نشست مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با شرکت های دانش بنیان و فناور برگزار شد
تسهیل حضور دانش بنیان ها در صنعت نفت
مشعل نام گذاری سال 1401 با شعار «سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری توجه به موضوع مهم دانش بنیان ها را در صدر اولویت های وزارت نفت و زیرمجموعه های آن قرار داده است تا بیش از گذشته با پیگیری مطالبات و نیازسنجی آنها همکاری بیشتری رقم خورد و در مسیر تحقق شعار سال گام برداشته شود. عنوان شرکت های دانش بنیان برای صنعت نفت اگر چه نوپا اما موضوع غریبی نیست و از این رو به نظر می رسد رشد تعاملات و همکاری های دو رکن نفت و دانش بنیان ها را بیشتر از سایر بخش ها شاهد باشیم. آنگونه که به تازگی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نمایندگان شرکت های دانش بنیان را در باشگاه کوشک گردهم آورد و در کنار بیان راه های حمایتی این شرکت از آنان، حرف هایشان را هم شنید
ناگفته نماند که وزارت نفت دولت سیزدهم در مسیر اصلاحات مهمی در امر دانش بنیان ها و قرار است این مجموعه ها بازیگران مهمتری در حوزه صنعت نفت باشند. به عنوان نمونه محسن خجسته مهر با اشاره به اینکه اکنون بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان با مراکز دانش بنیان و دانشگاه ها قرارداد موجود است که بیشتر معطوف به کارهایی هستند که افراد عادی هم می توانند برای صنعت نفت انجام دهند؛ از این رو این رویه نیازمند تغییر است. آنچه مهم است آنکه در این نشست مقرر شد پیشنهادهای مطرح شده در ستاد تحول مورد بررسی قرار گیرد و کارها مرحله به مرحله پیش برود تا به بلوغ خود برسد.
ایجاد راهکارهای قانونی
آنچه از سخنان محسن خجسته مهر، معاون وزارت نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست مشترک با شرکت های دانش بنیان می توان برداشت کرد آن است که صنعت نفت درصدد تسهیل مسیر ورود و همکاری مراکز دانش بنیان در این عرصه است. او به ایجاد راهکارهای قانونی برای تسهیل مسیر مراکز دانش بنیان اشاره کرد و توضیح داد: در بعضی از مواقع ما موظف به ایجاد راهکارهای قانونی هستیم و در دولت سیزدهم در این مسیر وزیرنفت گام های بزرگی برداشته است. برای حمایت ها و انواع آن نیز نهادهای مختلفی در وزارت نفت وجود دارد از پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز گرفته تا صندوق فناوری و نوآوری. از سوی دیگر قانون بودجه نیز حمایت از این شرکت ها را برای ما میسر می کند. ما می توانیم از شرکت های نوپا یا استارت آپ که چابکی لازم را دارند به نفع خودمان استفاده کنیم که یک مزیت رقابتی به شمار می رود.او درباره مراحل دانش بنیان سازی گفت: بومی سازی تولید کالاهای پر مصرف برای عبور از شرایط تحریم تنها مقدمه کار شرکت های دانش بنیان است و در این مسیر باید جلوتر برویم و در مرحله میانی از فناوری های پیشرفته استفاده کنیم و به سمت تجاری سازی برویم و مرحله متعالی سازی آن، حاکم کردن و نهادینه کردن فناوری های دانش بنیان در کل چرخه ذی نفعان است.
ورود جهشی و انقلاب صنعتی چهارم
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه بعد از تحولات بسیار در تاریخ صنعتی جهان به تحول دیجیتال رسیدیم که به عقیده اندیشمندان برتر پایه های این تحول دیجیتال که به تحول چهارم معروف است، حرکت به سمت دانش بنیان کردن صنعت است، گفت: اگر بتوانیم در شرکت ملی نفت ایران به صورت جهشی وارد این عرصه شویم، سهم قابل توجهی در انقلاب صنعتی چهارم خواهیم داشت.خجسته مهر ظرفیت های دانش بنیان ها برای شرکت ملی نفت ایران را بسیار ارزشمند خواند و اظهار امیدواری کرد در آینده ای نزدیک شاهد دستاوردهای ارزشمندی در همکاری با این شرکت ها باشیم.به گفته او، در مرز دانش بنیان شدن شرکت ملی نفت ایران به دنبال اختصاص زمان طولانی نیستیم، درست است که ما در این مسیر آینده، افق و چشم انداز داریم اما قصد نداریم مقدمه، طولانی تر از متن و اصل کار شود و زمان را از دست بدهیم، با توجه به اینکه شرکت های دانش بنیان در این مسیر سهیم هستند، در کنار پیشگامی شرکت ملی نفت ایران دانش بنیان ها هم نقشی مهم دارند.از نکات مهم در سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اشاره به این بود که هنوز گفتمان دانش بنیان ایجاد نشده وبه بلوغ گفتمانی نرسیده ایم. او گفت: همان طور که مقام معظم رهبری اعلام کردند، در مسیر دانش بنیان شدن باید بسیار گفتمان سازی کنیم و در این زمینه باید آرمان گرایانه جلو برویم، در واقع باید همیشه در مسائل سقف و اوج هر موضوعی را ببینیم. اگر اینطور نباشد، واکنش ما منفعلانه خواهد بود.
دولت سیزدهم پیشگام در دانش بنیان کردن اقتصاد
خجسته مهر گفت: وقتی به تمدن کشور نگاه، تمدنی بر اساس علم، دانش، مهندسی، در می یابیم؛ در مباحث فرهنگی اجتماعی و سیاسی تاریخچه و پیشینه ای بسیار ارزشمند داریم؛ از این رو نباید اجازه دهیم این توان و استعداد مغفول بماند. او دولت سیزدهم را پیشگام در دانش بنیان شدن اقتصاد دانست و گفت: تغییر دولت ها باید نماد پیشرفت و تغییر باشد که در دولت سیزدهم این مهم میسر شد. مقام معظم رهبری، برای دانش بنیان کردن اقتصاد دریچه ای تازه را رو به ملت ایران باز کردند، اگر به ۱۵سال پیش نگاه کنیم، این گفتمان همیشه در کشور بوده است، اما متأسفانه ما قدرت جذب و توان این رویکرد را نداشتیم و بهتراست بگویم ما وظیفه خود را به درستی انجام ندادیم و باید پاسخگوی ملت باشیم، مبادا سال های آینده بگوییم برای ملت کاری انجام نشد.
فناور محور شدن قراردادها
طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مطالعات نشان می دهد که مسائل اصلی مربوط به مخزن و چاه های نفت و گاز باقی مانده است و در معرض دید دانش بنیان ها قرار نمی گیرد؛ بر همین اساس تصمیم گرفتیم فعالیت هایی که به این مراکز سپرده می شود، از میدان محور به سمت فناورمحور یا مسئله محور پیش رود و با دانشگاه ها بر همین اساس توافق کردیم. او درباره پیشرفت قراردادهایی که بر اساس مسئله محور امضا شده اند، گفت: بعضی از قراردادها پیشرفت مطلوبی داشته اند و مانعی بر سر راه آنها نیست؛ حدود ۷۰ میلیون یورو تنها ارزش ارزی این قراردادهاست و با مسئله محور شدن آن ها در مسیر اثربخش کردن آن ها گام نهادیم و به مسیر جهت دادیم.