وزارت نفت ایران در سال 1400
موسم بهاران در نفت
مشعل جواد اوجی، دهمین وزیر نفت کشور است که با روی کار آمدن دولت سیزدهم با رای مجلس شورای اسلامی ایران، سکان این وزارتخانه را در اختیار گرفت. دریافت رای اعتماد دانش آموخته رشته مهندسی نفت از دانشگاه صنعت نفت که سابقه فعالیت در این صنعت را در کارنامه داشت، اوجی را روانه طبقه پانزدهم ساختمان وزارت نفت طالقانی کرد. می توان گفت معرفی وزیری از جنس کارکنان و بدنه صنعت نفت از همان بدو مطرح شدن نام جواد اوجی به عنوان وزیر پیشنهادی نفت، او را با اقبال حداکثری طیف های مختلفی از کارکنان، متخصصان و نمایندگان مجلس و ... همراه ساخت. آنچه او در قامت وزیر پیشنهادی نفت در مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت، محورهایی همچون برنامه ریزی برای واردات گاز طبیعی از ترکمنستان، حرکت برای کاهش خام فروشی، تلاش برای جذب سرمایه گذار، استفاده از توان توافق جامع راهبردی با کشورهای دوست، توجه جدی به ایثارگران، احیای سهم و جایگاه ایران در اوپک و بازارهای نفت، تعیین تکلیف توسعه و تولید حداکثری در میدان های مشترک و... بود. وزیر55 ساله که از 4 شهریور ماه 1400 به شکل رسمی کار خود را آغاز کرد، در بدو ورود به وزارت نفت، رفع چالش ناترازی گاز و سوخت زمستانی، ساماندهی سرمایه انسانی و ارکان ثالث، حفظ و نگهداشت تولید، تعیین تکلیف میدان های مشترک نفت و گاز، حمایت از ساخت داخل، دیپلماسی قوی انرژی و همکاری همه جانبه با کشورهای همسایه در حوزه نفت و گاز را از اهم ضرورت های صنعت نفت برشمرد. در ارزیابی و مقایسه تطبیقی برنامه های فوق و بررسی عملکرد جواد اوجی همزمان با سال جدید و با گذشت شش ماه از وزارت او، می توان نمره قبولی را در تحقق حداکثری برنامه های ارایه شده داد که خلاصه ای از آن در ادامه می آید.
سفرهای استانی
گام نخست وزیر نفت همزمان با در اختیار گرفتن کرسی وزارت در سفر به عسلویه پایتخت انرژی ایران و دیدار با کارکنان و مردم همجوار با مناطق نفتی تنها به همان ابتدای فعالیت وزیر نفت محدود نشد و جواد اوجی یکی از رویکردهای اصلی خود را سفرهای استانی برای بررسی وضع مناطق نفتی و گازی ایران و گفت وگو با کارکنان و مردم این مناطق قرار داد. در این مقطع زمانی عسلویه، پایتخت انرژی کشور، پالایشگاه تهران در شهرری، اهواز و پایتخت نفتی ایران، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس، سمنان، ماهشهر از جمله مقاصد سفر وزیر نفت بوده که با اقبال کارکنان و مردم مناطق همجوار همراه بوده است.
رفع مشکلات کارکنان
آنچه در برنامه ها و بیان اولویت های وزیر نفت بر آن تاکید شد، موضوع ساماندهی و رسیدگی به مطالبات کارکنان صنعت نفت بود؛ موضوعی که در مقطع مورد اشاره در مسیر آن گام برداشته شد و اوجی در همان آغاز هفته های فعالیت خود با صدور ابلاغیه ای، خواستار توقف اقدام های اجرایی و لغو بعضی ابلاغیه های مربوط به حوزه منابع انسانی شد، همچنین دستور بررسی و اصلاح ابلاغیه ها و شیوه نامه های مربوط به منابع انسانی را در ۹ بخش به معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت ابلاغ کرد. افزون بر آن نظام هوشمند جبران خدمات، جذب نیروهای قراردادی مشمول بند «و»، اجرای بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در مورد نیروهای پیمانکاری، پیگیری طبقه بندی مشاغل برای کارکنان پیمانکاری، احیای شورای حیاتی مدیران، طرح نظام و برگزاری آزمون سراسری، بخشی از فعالیت های انجام شده در مسیر توجه به نیروی انسانی به شمار می رود.