از تحریم کک تا تولید با دانش بومی
گشـایش افق های تازه فراروی صادرات گاز
تلاش برای بازپسگیری جایگاه ایران از سبد انرژی جهان
پیشتازی نفت در مسیر مسؤولیت اجتماعی
ارائه خدمات گسترده به خانواده بزرگ نفت
نفت 125 دلاری آمریکا را به ورطه اقتصادی می اندازد
اصلاح سیستمهای کنترلی سکوی نوروز
نخستین دوره آموزشی تحول دیجیتال در صنایع نفت و گاز برگزار می شود
سلام بر تو ای بـــهار خلایق و خرمی روزگاران
سهم بیشتر سینما و تلویزیون از تعطیلات
رونمايی از طبع شاعری همكاران صنعت گـــــــــــاز
نایب قهرمانی پارس جنوبی در لیگ برتر فوتبال ساحلی
پيام نوروزی مدیرکل سلامت تربیت بدنی و مسؤوليت اجتماعی وزارت نفت
مصاف کارکنان و فرزندان ورزشکار شرکت ملی نفت در مسابقات داخلی
امیدها و هراسهای ســــال صفــــر
در انتظار خبرهای خوش و امضای برجام
تحویل اسناد تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره با دانش بومی پژوهشگاه صنعت نفت در شرکت پالایش نفت بندرعباس
مشعل اسناد تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره در پالایشگاه نفت بندرعباس که برای نخستین بار با استفاده از دانش فنی پژوهشگاه صنعت تکمیل می شود، با حضور علی آقامحمدی، رئیس دفتر گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران پالایش و پخش و پژوهشگاه صنعت نفت و نمایندگان مجلس رونمایی شد.
علی آقا محمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری در این مراسم اظهار امیدواری کرد که صنعت نفت در آغاز ۱۱۰ سالگی و بر اساس فرمایش رهبری در همه ابعاد توسعه یابد و از جمله تولید ۶.۵ میلیون بشکه و جبران فاصله با رقبایی مثل روسیه، امریکا و عربستان تحقق یابد و در عین حال پتروپالایشگاه ها راه اندازی شوند و تغییرات اساسی ایجاد شود.
آقا محمدی گفت: پالایشگاه های شازند و بندرعباس، بهترین پالایشگاه های کشور هستند و محصولات این پالایشگاه ها استاندارد یورو 5 را دارد و حالا هم به سمت پتروپالایشگاه شدن حرکت می کنند.
او که در جریان جزئیات این پروژه ها قرار دارد و به عنوان یکی از حامیان پروژه مورد تقدیر قرار گرفت، افزود: الکترود گرافیکی، کک سوزنی و کک اسفنجی، از جمله اقلامی بود که از سوی ترامپ ورود آنها به ایران ممنوع شد تا فولاد کشور متوقف شود که در این زمینه مقام معظم رهبری دستور مقابله را صادر کردند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: با همکاری مجتمع های آلومینیومی کشور، مقدمات خودکفایی در زمینه الکترود گرافیتی، کک اسفنجی و کک سوزنی به صورت یک برنامه ملی نیز اجرایی شده است.
آقامحمدی با بیان اینکه یکی از مراکز علمی کشور قراردادهای خوبی را برای خودکفایی در زمینه تولید کک اسفنجی با شرکت های داخلی امضا کرده است، گفت: امیدواریم با همکاری پالایشگاه بندرعباس و پژوهشگاه به زودی شاهد تولید و استفاده صنعتی از آن در کشور باشیم، تحقیق و ساخت کک سوزنی نیز با همکاری پالایشگاه شازند اراک در حال انجام است، ضمن اینکه سه شنبه( 24 اسفند) قرارداد ساخت کک سوزنی میان هلدینگ غدیر و یک مجموعه دانش بنیان کشور امضا می شود که نافی کار ارزشمند پالایشگاه شازند نیست.
وزیر نفت نیز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه پالایشگاه نفت بندرعباس یکی از محصولاتش نفت کوره است و با توانمندی پژوهشگاه امروز شاهد تکمیل زنجیره نفت کوره هستیم، افزود: دانش فنی زنجیره نفت کوره در کشور از سوی پژوهشگاه تکمیل شد و به زودی این پروژه آغاز خواهد شد. با این شیوه تولید نفت کوره کاهش پیدا می کند و سایر محصولات با ارزش افزوده بالا ایجاد خواهد شد؛ از جمله محصولات جانبی نیز تولید کک اسفنجی است که مورد نیاز صنایع آلومینیوم است.
جواد اوجی افزود: همان طور که می دانید، کشور وارد کننده کک است و در آبان سال ۹۷ صادرات کک به ایران از سوی ترامپ تحریم شد، اما امروز صاحب دانش فنی این ماده شدیم و تولید کک اسفنجی و سوزنی در کشور انجام خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه فرایند پالایشی کشور تغییر کرده و نگاه علاوه بر تأمین امنیت انرژی، تأمین خوراک پتروشیمی هاست، افزود: احداث اولین پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای را خود صنعت نفت در استان هرمزگان آغاز خواهد کرد.
به گفته وزیر نفت، ظرفیت تولید گاز و نفت با برنامه ریزی های انجام شده در بحث توسعه میادین نفتی و گازی ۴.۵ میلیارد یورو قرارداد با شرکت های داخلی و خارجی به امضا رسید. امروز بعدازظهر(سه شنبه 24 اسفند) نیز قرارداد دیگری به امضا می رسد، همچنین در سال آینده در میادین مشترک و غرب کارون شاهد امضای قراردادهایی هستیم.
اوجی تاکید کرد: با شروع دولت سیزدهم، وزارت نفت در این حوزه شاهد افزایش صادرات نفت، گاز و فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی بوده و در مجموع وصول درآمدها ۲.۵ برابر شده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره فروش نفت ایران گفت: فروش نفت در حیطه اختیارات وزارت نفت است، اما در بودجه سال ۱۴۰۱ این ظرفیت ایجاد شده تا سایر بخش های کشور از این ظرفیت، برای تهاتر و تأمین نیاز خود استفاده کنند.
وزیر نفت گفت: عمده فروش نفت و درآمد به صورت ارزی و نقدی بوده و در سررسید وصول شده و بخش کوچکی نیز تهاتر انجام شده است.
وی با تاکید بر اینکه فروش نفت در حیطه و اختیارات وزارت نفت است، افزود: در بودجه سال ۱۴۰۱ این ظرفیت ایجاد شده تا سایر بخش های کشور از این ظرفیت برای تهاتر و تأمین نیاز خود استفاده کنند.
اوجی ادامه داد: در صنعت نفت در خصوص پالایشگاه هایی که مورد بهره برداری هستند، برنامه کیفی سازی ارزش افزوده محصولات در قالب ۸ پروژه تعریف شده و هر ۲ ماه در وزارت نفت جلساتی داریم و این پروژه ها در سال های آینده به بهره برداری می رسند.
وزیر نفت گفت: در دولت سیزدهم و وزارت نفت هیچ وقت منتظر مذاکرات نبودیم و با توجه به توانمندی صنعت نفت امروز بالغ بر ۱۶.۵ میلیارد دلار در قالب قرارداد امضا شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی هم در این مراسم تاکید کرد که پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه دانش فنی مشکل ما را حل خواهد کرد و در حوزه منابع مالی نیز قانون تنفس خوراک بستر مناسبی را فراهم کرده است.
جلیل سالاری با بیان اینکه باید به سمت دانش بنیان شدن حرکت کنیم و در این حوزه از ظرفیت پژوهشگاه صنعت نفت استفاده کرده و به آنها اعتماد می کنیم، افزود: اولین کار مشترک شرکت ملی پالایش و پخش با پژوهشگاه صنعت نفت در پروژه واحد ایزومریزاسیون بود که از مرحله پایلوت به آنها سپرده شد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به سابقه همکاری های موفق قبلی پالایش و پخش با پژوهشگاه صنعت نفت گفت: نفت خام ایران در حال سنگین شدن است و ما باید بر تکمیل زنجیره ارزش و کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از تولید نفت کوره تمرکز کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز با بیان اینکه حمایت و حضور وزیر نفت در این مراسم، عیدی خوبی برای پژوهشگاه و کارشناسان آن است و ریسک اعتماد به پژوهشگاه برای صنعت پالایش و پخش صفر خواهد بود، افزود: دانش فنی تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره هم اکنون تنها در اختیار شرکت های معدود آمریکایی و اروپایی است که خوشبختانه ما امروز به آن دست یافته ایم.
جعفر توفیقی با تاکید بر اینکه پژوهشگاه صنعت نفت، به بزرگ ترین سد مقابل تحریم های کشورهای غربی در پروژه های پالایشی و پتروپالایشی تبدیل شده است، گفت: این مرکز در همه فرآیندهای پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی دارای فناوری اثبات شده است و به عنوان نمونه می توان به پروژه گوگردزدایی از مرکاپتان زیر۵۰ پی پی ام در فازهای دو و سه پارس جنوبی به دست متخصصان این مرکز اشاره کرد که به زودی به بهره برداری رسمی می رسد.
وی تصریح کرد: اعتماد مدیران صنعت نفت به پژوهشگاه از سرمایه های اصلی این مرکز علمی است و دانش فنی تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره هم اکنون تنها در اختیار شرکت های معدود آمریکایی و اروپایی است که خوشبختانه ما امروز به آن دست یافته ایم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه این مجموعه با شبکه ای از دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی و پارک های فناوری کشور ارتباط مستقیم برقرار کرده است، گفت: مدیران صنعت نفت باید بدانند که ما در مذاکرات با شرکت های خارجی هموار پشت آنها ایستاده ایم تا بتوانیم فناوری های روزآمد دنیا را در ایران بومی سازی کنیم.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس هم گفت: طرح به سه پروژه تقسیم شده است؛ نخستین مرحله، تأسیس واحدهای فرآیندی است که مجوزهای لازم گرفته شده و آگهی فراخوان عمومی منتشر شده است و تا بهار ۱۴۰۱ پیمانکار اجرایی انتخاب و تامین مالی توسط کنسرسیوم های بانکی انجام خواهد شد.
هاشم نامور بخش دیگر اجرای پروژه را سرویس های جانبی برشمرد و گفت: بخش سوم پروژه واحد روغن سازی است و می توان گفت که ۱۰۰ درصد از سوی کارشناسان داخلی انجام شده و تبدیل تهدید تحریم ها به فرصت است.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس گفت: مصرف کننده کک صنایع آلومینیوم هستند که این کک تولیدی مورد تایید آنها قرار گرفت. بعد از این اتفاق، تفاهم نامه بین وزارت نفت و وزارت صمت امضا شد. ما بلافاصله طراحی مهندسی بنیادی را در دستور کار قرار دادیم و حتی این کک تولیدی را به شرکت های معتبر اروپایی فرستادیم و آنها نیز کیفیت آن را تایید کردند.
وی گفت: عملیات اجرایی این طرح باعث اشتغال زایی 5 هزار نفر می شود و پس از اتمام پروژه نیز 2.5 هزار نفر مشغول به کار خواهند شد.
در این مراسم، رئیس مجمع نمایندگان استان هرمزگان و نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس از وزیر نفت به دلیل اجرایی کردن وعده اجرای طرح ساخت پتروپالایشگاهی با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه ای در بندرعباس تقدیر کرد و گفت: با احداث این پالایشگاه استان هرمزگان به قطب پالایشگاهی کشور تبدیل می شود و به همین دلیل مجلس شورای اسلامی هر حمایتی برای انجام و اجرای این طرح ها بتواند انجام خواهد داد.
احمد مرادی با بیان اینکه کار پالایشگاه و پتروشیمی با یکدیگر ارتباطی نزدیک دارد، اظهار کرد: معتقدم اگر در این دو بخش یک مالکیت یا یک مدیریت اتفاق بیفتد، سرعت کار بالا خواهد رفت.
طرح ملی ارتقای کیفیت فرآورده های سنگین به منظور ارتقای کیفی فرآورده های نفتی سنگین مانند نفت کوره و با توجه به ظرفیت های موجود و اعتماد به دانش و فناوری داخلی اجرایی شده است تا در واحدهای پالایشی کاهش تولید، بهبود کیفیت نفت کوره و تبدیل آن به محصولاتی با ارزش افزوده در فرآیند عملیاتی شدن قرار گیرد.
وزارت نفت ایران در سال 1400
مشعل جواد اوجی، دهمین وزیر نفت کشور است که با روی کار آمدن دولت سیزدهم با رای مجلس شورای اسلامی ایران، سکان این وزارتخانه را در اختیار گرفت. دریافت رای اعتماد دانش آموخته رشته مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت که سابقه فعالیت در این صنعت را در کارنامه داشت، اوجی را روانه طبقه پانزدهم ساختمان وزارت نفت طالقانی کرد. می توان گفت معرفی وزیری از جنس کارکنان و بدنه صنعت نفت از همان بدو مطرح شدن نام جواد اوجی به عنوان وزیر پیشنهادی نفت، او را با اقبال حداکثری طیف های مختلفی از کارکنان، متخصصان و نمایندگان مجلس و ... همراه ساخت. آنچه او در قامت وزیر پیشنهادی نفت در مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت، محورهایی همچون برنامه ریزی برای واردات گاز طبیعی از ترکمنستان، حرکت برای کاهش خام فروشی، تلاش برای جذب سرمایه گذار، استفاده از توان توافق جامع راهبردی با کشورهای دوست، توجه جدی به ایثارگران، احیای سهم و جایگاه ایران در اوپک و بازارهای نفت، تعیین تکلیف توسعه و تولید حداکثری در میدان های مشترک و... بود. وزیر55 ساله که از 4 شهریور ماه 1400 به شکل رسمی کار خود را آغاز کرد، در بدو ورود به وزارت نفت، رفع چالش ناترازی گاز و سوخت زمستانی، ساماندهی سرمایه انسانی و ارکان ثالث، حفظ و نگهداشت تولید، تعیین تکلیف میدان های مشترک نفت و گاز، حمایت از ساخت داخل، دیپلماسی قوی انرژی و همکاری همه جانبه با کشورهای همسایه در حوزه نفت و گاز را از اهم ضرورت های صنعت نفت برشمرد. در ارزیابی و مقایسه تطبیقی برنامه های فوق و بررسی عملکرد جواد اوجی همزمان با سال جدید و با گذشت شش ماه از وزارت او، می توان نمره قبولی را در تحقق حداکثری برنامه های ارایه شده داد که خلاصه ای از آن در ادامه می آید.
گام نخست وزیر نفت همزمان با در اختیار گرفتن کرسی وزارت در سفر به عسلویه پایتخت انرژی ایران و دیدار با کارکنان و مردم همجوار با مناطق نفتی تنها به همان ابتدای فعالیت وزیر نفت محدود نشد و جواد اوجی یکی از رویکردهای اصلی خود را سفرهای استانی برای بررسی وضع مناطق نفتی و گازی ایران و گفت وگو با کارکنان و مردم این مناطق قرار داد. در این مقطع زمانی عسلویه، پایتخت انرژی کشور، پالایشگاه تهران در شهرری، اهواز و پایتخت نفتی ایران، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس، سمنان، ماهشهر از جمله مقاصد سفر وزیر نفت بوده که با اقبال کارکنان و مردم مناطق همجوار همراه بوده است.
آنچه در برنامه ها و بیان اولویت های وزیر نفت بر آن تاکید شد، موضوع ساماندهی و رسیدگی به مطالبات کارکنان صنعت نفت بود؛ موضوعی که در مقطع مورد اشاره در مسیر آن گام برداشته شد و اوجی در همان آغاز هفته های فعالیت خود با صدور ابلاغیه ای، خواستار توقف اقدام های اجرایی و لغو بعضی ابلاغیه های مربوط به حوزه منابع انسانی شد، همچنین دستور بررسی و اصلاح ابلاغیه ها و شیوه نامه های مربوط به منابع انسانی را در ۹ بخش به معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت ابلاغ کرد. افزون بر آن نظام هوشمند جبران خدمات، جذب نیروهای قراردادی مشمول بند «و»، اجرای بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در مورد نیروهای پیمانکاری، پیگیری طبقه بندی مشاغل برای کارکنان پیمانکاری، احیای شورای حیاتی مدیران، طرح نظام و برگزاری آزمون سراسری، بخشی از فعالیت های انجام شده در مسیر توجه به نیروی انسانی به شمار می رود.
سرمایه گذاری در صنعت نفت که جواد اوجی آن را از نان شب واجب تر می داند، با روش های مختلفی در وزارت نفت در حال پیگیری است.
در 6 ماه نخست دولت مردمی وزارت نفت بالغ بر 45 قرارداد و تفاهمنامه با سرمایه گذاری 6/15 میلیارد دلار در زمینه توسعه میادین نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله انتقال فرآورده های نفتی، بهسازی پالایشگاه ها و ذخیره سازی زیرزمینی گاز منعقد نموده است.
همچنین وزارت نفت با تنوع برای جذب و تشویق سرمایه گذاران، قراردادها را تغییر داده است و طبق اعلام جواد اوجی، در هشت سال آینده ۱۵ تا ۲۰ میلیارد دلار از منابع نفت و گاز برای توسعه میدان ها اختصاص داده شده و حدود همین رقم را نیز سرمایه گذاران، بانک ها و هلدینگ ها سرمایه گذاری می کنند که از منافع میدان ها هم سهم خواهند داشت. این مسیر با ایجاد کنسرسیوم هلدینگ ها، بانک های بزرگ و استفاده از منابع بانکی، اوراق مشارکت، اختصاص سهم ۱۴.۵ درصد از محل فروش نفت و گاز، نگاه به سرمایه گذاری خارجی، توسعه و کشف میدان های جدید نفت و گاز پیگیری می شود. در این میان اولویت نخست، توسعه میدان های مشترک است.
جواد اوجی عدم اهتمام به توسعه ظرفیت پالایشی با رویکرد پتروپالایشگاهی با هدف کاهش خام فروشی را در برنامه خود به عنوان یکی از چالش های صنعت نفت دانسته و در فهرست برنامه ها و اولویت های خود، ضرورت توجه به توسعه پتروپالایشگاه ها با هدف تأمین پایدار خوراک صنایع پتروشیمی و صادرات فراورده را مورد توجه قرار داده است. طرح پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سردار حاج قاسم سلیمانی، از اقدام های دولت سیزدهم برای جلوگیری از وقوع بحران کمبود بنزین در آینده نزدیک است، بحرانی که اگر فکری برای آن نشود، تراز تجاری بنزین کشور را از مثبت به منفی ۳ میلیارد دلار در سال می رساند. در همین زمینه وزیر نفت تاکید کرده است: تلاش می کنیم با توسعه میدان های جدید گازی، جمع آوری گازهای مشعل و احداث پتروپالایشگاه ها دغدغه شرکت های پتروشیمی را کاهش دهیم. او با اشاره به احداث واحد ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاهی که در لایحه بودجه آمده گفته است: بالغ بر ۱۲ قرارداد پتروپالایشگاهی منعقد شده که هشت قرارداد مربوط به نفت خام و چهار قرارداد هم بر پایه خوراک میعانات گازی است که بالغ بر یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه ظرفیت فرآورشی می شود که به تأمین سوخت و تامین خوراک می پردازد. با توجه به اینکه وزارت نفت بنا دارد یک واحد ۳۰۰ هزار بشکه ای پتروپالایشگاهی در قالب لایحه بودجه ای که به مجلس ارائه کرده را احداث کند، انتظار داریم مجلس شورای اسلامی نیز این لایحه را تصویب کند.
با گذشت تنها دو ماه از عمر وزارت نفت بحرانی گریبان این حوزه را گرفت و سامانه هوشمند سوخت کشور دچار اختلال شد. با این حال کارکنان صنعت نفت طی عملیاتی یک هفته ای برای رفع اختلال این سامانه و اتصال جایگاه های عرضه به آن، با بهره گیری از توان نیروهای فنی و عملیاتی، باز هم از آزمونی دیگر در عرصه خدمت رسانی حرفه ای و تخصصی، دلسوزانه و متعهدانه، صادقانه و شفاف به مردم و کشور، سربلند بیرون آمدند و توطئه دشمنان برای دسیسه سازی در این حوزه حساس را خنثی کرد.
تعیین تکلیف گازهای مشعل و کاهش و حذف گازسوزی بابه کارگیری روش های جدید فنی، مالی و قراردادی از جمله مواردی است که در برنامه جواد اوجی به آن اشاره شده است. در مقطع مورد بررسی، شاهد امضای قرارداد یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلاری در صنعت نفت و گاز بودیم که حدود ۵۰۰ میلیون دلار آن مربوط به گازهای مشعل میدان های شرق کارون است. ۱۲ اسفندماه شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس برای اجرای طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هشت قرارداد به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو با شرکت های ایرانی امضا کرد تا در مسیر مهم تحقق وعده وزیرنفت در توجه به محیط زیست و جمع آوری گازهای مشعل گام برداشته شود.
اگر چه زمزمه دغدغه تامین گاز فصل سرما قبل از شروع زمستان 1400 شنیده می شد و براساس بررسی های وزارت نفت در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، آمار ذخیره سازی های سوخت مایع در نیروگاه ها و صنایع نسبت به پارسال ۲۵ تا ۳۰ درصد پایین تر بود و پیش بینی می شد زمستان امسال با کسری گاز ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون مترمکعبی مواجه باشیم، اما با تجربه و تخصص مناسب جواد اوجی از دوره معاونت خود در شرکت ملی گاز ایران و دستور کار قرار گرفتن اقدام های کوتاه مدت برای گذراندن فصل سرمای ۱۴۰۰ و اقدام های میان مدت و بلندمدت برای رفع مشکل کسری گاز و محدود کردن سوخت نیروگاه ها در سال های آینده زمستان 1400 بدون قطع گاز خانگی سپری شد و در این مقطع جلسات تامین گاز که طی سال های گذشته به صورت هفتگی برگزار می شد، در این مقطع حساس روزانه انجام و فصل سرما، گرم گذشت.
با تکیه بر دیپلماسی نفتی در مقطع حدود 6 ماهه افزایش صادرات نفت و رشد ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران رقم خورد، اقدامی مهم که برگ برنده ای برای کشور در دوره اعمال شدیدترین تحریم ها محسوب می شود. موفقیتی که باید آن را در زمره وعده های جواد اوجی دانست که آن را محقق کرد و فروش نفت ایران از نظر حجمی و وزنی نسبت به گذشته افزایشی خیره کننده داشت. به همین علت، به تبع آن منابع درآمدی و وصول مطالبات از نظر حجمی و صادرات و وصول درآمدها نسبت به پارسال افزایشی چشمگیر داشته است. به گفته اوجی، بخش عمده درآمد حاصل از فروش نفت، وصول مطالبات است که نقدی و به صورت ارز دریافت شده و بخش جزیی از آن هم به تهاتر با کالا، اختصاص داده شده است. در کنار آن وزارت نفت در حال آغاز تهاتر بخشی از درآمد حاصل از فروش نفت با مشارکت در پروژه هاست و راهکارهای گوناگونی برای تهاتر با کالا و فروش نفت و تهاتر با مشارکت در پروژه ها مطرح است.
با این روند وزارت نفت تاکنون بیش از ۱۱۰ درصد از تعهد خود در تبصره ۱۴ قانون بودجه را اجرایی کرده است و درحالی که تعهد ۱۰ ماه حدود ۲۶۰ هزار میلیارد تومان بوده؛ حدود ۲۸۲ هزار میلیارد تومان را براساس این تبصره واریز کرده که حاصل فروش گاز، نفت گاز، بنزین، گوگرد، ال پی جی و میعانات گازی در بخش داخلی و صادرات فرآورده ها بوده است. افزون بر آن، به سقف تعهدات در بودجه سال ۱۴۰۰ در حوزه نفت و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی نیز عمل شده است.
از دی ماه سال ۹۵، صادرات گاز ترکمنستان به ایران متوقف شد، اما با دیپلماسی قوی دولت سیزدهم و نگاه به همسایه ها موضوع سوآپ گاز در سفر رئیس جمهوری به عشق آباد اجرایی شد و سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان تبادل گازی انجام می دهیم و در این مسیر ایران گاز مصرفی موردنیاز خود در پنج استان شمالی کشور را به عنوان حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد. این قرارداد از ۱۰ دی ماه امسال اجرا شد.
ایران و روسیه
در اقدامی دیگر طی سفر رئیس جمهوری و وزیر نفت به روسیه در مسیر توسعه همکاری های صنعت نفت از جمله انتقال فناوری، افزایش برداشت و ساخت برخی قطعات موردنیاز صنعت نفت و... با این کشور تفاهمنامه همکاری امضا شده و قرار است در دو تا سه ماه آینده به قرارداد منجر شود. ایران با توجه به زیرساخت های موجود آمادگی خود را برای تجارت و سوآپ گاز از روسیه به ایران و دیگر کشورهای همسایه اعلام کرد، همچنین پیشنهادهایی در زمینه تبدیل گاز به ال ان جی و صادرات در قالب آن ارائه و مقرر شد از توان شرکت های روسی در ساخت تجهیزات و انتقال فناوری استفاده شود. از سویی پیشنهاد شد شرکت های دو کشور با تأسیس کارخانه مشترک در ایران و تولید تجهیزات، افزون بر استفاده در ایران، آن را صادر کنند.
حضور هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال شرکت در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) را می توان تصویرتمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» دانست.طی این اجلاس وزیر نفت در دیدارهای مختلف در مسیر توسعه همکاری ها گام برداشت و اعلام کرد ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت و دیگر روش های متداول همکاری و مشارکت داشته باشد. تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی و همچنین اعلام موضع در باره اینکه اعمال تحریم های یک جانبه و فراقانونی علیه اعضای مجمع ناقض قوانین بین المللی و از عوامل نااطمینانی در بازار انرژی جهان است، از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود.
رویکرد مهم وزیر نفت در نشست های مختلف اوپک و اوپک پلاس همواره با تاکید بر بازپس گیری سهم ایران در اوپک و احیای سهم در بازارهای جهانی نفت خام همراه بوده است. این روزها نیز با رسیدن مذاکرات وین به مقصد نهایی، مهم ترین حوزه ای که از این شرایط تأثیر خواهد پذیرفت، بازار جهانی نفت است. جواد اوجی اعلام کرده است: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد و با توجه به برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در سطح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، قادر هستیم به سرعت تولید نفت را افزایش دهیم و نیاز مشتریان خود را تأمین کنیم.
مهدی علی مددی با سابقه نزدیک به 20 سال فعالیت در حوزه منابع انسانی از تاریخ 21 شهريور، با صدورحکمی از سوی وزیر نفت، به عنوان معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی منصوب شد تا چهره ای از دل کارکنان به معاونت مرتبط با نیروی انسانی راه یابد که خود را نماینده و خادم کارکنان صنعت نفت می داند. می توان گفت یکی از سخت ترین و پر چالش ترین بخش های صنعت نفت در بدو ورود وزارت نفت دولت سیزدهم، همین معاونت است؛ به این دلیل که نیروی انسانی این صنعت با انباشت مطالبات و مشکلاتی مواجه بود که امیدی به حل آنها وجود نداشت. با این حال، با گذشت 6 ماه از عمر وزارت نفت دولت سیزدهم، بخش مهمی از این مشکلات مرتفع شده و تلاش برای رسیدگی به سایر آنها نیز در حال انجام است. هفته نامه «مشعل» با مهدی علی مددی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، در دفترکار وی واقع در طبقه چهاردهم ساختمان وزارت نفت که حال و هوای اقماری دارد و تصاویر دوران فعالیت وی در مناطق عملیاتی لاوان و خارگ در آن به چشم می خورد، گفت وگو کرده است. او که معتقد به خرد جمعی است، می گوید: تلاش می کنیم همانند تیم گذشته، یک نفر پشت درهای بسته، برای همه تصمیم نگیرد و ابلاغ نکند. اعتقاد ما بهره گیری از خرد جمعی و بدنه کارشناسی کارکنان است تا از این مسیر بتوانیم چالش ها را مرتفع کنیم. علی مددی با احیای شورای مدیران منابع انسانی، برای تمامی مشکلات کارکنان برنامه دارد و در این گفت وگو به تاکید وزیر نفت مبنی بر تلاش مجدانه در رفع مشکلات نیروی انسانی، تصمیم گیری درباره هر طرح و پیشنهادی که به نفع نیروی انسانی است و برخورداری از حمایت شخص مهندس اوجی در این راه اشاره می کند. ضمن اینکه غالب مشکلات و برنامه های تمهید شده برای رفع آنها نیز در این مصاحبه بیان شده است. متن کامل این گفت وگو در ادامه می آید.
مهدی علی مددی متولد 2 شهریور سال 1355 در شهر قم هستم. توفیق خدمتگزاری من در صنعت نفت از سال 1381 و با شروع کار در اداره تامین نیروی انسانی شرکت ملی نفت ایران همراه بود. سمت هایی همچون کارشناس جذب و استخدام، مسؤول برگزاری مصاحبه های استخدامی، کارشناس جذب فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت، کارشناس و مسؤول جذب فارغ التحصیلان ممتاز دانشگاه های برتر و کارشناس جذب فارغ التحصیلان بورسیه طرح ضربتی صنعت نفت را به عهده داشتم. بعد از چند سال، به عنوان رئیس کاریابی کارکنان شرکت ملی نفت ایران در اداره تامین نیروی انسانی مشغول فعالیت بوده و بعد از دو سال، ریاست استخدام کارکنان شرکت ملی نفت ایران را عهده دار شدم و بعد از آن به مدت سه ماه در مجموعه شرکت نفت و گاز پارس به عنوان مامور در حوزه منابع انسانی فعالیت داشتم. به مدت دو سال (1390) هم مدیر توسعه منابع انسانی شرکت مهندسی و توسعه نفت بودم. با تغییر دولت و با توجه به شرایط شغلی و زندگی ترجیح دادم در بخش عملیات به صورت اقماری در شرکت نفت فلات قاره فعالیت کنم و توفیق این را داشتم که بهترین دوران زندگی کاری خود را در این شرکت و به صورت اقماری انجام وظیفه کنم. 5 سال در منطقه عملیاتی لاوان و پس از آن به مدت سه سال در منطقه عملیاتی خارگ توفیق خدمت داشتم. در لاوان از ابتدا فعالیتم را به عنوان کارشناس در سمت کارشناس آموزش و برنامه ریزی نیروی انسانی شروع کردم؛ بعد از دو سه سال اعتماد کردند و به عنوان معاون امور اداری منطقه لاوان مشغول فعالیت شدم. در این دوره توفیقات ارزشمند و تجربیات بسیار خوبی نصیب بنده شد که همه آنها متاثر از لطف خدا بود. در دوره فعالیت اقماری، با همکاران شاغل در سکوها، که در شرایط سخت کار می کنند، ارتباط برقرار کردم. در دورانی که رئیس استخدام و کاریابی بودم، به افراد می گفتم اقماری تشریف می برید یا می توانید کار کنید؟ به محض دریافت پاسخ مثبت، ما هم سریع ایشان را برای اشتغال به کار به شرکت های دارای شرایط اقماری معرفی می کردیم. اینکه آنها با چه مشکلات و سختی هایی پس از آن همراه می شدند، هیچ گاه برای ما قابل لمس نبود تا اینکه خودم توفیق اشتغال در مناطق اقماری صنعت را به دست آورده و متوجه شدم که در شرایط سخت کار اقماری، هم فرد و هم خانواده ها با مشکلات متعددی روبه رو می شوند و بدون شک، اگر همراهی همسر و فرزندان نباشد، این مشکلات دو چندان می شود.
کار اقماری سختی های زیادی دارد، بویژه اگر فعالیت روی سکو باشد، این سختی مضاعف می شود. گاه برای رسیدن به سکوی سلمان، هفت ساعت سوار بر شناور بودیم تا به مقصد برسیم و البته حرکت با هلیکوپتر هم سختی های خاص خودش را دارد.
با توجه به اینکه من دو مسیره بودم، ابتدا باید به تهران می آمدم و شب زودتر حرکت می کردم که شرایط سختی بود. گاهی پیش می آمد که در فرودگاه می خوابیدیم تا نوبت پرواز برسد. آن دوره را همیشه به خاطر دارم. در تمامی این موقعیت ها، دوری از خانواده از نظر روحی بسیار فشار زیادی را در پی داشت. زمانی که فعالیت به شکل اقماری را شروع کردم، فرزند پسرم حدود 4 ساله بود و وابستگی زیادی به من داشت. به هر حال تجدید خاطرات سخت است؛ اما فرزندان بسیار آسیب می بیند.
مسلما کار اینجا (معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت) سخت تر است. من همیشه می گویم که تصمیم در خصوص نیروی انسانی بدون دخالت دادن خود آنها کاری بس دشوار است. به همین دلیل ما سعی کردیم ارتباط مناسبی با مناطق عملیاتی داشته باشیم تا بتوان مشکلات را مستقیما دریافت کرده و در تصمیم گیری در نظر گرفت. افزون بر آن حضور ما در مناطق عملیاتی باعث شناسایی مشکلات می شود. ما سعی می کنیم به مانند گذشته، یک فرد پشت درهای بسته برای همه پرسنل با همه شرایط تصمیم نگیرد و ابلاغ نکند. اعتقاد ما بر بهره گیری از خرد جمعی و بدنه کارشناسی کارکنان است تا از این مسیر بتوانیم چالش ها را مرتفع کنیم.
بله. فکر می کردیم اگر از اقماری بیاییم، بیشتر می توانیم کنار خانواده باشیم. در حالی که خانواده به ما اعتراض می کنند که دوره فعالیت اقماری، چند روز به صورت کامل شما را می دیدیم؛ اما الان اصلا نمی توانیم شما را ببینیم.
بنده آن موقع، رئیس امور اداری منطقه عملیاتی خارگ بودم که از دفتر آقای وزیر تماس گرفتند و برای ملاقات هماهنگ کردند. پس از هماهنگی به وزارتخانه آمدم و خدمت وزیر یک مصاحبه داشتم، بعد رزومه ارائه کردم و بعد از 10 روز، آقای اوجی تماس گرفتند و گفتند که به جمع بندی مثبت رسیده اند و باید هرچه سریع تر مشغول به کار شوم. وزیر محبت داشتند و به بنده اعتماد کردند.
کسی فکر نمی کرد که تصدی این پست را عهده دار شوم. من ارتباط یا فعالیت سیاسی و جایگاه خانوادگی خاصی نداشتم. لطف خدا بود. پیش از بنده با سه چهار نفر دیگر مصاحبه شده بود. لیست خدمت وزیر بود و از بین آنها، قرعه به نام بنده افتاد که در این سنگر خدمتگزار باشیم. تصدی بنده بر این پست، بازتاب مناسبی داشت؛ چون با این انتخاب، همکاران اعتماد کردند که دیگر همه چیز فامیل بازی و رفیق بازی نیست و این انتخاب از سوی شخص وزیر انجام شده و فردی را انتخاب کرده اند که هیچ ارتباط سیاسی با بدنه حاکمیت ندارد. من حتی نماینده مجلس شهر خودم را هم نمی شناختم.
عمده مشکلات زمانی بود که از منطقه عملیاتی لاوان، به خارگ منتقل شدم که این انتقال به تشخیص مدیرعامل وقت شرکت نفت فلات قاره ایران انجام شد. در زمان حضورم با توجه به مشکلات زیادی که در خارگ وجود داشت، جمع کثیری از نیروی انسانی ما که به صورت پیمانکاری مشغول فعالیت بودند، به دلیل مشکلات اسکان و مسایل صنفی هر شب اعتراض داشتند. سه دوره 33 روزه، 28 روزه و 29 روزه در منطقه ماندم تا برای مشکلات آنها برنامه ریزی کنیم. در نهایت توانستیم طرحی جامع و مناسب تهیه و زیرساخت های مورد نیاز را ایجاد کنیم که در پی آن، مشکلات پرسنل حل و قراردادهای خدماتی یکپارچه و ساماندهی شد. قبل از اینکه طرح طبقه بندی مشاغل مطرح شود، ما توانستیم این کار را انجام دهیم و با مطرح شدن این طرح کار ما بسیار آسان شد.
متاسفانه عمده مشکلات ما در صنعت نفت، به واگذاری فعالیت ها باز می گردد که باید بگویم در زمینه برون سپاری با شکست مواجه شدیم. زمانی که وزیر وقت نفت، برنامه بازنشستگی پیش از موعد کارکنان مشمول کد 23 را طراحی کردند، بسیاری از عزیزان به واسطه آن بازنشسته شدند و ما به جای آنکه برنامه ریزی و ساختاری تعریف کنیم، امور را به پیمانکاران واگذار کردیم. آنها فعالیت را در اختیار گرفتند که به موازات آن و بدون ضابطه، نیروی انسانی وارد سیستم شد، بدون آنکه به معیشت، رفاه، حقوق و دستمزد آنها توجه جدی شود. دولت نهم و دهم که سرکار آمد، با اولویت بخشی به قرارداد مستقیم، بخشی از نیروها را به قراردادی تبدیل وضعیت کرد، در حالی که تمامی مسائل آنها ابتر باقی ماند. من تمامی این موضوعات و مشکلات را با پوست، گوشت و استخوانم درک می کردم؛ چون از ابتدا در این بدنه حضور داشتم. آرام آرام قراردادهای پیمانکاری شکل گرفت و به قدری گسترده شد که کمی کمتر از 45 درصدنیروی انسانی رسمی و بیش از 55 درصد نیروی پیمانکاری و قراردادی استخدام کردیم. معتقدیم که برای حل مساله، باید مساله را بپذیریم. ما باید بپذیریم که 150 هزار نیروی پیمانکاری و بیش از ۳۳ هزار نیروی قراردادی داریم که باید برای آنها برنامه ریزی کنیم.
مهندس اوجی به بنده فرمودند با توجه به شناخت مناسبی که از مناطق عملیاتی و فعالیت اقماری دارید و سختی و مشکلات کار و درگیری کار با خانواده را لمس کرده اید، انتظار دارم، هر کمکی که می توانید، برای پرسنل انجام دهید؛ حتی از اختیارات من هم استفاده کنید. وی به قدری مشتاق کار در زمینه نیروی انسانی هستند که چند نوبت این مساله را از بنده خواستند که فقط با نگاه مثبت مساله نیروی انسانی را دنبال کنم. جناب وزیر با توجه به رزومه ای که از من می دانستند و ظاهرا هم پرس وجو کرده بودند و به این نتیجه رسیده بودند که نگاه بنده به کار نیروی انسانی مثبت است، گفتند که با همان شدت و حدت و با حمایت شخص وی، در مسیر رفع مشکلات پرسنل گام برداریم و درباره هر طرح و پیشنهادی که به نفع نیروی انسانی است، تصمیم گیری و به وی اعلام کنیم. اقدام بسیار خوبی که با همراهی و کمک آقای وزیر به ثمر رسید، احیای شورای مدیران منابع انسانی بود. از آقای وزیر خواستم، اجازه دهند که شورای مدیران منابع انسانی درباره مسائل نیروی انسانی تصمیم بگیرند که ایشان فرمودند: (شما در شورای منابع انسانی موضوعات منابع انسانی را پیگیری و نتایج را احصا و گزارش کنید. بنده هم به تصمیمات شما احترام می گذارم.) الحق و الانصاف هم تاکنون که توفیق خدمت داشتم، تمام قد حمایت کردند و نگاه مثبت دارند و هر شنبه در شورای معاونین از بنده می خواهند که گزارش ارائه و موضوعات را به وی اعلام کنم که چه اتفاقی می افتد.
طی 6 ماه اخیر ۲۶ جلسه شورای مدیران منابع انسانی برگزار کردیم که در این جلسات، سخت ترین کارها را داشتیم؛ جلسات ما سه تا 6 ساعت به طول می انجامید و با توجه به اینکه با تکثر قوانین (قانون نفت، ماده 10، قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، اساسنامه شرکت ها، قوانین و مقررات استخدامی صنعت نفت، مجلس، سازمان اداری استخدامی) همراه هستیم، ضرورت تطبیق با آنها برای ما الزامی است.
ما در بدو ورود دولت، با سونامی انتظارات رو به رو بودیم. یکسری تصمیمات اشتباه اتخاذ و توقع ایجاد شده بود. از یک طرف، سازمان رسمی را بسیار کوچک کرده و 14 هزار سمت سازمانی را حذف کرده بودند و از طرف دیگر، سونامی انتظارات فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت، آزمون قرارداد مدت معین نوین(15 هزار نفر را متعهد کرده بودند) مشمولان بند (و) و بند (د) ایثارگران، بلاتکلیف ماندن آزمون توانمندسازی قرارداد مدت موقت، متوقف کردن آزمون استخدامی سال 92 با متضرر شدن جمعی از متقاضیان، ابتر ماندن یکسری مجوزهای خاص وزرای گذشته، ابطال مصوبه ایثارگران 1497، بحث عزیزان شاغل در صنعت نفت که فوت شده ناشی از کار تلقی می شدند، بخشی از این مشکلات بود که فقط به لطف خدا و کمک ائمه اطهار (ع) و امام زمان (عج) توانستیم به نحوی امور را پیش ببریم که کسی را حذف نکنیم. نگاه ما، نگاه حذف مساله نبود؛ بلکه نگاه ما حل مساله و رویکرد مان هم حل مساله در محل مساله بود. سعی کردیم به هاب های انرژی برویم و موضوعات و مشکلات را از نزدیک ببینیم، بشنویم و احصا کنیم و بعد در مورد آن در شورای مدیران منابع انسانی که متشکل از شورای مدیران منابع انسانی یعنی مدیران کل حوزه معاونت، مدیران توسعه منابع انسانی شرکت های اصلی و ستاد وزارت نفت است، تصمیم گیری کنیم. به فضل خدا توانستیم برای هر کدام از مشکلاتی که اشاره شد، یک راه حل پیدا کنیم و آن را به مقام عالی وزارت گزارش دادیم و ایشان هم با دید مثبت و نگاه و رویکرد انسانی موضوعات را به تایید رساندند و شرمنده همکاران خود نشدیم.
به لطف خدا توانستیم ساماندهی نیروهای مدت موقت را انجام دهیم. زمانی که وزیر وقت، بخشنامه تبدیل وضعیت نیروهای پیمانکار واجد شرایط به قرارداد مستقیم که مدنظر رئیس دولت وقت بود را پیاده کردند، قرار بود تا پایان سال 92 نظام جبران خدمات مناسب برای آنها تعریف شود. متاسفانه در چهار سال اول دولت یازدهم، وزیر وقت نفت این دسته از کارکنان را جزو نیروی سازمان حساب نمی کرد و می گفت اینها اضافی هستند. این بندگان خدا هشت سال در برزخ بودند و حتی حقوق پایین تر از کارکنان پیمانکاری دریافت می کردند. این موضوع از دغدغه ها و چالش های روز اول ما بود که به فضل خدا طی 6 جلسه شورای مدیران منابع انسانی توانستیم نظام جبران خدمات مناسب برای این نوع قرارداد ایجاد کنیم. در این مسیر و با توجه به منع قانونی، امکان تعریف یک نظام جبران خدمات جدید را نداشتیم و نظام جبران خدمات آنها را در قالب قرارداد پرسنل مدت معین (مصوبه 1662) آوردیم. اولین اقدام، ساماندهی آنها بود که توانستیم مدارک تحصیلی و مشخصات آنها را بپذیریم و بعد، سمت سازمانی در ساختار سایه تعریف کردیم که پذیرش آن از طرف اداره کل تشکیلات روش ها دشوار به نظر می رسید ولی در نهایت موفق شدیم اقدامی نوین برای آنها انجام دهیم. پیاده سازی نظام جبران خدمات، مستلزم این است که طبقه بندی مشاغل و ارزیابی مشاغل، رفت و آمد، اقماری، غیراقماری، نوبت کار و غیر نوبت کار داشته باشیم که الحمدالله به نتیجه رسید و در حال انجام است.
تلاش ما این بوده که با استفاده از هوش مصنوعی، یکجا تعیین سوابق را انجام دهیم که عزیزان ما در شورای مدیران منابع انسانی گفتند، با توجه به اینکه ممکن است آنها در دوران پیمانکاری چند شغل داشته و در دوره قرارداد مدت موقت شغل، محل کار و مدارک تحصیلی شان تغییر کرده باشد، امکان این کار وجود ندارد و باید در شورای تعیین سوابق مطرح شده و یکایک آنها بررسی دقیق شود. در همین خصوص از آنها برنامه خواستیم و گفتیم که به شکل متمرکز عمل نکنند و به شرکت های تابعه تفویض اختیار کنند. به عنوان نمونه شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، شرکت نفت مناطق مرکزی، شرکت فلات قاره، خود راسا شورای تعیین سوابق و تعیین مدرک و به روز رسانی را تشکیل و انجام دهند. خوشبختانه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی توانست با بسیج تیم گسترده و متمرکز، این اقدام را به ثمر برساند که در سایر بخش ها در حال انجام است.
18 هزار نفر از پرسنل شرکت ملی نفت ایران، 5 هزار نفر از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، 8 هزار نفر از شرکت ملی گاز ایران، حدود ۴۵۰ نفر از پتروشیمی و حدود 755 نفر از ستاد وزارت نفت و واحدهای مستقل وابسته را شامل می شود. با توجه به اینکه در شرکت های ملی صنایع پتروشیمی، پالایش و پخش فراورده های نفتی و ستاد وزارت نفت، نفرات کمتری شامل می شدند، این مساله در این بخش ها نهایی شد. از شرکت ملی نفت ایران قول گرفتیم که تا 25 اسفند، کار تعیین سوابق نفرات انجام شود؛ در غیر این صورت ماه بعد نهایی خواهد شد. در این طرح، چند فوق العاده اصلی برقرار شده که اعلام کردیم فوق العاده جذب 50 درصد و 3 آیتم از فوق العاده ها با حقوق اسفند ماه واریز شود تا کارکنان حلاوت دستورعمل ساماندهی نیروهای قراردادی مدت موقت را در همین ماه بچشند.
نیروهای پیمانکاری برای ما بسیار مهم هستند و توجه خاص مقام عالی وزارت هم به این کارکنان وجود دارد. آقای اوجی بارها و بارها تاکید داشتند که اگر حقی از این نیروها (پیمانکاری) ضایع شود، شرعا و عرفا به گردن تک تک شماست. رسیدگی به مساله نیروهای پیمانکاری از تاکیدات وی است و چند نوبت هم به جد از ما خواستند که این مساله را مورد توجه قرار دهیم.
در این بخش، وزارت گذشته طرح طبقه بندی مشاغل را به صورت نیمه کاره انجام داد؛ ما در ساماندهی نیروهای پیمانکاری، آن طرح را موردبازنگری قرار داده و متوجه شدیم که برای اصلاح و درنظرگرفتن فوق العاده و امتیازات و لحاظ کردن مشاغل سخت و طبقه بندی، فضای مناسبی در ذیل این طرح وجود دارد؛ اما لازمه آن جامع بودن بانک اطلاعاتی بود. لیکن هنوز بسیاری از افراد می گفتند در این طبقه بندی، لحاظ نشده و مشخصاتشان در ساپنا وجود ندارد. بنابراین اعلام کردیم اولین کار، تکمیل اطلاعات است و هر یک از کارکنان که از سامانه ساپنا جامانده و فعالیتی مستمر در صنعت نفت دارند، باید در این سامانه ثبت شوند. چون بنای ما بر حذف نیست و حتی پس از اتمام پروژه هم نمی توانیم بگوییم این افراد پروژه ای و غیرمستمر هستند. صنعت نفت پویاست و این نفرات هم مشغول فعالیتند. با تمامی شرکت ها مکاتبه کرده و از آنها خواستیم که تمامی قراردادها را بازنگری کنند و آنهایی که فعالیت مستمر دارند را به سرعت به ما اطلاع دهند. اولین کار به روزرسانی ساپنا بود. وقتی ساپنا را تحویل گرفتیم اطلاعات 105 هزار نفر از نیروهای پیمانکاران تغذیه شده بود که در مدت 6 ماه عمر دولت سیزدهم، این تعداد به 112 هزار نفر رسیده است و تعداد 5 هزار نفر نیز در دست بررسی است که در مجموع قرارداد 12 هزار نفر دیگر احصا شده و در ساپنا تغذیه گردیده و یا در دست اقدام است. انشاالله پس از به روز رسانی ساپنا و اطمینان از اینکه کسی جا نمانده، بتوانیم برنامه های منابع انسانی را پیاده کنیم.
افزون بر آن، بیمه تکمیلی نیروهای پیمانکاری را به جد دنبال می کنیم و باید از حالت تمرکزی در شرکت ملی نفت ایران خارج شود تا چهار شرکت اصلی بتوانند قرارداد بیمه تکمیلی آنها را منعقد و سرویس های مناسبی اخذ کنند.
در زمینه قراردادهای پیمانکاری باید ببینیم چه مدلی مناسب تر است. سناریوهای مختلفی در این زمینه مدنظر است که باید با تیم های تخصصی در این زمینه به جمع بندی برسیم. نگاه ما این است که نیروهای پیمانکاری امنیت شغلی داشته باشند؛ مساله ای که دغدغه این عزیزان است و نمی توانند برای آن برنامه ریزی کنند. اولا نظام جبران خدمات آنها باید مدون و مناسب باشد که بتوانند زندگی شان را روی آن استوار کرده و برای آینده زندگی خود برنامه ریزی کنند. اینها دغدغه هایی است که عزیزان ما در حوزه پیمانکاری دارند. بنده اعتقاد دارم نیازهای اولیه کارکنان میان رسمی، غیررسمی، قراردادی، پیمانکاری هیچ فرقی ندارد. احساس ناآرامی و بی قراری در ذهن افراد وجود دارد. سیاست ما در حوزه نیروهای پیمانکاری این بود که ابتدا آنها را به رسمیت بشناسیم؛ کاری که در خارگ انجام دادم. نیروی پیمانکاری یا رسمی، قراردادی همه باید از رفاه یکسان برخوردار باشند. ما تمامی این موارد را با رویکرد و نگاه انسانی دنبال می کنیم که اگر چنین چیزی حاکم شود، خدا هم کمک می کند. ما شیعه هستیم و اعتقاد داریم اگر نگاه انسانی و درست داشته باشیم که کرامت انسان ها حفظ شود، خدا هم کمک می کند و راهکار آن را پیش روی ما می گذارد. نمونه آن یکسان سازی در پاداش بهره وری بود. در این زمینه بسیار دغدغه داشتم. زمانی که رئیس امور اداری بودم، نیروهای پیمانکاری با مراجعه به بنده، از این موضوع گلایه داشتند و من همواره در نظر داشتم که اگر روزی دستم برسد، این کارها را انجام می دهم؛ چون معتقدم که باید تناسب وجود داشته باشد. نیروهای رسمی، قراردادی و پیمانکاری باید از یک سطح زندگی مناسب در قاب صنعت نفت قرار بگیرند.
روزی یکی از کارکنان نیروی انتظامی خارگ، به من می گفت که من رئیس نیروی انتظامی هستم و 4 میلیون حقوق می گیرم؛ اما شما دریافتی بیشتری دارید؟ و من پاسخ می دادم که در صنعت نفت، همه زندگی ما کار است. در صنعت نفت، کسی کار دوم ندارد و تمام دغدغه کارکنان نفت، کار است. چون علاقه و تعصب زیاد است. صنعت نفت، صنعتی استراتژیک در کشور ماست. خداوند متعال به ما ایرانیان لطف داشته و این نفت و گاز، یک موهبت الهی است؛ بنابراین این ظرفیت در ما دیده شده که این موهبت و این نعمت را دریافت کنیم. مطمئن هستم که صنعت نفت، قداستی دارد و می تواند برای کشور ارزآوری داشته باشد و آن را نجات دهد، کمااینکه نجات هم داده است.
تمامی شرکت ها موظف هستند قرارداد نیروهای پیمانکاری را در مناقصات انجام دهند و هنوز مدل نوینی ارائه نکرده ایم. ابتدا باید دیتا کامل شود، بعد مشاوره بگیریم که کدام سازوکار مناسب است و با توجه به چارچوب و قوانین مجلس، امکان پیاده سازی کدام مدل وجود دارد. فکر می کنم این موضوع، به یک سال کار مداوم نیاز دارد؛ اما تاکید مقام عالی وزارت این است که در قراردادهای فعلی، به رفاهیات کارکنان پیمانکاری توجه شود و با همان مدلی که برای نیروهای رسمی و قراردادی پیش می رود، برای نیروهای پیمانکاری هم اعمال شود. این نگاه ماست و امیدوارم بتوانیم مشکلات را کنیم. از دیگر موضوعاتی که در بخش پیمانکاری در منطقه عسلویه با آن مواجه هستیم، کار به صورت 3-1 یا 2-1 است که این از نظر ما قابل قبول نبوده و برنامه ما تا حد امکان یکسان سازی است. فعالیت اقمای، باید 2-2 باشد؛ یعنی دو هفته استراحت و دو هفته کار. این مدلی است که ما در صنعت نفت آن را تجربه کردیم. در شرکت نفت فلات قاره ایران، این مدل پیاده می شود و عزیزان ما با آن مشکل ندارند؛ اما مدل سه هفته کار یک هفته استراحت یا دو هفته کار یک هفته استراحت، بسیار به خانواده آسیب می زند.
برای حل مساله اسکان کارکنان تلاش می کنیم. اعتقاد ما بر این است که باید به همان شکل اقماری بازگردند. نیروی کار نمی تواند خانواده خود را به جایی ببرد که از زیرساخت لازم برخوردار نیست. خانواده چه گناهی کرده اند؟ وقتی ما هنوز نتوانسته ایم در عسلویه بیمارستان بسازیم، این چه فشاری است که خانواده باید در این دوران متحمل شود. هر زمان زیرساخت های مورد نیاز آماده شد، از سناریوی اسکان استفاده می کنیم؛ اما فعلا که زیرساخت مهیا نیست. تاکید ما این است که شرکت ها به شیوه مدل اقماری استفاده کنند تا خانواده های آنها درگیر کار نشود.
در مسیر اجرایی این دسته از قوانین، ابتدا 25 آذر ماه مقام عالی وزارت، بخشنامه اولیه مرتبط با بند (د) را صادر کردند. ما سایت ایثار را طراحی و راه اندازی کردیم که از آن زمان تاکنون، ثبت اطلاعات و تعریف 600 کاربر( در سطح صنعت نفت اقدامی بی سابقه بود.) به ثمر رسیده است. تمام متقاضیان که خود را واجد شرایط اولیه می دانستند، اطلاعات را آپلود کردند و پرونده های 23 هزار و 469 نفر تغذیه شد و از این تعداد 6 هزار و 843 نفر به دلیل شرایط سنی غیر واجد اعلام شدند. این منع قانونی با توجه به شرایط سنی، مطابق قانون مجلس بود که ما نمی توانستیم از آن تخطی کنیم؛ البته این مساله را به سازمان اداری- استخدامی منعکس کردیم که به محض اصلاح این قانون به ما اعلام کنند تا برای این تعداد برنامه ریزی کنیم. اکنون 16 هزار و 626 نفر واجد شرایط هستند که از این تعداد هزار و 45 نفر خانواده شهدا، 5 هزار و 574 نفر خانواده جانبازان، 4 نفر خانواده آزادگان و 10 هزار نفر فرزندان رزمنده هستند که استعلام مدارک ایثارگری خانواده شهدا و جانبازان از بنیاد شهید و امورایثارگران اخذ شده و 10 هزار نفر را از ستادهای کل نیروهای مسلح استعلام اخذ کردیم؛ نکته ای که باید به آن اشاره کنم، آنکه استعلام تمامی 23 هزار و 469 نفر( حتی غیر واجدین) را دریافت کردیم که اگر مشکل محدودیت سنی رفع شد، این عزیزان هم بتوانند تبدیل وضعیت شوند.
تمام 16 هزار و 626 نفر قطعی شده و به صورت یکجا به گزینش معرفی شدند و گزینش هر کدام از آنها بیاید، حکمشان زده می شود. کار مهمی که در این زمینه انجام دادیم، تدوین شیوه نامه ایجاد سمت سازمانی بود. طبیعتا این تعداد سمت سازمانی در صنعت نفت وجود نداشت، به سازمان اداری- استخدامی شد که اگر بخواهم این بند قانونی را اجرا کنم، باید به من مجوز ایجاد سمت قانونی بدهید که موافقت کردند. جلسات مکرری در شورای مدیران منابع انسانی برگزار کردیم و ابتدا مدارک تحصیلی اخذ شده این تعداد احصا و شرایط و عناوین شغلی آنها را در دوره پیمانکاری مورد بررسی قرار دادیم که آمار مناسبی احصا شد. از آقای اوجی خواستیم مجدد شرط سنی را از سازمان اداری_ استخدامی استفسار کنند که مقام عالی وزارت نامه ای زدند؛ اما گفتند معطل پاسخ نامه نمانید و کار باقی مشمولان را انجام دهید. بیشتر این افراد 15 تا 20 سال سابقه کار پیمانکاری دارند و برای لحاظ شدن مدارک تحصیلی و سوخت نشدن این سابقه در شورای تعیین سوابق شیوه نامه تشکیل دادیم. زیر دیپلمه ها حدود 4 هزار نفر هستند که به صورت کارگر رسمی می شوند. در بخش نیروهای با مدرک تحصیلی دیپلم به بالا براساس دستورعمل اجرایی ابلاغ شده از سوی آقای وزیر عمل می شود و به این مساله اشاره کردیم که براساس شیوه نامه سمت سازمانی لحاظ شود.
کد مجوز استخدامی را به شرکت های اصلی اعلام کرده و گفتم که از این 16 هزار و 626 نفر، تعداد 7 هزار و 418 نفر از شرکت ملی نفت ایران، 6 هزار و 682 نفر از شرکت ملی گاز ایران، 2 هزار و 252 نفر مشمولان از شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، 167 نفر از شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و 87 نفر از واحدهای مستقل ستاد وزارت نفت هستند. برای تمامی اینها تخصیص کد مجوز داده شده و به شرکتها اعلام کردیم که کارهای استخدامی آنها انجام شود.
در زمینه نیروهای اقماری باید به این سمت برویم که بسته های حمایتی برای خانواده این عزیزان طراحی شود. همانطور که می دانید در خصوص سقف حقوق این دسته از عزیزان، واقعا با مشکل مواجه شدیم. لایحه بودجه، به ما اجازه نمی دهد که حقوق و دریافتی پرسنل را افزایش دهیم، از طرفی با محدودیت های لایحه بودجه در سال 1401 هم مواجهیم که این بزرگترین چالش ما محسوب می شود. امیدوارم آن را پشت سر بگذاریم. در حال حاضر 18 هزار نفر از نیروهای رسمی ما به سقف حقوق می خورند که این مشکل بزرگ امسال بوده و سال دیگر هم ادامه دارد.
در تلاش هستیم که کار مطالعاتی انجام و دقیقا مشخص شود که چه افرادی به سقف حقوق می خورند. در لایحه بودجه، صرفا نیروهای سکوها برای ما مستثنا شدند که 1500 نفر هستند. 10 هزار و 600 نفر از پرسنل ما در مناطق عملیاتی کار می کنند که با سقف حقوق با مشکل مواجه می شوند. بودجه تصویب شده و امیدواریم شورای نگهبان در این زمینه با وزارت نفت همراهی لازم را داشته باشد. نامه ای برای آیت الله جنتی (رئیس شورای نگهبان) و آقای دکتر میرکاظمی(ئیس سازمان برنامه و بودجه کشور) تنظیم و ارسال شده، ضمن اینکه رئیس جمهور هم نامه زده اند که امیدواریم این مشکل حل شود و برای آن راه حلی بیابیم و همانند سایر مشکلات، مرتفع شود.
انشاءالله در سال آینده برنامه آزمون استخدامی را پیش رو خواهیم داشت. نیازها را از شرکت های اصلی جمع آوری می کنیم تا در سال 1404 که 10 هزارنفر از پرسنل ما بازنشسته می شوند، بتوانیم جایگزینی برای آنها داشته باشیم. امیدواریم در چهار ساله عمر دولت سیزدهم، بتوانیم حداقل دو آزمون استخدامی برگزار و این نیازهای پرسنلی را حذف کنیم. از طرفی هم با تبدیل وضعیت نیروهای بند (و) و بند (د) نیروهای ایثارگری حدود 30 هزار نفر به مجموعه صنعت نفت اضافه می شوند. در حال حاضر در بند (و) 5 هزار و 600 نفر قطعی شده که به نیروهای رسمی اضافه می شوند. در بند (د) 16 هزار و 626 نفر و با حل شدن شرط سنی 6 هزار نفر دیگر، حدود 24 هزار نفر به مجموعه صنعت نفت اضافه می شوند که در کل 30 هزار نفر بیش از نیمی از نیروی انسانی موجود، به بدنه رسمی صنعت نفت افزوده خواهد شد.
حدود 62 هزار نفر نیروی رسمی، 33 هزار نفر نیروی قرارداد مدت موقت، 1500 نفر قرارداد مدت معین و 5 هزارنفر از نیروهای قراردادی در حال تبدیل وضعیت به رسمی هستند؛ 112 هزار نفر نیروی پیمانکاری در ساپنا وجود دارد که پیش بینی می کنیم حدود 20 هزار نفر در این سامانه تغذیه نشده اند که باید رصد شود اگر قرارداد آنها مستمر است و پروژه ای نیستند، بتوانند در سامانه ساپنا تغدیه شده و طرح طبقه بندی مشاغل برای آنها اجرایی شود.
انتظارات از بنده بسیار زیاد بود. من خادمی جزء در این حوزه هستم. خدا را شاکرم که این توفیق نصیب بنده شده تا بتوانم با همکاری و همدلی عزیزان در حوزه منابع انسانی در این مسیر حرکت کنم. لازم می دانم از تمامی کسانی که به بنده بذل محبت داشته و سال ها در حوزه منابع انسانی شاگرد آنها بوده ام و اکنون بازنشسته شده اند؛ اما ما را همراهی کرده و ایده و راه حل دادند و توانستیم آن را در شورای مدیران منابع انسانی مطرح کرده و به تصمیم برسانیم، تشکر کنم. می توانم بگویم تاکنون در این مقطع بسیاری از مشکلات حل و درباره آنها تصمیم گیری شده و به سمت اجرا می رویم.
به یکایک کارکنان اعم از کسانی که در سکوهای دریا یا خشکی، در دکل های حفاری و در شرایط سخت آب و هوایی مشغول فعالیت هستند و کسانی که در بیابان ها کار اکتشاف انجام می دهند، دستمریزاد و خسته نباشید می گویم. صنعت نفت، صنعتی سخت و گران است و هزینه های آن هم بالاست امیدواریم این عزیزان، تندرست و خانواده تمامی کارکنان سلامت باشند و هیچ گاه دغدغه ای نداشته باشند و ما هم بتوانیم در حوزه معیشت و زندگی شان دغدغه و مشکلاتشان را مرتفع کنیم.
کارکنان بدانند که رویکرد ما این است که صدای آنها را بشنویم؛ چه بسا کارکنان، راهکارهایی دارند که شاید از راهکار ما بهتر باشد. انشالله بتوانیم آن صدا را بشنویم. سال آینده با برگزاری نشست تخصصی حوزه منابع انسانی و با حضور کارکنان تلاش می کنیم ایده را از خود پرسنل دریافت کنیم؛ چراکه آنها بهتر از ما مشکلات را می شناسند، بنابراین تلاش می کنیم در مسیر مصوبات، دستورعمل و بخشنامه ها، از آنها ایده بگیریم و مورد رضایت پرسنل باشیم.
امیدوارم سال 1401 سال پر خیر و برکتی برای ملت شریف ایران باشد؛ سالی که دولت آقای رئیسی بتواند موفق باشد و شعارها و قول هایی که به ملت داده، محقق شود و صنعت نفت هم تحریم ها را پشت سر بگذارد و روزهای خوبی برای صنعت نفت رقم بخورد و بتوانیم تولید و فروش خوبی داشته باشیم و کارهایی را که به دلیل تحریم ابتر مانده، توسعه بدهیم، پتروپالایشگاه ها و پتروشیمی ها را توسعه بدهیم و از حالت خام فروشی خارج شویم، ارزش افزوده برای صنعت نفت و گاز ایجاد کنیم و خانواده عظیم صنعت نفت دوباره منسجم و مستحکم ظهور کند.
صنعت نفت، همانند یک خانواده و مصداق این بیت است که «چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار». بنابراین امیدواریم با وفاق ملی و تعصب نفتی، همه کارکنان دل به دل هم دهیم تا اهداف جمهوری اسلامی را در حوزه صنعت نفت و گاز محقق سازیم؛ اعتقاد دارم صنعت نفت می تواند کشور را رو به جلو حرکت دهد و امیدواریم ما در صنعت نفت، نماینده خوبی برای مردم کشورمان باشیم.
نگاهی به عملکرد 6 ماهه معاونت توسعه و مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت
مشعل رسیدگی به مطالبات و مساله نیروی انسانی، از اولویت های اساسی وزارت نفت دولت سیزدهم است که در مسیر تحقق آن شاهد عملکردی مناسب هم بوده ایم. آنچه وزیر نفت، جواد اوجی پیش از دریافت رای اعتماد مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت این بود که «موفقيت و لازمه انجام مأموريت ملي صنعت نفت را در گرو توانمند کردن و ارتقاي سرمايه انساني می دانم و آن را به عنوان يکي از امور زيربنايي و اولويت هاي اساسي در برنامه هاي ارائه شده خود به مجلس شوراي اسلامي تثبيت کرده ام. بر هيچ کس پوشيده نيست که صنعت نفت، پيشران اقتصاد کشور است و کارکنان خدوم آن با درک واقعي از شرايط حساس امروز و با مسؤوليت شناسي و ايثار بي نظير، وظيفه خطير خود را از بدو پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي تاکنون براي گسترش و تثبيت ارکان اقتصادي و صنعتي ميهن اسلامي که مرکز ثقلش اين صنعت است، انجام داده اند.» طبق اعلام وزارت نفت، این صنعت هم اکنون داراي 61 هزار نيروي رسمي، 4 هزار نيروي قراردادی مدت معين، 34 تا 35 هزار نيروي قراردادی مدت موقت و 105 هزار نفر نيروي ارکان ثالث است که این جمعیت شاغل با روی کار آمدن وزیر نفت جدید امیدوار به پیگیری این موضوع بوده و در همین زمینه وزير نفت و معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی به کارکنان صنعت نفت اطمينان خاطر داده اند که به مسائل کاري و قراردادي آنان رسيدگي مي شود.
هفته نامه «مشعل» در این گزارش به ارزیابی عملکرد معاونت توسعه و مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در مقطع زمانی 6 ماهه پرداخته است.
جواد اوجي در تاريخ 21 شهريورماه با صدور حکمي، مهدي علي مددي را به عنوان سرپرست معاونت وزير در توسعه مديريت و سرمايه انساني منصوب کرد و در پيام خود نوشت: «اميد است با اتکال به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله براي ساماندهي نيروي انساني و پيگيري جدي و مؤثر ابلاغيه هاي اخير در اين حوزه تا حصول نتيجه موفق و مؤيد باشيد.» همچنین مهدی علی مددی در تاریخ 20 آبان با حکم وزیر نفت به عنوان معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی منصوب شد.
با اين انتصاب، نشست کارگروه منابع انساني وزارت نفت با حضور مهدي علي مددي( 28 شهريورماه) برگزار شد. معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در سخنان خود اشاره کرد که در چارچوب برنامه ساماندهي وضع پرداخت فوق العاده هاي کارمندان قرارداد مدت موقت، در سال 99 مصوبه شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت مبني بر پرداخت بعضي از فوق العاده ها به نيروهاي قراردادي مدت موقت تصويب شد که حسب شرايط همسان نوع برنامه کاري، شرح فعاليت، وظيفه محوله، محيط کار و خدمت، مواردي از آنها در شماري از شرکت هاي اصلي اجرايي نشده بود. با پيگيري هاي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، موضوع به صورت مکانيزه و سيستمي به مرحله اجرا رسيد و اصلاحات اعمال شده که از اول شهريور سال 1399 قابل اجرا و پرداخت است.
شورای مدیران توسعه منابع انسانی صنعت نفت با هدف ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در اتخاذ شیوه های اجرایی متناسب با مقررات، بخش نامه های وزیر نفت و تبیین سیاست ها و راهبردهای توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در رابطه با موضوعات مختلف نیروی انسانی و ساختار و همچنین بررسی مشکلات و چالش ها و پیشنهادها پیرامون ایجاد انگیزه، تعالی و ارتقا بهره وری و حل مشکلات در حوزه شرکت ها با ابلاغیه وزیر نفت در تاریخ 17 شهریور سال 1400 تشکیل شد. این شورا از ابتدای تشکیل در دوره شش ماهه بالغ بر 22 جلسه طی 78 ساعت برگزار کرد. موضوع های این جلسات به 52 مورد رسیده است که از این میان 26 موضوع به دلیل اهمیت و پیچیدگی در بیش از یک جلسه مطرح شدند و تاکنون 26 موضوع به نتیجه رسیده است.
معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی در تاريخ 11مهر، از برنامه ريزي براي احياي 10 هزار سمت سازماني حذف شده در سطح صنعت نفت خبر داد و گفت: عمده اقدام هاي زيربنايي به اين منظور انجام شده و احياي اين سمت ها در شرف نهايي شدن است. علي مددي به رويکرد وزير نفت درباره به کارگيري نيروهاي بومي در چارچوب قوانين و مقررات موضوعه در صنعت نفت نيز اشاره و عنوان کرد: معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، همه تلاش و تمهيدات لازم را به کار خواهد بست تا استفاده حداکثري صنعت نفت از نيروهاي بومي در سطح استان ها با دريافت مجوزهاي لازم محقق شود. براساس آخرین گزارش عملکرد این معاونت، احیای 10 هزار سمت حذف شده، تخصیص کامل سمت به مشمولین بند و ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه کشور، تخصیص ظرفیت برای سازماندهی طرح های توسعه ای و... محقق شده است.
نتايج بررسي و اصلاح ابلاغيه ها و شيوه نامه هاي حوزه منابع انساني که به دستور وزير نفت در دستور کار قرار گرفته بود، از سوي مديرکل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي به مديران منابع انساني شرکت هاي اصلي و ستاد، همچنين رؤساي دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، مؤسسه مطالعات بين المللي انرژي و صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت ابلاغ شد. از جمله بندهاي اين ابلاغيه مي توان به برآورد و پيشنهاد نيازهاي نيروي انساني، برآورد نيروي انساني از سوي شرکت ها با توجه به پيش بيني تعداد بازنشستگان در سال هاي آتي، ممنوعيت استخدام و به کارگيري و جذب نيروي انساني (رسمي، پيماني، مدت معين و مدت موقت) ممنوعيت مأموريت و جابه جايي نيروهاي قرارداد مدت معين/ موقت 1-3- برآورد نيروي انساني مورد نياز و اقدام براي اخذ مجوز جذب نيروي انساني جديد در چارچوب ماده (9) آيين نامه نظام هاي اداري و استخدامي کارکنان صنعت نفت و از طريق آزمون سراسري جذب انبوه (پيماني/ رسمي) اشاره کرد. موضوع مهمي که اين ابلاغيه تصريح کرده بود، اينکه فارغ التحصيلان گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت که در آزمون ارزيابي مرکز توسعه مديريت صنعت نفت شرايط لازم را احراز نکرده و مردود شده اند، مي توانند در آزمون هاي سراسري جذب انبوه شرکت کنند. همچنين عدم افزايش نيروهاي پيمانکاري با راهکارهاي کنترل کميت نيروي انساني شرکت هاي پيمانکاري، با همکاري واحدهاي امور سازماني/ مديريت هاي مالي و توسعه منابع انساني شرکت ها مورد بررسي و اقدام قرار گيرد و ممنوعيت ايجاد سمت هاي اقماري (به استثناي موارد اضطراري با مجوز وزير)/ ممنوعيت پرداخت فوق العاده و حق مأموريت شاغلان اقماري، ايجاد سمت اقماري در جزاير، سکوها و مناطق اقماري فعلي و ساير مناطق عملياتي اقماري پذير با رعايت سقف سازمان مربوطه و طي فرايند تصويب خواهي سازمان اقماري بلامانع است. افزون بر آن این ابلاغیه تصریح کرد که پرداخت فوق العاده مأموريت به شاغلان برنامه طرح اقماري براساس مجموعه مقررات اداري و استخدامي کارمندان صنعت نفت در اين خصوص بلامانع است.
معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت 14 مهر از موافقت وزير نفت با پيشنهاد حمايت و تقويت بنيه مالي بازماندگان متوفيان غيررسمي حوادث ناشي از کار در صنعت نفت خبر داد و گفت: به اين منظور، ماهانه مبلغي با عنوان کمک هزينه معيشت به بازماندگان واجد شرايط کارگران غيررسمي فوت شده پرداخت مي شود.
وضع پرداخت فوق العاده هاي کارکنان قراردادي مدت موقت وزارت نفت با ابلاغ اداره کل تدوين و هماهنگي مقررات اداري و استخدامي و پيگيري معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، ساماندهي شد. مهدي علي مددي، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزير نفت در اين زمينه توضيح داد: در چارچوب برنامه ساماندهي وضع پرداخت فوق العاده هاي کارمندان قراردادي مدت موقت در سال 99 مصوبه شوراي اداري و استخدامي صنعت نفت مبني بر پرداخت بعضي از فوق العاده ها به نيروهاي قراردادي مدت موقت تصويب شد که حسب شرايط همسان نوع برنامه کاري، شرح فعاليت، وظيفه محوله، محيط کار و خدمت، مواردي از آنها در شماري از شرکت هاي اصلي اجرايي نشده بود. با پيگيري هاي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني، موضوع به صورت مکانيزه و سيستمي به مرحله اجرا رسيد و اصلاحات اعمال شده از اول شهريور سال 1399 قابل اجرا و پرداخت است.
تعداد مشمولان بند «و» ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه در وزارت نفت حدود 5 هزار نفر هستند که با وجود محدوديت هاي بودجه اي، با نگاهي مثبت، تبديل وضعيت تمام مشمولان لازم الاجرا خوانده شد و این بند قانونی در فاز عملیاتی قرار گرفت.
با توجه به بازنشستگي بخش قابل توجهي از کارکنان صنعت نفت طي چهار تا پنج سال آينده، برنامه هاي مناسب ديگري نيز در خصوص جذب تدارک ديده شد که در اين زمينه، برگزاري آزمون استخدامي نيز دوباره در دستور کار قرار مي گيرد تا با ايجاد انگيزه در فارغ التحصيلان دانشگاهي اميدوار به کار در صنعت نفت، از ظرفيت بازار کار جامعه علمي کشور در مسير اعتلاي اين صنعت به نحو بهينه تري بهره مند شوند. برنامه هاي مناسب ديگري نيز در خصوص جذب تدارک ديده شده که در اين زمينه، برگزاري آزمون استخدامي نيز دوباره در دستور کار قرار مي گيرد تا با ايجاد انگيزه در فارغ التحصيلان دانشگاهي اميدوار به کار در صنعت نفت، از ظرفيت بازار کار جامعه علمي کشور در مسير اعتلاي اين صنعت به نحو بهينه تري بهره مند شوند.
در مسیر تحقق ثبت اطلاعات در سامانه کارمند ایران تاکنون 95 درصد اطلاعات شرکت ملی گاز، 80 درصد اطلاعات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و پتروشیمی، دانشگاه پژوهشگاه صنعت نفت و اطلاعات ستاد شرکت ملی نفت ایران در این سامانه ثبت شده است.
در این دوره توجه به کارکنان صنعت نفت در مناطق مختلف عملیاتی که پیش از روی کار آمدن دولت سیزدهم با مطالبات انباشت شده مواجه بودند، در دستور کار قرار گرفت و در همین زمینه چارچوب نحوه تشکیل و فعالیت کارگروه های هماهنگی سرمایه انسانی در استان ها به شرح زیر نهایی شد:
-دبیرکارگروه هماهنگی سرمایه انسانی استان بوشهر با توجه به جایگاه سازمان منطقه اقتصادی انرژی پارس در منطقه، آن سازمان باشد.
-دبیر کارگروه هماهنگی نیروی انسانی استان هرمزگان، شرکت پالایش سرخون و قشم است.
- کارگروهی برای جزایر نفتی خلیج فارس ذیل استان هرمزگان (سیری، لاوان، قشم و کیش) به دبیری شرکت نفت فلات قاره تشکیل شود.
-کارگروهی برای جزایر نفتی خلیج فارس ذیل استان بوشهر(خارگ و بهرگان) تشکیل شود.
هم اکنون بیش از ۱۲۰ هزار نیروی پیمانکاری در صنعت نفت فعال هستند که از جمله برنامه های معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت، سامان دهی و رسیدگی به مطالبات این دسته از کارکنان بوده است. اجرای بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در مورد نیروهای پیمانکاری را شاید بتوان یکی از مهم ترین موضوع هایی دانست که معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در دوره جدید دنبال کرده است؛ 17 اسفند ماه نیز معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی گفت: دستورعمل اجرایی تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول بند «د» تبصره ٢٠ بودجه ۱۴۰۰ هم زمان با روز جانباز از سوی وزیر نفت ابلاغ شده است. افزون بر آن طبقه بندی مشاغل برای کارکنان پیمانکاری نیز با توجه به جامعه این کارکنان در صنعت نفت، یکی از بزرگ ترین پروژه های منابع انسانی به شمار می رود، بر همین اساس معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با دقت و حساسیت این پروژه را دنبال می کند و در این زمینه هم اکنون بخش عمده ای از اطلاعات کارکنان پیمانکاری در سامانه ساپنا تغذیه شده است و با تکمیل این اطلاعات انتظار می رود در آینده نزدیک شاهد اجرا کامل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری باشیم که بهبود معیشت این نیروها را به دنبال دارد. تکمیل و روزآمدسازی طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری، کاهش تنوع و شفاف سازی قراردادهای مختلف به کارگیری نیروی انسانی، تعدیل/افزایش دستمزد روزانه و مبالغ مربوط به کمک هزینه های عائله مندی، مسکن، غذا، ایاب ذهاب و سایر حق الزحمه ها، تغییر فرمول و مکانیزم محاسبه و پرداخت پاداش حق الزحمه بهره وری نیروهای پیمانکاری از جمله برنامه ریزی های در حال انجام مرتبط با کارکنان پیمانکاری به شمار می رود.
از دیگر اقدام های مرتبط با نیروی انسانی افزایش حق الزحمه بهره وری نیروهای قرارداد مدت موقت و نیروهای پیمانکاری بوده است که بر اساس مصوبه شورای اداری و استخدامی صنعت نفت ۳۰ برابر حداقل دستمزد شورای عالی کار به علاوه کمک هزینه های مسکن، عائله مندی و اولاد، بن اقلام مصرفی خانوار و فوق العاده نوبت کاری است.
پاداش یادشده در دوره وزارت گذشته به صورت حداقل و رقم ثابت پرداخت می شد، اما هم اکنون با طرح جدید منابع انسانی وزارت نفت با فرمول و احتساب شرایط مربوطه همانند کارگران رسمی و نیروهای قرارداد مدت معین و بر اساس ۳۰ برابر حداقل دستمزد شورای عالی کار به علاوه کمک هزینه های مسکن، عائله مندی و اولاد، بن اقلام مصرفی خانوار و فوق العاده نوبتکاری پرداخت می شود.
نیروهای قراردادی وزارت در طول سال های متمادی همواره دغدغه تبدیل وضعیت و معیشت داشتند. این دغدغه بارها و بارها با وعده های تحقق نیافته، اسباب تنش و نارضایتی را در بین کارکنان قراردادی به همراه داشت. اواخر سال ۱۳۹۹ بود که آزمونی برای افزایش طول مدت قرارداد و یا تبدیل آنها برگزار شد که خود اعتراض های زیادی نسبت به نحوه برگزاری و ارزشیابی به همراه داشت. با روی کار آمدن وزارت نفت دولت سیزدهم، نشست های پرشماری برای بررسی این موضوع برگزار شد و شورای مدیران احیا شده در دوره تازه به بررسی ابعاد مختلف و تبعات آن پرداختند.
بر اساس تصمیم دولت قبل بنا بود پذیرفته شدگان این آزمون به صورت قرارداد مدت معین نوین تبدیل وضعیت شوند، اما این نوع قرارداد می توانست به موضوع تکثر قراردادهای وزارت نفت و چالش های آن دامن بزند؛ بر همین اساس این الگوی قراردادی مورد پذیرش قرار نگرفت.
سرانجام با تصمیم معاونت توسعه منابع انسانی و موافقت وزیر نفت مقرر شد بر اساس تعهدی که وزارت نفت در دوره پیشین ایجاد کرده بود، مصاحبه با ۱۶۷۵ نفر پذیرفته شده این آزمون ها (منهای ۲۷۹ نفر که مشمول بند «و» می شدند) انجام شود و در صورت کسب حدنصاب لازم، به صورت قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت شوند.
تسهیل فرایند بازنشستگی پیش از موعد با حذف بوروکراسی و واگذاری اختیارات به مدیران عامل شرکت های اصلی، متناسب سازی بودجه سالیانه ورزش قهرمانی منطبق با تعهدات صنعت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی با رعایت صرفه جویی، بازگشایی مرحله ای با اجرای پروتکل های بهداشتی و با استفاده از نصف ظرفیت موجود و بازنگری مستمر براساس مصوبات ستاد ملی کرونا، بررسی طرح توانمندسازی بانوان در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، بلامانع شدن تعدیل مدرک تحصیلی بالاتر از شرایط احراز سمت، اجرای آرا کمیسیون ماده 16 رسیدگی به شکایت ایثارگران، ساماندهی وضعیت پرداخت به کارکنان قراردادی مدت معین، بررسی برنامه کاری اقماری نیروهای پیمانکاری در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، ساماندهی وضعیت رانندگان پیمان های حمل و نقل، بررسی درخواست های بازگشت به کار کارکنان قراردادی مدت موقت، بازنگری ابلاغیه ساماندهی جبران خدمات نیروهای پیمانکاری پیمان های مستمر غیرپروژه ای بخش دیگری از اقدام هایی است که در مدت 6 ماه پس از روی کار آمدن دولت به ثمر رسیده است.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در گفت و گو با « مشعل» تشریح کرد:
مهناز محمد قلی تولید گاز در ایران و تامین نیاز مصرف کنندگان و ذی نفعان در داخل و خارج از مرزها، افق هایی تازه را در صنعت گاز ایران گشوده است؛ به گونه ای که این کشور در سال جاری و در سال های آینده، برنامه ریزی گسترده ای را برای صادرات گاز به کشورهای منطقه ترسیم کرده است. سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و آذربایجان در ابتدای دولت سیزدهم، سرآغاز فصلی نو ازدیپلماسی فعال انرژی ایران و همکاری های وزارت نفت با کشورهای منطقه است که افزون بر مزیت های اقتصادی، برگ برنده ایران در تجارت گاز به شمار می آید که به اذعان همگان با گسترش و توسعه، می توان آن را گامی محکم در مسیر تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه دانست. به گفته مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز، قرارداد سوآپ گاز بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان یک کریدور جدید تجاری در جنوب دریای کاسپین ایجاد کرده است که از نظر شرکت ملی گاز ایران دارای اهمیت بسیار است. به گفته مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران، سناریوهای جدید صادرات گاز در حال حاضر در این شرکت تدوین شده، حال آنکه با توجه به برنامه ایران برای افزایش سهم تجارت جهانی گاز، این کشور به دنبال ایجاد اهداف جدید صادراتی و دستیابی به سهم قابل توجه گاز در سبد انرژی جهان است. در گفت وگو با مجید چگنی، معاون وزیر و مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران به بررسی برنامه ایران در افزایش صادرات و تامین گاز مورد نیاز مصرف کنندگان و ذی نفعان در این بخش پرداخته ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
اولویت سیاست دولت سیزدهم، گسترش تجارت با همسایگان است. در وهله نخست، شرکت ملی گاز ایران به عنوان مجری سیاستهای این دولت تلاش دارد زمینه لازم را برای توسعه تجارت گاز طبیعی و فراوردههای آن در چهارچوب مکانیسمهای متنوع تجاری برای همسایگان خود با توجه به ظرفیت ها و نیازهای آنها فراهم کند؛ از این رو سعی می شود هنگامی که مازاد گاز در خارج از مرزهای کشور وجود دارد، بستر لازم برای واردات آن به داخل کشور و سپس مصرف آن در کشور در قالب واردات، ترانزیت و صادرات مجدد آن به شکل سوآپ و یا تبادل آن با کالای دیگر با مکانیزم تهاتر فراهم شود. در این میان، روش های تجاری دیگری چون ترانزیت و... نیز در دستور کار است که چون هنوز اجرایی نشده اند، توضیح در مورد آن ها را به زمانی مناسب موکول می کنیم.
نخست و در بخش کوتاه مدت، این شرکت سعی دارد موانع تجاری موجود در حوزه گاز طبیعی را چه در داخل و چه در خارج برطرف سازد. به عنوان مثال، این شرکت مراحل اداری پذیرش گاز طبیعی را برای ارائه در بورس طی کرده و به زودی گاز طبیعی در در بورس عرضه خواهد شد.
این در حالی است که در بخش خارجی نیز تلاش شده است تا مشکلات جاری با همسایگان از جمله ترکمنستان به کمترین رقم برسد و موانع غیرتجاری برطرف شود.
همچنین تلاش شده است تا قراردادهای جاری با حداکثر ظرفیت ممکن اجرا و درخواستهای شرکای تجاری، با حداکثر حسن تفاهم بررسی شوند.
در بخش میانمدت، این شرکت تلاش دارد برخی موانع تجاری از جمله بخش زیرساختی و سخت افزاری را با توسعه خطوط لوله موجود برطرف کند و توان انتقال گاز طبیعی خود را افزایش دهد.
در بخش بلندمدت نیز برنامه اصلی، تأمین گاز هرچه بیشتر برای صادرات بر مبنای توسعه منابع تولید و یا کاهش مصرف گاز و بهینه سازی این کالای ارزشمند است که این شرکت تمام تلاش خود را به آن معطوف کرده است.
این قرارداد 5 ساله با این که از نظر حجم چندان بزرگ به نظر نمی رسد، اما با توجه به آن که توانست یک کریدور جدید تجاری در جنوب دریای کاسپین ایجاد کند، از نظر شرکت ملی گاز ایران دارای اهمیت بسیار است. شرکت ملی گاز ایران آمادگی دارد این ظرفیت را بلافاصله تا حداکثر ظرفیت مکانیکی خطوط لوله موجود ارتقا دهد و در این باره، مذاکرات سازندهای نیز با کشور آذربایجان صورت پذیرفته است.
این در حالی است که این شرکت آمادگی دارد در صورتی که طرف ترکمن تمایل داشته باشد و ظرفیت زیرساختهای خود را ارتقا دهد، برای سواپ گاز آن کشور، علاوه بر آذربایجان با سایر همسایگان نیز همکاری کند. همچنین شرکت گاز این آمادگی را دارد تا در چهارچوب مکانیسم ترانزیت، پذیرای سرمایه گذاری طرف خارجی برای ساخت خط لوله اختصاصی برای انتقال گاز از شرق به غرب و یا شمال به جنوب کشور نیز باشد.
با توجه به این که شرکت ملی گاز ایران خود در بخش طراحی، اجرا، تعمیر و نگهداری تأسیسات گاز، صاحب فناوری است، همواره در تعامل با شرکای خود، این ظرفیت ها را معرفی می کند و به عنوان نمونه از عملیات تمیزکاری خطوط لوله انتقال گاز عراق از سوی شرکت انتقال گاز ایران نام می برد.
شرکت ملی گاز ایران نیز پیش تر تفاهمنامهای با یکی از کشورهای اروپایی جهت تحقق دیپلماسی فناوری و صادرات خدمات مهندسی امضا کرده، اما در بخش کالا و خدمات مربوطه با توجه به آن که در حوزه بخش خصوصی است، شرکت ملی گاز در مذاکرات خود با شرکای خارجی، همواره به معرفی توانایی شرکت های داخلی می پردازد و تمام تلاش خود را برای فراهم ساختن زمینه حضور آنها در بازارهای خارجی به انجام می رساند، اما واقعیت این است که آنچه توانایی های این شرکت ها را به ورای مرزهای ایران منتقل خواهد کرد، توانایی های خود آنهاست.
برنامه ای در شرکت ملی گاز ایران به نام «توسعه صادرات گاز بر مبنای زیرساخت های استانی» وجود دارد. در این برنامه استان های غربی و شرقی از جمله آذربایجان غربی، کردستان، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی با راهبری مدیریت امور بین الملل شرکت ملی گاز ایران پیشگام بوده و در این زمینه، جلساتی نیز تشکیل شده که در تلاش هستیم به سرانجام برسد. در خصوص خوزستان با توجه به تازه بودن فعالیت، در حال بررسی موضوع هستیم.
در خصوص تغییر در اساسنامه برای کارهای تجاری، با توجه به پیچیدگی خاص قراردادهای تجارت گاز طبیعی تمامی این فعالیت ها در ستاد شرکت ملی گاز ایران متمرکز است و بنابراین فعلاً این مسئله در شرکت مطرح نیست.
در حال حاضر نیز جلسات منظمی بین کارشناسان و مدیران شرکت ملی گاز ایران با شرکای عراقی و روسی در خصوص موضوعات مختلف با صنعت و تجارت گاز طبیعی به صورت پیوسته برگزار می شود که قطعاً نتایج مثبت آن را در آینده خواهید دید.
تمدید قرارداد نیازمند مذاکراتی بر مبنای ارزیابی دقیق از شرایط بازار در هر دو سوی خریدار و فروشنده است. در این میان شرایط سیال بازار انرژی عملاً ارزیابی ها را هر لحظه با چالش جدیدی مواجه می سازد. با این حال، کارشناسان شرکت ملی گاز ایران با رصد شرایط بازار انرژی در عراق و ترکیه، مذاکرات ابتدایی تمدید قرارداد را آغاز کرده اند که امیدواریم در کمتر از یک سال آینده، به ویژه در خصوص عراق به نتیجه برسیم. همچنین مذاکرات تمدید قرارداد با ترکیه نیز، احتمالاً تا سال 2023 نهایی خواهد شد.
ورود به بازار گازطبیعی و فراورده گازی کشورهای همسایه، نیازمند تقویت زیرساخت های انتقال انرژی به این کشورهاست که در هر مورد، با توجه به شرایط آن کشور خاص، متفاوت است. در خصوص افغانستان، ما در حال حاضر به این کشور صادرات ال پی جی داشته و به نسبت تقاضا، قابلیت افزایش توان صادرات را نیز داریم.
شرکت ملی گاز ایران برنامه جامع خودکفایی و بومی سازی اقلام و تجهیزات راهبردی مورد تقاضای صنعت گاز را تدوین کرده است. در این مسیر و در گام نخست برنامه، این شرکت به منظور تکمیل حلقه توسعه فناوری و بومی سازی اقلام و تجهیزات راهبردی پرمصرف و با هدف حمایت از ساخت داخل و شرکت های استارت آپ و دانش بنیان، اولین رویداد توسعه فناوري در صنعت گاز، ويژه اقلام پرمصرف، سال 1398 از سوی شرکت ملی گاز ایران برگزار و بسته تجمیع شده تقاضای اولویت دار این شرکت (مشتمل بر 29 قلم اساسی کالایی و توسعه فناوری) به شرکت های استارت آپی، دانش بنیان و فناور ارائه شد تا طی یک فرآیند سه ساله و با خودکفایی و بومی سازی اقلام مزبور، بیش از 250 میلیون یورو صرفه جویی ارزی و کاهش وابستگی به منابع خارجی محقق شود.در این خصوص شرکت ملی گاز با 24 شرکت دانش بنیان، قرارداد هایی را برای بومی سازی کالا و تجهیزات منعقد کرده که این تجهیزات و کالاها برای بار اول است که در داخل کشور ساخته می شود.
روش حمایت از شرکت های دانش بنیان نیز از طریق توسعه فناوری و بومی سازی از طریق انستیتوهای تحت حمایت، توسعه فناوری و بومی سازی از طریق قراردادهای ساخت اول، توسعه فناوری و بومی سازی از طریق قراردادهای انتقال فناوری و همکاری با پارک ها وتوسعه فناوری و بومی سازی از طریق انستیتوهای تحت حمایت(مدیریت پژوهش و فناوری) در حال اجراست. اگرچه دستاوردها در این زمینه بسیار است، اما تدوین دانش فنی و ساخت دستگاه های تست و تحقیقات کاربردی، ارتقای توربین ملی، ارتقای کمپرسور ملی، ارتقا و استقرار سامانه های پایش وضعیت تاسیسات تقویت فشار، تنها برخی از دستاوردهای این انیستیتوها را شامل می شود.
مخازن ذخیره سازی موجود شامل سراجه با ظرفیت ذخیره سازی 1 میلیارد متر مکعب و شوریجه D با ظرفیت ذخیره سازی 2.25 میلیارد متر مکعب می شود. مخازن ذخیره سازی در دست توسعه فاز دوم شوریجه با ظرفیت ذخیره سازی 2.25 میلیارد متر مکعب و شوریجه D با ظرفیت ذخیره سازی 0.5 میلیارد متر مکعب است. فازدوم مخزن شوریجه، فاز دوم مخزن سراجه در مجموع با حجم 2.75 میلیارد متر مکعب در دست توسعه است، ضمن آنکه ذخیره سازی مخازن قزل تپه، نصراباد، بانکول، بابا قیر و مختار در دست مطالعه است. برنامه ذخیره سازی در مخازن سراجه و شوریجه طی سال های 1400 تا 1405 از 3.25 میلیارد متر مکعب به 6 میلیارد متر مکعب در سال 1405 افزایش می یابد.از سوی دیگر، میزان گاز قابل برداشت در ماه های سرد سال از این مخازن در سال 1405 به روزانه 55 میلیون متر مکعب افزایش می یابد.
گاز دریچه 1400
مشعل صنعت گاز کشور امسال نیز مانند سال های گذشته، روزهای پرکاری را سپری کرد؛ روزهایی که تولید روزانه و میزان ذخیره سازی گاز در کشور با تلاش و همتی وصف نشدنی، توانست بار دیگر رکوردهایی را ثبت کند؛ اما الزام به مقوله بهینه سازی مصرف انرژی و تلاش برای تشویق مردم به کاهش روند مصرف در بخش خانگی، از جمله موضوعاتی بود که ضرورت توجه به آن را بیش از هر زمان دیگری گوشزد می کرد. علاوه بر عبور بی دغدغه از ماه های سرد سال، افزایش میزان بهره مندی از گاز در روستای دورافتاده و سخت گذر، از دیگر رویدادهایی بود که سبب شد این هموطنان نیز زمستان امسال را گرم و مطلوب سپری کنند. صنعت گاز ایران پاییز و زمستان امسال را نیز با آمادگی کامل و طی یک برنامه ریزی منسجم و اصولی با سربلندی به پایان برد. عدم قطع گاز در بخش خانگی و مدیریت و تامین سوخت در بخش های نیروگاهی و صنعتی از نمونه اقدام های شاخصی است که در کارنامه درخشان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران خودنمایی می کند. بهره برداری از پروژه های جدید، تغییر مانور شبکه، انجام اقدامات اصلاحی، افزایش ظرفیت تولید، انتقال و توزیع، ذخیره سازی گاز و... از دیگر مواردی است که زیرساخت های گازرسانی را برای خدمات رسانی پایدار به همه بخش ها فراهم می کند؛ مجموعه اقداماتی که با وجود شیوع کرونا و محدودیت های مرتبط با آن با چالش هایی همراه بود؛ اما با این حال با تلاش و از خودگذشتگی شبانه روزی کارکنان شرکت ملی گاز ایران در بخش های مختلف، صنعت گاز توانست از این مسیر هموار نیز براحتی عبور کند. سال 1400 با همه فراز و فرودهایش به پایان رسید و فرصت مغتنمی دست داده تا بار دیگر اقدام های شرکت ملی گاز ایران را در چهار فصلی که گذشت، مرور کنیم.
بومی سازی 29 قلم کالا: اول خرداد امسال، شرکت ملی گاز ایران از ساخت 29 قلم کالای مورد نیاز، آن هم با توانمندی شرکت های دانش بنیان خبر داد و اعلام کرد که بزودی شاهد بومی سازی تمامی اقلام مورد نیاز صنعت گاز کشور در بخش پالایش، انتقال و توزیع خواهیم بود. دستاورد چشمگیری که توانسته این صنعت مهم و حیاتی را در شرایط محدودیت های ناشی از تحریم های آمریکا و متحدان غربی اش مصون بدارد. از تعداد 29 قلم کالای عنوان شده، ساخت 25 قلم آن آغاز شده که بخشی از این میزان نیازمندی ها، از طریق انستیتوها، تعدادی از طریق ساخت اول و بخشی هم از مسیر انتقال فناوری تامین می شود.
بهره برداری از خیرگو و ارسنجان: 12 خرداد شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران خبر از بهره برداری ایستگاه های تقویت فشار گاز خیرگو و ارسنجان در استان فارس در نیمه نخست امسال داد. فرایند طراحی، نصب و راه اندازی این ایستگاه های تقویت فشار نیز از تازه ترین دستاوردهای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به شمار می آید که در زمینه ایستگاه های تقویت فشار در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها به ثمر نشسته است. نکته حائز اهمیت، آن است که این تاسیسات با بهره گیری از دانش ایرانی و ظرفیت سازندگان داخلی شکل گرفته و با ظرفیت 110 میلیون مترمکعب گاز در روز، هر یک دارای 3 و 1+3 دستگاه توربوکمپرسور است که فشار گاز ورودی به ایستگاه را افزایش می دهد.
درخشش گازی ها: دومین روز از آغاز فصل تابستان با خبر درخشش گازی ها در ششمین دوره جایزه ملی مدیریت انرژی آغاز شد که بر اساس این خبر، شرکت های تابعه شرکت ملی گاز ایران خوش درخشیدند و موفق به کسب ۷ تندیس برنز، یک تندیس نقره، ۴ تقدیرنامه و ۳ عنوان مدیر برتر انرژی شدند.
بهره برداری از ده ها پروژه گازرسانی: 3 تیر امسال، شرکت ملی گاز ایران اقدام به بهره برداری از ده ها پروژه گازرسانی در 6 استان کشور کرد. این پروژه ها شامل پروژه های گازرسانی به ۲۱ شهر و حدود 3 هزار روستا شامل بیش از 433 هزار خانوار روستایی و شهری بود، ضمن اینکه بیش از 4 هزار و 500 واحد صنعتی نیز از نعمت گاز برخوردار خواهند شد. همچنین این طرح ها در استان های آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، کرمان، لرستان، خوزستان و فارس با سرمایه گذاری ۶ میلیارد و 331 میلیون تومان افتتاح شد. چهار واحد تأسیسات تقویت فشار گاز در استان های خوزستان و فارس شامل واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار صفاشهر ۸، واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار بیدبلند۶، واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار حسینیه ۶ و واحد تکمیلی تأسیسات تقویت فشار فراشبند ۱۰ با اعتباری بالغ بر ۶ میلیارد و 586 میلیون تومان از دیگر پروژه هایی است که به بهره برداری رسید.
افتتاح خط انتقال گاز ماهشهر- شادگان: بهره برداری از خط انتقال گاز ماهشهر-شادگان از دیگر دستاوردهای شرکت ملی گاز ایران است که در 19 تیر امسال افتتاح شد. این خط انتقال گاز سراسری به طول ۳۵/۵ کیلومتر و قطر۲۴ اینچ برای حفظ پایدارتر شبکه گاز کریدور جنوب غرب کشور طراحی و اجرا شده و به بهره بردای رسیده است. با اجرای این پروژه، گام بلند دیگری در مسیر توسعه صنعت گاز کشور برداشته شده و این مهم با تلاش نیروهای متعهد و متخصص شرکت و بهره مندی از مشاوران، پیمانکاران و ظرفیت سازندگان داخلی با حمایت از تولید ملی اجرایی شده و به بهره برداری رسیده که علاوه بر دستیابی به اهداف ترسیم شده و افزایش پایداری شبکه گاز کشور، رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان این مرزو بوم را نیز به همراه داشته است.
تمهیدات گاز برای ورود به سرما: 22 شهریور امسال،مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از تمهیدات این شرکت برای فصل سرد سال خبر داد و تامین پایدار انرژی کشور را منوط به مدیریت مصرف، برنامه ریزی مناسب، تلاش مضاعف و نیز استفاده از تجربه اندوخته شده در شرکت ملی گاز ایران عنوان کرد. شناسایی محدودیت های موجود برای تأمین انرژی و ارائه راهکارهایی برای رفع این محدودیت ها از جمله پیش بینی شرکت گاز برای فصل زمستان است که این مهم با همراهی و همکاری وزارت نیرو و شرکت پالایش و پخش انجام شده تا مصرف انرژی به صورت پایدار و مطمئن تأمین شود. همواره اولویت شرکت ملی گاز در فصول سرد سال، تامین انرژی بخش خانگی و تجاری بوده که البته برای مصارف نیروگاه ها و صنایع هم با استفاده از سوخت مایع توانسته است تا حدودی از دغدغه های آنان برای تامین انرژی مورد نیازشان بکاهد. تعمیرات اساسی پالایشگاه ها، ایستگاه ها و تأسیسات از دیگر اقدام های شرکت ملی گاز برای تولید پایدار در زمستان است و همین طور روند ذخیره سازی در دو میدان شوریجه و سراجه نیز از دیگر مولفه های مورد توجه در امر تامین سوخت زمستانی است که این روند خوشبختانه تاکنون مطلوب ارزیابی شده است.
مجید چگنی، سکاندار گاز شد: 28 شهریور امسال، وزیر نفت در حکمی مجید چگنی را به عنوان سکاندار شرکت ملی گاز ایران منصوب کرد. پیگیری مؤثر در خصوص تأمین حداکثری و بهینه گاز طبیعی مورد نیاز بخش های خانگی، نیروگاهی، صنایع و...، انجام اقدامات مؤثر به منظور فراورش و انتقال حداکثری گاز به مبادی مصرف، اتخاذ سیاست های کاهش شدت مصرف انرژی و بهینه سازی مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری، اداری و صنایع، توسعه طرح ها و پروژه های زیربنایی و توجه جدی به تکمیل و تحویل بموقع پروژه های جاری، پیگیری مؤثر به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی گاز در مخازن طبیعی کشور و اجرای طرح های توسعه شبکه انتقال گاز، تدوین و پیگیری برای تصویب قوانین و مقررات به منظور افزایش جذابیت در امر سرمایه گذاری در حوزه های کلیدی صنعت گاز کشور، توجه جدی به استمرار و افزایش درآمدزایی و ارزآوری از طریق تجارت گاز (صادرات، ترانزیت، سوآپ و...) با همسایگان و مشتریان راهبردی، حمایت از شرکت های دانش بنیان و بومی سازی و توسعه فناوری تجهیزات و کالاهای راهبردی صنعت گاز، پایبندی به شفافیت فرایندها و شناخت گلوگاه های فسادخیز و مبارزه جدی با عوامل مرتبط و شناسایی و به کارگیری نیروهای توانمند، متعهد و کارآمد براساس اصل شایسته سالاری و جانشین پروری از اهم اقداماتی است که وزیر نفت در حکم مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران به آن اشاره داشته است.
آمادگی برای صدور گاز به عراق: 7 مهر امسال، نخستین دیدار خارجی مجید چگنی با مسؤولان ارشد وزارت برق عراق رقم خورد. در این دیدار، ضمن تاکید بر رابطه راهبردی ایران و عراق، تعاملات دو کشور در حوزه انرژی ضروری عنوان شد. همچنین ایران خواستار پایبندی طرف عراقی به قراردادهای جاری و توافقات صورت گرفته بود و اعلام کرد که آماده بررسی پیشنهادات جدید از سوی وزارت برق عراق به منظور تمدید قرارداد صادرات گاز به آن کشور است. همچنین مذاکره با طرف های مختلف برای افزایش صادرات و تجارت گاز از اولویت های وزارت نفت دولت سیزدهم است که وزیر نفت هم در دیدار با وزیر برق عراق بر این موضوع صحه می گذارد.
تمایل روس ها برای سرمایه گذاری در گاز: دومین دیدار خارجی چگنی با یک هیأت روسی در 12مهر انجام شد. تیمی متشکل از شرکت های دولتی نفت و گاز روسیه به ایران سفر کرده و در دیدار رسمی با معاون وزیر نفت در امور گاز در رابطه با توسعه همکاری های دو کشور در بخش های مختلف صنعت گاز با یکدیگر به گفت وگو نشستند. طرف روسی بر سرمایه گذاری در پروژه های صنعت گاز اظهار تمایل کرده و سوآپ و تجارت گاز طبیعی را از اولویت های شرکت های نفت و گاز روسی برشمرد.
تقدیر از سرمربی تیم ملی وزنه برداری: سلامت جسم و روح، مهم ترین رکن یک زندگی سالم، موفق و شاد است که با دو بال تغذیه سالم و ورزش، اوج می گیرد. محمدحسین برخواه، سرمربی تیم ملی وزنه برداری بزرگسالان کشور و کارشناس ارشد ورزش در امور ورزش شرکت ملی گاز ایران، دارنده مدال های جهانی 2001 ترکیه و 2002 ورشو لهستان، این مهم را در شرکت عینیت بخشیده است. وی از سن 11 سالگی زیر نظر پدر مرحومش، حیدرعلی برخواه پا به عرصه وزنه برداری گذاشت و از سال 1394، سرمربی تیم ملی نوجوانان و از سال 1396 سرمربی تیم ملی جوانان شد. گفتنی است، برخواه که دارنده مدال نقره بازی های آسیایی 1998 بانکوک و بازی های آسیایی بوسان کره جنوبی است، از اواخر سال 97 تاکنون سرمربیگری تیم ملی بزرگسالان را به عهده دارد.
نخستین جلسه کمیته سوخت زمستانی: نخستین جلسه کمیته سوخت شركت ملي گاز ايران، 25 مهر به رياست مديرعامل شركت ملي گاز ايران و با حضور اعضای این کمیته برگزار و بر پیگیری دقیق مصوبات این کمیته با هدف تأمین پایدار گاز در فصل زمستان تاکید شد. این جلسات هر روز صبح با هدف تأمین پایدار گاز در طول زمستان برای عبور موفق از فصل سرد و اطمینان از تاب آوری انتقال گاز برگزار می شد و در این زمینه، تمامی مدیریت ها و واحدهای مربوطه موظف به کسب آمادگی برای عبوری بی دغدغه از فصل سرد سال هستند. شرکت ملی گاز ایران پیش بینی ها و اقدامات لازم را در این زمینه انجام داده؛ اما گذراندن زمستانی آرام همچون همیشه، تنها با همکاری و همدلی مصرف کنندگان عزیز امکانپذیر است.
رتبه خوب از آن گاز شد: شرکت ملی گاز ایران در ارزیابی عملکرد برش ملی سال ۹۹، در سطح کشور رتبه «خوب» را بین کل دستگاه های اجرایی کشور کسب کرد. در این عملکرد که طی دو مبحث کلی شاخص های عمومی و خصوصی ارزیابی می شود، شرکت ملی گاز ایران موفق شد در شاخص های عمومی با کسب 722.37 و در شاخص های اختصاصی با کسب 971.78 امتیاز، در مجموع، به کسب رتبه «خوب» نایل شود. این نتایج که بر اساس ۶ محور شامل؛ اصلاح ساختار سازمانی، توسعه دولت الکترونیک، مدیریت سرمایه انسانی، مدیریت بهره وری نظام اداری، توسعه فرهنگ سازمانی و نظارت و ارزیابی حاصل می شود، روند بهبود سازمان را بخوبی نشان می دهد. این فرایند، هرساله مطابق با سیاست های کلی نظام اداری مقام معظم رهبری و نقشه راه اصلاح نظام اداری سازمان امور استخدامی کشور در دوره های ۳ ساله در قالب تفاهمنامه بین وزارت نفت و آن سازمان انجام می شود.
انتقال گاز رکورد زد: 6 آذرماه مدیریت شرکت انتقال گاز ایران از ثبت رکورد انتقال بیش از 800 میلیون مترمکعب گاز خبر داد. برای نخستین بار است که حجم انتقال گاز به بیش از 800 میلیون مترمکعب در روز رسیده که این مقدار در مقایسه با زمان مشابه سال 99 یک رکورد محسوب می شود. بر این اساس، بالغ بر 81 درصد از میزان سهم انتقال گاز کشور به عهده منطقه 10عملیات انتقال گاز است.
امضای قرارداد سه جانبه سوآپ گاز: قرارداد سه جانبه سوآپ گاز برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان، اوایل آذر امسال به امضا رسید. بر اساس این قرارداد، سالانه بین 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز از طرف ترکمنستان و منطقه سرخس دریافت و از آستارا تحویل آذربایجان داده خواهد شد. یکی از مزایای این قرارداد، پیش بینی تعلق حجمی از این سوآپ به ایران است که مهم ترین تأثیر آن، کمک به تقویت شبکه گاز شمال و شمال شرق کشور در خصوص افزایش پایداری انتقال گاز است.
پای ایران به بازار اروپا باز شد: برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت، ایران وارد بازار خدمات انرژی در اروپا شد. با امضای یادداشت تفاهمی بین ایران و رومانی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت گاز، ایران در دولت سیزدهم برای نخستین بار به جمع صادرکنندگان خدمات انرژی به اروپا پیوست.
سیستم کنترل توربو کمپرسور بومی سازی شد: همزمان با اولین روز از دهه مبارک فجر، پروژه بومی سازی سیستم کنترل توربو کمپرسور (NP) مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز پتاوه در نزدیکی شهر یاسوج به بهره برداری رسید. کارشناسان ابزار دقیق و تعمیرات اساسی منطقه 2 عملیات انتقال گاز با تکیه بر توان علمی و خودباوری، اقدام به خلق سیستم کنترلی پیشرفته و کاملا بومی سازی شده بر اساس نیاز توربین های گازی از نوع توربوشفت کردند. سیستم کنترلی توربو کمپرسور (NP) یک نسخه پرمحتوا و ارزشمند نرم افزاری کاملا داخلی و پیشرفته است که بدون هیچ گونه ابهامی، هم اکنون به دست کارشناسان ابزاردقیق منطقه 2 عملیات انتقال گاز با خلاقیت و نوآوری توانسته در مسیر بهبود، گامی مهم و اساسی بردارد.
بهره برداری از مخابرات فیبر نوری خط لوله اهواز- دهگلان: به مناسبت گرامیداشت ایام الله دهه فجر، 280 کیلومتر از پروژه استراتژیک احداث مخابرات فیبر نوری و اسکادای خط لوله انتقال گاز «اهواز- دهگلان» به عنوان یکی از وسیع ترین گستره های مخابراتی به طول 880 کیلومتر روی خط لوله ششم سراسری گاز، ضمن اتصال به خط سوم آذربایجان و مرکز دیسپچینگ منطقه 7 عملیات انتقال گاز (مرکز IOC همدان) به بهره برداری رسید. هدف اصلی اجرای این پروژه، پایدارسازی و غنی سازی ارتباطات شرکت ملی گاز ایران است که با اجرای آن به سمت تکمیل طرح جامع مخابراتی این شرکت حرکت خواهیم کرد. این پروژه از ۴ قطعه تشکیل شده که گستره های اول تا چهارم آن شامل؛ «اهواز – دزفول»، «دزفول – کوهدشت»، «کوهدشت – بیستون» و «بیستون – دهگلان» است که در نهایت به بیجار و خط انتقال گاز سوم سراسری و از آنجا به مراکز اصلی دیسپچینگ همدان، تهران و اصفهان متصل می شود تا رینگ مخابراتی شرکت ملی گاز ایران در منطقه غرب کشور هر چه بیشتر تکمیل شود.
توربین های منطقه 2 انتقال گاز به 60 دستگاه رسید: با در سرویس قرار گرفتن واحد E مجتمع تاسیسات تقویت فشار گاز دهق، تعداد توربین هایی که بدون وقفه در مدار انتقال گاز هستند، به عدد بی سابقه 60 دستگاه رسید که این رقم در نوع خود بی نظیر بوده و یک رکورد محسوب می شود. تأسیسات تقویت فشار گاز شهرستان دهق در منطقه ۲ عملیات انتقال گاز ازجمله ایستگاه های مهم این منطقه در جابه جایی گاز به سه استان اصفهان، یزد و کهگیلویه و بویراحمد است.
بهره برداری از چند پروژه مهم گازی: 20بهمن، همزمان با دهمین روز ایام الله دهه مبارک فجر امسال، شرکت ملی گاز ایران ماموریت اصلی خود را تکمیل پروژه های نیمه تمام مناطق کم برخوردار اعلام و از چند طرح و پروژه گازی هم رونمایی کرد. شهر نوسود، از توابع شهرستان پاوه است که از نعمت گاز بهره مند و نیز کلنگ پروژه گازرسانی به ۱۰۹ روستای این استان در مجموع با سرمایه گذاری بیش از ۲۷۰ میلیارد تومان زده شد. در استان کرمانشاه، ۶۵ طرح صنعتی به شبکه سراسری گاز متصل و کلنگ زنی گازرسانی به ۹۲ طرح صنعتی نیز با اعتبار ۱۴ میلیارد تومان انجام شد. همچنین گازرسانی به شهرستان خاش از استان سیستان و بلوچستان انجام و عملیات گازرسانی به ۹۳ روستا با ۲۲۸ میلیارد تومان اعتبار، همچنین عملیات گازرسانی به ۱۳۹ طرح صنعتی با اعتبار نزدیک به ۳۰ میلیارد تومان در این استان نیز آغاز و گازرسانی در استان خراسان جنوبی تکمیل شد. در این استان، بر اساس مصوبه های سفر ۶ ماه پیش رئیس جمهوری، ۱۶۹ روستا با کار جهادی در مدت ۶ ماه به شبکه گاز سراسری متصل شدند. همچنین عملیات گازرسانی به ۱۱۲ روستا آغاز شده و با تکمیل طرح های جدید، این استان در بخش شهری و روستایی به طور ۱۰۰ درصدی از نعمت گاز بهره مند خواهند شد. ایستگاه تقویت فشار ارسنجان و خیرگو، روی خط لوله سراسری هشتم به بهره برداری رسیده و گازرسانی به استان های فارس، یزد و دیگر استان های در مسیر را تسهیل خواهد کرد.
هوشمندسازی کنتور های گاز از اوایل سال آینده: مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که این شرکت پس از رفع ایراداتی که از واحدهای پژوهش و فناوری و IT اعلام شده، به دنبال پیمانکار خواهد بود تا نصب کنتور های هوشمند در بخش مشترکان جزء و عمده با اولویت پرمصرف ها را از اوایل سال۱۴۰۱ عملیاتی کند. به منظور تست عملکردی کنتورهای هوشمند، تاکنون پایلوت های مختلفی در کشور به اجرا درآمده که ازجمله آن می توان به نصب ۵ هزار کنتور برای مشترکان جزء (خانگی و تجاری) در منطقه بازار تهران اشاره کرد. بر اساس بند «د» تبصره ۱۵ قانون بودجه سال ۱۴۰۰، پرداخت اقساطی هزینه نصب کنتورهای گاز، فقط برای کنتورهای هوشمند امکانپذیر است که آن هم در مرحله پژوهشی قرار دارد، ضمن آنکه اقساطی بودن پرداخت هزینه نصب کنتورهای هوشمند گاز در لایحه بودجه ۱۴۰۱ نیز تکرار شده است. پرداخت هزینه کنتورهای غیرهوشمند نیز با توجه به مصوبه شرکت ملی گاز، اشتراک پذیری کنتور هایی با ظرفیت ۶ و ۱۰ مترمکعبی فقط برای افراد نیازمند با تشخیص شرکت های گاز استانی قابل انجام است؛ اما برای انبوه ساز و مجتمع سازی که امکان پرداخت تقسیطی را ندارند، مجاز نیست. هزینه کنتور برای افرادی که تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی باشند نیز رایگان است و برای افراد دیگری که از طریق نهاد های حمایتی دیگر معرفی شوند، امکان پرداخت تقسیطی وجود دارد.
شرکت ملی نفت ایران در 1400
مشعل روی کار آمدن دولت سیزدهم شرکت ملی نفت ایران را هم با نقشه راهی جدید همراه ساخت. محسن خجسته مهر که 31 شهریور ماه با حکم وزیر نفت به عنوان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران منصوب شد، محوریت سخنان و برنامه هایش با تأکید بر مواردی همچون بازگشت ظرفیت تولید نفت و میعانات گازی به قبل از تحریم ها، برنامه افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز استفاده از دانش فنی در مسیر ازدیاد برداشت و بهره گیری کامل از ظرفیت شرکت های دانش بنیان بود. در این میان او برنامه بلندمدت شرکت ملی نفت را اینگونه اعلام کرد که در یک بازه زمانی ۸ تا ۱۰ ساله ظرفیت تولید گاز کشور ۱.۵ برابر و ظرفیت تولید نفت خام کشور نیز به ۵ میلیون بشکه برسد که البته تحقق آن را مستلزم مهیا شدن مفروض ها و الزام های این برنامه ها دانست. تحقق این هدف در بخش نفت به حدود ۹۰ میلیارد دلار و برای توسعه میدان های گازی به حدود ۷۰ میلیارد دلار طی این ۱۰ سال سرمایه گذاری نیاز دارد. با در نظرگرفتن برنامه های کوتاه مدت و بلندمدت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران کمتر از پنج ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم اعلام کرد که آثار و نشانه های بهبود در صنعت نفت پدیدار شده است، به طوری که صادرات نفت و درآمدهای نفتی افزایش یافته، پروژه های مسکوت دوباره به جریان افتاده و برنامه ای جامع برای ارتقای وضعیت صنعت نفت در حال پیاده سازی است.
با این اوصاف می توان گفت که خلاصه برنامه ریزی ها و فعالیت ها در این حوزه، خيز شركت ملي نفت ايران در بازپس گيري جايگاه خود در سبد انرژي جهان است و دستيابي به منابع ارزشمند هيدروكربوري و استحصال فرآورده هاي سوختي زيرزميني، هدفي است كه از ابتداي فعاليت شركت ملي نفت ايران به عنوان عهده دار تمامي فعاليت هاي بالادستي صنعت نفت مورد توجه بوده و تلاش شده است تا با به كارگيري شيوه هاي نوين فناوري صنايع نفت و گاز، ميزان استحصال نفت خام و گاز افزايش يابد.
آنچه مسلم است تاكنون و با به كارگيري فناوري هاي روزآمد، امكان استحصال حدود ۳۴۰ میلیارد بشكه معادل نفت خام از اين ذخاير زيرزميني محرز شده است كه در مقايسه با نرخ توليد فعلي، پيش بيني می شود امكان برداشت از اين منابع خداداد تا 100 سال آینده وجود داشته باشد. اين در حالي است كه محاسبه اين رقم با میانگین ضریب برداشت ۲۵ درصدي صورت گرفته و بدون شك با ارتقاي دانش روزآمد و تجهيز صنايع نفت و گاز كشورمان به جديدترين يافته هاي پژوهشي، اين رقم از پيش بيني فعلي بسيار فراتر خواهد رفت.
با روي كار آمدن دولت سيزدهم و تمركز مديريت صنعت نفت بر تعميق اولويت هاي ساختاري شركت ملي نفت ايران، برنامه ريزي هدفمندي براي برداشت حداكثري از منابع نفت و گاز، همپاي صادرات انجام شد تا ضمن ايجاد بهره وري و رونق اقتصادی، تحقق چشم انداز برنامه های جامع توسعه در كشور را تضمين كند.بر همين اساس، افزایش ظرفیت تولید نفت و گاز و تکمیل توسعه میادین مشترک پارس جنوبی، غرب کارون و ...، تنوع بخشی و افزایش فروش نفت از طریق بخش خصوصی و دانش بنیان کردن اقتصاد نفت در چارچوب خنثی سازی تحریم ها و توسعه کسب و کار با رویکرد صادرات محوری، از جمله مهم ترين اهداف تعريف شده براي فعاليت شركت ملي نفت كشورمان در دولت مردمي تعيين شد.رويكرد حداکثرسازی نرخ جایگزینی ذخایر نفت و گاز و افزايش سهم توليد، توسعه فناوری و استفاده از ظرفیت دانشگاه ها، مراکز علمی و شرکت های دانش بنیان و توجه به ساخت داخل و برنامه ریزی برای استفاده حداکثری از تولیدات داخل کشور به همراه آموزش و توانمندسازی نیروی انسانی و جذب نخبگان در صنعت نفت، از ديگر موارد مورد تاكيد در مسير تحقق اهداف عاليه شركت ملي نفت ايران مطرح و تمامي فعاليت هاي اجرايي ذيل اين رئوس بازتعريف شد.
يكي از محورهاي كاري شركت ملي نفت ايران در دولت سيزدهم، اولويت اجراي طرح هاي زودبازده براي تامين هرچه سريع تر منابع هيدروكربوري به ويژه گاز در كشور بوده است. مديريت كلان شركت ملي نفت ايران در این زمینه تمهيداتي انديشيده است تا تمامي منابع مالي براي اجراي اين طرح ها بدون محدوديت مالي و با درنظر گرفتن تمامي توان اجرايي شركت ها به کار گرفته شود.
شركت ملي نفت ايران در مسير دستيابي به جايگاه واقعي خود، سه رويكرد اساسي را در دستور كار قرار داده و تمامي اهداف عملكردي خود را بر اين اساس استوار كرده است. اين سه محور شامل بازگردانی ميزان تولید به رقم پيش از تحريم ها تا پایان سال 1400، تثبیت تولید و در نهايت افزایش تولید است که برنامه هاي منطبق با آن با تكيه بر مباحث EOR و IOR انجام شده و در حال پيگيري است.از مصاديق اجراي اين چشم انداز در مجموعه شركت ملي نفت ايران می توان به طرح ضربتی تولید گاز از 13 میدان اشاره كرد كه عمدتا در حوزه زاگرس جنوبي قرار دارند.براين اساس، قرارداد مربوطه با سرمایه گذاری 3.6 میلیارد دلاری در بازه 4 ساله تعريف و مقرر شده است تا اجراي طرح ها بر مبناي اولویت بندی آن ها نهايي و اجرا شود.
پیش بینی می شود با اجرایی شدن این طرح، بیش از 130 میلیون متر مکعب در روز به ظرفيت توليد گاز در کشور اضافه شود و از نظر میعانات گازي نيز رقمي بالغ بر 100 هزار بشکه در روز به توليد ميعانات گازي كشورمان اضافه شود. در اجراي اين طرح همچنين یک فاز زودهنگام نيز در نظر گرفته شده است که قرار است در بازه زمانی کم تر از دو سال به سرانجام رسيده و روزانه 20 میلیون متر مکعب گاز را به ميزان توليد فعلي گاز كشورمان اضافه كند.
ر
يكي از دستاوردهاي قابل توجه كه در نتيجه برنامه ريزي دقيق براي افزايش توليدگاز در كشور انجام شده است، ثبت ركورد توليد در ميدان گازي پارس جنوبي است كه برای اولین بار تولید گاز از اين ميدان تا پايان آذرماه امسال به رقمي در حدود ۷۰۵ میلیون مترمکعب رسیده كه بيش از برنامه بوده و همچنان روند افزايشي دارد. در ادامه اجراي طرح هاي ميدان پارس جنوبي كه از جمله اولويت هاي توسعه اي شركت ملي نفت ايران است، طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی مطرح است كه پيش بيني می شود با تداوم روند كنوني و نهايي شدن بهره برداري از چاه هاي اين ميدان در آينده نزديك، توليد روزانه 14 میلیون مترمکعب گاز از اين فاز نيز انجام شده و ميزان توليد روزانه از فاز 11 به رقم مشابه ديگر فازهاي اين ميدان يعني 56 میلیون متر مکعب در روز خواهد رسيد.
يكي از محوري ترين فعاليت هاي صورت گرفته در شركت ملي نفت ايران از زمان آغاز به كار دولت سيزدهم، تمركز بر افزايش توليد و دستيابي به ظرفيت توليد پيش از تحريم ها بوده است كه هم اكنون با اقدام های صورت گرفته بخش قابل ملاحظه اي از افزايش توليد محقق شده يا با برنامه ريزي انجام شده در شركت هاي تابع تا پايان سال محقق خواهد شد. به عنوان نمونه پيش بيني می شود كه تنها در شركت نفت مناطق مركزي ايران ميزان توليد به بيش از دو برابر رقم کنونی برسد.
شركت ملي نفت ايران با توجه به نقش بي بديل و مسئوليت خطيري كه در تامين بودجه كشور دارد، اولويت فروش نفت و تعريف بازارهاي جديد صادراتي را كه از زمان تحريم ها دستخوش تغييرات زيادي شده بود، در دستور كار قرار داد و سعي كرد تا با تمركز ويژه بر شيوه هاي نوين بازاریابی، سهم ايران در سبد صادرات نفتي جهان را افزايش دهد.
برای دستيابي به اين هدف تلاش شد تا ضمن احیای برخی بازارهای از دست رفته طی دوران تحریم، از تمام ظرفیت ها، از جمله ظرفيت بخش خصوصی در اين زمينه استفاده شود تا به دور از حصار تعاملات محدود، فروش نفت ايران افزايش يابد.
نتیجه اين تلاش ها به موفقيت هاي قابل توجهي در زمينه فروش نفت منجر و سبب شد تامين منابع مالي بودجه دولت منطبق بر برنامه از پيش تعيين شده تضمين شود.
در ادامه اين روند سعي شد تا با ایجاد یکپارچگی در کل مدیریت فروش امور بین الملل، استفاده از سازوکارهای قابل دسترس و ابزارهای موجود همچون تهاتر، سرمایه گذاری و ایجاد فرصت برای فروش نفت از طریق بورس در دستور كار قرار گيرد تا فروش نفت ايران بهبود يابد.
شركت ملي نفت ايران براي تكميل و توسعه ميدان هاي نفتي و گازي خود در 8 سال آينده نيازمند 100 ميليارد دلار سرمايه گذاري است كه بنابر برنامه ريزي ها مقرر شد بخش عمده اي از آن از محل مشاركتي و خارج از منابع سرمايه اي تامين اعتبار شود و تلاش شد تا ضمن برنامه ریزی در جهت تسهیل سرمایه گذاری، بهبود رویه های قراردادها و جذابیت طرح ها، ایجاد ساختار کسب وکار و سرمایه گذاری فعال در زیرمجموعه های شرکت ملی نفت ایران با رویکرد صادرات محوری در تمامی بخش ها و همچنين توجه به ماهیت روش های گذشته برای ایجاد موقعیت های برد- برد مدنظر قرار گيرد.
در عين حال طراحي اوراق جديد مالي- اسلامي از جمله اوراق سلف گازي و اوراق نفتي بلندمدت، طراحي مدل تأمين مالي طرح ها و پروژه ها با استفاده از صندوق پروژه با مشاركت سازمان بورس و تشكيل كميته تهاتر نفت خام به منظور تأمين كالا و تجهيزات مورد نياز عمليات بهره برداري از ديگر رئوسي است كه در افق سرمايه گذاري شركت ملي نفت ايران به آن توجه شده است.
برای تحقق اهداف كمي سرمايه گذاري در صنايع بالادستي نفت و گاز، بهمن ماه 1400 نخستين نشست هم انديشي سيستم بانكي و صنعت نفت براي ايجاد ارتباط موثر چندسويه برقرار شد و راهكارهاي سرمايه گذاري بانك هاي كشور در طرح هاي بالادستي صنعت نفت با حضور مديران عامل اين شركت ها بررسي و مقرر شد تا اين جلسات تا دستيابي به تفاهمات سازنده ادامه يابد.
در عين حال جلساتي نيز از سوي مديران ارشد شركت ملي نفت با هلدینگ های مهم پتروشیمی برگزار شد تا مقدمات ورود بخش پایین دستی به بخش بالا دستی صنعت نفت فراهم شود.
طرح پيشنهادي براي افزايش همكاري هاي دو بخش اين بود كه همگام با سرمايه گذاري هلدینگ های پتروشیمی در بخش توسعه میادین نفت و گاز، شرکت ملي نفت نيز در یک بازه زمانی طولانی خوراک مورد نیاز اين واحدها را تامين كند.
حمایت از شرکت های دانش بنیان، استارتاپ ها، دانشگاه ها و مراکز علمی کشور، از رويكردهاي مورد توجه مديريت عالي شركت ملي نفت ايران به شمار می رود.
اين اصل براي تزريق دانش روزآمد به طرح هاي عظيم صنعت نفت كه برخي از آنها به تنهايي ارزشي چند صد ميليون دلاري دارد، لازم و حياتي است.
اين همكاري هاي مشترك، ضمن افزايش ضريب بازيافت از چاه هاي نفت و گاز می تواند در چارچوب احیای چاه های كم بازده يا غیر فعال، جمع آوری گازهای مشعل و بهینه سازی مورد استفاده قرار گيرد.
مشارکت در زیست بوم نوآوری صنعت نفت و اجرای طرح های پژوهشی در جهت ارتقای سطح علم و فناوری، از ديگر محورهايي است كه در اولويت طرح هاي پژوهشي شركت ملي نفت ايران قرار دارد.
به هر تقدير، شركت ملي نفت ايران در مسیر حمايت حداكثري از شركت هاي دانش بنيان گام برمی دارد و مديريت پژوهش و فناوري اين شركت به عنوان بازوي توانمند آن در مشاركت هاي فناورانه علمي قراردادهایی را براي همكاري با مراكز علمي و پژوهشي در دستور كار قرار داده است كه گام بلندي در مشاركت حداكثري شركت ملي نفت ايران با مراكز پژوهش محور به شمار می رود.
به كارگيري روش هاي نوين فرآورش نفت خام با استفاده از تجهيزات سريع احداث Skid Mountedو نيز ايجاد مشوق جهت بازارسازي محصولات دانش بنيان توسط شركت هاي تابع با استفاده از تفاهم نامه هايي مشتمل بر تأمين 2000 ميليارد تومان اعتبار كه پيشتر با صندوق نوآوري و شكوفايي امضا شده بود، از ديگر رويكردهايي است كه در قالب مديريت فناورانه شركت ملي نفت ايران مورد توجه قرار گرفته است.
حركت در مسير فناوري در شركت ملي نفت ايران طي چندماه آغاز به كار دولت سيزدهم شتابی فزاينده گرفته است كه نمود آن را می توان در امضاي حدود ۲۷۵ میلیون دلار و ۱۶ میلیارد تومان قرارداد و تفاهم نامه با جهاد دانشگاهي مشاهده كرد.
طرح احيای چاه هاي كم بازده شركت ملي نفت ايران به منظور اجرای بندهای ۱۴ و ۱۵ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی مبنی بر افزایش ذخایر نفت و گاز کشور و توسعه ظرفیت های تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری در دستور كار شركت ملي نفت ايران قرار گرفت و مقرر شد تا با اجراي آن احیای بیش از ۷۰۰ حلقه از چاه های کم بازده کشور با استفاده از روش های نوین و دانش محور محقق شود.
بر همين اساس فراخوان مربوط به طرح احیای چاه های بسته و كم بازده نفت در بهمن ماه امسال منتشر و از شركت هاي فناور و دانش بنیاني كه شرایط پذیرش در پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز را داشتند، دعوت شد تا در اين فراخوان مشاركت داشته باشند.
با امضاي قراردادهايي با محوريت پيش گفته، مقدمات نگهداري و فشارافزايي چاه هاي كم بازده و استفاده حداكثري از اين منابع خداداد براي شركت ملي نفت ايران فراهم می شود كه تاثير قابل توجهي در ثروت افزايي كشورمان خواهد داشت.
در ادامه فعاليت هاي شركت ملي نفت ايران با رويكرد استفاده حداكثري از فرصت هاي موجود، توليد هليوم مايع از طريق احداث كارخانه Mini –LNG در دستور كار قرار گرفته است. همزمان با تشكيل كميته شوراي عالي راهبردي در شركت ملي نفت ايران به منظور استحصال هليوم مايع، مطالعات اقتصادي به منظور احداث كارخانه LNG و توليد هليوم از ميادين گازی پارس جنوبی و گنبد شمالی (به عنوان بزرگ ترین منابع دارنده گاز هليوم در دنيا) در دستور كار قرار گرفت تا با تولید این گاز علاوه بر رفع نیاز داخلي، امكان صادرات اين محصول ارزشمند نيز فراهم شود.
مشاركت حداكثري با شركت هاي دانش بنيان تنها محدود به اين موارد نمي شود؛ بلكه برنامه ريزي دقيقي نيز از سوي شركت ملي نفت ايران براي افزايش ضريب بازيافت نفت با اتكا به فناوري هاي روزآمد دنيا انجام شده است كه نمونه بارز آن را می توان در شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب به عنوان قطب توليد نفت خام كشور شاهد بود.
اين شركت به منظور افزایش ضریب بازیافت نفت قابل حرکت که حدود 100 میلیارد بشکه (28 درصد) برآورد می شود، استفاده از روش های خاصی را در دست اجرا یا بررسی دارد که از میان آنها می توان به حفر چاه های بیشتر، استفاده از چاه های پیشرفته، تزریق آب و گاز بیشتر، تولید با نسبت نفت به گاز بالاتر، تولید با درصد آب بالاتر، استفاده از لرزه نگاری چهار بعدی، تزریق ژل پلیمر و تزریق متناوب آب و گاز اشاره كرد.
از ديگر روش هاي در دست بررسی این شرکت برای افزایش ضریب بازیافت نفت غیر قابل حرکت که حدود260 میلیارد بشکه (72 درصد) را شامل می شود نیز، می توان به استفاده از آب هوشمند، تزریق سورفکتانت، تزریق گاز امتزاجی، تزریق آب با شوری کم و روش های حراراتی، اشاره کرد كه در نوع خود بسيار قابل توجه است.
صنعت نفت فضاي مناسبي براي حضور حداكثري شركت هاي داخلي و توان افزايي بخش خصوصي دارد؛ به طوري كه پيش بيني می شود در مسير تحقق اهداف برنامه ريزي شده در صنايع بالادستي نفت به بيش از ۱۵۰ میلیارد دلار سرمايه گذاري نياز باشد كه بخش قابل ملاحظه اي از آن با توان بخش خصوصي قابليت اجرايي شدن خواهد داشت.
به منظور حمايت حداكثري از بخش خصوصي و نيل به سياست سرمایه گذاری و تأمین کالاهای موردنیاز از طریق كانال زنجیره تأمین ایرانی كه در چارچوب دستیابی به اقتصاد مقاومتی در صنعت نفت تعريف شده است، مديريت ارشد شركت ملي نفت ايران بارها از تمامی شركت های متخصص و توانمند ایرانی در داخل و خارج از كشور با توانایی انجام كار حرفه ای و توجیه بیشترین میزان بهره وری سرمایه در صنعت نفت دعوت به همكاري كرده و مقرر كرده است تا تمامي فعاليت هاي شركت هاي تابعه در چارچوب هم افزايي توان ايراني اجرايي شود.
در عين حال سعي شد تا با تهیه، تدوین و اجرای برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تأمین کالای شرکت ملی نفت ایران و توجه به رویکرد اقتصاد مقاومتی، حمایت منعطفي از ساخت داخل کالاها و تجهیزات و تجاری سازی فناوری از سوی سازندگان ایرانی و شرکت های دانش بنیان صورت بگيرد تا از اين طريق راه براي ادامه حضور شركت هاي خصوصي در تجارت جهاني انرژي باز شود.
در ميان طرح هاي بزرگ اقتصادي شركت ملي نفت ايران، علاوه بر محوريت توليد و صادرات، رويكرد توسعه نيز به شدت مورد توجه قرار دارد.
توسعه ميادين نفتي و گازي به ويژه در سرحد خطوط مرزي ايران به عنوان نواحي پراولويت شركت ملي نفت ايران انجام می شود و از اين رهگذر مقرر شده است تا در حوزه غرب كارون و ميدان مشترك نفتي آزادگان جنوبي، با به مدار آوردن چاه ها، ميزان توليد در سال 1401 به رقمی قابل توجه برسد.
در خصوص ميدان نفتي آذر نيز هم اكنون پروپوزال پروژه افزايش توليد از فاز 2 اين ميدان تدوین شده است كه در صورت تصويب نهايي و اجرای آن، امكان افزايش 12 هزار بشكه اي از توليد اين ميدان را تا پايان سال 1401 ممكن مي سازد.
روند توسعه در حوزه ميدان گازي كيش نيز در جريان است و بنا بر برنامه ريزي انجام شده مقرر شده است تا گاز تولیدی اين ميدان كه در فاز نخست حدود 28 میلیون متر مکعب در روز خواهد بود، به پالایشگاه فاز 6 و 7 و 8 منتقل شود.
زمان اتمام احداث خط لوله اين طرح تا پایان سال 1401پیش بینی شده است و پس از آن برنامه توسعه برای فازهای 2 و 3 اين ميدان گازي نيز ارائه خواهد شد.
نگاهی گذرا به فعالیت پالایشگاه های نفت کشور در سال 1400
مشعل صنعت پالایش و پخش سال 1400 را با سربلندی پشت سر گذاشت؛ به گونه ای که در روزهای سخت کرونایی که بیشتر مشاغل دورکار بودند، این افراد برای سرافرازی کشورشان صحنه را ترک نکردند و پر قدرت تر از گذشته برای تحقق برنامه های تعریف شده گام برداشتند؛ از گام های مهم در این زمینه می توان به طرح توسعه و تثبیت ظرفیت فاز 2، بهره مندی برخی پالایشگاه ها از توان مهندسان داخلی، مدیریت مصرف انرژی و صیانت از منابع ملی و... اشاره کرد. از دیگر رویدادهای مهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، تغییرات مدیریتی آن است. گزارش پیش رو بخشی از فعالیت های شرکت های پالایش نفت در سال 1400 است که در ادامه می خوانید.
پالایشگاه آبادان طی سالیان گذشته پیشرفت های قابل توجهی داشته و همواره طرح های توسعه ای را سرلوحه کار خود قرار داده است؛ به گونه ای که در سال 1400 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت فاز 2 پالایشگاه نفت آبادان اجرایی شد. نگاه به فاز ۲ یک نگاه توسعه ای است، نفت خام سنگینی که در حوزه کارون تولید می شود، گوگرد فراوانی دارد که باید واحدهای پالایشگاهی واحدهای شکست مولکولی تجزیه گوگردسازی به دنبال استانداردسازی در سطح جهانی باشند. ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، کنترل و کاهش آلایندگی زیست محیطی، افزایش تولید گوگرد جامد به میزان ۳۰۰ تن در روز، کاهش تولید نفت کوره به میزان ۱۰درصد، افزایش تولید ۱۰درصدی بنزین با کیفیت بالا و تولید روزانه ۶ هزار و ۷۰۰ بشکه بنزین سوخت جت، از مهم ترین اهداف اجرای این طرح است.
از دیگر اقدام های انجام شده در پالایشگاه آبادان می توان به تغییر مدیریتی آن اشاره کرد که طی حکمی از سوی جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، حکیم قیم به عنوان مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان منصوب شد.
پالایشگاه شازند، یکی از پالایشگاه هایی است که توانسته در سال 1400 برخی قطعات مورد نیاز خود را به دست توانمند نیروهای خود بومی سازی کند؛ از آن جمله می توان به عملیات تعمیر، هیدروتست و بارگیری کاتالیست رآکتور V-632 برای اولین بار در کشور اشاره کرد که با موفقیت در مدار تولید قرار گرفت، ضمن آنکه تعمیر و بازیابی مبدل فشار بالای E636-B از سوی کارگروه پژوهشی مهندسین تلاشگر اداره بازرسی فنی و همکاری کارکنان کارگاه مرکزی در شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند 16 میلیارد و 400 میلیون تومان صرفه جویی برای این پالایشگاه به ارمغان آورد.
از دستاوردهای مهم این پروژه پژوهشی می توان به ایجاد خودباوری در مجموعه خدمات فنی و مهندسی و اداره تعمیرات پالایشگاه به منظور رویارویی با موارد مشابه، دستیابی به دانش فنی تعمیر مبدل هایHigh Pressure و تجهیزات نظیر آن از نظر نوع متریال و تولیدشده به روش فورج سنگین داخل پالایشگاه و استفاده از تیوب های مربوط به این مبدل که از زمان راه اندازی پالایشگاه در انبار شرکت استفاده نشده بود، اشاره کرد.از دیگر اقدام های انجام شده در پالایشگاه شازند می توان به تغییر مدیریتی آن اشاره کرد که مجید رجبی به عنوان مدیرعامل پالایشگاه نفت امام خمینی شازند اراک منصوب شد.
پالایشگاه اصفهان در زمینه اجرای طرح های توسعه ای پیشگام و توانسته است در این مسیر گام های موثری بردارد که از جمله می توان به پیشرو بودن در صنعت پتروپالایش اشاره کرد. از مزایای تبدیل شدن به پتروپالایش می توان به دستیابی استانداردهای محیط زیستی و تولید محصولات دوستدار محیط زیست اشاره کرد. البته باید گفت، پالایشگاه اصفهان از سال های گذشته همسو با برنامه های خود پروژه های محیط زیستی و اقتصادی زیادی را در برنامه قرار داده است تا محصولات تولیدی اش را در حد استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ ارتقا دهد. از پروژه های در حال اجرای این پالایشگاه می توان به مدیریت مصرف انرژی و صیانت از منابع ملی، پروژه هایی در حوزه تولید سوخت های پاک، پیشرفت 95 درصدی طرح محیط زیستی تصفیه گازوییل این پالایشگاه، پروژه گوگردزدایی از ته ماند برج های تقطیر (RHU) بازسازی برج های خنک کننده، بازیابی آب های فوق شور و جایگزینی کولینگ های هیبریدی به جای برج خنک کننده اشاره کرد. از دیگر اقدام های انجام شده در پالایشگاه اصفهان می توان به تغییر مدیریتی آن اشاره کرد که محسن قدیری به عنوان مدیرعامل این شرکت منصوب شد.
پالایشگاه بندرعباس همسو با سیاست های مسؤولیت اجتماعی در سال 1400 ساخت بیمارستان کودکان به وسعت ۹ هزار مترمربع و در ۵ طبقه اولیه یک هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال در مجاورت بیمارستان کودکان کنونی بندرعباس را آغاز کرده است. از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه در سال جاری می توان به پروژه نصب مجموعه میترینگ فرآورده های ویژه سنگین شرکت پالایش نفت بندرعباس با تلاش متخصصان این شرکت به منظور عرضه فرآورده های ویژه تولیدی اشاره کرد.
در طرح هاي توسعه کمي و کيفي پالايشگاه نفت بندرعباس، به منظور اجراي سیاست های کشور مبني بر حمايت از توان و ساخت داخل، حفظ منابع و صيانت از سرمایه های ملي در مسير تحقق آرمان های اقتصاد مقاومتي، برنامه ریزی های اصولي با هدف توجه و حمايت از توان و دانش سازندگان داخلي قطعات نيز در شرکت پالايش نفت بندرعباس صورت گرفته است که براي اين منظور در سیاست های اين شرکت، حداکثر بهره گیری از توان و ظرفيت شرکت ها و سازندگان داخلي براي انتقال فناوري و بومی سازی دستگاه ها، تجهيزات، قطعات يدکي به منظور قطع وابستگي، اشتغال زایی، عدم خروج ارز و کاهش هزینه های توليد تاکيد شده است.
پروژه بازیافت گازهای انتهایی واحد گوگردسازی در پالایشگاه تبریز امسال راه اندازی شد. این طرح همسو با مسئولیت اجتماعی و تعهد و رعایت استانداردهای زیست محیطی و کاهش گازهای آلاینده هوا و همچنین انتشار ریزگردها در سال 1400 به بهره برداری رسید.
از دیگر دستاوردهای این پالایشگاه در سال جاری می توان به احداث واحد جدید گوگردسازی در شرکت پالایش نفت تبریز اشاره کرد. هدف از احداث واحد بازیافت گوگرد (SRP)، تبدیل گازهای اسیدی و جریان های ترش به گوگرد مایع است که ۹۴ درصد از این گازها در این واحد به گوگرد مایع تبدیل شده و در ادامه در پروژه دیگری به نام بازیافت گازهای انتهایی (TGT)، میزان بازیافت گوگرد به ۹۹.۸ درصد افزایش می یابد.
همچنین پروژه کولینگ در شرکت پالایش نفت تبریز اجرا شده است. این پروژه به منظور رفع مشکل آب خنک کننده واحد جدید تصفیه ی نفت گاز شرکت، همچنین به منظور افزایش فشار شبکه و تامین آب واحدهای جدید به ظرفیت 10 هزار مترمکعب بر ساعت ایجاد شده است.
پالایشگاه لاوان در سال جاری 5 طرح عمرانی و نفتی افتتاح کرد. از جمله این طرح ها می توان به واحد نمک زدایی نفتا برای نخستین بار در کشور اشاره کرد.
همچنین با بهره برداری از واحد بنزین یورو ۴(ایزومریزاسیون) پالایشگاه نفت لاوان زمینه تولید روزانه یک میلیون لیتر بنزین فراهم شد ، با راه اندازی این واحد ، افزایش بنزین در این پالایشگاه حدود ۵۵ درصد افزایش یافته و به عبارتی ظرفیت تولید از ۲ میلیون لیتر در روز به ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار لیتر در روز رسیده است.همچنین از ۲ هزار و ۲۰۰ ردیف کالا با ۲۵ هزار قلم کالای ساخته شده رونمایی شد که با ساخت این کالاها و قطعات به دست متخصصان داخلی ، از خروج ارز از کشور به میزان ۲۹ میلیون یورو جلوگیری شده است.
شرکت پالایش نفت شیراز در مرداد 1399 از واحد تصفیه نفتای سبک با هیدروژن خود به ارزش 15 میلیون دلار بهره برداری کرده است. این واحد برای تامین خوراک واحد ایزومریزاسیون خود که در پایان سال 1400 برای تولید بنزین یورو 5 به بهره برداری می رسد، استفاده می شود.
بهره برداری از واحد تصفیه، می تواند برای این شرکت سودآور باشد و با بهره برداری از واحد تولید بنزین یورو 5 در سال 1400 می تواند سود بسیار چشمگیری را برای شرکت ایجاد کند. علاوه بر این، شرکت در سال 1401 قصد دارد واحد هیدروژن سازی (به ارزش 28.7 میلیون دلار) خود را بهره برداری کند.
محصول هیدروژن این واحد در واحد گوگردزدایی که در سال 1401 به بهره برداری می رسد، استفاده خواهد شد. واحد گوگردزدایی، باعث افزایش کیفیت نفت گاز تولیدی شرکت و ارتقای محصول به نفت گاز یورو 5 خواهد شد که انتظار می رود در فروش و سودآوری شرکت اثرات مثبتی داشته باشد. شرکت در حال احداث خط انتقال برق 230 کیلوولتی برای تامین بخشی از برق مورد نیاز واحدهای جدید است.
این طرح تا سال 1402 به بهره برداری می رسد. افزون بر این، شرکت در حال ساخت طرح کاهش و کیفی سازی محصول نفت کوره است. این طرح تا سال 1403 به بهره برداری می رسد. این طرح باعث کاهش هیدروکربورهای سنگین به زیر 10 درصد خواهد شد. سبک شدن نفت کوره تولیدی، کیفیت آن را افزایش می دهد و باعث ایجاد محصولات سنگین جدید در طیف محصولات شرکت خواهد بود.
از برنامه های آتي شركت پالايش نفت تهران، توليد قطعات و تجهيزات برقي، ابزار دقيق، قطعات High Tech و قسمت های داغ (section Hot) توربین های گازي، انواع مواد شيميايي و... است كه به منظور حصول به شرايط ايده آل، درصدد تكميل و چابك سازي چارت سازماني اين واحد بوده ایم، به نحوي كه بتوان به توليد نقشه ساخت در پالايشگاه، تعيين مشخصات متريال قطعات و همچنين جهت گیری به منظور تسريع در سفارشات برق، ابزار دقيق و مواد شيميايي اقدام کرد. به يقين اين مهم در شرايط وجود تحریم های ظالمانه و موانع تحميلي دشمنان قسم خورده، صرفا با تكيه بر تلاش و همت ستودني تلاشگران خستگی ناپذیر داخلي رقم خورده است. انتظار می رود تداوم اين واقعيت، بشارت دهنده رونق اقتصادي و رشد و بالندگي صنعتي در مسير تقويت عزت و اعتمادبه نفس ملي و قطع وابستگي به بيگانگان باشد.ساخت واحد جدید CCR و واحدهاي كاهش بنزن از بنزين توليدي پالايشگاه و اتان زدايي از گاز مايع، طرح جايگزيني برق واحدهاي قديمي پالايشگاه از توربین های بخاري (STG) به توربین های گازي (GTG+HRSG) با برق پشتيبان و احداث واحد توليد حلال نرمال هگزان و پروژه تصفيه آب، مهم ترین برنامه های شركت پالايش نفت تهران در سال جاري هستند.
از دستاوردهای پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سال 1400 می توان به اجرای موفقیت آمیز فاز دوم طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه، رفع آسیب دیدگی خط لوله انتقال میعانات گازی، ساخت منازل مسکونی مناطق زلزله زده و... اشاره کرد. اجرای فاز دوم طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه را می توان از جمله گام ها و دستاوردهای ارزشمند امسال پالایشگاه ستاره خلیج فارس برشمرد. استمرار تولید در این پالایشگاه و نیاز کشور به استحصال حداکثری گاز از میدان مشترک پارس جنوبی و همچنین تأمین امنیت سبد سوخت، امری حیاتی در صنعت نفت کشور به شمار می رود که با تکیه بر توان فنی و کارگروهی جوانان متخصص ایرانی در بزرگ ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان در سال جاری رقم خورد.ساخت منازل مسکونی مناطق زلزله زده به منظور ایفای مسؤولیت های اجتماعی، از دیگر گام های برداشته شده پالایشگاه ستاره خلیج فارس است. ادامه ساخت بیمارستان 264 تختخوابی نفت ستاره خلیج فارس، اهدای بیش از 240 تخت بیمارستانی، 10 تخت ICU، 10 دستگاه مانیتور علائم حیاتی بیمار، 16 دستگاه ساکشن جراحی و دو دستگاه بلادگاز به شبکه درمان هرمزگان، راه اندازی بزرگ ترین مرکز تجمیعی واکسیناسیون کرونا در شهر بندرعباس، بازسازی و تجهیز درمانگاه فرهنگیان بندرعباس و کاهش بار مراجعات بر شبکه درمانی شهر بندرعباس با ایجاد مرکز تخصصی درمان پالایشگاه، از دیگر اقدام های مهم در این حوزه به شمار می رود.
تفاهم نامه خط لوله تابش از دستاوردهای مهم دیگر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران است که در ماه های پایانی سال بین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و بانک ملت به امضا رسید.
از اهداف مهم این طرح می توان به انتقال فرآورده با ظرفیت 150 هزار بشکه در روز، تامین پایدار سوخت مورد نیاز شرق و شمال شرق کشور، کوتاه شدن مسیر انتقال فرآورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه های حمل ونقل، تسهیل صادرات فرآورده به کشورهای همجوار و استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل ونقل جاده ای اشاره کرد.
تفاهم نامه تأمین منابع مالی احداث خط لوله مهرآران - فسا - شیراز (پارس) نیز در روزهای پایانی سال 1400 میان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و بانک تجارت امضا شد.
خط لوله جدید و راهبردی پارس به طول ٤٠٠ کیلومتر، روزانه ١٢ میلیون لیتر انواع فرآورده نفتی را از مهرآران به شیراز منتقل خواهد کرد.
تأمین کسری و توزیع بهینه سوخت مورد نیاز استان فارس، استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل ونقل جاده ای و افزایش سهم انتقال فرآورده با خط لوله، کاهش تردد جاده ای و کاهش مصرف سوخت، صرفه جویی و کاهش هزینه های عملیاتی (اعم از جاده ای و خط لوله)، کاهش مخاطرات جاده ای و آلودگی های زیست محیطی و افزایش حجم ذخیره سازی فرآورده های نفتی در استان فارس با رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل، از جمله اهداف احداث این خط لوله جدید در شرق کشور است.
شهریورماه امسال جلیل سالاری به عنوان مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفت ایران از سوی وزیر نفت منصوب شد.
از جمله ماموریت های محوله به وی می توان به پیگیری ویژه به منظور اجرای مؤثر طرح های ارتقای کیفی پالایشگاه های موجود و پروژه های احداث ظرفیت جدید پالایشی (پتروپالایشی) مصوب شده با هدف تحقق قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی - مصوب سال ۱۳۹۸ مجلس شورای اسلامی، پیگیری مؤثر برای تأمین سوخت به ویژه به منظور سوخت مورد نیاز بخش نیروگاهی و صنایع، حمایت و پشتیبانی از صنعتگران، سرمایه گذاران و مصرف کنندگان محصولات پالایشی و... اشاره کرد.
گفت و گو با مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ایران
سعيد محمدبگي معمولا با نزدیک شدن به اواخراسفندماه، حال و هوای خیابان ها هم تغییر می کند و شرایطی متفاوت از دیگر ماه های سال بر فضای عمومی شهرهای کشور به ویژه کلانشهرها با آن مجتمع های تجاری پرزرق وبرقش حاکم می شود. برخی با خودروهای شخصی و عده ای هم با وسایل نقلیه عمومی، خود را به مراکز خرید می رسانند تا بتوانند قبل از تحویل سال نو مایحتاج شب عید را تهیه کنند. البته دو سالی است که بروز و ظهور کروناویروس و سویه های مختلف آن، رخدادهای بدی را رقم زده و تا حدود زیادی از آن التهاب های جمعیتی برای استقبال از نوروز کاسته است. رسم معمول این گونه بود که با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، شمار فراوانی از مردم کم کم بار سفرمی بستند تا در تعطیلات نوروز به سمت وسویی بروند، اما در دو سال گذشته، این مهم به دلیل آفات بد و ناگوار کرونا، کمتر رخ داد و بسیاری را خانه نشین کرد. در سال جدید و نوروز1401با وجود سویه های اومیکرون، دلتا، با فروکش کردن کرونا در کشور از سویی و واکسیناسیون عمومی(حداقل دو دز) از سوی دیگر، با نظر ستاد ملی مقابله با کرونا، شرایط برای سفر و تردد در جاده های کشور مهیاست؛چه با خودروی شخصی و چه با ناوگان عمومی(اتوبوس، قطار، هواپیما و...) بی شک مهم ترین و اصلی ترین عامل در شکل گیری این سفرها «تامین و توزیع سوخت» است، مسؤولیتی که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران عهده دار آن است و تلاش می کند آن را نه فقط در ایام نوروز، بلکه در24ساعت 365 روزسال به نحوی مطلوب انجام دهد و هیچ چیز، حتی کرونا هم نتوانسته مانع این خدمت رسانی شود. این شرکت در هر شرایطی باید آماده باشد و این آمادگی برای ورود به سال جدید معمولا از اسفندماه کلید می خورد و تا پایان تعطیلات نوروز نیز ادامه می یابد. آنچه می خوانید، گپ وگفتی خودمانی است با کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از کم وکیف خدمات رسانی در سال 1400 برنامه ریزی برای تامین سوخت در نوروز1401و گریزی به احوالات شخصی وی البته با حال و هوای نوروزی.
دومین باری است که با ویس کرمی گفت وگو می کنم؛ بار اول در سال 96 پشت میز مدیریت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران و این بار که او راهبری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را به عهده دارد.اهل شهرستان چگنی استان لرستان و در آستانه ورود به 50 سالگی است، با موهایی یکدست سپید و چهره ای که آرامش به عنوان یکی ازصفات بارز در آن موج می زند؛ درست مثل چهار سال پیش؛ تنها تفاوت، مسؤولیت و تجربه ای است که بیشتر و غنی تر شده است.ویس کرمی که از24سالگی در حوزه پخش فرآورده های نفتی صنعت نفت مشغول است، چند منطقه از مناطق سی وهفت گانه از جمله کرمان، شاهرود، چالوس مرکزي و تهران را مدیریت کرده و حاصل آن کوله باری از تجربه است؛ تجربه ای که کمک کرده او «چرخ پخش» را روان تر بچرخاند. چهار سالی می شود که راهبری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را به عهده دارد. باهدایت عوامل تصویربردار روابط عمومی مجموعه خود در قسمت بالایی میز جلسه ای به رنگ چوب می نشیند. درعین حال که حواسش به جلسه بعد از این مصاحبه در ساعت 11 صبح است؛ آرام و شمرده حرف می زند.از آنجا که زمستان و روزهای سرد آن رو به پایان است و فعالیت های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، به ویژه با سوخت رسانی مستمر به نیروگاه ها نمود می یابد، باب گفت وگو با ویس کرمی نیز ازهمین جا(سوخت رسانی زمستانی) آغاز می شود.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، پیش از ورود به بحث سوخت زمستانی، این نکته را لازم می داند که به وظیفه و مسؤولیت این شرکت اشاره داشته باشد و می گوید: رسالت اصلی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در یک جمله «تامین و توزیع فرآورده های نفتی در بخش های مختلف اعم از حمل ونقل زمینی، هوایی و ریلی، دریایی، صنعتی، کشاورزی و... در کل کشور است.» نکته مهم در این فرآیند، انجام و استمرار این فعالیت در همه روزهای سال است؛ آن هم بدون هیچ توقفی. بنابراین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکتی خدمات رسان درهمه 365 روز فصل سال است و این استمرار در خدمات رسانی، نتیجه تمهیدات و برنامه ریزی هایی است که در ستاد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، به اقتضا و فراخور زمان انجام می شود.
ویس کرمی با اشاره به اینکه یکی از راهبردی ترین فعالیت های مورد توجه در برنامه ریزی ها، ذخیره سازی سوخت برای بخش های مختلف مصرف است، اظهار می کند: در ارتباط با زمستان و گذر از آن، این مهم پیش از شروع دوره سرما در شهریورماه انجام می شود.
وی با بیان متفاوت بودن زمستان امسال در مقایسه بازمستان های چند سال گذشته و بارش برف در بسیاری از استان ها، حتی وقوع سیل دربرخی نقاط کشورادامه می دهد: افزون بر صنایع، یکی از مهم ترین مبادی مصرف در فصل زمستان، نیروگاه هاهستند. در این فصل به دلیل محدودیت های گازرسانی به بخش نیروگاهی با هدف تامین گاز بخش خانگی، ارسال سوخت به نیروگاه به نقطه اوج(پیک) می رسد و تلاش کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را برای تامین سوخت نیروگاه ها و ادامه فعالیتشان دوچندان می کند.ویس کرمی می گوید: سوخت دوم یا پشتیبان نیروگاه های تولید برق از هرنوع آن(گازی، بخار یاسیکل ترکیبی) نفت گاز یا نفت کوره است. بنابراین پر بودن مخازن آنها برای مصرف در دوره سرما، اهمیت بسزایی دارد.مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به یک اتفاق خوب و مهم در سال 1400اشاره و تصریح کرد: امسال با وجود برف وسرمای غالب در بیشتر نقاط، به ویژه شمال و شمال غرب، سوخت رسانی به بیش از یکصد نیروگاه کشور با تعامل بسیار خوب وزارت نیرو، شرکت ملی گاز ایران و دیگر بخش های مرتبط مانند سازمان حفاظت محیط زیست به بهترین شکل ممکن انجام شد، تا جایی که برق هیچ یک از نیروگاه های کشور به واسطه مدیریت در سوخت رسانی مستمر قطع نشد و این مهم قدردانی و تشکر رئیس جمهوری را در جلسه هیئت دولت از مجموعه وزارت نفت که در این آزمون سربلند ظاهر شده بودند، در پی داشت.
وی همچنین گفت: ذخیره سازی سوخت دوم یاپشتیبان در دیگربخش ها ازجمله صنایع سیمان نیز به شکلی مناسب (ذخیره سازی و ارسال با اعلام نیاز از سوی این بخش) انجام شد تا صنعت مهمی مثل سیمان به دلیل محدودیت در گازرسانی و قطع احتمالی گاز در زمستان، با کمبود سوخت برای ادامه فعالیت رو به رو نشود.
ویس کرمی در ادامه می گوید: در این بخش نیز با تعامل سازنده وزارت صمت، تامین سوخت زمستانی، پیش از شروع دوره سرما به نحوی مطلوب انجام و سوخت مایع مورد نیاز آنها تامین شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: سوخت رسانی به دیگر بخش های مصرف کننده مثل کارخانه تولید فولاد آلومینای جارجرم که در زمستان به دلیل تامین گاز بخش خانگی، قطع گاز را تجربه می کند، به نحوی انجام شد که ادامه فعالیت آن دچار مشکل نشود.
ویس کرمی تامین به موقع و کافی نفت سفید خانوارها را از دیگر رخدادهای مهم در حوزه سوخت رسانی زمستانی برمی شمرد و ادامه می دهد: هنوز در برخی نقاط کشور، برخی خانوارها، به ویژه در نقاط سخت و گذر کوهستانی از موهبت گاز طبیعی بهره مند نشده اند و نفت سفید منبع تامین گرما وپخت و پز آنهاست.
برای این منظور تلاش می شود با ارسال نفت سفید به فروشندگی ها، این سوخت در فصل گرم و پیش از ورود به زمستان (به دلیل انسداد احتمالی جاده های کوهستانی در زمستان و نبود امکان تردد نفتکش در آنها) در اختیار مصرف کنندگان قرار گیرد.
وی در ادامه با اشاره به سرمای سخت اخیر برخی استان های کشور مثل اردبیل، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، کردستان، کرمانشاه و لرستان اظهار کرد: با توجه به ارسال نفت سفید کافی به فروشندگی های روستایی نواحی زیرمجموعه مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، توزیع این فرآورده نفتی در نقاط سردسیری مانند سقز که سرمای شدید و کم سابقه ای را تجربه کردند، به نحو مطلوب انجام شد.
وی گفت: این مهم در مناطقی مانند استان هرمزگان، جنوب سیستان و بلوچستان، جنوب استان کرمان، بخشی از استان فارس که به واسطه بارندگی های فراوان، با بحران سیل رو به رو بودند نیزبه نحو خوب مدیریت شد و نفت سفید به مقدار کافی در اختیار سیل زدگان قرار گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، کارنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را در زمینه تامین و توزیع نفت سفید خوب خواند و افزود: تامین و توزیع مناسب نفت سفید چه در نقاط سردسیر و برف گیر و چه در نقاطی که با بحران سیل رو به رو شدند، مرهون همدلی بخش های ستادی و عملیاتی است، ضمن اینکه در این میان نباید از تلاش های بی قفه ناوگان حمل مواد سوختی غافل ماند.
تامین و توزیع گاز مایع در فصل زمستان نیز موضوع دیگری است که ویس کرمی علاقه مند است درباره آن سخن بگوید. وی توضیح می دهد: در سال های قبل مشکلاتی در توزیع گاز مایع وجود داشت که به تشکیل صف و تجمع مردم منجر می شد، اما خوشبختانه امسال، به ویژه در زمستان، روال و روند عادی براین بخش حاکم بود و با الکترونیکی شدن عرضه آن هیچ مشکلی برای شهروندانی که عمدتا بی بهره از گاز طبیعی هستند (استان سیستان و بلوچستان که گازرسانی در آن در دست اجراست وهنوز بخش زیادی از آن فاقد هستند) ایجاد نشد. این مهم برای مجموعه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با داشتن 37 منطقه و 230 ناحیه، یک کارنامه موفق به شمار می آید که حاصل یک «کار گروهی» است و با ثبت این کارنامه به استقبال نوروز 1401 می رود.
«زمستان نرفته، باید برای نوروز و تامین سوخت مسافران نوروزی برنامه ریزی کنیم و این یعنی گذر بدون وقفه از یک پیک و ورود به پیک دیگر.»
این جمله ای است که مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در ابتدای ورود به موضوع سوخت رسانی درایام نوروز به آن اشاره و تصریح می کند: یکی دیگر از رخدادهای خوب و مهم که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بنا بر رسالت خود از دیرباز به آن عمل کرده، برنامه ریزی برای ورود به نوروز و پیش بینی تمهیدات برای سوخت رسانی در این ایام به ویژه درحوزه حمل و نقل است.
وی با بیان اینکه در دو سال گذشته با وجود آمادگی همیشگی شرکت ملی پخش فرآورده های نفت ایران، تردد در جاده های کشوربه دلیل کرونا با محدودیت های و ممنوعیت های گسترده ای رو به رو بود و سفرهای نوروزی نیز به شکل مرسوم آن انجام نمی شد، تصریح کرد: خوشبختانه با توجه به افول شیوع کرونا و سویه های آن از جمله «اومیکرون» به نظر می رسد امسال شرایط برای انجام سفرهای نوروزی مهیا باشد و شمار زیادی از هموطنان با رعایت شیوه نامه های اعلامی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا روانه سفر شوند. به همین علت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز با آمادگی همیشگی که در دستور کار دارد، از هم اکنون برای ورود به سال جدید و تامین سوخت نوروزی مسافران در این روزها، تمهیداتی را همچون سال های گذشته در نظر گرفته است.
ویس کرمی بابیان اینکه مجموعه ستادی وعملیاتی این شرکت درحالی که گذربدون دغدغه تا آخرین روز زمستان را دردستورکار دارد، ادامه می دهد: برای ورود به سال جدید و تامین سوخت درتعطیلات نوروز،نشست های متعددی برگزارمی شود تا مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با آمادگی دوچندان برای خدمت رسانی بهتر و مطلوب تر وارد سال 1401 شوند.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه درسفرهای نوروزی تامین مطمئن بنزین مسافران، از مهم ترین اولویت هاست، می افزاید: ذخیره سازی مناسب سوخت، موضوع مهمی است که در طول سال به آن پرداخته و گذر از تعطیلات نوروز نیز با توجه به همین رویکرد انجام می شود.
هماهنگی مناطق سی وهفت گانه، 6700 جایگاه عرضه سوخت(بنزین، نفت گاز و سی ان جی) و ناوگان حمل فرآورده های نفتی(بیش از 13هزارنفتکش جاده پیما) با ستاد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، از دیگر موارد مهمی به شمار می آیند که ویس کرمی به آنها اشاره و تصریح می کند: هماهنگی با این بخش ها با برگزاری نشست های مختلف برای آماده به کار بودن تجهیزات زنجیره تامین تا توزیع(سکوهای و بازوهای بارگیری انبارهای نفت، پمپ ها و نازل های جایگاه ها و نفتکش های جاده پیما با ظرفیت های مختلف) پیش از شروع تعطیلات انجام می شود تا عرضه سوخت به مسافران نوروزی به بهترین شکل ممکن انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه می دهد: در حوزه حمل فرآورده های نفتی با هماهنگی های هر یک از مناطق سی و هفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با شرکت های حمل مواد سوختی، برنامه ای تدوین شده است تا بنزین مورد نیاز جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور در تعطیلات نوروز1401 که شروع آن 25 اسفند ماه امسال است، به موقع ارسال و در مخازن جایگاه ها تخلیه شود.
در ایام نوروز چون حجم سفر با قطار افزایش می یابد، تقویت ناوگان ریلی نیز اهمیت دارد و لازم است سوخت(نفت گاز) این بخش نیز تامین شود. حجم استفاده از سی ان جی نیز که در حالت معمول به طور میانگین22میلیون مترمکعب در روز است، در ایامی مثل نوروز به محدوده25 میلیون مترمکعب می رسد. بنابراین آمادگی جایگاه های عرضه سی ان جی نیز موضوع مهم دیگری است که به آن توجه شده است.
اعزام «گلگشت نوروزی» از ستاد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با هدف پایش جایگاه های عرضه سوخت فعال در جاده های کشور، فعالیت ویژه دیگری است که افزون بر نظارت های معمول مناطق، در تعطیلات نوروز انجام می شود.
ویس کرمی تاکید می کند:کارکنان ستادی و عملیاتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز در37منطقه،230 ناحیه،58 مرکز سوخت گیری هوایی، با تمام ظرفیت و توان خود تلاش می کنند که با تامین سوخت مطمئن،اوقات خوشی در نوروز1401برای مردم رقم بخورد.در مدتی که ویس کرمی با حوصله و علاقه مندی، فعالیت های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی را توضیح می داد، زنگ تلفن یکی دو بار به صدا درآمد و زود هم قطع شد؛ به نظر می رسد موضوع خاصی نبوده است که اگر بود، مصاحبه برای پاسخگویی حتما متوقف می شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به مجوز سفر اعلامی از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا و احتمال قریب به یقین افزایش سفر در تعطیلات نوروز نیز می گوید:بنابراین مجوز، در بازه 20روزه تعطیلات نوروز، سفرها با هر نوع وسیله نقلیه(خودرو شخصی، ناوگان جاده ای، هوایی و ریلی) افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه در سال 1400 به طور میانگین 86.5 میلیون لیتر بنزین در روز مصرف شده است، ادامه می دهد: این میزان مصرف در سال گذشته، 75.2 لیتر در روز بوده است و این نشان می دهد امسال نسبت به پارسال 15درصد رشد مصرف داشته ایم.
ویس کرمی با اشاره به آمار مصرف بنزین در1400 برآوردی از مصرف این فرآورده نفتی در نوروز1401ارائه می دهد و اظهار می کند: با توجه به کاهش محدودیت های کرونایی، برآورد می شود میانگین مصرف روزانه بنزین در تعطیلات نوروز به بیش از100میلیون لیتر برسد و این آمادگی برای ورود به دامنه مصرف 120میلیون لیتر در روز نیز وجود دارد.
افزایش مصرف سوخت هوایی و ریلی نیز با توجه به کاهش محدودیت های کرونایی در نوروز1401اجتناب ناپذیر است و برآورد می شود مصرف سوخت هوایی(ا.ت ک)600 هزار لیتر افزایش یابد و به حدود 5 میلیون لیتر در روز برسد؛در تامین سوخت ریلی نیز مشکلی وجود ندارد و به هر اندازه که راه آهن جمهوری اسلامی نیاز داشته باشد، در اختیار این ناوگان قرار خواهد گرفت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مروری هم بر چند شاخصه مهم سال 1400 دارد و می گوید: در سالی که روزهای پایانی آن رامی گذرانیم، چند شاخصه عملکردی قابل ملاحظه در کارنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ثبت شد که مهم ترین آن ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت در چهارم آبان ماه و برگشت به مدار استفاده در مدت زمانی کوتاه بود.
این رخداد به نحوی مدیریت شد که نگذاشت نگرانی برای مردم ایجاد شود؛ به گونه ای که درهمان ساعات اولیه بروز اختلال در سامانه هوشمند با در دست داشتن سناریوی های مختلف، بسیاری از جایگاه ها در مدار قرار گرفتند و سوخت رسانی با نرخ دوم(3 هزار تومان) از سر گرفته شد.
ویس کرمی تلاش و همدلی بخش های مختلف درون سازمانی و برون سازمانی را در گذر موفق از این اختلال 8 روزه را بسیار حائز اهمیت می خواند و ادامه می دهد: بروز اختلال در سامانه هوشمند سوخت،بسیار ناگهانی رخ داد و می توانست منجر به بروز مشکلاتی در حوزه سوخت رسانی شود، اما تلاش شبانه روزی گروه های فنی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و همراهی سازنده دیگر بخش ها از جمله جایگاه داران موجب شد بیش از 4200 جایگاه عرضه سوخت کشور در کوتاه ترین زمان ممکن وارد مدار شوند و سوخت رسانی با کارت هوشمند سوخت به روال عادی برگردد.
گذر موفق از زمستان، موضوع دیگری است که ویس کرمی از آن به عنوان فعالیتی شاخص در سال 1400 یاد می کند و می گوید: زمستان امسال متفاوت از زمستان چند سال گذشته بود و بارش های متعددی تقریبا در همه استان های کشور داشتیم و به واسطه آن برف سنگینی در غالب استان های کشور به ویژه شمال غرب،غرب و مرکزی بارید.
وی بابیان اینکه در زمستان بخش عمده گاز در بخش خانگی مصرف می شود و این مهم محدودیت هایی را برای بخش های نیروگاهی و صنایع عمده ایجاد می کند، تصریح کرد: تامین سوخت مایع در زمستان به دلیل پیش گفته اهمیت بسزایی دارد و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با تلاش شبانه روزی کارکنان خود و همکاری سازنده ناوگان حمل مواد فرآورده های نفتی، سوخت پشتیبان(نفت گاز) مورد نیاز این بخش ها، به ویژه نیروگاه را تامین کرد.
ویس کرمی تصریح کرد: به واسطه تلاش های شرکت ملی گاز ایران به عنوان تامین کننده گاز و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان تامین کننده و توزیع کننده سوخت پشتیبان،همچنین به واسطه تلاش کارکنان بخش نیروگاهی،هیچ خاموشی برق در کشور نداشتیم و خدمت موفقی به مردم ارائه شد.
وی همچنین سوخت رسانی مطلوب به دیگر بخش های مصرف کننده و ساکن در هر جای کشور به ویژه نقاط سخت گذر و کوهستانی را از دیگر شاخص های مهم عملکردی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران برمی شمرد و اظهار می کند: رسالت این شرکت تامین و توزیع مطلوب سوخت در جای جای کشور است و در هر شرایطی(سیل، زلزله، برف و سرما و...) این کار باید انجام شود. خوشبختانه زمستان امسال تامین سوخت به ویژه در مناطق کوهستانی و سخت گذرعمدتا فاقد گاز، به نحو مطلوب انجام و برگ زرین دیگری برای خدمت رسانی به مردم در کارنامه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ثبت شد.
ساعت از10صبح گذشته و هنوز سوال های زیادی باقی مانده است. برخی سوال ها پاسخ های توضیحی را می طلبد و ویس کرمی نیز با وسواس بیشتری به آنها پاسخ می دهد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه سال 1400رو به پایان است و آماده ورود به سال جدید است،به شرحی درباره برنامه های این شرکت در سال1401می پردازد و می گوید: نخستین و مهم ترین کاری که بعد ازتعطیلات نوروزی باید به آن پرداخته شود، ذخیره سازی سوخت است.
ویس کرمی اظهارمی کند: با پایان تعطیلات نوروز، تابستان که فصل سفر است، از راه می رسد، بنابراین تامین سوخت برای گذراز این بازه زمانی در دستور کار قرارمی گیرد. به عبارتی 6 ماه نخست سال، زمانی است برای اندوخته کردن سوخت، چون بی درنگ بعد از تابستان به عنوان فصل سفر، زمستان پیش رویمان قرار می گیرد و این چرخه به برنامه ریزی دقیق و منسجم نیاز دارد.
وی اظهارکرد: روزآمدسازی انبارهای نفت وتجهیزات جانبی آنها،پایش های کنترلی(کمی و کیفی) جایگاه های عرضه سوخت، نوسازی و بهسازی ناوگان حمل فرآورده های نفتی و مواردی از این دست نیز، فعالیت هایی روتین است که درطول سال به آنها توجه و پرداخته می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی افزایش سهم سی ان جی در سبد مصرف را از دیگر اولویت های این شرکت در سال 1401برمی شمرد و می افزاید: برنامه ریزی ها و سیاست های کلان وزارت نفت و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان مجری این است که سهم سی ان جی در سبد انرژی کشور افزایش یابد؛ هر قدر سی ان جی بیشتری توزیع و مصرف شود، به همان اندازه در مصرف بنزین صرفه جویی خواهد شد و سودآوری خوبی برای کشور رقم خواهد زد.
ویس کرمی بابیان اینکه گازسوز کردن خودروهای بنزینی با اولویت خودروهای عمومی ازجمله گام های مهم برداشته شده در این مسیر است، افزود: بنا برمصوبه شورای اقتصاد، به وزارت نفت تکلیف شده است تا طرح گازسوز کردن رایگان خودروهای عمومی را انجام دهد.
وی با بیان اینکه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اجرای این طرح را به عهده دارد، اظهار کرد: تاکنون180هزاردستگاه خودروعمومی بنزینی(وانت،تاکسی)به صورت رایگان گازسوزشده اند و با توجه به تفاهم نامه های امضا شده با بانک ملت و شرکت ایران خودرو، برنامه این است که درسال1401طرح گازسوزکردن خودروهای عمومی با شتاب بیشتر انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه در حوزه جایگاه های عرضه سوخت نیز، ظرفیت مناسبی برای افزایش سهم سی ان جی وجود دارد، افزود: هم اکنون بیش از 2500 جایگاه عرضه سی ان جی در کشور فعال است که از همه ظرفیت آن استفاده نمی شود.
ویس کرمی با اشاره به اینکه روزانه به طور میانگین 22 میلیون مترمکعب گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) در کشورتوزیع می شود که معادل 22 میلیون لیتر بنزین است، می گوید: باهمین تعداد جایگاه(بیش از2500) ظرفیت عرضه روزانه 30میلیون مترمکعب سی ان جی وجود دارد که می تواند هم در حوزه اقتصادی نقش آفرینی کند و هم در حوزه محیط زیست.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از نوسازی و ارتقای سامانه هوشمند سوخت به عنوان یکی دیگر از برنامه های مهم سال1401یاد و اظهار می کند: آغاز استفاده از این سامانه به تیرماه 1386برمی گردد و نوسازی آن از اولویت های سال جدید خواهد بود.
ویس کرمی از ادامه کاهش مصرف گازوئیل در بخش های مختلف از جمله حمل و نقل هم به عنوان یکی دیگر از برنامه های سال جدید می گوید و اظهار می کند: در این ارتباط هم اکنون نیز طرح هایی مانند «سوخت بر مبنای پیمایش» یا «سوخت براساس سطح زمین زیرکشت» که آغاز آن به چند سال قبل برمی گردد، اجرا می شود تا مصرف سوخت مایع در بخش حمل و نقل جاده ای و کشاورزی بهتر مدیریت شود.
وی با ارائه آماری از اجرای طرح سوخت بر مبنای پیمایش تصریح کرد: با اجرای این طرح، مصرف کنونی روزانه گازوئیل در ناوگان حمل و نقل جاده ای 52 میلیون لیتر است و اگر این طرح که آغاز آن به مهرماه 94 برمی گردد، اجرا نمی شد، مصرف روزانه آن خیلی بیشتر می شد و به حدود 70 میلیون لیتر در روز هم می رسید. این کاهش مصرف سوخت با اجرای طرح سوخت براساس سطح زمین کشت در بخش کشاورزی نیز رخ داده است و در سال جدید نیز با همین رویکرد ادامه خواهد یافت.
به گفته ویس کرمی، کاهش مصرف سوخت مایع ناوگان حمل و نقل عمومی درون شهری، از برنامه های سال 1400 است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از نیروی انسانی و سهم آن در تحقق اهداف سازمان هم برایمان گفت و افزود: با ارزش ترین و مهم ترین سرمایه هر سازمان نیروی انسانی است و همه آنچه درباره فعالیت های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفته و اشاره شد، مرهون تلاش و زحمت نیروی انسانی است.
وی در ادامه می گوید: اگر به نیروی انسانی توجه و مشکلات آن پیگیری شود، به طورقطع و یقین، بهره وری و کارآمدی سیستم افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به این نکته هم که باید به شرایط کمی و کیفی کنونی نیروی انسانی فعال دراین مجموعه توجهی بیش از پیش داشت، تصریح کرد: برنامه هایی در مجموعه صنعت نفت پیش بینی شده است که انتظارمی رود با اجرای آنها، شرایط کمی و کیفی مطلوب تری برای نیروی انسانی فعال دراین صنعت ازجمله شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران رقم بخورد.
ویس کرمی گفت: مجموعه اقدام هایی هم که تاکنون در حوزه منابع انسانی صنعت نفت انجام شده است، این نوید را می دهد که در سال1401نیز، روند بهتر شدن شرایط برای نیروی انسانی ادامه خواهد داشت.
وی ارتقای ساختار سازمانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را در بخش های ستادی و عملیاتی، یکی دیگر از اهداف سازمانی در سال 1401 برمی شمرد و می گوید: این ساختار قدیمی است و باید چابک شود و ارتقا یابد، اگرچه بخشی از این کار در سال 1400 انجام شده است.
ویس کرمی در همه حوزه های کاری وارد شد و در هر بخش هم توضیحی مفصل داد. حال نوبت به خود او از جهات مختلف در زندگی غیرکاری اش رسیده است و باز با همان صبوری، سوال ها را این بار در حوزه ای خودمانی تر پاسخ می دهد.
وی در ابتدا اشاره ای به دوران تحصیلش می کند و می گوید: از آنجا که اهل ویسیان شهرستان چگینی استان لرستان هستم، تحصیل در دوران ابتدایی ام در سال 1357 هم به همین روستا برمی گردد. بعد از طی دوران ابتدای در همان بخش ویسیان که امروز با افزایش جمعیت، به شهر تبدیل شده است، ادامه تحصیل دادم و دوره متوسطه را چون دبیرستانی در ویسیان وجود نداشت، در خرم آباد(مرکز استان لرستان) و در رشته ریاضی– فیزیک گذراندم.
ویس کرمی با بیان اینکه در سال 1370و با قبول شدن در کنکور سراسری در رشته مهندسی برق(گرایش قدرت) وارد دانشگاه شهید چمران اهواز شده است، ادامه می دهد: دراواسط تحصیل به دلیل علاقه مندی که پیش تر به عنوان یک هدف برای خود ترسیم کرده بودم، با بورسیه شدن در شرکت ملی نفت ایران، پس از گذران دوره دانشگاه در9شهریور سال 1377 وارد صنعت نفت شدم.
در دوران تحصیل هم(درهمه مقاطع) دانش آموز زرنگی بودم و نمره های بالایی هم می گرفتم، ضمن اینکه به پدرومادرم در امور کشاورزی کمک می کردم، درس می خواندم و با هدفی که از دوره دبیرستان برای خود ترسیم کردم، به تحصیل اهمیت زیادی می دادم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه نخستین جایی که به عنوان کارمند پیمانی حوزه فنی در آن شروع به کار کرده، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه مرکزی(اراک) بوده است، ادامه می دهد: پس از دو سال و اندی کار در این منطقه با رتبه بالاتر سازمانی، به منطقه شاهرود، بعد به منطقه چالوس درغرب استان مازندران و پس از آن نیزبه منطقه کرمان به مدت پنج سال منتقل شدم. بازگشت به شاهرود این بار به عنوان معاون عملیات و بعد محل استخدامم، یعنی منطقه اراک با عنوان مدیر و سپس مدیریت منطقه تهران، بخش دیگری از فعالیتم درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است.
وی با اشاره به اینکه ازسال 96 سکان راهبری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را در دست گرفته است، می گوید: بعد از سه سال مدیریت در منطقه تهران، بنا بر تصمیم سیستم، به عنوان مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و بیش از هفت ماه فعالیت در این سمت از 13 اسفندماه 98 به عنوان مدیرعامل دراین شرکت انجام وظیفه کرده ام که تاکنون ادامه داشته است.
دراینجا یک پرانتز هم باز کنم و آن ادامه تحصیل و کسب مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت دولتی (گرایش منابع انسانی) است که امیدوارم مفید فایده در ادامه فعالیت در حوزه مدیریت باشد.
ویس کرمی با توضیح سطوح مدیریتی در صنعت نفت (پایه، میانی وارشد) و اینکه دوره مدیریتی اش از آبان سال 1388و از شاهرود آغاز شده است، درباره احساسش از اینکه پشت میز مدیرعاملی نشسته است، می گوید: نشستن پشت این میز یعنی قبول مسؤولیت و درست عمل کردن به آن؛ بنابراین نشستن پشت این میز، حس سنگینی است که مسؤولیت را به کسی که پشت آن نشسته، گوشزد می کند.
وی به مدیریت تصمیم گیر و تصمیم ساز قائل است و ادامه می دهد: این مهم بسته به آن است که در چه سطحی از مدیریت باشیم. به عبارت ساده تر در مجموعه ای که مدیریت آن را به عهده دارید، باید تصمیم گیر باشیم، اما برای ما فوق خود باید در نقش یک تصمیم ساز ظاهر شویم. در سازمان ها شرایط و بستر آن به گونه ای باشد که افراد با دادن ایده های نو و خلاقانه، تصمیم سازی کنند و مدیریت را برای تصمیم گیری بهتر در جهت رشد و تعالی سازمان خود یاری دهند.
البته در این میان نکته مهم دیگر که از رموز اصلی موفقیت به شمار می رود، مشورت گرفتن از افرادی است که به موضوع مورد مشورت اشراف دارند؛ از آنجا که ذات و ماهیت کار در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، یک کار گروهی است، مشورت در انجام فعالیت های آن نقش مهمی دارد و به آن عمل می شود.
ویس کرمی پیگیری امور محول شده به افراد تا حصول نتیحه را نیز در مدیریت یک مجموعه مهم می داند و می افزاید: پیگیری یکی از ویژگی های خوب مدیریت است و باید در سطوح مختلف سیستم، جاری و ساری باشد تا کار به بهترین شکل آن انجام شود. اما گاه بنا به دلایلی کمی وکیفی مثل نامتناسب بودن نیروی انسانی، با سپردن کار بیش از حد توان به افراد و... ممکن است نتوان پیگیری در سطح مطلوب و حصول نتیجه رضایت بخش انجام داد. در این حوزه ساختارسیستم باید به گونه ای باشد که پیگیری امور، سیستماتیک و به طور خودکار انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ایجاد ارتباط و تعامل مناسب با کارکنان را نیز از ویژگی های یک مدیر موفق می داند و می گوید: این ارتباط موثر باید در همه سطوح وجود داشته باشد و حس مطلوب دیده شدن را در کارکنان از اینکه در سازمان خود اثرگذار هستند، ایجاد کند. ارتباط موثر با کارکنان یک مجموعه می تواند انگیزه های آنها را برای انجام فعالیت های روزانه افزایش دهد و سازمان بتواند از ظرفیت کاری و ایده های خلاقانه و سازنده آنها منتفع شود. در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، با وجود مشغله های کاری بالایی که دارد، همواره تلاش شده است به این موضوع بها داده شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران احساس وظیفه را عاملی مهم برای مانا بودن می داند و ادامه می دهد: از زمانی که وارد صنعت نفت شده ام تاکنون، به قول امروزی ها، «آنکال» بوده ام و این مورد تا امروز هم که مسؤولیت سنگین تری به عهده ام گذاشته شده است، ادامه دارد. کار در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران،24 ساعته است و همیشه باید پای کار بود. برای مثال در همین تعطیلات نورزوی خیلی از افراد در سازمان های مختلف با شروع تعطیلات به «تعطیلات» می روند، اما در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مانند برخی بخش های فنی صنعت نفت، ماهیت کار به گونه ای است که باید 24 ساعته پای کار بود و خدمت رسانی کرد. با همه این احوال اگر زمان به عقب بازگردد، به طورحتم انتخابم برای کار و فعالیت، صنعت نفت است.
ویس کرمی گریزی هم به خانه و خانواده می زند و با بیان اینکه اسفند 1376 تشکیل خانواده داده و حاصل آن دو فرزند است، اظهار می کند: نکته مهم تر در این «مانایی»، همراهی خانواده، به ویژه «همسرم» بوده که در گذران این دوران و تمرکز بر کارم نقش بسیار زیادی داشته است.
وی می گوید: از آن زمان که وارد صنعت نفت شدم و مهاجرت ها به واسطه ماهیت کار از استانی به استان دیگر آغاز شد، این خانواده بود که با همراهی خود موجب شد فعالیت ها توام با آرامش انجام شود و تا امروز که نزدیک به24 سال از شروع کارم درصنعت نفت می گذرد، ادامه یابد؛ این آرامش رامرهون خانواده ام هستم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه ردپای مدیریتی اش برخلاف سازمانی که مدیریت آن را به عهده دارد، به دلیل مشغله و تنوع کاری بسیار زیاد در خانه کمرنگ است، می گوید: همانطور که پیش ترهم گفته شد، با وجود اینکه تلاش کرده ام در جبهه خانه و خانواده حضور موثر داشته باشم، اما بار اصلی مسؤولیت اداره منزل در همه سال های خدمتی ام بر دوش همسرم بوده است و از این بابت هم همیشه قدردانش هستم. این موضوعی کلی است وهمه کارکنان شرکت ملی پخش باید قدردان همراهی خانوده شان باشند، چراکه آنها با ازخود گذشتگی شان مجالی ایجاد کرده اند که بتوان در آرامش به کار و فعالیت ادامه داد.
چگینی، رئیس روابط عمومی با نشان دادن ساعت مچی به همکار خود زمان را یادآوری می کند، اما گفت وگویی با محتوای نوروز «زمان بر» است، چون افزون بر گزارش عملکردی مرسوم، خود نوروز را هم دربر می گیرد.
ویس کرمی از نوروز به عنوان فصلی برای ایجاد تحول درهمه زمینه ها یاد می کند و می گوید: نوروز با نو شدن فصل و آمدن بهار زیبا همراه است و در این نو شدن، باید بدی ها را فراموش و پویایی را در همه زمینه ها ایجاد کرد.
من هم نوروز را دوست دارم و مثل بقيه دوست دارم اين عيد زيبا را در کنارخانواده با هم جشن بگيريم. اگرچه خدمت به مردم هم خود يک «عيد» است. شنیدن دعای تحویل سال پای سفره هفت سین همیشه برایم لذت بخش بوده و حس شادمانی را در من بیدار می کند؛ حسی که نوید بخش یک شروع خوب برای پویایی بیشتر در زندگی است. به نظرم سال تحویل، زیباترین زمان بودن در کنار خانواده، نشستن پای سفرهفت سین و دعا کردن است.
از نوروز خاطره ای دارم و آن به اوایل استخدامم در سال 1378 برمی گردد که در منطقه اراک بودم. در آن سال به دلیل حضور در محیط کاری، نتوانستم سر سفره هفت سین در کنار خانواده باشم، اما بعد از آن شرایط به نحوی این امکان را ایجاد کرد تا در زمان تحویل سال نو با خانواده دور سفره هفت سین بنشینیم و برای عاقبت به خیری خود و دیگران دعا کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به یک رخداد شیرین و مانا در سال 1400اشاره می کند و می گوید: مهم ترین و شیرین ترین اتفاق امسال، ازدواج دخترم است؛ موضوعی که مقدمات آن انجام شده است.
ویس کرمی با بیان اینکه امسال و سال گذشته، کرونا محدودیت های زیادی را ایجاد کرده بود، اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به فراگیری واکسیناسیون و کنترل بیش از پیش کرونا در کشور، انتظار می رود در نوروز سال آینده سفرها هم بیشتر شود؛ من نیز به عنوان فردی از افراد اجتماع خود را آماده ورود پرانرژی به سال جدید کرده ام و امیدوارم بتوانم این انرژی را در هر دو جبهه کار و خانواده تسری دهم.
برای ورود به سال نو به منظور تامین و توزیع مطلوب سوخت، برنامه ریزی شده است و در حوزه خانواده نیز تصمیم براین است که در هفته دوم تعطیلات نوروز به استان لرستان (زادگاهم) و در صورت امکان به استانی دیگر سفر کنیم. یکی دیگر از موارد مهم و برنامه ریزی شده در سال 1401 هم برگزاری مراسم عروسی دخترم خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان کلام پایانی با اشاره به نخستین حضور جواد اوجی، وزیر نفت در قاب تلویزیون (پس از برگزیده شدن وی به عنوان وزیر نفت)، نگاه ویژه وزیر نفت به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و کارکنان آن را بسیار مهم برشمرد و افزود: این نگاه ویژه به مجموعه پخش، همچنین همراهی وی در جریان بروز اختلال در سامانه هوشمند سوخت و مشاهده تلاش این مجموعه، بسیار مشهود بود و این جای تشکر بسیار دارد. نیروی انسانی در هر سازمان، سرمایه اصلی آن محسوب می شود، بنابراین توجه به آن بسیار اهمیت دارد.
نیروی انسانی شاغل در مجموعه پخش فرآورده های نفتی ایران با کاستی های کمی و کیفی رو به روست؛ منابع انسانی، موتورمحرک و پیش برنده سازمان است و اگر به کم و کاستی های آنها توجه شود، به طورحتم، سازمانی پویاتر در همه بخش ها چه بالادست و چه پایین دست خواهیم داشت؛ بنابراین درخواست صمیمانه از ایشان، توجه بیش از پیش به این موضوع نیروی انسانی است اگرچه این توجه و نگاه ویژه را پیش تر هم داشته اند.
نزدیک به دو ساعت صحبت با ویس کرمی آنقدر شیرین گذشت که گذر زمان خیلی احساس نشد.
صنعت پتروشیمی در پایان 1400 چشم انتظار تحولات جدیدی است
مشعل صنعت پتروشیمی در پایان سال 1400 به نقطه ای روشن و چشمگیر در چند دهه اخیر رسیده و به یکی از بازوهای ارزشمند و پرسود در صنعت نفت و اقتصاد کشور تبدیل شده است. این صنعت با عبور از گردنه های سخت گذر، بحران های اقتصادی کرونا و تحریم های همه جانبه و مستقیم، نه تنها متوقف نماند؛ بلکه توانست به بیشترین میزان توسعه و تولید در دوران خود برسد و در افق 1406 به دنبال رقابت با قدرت های منطقه است. صنعت پتروشیمی با عبور و تکمیل طرح های جهش دوم خود، در انتظار شروع عملیات اجرایی، برنامه ریزی و سرمایه گذاری های جدید در جهش سوم و رقم زدن آینده ای متفاوت در شروع قرن جدید است. 1400؛ سالی سرشار از تحولات مهم برای ایران و صنعت نفت و زیرمجموعه های آن بوده که بدون توجه به شرایط تحریمی و محدودیت های شدید، بهترین تصمیمات و اقدامات برای این صنعت رقم خورد؛ اما با توجه به مذاکرات در وین، ممکن است نتایج قابل توجهی حاصل شود و 1401 با شروعی توفانی و باز شدن مسیرهای تحریمی همراه باشد و در این صورت، صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم، آماده یک جهش جدید و پرسود خواهد بود. افتتاح چند طرح باقی مانده از جهش دوم، امضای چند قرارداد مهم و زیرساختی، برگزاری نمایشگاه ایران پلاست، انتصاب مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و افزایش سهم خوراک و صادرات و واریز ارز به سامانه نیما، از مهم ترین تحولات صنعت پتروشیمی در کنار ادامه روندهای همیشگی این صنعت است که برخی از آنها را با هم مرور می کنیم.
قرارداد ساخت تجهیزات جمع آوری گازهای مشعل به ارزش 165 میلیون یورو امضا شد و شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، بر اساس آن قرارداد ساخت 24 دستگاه کمپرسور سانتریفیوژ و احداث ایستگاه جمع آوری گازهای همراه نفت منطقه رگ سفید به ارزش 165 میلیون یورو را با هدف اجرای طرح جمع آوری گازهای مشعل با سه شرکت ایرانی امضا کرد.
طرح پالایش پارسیان سپهر با ظرفیت تولید سالانه 3.3 میلیون تن اتان، پروپان، بوتان و میعانات گازی و برآورد درآمدزایی یک میلیارد دلاری برای کشور، به بهره برداری رسید. همچنین به طور همزمان دو طرح دانش محور تولید کاتالیست پلی پروپیلن و کاتالیست پلی اتیلن سنگین (CX) که برای نخستین بار در کشور با دانش فنی ایرانی اجرا شده اند، به بهره برداری رسید.
طرح اکسیر حلال عسلویه با ایجاد نخستین واحد تولید پنتان و هگزان صنعت پتروشیمی با مجموع ظرفیت تولید سالانه 50 هزار تن، به بهره برداری رسمی رسید. همچنین به طور همزمان پتروشیمی سبلان به عنوان یکی از طرح های جهش دوم صنعت پتروشیمی با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و650 هزار تن متانول به ارزش412 میلیون دلار و پتروشیمی مسجدسلیمان با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 755 هزار تن اوره و آمونیاک افتتاح شد.
همزمان با برگزاری نمایشگاه توانمندسازی و حمایت از شرکت های ماهشهر، پتروشیمی ها 66 تفاهم نامه همکاری با واحدهای تولیدی ماهشهر امضا کردند. شرکت های پتروشیمی بندر امام، کارون، اروند، شهید تندگویان، خوزستان، بوعلی سینا، فجر انرژی خلیج فارس و عملیات غیرصنعتی و خدمات صنایع پتروشیمی به عنوان زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس در زمینه طرح بومی سازی و تأمین نیازهای خود از واحدهای تولیدی مستقر در منطقه، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. هدف از این تفاهم نامه ها ایجاد اشتغال در منطقه، بومی سازی و ممانعت از خروج ارز از کشور و اعتماد به توان و دانش فنی داخلی است.
یکی از تعهدات پالایشگاه بید بلند خلیج فارس در جریان اجرای پروژه های چند مرحله ای خود، پایان گازسوزی در مشعل های مجتمع های پالایشی خود بود که این اتفاق مهم، همزمان با ارسال گازهای اسیدی بخش پالایشگاهی بیدبلند خلیج فارس به چاه های نفت منطقه آغاجاری رخ داد و سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل در این مجتمع پایان یافت. در اسفندماه هم با حضور وزیر نفت قرارداد ۸ طرح جمع آوری گازهای مشعل به ارزش 470 میلیون یورو امضا شد. درواقع شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس همسو با اجرای طرح بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون، هشت قرارداد به ارزش 470 میلیون یورو با شرکت های ایرانی امضا کرد.
طرح های پیشران صنعت پتروشیمی، یکی از اقدامات و راهبردهای مهم صنعت پتروشیمی در آستانه شروع جهش سوم بوده که با تکمیل و توسعه زنجیره ارزش و با هدف جبران کمبود خوراک های مورد نیاز صنایع تکمیلی، تنوع بخشی سبد محصولات، ایجاد ارزش افزوده و اشتغالزایی شروع شده است. به همین منظور در سال 1400 مجوز ساخت 20 طرح پیشران صنعت پتروشیمی هم دریافت شد. طرح های پیش بینی شده 33 مورد بوده که فعلا مجوز ساخت 20 مورد از آنها داده شده است.
اما یکی از تحولات مهم 1400، شروع به کار دولت سیزدهم و تغییرات در دولت بود. جواد اوجی ، وزیر نفت در جریان انتصابات خود، مرتضی شاهمیرزایی را به عنوان معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی منصوب کرد. شاهمیرزایی نیز تعدادی از مدیران این مجموعه را تغییر داد.یکی از انتصابات مهم، انتصاب عبدالعلی علی عسگری، به عنوان مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (بزرگترین هلدینگ پتروشیمی) بود.
همزمان با روز پتروشیمی و با حضور وزیر نفت، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی چند قرارداد و تفاهمنامه امضا کرد. بر این اساس، قرارداد توسعه محصولات پلی اتیلن ترفتالات با شرکت پتروشیمی شهید تندگویان، قرارداد ارائه دانش فنی و تجاری سازی کاتالیست اتیلن اکساید با شرکت پویاپژوهش باختر و تفاهمنامه همکاری با شرکت پتروشیمی تبریز با هدف توسعه محصولات امضا شدند.
جواد اوجی، وزیر نفت در روز پتروشیمی و در بازدید از شرکت پژوهش و فناوری از سه دستاورد پژوهشی حوزه پتروشیمی رونمایی کرد. دستگاه اندازه گیری طول عمر لوله های پلی اتیلنی در تماس با آب کلردار، دانش فنی ساخت کاتالیست سنتز آمونیاک در مقیاس صنعتی و پایه کاتالیست هیدروژناسیون انتخابی استیلن از جمله این دستاوردهای مهم و پرکاربرد بودند.
همچنین با وجود تحریم ها، پانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با حضور وزیر نفت و مشارکت 430 شرکت داخلی و خارجی در چهار گروه مواد اولیه، ماشین آلات، کالای ساخته و نیمه ساخته و خدمات فنی و مهندسی برگزار شد. در حاشیه این نمایشگاه، علاوه بر برگزاری چند نشست خبری از جمله نشست خبری مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، چند قرارداد و تفاهم نامه نیز به امضا رسید.
تأسیسات و مخازن ذخیره سازی محصولات صادراتی و اسکله مستقل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در ماهشهر به بهره برداری رسمی رسید. این تأسیسات و مخازن ذخیره سازی و اسکله مستقل با سرمایه گذاری 270 میلیون یورو با ظرفیت صادرات سالانه 2 میلیون تن محصولات ارزشمند پروپان، بوتان و پنتان پلاس در زمینی به مساحت 64 هکتار ساخته شده است.
در سال 1400 چند افتتاح انجام شد؛ اما بخش قابل توجهی از سهم افتتاح ها و شروع عملیات اجرایی به سال 1401 منتقل شده است. یکی از این پروژه ها، طرح پتروشیمی صدف خلیج فارس است که طبق برنامه باید در نیمه نخست 1401 به بهره برداری برسد. همچنین عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس از آغاز عملیات اجرایی 2 مگاپروژه هرمز و الماس و طرح های PDH پتروشیمی پارس و بهبهان در آینده نزدیک خبر داده است.
یکی از زمینه های مهم فعالیت و اثرگذاری پتروشیمی ها در سال های اخیر، عمل به تعهدات حوزه مسؤولیت اجتماعی است و در این حوزه تاکنون سرمایه گذاری و زیرساخت های زیادی شکل گرفته است. طبق آخرین اعلام برای این فعالیت ها در حوزه CSR در سال 1400 بیش از 89 میلیارد تومان تنها در منطقه پارس هزینه شده و برای سال 1401 این رقم به رشد چند برابری به 320 میلیارد تومان رسیده است.
صنعت پتروشیمی در سال های اخیر با وجود تنش های اقتصادی، محدودیت های کرونایی و تحریم های ظالمانه بیشترین میزان صادرات و درآمد ارزی را داشته است. به نحوی که درآمد صادراتی صنعت پتروشیمی تنها در سال 1400، بیش از 14 میلیارد دلار بوده و طبق آخرین اعلام وزیر نفت تا پایان اسفندماه، بیش از 12 میلیارد دلار ارز به سامانه نیما عرضه شده است. همچنین پیش بینی می شود، در سال 1406 به درآمد 50 میلیارد دلاری برسد.
مشعل وزارت نفت در مسیر پیشبرد اهداف توسعه ای خود، رویکردی مثبت و قابل توجه را به منظور توسعه و عمران مناطق محروم در پیش گرفته است، به گونه ای که ضمن برنامه ریزی برای انجام پروژه های مختلف آموزشی، فرهنگی، بهداشتی، خدماتی، ورزشی و راهسازی، نقشی موثر در رونق و شكوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم داشته است. جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود، بر ایفای مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت تأکید بسیار داشته، به نحوی که ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای پروژه های مسؤولیت اجتماعی در استان ایلام، ۷۸۰ میلیارد تومان اعتبار به پروژه های عمرانی استان خوزستان، ۷ میلیارد تومان به طرح تکمیل مجتمع فرهنگی- ورزشی شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی در استان کرمان، یکهزار و ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای پروژه های رفاهی، آموزشی، فرهنگی و راهسازی استان فارس و بیش از یکهزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های مسؤولیت اجتماعی هرمزگان در نظر گرفته شده که انتظار می رود با تداوم رویکرد مثبت وزارت نفت در این حوزه، شاهد اقدام هایی خوب در استان های محروم، بویژه مناطق همجوار تأسیسات نفت و گاز کشور باشیم. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران در چند سال گذشته در مسیر اولویت و ارجحیت مسؤولیت های اجتماعی توانسته در مناطق نفت خیز اقدام های ارزنده ای انجام دهد و می توان گفت طرح ها و برنامه های اجراشده، اثری خیره کننده بر توسعه پایدار این صنعت، همچنین رضایت مردم، جوامع محلی و پیرامونی در این منطقه گذاشته است. بر این اساس، از ابتدای فعالیت این مدیریت تا پایان سال 99 تعداد 4 هزار و 502 پروژه به تفکیک یکهزار و 460 طرح آموزشی، یکهزار و 245 پروژه ورزشی، 787طرح بهداشتی و درمانی، 69 پروژه راه، 23 طرح آبرسانی و برق رسانی، 304 طرح هادی و 39 طرح خدماتی اجرایی شده است. این مدیریت، از ابتدای امسال تاکنون تعداد 365 پروژه مسؤولیت اجتماعی را با تخصیص اعتباری بالغ بر 512 میلیارد تومان در سطح استان های کشور اجرایی کرده که از نظر اعتبار اختصاص یافته، بیش از نیمی از پروژه ها در استان خوزستان اجرایی شده است. این طرح ها به تفکیک شامل 25 پروژه آموزشی، 112 طرح ورزشی، 40 پروژه بهداشتی، 22 طرح راه، 7 پروژه آبرسانی، 146 طرح هادی و 13 پروژه خدماتی است. مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، گزارشی از عملکرد خود در حوزه مسؤولیت های اجتماعی در استان های خوزستان، بوشهر، هرمزگان، فارس و ایلام (استان هایی که فعالیت های نفت در آنها شاخص تر از دیگر استان ها بوده) ارائه کرده که جزییات آن را در ادامه می خوانید. قابل ذکر است، خدمات عام المنفعه شرکت ملی نفت ایران محدود به این پنج استان نیست. همچنین عملکرد اعلام شده در این گزارش، فعالیت های مسؤولیت اجتماعی شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران را دربر نمی گیرد و شرکت های تابع نیز هرکدام به نوبه خود اقدام های بسیاری را در حیطه فعالیت های CSR به ثمر رسانده اند یا در دست اقدام دارند که به طور مستمر در این زمینه نیز اطلاع رسانی می شود. بنابراین آنچه در ادامه می آید، تنها بخشی از خدمات ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران در حوزه مسؤولیت های اجتماعی با محوریت مدیریت نظارت بر طرح های عمران مناطق نفت خیز است.
سه مرکز آموزشی در اندیمشک، با اعتباری افزون بر ۴۰ میلیارد ریال تکمیل و به اداره کل نوسازی مدارس استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده شد. مدرسه ۹ کلاسه سردار شهید قاسم سلیمانی، کانون پرورشی آموزشی غدیر و کتابخانه کوثر شهر چمگلک سه پروژه آموزشی تکمیل شده در اندیمشک است. همچنین مرکز آموزشی شهید علی لندی در شهرستان ایذه با اعتباری بالغ بر ۶۰ میلیارد ریال، احداث و تجهیز می شود. با دستور جواد اوجی، وزیر نفت، این مرکز «شهید علی لندی» نام می گیرد. علی لندی، نوجوان ۱۵ ساله ایذه ای بود که برای نجات جان دو نفر از همسایگان که در آتش محاصره شده بودند، جان خود را به خطر انداخت و با وجود نجات آنان، خود دچار سوختگی شدید شد و دوم مهر امسال جان به جان آفرین تسلیم کرد. تکمیل این دست از پروژه ها، سبب افزایش سرانه فضاهای آموزشی و ارتقای شاخص های اجتماعی و فرهنگی در سطح شهرستان و فراهم کردن فرصت اشتغال می شود.
شرکت ملی نفت ایران، حدود یکهزار و ۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار به اجرای طرح هایی در حوزه راه، مسکن، نوسازی و ترمیم مدارس در شهرهای اندیکا، لالی و مسجدسلیمان اختصاص می دهد. تخصیص اعتبار ۲۴۰ میلیارد ریالی برای ساخت ۴۰۰ واحد مسکونی در مسجدسلیمان نیز به عنوان دیگر تعهد شرکت ملی نفت ایران تا پایان امسال تأمین می شود و اعتبار لازم با ارسال صورت وضعیت ها و با قید اولویت پرداخت خواهد شد. شرکت ملی نفت ایران، با اولویت و بدون محدودیت برای اجرای هرکدام از پروژه های مربوطه، اعتبار لازم را می پردازد.
بیمارستان ۳۲ تخت خوابی حضرت فاطمه زهرا(س) شهرستان کوار در استان فارس با اختصاص اعتبار ۲۵ میلیارد ریال و بیمارستان ۶۴ تخت خوابی امام حسین(ع) اهرم در شهرستان تنگستان استان بوشهر با اعتبار ۵۰ میلیارد ریال و زیربنایی به مساحت 2 هزار و 500 مترمربع با مساعدت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز تجهیز شد. با توجه به افزایشی بودن بار مراجعات در شرایط کنونی و اوج گیری کرونا، این اقدام بهبود کیفیت خدمات درمانی و توجه ویژه به سلامت ساکنان مناطق همجوار را به همراه دارد.
معابر ۲۲۲ روستا در استان خوزستان از سال 96 تاکنون از محل اعتبارات نفت بالغ بر 132 میلیارد تومان بهسازی که این پروژه ها در قالب چهار اولویت در استان اجرایی شده است. اولویت اول مربوط به سال ۹۶ در ۴۸ روستا، اولویت دوم در سال ۹۷ با اعتبار ۳۴ میلیارد تومان در ۷۶ روستا و اولویت سوم در سال ۹۸ و ۹۹ در ۴۲ روستا با اعتبار ۳۰ میلیارد تومان بوده است که همگی به صورت کامل انجام شده اند. اولویت چهارم طی تفاهمنامه ای که با شرکت ملی نفت ایران به امضا رسیده است، بهسازی معابر روستایی در ۵۶ روستا در شهرستان های رامهرمز، خرمشهر و دشت آزادگان با مبلغ ۴۲ میلیارد تومان در حال اجراست که این پروژه تاکنون حدود ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و حداکثر تا پایان خرداد سال آینده انجام خواهد شد.
طرح هادی در دو روستای وحدت و پتک دیناروند شهرستان دهلران و ۸ روستا و شهر مورموری شهرستان آبدانان با اعتبار ۷۸.۵ میلیارد ریالی شرکت ملی نفت ایران، اجرا شد و به بهره برداری رسید. طرح هادی در دو روستای وحدت و پتک با اعتباری معادل 20 میلیون و500 هزار ریال اجرا شده است؛ در روستای وحدت برای 5 هزار و 270 مترمربع و در روستای پتک برای 3 هزار و 900مترمربع آسفالت استفاده شده است. طرح هادی در هشت روستا و شهر مورموری نیز با اعتباری بالغ بر ۵۸ میلیارد ریال از محل اعتبارات شرکت ملی نفت ایران انجام شده است. لایه اساس، آسفالت، جدول و دال استفاده شده در این پروژه شامل ۲۵۰۰ مترمربع در وچکبود سفلی، 4 هزار مترمربع در ژیور، ۳۵۰۰ مترمربع در سیاهگل، 3 هزار مترمربع در انجیره، ۲۵۰۰ مترمربع در چم کبود، ۲۵۰۰ مترمربع درگل کل سفلی، 4 هزار مترمربع در ماهوته، 3هزار مترمربع در شهر مور موری و ۵۵۰ متر جدول و ۳۰ متر دال در سرپله است. همچنین مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در دی امسال با اختصاص ۷۶ میلیارد ریال اعتبار و با هدف خدمت به جامعه روستایی در مناطق نفت خیز، معابر هفت روستای استان خوزستان را بازسازی و بهسازی کرد. این معابر در روستاهای سرجولکی شهرستان آغاجاری، پیرآباد، تل بردی، شهرک مطهری، لنگر علیا در شهرستان بهبهان، دوکوهک و شهرک شهید رایگانی در شهرستان رامهرمز با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید. با این وجود، این مدیریت در آذر امسال هم با اختصاص ۹۰ میلیارد ریال اعتبار معابر ۱۵ روستای دیگر این استان را بهسازی و بازسازی کرد. این معابر در روستاهای تل بردی، جولکی، بیدبلند، شهرک وحدت، کوتک محمد کریم، امیر چراغعلی، امیرعسکر، بنه قیطاس، بنه کریم، تغلی ال عباد، زیر زرد، سرچشمه سفلی، صباحی، عین حماد، قلعه شیخ شامل زیرسازی و آسفالت به طول ۷۵۳۰ و به سطح ۵۲۷۱۶ مترمربع با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
با توجه به فقدان سرانه فضای ورزشی در ۱۸ روستای استان فارس، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز با اختصاص اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال و با هدف خدمت به جامعه روستایی، توسعه و محرومیت زدایی و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان زمین چمن مصنوعی احداث و به سازمان ورزش و جوانان این استان به عنوان دستگاه بهره بردار، تحویل داده است. بالاده، دهنوچاهورز، اعراب قنبری، ریزآب بخش قطرونیه، فراشبند، علی آباد، قلعه بیابان، گلدشت، شهیدآباد، اعراب چگینی، حسین آباد، داراب، شهرک فجر، شهرک ولی عصر، مروارید، یردانجیر، خواجه جمالی بخش آباده طشک و زینل آباد از جمله روستاهایی هستند که در آنها زمین چمن احداث شده است. این زمین چمن های مصنوعی از ابتدای امسال تاکنون به بهره برداری رسیده است.مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همچنین توسعه زیرساخت های ورزشی، تأمین ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی در روستاهای فاقد فضای ورزشی را در دستور کار دارد که در این میان، استان فارس از نمونه استان هایی است که این مدیریت در برخی از روستاهای آن با اعتباری افزون بر ۵۰ میلیارد ریال، اقدام به احداث زمین چمن مصنوعی کرده و به سازمان ورزش و جوانان استان فارس به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داده است. همچنین روستای ریگون در شهرستان سپیدان، آشنا در شهرستان خنج، درز در شهرستان لارستان، ده کهنه در شهرستان لامرد و جویجان در شهرستان ممسنی از جمله روستاهای دیگر در استان فارس به شمار می روند که مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در اوایل اسفند امسال زمین چمن در آنها احداث کرده است. این پنج زمین چمن مصنوعی با اعتباری بالغ بر۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال از سوی نفت به بهره برداری رسیده است.
نگاهی گذرا به فعالیت های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در سال 1400
مشعل طی یک سال گذشته، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در زمینه مقابله و پیشگیری از گسترش بیماری کرونا اقدام های قابل توجهی انجام داده است، به گونه ای که با تقویت روابط درون سازمانی و تعامل مدیران ستادی با مناطق شاهد افزایش بهره وری و کیفیت خدمات در زمان یاد شده بوده ایم، خوشبختانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در بخش های مختلف از جمله عرصه دفاع از سلامت همکاران بازنشستگان و خانواده های آنان در چارچوب برنامه ریزی های صورت گرفته توانسته است تراز خود را ارتقا دهد. در ادامه اقدام های انجام شده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را می خوانید.
با ورود به پیک ششم کرونا تمامی مراکز درمانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت همانند گذشته در حال آماده باش بوده تا از این بحران به سلامت عبور کنیم؛ در تمام پیک های گذشته کووید ۱۹ آمادگی لازم را داشته و هیچ گاه کمبود امکانات و تجهیزات در کار نبوده است. بهره مندی از حضور کارکنان آموزش دیده و ماهر و همچنین استفاده از امکانات لازم و وجود تجهیزات کافی از جمله عوامل مؤثر در مدیریت این پیک ها بوده است؛ هم اکنون برای تأمین اقلام مختلف از جمله اکسیژن بیمارستان ها سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و مناطق تحت پوشش با هیچ گونه مشکلی مواجه نیست و برای اعمال مدیریت بهتر، بخش های کووید و سفید از یکدیگر جدا شده، از این رو به هیچ عنوان در این مدت کمبود تخت در هیچ یک از بخش ها مشاهده نشده است.
از آغاز واکسیناسیون در صنعت نفت تا پایان بهمن ماه 1400، 451 هزار و 870 دوز در مناطق اهواز، تهران، بوشهر، ماهشهر و 11 منطقه دیگر در سه دوز تزریق شده است. گفتنی است از این تعداد، 97 هزار و 69 دوز در اهواز، 76 هزار و 308 دوز در تهران، 98 هزار و 710 دوز در بوشهر، 20 هزار و 202 دوز در ماهشهر و 159 هزار و 581 دوز دیگر نیز به 11 منطقه دیگر اختصاص داشته است.
اولویت اصلی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ارائه خدمات به خانواده بزرگ نفت در کشور است، از این رو با اصلاح ساختار و تشکیلات، فصل جدیدی در رویکرد سازمان آغاز خواهد شد، تمرکز این سازمان در دوره جدید کاری بهره گیری هرچه بیشتر از نظرات کارشناسان و متخصصان فن از جمله در زمینه اقتصاد سلامت و روابط بین الملل است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، یکی از پشتیبانان اصلی عملیات نفت در کشور و هدف آن این است که روزبه روز به سمت عملیاتی شدن هرچه بیشتر حرکت کند و تعاملات سازمان با سایر بخش ها و دستگاه ها در چارچوب ترسیم شده افزایش یابد.
با شروع بحران کرونا و ضرورت مقابله با شیوع این بیماری، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مرحله نخست نسبت به راه اندازی تخت های بستری ویژه جدید و تهیه اقلام حفاظت فردی برای کارکنان عملیاتی و ستادی را در دستور کار خود قرار داد، همچنین با همکاری شرکت ملی نفت و همسو با انجام مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت به تهیه تجهیزات برای مراکز درمانی تابع وزارت بهداشت از جمله ۲۰ دستگاه ونتیلاتور به دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور سفارش داده شد. پس از استمرار بیماری، همچنین بروز سایر عوارض ناشی از کرونا، نیاز به گسترش و به روزرسانی تجهیزات پزشکی برای خدمات رسانی مطلوب به خانواده صنعت نفت بود، از این رو سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بعد از انجام رایزنی با مراجع ذی صلاح و اخذ بودجه خارج از شمول در ابتدا نسبت به شناسایی تجهیزات پزشکی مورد نیاز با اولویت مناطق عملیاتی و مراکز بیمارستانی اقدام و در سال جاری تجهیزات پزشکی از جمله ۲۵ ونتیلاتور ثابت و پرتابل، ۵۲ مانیتور علایم حیاتی ثابت و پرتابل، ۲۰ ECG، شش عدد سل کانتر فول دیف و پارت دیف، هفت عدد اتوآنالایزر بیوشیمی، ۵۶ الکتروشوک، ۱۷ اکوکاردیوگرافی و سونوگرافی ثابت و پرتابل، ۱۰۳ پمپ سرنگ، یک عدد MRI برای تهران، یک عدد PCR برای اهواز و دو دستگاه سی تی اسکن برای آبادان و بوشهر خریداری شد. ضمن آنکه واکسیناسیون کارکنان صنعت نفت و خانواده آنان با اولویت مناطق عملیاتی، پارس جنوبی و مناطق جنوبی تاکنون بالای ۲۵۰ هزار دوز انجام شده است.
تهیه دستورعمل های پیشگیری بالغ بر ۵۳ مورد، برنامه ریزی هوشمند مراجع و پذیرش بیماران در مراکز درمانی، ایجاد تریاژهای خاکستری در مراکز درمانی، اجرای برنامه های آموزشی، همکاری با مراکز عملیاتی در خصوص بیماریابی، ضد عفونی گسترده مراکز عملیاتی و نظارت بر آن، نظارت بهداشتی بر مراکز عملیاتی و مراکز خطر و تجمع کارکنان، نظارت بر رفت و آمد کارکنان عملیاتی و اقماری از طریق بیماریابی با تست های سریع و پی سی آر، اجرای طرح معاینات بازگشت بکار برای شاغلین مبتلا به بیماری، هوشمندسازی معاینات شغلی و ایجاد مراکز سلامت کار ایمن و گسترش معاینات سیاری، نظارت بر مراکز قرنطینه بیماران بخصوص در مراکز عملیاتی و پیگیری تلفنی بیماران در مراکز پزشک خانواده با هدف مدیریت مراجعه به مراکز درمانی سرپایی از جمله دیگر اقدام های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این مدت زمان برای کنترل و کاهش بیماری کووید-۱۹ بوده است.
استقرار سامانه بدون کرونا
(no corona) به منظور پایش، غربالگری و پیشگیری از شیوع بیماری کووید ۱۹ در محیط های کاری و نیز پیگیری افراد نیازمند قرنطینه در منزل یا محل کار برای خوداظهاری راه اندازی شد که تاکنون پیگیری تلفنی بیماران سرپایی و بستری بیش از ۴۰۰ هزار نفر بوده است و دسترسی به سامانه از طریق وب سایت سازمان به آدرس https://www.piho.ir/fa/corona برای استفاده تمامی کارکنان رسمی، قرارداد مدت معین، مدت موقت شاغل، پیمانکاران و بازنشسته و تحت افراد تکفل ایشان فراهم شده است.
راه اندازی اپلیکیشن پتروویزیت برای نخستین بار جهت دریافت خدمات پزشکی غیرحضوری، از دیگر دستاوردهای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است که با توجه به شرایط بحران کرونا و مشکلات زندگی شهرنشینی از جمله ترافیک، ویزیت های غیرحضوری، گامی مؤثر برای مراقبت و کنترل بیماری های مزمن است.هم اکنون برای پایلوت امکان استفاده از خدمات ویزیت غیر حضوری برای جمعیت طبی تحت پوشش استان تهران ایجاد شده و در گام نخست برای تمامی افراد تحت پوشش پیامکی جهت نصب و راه اندازی اپلیکیشن ارسال شده تا بتوانند از امکانات ویزیت آنلاین، ارسال پیامک، صوت و تصویر استفاده کنند؛ به زودی پس از ارتقای اپلیکیشن، افزودن خدمات تخصصی در قالب سیستم ارجاع پزشک خانواده و امکان استفاده از این خدمت برای همکاران جنوب کشور در اولویت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است.
آثار نزاع روسیه و اکراین بر بازار نفت
درگیری های نظامی بین نظامیان روسیه و اوکراین آغاز شده است و لحظه به لحظه وخامت بحران شدیدتر می شود. به گفته کاخ کرملین و مسئولان دفاعی روسیه، مسکو در نخستین روز درگیری ها به همه اهداف خود دست یافته است و نظامیان روس موفق به نابودی 83 هدف زمینی اوکراین شدند. از سوی دیگر، منابع رسمی از 203 مورد حمله روسیه به اوکراین، همسایه غربی خود در روز نخست خبر دادند. به نظر می رسد اوکراین با بحرانی وخیم روبه رو شده و وزیر دفاع این کشور از شهروندان خواسته است با هر وسیله ای با حمله های نظامی روسیه مقابله کنند.
ایالات متحده آمریکا، کانادا و انگلیس از روز پنجشنبه (پنجم اسفندماه) با آغاز درگیری ها بین روسیه و اوکراین دور تازه ای از تحریم ها را علیه روسیه در نظر گرفتند که حذف بزرگ ترین مؤسسه های مالی روسیه از سامانه های مالی جهانی از جمله آنها به شمار می آید. مسدود کردن دارایی های بانک های بزرگ روسیه، لغو مجوزهای صادراتی با روسیه و منع شرکت های بزرگ روس از تأمین مالی پروژه ها در کشورهای خود از دیگر محدودیت ها و تحریم های وضع شده ازسوی غرب علیه روسیه بوده است.
در پی حمله روسیه به شهرهای بزرگ اوکراین، به طور قابل پیش بینی، قیمت های نفت خام و گاز طبیعی در حال افزایش است و به بالاترین سطح از سال 2014 میلادی رسیده اند.
قیمت شاخص نفت خام برنت دریای شمال اکنون در سطوح بالای 100 دلار برای هربشکه داد و ستد می شود، در حالی که قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی (WTI) با افزایشی مشابه به یک قدمی 100 دلار به ازای هر بشکه رسیده است.
از آنجا که روسیه، سومین صادرکننده بزرگ نفت و دومین صادرکننده گاز طبیعی جهان است، بازارها برای روبه رو شدن با چنین نتایجی آماده شده بودند.
روسیه 10 درصد نفت خام جهان و 40 درصد گاز طبیعی اروپا را عرضه می کند. تاکنون، ایالات متحده آمریکا و متحدان اروپایی اش آشکارا اعلام کرده اند که قصدی برای اعمال تحریم علیه بخش انرژی روسیه ندارند.
روسیه هم تاکنون اقدامی در زمینه محدود کردن صادرات انرژی نکرده است، اگرچه بازار درگیری های لفظی در این زمینه داغ شده و جریان عرضه گاز طبیعی روسیه به اروپا همچنان در همان سطح 50 درصد کمتر از میانگین پنج ساله باقی مانده است.
کارشناسان هشدار می دهند که روسیه همچنان سودای استفاده از نفت و گاز خود را به عنوان سلاح در سر دارد و این موضوع می تواند افزایش شدید قیمت ها را در پی داشته باشد.
در واقع، بحران کنونی تا حد زیادی می تواند مسیر اقتصاد ایالات متحده آمریکا را تغییر دهد و بانک مرکزی این کشور را مجبور به تغییر مسیر کند.
به گفته تام بارکینگ، رئیس بانک فدرال رزرو ریچموند، در صورتی که درگیری های مسکو و کی یف قیمت های بالای انرژی را در پی داشته باشد، هزینه های مصرف کنندگان ایالات متحده احتمالاً محدود می شود و این خطری برای رشد اقتصادی ایالات متحده خواهد بود.
بارکینگ در یک همایش اقتصادی در این باره گفت: اگر قیمت نفت همچنان به روند افزایشی ادامه دهد، بی شک شاهد افزایش تورم خواهیم بود، اما این شرایط هزینه ها را محدود می کند.
تازه ترین داده های اقتصادی نشان می دهد که تورم ایالات متحده آمریکا به بالاترین حد در چهار دهه اخیر یعنی 7.5 درصد رسیده است و جیمز بولارد، رئیس بانک فدرال رزرو سنت لوئیس، از افزایش خیره کننده نرخ بهره حمایت می کند. یان هاتزیوس از بانک آمریکایی گلدمن ساکس نیز در یادداشتی هشدار داد که پیشرفت سریع در بازار اشتغال ایالات متحده آمریکا و سیگنال های جنگ طلبانه در عرض چند دقیقه از کمیته بازار آزاد فدرال، نشان دهنده روند سریع تر عادی سازی است، به طوری که بانک مرکزی آمریکا اکنون احتمال می رود در سال جاری میلادی نرخ بهره را چهار برابر کند. در حالی که بزرگ ترین بانک مرکزی جهان ماه ها بر مهار افزایش تورم ناشی از مشکلات زنجیره تأمین و تقاضای بالای مصرف کننده متمرکز شده، از یک جنگ بزرگ تأثیر نپذیرفته است. بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتند که بانک مرکزی در ماه مارس سال جاری میلادی گامی نو را برای افزایش نرخ بهره در پیش گیرد، با این حال، امکان دارد بحران اوکراین بانک مرکزی آمریکا را وادار کند که با تشدید درگیری ها بین مسکو و کی یف، با شدت بیشتری عمل کند.
با وجود برآوردهای جروم پاول، رئیس بانک مرکزی اروپا و دیگر سیاست گذاران درباره روند کاهشی تورم، اما بحران اوکراین از یک سو و پایان بسته های تشویقی بانک مرکزی اروپا، کمک های کنگره به اقتصاد ایالات متحده، همچنین کاهش تنگناهای زنجیره تأمین می تواند خلاف این برآوردها را ثابت کند.هم اکنون، هزینه های بالای انرژی، ایالات متحده آمریکا را با خطر تجربه بالاترین سطح تورم آمریکا در چهار دهه اخیر روبه رو می کند و این شرایط برای اقتصاد آمریکا نامطلوب است و اعتماد مصرف کننده را کاهش می دهد.
یک نظرسنجی دانشگاه میشیگان نشان می دهد که شاخص اعتماد مصرف کننده از ژانویه تا فوریه سال جاری میلادی 8.2 درصد کاهش یافته است، با توجه به نگرانی ها درباره چشم انداز کوتاه مدت اقتصادی، مصرف کنندگان کمتری قصد خرید خانه، خودرو یا رفتن به تعطیلات را در 6 ماه آینده دارند. در واقع، این نگرانی وجود دارد که اقتصاد ایالات متحده آمریکا شرایط رکود را تجربه کند. دایان سوانک، اقتصاددان ارشد مؤسسه «گرانت تورنتون» پیش بینی می کند که اقتصاد ایالات متحده آمریکا می تواند میانگین قیمت نفت حدود 100 دلار به ازای هر بشکه طی بازه زمانی 6 ماه تحمل کند، اگرچه این شرایط خود می تواند بحران رویارویی با تورم را تشدید کند، اما یک دوره پایدار نفت 125 دلاری بی شک رشد اقتصادی را متوقف می کند و منجر به افزایش آمار بیکاری در ایالات متحده می شود. به تازگی جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده به آمریکایی ها هشدار داد که درگیری های نظامی روسیه و اوکراین و تلاش های واشینگتن برای خنثی کردن آن هزینه دارد. رئیس جمهوری آمریکا گفت: دولت من از هر ابزاری که در اختیار دارد برای محافظت از مشاغل و مصرف کنندگان آمریکایی در برابر افزایش قیمت های انرژی بهره می گیرد، دفاع از آزادی در خانه برای ما هزینه هایی دارد و ما باید در این باره صادق باشیم.
بایدن اعلام کرد که ایالات متحده با هماهنگی مصرف کنندگان و تولیدکنندگان بزرگ نفت به سمت سرمایه گذاری جمعی برای تضمین ثبات و تأمین انرژی جهان برنامه ای را طرح ریزی کرده است که این کار سبب کاهش قیمت گاز خواهد شد.در این مقطع، مشخص نیست که رئیس جمهوری آمریکا به چه طرحی اشاره دارد، اگرچه احتمالاً شامل آزادسازی هماهنگ ذخیره سازی های راهبردی نفت خام ازسوی چند کشور از جمله ایالات متحده است. شاید 600 میلیون بشکه در کوتاه مدت مؤثر باشد، اما اگر روسیه خواهان نبردی بلندمدت با دیگر تولیدکنندگان نفت باشد، این شرایط احتمالاً ثابت می ماند، به ویژه در شرایطی که اندوخته قانونی 630 میلیارد دلاری در اختیار دارد.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: الکس کیمانی
مترجم : امیر دشتی
شرکت نفت فلات قاره ایران
اجرای پروژه اصلاح، رفع ایرادها و نصب نرم افزارهای کنترلی سکوی نوروز با صرفه جویی قابل توجه و به همت مهندسان توانمند واحد ابزار دقیق وسیستم های کنترل این سکوی نفتی انجام شد. این اقدام گام مهمی درپایان دادن به مشکلات چندساله شبکه صنعتی سکوی نوروز، توقف تولیدها و عوامل ناشی از آن به شمار می رود.
پروژه روزآمد سازی سکوی نوروز به دلیل آشنا نبودن با جزئیات و نداشتن آموزش کافی با دشواری همراه بود که مطالعه و تلاش مضاعفی به منظور بومی سازی این علم صورت گرفته است.
برای رفع ایرادهای کنترلی منجربه توقف تولیدهای مکرر و مداوم، دی 1390 قرارداد پروژه «اصلاح و ارتقای سیستم کنترل سکوی سروش و نوروز» با یک شرکت ایرانی امضا و پس ازتلاش ناموفق در دی 1394، اجرای آن درسکوی نوروزجدید آغازشد.
هنگام تحویل موقت پروژه درشهریور 1395، واحد ابزار دقیق و سیستم های کنترل سکوی نوروزجدید متوجه کارکرد نامناسب ناشی از ویروسی شدن سیستم های کنترل شد و با توجه به اینکه بدافزار مورد نظر از نوع تحت شبکه بود، عملکرد آن سبب افزایش تصاعدی ترافیک شبکه و به مرور زمان قطعی ارتباط شد.
به منظوراقدام عملی برای برون رفت از وضع بحرانی وانفعال کنونی، اصلاح نرم افزاری سیستم کنترلی سکو، تبیین وقطع کامل شبکه کنترلی آلوده به بدافزارهای تحت شبکه، همچنین نصب و راه اندازی دوباره همه نرم افزارهای سیستم کنترل دردستورکار قرار گرفت.
پیرواین اقدام، برنامه ریزی، بسترسازی ومهیا کردن تمهیدات لازم به منظوراجرای ایمن اصلاحات نرم افزاری روی سیستم کنترل سکو باتهیه وتنظیم چک لیست از سوی واحد بهره برداری وهماهنگی دیگرواحدهای تعمیراتی سکو، از آذرماه در دستور کارقرار گرفت و طبق برنامه زمان بندی مدون 14روزه، اجرای این پروژه از دوم بهمن امسال آغاز و تمهیدات اجرایی بهره برداری و تعمیراتی سکو، نرمال سازی شرایط فرآیندی و تأمین برق سکو با موفقیت و زودتر از موعد انجام شد.
آلودگی نفتی نوارساحلی بوشهر از سوی کارکنان ناحیه بوشهر شرکت نفت فلات قاره ایران پاکسازی شد.
مجتبی سلوکی، رئیس ناحیه بوشهرشرکت نفت فلات قاره ایران بااشاره به ورود آلودگی نفتی به نوارساحلی بوشهرگفت: با وقوع این رخداد، نشست اضطراری جمع آوری آلودگی نفتی با حضورمسئولان اچ اس ای، حفاظت ومحیط زیست شهرستان، شهرداری، بسیج سپاه شهر ستان و تشکل های مردم نهادبرگزار و با ارزیابی این آلودگی ازابعادمختلف، جمع آوری آن آغاز شد.
رئیس ناحیه بوشهر شرکت نفت فلات قاره ایران اظهار کرد: با توجه به حساسیت موضوع نقاط مورد نظر دچار آلودگی ازجمله منطقه حفاظت شده حله، پارک سیادت، پارک مرجان، پارک دانشجو، اسکله جفره، نوارساحلی از روبه روی هتل پرواز تاساختمان نفتکش به طول 11 کیلومتر، همچنین پارک شغاب که پایش شده بودباتلاش مضاعف همکاران در ناحیه بوشهر پاکسازی شد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر بازسازی و ارتقای دستگاه ها و تجهیزات حفاری شرکت ملی حفاری از ایمن سازی سه دستگاه حفاری سنگین خشکی ناوگان این شرکت در سال ۱۴۰۰ خبر داد. سردار اسدالهی با بیان این که این دستگاه ها شامل 65، 67 و 48 فتح است و ایمن سازی آنهابه طورکامل انجام شده است، افزود: ایمن سازی دکل 20 فتح نیزدرمراحل پایانی قرار دارد.
وی با بیان اینکه وجود منابع عظیم انرژی کشور را به یکی از تولیدکنندگان مهم نفت در عرصه بین المللی تبدیل کرده است، افزایش ناوگان حفاری و آماده به کار نگه داشتن آن را به منظور بهره برداری از این منابع ، مهم و راهبردی خواند.
مدیر بازسازی و ارتقای دستگاه ها و تجهیزات حفاری اظهارکرد: با توجه به ضرورت آماده به کار بودن تجهیزات و دستگاه های حفاری، این مدیریت اقدام به برگزاری مناقصه و انعقاد قرارداد تعمیراساسی وبازسازی تجهیزات دستگاه های حفاری، شامل تاپ درایو، دراورکس، پمپ های سیال، دیزل ژنراتور، ابزارنمودارگیری، تراک های سیمان و اسید، همچنین تجهیزات ایمنی، شیرهای فوران گیر، انواع تجهیزات برقی و... کرده که تعدادی از این مناقصه ها منجر به امضای قرارداد شده است.
اسدالهی گفت: در11ماه امسال این مدیریت بابهره گیری از توانمندی و امکانات درون شرکت و استفاده از توان بخش خصوصی در زمینه بازسازی و نوسازی ناوگان و افزایش کارآیی وعمرمفید تجهیزات، صیانت از اموال و دارایی های شرکت ، افزایش رضایتمندی کارفرمایان و کاهش انتظارهای دستگاه های حفاری، اقدام های مؤثری انجام داده است.
وی افزود: برخی ازمهم ترین اقدام های انجام شده مشتمل بر ایمن سازی پنج دستگاه حفاری شامل 65، 67، 48 فتح، تعمیر اساسی سه دستگاه دیزل ژانراتور، ساخت یک دستگاه سیار فراورش نفت، ساخت دو عدد گراس هپر برای دستگاه های 58 و 68 فتح است که پایان یافته است.
به گفته اسدالهی تعمیراساسی دو دستگاه دیزل ژانراتور، ایمن سازی دستگاه حفاری 20 فتح ، همچنین تعمیر اساسی یک دستگاه کراون بلاک و دو دستگاه تاپ درایو نیز در مراحل اجرا هستند که تا پایان سال کامل می شوند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرکل بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافندغیرعامل وزارت نفت از بیش از 700 میلیارد ریال سرمایه گذاری درحوزه فضای سبز وکاشت نهال درصنعت نفت خبرداد.
مظاهر انصاری دربازدید ازپالایشگاه هشتم مجتمع گاز پارس جنوبی و شرکت در آیین درختکاری با تاکید بر اهمیت فضای سبز، کاشت درخت را حرکتی دینی و انقلابی خواند و افزود: مجتمع گازپارس جنوبی درکنارتولید پایدار و ایمن توجه بسیار خوبی به کاشت درخت وتوسعه فضای سبز پالایشگاه ها داشته که نشان دهنده پویایی و نشاط دراین مجتمع بزرگ گازی کشور است.
وی بیان اینکه درختان وگیاهان آسایش بخش روح و نگهدارنده جسم انسان هستند، اظهارکرد: سرمایه گذاری بسیار زیادی درحوزه محیط زیست به ویژه فضای سبز و کاشت درخت در صنعت نفت انجام و اقدام های بسیار شایسته ای در این مسیر انجام شده است.
مدیرکل بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت: طبق بندهای قانونی و الزام هایی که به وزارت نفت ابلاغ شده، صنعت نفت 10درصد هر فضا را باید به فضای سبز اختصاص دهد.
وی تصریح کرد: بنابر آمارهای اخیرمنتشر شده دراین حوزه، خوشبختانه سه برابردرصد ابلاغی درکل مجموعه صنعت نفت فضای سبزاست که موضوعی مهم وخوشایند به شمار می آید.
انصاری ادامه داد: صنعت نفت درسال 1400 معادل 700میلیارد ریال در بخش توسعه فضای سبز وکاشت نهال سرمایه گذاری کرده که نشان دهنده اهتمام جدی این صنعت و مجموعه راهبردی آن به پیروی ازفرمایشات مقام معظم رهبری و مسائل دینی درحوزه فضای سبز و کاشت درخت دارد.
وی با اشاره به تلاش خستگی ناپذیر متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی در حوزه محیط زیست و توسعه فضای سبز گفت: امیدوارم با تلاش و پشتکارکارکنان این بخش از صنعت گازکشور، شاهد شکوفایی و توسعه هرچه بیشتر فضای سبزباشیم و محیطی با نشاط و سالم برای همکاران فراهم شود.
شرکت گاز استان کردستان
مدیرعامل شرکت گازاستان کردستان با اشاره به عبورموفق کارکنان این شرکت از زمستان امسال برنقش مهم گازبان های شرکت گازاستان کردستان دربه دست آوردن این توفیق تاکید کرد.
احمدفعله گری بااشاره به بارش سنگین برف درمناطق مرزی و کاهش دما تا منهای 30 درجه دربرخی نقاط سخت گذر، همچنین مسدود شدن بسیاری ازمسیرها دراین استان تصریح کرد: راه ارتباطی بیش ازهزار روستا دربارش برف امسال قطع شده، اما افرادی نفرات کلیدی به عنوان گازبان یا تعمیرات، کنترل اوضاع رابه گونه ای کنترل کردند که جریان گاز به صورت مستمر درخطوط انتقال ادامه یافت.
وی با بیان اینکه شرکت گاز استان کردستان برای عبور ازسرمای کم سابقه زمستان امسال برنامه های متعددی داشت، نخستین اقدام دراین حوزه راشناسایی نقاط، ضعف تأسیسات، شبکه ها، خطوط تغذیه و انشعاب های احداث و نصب شده در نقاط مختلف دراین استان اعلام و اظهارکرد: با مشخص شدن نقاط، برای رفع آنها اقدام هایی مانند بهسازی ایستگاه های تقویت فشار انجام شد.
وی از اجرای سیستم پایش همه ایستگاه های اصلی استان کردستان به صورت برخط( آنلاین) خبر داد و گفت: باوجود اینکه بسیاری ازدستگاه های خدمات رسان دچارمشکل و با قطعی های طولانی روبه رو شدند، اما در دورترین نقاط استان کردستان، شبکه گازقطع نشد و تنها در برخی نقاط به دلیل یخ زدگی جلوی درمنازل، اختلال کوتاه مدتی برای بعضی مشترکان پیش آمدکه بااقدام سریع گروه های امدادی برطرف شد.
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی از صادرات سه محموله گازوییل ایران به مقصد کشورهای آسیایی در بهمن ماه 1400 خبر داد.
جلیل سالاری درآیین امضای تفاهم نامه تأمین منابع مالی خط لوله انتقال فراورده های نفتی پارس با تأکید برلزوم توسعه زیرساخت ها در بحث توسعه صادرات فراورده در کشور گفت: در اسفندماه و اواخر بهمن ماه امسال، سه فروند کشتی، نفت گاز تولید پالایشگاه های داخلی را به مقصد کشورهای آسیایی حمل کرده اند.
وی درباره تعهدهای گذشته درحوزه صادرات فراورده های نفتی گفت: بخشی ازتعهدها در حال انجام است وبخشی نیز با مجوزهایی که دریافت شده، تعیین تکلیف شده اند.
سالاری همچنین درباره امکان صادرات فرآورده به دیگر کشورها ازجمله آمریکا در صورت برداشته شدن تحریم ها نیزگفت: در این زمینه گروهی مستقر شده اند تا مطالعات فراورش نفت خام را در پالایشگاه های دیگرکشورها انجام دهند؛ تمرکز دربحث صادرات، ارسال نفت خام به قطب مصرف به جای ارسال فرآورده به قطب مصرف است.
نخستین آیین تجلیل از خانواده معظم شهدا، ایثارگران ادیان توحیدی وجانبازان درشرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران با حضورسیدمحمدحسینی، معاون رئیس جمهوری در امورمجلس، جلیل سالاری، معاون وزیر نفت درامورپالایش وپخش ونمایندگان ادیان توحید ی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
دراین مراسم که درساختمان غدیرشرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد، علی زیار، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران با بیان این که خانواده معظم شهدا و ایثارگران حق بزرگی برگردن ما دارند، تصریح کرد: ما نیز مدیون جانفشانی این عزیزان و خانواده های آنان هستیم.
وی افزود: در مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، 444 شهید در دوران دفاع مقدس جان خود را برای اعتلای کشور تقدیم کرده اند و به برکت خون این عزیزان، امیدواریم بتوانیم ادامه دهنده راه شهدا باشیم و باهمه وجود خدمتگزارهموطنان خود باشیم.
دراین مراسم، سیدمحمد حسینی، معاون رئیس جمهوری درامور مجلس نیزبا بیان اینکه صنعت نفت منتظر مذاکرات وین نمانده است، گفت: در دوران انقلاب نقش کارکنان، کارگران و مهندسان صنعت نفت درمغلوب ساختن رژیم ستمشاهی، همچنین درهشت سال جنگ تحمیلی در برهه جنگ نفتکش ها بسیار مؤثر و ارزشمند بود.
وی افزود: شرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی ایران 444شهید و بیش از هزار جانباز تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.حسینی همچنین بااشاره به اقدام های مفیدوزارت نفت در 6 ماه نخست فعالیت دولت سیزدهم، افزود: گزارش هایی ارائه شده به دولت ازسوی وزیر نفت در دولت و امضای 45 قرارداد و تفاهم نامه با سرمایه گذاری بالغ بر15.6میلیارد دلار کار بزرگی است که نشان می دهد صنعت نفت معطل مذاکرات وین نمانده است.درپایان از10خانواده ایثارگران ادیان و10نفرازجانبازان همکار درشرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران قدردانی شد.
شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران از اختصاص 18میلیارد دلاربه توسعه صنعت پالایش و طرح های جدید پالایشی، پتروپالایشی و خطوط انتقال فرآورده های نفتی صنعت پالایش در دولت سیزدهم خبر داد. فرهاد احمدی گفت: درسال های پیش رو، چند طرح جدید پالایشی در صنعت نفت در دستور کار قرارگرفته است که درمجموع حدود 16.5 میلیارد یورو (معادل 18 میلیارد دلار) به آنها اختصاص خواهد یافت. وی طرح احداث پتروپالایشگاه جدید 300 هزاربشکه ای شهید قاسم سلیمانی با 11.5میلیارد دلار سرمایه گذاری، طرح احداث پالایشگاه خوزستان با برآورد اولیه 4.5 میلیارد دلار و گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با یک میلیارد و 700میلیون یورو را از جمله مهم ترین این طرح ها برشمرد. احمدی با بیان این که در تأمین منابع مالی پروژه پالایشگاه شهید سلیمانی از روش های مختلفی از جمله فاینانس، منابع بانکی و سرمایه های مردمی بهره خواهیم گرفت، تأکید کرد: در این پروژه از حداکثر توان سازندگان داخلی استفاده خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: این پروژه نقش مهمی در توسعه صنایع داخلی و اشتغال زایی در صنعت پالایش و نفت کشور ایفا خواهد کرد.
احمدی گفت: عملیات طراحی واجرای طرح احداث پالایشگاه جدید خوزستان سال 1401 آغاز می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی وساختمان نفت ایران همچنین از بهره برداری از واحد تقطیر طرح توسعه پالایشگاه آبادان با ظرفیت 210 هزار بشکه در نیمه نخست سال آینده خبر داد و گفت: مرحله نخست این طرح به منظور ارتقای کیفیت محصولات تولیدی و نوسازی این پالایشگاه با 86 درصد پیشرفیت فیزیکی دردست اجراست و پیش بینی می شود تا پایان سال 1401به بهره برداری برسد.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران افزود: گام دوم این طرح نیز از جمله دیگر طرح های جدید صنعت پالایش خواهد بود که عملیات تکمیلی مرحله نخست به شمار می آید و در دولت سیزدهم با اختصاص یک میلیارد و 700میلیون یورو اجرایی خواهد شد.
احمدی همچنین از اجرایی شدن طرح های جدید خطوط لوله در این شرکت خبر داد وافزود: خط لوله سوخت تابش (رفسنجان – بیرجند – مشهد) به طول 950 کیلومتر با سرمایه 372 میلیون یورو با تأمین مالی بانک ملت، خط لوله انتقال فرآورده پارس و تأسیسات جانبی آن به طول 400 کیلومتر با سرمایه گذاری 106 میلیون یورو با تأمین مالی بانک تجارت از جمله مهم ترین این پروژه هاست که عملیات طراحی و اجرای آن از ابتدای سال آینده آغاز خواهد شد.
وی افزود: خط لوله انتقال سوخت رفسنجان– یزد و تأسیسات مربوطه به طول 220کیلومتر باسرمایه گذاری 22 میلیون یورو و یک هزار و400 میلیارد تومان سرمایه گذاری از دیگر پروژه های مهم و جدید صنعت پالایش کشوردرحوزه خطوط لوله است که درسال 1401 عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.
پژوهشگاه صنعت نفت
نخستین دوره آموزشی تحول دیجیتال در صنعت نفت، گاز وپتروشیمی با همکاری سه جانبه پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه علوم و تحقیقات و هلدینگ دانیال موج برگزار می شود.
اعظم اسدالهی، رئیس واحد آموزش و تجهیز نیروی انسانی پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به مزیت ها و اهمیت تحولات دیجیتال گفت: امروزه یکی ازفناوری های نوظهور بحث تحول دیجیتال وهوش مصنوعی است که مزیتی مهم و رقابتی برای کشورها به شمار می آید. وی با تأکید بر این که همواره باید فرهنگ سازی مناسبی برای پیاده سازی تحول دیجیتال در کشور انجام شود، افزود: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یک سازمان پژوهشی پیشرو در صدد برآمده است تا با همکاری دانشگاه علوم و تحقیقات، همچنین هلدینگ دانیال موج با برگزاری نخستین دوره تحول دیجیتال در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، درمسیر این فرهنگ سازی گام بردارد. رئیس واحد آموزش و تجهیز نیروی انسانی پژوهشگاه صنعت نفت تصریح کرد: باحضور در سومین نمایشگاه حمایت ازساخت داخل در صنعت پتروشیمی، این فرصت را مغتنم شمرده و جوانب مختلف دوره آموزشی مورد نظر با هدف فرهنگ سازی و ورود به موضوع تحول دیجیتال در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ارائه شد.
اسدالهی با تأکید بر برگزاری دوره آموزشی برای مدیران ارشد در اسفندماه امسال تصریح کرد: دوره تحول دیجیتال یک دوره بین المللی با استفاده از استادان مجرب جهانی به شمار می آید که محتواهای کاربردی پرشماری دارد و امیدواریم با برگزاری این دوره بتوان تحول دیجیتال در صنعت نفت و گاز را پیاده سازی کرد.
وی ادامه داد: درسومین دوره نمایشگاه وهمایش تخصصی حمایت ازساخت داخل در صنعت پتروشیمی فرصتی ایجادشد تابامدیران ارشد شرکت پالایش نفت بندرعباس مذاکراتی درباره برگزاری این دوره انجام شود و خوشبختانه مورد استقبال آنان نیز قرار گرفت. به گفته وی، مقرر شده است در نخستین فرصت، این دوره در پالایش نفت بندرعباس برگزار وبه شرکت کنندگان گواهی نامه مشترک معتبری ازسوی دانشگاه علوم و تحقیقات و پژو هشگاه صنعت نفت و هلدینگ دانیال موج ارائه شود. رئیس واحد آموزش و تجهیز نیروی انسانی پژوهشگاه صنعت نفت به برگزاری این گونه دوره های آموزشی درشرکت های دیگر نیزاشاره وتصریح کرد: برای فرهنگ سازی موضوع تحول دیجیتال و رشد سریع این فناوری در دنیا به دنبال آن هستیم که این موضوع را با سرعت در سطح وزارت نفت پیش ببریم و این دوره ها را در محل شرکت ها برگزار کنیم.
قرارداد واگذاری دانش فنی و تجاری سازی پودر زئولیت ϰ 13 میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت شیمیایی بهداش با هدف توسعه همکاری های مشترک و تجاری سازی این فناوری امضا شد. واگذاری دانش فنی وتجاری سازی این محصول باگریدهایLSX و MSX، غربال مولکولی مورداستفاده در واحدهای MRU براساس فرمولاسیون و دانش فنی پژوهشگاه و زیرساخت های تولیدی، همچنین ظرفیت های سرمایه گذاری، بازاریابی، مالی و بازرگانی توسعه دهنده ازجمله مفاد این قرارداد است. شرکت شیمیایی بهداش یکی از بزرگ ترین شرکت های تولیدکننده کاتالیست و مواد شیمیایی مورد نیازصنایع شوینده با زیر ساخت های لازم برای تولید انواع پودرهای زئولیتی، شکل دهی و تولید انواع غربال مولکولی، زئولیتی وفرآوری مواد اولیه مورد نیاز(سیکلیکات و آلو مینا ت سدیم) در کشور است.
جعفرتوفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت درحاشیه امضای این قرارداد با اشاره به نقش پژوهشگاه در توسعه فناوری تصریح کرد: پژوهشگاه صنعت نفت همواره به عنوان مرکزی تحقیقاتی، توسعه فناوری را به عهده دارد، اما از سوی دیگر تجاری سازی و ورود فناوری به بازارهای داخلی و خارجی، به عهده صنایع بزرگ است. وی با بیان این که شرکت بهداش یکی از مجموعه های باسابقه در صنعت شیمیایی در کشور است، تصریح کرد: این مجموعه توانسته است باخدماتی که به کشور ارائه می دهد، نقش مهمی در قطع وابستگی ایفا کند.
توفیقی بابیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت نیز از گذشته در زمینه تولید جاذب ها ومواد شیمیایی فعال بوده است، اظهارکرد: خوشبختانه پژوهشگاه صنعت نفت توانسته است در این زمینه دانش های فنی متعددی را تولید کند وهمکاری با شرکت بهداش در زمره نخستین همکاری های این دو مجموعه است.
زئولیت ϰ 13 از جمله اقلام شیمیایی است که کاربرد بسیار زیادی در صنعت گاز دارد.
شرکت ملی گاز ایران
آیین امضای تفاهم نامه و تأسیس خانه گاز ایران با حضور مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز ومحمدصادق جوکار، سرپرست مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی در این مؤسسه برگزار شد.
ایده ایجاد خانه گاز(GasHouse) در موسسه مطالعات بین المللی انرژی توسط مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گازایران به منظور استفاده بهینه از ظرفیت ها و توانمندی های مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی برای پاسخگویی به نیازهای مطالعاتی، پژوهشی وتحقیقاتی شرکت ملی گاز ایران در حوزه مطالعات راهبردی در دی ماه 1400 مطرح شد.
مأموریت این مرکز، مسئله یابی، پایش و تحلیل منظم و مستمر چالش ها و مسائل حوزه گاز درسطح ملی و بین المللی، ارائه برنامه های اقدام (راه حل و راهکار) و تدوین توصیه های سیاسی و گزارش های مسئله محور با هدف تصمیم سازی مؤثر و ایجاد زمینه مناسب برای تصمیم گیری به موقع، صحیح و آگاهانه نظام سیاست گذاری و برنامه ریزان راهبردی شرکت ملی گاز ایران، مأموریت اصلی آن است.
پاسخگویی به نیازهای مطالعاتی، پژوهشی وتحقیقاتی شرکت ملی گازایران درحوزه مطالعات راهبردی، شناسایی و به کارگیری راهکارهای جدید و کارآمد، توسعه همکاری های مشترک و تقویت ارتباطات وهمکاری های دوجانبه وتبادل تجربیات علمی، همچنین ارائه مشاوره های تخصصی، اطلاع رسانی و بهبود فعالیت های علمی و پژوهشی ازجمله اهداف تاسیس خانه گاز است.
درخانه گاز همکاری نظام یافته میان مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی و شرکت ملی گاز ایران برای انجام مطالعات راهبردی در قالب پنج محور کلی شامل تحلیل بازار و تجارت گازطبیعی و فراورده های گازی، آینده پژوهی و الگوسازی عرضه و تقاضای گازطبیعی و فراورده های گازی، بهینه سازی وفرهنگ سازی مصرف گاز، حکمرانی، توسعه ونوآوری در کسب وکار شرکت ملی گازایران وتوسعه مدیریت، سرمایه انسانی، بهره وری و مسئولیت های اجتماعی است.
نمایشگاه دستاوردهای مدیریت موزه ها ومرکز اسناد صنعت نفت در واپسین روزهای اسفند ماه (21 تا 24 اسفندماه) در طبقه همکف ساختمان قدیم مرکزی نفت برگزار شد.
این نمایشگاه هم زمان با هفتادویکمین سالروزملی شدن صنعت نفت درطبقه همکف ساختمان قدیم مرکزی نفت برگزار شد.
دراین نمایشگاه که با محوریت موزه های فعال صنعت نفت برگزار شد، گزیده ای ازاشیا، اسناد و عکس های قدیمی صنعت نفت به نمایش درآمد.
مدیریت موزه ها ازسال 1393فعالیت خود راآغازکرد واکنون با پنج موزه فعال در آبادان، تهران، کرمان و سبزوار، به عنوان نخستین موزه های صنعتی در ایران به فعالیت خود ادامه می دهند.
درکناراین موزه ها، مرکز اسناد صنعت نفت نیز با اسنادی بی بدیل از تاریخ این صنعت با قدمتی بیش از اکتشاف نفت درخدمت پژوهشگران وعلاقه مندان حوزه صنعت نفت قرار دارد.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران بر نوسازی و تعمیرات زیرساخت های پایانه نفتی شمال تأکید کرد و گفت: عملیات اجرایی پروژه های تعمیرات و ایمن سازی اسکله و مخازن ذخیره سازی آغاز می شود. عباس اسدروز دربازدید از پایانه نفتی شمال به منظور ترسیم چشم انداز و برنامه های عملیاتی این پایانه با تاکید بر اهمیت پایانه نفتی شمال به عنوان یک پایانه پشتیبان در فرآیند ذخیره سازی و صادرات نفت خام و کمک به تکمیل زنجیره ارزش نفت وگاز کشور اظهارکرد: زیرساختهای اصلی این پایانه شامل پهلوگاهها، بازوهای بارگیری، خطوط لوله جریانی، مخازن ذخیره سازی و سامانه های اندازه گیری است که روزآمد بودن، چابکی و آمادگی در انجام مأموریت های آن بسیار اهمیت دارد.
وی ادامه داد: تمرکز بر مأموریت اصلی شرکت و ایفای نقش شایسته در تکمیل و تداوم زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران، از مبانی اصلی شرکت پایانه های نفتی است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران دربازدید از ایستگاه اچ اس ای پایانه نفتی شمال نیز با تأکید بر اینکه درهرکاری بایدیک قالب فکری وجود داشته باشد و اچ اس ای درمرحله نخست آن قراردارد، تصریح کرد: درانجام فعالیت هاهمواره باید چهار گام اساسی، شامل پیش بینی، آمادگی، مقابله و بازیابی، مد نظر قرارگیرد. اسدروز همچنین دربازدید ازانبارهای کالا، اتاق کنترل وآزمایشگاه، همچنین دیدار با کارکنان واحدهای مختلف تأکید کرد: لازم است روندانتخاب پیمانکار پروژه های سیستم خنک کاری واطفای حریق مخازن، غلاف گذاری وتعمیرات پایل های اسکله سرعت گیرد و مدیریت های ستادی نیزاقدام های لازم را برای رفع نیازهای مختلف پایانه نفتی شمال انجام دهند.
شرکت ملی نفتکش ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران از سفارش ساخت یک فروند کشتی نفتکش افرامکس به شرکت های داخلی در همسویی با برنامههای جدید این شرکت در حمایت از توان داخل خبر داد.
حسین شیوا با اشاره به دور تازه پشتیبانیهای این شرکت از صنایع و شرکتهای داخلی گفت: همسو با تاکیدهای مقام معظم رهبری در تحقق حمایت از داخل، پس از سال ها و درسال «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» سفارش ساخت یک فروند کشتی نفتکش افراماکس به مجتمع کشتیسازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو) در بندرعباس در دستور کار و اجرا قرار گرفته است و قرارداد آن به زودی امضا می شود.
وی ظرفیت این نفتکش را 113 هزار تن اعلام و اظهارکرد: این نفتکش، نخستین کشتی دوگانهسوز ساخت داخل خواهد بود که با گازطبیعی مایع شده(ال ان جی) و نفت کوره با سولفور کم (زیر نیم درصد) فعالیت خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران ادامه داد: این نفتکش که سازگار با محیط زیست و بر اساس تازه ترین استانداردهای سازمان بینالمللی دریانوردی (IMO) طراحی و ساخته می شود، با سه شاخص طراحی بازده انرژی (EEDI) مطابقت خواهد داشت.
شیوا با بیان اینکه با سفارش و ساخت این کشتی نفتکش، شاهد اشتغال زایی چند هزار نفری در مجموعه صنایع کشتیسازی و رونق صنایع جانبی و وابسته به این صنعت خواهیم بود، اظهارکرد: امیدواریم با سفارش ساخت و تحویل به موقع این کشتی نفتکش، شاهد سفارش های بیشترساخت به شرکتهای داخلی باشیم. وی همچنین از جدیت شرکت ملی نفتکش ایران در تعمیرات کشتیهای ناوگان این شرکت در داخل خبر داد و تصریح کرد: تاکنون تعمیر24 فروند کشتی نفتکش و شناور به یاردهای داخلی واسپاری شده است واین روند با هدف حمایت ازصنایع داخلی وایجاد اشتغال در کشور با قوت و جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران بابیان این که تامین ملزومات کشتیها مانند رنگ، روغن و مواد شیمیایی ازشرکتها و صنایع داخلی نیز درحال اجراست، تصریح کرد: این مهم موجب جلوگیری از خروج مقدار قابل توجهی ارز از کشور شده است.
رضا پورحسن، ازکارکنان صنعت نفت بخش تعمیرات توربین سکوی سلمان شرکت نفت فلات قاره، به دلیل سکته قلبی جان به جان آفرین تسلیم کرد. وی که دوره 14روزه کاری خود را درسکوی سلمان سپری کرده بود، هنگام عزیمت به جزیره لاوان درهلیکوپتر دارفانی را وداع گفت. معاون وزیرنفت درمدیریت توسعه وسرمایه انسانی با ارسال پیامی در گذشت وی را تسلیت گفت.
در متن متن پیام مهدی علی مددی آمده است:
انا لله و انا الیه راجعون
روح ملکوتی همکاری ارزشمند که یاد خدا، مهرورزی و مردم داری را در حد کمال داشت، به دیدار خدا شتافت.
خبر ارتحال رضا پورحسن، همکارمستقر درسکوی سلمان شرکت نفت فلات قاره که اینجانب توفیق سال ها همکاری با این فقید سعید را از بهترین ایام خدمت در وزارت نفت می دانم، در حین پرواز از سکوی محل خدمت به جزیره لاوان، در اثر سکته قلبی، عروجی آسمانی یافت و قلب دوستانی را که با این عزیز آشنایی داشتند، درغم واندوهی وصف ناشدنی فرو برد.
اینجانب فقدان این همکارگرامی رابه اعضای محترم خانواده وکلیه همکاران ایشان صمیمانه تسلیت گفته، شادی روح این عزیز وصبر وسلامتی بازماندگان را از درگاه خداوند متعال خواستارم.
هفته نامه «مشعل» نیز این فقدان را به خانواده، فرزندان و همکاران ایشان تسلیت می گوید.
وزیرنفت درحکمی حاجی کمالی را به عنوان مشاور وزیر درامور قرآنی و اقامه نماز منصوب کرد. در حکم جواد اوجی آمده است: با عنایت به تجارب، تعهد و تخصص جنابعالی، به موجب این حکم به سمت مشاور وزیر در امور قرآنی و اقامه نماز منصوب می شوید.
ضمن آرزوی توفیق برای جنابعالی، انتظارمی رود با استعانت از خداوند تعالی و بهره گیری از کلیه ظرفیت ها، اقدامات لازم و مؤثر در دستور کار قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی محمداسماعیل کفایتی را به عنوان رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز منصوب کرد.
درحکم محسن خجسته مهر خطاب به رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز بر تلاش مؤثر وی در راستای نهادینه سازی فرهنگ نوآوری در صنعت نفت، مشارکت در بازتعریف مأموریت نهادهای فعال در زیست بوم نوآوری صنعت نفت با هدف تأمین راهکارهای فناورانه برای حل چالش ها، بومی سازی تجهیزات و بهبود فرآیندهای صنعت نفت تاکید شده است. اصلاح اساسنامه، آیین نامه های مالی-معاملاتی فرآیندهای بودجه ریزی وبهبود ساختار سازمانی پارک، توسعه زیرساخت های لازم، به روزرسانی فرآیند پذیرش واستقرار شرکت های دانش بنیان درپارک و توسعه بازارفناوری وایجاد فن بازارهای تخصصی متشکل از طرف عرضه وتقاضای فناوری، از دیگر موارد تاکیدی درحکم انتصابی محمداسماعیل کفایتی است.درحکم انتصاب رئیس پارک نوآوری وفناوری نفت و گاز برتدوین برنامه کسب وکار پارک به منظورحمایت و توانمندسازی کارآفرینان و شرکت های دانش بنیان و کمک به کسب و کارهای نوپا به منظور ایفای نقش مؤثر در زنجیره های ارزش آفرینی صنعت نفت، مشارکت در ایجاد فرصت های سرمایه گذاری، تدوین پیش نویس الگوهای جدید قراردادی و تهیه استانداردهای لازم به منظور کاهش ریسک پیاده سازی راهکارهای فناورانه ساخت داخل و تلاش برای افزایش ظرفیت جذب فناوری، توسعه فرآیندهای یادگیری فناورانه و احیای حقوق مالکیت فکری در سطح شرکت های اصلی و تابع وزارت نفت نیز تاکید شده است. به کارگیری نوآوری اجتماعی به منظور کمک به انجام مسئولیت های اجتماعی و نوآوری سیاستی به منظور تقویت حکمرانی در صنعت نفت، شبکه سازی و هم افزایی با نهادهای فعال درنظام ملی نوآوری ایران ومشارکت درفرآیند دیپلماسی نوآوری صنعت نفت درسطح بین المللی وجوان گرایی، جذب نخبگان وشایسته سالاری بابه کارگیری نیروهای انقلابی، متعهد، متخصص و فسادستیز در مسیر گام دوم انقلاب، موارددیگری هستندکه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر توجه و اهتمام جدی ازسوی رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز تاکید کرده است.
بسیاری از مردم همانند بهار خود را برای رسیدن نوروز آراسته و نونوار می کنند که این خود حس شادابی و سرزندگی را در افراد ایجاد می کند. انجام کارهایی مانند خانه تکانی، خریدن وسایل تازه، خرید لباس های نو، ریختن و کاشتن سبزه های مختلف، عیدی دادن و عیدی گرفتن، از جمله کارهایی است که قبل از فرارسیدن سال جدید صورت می گیرد. آیین کهن و دیرینه خانه تکانی، آیینی است که در آن تمام خانه و وسایل در آستانه نوروز، گردگیری، شست وشو و تمیز می شوند تا پاک و پاکیزه به استقبال بهار برویم. از آنجا که به خانه تکانی و نظافت منازل خود می پردازیم، باید به خانه تکانی دل نیز توجه ویژه داشته باشیم، از این رو ایام نوروز فرصت خوبی است برای صله رحم، کمک به مستمندان و برطرف کردن مشکلات مردم، دید و بازدیدهای سال نو، سنت حسنه ای که بین همه مسلمانان رواج دارد. بدون شک آدمی با صله رحم به آرامش و نشاطی خاص می رسد و این خود از راه های برطرف کردن ناراحتی های عصبی، برقراری صلح و محبت، یعنی همان شرایطی که اسلام می خواهد، یعنی به دور از رنجاندن، تهمت، غیبت و ... این ایام فرصت بسیار خوبی است که فضای دوستی و محبت را در بین خانواده ها و جامعه تقویت کنیم و اختلاف ها و دلخوری ها را کنار بگذاریم و دل ها را خانه تکانی کنیم. دین مبین اسلام در رابطه با رفع و از بین بردن کدورت ها تاکیدی ویژه دارد که در این خصوص باید گفت بهترین زمان برای این مهم و غبارروبی دل ها آستانه بهار و عید باستانی نوروز است. خانه ما با گردوغبار و دود و خاک آلوده می شود و دل ما با گناه و معصیت و کمتر کسی پیدا می شود که در طول زندگی در برابر گناه و نافرمانی، مصونیت داشته باشد، بلکه نوع افراد به عللی، کم وبیش به گناه آلوده می شوند. مصونیت و بیمه شدن افراد در برابر گناه و آلودگی به مقدار خویشتنداری آنان در برابر هوس بستگی دارد. انسان نیاز دارد بیش از هر چیز نگاهی به اعمالش داشته باشد و با خودش خلوت کند و در این بین خانه تکانی فقط نمادی برای توجه به خود است، زیرا خانه تکانی دل باعث می شود به خودمان توجه کنیم، نیازها را ببینم و آسیب هایی را که طی یک سال بر خودمان وارد ساختیم، بشناسیم و درصدد اصلاح برآییم، اما برای اصلاح نباید فقط به رفع کدورت ها توجه کنیم، بلکه خانه تکانی دل باید فراتر از اینها باشد. خانه قلب ما هم از جمله خانه هایی است که باید در این ایام خانه تکانی شود. خانه قلب ما هم ممکن است مثل خانه زندگی سال ها و مدت ها رهایش کرده باشیم و اکنون در آستانه سال جدید کاملا به هم ریخته و شلوغ باشد که لازم است یک خانه تکانی حسابی از آن انجام دهیم. در آستانه سال جدید هیچ چیز نمی تواند به اندازه بخشش، دل ها را بهاری کند، اگر غبار دل را از درون خود بزداییم و دل را به صفای واقعی صیقل دهیم، دیگر هیچ جایی برای زنگار دل ها نمی ماند و هرچه می ماند، جز نیکی و صفا چیز دیگری نخواهد بود. پس بیاییم همه با هم در آستانه سالی نو پیش از خانه تکانی و زدودن غبار از خانه هایمان، به سراغ دل هایمان برویم و خانه تکانی را از آنجا آغاز کنیم. توبه، بزرگ ترین عامل برای پاکسازی روح از هر نوع آلودگی در آینده زندگی است و اگر چنین نویدی در کار نبود، هیچ فردی به فکر پاکی در ادامه زندگی نمی افتاد. با توبه، درهای مغفرت و آمرزش به روی انسان باز و در نتیجه برگ های سیاه پرونده فرد توبه کار حذف می شود.
فَأُوْلَئِکَ یُبَدِّلُ اللَّهُ سَیِّئَاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَکَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِیمًا
نـــوروزفصل خانه تکانی دل ها
در زیارتنامه امام زمان(عج) می خوانیم: «السَّلَامُ عَلَى رَبِيعِ الْأَنَامِ وَ نَضْرَةِ الْأَيَّام» یعنی سلام بر بهار مردمان و خرمی روزگاران.
این تعبیر معنایی ژرف را در خود نهفته دارد، یعنی قرار است امام عصر(عج) با خود بهار انسانیت را به ارمغان بیاورند.
برای ربیع دو معنا ذكر شده است؛ یکی به معنای بهار است و معنای دیگر آن، باران بهاری که زمین را سرشار از نعمت و طراوت می سازد و گل ها و گیاهان را زندگی نوین می دهد.
«طریحی» در مجمع البحرین می نویسد: «الربیع: المطر فی الربیع، سمی ربیعا لان اول المطر یکون فیه و به ینبت الربیع».
یعنی ربیع، بارانی است که در بهار می بارد، این باران را ربیع گفته اند، زیرا آغاز باران، در فصل بهار است و به سبب آن ، نباتات در این فصل می رویند و سرسبز و خرم می شوند.در المنجد آمده است: «الحظ من الماء للارض. الربیع: مطرالربیع» در بهاران، زمین از باران بهره مند و پرنصیب می شود. باران بهاری و این حظ و بهره زمین از باران را ربیع گویند.کلمه (انام) فقط شامل مردم و انسان ها نمی شود، بلکه معنای عام و گسترده ای دارد که جن و انس را دربر می گیرد و بالاتر از آن، به تمام موجودات زمین اطلاق و فراتر از آن، همه هستی را در عالم امکان و هر پدیده ای را در نظام آفرینش شامل می شود.مجمع البحرین در مفهوم این واژه چنین گفته است: «الانام بفتح الفاء: الجن و الانس و قیل: الانام ما علی وجه الارض من جمیع الخلق» و در المنجد گوید: «انم: الانام و الآنام: الخلق».
در عبارتی که از زیارت امام عصر(عج) نقل شد، حضرت بقیه الله(عج) «ربیع انام» خوانده شده و وجود گرانقدرشان به فصل حیات آفرین بهار و باران ثمربخش بهاری برای موجودات تشبیه شده است.آری، این نور ملکوتی و جلوه ایزدی، همچون بهار، زندگی و نشاط می آفریند و دل های مرده و قلب های پژمرده را روح و صفا می بخشد، آن هم نه تنها برای آدمیان و نه فقط در محدوده جن و انس، بلکه در تمام جهان آفرینش.همانطور كه فصل بهار آغاز تقویم و رویش و رشد و نمو است، وجود گرانقدر ایشان نیز به عنوان یكی از ائمه اطهار(ع) سرفصل خلقت است. چنانكه در زیارت جامعه كبیره نقل شده است: (بكم فتح الله).
بحث درباره مهدویت و انتظار و ظهور به معنای اتمام تاریخ و سرنوشت انتهایی زمین و زمان نیست، بلكه بحث درباره بهانه آغاز و مبدا خلقت است.در حدیث زیبای نبوی وارد شده است: (إذا رأیتم الربیع فاكثروا ذكر النشور) هنگامی كه بهار را مشاهده كردید، به یاد بعث و برانگیخته شدن از قالب خاكی مرگ بیفتید. آری بهار، بهانه ای برای یادآوری تحول، تکامل، تقرب و خروج از كالبد خاكی و پیوستن به اوج سعادت افلاكی با دستاویز مهدوی است.هر پدیده ای بخواهد زنده شود و شادابی و طراوات معنوی به دست آورد و بصیرت و کمال حقیقی کسب کند و از نور معرفت و عرفان واقعی بهره مند شود، باید به آستان آن بزرگوار رو آورد، از چشمه زلال ولایتش سیراب شود، به درگاه وی توسل جوید و از آن رحمت واسعه الهی، استمداد کند و فیض گیرد.
به نظر من آنچه ملت ایران در باب عید نوروز انجام داده است، یکى از زیباترین و شایسته ترین کارهایى است که مى شود با یک مراسم تاریخى و سنتى انجام داد. اول سال شمسى ما ایرانی ها، یعنى اول بهار، عید نوروز است. اولا ملت ایران افتخار دارد که سال شمسى او هم سال هجرى است؛ یعنى همچنان که سال قمرى ما که سال 1418 است، از مبدأ هجرت خاتم الانبیا علیه و على آله الصلاه والسلام است، سال شمسى ما هم از مبدأ هجرت است. بقیه ملت هاى مسلمان براى سال شمسى خود، از سال میلادى استفاده مى کنند، ولى ما ایرانی ها، هجرت نبى اکرم را، هم مبدأ سال قمرى قرار دادیم، هم مبدأ سال شمسى. این، مطلب اول که به نظر من نشانگر هنر و عشق و علاقه ى ایرانى به تعالیم مقدس اسلام و به آثار مطهر و مقدس نبوى است. در ضمن، اول سال را اول فصل بهار انتخاب کرده ایم، در حالى که مسیحیان، اول زمستان را اول سال قرار مى دهند؛ البته فرق آنها با ما این است که ولادت حضرت مسیح، تاریخ مشخصى ندارد و یک مطلب حدسى است؛ در حالی که هجرت نبى مکرم اسلام، از نظر تاریخى کاملا دقیق و مشخص است. به هرحال ما اول بهار را اول سال خودمان قرار داده ایم که این هم یک ذوق و سلیقه ایرانى است. اول بهار، اول رویش طبیعت، اول بیدارى باغ و راغ و بوستان و اول بالندگى همه موجودات زنده است. این بهتر از زمستان است که وقت مردن و انجماد طبیعت و گیاه و نباتات است.
نگاهی به رخداد بزرگ ملی شدن صنعت نفت در ایران
29 اسفندماه 1329 به همت ملت ایران در تاریخ ماندگار شد. طلای سیاه خاورمیانه که سهم بسیار بالایی از آن در خاک زرخیز ایرانیان یافت شده بود، از آن ملت شد و با تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران، یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین جنبش های ایران که در ابعاد منطقه و بین المللی، بازتاب و نمود داشت، رقم خورد و ملت ایران در برابر ثروت سیاه خود روسپید شد. در مطلب پیش رو نگاهی داریم به این رویداد بزرگ و می کوشیم آن را از چند زاویه بررسی کنیم.
دارسی و یارانش هیچ گاه به مخیله شان هم خطور نمی کرد که حدودا 40 سال بعد از کشف نفت در حوالی مسجدسلیمان و ذوق زدگی رینولدز و همراهانش، در میان ملت ایران زمزمه های نفت ملی و قطع ید اجنبی از ثروت ملی مطرح شود. واقعیت این است که بعد از شهریور 1320 و اشغال ایران و تبعید پهلوی اول، ادامه فضای بسته سیاسی سابق، امکانپذیر نبود. مطبوعات، جان گرفته بودند و روشنفکران ملی و مذهبی پایشان در میدان سیاست ورزی و تاثیرگذاری های اجتماعی خیلی بازتر شده بود. بسیاری از تحلیلگران و تاریخ پژوهان بر این باورند که آنچه در اسفند 1329 رخ داد، مقدماتی چند ساله و پیشینه ای در دهه 20 خورشیدی دارد. آیت الله کاشانی به ایران آمده بود. مجلس دیگر نمی توانست آنچنان که در دوران پهلوی اول فرمایشی و گزینشی تشکیل می شد، برپا شود. ملت هم انتظاراتی داشتند و نمی خواستند شرایط پهلوی اول تکرار شود. در چنین وضعی، پهلوی دوم نیز در موضع ضعف روی کار آمده بود و حکومتی بسیار شکننده داشت. همه این عوامل به همراه اراده پولادین مردانی چون دکتر محمد مصدق، یکی از بزرگترین نهضت های تاریخ ایران معاصر و خاورمیانه را رقم زد.
چند اتفاق مهم داخلی و بین المللی، زمینه را برای ایجاد یک خواست و اراده عمومی درباره نفت در ایران ایجاد کرد. این عوامل را می توان به دو بخش داخلی و بین المللی تقسیم کرد. از جمله عوامل داخلی، یکی نو پا بودن و شکننده بودن اقتدار و سلطه سیاسی پهلوی دوم بود. او در سایه نارضایتی های شدید مردمی از شیوه حکمرانی پدر به سلطنت رسید و چیزی نمانده بود که در سایه اشغال ایران از سوی متفقین، سلسله پهلوی تنها یک شاه داشته باشد و محمدرضا به عنوان ولیعهد 22 ساله، رنگ پادشاهی را نبیند. در چنین وضعیتی، فضای باز سیاسی و اجتماعی به وجود آمد. مطبوعات به صورت پرشمار و متنوع منتشر شدند و خواسته های نخبگان و عموم ملت ایران در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی بیان شد. با متراکم شدن این خواسته ها، کم کم هسته های عمل سیاسی به شکل گروه ها و دسته های مختلف، شکل گرفت. در این میان، این بحث مطرح بود که بر اساس قوانین مشروطه، «شاه باید سلطنت کند و نه حکومت»؛ بنابراین شرایط برای آزادی عمل مجلس و دولت در تصمیم گیری های مهم داخلی و بین المللی هر لحظه بازتر می شد. در ابعاد بین المللی نیز دو اتفاق مهم رخ داده بود؛ نخست اینکه جنگ جهانی دوم با میلیون ها نفر کشته، هزاران میلیارد دلار هزینه اقتصادی و فروپاشی مشروعیت قدرت های بزرگ جهانی موجب شده بود نفوذ استعماری و قدرت استثماری کشورهای پیروز جنگ نیز تا حد قابل توجهی کاهش پیدا کند. دوم اینکه کشورهای بی طرف در جنگ جهانی دوم و آنهایی که سال ها از سوی قدرت هایی چون انگلستان مورد استثمار قرار گرفته بودند، توانستند مطالباتی داشته باشند و در این میان سرزمین های نفت خیز دنیا که عموما توسط قدرت هایی چون انگلستان، فرانسه، ایتالیا و ... مورد چپاول قرار می گرفتند، سهم بیشتری از نفت کشورهایشان را طلب کردند. در آن سال ها مسأله قراردادهای 50-50 در برخی کشورها داشت عملیاتی می شد و اخبار آن از ونزوئلا تا عربستان سعودی به گوش ملت ایران می رسید. قرمزی آتش غیرت ملی برای نفت ایرانی، کم کم از زیر خاکسترهای قراردادهای دارسی و 1933 میلادی به چشم می آمد.
مجلس شانزدهم در بهمن سال 1328 خورشیدی بازگشایی شد. تقریبا از هر طیفی و جریانی در این مجلس حضور داشتند؛ حتی توده ای ها که چند سالی بود جان گرفته بودند. ماجرای قوام – سادچیکف و زیاده خواهی شوروی ها در امتیازخواهی نفتی در شمال ایران نیز در مجلس پانزدهم، به پایان رسیده و غائله آذربایجان ختم شده بود. در چنین فضایی، مجلس شانزدهم یعنی همان مجلسی که قانون ملی شدن صنعت نفت را تصویب کرد، کار خود را آغاز کرده بود؛ البته پیش از آنکه این مجلس تشکیل شود، در آخرین روزهای عمر مجلس پانزدهم، دولتِ وقت، لایحه «گس – گلشاییان» را به مجلس پانزدهم ارائه کرد. این قرارداد بین نویل گس از مدیران شرکت نفت انگلیس- ایران و عباسقلی گلشاییان، وزیر دارایی دولت محمد ساعد بسته شده و برای تصویب به مجلس ارسال شده بود؛ اگرچه طی این قرارداد، اندکی دیگر از حقوق ایرانیان استیفا می شد؛ اما در برابر قراردادهای 50 – 50 بسیار ناچیز بود. اسماعیل اقبال در کتاب «نقش انگلیس در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲» این رخداد را بدرستی بیان و تحلیل کرده است: «به دلیل رقابت قدرت های استعماری بر سر نفت ایران و صدماتی که ایران از این رقابت ها دید، مجلس در مهر سال ۱۳۲۶ قانونی تصویب کرد که بر اساس آن ، اعطای هرگونه امتیاز به دولت های خارجی ممنوع شد. دولت برای اجرای قانون مزبور با شرکت نفت ایران و انگلیس، مذاکره کرد. مذاکرات بین نمایندگان شرکت نفت و ایران، حدود ۲۱ ماه طول کشید و روز یکشنبه ۲۶ تیر ۱۳۲۸ش. قرارداد موسوم به «قرارداد الحاقی» یا «گس- گلشائیان» به عنوان ضمیمه قرارداد اصلی یعنی قرارداد۱۹۳۳، به امضای گلشائیان، نماینده ایران و گس، نماینده شرکت نفت رسید». مجلس پانزدهم که مخالف تصویب قرارداد بود، کار را به مجلس شانزدهم کشاند و در مجلس شانزدهم با مخالفت جدی روبه رو شد و به تصویب نرسید. اسماعیل اقبال در کتاب «نقش انگلیس در کودتای 28 مرداد 1332» می نویسد: «با اینکه برخی از مواد قرارداد به نفع ایران بود، اما در واقع، این دولت بریتانیا بود که طبق قراردادِ الحاقی توانست بر اعتبار قانونی قرارداد دارسی بیفزاید؛ زیرا آن قرارداد به تصویب مجلس نرسیده بود. همچنین آنها توانستند تمدید ۳۳ ساله آن را تایید و تقویت کنند. بر اساس ماده ۱۰ قرارداد الحاقی، مقررات قرارداد ۱۹۳۳ در کمال قوت و اعتبار خود باقی بود و دولت ایران براحتی نمی توانست آن را لغو کند. برخلاف تصور انگلیس و با وجود دسیسه های برخی نمایندگان مزدور انگلیس در مجلس، مجلس این لایحه را تصویب نکرد و تصمیم در این باره را به مجلس شانزدهم موکول کرد.» تصویب نشدن قرارداد «گس- گلشاییان» در مجلس های پانزدهم و شانزدهم، سرآغاز یک چالش بسیار جدی میان دولت وابسته به دربار و مجلس شورای ملی و موجب شد دولت های زیادی بروند و بیایند تا بلکه منافع انگلستان تامین شود. بنجامین شوادران در کتاب «خاورمیانه، نفت و قدرت های بزرگ» درباره این کشمکش ها می نویسد: «پس از برگزاری انتخابات، مجلس شانزدهم، افتتاح و جلسه نخست آن در ۲۰ بهمن ۱۳۲۸ش. برگزار شد. اهمیت این دوره مجلس به سبب حضور عده ای از نمایندگان جبهه ملی، از جمله مصدق بود که جنبش مقاومت ملی کوچکی را در مقابل انگلستان تشکیل دادند. مجلس شورای ملی به «ساعد» رای اعتماد نداد و «علی منصور» نخست وزیر شد. منصور پیشنهاد کرد که قبل از طرح لایحه در مجلس، کمیسیون مخصوصی برای بررسی قرارداد الحاقی تشکیل شود. به همین منظور در ۳۰ خرداد ۱۳۲۹ش. کمیسیونی مرکب از ۱۸ نفر به ریاست مصدق تشکیل شد و برای مطالعه درباره قرارداد الحاقی ماموریت یافت، تا نتیجه را به مجلس شورای ملی تقدیم کند. دولت انگلیس که منصور را در به تصویب رساندن لایحه الحاقی ناتوان دید، با کمک عوامل خود در ایران، «رزم آرا» را که از هواداران سیاست انگلیس بود، در ۵ تیر ۱۳۲۹ش. به نخست وزیری رساند. رزم آرا در ظاهر درباره لایحه الحاقی اظهارنظر نمی کرد؛ اما محرمانه با نمایندگان شرکت نفت مشغول مذاکره بود.»
فردای حذف رزم آرا، یعنی در17 اسفند 1329 کمیسیون نفت آن زمان، پیشنهاد ملی شدن صنعت نفت را تصویب کرد. روز 24 اسفندماه این پیشنهاد در صحن علنی نیز تصویب شد و با تصویب آن در روز 29 اسفند در مجلس موسسان، نهضت ملی شدن صنعت نفت در آخرین روز از دهه بیستم خورشیدی به طور رسمی و قانونی پیروز شد. متن پیشنهاد تصویب شده به نقل از متون تاریخی چنین است: «به نام سعادت ملت ایران و به منظور کمک به تأمین صلح جهانی، امضاکنندگان ذیل پیشنهاد می نماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثنا ملی اعلام شود، یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهره برداری در دست دولت قرار گیرد.»
سریال ها و فیلم های نوروز 1401 معرفی شدند
مشعل تعطیلات نوروز یکی از نوستالژی ترین تعطیلات است که خانواده های ایرانی برای آن لحظه شماری می کنند. جدای از حس و حال پایان سال و آمدن بهار و حال و هوایی که دارد، اینکه برای یکی، دو هفته پشت سر هم در خانه ایم یا به سفر می رویم یا فرصت کافی برای امورات غیرکاریمان پیدا می کنیم، اتفاق خوبی است که به طور معمول همه سعی می کنند بیشترین بهره را از آن ببرند. برای این مدت تعطیلات هم هنرمندان و گروه های هنری و فرهنگی و سینمایی در دستگاه های اجرایی، شهرداری ها و تلویزیون برنامه هایی ویژه و جداگانه را در نظر می گیرند تا سهم بیشتری از نگاه مخاطبان داشته باشند و در این میان رقابتی هم بین آثار تولید شده به وجود می آید. مثلا هر سال برای نوروز سریال های نوروزی و فیلم های سینمایی تولید و اکران می شود و میزان مخاطب و واکنش های مردمی به یک سریال یا فیلم سینمایی نشان می دهد که بیشتر مورد پسند بوده و دیده شده است. برای نوروز 1401 هم سریال ها و فیلم های سینمایی معرفی شده اند که در ادامه آنها را معرفی می کنیم.
«زیرخاکی»، «خداداد» و «دردسرهای شیرین» سه سریال با ژانر کمدی هستند که تاکنون به عنوان گزینه های پخش در نوروز ۱۴۰۱ از سوی شبکه های تلویزیونی اعلام شده اند. البته احتمالا سریال «جناب عالی» نیز در ژانری کمدی از دیگر گزینه های پخش برای نوروز است.
زیرخاکی 3، به نویسندگی و کارگردانی جلیل سامان، سومین فصل از این سریال است که از شبکه یک در نوروز ۱۴۰۱ روی آنتن می رود. در این سریال پژمان جمشیدی، هومن برق نورد، ژاله صامتی، نادر فلاح و گیتی قاسمی بازیگران اصلی هستند. در انتهای فصل دوم، فریبرز و ناصری به اسارت نیروهای بعثی درآمدند و حالا این داستان در فصل سوم ادامه دارد. نخستین بار این مجموعه در رمضان سال ۱۳۹۹ پخش شد. فصل دوم هم خرداد 1400 روی آنتن رفت.
مجموعه تلویزیونی «خداداد» به کارگردانی علی غفاری و تهیه کنندگی سعید سعدی این روزها در حال آماده سازی برای پخش در نوروز ۱۴۰۱ از شبکه 2 سیماست.
در این مجموعه رضا ناجی، پیام دهکردی، علی صبوری، سوسن پرور، مهرناز بیات، آرش تاج، آرش نوذری، افشین نخعی، زهره حمیدی، شیرین بینا، سارا باقری، مهرزاد جعفری، جواد زیتونی، فریبا سادات مرتضوی، سیامک اشعریون و سیاوش طهمورث ایفای نقش می کنند.
سریال «دردسرهای شیرین» یکی دیگر از سریال های طنز نوروزی است. سهیل موفق، کارگردان و سیدعلی اکبر محمودی مهریزی، تهیه کننده این سریال هستند.
این سریال در ژانر کمدی و اجتماعی ساخته می شود و داستان زوجی (پوریا پورسرخ و مریم مومن) را روایت می کند که در زندگی با چالش هایی جدی روبه رو می شوند. در کشاکش این چالش ها، حوادث و اتفاق هایی دیگر برای آنان رخ می دهد که گاه زمین می خورند و گاه برمی خیزند، اما کسی نمی داند سرنوشت برای آنان چه رقم زده است.
افسانه بایگان، یوسف مرادیان، پاشا جمالی، سمیرا حسینی، رضا توکلی، رسول توکلی، پوراندخت مهیمن، مرتضی کاظمی، سهیل قاصدی، فهیمه سلیمانی و ژیلا دایی، دیگر بازیگران اصلی سریال دردسرهای شیرین هستند.
در کنار سه سریال اعلام شده، سریال «جناب عالی» نیز به عنوان سریال نوروزی ۱۴۰۱ معرفی شده، اما هنوز به طور رسمی از سوی مسؤولان صداوسیما اعلام نشده و تنها به عنوان گزینه های پخش نوروز است. این سریال که در ژانر کمدی ـ اجتماعی ساخته شده است، با نگاهی طنز به نقد سیستم اداری کشور و مانع تراشی های بر سر انجام کارها می پردازد. در این مجموعه تلویزیونی امیرحسین رستمی، حسین سلیمانی، بیژن بنفشه خواه، میرطاهر مظلومی، مهوش وقاری، گیتی معینی، رضا بنفشه خواه، سروش طاهری، بلور کساییان، ایمان اسماعیل پور، محمد الهی، کیوان صباغ، رضا سخایی، میثم سجادی، امیر محاسبتی، جواد سلطانی، مصطفی پروین، ایمان راد، بیتا سحرخیز و منوچهر آذری نقش های اصلی را به عهده دارند.
رفتن به سینما هم یکی از گزینه های پرطرفدار برای تعطیلات نوروزی است و به همین دلیل هر سال فهرستی از فیلم های انتخابی برای اکران نوروزی اعلام می شود که معمولا پرفروش هم می شوند. برای امسال هم فیلم های «روز صفر» به کارگردانی سعید ملکان، «موقعیت مهدی» به کارگردانی هادی حجازی فر، «مرد بازنده» به کارگردانی محمدحسین مهدویان، «گل به خودی» فیلمی به کارگردانی احمد تجری،«قدغن» به کارگردانی مجید مافی و «شادروان» به کارگردانی حسین نمازی، به کارگردانی مهران احمدی در ترکیب اکران ها قرار دارند. «روز صفر» عنوان فیلمی به کارگردانی سعید ملکان، نویسندگی سعید ملکان و بهرام توکلی و به تهیه کنندگی سعید ملکان و محصول سال ۱۳۹۸ است. این فیلم به سبک معمایی- هیجانی و در فضای جنگی و ماجراجویانه به زبان های فارسی، اردو، پشتو و آلمانی تولید شده است و امیر جدیدی و ساعد سهیلی بازیگران نقش اول آن هستند. «موقعیت مهدی»، فیلمی به نویسندگی و کارگردانی هادی حجازی فر و تهیه کنندگی حبیب الله والی نژاد است. بازیگران این فیلم هادی حجازی فر، ژیلا شاهی، وحید حجازی فر، معصومه ربانی نیا، وحید آقاپور و روح الله زمانی هستند. این فیلم بر اساس زندگی مهدی باکری ساخته شده است. این فیلم در چهلمین جشنواره فیلم فجر و در بخش سودای سیمرغ به نمایش درآمد و برنده پنج جایزه از جمله سیمرغ بلورین بهترین فیلم شد.
«مرد بازنده»، جدیدترین فیلم سینمایی محمدحسین مهدویان است که قرار است نوروز 1401 اکران شود، اکران نوروزی 1400 شود. فیلم نامه این فیلم را ابراهیم امینی، حسین حسنی و مهدویان نوشته اند. بازیگران این فیلم جواد عزتی، رعنا آزادی ور، بابک کریمی، آناهیتا درگاهی، مهدی زمین پرداز، مجید نوروزی، امیرحسین هاشمی، امیر دژاکام، سجاد بابایی، منوچهر علی پور، شبنم قربانی، ونوس کانلی و ملیکا پازوکی هستند. این فیلم برای اولین بار در چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.«قدغن»، فیلمی به کارگردانی مجید مافی و تهیه کنندگی محمدحسین فرح بخش محصول ۱۴۰۰ است. از بازیگران این فیلم می توان به سام درخشانی، علیرضا استادی، افسانه چهره آزاد اشاره کرد. این فیلم هم به عنوان یکی از فیلم های برگزیده اکران نوروزی ۱۴۰۱ در سینماهای کشور به نمایش درمی آید. «شادروان»، فیلمی به کارگردانی و نویسندگی حسین نمازی و تهیه کنندگی عباس نادران محصول سال ۱۴۰۰ است. شادروان به دردسرهای یک خانواده پس از فوت ناگهانی پدرشان می پردازد. خانواده آنها که در حاشیه شهر زندگی می کنند، درآمدی جز فروش سبزی ندارند و حالا با درگذشت پدرشان ماجراهای تازه ای برایشان به وجود می آید. رضا رویگری، بهرام ابراهیمی، سینا مهراد، گلاره عباسی، رویا تیموریان، نازنین بیاتی و بهرنگ علوی، از بازیگران این فیلم هستند. اکران این فیلم ها از روز ۱۸ اسفندماه به صورت همزمان در سینما های سراسر کشور آغاز شده است و شورای صنفی اکران اعلام کرده که از 18 اسفند و با اکران نوروزی قیمت جدید اعمال می شود. در جلسه شورای صنفی نمایش تاکید شده است که از آغاز اکران نوروزی، ظرفیت 100 درصدی سینماها برقرار می شود. همچنین فیلم های «مورچه خوار»، «عنکبوت»، «عاشق پیشه»، «ترانه ای عاشقانه برایم بخوان»، «مرد نقره ای» و «مستطیل قرمز» که از ۲۲ بهمن اکران شدند، همچنان می توانند در چرخه اکران باقی بمانند. در فهرست جدید فیلم ها «گل به خودی» به نمایندگی از گروه کودک و نوجوان در ژانر کمدی در ترکیب اکران نوروزی قرار گرفته است. «گل به خودی» فیلمی به کارگردانی احمد تجری و نویسندگی احمد تجری و لاله قهرمانی و تهیه کنندگی علی قائم مقامی است. در این فیلم طنز شقایق فراهانی، نسیم ادبی، علیرضا استادی، ستاره حسینی، مهسا ایرانیان، غزاله اکرمی، شادی عزیزی، پانته آ خادمی به ایفای نقش می پردازند. داستان این فیلم قصه آمال و آرزوهای چند کودک است که در پرورشگاه زندگی می کنند و به کمک چند عروسک وارد ماجراهایی فانتزی و پراسترس می شوند.
فیلم «سگ بند» هم نماینده سینمای کمدی در اکران نوروزی خواهد بود. «سگ بند» فیلمی کمدی و اجتماعی به کارگردانی مهران احمدی و نویسندگی حمید اکبری خامنه و تهیه کنندگی محمدحسین قاسمی است. «سگ بند» برگرفته از نام یکی از فنون کشتی پهلوانی است.این فیلم با حضور بازیگرانی چون امیر جعفری، سیروس گرجستانی، مهران احمدی، بهرام افشاری، نازنین بیاتی، بهاره کیان افشار، ناهید مسلمی و مرحوم عزت الله مهرآوران به تولید رسیده است. در خلاصه داستان فیلم آمده است: «هیچ وقت گول اسم و ظاهر آدم ها رو نخورید؛ لشکر هیتلر با اون عظمت، اسمش نازی بود».
طنين سمفونی دلنشين هنر در قلب تمدن صنعتی كشور
در فرهنگ ایرانیان، زندگی با شعر آغاز و با شعر بدرقه می شود. کودک در گاهواره، لالایی می شنود و از همان آغاز با شعر اُنس می گیرد و پس از مرگ نیز آرایه مزارش، شعری است که برایش می سرایند و چه بسا، پیش از مرگ برای خویش شعری می سُراید. این آمیختگی ما با شعر و تأثیری که شعر بر فرهنگ، روحیات و رفتارمان می گذارد، ضرورت پرداختن به آن و پاسداری از حریم این عنصر اعجازآفرین را بیشتر می کند. زبان و ادبیات فارسی به عنوان دومین زبان جهان اسلام و زبان حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی، با هزاران آثار گران سنگ در زمینه های مختلف ادبی، عرفانی، فلسفی، کلامی، تاریخی، هنری و مذهبی همواره مورد توجه و اعتقاد ایرانیان و مردمان سرزمین های دور و نزدیک بوده است.
باوجود حوادث و رویدادهای پرتب و تاب و گاه ناخوشایند، باز هم این زبان شیرین و دلنشین در دورترین نقاط جهان، امروزه حضور و نفوذ دارد و سال هاست كه در خانه قلب ايرانيان نقش بسته است. به مناسبت ایام نوروز، گفت وگویی با شاعران و نویسندگان صنعت گاز داشته ایم که در ادامه می خوانید.
احمد پوریا، متخلص به (پویا)، متولد 67، مامور وصول مطالبات در گاز استان زنجان ناحيه ابهر می گويد: از كودكی به شعر، بخصوص اشعار تركی علاقه داشتم. وی می افزاید: شش جلد کتاب از اشعار شاعران برجسته کشور را گلچین و جمع آوری و خود نیز شروع به شعرنویسی کردم. به طوری که در سبک ها و آهنگ های مختلف موفق شدم در مدح و رثای خاندان عصمت و طهارت(ع) سه جلد کتاب به چاپ برسانم که چهارمین کتاب نیز آماده چاپ است. پوریا که خود را شاعر ولایی و آیینی می داند، می گوید: شعر یعنی آرامش، یعنی روح و روان و جهانی دیگر، بخصوص اگر در مدح و رثای اهل بیت(ع) باشد. وی ادامه می دهد: برای شعرهایم بیشتر از شاعرانی چون حافظ، مولوی، استاد شهریار و استاد شاهی اردبیلی الهام می گیرم و در میان شعرای آیینی، استاد حاج ولی ا... کلامی زنجانی همیشه مشوق و الگوی من بوده اند.
دل در گرو زُلــــــف دل آرای حـسین اسـت عمریسـت دلـم عاشـق و شیدای حسـین است
خورشیــــــد بود ذره ای از حسن جـمالـش
مـاه شـب یلـدا بـه تمــنای حسـین اسـت
علت به همـــه خلقت و مـــهر و مـه و اخـتر
یاس نبـــــوی منظــر و زهرای حسین است
یوسف که کــــند عالمیان وصـف جـمـالـش
در حـسرت یکـــدم به تماشـای حسـین است
بشکافت عصـــــای یـــد مـوسایی اگر بحر
یـک قـطره ای از قـدرت دریـای حسـین است
عیسی به سما رفت اگــــــر در پس عـمـری
عـرش از ازلش محــــو تجـلای حسـین است
آدم شد اگر شــــــامل عفـــــو حـقِ یکتا
از لـطف و کــرامـات و عـطایای حسـین است
جاهی که سلیمـــــان نبی صـــاحب آن بود
از حشـمت و از جـاه و سـخایای حسـین است
ناری که مبدل شـــــده بر بـــــاغ و گلستان
از جــــــاذبه عشق ســـراپای حسین است
صوت خــوش داود که در عرش و سمــا هسـت
ذکر دلی از مــــــدح و ثنایــای حسین است
(پــــــویا) اگــــــر آویخت مدال خدمی را
از دولت و از بـــــذل و هدایـای حسـین است
مریم رستم خانی، متولد سال 49، رئيس امور مالی- پشتيبانی و عضو هيات مديره گاز استان زنجان می گويد: از كودكی به سرودن شعر و خواندن کتاب علاقه مند بودم تا اینکه در 15 سالگی به طور جدی وارد دنيای شعر و شاعری شدم و با سرودن دلنوشته هايم در محافل شب شعر اين عشق و علاقه را هر روز تقويت كردم. لازم می دانم اشاره كنم بیشتر شعرهای من به زبان آذری است و اولين شعر آذری را هم به مناسبت شهادت جمعی از دانش آموزان اين شهرستان كه در بمباران هوايی در زمان جنگ تحمیلی، شهيد شده بودند، سرودم و در مراسم يادبود اين عزيزان در شب شعر قرائت كردم. اغراق نکرده ام اگر بگویم جمع كثيری از حاضران از شدت تالم گريستند.
وی می افزاید: شعرهای من بيشتر در قالب غزل های عاشقانه و مضامين آن، موضوعات اجتماعی است كه بيانگر مشكلات جامعه است. وقتی حس می كنم موضوعی آزارم می دهد يا ناخواسته، خاطری را با رفتارم مكدر می سازم، اين اكسير شعر به فريادم می رسد و باعث می شود با سرودن ابياتی هرچند كوتاه، كمی آرامش پيدا كنم.
رستم خانی می گويد: در ميان شعرا، به مرحوم شهريار علاقه و ارادتی خاص دارم. مردی كه با شنيدن اشعار نغزش، توفان عظيمی در قلب و روح من به پا شد و زمینه ورود به عرصه شعر آذری را در وجودم ایجاد کرد. خدايش بيامرزد.
ای گل آخر غم تو زار و پریشانم کرد غصه های دل تو بی سروسامانم کرد
گریه کردی ز سر هجر گلم از چه بگو ناز من لب بگشا گریه غزل خوانم کرد
صنم! آتش به دل باغ مزن با نگهت چشم همچون عسلت بی دل و گریانم کرد
تا شنیدم غم تو رفت قرار از کف دل بی قراری دلم، خسته چه آسانم کرد
مریما!گر تو بنالی زغمش ناله رواست غم چو زندان وغزل ساكن زندانم كرد
هادی نادری، متخلص به (رامیار) متولد 1354، مسؤول دفتر مدیر منابع انسانی شرکت گاز خراسان رضوی می گويد: در 30 سالگی اولین شعر جدی ام را سرودم؛ البته قبل از آن نیز به نوشتن متون ادبی و احساسی علاقه داشتم و برای دل خودم مطلب می نوشتم. سرودن شعر به یک پختگی و تجربه نیاز دارد که من در حدود 30 سالگی به آن دست یافتم و شیفته شاعری شدم. خاطره ای از دوران دبستان دارم که گفتنش خالی از لطف نیست. در کلاس دوم دبستان درس می خواندم و برادرم یک کلاس از من بالاتر در کلاس سوم بود. معلم به آنها گفته بود که شعری را حفظ کنند. هفته بعد دانش آموزان کلاس سوم به طور کامل شعر را حفظ نکرده بودند. بنابراین معلمش که فهمیده بود من هم شعر کلاس بالاتر را حفظ کرده ام، مرا به کلاس سوم برد و از من خواست که شعر را از حفظ بخوانم. من هم شعر را خواندم و به آنها گفت که باید این گونه شعر را حفظ کنید. از اینکه شعر کلاس بالاتر را حفظ کرده بودم، در پوست خود نمی گنجیدم. از همان دوران به شعر علاقه خاصی پیدا کردم. دوران دبیرستان هم چون در رشته علوم انسانی درس می خواندم، بیشتر با شعر و شاعران آشنا شدم. من، هم به زبان مادری ام کردی- کرمانجی شعر می گویم و هم به زبان شیرین فارسی. غزل، مثنوی و دوبیتی در شعرهایی که به زبان فارسی می گویم، نمود دارد و شعرهایم به زبان کردی نیز بیشتر در قالب مخصوص شعر کردی کرمانجی به نام (سه خشتی) از قالب های کهن، سروده شده است. البته در دیگر قالب ها یعنی غزل، مثنوی، دوبیتی (دو مالک) و رباعی (چاروک) نیز اشعاری دارم که اوایل سال 1399 در قالب کتابی به نام (از وان تا قوچان) با ترجمه فارسی به چاپ رسیده است. دو جلد کتاب شعر کودک با موضوع شناخت حیوانات به نام (دوستان جنگل) به همراه نقاشی برای رنگ آمیزی به زبان کردی و ترجمه فارسی نیز در دست تهیه دارم که در نوبت چاپ هستند. مجموعه شعرهای فارسی ام نیز در دست گردآوری و تهیه است، همچنین مجموعه سه خشتی های کردی ام نیز در مرحله آماده سازی است.
شناخت خداوند، مفاهیم اجتماعی، موضوعات روزمره زندگی، حفظ و زنده نگه داشتن زبان کردی کرمانجی و شعر کودک از جمله مفاهیمی است که در شعرهایم استفاده می کنم.
شاعر نی ام و شعر ندانم که چه باشد من مرثیه خوان دل دیوانه خویشم شعر سرودن، کار دل است و شاید مزایای مادی چندانی نداشته باشد؛ اما باعث به تصویر کشیدن احساس در قالب کلمات و جملات آهنگین که نامش شعر است، می شود که من آن را خیلی خوش دارم. از شاعران کهن به حافظ، ارادت خاصی دارم، سپس مولانا و در میان شاعران معاصر نیز شعر اخوان ثالث را می پسندم. یکی از شعرهای کردی ام در قالب سه خشتی و یک شعر فارسی تقدیم می شود:
زندگی چون غنچه ها بشکفتن است زندگی معنای از گل گفتن است
زندگی سرشار از نیکی و مهر زندگی دنیایی از احساس و شعر
زندگی را زندگی باید نمود سازی و آوازی و شعری سرود
من نمی گویم سیاهی نیست هیچ با سپیدی آن سیاهی را بپیچ
گر بدیدی نقطه ای در صفحه ای
خال رویش دان بسان قطره ای
ذهن خود را با سپیدی ساز کن
دیده بر درگاه نیکی باز کن
نیک بین هر جا و نیک اندیش باش
حافظ کردار نیک خویش باش
زینب سلیمانی، متولد سال 1359 در مدیریت مهندسی ساختار ستاد شرکت مشغول به کار است. او به نویسندگی و سرودن شعر علاقه دارد و می گوید: از کودکی با ادبیات عجین بودم و به دلیل علاقه پدرم به ادبیات کهن ایران، بخصوص به سعدی و کتابخانه غنی پدرم، به ادبیات علاقه مند شدم، تا اینکه در دوره دبیرستان شروع به نوشتن داستان های اساطیری مربوط به مرز و بوم غرب کشور کردم و در دوره دانشجویی، برخی از این داستان ها را برای پروژه ادبیات دانشگاه ارائه دادم.
وی می افزاید: من خود را شاعر نمی دانم؛ چراکه دنیای شعر را دنیایی سحرآمیز می دانم که در آن الهام و اشراق نقش اصلی را ایفا می کند؛ اما نویسندگی را مهارتی قابل یادگیری می دانم که با ایده یابی مناسب و پرورش خلاقیت، می توان نوشته های مناسبی خلق کرد. از این رو در شعرها و نوشته هایم طبیعت، روابط انسانی، دغدغه های زندگی و درنوردیدن مرزهای خیال حضور دارد و البته رد پای احساسات نيز دیده می شود.
سليمانی می گوید: ادبیات در هر قالبی بخصوص شعر، راهی برای تخلیه فشارهای زندگی و مسیری برای ترمیم زخم ها و دردهایی است که در مسیر زندگی بر پیکره روانی انسان وارد می شود. سرودن شعر به نوعی هم آهنگی با هستی و همسویی با طبیعت، فضا و زمان است . در میان شاعران، همیشه حافظ و مولانا برای من ستودنی هستند.
وی تخصص اصلی اش را نویسندگی داستان کوتاه و رمان عنوان می کند و می گوید: در حال حاضر مشغول نوشتن یک رمان هستم و برای مجموعه داستان کوتاهم نیز به دنبال ناشر می گردم. استادان داستان کوتاهم آقایان حسین سناپور، سیامک گلشیری و اساتید رمانم آقایان حسین سناپور و شاه آبادی هستند.
پرستويی با چشمان پرنده ای
در ديوارمان لانه كرده
جوجه ای زير پرهايش
هر وقت می بینمش با نگاه
می گويد از خانه من برو
سلام به زادگاه و تاکستان ها
به پيچك تاك هايی كه تو را در خود فرو می برند
و تو می مانی و غرق شدن در سبزينه جهان
محمدرضا نعمتی زاده، متولد سال1341 شاغل در امور مالی شرکت گاز استان خراسان رضوی که از دوران جوانی( 17 یا 18 سالگی )علاقه به سرودن شعر داشته است، می گوید: در کودکی به حفظ اشعار و کتاب های فارسی ابتدایی و راهنمایی علاقه داشتم و بیشتر رباعی سروده ام كه معمولا مفاهیم اخلاقی و اعتقادی دارد. اشعار پروین اعتصامی را دوست دارم.
زندگی در قلب ها روییدن است
زندگی نقش دگرها دیدن است
شاد بودن، دل نمردن، روی دوست
زندگی در راه حق دستت ز جان شوییدن است
جلوه های عشق در سیمای مادر دیدنیست
زندگی دستان مادر با ولع بوسیدن است
قامتم خم گشته مرد قوی زندگی
زندگی این قامت خم در بغل روییدن است
غصه ها خندیدنی، جلوه ها خندیدنی، این دام ها خندیدنی
مرگ هم کارش به شور زندگی خندیدن است
یاسر شیری نجار، متولد سال 1363، کارشناس مطلع کمیته صیانت از حقوق شهروندی و کارشناس میز خدمت شرکت گاز استان البرز، علاقه مندی به ادبیات و شعر را مربوط به دوران مدرسه و عضویت در گروه سرود عنوان می کند و می گوید: از طریق آهنگ نهفته در شعرها و سرودها، علاقه به ادبیات و شعر در من تقویت و همین مساله باعث شد تا با مطالعه کتاب شعر و یادگیری، یکسری قواعد با عنوان قالب های شعری مثل قصیده، مثنوی، غزل و... شعر بگویم. در برخی مواقع آنچه به ذهنم خطور می کند، در حد يك يا دو بيت يادداشت می کنم و در فرصت مناسب، بسطش می دهم.
وی می گوید: حسی که بعد از شعر گفتن دارم، قابل توصیف نیست. به طور كلی می توان گفت به نوعی حس رضايت درونی است. مضامین شعرهایم، مفاهیم عرفانی و توجه به مبدأ هستی و کلام وحی است و بیشترین تأثیر را از اشعار لسان الغیب حافظ شیرازی، شیخ اجل سعدی، باباطاهر و مولانا می گیرم و معتقدم شعر بیان خواهش ها، آرزوها و احساسات با استفاده از آهنگ کلمات است.
دل به دلبر نیمه های شب سرود
زندگی را از تو باید می سرود
این سخن آتش به جانم ساز کرد
سوزِ تَش از غَمزه هایت می سرود
حرف حرفِ زندگی رازی ز توست
بایدَم شرحش به حِضنَت می سرود
حرفِ زِ ، نقشی از آن زیباییت
حُسن خالق را به خلقت می سرود
گوشِ جانم می شنید از نونِ آن
این غزل را با نوایت می سرود
شرم دریای نگاهت را که دید
حرفِ دالش از نجابت می سرود
بخت تاریکم بشد روشن چو گاف
نغمه گیسِ سیاهت می سرود
واجی آرایم به یا از یادِ یار
زانکه یادم در وفایت می سرود
بر زَفیرت بسته باشد هر دمم
جسم بی جان از مسیحت می سرود
کی شود شیرین ز قندت کام من؟
عیشِ نقدم وام لعلَت می سرود
خانه دل شد مصفا کان شنید
هاتف غیب از نشانت می سرود
علیرضا اسدی زاده بهبهانی، متولد سال 1357 و کارشناس ارشد حفاظت کاتدی منطقه 10 عمليات انتقال گاز می گوید: در تعطيلات تابستان، تفریح من خواندن رمان های مشهور دنیا بود. کم کم دامنه مطالعات ادبی من زیاد شد و با توجه به اینکه رشته ام ریاضی فیزیک بود، راهی برای فرار از فشارهای رشته تحصيلی ام به شمار می رفت و این گونه شد که با هر فرصتی به کتاب های شعر پناه می بردم. همیشه در کنار کتاب های درسی ام یک کتاب شعر داشتم که باب ورود به دنیای پررمز و راز شاعری را برای من باز کرد.
وی می افزايد: شعر، از شعور نشات می گیرد. آنچه در اطراف ما اتفاق می افتد و شاید برای همه عادی شده باشد، در دید یک شاعر به اعجازی می ماند که هیچگونه تکراری در ذات آن نیست. سعی کرده ام همه قالب های شعری را تجربه کنم؛ غزل، قصیده و گاهی هم شعر نو می گویم و همیشه شعر را وسیله ای برای برقراری ارتباط با دیگران می دانم.
اسدی زاده می گويد: به همه شعرای گذشته، به دیده اسطوره می نگرم. همه آنها را دوست دارم و معتقدم کاری بس سترگ انجام داده اند. شاید باید استعدادهایی شهریار وار در هر نسل از ما ایرانیان به وجود بیاید تا حق مطلب را برای فرهنگ باشکوه ایران زمین ادا کنیم.
در حال حاضر يك کتاب رمان در دست تاليف دارم. همچنین کتاب مجموعه اشعارم در حال ویرایش است که بزودی و پس از تاییدیه وزارت فرهنگ و ارشاد و پیدا کردن ناشر چاپ می شود. کتابی هم در زمینه رشته برق، گرایش درایوهای صنعتی در دست نگارش دارم كه می تواند خودآموز بسیاری از همکاران بهره بردار در ایستگاه های تقویت فشار گاز در سراسر کشور باشد.
بار دیگر به جهان چشم وفادار آمد
از پس پرده برون، حافظ اسرار آمد
در تولای وصالش همه شب بی تابم
دل ما بین که در این بادیه هوشیار آمد
تا که کس باز نبیند رخ زیبای تو دوست
منحزن یار تو با حالت بیمار آمد
از دل صبح جنون ، با رخ همچون مه نو
شه جاوید زمان، از پس افگار آمد
من که از مهر تو هر شب به خودم می پیچم
بار عشقیست مضاعف که چه دشوار آمد
سرّ گیسوی تو در دولت دل وارد شد
هر چه از در که براندیم ز دیوار آمد
گرچه لاف سخن عشق نباشد آسان
صعب راهیست در این عصر که در کار آمد
شب ظلمت که درون دل من خانه بکرد
پهنه سینه صفای رخ تب دار آمد
من که هر لحظه به باد هوسی می لرزم
در سویدای درون، نقطه پرگار آمد
حیف از آن دیده روحانی و آه جگرم
که به عفریت گنه، چون تن مردار آمد
دولت یار مهیاست فروکش تو أسَد
نکته ها تابه دلت هیبت زنـّار آمد
سمیه رئیسی، متولد سال 1362 کارشناس تحلیل سیستم ها در شرکت گاز استان هرمزگان می گوید: پدرم همیشه توجه ویژه ای به کتاب و کتابخوانی داشته و دارد. کتاب، جایزه همیشگی مان بود و کتابخانه فاخر پدر، تشویقمان می کرد بیش از همسالان خود علاقه مند به مطالعه و کتابخوانی باشیم. همین مساله باعث شد از دوران دبیرستان به صورت غیرحرفه ای و جسته و گریخته مطالبی را بنویسم و از زمان ورود به دانشگاه، دلنوشته های خود را در زمینه های مختلف ادبی با آموخته های درس و دانشگاه کمی پخته تر كنم.
وی می افزاید: جدا از تعاریف و قواعد ظاهری کلام موزون، شعر از دیدگاه من مانند سایر هنرها، راهی برای ابراز دغدغه ها و پریشان حالی های روزگار است. هر اثر هنری که خلق می شود، راهی برای برون ریزی انرژی های مثبت و منفی تلمبار شده در وجود هر فرد است. به شخصه بعد از هر بار قلم فرسودن، احساس سبک بالی و تولد مولود جدیدی دارم که مشتاقانه به ثبتش عشق می ورزم. مطالعه همه آثار کهن شعر و ادب فارسی، لطفی بی نهایت وصف ناپذیر دارد. از معاصرین زنده یاد حسین منزوی و استاد محمدعلی بهمنی عزیزانی غیرقابل انکارند، جلوتر که بیاییم صاحب سبک هایی جوان چون محمدسعید میرزایی تحسین برانگیزند و بنده افتخار دو دوره شاگردی شاعر نام آشنا علیرضا بدیع در قالب ترانه را نیز دارم.
وی می گوید: اشعارم را با غزل شروع کردم و دوست داشتم در این زمینه فعال باشم؛ اما این قالب شعر کلاسیک، گاهی آنگونه که می خواستم، دستم را برای بیان آنچه قصد بیانش را داشتم، رها و آزاد نگذاشت. در حال حاضر بیشتر چهارپاره، نیمایی و ترانه؛ قالب سروده هایم شده است.
فكر نو بايد كرد
بايد از طاقچه مهر، كمی
گرد را پاك كنيم
و از صندوقچه عاطفه ها
وام پرداخت كنيم
دفتر كهنه دل هامان را،
خالی از كينه ديروز كنيم
بوته سبز محبت را گاه
وقف دلگرمی خورشيد كنيم
عطر شادی بفشانيم به صبح
بفشاريم به گرمی بغل شبنم را
بنشانيم به رويش بوسه
و بكاريم به لب ها
گل لبخند خدا
كه خدا طاقت ابروی گره خورده
ندارد هرگز ...
ولی وحدان منش، متولد سال 1356، شاغل در مجتمع گاز پارس جنوبی است. او كه از زمان دبستان عاشق شعر و ادبیات فارسی بود، می گويد: از بیشتر هم کلاسی ها، راحت تر اشعار را حفظ می شدم و معنی ترکیبات را بهتر می فهمیدم.
او ادامه می دهد: نوشتن را به طور جدی از اوایل دهه 80 آغاز كردم. سال هایی كه بیشتر اوقاتم به شنیدن موسیقی اصیل ایرانی و خواندن کتاب سپری می شد. در این بین تا جایی که ذوق یاری می كرد، ناگفته های درونی خودم را به صورت نظم يا نثر می نوشتم.
وحداني می افزايد: شعر، بخش اعظم هويت و شناسنامه ما ايرانيان است. بنابراین، رسالت ما ايرانيان برای حفاظت از اين گنجينه ارزشمند، بسیار بيشتر از ديگر ملل است. بنده آواز ناب و اصیل اساتید بزرگ موسیقی ملی را با هيچ چيزی عوض نمی كنم. آنچه از دل برآید، لاجرم بر دل نشیند و مطمئنا شاعران از اينكه هنر و تأثیر آثار خود را در جامعه ببينند، احساس رضايت می كنند.
او درباره منبع الهامش در شعر می گويد: در ابتدا یک اتفاق یا جرقه احساسی قوی، يك مضمون را وارد روح و فكر شاعر می کند. سپس بر اساس محتوا، قالب شکل می گیرد. به همین دلیل، بنده تقریبا در همه قالب های سنتی و نو شعر نوشته ام؛ اما شعر نو را از ديگر قالب ها تواناتر می دانم؛ چون رعايت وزن و قافیه، شاعر را محدود نمی كند و قدرت مانور بيشتری به او می دهد.
وحدان منش، درباره شاعران مورد علاقه اش می گويد: در میان شعرای کهن فردوسی، سعدی، حافظ و وحشی بافقی و در میان شاعران معاصر، فریدون مشیری و مهدی اخوان ثالث را دوست دارم.
برای من صفحه سفید کاغذ، بهترین همدم دنیاست و مزیت شعر برای بنده همین بوده كه می توانم همه احساساتم را بدون ترس از قضاوت شدن، به رشته تحرير درآورم.
یارم از سرو چمن یک ذره کوتاه تر است
ولی از ماه شب چاردهم ماه تر است
دلم از دست همین سرو قد مه رخسار
این چنین بین زمین و آسمان دربه در است
..............................................
ای خفتگان پیله عشرت چه دانید
از رقص جان در شعله های دلکش عشق
آتش نمی افتد به جان خرمن خیس
تر دامنان آسوده اند از آتش عشق
رحمان بشردوست، متولد سال 1363، نزدیک به ۵ سال در واحد حمل و نقل مجتمع گاز پارس جنوبی مشغول به كار است. او می گويد: به همت دوستان، انجمن ادبی پارس جنوبی را راه اندازی کردیم و تاكنون کلاس های آموزشی ، جشنواره شعر و جلسات مدون هفتگی به صورت حضوری و بتازگی به صورت مجازی برگزار شده است.
او درباره ورودش به دنيای شعر می گويد: از دبیرستان، گاهی طبع آزمایی می کردم؛ اما از سال 1382 با ورود به دانشگاه به صورت جدی سرودن شعر را شروع کردم. همیشه به مطالعه در حیطه ادبیات، بخصوص شعر علاقه داشتم. به نظر من، شعر از سخت ترین هنرهاست؛ زیرا در سایر هنرها شما ابزارهای زیادی در دست دارید که به هنرتان رنگ می بخشد؛ اما در شعر فقط بايد با واژه ها، هنرآفرینی و مخاطب را جذب کنید. شعر گفتن، نيازمند نگاهی شاعرانه است و اگر نگاه، شاعرانه باشد، شعر خلق خواهد شد.
در اغلب قالب های موزون دستی بر آتش دارم؛ اما غزل را قالب اول شعرهایم می دانم.
بشردوست ادامه می دهد: شعر برای علاقه مندان به هنر و ادبیات غذای روح است و شاعر با سرودن شعر، از احساسات زلال خویش، در واژه ها می دمد که آن شعر برایش حکم فرزندش را دارد و بسیار عزیز است و آرامش بخش. اعتقاد دارم سعدی شيرازی، استاد سخن است و فصاحت و بلاغت کلامش، جان ادبیات فارسی است.
ای حضرت بهار به باغم خوش آمدی
ای نور چشم من به رواقم خوش آمدی
با ترش رویی و همه اوقات تلخی ات
در اولین نظر، به مذاقم خوش آمدی
پیش از تو خانه دل من سردخانه بود
ای عشق آتشین، به اجاقم خوش آمدی
هر آن، خیال آمدنت می رسد به من
هر آن مرتب است اتاقم؛ خوش آمدی!
همراه توست، پس قدمش روی چشم من
ای عشق دور! گر چه که با غم، خوش آمدی
ناباورانه است که بعد از هزار سال
این بار آمدی به سراغم خوش آمدی
سال 1400 سال پرفرازونشیبی براي ورزش نفت بود. در سالي که از یک سو به خاطر ویروس کرونا و از سوی دیگر به دلیل شرایط اقتصادی کشور و ضرورت صرفه جویی در همه بخش ها، تیم های ورزشي نفت در رشته های مختلف با کمترين هزينه وارد مسابقات شدند؛ اما بازهم مانند سال های قبل شاهد موفقيت آنها در ميادين مختلف داخلي بوديم. سال 1400 با طلای وزنه بردار نفتی در مسابقات آسیایی شروع شد و با نایب قهرمانی جوانان نفت خیز جنوب در لیگ برتردر وزنه برداری تمام شد تا بگوييم سال، سال وزنه برداران نفتي بود و پرچم نفت را بالا نگاه داشتند. وزنه برداران نفتی در تمامي مسابقات داخلي، خوش درخشيدند و مايه افتخار ورزش ايران شدند. به همين منظور، در ادامه موفقيت تیم های نفتي در مسابقات داخلي طی سالی که گذشت را باهم مرور می کنیم.
وزنه بردار ملی پوش تیم ملی حفاری اهواز در حرکت یک ضرب دسته 102 کیلوگرم مدال طلای آسیایی را کسب کرد؛ اما در حرکت دوضرب و مجموع موفق به کسب مدال نشد. مسابقات وزنه برداری قهرمانی آسیا و گزینشی المپیک در دسته 102 کیلوگرم در تاشکند ازبکستان پیگیری شد و رضا دهدار، ملی پوش رامهرمزی و نفتی کشورمان روی تخته رفت. رضا دهدار در حرکت اول یک ضرب وزنه 166 کیلوگرم را بالای سر برد. سپس در حرکت دوم 172 کیلوگرم را مهار کرد و در حرکت سوم وزنه 175 کیلوگرم را بالای سر برد تا مدال طلای یک ضرب را از آن خود کند.
قهرمانی شانزدهمین دوره از رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران به تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان رسید. هفته پایانی رقابت های لیگ برتر فوتسال بانوان کشور ۱۲ خرداد ماه در استان خوزستان و در شهرهای اهواز و آبادان برگزار شد.
دختران پالایش نفت آبادان در هفته پایانی در حالی در خانه، میزبان تیم هیأت خراسان رضوی بودند که برای قهرمانی بجز پیروزی در زمین خود، چشم و گوششان به اهواز و دیدار دو تیم ملی حفاری اهواز و سایپا بود.
شاگردان نرگس علوانی در دیدار سخت و پراسترس در ثانیه های پایانی، موفق شدند به لطف بازی شرافتمندانه تیم فوتسال ملی حفاری اهواز، دیگر نماینده نفتی ها در این رقابت ها، به قهرمانی برسند و برای دومین بار در طول حیات باشگاه، جام قهرمانی لیگ برتر ایران را بالای سر ببرند.
تیم فوتبال امید ملی حفاری اهواز، موفق شد به لیگ برتر امیدهای کشور صعود کند. تیم فوتبال امیدهای ملی حفاری اهواز به مقام قهرمانی لیگ دسته اول امیدهای باشگاه های ایران دست یافت. بازی فینال لیگ دسته اول فوتبال امیدهای باشگاه های ایران، بین تیم های ملی حفاری اهواز و ملوان بندرانزلی در تهران برگزار شد که تیم ملی حفاری اهواز با نتیجه یک بر صفر مقابل حریف شمالی خود پیروز شد و جام قهرمانی را بالای سر برد. بنیامین رحمانی، تک گل پیروزی بخش تیم ملی حفاری اهواز را درون دروازه ملوان انزلی جای داد تا این بازی با برتری شاگردان عباس صفایی به پایان برسد.
تیم جوانان تنیس روی میز پالایش نفت آبادان در رقابت های لیگ برتر تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه های ایران به مقام سوم دست یافت. مسابقات لیگ برتر نوجوانان و جوانان باشگاه های ایران در مرحله نیمه نهایی و با رقابت چهار تیم پادمان یدک اصفهان، دهیاری های بخش مرکزی ملارد، پالایش نفت آبادان و ایمننت گراش در خانه تنیس روی میز اصفهان برگزار شد که در نهایت، تیم تنیس روی میزپالایش نفت آبادان به دلیل راه پیدان نکردن به دیدار فینال، به مقام سوم این دوره از مسابقات بسنده کرد.
تیم پاورلیفتینگ باشگاه ملی حفاری اهواز موفق شد در اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های ایران به مقام قهرمانی برسد. تیم پاورلیفتینگ باشگاه ملی حفاری اهواز در دیدار فینال اولین دوره لیگ پاورلیفتینگ باشگاه های کشوربا عبور از سد نیروی زمینی ارتش به عنوان قهرمانی دست پیدا کرد. تیم ملی حفاری توانست در فینال با برتری قاطع مقابل تیم نیروی زمینی تهران و کسب هشت مدال و ۹۶ امتیاز به قهرمانی این دوره از مسابقات دست پیدا کند.
در نخستین دوره پاورلیفتینگ جام باشگاه های جهان
اولین دوره مسابقات پاورلیفتینگ جام باشگاه های جهان در ارومیه با قهرمانی تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری ایران به پایان رسید. بعد از دو روز رقابت فشرده با حضور ۷ تیم داخلی و خارجی، اولین دوره مسابقات پاورلیفتینگ جام باشگاه های جهان به میزبانی شهر ارومیه در استان آذربایجان غربی، با قهرمانی تیم شرکت ملی حفاری اهواز پایان یافت. این مسابقات با رقابت فشرده و نزدیک چند تیم ایرانی و خارجی برای کسب عنوان قهرمانی همراه بود که در نهایت تیم ملی حفاری اهواز توانست با ۵۱ امتیاز عنوان قهرمانی را از آن خود کند.ملی حفاری در این رقابت ها به ۲ مدال طلا، سه نقره و یک برنز رسید و با ۵۱ امتیاز جام قهرمانی را از آن خود کرد. تیم ملی حفاری در وزن ۵۹ کیلوگرم توسط مهرداد ظفری به طلا رسید. همچنین احمدرضا بابااحمدی در وزن ۶۶ کیلوگرم و علی براتی در وزن ۸۳ کیلوگرم نشان نقره را به خود اختصاص دادند و امیر اسدالله زاده در وزن ۷۴ کیلوگرم صاحب مدال برنز شد.
تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در آخرین بازی لیگ برتر فوتبال ساحلی باشگاه های ایران نتوانست با پیروزی فصل را تمام کند تا در پایان چهاردهمین دوره این مسابقات، با نایب قهرمانی، فصل را به پایان برساند. تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در آخرین دیدار لیگ برتر فوتبال ساحلی با نتیجه 10 بر5 نتیجه را به مقاومت گلساپوش یزد، قهرمان این رقابت ها واگذار کرد. تیم فوتبال ساحلی پارس جنوبی در دوره گذشته این مسابقات قهرمان شده بود. این تیم با ۷ قهرمانی، ۶ نایب قهرمانی و یک مقام سومی، پرافتخارترین تیم فوتبال ساحلی ایران است.
مسابقات لیگ برتر تنیس روی میز رده نوجوانان و جوانان باشگاه های ایران که به دلیل کرونا به صورت متمرکز با حضور 23 تیم از سراسر کشور در سالن آکادمی تنیس روی میز فدراسیون در تهران برگزار شد، در نهایت با قهرمانی تیم تنیس روی میز نوجوانان دیار اروند، یعنی پالایش نفت آبادان به پایان رسید. شاگردان مهدی جوزاری در دیدار فینال و در رقابتی سخت و نفسگیر و درعین حال حساس، در مصاف با هیأت مازندران موفق شدند با نتیجه 4 بر 3 به پیروزی برسند و قهرمان لیگ برتر رده نوجوانان باشگاه های ایران شوند.
یکی از کارکنان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران موفق شد، در مسابقات قهرمانی جهان در کشور فرانسه، به مقام دوم دست پیدا کند.
علیرضا ساعتیان که در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران (طرح تاسیسات زیر بنایی و ساختمانی) مشغول به کار است، در مسابقات جودو قهرمانی جهان که در کشور فرانسه برگزار شد، خوش درخشید و توانست به مقام دوم برسد. او که در قسمت کاتا با رقبای خودش به رقابت پرداخته بود، در حالی به مقام نایب قهرمانی دست پیدا کرد که تیم کره با اختلاف ناچیزی قهرمان شد.
فرزند یکی از همکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، مدال آورترین ورزشکار مسابقات پاراآسیایی شد.
دانیال محسنیان، فرزند محمود محسنیان از کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، با کسب 2 مدال طلا و 3 مدال نقره، لقب مدال آورترین ورزشکار در چهارمین دوره مسابقات پاراآسیایی جوانان 2021 بحرین را از آن خود کرد.
دانیال محسنیان، کاپیتان تیم ملی شنای جانبازان و معلولان جوانان ایران است که موفق شد با کسب 5 مدال در مسابقات پاراآسیایی، این افتخار را در عرصه بین المللی برای کشورمان به دست آورد.
او در شنای 50 و 100 متر آزاد، مدال طلا و در 100 متر کرال، 100 متر پروانه و 100 متر آزاد، مدال نقره گرفت تا 5 مدال از 13 مدال ارزشمندی را که جوانان خوزستانی در این تورنمنت کسب کرده اند، به نام خود ثبت کند.
اسفند 1400
سی ویکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور، تیم های برتر خود را شناخت و تیم واترپلو باشگاه نفت امیدیه موفق شد در این رقابت ها به مقام سوم دست پیدا کند.
دیدارهای نیمه نهایی و نهایی سی ویکمین دوره مسابقات لیگ برتر واترپلو باشگاه های کشور در سال ۱۴۰۰ ضمن تبعیت از شیوه نامه های بهداشتی ستاد ملی مبارزه با کرونا، در محل استخر ۹ دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی تهران برگزار شد.بر اساس مرحله مقدماتی این مسابقات در دیدار رده بندی به مصاف تیم رعد پدافند هوایی رفت که موفق شد این تیم را با نتیجه 11 بر 9 شکست دهد تا به عنوان سوم رقابت های لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران دست پیدا کند. نفت امیدیه، یکی از تیم های مطرح در واترپلو کشور است که سابقه قهرمانی و قرار گرفتن روی سکوی نخست لیگ را نیز در کارنامه خود دارد.
سرمربی و بازیکنان پالایش نفت آبادان افتخارآفرینی کردند. سرمربی، بازیکن و تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، بعد از قهرمانی در لیگ برتر فوتسال بانوان در فصل گذشته و نیز ادامه درخشش و یکه تازی در این فصل فوتسال بانوان ایران، از سوی سایت فوتسال پلنت در جمع 10 نامزد برتر کسب بهترین بازیکن، سرمربی و تیم سال قرار گرفتند.
مانند هرسال که سایت فوتسال پلنت، برترین های فوتسال زنان را در پست ها و سمت های مختلف بر اساس نظر کارشناسان خود معرفی می کرد، در سال 2021 نیز این اتفاق رخ داد و نظر کارشناسان اعلام شد. فوتسال زنان ایران هم در بخش برترین داور، برترین مربی، برترین باشگاه، برترین بازیکن وبرترین دروازه بان، کاندیدایی در بین 10 چهره داشت.
نرگس علوانی، سرمربی تیم پالایش نفت آبادان که در جمع برترین سرمربیان فوتسال زنان سال بود، با کسب 75 امتیاز در موقعیت هفتم برترین مربیان سال 2021 قرار گرفت.تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان که فصل گذشته قهرمان لیگ ایران شد، در جمع 10 باشگاه با کسب 71 امتیاز با نظر کارشناسان سایت فوتسال پلنت، هفتم شد.
در آیتم برترین زنان فوتسالیست سال جهان، سهیلا ملمولی، کاپیتان باتجربه و کهنه کار و درخشان پالایش نفت آبادان، کاندیدا بود که ملمولی با وجود کسب امتیاز مشابه با امیلی مارکوندس از برزیل در رتبه هفتم قرار گرفت و هفتمین فوتسالیست زن برتر سال 2021 شد.
تیم وزنه برداری جوانان مناطق نفت خیز جنوب، کاپ نایب قهرمانی لیگ برتر وزنه برداری جوانان را بالای سر برد.
فینال رقابت های لیگ برتر وزنه برداری در سالن وزنه برداری مجموعه ورزشی تهران برگزار شد و تیم مناطق نفت خیز جنوب به مقام دوم رسید.
مراسم اهدای کاپ با حضور قنبر زاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت؛ گرشاسبی، مدیرعامل باشگاه فولاد و مسؤولان فدراسیون وزنه برداری برگزار شد. در جدول رده بندی کلی، فولاد خوزستان با مجموع ۱۴۹۶ امتیاز، مناطق نفت خیز جنوب با ۱۴۱۰ امتیاز و عقاب نیروی هوایی با ۱۳۴۳ امتیاز، عنوان برترین تیم های باشگاهی کشور در سال ۱۴۰۰ را به دست آوردند.
در آستانه حلول سال نو، تجدید زندگی طبیعت را که یادآور عظمت بی انتهای پروردگار متعال و تداعی کننده حال بهتر در همه موجودات عالم هستی است، به تمامی همکاران عزیز تبریک و تهنیت می گویم. خدای سبحان را شاکریم که در سایه الطاف و عنایت خاصه او، با وجود برخی فراز و نشیب ها؛ اداره کل سلامت، تربیت بدنی و مسؤوليت اجتماعی وزارت نفت توانست همگام با سایر خدمتگزاران صادق این صنعت، گام هایی استوار در جهت خشنودی تمام همکاران معزز بردارد.
در سالی که گذشت و عنوانش از سوی مقام معظم رهبری(دامت برکاته) مزین به نام «تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» بود، این اداره کل گام های موثری را در حوزه ورزش برداشته است که شامل موارد زیر است:
-انتصاب اعضا و تشکیل شورای مرکزی ورزش وزارت نفت.
-اصلاح و به روزرسانی تعدادی از مفاد، قوانین و مقررات ورزش در صنعت نفت .
-فراهم شدن امکان استفاده از مربیان شرکتی در صنعت نفت.
-قانونمند شدن امکان مشارکت کارکنان قرارداد مدت موقت در فعالیت ها، مسابقات و المپیادهای ورزشی.
خوشبختانه بخش عظیمی از برنامه های در دست اقدام، عملیاتی شده و نتایج بسیار ارزشمندی برای آینده ورزش صنعت نفت به ارمغان آورده است.
در سال های گذشته شاهد اتفاق هایی گاه ناخوشایند از جمله شیوع بیماری کرونا در نقاط دورافتاده کشور بودیم که در پس همه ناملایمات موجود، باز هم جلوه هایی از ایثار و فداکاری در صنعت نفت رقم خورد و این اداره کل در چارچوب مسؤولیت های اجتماعی خود همگام با همکاران خدوم برای زدودن آثار و آلام این ناخوشایندی ها در حوزه ورزش همگانی و قهرمانی، سهمی بسزا و قابل اعتنا داشته است که جا دارد به طور ویژه از این عزیزان تقدیر و تشکر کنم. بازگشایی اماکن ورزشی، فراهم شدن مشارکت حداکثری همه کارکنان خانواده ها در فعالیت ها و برنامه های ورزشی، راه اندازی مجدد مسابقات ورزشی و رونق بیش از پیش ورزش صنعت نفت، یک اولویت اصلی در چارچوب اقدام های اداره کل سلامت و تربیت بدنی بوده و خوشبختانه در شرایط خاص این روزهای کشور نیز موفق عمل کرده است.
با اینکه مبارزه با بیماری منحوس کرونا همچنان ادامه دارد، اما در ابتدای سال جدید به همکاران شریف صنعت نفت قول می دهیم، روند رو به پیشرفت حوزه ورزش صنعت نفت تداوم یابد و در مواردی نیز که کمبود وجود دارد، با همکاری و همیاری شما عزیزان حتما آنها را برطرف خواهیم کرد. پیشاپیش فرا رسیدن سال نو را به تمامی کارکنان شریف وزارت نفت تبریک می گویم و با آرزوی سلامت برای همه همکاران عزیز، امیدوارم در کنار یکدیگر بتوانیم بیش از پیش برای پیشرفت و آبادانی کشورعزیزمان گام برداریم.
مسابقات فرزندان پسر زیر 18 سال مناطق نفت خیزجنوب (جام انقلاب اسلامی) با برگزاری مسابقاتی جذاب در رشته های تنیس روی میز، فوتسال، بسکتبال و فوتبال برگزار شد که سه رشته به پایان رسیده و رشته فوتبال هم در آخر اسفندماه به پایان خواهد رسید. مسابقات جام انقلاب در۴ رشته ورزشی به صورت دوره ای برای این رده سنی برگزار شد که نتایج آن به شرح زیر است:
رشته تنیس روی میز فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، به میزبانی شرکت نفت و گاز گچساران در سالن چندمنظوره آزادی با حضور ورزشکاران چهار شرکت نفتی اهواز، گچساران، امیدیه و مسجدسلیمان برگزار شد و پس از رقابت هایی دیدنی تیم نفت اهواز، به مقام قهرمانی دست یافت. تیم های نفت گچساران و نفت امیدیه هم به ترتیب عناوین دوم و سوم را کسب کردند.
در شهر امیدیه، دیدار حساس فینال مسابقات فوتسال قهرمانی مناطق نفت خیزجنوب، بین تیم های نفت اهواز و نفت و گاز گچساران برگزار شد که تیم فرزندان نفت و گاز گچساران در این دیدار نفس گیر، توانست با نتیجه ۲-۱ با گل های سید مجتبی موسوی، رقیب قدرتمند خود را شکست دهد.
فرزندان نفت امیدیه در بازی رده بندی با نتیجه ۷ بر صفر نفت مسجدسلیمان را شکست دادند و مقام سوم را کسب کردند. به این ترتیب، تیم های نفت گچساران، اهواز و آغاجاری به ترتیب عناوین اول تا سوم را به دست آوردند.
هفته سوم و پایانی مسابقات بسکتبال فرزندان زیر ۱۸ سال پسر مناطق نفت خیزجنوب، به میزبانی شرکت نفت و گاز گچساران برگزارشد و در پایان این مسابقات، تیم نفت اهواز مقام اول را کسب کرد و تیم های نفت امیدیه و نفت گچساران، عناوین دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. مسابقات فوتبال به صورت دوره ای در حال انجام است و بیش از ۲۰۰ ورزشکار در جام انقلاب از ابتدای بهمن لغایت ۱۵ اسفند سال جاری با حریفان خود به رقابت پرداختند و همان طور که ذکر شد، فوتبال هنوز ادامه دارد.
تیم وزنه برداری جوانان مناطق نفت خیز جنوب با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، کاپ نایب قهرمانی لیگ برتر وزنه برداری جوانان را بالای سر برد.
فینال رقابت های لیگ برتر وزنه برداری در سالن وزنه برداری مجموعه ورزشی تهران برگزار شد و تیم مناطق نفت خیز جنوب به مقام دوم رسید.
در پایان هفته دوم رقابت های لیگ جوانان باشگاه های کشور، تیم های فولاد خوزستان، مناطق نفت خیز جنوب و نیروی زمینی ارتش، با کسب بیشترین امتیازات، مقام اول تا سوم این مسابقات را در هفته دوم از آن خود کردند.
مراسم اهدای کاپ با حضور منصور قنبر زاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، حمیدرضا گرشاسبی، مدیرعامل باشگاه فولاد و مسؤولان فدراسیون وزنه برداری برگزار شد.
در جدول رده بندی کلی، فولاد خوزستان با مجموع ۱۴۹۶ امتیاز، مناطق نفت خیز جنوب با ۱۴۱۰ امتیاز و عقاب نیروی هوایی با ۱۳۴۳ امتیاز، عنوان برترین تیم های باشگاهی کشور در سال ۱۴۰۰ را به دست آوردند.
مسابقات لیگ جوانان در سال جاری با حضور ۵۶ وزنه بردار در قالب هفت تیم باشگاهی برگزار شد.
تیم های اردبیل، نیروی زمینی، فتح دانه مرودشت و مس رفسنجان نیز در این مسابقات حضور داشتند که در جدول کلی، در رده های چهارم تا هفتم قرار گرفتند.
مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز عضو هیات رئیسه فدراسیون تیراندازی شد. مجمع انتخاباتی فدراسیون تیراندازی در تهران برگزار و مرتضی قربانی، به عنوان رئیس این فدراسیون انتخاب شد. در ادامه در این مجمع، سید سالار محمدنیا، مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز که سرپرستی هیأت تیراندازی خوزستان را نیز به عهده دارد، کاندیدای عضویت در هیات رئیسه فدراسیون تیراندازی شد که با کسب اکثریت آرا (۵۳ رأی از ۵۷رأی مأخوذه)، به عنوان عضو هیأت رئیسه فدراسیون تیراندازی برای مدت زمان چهار سال انتخاب شد.
مسابقات داخلي شركت ملي نفت ايران ویژه بانوان و آقايان پس از وقفه ای چهارساله، در رشته ها و رده های سني مختلف از سر گرفته شد. امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملي نفت ايران، با دستور معاون وزير در توسعه مديريت و سرمايه انساني، همچنین پیگیری مديركل اداره سلامت و تربیت بدنی و نیز پشتيباني و همكاري رئيس امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملي نفت ايران، پس از وقفه ای چندساله در برگزاري مسابقات داخلي به دليل تعليق مسابقات و المپيادهاي ورزشي در سطح وزارت نفت و شيوع بيماري كرونا (كوويد19)، مسابقات مختلف ورزشي خود را در سطح ادارات مركزي شركت ملي، نفت و واحدهاي ستادي وزارت نفت در بخش بانوان و آقايان(كاركنان، همسران، فرزندان) برگزار کرد. در ادامه، جزییات این مسابقات را می خوانیم:
بانوان
در اين دوره از مسابقات، بانوان ورزشكار در 3 رشته ورزشي آمادگي جسماني ، تنيس روي ميز و شطرنج در رده های سني مختلف (كاركنان، همسران و فرزندان) به مصاف يكديگر رفتند.
آمادگی جسمانی
مسابقات آمادگي جسماني بانوان با حضور 50 ورزشكار و قضاوت داوران فدراسيون ورزش های همگاني در سالن چندمنظوره باشگاه شهيد زرگر برگزار و در پایان به نفرات برتر جوايز و احكام قهرماني اهدا شد.
اين رقابت ها در 10 رده سني (سه رده سني فرزندان و هفت رده سني كاركنان و همسران) به انجام رسيد.
متولدين 1391 تا 1395فرزندان
1) زهرا سادات واعظ (اول)
2) شايلان ايري (دوم)
3) آگلين باقري(سوم)
متولدين 1385 تا 1389 فرزندان
1) تينا گلپريان (اول)
2) درسا حميدي (دوم)
3) آناهيتا عليزاده(سوم)
متولدين 1380 تا 1384 فرزندان
1) ستايش بهنيافر (اول)
2) آلتين سقر (دوم)
3) باران قهرماني(سوم)
متولدين 1360 تا 1361 همسران/ كاركنان
1) مريم احسني(اول)
2) سميه مهدوي(دوم)
3) ساناز باحجب اقدسي(سوم)
متولدين 1362 تا 1366همسران/ كاركنان
1) آرزو ابراهيمي(اول)
2) سيده منيره موسوي(دوم)
3) حميده طاطاري(سوم)
متولدين 1366 تا 1369 همسران/ كاركنان
1) مريم موسوي(اول)
2) رزيتا قهرماني(دوم)
3) فاطمه مستعلي(سوم)
متولدين 1348 تا 1350 همسران/ كاركنان
1) منيژه انصاري(اول)
2) مژگان عليرضايي(دوم)
3) جميله قرنجيك(سوم)
متولدين 1351 تا 1354 همسران/ كاركنان
1) افسون وايزي(اول)
2) مريم گلشني(دوم)
3) زهرا سادات هاشمي(سوم)
متولدين 1355 تا 1359 همسران/ كاركنان
1) سيده رويا حميدي (اول)
2) فاطمه پيرمحمدي (دوم)
3) حميده غلامي (سوم)
متولدين1340 تا 1349 همسران/ كاركنان
1) مهتاب محمدي(اول)
2) فريده گودرزي(دوم)
3) اعظم كبير (سوم)
تنيس روی ميز
مسابقات تنيس روي ميز نیز با حضور داوراني از فدراسيون مربوطه و 12 تنيسور در سالن چندمنظوره باشگاه شهيد زرگر برگزار شد كه ورزشكاران در دو رده سني زير 40 و بالاي 40 سال رو در روی هم قرار گرفتند.
در پايان اين رقابت ها، نفرات برتر هر رده، جوايز و احكام قهرماني خود را از دست مسؤولان حاضر در سالن دريافت کردند.
بالای 40 سال همسران/كاركنان
1) نسيم طاهري(اول)
2) معصومه موسوي اوجاق(دوم)
3) منيره حسن زاده(سوم)
زير 40 سال همسران/كاركنان
1) پرستو عزيزيان(اول)
2) مينا بهفرد(دوم)
3) فاطمه گنجي(سوم)
شطرنج
مسابقات شطرنج با حضور 8 شطرنج باز در سالن اسكواش باشگاه شهيد زرگر و در رده سني فرزندان زير 18 سال به روش سوئيسي برگزار شد. در اين رقابت ها، با شناسايي نفرات اول تا سوم، جوايز و احكام قهرماني در همان روزبه اين عزيزان اهدا شد.
فرزندان
1) نورا شهبازي(اول)
2) رها يزداني(دوم)
3) سارا رحيمي(سوم)
آقايان
در بخش آقايان نيز ورزشکاران در رده های سني مختلف (كاركنان/ فرزندان) در 4 رشته ورزشي تنيس خاكي، تنيس روي ميز، دووميداني و شطرنج با يكديگر به رقابت پرداختند.
تنيس خاكی
مسابقات تنيس خاكي با حضور 14 شرکت کننده به صورت دوبل در باشگاه شهيد زرگر برگزار و در پايان به تیم های اول تا سوم جوايز و احكام قهرماني اهدا شد. قضاوت اين رقابت ها را داورانی از فدراسيون تنيس جمهوري اسلامي ايران به عهده داشتند.
كاركنان
1) رضي حسین خانی و مهدي كريمي (اول)
2) نيما بهرامي وابراهيم پور انصاري(دوم)
3) هادي افشار و عبدالله رضایی نژاد (سوم مشترک)
4) جواد مروري و مهريار دقيقيان (سوم مشترک)
تنيس روی ميز
مسابقات تنيس روي ميز نیز با حضور داوراني از فدراسيون مربوطه و16 تنيسور در3 رده سني (فرزندان (زير 18 سال) و کارکنان(زير 45 سال / بالاي 45 سال)) برگزار و در پایان به نفرات برتر جوايز و احكام قهرماني اهدا شد.
زير 18سال فرزندان
1) محمدحسین كازروني (اول)
2) ماني نجفي (دوم)
3) متين رضایی نژاد(سوم)
زير 45 سال كاركنان
1) ارشاد اميني (اول)
2) نيما پارسايي (دوم)
3) امين دلاور (سوم)
بالای 45 سال كاركنان
1) عزيز آتشين (اول)
2) سيد عليرضا طباطبايي(دوم)
3) جلال نجفي (سوم)
دوومیدانی
مسابقات دوومیدانی، با استقبال فرزندان نفتي همراه بود. 41 دوومیدانی کار نونهال، نوجوان و جوان، در چهار ماده پرش طول، 100 متر، 60 متر و پرتاب وزنه و در رده های مختلف سني با يكديگر به رقابت پرداختند. در اين رقابت ها كه با قضاوت خوب داوران فدراسیون دوومیدانی همراه بود، در پايان به نفرات اول تا سوم جوايز و احكام قهرماني نيز اهدا شد.
فرزندان 11 تا 15 سال در 100 متر
1) كيوان كبوتران(اول)
2) دايان ايري (دوم)
3) ايليا صالحي (سوم)
فرزندان 15 تا 17 سال در100 متر
1) امير حميدي (اول)
2) اميرحسين مهدی زاده(دوم)
3) آركين سقر (سوم)
فرزندان 17 تا 20 سال در100 متر
1) محمدحسین نيك ضمیر (اول)
2) عرفان قربان پور (دوم)
3) كيانوش كبوتران(سوم)
فرزندان زير 7 سال در 60 متر
1) سپهر لآلی (اول)
2) هيراد نژاد محمديان(دوم)
3) مهراد نژاد محمديان(سوم)
فرزندان 8 تا 10 سال در60 متر
1) پارسا مهدی زاده(اول)
2) كسري شجاعي(دوم)
3) ماهان رضایی نژاد(سوم)
فرزندان 17 تا 20 سال در پرتاب وزنه
1) كيانوش كبوتران (اول)
2) محمدحسین نيك ضمير (دوم)
3) عرفان قربان پور (سوم)
فرزندان 15 تا 17 سال درپرتاب وزنه
1) آركين سقر(اول)
2) فرنود حاجي آخوند زاده (دوم)
3) مهرشاد پري آذر(سوم)
فرزندان زير 7 سال پرش طول
1) سپهر لآلی(اول)
2) هيراد نژاد محمديان(دوم)
3) ماهان قهرماني(سوم)
فرزندان 8 تا 10 سال در پرش طول
1) كسري شجاعي(اول)
2) پارسا مهدی زاده(دوم)
3) ماهان رضایی نژاد(سوم)
فرزندان 11 تا 15 سال پرش طول
1) كيوان كبوتران(اول)
2) دايان ايري (دوم)
3) ايليا صالحي (سوم)
فرزندان 15 تا 17 سال در پرش طول
1) امير حميدي (اول)
2) اميرحسين مهدی زاده(دوم)
3) فرنود حاجي آخوندزاده(سوم)
شطرنج
مسابقات شطرنج با حضور13 شطرنج باز در رده سني كاركنان برگزار شد. در اين رقابت ها كه ميزباني آن را باشگاه شهيد زرگر به عهده داشت، شرکت کنندگان با روش سوئيسي به مصاف هم رفتند و با شناسايي نفرات برتر، مراسم اهدای جوايز و احكام قهرماني اين عزيزان نيز در همان روز انجام شد.
كاركنان
1) علي عظيمي وند(اول)
2) محمدجواد رودسري(دوم)
3) علي سجاد رضواني(سوم)
با اوج گیری سويه اُميكرون در شهر تهران و تعطيلي مجدد اماكن ورزشي، مسابقات ديگر رشته ها ازجمله فوتسال، دارت و بدمينتون نيز به زمان ديگری موكول شد. اين رقابت ها با همكاري و هماهنگي واحدهاي همگاني، هيأت هاي مختلف ورزشي، باشگاه های صنعت نفت تهرانسر و شهيد زرگر، مربيان و روابط عمومي امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملي نفت ايران برگزار شد و درمجموع 154 ورزشكار از كاركنان و خانواده های آنها در اين مسابقات شركت کردند.
تیم شنا مناطق نفت خیزجنوب اهواز، عنوان نخست مسابقات شنا باشگاه های استان خوزستان را کسب کرد. مسابقات شنا باشگاه های استان خوزستان، اسفندماه ۱۴۰۰ در اهواز برگزار شد که در پایان، تیم نفت اهواز به مقام قهرمانی دست یافت و تیم های نفت آغاجاری و هیأت شنا اهواز به ترتیب به مقام دوم و سوم دست یافتند. در این دوره از رقابت ها که در استخر مجموعه فرهنگی _ ورزشی شهرک نفت اهواز برگزار شد، ۱۵۰ شناگر از ۸ تیم از شهرستان های مختلف استان خوزستان حضور داشتند.
امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت ايران، با همكاري و هماهنگي هيأت كوهنوردي، برنامه كوهپيمايي خانوادگي را طي دو مرحله، در سطح ادارات مركزي شركت ملي نفت و واحد هاي ستادي وزارت نفت (اعم از كاركنان رسمي، پيماني، مدت معين و قرارداد مدت موقت) در مجتمع ورزشي_ آموزشي نفت آبعلي( جاده سلامت - ارتفاعات آبعلي) برگزار کرد. اين برنامه در حالي به همت اين امور برگزار شد كه به دليل شيوع ويروس كرونا و محدوديت هاي ايجاد شده در دو سال گذشته، هيچ برنامه وگردهمايي خانوادگي اجرا نشده بود. به همين دليل با وجود سردي هوا و بارش برف، ارتفاعات آبعلي شاهد استقبال 430 نفر از كاركنان و خانواده هاي آنها بود. در هر دو مرحله، تعداد زيادي از خانواده ها به دليل شرايط كرونايي با وسايل نقليه شخصي، خود را به مجتمع آبعلي رسانده بودند. همنوردان در ساعت 9:30 صبح با حضور در ابتداي مسير جاده سلامت، برنامه خود را آغاز کردند و پس از پيمودن مسير سه كيلومتري پاكوب شده كه با پرچم نيز نشانه گذاري شده بود، به جايگاه ويژه اي كه از قبل برايشان در نظر گرفته بودند، رسيدند.
مروری بر مهم ترین تحولات ایران و جهان در 1400
مشعل 1400 ؛ سال 00 هم تمام شد و حالا در آستانه آغاز اولین سال قرن جدید با تحولاتی روبه رو هستیم که هنوز آثار یکی از آنها تمام نشده، بعدی زود شروع می شود. جهان هنوز درگیرودار شیوع ویروس کرونا است، اما جنگ داستان تمام نشدنی ما انسان هاست و در حالی که در گوشه و کنار دنیا مردمانی هر روز کشته و مجبور به ترک وطن هستند، جنگی دیگر این گوشه دنیا را بر هم می زند. 1400 سالی پر از تحولات بود و امید و هراس همزمان با هم در زندگی ادامه دارد. ایران دوره جدید سیاسی را با تغییر در دولت شروع کرده و این روزها در آستانه خبرهای احتمالی برای رفع تحریم ها با قیمت نفتی بیش از 100 دلار قرار دارد. کرونا با عبور از دو سویه دلتا و اومیکرون، موج ششم خود را هم گذرانده و چون بیش از 70 درصد جمعیت کشور حداقل دو دز واکسن خود را زده اند، میزان مرگ و میر کاهش چشمگیر داشته است و روزنه هایی برای رسیدن به روزهای عادی و با هم بودن قبل دیده می شود. مرور برخی از مهم ترین تحولات ایران و جهان 1400 در روزهای پایانی می تواند یادآور خوبی از زندگی ما در سال صفر باشد.
28 خرداد انتخابات ریاست جمهوری ایران با حضور نامزدهای ریاست جمهوری برگزار شد و ابراهیم رئیسی به عنوان منتخب مردم اعلام شد. دولت سیزدهم کار خود را از 12 مرداد شروع کرد.
بهمن ماه بازی های انتخابی جام جهانی برگزار شد و تیم ملی ایران با پیروزی شیرین مقابل عراق و امارات و عبور از این مرحله به جام جهانی قطر می رود. دو بازی تشریفاتی دیگر از همین بازی های رده بندی با لبنان – امارات و کره جنوبی باقی مانده که فروردین 1401 برگزار می شود.
قیمت جهانی نفت که با شروع کرونا به مرز صفر هم رسیده بود و یک بحران جهانی را رقم زد، با توجه به تحولات رخ داده و پیش رو، افزایش یافت و با شتابی رو به جلو مرز 100 دلار را گذرانده و همچنان بالاتر می رود.
مهر 1400 مسابقات جهانی کشتی در دو گروه فرنگی و آزاد برگزار شد و کشتی گیران آزاد ایران یعنی حسن یزدانی، کامران قاسم پور و امیرحسین زارع و کشتی گیران فرنگی شامل میثم دلخوانی، محمدرضا گرایی، محمدهادی ساروی و علی اکبر یوسفی، هفت طلای شیرین را به دست آوردند. این پیروزی ها و کشتی جذابی که کشتی گیران به خصوص محمدرضا گرایی و یزدانی داشتند، شادی زیادی برای مردم به همراه داشت.
تیرماه بود که در یک حادثه رانندگی اتوبوس حامل تعدادی از خبرنگارانی که برای تهیه گزارش از دریاچه ارومیه اعزام شده بودند، واژگون شد و «مهشاد کریمی» خبرنگار حوزه محیط زیست ایسنا و «ریحانه یاسینی» خبرنگار ایرنا در این حادثه جان باختند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از سال ۲۰۰۵ تا دسامبر ۲۰۲۱ در این مسئولیت بوده است. بسیاری از کارشناسان و سیاستمداران از او به عنوان قدرتمندترین زن جهان و رهبر جهان آزاد یاد کرده اند و کمتر سیاستمداری با این میزان محبوبیت شناخته شده است.
در آذرماه هم یک منازعه قدیمی بین آذربایجان و ارمنستان دوباره بالا گرفت و منجر به درگیری نظامی بین دو کشور شد. این اختلاف پای ایران را هم به میدان کشید و مسیرهای ورود ایران به منطقه قره باغ تا مدتی بسته شد.
مرداد 1400 و در ادامه چندین انفجار تروریستی در افغانستان، طالبان با هجوم به شهرهای مختلف، در نهایت کابل را اشغال کرد. این اتفاق و خروج نیروهای آمریکایی پس از بیست سال حضور، یکی از تحولات مهم بود که هنوز هم ادامه دارد.
در روزهای پایانی بهمن و هفته اول اسفند خبرهای غیر رسمی از نزدیک شدن توافق در مذاکرات هسته ای و برجام شنیده شد و طرف های خارجی اخباری از رسیدن به توافق را منتشر کردند. این امیدواری وجود دارد که تا پایان سال این مذاکرات که در وین ادامه دارد، به نتیجه برسد و 1401 با خبرهای خوش آغاز شود.
5 اسفند 1400 روسیه پس از اختلاف با اوکراین بر سر پیوستن به ناتو، حمله نظامی و همه جانبه خود را به اوکراین آغاز کرد. در این مدت خسارت های زیادی به دو کشور وارد شد و تعداد زیادی از مردم اوکراین و غیرنظامیان مجبور به فرار و مهاجرت به سمت مرزهای لهستان شده اند و این جنگ همچنان ادامه دارد.
المپیک 2020 ژاپن که به دلیل شیوع کرونا در زمان خود یعنی تابستان 20 20 برگزار نشده بود، با اما و اگرهای زیادی بالاخره در مرداد 1400 برگزار شد و تیم هایی از ایران حضور داشتند.
تیم ملی فوتبال زنان ایران در مرحله مقدماتی جام ملت های زنان آسیا ۲۰۲۲ با پیروزی در ضربات پنالتی مقابل تیم ملی اردن، به مسابقات جام ملت های زنان آسیا ۲۰۲۲ راه یافت. این نخستین راهیابی تیم ملی زنان ایران به مسابقات جام ملت های زنان آسیاست. درخشش زهره کودایی، دروازه بان تیم ملی زنان و بداخلاقی که تیم اردن داشت، با بازتاب زیادی
مواجه شد.
واکسیناسیون گسترده مردم علیه شیوع ویروس کرونا و کاهش مرگ و میرها، از فروردین 1400 با واکسیناسیون 85 ساله ها شروع شد و به مرور به گروه های سنی دیگر رسید. در ادامه با ورود محموله های جدید واکسن های اهدایی امکان تزریق دز دوم و سوم هم فراهم شد و این روند تا امروز ادامه دارد.
تیم ملی هندبال زنان ایران برای نخستین بار در مسابقات قهرمانی جهان در سال ۲۰۲۱ حضور یافت و در مقابل تیم های رومانی، نروژ، قزاقستان، ازبکستان، آنگولا و کامرون شکست خورد؛ با وجود این باز شدن پای تیم بانوان ایران به جمع تیم های جهانی و بازی درخشان فاطمه خلیلی، دروازه بان تیم ملی هندبال زنان ایران بازتاب زیادی داشت. تیم ایران 41 بر 9 مقابل تیم نروژ شکست خورد، اما دروازه بان ایران بهترین بازیکن زمین شد چرا که جلوی تعداد زیادی از گل ها را گرفته بود.
اردیبهشت ماه پدیده زیبای اَبَرماه یا «ماه صورتی» رخ داد. ابرماه زمانی رخ می دهد که قمر زمین در کمترین فاصله ممکن به زمین قرار می گیرد. تصاویر زیبا و زیادی از این پدیده در نقاط مختلف زمین منتشر شد.
4 دی ماه (25 دسامبر 2021) ناسا تلسکوپ «جیمز وب» را به عنوان جایگزین تلسکوپ هابل به فضا فرستاد. این تلسکوپ ابعاد و کارکردهای بسیار متفاوتی با هابل دارد. آینه این تلسکوپ از ۱۸ بخش آینه شش ضلعی ساخته شده از بریلیوم با روکش طلا تشکیل شده است که با هم ترکیب شده و آینه ای به قطر 6.5 متر (۲۱ فوت) ایجاد می کند و به طور قابل توجهی بزرگ تر از آینه ۲٫۴ متری هابل (۷ فوت ۱۰ اینچ) است. محققان امیدوارند با این تلسکوپ امکان مشاهده برخی از دورترین رویدادها و اجرام در جهان با وضوح بیشتری فراهم شود.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات