ویس کرمی در همه حوزه های کاری وارد شد و در هر بخش هم توضیحی مفصل داد. حال نوبت به خود او از جهات مختلف در زندگی غیرکاری اش رسیده است و باز با همان صبوری، سوال ها را این بار در حوزه ای خودمانی تر پاسخ می دهد.
از مدرسه تا مدیرعاملی
وی در ابتدا اشاره ای به دوران تحصیلش می کند و می گوید: از آنجا که اهل ویسیان شهرستان چگینی استان لرستان هستم، تحصیل در دوران ابتدایی ام در سال 1357 هم به همین روستا برمی گردد. بعد از طی دوران ابتدای در همان بخش ویسیان که امروز با افزایش جمعیت، به شهر تبدیل شده است، ادامه تحصیل دادم و دوره متوسطه را چون دبیرستانی در ویسیان وجود نداشت، در خرم آباد(مرکز استان لرستان) و در رشته ریاضی– فیزیک گذراندم.
ویس کرمی با بیان اینکه در سال 1370و با قبول شدن در کنکور سراسری در رشته مهندسی برق(گرایش قدرت) وارد دانشگاه شهید چمران اهواز شده است، ادامه می دهد: دراواسط تحصیل به دلیل علاقه مندی که پیش تر به عنوان یک هدف برای خود ترسیم کرده بودم، با بورسیه شدن در شرکت ملی نفت ایران، پس از گذران دوره دانشگاه در9شهریور سال 1377 وارد صنعت نفت شدم.
در دوران تحصیل هم(درهمه مقاطع) دانش آموز زرنگی بودم و نمره های بالایی هم می گرفتم، ضمن اینکه به پدرومادرم در امور کشاورزی کمک می کردم، درس می خواندم و با هدفی که از دوره دبیرستان برای خود ترسیم کردم، به تحصیل اهمیت زیادی می دادم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه نخستین جایی که به عنوان کارمند پیمانی حوزه فنی در آن شروع به کار کرده، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه مرکزی(اراک) بوده است، ادامه می دهد: پس از دو سال و اندی کار در این منطقه با رتبه بالاتر سازمانی، به منطقه شاهرود، بعد به منطقه چالوس درغرب استان مازندران و پس از آن نیزبه منطقه کرمان به مدت پنج سال منتقل شدم. بازگشت به شاهرود این بار به عنوان معاون عملیات و بعد محل استخدامم، یعنی منطقه اراک با عنوان مدیر و سپس مدیریت منطقه تهران، بخش دیگری از فعالیتم درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران است.
وی با اشاره به اینکه ازسال 96 سکان راهبری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران را در دست گرفته است، می گوید: بعد از سه سال مدیریت در منطقه تهران، بنا بر تصمیم سیستم، به عنوان مدیر تامین و توزیع شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و بیش از هفت ماه فعالیت در این سمت از 13 اسفندماه 98 به عنوان مدیرعامل دراین شرکت انجام وظیفه کرده ام که تاکنون ادامه داشته است.
دراینجا یک پرانتز هم باز کنم و آن ادامه تحصیل و کسب مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت دولتی (گرایش منابع انسانی) است که امیدوارم مفید فایده در ادامه فعالیت در حوزه مدیریت باشد.
پذیرش مسؤولیت وانجام درست آن
ویس کرمی با توضیح سطوح مدیریتی در صنعت نفت (پایه، میانی وارشد) و اینکه دوره مدیریتی اش از آبان سال 1388و از شاهرود آغاز شده است، درباره احساسش از اینکه پشت میز مدیرعاملی نشسته است، می گوید: نشستن پشت این میز یعنی قبول مسؤولیت و درست عمل کردن به آن؛ بنابراین نشستن پشت این میز، حس سنگینی است که مسؤولیت را به کسی که پشت آن نشسته، گوشزد می کند.
وی به مدیریت تصمیم گیر و تصمیم ساز قائل است و ادامه می دهد: این مهم بسته به آن است که در چه سطحی از مدیریت باشیم. به عبارت ساده تر در مجموعه ای که مدیریت آن را به عهده دارید، باید تصمیم گیر باشیم، اما برای ما فوق خود باید در نقش یک تصمیم ساز ظاهر شویم. در سازمان ها شرایط و بستر آن به گونه ای باشد که افراد با دادن ایده های نو و خلاقانه، تصمیم سازی کنند و مدیریت را برای تصمیم گیری بهتر در جهت رشد و تعالی سازمان خود یاری دهند.
البته در این میان نکته مهم دیگر که از رموز اصلی موفقیت به شمار می رود، مشورت گرفتن از افرادی است که به موضوع مورد مشورت اشراف دارند؛ از آنجا که ذات و ماهیت کار در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، یک کار گروهی است، مشورت در انجام فعالیت های آن نقش مهمی دارد و به آن عمل می شود.
ویس کرمی پیگیری امور محول شده به افراد تا حصول نتیحه را نیز در مدیریت یک مجموعه مهم می داند و می افزاید: پیگیری یکی از ویژگی های خوب مدیریت است و باید در سطوح مختلف سیستم، جاری و ساری باشد تا کار به بهترین شکل آن انجام شود. اما گاه بنا به دلایلی کمی وکیفی مثل نامتناسب بودن نیروی انسانی، با سپردن کار بیش از حد توان به افراد و... ممکن است نتوان پیگیری در سطح مطلوب و حصول نتیجه رضایت بخش انجام داد. در این حوزه ساختارسیستم باید به گونه ای باشد که پیگیری امور، سیستماتیک و به طور خودکار انجام شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ایجاد ارتباط و تعامل مناسب با کارکنان را نیز از ویژگی های یک مدیر موفق می داند و می گوید: این ارتباط موثر باید در همه سطوح وجود داشته باشد و حس مطلوب دیده شدن را در کارکنان از اینکه در سازمان خود اثرگذار هستند، ایجاد کند. ارتباط موثر با کارکنان یک مجموعه می تواند انگیزه های آنها را برای انجام فعالیت های روزانه افزایش دهد و سازمان بتواند از ظرفیت کاری و ایده های خلاقانه و سازنده آنها منتفع شود. در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، با وجود مشغله های کاری بالایی که دارد، همواره تلاش شده است به این موضوع بها داده شود.
ماندگاری با علاقه و احساس وظیفه
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران احساس وظیفه را عاملی مهم برای مانا بودن می داند و ادامه می دهد: از زمانی که وارد صنعت نفت شده ام تاکنون، به قول امروزی ها، «آنکال» بوده ام و این مورد تا امروز هم که مسؤولیت سنگین تری به عهده ام گذاشته شده است، ادامه دارد. کار در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران،24 ساعته است و همیشه باید پای کار بود. برای مثال در همین تعطیلات نورزوی خیلی از افراد در سازمان های مختلف با شروع تعطیلات به «تعطیلات» می روند، اما در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مانند برخی بخش های فنی صنعت نفت، ماهیت کار به گونه ای است که باید 24 ساعته پای کار بود و خدمت رسانی کرد. با همه این احوال اگر زمان به عقب بازگردد، به طورحتم انتخابم برای کار و فعالیت، صنعت نفت است.
قدردان خانواده ام هستم
ویس کرمی گریزی هم به خانه و خانواده می زند و با بیان اینکه اسفند 1376 تشکیل خانواده داده و حاصل آن دو فرزند است، اظهار می کند: نکته مهم تر در این «مانایی»، همراهی خانواده، به ویژه «همسرم» بوده که در گذران این دوران و تمرکز بر کارم نقش بسیار زیادی داشته است.
وی می گوید: از آن زمان که وارد صنعت نفت شدم و مهاجرت ها به واسطه ماهیت کار از استانی به استان دیگر آغاز شد، این خانواده بود که با همراهی خود موجب شد فعالیت ها توام با آرامش انجام شود و تا امروز که نزدیک به24 سال از شروع کارم درصنعت نفت می گذرد، ادامه یابد؛ این آرامش رامرهون خانواده ام هستم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به اینکه ردپای مدیریتی اش برخلاف سازمانی که مدیریت آن را به عهده دارد، به دلیل مشغله و تنوع کاری بسیار زیاد در خانه کمرنگ است، می گوید: همانطور که پیش ترهم گفته شد، با وجود اینکه تلاش کرده ام در جبهه خانه و خانواده حضور موثر داشته باشم، اما بار اصلی مسؤولیت اداره منزل در همه سال های خدمتی ام بر دوش همسرم بوده است و از این بابت هم همیشه قدردانش هستم. این موضوعی کلی است وهمه کارکنان شرکت ملی پخش باید قدردان همراهی خانوده شان باشند، چراکه آنها با ازخود گذشتگی شان مجالی ایجاد کرده اند که بتوان در آرامش به کار و فعالیت ادامه داد.
چگینی، رئیس روابط عمومی با نشان دادن ساعت مچی به همکار خود زمان را یادآوری می کند، اما گفت وگویی با محتوای نوروز «زمان بر» است، چون افزون بر گزارش عملکردی مرسوم، خود نوروز را هم دربر می گیرد.
نوروز نو شدن است و تازه شدن
ویس کرمی از نوروز به عنوان فصلی برای ایجاد تحول درهمه زمینه ها یاد می کند و می گوید: نوروز با نو شدن فصل و آمدن بهار زیبا همراه است و در این نو شدن، باید بدی ها را فراموش و پویایی را در همه زمینه ها ایجاد کرد.
من هم نوروز را دوست دارم و مثل بقيه دوست دارم اين عيد زيبا را در کنارخانواده با هم جشن بگيريم. اگرچه خدمت به مردم هم خود يک «عيد» است. شنیدن دعای تحویل سال پای سفره هفت سین همیشه برایم لذت بخش بوده و حس شادمانی را در من بیدار می کند؛ حسی که نوید بخش یک شروع خوب برای پویایی بیشتر در زندگی است. به نظرم سال تحویل، زیباترین زمان بودن در کنار خانواده، نشستن پای سفرهفت سین و دعا کردن است.
از نوروز خاطره ای دارم و آن به اوایل استخدامم در سال 1378 برمی گردد که در منطقه اراک بودم. در آن سال به دلیل حضور در محیط کاری، نتوانستم سر سفره هفت سین در کنار خانواده باشم، اما بعد از آن شرایط به نحوی این امکان را ایجاد کرد تا در زمان تحویل سال نو با خانواده دور سفره هفت سین بنشینیم و برای عاقبت به خیری خود و دیگران دعا کنیم.
رخدادی شیرین در خانواده و ورودی پرانرژی به سال نو
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به یک رخداد شیرین و مانا در سال 1400اشاره می کند و می گوید: مهم ترین و شیرین ترین اتفاق امسال، ازدواج دخترم است؛ موضوعی که مقدمات آن انجام شده است.
ویس کرمی با بیان اینکه امسال و سال گذشته، کرونا محدودیت های زیادی را ایجاد کرده بود، اظهار کرد: خوشبختانه با توجه به فراگیری واکسیناسیون و کنترل بیش از پیش کرونا در کشور، انتظار می رود در نوروز سال آینده سفرها هم بیشتر شود؛ من نیز به عنوان فردی از افراد اجتماع خود را آماده ورود پرانرژی به سال جدید کرده ام و امیدوارم بتوانم این انرژی را در هر دو جبهه کار و خانواده تسری دهم.
برای ورود به سال نو به منظور تامین و توزیع مطلوب سوخت، برنامه ریزی شده است و در حوزه خانواده نیز تصمیم براین است که در هفته دوم تعطیلات نوروز به استان لرستان (زادگاهم) و در صورت امکان به استانی دیگر سفر کنیم. یکی دیگر از موارد مهم و برنامه ریزی شده در سال 1401 هم برگزاری مراسم عروسی دخترم خواهد بود.
درخواست صمیمانه از وزیر نفت در سال 1401
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان کلام پایانی با اشاره به نخستین حضور جواد اوجی، وزیر نفت در قاب تلویزیون (پس از برگزیده شدن وی به عنوان وزیر نفت)، نگاه ویژه وزیر نفت به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و کارکنان آن را بسیار مهم برشمرد و افزود: این نگاه ویژه به مجموعه پخش، همچنین همراهی وی در جریان بروز اختلال در سامانه هوشمند سوخت و مشاهده تلاش این مجموعه، بسیار مشهود بود و این جای تشکر بسیار دارد. نیروی انسانی در هر سازمان، سرمایه اصلی آن محسوب می شود، بنابراین توجه به آن بسیار اهمیت دارد.
نیروی انسانی شاغل در مجموعه پخش فرآورده های نفتی ایران با کاستی های کمی و کیفی رو به روست؛ منابع انسانی، موتورمحرک و پیش برنده سازمان است و اگر به کم و کاستی های آنها توجه شود، به طورحتم، سازمانی پویاتر در همه بخش ها چه بالادست و چه پایین دست خواهیم داشت؛ بنابراین درخواست صمیمانه از ایشان، توجه بیش از پیش به این موضوع نیروی انسانی است اگرچه این توجه و نگاه ویژه را پیش تر هم داشته اند.
نزدیک به دو ساعت صحبت با ویس کرمی آنقدر شیرین گذشت که گذر زمان خیلی احساس نشد.