تمدید می شود.
به گزارش معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، با پیگیری های معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، بیمه تکمیلی همکاران یادشده تا تکمیل فرایند امضای قرارداد با شرکت بیمه جدید، به مدت دو ماه (با شرکت بیمه کنونی) تمدید می شود.
با تدابیر اندیشیده شده، این همکاران هیچ گونه نگرانی درباره پرداخت هزینه های درمانی خود (پس از پایان قرارداد شرکت بیمه کنونی) نداشته باشند.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: اجرای طرح توسعه میدان گازی توس و فاز ۲ ذخیره سازی شوریجه، تضمین کننده تولید پایدار گاز برای مصارف خانگی و صنعتی استان های شرقی و شمالی کشور است. رامین حاتمی در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در نیمه نخست سال ۱۴۰۱، با اشاره به تولید تجمعی ۱۴ میلیارد و ۶۳ میلیون مترمکعب گاز از ابتدای امسال تاکنون و حداکثر تولید روزانه ۶۴ میلیون مترمکعب و تحقق تولید تکلیفی، بر نقش راهبردی این شرکت در تأمین گاز ۶ استان شمالی و شرقی کشور تأکید و اظهار کرد: تا پایان مهرماه یک میلیارد و ۶۶۴ میلیون مترمکعب گاز در مخزن شوریجه D تزریق و تاکنون بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب بازتولید شده است. وی درباره تداوم تولید و توسعه میدان های جدید گازی در حوزه عملیاتی شمال شرق کشور تصریح کرد: از جمله اهداف مهم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، افزایش توان تولید گاز است که در همین باره توسعه میدان توس به عنوان یک منبع مطمئن در تولید و تأمین پایدار گاز در شرق کشور، در زمره مهم ترین اولویت های این شرکت است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران همچنین اجرای فاز ۲ ذخیره سازی گاز در میدان شوریجه را به منظور افزایش ذخیره سازی گاز تا ۲۰ میلیون مترمکعب در روز و بازتولید روزانه تا سقف ۴۰ میلیون مترمکعب را بسیار حائز اهمیت دانست.
حاتمی به طرح توسعه میدان گازی توس اشاره کرد و یادآور شد: میدان گازی توس در ۳۵ کیلومتری میدان گازی خانگیران قرار دارد که وجود گاز در این میدان با حفر نخستین حلقه چاه در سال ۱۳۸۹ به اثبات رسید و نتایج مطالعات انجام شده از سوی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، نشان از حجم مناسب گاز درجای این میدان برای برداشت دارد. مقدار تولید این میدان در فاز نخست روزانه ۳ میلیون مترمکعب با حفر سه حلقه چاه توسعه ای جدید و تعمیر یک حلقه چاه موجود، محقق می شود. وی تحقق تولید فراتر از برنامه در شرایط ایمن را در پایداری تولید و تعهدات این شرکت حائز اهمیت دانست و افزود: در این ارتباط در فصل گرم سال بیش از ۴۸ هزار نفر ساعت تعمیرات اساسی تأسیسات و تجهیزات مرتبط با تولید گاز انجام شده بود؛ حفاری، تعمیر و راه اندازی چهار حلقه چاه و نصب مخزن ذخیره سازی مایعات گازی مرکز اندازه گیری خانگیران از دیگر فعالیت های قابل توجه در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق طی سال ۱۴۰۰ است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران همچنین حفاری دو حلقه چاه جدید، تعمیر یک حلقه چاه موجود و نصب تأسیسات سه حلقه چاه و خطوط لوله جریانی را از مهم ترین برنامه های استمرار تولید در مخزن خانگیران برای سال آینده اعلام کرد. حاتمی به منطقه عملیاتی سراجه قم هم اشاره کرد و گفت: امسال در منطقه عملیاتی سراجه قم ۹۲ درصد تحقق تولید داشته ایم و در مجموع حدود ۷۰۰ میلیون مترمکعب گاز استحصال شد که این موضوع در بحث پایداری شبکه گاز کشور نقش مهمی ایفا کرده است. نشست های پیش بینی بهره دهی چاه ها Forecast در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به سبب لزوم رعایت شیوه های نامه های بهداشتی به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در حکمی علی زمانی را به عنوان دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت منصوب کرد. به گزارش معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، در حکم مهدی علی مددی به علی زمانی آمده است: «با استناد به بند ۵ شیوه نامه شورای عالی فرهنگی موضوع ابلاغیه شماره ۸۳۰ - ۲۰.۲ مورخ ۲۶/ ۱۰/ ۱۴۰۰ و مصوبه آن شورا، با توجه به سوابق ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «دبیر شورای عالی فرهنگی وزارت نفت» منصوب می شوید.
از اهم وظایف جنابعالی پیگیری اجرای دقیق مفاد شیوه نامه مذکور، هماهنگی و نظارت بر برنامه ها و مصوبات شوراها و ستادهای فرهنگی در سطح صنعت نفت است.
امید است با اتکال به خداوند متعال و عنایات حضرت ولی عصر (عج) در انجام وظایف محوله موفق و مؤید باشید.»
پیش ثبت نام بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی از امروز آغاز می شود.
مجید بوجارزاده، مدیر بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: پیش ثبت نام این رویداد از امروز، از طریق سایت این نمایشگاه آغاز می شود. وی با بیان اینکه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی صنعت نفت در روزهای ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار می شود، اظهار کرد: این رویداد با دریافت مجوزهای مربوطه از ستاد ملی مبارزه با کرونا و با رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار می شود.
مدیر بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تصریح کرد: پیش ثبت نام با هدف شناسایی شرکت های متقاضی و نیازسنجی بوده و ثبت نام قطعی تلقی نمی شود.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران افزود: بعد از پیش ثبت نام، فرم های درخواستی بررسی و در صورت احراز صلاحیت بر اساس ارتباط موضوعی، ثبت نام قطعی از طریق پست الکترونیکی اطلاع رسانی می شود.
بر اساس این گزارش، متقاضیان برای کسب اطلاعات بیشتر و پیش ثبت نام می توانند به سایت نمایشگاه به نشانی www.iran-oilshow.ir مراجعه کنند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت با تشریح روزهای پرکار وزارت نفت در بهمن ماه گفت: در دولت سیزدهم، قرارداد توسعه هفت میدان نفتی و گازی با شرکت های معتبر داخلی و خارجی به ارزش ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار امضا شده است.
به گزارش رادیو گفت وگو، علی فروزنده با بیان اینکه وزارت نفت دو هفته گذشته روزهای پرکار و پرفشاری را پشت سر گذاشته است، افزود: در هفته گذشته با حضور رئیس جمهوری افتتاح و آغاز به کار پروژه های مختلف در حوزه های گازرسانی و انتقال گاز و پتروشیمی با ارزش ۴۰ هزار میلیارد تومان را داشتیم. از این مقدار ۱۶ هزار میلیارد تومان به افتتاح پروژه ها و ۲۴ هزار میلیارد تومان به آغاز به کار پروژه های جدید اختصاص داشت.
وی با اشاره به بهره مندی ۳۱ استان کشور از مواهب پروژه های گازرسانی بیان کرد: یکی از نخستین سفرهای استانی رئیس جمهوری به استان خراسان جنوبی انجام و مصوب شد به ۱۶۹ روستای استان گازرسانی شود که خوشبختانه با تلاش شبانه روزی که همکاران در این استان انجام دادند، به جای یک تا دو سال، ظرف پنج ماه این هدف تحقق یافت و موفق شدیم با حضور رئیس جمهوری از این پروژه ها بهره برداری کنیم. پروژه های گازرسانی تقریباً در دو سال آینده به طور کامل به بهره برداری و اتمام می رسند و جایی در کشور باقی نخواهد ماند که به گاز دسترسی نداشته باشد. مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت به برگزاری نمایشگاه ایران پلاست اشاره و اظهار کرد: این نمایشگاه با دو برابر ظرفیت پارسال و با استقبال بسیار گسترده شرکت های داخلی و بازدیدکننده های خارجی برگزار شد. تعداد زیادی از سفرای کشورهای خارجی، تجار و صنعتگران خارجی در نمایشگاه برای مبادله با همتایان ایرانی خود حضور پیدا کردند. فروزنده تصریح کرد: این نمایشگاه در شرایط تحریمی کشور نشان داد که صنایع پایین دستی نفت بسیار رونق دارند و آماده جهش و همکاری های بین المللی نیز هستند که بی شک برای کشور مزایای فراوانی خواهند داشت. وی به برنامه های وزارت نفت برای بخش های بالادست و پایین دست اشاره و تصریح کرد: از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم تاکنون، قرارداد توسعه هفت میدان نفتی و گازی با شرکت های معتبر داخلی و خارجی به ارزش ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار امضا و همزمان برای توسعه بخش پایین دست تلاش بسیار زیادی انجام شده که از مسیر احداث پتروپالایشگاه های جدید مانع زدایی شود تا این پتروپالایشگاه ها شروع به جذب سرمایه کنند.
صدور مجوز مشارکت کارکنان قراردادی در مسابقات و المپیادهای ورزشی
مشعل مهر تایید وزیر نفت بر مصوبه جدید مرتبط با کارکنان صنعت نفت، تحقق وعده ها در مسیر توجه به نیروی انسانی را به تصویر کشید تا در اقدامی بی سابقه، از این پس کارکنان قراردادی صنعت نفت برای نخستین بار در تاریخ دهه های اخیر، مجوز حضور در المپیادهای ورزشی را دریافت کنند. ساماندهي و توجه به سرمايه انساني، از اولویت های وزارت نفت دولت سيزدهم عنوان شده و در همين باره، وزير نفت و سرپرست معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، همواره به کارکنان صنعت نفت اطمينان خاطر داده اند که به مسائل کاري، قراردادي و... آنان رسيدگی خواهد شد.
مرور برنامه های ارائه شده از سوي جواد اوجي به مجلس شوراي اسلامي نیز از همان ابتدا، بيانگر توجه ويژه او به موضوع نيروي انساني بود که در سرفصل آن، می توان مواردي مهم در اين خصوص يافت. به عنوان نمونه، اوجي در سرفصلي با عنوان اقدامات اساسي و فوريت دار در مجموعه وزارت نفت، از به کارگیری مديران لايق، توانمند و داراي روحيه جهادي و توجه جدي به نيروي انساني سخن گفته است. همچنين در سرفصلی ديگر، با عنوان اهميت دادن و ساماندهي منابع انساني و تربيت نيروهاي متخصص و متعهد، برنامه های خود در اين زمينه را مشتمل بر مواردی همچون برنامه اقدام فوري در حوزه منابع انساني براي شناسايي و رفع چالش های اساسي در اين حوزه، جلب رضايت و انگيزش شغلي کارکنان، استفاده از مديران توانمند، کارآمد، متعهد، متخصص و فسادستيز با حفظ نظام شایسته سالاری، ساماندهي قالب های قراردادي متعدد فعلي از جمله مدت معين، مدت موقت و پيمانکاري، بهبود معيارها و روزآمدي روش های گزينش منابع انساني به منظور جذب نيروي توانمند، متعهد و شايسته، الزام به انجام انتصابات مبتني بر شناسايي توانمندی های فردي، حرفه ای، حفظ و ارتقاي سطح کارايي و اثربخشي مراکز و مؤسسات آموزشي و پژوهشي صنعت نفت، ايجاد انگيزه براي نيروي انساني صنعت نفت و شفاف سازی آينده شغلي، بازنگري و اصلاح ساختار سازماني وزارت نفت و سازمان های حاکميتي و تصدی گری بالادستي و پایین دستی اعلام کرد. طی عمر کوتاه طی شده از وزارت نفت دولت سیزدهم، شاهد اقدام هایی مهم در زمینه نیروهای قراردادی صنعت نفت بوده ایم. در مروری کوتاه بر این اقدام ها می توان به نظام هوشمند جبران خدمات، تعیین و تکلیف تبدیل وضعیت کارکنان قراردادی پذیرفته شده در آزمون دولت قبل و تبدیل وضعیت مشمولان بند ایثارگری اشاره کرد. با تصمیم معاونت توسعه منابع انسانی و موافقت وزیر نفت مقرر شد بر اساس تعهدی که وزارت نفت در دوره پیشین ایجاد کرده بود، مصاحبه با ۱۶۷۵ نفر پذیرفته شده این آزمون ها (منهای ۲۷۹ نفر که مشمول بند «و» می شدند) انجام شود و در صورت کسب حدنصاب لازم، به صورت قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت شوند.
از دیگر اقدام های انجام شده در ارتباط با کارکنان قراردادی، ابلاغ نظام هوشمند جبران خدمات بوده است؛ شورای مدیران معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت پس از تنظیم لایحه ای آن را برای اخذ مجوز به سازمان اداری و استخدامی کشور ارسال کرد تا نیروهای قراردادی را بر اساس مسائل شغلی و کاری ساماندهی کند و مدارک تحصیلی این افراد را با مشاغل آنها تطبیق دهد و بر این اساس، نظام جبران خدمات متناسب برای هر رده شغلی تعریف شود و مطابق تاکید معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی جبران خدمات هوشمند، متفاوت از نظام جبران خدمات دیگر کارکنان نخواهد بود و از بستر همین نظام، برای جبران خدمات نیروهای قراردادی استفاده می شود. جذب نیروهای قراردادی مشمول بند «و» از دیگر اقدام های انجام شده مرتبط با کارکنان قراردادی بوده که از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به ثمر رسیده که براساس آن، کارکنان قراردادی فرزندان شاهد، فرزندان جانباز، فرد جانباز، آزاده، رزمنده و اسرا، فرزندان رزمنده با سابقه بیش از ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه حق علیه باطل و خواهر و برادر شهدا، براساس ضوابط و شرایط تعیین شده می توانند به صورت رسمی به استخدام وزارت نفت درآیند. در تازه ترین اقدام نیز برای نخستین بار با مصوبه و تایید وزیر نفت، کارکنان قرارداد مدت موقت که پیش از این امکان حضور در المپیادهای ورزشی صنعت نفت را نداشتند، می توانند مانند کارکنان رسمی در این مسابقات شرکت کنند و مجوز مشارکت کارکنان قراردادی در فعالیت های ورزشی، مسابقات و المپیادها صادر شده است.
در همین حال، مهدی علی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، درباره مصوبه شورای مرکزی ورزش وزارت نفت مبنی بر اینکه کارکنان قرارداد مدت موقت که پیش از این امکان حضور در المپیادهای ورزشی صنعت نفت را نداشتند، می توانند مانند کارکنان رسمی در این مسابقات شرکت کنند، در گفت و گو با هفته نامه « مشعل» توضیح داد: با توجه به تدوین بودجه ورزشی در سال 1400 و 1401 در اولین نشست شورای مرکزی ورزش صنعت نفت، تصمیماتی اتخاذ شد که در مسیری حرکت کنیم که عدالت محوری، سرلوحه تخصیص اعتبار در حوزه ورزش باشد، از این رو نیروهای قراردادی نیز همچون نیروهای رسمی لحاظ شوند که این مساله باید در بودجه شرکت های اصلی نیز در نظر آید. او گفت: با توجه به اینکه کارفرمای پرسنل قرارداد موقت ستاد و شرکت های تحت پوشش، وزارت نفت است، این کارکنان هم مانند پرسنل قرارداد مدت معین و رسمی از خدمات ورزشی مانند حضور در مسابقات و المپیادهای ورزشی و تیم های قهرمانی وزارت نفت بهره مند می شوند.
طبق اعلام معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، در زمینه مساله عدالت محوری و اضافه شدن نیروهای قراردادی به این رویدادها، باید در یک ماه باقی مانده از محل اعتبار بودجه 1400 در توسعه ورزش لحاظ شود. به گفته علی علی مددی، موضوع عدالت محوری با لحاظ کردن کارکنان قراردادی در بودجه 1401 نیز لحاظ شده و تمامی شرکت ها باید آن را مدنظر قرار دهند. طبق توضیحات معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، درباره نیروهای پیمانکاری نیز پس از کامل شدن طرح ساماندهی آنان تصمیم گیری خواهد شد که سناریوهای مختلفی برای آنها در برنامه ریزی این معاونت قرار دارد.
ورزش در نفت، قدمتی به اندازه کشف آن دارد. از همان روزهایی که در مسجدسلیمان، اولین چاه های نفت کشف شد، در کنار آن کارکنان علاوه بر کار به ورزش هم می پرداختند و باید گفت که بسیاری از ورزش ها ابتدا در نفت انجام شده و بعد به ورزش کشور تعمیم یافته است؛ مثل فوتبال، گلف، تنیس و... که همه از شهر اولین ها شروع شد و بعد در سراسر ایران رواج پیدا کرد.
البته ورزش در نفت فقط و فقط در بخش قهرمانی نبوده و نیست؛ بلکه همسو با بحث سلامت و نشاط کارکنان، ورزش در بین کارکنان هم رواج پیدا کرده که امروز آن را به عنوان ورزش همگانی می شناسیم.
ورزش همگانی در نفت، همیشه در اولویت است؛ چون نه تنها برای سلامت کارکنان و خانواده هایشان مهم است؛ بلکه از ورزش همگانی، به ورزش قهرمانی می رسیم. برای همین رشد و توسعه ورزش همگانی در این سال ها در اولویت ورزش نفت بوده است؛ اما متاسفانه در طول حیات ورزش همگانی نفت، فقط شرایط ورزش برای کارکنان رسمی فراهم بوده؛ البته در سال های گذشته طبق مصوبات، فقط کارکنان غیررسمی می توانستند در شرایطی محدود از امکانات ورزشی باشگاه ها استفاده کنند؛ اما هیچ گاه حق حضور در مسابقات داخلی و المپیادهای سراسری وزارت نفت را نداشتند.
حالا با روی کار آمدن دولت سیزدهم، بر اساس شعار عدالت محوری در قدم اول در شورای ورزش وزارت نفت با مساعدت وزیر مصوب شد که کارکنان قراردادی و خانواده هایشان مانند کارکنان رسمی، هم از امکانات ورزشی استفاده کنند و هم اینکه در مسابقات و المپیادها حضور یابند. امیدواریم در ادامه نیز کارکنان ارکان ثالث هم به این جمع اضافه شوند تا همه در کنار هم از امکانات ورزش استفاده کنند و در مسابقات حضور یابند. حال در همین خصوص، یکصد و پنجمین نشست شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، با حضور مهدی علی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی؛ منصور قنبر زاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، مهدی علی نژاد، عضو شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، حسن رنگرز، مدیرکل ورزش و جوانان استان مازندران، علیرضا پاکدل، رئیس فدراسیون هندبال، زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور بانوان، مدیران منابع انسانی و رؤسای ورزش چهار شرکت اصلی برگزار شد. منصور قنبرزاده، مدیر کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، دبیر و عضو شورا، زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور بانوان؛ مهدی علی نژاد، معاون سابق ورزش قهرمانی و حرفه ای وزارت ورزش و جوانان؛ حسن رنگرز، مدیرکل ورزش و جوانان مازندران و قهرمان ملی وزارت نفت؛ فاطمه نعمتی نیا، عضو سابق تیم ملی شنا و بسکتبال بانوان؛ علیرضا پاکدل، رئیس فدراسیون هندبال؛ حجت الله طالبی، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی صنایع پتروشیمی؛ محمدحسین ساعتیان، سرپرست توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز؛ ناصر مولایی، مدیر توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت و حمیدرضا ذنوبی، مدیر منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش به عنوان اعضای جدید شورای مرکزی ورزش وزارت نفت هستند. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در این نشست با تبریک دهه مبارک فجر، فرا رسیدن سالروز پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی را بیانگر روحیه خودباوری ملت بزرگ ایران دانست و گفت: از اینکه شورای مرکزی ورزش وزارت نفت با ترکیب کنونی و با حضور افتخارآفرینان ورزش کشور شکل گرفت، بسیار خرسندیم. علی مددی در ادامه به تیم فوتبال نفت آبادان اشاره کرد و افزود: آبادان برای مردم ایران تداعی کننده فوتبال و علاقه مردم این شهر به فوتبال است. وزارت نفت نیز برای حفظ تیم فوتبال نفت آبادان در این شهر، تلاش فراوانی کرده و امیدوارم شرایطی فراهم شود که شاهد موفقیت و افتخارآفرینی روزافزون این تیم باشیم. وی افزود: فوتبال در آبادان، نشاط و شادی را برای مردم آبادان به ارمغان می آورد و شادی مردم در این شهر، بالاترین مسؤولیت اجتماعی محسوب می شود.
علی مددی در ادامه با اشاره به ازسرگیری فعالیت های ورزشی در وزارت نفت عنوان کرد: بااینکه شیوع ویروس کرونا در دو سال اخیر سبب کاهش فعالیت های ورزشی شده؛ اما پیش از آن، به واسطه ابلاغ دستورعمل هایی، ورزش و فعالیت های ورزشی با محدودیت و چالشی جدی مواجه شده بود. خوشبختانه با استقرار دولت جدید، این دستورعمل ها لغو شده و شاهد رونق دوباره فعالیت های ورزشی در وزارت نفت هستیم. بنا بر مصوبه شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، کارکنان قرارداد مدت موقت که پیش از این امکان حضور در المپیادهای ورزشی صنعت نفت را نداشتند، می توانند مانند کارکنان رسمی در این مسابقات شرکت کنند. بنابراین با موافقت اعضای شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، مشارکت کارکنان قرارداد مدت موقت و خانواده تحت تکفل ایشان در فعالیت های ورزشی/ مسابقات و المپیادها (با تأمین منابع مالی و الزام صدور بیمه ورزشی مورد تأیید فدراسیون پزشکی ورزشی از سوی شرکت مربوطه) تصویب شد؛ بنا بر مصوبه شورای مرکزی ورزش وزارت نفت، کارکنان قرارداد مدت موقت که پیش از این امکان حضور در المپیادهای ورزشی صنعت نفت را نداشتند، می توانند مانند کارکنان رسمی در این مسابقات شرکت کنند. شورای مرکزی ورزش در این نشست، درباره نحوه پرداخت حق الزحمه مربیان، داوران و دیگر عوامل برگزارکننده مسابقات ورزشی، هزینه های مربوط به البسه و تجهیزات ورزشی مربوط به مسابقات و المپیادهای ورزشی نفت، بحث و تبادل نظر و بودجه ورزش چهار شرکت نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی را هم تصویب کردند.
در ادامه منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، دبیر و عضو شورای ورزش نفت در خصوص این مصوبه گفت: همسو با شعار عدالت محوری برای نخستین بار مقرر شد که کارکنان مدت موقت و خانواده هایشان در کنار کارکنان رسمی در مسابقات ورزشی و المپیادهای داخلی نفت شرکت کنند.
قنبرزاده افزود: همه همکار هستیم، فقط نوع استخدام فرق می کند. خوشبختانه شورای ورزش نفت با توضیحات لازم به مدیران توسعه منابع انسانی توانست نظر این عزیزان را جلب کند تا همه بتوانند از امکانات ورزشی استفاده کنند. برای همین جا دارد از وزیر نفت و مدیران منابع انسانی هم در این زمینه تشکر کنیم که با حضور همکاران قرارداد موقت در عرصه ورزش نفت موافقت کردند.
خدا را شکر می توانم بگویم در دولت آیت الله رئیسی، ما یکی از وزارتخانه های پیشگام در شعار عدالت محوری هستیم که درزمینه ورزش، این شعار را عملیاتی کردیم. من عقیده دارم کارفرمای کارکنان رسمی با قراردادی هیچ فرقی ندارد. کارفرمای همه نفت است . بنابراین باید به همه کارکنان خدمات یکسان داده شود، بخصوص در ورزش.
به گفته وی، در این سال ها بسیاری از کارکنان رسمی بازنشسته شدند و خیلی ها به مرز بازنشستگی رسیده اند. برای اینکه بتوانیم نیروی جوان به ورزش تزریق کنیم و نیز سطح کیفی ورزش در نفت را بالا ببریم، این بهترین کاری بود که می شد انجام داد و حالا با حضور کارکنان جوان قراردادی، سطح کیفی مسابقات داخلی و المپیادها بالاتر می رود.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، دبیر و عضو شورای ورزش نفت یادآور شد: ان شاء الله از سال 1401 نیز مسابقات داخلی و المپیادها در سه رده کارکنان، خانواده ها (خانم ها و آقایان) و جانبازان برگزار می شود و شاهد حضور همه عزیزان خواهیم بود.
قنبرزاده در ادامه صحبت هایش به تصویب متمم بودجه برای ورزش قهرمانی در مناطق عملیاتی مانند مناطق نفت خیز جنوب و پالایش مثل پالایش نفت آبادان اشاره کرد و گفت: چون بودجه ورزش بر اساس سال 96 بسته شده بود، بسیاری از تیم های ورزشی در سطح قهرمانی به مشکل خورده بودند، از این رو متمم بودجه بر اساس شرایط سال 1400 و 1401 تصویب شد تا تیم هایی که در مناطق عملیاتی هستند، دیگر با مشکل مواجه نشوند و همچون سال های گذشته در ورزش کشور بدرخشند.
ایران آماده ارائه خدمات فنی و تخصصی به کشورهای منطقه است
مشعل تعمیر، تكمیل و خدمات فنی چاه ها از جمله فعالیت های راهبردی و تخصصی به منظور تثبیت و نگهداشت تولید است كه در شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب از سوی مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها انجام می شود. بر این اساس، بخش قابل توجهی از برنامه نگهداشت و افزایش تولید مناطق نفت خیز جنوب و در نتیجه تامین بموقع نفت صادراتی و خوراك پالایشگاه های كشور، به فعالیت های انجام شده و در حال انجام از سوی این مدیریت وابسته است.
یونس عباسی لرکی که مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های مناطق نفت خیز جنوب را عهده دار است، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به بیان توانمندی ها و ظرفیت های این مدیریت، بویژه در زمینه صدور خدمات فنی پرداخته است. او با تشریح قابلیت های این مدیریت، از امکان ارائه خدمات فنی و تخصصی به شرکت های داخلی و کشورهای منطقه خبر داده و می گوید: در زمینه خدمات فنی چاه ها، امكانات و تجهیزات ویژه ای داریم که در صورت فراهم شدن زمینه، می توان آنها را در کشورهای دیگر عرضه کرد که از جمله آنها دستگاه های چاه پیمایی با استفاده از سیم و کابل و قدرت کشش 7500 پاوند، دستگاه های اندازه گیری فشار/ دما الكترونیكی حافظه دار كوارتز و پیزو، همراه با نرم افزار و سخت افزارهای مربوطه، دستگاه های نمونه گیر تحت فشار OPS/PDS، انواع دستگاه ها/ وسایل و ابزار کنترل فشار سطحی و درون چاهی و دستگاه های تزریق گریس است. متن کامل این گفت وگو در ادامه می آید:
به طور کلی ماموریت مدیریت تعمیر و تكمیل چاه های نفت و گاز در سطح مناطق نفت خیز جنوب، با استفاده از نیروی انسانی مجرب، متخصص و تجهیزات پیشرفته صورت می گیرد. در واقع این مدیریت، چاه هایی را كه دچار افت تولید می شوند، با ابزارهای مختلف به چرخه تولید بازمی گرداند.
مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها توانایی انجام عملیات مختلف تعمیر و تکمیل چاه های نفت و گاز از طریق دکل های تعمیراتی، عملیات مختلف سرچاهی و درون چاهی بدون حضور دکل (Rigless)، عملیات مختلف اسیدکاری، نصب توپک های قابل بازیافت، نمودارگیری، رفع مانع و مانده یابی، مشبک کاری در چاه های افقی و زاویه دار تحت فشار با دستگاه های لوله مغزی سیار، عملیات مختلف سیمان کاری، اسیدکاری و تزریق پذیری با پمپ های فشارقوی سیمان کاری / اسیدکاری و عملیات تزریق نیتروژن و احیای چاه ها از طریق پمپ های نیتروژن را دارد.
باید اشاره کنم، در تمام فعالیت هایی که بیان شد، امکان ارائه خدمات فنی و تخصصی به شرکت های داخلی و کشورهای منطقه وجود دارد، ضمن اینکه توانایی برگزاری کارگاه های آموزشی و مهارتی (workshop) از سوی مدرسان مجرب در ارتباط با تجهیزات سرچاهی، درون چاهی و دستگاه لوله مغزی سیار در عملیات مداخله ای چاه (W.I.P.C) را داریم. در زمینه خدمات فنی چاه ها، امكانات و تجهیزات ویژه ای داریم که در صورت فراهم شدن زمینه، می توان آنها را به سایر کشورها عرضه کرد.
در این زمینه، طیف گسترده ای قابل ذکر است که از جمله آنها دستگاه های چاه پیمایی با استفاده از سیم، کابل و قدرت کشش 7500 پاوند، دستگاه های اندازه گیری فشار/ دمای الكترونیكی حافظه دار كوارتز و پیزو، همراه با نرم افزار و سخت افزارهای مربوطه، دستگاه های نمونه گیر تحت فشار OPS/PDS، انواع دستگاه ها/ وسایل و ابزار کنترل فشار سطحی و درون چاهی و دستگاه های تزریق گریس است.
مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها همچنین به كارگاه های تعمیراتی شامل كارگاه تعمیرات وسایل سرچاهی، آزمایش وسایل درون چاهی، فیزیك سنجی و مكانیك مجهز است، ضمن اینکه امکان صدور خدمات فنی در بخش سرچاهی و درون چاهی را دارد.
خدمات قابل ارائه سرچاهی (Well Head Service) شامل نصب اتصالات لازم برای عملیات تزریق پذیری، اسیدكاری، مشبک کاری، كنترل فشار سرچاه وکشتن چاه با تزریق گل حفاری/ سیال، نصب و خارج سازی شیرهای یک طرفه/ دوطرفه درون آویزه لوله های مغزی و شاخه های تولید و غیر تولید، بازرسی از وسایل تاج سر چاه برای انجام تعمیرات و استقرار دکل های تعمیراتی، تعویض شیرهای سرچاهی در صورت غیرقابل تعمیر بودن یا نیاز عملیاتی، نصب و آزمایش فشار ماسوره های سر لوله جداری و مغزی، بررسی آكندهای تمامی تسهیلات قبل از شروع تعمیر چاه و نصب و آزمایش فشار آویزه لوله های جداری و مغزی است.
در این بخش، همچنین توانایی بررسی و تعمیر تمامی شیرهای سر چاه طبق وسایل نصب شده، تهیه گزارش تكمیل تاج سر چاه طبق درخواست، نصب و خارج سازی مسدودكننده نوع وی . آر . و شیرهای یک طرفه و دوطرفه، ارائه مشاوره فنی و بررسی کارگاهی و میدانی تولیدات داخل و خارج و ارائه گزارش تایید/ عدم تایید آنها به شرکت های نفتی وجود دارد.
مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ها علاوه بر این موارد، توانمندی ارائه خدمات تعمیراتی در کارگاه را دارد که از جمله آن می توان به تعمیر آویزه های سرلوله جداری/ مغزی، تعمیر انواع ماسوره های سرلوله جداری/ مغزی، تعمیر شیرهای سر چاهی (دروازه ای و ایمنی) و آزمایش فشار آنها و تعمیر تبدیل های ساده و آكنددار اشاره کرد.
این مدیریت همچنین به لحاظ دانش فنی، تجهیزات و نیروی انسانی، از قابلیت بررسی كارگاهی تولیدات سازندگان داخل و خارج کشور ، از نظر داشتن استانداردهای لازم برخوردار است.
خدمات قابل ارائه تجهیزات درون چاهی، شامل راندن رشته تكمیلی در چاه های حفاری جدید، خارج کردن رشته تكمیلی در چاه های تعمیری و راندن مجدد آن، عملیات درون چاهی مختلف برحسب نیاز عملیاتی (نصب و خارج سازی شیر ایمنی/ جایگزین، عمق یابی، اثربرداری، مانده یابی، تمیزسازی، نصب مسدودكننده و نمونه گیری)، بررسی و آزمایش فشار کارگاهی انواع رشته تکمیل درون چاهی، بررسی و آزمایش فشار وسایل ساخت داخل و خارج و نصب و خارج سازی شیرفرازآوری، تزریق مواد شیمیایی و انواع کاهنده های درون چاهی است.
انجام آزمایش تعیین شاخص بهره دهی به منظور تعیین پارامترهای تولید مخازن زیرزمینی نفت و گاز، مانده یابی، تمیزسازی ستون چاه، عمق یابی، تعیین نوع مانع، رفع مانع، نمونه گیری (تحت فشار/ نمونه گیر استوانه ای)، تعیین انتهای لوله مغزی و حداكثر قطر قابل عبور، نصب انواع وسایل درون چاهی از جمله مجرابندهای قابل برداشت با سیم/ كابل، اندازه گیری جریان، فشار، دما، چگالی، اشعه گاما و طوقه یاب در حالت ایستا یا جریانی، راهبری عملیات گروه های نمودارگیری در صورت گیر کابل و ابزار در حین عملیات، بازرسی و تعمیرات جزیی و کلی دستگاه های چاه پیمایی سبك، ارائه رهنمودهای فنی با هدف استفاده بهینه از ابزار، ادوات و ماشین آلات ویژه عملیات چاه پیمایی و اندازه گیری فشار و دما، تامین، تعمیر و تنظیم دستگاه های اندازه گیر فشار/ دما و انجام آزمایش های دقت سنجی، راهبری عملیات گروه های اندازه گیری فشارمخازن زیرزمینی در صورت گیرسیم و یا بروز مشکل حین عملیات، از دیگر خدمات این مدیریت در حوزه درون چاهی به شمار می رود.
باید به این نکته نیز اشاره کنم که مجموعه این خدمات فنی و تخصصی سالانه، موجب افزایش مقادیر قابل توجهی ظرفیت تولید می شود و از افت تولید نیز جلوگیری می کند.
دولت سیزدهم چه رویکردی برای برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری دارد؟
مشعل افزایش ظرفیت تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری با فراخوان اخیر شرکت ملی نفت ایران به شرکت های فناور با محوریت احیای چاه های بسته و کم بازده کلید خورد. در این فراخوان طرح احیای چاه های بسته و كم بازده نفت از سوی مدیریت سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران در مسیر اجرای بندهای ۱۴ و ۱۵ سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش ذخایر نفت و گاز كشور و توسعه ظرفیت های تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروكربوری كشور و مستند به قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و نیز قانون اساسنامه شركت ملی نفت ایران با هدف اشتغال زایی، تحقق اقتصاد دانش بنیان و نیز بهره گیری از توان جوانان مستعد و نخبه، احیای چاه های بسته و كم بازده نفت با استفاده از روش های فناورانه در دستور كار قرارگرفته است.
صیانت که از نظر لغوی به معنای حفظ کردن و نگه داشتن است، در حوزه منابع هیدروکربوری تولید بهینه از مخزن تعبیر می شود و در واقع فعالیت عظیمی از اقدام های فنی اعم از جمع آوری اطلاعات، توصیف و شناخت مخزن، مدل سازی، بررسی روش های تولید در دوره های مختلف، اقدام های توسعه ای شامل حفاری (افقی) و نصب تأسیسات روزمینی، شناخت ساختارهای زمین شناسی و مخزنی، اعمال روش های مختلف افزایش برداشت را شامل می شود که منجر به حفظ و تأمین انرژی تولیدی مخزن است.
واضح است که تداوم طولانی مدت تولید، رسیدن به بیشترین مقدار تولید و کمترین آسیب دیدگی به مخزن و جلوگیری از هدر رفت سیالات را شامل می شود و بنابراین انجام هرگونه اقدام فنی که منجر به کمترین میزان هرزروی، تثبیت و یا افزایش انرژی مخزن به حالت اولیه و ارتقای ظرفیت تولید شود، مصداق تولید صیانتی و حفظ و نگهداری ذخایر هیدروکربوری محسوب می شود.
سياست های كلي اقتصاد مقاومتي که با هدف تأمين رشد پويا و بهبود شاخص هاي مقاومت اقتصادي و دستيابي به اهداف سند چشم انداز 20 ساله، سياست هاي كلي اقتصاد مقاومتي با رويكردي جهادي، انعطاف پذير، فرصت ساز، مولد، درون زا، پيشرو و برون گرا ابلاغ شده است، در بندهای 14 و 15 افزايش ذخاير راهبردي نفت و گاز كشور به منظور اثرگذاري در بازار جهاني نفت و گاز و تأكيد بر حفظ و توسعه ظرفيت هاي توليد نفت و گاز، به ويژه در ميادين مشترك و افزايش ارزش افزوده از طريق تكميل زنجيره ارزش صنعت نفت و گاز، توسعه توليد كالاهاي داراي بازدهي بهينه (براساس شاخص شدت مصرف انرژي) و بالا بردن صادرات برق، محصولات پتروشيمي و فرآورده هاي نفتي با تأكيد بر برداشت صيانتي از منابع را مورد توجه قرار داده است.
دولت سیزدهم چه هدفی دارد؟
افزایش میزان بازیافت نفت و حفظ انرژی اولیه مخازن از اولویت خاصی برخوردار است و صیانت از ذخایر هیدروکربوری و روش های صحیح بهره برداری از مخازن نفت و گاز کشور از جمله سیاست های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در مسیر تثبیت اقتدار ملی و رشد و شکوفایی اقتصادی کشور به شمار می رود.
جواد اوجی (دوشنبه ۲۹ آذر) در روز ملی پژوهش با اشاره به اینکه برنامه تازه وزارت نفت برای توسعه میدان های نفت و گاز چاه محور خواهد بود، تأکید کرد: اعتقاد داریم می توان با استفاده از توان دانش بنیان ها بیش از ۷۰۰ حلقه از این چاه ها را در زمانی کمتر به بازده و بهره وری بالایی رساند. با توجه به وجود بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه نفت و گاز در ۴۰۰ میدان نفت و گاز کشور، با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان بی شک می توانیم ظرفیت تولید سالانه شاید بیش از ۸۰ میلیون بشکه نفت را از این چاه های کم بهره و کم بازده با کمترین سرمایه و ریسک داشته باشیم.
طبق اعلام اوجی، هر حلقه چاه نفت یا گازی که در خشکی یا دریا حفاری می شود، حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون دلار هزینه حفاری، تأسیسات درون چاهی و روسطحی دارد که یک تا یک سال و نیم هم زمان می برد، با برنامه ریزی مطلوب شرکت ملی نفت ایران و با استفاده از توان دانش بنیان ها، می توانیم بیش از ۷۰۰ حلقه از این چاه ها را در زمانی کمتر به بازده و بهره وری بالایی برسانیم.
اوجی در برنامه خود با اشاره به سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز مبنی بر اتخاذ تدابیر و راهکارهای مناسب برای گسترش اکتشاف نفت و گاز و شناخت کامل منابع کشور و افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت، متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی را مورد توجه قرار داده است.
او همچنین با اشاره به عدم توجه جدی به ظرفیت سازی و پروژه های حفظ و نگهداشت توان تولید این نکته را یادآور شده است که طی چند سال گذشته نه تنها ظرفیت تولید نفت کشور افزوده نشده است؛ بلکه عملا ظرفیت تولید نفت به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یافته است.
در نظر داشتن این مساله تلاش و پیگیری جهت صیانت و ارتقای ضریب بازیافت میادین نفتی کشور مبتنی بر اجرای پروژه های تحقیقاتی و طرح های بهینه سازی تولید و استفاده از روش های نوین ازدیاد برداشت از جمله اولویت ها به شمار می رود.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با در نظر داشتن این سیاست مهم اشاره کرده است: امروز در مجموع ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام منابع هیدروکربوری زیرزمین وجود دارد که در ۴۰۰ مخزن نفت و گاز جای گرفته است و در شرایط کنونی کمتر از ۳۰ درصد منابع کنونی را با فناوری های موجود می توان برداشت کرد.
سخنانی که جمع بندی آن تکیه بر بهره بردن از علم و فناوری به منظور تبدیل کردن ذخایر موجود به ثروت دارد. با این حال به نظر می رسد وزارت نفت در بهره گیری از علم و فناوری صرفا نگاه به داخل نداشته است که بررسی توافق های نفتی ایران و روسیه با رویکرد استفاده از توان شرکت های روسی در ساخت تجهیزات و انتقال فناوری و همچنین توسعه میدان های نفت و گاز ایران با مشارکت شرکت های روسی را در این مسیر می توان ارزیابی کرد.
بعد دیگر فراخوان صادر شده از سوی شرکت ملی نفت ایران بهره گیری از علم و فناوری شرکت های فعال در این حوزه است که به منظور آنکه سهم قابل توجهی برای تولید ثروت از مخازن زیرزمینی داشته باشیم، باید از حداکثر نقش فناوری استفاده کنیم.
این فراخوان از یک سو توجه به منابع هیدروکربوری و از دیگر سو توجه به شرکت های دانش بنیان را مورد توجه قرار داده است. همان میزان که شرکت های دانش بنیان به بلوغ و توانمندی قابل توجهی رسیدند که امکان تامین نیازهای کشور در عرصه های مختلف را دارند، صنعت نفت نیز تدبیر و برنامه ریزی دقیق به منظور بهره گیری از این پتانسیل را فراهم می سازد.
در برنامه جدیدی که صنعت نفت مدنظر دارد، جدا از بحث توسعه مخزن محور، نگاه چاه محور خواهد بود.
براساس اعلام صندوق نوآوری و شکوفایی در حال حاضر ۶ هزار شرکت دانش بنیان، ۱۰ هزار شرکت فناور مستقر در پارک های علم و فناوری با عمق تکنولوژی کمتر و ۶ هزار شرکت استارت آپی تحت عنوان نوآفرین در ایران مشغول به فعالیت هستند. درباره عملکرد شرکت های دانش بنیان و نقش آن ها در اقتصاد، از سوی دستگاه های متولی گزارش های منسجمی منتشر نشده است؛ از این رو از بررسی آمار و اعداد موجود در این باره نتایج مختلفی به دست می آید. برخی گزارش های رسمی از حجم ۱۱ میلیارد دلاری اقتصاد دانش بنیان در پایان سال ۱۳۹۸ حکایت دارد. آماری هم از بررسی دوره ای ۱۰ ساله وجود دارد که نشان می دهد ایران تا پایان سال ۱۳۹۸ در تاسیس و راه اندازی شرکت های موسوم به دانش بنیان رشد قابل توجهی داشته است.
وزیر نفت پیش از این گفته بود که وزارت نفت دولت سیزدهم این قول را می دهد که از شرکت های دانش بنیان حمایت گسترده ای داشته باشد. زمینه استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت مهیاست و بی تردید این شرکت ها می توانند تحول بزرگی را در صنعت نفت و کاهش هزینه ها، افزایش محصولات و بهره وری بالاتر رقم بزنند.
اوجی در سرفصل مجزایی در برنامه خود با عنوان سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری برنامه ششم توسعه، دانش بنیان کردن صنایع بالادستی و پایین دستی نفت و گاز با تاسیس و تقویت شرکت های دانش بنیان برای طراحی، مهندسی، ساخت، نصب تجهیزات و انتقال فناوری به منظور افزایش خودکفایی را مورد تاکید قرار داده است. او در بیان چالش های پیش روی صنعت نفت نیز عدم توجه جدی به شرکت های دانش بنیان به منظور توسعه فناوری و ساخت داخل به ویژه در اقلام پرمصرف را یادآور شده است. اوجی در بندی با عنوان ارتقای فناوری و حمایت از شرکت های دانش بنیان با هدف افزایش ساخت داخل نگاه ویژه ای به موضوع شرکت های دانش بنیان دارد و از جمله در این بخش از موضوعاتی همچون توسعه نوآوری در صنعت نفت مبتنی بر نظام ملی نوآوری؛ بهبود مستمر فرایندها و محصولات مبتنی بر پیشرفت رو به جلوی فناوری، سازمان و بازار با هدف خلق ارزش اقتصادی بیشتر در دوره گذار انرژی از سوخت های فسیلی به سوی انرژی های تجدیدپذیر و تحول دیجیتال و هوش مصنوعی به عنوان انقلاب صنعتی چهارم یاد کرده است و در ادامه موضوعاتی همچون اجرای زیست بوم (اکوسیستم) نوآوری صنعت نفت به عنوان پاسخی مناسب برای نقش آفرینی پویا در شرایط بسیار سخت رقابتی و در حال تغییر بین المللی از طریق شبکه سازی و خوشه بندی بازیگران فناور، غیررسمی و بخش خصوصی، حمایت از پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت به منظور توسعه فعالیت های دانش بنیان در صنعت نفت، ایجاد سامانه عرضه و تقاضای فناوری های موردنیاز صنعت نفت، سیاست گذاری و فرهنگ سازی به منظور افزایش ظرفیت جذب فناوری در صنعت نفت، فعال سازی دیپلماسی نوآوری با کشورهای منطقه و جهان به منظور افزایش تبادلات فناورانه صنعت نفت را مورد اشاره قرار داده است. طی این برنامه، در بخش امور سرمایه گذاری و تامین منابع مالی نیز مساله دانش بنیان ها مورد توجه قرار گرفته و به تدوین نظام جامع پژوهشی و برنامه ریزی و حمایت از فناوری ها و فعالیت های دانش بنیان برای استفاده از فناوری های پیشرفته و انتقال دانش فنی در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایشی با همکاری سایر وزارتخانه ها و دستگاه های ذی ربط اشاره شده است.
در همین زمینه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از آمادگی این شرکت برای افزایش سهم فناوری در این صنعت خبر داده است. محسن خجسته مهر استفاده از توان شرکت های فناورانه در فعال کردن چاه های کم بازده را به عنوان یکی از راهبردهای مطالعاتی شرکت ملی نفت ایران عنوان کرده و گفته است: مقرر شده است تا هزینه های مربوط به این قرارداد از محل افزایش تولید همین چاه ها و در قالب قراردادی با بستر مناسب پرداخت شود. با سرلوحه قرار دادن سیاست های اقتصاد مقاومتی در صدر برنامه های دولت سیزدهم، می توان افق افزایش ظرفیت تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری را «دست یافتنی» ارزیابی کرد که حاصل جمع تزریق فناوری به رگهای صنعت نفت در مسیر صیانت و حفاظت از منابع هیدروکربوری خواهد بود.
خدمات عـام المنفعه اروندان در یک نگاه
مشعل شرکت نفت و گاز اروندان در حوزه مسوولیت اجتماعی نیز، فعالیتهایی قابلتوجه داشته است؛ از احداث ورزشگاه 15 هزار نفری غدیر در خرمشهر تا ساخت سالن سرپوشیده ورزشی در منطقه دارخوین. غالب طرحهای حوزه مسوولیت اجتماعی از سوی مدیریت نظارت بر طرحهای عمرانی مناطق نفتخیز پیگیری می شود و بر این اساس، اجرای پروژههای مختلفی در منطقه غرب کارون برنامهریزی شده است. رسیدگی به مناطق پیرامونی تاسیسات، آبرسانی، راه سازی، همکاری در احداث مدارس، مشارکت در برنامه های فرهنگی و اجتماعی، نقش آفرینی در زمینه اجرای برنامه های ملی-مذهبی و ... اقدام هایی است که در کارنامه مسوولیت اجتماعی شرکت نفت و گاز اروندان در یک سال اخیربه ثبت رسیده است. براساس اعلام این شرکت، از ابتدای فروردین ماه امسال تاکنون طرح ها و پروژه های متعددی در حوزه مسوولیت اجتماعی محقق شده یا در حال اجراست که این طرح ها در مسیر پیشبرد اهداف توسعه ای شرکت اروندان برنامه ریزی شده است. ضرورت ایفای مسوولیت اجتماعی همواره مورد اهتمام مدیران نفتی اروندان بوده و همه تلاش ها در مسیر رضایت مندی ساکنان بومی مناطق همجوار تاسیسات به کار گرفته می شود؛ به این منظور مهم ترین فعالیت های شرکت نفت و گاز اروندان در حوزه مسوولیت اجتماعی از طریق این نوع از ابزار ارتباط جمعی از نظرتان می گذرد.
به دنبال کاهش بارش های جوی در سال آبی، جاری و مشکل کم آبی در نقاطی از استان خوزستان به ویژه روستاهای غرب کارون، شرکت نفت و گاز اروندان همسو با ایفای مسوولیت های اجتماعی تامین آب مورد نیاز ساکنان مناطق روستایی در گستره عملیاتی شرکت در جفیر، آزادگان و دارخوین را در اولویت برنامه های خود قرار داد. روزانه ۳۵۰ مترمکعب آب به وسیله تانکرهای شرکت از تصفیه خانه سبعه شرکت به تصفیه خانه آبفای سبعه به منظور تأمین آب روستاهای سبعه و سوییچته - ۱ اختصاص یافته، افزون بر این، روزانه حدود یکصد مترمکعب آب به روستاهای شهرستان هویزه اختصاص یافته است. همچنین دو تانکر هم برای کمک به تأمین آب آشامیدنی روستاهای حمیدیه در نظر گرفته شد. همچنین پایگاه مقاومت بسیج شهدای رمضان شرکت نفت و گاز اروندان به وسیله خودروهای آب رسان به طور روزانه و با استفاده از ظرفیت های موجود در شرکت به روستاهای جفیر (جفیر ۱ و ۲) و الهاسی (الهاسی ۱ و الهاسی بزرگ) تامین و انتقال آب آشامیدنی را انجام می دهد.
شرکت نفت و گاز اروندان با درک این مهم که احداث و بازسازی مدارس بیش از هر چیز به رشد و توسعه اجتماعی و فرهنگی جوامع محلی می انجامد، با تصمیم گیری های مقتضی، از موضوع مدرسهسازی غافل نبوده است. این شرکت، اقدام هایی مرتبط با نوسازی و احداث مدرسه، تامین بسته های اهدایی نوشت افزار و کمک آموزشی دانش آموزان، همکاری های فرهنگی و ورزشی و ... را در حوزه شهرهای خرمشهر و دارخوین، هویزه، سوسنگرد و شادگان را در فهرست اقدام های مسوولیت اجتماعی خود دارد. تامین اعتبار ساخت دو مدرسه استثنایی در خرمشهر، ترمیم دو باب مدرسه سه کلاسه روستایی در حوزه شهرهای خرمشهر و دارخوین، بازسازی، مرمت و تجهیز 14 باب مدرسه روستایی و دو باب منزل مسکونی در شهرهای هویزه، سوسنگرد، شادگان و توزیع 3 هزار و 500 بسته کمک آموزشی و نوشت افزار در مناطق همجوار تاسیسات اجرایی شده است. کلنگ ساخت سومین مدرسه روستایی پایگاه مقاومت بسیج شرکت نفت و گاز اروندان به نام مدرسه چهارکلاسه سردار حاج قاسم سلیمانی در روستای دیریفای توابع مینوشهر به مناسبت دهه مبارک فجر به زمین زده شد. این مدرسه به درخواست نیاز آموزش پرورش شهرستان خرمشهر ساخته خواهد شد.
در ادامه ایفای نقش مسوولیت اجتماعی صنعت نفت، با تأکید محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، شرکت های نفتی تابع مستقر در استان خوزستان بسته ها و اقلام مورد نیاز مردم منطقه زلزله زده اندیکا را تأمین و ارسال کردند. از جمله آنکه کالاهای مورد نیاز زلزله زدگان شامل موکت، چادر، پتو، آب معدنی و بسته های معیشتی و دیگر اقلام مورد نیاز مناطق زلزله زده با کمک های بسیجیان و کارکنان مناطق نفت خیز جنوب تهیه و در دو کاروان به این مناطق ارسال شد. پایگاه مقاومت بسیج شهدای رمضان شرکت نفت و گاز اروندان نیز همسو با مسوولیت اجتماعی و همکاری با سپاه ناحیه خرمشهر، کمک های این شرکت شامل پتو، موکت، آب معدنی، قند، شکر، ابزار ساختمانی، ایزوگام و پلاستیک را به ارزش یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون ریال به اندیکا ارسال کرد. زمین لرزه ۵.۷ ریشتری ۱۲ مهرماه حدفاصل استان های چهارمحال وبختیاری و خوزستان، افزون بر مصدومیت چند نفر، خسارت هایی به منازل، راه های روستایی و عشایر شهرستان اندیکا در شمال شرق استان خوزستان وارد کرد.
در دو سال گذشته با توجه به شیوع کرونا در کشور، بخش عمده ای از فعالیت های شرکت های تابع نفت در مسیر مسوولیت های اجتماعی به مقابله با این بیماری از طریق توزیع وسایل بهداشتی، راه اندازی نقاهتگاه ها، ضدعفونی کردن شهرها و روستاها و ... معطوف بوده است. اقدام ها، مصوبه ها و دستورعمل ها درباره مقابله با شیوع ویروس کرونا در صنعت نفت ازسوی شرکت نفت و گاز اروندان به طور مستمر پایش و ارزیابی می شود. در این میان تأمین تجهیزات بهداشتی و پزشکی، راه اندازی نقاهتگاه ها برای پذیرش بیماران کرونایی، توزیع بسته های کمک معیشتی و بهداشتی در مناطق محروم خرمشهر، شادگان، سوسنگرد و هویزه، تجهیز کادر پزشکی مناطق عملیاتی و ستادی، کاهش تردد در مناطق عملیاتی، گندزدایی و ضدعفونی کردن مناطق شهری و روستایی، ایستگاه توزیع ماسک در شهر خرمشهر و دارخوین، همکاری حداکثری با فرمانداری ها و کمیته های سلامت و... از اهم اقدام ها برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا بوده است.
میزبانی و خدمات رسانی از کاروان های زیارتی اربعین حسینی در مرز شلمچه و همچنین کمک به موکب های برقرار شده در خرمشهر، دارخوین و هویزه ازسوی پایگاه مقاومت بسیج شرکت نفت و گاز اروندان، همکاری در بازسازی یادمان سردار شهید شریفی سوسنگرد و یادمان شهدای گمنام دارخوین، همکاری در اجرای مصوبات استانداری و فرمانداری خوزستان، برگزاری آیین های ملی، مذهبی و تحقق نیازهای آنها با رعایت قوانین و دستورعمل های بهداشتی، کمک های پشتیبانی و ترابری سبک و سنگین به نواحی سپاه حوزه تاسیسات نفتی اروندان، در اختیار قراردادن امکانات فرهنگی منطقه نفتی آزادگان شمالی به سپاه ناحیه هویزه برای برگزاری سمینارهای بصیری، ملی و مذهبی، همکاری در بازسازی و ترمیم بخشی از موزه دفاع مقدس شهر خرمشهر با مشارکت و همکاری پایگاه مقاومت بسیج شرکت نفت و گاز اروندان، پاره ای از اقدام های شرکت نفت و گاز اروندان در مسیر ایفای مسئولیت های اجتماعی در 9 ماه اخیر بوده است، همچنین با توجه به اینکه شرکت نفت و گاز اروندان به عنوان معین شهر خرمشهر تعیین شده است، همکاری لجستیک با ستاد بحران، شهرداری و اداره آب و فاضلاب شهرستان خرمشهر در مواقع بحرانی و روزهای بارانی ازسوی این شرکت انجام می شود.
هلدینگ ها حامی مالی یکدیگر می شوند
مشعل صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر، در حالی تولید و توسعه خود را در پیش داشته که با تحریم هایی گسترده و مستقیم روبه رو بوده است. شاید بسیاری از محاسبه ها و برنامه ریزی های شرکت ها و کشورهای تحریم کننده بر این بود که با این فشارها، صنعت پتروشیمی ایران زمین می خورد اما آنچه در عمل اتفاق افتاد، تحقق بهترین عملکرد و با درآمد قابل توجه بوده و امروز به یکی از پیشروترین صنایع تبدیل شده است. صنعت و هلدینگ های بزرگ پتروشیمی نه تنها درآمدی قابل توجه را برای این صنعت و توسعه داخلی فراهم کرده اند و به راحتی می توانند از پس سرمایه گذاری و تامین مالی پروژه های جدید برآیند، بلکه حمایت و تامین مالی برای پروژه های صنعت نفت هم به آنها پیشنهاد شده است.
هلدينگ پتروشيمي خليج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین مجموعه های توسعه ای پتروشیمی در کشور در این سال ها توانسته است علاوه بر توسعه اهداف داخلی، در اجرای پروژه های کلان پتروشیمی هم پیشتاز باشد. این هلدینگ روی تعدادي از پروژه نیمه تمام خود سرمایه گذاری کرده تا با سرمایه گذاری ارزي و ريالي تکمیل شود. این سرمایه گذاری هم از سوی تعدادی از شرکت هاي توليدي بزرگ و سودده انجام می شود. با اين هدف گذاری براي تامين سرمايه که قرار است با کمک بخش های داخلي صنعت پتروشيمي و هلدينگ خليج فارس صورت گيرد، اين صنعت براي يک گام مهم رو به جلو موفق به زايش از درون خود می شود و به عبارتی پتروشیمی ها اسپانسر و تامین کننده مالی پتروشیمی ها می شوند. حالا هم عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل جدید شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس اعلام کرده است که این شرکت به دنبال تسریع در تامین مالی پروژه های گروه با استفاده از ظرفیت های نظام بانکی و بازار سرمایه است. او اخیرا نشستی با مدیرعامل بانک سپه داشته تا درباره توسعه همکاری این بانک با بزرگترین هلدینگ پتروشیمی کشور صحبت کند. وی با بیان اینکه گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با میلیون ها سهامدار ایرانی یک شرکت غیردولتی محسوب می شود، افزود: خلیج فارس یک شرکت سرآمد در پتروشیمی است و سیاست ما تسریع در افزایش سودآوری شرکت های گروه با به روزرسانی و ارتقای فناوری و افزایش بهره وری است. گام بعدی این شرکت، ارتقای جایگاه گروه در بازار سرمایه است که سبب رشد سهام گروه و رسیدن سود این رشد به سهامداران خواهد شد. وی با اشاره به تاکید وزارت نفت بر سرمایه گذاری گروه خلیج فارس در بخش بالادستی صنعت نفت نیز گفت: این شرکت به دنبال افزایش دریافتی خوراک میعانات گازی از میدان های نفتی و انتقال آن به یادآوران خلیج فارس و بیدبلند خلیج فارس و در نتیجه فعال کردن ظرفیت خالی پتروشیمی بندر امام و ایجاد و توسعه پایین دستی های مرتبط است و در این حوزه اقدام های خوبی در حال انجام است که به زودی اطلاع رسانی خواهد شد. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به همکاری خوب این گروه با بانک سپه در پروژه بیدبلند خلیج فارس و لردگان اشاره کرد و از آمادگی خلیج فارس برای افزایش همکاری با این بانک در طرح های توسعه ای بیدبلند خلیج فارس و طرح های پایین دستی خبر داد. علی عسگری با بیان اینکه این شرکت به دنبال تسریع در تامین مالی پروژه های گروه با استفاده از همه ظرفیت ها در نظام بانکی و بازار سرمایه است، تصریح کرد: از سوی دیگر، مقدمات تسریع در انجام پروژه های گروه در حال انجام است. مدیرعامل بانک سپه نیز به همکاری های خوب این بانک و گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس برای تامین مالی پتروشیمی لردگان به میزان ۵۰۰ میلیون دلار، پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس به میزان ۹۰۰ میلیارد تومان و طرح جمع آوری گازهای مشعل به میزان ۷۰۰ میلیون یورو و به ارزش ریالی بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومان اشاره کرد و خواستار توسعه این همکاری ها شد. صنعت پتروشیمی از جمله صنایعی است که همه نیازها و الزام های لازم برای رسیدن به نقطه مطلوب را دارد، به همین دلیل به عنوان صنعتی اقتصادي، فرصت هایی مهم براي سرمایه گذاران خصوصي تلقي می شود. در سال های گذشته، شرکت ملي صنايع پتروشيمي، راهکارهاي مختلفي را براي کمک به تامين مالي پروژه هاي صنعت پتروشیمی، از طریق توانمندي و اعتبارات داخلی این صنعت در دستور کار قرار داد. در این سازوکارها علاوه بر حمایت مالی از طریق صندوق پروژه، صندوق سرمایه گذاری خصوصي، وام های مناسب از بانک ها و... تبدیل شدن شرکت های تولیدی به اسپانسر، شیوه های دیگر تامین مالی بوده است. در این شیوه که بیشتر از سوی هلدینگ های بزرگ پتروشیمی تجربه شده است، شرکت های توليدي که سودده، فعال و با درآمدهاي خوب ارزي و ريالي هستند، سهام پروژه های نیمه کاره و جدید را خریداری می کنند و به نوعی اسپانسر این پروژه ها می شوند. باید توجه داشت که آنچه امروز در قابل این تلاش ها اجرایی می شود، با تجربه وتوان داخلی و در شرایط تحریمی است، اما پتروشیمی ها همسو با سیاست های کلی اقتصاد کشور و برنامه ریزی به سمت جهش اقتصادی، کلید جهش خود را زده و به راه افتاده اند.
اجرای پروژه های پتروشیمی از شکل انتظار برای تامین اعتبار و بودجه از سوی دولت ها و در ادامه تامین مالی و فاینانس و گشایش LC از سوی شرکت های خارجی، خیلی زود به مرحله ای رسیده است که هلدینگ های بزرگ پتروشیمی می توانند خودشان تامین مالی پروژه هایشان را به عهده بگیرند. دفعات مختلف بدعهدی شرکت های خارجی در جریان تحریم ها و معطلی و توقف طولانی پروژه ها باعث شد شرکت های پتروشیمی به دنبال راهکارهای متفاوت و دیگری بروند، اما در گوشه ای متوقف نمانند. شرکت های بزرگ پتروشیمی از چند سال قبل تامین مالی داخلی برای اجرای پروژه های نیمه کاره اما اقتصادی یا شروع به کار پروژه های جدید را شروع کرده اند و نتیجه این تجربه هم قابل قبول بوده است. در حال حاضر پروژه های زیادی با همین شیوه یعنی تامین مالی داخلی پتروشیمی ها در حال اجرا هستند. از سوی دیگر شرکت ملي صنايع پتروشيمي راهکارهاي مختلفي براي کمک به تأمين مالي پروژه هاي شرکت هاي داخلي، همچنین سازوکارهايي را براي تأمين مالي پروژه ها با به کارگیری توانمندي داخلی ها در دستور کار دارد تا شرکت هاي داخلي با اتکا به امکانات خود، فرايندهاي مالي يا بسته تأمين مالي پروژه را ارائه و اجرا کنند. علاوه بر این گزینه صندوق پروژه و صندوق سرمایه گذاری خصوصي هم به عنوان راهکارهايي جديد وجود دارد و در حال پیگیری است. اين سازوکار در حال حاضر با يکي از بانک هاي تجاري داخلي و يکي از موسسات شناخته شده تامين سرمايه نهايي شده است و این امیدواری وجود دارد که پشتیبانی های لازم از سوی دولت هم برای این دو سازوکار وجود داشته باشد.
تامین مالی پروژه های صنعت پتروشیمی در دهه های گذشته همواره به عنوان یکی از چالش ها مطرح بوده است. بسیاری از پروژه های پتروشیمی به آخرین فناوری های روزآمد دنیا نیاز داشتند؛ با وجود این در فاصله سال هایی که تحریم های مستقیم شروع شد، شرکت های پتروشیمی برای ادامه فعالیت قبلی خود و توسعه و اجرای پروژه های جدید، منتظر شرکت های خارجی نماندند و با شیوه ها و راهکارهایی متفاوت و داخلی توانستند پروژه های جدید و حتی مگا پروژه ها را اجرایی کنند. امروز دیگر تامین مالی پروژه های پتروشیمی مقوله ای کاملا درون گروهی شده است که هلدینگ ها و یا شرکت های بزرگ پتروشیمی می توانند با بنگاه های مختلف تجاری درباره آن به توافق برسند.
گفت و گو با مدیر مهندسی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مشعل توسعه پارس جنوبی به عنوان پایتخت و قطب تولید گاز کشور، همواره یکی از مهم ترین برنامه های کلان کشور بوده تا برداشت حداکثری از این میدان مشترک تداوم داشته باشد. برپایه آخرین گزارش ها، هم اکنون برداشت گاز ایران از این میدان مشترک از همسایه خود، یعنی قطر پیشی گرفته، اما ادامه این روند، نیازمند سرمایه گذاری و همراهی بیش از پیش نهادهای کلان تصمیم ساز کشور است. همسو با توسعه های کمی، افزایش کیفیت و تنوع محصولات تولیدی نیز، از دیگر برنامه ها برای تکمیل زنجیره ارزش در پارس جنوبی به شمار می آید و طی سال های گذشته در حوزه کاهش مشعل سوزی، بهره گیری از کنتورهای هوشمند، افزایش کیفیت محصولات تولیدی و... اقدامات قابل تاملی اجرایی شده است. در ادامه، گفت و گو با سید مهدی شفیعی مطهر، مدیر مهندسی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی را می خوانیم.
مجتمع گاز پارس جنوبی، به دلیل جایگاه ملی و بین المللی که در صنعت نفت و گاز کشور دارد، همواره در بخش های مختلف آن، اقدامات توسعه ای در حال بررسی و اقدام است. به عنوان مثال، یکی از اقدامات توسعه ای که در سطح پروژه های ملی قرار دارد، راه اندازی و بهره برداری از واحد تولید ماده بودار کننده گاز شهری (اودرانت) است. با توجه به اینکه گاز طبیعی، ماده ای بی رنگ و بی بوست، برای جلوگیری از خطرات ناشی از نشت احتمالی این ماده، ضرروی است که از یک ماده هشدار دهنده استفاده شود. به همین دلیل در دنیا از برخی ترکیبات گوگردی به دلیل بوی نافذ و تندی که دارند، استفاده می شود. پیش از این، ماده مذکور از خارج کشور تامین می شد که محدود بودن کشورهای تولید کننده و شرایط تحریم های بین المللی، تامین آن را دچار مشکلاتی کرده بود، بنابراین با اقداماتی که از سال ها قبل در زمینه خودکفایی این ماده آغاز شد، اولین واحد تولید کننده ماده بودار در ایران، در پالایشگاه اول با ظرفیت تولید سالانه 800 تن، راه اندازی شده و به بهره برداری رسیده است. همچنین طرحی جامع، متشکل از پروژه های ارتقای سطح ایمنی و آتش نشانی پالایشگاه های مجتمع در 8 گروه، تدوین و به تصویب هیات مدیره شرکت ملی گاز رسیده که برای انجام آنها در افق سه ساله برنامه ریزی شده است.
پروژه سیستم های نوین اندازه گیری کمی و کیفی گاز از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و با نظارت این مجتمع در پالایشگاه های اول، دوم، سوم و پنجم مجتمع طراحی و احداث شده و در حال حاضر، فرایند بهره برداری از آنها از سوی این شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در حال انجام است. در دیگر پالایشگاه های مجتمع هم این سیستم ها مستقر و به فراخور در مراحل راه اندازی، رفع عیوب و بهره برداری قرار دارند.
معمولا افزایش بازخورد تجهیزات به منظور افزایش میزان تولید محصولات مجتمع صورت می گیرد. بسیاری از این اقدامات، بنا به ماهیت موضوع و تجهیز، شامل تغییر شرایط فرایندی آن تجهیز، تعویض یا اضافه کردن یدکی تجهیز و ... است. اینگونه اقدامات نیز همواره در دستور کار یا در حال بررسی است. به عنوان مثال، یکی از مهم ترین مواردی که در حال حاضر در دستور کار قرار دارد، افزایش بازخورد بازیابی واحدهای استحصال اتان پالایشگاه های مجتمع است که برای این منظور، بررسی ها و مطالعات اولیه انجام شده و حتی در برخی موارد تست های عملیاتی نیز صورت گرفته است. با توجه به اهمیت موضوع، لزوم تغییرات قابل توجه فرایندی یا تامین برخی تجهیزات خاص، مدیریت مهندسی در حال پیگیری برای اخذ یک شرکت مشاور توانمند در این حوزه است.
تعدادی از پروژه های منتج از ممیزی انرژی تجهیزات نیز در این حوزه در سطح پالایشگاه های مجتمع در حال اجراست. علاوه بر این، یکی دیگر از اقداماتی که بتازگی در دست اقدام قرار دارد و منجر به افزایش بازخورد کمپرسورهای BOG پالایشگاه ها و بهبود شرایط صادرات محصولات LPG خواهد شد، تعویض بخشی از عایق های سرد موجود در خطوط صادرات LPG است.
به منظور کاهش مشعل سوزی و انتشار دی اکسید گوگرد، طرحی جامع متشکل از 3 گروه پروژه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در افق یک تا پنج سال تدوین شده و به تصویب هیات مدیره شرکت ملی نفت رسیده که برای feed engineering و تهیه اسناد، مشاور اخذ شده است. در خصوص وضعیت ارتقای واحدهای تصفیه پساب، براساس تصمیمات وزارت نفت، مسؤولیت انجام مطالعات مهندسی و اجرای طرح های ارتقای آن در پالایشگاه های پارس جنوبی به شرکت نفت و گاز پارس محول شده که این شرکت با اخذ مشاور و با همكاري مجتمع گاز پارس جنوبی، به عنوان یکی از اعضای کارگروه راهبری پروژه، مطالعات امكان سنجي و پايه ارتقای تصفيه خانه هاي سايت 1 و 2 را به سرانجام رسانده است. در آخرین جلسه کارگروه راهبری در شهریور سال جاری، شرکت پیمانکار اجرایی مربوط به سایت 2 مشخص شده و بزودی کار خود را آغاز خواهد کرد. در خصوص سایت 1 همچنان در مرحله تصمیم گیری از سوی کارگروه راهبری است.
با توجه به سهم این شرکت در تامین سبد انرژی کشور و اهمیت صیانت و بهره وری مناسب از تجهیزات مستقر در منطقه ساحلی پارس جنوبی مشتمل بر8 پالایشگاه و خطوط لوله، نیروگاه و تاسیسات مشترک در سایت 1 به مساحت 1500 هکتار و 5 پالایشگاه و تاسیسات مشترک در سایت 2 به مساحت بیش از 1000 هکتار که به این شرکت واگذار شده، نیازمند پشتیبانی فنی و تلاش مضاعف کارکنان متخصص و دارای انگیزه ای است که بتوانند کار در شرایط سخت و تحریم را بخوبی تاب آورده و به انجام سرانجام برسانند؛ زیرا انتظار می رود نهادهای کلان تصمیم گیر کشور، با درک این موضوع، مجموعه وزارت نفت را بیش از پیش در این مهم یاری دهند.
96 درصد نفتی ها دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردند
سمیه راهپیما با ورود موج جدید ویروس کرونا به نام اُمیکرون در کشور و قدرت بالای آن در سرایت، مراکز درمانی پرقدرت تر از گذشته فعالیت خود را برای پیشگیری و کنترل این ویروس منحوس ادامه می دهند. پزشکان این مراکز، همچنان معتقدند که رعایت فاصله اجتماعی، اجرای دستورعمل های بهداشتی و حضور نیافتن در مهمانی ها و اماکن شلوغ و پرجمعیت و همچنین تزریق سه دوز واکسن، بهترین راهکار برای رهایی از درگیری با این ویروس است. یکی از مراکز درمانی که از ابتدای شیوع ویروس کرونا، افت وخیزهایی را پشت سر گذاشته، بیمارستان نفت تهران است که در ادامه، گزارشی از روند فعالیت مرکز واکسیناسیون این بیمارستان می خوانید.
با ورود موج ششم کرونا، بیمارستان های کشور، به دوران همه گیری ویروس دلتا بازگشته اند، به طوری که برای جلوگیری از ازدحام در این مراکز، ارائه خدمات پلی کلینیک خود را کاهش داده اند. غلامرضا پیوندی، سرپرست مدیریت بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت می گوید: قدرت سرایت ویروس کرونا، بسیار بالاست، به گونه ای که شاهد افزایش آمار مبتلایان به اُمیکرون در بیشتر کشورهای دنیا هستیم. مصداق این امر افزایش دو برابری طی 7 تا 10 روز نخست ورود به پیک ششم است. وی با بیان اینکه تعداد مراجعه کنندگان سرپایی در اورژانس خاکستری بیمارستان نفت تهران افزایش یافته، می افزاید: بیمارستان صنعت نفت، از دیرباز ظرفیت و آمادگی خود را در پیک های مختلف نشان داده و همواره در بحث درمان، توان بالای خود را به نمایش گذاشته است. مصداق این سخن، مدیریت پیک پنجم این بیماری و ارائه خدمات درمانی به بیماران مبتلا بود. پیوندی با اشاره به اهمیت واکسیناسیون در کشور می گوید: از اوایل مردادماه، طبق دستور وزیر نفت برنامه گسترده ای برای واکسیناسیون کارکنان وزارت نفت و خانواده های آنها انجام دادیم، به گونه ای که بیش از 96درصد دو دوز واکسن را دریافت کردند و تزریق دوز سوم نیز در حال اجراست. سرپرست مدیریت بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه می دهد: با تکمیل سه دوز واکسیناسیون، امیدواریم شدت بیماری افزایش نیابد و تعداد بستری ها نیز خارج از ظرفیت نباشد. مردم نباید به اشتباه فکر کنند که با تزریق واکسن، ویروس ضعیف تر و به دنبال آن محدودیت ها کم می شود. وی می افزاید: ساده انگاری ویروس کرونا، بسیار خطرناک است و باید همواره برنامه های پیشگیری و مراقبت های فردی را ادامه داد؛ زیرا این ویروس توان انتقال بالاتری دارد، به گونه ای که قدرت انتقال آن سه تا پنج برابر بیشتر است.
در زمینه واکسیناسیون های کادر درمان بیمارستان نفت تهران نیز باید گفت که از سوی معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی و بیمارستان نفت تهران، مرکزی با نظارت دانشگاه علوم پزشکی برای تزریق واکسن فعالیت می کند که در آن، علاوه بر کارکنان صنعت نفت، مراجعه کنندگان خارج از کادر صنعت نفت نیز می توانند از خدمات این مجموعه استفاده کنند.
پیوندی با اشاره اینکه واکسن هایی را که از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در اختیار ما گذاشته می شود، استفاده می کنیم، تاکید می کند: به هیچ عنوان واکسن را وارد برندینگ و اینکه چه نوعی بهتر است نکنید، سازمان بهداشت جهانی تاکید بر استفاده از واکسن های در دسترس دارد.
بر اساس گزارش های ارائه شده، 70 درصد جمعیت کشور واکسینه شده اند. ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزارت کشور، بتازگی دستورعمل هایی را برای تشویق واکسن نزده ها ارائه کرده اند که وزارت نفت نیز به دنبال پیگیری و اجرایی شدن آن است.
سرپرست مدیریت بهداشت و اچ اس ای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این باره می گوید: دولت به سازمان ها این اجازه را داده تا از ورود کسانی که بدون منع پزشکی واکسن نزده اند، به محیط کار جلوگیری و براساس دستور عمل مدیریت هوشمند کرونا، قوانینی در این خصوص اعمال شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه در سراسر جهان، درصدی از افراد جامعه علاقه ای به واکسیناسیون نشان نمی دهند و گاهی اوقات در کادر درمان نیز شاهد این موضوع هستیم، می افزاید: امیدواریم واکسن نزده ها نیز انگیزه ای برای تزریق پیدا کنند؛ اما یکسری محدودیت های قانونی نیز وجود دارد و باید دلایل واکسن نزده ها مورد بررسی قرار گیرد و با آنها برخورد شود.
با ورود سویه جدید کرونا، تعداد مراجعه کنندگان به اورژانس خاکستری و سرپایی در حال افزایش است و رنگ بندی شهرها بر اساس تعداد بستری های سرپایی مشخص می شود، حتی درصدی از بیماران بر اثر سرماخوردگی و آنفلوانزای فصلی بستری می شوند و نکته بیماری کرونا آن است که نباید تزریق واکسن، این را باور را ایجاد کند که کرونا خطرناک نیست. خفیف بودن درجه علایم، به معنای خطرناک نبودن آن نیست. وقتی تعداد افراد مبتلا زیاد شود، تعداد بستری ها نیز به همان میزان افزایش می یابد.
پیوندی می افزاید: در مبتلایان به بیماری دلتا 20 درصد افراد بستری می شوند و در اُمیکرون، تعداد افراد مبتلا و بستری 5 درصد است؛ اما به دلیل قدرت سرایت بالای آن، شاهد افزایش بستری ها هستیم. از این رو باید آمادگی لازم را برای شرایط بحرانی داشته باشیم که خوشبختانه بیمارستان نفت تهران، از آمادگی لازم در این زمینه برخوردار است.
وی با بیان اینکه بیمارستان صنعت تهران، همانند دیگر پیک های کرونا سربلند بیرون می آید، می گوید: دورانی که برخی بیمارستان ها در پیک پنجم کرونا، امکان بستری بیمار و داروهای مختص به کرونا را نداشتند، بیمارستان نفت تهران در هیچ زمانی از پیک، درگیر چنین مشکلی نشد و امیدواریم که مردم بیشتر رعایت کنند و با زدن ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و اصول بهداشتی و حضور نیافتن در گردهمایی ها و مهمانی ها یاریگر کادر درمان باشند.
پیوندی ادامه می دهد: از آغاز شیوع ویروس کرونا در کشور، خدمات رسانی به بیماران کرونایی در بیمارستان نفت تهران در اولویت قرار داشته، به طوری که در امور دارویی، تزریق رمدسیور در اولویت بوده و در بخش تجهیزات پیشرفته پزشکی و آی سی یوها نیز دستگاه های تنفسی و سی تی اسکن به این بیمارستان افزوده شده است. این اعتماد و اطمینان را به کارکنان صنعت نفت می دهم که این بیمارستان امکان ارائه هرگونه خدمات درمانی را دارد.
بیمارستان صنعت نفت، به عنوان یک بیمارستان مرجع در سطح صنعت استان تهران است و اگر بیماری به ارجاع نیاز داشت، بیمارستان نفت تهران پذیرش می کند، ضمن آنکه گاهی اوقات بیماران خود مراجعه می کنند و پذیرش می شوند. از این رو باید گفت که این بیمارستان، در بخش اورژانس هیچگونه محدودیتی برای مراجعه کنندگان، بخصوص کارکنان صنعت نفت ندارد.
از سوی وزارت بهداشت درخواست شده بود، پایگاه های تجمیعی داشته باشیم تا روند واکسیناسیون با سرعت بیشتری انجام شود. همسو با این درخواست، پایگاه واکسیناسیون بیمارستان نفت تهران به عموم مردم اختصاص یافت. زهرا نعیم آبادی، کارشناس بهداشت بیمارستان نفت تهران که در پایگاه واکسیناسیون این بیمارستان فعالیت می کند، می گوید: حضور و دریافت واکسن برای عموم مردم در این پایگاه آزاد است و از مرکز بهداشت و درمان شرق تهران واکسن ها را دریافت می کنیم.
به گفته وی، هر دو سه روز یک بار، نمایندگانی از اپلیکیشن مسیریاب داخلی به ما مراجعه و اطلاعات واکسن را به روز می کنند تا بتوانند از طریق این برنامه، واکسن های موجود در این پایگاه را اطلاع رسانی کنند. پایگاه واکسیناسیون بیمارستان نفت تهران به عموم مردم خدمات ارائه می کند و در این میان، اینکه چه نوع واکسنی بزنیم، مهم نیست؛ بلکه تزریق هر سه دوز واکسن اهمیت دارد؛ زیرا آنچه جامعه را ایمن تر می کند، واکسن زدن تک تک افراد است.
نعیم آبادی با بیان اینکه بر اساس دستور عمل وزارت بهداشت، افراد، هر واکسنی را که در دوز قبل تزریق کرده اند، ترجیحا در دوز سوم نیز از همان استفاده کنند، می گوید: دوزهای اول و دوم واکسن های سینوفارم، بهارات و برکت باید شکل هم باشد. در دوز سوم هم بهتر است که مانند دو دوز قبل تزریق شود؛ اما اگر کسی آسترازنکا، اسپایکوژن و پاستوکوک پلاس دریافت کرد نیز مشکلی ندارد.
وی ادامه می دهد: کسی که دو دوز آسترازنکا زده، در دوز سوم می تواند همان واکسن یا اسپایکوژن و پاستوکوک پلاس دریافت کند و کسی که دوز های اول و دوم را پاستوکوک زده، برای دوز سوم می تواند همان واکسن یا اسپایکوژن و آسترازنکا دریافت کنند. واکسن اسپایکوژن نیز دوز سوم ندارد، یعنی کسی که در دوز اول و دوم، این واکسن را دریافت کرده، نیازی نیست که دوز سوم واکسن را دریافت کند.
مشعل «دانش فنی ساخت غشا و ماژول غشایی اولترافیلتراسیون بومی شد»، «ساخت غشا های پلیمری در پژوهشگاه صنعت نفت»، «امکان کنترل رسوبات آسفالتین در میادین نفتی با تزریق غشاهای پلیمری»، «تصفیه گاز طبیعی با استفاده از فناوری غشای پلیمری امکان پذیر شد»، «دستیابی به دانش فنی و ساخت دستگاه تولید غشاهای هالوفایبر» اینها تنها نمونه هایی از خبرهای موفقیت آمیز در زمینه ساخت انواع غشاهاست که بخش زیادی از آنها از سوی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است. این فناوری که نتیجه سال ها کوشش نیروهای دانشگاهی است، تحولی چشمگیر را برای صنعت نفت و صنایع وابسته به آن رقم زده است.
غشا به معنای پوسته است که ماهیتی نفوذناپذیر برای مواد ایجاد می کند و می تواند مانند یک سد عمل کند. غشاها در حوزه های مختلف پزشکی، میکروبیولوژی، فیزیولوژی یاخته ای و زیست شیمی و پلیمری و شیمیایی کاربرد دارد. غشاهای پلیمری (آلی) با توجه به گستره وسیع ساختاری، می توانند در انواع فرآیندهای جداسازی و خالص سازی به کار گرفته شوند. مواردی مثل جداسازی مخلوط گازها و بخار، مایعات امتزاج پذیر، استخراج حلال از یک محلول در صنایع مختلف کاربرد دارد.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از بازوهای پژوهشی صنعت نفت در این سال های تحریم و فشارهای اقتصادی بر صنایع نفت و گاز کشور، نقطه اتکای جدی بوده و بخش قابل توجهی از نیازهای صنعت نفت به فناوری را با تلاش برای داخلی سازی تامین کرده است. موضوع غشاها نیز به عنوان یکی از حوزه های تخصصی در پژوهشگاه صنعت نفت مورد بررسی بوده و در این زمینه تاکنون پروژه های متعددی انجام و تجاری سازی شده است. از سال های گذشته تاکنون غشاهاي پليمري با اهداف و زمینه های مختلف پروژه ها در پژوهشگاه صنعت نفت ساخته شده است. فناوري غشا يکي از روزآمدترين فناوری ها در جهان و يکي از بهترين روش هایی است که براي تصفيه آب و پساب در صنايع مختلف و کارخانه های توليدکننده پساب های صنعتي استفاده می شود. ساخت غشا در پژوهشکده توسعه فناوری هاي شيميايي، پليمري و پتروشيمي در حال انجام است که هماهنگ با شرکت ها و نیازهای آنها پروژه های مختلفی را تعریف می کنند. برای نمونه یکی از زمینه های کاربردی غشاها، در تصفيه آب است و از جمله می توان به ميکروفيلتراسيون، اولترافيلتراسيون، نانوفيلتراسيون و اسمز معکوس اشاره کرد که پژوهشگاه روي غشاهاي ميکروفيلتراسيون و اولترافيلتراسيون و اسمز معکوس در حال فعاليت است. یکی از زمینه ها و الزام های مهم در به کارگیری انواع غشاها ، الزام های زیست محیطی در حوزه آب است که کارخانه ها و شرکت ها را ملزم به رعایت و استفاده از این غشاها می کند. برای دستیابی به این نوع از غشاها روش های مختلف و جدیدی وجود دارد، اما روش های جديد غشا در زمينه تصفيه آب، بازده بالاتري دارد و از آنجا که در روش های غشايي از مواد شيميايي استفاده نمی شود، در تصفیه خانه ها می تواند جايگزين واحدهاي تصفیه کننده شود و پساب ها را به آب های پاک تبديل کند. در حال حاضر پژوهشگاه صنعت نفت آمادگی تولید غشاهاي مورد نظر صنعت در مقياس صنعتي را دارد و پروژه های موفق سال های اخیر گویای این توانمندی است.
غشا و فرآیندهای غشایی نقش گسترده ای در بسیاری از صنایع مختلف به عنوان وسیله ای برای جداسازی، تغلیظ، خالص سازی و یا فرآوری نهایی فرآورده تولیدی دارند. سامانه های غشایی دارای ویژگی های بارزی چون گزینش گری بالا، مصرف پایین انرژی، هزینه راه اندازی پایین، هزینه عملیاتی اندک و امکان ایجاد سطح فراوان در حجم اندک هستند. فرآیندهای جداسازی گاز(GS)، میکروفیلتراسیون(MF)، اولترافیلتراسیون (UF)، اسمز معکوس (RO) و تراوش تبخیری (PV) را می توان از جمله شناخته شده ترین حوزه های غشایی معرفی کرد. غشاها یکی از پرمصرف ترین نیازها در صنایع مختلف از جمله صنعت نفت هستند که بخش زیادی از فناوری تولید آنها تاکنون در اختیار شرکت های خارجی بوده است، اما در سال های تحریمی اخیر پژوهشگاه صنعت نفت و محققان آن تلاش کرده اند تا وارد این حوزه پر چالش و انحصاری شوند. بخش قابل توجهی از این غشاهای مورد نیاز در همه مجتمع های پتروشیمی و نیز پالایشگاه های نفت و گاز کشور، امکان به کارگیری و استفاده را دارند و حالا چند سالی است که تعدادی از این موارد مورد نیاز با حداقل هزینه تولید و در زمانی کمتر در داخل کشور و با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت تولید و عرضه می شود. می توان گفت که استفاده از فناوری غشایی در صنعت نفت کشور در حوزه های مختلف تنوع دارد و جزو اهداف راهبردی به شمار می رود، زیرا فرآیندهای غشایی به انرژی کمتری نیاز دارند و در مقایسه با فرآیندهای رایج برای جداسازی گازها مانند فرآیندهای جذب و تقطیر، انرژی بسیار ناچیزی مصرف می شود. به این ترتیب دنیای آینده صنعت نفت نیاز جدی به غشاها دارد و بهتر است در این حوزه پیشگام باشیم. این سرمایه گذاری از هر دو منظر اقتصادی و بهینه سازی مصرف انرژی اهمیت دارد. از سوی دیگر، فناوری غشایی به طور کلی در مقایسه با فرآیندهای دیگر کاملا دوست دار محیط زیست به شمار می رود، چون هیچ گونه حلال و آلاینده ای در این فناوری استفاده نمی شود. مساله مهم دیگر در این زمینه عدم وابستگی صنایع نفت و گاز کشور به شرکت های خارجی و آزمایشگاه های بین المللی است. با دستیابی به این فناوری ها در ساخت غشا شرکت ها زمان کمتری را معطل تهیه این محصول می مانند و ارز کمتری از کشور خارج می شود.
فرایندهای جداسازی توسط غشاها بسته به نوع جداسازی مورد نظر، انواع متنوعی دارد، اما در همه آنها وجه مشترک وجود غشایی است که عامل جلوگیری از مخلوط شدن دو فاز با یکدیگر است. هزینه های بالای انرژی و مشکلات زیست محیطی باعث شده شرکت های داخلی در سال های اخیر به دنبال روش های جایگزین باشند و فناوری های نوین در این مسیر کمک کننده هستند. خوشبختانه در سال های اخیر شرکت های فناور و دانش بنیان زیادی در این حوزه وارد شده اند. پژوهشگاه صنعت نفت ، دانشگاه های مختلف صنعتی و زیرمجموعه های علمی و فناوری به دلیل آنکه مستقیما نمی توانند وارد حوزه اجرایی و تجاری سازی محصولات خود شوند، اقدام به راه اندازی شرکت های دانش بنیان و فناور با همکاری بخش خصوصی کرده اند تا از این طریق علاوه بر کاهش وابستگی و تحقق و اجرایی کردن مطالعات، درآمد ارزی و ریالی قابل توجهی را نصیب کشور کنند و خط بطلانی بر انتظار آمدن و همکاری خارجی ها بکشند.
اما نکته قابل توجه در مورد غشاها در حوزه های مختلف این است که باید زمینه های لازم برای تکمیل مطالعات و تجاری سازی محصولاتی که در شرکت های دانش بنیان و فعال به دست می آید، فراهم شود. بسیاری از این شرکت ها ممکن است در فرایند تولید محصول خود با بن بست روبه رو شوند؛ به همین دلیل پژوهشگاه صنعت نفت و سایر دانشگاه ها و مراکز پژوهشی تلاش می کنند همکاری و ارتباط نزدیکی را با این مجموعه ها ایجاد کنند و نقش تسهیل گری به خوبی اجرا شود.
چاه هوشمند نفتی، از الزام های آینده صنعت نفت است
مشعل فناوری «چاه هوشمند نفتی» یکی از فناوری های نوین در صنعت نفت است که به علت مزیت رقابتی بالا که در تولید نفت ایجاد می کند، بسیار مورد توجه شرکت های نفتی در کشورهای تولید کننده با سطح توسعه یافتگی بیشتر قرار گرفته است.
موضوع چاه هوشمند نفتی به مؤلفه های مختلفی همچون نیروی انسانی متخصص، فرآیندها و تجهیزات بستگی دارد و هر سه این موارد با هم معنا پیدا می کند.
در این مدل شاخص هایی همچون«نوع تجهیزات»، «نسبت گاز به نفت» و «میزان واقعی تولید» دارای بیشترین وزن و در نتیجه اهمیت در تصمیم گیری های راهبردی میدان ارزیابی می شوند.
در صنعت نفت ایران هم این موضوع از سال ها قبل از سوی متخصصان و پژوهشگران مورد بررسی و ارزیابی بوده و تاکنون مطالعات آن در میدان نفتی آزادگان بررسی شده است.
طبق برآورد آژانس بين المللي انرژي، با وجود توسـعه سريع منابع انرژي تجديدپذير، برآورد مي شود كه نفت و گاز همچنان بيشترين سهم را در منابع انرژي مورد استفاده جمعيت جهان داشته باشند. از آنجا كه بهره برداري طبيعي از منابع نفت و گاز به شدت در حال كاهش است، تنها می توان اميدوار بود كه با يك جهش فناورانه در اكتشاف، حفاري و توليد بتوان اين نقصان را برطرف کرد.
يكي از فناوري هايي كه به كمك چالش هاي بزرگ صنعت نفت در جهان آمده است، فـناوري اطلاعـات است كه پارادايم جديدي را تحت عنوان «چاه ديجيتال نفتي» یا «چاه هوشمند نفتي» ايجاد كرده اسـت. هدف اصلي این پارادایم، افزايش توليد در ازاي هزينه كمتر با در اختيار گذاشتن داده هاي صحيح براي افراد متخصص در زمان مشخصی است.
چاه هوشمند نفتي در حقيقت يك سامانه فناورانه است كه مقادير عظيمی از داده های بهره برداري را به صورت آني در مراكز عمليات، سامانه هاي توزيع شده رايانه اي و فناوري هاي سیار منتقل و ادغـام می كند. هـدف نهایی اين سامانه، بيشينه کردن شاخص هاي مالي ميدان با حداقل کردن دخالت انساني است.
به بیان دیگر می توان گفت این فناوری، مهم ترین اتفاق برای آینده صنعت نفت است که با بهره گيري از آن در مورد داده هاي ميدان نفتی و مديريت آنها می توان تصميم گيري هاي آني و راهبردی گرفت. این موضوع برای صنعت نفت ایران با توجه به منابع عظیم نفت و گاز و تلاش برای بهره برداري حداكثري از ميادين مشترك اهمیت زیادی دارد.
از سوی دیگر با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از میادین نفتی کشورمان به نيمه عمر خود رسيده اند، روش هوشمند برای چاه های نفت در بلند مدت می تواند هزینه ها را کاهش داده و ریسک برداشت را به حداقل برساند؛ از این رو با توجه به گرايش و برنامه هاي در دست اقدام شركت هاي نفتي در سطح جهان و اقبال بــه كاربردها و نتايج پارادايم هوشمندسازي در میان شرکت های بزرگ نفتی، بر کسی پوشيده نيست كه حركت به سمت چاه های نفتي هوشمند نه تنها يك انتخاب بلكه يك الزام اقتصادي و رقابتي است.
با کمک گرفتن از هوشمندسازی چاه های نفت و گاز، مدیران اجرایی در هر کدام از مراحل می توانند با استفاده از سیستم های بسیار کوچک در مقیاس نانو برای بررسی وضعیت چاه های در دست حفاری و دریافت اطلاعات مورد نیاز اقدام کنند.
در چاه های هوشمند نفتی می توان به صورت آنلاین دما، فشار و دبی سیستم را در مکانی دورتر از سر چاه مشاهده کرد که با تشخیص کاربر می توان هر کدام از پارامترها را کنترل و تنظیم و سپس به سیستم اعمال و تمامی فرآیندهای مربوط به چاه هوشمند را به صورت یک حلقه بسته مشاهده کرد.
مدیران شرکت های بزرگ نفتی می گویند که ما همیشه می توانیم محل دقیق قرارگیری نفت و گاز درجا را به دست بیاوریم، اما حالا با استفاده از نسل جدیدی از تجهیزات ویژه و هوشمند، برای افزایش توان بازیابی و استخراج و توسعه میدان ها با صرف هزینه و زمان کمتر اقدام خواهیم کرد. در بررسی شرکت های بزرگ نفتی تاکید شده است که توان استخراج از چاه های نفت پس از به کارگیری فناوری هوشمند۲۰ درصد افزایش یافته است.
نکته قابل توجه شرکت های بزرگ نفتی در مورد چاه های نفتی هوشمند این است که این فناوری می تواند در بخش های اکتشاف، حفاری و استخراج به کار گرفته شود، همچنین به لطف این فناوری، سکوهای نفتی کمتری ساخته می شوند و حجم تردد و آمد و شد نیروی انسانی نیز، کاهش محسوسی پیدا می کند. در نتیجه دخالت و نقطه تماس انسان با محیط زیست هم کاهش می یابد.
در مورد هوشمندسازي چاه های نفتی پژوهش هاي متعددي در صنعت نفت ایران و در مورد چند چاه و مخزن نفتی صورت گرفته است. عمده پژوهش هاي صورت گرفته در اين حوزه به جنبه هاي فني و مهندسي هوشمندسازي در سطح چاه نفتي و یا جنبه هاي مديريتي و داده هاي ميدان پرداخته است.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از مهم ترین بازوهای اجرایی صنعت نفت از سال ها قبل روی موضوع هوشمند سازی چاه های نفتی کار و تاکنون پروژه های مطالعاتی مختلفی را اجرایی کرده است.
این مجموعه به لحاظ اهميت فناوری مخزن هوشمند، پروژه «طراحی و تهيه نمونه اوليه پويانما در اندازه سانتی متری و ساخت چاه مصنوعی کنترلی در سطح زمين» را به عنوان اولين پروژه از اين طرح، با هدف تمرکز بر چگونگی داده گيری درون چاهی و پردازش آنها انجام داد.
در اين زمینه طراحي و ساخت يک چاه مصنوعي کنترلی در سطح زمين برای شبيه سازی درون چاهی و به عنوان بستر مناسبی برای انجام آزمايش هايي به منظور داده گيری درجا از چاه های نفتی با موفقيت انجام شد.
پس از طراحي و ساخت پايلوت چاه هوشمند، پژوهشگاه صنعت نفت مذاكرات خود را با شركت هاي عملياتي براي پياده سازي اين فناوري آغاز كرد که در نتیجه آن پروژه طراحي تفصيلي زيرسطحي و ارزيابي فني- میدان جفیر شرکت نفت وگاز اروندان برای پياده سازي فناوری مخازن هوشمند اجرا شد، همچنین قراردادی برای پیاده سازی فناوری مخازن هوشمند برای میدان ماله کوه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران منعقد شد. علاوه بر این پیشنهاد مطالعاتی مرتبط با فناوری مخزن هوشمند براي شركت توسعه پترو ايران ارائه شد.
ارزیابی اقتصادی این فناوری در پروژه مطالعاتی اجرا شده از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در میدان جفیر، شرکت نفت و گاز اروندان در سازند ایلام و سروک با چهار چاه تولیدی با میزان تولید نفت حدود 50 هزار بشکه در روز نشان می دهد که با پیاده سازی اطلاعات مربوط به میادین و چاه هوشمند، میزان تولید به روزانه 65 تا 75 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت و علاوه بر اینکه میزان تولید بالا می رود، طول عمر میدان هم از حدود چهار سال در حالت سنتی به حدود هفت تا هشت سال درحالت هوشمندی می رسد.
به عبارتی می توان گفت فناوری چاه و میدان هوشمند قابلیت افزایش 1 تا 3 درصدی ضریب بازیافت نفت از مخازن کشور را دارد و این موضوع در اسناد بالادستی صنعت نفت کشورمان مورد تاکید قرار گرفته و جزو اهداف بالادستی است.
در کنار اهمیت و الزام زمانی و فناورانه این موضوع باید به وجود نیروی متخصص و توانمند در حوزه فناوری های کاربردی اشاره کرد که می توانند با مهندسی معکوس در حوزه های مختلف صنعت نفت را در این حوزه پیش ببرند.
اگرچه در این حوزه موضوع دسترسی به برخی فناوری های روزآمد دنیا اهمیت دارد، می توان امیدوار بود که با تکیه بر توان داخل و شروع تجربه های بیشتر، قدم در این راه مهم بگذاریم.
بررسی گروه های مختلف شغلی با نگاهی به قوانین متفاوت آن در صنعت نفت
مشعل همه گروه های شغلی و صنوف، زمانی برای فراغت از کار و بازنشستگی دارند که از آن سن به بعد، فرد از نظر جسمی و شرایط سلامت نمی تواند مثل گذشته کار کند. سن بازنشستگی، موضوعی است که در همه کشورها و شرایط عمومی شغلی وجود دارد و دارای قوانین نسبتا نزدیک به هم است. در کشور ایران، سن بازنشستگی به طور کلی برای مردان ۶۰ سال و برای زنان ۵۵ سال است؛ البته این دوره زمانی در برخی موارد شغلی و شرایط قابل تغییر است و مثلا اگر فرد در شغلی سخت و زیان آور شاغل باشد، این سن برای بازنشستگی کمتر می شود.
برخی گروه های شغلی هستند که تحت قوانینی خاص و متفاوت اجرا می شوند و قانون بازنشستگی در آنها متفاوت است. به عنوان نمونه کارکنان صنعت نفت که در مناطق سخت کار می کنند، شرایط بازنشستگی متفاوتی دارند. برای مردان و زنانی که شاغل در مشاغل سخت و زیان آور هستند، شرط سنی برداشته می شود. به عبارتی چنانچه شغل فرد سخت شناخته شود و هنوز به سن بازنشستگی نرسیده باشد، با تشخیص کمیته مشاغل سخت و زیان آور، می تواند مشمول این قانون شود. همچنین اگر متقاضی جانباز یا آزاده باشد، شرایط سنی آسان تر می شود و با ۱۰ سال کمتر، یعنی در سن ۵۰ سالگی و ۴۵ سالگی می تواند بازنشسته شود.
قوانین و الزام هایی که برای بازنشستگی لازم است
خوب است چند نمونه از قوانین بازنشستگی در شرایط متفاوت را مرور کنیم. از جمله بازنشستگی با ۲۵ سال سابقه است که البته از سال 93 برای مدت محدودی به اجرا در آمد؛ اما به دلیل هزینه هایی که برای دولت و کارفرما داشت، متوقف شد. در این شیوه از بازنشستگی، کارفرما و دولت 5 سال مابقی تا 30 سال فعالیت متقاضی را باید پرداخت می کردند تا متقاضی بتواند با 25 سال، سابقه بازنشسته شود. مدل دیگر، بازنشستگی افراد با 20 سال سابقه تامین اجتماعی است. در قوانین بازنشستگی، مردان و زنان پس از ۲۰ سال سابقه کار، می توانند در سن ۶۰ سالگی و ۵۵ سالگی با 20 روز بازنشسته شوند. این قوانین درباره مشاغل سخت، جانبازان، آزادگان و معلولان متفاوت است. از طرفی زنان می توانند با ۲۰ سال سابقه کاری در سن ۴۲ سالگی نیز بازنشسته شوند؛ البته در این شرایط حقوق آنها براساس ۲۰ روز در ماه پرداخت می شود. همچنین افراد می توانند با سابقه کمتر از 20 سال یعنی 15 سال هم بازنشسته شوند. در این مدل بازنشستگی، بعضی مزایا یا شرایط فرق دارد. به این صورت که پس از تایید بازنشستگی، مستمری براساس ماده ۱۱۱ قوانین بازنشستگی محاسبه نمی شود و حقوق فرد متقاضی براساس ۱۵ روز از ماه واریز می شود.
فعالیت در مشاغلی که سخت و آسیب رسان محسوب می شوند، بسیار متفاوت است و شرایط بازنشستگی این مشاغل نیز با فعالیت های عادی تفاوت دارد. در این نوع از مشاغل، مردان و زنان می توانند با ۲۰ سال سابقه کاری درخواست بازنشستگی کنند و برای آنها شرایط سنی تعیین نمی شود. در بازنشستگی با شرایط سخت و زیان آور، اگر فرد آسیب های جسمی یا روحی دیده باشد، می تواند زودتر از ۲۰ سال هم تقاضای بازنشستگی کند. در این موارد، کمیسیون پزشکی شرایط جسمی و روحی فرد متقاضی را تایید می کند و در صورت تایید، هر سال سابقه فرد متقاضی یک سال و نیم محسوب می شود. طبق تعریف سازمان تامین اجتماعی، کار سخت و زیان آور، به مشاغلی گفته می شود که در آن عوامل فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی محیط کار، غیراستاندارد بوده و بر اثر اشتغال کارگر در این محیط، تنشی به مراتب بالاتر از ظرفیت های طبیعی (جسمی و روانی) به او وارد می شود که نتیجه آن، بیماری شغلی و عوارض ناشی از آن است. مشاغل سخت و زیان آور به دو گروه (الف) و (ب) تقسیم بندی می شوند. گروه (الف) شامل مشاغلی است که دو ویژگی «سخت» و «زیان آور» با ماهیت شغل ارتباط دارد؛ اما چنانچه کارفرما تمهیدات ایمنی و بهداشتی را در محیط کار اعمال کند، می توان سختی این مشاغل را حذف کرد؛ اما در گروه (ب) با مشاغلی رو به رو هستیم که ماهیتا «سخت» و «زیان آور» هستند و در صورت به کارگیری تمهیدات بهداشتی و ایمنی و تدابیر مناسب، سختی کار کاهش می یابد؛ ولی «سخت» و «زیان آور» بودن آن حذف نمی شود. شورای عالی کار و شورای عالی حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت کار، فهرست مشاغل «سخت» و «زیان آور» را گردآوری کرده که این لیست به تصویب وزارت کار و بهداشت رسیده است. اولین شغل «سخت» و «زیان آور» ذکر شده در این فهرست که در سایت وزارت کار موجود است، به کار در معدن اعم از تحت الارضی یا سطح الارضی مربوط می شود.
صنعت نفت، به عنوان یکی از قدیمی ترین صنایع در کشور، بیشترین سابقه را در مقررات بازنشستگی دارد. آنطور که در اسناد صنعت نفت آمده، سابقه این قوانین برای کارکنان به سال 1308 خورشیدي برمی گردد. در آن زمان برای اولین بار «صندوق ذخیره احتیاط» به منظور حمایت و صیانت از کارمندان صـنعت نفـــت در دوران پیـري و بیماري و از کار افتادگی شکل گرفت. پس از آن در سال 1326 این مقرارت اصلاح شد و پس از تصویب شوراي عـالی نفـت بـه اجـرا درآمد. این قانون و آیین نامه اجرایی آن در سال 1344 یک بار دیگر تغییر کرد و پس از انقلاب اسلامی هم اگر چه بخش هایی از مواد آن اصلاح شد؛ اما شکل کلی آن باقی ماند. وجود طرح هاي مختلف بازنشستگی و قابل انعطاف بودن آنهـا بـا شـرایط و محـیط کـار، مبتنـی بـر تغییـرات حاصـل در صــنعت نفـت از یک سو و صیانت از حقـوق کارکنان در صورت مازاد شدن یـا فـراهم نبـودن امکـان پیشـرفت کارمنـد از سـوي دیگـر، از عمـده دلایـل تنـوع و انعطاف طرح ها در چارچوب بازنشستگی قبل از موعد و برقراري مستمري معوق است. این مجموعـه مقررات، تمامی کارمندان رسمی ایرانی شرکت ملی نفت ایران و شرکت هاي فرعی و وابسته بــه آن و تمامی کارمندان و بازماندگان آنان در شرکت هایی که از بدو تأسیس صـندوق بازنشسـتگی بـه عضـویت آن درآمـده یـا در حال حاضر عضـو صـندوق هستند را شامل می شود. طبق این قوانین که در صنعت نفت متفاوت است، سن بازنشستگی بر سابقه اولویت دارد و حتی اگر فرد 40 سال هم سابقه کار داشته باشد، باید تا 60 سال مشغول به کار باشد. البته این مقررات صنعت نفت مرتبط با کارکنان رسمی است و در مورد کارکنان پیمانکاری شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت که تعدادشان هم کم نیست، شرایط کلی سازمان تامین اجتماعی در مورد بازنشستگی اجرایی می شود.
مشعل صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن می تواند خسارت های جاني و مالي جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. در طول تاريخ، حوادث زيادي در اين صنعت رخ داده که پيامدهاي فراواني دربر داشته است؛ از این رو اهميت درس آموزی از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پرريسک چند برابر می شود. همان طور که می دانید، دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، می تواند اجازه استقرار اقدام های پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز باعث بهبود رفتار ايمني در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت خواهد شد. با بهره مندی از نکات «درس آموزی از حوادث»، می توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده آن، عواقب احتمالي وقايع ناخواسته و... به اقدام های کنترلي که می تواند عواقب ناشي از حوادث را محدود کند، دست يافت. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» با چاپ مطالبی با هدف «درس آموزی از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث برمی دارد. در ادامه، درس آموزی از حادثه «آتش سوزی مخزن اتمسفریك ناشی از پیامدهای دومینویی حریق» در يکي از مناطق عملياتي را می خوانید.
در يك واحد تاسیسات فرايندي، نشت بخار هیدروکربنی از صفحه مسدودکننده مسیر ورودي پمپA مشاهده می شود. کارکنان بهره برداري و تعمیرات حاضر در محل با مشاهده نشت و انتشار بخارات هیدروکربوري در حال گسترش همزمان وقوع رويداد را به آتش نشانی اطلاع داده و تیم پیشرو به محل رسیده و برای بررسی وضعیت به سمت محل نشت حرکت می کنند. کارکنان بهره برداری ضمن فاصله گیری از کانون نشت نسبت به کارگیری دستگاه های ثابت آتش نشانی از جمله هايدرانت مانیتورهاي ثابت آتش نشانی و انجام اقدام های اولیه به منظور رقیق سازی ابر بخار در حال توسعه اقدام می کنند که حدود پنج دقیقه بعد و با رسیدن ابر بخار در حال توسعه به کوره مجاور، انفجار از نوع UVCE رخ داده و محوطه نشت شعله ور و در ادامه حريق به صورتJET FIRE در محل منبع نشت ادامه می یابد.
ادامه حريق از منبع نشت و برخورد مستقیم شعله به خطوط لوله و سازه های فلزي مجاور و همچنین برج مجاور باعث ايجاد پارگی ساير خطوط و بدنه برج شده و در ادامه به علت احتمالی تشعشع زياد حرارتی يا پرتاب گدازه، حريق به دو مخزن ذخیره خوراک از نوع اتمسفريك با سقف شناور خارجی با ظرفیت اسمی 24 هزار و 777 تن سرايت می کند. ابتدا گستره حريق محدود به بخش هايی از محدوده Rim seal مخزن و درپوش شیرهاي تخلیه تنفسیBreather vents روي سقف شناور بوده است. در روز دوم حادثه، با توجه به توسعه حريق و غرق شدن تدريجی سقف يكی از مخازن، سقف شناور به طور کامل غرق شده و کل سطح سقف مخزن دچار حريق می شود. با ادامه حريق، بدنه مخزن به تدریج دچار دفرمگی شده و در روز سوم حادثه، بخشی از ديواره مخزن ذوب و ضمن ريزش ديواره و ريزش نفتا به محوطه دايك مخزن حريق به صورت استخري در محوطه دايك ايجاد می شود. در نهايت، آتش سوزی مخزن خوراک در روز چهارم حادثه اطفا می شود.
برنامه ریزی دقیق براي مديريت تعمیرات پیشگیرانه، کنترل کیفیت قطعات يدکی و برنامه های تعمیراتی
از صفحات مسدودکننده از نوع استاندارد و داراي تايیديه بازرسی فنی بايد استفاده شود.
کنترل عملیات انجام شده تحت پروانه کار: با توجه به اينكه مسیرهاي ورودي و خروجی پمپ ها در سرويس قرار داشتند، انجام هرگونه فعالیت تعمیراتی روي خطوط و اتصالات مذکور از جمله شیرها به نوعی«فعالیت روي خطوط و تجهیزات در حال سرويس» و «فعالیت تعمیراتی ويژه» محسوب شده و نیازمند احتیاطات ويژه از جمله آمادگی مقابله با هرگونه وضعیت اضطراري محتمل از جمله نشت بودند.
براساس استانداردهاي رايج طراحی واحدهاي فرآيندي از جمله API RP-533 و رويه هاي متداول طراحی تجهیزاتی که داراي پتانسیل بالاي حريق هستند، بايد مجهز به شیرهاي قطع اضطراري در ورودي شوند تا در صورت نشت امكان ايزولاسیون سريع آنها فراهم شود.
اصل مهم ايجاد راهكارهاي پیشگیرانه است و در صورت وقوع، حريق بايد در همان مراحل ابتدايی کنترل شود؛ در غیر اين صورت در بسیاري موارد، پتانسیل ايجاد حوادث دومینويی داشته که ابعاد خسارت آن بسیار وسیع تر می شود.
آیا می دانستید
بیشترين حوادث دومینويی فرآيندي صنايع در روي مخازن اتمسفريك اتفاق می افتد.
آتش سوزی شروع کننده اولیه بیش از نیمی از حوادث دومینويی صنايع هست که44 درصد از این آتش سوزی ها از نوع استخری (Pool fire) است.
سیاستگذاران ایالات متحده آمریکا در سراسر جهان، به دنبال یافتن منابع جایگزین به منظور صادرات گاز طبیعی به اروپا در صورت درگیری بین مسکو و ناتو بر سر اوکراین و به دنبال آن توقف فعالیت خط لوله انتقال گاز روسیه به قاره سبز هستند. مقام های ارشد آمریکایی و مقام های قطر، یکی از رقبای روسیه در تولید گاز با کشورهای آسیایی مصرف کننده مانند ژاپن، کره جنوبی و حتی چین با هدف انتقال محموله های گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) به اروپا، ملاقات و گفت وگو کردند. احتمال می رود تلاش های دیپلماتیک واشینگتن با هدف اطمینان بخشی به سیاستگذاران اروپایی به منظور تأمین امنیت عرضه گاز طبیعی و تقویت عزم آنها برای تهدید تحریم های اقتصادی، دشوار و بدون فایده باشد. این احتمال وجود دارد که این تلاش ها حاوی پیامی برای نشان دادن عزم ناتو به روسیه به عنوان بخشی از راهبرد کشاندن دولتمردان روس به پای میز مذاکره و در عین حال نشان دادن تسلط حداکثری و متقاعد کردن کرملین به عقب نشینی باشد. قطر در جریان نشست سران واشینگتن و دوحه در کاخ سفید، پاداشی دریافت کرد و بر اساس قوانین رسمی آمریکا، این کشور به عنوان متحد اصلی غیرناتو ایالات متحده شناخته شد؛ موقعیتی که می تواند طیف وسیعی از مزایای اقتصادی، دیپلماتیک و نظامی را برای این کشور حاشیه خلیج فارس به ارمغان بیاورد. اما همان اندازه که تلاش ها و هیاهوهای تبلیغاتی برای یافتن منابع جایگزین تأمین گاز طبیعی به عنوان صحنه ای دیپلماتیک ارزش دارد، بعید است که این شرایط تأثیر چندانی بر بهبود شرایط ایجاد امنیت انرژی اروپا داشته باشد. امنیت انرژی به همان اندازه که در گرو در دسترس بودن انرژی است، به قیمت ها هم بستگی دارد و هرگونه وقفه مداوم عرضه گاز طبیعی روسیه می تواند افزایش قیمت آسیب زننده در قاره اروپا و دیگر نقاط جهان را در پی داشته باشد.
همانطور که رکوردشکنی اخیر قیمت های گاز طبیعی نشان داد، در سطح جهانی، در هر مرحله از زنجیره تأمین ال ان جی، ظرفیت مازاد عرضه اندکی وجود دارد. بنابراین افزایش عرضه به اروپا تنها می تواند به کاهش عرضه در مناطق دیگر منجر شود. برخلاف بازارهای جهانی نفت خام که کشورهای مصرف کننده به منظور جبران خطر تحریم، ذخیره سازی های راهبردی دارند، ذخیره سازی گاز طبیعی کم است و این ذخیره سازی، تنها برای مقابله با نوسان های مصرف فصلی طراحی شده و توانایی مقابله با وقفه هایی با اهداف و انگیزه های سیاسی را ندارد. ضمن اینکه هیچ معادلی نیز برای ذخیره سازی های راهبردی گاز ایالات متحده آمریکا و شبکه دیگر ذخیره سازی های راهبردی کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی(آی ئی ای) نیز وجود ندارد.
ذخیره سازی گاز طبیعی، دشوارتر و گران تر از نفت خام و انواع سوخت مایع است و تاکنون کمتر از منظر امنیت ملی به آن توجه شده است.
اگر درگیری ناتو و روسیه، که به کاهش یا توقف عرضه گاز طبیعی با خط لوله به اروپا منجر می شود، چند روز به طول انجامد، شرایط توازن جهانی بین تولید و مصرف بغرنج تر می شود و قیمت ها برای همه مصرف کنندگان غیر از ایالات متحده آمریکا، افزایش می یابد.
قیمت گاز طبیعی در مناطق شمال غرب اروپا و شمال شرق آسیا هم اکنون تقریبا یکسان است؛ زیرا هر دو از یک تأمین کننده، محموله های ال ان جی دریافت می کنند.
افزون بر این، مصرف کنندگان آسیایی تنها می توانند با تغییر مسیر محموله های ال ان جی به سمت قاره اروپا، به قیمت کاهش امنیت عرضه خود در زمستان آینده موافقت کنند.
عملیات سوآپ کوتاه مدت که طی آن مصرف کنندگان آسیایی موافقت کردند محموله های ال ان جی را به قاره اروپا برسانند، با این شرط که محموله ها را پیش از زمستان آینده دریافت کنند، تنها می تواند بحران عرضه گاز در اروپا را تا اواخر سال جاری میلادی به تعویق بیندازد. طی عملیات سوآپ بلندمدت که مصرف کنندگان در آسیا پس از زمستان آینده محموله های ارسالی را پس بگیرند، اروپایی ها در بازه زمانی نوامبر 2022 میلادی تا مارس 2023 میلادی با خطرهای غیرقابل قبولی برای امنیت عرضه روبه رو می شوند.
این راهبردها همگی بر ماهیت ذخیره سازی های محدود گاز در کوتاه مدت تأکید دارند، به طوری که سبب می شود همه کشورهای مصرف کننده با سطح پایین ذخیره سازی های گاز طبیعی در 12 ماه آینده باقی بمانند. در هر سناریو، توقف طولانی مدت خط لوله انتقال گاز روسیه باعث افزایش قابل توجه قیمت های گاز طبیعی و برق برای مصرف کنندگان در اروپا و آسیا می شود. با اینکه دولت های اروپای غربی، شرق آسیا و خاورمیانه به دلیل اتحاد با ایالات متحده آمریکا به دنبال دیپلماسی گازی بوده اند؛ اما تعهدهای عملی محدود بوده است. سیاستگذاران اروپایی و آسیایی حتی اگر بتوانند به نحوی با تقسیم عرضه محموله های گاز از کمبود فوری جلوگیری کنند، از پیامدهای اقتصادی و سیاسی ناشی از افزایش شدید قیمت های گاز طبیعی بسیار واهمه دارند. در صورت وقفه در انتقال گاز با خط لوله، مقام های ایالات متحده آمریکا و متحدانش ممکن است اطلاعیه ای سریع و پرمخاطب درباره روانه کردن محموله های ال ان جی به سمت قاره سبز با هدف جلوگیری از جهش فوری قیمت های اروپا ارائه کنند.
اما حتی اگر این وقفه تنها برای مدتی کوتاه هم ادامه داشته باشد، قیمت های گاز طبیعی بسرعت افزایش خواهد یافت؛ زیرا معامله گران با چشم انداز کمبود جهانی تا پایان سال 2022 میلادی سازگار می شوند.
شرکت ملی حفاری ایران
انحصار کشورهای آمریکا، آلمان و چین درساخت مته های دندانه ای حفاری با رونمایی از دو نوع مته حفاری ساخت داخل به دست توانمندان ایرانی شکسته شد.حسن محمدی مجد، مدیرکمیته تولید انبوه مته های حفاری جهاد دانشگاهی استان خوزستان در آیینی به همین مناسبت بابیان این که مته های یاد شده از نوع دندانه ای هستند و در اندازه های هشت ویک دوم اینچ و سه هشتم اینچ تولید شده اند، افزود: این مته ها ازجدیدترین محصولات تولیدی کشور درحوزه صنعت نفت به شمار می آیند.وی افزود: دانش فنی ساخت این مته ها که برای نخستین بار درکشور بومی سازی شده اند، حاصل سال ها تلاش پژوهشگران و نخبگان جهاد دانشگاهی خوزستان است.مدیرکمیته تولید انبوه مته های حفاری جهاددانشگاهی استان خوزستان گفت: این مته ها از لحاظ فنی ومهندسی پیچیدگی های بسیاری دارند ودرتولید آنها ازسوپر آلیاژهای خاصی بهره گرفته شده است.محمدی مجد اظهارکرد: این محصول در حفاری همه چاه های نفت و گاز کشور قابل استفاده است و امیدواریم شرکت های داخلی از این محصول استقبال کنند.وی با بیان اینکه این نوع مته ها پیش ازاین ازکشورهای آمریکا، آلمان و سپس از چین وارد می شد، افزود: کیفیت ساخت مته های تولید داخل بانمونه های موفق دنیا برابری می کند، از همین رو به دنبال برنامه ریزی برای صادرات این محصول نیز هستیم.
شرکت ملی حفاری ایران درجهت هم افزایی وشناخت جامع ازظرفیت ها وتوانایی های شرکت های سازنده، بهره گیری از کارگروه تخصصی را در دستور کار قرارداده است.ایده تشکیل این کارگروه درپی بازدید حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران ازغرفه های نمایشگاه صنعت نفت اهواز و محدودیت ساعت کاری شکل گرفته است.محمد دانشی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران ومسئول این کارگروه تخصصی گفت: وظیفه نخست کارگروه یاد شده، بررسی میزان همکاری شرکت های سازنده و روند این همکاری ها با شرکت ملی حفاری ایران بوده است.وی دومین وظیفه کارگروه یادشده را نیز بررسی توانمندی شرکت ها، اطلاع یا بی اطلاعی شرکت ملی حفاری ایران از این توانمندی ها، همچنین بهره گیری از این منابع برای پیشبرد اهداف عنوان کرد.دانشی با اشاره به تقسیم بندی اعضای این کارگروه به دو بخش تصریح کرد: اعضای هریک از این بخش ها درمدت برگزاری نمایشگاه صنعت نفت اهوازبا شرکت های سازنده مرتبط با صنعت حفاری مذاکره کنند و دیدگاه های آنها را جویا شدند.دانشی گفت: خروجی کارگروه تخصصی ایجاده بود که باهریک از شرکت های طرف مذاکره برخوردار ازتوانمندی های جدید مکاتبه شده است تا برای همکاری با آنها به صورت ویژه پرداخته و پیگیری شوند.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت گفت: با برنامه ریزی های فنی ومهندسی که در دستورکار این شرکت قرار گرفته است، تلاش می شود تاپایان امسال 15هزاربشکه نفت به ظرفیت تولید میدان نفتی آزادگان جنوبی افزوده شود.ابوذرشریفی گفت: درحین انجام فعالیت های توسعه ای میدان نفتی آزادگان جنوبی، بهره برداری ازبخش هایی که به تولید منجرشده اند، درفازنخست آغاز شده وهمزمان با آن نیزمطالعات طرح توسعه فاز دوم این میدان نفتی کلید خورده است.مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت مهندسی و توسعه نفت با تأکید بر اینکه در سال های گذشته به توسعه میدان نفتی آزادگان کم لطفی شده است، تصریح کرد: شرکت مهندسی و توسعه نفت در ماه های اخیر با شتاب بخشی به فعالیت هاتوانسته است چاه های جدیدی را وارد مدار تولید کند.شریفی به آب رسانی روستاهای همجوار با میدان های نفتی در غرب کارون نیز اشاره و تصریح کرد: شرکت مهندسی و توسعه نفت همسو با اجرای فعالیت های مسئولیت اجتماعی، آب رسانی به مناطق همجوار با تأسیسات نفتی را هم مدیریت می کند.وی با بیان این که این شرکت، آب رسانی پایداربه11روستا درمنطقه عملیاتی غرب کارون را در دستور کار قرارداده است، افزود: تاکنون10روستا آب رسانی شده است ویک روستای باقی مانده نیز تا پایان امسال آب رسانی خواهدشد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از آمادگی کامل این سازمان و بسیج همه امکانات و تجهیزات برای مقابله با موج ششم کرونا خبر داد.
سیدمهدی هاشمی با اشاره به افزایش تعداد مراجعات سرپایی و بستری در بیمارستان صنعت نفت تهران و اهواز برآمادگی این سازمان برای مقابله با موج ششم کرونا تاکید وتصریح کرد: همه مراکزدرمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت درحال آماده باش هستند تا از این بحران به سلامت عبورکنیم.
وی با تأکید براینکه در موج های گذشته کووید-19نیز، آمادگی لازم ازسوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت وجود داشته است، بهره مندی ازکارکنان آموزش دیده واستفاده از امکانات را عوامل موثر عبور از این موج ها برشمرد.
هاشمی با بیان این که هم اکنون نیزبرای تأمین اکسیژن بیمارستان ها مشکلی نداریم، افزود: به منظورمدیریت بهتر بیماران، بخش های کرونا و بخش های سفید از یکدیگر جدا شده اند و کمبود تخت درهیچ یک از بخش ها وجود ندارد.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: با شروع بحران کرونا و ضرورت مقابله باشیوع این بیماری، این سازمان نیز راه اندازی تخت های ویژه بستری جدید وتهیه اقلام حفاظت فردی را برای کارکنان عملیاتی و ستادی در دستور کار قرارداد و باهمکاری شرکت ملی نفت ایران به تهیه تجهیزات پزشکی ازجمله 20 دستگاه ونتیلاتور برای دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپوراقدام کرد.
هاشمی گفت: با استمرارشیوع کرونا و بروز دیگرسویه های آن، روزآمد کردن تجهیزات پزشکی برای خدمات رسانی مطلوب به خانواده های صنعت نفت در اولویت قرارگرفت و سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت در رایزنی بامراجع ذی صلاح با دریافت بودجه خارج از شمول، به شناسایی تجهیزات پزشکی مورد نیازبا اولویت مناطق عملیاتی ومراکز بیمارستانی اقدام کرد.
مدیرعامل سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت درباره روند واکسیناسیون در صنعت نفت نیز گفت: واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان با اولویت مناطق عملیاتی، پارس جنوبی و مناطق جنوبی بالای 250 هزار دوز انجام شده است.
وی با اشاره به استقرار سامانه no corona گفت: این سامانه به منظور پایش، غربالگری و پیشگیری ازشیوع بیماری کووید-19در محیط های کاری و پیگیری افراد نیازمند قرنطینه در منزل یا محل کار برای خوداظهاری راه اندازی شده است.هاشمی پیگیری تلفنی بیماران سرپایی و بستری را بیش از 400هزار نفر اعلام و اظهار کرد: دسترسی به سامانه ازطریق وب سایت سازمان به نشانی https: //www.piho.ir/fa/corona برای استفاده همه کارکنان رسمی، قرارداد مدت معین، مدت موقت شاغل، پیمانکاران و بازنشسته و تحت تکفل ایشان فراهم شده است.
وی بااشاره به فعالیت دو مرکز واکسیانسیون تهرانسر و بیمارستان نفت تهران گفت: فعال شدن این مراکز، میزان رضایت مندی مراجعان را افزایش داده است.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بااشاره به راه اندازی اپلیکیشن پتروویزیت برای نخستین بار به منظور دریافت خدمات پزشکی غیرحضوری گفت: با توجه به شرایط کرونا و مشکلات زندگی شهرنشینی ازجمله ترافیک، ویزیت های غیرحضوری، گامی موثر برای مراقبت و کنترل بیماری های مزمن است.
نفت و گاز اروندان
سرپرست مدیریت هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان از راه اندازی سامانه یکپارچه وبرخط نظارت برتولید تمام میدان ها، چاه ها وخطوط انتقال نفت وگاز غرب کارون خبرداد.
مهران کرمی گفت: این سامانه باتلاش کارگروهی از کارشناسان مدیریت برنظارت تولید شرکت ملی نفت ایران، ICT و ابزار دقیق شرکت نفت وگاز اروندان، به منظورمانیتورینگ همه اطلاعات برخط میدان ها و تأسیسات به شکل تجمیع شده، طراحی وپیاده سازی و در دهه فجر امسال راه اندازی شده است.
وی اظهارکرد: سامانه یکپارچه و برخط نظارت بر تولید نفت و گاز غرب کارون درکنار اطلاعات تولید، جزییات فشار، دما و جریان خطوط لوله به تفکیک نفت سبک وسنگین را رصد و قابلیت مانیتورینگ چاه ها روی نقشه را مهیا می کند.
سرپرست مدیریت هماهنگی عملیات تولید شرکت نفت و گاز اروندان تأکید کرد: تبادل همه اطلاعات دراین سامانه برپایه رمزنگاری و پروتکل های امن انجام می شود وباتوجه به توسعه های صورت گرفته درآن، قابل ارائه به دیگر شرکت های نفتی برای بهره برداری است.
اروندان در مسیر توسعه
شرکت نفت و گازاروندان باامضای پنج تفاهم نامه بابخش های مختلف ازجمله معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، گام های بلندی به سوی توسعه برداشته است.
این شرکت درحاشیه دوازدهمین نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز که بهمن امسال امسال در اهوازبرگزارشد، افزون برمعاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با دانشگاه نفت، شرکت حفاری استوان کیش و دانشگاه آزاد خوزستان تفام نامه امضا کرد.
نخستین تفاهم نامه شرکت اروندان با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بود که به منظور حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات آنها امضا شد.
دراین تفام نامه شناسایی، برنامه ریزی و همکاری با شرکت اروندان درجمع آوری گازهای مشعل و تولیدات داخل از اهم برنامه های پارک علم و فناوری ریاست جمهوری است.
دومین تفاهم نامه در حوزه صنایع بالادستی، پایین دستی، انرژی و محیط زیست است که با مشارکت و همراهی پژوهشگاه صنعت نفت انجام خواهد شد.
سومین تفاهم نامه که بادانشگاه صنعت نفت امضا شد، قرار است فعالیت های مربوط در حوزه های بالادست و پایین دست صنعت نفت، همچنین خدمات آزمایشگاهی است پیگیری شود.
استفاده از بنیه علمی دانشگاه نفت و انتقال فناوری نوین برای کمک به صنعت نفت و گاز کشور، از اهم اهداف این تفاهم نامه عنوان شده است.
شرکت حفاری استوان کیش هم ازجمله شرکت هایی بودکه با شرکت نفت وگاز اروندان تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
بنابراین تفاهم نامه، شرکت حفاری استوان کیش به حفاری و تعمیر و تکمیل چهار حلقه چاه در میدان نفتی دارخوین اقدام خواهد کرد.
درآخرین تفاهم نامه که بین شرکت نفت و گاز اروندان و دانشگاه آزاد خوزستان امضا شد، برهمکاری های آموزشی، پژوهشی، مطالعاتی، بهره مندی ازاطلاعات اساتید، امکانات کارگاهی و آزمایشگاهی، همچنین حمایت ازپایان نامه های مقاطع دکترا و ارشد تاکید شده است.
گروه اویک
مدیرعامل گروه اویک با اکثریت آرا به عنوان رئیس هیئت مدیره انجمن شرکت های اکتشاف و تولید (E&P) انتخاب شد.محمدجواد شمس، مدیرعامل گروه اویک در نخستین نشست هیئت مدیره شرکت های اکتشاف و تولید که دراتاق بازرگانی تهران برگزارشد، بااجماع اعضا به عنوان رئیس، محمد مصطفوی، نایب رئیس، احمد حیات غیبی، خزانه دار و مصطفی خویی به عنوان دبیراین انجمن انتخاب شدند.در نشست پیشین انجمن شرکت های اکتشاف و تولید با رأی گیری اعضا، محمدجواد شمس به نمایندگی ازشرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت، علیرضا صادق آبادی به نمایندگی از شرکت گسترش انرژی پاسارگاد، سید شمس الدین موسوی به نمایندگی از شرکت پتروپارس، احمدحیات غیبی به نمایندگی ازشرکت نفت، گاز وانرژی کیسون ومحمد مصطفوی به نمایندگی ازشرکت خدمات مهندسی پارس پتروزاگرس به عنوان اعضای اصلی هیئت مدیره این انجمن انتخاب شدند.وزارت نفت سال 1396همسو با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی و به منظور انتقال و ارتقای فناوری ملی درحوزۀ عملیات بالادستی نفت و توانمندسازی شرکت های ایرانی، شیوه نامه ای باهدف تأسیس شرکت های نفتی (E&P) ایرانی ابلاغ کرد و بر اساس آن نحوه تأیید صلاحیت شرکت های اکتشاف، توسعه و تولید از میدان های نفت و گاز تبیین شد.پس از آن وزارت نفت بر اساس فرآیندی پیچیده و پس از ارزیابی 37 شرکت متقاضی برای فعالیت در قالب شرکت های اکتشاف و تولید، 17شرکت رابه عنوان شرکت های ایرانی صاحب صلاحیت در این حوزه تعیین و معرفی کرد.در ادامه، مجمع شرکت های ایرانی اکتشاف و تولید درسال 1396 با هدف هم اندیشی در زمینه فعالیت های توسعه ای صنعت نفت آغاز به کار کرد و امسال با تعیین اعضای جدید هیئت مدیره، این تشکیلات با عنوان «انجمن» وبا ثبت نام 12شرکت صاحب صلاحیت، فعالیت خود را دنبال خواهد کرد.
شرکت نفت خزر
رزمایش امداد و نجات در دریا و اسکله پشتیبانی شرکت نفت خزر با هدف آموزش و آمادگی کارکنان در استان مازندران برگزار شد. این رزمایش بانظارت واحد اچ اس ای وهمکاری واحدهای مستقردرمنطقه عملیاتی و پیمانکار راهبر در اسکله پشتیبانی نفت خزر برگزار شد.محمد ترابی، رئیس پایگاه پشتیبانی شرکت نفت خزر، هدف از برگزاری رزمایش امداد و نجات در دریا را افزایش توان و آمادگی نیروهای شاغل در شناورهای کاسپین و اسکله پشتیبانی نفت خزر به منظورمقابله با حوادث وآمادگی واکنش به هنگام، در شرایط اضطراری عنوان کرد.دراین رزمایش نحوه واکنش درشرایط اضطراری، امدادرسانی به مصدومان احتمالی، ارتقای توان وهماهنگی نیروهای عملیاتی، افزایش آگاهی کارکنان در رویارویی باحادثه سقوط کارکنان و نحوه امدادرسانی تمرین شد.
پتروشیمی بوعلی سینا
بهره برداری از مخزن 2001C شرکت پتروشیمی بوعلی سینا درآیینی به مناسبت جشن پیروزی انقلاب با حضورعبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس آغاز شد.
سید محمد احمدزاده، مدیرعامل پتروشیمی بوعلی سینا بابیان این که مخزن 2001C به عنوان یکی مخازن مهم و راهبردی خوراک شرکت پتروشیمی بوعلی درسال 1395 براثر حادثه آتش سوزی از بین رفته بود، تصریح کرد: با جمع آوری آثار به جا مانده از این حادثه، قراردادی با شرکت های ایرانی امضا و همه مراحل اعم از طراحی، ساخت ونصب مخزن به وسیله آنها انجام شد.
احمدزاده با اشاره به تکمیل مخزن یادشده پس از دو سال اظهار کرد: این مخزن در پایداری تولید نقش راهبردی دارد وضامن استمرار بدون ریسک درشرکت پتروشیمی بوعلی سینا خواهد بود.
مخزن C2001 شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در زمینی به مساحت 11هزار و 240 متر مربع به مدت دو سال با ظرفیت ذخیره سازی 38 هزار مترمکعب به شکل استوانه در ارتفاع 20 متر و قطر 52 متراحداث شده است.
درطراحی جدید این مخزن، متخصصان داخلی سیستم و تجهیزات کنترلی و ایمنی آن را به بالاترین فناوری روز دنیا ارتقا داده اند تا پایداری در ظرفیت ذخیره سازی مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا حدود 30 درصد افزایش یابد.
احداث مخزن C2001 افزون برافزایش ظرفیت ذخیره سازی، پایداری وافزایش تولید، سبب افزایش سود شرکت پتروشیمی بوعلی سینا تا پنج میلیون دلار در سال خواهد شد.
مدیرعامل پتروشیمی بوعلی همچنین با اشاره به این که امسال توانسته ایم هم خوراک را بیش از ظرفیت تأمین وهم محصولات رابه صورت کامل به بازارعرضه کنیم، تصریح کرد: باتلاش کارکنان پتروشیمی بوعلی امسال10درصد بیشتر ازظرفیت اسمی تولید محصول داشته ایم و این مهم سود خوبی را عاید سهامداران کرده است.
وی همچنین بااشاره به دیگر پروژه های در دست اجرای این شرکت تصریح کرد: برج واحد پارازایلین شرکت پتروشیمی بوعلی سینا با ارتفاع 100متر، وزن 1200 تن و 148 سینی از سوی متخصصان داخلی، مراحل طراحی، ساخت و نصب را گذرانده ودو کوره دیگر این واحد نیز در مراحل نصب قرار دارند.
احمدزاده با بیان اینکه محصولات این واحد، خوراک واحد تندگویان را تأمین وبیش از 60 میلیون دلاردرسال به سود شرکت پتروشیمی بوعلی سینااضافه خواهد کرد، افزود: در داخلی سازی پروژه ها از خروج حدود 30 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری شده است.
نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری ازصرفه جویی 30 میلیارد ریالی با بومی سازی قطعات تجهیزات و ماشین آلات موردنیاز این شرکت در سال 1399 خبر داد.
پژمان قضائی پورگفت: سال گذشته بااستفاده ازظرفیت شرکت های داخلی موفق به بومی سازی قطعات مربوط به تجهیزات وماشین آلات به ارزش 20میلیارد ریال شدیم که بیش از 30 میلیارد ریال صرفه جویی به همراه داشت.
وی بااشاره به همین میزان صرفه جویی در 10ماه امسال اظهارکرد: با توجه به تحریم های ظالمانه، کارشناسان این شرکت با بهره گیری از روش مهندسی معکوس موفق شدند با استفاده ازظرفیت شرکت های دانش بنیان، قطعات کلیدی راکه دانش آنها دراختیارشرکت های اروپایی بود، بسازند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری همچنین درباره فعالیت های این شرکت درحوزه محیط زیست به طرح جمع آوری گازهای اسیدی پالایشگاه بیدبلند 2 و تزریق آن به میدان آغاجاری اشاره کرد.
قضائی پوربه اقدام های شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری درحوزه مسئولیت های اجتماعی نیز اشاره وتصریح کرد: در10ماه امسال خدمات این شرکت از طریق امکانات و منابع داخلی در شهرهای همجوار تأسیسات بیش از 100 میلیارد ریال بوده است.
وی افزود: با پیگیری های انجام شده از طریق مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، تاکنون بیش از127 پروژه از سوی این مدیریت در شهرهای امیدیه، آغاجاری، بهبهان (زیدون)، رامشیر و رامهرمز (ابوالفارس)، بهمئی به ارزش1330 میلیارد ریال اجرا شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری درباره ویژگی های این شرکت نیز گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با دارا بودن سه مرکز انتقال نفت بوستر شماره 1، بوستر شماره 2 و تلمبه خانه ممزوج، شاهراه انتقال چهارگرید نفتی سبک، سنگین، فوق سنگین و نفت سنتزی به شمار می رود که در نوع خود بی نظیر است.قضائی پورهمچنین با اشاره به توانمندی تأسیسات این حوزه عملیاتی گفت: تأسیسات شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری با تاریخ تولید نفت درکشورما عجین شده وبا توجه به قدمت فعالیت شان از دهه 40 شمسی، کماکان زیر نظر این شرکت قرار دارند.
وزارت نفت
مرکزکارآفرینی وخودکفایی شهرستان هویزه که با کمک مدیریت نظارت برطرح های عمرانی وزارت نفت احداث و تجهیزشده است، همزمان بابرگزاری جشن پیروزی انقلاب در بهمن ماه امسال، به وسیله مشاور وزیرنفت دراموربانوان افتتاح شد.
زینب قیصری درآیین گشایش این مرکزبا اشاره به اعتبار دومیلیارد تومانی برای احداث و تجهیز آن گفت: این مرکزکارآفرینی وخودکفایی برای بانوان بی سرپرست و بدسرپرست شهرستان هویزه احداث شده است.
وی درباره جزئیات اعتبار این پروژه تصریح کرد: ازمجموع دومیلیاردتومان اعتبار اجرای طرح احداث مرکزکارآفرینی وخودکفایی شهرستان هویزه، یک میلیارد و 100میلیون تومان برای ساخت بنا و 900 میلیون تومان نیزبرای تجهیز آن استفاده شده است.
مرکز کارآفرینی و خودکفایی شهرستان هویزه از سوی کمیته امداد امام خمینی (ره) برای بانوان سرپرست خانوار اعلام نیاز شده بودکه باکمک اعتباری وزارت نفت احداث و تجهیز شد.
مشاور وزیرنفت دراموربانوان همچنین به پروژه کمک به احداث مرکزکارآفرینی وخودکفایی درمنطقه دشت آزادگان شهرستان بستان اشاره وتصریح کرد: اعتباراین پروژه به میزان یک میلیارد و200 میلیون تومان ازسوی صنعت نفت تخصیص یافته اگرچه هنوز عملیات اجرایی آن از سوی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان خوزستان آغازنشده است.
درسال های گذشته مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز84 پروژه با اعتباربیش از974 میلیارد ریال را با محوریت بانوان مناطق نفت خیز ومحروم تکمیل به بهره برداری کرده است.
79پروژه نیزبا اعتبار بیش ازهزارمیلیارد ریال درحوزه بانوان در دست اقدام است که 34 پروژه با اعتبار 328 میلیارد ریال دراستان خوزستان تکمیل شده اند.
22 پروژه دیگرنیزدرحوزه بانوان با اعتبار حدود 500میلیارد ریال در دست اقدام است.
نشست پارک نوآوری وفناوری صنعت نفت با شرکت های فناور با حضور12مهمان به صورت حضوری و 45مهمان به صورت مجازی برگزار شد.دراین نشست نمایندگان شرکت های فناورازجمله حامیان فناوری کارافام، استارت آپ کاو شگران کسب وکار هوشمند، مؤسسه انرژی دانشگاه تهران، مؤسسه بنیان دانش پژوهان، پژوهشگاه صنعت نفت، نیروبخش وطن، برناتوربین یزد آذر، فناورپرگس، استارت آپ هوشمند سازان تجهیزات انرژی زاگرس، پترو ویژن پاسارگاد، دیدگاه ها و پیشنهادهای خود را مطرح کردند.نمایندگان شرکت های فناور توسعه راهبردی هیلتیران، گروه بین المللی دیداس، شرکت بسامد افراز سیستم و راهبرد انرژی البرزنیزبه طرح دیدگاه ها ومسائل مربوط به شرکت های دانش بنیان و فناور پرداختند.اهمیت انقلاب صنعتی چهارم و فناوری های تحول دیجیتال، دشواری ارتباط با ارکان صنعت نفت و نقش پارک به عنوان نهاد واسط و تسهیل گر، لزوم توجه به فناوری های نوظهور مانند فناوری های هوش مصنوعی وکلان داده ها، تسریع درفرآیند پذیرش در پارک، همچنین اهمیت مدیریت مالکیت فکری درصنعت نفت، بیانیه انجمن اپنا پیرو فرمایش های اخیرمقام معظم رهبری درباره دانش بنیان شدن صنعت نفت، تعیین نقش پارک در فرآیند نوآوری از ایده تا تجاری سازی، لزوم تشکیل اتاق فکر در پارک و پروانه بهره برداری و رفع مشکلات ورود شرکت های دانش بنیان به فهرست بلند وزارت نفت، از جمله محورهایی است که در نشست پارک فناوری صنعت نفت با شرکت های دانش بنیان به آنها پرداخته شد.لزوم تجمیع تقاضاهای صنعت برای انجام بهتر پروژه های ساخت و پرهیز از دوباره کاری، نحوه همکاری شرکت های کوچک وبزرگ، اهمیت فرهنگ سازی درتوسعه نوآوری، جلوگیری ازهرزروی استعداد انرژی درشبکه گاز، همچنین پرهیز از کاغذبازی اداری در فرآیندهای مربوط به شرکت های دانش بنیان، اهمیت مدیریت دارایی های فیزیکی و آینده پژوهی، توجه به توسعه نظام مالی درصنعت نفت وارتباط شرکت های دانش بنیان و مؤسسات پژوهشی، از دیگر محورهایی بود که دراین نشست درباره آنها بحث شد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
تفاهم نامه سه جانبه نوسازی وتقویت ناوگان سوخت رسان جاده ای با حضور معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش امضا شد.این تفاهم نامه با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک ملت میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، بانک ملت وشرکت های رخش خودرو دیزل و شرکت گروه صنعتی ماموت امضا شد.برپایه تفاهم نامه یاد شده به ارزش 17 هزار و 500 میلیاردریال، منابع مالی موردنیاز نوسازی 500 دستگاه نفتکش جاده پیما از طریق بانک ملت تأمین خواهد شد.مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش درآیین امضای تفاهم نامه نوسازی ناوگان سوخت رسانی گفت: تسهیلات پرداخت شده ازسوی بانک ملت دراین تفاهم نامه بازپرداخت هفت ساله دارد.
جلیل سالاری تاکید کرد: برای تأمین منابع مالی طرح ها ومگاپروژه های آینده صنعت پالایش که منابع مالی موردنیاز آن بیش از5 تا 6 میلیارد دلار است، امیدواریم بتوانیم ازظرفیت همه بانک ها در قالب کنسرسیوم استفاده کنیم.وی با اشاره به این که بنابراین تفاهم نامه 500 دستگاه نفتکش حمل فرآورده نوسازی خواهند شد، تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم درقالب تفاهم نامه های دیگر، درمجموع چهارهزار دستگاه نفتکش نوسازی شوند.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیزگفت: ازظرفیت شبکه بانکی و خودرو سازان برای نوسازی ناوگان حمل ونقل سوخت در شرایط رقابتی استقبال می کنیم.کرامت ویس کرمی تصریح کرد: تلاش می کنیم نوسازی ناوگان حمل ونقل فرآورده در مراحل بعدی، چه در حوزه بانک هایی که تسهیلات پرداخت می کنند و چه در حوزه استفاده از ظرفیت خودروسازهای داخلی در شرایط رقابتی انجام شود.وی گفت: ناوگان سوخت رسانی ازکلیدی ترین مدیریت های فعال درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به شمار می رود وسوخت رسانی به بخش های مختلف مصرف ازطریق آن انجام شده است.ویس کرمی افزود: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی درشبانه روز 210 میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی راازانبارها به مراکز مصرف جابه جا می کندوعمده این جابه جایی هااز طریق ناوگان حمل ونقل جاده ای انجام می شود.وی گفت: ناوگان حمل ونقل ریلی نیزبا انتقال فرآورده های نفتی که بیشترآن نفت کوره و نفت گاز نیروگاهی وصادرات، به وسیله شرکت های خصوصی انجام می دهد.مدیرعامل بانک ملت نیز بابیان این که درکنار صنعت نفت بودن افتخار است، اظهار کرد: بانک ملت کارهای بزرگی در بخش انرژی انجام داده و حامی این بخش است.رضا دولت آبادی افزود: امروز نظام تأمین مالی در کشور بانک محور است و تقریباً هیچ طرحی در کشور نیست که بخشی یا بخش عمده آن توسط نظام بانکی انجام نشده باشد.وی درباره تفاهم نامه سه جانبه امضا شده با شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت های رخش خودرو دیزل و گروه صنعتی ماموت امضا شد، گفت: قرار است برای هر خودرو سه میلیارد و 500 میلیون تومان از سوی بانک ملت تأمین مالی شود.به گفته دولت آبادی، پرداخت این تسهیلات بانرخ سود 18 درصد، مشارکت سه ماهه و بازپر داخت 71 ماه انجام می شود.
تندیس چهارمین نشست سراسری مسئولیت پذیری اجتماعی وفرهنگ سازمانی با رویکرد تکریم از چهره های نامی صنعت و اقتصاد کشوربه شرکت پالایش نفت تهران اهدا شد. این رویداد ملی درسال تولید، پشتیبانی ها ومانع زدایی ها با حضور امیرحسین بانکی پور و محمد رضا مبلغی ازاعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، هادی قوامی، معاون پارلمانی وزیر اقتصاد وجمعی از شرکت های برترکشور درحوزه مسئولیت های اجتماعی به منظورارتقای سطح برنامه های اقتصادی و با رویکرد توسعه پایدار، هم افزایی ملی وافزایش احساس مسئولیت اجتماعی در برابر جامعه، انسان ها ومحیطی که شرکت ها وسازمان ها در آن فعالیت می کنند، در مرکزهمایش های بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزارشد.
توانمندسازی سازمان ها و شرکت ها در خصوص رسالت مسئولیت اجتماعی در جهت حفظ، مراقبت و کمک به جامعه، بررسی جایگاه اخلاق CSR در فعالیت های تولیدی- خدماتی بنگاه های تجاری اقتصادی، همچنین ارتقای سطح مشارکت سازمان ها، نهادها و شرکت ها در حوزه های بین رشته ای مرتبط بامسئولیت پذیری اجتماعی را می توان از مهم ترین اهداف برگزاری این اجلاس برشمرد.شرکت پالایش نفت تهران سال گذشته نیز درپنجمین همایش مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت کشور که باشعار نظام نامه، چارچوب عمل مسئولیت اجتماعی صنعت نفت برگزار شد، باتدوین و ارائه نخستین گزارش پایداری ومسئولیت اجتماعی منطبق بر استاندارد GRI موفق شد تندیس طلایی برترین گزارش پایداری به عنوان عالی ترین نشان (CSR) صنعت نفت را به خود اختصاص دهد.
مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، از حفاری 90 حلقه چاه توسعه ای جدید و 17حلقه چاه تعمیری،دربازه زمانی پنج ساله درحوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی خبر داد.رامین حاتمی در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در نیمه نخست 1401اظهارکرد: درطرح ضربتی افزایش تولید گاز در دوره زمانی پنج ساله (1401تا1405) از میدان های هالگان، سفیدزاخور، سفیدباغون، آغار، دی، ارم، گردان ، خارتنگ، مدار و پازن حفاری 90حلقه چاه جدید و17حلقه چاه تعمیری در دستور کار قرار دارد.وی با بیان اینکه درحوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی، تعداد 62 حلقه چاه درمیدان های گازی آغار، نار،کنگان، تابناک، هما، شانول، وراوی و سرخون تعمیر خواهد شد، تصریح کرد: این شرکت در11ماه امسال حدود40 میلیارد و860 میلیون متر مکعب گاز، 12 میلیون و 800هزاربشکه میعانات گازی و یک میلیون و 550هزار بشکه نفت، فراتر از تعهدهای تکلیفی عمل کرده است.
خصوصیات و معیارهای مدیران در نهج البلاغه را می توان به سه دسته زیر تقسیم کرد:
الف) معیارهای تخصصی: این دسته از معیارها، برای انجام موفقیت آمیز شغل لازم است. این معیارها معمولا بین مدیریت اسلامی و مدیریت غربی مشترک است. معیارهایی نظیر تحصیلات، تجربه، سابقه کاری و...
ب) معیارهای ارزشی: این دسته از معیارها شامل مجموعه ای از رفتارهای قابل قبول جوامع انسانی است که در بیشتر جوامع ممکن است قابل قبول باشد و به نام ارزش های جهانی نیز شناخته می شوند. مانند رعایت حقوق دیگران، گشاده رویی و...
ج) معیارهای مکتبی: معیارهای مکتبی ریشه در مکتب اسلام و مدیریت اسلامی دارد. جایگاه و مفهوم انسان در دو مکتب الهی و مادی، معیارها و ملاک های انتخاب افراد در مناصب و مدیریت ها را نیز شکل می دهد؛ به طوری که در مکتب تیلوریسم به انسان به عنوان (گوریل باهوش) و در مکتب اسلامی به عنوان (خلیفه اﷲ) نگریسته می شود. در مدیریت اسلامی، هدف صرف تولید نیست و غایت، تعالی انسان است. همان تفاوت هایی که بین مدیریت اسلامی و مدیریت علمی وجود دارد، به تفاوت هایی در معیارهای انتخاب و انتصاب افراد منجر می شود؛ از این رو در اسلام معیارهای ارزشی و مکتبی اهمیت و گستردگی فراوانی پیدا می کند.
در احادیث اسلامی همواره تأکید شده است که در انتخاب افراد به صلاحیت علمی و توانایی آنها دقت و توجه بیشتری شود و هرگز کسانی را که از نظر علمی ضعیفند و آگاهی های لازم را ندارند بر کاری نگمارند، زیرا چنین کاری بزرگ ترین خیانت به جامعه اسلامی است. حضرت علی(ع) در نهج البلاغه، خطبه 172 می فرمایند: «ای مردم همانا سزاوارترین مردم به این امر (خلافت و زمامداری) کسی است که تواناترین آنها بر اجرای امور و داناترین به فرمان خداوند در فهم مسائل باشد».
یکی از مؤثرترین عوامل موفقیت کارگزار و مدیر در تشکیلات و سازمان، تجربه و سابقه کاری وی است. مدیر و مسئول باتجربه، بسیاری از نابسامانی های سازمان خود را سامان می دهد و بالعکس مدیر و مسؤول بی تجربه و بدون سابقه، تشکیلات سازمان یافته را متلاشی و پراکنده خواهد کرد. امام علی(ع) در نامه به مالک اشتر می فرماید: «افراد با تجربه را به عنوان کارگزار انتخاب نما»
حسن تدبیر معیاری ضروری برای زمامداران و مدیران است. هیچ مدیریتی نمی تواند بدون تدبیر درست راه به جایی ببرد و هر جا که نابسامانی و تباهی مشاهده می شود، باید در جست وجوی نوعی بی تدبیری در آنجا برآمد و اساساً از مهم ترین عوامل فروپاشی سازمان ها و دولت ها سوءتدبیر است. به بیان امیرالمومنین(ع): «چهار چیز دلیل برگشت (روزگار و اوضاع و احوال دولت ها و حکومت هاست)، بدی تدبیر و زشتی تبذیر و کمی عبرت گرفتن و بسیاری مغرور شدن» (غررالحکم).
همچنین آن حضرت فرموده اند: «صلاح و سازمان زندگی تدبیر است»
از ویژگی های مهم مسؤولان و مدیران سعه صدر است، کسی دارای سعه صدر است که از گشادگی روح و همتی عالی و اندیشه ای بلند برخوردار باشد. سعه صدر موجب دوراندیشی و واقع نگری مسؤولان و مدیران می شود و اگر دولتمردان فاقد این خصلت باشند، از عهده بسیاری از مشکلات و نارسایی ها برنخواهند آمد. یک مدیر اسلامی باید بداند که در مصدر امور با فراز و نشیب های گوناگونی مواجه بوده و برای دستیابی به اهداف تشکیلات، سختی های فراوان در پیش دارد و اگر حوصله، بردباری و بلندهمتی را سلاح خود نسازد، در اثر فشارهای جانبی و پیشامدهای ناگوار حرکات غیرمترقبه ای از خود نشان می دهد که گاه اعتبار مدیریت و مسؤولیت او را زیر سوال می برد. سعه صدر آنقدر مهم است که حضرت علی(ع) آن را ابزار حکومت می دانند: آله الرئاسه سِعَهُ الصَدر.
در آیین اسلام مسند مدیریت شایسته کسی است که قدرت استفاده از ایمان و تخصص را در مقام اجرا داشته باشد. امیرالمؤمنین در نامه به مالک اشتر، یکی از شرایط واگذاری مسؤولیت ها را «کفایت» می داند و می فرماید: ای مالک در به کارگیری کارمندان و کارگزارانی که باید زیر نظر تو کار کنند، هیچ گونه واسطه و شفاعتی را نپذیر مگر شفاعت «کفایت» و امانت را.
نظم، برنامه ریزی و زمان بندی یکی از عوامل مؤثر در موفقیت مدیر است، چراکه مدیر سازمان از سویی کارها و وظایف متعددی برعهده دارد و از سوی دیگر وقت او محدود است. امام علی(ع) در بخشی از عهدنامه خود به مالک اشتر می فرماید: «کار هر روز را همان روز انجام بده، زیرا هر روز کاری مخصوص به خود دارد». همچنین آن حضرت در وصیت خود قبل از شهادتشان می فرمایند: «سفارش می کنم شما را به تقوا و نظم در امور.»
امام علی(ع) سوابق کاری افراد را در گزینش مدیران دقیقا مورد توجه قرار می داد. همچنین آن حضرت، کسانی را که قبلا در حکومت ظلم و طاغوت دارای منصبی بوده اند و در گناهکاری شریک بوده اند، جهت تصدی جایگاه های مدیریتی شایسته نمی دانند و در نامه 53 به مالک اشتر فرموده اند:
بدترین وزیران تو کسانی اند که وزیران والیان بدکار پیش از تو بوده اند و با آنان در گناهان همکاری کرده اند مبادا اینان صاحبان اسرار تو باشند زیرا که یاران گناهکاران و برادران ستمکارانند، تو می توانی به جای آنان بهتر از آنها را بیابی، کسانی که نظریات و نفوذ آنها را دارند، ولی زر و بال آنها را ندارند و با ستمکاران و گناهکاران همکاری نکرده اند. این مردان پاکدامن هزینه کمتری بر تو تحمیل می کنند و نسبت به تو مهربان ترند و با بیگانه کم الفت ترند، آنها را مخصوصان جلسه های سری و انجمن های علنی خود قرار ده.
سستی در انجام دادن امور موجب زیر پا گذاشتن حق و عدم اجرای به موقع کارها و تضییع حقوق مردمان است. کندی در کارها فرصت های خیر و غیرقابل بازگشت را از بین می برد و به هیچ وجه نباید در گردش امور سستی و کندی و کاهلی راه یابد و این امر باید با دقت های لازم عجین و همراه شود. امیرالمومنین علی(ع) چنین سفارش کرده اند: «در کارهای خود بر افراد سست و تنبل تکیه مکن» (دلشاد تهرانی، 1377، ص 372-375).
مدیر و مسؤول باید دارای حافظه قوی و ذهنی توانمند باشد تا پرداختن به یک مساله او را از سایر مسائل غافل نکند و پیچیدگی و حجم کارها، او را به فراموشی و اشتباه نیندازد. حضرت علی(ع) در نامه به مالک اشتر چنین فرموده است: «کسی را برگزین که در رساندن نامه کارگزارانت به تو یا رساندن پاسخ های تو به آنان کوتاهی نکند و در آنچه برای تو می ستاند یا از طرف تو به آنان تحویل می دهد، فراموشکار نباشد».
پاکی و اصالت و صلاحیت خانوادگی از جمله امور کلی است که حضرت علی(ع) در گزینش و انتخاب بر آن تأکید فرموده و آن را به عنوان میزانی در کنار سایر موازین مطرح کرده است. آن حضرت به مالک اشتر توصیه می کند: «و از آنان که گوهری نیک دارند و از خاندانی پارسا و صالحند و از سابقه ای نیکو برخوردارند، فرماندهان را برگزین».
امام علی(ع) در انتخاب مدیران کشور، به مهارت ادراکی و تشخیص و تجزیه و تحلیل مسائل آنان توجه کامل داشت و مدیرانی را برمی گزید که در بحران های پیش آمده خود راه حل مناسب را بیابند. در معرفی مالک اشتر به دیگر فرماندهان نظامی به مهارت ادراکی و تشخیص و تجربه و تحلیل مسائل توسط مالک اشتر، اشاره می فرماید: «من مالک اشتر پسر حارث را بر شما و سپاهیانی که تحت امر شما هستند، فرماندهی دادم، گفته او را بشنوید و از فرمان او اطاعت کنید؛ او را مانند زره و سپر نگهبان خود برگزینید، زیرا مالک نه سستی به خرج داده و نه دچار لغزش می شود، نه آنجایی که شتاب لازم است، کندی دارد و نه آنجا که کندی پسندیده است، شتاب می گیرد» .
«آینده نگری» و «دوراندیشی» یکی از شرایط مدیریت خردمندانه و منطقی است و مدیریت بدون توجه به این نکته مهم نمی تواند سازمان را به سرمنزل مقصود برساند. قبل از اقدام به هر کار باید جوانب و زوایای مختلف آن مورد بررسی قرار گرفته و پیامدهای احتمالی آن پیش بینی شود. مدیرانی که قبل از اقدام های عملی، با آینده نگری زوایای مختلف مساله را بررسی و امکانات و مقدمات لازم را پیش بینی می کنند، تصمیم های استوارتری می گیرند و میزان موفقیت و اثربخشی خود را افزایش می دهند.
آن حضرت در خطبه 154 فرمودند: «بینا دل خردمند، پایان خویش می بیند و پست و بلند و نشیب و فراز خود را می شناسد».
هرچه انسان از همت والاتری برخوردار باشد، فعالیت و کارهای بیشتر و چشمگیرتری انجام می دهد و کارگزار بلندهمت در کارها و مسؤولیت هایی که به عهده گرفته است، بسیار موفق تر از دون همتان است و اصولا ارزش انسان بسته به همت اوست. حضرت علی(ع) در نامه 53 خطاب به مالک اشتر می فرمایند: «با بلندهمتان بپیوند».
یکی از ویژگی های مدیر شایسته، داشتن قدرت و توانایی است، زیرا مدیر قدرتمند و توانمند می تواند در جهت رسیدن به اهداف سازمان حرکت کند و هرگونه مانع را از جا بردارد. امام علی(ع) در نامه 61 به کارگزار نالایق خود، عدم قدرت و توانایی او را تذکر می دهد و مورد ملالت قرار می دهد.
مدیر و مسؤول مشاغل کلیدی باید در برابر فشار کار و دشواری ها و فراز و نشیب های شغلی و تلخی ها و سختی های آن چون کوه استوار و با استقامت و دارای عزم و اراده پولادین باشد. حضرت علی(ع) در این مورد در نامه 53 مالک اشتر فرموده اند: «پس برای مشاغل کلیدی از سپاهیان و لشگریان خود کسی را انتخاب و مسؤول بنما که در برابر دشواری ها و پیش آمده ای سخت و تلخ استوار باشد و مصیبت های بزرگ وی را از پا ننشاند. فردی باشد که هنگام ناتوانی و ضعف دیگران بر او ضعف و ناتوانی غالب نشود و بر اثر بی خیالی دیگران بی تفاوت نشود».
قاطعیت و پرهیز از شک و تردید از لوازم و شرایط اصلی موفقیت مدیر است و پس از بررسی جوانب مختلف قضیه و مشورت با صاحب نظران، قاطعیت در اجرای تصمیم و اجرای آن ضرورت دارد. دودلی و عدم قاطعیت مدیر باعث می شود که تردید و ابهام و سردرگمی در همه بدنه سازمان سرایت کرده و کارها در زمان مناسب به انجام نرسد و سازمان به اهداف مورد نظر نرسد. امام علی(ع)، از شک و تردید بی مورد نهی می کند و می فرماید: «علم خود را به جهل و یقین خویش را به شک تبدیل نکنید، وقتی دانستید عمل کنید و زمانی که یقین کردید، اقدام کنید» (نهج البلاغه: حکمت 274)
شجاعت یکی از صفات مهم برای مدیران است تا بتوانند از حق دفاع و علیه خلاف و ناحقی مبارزه کنند. حضرت علی(ع) در نامه به مالک اشتر، به او می فرماید که به اهل شجاعت بپیوندد و آنها را به عنوان کارگزار انتخاب کند: (ثُمَّ اَلصِق بِذَوی… الشّجاعَه) .
ادامه دارد ...
نگاهي به تاريخ تحولات يکي از قديمي ترين سکوهاي نفتي ايران
مورخان از لابه لای اسناد آرشيوي، نشريات، تصاوير و مصاحبه با پيشکسوتان می توانند به بازسازي صحنه هایی از تاريخ معاصر ايران اقدام کنند. آرشيو موزه های صنعت نفت ايران در چند سال اخير، کمک های بی دریغی به اهل تاريخ کرده است. آنان به زحمت توانسته اند اسناد قديمي را از کانکس ها، گونی های خاک گرفته و فایل های درون انبارها و سوله ها جمع آوری کنند و در اختيار اهل پژوهش قرار دهند.
باني قرارداد سيريپ، انريکو ماتئي بود که بيش از سه فيلم سينمايي و دو سريال تلويزيوني از او ساخته شد. هواپيماي شخصي انريکو ماتئي در سال 1962 ميلادي، هنگامي که براي انعقاد قرارداد جديدي عازم آفريقا بود، به طور مشکوکي سقوط کرد و ماتئي کشته شد. او در فرهنگ سياسي ايتاليا به يک اسطوره نفتي بدل شد که سوداي مبارزه با کارتل هاي نفتي را داشت. اينک، از سيريپ و روستاي امام حسن(ع) و آن همه جوانان و ميانسالاني که بهرگانسر را به سرانجامي خوش بدل کردند، معدود افرادي باقي مانده اند. اگر از آنها پرسش کني، با آه و افسوس شروع می کنند و در پايان با شعف و شادي شما را سرخوش می گردانند. خانم شیرین زهاب (شيرينو)، بانويي است که همه خاطرات ایتالیایی ها را از ابتدا تا انتها همچون دوربين فيلمبرداري کاشته شده در بهرگان، براي مخاطب مرور می کند. او براستي ميراثي زنده از رخدادهاي 60 سال گذشته است. در کنار او، جوانان قديمي ديگري هستند که می توانند توصیف کننده اسناد آرشيوي باشند؛ افرادي چون بهروز بهبهاني، احمد سالمي و اميرحسين حيات داودي.
ایتالیایی ها در دهه های 40 و 50 در زاهدان، چابهار، بندرعباس، جزيره سيري و برخي بندرهاي ساحلي به توسعه چند بنگاه اقتصادي مانند شيلات و صيادي اقدام کردند. البته بهرگان پس از انقلاب اسلامي توسعه يافت. جمعيت بتدريج رو به فزوني رفت و روستاي کوچک امام حسن(ع) به يک شهر تبديل و در دهه 70 صاحب چند مدرسه، مرکز بهداشت، باشگاه ورزشي و خيابان آسفالته شد. از همه مهم تر، دو پديده بيکاري و اتکا به شرکت نفت فلات قاره ايران از دهه 80 بيشتر به چشم آمد.
بهرگان، در 40 کيلومتري شمال غربي گناوه، از مناطق قديمي سرزمين مادري است که با نام های مختلفي در متون تاريخ ميانه توصيف شده است. يکي از آن نام ها، «سينيز» است که بخشي از آن اکنون روستاي امام حسن(ع) ناميده می شود. سينيز از دوران باستان مرکز صادرات پارچه های خوش نقش، روغن چراغ و موم (گرفته شده از نفت) بوده است. نام و واژه سينيز در منابع تاريخي همچون مسالک و ممالک اثر استخري، صوره الارض اثر ابن حوقل و نزهه القلوب اثر حمدالله مستوفي بارها آمده است. احتمالا چشمه های نفت اطراف سينيز تا دالکي، از سوي صنعتگران براي عايقکاري کشتي، سيستم فاضلاب و ساختمان های مجاور دريا و همچنين روشنايي کوچه ها و خیابان های سيراف، هرمز، گمبرون، بوشهر و پس کرانه های آنجا مورد استفاده قرار می گرفته است. دوران بسيار طولاني گذشت تا گاز و نفت مناطق ساحلي خليج فارس در فرايند تکنولوژي جديد به توليد صنعتي برسد. اولين فعاليت براي کشف نفت در سال 1914 ميلادي (1293 شمسي) در جزيره قشم انجام شد که به نتيجه نرسيد .سال ها گذشت تا اينکه در سال 1336 شمسي دولت ايران عزم کرد از دريا و کرانه ها نفت استخراج کند. بهرگان، اولين نقطه در درياي خليج فارس بود که توسعه يافت و در رقابتي چشمگير با عربستان، ميزان قابل توجهي نفت از آن استخراج شد. از همه وقايع سال های 1336 تا 1343 تنها چند عکس و سند، چاه شماره يک و سکوي بهرگانسر باقي مانده که اداره کل موزه ها و آرشيو در سال 1396 عزم کرد تا آن را به يک موزه دريايي تبديل کند. اين سکو به همت مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به ثبت ملي رسيد و از گزند تخريب و بی اعتنایی در امان ماند. در کنار تجهيزات باقيمانده و اسناد آرشيوي و نشريه نامه صنعت نفت، ميراثي گرانبهاتر وجود دارد که همانا جوانان قديمي هستند که گاه وبیگاه در این سو و آن سو به پرسش ها پاسخ می دهند و ما را با خود به آن سال ها می برند. توليد اوليه بهرگانسر از سال 1341 آغاز شد که حدود 6 هزار و 290 بشکه در روز بود. قبل از توليد، محمدرضا پهلوی در سفري به بهرگان، از تجهيزات شرکت سيريپ بازديد و تأسيسات، دستگاه جداکننده گاز از نفت و امکانات تفريحي و اقامتي را از نزديک مشاهده کرد.
شیرین زهاب (شيرينو)، از تلاش و فعالیت های ایرانی ها و ایتالیایی ها براي برپايي تأسيسات خشکي و حفاري چاه ها و تأسيسات دريايي حرف ها و سخن ها دارد: «رفتار ایتالیایی ها و بوميان منطقه با همديگر دوستانه بود. برخي مردم به کار کشاورزي مشغول بودند؛ اما برخي ديگر می رفتند جلوي در شرکت و منتظر می ماندند تا هر وقت به نيروي کارگر نياز بود، در آنجا مشغول کار شوند. حقوقشان بين 3 تا 4 تومان بود. من و مادرم تنها زنان روستا بوديم که براي آنها کار می کردیم. از حراست شرکت برايم هيزم می آوردند و من در تنوري که در خانه داشتم، برايشان نان می پختم. شب ها معمولاً بيدار می ماندم تا نان صبحانه را آماده کنم. براي ناهار و شام هم بايد نان می پختم؛ چون روستا نانوايي نداشت. در ازاي اين کارها 3 تومان به ما حقوق می دادند. اگرچه پول زيادي نبود؛ اما زندگی مان با آن می چرخید. بتدريج زندگي مردم روستا رونق گرفت و اوضاع بهتر شد.»
طولي نکشيد که توليد نفت در سيريپ افزايش يافت و در سال 1345 به حدود 25 هزار بشکه در روز و در سال 1350 به حدود 60 هزار بشکه در روز رسيد.
نه شرکت نفت فلات قاره علاقه دارد شاهد بيکاري در امام حسن(ع) باشد و نه سازمان اداري گنجايش استخدام همه آنها را دارد. همچون زندگي انسان که هنگام تولد، شيرين و جذاب است و به هنگام پيري مشکلات گريبانگير انسان می شود، بهرگان هم به نقطه ای از تاريخ رسيده که بايد در حد و اندازه جديد آن تصمیم گیری شود. تصويري که می توانیم از سينيز گذشته بسازيم، تصويري پرتلاش و خلاق است که مردمان اين منطقه از عصر ساساني تا قرن چهارم هجري قمري توانايي يافته بودند، تخم کتان از مصر آورده، در دشت بزرگ سينيز کاشته و از محصول آن در کارگاه های نساجي، مشهورترين پارچه های ايراني را توليد کنند. در سمرقند، بخارا، هند، چاچ، ري، اردبيل و تبريز پارچه های سينيزي شهره آفاق بود. اين تصوير در سده های بعد کمرنگ و بتدريج محو شد. خشکسالي، جنگ های محلي و از همه نفرين بارتر، تغيير سلسله ها بود که به مهاجرت مردم دامن زد. در دوره افشاريه، زنديه و قاجار سينيز به روستايي کوچک با اقتصاد صيادي بدل شد. وقتي ایتالیایی ها آمدند، جمعيت روستاي امام حسن(ع) نزديک به 100 نفر بود. پس از شروع به کار شرکت ايران ـ ايتاليا (سيريپ) در سال 1336 تمدن نفتي بتدريج شکل گرفت و جمعيت روستا به حدود 500 نفر رسيد.
منابع:
استخری، ابواسحاق ابراهیم، المسالک و الممالک، به کوشش ایرج افشار، تهران: بنگاه ترجمه و نشر کتاب، ۱۳۴۰.
ابن حوقل، محمد بن علی، صوره الارض، ترجمه جعفر شعار، تهران: انتشارات امیرکبیر، ۱۳۶۶.
مستوفی، حمدالله بن ابی بکر، نزهه القلوب، تصحیح و تحشیه گای لسترنج، تهران: اساطیر، ۱۳۸۹.
تاریخ نفت ایران، تالیف مسعود فروزنده.
اداره کل آرشیو اسناد و موزه های صنعت نفت ایران.
نشریه نامه صنعت نفت در سال های ۱۳۴۳ و ۱۳۴۴.
گفت وگو با مدیر نفتی که دستی بر هنر دارد
اعظم محمد شفيع زاده مجموع تعهد، تجربه، تخصص و شَم هنری را اگر در یک انسان بخواهیم با هم مثال بزنیم، سلمان خزایی را معرفی می کنیم، هم او که در آغاز دهه 50 و در شهر نهاوند واقع در استان همدان به دنیا آمد و به تازگی در سمت معاون فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، رخت خدمت به تن کرده است، برایمان از مجموعه کتب نفیس خطی که در منزل دارد و تابلوهای خط و معرقی که با دستان هنرمند خود نگارگری کرده است، سخن گفت. گفت و گو با وی خواندنی است که مشروح آن در ادامه می آید.
تحصیلات دانشگاهی را در مقطع کارشناسی رشته مهندسی شیمی، دانشکده مهندسی نفت اهواز و کارشناسی ارشد در رشته مهندسی سیستم های انرژی در دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی گذراندم. 27 سال سابقه فعالیت در صنعت نفت را دارم؛ ابتدا در پالایشگاه اراک تجربه کاری کسب کردم و بعد به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه مرکزی منتقل و به سمت معاون فنی و عملیاتی این منطقه برگزیده شدم. سال 1397 به عنوان مدیر منطقه لرستان به انجام وظیفه مشغول شدم و اخیراً هم در کسوت معاون فنی شرکت منصوب شده ام.
غالب اوقاتم را به مطالعه می گذرانم، اما در کنارش به هنر نیز علاقه مندم و به موسیقی و سازهای ایرانی گوش می دهم. جسته و گریخته خوشنویسی ایرانی کار می کنم که بیشتر دلی است تا به صورت حرفه ای و در سبک های نستعلیق، ثلث، شکسته و نَسخ دستی بر آتش دارم و اکثر دیوان های شعرا را به خط نستعلیق و چاپ نفیس در منزل موجود دارم.
شاهنامه فردوسی را به خط عمادالکتاب در منزل دارم که جزو آثار نفیس خوشنویسی ایران است. این کتاب را زمانی خریداری کردم که حقوق من 19 هزار تومان بود و 10 هزار تومان برای این کتاب پرداختم و جزو کتب مورد علاقه من است، دیوان حافظ به خط اخوی استاد امیرخانی، کتاب دوبیتی های باباطاهر به خط استاد کابلی خوانساری و غالب دیوان شعرای معروف مانند دیوان مثنوی مولانا و غزلیات شمس را در کتابخانه منزل دارم. این کتب جزو سرگرمی و گذراندن اوقات فراغتم است و اغلب اوقات ضمن مطالعه، موجب مشق نظری من می شود و علاوه بر آن به شعر و ادبیات علاقه خاصی دارم و این کتب را در قفسه خانه نگهداری و به آنها مراجعه می کنم و در زمینه مشق عملی هم هر زمان فرصت پیدا کنم، قلم و دوات را بر می دارم و تمرین می کنم که بسیار سرگرمی و هنر خوبی است.
علاوه بر این سرگرمی ها به صوت قرآن نیز علاقه دارم و صوت قاریان مصری و ایرانی که این دو کشور در این زمینه پیشتاز هستند و اساتید بزرگ را گوش می دهم و توصیه می کنم افراد در زمان اوقات فراغت به جای گذراندن وقت به بطالت و پرسه در فضای مجازی به موسیقی فاخر و قرائت استادانی مانند عبدالباسط، مصطفی اسماعیل و شحات انور گوش دهند تا علاوه بر حظ معنوی، حظ شنیداری و موسیقیایی هم ببرند.
به معرق چوب هم علاقه مند م و چندین تابلو هم در این زمینه کار کرده ام، اما این روزها به واسطه مشغله کاری ام، کمتر به آن می پردازم.
کار با معرق چوب را بیشتر با مطالعه خودآموز یاد گرفتم، اما خوشنویسی را با وجود استعداد ذاتی و علاقه نزد استاد خوبم، حبیب الله امیدوار یاد گرفتم. در کلاس های خوشنویسی وی در اراک شرکت می کردم، کلاس هایی که بسیار حال وهوای خوبی داشت و قلم استاد بسیار قوی بود و خوشنویس معاصر خوب کشور بود که مرحوم شدند و ثلث را نزد استاد رضوانی و جدیدی آموختم و در ضمن استاد جدیدی از قاریان معروف اراک نیز هستند.
والدینم مشوق من بودند، اما مهمتر از آن معلم کلاس سوم ابتدایی مشوق اصلیم بود، خط تحریری من خوب بود و مرتب من را به ادامه مسیر تشویق می کرد.
خیلی سال های قبل مدرک عالی را در هر چهار سبک خوشنویسی دریافت کردم و هنرآموز دوره ممتاز شدم که متأسفانه هنوز موفق نشده ام امتحان مدرک ممتاز را بگذرانم و در حال حاضر بیشتر با پسرم خط می نویسم.
بیشتر تابلوهایی که کار کردم، برای خانواده بوده است و حتی آثار معرق را از تابلوهای خوشنویسی خودم و سایر بزرگان خوشنویسی الهام گرفته ام، مانند سوره حمد میرعماد و امیرخانی و بیت هایی از مولانا حتی خط شکسته استاد کابلی را معرق کردم که موجود دارم و تابلوها را تقدیم اقوام و دوستان کرده ام.
از آیات قرآن برای خط ثلث و در خط نستعلیق از اشعار حافظ و دیگر شعرا استفاده می کنم.
پرداختن به این هنر بیشتر دلی است و با وجود مشغولیت این روزها، کاری است که از آن لذت می برم، البته شاید بعد از بازنشستگی به صورت جدی و با فراغ بال به آن بپردازم، پرداختن به این هنر، پرکردن اوقات فراغت به شکل سالم و لذت بخش است.
مباحث تخصصی و فنی و عمومی را دنبال می کنم، برای به روز نگه داشتن اطلاعاتم، کتاب هایی را که در زمینه مباحث فنی-تخصصی رشته و شغل خودم، مکانیک سیالات و صنعت نفت وجود دارد و حتی غیر از آن، مانند آشنایی با قراردادهای بین المللی نفتی و علوم انسانی در زمینه حقوق از استاد بزرگ این رشته مانند مرحوم کاتوزیان به عنوان پدر علم حقوق و استاد صفایی مطالعه می کنم و در ضمن به ادبیات و شعرا بسیار علاقه مند هستم.
پنج نفر هستند که هیچ تمایزی بین آنها قائل نمی شوم، مولانا، فردوسی، حافظ، سعدی و نظامی، جزو پنج تن آل شعر ایران هستند، شعرای تکرارنشدنی که در دنیا مشابه ندارند، حتی در تمام ادبیات روسیه، فرانسه، انگلیس و... افرادی هم وزن این شعرا وجود ندارند یا به دوبیتی های خیام که با مفهوم و نغز هستند و یا رباعیاتی که عطار دارد، علاقه مند م.
اهل ورزش هستم، چه زمانی که در منطقه مرکزی و یا منطقه لرستان بودم و چه هم اکنون به ورزش های کوهنوردی، ايروبیک و پیاده روی می پردازم، زمانی که باشگاه های ورزشی فعال بود، آمادگی جسمانی هم کار می کردم، امیدوارم بساط کرونا جمع و باشگاه های ورزشی دوباره رونق پیدا کند.
با کوهنوردان حرفه ای بسیار فاصله دارم، مانند عظیم قیچی ساز، اورست نَورد که جزو اعضای باشگاه اورست نَوردان دنیا است. زمانی که در منطقه مرکزی خدمت می کردم، هر از گاهی با دوستان به کوه های اطراف صعود داشتیم، مانند ارتفاعات شهباز، مالگا و... که بالای سه هزار کیلومتر است.
چند بار به اتفاق دوستان به کوه شهباز که بام استان مرکزی است، صعود کردیم و این تفریح پرکردن اوقات فراغت به سالم ترین شکل ممکن است.
دایره تفکر آدمی بسیار وسیع است و معمولاً قدرت تفکری که خداوند در نهاد انسان گذاشته است، به یک موضوع خاص محدود نمی شود.
هنر خوشنویسی در عین اینکه سخت است، در حین قلم زدن، شعر با مفهوم و معنای بلند آیه قرآن، در فکر و ذهن خطاط مؤثر است.
هنگام خوشنویسی، صدایی از قلم بلند می شود که به آن صریر قلم گفته می شود و شنیدن آن یک لذت خاصی دارد یاکمک به همنوع و سایر مخلوقات، از مواردی است که این زمان ها به ذهن انسان خطور می کند.
همسرم شاغل و دبیر آموزش پرورش هستند و در مقطع دبیرستان تدریس می کنند. دو فرزند دارم، پسرم امسال در دانشگاه تهران رشته حقوق پذیرفته شده است، شطرنج کار می کند، به خوشنویسی علاقه دارد، حافظ پنج جزء قرآن و در مسابقات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و دانش آموزی در رشته های قرآن، خوشنویسی و شطرنج صاحب مقام و در مدرسه استعداد های درخشان دیپلم خود را گرفته است.
دخترم نیز در کلاس سوم ابتدایی تحصیل می کند، خط خوبی دارد و از ضریب هوشی بالایی برخوردار است.
به دو شعر توجه شما را جلب می کنم؛ هنرمند هرجا رود، قدر بیند و بر صدر نشیند.
به جز هنر که تاج سر آفرینش است/ دوران هیچ منزلتی جاودانه نیست
یعنی اینکه هنر جاودانه است و در این زمینه همکاران و همچنین خودم را توصیه می کنم به فراگیری یک هنر؛ به خصوص همکاران خودم که دست به آچار هستند، توصیه می کنم به فراگیری هنرهای ناب ایرانی، اعم از موسیقی سنتی، خوشنویسی، صوت خوب، قرآن، هنرهای دستی مانند معرق، صنایع مربوط به چرم و هنرهایی که در قدیم به اسم صنایع هنرهای زیبا یا همان صنایع دستی شناخته می شدند،اقدام کنند.
صنعت نفت دارای ماهیت خشنی است و مخصوصاً بخش های فنی و عملیاتی و حتی قسمت های غیرفنی هم نسبت به دیگر سازمان ها از خشونت این صنعت متأثر می شوند و اگر کسی بخواهد این خشونت را تلطیف کند، یکی از هنرهای یاد شده را فرا بگیرد، فرقی نمی کند هر کدام از هنرهای هفتم و صنایع دستی را یاد بگیرد، آن خشونت کار فنی با ظرافت هنر ترکیب می شود و توصیه می کنم همکاران به مکان های هنری اعم از موزه ها، نگارخانه ها و مکان هایی با قدمتی که یک هنرمند در آنجا مدفون است بروند. به عنوان مثال بارگاه امام هشتم (ع)که مشرف می شویم، غیر از صفای معنوی آن بارگاه، توجه به محیط و معماری آن داشته باشند؛ از جمله معرق ها و خط کاشی استاد عباسی و استاد موحد، استاد عبدالرضایی و ...
در تهران نیز به مدرسه سپهسالار سری بزنند که امروزه به دانشگاه شهید مطهری معروف است و به کتیبه های مربوط به میرزا غلامرضای اصفهانی توجه خاص کنند که ماندگار شده و این یکی از سرگرمی هایی است که اگر کسی هنرمند هم نباشد، روح او را تلطیف می کند، یا باغ نگارستان که زیرمجموعه دانشگاه تهران است و... دیدن این مکان ها زمان فراغت را به بهترین نحو پر و روحیه را تلطیف می کند.
سعی کنیم به قرائت قرآن و ژرف اندیشی در معانی بلند آن توجه داشته باشیم و به خواندن اشعار فارسی، همچنین به مطالعه کتاب های عمومی و تخصصی که در جامعه ما مغفول مانده است، بپردازیم.
سرانه مطالعه ما پایین و موجب تأسف است؛ امیدوارم به جایی برسیم که فرهنگ کتابخوانی در کشور رواج یابد، زیرا این گونه شکل فرهنگ یک جامعه ساخته و آن جامعه آبادتر می شود.
از همه عزیزان حوزه بهره برداری، فنی و حتی حوزه های غیرفنی همچون منابع انسانی، مالی و... درخواست دارم دانش خود را به روز کنند، ارتقا دهند و با دنیا و با علم روز حرکت کنند که این کلید موفقیت در هر زمینه ای است.
اگر متوقف شویم، حتی اگر دانش آموخته دانشگاه های معتبرکشور هم باشیم، راه به جایی نخواهیم برد، پس هرگز دچار سکون نشویم.
توصیه ای که به همکارانم دارم این است که خود را به روز کنند و مطالعه داشته باشند و به قول فردوسی بزرگ؛ میاسای زآموختن یک زمان
برای اینکه موفق شویم، باید اهل مطالعه کتاب باشیم، کسی که وقت خود را در فضای مجازی بی هدف می گذراند، راه به جایی نخواهد برد.
اگر هر شخصی یک مبحث را به صورت تخصصی مطالعه کند، حتماً موفق می شود؛ از این رو همکارانم را به مطالعه توصیه می کنم.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، نیم فصل دوم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران را با پیروزی شروع کرد تا کماکان در میانه جدول باقی بماند.
شاگردان علیرضا منصوریان در هفته هفدهم لیگ برتر در خانه و ورزشگاه تختی آبادان، میزبان تیم فوتبال تراکتور بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر، این تیم تبریزی را شکست دهند.
نفتی ها بازی را تهاجمی شروع کردند؛ اما در زدن ضربات آخر دقت لازم را نداشتند و نیمه نخست با تساوی به پایان رسید. با شروع نیمه دوم، بازهم این صنعت نفت آبادان بود که خود را تیم برتر میدان نشان داد و چند موقعیت خوب گلزنی روی دروازه حریف خلق کرد؛ ولی این بار تیرک دروازه و همچنین سیوهای خوب دروازه بان حریف، مانع به گل رسیدن نفتی ها شد. بالاخره با ورود کاپیتان طالب ریکانی به زمین، طلسم شکسته شد و نفتی ها موفق شدند در دقایق پایانی، مزد برتری خود را با شوت سرکش و زیبای ریکانی بگیرند و تراکتور را در خانه با نتیجه یک بر صفر شکست دهند و انتقام بازی رفت را از این تیم بگیرند.
شاگردان منصوریان با این پیروزی، پوکر(چهار برد متوالی) کردند تا با 25 امتیاز در رتبه هشتم جدول باقی بمانند. نفتی ها با 3 تیم دیگر در عدد 25 شریک هستند و فقط به دلیل تفاضل گل کمتر در این رتبه قرار دارند. صنعت نفت این شانس را دارد که با ادامه این روند تا رتبه چهارم بالا بیاید.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان موفق شد در خانه با تک گل کاپیتان خود از سد تیم تراکتور بگذرد تا روند رو به رشد خود را ادامه داده باشد.
طالب ریکانی، کاپیتان صنعت نفت می گوید: بازی سختی بود؛ اما به لطف خدا و تلاش بچه ها موفق شدیم برنده این بازی حساس باشیم.
گلی که من به ثمر رساندم، حاصل تلاش بچه ها بود و باید بگویم که من وظیفه ام را انجام دادم.
امیدوارم این شرایط ادامه داشته باشد و مسؤولان، قدر بچه ها را بیشتر بدانند.
اگر حمایت ها از ما بیشتر باشد، جایگاه ما به مراتب خیلی بهتر خواهد شد. با کاپیتان صنعت نفت آبادان درباره وضعیت این تیم و نیز پیروزی مقابل تراکتور، گفت و گویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ابتدای فصل، ما مشکلات زیادی داشتیم. خیلی از بازیکنان تأثیرگذار تیم از جمع ما جداشده بودند. در مقابل، تیم برای فصل جدید دیر بسته شد. از سوی دیگر سرمربی تیم متأسفانه کرونا گرفت و در چند بازی اول روی نیمکت نبود. همه این مشکلات دست به دست هم داد تا نتوانیم نتایج مطلوبی بگیریم.
ما برخلاف سایر تیم ها بازیکنی جذب نکردیم، ضمن اینکه یکی، دو بازیکن خودمان را هم از دست دادیم؛ اما خدا را شکر شاکله تیم حفظ شده و در تعطیلات، اردوهای خوبی داشتیم و توانستیم به بهترین شکل و بر اساس داشته هایمان برای نیم فصل دوم آماده شویم.
بازی را خیلی خوب شروع کردیم و در نیمه اول چند موقعیت خوب داشتیم که از دست دادیم. در نیمه دوم هم هجومی تر شدیم؛ اما تیرک دروازه و نیز روز خوب دروازه بان حریف باعث شده بود به گل نرسیم؛ البته چند موقعیت خوب را هم خودمان از دست دادیم؛ اما خدا را شکر نهایتا در دقایق پایانی به 3 امتیاز بازی که حقمان بود، رسیدیم.
بعد از ورودتان به زمین دوباره یکی از آن شوت ها را زدید و زمینه ساز پیروزی صنعت نفت شدید.
من کار خاصی نکردم، لطف خدا بود. موقعیت خوبی دست داد و با توجه به شرایط، در آن لحظه فکر کردم که بهترین کار، شوت زدن است و خدا را شکر این شوت هم به گل تبدیل شد.
نه خیلی خاص نبود. خیلی وقت بود گل نزده بودم، ضمن اینکه به این پیروزی در خانه نیاز داشتیم، برای همین خیلی خوشحال شدم.
از قبل یک مصدومیت داشتم و به همین دلیل کادر فنی تصمیم گرفت برای اینکه مصدومیتم تشدید نشود، دیرتر به زمین بیایم. خدا را شکر الان خیلی بهترم و مشکلی ندارم.
ما تیم خوبی داریم. اگر مدیران و مسؤولان باشگاه و وزارت نفت و نیز شهر و استان از ما حمایت کنند، می توانیم این روند را بخوبی ادامه دهیم. کادر فنی و نیز بازیکن اگر تمرکز و آرامش داشته باشند، می توانند بهتر کار کنند. همه هدف ما این است که در بازی های بعدی هم پیروز باشیم.
چراکه نه، گفتم تیم خوبی هستیم. بچه ها رابطه عاطفی خیلی خوبی با هم دارند. همه باهم یکدل و متحد هستیم تا بهترین نتایج را بگیریم. فکر می کنم اگر بدشانس نباشیم، می توانیم امسال سهمیه آسیایی را بگیریم؛ البته ما در جام حذفی هم حضور داریم که نزدیک ترین و راحت ترین راه رسیدن به آسیاست.
علیرضا منصوریان پس از پیروزی صنعت نفت آبادان مقابل تراکتور گفت: در هوای غیرمنتظره بارانی، در آبادان روز خوبی داشتیم، روزی که نزدیک به 10 بازیکن را در اختیار نداشتیم؛ اما بازیکنان جوان و باتجربه ثابت کردند که ساختار تیمی ما همچنان می تواند روبه جلو حرکت کند.
سرمربی صنعت نفت آبادان در ادامه گفت: امیدوارم بتوانیم همین روند را در ادامه طی کنیم. در نیمه اول، دو تیم سعی کردند همدیگر را ارزیابی کنند. در این بازی تلاش ما بر این بود که پلکانی بر بازی مسلط شویم و موقعیت هایی خلق کنیم. اواخر نیمه اول در دو صحنه دیگر می توانستیم به گل برسیم. در نیمه دوم کامل روی پلن A بازی و تلاش کردیم گل بزنیم. روی سه، چهار صحنه باید گلزنی می کردیم؛ اما بدشانس بودیم.
سرمربی تیم فوتبال نفت آبادان در خصوص دیر آمدن کاپیتان به زمین گفت: با توجه به مصدومیت طالب ریکانی، آوردنش به زمین، ریسک بسیار بزرگی بود؛ اما به خودش هم گفتم که به زمین می روی و ان شاءالله با یک ضربه آرپی جی7 صنعت نفت را برنده از زمین بیرون می آوری. حیف بود که در این مسابقه برنده نشویم؛ چون خیلی زحمت کشیده بودیم. در تمام قسمت های زمین طبق اصول فوتبال بازی کردیم.
منصوریان درباره خوشحالی عجیبش پس از گل برتری صنعت نفت گفت: وقتی در بازی با روسیه، سرمربی تیم ملی بودم و توانستیم تیم 4 یا 6 رنکینگ فیفا را با گل دقیقه 90 محمدرضا خلعتبری یک بر صفر شکست دهیم، اصلاً خوشحالی نکردم. در بازی های مهم تر از این بازی هم پس از برد تیمم شادی نکردم؛ اما برای دو بازی، خیلی خوشحال شدم. اولی دیدار با پدیده بود که شروین بزرگ در دقیقه 96 با یک قیچی فوق العاده زیبا، گلزنی کرد و دومی هم این بازی بود. به طالب گفتم ان شاءالله وقتی به زمین بروی، یک ضربه با پای چپ می زنی. با پای چپ ضربه زد؛ اما اخباری، زاویه را بسته بود. با این حال، توپ به سر عباس زاده خورد و به گل رفت. خیلی از گل طالب خوشحال شدم.
منصوریان در خصوص شانس تیمش برای کسب سهمیه آسیایی عنوان کرد: به بچه ها گفتم به بحث سهمیه آسیایی و جدول مسابقات فکر نکنند. روز قبل از بازی گفتم 14 بازی داریم. حالا یکی از آن دیدارها تمام شده است. 13 بازی فینال دیگر و مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی را پیش رو داریم. اگر هر کدام از این بازی ها را ببازیم، شاید از هدفمان دور شویم. تیم فوتبال صنعت نفت از لحاظ روابط عاطفی، خیلی قوی شده است. وقتی به رختکن ما می آیید، تفاوتی ندارد چه کسی بازی می کند. همه بازیکنان باید تمام انرژی خود را بگذارند و نفت آبادان را به بهترین شکل راهی زمین کنند. شأن و شخصیت نفت آبادان خیلی بالاست. به دوستانم گفتم شاید نفت آبادان در سال های اخیر به حقش نرسیده؛ اما اگر منابع مالی تیم های بزرگ را یک تا دو سال در اختیار داشته باشد، صنعت نفت یکی از قطب های فوتبال ایران خواهد شد؛ زیرا گنج اصلی فوتبال ایران، یعنی بازیکنان بااستعداد را دارد. به جدول نگاه نمی کنیم و بازی به بازی به دیدارهای آینده فکر می کنیم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات