قدردانی رئیسجمهوری از وزارت نفت برای تأمین سوخت زمستانی
اعلام آمادگی صنعت پتروشیمی ایران برای همکاریهای بینالمللی
جمع آوری گازهای مشعل تا پایان دولت
بارقه امید در دل کارکنان و فرزندان ایثارگر صنعت نفت
رودخانههای خروشان حریف اراده کارکنان منطقه9 نشد
بازی ایــران با مهرههای تاثیرگذار انــرژی
بهبود 99 درصدی مبتلایان به کرونا در صنعت نفت
مدال آوری صنعت پتروشیمی در گذار از تحریم ها
تحول جهانی؛ چالش بازارهای جهانی
مالیات جایگزین پول نفت میشود؟
افزایش 50 درصدی تولید درپالایشگاه گاز ایلام
واحد صنعتی ادورانت 2500 تنی طراحی و راهاندازی میشود
شاه کلیدهای زندگی مطلوب در سبک زندگی امام سجاد (ع)
هندبال نفت و گاز گچساران بزرگان زیادی را به ورزش ایران معرفی کرده است
رئیس جمهوری قطع نشدن گاز در کشور را از نتایج مدیریت مناسب وزارتخانه های نفت و نیرو خواند.
سیدابراهیم رئیسی، پس از دریافت گزارشی مبنی بر عبور از اوج مصرف گاز و برداشته شدن همه محدودیت ها برای صنایع در زمینه مصرف گاز، ضمن قدردانی از تلاش وزیران نفت و نیرو و کارکنان این دو وزارتخانه برای تأمین پایدار گاز و برق در فصل زمستان با وجود افزایش مقدار مصرف، آن را نمونه ای موفق از مدیریت امور به نفع مردم خواند.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: بحمدالله از اوج مصرف گاز عبور کردیم و همه محدودیت ها برای صنایع در حوزه مصرف گاز برداشته شده است.
علی بهادری جهرمی افزود: رئیس جمهوری ضمن قدردانی از مدیریت مناسب وزارتخانه های نفت و نیرو، قطع نشدن گاز در کشور را از نتایج آن خواند.
سخنگوی دولت با اشاره به گزارش وزیر اقتصاد در خصوص تسهیل سیاست صدور مجوز کسب وکار افزود: بعضی وزارتخانه ها مانند وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که در بحث صدور مجوز پیشرو بودند، گزارشی ارائه کردند و رئیس جمهوری بر سهولت صدور مجوزها برای تحقق شعار سال تأکید جدی داشت.
بهادری جهرمی از رفع ایرادهای لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری سرخس، دوغارون و مازندران خبر داد و گفت: دولت با ارائه سه لایحه مجزا برای ایجاد مناطق آزاد تجاری در این سه منطقه موافقت کرد.
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس ارزیابی کرد:
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی عملکرد وزارت نفت در تأمین سوخت زمستانی، قطع نشدن گاز در بخش خانگی، همچنین تأمین به موقع سوخت جایگزین برای بعضی از صنایع و نیروگاه ها را ستودنی خواند. عبدالعلی رحیمی مظفری با بیان اینکه عملکرد وزارت نفت در تأمین سوخت زمستانی امسال بسیار عالی بود، گفت: با توجه به مشکلاتی که سال های پیش برای ما در این زمینه ایجاد شد، پیش بینی می کردیم زمستان امسال نیز با قطع برق و گاز روبه رو شویم که خوشبختانه با مدیریت مطلوب وزارت نفت، در این زمینه با مشکلی مواجه نشدیم. وی به عملکرد مطلوب شرکت ملی گاز ایران در زمستان امسال نیز اشاره کرد و افزود: باید در سال های آینده برنامه ریزی شود تا همانند امسال نخست قطع گاز نداشته باشیم و اگر قرار است محدودیتی اعمال شود، این محدودیت به گونه ای باشد که کمترین آسیب به صنایع بزرگ کشور وارد شود.
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: هرچند امسال هم سرمای زودرس داشتیم و هم کاهش دما در برخی نقاط کشور بسیار شدید بود، اما این موضوع سبب غافلگیری در موضوع تأمین سوخت نشد. رحیمی مظفری با قدردانی از کارکنان وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در تأمین سوخت کافی در زمستان امسال اظهار کرد: از همه صنایعی که در این حوزه همکاری و همراهی حداکثری را با دولت داشتند تا بتوانیم این زمستان را پشت سر بگذاریم، تشکر و قدردانی می کنم.
وی با تأکید بر اینکه باید موضوع توسعه صنعت نفت به صورت جدی دنبال شود، گفت: موضوع ازدیاد برداشت از میدان های نفتی و گازی و تقویت میدان های مشترک و برنامه ریزی برای افزایش برداشت از آنها باید دنبال شود. معتقدم مجلس نیز برای توسعه صنعت نفت باید دست وزارت نفت را باز بگذارد و با این وزارتخانه همراهی کند، زیرا محدود کردن وزارت نفت در زمینه توسعه عواقب خوبی در آینده نخواهد داشت. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس اظهار کرد: دست همکاری را به سوی وزارت نفت دراز می کنیم، امروز صنعت نفت به بازسازی تجهیزات خود و توسعه هرچه بیشتر نیاز دارد.
اعضای اوپک پلاس بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید نفت در آوریل توافق کردند
مشعل: نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس که زمانی کمتر از 20 دقیقه را به خود اختصاص داد، با توافق بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید نفت در ماه آوریل همراه بود. جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه بیست وششمین نشست وزارتی اوپک پلاس (سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک) که روز چهارشنبه (11 اسفندماه) برگزار شد، اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد و این کشورهای بزرگ مصرف کننده هستند که باید با اقدام های خود، شرایط لازم را برای حفظ ثبات و آرامش در بازار نفت فراهم کنند. ۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست وششمین نشست خود بر سر افزایش ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه در ماه آوریل (فروردین ماه – اردیبهشت ماه) به توافق رسیدند.
براساس تصمیم تولید نفت خام کشورهای عضو این ائتلاف در شرایطی که قیمت نفت خام از ۱۱۰ دلار برای هر بشکه عبور کرده است، در ماه آوریل ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می یابد. اوپک و متحدانش در نوزدهمین نشست خود در ماه ژوئیه توافق کردند هر ماه تولیدشان را در مجموع ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا به محدودیت عرضه ۵ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز پایان بخشند، این تصمیم از ماه اوت اجرایی شده است. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است.
اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند بیست وهفتمین نشست ائتلاف اوپک پلاس ۳۱ مارس (۱۱ فروردین ماه ۱۴۰۱) برگزار شود.
جواد اوجی، وزیر نفت پس از برگزاری بیست وششمین نشست وزارتی اوپک پلاس (سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک) درباره تصمیم های این نشست با بیان اینکه برقراری ثبات در بازار نفت و کاهش نوسان های قیمت، تنها از طریق همکاری و تغییر رویکردهای تنش آفرین امکان پذیر است، تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد.
اوجی گفت: تصمیم جدید ادامه مصوبه ماه گذشته مبنی بر ادامه افزایش تولید روزانه ۴۰۰ هزار بشکه ای نفت برای ماه آوریل ۲۰۲۲ بود که با توجه به گزارش کمیته فنی و ارزیابی های کارشناسان از چشم انداز اقتصاد جهان و متغیرهای تعیین کننده در شرایط عرضه و تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲، اعضا همگی بر سر تصمیم تداوم افزایش تولید روزانه ۴۰۰ هزار بشکه ای اشتراک نظر داشتند. اوپک پلاس در این نشست بر رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و تداوم به کارگیری اقدام های لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت تأکید کرد و کشورهای حاضر اعلام آمادگی کردند در صورت لزوم، اقدام های متناسب برای حفظ ثبات بازار نفت و حفاظت از دستاوردهای این توافق را انجام دهند. وزیر نفت در ارزیابی و تحلیل خود از شرایط حاکم بر بازار نفت گفت: بر اساس تازه ترین آمارها و گزارش های منتشر شده، به لطف بهبود شاخص های اقتصادی در جهان به ویژه اقتصادهای بزرگ مصرف کننده نفت و در عین حال پایبندی مناسب اعضای اوپک پلاس که در ماه ژانویه به ۱۲۹ درصد رسید، بازارهای جهانی نفت، با وجود بعضی از نگرانی ها درباره شیوع ویروس اومیکرون و وقوع شماری از ناآرامی های ژئوپلیتیک به سمت توازن و ثبات در حال حرکت است. اوجی درباره تنش های امنیتی در بعضی از مناطق جهان و افزایش اخیر قیمت های جهانی نفت و اینکه واکنش اوپک پلاس به این تحولات چگونه خواهد بود، گفت: وقوع بحران های سیاسی و اقتصادی در سطح جهان پیامدهای مختلفی دارد که بروز نوسان های قیمت نفت در بازار جهانی نفت یکی از آنهاست، از این رو اوپک پلاس با نظارت دقیق بر بازار، آمادگی کامل دارد تا در صورت نیاز، اقدام های متناسب خود در این زمینه را انجام دهد. وی ادامه داد: با این حال، آن بخشی از شرایط که به نوسان و افزایش قیمت ها باز می گردد، ریشه در اقدام ها و تصمیم های سیاسی بعضی از کشورها دارد که از یک سو تولیدکنندگان بزرگ نفت را تحریم می کنند و از سوی دیگر با سیاست های خود سبب بحران آفرینی و جنگ در سطح مناطق مختلف جهان شده اند. برقرای ثبات در بازار نفت و کاهش نوسان های قیمت، تنها از طریق همکاری و تغییر رویکردهای تنش آفرین امکان پذیر است. وزیر نفت گفت: همان گونه که پیش تر تأکید کردم، جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد و این کشورهای بزرگ مصرف کننده هستند که باید با اقدام های خود، شرایط لازم را برای حفظ ثبات و آرامش در بازار نفت فراهم کنند. اوجی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان نفت و گاز در سطح جهان و با تکیه بر ظرفیت های عظیم منابع هیدروکربوری و توان تولید خود آمادگی دارد در این زمینه وارد عمل شود. وی تصریح کرد: ما آمادگی داریم در سریع ترین زمان ممکن تولید نفت خام خود را افزایش دهیم، با توجه به برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در سطح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، قادر هستیم به سرعت تولید نفت را افزایش دهیم و نیاز مشتریان خود را تأمین کنیم. وزیر نفت گفت: باید اشاره کنم که اکنون اوپک پلاس درباره عوامل بنیادین بازار از جمله عرضه و تقاضای نفت در کوتاه مدت، دغدغه ای ندارد، بلکه نگرانی کنونی همه کشورهای تولیدکننده، معطوف به ضعف عرضه نفت در میان مدت به دلیل تأخیر در سرمایه گذاری های لازم در بخش بالادستی است و این مسئله باید به عنوان یک دستور کار مورد توجه قرار گیرد.
وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس با انتشار بیانیه ای در بیست وششمین نشست خود بر اهمیت ادامه تلاش ها برای حفظ توازن بازار نفت تأکید کردند. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، پس از جمع بندی رسمی بیست وششمین نشست وزیران اوپک و غیراوپک (ONOMM) کشورهای تولیدکننده نفت اوپک پلاس بر موارد زیر تأکید کردند:
۱. تصمیم دهمین نشست وزیران کشورهای عضو و غیر عضو اوپک (۱۲ آوریل ۲۰۲۰) که پس از آن در نشست های بعدی از جمله در نوزدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس (۱۸ ژوئیه ۲۰۲۱) هم تأیید شده بود، مورد تأکید قرار گرفت.
۲. برنامه تسهیل توافق کاهش تولید و سازوکار تعدیل ماهانه تولید - که در نوزدهمین نشست وزیران اوپک پلاس تصویب شده بود - دوباره تأیید و بر اساس آن مقرر شد مجموع عرضه ماهانه اوپک پلاس در مارس ۲۰۲۲ نیز ۴۰۰ هزار بشکه در روز و بر اساس جدول زیر افزایش یابد.
۳. بر اهمیت حیاتی پایبندی کامل به سهمیه تولید اعضا و سازوکار جبران تخطی ها دوباره تأکید و فرصت ایجادشده برای جبران تخطی ها تا پایان ژوئن ۲۰۲۲ تمدید شد. کشورهای خاطی باید برنامه های جبرانی خود را بر اساس بیانیه پانزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیر اوپک ارائه دهند.
۴. در پایان مقرر شد بیست وهفتمین نشست مشترک وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک (اوپک پلاس) ۳۱ مارس ۲۰۲۲ (۱۱ فروردین ماه ۱۴۰۱) برگزار شود.
مبلغ معیشت ۲ میلیون تومانی به حساب بازنشستگان صنعت نفت واریز شد. مبلغ معیشت ۲ میلیون تومانی روز دوشنبه (نهم، اسفندماه) به حساب بازنشستگان صنعت نفت واریز شد. پیش از این برنامه معیشت عیدانه از سوی هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصویب شده بود که در آستانه عید بزرگ مبعث، پرداخت آن انجام شد. بازماندگان گرامی نیز به تناسب سهم، مبلغ یادشده را دریافت کردند.
پایان محدودیت صنایع
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در ابلاغیه ای خطاب به سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی دستور داد که محدودیت مصرف گاز در صنایع از روز (هشتم اسفندماه) پایان یابد و اعلام کرد: «با توجه به شرایط مصرف گاز در کشور و اعمال تغییرات لازم در شبکه از سوی این مدیریت، خواهشمند است مقرر فرمایند از ساعت ۷ صبح روز یکشنبه (هشتم اسفندماه) نسبت به هماهنگی رفع محدودیت کامل مصرف گاز در صنایع سیمان، فولاد و پتروشیمی با شرکت های گاز استان، اقدام شود.» همزمان کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی نیز گفت: با برنامه ریزی و هماهنگی مطلوب میان زیرمجموعه های وزارت نفت و همکاری مؤثر و منسجم میان دستگاهی، سوخت زمستانی سال ۱۴۰۰ بدون هیچ گونه کمبودی و به بهترین شکل ممکن تأمین شد. وی گفت: خوشبختانه با برنامه ریزی خوبی که در سال ۱۴۰۰ بویژه در ۶ ماه دوم سال انجام شد و زیرمجموعه های وزارت نفت که در بحث تولید و تحویل گاز طبیعی، تولید سوخت های مایع و تحویل به بخش های نیروگاهی مشارکت داشتند، از جمله شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی گاز ایران، مدیریت برنامه ریزی وزارت نفت و حوزه تولید شرکت ملی نفت ایران، سوخت مورد نیاز بخش های صنعتی از جمله نیروگاه ها بدون هیچ گونه کمبودی تأمین شد. وی همچنین به همکاری سازنده میان وزارت نفت با مجموعه وزارت نیرو و دیگر دستگاه های ذی ربط اشاره کرد و افزود: این هماهنگی ها امسال منسجم تر و بهتر انجام شد و خوشبختانه مشکل خاصی در تولید نیروگاه ها نبود و گزارشی از خاموشی نداشتیم. مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران تأکید کرد: امیدواریم با توجه به گذر از نقطه اوج سرما و با هماهنگی و همکاری مؤثر، در یک ماه باقیمانده از سال نیز مشکلی در این زمینه نداشته باشیم و سوخت رسانی نیروگاهی ادامه یابد. ویس کرمی با اشاره به تأمین مستمر ذخایر سوخت نیروگاهی گفت: وضع ذخایر ما امسال نسبت به مدت مشابه پارسال بسیار مطلوب تر است و هیچ کمبودی در زمینه سطح ذخیره سازی ها وجود ندارد. وی با اشاره به الکترونیکی شدن زنجیره توزیع فراورده در کشور افزود: تأمین سوخت مایع نیروگاه ها (نفت گاز و نفت کوره) نیز بر مبنای سامانه های نرم افزاری انجام و فراورده ارسالی به نیروگاه ها به صورت سیستمی پایش می شود.
وزیرنفت دراحکامی جداگانه اکبر نادرپور را به عنوان مشاورصنعتی خود و مرتضی رضیئی را به عنوان مدیرکل بازرسی، نظارت بر عملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب کرد.
در حکم جواد اوجی خطاب به اکبرنادرپورآمده است: با عنایت به تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان مشاورصنعتی وزیر منصوب می شوید. توفیق شما رادرانجام وظایف سازمانی و امورمحوله ازدرگاه ایزدمنان خواستارم.
درحکم وزیر نفت خطاب به مرتضی رضینی نیز آمده است: نظربه مراتب تعهد، تخصص و سوابق جنابعالی به موجب این حکم به سمت مدیرکل بازرسی، نظارت برعملکرد و رسیدگی به شکایات وزارت نفت منصوب می شوید. نظارت عالیه بر امور بازرسی، نظارت بر عملکرد و پاسخگویی به شکایات در سطح شرکت های اصلی و فرعی تابعه، - بازرسی و نظارت بر عملکرد و حسن جریان امور در تمامی واحدهای تابعه صنعت نفت با رعایت دقت، انصاف و بی طرفی در بررسی مسائل، آسیب شناسی و شناسایی گلوگاه های فسادخیز و ارائه طرح های جامع پیشگیری و مقابله با فساد و ورود به هنگام در ارتباط با شناسایی و رسیدگی سریع به تخلفات احتمالی و ارسال گزارش های مستند و متقن، از جمله مواردی است که در این حکم بر آنها تاکید شده است.
وزیر نفت همچنین دراین حکم بر تعامل سازنده و مناسب با سایرسازمان ها ونهادهای نظارتی وکنترلی، برنامه ریزی دقیق و موثرجهت انجام بازرسی های دوره ای (دربازه زمانی مناسب) وگزارش به وی، همچنین ساماندهی ونظارت برمیز ارتباط مردمی وزارت نفت و شرکت های اصلی و فرعی تابعه وشناسایی و به کارگیری نیروهای متخصص، متعهد و فسادستیز درجهت انجام وظایف محوله تاکید کرده است.
فرمانده بسیج وزارت نفت:
فرمانده بسیج وزارت نفت با بیان اینکه کارکنان و کارگران صنعت نفت چه در زمان جنگ تحمیلی و چه در زمان تحریم اقتصادی از خود رشادت های بزرگی به یادگار گذاشتند، گفت: همین تفکر و روحیه بسیجی در بدنه وزارت نفت است که کارها را پیش می برد. محمدعلی فلاح مهرجردی در آیین گردهمایی بسیج وزارتخانه ها و اداره های تهران بزرگ که به میزبانی مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت و در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد، گفت: ما در هشت سالی که در اوج جنگ نابرابر بودیم، حتی یک روز بحث انتقال، استخراج و صادرات نفت ایران تعطیل نشد و این به دلیل رشادت و پایمردی کارکنان و کارگران صنعت نفت بود که در آن دوران، از خود به یادگار گذاشتند. وی با بیان اینکه نیروهای صنعت نفت با نخستین شهید آن (نواب صفوی) تا تنها وزیری که (تندگویان) در معرکه جنگ تحمیلی به اسارت درآمد و سرانجام به شهادت رسید، رشادت های بسیاری از خود به جای گذاشتند، افزود: هم اکنون ۳۳ هزار ایثارگر در بدنه صنعت نفت مشغول به فعالیت هستند و همین تفکر و روحیه بسیجی و ایثارگری در بدنه وزارت نفت است که کارها را پیش می برد. فلاح مهرجردی اظهار کرد: با وجود چهار دهه تلاش در گام نخست انقلاب، متأسفانه نظام اقتصاد کشور هنوز وابسته به بودجه نفت است که امیدواریم در گام دوم انقلاب و با دستورهایی که مقام معظم رهبری تبیین فرمودند، از وابستگی به نفت و خام فروشی فاصله بگیریم و به سمت تولید فراورده و مسیری که اقتصادمان را از وابستگی به نفت نجات دهد، گام برداریم. وی تأکید کرد: باید روحیه تفکر و ایثارگری بیش از گذشته در صنعت نفت نهادینه شود، همچنین باید در حوزه جهاد تبیین نیز برنامه هایی اجرا و آنچه را دغدغه وزارت نفت است، بررسی و برطرف کنیم. در این آیین، حجت الاسلام امیرحسین شاهانی، نماینده ولی فقیه در بسیج اداره ها و وزارتخانه های تهران بزرگ نیز به اهمیت برپایی نماز در اداره ها و سازمان ها اشاره کرد و گفت: بحث جهاد تبیین، بحثی بسیار مهم است و این مقوله باید در وزارتخانه ها بدرستی بیان شود و روشنگری لازم را برای آن داشته باشیم. سرهنگ پاسدار وحید تیموری، فرمانده بسیج اداره ها و وزارتخانه های تهران بزرگ نیز در این آیین، به برنامه های ارگان خود برای سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و گفت: بحث محرومیت زدایی و سازندگی در مناطق محروم باید با جدیت بیشتری از سوی فرماندهان بسیج اداره ها و وزارتخانه ها دنبال شود، همچنین بسیج وزارتخانه ها باید از ظرفیت فضای مجازی برای جهاد تبیین استفاده حداکثری داشته باشند.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز تأکید کرد که ایران، مطلوب ترین گزینه برای انتقال گاز به شرق و غرب دنیاست. مجید چگنی پس از بازگشت از ششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) گفت: مجمع کشورهای صادرکننده گاز با بهره مندی از حدود نیمی از صادرات گاز طبیعی و ال ان جی (گاز طبیعی مایع شده) جهان، نقش راهبردی خود را در عرضه پایدار و ایمن گاز طبیعی از راه های مختلف (سواپ، صادرات و...) در جهان حفظ کرده است.
وی افزود: ایران بارها اعلام کرده که با توجه به گسترش هزاران کیلومتر شبکه انتقال گاز در سطح کشور، آماده است افزون بر صادرات گاز، سواپ گاز را نیز بویژه از شمال به جنوب و برعکس به کشورهای همسایه از طریق خط لوله و به دیگر نقاط جهان، از طریق احداث تأسیسات ال ان جی عملیاتی کند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: در واقع ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی و زیرساخت های موجود می تواند مطلوب ترین گزینه برای تجارت گاز باشد.
چگنی با بیان اینکه سیاست قطعی جمهوری اسلامی ایران، گسترش همکاری ها با کشورهای همسایه و راهبرد محوری وزارت نفت، همکاری با دیگر کشورها در حوزه انرژی است، اظهار کرد: نقش مجمع کشورهای صادرکننده گاز در کمک به کاهش بحران انرژی و برقراری ثبات در بازار و تنظیم قیمت جهانی گاز طبیعی، بسیار مثبت ارزیابی می شود.
وی در پایان با بیان اینکه تلاش این مجمع، راهبری تحولات افق مصرف گاز در دنیاست، گفت: هدف غایی ما این است که همسو با دیپلماسی انرژی، بتوانیم از ظرفیت های موجود برای ایجاد ارتباطات گسترده تر با کشورهای همسایه استفاده کنیم و همکاری های خود با آنها را در زمینه های مختلف افزایش دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی ایران در مسیر همکاری و مشارکت های بین المللی، هیچ گونه محدودیتی ندارد و آماده هرگونه همکاری است. مرتضی شاهمیرزایی عصر روز یکشنبه (هشتم، اسفندماه) در دیدار با تنگیز بولتوروک، رئیس هلدینگ دولتی قرقیزستان و مشاور عالی رئیس جمهوری این کشور و تورداکن سی دیکف، سفیر قرقیزستان در تهران اظهار کرد: با توجه به تنوع تولید انواع محصول شیمیایی و پلیمری در صنعت پتروشیمی ایران، این امکان را داریم که نیازهای کشورهای جهان از جمله آسیای میانه را نیز فراهم کنیم.
وی تأکید کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مسیر همکاری و مشارکت های خارجی با کشورها و شرکت های بین المللی هیچ گونه محدودیتی ندارد و آماده هرگونه همکاری است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: پیرو مذاکره های انجام شده در حاشیه برگزاری نمایشگاه ایران پلاست با سفیر قرقیزستان درباره علاقه مندی این کشور برای خرید محصولات پتروشیمی از ایران، هماهنگی های لازم برای دریافت مجوزها به منظور امضای قرارداد تجاری در آینده نزدیک در حال انجام است. شاهمیرزایی با بیان اینکه هم اکنون دوره ای تازه از روابط بازرگانی با قرقیزستان در صنعت پتروشیمی آغاز شده است، خواستار اعلام فهرست نیازهای صنایع آن کشور به محصولات پتروشیمی ایران شد تا زمینه صادرات آن فراهم شود. وی تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ضمن استقبال و دعوت از همکاری با کشورهای خوشنام و هم پیمان، زمینه این نوع از همکاری ها و مشارکت های خارجی در صنعت پتروشیمی ایران را نیز فراهم و هموار می کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: صنعت پتروشیمی ایران با حدود ۶۰ سال قدمت و با دارا بودن دانش فنی و مهندسی، تجربه های فنی و علمی بسیار ارزشمندی دارد و آماده صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشور قرقیزستان است. شاهمیرزایی در ادامه با ارائه آماری از وضع کنونی صنعت پتروشیمی ایران، اظهار کرد: تا ۱۰ سال آینده ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران به ۲۰۰ میلیون تن در سال خواهد رسید و ایران با وجود تحریم ها و فشارهای بین المللی، مسیر توسعه خود را با جدیت ادامه می دهد. وی تأکید کرد: همه خاک ایران، امنیتی کامل برای سرمایه گذاران در صنعت پتروشیمی و دیگر حوزه ها دارد.
معاون وزیر نفت درباره هدف هلدینگ دولتی قرقیزستان به منظور استفاده از ظرفیت های بندرعباس و ایجاد دفتر برای گسترش روابط با ایران گفت: بندرعباس، بندری بسیار مهم و راهبردی است و با توجه به وجود برخی معافیت ها در بخش های مختلف، این بندر می تواند زمینه ساز افزایش همکاری های آینده باشد.
تنگیز بولتوروک، رئیس هلدینگ دولتی قرقیزستان و مشاور عالی رئیس جمهوری این کشور با تأکید بر اهمیت صنعت پتروشیمی ایران برای بخش های مختلف صنایع و معادن کشور متبوع خود اظهار کرد: هدف از سفر به ایران و بازدید از صنایع پتروشیمی، امضای قرارداد همکاری های مشترک در زمینه خرید مواد پتروشیمی و کود شیمیایی است. وی با تأکید بر اینکه قرقیزستان نیازمند تأمین کننده ای مطمئن و مستمر برای رفع نیازهای صنعتی از طریق بازار ایران است، افزود: با توجه به توانمندی های ایران در صنعت پتروشیمی، افزون بر افزایش واردات از ایران و گسترش همکاری ها در صنعت پتروشیمی، قصد داریم با ایجاد یک دفتر در بندرعباس، زمینه تسهیل حمل ونقل و جابه جایی کالاها را فراهم کنیم. مشاور رئیس جمهوری قرقیزستان ادامه داد: در زمینه خرید نفت نیز در حال بررسی و مطالعه هستیم تا نیازهای پالایشگاه یک میلیون تنی کشور به نفت خام را در صورت امکان از ایران تأمین کنیم.
قرارداد ۸ طرح مهم به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو با حضور وزیر نفت امضا شد
مشعل هفته گذشته با رخداد مهم امضای هشت قرارداد به ارزش 470 میلیون یورو با حضور وزیر نفت در ماهشهر همراه بود که طی آن شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس همسو با اجرای طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هشت قرارداد به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو با شرکت های ایرانی امضا کرد. شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به عنوان سرمایه گذار بخش اعظم طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون روز پنجشنبه (۱۲ اسفندماه) 8 قرارداد EPCC (مهندسی، خرید و تأمین کالا، ساخت، اجرا و راه اندازی) با شرکت های ایرانی امضا کرد. این آیین با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برگزار شد.
بیدبلند خلیج فارس قراردادهای احداث ایستگاه های نمک زدایی و فشارافزایی مارون ۳ و ۵ و رامشیر را با شرکت های پترونیروصبا و خدمات مدیریت نورهان صنایع، احداث خطوط جمع آوری و انتقال گاز طرح جمع آوری گازهای مشعل را با شرکت های سکاف و سروش انرژی پویا، احداث واحد نمک زدایی و فشارافزایی آغاجاری ۲ و نمک زدایی پازنان ۱ را با شرکت های پتروسازه مبین و مشاور پارس، خطوط لوله گاز رگ سفید ۱ و ۲، لوله مایعات ان جی ال ۱۲۰۰ و خط لوله گاز بی بی حکیمه به سیاه مکان و لخته گیر سیاه مکان را با شرکت های صنایع ماشین سازی کاوه و مهندسان مشاور ستیران، احداث ایستگاه جدید تزریق گاز بی بی حکیمه و خطوط لوله مربوطه را با شرکت های پتروپایدار ایرانیان و پتروتدبیر پارس و احداث ایستگاه های نمک زدایی و فشارافزایی آغاجاری ۱، ۳، ۴ و ۵ را با شرکت طراحی و مهندسی صنایع پتروشیمی (پیدک)، برق رسانی به ایستگاه رگ سفید با شرکت های برق و تأسیسات داریان و مهندسی مشاور نیروی خراسان و احداث پست برق ایثار و ورود و خروج خط هوایی تک مداره امیدیه ۲- چغادک با شرکت توسعه پست های فشارقوی پارسیان امضا کرد.
طرح های جمع آوری گازهای مشعل با هدف جلوگیری از گازسوزی، رعایت ملاحظات زیست محیطی، ایجاد ارزش افزوده از گازهای سوزانده شده در شرق رودخانه کارون و تأمین خوراک پایدار شرکت های پتروشیمی تعریف شده است. به این منظور، دو قرارداد «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» شهریورماه ۱۳۹۷ میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و شرکت های پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و پتروشیمی مارون با مجموع سرمایه گذاری یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار امضا شد.
قرارداد امضاشده با شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به ارزش یک میلیارد و ۱۰۹ میلیون دلار شامل ۲۷ طرح احداث ایستگاه های جمع آوری گازهای همراه، بهسازی ایستگاه های موجود و انتقال گازهای جمع آوری شده به پالایشگاه بیدبلند است. با اجرایی شدن این طرح ها حدود ۶۰۰ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه جمع آوری و به پالایشگاه منتقل و سالانه حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن C۲+ به خوراک پالایشگاه افزوده می شود که گامی بلند در مسیر رفع مشکل کمبود خوراک این پالایشگاه و صنایع پتروشیمی وابسته پایین دست به شمار میرود. با اجرای این طرح و فرآورش گازهای همراه، روزانه حدود ۴۰۰ میلیون فوت مکعب گاز سبک در اختیار شرکت ملی نفت ایران قرار می گیرد که برای تزریق به میدان های نفتی یا تأمین سوخت کشور استفاده می شود.
همزمان با سفر وزیر نفت، تأسیسات و مخازن ذخیره سازی محصولات صادراتی و اسکله مستقل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس به بهره برداری رسمی رسید که با سرمایه گذاری ۲۷۰ میلیون یورو با ظرفیت صادرات سالانه ۲ میلیون تن محصولات ارزشمند پروپان، بوتان، پنتان پلاس در زمینی به مساحت ۶۴ هکتار ساخته شده است.
در این آیین، جواد اوجی سرمایه گذاری در صنعت نفت را از نان شب واجب تر خواند و گفت: قول می دهیم در پایان این دولت، گازهای مشعل غرب و شرق کارون و حوزه خارگ جمع آوری شود.
سخنان وزیر نفت در طول این مراسم با محورهای مهمی درباره افزایش صادرات نفت با چراغ سبز مذاکرات وین، ضرورت سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت نفت، نیروی انسانی و امضای قرارداد خطوط لوله فرآورده نفتی همراه بود.
جواد اوجی روز پنجشنبه (۱۲ اسفندماه) در آیین بهره برداری از تأسیسات و مخازن ذخیره سازی و اسکله شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و امضای هشت قرارداد طرح جمع آوری گازهای مشعل، گاز را انرژی پاک، سازگار با محیط زیست، قابل دسترس و ارزان تر از دیگر سوخت های مایع فسیلی عنوان کرد و افزود: در گزارش های ارائه شده در کمیته های فنی و نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) بیان شد که عصر طلایی گاز آغاز شده و این روند تا سال ۲۰۵۰ صعودی است.
وی با بیان اینکه روند رشد گاز در سبد انرژی نسبت به سایر سوخت های فسیلی بالاتر است، یادآوری کرد: در آخرین نشست اوپک پلاس قیمت هر مترمکعب گاز ۲ دلار و ۲۰ سنت عنوان شد که البته بخشی به دلیل مسائل اوکراین و روسیه است که پیش بینی شد هر مترمکعب گاز به ۳ دلار هم برسد، اما در ایران گاز به قیمت ۲۰ سنت به پتروشیمی ها و حدود یک تا دو سنت نیز به مردم با توجه به یارانه بالایی که به آن تعلق می گیرد، عرضه می شود. وزیر نفت تکمیل زنجیره پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس را بسیار دلچسب عنوان کرد و گفت: جمع آوری گازهای مشعل، یکی از آرزوهاست.
اوجی با اشاره به اینکه این نگاه واگذاری به بخش خصوصی در دولت و وزارت نفت وجود دارد و بن بستی برای ما نیست، تصریح کرد: امروز بالاترین خدمت در صنعت نفت و گاز، سرمایه گذاری در این صنعت است. باید از افت فشار و به دنبال آن افت تولید در میدان های نفت و گاز جلوگیری کرد؛ اگر سرمایه گذاری نشود، اگر امسال ۲۵۰ میلیون مترمکعب کسری گاز داشتیم، سال های آتی این شرایط نامناسب تر خواهد شد و چه بسا که مجبور به واردات گاز و فرآورده شویم.
وی تأکید کرد: به همین دلیل عرض می کنم که سرمایه گذاری در صنعت نفت از نان شب هم واجب تر است. از طرفی نیز پایین ترین ریسک سرمایه گذاری و بالاترین سودآوری در حوزه صنعت نفت و گاز کشور است.
وزیر نفت با تأکید بر ضرورت جمع آوری گازهای مشعل و تولید ارزش افزوده از آن گفت: باید از سوزاندن این سرمایه ها جلوگیری کرد و به آقای رئیسی، قول می دهیم که در پایان این دولت، گازهای مشعل غرب و شرق کارون و حوزه خارگ جمع آوری شود که راهکار دارد و می شود.
وزیر نفت با بیان اینکه بارها عنوان کردم منتظر و معطل مذاکرات وین نمی مانیم و قول می دهم به محض روشن شدن چراغ سبز وین ظرف یکی، دو ماه به بالاترین ظرفیت صادرات نفت برسیم، تصریح کرد: ما در کنار مذاکرات وین که در جریان است، فعالیت ها و سرمایه گذاری را به صورت جدی شروع و در ۶ ماه اخیر ۴.۵ میلیارد دلار قرارداد امضا کردیم.
اوجی امضای قرارداد خط لوله تابش با بانک ملت، توسعه میدان های نفتی، حفظ و نگهداشت تولید و جمع آوری گازهای همراه مشعل را به عنوان بخشی از فعالیت صنعت نفت دولت رئیسی عنوان کرد و افزود: نگاه این دولت و وزارت نفت در بحث سرمایه گذاری به طور جد استفاده از هلدینگ های بزرگ و بانک های داخلی است. وی با بیان اینکه اگر صنعت نفت راه بیفتد، کشور در بخش های مختلف از جمله درآمد و اشتغال راه خواهد افتاد و اقتصاد رونق خواهد گرفت، تصریح کرد: به جرأت می گویم درآمد حاصل از فروش محصولات پتروشیمی با درآمدهای نفتی برابری می کند. ان شاءالله تا پایان سال ۱۲ میلیارد دلار حاصل از صادرات فروش محصولات پتروشیمی به سامانه نیما عرضه می شود. وزیر نفت، سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی را مطلوب و اقتصادی بیان کرد و گفت: با برنامه ریزی که برای بخش بالادست و پایین دست با استفاده از ظرفیت داخلی و خارجی صورت گرفته است، شاهد رونق بیشتر در صنعت نفت خواهیم بود.
اوجی بر ضرورت سرمایه گذاری و توسعه در بخش های مختلف صنعت نفت تأکید کرد و افزود: اگر این اتفاق نیفتد، در سال های آینده واردکننده گاز و فرآورده نفتی خواهیم شد.
وزیر نفت با اشاره به اجرای قرارداد 8 پتروپالایشگاه و تغییر قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی و موضوع تنفس خوراک گفت: وزارت نفت چتر حمایتی خود را برای بخش خصوصی باز کرده است و با توجه به ظرفیتی که این بخش دارد، آینده درخشانی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه دومین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان نباید چنین وضعی داشته باشد، افزود: ان شاء الله با حمایت دولت و مجلس و همت کارکنان صنعت نفت و گاز تمامی اتفاق های خوب رقم خواهد خورد.
اوجی با قدردانی از دست درکاران این طرح، مدیران ارشد نفت و نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی، خطاب به استاندار این استان (صادق خلیلیان) اعلام کرد: وزارت نفت حمایت گسترده ای از این استان خواهد کرد و مسئولیت اجتماعی خود را به نحو احسن انجام خواهد داد.
وزیر نفت گفت: وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده است و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده می کند.
اوجی در حاشیه این مراسم در جمع خبرنگاران گفت: شاهد افتتاح پروژه تأسیسات مخازن مربوط به پالایشگاه گاز بیدبلند در منطقه مجیدیه بندر ماهشهر و اسکله شماره ۶ بودیم که به همت و تلاش بخش خصوصی و هلدینگ خلیج فارس انجام شده است.
وی با اشاره به اینکه پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس پارسال به بهره برداری رسید و با تلاشی که انجام شد، این مجموعه و تأسیسات مخازن مربوط به محصولات پروپان، بوتان و پنتان پلاس، همچنین اسکله بارگیری آن به بهره برداری رسید، تصریح کرد: این نشان می دهد خوشبختانه توانمندی بخش خصوصی کشور به ویژه هلدینگ هایی که در حوزه صنعت نفت و گاز کشور فعالیت می کنند، بالاست. وزارت نفت برنامه دارد تا از توان مجموعه پیمانکاران و هلدینگ های بزرگ و مختلفی که در کشور است، به منظور انجام پروژه هایی که مدنظر است در بخش بالادست و پایین دست با توان مالی خوبی که دارند، استفاده کند.
اوجی اظهار کرد: ما بنا داریم توسعه میدان ها و جمع آوری گازهای مشعل را به آنها (بخش خصوصی) واگذار کنیم که شروع این کار با پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس و پالایشگاه گاز بیدبلند انجام می شود. از این به بعد نیز برای سایر پروژه ها در بخش بالادست و پایین دست برنامه داریم و هفته آینده هم این نوید را می دهیم که توسعه خطوط لوله فرآورده های نفتی را به همت کنسرسیوم بانک ها انجام دهیم. وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده است و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک ها برای انجام پروژه ها استفاده می کنیم. وزیر نفت گفت: وزارت نفت در دولت سیزدهم فقط در حوزه بحث تنش های آبی و آب و فاضلاب استان خوزستان اعتباری بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان تخصیص داده است و ان شاءالله با توسعه میدان ها و پروژه های عمرانی که در حوزه صنعت نفت تعریف کردیم، حدود ۳ درصد از این منابع به مناطق و شهرستان های استان خوزستان اختصاص خواهد یافت.
وزیر نفت بر لزوم اهتمام مدیران در توجه به وضع معیشت نیروهای پیمانکاری صنعت نفت تأکید کرد.
وزیر نفت همچنین در نود و یکمین نشست شورای راهبری شرکت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی درباره سرمایه انسانی ارکان ثالث (پیمانکاری) صنعت نفت اظهار کرد: هم اکنون بیش از ۱۲۰ هزار نیروی پیمانکاری در صنعت نفت فعال هستند که مناسب است مدیران بازنگری در این قراردادها را مدنظر قرار دهند.
وی تأکید کرد: نیروهای پیمانکاری از نظر معیشتی از جمله آسیب پذیرترین همکاران ما هستند و ما باید بتوانیم وضع معیشتی آنها را بهبود ببخشیم.
اوجی با بیان اینکه امروز شاهد امضای قرارداد در زمینه جمع آوری گازهای همراه نفت بودیم، افزود: با برنامه ریزی صورت گرفته امیدواریم تا پایان عمر دولت سیزدهم، تکلیف پروژه های جمع آوری گازهای همراه نفت در این صنعت مشخص شود و شاهد تأمین خوراک مایع شرکت های پتروشیمی باشیم.
وی درباره قیمت خوراک گاز شرکت های پتروشیمی بیان کرد: امسال با توجه به افزایش قیمت گاز در جهان، سقف ۵ هزار تومانی برای واحدهای پتروشیمی در نظر گرفته شد، درحالی که با توجه به تحولات جهانی ما هم اکنون شاهد افزایش قیمت گاز در بازارهای مختلف گاز هستیم.
وزیر نفت تأکید کرد: مجموعه هلدینگ های بزرگ پتروشیمی کشور امروز وارد پروژه های توسعه بخش های بالادستی کشور شده اند و ما خوشحال هستیم که می توانیم از توان مالی این مجموعه ها برای تأمین خوراک مستمر خودشان بهره ببریم.
اوجی با تأکید بر اینکه وزارت نفت حاضر است توسعه میدان های نفت و گاز کشور را از صفر تا صد به مجموعه هلدینگ ها و پتروشیمی های توانمند کشور بسپارد، اظهار کرد: شرکت های پتروشیمی می توانند با توسعه این گونه پروژه ها، افزون بر اینکه خوراک مورد نیاز خود را تأمین می کنند، در توسعه زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی نیز گام های مؤثری بردارند.
وی با بیان اینکه امیدواریم در چهار سال آینده توسعه زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی از سوی شرکت های فعال در این صنعت با سرعت بیشتری انجام گیرد، گفت: چتر حمایتی وزارت نفت همواره برای توسعه این صنعت، روی پتروشیمی ها باز است.
وزیر نفت در ارتباط تلفنی با بخش خبر نیمروزی شبکه یک سیما نیز، تأمین خوراک را از دغدغه های فعالان صنعت پتروشیمی عنوان کرد و گفت: به جرأت می گویم که نزدیک به ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل در یک تا دوسال آینده جمع آوری و با فرآورش در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به خوراک مجتمع های پتروشیمی تبدیل می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم گفت: سیاست ما در این شرکت گره زدن بخش پایین دستی با بالادستی صنعت نفت و تأمین سرمایه مورد نیاز بخش بالادستی و تثبیت خوراک واحدهای پتروشیمی است.
محسن خجسته مهر اظهار کرد: مایه مباهات و خوشحالی است که امروز در مراسم انعقاد صیانتی ترین قراردادهای بالادستی صنعت نفت جمع شده ایم.وی افزود: لازم می دانم در این نشست به نوبه خود از حمایت های همه جانبه صیانتی وزیر نفت، استاندار خوزستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس و همه آنهایی که در این نشست حضور دارند و در این پروژه بزرگ نقش داشتند، تشکر و قدردانی کنم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: در این مراسم می خواهیم از سه مؤلفه و عنصر مهم صیانتی صحبت کنیم. می دانید که در بخش بالادستی نفت و گاز وظیفه مهم حکومت اسلامی که دولت و وزارت نفت به نمایندگی از حکومت اسلامی باید از آن صیانت کند، ذخایر نفت و گاز است.
خجسته مهر اظهار کرد: ما در جمهوری اسلامی باید دارایی های زیرزمینی را به حداکثر ارزش روزمینی تبدیل کنیم و بتوانیم به گونه ای مدیریت کنیم که شاهد کمترین هرزروی و آسیب دیدگی به مخازن باشیم و به عبارتی حداکثر تولید را در عین جلوگیری از آسیب دیدگی به مخزن مدیریت کنیم که ما این را مدیریت صحیح مخزن می گوییم.
وی ادامه داد: اما این کار در اینجا به اتمام نمی رسد. این دارایی ارزشمند را وقتی روی زمین آوردیم، باید به گونه ای از آن استفاده کنیم که حداکثر تولید ثروت در کشور را به دنبال داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: گازهای مشعل یا گازهای همراه نفت که به صورت مشعل درآمده است یا باید به صورت گاز به میدان های نفتی تزریق شود که بتوانیم حداکثر استحصال را داشته باشیم، یا اینکه این گازهای مشعل را به عنوان ارزش افزوده به منظور خوراک در اختیار واحدهای پایین دستی قرار دهیم. خجسته مهر دومین عنصر صیانت از صنعت نفت را صیانت از محیط زیست دانست و افزود: محیط زیست مقوله بسیار مهمی است که باید از سوی وزارت نفت دنبال شود. توسعه ای که همراه آن آلایندگی باشد، ممنوع است و ما در طرح های خود باید این موضوع را مدنظر قرار دهیم که آلایندگی صفر باشد. برنامه ما نیز این است که آن را دنبال می کنیم.
وی سومین عنصر صیانت از صنعت نفت را عنصر سرمایه اجتماعی دانست و تصریح کرد: انعقاد این قرارداد حدود ۶ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم به دنبال دارد. این یکی از کارهایی است که به عنوان سرمایه اجتماعی تولید ثروت و همسو با رفع محرومیت زدایی باید برای آن گام برداریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: مصوبات سفرهای استانی که وزیر نفت برای آن زحمات زیادی کشیده است، حدود ۵ هزار میلیارد تومان است و ما در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران آن را مصوب و ابلاغ کردیم که البته حاصل این پروژه های صیانتی است. همچنین ۲ هزار میلیارد تومان در این استان پروژه جاری وجود دارد که آمادگی داریم نقدینگی این پروژه ها را تأمین کنیم.
خجسته مهر با بیان اینکه پنج طرح اصلی جمع آوری گازهای مشعل در کشور داریم که ارزش این پنج طرح حدود ۷ میلیارد یورو است، گفت: طرحی که امروز انعقاد قرارداد آن انجام می شود، حدود یک میلیارد یورو است که ۳۰۰ میلیون یورو آن قبلاً انعقاد قرارداد شده و امروز حدود ۵۰۰ میلیون یورو دیگر در دولت سیزدهم امضا می شود.
وی افزود: اینها پروژه های بسیار ارزشمندی است و این گویای نگاه ویژه دولت سیزدهم به اجرای طرح های نیمه تمام و تکمیل آنها و اجرای طرح های جدید است.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه این پنج طرح معادل دو فاز پارس جنوبی می تواند گازهای همراه را جمع آوری کند، تصریح کرد: با برنامه ای که دیده شد ان جی ال ۳۱۰۰ و ۳۲۰۰ در غرب کارون و غرب کشور تا پایان سال آینده به بهره برداری می رسد، از این رو سیاست ما در شرکت ملی نفت ایران گره زدن بخش پایین دستی با بالادستی و تأمین سرمایه مورد نیاز بخش بالادستی و تثبیت خوراک واحدهای پتروشیمی است.
خجسته مهر گفت: در آینده نزدیک برای تأمین منابع مالی شرکت ملی نفت ایران به منظور توسعه میدان های نفتی و گازی حتماً از سرمایه بخش های مختلف پتروشیمی استفاده خواهیم کرد. در این خصوص با پنج هلدینگ مهم و یک مجموعه فولادی مذاکره می کنیم تا بتوانیم بخش پایین دستی را به کمک بخش بالادستی بیاوریم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در این مراسم از انجام مذاکرات فشرده برای توسعه بازارهای صادراتی محصولات پتروشیمی خبر داد.
مرتضی شاهمیرزایی اظهار کرد: هم اکنون افزون بر ۲۳ مجتمع فعال پتروشیمی در ماهشهر، ۱۰ طرح پتروشیمی نیز در این منطقه در حال اجراست.
وی ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی را ۳ میلیون در سال با تولید واقعی ۱.۵ میلیون تن عنوان کرد و افزود: ظرفیت صنعت پتروشیمی کشور امروز به سالانه ۹۰ میلیون تن رسیده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ظرفیت صنعت پتروشیمی ایران با توسعه ای که در دولت های پیشین انجام شده، همچنین بازنگری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در برنامه ریزی های انجام شده به دستور وزیر نفت تا پایان برنامه هشتم توسعه به حدود ۲۰۰ میلیون تن در سال خواهد رسید.
شاهمیرزایی به مذاکرات فشرده با کشورهای خارجی برای توسعه بازار محصولات پتروشیمی ایران اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه در گذشته بیشتر محصولات پایه پتروشیمی در کشور تولید شده، لازم است با هم افزایی عظیم برای ارتقای جایگاه و توسعه این صنعت همسو با تکمیل زنجیره ارزش، کسب دانش های فنی متنوع و مواد مصرفی مورد نیاز تلاش کنیم.
استاندار خوزستان نیز در این مراسم گازهای همراه نفت را برای محیط زیست خطرناک خواند و گفت: با جمع آوری گازهای مشعل می توان برای کشور تولید ثروت کرد.
صادق خلیلیان اظهار کرد: خوشبختانه استان خوزستان با ظرفیت های بزرگی که در بخش های نفت و گاز، کشتیرانی، راه آهن و... دارد یک استان پرظرفیت و بی نظیر است، اما مشکلاتی هم دارد که امیدواریم با رویکرد دولت سیزدهم برطرف شوند. وی با بیان اینکه طرح هایی که امروز به بهره برداری می رسند و قرارداد آن منعقد می شود ارزش افزوده خوبی داشته که این ارزش افزوده می تواند تبدیل به ثروت می شود، تصریح کرد: گازهای همراه نفتی که می سوزد هم آلودگی دارد و هم برای محیط زیست خطرناک است، اما با جمع آوری گازهای مشعل آنها می توانند به محصولات گران قیمت تبدیل یا به سوخت صنایع مبدل شوند. استاندار خوزستان با اشاره به اینکه خوشبختانه دولت اعتبار مالی خوبی برای استان خوزستان در خصوص فعالیت های مختلف از جمله اشتغال زایی در نظر گرفته است، اظهار کرد: وزیر نفت (جواد اوجی) فرزند استان خوزستان است و زحماتی زیادی برای استان کشیده است. منابعی برای مسئولیت های اجتماعی به این استان اختصاص یافته است که امیدواریم این اقدام ها به توسعه استان خوزستان منجر شود.
نماینده بندر ماهشهر در مجلس شورای اسلامی نیز در این آیین گفت: ایجاد صنایع پایین دستی پتروشیمی در بندرماهشهر به اشتغال زایی و توسعه این منطقه کمک می کند.
حبیب آقاجری گفت: بندرماهشهر از ظرفیت های زیادی برای توسعه برخوردار است. کارهای زیادی انجام شده، اما هنوز در این منطقه کمبودها و مشکلاتی داریم.
وی با بیان اینکه از وزیر نفت انتظار داریم تا در بحث به کارگیری نیروهای انسانی به نیروهای بومی توجه ویژه ای داشته باشد، افزود: ۲۳ مجتمع پتروشیمی در این حوزه انتخابیه داریم، اما با بیکاری نیز مواجه هستیم.
نماینده بندر ماهشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: در این منطقه افراد شایسته ای داریم که در مدیریت ها می توانند نقش بسزایی داشته باشند. بحث مسئولیت های اجتماعی هم از جمله مواردی است که باید به آن توجه شود، اگرچه وزیر نفت کاملاً از وضع ما آگاه هستند، اما هنوز در این حوزه انتخابیه مشکلاتی داریم که انتظار می رود مشکلات بندرماهشهر برطرف شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: ایجاد صنایع پایین دستی پتروشیمی در بندر ماهشهر به اشتغال زایی و توسعه این منطقه کمک می کند.
محمدطلا مظلومی، نماینده بهبهان در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: بندر ماهشهر و بهبهان از ظرفیت های عظیمی از جمله نیروهای انسانی مجرب برخوردارند که باید به نحو شایسته از آنها استفاده شود.
وی با بیان اینکه در مجموعه بیدبلند خلیج فارس تلاش های خوبی صورت گرفته است، افزود: استان خوزستان از ظرفیت خوبی برخوردار است که باید از آن برای توسعه و اشتغال استفاده شود.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز در این مراسم از پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به عنوان نمونه موفق همکاری وزارت نفت با بخش خصوصی نام برد و گفت: بیدبلند خلیج فارس و جمع آوری گازهای مشعل، تحقق آرزوی تاریخی جلوگیری از سوزاندن ثروت ملت در مشعل هاست.
عبدالعلی علی عسگری اظهار کرد: بیدبلند خلیج فارس، پروژه ای پرآوازه است و آنچه امروز افتتاح می شود، تأسیساتی مدرن و در تراز جهانی است.
وی افزود: با افتتاح تأسیسات ذخیره سازی و اسکله بیدبلند خلیج فارس، زنجیره ارزش بیدبلند خلیج فارس تکمیل و ظرفیت صادراتی سالانه ۲ میلیون تن برای محصولات پروپان، بوتان و پنتان پلاس ایجاد می شود.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اشاره به سهامداری میلیون ها نفر در هلدینگ خلیج فارس از طریق سهام عدالت اظهار کرد: این هلدینگ و تأسیساتی که امروز افتتاح می شود، متعلق به میلیون ها نفر است؛ دیروز بیش از ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان سود به سهامداران عدالت پرداخت کردیم و سود چنین پروژه های مهمی به طور حتم به جیب مردم خواهد رفت و افتخار می کنیم که خادم مردم هستیم.
علی عسگری تصریح کرد: بیدبلند خلیج فارس و پروژه جمع آوری گازهای مشعل، نمونه موفقی از همکاری و تعامل بخش خصوصی و وزارت نفت است و می تواند به الگویی برای توسعه همکاری بخش خصوصی با وزارت نفت برای توسعه کشور تبدیل شود. وی با اشاره به نام گذاری اسکله صادراتی بیدبلند خلیج فارس به نام «شهید سردار حاج قاسم سلیمانی» افزود: در این اسکله، کشتی هایی تا ۱۰۰ هزار تن می توانند پهلو بگیرند. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تأکید کرد: جمع آوری گازهای مشعل و جلوگیری از سوختن ثروت ملی آرزویی دیرینه در کشور بود و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) تأکید داشتند گازهایی که در مشعل ها می سوزد، باید به ثروت تبدیل شوند. بیدبلند خلیج فارس و طرح جمع آوری گازهای مشعل، پاسخ به دغدغه رهبر انقلاب، تحقق آرزوی تاریخی ملت و جلوگیری از آلودگی محیط زیست است.علی عسگری با اشاره به سوختن حدود ۴۸۰ میلیون فوت مکعب گاز همراه با نفت در مشعل ها اظهار کرد: امیدواریم پروژه جمع آوری گازهای همراه نفت در این دولت به اتمام برسد و در این دولت خاموش شدن آخرین مشعل را جشن بگیریم. وی با اشاره به ارزش یک میلیارد یورویی پروژه جمع آوری گازهای مشعل گفت: امروز قرارداد ۴۷۰ میلیون یورویی از این پروژه امضا می شود و امیدواریم با تنفس خوراک و استمهال تعهدات، این پروژه سرعت گیرد. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس یادآور شد: همه این فعالیت ها برای جنگ اقتصادی صورت گرفته و می گیرد و امیدواریم در دولت سیزدهم بتوانیم گام های بلندی برای توسعه کشور، رفاه مردم و بلندآوازه تر کردن انقلاب اسلامی برداریم.
تکلیف قانونی ایثارگران در وزارت نفت مشخص شد
مشعل مطالبات ایثارگران از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم، به یکی از محورهای مهمی تبدیل شده است که وزارت نفت در مسیر تحقق آن گام برداشته است. مسائل ایثارگران طیف وسیعی از نیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکاری را دربرمی گیرد؛ در این میان تبدیل وضعیت استخدامی مشمولان ایثارگری طبق قانون جامع خدمت رسانی به ایثارگران بر اساس بند «و» ماده ۴۴ این قانون مشمولان مهر ماه ۱۴۰۰ از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت دنبال شد و به نتیجه رسید؛ اما معطل ماندن بند ( د) تبدیل وضعیت ایثارگران از دوره گذشته را می توان یکی از مهم ترین موضوعاتی خواند که بخش زیادی از نیروی انسانی مطابق آنچه قانون بودجه سال 1400 تکلیف کرده بودند، در انتظار اجرایی شدن آن بودند. نمی توان انکار کرد که اجرایی شدن این بند قانونی بار مالی سنگینی را بویژه در حوزه صنعت نفت به همراه داشت که برخی تعلل در تحقق آن را متاثر از همین امر می دانستند؛ با این حال وزارت نفت دولت سیزدهم با پذیرفتن این امر از زمان روی کار آمدن، بنای خود را بر آن گذاشت تا این مهم را به ثمر برساند. موضوعی که حالا که به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم، می توان نمره قبولی به این وزارتخانه در این راه داد.
پیش از ورود به مسیر اجرای بند ( د) تبصره ( 20) قانون بودجه سال 1400 در دولت سیزدهم ابتدا نگاهی به مفاد این بند خواهیم داشت.
در تاریخ 19 خرداد 1400 بود که دستور عمل نحوه اجرای بند ( د) تبصره ( 20) قانون بودجه سال 1400 کل کشور به تمامی دستگاه های اجرایی مشمول برای اجرا ابلاغ شد.مطابق آن در اجرای تکلیف بند ( د) تبصره ( 20) قانون بودجه سال 1400 کل کشور و به موجب ماده (44) ضوابط اجرایی قانون مذکور، به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در ساز و کارها و فرایندهای مربوط به تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران موضوع بند قانونی فوق الذکر در دستگاه های اجرایی مشمول ماده ( 2) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران موارد مورد تکلیف ابلاغ شد.بر این اساس، ایثارگران مشمول ماده (۲۱) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و اصلاحات و الحاقات بعدی آن (شامل فرزندان شاهد، جانباز و آزاده، رزمندگان دارای حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه، جانبازان، آزادگان، همسر، پدر، مادر، خواهر و برادر شهدا، همسر جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر، همسر آزادگان دارای حداقل یک سال اسارت، همسر و فرزندان رزمندگان دارای حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه) که تا تاریخ 27/12/1399 (تاریخ تصویب قانون بودجه توسط مجلس شورای اسلامی) به طور تمام وقت در وزارت نفت و شرکت های تابع به صورت قراردادی مدت موقت، مدت معین و پیمانکاری شاغل بوده اند و خدمات آنان در سال ۱۴۰۰ استمرار یافته است، شامل این بند می شوند.
جواد اوجی که در فضایی سکان وزارت نفت را در اختیار گرفت که با مطالبات انباشت شده نیروی انسانی در بخش های مختلف همراه بود. او توجه به این مساله را از نظر دور نداشت و اگر چه مرور برنامه های ارائه شده از سوی او به مجلس شورای اسلامی به شکل مکتوب توجه به این امر را در فهرست اولویت های او قرار داده بود؛ اما این امر تنها در حد یک برنامه باقی نماند و در همین ماه های حضور او در وزارت نفت این مهم به شکل عملی مورد توجه قرار گرفت. اینگونه بود که با ابلاغ بخشنامه بند (د) تبدیل وضعیت ایثارگران در وزارت نفت بارقه امید در دل کارکنان زنده شد.
وزیر نفت در بخشنامه بند (د) تبدیل وضعیت ایثارگران در وزارت نفت را به معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت و معاونان چهار شرکت اصلی وزارت نفت ابلاغ کرد. در ابلاغیه جواد اوجی آمد:
«پیرو ابلاغ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور و با توجه به مفاد بند (د) تبصره (۲۰) قانون بودجه مذکور، حسب جلسه هماهنگی با سازمان اداری و استخدامی کشور برای بررسی مراتب اجرای موضوع فوق در سطح صنعت نفت، موارد ذیل ابلاغ می شود.
۱- مشمولین: ایثارگران مشمول ماده (۲۱) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و اصلاحات و الحاقات بعدی آن که تا تاریخ 27/۱۲/1399 (تاریخ تصویب قانون بودجه از سوی مجلس شورای اسلامی) به طور تمام وقت در وزارت نفت و شرکت های تابعه به صورت قراردادی مدت موقت، مدت معین و پیمانکاری شاغل بوده و با استمرار خدمت در سال ۱۴۰۰، به موجب بند (د) تبصره (۲۰) قانون به صورت رسمی استخدام می شوند.
۲- رعایت شرط سنی حداکثر با تحصیلات دیپلم ۲۳ سال، کاردانی ۲۶ سال، کارشناسی ۳۰ سال و کارشناسی ارشد و دکترا ۳۴ سال با لحاظ افزایش سن ملاک استخدام در قوانین موضوعه و بند (۲) قسمت (۴-۰۱-۲) مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارکنان صنعت نفت برای مقاطع تحصیلی دیپلم ۳۰ سال، کاردانی ۳۲ سال، کارشناسی ۳۵ سال و کارشناسی ارشد و دکترا ۴۰ سال و شرط معدل برای مقاطع تحصیلی، کاردانی و کارشناسی حداقل ۱۳، کارشناسی ارشد و دکترا حداقل ۱۵ (با رعایت تقلیل معدل تا یک نمره ملاک استخدام طبق بند (۳) قسمت (۴-۰۱-۲) مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارکنان صنعت نفت) برای استخدام مشمولین الزامی است.
تبصره ۱- صرفاً مشمولین تبصره (۲) قانون اصلاح بند (و) ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه کشور شامل فرزندان شاهد و جانباز و آزاده، رزمندگان با حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه، جانبازان، آزادگان و همسران شهدا، جانبازان و آزادگان از شروط سنی و معدل فوق معاف هستند.
تبصره ۲- در صورت اعلام شرایط قانونی مبنی بر عدم الزام به رعایت شروط سنی و معدل برای سایر مشمولین از سوی سازمان اداری و استخدامی کشور، همان شرایط با ابلاغ از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، ملاک عمل خواهد بود.
تبصره ۳- مشمولین از رعایت سهمیه استخدامی و آزمون معاف هستند.
تبصره ۴- حق بیمه مشمولین باید تا تاریخ 27/۱۲/1399 و پس از آن حسب مورد از سوی وزارت نفت و شرکت های تابعه با شرکت های پیمانکاری پرداخت شده باشد.
۳- مشمولین با مدرک تحصیلی دیپلم و بالاتر با رعایت شرط سن (۵۰ سال تمام برای کارمندان مرد و ۴۵ سال تمام برای کارمندان زن در تاریخ تصویب قانون - 27/۱۲/1399)، در برابر سمت سازمانی، به عنوان کارمند رسمی تابع صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت و مشمولین زیر دیپلم در برابر سمت های کارگر رسمی (با ایجاد سمت) تابع صندوق های تأمین اجتماعی تبدیل وضع/ استخدام رسمی می شوند.
تبصره- با توجه به عدم وجود ظرفیت سازمانی برای تمامی مشمولین در سطح صنعت نفت، سمت سازمانی مناسب برای استخدام تبدیل وضعیت به رسمی، مازاد بر سقف سازمان با هماهنگی واحدهای طرح و برنامه ریزی نیروی انسانی شرکت های اصلی ایجاد می شود.
۴- مشمولین فاقد شرایط سنی بند (۳) فوق، عضویت آنان در صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت با رعایت قانون نقل وانتقال مصوب مجلس شورای اسلامی (بخش ۰۷-۱۴ مجموعه مقررات اداری و استخدامی کارمندان صنعت نفت) در صورت تمایل کارمند با تقبل هزینه از سوی مشمولین (حسب مورد) و تأیید و پذیرش از سوی صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارمندان صنعت نفت (رعایت ضوابط موردنظر صندوق) بلامانع، در غیر این صورت صندوق بازنشستگی کماکان صندوق تأمین اجتماعی خواهد بود.
۵- ورود به خدمت مشمولین از تاریخ (1/۱/1400) یا تاریخ تأیید گزینش هرکدام مؤخر باشد، ملاک عمل قرار می گیرد و برای استخدام رسمی قطعی مطابق تبصره (۱) بند (ذ) ماده (۸۷) قانون برنامه ششم توسعه کشور و با طی مراحل گزینش اقدام لازم صورت می پذیرد. پرداخت حقوق و مزایا بابت دوره پیمانکاری و استخدام رسمی به طور مضاعف مجاز نبوده و از تاریخ روز، پرداخت حقوق و مزایا صورت خواهد گرفت.
۶- اجرای برنامه های آموزشی در طول مدت کارآموزی مشمولین تا حداکثر مدت مندرج در تبصره (۱) بند (الف) ماده (۱۱) آیین نامه نظام های اداری و استخدامی کارکنان صنعت نفت برحسب مقطع تحصیلی و ارزیابی عملکرد شغلی الزامی است.
۷- مفاد این ابلاغیه در شرکت های واگذارشده صنعت نفت الزامی نبوده، لیکن به دلیل شمولیت دستگاه های موضوع ماده (۲) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران به این قبیل شرکت ها، بر اساس ترتیبات داخلی شرکت های مزبور خواهد بود.
به کارگیری نیروی انسانی جدید به جایگزینی نیروهای قراردادی مدت موقت/ معین و پیمانکاری تبدیل وضع/ استخدام شده در شرکت ها/ مدیریت های تابع صنعت نفت ممنوع است. شرکت های تابعه صنعت نفت مکلفند با رعایت ابلاغیه شماره ۷۳۱-۲۰/۲ مورخ 25/۰۹/1400 ضمن اصلاح قرارداد شرکت های پیمانکاری با توجه به نیروی استخدام/ تبدیل وضع شده (کاهش یافته) نسبت به کنترل های مالی و اداری اقدام لازم معمول کنند.»
پس از برگزاری نشست های پرشمار کارشناسی، امکان سنجی و بررسی ظرفیت سازمانی و جلسات هماهنگی با سازمان اداری و استخدامی، بخشنامه شماره ۷۳۲-۲/۲۰ به تاریخ ۲۵ /9/ ۱۴۰۰ وزیر محترم نفت به منظور اجرای مفاد بند (د) تبصره (۲۰) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، به شرکت های تابع ابلاغ شد، همچنین به منظور تسهیل و تسریع فرایندهای اجرایی تبدیل وضعیت کارکنان مشمول این قانون، سامانه جمع آوری مدارک ایثارگری طراحی و راه اندازی و به منظور ثبت مدارک و اطلاعات هویتی، ایثارگری، تحصیلی و... مشمولین، به شرکت های تابع ابلاغ شد. به این ترتیب، شرکت ها مکلف شدند فوراً اطلاعات ذی نفعان را دریافت و در سامانه تغذیه کنند تا فرایندهای بعدی نظیر استعلام مدارک، تأیید نهایی شمولیت، اختصاص سمت سازمانی متناسب با مدرک تحصیلی و شغل فعلی فرد، فرایند تصویب خواهی و صدور کد مجوز استخدامی صورت گیرد. بر اساس داده های احصاشده، مشکلی که در مورد تبدیل وضعیت پیمانکاران مشمول قانون استخدام ایثارگران وجود داشت، این بود که دامنه شمولیت این افراد بسیار گسترده است و حدود ۱۸ هزار نفر شامل این بند، (بند (د) تبدیل وضعیت پیمانکاران ایثارگر) می شوند. از طرفی سمت سازمانی برای این افراد با این تعداد نبود، ضمن آنکه در ماده ۲۸ قانون برنامه پنجم توسعه آمده که دولت موظف است سالانه سه درصد کوچک تر شود که این قانون با جذب این افراد منافات داشت.
طبق اعلام مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت نفت، در نشست هایی که با سازمان اداری و استخدامی کشور داشتیم، مسائل را عنوان کردیم و بر همین اساس بنا شد سمت های سازمانی متناسب با شرایط افراد ایجاد شود و منافات قانونی آن نیز رفع شد.
در بند (د) همچنین به تبصره ماده ۲ اشاره شده که شرایط سنی، مدرک تحصیلی و معدل را برای این افراد ذکر کرده است. این گونه که فرزندان شاهد، فرزندان جانبازان، خود جانباز، آزاده، رزمنده و اسرا مشمول معافیت سنی، مدرک تحصیلی و معدل می شوند؛ اما فرزندان رزمنده با سابقه بیشتر از ۶ ماه حضور داوطلبانه و خواهر و برادر شهدا شامل این معافیت نمی شوند؛ اما اختلاف تفسیری از سوی قانونگذار در این موضوع وجود دارد که باید شورای محترم نگهبان موضوع را مشخص کند.
با روشن شدن ابعاد این موضوع، بر اساس قانون برای تبدیل وضعیت افراد اقدام می شود؛ البته وزارت نفت تلاش کرده است شرایط سنی و معدل را به گونه ای پیش ببرد که ریزش کمتری از این افراد را شاهد باشیم. بر این اساس به گفته معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت نفت شرط معدل را یک نمره کاهش دادیم، شرایط سنی را پنج سال بالا بردیم و شرایط بیمه ای افراد را در نظر گرفتیم.
ممکن است این سوال مطرح شود که آیا برای سمت های سازمانی این افراد فکری شده است؟ پاسخ مثبت است؛ سازمان اداری و استخدامی کشور به وزارت نفت مجوز داده است، اگر برای تبدیل وضعیت این افراد، سمت سازمانی وجود نداشت، سمت جدید ایجاد شود؛ البته جذب این تعداد نیرو با توجه به تعداد آنها به طور یقین بار مالی معناداری برای صنعت نفت به دنبال دارد و از طرفی ظرفیت رفاهی و خدماتی کنونی صنعت نفت پاسخگوی این تعداد نیروی رسمی نیست. ضمن اینکه تعهد تبدیل وضعیت صرفاً منوط به این افراد نیست و برنامه جذب نیروهای قراردادی شامل این قانون، پذیرفته شدگان گروه (الف) فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت، همچنین پذیرفته شدگان آزمون نیروهای قراردادی را هم در برنامه داریم؛ اما به هر حال همه نیروها جزو بدنه سازمان هستند و به هر صورت، تعهدهایی در قبال آنها ایجاد شده است.
بر این اساس، کارکنان قراردادی فرزندان شاهد، فرزندان جانبازان، خود جانباز، آزاده، رزمنده و اسرا، فرزندان رزمنده با سابقه بیشتر از ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه حق علیه باطل و خواهر و برادر شهدا، بر اساس ضوابط و شرایط تعیین شده می توانند به صورت رسمی به استخدام وزارت نفت در آیند.
افزون بر آن خبر خوش طی ماه های اخیر به نتیجه رسیدن تبدیل وضعیت نیروهای قراردادی مشمول بند (و) بوده است. نیروهای قراردادی مشمول بند (و) که مهر ماه ۱۴۰۰ از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت دنبال شد و به نتیجه رسید.
حسین نژاد، مدیرکل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی وزارت نفت اعلام کرد: اجرای قانون تفسیر بند (و) ماده (۴۴) قانون برنامه پنجم توسعه ۵ هزار و ۷۰۰ نفر، همچنین اجرای مفاد بند (د) تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ حدود ۱۸ هزار نفر در چند ماه اخیر دولت سیزدهم انجام شده که این افراد تا پایان بهمن ماه، اطلاعات خود را در سامانه ایثار بارگزاری کرده اند.
در همین خصوص، سیدامیر حسین قاضی زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در توییتی از وزیر نفت برای اجرای قانون فرایند تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگری پیمانکاری صنعت نفت تشکر کرد و نوشت: «از برادر عزیزم آقای اوجی، وزیر محترم نفت برای اجرای قانونی که مدت ها معطل مانده بود، تشکر می کنم. امیدوارم سایر دستگاه ها نیز با عمل به قانون، بخشی از مشکلات جامعه عزیز بیش از 20 هزار نفری ایثارگران را حل وفصل کنند.»
گفت وگو با سرپرست یکی از قدیمی ترین حوزه های انتقال گاز کشور
مشعل شرایط جغرافیایی منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران به واسطه وجود جنگل، کوه و همچنین مجاورت با دریا، این منطقه را از سایر مناطق عملیاتی متمایز می کند، همچنین وجود رودخانه های خروشان در منطقه، مشکلات نگهداری از خطوط لوله در تقاطع رودخانه ها و حفظ و حراست از آنها را بسیار دشوارتر کرده است. حوزه استحفاظی منطقه ۹ از قدیمی ترین حوزه های انتقال گاز کشور است که از ابتدای شکل گیری شرکت ملی گاز ایران آغاز به فعالیت کرد. پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سال ۵۷ گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور به صورت گسترده در دستور کار قرار گرفت و فعالیت مناطق عملیاتی شکل جدی تری به خود گرفت و منطقه ۹ عملیات انتقال گاز در حوزه استان های گیلان، مازندران و گلستان تحت ساختار سازمانی شرکت انتقال گاز ایران از سال ۸۶ شروع به فعالیت کرد. در منطقه ۹ عملیات انتقال گاز حدود ۱۴۸۳ کیلومتر خط لوله، ۱۸۹ ایستگاه تقلیل فشار (CGS)، ۵۷ ایستگاه حفاظت کاتدیک (CPS) و ۱۱۲ ایستگاه شیر بین راهی(LVB) وجود دارد. ۵ تاسیسات تقویت فشار گاز رشت، رامسر، نور، نکا، قلعه جیق و ۴ مرکز بهره برداری خطوط لوله گرگان، ساری، نور و رشت در سطح این منطقه فعال است؛ همچنین در سطح منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران تعداد ۱۲۵۳۲ تجهیز وجود دارد و این یعنی به ازای هر کیلومتر ۸ تجهیز وجود داشته که با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه در برابر سایر مناطق که تعداد تجهیز در هر کیلومتر خط لوله 2.7 است، در این منطقه ۳ برابر بیشتر است.
در ادامه، گفت وگو با محی الدین مفخمی، سرپرست منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
محی الدین مفخمی متولد 1352 در شهرستان رامسر استان مازندران هستم. آخرین مدرک تحصیلی ام کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک در گرایش تبدیل انرژی است و در سال ۸۰ استخدام وزارت نفت شدم. با سمت های رییس تعمیرات بهره برداری خطوط لوله تهران و رییس بهره برداری خطوط لوله قزوین، معاون مهندسی و خدمات فنی و معاون عملیات خطوط لوله در منطقه ۳ عملیات در شرکت انتقال گاز ایران فعالیت کرده ام و از خرداد ماه امسال نیز به عنوان سرپرست منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران در شمال کشور مشغول انجام وظیفه هستم.
حجم گاز منتقل شده از منطقه ۹ در سال ۹۸ بیش از 21 میلیارد مترمکعب بوده که در سال ۹۹ با بیش از 2 درصد افزایش به بیش از 22 میلیارد مترمکعب رسیده است. حجم گاز منتقل شده در ۱۰ ماه سال ۹۹ به ميزان بیش از 17 ميليارد مترمكعب بوده که در ۱۰ ماه امسال با 14 درصد رشد به بیش از ميليارد مترمكعب رسيده است. در منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران کل خطوط لوله که ۱۴۸۳ کیلومتر است، در طول یک سال به طور کامل نشت یابی می شود اما برای ضریب اطمینان بیشتر در برخی نقاط که تعمیرات انجام شده و یا تراکم جمعیتی در نقطه ای بیشتر باشد، نشت یابی چندین بار در طول سال صورت می گیرد.
در سال جاری پیگرانی خط ۳۰ اینچ سرخس، نکا، رشت به طول ۷۱۹ کیلومتر و خط ۱۲ اینچ کلاله، مراوه تپه به طول ۷۸ کیلومتر انجام شده است، در سال ۹۹ نیز خط ۵۶ اینچ سوم سراسری به طول ۸۴ کیلومتر پیگرانی شد. در مجموع حدود ۶۰ درصد از طول کل خطوط حوزه استحفاظی در ۲ سال اخیر پیگرانی هوشمند شده است.
اقدام های مهمی در سال جاری جهت پايداری شبكه گاز در استان های شمالی انجام شده است، از جمله انجام تغییرات در ایستگاه رشت جهت افزایش فشار خروجی ایستگاه، آماده سازی ایستگاه قلعه جیق جهت واردات گاز از کشور ترکمنستان، پيگرانی خطوط و حذف آلودگی های موجود و جلوگیری از افت فشارهای احتمالی ناشی از موارد موجود در خطوط، انجام تعميرات پيشگيرانه برنامه ريزی شده، استفاده از ظرفيت مخزنی و همچنين ظرفيت انتقال خط جديد كردكوی – نكا، پينچ شبكه در نقاط بحرانی مصرف متناسب با كاركرد بهينه تاسيسات و بحران مصرف، تزريق از خط ۴۲ اينچ كياسر به خط ۳۰ اينچ به نحوی كه حداكثر ظرفيت انتقال تاسيسات رشت و رامسر مورد استفاده قرار گيرد و تحليل لاين پك تمام خطوط و آماده سازی شبكه قبل از ورود به بحران مصرف و لاين پك های پايين از جمله اقدام ها جهت پایداری گاز در سال جاری بوده است. اقدام های یادشده منتج به استفاده حداكثری از ظرفيت انتقال تاسيسات رشت و رامسر و به حداقل رساندن تعداد روز ريسايكل در تاسيسات رشت و رامسر انجام شده است.
همچنین اجرای رابط میانی خط لوله ۳۰ اینچ رشت- رامسر با خط لوله ۴۰ اینچ رشت- سنگر و اجرای رابط میانی در ایستگاه شیر لوشان به منظور افزایش مانورهای عملیاتی و امکان انتقال گاز از خط لوله ۵۶ اینچ سوم به خط لوله ۴۰ اینچ سراسری اول، از دیگر اقدام های مهم در جهت پایداری شبکه شمال کشور است.
شرایط جغرافیایی منطقه ۹ به واسطه وجود جنگل، کوه و همچنین مجاورت با دریا، این منطقه را از سایر مناطق عملیاتی متمایز می کند، همچنین وجود رودخانه های خروشان در منطقه، مشکلات نگهداری از خطوط لوله در تقاطع رودخانه ها و حفظ و حراست از آنها را بسیار دشوارتر کرده است. ایمن سازی خطوط لوله در بستر رودخانه ها بسیار پراهمیت بوده و منطقه ۹ در سال های اخیر پروژه های ایمن سازی در بستر رودخانه ها و مناطق رانشی را برای جلوگیری از آسیب و جابجایی خطوط لوله در زمان وقوع سیل و طغیان رودخانه ها، جهت انتقال پایدار گاز در دستور کار قرار داده است. در منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران ۲۵۰ رودخانه خروشان وجود دارد و در سال جاری تعداد ۲۷ پروژه ایمن سازی خطوط لوله در بستر رودخانه ها و نقاط رانشی منطقه برنامه ریزی شده است که از این تعداد، ۲۱ پروژه به اتمام رسیده و ۶ پروژه دیگر نیز در حال اجراست و تا پایان سال جاری به اتمام می رسد.
همچنین عملیات تعمیق و ایمن سازی خط لوله ۳۰ اینچ در بستر رودخانه چشمه کیله تنکابن از سوی همکاران پرتلاش عملیات خطوط لوله و با استفاده از ماشین آلات شرکتی انجام شد، در این پروژه طول لوله گذاری حدود 250 متر بوده و اتصال نهایی آن به خط لوله اصلی در سال ۱۴۰۱ برنامه ریزی شده است. با تلاش بی وقفه همکاران منطقه در اجرای این پروژه ها با وجود بارش های شدید و وقوع سیل در استان های شمالی در سال جاری هیچ گونه آسیبی به خطوط لوله گاز وارد نشده و گاز در خطوط لوله انتقال در فصول سرد سال به صورت مستمر و پایدار جریان داشته است.
ارزش اراضی در استان های شمالی مشکلات حریم خطوط لوله را در منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران دو چندان کرده و موجب شده است تجاوز به حریم ایمنی در هیچ منطقه ای به این صورت که در منطقه 9 وجود دارد، سابقه نداشته باشد. رشد بی رویه روستاها و شهرها و کمبود زمین جهت ساخت و ساز و در حال حاضر کمبود آب در کشور نیز باعث افزایش مهاجرت به سمت شمال کشور و ساخت و ساز بی رویه در محدوده خط لوله انتقال گاز شده که این موضوع باعث افزایش تجاوزات به حرایم خط لوله شده است.
در واقع اصلی ترین معضل و مشکل در محدوده خطوط لوله انتقال گاز در مناطق شمال به دلیل ارزش بالای زمین، دعاوی قضایی با موضوع های حریم علیه منطقه، ساخت و سازهای غیرمجاز توسط مجاورین خط لوله، تردد غیرمجاز از روی خطوط و تجاوز کشاورزان به حریم اختصاصی است.
با توجه به شرایط ویژه و منحصر به فرد استان های شمالی در باره صیانت از حرایم خطوط لوله انتقال گاز، اقدام های مهمی در این منطقه انجام شده است. مکاتبه با سازمان ها و شرکت های خدمات رسان، برگزاری جلسات با فرمانداری ها، استانداری ها و مراجع قضایی در خصوص مشکلات مرتبط با حریم و لزوم حفظ و نگهداشت حریم ایمنی و اختصاصی، مکاتبه با فرمانداران، بخشداران و دهیاران مناطقی که در مجاورت با خطوط لوله انتقال گاز قرار دارند، برای ارائه مشخصات حرایم اختصاصی و ایمنی خطوط لوله و لزوم رعایت مقرارت مربوطه، نصب مارکرها و تابلوهای هشدار در فواصل مختلف در طول مسیر خطوط لوله انتقال گاز، بخشی از اقدام های حفظ حریم خط لوله در منطقه است.
همچنین پایش مستمر مسیر خطوط لوله توسط گشت حریم و کارکنان مراکز بهره برداری خطوط لوله و نیز همکاری با کشاورزان و مجاوران خطوط لوله جهت تامین لوله های هدایت آب (آبرو)، لایروبی نهرها و... (در مسیر مسوولیت اجتماعی) شن ریزی موضعی و تسطیح مسیر و رفع تجاوزات حریم اختصاصی به صورت مقطعی در حوزه سه مرکز بهره برداری، از دیگر اقدام های منطقه برای حفظ خطوط لوله است.
اهتمام و توجه ویژه به پرونده های طرح شده در منطقه، اجرای خط لوله دوم در مناطق شمال یا تغییر کلاس خط لوله در جهت کاهش حریم ایمنی، ادامه مکاتبه بیشتر با مقام های مسوول و دهیاران، بخشداران، فرمانداران و استانداران مناطق شمالی جهت رعایت بیشتر مقررات حریم خطوط لوله و افزایش نشت یابی و کنترل حریم خطوط لوله، راهکارهایی است که می تواند در جلوگیری از تجاوز به حریم خط لوله تاثیرگذار باشد و در منطقه ۹ عملیات انتقال گاز نیز این موارد در دست اقدام است.
در سال جاری خطوط لوله جدید و تاسیسات تقویت فشار گاز (واحد یدک) به منطقه تحویل داده نشده است اما اجرای خط جدید ۴۲ اینچ رشت، چلوند به طول ۱۵۱ کیلومتر در دست اقدام است که تاکنون حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و همچنین ۷۴ کیلومتر از خط ۳۰ اینچ نور- کلارآباد در حال پیمان سپاری از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز است.
تعمیرات اساسی سال جاری مطابق برنامه زمان بندی آغاز شد و در حال حاضر همه موارد برنامه ریزی شده برای تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۰ به اتمام رسیده است. اورهال واحد c تاسیسات رشت و کمپرسور واحد B تاسیسات رامسر، جابه جاییCORE ENGINE توربین واحد C رامسر، تعمیر اضطراری توربین واحد A تاسیسات قلعه جیق، تعویض رکوپریتورهای توربين واحد ۲ تاسیسات رشت و تعمیر ۳ دستگاه رکوپریتور تاسیسات رشت، از جمله عملیات تعمیرات اساسی سال ۱۴۰۰ بوده که به طور کامل انجام شده است. در مجموع در خط و تاسیسات تعداد ۳۵۷۵ دستور کار تعمیراتی اعم از اضطراری و یا پیشگیرانه صادر شده است.
همچنین تعمیرات اساسی توربین B تاسیسات قلعه جیق در استان گلستان با توجه به عدم امکان تامین اقلام توربین MAN و انتقال آن به خارج از کشور به واسطه شرایط خاص حاکم، پس از دوسال مطالعه و تلاش شبانه روزی همکاران جوان منطقه برای نخستین بار در کشور انجام شده است. در صورت اورهال توربین در کشور سازنده (آلمان) و یا هر شرکت خارج از سازمان، مبلغ ۲۵۰ میلیارد ریال هزینه در پی داشت که با بومی سازی ۹۱ قطعه و خودکفایی در تعمیر و راه اندازی این توربین با هزینه ۱۵ میلیارد ریال، صرفه جویی قابل توجه اقتصادی به مبلغ ۲۳۵ میلیارد ریال در منطقه ۹ عملیات انتقال گاز رقم خورده است.
همچنین با توجه به اهمیت خطوط لوله و تاسیسات، در بخش حفاظت کاتدیک نیز، اقدام هایی از جمله ارزیابی پوشش خطوط لوله در سطح منطقه با انجام اولویت بندی به طول ۲۴۰ کیلومتر در سال جاری انجام شده است، همچنین احداث ایستگاه حفاظت کاتدیک در مسیر خط لوله ۴۰ اینچ سراسری محدوده صومعه سرا با توجه به قدمت خط لوله سراسری اول در دستور کار قرار گرفت و ایستگاه کاتدی احداث شد، به منظور ایمن سازی تجهیزات ایستگاه های حفاظت کاتدیک در برابر صاعقه، سیستم ارتینگ ایستگاه های حفاظت کاتدیک تالش، گیسوم، انزلی، پسیخان، جاده تهران و سیاهکل در سال جاری احداث و راه اندازی شد.
همچنین با توجه به هزینه بسیار بالای تامین شیرآلات و به منظور صرفه جویی در هزینه ها عملیات تعمیر و بازسازی کامل ۴۴ عدد شیر در سایزهای مختلف در دستور کار قرار گرفت که این امور با توان و تجربه همکاران واحد شیرهای خودکار با مشارکت بخش خصوصی انجام شد.
در سال جاری جهت تامین گاز استان های شمالی در ایام پر مصرف، با تلاش همکاران تعمیرات اساسی و تاسیسات تقویت فشار گاز رشت، ظرفیت انتقال گاز در این تاسیسات با اعمال تغییر در فشار خروجی، افزایش یافت که این مهم از ابتدای راه اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز رشت تاکنون برای اولین بار صورت گرفته است.
همچنین پیگرانی هوشمند خط ۳۰ اینچ سرخس، نکا، رشت در منطقه به طول تقریبی ۷۱۹ کیلومتر و خط ۱۲ اینچ مراوه تپه به طول ۷۸ کیلومتر از جمله اقدام های مهم آمادگی برای فصل زمستان بوده است، تعداد نقاط برنامه ریزی شده برای تعمیرات اساسی تا این لحظه و بر اساس آخرین گزارش ها حدود ۵۰۰ نقطه بوده که تعمیرات نقاط معیوب انجام شده از نتیجه اولیه پیگرانی حدود ۶۱ نقطه است.
تعمیرات اساسی در منطقه به اتمام رسیده اما تعویض رکوپریتور واحد ۱ تاسیسات رشت و نصب و راه اندازی توربین واحد A تاسیسات قلعه جیق از برنامه های مهم تعمیراتی است که تا پایان سال انجام خواهد شد.
جهت تداوم فعاليت های عملياتی در زمان پاندومی كرونا اقدام های مطلوبی در منطقه صورت گرفته است، شناسايی كاركنان كليدی منطقه همانند بهره برداران اتاق های كنترل در IOC و تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه همچون رامسر، رشت و كاركنان تعميراتی در تاسيسات تقويت فشار گاز و مراكز بهره برداری خطوط لوله، تعیین جانشين برای آنان و همچنین هماهنگی لازم با ستاد مقابله با كرونای استان های محدوده منطقه به منظور تردد همكاران فوق در صورت لزوم در زمان منع تردد، از جمله این اقدام ها بوده است، ضمن آنکه که طرح شناسایی کارکنان کلیدی و اقدام های مرتبط با آن در منطقه ۹ در جلسه كميته تخصصی بهداشت صنعتی شركت انتقال گاز با محوريت امور HSE شركت ملی گاز به عنوان يكی از اقدام های شاخص در سطح شركت ملی گاز ايران مطرح شده است.
تمامي عمليات برنامه ريزی شده/نشده در مدت پاندومی كرونا بدون هيچ گونه وقفه و در زمان مقرر با رعايت تمام پروتكل های بهداشتی مصوب به منظور مقابله و پيشگيری با شيوع بيماری كوويد-۱۹، در سطح منطقه انجام شده است. در بحث واكسيناسيون کارکنان منطقه نیز تعداد كل نفرات تحت پوشش جهت واكسيناسيون ۷۲۹ نفر بوده اند که تزریق مراحل اول و دوم به اتمام رسیده و تزریق مرحله سوم نیز در دست اقدام است.
در پایان از همه همکاران پرتلاش مجموعه منطقه و حمایت های واحدهای ستادی که در جهت تحقق اهداف شرکت انتقال گاز در حوزه منطقه ۹ عملیات انتقال گاز ایران مشارکت و همکاری کردند، قدردانی می کنم.
زمینه های همکاری ایران و کشورهای منطقه بررسی شد
مشعل با روی کار آمدن دولت سیزدهم تلاش ها برای توسعه همکاری های بین المللی با اولویت کشورهای همسایه در دستور کار قرار گرفت. در این میان دیپلماسی انرژی راهبردی ترین اهرم تعاملات منطقه ای به شمار می رود که در سایه آن می توان ضمن دستیابی به بازارهای هدف انرژی، با تدوین و تبیین برنامه ها و راهکارهای کارآمد و مدون برای حضور هر چه موثرتر در این نوع از بازارها ایفای نقش کرد. ایران با بهره مندی از ظرفیت های بالقوه منابع نفت و گاز نقش موثری در تعامل های منطقه ای و بین المللی خواهد داشت که دولت سیزدهم با علم به احیای روابط تخریب شده با برخی همسایگان، کوشش فراوان خود را به کار گرفته تا از این طریق بتواند هم به لحاظ اقتصادی و هم اثرگذاری بر کشورهای منطقه ای و جهانی ثمربخش بوده و به اهداف تعالی خود که آن تامین منافع ملی است، جامه عمل بپوشاند. به این منظور در گام نخست، توافق سه جانبه سوآپ گازی میان ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در جریان سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به ترکمنستان به امضای سه کشور رسید. این قرارداد هم به لحاظ اقتصادی و هم سیاسی برای ایران اهمیت زیادی دارد، زیرا ایران می تواند پلی برای انتقال انرژی شرق به غرب و برعکس باشد. نکته حائز اهمیت دیگر که نباید از آن غافل ماند بازار آسیاست. آن طور که گزارش های بانک جهانی نشان می دهد، بازار آسیا به نقطه ثقل اقتصاد جهان بدل می شود و کشورهای چین، هند، ژاپن و روسیه در میان ۶ قدرت نخست اقتصادی در سال ۲۰۴۰ میلادی خواهند بود. نکته حائز اهمیت دیگر آن است که دو کشور ایران و روسیه عزم و اهتمام جدی برای انعقاد مجدد قرارداد همکاری با شرایط جدید دارند و این نوع از مناسبات بلندمدت مزیت های بی شماری برای دو کشور به همراه خواهد داشت. تعاملات ایران و روسیه در نقطه ای برجسته تر می شود که پای انرژی در میان باشد چرا که دو کشور از نظر ذخایر غنی نفت و گاز جزء برترین ها هستند و می توانند به راحتی در بازار این نوع از حامل های انرژی نقش آفرینی کنند.
پیش از پرداختن به موضوع همکاری با روسیه شاید بد نباشد گریزی هم به توافق ایران و ترکمنستان بزنیم. فصل جدیدی از توافق ها و روابط اقتصادی در توسعه تجارت گاز که میان ایران و ترکمنستان رقم خورده و یک فرصت طلایی گازی است که می تواند افزون بر منافع اقتصادی، در بازار تجارت گاز منطقه نیز تاثیرگذار باشد. خیز دولت سیزدهم برای گسترش سطح مناسبات با کشورهای منطقه بازگوکننده فرصت های قابل توجه و ارزشمندی برای ایران در بلندمدت است که باید از هم اکنون برای بهره مندی بهینه و مؤثر از آن تدابیر ویژه اندیشیده شود. ارتقای سطح روابط گازی با ترکمن ها می تواند به نقش ایران به عنوان هاب انرژی منطقه قوام و دوام بیشتری دهد و در آینده نه چندان دور شاهد احیای فرصت های ازدست رفته و گسترش روابط اقتصادی آن هم در بحبوحه محدودیت های تحریم باشیم. «مراودات اقتصادي گسترده مي تواند سياست هاي كلان ايران و روسيه در سطح منطقه و بين الملل را تضمين کند و با توجه به تحمیل تحریم های ظالمانه آمریکا، تقویت همگرایی و همکاری دوکشور بسیار مهم و تاثیرگذار است». این محور اصلی صحبتهایی است که با عنوان «بررسی ظرفیت های اقتصادی مشترک بین ایران و روسیه» در برنامه ای کارشناسی مطرح شد. در این نشست، غلامعلی رحیمی، رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی، مجید خرمی، معاون دفتر وامها، مجامع و موسسات بین المللی وزارت امور اقتصاد و دارایی، مجید قربانی فراز، رایزن و دیپلمات سابق بازرگانی در خارج از کشور و عباس مقتدایی، رئیس کمیته دیپلماسی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روابط میان ایران و روسیه را از جوانب متعددی ارزیابی کردند و فرصت ها و از سناریوهای پیش روی کشور در شرایط تحریم سخن گفتند که اهم این مطالب را با هم مرور می کنیم.غلامعلی رحیمی، رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی، ضمن تاکید بر ضرورت و اهمیت راهبردی همکاری های ایران و روسیه در حوزه انرژی به نقش و جایگاه کشور روسیه به عنوان یکی از مهم ترین عرضه کنندگان نفت و گاز در جهان پرداخت و گفت: توسعه و تقویت همکاری های مشترک در حوزه انرژی بین ایران و روسیه، یک ضرورت جدی است. انرژی به عنوان یک ابزار سیاسی می تواند موجب توسعه اقتصادی و ارتقاي منافع ملی شود؛ به طوری که از رهگذر دیپلماسی انرژي فعال و بین المللی، می توان به دستاوردهاي ارزنده و قابل توجهی در ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی نائل آمده و موفقیت هاي قابل توجهی نیز به دست آورد که رحیمی با اذعان به این مطلب به پیشینه سطح تعاملات میان ایران و روسیه در سال 2001 پرداخت که در این سال قرارداد همکاری میان دو کشور در مسکو امضا شد و تاکنون در چندین نوبت هم تمدید شده است. با وجود افزايش همكاري هاي ايران و روسيه در اكثر زمينه ها، الگوي روابط اين دو كشور در زمينه تامين انرژي جهاني متاثر از وضعيت طبيعي و استراتژيك در قالب رقابت توصيف مي شود. وی به سیاست اوراسیاگرایی روسیه اشاره کرد و گفت: امکان همکاری روسیه و ایران در زمینه مسیرهای انتقال انرژی وجود دارد که سیاست روسیه به منظور دستیابی به بازارهای بیشتر در آسیا از قبیل هند و پاکستان و بهره گیری از نزدیکی و مجاورت ایران با این کشورها، امکان این همکاری را میسر می سازد. رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی موسسه مطالعات بین المللی انرژی گذری بر نقش مهم و مثبت روسیه در GECF و اوپک پلاس در شرایط کنونی زد که با وجود تحمیل تحریم های ظالمانه آمریکا بر ایران و روسیه، تقویت همگرایی و همکاری دوکشور بسیار مهم و تاثیرگذار است. وی تبادل مواد، منابع اولیه و ثانویه انرژی، تبادل دانش و فناوری انرژی، همکاری های راهبردی در حوزه انرژی و مشارکت در تولید تجهیزات راهبردی را از اهم محورهای همکاری های ایران و روسیه در حوزه انرژی برشمرد. وی درباره ارزیابی دورنمای توسعه روابط میان ایران و روسیه در حوزه انرژی به اهم زمینه های همکاری دوجانبه اشاره کرد و از تبادل کالاها و خدمات، مواد و منابع اولیه و ثانویه، تبادل دانش انرژی، توسعه و مشارکت در پژوهش و مطالعات انرژی به عنوان مهم ترین محورهای مشارکت دوجانبه یاد کرد. رحیمی در توضیح محورهای یادشده بیش از هرچیز به مقوله تبادل دانش و فناوری های نوین در حوزه انرژی تاکید و عنوان کرد: یکی از محوری ترین و اساسی ترین و در عین حال ساده ترین روش ها برای توسعه تبادلات، استفاده از ظرفیت های دانشی، پژوهشی و مطالعاتی دو طرف است که متأسفانه تاکنون چندان توجهی به آن نشده است. افزون بر دستاوردهای مستقیم حاصل از مطالعات، مشارکت دوجانبه به شناخت و تسهیل تبادلات تجاری و عادی سازی بهتر آنها نیز کمک می کند. ظرفیت های پژوهشی و مطالعاتی نیز، بسیار وسیع است و می تواند در طیف گسترده ای شامل مطالعات بازار، مدلسازی و ارائه چشم اندازهای مشترک برای انرژی جهان و توسعه مطالعات فنی و مهندسی در حوزه های مختلف مورد درخواست طرفین باشد. همچنین دو کشور در حوزه تولید، توزیع و فناوری های مرتبط دارای تجاربی هستند که به کارگیری آنها می تواند زمینه مناسبی برای همکاری فی مابین باشد. وی گفت: به طور كلي بايد گفت كه مراودات اقتصادي گسترده مي تواند سياست هاي كلان ايران و روسيه در سطح منطقه و بين المللي را تضمين کند. به نظر مي رسد سياست نگاه به شرق خصوصا پس از بحران كريمه توانسته است جايگاه كشورهاي شرق را در هندسه اقتصاد مسكو بهبود بخشد كه اين موضوع درخصوص هند براساس افزايش سطح تجارت تا سه برابر و تا سال 2030 صورت گرفته است؛ از این رو ايران با هدفمندي و اراده اي بالا بايد درصدد باشد كه جايگاه خود را به شيوه هاي مختلف در اين مناسبات بهبود بخشد.
مجید خرمی، معاون دفتر وامها، مجامع و موسسات بین المللی وزارت امور اقتصاد و دارایی دیدگاه خود را نسبت به حفظ، تقویت، توسعه و تحکیم مناسبات راهبردی تهران با مسکو اینگونه تبیین می کند: عزم دولت روسیه برای توسعه سطح روابط راهبردی با ایران به دعوت مقام بلندپایه این کشور ناگفته پیداست، اما اینکه این عزم و اراده تا چه اندازه ازسوی دولت سیزدهم دیده می شود، پرسشی است که به طور قطع، زمان پاسخگوی مناسبی برای آن خواهد بود. اما بپردازیم به بارزترین و در عین حال اثربخش ترین وجه این سفر یعنی مولفه اقتصادی. وی عنوان کرد: برجستگی این گزاره از نیازهای روزافزون دو کشور در زمینه رشد اقتصادی خبر می دهد و به طور قطع کنکاش در این مقوله می تواند بسترهای نوپدیدی را برای تحقق این قبیل از نیازمندی ها به بار آورد. در یک برهه ای از زمان که به سال 95 باز می گردد، مجلس به دولت وقت اجازه داد 5 میلیارد دلار وام از روس ها دریافت کند که هم اکنون این مبلغ به 10 میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است. دریافت این قبیل از تسهیلات امتیازهای متعددی به همراه دارد. ماهیت دولتی این نوع از اعتبارات و مهم تر از آن تصمیم روس ها بر تداوم سطح همکاری های دو جانبه، امـري است که بی شک بـا همگـامی هر چه بیشتر دو کشور می توانـد آثـار امنیتـی، اقتـصادي و راهبـردي شـایانی را در تمام عرصه ها رقم بزند. معاون دفتر وامها، مجامع و موسسات بین المللی وزارت امور اقتصاد و دارایی با بیان اینکه دریافت 10 میلیارد دلار اعتبار، دستاوردی است که با تزریق آن به پروژه های بخش خصوصی و دیگر حوزه ها از جمله نفت و گاز می تواند به تقویت زیرساخت های موجود کمک کند، گفت: این میزان تسهیلات گامی در جهت بهبود فضای کسب وکار و اثربخشی آن بر رشد اقتصادی و تولید ناخالص داخلی کشور خواهد بود. خرمی بر مولفه تولید ناخالص داخلی و اثربخشی تعاملات تهران - مسکو بر این مولفه تاکید کرد و افزود: شواهد نشان می دهد ظرفیت های بی شماری مطرح است که متاسفانه زیرساخت های ضعیف مانع بهره مندی از آنها شده است. وی همچنین گذری هم به ترازپرداخت های منفی داشت که با تداوم سطح روابط میان دو کشور می توان بار صادرات را بیشتر و واردات را متناسب با آن کنترل کرد. وصل شدن کریدور شمال به جنوب، بهره مندی از پیمان های پولی، امکان ساخت آب شیرین کن در نیروگاه سیریک و راه اندازی نیروگاه برق آبی هرمزگان و نیروگاه بخار رامین اهواز، از اهم دستاوردهای مذاکرات ایران و روسیه به شمار می رود که معاون دفتر وامها، مجامع و موسسات بین المللی وزارت امور اقتصاد و دارایی به درستی به آن اشاره و عنوان کرد: در اصل تلاش برای شکل گیری این نوع از تعاملات مستمر، رفع نیازهای داخلی است. فعالیت صنایع فولاد در حاشیه کویر و چالش های موجود برای تامین آب مورد نیاز این صنعت از آن دست مواردی است که با فراهم آمدن ساخت آب شیرین کن در منطقه جنوبی کشور و ایجاد شبکه های مواصلاتی برای انتقال آن به حاشیه کویر می تواند در رفع بسیاری از دغدغه های صنعت فولاد کارساز باشد.
مجید قربانی فراز، رایزن و دیپلمات سابق بازرگانی در خارج از کشور به عنوان دیگر کارشناس، به سیاست های آمریکا در حوزه اقتصادی و آسیب پذیری ایران و روسیه نسبت به آن اشاره می کند و معتقد است: با روندی که آمریکا در پیش گرفته است، دو کشور باید بسیاری از چالش های اقتصادی را خودشان حل وفصل کنند. اینکه ایران در حقیقت به دنبال چیست و قرار است چه اقداماتی را انجام دهد؟ و اصلا چرا باید مناسبات میان ایران و روسیه در ابعاد اقتصادی و سیاسی گسترش یابد؟ از اهم پرسش هایی است که تحلیل و بررسی موشکافانه را می طلبد. قربانی فراز به منظور پاسخ مناسب برای طرح پرسش های مذکور به پیشینه روسیه اشاره و از آن به عنوان یکی از پهناورترین کشورهای جهان در حوزه اوراسیا یاد کرد که موقعیت راهبردی این کشور به لحاظ محصور شدن در دریای ژاپن، خزر، سیاه و دریای بالتیک، اهمیت ژئوپلیتیک این کشور را دوچندان ساخته است؛ از این رو این مهم یکی از بارزترین دلایل تعامل با روس هاست هم در حوزه مسائل سیاسی و هم اقتصادی که به راحتی نباید از این موقعیت عبور کرد. رایزن و دیپلمات سابق بازرگانی در خارج از کشور فارغ از مقوله اوراسیاگرایی روسیه، به بحران سوریه اشاره و از آن به عنوان عاملی یاد کرد که می تواند در تحکیم روابط و مناسبات دو کشور تاثیرگذار باشد. به گفته وی، زمینه های فکری و گاه سیاسی ایران و روسیه نسبت به کشور سوریه، مشترک و یکسان است که این خود می تواند سطح همكاري هاي دو كشور را از ديالوگ راهبردي به مشاركت راهبردي ارتقا داده و سياست گذاران در عرصه هاي كلان را ملزم به ترسيم نقشه راه به صورت جدي و عيني تر کند، ضمن آنکه هم اکنون ما به عنوان عضو ابتدایی پیمان اوراسیا هستیم و سال آینده عضویتمان به شکل نهایی تبدیل خواهد شد و شرایط به گونه ای رقم خواهد خورد که ایران می تواند به سادگی به بازارهای کشورهای عضو این پیمان ورود پیدا کرده و روابط اقتصادی منسجمی داشته باشد. وی به ارائه گزارش مبسوطی از روند واردات و صادرات ایران و روسیه در سال های اخیر پرداخت و عنوان کرد: نگاه اجمالی به تبادلات اقتصادی میان دو کشور حاکی از آن است که در سال 97صادرات ایران به روسیه بالغ بر 279 میلیون دلار بوده است و این میزان در سال 98 به 460 میلیون دلار افزایش یافته و در سال 99 به رقمی معادل 503 میلیون دلار رسیده است. همچنین مطابق آمارهای حاصله در 9 ماه امسال میزان صادرات ایران به روسیه 432میلیون دلار برآورد شده است. این در حالی است که واردات ایران از روسیه در سال 97 حدود یک میلیارد و 328 میلیون دلار، در سال 98 یک میلیارد و 146 میلیون دلار و در سال 99 یک میلیارد و 30 میلیون دلار بوده است حال آنکه این میزان از واردات در 9 ماه امسال به رقمی حدود یک میلیارد و 222 میلیون دلار رسیده است. قربانی فراز با اشاره به اینکه هدف از ارائه آمار صادرات و واردات میان دو کشور در حقیقت پاسخ مستدلی به این شبهات است که ایران و روسیه اگر چه در حوزه انرژی به عنوان دو کشور رقیب محسوب می شوند، اما رقابت حرفه ای و اقتصادی هم به شکل و نوعی دیگر می تواند پدیدار شود و بی شک اثربخشی آن بر مولفه های رشد و توسعه اقتصادی قابل کتمان نیست. وی اظهار کرد: ایران می تواند ایفاگر یک کریدور دریایی باشد. بیش از 70 درصد تجارت جهان و کالاهای تجاری دنیا از طریق حمل ونقل دریایی انجام می شود و ایران به عنوان کشوری که به آب های دریای خلیج فارس، عمان و اقیانوس هند راه دارد، می تواند بهترین ظرفیت ممکن را برای روسیه ایجاد کند. رایزن و دیپلمات سابق بازرگانی در خارج از کشور از محصولات پتروشیمی و مشتقات حاصل از آن به عنوان اقلامی یاد کرد که به روسیه صادر می شود و افزود: با گسترش سطح تعاملات می توانیم ضمن جلوگیری از خام فرشی، وزن این نوع از صادرات را هم بزرگ تر کرده و به صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کشور هم نفعی برسانیم. عضویت در گروه دی 8، شورای اروپا، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری های شانگهای، عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و عضو پیمان اقتصادی اوراسیا که به روسیه تعلق دارد تماما از بایسته هایی است که ارتباط با این همسایه پرظرفیت را به ضرورتی انکارناپذیر مبدل ساخته است.
عباس مقتدایی، رئیس کمیته دیپلماسی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی از زوایای متعددی به موضوع روابط دوجانبه ایران و روسیه پرداخت. وی از قدرت نوظهوری در منطقه غرب آسیا به نام ایران خبر داد که در اثر پیشرفت های علم، فناوری های روزآمد و استقلال سیاسی توانسته است در طول سالیان متمادی روی پای خودش باایستد و طرح فلج کننده تحریم ها را شکست دهد. مقتدایی معتقد است: آمریکایی ها خودشان به این باور رسیده اند که پیاده سازی تحریم ها و متعاقب آن دست اندازی های اعمال شده ازسوی متحدان غربی اش دیگر چاره ساز نیست. آنها فکر می کردند که ظرف چندماه می توانند مقاومت ایران را بشکنند اما عملا می بینیم که موفق نشدند هیچ بلکه در حال حاضر بنیان گذاران و یا کارشناسان اصلی تحریم در آمریکا در طی روزهای اخیر کنار گذاشته شدند. بنده امروز به عنوان رئیس کمیته دیپلماسی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به صراحت اعلام می کنم که فشار حداکثری آمریکایی ها برای به زانو درآوردن ایران شکست خورده و آنها رسما و در عمل هم نشان دادند و جا دارد که ما در کشور خودمان به افکار عمومی این مسئله را به وضوح اعلام کنیم که آمریکایی ها نتوانستند انزوا و تحریم ایران را پیش برند. رئیس کمیته دیپلماسی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی یادآور شد: دیگر سبد سیاست خارجی ایران متکی به اروپای بدعهد نیست و دامنه آن روز به روز در حال گسترده تر شدن است. چین، هند و روسیه از جمله کشورهای منتخب ایران برای انجام مراودات است. هرچند که ما از تریبون های مختلف اعلام کردیم که راه بر هیچ کشوری بسته نیست. همه مناطق دنیا مقصد همکاری های تجاری، اقتصادی و سیاسی ما هستند؛ البته اگر مجموعه ای مثل اروپا از این فرصت ها استفاده نکند و بخواهد تحریم های آمریکا را همراهی کند، عملا این روند شکست خورده است و ایران راه خودش را طی خواهد کرد. وی با بیان اینکه ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای آنگونه که برداشت می شود، از شرایط نااطمینانی برخوردار نیست، گفت: ایران در مقایسه با کشور ترکیه که هم اکنون میلیاردها دلار بدهی خارجی دارد از اوضاع مناسبی برخوردار است چرا که این میزان بدهی درباره ایران به رقم حدود 7 و یا 8 میلیارد دلار می رسد و اگر این مبلغ را در مراودات بین المللی رصد کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که مبلغ چندان قابل اعتنایی نیست و این یک فرصت برای ایران محسوب می شود که بر اساس آن می تواند پشتوانه اقتصادی خودش را تقویت کرده و هم در زمینه بهره برداری و بهره وری به جهش بالایی دست یابد.
ماجرای مسیر دیپلماسی انرژی تنها به ترکمنستان و روسیه ختم نشده و می توان به نقش و اهمیت جايگاه مجمع كشورهاي صادركننده گاز به عنوان نهادي بين المللي در نقش آفريني بازار، بويژه براي ايران به عنوان دومین دارنده ذخاير عظيم گازي جهان یاد کرد. بر اساس مطالعات صورت گرفته تا سال 2050 ميلادي، گاز همچنان به عنوان يك سوخت پاك و قابل رقابت از لحاظ قيمت در سبد سوختي جهان با سهم 28درصد نقش بسزايي بازي خواهد کرد. پيش بيني ها نشان مي دهد تا سال 2050 توليد و مصرف گاز طبيعي به بيش از 5900 ميليارد مترمكعب در سال افزايش خواهد يافت. از این رو یکی از زمینه های همکاری می تواند تقويت همكاري ها در مجمع كشورهاي صادر كننده گاز (GECF) باشد. با توجه به جايگاه برجسته ايران و روسيه در بازار جهاني گاز طبيعي از حيث ذخاير و توليد، تقويت همكاري اين دو كشور در GECF مي تواند زمينه تعامل بيشتر آنها در صنعت گاز ايران را بهبود بخشد. از این رو نحوه عملكرد و تعاملات فی مابین دو كشور در حوزه ديپلماسي گازي، در جهت منافع ملي و امنيت كشور تاثيرگذار خواهد بود. علاوه بر ایران و روسیه، قطر هم به عنوان عضو دیگر مجمع کشورهای صادرکننده گاز مطرح است که بر این اساس تصمیم ها و اقدام های این کشور هم در عرصه صادرات این حامل انرژی تاثیر گذار است. بنابراین می طلبد که تصمیم گیران حوزه انرژی نگاه خود را به سمت این دو کشور متمایل ساخته و زمینه های تعامل و همکاری های دو جانبه با این کشورها را بیش از هر زمان دیگری تقویت کنند. روسیه به دلیل تامین بخش قابل توجهی از گاز مورد نیاز بازار اروپا و کشور قطر به دلیل پیشتازی در صادرات ال ان جی این پیام را منعکس می کنند که موفقیت ایران در رسیدن به اهداف خود در مجمع کشورهای صادرکننده گاز، منوط به ارتقای سطح تعاملات فی مابین با دو کشور روسیه و قطر است. البته ناگفته نماند که ایران علاوه بر داشتن ذخایر عظیم گاز طبیعی، به دلیل دسترسی به آب های آزاد و موقعیت راهبردی خود از معدود کشورهایی است که در منطقه و دنیا نقشی تعیین کننده دارد و می تواند با مشارکت فعال، ایفای نقش راهبردی در مجمع کشورهای صادرکننده گاز و همگامی با دو کشور قطر و روسیه منافع سیاسی و اقتصادی خود را تامین کند.
در گفت وگو با معاون بهداشت صنعتی وزارت نفت مطرح شد:
سمیه راهپیما یک «سیستم مدیریت بهداشت» سازمان را در کنترل ریسک های بهداشتی توانمند می کند و در دستیابی به استانداردهای بالاتر عملکرد از طریق بهبود مداوم یاری می رساند. این سیستم می بایست ساختار، مسوولیت ها، اقدام ها، دستورعمل ها و منابع شرکت را در جهت اجرای مدیریت بهداشت، از جمله فرآیندهای شناسایی علل ریشه ای عملکرد ضعیف و پیشگیری از وقوع مجدد و راهبری بهبود مداوم هدایت کند. سیستم مدیریت بهداشت بسیار مهم است و در تمام وزارتخانه ها و شرکت ها از آن برای پایش و کنترل بیماری استفاده می شود. وزارت نفت نیز از این قاعده مستثنی نیست و با مهندسی بهداشت صنعتی در اداره کل اچ اس ای خود توانسته است از مخاطرات محیطی بکاهد. به دلیل اهمیت این موضوع با امیر غفاری، معاون بهداشت اداره کل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
نقش صنعت نفت در تأمین انرژی کشور، همچنين ارتقای شرایط اقتصادی بر هيچ كس پوشيده نيست. کارکنان رکن اساسی و عامل موفقیت، پیشرفت و توسعه پایدار در اين صنعت راهبردی هستند و ماهیت مخاطره آمیز عملیات بر لزوم حفظ سلامت کارکنان می افزاید.
در صنعت نفت پتانسیل قابل توجهی از خطرهای بهداشتی وجود دارد که نیاز به شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل آنهاست. اين ریسک ها، ماموریت ویژه و هدف راهبردی واحدهای مهندسی بهداشت صنعتی در اچ اس ای را بسيار بااهميت می کند. این خطرها ممکن است ناشی از عوامل زیان آور شيميايي همچون بنزن، عوامل زیان آور فیزیکی مثل صدا، استرسورهای ارگونومیک شامل ایستگاه های كاري یا عوامل زیانآور بیولوژیک نظير میکروارگانیسم ها و يا حتي عوامل رواني باشد.
خطرهای بهداشت شغلی ممکن است باعث ناراحتی، بیماری، اختلال در سلامت یا حتي مرگ شاغلان شود، حفظ و ارتقای سطح سلامت تمام کارکنان صنعت نفت، هدف راهبردی واحدهای بهداشت صنعتي در شرکتهای اصلی و فرعي صنعت نفت است.
شناسایی خطرهای یادشده، ارزیابی ریسک مواجهات شغلی بیش از حدود مجاز و به کارگیری اقدام های مهندسی و مدیریتی برای کنترل خطرهای بهداشت شغلی ازجمله فعاليت هاي عمده همكاران بهداشت صنعتي است و تمامی اطلاعات و داده های اندازه گیری در سامانه مدیریت عملکرد بهداشت ثبت مي شود.
اگر بخواهیم به فعالیت های معاونت بهداشت صنعتی در سطح وزارت نفت بپردازیم، باید آن را به هفت محور تقسیم کنیم:
تدوين شاخص های عملكرد مهندسي بهداشت وزارت نفت با بهره گيري از عناصر هشت گانه شاخص های بهداشت صنعتي انجمن بین المللی توليدكنندگان نفت و گاز(OGP): تدوين و ابلاغ راهنماي ارزيابي سيستم مديريت بهداشت و شاخص هاي عملكردي به شماره MOP-HSED-Gl-100 و به جهت اجرايي شدن هر يك از عناصر مندرج در اين مستند، راهنماها و دستورعمل هاي مرتبط تدوين شده كه تاكنون 11 سند مرتبط به شرکت های زيرمجموعه وزارت ابلاغ شده است. همچنين برای تسريع در اجرايي شدن آن، آموزش های توجيهي مرتبط در ستاد شرکت های اصلي و زیرمجموعه برگزار شده است.
دستور عمل معاينات شغلي كاركنان صنعت نفت(MOP- HSED- In-100)
راهنمای تدوین شناسنامه و احد صنعتي/کارگاه (MOP- HSED- Gl -101)
راهنمای تدوین استراتژی ارزیابی و مدیریت مواجهات شغلی کارکنان با عوامل زیان آور (MOP-HSED-Gl-102)
راهنمای ايجاد، استقرار و توسعه برنامه تناسب با کار Fitness to Work(MOP-HSED-Gl-103)
راهنماي مديريت مهندسي بهداشت انتشار مواد رادیواکتیو طبيعي(NORM) در صنعت نفت(MOP-HSED-Gl-104)
راهنماي مديريت فوریت های پزشكي در صنعت نفت (MOP-HSED-Gl-105)
راهنمای اندازه گیری صدا در صنعت نفت (MOP-HSED-Gl-108)
تهيه برنامه جامع مديريت مهندسي بهداشت حرفه ای صنعت نفت:
برنامه جامع، تصویری واضح از اقدام های آینده واحد بهداشت در اداره كل HSE، شرکت های اصلی، تابع و عملیاتی را بیان می دارد. در این سند كه براي سال های 1404-1401 و بر مبنايRoad-map مديريت بهداشت صنعتي تدوين شده، اهداف کلان، راهبردها و سیاست های مهندسی بهداشت صنعت نفت تبیین شده است و نحوه تدوین اهداف خرد، برنامه های عملیاتی و وظایف اجرایی، همچنین مسوولیت ها در هر بخش مشخص می شوند.
طراحي و اجراي سامانه نرم افزاري ارزيابي عملكرد مهندسي بهداشت (در بستر اينترانت): به منظور بررسي عملكرد بهداشتي شرکت ها، تحليل، تهيه و ارسال گزارش های آماري از سوي واحدهاي مهندسي بهداشت شرکت ها و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، ورود و پردازش اطلاعات به سامانه تسريع شده و سه شركت اصلي ملي نفت، شركت ملي گاز و شركت ملي پالايش و پخش ثبت اطلاعات و گزارش عملكرد و آمار شركت/ منطقه و طرح هاي زیرمجموعه خود را از طريق سامانه مذكور ارسال مي کنند. اين اطلاعات شامل نوع و ميزان مواجهات كاركنان (اعم از رسمي و پيمانكار) به تفكيك مشاغل، شركت/ منطقه/ طرح و... به صورت روزانه از سوی شرکت ها وارد سامانه شده و به واسطه انتقال اطلاعات تخصصي از شركتهاي زيرمجموعه به سازمان بهداشت و درمان و بالعكس از طريق نرم افزار و حذف بوروكراسي، امكان استفاده بهينه از منابع اعم از نيروي انساني، مالي و زماني فراهم شده است. اجرايي شدن اين موضوع سبب شده است از هرگونه اعمال سليقه در ورود اطلاعات گزارش عملكرد، تحليل و ارسال گزارش ها جلوگيري شود.
بهبود مستمر و توسعه سامانه عملكرد مهندسي بهداشت، تجزيه و تحليل داده های سامانه، تدوين استراتژی های كلان بهداشت صنعتي براي سال های آتي برنامه ریزی و تشكيل كميته بهداشت صنعتي و سلامت در تمام سطوح وزارت نفت (ستاد، شرکت های اصلي، شرکت های فرعي و تابع)
6. برنامه جامع پيشگيري و مقابله با شيوع كوويد-19 در صنعت نفت
بررسي و مطالعه مستندات علمي ملي و بین المللی در خصوص كوويد-19، نحوه شيوع و گسترش آن پیرو «تدوين ابلاغیه های صنعت نفت در حوزه پيشگيري و مقابله با كوويد-19» (9 ابلاغيه ستاد مركزي پيشگيري و مقابله با كرونا در صنعت نفت).
پيگيري و هماهنگي با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي اجراي طرح هاي واكسيناسيون كاركنان، گام اول، كاركنان مشاغل بحراني و مناطق عملياتي داراي شرايط بحراني و مهم و گام دوم تمامي كاركنان صنعت نفت.
تشكيل منظم جلسات کمیته های سلامت بخصوص در دوره همه گیری كرونا در ستاد وزارت نفت به منظور انجام هماهنگي با واحدهاي ذی ربط و پيشگيري از شيوع كرونا، اين نشست ها در سطح تمامي شرکت های تابع صنعت نفت نيز به صورت مستمر برگزار شده است.
اجراي دقيق دستورعمل بهداشتي ابلاغي از سوي ستاد ملي مديريت كرونا و ابلاغ دستورعملهاي مورد نياز صنعت نفت در تطابق الزام های ابلاغي ستاد ملي مديريت كرونا.
ارائه گزارش هفتگي آمار افراد مبتلا به كرونا: جمع آوري اطلاعات آمار افراد مبتلا به كرونا، تعداد متوفيان از تمام شركت هاي زيرمجموعه به صورت هفتگي و تهيه بانك اطلاعاتي از وضعيت واكسيناسيون و ابتلا به كرونا در صنعت نفت.
دريافت نتايج پيشرفت آمار واكسيناسيون كاركنان شرکت های زيرمجموعه بر اساس گزارش های دريافتي از واحدهاي بهداشت شرکت های تابع.
7. بازديدهاي تخصصي مهندسي بهداشت: تهيه گزارش بازديد از شرکت ها برای اطمينان از حسن اجراي الزام های بهداشت صنعتي.
این معاونت برنامه های مختلفی را در دستور کار دارد که از آن جمله می توان به فرآيند شناسايي مواجهات شغلي كاركنان و اقدام های كنترلي، برگزاري نشست های داخلي با نمايندگان شرکت های اصلي با هدف طرح مسائل مرتبط با بهداشت و رفع مشكلات و برگزاري مستمر جلسه های آموزشي ثبت، بررسي و ارزيابي داده های سامانه مدیریت عملکرد بهداشت به صورت مجازي و حضوري همسو با آشنايي و بهبود صحت اطلاعات ورودي اشاره کرد.
دیگر برنامه های معاونت بهداشت عبارتند از: پايش مستمر شرايط شيوع كرونا در كشور و صنعت نفت و تصمیم گیری های مبتني بر راهكارهاي كنترل شرايط، همراهي و هماهنگي با مراجع ملي در پيشگيري و مقابله با پاندمي، بررسي پيشگيري از بیمارهای شغلي مرتبط اسكلتي – عضلاني در ایستگاه های كاري اداري و كنترل عوامل زیان آور ارگونوميك محيط كار، مطالعه و بررسي راهنماهاي مهندسي بهداشت توليد شده با هدف بازنگري دوباره ايجاد مستندات اجرايي جديد.
در این خصوص برنامه ریزی و هماهنگي بازديدهاي ميداني و مميزي به جهت آگاهي از اقدام ها و فرآيندهاي عملياتي در حوزه بهداشت و بررسي مشكلات و پيگيري جهت رفع نواقص در شرکت های زیرمجموعه مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
از ابتدای شیوع کرونا ستاد مرکزی پیشگیری و مقابله با کرونا در صنعت نفت تشکیل شده است و همسو با آن تدوين راهنما و دستورعمل هاي كاربردي پيشگيري و مقابله با كوويد- 19 و بروز سازي آنها با توجه به وضعيت شيوع پاندمي ابلاغ و مكاتبات، پيگيري ها و برگزاري جلسات و هماهنگي با واحدهاي ذی ربط به صورت مستمر صورت گرفته است، ضمن آنکه واكسيناسيون كوويد- 19بر اساس گزارش اعلام شده از سوي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، حدود 81.43 درصد كاركنان صنعت نفت دوز اول و 53.48 درصد كاركنان دوز دوم واكسن را تزريق کرده اند.
برگزاري نشست های كميته سلامت برای ايجاد هماهنگي ميان واحدهاي درگير موضوع همه گيري از جمله سازمان بهداشت و درمان، توسعه منابع انساني، روابط عمومي، حراست، روابط كار و مددكاري و پيگيري مصوبات كميته سلامت به منظور شتاب دهی به رفع موارد عدم انطباق.
تحلیل نتایج سامانه مديريت عملکرد بهداشت مبنی بر میزان کاهش مواجهات شغلی بالاتر از حد مجاز به تفکیک عوامل زیانآور محیط کار، در طول سال های 1397 تا 1399 در شرکتهای اصلی و فرعي وزارت نفت در مواجهات شغلی بالاتر از حد مجاز با عوامل فیزیکی (صدا، ارتعاش، روشنایی، پرتوها و استرس حرارتی) در صنعت نفت با به کارگیری اقدام های کنترل مهندسی و مدیریتی کاهش یافته است؛ به گونه ای كه تعداد مواجهات عوامل فيزيكي از 26 هزار و 539 نفر كاركنان ثبت شده به 111هزار و 62 نفر رسيده است. همچنين مواجهات تنفسی شغلی بالاتر از حد مجاز با عوامل شیمیایی (از جمله ترکیبات آلی فرار، مركاپتان و سولفید هیدروژن) در صنعت نفت تعداد مواجهات با عوامل شيميايي زیان آور محيط كار نيز 9 هزار و 235 نفر كاركنان ثبت شده در سامانه به 2 هزار و 376 نفر رسيده است. در مواجهات ارگونومیک نامطلوب (همچون وضعیتهای کاری غیر ارگونومیک عملیاتی/ اداری و حمل دستی بار) شناسایی شده در صنعت نفت با به کارگیری اقدام های مهندسی، بهسازی شده و از 7 هزار و 284نفر كاركنان ثبت شده به تعداد 2 هزار و 803 نفر رسيده است. در مجموع كل عوامل زیان آور (فيزيكي، شيميايي و ارگونوميك) 43 هزار و 58 نفر كاركنان ثبت شده با به کارگیری اقدام های كنترل مهندسي و مديريتي به 16 هزار و 341 نفر كاهش يافته است. در اندازه گیری عوامل زیان آور محيط كار كاركنان (رسمي- قراردادي- پيمانكار) كه براي 85درصد اين كاركنان اقدام های كنترلي موثر موجب كاهش مواجهه به كمتر از حد مجاز شده است. توجه به لزوم انجام معاينات شاغلان از كل معاينات انجام شده در سال 1399، 93 درصد كاركنان معاينه شده براي شغل در نظر گرفته شده مناسب است. از ابتداي شيوع كرونا در سال 1398 تاکنون 99 درصد مبتلايان بهبود یافته اند.
مشعل پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام و ادامه تحولات آن شاید یکی از مهم ترین اتفاقات، تحریم مستقیم صنعت پتروشیمی ایران از سوی آمریکا بود. این تحریم در چند مرحله شرکت ها و برخی نفرات ارشد صنعت پتروشیمی را با هدف توقف تولید و فروش محصولات صنعت پتروشیمی هدف گرفت و تصور این بود که صنعت پتروشیمی پس از اعمال این تحریم ها زمین می خورد. با وجود این آنچه در مقابل از سوی صنعت پتروشیمی تا امروز شاهد بوده ایم نه تنها روزهای شلوغ و پرکار افتتاح و خبرهای داغ افزایش تولید و شروع به کار پروژه های جدید بوده، بلکه این صنعت در کنار تامین نیازهای داخلی و ادامه پروژه های جهش های دوم و سوم خود، جریان صادرات و تامین ارز مورد نیاز دولت را بیش از قبل برقرار کرد.
تحریم آمریکا علیه صنعت پتروشیمی ایران در عین حال که با هدف قطع جریان تولید و صادرات بود، مهر تایید خوبی بر عملکرد این صنعت بود و به خوبی نشان داد جهش تولید و جریان اقتصادی که صنعت پتروشیمی در ایران و منطقه و بازار جهانی ایجاد کرده، برای قدرت های بزرگ نگران کننده است. شرکت های پتروشیمی با وجود موانعی که در جریان تولید در کشور و مسیر فروش محصولات پتروشیمی داشتند، باز هم توانستند از سد تحریم های همه جانبه عبور کنند.
از چند سال اخیر تاکنون مسئولان کشور به خوبی متوجه تلاش و مقاومت صنعت پتروشیمی در مقابل شرایط سخت اقتصادی داخلی، کرونا و به خصوص تحریم ها بوده اند و بارها موضوع تامین به موقع نیاز ارزی کشور توسط شرکت های پتروشیمی از طریق سامانه نیما مورد تاکید بوده است. جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به تلاش صنعت پتروشیمی برای دور زدن تحریم ها و تدبیر شیوه های جدید برای فروش گفت: در بخش فروش محصولات پتروشیمی تا پایان دی ماه 1400 بیش از ۱۰ میلیارد دلار به سامانه نیما تزریق شده است و این میزان در تأمین کالاهای اساسی و رفع نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و واریز به سامانه نیما و ذخایر بانک مرکزی، نقش خیلی خوبی داشته است.
هفته گذشته هم محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهوری در بازدید از حاشیه نمایشگاه تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی، گفت: باید به فعالان و حامیان صنعت پتروشیمی، مدال شکست تحریم های اقتصادی را بدهیم.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری با بیان اینکه برای شتاب دادن به توسعه کشور باید از صنعت شروع کنیم و به سراغ صنعتی برویم که بازار آن ابتدا در داخل کشور وجود دارد و صنعت پتروشیمی یکی از این صنایع مهم است، افزود: بحث زنجیره ارزش که از سه - چهار سال پیش شروع شده، بخش مهمی از این صنعت است. صنعت پتروشیمی از منابع گازی و نفتی گرفته تا صنایع متوسط و پایین دست و بازاریابی و برندینگ و تنوع محصولات اهمیت زیادی دارد و باید جدی گرفته شود. هر صنعت یک چشمه و خط مقدم دارد، چشمه صنعت، علم و فناوری و دانش بنیان بودن است که مثل چشمه می جوشد تا به خط مقدم، یعنی تجارت تبدیل شود. از فناوری تا تجارت باید به طور جدی در صنعت پتروشیمی شکل بگیرد.
رضایی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی خدمت بزرگی به شکستن تحریم های اقتصادی کرده است، باید به افرادی که در پتروشیمی بودند، چه در بالادست و چه در بخش های مختلف و چه بانک هایی که پتروشیمی را حمایت کردند، مدال شکست تحریم های اقتصادی را بدهیم.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری ادامه داد: نکته مهم اینجاست که اصل زحمت را در صنعت پتروشیمی ما می کشیم، اما محصول ما به صورت خام به کره و آلمان و دیگر کشورها می رود و در صنایع پایین دستی به محصولاتی تبدیل می شود که با چند برابر قیمت محصول نخست به خودمان و دنیا فروخته می شود و به همین دلیل باید روی موضوع تکمیل زنجیره ارزش بیشتر تلاش کنیم.
درست است که در چند سال اخیر صنعت نفت و بسیاری از زیرمجموعه های آن به خصوص صنعت پتروشیمی تحت تاثیر موضوع مذاکرات هسته ای و نشست های چند جانبه برجام بوده اند و امیدهای زیادی به شروع تحولات بزرگ بود، اما از سال 97 با خروج امریکا از برجام و تحریم های مستقیم صنعت نفت و پتروشیمی ایران این امید ها به حداقل ممکن رسید؛ با وجود این صنعت نفت و به خصوص پتروشیمی ایران بی توجه به این تحولات و موانع مستقیم و در حالی که اقتصاد کشور در شرایط سخت و محدودیت های مالی فراوان بود، تلاش کرد جریان تولید و توسعه خود را حفظ کند و با توان داخلی نیاز به سرمایه گذاری خارجی را هم با تامین داخلی برطرف کرد. به عبارتی در حالی که هیچ گشایشی وجود نداشت، صنعت پتروشیمی این گشایش را خودش ایجاد کرد. در شرایطی که قیمت نفت کاهش یافته بود و میزان صادرات نفت هم به دلیل تحریم ها محدد شده بود، صادرات چند محصول همچون فولاد و محصولات پتروشیمی به کمک دولت آمد؛ به همین دلیل می توان گفت که عملکرد پتروشیمی، خط شکنی در تحریم بود تا از پشت دیوار تحریم، درآمدهای ارزی کافی به دست دولت برسد و این همان چیزی بود که امریکا و متحدانش تصور نمی کردند. بر اساس آمار، درآمد حاصل از صادرات محصولات صنعت پتروشیمی در سال 99 بیش از 10 میلیارد دلار بوده است که با تکمیل پروژه های توسعه ای جهش های دوم و سوم در سال جاری و 1401 این سهم صادراتی بیشتر می شود. جواد اوجی، وزیر نفت هم چندی قبل در روز پتروشیمی اذعان کرد که صنعت پتروشیمی پس از تحریم های ظالمانه ای که علیه جمهوری اسلامی اعمال شد، کمترین تکانه ها و آسیب ها را داشته است و حالا دیگر می توان گفت که درآمدهای این صنعت به تنهایی به درآمدهای نفتی، تنه می زند.
رویترز شهریور امسال در گزارشی با اشاره به افزایش صادرات سوخت و محصولات پتروشیمی ایران در سال های اخیر با وجود تحریم های شدید آمریکا نوشت: منابع آگاه و مقام های ایران اعلام کردند که صادرات سوخت و محصولات پتروشیمی ایران در سال های اخیر با وجود تحریم های شدید آمریکا رونق گرفته و این موضوع ایران را در موقعیت خوبی قرار داده است تا در صورت لغو محدودیت های اعمال شده از سوی واشنگتن، فروش خود را در آسیا و اروپا به سرعت افزایش دهد. ایالات متحده در سال 2018 تحریم هایی را علیه صنعت نفت و گاز ایران وضع کرد تا منبع اصلی درآمد جمهوری اسلامی را قطع کند. این تحریم ها صادرات نفت خام ایران را بسیار کاهش داد اما نتوانست جلوی فروش سوخت و محصولات پتروشیمی را که ردیابی آنها دشوارتر است، بگیرد.
بر اساس این گزارش، آمارهای وزارت نفت و بانک مرکزی ایران نشان می دهد که این کشور در سال 2020 محصولات پتروشیمی و فرآورده های نفتی به ارزش تقریبا 20 میلیارد دلار صادر کرده است که دو برابر ارزش صادرات نفت خام این کشور محسوب می شود. دولت ایران در ماه آوریل اعلام کرد که این محصولات منبع اصلی درآمد این کشور بوده است.
حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چندی قبل گفت که افزایش صادرات محصولات پتروشیمی ایران، نشان دهنده وجود راه های متنوع انجام تجارت بین الملل در شرایط سخت تحریم است.
علیمراد درباره افزایش صادرات محصولات پتروشیمی ایران گفت: این موضوع نشان دهنده این است که فروشنده و خریدار هر دو به هم کمک کردند تا راه های انجام تجارت بین الملل در شرایط سخت تحریم را پیدا کنند. این یک همکاری دوطرفه است؛ یک جانبه گرایی هیچ گاه به نتیجه نمی رسد. عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت هم چندی پیش و در جریان پانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست، درباره سابقه تحریم ها طی 43 سال گذشته گفت: تحریم های کشورهای غربی هیچگاه نتوانسته است صنعت پتروشیمی ایران را فلج کند. البته در این سال ها قیمت تمام شده برخی فرآیندها و تجهیزات به سبب دور زدن تحریم ها برای این صنعت نسبت به قیمت های جهانی افزایش داشته است.
او اظهار کرد: تا سال 2050 تقاضای سالانه مصرف فرآورده های نفتی به کمتر از یک درصد کنونی خواهد رسید، در حالی که تا سال های آتی مصرف محصولات پتروشیمی به دلیل در برگیری زیاد آن سالانه 4.5 درصد افزایش خواهد داشت؛ از این رو این موضوع اهمیت تقویت صنعت پتروشیمی را دو چندان می کند.
آمادگی صنعت نفت ایران در حوزه هوش مصنوعی و فناوری های جدید چقدر است؟
مشعل شرکت های بزرگ نفت و گاز در دنیا همواره با انبوهی از داده ها و اطلاعات و اعداد لحظه ای و روزانه مهم و راهبردی روبه رو هستند که در بستری تجاری و اقتصادی و مهم تر از آن در گستره ای از محدوده های جغرافیایی مختلف قرار دارد. افزون بر موضوع نگهداری و تحلیل این داده ها و اطلاعات، موضوع استفاده از فناوری های جدید و هوشمند سازی سیستم ها و پلتفرم ها در جریان دسترسی و اشتراک گذاری و تحلیل آنها اهمیت زیادی دارد. دانش فنی که بسیاری از تجهیزات و بخش های اجرایی صنعت نفت از آن برخوردار است، با همین فناوری و دانش جدید منطبق است و صنعت نفت چاره ای جز حرکت به این سمت ندارد. اگرچه هنوز موضوع ضرورت و اعتماد به تحولات فناوری در همه بخش های صنعت نفت ایران وجود ندارد، اما بخش های زیادی از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت قدم های مهمی برداشته اند و مجموعه پژوهشگاه صنعت نفت در همین زمینه پیشتاز است.
بازار بزرگ انرژی در جهان آینده با موضوع هوش مصنوعی، فناوری های جدید و دیجیتال گره خورده است و با توجه به تحولات امروز و وقوع محدودیت ها و تهدیدهایی همچون شیوع کرونا شرکت ها هر چه بیشتر خود را به این سمت سوق داده و آماده می کنند. در حال حاضر و طبق تحلیل های بازارهای جهانی صنعت نفت جهان تحت تاثیر بازارهای اقتصادی و کرونا، با اختلال در تقاضا و عرضه بیش از حد در بازار مواجه است و همین دو موضوع شرایط رقابتی بازارها را بیشتر از قبل کرده، به همین دلیل است که شرکت های بزرگ نفت و گاز به دنبال تحول سریع در حوزه فناوری هستند تا منجر به کاهش هزینه ها، افزایش کارایی و امکان رقابت بیشتر شود. در عین حال موضوع فرهنگ نوآوری، بهره گیری از تحولات دیجیتال و شکل جدیدی از نگهداری داده ها و امکان تحلیل آنها در این شرکت ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
زمینه های مختلفی که شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت ایران در این سال ها در حوزه فناوری و هوشمند سازی داشته اند، متنوع و گسترده است، اما به نظر می رسد در شکل کلی توسعه و پیشرفت در فناوری هایی نظیر ابر (فضای مجازی ذخیره اطلاعات)، رسانه ها و ابزارهای فضای اجتماعی، کلان داده و تجزیه و تحلیل پیشرفته، اینترنت اشیا، هوش مصنوعی، ربات ها و پهپادهای بدون سرنشین و... مسیری است که فرصت های بسیار زیادی را برای صنعت نفت و گاز به همراه دارد و امکان رقابت را برای بازارهای داخلی و خارجی بیشتر می کند. طبق برخی آمارهای شرکت های داده پردازی کمتر از 40 درصد شرکت های نفت و گاز در حوزه کلان داده و تجزیه وتحلیل پیشرفته سرمایه گذاری کرده اند و شاید کمتر از یک سوم آنها با بینش و آگاهی از آینده بازارها اقدام به این کار کرده باشند و هنوز در مواجهه با نیازهای بازار و رقبایشان عقب هستند و هنوز این سیستم های جدید را به طور کامل در سیستم خود مستقر نکرده اند.
در مورد برخی زمینه های موثر و مهم همچون استفاده از فناوری IIOT ( اینترنت اشیا) که در حوزه های مهم بالادستی همچون حفاری چاه ها و داده های ترکیبی زمین شناسی اهمیت زیادی دارد، به جز برخی موارد خاص هنوز به یکپارچگی عملکرد و توجیه اقتصادی نرسیده ایم.
استفاده از رسانه و ابزارهای فعالیت در شبکه های اجتماعی هم هنوز به نقطه بهره گیری مطلوب از این تجهیزات به خصوص تلفن همراه نرسیده ایم. دستگاه های تلفن همراه می تواند در عملیات روزمره به بهبود گردش کار و در نتیجه ارتباطات گروهی بهتر، افزایش بهره وری کارکنان و ثبت بهتر داده های میدانی کمک کند. همچنین با نصب برخی نرم افزارها زمینه ساده و در دسترسی برای پایش داده ها در لحظه فراهم می شود و می تواند سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) را حفظ کند.
نکته قابل توجه این است که پیاده سازی اين نوع فناوری ها در صنعت نفت و گاز يک امر تزئيني نيست، بلکه يک الزام و امري تحول آفرین است که بايد در اسرع وقت اتفاق بیفتد و بسياري از چالش های عملياتي كه امروزه در صنعت نفت و گاز با آن روبه رو هستيم، از طريق اين نوع فناوری ها قابل حل است. به عنوان دوقلوي ديجيتال يا همزاد ديجيتال در واقع بازنمايی مجازی از سيستمی فيزيکی در صنعت و مدلي زنده است که همزمان می تواند به صورت سيستمي جداگانه روی پای خودش بايستد و داده ها را به طور مداوم از سنسورها دريافت كند و در چرخه آن اطلاعات را به صورت بر خط به سيستم فيزيكي بفرستد. اين فناوری ها به صنعت نفت و گاز کمک می کند تا مشکلات سخت افزاری يا فيزيکی را به سرعت شناسايی و نتايج را با سطح بالايی از صحت و دقت پيش بينی کنند که این امر، بهبود كيفيت و كاهش هزینه ها را به دنبال خواهد داشت.
پیش بینی ها بر این است که سهم هوش مصنوعي در اقتصاد جهان در سال 2030 به بيش از 15 تريليون دلار می رسد و حدود 70 درصد شرکت های جهان تا سال 2030 حداقل يک نوع هوش مصنوعی را به کار خواهند گرفت. كشور چين مدعی است تا سال 2030 رهبری جهان در زمينه هوش مصنوعی را در اختیار خواهد داشت.
پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از بازوهای مهم صنعت نفت در حوزه فناوری و پژوهش، از چند سال قبل تاکنون اقدام هایی را برای ورود به فضاي رقابت جهاني داشته و سال 98 در همین باره اولین همايش «چشم انداز تحول ديجيتال در صنعت نفت» را برگزار کرد و در حال حاضر «كارگروه تحول ديجيتال در صنعت نفت و گاز» در پژوهشگاه تشكيل شده است . هدف این کارگروه تعيين چالش ها، فرصت ها و ارائه راهكار مناسب برای پیاده سازی تحول ديجيتال در طرح ها و پروژه های آينده صنعت نفت و گاز با همكاري و مشاركت شرکت های نوآور و دانش بنیان و شتاب دهنده ها و استارت آپ هاست. در حال حاضر پژوهشگاه در حال پیاده سازی اين نوع فناوری ها در حوزه های پالايش داده ها و معتبرسازي آنها، حذف خطاهاي فرآيندي، بهینه سازی همزمان فرآيند (RTO) و طراحي سنسور مجازي (Soft Sensor) در پالایشگاه های نفت و گاز كشور و بهینه سازی همزمان توليد (RTPO)، مدل سازی داده محور و چاه هوشمند در بالادستي نفت است.
باید گفت فارغ التحصیلان بسیار خوبی در دانشگاه های كشور در اين زمینه ها وجود دارد و مقالات بسیار زیادی در اين حوزه ها تولید شده و سازمان جهانی مالکيت فکری (WIPO) كشور ما را در زمره كشورهاي برتر اين حوزه ها گزارش کرده است. در سال های اخير هم شرکت های استارآپ و دانش بنیان بسياري نيز در زمینه ورود فناوري به صنعت نفت فعال شده اند.
با توجه به پتانسیل های موجود در كشور و تجربيات و مطالعات پايلوتي و صنعتي انجام شده در پژوهشگاه صنعت نفت، می توانیم با برنامه ریزی منسجم تر و سرمایه گذاری بيشتر و ايجاد شايستگي در بستر زیست بوم (اكوسيستم) نوآوري، كشورمان را به يكي از قطب های فعال در حوزه تحول ديجيتال در صنعت نفت و گاز دنيا تبديل کنیم.
بر اساس این گزارش باید توجه داشت که صنعت نفت در بازار امروز و آینده خود با حجم بی شماری از داده های تولیدی از عملیات بالادستی نفتی تا مراحلی جزئی و روزمره روبه رو است و رویارویی با داده های فراوان، مدیریت زمان را با مشکل مواجه می سازد، از این رو لازم است به دیجیتالی شدن داده ها اهمیت دهیم .
اینکه صنعت نفت در بخش های اجرایی و تصمیم گیر این موضوع را در محور کاری خود قرار داده اند و پژوهشگاه صنعت نفت هم آن را در دستور کار اصلی خود قرار داده است، جای امیدواری زیادی دارد، ضمن اینکه باز گذاشتن دست شرکت ها در همکاری با دانش بنیان ها و شرکت های فناور سرعت تصمیم گیری و ایجاد ارزش افزوده در مجموعه نفت را بیشتر می کند.
نگاهی به سیاست های مالیاتی و اثرگذاری آن بر حامل های انرژی
مشعل مالیات؛ پرداختی است لازم، اجباری و بلاعوض که شامل شخص، موسسه، دارایی وسازمان ها و نهادهای دولتی می شود. هر فرد حقیقی و حقوقی در یک جامعه، باید به شکلی مستمر، بخشی از درآمدهای خود را به دولت بدهد؛ چون این دولت است که ابزار و امکانات دستیابی به درآمد و سودها را برای جامعه فراهم می آورد.
به طور کلی دو نوع مالیات مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد؛ در صورتی که پرداخت کننده مالیات یک نفر باشد، آن مالیات مستقیم محسوب می شود و در غیر این صورت، مالیات غیرمستقیم خواهد بود. همچنین به شخصی که مسؤول پرداخت مالیات است، مودی مالیاتی گفته می شود. برخی از انواع مالیات مستقیم شامل مالیات بر دارایی، مالیات بر ارث و مالیات بر درآمد می شود و مالیات غیرمستقیم نیز نظیر مالیات بر واردات انواع محصولات خواهد بود.
تعاریف، استدلال ها و مسیرهای اعمال مالیات از سوی اقتصاددان ها متفاوت است و با وجود اجرای این سیاست ها از چند دهه گذشته تا امروز، هنوز اجماعی کامل بر این مفاهیم و زمینه های اجرای آن وجود ندارد. به عنوان نمونه، دولت ها منابع و مسیرهای زیادی برای اخذ پول و تامین هزینه های خود از سوی شهروندان دارند که مالیات محسوب نمی شوند؛ اما بسیاری از اقتصاددان ها معتقدند که این مبالغ، نوعی مالیات غیرمستقیم است. مواردی مثل شهریه دانشگاه های عمومی، هزینه خدمات رفاهی در شهرها و روستاها، انواع جریمه ها مانند جریمه های راهنمایی و رانندگی و... مسیرهایی هستند که دولت از طریق آن درآمد دارد و شهروندان ملزم به پرداخت مبالغی می شوند؛ اما دولت ها علاوه بر این مبالغ، مبلغ جداگانه ای را نیز به عنوان مالیات دریافت می کنند.
باید گفت که این سیاست های مرتبط با مالیات و انواع آن، در کشورهای مختلف به شکل ساختاری وجود دارد؛ اما در جزئیات و اجرا، تفاوت هایی متناسب با شرایط کلی بودجه و اقتصاد آنها دیده می شود. از سوی دیگر، روش اعمال مالیات و فشاری که به شهروندان وارد می کند و چگونگی هزینه کردن مالیات از سوی دولت در اقتصاد و رفع نیازهای جامعه همواره مورد بحث و نظر است. همه منابعی که انواع مالیات از آنها اخذ می شود، آشکار و محل جمع آوری آنها نیز در هر سیستم اقتصادی روشن است و معمولا صندوق یا حسابی به عنوان خزانه مرکزی وجود دارد؛ اما این مبالغ، در راه های مختلفی هزینه می شود که ممکن است مستقیم و کاملا آشکار نباشد، از این رو در این مسیر، باید شفافیت زیادی وجود داشته باشد. در ایران و نظام مالیاتی ما هم انواع مالیات مستقیم و غیر مستقیم وجود دارد و مالیات های جمع آوری شده از مسیرهای مختلف، به طور مستقیم به خزانه دولت واریز می شود. این مبالغ، هرساله در قالب قوانين بودجه، به مصارف مشخصی مي رسد که هزينه هاي جاري و عمراني دولت، یکی از این موارد است. پرداخت حقوق کارکنان دولت، تملك دارايي هاي سرمايه اي و هزينه هاي عمراني كشور، احداث راه ها، سدها، دانشگاه ها، بيمارستان ها، مراكز فرهنگي و... از دیگر مواردی است که با پول مالیات انجام می شود. از آنجا که در هر اقتصادی، سهم مالیات در تامین هزینه های دولت متفاوت است، در اقتصاد ایران نیز هم اکنون، سهم مالیات به اندازه سهم فروش نفت نیست و در سال های اخیر تلاش شده تا سهم درآمدهای مالیاتی شفافیت بیشتری داشته باشد. به همین دلیل در بودجه سال 1401 دولت هم، سهم درآمدهای مالیاتی بیش از 60 درصد پیش بینی شده و شاهد اعمال مالیات های جدید یا افزایش رقم مالیات در برخی حوزه ها هستیم. به عنوان نمونه کسب و کارهای اینترنتی از طریق شبکه های اجتماعی که در این سال ها، به یکی از مسیرهای کسب وکار تبدیل شده، از سال جدید (1401) با میزان مشخصی تراکنش مالی، مشمول اعمال مالیات می شوند. البته باید گفت، گروه هایی هم هستند که جدا از نوع شغل، مشمول مالیات بر درآمد نمی شوند. طبق قانون و در آخرین اعلام سال 1400، کارگران و کارمندانی که حقوق آنها تا 4 میلیون تومان است، مشمول کسر مالیات نمی شوند.
ممکن است اینطور گمان شود که یک شهروند ساده، کارمند یا یک خانم خانه دار مالیاتی پرداخت نمی کند؛ اما باید گفت که امروزه دیگر مالیات در کوچکترین خرید و خدماتی که دریافت می کنیم، اعمال می شود و طبق گزارشی که مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در مورد مالیات بر ارزش افزوده اعلام کرده، در شرایط فعلی حتی روی یک بطری نوشابه یا بستنی هم مالیات بر ارزش افزوده اعمال شده است. مالیات بر ارزش افزوده، در واقع مالیاتی غیرمستقیم است که مصرف کننده در هنگام خرید کالا یا دریافت خدمات همراه با مبلغ اصلی می پردازد و دریافت کننده موظف است مقدار مالیات دریافتی را به خزانه دولت واریز کند. این مبلغ از ابتدا 3 درصد کل مبلغ کالا بود که در طول سال های گذشته افزایش یافته و به رقم 9 درصد رسیده است. دولت همچنین در برخی موارد، مالیات برخی اقلام همچون انواع سیگار را بیشتر کرده تا روی تقاضای خرید آن تاثیر بگذارد.نکته قابل توجه دیگر اینکه گروه های شغلی و کالاهایی وجود دارند که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نمی شوند. عرضه کنندگان محصولات کشاورزی فراوری نشده، دام و طیور زنده، آبزیان، زنبور عسل و نوغان، انواع کود، سم، بذر و نهال، آرد خبازی، نان، گوشت، قند، شکر، برنج، حبوبات و سویا، شیر، پنیر، روغن نباتی و شیرخشک مخصوص تغذیه کودکان و کتاب، مطبوعات، لوازم التحریر و انواع کاغذ چاپ، تحریر و مطبوعات و... شامل پرداخت مالیات نمی شوند؛ البته باید گفت که این لیست، متنوع تر است و کالاهای بیشتری را شامل می شود.
یکی از مسیرهای مهم مالیاتی دولت ها، اعمال مالیات بر حامل های انرژی است. البته تنها دلیل دولت ها برای در نظر گرفتن این مالیات، کسب درآمد نیست و یکی از مهم ترین دلایل ثانویه در همه کشورها، سیاست های تشویقی برای کاهش مصرف انرژی و حفاظت از محیط زیست و ترس پایان پذیری انرژی و گران بودن آن است. به همین دلیل به این مالیات، مالیات «سبز» هم گفته می شود. در بسیاری از کشورها حتی تا 70 درصد قیمت تمام شده محصول را از مصرف کننده در قالب مالیات دریافت می کنند. به همین دلیل، مصرف انواع انرژی بخصوص سوخت های فسیلی در این کشورها بسیار گران تمام می شود. در این مورد، همچنین می توان به مالیاتی که روی بنزین و گازوییل به عنوان سوخت پر مصرف در کل دنیا اعمال می شود، اشاره کرد. این مالیات، یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت ها به شمار می رود. این سیاست در کشور ما هم اجرایی شده و حامل های انرژی از سال ها قبل مشمول مالیات هستند؛ اما مسأله مهم در ایران، میزان مصرف و فرهنگ سازی در خصوص کاهش و بهینه سازی مصرف انرژی است. از سوی دیگر، قیمت حامل های انرژی در ایران که تلفیقی از قیمت حمایتی دولت و مالیات است، به طور مستقیم در معیشت شهروندان تاثیر دارد و با پول نفت هم تامین می شود. به همین دلیل است که ازدهه گذشته تاکنون، همواره تلاش شده تا از فروش نفت برای تامین حامل های انرژی خودداری و منابع درآمدی مطمئن دیگری همچون مالیات جایگزین شود. نکته قابل توجه درباره صنعت نفت، این است که این صنعت، ارتباطی تنگاتنگ با موضوع مالیات دارد. به بیان دیگر، هرچه سهم مالیات در حامل های انرژی بیشتر شود، منابع انرژی کمتری به مصرف می رسد و منابع نفت و پول نفت کمتری بدون ارزش افزوده سوزانده می شود. آنچه امروز دولت به عنوان افزایش سهم درآمد پایدار مالیاتی به جای پول فروش نفت دنبال می کند، تحقق همین هدف است که در ادامه آن باید سیاست های مالیاتی به طور کامل اجرایی شود.
گفت وگو با بانویی موفق در شرکت ملی گاز ایران:
سمــیه راهــپیما بدون مشارکت زنان در اقتصاد، توسعه و سازندگی ناممکن است، به ویژه اینکه زنان زودتر از مردان پا به عرصه فعالیت های اقتصادی گذارده و در جوامع اولیه نیز نقشی بارزتر از مردان در اقتصاد داشته اند. قدرت دادن به زنان و برداشتن موانع فراروی آنان، باعث بهبود وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آنها در جامعه می شود که این جریان می تواند زمینه ساز رشد و توسعه پایدار باشد، از این رو برنامه ریزی در خصوص حضور فعال این سرمایه مهم انسانی و بهره برداری مطلوب جامعه از توانایی آنها، مسیر دستیابی به اهداف توسعه بازارهای مالی را در کشورهای در حال توسعه، ممکن و آسان تر می سازد. یکی از بانوان موفق در وزارت نفت، به ویژه در شرکت ملی گاز ایران، سمیه باصری، رئیس مرکز آمار و اطلاع رسانی، مدیریت پژوهش و فناوری، این شرکت است که در ادامه گفت وگوی «مشعل» با وی را می خوانید.
موفقیت در زندگی فردی و اجتماعی به عوامل مختلفی بستگی دارد، عواملی مانند شرایط خانوادگی و ویژگی های شخصیتی یا ترکیبی از این عوامل در سایه سختکوشی، می تواند زمینه ساز موفقیت باشد. از عوامل دیگری که می توانم به آن اشاره کنم، استقبال از تجربیات نو و پذیرفتن بدون واهمه مسوولیت های جدید و چالشی است.
مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد را در رشته های آمار و آمار ریاضی به ترتیب از دانشگاه های فردوسی مشهد و شیراز اخذ کردم و پایان نامه کارشناسی ارشدم به عنوان پایان نامه برتر کشور انتخاب شده است. پس از فارغ التحصیلی، به دلیل علاقه به فضای علمی و پژوهشی، برای چند سال مشغول تدریس در دانشگاه های مختلف از جمله دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شیراز و دانشگاه پیام نور بودم. با تالیف یک کتاب و چاپ چند مقاله در مجله های معتبر علمی بین المللی و ارائه نتایج مطالعات خود در کنفرانس های مختلف، موفق به اخذ پذیرش و بورسیه کامل تحصیلی برای مقطع دکترا از چند دانشگاه مطرح خارجی از جمله Queen Mary University of London و... شدم، اما در نهایت به دلیل علاقه به ادامه فعالیت در صنعت نفت کشور، تصمیم گرفتم تحصیلات خود را در مقطع دکترا در ایران ادامه دهم و هم اکنون دانشجوی دوره دکترای مهندسی صنایع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر هستم.
در سال 1390 از طریق جذب فارغ التحصیلان ممتاز مفتخر به اشتغال در صنعت نفت شدم و کار خود را در مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران آغاز کردم و پس از کسب تجارب لازم، در سمت رئیس مرکز آمار و اطلاع رسانی به ایفای مسوولیت پرداختم و در حال حاضر باارتقای شغلی و حفظ سمت، مشغول به کار هستم. 6 سال عضو کمیته تدوین و بازنگری دستورعمل های جشنواره های پژوهش و فناوری وزارت نفت و نماینده شرکت ملی گاز ایران در شورای راهبردی جشنواره های پژوهش و فناوری وزارت نفت بوده ام. همچنین عضو کمیته مسوولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران و جزو ترویج کنندگان اخلاق حرفه ای شرکت ملی گاز ایران هستم و در انجمن های علمی و تخصصی مختلفی نیز عضویت داشته ام. از سال 1393 نیز به عنوان مسوول کارگروه پژوهش امور زنان و خانواده شرکت ملی گاز ایران و نماینده شرکت در کارگروه پژوهش امور زنان و خانواده وزارت نفت همکاری داشته ام و پیگیری جاری سازی و نظارت بر روند اجرای پروژه های پژوهشی وزارت نفت در حوزه زنان و خانواده در شرکت ملی گاز ایران را نیز به عهده دارم.
در واقع به جای اینکه شخص خاصی را سرلوحه خود قرار دهم، به اصول و معیارهایی در کار و فعالیت های اجتماعی پایبند بوده ام و این نگرش را مهم ترین عامل کارآمدی عملکرد و الگوی مطلوب برای کسب موفقیت می دانم. اگر بخواهم حاصل تمامی مطالعات بیوگرافی بزرگان و افراد موفق را که از دوره نوجوانی به آن علاقه مند بوده ام در یک جمله خلاصه کنم، می توانم بگویم؛ خود را بزرگ ترین رقیب خود بدانید و همواره سعی کنید نسخه بهتری از خود را توسعه دهید.
به طور کلی کیفیت و شرایط محیط کار یکی از عوامل اصلی تعیین کننده سطح انگیزه، عملکرد کارکنان و بهره وری سازمان است. به این معنا که در یک محیط کار خوب، کارکنان رضایت بیشتری از کار دارند و با تعهد و انگیزه بیشتری برای انجام ماموریت سازمان تلاش و همکاری می کنند. به عبارت دقیق تر، در کنار ویژگی های شناخته شده یک محیط کاری مطلوب (آرامش و...)، محیط کاری خوب، محیطی است که حتی المقدور با رویکرد بهره گیری از حداکثر توانایی ها و نقاط قوت کارکنان و بالفعل کردن پتانسیل های کاری و حرفه ای آنها طراحی شده باشد. در چنین محیطی با طراحی فرآیندهای مناسب، نه تنها سازمان از افزایش بهره وری منتفع می شود، بلکه کارکنان نیز با احساس پیشرفت و ارتقای عملکرد خود، تعلق خاطر روزافزونی نسبت به سازمان پیدا می کنند که قطعا یکی از بزرگ ترین دارایی های هر سازمان است.
پدر و مادرم اولین و مهم ترین نقش را در رشد و پیشرفت های تحصیلی و شغلی من داشته اند. خدا را شاکرم از اینکه در سایه پرمهر ایشان محیط خانه سرشار از امنیت و آرامش بوده و همواره ضمن تشویق به کار و تحصیل در تمامی مراحل زندگی از من حمایت همه جانبه کرده اند، از این رو اگر شایسته عنوان «بانویی موفق» باشم، در درجه اول، اعتبار و شیرینی این افتخار را متعلق به پدر و مادرم می دانم.
خوشبختانه براي كسب دانش تخصصي به عنوان يكي از ابزارهاي لازم، زمينه براي پيشرفت بانوان در كشور ما فراهم است و اين موضوع به استناد آمارهای قبولي و فارغ التحصیلی دانشگاه ها برحسب جنسيت تاييد مي-شود. با وجود این طبق آمارهاي رسمي، نرخ بيكاري خانم ها بيشتر است و كمتر جذب بازار كار متناسب با تحصیلات خود شده اند. به عبارتي در زمينه جذب در بازار كار محدوديت هايي برای پیشرفت خانم ها بوده و هست، اما مهم اين است كه زنان با وجود اين محدودیت ها و مشكلات توانسته اند در بسیاری از زمينه ها خود را اثبات كنند. امروز در همه حوزه هاي تخصصي، زنان دوشادوش مردان در جامعه كار مي كنند.
خانم ها با اتکا به هوش عاطفی قابل توجه خود که تحول آفرین است و با کسب دانش کافی، ارتقای سطح اطلاعات در حوزه های مدیریتی و توسعه مهارت های فردی در سایه خودباوری و استقامت می توانند نقش موثرتری را در صنعت نفت و به طور کل در جامعه داشته باشند.
اعتلای جایگاه مجموعه وزارت نفت کشور مستلزم همدلی و مشارکت همه کارکنان، فارغ از کلیشه های جنسیتی است. این همدلی و مشارکت خودبه خود ایجاد نمی شود و نیازمند یک برنامه راهبردی و عملیاتی است که خوشبختانه اقدام های موثری به منظور اجرای چنین برنامه هایی انجام شده است. در هر بخشی از صنعت که مشغول به کار هستیم، آن را نقطه شروع دیگری برای یادگیری مهارت های جدید تخصصی و توسعه فردی در نظر بگیریم و با تلاش در مسیر عمل به تعهدهای حرفه ای، نقش خود را در رشد و شکوفایی هر چه بیشتر این مجموعه عظیم ایفا کنیم.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در بازدید ازطرح توسعه فاز دوم پالایشگاه گاز ایلام گفت: با اجرای این پروژه، ظرفیت تولید پالایشگاه حدود 50درصد افزایش و از8/6 میلیون متر مکعب در روز به2/10 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.
رضا نوشادی با بیان اینکه توسعه این فازبا تکیه بر ظرفیت های داخلی، اقدامی جهادی است، افزود: اجرای این پروژه، همسو با برنامه های کلان دولت برای توسعه غرب کشور و استان ایلام در دستور کار قرار گرفته است و در اشتغال زایی، گردش چرخ های صنعت و رونق اقتصادی استان ایلام، تاثیر بسزایی دارد.
وی با اشاره به رسالت مهم پالایشگاه گاز ایلام در تغذیه واحدهای پتروشیمی تصریح کرد: طرح توسعه فاز دوم پالایشگاه ایلام نقشی مهم در ایجاد ارزش افزوده بالاتر در مجموعه پتروشیمی به عنوان تکمیل کننده زنجیره ارزش فرآورده های گازی دارد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران باتاکید برشتاب بخشی به روند عملیاتی بخش های مختلف طرح توسعه فاز دوم پالا یشگاه ایلام، اجرای این پروژه را به لحاظ افزایش پایداری شبکه وتأمین فشارگاز درغرب کشور و صادرات گاز به عراق مهم خواند.
نوشادی بابیان این که طرح توسعه فازدوم پالایشگاه ایلام شامل یک ردیف واحد شیرین سازی، دو ردیف کمپرسورهای گاز خروجی، واحدهای تثبیت میعانات و استحصال گوگرد و نصب یک دستگاه توربواکسپندر در واحداتان زدایی است، گفت: این طرح اکنون در مرحله طراحی تفصیلی و خرید قرار دارد و فعالیت های اجرایی آن نیز آغاز شده است.
شرکت نفت خزر
مدیرعامل شرکت نفت خزر با تأکید برکارآمدی حراست در پویایی و بالا بردن بهره وری سازمان ها گفت: آنچه سبب ارتقای حراست به ویژه دربخش های حفاظت فیزیکی و الکترونیک می شود، استفاده از سامانه های روزآمد است. مراد کمالی درآیین معارفه حمیدرضا مسافری، رئیس جدید حراست شرکت نفت خزر و تکریم امیر شهرام شهبازخانی گفت: وظایف حراست ها، افزون برنقش و کارکرد تخصصی آن بر مبانی اخلاق حرفه ای و اسلامی، درپشتیبانی ازکارکنان با رعایت اصول مردم داری و خوش خلقی بسیار حائز اهمیت است. مدیرعامل شرکت نفت خزر با بیان این که موفقیت حراست درگرو همکاری درون سازمانی و برون سازمانی، آموزش، بهره گیری از تجهیزات، سیستم ها، فناوری های نو و نیروی انسانی توانمند است، تصریح کرد: آنچه سبب ارتقای حراست به ویژه در بخش های حفاظت فیزیکی و الکترونیک می شود، استفاده ازسخت افزارها ونرم افزارها و به کارگیری سامانه های روزآمد است. در این آئین رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به اینکه صنعت نفت موتور محرکه اقتصاد کشور است، برقراری امنیت، صیانت ازنیروی انسانی و حفاظت از تأسیسات، تجهیزات و اماکن را از جمله وظایف اصلی حراست شرکت ملی نفت ایران برشمرد.
علیرضا دامغانی با بیان این که حراست چشم بینای سازمان و مدیریت است و به عنوان مشاورامین و همراه مدیر دراثر بخشی برنامه های سازمان نقش موثری دارد، افزود: به یقین پیشبرد اهداف وبرنامه های سازمان باهمراهی، همکاری وهمدلی موثر ومستمر مدیران و کارکنان با این حراست، بیش از پیش محقق خواهد شد.
آیین معارفه رئیس جدید و تکریم رئیس پیشین حراست شرکت نفت خزر با حضور علیرضا دامغانی، رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران، مدیرعامل شرکت نفت خزر، رؤسای واحدهای ستادی حراست شرکت ملی نفت ایران و مدیران ستادی شرکت نفت خزر برگزار شد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تأکید بر آمادگی این سازمان برای مقابله با موج ششم کرونا گفت: هم اکنون همه مراکز درمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همانند گذشته در حال آماده باش هستند تا از این بحران به سلامت عبور کنیم.
سیدمهدی هاشمی با اشاره به تلاش های یک سال گذشته این سازمان درمقابله با کرونا و پیشگیری ازگسترش آن اظهار کرد: با تقویت روابط درون سازمانی و تعامل مدیران ستادی با مناطق، شاهد افزایش بهره وری و کیفیت خدمات در زمان یاد شده بوده ایم.
هاشمی باتاکید برآمادگی همه مراکزدرمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برای گذر از پیک ششم کرونا تصریح کرد: این سازمان درپیک های گذشته کووید19آمادگی لازم را داشته و بهره مندی ازکارکنان آموزش دیده وماهر، همچنین وجود تجهیزات کافی، ازجمله عوامل مؤثر در گذار از این پیک ها بوده است.
وی گفت: درنشست شورای معاونان، گزارشی تفصیلی از فعالیت بخش های مختلف ستادی، مناطق عملیاتی ودیگر مناطق سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت ارائه شد و شاهد نگاه ویژه و مثبت وزیر نفت به جایگاه و اهمیت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، همچنین حمایت های مؤثر از تلاش های ارزشمند و خالصانه مجموعه تلاشگران این عرصه بودیم.
مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه از این پس به عنوان نماینده این سازمان در نشست های شورای معاونین به صورت ثابت حضور خواهم داشت، تصریح کرد: امیدوارم باحمایت های مؤثر مسوولان صنعت نفت بتوانیم درجهت حفظ و ارتقای سلامت کارکنان وخانواده های آنان دربخش های مختلف به ویژه در زمینه مقابله با ویروس کرونا، اقدام های مؤثری انجام دهیم.
وی با اشاره به اینکه اولویت اصلی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ارائه خدمات به خانواده بزرگ نفت درکشور است، اظهار کرد: با اصلاح ساختار و تشکیلات، فصل جدیدی در رویکرد سازمان آغازخواهد شد ودر دوره جدید کاری تمرکز بر بهره گیری هرچه بیشتر از دیدگاه های کارشناسان ومتخصصان فن ازجمله در زمینه اقتصاد سلامت و روابط خواهد بود.
سرپرست مدیریت بهداشت، ایمنی ومحیط زیست(اچ اس ای) سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت گفت: همسو با گسترس خدمات پزشکی غیرحضوری، نرم افزار پتروویزیت در منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی در حوزه خدمات پزشکی خانواده و طب کار از سوم اسفندماه امسال راه اندازی شده است.
غلامرضا پیوندی از استقرار و پیاده سازی سیستم نرم افزار پتروویزیت درعسلویه خبر داد و افزود: یکی از حوزه های مراقبت پیشرفته، مشاوره روی خط های تلفن همراه(mobile health) است که نرم افزار آن باهدف افزایش سلامت روی گوشی های موبایل نصب از ابتدای امسال درسیستم های پزشک خانواده بهداشت و درمان منطقه تهران به صورت پایلوت راه اندازی شد.
وی با بیان این که این نرم افزار به عنوان نخستین مرکزعملیاتی در بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر(درمنطقه پارس جنوبی) راه اندازی شده است، تصریح کرد: درمرحله نخست نزدیک به1200نفرازکارکنان رسمی و قراردادی با هفت پزشک متخصص طب کار و خانواده درمنطقه پارس جنوبی زیرپوشش این طرح قرار گرفتند.
پیوندی گفت: این طرح برای کل جمعیت زیرپوشش صنعت نفت پیش بینی شده است و امیدواریم از ابتدای سال 1401درهمه مناطق سازمان بهداشت ودرمان صنعت نفت اجرایی شود.
شرکت ملی نفت ایران
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن خوزستان گفت: از سال 96 تاکنون، معابر 222 روستا از محل اعتبارات نفت بهسازی شده است. محمود اکبری فضلی درباره پروژه های بهسازی معابر روستایی درخوزستان بامشارکت شرکت ملی نفت ایران اظهارکرد: ازسال 96 تاکنون اعتبارپروژه های بهسازی معابر روستا یی ازمحل نفت، حدود 132میلیارد تومان بوده است که درقالب چهاراولویت اجرایی شده اند.
وی افزود: اولویت اول مربوط به سال 96در 48روستا، اولویت دوم در سال 97 با اعتبار 34میلیارد تومان در 76روستا و اولویت سوم درسال های 98 و 99 در42روستا با اعتبار 30 میلیارد تومان بوده است که همگی به صورت کامل انجام شده اند.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن خوزستان تصریح کرد: بهسازی معابر روستایی در 56 روستا درشهرستان های رامهرمز، خرمشهر ودشت آزادگان به مبلغ 42 میلیارد تومان نیز اولویت چهارمی است که اخیرا ابلاغ و طی تفاهمنامه امضا شد با شرکت ملی نفت ایران، در دست اجراست.
اکبری فضلی ادامه داد: این پروژه تاکنون حدود 25 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و حداکثر تا پایان خردادماه سال آینده پایان خواهد یافت.
وی درباره اعتبارات قیر رایگان برای بهسازی راه ها نیزگفت: امسال حدود 200 میلیارد تومان در قالب اعتبار برای قیرپاشی وآسفالت به عمران مسکن روستایی خوزستان ابلاغ شده است.
معاون عمران روستایی بنیاد مسکن خوزستان بااشاره به این که قیرپاشی وآسفالت به صورت مشارکتی با دهیاران و بخشداران استان خوزستان دردست اجراست، تصریح کرد: هزینه قیر در راه ها حدود 50درصد است که به عهده بنیاد مسکن و زیرسازی و بقیه موارد مورد نیاز نیز به عهده دهیاری ها و بخشداری هاست.
فضلی گفت: ازمحل این اعتبارات، راه حدود 350روستاحداکثر تاپایان تیرماه1401 بهسازی می شود.
وی با اشاره به اعتبارات ملی برای بهسازی معابر روستایی گفت: حدود 100میلیارد تومان اعتبارات ملی درسطح استان خوزستان برای بهسازی معابر روستایی در نظر گرفته شده است و در قالب این اعتبار، بهسازی معابر در80 روستا در دست اجراست.
به گفته فضلی این پروژه حدود 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد وتا پایان اردیبهشت ماه سال آینده تکمیل خواهد شد.
اکبری فضلی بیان کرد: درقالب تفاهم نامه ای با شرکت گاز خوزستان به ارزش 40میلیارد تومان، ترمیم نوارهای حفاری شده راه ها در80روستای شهرستان های آبادان، خرمشهر و ایذه اجرا می شود و تاکنون حدود 30 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی محمداسماعیل کفایتی را به عنوان رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز منصوب کرد. در حکم محسن خجسته مهر خطاب به محمد اسماعیل کفایتی آمده است:
«با عنایت به حکم تفویض شماره ۷۹۲-۲۰/۲ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۱ نظر به مراتب تعهد، تخصص و تجربیات ارزشمند جنابعالی به موجب این حکم به عنوان رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز» منصوب می شوید. با توجه به ضرورت توسعه دانش بنیان صنعت نفت، انتظار می رود نسبت به تحقق موارد زیر اهتمام ورزید:
۱. تلاش مؤثر در مسیر نهادینه سازی فرهنگ نوآوری در صنعت نفت
۲. مشارکت در بازتعریف مأموریت نهادهای فعال در زیست بوم نوآوری صنعت نفت به منظور تأمین راهکارهای فناورانه برای حل چالش ها، بومی سازی تجهیزات و بهبود فرایندهای صنعت نفت
٣. اصلاح اساسنامه، آیین نامه های مالی - معاملاتی فرایندهای بودجه ریزی و بهبود ساختار سازمانی پارک
۴. توسعه زیرساخت های لازم و به روزرسانی فرایند پذیرش و استقرار شرکت های دانش بنیان در پارک
۵. توسعه بازار فناوری و ایجاد فن بازارهای تخصصی متشکل از طرف عرضه و تقاضای فناوری
۶. تدوین برنامه کسب وکار پارک به منظور حمایت و توانمندسازی کارآفرینان و شرکت های دانش بنیان و کمک به کسب وکارهای نوپا به منظور ایفای نقش مؤثر در زنجیره های ارزش آفرینی صنعت نفت
۷. مشارکت در ایجاد فرصت های سرمایه گذاری، تدوین پیش نویس الگوهای جدید قراردادی و تهیه استانداردهای لازم به منظور کاهش ریسک پیاده سازی راهکارهای فناورانه ساخت داخل
۸. تلاش به منظور افزایش ظرفیت جذب فناوری، توسعه فرایندهای یادگیری فناورانه و احیای حقوق مالکیت فکری در سطح شرکت های اصلی و تابع وزارت نفت
۹. ایجاد، توسعه و مدیریت مراکز رشد فناوری و شتاب دهنده های تخصصی در وزارت نفت طبق اساسنامه
۱۰. به کارگیری نوآوری اجتماعی با هدف کمک به انجام مسؤولیت های اجتماعی و نوآوری سیاستی به منظور تقویت حکمرانی در صنعت نفت
۱۱. شبکه سازی و هم افزایی با نهادهای فعال در نظام ملی نوآوری ایران و مشارکت در فرایند دیپلماسی نوآوری صنعت نفت در سطح بین المللی
۱۲. جوان گرایی، جذب نخبگان و شایسته سالاری با به کارگیری نیروهای انقلابی، متعهد، متخصص و فسادستیز در راستای گام دوم انقلاب
امید است با اتکال به خداوند متعال و همکاری مدیران و کارکنان ارزشمند آن مجموعه، در انجام مأموریت های محوله موفق باشید.»
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به پروژه ادورانت که چندی پیش به کارفرمایی شرکت ملی گازایران گفت: عملیاتی شدن این پروژه با ظرفیت 2500تن درسال با جدیت دنبال می شود.
اکبر زمانیان گفت: ادورانت ماده ای است که باهدف بودار کردن گازبه آن اضافه می شود و مصرف کننده را آگاه می سازد که در زمان نشت گازدرخط لوله با اقدام های مناسب به رفع آن بپردازد و ازبروز فاجعه جلوگیری کند.
وی بااشاره به خطوط لوله سراسری گازدرکشور واستفاده ازگازدرمصارف شهری، صنایع پتروشیمی، نیروگاه ها و پالایشگاه ها، استفاده از ادورانت رابرای بودارکردن گاز ضروری خواند.
رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد: تا قبل از دستیابی به دانش فنی تولید ماده ادورانت درایران، تأمین آن برای خط لوله گاز از دوکشور اروپایی انجام می شد که هزینه های بسیار بالایی را به همراه داشت.
زمانیان به روش های دستیابی به ماده ادورانت اشاره و تصریح کرد: این ماده درکشورهای اروپایی از طریق سنتز به دست می آید، اما در روش دیگر که ایران نیز از آن بهره مند شده است، ادورانت ازمیعانات گازی تولیدی جدا می شود.
وی تصریح کرد: پروژه تولید ادورانت ازسوی شرکت ملی گاز ایران تعریف و پژوهشگاه صنعت نفت نیزبه عنوان لایسنسور(تأمین کننده دانش فنی) و طراح کارخانه انتخاب شده اند.
زمانیان با تأکید براین که روسیه پیش از ایران از روش جداسازی ادورانت از میعانات برای تولید ماده ادورانت استفاده کرده است، ادامه داد: با توجه به وجود میعانات گازی بسیار در کشور، استفاده از این روش، راهکار مناسب تری برای تولید ادورانت به شمارمی رود، ضمن آن که به لحاظ اقتصادی نیز مقرون به صرفه تر است.
رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت بابیان این که واحد تولید ادورانت با ظرفیت سالانه 800، تابستان97 درعسلویه راه اندازی شد، تصریح کرد: این پروژه به دلیل کمبود مرکاپتان و نواقص برخی تجهیزات ساخته شده با ظرفیت650 تن درسال، درپالایشگاه اول پارس جنوبی راه اندازی شد و پژوهشگاه صنعت نفت نیز در همه مراحل(بررسی خوراک، رفع مشکلات و راه اندازی واحد) درکنار کارفرما و بهره بردار قرار داشت.
زمانیان بااشاره به این که نیازکشوربه ماده ادورانت هم اکنون 1200تن درسال است، تصریح کرد: باراه اندازی واحدهای مختلف درمنطقه عسلویه، پیش بینی می شود این نیازبه 1600 تن افزایش یابد.
وی گفت: باتوجه به واحدهای درحال راه اندازی، امکان سنجی های مورد نظر، همچنین موضوع صادرات، تصمیم برآن شد که راه اندازی واحدی با ظرفیت 2500 تن درسال در دستورکار قرار گیرد.
زمانیان افزود: دراین پروژه مطالعات جامع، طراحی واحد، مطالعات محیط زیستی، تهیه اسناد مناقصه وبررسی های یوتیلیتی ازجمله مسائلی است که پژوهشگاه صنعت نفت آن راپیگیری می کند.
شرکت ملی نفت ایران
نخستین نشست هم اندیشی «بررسی وآسیب شناسی مشکلات اجرایی تولید بار اول در شرکت ملی نفت ایران و راهکارهای بهبود انجام کار با استفاده از ظرفیت های قانونی و اجرایی موجود» در پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت برگزار شد.
این نشست هم اندیشی با تأکید محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و بر اساس تصمیم های ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان این شرکت مبنی بر در دستور کار قرار گرفتن کارگروه راهبری ساخت بار اول درهفته نخست اسفندماه با حضور دبیرکمیته تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مدیر پژوهش و فناوری، مدیر پشتیبانی ساخت و تأمین کالای نفت و مدیران پژوهش و فناوری شرکت های تابع نفت برگزار شد.
سیدمهدیا مطهری، مدیر پژوهش وفناوری و دبیرستاد تحول وپیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران در این نشست با بیان اینکه یکی ازچالش های پیش رو درحوزه کالا، مواد و تجهیزات، نیازبه این موارد در تعداد و گستره ای مشخص است، گفت: باید سازوکاری منسجم فراهم شود تا زمانی که متقاضیان این موارد به شرکت ملی نفت ایران اعلام نیازمی کنند، دست کم بتوان برآوردی از بازار متصور شده این محصولات ارائه کرد.
وی درباره اهداف و انتظارهای موجود از برگزاری این نشست های هم اندیشی افزود: ضرورت دارد فهرست تجهیزات و اقلام مورد نیاز را به منظور رفع چالش های پیش روی تولید شرکت های تابع و بهره بردار، مشخص و تبیین کنیم.
دبیرستاد تحول وپیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران گفت: انتظار می رود فرآیندها درگروه های تولید بار اول به نحوی پایه ریزی شود که به تقاضای دانش بنیان بینجامد.
سیدحمزه حسنی، دبیر کارگروه تولید بار اول معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز دراین نشست با ابراز امیدواری ازدستاوردهای سازنده نشست های هم اندیشی، مهم ترین موانع ساخت بار اول یک محصول فناورانه را تشریح کرد.
برزو قنبری، سرپرست مدیریت پشتیبانی ساخت و تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران نیز در این نشست با تأکید بر اینکه این مدیریت در سال های گذشته با تعریف پروژه های ده گانه همواره پیشران موضوع حمایت ازساخت داخل بوده است، افزود: در مسیر جدید تعریف شده نیز این مدیریت در زمینه حمایت از تولید بار اول، پیشگام خواهد بود.
پالایشگاه نفت بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به دستاوردهای چند سال اخیر این شرکت پالایشی و توجه به ساخت داخل در این سال ها، از بومی سازی هفت هزار قطعه مورد نیاز این پالایشگاه با تکیه بر توان سازندگان ایرانی خبرداد. هاشم نامور درحاشیه سومین نمایشگاه حمایت از ساخت داخل درصنعت پتروشیمی گفت: این تعداد قطعه با استفاده از امکانات و ظرفیت های پالایشگاه نفت بندرعباس و با تکیه بر توان تولید کنندگان وسازندگان داخلی برای نخستین بار و با مهندسی معکوس، بدون نقشه اولیه ساخته شده است. به گفته وی، ساخت هفت هزارقطعه مورد استفاده درپالایشگاه نفت بندرعباس، 1236 میلیارد ریال صرفه جویی همراه داشته است. وی افزود: مطابق باحرکت درمسیر سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی و با اعتماد به سازند گان داخلی برای تأمین قطعات و کالاهای مورد نیاز، تاکنون 23 هزار و 500 قلم کالا از تولید کنندگان وسازندگان داخل کشورخریداری شده که سه هزار و 746میلیارد ریال صرفه جویی اقتصادی ایجاد کرده است. مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس بابیان این که حمایت ازتوان ساخت داخل، از راهبردهای داخلی این پالایشگاه است، اظهارکرد: این پالایشگاه همچنین برحفظ منابع وصیانت از سرمایه های ملی، انتخاب روش های مؤثر درمسیر تحقق اقتصاد مقاومتی وجهش تولید تأکید فراوان دارد وبرهمین اساس، واحدپشتیبانی ساخت داخل نیز بانگاه بومی سازی تجهیزات و قطعات، باهدف رسیدن به خودکفایی وقطع وابستگی درپالایشگاه بندرعباس ایجاد شده است. نامور تصریح کرد: استمرار تولید فرآورده های نفتی باکیفیت از اهداف اصلی پالایشگاه نفت بندرعباس است ودراین زمینه برای مقابله با تحریم های ناعادلانه به ویژه دربخش صنعت نفت وگاز، حمایت از تولیدکنندگان وسازندگان داخلی با هدف انتقال وبومی سازی فناوری های مورد نیاز، ضروری است. وی اجرای پروژه های خلاقانه برای رفع موانع تولید، ارتقای فرآیندها و کاهش هزینه های تولید، حمایت از دانش بنیان ها در طراحی، ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز پالایشگاهی و برقراری ارتباط صنعت و دانشگاه و حمایت از پروژه های دانشجویی مرتبط با فعالیت های پالایشگاه بندرعباس را از اقدام های شرکت پالایش نفت بندرعباس در مسیر تحقق اقتصاد مقاومتی و جهش تولید برشمرد.
مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران
آیت الله صدیقی، مشاورعالی قوه قضائیه و امام جمعه موقت تهران از گروه مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران به عنوان بزرگ ترین گروه فراساحلی کشور بازدید کرد. محمدرضا زهیری، مدیرعامل گروه تأسیسات دریایی در جریان این بازدید با ارائه خلاصه ای از ظرفیت، توانمندی و دستاوردهای گروه گفت: گروه مهندسی و ساخت شرکت تأسیسات دریایی ایران از جمله دارایی های ارزشمند کشوراست. وی افزود: در زمان تحریم در روزگاری که هیچ کشوری حاضربه نصب سکوهای پارس جنوبی نبود، شناورجرثقیل داراین شرکت (بزرگترین شناورجرثقیل دارغرب آسیا) بیش از20 سکو با وزن بیش از 2500 تن را درجهت توسعه صنعت نفت کشور نصب کرد. زهیری بااشاره به میدان گازی پارس جنوبی، وسعت 9700 کیلومترمربعی این میدان و واقع بودن 3700 کیلومتر آن درحریم دریایی ایران افزود: دراین میدان گازی که 70 درصد گازکشور را تامین می کند، گروه مهندسی و ساخت شرکت تأسیسات دریایی ایران، بیش از70درصد تأسیسات دریایی آن را به همت مدیران و متخصصان انقلابی خود، طراحی، ساخته و راه اندازی کرده است. زهیری نیروی انسانی را مهم ترین دارایی این گروه خواند وافزود: افزون بر این دارایی مهم، شناوری با جرثقیل پنج هزارتن از جمله پنج شناور دارای جرثقیل فوق سنگین دنیاست که از دیگر دارایی ها به شمار می رود وبیشتر لوله گذاری های پارس جنوبی به وسیله آن انجام شده است و به زودی اجرای خط لوله فازهای 11 و 16 جدید و خط لوله انتقال گاز کیش –عسلویه نیز با این شناور انجام خواهد شد. آیت الله کاظم صدیقی، امام جمعه موقت تهران نیز دراین بازدید گفت: اسلام دین عدل وعقل و فرهنگ است و درهیچ شرایطی خداوند اجازه نداده است کافر بر مومن مسلط شود. مردم را در همه کارهای دولتی سهیم کنید؛ امام با این ایده پرچم را بلند کردند استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی. جمهوریت هر کاری انجام می دهید، با دست مردم انجام بدهید. امام جمعه موقت تهران گفت: انقلاب ما از ابتدا انقلاب دینی-توحیدی، انقلاب انسانیت است، می خواهیم آینه خدا، جمال الله، جلال الله شویم، هرجا دیدید کشوری ادعای اسلام دارد و زیر سلطه کافراست، یقین بدانید دروغ می گوید واسلام آمریکایی است. آیت الله کاظم صدیقی اظهار کرد: اسلام الهی، اسلامی است که امام پرچمش را بلندکرد، اقتدار سیاسی بدون اقتدار اقتصادی حرف متضادی است، می خواهیدحرف اول را در دنیا بزنید، باید دست نیاز در واردات به خارج نداشته باشید.
انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پالایش نفت ایران برنامه جدید تأمین پایدار و مطمئن خوراک مینی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های نفت و میعانات گازی از سوی وزارت نفت را تشریح کرد. ناصرعاشوری درحاشیه برگزاری سومین نمایشگاه حمایت ازساخت داخل درصنعت پتروشیمی با نگاهی به صنعت پالایش و پتروپالایش بابیان اینکه عضویت مینی پالایشگاه ها وپتروپالایشگاه ها باخوراک نفت خام ومیعانات گازی دراین تشکل صنفی آزاد شده است، افزود: براین اساس، درنخستین گام، شرکت پالایش نفت آفتاب به عنوان خصوصی ترین شرکت پالایشی کشور به عضویت انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت درآمده است. وی با تأکید براینکه تمام مینی پالایشگاه های نفت وپتروپالایشگاه ها باخوراک نفت و میعانات گازی امکان عضویت در این تشکل صنفی را دارند، تصریح کرد: هدف ازعضویت مینی پالایشگاه ها دراین تشکل، حمایت ازطرح هاو شرکت های مینی پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی است تا مشکلاتی مانند تامین منابع مالی وجذب سرمایه طرح هابرای ساخت و بهره برداری این مینی پالایشگاه ها برطرف شود. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران با تأکید بر اینکه انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران به عنوان تشکل صنفی تخصصی آمادگی دارد در تعامل با دولت، مجلس، پالایش و پخش فرآورده های نفتی، وزارت نفت و دیگر دستگاه های ذی صلاح شرایط تأمین خوراک این واحدها را فراهم کند، بیان کرد: تاکنون 6 شرکت مینی پالایشی و پتروپالایشی دیگرهم برای عضویت در انجمن تقاضا داده اند که بابررسی مجوز خوراک، پروانه ساخت، همچنین بازدید میدانی ودریافت مجوزهیئت مدیره، زمینه عضویت آنها در این تشکل تخصصی صنعت پالایش نفت فراهم می شود. عاشوری با اشاره به مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی مبنی برتکلیف وزارت نفت برای تأمین خوراک مینی پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه های نفت کشور تصریح کرد: انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران، پیگیر اجرای این مصوبه مجلس برای حل مشکل خوراک مینی پالایشگاه ها خواهد بود.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت هماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گازایران ازهوشمند سازی کنتور های گاز با اولویت مشترکان پرمصرف از اوایل سال 1401 خبرداد. سیدجلال نورموسوی گفت: شرکت ملی گازایران بارفع ایرادهای اعلام شده ازسوی واحدهای پژوهش و فناوری و فناوری اطلاعات (آی تی) به دنبال انتخاب پیمانکار خواهد بود تا نصب کنتورهای هوشمند را دربخش مشترکان جزء وعمده با اولویت پرمصرف ها از اوایل سال آینده عملیاتی کند. وی هزینه نصب کنتوربرای افراد زیرپوشش کمیته امداد امام خمینی(ه) و بهزیستی را رایگان اعلام واظهارکرد: برای افراد دیگری که از طریق نهادهای حمایتی معرفی شوند، امکان پرداخت به صورت اقساط وجود دارد. نورموسوی گفت: پرداخت هزینه کنتورهای غیرهوشمند نیزبا توجه به مصوبه شرکت ملی گاز، اشتراک پذیری کنتورهای باظرفیت 6 و10مترمکعبی فقط برای افراد نیازمند با تشخیص شرکت های گاز استانی قابل اجراست، اما برای انبوه سازی ومجتمع سازی که امکان پرداخت تقسیطی را دارند، مجاز نیست. نورموسوی بابیان این که پایلوت های مختلفی برای آزمون عملکردی کنتورهای هوشمند در کشوراجراشده است، نصب پنج هزارکنتور رابرای مشترکان جزء(خانگی وتجاری)در منطقه بازار تهران ازجمله موارد انجام شده عنوان کرد. سرپرست مدیریت هماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: تاکنون کارهای بسیار خوبی در زمینه هوشمندسازی و پایش مصارف عمده مانند نیروگاه ها، پتروشیمی ها، صنایع فولاد و. . . انجام شده که این موضوع مطابق با تأکید صریح قانون در بند «د» تبصره 15قانون بودجه سال 1400، مبنی بر اولویت دهی بر هوشمندسازی مصارف عمده است. بر اساس بند «د» تبصره 15 قانون بودجه سال 1400، پرداخت اقساطی هزینه نصب کنتورهای گاز، فقط برای کنتورهای هوشمند امکان پذیر است که آن هم هنوز در مرحله پژوهشی قرار دارد، ضمن آنکه اقساطی بودن پرداخت هزینه نصب کنتورهای هوشمند گاز در لایحه بودجه 1401 نیز تکرار شده است.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در ابلاغیه ای خطاب به سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی دستور داد که محدودیت مصرف گاز در صنایع پایان یابد. در این ابلاغیه محمدرضا جولایی بااشاره به شرایط مصرف گاز درکشور و اعمال تغییرات لازم درشبکه توسط این مدیریت، پایان محدودیت گازرسانی به صنایع 7 صبح هشتم اسفند ماه اعلام شده است.
برپایه ابلاغیه مدیردیسپچینگ شرکت ملی گازایران، سرپرست مدیریت گازرسانی این شرکت باهماهنگی شرکت های گازاستانی، به رفع کامل محدودیت گازرسانی به صنایع سیمان، فولاد و پتروشیمی با شرکت های گاز استان، اقدام کرده است.
در فرهنگ و اندیشه اسلامی انسان بیهوده خلق نشده است، بلکه زندگی دنیوی او مسیر و پلی برای دستیابی به زندگی جاودان اخروی است؛ از این رو باید در دنیا به گونه ای مطلوب و ارزشی زندگی کند که در نهایت جایگاهی رفیع و سعادتمند را در آخرت به دنبال داشته باشد، هر چند این مطلب به این معنا نیست که آموزه های اسلامی فقط به دنبال آباد کردن آخرت است، بلکه به این معناست که باید به گونه ای زندگی دنیوی خود را تعریف کند که ضامن سلامت و سعادت دنیوی و آخروی انسان باشد، کما اینکه این آموزه های دینی به خوبی در فرهنگ قرآن منعکس شده است: «وَ مِنْهُمْ مَنْ یَقُولُ رَبَّنا آتِنا فِی الدُّنْیا حَسَنَةً وَ فِی الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَ قِنا عَذابَ النَّارِ؛[1]و بعضى مى گویند: پروردگارا! به ما در دنیا (نیکى)عطا کن! و در آخرت نیز (نیکى) مرحمت فرما! و ما را از عذاب آتش نگاه دار!».
یـــکی از مهم ترین شاه کلیــدهای زنــدگی مطلـوب و سعادت آفرین، عبودیت و بندگی حق تعالی و ارتباط معنوی با اوست، انسان در زندگی مادی به هر اندازه از این شاخص های دینی فاصله بگیرد، به همان اندازه روی خوش زندگی را از خود دور می سازد؛ کما اینکه در آیات وحیانی قرآنی نیز این چنین بیان شده است: «وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَةً ضَنْکاً وَ نَحْشُرُهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ أَعْمى و هر کس از یاد من روى گردان شود، زندگى (سخت و) تنگى خواهد داشت و روز قیامت، او را نابینا محشور مى کنیم»
مهمترین و باارزش ترین ویژگی امام سجاد(ع) خاکساری و عبودیت ایشان به درگاه الهی است، به طوری که اهل حدیث وقتی در مقام معرفی این ویژگی حضرت برمی آیند این چنین بیان می دارند که وقتی حضرت برای ادای فرایض در پیشگاه الهی می ایستاد، آن چنان ترس و خشیت او را فرا می گرفت که تمام اعضای بدنش به لرزه در می آمد، آنگاه که به نماز می ایستاد، هیچ جزئی از بدن ایشان حرکت نمی کرد مگر آن را که باد به حرکت در می آورد. «کَانَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ إِذَا فَرَغَ مِنْ وُضُوءِ الصَّلَاةِ وَ صَارَ بَیْنَ وُضُوئِهِ وَ صَلَاتِهِ أَخَذَتْهُ رِعْدَةٌ وَ نُفَضَةٌ فَقِیلَ لَهُ فِی ذَلِکَ فَقَالَ وَیْحَکُمْ أَ تَدْرُونَ إِلَى مَنْ أَقُومُ وَ مَنْ أُرِیدُ أُنَاجِی وَ فِی کُتُبِنَا أَنَّهُ کَانَ إِذَا تَوَضَّأَ اصْفَرَّ لَوْنُهُ فَقِیلَ لَهُ فِی ذَلِکَ فَقَالَ أَتَدْرُونَ مَنْ أَتَأَهَّبُ لِلْقِیَامِ بَیْنَ یَدَیْهِ؛ مناقب می نویسد: هر وقت على بن الحسین (ع) از وضوى نماز فارغ می شد، رعشه اى مخصوص او را فرا می گرفت. گفتند: آقا شما را چه مى شود؟ می فرمود: واى بر شما می دانید می خواهم مقابل چه کسى بایستم و می خواهم با چه کسى راز و نیاز کنم؟»
یکی از شاخص های مهم زندگی اجتماعی بهره مندی از عنصر عفو و گذشت است، اگر جوامع انسانی از این عنصر ارزشمند و حیات بخش بهره مند نباشند، جدل، ستیز، دشمنی، کینه، تقابل، خشونت، و درگیری تمام زندگی آنها را احاطه و آرامش را از آنها سلب خواهد کرد.
در سبک زندگی اسلامی صبر و شکیبایی یکی از کلیدی ترین و مهم ترین شاخص های دینی و اخلاقی است که هر کس باید در زندگی خود را به آن زینت ببخشد، چرا که این فضیلت اخلاقی ریشه همه فضیلت ها و محور تمام خوبی هاست «إِنَّما یُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَیْرِ حِسابٍ؛ صابران اجر و پاداش خود را بى حساب دریافت مى دارند!» ابوحمزه ثمالی از امام چهارم شیعیان حضرت زین العابدین(ع) نقل می کند: «که چون روز قیامت شود... منادى ندا کند که أهل صبر برخیزند، بعضى از مردمان برخیزند و همچنان گویند که بروید به بهشت عنبر سرشت و(ملائکه در راه به ایشان رسند و گویند: به کجا می روید؟ گویند: به بهشت، ملائکه گویند: پیش از حساب؟ ایشان گویند بله، گویند: شما چه کسانید؟ ایشان گویند: ما أهل صبریم گویند: صبر شما بر چه بود؟ گویند: صبر کردیم بر طاعة اللَّه و حبس نفس کردیم از معصیة اللَّه، ملائکه گویند: بروید به بهشت که نیکو است مزد کارکنندگان...» در احوال و فضایل امام سجاد(ع) نقل شده است: «روزی عده ای مهمان حضرت بودند که صدای ناله و گریه از یکی از اتاق ها به گوش رسید، حضرت از جا بلند شد که ببیند چه خبر شده است! به ایشان اطلاع دادند که یکی از فرزندانش دار فانی را وداع گفته و از دنیا رفته است. امام نزد مهمانان برگشت و جریان را اطلاع داد و حاضران از صبر امام در شگفت ماندند، امام رو به ایشان کرد و فرمود: «ما خانواده ای هستیم که درباره آنچه دوست داریم، مطیع فرمان الهی هستیم و در پیشامدهای ناگوار زندگی حمد و سپاس خدا را می گوییم.»
الگوی عفو و گذشت
یکی از شاخص های مهم زندگی اجتماعی بهره مندی از عنصر عفو و گذشت است، اگر جوامع انسانی از این عنصر ارزشمند و حیات بخش بهره مند نباشند، جدل، ستیز، دشمنی، کینه، تقابل، خشونت، و درگیری تمام زندگی آنها را احاطه و آرامش را از آنها سلب خواهد کرد، از این رو خدای متعال همگان را سفارش به این شاخص قرآنی کرده و می فرماید: «خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَعْرِضْ عَنِ الْجاهِلینَ؛ (به هر حال) با آنها مدارا کن و عذرشان را بپذیر و به نیکى ها دعوت نما، و از جاهلان روى بگردان (و با آنان ستیزه مکن).»
در سیره و زندگی امام سجاد(ع) موارد متعددی از این شاخص های دینی حضرت نقل شده است.
یکی از مشخصه های بسیار ارزشمند سبک زندگی اسلامی این است که یک شخص مؤمن تنها به فکر دغدغه های زندگی و معیشتی خود نیست، بلکه خود را در قبال همنوعان و اطرافیان مسئول می داند؛ از این رو هیچ گاه نسبت به نیازمندان و مستمندان و کسانی که مشکلات مالی و اقتصادی دارند، بی تفاوت نیست، چرا که هر گونه بی تفاوتی و سهل انگاری در رسیدگی به امور نیازمندان، زمینه شقاوت انسان را در دنیا و آخرت فراهم می کند. خدای متعال تبعات بی توجهی به این موضوع را این چنین بیان می فرماید: «ما سَلَکَکُمْ فی سَقَرَ قالُوا لَمْ نَکُ مِنَ الْمُصَلِّینَ وَ لَمْ نَکُ نُطْعِمُ الْمِسْکینَ؛ چه چیز شما را به دوزخ وارد ساخت؟!» مى گویند: «ما از نمازگزاران نبودیم و اطعام مستمند نمى کردیم» بر اساس این آیات در احوالات اهل جهنم مشخص می شود که اهل کمک رسانی به نیازمندان نبوده اند. این در حالی است که اگر ما انسان ها اسوه های سخاوت و گشاده دستی همچون امام سجاد(ع) را سرلوحه زندگی خود قرار دهیم، هیچگاه خساست به خرج نمی دهیم و این وظیفه دینی و اجتماعی را به خوبی اجرا می کنیم. در احوالات امام سجاد(ع) از جناب ابوحمزه ثمالی نقل شده است: «امام زین العابدین(ع) در تاریکی شب، نان و نوای مستمندان را بر دوش می کشیدند و به طور ناشناس آن را انفاق می کردند و می فرمودند: «إِنَّ صَدَقَةَ السِّرِّ تُطْفِئُ غَضَبَ الرَّبِّ؛[5] صدقه پنهانى خشم خدا را فرو مى نشاند.» همچنین علامه مجلسی در بحارالانوار نقل می کند: «محمد بن اسحاق گفت: گروهى در مدینه زندگى می کردند که نمی دانستند خوراک آنها را چه کسى تأمین می کند پس از فوت على بن الحسین دیگر آن کسى که شبانه براى آنها خوراک مى آورد از دست دادند.»
مقام معظم رهبری:
به مردم عرض می كنم: به هم رحم كنيد تا خداى متعال به شما رحم كند. كسانى كه دستشان باز است، دست تعدى به سمت منافع و مصالح ديگران دراز نكنند. كسانى كه زرنگى و هوش و امكانات و قدرت و مسئوليت و توانايي هاى گوناگون فردى و اجتماعى دارند، از اين توانايي ها در راه تعدى به ديگران استفاده نكنند. خود را بنده خدا بدانيم؛ در مقابل بقيه بندگان خدا، خود را موظف به همراهى، احسان، نيكى و رعايت انصاف بدانيم؛ آنگاه باران رحمت و فضل خدا بر سر ما خواهد باريد؛ ما را شست و شو خواهد داد و بركات خود را بر ما نازل خواهد كرد. البته اين وظيفه همه است، ولى كسانى كه در جامعه تمكن و قدرت و مقام و ثروت و نفوذ كلمه اى در ميان مردم دارند، بيش از ديگران در مقابل اين بار سنگين- بار خودسازى و محدود كردن قواى خود از تجاوز به ديگران- مسئولند.
( بيانات در خطبه هاى نماز عيد سعيد فطر
۲۵/ ۰۹/ ۱۳۸۰)
نگاهي به پيشينه نخستين پالايشگاه گاز خاورميانه
خوزستان همــيشه ديـــار نخستين هاي سرزمين بزرگ ايران بوده و آغاز به کار صنعت نفت در سال 1287 نيز یکی دیگر از اولین ها را به این کلکسيون پر طمطراق اضافه کرد. کمتر از 100 سال پس از درک ارزش نفت، گاز هم به ميدان انرژي ها پا گذاشت. حالا گاز بود که در کنار نفت، براي تمدن بشر جديد خودنمايي می کرد و ميدان دار عرصه انرژي می شد؛ اما مهار و بهره مندي از گاز، تنها به دست پالايشگاه ميسر بود؛ ولي اين بار، پالايشگاه گاز. اين يعني خوزستان، نه تنها در داشتن نخستين پالايشگاه نفت خاورميانه (پالايشگاه آبادان)، اولين محسوب می شد؛ بلکه در داشتن پالايشگاه گاز هم، دوباره نخستين شد و در سال 1350 اولين پالايشگاه گاز خاورميانه به نام پالايشگاه گاز بيدبلند، به بهره برداري رسمي رسيد.
استفاده محدود گاز در ایران تا تاريخ 1908 ميلادي که نخستين چاه ايران در مسجدسليمان به نفت رسيد، ادامه داشت. پس از استخراج نفت، گاز همراه به ناچار در محل سوزانده می شد و شرکت نفت همواره در انديشه چاره جويي و استفاده از گاز طبيعي به جاي سوزانده شدن آن بود؛ اما به دلايلي مانند فاصله زياد منابع توليد و نقاط مصرف، نياز به سرمايه گذاري سنگين و همچنین کمبود بازار مصرف داخلي، گازهاي همراه نفت همچنان سوزانده می شد و به هدر می رفت. به اين ترتيب در طول 60 سال، بيش از 130 ميليارد مترمکعب گاز با ارزش حرارتي حدود 130 ميليون تن نفت خام سوزانده شد و از ميان رفت. با گذشت زمان، واحدهاي صنايع نفت، يکي پس از ديگري احداث شدند و به بهره برداري رسيدند که به موازات آن، استفاده از گاز طبيعي براي تامين سوخت محرک هاي کمپرسورها و مولدهاي برق و مصارف داخلي خانه هاي سازماني نيز افزايش يافت. به اين ترتيب، در کنار فعاليت هاي اصلي توليد، انتقال و پالايش نفت خام در مناطق جنوبي کشور، فعاليت هاي محدودي براي به عمل آوردن گاز طبيعي از سوی شرکت هاي عامل انجام شد.
وب سايت رسمي پالايشگاه بيد بلند، تاريخچه آن را اينگونه معرفي می کند: «پالايشگاه گاز بيدبلند به عنوان اولين پالايشگاه گاز خاورميانه در 18کيلومتري شمال آغاجاري، 32کيلومتري غرب بهبهان و 35کيلومتري شرق ميانکوه در استان خوزستان واقع شده است. طراحي این پالايشگاه از ابتدا با هدف تصفيه گازهاي ترش همراه منطقه آغاجاري وصدور به خارج از کشور انجام و ساخت اوليه آن شامل 5واحد تصفيه گاز با ظرفيت mmscfd240براي هر واحدوقابل توسعه تا9واحد در سال1347آغاز شد که در آذر 1350مورد بهره برداري قرارگرفت. طراحي پالايشگاه از سوی شرکت Pritchard و ساختمان آن به وسيله شرکت costain&pressوبا نظارت IMEGايران انجام شد. با پيدايش حوزه هاي نفتي مارون واهواز وارسال گازهاي شيرين اين مناطق برای انتقال به خط سراسري از طريق ايستگاه تقويت فشار گاز بيدبلند (شهيد کاوه پيشه)، حجم صادرات افزايش يافت ونصب واحدهاي بعدي منتفي شد.»
پالايشگاه گاز بيدبلند اگر چه در صنعت گاز کشور تاريخی طولانی دارد؛ اما يکي از حساس ترين برش هاي تاريخي حيات آن، به دوران هشت سال جنگ تحميلي بازمي گردد؛ سال هايي که دشمنان ايران اسلامي با درک موقعيت و وضعيت راهبردي و ويژه اين پالايشگاه، به آن يورش بردند و آسيب هایي جدي را برايش ايجاد کردند. در ميان روايت هاي بسيار شنيدني و خواندني بيدبلندي ها، روايت محمود صراف پور از مديران اين پالايشگاه در دوران جنگ جالب توجه است. او در مصاحبه اي که در سال 94 انجام داده، می گويد «هنوز مدت زيادي از ورود من به پالايشگاه نگذشته بود كه با اولين بمباران هوايي از سوی نيروهاي بعث عراق، هشت تن از همکارانم شهيد شدند و يك واحد تصفيه گاز كاملا منهدم و پالايشگاه از سرويس خارج شد، در حالي كه بيدبلند، تنها پالايشگاهي بود كه گاز شيرين كشور را تامين می كرد.
بنابراين عمليات بازسازي را هر چه زودتر بايد شروع می كرديم، آن هم در شرايطي كه امكانات بسيار ناچيز بود. هفت ماه زمان صرف شد تا كار نخستين بازسازي انجام و پالايشگاه براي راه اندازي آماده شود؛ اما به محض فشارگيري واحدهاي عملياتي، دوباره پالايشگاه مورد حمله قرار گرفت. در واقع پس از هر بار بازسازي، دشمن سعي می كرد با اطلاعات و اخباري كه از نفوذي هاي خود به دست می آورد، پالايشگاه را هدف قرار دهد.»
او در ادامه صحبت هايش به آمار جالب توجهي اشاره می کند که حکایت از موقعيت راهبردي و تاريخي ويژه پالايشگاه بيدبلند دارد: «در دوران جنگ تحميلي، پالايشگاه بيدبلند چهار بار مورد حمله واقع شد؛ حجم حملات بسيار وسيع بود و خسارات زيادي وارد می آمد؛ به طوری که بيش از 1500 مورد تعمير و تعويض تجهيزات پالايشگاهي انجام شد. اين حملات تا سال 1367 ادامه داشت و در هر مورد كار بازسازي از سوی تيم ما صورت می گرفت و به این ترتیب اجازه نمی دادیم که دشمن به هدف خود كه همانا قطع جريان گاز و اخلال در امور جاري كشور بود، برسد.»
شايد بد نباشد سري به اميديه بزنيم و آن را بيشتر بشناسيم. شهري که نام بلند پالايشگاه بيدبلند را به عنوان نخستين پالايشگاه خاورميانه بر دوش می کشد. اميديه، يكي از شهرستان هاي استان خوزستان در جنوب غربي ايران است؛ اگر چه آن را شهري صنعتي می نامند؛ اما بايد گفت كه اين شهر بيشتر شرکتي است تا صنعتي. مساحت اين شهرستان 2309 كيلومتر مربع است. فاصله آن تا شهر اهواز_ مرکز استان خوزستان_ تقريباَ 125 كيلومتر است. آب و هواي آن، گرم و در فصل تابستان به عنوان يکي از گرم ترين نقاط كشور محسوب می شود. اين شهر از جنوب غربي به ماهشهر و هنديجان، از شمال و مغرب به رامهرمز و اهواز و از مشرق و جنوب شرقي به آغاجاري و بهبهان محدود است. اميديه به همراه بهبهان و هنديجان، ديگر شهرهاي استان خوزستان را به استان هايي چون بوشهر و كهگيلويه و بويراحمد پيوند می دهد. اميديه كنوني، آخرين قطعه اي است كه در روزگاران گذشته آباد شده بود؛ زيرا تا دو هزار سال پيش همچون هور ماهشهر پوشيده از مرداب ها و درياچه ها؛ هر چند در بخش هاي تابع اين شهرستان همچون آسياب (شهر تاريخي آسك) به آثار تاريخي با قدمتي بيش از 1500 سال برمي خوريم كه با داشتن آتشكده اي طبيعي (كوه سوخته)، از رونق شهرنشيني در روزگاران گذشته حكايت می كند؛ اما سنگ بناي شهرستان كنوني با نخستين كوشش ها براي اكتشاف نفت در دوره قاجار در سال 1279 هجري شمسي آغاز شد و در ابتدا به آن سي برنچ (C- branch) يعني (شاخه C) می گفتند و پس از آنكه شركت نفت اقدام به ساخت منازل مسكوني سازماني برای كاركنان خود کرد، در نهایت در میان ساکنان، به شهر امیدیه شهرت یافت.
دانشمندان مرزهای جدیدی را در روابط ژنتیک انسان ها از آغاز تا امروزدرنوردیدند
مشعل شاید برای نسل جدید، موضوع هویت خانوادگی و سابق قوم و خاندان، موضوع مهمی نباشد و با کوچک شدن خانواده و کاهش کارکردهای آن بسیاری از نیازها و الزام های مرتبط با خانواده هم محو و نابود شود، اما هنوز هم بسیاری از افراد و خانواده ها و مهم تر از همه گروه های علمی و دانشگاهی به دنبال ریشه قومی و نژادی در مناطق مختلف و کشورها هستند. درخت نسلی یا همان شجره نامه که در زبان خودمان زیاد درباره آن شنیده ایم، یکی از موضوع هایی است که دانشمندان به عنوان یکی از زمینه های ریشه یابی نسل بشر در دوره های مختلف از آن استفاده می کنند.
چندی قبل هم محققان موسسه «داده های بزرگ» دانشگاه آکسفورد (Oxford›s Big Data) گامی بزرگ در جهت ترسیم تمام روابط ژنتیک میان انسان ها برداشتند و شجره نامه ای تهیه کردند که نشان دهنده اصل و نسب همه ما انسان های روی زمین خواهد بود. مطالعات و پیشرفت های خارق العاده ای در تحقیقات ژنتیک انسان در دهه های اخیر رخ داده و داده های ژنومی صدها هزار نفر از جمله انسان های ما قبل تاریخ به دست دانشمندان رسیده و مورد رصد و ارزیابی قرار گرفته است. شرایط و داده های امروز امکان دستیابی به منشأ تنوع ژنتیک انسان را برای ترسیم نقشه ای کامل از ارتباط میان انسان ها در سراسر جهان فراهم می کند.
دانشمندان به موضوع ریشه های نژادی و تغییرات ژنوم در انسان ها توجه دارند و در هر دوره زمانی و در گستره مکان های مختلف، نمونه های زیادی را برای مقایسه و تطبیق اطلاعات کنار هم قرار داده اند. تا پیش از این چالش اصلی، رسیدن به راهی برای ترکیب توالی های ژنوم از پایگاه های داده مختلف و تولید الگوریتمی برای مدیریت داده هایی با این اندازه بود. با این حال روش جدیدی که از سوی محققان موسسه «داده های بزرگ» دانشگاه آکسفورد منتشر شد، می تواند به راحتی داده های چند منبع را با یکدیگر ترکیب کند و افزون بر آن در مقیاسی بزرگ، میلیون ها توالی ژنوم را در خود جای دهد. دکتر «یان وانگ» (Yan Wong)، متخصص ژنتیک تکاملی در موسسه داده های بزرگ و یکی از نویسندگان این مقاله توضیح می دهد: ما اساسا یک شجره نامه بزرگ ساخته ایم. یک شجره نامه برای تمام بشریت که می تواند تاریخچه تنوع ژنتیک انسان های امروزی را مدل سازی کند. این شجره نامه به ما این امکان را می دهد که دریابیم توالی ژنتیک هر فرد چگونه با افراد دیگر در تمام نواحی ژنوم ارتباط دارد. از آنجا که نواحی ژنومی افراد تنها از یکی از والدین به ارث می رسد، تبار هر نقطه در ژنوم را می توان به صورت یک درخت در نظر گرفت. مجموعه ای از این درخت ها با عنوان «توالی درخت» (tree sequence) یا نمودار نوترکیبی اجدادی(ancestral recombination graph) نواحی ژنتیک را به اجدادی که تنوع های ژنتیک اولین بار در آنها ظهور پیدا کرده است، ارتباط می دهد.
دکتر «آنتونی وایلدر وونز» (Anthony Wilder Wohns) نویسنده اصلی این مقاله که این تحقیق را به عنوان بخشی از دکترای خود به عهده گرفت، می گوید: ما در حال بازسازی ژنوم اجدادمان و استفاده از آنها برای ایجاد شبکه گسترده ای از روابط هستیم. پس از آن قادر خواهیم بود زمان و محل زندگی این اجداد را تخمین بزنیم. قدرت این رویکرد در آن است که مفروضات بسیار کمی در مورد داده های اساسی ایجاد می کند و همچنین می تواند نمونه های دی ان ای جدید و باستانی را در خود جای دهد. در این مطالعه، داده های مربوط به ژنوم انسان های امروزی و باستانی از 8 پایگاه داده مختلف با هم ادغام شده اند و شامل 3 هزار و 609 توالی ژنوم فردی از ۲۱۵ جمعیت مختلف می شود. ژنوم های باستانی شامل نمونه هایی هستند که در سراسر جهان با قدمت هزار تا بیش از ۱۰۰ هزار سال کشف شده اند. الگوریتم ها پیش بینی می کنند که اجداد مشترک در چه مکان هایی باید وجود داشته باشند تا بتوان الگوی های تنوع ژنتیک را در درخت تکاملی توضیح داد. شبکه حاصل شامل حدود ۲۷ میلیون مورد از اجداد بود. نویسندگان پس از افزودن داده های مرتبط با مکان به نمونه های ژنوم، از این شبکه برای تخمین محل زندگی اجداد مشترک استفاده کردند. نتایج به دست آمده با موفقیت رویدادهای اساسی را در تکامل انسان ها از جمله مهاجرت به خارج از آفریقا بازیابی کرد. اگرچه این شجره نامه در حال حاضر یک منبع بسیار غنی است، اما محققان قصد دارند آن را جامع تر کنند و داده های ژنتیک بیشتری به آن بیفزایند.می توان گفت که این مطالعه زمینه را برای نسل بعدی توالی یابی دی ان ای فراهم می کند. با بهبود کیفیت توالی های ژنوم دی ان ای مدرن و باستانی، این شجره نامه دقیق تر خواهد شد و در نهایت می توانیم نقشه ای واحد و یکپارچه از خانواده بزرگ انسان ها روی زمین داشته باشیم.
دنیای پیش رو نیاز و تعامل زیادی با موضوع ژنتیک دارد؛ به همین دلیل شناخت توالی ژن ها و ریشه های تبار افراد از جهات مختلف به خصوص موضوع های پژشکی و سوابق بیماری ها اهمیت زیادی دارد. چندی قبل هم دانشمندان رکورد سریع ترین توالی یابی ژنوم انسان را شکستند. گروهی از دانشمندان در دانشکده پزشکی استنفورد به توالی یابی ژنوم 12 بیمار پرداختند که رکورد تشخیص ژنتیکی در خصوص پنج مورد از آنها شکسته شد. در یکی از موارد، این فرآیند تنها 5 ساعت و دو دقیقه به طول انجامید که سریع ترین توالی یابی ژنوم تاکنون بوده است. از آنجا که همه بیماری ها پایه و اساس ژنتیک ندارد، در توالی یابی برخی از افراد تشخیصی داده نمی شود و گاهی این مطالعات منطبق و کامل نیست. در شکل معمول چنین مطالعاتی طی چند هفته به دست می آید. توالی یابی ژنوم دی ان ای به دانشمندان این امکان را می دهد تا ترکیب کامل دی ان ای فرد را که حاوی اطلاعات مهمی از رنگ چشم تا بیماری های ارثی است، مشاهده کنند. این فرآیند برای تشخیص بیماری هایی که ریشه در دی ان ای فرد دارد، ضروری است، زیرا وقتی پزشک جهش ژنتیک خاص مربوط به بیماری را بداند، می تواند درمانی مناسب برای آن در نظر بگیرد. هرچه دانشمندان با سرعت بیشتری ژنوم بیمار را توالی یابی کنند، بیمار با سرعت بیشتری می تواند بخش مراقبت های ویژه را ترک کند، به آزمایش های کمتری نیاز خواهد داشت و هزینه کمتری نیز صرف خواهد کرد. به عنوان نمونه چندی پیش مرکز ژنوم نیویورک با تحلیل وضعیت زندگی 13 میلیون نفر از ساکنان اروپا و آمریکای شمالی با بررسی بزرگ ترین شجره نامه جهان اعلام کرد که اگر ژن خوب داشته باشیم، فقط 16 درصد در افزایش طول عمر تاثیر دارد و این مدت هم تا 5 سال است. در این مطالعه که تا 11 نسل قبل افراد بررسی شده است، محققان تاریخ تولد، ازدواج و مرگ این افراد را بررسی کردند. در دنیای امروز که بسیاری از بیماری ها، رفتارها و وقوع حوادث مطابق با ریشه ها و سوابق تاریخی و ژنتیک آنها بررسی می شوند، موفقیت دانشمندان در چنین حوزه هایی می تواند امیدوار کننده باشد، به خصوص در شرایطی که دنیای امروز بیماری های جدیدی را برای انسان ها پدید آورده، لازم است ریشه ها و سوابق این حالات و بیماری ها در انسان ها از ابتدا تا امروز ارزیابی شود. امروز بسیاری از کشورها در کنار داده های اطلاعاتی مختلف بانکی از DNA افراد را در اختیار دارند و حتی در بسیاری از زمینه های اطلاعاتی و امنیتی دسترسی به DNA افراد همه چیز را درباره آنها آشکار می کند. جمع آوری این اطلاعات ژنتیکی در مورد همه انسان از آغاز تا امروز که همان شجره نامه انسان اولیه تا امروز می شود، می تواند یکی از بزرگ ترین خدمات دانشمندان در دنیای امروز باشد.
مشعل سازمان بهــداشت جــهانی بعد از واریانت های آلفا، بتا، گاما و دلتا، پنجمین واریانت کرونا را با نام اومیکرون در فهرست واریانت های نگران کننده (Variant of concern) قرار داد. طبق اعلام کارشناسان این سازمان در روزهای ابتدایی شناسایی اومیکرون، این واریانت دارای تعداد زیادی جهش است که برخی از آنها نگران کننده هستند. در ادامه به بررسی ویروس اومیکرون، چگونه مقابله با آن و چند توصیه پزشکی پرداخته می شود که در ادامه می خوانید.
در 11 ژانویه، تنها هفت هفته پس از اولین گزارش سویه امیکرون، سازمان بهداشت جهانی نسبت به «موج جزر و مدی» عفونت از غرب به شرق در سراسر جهان هشدار داد. با گسترش روزبه روز کرونای امیکرون در سراسر جهان، گزارش هایی مبنی بر تفاوت علائم امیکرون با سایر انواع SARS-CoV-2 وجود دارد. وقتی همه گیری شروع شد، کووید-19 با فهرست طولانی از علائم بالقوه از تب گرفته تا ناراحتی معده و از دست دادن بویایی و چشایی همراه بود. کشورها باید با توجه به وضعیت اپیدمیولوژیک فردی، منابع موجود، وضعیت واکسیناسیون و زمینه اجتماعی- اقتصادی به بهترین شکل ممکن با سویه امیکرون کنار بیایند.
ویروس کووید-19 از نوع امیکرون راحت تر از ویروس اصلی (سویه دلتا) پخش می شود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها انتظار دارد هر فردی که عفونت امیکرون دارد، می تواند ویروس را به دیگران منتقل کند، حتی اگر واکسینه شده باشد یا علائمی نداشته باشد. قرنطینه در زمان مناسب و جلوگیری از انتشار عفونت از خود به سایر اعضای خانواده کلیدی است؛ به همین دلیل است که استفاده از تست های رپید تا حدودی کمک کننده است. حتی اگر تست رپید شما منفی باشد، ولی همچنان شک دارید، باید تست PCR را حتما انجام دهید. با انجام تست PCR برای کووید از وضعیت ابتلای خود به کرونا چه از نوع امیکرون و چه سایر انواع آن آگاهی پیدا می کنید. بر اساس پروتکل ها وقتی علائم دارید و اگر مجبور به بیرون رفتن هستید، به درستی ماسک از نوع N95 بزنید و فاصله اجتماعی را رعایت کنید.
به طور کلی عفونت با ویروس نوع امیکرون باعث بیماری با شدت کمتری نسبت به عفونت با انواع قبلی ویروس کووید-19 می شود. شواهد نشان می دهد که نوع امیکرون ممکن است باعث بیماری خفیف تری شود، اگرچه برخی از افراد ممکن است هنوز بیماری شدید داشته باشند، نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند و ممکن است در اثر عفونت با این نوع جان خود را از دست بدهند. حتی اگر تنها درصد کمی از افراد مبتلا به عفونت نوع امیکرون نیاز به بستری شدن داشته باشند، حجم زیادی از موارد می تواند سیستم مراقبت های بهداشتی را تحت تأثیر قرار دهد، به همین دلیل مهم است که اقدام های لازم را برای محافظت از خود انجام دهید.
از شایع ترین علائم امیکرون می توان به بدن درد، تب، سرفه، خستگی و آبریزش بینی اشاره کرد. در کنار آن علائم کمتر شایع امیکرون عبارتند از: گلودرد، سردرد، بدن درد، اسهال، بثورات پوستی، تغییر رنگ انگشتان دست یا پا، قرمز شدن و سوزش چشم و حتی از دست دادن چشایی یا بویایی، مشکل در تنفس یا تنگی نفس، از دست دادن تکلم یا تحرک، گیجی یا درد قفسه سینه از علائم جدی امیکرون هستند.
تست PCR روتین یا همان سواب های بینی و دهان که برای آزمایش های PCR و تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ها فرستاده می شوند، می توانند ابتلای شما به عفونت امیکرون،Delta یا سویه دیگر را نشان دهند. برخی آزمایشگاه ها دارای کیت های لازم برای تشخیص موارد مشکوک از سایر سویه ها هستند؛ از این رو شناخت نوع سویه درگیر فایده ای برای روند درمانی بیمار ندارد. به علاوه تأیید اینکه یک مورد مشکوک است نیاز به یک تجزیه و تحلیل ژنتیک کامل دارد که بین چهار تا پنج روز طول می کشد و این تاخیر برای فرد مبتلا ممکن است زیان بار باشد.
در حالی که ابتلا به کرونا از نوع امیکرون ممکن است برای بسیاری از ما بیشتر شبیه سرماخوردگی باشد، اما همچنان می تواند افراد را در بیمارستان بستری کند و بکشد یا آنها را دچار علائم طولانی مدت کند که زندگی روزمره آنها را مختل می کند. همچنین، این واقعیت که امیکرون بسیار عفونی تر از دلتاست به این معناست که می تواند به سرعت گسترش یابد. هنگامی که تعداد موارد ابتلا واقعا بالا باشد، تعداد زیادی از مردم باید برای روزها در خانه ایزوله شوند، چیزی که در حال حاضر تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد و خدمات عمومی در دنیا و فراتر از آن دارد.
دانستن و شناخت همه علائم هنگام ابتلا به کرونا با ویروس کووید از نوع امیکرون بسیار مهم است. علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی، سردرد و خستگی می تواند کووید باشد. اگر علائمی را تجربه کردید، آزمایش دهید و تا زمانی که نتیجه آزمایش خود را دریافت کنید، ایزوله شوید. این به جلوگیری از گسترش کرونا بسیار کمک می کند.
اگر در منطقه ای زندگی می کنید که نرخ بالای عفونت را تجربه می کند، در خانه بمانید و تماس اجتماعی را کاهش دهید. امیکرون یک واریانت از ویروس است که قدرت انتقال بسیار بالایی دارد، بنابراین وقتی صحبت از معاشرت به میان می آید، کمی محتاط تر بودن ایده خوبی است.
واکسن ها موجب محافظت در برابر بیماری شدید و بستری شدن در بیمارستان پس از ابتلا به امیکرون به خصوص پس از تزریق سومین دز واکسن های از نوع mRNA می شوند.
ارقام اولیه برای ابتلا به امیکرون نشان می دهد که واکسیناسیون با دو دز واکسن 30 تا 40 درصد محافظت در برابر عفونت و حدود 70 درصد محافظت در برابر بستری شدن در بیمارستان را ارائه می دهد. تزریق سومین دز واکسن، اثربخشی در برابر عفونت را تا حدود 75 درصد و برای بیماری های شدید 88 درصد افزایش می دهد.
امیکرون یک گونه جدید از ویروس کروناست و امروزه بیشتر مردم را درگیر خودش کرده است، به دلیل قدرت سرایت این بیماری بهتر است راه های درمانش را بدانید.
گرچه علائم امیکرون از دلتا خفیف تر است، اما قدرت سرایت آن بسیار بیشتر است. این روزها که بسیاری از افراد در کشور ما درگیر این نوع از ویروس کرونا هستند، در کنار مراجعه زودهنگام به پزشک درمان های خانگی هم بسیار مؤثر هستند. در این بخش از بهداشت و سلامت برخی از بهترین درمان های خانگی را آورده ایم که سبب بهبود سریع تر امیکرون می شود.
قرقره آب نمک یک روش درمانی قدیمی برای سرماخوردگی بوده است که ممکن است در کنترل همه گیری کرونا و کاهش علائم مبتلایان مفید باشد. بیماران کرونایی در روزهای ابتدایی ابتلا دارای لود ویروسی زیادی در بزاق و حلق خود هستند، قرقره آب نمک برای کم کردن لود ویروس در ناحیه حلق بسیار اهمیت دارد و می تواند به طور قابل توجهی عفونت را در دستگاه تنفسی فوقانی کاهش دهد.
اگر به امیکرون دچار شده اید برای بهبود هرچه زودتر مایعات کافی بنوشید. نوشیدن آب و مایعات نه تنها بدن را از عوارض کم آبی نجات می دهد بلکه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و دفع سموم آن می شود. اگر نمی توانید آب بنوشید، از نوشیدنی های دیگر مانند آبمیوه، چای کمرنگ، دمنوش و... استفاده کنید.
بی اشتهایی یکی از مهم ترین علائم بیماران مبتلا به کروناست. برای رفع بی اشتهایی کرونا، توجه به رژیم غذایی تاثیر بسزایی در درمان بیماری دارد. برای رفع بی اشتهایی تعداد وعده های غذایی روزانه را افزایش دهید و غذاهای مغذی در حجم کم بخورید. اگر به دلیل بی اشتهایی حجم غذایتان کم شده، بهتر است مفید غذا بخورید و از منابع پروتئینی و ریزمغذ ی ها استفاده کنید.
مصرف میوه را در دوران ابتلا به امیکرون فراموش نکنید و اگر تمایل به خوردن میوه ندارید، از آبمیوه های طبیعی استفاده کنید. میوه هایی که ویتامین C دارند، نه تنها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند بلکه میزان التهاب ناشی از عفونت ویروس را نیز کاهش می دهند.
در دوران ابتلا به بیماری از انجام فعالیت سنگین بپرهیزید و بیشتر استراحت داشته و بخوابید. داشتن خواب کافی و با کیفیت از نظر روحی و جسمی برای بدن مفید است. برای بهبود خواب کمتر از موبایل و وسایل الکترونیکی استفاده کنید و کافئین کمتر مصرف کنید.
استفاده از بخور در خانه برای تسکین علائم کرونا مؤثر است. بخور با ایجاد رطوبت، سبب تنفس بهتر، جلوگیری از تراکم بینی، تمیز کردن هوا از آلودگی و ویروس ها، کمک به مشکلات سینوسی و... می شود. اگر دستگاه بخور ندارید، یک کتری روی حرارت قرار دهید تا بخار آن در فضا پخش شود، استفاده از کتری و جوشاندن آب به باز کردن مجرای تنفسی و بهبود مشکلات سینوسی کمک می کند.
اگر به اومیکرون مبتلا هستید، نوشیدن مایعات به ویژه نوشیدنی های گرم با خواص دارویی توصیه می شود. از دمنوش های گیاهی که سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شده و در پیشگیری از ابتلا به کرونا مؤثر هستند، می توان به آویشن، نعنا، شیرین بیان، گل گاوزبان، رزماری و بابونه اشاره کرد.
فرزند هندبالیست ملی پوش نفتی:
حسین آزادی هندبال، از جمله رشته های تیمی است که طرفداران متعددی دارد و طی سال های اخیر، برگزاری لیگ برتر در دو بخش آقایان و بانوان موجب تعالی و پیشرفت این رشته در کشورمان شده است. به گونه ای که در بهمن امسال، تیم ملی هندبال بانوان کشورمان برای نخستین بار در جام جهانی حضور یافت. یکی از بازیکنانی که تیم ملی هندبال زنان کشورمان در جام جهانی را همراهی می کرد، بهاره ایزدگشب، فرزند یکی از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از شرکت های تابع شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب بود. به همین بهانه با او گفت وگویی درباره ورزش هندبال و نیز بازی در جام جهانی و برنامه هایش داشتیم که با هم می خوانیم.
سال 1379 در شهرستان گچساران متولد شدم. پدرم علیرضا ایزدگشب از کارکنان شرکت نفت و گاز گچساران است.
هندبال، یکی از رشته هایی است که در شهر گچساران طرفداران زیادی دارد؛ چه در میان آقایان و چه در میان خانم ها. تیم نفت و گاز گچساران هم در هر دو بخش خانم ها و آقایان، فعالیت زیادی در تیم های پایه تا بزرگسالان دارد. من هم با توجه اینکه فرزند نفتی بودم، از دوران دبستان در شهرستان گچساران بازی در رشته هندبال را از تیم های پایه شروع کردم و 10 سال است که به صورت حرفه ای در لیگ برتر بانوان باشگاه های کشور بازی می کنم.
همانطور که گفتم، من از وقتی که دانش آموز دبستانی بودم، علاقه شدیدی به این ورزش داشتم و از اول راهنمایی، سر تمرین های تیم نفت و گاز گچساران حضور پیدا می کردم و پس از مدت کوتاهی، عضو تیم هندبال نفت و گاز گچساران شدم. در خصوص بخش دوم سوال شما هم باید بگویم که نخستین مربی من، خانم صمیمی بودند که نقشی بسزا در پیشرفت من داشتند.
من هم اکنون، دانشجوی مقطع کاردانی رشته تربیت بدنی هستم و تحصیل هیچ گاه مانعی برای من نبوده است؛ البته سال های آخر دبیرستان برای حضور در مسابقات شرایطی سختی داشتم؛ چون مسابقات و امتحانات باهم تداخل پیداکرده بودند؛ اما در مجموع، ورزش مانعی برای ادامه تحصیل من نبود. از وقتی هم که به خاطر ویروس کرونا کلاس های درسی در دانشگاه غیرحضوری شده، شرایط بهتر شده؛ چون می توانم هم ورزش کنم و هم به درس و دانشگاه برسم .
اولین سالی که به مسابقات لیگ برتر رفتم، اولین بازی من در اصفهان با تیم ذوب آهن بود. در آن بازی 4 گل زدم و هنوز هم آن شور و هیجانی را که پس از زدن گل داشتم، خوب به خاطر دارم.
درمجموع ۱۰ سال است که در لیگ برتر بانوان باشگاه های ایران بازی می کنم که طی این مدت، هفت سال در تیم نفت و گاز گچساران، یک سال در تیم ایرکیش و دو سال هم در تیم شهید شاملی کازرون بازی کردم و مهم ترین عناوینی هم که طی این سال ها به دست آورده ام، عبارت است از:
سال 96 با تیم نفت و گاز گچساران نایب قهرمان شدیم.
سال 99 با تیم شهید شاملی کازرون، عنوان نایب قهرمانی را به دست آوردیم.
در سال 99 در مسابقات ساحلی هندبال نایب قهرمان شدیم و امسال نیز در مسابقات آسیایی در اردن مقام چهارمی آسیا را به دست آوردیم و سهمیه جهانی را کسب کردیم.
تیم ملی هندبال بانوان کشورمان برای نخستین بار به جام جهانی صعود کرد و شما نیز در این رقابت ها که به میزبانی اسپانیا برگزار شد، تیم ایران را همراهی کردید. در خصوص این مسابقات و سطح برگزاری آن بیشتر توضیح می دهید؟
بار اول نبود که به تیم ملی دعوت می شدم. طی سال های قبل، خیلی به اردوها دعوت می شدم؛ اما متأسفانه در انتخاب نهایی جایی نداشتم و به قولی خط می خوردم؛ اما امسال اولین تجربه ملی من بود که از این بابت خیلی خوشحالم. هم در بازی های آسیایی و انتخابی شرکت داشتم و هم اینکه در جام جهانی بازی کردم. بازی در سطح جهانی خیلی سخت است و شما تازه متوجه می شوید که در کجای هندبال دنیا قرار دارید. این بازی برای من، بهترین تجربه بود. سطح بازی های جهانی، بسیار بالاست و اصلا با بازی های آسیایی قابل قیاس نیست؛ چون بهترین تیم های دنیا در آن جمع شده اند و فقط می خواهند برنده باشند تا قهرمان.
از آنجا که سطح بازی هندبال در اروپا خیلی بالا و فوق العاده است و تیم ها در بالاترین سطح جهان بازی می کنند، رقابت با آنها خیلی سخت است. این بیست و پنجمین دوره از مسابقات جهانی بود که برگزار شد و بعضی از تیم ها مثل ازبکستان و قزاقستان حداقل یک یا دو بار تجربه حضور در این مسابقات را داشتند و سطحشان از ما بالاتر بود؛ اما ما برای نخستین بار بود که در این مسابقات حضور پیدا می کردیم. برای همین مشخص بود که رقابت سختی داشته باشیم. قهرمان جهان، المپیک و قهرمان اروپا در گروه ما بودند و حضور در این مسابقات، تجربه خوبی برای هندبال ما بود. امیدواریم این مسیری که برای هندبال ایران باز شده، ادامه دار باشد و روزبه روز شاهد پیشرفت این رشته باشیم.
در هر شش مسابقه ای که تیم ملی زنان ایران مقابل تیم های رومانی، نروژ، قزاقستان، ازبکستان،کامرون و آنگولا بازی کرد، حضور داشتم.
سال های زیادی است که از حضور من در ورزش می گذرد، بنابراین خاطرات تلخ و شیرین فراوانی دارم؛ اما حضور در جام جهانی می تواند شیرین ترین آنها باشد.
امیدوارم بتوانم در سال های آتی لژیونر شوم و کلی اتفاقات خوب دیگر که انشاءالله قرار است رخ بدهد.
امیدوارم همه خانواده ها مثل خانواده من در عرصه ورزش، حامی فرزندانشان باشند؛ چون هرچه بیشتر به سمت ورزش بروند، در زندگی موفق تر خواهند بود و دیگر اینکه گچساران و نفت، پتانسیل بالایی در هندبال دارد و بزرگان و ملی پوشان زیادی را به جامعه ورزش ایران معرفی کرده است. برای همین جا دارد که از تیم های نفتی، بخصوص نفت و گاز حمایت بیشتری شود تا باز هم در سطح ایران و حتی آسیا بدرخشند.
همزمان با چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در حضور مدیرعامل، مدیر منابع انسانی و اعضای کمیته سلامت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، مرکز خدمات مشاوره ورزشی و حرکات اصلاحی امور ورزش در مجتمع ورزشی ولایت افتتاح شد. این مرکز با هدف تحقق اهداف ماده(3) دستورعمل حلقه سلامت وزارت نفت ابلاغی وزیر نفت در سال۹۴ با دارا بودن تجهیزات مدرن، ازجمله دستگاه بادی کمپوزیشن، فوت اسکنر، دستگاه اسکنر کف پا، دوربین چندبعدی BLE و پاسچر, دستگاه تعادل پویا و ایستا و ۱۰آزمون دیگر باهدف ارزیابی، تشخیص و اصلاح عارضه های ساختاری کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری از سال ۱۳۹۶ با همکاری همکاران اداره کالا، اقدام به خرید این وسایل کرد و در بهمن سال ۱۴۰۰ این مرکز راه اندازی شد و به بهره برداری رسید. این کلینیک با مدیریت رضا روزبه، کارشناس ارشد تربیت بدنی و همکاران ایشان در امور ورزش و تعدادی از مربیان تحصیلکرده در حوزه ورزش و تربیت بدنی با گرایش های آسیب شناسی، حرکات اصلاحی و فیزیولوژی ورزشی و مدیریت ورزشی آماده پذیرش همکاران گرامی است.
با توجه به کم نظیر بودن این مرکز در سطح وزارت نفت که با تلاش و همت همکاران در امور ورزش و دیگر عزیزان آماده ارائه خدمات موردنظر است، امیدواریم بتوانیم در مسیر بهبود و اصلاح برخی عارضه های ساختاری و سلامت و نشاط خانواده بزرگ صنعت نفت و درنهایت بهبود بهره وری، گامی مثبت برداریم.
۲۰۰نفر از بانوان شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب از مناطق اهواز و مسجدسلیمان، در کوهپیمایی یکروزه به ارتفاعات امامزاده محمد بن زید(ع) واقع در شهرستان گتوند شركت كردند.
در اين صعود یکروزه كه رضايت و خرسندی بانوان را به همراه داشت، هواي مطبوع منطقه نيز باعث زيباتر شدن هرچه بيشتر اين برنامه شده بود.
در ادامه اين کوهپیمایی، کارکنان از بقعه امان محمد بن زید(ع) از نوادگان امام سجاد(ع) نيز زیارت كردند. منطقه امامزاده محمد بن زید(ع)، در ۱۵كيلومتري شهرستان گتوند قرار دارد و با 10 هزار نفر جمعيت پراكنده روستايي و عشايري، يكي از پرجاذبه ترین نقاط تفريحي زیارتی اين شهرستان به شمار مي رود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات