تــــولیـــد، دانشبنیان و اشتغالآفرین موجب پیشرفت محسوس در همه اهداف اقتصادی خواهد بود
کارکنان صنعت گاز نقش اساسی در تحقق شعار سال ۱۴۰۱ دارند
عملیات اجرایی فاز 2 ذخیرهسازی گاز شوریجه D آغاز شد
چشم انداز ظرفیت تولید روزانه نفت به بیش از 4 میلیون بشکه در سال 1401
در انتظار صندوق تامین سرمایه خصوصی
سهم نفت از دانش بنیان ها بیشتر می شود
از طرحهای فناورانه دانشبنیانها استقبال میکنیم
از برپایی اردوهای جهادی تــا کمک به بومیان مناطق
در انتظار نگینی درخشان کنار آبهای آزاد
ضرورت سنجش توانمندی های زنان صنعت نفت در شرایط برابر
بحران کمبود انرژی تا زمستان2023 بیخ گوش اروپاست
توسعه قدیمیترین پالایشگاه خاورمیانه با 1.2 میلیارد دلار سرمایهگذاری
صادرات 4 محموله بنزین و گازوییل در اسفند 1400
می توانیم الگوی صنعت نفت در کوهنوردی و سنگ نوردی باشیم
مهاجری: با کمی تلاش در لیگ برتر می مانیم
رهبر انقلاب سال ۱۴۰۱ را سال «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» نامگذاری کردند
حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۱، سال نو را سال «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» نامگذاری کردند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر رهبر معظم انقلاب، متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به شرح زیر است:
«بسم الله الرّحمن الرّحیم
والحمدلله ربّ العالمین و صلّی الله علی محمّد و آله الطاهرین سیّما بقیة الله فی الأرضین
یا مقلّب القلوب والأبصار، یا مدبّر اللیل و النّهار، یا محوّل الحول و الاحوال حوِّل حالنا إلی أحسنِ الحال
تبریک عرض می کنم عید نوروز و آغاز سال نو و طبیعت نو و روز نو و روزگار نو را، که امسال مصادف است با ایام نیمه شعبان که متعلّق است به خورشید فروزان عالم وجود، حضرت بقیةالله (ارواحنا فداه). تبریک عرض می کنم به ملّت بزرگ ایران و به همه ملّت های همدل و همسان. به طور خاص تبریک عرض می کنم به خانواده های معظّم شهیدان، خانواده های صبور و ارزشمند که انشاءالله خداوند سایه این خانواده های معظّم را از سر ملّت ایران و از سر ما کوتاه نکند و همچنین به جانبازان عزیز و خانواده های باگذشت و صبور آنها و همچنین به ایثارگران و خدمتگزارانِ صمیمی ملّت ایران در میدان های مختلف؛ چه در میدان سلامت، چه در میدان امنیّت، چه در میدان مقاومت، چه در میدان علم و به همه این عزیزان تبریک عرض می کنم این روز شیرین و عید مبارک را. سال دیگری هم گذشت. سال ۱۴۰۰ هم به پایان رسید با همه شیرینی ها، تلخی ها و فرازها و فرودها که در زندگی طبیعی است. زندگی مجموعه ای از همین فراز و فرودها و شیرینی ها و تلخی هاست. اشاره کنم به چند اوج از حوادث ملّت ایران، چند فراز، چند شیرینی بزرگ که یکی از آنها مسأله انتخابات بود. انتخابات حقیقتاً مهم بود، بزرگ بود. در عین شدّت بیماریِ همه گیرکرونا در اوایل سال ۱۴۰۰، مردم آمدند پای صندوق های رأی و رأی دادند. خیلی مهم است. در حالی که اجتماع دو نفر در یک نقطه خطرناک بود. آن روزهایی که ما صدها نفر در روز تلفات داشتیم، شاید پانصد، ششصد و شاید هم بیشتر. در یک چنین شرایطی انتخابات برگزار شد. مردم آمدند، شرکت کردند و خب دولتی تازه نفس به میدان آمد که آن طوری که قرائن نشان می دهد، دولتی مردمی و علاقه مند به حرکت ها و هدف های مردمی و دارای ریل جداگانه ای غیر از دولت محترم قبلی در حال حرکت هستند و امیدهایی را در مردم زنده کرده اند بحمدالله. این یکی از فرازها و اوج های حوادث ملّت ایران بود.
یک مورد دیگر مقابله جدّی با بیماری همه گیر کرونا بود که به معنای واقعی کلمه مبارزه و مقابله شد. تلفات این بیماریِ خطرناک از روزی چند صدتا رسید در یک برهه ای به روزی بیست تا، هجده تا مثلاً؛ به اینجاها رسید. اگرچه باز یک مقداری بالا رفته، اما تفاوت بین این وضعیتی که خب بحمدالله واکسن در اختیار همه قرار گرفت، با آن وضعیت آن روز تفاوت زیادی است.
یک اوج دیگر، پیشرفت علم و فنّاوری بود. تولید چند نوع واکسن در کشور که بعضی مورد تأیید جهانی هم قرار گرفت و حرکت های مختلف علمی و فنّی از واکسن بگیرید تا ماهواره، در همه جهات بحمدالله کشور کارهای مهمی داشت. اینها اوج های بزرگِ سال ۱۴۰۰ بود. در داخل کشور حوادث گوناگون دیگری هم بود. شیرینی های دیگری هم بود. در عرصه جهانی هم همین جور. یکی از مهم ترین حوادث شیرین سال ۱۴۰۰ این بود که آمریکایی ها، در همین اواخر البته، آمدند اعتراف کردند، به زبان خودشان گفتند که ما در فشار حداکثری علیه ایران شکست خفّت بار خوردیم. تعبیر «خفّت بار»، تعبیر خود آمریکایی هاست. حادثه مهمّی است. ملّت ایران پیروز شد. ملّت ایران توفیق پیدا کرد. هیچ کس نمی تواند این را به خودش نسبت بدهد. ایستادگی ملّت ایران به یک چنین پیروزی بزرگی رسید. حوادث متعدد دیگری هم رخ داد؛ چه در نزدیکی ما، چه در دوردست ها که همه ثابت کرد درستی راه ملّت ایران در مقابل استکبار را. نشان داد که راه درست، همین راهی است که ملّت ایران در مقابل استکبار دارد حرکت می کند. خب اینها شیرینی ها بود. تلخی هایی هم داشتیم که از بین همه تلخی ها، آنی را که از همه به نظر من سخت تر و مهم تر است، عرض می کنم و آن تنگی معیشت مردم، مسأله گرانی ها و تورّم و این چیزها بود که باید حتماً علاج شود. [اینها] چیزهای علاج پذیری است، مشکلات اقتصادی است که ما امسال امیدواریم بخشی از اینها برطرف بشود، چون همه اینها دفعتاً برطرف نمی شود، بتدریج برطرف خواهد شد. این که آدم عجله کند، بگوید نخیر، به همین زودی، واقع بینانه نیست. لکن انشاءالله امیدواریم بعضی از اینها در طول ۱۴۰۱ که سال اول قرن هم است، ــ قرن 15 هجری شمسی ــ انشاءالله برطرف بشود.
ما در سال های گذشته هر سال یک عنوانی را با نام شعار سال مطرح کردیم برای اینکه مسؤولان، عمدتاً قوه مجریه و در حاشیه آن، قوه مقنّنه و قوه ِ قضاییه و همچنین آحاد مردم ــ آن جایی که به مردم ارتباط مستقیم پیدا می کند ــ در این جهت حرکت بکنند. در بعضی از سال ها توفیقات خوبی هم در این زمینه به دست آمده. بعضی جاها هم البته در بعضی سال ها کم کاری هایی وجود داشته که در سال ۱۴۰۰ ما مسأله تولید، مانع زدایی ها و پشتیبانی ها را مطرح کردیم. کارهای خوبی هم نسبتاً انجام گرفته که باز هم ادامه دارد و بایستی ادامه پیدا کند. در این چند ساله بنده برای شعار سال «تولید» را عمدتاً محور قرار دادم با یک قیدی، با یک خصوصیتی. علت هم این است که تولید کلید حل مشکلات اقتصادی کشور است. تولید ملّی در واقع راه اصلی عبور از سختی ها و دشواری های اقتصادی برای کشور است. یعنی مهم ترین مسائل اقتصادی کشور را مسأله تولید، رواج تولید ملّی و رونق تولید ملّی، حل می کند. طبیعت تولید این است. این است که ما روی تولید تکیه کردیم؛ یعنی رشد اقتصادی را افزایش می دهد، اشتغال ایجاد می کند، تورّم را کاهش می دهد، درآمد سرانه را افزایش می دهد و رفاه عمومی ایجاد می کند. علاوه بر این دارای تأثیرات روانی است؛ اعتماد به نفس ملّی را بالا می برد، احساس عزتمندی را در ملّت به وجود می آورد. تولید، یک چنین اکسیری است. یک چنین حادثه مهمّی است تولید ملّی، اگر انشاءالله به بهترین وجه پیش برود. بنابراین ما در این چند سال روی مسألهی تولید تکیه کردیم. بی تأثیر هم نبود، بحمدالله تأثیرات خوبی هم داشت. امسال هم من تولید را می خواهم مطرح کنم. منتها یک لایه جدید، یک چهرهی جدید از تولید را می خواهم مطرح کنم و آن عبارت است از تولیدی که دارای دو خصوصیت باشد: یکی اینکه اشتغال آفرین باشد و یکی اینکه دانش بنیان باشد. تولید دانش بنیان، متّکی به دانش، دانش جدید و پیشرفت های علمی و تولیدی که اشتغال آفرین باشد؛ البته همه تولیدها اشتغال آفرین است، منتها بعضی از تولیدها با اینکه سرمایه گذاری اش انبوه است، اشتغال آفرینی اش آنچنان نیست؛ اما بعضی نه، اشتغال آفرین است که حالا من انشاءالله توضیح اینها را در سخنرانی فردا تا حدودی عرض خواهم کرد. اگر چنانچه ما تولید دانش بنیان را معیار قرار بدهیم و به دنبال تولیدی برویم که دانش بنیان باشد با خصوصیاتی که عرض خواهم کرد، انشاءالله در سخنرانی روز اول سال، به نظرم می رسد که ما در همه این هدف های اقتصادی مان یک تکان خوب، یک حرکت رو به جلوی محسوسی انشاءالله خواهیم داشت.
مسأله ی اشتغال آفرینی هم همین جور. بنابراین امسال ما شعارمان عبارت شد از این: «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین». این تولید است؛ البته من درخواست مؤکّد دارم، سال گذشته هم این را گفتم که اکتفا نکنند دوستان به اینکه حالا روی کاغذهایِ سربرگ هایِ دستگاه هایِ گوناگون بنویسند این عبارت را یا مثلاً فرض کنید که یک تابلو درست کنند در خیابان مثلاً بزنند؛ اینها کار نیست. عمده این است که به معنای واقعی کلمه روی این سیاست گذاری بشود؛ البته این دولت با وضعی که من مشاهده می کنم، با تحرّکی که رئیس جمهور محترم و همکاران ایشان دارند، انشاءالله پیشرفت خواهد کرد. یعنی این شعار روی زمین نخواهد ماند به توفیق الهی. لکن هرچه بیشتر کار بشود، بیشتر تلاش بشود، بهتر خواهد بود. امیدواریم انشاءالله که خدای متعال برای ملّت عزیز ایران در این سال، در این عید، در این فرصتِ مغتنم یکساله، خیر اراده بفرماید و مردم را خرسند کند، زندگی ها را انشاءالله شیرین کند، مردم را دلشاد کند و ارواح طیّبه شهدای عزیزمان، روح مطهّر امام بزرگوارمان، امام راحل (رضوان الله علیه) انشاءالله شاد باشد و سلام و ارادت و اخلاص همه ما را به خاکِ پای بقیة الله الاعظم (ارواحنا فداه) انشاءالله خدای متعال برساند. والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته»
آیت الله رئیسی در نخستین پیام نوروزی از مسجد جامع خرمشهر:
رئیس جمهوری قرن پانزدهم را دوره نقش آفرینی فعال ملت ایران و قرن ایران اسلامی خواند و گفت: امسال انشاءالله اشتغال مسأله نخست ماست و حمایت از تولید در صدر برنامه های دولت خواهد بود. به گزارش شانا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، متن کامل نخستین پیام نوروزی سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به شرح زیر است:
«یا مقلب القلوب و الأبصار
یا مدبّر اللّیل و النّهار
یا محوّل الحول و الأحوال
حوّل حالنا الی احسن الحال
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین و صلی الله علی سیدنا و نبینا محمد و آله الطاهرین و صحبه المنتجبین
فرا رسیدن نوروز نشاط آفرین، دوباره جان یافتن طبیعت و زمین، حلول سال ۱۴۰۱ هجری شمسی را به شما ملت عزیز و سرافراز ایران و رهبر معظم انقلاب اسلامی صمیمانه تبریک و تهنیت عرض می کنم. تقارن عید سعید نیمه شعبان ولادت با سعادت حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) با طلیعه سال نو را به فال نیک می گیرم. از خداوند متعال فرج حضرت ولی عصر (عج) را خواستارم. نوروز، نماد و تبلور تمدنی ارزش گراست. تمدنی فرهنگ ساز و معنویتگرا که نقطه اوج فرهنگ بر آمده از خدا پرستی، خانواده دوستی و صلح گستری است. نوروز امسال، لحظه تحویل قرن است. در نگاه کلی قرن چهاردهم، قرن انقلاب اسلامی ملت عزیز ایران بود و این ملت در تاریخ، درخشان باقی خواهد ماند. انشاالله قرن آینده، قرن ظهور و اعتلای تمدن ایرانی - اسلامی برآمده از انقلاب شکوهمند اسلامی باشد. قرنی که مردم مسلمان ایران به رهبری امام خمینی رحمه الله علیه، خود را از زیر سلطه استکبار و استبداد دست نشانده رها و استقلال و آزادی را با استقرار مردم سالاری دینی، در قالب نظام مقدس جمهوری اسلامی نهادینه کرد. ملت عزیز و قهرمان ایران، «اینجا» نماد ایستادگی شماست؛ مسجد جامع خرمشهر. در ۸ سال جنگ تحمیلی، شرق و غرب عالم در یک جبهه واحد، در برابر استقلال خواهی ایران صف کشیده بودند؛ اما امروز برای تعامل با ایران با یکدیگر رقابت می کنند. این عظمت ملت بزرگ ایران است. ملت ایران از گردنه های سخت و پیچ تاریخی، با سرافرازی و حفظ استقلال عبور کرد؛ البته همچنان از کید دشمن غافل نیست. قرن پانزدهم، قرن نقش آفرینی فعال ملت ایران یا به عبارت روشن تر قرن ایران اسلامی است. همه اقوام ایرانی، اعم از فارس، لر، کرد، آذری، بلوچ، عرب و ترکمن، همه در خدمت به این آرمان ملی حرکت می کنند. همه ما یک خانواده هستیم، با سرنوشت مشترک، خانواده ایرانی. دولت در هفت ماهی که از آغاز به کارش می گذرد، نشان داد مصمم است به آنچه می گوید عمل کند. گفتیم که کرونا را به توفیق الهی و کمک مردم، مهار می کنیم، الحمدلله انجام شد. گفتیم که کشور و اقتصاد را معطل برجام نمی کنیم، همه دیدند که در عین انجام مذاکره و به کارگیری ابزارهای سیاسی و حقوقی برای رفع جنایت تحریم، اما تمرکز خود را بر خنثی سازی تحریم ها قرار دادیم. همه دیدند که از همان ماه های اول چگونه ظرفیت های معطل مانده را به لطف خداوند متعال و مردم فعال کردیم. خوشبختانه نشانه های رشد و ثبات اقتصادی و افزایش چشمگیر ارزش تجارت خارجی و صادرات غیرنفتی در این مدت پدیدار شده است. تجارت با همسایگان را به نفع مردم افزایش دادیم. گفتیم که هدف گذاری اصلی دولت مهار تورم و اعمال سیاست های تورم زدا است. به توفیق الهی این حرکت آغاز شد و امروز شیب تورم در سه ماهه آخر سال کاهنده شد. آمارها گواه بر این مدعاست. گفتیم که چرخ تولید را با قوت به حرکت در می آوریم. آمارهای رسمی که هنوز تا پایان ۳ ماهه سوم است، نشان می دهد رشد اقتصادی به بالای ۵ درصد رسیده است. گفتیم از همه ظرفیت های کشور برای سرعت دادن به پیشرفت و آبادانی کشور استفاده می کنیم. همه شاهد بودند که چگونه برای هموارتر کردن مسیر خدمتگزاری دستگاه ها و نهادهای عمومی و انقلابی راه باز شد و همه در کنار هم به خدمت رفتیم. امروز همه نهادهای انقلاب اسلامی با دولت در کنار یکدیگر قرار دارند و همه در کنار مردم قرار دارند. بر خلاف مقاطعی که دائماً مسؤولان از تریبون ها علیه یکدیگر بدگویی و مردم را نگران می کردند، با همکاری و هماهنگی قوا و همه نهادها، تلاش شد اختلاف نظرها به داخل جلسات کارشناسی منتقل شود و تریبون های رسمی را به محل تزریق روحیه امید و همگرایی برای حل مشکلات کشور تبدیل کردیم. گفتیم که منافع و امنیت مردم را با هیچ چیز معامله نمی کنیم. همه دیدند که افزایش توان دفاعی، موشکی و فضایی کشور را در اولویت قرار دادیم، چون امنیت کشور در اولویت است. امیدواریم که دولت ما دولت صادق الوعدی باشد. به وعده های داده شده در زمان خودش عمل شود.
دولت شما مردم، با دیپلماسی فعال، تعادل را به سیاست خارجی بازگردانده است. بزرگترین دستاورد کشور در این سال ها شکست مفتضحانه سیاست فشار حداکثری آمریکایی ها بوده که با مقاومت ملت ایران این شکست میسر شد.
عزیزان و مردم بزرگوار ایران! اداره کشور را از مسیر درستی شروع کردیم. سرنوشت ملت را در دستان بیگانگان جست و جو نکردیم. دوگانه سازی و فاصله گذاری که تضعیف کننده قدرت ملت است را کنار گذاشتیم. نشان دادیم که قدرت میدان به نفع قدرت دیپلماسی است. دیپلماسی می تواند در خدمت سلامت باشد. روابط خارجی را در خدمت اقتصاد جامعه به کار گرفتیم و این همان معنای دولت تحول گرا و عدالت محور است.
ملت عزیز ایران! من از رنج های شما به صورت مستقیم با خبر هستم و در سفرهای استانی و در ملاقات های عمومی با مردم آن را لمس می کنم. در ۷ ماه از کار دولت تلاش های زیادی برای بهبود وضعیت معیشت مردم و کنترل تورم انجام شد و همچنین توجه خاص به اقشار ضعیف داشته ایم و انشاءالله پس از این نیز خواهیم داشت. در طول مدت شروع به کار دولت، بسیاری از کارگاه های تعطیل و نیمه تعطیل به مدار تولید بازگشتند. در سال جاری انشاءالله مسأله اشتغال، مسأله اول ماست. بیکاری، منشا همه مصیبت های اقتصادی و اجتماعی است و حمایت از تولید در صدر برنامه های دولت خواهد بود. برنامه های زیادی در این مدت در راه اندازی پروژه های کلان ملی و طرح های منطقه ای پیگیری شده است. در حوزه تولید مسکن، مهار تورم و ایجاد اشتغال، اقداماتی انجام شد که بزودی نتایج آن در کشور مشاهده می شود. به حول و قوه الهی و بدون تردید، امسال ملت ایران نتیجه استقامت و ایستادگی خود را خواهند دید. کما اینکه در گذشته نیز نتایج استقامت و مقاومت آنها روشن شده است. امیدوارم سال جدید، سال پایان یافتن کرونا در سراسر جهان و خاتمه جنگ و آوارگی در همه کشورهای جهان باشد. اولین پیام نوروزی اینجانب به عنوان خادم جمهور، از این منطقه، از سرزمین عزیزتر از جان ایران، در واقع پیام کار و تلاش شبانه روزی و بی وقفه برای ساختن ایرانی قوی و پیشرفته است. هیچ ملتی و هیچ کشوری بدون کار متراکم و استفاده از حداکثر منابع انسانی و طبیعی به جایی نرسیده است. سال جدید و قرن جدید برای همه ما باید آغاز دور جدیدی از کار مولّد، مفید، ثمربخش و پیشرفت آفرین باشد. یاد همه مجاهدان، شهیدان و ایثارگرانی را که برای سربلندی اسلام و ایران عزیز در قرن گذشته کوشیدند و در رأس آنان امام بزرگوارمان را که بی شک خورشید تابناک قرن ۱۴ است، گرامی می دارم. بار دیگر، نوروز و شروع سال جدید را به شما عزیزان تبریک عرض می کنم و برای همه شما در این سال، آرزوی موفقیت سلامت، خوشبختی و پیروزی دارم.»
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز در بازدید از شرکت گاز استان خراسان رضوی گفت: با توجه به رابطه تولید و اشتغال و وابستگی آن به انرژی گاز، کارکنان صنعت گاز نقش اساسی در تحقق شعال سال ۱۴۰۱ خواهند داشت.
مجید چگنی در جمع مدیران و رؤسای شرکت گاز استان خراسان رضوی با تبریک سال نو و حلول ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: به قول امام خمینی، خراسان مرکز ایران است و خداوند به ما توفیق داد تا در روزهای ابتدایی سال ۱۴۰۱ در کنار مضجع شریف رضوی باشیم.
وی به نام گذاری سال ۱۴۰۱ با عنوان «تولید، دانش بنیان و اشغال آفرین» اشاره کرد و افزود: فعالیت صنعت گاز به طور مستقیم با موضوع تولید و اشتغال رابطه دارد، زیرا به طور تقریبی همه صنایع کشور وابسته به انرژی گاز است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: تلاش و همت کارکنان صنعت گاز به دلیل توسعه کسب وکار واحدهای تولیدی، مهم و دارای ارزش معنوی است، ضمن آنکه تولید و اشتغال هم به فرموده رهبر معظم انقلاب در حکم «جهاد» است.
چگنی ادامه داد: به دنبال هوشمندسازی فعالیت های صنعت گاز هستیم. مصرف گاز در ایران بهینه نیست و هوشمندسازی سبب می شود امکان اعمال سیاست نظارتی را داشته باشیم.
وی به موضوع حفظ و نگهداشت شبکه های گازرسانی هم اشاره کرد و گفت: افزون بر ضرورت استمرار و تقویت فعالیت های بهینه سازی مصرف گاز، بحث مقاوم سازی نیز باید به طور جدی در دستور کار شرکت های گاز استانی قرار گیر و پایش و نظارت مستمر شبکه ها از سوی بازرسی فنی ها با دقت انجام شود. صیانت و نگهداشت شبکه های گاز از ضروریاتی است که باید مورد توجه همه مدیران صنعت گاز باشد.
معاون وزیر نفت در امور گاز با توجه به آمار بالای بهره مندی روستایی، شهری و صنعتی در استان خراسان رضوی از گاز تصریح کرد: شرکت گاز استان خراسان رضوی از شرکت های موفق کشور در حوزه گازرسانی است.
از سوی وزیر نفت ارائه شد
وزیر نفت در نشست با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ضمن ارائه گزارش از فعالیت های انجام شده، برنامه های امسال و نیازهای سرمایه گذاری صنعت نفت را برای این کمیسیون تشریح کرد.
جواد اوجی پس از نشست با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: گزارش برنامه های وزارت نفت برای سال ۱۴۰۱ در زمینه افزایش تولید نفت خام، گاز طبیعی، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی و در عین حال تلاش ها برای کاهش کالاهای مورد نیاز صنعت نفت با استفاده از توان سازندگان ایرانی به کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ارائه شد. وی با اشاره به موضوع استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان به عنوان یکی از موضوع های مطرح شده در نشست با اعضای کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در بحث تولید و نیز ارزش افزوده، محصولاتی که با استفاده از فعالیت های دانش بنیان تولید می شود، صحبت هایی مطرح شد.
وزیر نفت به نیاز سرمایه گذاری در صنعت نفت اشاره و تصریح کرد: درباره مقدار سرمایه گذاری مورد نیاز در بخش بالادست و پایین دست گزارشی کامل به نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس ارائه و رهنمودهایی از نمایندگان عضو کمیسیون دریافت شد که ان شاءالله با همکاری مطلوب وزارت نفت با این کمیسیون در سال ۱۴۰۱ شاهد پیشرفت های خوبی در صنعت نفت و گاز کشور باشیم.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از ورود نخستین واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی بعثت پارس جنوبی با ظرفیت ۱۵۷ مگاوات به مدار تولید و انتقال توان به شبکه سراسری برق خبر داد. محمد مشکین فام با اشاره به عملیات موفقیت آمیز سنکرون نخستین واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی به شبکه انتقال برق گفت: بخش سیکل ترکیبی نیروگاه بعثت با سه بلوک ۱۵۷ مگاواتی، شامل ۶ بویلر بازیافت حرارتی، سه واحد توربین بخار، سه ژنراتور و تأسیسات جانبی است که در مرحله نخست، پس از بهره برداری از بخش های POB و آب شیرین کن در ماه های گذشته، بلوک نخست این نیروگاه عملیاتی شده است. وی با بیان اینکه بخش سیکل ترکیبی نیروگاه بعثت با افزایش ظرفیت تولید برق این نیروگاه، پشتیبانی قابل توجهی از تولید پایدار گاز در پالایشگاه های پارس جنوبی خواهد داشت، افزود: با تکمیل هر سه واحد سیکل ترکیبی، حدود ۵۰۰ مگاوات به توان تولید برق نیروگاه بعثت افزوده می شود و ظرفیت مجموعه سیکل ترکیبی و بخش گازی به ۱۵۰۰ مگاوات خواهد رسید.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس افزود: با توجه به اینکه این میزان توان تولید برق بیش از نیاز و مصرف پالایشگاه های یک و دو پارس جنوبی خواهد بود، این ظرفیت پشتیبان، به پایداری شبکه توزیع برق در منطقه کمک می کند و توان مازاد آن به شبکه سراسری منتقل می شود. مشکین فام، ساخت و اجرای نیروگاه سیکل ترکیبی بعثت را حاصل تلاش متخصصان ایرانی شرکت فراب به عنوان پیمانکار اصلی و شرکت نفت و گاز پارس به عنوان بازوی توسعه ای شرکت ملی نفت ایران در پارس جنوبی عنوان کرد و افزود: واحدهای دوم و سوم این نیروگاه طبق برنامه زمانبندی ظرف ۲ تا ۶ ماه آینده عملیاتی می شوند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس:
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با اعلام اینکه عملیات اجرایی طرح PDH این شرکت برای تولید پروپیلن از پروپان تولیدی مجتمع به زودی آغاز می شود، گفت: این شرکت تکمیل زنجیره پلی پروپیلن را نیز در برنامه دارد. محمود امین نژاد با تشریح عملکرد شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در سال ۱۴۰۰ به خبرنگار شانا گفت: پارسال بیدبلند خلیج فارس یکی از بازوهای قوت شرکت ملی گاز ایران در تأمین گاز استان های همجوار بود؛ این مجتمع در بدترین شرایط بحرانی ماه های سرد سال، حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز گاز پالایش می کرد و به شبکه گاز کشور تحویل می داد.
وی با بیان اینکه شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس از شرکت هایی بود که سال ۱۴۰۰ حداقل هفته ای ۱۰ میلیون دلار در سامانه نیما عرضه کرده است، افزود: پتروشیمی های ماهشهر پیش از راه اندازی بیدبلند خلیج فارس با کمبود خوراک روبه رو بودند، اما با ظرفیت کامل در حال تولید هستند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس درباره طرح های توسعه ای این شرکت افزود: عملیات اجرایی طرح PDH برای تولید پروپیلن از پروپان تولیدی مجتمع با ظرفیت سالانه ۴۵۰ هزار تن به زودی آغاز می شود و این شرکت تکمیل زنجیره PP را نیز به دنبال آن در برنامه دارد. امین نژاد درباره احداث طرح شیرین سازی پنتان پلاس (HDS) بیدبلند خلیج فارس توضیح داد: این واحد با سرمایه گذاری ۵۵ میلیون یورو، هم اکنون ۶۸ درصد پیشرفت دارد و در مرحله نصب تجهیزات است که امیدواریم شهریورماه ۱۴۰۱ به بهره برداری برسد. این واحد گوگرد C5+ تولیدی این شرکت را از ۳۰۰ PPM به زیر یک PPM خواهد رساند و محصول ارزشمندی به دست می آید که در تولید سوخت سوپرجت استفاده می شود. هم اکنون بخش خصوصی نیز در حال ساخت یک مینی پالایشگاه به ظرفیت روزانه ۱۰ هزار بشکه برای تولید بنزین، گازوئیل و حلال های نفتی با این خوراک تولیدی از بیدبلند خلیج فارس است. وی افزایش تأمین خوراک و تکمیل طرح های در حال اجرای شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس را از برنامه های سال ۱۴۰۱ این شرکت عنوان کرد و گفت: این مجتمع هم اکنون با حدود ۶۰ درصد ظرفیت فعال است که امیدواریم این ظرفیت امسال به روزانه بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون فوت مکعب برسد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت:اگر می خواهیم تولید پایدار و مستمر داشته باشیم و بهره وری را بالا ببریم و هزینه ها را کاهش دهیم، چاره ای نداریم جز اینکه اقتصاد نفت و گاز را دانش بنیان کنیم.
محسن خجسته مهر با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری با بیان اینکه ۸۵ درصد کالا و تجهیزات و مواد مورد نیاز صنعت نفت کشور داخلی است و به واردات نیازی نداریم، ادامه داد: برای ۱۵ درصد دیگر که بیشتر آن فناور و دانش بنیان است، باید برنامه های مدون، سنگین و هدفمندی را تعریف کنیم.
وی افزود: برای نگهداشت توان تولید و بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریم ها هیچ نیازی به خارج از کشور نداشتیم و به طور کامل از ظرفیت داخل صنعت نفت چه در زمینه نیروی انسانی و چه کالا، مواد و تجهیزات استفاده کردیم.
خجسته مهر گفت: صنعت نفت و نیازهای فناورانه آن به اندازه ای بزرگ است که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری نیاز داریم ظرفیت شرکت های فناور را به دو برابر افزایش دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه وزارت نفت در نیمه دوم پارسال چند اقدام مهم در زمینه به کارگیری شرکت های فناور و استفاده از محصولات، کالا و مواد و تجهیزات فناورانه انجام داد، افزود: حدود ۲۷۰ میلیون دلار قرارداد فناورانه با جهاد دانشگاهی امضا کردیم، حدود ۷۵۰ حلقه چاه کم بازده یا متوقف داریم که به علت مشکلات فنی و عملیاتی امکان تولید از آنها را نداریم.
خجسته مهر گفت: وزارت نفت در اقدامی جهادی برای احیای این تعداد چاه که ارزش سرمایه گذاری حدود ۷۰۰ میلیون دلاری دارد، فراخوان داد و از همه شرکت های دانش بنیان و فناور دعوت کرد تا ایده های فناورانه خود را برای احیای این چاه های نفتی ارائه کنند. وی افزود: بیش از ۵۰ شرکت فناور در این فراخوان حضور یافتند و اکنون در مرحله ممیزی و ارزیابی هستیم و امیدواریم به زودی این ظرفیت فناورانه در اختیار شرکت ها قرار گیرد.
معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه یکی از مهم ترین منابع تولیدی گاز هلیوم در میدان گازی پارس جنوبی است، ادامه داد: برای نخستین بار تولید گاز هلیوم را از مسیر انجام فراخوان از سوی شرکت های فناور انجام دادیم که به زودی این موضوع تعیین تکلیف می شود.
خجسته مهر اضافه کرد: ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان در شرکت ملی نفت ایران تشکیل شده است و می خواهیم در این ستاد، نقشه راه دانش بنیان کردن صنعت نفت را ترسیم کنیم و اقدام های متعددی را در برنامه داریم.
وی درباره پیامدهای سیاسی و اقتصادی بازگشت ظرفیت تولید به میزان پیش از تحریم ها گفت: صنعت نفت به علت نقش بزرگی که در اقتصاد دارد، از این صنعت به عنوان پیشران اقتصاد کشور یاد می کنیم و با بالا بردن ظرفیت تولید نفت، چند اتفاق خواهد افتاد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: بالا بردن ظرفیت تولید نفت همسو با دانش بنیان کردن این صنعت و ایجاد ارزش افزوده و کاهش خام فروشی و رشد اقتصادی است.
خجسته مهر گفت: اگر ظرفیت پالایشگاهی و ظرفیت واحدهای پتروشیمی افزایش یابد، می توانیم از ظرفیت تولید نفت خام یا گاز همراه یا میعانات و مایعات گازی برای تخصیص به عنوان خوراک واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی استفاده کنیم و این یعنی رشد اقتصادی کشور.
وی افزود: افزایش ظرفیت تولید نفت کشور یعنی اکنون قادریم صادرات کشور را به دو برابر افزایش دهیم و این به معنای درآمد و تولید ثروت برای کشور است و این از نظر امنیت انرژی یعنی اینکه جمهوری اسلامی قادر است پایداری و ثبات را در عرصه بین المللی به ارمغان بیاورد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: جمهوری اسلامی از نظر ژئوپلیتیک و از نظر منطقه ای کشور باثباتی است و جهان اعتماد ویژه ای به آن دارد زیرا می تواند ثبات را در بازار انرژی حفظ کند و ارتقا دهد.
در بازدید رئیس هیئت رئیسه صندوق ها از نمایندگی صندوق ها مطرح شد
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در بازدید از بزرگ ترین پیشخوان خدماتی صندوق ها با اشاره به روند کاهشی زمان بازپرداخت هزینه های درمانی گفت: استمرار و شتاب تدابیر حوزه درمان تا دستیابی به زمان منطقی برای بازپرداخت هزینه های مربوط به اسناد و نسخ پزشکی بازنشستگان، ضروری است.
عبدالحسین بیات در بازدید از بخش های «خدمات درمان» نمایندگی صندوق ها گفت: هزینه های درمان و سلامت در سنین بازنشستگی به طور معمول افزایش می یابد، از این رو، کاهش حداکثری مدت زمان بازپرداخت هزینه های درمان از موارد مورد تأکید بازنشستگان ارجمند است، زیرا هزینه های درمان و سلامت، ضروری و هنگفت است.
وی ادامه داد: کار اساسی برای کاهش بازپرداخت مدت زمان هزینه های درمانی، بهره مندی از خدمات الکترونیکی، نسخه الکترونیکی و توسعه مراکز طرف قرارداد است که باید با فراهم شدن زیرساخت ها به شکل مناسب انجام شود. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت توسعه ای مراکز درمانی و تشخیصی طرف قرارداد را خواستار شد و افزود: همکاران این موضوع را در دستور کار قرار دهند، زیرا بازنشستگان گرامی در صورت استفاده از مراکز طرف قرارداد نیازی به مراجعه بعدی به نمایندگی نخواهند داشت، از این رو افزایش درست این مراکز، ضروری است.
بیات گفت: با هدف افزایش رضایتمندی بازنشستگان ارجمند، ضمن استمرار روند کاهشی مدت زمان بازپرداخت هزینه های درمانی، تدابیری باید از سوی دست درکاران نمایندگی ها ایجاد شود تا هزینه های درمانی دارای مبلغ هنگفت سریع تر پرداخت شود.
وی با قدردانی و تشکر از کارکنان نمایندگی ها به سبب ارائه خدمات حداکثری افزود: خوشبختانه در حوزه صدور معرفی نامه برخط برای مراکز طرف قرارداد پیشرفت خوبی صورت گرفته است.
در این بازدید که عباس حاجی صادق، رئیس صندوق ها و محسن رامین معاون امور رفاه و بازنشستگی صندوق بازنشستگی صنعت نفت نیز حضور داشتند، از بخش های صدور دفترچه، پذیرش، سندرسی، کارشناسی، رفاهی، مددکاری، تجهیزات پزشکی، حقوقی، دندان پزشکی و اداری نمایندگی صندوق ها در خیابان هویزه بازدید شد. در این بازدید رئیس و مسئول درمان منطقه یک به شکل جداگانه روندهای ارائه خدمات را تشریح کردند.
نمایندگی های صندوق ها، پیشخوان های خدماتی هستند که در سراسر کشور مأموریت ارائه خدمات اداری و رفاهی به ویژه پذیرش نسخ و اسناد پزشکی را برای بازنشستگان و افراد تحت تکفل آنها به عهده دارند.
عملیات اجرایی فاز 2 ذخیره سازی گاز شوریجه D آغاز شد
رئیس جمهوری کلید خورد
مشعل صنعت نفت ایران با اخبار و رخدادهای شیرین برای مردم، به استقبال سال جدید رفته که از جمله آن آغاز عملیات اجرایی فاز دوم ذخیره سازی گاز شوریجه D و گشایش دو کارخانه در مجتمع گوگردی سردار شهید سلیمانی با حضور رئیس جمهور و وزیر نفت بوده است. موضوع ذخیره سازی به عنوان یک منبع قابل اطمینان برای قطع وابستگی به گاز وارداتی، حایز اهمیت است؛ از منظری دیگر اهمیت ذخیره سازی در این مسیر نمایان می شود که به جای افزایش تعداد چاه ها و تاسیسات سطح الارضی در زمستان، با ذخیره سازی گاز در فصل تابستان و برداشت میزان مورد نیاز در زمستان، روند تقریباً ثابتی در تولید سالانه حاکم خواهد شد.
اهداف طرح فاز دوم ذخیره سازی گاز شوریجه D که (پنجشنبه، ۱۱ فروردین ماه) با فرمان سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و با حضور جواد اوجی، وزیر نفت آغاز شد، افزایش ظرفیت تزریق گاز از ۱۰ (در فاز اول) به ۲۰ میلیون مترمکعب در روز (در فاز دوم)، افزایش ظرفیت برداشت گاز از ۲۰ (در فاز اول) به ۴۰ میلیون مترمکعب در روز (در فاز دوم)، تقویت شبکه گازرسانی شمال و شمال شرق کشور و افزایش پایداری آن و استفاده از مزیت اقتصادی حاصل از ذخیره سازی گاز ترکمنستان در فصول گرم با قیمت پایین و افزایش امنیت عرضه انرژی از طریق توسعه ظرفیت پشتیبان ذخیره سازی تعریف شده است.کارفرمای فاز دوم طرح ذخیره سازی گاز طبیعی در مخزن شوریجه، شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و پیمانکار آن گروه مپناست که شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اول دی ماه طی قراردادی طرح توسعه ذخیره سازی گاز در میدان خانگیران (مخزن شوریجه D) را به گروه مپنا واگذار کرد.افزون بر آن، این طرح با رویکرد توسعه مبتنی بر دانش بنیان، طراحی و ساخت کمپرسور ۳۴۰ بار را برای نخستین بار در کشور (پیش از این کمپرسورهای ۱۰۰ بار در کشور تولید شده است) و همچنین بومی سازی و انتقال فناوری توربوکمپرسورهای مورد استفاده در این پروژه را در دستور کار دارد.
مخزن شوریجه در شمال شرق کشور واقع در استان خراسان رضوی در فاصله 5کیلومتری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد (160 کیلومتری جاده مشهد- سرخس) به عنوان گزینه ای مناسب برای تبدیل به مخزن ذخیره سازی گاز مورد توجه و مطالعه قرار گرفته است. گاز مورد نیاز برای تزریق در این مخزن زیرزمینی، از گاز خروجی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، گاز دریافتی از خط لوله سراسری (IGAT) و از گاز وارداتی از کشور ترکمنستان، از طریق خط لوله انتقال از سرخس- مشهد برداشت می شود و پس از فشارافزایی در تاسیساتی که در جوار پالایشگاه شهید هاشمی نژاد احداث شده، برای تزریق به مخزن در خروجی واحد، مورد استفاده قرار می گیرد. ميدان خانگيران با حفر چاه-1 در اوایل سال 1968 ميلادي (اواخر سال 1346 شمسي) کشف شد. حفاری چاه های توصيفي بعدي، وجود حجم متنابهی گاز شيرين و ترش را در سه سازند بهره ده ميدان خانگيران مشخص کرد. توليد گاز از ميدان خانگيران، برای اولين بار در تابستان 1353 و از شوريجه-B که حاوي گاز شيرين بود، شروع و سپس در زمستان 1362 بهره برداری گاز ترش از مخزن مزدوران آغاز شد كه پس از شيرين سازي به مصارف صنعتی و خانگي می رسد.افزايش مصرف گاز باعث شد كه سازند شوريجه-D نيز از زمستان سال 1366 به توليد آورده شود. متوسط نسبت مايعات گازي به واحد گاز توليدي در طول تاریخچه، برابر با 56.4 مترمكعب بر ميليون مترمكعب گزارش شده است. در بررسی تاریخچه فشار چاه ها، اختلاف فشار قابل توجهی بین چاه ها وجود دارد که این موضوع، بیانگر ارتباط سطحی محدود به علت تراوایی کم سنگ مخزن است.
تزریق گاز به مخزن شوریجه-D از اردیبهشت سال 1393در 5 حلقه چاه تزریقی آغاز شده است. دبی گاز تزریقی در آغاز تزریق به میدان، حدود3.6 میلیون مترمکعب در روز بود و این نرخ تزریق با اختصاص تعداد چاه های بیشتر به امر تزریق اختصاص خواهد یافت. فشار گاز تزریقی به میدان، مطابق آنچه در مطالعات به دست آمده، معادل 310 بار است. طرح ذخیره سازی گاز در ميدان شوريجه به عنوان دومين طرح و بزرگترين طرح ذخیره سازی در کشور با توجه به موقعیت راهبردي شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در تامين گاز شش استان شرقي و شمالي کشور و همچنين ضرورت ذخیره سازی گاز به عنوان يک منبع قابل اطمينان براي قطع وابستگي به گاز وارداتي تعريف شد و مراحل اجرايي آن به پايان رسيد که مشتمل بر تاسيسات 15 راهه با فشار بالا (کلاس 2500)، پست های برق فشار متوسط و ضعيف، سیستم های کنترل و قطع اضطراري، مشعل سوز، لوازم برق و ابزاردقيق، پکیج های تزريق مواد شيميايي، سیستم های ايمني و اطفای حريق، خطوط لوله تزريق و بازتوليد گاز است.عمليات اجرايي بخش سيويل شامل عمليات خاکي به ميزان 300 هزار مترمکعب و بتن ریزی به ميزان 550 مترمکعب و احداث سازه های مورد نياز به ميزان 280 تن است. در بخش عمليات مکانيکي، جوشکاري، تست های مخرب و غيرمخرب به ميزان 40 هزار اينچ قطر با ضخامت ها و قطرهاي مختلف انجام شده، در بخش برق و ابزاردقيق، عمليات کابل اندازي به ميزان 25 هزار متر و 960 عدد لوپ چک گرم و سرد اجرا و در بخش خط لوله نيز 7 هزار متر خط لوله 16 اينچ و 12 اينچ انجام شده است.طرح ذخیره سازی شوریجه D در فاز اول شامل مرکز جمع آوری، مرکز تفکيک 12 حلقه چاه، تاسيسات فشارافزايي و تزريق است. بخش فشارافزايي آن در اختيار ذخیره سازی شرکت ملي گاز ايران قرار گرفته و بخش بالادستي شامل چاه ها، خطوط انتقال، خطوط جمع آوری و خطوط تزريق به عهده شرکت نفت مناطق مرکزي ايران است.اين پروژه نیز با اعتبار حدود 19 ميليون يورو و حدود 200 ميليارد ريال از محل منابع داخلي تامين شد و به بهره برداری رسيد. اين طرح به منظور اجراي اهداف استراتژيک، رفع نيازمندي به گاز کشورهاي ديگر بخصوص در فصول سرد سال و افزايش قابليت اطمينان گازرساني به استان های شرقي و شمالي کشور و همچنين افزايش بهره وری از مخازن گازي در حال تخليه با احداث تاسيسات سرچاهي و خطوط لوله جرياني مربوطه در برنامه قرار گرفت. هدف اصلي اين طرح، تزريق روزانه 10 ميليون مترمکعب گاز و برداشت 20 ميليون مترمکعب در ماه های سرد سال از مخزن شوريجه D است. در این خصوص، این برنامه ریزی هدف گذاری شده که هشت ماه تزريق گاز و چهار ماه سرد سال که اوج مصرف است، بازتولید صورت گیرد تا بتوانيم از توان اين مخزن به صورت بهينه استفاده کنيم. ظرفيت تزريق فاز دوم شوريجه، به 20 ميليون مترمکعب در روز و بازتوليد آن به روزانه 40 ميليون مترمکعب می رسد که با توجه به سیاست های ابلاغي وزارت نفت، به شرکت ملي گاز ايران واگذار شده و در حال پيگيري از سوي آن شرکت است که مدت زمان اجرایی قرارداد، سه سال مهندسی، خرید و اجرا و 20 سال بهره برداری تعریف شده است و حفر 28 حلقه چاه، احداث مرکز جمع آوری، منطقه تفکیک، سه ردیف توربوکمپرسور و دو ردیف واحد نم زدایی گاز در دستور کار قرار دارد. مبلغ سرمایه گذاری (CAPEX) در این فاز از طرح 611 میلیون یورو (معادل 700 میلیون دلار) و ارزش قراردادی آن 2.2 میلیارد دلار است که محل بازپرداخت به صورت درصدی از میزان تزریق و برداشت گاز خواهد بود.
این دو کارخانه به منظور کاهش خام فروشی گوگرد و توسعه زنجیره آن در کشور با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و از محل گوگرد تولیدی پالایشگاه خانگیران ایجاد شده است. این مجتمع چهار کارخانه دارد که از این تعداد دو کارخانه به بهره برداری رسیده است و دو کارخانه دیگر مربوط به «شرکت تدبیرگران، آتیه سازان ملل» و «شرکت سپنتا انرژی توس» گشایش یافت.بر این اساس، سرمایه گذاری انجام شده برای آنها ۳۰۰ میلیارد تومان و ۲.۵ میلیون یوروست.محصولات و ارزش افزوده آن نیز گوگرد دانه بندی شده با ایجاد ارزش افزوده ۱۵ دلار به ازای هر تن، کود بنتونیتی با ایجاد ارزش افزوده سه برابری نسبت به گوگرد کلوخه، گوگرد میکرونیزه با ایجاد ارزش افزوده هشت برابری نسبت به گوگرد کلوخه و کود اوره با پوشش گوگردی که هنوز در این مجتمع تولید نشده، است.
توسعه مبتنی بر دانش بنیان آن نیز شامل جایگزینی تجهیزات وارداتی از شرکت های اروپایی با حمایت و خرید از شرکت های دانش بنیان داخلی می شود.
بازگشت ظرفیت تولید نفت خام ایران به پیش از تحریم ها
مشعل حال و هوای این روزهای مناطق عملیاتی صنعت نفت دست کمی از فصل بهار ندارد و با توجه به ترافیک فعالیت و عملیات در حال انجام در آنها شاهد حیاتی دوباره در این بخش هستیم. با توجه به اطلاعات منتشر شده مبنی بر بازگشت ظرفیت تولید نفت خام ایران به پیش از تحریم ها که جواد اوجی، وزیر نفت به تازگی رسانه ای کرده است، می توان گفت که رکود از این مجموعه رخت بر بسته است. ضرورت افزایش تولید و همچنین ظرفیت نفت خام ایران از موضوعات محوری بود که با روی کار آمدن دولت سیزدهم به یکی از اولویت های مهم وزارت نفت تبدیل شد. هدف گذاری مهمی که منابع داخلی و خارجی با توجه به شدت و میزان تحریم های صنعت نفت ایران از سوی آمریکا آن را مساله ای محال و دست نیافتنی قلمداد می کردند؛ با این حال در کمتر از 6 ماه اعلام وزارت نفت حکایت از توفیق دست درکاران این حوزه در فروش نفت خام ایران داشت. به همان میزان با توجه به آمار منتشر شده از توقف تولید در مخازن نفتی کشور رشد ظرفیت تولید نفت خام نیز به همان میزان فروش آن امری زمانبر و طولانی به نظر می رسید.
این در حالی است که طبق آخرین اعلام وزیر نفت، ظرفیت کنونی تولید نفت به پیش از تحریم ها و به بیش از ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و با انجام اقدام های مؤثر در میدان های نفتی خشکی و دریایی، حفاری چاه های جدید، تعمیر چاه ها و تعمیرات، بازسازی و نوسازی تأسیسات، مراکز جمع آوری نفت، ظرفیت کنونی تولید نفت به پیش از تحریم ها یعنی به رقم روزانه بیش از ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت رسیده است و در عملکرد و این مقدار تولید مشکلی وجود ندارد. افزون بر آن در بخش گاز هم با اقدام های خوبی که در شرکت های ملی نفت و گاز ایران در فصل زمستان انجام شد، بالاترین رقم برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به مقدار ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز حاصل شده است. مجموعه توفیقاتی که با وجود تحریم های بی سابقه رقم خورده است. نکته ای که مورد اشاره مقام معظم رهبری نیز قرار گرفت که در بخشی از سخنرانی زنده و تلویزیونی در نخستین روز از سال ۱۴۰۱ گفتند: خوشبختانه سیاست های جدید در کشور نشان داد می توان با وجود پا برجا بودن تحریم های آمریکا پیشرفت کرد، تجارت خارجی را رونق داد، وارد قراردادهای منطقه ای شد و در زمینه نفت و مسائل دیگر به دستاوردهایی رسید.
در همین زمینه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به افزایش ظرفیت تولید نفت به مقدار پیش از تحریم ها گفته است: این مهم در شرایط تحریمی و فشارهای اقتصادی رخ داده است.
پیش از تحریم های جدید، یعنی در شهریور سال ۱۳۹۷، ظرفیت تولید نفت خام حدود ۳ میلیون و ۸۳۸ هزار بشکه بود، اما با آغاز تحریم های ظالمانه و به علل متعدد بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور از دست رفت.
به گفته خجسته مهر، برخی از عوامل این کاهش تولید، عبارت است از اینکه تعمیرات اساسی در مدت چند سال در شرایط گذشته انجام نشد و تعمیر چاه های نفتی با نارسایی هایی روبه رو بود و تأسیسات سرچاهی دچار مشکلاتی شدند. اقدام های مربوط به خطوط لوله جریانی و خطوط انتقال نفت خام به مبادی مصارف داخلی و مبادی صادراتی و تلمبه های درون چاهی که باید طبق برنامه در آن چاه ها نصب می شد و پمپ های درون چاهی، انجام نشد و بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور را از دست دادیم.
نکته مهم در سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اشاره به این مساله است که برای نگهداشت توان تولید و بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریم ها هیچ نیازی به خارج از کشور نداشتیم و به طور کامل از ظرفیت داخل صنعت نفت چه در زمینه نیروی انسانی و چه کالا، مواد و تجهیزات استفاده کردیم.
ذخایر قابل برداشت نفت خام ایران بر مبنای ضریب بازیافت به گفته او، حدود ۱۵۷ میلیارد بشکه و ذخایر گاز ما حدود ۳۳ تریلیون مترمکعب، اما از نظر مجموع نفت و گاز حدود ۳۳۰ تریلیون معادل مترمکعب است و از نظر حجم ذخایر نفت و گاز درجا، در مجموع بیش از ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت ذخایر مایعات گازی و میعانات گازی درجا زیر زمین وجود دارد.
آنچه در مسیر دست یابی به موفقیت رسیدن به ظرفیت پیش از تحریم ها موثر بوده است به گفته خجسته مهر تعمیرات اساسی و ایجاد ظرفیت جدید بوده که درباره آن توضیح داده است: با آغاز به کار دولت سیزدهم از جمله اولویت هایی وزیر نفت، به شرکت ملی نفت ایران تکلیف کرد این بود که طی ۶ ماه، در ۱۵ اسفند ظرفیت کاهش داده شده و ازدست رفته را به پیش از تحریم ها بازگردانیم. بیش از ۱۸۰۰ اقدام عملیاتی در چاه های نفتی از سوی متخصصان شرکت ملی نفت ایران انجام شد و بیش از ۲۵۰ کار مربوط به تعمیرات اساسی از جمله تأسیسات سرچاهی و تعمیرات اساسی مربوط به تأسیسات روسطحی انجام و حدود ۵۰۰ میلیون دلار در این زمینه هزینه شد. بخش قابل توجهی از این هزینه ها صرف نگهداشت توان تولید شد. خجسته مهر گفت: در این دوره افزایش ظرفیت جدید نیز داشتیم از جمله تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی و موفق شدیم در مدت این ۶ ماه حدود ۱۳ حلقه چاه جدید را به مرحله تولید برسانیم.
با این اوصاف شرکت ملی نفت ایران از تمامی ظرفیت های خود برای تولید حداکثری نفت استفاده خواهد کرد و طبق خبر خجسته مهر بنابر برنامه ریزی انجام شده، مقرر شده است تا ظرفیت تولید را تا پایان سال 1401 به 4 میلیون بشکه در روز افزایش دهیم.
به موازات آن افزایش 40 درصدی فروش نفت بدون برجام نیز رقم خورده است.
وزیر نفت سوم فرودین ماه 1401 در پیامی توئیتری، از شکسته شدن رکورد میزان صادرات و درآمدهای حاصل از آن از آغاز دوران تحریم تاکنون خبر داد. وی همچنین در مصاحبه با خبرگزاری فارس از وصول ۱۰۰ درصدی درآمدهای حاصل از فروش نفت، میعانات گازی، فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی در دولت سیزدهم خبر داده و اعلام کرد که به کشورهایی نفت فروخته ایم که آمریکا حتی فکرش را هم نمی کرد و افزون بر آن در مصاحبه ای از پیدا شدن مشتریان جدید برای نفت ایران خبر داد.
رشد فروش نفت ایران که 6 ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم گذشته بود، اعلام شد. برخی کارشناسان توفیق در رشد فروش نفت خام ایران را حاصل دیپلماسی مناسب ایران در سطح کلان و در بعد ویژه آن در نگاه دولت سیزدهم به شرق دانسته و معتقدند این رویکرد افزون بر بازار نفت توفیقات دیگری غیر از حوزه نفت با چین و روسیه به همراه داشته است.
وزیر نفت درباره دلایل افزایش فروش نفت گفته است: با اراده قوی، شناسایی مشتریان و بازارهای جدید، بازاریابی قوی، استفاده از روش های مختلف در قراردادهای نفتی و استفاده از نیروهای متعهد و متخصص در این حوزه این اتفاق رقم خورد و فروش نفت خام و میعانات گازی به ارقام بالایی رسیده است. اوجی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا وزارت نفت برنامه ای برای فروش بیشتر نفت دارد، تصریح کرد: بله، ظرفیت صادرات نفت به ویژه میعانات گازی پارسال پایین بود و امیدواریم با تلاش همکاران در این بخش طی سال ۱۴۰۱ به ارقام بالاتری در زمینه صادرات نفت خام، میعانات گازی و دیگر فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی دست یابیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با اشاره به اینکه افزایش ظرفیت تولید نفت کشور یعنی اکنون قادریم صادرات کشور را به دو برابر افزایش دهیم و این به معنای درآمد و تولید ثروت برای کشور است و این از نظر امنیت انرژی یعنی این که جمهوری اسلامی قادر است پایداری و ثبات را در عرصه بین المللی به ارمغان بیاورد، گفته است: جمهوری اسلامی هم از نظر ژئوپولیتیک و هم از نظر منطقه ای کشور با ثباتی است و جهان اعتماد ویژه ای به جمهوری اسلامی دارد به عنوان این که این کشور می تواند ثبات را در بازار انرژی حفظ کند و ارتقا دهد.
او در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش ظرفیت تولید نفت به علت تخفیف تحریمی آمریکا بوده است؟ گفته است: این افتخار در اوج سخت گیری های مفرط اتفاق افتاده است. ملت ایران همیشه نشان داد که بزرگترین موفقیت هایشان را در سخت ترین شرایط به دست آوردند و این نخستین تجربه ملت ایران نیست بلکه وقتی اراده و ایمان باشد و جهادی عمل کنیم، هر ناممکنی ممکن می شود.
به گفته او، در حالی مقدار صادرات را 40 درصد افزایش دادیم و در حالتی ارزش صادرات را بیش از تعهدمان در بودجه سنواتی محقق کردیم که نه تنها تحریم ها کم نشد بلکه به مراتب سخت گیری های متعددی داشتیم و در خریدارها و واسطه ها و سیستم های ناوبری کشتی رانی حامل نفت، اختلال ایجاد می کردند.او احیا و پس گرفتن بازار از دست رفته محصولات صادراتی در دوران تحریم را از رویکردها و هدفگذاری های دولت سیزدهم برشمرده و با اشاره به اینکه به همین منظور به بعضی از کشورهای هدف، بیشتر از زمان اجرای برجام صادرات داشته ایم، گفته است: صادرات میعانات گازی در مقایسه با آغاز به کار دولت ۲.۵ برابر شده است و در زمینه صادرات نفت خام نیز در مجموع بیش از ۴۰ درصد افزایش حجم صادرات داشته ایم و ارزش صادرات را بیش از تعهدمان در بودجه سنواتی محقق کردیم که نه تنها تحریم ها کم نشد، بلکه به مراتب سخت گیری های متعددی داشتیم و در خریدارها و واسطه ها و سیستم های ناوبری کشتیرانی حامل نفت، اختلال ایجاد می کردند.
خجسته مهر گفت: بازارهای جدید و مقاصد جدید شناسایی شد و میعانات گازی را در مقایسه با مرداد ۱۴۰۰ حدود سه برابر افزایش دادیم و این نشان می دهد مشتری جدیدی را پیدا کردیم. از شیوه های مدرن در قراردادها و از سیستم لجستیک و حمل ونقل جدید استفاده کردیم. از عوامل دیگر این است که کل شبکه مالی، پولی و بانکی کشور پشتیبان احراز وصول درآمدهای نفتی بوده است.با این اوصاف طبق توضیحات وزیر نفت در گفت و گو با خبرگزاری ایرنا، افزایش صادرات و دریافت پول آن سبب شد وزارت نفت نه تنها تعهد ۱۹۹ هزار میلیارد تومانی دولت را محقق کند، بلکه حدود ۱۰ درصد بالاتر از درآمدهای نفتی در سال ۱۴۰۰ به دولت تحویل شد. طبق تبصره یک قانون بودجه ۱۴۰۰، صادرات نفت ایران روزانه یک میلیون بشکه در نظر گرفته شده بود. درآمد حاصل از صادرات گاز نیز در بودجه پارسال ۲ میلیارد و ۷۵۵میلیون دلار بوده است. درمجموع ایران از محل صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص صادرات گاز باید درآمدی ۱۷میلیارد و ۳۵۵ میلیون دلاری کسب می کرد که با توجه به سهم ۶۵.۵ درصدی دولت از درآمدهای نفتی، این رقم معادل ۱۱ میلیارد و ۳۶۸ میلیون دلار بوده است. دست یابی به این مهم را می توان تحقق یکی از وعده های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم قلمداد کرد تا افقی پرامید را در سال 1401 پیش رو داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در سفر به خوزستان اعلام کرد:
دانش محور و دانش بنیان کردن بالادست نفت در دستور کار است
مشعل: مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در تعطیلات نوروز کار را تعطیل نکرد و به بازدید و سرکشی از قطب نفت ایران در خوزستان رفت و هدف از این سفر در آغازین روزهای قرن تازه و سال ۱۴۰۱ را «خسته نباشید» به همکاران و بررسی تأسیسات نفتی و آمادگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای سال نو و تحقق ظرفیت تولید پیش بینی شده این شرکت اعلام کرد. محسن خجسته مهر در سفر خود بازدیدهایی از تأسیسات نفت و گاز شماره ۴ اهواز و گفت وگو با کارکنان عملیاتی، حضور در آیین گشایش اعزام کاروان های راهیان نور در مجتمع آموزش فنون اهواز، دیدار با خانواده شهید هاشمی، بازدید از تأسیسات و پروژه های در حال اجرا واقع در میدان نفتی آزادگان و مناطق نفت خیز جنوب، بازدید از یادمان شهدای فتح المبین در شوش هم زمان با دومین روز از سال نو و سالروز عملیات فتح المبین را در برنامه داشت.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در بازدید از مناطق نفتخیز جنوب از هدف گذاری برای ایجاد ظرفیت تولید روزانه بیش از ۳ میلیون بشکه نفت و تشکیل کارگروه های توسعه دانش بنیان در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال ۱۴۰۱ خبر داد. او در نشست با مدیران شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دستور داد کارگروهی در زمینه ارتقای تولید و توسعه دانش بنیان در مناطق نفت خیز جنوب و تعریف پروژه ای مطالعاتی برای نوسازی تأسیسات تشکیل و با جدیت دنبال شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تبریک فرارسیدن سال نو به کارکنان شرکت ملی نفت ایران به ویژه مناطق نفت خیز جنوب گفت: امیدوارم امسال سالی سرشار از موفقیت و سلامت برای همکاران و توأم با پیشرفت های شگرف در عرصه تولید باشد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قطب تولید نفت است و حدود ۷۵ درصد از نفت کشور را به عهده دارد، گفت: این شرکت یکی از شرکت های بسیار بزرگ و با اهمیت برای کشور است و به همین دلیل مهم ترین اولویت های ما در شرکت ملی نفت ایران مربوط به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است. خجسته مهر با بیان اینکه برنامه شرکت ملی نفت ایران در سال نو رسیدن به ظرفیت تولید بالای ۴ میلیون بشکه در روز است، تصریح کرد: از جمله اهدافی که برای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سال ۱۴۰۱ در نظر گرفته ایم، رسیدن به ظرفیت تولید بالای ۳ میلیون بشکه است که مأموریتی بسیار مهم و سنگین است. وی گفت: ما باید این آمادگی را برای مناطق نفت خیز جنوب فراهم کنیم و نیازهای این شرکت به ویژه در زمینه تأمین منابع مالی و دیگر موارد مورد نیاز تأمین و هرگونه اختیار و امکاناتی را که لازم داشته باشد، در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران تصویب می کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: از دیگر اولویت هایی که برای مناطق نفت خیز جنوب در سال ۱۴۰۱ در نظر گرفته ایم، تعمیرات اساسی به ویژه ماشین های دوار و نگهداری و تعمیرات خطوط لوله است. خجسته مهر گفت: همسو با تحقق ظرفیت تولید مدنظر، باید بتوانیم پروژه های تعمیرات اساسی تجهیزات و ماشین های دوار را به خوبی پیش ببریم و تعمیر و نگهداری خطوط لوله ای که وظیفه انتقال نفت به مبادی مصرف داخلی یا صادرات را به عهده دارند، انجام دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: در بازه ای پنج ساله، برای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، حدود یک میلیارد دلار بودجه و سرمایه گذاری در نظر گرفته ایم تا تأسیسات را نوسازی و بازسازی کند.
وی افزود: یکی دیگر از برنامه هایی که برای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در نظر گرفته ایم، سرمایه گذاری برای توسعه لایه های خامی مخازن است که به این منظور حدود ۵ میلیارد دلار پروژه و طرح توسعه تعریف کرده ایم که باید از سوی بخش خصوصی اجرا شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه از تلاش های مجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ قدردانی کرد و گفت: خوشبختانه در ۶ ماه نخست دولت سیزدهم و در نیمه دوم سال ۱۴۰۰، با اقدام های جهادی همه مدیران و همکاران زحمتکش مناطق نفت خیز جنوب، تولید و ظرفیت برنامه شده تحقق یافته است. خجسته مهر در ادامه با اشاره به نام گذاری سال نو از سوی رهبر معظم انقلاب به سال "تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین" گفت: پیرو فرامین مقام معظم رهبری در پیام نوروزی و در فرمایش ها و سخنان اخیر ایشان اگر می خواهیم شرکت ها و بخش بالادستی را ارتقا دهیم، تنها از طریق دانش بنیان کردن این شرکت ها محقق می شود. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: اگر بخواهیم هزینه ها و قیمت تمام شده را کاهش دهیم، همان طور که مقام معظم رهبری فرموده اند باید صنایع بزرگ در بخش بالادستی را دانش محور و دانش بنیان کنیم. وی ادامه داد: اقتدار مناطق نفت خیز جنوب زمانی احراز می شود که فعالیت هایمان را دانش بنیان کنیم و هزینه هایمان را کاهش دهیم و این نوید را در سال ۱۴۰۱ می دهم که بخش قابل توجهی از نیروی انسانی را که از طریق جذب دانش آموختگان دانشگاه صنعت نفت در بخش بالادستی محقق خواهد شد، به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اختصاص خواهیم داد. خجسته مهر افزایش رضایتمندی همکاران را از برنامه های سال جدید شرکت ملی نفت ایران برشمرد و اظهار کرد: در نظر داریم سطح رضایتمندی و رفاه نسبی کارکنان را بالا ببریم.
وی افزود: اجرای طرح تبدیل وضعیت ایثارگران و بهبود وضع معیشت کارکنان قرارداد مدت موقت، از دیگر برنامه های سال ۱۴۰۱ است تا رضایتمندی نسبی را برای این گروه از کارکنان به ارمغان بیاوریم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تأکید کرد: بزرگ ترین خدمتی که ما می توانیم به همکاران عزیز کنیم این است که شأن و کرامت آنها را حفظ کنیم و بنده به عنوان همکار این عزیزان اعلام می کنم که همه کوشش خود را در سال ۱۴۰۱ معطوف این موضوع کنم.
محسن خجسته مهر در این سفر با اشاره به اهمیت حفاری و ویژگی های شرکت ملی حفاری ایران گفت: بخش مهم این شرکت حاکمیتی بودن آن است که برای صیانت از مخازن و اطمینان از تولید پایدار و مستمر باید تقویت و ناوگان حفاری کشور نوسازی و بازسازی شود. او گفت: این شرکت از اقدام همه شرکت های فعال در عرصه حفاری برای بازسازی، نوسازی و تأمین دستگاه های حفاری خشکی و دریایی نو حمایت می کند. خجسته مهر با اشاره به فرمایش های مقام معظم رهبری درباره فناوری و دانش بنیان کردن صنعت نفت افزود: اینکه بتوانیم با استفاده از ابزار فناوری و دانش بنیان کردن، صنعت نفت و در عین حال صنعت حفاری پیشرفته داشته باشیم، زمان حفاری چاه ها را کوتاه تر و هزینه ها و قیمت تمام شده را کاهش دهیم، نمادی از دانش بنیان کردن بخش بالادستی این صنعت است.
او همچنین در حاشیه بازدید از مناطق عملیاتی شرکت نفت و گاز اروندان به همراه سردار حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت ولیعصر استان خوزستان و عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان و جمعی از مدیران عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب جنوب، از چشم انداز ظرفیت تولید روزانه ۴ میلیون بشکه نفت خام در سال ۱۴۰۱ خبرداد و گفت: یکی از اولویت های ما جمع آوری گازهای مشعل میدان های غرب کارون، آزادگان شمالی و جنوبی، یادآوران و بخشی از میدان دارخوین تا پایان نیمه نخست امسال است. خجسته مهر گفت: هدف از سفر به خوزستان دیدار و حضور در جمع راهیان نور و دیگری بازدید و سرکشی از میدان های نفتی به ویژه میدان های مشترک غرب کارون بود. مقام معظم رهبری تأکیدهای ویژه ای بر توسعه و استفاده حداکثری از میدان های مشترک دریایی و خشکی داشته اند که مورد تأیید رئیس جمهوری و وزیر نفت است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: چشم انداز تولید از منطقه غرب کارون حدود یک میلیون بشکه نفت خام در روز بوده که عمده آن از میدان های مشترک است. خجسته مهر با بیان اینکه در مجموع در غرب کارون رقم سرمایه گذاری مورد نیاز به منظور توسعه اولیه ۱۲ میلیارد دلار است که ۸ میلیارد دلار آن حداقل برای میدان های مشترک است، افزود: از برنامه های مشترک در سال ۱۴۰۱ می توان به شتاب بخشی به توسعه میدان آزادگان جنوبی و تعیین تکلیف قرارداد فاز دوم میدان مشترک یادآوران با ارزش ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری اشاره کرد.
وی با اشاره به توسعه یکپارچه فازهای دوم آزادگان شمالی و آزادگان جنوبی که حدود ۷.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد، بیان کرد: اولویت ما توسعه و تولید حداکثری از میدان های مشترک است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: این نوید به مردم داده می شود تا پایان نیمه نخست امسال همه گازهای مشعل غرب کارون، آزادگان شمالی و جنوبی، یادآوران و بخشی از گاز میدان دارخوین جمع آوری شود. خجسته مهر یادآور شد: در شرکت مناطق ملی نفت خیز جنوب یکی از اولویت های ما افزون بر نگهداشت توان تولید، توسعه تکمیلی برخی ساختارهای نفتی و زمین شناسی است. وی تعهد شرکت های نفتی و تأکید بر ایفای نقش مسئولیت اجتماعی در استان را حائز اهمیت خواند و گفت: خوشبختانه از ۶ ماه گذشته تاکنون با تلاش ویژه در شرکت های تولیدی و انجام پروژه ها توانستیم حداکثر ظرفیت تولید را داشته باشیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: چشم انداز ما در سال ۱۴۰۱ افزایش ظرفیت تولید بوده که امید است به ظرفیت تولید بالای ۴ میلیون بشکه در روز برسیم. وی افزود: هیچ گونه منعی برای سرمایه گذاری شرکت های خارجی وجود ندارد، اما اولویت ما استفاده از شرکت های داخلی است.
تحقق گازرسانی به نقاط سخت گذر مرزی در استان کردستان
مهدی مهرابی بهره مندی از گاز در مناطق کمتر توسعه یافته شاید در دهه های گذشته، رویایی دست نیافتنی را می مانست، اما امروز با توجه به تحقق سیاست های محرومیت زدایی، توزیع عادلانه ثروت و تحقق برنامه کلان نظام و دولت در حوزه برقراری عدالت اجتماعی، شاهد تعبیر این رویا هستیم؛ به گونه ای که بخش قابل توجهی از جمعیت شهری و روستایی کشور از این انرژی پاک برخوردارند و با تلاش شبانه روزی در بخش های تولید، پالایش، انتقال و توزیع گاز و اجرای پروژه های توسعه ای، هم اکنون این کالای ارزشمند در بسیاری از مناطق کشور در دسترس مشترکان قرار داردو با توجه به برنامه ها و سیاست گذاری دولت سیزدهم این روند با شتاب و گستردگی بیشتری تداوم خواهد یافت.اما بهره مندی آسان از این انرژی پاک در مناطق سردسیر و سخت گذر کوهستانی، اهمیتی افزون تر می یابد؛ به گونه ای که شرکت گاز استان کردستان به عنوان استانی سردسیر با اقلیمی کوهستانی توانسته است بخش مهمی از دغدغه مرزداران غیور را رفع کند. هم اکنون 32 شهر و 1 هزار و 480 روستای استان به ترتیب با ضریب نفوذ 100 و 98 درصد از نعمت گاز برخوردارند.
نکته قابل توجه آنکه از مجموع 500 روستای مرزی استان تاکنون به 480 روستا گازرسانی شده و 20 روستای باقیمانده نیز امسال به شبکه گاز متصل می شوند.
شعله های آبی گاز در روستاهای مرزی ایران خودنمایی می کند و رفاه و آرامشی که برای منطقه به ارمغان آورده در قیاس با روستاهای مرزی کشور همسایه (کمتر از 2 کیلومتر فاصله) بسیار زیاد است.
احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان است که نوروز امسال با او درباره عملکرد این شرکت در حوزه های مختلف، اجرای پروژه های پژوهشی، ثبت رکوردهای جدید مصرف گاز، برنامه ها برای بهبود معیشت کارکنان و ... گفت وگو کردیم که مشروح آن را می خوانید.
امیدواریم شرکت گاز استان کردستان امسال نیز در مسیری قرار گیرد که شعار سال محقق شود. این شرکت در سال 1400 با برنامه های راهبردی که از ابتدای سال در بخش های مختلف تعریف کرده بود، توانست رویدادهای مهمی را ثبت کند و شاهد تحقق همه اهداف پیش بینی شده بیشتر از 100 درصد باشد.
اهدافی که از ابتدای سال در بخش توسعه گازسانی به مناطق روستایی، سخت گذر، مرزی و محروم برنامه ریزی شده بود با پیگیری و پشتکار همکاران تلاشگر گاز کردستان و پشتیبانی بی دریغ و حمایت مالی ستاد شرکت ملی گاز ایران بیش از تعهدات محقق شد؛ به گونه ای که سال گذشته در مجموع 88 روستای استان طبق برنامه به شبکه گاز متصل شد.
در بخش صنایع نیز براساس مصوبه شورای اقتصاد، گازرسانی به 250 واحد صنعتی با 16 هزار مترمکعب جایگزینی گاز با سوخت های مایع تعریف شده بود که خوشبختانه 260 واحد صنعتی با بیش از 16 هزار مترمکعب جایگزینی به شبکه گاز متصل شد که نشان از تحقق 105 درصدی برنامه های این حوزه داشت. در مجموع با گازرسانی به 951 واحد صنعتی استان طی سال های گذشته از مصرف 45 میلیون لیترسوخت مایع جلوگیری شده است.
در حوزه شبکه، انشعاب گذاری، اشتراک پذیری نیز تمام تعهدات اجرایی شد. در سال گذشته بیش از 700 کیلومتر شبکه توزیع گاز وخطوط تغذیه در نقاط مختلف استان به ویژه مناطق روستایی اجرا شد.
همچنین بیش از 10 هزار و 500 انشعاب گاز در مناطق مختلف نصب شد. تعهد جذب 19 هزار و 500 اشتراک جدید را در برنامه داشتیم با این حال 21 هزار مشترک جدید به شبکه سراسری گاز متصل شد.
در استان، زمستان سختی را همراه با بارش برف شدید پشت سر گذاشتیم. در برخی مناطق، 2 تا 3 متر بارش برف ثبت شد که این میزان در 15 سال گذشته کم نظیر بود. یخبندان شدیدی در مناطقی از استان حاکم شد ولی خوشبختانه با پیگیری، تلاش و برنامه ریزی هایی که صورت گرفته بود، هیچ گونه قطع و اختلال در شبکه گاز رخ نداد که این موضوع مرهون زحمات همکاران ستادی در بخش تولید، انتقال، توزیع گاز و مدیریت دیسپچینگ است.
آماده سازی تاسیسات گاز استان کردستان برای عبور از زمستان در ماه های گرم سال انجام شد و در قالب برنامه ای مشخص، بازسازی، تاب آوری، مقاوم سازی، ارتقای ظرفیت ایستگاه های تقلیل فشار، نصب ایستگاه های جدید و آماده سازی همه زیرساخت ها در زمان مناسب اجرایی شد. از سوی دیگر نقاط بحرانی که از قبل شناسایی شده بود، برطرف شد و با همه سرمای سختی که در استان ثبت شد و با وجود بسته شدن راه های ارتباطی بیش از 1000 روستا خوشبختانه شاهد هیچ گونه قطع گاز یا اتفاق خاصی که منجر به اختلال در شبکه های گازرسانی شود، نبودیم.
سال گذشته ایستگاه جدید سی جی اس دوم سقز که برای پایداری گازرسانی این منطقه ضروری بود، در روزهای اوج مصرف در مدار قرار گرفت. این ایستگاه همزمان با موج سرمای طولانی که در استان حاکم شد، به بهره برداری رسید و کمک بسیار خوبی به منطقه سقز کرد.
ظرفیت ایستگاه سی جی اس شهر دیوان دره نیز از 20 به 30 هزارمترمکعب ارتقا یافت. ایستگاه دوم مریوان نیز در مدار قرار گرفت و ظرفیت آن را افزایش دادیم.همزمان با اجرای برنامه های توسعه ای، بحث مقاوم سازی تاسیسات گاز نیز انجام شد و خوشبختانه همکاران تلاشگر ما از زمستان با موفقیت عبور کردند. در شرایط سرما و با توجه به مسدود شدن راه های ارتباطی، برای اینکه نیاز بود خدمات مناسب به مشترکان ارائه دهیم، همکاران ما از جمله گازبا ن ها در نقاط حساس و کلیدی مستقر شدند و در آماده باش کامل بودند تا در کمترین زمان خدمات رسانی انجام شود.
با این اقدام ها خوشبختانه حتی یک مورد قطع گاز یا کاهش فشار در شبکه ها ثبت نشد و این اقدام شرکت گاز استان کردستان بازتاب خوبی در مجامع استان و رسانه ها داشت و مورد تقدیر وزیر کشور، استاندار و مسوولان استان قرار گرفت.
یکی از اهداف عالیه نظام، محرومیت زدایی از مناطق روستایی، تثبیت جمعیت، مهاجرت معکوس، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال زایی در مناطق روستایی است؛ به گونه ای که توسعه گازرسانی در این مناطق به عنوان کالایی ارزشمند مورد توجه خاص مسوولان بوده و گاز کردستان نیز برهمین اساس هدف گذاری انجام داده است. 32 شهر استان نیز با ضریب 100 درصد جمعیت شهری گازدار است. تنها یک شهر با جمعیت کم باقیمانده که به دلیل قرارگیری در بستر سد فعلا وضعیت مشخصی ندارد.
در مجموع 1 هزار و 600 روستای استان قابلیت گازرسانی دارند که خوشبختانه تاکنون 1 هزار و 480 روستا در قالب 98 درصد جمعیت استان از نعمت ارزشمند گاز بهره مند شده اند.
گازرسانی به 100 روستای جدید را نیز از اواخر سال گذشته شروع کردیم. پیمانکارهای گازرسانی به این روستاها انتخاب و برخی نیز شروع به کار کرده اند. براساس برنامه های تعریف شده، سال 1401، خط پایان گازسانی به روستاهای استان است. همسو با این برنامه، کالا و اجناس مورد نیاز پروژه ها تهیه شده است. همچون سال های گذشته، با تامین مناسب و به موقع منابع مالی که امیدوارم از سوی شرکت ملی گاز ایران انجام می شود، این پروژه ها در زمان مشخص به نتیجه برسد.
در استان کردستان 500 روستای مرزی وجود دارد که هم اکنون 480 روستا از نعمت گاز برخوردارند. پیمانکار 20 روستای باقیمانده نیز انتخاب شده و سال 1401 این روستاها نیز به شبکه گاز متصل خواهند شد. بر اساس اولویت های تعریف شده برای گاز کردستان، دورترین و سخت گذرترین روستاهای بالای 20 خانوار نیز به شبکه گاز متصل می شوند. اجرای پروژه های گازرسانی در این مناطق علاوه بر ایجاد رفاه و آسایش، در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی نیز تاثیری بسزا دارد.
در نقاط مرزی به ویژه بانه، یکسری سکونت گاه هایی وجود دارد که در مناطق جنگلی قرار دارند و افراد بومی در آن حضور دارند. ساکنان این مناطق با کمترین امکانات به نظام و کشور خدمت می کنند. در جلسات و تصمیمات استانی قرار بر این شد که این سکونت گاه ها از سوی جهاد کشاورزی و بخشداری ها مورد تایید قرار گرفته و در برنامه گازرسانی قرار بگیرد. براین اساس، تاکنون 87 کوخ گازدار شده است. با توجه به اینکه این مناطق جاده و معبر مناسبی برای سوخت رسانی مایع ندارد، وجود گاز برای این سکونت گاه ها اهمیت دارد. با جایگزینی گاز و سوخت مایع، همه مشکلات رفاهی آن ها از نظر انرژی برطرف می شود. در سال 1401 همه مناطق باقیمانده در قالب کوخ نیز به شبکه گازرسانی می شود.
در برنامه مصوب، مصرف 3.2 میلیارد مترمکعب پیش بینی شده بود با این حال با توجه به زمستان سخت سال 1400 و سرمای شدیدتری که نسبت به سال های گذشته ثبت شد شاهد افزایش مصرف گاز به ویژه در نیروگاه های سنندج و CHP مریوان بودیم. سال گذشته در مجموع 3.5 میلیارد مترمکعب گاز در سطح استان مصرف شد. مصرف گاز استان در سال 1400 نسبت به سال 1399 حدود 8 درصد افزایش داشته است که بخش زیادی از آن به بحث نیروگاهی مرتبط است. سال گذشته 1.1 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه سنندج تحویل شد که این میزان نسبت به سال پیش از آن (99) 21 درصد افزایش داشته است.
خیر. نکته جالب توجه اینجاست که مصرف بخش خانگی کاهش داشته است. بهینه سازی مصرفی که در موتورخانه های ادارات، بخش خانگی و تجاری اجرایی شد، منجر به کاهش مصرف گاز بخش خانگی شد. سال گذشته 80 درصد موارد ثبت نامی در سامانه اصلاح موتورخانه را عملیاتی کردیم. اواخر سال نیز اصلاح موتورخانه اداره های استان را شروع کردیم که تعداد زیادی از موتورخانه واحدهایی که ثبت نام شده بودند، اصلاح شد.
اطلاع رسانی و آموزش های متعددی که از طریق روابط عمومی با کمک رسانه های مختلف انجام شد نیز در کاهش مصرف گاز بخش خانگی تاثیرگذار بود.
جای خوشحالی دارد که افزایش مصرف در حوزه نیروگاهی و صنایع رخ داد.
براساس سیاست های جدید شرکت ملی گاز ایران در دولت جدید باید نگاهی جهانی و نگرشی تحولی نسبت به مسائل داشته باشیم. با دیدگاه هایی که مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران دارند قطعا زمینه تحقق این شعار و برنامه در صنعت گاز فراهم است. مدیریت جهادی اتفاق افتاده است و همه توانمان را در این مسیر به کار می گیریم. در سطح صنعت گاز این نگاه وجود دارد هر پروژه ای که آغاز می شود در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه برسد. ویژگی اصلی و هدف گذاری شرکت ملی گاز ایران نیز همین اساس است.
سال 1401 در توسعه گازرسانی همچون سال های گذشته قدم های محکم و استواری بر می داریم تا همه واحدهای صنعتی و مشترکان خانگی به ویژه روستاهای بالای 20 خانوار در مناطق محروم را به شبکه متصل کنیم.
در سال جدید برنامه ریزی ها بر این مبناست که همه نقاط بحرانی و مواردی را که نیاز به بازسازی، اصلاح و مقام سازی دارند، طبق برنامه انجام دهیم.
یکی از برنامه هایی که سال گذشته به درستی انجام شد، بحث حذف حوضچه های شیرهای غیردفنی بود که یکی از چالش های واحدهای تعمیراتی ما در نگهداری تاسیسات است. این حوضچه ها از لحاظ نشت گاز و ورود به آن مشکلاتی خاص به همراه داشت که با تغییر رویه بسیاری از معضلات را حل کردیم.
سال گذشته بیش از 90 مورد شیر غیر دفنی را حذف کردیم که امسال نیز این موضوع استمرار دارد و امیدوارم در سال 1401 هیچ موضوعی در این بخش باقی نماند.
از سوی دیگر، با بهره گیری از نقشه هایی که از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران تهیه و ابلاغ شد، مقاوم سازی ابنیه ایستگاه ها از چندسال پیش در دستور کار قرار گرفت.
برای سال جدید نیز مقاوم سازی ابنیه تعداد بیشتری از این ایستگاه ها را که قدیمی تر هستند، در برنامه کاری داریم.
در بحث تاسیسات مکانیکی نیز برای نقاطی که نیاز به افزایش ظرفیت و مقاوم سازی سازه و ایستگاه ها باشد، برنامه ریزی شده است. راه اندازی سیستم اعلام حریق در ایستگاه های سی جی اس، تی بی اس و انبارهای کالا از اقدام های خوب دیگری است که از سال گذشته شروع کردیم. ضرورت دارد علاوه بر تجهیزات ایمنی که به صورت دستی در ایستگاه های قرار دارد، به صورت اتوماتیک نیز امکان مدیریت وجود داشته باشد تا در صورتی که حادثه و آتش سوزی رخ داد در کوتاه ترین زمان ممکن این سیستم ها بتوانند به صورت هوشمند عمل کنند و اقدام های اولیه را تا رسیدن ارگان های حمایتی انجام دهند.
حوزه بهینه سازی مصرف را نیز که از اولویت های شرکت گاز است، در برنامه کاری قرار خواهیم داد. امسال در حوزه اصلاح موتورخانه های ادارات و مدارس برنامه وسیع تری در نظر خواهیم گرفت و روند سال گذشته را با سرعت بیشتری ادامه خواهیم داد.
سال گذشته در بحث پایش مصارف پیگیری های جدی صورت گرفت. 13 هزار مورد بازدید ادارات را در بخش های مختلف انجام دادیم که برخی منجر به صدور اخطار و برخی نیز منجر به قطع گاز واحدهایی شدکه بخشنامه را رعایت نمی کردند.
امسال، علاوه بر بحث بهینه سازی در بخش های یادشده، رصد و پایش مصرف بهینه بخش صنعتی نیز به صورت جدی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
در حوزه هوشمند سازی نیز بحث مانیتورینگ ایستگاه ها را آغاز کرده ایم که این طرح زمستان امسال کمک زیادی به ما کرد. با بهره گیری از این سیستم، به صورت آنلاین همه اطلاعات قابل پایش است.
امسال، براساس برنامه ها، در حوزه GIS که یکی از مسائل مهم و اساسی شرکت های گاز استانی است، برنامه کلانی داریم. اجرای این پروژه را از سال های قبل شروع کردیم و سال گذشته زیرساخت ها و ساز و کارهای اساسی را برای بحث پیاده سازی سیستم GIS انجام دادیم.
براساس ارزیابی شرکت ملی گاز ایران، بیش از 73 درصد GIS گاز کردستان پیشرفت واقعی داشته و با معیارها و شاخص هایی که مد نظر بوده است، مطابقت دارد. استان های دیگر دارای نقشه های پارسل هستند و از شهرداری آن را دریافت می کنند ولی استان کردستان فاقد نقشه های مورد نیاز برای این پروژه بود بر این اساس مجبور شدیم این نقشه ها را خودمان تهیه کنیم و امسال پروژه GIS گاز کردستان تکمیل می شود.
منابع انسانی رکن اساسی هر سازمانی است. قطعا نیروی انسانی، اساس هر موفقیتی درهر حوزه ای رخ می دهد است. به عنوان سرمایه های شرکت باید توجه لازم را به نیروی انسانی داشته باشیم. تلاش کردیم که براساس دستورعمل ها و مقرراتی که وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران تدوین و ابلاغ کرده بود، عمل کنیم؛ همچنین بخشنامه ها و قوانینی که اداره کار در ارتباط با نیروی انسانی تدوین کرده، اجرایی شده است.
براین اساس، ابتدا طرح طبقه بندی مشاغل شرکت ملی گاز ایران را اجرا کردیم و پس از آن وزارت نفت ارزیابی ها را تغییر داد و موارد جدید را نیز برای همه نیروهای عملیاتی و ستادی، نواحی، گازبان، آبدارچی، تعمیراتی، راننده ها و خدماتی و... با رعایت مقررات و قوانین اجرا کردیم.
تعدیل حقوق نفرات براساس قوانین اداره کار در هر سال به محض ابلاغ از دیگر برنامه ها و اقدامات در این حوزه است.
براساس قوانین و ابلاغیه ها، بیمه تکمیلی را نیز برای همه کارکنان و خانواده آنها اجرا کرده ایم.
تلاش ما این است که ابتدا نیروی انسانی راضی باشد و پس از آن بتوانیم از آنها انتظار کار داشته باشیم. تلاش کرده ایم بخشی از مشکلاتی را که ناشی مسائل اقتصادی است، با اجرای کامل این بخشنامه ها و ابلاغیه ها برطرف کنیم.
هرساله روابط عمومی، مدیریت برنامه ریزی و منابع انسانی در این حوزه نظرسنجی هایی را انجام می دهند تا میزان رضایت همکاران در بخش های مختلف سنجیده شود. آیتم هایی که از این نظرسنجی ها به دست می آید، ما را به سمت بهبود هدایت می کند. تلاش می کنیم نقاط اشکالی را که در ساختار وجود دارد، با این نظرسنجی ها برطرف کنیم؛ هرچند چندین نوع قرارداد نیروی انسانی در ساختار ما وجود دارد که این به خودی خود مشکلاتی را به همراه دارد. در یک اتاق چند نوع نیرو در کنار هم به عنوان رسمی، قرارداد مستقیم، حجمی و... کارهای مشخصی انجام می دهند، اما تفاوت حقوقی با هم دارند که منجر به ایجاد نارضایتی می شود.
در حوزه ایثارگران نیز طبق بخشنامه همه نیروهایی که مشمول بودند، شناسایی و مدارک و مستندات آنها برای ستاد شرکت گاز ارسال شده است.
بحث هدررفت یکی از دغدغه های اساسی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران است. گاز در قالب فرآیندی پیچیده و با هزینه بالا استخراج، تولید و منتقل می شود. هدر دادن این کالای ارزشمند کار درستی نیست و باید به دنبال کاهش هدررفت در بخش های مختلف باشیم. مجموعه اقداماتی که گاز کردستان در این حوزه انجام داد، باعث شد مدیریت پژوهش شرکت ملی گاز ایران این شرکت را عنوان قطب پژوهش کاهش هدررفت گاز انتخاب و معرفی کند.
پروژه اتصالات مفصلی از سوی یکی از همکاران گاز کردستان طراحی و اجرا شد. در ادامه مراحل دریافت گواهی و استانداردهای لازم طی شد و مورد تایید مراجع ذی صلاح قرار گرفت.
این اتصالات هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرد و مدیریت برنامه ریزی شرکت ملی گاز ایران همه شرکت های گاز استانی را مکلف کرده که سالانه انشعابات نصب شده قدیمی را تعویض و با این اتصالات جدید مفصلی جایگزین کنند. این اتصالات چند ویژگی دارند؛ نشتی را کاملا قطع می کند و با توجه به خاصیت انعطاف پذیری که دارد در زمان جابه جایی ها و نوسان هایی همچون زلزله مشکلی رخ نمی دهد.
چند پروژه پژوهشی نیز در این حوزه اجرا شده که همگی همسو با بهینه سازی مصرف انرژی به ویژه در هیترها و تاسیسات گازرسانی بوده است.
از سوی دیگر تلاش کردیم نشت یابی ها به طور کامل و در کمترین زمان انجام شود که این موضوع نیز در کاهش هدررفت گاز تاثیرداشته است.
اندازه گیری صحیح گاز نیز می تواند به کاهش هدررفت کمک کند. گاز کردستان چندین سال است که در حوزه تراز گاز دریافتی و فروش به میزان استاندارد رسیده که این موضوع نشان از پیگیری ها و اقدام های قابل انجام است.
بله. بیشتر روستاهای کردستان به ویژه مناطق کوهستانی به صورت پلکانی با شیب هایی بسیار تند احداث شده است. معابر روستایی در این مناطق برای دفن لوله های گاز مناسب نیستند؛ در برخی از روستاها نیز به دلیل پلکانی بودن (حیاط یک خانه پشت بام خانه ای دیگر است) معبری برای حفر و دفن لوله وجود ندارد. برای اینکه بتوانیم به این مناطق گازرسانی کنیم با هماهنگی شرکت ملی گاز ایران، طرح پایلوت شبکه هوایی کم فشار را در تعدادی از روستاها به ویژه در منطقه اورامانات اجرا کردیم و چندین سال است که این سیستم بدون هیچ نقصی در حال کار است. تجربه بسیار خوبی در این مناطق صورت گرفته که اگر به این شیوه اجرا نمی شد، در بخش زیادی از این مناطق امکان گازرسانی وجود نداشت.
در حوزه انضباط مالی نیز اتفاق خوبی در شرکت گاز کردستان رخ داده است و پرونده مالی سال 1400 بدون بدهی به پایان رسید. در این خصوص توضیحاتی ارائه کنید.
از مجموعه مدیریت ارشد شرکت ملی گاز ایران که منابع مالی مناسبی در اختیار شرکت های گاز استانی قرار دادند، قدردانی می کنم. برنامه ریزی هم بر این اساس بود که بتوانیم به میزان اعتبار و بودجه ای که در اختیارمان قرار می گیرد، پروژه تعریف کنیم. با تامین مناسب نقدینگی که در سرفصل های مختلف از سوی ستاد گاز انجام شد؛ در پایان سال همه بدهی ها و صورت وضعیت کارهای اجرایی که پیمانکاران انجام داده بودند تسویه شد. با این اقدام در سال جدید هیچ بدهی بابت پروژه های اجرایی، اقلام خریداری و... نداریم و این انضباط مالی که هرساله شاهد آن بودیم در سال 1400 نیز اجرایی شد. سال گذشته با جذب 100 درصد اعتبارات توانستیم نقدینگی را در استان وارد کنیم و این اعتبارات در قالب پروژه های گازرسانی، گردش مالی خوبی برای استان به همراه داشت.
استفاده از انرژی های نو به ویژه خورشیدی، یکی از اهداف شرکت کردستان بوده و از چندسال قبل در برنامه های اجرایی قرار داشته است. همه ساختمان های اداری شرکت گاز استان کردستان در سطح ستاد و نواحی به سیستم فتوولتائیک مجهز شده اند. تاکنون 100 کیلووات ساعت انرژی خورشیدی تولید و استفاده کرده ایم. در سطح استان تنها ارگانی هستیم که بیشترین استفاده را از انرژی خورشیدی می بریم. همه ساختمان ها از این انرژی استفاده می کنند و بخشی از نیازهای برق را به ویژه در فصل گرم سال از طریق این منابع تامین می کنیم. برنامه ما این است که ساختمان های جدیدی که در نقاط دیگر نیز احداث می کنیم نیز به سیستم های خورشیدی مجهز شوند.
در مسیر کاهش مصرف گاز در بخش موتورخانه ادارات نیز طبق بخشنامه های ابلاغی دولت مکلف به کاهش 10 درصد انرژی هستیم. این موضوع پیاده سازی شده است. همه موتورخانه های سطح شرکت گاز کردستان معاینه فنی و گواهینامه مربوطه را از سازمان های دارای صلاحیت دریافت کرده اند و به سیستم های اصلاح موتورخانه مجهز شده اند. مدیریت دبیرخانه بهینه سازی مصرف انرژی استان را به عهده داریم و به عنوان ارگان متولی بهینه سازی بیشترین کار را در حوزه کاهش انرژی انجام داده ایم.
فرهنگ سازی در بسیاری از مسائل می تواند تاثیرگذار باشد. روابط عمومی گاز کردستان با وجود اینکه از کمبود نیروی انسانی رنج می برد ولی به عنوان واحدی بسیار تاثیرگذار فعالیت می کند و با بسیاری از رسانه های سراسری و استانی برای اطلاع رسانی و فرهنگ سازی ارتباط خوبی برقرار کرده است. رویداد اواخر سال گذشته با عنوان گاز و رسانه برگزار و مقالات بسیار خوبی برای دبیرخانه این رویداد ارسال شد. با این اقدام ها، زمینه فرهنگ سازی مصرف بهینه گاز برای همه اقشار جامعه فراهم می شود.
کردستان استانی سردسیر است و سرمایی ماندگار در بخش از مناطق وجود دارد. فصل سرداز آبان ماه آغاز می شود و تا پایان فروردین هم ادامه دارد براین اساس توجه به مصرف بهینه بسیار مهم است.ارتباط رسانه ای روابط عمومی گاز کردستان بسیار خوب بوده و انتظار داریم این روند را با همکاری رسانه ها، روابط عمومی شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت ادامه دهند. با مجموعه اقدام های انجام شده، اثرگذاری بسیار قابل توجهی در حوزه فرهنگ سازی مصرف بهینه و رعایت نکات ایمنی نهادینه شده است. امیدواریم رویدادی که سال 1400 به عنوان نخستین رویداد گاز و رسانه برگزار شد در سال های بعد نیز تداوم داشته باشد.
در حوزه امدادرسانی نیز با تلاش کارکنان، اتفاق های خوبی رخ داده است. زمان رسیدن امدادگر گاز کردستان به هر درخواست به کمتر از 7 دقیقه رسیده است که در نوع خود به ویژه در مرکز استان بسیار ایده ال است. به هرحال شرکت گاز به عنوان سازمان خدمت رسان قابل اعتماد شناخته شده که جای شکرگزاری دارد و امیدوارم این روند با قدرت ادامه داشته باشد.در پایان نیز از همه همکاران نشریه کارکنان صنعت نفت ایران (مشعل) که همواره تلاش کرده است صدای رسای کارکنان باشد، قدردانی می کنم.
سعید محمدبگی سال 1401و ورود به سال نو در حالی آغاز شد که خوشبختانه شمار مبتلایان به کرونا و سویه های مختلف آن و فوت های ناشی از این ویروس کشنده و مهلک رو به کاهش گذاشت؛ این مهم موجب شد تا با ابلاغ رفع محدودیت های کرونایی از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا سفرهای نوروزی نیز روندی افزایشی داشته باشد.
در این ایام، بخش های خدمات رسانی چون شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران که مسؤولیت تامین و توزیع انواع فرآورده های نفتی به ویژه بنزین را به عهده دارند، تلاش کردند تا سوخت برای آن دسته از مردمی که قصد سفر به نقاط مختلف کشور را داشتند، به بهترین نحو ممکن تامین شود.
برخی مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از جمله تهران به عنوان مبدا مسافرت پایتخت نشینان،چالوس و گیلان در نوار شمالی کشور، هرمزگان در نوار جنوبی و مشهد در شرق، سهم قابل توجهی در پذیرش مسافر و به تبع آن تامین سوخت و توزیع بی وقفه آن داشتند. گزارش پیش رو، اشاره ای به تلاش این مجموعه در ایام نوروز است.
کلانشهر تهران و شهرهای حومه آن، امسال پس از دو سال با گذر از موج های متعدد کرونا و آسیب های ناشی از آن با بهتر شدن شرایط، نورزی دیگر را تجربه و شمار زیادی از مردم را به قصد سفر راهی جاده های کشور کرد تا آنجا که به گفته کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، مصرف بنزین در کل روندی افزایشی یافت و در دامنه نزدیک به 130میلیون لیتر قرار گرفت.
محسن وزارتی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران درباره تامین و توزیع سوخت در نوروز امسال گفت: با توجه به تغییر شرایط کرونایی و پیش بینی افزایش سفر در نوروز 1401 همچون سال های قبل، تمهیدات ویژه ای در نظر گرفته شد تا مردم از نظر تامین سوخت خودور با مشکلی رو به رو نشوند.
وی تصریح کرد: با توجه به برنامه ریزی های قبلی، 14 تیم عملیاتی با عنوان «گلگشت» مرکب از واحدهای فنی، عملیات و بازرگانی از آغاز شروع تعطیلات نوروزی (25 اسفندماه) تا پایان 13 نوروز به جایگاه های عرضه سوخت در نقاط مختلف استان تهران سرکشی کردند تا در صورت بروز هرگونه مشکل به رفع آن اقدام کنند.
وزارتی تصریح کرد: پایش جایگاه های عرضه سوخت از نظر نظافت ظاهری، پایش و کنترل کمی و کیفی فرآورده، نظارت بر ارائه خدمات جایگاهی، از جمله مواردی بود که در دستور کار تیم های گلگشت نوروزی قرار داشت و به آنها عمل شد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران پایش جایگاه های عرضه گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) را از دیگر اقدام های انجام شده در تعطیلات نوروزی عنوان کرد.
وی گفت: نکته مهم برای گذر موفق از تعطیلات نوروز و خدمات دهی مطلوب به مردم در این ایام، ذخیره سازی مناسب سوخت در انبارهای زیر پوشش این منطقه و تلاش قابل تحسین شرکت های حمل مواد سوختی در رساندن به موقع سوخت به جایگاه های عرضه است.
وزارتی با اشاره به فعالیت 700 جایگاه عرضه فرآورده های نفتی و سی ان جی در استان تهران تصریح کرد: همه این جایگاه ها براساس برنامه ریزی قبلی، از سوی تیم های پایشگر، کنترل و رصد شد تا سوختگیری خودروها در جایگاه ها بدون مشکل انجام شود.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران درباره رشد مصرف بنزین در این منطقه عمیاتی نیز گفت: در 13 روز نخست امسال، بیش از 169میلیون لیتر بنزین در این حوزه عملیاتی مصرف شد که از 16 درصد رشد نسبت سال قبل حکایت دارد.
وی با اشاره به متغیر بودن مصرف بنزین در استان و کلانشهر تهران اظهار کرد: با توجه به خروج بسیاری از مردم از تهران به قصد سفر به دیگر استان ها، مصرف بنزین در کلانشهر افزایشی نبوده است.
وزارتی تصریح کرد: در29 اسفند 1400که اوج مسافرت ها برای خروج از تهران بود، 19میلیون لیتر بنزین در باک خودروها جای گرفت.
وی میانگین مصرف بنزین روزانه در استان تهران را 17میلیون لیتر و در کلانشهر تهران 12 میلیون لیتر اعلام کرد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران درباره مصرف سوخت هوایی (ا تی ک) نیز گفت: در 13روز تعطیلات نوروزی، 23 میلیون لیتر«ا تی ک» مصرف شد که از 50 درصد مصرف در این حوزه حکایت دارد.
نوروز امسال، استان های واقع در نوار شمالی کشور نیز به تبع طبیعت ذاتی پرجاذبه شان، پذیرای مسافران متعددی بودند؛ مسافرانی که تنها ازاین نوار گذر کردند تا به مقصدی دیگر برسند و مسافرانی که در طول همین نوار اسکان یافتند؛ گیلان و مازندران از جمله این استان ها بودند.
تورج امانی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس گفت: پس از دو سال اعمال محدودیت های کرونایی در کشور، خوشبختانه در نوروز1401با بهتر شدن شرایط و کاهش مبتلایان به ویروس کشنده کرونا، محدودیت های سفر نیز بنا به تشخیص ستاد ملی مبارزه با کرونا برداشته شد و برای مردم این فرصت ایجاد شد تا به نقاط مختلف کشور از جمله منطقه غرب مازندران (چالوس) سفر کنند.
وی اظهار کرد: با رفع این محدودیت ها، همچنین اهمیت منطقه چالوس به عنوان یکی از محورهای مواصلاتی پرتردد، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس نیز پیش از شروع سال جدید، برنامه هایی را به منظور تامین و توزیع سوخت اعم از بنزین و گازوئیل در نظر گرفت تا این مهم به گونه ای مطلوب و بدون وقفه انجام شود.
امانی گفت: برای استقبال از سال نو و سوخت رسانی در این ایام آمادگی هایی لازم بود که خوشبختانه با تعامل خوب میان ستاد شرکت ملی پخش منطقه چالوس، جایگاهداران و شرکت های حمل مواد سوختی، این مهم به بهترین نحو انجام و سوخت مورد نیاز منطقه چالوس افزون برانبار این منطقه، از انبارهای نفت ساری و رشت تامین شد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس با بیان اینکه امسال با توجه به افزایش سفرهای نوروزی، این منطقه نیز میزبان بسیاری از مسافران بود، تصریح کرد: جایگاه های عرضه سوخت منطقه پیش از شروع تعطیلات نوروزی(25 اسفند) در آماه باش کامل قرارگرفتند و تا پایان تعطیلات نیز به بهترین نحو عمل کردند، در این زنجیره، ناوگان حمل مواد سوختی نیز در تعامل خود با ستاد، انتقال فرآورده های نفتی به مخازن و جایگاه های عرضه سوخت را به نحو مطلوب انجام داد تا خدمات رسانی به مسافران گذری از این منطقه به خوبی و بدون وقفه انجام گیرد.
امانی یادآور شد: در پی افزایش سفرهای نوروزی، مصرف بنزین در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که محدودیت های کرونایی به میزان اندکی کاهش یافته بود،30 درصد و گاز طبیعی فشرده(سی ان جی) نیز 10درصد رشد داشته اند.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه چالوس گفت: در مجموع سوخت رسانی در تعطیلات نوروزی بدون هیچ وقفه و مشکلی انجام شد و گزارشی مبنی بر نارضایتی از سوخت رسانی ثبت نشده است.
در بخش دیگری از نوار شمالی کشور، استان گیلان به مرکزیت رشت قرار دارد؛ این استان نیز همچون مازندران، نوروز امسال میزبان مسافران متعددی از نقاط مختلف کشور بود؛ مسافرانی که دو سال و اندی کرونا، آنها را از طبیعت و جاذبه های دیدنی این استان سبزقبا محروم کرده بود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان با اشاره به افزایش شمار مسافران ورودی به استان گیلان در نوروز 1401گفت: با شروع تعطیلات نوروز، این منطقه عملیاتی همچون دیگر مناطق سی و هفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با برنامه ریزی از پیش تعیین شده و آمادگی کامل برای خدمات رسانی مناسب به مسافران به استقبال نوروز رفت.
کوروش بالادست اظهار کرد: در18 روز(25 اسفند تا 13 فروردین) تعطیلات نوروزی، گروه های عملیاتی– فنی با پایش جایگاه های عرضه سوخت، تلاش کردند سوخت رسانی در این ایام بدون مشکل انجام شود و خوشبختانه این مهم با تعامل جایگاهداران، ناوگان حمل مواد سوختی و همکاری خوب مردم، به بهترین نحو ممکن انجام شد.
وی با اشاره به ذخیره سازی مناسب فرآورده های نفتی به ویژه بنزین تصریح کرد: پیش بینی حجم بالای سفر در نوروز 1401با توجه به کاهش محدودیت های کرونایی می طلبید ذخیره سازی خوبی در مخازن انجام شود که بتواند پاسخگوی نیاز سوختی مسافران در این ایام باشد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان مصرف بنزین در 18روز تعطیلات را 86 میلیون لیتر اعلام و اظهار کرد: این میزان مصرف در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 25 درصد رشد داشته است.
بالادست میانگین مصرف بنزین درتعطیلات 18روزه نوروز را 3 میلیون و 300 هزار لیتر اعلام کرد و افزود: مصرف این فرآورده، امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل، به طور میانگین یک میلیون لیتر افزایش را نشان می دهد، ضمن اینکه این میزان مصرف در برخی روزهای ابتدای سال به 6 میلیون لیتر(دو برابرمصرف در روزهای عادی) هم رسید.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان با بیان اینکه بیشتر مصرف بنزین در منطقه گیلان در روزهای 11 و 12 فروردین بوده است، رفع محدودیت های کرونایی و شروع تعطیلات نوروزی از 25 اسفندماه را عمده دلایل افزایش سفر و به تبع آن افزایش مصرف بنزین دراین منطقه اعلام کرد.
وی همچنین گفت: در همین بازه زمانی 18 روزه، 16میلیون مترمکعب گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) مصرف شد که در مقابسه با مدت مشابه سال قبل 28 درصد رشد داشته است.
بالادست مصرف سوخت هوایی(ات تی ک) را نیز در تعطیلات نوروز افزایشی خواند و افزود: دربازه زمانی 25 اسفند 1400 تا 13 فروردین 1401، نزدیک به 500 هزار لیتر «ات تی ک» به شرکت های هواپیمایی عرضه و در این مدت 100سورتی پرواز(97 پرواز داخلی و سه پرواز خارجی) انجام شد.
خراسان رضوی به دلیل وجود آستان مقدس حضرت ثامن الحجج(ع) از جمله استان هایی به شمار می رود که میزبان شمار فراوانی زائر درهمه اوقات سال است با گذشت دو سال از شیوع ویروس کرونا و تحقق شیب نزولی قابل توجه آن در سراسرکشور، سفربه این بخش از کشورنیز افزایشی قابل توجه داشت.
علی اصغر اصغری، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی گفت: پس از دو سال، با رفع محدودیت های کرونایی در کشور، خیل زائرین از نقاط مختلف کشور و حتی برخی کشورهای جهان برای زیارت آقا امام رضا(ع) به مشهد مقدس سفر کردند و این مهم مسؤولیت ما را برای تامین سوخت سنگین تر کرد. وی با اشاره به اینکه به منظور سوخت رسانی مطلوب در ایام نوروز لازم بود اقدام هایی پیش از شروع سفرهای نوروز انجام گیرد، ذخیره سازی مناسب انواع فرآورده به ویژه بنزین و برگزاری نشست های توجیهی با جایگاهداران و شرکت های حمل مواد سوختی را از جمله این اقدام ها برشمرد و افزود: افتتاح پنج باب جایگاه که چهار باب آن در مسیر مشهد– نیشابور قرار دارد، اقدام مهم دیگری است که پیش از شروع سفرهای نوروز انجام و منجر به کاهش بار ترافیکی و سوخت رسانی مطلوب تر در این مسیر شد.
وی پایش های مستمر جایگاه های عرضه سوخت با هدف کنترل کمی و کیفی فرآورده های نفتی به ویژه بنزین از سوی گروهای تعیین شده، همچنین تامین بنزین سوپر جایگاه های عرضه کننده آن را از دیگر اقدام های مهم شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی دربازه زمانی یاد شده عنوان کرد. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی با بیان اینکه خدمت رسانی به مسافران و زائران امام رضا(ع) از 25 اسفندماه کلید خورد و تا پایان روز طبیعت(13 فروردین) ادامه یافت، اظهار کرد: در این بازه زمانی نزدیک به 101میلیون لیتر بنزین مصرف شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل28 درصد رشد داشته است.
اصغری افزود: دربازه زمانی 25 اسفند 1400تا 13فروردین 1401، پروازهای داخلی نیز با افزایش رو به رو بود و مصرف سوخت هوایی با 60 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل به 9 میلیون لیتر در روز رسید.
وی با اشاره به سفر نوروزی رئیس جمهوری و وزیر نفت به استان خراسان رضوی گفت: در این سفر که به قصد افتتاح عملیات اجرایی فاز 2 مخزن شوریجه دی در منطقه سرخس انجام شد، رئیس جمهور و وزیر نفت از اقدام های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در سوخت رسانی بی وقفه و تامین سوخت نیروگاهی قدردانی کردند.
اصغری تصریح کرد: در پی اقدام های مطلوب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در جهت توزیع بی وقفه سوخت به ویژه در زمستان، استاندار خراسان رضوی و مسؤولان اداره اطلاعات این استان نیز از کارکنان این مجموعه قدردانی کردند.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی تاکید کرد: در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به شعار «تولید دانش بنیان و اشتغال زایی» مزین شده است، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز تلاش می کند بتواند با ارائه خدمات مطلوب به ذینفعان خود، رضایت نسبی و قابل قبول مردم و مسؤولان را داشته باشد.
استان های جنوبی مثل هرمزگان با جاذبه های گردشگری متعدد در آن همچون جنگل هایی که درختان آنها ریشه در آب دارند(جنگل حرا در جزایر کیش و قشم)، بندری بودن این استان و شناورهای تفریحی با حرکت روی آب لحظات مفرح و پرنشاطی را برای هر مسافر رقم می زنند. همچنین وجود جزایر زیبای کیش، قشم، هرمز، هنگام و جاذبه های دیدنی هر یک از آنها، مسافران زیادی را در نوروز 1401 روانه این استان آبی کرد. مدیر شرکت ملی پخش فرآوده های نفتی منطقه هرمزگان بااشاره به جغرافیای استان هرمزگان و جاذبه های گردشگری آن افزود: با توجه به رفع محدودیت های کرونایی و انتظار افزایش سفر در نوروز 1401، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان نیز با پیش بینی تمهیدات لازم برای سوخت رسانی مناسب در این ایام در حال آماده اش کامل قرار گرفت. فضل اله اکبری گفت: در بازه زمانی 28 اسفند تا 13 فرروردین 72 میلیون لیتر بنزین عرضه و مصرف شد که در مقایسه با سال قبل، رشد قابل ملاحظه 63 درصدی داشت.
وی اظهار کرد: رشد مصرف بنزین در برخی نواحی زیرمجموعه ازجمله قشم، در مقایسه با سال قبل به پنج برابرهم رسید.
اکبری با اشاره به فعالیت پنج مرکز سوختگیری هوایی در منطقه هرمزگان تصریح کرد: در این بخش نیز با تمهیدات پیش بینی شده از قبل، مشکلی وجود نداشت و عرضه سوخت " «ا تی ک» به هواپیماهای مسافربر به خوبی انجام شد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان گفت: در تعطیلات نوروز امسال، تعداد پروازها هواپیمای مسافربر در برخی روزها به 70 سورتی پرواز رسید.
وی گفت: فعالیت شناورها(سافاری) نیز در نوروز امسال قابل توجه بود و مسافران زیادی را به سمت و سوی جزایری مانند قشم، کیش وهنگام هدایت کرد.
به گفت اکبری، مصرف سوخت شناورها نیز در بازه زمانی 25 اسفند1400 تا 13 نوروز 1401، رشد 28 درصدی داشته است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه هرمزگان با راهبردی خواندن منطقه هرمزگان تصریح کرد: فعالیت سه پالایشگاه مهم کشور(ستاره خلیج فارس، لاوان و بندرعباس) در منطقه هرمزگان موجب شده است این منطقه عملیاتی با استفاده از ظرفیت های حمل ریلی، زمینی، موقعیت راهبردی ویژه ای درتامین سوخت دیگر مناطق کشور داشته باشد.
صنعت پتروشیمی در عبور از فشارهای اقتصادی و تحریم های همه جانبه به دنبال شیوه های جدید سرمایه گذاری است
صنعت پتروشیمی در میانه این فشارها و تهدیدها تلاش کرده است راه خودش را برود و همواره به دنبال راه های جدید و امن بیشتری برای تامين سرمايه رفته است و خصوصی شدن یکی از اتفاقات مهمی بوده است که اگرچه در ابتدای راه اشکالاتی داشت، اما در نهایت وارد مسیر درست خود شد.
صنعت پتروشيمي نسبت به بسیاری از صنایع ، دارای امتیازهای خوبی برای ادامه فعالیت بوده است. موقعيت جغرافيايي و دسترسی به منابع آبی، دسترسي به زیرساخت های طبيعي و اجرايي در نقاط مختلف، نيروي کار منطقه ای و به خصوص تسهيلات در مناطق ويژه و... سرمایه گذاری در این حوزه را از ابتدا اقتصادي کرده است. ضمن اینکه بازار فروش این محصولات در داخل و خارج از کشور هیچگاه متوقف و کاهشی نبوده است و به همین دلیل سرمایه گذاران این بازار را بازار آینده می دانند.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي و سایر شرکت های بزرگ پتروشیمی در این سال ها همواره به دنبال بررسی همه زمینه های سرمایه گذاری و تولید ثروت جدید به طور مستقل یا همراه با گروه های خصوصی و دولتی بوده اند. شرکت ملي صنايع پتروشيمي، همواره اعلام کرده است که راهکارهاي مختلفي براي کمک به تأمين مالي پروژه های شرکت های داخلي دارد و سازوکارهايي را براي تأمين مالي پروژه ها با به کارگيري توانمندي داخلی ها در دستور کار قرار داده است که شرکت های داخلي با اتکا به امکانات خود، فرايندهاي مالي و يا بسته تأمين مالي پروژه فعالیت کنند.
استراتژی شرکت ملی صنایع پتروشیمی این است که نباید همه تخم مرغ ها را در یک سبد گذاشت. اگر قرار است مقدار سرمایه گذاری در صنعت پتروشيمي تا سال 1404 به 93 ميليارد دلار و بیشتر از آن برسد و براي رسيدن به اين هدف مهم منتظر رفع تحریم هم نمانیم ، لازم است به همه گزینه هایمان براي زمینه های سرمایه گذاری فکر کنيم و هیچ کدام از مسیرها را به روي خود بسته نگذاریم. آنچه امروز به عنوان زمینه های جدید سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی شاهد هستیم نیز نتیجه همین دیدگاه و همراهی با صنعت پتروشیمی برای پیدا کردن مسیرهای جدید و متنوع موفقیت است.
شهرام رضایی، مدیر سرمایه گذاری و رئیس امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت وگو با «مشعل» در توضیحی درباره آخرین پیگیری ها و تلاش های صورت گرفته برای شکل گیری صندوق پروژه های پتروشیمی گفت: صندوق پروژه در واقع صندوق تخصصی تامین مالی برای صنعت پتروشیمی و گزینه خوبی برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی و تامین مالی پروژه ها بزرگ محسوب می شود.
او به وجود یک ایراد مهم در ماهیت و زمینه فعالیت این صندوق اشاره کرد و گفت: اگر هلدینگ ها به طور مستقیم اقدام و سرمایه گذاری نکنند، شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجبور است با تضمین یا واگذاری خوراک و یا موارد دیگر که جزو انفال محسوب می شوند، وارد عمل شود و در این شرایط دیگر ماهیت این صندوق عام می شود. رضایی افزود : برای شرایطی که این صندوق عام شود، هم پیش بینی هایی صورت گرفته و سازمان بورس اعلام آمادگی و اعلام کرده است که هلدینگ ها می توانند 60 درصد سهم بگذارند و 40 درصد هم پذیره نویسی صورت گیرد. در حال حاضر هلدینگ خلیج فارس به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های فعال در این عرصه یک پروژه صندوق تخصصی تامین سرمایه را با فرابورس شروع کرده و اگر موفق باشد، سایر هلدینگ ها هم وارد می شوند.
مدیر سرمایه گذاری و رئیس امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی می گوید گزینه دیگر برای سرمایه گذاری در حوزه پتروشیمی Private Equity یا صندوق های تامین سرمایه خصوصی است و در توضیح این نوع جدید سرمایه گذاری می گوید: این صندوق ها می توانند حجم خوبی از پول را وارد پروژه های پتروشیمی کنند. این صندوق ها کاملا خصوصی هستند و تا به حال چند صندوق سرمایه گذاری خصوصی فعال شده که کاملا مستقل و مستقیم با پتروشیمی ها که آنها هم کاملا خصوصی هستند وارد عمل می شوند و سود یا سهام دریافت می کند.
رضایی با بیان اینکه این مدل از صندوق های تامین مالی خصوصی جدید و مورد اقبال زیادی در دنیاست و در ایران هم مورد توجه قرار گرفته است، گفت: اگر تحریم ادامه داشته باشد، باید بدون توجه به این شرایط راه خودمان را برویم. ضمن اینکه حساب ذخیره ارزی هم محدودیت دارد و نمی توان برای همه پروژه ها روی آن حساب کرد و چاره ای برای حرکت به سمت این صندوق ها نیست.
او با تاکید بر اینکه صندوق تخصصی سرمایه گذاری حمایت خوبی برای شرکت های خصوصی پتروشیمی است و به نفع همه هلدینگ های پتروشیمی است که وارد این صندوق شوند، افزود: این صندوق های تامین سرمایه خصوصی در حال حاضر تا 20 هزار میلیارد تومان امکان تامین سرمایه دارند که رقم خوبی است و می تواند کمک خوبی در این شرایط باشد.
رضایی به نقش رگولاتوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی و محدودیت های اجرایی که وجود دارد اشاره کرد و گفت: به همین دلیل در سال های گذشته تا امروز مطالعات زیادی در مورد زمینه های جدید سرمایه گذاری امن داشته ایم و به نظر ما بهترین راه با توجه به محدودیت های تامین مالی داخلی و خارجی این گزینه است. این شیوه ریسک نزدیک به صفر دارد، قابلیت های بانکی خوبی دارد و بازگشت سرمایه آن هم قابل قبول است. مدیر سرمایه گذاری و رئیس امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به همکاری که بانک های مختلف داخلی در این سال ها با صنعت پتروشیمی داشته اند، اشاره کرد و گفت: همکاری های خوبی وجود داشته، اما هیچ کدام از بانک ها نتوانسته اند به اندازه کافی پتروشیمی ها را تامین سرمایه کنند، چون اعداد بزرگ است، اما همکاری بانک ها در حد کارگذاری بوده است.
او افزود: چنانچه کنسرسیومی از چند بانک همراه شوند ، می توانند عاملیت خوبی داشته باشند. تاکنون علاقه مندی خوبی وجود داشته اما بانکی می تواند با پتروشیمی همکاری کند که منابع و تسهیلات خوبی هم بیاورد.
موضوع تامین مالی پروژه های پتروشیمی از محل منابع داخلی شرکت های بزرگ پتروشیمی و هلدینگ ها یکی از موضوعاتی بوده که در این سال ها مورد توجه بوده و تاکنون نمونه های موفقی از این سرمایه گذاری ها را شاهد بوده ایم. سازوکار راه اندازی صندوق پروژه و صندوق سرمایه گذاری خصوصي، یکی از مهم ترین تلاش های صنعت پتروشیمی بوده که تاکنون مورد استقبال هم قرار گرفته است. باید توجه داشت که برنامه های توسعه ای پتروشیمی باید بدون توقف ادامه داشته باشند و برای ادامه این روند، باید سرمایه گذاری ها بدون توجه به فشارهای اقتصادی و تحریم های و اخبار مختلف داخلی و خارجی راه خودشان را بروند و نباید شتابی که در روند توسعه پتروشیمی شروع شده کم شود. در حال حاضر تعداد قابل توجهی از پروژه های جهش سوم پتروشیمی، پروژه های پیشران پتروشیمی و چند مگاپروژه در دستور کار پتروشیمی است که باید برای تامین مالی آنها و تحقق قول های داده شده تلاش کرد.
در سال تولید ، دانش بنیان، اشتغال آفرین
مشعل سال 1401 از سوی مقام معظم رهبری به «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نام گذاری شده و این نام گذاری همچون سال های گذشته مسئولیت ارگان ها و دستگاه های اجرایی را در قبال این شعار چند برابر می کند. افزایش سهم شرکت های دانش بنیان در بخش های مختلف اقتصادی و افزایش سهم در تولید دانش، یکی از موضوع هایی است که بارها مورد تاکیدرهبر معظم انقلاب قرار داشته و در زیرمجموعه های اجرایی و اقتصادی دولت ها طی سال های گذشته در اولویت برنامه ریزی قرار داشته است، اما اینکه در نام گذاری یک سال این عنوان مورد تاکید قرار می گیرد، گویای نیاز به توجه مضاعف است. صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع مهم و زیرساختی که درآمدهای حاصل از فروش نفت و فرآورده های آن برای کشور از اهمیت زیادی برخوردار است، از سال ها قبل با توجه به همین تاکیدهای مقام معظم رهبری، موضوع توجه به شرکت های دانش بنیان و توسعه حوزه فناوری و دانش بومی را در دستور کار داشته است. موضوع توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان، از معدود مواردی بوده است که در همه دوره ها و دولت ها به طور مستمر و جدی دنبال شده و توانسته است سهمی قابل توجه را در میان اعتبارات دولتی برای خود جذب کند. شرکت های دانش بنیان در حوزه های کاربردی و ساختاری زیادی به جز صنعت نفت همچون سلامت و پزشكي، تصفيه آب وهوا، كشاورزي و نساجي و صنایع خودروسازی و ... کاربرد داشته اند و امروز شرکت های دانش بنیان ایرانی در رقابت با کشورهای تراز اول قرار دارند.
شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت آغازگر جریانی جدید بوده اند؛ جریانی که با وجود تحریم های سنگین و ظالمانه و محدودیت های بسیار اقتصادی بیش از پیش اثرگذار بود و تبدیل به یک جریان مبارزه با تحریم و بازآفرینی در محصولات مورد نیاز صنعت نفت شد. در این سال ها با تلاش شرکت های دانش بنیان، رویکردی جدید برای تامین نیاز داخلی در خلا حضور شرکت های خارجی ایجاد شد و صنعت نفت در روندی حمایتگر کوشید در کنار شرکت های دانش بنیان قرار گیرد.
بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت در سال های اخیر نیازهای خود را با کمک و ورود شرکت های دانش بنیان پیگیری کرده اند و همین اعتماد و حضور باعث فعالیت بیشتر و جریان رو به رشد مراکز آزمایشگاهی معتبر شده است. شرکت های دانش بنیان در شتاب بخشیدن به روند خودکفایی ملی و گذر از بحران و اعتماد بیشتر به صنعت داخلی تاثیر قابل توجهی داشته اند. فعالیت این شرکت ها در حوزه های انجام تحقیقات کاربردی، ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی)، تولید محصولات یا فناوری نوین، انجام خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی، اجرایی و مشاوره ای، ارایه خدمات توسعه کارآفرینی، ایجاد مراکز رشد و خدمات، ارائه خدمات توسعه محصول جدید یا ورود به بازارهای ملی و بین المللی تاکنون موفقیت های بزرگی برای صنعت نفت رقم زده است. صنعت نفت هم زمینه های خوبی برای فعالیت این شرکت ها تاکنون فراهم کرده است. برگزاری انواع نشست ها و همایش های مرتبط برای آشنایی و تعامل بیشتر شرکت های دانش بنیان با زیرمجموعه های صنعت نفت و نیازهای مرتبط با آنها ، ایجاد فضاهای تعامل و حضور همچون پارک های علم و فناوری و به خصوص تدوین قوانین و مقررات و تسهیل فعالیت این شرکت ها در همکاری با صنعت نفت، از مهم ترین اقدام ها، همچنین تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی با محوریت حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان، از رویدادهای مهم و حمایتگر برای این شرکت ها بوده است. در این سال ها شورای حمایت از شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت به منظور بهره گیری حداکثری از ظرفیت های مغزافزاری و نرم افزاری کشور و رونق تولید ملی تشکیل شده و مسؤولان وزارت نفت و در راس آن جواد اوجی، وزیر نفت حمایت از دانش بنیان ها را سرلوحه برنامه های خود از روز نخست کاری قرار داده است.
شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت امروز به حدی از بلوغ و توانمندی و شناخت از نیازهای این صنعت رسیده اند که صنعت نفت می تواند بدون نگرانی، نیازهای استراتژیک و به روز خود را با کمک آنها تامین کند و همزمان در تولید بسیاری از محصولات چشمی به صادرات و حضور در بازارهای منطقه ای و جهانی داشته باشد. براساس اعلام صندوق نوآوری و شکوفایی در حال حاضر بیش از ۶ هزار شرکت دانش بنیان، ۱۰ هزار شرکت فناور مستقر در پارک های علم و فناوری با عمق تکنولوژی کمتر و ۶ هزار شرکت استارت آپی تحت عنوان نوآفرین در ایران مشغول به فعالیت هستند. گزارش هایی درباره اقتصاد شرکت های دانش بنیان و اثرگذاری آنها در تحول اقتصادی طی سال منتهی به 1400 هنوز منتشر نشده و این امیدواری وجود دارد که با توجه به نام گذاری امسال به «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» گزارش و اطلاعات مفصل و بیشتری در مورد شرکت های دانش بنیان در بخش های مختلف و صنعت نفت منتشر شود.
حمایت و راهگشایی مسیر برای شرکت های دانش بنیان، موضوعی است که جواد اوجی از سال گذشته و آغاز به کار در وزارت نفت در دستور کار داشته است و قول داد که از شرکت های دانش بنیان حمایت گسترده ای داشته باشد. وزیر نفت دولت سیزدهم در برنامه خود که با عنوان سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه مطرح کرده ، موضوع دانش بنیان کردن صنایع بالادستی و پایین دستی نفت و گاز با تاسیس و تقویت شرکت های دانش بنیان برای طراحی، مهندسی، ساخت، نصب تجهیزات و انتقال فناوری به منظور افزایش خودکفایی را مورد تاکید قرار داد.
اوجی در بندی با عنوان ارتقای فناوری و حمایت از شرکت های دانش بنیان با هدف افزایش ساخت داخل، نگاهی ویژه به موضوع شرکت های دانش بنیان دارد و از جمله در این بخش از موضوع هایی همچون توسعه نوآوری در صنعت نفت مبتنی بر نظام ملی نوآوری، بهبود مستمر فرایندها و محصولات مبتنی بر پیشرفت رو به جلوی فناوری، سازمان و بازار با هدف خلق ارزش اقتصادی بیشتر در دوره گذار انرژی از سوخت های فسیلی به سوی انرژی های تجدیدپذیر و تحول دیجیتال و هوش مصنوعی به عنوان انقلاب صنعتی چهارم یاد کرده است.
او همچنین تاکید کرده است که حمایت از پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت به منظور توسعه فعالیت های دانش بنیان در صنعت نفت، ایجاد سامانه عرضه و تقاضای فناوری های موردنیاز صنعت نفت، سیاست گذاری و فرهنگ سازی به منظور افزایش ظرفیت جذب فناوری در صنعت نفت، فعال سازی دیپلماسی نوآوری با کشورهای منطقه و جهان به منظور افزایش تبادلات فناورانه صنعت نفت مورد تاکید جدی قرار دارد. وزیر نفت با اشاره به نام گذاری سال ۱۴۰۱ از سوی رهبر معظم انقلاب به سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» گفت: امسال بر اساس فرمان مقام معظم رهبری درباره تولید دانش بنیان و اشتغال آفرینی در بحث تولید، یکی از محورهای اصلی افزایش تولید نفت، گاز، فرآورده های نفت اعم از بنزین و نفت گاز و افزایش تولید محصولات پتروشیمی در دستور کار قرار دارد که با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان رقم خواهد خورد.وی ادامه داد: دو ماه پیش فراخوانی به شرکت های دانش بنیان و توانمند در پنج محور دادیم که این محورها شامل احیای چاه های کم بازده برای افزایش تولید نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، بهینه سازی مصرف انرژی، ساخت کالا و ادواتی که تا پیش از این از خارج تأمین می شد و توسعه زنجیره صنایع تکمیلی پتروشیمی بود.
وزیر نفت تأکید کرد: درباره توسعه ساخت داخل، ما نیازهای کالایی خود را بر اساس فراخوانی که به شرکت های دانش بنیان دادیم، اعلام کردیم تا واردات این کالاها در سال ۱۴۰۱ به حداقل برسد.
علاوه بر وزیر نفت، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم تاکید کرد که همه نیازهای صنعت نفت فناورانه است و اگر می خواهیم تولید پایدار و مستمر همراه با بهره وری داشته باشیم و هزینه ها را کاهش دهیم، چاره ای نداریم جز اینکه اقتصاد نفت و گاز را دانش بنیان کنیم.
او با بیان اینکه ۸۵ درصد کالا و تجهیزات و مواد مورد نیاز صنعت نفت کشور داخلی است و به واردات نیازی نداریم، ادامه داد: برای ۱۵ درصد دیگر که بیشتر آن فناور و دانش بنیان است، باید برنامه های مدون، سنگین و هدفمندی را تعریف کنیم. صنعت نفت و نیازهای فناورانه آن به اندازه ای بزرگ است که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری نیاز داریم ظرفیت شرکت های فناور را به دو برابر افزایش دهیم.
خجسته مهر گفت: وزارت نفت در اقدامی جهادی برای احیای این تعداد چاه که ارزش سرمایه گذاری حدود ۷۰۰ میلیون دلاری دارد، فراخوان داد و از همه شرکت های دانش بنیان و فناور دعوت کرد تا ایده های فناورانه خود را برای احیای این چاه های نفتی ارایه کنند. بیش از ۵۰ شرکت فناور در این فراخوان حضور یافتند و اکنون در مرحله ممیزی و ارزیابی هستیم و امیدواریم به زودی این ظرفیت فناورانه در اختیار شرکت ها قرار گیرد.
خجسته مهر اضافه کرد: ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان در شرکت ملی نفت ایران تشکیل شده است؛ می خواهیم در این ستاد نقشه راه دانش بنیان کردن صنعت نفت را ترسیم کنیم و اقدام های متعددی را در برنامه داریم.
گام جدی اروندان برای تحقق شعار سال
مشعل شعار سال 1401 ازسوی رهبرمعظم انقلاب به عنوان «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» نام گذاری شد تا امسال هم به مانند سال های گذشته، محور عملیاتی دستگاه های مختلف اجرایی کشور حول موضوع تولید و اقتصاد ملی باشد؛ تولیدی که بی گمان از مسیر دانش بنیان شدن و با تکیه بر توان و ظرفیت داخلی می تواند راهگشا باشد و بر مشکلات اقتصادی فائق آید. صنعت نفت و گاز به عنوان حوزه درآمدزای کشور نقش بسزایی در اقتصاد و تولید ملی دارد. مبحث صنعت دانش بنیان به عنوان شاکله اصلی اقتصاد به شمار می رود که باید در صنعت نفت و گاز کشور به نوعی جاری و ساری شود. به طور قطع لازمه تبدیل صنعت نفت به عنوان یک صنعت دانش بنیان و فناورمحور بیش از هر چیز نیازمند تقویت پژوهش و زیرساخت های پژوهشی است. در این میان شرکت نفت و گاز اروندان از جمله شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران است که در طول سال های اخیر در تقویت امور دانش بنیان ها فعالیت داشته است. هفته نامه «مشعل» برای بررسی نقش حوزه دانش بنیان در تولید، به گفت وگو با عیسی نویری، رئیس پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز اروندان پرداخته است که متن کامل آن را در ادامه می خوانید.
همكاري با شركت هاي دانش بنيان و استارتاپ ها به دلیل انتقال دانش فني و ساخت توليدات داخل به منظور برطرف کردن تنگناها و مشكلات عملياتي موجود در راس برنامه های واحد پژوهش و فناوری شرکت اروندان قرار دارد. سیاست شرکت نفت و گاز اروندان بر مبنای حمایت از تولید داخل است که بر این اساس از شرکت های دانش بنیان و تولیدکنندگان داخلی که توانایی تولید قطعات و بومی سازی آنها را دارند، استقبال می کنیم. به این منظور فرآیند ساخت داخل و برای بار نخست در شرکت اروندان آغاز شده است. انجام حفاری های جدید و توسعه میدان ها از اهم اقدام های توسعه ای شرکت اروندان است که با توجه به قراردادهای منعقد شده در این زمینه از ظرفیت داخل استفاده خواهد شد و شرکت هایی را که در این زمینه با نفت و گاز اروندان همکاری می کنند، ملزم کردیم چند میلیون دلار قطعات خود را از تولیدکنندگان داخلی تأمین کند. همچنین تقاضاهای شرکت در ۱۴ زمینه در سامانه ستاد و سایت ثبت شده است که امیدواریم بتوانیم از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در این زمینه بهره ببریم. حمايت از ساخت داخل و خصوصا بومي گرايي در ساخت، توليد و تامين كالاي نفت مادامی كه با طراحي متخصصان ايراني يا به طريق مهندسي معكوس و يا انتقال دانش و فناوري انجام شود، از معيارهاي اصلي انتخاب مراكز تحقيقاتي و پژوهشي مورد نظر خواهد بود.
به هر تقدیر صنعت نفت ایران در مسیر فناوری محور شدن است و با روی کار آمدن دولت سیزدهم، این روند شتاب بیشتری به خود گرفته است. رونق تولید، رشد اقتصادی و توسعه ساخت داخل، رویکرد اصلی وزارت نفت است که تحقق آن بی شک در گرو نقش آفرینی شرکت های دانش بنیان نمود پیدا خواهد کرد؛ بنابراین با اعتمادی که به ظرفیت های بومی وجود دارد، باید زمینه لازم برای نقش آفرینی سازندگان و تأمین کنندگان داخلی برای پیشبرد و تحقق شعار سال بیش از پیش فراهم شود. البته در این میان نباید از نقش دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی غافل بود چرا که این دانشگاه ها و مراکز علمی هستند که می توانند زیرساخت ها و شرایط رشد دانش بنیان ها و حمایت از تولید داخلی را فراهم کنند.
با نگاهی به روند انتخاب شعارهای سال های اخیر ازسوی رهبری می توان دریافت که موضوع تولید داخل، محور اصلی انتخاب شعارها بوده است و این مسئله حاکی از اهمیت و جایگاه تولید داخلی در اقتصاد کشور است. با توجه به اینکه دانش بنیان ها محور اصلی و اساسی تولید و کارآفرینی محسوب می شوند، اما از طرف دیگر دانشگاه ها و نهادهای علمی در به ثمر نشستن دانش و مهارت این دست از شرکت ها و همچنین در روند رشد و پیشرفت آنان نقش مضاعفی را ایفا می کنند. تولید دانش بنیان و متکی بر دانش و پیشرفت های علمی و همچنین تولید اشتغال آفرین که مورد تاکید مقام معظم رهبری در انتخاب شعار امسال است، با فعالیت موثر دانشگاه ها در کنار دیگر مراکز علمی و آموزشی و نهادهای کارآفرینی محقق خواهد شد.
رویکرد شرکت ملی نفت ایران در قبال نوع همکاری با دانشگاه ها به ویژه جهاد دانشگاهی تغییر کرده و وزیر نفت نیز موکدا به نحوه تعامل با این دست از مراکز آموزشی و پژوهشی اشاره داشته است، به همین منظور شرکت اروندان برای تداوم همکاری ها در این زمینه، برنامه هایی را برای بهره مندی از ظرفیت های تحقیقاتی و علمی در دستور کار خود قرار داده است. همچنین تفاهم نامه ها و قراردادهایی به صورت مستقل و یا مشترک با پژوهشگاه و دانشگاه صنعت نفت و به ویژه جهاد دانشگاهی برای رفع معضل های فنی موجود به امضا خواهد رسید که امیدواریم در آینده نزدیک شاهد هم افزایی گسترده میان شرکت نفت و گاز اروندان و مراکز پژوهشی به منظور خودکفایی و رشد علمی باشیم و با تحقق جدی شعار امسال بتوانیم در پایان سال ۱۴۰۱ پرونده و عملکرد خوبی از شرکت اروندان به مردم ارائه کنیم.
3 پروژه پژوهشي از بودجه جاري شرکت با دانشگاه های صنعت نفت، تهران و شهيد چمران اهواز به امضا رسیده که هم اکنون با پیشرفت 80 درصدی روبه رو است. همچنین انعقاد قرارداد يك پروژه پژوهشي از بودجه سرمايه اي با پژوهشگاه صنعت نفت، انعقاد 12 قرارداد حمايت از پروژه هاي تحصيلات تكميلي و 5 قرارداد در مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري را می توان نمونه ای دیگر از دستاوردهای یک سال اخیر شرکت اروندان برشمرد که هم اکنون این پروژه ها از پیشرفت 75 درصدی برخوردار است. فاز نخست پروژه ميدان محور بهينه سازي فرايندهاي توليد و افزايش ضريب برداشت در ميدان دارخوين با دانشگاه اميركبير تکمیل و به اتمام رسیده است و اجرای فاز دوم اين طرح در قالب يك پروژه مدل سازي مخزن فهليان ميدان دارخوين با پیشرفت 100 درصدی و سه پروژه مرتبط با مباحث ازدیاد برداشت نفت (IOR) با 57 درصد پیشرفت، از دیگر فعالیت های پژوهشی شرکا اروندان در یک سال اخیر است.
همچنین در حاشیه نمایشگاه تخصصی صنعت نفت اهواز چند تفاهم نامه شامل تفاهم نامه ۲ جانبه با دانشگاه صنعت نفت به منظور استفاده از انباشت علمی، تفاهم نامه با پژوهشگاه صنعت نفت در زمینه استفاده متقابل از تجهیزات آزمایشگاه، تفاهم نامه با معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری برای حضور شرکت های دانش بنیان و تفاهم نامه دیگر با دانشگاه آزاد استان در قالب حمایت از پایان نامه های دکترا و ارشد به امضا رسید.
با وجود تصور عموم مبنی بر تاثير منفی تحريم در روند پيشبرد پروژه هاي پژوهشي و كندشدن روند تحقيقات و پژوهش، اما به واقع این مسئله گویای حقایق دیگری است. تحريم ها سبب فعال تر شدن مراكز تحقيقاتي و پژوهشي داخلي و اتكا و اطمینان خاطر بيشتر به دستاوردهای این قبیل از مراکز شده است. ما با بهره گیری از توان داخل و ارائه پژوهش های هدفمند توانسته ایم آسیب های ناشی از تحریم ها را به حداقل ممکن کاهش دهیم. باید بپذیریم که انجام فعالیت های پژوهشی تنها محدود به دانشگاه ها نیست. دستیابی به نتایج مطلوب پژوهشگاه ها و مراکز آموزشی و علمی نیز به نوبه خود در پیشبرد اهداف این مسیر تعالی راهگشا خواهد بود. تحقیق و پژوهش شاکله اصلی مراکز و نهادهای آموزشی و پژوهشی است؛ بنابراین این نهادها با بهره مندی از تجربیات و ظرفیت های پژوهشگران نخبه می توانند بسیار کارآمدتر از دانشگاه ها ایفای نقش کنند و این خود می تواند انگیزه و توانی مضاعف برای ادامه مسیر بدون نیاز به خارجی ها باشد. واحد پژوهش و فناوری شرکت اروندان هم انجام فعالیت ها و پروژه های خود را برای رفع نیازمندی صنعت نفت به کار گرفته است. تا پیش از تحریم ها دانش فنی مورد نیاز صنعت نفت و گاز کشور ازسوی شرکت های خارجی تامین می شد که با اعمال تحریم های ظالمانه این فرصت از میان رفت. هرچند اعمال این نوع از محدودیت ها می توانست لطمات جبران ناپذیری را وارد کند، اما خوشبختانه دانشگاه ها و بسیاری از مراکز علمی و پژوهشی با ورود به عرصه تحقیق و مجهز شدن به دانش و فناوری روز توانسند جلوی بسیاری از آسیب های احتمالی را بگیرند.
صنعت نفت امروز با تغییر رویکردهایی در حال پیشروی و ترقی است که مصادیق عینی آن سازندگان و تولیدکنندگان داخلی است که در سال های اخیر با وجود تحریم ها نشان دادند از توان و ظرفیت بالایی در امر تولید و خودکفایی محصولات صنعت نفت و گاز کشور برخوردار هستند. امسال که به عنوان «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین» ازسوی مقام معظم رهبری نام گذاری شده است، فرصت مغتنمی بود تا شرکت ها بتوانند با عزمی راسخ در پشتیبانی از تولید داخل گام بردارند. با وجود تحریم های ظالمانه، صنعت نفت کشورمان در حال گام برداشتن به سمت فناوری محور شدن است و حرکت در این مسیر با روی کار آمدن دولت سیزدهم، شتاب بیشتری به خود گرفته و قطعا دستاوردهای آن بیش از پیش قابل لمس خواهد بود. با توجه به ماهيت تاسيسات و جديد بودن و استفاده از فناوری هاي منحصر به فرد در تأسيسات و سیستم های گاز و تجهیزات پیشرفته، شرکت اروندان همواره با چالش تامين قطعات يدكي مواجه بوده است كه در طول ساليان اخير با همكاري سازندگان داخلي و انجام مهندسي معكوس و استفاده از نقشه هاي تجهيزات موجود اقدام به بومي سازي و جايگزيني قطعات يدكي با نمونه هاي داخلي شده است. هم اكنون نیز بيش از 80 درصد قطعات يدكي از طريق سازندگان داخلي تامين مي شود و اين روند درحال ارتقا و پيگيري است. شركت نفت و گاز اروندان همچنین در تلاش برای شبيه سازي و جايگزيني همه قطعات موجود است. در زمينه قطعات درون چاهي با توجه به استفاده از تجهیزات و لوله های مخصوص شرایط فشار و گاز خورنده H2S، كماكان امكان ساخت آنها عمدتا در داخل وجود ندارد و ناچار به استفاده از كالاهاي وارداتي هستیم كه لازم است این مقوله در سطح شركت ملي نفت و كلان بررسی و در صورت امکان، سرمايه گذاري های لازم انجام شود.
تعريف پروژه هاي پژوهشي برای رفع نيازها و تنگناها و مشكلات مديريت هاي مختلف، بخصوص مشكلات عملياتي، استفاده از بودجه هاي سرمايه اي شركت ملي نفت در جهت تعريف پروژه هاي ساخت و توليد و حضور در پارک هاي علم و فناوري برای انتقال دانش فني، از دیگر برنامه هایی است که واحد پژوهش و فناوری شرکت نفت و گاز اروندان در سال جدید در دستور کار خود قرار داده است.
نگاهی به خدمات عام المنفعه بهداشت و درمان صنعت نفت در ایام نوروز
مشعل در روزهای منتهی به پایان سال و ایام نوروز، کادر درمان صنعت نفت فعالیت خود را دوچندان کرده اند و علاوه بر کمک رسانی به کارکنان، ارائه خدمات به بومیان منطقه را نیز همسو با مسؤولیت اجتماعی در دستور کار خود قرار داده و سعی در کمک رسانی به مناطق کمتر برخوردار و محروم داشته اند. بهداشت و درمان مناطق اهواز، بوشهر و خارگ، فارس و هرمزگان و آبادان در این زمینه پیش رو بوده و خدماتی را در قالب اعزام تیم پزشکی به اردوهای جهادی و برپایی چادرهای پزشکی در روستاهای محروم انجام داده اند. در ادامه مشروح این فعالیت ها را می خوانید:
بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، یکی از مناطقی است که همواره در ارائه خدمات به بومیان منطقه، همسو با مسؤولیت اجتماعی پیشتاز بوده است. مصداق این امر را می توان برگزاری 19 اردوی جهادی برای محرومیت زدایی دانست که اردوی جهادی پزشکی به روستای شبیشه از توابع شهر شیبان، اردوی جهادی پزشکی روستای بردیه سوسنگرد، واکسیناسیون سیار مناطق محروم اهواز، اردوی جهادی پزشکی روستای سلامات بویرده و... از مهم ترین آنها به شمار می رود. بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، برای کمک رسانی بهتر به کاروان راهیان نور، درمانگاه پزشکی یادمان شهدای چذابه و پست امداد پزشکیاری یادمان شهید هاشمی هورالعظیم را به همت پایگاه مقاومت بسیج بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز و همکاری واحدهای مختلف این مجموعه شامل واحدهای درمانی و پشتیبانی، راه اندازی کرده است. برپایی این دو مکان برای خدمت رسانی به زائران جبهه های نور در سنوات گذشته نیز انجام می شد؛ اما در دو سال اخیر به علت همه گیری بیماری کووید 19 و برگزار نشدن اردوهای راهیان نور متوقف شده بود؛ اما امسال با وجود اعلام دیرهنگام بازگشایی مناطق جنگی، با هماهنگی درون بخشی و نیز بین بخشی این دو درمانگاه به نحو احسن و با کیفیتی بالاتر از سال های قبل راه اندازی شده است. در درمانگاه چذابه همه روزه از ساعت 8 صبح لغایت 5 بعدازظهر، یک پزشک، یک پرستار و دو راننده و در پست امداد یادمان شهید هاشمی آمبولانس به همراه راننده و پزشکیار باتجربه مستقر است. برای اجرای این دو طرح، شرکت ملی حفاری ایران با در اختیار قرار دادن کاروان سیار خدمات درمانی، بهداشت و درمان ماهشهر با اعزام نیروی پزشک و پرستار، بهداشت و درمان آبادان با اعزام پزشک و بهداشت و درمان گچساران و مسجدسلیمان نیز با اعزام نیروی پرستار همکاری بسیار خوبی داشته اند. تامین دارو، تجهیزات پزشکی سرمایه ای و مصرفی نیز از سوی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز انجام شده و بخش اعظم نیروی انسانی پزشک و پرستار حاضر در این طرح نیز از همکاران داوطلب بسیجی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز بوده اند.
بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان نیز به منظور کمک رسانی به بومیان منطقه همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی در سال گذشته 10 اردوی جهادی برگزار کرده که از جمله آن می توان به اعزام یک دستگاه آمبولانس به مناطق محروم آبادان، روستای صیداویه به همراه پزشک، بهیار، ماما و توزیع دارو به نیازمندان به صورت رایگان، اعزام اکیپ پزشکی و یک دستگاه آمبولانس به منطقه محروم تنگه 2 آبادان و توزیع دارو رایگان به بیماران نیازمند، اعزام اکیپ پزشکی و یک دستگاه آمبولانس به منطقه محروم چذابه و توزیع رایگان دارو به بیماران نیازمند و اعزام اردوی جهادی پزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان به مناطق عملیاتی چذابه اشاره کرد. اعزام تیم پزشکی درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان با هدف ارائه خدمات درمانی دارویی به مناطق محروم چذابه از دیگر اقدام های انجام شده از سوی این بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار می رود که این خدمات رسانی در ایام نوروز نیز ادامه داشته است.
بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان نیز همسو با دیگر مناطق، خدمات متنوعی در زمینه مسؤولیت اجتماعی ارائه کرده از آن جمله می توان به اعزام تیم امداد پزشکی 4 نفره(پزشک، پرستار، پزشکیار و راننده آمبولانس) بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان در قالب یک دستگاه آمبولانس به همراه دارو و ملزومات درمانی، ارسال کمک های اهدایی کارکنان این بهداشت و درمان (شامل محتوای مواد غذایی، مواد بهداشتی، پتو و لباس گرم) به مناطق زلزله زده و سیل زده استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و شهرستان سی سخت در 6 نوبت، برپایی میز خدمت به منظور خدمات رسانی به عموم در درمانگاه ها و مناطق سطح شهر شیراز و تهیه و ارسال کمک های مومنانه برای قشر مستضعف سطح شهر شیراز و حومه اشاره کرد. دیگر خدمات ارائه شده از سوی این بهداشت و درمان صنعت نفت عبارت است از: ارائه خدمات بهداشتی و درمانی محدود به بومیان منطقه فارس و هرمزگان، برپایی پایگاه واکسیناسیون در درمانگاه شماره 2 این مرکز و انجام واکسیناسیون کارکنان رسمی، قراردادی و پیمانکاری این مرکز و عموم، انجام واکسیناسیون دیگر مناطق صنعت نفت در سالن امام حسن مجتبی در شیراز و پوشش واکسیناسیون عموم همسو با اجرای مسؤولیت اجتماعی و اخلاق حرفه ای. اردوی جهادی درمانی نیز به همت تیم درمان بسیج بهداشت و درمان صنعت نفت فارس و هرمزگان و با همکارى پایگاه شهید شوشترى در مناطق زاچ، داربست و روستاهاى محروم شهر لیردف نیز برگزار شده که در این اردوی 5 روزه، یک پزشک و یک پرستار از حوزه سلامت با رعایت کامل دستورعمل های بهداشتی، خدمات لازم را به مراجعان ارائه کردند و خدمات پزشک عمومی، آموزش بهداشت فردی، غربالگری سلامت و تست رایگان کرونا در نظر گرفته شده است.
بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ نیز از این وادی امر مستثنا نبوده و در ایام نوروز نیز خدمات رسانی به بومیان منطقه را متوقف نکرده است. گویای این امر فعال بودن تمامی واحدهای کلینیکی، پاراکلینیکی، اورژانس و بستری حتی کلینیک های تخصصی (جراحی، داخلی، زنان و زایمان، اطفال و بیهوشی) است. به گفته سعید گران پی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر و خارگ تعداد مراجعان غیرشرکتی بیمارستان توحید جم در قالب مسؤولیت های اجتماعی از ابتدای نوروز 1401 به مدت 15 روز عبارت است از: 3 هزار و 732 نفر پذیرش پزشک عمومی، یکهزار و 301 نفر پذیرش پزشک متخصص، 802 نفر مراجعه به آزمایشگاه، 351 نفر مراجعه به رادیولوژی، 241 نفر مراجعه به سونوگرافی، یکهزار و 22 نفر خدمات اورژانس و سرپایی و 173 نفر خدمات جراحی و خدمات آمبولانس به مدت 6 روز برای کاروان راهیان نور. او به تعداد مراجعه کنندگان غیرشرکتی در بهداشت و درمان صنعت نفت خارگ اشاره می کند و می گوید: از ابتدای امسال تا 14 فرودین، پذیرش 7 بیمار در اتاق عمل، 53 نفر در زایشگاه، 492 نفر پذیرش سرپایی، پذیرش 526 نفر در آزمایشگاه، 102 نفر بستری موقت در اورژانس، 193 نفر اورژانس سرپایی و 217 نفر کلینیک تخصصی ثبت شده است.
توسعه سواحل مکران در دستور کار دولت قرار دارد
مشعل مَکران یا مُکران، یکی از مناطق جذاب و دیدنی و بالقوه برای سرمایه گذاری در جنوب شرقی ایران و در جنوب استان سیستان و بلوچستان است. این منطقه به دلیل داشتن مرز آبی و دسترسی به دریای عمان از موقعیت ژئوپلیتیکی خوبی برخوردار است و در زمینه اقتصادی بویژه ترانزیت کالا، سرمایه گذاری های تجاری، صنعتی و گردشگری امکان سرمایه گذاری مناسبی دارد. منطقه مکران از گذشته به عنوان یکی از مناطق مناسب برای توسعه و حضور صنایع مختلف معرفی شده؛ اما روند توسعه و ورود صنایع مختلف و تحقق برنامه ها با کندی پیش رفته است. با این حال دولت سیزدهم با همکاری مجلس شورای اسلامی برنامه های مختلفی را در خصوص توسعه این سواحل و رساندن آن به موقعیت برتر منطقه ای شروع کرده است.
سواحل مکران، نقشی بسزا در تبدیل شدن ایران به یک قدرت بلامنازع فرامنطقه ای دارد و متخصصان سیاسی، نظامی و اقتصادی بر این مهم صحه گذاشته اند. مقامات مختلفی در سال های گذشته بر توسعه سواحل مکران تاکید داشته اند که در صدر آنها مقام معظم رهبری بوده است. یکی از دغدغه های رهبر معظم انقلاب، پیشرفت و آبادانی سواحل مکران است. ایشان تاکید کرده اند که «مسأله آبادسازی سواحل مکران از کارهای اساسی است که باید با همکاری دولت، برنامه های مورد نظر در این منطقه با سرعت بیشتری دنبال شود.»
دولت ها در برنامه های خود توسعه این منطقه را در دستور کار قرار داده اند و تاکنون پیش بینی هایی نیز وجود داشته است. مواردی مثل راه آهن، ترانزیت و توسعه بنادر در سواحل مکران، پروژه های پتروشیمی، تولید آهن اسفنجی، گندله سازی، فولادسازی، نوردسازی و... که چنانچه همه این پروژه ها در زمان بندی خودشان تکمیل و فعال شوند، نه تنها جهش قابل توجهی را در جنوب شرقی کشور شاهد خواهیم بود؛ بلکه همزمان حجم قابل توجهی از اثرات اجتماعی آن و رضایت اجتماعی را دربر دارد. فعال شدن این ظرفیت بندری در سواحل مکران، منجر به رونق و جهش تولید و ایجاد اشتغال پایدار خواهد شد و پیش بینی می شود حداقل با تکمیل فازهای نخست پروژه های فولاد و پتروشیمی چابهار و صنایع پایین دستی آنها ۱۴۴ هزار و ۵۶۶ نفر مشغول به کار شوند.
با این وجود، یکی از نکات مهم در مورد منطقه آزاد چابهار و سواحل مکران این است که تا زیرساخت های اصلی تکمیل و تامین نشوند، نمی توان از صنایع و سرمایه گذاران دیگر انتظار حضور داشت. دولت ها در این سال ها برای این موضوع اقداماتی داشته اند؛ اما هنوز هم مهم ترین نیاز این مناطق وجود زیرساخت های اصلی همچون گاز است. اینگونه اعلام شده که تاکنون حداقل ۱۲ هزار میلیارد تومان برای گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان هزینه شده؛ چراکه گازرسانی به چابهار و سواحل مکران به طور مستقیم به رونق صنعتی منجر می شود و این روند هم ادامه دارد. برای توسعه مکران یک ستاد هم به نام ستاد توسعه سواحل مکران تشکیل شده و شورای عالی آمایش سرزمین، سند توسعه منطقه ساحلی مکران در افق ۱۴۱۵ را هم تصویب کرده است.
در این سند تصریح شده است که منطقه مکران، ظرفیت ایجاد انواع صنایع پتروشیمی، فولاد و صنایع بزرگ را دارد و می تواند زمینه گسترده تولید و صادرات مجدد را فراهم سازد و توسعه برون زا که محتاج تجهیز منابع و سرمایه گذاری ملی و بین المللی است، عامل مهمی در توسعه منطقه مکران به شمار می آید و توسعه درون زا و برون زا به عنوان مکمل یکدیگر می توانند توسعه متوازن و پایدار منطقه را رقم بزنند.
در عین حال، سواحل مکران فرصت و مزیت های خوبی برای سرمایه گذاری کوتاه، میان مدت و بلندمدت از سوی سرمایه گذاران داخلی و خارجی دارد. سواحل مکران در حوزه های مختلف از جمله حمل ونقل، نفت، گاز و پتروشیمی، گردشگری و شیلات از ظرفیت هایی بی نظیر و گسترده برخوردار است که این ظرفیت ها، مکران را از مناطق مشابه برای سرمایه گذاری متمایز می کند.
در سال های گذشته، تلاش زیادی برای معرفی و راه اندازی بسیاری از سرمایه گذاری ها در این منطقه شده؛ اما هنوز این سواحل بخصوص برای سرمایه گذاران خارجی گمنام است. در برنامه ششم توسعه، موضوع توسعه سواحل مکران مورد توجه ویژه قرار گرفته و لازم است برای کسب درآمد بیشتر از این پتانسیل زمینه های سرمایه گذاری، ایجاد شغل و کسب وکار بیشتر معرفی شوند، بخصوص اینکه می توان از قابلیت مجاورت آن با آب های آزاد بین المللی در سراسر مرز جنوبی برای این سرمایه گذاری بهره برد. این سواحل در همسایگی مستقیم با کشورهای پاکستان و افغانستان و به طور غیرمستقیم با کشورهای آسیای مرکزی (از طریق ترکمنستان) قرار گرفته که یک راه غیرقابل چشم پوشی برای این کشورهای محصور در خشکی (بجز پاکستان) به دریاهای آزاد محسوب می شود.
صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع اصلی و مادر در کشور، از سال های گذشته پیشقدم در توسعه مناطق مختلف بوده و حالا سواحل مکران یکی از نقاط پرکار و امید برای صنعت نفت است. پروژه های مهمی در این منطقه به واسطه صنعت نفت شروع شده و در حال اجراست و این حضور همه جانبه صنعت نفت، خیال بسیاری از سرمایه گذاران را برای ادامه حضورشان در منطقه راحت می کند. معمولا صنعت نفت پیش از بقیه سازمان های توسعه ای، وارد مناطق مختلف می شود و حضور صنایع نفتی، برای دیگر گروه ها جاذبه و دلگرمی ایجاد می کند و این نوید را دارد که با توجه به حمایت های موجود، ظرفیت های درآمدزایی خوبی ایجاد می شود. نمود عینی این حضور و توجه را می توان در اجرای پروژه بزرگ انتقال نفت از گوره به جاسک دید. طرح انتقال نفت خام گوره جاسک، با هدف ایجاد ظرفیت انتقال یک میلیون بشکه نفت خام در روز، ذخیره سازی و صادرات آن از طریق پایانه جدید جاسک، تضمین استمرار صادرات نفت خام، تمرکززدایی از پایانه های صادراتی و متنوع سازی آن و توسعه پایدار و اشتغالزایی در سواحل مکران اجرا شده است.
حالا و در شروع قرن جدید هم مکران با تصمیمات جدید در آستانه تحولات بیشتری قرار دارد. نمایندگان مجلس شورای اسلامی در قالب بودجه 1401 موافقت کرده اند که دولت سواحل مکران و اروند را از محل تحویل نفت خام صادراتی توسعه دهد.
بر این اساس، دولت مجاز است برای اجرای طرح های پیشران جدید و نیمه تمام در زمینه خطوط راهبردی ریلی و کریدورهای اصلی جاده ای، توسعه سواحل مکران و اروند، توسعه و فعال سازی پتروپالایشگاه ها و نیروگاه های بزرگ، حفظ و نگهداری و تأمین تجهیزات راهبردی ناوگان امداد هوایی، تقویت زیرساخت های ارتباطی و تأسیساتی وزارت اطلاعات، اجرای طرح های زیرساخت مناطق آزاد جدید، توسعه تجهیزات سازمان های هلال احمر و اورژانس و پزشکی قانونی، طرح های انتقال آب از دریای عمان، طرح های رفع تنش آبی و جلوگیری از سیل های موسمی و برخی دیگر از پروژه ها تا مبلغ ۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو از محل تحویل نفت خام و میعانات گازی صادراتی و براساس قیمت روز صادراتی شرکت ملی نفت ایران را تسویه و از طریق منابع و مصارف عمومی دولت، با خزانه داری کل کشور اعمال حساب کند.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور بارها روی موضوع توسعه مناطق آزاد و بخصوص سواحل مکران تاکید کرده است. او پیش تر به موضوع جذب سرمایه و سرمایه گذار در کشور اشاره و تصریح کرده بود: امروز سرمایه گذاران می توانند در تمامی نقاط ایران سرمایه گذاری کنند. در سواحل مکران آماده جذب سرمایه در حوزه دریا هستیم و در دیگر نقاط کشور نیز افزایش سرمایه گذاری دنبال می شود. صنعت نفت هم به عنوان پرچم دار توسعه در سواحل مکران با پروژه های مهمی در این منطقه حضور دارد که پروژه های پتروشیمی، یکی از مهم ترین و فعال ترین پروژه ها هستند و به طور مداوم در رصد شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار دارد.
هاب سوم صنعت پتروشیمی کشور در چابهار، در قالب شهرک پتروشیمی مکران در محدوده منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار تعریف شده که شامل طرح های اوره آمونیاک، متانول، متانول آمونیاک، انواع الفین، آروماتیک، MEG، MTP و کریستال ملامین است و از سوی شرکت پتروشیمی توسعه نگین مکران اجرا می شود. چندی قبل مرتضی شاهمیرزای، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با هدف بازدید از روند پیشرفت پروژه های توسعه پتروشیمی نگین مکران، به چابهار سفر کرد. او علاوه بر پروژه های پتروشیمی از پروژه های خط لوله انتقال متانول و آب، پروژه احداث آبگیر و آب شیرین کن و اسکله شهید بهشتی و مخازن ذخیره سازی هم که جزو پروژه های پتروشیمی است ، بازدید کرد.
گفت و گوی «مشعل» با بانوی موفق در شرکت ملی گاز
سمیه راهپیما این بار گفت وگوی خود را با بانویی موفق، از مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران انجام داده ایم؛ بانویی که مهم ترین عامل پیشرفت و موفقیت در کار را داشتن علاقه به حرفه و انجام آن می داند و می گوید، همواره تلاش کرده ام تا با پشتکار و مسؤولیت پذیری، وظایف سازمانی خود را انجام دهم. صحبت از مریم فصیحی زاده، رئیس مطالعات و بررسی های مهندسی طرح های خطوط انتقال است. در ادامه مشروح این گفت وگو را می خوانید:
بعد از اتمام مقطع دبیرستان، رشته تحصیلی خود را با آگاهی و اشتیاق در رشته مهندسی شیمی با هدف اشتغال در صنعت نفت و گاز انتخاب کردم. طی سال های گذشته، این علاقه برای گذر از شرایط مختلف و برخی چالش های محیط کاری کمک کننده بوده است، ضمن آنکه همواره تلاش کرده ام با پشتکار و مسؤولیت پذیری، وظایف سازمان را انجام دهم، بویژه در مباحث فنی و مهندسی داشتن دقت بالا، تحلیل جامع و بررسی موضوع از زوایای مختلف، نقشی مهم در دستیابی به پاسخ بهینه ایفا می کند. در کل می توان گفت که موفقیت، مفهومی گسترده و چند بعدی دارد. به نظر بنده مهم ترین عامل در پیشرفت هر فردی، داشتن علاقه به حرفه و شغل است.
پس از اتمام دوره متوسطه در دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز، در رشته مهندسی شیمی پذیرفته شدم و سال 1380 مقطع کارشناسی را به پایان رساندم. سپس تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی شیمی گرایش ترموسینتیک دانشگاه تربیت مدرس ادامه دادم و در سال 1383با رتبه اول بین گرایش های ورودی (فرایند، ترموسینتیک و جداسازی) فارغ التحصیل شدم و با استفاده از طرح جذب نخبگان و پس از مصاحبه های شغلی، با افتخار به صنعت گاز آمدم. در بدو استخدام، در امور مطالعات و تحلیل سیستم های مدیریت دیسپچینگ ملی گاز شروع به کار کردم. ماهیت فعالیت های دیسپچینگ و همکاری با افراد مجرب و دلسوز در این مجموعه، منجر به کسب تجارب ارزشمندی در خصوص شناخت شرایط مختلف عملیاتی و نحوه مدیریت و راهبری شبکه انتقال گاز شد. پس از چند سال با تشویق و توصیه مدیران خود در سال 1389 در مقطع دکترا دوباره در دانشگاه تربیت مدرس پذیرفته شدم و در کنار فعالیت کاری، تحصیل را ادامه دادم و در اسفند 1393 از پایان نامه دکترای خود که مرتبط با حیطه کاری بنده بود، با موضوع بهینه سازی سوخت مصرفی و ساعت کارکرد تاسیسات تقویت فشار در بخشی از شبکه انتقال گاز ایران دفاع کردم و با رتبه اول در تمام گرایش ها فارغ التحصیل شدم.
لازم به ذکر است که همراهی و پشتیبانی مدیر وقت دیسپچینگ و رئیس و همکاران، شرایط کسب تجربه ارزشمند تلفیق صنعت و دانشگاه را برای بنده فراهم کرد و منجر به تدوین شاخص شدت انرژی و انتشار مقاله در ژورنال های معتبر علمی شد و پایش چندساله، نشانگر کاهش سوخت مصرفی تاسیسات تقویت فشار با وجود افزایش حجم گاز انتقالی بدون احداث یا نصب تجهیزاتی خاص و تنها با اعمال روش های مدیریت شبکه است. با هدف کسب تجربه های جدید از ابتدای سال 1394 در امور مطالعات و بررسی های مهندسی مدیریت برنامه ریزی تلفیقی، مشغول به کار شده ام. گستردگی و تنوع وظایف در مجموعه معاونت مهندسی مدیریت برنامه ریزی نیز فرصت مغتنمی بود برای نگاه به زیرساخت ها و ملزومات توجه سیستم تامین گاز کشور از نگاه کلان تر. شایان توجه است که تجارب کسب شده قبلی نیز به عنوان بازوی کمکی، نقشی مهم در طی کردن این مسیر برای بنده داشته است.
در حال حاضر به عنوان رئیس بررسی های مهندسی طرح های خطوط انتقال گاز مشغول فعالیت هستم. درخواست های متعددی شامل متقاضیان شهری، صنعتی و نیروگاهی پس از تایید در امور منابع و مصارف، با هدف انجام محاسبات فنی وارد امور مهندسی شده و همکاران نیز با توجه به میزان مصارف موجود، حجم تقاضای جدید و زیرساخت های فعلی سیستم انتقال گاز، بررسی های لازم را با استفاده از نرم افزارهای شبیه ساز خطوط لوله انجام داده، ملزومات مورد نیاز را تعیین و در صورت نیاز اقدامات لازم برای اخذ مصوبه از هیأت مدیره پیگیری می شود.
خوشبختانه طی سال های گذشته در مقاطع مختلف، فرصت همکاری با انسان های توانمند، متعهد و دلسوز را داشته ام که هرچند متاسفانه تعداد اندکی بوده اند؛ اما صادقانه تجارب و دانش فنی خود را با بزرگواری در اختیار بنده قرار داده اند. من هم به پاس آن زحمات، سعی کرده ام منش فردی و اجتماعی این اشخاص را به عنوان استاندارد و معیار رفتاری در محیط کاری خود انتخاب کنم. در مقابل چالش مواجه شدن با افرادی که از نظر تفکر سیستمی و نحوه نگرش به موضوعات، متفاوت فکر می کردیم، با وجود مشکلاتی که برایم به همراه داشته، منجر به شکوفایی دیگر ابعاد شخصیتی بنده از جمله افزایش تاب آوری اجتماعی شده است.
محیط کاری از دو بعد چگونگی انجام وظایف شغلی و نحوه تعامل اجتماعی نقشی بسیار مهم در شکل گیری رویکرد پرسنل در محیط کار ایفا می کند. حتی در مشاغلی که به دلیل اهمیت و حساسیت بالا، به دقت یا سرعت عمل زیادی نیاز دارد، اغلب با استرس های زیادی همراه است و در چنین شرایطی اگر روحیه همکاری و همدلی وجود داشته باشد، نه تنها چالشی پدید نمی آید؛ بلکه به رشد و تعالی افراد می انجامد. به نظر من، شرایط محیط کاری در بدو استخدام، نقشی کلیدی در شکل گیری نحوه رویکرد افراد طی سال های آتی نسبت به سازمانی که در آن مشغول هستند، ایفا می کند.
خوشبختانه بنده در بدو استخدام افتخار همکاری با مدیر، رئیس و همکاران متعهد و دلسوزی را داشته ام که منجر به شکل گیری نگرش صحیح و اصولی در حیطه شناخت سیستم انتقال گاز کشور و تعاملات بین فردی شده است. امیدوارم به مرور زمان و در مدیریت های مختلف، شاهد هم افزایی فنی و تخصصی بیشتر باشیم تا به تبع آن شرکت نیز سریع تر به سمت تعالی حرکت کند.
فراهم آوردن محیط امن و توام با آرامش طی سال های تحصیل در خانه از سوی پدر و مادرم و متعاقب آن تلاش و حمایت مادرم در جلب رضایت پدرم در خصوص موافقت با ادامه تحصیل من در دانشگاهی دور از محل زندگی، نقشی موثر در پیشرفت تحصیلی من ایفا کرد و امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکترا را برایم فراهم آورد. پس از اشتغال در شرکت ملی گاز ایران با استفاده از طرح نخبگی نیز حضور گرمابخش پدر و اعضای خانواده منجر به آرامش خاطر در منزل شد. معتقدم که در سایه سار وجود والدین، پیمودن هر مسیری هرچند دشوار، برای فرزندان آسان می شود. این فرصت را مغتنم دانسته و مراتب سپاس و قدردانی خالصانه خود را نسبت به پدر و مادر عزیزم ابراز کرده و امیدوارم روح هر دو عزیز سفر کرده قرین آرامش الهی باشد.
با توجه به روند فزاینده پذیرش خانم ها در دانشگاه های کشور طی دهه های اخیر و به تبع آن افزایش قابل ملاحظه فارغ التحصیلان خانم در رشته های مختلف تحصیلی، باید بتدریج شاهد حضور خانم ها در حیطه های متفاوت شغلی باشیم. متاسفانه هنوز مقاومت هایی نسبت به جذب و متعاقبا رشد خانم ها در مدارج شغلی بویژه در محیط های صنعتی وجود دارد، در حالی که خانم ها نیازی به حمایت یا دریافت سهمیه ویژه ندارند؛ بلکه کافی است شایستگی ها و توانمندی هایشان در شرایط برابر با آقایان سنجیده شود. امیدوارم با توجه به وجود نیروهای خبره و توانمند خانم در واحدهای مختلف عملیاتی و ستادی، در سال های پیش رو شاهد توسعه متوازن نیروهای انسانی اعم از بانوان و آقایان در سطح وزارت نفت باشیم.
قیمت های معاملات آتی گاز اروپا برای زمستان آینده در حال رسیدن به بالاترین حد است، درحالی که برآوردهای معامله گران نشان می دهد بحران کمبود انرژی تا سال 2023 میلادی تداوم دارد و این شرایط باعث فشار مالی بر خانوارها و مشاغل در سراسر قاره سبز می شود. خطر کمبود عرضه در زمستان سال 2022 میلادی به لطف سرمای کمتر از حد معمول و ترغیب مصرف کنندگان به استفاده از سوخت زغال سنگ به دلیل قیمت های بالا، اکنون از بین رفته، اما توجه ها همچنان به زمستان آینده معطوف است. با وجود آب و هوای معتدل اخیر و اکنون که در حال نزدیک شدن به فصل بهار هستیم، سطح ذخیره سازی های گاز بسیار پایین تر از شرایط عادی است؛ در نتیجه اروپا برای بهبود شرایط ذخیره سازی های گاز افزون بر واردات مقدار قابل توجهی گاز باید در تابستان مصرف این سوخت پاک را مدیریت کند. تا آن زمان، اروپا برای واردات محموله های گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) به منظور بالا بردن سطح ذخیره سازی های خود با کشورهای جنوب و شرق آسیا رقابت خواهد کرد. در عین حال، خطر کاهش یا قطع کامل جریان عرضه گاز با خطوط لوله به دلیل تشدید درگیری های اقتصادی بین اتحادیه اروپا و روسیه و تحریم های اعمال شده علیه مسکو احساس می شود و این وضع اروپا را از پر کردن ذخیره سازی هایش بازمی دارد. در نتیجه، قیمت معاملات شاخص گاز طبیعی تی تی اف (TTF) هلند برای تحویل در ژانویه 2023 با افزایشی دو برابری به رقم 150 یورو به ازای هر مگاوات ساعت رسیده است، در حالی که پیش از حمله روسیه به اوکراین، افزایش 72 یورویی را تجربه کرده بود.
ذخیره سازی های گاز طبیعی در اتحادیه اروپا و بریتانیا در پایین ترین سطح پس از عبور از زمستان امسال یعنی حدود 259 تراوات ساعت (TWh) قرار دارد، به طوری که پیش بینی شده بود این رقم در با محدوده 209 تراوات ساعت تا 309 تراوات ساعت است. سطح ذخیره سازی ها نسبت به دوره کریسمس امسال شرایط مطلوب تری دارد، به طوری که پایین ترین حد برای پس از دوره زمستان تنها 212 تراوات ساعت پیش بینی شده بود و محدوده ای بین 69 تا 397 تا تراوات ساعت را داشته است. اما طبق داده های جمع آوری شده از سوی مؤسسه زیرساخت گاز اروپا (Gas Infrastructure Europe)، سطح ذخیره سازی های گاز اروپا در پایان زمستان امسال به طور قابل توجهی پایین تر از میانگین پنج ساله ۳۱۵ تراوات ساعت پیش از آغاز بحران شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) و رقم ۳۴۸ تراوات ساعت میانگین 10 ساله خواهد بود. ذخیره سازی های گاز طبیعی اروپا طی 10 سال گذشته در بازه زمانی آغاز آوریل تا زمان اوج پس از تابستان به طور میانگین 575 تراوات ساعت افزایش یافته است، زیرا آب و هوای گرم تر این امکان را فراهم می کند تا تولید و واردات اضافه به تأسیسات ذخیره سازی تزریق شود. با این حال، اگر انباشت ذخیره سازی های امسال بر همان مسیر میانگین حرکت کند، ذخیره سازی پس از تابستان تنها به 834 تراوات ساعت می رسید که در مقایسه با رقم 865 تراوات ساعت در سال گذشته میلادی و پایین ترین سطح از سال 2013 خواهد بود.برای حصول اطمینان از اینکه ذخیره سازی های گاز اروپا در زمستان 2023-2022 موقعیتی مناسب داشته باشد، قاره سبز نیازمند تزریقی بسیار بزرگ تر از حد معمول است که این به معنای قیمت های بالا برای دریافت محموله های ال ان جی از آسیا و جیره بندی مصرف خوراک ژنراتورهای برق است.لزوم افزایش سطح ذخیره سازی ها پیش از فرا رسیدن زمستان آینده در اروپا، قیمت ها را برای چند هفته و ماه های آینده به ثبت رکوردهایی سوق می دهد که تا حد ممکن مانع مصرف بالا شود و در عوض سطح ذخیره سازی ها افزایش یابد.قیمت های آتی شاخص گاز اروپا (تی تی اف هلند) برای تحویل در ماه آوریل به تازگی با بیش از 160 یورو به ازای هر مگاوات ساعت معامله می شوند، به طوری که این رقم بالاتر از سطوح معمول پس از زمستان است و با این روند می توان شاهد افزایش سطح ذخیره سازی ها بود.
با وجود این، سیاستگذاران ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا تحت فشار فزاینده ای از سوی صاحب نظران برای در نظر گرفتن تحریم ها علیه صادرات نفت و گاز روسیه در پی تشدید درگیری نظامی در اوکراین هستند. معامله گران پیش تر احتمال حداقل برخی محدودیت ها در جریان صادرات گاز با خط لوله را پیش بینی کرده بودند که در نتیجه تحریم ها یا ناخواسته در نتیجه پرداخت ها و مشکلات بانکی رخ خواهد داد. خطر تحریم ها قیمت های آتی گاز طبیعی در اروپا را برای زمستان آینده دو برابر کرده، این در حالی است که سطح ذخیره سازی های گاز طبیعی در پایان زمستان امسال در هفته های اخیر اندکی بهبود یافته است. در بیشتر سناریوها، قیمت گاز اروپا و آسیا قرار است در طول بهار و تابستان امسال در سطوحی بسیار بالا باقی بماند و در صورتی که اختلال مداوم در صادرات خط لوله روسیه به واقعیت پیوندد، احتمال دارد به سطوحی بسیار بالاتر از شرایط کنونی برسد.
با وجود خطرهای موجود، برخی مفسران و سیاستگذاران ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا بررسی امکان تحریم صادرات گاز روسیه با هدف محروم کردن مسکو از درآمدهای گازی در واکنش به حمله به اوکراین را آغاز کرده اند. مارتین سندبو، ستون نویس روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز به تازگی در گزارشی نوشت: حداقل طی یک سال آینده، اکنون همان لحظه ای است که غرب می تواند با کمترین آسیب، خود را از شر این وابستگی رها کند. وی در این مطلب آورده است که این امکان وجود دارد که حجم ذخیره شده در تأسیسات ذخیره سازی را به پایان برسانیم و زمان برای یافتن منابع جایگزین برای پر کردن دوباره آنها تا زمستان آینده وجود خواهد داشت. اما منابع کافی برای تأمین محموله های ال ان جی به منظور پر کردن انبارهای فصلی در اروپا و آسیا و آمریکای شمالی پیش از زمستان آینده در صورت از دست دادن صادرات گاز روسیه با خط لوله وجود ندارد. حجمی از گاز صادراتی روسیه به اروپا با خط لوله می تواند به دیگر خطوط لوله صادراتی و در عین حال محموله های ال ان جی به مشتریان آسیایی هدایت شود، اما این سناریو مشروط به این است که مسکو بتواند سیستم های پرداختی جایگزین در شرایط تحریم های مالی را پیدا کند. با این حال سیستم حمل و نقل گاز نمی تواند همه جریان ها عرضه گاز را به سرعت به مسیرهای دیگر هدایت کند، امکان دارد بخشی از گاز تولیدی روسیه به دلیل محدودیت شرایط لجستیک متوقف شود؛ بنابراین تحریم صادرات گاز روسیه با خط لوله سبب از دست دادن خالص گاز موجود در بازار جهان می شود و این شرایط قیمت ها را برای همه مصرف کنندگان در مناطق مختلف افزایش می دهد. این احتمال وجود دارد که محدود کردن صادرات گاز روسیه سبب افزایش قیمت گاز و برق در سراسر اروپا و آسیا و به دنبال آن ایجاد تورم شدید شود و سرانجام این وضع خطر رکود اقتصادی را تشدید می کند. تحریم ها علیه مسکو هزینه مالی شدیدی را بر خانوارها و مشاغل در اروپا و آسیا تحمیل می کند، این در حالی است که هم اکنون هم شهروندان این دو قاره در حال دست و پنجه نرم کردن با افزایش شدید قبوض آب و برق و کاهش دستمزدهای واقعی هستند. بحث اصلی برای تحریم صادرات گاز روسیه اکنون این است که تشدید سریع (شوک و هیبت) می تواند سبب حل سریع درگیری شود (شوک و هیبت: دستیابی به تسلط سریع، اولمان و وید، 1996). صادرات گاز از دست رفته در چند روز یا چند هفته آینده در نتیجه تحریم ها می تواند در اواخرسال جاری میلادی پس از پایان مناقشه یا حداقل تثبیت و کاهش تحریم ها جبران شود. اما فصل ذخیره سازی تنها 6 تا 8 ماه طول می کشد، بنابراین تحریم ها باید به سرعت اعمال شوند تا از تلفات قابل توجه و غیرقابل جبران جهانی جلوگیری شود.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده:جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
پالایشگاه آبادان
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با اشاره به قرارداد طرح توسعه و تثبیت ظرفیت این پالایشگاه با هدف بهینه و سودآور کردن آن گفت: هم اکنون استانداردسازی محصولات تولیدی و تثبیت ظرفیت پالایشگاه با احداث واحدهای جدید و جمع آوری واحدهای قدیمی در دست اجراست.
احمد فرزانه با بیان این که با اجرای این طرح، افزایش ظرفیتی در پالایشگاه آبادان اتفاق نمی افتد، تصریح کرد: در طرح مزبور، هدف تثبیت ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های پالایشگاه آبادان شامل واحد تقطیر 210 هزار بشکه ای در روز است که جایگزین واحد تقطیر قدیمی خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه باساخت و راه اندازی واحد تقطیر 150هزاربشکه ای موجود، ظرفیت پالایشگاه آبادان پس از احداث واحد تقطیر جدید در 360 هزاربشکه در روز تثبیت خواهد شد، اظهارکرد: افزون براین، همه محصولات حاصل از پالایش 360 هزار بشکه در فاز 2، در واحدهای هیدروژنی تصفیه می شوند و استاندارد فرآورده های تولیدی نیز به یورو 5 ارتقا می یابد.
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان افزود: در بخش اول فاز 2 پالایشگاه آبادان، واحدهای تولید هیدروژن، هیدروکراکر، گازمایع واحد تقطیر نفت خام و واحد تقطیر خلأ، همچنین واحدهای یوتیلیتی و تأسیسات جانبی، با سرمایه گذاری بالغ بر 1.26 میلیارد دلار احداث می شوند.
فرزانه ادامه داد: در بخش دوم فاز 2 واحدهای تصفیه هیدروژنی و بنزین سازی شامل CCR، NHT، ISOM، GHT، KHT و واحدهای یوتیلیتی و تأسیسات جانبی مربوطه با سرمایه گذاری حدود 1.7میلیارد دلار ساخته خواهد شد. وی تأکید کرد: انتظار می رودبا تکمیل بخش نخست فاز 2 پالایشگاه آبادان در سال 1401 عملیات اجرایی بخش دوم نیز بلادرنگ آغاز شود.
مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان همچنین با اشاره به اینکه مدت این قرارداد 45 ماه بوده است، گفت: آغازعملیات در تیرماه 96 بوده و مدت پیمان ۱۷ ماه تمدید شده است.
به گفته فرزانه، واحدهای اصلی فاز 2شامل هیدروکراکر به ظرفیت 42 هزاربشکه، واحد تصفیه هیدروژنی نفتا به ظرفیت 65 هزار بشکه، واحد بازیابی گوگرد به ظرفیت 560 تن، واحد تقطیر نفت خام به ظرفیت 210هزار بشکه، واحد تقطیر خلأ به ظرفیت 100 هزار بشکه، واحد بازیابی گاز مایع به ظرفیت 16.75هزار بشکه و... خواهد بود.
وی تصریح کرد: با اجرای این طرح روزانه 460 تن پروپان، 15.7هزار بشکه بوتان، 60 هزار بشکه بنزین، 65.8 هزار بشکه گازوئیل و حدود 53 هزار بشکه برش های سنگین نفت تولید می شود.
فرزانه ادامه داد: پیشرفت اجرای این طرح بیش از 92درصد برآورد می شود و انتظار می رود در نیمه نخست امسال به بهره برداری برسد.
مدیرعامل پالایشگاه نفت آبادان با اشاره به این که تولید بنزین یورو 4 ویژه منطقه آزاد اروند ازسرگرفته شده است، از توزیع آن درهمه جایگاه های عرضه سوخت آبادان، خرمشهر و شادگان خبرداد.
حکیم قیم با بیان این که همسو با مسئولیت های مدنی، تولید بنزین یورو 4 ویژه منطقه آزاد اروند در یک ماه گذشته ازسرگرفته شده است، افزود: افزون بر تولید بنزین یورو 4، بنزین معمولی و ویژه بالگردها، همچنین بنزین جت هواپیماها به طور هم زمان و برای نخستین بار دراین پالایشگاه تولید می شود.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت از آغاز فرآیند ساخت یک واحد 300 هزار تنی پلی اتیلن سنگین ویک واحد 300 هزار تنی پلی اتیلن سبک و یک واحد 150 هزار تنی تولید پروپیلن خبر داد.
عبدالحسین بیات دربازدید از پروژه های ایستگاه های تقویت فشار گاز دهلران، پتروشیمی دهلران، ان جی ال 3100 و نیروگاه صبا دهلران (پروژه های قطب غرب) با حضور در جمع کارکنان تأسیسات تقویت فشارگاز دهلران گفت: طرح های حوزه نفت و انرژی که روزگاری از سوی غیرایرانی ها راهبری می شدند، امروز به وسیله فرزندان این سرزمین اجرایی می شوند.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به سوزانده شدن گازهای غنی وهدررفت سرمایه کشور افزود: کارهای زیادی در حوزه نفت و انرژی انجام شده، اما کارانجام نشده همچنان فراوان است که جز با کار جهادی و انقلابی به سامان نخواهد رسید. وی کار و تلاش کارکنان واحدهای عملیاتی را ستودنی خواند و گفت: مقام معظم رهبری کار و تلاش درصنعت نفت را جهاد فی سبیل الله خواندند. ازسوی دیگر، تأسیسات ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران، پتروشیمی دهلران یا میدان سروک آذر درمناطقی احداث شده اند که جمع زیادی برای خاک و اعتقادشان، جان خود رادراین مناطق ایثارکرده اند؛ از این رو باید در راه سازندگی وتوسعه و آبادانی کشور به گونه ای کارکنیم که نسل بعدی این سرزمین به پدرانشان افتخار کنند.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود: تأسیسات تقویت فشارگاز دهلران به سبب اینکه بخشی ازخوراک ان جی ال 3100 را تأمین می کند، برای طرح های اقتصادی صندوق ها در قطب غرب بسیار بااهمیت است. بیات ادامه داد: قرارداد احداث خط لوله انتقال خوراک از ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران تا محل تأسیسات ان جی ال 3100 به طول 58 کیلومتر، نهایی وعملیات اجرایی این طرح آغاز شده است.وی دربازدید از تأسیسات انجی ال 3100 گفت: این طرح ضمن آنکه در تقویت منابع ورودی صندوق ها مؤثر خواهد بود، سبب جمع آوری و فرآورش گازهای غنی منطقه می شود که برای کشور بسیار ارزشمند است، بنابراین متان تولیدی به شرکت نفت مرکزی برای تزریق به شبکه تحویل و محصول تولیدی +C2 نیز با خط لوله 48 کیلومتری به پتروشیمی دهلران منتقل می شود.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در بازدید از پتروشیمی دهلران نیز گفت: +C2دریافتی از کارخانه ان جی ال 3100در پتروشیمی دهلران به اتیلن و پروپیلن و بنزین پرولیز و دیگر ترکیبات جانبی الفین تبدیل خواهد شد.
بیات ادامه داد: در شورای عالی پروژه های صندوق ها تصمیم گرفته شد به منظور تکمیل زنجیره و ارزش افزوده، واحدهای پایین دستی اتیلن و پروپیلن در پتروشیمی دهلران ایجاد شود؛ از این رو فرآیند احدث یک واحد 300هزار تنی HDPE و یک واحد 300هزار تنی HD/LLDPE و یک واحد 150هزارتنی پروپیلن برای تولید پلی پروپیلن آغاز شده است که راه اندازی این طرح ها سبب تکمیل زنجیره هم خواهد شد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
تعمیر و بازسازی خط لوله 24 اینچ شماره 2 نفت خام گوره به همت و تلاش کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه بهرگان، صرفه جویی اقتصادی بیش از سه هزار میلیارد ریالی معادل 11 میلیون و 500 هزار دلاری به همراه داشته است.
ارزیابی های فنی این پروژه دانش بنیان از سوی گروه مدیریت منطقه انجام و چارت پروژه و نقشه راه آن نیز ترسیم شده است.
تعمیر و بازسازی خط لوله 24 اینچ شماره 2 نفت خام گوره با استفاده از توان و امکانات داخلی منطقه از اسفندماه 1399 آغاز شده و در اسفند ماه 1400به مدت یک سال در کمترین زمان و با هزینه کمتر از 40میلیارد ریال با موفقیت به بهره برداری رسید و هم اکنون عملیاتی است.
خط لوله 24 اینچ شماره 2 نفت خام بهرگان - گوره 17 کیلومتر است که به دلیل فرسودگی شدید و بنابر ضرورت، تعمیر و بازسازی شد.با توجه به اهمیت راهبردی این خط لوله و سوابق نشتی متعدد آن در سال های متمادی، در فروردین 1399 نسبت به بازرسی، اسکن C-Scan و ارزیابی کارآمدی آن با میزان داده 100هزارسلول اکسل و 1300 صفحه گزارش، مطابق آخرین ورژن استانداردهای بین المللی، اقدام و مواضع تعمیراتی مشخص شد.
احداث 15کیلومتر جاده دسترسی برای تعمیرات خط، نصب لانچر و رسیور، تعویض 600 مترازخط لوله، جوشکاری سه هزار قطر-اینچ، عبور بدون ایجاد ترافیک لوله ازجاده، مناسب سازی 515 عدد ساپورت های خط، همچنین برشکاری سرد در 66 نقطه وساخت پل در کیلومتر 14 ازجمله اقدام های انجام شده درفرآیند تعمیرات خط لوله مزبور است.این پروژه ملی به همت جمعی در منطقه بهرگان در 35 مرحله و درمدت زمان یک سال انجام شده است.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب دربازدید از دکل حفاری 52فتح درمیدان نفتی اهواز، در نشست با شماری از مدیران و متخصصان شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به افق روشن صنعت نفت درسال 1401گفت: امید است باهمت جهادگونه کارکنان بتوانیم در تحقق شعار امسال مبنی بر تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین، بیش از پیش تلاش کنیم.
علیرضا دانشی افزود: فعالیت های شرکت ملی حفاری ایران، مهم، اساسی و نقش کلیدی در فرآیند تولید دارد، بنابراین ارتقای شاخص ها، آماده به کاربودن ناوگان، کار براساس برنامه زمان بندی، بازسازی و نوسازی دکل های حفاری، به کارگیری راهکارها به منظورافزایش بازده و کیفیت گرایی، از انتظارهای این شرکت است.
وی با بیان اینکه شرکت ملی حفاری ایران از توانمندی و دانش فنی بالایی در حوزه خدمات تخصصی صنعت حفاری و حفر چاه های نفت و گاز برخوردار است، گفت: این شرکت باید جایگاه خود را در بازار صنعت حفاری کشور بیش از پیش تقویت کند تا به عنوان یک شاخص ارزیابی شود.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران نیز با قدردانی ازحضور مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درجمع تلاشگران این صنعت گفت: هم گرایی و همکاری برای خودکفایی و تحقق اهداف توسعه ای صنعت نفت در سر فصل برنامه های این شرکت قرار دارد.حمیدرضا گلپایگانی با تشریح فعالیت ها، برنامه ها و تنگناها، به سوابق درخشان همکاری بین متخصصان دو شرکت در چهار دهه گذشته اشاره و تصریح کرد: شرکت ملی حفاری ایران برای حضور بیشتر در پروژه های توسعه ای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آمادگی کامل دارد.
وی هدف راهبردی متخصصان صنعت نفت را خوداتکایی، استقلال و اعتلای کشور عنوان و اظهارکرد: استفاده ازهمه ظرفیت های موجود، بازسازی ناوگان و تجهیزات حفاری، برنامه ریزی به منظور کاهش انتظارهای، کارآمدی و افزایش بهره وری، صدور خدمات فنی و مهندسی و پاسخگویی به نیازهای صنعت نفت از مهم ترین اهداف کیفی در سال جاری است.
در ادامه این نشست، معاونان و مدیران شرکت های مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری دیدگاه های خود را بیان کردند.
مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران گفت: با توجه به نام گذاری سال 1401 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین»، نقشه راه شرکت در سال جاری بر مبنای تحقق این موضوع، پیگیری و دنبال می شود.
حمید رضا گلپایگانی در نخستین جلسه کاری با تبریک سال نو و قدردانی از زحمات و تلاش های بی وقفه کارکنان درسالی که گذشت، افزود: درسال 1400 براساس خردجمعی، هم فکری و هم افزایی همکاران، نسبت به ترسیم نقشه راه اقدام شد که نتایج ارزشمندی برای سازمان در برداشت.
محفل انس با قرآن کریم در حضور رهبر معظم انقلاب
مطابق رسم سالیان گذشته، محفل انس با قرآن کریم در نخستین روز از ماه مبارک رمضان در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی برگزار شد.
تواشیح خوانی توسط گروه مدیحه سرایی میعاد از استان خوزستان باهمراهی کاظم آذر پیرا از کارکنان اداره حراست شرکت ملی حفاری ایران از جمله برنامه های محفل انس با قرآن در حضور رهبر انقلاب بود.
این مراسم با حضور جمعی از قاریان ممتاز کشوربا رعایت دستورعمل های بهداشتی در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد.
وی اظهار کرد: این نقشه راه امسال نیز با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب به مناسبت سال نو، با بهره مندی از ظرفیت های موجود شرکت و توانمندی های داخل کشور با جدیت و تلاش مضاعف دنبال خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با بیان این که حفاری مبدأ فعالیت های عملیاتی ومنشأ حرکت صنعت نفت است، اظهارکرد: این شرکت به عنوان پیشران تولید باید تمام توان خود را به منظورپاسخ گویی به نیازهای صنعت نفت و حفظ، نگهداشت و افزایش تولید به کار گیرد.
گلپایگانی افزود: امسال به کارگیری تمام ناوگان حفاری، بازسازی، نوسازی و ارتقای کیفی دستگاه ها و تجهیزات حفاری، تقویت ساخت داخل به منظور تولید دانش بنیان، همچنین کیفیت گرایی که زمینه ساز اشتغال است، در دستورکار شرکت ملی حفاری ایران قرار دارد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: به دستور و نظر مساعد وزیر نفت، امسال برنامه جذب نیروی انسانی توانمند از دانشگاه های برتر کشور در دستور کار خواهد بود.
محسن خجسته مهربا اشاره به وضعیت استخدامی و جذب نیروهای تازه نفس در صنعت نفت اظهارکرد: تأمین ظرفیت نیروی انسانی متخصص، مؤلفه اصلی فعالیت های شرکت ملی نفت ایران است و برهمین اساس با نظر مثبت وزیر نفت، مصاحبه حدود 1500نفر از رتبه های الف دانشگاه صنعت نفت انجام شده و مراحل استخدامی آنها در شرف انجام است.
وی تصریح کرد: نزدیک به نیمی ازاین افراد درشرکت ملی نفت ایران مشغول به کار خواهند شد.
خجسته مهر گفت: با نظرمساعد وزیر نفت، امسال آزمون استخدامی برای جذب نیروی انسانی توانمند از دانشگاه های کشوربرگزار خواهد شد.
با احکام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، دو عضو ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران منصوب شدند.
در احکام جداگانه محسن خجسته مهر خطاب به حسین آب نیکی و محمد اسماعیل کفایتی آمده است:
«پیرو ابلاغیه شماره م ع/469655 تاریخ 16/11/1400 در خصوص تشکیل «ستاد تحول و پیشرفت فناوری های دانش بنیان شرکت ملی نفت ایران» جهت اجرای فرامین مقام معظم رهبری (دامت برکاته)، به موجب این حکم به عنوان «عضو ستاد» منصوب می گردید.
شناخت دقیق نیازها و چالش های فناورانه در شرکت ملی نفت ایران و تجمیع تقاضاهای فناوری، تدوین نقشه راه شناسایی، انتخاب، کسب، به کارگیری و محافظت از فناوری های کلیدی بخش بالادستی، تهیه و اجرای نقشه راه بومی سازی و ارتقای سطح فناوری در زنجیره تأمین کالاها، تجهیزات و خدمات مورد نیاز بخش بالادست، همچنین تدوین راهکارهای افزایش ظرفیت جذب فناوری در شرکت ملی نفت ایران و ارتقای توانمندی های نوآوری در فرایندهای توسعه و تولید، ایجاد هسته های اکتساب فناوری و پیگیری مؤثر پروژه های مربوط وایجاد سامانه مرکزی سبد پروژه های اکتساب و صادرات فناوری جهت مدیریت متمرکز و هدایت جریان نوآوری و فناوری، از جمله مواردی است که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این احکام بر آنها تاکید کرده است.
در احکام انتصاب این دوعضو جدید، همچنین برحمایت از کارآفرینان و نخبگان جوان دانشگاهی وصنعتی، ساماندهی شبکه شرکت های دانش بنیان درمجاورت شرکت های اکتشاف و تولید وخدمات چاه وتعیین، هدف گذاری وپایش شاخص های کلیدی عملکرد(KPI) شرکت ملی نفت ایران با رویکرد ارتقای فناوری با ایجاد سامانه متمرکز پایش KPI تاکید شده است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از صادرات یک محموله بنزین و سه محموله گازوییل در اسفندماه 1400 خبر داد.
جلیل سالاری با تأکید بر اینکه هم اکنون نیزمدیریت صادرات انجام می شود، افزود: افزایش ذخیره سازی سوخت درکشور در حالی محقق شد که دولت سیزدهم تعهدهای صادراتی سوخت ایجادشده در دولت گذشته را نیز انجام داد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تأکید کرد: ذخیره سازی سوخت در کشور در شرایط مطلوبی قرار دارد و افزون بر تأمین سوخت مورد نیاز داخل کشور، در این مدت، تعهدهای صادراتی سوخت را نیز انجام دادیم و چند محموله جدید سوخت نیز صادر شده است.
سالاری گفت: در واقع شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در دولت سیزدهم، در سال 1400 تعهدهای صادراتی را که در سال 1399ایجاد شده و پول آن نیز دریافت شده بود، پوشش داد، زیرا در آن زمان خرید نقدی شده بود، اما محموله تحویل نشد و ما در دولت سیزدهم محموله ها را تحویل دادیم.وی با بیان اینکه در دولت گذشته بنزین با قیمت های بسیار پایین صادر می شد، افزود: آسیب شناسی کردیم که چطور بنزین با این قیمت ها به فروش رفته است و مشخص شد که یکی از دلایل این بود که مخزن نداشتند و ظرفیت خطوط ایجاد نشده بود.
سالاری با تأکید بر اینکه برای اجرای طرح های پالایش و پخش از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون متکی به منابع دولتی نشدیم، ادامه داد: به کمک روش های دیگر مانند استفاده از ظرفیت شبکه بانکی همچنین تأمین مالی با استفاده از منابع ماده 12 و بهینه سازی مصرف سوخت مایع، این طرح ها اجرا خواهد شد.
وی به اجرای طرح های بهینه سازی و افزایش ظرفیت پالایشگاه های کشور نیز اشاره و تصریح کرد: در دولت سیزدهم انجام طرح های پالایشگاهی تسریع شد و این طرح ها اکنون در حال اجراست و سال جدید به بهره برداری خواهد رسید.مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران یکی از طرح ها را کیفی سازی نفت کوره خواند و افزود: پالایشگاه ها باید الگوهای پالایشی و طراحی را انجام دهند تا بر اساس آن منابع مالی تأمین شود و توسعه کمی و کیفی در پالایشگاه ها اتفاق بیفتد.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: به منظور سهولت اخذ مجوز ساخت احداث جایگاه های سی ان جی و سوخت مایع از سوی متقاضیان و بخش خصوصی، سامانه «درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت» راه اندازی شد.
امید وطن خواه درباره اقدام های مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای یکپارچه سازی و ساماندهی صدور مجوزهای ساخت جایگاه های سی ان جی و سوخت مایع اظهار کرد: به منظور شفاف سازی، حذف فرآیند بوروکراسی در صدور مجوز و حذف امضاهای طلایی، اسفندماه 1400سامانه ای با عنوان «درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت» به آدرس http: //niordc-station.ir/ راه اندازی شد.
وی با بیان اینکه سامانه مذکور هم اکنون فعال و در دسترس عموم متقاضیان جهت استفاده قرار دارد، افزود: در این فرآیند تمام درخواست های مجوزها و فرآیند احداث جایگاه ها بدون مراجعه به نهادهای ذی ربط و فقط با مراجعه به «درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت» امکان پذیر است.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تأکید کرد: باوجود این سامانه از مرحله تقاضا تا راه اندازی، دیگر متقاضیان به شرکت ها و مناطق زیرمجموعه وزارت نفت مراجعه نخواهند کرد.
به گفته وطن خواه، این سامانه در مرحله نخست به درگاه ملی مجوزهای کشور متصل شده است و در مرحله بعدی باید از سوی وزارت امور دارایی و اقتصاد و افتای ریاست جمهوری(سازمان فناوری اطلاعات ایران) متصل شود تا از این طریق از سوی مسئولان ارشد نظام نیز مورد رصد قرار گیرد.
شرکت گاز استان آذربایجان شرقی
مدیرعامل شرکت گازاستان آذربایجان شرقی گفت: پارسال 14هزار و 717 انشعاب گاز در نقاط مختلف شهری و روستایی این استان نصب شده است.
سیدرضا رهنمای توحیدی اظهارکرد: تاکنون 694 هزار و480 انشعاب گازبه منظور بهره مندی یک میلیون و 716هزارمشترک گازدر استان آذربایجان شرقی نصب شده است.
وی افزود: برای رسیدن به چشم انداز1400درحوزه گازرسانی، براساس رویکردهای اتخاذی و اقدام های اجرایی انجام شده، رتبه قابل قبولی در اجرای شاخص های گازرسانی به دست آمده که حاصل تلاش شبانه روزی همکاران است.مدیرعامل شرکت گازاستان آذربایجان شرقی بابیان اینکه دراجرای شاخص هایی مانند شبکه گازرسانی، نصب انشعاب و اشتراک پذیری عملکردی فراتر از اهداف پیش بینی شده داشته ایم، اظهارکرد: دقت در طراحی پروژه های اجرایی، کنترل مستمر پروژه ها، بازدیدهای میدانی، به کارگیری پیمانکاران توانمند بومی، مهم ترین اقدام ها برای سرعت بخشیدن به روند اجرای پروژه های مهم عمرانی بوده است.
رهنمای توحیدی تصریح کرد: پارسال با اجرای 718کیلومتر شبکه گاز، درمجموع24 هزار و288 مترشبکه درنقاط مختلف استان آذربایجان شرقی اجرا شد وبا جذب 45 هزار و242 مشترک، شمار مشترکان گاز دراین استان به یک میلیون و716هزار و299مشترک رسید.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از افزایش حدود 30درصدی مصرف بنزین کشور در نوروز 1401 خبر داد.
کرامت ویس کرمی گفت: از روز یکم تا سیزدهم فروردین ماه امسال، به صورت میانگین 107میلیون و 700هزار لیتر بنزین درکشور توزیع شده است.
وی گفت: میانگین روزانه مصرف بنزین کشور در نوروز 1401(یکم تا سیزدهم فروردین ماه) در مقایسه با مدت مشابه پارسال 29.3 درصد رشد داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مصرف بنزین کشور دربازه زمانی 18 روزه تعطیلات نوروز(25 اسفند 1400 تا سیزدهم فروردین 1401) را 110میلیون و 200 هزار لیتر اعلام و اظهار کرد: این عدد در مقایسه با مدت مشابه پارسال با 88 میلیون و 600 هزار لیتر، 27درصد افزایش یافته است.
در دو سال گذشته به دلیل محدودیت های کرونایی، مصرف سوخت کشور در نوروز در مقایسه با سال های پیش از کرونا کاهش داشت، اما با بهبود شرایط شیوع ویروس کرونا، مقدار مصرف بنزین در کشور افزایش یافته است.
مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران پیش تر از مصرف بنزین در ایام نوروز به میانگین روزانه 105میلیون لیترخبر داده بودند که این عدد با افزایش حجم ترددهای درون و برون شهری ناشی از کاهش کرونا درکشور به 107میلیون لیتر رسید؛ مصرف بنزین کشور، همچنین در روز28 اسفند 1400با ثبت رکوردی تازه، به131 میلیون لیتر رسید.
شرکت گاز استان آذربایجان غربی
مدیرعامل شرکت گازاستان آذربایجان غربی گفت: درسال 1400یک هزار و 363 کیلومترشبکه گازطبیعی دراین استان اجرا شده است.
علیرضا شیخی با اشار ه به این که از این مقدارشبکه اجرا شده 213کیلومتر آن مربوط به بخش شهری بوده است، شبکه اجرا شده دربخش روستایی را 1080کیلومتر شبکه اجرا شده در بخش صنعتی را نیز69 کیلومتر اعلام کرد.وی افزود: اهمیت این حجم از شبکه گذاری در آذربایجان غربی از این رو مهم و ارزشمند است که بیشتر روستاها وشهرهای باقیمانده استان درمناطق کوهستانی قراردارند وشبکه اجراشده و خطوط تغذیه در دل رودها و دره ها و کوه های سر به فلک کشیده احداث شده اند.
مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان غربی با بیان اینکه تعدادی از روستاها به شهر تبدیل شده اند، ادامه داد: با این تغییرات در تقسیمات کشوری ضریب نفوذ گازطبیعی در خانوار روستایی آذربایجان غربی به 78درصد و درخانوار شهری به 99.6درصد رسیده است.
شیخی اظهارکرد: هدف کارکنان شرکت گاز استان آذربایجان غربی این است که این استان از نظر گازرسانی به استان سبز تبدیل شود.
وی همچنین با اشاره به این که دربسیاری از روستاها، به ویژه روستاهای مرزی استان آذربایجان غربی عملیات گازرسانی در دست اجراست، افزود: این موضوع نه تنها بر امنیت مرزی و رفاه مرزنشینان تأثیرمی گذارد، بلکه ازقاچاق سوخت جلوگیری وبه اقتصاد کشورنیزکمک می کند.
سرپرست شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد گفت: درساخت کارخانه های مجتمع گوگردی سردار سلیمانی از100 درصد توان داخلی استفاده شده است.
یحیی فیضی بااشاره به گشایش دو کارخانه درمجتمع گوگردی سردارشهیدسلیمانی باحضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری وجواداوجی، وزیرنفت، اظهارکرد: شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در حداکثرمقدار روزانه دوهزار تن گوگرد تولید می کند.
وی با بیان این که پالایشگاه شهید هاشمی نژاد پیش از این با مشکل دپوی 2.5میلیون تن گوگرد که سبب ایجاد مشکلات ایمنی و محیط زیستی می شد، روبه رو بود، تصریح کرد: این شرکت درآن زمان مجبوربود گوگرد خود را به صورت خام به بندرعباس منتقل و از آنجا به کشورهای هند و چین صادر کند.
فیضی ادامه داد: اکنون با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و سرمایه گذاری بخش خصوصی، این گوگرد خام با تحویل مذاب به چهار کارخانه بخش خصوصی به گوگرد دانه بندی با 15 دلار ارزش افزوده، کود بنتونیتی با سه برابر ارزش افزوده و گوگرد میکرونیزه با هشت برابر ارزش افزوده تبدیل می شود.
سرپرست شرکت پالایش گازشهید هاشمی نژاد با بیان اینکه اجرای این طرح افزون بر استفاده از 100درصد تجهیزات داخلی، برای 150نفر اشتغال مستقیم در منطقه محروم و مرزی سرخس ایجادکرده است، تصریح کرد: این شرکت ها درپارک گوگردی گنبدلی (یادواره سردار شهید سلیمانی) واقع شدند.
فیضی گفت: دربرنامه های آینده این پارک، قراراست بخش خصوصی 4.5میلیون تن گوگرد کشور ترکمنستان و دیگر کشورهای حوزه کشورهای مستقل همسود (CIS)رابا ساخت دست کم 15کارخانه به کود بنتونیتی، گوگرد میکرونیزه، گوگرد مایع و دیگر محصولات با ارزش افزوده بیشتر تبدیل کند.
شرکت پالایش نفت تهران
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران گفت: این پالایشگاه 40 تا 50درصد سوخت مورد نیاز ناوگان هوایی کشور را تولید و تامین می کند.
حامد آرمان فر بابیان این که روزانه 250 هزار بشکه نفت، خوراک مورد نیاز پالایشگاه تهران است، افزود: این پالایشگاه سهم 13 تا 14 درصدی را درسبد سوخت کشوربه خود اختصاص داده است.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران یادآورشد: با این وجود، به لحاظ رعایت استانداردهای جهانی، طبق کنترل های آزمایشگاه معتمد ومجرب مستقر در شرکت، 40 تا 50 درصد سوخت هوایی کشور در پالایشگاه تهران تولید می شود.
آرمان فر اظهارکرد: سهم تولید بنزین یورو 5 این پالایشگاه کمتراست و امید می رود با راه اندازی واحد تولید بنزین یورو 5 با سرمایه گذاری 200میلیون یورو بتوان تولید آن را افزایش داد.
وی مدت زمان مورد نیاز برای اجرا و بهره برداری خط تولید بنزین یورو 5 را 39 ماه اعلام و اظهار کرد: اکنون 10 ماه از زمان آغاز اجرای آن سپری می شود.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران تصریح کرد: این طرح پنج زیرپروژه دارد که با راه اندازی طرح بهینه سازی فرآیند و ارتقای کمی و کیفی، امکان تولید بنزین یورو 5 فراهم و اجرای آن سبب رفع مشکلات و معضلات انباشتگی و افزایش ظرفیت خوراک پالایشگاه همچنین سبب افزایش تولید بنزین خواهد شد.
آرمان فر یادآورشد: در سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» همراه و همدل، با عزم راسخ، توکل، تفکر و تلاش، نوید بخش تولیدات جدید ملی و دانش بنیان در پالایشگاه تهران خواهیم بود که به زودی نتایج اقدام ها اطلاع رسانی خواهد شد.
وی تصریح کرد: این طرح به منظور ارتقای کیفیت محیط زیستی فرآورده بنزین تولیدی شرکت، مطابق با استاندارد یورو 5، افزایش بنزین تولیدی شرکت پالایش نفت تهران به میزان 14 درصد با کیفیت استاندارد یورو 5 و افزایش سودآوری یک دلار به ازای هر بشکه نفت خام دریافتی با تکیه بر توان داخلی و 200 میلیون یورو اعتبار اجرا می شود.
شرکت پالایش نفت تهران با ظرفیت پالایش 250 هزار بشکه در روز در حدود 17 تا 20 درصد انرژی کشور را تولید می کند.این پالایشگاه سال 1347 تأسیس شده و اینک مشتمل بر دو پالایشگاه جنوبی و شمالی است.
ماه رمضان، ماهی است که در آن عطر بندگی به مشام انسان می رسد و فاصله انسان با معبود کمتر می شود؛ به همین دلیل است که در این ماه زمان بیشتری از شبانه روز را صرف ارتباط و اتصال به درگاهی الهی می کنیم. ماه رمضان نسبت به ماه های دیگر فضیلت و کرامت های بسیاری دارد. رسول خدا (ص) برای رسیدن ماه رمضان بی تاب بودند و با فرا رسیدن آن، تمام شب ها را به شب زنده داری و عبادت سپری می کردند. در ماه رمضان اعمال مستحبی وجود دارد که دارای فضیلت های بسیاری است و افراد روزه دار می توانند با انجام آن ها، ثواب روزه خود را چند برابر کنند.
ماه مبارک رمضان به ماه نزول قرآن و برکات آسمانی مشهور است و یکی از بهترین ماه ها برای ارتباط با خداوند است. در مورد اعمال و ادعیه ای که برای این ماه توصیه شده، روایت های زیادی وجود دارد، اما می توان گفت برخی اعمال ماه رمضان مشترک با ماه های دیگر و برخی دیگر مختص روزها و شب های این ماه پرفضیلت است که در ادامه برخی از این اعمال را مرور می کنیم.
خواندن ادعیه مخصوص ماه مبارک رمضان که در هر روز و برای تعقیبات نماز وارد شد. مثل دعای یا علی یا عظیم و دعای اللهم ادخل علی ، دعای افتتاح، دعای سحر و دعای افطار و ...
دعا و استغفار همیشگی است
انجام دعا و استغفار جزو مواردی است که همیشگی است، اما در ماه رمضان بسیار توصیه شده است. روایت شده که امام زین العابدین(ع) در این ماه جز به دعا و تسبیح و استغفار و تکبیر لب نمی گشود، زیرا طبق فرموده پیامبر(ص): «دعای روزه دار رد نمی شود».
سحر از لحظات پر معنویت ایام رمضان است که ادعیه و اعمال مخصوص دارد. در حدیثی آمده است: حق تعالی و ملائکه صلوات می فرستند بر آن ها که استغفار می کنند در سحرها و سحری می خورند، همچنین خواندن نماز شب و نافله، دعا و استغفار و در سحرگاه توصیه شده است.
اهمیت غسل برای فرد روزه دار
غسل کردن در این ماه برای فرد روزه دار ثواب بسیار دارد. همچنین خواندن نمازهای مخصوص ماه مبارک رمضان توصیه شده است.
افطار از لحظات بسیار معنوی در ایام رمضان است. روایت شده که خداوند در این زمان هزار هزار انسان را در هر روز از ماه رمضان از آتش جهنم نجات می دهد. یکی از اعمال پسندیده و خوب ماه رمضان افطاری دادن به روزه داران است که طبق روایت از امام صادق (ع) آمده است که افطاری دادن در ماه رمضان اجر کسی را دارد که ۳۰ بنده مؤمن را آزاد کرده باشد.
اعتکاف در یک دهه از ماه مبارک رمضان برابر با ثواب دو حج و دو عمره است. در ایام و لیالی مقدسهای، طبق روایات رسیده از ائمه معصومین (علیهم السلام) مستحب است که هر مسلمانی در صورت امکان دهه آخر ماه مبارک رمضان را در مسجد معتکف شود، که پیامبر اکرم (ص) در تمامی عمرش چنین میکرد.
خلوص نیت در اولویت است
پیغمبر خدا می فرمایند: « فأسال الله ربکم بالنیّات صادقه » انسان نیت خودش را خالص کند در ماه رمضان و این روزه و عبادتها و دستوراتی را که می خواهد انجام دهد برای خدای متعال. روزه انسان را به اخلاص می رساند. اگر انسان خدا را در نظر بگیرد، مجلس او نورانیت دارد. صفای دل و طهارت قلب است. « فأسال الله هربکم بالنیات صادقه و قلوب طاهره »قلب را انسان باید طاهر کند، از غیر خدا پاک کند.
یکی دیگر از دستوراتی که بسیار در روایات ما هم تأکید شده، همان مسئله افطاری دادن است. امام صادق(ع) می فرمایند: کسی که مؤمنی را افطاری دهد، کفاره یک سال گناه او شمرده می شود و کسی که دو مؤمن را افطاری دهد، بر خداوند است که او را وارد بهشت سازد. (وسائل الشیعه) امام موسی بن جعفر(ع) فرمود: افطاری دادن به برادر روزه دار از روزه ات بافضیلت تر است. بی تردید هرگز افطاری دادن جای روزه واجب را نمی گیرد، اما در ارزیابی ثواب، گاهی ثواب افطاری بیشتر است.
برای استفاده بهتر از فرصت معنوی ماه مبارک رمضان، برای اینکه مشمول لطف خدا شویم، توفیق عبادت و بندگی و ترک معصیت پیدا کنیم، در این ماه مبارک قدمی در معنویت برداریم، خودسازی و تهذیب نفس کنیم، برای اینکه بتوانیم به حسن عاقبت دست یابیم و حوائج ما مستجاب و گرفتاری ها رفع شود، برچند راهکار تاکید شده است. این راهکارها شامل پرهیز از غذای حرام و شبهه ناک، رسیدگی و خدمت به دیگران و اجتناب از گناه می شود.
توصیه شده که مراقب باشید لااقل در ماه مبارک رمضان غذای حرام و شبهه ناک نخورید. خداوند به کسی که در شکم او غذای حرام وجود دارد، نظر لطف نمی کند. عبادات چنین کسی ممکن است از نظر ظاهری صحیح باشد، ولی مورد قبول و پذیرش خداوند سبحان واقع نمی شود. حتی اگر نمی توانید درآمد خود را برای همیشه حلال و پاک کنید، اگر توفیق پرداخت خمس و زکات ندارید، لااقل برای این یک ماه، مبلغی از حلال جدا کنید و مصرف خوراک خود و خانواده را از محل حلال قرار دهید.
قبل از ماه مبارک رمضان، دارایی خود را حلال کنید تا بتوانید توبه کنید و پاک و پاکیزه و با آمادگی به استقبال این ماه شریف بروید و بتوانید از برکات آن استفاده لازم را ببرید. کسب حلال به خصوص در زمان حاضر بسیار مشکل است، اما امر لازمی است و نمی شود مال حرام در زندگی کسی باشد و رستگار و عاقبت به خیر شود.
همچنین توصیه شده به هر اندازه که می توانند، به مستمندان رسیدگی کنند. از ما انتظار نمی رود که مثل اهل بیت از افطار خود بگذریم و به دیگران ببخشیم، ولی وظیفه داریم که تشریفات و تجمّلات را حذف کنیم و به جای آن از نیازمندان و افراد آبرومند دستگیری کنیم. اگر به دستور قرآن کریم عمل و رسیدگی به نیازمندان جایگزین تجمل گرایی شود، فقر از جامعه رخت برمی بندد. لازم است لااقل در این یک ماه به فکر دیگران باشید و از مستمندان دستگیری کنید. در این یک ماه، مبلغی که همیشه صرف تشریفات می کنید، به فقرا ببخشید. اگر کسی بتواند شکم یک نفر گرسنه را سیر کند، خداوند وعده داده است او را عاقبت به خیر می کند. چنین کسی ذلت بعد از عزت پیدا نمی کند و خود او و فرزندانش از انحراف فکری که امروزه بسیاری از جوانان را مبتلا کرده و نزدیک است دین و مذهب آنان را بگیرد، مصون می مانند.
در کنار آن بسیار توصیه شده که در ماه مبارک رمضان، چشم و گوش و زبان را کنترل کنیم. از نگاه های آلوده بپرهیزیم. غیبت نکنیم، تهمت نزنیم، شایعه پراکنی نکنیم، دروغ نگوییم و به کسی توهین نکنیم.
گفت و گو با رئیس هیات کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه
مشعل رشته کوهنوردی، از ورزش های پرطرفدار دنیا محسوب می شود. این رشته در ایران، بویژه در استان خوزستان و بین کارکنان صنعت نفت از جمله مناطق نفت خیز جنوب طرفداران زیادی دارد. یکی از کسانی که از دوران کودکی خود با عشق و علاقه به ارتفاعات شهرستان امیدیه صعود کرده است و هم اکنون نیز به عنوان رئیس هیأت کوهنوردی باشگاه نفت امیدیه فعالیت دارد، عقیل شریفی حسینی، کارمند اداره حسابداری کنترل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری است.
عقیل شریفی حسینی، طی سال های متمادی در قالب گروه های کوهنوردی به همراه سایر کارکنان این شرکت، تمامی قله های مرتفع ایران را فتح کرده است. در همین خصوص با این کوهنورد نفتی گفت وگویی داشته ایم که با هم می خوانیم.
۵۳سال عمر از خدا گرفته ام و در حال حاضر رئیس هیأت کوهنوردی و سنگ نوردی باشگاه نفت امیدیه، رئیس اداره حسابداری کنترل شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و همچنین مشاور ورزشی فرماندار و عضو جمعیت هلال احمر امیدیه هستم و همانند اجدادم در این شهر زاده و بزرگ شده ام.
آشنایی من با کوهستان و طبیعت از کودکی و با چوپانی شروع شد و همه کوه ها، قلل، مسیرها و دره های امیدیه را از زمان چوپانی می شناسم. برای همین باید بگویم که این گشت وگذار باعث شد کوهنورد شوم.
اولین صعود را یادم نیست، چون از دوران نوجوانی با گروه دوستان مرتب به قلل مختلف صعود می کردیم؛ اما با تمام این اوصاف باید بگویم که کوهنوردی و سنگ نوردی را به صورت حرفه ای بیش از ۲۰سال است که به عنوان ورزشکار، مربی و سرپرست دنبال می کنم.
بهترین آمادگی و تمرین برای این رشته، صعود و فرود در کوه است؛ اما می توان قبل از صعود به قلل سخت، تمرین های اینتروال و کار با وزنه و دوچرخه سواری را برای آمادگی بیشتر بدنی، قلبی و ریوی انجام داد.
به بیشتر قلل ایران، یک یا چند بار صعود کرده ام، به عنوان مثال، 4 بار به قله دماوند صعود کردم. درباره قلل و کوه های مرتفع در خارج از ایران هم باید بگویم که با حضور در کشورهای اروپایی، کشورهای همسایه شمالی ایران و نیز هند و مالزی و همچنین ترکیه به قلل مرتفع صعود کردم.
تنها رشته ای که نه مدال دارد و نه سکو، کوهنوردی است؛ اما بتازگی فدراسیون به کسانی که بتوانند به قلل بلند صعود کنند، معادل مقام های اول تا سوم رشته های ورزشی دیگر، حکم قهرمانی می دهد. البته در رشته سنگ نوردی مدال و مقام وجود دارد.
بله، در این رشته هم فعالیت داشته ام.
پس با توجه به این همه صعود و همچنین حضور در رشته سنگ نوردی، بايد احکام و مدال های رنگارنگي داشته باشيد؟
گواهینامه های صعود به قلل و یادبود و کاپ و مدال های زیادی از مسابقات سنگ نوردی دارم و علاوه بر آن، از هر کوه و صعودی، قطعه ای سنگ می آورم و با ثبت مشخصات و نوع سنگ و تاریخ و مکان صعود، کلکسیونی از سنگ های مختلف داخلی و خارجی دارم که به منظور استفاده علمی به مدارس هدیه می دهم.
سال ۱۳۶۳ کارآموز آموزشگاه حرفه ای آغاجاری شدم و از سال۱۳۶۵ وارد صنعت نفت شدم.
بله، در این خصوص مشکلی وجود نداشت. من بعد از وقت اداری، آخر هفته ها، روزهای تعطیل و مرخصی های سالانه به ورزش کوهنوردی و سنگ نوردی می پردازم.
با توجه به همگانی و حرفه ای بودن این ورزش و استقبال خانواده ها، ظرفیت این رشته، خیلی عالی است و با حمایت و پشتیبانی نفت، می توان خانواده ها را به این ورزش تشویق کرد تا به صورت خانوادگی و همگانی و برای حفظ سلامت خود و عزیزان به این ورزش رو بیاورند.
تقریباً بیش از ۲۰ سال است که هیأت کوهنوردی و سنگ نوردی باشگاه نفت امیدیه، به صورت تیم های منسجم به بیشتر قلل ایران صعود می کند. در صعود به بسیاری از قلل، همکاران نفتی دیگر شرکت ها را هم ملاقات می کنیم؛ چه در بالای قله چه در مسیر و چه در کمپ های اقامتی و باید بگویم که این موضوع، موجب آشنا شدن همکاران و رفاقت آنها می شود، ضمن آنکه این صعودهای مشترک، تبادل اطلاعات میان همکاران را به دنبال دارد که چند سالی است به همت مسؤولان ورزش مناطق آقایان فرهمند، کاظمی نژاد و سلیمانی رونق گرفته است.
بله، نزدیک به ۲۰سال است که از شروع کوهنوردی و کوهپیمایی و جنگل پیمایی خانوادگی و همگانی در امیدیه و باشگاه نفت می گذرد، حتی باید بگویم که کوهنوردی همگانی با استقبال گسترده خانواده ها روبه رو شده است، به طوری که عصر هر سه شنبه و بامداد هر جمعه با جمعیتی بالغ بر ۱۰۰تا۳۰۰نفر متشکل از همه اقشار و سنین بدون وقفه و با حمایت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، کوهنوردی همگانی و خانوادگی برگزار می شود.
برای توسعه ورزش کوهنوردی در بخش همگانی، اگر شهر امیدیه و حرکت ۲۰ساله آن را الگو قرار دهیم، می توان گفت که بهترین الگو برای موفقیت و تشویق به کوهنوردی است. در بخش همگانی، مهم ترین مسأله تشویق خانواده ها از طریق تبلیغات، فرهنگ سازی و داشتن افراد و مربیان باانگیزه است که بدون وقفه و پاداش و دلی فعالیت کنند؛ اما به لحاظ فنی، این رشته ورزشی باید ابتدا از پیاده روی های خانوادگی و با برنامه های کوتاه مدت و سبک و داشتن تقویم سالانه منظم بازمان بندی دقیق شروع شود. امر مهم دیگر تشویق کودکان است که باید در اولویت قرار بگیرد؛ زیرا آینده سازان می توانند یک خانواده را به سوی این ورزش بکشانند و بنده که در این ۲۰سال همیشه همسر و فرزندانم در کنارم بوده اند، به تشویق دیگران در گرایش به این ورزش کمک کرده است.
کار و صعود همراه با جانبازان خیلی راحت است. کوه، سختی و مشکلات خاص خود را دارد و متقابلاً جانبازان نیز سختی های زیادی را در زندگی چشیده اند. از این رو در کوه براحتی با سختی ها کنار می آیند. ضمن اینکه اینجا همیشه با کوهنوردان ناشنوا صعود داریم و از حضور در کنار آنها لذت می بریم.
بله، خوشبختانه با دیگر شرکت ها و شهرها هم آشنایی داریم و برخی از همکاران دیگر شرکت ها از شهرهای اطراف در برنامه های کوهنوردی و سنگ نوردی امیدیه شرکت می کنند.
شیرین ترین خاطرات ورزشی من نجات جان انسان هاست که با کمک ابزار و دانش سنگ نوردی و کوهنوردی و با کمک گروه امداد و نجات کوهستان امیدیه، مصدومان و گیر افتادگان در کوه را نجات می دهم و اینکه خبرهای خوبی که از هم نوردان و شاگردانم به من گوش من می رسد، همیشه اشک شوقم را جاری کرده است.
از مسؤولان ورزش دوست شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری و شهرستان امیدیه برای حمایت از ورزش کوهنوردی تشکر ویژه دارم. امیدوارم این حمایت ها ادامه داشته باشد تا شاهد حضور هرچه بیشتر هم نوردان نفتی در تمام برنامه های کوهنوردی، به خصوص به صورت خانوادگی باشیم.
در بازدید مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت از جزیره خارگ بررسی شد
با حضور منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، ظرفیت ها، زیرساخت های موجود و کمبود های فضا های ورزشی در پایانه نفتی خارگ بررسی شد.
11 فروردین 1401 منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، به منظور بررسی زیرساخت ها و مشکلات پروژه های ورزشی از مجموعه های ورزشی این پایانه بازدید کرد.
در این بازدید، سیدمحمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارگ اظهار داشت: امروزه بیشتر مشاغل ازجمله مشاغل کارمندی، بدون تحرک هستند. فعالیت فیزیکی نه تنها عملکرد و سلامت کارکنان را بهبود می بخشد؛ بلکه منجر به ایجاد رضایت شغلی و ارتقای کیفیت زندگی آنان می شود.
موسوی ادامه داد: ضروری است که برای تأمین سلامت این افراد، برنامه ریزی شود و یکی از مؤثرترین راهکارها به منظور ارتقای سلامت و کیفیت زندگی این افراد، انجام فعالیت فیزیکی و ورزش است.
وی افزود: نگاه جدی به مقوله ورزش و ترویج فعالیت بدنی، روشی سودمند برای پیشگیری از بیماری های مزمن و ارتقای سلامت جامعه است.
موسوی تأکید کرد: لازمه این کار، ایجاد زیرساخت های ورزشی و تکمیل و به اتمام رساندن پروژه های نیمه تمام ورزشی است که با نگاه مثبتی که در مجموعه وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران وجود دارد، به تکمیل پروژه های نیمه تمام در این پایانه بسیار امیدوار هستیم.
وی همچنین گزارشی از زیرساخت ها، تجهیزات، امکانات و مشکلاتی که در حوزه ورزش صنعت نفت در جزیره خارگ وجود دارد، ارائه کرد.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت نیز ضمن بازدید از اماکن و امکانات ورزشی خارگ گفت: کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی از شرایط خاص شغلی برخوردارند، از این رو فعالیت های ورزشی در تقویت روحیه آنان تأثیرگذار است.
قنبرزاده افزود: پرورش نیروی جسمانی، تقویت روحیه سالم در افراد بویژه کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان، توسعه و تعمیم ورزش و هماهنگ ساختن فعالیت های ورزشی و تفریحات سالم و همچنین ایجاد و توسعه مراکز ورزشی از مواردی است که همواره باید مدنظر قرار گیرد.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت ادامه داد: پروژه های نیمه تمام ورزشی پایانه نفتی خارگ در اولین جلسه شورای عالی ورزش وزارت نفت مطرح می شود و مصوبه می گیرند.
در ادامه این بازدید، در روز طبیعت مدیرکل امور سلامت و تربيت بدنی وزارت نفت در جمع كاركنان عملياتي مستقر در جزيره خارگ حضور پیدا کرد.
در اين نشست صميمانه نوروزي، علاوه بر بازدیدهای انجام شده معضلات و چالش های حوزه سلامت و تربیت بدنی مورد بحث و بررسي قرار گرفت و مقرر شد، قنبرزاده طي گزارشات مكتوب به معاونت وزير در توسعه مديريت و سرمايه انساني، نسبت به احصا و راهكارهاي مناسب برای رفع مشكلات مطروحه، تمهيدات لازم را انجام دهد.
گفت و گوی «مشعل » با سرمربی جدید نفت مسجد سلیمان
سرمربی جدید تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان، پذیرش این سمت را ریسک بسیار بزرگی برای خودش توصیف کرد. تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان بعد از اینکه با محمود فکری هم نتوانست نتیجه بگیرد، بار دیگر سرمربی خود را عوض کرد تا بتواند با کسب امتیازات لازم در دیدارهای باقیمانده در لیگ برتر بماند. در همین خصوص، بعد از آخرین بازی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در سال 1400 مدیران این تیم بعد از برکناری محمود فکری با محمدرضا مهاجری که سابقه مربیگری در تیم های شهرخودرو، تراکتور، سیاه جامگان و نساجی را دارد، وارد مذاکره شدند و در نهایت هدایت این تیم را به او سپردند. محمدرضا مهاجری می گوید کار سختی در لیگ برتر دارد و امیدوار است بتواند به نفت مسجدسلیمان کمک کند. او عقیده دارد، نفت بازیکنان خوبی دارد و این تیم می تواند با کمی تلاش بیشتر در لیگ برتر باقی بماند. با سرمربی جدید نفت مسجدسلیمان در خصوص تیم نفت و نیز شرایط این تیم و اینکه می تواند نفت را لیگ برتری نگه دارد، گفت وگویی داشته ایم که باهم می خوانیم.
ابتدا باید بگویم که با وجود زحمات زیادی که در نفت مسجدسلیمان کشیده شده، این تیم نتوانسته نتایج لازم را بگیرد و جایگاه مناسبی در جدول ندارد. من هم با حضورم در نفت مسجدسلیمان ریسک بسیار بزرگی را قبول کردم. امیدوارم این ریسک جواب بدهد. مجموعه نفت، ظرفیت لازم را دارد تا با تلاش جمعی، کاری کنیم کارستان. امید بسیاری به آینده تیم دارم و اگر امیدوار نبودم، این ریسک را قبول نمی کردم.
انسان ها با امید زنده هستند و من و شاگردانم نیز از این موضوع مستثنا نیستیم. ما کار سختی پیش روداریم؛ اما شدنی است. تجربه ثابت کرده اگر بازیکنان غیرت لازم را به خرج دهند، می توانیم نفت را در لیگ برتر حفظ کنیم. مسجدسلیمان به حمایت مسؤولان نیاز دارد و مدیران باشگاه تمام تلاش خود را کرده اند. این انگیزه بالا، ما را مصمم کرد که این مسؤولیت را بپذیریم و کاری بزرگ انجام بدهیم. ریسک، بخشی از کار ماست و می گویند «گر مرد رهی میان خون باید رفت». امیدوارم با سربلندی از این چالش خارج شویم و نتایج خوبی بگیریم.
ابتدا باید از زحمات فراز کمالوند و محمود فکری، دو مربی قبلی تیم تشکر کنم. با این حال همه اتفاقات مثبت در سایه ثبات رخ می دهد. زمانی که سرمربی پدیده و سیاه جامگان بودم، در سایه ثبات نتایج خوبی گرفتم و همین اتفاق امسال در آرسنال رخ داد. اگر مدیران ما در این باشگاه بودند، میکل آرتتا را اخراج می کردند؛ اما این مربی در آرسنال ماند و تیم را به رده چهارم لیگ برتر انگلیس رساند. من عقیده دارم نفت مسجدسلیمان بازیکنان خوبی دارد و اگر کمی بیشتر تلاش کنیم، می توانیم کار بزرگی انجام دهیم. هر مربی با تفکر خودش تیم می بندد، از این رو نمی توان گفت که تیم خوب بسته نشده است. الان موجودی ما همین است و باید با این بازیکنان بازی کنیم. پس بهترین کار روحیه دادن و کار کردن با آنهاست.
اتفاقاً یکی از دلایلی که مرا برای حضور در نفت مسجدسلیمان مجاب کرد، تعطیلی چندهفته ای لیگ برتر در ماه مبارک رمضان بود. به نظرم در این مدت می توانیم تیم را به شرایط دلخواه نزدیک کنیم. می دانم باشگاه از من چه می خواهد و بازگشت به گذشته هم دردی از نفت دوا نمی کند. دور از انصاف است که تقصیرات را به گردن دیگران بیندازیم. همچنین هرسال شش یا هفت تیم برای بقا رقابت می کردند؛ اما امسال چهار تیم برای فرار از سقوط می جنگند.
من با این شرایط بیگانه نیستم و بجز تراکتور و ماشین سازی که از امکانات سخت افزار خوبی بهره می برند، باشگاه های پدیده، نساجی و سیاه جامگان و نیز خیلی دیگر از باشگاه ها امکانات سخت افزاری لازم را نداشته و ندارند. در خصوص عوض شدن مدیران باشگاه هم نظری ندارم. بالاخره این تیم دولتی است و جابه جایی مدیران طبیعی است؛ اما در حال حاضر مدیران باشگاه تلاش می کنند در فرصت باقیمانده، شرایط خوبی را برای نفت مسجدسلیمان رقم بزنند. نفت مسجدسلیمان، یکی از تیم های خوب لیگ برتر است که واقعاً مظلوم واقع شده؛ البته باید این را هم بگویم که مسؤولان این شهر برای حل مشکلات زیرساختی نفت مسجدسلیمان تلاش می کنند. به عنوان مثال، ما به دلیل مشکل زمین مجبوریم در اهواز یا تهران تمرین کنیم، چون اگر تمرین ها در ورزشگاه شهید بهنام محمدی مسجدسلیمان برگزار شود، کیفیت زمین پایین می آید. البته نمی توان این مشکل را درزمانی کوتاه برطرف کرد. به بازیکنان گفتیم در این هفت هفته، چشم خود را روی همه چیز ببندند تا نتایج لازم را در هفت فینال باقیمانده بگیریم.
هیچ مربی قول نمی دهد. من تمام سعی و تلاشم را می کنم تا بهترین نتایج را در بازی های باقیمانده بگیریم. به غیر از تمرین و یاد دادن نکات فنی به بازیکنانم، امید و روحیه هم به آنها می دهم. همچنین روی مسائل روحی و روانی شان هم کار می کنم. ما همه دست به دست هم می دهیم تا نتایج خوبی بگیریم.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در هفته بیست و چهارم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در اصفهان مهمان تیم ذوب آهن بود که موفق شد این تیم را شکست دهد تا قرن جدید را با پیروزی شروع کرده باشد. نفتی ها در پایان سال 1400 به همکاری خود با محمود فکری پایان دادند تا هدایت این تیم را رضا مهاجری به عهده بگیرد. نفت مسجدسلیمان در نخستین بازی خود در سال جدید با مهاجری موفق شد به پیروزی باارزش و مهم برسد. شاگردان رضا مهاجری در اصفهان با تک گل مهدی هاشم نژاد (65) از سد ذوب آهن گذشتند. نفت مسجدسلیمان با این پیروزی 17 امتیازی و موقتاً از انتهای جدول جدا شد تا بیش ازپیش به بقا در لیگ برتر امیدوار بماند.
تیم هندبال ساحلی ایران با درخشش وحید عرب زاده، هندبالیست شرکت پایانه های نفتی ایران - پایانه نفتی خارگ قهرمان آسیا شد. هشتمین دوره مسابقات هندبال ساحلی قهرمانی مردان آسیا و دومین دوره مسابقات هندبال ساحلی قهرمانی نوجوانان آسیا با حضور ۶ تیم از دوم فروردین در تهران آغاز و تا هشتم فروردین پیگیری شد. در آخرین روز این مسابقات، تیم هندبال بزرگسالان کشورمان برابر قطر قرار گرفت و با نتیجه ۲ بر یک به پیروزی رسید و سهمیه جهانی را کسب کرد. این تیم همچنین با توجه به میانگین گل بهتر، عنوان قهرمانی قاره کهن را نیز به خود اختصاص داد. شایان ذکر است، در تیم هندبال ساحلی ایران وحید عرب زاده، کارمند ارکان ثالث اداره صادرات پایانه نفتی خارگ حضور داشت که از بهترین بازیکنان ایران در این مسابقات بود. در پایان این مسابقات، ملی پوش خارگی تیم هندبال ساحلی ایران مورد استقبال مسؤولان نفتی قرار گرفت. بر همین اساس، وحید عرب زاده، بازیکن ملی پوش هندبال ساحلی جمهوری اسلامی ایران با استقبال منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و سیدمحمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارگ و در میان استقبال گرم و پرشور مردم ورزش دوست خارگی و دیگر مسؤولان وارد جزیره خارگ شد. وحید عرب زاده با حضور مؤثر در ترکیب تیم ملی هندبال ساحلی جمهوری اسلامی ایران در هشتمین دوره مسابقات هندبال ساحلی قهرمانی آسیا، مقام قهرمانی این مسابقات را کسب کرد و جواز حضور در مسابقات جهانی یونان را به دست آورد.
جاسم اهل یرف، سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ناشنوایان ایران که توانست با این تیم به مقام قهرمانی مسابقات آسیا و اقیانوسیه برسد، در سن ۷۶ سالگی دارفانی را وداع گفت. اهل یرف که از کارکنان و مدیران ورزش شرکت ملی نفت ایران بود، سابقه هدایت تیم هایی چون شاهین اهواز، پرسپولیس ویس، شهرداری خرمشهر، صنعت آب اهواز، صنعت نفت آبادان، صنعت نفت اهواز و نفت تهران و همچنین منتخب خوزستان در لیگ قدس کشور را نیز در کارنامه داشت. پيكر مرحوم جاسم اهل یرف، پيشكسوت فوتبال ايران و ورزش صنعت با حضور اسکندر فرهمند مدیرعامل، کارکنان باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، اقشار مختلف مردم بخصوص اهالي فوتبال، مسؤولان ورزش، دوستان و همبازیان آن مرحوم در اهواز تشييع و در قطعه هنرمندان و پیشکسوتان ورزش سازمان آرامستان ها به خاك سپرده شد . سیاوش بختیاری زاده، سیدابراهیم تهامی، لفته سه برادران، سیروس کرد، کانون پیشکسوتان خوزستان غلام، و... در این مراسم حضور داشتند .
مرحوم جاسم اهل یرف، يكي از بازيكنان و پيشكسوتان بااخلاق فوتبال خوزستان و ورزش صنعت نفت بود و سابقه بازي،مربیگری و مدیریتی زیادی را در كارنامه خود داشت.
هفته نامه «مشعل» درگذشت جاسم اهل یرف را به جامعه فوتبال و خانواده این مرحوم و نیز صنعت نفت تسلیت عرض می کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات