تحویل اسناد تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره با دانش بومی پژوهشگاه صنعت نفت در شرکت پالایش نفت بندرعباس
از تحریم کک تا تولید با دانش بومی
مشعل اسناد تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره در پالایشگاه نفت بندرعباس که برای نخستین بار با استفاده از دانش فنی پژوهشگاه صنعت تکمیل می شود، با حضور علی آقامحمدی، رئیس دفتر گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری، جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران پالایش و پخش و پژوهشگاه صنعت نفت و نمایندگان مجلس رونمایی شد.
علی آقا محمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری در این مراسم اظهار امیدواری کرد که صنعت نفت در آغاز ۱۱۰ سالگی و بر اساس فرمایش رهبری در همه ابعاد توسعه یابد و از جمله تولید ۶.۵ میلیون بشکه و جبران فاصله با رقبایی مثل روسیه، امریکا و عربستان تحقق یابد و در عین حال پتروپالایشگاه ها راه اندازی شوند و تغییرات اساسی ایجاد شود.
آقا محمدی گفت: پالایشگاه های شازند و بندرعباس، بهترین پالایشگاه های کشور هستند و محصولات این پالایشگاه ها استاندارد یورو 5 را دارد و حالا هم به سمت پتروپالایشگاه شدن حرکت می کنند.
او که در جریان جزئیات این پروژه ها قرار دارد و به عنوان یکی از حامیان پروژه مورد تقدیر قرار گرفت، افزود: الکترود گرافیکی، کک سوزنی و کک اسفنجی، از جمله اقلامی بود که از سوی ترامپ ورود آنها به ایران ممنوع شد تا فولاد کشور متوقف شود که در این زمینه مقام معظم رهبری دستور مقابله را صادر کردند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: با همکاری مجتمع های آلومینیومی کشور، مقدمات خودکفایی در زمینه الکترود گرافیتی، کک اسفنجی و کک سوزنی به صورت یک برنامه ملی نیز اجرایی شده است.
آقامحمدی با بیان اینکه یکی از مراکز علمی کشور قراردادهای خوبی را برای خودکفایی در زمینه تولید کک اسفنجی با شرکت های داخلی امضا کرده است، گفت: امیدواریم با همکاری پالایشگاه بندرعباس و پژوهشگاه به زودی شاهد تولید و استفاده صنعتی از آن در کشور باشیم، تحقیق و ساخت کک سوزنی نیز با همکاری پالایشگاه شازند اراک در حال انجام است، ضمن اینکه سه شنبه( 24 اسفند) قرارداد ساخت کک سوزنی میان هلدینگ غدیر و یک مجموعه دانش بنیان کشور امضا می شود که نافی کار ارزشمند پالایشگاه شازند نیست.
امضای قرارداد در میادین مشترک و غرب کارون در 1401
وزیر نفت نیز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه پالایشگاه نفت بندرعباس یکی از محصولاتش نفت کوره است و با توانمندی پژوهشگاه امروز شاهد تکمیل زنجیره نفت کوره هستیم، افزود: دانش فنی زنجیره نفت کوره در کشور از سوی پژوهشگاه تکمیل شد و به زودی این پروژه آغاز خواهد شد. با این شیوه تولید نفت کوره کاهش پیدا می کند و سایر محصولات با ارزش افزوده بالا ایجاد خواهد شد؛ از جمله محصولات جانبی نیز تولید کک اسفنجی است که مورد نیاز صنایع آلومینیوم است.
جواد اوجی افزود: همان طور که می دانید، کشور وارد کننده کک است و در آبان سال ۹۷ صادرات کک به ایران از سوی ترامپ تحریم شد، اما امروز صاحب دانش فنی این ماده شدیم و تولید کک اسفنجی و سوزنی در کشور انجام خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه فرایند پالایشی کشور تغییر کرده و نگاه علاوه بر تأمین امنیت انرژی، تأمین خوراک پتروشیمی هاست، افزود: احداث اولین پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای را خود صنعت نفت در استان هرمزگان آغاز خواهد کرد.
به گفته وزیر نفت، ظرفیت تولید گاز و نفت با برنامه ریزی های انجام شده در بحث توسعه میادین نفتی و گازی ۴.۵ میلیارد یورو قرارداد با شرکت های داخلی و خارجی به امضا رسید. امروز بعدازظهر(سه شنبه 24 اسفند) نیز قرارداد دیگری به امضا می رسد، همچنین در سال آینده در میادین مشترک و غرب کارون شاهد امضای قراردادهایی هستیم.
اوجی تاکید کرد: با شروع دولت سیزدهم، وزارت نفت در این حوزه شاهد افزایش صادرات نفت، گاز و فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی بوده و در مجموع وصول درآمدها ۲.۵ برابر شده است.
وی در پاسخ به سوالی درباره فروش نفت ایران گفت: فروش نفت در حیطه اختیارات وزارت نفت است، اما در بودجه سال ۱۴۰۱ این ظرفیت ایجاد شده تا سایر بخش های کشور از این ظرفیت، برای تهاتر و تأمین نیاز خود استفاده کنند.
وزیر نفت گفت: عمده فروش نفت و درآمد به صورت ارزی و نقدی بوده و در سررسید وصول شده و بخش کوچکی نیز تهاتر انجام شده است.
وی با تاکید بر اینکه فروش نفت در حیطه و اختیارات وزارت نفت است، افزود: در بودجه سال ۱۴۰۱ این ظرفیت ایجاد شده تا سایر بخش های کشور از این ظرفیت برای تهاتر و تأمین نیاز خود استفاده کنند.
اوجی ادامه داد: در صنعت نفت در خصوص پالایشگاه هایی که مورد بهره برداری هستند، برنامه کیفی سازی ارزش افزوده محصولات در قالب ۸ پروژه تعریف شده و هر ۲ ماه در وزارت نفت جلساتی داریم و این پروژه ها در سال های آینده به بهره برداری می رسند.
وزیر نفت گفت: در دولت سیزدهم و وزارت نفت هیچ وقت منتظر مذاکرات نبودیم و با توجه به توانمندی صنعت نفت امروز بالغ بر ۱۶.۵ میلیارد دلار در قالب قرارداد امضا شده است.
باید بر تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره تمرکز کنیم
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی هم در این مراسم تاکید کرد که پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه دانش فنی مشکل ما را حل خواهد کرد و در حوزه منابع مالی نیز قانون تنفس خوراک بستر مناسبی را فراهم کرده است.
جلیل سالاری با بیان اینکه باید به سمت دانش بنیان شدن حرکت کنیم و در این حوزه از ظرفیت پژوهشگاه صنعت نفت استفاده کرده و به آنها اعتماد می کنیم، افزود: اولین کار مشترک شرکت ملی پالایش و پخش با پژوهشگاه صنعت نفت در پروژه واحد ایزومریزاسیون بود که از مرحله پایلوت به آنها سپرده شد.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فراورده های نفتی با اشاره به سابقه همکاری های موفق قبلی پالایش و پخش با پژوهشگاه صنعت نفت گفت: نفت خام ایران در حال سنگین شدن است و ما باید بر تکمیل زنجیره ارزش و کاهش آلودگی های زیست محیطی ناشی از تولید نفت کوره تمرکز کنیم.
حمایت و حضور وزیر نفت بهترین عیدی 1401
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز با بیان اینکه حمایت و حضور وزیر نفت در این مراسم، عیدی خوبی برای پژوهشگاه و کارشناسان آن است و ریسک اعتماد به پژوهشگاه برای صنعت پالایش و پخش صفر خواهد بود، افزود: دانش فنی تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره هم اکنون تنها در اختیار شرکت های معدود آمریکایی و اروپایی است که خوشبختانه ما امروز به آن دست یافته ایم.
جعفر توفیقی با تاکید بر اینکه پژوهشگاه صنعت نفت، به بزرگ ترین سد مقابل تحریم های کشورهای غربی در پروژه های پالایشی و پتروپالایشی تبدیل شده است، گفت: این مرکز در همه فرآیندهای پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی دارای فناوری اثبات شده است و به عنوان نمونه می توان به پروژه گوگردزدایی از مرکاپتان زیر۵۰ پی پی ام در فازهای دو و سه پارس جنوبی به دست متخصصان این مرکز اشاره کرد که به زودی به بهره برداری رسمی می رسد.
وی تصریح کرد: اعتماد مدیران صنعت نفت به پژوهشگاه از سرمایه های اصلی این مرکز علمی است و دانش فنی تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره هم اکنون تنها در اختیار شرکت های معدود آمریکایی و اروپایی است که خوشبختانه ما امروز به آن دست یافته ایم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با بیان اینکه این مجموعه با شبکه ای از دانشگاه ها و مراکز علمی و تحقیقاتی و پارک های فناوری کشور ارتباط مستقیم برقرار کرده است، گفت: مدیران صنعت نفت باید بدانند که ما در مذاکرات با شرکت های خارجی هموار پشت آنها ایستاده ایم تا بتوانیم فناوری های روزآمد دنیا را در ایران بومی سازی کنیم.
شرکت های معتبر اروپایی کیفیت کک را تایید کرده اند
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس هم گفت: طرح به سه پروژه تقسیم شده است؛ نخستین مرحله، تأسیس واحدهای فرآیندی است که مجوزهای لازم گرفته شده و آگهی فراخوان عمومی منتشر شده است و تا بهار ۱۴۰۱ پیمانکار اجرایی انتخاب و تامین مالی توسط کنسرسیوم های بانکی انجام خواهد شد.
هاشم نامور بخش دیگر اجرای پروژه را سرویس های جانبی برشمرد و گفت: بخش سوم پروژه واحد روغن سازی است و می توان گفت که ۱۰۰ درصد از سوی کارشناسان داخلی انجام شده و تبدیل تهدید تحریم ها به فرصت است.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس گفت: مصرف کننده کک صنایع آلومینیوم هستند که این کک تولیدی مورد تایید آنها قرار گرفت. بعد از این اتفاق، تفاهم نامه بین وزارت نفت و وزارت صمت امضا شد. ما بلافاصله طراحی مهندسی بنیادی را در دستور کار قرار دادیم و حتی این کک تولیدی را به شرکت های معتبر اروپایی فرستادیم و آنها نیز کیفیت آن را تایید کردند.
وی گفت: عملیات اجرایی این طرح باعث اشتغال زایی 5 هزار نفر می شود و پس از اتمام پروژه نیز 2.5 هزار نفر مشغول به کار خواهند شد.
هرمزگان به قطب پالایشگاهی کشور تبدیل می شود
در این مراسم، رئیس مجمع نمایندگان استان هرمزگان و نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس از وزیر نفت به دلیل اجرایی کردن وعده اجرای طرح ساخت پتروپالایشگاهی با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه ای در بندرعباس تقدیر کرد و گفت: با احداث این پالایشگاه استان هرمزگان به قطب پالایشگاهی کشور تبدیل می شود و به همین دلیل مجلس شورای اسلامی هر حمایتی برای انجام و اجرای این طرح ها بتواند انجام خواهد داد.
احمد مرادی با بیان اینکه کار پالایشگاه و پتروشیمی با یکدیگر ارتباطی نزدیک دارد، اظهار کرد: معتقدم اگر در این دو بخش یک مالکیت یا یک مدیریت اتفاق بیفتد، سرعت کار بالا خواهد رفت.
طرح ملی ارتقای کیفیت فرآورده های سنگین به منظور ارتقای کیفی فرآورده های نفتی سنگین مانند نفت کوره و با توجه به ظرفیت های موجود و اعتماد به دانش و فناوری داخلی اجرایی شده است تا در واحدهای پالایشی کاهش تولید، بهبود کیفیت نفت کوره و تبدیل آن به محصولاتی با ارزش افزوده در فرآیند عملیاتی شدن قرار گیرد.