فرزندان نفتی بزرگترین سرمایه واترپلو هستند
ظرفیت بالای ایران برای تأمین امنیت انرژی جهان
تحریم اعضای جیئیسیاف از عوامل نااطمینانی در بازار انرژی جهان است
فرصت ایران برای ایفای نقش تاریخی در تجارت گاز
صادرکنندگان نفــت و گــــاز حربه تحریم ها را ناکارآمد کنند
گذری بر مهم ترین اظهارات وزیر نفت در حاشیه و متن سفر به قطر
در قرارداد سوآپ بازارمان را به رقبا تسلیم نکردیم
کارکنان گاز خراسان رضوی تاریخ ساز شدند
پتروشیمی می تواند 80 درصد ارز کشور را تامین کند
آغاز بهرهبرداری از نخستین واحد آبشیرینکن نیروگاه بعثت
ارائه خدمات عامالمنفعه به ارزش 280 میلیارد ریال
تمام آرامش زندگیام از قرآن است
نفت با اقتدار به صحنه قهرمانی کاراته باز می گردد
فرزندان نفتی بزرگترین سرمایه واترپلو هستند
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری، آیین نامه اجرایی مربوط به درآمد مشمول مالیات پیمانکار دست اول و دست دوم در قراردادهای بالادستی نفت و گاز وزارت نفت (شرکت های تابع) با پیمانکار خارجی را ابلاغ کرد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت، هیأت وزیران در نشست ۲۴ بهمن ماه، با هدف تسریع در اجرای پروژه احداث نیروگاه بخاری ۱۴۰۰ مگاواتی سیریک، با اصلاح آیین نامه اجرایی ماده (۱۰۷) قانون مالیات های مستقیم در خصوص درآمد مشمول مالیات پیمانکار دست اول و دوم در قراردادهای بالادستی نفت و گاز وزارت نفت (شرکت های تابع) با پیمانکار خارجی موافقت کرد.به موجب این اصلاحیه، در قراردادها با پیمانکار خارجی، چنانچه پیمانکار خارجی تمام موضوع قرارداد را به موجب مقررات مربوط، به اشخاص ثالث به عنوان مجری یا پیمانکار دست دوم واگذار کند، مبالغ پرداختی به پیمانکاران دست دوم در محاسبه درآمد مشمول مالیات پیمانکار دست اول کسر و مانده با ضریب مذکور در جدول موضوع این ماده به عنوان درآمد مشمول مالیات تعیین می شود و چنانچه پیمانکار دست دوم از اشخاص حقوقی خارجی باشد، کسر مبالغ پرداختی به پیمانکار دست دوم مشروط به کسر و وصول مالیات موضوع ماده (۱۰۷) قانون در پرداختی ها به پیمانکار دست دوم است.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: فروش روزانه نفت از یک میلیون بشکه عبور کرده و کمیسیون تلفیق نیز هیچ جابه جایی در ارقامی که مدنظر دولت بوده، ایجاد نکرده است.
احمد راستینه در نشست علنی عصر روز یکشنبه (یکم اسفندماه) مجلس شورای اسلامی در اخطار قانون اساسی با استناد به بند ۸ اصل ۴۳ مبنی بر جلوگیری از سلطه بیگانگان بر اقتصاد کشور گفت: پارسال و زمان بررسی لایحه بودجه، نمایندگان تاکید داشتند که چرا دولت بیشتر از آنچه که امکان صادرات وجود دارد، پیشنهاد فروش نفت داده است؛ اما در بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۱ نمایندگان پیشنهادهایی را بر عکس پارسال مطرح می کنند. نماینده شهرکرد در مجلس شورای اسلامی افزود: دولت در لایحه بودجه پیش بینی کرده که هر بشکه نفت، حدود ۶۰ دلار فروخته شود؛ اما برخی پیشنهاد فروش نفت بر اساس ۷۰ دلار را مطرح می کنند. در حالی که رهبر معظم انقلاب بارها تاکید فرموده اند که مانند بچه پولدارها هزینه نکنید؛ اما متاسفانه به هیچ کدام از مصادیق و گزارش های علمی پایبند نیستیم.
علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، ضمن وارد نداستن اخطار این نماینده مجلس گفت: لایحه در حال بررسی را دولت به مجلس پیشنهاد داده، ضمن اینکه در گزارش دولت نیز آمده بود که فروش نفت از یک میلیون بشکه عبور کرده و کمیسیون تلفیق نیز هیچ جابه جایی در ارقامی که مدنظر دولت بوده، ایجاد نکرده است.
با رأی نمایندگان مجلس شورای اسلامی
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تعیین ۴۰ درصد سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی موافقت کردند.
نمایندگان در نشست علنی روز یکشنبه، (یکم اسفندماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ با بند (الف) تبصره (۱) این لایحه درباره تعیین سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت موافقت کردند.
بر اساس این بند، سهم صندوق توسعه ملی از منابع حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی و خالص صادرات گاز ۴۰ درصد تعیین می شود. بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است، در طول سال و متناسب با وصول منابع، بلافاصله این وجوه و سهم ۱۴.۵ درصد شرکت ملی نفت ایران از کل صادرات نفت خام و میعانات گازی (معاف از تقسیم سود سهام دولت) و نیز سهم ۱۴.۵ درصد شرکت دولتی ذی ربط وزارت نفت از محل خالص صادرات گاز طبیعی (معاف از تقسیم سود سهام دولت و مالیات با نرخ صفر) را واریز کند.
وزارت نفت نیز مکلف است، هر ماه گزارش مقدار صادرات نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی و فراورده های اصلی و فرعی نفتی و گازی و ارز حاصل و مقدار واردات گاز طبیعی و ارز پرداختی بابت آن و وصولی آن را به سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی (خزانه داری کل کشور) و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و دیوان محاسبات کشور ارائه کند.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت با بیان اینکه یکی از سیاست های دولت گره نزدن زندگی مردم و همه موضوع ها به میز مذاکرات بود، گفت: افزایش فروش نفت و بازگشت پول حاصل از آن، بخشی از آثار همین نگاه متوازن است.
علی بهادری جهرمی روز (سه شنبه، سوم اسفندماه) در نشست خبری به سفر رئیس جمهوری به کشور قطر اشاره کرد و گفت: در سفر رئیس جمهوری به قطر دیدارهای دوجانبه ای انجام شد و شرکت در مجمع کشورهای صادرکنندگان گاز از مهم ترین برنامه های این سفر است که در آینده بیشتر به دستاوردهای این سفر و توسعه همکاری های منطقه ای خواهیم پرداخت.
وی با بیان اینکه سفر رئیس جمهوری به قطر ارتباطی با مذاکرات وین ندارد، افزود: در این سفر سعی می شود ضعف های گذشته در استفاده از ظرفیت های تجاری و دیگر ظرفیت ها مانندل سلامت و جام جهانی که می تواند بازار گردشگری برای ایران ایجاد کند، برطرف شود.
سخنگوی دولت تصریح کرد: متأسفانه در گذشته از ظرفیت صادرات غیرنفتی ایران و قطر بخوبی بهره برداری نشد و در این سفر، همسو با فعال سازی این ظرفیت ها، تفاهمنامه هایی نیز از سوی وزیران دو دولت امضا می شود که بخش هایی از دولت، مکلف به پیگیری اجرای آن هستند.
بهادری جهرمی درباره واکنش ها و انتقادهای مسؤولان قبلی به این دولت که با وجود مخالف بودن با مذاکرات، قصد به نتیجه رساندن آن را دارند، افزود: یکی از سیاست های دولت، گره نزدن زندگی مردم و همه موضوع ها به میز مذاکرات بود و دولت سعی کرد به همه موضوع ها نگاه متوازن داشته باشد.
سخنگوی دولت اظهار کرد: افزایش فروش نفت و بازگشت ارز حاصل از آن، بخشی از آثار همین نگاه متوازن است و دنیا نیز به توسعه همکاری ها، متوازن نگاه می کند.
وی با بیان اینکه موضوع های اندکی تا رسیدن به توافق در مذاکرات باقی مانده است، گفت: این موارد اندک، نیازمند تصمیم گیری از طرف مقابل است و آنها باید در عمل نشان دهند که تضمین کافی در این باره می دهند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: خوشبختانه مجموعه اقدام های وزارت نفت، مانع از قطعی برق و گاز طی زمستان امسال در بخش خانگی شد.
سیدموسی موسوی در این باره گفت: با وجود سرمای شدید در بسیاری از نقاط کشور در فصل زمستان امسال، خوشبختانه در بخش خانگی مشکل کمبود گاز نداشتیم و می توان اذعان کرد که وزارت نفت در این زمینه با اقدام های عاجلی که از آغاز روی کار آمدن دولت سیزدهم به کار بست، عملکرد خوبی در این زمینه داشته است.
وی با اشاره به اینکه با مدیریت مصرف سوخت در کشور، در زمستان شاهد خاموشی های مکرر یا قطعی گاز نبودیم، افزود: وزارت نفت برای متعادل کردن مصرف، افزایش تعرفه گاز پرمصرف ها را در پیش گرفت تا امکان مصرف برای همه مردم فراهم شود.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: از راهکارهای مدیریت مصرف انرژی این است که مشترکان پرمصرف، باید پول بیشتری پرداخت کنند و در مقابل،مشترکان کم مصرف و قشرهای ضعیف جامعه باید پول کمتری بابت مصرف انرژی پرداخت کنند، همچنین بهینه سازی سیستم های سرمایشی و گرمایشی نیز بسیار مهم است و سبب می شود مقدار مصرف انرژی کاهش یابد.
موسوی اظهار کرد: خوشبختانه مجموعه اقدام های وزارت نفت، مانع از قطعی برق و گاز در زمستان امسال در بخش خانگی شده است.
جواد اوجی، وزیر نفت آبان امسال و پس از نشست مشترک خود و وزرای صمت و نیرو با نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس گفته بود که ما اقدام های کوتاه مدت و بلندمدت خود را همسو با تأمین سوخت زمستانی انجام خواهیم داد تا بر اساس آن بتوانیم با کمترین چالش، زمستان ۱۴۰۰ را پشت سر بگذاریم.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اعطای مجوز به وزارت نفت برای امضای قرارداد با پژوهشکده ها یا دانشگاه های داخلی و شرکت های خارجی برای تولید محصولات بخش های پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی موافقت کردند. نمایندگان در نشست علنی روز (دوشنبه، دوم اسفندماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور با پیشنهاد الحاق یک بند به تبصره (یک) ماده واحده این لایحه موافقت کردند. براساس این بند الحاقی، به وزارت نفت اجازه داده می شود تا از طریق امضای قرارداد با پژوهشکده ها یا دانشگاه های داخلی و نیز شرکت های خارجی، فناوری مورد نیاز برای تولید محصولات بخش های پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی را خریداری کند و برای تولید این محصولات را در اختیار سرمایه گذاران داخلی قرار دهد.
سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: با رأی مثبت نمایندگان در صحن علنی، مقدار صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ به میزان یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز و به قیمت ۷۰ دلار خواهد بود.سیدنظام الدین موسوی شامگاه (یکشنبه، یکم اسفندماه) در پایان نخستین روز از بررسی جزئیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور گفت: براساس مصوبه مجلس، مقدار صادرات نفت در سال ۱۴۰۱ یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز و به قیمت ۷۰ دلار خواهد بود. وی افزود: براساس صحبت مسؤولان ذی ربط در کمیسیون تلفیق بودجه و بررسی توان کشور، این مصوبه در کمیسیون تلفیق نهایی شده و وزارت نفت اعلام کرده که توان کافی برای رسیدن به صادرات روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه نفت برای سال آینده وجود دارد. سخنگوی هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: براساس قوانین بالادستی، هر سال مبلغی از فروش نفت به صندوق توسعه ملی واریز می شود و امسال این سهم حدود ۴۰ درصد خواهد بود و تا اینجا دولت، برای استقراض از منابع صندوق توسعه ملی و کاهش سهم واریزی نتوانسته اجازه ای از مقام معظم رهبری دریافت کند، از این رو تمام ۴۰ درصد از سهم فروش نفت به صندوق واریز می شود. موسوی اظهار کرد: براساس تاکید رئیس مجلس به دلیل موافقت نکردن با استقراض دولت از منابع صندوق توسعه ملی، دولت باید به صورت مکتوب برنامه خود را برای جبران کاهش درآمدهای نفتی اعلام کند؛ زیرا پیش از این دولت ها از سهم واریزی خود به صندوق توسعه با اذن مقام معظم رهبری استقراض می کردند که تاکنون این اجازه به دولت داده نشده است.
نشست مجمع کشورهای صادر کننده گاز برگزار شد
جی ئی سی اف در گذر تاریخ
از منظر تاریخی، مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF)، سازمان تازه بنیانی است که ایران، روسیه، قطر و تعدادی از دیگر کشورهای صادرکننده گاز، در ۲۳ دسامبر ۲۰۰۸ تأسیس کردند. ایده اولیه تأسیس چنین سازمانی از جانب ایران بود و سنگ بنای تاسیس سازمانی برای همکاری و هماهنگی بیشتر میان کشورهای دارنده ذخایر بزرگ گاز طبیعی، برای اولین بار 10 بهمن ماه 1385 از سوی ایران در دیدار مقام معظم رهبری (مدظله العالی) با ایگور ایوانف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه مطرح شد.
ایشان با اشاره به وجود نزدیک به نیمی از ذخایر گاز جهان در روسیه و ایران پیشنهاد کردند:« این دو کشور با کمک یکدیگر می توانند بنای یک سازمان مربوط به همکاری های گازی را همچون اوپک پایه گذاری کنند.» که بعدها در سفر مقام های روسی به قطر، یکی دیگر از کشورهای دارنده ذخایر عظیم گازی این پیشنهاد به آن کشور نیز ارائه و مورد موافقت مقام های دوحه قرار گرفت.در واقع باید گفت تحولات در عرصه بازارهای انرژی جهان، پیدایش دورنمایی روشن تر برای گاز طبیعی و روند رو به افزایش سهم این حامل انرژی در تركیب انرژی مصرفی جهان، ایران را بر آن داشت تا در مسیر تشكیل نهادی متشكل از كشورهای عمده تولید و صادركننده گاز طبیعی گام بردارد.وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران با برگزاری اولین اجلاس كارشناسان بلندپایه كشورهای صادركننده گاز در تهران در تاریخ ۱۳-۱۴ اسفند ماه ۱۳۷۹ (۳-۴ مارس ۲۰۰۱)، در تشكیل این نهاد، ابتكار عمل را به دست گرفت كه متعاقب آن نخستین اجلاس وزیران این كشورها را در تاریخ ۲۹-۳۰ اردیبهشت ۱۳۸۰ در تهران برگزار كرد. در این اجلاس بود كه تشكلی به نام «مــجمع كشـورهای صـادركننده گــاز» (Gas Exporting Countries’ Forum) به وجود آمد. در این اجلاس اعضای مجمع توافق كردند كه این نهاد به صورت غیررسمی به فعالیت های خود ادامه دهد؛ از این رو تا چند سال بعد، تدوین اساسنامه، مقررات اداری و مالی، تعیین حق عضویت و به تبع آنها ایجاد دبیرخانه ای دائم ضروری تشخیص داده نشد.
اعضای مجمع در این دوره به صورت یك نهاد غیررسمی در جلسات خود به تبادل نظر و اطلاعات در چارچوب اهداف مورد توافق مجمع مشتمل بر طرح های توسعه گاز در جهان، توازن بین عرضه و تقاضای گاز، فناوری های اكتشاف، تولید و حمل ونقل گاز و هزینه های مربوطه، ساختار بازارهای گاز (منطقه ای و جهانی)، صادرات گاز به وسیله خط لوله و به شكل گازطبیعی مایع شده (LNG)، مقوله های تجاری صادرات گاز، رقابت گاز با سوخت های جایگزین، اقتصاد گاز طبیعی فشرده (CNG) و تبدیل گاز به مایع (GTL)، چارچوب های قراردادی اجرای پروژه های گاز، راه ها و روش های بهبود و ارتقای سهم گاز در تركیب انرژی مصرفی و همچنین مصارف دیگر گاز، موافقت نامه های زیست محیطی و تأثیر آنها بر مصرف گاز و... بپردازد.این مجمع از نظر کارشناسی در زمینه های مختلف از جمله بازار گاز، مدل عرضه و تقاضای این بازار، برآورد قیمت گاز، تبادل و جمع بندی اطلاعات در حال رسیدن به بلوغ است و اکنون به مهم ترین نهاد بازیگر گاز در عرصه بین المللی تبدیل شده است.
نخستین نشست سران جی ئی سی اف ۱۵ دسامبر ۲۰۱۱ (۲۴ آبان ۱۳۹۰) در دوحه، دومین نشست سران جی ئی سی اف یکم ژوئیه ۲۰۱۳ (۱۰ تیر ۱۳۹۲) به میزبانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، سومین نشست سران جی ئی سی اف ۲۳ نوامبر ۲۰۱۵ (۲ آذرماه ۱۳۹۴) به میزبانی حسن روحانی، رئیس جمهوری وقت ایران، چهارمین نشست سران جی ئی سی اف ۲۴ نوامبر ۲۰۱۷ (سوم آذرماه ۱۳۹۶) به میزبانی اوو مورالس، رئیس جمهوری وقت بولیوی وپنجمین نشست سران جی ئی سی اف ۲۹ نوامبر ۲۰۱۹ (هشتم آذرماه ۱۳۹۸) به میزبانی اوبیانگ امباساگو، رئیس جمهوری گینه استوایی برگزار شد. نکات کلیدی مورد بحث و نظر در طول برگزاری پنج اجلاس سران مواردی همچون تقویت نقش این مجمع، افزایش همکارهای جهانی به منظور حفاظت از منافع اعضا، حفظ اصول مبادلات بین المللی و تقویت نقش بنیادی قراردادهای بلندمدت، تقویت منافع کلی اجتماعی- اقتصادی ناشی از منابع گاز طبیعی کشورهای عضو، سرمایه گذاری کافی در همه بخش های زنجیره ارزش گاز طبیعی در زمان مناسب برای تأمین نیاز روزافزون جهانی، کمک به گذار به انرژی های پاک و تحقق اهداف توسعه پایدار، جذب سرمایه در پروژه های زیرساختی گاز، گسترش و ارتقای مسیرهای کارآمد همکاری میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان گاز در همکاری با سازمان های انرژی منطقه ای و جهانی برای آسان سازی دستیابی به مصرف جهانی گاز، ارتقای مصرف گاز طبیعی به عنوان پاک ترین سوخت فسیلی با نقش حیاتی آن در ترکیب انرژی جهانی به منظور نیل به اهداف توسعه پایدار برای یک منبع انرژی پاک، قابل اعتماد و کارآمد و تقویت تلاش ها برای سرمایه گذاری های مشترک میان کشورهای عضو با هدف عرضه قابل اعتماد گاز طبیعی به بازارهای جهانی بوده است.حالا ششمین نشست سران جی ئی سی اف در دوره ای برگزار شد که گاز در مقایسه با زمان تولد این مجمع و همچنین تمامی ادوار، هیچگاه نقش مهم امروز را در بازارهای جهانی نداشته است. ایران نیز در این اجلاس در بالاترین سطح شرکت کرده است.
اگر چه برخی کارشناسان معتقدند با توجه به برخورداری از پتانسیل های عظیم ذخایر گاز اعضای مجمع، جی ئی سی اف در حد انتظار ظاهر نشده است؛ اما شرایط امروز تقاضا برای گاز فصل نوینی را فراهم ساخته که می توان شاهد نقش آفرینی متفاوت و موثرتر از سوی این مجمع بود.نمی توان انکار کرد که گاز آرام آرام در حال کسب جایگاه نفت در جهان است و تقاضا برای آن در دهه های اخیر روندی افزایشی را تجربه کرده است و بی اغراق باید با قوت اعلام کرد که جهان به پایان عصر نفت نزدیک شده است و کارشناسان بر این باورند که تا دو دهه آینده، نفت جای خود را به انرژی دیگری خواهد داد. منابع عظیم قابل دسترس، تلاش جهانی برای کاهش گازهای گلخانه ای و آلاینده ها، سهولت مصرف نهایی، ارزش های مصرفی مناسب، هزینه زیست محیطی کم، تنوع مصرف در بخش های مختلف اقتصاد از جمله امتیازهای مناسب این حامل انرژی در مقایسه با نفت است و اینگونه است که شاهد تغییرات چشمگیر در بازار گاز طبیعی هستیم.افزون بر مزیت هایی که به آنها اشاره شد، نباید از ایفای نقش کلیدی گاز در دوره پساکرونا برای جبران تبعات بحران شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد غافل بود. این گاز طبیعی است که می تواند به عنوان منبع انرژی پاک و مقرون به صرفه و قابل اعتماد، نقشی کلیدی در زمان بازیابی و ترمیم اقتصادی کشورها ایفا کند. در این باره، تاکنون چند کشور برنامه های خود را برای دوران بازیابی و ترمیم اقتصادی پس از بحران همه گیری کرونا اعلام کرده اند. از جمله استرالیا که محور بازاریابی اقتصادی آن در دوره پساکرونا، جایگزینی نیروگاه های زغال سنگ با گاز طبیعی و حمایت از افزایش تولید گاز طبیعی خواهد بود.در این میان نمی توان از واکنش بازار گاز به شوک های همه گیری کرونا غافل بود که عرضه کنندگان جهانی گاز طبیعی و به ویژه ال ان جی با وجود محدودیت های دوران کرونا و تأخیر در پروژه ها به عرضه پایدار این منابع انرژی ادامه دادند و حتی کمبود دیگر انواع انرژی را نیز در این دوران بحرانی جبران کردند.آژانس بین المللی انرژی (IEA) نیز با مدنظر قراردادن موضوع تغییر شرایط بازار حامل های انرژی، از جمله بازار گاز طبیعی پیش بینی کرده است که تقاضای جهانی گاز با پیشی گرفتن از تقاضای زغال سنگ به مهم ترین رقیب نفت برای تامین نیازهای انرژی جهان تبدیل می شود.این آژانس گزارش داده است: تقاضای جهانی گاز تا پیش از سال 2030 از تقاضا برای زغال سنگ پیشی می گیرد و حدود سال 2035 به مهم ترین رقیب نفت در تامین نیازهای انرژی جهان تبدیل می شود.با ترسیم فضای فوق از گاز طبیعی می توان تقویت و نقش آفرینی بهتر و تغییر رویکرد مجمع کشورهای صادرکننده گاز را انتظار داشت تا این مجمع ظرفیت خود را برای تبدیل شدن به یک منبع یکپارچه و قابل اعتماد عرضه گاز افزایش دهد. در این میان فرصتی یگانه برای ایران فراهم آمده که اگر روزی بانی ایجاد مجمع کشورهای صادرکننده گاز شد؛ امروز با دیپلماسی مناسب که از ابتدای دولت سیزدهم دنبال شده و به توفیق های مناسب دست یافته است، با برچیده شدن تحریم ها ایران را به قطب گازی منطقه به عنوان مرجعی برای قیمت گذاری گاز بدل سازد؛ موضوعی که برای دومین دارنده ذخایر گازی جهان، دور از دسترس نخواهد بود.
رئیس جمهوری در ششمین نشست سران مجمع
مشعل سفر هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال حضور در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)همراه بود را می توان تصویرتمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» تلقی کرد؛ سیاست مهمی که از بدو روی کارآمدن دولت سیزدهم، وزارت نفت با قدرت آن را دنبال کرده و دستاوردهای آن را می توان در بخش های مختلف از جمله در قرارداد سوآپ گازی سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان در نوامبر ۲۰۲۱، تفاهمنامه های همکاری ایران و روسیه، رشد فروش نفت ایران و... نظاره گر بود. از دیگر سو برگزاری ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)با توجه به تنش های موجود میان روسیه و غرب و افزایش تقاضای انرژی پس از پایان ویروس عالم گیر کرونا از جمله مواردی بود که این دور از نشست مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز را حائز اهمیت کرد.
اهمیت دیگر گردهمایی سران غول های گازی جهان از آن جهت بود که در دوره گذار انرژی، سهم گاز طبیعی در سبد انرژی همه کشورها در حال افزایش است و با توجه به بحران انرژی، همه کشورها در صدد افزایش ظرفیت تولید و صادرات گاز طبیعی و ال ان جی هستند.
راهبرد اساسی ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان و همچنین از بنیانگذاران جی ئی سی اف متضمن حداکثر پشتیبانی از روح همکاری و تصمیم های جمعی جی ئی سی اف مطابق با اساسنامه و رویه های مورد توافق اعضای مجمع برای تحقق منافع صادرکنندگان و مصرف کنندگان گاز طبیعی اعلام شد.
افزون بر تاثیر دیدارهای سران دو کشور ایران و قطر از بعد سیاسی، تازه شدن دیدارهای مسئولان دو کشور به عنوان رقبا و شرکای بزرگترین میدان گازی جهان اهمیتی ویژه داشت؛ آن هم در اجلاسی که با محوریت گاز، نمایندگان کشورهای مختلف را گردهم آورد.
در این میان سیاست زدایی از همکاری های بین المللی و جهانی گاز و تحریم های یک جانبه علیه ایران را می توان محور اصلی سخنان رئیس جمهوری و وزیر نفت ایران دانست و از این رو پیام مهم ایران در این گردهمایی این بود که جامعه جهانی باید مانع تحریم های آمریکا علیه صنایع نفت و گاز اعضای جی ئی سی اف شود.
در این چارچوب، ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی دارد. جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم های ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی آمریکا توانسته است با اتکا به توانمندی های نیروهای متخصص و متعهد و با بهره گیری از شرکت های داخلی و دانش فنی بومی، تولید گاز طبیعی را افزایش دهد و پروژه های بزرگ و ارزشمندی را در بخش های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز اجرا کند. نکات کلیدی در سخنان وزیر نفت این بود که ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش های موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت مشارکت داشته باشد. راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نیز در طول این اجلاس مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی و دسترسی هرچه بیشتر ملت های منطقه به این سوخت پاک اعلام شد که با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد.
تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود.
سفر به قطر و اجلاس ششم سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در حالی پایان یافت که رهاورد آن امضای ۱۴ سند همکاری و نیز مشارکت فعال در «مجمع کشورهای صادرکننده گاز» (GECF) و غافل نبودن از اولویت بخشی به همکاری با کشورهای همسایه و تقویت سیاست همسایگی بود. گزارش کامل ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) در ادامه می آید:
ششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) با حضور رئیس جمهوری کشورمان، رؤسا و نمایندگان کشورهای عضو و با سخنرانی امیر قطر با محوریت امنیت انرژی در جهان برگزار شد.در این نشست که با حضور رؤسای جمهوری، نخست وزیران و وزرای نفت و انرژی ایران، الجزایر، مصر، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ونزوئلا، ترینیداد و توباگو و اعضای ناظر شامل آذربایجان، عراق، مالزی، نروژ، پرو و امارات متحده عربی، برگزار شد، سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران سخنرانی کرد. کشورهای عضو این مجمع در مجموع ۴۵ درصد از سهم تجارت جهانی گاز و ۶۵ درصد از ذخایر اثبات شده جهانی گاز را در اختیار دارند.مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) اردیبهشت ماه ۱۳۸۰ در تهران تأسیس شد. از زمان تأسیس این مجمع تاکنون ۲۳ نشست در سطح وزیران انرژی و پنج نشست نیز در سطح سران کشورهای عضو برگزار شده است.
رئیس جمهوری رویکرد کشورهای صادرکننده گاز برای عرضه بیشتر به بازار جهانی را انسان دوستانه خواند و گفت: جامعه جهانی باید مانع هرگونه اقدام یکجانبه و قهری نظیر تحریم های ظالمانه ایالات متحده آمریکا علیه صنعت نفت و گاز اعضای مجمع شود و آن را به رسمیت نشناسد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) در قطر ضمن تبریک به شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر و تشکر از دولت و ملت این کشور برای برگزاری و میزبانی این نشست و مهمان نوازی گرم از هیئت جمهوری اسلامی ایران گفت: از جناب آقای دبیرکل و همکارانشان در دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز نیز بابت تلاش ها و آماده سازی های نشست سران قدردانی می کنم.
وی افزود: امیدوارم به یاری خداوند این نشست بتواند زمینه ها و افق های همکاری بیشتر میان اعضا را برای حفظ و صیانت از گاز طبیعی که سرمایه ملی خدادادی آنهاست، بیش از گذشته تقویت کند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: برگزاری شش دوره نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در طول عمر این سازمان بین الدولی نوپا، بیش از هر واقعیتی نشانه ای قوی از همگرایی، همبستگی و عزم اعضای آن برای پیگیری اهداف مجمعی است که پایه های اولیه آن با ابتکار تهران در سال ۲۰۰۱ بنا گذاشته شد.
رئیسی اظهار کرد: هدف مجمع کشورهای صادرکننده گاز و بانیان و اعضای آن حمایت از حق حاکمیت کشورها بر منابع طبیعی خود به ویژه گاز، همکاری در یافتن راهکارهایی جهت حمایت از منافع جمعی کشورهای عضو، توسعه همکاری میان کشورها در زمینه های مختلف از جمله اکتشاف، تولید و تجارت گاز طبیعی، تقویت نقش گاز طبیعی در ترکیب انرژی مصرفی جهان و همفکری و همکاری در تقویت امنیت عرضه و امنیت تقاضای گاز طبیعی است. وی با اشاره به اینکه نشست های سران فرصتی برای هم افزایی اهداف محسوب می شود، گفت: ما به عنوان کشورهای دارای ذخایر عظیم و صادرکننده گاز، همسو با ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز، می توانیم پیامی شفاف را برای تضمین و تأمین پایدار انرژی در کوتاه مدت و بلندمدت به جهان اعلام کنیم.
رئیس جمهوری ادامه داد: پس از گذشت بیش از یک دهه از زمان برگزاری نخستین نشست سران این مجمع در سال ۲۰۱۱ که با شعار «گاز طبیعی پاسخی به چالش های توسعه پایدار در قرن ۲۱» در دوحه برگزار شد، جهان اکنون بیش از گذشته نیازمند تلاش جمعی کشورهای عضو مجمع، برای تحقق این شعار است.
رئیسی افزود: نشست ششم، نخستین نشست سران پس از آغاز شیوع ویروس عالم گیر کووید-۱۹ است و شعار آن یعنی «گاز طبیعی: شکل دهنده آینده انرژی» خود پیام سازنده و مثبتی به جامعه دارد، مبنی بر اینکه در شرایط موجود بازارهای انرژی و در مسیر دشوار جهان در بازیابی اقتصادی پس از کرونا، گاز طبیعی یک عامل کمک کننده خواهد بود.
وی تصریح کرد: گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک، ایمن و با منابع غنی قابل استحصال، برای دهه های آینده سهمی قابل توجه از ترکیب انرژی مصرفی جهان را به خود اختصاص خواهد داد و مزیت های اقتصادی، فنی و زیست محیطی خود را در مقایسه با سایر سوخت ها حفظ خواهد کرد.
رئیس جمهوری اظهار کرد: روند رو به رشد برقی شدن در دهه های پیش رو و نقش گاز طبیعی به عنوان مهم ترین نهاده تولید برق، این چشم انداز را تقویت می کند. از این منظر، رویکرد ما به عنوان اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز، برای عرضه بیشتر گاز طبیعی به بازار جهانی، رویکردی با جنبه های انسان دوستانه است.
رئیسی گفت: این موضوع جایگاه و اهمیت تصمیم های جمعی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز را که اعضای آن در مجموع بیش از ۷۰ درصد از منابع اثبات شده گاز طبیعی و ۴۴ درصد تولید بازار را در اختیار دارند دوچندان می کند، اقدام های چندجانبه ای نظیر تبادل دیدگاه ها، به اشتراک گذاری دانش فنی، سرمایه گذاری های مشترک و تبادل تجربیات می تواند ضمن افزایش تجارت گاز طبیعی به افزایش همبستگی میان جوامع و ثبات، امنیت و همگرایی در روابط بین الملل کمک کند.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی اقتصاد جهانی و چشم انداز افزایش قیمت حامل های انرژی، پیشنهاد می کنم این مجمع، ابتکاری با عنوان «گاز طبیعی در خدمت اقتصاد جهانی در دوران پس از کرونا» را با هدف کمک به بازیابی اقتصاد جهانی در دوره عبور از شیوع ویروس کووید-۱۹ به اجرا گذارد. در شرایطی که آثار و تبعات سوء ناشی از شیوع این ویروس رو به کاهش است، ایفای نقش محوری مجمع کشورهای صادرکننده گاز، در تضمین امنیت عرضه انرژی در جهان بسیار امیدوارکننده خواهد بود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: این امر از طریق سرمایه گذاری های مشترک در بخش های بالادستی صنعت گاز، اصلاح الگوی مصرف، افزایش بهره وری انرژی در کشورهای عضو با اهداف دوگانه زیست محیطی و اقتصادی و سرانجام ایجاد ظرفیت صادراتی بیشتر و کنترل روند فزاینده قیمت گاز طبیعی دست یافتنی است. همچنین از این طریق، جایگاه مجمع کشورهای صادرکننده گاز در بازار گاز طبیعی تقویت و منجر به تثبیت بازار و حفظ سهم رو به رشد گاز طبیعی در سبد انرژی مصرفی جهان خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران آماده است ایجاد یک صندوق سرمایه گذاری مشترک در بین اعضا را نیز با نگاه مثبت بررسی کند.
رئیسی اظهار کرد: گاز طبیعی تولیدشده از سوی اعضای مجمع، می تواند به عنوان ابزاری در جهت کاهش اثرات زیست محیطی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای و کنترل روند گرمایش زمین استفاده شود. گاز طبیعی می تواند بهترین جایگزین سوخت های آلاینده باشد؛ از این رو باید تأکید کنم تعیین اهداف اقلیمی، بدون در نظر گرفتن واقعیات امروز انرژی جهان از نظر وجود منابع مالی کافی و دسترسی عمومی به فناوری های پیشرفته، کمکی به حل مسائل پیچیده جهان درباره تغییر اقلیم نمی کند. وی گفت: جامعه جهانی باید از ابتکارات چندجانبه با هدف ارتقای امنیت عرضه انرژی و در عین حال، حفظ محیط زیست، نظیر آنچه این مجمع در پی آن است، حمایت کند. از جمله جامعه جهانی باید مانع هرگونه اقدام یکجانبه و قهری نظیر تحریم های ظالمانه ایالات متحده آمریکا علیه صنعت نفت و گاز اعضای مجمع شود و آن را به رسمیت نشناسد، هرچند در جهان امروز و با وجود ملت های بیدار و آزاده، استفاده از حربه تحریم برای تحمیل اراده و خواسته های سلطه گرانه یک کشور بر کشورهای مستقل تأثیر و کارکردی ندارد، اما در عین حال منافع اقتصادی کشورهای عضو مجمع را به مخاطره می اندازد. رئیس جمهوری افزود: در فضای تعاملی بین کشورهای صادرکننده گاز، منافع انفرادی هر یک از کشورهای عضو می تواند در قالب یک راهبرد جمعی مبتنی بر همکاری های جمعی تأمین شود. سرمایه اصلی این مجمع، تجارب و دانش فنی موجود در کشورهای عضو است که با کمک و تشریک مساعی اعضا می تواند در خدمت منافع عرضه کنندگان و مصرف کنندگان گاز طبیعی و اقتصاد جهانی قرار گیرد.
رئیسی تصریح کرد: در این چارچوب، ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی دارد. جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم های ظالمانه، یک جانبه و غیرقانونی آمریکا توانسته است با اتکا به توانمندی های نیروهای متخصص و متعهد و با بهره گیری از شرکت های داخلی و دانش فنی بومی، تولید گاز طبیعی را افزایش دهد و پروژه های بزرگ و ارزشمندی را در بخش های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز اجرا کند. وی گفت: ایران یکی از کشورهای نمونه و پیشرو در جهان در توسعه مصرف داخلی گازمحسوب می شود، به طوری که اکنون ۹۵ درصد جمعیت ایران تحت پوشش شبکه سراسری گاز طبیعی قرار دارد و جایگزینی سوخت های مایع با گاز طبیعی در بخش های صنعت، حملونقل و نیروگاهی با موفقیت اجرا شده است. هم اکنون سهم گاز طبیعی در سبد مصرف انرژی ایران به بیش از ۷۰ درصد افزایش یافته است. ما سیاست ارتقای کارایی مصرف انرژی و کاهش شدت مصرف را در دستور کار قرار داده ایم و با بهره مندی فزاینده بازار جهانی از نفت ایران و ارتقای ظرفیت تولید گاز طبیعی، شاهد افزایش ظرفیت صادراتی ایران خواهیم بود.
رئیس جمهوری تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با اتکا به ذخایر عظیم گاز طبیعی و موقعیت جغرافیایی راهبردی خود قصد دارد با توسعه همکاری های دوجانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه و سایر کشورها نقشی متناسب با این حجم از ذخایر، در بازار جهانی گاز ایفا کند. گام های اولیه این راهبرد با قرارداد سوآپ گازی سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان در نوامبر ۲۰۲۱ برداشته شد. ما آمادگی داریم این گونه الگوهای همکاری و مشارکت را به صورت حداکثری توسعه دهیم.
رئیسی اظهار کرد: ظرفیت های ایجاد شده در صنعت گاز ایران، زمینه های مناسبی برای همکاری های بخش خصوصی کشورهای عضو مجمع در حوزه بالادستی و پایین دستی گاز طبیعی و نیز تجارت آن ایجاد کرده است، به ویژه شرکت های دانش بنیان کشورهای عضو مجمع می توانند در قالب مدل های جدید مشارکت، در این زمینه ها نمونه های موفقی را خلق کنند. بر این اساس، جمهوری اسلامی ایران از کشورهای عضو مجمع دعوت می کند ضمن تبادل اطلاعات و تجربه ها در حوزه استخراج، فرآوری و انتقال گاز و فناوری های مرتبط، همکاری های نظام مندی را برای سرمایه گذاری مشترک در بخش صنعت گاز آغاز کنند.
وی افزود: راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی و دسترسی هرچه بیشتر ملت های منطقه به این سوخت پاک است و با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد.
رئیس جمهوری در پایان با تشکر از مقام های ارشد و شورای وزیران جهت آماده سازی اسناد نشست سران اظهار کرد: امیدوارم اجلاس و مجمع به اهداف عالی خود دست یابد و برای دولت و مردم شریف قطر سعادت روزافزون آرزومندم.
وزیر نفت در نشست فوق العاده وزارتی جی ئی سی اف:
جواد اوجی روز دوشنبه (دوم اسفندماه) در نشست فوق العاده وزارتی جی ئی سی اف ضمن قدردانی از کشور قطر برای برگزاری ششمین نشست سران جی ئی سی اف اظهار کرد: امیدوارم این نشست بتواند با تبادل نظر پیرامون مسائل کلیدی مورد علاقه به ویژه چشم انداز و توسعه جهانی صنعت گاز با گرفتن تصمیم های و تدابیر مؤثر، گام دیگری برای تحقق اهداف مندرج در اساسنامه مجمع بردارد.
وزیر نفت از راهبرد اساسی مجمع کشورهای صادرکننده گاز برای گذار به جهانی امن تر و باثبات تر در زمینه انرژی حمایت کرد و گفت: اعمال تحریم های یکجانبه و فراقانونی علیه اعضای مجمع ناقض قوانین بین المللی و ازعوامل نااطمینانی در بازار انرژی جهان است.
وی با اشاره به اینکه در دو سال اخیر شاهد شیوع ویروس همه گیر کووید-۱۹ و سویه جدید آن، اُومیکرون و تبعات ناخوشایند آن بر حیات اجتماعی و اقتصادی عمده کشورهای جهان بوده ایم، تصریح کرد: صنعت گاز با اینکه نسبت به دیگر بخش ها کمتر متأثر شده، اما از این قاعده مستثنی نبوده و فراز و فرودهایی را تجربه کرده است. وزیر نفت ادامه داد: مجمع کشورهای صادرکننده گاز با برخورداری از حدود نیمی از صادرات گاز طبیعی و ال ان جی جهان، توانسته است با وجود شیوع ویروس کووید ۱۹، نقش راهبردی خود در عرضه پایدار گاز طبیعی در جهان را همچنان حفظ کند این موضوع، مرهون تداوم تلاش کشورهای عضو و بیانگر راهبرد موفق مجمع است.
اوجی تصریح کرد: یکی از مهمترین آموخته های ویروس کووید- ۱۹ برای همه ذی نفعان بازارهای بین المللی، منطقه ای و جهانی گاز توجه هر چه بیشتر به نقش و اهمیت همکاری های بین المللی دوجانبه و چندجانبه و همکاری های راهبردی با سازمان ها و مجامع انرژی کلیدی همچون اوپک، مجمع جهانی انرژی و اتحادیه جهانی گاز برای گذار از شرایط ناپایدار است.
وی گفت: مجمع کشورهای صادرکننده گاز با عنایت به دوران گذار انرژی و توجه به الزام های تغییر اقلیم و توسعه پایدار، ارتقای امنیت عرضه گاز طبیعی در بازارهای منطقه ای و جهانی و حداکثر تلاش در بسترسازی توسعه فراگیر استفاده از گاز طبیعی و ال ان جی به عنوان سوخت قابل دسترسی و دوستدار محیط زیست در سطح جهان، به ویژه ملل دچار فقر انرژی، را در دستورکار قرار داده است.
وزیر نفت با بیان اینکه با توجه به اهمیت روزافزون فناوری هایی همچون فناوری های جذب، بهره برداری و ذخیره سازی کربن، هیدروژن آبی وکاهش نشت گاز متان لازم به نظر می رسد فرآیند توسعه و انتقال فناوری به عنوان یکی از راهکارهای اصلی ارتقای توان تولیدی و صادراتی اعضا و در نتیجه، تقویت سبد صادراتی گاز جی ئی سی اف تسهیل و تقویت شود، اظهار کرد: افزون بر این، انتقال دانش و تجارب موفق در زمینه های مورد علاقه همچون تولید ال ان جی، توسعه پایانه های صادراتی، روش های نوین مدیریت قراردادهای گاز، سازوکارهای نو سرمایه گذاری و تأمین مالی پروژه ها، مدیریت و مشارکت های راهبردی، حداکثر بهره برداری از ظرفیت ها و توانمندی های مشترک را فراهم خواهد آورد.
اوجی اظهار کرد: راهبرد اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگترین دارندگان ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان و همچنین از بنیانگذاران جی ئی سی اف متضمن حداکثر پشتیبانی از روح همکاری و تصمیم های جمعی جی ئی سی اف مطابق با اساسنامه و رویه های مورد توافق اعضای مجمع برای تحقق منافع صادرکنندگان و مصرف کنندگان گاز طبیعی است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران با داشتن هزاران کیلومتر شبکه داخلی گازرسانی از کشورهای پیشرو در این زمینه است، تصریح کرد: در این بار، قویاً معتقدیم که اعمال تحریم های یکجانبه و فراملی قوانین داخلی بر هر یک از کشورهای عضو مجمع می تواند جریان پایدار و باثبات گاز طبیعی در سطح جهان را با اختلال روبه رو کند و امنیت عرضه گاز طبیعی را به مخاطره بیندازد.
جواد اوجی ادامه داد: در این باره، حمایت کشورهای عضو و ناظر مجمع از ایده «سیاست زدایی از همکاری های بین المللی و جهانی گاز» و «بازگشت به منطق اقتصادی و چندجانبه گرایی» که در بیانیه نشست سران نیز به آن تأکید شده است، می تواند نقش مهمی در پایداری امنیت عرضه و تقاضای گاز در جهان و تحقق قیمت های عادلانه برای همه ذی نفعان صنعت جهانی گاز ایفا کند.
اوجی با تأکید بر اینکه اعمال تحریم های یکجانبه و فراقانونی علیه اعضای مجمع نه تنها ناقض قوانین بین المللی، بلکه از عوامل عمده نااطمینانی های موجود در بازار انرژی جهانی است، تصریح کرد: بی ثباتی های راهبردی از عوامل اصلی وقایع اخیر در ارتباط با قیمت های بالای گاز طبیعی در اروپاست. تعادل بازار انرژی به نفع تولیدکنندگان و مصرف کنندگان انرژی است.
وی با بیان اینکه از راهبرد اساسی مجمع برای گذار به جهانی امن تر و باثبات تر در زمینه انرژی از طریق ارتقای همفکری و همکاری های راهبردی میان خود و دیگر ذی نفعان صنعت جهانی گاز حمایت می کنیم، گفت: وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران در دولت سیزدهم آمادگی کامل دارد که با حسن نیت و رویکردی راهبردی، دست دردست همه شما همه ظرفیت های خود را در تحقق هر چه بهتر این راهبرد سازماندهی کند.
وزیر نفت در پایان از میزبانی شایسته و صمیمانه سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر، طارق اَل مولا، رئیس نشست فوق العاده وزارتی مصر، یوری سنتورین، دبیرکل پیشین و محمد حامل، دبیرکل کنونی مجمع و تلاش های کارکنان توانمند دبیرخانه و سایر دست درکاران برای برگزاری هر چه بهتر این نشست قدردانی کرد.
ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) با انتشار بیانیه ای در دوحه قطر به کار خود پایان داد.
به گزارش دبیرخانه جی ئی سی اف، سران کشورها و دولت های کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) با صدور بیانیه ای و تأکید بر روحیه همبستگی و همکاری این مجمع، به ششمین نشست سران خود در دوحه پایان دادند.
ششمین نشست سران جی ئی سی اف با میزبانی تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، با موضوع «گاز طبیعی: شکل دادن به آینده انرژی»، سران کشورها و دولت های کشورهای عضو - الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو و ونزوئلا و اعضای ناظر آنگولا، آذربایجان، عراق، مالزی، موزامبیک، نروژ، پرو و امارات متحده عربی را گردهم آورد.
طارق المُلا، وزیر نفت و منابع معدنی مصر و رئیس دوره ای نشست وزیران عضو جی ئی سی اف در سال ۲۰۲۲ و محمد حامل، دبیرکل این مجمع در این نشست حضور داشتند. در این نشست همچنین از موزامبیک به عنوان عضو ناظر جدید استقبال شد.
این نشست با شعار «شکل دادن به آینده انرژی» هم زمان با نوسان قیمت انرژی و توجه به سریع ترین رشد این سوخت هیدروکربنی جهان برگزار شد.
بیانیه دوحه به همه جنبه های بازارهای جهانی گاز - که اکنون سیاست گذاران و ذی نفعان این صنعت را به خود مشغول کرده - پرداخته است، زیرا آنها در حال تغییر چشم انداز انرژی هستند.
در این بیانیه بر ترویج گاز طبیعی به عنوان منبع انرژی فراوان، مقرون به صرفه، پاک و قابل اعتماد و به عنوان سوخت انتخابی برای برآوردن نیازهای رو به رشد انرژی جهان و رسیدگی به تغییرات آب و هوایی و بهبود کیفیت هوا تأکید شد.
همچنین از کشورهای عضو مجمع درخواست شد به طور گسترده از گاز طبیعی برای رفع شکاف در دستیابی به هدف توسعه پایدار شماره هفت سازمان ملل متحد که آسیب پذیرترین قشرها را تحت تأثیر قرار می دهد برای مصرف داخلی و بین المللی استفاده کنند.
کشورهای عضوهمچنین در بیانیه دوحه متعهد شدند اعتبارات زیست محیطی گاز طبیعی را به ویژه از طریق تلاش ها برای کاهش انتشار گازهای همراه و گاز متان و توسعه فناوری های سازگار با محیط زیست، از جمله جذب، استفاده و ذخیره سازی کربن (CCUS) تقویت کنند.
در ششمین نشست سه روزه جی ئی سی اف همچنین آیین اهدای جوایز این مجمع برگزار شد.
سران کشورهای عضو این مجمع همچنین از پیشنهاد الجزایر برای میزبانی هفتمین نشست سران جی ئی سی اف در سال ۲۰۲۳ استقبال کردند.
پنج نشست پیشین سران جی ئی سی اف در دوحه، قطر (۲۰۱۱)؛ مسکو، روسیه (۲۰۱۳)؛ تهران، جمهوری اسلامی ایران (۲۰۱۵)؛ سانتا کروز، بولیوی (۲۰۱۷) و مالابو، گینه استوایی (۲۰۱۹) برگزار شده است.
-تهران و دوحه در حضور رئیس جمهوری اسلامی ایران و امیر قطر 14 سند همکاری امضا کردند.
-ایران و ونزوئلا با هدف گسترش همکاری در بخش های مختلف صنعت نفت تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
-وزیر نفت ایران با دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) و وزیران نفت و انرژی کشورهای الجزایر، قطر و نیجریه و وزیر امور خارجه ونزوئلا در دوحه دیدار و گفت وگو کرد.
رئیس گروه مطالعات انرژی وین در گفت وگو با «مشعل» مطرح کرد
جمهوری اسلامی ایران به عنوان بانی تاسیس مجمع جهانی صادر کنندگان گاز قدم در مسیر مهمی گذاشت که امروز به اعتقاد رئیس گروه مطالعات انرژی وین، فرصتی برای ایفای نقش تاریخی برای آن فراهم آمده است. فریدون برکشلی در گفت و گو با هفته نامه مشعل می گوید: برای جمهوری اسلامی ایران هم زمان ایفای یک نقش تاریخی فراهم آمده است، اما تجارت گاز با نفت، تفاوت دارد. در تجارت گاز تبدیل شدن به کریدور یا هاب گازی مهم است. نباید اشتباه کنیم. ترکیه هیچ گازی ندارد، اما می خواهد یک بازیگر انرژی باشد. اتریش، گازی ندارد، اما هاب گازی اروپاست. البته برای تبدیل به کریدور گازی شدن، مدیریت ژئوپولیتیک مهم است. گاز، برای توسعه به یک فرایند طولانی آرامش و امنیت برای سرمایه گذاری نیاز دارد. متن این گفت و گو که در آستانه برگزاری ششمین اجلاس سران مجمع جهانی صادرکنندگان گاز برگزار شد، در ادامه می آید.
فریدون برکشلی، رئیس گروه مطالعات انرژی وین با ترسیم فضایی که در آن ششمین اجلاس سران مجمع جهانی صادرکنندگان گاز برگزار شد، می گوید: اجلاس سران مجمع جهانی صادرکنندگان گاز در شرایط و در چنان بستری برگزار شد که بازار جهانی گاز هرگز تجربه نکرده بود. براساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، تقاضای جهانی گاز معادل سه برابر تقاضای جهانی نفت، در حال افزایش است. رشد بی سابقه تقاضای جهانی گاز، به رشد بی وقفه قیمت گاز دامن زده است.
او ادامه می دهد: برای اولین بار در تاریخ نفت و گاز جهان که قیمت های مرجع و ماخذ نفت و گاز در پنسیلوانیای امریکا ثبت شده است، اکنون قیمت نفت، تابعی از قیمت گاز است. به عبارت دیگر قیمت گاز به موتور رشد قیمت نفت تبدیل شده است. معامله گران بورس های عمده انرژی، برای سنجش و ارزیابی روند قیمت های جهانی نفت، بازار گاز را رصد می کنند.
اما رشد بی سابقه قیمت گاز، تنها به گاز هم ختم نمی شود. قیمت های جهانی بیشتر مواد کانی مانند مس، لینک، لیتیوم، یا حتی زغال سنگ روند صعودی کم سابقه پیدا کرده اند.
رئیس گروه مطالعات انرژی وین در توصیف فضای فوق با این توضیح که در حقیقت این بخشی از روند دگردیسی یا گذار است که در حال تجربه آن هستیم؛ گذار در اصول انرژی- محور است، اما در واقع گذار اقتصادی هم هست، می گوید:
اجازه بدهید که از اجلاس آب و هوایی پاریس در ۲۰۱۵ شروع کنیم. سران کشورهای صنعتی، سرخوش از افت قیمت های جهانی نفت، گاز و زغال سنگ، از هیچ کوششی ضد انرژی های فسیلی، فرو گذار نکردند. علیه انرژی های فسیلی تبلیغ و فراموش کردند که یک یادداشت قدردانی هم برای انرژی های متعارف بفرستند. انرژی هایی که یکصد سال موتور انقلاب صنعتی بودند و دنیای متمدن امروز دستاوردهای خود را مدیون آنهاست.
سرمایه گذاری روی نفت و گاز به شدت کاهش یافت. ظرفیت تولید و ذخایر جهانی نفت و گاز تقلیل پیدا کرد. در این میان کرونا هم که تقاضای جهانی انرژی را به شدت کاهش داد، منجر به این توهم شد که کار نفت و گاز تمام است و حالا با انرژی های نو، همه چیز نو می شود. اتفاقی که حالا افتاده، این است که اقتصاد جهانی به درستی دریافته که برای دوران انتقال و گذار از انرژی های متعارف به انرژی های نو، گاز بهترین و قابل ترین مسیر است. گاز نسبت به نفت و زغال سنگ، یک منبع انرژی پاک و کارامد است؛ از این رو جست وجو برای گاز حالا عالم گیر شده است.برکشلی ادامه می دهد: درچنین فضایی، قیمت های جهانی در حال افزایش است. قیمت های جهانی نفت در مرز ۱۰۰ دلار هر بشکه است، اما قیمت جهانی گاز هم با شتاب بی سابقه ای در حال رشد است. بی تعارف بگویم، حتی دبیرخانه مجمع صادرکنندگان گاز هم، غافلگیر شدند. گزارش سالانه ۲۰۲۰ مجمع صادر کنندگان کاز برای رشد تقاضای جهانی گاز رقم 6/0درصد را پیش بینی کرده بود. رشد مصرف جهانی گاز امروز معادل 9/2 درصد است؛ البته بقیه اتاق های فکرهم غافلگیر شده بودند.رئیس گروه مطالعات انرژی وین با این توضیحات یادآور می شود: در حقیقت مجمع جهانی صادرکنندگان گاز امروز در دوحه می باید به این واقعیت بپردازد که حالا در آستانه تحقق هدفی است که برای آن طراحی و آماده سازی شده بود.
وقتی که در ۲۱ سال پیش، جمهوری اسلامی ایران، مجمع جهانی صادرکنندگان گاز را طراحی و اولین اجلاس وزارتی آن را برگزار کرد، هدف اصلی، تاسیس مجمعی با کارکرد اوپک بود. البته شرایط بین المللی فراهم نبود. بازار جهانی گاز هم با نفت تفاوت دارد. قرار دادها طولانی مدت هستند، بازارهای تک محموله به گازطبیعی مایع شده (ال ان جی) محدود است. البته عوامل دیگر هم هستند. از این رو اجلاس وزارتی تهران تصمیم گرفت تا اول اینکه نام تشکل را به جای سازمان، به مجمع تقلیل دهد و فعالیت های اولیه به تبادل اطلاعات و آمار ها محدود باشد. جسارت سازمان اوپک برای قیمت گذاری مدیریت بازار جهانی نفت هم بیش از یک دهه بعد و در پی تحولات ژئوپولیتیک شکل گرفت.
به اعتقاد او، امروز شرایط برای مجمع جهانی صادرکنندگان گاز فراهم است که در خصوص مدیریت بازار جهانی گاز، نقش سازنده ای را ایفا کنند.
برکشلی با اعلام اینکه مدیریت بازار جهانی انرژی تنها در قیمت، خلاصه نمی شود، می گوید: امروز با قیمت های ۱۰۰ دلاری هم، شاهد سرمایه گذاری های بیشتری برای گاز و نفت نیستیم. قیمت ۱۵۰ دلاری هم کمک نمی کند. تنها به افزایش نرخ تورم و فشار بر مصرف کنندگان، به ویژه در کشورهای کم در آمد می انجامد.
به باور رئیس گروه مطالعات انرژی وین برای جمهوری اسلامی ایران، هم زمان ایفای یک نقش تاریخی فراهم آمده است. تجارت گاز با نفت، تفاوت دارد. در تجارت گاز تبدیل شدن به کریدور یا هاب گازی مهم است. نباید اشتباه کنیم. ترکیه هیچ گازی ندارد، اما می خواهد یک بازیگر انرژی باشد. اتریش، گازی ندارد، اما هاب گازی اروپاست. البته برای تبدیل به کریدور گازی شدن، مدیریت ژئوپولیتیک مهم است. گاز، برای توسعه به یک فرایند طولانی آرامش و امنیت برای سرمایه گذاری نیاز دارد.
نماینده پیشین ایران در اوپک در گفت و گو با "مشعل"
باید بگویم که هیات ایرانی در ششمین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) دست پر حضور یافت و موضوع های مهم و محوری در آن ارائه شد. با توجه به ارزیابی عملکرد گازی ایران و سخنانی که در این نشست مطرح شد، اکنون کشورهای دیگر می دانند که ایران برای توسعه و پیشرفت منتظر سرمایه گذاری و مشارکت دیگر کشورها نخواهد ماند و کار خود را انجام می دهد، ضمن آنکه از همکاری با دیگران نیز استقبال می کند. به هر رو معتقد هستم راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران که در طول سفر به قطر شاهد آن بودیم، می تواند دستاوردهای مناسبی برای ما و دیگر کشورها به همراه داشته باشد و نتیجه آن برد-برد باشد، امیدوارم همسایگان از پیشنهادهای ایران استقبال کنند.
موضوع دیگر که نباید از آن غافل بود این است که ایران و قطر در برداشت از بزرگ ترین مخزن گازی جهان مشترک هستند و امیدوارم در این سفر در دستیابی به تعاملات مناسب به منظور حفظ، برداشت و نگهداشت مخزن گازی پارس جنوبی موفق بوده باشند، زیرا این مساله در گرو همکاری و سرمایه گذاری دو طرف است و فعالیت انفرادی هر یک از دو کشور در آن نتیجه مطلوب را به همراه نخواهد داشت. تولید بهینه مخزن پارس جنوبی در گرو همکاری و سرمایه گذاری دو کشور به موازات یکدیگر است و غافل ماندن از این مساله مناسب نخواهد بود. غافل ماندن از این مهم باعث افت تولید زودهنگام مخزن خواهد شد. به خاطر دارم متخصصان الجزایری می گفتند از زمان آغاز برداشت مخزن گازی این کشور معمولا تزریق آن را همزمان آغاز می کنند؛ مساله ای که درباره مخزن گازی مهم جهان( پارس جنوبی) مغفول مانده است و اکنون در باره آن با مشکل روبه رو هستیم.
از ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) انتظار می رود تحولات بزرگی را شاهد باشیم که در قالب آن خط مشی های کلی برای سال های آینده ارائه شود و به عنوان چراغ راهی برای آینده مجمع باشد تا بتواند کشورهای عضو را به سمتی هدایت کند که موثرتر از گذشته ظاهر شوند.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)که به پیشنهاد ایران و همکاری سایر کشورها متولد شد، نیازمند ارزیابی عملکرد و بررسی نقاط ضعف و قوت است که طی آن مشخص شود آیا این مجمع به اهداف خود از آغاز تاسیس تاکنون دست یافته یا از آن دور شده و اهداف اولیه مغفول مانده است و باید با هدفمندی بهتر ادامه مسیر دهد. دراین باره وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران می تواند متولی برگزاری اجلاسی در این قالب شود و با حضور کارشناسان به بررسی این موضوع بپردازد.
انتظاری که از اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) می رود این است که با هم هماهنگ بوده و رقابت منفی علیه هم نداشته باشند. نقش مهم دیگری که می توان برای مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) قائل بود این است که بازار گاز را متعادل نگه دارند، به گونه ای که طی آن مصرف کننده، صادرکننده و همچنین سرمایه گذار منتفع باشند و متضرر نشوند. چند سال قبل نماینده یک از کشورهای صادرکننده گاز به بنده می گفت با آنکه قیمت های گاز به پایین ترین میزان رسیده است، صرفا به دلیل اینکه در بازار حضور داشته باشیم، در آن فعال هستیم. مجمع نباید منتظر باشد که مصرف کننده برای آن تصمیم بگیرد، بلکه می باید خود نقشی متعادل کننده و اثرگذار داشته باشد. معتقدم مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) می تواند نقش و کارکردی موثرتر در بازار گاز داشته باشد. مساله مهم دیگر که تمایل دارم به عنوان یک گلایه به آن اشاره کنم این است که مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) علیه یکدیگر نباشند و از هم حمایت کنند. البته این کارکرد را در سایر سازمان ها از جمله اوپک نیز شاهد نیستیم که لازم است در مسیر تحقق آن گام برداشته شود و به عنوان نمونه این گونه نباشد که با تحریم هر یک از اعضا صرفا به فکر آن باشند که بازارهای آن کشور را پوشش داده و در اختیار بگیرند. این موضوع، تحریم کنندگان را در تحریم صادرکنندگان نفت و گاز مصمم تر می کند؛ در حالی که صادرکنندگان نفت و گاز با حمایت از یکدیگر می توانند حربه تحریم را ناکارآمد کنند. در پایان این نکته را هم اضافه کنم که ای کاش نکات مورد اشاره سران کشورهای حاضر، به ویژه نکات مطرح شده در سخنرانی رئیس جمهوری محترم ایران در بیانیه پایانی اجلاس قید می شد.
ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) هفته گذشته (سه شنبه سوم اسفند ماه ) برگزار شد که در طول آن با سفر هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال شاهد مواضعی مهم در زمینه جایگاه گازی ایران و گزینه های همکاری با دیگر کشورها بودیم؛ مجموعه مواضعی که ترسیم کننده جایگاه و قدرت گازی ایران در جهان است. ایران یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان گاز جهان و از بنیان گذاران جی ئی سی اف است که دو دوره دبیرکلی این مجمع را عهده دار بوده است. اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۴ درصد از تولید گاز جهان، ۶۷ درصد از ذخایر گازی جهان، ۶۴ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۶۶ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند. کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جی ئی سی اف هستند و مالزی، نروژ، عراق، پرو و آذربایجان و امارات به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می کنند. محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در اوپک در گفت و گو با هفته نامه "مشعل" به ارزیابی و بررسی مواضع دیپلماسی انرژی ایران در طول برگزاری این مجمع داشته است. افزون بر آن دیدگاه های او را که دوران تولد و تنظیم اساسنامه مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) نقشی فعال داشته است، درباره این مجمع جویا شدیم. پیشنهاد خطیبی این است که با گذشت دو دهه از تولد این سازمان اکنون زمان آن است که اعضای مجمع به ارزیابی عملکرد و جایگاه خود بپردازند تا مشخص شود چه میزان به اهدافی دست یافته اند که درآغاز تاسیس مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) بر آن تاکید شده است. او می گوید که ایران به عنوان یکی از موسسان این مجمع می تواند بانی این مساله شود. او این را هم می گوید که مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) علیه یکدیگر نباشند و از هم حمایت کنند و به عنوان نمونه اینگونه نباشد که با تحریم هر یک از اعضا صرفا به فکر آن باشند که بازارهای آن کشور را پوشش دهند و در اختیار بگیرند. این موضوع تحریم کنندگان را در تحریم صادرکنندگان نفت و گاز مصمم تر می کند؛ در حالی که صادرکنندگان نفت و گاز با حمایت از یکدیگر می توانند حربه تحریم را ناکارآمد کنند. مشروح این گفت و گو در ادامه می آید.
ایران یکی از ارکان اصلی تجارت گاز در جهان است.
ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ای سی اف در انواع روش موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت مشارکت داشته باشد.
عزم جدی دولت سیزدهم و وزارت نفت بر آن است که با توسعه مناسبات ایران در تجارت گاز در منطقه و پس از آن در سطح جهان، سهم خود را در تجارت گاز طبیعی و کمک به تأمین تقاضای رو به رشد گاز در جهان افزایش دهد.
ایران با داشتن دومین ذخایر اثبات شده گاز در دنیا می تواند در تامین بلندمدت انرژی در این بخش، نقشی مهم ایفا کند.
با توجه به ظرفیت بالای ایران در سرمایه انسانی متخصص، خوشبختانه می توانیم حرف زیادی در زمینه اکتشاف، تولید، پالایش و انتقال فراورده های نفتی در صنعت نفت جهان داشته باشیم.
ایران به عنوان کشوری پیشرو در احداث و گسترش شبکه گازرسانی داخلی، توان فنی و مهندسی برای مشارکت با کشورهای عضو مجمع را دارد.
سیاست وزارت نفت در دولت سیزدهم، همکاری راهبردی با کشورهای منطقه و همچنین اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز است.
اعمال تحریم های یکجانبه علیه اعضای مجمع نه تنها ناقض قوانین بین المللی است؛ بلکه امنیت انرژی جهان را به خطر می اندازد.
ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساخت های موجود، می تواند مطلوب ترین گزینه برای انتقال گاز به شرق و غرب باشد.
معاون بازاریابی و عملیات گاز معاونت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران:
قرارداد سوآپ گازی سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و آذربایجان، در دی ماه امسال وارد فاز عملیاتی شد؛ قراردادی که 7 آذرماه و در حاشیه پانزدهمین نشست سران اکو به امضا رسید و براساس آن، ایران سالانه 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به آذربایجان تحویل می دهد.مهران امیرمعینی، معاون بازاریابی و عملیات گاز معاونت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران معتقد است: «این قرارداد، از نظر مذاکرات قراردادی و منتهی شدن به امضای قرارداد، یک رکورد در مذاکرات قراردادی ایران محسوب می شود.» اگرچه برخی معتقدند که حجم قرارداد کم است؛ اما امیرمعینی می گوید: «مهم این است که ما در تجارت گاز هستیم؛ اگرچه حجم آن کم است؛ اما ما هستیم.» او ادامه می دهد: «نباید نگران این باشیم که با امضای این قرارداد، بازار را به رقبایمان تسلیم کردیم؛ چون چنین کاری صورت نگرفته است. مهم این است که در قراردادهای صادرات گاز باید با استراتژی و سیاستگذاری پیش برویم.»
گفت وگو با مهران امیرمعینی، معاون بازاریابی و عملیات گاز معاونت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران را در ادامه می خوانید:
این اولین پروژه صادرات گاز یا سوآپ گازی ما نیست؛ اما از دید تجارت گاز هر فعالیتی که به ایجاد درآمد هرچند اندک برای کشور منجر شود، گامی مثبت است. نکته جالب آنکه مذاکرات این قرارداد در کمتر از سه ماه به نتیجه رسیده و تا جایی که به یاد دارم، این یک رکورد در مذاکرات قراردادی محسوب می شود و نکته مثبتی است؛ اما در امضای این قرارداد، چیزی که مهم تر است و کمتر به آن توجه شده، «تجارت» است. شاید در گام نخست، حجم این قرارداد خیلی مهم نباشد؛ اما باید به این نکته توجه داشته باشید، بخصوص در مورد صادرات گاز از طریق خط لوله، که رابطه کشورها در هم تنیده و قوی تر می شود؛ زیرا خط لوله یک اجتماع و یک وابستگی متقابل را ایجاد می کند و به نوعی ارتباط بهتری با کشورهای همسایه برقرار می شود، کما اینکه در دوره تحریم تقریبا گاز ایران مستثنا شد؛ چون خریداران گاز ایران درخواست کردندکه تحریم ها در مورد گاز اعمال نشود و این اتفاق هم افتاد. الان هم صادرات گاز ایران به ترکیه و عراق ادامه دارد و از شمول تحریم ها خارج است. بنابراین نفس قرارداد مثبت است؛ اما اینکه در آینده بخواهیم آن تجارت را توسعه دهیم، مسأله دیگری است.
در این قرارداد، باید به حجم سوآپ نگاه کنیم. باید بگویم به اندازه ای نیست که نگران تسلیم بازار به رقبایمان باشیم. مهم این است که ما در تجارت هستیم، ضمن اینکه این رقابت باعث می شود بین ما (ایران)، آذربایجان و ترکمنستان ارتباط برقرار شود؛ اما چون حجم آن کم است، نباید احساس خطر کنیم. روابطی از این دست، درهم تنیدگی کشورها را بیشتر می کند، همه چیزبه نظرم اقتصاد نیست؛ یک بده بستان است، اینها بازی های پیچیده ای است که وقتی مسائل ژئوپولتیک به آنها اضافه می شود، باید با دقت بیشتر و استراتژی اقدام کرد. از طرف دیگر باید حواسمان باشد که درست است ما دوست داریم بازار خودمان را داشته باشیم؛ اما واردکننده ها هم دوست ندارند تنها به یک صادرکننده وابسته باشند. آنها هم تمایل دارند که سبد واردات گاز خود را متنوع کنند. اگر بخواهیم جلوی تنوع فروشندگان گاز را بگیریم، خریداران از مسیر دیگری بازارهای خود را پیدا می کنند. مطئمن باشید حتی اگر خریداران گاز بخواهند بازارشان را در اختیار شما بگذارند، همه بازارشان را به شما نمی دهند، بنابراین من خیلی نگران اینکه با این قرارداد برای خودمان رقیب درست کرده ایم، نیستم.
نکته دیگر این است که با توجه به حجم ذخایری که داریم، نیازمند یک استراتژی در این بخش هستیم. اینکه ببینیم نقطه بهینه صادرات گاز ما کجاست یا باید به مباحث ژئوپولتیک هم توجه داشته باشیم و هزینه و سود آنها را محاسبه کنیم، سخت است؛ اما شدنی است.
گفتم که اینها بحث های استراتژیک است. برای ورود به هر بازاری باید حتما استراتژی داشته باشیم؛ البته مطالعات نشان داده که بازار اروپا خیلی برای ما سودآور نیست. به این دلیل که هم باید مسیری طولانی را طی کند و هم کشورهای زیادی هستند که خط لوله باید از آنها عبور کند که این هم خود مساله ای است. منتهی بازار اروپا می تواند بازار استراتژیکی برای ما باشد. اینها بحث هایی است که تصمیم گیران باید درباره آن اعمال نظر کنند و ما هم هزینه و فایده این تصمیم را با محاسباتی که انجام می دهیم، در اختیارشان می گذاریم. اینکه چه تصمیمی می گیرند، با آنهاست.
به طور قطع و یقین تاثیر دارد. بعضی مواقع دو طرف ممکن است سرسخت باشند و با همدیگر صحبت نکنند؛ اما همین قرارداد باب صحبت را بین طرفین باز می کند و قطعا خیلی از مسائل هم حل می شود. در کل به نظرم اتفاق خوبی است.
چرا نشود؟ ممکن است بتوانیم بین سایر همسایگان هم چنین ارتباطی را برقرار کنیم. به عنوان مثال می توانیم از طریق سوآپ، گاز قطر را به پاکستان تحویل دهیم یا گاز ترکمنستان یا آذربایجان را به کویت سوآپ کنیم. منظورم این است که برای فعال کردن تجارت گاز از مسیر سوآپ، راه های فراوانی وجود دارد که می توان روی همه آنها فکر کرد.
اینکه شدنی هست یا نه؟ من می گویم حتما می شود؛ اما اینکه چه شکلی انجام شود، به منافع دو طرف بستگی دارد. اگر منافع هر دو طرف تامین شود، قاعدتا به انعقاد قرارداد منتهی خواهد شد.
در بحث سوآپ شما می توانید با هر کشوری که دارنده ذخایر و هر کشوری که مصرف کننده باشد، پل اقتصادی داشته باشید. به خاطر دارم حدود سه سال پیش، کویتی ها پیشنهاد سوآپ گاز را از طریق ایران مطرح کردند. گفتند با توجه به بحث تحریم ها، سوآپ گاز از طریق ترکمنستان را به این کشور انجام دهیم. ما گاز ترکمنستان را تحویل می گرفتیم و خودمان از جنوب، گاز را به کویت منتقل می کردیم. مشخصات گاز و کیفیت آن هم قابل محاسبه است. نیازی هم به احداث خط لوله نبود؛ چون در ایران خطوط لوله گاز گسترده ای داریم. آن زمان پیشنهاد کویتی ها را رد نکردیم؛ اما به قدری منفعل بودیم که نتوانستیم آن را به نتیجه برسانیم. تحریم ها هم البته بی تاثیر نبود.
گفتم که در این باره بحث استراتژی مطرح است.بنابراین باید هم از نظر امنیت تقاضا و هم امنیت عرضه، به مساله نگاه کنیم. نمی توانیم همه منابع و تجارتمان را تنها از طریق سوآپ یا خط لوله تامین کنیم. فکر می کنم باید ترکیبی از همه روش های صادرات گاز و تجارت گاز داشته باشیم. چه اشکالی دارد که در کنار خط لوله، ال ان جی و حتی صادرات از طریق کشتی های سی ان جی را هم داشته باشیم. درست است که الان صادرات با ال ان جی خیلی سودآور نیست؛ اما می توانیم حجم کمی از صادراتمان را به آن اختصاص دهیم. من می گویم اجازه بدهید در همه بازارها باشیم و خودمان را تنها به یک بازار محدود نکنیم؛ البته همه این بحث ها جدا از بحث تحریم است.
دو بحث در این ارتباط مطرح است؛ اینکه منابعش را داریم؟ بله داریم. اولین کارمان این است که با سرمایه گذاری بالا، این ذخایر از زیر زمین بیرون بیاید. بحث بعدی این است که باید ببینیم استراتژی ما در صادرات گاز چیست؟ به عنوان مثال اگر می خواهیم با اروپا مراوده داشته باشیم، بایدحتما مسائل سیاسی مان را حل کنیم و هیچ شکی در آن نیست. با کشورهای همسایه هم در بازار صادرات گاز، فعلا عراق و ترکیه را داریم که حداقل نباید بازارمان را در این کشورها از دست بدهیم. این دو کشور اولویت اول و دوم ما هستند. در مورد پاکستان هم قراردادی داریم که مهلت آن رو به اتمام است و باید مذاکراتمان را به صورت جدی با این کشور شروع کنیم. غیر از این همسایه ها، بازارهای دورتری مثل چین یا هند هم هستند که می توانیم آنها را نیز بازاریابی کنیم.
اولین سوالی که در هر مذاکره مربوط به صادرات گاز مطرح می شود، این است. نکته مهم آنکه ما گاز داریم؛ اما کجاست؟ زیر زمین است. ما از نظر ذخایر گازی مشکلی نداریم، پتانسیل آن وجود دارد، منتهی باید آن را باالفعل کنیم که آن هم نیازمند سرمایه گذاری و جذب منابع مالی و انسانی است. اینها همه شدنی است، منابع انسانی را می توانیم آموزش بدهیم و منابع مالی را هم از بازارهای بین المللی تامین کنیم. حتی با فرض نبودن تحریم هم منابع مالی داخلی ما کفاف هزینه های سرمایه گذاری در توسعه میدان های گازی را نمی دهد. بنابراین ما نیازمند جذب سرمایه گذاری خارجی هستیم و می توانیم از هر قراردادی که منافاتی با قانون نداشته باشد، سرمایه گذار جذب کنیم.
روزآمد شدن فهرست برترین های صنعت گاز
مشعل توسعه متوازن، رعایت موازین و استانداردهای فنی، قانونمند بودن فرایند انجام فعالیت ها و رعایت و حفظ الزام های ایمنی و اچ اس ای، محورهایی است که مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی بر آن تاکید دارد و در عین حال معتقد است، هرچند فعالیت های انسان یا سازمان ها بدون نقص نیست؛ اما برای دستیابی به مسیر تعالی و بهبود مستمر، باید تلاشی مضاعف کرد. وی تلویحا اشاره ای نیز به مقوله بهینه سازی مصرف انرژی دارد که مورد غفلت واقع شده و باید برای آن چاره ای اندیشید. مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی که شرکت تحت مدیریتش در بسیاری از شاخص ها، دارنده عنوان برترین ها هم در سطح وزارت نفت و هم کشوری است، کسب رتبه های برتر را مرهون تلاش کارکنانی می داند که برای عبور از بحران فصل سرما و رفع دغدغه های هموطنان همت گمارده اند. او درباره روند فعالیت ها همزمان با شیوع کرونا و همچنین تسهیل و تسریع در امر ذخیره سازی سوخت و بهره برداری از پروژه های گازرسانی توضیحاتی ارائه می کند؛ از دغدغه مندی خود در خصوص استفاده غیرمجاز از گاز برای تولید برق مورد نیاز مراکز استخراج رمز ارزها تا ارائه گزارشی مبسوط از گازرسانی به 2 هزار و 500 روستای استان خراسان رضوی. در ادامه گفت وگوی تفصیلی «مشعل» با حسن افتخاری، مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی را می خوانید.
تامین سوخت زمستانی، از مهم ترین دغدغه های مجموعه وزارت نفت و دولت است که این مسأله برای استان خراسان رضوی، به دلیل دوری از منابع تولید، چه در بخش گاز و چه در حوزه فراورده های نفتی، اهمیتی دوچندان دارد. به همین دلیل جدا از اقدامات زیرساختی و پروژه ای که از سنوات گذشته در استان در حال اجرا بوده، کار اصلی مدیریت گازرسانی استان، یعنی تسهیل و تسریع در امر ذخیره سازی سوخت و همچنین بهره برداری از پروژه های گازرسانی به صورت موازی و هماهنگ، از شهریور امسال آغاز شد.
تدابیری که مشخصا از سوی وزیر نفت تعریف شده بود و حتی در روز دریافت رای اعتماد از مجلس هم بسیار بر اجرای آن تاکید داشتند، در دستور کار قرار گرفت. در این زمینه، راه حل هایی ارائه و متعاقب آن بخشنامه هایی از سوی وزیر نفت ابلاغ شد که تماما و بدون لحظهای فوت وقت، در استان به اجرا درآمد. تامین بموقع قطعات یدکی، تعمیرات اساسی ایستگاه ها و همچنین تعریف زیرساخت هایی که به فوریت باید انجام می شد، همگی از جمله وظایف اصلی شرکت گاز استان خراسان رضوی بود که تا قبل از شروع فصل سرما اجرایی شد.
جدا از زحماتی که انصافا همکاران پرتلاش بنده در حوزه های دوردست اعم از بخش گازبانی، تعمیرات، واحدهای بهره برداری و دیگر حوزه های مهندسی، ستادی و پشتیبانی با جان ودل پیگیری می کنند، برای مدیریت تامین انرژی مورد نیاز استان، همکاری و همراهی دیگر دستگاه های ذیربط الزامی است. به این منظور تشکیل جلسات منظم با دستگاه های متولی حوزه گاز اعم از بالادست و مراکز تولید، پالایش، انتقال و توزیع و نیز دیگر متولیان انرژی اعم از سه منطقه پخش فراورده های نفتی که در استان مستقر هستند و نیز متولیان حوزه برق، از آن دست اقدام های برجسته ای بود که به صورت منظم و مستمر برگزار می شد و ما نیز از طریق برگزاری نشست های هفتگی و با تعامل و مشارکت عزیزان در دیگر حوزه ها، توانستیم تا به اینجای کار فعالیت ها را به نحو شایسته ای مدیریت کنیم. ناگفته نماند که به اذعان معاون توسعه منابع انسانی وزارت نفت، استان خراسان رضوی در موضوع هماهنگی های بین واحدی وزارت نفت و دیگر دستگاه های مسؤول، یک الگو و نمونه برای کشور به شمار می رود که ما این گفته های معاون منابع انسانی وزارت نفت را به فال نیک می گیریم و سعی خواهیم کرد در ادامه مسیر پرتلاش تر از گذشته بتوانیم از فرصت های موجود نهایت بهره لازم را ببریم. جا دارد در اینجا یک بار دیگر از تمامی همکاران و دوستان زحمتکش و پرتلاشم نهایت تشکر و قدردانی را داشته باشم؛ چراکه بی شک زحمات این عزیزان بوده که هم اکنون سازمان به عنوان یک نمونه و الگو مطرح می شود.
باید از نقش پررنگ استاندار خراسان رضوی برای به ثمر رسیدن این اتفاقات گفت. وی قبلا و در زمان عهده داری فرماندهی سپاه امام رضا(ع) استان، در کسوت رئیس کلینیک بخش صنعت استان نیز فعالیت داشتند که تسلط ایشان بر مشکلات، توانست تا حد زیادی برای رفع چالش ها و دغدغه ها مثمرثمر باشد. در نخستین روزهای کاری استاندار، جلسه ای با حضور جمعی از مدیران دستگاه های اجرایی که به نوعی در امر سوخت رسانی زمستانی و انرژی استان نقش داشتند، تشکیل شد. در این جلسه مقرر شد، ستاد انرژی استان و کمیته نفت و گاز در ذیل این ستاد، تشکیل و تمامی فرایندهای کاری از طریق این کمیته رفع و رجوع شود. استاندار تاکید داشتند که وقتی دستگاهی در یک مقطعی از زمان، با حجم انبوهی از فعالیت ها روبروست و این اقدام ها هم در جای خود حساس و مهم است، باید دیگر ارگان های مرتبط هم پای کار بیایند تا با کمترین دغدغه، مسائل حل وفصل شود. مسؤولیت برگزاری نشست ها و هماهنگی های بین واحدی و بین دستگاهی به این کمیته محول و دبیری آن هم به عهده شرکت گاز استان قرار داده شده است. تاکید دیگر استاندار بر این اساس بود که تمامی موضوع های مرتبط با نفت و گاز و سوخت استان، الزاما و صرفا از طریق این کمیته پیگیری تا از موازی کاری ها جلوگیری شود که این امر، سرعت بخشی و تسهیل در روند فعالیت ها را به همراه داشته است.
بر این اساس، پروژه های مرتبط با بخش نفت و گاز در استان، به سه بازه زمانی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تقسیم و برای هر کدام شناسنامه و برنامه زمان بندی تعریف شد. طبیعتا برای اجرای این پروژه ها لازم بود که با برخی دستگاه های ملی از جمله وزارت دفاع، منابع طبیعی و دیگر ارگان ها هماهنگی هایی انجام شود. بنابراین نشست ها را به صورت هفتگی برگزار کردیم و موضوع های نفت و گاز اعم از تامین سوخت زمستانی و پروژه های اجرایی در بخش بالادست و پایین دست، از طریق این کمیته رفع و رجوع می شود.
اعتقاد بنده که البته بسیاری از کارشناسان انرژی هم بر این مسأله اذعان دارند، این است که موضوع بهینه سازی یکی از اولویت های فراموش شده در کشور ماست، بویژه در امر انرژی. تمرکز شرکت ها بیشتر بر توسعه بوده تا بهینه سازی. توسعه هم در جای خود مسأله مهمی است؛ اما باید این را هم در نظر داشت که توسعه بی رویه، فی نفسه نمی تواند اثربخشی لازم را به همراه داشته باشد. باید به فکر زیرساخت ها هم بود که یکی از مهم ترین الزام های زیرساختی، موضوع بهینه سازی مصرف انرژی است. درست است که ایران از نظر ذخایر نفت و گاز بالاترین در دنیاست؛ اما این منابع عظیم انرژی محدود بوده و قطعا نمی تواند در بلندمدت، پاسخگوی نیاز ما با این روند فزاینده مصرف باشد. واقعیت امر این است که مصرف داخلی در حوزه انرژی بی رویه است و عدد و ارقام موجود، این موضوع را براحتی اثبات می کند.
شرکت گاز استان به عنوان قطب پژوهشی حوزه بهینه سازی انرژی تعیین شده و انصافا اقدام های خوبی هم از گذشته تاکنون انجام داده است. مرور بخشی از این دستاوردها خالی از لطف نیست. بررسی و ارزیابی افزایش بازدهی تجهیزات گازسوز، نخستین موضوع پژوهشی بود که شرکت گاز استان خراسان رضوی به آن ورود پیدا کرد و نقاط ضعف و قوت آن را مورد واکاوی قرار داد. اینکه تجهیزات گازسوز هم اکنون دارای چه رده انرژی است، چه میزان گاز مصرف می کند و قرار است آن را به چه عددی برسانیم، از جمله محورهای مورد بررسی بود. ارزیابی های حاصله، منتج به این شد که زیرساخت های لازم در این زمینه وجود ندارد و مراکزی هم نداریم که مشخص کند برچسب انرژی تجهیزات گازسوز مانند رادیاتورها یا مشعل ها در چه رده ای جای دارد.
به این منظور، طرحی را در قالب پروژه پژوهشی با همکاری اداره کل استاندارد استان تعریف و آزمایشگاهی را هم با اعتباری بالغ بر 5 میلیارد تومان تجهیز کردیم. آزمایشگاه هم اکنون در شرف بهره برداری است که امیدوارم بتوانیم با امکانات این آزمایشگاه برچسب انرژی را برای تجهیزات گازسوز نصب کنیم. نکته حائز اهمیت آن است که یک حرکت علمی، هدفمند و با ضابطه در حال شکل گیری است که بر اساس آن، کاهش قابل اثبات یا مصرف بهینه اتفاق می افتد و گامی جدی در مسیر بهینه سازی مصرف انرژی است؛ هرچند این مسأله تاکنون مورد غفلت بوده؛ اما امیدواریم که با راه اندازی آزمایشگاه بتوانیم هر چه سریع تر برای تحقق اهداف مصرف بهینه در سطح استان، گام هایی جدی برداریم.
باید به صورت جدی و با یک برنامه ریزی هدفمند، نسبت به کاهش قابل اندازه گیری مصرف انرژی در کشور گام برداشت و این موضوع فرابخشی است و عزمی ملی را می طلبد، ضمن اینکه در کنار اقدامات شرکت گاز استان، افزایش بازدهی سرشعله های اجاق گازها، آبگرمکن های گازی، بخاری ها و... منتج به نتایج مطلوب و مثبتی شده که ضوابط تدوین استانداردها یا اصلاح فرایندها در اختیار اداره کل استاندارد قرار داده خواهد شد تا مبنا و ملاک عمل شود.
در کنار بحث بهینه سازی، علل و میزان هدررفت گاز در مصارف شهری هم یکی دیگر از موضوع های مهمی محسوب می شود که در حال بررسی و ارزیابی است. همانطور که می دانید، میزان و نحوه انتشار متان و کربن ناشی از آن به لحاظ مسائل زیست محیطی مهم و ضروری است. تصمیمات خوبی در این حوزه اتخاذ شده و در این زمینه شرکت گاز استان خراسان رضوی، مامور به انجام طرح پژوهشی برای بررسی و بازنگری ضرایب انتشار گاز متان و مدیریت کربن است که قرارداد آن هم در ماه اخیر به امضا رسید. در این طرح پژوهشی، قرار است به صورت پایلوت از دروازه ورودی شهر تا در ورودی مشترکان، میزان و ضرایب انتشار متان و مباحث مرتبط با مدیریت کربن بررسی و ارزیابی شود. بعدها این ارزیابی ها به صورت پروژه ای ملی در اختیار دیگر شرکت های گاز استانی قرار خواهد گرفت، ضمن اینکه در حال حاضر نحوه محاسبه بر اساس تجربیات همکاران ما در گاز خراسان رضوی در حال انجام و پیگیری است.
سوالی که در این زمینه مطرح است و همواره در بسیاری از محافل رسانه ای از آن صحبت به میان آمده، این است که چرا موضوع بهینه سازی تا این حد مورد غفلت واقع شده؟ اگر بخواهم در این زمینه نمونه ای را عنوان کنم، بحث راندمان موتورخانه و بخاری هاست که گرمایش اغلب خانواده ها از این تجهیز تامین می شود و مدیریت پژوهش هم در این زمینه کارهایی را انجام داده؛ اما نتایج آن تنها به 4 یا 5 شرکت تسری پیدا کرد که البته در این عرصه شرکت گاز استان خراسان رضوی پیشگام بود.
بله کاملا درست است. طرح بهینه سازی موتورخانه های مسکونی به حدود 8 سال پیش بازمی گردد؛ البته اجرای بهینه سازی موتورخانه ها دو سالی است که به شرکت ملی گاز سپرده شده است.
از زمانی که این موضوع به شرکت ملی گاز واگذار شد، تحرکات فوق العاده ای شکل گرفت که اگر این مسأله به بحث بخاری های گازسوز و دیگر محورهای بهینه سازی گاز تعمیم داده شود، می توان شاهد اتفاق های قابل توجهی در این عرصه بود و باید از پتانسیل گازهای استانی و شرکت ملی گاز ایران هم به عنوان شرکت تخصصی بهره برد. مشهد، قطب تولید بخاری های گازسوز است و می توان با انجام یکسری تعاملات و همکاری ها و همچنین انتقال متولی سازمان بهینه سازی از زیرمجموعه شرکت ملی نفت به شرکت ملی گاز ایران، از ظرفیت های موجود نهایت استفاده را برد. همچنین در شرکت های گاز استانی، واحدی به نام بهینه سازی مصرف گاز وجود دارد که می تواند در پیشبرد اهداف بهینه سازی مصرف انرژی وزارت نفت در سطح کشور راهگشا باشد.
در سطح استان بالغ بر 2 هزار موتورخانه را با اعتباری معادل 6 میلیارد تومان در مدت 18 ماه بهینه سازی کردیم، در حالی که قبل از آن شاید فقط بهینه سازی موتورخانه های شرکت گاز را به عنوان یک مسؤولیت اجتماعی در نظر داشتیم، ضمن آنکه 400 هزار مترمکعب در سال هم صرفه جویی گاز انجام شد و طبق بررسی های انجام شده، در کمتر از سه سال هزینه آن به سازمان بازگردانده خواهد شد؛ البته در مورد بخاری ها جای کار بسیاری وجود دارد که می توان انجام داد و به نتیجه درخور توجهی دست پیدا کرد.
بدون اقرار می گویم که ما در حوزه کشف برخی از فعالیت های غیرقانونی، اعم از مصارف و انشعابات غیرمجاز در سطح استان، با هماهنگی و همکاری دیگر دستگاه ها توانسته ایم بسیار تاثیرگذار باشیم؛ البته در سال های گذشته پیشنهاداتی برای جلوگیری از اقدام های غیرقانونی از سوی شرکت گاز استانی مطرح شده که در هنگام ورود به قضیه،گاه با مقاومت هایی مواجه شده ایم و حتی از برخی انتقادات رسانه ای هم در امان نبوده ایم؛ اما با تلاش مضاعف، دیدگاه ها و رویکردها را به سمت وسوی مثبتی سوق دادیم. طرح هایی به صورت جامع دیده و مورد تایید واقع شده است. نشست هایی به صورت ماهانه و با حضور نمایندگان حوزه های قضایی و استانداری برگزار و طرح های پیشنهادی پایش و ضمانت های اجرایی پیرامون آن دیده شد. از این رو این نشست های ماهانه باعث شده که اقدام های خوبی در زمینه کشف فعالیت های غیرمجاز در سطح استان انجام شود.
همچنین استفاده از گاز برای تامین برق مراکز استخراج رمز ارزها به یک مشکل نگران کننده تبدیل شده و اگر بدرستی مدیریت نشود، قطعا در آینده اتفاقات ناگواری را رقم خواهد زد. هفته نامه «مشعل» رسانه ای داخلی است و به نظر می رسد طرح این موضوع، بتواند در رفع این معضل کارساز واقع شود. برخی تحرکات افرادی که در این زمینه فعالیت می کنند، از یک سو و استفاده مستقیم از گاز برای تولید برق رمز ارزها از سوی دیگر می تواند مشکلاتی در پی داشته باشد. به همین منظور کارگروهی تشکیل شد و متعاقب آن تیم بازرسی در نظر گرفتیم تا مصارف به صورت لحظه ای رصد شود. تا به امروز سه مورد در سطح استان شناسایی و کشف شده است. در کنار این موضوع بازدید از ادارات دولتی مطرح است که باز با تاکید شرکت ملی گاز و حمایت استانداری، بخشنامه ها و دستورعمل های معاون اول ریاست جمهوری به طور دقیق اجرایی شد، به نحوی که بالغ بر 41 هزار و 60 مورد بازرسی تا به امروز در سطح ادارات انجام شده است. از این تعداد 946 مورد اخطار و 25 مورد هم قطع گاز داشتیم. خوشبختانه در زمینه پیشگیری از تخلفات و جرایم چه اداری و چه غیراداری، حمایت و پشتیبانی از شرکت گاز دلگرمی برایمان ایجاد کرده تا روال کارها بسرعت و با دقت مضاعفی پیگیری شود.
واقعیت این است که ما هم در کنار دیگر همکاران شرکت های گاز استانی انجام وظیفه می کنیم. منتی نیست و از این بابت هم خدا را شاکریم که بتوانیم گامی هرچند کوچک در رفع دغدغه های مردم عزیز کشور و استان برداریم. یکی از الزام های شرکت در فرایندهای تعالی و بهبود، شاید وجود نهادی با عنوان مدیریت تعالی سازمان باشد. بنده در سال 99 که به صورت رسمی کارم را در شرکت گاز استان خراسان رضوی شروع کردم، به اتفاق دیگر همکاران به اصطلاح مثلث کاری را که شامل رعایت موازین اصولی و فنی، ایمنی و اچ اس ای و قانونی بود، تعریف کردیم و قرار شد تمامی فعالیت ها و اقدام ها در چارچوب این مثلث تبیین شود.
نخستین ضلع این مثلث کاری، رعایت موازین اصولی و فنی است. ما در شرکت گاز استان خراسان رضوی معتقدیم، هیچ کاری آنقدر مهم و حیاتی نیست که به صورت غیراصولی و غیرفنی انجام شود. متولی پایش این امر هم بازرسی فنی، تعیین و مقرر شد در نشست های کنترل پروژه در ابتدای جلسه، بازرسی فنی گزارشی از میزان رعایت الزامات و استانداردهای فنی در پروژه ها را ارائه کند. به این منظور وضع پروژه ها ارزیابی و پایش می شود.
ضلع دوم مثلث کاری تعریف شده، الزام های ایمنی و اچ اس ای است که یکی دیگر از مولفه ها و شاخص های بسیار مهم تلقی می شود. یعنی ما اگر فعالیتی را بدون رعایت موازین ایمنی و اچ اس ای انجام دهیم، تنها به این دلیل که پروژه زودتر از موعد مقرر به بهره برداری برسد، باید گفت که این دلیل، اصلا توجیه پذیر نخواهد بود و همه تلاشمان بر آن است که طرح و پروژه ها با رعایت تمامی دستورعمل های ایمنی اجرایی و عملیاتی شود که خدا را شکر در این زمینه هم تاکنون موفق عمل کرده ایم. متولی اصلی این مسأله، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان خراسان رضوی است که مرتبا در حال ارائه گزارش از وضع ایمنی پروژه هاست و از این بابت نگرانی نداریم. درس آموخته ها و تجربه های دیگر پروژه ها هم در این مسیر تعالی برایمان کارگشا بوده است. در پروژه هایی که الزام های ایمنی در آن رعایت نشود، واحد اچ اس ای و ایمنی اختیار تام دارد جریمه نقدی اعمال کند و حتی اختیار متوقف کردن پروژه را هم دارد.
ضلع سوم این مثلث که مهم ترین آن محسوب می شود، نحوه انجام پروژه ها و سایر امور در شرکت به صورت قانونی است. هیچ فوریتی توجیه نمی کند که ما کار را به صورت غیرقانونی، خلاف یا خدای ناکرده ناسالم انجام دهیم. ارزیابی این معیار به عهده واحد سلامت اداری است که خوشبختانه طبق بررسی های انجام شده از سوی بازرسی و شکایات حوزه شرکت ملی گاز ایران، در سال گذشته ما بین شرکت های گاز استانی، بیشترین امتیاز را در این زمینه کسب کردیم.
در اینجا لازم می دانم به موضوعی اشاره کنم، یعنی نیروهای ارزشمند شرکت گاز استان خراسان رضوی که در برهه ای از زمان فعالیت می کردند و بعضی از آنها به درجه رفیع شهادت نائل شده اند. راه این بلندهمتان و نحوه عملکرد آنان، اکنون الگو و باعث پیشرفت ما در کارها شده است. شهید «محجوب» از نمونه های بارز شاخصه مسؤولیت پذیری است. خاطره ای از این عزیز نقل می شود که در ذهنم جای گرفته و همیشه تمام سعی و تلاشم بر آن بوده که بتوانم رفتار و منش این عزیزان را سرلوحه امور قرار دهم.
ایشان عزم و بنای رفتن به جبهه را داشتند که رئیس واحد مربوطه، این اجازه را به ایشان نمی دهد. فصل زمستان بوده و باید کارها بدون هیچ کم وکاست و قصوری انجام می شده. این شهید از رفتن منصرف می شود و در فصل زمستان کارها را به نحو احسن پیش می برد. بعد از اتمام کارها دوباره تقاضای خود مبنی بر رفتن به جبهه را مطرح می کند و می گوید که اگر اجازه رفتن داده نشود، مرخصی بدون حقوق می گیرد. هدف من از طرح این موضوع، آن است که کم نبودند افرادی مانند این شهید بزرگوار در شرکت گاز استان خراسان رضوی و الان هم چنین انسان های والا، خدوم و مسؤولیت پذیری در سازمان مشغول به ارائه خدمت هستند که اولویت و دغدغه اصلی آنها ارائه خدمت تمام و کمال به مردم و رفع دغدغه های آنان است. ما هم همواره سعی کرده ایم وامدار و پاسدار این اعتباری باشیم که به لحاظ معنویت استان خراسان رضوی و نام و راه این شهیدان به دست آورده ایم و جان کلام آنکه، پاسخگوی مردم باشیم.
بله. بنده معتقدم هنر در کسوت مدیریتی این نیست که بحث های فنی، قانونی و ایمنی مانعی برای پاسخگویی به ارباب رجوع باشد؛ بلکه هنر در آن است که درخواست های قانونی مردم در کوتاه ترین زمان ممکن و به بهترین نحو و منطبق بر قوانین، اجرایی شود. در نتیجه شاخصه پاسخگویی و حل مسأله در سرلوحه کار همه مسؤولان و دست درکاران شرکت گاز خراسان رضوی قرار دارد. ملاک و مبنای کار این مولفه، ارزیابی های انجام شده چه در حوزه نظرسنجی، ملاقات های عمومی و چه در حوزه بازرسی نهاد ریاست جمهوری است که خوشبختانه در این زمینه هم بر اساس مستنداتی که از این نهاد دریافت کرده ایم، در میان شرکت های گاز استانی جزو برترین ها بودیم.
در اینجا لازم می دانم به نکته حائز اهمیت دیگری اشاره کنم: پروژه های بزرگی در استان خراسان رضوی در حال اجراست و مشکلاتی، هم در زمینه تامین اعتبار و هم در اجرای پروژه ها داشتیم؛ اما سعی کردیم با هماهنگی دستگاه های نظارتی و متولیان ذیربط استان آنها را حل وفصل کنیم. به جرات می توانم بگویم که ما حتی با وجود چالش ها و مشکلات عدیده ای که داشتیم، سعی کردیم آنها را تا جای ممکن خودمان حل کنیم و به تهران ارجاع ندهیم که انصافا در این زمینه از تعامل و مشورت کردن با نهادهای بیرونی ضرر نکردیم، حتی در بعضی از مواقع، راه حل هایی به ما ارائه شد که از آنچه در ذهن داشتیم، کارها سریع تر و راحت تر به سرانجام رسید و این تجربه بسیار خوبی برایمان بود تا بتوانیم با تعامل این دوستان، بر مشکلات موجود فائق آییم.
بنده در مقطعی که عضو هیأت مدیره شرکت گاز استانی بودم ، به خاطر دارم که نمایندگان مجلس از وزیر وقت، بابت کندی کارها در استان خراسان رضوی گلایه مند بودند. با اینکه استان خراسان رضوی از استان های گازخیز کشور محسوب می شود؛ اما تعداد سرانه خانوارهای روستایی برخوردار از نعمت گاز یا حتی واحدهای تولیدی بهره مند از گاز طبیعی کم و محدود بود. ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر، فرصت قانونی را فراهم کرده بود که می توانستیم به بهترین نحو ممکن از آن استفاده کنیم. به این ترتیب، برنامه سنگینی تعریف شد و هدف این بود که تعداد خانوار روستایی بیشتری را گازرسانی کنیم. مبنای عمل، تعداد روستاها نبود؛ بلکه تعداد خانوارهای روستایی مدنظر قرار گرفت و این تغییر شاخص، سبب شد در زمینه گازرسانی روستایی در استان خراسان رضوی، تعداد روستا مهم نباشد؛ بلکه با اولویت بخشی به روستاهای با جمعیت بالا به صورت اقتصادی عمل کنیم. زمانی شاید در سال های نه چندان دور، از نظر خانوارهای روستایی تحت پوشش گازرسانی حتی جزو 4 استان اول هم نبودیم؛ اما هم اکنون دستیابی به بیشترین تعداد روستای گازدار و اشتراک روستایی در استان خراسان رضوی محقق شده است.
امروزه بالغ بر 2 هزار و 500 روستای گازدار داریم که از این نظر، بیشتر روستاهای استان خراسان رضوی گازدار شده اند، ضمن اینکه با توجه به فرمایشات و تاکیدات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) طی سال های اخیر در زمینه توجه به صنعت، تولید، اشتغال و رفع موانع تولید، ما از سال گذشته عمده پروژه ها را به سمت گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی سوق داده ایم، به طوری که از ظرفیت قانونی ماده 12 قانون رفع موانع تولید استفاده کرده و بیشترین واحد تولیدی صنعتی را هم در سال گذشته گازدار کردیم. در سال جاری نیز در سطح کشور 5 هزار واحد تولیدی صنعتی در برنامه گازرسانی ملی گاز قرار دارد که از این تعداد 700 واحد را شرکت گاز استان خراسان رضوی متقبل شد. نکته جالب آنکه هم اکنون (ماه بهمن) تقریبا 610 واحد، گازدار شده که تا پایان امسال، قطعا به عدد 700 واحد که تعهد داده بودیم، دست خواهیم یافت.
البته حوزه منابع انسانی هم از قافله برترین ها عقب نمانده و اتفاقات خوب و شایسته ای هم در این بخش از کار رقم خورده است. در این زمینه توضیح بفرمایید که این میزان از رضایتمندی نیروی انسانی، ناشی از تغییر نگاه و رویکرد است یا تغییر قوانین.
همواره سعی ما بر آن بوده که در شرکت گاز خراسان رضوی، ضمن احترام به همه مدیران و تصمیم گیران، تغییر رویکردی را در حوزه منابع انسانی داشته باشیم. این تغییر رویکرد از فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و تاکید ایشان مبنی بر پرداخت حقوق قانونی و بموقع کارگران وام گرفته است. معظم له در مراسم روز کارگر دو سال قبل فرمودند که کارگران عزیز و شریف کشور، حقوق خود را باید به صورت قانونی و بموقع دریافت کنند و این جزو مطالبه قانونی شان است که ما حق را قانونی بدهیم و البته بموقع. بنابراین برنامه های گسترده ای را در این دو محور پیاده و اجرایی کردیم.
به این منظور کمیته ای با عنوان کمیته ساماندهی پیمانکاران تشکیل شد. این کمیته یک بار در ماه ضمن برگزاری نشستی با حضور مدیران و نمایندگان صنف کارگری، به مشکلات، چالش ها و دغدغه های پیمانکاران نیز رسیدگی می کرد و بنده نیز در این نشست حضور داشتم و از نزدیک شاهد رصد مطالبات این دسته از همکاران بودم. واقعیت این است که ما در این زمینه، از فرصت ها و ظرفیت های قانونی بخوبی استفاده کردیم.
وزارت نفت در شرف اجرای این طرح بود که شرکت گاز استان خراسان رضوی با مشورت و همراهی مشاور وزیر نفت طرح طبقه بندی مشاغل را اجرایی کرد. به محض اینکه طرح به صورت قانونی ابلاغ شد، ما نخستین شرکتی بودیم که آن را اجرایی کردیم؛ البته ناگفته نماند که برای اجرای این طرح باید بودجه های جاری را هم به نوعی اصلاح می کردیم. یعنی بالغ بر 10 میلیارد تومان باید اصلاحیه بودجه می زدیم که با حمایت مجمع، مدیرعامل شرکت ملی گاز و همراهی دیگر نهادها این اتفاق افتاد. همه سعی مان بر این بود تا حقوق قانونی همکاران در بخش پیمانکاری با حداکثر ظرفیت قانونی احصا شود. این موضوع را در تمام پیمان ها گنجاندیم؛ البته انتظارها هم این است که ادامه پیدا کند و وظیفه من هم تداوم روند موجود است. نکته مهم دیگر آنکه بموقع پرداخت شود. پرداخت حقوق تمام بخش ها در یک زمان مشخص، هدف اصلی ماست. واقعا فرقی بین نیروهای پیمانکاری و رسمی نیست، بنابراین سعی کردیم هم حقوق را به صورت قانونی پرداخت کنیم و هم این کار را در حداقل زمان ممکن انجام دهیم. همچنین به صورت لحظه ای در حال رصد و پایش مطالبات کارکنان هستیم. شماره ای اعلام شده و مطالبات و درخواست ها از طریق رئیس حراست پیگیری می شود؛ البته حوزه پیمانکاری هنوز جای کار زیادی دارد و خوشحالم از اینکه اقدامات انجام شده مورد رضایت نیروهای پیمانکاری بوده و مصمم هستیم که سایر برنامه های ابلاغی وزارت نفت و شرکت ملی گاز را در بخش پیمانکاری به نحو احسن اجرایی کنیم.
در حوزه نیروهای رسمی و قراردادی هم با توجه به نگاه بسیار مثبت و متعالی وزیر نفت و معاون توسعه منابع انسانی وزارت نفت که ماه گذشته در مشهد مقدس، میزبان آنها و مدیران کل حوزه ستادی معاونت توسعه منابع انسانی وزارت نفت بودیم و نیز حمایت های مدیرعامل شرکت ملی گاز و مدیران منابع انسانی و مهندسی ساختار شرکت ملی گاز، برنامه ها و اقدامات ارزشمندی در شرف انجام است که ان شاءالله پس از تحقق در سال آینده اطلاع رسانی خواهد شد.
در ابتدای امر 4 پروتکل یا دستورعمل بهداشتی در 4 حوزه شرکت گاز استانی تدوین شد و این پروتکل ها در اختیار مدیریت اچ اس ای شرکت و مدیریت گازرسانی قرار گرفت و برای شرکت های گاز استانی نیز ارسال شد. اولویت اصلی پیشگیری بود. زمانی که بحث واکسیناسیون مطرح شد، روند واکسیناسیون همکاران را از دو مسیر وزارت نفت و دانشگاه علوم پزشکی استان پیگیری کردیم. با توجه به تعاملاتی که با دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشتیم، رایزنی های گسترده ای صورت گرفت. گازرسانی مراکز درمانی، همیشه در اولویت و راس برنامه های شرکت گاز استان بود، به نحوی که همه خدمات مورد نیاز مراکز درمانی خارج از نوبت پیگیری می شد. به عنوان نمونه قرار بود دو مورد از بیمارستان های سطح شهر برای بیماران کرونایی راه اندازی شود که ما برای گازرسانی به آنها از روز اول فروردین ماه کار را شروع کردیم و حتی روز 13 فروردین هم مشغول به کار بودیم، بنابراین انتظار ما از دوستان حوزه بهداشت و درمان این بود که در شرایط حاد کرونایی هم این مراکز درمانی، کارکنان ما را حمایت کنند؛ البته نه برای خودم و همکاران رسمی؛ بلکه برای قطع زنجیره انتقال کرونا و حفظ سلامت همکاران پیمانکاری بخش هایی که کار آنها مراجعه به درِ منازل بود تا در اولویت واکسیناسیون قرار بگیرند، از این رو در پاسخ به زحمات همکاران در بخش گازرسانی، نخستین شرکت گازی بودیم که نیروهای امدادگر را واکسینه کردیم.
البته با تمام این تدابیر و پیشگیری ها، تعدادی از همکارانمان مبتلا شدند. بر این اساس، طی فراخوانی از کارکنانی که تمایل به همکاری داوطلبانه در این زمینه داشتند، خواستیم تا اعلام آمادگی کنند. تیم سه نفره ای از همکاران اچ اس ای، آموزش و مددکاری تشکیل شد. آقای عزتی از همکاران اچ اس ای، آقای نجفی از حوزه مددکاری و آقای فریدونی که در گذشته مددکار نمونه شرکت گاز هم بود، از واحد آموزش اعلام آمادگی کردند.
این تیم سه نفره از لحظه ای که تست کرونای همکاران مثبت می شد و فرقی هم نمی کرد که قراردادی، رسمی و یا پیمانکاری باشند، به صورت لحظه ای درمان آنها را رصد می کردند. امکانات لازم هم در اختیارشان بود و حتی در مواردی این دوستان برای تهیه دارو و درمان همکاران از جیب خود هزینه می کردند و خوشبختانه برای هیچ کدام از همکاران ما مشکل حادی پیش نیامد.
نکته آخر اینکه ارتباط و تعامل تنگاتنگ با بهداری و بهداشت صنعت نفت، تهیه تجهیزات مورد نیاز از قبیل الکل، ماسک و سایر اقدامات نیز مطابق دستورعمل های واصله و مشابه دیگر شرکت های استانی در شرکت گاز استان خراسان رضوی نیز اجرایی شد.
نگاهی به ارزآوری صنعت پتروشیمی و اثرات حمایت دولت از آن
مشعل صنعت پتروشيمي در مراحل پایانی جهش دوم خود و رسيدن به ظرفیت بيش از 100 ميليون تن، تغییرات، تحولات و اثرگذاری قابل توجهی را در درون خود و برای کشور رقم زده است. این صنعت، با وجود تحریم های کمر شکن نه تنها از سهم توسعه و سودآوری کم نکرده؛ بلکه در همین شرایط سخت اقتصادی به کمک دولت ها هم آمده است. صنعت پتروشیمی ایران با نگاهی به آینده و شروع جهش سوم، می تواند بخوبی نیازهای داخلی و توسعه ای خود را مدیریت کرده و در بسیاری از موارد، جای دولت و شرکت های خارجی را پر کند.
اتفاق مهم در مورد پتروشیمی ها طی چند سال اخیر که بیشتر مورد توجه دولت قرار گرفته، ارزآوری این صنعت در شرایط سخت اقتصادی، تحریم و کروناست. پتروشیمی ها در این مدت، ارز حاصل از صادرات خود را در روندی شفاف و مستمر به سامانه نیما واریز کردند و دولت بخش قابل توجهی از نیاز خود را از این محل تامین کرد.
عرضه بموقع ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما، باعث شد ثبات بهتری بر اقتصاد کشور حاکم شود.
در سال گذشته 15 میلیارد دلار ارزش کل محصولات پتروشیمی بود و در مجموع 9 میلیارد دلار صادرات داشته ایم که همین مبلغ ارز به سامانه نیما واریز شده است.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرده بود که در سال جاری، بیش از 40 میلیون تن تولیدات پتروشیمی داریم که 10 میلیون تن به داخل عرضه و 30 میلیون تن هم صادر می شود که از محل این 30 میلیون تن صادرات محصولات پتروشیمی تا پایان سال، ۱۴ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور حاصل می شود. جواد اوجی، وزیر نفت هم چندی قبل اعلام کرد که صنعت پتروشیمی کمک شایانی به درآمد ارزی کشور داشته است، به طوری که از ابتدای امسال تاکنون 9 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما واریز شده و به جرأت می توان گفت که این مقدار، مساوی با درآمدهای حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی است.
احمد مهدوی ابهری، دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی پیش از این گفته بود که بیش از ۹۰ درصد پتروشیمی ها بیش از تعهد خود در خصوص عرضه ارزهای صادراتی خود در این سامانه عمل کرده اند و این روند ادامه دارد. او بتازگی هم اعلام کرده که پتروشیمی ها هفته ای ۲۵۰ میلیون دلار به سامانه نیما عرضه می کنند.
او از رشد ۸.۵ درصدی تولید و ۸ درصدی صادرات در صنعت پتروشیمی در شرایط تحریم نسبت به پارسال خبر داده و گفته است، کدام صنعت رفع تعهد ارزی را بیش از مقدار تکلیف شده انجام می دهد؟
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی به وجود منابع هیدروکربوری و خوراک غنی برای صنعت پتروشیمی در کشور اشاره و اظهار کرد: در صورتی که به اندازه دو برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی به صنعت پتروشیمی توجه ویژه شود، این صنعت ۸۰ تا ۹۰ درصد ارز مورد نیاز کشور را تأمین خواهد کرد.
وی به ظرفیت بالای صنعت پتروشیمی برای توسعه و حمایت از آن تأکید و اظهار کرد: خوشبختانه وزیر نفت نگاهی مثبت به توسعه این صنعت دارند و در این مدت، این صنعت را حمایت کرده اند، بنابراین می توان امیدوار بود که برنامه های پیش روی پتروشیمی محقق می شوند.
وی افزود: ارزش تولیدات پتروشیمی ۲۱ میلیارد دلار است و اگر گازی که به مصرف بخش خانگی می رسد، به محصولات پتروشیمی تبدیل شود، سالانه ۱۷۰ میلیارد دلار ارزش دارد. بنابراین جامعه باید بداند که در حال استفاده از چه منابعی است و در مصرف آن صرفه جویی کند. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی در اوج سال های تحریم به طور میانگین سالانه حدود ۱۱ میلیارد دلار درآمد صادراتی داشته و ۵.۵ میلیارد دلار نیز صرفه جویی ارزی در واردات برای کشور ایجاد کرده است. امسال نیز صادرات محصولات پتروشیمی به حدود ۱۴ میلیارد دلار خواهد رسید.
موضوع ارزآوری صنعت پتروشیمی و جریان مداومی که برای تولید و اشتغال در کشور ایجاد کرده، همواره مورد تقدیر و تشکر مسؤولان و نمایندگان مجلس بوده است. چندی قبل فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اذعان به اینکه پتروشیمی ها نقش بسیاری در ارزآوری برای کشور دارند، تصریح کرد: امروز صادرات محصولات پتروشیمی، یکی از منابع اصلی تأمین مالی و ارز کشور است.
حسنوند، درباره وضع صنایع پتروشیمی در کشور گفت: پتروشیمی ها می توانند معادل همه تولید در حوزه نفت و گاز برای کشور ارزآوری داشته باشند، ضمن آنکه اشتغال فراوان و تأمین محصولات مورد نیاز داخلی را نیز به همراه دارد؛ اگرچه در حوزه تولید و مصرف گاز یک ناترازی دیده می شود؛ اما این ناترازی را با کاهش مصرف و واردات جبران کرده ایم؛ البته در تأمین خوراک پتروشیمی ها مشکلاتی وجود دارد. به همین دلیل در بودجه ۱۴۰۱ به موضوع سرمایه گذاری برای ایجاد زیرساخت ها و تأمین خوراک برای واحدهای پتروشیمی توجه شده که به معنای تقویت زیرساخت های گازی در استان های گازخیز مانند خوزستان، بوشهر، فارس و خراسان با هماهنگی خود واحدهای پتروشیمی است تا بتوان خوراک مورد نیاز پتروشیمی ها را تأمین کرد.
او اظهار کرد: اکنون بیش از ۸۰ درصد تجهیزات مورد نیاز واحدهای پتروشیمی، ساخت داخل است. در واقع قطعه سازان داخلی، بخش بزرگی از تأمین تجهیزات را به عهده گرفته اند، بنابراین حمایت از قطعه سازان ضروری است. به همین دلیل در لایحه بودجه ۱۴۰۱ به شرکت های دانش بنیان و مجموعه های پژوهشی توجه شده تا بتوان وابستگی به محصولات خارجی را به صفر رساند.
بر اساس این گزارش، باید تاکید کرد که عملکرد داخلی و خارجی پتروشیمی ها چندان دور از هم نبوده و پوشش خوبی نسبت به هم داشته اند. به نحوی که در سال 1400 و با هدف عبور از اوج شرایط سخت تحریمی در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت اعلام شد که صادرات محصولات پتروشیمی روندی مناسب دارد و از این منظر مورد تقدیر قرار گرفت.
پیش از این هم حسین حسین زاده، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس نیز با استناد به گزارش های ارائه شده گفته بود که صادرات نفت و محصولات پتروشیمی، وضع مطلوبی دارد.
مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم کمی قبل تر از افزایش حدود ۳۸ درصدی تولید محصولات پتروشیمی و مطلوب بودن وضع صادرات محصولات پتروشیمی خبر داده بود. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرده بود: از آنجا که صنعت پتروشیمی، بویژه در ایام تحریم ارزآوری خوبی برای کشور دارد، از مزایای مهم اقتصادی به شمار می آید، ضمن آنکه قطب های تازه ای که برای صنعت پتروشیمی در مناطقی همچون مکران، قشم و جاسک تعریف شده، نوید شرایط بهتری را برای این صنعت در آینده می دهد.
صنعت پتروشیمی در افق بلند مدت خود، رقابت با عربستان و شرکت های بزرگ در منطقه و سایر نقاط جهان را دنبال می کند. آنچه در جهش سوم و پس از آن تا 1406 پیش بینی شده، اهدافی بلند؛ اما قابل دسترس است که سهم کالاهای متنوع صادراتی ایران را بیشتر از هرکدام از رقبا می کند. در حال حاضر نه تنها در حوزه تعداد و تنوع محصولات تولیدی در داخل و خارج به نقطه مطلوبی رسیده ایم؛ بلکه همزمان در حوزه کاتالیست های مورد نیاز خود نیز به توانمندی بومی و داخلی دست یافته ایم و در بسیاری موارد دیگر هم نیازی به شرکت های خارجی و واردات این محصولات ندارد. ايران پس از تحقق جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 براساس نقشه توسعه امروز عربستان، جايگاه نخست صنعت پتروشيمي را در منطقه خواهد داشت. این پیش بینی ها با توجه به طرح های موجود و پیش بینی شده امروز است و چنانچه در سال های پیش رو، تدبیر و سرمایه گذاری جدیدی محقق شود، این جایگاه و سهم، زودتر و بیشتر به دست می آید.
روش های مهار یک پدیده آسیب رسان در صنعت نفت
مشعل بیش از14هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی مدفون شده در زیر زمین، فراورده های تولیدی پالایشگاه های کشور را به مبادی مصرف می رسانند. این خطوط که بهره بردار و متولی نگاهداشت آنها شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است، راه های پرپیچ وخمی را ازجاده های کوهستانی گرفته تا بستر رودخانه های خروشان طی می کنند تا سیال درون آنها ایمن و پایدار به مقصد برسد. یکی از مهم ترین موارد آسیب رسان به خطوط لوله انتقال نفت و گاز، پدیده خوردگی است؛ پدیده ای که به دلایل مختلفی همچون نوع خاک، هوا، اقلیم، نوع سیال و. . . به وجود می آید. از آنجا که بخش عظیمی از خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی ناگزیر به عبور از زیر زمین، بستر رودخانه ها، نقاط سخت گذرکوهستانی و بیابان ها هستند، بی تردید این سرمایه عظیم و با ارزش را با آفاتی رو به رو می سازند و «خوردگی» یکی از مهم ترین آنهاست.
دامنه خوردگی بسیار وسیع است و در برخی صنایع مانند نفت که صیانت از منابع و حفاظت محیط زیست در آن موضوعی حیاتی به شمار می آید، اهمیتی بسزا دارد. با توجه به اهمیت موضوع «خوردگی وتاثیرهای آن بر خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی» با رحمان رضایی، رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب که 17 سال سابقه فعالیت دراین حوزه را دارد، گفت و گویی انجام شده است که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
پیمایش سیالات درون خطوط لوله و نوع آنها، خوردگی در لوله های انتقال را به اصلی تفکیک ناپذیر بدل کرده و ازآنجا که آسیب های جانی ومالی زیادی درپی دارد، علم مهندسی خوردگی تعریف شده است تا با کمک آن بتوان درحدممکن از وقوع چنین موارد ناگواری پیشگیری کرد. برای مهندسی خوردگی به عنوان علم و ابزار پیشگیری کننده از آن، پیش نیازهایی تعریف شده است که آگاهی ازاصول خوردگی و روش های مقابله با آن، برخورداری از دانش کافی در زمینه خواص شیمیایی ومتالوژیکی- فیزیکی، فلزات و آلیاژها، همچنین تسلط برآزمون های خوردگی الکتروشیمیایی از جمله آنهاست. خوردگی را می توان خطری بزرگ و جدی برای پایداری مواد دانست؛ خطری که تقریباً برتمام مواد مهندسی ازجمله استحکام بالا- دمای بالا ومواد سبک وزن تاثیر می گذارد به همین دلیل، یک مهندس خوردگی باید انواع محیط های خورنده و روش های مقابله با آنها را بشناسد و با توجه به شرایط، روشی را انتخاب کندکه این پدیده را قابل کنترل کند یا سرعت آن را به کمترین حد ممکن کاهش دهد. رحمان رضایی، رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب در تعریف خوردگی می گوید: خوردگی در فلزات یک واکنش الکتروشیمیایی در جهت پایداری فلزات خالص شده توسط ترکیبات پایدارترمانند سولفید وهیدروکسید است؛ به گونه ای که شکل ظاهری با تغییر اندازه های مهندسی دگرگون شود. در واقع خوردگی یک فرایند الکتروشیمیایی است که صنایع مختلف همواره با آن دست به گریبان هستند و همه ساله هزینه های مالی زیادی را به آنها تحمیل می کند.
رضایی می گوید: خطوط لوله درصنعت نفت و زیرمجموعه های آن(پالایشگاه های نفت، گاز یا شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت) همواره درمعرض خوردگی قرار دارند و با وجود تلاش های فراوان برای کاهش آن، همچنان خسارت های قابل توجه ناشی از این پدیده را شاهد هستند.
وی بابیان این که خوردگی می تواندروی عمر تجهیزات، بهره برداری از آنها، همچنین بازگشت سرمایه وکیفیت محصولات تولیدی اثربگذارد، ادامه می دهد: هیچ عاملی نمی تواند از این فرایند طبیعی (تخریب خودبه خود ماده)به طورکامل جلوگیری کند، اما استفاده ازروش های موجود می تواند فرایند آن را به تعویق بیندازد و یا نرخ انجامش را تاحد زیادی کاهش دهد.
رضایی می گوید: سالانه بخش های قابل توجهی ازخطوط لوله نفت در اثر شدت خوردگی داخلی تعویض یا تعمیر می شوند که هزینه زیادی دربر دارد؛ به همین دلیل، بررسی وتعیین عوامل موثر بر خوردگی داخلی وانواع آن درصنعت نفت و بهینه کردن روش های پایش، همچنین روش های جلوگیری از خوردگی داخلی باهدف کاهش خسارت های خوردگی، مبنای کار واحد مهندسی خوردگی قرار می گیرد.
رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب در توضیح مسئولیت واحدخوردگی با اشاره به این که مهم ترین وظیفه این واحد، پایش خطوط لوله به منظور پیشگیری ازخوردگی آن است، اظهار می کند: در این واحد هفت نفرنیروی متخصص با کار مداوم وبازدیدهای برنامه ریزی شده، خوردگی احتمالی خطوط لوله حوزه استحفاظی منطقه غرب را پایش وکنترل می کنند.
رضایی درادامه می گوید: حفاظت لوله های مدفون درخاک به عنوان مهم ترین سرمایه های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، به روش های خاص خود نیازمند است.
وی بابیان که خوردگی درخطوط لوله تنوع واشکال مختلفی دارد، تصریح می کند: نمی توان ازایجاد خوردگی و هزینه های مربوط به آن به طورکامل جلوگیری کرد اما با مدیریت صحیح حفاظت خوردگی می توان حدود 20 تا 30 درصد هزینه های سالانه خوردگی را کاهش داد؛ به عبارتی استفاده صحیح از روش های مناسب حفاظت وکنترل خوردگی، افزون بر جلوگیری ازبروز خسارت های جانی، مالی ومحیطی، صرفه جویی درهزینه ها را نیزدرپی خواهد داشت.
رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب با اشاره به این که خوردگی های خطوط لوله به دوبخش بیرونی و درونی تقسیم می شوند، اظهار می کند: خوردگی بیرونی ناشی از عواملی چون خورندگی خاک اطراف لوله، آب های زیرزمینی، پیل های بزرگ خوردگی، جریان های سرگردان، همچنین تداخل سیستم حفاظت کاتدی و جریان القایی AC و موجودات میکروسکوپی است. خوردگی داخل لوله نیزبه واسطه سیالی است که ازآن عبورمی کند و طی زمان ایجاد می شود.
رضایی بابیان این که برای کنترل خوردگی های بیرونی لوله، سیستم های حفاظت کاتدی به کارگرفته می شود، اظهار می کند: حفاظت کاتدی روشی الکتروشیمیایی برای کنترل خوردگی است که به دو روش «آند فدا شونده و روش اعمال جریان» قابل اجراست. برای کنترل خوردگی داخلی نیز، موادضد خورندگی درمبدا انتقال بادرصدی مشخص از خوراک، به خط تزریق می شود.
درحفاظت کاتدی به روش آند فدا شونده با اتصال یک فلز فعال تربه فلزی که قرار است حفاظت کاتدی شود، یک پیل گالوانیک به وجود می آورند و با متمرکز کردن واکنش های اکسیداسیون در آند، ازخوردگی کاتد جلوگیری می شود. دراین روش اگر حفاظت کاتدی به طورصحیح طراحی، اجرا و پایش شود به خوبی می توان از خوردگی جلوگیری کرد.
رئیس واحد مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب در پاسخ به تفاوت های استفاده از دو روش فوق درجلوگیری ازخوردگی خطوط لوله همچنین مزیت های آن می گوید: استفاده ازسیستم های حفاظت کاتدی به روش آند فداشونده نسبت به روش اعمال جریان، هزینه و پیچیدگی کمتری دارد. سادگی سیستم، قابلیت اعتماد و پایش دقیق تر نسبت به روش اعمال جریان نیز دیگر مزیت های استفاده از روش آند فدا شونده است.
رضایی افزود: در برخی نواحی شهری به دلیل تراکم لوله های زیرزمینی که مشکل تداخل جریان وجود دارد؛ ترجیح داده می شود از حفاظت کاتدی به روش آند فدا شونده استفاده شود وبرای مخازن و لوله های زیرزمینی با پوشش کیفی خوب نیزبه منظورتکمیل و رفع نواقص سیستم حفاظت کاتدی در نواحی ای که جریان الکتریکی وجود ندارد، از روش اعمال جریان برای برطرف کردن نقایص خوردگی سیستم به صورت موضعی استفده می شود.
وی بااشاره به این که درشرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه غرب، 18ایستگاه حفاظت کاتدی فعال است، اظهارمی کند: خطوط لوله، مراکزانتقال نفت وتاسیسات انتهایی این حوزه عملیاتی زیرپوشش ایستگاه های حفاظت کاتدی قرار دارند و با استفاده از روش آندهای فدا شونده تاحدامکان از خوردگی آنها جلوگیری می شود.
رضایی همچنین درباره نصب تست پوینت درنقاط مختلف خطوط لوله به فاصله هردوکیلومتر، یا نقاط مشخص شده ویا درتقاطع ها می گوید: تست پوینت، تجهیزی است که با استفاده از آن سیستم حفاظت کاتدی پایش می شود؛ برخی تست پوینت های نصب شده درمسیرخطوط لوله بنابه دلایلی همچون سرقت ویا دست اندازی برخی دستگاه های اداری ودولتی، قطع می شوند که لازم است به نصب دوباره آنها اقدام شود.
پوشش لوله ازدیگر روش های مهم جلوگیری ازخوردگی خطوط لوله درحوزه حفاظت کاتدی است. با استفاده از سیستم حفاظت کاتدی، ارزیابی ازپوشش صورت می گیرد و برای اطمینان از بالا بودن کیفیت پوشش از دستگاه c. scan استفاده می شود تادر نقاطی که پوشش دارای اشکال است، برای تعویض آنها برنامه ریزی شود.
رئیس مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب با اشاره به این که در واقع حفاظت کاتدی تکمیل فرایند فعالیت های ضدخوردگی، کامل کننده پوشش و برطرف کننده نقاط ضعف آن درخطوط لوله است، اظهار می کند: تعویض پوشش، مهم ترین راه جلوگیری از زنگ زدگی فلزات برای نقاطی است که پوشش زخمی یا دچارخوردگی شده است.
رضایی همچنین از پیگرانی به عنوان یکی دیگر از اقدام های کنترلی برای جلوگیری از خوردگی نام می برد و با اشاره به انواع پیگ تمیز کننده، گیجینگ و پیگ جدا کننده وپیگ هوشمند می گوید: پیگ های هوشمند برای بازرسی و ردیابی خسارت های مکانیکی یا شیمیایی وارد شده به سطوح داخلی وخارجی لوله استفاده و از طریق آن میزان کاهش ضخامت فلز، ایجاد ترک در فلز، عیوب خط لوله ناشی ازخوردگی و آسیب های مکانیکی ارزیابی می شود.
وی ادامه می دهد: با تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده به وسیله پیگ هوشمند می توان به نوع خسارت، میزان خسارت و موقعیت دقیق آن روی خط لوله پی برد.
رضایی با اشاره به این که با بهره گیری از فناوری های جدید دراستفاده ازپیگ های هوشمند می توان به اطلاعات بسیار مفیدی درباره خطوط لوله به ویژه خطوط لوله زیر زمینی دست یافت، اظهار می کند: هم اکنون معدود شرکت هایی در دنیا هستند که فناوری بازخوانی و تحلیل اطلاعات دریافتی این پیگ ها در اختیار دارند.
رئیس مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب تاکید می کند: وظایفی که واحد خوردگی در این بخش به عهده دارد، مربوط به عملیات اجرایی آن است. به عبارتی این واحد، تعمیرات، یا تعویض قطعات پیگ و تایید سلامت آن را به عهده دارد.
وی بابیان اینکه خطوط لوله حوزه استحفاظی شرکت خطوط لوله ومخابرات منطقه غرب، شرایطی ایمن وپایدار دارند، اظهارمی کند: خطوط لوله این حوزه عملیاتی به طورکامل، کنترل، پایش مداوم ودرصورت نیاز خوردگی احتمالی آنها نیز ترمیم می شوند تا خطوط به گونه ای ایمن سرویس دهی کنند.
رضایی میانگین قدمت خطوط لوله احداث شده دراین منطقه عملیاتی را بیش از 40 سال عنوان و اظهار می کند: با توجه به این قدمت و براساس دستورعمل ها، هرچند سال یک بار عملیات پیگرانی هوشمند در مسیر این خطوط انجام می شود.
به گفته وی، حدود 10سال قبل با پیگرانی هوشمند همه خطوط لوله انتقال مواد نفتی این منطقه، نقاط خوردگی شناسایی، بررسی ونقاط خوردگی ترمیم، تعمیر و دربرخی نقاط نیز تعویض شد.
رئیس مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب با اشاره به اینکه ایستگاه های حفاظت کاتدی این منطقه نخستین منطقه درشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران است که هوشمندسازی شد، اظهارکرد: اجرای این پروژه سرعت تعمیرات را بالا برده و هزینه ها را کاهش داده است.
رضایی بابیان این که درهوشمند سازی ایستگاه های حفاظت کاتدی بااستفاده از روش GSM، آخرین داده ها به صورت SMS درمرکزمنطقه قابل مشاهده است، می گوید: این مهم در زمان انجام تعمیرات یامواقعی که لازم به خاموش و روشن کردن ایستگاه باشد، درمرکزنیز قابل انجام است؛ افزون بر این که صرفه جویی در هزینه، زمان، سوخت، همچنین کاهش خطر تصادف را درپی دارد.
وی درباره کنترل خوردگی خطوط لوله رو زمینی نیزمی گوید: استفاده از پوشش، روشی برای کنترل خوردگی این گونه خطوط محسوب می شود واین پوشش همان رنگ آمیزی است.
رضایی اظهارمی کند: بیش از90 درصد خطوط لوله رو زمینی و تجهیزات ازجمله مخازن آب آشامیدنی پایطاق- مخزن درین تانک تاسیسات انتهایی کرمانشاه- منیفولدهای تاسیسات انتهایی کرمانشاه، همچنین مراکز انتقال نفت شهید قمری، پایطاق، تاسیسات انتهایی سنندج ومخازن درین تانک تاسیسات انتهایی سنندج براساس آخرین استانداردهای روزآمد دنیا رنگ آمیزی و خوردگی آنها مهار و ترمیم شده است.
رئیس مهندسی خوردگی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب با اشاره به برخی اقدام های پیشگیرانه درجهت انتقال پایدارسیالات نفتی درخطوط لوله این حوزه عملیاتی نیز می گوید: از ابتدای امسال تاکنون فعالیت های مهمی در حوزه نگهداشت خطوط لوله انجام شده است تا انتقالی پایدار وایمن درمسیر خطوط لوله انجام شود؛ نصب تست پوینت در محل های آسیب دیده (بنابرنتایج به دست آمده ازپیگرانی هوشمند)، ضخامت سنجی مخازن تازه ساخت مراکز انتقال نفت پایطاق و شهید قمری باهمکاری بازرسی فنی، اسکن سه کیلومترازخط لوله 10اینچ کرمانشاه-سنندج درمحل سدژاوه، اعزام کارشناسان واحدمهندسی خودرگی برای همکاری درعملیات پیگرانی خط لوله گوره-جاسک، رنگ آمیزی درهای ایستگاه های حفاظت کاتدی، همچنین ایجاد بستر آندی و ایستگاه حفاظت کاتدی درتاسیسات انتهایی سنندج، مهم ترین فعالیت های این واحد از آغاز امسال تا کنون بوده است.
رضایی بااشاره به وجودایمنی کامل درهمه خطوط لوله حوزه عملیاتی منطقه غرب تصریح می کند: خوشبختانه با تلاش جمعی همه همکاران و بهره گیری ازتخصص و تجربه آنها هیچ نشتی، خوردگی یا ترکیدگی درخطوط لوله این منطقه نداشته ایم.
وی برگزاری دوره های آموزشی راعامل مهم دیگری درکارآمدی خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی عنوان و اظهار می کند: آگاهی ازفناوری های روزآمد به واسطه برگزاری دوره های آموزشی و بهره گیری ازتجربه نیروهای فنی کارآمد، عوامل موثری هستند که در افزایش قابلیت استفاده ازخطوط لوله و ایمنی آنها نقش مهمی دارند.
بررسی موقعیت راهبردی ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه هرمزگان
سمیه راهپیما ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از سال 1351 تحت پوشش مناطق کرمان، هرمزگان، فارس و مجدد تحت پوشش منطقه هرمزگان وظیفه توزیع فرآورده های نفتی را در جزیره لاوان کیش، سیری، قشم، ابوموسی، انبار 2 بندرعباس و مناطق بوشهر و چابهار به وسیله حمل با کشتی و از طریق دریا به عهده داشته است. این ناحیه با دریافت انواع فرآورده نفتی از پالایشگاه لاوان با فروش بیش از 150میلیون لیتر، از موقعیت راهبردی برخوردار است. به دلیل اهمیت این موضوع و همچنین آگاهی از فعالیت های ناحیه پخش فرآورده های نفتی لاوان با مهران مجدآرا، رئیس ناحیه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه لاوان گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را می خوانید.
ناحیه پخش فرآورده های نفتی لاوان دارای دو باب تاسیسات ذخیره سوخت هوایی (ATK)، مجهز به 5 دستگاه مخازن 48 هزار لیتری و تاسیسات سوخت گیری هواپیمایی با مساحت حدود 10 هزار مترمربع است که جنب فرودگاه لاوان با فاصله 5 کیلومتری از انبار ساحلی قرار گرفته است. این تاسیسات سوخت گیری مجهز به 4 مخزن 45 هزار لیتری دارای دو واحد حمل سوخت هوایی به نام های RB-242 با ظرفیت 21 هزار لیتر و RB-113 با ظرفیت 8 هزار لیتر در مجموع توان ذخیره سازی با ظرفیت اسمی 420 هزار لیتر را دارد.
فروش ماهانه سوخت هوایی به خطوط هواپیمایی مانند «آسمان» در فرودگاه لاوان به میزان 150هزار لیتر نیز به عهده شرکت پخش ناحیه لاوان است. مهران مجدآرا، رئیس ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان با اشاره به توسعه و بازسازی تاسیسات سوخت گیری هواپیمایی می گوید: ناحیه لاوان دارای یک باب جایگاه شرکتی دو فرآورده بنزین موتور و نفت گاز تک سکو در جنب تاسیسات سوخت گیری هواپیمایی، همچنین مجهز به دو دستگاه مخزن و سه دستگاه تلمبه دونازله است که دهه فجر سال 1400 توسط شرکت پالایش نفت لاوان بازسازی شد.
او با بیان اینکه فروش ماهانه بنزین و نفت گاز در جایگاه به ترتیب حدود 90 هزار لیتر و 20 هزار لیتر است، ادامه می دهد: «ناحیه لاوان به صورت متغیر ماهانه حدود 130 میلیون لیتر ارسال و رسید انواع فرآورده های نفتی به انبار نفت بندرعباس، ناحیه کیش، عسلویه، همچنین چابهار و بوشهر را به عهده دارد.
مجدآرا می گوید: ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان مسوولیت فروش همه محصولات پالایشگاهی را به عهده دارد و به طور متوسط ماهانه 80 میلیون لیتر بنزین و110میلیون لیتر نفت گاز را به مقاصد چابهار، بوشهر و ماهشهر ارسال می کند.وی با بیان اینکه تامین سوخت شناورها و دکل های محدوده عملیاتی شرکت نفت فلات قاره لاوان و منطقه عملیاتی عسلویه نیز به عهده این ناحیه است، ادامه می دهد: پالایشگاه لاوان دارای 2 اسکله 2500 تنی جهت بارگیری کشتی های کوچک و اسکله 5 هزار تنی جهت بارگیری گاز مایع است و شرکت نفت فلات قاره لاوان دارای یک اسکله بزرگ است که شامل برت1 به ظرفیت 65 هزار تن و برت2 به ظرفیت 450 هزار تن است که به مقصدهای چابهار، بوشهر و ماهشهر بارگیری می شوند. وی با اشاره به یکی از عمده ترین فعالیت های ناحیه لاوان شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان ادامه می دهد: پیمانکاران مختلفی با شرکت نفت فلات قاره و شرکت پالایش نفت لاوان همکاری دارند که وظیفه تأمین سوخت آنها را ناحیه لاوان به عهده دارد.مجدآرا ادامه می دهد: با توجه به اینکه به پالایشگاه لاوان متصل هستیم، بخشی از صادرات گاز مایع نفت کوره توسط شرکت ملی پخش ناحیه لاوان صورت می گیرد، همچنین نظارت بر انجام فرآیند مراحل صدور مجوزهای مالی و اعتباری با شرکت پخش این منطقه است.وی با بیان اینکه ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان تامین کننده سوخت مصرف داخلی پالایشگاه لاوان و شرکت نفت فلات قاره است، ادامه می دهد: به عبارت دیگر می توان گفت تولید با فلات قاره، پالایش با شرکت پالایش نفت لاوان و فروش با ناحیه لاوان است.
جزیره لاوان پس از جزایر قشم و کیش، بزرگ ترین جزیره ایرانی در آب های خلیج فارس است و مشخصات آن شامل مساحت 78 کیلومتر، طول 5. 23 کیلومتر و عرض 8. 4 کیلومتر بوده و دارای روستایی به جمعیت حدود 2 هزار نفر است که به صیادی و کار در شرکت های نفتی مستقر در لاوان مشغول هستند. جزیره از نظر کشوری جزو بخشداری کیش تقسیم شده و تحت نمایندگی فرمانداری بندرلنگه اداره می شود. ضمن آنکه فاصله جزیره تا بندرلنگه 147 کیلومتر است.
ذخایر نفت آب های نزدیک جزیره لاوان بسیار قابل توجه است، در حال حاضر صنایع جزیره منحصر به تاسیسات نفتی بوده که شامل شرکت نفت فلات قاره لاوان، شرکت پالایش نفت لاوان، سازمان منطقه ویژه اقتصادی لاوان و ادارات مستقر در جزیره لاوان می شود.
رئیس ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان با اشاره به فعالیت های شرکت نفت فلات قاره در این منطقه می گوید: فلات قاره یکی از مهم ترین شرکت هایی است که از سال های گذشته در جزیره لاوان فعالیت دارد و بیشترین زمین، ابنیه و تاسیسات استخراج و تصفیه و صادرات نفت خام نیز مربوط به این شرکت است. به گفته وی در حوزه عملیاتی شرکت فلات قاره لاوان، در نزدیکی جزیره کیش چند سکوی استخراج و بهره برداری نفتی ازجمله سکوی سلمان، سکوی بلال، سکوی رسالتR1) ) سکوی رشادت (R4) دارد و از آنجا که رفت وآمد به آنها با بالگرد و کشتی ها انجام می شود، تامین سوخت آنها نیز در حوزه عملیاتی پخش فرآورده های نفتی ناحیه لاوان است. او در ادامه به فعالیت های شرکت پالایش نفت لاوان و ارتباط آن با شرکت پخش اشاره می کند و می افزاید: شرکت پالایش نفت لاوان در سال 1355 توسط شرکت یوگسلاوی سابق به عنوان مجتمع تقطیر و تحت پوشش پالایشگاه شیراز و تحت نظارت وزارت نفت ساخته شده و متعاقباً به عنوان پالایشگاه لاوان توسعه یافته و سپس به بخش خصوصی واگذار شد. خوراک نفت خام این پالایشگاه از مبادی دریایی و سکوهای سلمان، بلال، رشادت، رسالت به صورت روزانه حدود 16 هزار بشکه دریافت و پس از ذخیره در مخازن با مصرف نفت خام روزانه حدود 26 هزار بشکه انواع فرآورده را از جمله گاز مایع (228 مترمکعب)، بنزین موتور(1918 مترمکعب)، نفت گاز(1858 مترمکعب)، نفت کوره (1490 مترمکعب)، نفتای سبک شیرین (672 مترمکعب) و نفتای سنگین ترش (1562 مترمکعب) تولید می کند.مجدآرا با بیان اینکه سازمان منطقه ویژه اقتصادی لاوان مسوول توسعه امکانات جزیره لاوان است، می گوید: این سازمان زیر نظر شرکت ملی نفت ایران و از 30 آبان 1391 در جزیره لاوان فعالیت می کند، ضمن آنکه در جزیره لاوان نمایندگی های ادارات شهرستان بندرلنگه از جمله فرمانداری، سازمان بنادر و کشتیرانی، گمرک، تأمین اجتماعی، نیروی دریایی سپاه، دریابانی نیروی انتظامی، بهداری و بهداشت، اداره هواشناسی و بانک های ملّی و تجارت فعالیت دارند.
قسمت اعظم تولید پالایشگاه 60 هزار بشکه ای لاوان با هماهنگی های مدیریت تأمین و توزیع ستاد و با محوریت پخش فرآورده های نفتی ناحیه لاوان به وسیله سه کشتی بزرگ به مقاصد چابهار، بوشهر و ماهشهر حمل می شود.
مجدآرا در این باره نیز گفت: به طور متوسط ماهانه 5 فروند کشتی هریک به ظرفیت تقریبی 38میلیون لیتر، همچنین یک فروند کشتی به ظرفیت 35 میلیون لیتر نفت کوره و یک فروند کشتی گاز مایع با ظرفیت 3 هزار متر یک تن با محوریت مدیریت امور بین الملل وزارت نفت به کشورها از جمله پاکستان، هند و امارات صادر و این مهم از طریق ناحیه لاوان انجام می شود. رئیس ناحیه لاوان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان تاکید می کند: مقدار 3500هزار لیتر نفت گاز معمولی و یورو با استفاده از11فروند شناور با ظرفیت هایی کمتر از یک میلیون لیتر نیز برای تامین سوخت دکل ها، سکوها و شناورهای عملیاتی به مقصد عسلویه بارگیری می شود.
نفت و گاز پارس
مجری طرح نیروگاه و خطوط انتقال نیرو شرکت نفت و گاز پارس از آغاز بهره برداری نخستین واحد آب شیرین کن نیروگاه متمرکز سیکل ترکیبی بعثت (پارس جنوبی) در مجاورت شهر بیدخون استان بوشهر خبر داد.
اکبر دادستانی گفت: بخش سیکل ترکیبی نیروگاه متمرکز بعثت که در زمینی به مساحت 29 هکتار واقع شده، با ظرفیت 480 مگاوات اجرا می شود و شامل سه بلوک سیکل ترکیبی به توان تولید برق هر بلوک 160 مگاوات است.
وی هدف از احداث این نیروگاه را تأمین کمبود تولید انرژی الکتریکی مورد نیاز پالایشگاه فازهای 12، 13، 14، 19، 22-24 مستقر در منطقه کنگان، مجتمع پالایشگاهی سیراف همچنین افزایش پایداری شبکه برق شرکت نفت و گاز پارس در منطقه عسلویه و کنگان اعلام کرد.
مجری طرح نیروگاه و خطوط انتقال نیرو شرکت نفت و گاز پارس ظرفیت تولید روزانه هر یک از سه واحد آب شیرین کن نیروگاه را دوهزار و 667مترمکعب اعلام و اظهارکرد: این نیروگاه به سه واحد آب شیرین از آب دریا به روش MED با مجموع ظرفیت هشت هزار متر مکعب در روز مجهز است که دو واحد آن همیشه درمدارتولید قرارخواهند داشت و واحد سوم نیز به صورت آماده باش در زمان های تعمیرات جایگزین خواهد شد.
دادستانی با اشاره به اینکه آب مورد نیاز این بخش به وسیله خطوط لوله ای به طول هفت کیلومتر از آبگیر شماره 2 عسلویه تأمین می شود، اظهار کرد: قطر این خطوط لوله در مسیر رفت 28 اینچ ودرمسیر برگشت 24 اینچ است.
به گفته وی، دو مخزن فلزی ذخیره سازی آب هر یک با ظرفیت سه هزار متر مکعب نیز در این واحد نیروگاهی تعبیه شده است.
وی با بیان اینکه راندمان نیروگاه مزبور با احداث بخش سیکل ترکیبی و آب شیرین کن ها از حدود 30درصد به حدود 55درصد خواهد رسید، گفت: نیروگاه سیکل ترکیبی، از انواع پروژه سبز در دنیا شناخته می شود که افزون برجلوگیری از ورود گازهای آلاینده و گلخانه ای به محیط زیست، از این گازها در چرخه تولید بخار استفاده می کند.
خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
نفرات برتر مسابقات گزارش نویسی وعکاسی ویژه خبرنگاران و عکاسان مناطق شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران معرفی شدند.
این مسابقات به همت روابط عمومی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، در سه بخش گزارش توصیفی، عکاسی خبری و عکاسی صنعتی با شرکت خبرنگاران و عکاسان مناطق دوازده گانه این شرکت برگزار شد.دراین دوره از مسابقات خبری که همزمان با گرامیداشت دهه فجر امسال برگزار شد، آرزو رحیمی از شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب، حسن تیموری ازشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال و آزاد کوئیک از خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس عناوین نخست تا سوم را در بخش گزارش نویسی به خود اختصاص دادند.
مهدی غلامی از شرکت خطوط و مخابرات نفت منطقه فارس و ابراهیم گنجی ازشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی نیز برگزیدگان بخش عکاسی خبری بودند.
دراین دوره از مسابقات خبری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، محسن زکریایی از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال، علیرضا بیگلو از شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب وعباس دیرکی ازشرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه غرب به عنوان برگزیدگان بخش عکاسی صنعتی معرفی شدند.
نفت و گاز غرب
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از برنامه ریزی های صورت گرفته به منظور افزایش 22درصدی تولید نفت و10درصدی تولید گازطی سال آینده در شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب خبر داد.
رامین حاتمی در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت بهره برداری نفت و گازغرب برای نیمه نخست سال 1401 گفت: با برنامه ریزی های انجام شده در بخش نفت افزایش تولید 22 درصدی وبا راه اندازی دو حلقه چاه درمیدان تنگ بیجار، افزایش 10 درصدی تولید گاز را پیش بینی کرده ایم که این میزان تولید گاز با اجرای مرحله دوم پروژه های در دست اجرا، رقم بالاتری را محقق می کند.
وی با اشاره به مهم ترین پروژه های شرکت بهره برداری نفت و گازغرب احداث ایستگاه جمع آوری گازهای همراه و تقویت فشار دهلران با مدت زمان اجرای قرارداد 23 ماه و حجم سرمایه گذاری 125میلیون یورو، احداث خطوط لوله خوراک ان جی ال 3100، همچنین پست وخط انتقال برق باحجم سرمایه گذاری 85 میلیون یورو، توسعه فاز دوم میدان تنگ بیجار وساخت ایستگاه تقویت فشار افزایش تولید گاز تا سقف 11میلیون متر مکعب در روز را از جمله این پروژه ها برشمرد.
به گفته حاتمی، توسعه فاز دوم میدان دهلران و احداث ایستگاه تقویت فشار باافزایش تولید تا سقف 40هزار بشکه در روز و توسعه میدان های نفتی سومار، سامان و دلاوران تا ظرفیت 10هزار بشکه نفت در روز را از دیگر پروژه های مهم شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درباره عملکرد شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب درسال 1400 یادآور شد: دربخش تولید نفت نسبت به برنامه تولید تکلیفی، عملکرد 99 درصدی و در تولید گاز ازمیدان تنگ بیجار نیز تا پایان بهمن ماه 96 رشد را شاهد هستیم.
وی اظهارکرد: دستیابی به اهداف تولید با صرف54هزارنفر-ساعت تعمیرات اساسی در تأسیسات تولید نفت وگاز و تلاش متخصصان و کارکنان خدوم شرکت بهره برداری نفت و گازغرب موجب شده است تا تولید مطمئنی از میدان های غرب کشور رقم بخورد.
حاتمی درباره برنامه حفاری ها در غرب کشور نیزگفت: با هدف حفظ، نگهداشت و افزایش تولید درسال آینده، حفاری 20 حلقه چاه نفتی و تکمیل یک واحد نمک زدایی پیش ساخته با ظرفیت روزانه10هزاربشکه نفت ازجمله برنامه های شرکت نفت مناطق مرکزی در غرب کشور است.
وی بابیان این که برنامه های نگهداشت و افزایش تولید از مهم ترین اهداف شرکت نفت مناطق مرکزی ایران است، گفت: برای حفظ، نگهداشت و افزایش تولید، حفاری هشت حلقه چاه در قالب طرح EPD & EPC وتعمیر چهار حلقه چاه دیگر، همچنین اقدام های ترمیمی روی چاه های کم بازده و روزآمد کردن مطالعات مخازن دربرنامه کاری شرکت نفت مناطق مرکزی ایران قرار دارد.
نشست های پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت نفت مناطق مرکزی ویژه نیمه نخست سال 1401 باهدف بررسی عملکردچاه های نفت وگاز وارائه راهکارهای بهره دهی و رفع موانع تولید با حضورمدیران ستادی شرکت نفت مناطق مرکزی و بخش های تابع آن روزهای پایانی بهمن ماه امسال برگزارشد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: منابع انسانی سرمایه اصلی شرکت است و توجه به آن، تحقق برنامه ها را شتاب می بخشد.حمیدرضا گلپایگانی دربازدید از روند عملیات حفاری و تکمیل طرح 1+12 چاه های گازی دربخش خشکی کیش، باحضور درجمع کارکنان دکل حفاری69 فتح، ضمن قدردانی از تلاش بی وقفه آنها گفت: رضایتمندی شغلی و فراهم کردن امکانات رفاهی، اولویت نخست شرکت ملی حفاری ایران است و برنامه ریزی ها به منظور آرامش خاطر، افزایش بهره وری و بازدهی کارکنان نیزبرهمین اساس انجام می شود.وی باتاکید برمنابع انسانی ونقش آن درپیشبرد اهداف سازمانی، استمرارفعالیت ها درشرکت ملی حفاری ایران را مرهون تلاش مضاعف و جهادگونه کارکنان آن برشمرد.مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران ازبرگزاری دوره های آموزش تخصصی درهمه رشته های مرتبط با صنعت حفاری به ویژه کنترل فوران خبرداد و افزود: این مهم باهدف ارتقای سطح دانش کارکنان عملیاتی در دستور کار شرکت ملی حفاری ایران قرارگرفته است.
درنشست مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران باکارکنان دکل حفاری 69 فتح، کارکنان این مجموعه نیزمسائل ومشکلات خود را مطرح کردند و حمیدرضا گلپایگانی درچارچوب قوانین و مقررات توضیحاتی ارائه کرد.گلپایگانی همچنین باحضوردرموقعیت پروژه 1+12چاه گازی و نشست بامسئولان اجرایی آن، جنبه های مختلف این پروژه رابررسی و برشتاب بخشی عملیات حفاری وتکمیل چاه های آن تاکید کرد.
با هدف نیازسنجی آموزشی، افزایش سطح دانش فنی و تحقق شایسته پروری در شرکت ملی حفاری ایران، نخستین آزمون فنی برای نخستین گروه از کارکنان ارکان ثالث و حجمی برگزار شد.
مهدی نکونام، نماینده مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور کسب وکار درحاشیه برگزاری آزمون گفت: بنابردستورمدیریت ارشد سازمان، ابتدای امسال با تشکیل کارگروهی دراین ارتباط، برای نخستین باربرنامه جامع توسعه نیروی انسانی عملیاتی از طریق این کارگروه برنامه ریزی و اجرایی شد.
وی گفت: این برنامه با شناسایی جامعه هدف کارکنان مورد نظر به عنوان نخستین گام در6 ماه گذشته آغاز ودومین گام آن نیزبهمن ماه امسال با اجرای نخستین آزمون فنی مجازی برای کارکنان ارکان ثالث و حجمی برداشته شد.نماینده مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران درامورکسب و کار افزود: دراین آزمون که با هماهنگی مدیریت منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران و همکاری مرکز آموزش این شرکت برگزارشد، 208نفر ازکارکنان ارکان ثالث وحجمی شاغل در بخش های عملیاتی به عنوان نخستین گروه، فرصت حضور در این آزمون را کسب کردند.
نکونام اظهارکرد: آزمون گروه دوم نیز با210نفر از دیگرهمکاران 13اسفندماه برگزارخواهد شد و مجموع پذیرفته شدگان گروه های دوگانه مرحله اول اوایل سال 1401دوره های آموزشی بلند مدت را ازطریق برنامه ریزی های آتی، متناسب باتحلیل داده های نتایج آزمون و مصاحبه های حضوری آزمون دهندگان آغاز می کنند.وی گفت: کارآموزان پس از فارغ التحصیلی در دوره های ضمن خدمت متناسب با نیازسنجی آموزشی احصا ومطابق با قوانین و مقررات موجود به ادامه خدمت در مسئولیت های محوله مبتنی بر شایستگی های کسب شده به کار گرفته می شوند.
انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت
رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران(استصنا) گفت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم، همکاری با وزارت نفت روان تر شده است و شخص وزیرنفت نیز برحمایت از ساخت داخل تأکید دارد.احسان ثقفی با اشاره به همکاری مناسب دولت با سازندگان داخلی تاکید کرد: تعامل با وزارت نفت پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم، بسیار روان تر ازقبل شده است و جواد اوجی، وزیرنفت نیز در دیداربا اعضای انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت براین تعامل و حمایت از سازندگان داخلی تاکید داشت.وی با بیان اینکه سیاست کلان وزارت نفت در دولت سیزدهم استفاده از تجهیزات ساخت داخل است، افزود: این دولت همچنین حمایت های بیشتری برای جلوگیری ازتعطیلی واحدهای صنعتی کرده است که امیدواریم اثر آنها ازسال 1401 قابل مشاهده باشد.رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران به اثرتحریم درفعالیت سازند گان داخلی اشاره و تصریح کرد: تحریم زنجیره ایران با جهان را قطع یا ضعیف کرده است که دوباره باید برقرارشود.ثقفی تاکید کرد: درصورت اجرایی شدن برجام، انتقال فناوری باید انجام شود، اما سازندگان داخلی نباید با واردات فراموش شوند.وی تصریح کرد: محصولات تولیدی در صنعت نفت به سطحی از استاندارد رسیده که جوابگوی نیازداخلی است اما اگر بخواهد صادرات راسرلوحه کار خود قراردهد، باید استانداردها را تقویت کند.
وی بااشاره به تأثیرحذف ارز ترجیحی برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت گفت: این موضوع برقیمت تمام شده اثرگذار است، اماچندقیمتی بودن ارز هم فسادآور است؛ از این رو درباره زمان اجرای حذف ترجیحی باید مطالعه بیشتری انجام شود.رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت به نشست اعضای انجمن استصنا با معاون علم و فناوری رئیس جمهوری نیزاشاره کرد و گفت: مقررشد کارگروه مشترکی ایجاد شود و انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت نیزمشکلات را برای ارائه به مسئولان جهت پیگیری های لازم دسته بندی کند.
با حکم عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست صنعت نفت، سجادی کهریزی به عنوان معاون اداری، مالی و پشتیبانی این سازمان منصوب شد. در این حکم آمده است: امید است با استعانت از خداوند متعال و توجهات حضرت بقیه الله الاعظم در تحقق آرمان های حضرت امام خمینی (رضوان الله تعالی علیه) تداوم راه شهدای گرانقدر، تبعیت از هدایت های حکیمانه مقام معظم رهبری حضرت آیت اله العظمی امام خامنه ای(مدظله العالی) و اجرای برنامه های تحولی رییس جمهوری محترم و اجرای دستورات وزیر محترم نفت مبنی بر رسیدگی به امورات کارکنان شریف و خدمتگزار صنعت نفت در اقصی نقاط کشور با تلاش جانانه جهادی و انقلابی خود در به کارگیری تمامی ظرفیت های موجود در انجام مسئولیت های محوله به ویژه موارد ذیل اهتمام ورزید:
ایجاد تحول در حوزه منابع انسانی و بازآرایی ساختار در جهت ارتقای شغلی و توانمند سازی کارکنان حراست وزارت نفت
باز طراحی، تنظیم و کنترل فرآیندها و فعالیت های مالی و امور رفاهی پرسنل حراست وزارت نفت
ایجاد زمینه تحقق عدالت سازمانی مبتنی بر اصل شایسته سالاری، با همکاری معاون محترم وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و سایر مدیران محترم منابع انسانی
اعمال مدیریت، کنترل و نظارت بر فرآیندهای اداری، طرح و برنامه ریزی، جذب، انتصابات و ترفیعات، امور بازنشستگی سازمان و واحدهای حراست
بهره گیری از ظرفیت های علمی، فنی و مهارتی شرکت های دانش بنیان و افزایش سطح کیفی خدمات حراستی، حفاظتی و صیانتی صنعت نفت و ارتقای کارآیی و بهره وری کارکنان
نظارت و کنترل موثر بر تمامی معاملات و قراردادهای پیمانکاری و خرید خدمات و کالا، ایجاد شفافیت و پیشگیری و مقابله با هر نوع فساد و تعارض منافع و حراست های تابع وزارت نفت
از درگاه الهی توفیقات روز افزون شما را مسئلت می کنم.
نفت و گاز آغاجاری
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری گفت: از ابتدای امسال تاکنون معادل 280میلیارد ریال خدمات و طرح های عام المنفعه از سوی این شرکت در مناطق پیرامونی انجام شده است.
پژمان قضائی پور اظهار کرد: مسوولیت اجتماعی پیوند قوی با توسعه پایدار دارد و بر همین اساس یکی از اهداف کلان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در ابتدای امسال، نظام مند کردن مسوولیت های اجتماعی بوده است.
وی با اشاره به این که مسوولیت های اجتماعی در شرکت های بهره بردار در قالب طرح های عام المنفعه به دو طریق محقق می شود، تصریح کرد: بخش عمده و اساسی این پروژه ها از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران از سوی مدیریت نظارت برطرح های عمرانی مناطق نفت خیز محقق و بخش دیگر نیزبه وسیله خود شرکت های بهره بردار به فراخور منابع و امکانات داخلی انجام می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز آغاجاری با بیان این که خدمات عام المنفعه این شرکت ازطریق ارزش گذاری و معادل سازی قابل احصا هستند، افزود: ارائه خدمات از طریق اختصاص ماشین آلات و تجهیزات سبک و سنگین، ارائه خدمات به مدارس ملکی و غیرملکی، همچنین برق رسانی به مدارس و بخشی از اماکن عمومی، خدمات آموزشی و فرهنگی ازجمله اقدام هایی هستند که اعتبار مالی آنها به 100 میلیارد ریال می رسد.
قضائی پور به احداث پل، ترمیم و آسفالت برخی جاده های مواصلاتی مشترک با تأسیسات و واحدهای عملیاتی نیزاشاره و تصریح کرد: احداث پل برای تردد و دسترسی جوامع محلی به ارزش 45 میلیارد ریال اجرایی و برای ترمیم و آسفالت جاده های مواصلاتی مشترک با واحدهای عملیاتی نیز 95میلیارد ریال هزینه شده است.
به گفته وی، ترمیم و آسفالت قطعه ج جاده جایزان- امیدیه که منابع مالی آن ازمحل صرفه جویی ها و بودجه های جاری وسرمایه ای شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری تأمین شده است، به کوشش واحد مهندسی و ساختمان این شرکت انجام شد.
وی با اشاره به شیوع ویروس کرونا گفت: در این زمینه نیز مبلغ 25 میلیارد ریال برای راه اندازی دستگاه های سی تی اسکن و دیگر خدمات به بهداشت و درمان صنعت نفت امیدیه و بهداشت و درمان شهرهای پیرامونی اختصاص یافته است.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری همچنین اهدای 35 هزار بسته کمک معیشتی به ارزش 10میلیارد ریال واختصاص پنج میلیارد ریال دیگر به عنوان بسته های کمک آموزشی (نوشت افزار) به جوامع محلی را دیگر خدمات این شرکت در حوزه مسوولیت اجتماعی عنوان کرد.قضایی پورمجموع ارزش ریالی خدمات وپروژه های انجام شده ازسوی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری در مناطق پیرامونی در سال 1400رامعادل 280 میلیارد ریال عنوان واظهار کرد: خدمات دیگری هستند که به عنوان خدمات مستمر و پایدار از آنها یاد می شود و معمولاً ارزش گذاری ریالی نمی شوند.وی گفت: اختصاص آب آشامیدنی به 45روستای مجاورتأسیسات نفتی به صورت روزانه، از جمله خدماتی است که شرکت بهره برداری نفت وگازآغاجاری بدون دریافت وجه، آب را در اختیار آبفای مناطق قرارمی دهد.قضائی پور با اشاره به سرعت گرفتن پروژه های مرتبط با حوزه مسوولیت های اجتماعی در دولت سیزدهم اعلام کرد: امیدوار هستیم با نقش مؤثر واهتمام مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، نظام نامه پیشنهادی مسئولیت های اجتماعی با هدف خدمت به مردم عزیز کشورمان در شرکت های بهره بردار اجرایی و عملیاتی شود.
سرپرست اداره آموزش شرکت بهره برداری نفت و گازآغاجاری ازبرگزاری کارگاه آموزشی اختلال های یادگیری خبر داد.
سیدمرتضی حسینی گفت: این کارگاه آموزشی درهمسویی بامسئولیت های اجتماعی با مشارکت مدیریت آموزش و پرورش شهرستان امیدیه ازسوی شرکت بهره برداری نفت وگاز آغا جاری برگزار شده است.وی تصریح کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا و وضع ناپایداراین بیماری، همچنین ایجاد اختلال های یادگیری دربین دانش آموزان، این دوره آموزشی، به منظورارتقا ودانش افزایی معلمان برگزار شد.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ازآمادگی این شرکت برای تأمین بنزین مورد نیاز در نوروز 1401 خبر داد.
کرامت ویس کرمی گفت: پیش بینی می شود که تردد در تعطیلات نوروز امسال به مراتب از تعطیلات نوروزی سال های گذشته بیشتر و روند مصرف بنزین نیز افزایشی باشد.
وی با بیان این که مصرف بنزین کشور درسال 1400درمقایسه باسال قبل از آن حدود 16 درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک تر می شویم، این عدد نیز افزایش می یابد.
ویس کرمی با اشاره به این که نوروز امسال متفاوت با سال های قبل است، اظهار کرد: اگرمحدودیت های کرونایی نداشته باشیم، پیش بینی می شود مصرف بنزین در تعطیلات نوروزی پیش رو، به بیش از 100 میلیون لیتر در روز برسد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تأکیدکرد: برنامه ریزی برای ذخیره سازی مناسب فراورده درانبارهای نفت کشور و تأمین بنزین نوروزی انجام وسرکشی به جایگاه های مناطق سی وهفت گانه نیزاز ابتدای اسفندماه آغاز شده است.
ویس کرمی گفت: گروه های عملیاتی باحضور درجایگاه های عرضه سوخت مناطق عملیاتی و حوزه ستادی، ضمن بررسی مسیرهای مختلف در کشور، نواقص و کاستی ها راپیگیری و برطرف می کنند.
وی با تاکید بر اینکه بازدید جایگاه های عرضه سوخت کشور طبق روال سال های قبل انجام می شود، افزود: باتوجه به شرایط سخت کرونا، همچنین محدودیت ها و ممنوعیت تردد مربوط به آن در دوسال گذشته، امیدواریم بتوانیم درنوروز1401گلگشت های نوروزی خود را فعال کنیم.
ویس کرمی بابیان این که از ابتدای اسفندماه برنامه ریزی برای اعزام اکیپ های عملیاتی و تیم های بازرسی به مناطق مختلف کشوربه منظور احرازآمادگی کامل جایگاه ها انجام می شود، اظهارکرد: باتوجه به پیش بینی افزایش سفرها در ایام نوروز، تلاش بر این است که بتوانیم خدمات خوبی را حوزه سوخت رسانی ارائه دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به عرضه سوخت هوایی(ATK) و توزیع روزانه حدود چهارمیلیون لیترATK در کشور تصریح کرد: این رقم در ایام نوروز با توجه به افزایش تقاضا، به میانگین پنج میلیون لیتر در روز هم افزایش می یابد.
پتروشیمی شیراز
مدیرعامل پتروشیمی شیراز ازصادرات قابل توجه کود اوره تولیدی این شرکت به برزیل در سال گذشته میلادی خبرداد.
امین امرائی درنشست با ترزا کریستینا، وزیر کشاورزی برزیل و سفیر این کشور با اشاره به توانایی های شرکت پتروشیمی شیراز وتازه ترین دستاوردها و تولیدات این شرکت افزود: سال گذشته میلادی مقدار قابل توجهی ازمحصول کود اوره تولیدی پتروشیمی شیراز به کشور برزیل صادر شده است که قابل افزایش نیزخواهد بود.
وی گفت: پتروشیمی شیراز افزون برتولید کود اوره، توان تولید وصادرات کود مایع UAN را به عنوان محصولی با کیفیت و عملکرد بهتر نسبت به کود اوره داراست.
امرائی اظهار کرد: پتروشیمی شیراز به عنوان یکی از موفق ترین شرکت ها در زمینه تولید و صادرات، می تواند نقش مؤثری درصادرات کودهای کشاورزی به کشورهای مختلف از جمله برزیل داشته باشد.
وزیر کشاورزی برزیل نیز باابراز خرسندی از تعاملات موجود بین دوکشور و نگاه سازنده مسئولان ایرانی به ارتقای روابط تجاری با برزیل، ظرفیت های ویژه موجود درایران ازجمله تأمین کود اوره کشاورزی مورد نیازبرزیل راموضوع مهمی درافزایش مراودات تجاری و سطح همکاری دو کشورعنوان کرد.
صادرات محصولات پتروشیمی نظیر کودهای شیمیایی ومحصولات فرآوری شده کشاورزی، همچنین تأمین نهاده های دامی از اهداف اصلی سفر وزیر کشاورزی برزیل به ایران است که به افزایش تراز تجاری دو کشور منجر خواهد شد.
دراین نشست، محمدجوادعسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی ومحیط ز یست مجلس شورای اسلامی، جلال رشیدی، نماینده مرودشت در مجلس و مجتبی دهقانپور، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، همچنین شماری از بازرگانان برزیلی حضور داشتند.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران گفت: افزون براینکه دو راهکارقانونی حضور20درصدی در پروژه ها وشرکت درطرح های توسعه ای به منظور ساخت پتروپالایشگاه ازسوی دولت وجود دارد، در لایحه بودجه سال1401 نیز ساخت پتروپالایشگاه 300هزار بشکه ای از منابع دولتی اعلام شده است.جلیل سالاری بااشاره به این که قانون برای ساخت پتروپالایشگاه ها به دولت مجوز حضور 20 درصد داده است، افزود: درصورت وجود نگاه توسعه ای، براساس سیاست های کلی اصل 44 اگرفراخوان داده شود وسرمایه گذار برای سرمایه گذاری اعلام آمادگی نکند، دولت اجازه ورود و سرمایه گذاری خواهد داشت.وی با تأکید بر اینکه این دو راهکار قانونی برای ساخت پتروپالایشگاه از سوی دولت وجود دارد، ادامه داد: در لایحه بودجه سال 1401ساخت پتروپالایشگاه ازمنابع دولتی وجود دارد؛ این موضوع در کمیسیون تلفیق مطرح شده است و درصورت تصویب به قانون تبدیل می شود.معاون وزیر نفت در امورپالایش و پخش با اشاره به اینکه تجربه های پیشین نشان می دهد بخش خصوصی نمی تواند در ساخت پالایشگاه به صورت مستقل وارد شود، گفت: نگاه این است که از ظرفیت دولت دراین بخش استفاده شود و زمانی که بخشی از زیرساخت ها ایجاد شد، بخش خصوصی با انگیزه بیشتری ورود کند واز ظرفیت های این بخش استفاده شود.سالاری درباره احتمال حضور بانک های خصوصی برای ساخت پتروپالایشگاه 300هزار بشکه ای شهید سلیمانی اظهارکرد: بانک ها می توانند تأمین مالی این طرح را به عهده گیرند و ازظرفیت این بخش به منظور تأمین منابع مالی مورد نیاز مگاپروژه های آینده صنعت پالایش در قالب کنسرسیوم استفاده کنیم.وی با بیان این که محل احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی مشخص نیست، تصریح کرد: در حال رایزنی در این زمینه هستیم و هنوز مشخص نیست که این پتروپالایشگاه درهمان مکان پالایشگاه هرمز تأسیس خواهدشد یاخیر.
پژوهشگاه صنعت نفت
پروژه «مشاوره، بررسی پایش گزارش ها و همکاری در تحلیل های فنی و اقتصادی به منظور تدوین سند جامع مدیریت و توسعه یکپارچه گوگرد» در نشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد.مشکلاتی همچون روند روزافزون افزایش مقدار تولید گوگرد، نبود بازار تضمین شده برای گوگردخام و نیازبه تولید پایدار گاز، سامان دادن به مقوله گوگرد درکشور را ضروری کرده است..همچنین با توجه به افزایش مقدار گوگرد تولیدی کشورهای دیگر به ویژه کشورهای همسایه ایران و محدود بودن بازار مصرف جهانی، مشخص است که نمی توان فقط بر صادرات گوگرد خام تکیه کرد؛ به همین منظور در پروژه «تدوین سند جامع مدیریت و توسعه یکپارچه گوگرد» سعی بر آن است که راهکارهای کوتاه مدت، میان مدت و طولانی مدت برای غلبه بر مشکلات موجود تدوین و ارائه شود.
دراین پروژه چندفعالیت اصلی مانند شناسایی مشکلات زنجیره ارزش گوگرد درایران، الگوبرداری ازمدل های مناسب درصنعت گوگرد، شناسایی و تحلیل زنجیره ارزش و شناسایی ذی نفعان، همچنین تحلیل روند، تدوین راهبردها وترسیم نقشه راه بهینه توسعه زنجیره ارزش گوگرد ومطالعات فنی واقتصادی اولیه فرآیندهای تولید محصولات منتخب گوگردی در دستور کار قرارگرفته است.
در پروژه مزبورکارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت قراراست با تکیه برسوابق و دانش قبلی به امور پژوهش، توسعه و فناوری مدیریت پژوهش وفناوری شرکت ملی گاز ایران به عنوان کارفرما و پژوهشکده سیاست گذاری و تحلیل راهبردی آیندگان به عنوان مجری، برای تدوین سند جامع مدیریت و توسعه یکپارچه گوگرد، مشاوره های مورد نیاز را ارائه کنند.
محققان پژوهشگاه صنعت نفت نیز در مواردخاص به منظورتهیه اطلاعات و گزارش های لازم در اجرای این پروژه همکاری خواهند کرد.تولیدکنندگان گوگرد درکشور، نهادهای مدیریتی مرتبط وبخش خصوصی می توانند از نتایج و خروجی این پروژه بهره مند شوند.
باهدف پاکسازی گازپسماند (Tail Gas)واحدهای بازیافت گوگرد مبتنی بر فرآیند کلاوس، پروژه «مطالعات تکمیلی انتخاب فناوری مناسب» بهمن ماه امسال درنشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد.با توجه به ترش بودن خوراک پالایشگاه ها، معمولاً در واحدهای شیرین سازی با استفاده از حلال مناسب، گازسمی H2S جدا و این جریان گازی برای بازیافت گوگرد به واحد کلاوس ارسال می شود.در واحد کلاوس، طی مراحل حرارتی و کاتالیستی، ماده خطرناک H2S به گوگرد عنصری تبدیل می شود که ماده ای کاربردی در صنایع شیمیایی، بهداشتی و کشاورزی است.باتوجه به آنکه فرآیندهای قدیمی کلاوس دلیل قوانین سختگیرانه استانداردهای زیست محیطی قادربه تأمین شرایط خروجی به اتمسفرازنظر میزان گازهای آلاینده دی اکسید گوگرد و هیدروژن سولفید نیست، می توان از فناوری سوپر کلاوس برای افزایش میزان بازیابی گوگرد و کاهش میزان آلاینده ها استفاده کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با صدورحکمی، عباس رزمی را به عنوان مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این شرکت منصوب کرد.
در حکم محسن خجسته مهر خطاب به عباس رزمی آمده است: با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی و پیرو حکم شماره م ع / 423791 تاریخ 15/10/1400 به موجب این حکم به سمت «مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران» منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و همکاری همکاران ارزشمند آن مدیریت، در انجام مأموریت های محوله موفق باشید.
رزمی پیش تر (16 دی ماه) با حکم خجسته مهر به عنوان سرپرست این مدیریت انتخاب شده بود.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی از ایجاد سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات تجهیزات مانیتورینگ 290 ایستگاه این شرکت درسامانه PM خبر داد.
حسن افتخاری گفت: این پروژه با توجه به اهمیت تجهیزات مورد استفاده در پروژه پایش ایستگاه های گازرسانی انجام شده است.
وی پایش مستمرتجهیزات، کنترل هزینه ها، شفافیت و ارتقای سلامت اداری در تهیه صورت وضعیت پیمانکار، دریافت گزارش حوزه نگهداری و شاخص های کلیدی عملکرد تجهیزات را ازجمله اهداف ایجاد سیستم مدیریت نگهداری و تعمیرات تجهیزات عنوان کرد.
افتخاری پایش ایستگاه ها درسامانه PM، استفاده ازسیستم مکانیزه مدیریت نت تجهیزات حوزه پایش براساس نقشه راهبردی شرکت وتعالی آن، همچنین مدیریت دارایی های فیزیکی مبتنی استاندارد ایزو 14224ISO با ویرایش 2016 را دیگر اهداف پیش بینی در سیستم برشمرد.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی تصریح کرد: این شرکت برای نخستین بار در بین شرکت های گازاستانی کشوربا تعریف فرآیند، ایجاد زیرساخت و بانک اطلاعاتی مرتبط با این تجهیزات خاص، عملیات پایش ونگهداری تجهیزات مربوط به این حوزه راحوزه باقابلیت امکان صدور دستور کارتعمیرات و رصد تجهیزات نصب شده در نرم افزار PM، به طورکامل سیستمی کرده است.
به گفته افتخاری دراین سامانه، اطلاعات موردنیاز درسه بخش اطلاعات تجهیزات، گزارش سوابق نصب تجهیزات و تعمیرات قابل دسترس است.
مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: با رونمایی ازاین طرح فعالیت های اندازه گیری و توزیع شرکت گازخراسان رضوی به صورت کامل سیستمی، مکانیزه و نرم افزاری شده است و دیگر هیچ عملیاتی به صورت دستی انجام نخواهد شد.
افتخاری از آمادگی واحد امور اندازه گیری و توزیع گازشرکت گازخراسان رضوی برای اشتراک گذاری و تبادل تجربه با دیگر شرکت های گاز استانی خبر داد.
وقتی خداوند به پیامبراسلام(ص) می گوید: «بخوان» برای او این پرسش ها پیش می آید که من بخوانم؟! چگونه؟! و چه چیزی را؟! من که «أُمّی» هستم؟! من که تا به حال هیچ نوشته ای را مطالعه یا نویسندگی نکرده ام؟!
در اینجا خداوند او را امر به استعانت از «اسم الرَّبّ» می فرماید.
استعانت از اسم «الله» و مساله اسم در قرآن و روایات و ادعیه، از جمله عمیق ترین معارفی است که دین مقدس اسلام آن را به میدان آورده و تفکر در اطراف آن شناخت عمیقی برای انسان در مسائل توحیدی ایجاد می کند.
آن اسم الرّبی که در این مورد پیامبر(ص) از آن استعانت می جوید، همان اسم «الخالق» است که از لوازم آن خلقت انسان از علقه و سیر دادن او از مرحله جمادی به نامی و از نامی به مرحله آدمیت است که مرحله علم و شعور و تعلیم و تربیت است.
در ادامه می فرماید: «... بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِى خَلَقَ * خَلَقَ الْانسَانَ مِنْ عَلَقٍ ... الَّذِى عَلَّمَ بِالْقَلَمِ * عَلَّمَ الْانسَانَ مَا لَمْ یَعْلَم».
و از طرفی داستان آدم و ملائکه را به یاد داریم که خداوند با کدام ویژگی آدم بر ملائکه فخر و مباهات کرد؟ یعنی ویژگی «وَ عَلَّمَ آدمَ الأسماء»
اسماءالله در واقع همان اولیای الهی هستند که نشانه و علامت حقیقی خداوند هستند و مردم را به سوی او رهنمون می شوند! چنانکه امام صادق(ع) فرمودند: «... نحن و الله الأسماء الحسنی» به خدا قسم که اسماء حسنای الهی ما هستیم.
آنچه شایسته تذکر و تنبیه است این است که در آیات و روایات و علی الخصوص ادعیه منظور از «اسم الله» لفظ نیست حتی مفهوم هم نیست! بلکه منظور حقایقی از حقایق عالم وجود و تکوین است و به قول جناب علامه حضرت آیت الله جوادی آملی حفظه الله: لفظ «الخالق» اسمِ اسمِ اسمُ الله است.
یعنی لفظ علامتی است برای مفهوم و خود مفهوم نیز علامتی است برای یک حقیقت بیرون از ذهن موجود در دار تکوین و در آخرین مرحله، این حقیقت بیرونی علامت است برای ذات و صفات محضر ربوبی جل و علا
چون یکی از معانی کلمه «اسم» همان علامت است چنانکه در روایتی از امام رضا(ع) به این معنا اشاره شده است.
در این مرحله به این نکته اشاره می کنیم که مراد از «اسم» در قرآن و ادعیه و روایات در غالب موارد همان حقیقت بیرون از ذهن است که ماهیت آن بر افراد عادی کاملا پوشیده است و ما هیچ خبری از آن جز یک لفظ و مفهوم صرف نخواهیم داشت!
به همین دلیل وقتی خداوند پیامبرش را امر به خواندن به «اسم الرّبّ» می کند، منظور این نیست که «اسم الرّبّ» را تلفظ کند بلکه منظور این است که: بخوان و آیات الهی را قرائت کن و در این کار از «اسم الله» استعانت بجوی که به مقتضای باء استعانت آنچه می توان از آن استعانت جست، هیچگاه لفظ و مفهوم نیست بلکه حقیقتی ورای این دو است که دست ما از آن کوتاه است و فقط در دسترس اولیای خداست؛ از این رو وقتی که گفته می شود فلان ولی خدا یا فلان انسان کامل دارای اسم اعظم است، معنای آن به هیچ وجه این نیست که آن ولی از الفاظ و اورادی مطلع است که دیگران نیستند. حتی اگر در روایات داریم که فلان جمله مثلا آیه الکرسی، اسم اعظم است، به معنای این است که اگر کسی واجد اسم اعظم باشد، می تواند از این آیه بهره ویژه ای که دیگران نمی برند، ببرد به همین دلیل اگر همان جمله را که گفته می شود اسم اعظم است، به ما یاد دهند و ما آن را تلفظ کنیم، هیچ چیزی رخ نخواهد داد!
پس واجد اسم اعظم بودن یعنی واجد مقامی از مقام ها و کمالی از کمالات معنوی بودن است نه مطلع بودن از الفاظ و مفاهیم!
بازمی گردیم به مقصود اصلی یعنی اینکه مراد از اسم حقیقت است نه لفظ و مفهوم.
خداوند را با بهترین اسما صدا بزنید و به وسیله آنها به بارگاه او راه بیابید و توسل بجویید! که این خود نوعی امر به توسل و وسیله قرار دادن میان خود و خداوند است، چنانکه فرمود: «وابتغوا إلیه الوسیلة»؛پس بدون وسیله و بدون اسم الله نمی توان راه به مقصود برد.
در جملات آغازین دعای کمیل می خوانیم: «و بأسمائک التی ملأت أرکان کلّ شی» به خوبی معلوم است آن چیزی که می تواند ارکان هر چیزی را که همان حاق حقیقت اشیاست پر کند، لفظ و مفهوم نیست!
در دعای سمات نیز خداوند را به اسماء مقدسه او قسم می دهیم ولی به طریقی که قابل تفکر و تأمل است:
«خدایا از تو درخواست می کنم با آن اسمی که درهای بسته آسمان با آن باز می شود و همچنین درهای زمین، و به آن اسمی که با آن هر سخنی به آسانی تبدیل می شود و با آن مردگان زنده می شوند ... » و بقیه دعا. حضرت نوح نیز کشتی خود را با «اسم الله» جریان داد و لنگراندازی کرد: «بِسْمِ اللَّهِ مجَْرئهَا وَ مُرْسَئهَا»
پس با این توضیحات معنای: «وَ لِلَّهِ الْأَسمَْاءُ الحُْسْنىَ فَادْعُوهُ بهَِ» این می تواند باشد که خداوند را با بهترین اسماء صدا بزنید و به وسیله آنها به بارگاه او راه بیابید و توسل بجویید! که این خود نوعی امر به توسل و وسیله قرار دادن میان خود و خداوند است چنانکه فرمود: «وَ ابْتَغُواْ إِلَیْهِ الْوَسِیلَة» ؛پس بدون وسیله و بدون اسم الله نمی توان راه به مقصود برد. حال به مرحله حساس این نوشته می رسیم و آن این است که اسماءالله در واقع همان اولیاء الهی هستند که نشانه و علامت حقیقی خداوند هستند و مردم را به سوی او رهنمون می شوند!
چنانچه امام صادق علیه السلام فرمودند: «... نحن و الله الأسماء الحسنی»به خدا قسم که اسما حسنای الهی ما هستیم.
و در دعای ندبه می خوانیم: «أین السبب المتصل بین الأرض و السماء، أین وجه الله الذّی إلیه یتوجه الاولیاء»؛ یعنی کجاست واسطه بین آسمان (خدا) و زمین و کجاست وجه خدا، آن وجهی که اولیا و خدا اگر بخواهند به خدا توجه کنند به سوی او متوجه می شوند!
در پایان چه نیکو است که در این ماه رجب سری به بعضی از جملات ادعیه این ماه که به این بحث مربوط است بزنیم:
«خدایا من از تو درخواست می کنم به واسطه آن معانی که با آنها اولیای امرت تو را صدا می زنند، همان اولیایی که آنها را امین سرت قرار دادی ... و آنها را معادن کلمات خود قرار دادی و همچنین ارکان توحید و آیات و مقامات خود ... فرقی بین تو و آنها نیست جز اینکه آنها عبد و خلق تو هستند ...»
بعثت به معنای برانگیختگی است؛ یعنی برانگیختگیِ انسان برگزیده پروردگار -که رسول الهی است- و این برانگیختگی همراه می شود با اتصال او به منبع لایزال علم و قدرت الهی؛ که این، حادث شدنِ پدیده عظیم رسالت و پیامبری است؛ در مرحله بعد، این برانگیختگیِ شخص پیغمبر به برانگیختگی مجموعه های بشری منتهی خواهد شد؛ یعنی پیغمبر اکرم و رسول الهی در هر دوره ای - هر یک از پیامبران بزرگ الهی- بعد [از این] که مبعوث می شود و برانگیخته می شود، مجموعه های انسانی را او برانگیخته می کند و به راه می اندازد و حرکت می دهد به سمت راهی نو، به نیک بختی بشر و راهی را در مقابل پای انسان قرار می دهد؛ معنای بعثت این است.
در بعثتِ همه پیامبران اهدافی وجود داشته است -اهداف الهی- که طبعاً هدف خود پیغمبر هم، به دلیل تبعیت از پروردگار، همان هدف خواهد بود. پس بعثت ها هدف های بزرگی دارند که رأس همه این هدف ها عبارت است از توحید؛ توحید، هدف بزرگ بعثت است: وَ لَقَد بَعَثنا فی کُلِّ اُمَّةٍ رَسولًا اَنِ اعبُدُوا اللهَ وَ اجتَنِبُوا الطّاغوت؛ توحید خالص، توحید محض که این آیه شریفه در سوره نحل است. در سوره اعراف و همچنین در سوره هود [هم] از زبان چندین پیغمبر بزرگ مثل نوح، مثل هود، مثل صالح و دیگران این جور گفته می شود که «يَا قَومِ اعبُدُوا اللهَ ما لَکُم مِن اِله غَیرُه». این توحید، اولین هدف بعثت پیامبران است. البته می دانید که توحید هم فقط به معنای این نیست که انسان در ذهن خود عقیده پیدا کند که خدا یکی است و دو تا نیست؛ این هم هست، اما توحید به معنای حاکمیت الهی است؛ توحید به معنای حاکمیت مطلق پروردگار بر عالم تشریع و عالم تکوین - هر دو- است که می باید امر الهی نافذ دانسته شود؛ هم در عالم تکوین -در همه حوادث وجود، «لا حول و لا قوّة الّا بالله»- و هم در عالم تشریع، همه این حوادث و همه حالات ناشی از قدرت واحد پروردگار است. این، هدف اصلی است.
هدف های دیگری هم وجود دارد: تزکیه بشر، یعنی پالایش روحی انسان ها از آلودگی ها و از پیرایه های پست کننده و انحطاط آور؛ تعلیم انسان ها و مقام علمی انسان ها را بالا بردن. استقرار عدالت که جامعه بشری با عدالت اداره بشود: لِیَقومَ النّاسُ بِالقِسط؛ایجاد حیات طیّبه: فَلَنُحیِیَنَّهُ حَیاةً طَیِّبَةً. این حیات طیبه یعنی چه؟ حیات طیبه به معنای رشد و شکوفایی عقل بشر و علم بشر از سویی و آرامش روحی بشر، آسایش مادی بشر، امنیت محیط زندگی بشر و رفاه بشر و شادکامی بشر و بالاتر از همه اینها تکامل معنوی و عروج روحی انسان است؛ حیات طیبه یعنی اینها. اینها اهداف بعثت پیامبران است. البته در اینجا مورد بحث غالباً پیامبران بزرگ الهی هستند، [لکن] پیامبران دیگری هم بودند که به معنای مبلغِ این حقایق به نقاط مختلف عالم گسیل می شدند.
(بیانات در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت عید مبعث 21/12/1399)
گفت و گو با یکی از کارکنان صنعت گاز که خانوادگی حافظ قرآن هستند
قرآن، کتاب مقدس دین مبین اسلام و سخنان خداوند بزرگ است که به صورت وحی از سوی جبرییل امین بر پیامبر نازل شد و بزرگترین معجزه حضرت محمد (ص) و روشن ترین دلیل بر پیامبری ایشان و اصلی ترین منبع وحی در اسلام به شمار می آید.
در دین مبین اسلام، همواره قرآن آموزی و ترویج آن مورد اهمیت و تأکید فراهم بوده است. برخی خانواده ها در زندگی روزمره شان، بهره زیادی از آموخته های قرآنی برده اند و با حفظ و قرائت قرآن با آن مانوس شده اند و در واقع با آیه های نورانی کتاب خدا زندگی می کنند.
در منطقه 9 عملیات انتقال گازایران چند خانواده قرآنی داریم که یکی از آنها خانواده تَکُر است. داود تَکُر متولد سال 57 در آزادشهر است که در سال 81 با سمت بهره بردار تاسیسات قلعه جیق استخدام شده و اکنون با مدرک کارشناسی ارشد رشته تبدیل انرژی به عنوان سرپرست نوبتکاران این تاسیسات فعالیت دارد.
حافظ قرآن منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران هم اکنون در شهرستان گرگان زندگی می کند. او حفظ قرآن را از سال 85 آغاز کرده و توانسته پس از دو سال یعنی در اسفند سال 87 زیر نظر استادان موسسه تربیت مدرس قرآن، استاد امیرعلی کریمی و استاد مریم سوسرایی، حافظ کل قرآن کریم شود؛ البته علاوه بر یادگیری حفظ قرآن، مهم ترین اتفاق زندگی او نیز با ورود به این موسسه رقم خورده است؛ زیرا علاوه برآموزش حفظ قرآن در این موسسه، شریک زندگی خود را نیز پیدا کرده و با استاد حفظ قرآن خود یعنی مریم سوسرایی آشنا شده و ازدواج کرده است.
همسر داود تَکُر، کارشناس ارشد محیط زیست، حافظ کل قرآن و دارای گواهینامه تخصصی حفظ و علوم قرآنی است. او حفظ قرآن را در موسسه تربیت مدرس قرآن کریم،زیر نظر آیت الله قدمی به اتمام رسانده و در همان موسسه نیز شاگردان زیادی در زمینه حفظ تربیت کرده است. او طی سال های متمادی در مرحله شهرستانی 10 جزء،20 جزء و حفظ کل، حایز رتبه های اول، دوم و سوم شده و در حفظ قرآن نیز رتبه دوم کشوری دارد. مستندی تلویزیونی به نام« منظر ماه» از زندگی مریم سوسرایی، همسر داود تَکُر به عنوان زن نمونه قرآنی تهیه و تدوین و از شبکه سوم صداوسیما پخش شده است.
داود تَکُر در این باره می گوید: «من و همسرم از همان دوران کودکی با حمایت خانواده هایمان با قرآن مانوس شدیم و این توفیق را کسب کردیم که در بزرگسالی حافظ کل قرآن شویم. این موفقیت را از فضل و رحمت خدواند متعال می دانیم که در سایه تلاش و کوشش فراوان و عشق و علاقه وافر به دست آمده است.»
خانواده تَکُر در مسابقات حفظ قرآن در سطح شرکت گاز به طور متناوب حضور یافته و مقام اول یا دوم را کسب کرده اند، همچنین در مسابقات اوقاف مرحله شهرستانی در گرگان نیز چند مقام به دست آورده اند.
و اما حفظ قرآن کریم فقط مختص به پدر و مادر خانواده تکر نبوده است. داود تکر، صاحب دو فرزند به نام های فاطمه 12 ساله و بهاره 7 ساله است که دختر بزرگش نیز حافظ کل قرآن است. فاطمه در مدت سه سال موفق به حفظ کل قرآن و در رشته حفظ 10 جزء، در مرحله استانی نفر اول شده است.
داود تَکُر می گوید: «قرآن را در مدت یک سال می توان حفظ کرد؛ امااین موضوع بیشتر به اراده، پشتکار و علاقه مندی فرد و همچنین استعداد حفظ او بستگی دارد.»
تَکُر به علاقه مندان حفظ قرآن توصیه می کند که ابتدا به کلاس های روخوانی، روانخوانی و تجوید بروند و پس از تسلط به آنها، به حفظ قرآن بپردازند.
همچنین حفظ را در موسسات قرآنی و زیرنظر استادان حفظ انجام دهند؛ چرا که داشتن استاد در حفظ بسیار مهم است.
زندگی بی آلایش، ساده و رفتار و اخلاق حسنه دو فرزند و همچنین پدر و مادر این خانواده ،ناشی از تربیت قرآنی آنهاست که از همان دوران کودکی با قرآن مانوس شده اند. آنچه بیش از همه ،آنها را دلبسته این کتاب الهی کرده، به گفته خودشان سفارش ها و توصیه های این کتاب آسمانی است که در زندگی روزمره، بهره زیادی از آموخته های قرآنی می برند و در واقع آنها با آیه های نورانی کتاب خدا زندگی می کنند.
حافظ قرآن منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران تاکید می کند:«تمام آرامش زندگی ام از قرآن است که با هیچ چیز قابل قیاس نیست. خداوند را سپاس می گویم که از سختی های روزگار، بهترین راه و بهترین سخن را برگزیده ام و داشتن راه، روش و منش قرآنی و همچنین همسر و فرزند قرآنی، بزرگترین هدیه هایی است که خداوند منان بر من منت نهاده است. همواره یکی از دعاهایم این است که «خداوندا مرا در این دریای بیکران عظمتت، آنقدر غرق کن که امید نجات نداشته باشم.»
در پایان از مسؤولان صنعت گاز برای برگزاری مسابقات «بهار در بهار» در مسیر پیشبرد اهداف و نشر فرهنگ قرآنی تشکر و قدردانی می کنم و امیدوارم که همکارانم در پناه قرآن و خداوند مهربان در صحت و سلامت باشند.»
گفت و گو با همکار نفتی و مربی برتر سال کشور
حسین آزادی کاراته یکی از رشته های رزمی و به معنای مبارزه کردن و ضربه زدن با دست خالی است که در آن ضربات با حداکثر قدرت و سرعت به سمت حریف پرتاب می شود، مسابقات مدرن کاراته در 2 بخش کومیته(بخش مبارزه) و کاتا(اجرای فرم) برگزار می شود و هنرجویان این رشته کاراته کا نامیده می شوند. این رشته که در سال 1342 وارد ایران شد، طرفداران زیادی دارد، ازجمله در جنوب ایران که تیم کاراته مناطق نفت خیز جنوب به عنوان یکی از پرافتخارترین تیم های ایران در سوپرلیگ باشگاه های ایران و مسابقات متعدد بین المللی افتخارهای زیادی در کارنامه دارد. یکی از عوامل موفقیت باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب در رشته کاراته، وجود سرمربی باسابقه، کاربلد و کارکشته ای چون آرام فدایی است که علاوه بر مربیگری، درزمینه داوری این رشته نیز فعالیت دارد؛ پیشتر نیز این مربی بادانش و خوش اخلاق از سوی فدراسیون به عنوان بهترین مربی سال کشور معرفی شد، به همین بهانه گفت وگویی با ایشان ترتیب داده ایم که باهم می خوانیم.
متولد سال ١٣۴٧ در تهران هستم و بیش از 15 سال است که به عنوان یکی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در امور ورزش مشغول فعالیت هستم.
با توجه به اینکه در خانواده ای کاملا ورزشی به دنیا آمده بودم، از همان دوران کودکی به سمت ورزش گرویدم. پدرم از مربیان شنا و والیبال زمان خودشان بودند و برادران بزرگم که حکم استادی به گردنم دارند، باعث رو آوردن من به رشته کاراته بودند. من این ورزش را در منزل زیر نظر برادرانم آغاز کردم، اما شوق به این رشته سبب شد از سال ١٣۵۴ به طور رسمی در باشگاه آکادمی کاراته واقع در خیابان مطهری فعلی زیر نظر استاد معزز علیرضا احسانی کاراته را آغاز کنم. سال ١٣۵٩ آکادمی کاراته تعطیل شد و من مجبور شدم کاراته را مدتی در مدرسه ای در خیابان شهرآرا زیر نظر استاد میلادی ادامه بدهم و بعد از آن در باشگاه ژاندارمری زیر نظر استاد مسعود مجد فعالیت کردم تا سال ١٣۶٣ که به خوزستان و اهواز نقل مکان کردیم و در آن سال اولین باشگاهی که فعالیتم را هم به عنوان بازیکن و هم به عنوان کمک مربی با توجه به سن کم آغاز کردم، باشگاه خرم کوشک اهواز بود تا اینکه سال ١٣۶۵ با دریافت مدرک رسمی مربیگری، کارم را آغاز کردم و از آن سال تاکنون در خدمت جامعه بزرگ نفت به عنوان مربی خدمت می کنم و خوشحالم شاگردان بسیاری که نه تنها ازنظر فن بلکه از نظر اخلاق و تحصیلات، موفقیت های بسیاری را کسب کردند، پرورش دادم. البته در کنار مربیگری و قهرمانی، درزمینه داوری نیزموفقیت های بسیاری کسب کردم.
کاراته در آن اوایل طرفداران زیادی نداشت و خیلی محدود بود، شاید به غیر از اینکه برادرانم باعث حضور من در کاراته شدند، فیلم های رزمی که در آن زمان زیاد در سینماها پخش می شد، دلیل دومی بود که من را جذب این رشته کرد، ولی کاراته دنیای عجیبی بود، چراکه این ورزش را وقتی آغاز می کنید، کاملا خصلت انسان را تغییر می دهد و فرد را به سمت تواضع و فروتنی می برد، در عین اینکه به قدرت می رسید، یاد می گیرید که باید به همه احترام گذاشت چون این قانون وجود دارد که دست بالای دست بسیار است. ضمن اینکه هیچ وقت یادم نمی رود مربی ما همیشه این شعر را زمزمه می کرد :
افتادگی آموز اگر طالب فیضی
هرگز نخورد آب زمینی که بلند است
در کودکی شاید برادران و قهرمانان دیگر این رشته الگوی من بودند، ولی وقتی سن و تجربه ام بیشتر شد، دیدم قهرمانان واقعی و بزرگ داریم که سرآمد آن امیرالمومنین علی(ع) و پهلوانانی نامدار مثل پوریای ولی و جهان پهلوان تختی هستند.
با توجه به اینکه مربیگری را در جوانی و زود شروع کردم، در کنار آن در بعد قهرمانی نیز فعالیت داشتم. هنوز هم کماکان اگر فرصتی داشته باشم، در مسابقات حضور پیدا می کنم که آخرین آن حضور در مسابقات مجازی کاتا در رده پیشکسوتان در دوران کرونا بود که عنوان سومی را از آن خودم کردم. در دوران فعالیتم عناوین داخلی (استان و کشور) بسیار دارم ولی عنوان های بین المللی هم در تورنمنت های بین المللی، از قهرمانی تا سومی مثل مسابقات کاپ دریای سیاه، مسابقات بین المللی سریلانکا، مسابقات بین المللی ترکیه، مسابقات جام پادشاهی مراکش و... نیز در کارنامه ام است.
شاید علاقه ای که به آموزش و انتقال تجربیاتم به دیگران داشتم، باعث شد وقت بیشتری را در مربیگری بگذارم، دلیل دیگر، حضور من در خوزستان و تعداد اندک مربیان مطرح درآن زمان بود که مسئولیت من را دوچندان کرد که تا در این زمینه بیشتر فعالیت کنم. من از اواخر سال ١٣۶۴ و ١٣۶۵ با دریافت مدرک رسمی مربیگری، رسما این کار را شروع کردم و در آن زمان در باشگاه های پاس، قدس و ناصرخسرو مربیگری می کردم، ولی همان زمان در باشگاه مناطق نفت خیز فعالیت های گسترده تری انجام دادم و در کنار برادر بزرگ و استادم با برنامه ریزی شروع به قهرمان پروری کردیم و نتایج بسیار خوبی در آن زمان به دست آوردیم.
دهه های ۶٠ و ٧٠ تیم مناطق نفت خیز در مسابقات مختلف کشوری حضور پیدا می کرد و عناوین بسیار خوبی را کسب می کرد، ولی سرآغاز موفقیت ما ورود به لیگ کشور بود که با حمایت مدیر ورزش آن زمان در اهواز منصور قنبرزاده کلید خورد. سال ١٣٨٢ رسما به لیگ باشگاه های کشور ورود کردیم و با یک تیم 100 درصد بومی و شرکتی بین ١۴ تیم مطرح حاضر در لیگ عنوان چهارمی را به دست آوردیم و این شد که با برنامه ریزی بیشتر و بهتر و حمایت همه جانبه مسؤولان و مدیران وقت ورزش و شرکت و همزمان با جذب و استخدام قهرمانان ملی کاراته تیم نفت با حضور محکم خود طی این سال ها تا سال ١٣٩۶ عناوین پرافتخار زیر را کسب کرد مثل کسب مقام سوم مسابقات جهانی سازمان کوپه اوزاکا مالزی در سال 2001، کسب مقام اول مسابقات جهانی کاپ دریای سیاه در ایتالیا، ترمولی 2002، کسب عنوان نایب قهرمانی رقابت های جهانی جام پادشاهی محمد در مراکش در سال 2004، کسب مقام قهرمانی مسابقات سوپر لیگ کاراته باشگاه های کشور در سال های 1383 و 1384، قهرمان مسابقات بین المللی جام وحدت و دوستی در کشور عزیزمان ایران در سال 1384، کسب مقام دوم سوپر لیگ کاراته باشگاه های کشور در سال های 1386،1387،1388،1389،1391 و 1395و همچنین عنوان سوم مسابقات سوپرلیگ کاراته باشگاه های کشور در سال های 1385،1393،1394و 1396.
کاراته در دهه 80 و اوایل دهه 90 به دلیل تفکرات خوب مدیران وقت ورزش نفت رشد صعودی بسیار خوبی داشت ولی متأسفانه بعدازآن بعضی از مدیران ورزش مناطق نفت خیز را به سوی رشته توپی سوق دادند و این باعث شد تا سال ١٣٩٧ بدترین نتیجه تاریخ کاراته برای تیم مناطق نفت خیز جنوب رقم بخورد، ولی در حال حاضر اسکندر فرهمند، یکی از مدیران دلسوز و خوش فکر ورزش حمایت های خودشان را از رشته هایی مثل کاراته و... اعلام کردند و امیدوارم بتوانیم با جذب جوانان مستعد مجددا به دوران اوج خود برگردیم.
به اعتقاد من هزینه کردن در ورزش سرمایه سوزی نیست، بلکه هزینه کردن نتایج قابل قبولی در جامعه به خصوص در بین جوانان به وجود خواهد آورد که ایجاد انگیزه، مهم ترین اتفاقی است که برای قشر جوان خواهد افتاد. فرهمند، مدیرعامل باشگاه مناطق نفت خیز جنوب اخیراً طی حکمی بنده را دوباره به عنوان رئیس هیات کاراته مناطق نفت خیز منصوب کرد. وی دیدگاه بسیار بالایی در رشد و توسعه ورزش در سطوح بالا دارد و از سوی دیگر انتصاب منصور قنبرزاده به عنوان مدیرکل ورزش وزارت نفت، پشتوانه محکمی برای این مهم خواهد بود که نفت دوباره به صحنه لیگ و قهرمانی بازگردد و من این امید را دارم که نفت با اقتدار بازخواهد گشت.
البته در ایران به عضویت درآمدن تیم ملی کاری بسیار دشوار است، ولی این افتخار را داشتم که به عنوان مربی، عزیزانی را به تیم ملی معرفی کنم. در سال ١٣٧٠ من و مرحوم اخوی ام (شادروان آرمین فدایی) به اردوی تیم ملی راه پیدا کردیم و در ادامه طی سال ها قهرمانانی که به اردوی تیم ملی دعوت شدند، عبارت بودند از :داریوش جعفری، محمد سعیدی، حامد امیری نسب، هادی فلاحی، مجتبی موسوی، سیدمجتبی باپیر، نظر مقصودی و نوجوان عزیز نیما خیری اهوازی.
در سال ١۴٠٠ فدراسیون کاراته یک کار پسندیده انجام داد و مربیانی را که طی سال ها در عرصه قهرمانی موفقیت داشته اند و نیز طی سال جاری شاگردانشان به تیم ملی راه پیدا کرده اند، به عنوان مربی برتر شناخته که با توجه به حضور نیما خیری اهوازی، یکی از قهرمانان پرافتخار من هم عنوان مربی برتر را کسب کردم.
دنیای ورزش پر از خاطره است، خاطره هایی تلخ و شیرین، یکی از خاطره های شیرین، کسب عنوان قهرمانی پس از سه سال پیاپی در مسابقات سوپر لیگ کاراته باشگاه های کشور بود که غیر از جام قهرمانی برای این سه سال یک جام بزرگ به تیم نفت دادند که ارتفاع آن حدود دو مترو نیم بود و چالش های زیادی داشتیم در فرودگاه برای انتقال آن به اهواز و صحنه های خوب و جالبی را در این انتقال رقم زد و بدترین خاطره در مسابقات فینال جام بین المللی که در مراکش بین تیم مناطق نفت خیز جنوب و تیم ترکیه برگزار شد، تیم مناطق نفت خیز جنوب با ترکیب قهرمانان پرآوازه علیرضا کتیرایی (سرمربی کنونی تیم ملی کشور) مهدی عموزاده، جاسم ویشگاهی (مربی کنونی کشور سوئد) مهران بهنام فر (مربی کنونی کشور کانادا) با وجود شایستگی با کمی ناداوری و پاره شدن رباط و مینیسک پای مهدی عموزاده، نتیجه را واگذار کردیم و عنوان دوم را کسب کردیم.
جا دارد از مسوولانی که در جهت اعتلا و ارتقای ورزش از هیچ کوششی دریغ نکردند، تشکر و قدردانی کنم و از همه این عزیزان می خواهم که تفاوتی بین رشته های ورزشی قائل نشوند. کاراته یک ورزش پرنشاط و پرطرفدار بین جوانان است، این ورزش فقط مشت و لگد زدن را آموزش نمی دهد، بلکه هنری زیباست که انسان را به کمالات می رساند و نظم و انضباطی که در آن وجود دارد در زندگی بسیار تأثیرگذار خواهد بود. از شما دوستان بسیار عزیزم که در رشد و شناسایی انواع رشته ها از هیچ کوششی دریغ نمی کنید، قدردانی می کنم.
هفته نخست لیگ داخل سالن تیراندازی با کمان استان خوزستان ۱۴۰۰ به میزبانی نفت امیدیه برگزار شد که در بخش ریکرو آقایان تیم نفت امیدیه با 12 امتیاز در صدر جدول قرار گرفت. تیم لیان بوشهر ( مهمان مسابقات ) با 11 امتیاز در رده دوم و تیم هیئت دزفول با 5 امتیاز در رده سوم جدول قرار گرفتند.
همچنین در بخش کامپوند آقایان، تیم نفت امیدیه با 6 امتیاز در رده اول و تیم های لیان بوشهر و پالایش گازبیدبلند با 5 و 4 امتیاز به ترتیب در رده های دوم و سوم جدول قرار گرفتند.
در بخش کامپوند بانوان نیز، تیم های نفت امیدیه و هیئت دزفول با 3 و 2 امتیاز در رده های اول و دوم قرار گرفتند. تیم نفت امیدیه در هر سه رده در صدر جدول قرار گرفت .
در همایشی بزرگ، بانوان ورزشکار مناطق نفتخیز جنوب با شهدای شلمچه و شهید تندگویان تجدید میثاق کردند.
به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، کاروان راهیان نور خواهران ورزشکار شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب با سفر به مناطق عملیاتی آبادان و خرمشهر ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا با آرمان های والای شهدا و امام شهیدان تجدید میثاق کردند.در این اردوی یک روزه 300 نفر از بانوان ورزشکار مناطق اهواز،آغاجاری و مسجدسلیمان حضور داشتند و از یادمان شهید تندگویان و معراج شهدای شلمچه و شهدای کوی ذوالفقاری آبادان بازدید شد. برپایی نماز جماعت، مداحی و روضه خوانی، روایت گری سالهای دفاع مقدس و شهدای به خون خفته منطقه و برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی و تجلیل از فرزندان سردار شهید خسرو کاووسی، از دیگر برنامه های این اردو بود.
یک اکیپ درمانی و آمبولانس به منظور رفع مشکلات درمانی، در طول سفر در کنار کاروان حضور داشت و خدمات درمانی لازم را به زائران سرزمین های نور ارائه می کرد.
سرمربی واترپلو نفت امیدیه:
مشعل تیم واترپلو نفت امیدیه موفق شد در پایان لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران به مقام سوم دست پیدا کند.
سرمربی تیم واترپلو نفت امیدیه اعتقاد دارد تیمش مستحق رتبه بالاتری داشته اما فشردگی و نزدیک بودن زمان مسابقات باعث شد به هدفشان نرسند. رضا جعفری، سرمربی واترپلو نفت امیدیه از کسب مقام سوم ناراضی نیست، اما عقیده دارد تیمش پتانسیل بالاتری دارد و می تواند به اهداف بزرگ تری دست پیدا کند. با سرمربی جوان و البته باتجربه نفت امیدیه گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
نفت امیدیه سابقه طولانی در لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران دارد و باید بگویم 18 سال است که در سطح اول ایران بازی می کند و عناوین قهرمانی زیادی در کارنامه دارد. نفت امیدیه 5 دوره هم در جام باشگاه های آسیا حضورداشته که سه مقام، دومی، سومی و چهارمی در آسیا را هم در کارنامه دارد. ما با این پیشینه قوی در مسابقات حضور پیدا می کنیم و همیشه جزو تیم های برتر بودیم. امسال هم بعدازاینکه شرایط کرونایی کمی بهتر از قبل شده بود و اجازه برگزاری بازی ها را به صورت متمرکز دادند، توانستیم در سخت ترین شرایط با حضور تیم های بسیار قوی که شرایط مالی خیلی خوبی داشتند و نیز از بازیکنان ملی پوش بیشتری برخوردار بودندT رقابت کنیم و به مقام سوم برسیم. البته جا دارد از مدیرانی چون قنبرزاده، فرهمند و تقوی بابت حمایت هایی که از ما کردند تشکر کنم. این دوستان موفق شدند مجوز تمرین برای ما در استخر را صادر کنند تا بتوانیم تیم را به شرایط مطلوب برسانیم و در مسابقات شرکت کنیم.
سطح مسابقات بسیار بالابود. تیم ها تقریباً شرایط یکسانی داشتند و نتایج گویای این موضوع بود. هیچ تیمی بافاصله زیاد برنده نشد. سه تیم دانشگاه آزاد، نو فلاح و رعد پدافند هوایی هم وضعیت مالی خوبی دارند و هم اینکه ملی پوشان بیشتری نسبت به ما داشتند. با این تیم ها رقابت کردیم. البته باید بگویم چند جوان ملی پوش و آینده دار هم داشتیم که به ما خیلی کمک کردند. در خصوص فشردگی و نزدیکی مسابقات باید بگویم که فدراسیون مجبور شد داور صربستانی را که از بهترین داوران جهان است، برای مرحله نیمه نهایی و نهایی بیاورد. حضور این داور باعث شد فشارها از بین برود و تیم ها بهتر بازی کنند.
بله، امسال 70 درصد تیم ما را بازیکنان شرکتی تشکیل می دادند. طبق قانون وزارت نفت باید 70 درصد از فرزندان و بازیکنان شرکتی در مسابقات استفاده کنیم که امسال این قانون را کامل اجرا کردیم. البته کارمان در مقابل حریفان خیلی سخت شد ولی خدا را شکر نتیجه خوب بود. من عقیده دارم باید سازوکاری برای استفاده از فرزندان کارکنان فراهم شود تا بتوانیم بهتر از آنها استفاده کنیم. حضور در تیم های قهرمانی حق فرزندان است اما باید شرایطی باشد که بتوانیم بهترین ها را انتخاب کنیم و بعد آنها را آموزش دهیم تا بهترین نتایج را بگیریم. در سال کلی هزینه می کنیم؛ برای همین باید این هزینه به بهترین شکل و برای بهترین کار استفاده شود.
بله این احتمال وجود دارد. تیم نو فلاح که تیم خصوصی و درواقع استخر دار است و بیشتر برای تبلیغ و آموزش وارد مسابقات شده است، بعید می دانم در آسیا حضور پیدا کند برای همین شانس حضور دانشگاه آزاد و ما بیشتر است.
ما یک تیم واترپلو داریم که در لیگ برتر حضور دارد. این تیم پشتوانه می خواهد. ما در امیدیه یک مدرسه شنا و واترپلو داریم که بازیکنان 14 تا 17 سال را آموزش می دهیم. این بازیکنان وقتی به سطح حضور در مسابقات می رسند، تیمی ندارند که در مسابقات حضور پیدا کنند. برای همین ما مجبورمی شویم مثلاً یک بازیکن 15 ساله را به تیم بزرگ سالان بیاوریم. این دو حالت دارد. یا بازیکن نمی تواند موفق باشد که باعث می شود سرخورده و نابود شود و یا اینکه موفق می شود و وجود او را غرور کاذب می گیرد و دیگر پیشرفت نمی کند و در همان سطح درجا می زند. برای همین من از مسئولان ورزش تقاضا دارم و حتی به خودشان هم در دیدار رودررو گفتم که مجوز حضور تیم زیر 17 سال نفت امیدیه را بگیرند تا بتوانیم این بچه ها را در مسابقات لیگ زیر 17 سال و در رده سنی خودشان شرکت دهیم تا حلقه مفقودشده بین تیم بزرگ سالان و تیم های پایه را از بین ببریم و به این شکل برای تیم بزرگ سالان پشتوانه سازی کرده باشیم. این بهترین سرمایه گذاری برای واترپلو نفت است.
امیدوارم در فصل بعد نتایج بهتری بگیریم و قهرمان شویم، اما برای اینکه بهتر شویم و پیشرفت کنیم، از مسئولان ورزش نفت تقاضا دارم دو نکته را در نظر بگیرند؛ اول اینکه بر اساس شرایط لیگ بودجه مناسب تری برای ما در نظر بگیرند تا به قولی پا به پای سایر مدعیان حرکت کنیم و دوم اینکه زودتر مجوز حضور در مسابقات و نقل و انتقالات را صادر کنند تا بتوانیم زودتر وارد بازار نقل و انتقالات شویم و بازیکنان بهتر و ملی پوش را باقیمت مناسب تر جذب کنیم. درواقع بودجه و زمان، دو عنصر مهم برای ساختن یک تیم قوی هستند.
سی ویکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور، تیم های برتر خود را شناخت و تیم واترپلو باشگاه نفت امیدیه موفق شد در این رقابت ها به مقام سوم دست پیدا کند.
دیدارهای نیمه نهایی و نهایی سی ویکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور در سال ۱۴۰۰ ضمن تبعیت از شیوه نامه های بهداشتی ستاد ملی مبارزه با کرونا، روزهای پنجشنبه (۲۸ بهمن) و شنبه (30 بهمن) در محل استخر ۹ دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی تهران برگزار شد.
بر اساس جدول رده بندی مرحله مقدماتی این مسابقات، تیم های نو فلاح و رعد پدافند (تیم های اول و چهارم) و همچنین تیم های دانشگاه آزاد و نفت امیدیه (تیم های دوم و سوم) باهم به رقابت پرداختند. طبق برنامه ریزی کمیته فنی واترپلو دو تیم دانشگاه آزاد و نفت امیدیه در نیمه نهایی از ساعت ۱۷:۰۰ به مصاف هم رفتند که در این دیدار تیم نفت امیدیه با نتیجه 14 بر 9 مغلوب حریف خود دانشگاه آزاد شد و از رسیدن به فینال بازماند. تیم واترپلو نفت امیدیه سپس روز شنبه در دیدار رده بندی به مصاف تیم رعد پدافند هوایی رفت که موفق شد این تیم را با نتیجه 11 بر 9 شکست دهد تا به عنوان سوم رقابت های لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران دست پیدا کند.
با این ترتیب سی ویکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو با قهرمانی تیم شهید نو فلاح به پایان رسید و تیم های دانشگاه آزاد و نفت امیدیه به ترتیب دوم و سوم شدند. نفت امیدیه، یکی از تیم های مطرح در واترپلو کشور است که سابقه قهرمانی و قرار گرفتن روی سکو نخست لیگ را نیز در کارنامه دارد. دانشگاه آزاد اسلامی، استخر شهید نو فلاح، رعد پدافند هوایی، نفت امیدیه و نفت و گاز گچساران تیم های حاضر در سی ویکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور در سال ۱۴۰۰ بودند.
گروهی از کارکنان كوهنورد شرکت ملی نفت و ستاد وزارت نفت به مناسبت یوم الله 22 بهمن 1400 صعود مشتركي را به اتفاق كوهنوردان شركت ملي پخش فرآورده های نفتي استان اصفهان در کوه صفه با ارتفاع 2500 متر در حاشیه جنوب اصفهان، انجام داد.
یکی از ویژگی های مهم کوه صفه وجود صخره های عظیم و بلند در نقاط مختلف آن است که ازنظر کوهنوردی تخصصی و آموزش سنگ نوردی، امکان بسیار خوبی برای گسترش ورزش کوهنوردی در منطقه اصفهان به وجود آورده است.
17 نفر از کارکنان کوهنورد با رعايت دستورالعمل پروتکل های ايمني اومیکرون از تهران به سمت استان اصفهان حركت كردند و در ادامه با ملحق شدن دوستان كوهنورد شركت پخش با رعايت موارد ايمني و تخصصي درباره مسير انتخابي، صعود را آغاز و بعد از سه ساعت کوه پیمایی به قله صفه صعود کردند.
همکارانی كه در اين صعود مشترك شركت داشتند عبارت اند از : عبدالله گيتي منش ،سعيد جابر انصاري ، منصور اخوان ، سير رضا صالحي ، محمدحسین نظريان ،آرش مدرسي،حسين شیر الی، رسول سليمي ، سيد علي سجادي ، امير خيري ، غلامرضا بهرامي ، حسن زهرايي ، رسول زهرايي ، محمد اشكستاني ، مهدي اسحاقيان ، رحمان مختاري، احمد رفيعي ، مصطفي دهقاني ، حسن سلحشور ، محمد دستجردي ، حميد عطايي از شركت ملي پخش فرآورده های نفتي استان اصفهان ، محسن حدادي ، ناصر قره باقري ، حسن حكيمي ، محمدعلی شیخ لو ، حميد غفاري، مهدي دياني ، مصطفي باقري ، جلال کاظمی ، موسی الرضا كريميان ، محمود احمدي ، محمد عالي زاده ، كمال عبادي ، اعتماد باقري، مسعود اصغري ، سيد مصطفي احمدي نسب ، فرامرز فرجي ، امیرعباس مصلحي ( مربي و نماينده هيات كوهنوردي) حسين باقر زاده ( سرپرست گروه)
با هدف انجام کارهای خیر و شاد کردن کودکان، تیم فوتسال نفت امیدیه در یک بازی تشریفاتی در سالن مسابقات مجتمع ورزشی ولایت میزبان تیم کودکان استثنایی بود. در این دیدار خیرخواهانه و نمادین، تیم کودکان استثنایی توانست با گل های زیاد تیم نفت را مغلوب کند و به پیروزی دست یابد. تیم فوتسال نفت امیدیه با شکست در این دیدار نمادین موجبات خوشحالی بسیار زیاد این عزیزان نو گل کم توان را فراهم آورد.
این مسابقه با حضور افتخاری، مدیرعامل باشگاه نفت امیدیه، مدیر منابع انسانی، رئیس خدمات اداری اجتماعی، رئیس بهداشت و درمان و مدیر خدمات پشتیبانی و رئیس روابط عمومی بیمارستان نفت و هیات همراه برگزار شد.
در پایان این مسابقه زیبا و مهیج به این عزیزان هدایایی اهدا شد.
تیم کشتی آزاد جوانان نفت امیدیه موفق شد در مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جوانان استان خوزستان با شکست دادان تمام حریفانش به قهرمانی دست پیدا کند. مسابقات کشتی آزاد قهرمانی جوانان استان خوزستان با شرکت 106 کشتی گیر از 12 شهرستان در شهرستان بندر امام خمینی (ره) برگزار شد. آزاد کاران جوان تیم نفت امیدیه موفق شدند با هدایت حیدر ناصری در این مسابقات با پشت سر گذاشتن تمام حریفان خود، عنوان قهرمانی را به دست آورند . پس از تیم نفت امیدیه، تیم های هیئت کشتی بندر امام و شهرداری مسجدسلیمان در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند.
نتایج انفرادی کشتی گیران نفت امیدیه در این مسابقات به شرح زیر است:
۱-امین حاجت پور مقام اول وزن ۵۷ کیلو
۲-سجاد جوکار مقام اول وزن ۶۵ کیلو
۳-محمدعلی شریفات مقام اول وزن ۹۲
۴- دانیال شریفی مقام سوم وزن ۶۱ کیلو
۵- محمد لرکی مقام سوم وزن ۷۹ کیلو
۶-امید سید مقام سوم وزن ۸۶ کیلو
در پایان رقابت ها امین حاجت پور،سجاد جوکار و محمدعلی شریفات برای حضور در انتخابی تیم ملی دعوت شدند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات