فروش نفت به ۲ برابر روزهای آغاز دولت رسیده است
از تامین خوراک تا سرمایهگذاری در بالادست نفت
گامهای استوار در مسیر ارتقای نیروی انسانی
بهره برداری از یک هزار کیلومتر خط لوله گاز در سال جدید
پیشنهاد دانش بنیانها برای پیشرفت و مانع زدایی
ضرورت معاینات طب صنعتی برای بانوان
اوج تقاضای نفت؛ شاید 2 تا 5 سال دیگر
اجرای طرح طبقهبندی مشاغل برای 20 هزار نیروی ارکان ثالث
پایان مرحله نخست تعمیرات اساسی در منطقه عملیاتی نار و کنگان
انتقال دانش به کارکنان صنعت نفت
اولویت اصلی ما توجه ویژه به ورزش همگانی است
رویای من کسب مدال طلای المپیک است
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: امروز مقدار فروش نفت کشور به ۲ برابر روزهای آغاز فعالیت دولت رسیده و دیگر در این زمینه نگرانی نداریم.
سیدابراهیم رئیسی در پنجمین گفت وگوی زنده تلویزیونی خود با مردم، با بیان اینکه نخستین و مهم ترین مسأله دولت در آغاز کار، داغدار شدن روزانه بیش از ۷۰۰ خانوار بر اثر شیوع کرونا بود، گفت: اولین دغدغه دولت در آن مقطع تأمین واکسن، انجام واکسیناسیون و صیانت از جان مردم بود که به لطف خدا، با تلاش دولت و همکاری مردم در این زمینه موفق بودیم و امروز آمار فوتی های روزانه ناشی از کرونا از ۷۰۰ نفر به ۷ نفر رسیده است.
وی یکی دیگر از دغدغه های روزهای آغازین فعالیت دولت سیزدهم را نگرانی نسبت به ذخایر کالاهای اساسی اعلام کرد و افزود: با تلاش دولت در مدت کوتاهی، نگرانی درباره ذخایر کالاهای اساسی نیز رفع شد. در روزهای ابتدایی فعالیت دولت،همچنین نگرانی جدی درباره ذخایر ریالی و ارزی کشور وجود داشت که با تلاش ها و تدابیر اتخاذشده این مشکل نیز رفع شد.
رئیس جمهوری تصریح کرد: امروز مقدار فروش نفت کشور به دو برابر روزهای آغاز فعالیت دولت رسیده و دیگر در این زمینه هم نگرانی نداریم. از سوی دیگر حجم تجارت خارجی کشور نیز بخصوص با کشورهای همسایه افزایش یافته و مجموع تجارت خارجی کشور به رقم ۱۰۰ میلیارد دلار رسیده که در این زمینه نیز وضع کاملاً متفاوت با گذشته شده است.
رئیسی درباره اینکه با اجرای طرح کمک معیشتی قرار است به هر فرد چه مقدار پرداخت شود، اظهار کرد: سازمان برنامه و بودجه این موضوع را کارشناسی کرده و پیشنهادی که داده، این است که به سه دهک نخست، نفری ۴۰۰ هزار تومان یعنی یک خانواده ۵ نفره، ۲ میلیون تومان در ماه و به دهک های چهارم به بعد هم ۳۰۰ هزار تومان به ازای هر نفر پرداخت خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه با اجرای طرح اصلاح نظام پرداخت یارانه کالاهای اساسی، تغییری در قیمت نان سنتی، دارو و بنزین نخواهیم داشت، گفت: تا زمانی که زیرساخت های فنی برای کالابرگ الکترونیک آماده شود که احتمالاً یک یا دو ماه باشد، کمک معیشتی به صورت نقدی پرداخت خواهد شد و هر وقت کالابرگ الکترونیک آماده شد، تناسب مقداری که به عنوان کمک معیشتی پرداخت می شود، کاملاً با مردم در میان گذاشته می شود.
رئیس جمهوری با بیان اینکه همکاری با کشورهای آمریکای لاتین، ظرفیت خوبی برای کشور به همراه دارد که نباید از آن غافل ماند، به گزارش وزیر نفت درباره سفر به ونزوئلا و امضای تفاهمنامه با این کشور اشاره کرد و گفت: کشورهای آمریکای لاتین، ظرفیت خوبی برای کشور است که نباید در روابط با آن غفلت شود.
وی افزود: توجه به کشورهای آفریقایی نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از اولویت های سیاست خارجی کشور بوده که باید در کنار توجه به همکاری با کشورهای دیگر، به آن اهتمام ویژه داشت. رئیس جمهوری بر لزوم توجه وزیران و مسؤولان دستگاه های اجرایی به کارهای زیربنایی نیز تأکید و اظهار کرد: نباید کارهای روزمره سبب غفلت از کارهای اساسی شود.
رئیسی با اشاره به سرمایه گذاری ۱۷ میلیارد دلاری پیشرانان اقتصادی در پروژه های کلان کشور متذکر شد که در این حوزه باید در همین یک سال نخست کاری دولت، گام های مؤثری برداشته شود.
وی از افزایش سرمایه گذاری خارجی و بهره وری به عنوان الزام های رشد اقتصادی یاد کرد و گفت: همه وزارتخانه ها، سازمان ها و دستگاه های اجرایی برای رشد اقتصادی و افزایش بهره وری به موضوع سرمایه گذاری توجه ویژه داشته باشند.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: در آغاز به کار دولت، فروش نفت حدود ۶۰۰ هزار بشکه بود و امکان دسترسی مناسب به منابع حاصل از فروش نفت نداشتیم و هیچ منبعی هم برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی وجود نداشت.
محمدمخبر در برنامه تلویزیونی «صف اول»شبکه خبر باتشریح اقدام های دولت سیزدهم برای مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها، چالش امنیت غذایی وگرانی های اخیر در جهان را موضوعی چندوجهی دانست و به تبیین علل آن پرداخت.
وی از خشکسالی در مناطقی که بیشتر محل تولید کالاهای اساسی بوده اند، جنگ اوکراین که تولیدکننده ۷۰ درصد دانه های روغنی و ۳۰ درصد غلات جهان بوده، همچنین جمع آوری عجیب کالاهای اساسی در نقاط مختلف دنیا به عنوان عامل کمبود کالا و گرانی یاد کرد.
معاون اول رئیس جمهوری درباره اقدام های جمهوری اسلامی برای مقابله با تحریم های دشمنان و بازدارندگی راهبردی در حوزه اقتصاد تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب از یک سو راهبرد خنثی سازی تحریم ها و از سوی دیگر اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند و توفیق هایی را که در این عرصه داشتیم، ناشی از عمل به توصیه های ایشان دانستند که کشور را از تکانه های شدید اقتصادی مصون کرد.
مخبر با بیان اینکه دولت سیزدهم اقدام های خوبی در عرصه خنثی سازی تحریم ها داشته است، اظهار کرد: در آغاز به کار دولت، فروش نفت حدود ۶۰۰ هزار بشکه بود که امکان دسترسی مناسب به منابع حاصل از فروش نفت نداشتیم و هیچ منبعی هم برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی وجود نداشت.
وی افزود: منابع مالی زیادی از کشور مسدود شده بود، تورم عادی نبود و وضع کالاهای اساسی نیز به خط قرمز رسیده بود و در شرایط نامناسبی قرار داشت که می توانست مشکل آفرین باشد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: دولت سیزدهم با همان منابع در اختیار خود ۱۵۰ میلیون دوز واکسن تولید و بسیاری از امور کشور را با همین درآمدها و درآمدهای حاصل از فروش نفت مدیریت کرد.
عضو هیات رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: خنثی سازی تحریم ها در حوزه نفت و انرژی، نیازمند همکاری با کشورهای دوست است. حسین حسین زاده درباره دستاوردهای سفر جواد اوجی، وزیر نفت به کشورهای آمریکای لاتین به منظور توسعه همکاری های نفتی گفت: در این سفر هیأت ایرانی به ریاست وزیر نفت، دیدارهایی با وزرای نفت و انرژی، امور خارجه و اقتصاد سه کشور آمریکای لاتین (ونزوئلا، نیکاراگوئه و کوبا) انجام و درباره همکاری های چندجانبه در حوزه های مختلف نفت و انرژی گفت وگو شد. وی افزود: در این سفر تفاهمنامه هایی در حوزه انرژی بین ایران و سه کشور ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه به امضا رسید، همچنین هیأت ایرانی از تأسیسات نفت و گاز کشورهای مقصد بازدید کرد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه ایران و کشورهای آمریکای لاتین ظرفیت خوبی برای همکاری ها بویژه در بخش انرژی دارند، تصریح کرد: همکاری با کشورهای دوست، تحریم ها در حوزه نفت و انرژی را خنثی می کند. دولت و مجلس دیپلماسی انرژی را در آمریکای لاتین فعال کرده و گفت وگوهای ثمربخشی با رؤسای جمهوری و مقام های ارشد ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه انجام شده است. حسین زاده با تأکید بر اینکه ایران در حوزه دیپلماسی انرژی حتی در آمریکای لاتین هم فعالیت می کند، اظهار کرد: فعال شدن در حوزه کشورهای اکو، عضویت در سازمان همکاری های شانگهای و سفرهای برون مرزی وزیر نفت از دیگر نکات بسیار مثبت در افزایش دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم است که جای قدردانی و تشکر دارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه سیاست آمریکا امنیت انرژی اروپا را تهدید می کند، گفت: ایران آماده توسعه روابط با لهستان بویژه در بخش انرژی است.
سیدمسعود میرکاظمی در دیدار با زبیگنیو رائو، وزیر امور خارجه لهستان گفت: ایران افزون بر ذخایر طبیعی فراوان معدنی و نفتی، دارای ظرفیت بسیار بالای نیروی انسانی متخصص است.
وی با تأکید بر اینکه نشست ها و دیدارهای مقام ها باید خروجی عملیاتی داشته باشد، افزود: ایران کشوری است که در روابط خود با دیگران زیر سلطه هیچ کشور دیگری نیست و اگر قراردادی با کشوری امضا کند، به آن پایبند خواهد بود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به تلاش آمریکا برای سلطه بر منابع هیدروکربوری جهان تصریح کرد: اگر اروپا می خواهد امنیت انرژی خود را تأمین کند، باید در راهبرد خود بازنگری داشته باشد. ایران به شرطی که طرف مقابل به صورت پایدار و دور از دخالت طرف ثالث وارد کار شود، بخشی از نیازهای اروپا را تأمین خواهد کرد.
وزیر امور خارجه لهستان نیز در این دیدار ضمن استقبال از گسترش همکاری های اقتصادی بین دو کشور گفت: ایران دارای ظرفیت های بسیار بالایی است که می تواند سبب افزایش قابل توجه سطح مراودات اقتصادی بین دو کشور شود.
زبیگنیو رائو اظهار کرد: تصویر بعضی از کشورهای اروپایی از وضع و موقعیت ایران صحیح نیست. ایران و لهستان با توجه به روابط دیرینه فرهنگی که با یکدیگر دارند، می توانند در زمینه های مختلف اقتصادی، علمی و فرهنگی همکاری خوبی داشته باشند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین در نشست تشریح ابعاد مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها گزارشی از برخی مشکلات گذشته و کسری های پیشین در زمان آغاز به کار دولت سیزدهم ارائه کرد و گفت: دولت سیزدهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که ناملایمات اقتصادی داخلی و خارجی فراوانی پیش روی آن قرار داشت و مدیریت مناسبی نسبت به منابع و مصارف کشور صورت نگرفته بود.
وی افزود: با آغاز دولت سیزدهم و تلاش هایی که انجام شد، بعضی از منابع و دارایی های مسدود شده ایران در کشورهای دیگر آزاد شد و وضع فروش نفت بهبود یافت. میرکاظمی با اشاره به افزایش قیمت جهانی برخی کالاهای اساسی و به تبع آن افزایش انگیزه برای قاچاق این اقلام از داخل کشور تصریح کرد: یکی از دلایل دولت برای اصلاح قیمت ها جلوگیری از قاچاق کالاهای اساسی و کنترل خروج از شبکه بود؛ زیرا اگر قرار بود عملکرد سال گذشته را برای امسال نیز ادامه دهیم، باید ۲۰ میلیارد دلار برای وزارت جهاد کشاورزی و چهار میلیارد دلار برای وزارت بهداشت تامین می شد.
سران گروه هفت (G7) در نشستی از طریق ویدیوکنفرانس، درباره تحریم واردات نفت روسیه به اجماع رسیدند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، گروه هفت (G7) متعهد به ممنوعیت یا توقف واردات نفت از روسیه شدند و ایالات متحده آمریکا از تحریم ها علیه مدیران گازپروم بانک و دیگر شرکت های روس رونمایی کرد.
این اقدام نشان دهنده آخرین تلاش غرب برای اعمال فشار بر روسیه به دلیل درگیری های نظامی مسکو-کی یف است. جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا از طریق ویدیوکنفرانس به همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین به نشست آنلاین سران گروه هفت پیوست تا درباره تشدید تحریم های انرژی روسیه گفت وگو کنند. سران گروه هفت در بیانیه ای مشترک اعلام کردند که ما متعهد می شویم وابستگی خود به انرژی روسیه را بتدریج قطع یا تحریم کنیم و مطمئن می شویم که این اقدام را به موقع و منظم اجرا کنیم. سران این گروه اضافه کردند: ما با هم و با شریکان خود برای تضمین تأمین انرژی پایدار جهان و قیمت های مقرون به صرفه به نفع مصرف کنندگان همکاری می کنیم. در همین حال، ایالات متحده آمریکا دور تازه ای از تحریم ها را علیه بعضی از بخش های دولتی روسیه اعمال کرد. بر اساس بیانیه وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا، الکسی میلر و آندری آکیموف از مدیران تحریم شده گازپروم بانک هستند.
یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرنگاران گفت: این یک تحریم کامل نیست و دارایی های این بانک مسدود نمی شود و معاملات با این بانک شامل محدودیت ها نخواهد بود.
ایالات متحده آمریکا از طرحی برای خرید ۶۰ میلیون بشکه نفت به منظور تزریق به ذخیره سازی های راهبردی رونمایی کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، وزارت انرژی آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده پاییز امسال ۶۰ میلیون بشکه نفت خام برای تزریق به ذخیره سازی های راهبردی نفت خام آمریکا می خرد که نخستین گام برای تکمیل ذخیره سازی ها پس از پایین آمدن سطح آن در بهار امسال است. دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا ۳۱ مارس (۱۱ فروردین ماه) اعلام کرده بود برای کمک به کاهش قیمت های انرژی که از زمان حمله روسیه به اوکراین افزایش یافته است، ۱۸۰ میلیون بشکه نفت از ذخیره سازی های راهبردی آزاد می کند. جنیفر گرانهولم، وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا در یک بیانیه مطبوعاتی مربوط به اعلام جزییات طرح یادشده گفت: از آنجا که تصمیم گیری ها برای برداشت از ذخیره سازی های راهبردی نفت متفکرانه و قاعده مند است، باید همین رویه را در تکمیل ذخیره سازی های راهبردی پیش بگیریم تا برای انجام مأموریت در مواقع ضروری آماده باشیم.
وزیر نفت :
وزیرنفت تأکید کرد: قیمت بنزین به هیچ وجه تغییر نخواهد کرد. جواد اوجی روز چهارشنبه (22 اردیبهشت) در حاشیه جلسه هیات دولت، درجمع خبرنگاران گفت: در طرح جدید دولت برای عادلانه سازی نظام توزیع یارانه ها، بحثی درباره افزایش قیمت بنزین مطرح نیست. وی افزود: همان طور که رئیس جمهور اعلام کرد، هیچ گونه تغییر قیمتی در نان، بنزین و دارو نخواهیم داشت. وزیر نفت در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا اموال خود را در سامانه ثبت اموال مسؤولان ثبت کرده است یا نه؟ گفت که لیست اموالش را در این سامانه ثبت و اعلام کرده است. اوجی درباره کاهش خرید نفت چین از ایران گفت: ما نه تنها هیچ گونه کاهشی در این زمینه نداشتیم؛ بلکه مشتری های جدید و ظرفیت های تازه ای در این عرصه هم پیدا می کنیم.وی با اشاره به سفر اخیر خود به آمریکای لاتین توضیح داد: در این سفر بازارهای خوبی هم در حوزه صادرات نفت و صدور خدمات فنی و مهندسی و استفاده از ظرفیت های پالایشگاه های این کشور شناسایی شده و به طور قطع در این بخش اتفاق خوبی رخ خواهد داد.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با اشاره به اهتمام جدی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به مسؤولیت اجتماعی گفت: در دوره فعلی، هیچ پروژ ه ای، بدون داشتن پیوست مسؤولیت اجتماعی امضا نخواهد شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نفت خیز، در این جلسه که روز دوشنبه (۱۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱) با حضور مهندس علیرضا دانشی، به عنوان مهمان پنجاهمین جلسه شورای شهر اهواز برگزار شد، اظهار داشت: مناطق نفت خیز جنوب با تمام توان و مقدورات خود، تمام قد در خدمت شهرداری و شورای شهر برای توسعه هرچه بهتر شهر اهواز خواهد بود. وی افزود: هر کاری را که بتوانیم برای مردم شهر انجام دهیم، یک توفیق تلقی می کنیم و انتظار داریم سایر مجموعه ها و سازمان ها نیز پای کار بیایند و توجه به نیازهای مردم و اهمیت دادن به آنها به صورت یک فرهنگ جا بیفتد. وی با اشاره به گستردگی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و میادین و مخازن متعدد آن گفت: میدان اهواز، بخش بزرگی از این شهر را دربر می گیرد و در گذشته به علت عدم تعامل کافی، ساخت و سازها و پیشروی هایی در کنار چاه های نفت ایجاد شده که اکنون چالش ها و مشکلات متعددی برای عملیات فنی ایجاد کرده است.
مهندس دانشی بیان داشت: بیش از ۸۰ درصد از گازهای همراه نفت جمع آوری و در دولت سیزدهم این تلاش مضاعف شده تا مابقی آن بسرعت جمع آوری شود و به دنبال آن، میزان آلایندگی به حداقل ممکن برسد. وی به مسؤولیتهای اجتماعی در صنعت نفت نیز اشاره کرد و گفت: ما باید در سیاست گذاری حوزه کاری خود، به یک وحدت رویه و انسجام دست پیدا کنیم. ۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بودجه نفت به استان خوزستان اختصاص یافته که پیگیری و تامین مالی آن به عهده صنعت نفت است و جذب و اجرای آن را سایر ارگان ها به عهده دارند که باید تلاش کنند این اعتبارات، با برنامه ریزی اصولی و بدرستی جذب و هزینه شود. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: در دوره فعلی، هیچ پروژه ای در صنعت نفت بدون داشتن پیوست مسؤولیت اجتماعی امضا نمی شود و در تمامی آنها باید توجه به جوامع پیرامونی دیده شود. وی افزود: صنعت نفت، همواره در حوزه های مختلف مسؤولیت اجتماعی پای کار بوده که از جمله آن می توان به کمک به مهار سیل و آبگرفتی، کاشت نهال های مثمر در سطح شهر اهواز و حومه آن، اقدامات متعدد برای جلوگیری از شیوع اپیدمی کرونا، کمک به کاهش تنش آبی در غیزانیه، جمع آوری گازهای همراه، اقدامات متعدد برای زیباسازی شهر اهواز و... اشاره کرد.
پیش نویس تفاهمنامه همکاری های ایران و تاجیکستان در حوزه نفت و گاز طی دومین نشست کارگروه انرژی ایران و تاجیکستان به صورت ویدیو کنفرانس نهایی شد. دومین نشست کارگروه انرژی ایران و تاجیکستان به صورت ویدیو کنفرانس سه شنبه، ۲۰ اردیبهشت ماه با حضور نظام الدین زاهدی، سفیر تاجیکستان در تهران و خدابخش، معاون وزیر انرژی این کشور به صورت ویدیو کنفرانس و به ریاست حسین اسماعیلی، مدیرکل اروپا، آمریکا و کشورهای همسایه دریای خزر و با حضور مهدی فکور، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت برگزار شد.
در این نشست، پیش نویس تفاهمنامه همکاری های دو کشور در حوزه نفت و گاز نهایی شد و دو کشور درباره نحوه همکاری ها در زمینه اکتشاف میدان های نفت و گاز تاجیکستان و همکاری های فنی و مهندسی مذاکره کردند. نخستین نشست کارگروه انرژی ایران و تاجیکستان ۲۳ اسفند سال ۱۴۰۰ به صورت ویدیوکنفرانس برگزار و در آن نشست، بر گسترش همکاری های دو کشور تأکید شد.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده:
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده گفت: لزوم اجرای اسناد بالادستی مانند سند تحول و قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت از رویکردهای اصلی دفتر خواهد بود و طرح «وزارت نفت دوستدار خانواده» در حال تدوین است.
زینب قیصری در بازدید میدانی از شرکت گاز استان هرمزگان، پالایشگاه گاز سرخون و قشم و منطقه ۶ عملیات انتقال گاز از نزدیک در جریان مسائل و مشکلات بانوان شاغل در این مناطق قرار گرفت. وی در نشست با بانوان شاغل رسمی، قراردادی، پیمانی و مشاوران امور زنان این سه شرکت، به تبیین جایگاه مشاورت زنان و مأموریت های این معاونت پرداخت و گفت: آشنایی مدیران با مأموریت های این جایگاه، یکی از دغدغه های این معاونت است و امید می رود با ابلاغ شرح وظایف درون دستگاهی و برون دستگاهی از سوی وزیر، این مهم محقق شود. مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده، همچنین تبیین حفظ کرامت زن در نظام کارمندی، مناسب سازی محیط اشتغال، فراهم کردن زمینه برای گفتمان زنان نفت، جبران ضعف در حوزه سیاست گذاری، افزایش نشاط سازمانی در بین بانوان، بازآرایی ساختار مشاورت زنان و خانواده مطابق با مأموریت های محوله را از عمده موارد رویکرد جدید دفتر دانست. پس از نشست یادشده، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده وزارت نفت و هیأت همراه عصر یکشنبه نشستی با مدیران شرکت گاز استان هرمزگان، پالایشگاه گازی سرخون و قشم و منطقه ۶ عملیات انتقال گاز و مشاوران امور زنان و خانواده این سه شرکت داشتند و مشکلات را به مدیران عامل منتقل کردند.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت:
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت از اعمال افزایش حقوق و دستمزد کارکنان قراردادی و رسمی وزارت نفت طبق قانون ابلاغی دولت خبر داد. مهدی علی مددی در گفت وگو با شانا با بیان اینکه وزارت نفت تصمیم داشت افزایش حقوق کارکنان قرارداد مدت موقت و مدت معین را در قالب قانون کار اعمال کند، گفت: در لایحه بودجه تقدیمی هیأت دولت به مجلس شورای اسلامی، بنا بود تصمیم گیری درباره کارکنان قراردادی در قالب قرارداد مستقیم با دولت باشد که به تصویب مجلس نیز رسید؛ اما شورای نگهبان با رد این موضوع عنوان کرد که این نیروها باید تابع دستورات قانون کار باشند و سرانجام تصمیم گیری درباره این کارکنان تابع قانون کار به دستگاه ها ابلاغ شد.
وی افزود: با این حال پس از ابلاغ لایحه بودجه در سال ۱۴۰۱، هیأت دولت، مجدد این موضوع را بررسی کرد و با ارزیابی شرایط و میزان حقوق کارکنان، در نهایت ۱۵ اردیبهشت ماه ابلاغیه جدیدی صادر و بنا شد در مورد نیروهای قراردادی همچون کارکنان رسمی دولت برخورد شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با تأکید بر اینکه بر اساس ابلاغیه اولیه، وزارت نفت تصمیم داشت طبق قانون شورای عالی کار افزایش حقوق کارکنان قراردادی را لحاظ کند، گفت: ابلاغیه جدید دولت با دو روز تأخیر به وزارت نفت رسید و از آنجا که تکلیف دولت است و قصد نداریم افزایش عمومی حقوق و دستمزد کارکنان رسمی معطل شود، مجبوریم زودتر بر اساس بخشنامه دولت، افزایش مدنظر را برای نیروهای قراردادی و رسمی لحاظ کنیم.
علی مددی گفت: اگرچه در صورتی که بخشنامه دولت به هر نحوی ملغی شود، برای نمونه شورای اداری و دیوان عدالت اداری که امکان مداخله دارند، این تصمیم را ابطال کنند، متعاقب آن طبق قوانین آینده اقدام می کنیم.
وی با بیان اینکه افزایش حقوق کارکنان قراردادی به ۱۰ درصد ابلاغی دولت محدود نمی شود، گفت: البته در خصوص این نیروها ۵ درصد به عنوان سنوات نیز برای افزایش حقوق و دستمزد اعمال می شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت درباره افزایش حقوق و دستمزد کارکنان رسمی نیز گفت: اگرچه ۵ درصد سنوات برای کارکنان رسمی اعمال نمی شود؛ اما مباحث ارزشیابی و سقف حقوق در مورد این کارکنان مطرح است که در شورای حقوق و دستمزد بر اساس بند ۸ تبصره ۱۲ قانون بودجه دنبال می شود تا صلاح کارکنان رسمی لحاظ شده و این عزیزان متضرر نشوند.علی مددی در پایان اعلام کرد که تلاش می شود افزایش در حقوق اردیبهشت ماه کارکنان صورت گیرد.
بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی آغاز به کار کرد
مشعل نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به ایستگاه بیست و ششم رسید و روز گذشته (جمعه 23 اردیبهشت) در محل دائم نمایشگاه های بین المللی تهران با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، محمدباقر قالیباف، رئیس و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران ارشد صنعت نفت افتتاح شد.
نمایشگاه نفت امسال که مطابق با دوره های پیش از شیوع بیماری کرونا اردیبهشت ماه برگزار می شود، با رونق دوباره صنعت نفت شاهد حضور ۴۴ شرکت خارجی از ۱۱ کشور جهان است.
نفت دانش بنیان، تولید ایرانی، صادرات جهانی شعار این دوره از نمایشگاه است؛ کلیدواژه های مهمی که بازتاب دهنده رویکرد و اولویت های وزارت نفت دولت سیزدهم به شمار می رود.
نفت دانش بنیان را می توان از اولویت های مهمی خواند که با نام گذاری 1401 به سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری، بیش از گذشته در برنامه ریزی های وزارت نفت قرار گرفته است؛ به گونه ای که اقدام های مهمی را در این زمینه طی سال جاری شاهد خواهیم بود و حاصل جمع آن بهره مندی صنعت نفت از یک سو و شرکت های دانش بنیان و فناور از دیگر سو خواهد بود، همچنان که وزیر نفت در آیین افتتاح نمایشگاه با اشاره به حضور ۲۳ دانشگاه و مرکز پژوهشی، بیش از صد شرکت دانش بنیان، استارت آپ ها و پارک فناوری و شهرک های علمی تحقیقاتی در نمایشگاه، آن را نشانه جدیت وزارت نفت در این زمینه خواند و تاکید کرد که انتخاب شعار سال از سوی مقام معظم رهبری به نام تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین نیز مسئولیت ما را در این زمینه بیشتر کرده است.
«نفت دانش بنیان، تولید ایرانی و صادرات جهانی» پیام مهمی از سوی صنعت نفت در داخل و خارج خواهد بود؛ آن هم در نمایشگاهی که باید آن را از رخدادهای مهم صنعت نفت در عرصه صنعتی و تجاری ایران قلمداد کرد که سالانه با حضور جمع کثیری از شرکت های توانمند داخلی و خارجی در زمینه صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی برپا می شود و فرصت مغتنمی است تا شرکت های فعال در این صنعت دستاوردها و محصولات خود را در معرض بازدید دست درکاران و متخصصان این صنعت قرار دهند و با در نظر گرفتن روند تقاضای بازارها و سمت و سوی رشد این صنعت، فعالیت ها و نوآوری های آتی خود را هدایت کنند.
جواد اوجی، وزیر نفت در آیین افتتاحیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با خیر مقدم به مهمانان، نمایشگاه صنعت نفت ایران را میثاق سالانه و محل تعامل و جمع شدن فعالان داخلی و خارجی در صنعت نفت ایران و یکی از نمایشگاه های بزرگ صنعت نفت جهان خواند.
وزیر نفت با تبیین مهم ترین اقدام های وزارت نفت در دولت سیزدهم، بر ضرورت سرمایه گذاری در صنعت نفت تأکید و اعلام کرد: با توجه به نیاز سنگین صنعت نفت به سرمایه گذاری، از همه سرمایه گذاران استقبال می کنیم. سرمایه گذاران خوب می دانند که با توجه به بحران انرژی، سرمایه گذاری در این بخش چقدر سودآور خواهد بود.
او با بیان اینکه «صنعت نفت دانش بنیان، تولید ایرانی، صادرات جهانی» به عنوان شعار بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز و پالایش و پتروشیمی بسیار الهام بخش است، تصریح کرد: دانش بنیان کردن صنعت نفت و توجه به ساخت داخل، اولویت اصلی وزارت نفت در شرایط کنونی به شمار می رود که در کل جهان هم چنین است و صنعت نفت جهان محل توسعه بسیاری از فناوری های نو است.
اوجی با تأکید بر اینکه رویکرد ما در دانش بنیان کردن صنعت نفت و توجه به ساخت داخل به هیچ عنوان شعاری نیست، ضمن تبیین مهم ترین اقدام های وزارت نفت در این زمینه گفت: برنامه و احکام مورد نیاز برای تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال در صنعت نفت با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تهیه و تنظیم شده است که ان شاءالله به زودی به تصویب هیئت وزیران می رسد و در قالب این برنامه، اقدام های وسیعی برای افزایش تولید، دانش بنیان کردن صنعت نفت و افزایش اشتغال در دستور کار وزارت نفت قرار گرفته است.
وزیر نفت دومین اقدام در دانش بنیان کردن صنعت نفت و توجه به ساخت داخل را انتشار فراخوانی برای مشارکت شرکت های دانش بنیان در زمینه های اولویت دار صنعت نفت در ماه های ابتدایی دولت سیزدهم خواند و افزود: در این فراخوان بیش از ۳۰۰ شرکت برای دانش بنیان کردن صنعت نفت در زمینه های اولویت دار و اشتغال آفرین چون بهینه سازی، احیای چاه های کم بازده و توسعه زنجیره ارزش مشارکت کردند. هم اکنون امضای قرارداد و ارائه تسهیلات و حمایت از این شرکت ها با بهره گیری از ظرفیت تبصره ۱۸ قانون بودجه آغاز شده است. تکمیل زیست بوم فناوری نفت دیگر اولویتی است که وزارت نفت در دستور کار دارد.
اوجی تاکید کرد: وزارت نفت به دنبال فعال کردن مراکز نوآوری در مجاورت دانشگاه ها، استقرار شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها در پارک فناوری نفت و توسعه این پارک هاست. ارائه تمهیدات و حمایت از شرکت های دانش بنیان برای ساخت کالاهای بار اول و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت با تمرکز بر اقلام اساسی و گروه های کالایی که دارای ارزبری قابل توجهی بوده و اکنون وابستگی زیادی به واردات دارند، از دیگر اقدام هایی است که در دستور کار وزارت نفت قرار دارد.
وزیر نفت در ادامه سخنان خود، بر ضرورت توجه به سرمایه گذاری و توسعه در صنعت نفت را تأکید کرد و گفت: تا سرمایه گذاری صورت نگیرد، بخش های تولیدی، شرکت های دانش بنیان و سازندگان نیز از پویایی برخوردار نخواهند شد و فضای کسب وکار در صنعت نفت بهبود نخواهد یافت، بنابراین محرک فعالیت بخش های مختلف پیمانکاری، سازندگان و ارائه دهندگان خدمات، موضوع مهم سرمایه گذاری است.
وی ادامه داد: تحقق نیافتن منابع مورد نیاز برای توسعه صنعت نفت در سال های گذشته نه تنها سبب به مخاطره افتادن پایداری تولید نفت و گاز شده است، بلکه تهدیدی برای امنیت انرژی کشور به شمار می رود، بر این اساس موضوع سرمایه گذاری و ایجاد زمینه لازم برای توسعه در صنعت نفت در اولویت اصلی قرار دارد.
اوجی تاکید کرد: تردید نداشته باشید اگر در صنعت نفت به موقع سرمایه گذاری انجام نشود، به طور حتم با کسری تراز تولید و مصرف انرژی در کشور روبه رو خواهیم شد، به همین دلیل ما برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف این صنعت بزرگ برنامه های متنوعی تدوین کرده ایم.
وزیر نفت در سخنان خود با اشاره به بخشی از توفیقات وزارت نفت در ۹ ماه نخست استقرار دولت سیزدهم گفت: این وزارتخانه در این مقطع زمانی موفق شده است با بهره گیری از توان هلدینگ های بزرگ نفتی و پتروشیمی، ظرفیت مالی بانک ها همچنین مذاکره با شرکت های معتبر بین المللی بیش از ۵۰ قرارداد و تفاهم نامه به ارزش بیش از ۱۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار امضا کند.
اوجی گفت: اولویت این پروژه ها شامل توسعه میدان های مشترک نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، توسعه زنجیره ارزش پالایشگاهی و نیز بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی بوده است. بر اساس سیاست های اصولی و کلان دولت، اولویت ما تکمیل پروژه های نیمه تمام خواهد بود و همسو با این موضوع تلاشمان این است که ۴۸ طرح کلان و اولویت دارِ نیمه تمام در صنعت نفت را تا پایان امسال با سرمایه گذاری ۱۳ میلیارد دلار تکمیل و به بهره برداری برسانیم و در همین سال عملیات اجرایی ۲۵ طرح عظیم با سرمایه گذاری ۳۰ میلیارد دلار را آغاز کنیم که این طرح ها شاخص هایی چون افزایش تولید نفت و گاز از میدان های مشترک، تأمین امنیت انرژی کشور، استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان، ایجاد اشتغال و تکمیل زنجیره ارزش اولویت بندی و انتخاب شده اند که در بخش بالادست صنعت نفت مانند توسعه میدان های نفت و گاز و در بخش پایین دست این صنعت مانند خطوط انتقال گاز، طرح های پتروشیمی و احداث پتروپالایشگاه های جدید با استفاده از امتیاز تنفس خوراک خواهد بود.
وزیر نفت همچنین با اشاره به موضوع تحریم و تاکید بر اینکه مقابله با تحریم ها و دیپلماسی قوی انرژی از اولویت های وزارت نفت است، گفت: در شرایط کنونی، صنعت نفت ایران در خط مقدم نبرد اقتصادی و مقابله با دشمنان قرار دارد و این نمایشگاه، جلوه ای از توانمندی و اقتدار جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی است. اینکه با وجود استمرار تحریم ها، ظرفیت های داخلی در همه زمینه ها از جمله ساخت تجهیزات، طراحی و مهندسی و پیمانکاری و اجرا در حال رشد هستند و امیدوارانه برای آینده برنامه ریزی می کنند، نشان از شکست سیاست تحریم هاست.
اوجی تاکید کرد:تحریم ها نتوانسته است توسعه صنعت نفت و صادراتمان را متوقف کند، ما ابتکار عمل را به دست گرفته ایم و توانستیم بازارهای خود را متنوع و صادرات نفت را افزایش دهیم و کانال های مالی خود را تسهیل کنیم که سبب جهش خیره کننده ای در وصول درآمدهای ما بوده است .وزارت نفت به اذعان دستگاه هایی چون سازمان برنامه و بودجه، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، موفق به ایفای کامل تعهدات و تکالیف درآمدی خود بالاخص در زمینه صادرات نفت و میعانات گازی در بودجه سال ۱۴۰۰ شده است.
وزیر نفت حضور ۴۴ شرکت خارجی در نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی را جلوه ای از اهمیت و اولویت بحث دیپلماسی انرژی و تعاملات خارجی برای این صنعت خواند و گفت: ما با فعال کردن دیپلماسی انرژی، برای جذب سرمایه خارجی به خصوص از کشورهای دوست هم اقدام و قراردادها و تفاهم نامه های مهمی هم در این خصوص امضا کرده ایم. با توجه به نیاز سنگین صنعت نفت به سرمایه گذاری، ما از تمام سرمایه گذاران کشورهای همسو در بخش های مختلف صنعت نفت ایران استقبال می کنیم؛ سرمایه گذاران خوب می دانند که با توجه به بحران انرژی جهان و افزایش چشمگیر تقاضای انرژی، سرمایه گذاری در این بخش چقدر سودآور خواهد بود.
وزیر نفت با بیان اینکه خوشبختانه با دیپلماسی فعال انرژی در ماه های گذشته فروش نفت افزایش و وصول درآمدهای آن با وجود سخت گیری بیشتر تحریم کنندگان صورت گرفته است، تصریح کرد: همچنین بازگشت ایران به مسیر تبادلات انرژی منطقه از طریق احیای سوآپ گاز، یافتن بازارهای جدید برای نفت و فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی و صدور خدمات فنی مهندسی فراهم شده است.
اوجی با تأکید بر اینکه همکاری مؤثر با کشورهایی که پیش از این، ظرفیت های آنها مورد توجه قرار نداشت، از جمله کشورهای آمریکای لاتین، فرصت های فوق العاده ای را در اختیار صنعت نفت و اقتصاد ملی ما قرار داده است، افزود: برای نخستین بار آرزوی چند ده ساله کارشناسان صنعت نفت برای در اختیار گرفتن سهام پالایشگاه های فراسرزمینی از طریق دیپلماسی فعال انرژی محقق و بازارهای جدید و جذابی برای نفت و میعانات و فرآورده های نفتی ایران حاصل شده است و در این زمینه به توفیق های بزرگی دست پیدا کرده ایم که نشان دهنده اهتمام وزارت نفت بر استفاده از تمامی ظرفیت های موجود در دنیا است. او در پایان با قدردانی از تمام دست درکاران برگزاری این نمایشگاه و شرکت های حاضر و همچنین یاری همه نهادها به خصوص مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: هر زمان صنعت نفت در ایران به حرکت دربیاید، چرخ همه صنایع، کارخانه ها و اقتصاد ملی به حرکت درخواهد آمد و برای جوانان اشتغال و برای متخصصان فرصت بالندگی و رشد ایجاد خواهد کرد.
جواد اوجی همچنین در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی کشور گفت: امروز در این نمایشگاه شاهد بودیم که شرکت ها و سازندگان ایرانی دانش بنیان توانمندی و محصولات جدید خود را به منصه ظهور گذاشتند.
وزیر نفت گفت: استفاده از شرکت های دانش بنیان و نیروهای توانمند می تواند در افزایش تولید نفت و گاز کشور در سال ۱۴۰۱ به ما کمک کند.
وی افزود: استفاده از شرکت های دانش بنیان و نیروهای توانمند می تواند در افزایش تولید نفت خام و گاز از میدان های هیدروکربوری کمک زیادی به ما بکند و باید به توسعه فعالیت های دانش بنیان در صنعت نفت توجه ویژه داشته باشیم.
تاکید رئیس مجلس بر مردمی کردن اقتصاد در حوزه انرژی
رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه نایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: مجلس شورای اسلامی با افتخار به عنوان تسهیل گر و تنظیم گر برای تحول در صنعت نفت اقدام و خدمت خواهد کرد و از هیچ کمکی دریغ نمی کند.
محمدباقر قالیباف گفت: باور داریم منابع زیرزمینی متعلق به دولت ها نیست و به نسل امروز و آینده تعلق دارد، از این رو باید بدانیم که خام فروشی و مصرف کردن در هزینه جاری مناسب نیست.
وی افزود: همه اعداد و ارقام نشان می دهد تقاضای نفت رو به افول بوده و تقاضا برای استفاده از گاز طبیعی افزایش یافته است که ضرورت دارد برای توسعه این صنعت تلاش کنیم.
او گفت:در بحث انرژی کشور، موضوع خام فروشی است و در این باره حکمرانی نداریم، از این رو نیاز است سران قوا آن را اصلاح کنند؛ صنعت نفت ما از پیشران های برنامه هفتم توسعه است و می تواند کشور را در کمترین زمان ممکن به تحولی بزرگ برساند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه فروش نفت ایران شامل تحریم شد، اما گاز دارای چنین محدودیتی نبود و گاز کشور در زمان تحریم به ترکیه و عراق رفت، افزود: اعداد و ارقام این گونه نشان می دهد که ما بزرگترین دارنده مجموع ذخایر نفت و گاز جهان هستیم و هم اکنون فرصت جهاد تصمیم گیری است. تجارت انرژی کشور هم اکنون مبتنی بر نفت خام است و نه گاز، گاز طبیعی به دلایل مختلف از جمله دور زدن تحریم بسیار مهم است، بنابراین باید جهت گیری تغییر کند و این سوخت پاک مبنای تجارت قرار گیرد.
قالیباف با بیان اینکه همواره خام فروشی را نقد می کنیم و می گوییم هزینه کرد ۷۰ تا ۸۰ درصدی آن در هزینه های کشور بد است، اظهار کرد: بدتر از خام فروشی، خام اندیشی و حکمرانی نامناسب بر بخش انرژی است؛ در حقیقت باید به جای اینکه از خود نفت خام صیانت شود، از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم.
او با بیان اینکه دولت و مجلس وظیفه دارند به اقتصاد مردمی ایمان داشته باشند، افزود: مردم را از اقتصاد حذف کرده ایم، در صورتی که مردمی کردن اقتصاد در حوزه انرژی باید شکل گیرد، البته باید راه فرصت طلبی های زشت اقتصاد بیمار کشور را ببندیم و نقدینگی را به سمت تولید سوق دهیم.
قالیباف با اشاره به اینکه در آستانه تنظیم برنامه هفتم توسعه قرار داریم و نیاز به نوشتن و تدوین چند کتاب نیست، باید ۲ تا ۳ پیشران کشور را تعیین کرد و در این مسیر گام برداشت، تصریح کرد: برای دور زدن تحریم ها، ثبات در درآمدها و افزایش ارزش افزوده باید جهت گیری ها را اصلاح کنیم، همسو با این موضوع لازم است گاز را مبنای صادرات قرار دهیم که باثبات تر از حوزه نفت است. او با بیان اینکه به نیروهای جوان باانگیزه و دانش بنیان و با غیرت ایرانی و اسلامی که در کنار نیروهای باتجربه و شرکت های با قدمت زیاد برای استقلال کشور و برای عزت ایران اسلامی تلاش می کنند، خداقوت می گویم، اظهار کرد: حفظ معادن، نفت، گاز و انفال سرمایه ها و ثروت های بین نسلی از اولویت هاست، اما برای انجام آن با چالش هایی روبه رو هستیم.
قالیباف تأکید کرد: در حقیقت باید از ثروت حاصل از نفت صیانت کنیم نه از خود نفت خام. باید این ثروت را خوب نگهداری کنیم و توسعه دهیم. تجربه تلخ گذشته حساب ارزی مقابل چشمان ماست که چگونه پول را به آنجا بردیم، هزینه کردیم و نتوانستیم این ثروت بین نسلی را حفظ کنیم و افزایش دهیم. باید این سرمایه را به سمت ثروت های ماندگار، بخش سرمایه گذاری های مولد و سرمایه گذاری های فزاینده اقتصادی در داخل و خارج از کشور ببریم، اما واقعیت این است که در این مسیر حکمرانی دقیقی نداریم. این اشکال را پیش از هر کسی به شخص خودم و مسئولیت و جایگاهم در مجلس می دانم و این موضوع وظیفه ما در سران قواست، زیرا یکی از وظایف ما اصلاح حکمرانی انرژی در بخش های مختلف است.
رئیس مجلس شورای اسلامی به موضوع بهینه سازی مصرف انرژی، بهبود تراز تولید و مصرف در حامل های انرژی و هدفمندکردن یارانه های انرژی، اشاره کرد و افزود: چالش های بزرگ امروز که مردم را هم به زحمت انداخته، این ناترازی در بخش های مختلف بودجه، بانک ها، انرژی چه در تولید و چه در مصرف است. او با انتقاد از ناعدالتی ها در مصرف گفت: برخی در کشور ۲۰ برابر بقیه انرژی مصرف می کنند؛ در حالی که این سرمایه همه نسل ها در آینده است و عدالت در استفاده از انرژی باید مورد توجه قرار گیرد. ما نمی توانیم هر رویکردی را برای حوزه انرژی بگذاریم و هر شخصی نگاهش محدود به یک حوزه جغرافیای سیاسی باشد. این نوعی ظلم به دیپلماسی انرژی است و باید از همه ظرفیت ها برای تحقق دیپلماسی انرژی استفاده کرد. قالیباف تصریح کرد: در گسترش دیپلماسی انرژی با کشورهای همسو فرصت بزرگی داریم. ما امروز باید از فرصت ها بهره بگیریم؛ فرصت با ریسک و بدون ریسک. باید فرصت با ریسک را انتخاب کنیم تا به موفقیت های لازم در این حوزه برسیم. محمدباقر قالیباف در افتتاحیه نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به همراه جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از سالن های این نمایشگاه بازدید کرد و از نزدیک در جریان دستاوردها، تولیدات و پروژه های در حال اجرای شرکت های حاضر در این نمایشگاه قرار گرفت. او با حضور در غرفه شرکت ملی نفت ایران به صورت ویدئوکنفرانس با مسئولان و کارگران این شرکت در نقاط مختلف کشور ارتباط زنده برقرار کرد و پس از استماع دستاوردها و کارکردهای شرکت های تابع و دغدغه های مطرح شده، با یادآوری نکاتی از اقدام های آنها قدردانی کرد.
محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) در مراسم افتتاحیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیاز صنعت گاز به سرمایه گذاری تا سال ۲۰۵۰ را حدود ۸ تریلیون دلار بیان کرد و گفت: گاز طبیعی برای کشورهای در حال توسعه، سوختی برای حرکت به سوی توسعه پایدار است.
او با ابراز خرسندی برای حضور در این نمایشگاه یادآور شد: زمانی که حدود ۲۰ سال پیش به عنوان رئیس بخش مطالعات انرژی اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) فعالیتم را آغاز کردم، نخستین سفر رسمی من در آن زمان به تهران بود، نکته قابل توجه اینکه امروز یعنی دو دهه بعد، نخستین سفر من پس از آغاز به کار به عنوان دبیرکل جی ئی سی اف نیز به شهر تهران است که به فال نیک می گیرم.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) به برگزاری بیست وششمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اشاره کرد و افزود: این رویداد با بیش از ربع قرن سابقه، صنعت انرژی ایران را به عنوان یکی از بهترین و منعطف ترین صنعت ها در صحنه بین المللی معرفی کرده است، تاریخ انرژی جمهوری اسلامی ایران فراتر از این است.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با اشاره به اینکه ایران یکی از نخستین کشورهایی بود که حاکمیت خود را بر منابع نفتی خود پس گرفت، تصریح کرد: ایران یکی از اعضای مؤسس اوپک و از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی اثبات شده در جهان است و جایگاهی برجسته در دنیای انرژی دارد.
حامل ادامه داد: ایران همچنین در سال ۲۰۰۱ یکی از کشورهای مؤسس مجمع کشورهای صادرکننده گاز بود و سومین نشست سران هم طی سال ۲۰۱۵ در تهران برگزار شد که من با افتخار در آن شرکت کردم. در طول سال های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸، سیدمحمد حسین عادلی به عنوان دومین دبیرکل این مجمع اداره امور دبیرخانه را به عهده داشت.
او تصریح کرد: هم اکنون ایرانیان در همه سطوح دبیرخانه شاغل هستند و بیشترین تعداد کارکنان در میان کشورهای عضو در مقر مجمع کشورهای صادرکننده گاز در دوحه قطر را به خود اختصاص داده اند که نمادی از مشارکت مثبت ایران در جی ئی سی اف است.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با بیان اینکه گاز طبیعی به عنوان سوخت هیدروکربنی دارای سریع ترین رشد فزاینده در جهان شناخته شده است که ۲۶ درصد در دهه گذشته افزایش داشته و آینده روشن تری دارد، گفت: تازه ترین نسخه چشم انداز جهانی گاز تهیه شده از سوی جی ئی سی اف نشانگر آن است که گاز تا سال ۲۰۵۰ با سهم ۲۷ درصدی به سوخت شماره یک در ترکیب انرژی اولیه جهانی تبدیل خواهد شد و همراه با انرژی های تجدیدپذیر، بستر تولید برق را تشکیل خواهد داد.
حامل ادامه داد: با توجه به اینکه اعلام شده است جمعیت جهانی ۱.۹ میلیارد نفر رشد خواهد داشت و افزایش بیش از دو برابری تولید ناخالص داخلی جهانی تا رسیدن به ۱۸۰ تریلیون دلار آمریکا تا سال ۲۰۵۰، تقاضای جهانی برای انرژی با وجود بهبود بهره وری انرژی همچنان افزایش خواهد یافت.
او با تأکید بر اینکه گاز طبیعی برای کشورهای در حال توسعه، سوختی برای حرکت به سوی توسعه پایدار است، افزود: گاز این وعده «انرژی برای همه» را محقق می کند، آلودگی هوا را کاهش می دهد و کماکان کم هزینه ترین مسیر برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای باقی می ماند.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز تصریح کرد: در حالی که گاز طبیعی پاک ترین منبع انرژی هیدروکربنی است، می تواند حتی تمیزتر شود. فناوری اثبات شده برای کاهش فلرینگ/ سوزاندن گاز، تخلیه متان و حتی جذب، استفاده یا ذخیره سازی دی اکسید کربن وجود دارد. سپس ظرفیت عظیم «هیدروژن آبی» با هدایت گاز طبیعی وجود دارد.
به گفته حامل، مجمع کشورهای صادرکننده گاز می خواهد همکاری ها را در این زمینه ها از جمله از طریق موسسه تازه تأسیس تحقیقات گاز در الجزایر افزایش دهد.
او به سرمایه گذاری در صنعت گاز اشاره و با بیان اینکه سرمایه گذاری کم برای تولیدکنندگان و مصرف کنندگان زیان بار است، اظهار کرد: نیاز به سرمایه گذاری در این صنعت بسیار زیاد است و برآورد می شود تا سال ۲۰۵۰ به حدود ۸ تریلیون دلار سرمایه گذاری نیاز داشته باشیم.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز با تأکید بر اینکه صنعت گاز طبیعی، سرمایه بر است، افزود: این امر مستلزم ثبات در سیاست ها و مقررات است، همچنین نیازمند ارزش منصفانه برای گاز طبیعی است تا از سرمایه گذاری کافی در کل زنجیره ارزش گاز و تسهیم عادلانه ریسک در میان همه سهامداران بازار گاز برای حفظ امنیت تقاضا و امنیت عرضه اطمینان حاصل شود. امنیت عرضه و تقاضا دو روی یک سکه هستند.
حامل گفت: بدیهی است که جهان برای مدت طولانی در مقطع پیش رو به گاز نیاز دارد. کماکان مجمع کشورهای صادرکننده گاز به کار با همه ذی نفعان ادامه خواهد داد و بر چالش ها برای تأمین کارآمد و قابل اعتماد گاز برای ارائه به جهان فائق خواهد شد.
مدیر بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه گفت: به لطف سایه مستدام مقام معظم رهبر انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در سال تولید دانش بنیان و اشتغال زایی، با همت و تلاش همه جانبه مسئولان انقلابی و جهادی و توجه ملت گرانقدر و شایسته ایران برای اعتلای کشور به اهتمام شرکت ملی نفت ایران و دیگر شرکت های تابع و در رأس آن وزارت نفت میزبان شما عزیزان در بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی هستیم که با هدف ارائه توانمندی ها، تجلی خودباوری، خودکفایی و شکوفایی در صنعت پیشران کشور، صنعت نفت با شعار نفت دانش بنیان، تولید ایرانی و صادرات جهانی در آستانه برگزاری است.
مجید بوجارزاده گفت:این نمایشگاه در شرایطی برگزار می شود که با وجود تحریم های خصمانه دشمن و در مرحله عبور از همه گیری بیماری کرونا، نمایانگر قدرت و عظمت بلامنازع صنعت و تولید ملی کشور و در رأس آن صنعت عظیم نفت است که به واسطه دیپلماسی فعال و میدانی دولت سیزدهم و همسو با آن سیاست های هدفمند وزارت نفت در عرصه انرژی، نقش ارزشمندی در دستیابی به اهداف ازپیش تعیین شده نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران ایفا می کند. با توجه به تأکید مقام معظم رهبری برای دانش بنیان شدن صنعت نفت، امسال کانون تمرکز نمایشگاه با حمایت حداکثری از شرکت های دانش بنیان فرصت را فراهم کرده است تا این شرکت ها بتوانند ضمن رونمایی از توانمندی های خود از فرصت مشارکت در طرح ها و پروژه های صنعت نفت و انتقال فناوری های روز دنیا در حوزه های تخصصی صنعت نفت نیز بهره مند شوند. رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت درباره فضای نمایشگاهی امسال توضیح داد: این دوره از نمایشگاه با حضور بیش از ۱۲۰۰ شرکت داخلی و خارجی در مساحتی بالغ بر ۴۰ هزار مترمربع شامل فضاهای سرپوشیده و فضای باز با جانمایی ۹۰۸ غرفه در ۱۸ سالن اصلی نمایشگاهی با گروه های کالایی گوناگون و شرکت های فعال صنعت نفت شامل انجمن های سازندگان تجهیزات، صادرکنندگان و تولیدکنندگان برق و الکترونیک، صنایع پایین دستی، صنایع پالایشی، تجهیزات فرآیندی و دیگر بخش ها با مشارکت چشم گیر یک صد شرکت دانش بنیان و فناور هم زمان با استقبال ۴۴ شرکت خارجی یا نمایندگان آنها از کشورهای ایتالیا، اسپانیا، امارات متحده عربی، کره جنوبی، سوئیس، آلمان، اوکراین، آفریقای جنوبی، بلژیک، روسیه، چین، عراق و آذربایجان و دیگر کشورها در محل نمایشگاه بین المللی تهران برگزار می شود.
بوجارزاده افزود: همچنین در طول چهار روز برگزاری نمایشگاه، برای امضای قراردادها و تفاهم نامه های مختلف سرمایه گذاری داخلی و خارجی به همراه برگزاری نشست ها کارگاه های تخصصی گوناگون برنامه ریزی شده است.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران در پایان گفت: جای بسی امید است که در این نمایشگاه افزون بر نمایش اقتدار با ارائه تازه ترین دستاوردهای صنعت نفت بتوان ضمن امیدآفرینی در جامعه نقش تأثیرگذار و بی بدیل متخصصان خلاق صنعت را در میدان عمل به نمایش گذاشت و با ایجاد رقابت در عرصه بین المللی، نوید افقی روشن را داد و بازنمایی توانمندی های داخل کشور عرصه ای تازه ایجاد کرد.
بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی هر روزه از ساعت ۹ تا 16 دایر است و ۲۶ اردیبهشت ماه به کار خود پایان می دهد.
در این نمایشگاه، شرکت ملی نفت و صنایع بالادستی در سالن های ۸ و ۹، دانشگاه ها و مراکز علمی، استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و پارک های علم و فناوری در سالن ۱۰ و ۱۱، پتروشیمی و صنایع مرتبط در سالن A ۳۸، گاز و صنایع مرتبط، لوله و پوشش لوله و شیرآلات در سالن ۳۸، پالایش و پخش و صنایع مرتبط در سالن ۵، ماشین های دوار در سالن ۲۷، اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در سالن ۷ و انجمن های تخصصی نفت و دیگر شرکت ها هر یک در سالن های جداگانه قرار گرفته اند.
مشروح اخبار مربوط به برگزاری نشست های جانبی، هم اندیشی و تفاهم نامه های امضا شده در بیست و ششمین نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی را در شماره بعدی مشعل (1062) خواهید خواند.
روزهای شلوغ صنعت نفت در عرصه دیپلماسی انرژی
مشعلتحریم های امریکا علیه صنعت نفت ایران را می توان نوعی«انسداد دیپلماسی انرژی» تعبیر کرد؛ فضایی مسموم که امریکا به موازات تحریم های گسترده، به ویژه علیه صنعت نفت ایجاد کرد تا از این طریق مانع هرگونه شکل گیری تعاملات موثر در بخش انرژی شود. آنچه با روی کار آمدن دولت سیزدهم و جواد اوجی به عنوان وزیر نفت بر آن تاکید دارد، فعال سازی دیپلماسی قوی و تنظیم روابط بین الملل در حوزه انرژی است. دیپلماسی با محوریت تجارت نفت، گاز، فرآورده و محصولات پتروشیمی و صدور خدمات فنی و مهندسی، تعامل با کشورهای همجوار در جهت کاهش تعرفه ها و یافتن راه حل های مناسب تعامل ها، گسترش قراردادهای دو یا چندجانبه با کشورهای هدف و تشویق سرمایه گذاری خارجی، بخش مهمی از استراتژی وزارت نفت دولت سیزدهم با محوریت دیپلماسی انرژی است.
برآیند تعاملات بین المللی از ترکمنستان، روسیه تا آمریکای جنوبی و... بیانگر آن است که با اراده قوی وزارت نفت برای پیشبرد منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی و انرژی، شاهد شکوفایی و گشایش دیپلماسی انرژی با همسایگان و دیگر کشورها هستیم. در یک جمله می توان استراتژی وزارت نفت را این گونه بیان کرد که در تلاش است با بهره گیری از دیپلماسی انرژی، زمینه لازم برای کاهش محدودیت بین المللی علیه ایران را فراهم سازد و در این مسیر تیم دیپلماسی صنعت نفت ایران با تکیه بر منابع عظیم نفت و گاز برای ایجاد نقش آفرینی بیشتر در بازارهای جهانی از سیاست تقابل مسیر تعامل را با کشورهای دوست پیشه کرده است که حاصل جمع آن تنها در یک نمونه مهم رشد صادرات نفتی ایران بوده است. دستاوردی که با سیاست فعال و پویا و متوازن دنبال می شود. این به معنای آن است که سیاست خارجی تنها در یک منطقه خاص چین، روسیه یا ترکمنستان متوقف نخواهد شد و رویکرد وزارت نفت شناسایی و بهره گیری از پتانسیل های مختلف و قدرت های نوظهور اقتصادی و تعامل حداکثری برای رشد و تعامل اقتصاد و تجارت بین الملل انرژی است. این گزارش نگاهی به تعاملات نفتی ایران از زمان روی کار آمدن دولت سیزدهم دارد.
نقطه شروع در مسیر شکست انسداد تعاملات با محوریت انرژی ترکمنستان است. آن زمان که قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان از خاک ایران به آذربایجان در حضور ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران و الهام علی اف، رئیس جمهوری آذربایجان هفتم آذرماه و در کمتر از یکصد روز از عمر فعالیت دولت سیزدهم به امضا رسید، قراردادی که بررسی ابعاد مختلف سیاسی و اقتصادی آن نشان می دهد دستاوردهای ممتازی برای ایران به همراه داشته باشد و یخ روابط ایران با همسایگان را شکسته است.
در واقع از دی ماه ۹۵، صادرات گاز ترکمنستان به ایران متوقف شد، اما با دیپلماسی قوی دولت سیزدهم و ارتباط با همسایه ها موضوع سوآپ گاز در سفر رئیس جمهوری به عشق آباد اجرایی شد و سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان تبادل گازی انجام می دهیم و در این مسیر ایران گاز مصرفی موردنیاز خود در پنج استان شمالی کشور را به عنوان حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد.
روسیه به عنوان شریک دیرینه ایران مقصد دیگر در مسیر تحقق هدف گذاری های دیپلماسی انرژی بود. طی سفر رئیس جمهوری و وزیر نفت به روسیه در مسیر توسعه همکاری های صنعت نفت از جمله انتقال فناوری، افزایش برداشت و ساخت برخی قطعات مورد نیاز صنعت نفت و... با این کشور تفاهمنامه همکاری امضا شد. ایران با توجه به زیرساخت های موجود آمادگی خود را برای تجارت و سوآپ گاز از روسیه به ایران و دیگر کشورهای همسایه اعلام کرد، همچنین پیشنهادهایی در زمینه تبدیل گاز به ال ان جی و صادرات در قالب آن ارائه و مقرر شد از توان شرکت های روسی در ساخت تجهیزات و انتقال فناوری استفاده شود. از سویی پیشنهاد شد شرکت های دو کشور با تأسیس کارخانه مشترک در ایران و تولید تجهیزات، افزون بر استفاده در ایران، آن را صادر کنند.
در همین زمینه در هفته های اخیر مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی طی نشستی در حاشیه بیست و یکمین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی روسیه،
خوراک در دسترس برای توسعه صنعت پتروشیمی در ایران را با اهمیت برشمرد و از شرکت های روس دعوت کرد از فرصت های مناسب برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران استفاده کنند.
وی به حدود ۵۶۰۰ کیلومتر سواحل در شمال و جنوب جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: وجود بنادر پرشمار در این سواحل، تبادل محصولات و فعالیت های صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و دیگر صنایع را برای کشور فراهم و آسان کرده است. کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه نیز با حضور در پاویون شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در نمایشگاه نفت و گاز روسیه، در نشست با مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیران عامل شرکت های پتروشیمی حاضر در نمایشگاه نفت و گاز روسیه، ضمن اشاره به روابط خوب و سودمند دو کشور تأکید کرد: ایران و روسیه با داشتن ذخایر غنی نفت و گاز فرصت مناسبی در توسعه همکاری ها در این بخش دارند.
حضور هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال شرکت در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) را نیز می توان تصویر تمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» دانست. طی این اجلاس وزیر نفت در دیدارهای مختلف در مسیر توسعه همکاری ها گام برداشت و اعلام کرد ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت و دیگر روش های متداول همکاری و مشارکت داشته باشد. تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی و همچنین اعلام موضع درباره اینکه اعمال تحریم های یک جانبه و فراقانونی علیه اعضای مجمع ناقض قوانین بین المللی و از عوامل نااطمینانی در بازار انرژی جهان است، از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود. نمایندگان ایران با برگزاری نشست های دوجانبه و چندجانبه با کشورهای مختلف زمینه همکاری های آتی را فراهم ساختند. امیر قطر چندی پیش برای تحکیم روابط دو کشور و تکمیل مذاکرات راهی ایران شد.
رویکرد مهم وزیر نفت در نشست های مختلف اوپک و اوپک پلاس همواره با تاکید بر بازپس گیری سهم ایران در اوپک و احیای سهم در بازارهای جهانی نفت خام همراه بوده است. جواد اوجی اعلام کرده است: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد و با توجه به برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در سطح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، قادر هستیم به سرعت تولید نفت را افزایش دهیم و نیاز مشتریان خود را تأمین کنیم.
برزیل از کشورهای آمریکای لاتین ۱۴ اردیبهشت ماه میزبان نخستین رویداد بین المللی «روز پتروشیمی خلیج فارس» شد. در این رویداد که با مشارکت شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس و سفارت جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی را برای برزیلی ها تبیین و اعلام کرد: «گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس امروز ۱۴ طرح در حال ساخت با قیمت بازده داخلی حداقل ۱۵ درصدی دارد که فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی به شمار می آید و در این زمینه از سرمایه گذاری شرکت های برزیلی استقبال می کنیم.» استقبال بیش از ۱۳۰ شرکت برزیلی نشان از گام محکم بزرگ ترین شرکت بازار سرمایه ایران در دوره جدید مدیریتی برای توسعه دیپلماسی اقتصادی، هم زمان با سالروز تصویب تأسیس این شرکت دارد. نخستین رویداد بین المللی «روز پتروشیمی خلیج فارس» که با مشارکت شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس و سفارت جمهوری اسلامی ایران در برزیل برگزار شد، با استقبال خیره کننده برزیلی ها اعم از سیاستمداران، سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی و تجار همراه شد. برگزاری این رویداد که گامی مهم همسو با دیپلماسی اقتصادی ضدتحریم و گسترش روابط اقتصادی دو کشور ایران و برزیل به ویژه در حوزه پتروشیمی بود، بار دیگر نشان داد صنعت پتروشیمی ایران نه تنها قصد توقف با تحریم ها را ندارد، بلکه در آستانه گسترش بازارهای جهانی هدف خود قرار دارد. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس گفت: گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس امروز ۱۴ طرح در حال ساخت با قیمت بازده داخلی حداقل ۱۵ درصدی دارد که فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی به شمار می آید و در این زمینه از سرمایه گذاری شرکت های برزیلی استقبال می کنیم. علی عسکری در نخستین رویداد خارجی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس به معرفی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ظرفیت های صنعت پتروشیمی کشور، در سه محور اصلی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران، همکاری های فناورانه و تکنولوژیک و تأمین محصولات پتروشیمی از ایران پرداخت و افزود: این گروه سهمی حدود ۴۰ درصدی از تولید و صادرات محصولات پتروشیمی ایران دارد.
وزیر نفت نهم اردیبهشت ماه در رأس هیاتی به چند کشور آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه سفر کرد و طی ملاقات با مقام های بلندپایه این کشورها بر توسعه روابط دوجانبه، به ویژه در حوزه انرژی تأکید کرد. در جریان این سفرها چند تفاهمنامه و قرارداد نیز امضا شد و با توجه به اهمیت آن به سرخط اخبار آمد.
مقصد نخست وزیر نفت ونزوئلا بود که در سال های گذشته همواره از مقاصد اصلی دریافت فرآورده های نفتی ایران بوده است. بدون شک بحران بنزین در این کشور و کمک ایران و حل این بحران هنوز در ذهن ها باقی مانده است. دولت سیزدهم نیز در تلاش برای تحکیم روابط با این شریک تجاری و گشودن مرزهای جدید همکاری با آن است. رضایت دیدار طرفین در توئیت نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا بازتاب یافت که نوشت: «از جناب جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران پذیرایی کردم. نشستی سازنده برای تعمیق پیوندهای برادری و همکاری در زمینه انرژی. همچنین بار دیگر بر قدردانی و محبت خود نسبت به مردم ایران تأکید کردم.»
اوجی نیز در پاسخ توئیتی به آن نوشت: «امروز دیدارهایی با رئیس جمهوری محترم ونزوئلا، جناب آقای مادورو و دیگر مقام های عالی ونزوئلا داشتیم. روابط ایران و ونزوئلا سابقه تاریخی دارد و ما می خواهیم از تمامی ظرفیت ها برای توسعه روابط و همکاری های مشترک بهره گیری نماییم.»
هاوانا و ماناگو از دیگر مقاصد سفر وزیر نفت کشور بود. او در کوبا با مقام های ارشد این کشور از جمله میگل دیاز کانِل، رئیس جمهوری کوبا، ریکاردوکابریساس روس، معاون اقتصادی رئیس جمهوری کوبا، وزیران نفت و انرژی این کشور گفت وگو و راه های همکاری دو کشور در بخش انرژی را بررسی کرد و در نیکاراگوئه افزون بر دیدار و گفت وگو با دانیل اورتگا، رئیس جمهوری و گوستاوو پورراس کورتس، رئیس مجلس ملی نیکاراگوئه در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور با حضور شش وزیر کابینه نیکاراگوئه حضور یافت و درباره همکاری های دوجانبه رایزنی کردند.
اوجی در دیدار با اورتگا تأکید کرد: ایران یاور کشورهای آمریکای لاتین، به ویژه نیکاراگوئه در روزهای سخت تحریم آمریکا بوده و هست. سیاست جمهوری اسلامی ایران حمایت از حفظ استقلال، آزادی و حق تعیین سرنوشت ملت ها و مداخله نکردن در دیگر کشورهاست، از این رو مداخله بعضی از کشورها در امور داخلی نیکاراگوئه را به شدت محکوم می کنیم.
8 قرارداد و تفاهمنامه با سه کشور آمریکای لاتین در بخش های توسعه و تولید در میدان های نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها و بهره گیری از ظرفیت های پالایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و کارشناسی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی از جمله دستاوردهای سفر جواد اوجی، وزیر نفت و هیات همراه به سه کشور آمریکا لاتین بود.
آنچه مسلم است، جهت گیری دیپلماسی انرژی ایران می تواند کسب سهم هرچه بیشتر در ﺗﺄمین تقاضای جهانی انرژی همراه با سهم هرچه بیشتر در ﺗﺄمین امنیت انرژی باشد. هدفی که به تحکیم جایگاهی راهبردی برای ایران از جهت تولید، عرضه و ﺗﺄمین امنیت جریان جهانی انرژی می انجامد.
در نخستین نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران صنعت نفت مطرح شد
مشعل نخستین نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی کشور با مدیران ارشد صنعت روز سه شنبه )بیستم اردیبهشت( با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و جمعی از مدیران این مجموعه برگزار شد. در این جلسه ابتدا معاونان وزیر نفت توضیحاتی را ارائه کردند و در ادامه، مدیران هلدینگ ها موضوعات و مشکلات مرتبط با صنعت پتروشیمی و در ارتباط با صنعت نفت را مطرح کردند که مهم ترین آنها مرتبط با تامین خوراک، نظارت بر مجوزهای صادر شده، تامین یا آزادسازی زمین پروژه ها، کمک های مالی دولت و سرمایه گذاری و... بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در این نشست با اشاره به افق 10 ساله صنعت پتروشیمی و پیش بینی ها و بازارهای جدید تاکید کرد که در این بازار باید بر توان داخلی ها تکیه بزنیم تا منفعت بیشتری نصیب کشور شود، چراکه منافع کلان و ملی کشور در توسعه صنعت پتروشیمی دیده شده است.
مرتضی شاهمیرزایی با بیان اینکه افق جدیدی در حال رونمایی در دنیای صنعت پتروشیمی است، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی با همت فعالان این حوزه تا ۱۰ سال آینده از لحاظ کیفی و کمی بیش از دو برابر گسترش می یابد که در منطقه کم نظیر خواهد بود. به همین دلیل است که نیاز به سرمایه گذاری و تأمین فناوری در صنعت پتروشیمی از اهمیت بیشتری برخوردار و بهتر است برای توسعه این صنعت به داخل تکیه و از توانمندی شرکت های پژوهشی و پارک های علم و فناوری استفاده کرد.
وی با تأکید بر اینکه صنعتگران متخصص بسیاری در داخل کشور وجود دارد، ادامه داد: باید نیازهای صنعت را با توان داخلی تکمیل و صنعت پتروشیمی را به معنای واقعی خودکفا کرد. امروز امکان ارائه تجربیات و دانش های فنی از سوی پتروشیمی ها به بیرون از مرزها فراهم شده است و نمونه آن را در حوزه کاتالیست ها می توان دید. امروز پیشرفت خوبی در حوزه کانالیست ها به وجود آمده و به زودی همه کاتالیست های پتروشیمی در داخل کشور بومی سازی می شوند.
معاون وزیر نفت با اشاره به اعتراضی در مورد فروش سهام پتروشیمی هایی که مجوز آنها صادرشده تاکید کرد که این موضوع را به شکل جدی پیگیری کرده اند و افزود: مجوزهایی که تاکنون صادر شده است، راستی آزمایی می شوند تا در صورت عدم پیشرفت سهمیه های حبس شده خوراک، زمین و... آزاد و فرصت سرمایه گذاری به دیگر سرمایه گذاران داده شود. همچنین باید هماهنگی بیشتری بین معاونت برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای صدور مجوزها وجود داشته باشد.
شاهمیرزایی درباره فروش مجوزهای پتروشیمی اعلام کرد: سرمایه گذاران در صورت تمایل به نقل و انتقال مجوز باید هماهنگی های لازم را با مرجع صادرکننده داشته باشند، در غیر این صورت ممکن است از اساس مجوز را از دست بدهند.
وی بر حمایت همه جانبه شرکت ملی صنایع پتروشیمی به شرکت ها، هلدینگ ها و سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی تأکید و تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی همه تدارکات و نیازهای لازم برای سرمایه گذاران را فراهم می کند تا سرمایه گذار با خیالی آسوده صنعت را توسعه دهد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین با تأکید بر این نکته که هلدینگ ها و سرمایه گذاران پتروشیمی برای طرح های توسعه ای خود برنامه عملیاتی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارائه کنند، افزود: متولی توسعه هر بخش مشخص و بهتر است منافع کلان و ملی کشور دیده شود. درست است که حوزه کاری و عملیاتی متفاوتی برای هرکدام از ما وجود دارد و عملکرد شرکت های خصوصی استقلال خودش را دارد، اما همه ما در یک کشتی نشسته ایم و در بیرون از این کشتی همه ما را به عنوان صنعت پتروشیمی می شناسند.
وی با تأکید بر اینکه شرکت های پتروشیمی در مالکیت وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیستند، اما تذکرات نهادهای دولتی و نظارتی به این شرکت ملی صنایع پتروشیمی منتقل می شود، تصریح کرد: از شرکت ها و هلدینگ های پتروشیمی می خواهیم به تذکرها و اعلام های رسمی توجه و آنها را رعایت کنند تا مشکلات با هماهنگی یکدیگر حل شوند.
شاهمیرزایی به سفر وزیر نفت به آمریکای لاتین و نتایج مثبت پیش رو در این منطقه برای توسعه همکاری ها در زمینه صنعت پتروشیمی اشاره کرد و گفت: فرصت خوبی فراهم شده است تا محصولات مرغوب و باکیفیت ایران وارد بازار این منطقه شود.
در ادامه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تبیین مهم ترین طرح های صنعت نفت برای سرمایه گذاری از سوی هلدینگ های پتروشیمی تأکید کرد: اگر به دنبال جهش در صنعت پتروشیمی هستید، باید منابع مالی را که در مسیرهای غیرمولد هزینه می شود، به سمت صنایع مولد ببریم.
وی با بیان اینکه بیش از یک دهه است از عبارت «جهش پتروشیمی» صحبت می کنیم اما خوب است یک بار دیگر آن را مرور کنیم، افزود: آیا برنامه ریزی برای تعدادی طرح جهش است؟ آیا ایجاد ظرفیت بدون پر کردن ظرفیت جهش است؟ آیا برنامه ریزی برای طرح هایی که متناسب با سایر بخش ها نیستند، جهش است؟ جواب منفی است و به همین دلیل لازم است در مورد جهش پتروشیمی بازتعریف صورت گیرد و به نظر می رسد سرمایه گذاری باید برای تأمین خوراک باشد و همه ظرفیت پتروشیمی نیز باید برای این مهم صرف شود.
معاون وزیر نفت با طرح این پرسش که صنعت پتروشیمی برای تأمین خوراک باید چه اقدام های انجام دهد، افزود: پتروشیمی اگر می خواهد در این برهه یک جهش واقعی و متفاوت داشته باشد، باید رویکردش نسبت به گذشته تغییر کند تا این صنعت ارتقا یابد، از همین رو باید برای تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی سرمایه گذاری کرد تا نگرانی ها برطرف شود.
خجسته مهر با بیان اینکه همین حالا هم این کار (سرمایه گذاری برای تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی) آغاز شده اما هنوز نهادینه نشده و به سرانجام نرسیده است، اظهار کرد: هنوز شناخت کاملی برای سرمایه گذاری در تأمین خوراک پتروشیمی وجود ندارد و از آنجا که اطلاعات کافی و کامل نیست، نمی توانیم تصمیم درستی بگیریم.
وی با اشاره به اینکه وقتی گفته می شود شرکت ملی نفت ایران تا هشت سال آینده باید ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام دهد که از این مقدار ۷۰ میلیارد دلار در میدان های گازی و ۹۰ میلیارد دلار در میدان ها نفتی است، ادامه داد: با این سرمایه گذاری ظرفیت تولید نفت باید به روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه و ظرفیت تولید گاز نیز به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب در روز برسد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سودآوری صنعت پتروشیمی را قابل توجه دانست و با بیان اینکه به جای تزریق پول حاصل از فروش محصولات پتروشیمی در سامانه نیما (که البته خوب است) بهتر است این پول برای تأمین خوراک پتروشیمی سرمایه گذاری شود، ادامه داد: اگر به دنبال جهش در پتروشیمی هستیم، باید منابع مالی را که در مسیرهای غیرمولد هزینه می شود، به سمت صنایع مولد هدایت کرد.
خجسته مهر با بیان اینکه یکی از گرفتاری هایی که بانک ها دارند این است که نمی دانند پول خود را کجا مصرف کنند، گفت: البته علت این موضوع هم لزوماً سرمایه گذاران نیستند. شاید ما نتوانستیم طرح ها و جذابیت آنها را در معرض نگاه سرمایه گذاران قرار دهیم.
وی با دعوت از هلدینگ ها برای سرمایه گذاری در بخش بالادستی صنعت نفت اظهار کرد: البته مقدمات این موضوع انجام شده و تفاهم های خوبی در این زمینه صورت گرفته است. طرح های توسعه برخی میدان ها در شرکت ملی نفت تعریف شده که از ۲۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار در حوزه مناطق نفت مرکزی وجود دارد. مجموع این طرح ها ۳.۵ میلیارد دلار است و از طریق مناقصه و مذاکره قابل واگذاری است که ضرورت دارد در این زمینه بحث و بررسی شود.
خجسته مهر از میدان گازی پارس شمالی، میدان گازی کیش و میدان مشترک فرزاد A و B به عنوان دیگر طرح های توسعه شرکت ملی نفت ایران نام برد و گفت: میدان گازی پارس شمالی به ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد و معادل چهار فاز پارس جنوبی است و سرمایه گذاری در آن ارزشمند است.
وی طرح توسعه لایه زمین شناسی خامی را هم به هلدینگ ها پیشنهاد داد و در توضیح آن گفت: ارزش سرمایه گذاری این لایه برای تولید گاز در میدان های اهواز و مارون ۶ میلیارد دلار و دارای گاز غنی است که می تواند خوراک مایع موردنیاز بخش پایین دستی پتروشیمی ماهشهر را تأمین کند و پروژه بسیار مهمی است.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه به دلیل اطلاعات کم از توسعه طرح لایه زمین شناسی خامی استقبال نشده است، تأکید کرد: باید طرح هایی را در اولویت قرار دهیم که محل تولید و مصرف خوراک پتروشیمی نزدیک به هم باشند.
خجسته مهر استفاده از گازهای همراه مشعل را موضوع بسیار مهمی ارزیابی کرد و گفت: در این زمینه کارهای خوبی انجام شده است، اما این کارها و فعالیت ها باید خروجی مطلوب داشته باشد و صرف انجام بی نتیجه، مطلوب نیست. از شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم می خواهم در موضوع گازهای همراه میدان داری کند. چراکه سیاست گذاری الزاماً نوشتن چیزی نیست، بلکه باید حلقه وصل باشیم و میدان داری کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه نباید اجازه صادرات خوراک مورد نیاز زنجیره صادر شود، گفت: موضوع کمبود خوراک تنها به کمبود تولید مربوط نمی شود. گاهی خوراک با حداقل ارزش صادر می شود، گاهی طرحی آماده نیست و خوراک تخصیص داده شده برای آن صادر می شود و گاهی ظرفیت خالی وجود دارد، اما باز صادر می شود که موضوع دوم بسیار بد است.
خجسته مهر افزود: باید سیاست هایی اتخاذ کنیم که اجازه صادرات به این خوراک داده نشود، البته خود پتروشیمی ها نیز باید در این زمینه همت کنند؛ گاهی خوراک بین مجتمعی از سوی یک پتروشیمی صادر می شود که این موضوع برای دیگری دردسرساز است.
وی درباره صدور مجوز ایجاد مجتمع های پتروشیمی اظهار کرد: همه صنعت نفت آمادگی همکاری برای ایجاد صنایع پایین دست را دارند، اما نخست باید ببینیم چه خوراکی در بازه ۱۰، ۲۰ ساله در دسترس است و بعد مجوز سرمایه گذاری صادر کنیم. نباید مجوزی صادر شود که بعدها سرمایه گذار را دچار چالش کند، اگر مجتمعی ایجاد شود که خوراکش فقط پنج سال در دسترس است، ایجاد آن مجتمع معنایی ندارد و معاونت های برنامه ریزی شرکت ها نباید مجوز برای طرح هایی که خوراکش خیالی است، صادر کند.
معاون وزیر نفت با اشاره به مجوزهای صادرشده در دوره های پیش، گفت: با وجود تحولاتی که در حوزه آمایش سرزمین شکل گرفته و تجدید نظارتی که در مجوز برخی طرح انجام شده است، هنوز جای بازنگری وجود دارد تا اثربخشی طرح ها بالاتر رود.
خجسته مهر از موضوع تراز عرضه و تقاضای خوراک به عنوان مسئله ای مهم یاد و تصریح کرد: این موضوع مربوط به وزارت نفت است و هنوز آسان با آن برخورد می شود و وزارت نفت باید این تراز را ایجاد کند تا برای متقاضیان مشکلی به وجود نیاید.
وی راندمان سوخت و خوراک در شرکت های پتروشیمی را پایین ارزیابی کرد و گفت: کمبود خوراک تنها مربوط به بخش عرضه نیست، باید سهم هر بخش از جمله پایین بودن بازده مشخص شود. برخی پتروشیمی ها به دلیل قدیمی بودن تجهیزات، مصرف بالای خوراک دارند، دانش بنیان شدن و استفاده از فناوری های جدید به معنای کاهش هزینه قیمت تمام شده است و سبب بالا رفتن راندمان و افزایش کیفیت می شود و از طرفی مصرف خوراک و سوخت را کاهش می دهد، بنابراین بخشی از سرمایه گذاری ها باید به این حوزه اختصاص یابد و پتروشیمی ها در احیای خوراک سهم خود را بر عهده بگیرند. وی با تاکید بر اینکه در بخش بالادست به دنبال فروش خوراک نیستیم، بلکه آمادگی داریم به صنایع پایین دست کمک کنیم، افزود: در واقع خدمت شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان دو بنگاه اقتصادی کشور برای نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران است.
سجاد خلیلی، معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت هم در این جلسه، پس از شنیدن دیدگاه های مدیران عامل هلدینگ ها، بر ضرورت رفع موانع صادراتی برای حفظ و ارتقای سودآوری صنعت پتروشیمی تأکید و اظهار کرد: فرآیند جذب سرمایه و فناوری باید ساده سازی شود. معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت با بیان اینکه مشکلاتی در این زمینه هست که برای رفع آن تلاش می شود، تصریح کرد: مشکل تأمین خوراک پتروشیمی ها مشکل نخست است. واحدهایی داریم که با کسری خوراک روبه رو هستند و نمونه بارز آن پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس است که با ۴۰ درصد ظرفیت فعالیت می کند، در حالی که سرمایه گذاری ۴ میلیارد یورویی برای آن انجام شده، اما از نهایت ظرفیت آن بهره نمی بریم.
خلیلی ادامه داد: مشکل دیگر قطع خوراک پتروشیمی ها در فصل سرد است که دو ماه آنها را در زنجیره تولید نداریم، مایه شرمساری است که ۳۳ تریلیون مترمکعب گاز و ۱۷ درصد ذخایر گاز دنیا را داریم، اما نمی توانیم خوراک پتروشیمی ها را برای کانونی ترین صنایع کشور تأمین کنیم.
مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت هم در این نشست، مدل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حوزه منابع انسانی را الگویی برای سایر بخش ها خواند و گفت: این شرکت در حوزه آموزش منابع انسانی، توسعه مدیریت و جذب نیروی انسانی موفق بوده است و می توان آن را بهترین مدل واگذاری در صنعت نفت دانست. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در این باره تصریح کرد: با تقویت ساختار سازمانی در حوزه پژوهش و فناوری و پژوهشگاه پتروشیمی تلاش می کنیم نیروهای دانشی و قوی تری در این مجموعه ها داشته باشیم، چراکه با نگاه منصفانه، ذخایر سرمایه انسانی بسیار بالایی در کشور وجود دارد و ما در مجموعه صنعت نفت بهترین نخبگان را گرد آورده ایم.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با اشاره به شرکت های واگذارشده هلدینگ ها گفت: در این شرکت ها توجه خوبی به سرمایه انسانی می شود و هر جا مشکلی باشد، آمادگی داریم حمایت کنیم تا مشکلات رفع شود.
مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت، نیز در این نشست با بیان اینکه وزارت نفت در حوزه مسائل محیط زیستی حدود ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام داده است، افزود: عمده این سرمایه گذاری در زمینه جمع آوری گازهای همراه نفت است که بخش مهمی از این مسئولیت را هم پتروشیمی ها انجام می دهند.
وی گفت: در سال ۹۴ مقام معظم رهبری سیاست های مربوط به محیط زیست را ابلاغ کردند که در عمل اجرای این بند از قانون به عنوان پیوستی در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گرفت. چند بند مهم در آن از جمله بند ۱۱ اهمیتی ویژه دارد که در آن بر حمایت و تشویق سرمایه گذاری ها و فناوری های سازگار با محیط زیست با استفاده از ابزارهای مناسب از جمله عوارض و مالیات سبز مورد تاکید دارد؛ بنابراین اگر توسعه با برنامه ریزی دقیق همراه باشد، این مهم سبب می شود محیط زیست در سلامت کامل قرار گیرد.
وحیدرضا زیدی فر، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت هم بر نقش مهم صنعت پتروشیمی در حمایت از ساخت داخل و شرکت های دانش بنیان تأکید کرد و گفت: تلاشمان این است موانع همانند رگولاتوری را در صنعت پتروشیمی برداریم.
وی با اشاره به سفر اخیر خود به پارک علم و فناوری خراسان رضوی به عنوان هاب شرکت های فناوری انرژی در کشور، اظهار کرد: با دیدن این مجموعه به داشتن چنین فضاهایی افتخار کردم. در جریان بازدید گفت وگوهای متعددی با شرکت های فناور این مجموعه داشتم و متوجه شدم مشتریان عمده این شرکت ها، مجتمع های پتروشیمی هستند و به نظر می رسد این همکاری ها می تواند بیشتر و پایدار باشند. وی با بیان اینکه تصور این است که شرکت های دولتی به دلیل ریسک پذیری بالا باید مشتری بیشتری داشته باشند، ادامه داد: برخلاف اینکه گفته می شود مجتمع های پتروشیمی واگذار شده فقط به فکر سود هستند، اینگونه نیست. افراد توانمندی در این صنعت حضور دارند که حاضرند ریسک خرید کالا و تجهیزات از شرکت های دانش بنیان را برای اعتلای کشور بپذیرند. معاون وزیر نفت تصریح کرد: با توجه به نقش صنعت پتروشیمی در زنجیره ارزش این صنعت می تواند نقش مهمی در حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولیدهای بار اول ایفا کند، البته در این مسیر موانعی همانند رگولاتوری در صنعت پتروشیمی وجود دارد که در تلاش هستیم آن را در مراجع بالاتر حل کنیم و مشکل قانونی وجود نداشته باشد.
در ادامه این جلسه چند تن از مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی از جمله عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس نیز به طرح موضوعاتی در حیطه کاری خود پرداختند. وی با بیان اینکه امسال بر اساس برنامه ریزی ها ۲۰ میلیون و ۵۳۱ هزار تن محصول در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس تولید می شود، گفت: از این مقدار ۱۰ میلیون و ۹۷۳ هزار تن آن در داخل و ۹ میلیون و ۶۲۴ هزار تن در خارج از کشور عرضه می شود و در مجموع ارزش محصولات امسال ما به ۱۳.۵ میلیارد دلار می رسد. وی اظهار کرد: امسال ۲۱ طرح تازه پتروشیمی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس در حال اجراست، اما یکی از طرح های مهم ما که در چند سال آینده تکمیل طرح های مربوط زنجیره ارزش افزوده است، در این زمینه از دستاوردهای موجود در پارک های علمی و فناوری آلمان، ژاپن و دیگر کشورهای پیشرفته الگوبرداری خواهیم کرد. مدیرعامل پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس از برنامه این شرکت برای ایجاد پارک علم و فناوری در عسلویه با سرمایه گذاری ۲ تا ۳ میلیارد دلاری خبر داد و گفت: در این زمینه مذاکرات اولیه با شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برای تخصیص زمین این پروژه انجام شده است، البته احداث این نوع پارک در منطقه ماهشهر نیز در دستور کار قرار دارد. علی عسکری افزود: هم اکنون بر اساس گزارش های رسیده، کشورهای همسایه ایران سالانه ۱۳۲ میلیارد دلار محصولات مختلف پتروشیمی مصرف می کنند، این در حالی است که سهم ایران از این بازارها بسیار اندک است.
وی با اشاره به سیاست های جدید وزارت نفت مبنی بر ترغیب شرکت های پتروشیمی با هدف تأمین خوراک خود در طرح های بالادستی اظهار کرد: به تازگی مذاکراتی را برای سرمایه گذاری در توسعه سه میدان بزرگ هیدروکربوری با وزارت نفت آغاز کرده ایم.
مدیرعامل پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس تصریح کرد: این شرکت تأکید زیادی بر استفاده از تولید تجهیزات و کالاهای داخلی دارد، از این رو برای تبدیل تفاهم نامه های امضاشده به قرارداد دبیرخانه دائمی تشکیل داده ایم.
علی عسکری با اشاره به سهم ۳۵ میلیارد دلاری پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس در بورس اوراق بهادار کشور گفت: تلاش می کنیم با سرمایه گذاری های جدید به رونق بورس کمک کنیم. حدود ۴۹ میلیون نفر از مردم ایران از سود سهام این هلدینگ به صورت مستقیم و غیرمستقیم بهره می برند.
وی با اشاره به تفاوت یک به سه قیمت خدمت رسانی پتروشیمی های مبین و دماوند در عسلویه افزود: با توجه به قیمت پایین خدمات اعلام شده از سوی شورای رقابت، هشدار می دهیم در صورت بی توجهی نوسازی و سرمایه گذاری در تأسیسات این مجتمع و تغییر در قیمت خدمات ارائه شده، احتمال قطع خدمات یوتیلیتی در این مجتمع در تابستان امسال وجود دارد.
مدیرعامل پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس از تشکیل نخستین مؤسسه تأمین مالی پروژه های صنعت پتروشیمی در کشور بدون ارتباط با سیستم بانکی کشور خبر داد و اظهار کرد: هم زمان با تحقق این موضوع به فکر تأمین مالی از روش های دیگر نیز هستیم.
علی عسکری گفت: هم اکنون مجتمع های پتروشیمی در بخش های مختلف به ویژه خوراک مایع با کمبود خوراک مواجه اند، البته با مجموعه اقدام های انجام شده از ابتدای امسال تاکنون به لحاظ وزنی نسبت به پارسال ۶ درصد به تولید این شرکت افزوده شده است.
اسمعیل قنبری، مدیرعامل شرکت گروه نفت و گاز پارسیان در این جلسه گفت: این شرکت آمادگی سرمایه گذاری و حضور در یکی از میدان های نفتی در مسیر افزایش خوراک واحدهای پتروشیمی را دارد. مدیرعامل شرکت گروه نفت و گاز پارسیان ادامه داد: این مجموعه مذاکره و رایزنی های جامعی را با بانک های ملت، ملی و تجارت برای تامین مالی طرح های توسعه ای خود انجام داده و به دنبال رفع نیازهای مالی خود با استفاده از ظرفیت های نظام بانکی است.
قنبری با اشاره به ضرورت بازنگری در بعضی از مصوبه های ابلاغی وزارت صمت گفت: از وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی انتظار داریم تا در این زمینه اقدام لازم را برای حمایت از پتروشیمی ها انجام دهند. در ادامه جلسه نمایندگان هلدینگ های تاپیکو، پتروفرهنگ، صبا انرژی، تدبیر، شستان، باختر و اهداف ضمن معرفی کوتاه مجموعه خود، به بیان دیدگاه ها و مشکلات خود پرداختند. تامین خوراک و رفع مشکلات مرتبط با آن به خصوص در زمستان، فروش مجوزهای صادر شده پتروشیمی، موانع و مشکلات اداری طولانی در مسیر صندوق توسعه ملی و تامین مالی برای شرکت ها، موضوعات حقوقی و مجوزهای مختلف، عدم استفاده از همه ظرفیت مجتمع به دلیل کمبود خوراک آزادسازی زمین های پیش بینی شده برای پروژه ها و ... از مهم ترین درخواست ها و مشکلات مطرح شده بودند. در ادامه این جلسه مدیران شرکت ملی صنایع پتروشیمی توضیحاتی مرتبط با موارد مطرح شده را بیان کردند. محمد متقی، رئیس دفتر توسعه صنایع پایین دستی شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر اولویت تأمین نیاز داخل به محصولات پتروشیمی تأکید کرد و گفت: تا نیاز داخل تأمین نشود صادرات محصولات موضوعیت ندارد. شرکت های پتروشیمی باید به واردات و عرضه تلفیقی محصولات پتروشیمی که کمبود تولید در داخل دارند، توجه کنند.
متقی درباره سرمایه گذاری برای ایجاد پارک های شیمیایی از سوی هلدینگ ها افزود: فعالیت در این حوزه، قوانین خاص خود و یک سری محدودیت دارد و باید پیش از اقدام با شرکت ملی صنایع پتروشیمی هماهنگی لازم انجام شود.
وی با اشاره به اینکه اولویت تأمین نیاز بازار داخل از محصولات پتروشیمی است بر لزوم رعایت کف عرضه تأکید کرد و گفت: اگر کف عرضه رعایت نشود، سازمان تعزیراتی در این مورد وارد می شود.
احمد شکری، مدیر طرح های شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم تاکید کرد که اختلاف های میان شرکت های پتروشیمی باید در میان خودشان به عنوان یک خانواده پتروشیمی حل شود و افزود: بعضی از اقدام ها که در شرکت ها و هلدینگ های پتروشیمی انجام می شود، جنبه انحصاری دارد و هر جا این انحصار با منافع جمعی و ملی تداخل داشته باشد، ارجحیت با منافع ملی است. بیژن چگنی، مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز از فعال سازی بخشی از ظرفیت نصب شده غیرفعال در صنعت پتروشیمی با تشکیل کارگروه تأمین خوراک خبر داد. وی اظهار کرد: حدود ۲۷ درصد از ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی غیرفعال مانده است که حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد مربوط به کمبود یا نبود هماهنگی خوراک است که با تشکیل کارگروه خوراک به سمت فعال سازی بخش زیادی از آن حرکت خواهیم کرد. چگنی افزود: شرکت های پتروشیمی برنامه های تعمیرات اساسی را به نحوی تنظیم کنند که در فصل سرما به دلیل محدودیت های خوراک گاز انجام شود که هم سقف تولید صنعت پتروشیمی حفظ شود و هم نقص کمبود خوراک ها جبران شود.
وی تأمین قطعات و لوازم یدکی را یکی از مشکلات در فعال سازی ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی دانست و گفت: فهرستی از هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی تهیه خواهد شد تا قطعاتی که وابسته به واردات هستیم با تکیه بر توان داخل، بومی سازی شود.
حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مهم ترین برنامه های صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم و هشتم توسعه را تبیین کرد و گفت: درآمد کل صنعت پتروشیمی از ۲۳ میلیارد دلار به ۲۷ میلیارد دلار می رسد.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی ظرفیت کنونی تولید محصولات پتروشیمی را ۹۰ میلیون تن بیان کرد و در تبیین عملکرد دولت های مختلف اظهار کرد: رشد تولید محصولات پتروشیمی در دولت نهم و دهم نسبت به ابتدای آن دولت ۱۸۰ درصد رشد داشته است و در دولت یازدهم و دوازدهم هم شاهد رشد ۶۰ درصدی بودیم که امیدواریم این ظرفیت را تا پایان برنامه هشتم ۲ برابر خواهیم کرد.
وی با تأکید بر اینکه تمرکز اصلی صنعت پتروشیمی تأمین نیازهای داخلی کشور است، تصریح کرد: صنعت پتروشیمی همچنین در بخش تأمین ارز روسفید شده است و همه ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی به کشور بازمی گردد؛ پارسال هشت میلیارد دلار تعهد عرضه ارز بیشتری به سامانه نیما از سوی پتروشیمی ها وجود داشت و حدود ۱۲ میلیارد دلار به نیما از سوی شرکت های پتروشیمی عرضه شد.
رضا نکوئی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز گفت: برای حمایت از هلدینگ ها یا پروژه هایی که به علت نبود سرمایه معطل مانده اند، طرحی به عنوان صندوق مادرپروژه ایجاد می شود. این طرح توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیگیری می شود که بتوانیم صندوق مادرپروژه را تشکیل دهیم و از طریق بورس و قوانینی که وجود دارد درصدی از فروش مجتمع ها را داخل صندوق بیاوریم. در این صندوق، طرح هایی که دارای زنجیره ارزش هستند گنجانده شده تا بتوانیم از طریق منابعی که از طرق بورس تأمین می شود، این پروژه ها را به بهره برداری برسانیم.
نکوئی با اشاره به اینکه طرح های پتروشیمی در حال اجرا به صورت مرتب رصد می شوند، اظهار کرد: اگر طرحی توقف داشته باشد و یا پیشرفت چندانی نداشته باشد، به کمیته بازنگری ارسال و طرح ها لغو مجوز خواهند شد. پیش از اینکه هرگونه اقدامی برای انتقال مجوزهای پتروشیمی به غیر انجام شود، باید اجازه لازم از شرکت ملی صنایع پتروشیمی دریافت شود تا با مشکلی روبه رو نشوند و به لغو مجوز منجر نشود.
در گفت وگو با مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان، مطرح شد:
مشعل توسعه صنعت نفت به عنوان رکن اصلی اقتصاد کشور، زمانی رنگ واقعیت به خود می گیرد که نیروی انسانی گرانقدر و مدیران توانمند به عنوان شاکله اصلی این صنعت بیش از پیش مورد اهتمام و توجه باشند. اینکه بعضا همه نگاه ها به نفت و گاز به عنوان یک منبع ارزشمند و ثروت در دنیا، معطوف است در جای خود درست و منطقی است اما زمانی این ثروت های طبیعی می توانند مورد استحصال و بهره برداری قرار گیرند که نیروی انسانی توانمند و متعهد پای کار باشد؛ در غیراین صورت نمی توان به این دست از ثروت های طبیعی تکیه کرد و به نحو شایسته ای از آن بهره مند شد.
رویکرد دولت سیزدهم از ابتدای دوره همواره بر ارتقا و توجه به سرمایه انسانی وزارت نفت بوده است و اقدام های بی شماری برای کارکنان این صنعت تاکنون انجام شده است. در این میان معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت به عنوان متولی توجه به حوزه منابع انسانی در تلاش است تا بتواند با تغییر نگرش و رویکرد نسبت به کارکنان این صنعت، وضع معیشتی و کاری آنان را اصلاح و انگیزه و رفاه حال آنان را بیش از پیش فراهم آورد. نمود عینی این موضوع در دستورعمل ها و روش های اجرایی که در چند ماه اخیر ازسوی این معاونت به دیگر دستگاه ها و شرکت های نفتی ابلاغ شده است، مشهود بوده و می توان امیدوار بود که در آینده ای نه چندان دور شاهد پیشرفت های چشمگیری در زمینه وضع معیشتی و کاری کارکنان صنعت نفت باشیم.
شرکت ملی نفت ایران امسال که سال تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین نام گرفته است، فعالیت های خود را به پیروی از سیاست های وزارت نفت در بهره مندی حداکثری از توان ایرانی به ویژه حمایت از شرکت های دانش بینان بیش از پیش دنبال کرده است. شرکت نفت و گاز اروندان که هدف گذاری تولید بیش از یک میلیون بشکه نفت در افق 1404 را در برنامه کاری خود دارد، با مسئولیت سنگین راهبری بزرگ ترین میادین مشترک نفتی کشور، تکیه گاه خود را در توسعه و تولید از این میادین، شرکت ها و سازندگان داخلی می داند و اولویت و برنامه های خود را بر اساس چارچوب، سیاست ها و اهداف وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران دنبال می کند. کلیه فعالیت های این شرکت برمحور چشم انداز ترسیم شده و همسو با سیاست های کلان شرکت ملی نفت ایران و در جهت تحقق بخشیدن به منویات مقام معظم رهبری در سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین خواهد بود. همچنین توجه به نیروی انسانی به عنوان رکن اصلی توسعه صنعت نفت در دستور کار شرکت نفت و گاز اروندان قرار دارد و گام های جدی را در این زمینه برداشته است.همچنین یکی از مهم ترین اولویت های کاری شرکت نفت و گاز اروندان، پشتیبانی از سرمایه انسانی صنعت نفت است. حفظ و نگهداشت سرمایه انسانی ارزشمند به عنوان سربازان خط مقدم اقتصادی کشور به منظور راهبری و انجام ماموریت های مهم توسعه، تولید، فرآورش، توزیع و ... در بخش های بالا، میان و پایین دستی صنعت نفت، جلب رضایت و انگیزش شغلی کارکنان و ساماندهی وضع قراردادهای نیروها از جمله اقدام هایی است که در دستور کار شرکت نفت و گاز اروندان قرار دارد.
عبدالامیر بابایی، مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان که نزدیک به 35 سال سابقه فعالیت در صنعت نفت و گاز کشور را دارد، به شرایط نیروهای قراردادی در صنعت نفت و تبدیل وضعیت آنان اشاره کرده و معتقد است: آنچه امروز دولت و به طور خاص صنعت نفت با آن مواجه است، هزاران نفر نیروی قراردادی است که برای تبدیل وضعیت آنان، فرآیند درازمدتی طی شده؛ فرآیندی که به طور قطع برای صنعت نفت با صرف هزینه و زمان زیادی همراه بوده است، اما اینکه در چنین شرایطی، بهترین روش ممکن برای ساماندهی این حجم از نیروی انسانی و تلاش برای ساماندهی آنان در چارچوب قوانین، باید توام با برنامه ریزی مدون و اصولی باشد که خوشبختانه با روی کارآمدن دولت سیزدهم و اهتمام شخص آقای وزیر به منظور ساماندهی وضع نیروهای انسانی صنعت نفت و گاز می توان امیدوار بود که در آینده نزدیک، اتفاق های مثبت و قابل توجهی را در این بخش شاهد باشیم.وی ادامه می دهد: تصمیم های شرکت نفت و گاز اروندان درباره ساماندهی وضعیت کارکنان این شرکت متأثر از مصوبات منابع انسانی در سطح وزارتخانه است و هر تصمیمی که در این باره گرفته شود، مدیریت واحد مالی با تامين منابع مالی و نقدینگی مورد نظر پشتیبانی می کند. اما بنده معتقدم که در این زمینه فرآیند برون سپاری هزینه و چالش های بی شماری را به شرکت ملی نفت ایران تحمیل کرده است و وزارت نفت با برنامه ریزی مدون و با محاسبه هزینه و بار مالی می تواند اقدام به ساماندهی و رسمی کردن نیروهای قراردادی کند.مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان به وضع نیروهای شاغل در میدان های در حال توسعه و تحویل شده به شرکت اروندان اشاره کرده و با بیان اینکه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکاری این شرکت از بهمن 99 اجرایی شده است، بیان می کند: بار مالی طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکاری میادین تازه واگذار شده آزادگان شمالی و جنوبی و تلمبه خانه غرب کارون در پیمان و قرارداد دیده شده، هرچند اظهار نظرهای مدیران مناطق عملیاتی مورد نظر و یا مدیریت منابع انسانی در این باره قابلیت اتکا بیشتری دارد، اما شواهد گویای آن است که آزادگان شمالی و تلمبه خانه غرب پیش تر طرح طبقه بندی مشاغل را انجام داده و معوقات را پرداخت کرده اند و آزادگان جنوبی نیز با تاخیر این مسئله را به سرانجام رسانده است.
بابایی به دستاوردهای شرکت نفت و گاز اروندان در حوزه ارائه خدمات بیمه ای کارکنان نیز اشاره و عنوان می کند: در 2 سال گذشته طرح بیمه تکمیلی کارکنان آغاز شده است که تعدادی از کارکنان با پرداخت حق بیمه تکمیلی از طرح مذکور استفاده می کنند. توضیح اینکه 80 درصد مبلغ بیمه تکمیلی به عهده شرکت ملی نفت ایران است. ضمنا به منظور کمک به همکاران و حسب دستور مدیر عامل شرکت اروندان رایزنی با برخی شرکت های بیمه برای دریافت موافقتنامه بیمه خوردو و اشخاص ثالث به صورت اقساط در حال بررسی و نهایی شدن است.
وی ادامه می هد: فرآیند بخش مالی شرکت نفت و گاز اروندان از طریق دستورعمل کنترل های داخلی صادره و دستورعمل های شرکت ملی نفت ایران و ستاد وزارتخانه مطابق با قوانین موضوعه و با برنامه ریزی های انجام شده به صورت هفتگی، ماهانه و سالانه پایش و نظارت می شود.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان که دانش آموخته رشته حسابداری دانشگاه آزاد اهواز است، در ادامه به سابقه فعالیت و حضورخود در این شرکت اشاره می کند و می گوید: بنده از سال 66 با پذیرش سمت هایی در حوزه مالی، فعالیت حرفه ای خود را از شرکت ملی نفت خیز جنوب آغاز کردم و از سال 97 تاکنون به عنوان مدیر مالی شرکت نفت و گاز اروندان مشغول به فعالیت هستم که هم اکنون تعداد 26 نفر در واحد مدیریت امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان به فراخور تخصص و مهارت حرفه ای شان به طور شبانه روزی و دلسوزانه مشغول به فعالیت هستند.
بابایی عنوان می کند: ناگفته پیداست که امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان در سال های اخیر توانسته است موفقیت های چشمگیری را کسب کند که این موفقیت ها بی شک مرهون دقت عمل، پشتکار و همکاری جمعی فعالان حوزه مالی این شرکت است.
وی در ادامه اظهارات خود با اشاره به حال و هوای این روزهای واحد مالی شرکت نفت و گاز اروندان می گوید: روزهای سخت و پرکار واحد مالی شرکت اروندان از اسفندماه پارسال آغاز شده و تا پایان تیرماه امسال ادامه خواهد داشت. هم اکنون مسائلی از قبیل تامین نقدینگی، پرداخت به موقع حقوق و دستمزد و مزایای نیروهای پیمانکاری و رسمی، کارسازی اسناد ذی نفعان، استقرار حسابرسان سازمان حسابرسی، انبارگردانی پایان سال مالی، تسویه و بستن حساب ها جنب و جوش زائدالوصفی همراه با استرس در واحد مالی حاکم است که خوشبختانه همکاران شرکت نفت و گاز اروندان مشکلات و شرایط خاص مدیریت امور مالی را به لحاظ محدودیت منابع درک می کنند و تاکنون همکاری های لازم را با این واحد داشته اند.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان عنوان می کند: از سوی دیگر همجواری در نقطه صفر مرزی و وجود میادین مشترک نفتی در شرکت نفت و گاز اروندان سبب شده است کارکنان مدیریت امور مالی رضایت حداکثری پرسنل شاغل اعم از کارکنان رسمی و اشخاص ثالث و پیمانکاران طرف قرارداد را وجهه همت خود قرار دهند چرا که پرداخت به موقع مطالبات اشخاص حقیقی و حقوقی در پایان هر سال از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است.
بر اساس این گزارش، صنعت نفت به جد نیازمند سرمایه گذاری است؛ جمله ای که وزیر نفت دولت سیزدهم در یک ماه اخیر بارها بر اهمیت و ضرورت اجرای آن تاکید کرده است. در حقیقت ترسیم نقشه راه رشد صنعت نفت ایران وامدار ارتقا و توسعه بخش های بالادستی و سرمایه گذاری در طرح های بزرگ صنعت نفت و گاز است که بر این اساس توسعه اقتصادی کشور را نیز در این مسیر با خود همگام و همراه می سازد.
پرواضح است که اقتصاد کشور به شدت وابسته به درآمدهای نفتی است و بر این اساس تحریم های اقتصادی و نفتی در یک دهه گذشته بر این امر صحه گذاشته و مادامی که نتوان راه گریزی برای آن جست، آینده اقتصاد کشور و به دنبال آن گذران معیشت و زندگی عمومی مردم با چالشی جدی همراه خواهد بود؛ از این رو تاکیدات وزارت نفت ایران به امر سرمایه گذاری در این صنعت سرنوشت ساز امری به واقع درست و به جایی است که تحقق آن نیازمند اقتصاد تولیدمحور توام با آینده نگری است.
صحبت از اقتصاد تولید محور است؛ کلید واژه ای که مدیریت واحد مالی شرکت نفت و گاز اروندان بر آن صحه گذاشته و ضمن تاکید و پافشاری بر اجرای صحیح و کارآمد آن معتقد است: در شرایطی که هجمه تحریم های ظالمانه آمریکا و متحدان غربی اش به اقتصاد ایران بیشتر شده است، بی شک تنها راه عبور از این سد، پشتیبانی از تولید داخلی است. سیاست های استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی است که می توان با تکیه بر آن شاهد افزایش و رونقی معقول در حجم فعالیت های صنعت نفت در بخش بالادستی و نیز تولید محصولات استاندارد و ایجاد فرصت های شغلی شد.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان در گفت وگو با مشعل به تاکیدات وزیر نفت مبنی بر سرمایه گذاری در این صنعت اشاره کرده و ساخت داخل و تجاری سازی اقلام راهبردی نفتی را رسالتی ملی می خواند و می گوید: به کارگیری و استفاده از سرمایه انسانی و مالی شرکت های نفتی و سازندگان داخلی فارغ از منابع خارجی و بهره مندی از مهندسی معکوس، عامل قطع وابستگی و خنثی کردن شرایط تحریم در زمینه تولید است.
وی معتقد است: بدون تردید وزارت نفت از پیشگامان حمایت از کالای ایرانی است. اهتمام به ساخت، تولید و تجاری سازی اقلام پرمصرف صنعت نفت به عنوان یک رسالت ملی، موید پیگیری و اقدام عملی وزارت نفت بر اساس وظایف محوله ازسوی دولت است. دستاورد این تلاش ها را می توان منوط به داخلی سازی کالاهای راهبردی و پرمصرف صنعت نفت برای رونق بخشیدن به تولید داخلی، ایجاد اشتغال، کاهش وابستگی به خارج و سرانجام در یک کلام ارتقای توانمندی سازندگان و تولیدکنندگان داخلی برشمرد.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان می گوید: بی تردید سایه تحریم ها بر مجموعه صنعت نفت و پیامدهای آن بر اقتصاد کشور بر کسی پوشیده نیست، اما نفت با وجود همه تنگناها همچنان رکن اصلی اقتصاد کشور به شمار می آید. نکته حائز اهمیت، بی تاثیری محدودیت های کشورهای بیگانه است که با همت و تلاش مضاعف و همه جانبه کارکنان و فعالین این عرصه نتوانسته است توسعه این صنعت را متوقف کند. قریب به یقین تحریم ها فرصت بزرگی برای بهره گیری از توانمندی سازندگان و فعالان داخلی حوزه نفتی است، ضمن آنکه بهره مندی از ظرفیت های علمی و دانشگاهی اعم از بالادست و پایین دست این صنعت هر روز ابعاد تازه و پیچیده تری پیدا می کند، اما آنچه به وضوح باید به آن نگریسته و در چارچوب فعالیت ها گنجانده شود، واقع بینانه نگریستن به مولفه تحریم هاست. آنچه امروز کشور را می تواند از بند این تحریم ها رهایی بخشد، توجه حداکثری به ظرفیت های داخلی و تحقق رونق تولید است.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان لزوم بازنگری در شیوه پرداخت اعتبار پروژه های نفتی را ضروری دانسته و اظهار می کند: قبل از هر توضیحی باید گفت تامین مالی برای اجرای طرح های توسعه ای صنعت نفت منوط به تعامل و همکاری سازنده نظام بانکی کشور و صنعت نفت است. هموارکردن این مسیر طبیعتا موانع و چالش های پیرامون حوزه سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز کشور را تسهیل و برطرف خواهد ساخت. به ویژه آنکه مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران نیز بارها بر حضور جدی تر بانک ها در امر سرمایه گذاری صنعت نفت و گاز تاکید داشتند. البته اظهارات خجسته مهر بر پایه این اساس مطرح شده است که وظایف بانک ها نباید تنها منوط به ارائه تسهیلات به شرکت ها باشد بلکه باید شرایطی را فراهم کرد تا بانک ها در امر سرمایه گذاری نیز فعالیت اثربخشی داشته باشند. قطعا تحقق این مسئله یکی از موثرترین و مطمئن ترین منابع تامين مالی شرکت ها در امر سرمایه گذاری است، افزون بر آن نقش بسزایی نیز در اقتصاد کشور ایفا خواهد کرد.
بابایی معتقد است: البته در این میان نباید از توانمندی مالی شرکت های نفتی نیز غافل بود. در شرایط تحریم که حضور سرمایه گذاران خارجی در داخل کشور امکان پذیر نیست، باید سازوکارهای دیگری برای تامین مالی پروژه های نفتی به کار برد. متنوع کردن شیوه های تامین مالی می تواند انگیزه سرمایه گذاران را دوچندان کرده و زمینه ورود آنان به سرمایه گذاری در عرصه نفت و گاز کشور را فراهم آورد. در این میان نظارت و ارزیابی بر عملکرد مالی شرکت های نفتی نیز به نوبه خود سبب توانمندی آنها در اعمال و اجرای سیاست های مالی شده و رشد و توسعه صنعت نفت در گام نخست و نیز بهبود و توسعه اقتصادی کشور در گام بعدی را به همراه خواهد داشت.
وی به روش تامين اعتبار در بخش سرمایه ای پروژه های نفتی شرکت نفت و گاز اروندان اشاره و می گوید: مطابق هر سال مدیریت های برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران و شرکت اروندان به بررسی و ارزیابی پروژه های سرمایه ای در حال اجرا پرداخته و اقدام به تامين اعتبار در قالب موافقت نامه می کنند سپس تا زمان دریافت صورت وضعیت از سوی پیمانکار و ارسال آن به مدیریت امور مالی و صدور نامه به مدیریت برنامه ریزی شرکت، درخواست تأمين اعتبار پروژه مربوطه انجام می شود، در نهایت وجوه مورد درخواست در بخش سرمایه ای با تعامل مدیریت های برنامه ریزی و امور مالی، به حساب شرکت نفت و گاز اروندان واریز می شود.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان به تغییر در سازوکار دریافت وجه پروژه های سرمایه ای اشاره و با بیان اینکه تداوم چنین روندی می تواند مخاطرات زیادی را به همراه داشته باشد، اذعان می کند: توصیه بنده این است که دریافت وجه در بخش سرمایه ای به منوال سال های گذشته و به تفکیک سند پرداخت انجام نشود بلکه با تخصیص اعتبار پروژه سرمایه ای، پرداخت به صورت یکجا امکان پذیر باشد که بلافاصله با دریافت سند پرداخت کارسازی آن انجام شود. پرداخت اگر به تفکیک سند پرداخت صورت بگیرد این طولانی شدن زمان، پرداخت احتمال ادعای غرامت پیمانکاران را به همراه خواهد داشت.
مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان به استقرار سامانه تأمین الکترونیکی کالای صنعت نفت (EP) اشاره کرد و الزام به استفاده از این سامانه را در جهت حمایت حداکثری از توان داخل دانسته و می گوید: یکی از اقدام هایی که در سال های اخیر برای حمایت و پشتیبانی از سازندگان داخلی صنعت نفت انجام شد، استقرار سامانه تامین کالای این صنعت بود که سازندگان از طریق این سامانه ضمن اطلاع از نیازمندی های کالا و واد و تجهیزات مورد نیاز صنعت، برای همه تامین کنندگان نیازمندی های صنعت نفت امکان حضور در مناقصات فراهم شد. البته هر چند این سامانه با نواقص و چالش هایی روبه رو است که باید نسبت به رفع آن اقدام های مقتضی انجام شود.مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان در ادامه به برخی نقاط ضعف و قوت این سامانه اشاره و عنوان می کند: این شرکت جزو نخستین شرکت هایی است که سامانه الکترونیکی تامین کالا را اجرایی کرد که در این تعدد بی شمار ایستگاه های کنترل و ثبت، نبود جدول مقایسه پیشنهاد دهندگان به منظور مقایسه نرخ ها، نبود سیستم برخط، قطع و وصل شدن زیاد شبکه، پشتیبانی ضعیف در رفع اشکال و نبود امکان استعلام عمومی برای تدارکات و امور کالا را می توان از اهم نقاط ضعف این سامانه برشمرد و این در حالی است که با وجود این سامانه همه شرکت های اصلی و فرعی تابع وزارت نفت و پیمانکاران پروژه ها را ملزم به استفاده از فهرست (AVL) کرد که این موضوع نقطه عطفی در مسیر یکپارچه سازی شرکت های نفتی و فعالان حوزه صنعت نفت و گاز کشور بود.بابایی درباره استقرار سیستم مالی جامع و یکپارچه در بخش های مختلف صنعت نفت، بهره مندی از آن را ضرورتی انکارناپذیر می داند و عنوان می کند: دسترسی به سیستم یکسان و جامع مالی برای شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع لازم و ضروری است و همه مدیران و کارشناسان مالی بر این مهم اتفاق نظر دارند، اما به دلیل وسعت و گستردگی شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران این امر تاکنون محقق نشده است. شرکت نفت و گاز اروندان و شرکت های دیگر همانند شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت های بهره برداری با سیستم جامع مالی (فاینانس) وظایف خود را انجام می دهند.وی اثربخشی فعالیت های بخش مالی برای پیشبرد اهداف شرکت نفت و گاز اروندان را مهم و حیاتی برشمرد و گفت: طبیعتا امورمالی یکی از مدیریت های مهم هر نهاد یا سازمان محسوب می شود که با استفاده از نیروهای کارآمد خود قادر خواهد بود منابع مالی و نقدینگی مورد نیاز را تامین و مدیریت کند و از این طریق اثرگذاری مطلوبی در پیشبرد اهداف عالیه شرکت نفت و گاز اروندان خواهد داشت.مدیر امور مالی شرکت نفت و گاز اروندان در این زمینه به دستاوردهای حوزه مالی این شرکت اشاره کرده و می گوید: پیش بینی و تامين به موقع منابع مالی برای روند تولید ، کنترل و هدایت بهینه منابع مالی با توجه به اولویت بندی برنامه عملیات تولید، دریافت گزارش مقبول (مطلوب) روی صورت های مالی از سازمان حسابرسی فارغ از هرگونه انحراف در بودجه بر اساس قوانین و دستورعمل های موجود، تعامل سازنده با دستگاه های نظارتی، سازمان امور مالیاتی، سازمان برنامه و بودجه، نمایندگان کارفرما و شرکت های تامين کننده خدمات و کالا به منظور کارسازی اسناد و رفع اشکالات موجود و پرداخت به موقع تعهدات انجام شده در این زمینه، به کارگیری نیروهای کارآمد و متخصص در پست های سازمانی امورمالی و تربیت افراد مجرب به منظور سرمایه گذاری در بخش نیروی انسانی، از مهم ترین دستاوردهای این مدیریت بوده است. تعامل با سایر مدیریت ها و واحدهای عملیاتی در حوزه شناسایی و تامین منابع مالی مورد نیاز برای پشتیبانی از روند تولید، تعامل و ارتباط مستمر با شرکت ملی نفت ایران، سازمان برنامه و بودجه و دستگاه های نظارتی به منظور تأمين خواسته و جلوگیری از هرگونه انحراف ممکن در زمینه قوانین موضوعه، از اهم اولویت های کاری واحد مالی شرکت نفت و گاز اروندان به شمار می آید.
پروژه طولانی ترین حفاری افقی دریایی در خاورمیانه کلید می خورد
مشعل پروژه های توسعه صنعت گاز، یکی پس از دیگری وارد مدار شده و زمینه ساز تحقق سیاست های کلان کشور در بخش های مختلف می شود. شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان بازوی اجرایی صنعت گاز در مسیر توسعه قرار دارد و براساس برنامه های تعریف شده، هم اکنون به طور همزمان، احداث 12 تاسیسات تقویت فشار گاز در جریان است، همچنین امسال شاهد بهره برداری از یک هزار کیلومتر خط لوله انتقال گاز خواهیم بود و تا یک ماه آینده طولانی ترین حفاری افقی دریایی در خاورمیانه از بندر لافت تا جزیره قشم توسط این شرکت آغاز می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ازمیان طرح های متعددی که باراهبری این شرکت اجرامی شود، به طرحی منحصربه فرد و ماندگار درتاریخ صنعت گاز کشور اشاره و تصریح می کند: خط انتقال 30 اینچ بندرعباس– لافت– گورزین و انشعاب 16 اینچ شهرک صنعتی خلیج فارس در بخش جزیره قشم،طرحی است که لوله گذاری آن در زیرآب با استفاده از روش HDD (حفاری افقی جهت دار)انجام می شود. رضا نوشادی با بیان اینکه دراین طرح برای نخستین باردرخاورمیانه یک خط لوله گاز 30 اینچ در گستره ای به طول 3 کیلومتر از زیرآب عبور خواهد کرد، دستیابی به این موفقیت را رکوردی بی نظیر در گنجینه افتخارهای صنعت گاز ایران عنوان کرد. وی اظهار کرد: بهره گیری از فناوری پیشرفته HDD برای نصب و عبور خطوط لوله گاز، برق و آب از رو یا زیر موانع طبیعی در کشورهای معدودی در دنیا تجربه شده و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تکیه برتوان شرکت های دانش بنیان داخلی مصمم است این پروژه را عملیاتی و نام ایران را وارد باشگاه کشورهای صاحب این فناوری مدرن کند. نوشادی افزود: طول تقریبی خط انتقال 30 اینچ بندرعباس - لافت- گورزین در بخش جزیره قشم 17 کیلومتر و مسیرسازی این خط لوله انتقال گاز به طور کامل اجرا شده است. وی ادامه داد: حمل لوله مورد نیاز برای پروژه خط لوله مذکور با هماهنگی های انجام شده از بندرپهل به وسیله لندینگ کرافت به بندرلافت در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره خط انتقال گاز قم- پارچین اشاره و تصریح می کند: این پروژه می تواند در تأمین گاز پایدار در فصل های سرد سال برای استان های شمال و شمال شرقی مانند استان سمنان، خراسان رضوی، گلستان و خراسان شمالی و جنوبی تاثیرگذار باشد. به گفته رضا نوشادی، محمدیه قم- پارچین به عنوان یکی از پروژه های راهبردی و اولویت دار به همت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در حال اجراست. اجرایی شدن این پروژه سبب تقویت جریان گاز و پایداری در فصل های سرد برای استان های شمال و شمال شرقی کشور می شود. وی یادآور می شود: این پروژه به قطر ۵۶ اینچ به طول ۱۳۰ کیلومتر و به روش EPC در قالب دو قطعه طراحی و پیمان سپاری شد که در زمستان ۱۴۰۰ قطعه اول آن به طول ۷۱.۵ کیلومتر به بهره برداری رسید. با توجه به کمبود گاز در استان های شمال و شمال شرق کشور در سال های گذشته این پروژه برای تقویت و پایداری گاز در این مناطق و همچنین شمال شرق استان تهران تعریف شد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید می کند: این پروژه افزون بر تأمین گاز بیشتر برای مناطق شمال شرق تهران مانند پردیس، بومهن، دماوند و فیروزکوه، از آنجا که موازی خط لوله پنجم تهران اجرایی و به خط شمال، شمال شرق متصل می شود، می تواند در تأمین گاز پایدار در فصل های سرد سال برای استان های شمال و شمال شرقی مانند استان سمنان، خراسان رضوی، گلستان و خراسان شمالی و جنوبی نیز تاثیرگذار باشد. نوشادی ادامه می دهد: اکنون صنایع زیادی در شرق استان تهران و مناطق شمال – شمال شرق کشور از خط موجود تغذیه می شوند و با افزوده شدن خط محمدیه قم – پارچین، افزون بر حل افت فشار، می توان با تکیه بر ظرفیت های ایجادشده به وسیله خط لوله جدید، به کارخانه ها و صنایع، گازرسانی کرد و موجبات شکوفایی و رونق اشتغال و فعالیت های صنعتی را فراهم آورد.
وی ادامه می دهد: گستره اول این پروژه به طول ۷۱.۵ کیلومتر در دی ماه تزریق گاز شد و اکنون گستره دوم آن در دست اجراست که زمان تقریبی برای اتمام پروژه تابستان ۱۴۰۱ پیش بینی شده است. در طراحی در این پروژه از پهپاد استفاده شد که این هم از نظر هزینه و هم از نظر زمان بسیار مؤثر بود. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید می کند: در بخشی از مسیر پروژه «محمدیه قم- پارچین» و به منظور عبور از دریاچه نمک حوض سلطان، (تالاب مره) برای تحکیم بستر از ترکیب ژئوگرید و ژئو تکستایل استفاده شد که صرفه جویی بالایی در بحث مسیرسازی رقم زد. همچنین بهره گیری از پوشش لوله FBE در خطوط لوله ۵۶ اینچ برای نخستین بار در ایران انجام شده است. بر اساس پیش بینی ها، قرار است این پروژه تابستان امسال به بهره برداری برسد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در ادامه با اشاره به اینکه خطوط انتقال گاز به زابل رسیده است، می گوید: تا یک ماه آینده طولانی ترین حفاری افقی دریایی در خاورمیانه از بندر لافت تا جزیره قشم از سوی این شرکت آغاز خواهد شد.
وی تاکید می کند: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هیچ پروژه نیمه تمامی ندارد و این موضوع در بین شرکت های دولتی منحصربه فرد است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با یادآوری نام گذاری امسال به «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری اعلام می کند: دو اقدام مهم در شرکت مهندسی و توسعه گاز در زمینه توسعه دانش بنیان انجام شده است.
نوشادی یادآور می شود: شرکت زیمنس قرارداد یک میلیارد دلاری برای خرید ۱۰۰ دستگاه توربین را به بهانه تحریم لغو کرد؛ با این حال متخصصان داخلی، در بستر بالندگی توانستند داخلی سازی را انجام دهند. کمپرسورهایی که با زیمنس قرارداد بسته بودیم، بازدهی ۸۰ درصد داشت، اما امروز کمپرسورهایی که در داخل ساخته شده، بازدهی ۹۳ درصد دارد. وی با اشاره به اینکه تمام کمپرسورهای این شرکت که در سال ۱۴۰۲ نصب می شوند، راندمان حداقل ۸۹ درصد خواهند داشت، می گوید: امسال یکی از محصولات دانش بنیان که ساخته خواهد شد، نوعی پوشش است که عمر خطوط لوله را افزایش می دهد. همچنین یک مجموعه نرم افزاری مدیریت پروژه و طرح را در شرکت ایجاد کرده ایم که در مراحل پایانی خود قرار دارد تا در مسیر شفاف سازی عملکرد پیشگام باشیم.
نوشادی درباره پروژه های فعال شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران می گوید: در حال حاضر ۲۱۱ قرارداد فعال در این شرکت وجود دارد. در ذخیره سازی مجموع پروژه هایی که در دست داریم، ۵.۴ میلیارد دلار برآورد می شود. همچنین ۲ قرارداد ۲ میلیارد دلاری برای ساخت توربو کمپرسور در شرکت وجود دارد. برای توسعه ذخیره سازی گاز در شوریجه نیز ۳.۲ میلیارد دلار برآورد شده است. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه های صنعت گاز در استان سیستان و بلوچستان می گوید: 1401 سال سیستان و بلوچستان است و تزریق گاز از زاهدان به دشتک و از دشتک به زابل آغاز شده است و در ادامه گازرسانی به داخل شهر و صنایع در مدیریت گازرسانی پیگیری خواهد شد. آخرین ایستگاه تزریق گاز به زابل نیز فعال شده و گاز به زابل رسید. وی ادامه می دهد: چهار گستره بزرگ از ایرانشهر به چابهار را داریم که تست های آن شروع شده در تلاشیم تا در پایان بهار کل مسیر را تحویل دهیم.
نوشادی درباره آخرین وضعیت گازرسانی به جزیره قشم می گوید: در حال حاضر هزار مگاوات نیروگاه منتظر ورود گاز به قشم هستند و بخشی از این گاز هم صادر خواهد شد. حدفاصل سرزمین اصلی تا جزیره قشم ۳.۵ کیلومتر است و خط لوله گاز به جزیره قشم از زیردریا و به صورت حفاری افقی احداث خواهد شد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به اینکه این حفاری، طولانی ترین حفاری افقی در خاورمیانه است، می گوید: حفاری از دو طرف انجام خواهد شد و از ماه آینده آغاز می شود. این اولین بار در کشور است که از دو طرف حفاری صورت می گیرد.
به گفته نوشادی، ۸۵ درصد از تجهیزات مورد نیاز مهندسی و توسعه گاز در کشور داخلی سازی شده است.
نوشادی افزود: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، طرح های مورد نیاز شرکت ملی گاز ایران را اجرا می کند و در اختیار سایر شرکت های زیرمجموعه گاز برای بهره برداری قرار می دهد؛ بنابراین بررسی سود و زیان برای آن شرکت به تنهایی منطقی نیست.
در نشست با مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مطرح شد:
مشعل شرکت دانش بنیان یا شرکت متمرکز بر دانش به شرکت هایی گفته می شود که دانش و فناوری، جزئی جدایی ناپذیر از دارایی آنها باشد. شرکت های دانش بنیان در ایران، شرکت یا مؤسسه خصوصی است که به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی و اقتصادی شامل گسترش، کاربرد نوآوری و تجاری سازی نتایج حاصل از تحقیق و توسعه در حوزه فناوری های برتر، با ارزش افزوده فراوان و براساس معیارهای مورد نظر قانون فعالیت می کند. عمده این شرکت ها در ارتباط با صنایع بزرگ و شرکت های دولتی و دانشگاه ها قرار دارند و بیشترین فعالیت ها در این زمینه مرتبط با صنایع نفت گاز است. وزارت نفت از سال های گذشته تاکنون موضوع حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان را مطابق با منویات مقام معظم رهبری همواره در دستور کار قرار داده است.
در دولت سیزدهم و همزمان با نام گذاری سال 1401 به «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین»، این موضوع بیش از قبل مرکز توجه وزارت نفت قرار گرفته و تلاش شده است در جریان تعاملی با شرکت های فناور و دانش بنیان موانع و اشکالات موجود حل شده و زمینه های لازم در این مسیر ایجاد شود. در نشست شرکت های دانش بنیان صنعت نفت در اردیبهشت ماه با مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، دیدگاه ها، چالش ها و فرصت های پیش روی توسعه فعالیت های این گونه شرکت ها در صنعت نفت مطرح شد که آنها را مرور می کنیم.
پرهام زمانپور، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان در این نشست با تاکید بر اینکه در دنیای امروز باید نگاهمان به آینده باشد و برای این مهم توجه و اولویت دادن به فناوری و دانش روز اهمیت زیادی دارد، 9 پیشنهاد کاربردی برای توسعه روزافزون فعالیت های شرکت های فناور و دانش بنیان در صنعت نفت را مطرح کرد و گفت: ایجاد سامانه اطلاعاتی یکپارچه، جامع و در دسترس برای همه ذی نفعان، ایجاد تعامل و هماهنگی با دیگر اجزای زیست بوم فناوری از جمله شرکت های دانش بنیان، اعتبار ویژه برای گواهی دانش بنیانی جهت امکان همکاری و عقد قرارداد، قائل شدن امتیازهای واقعی و عملیاتی برای شرکت های دانش بنیان، لزوم استفاده از نرم افزارهای داخلی با هدف رفع نیاز کشور و صادرات، استفاده از شرکت های دانش بنیان در پروژه های پژوهشی و تعریف سهم مشخص برای آنها، لزوم فعالی شدن صندوق و پارک نفت با هدف ایجاد بازار برای شرکت های دانش بنیان، انتصاب نماینده ویژه برای پیگیری مطالبات شرکت های فناور و دانش بنیان و ایجاد سازوکار تشویقی برای مدیران پیشرو در تعامل با شرکت های دانش بنیان از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با تاکید بر اینکه اگر بتوان اطلاعات جامع صنعت نفت را در دسترس همه ذی نفعان قرار داد، می توان شاهد افزایش قابلیت جست وجو، گزارش گیری و کاهش موازی کاری بود، افزود: راه اندازی سامانه های اطلاع رسانی کاری فرابخشی است که نیازمند همکاری و هماهنگی با سایر ارگان های مربوطه از جمله ریاست جمهوری و معاونت علمی و فناوری آن و وزارت علوم است که پیشنهادهای مربوط به نحوه و جزئیات راه اندازی این سامانه در انجمن اپنا (انجمن صنفی کارفرمایی شرکت ها و موسسات پژوهشی و دانش بنیان) در حال آماده سازی است.
زمانپور ایجاد همکاری و هماهنگی با دیگر اعضای زیست بوم فناوری از جمله شرکت های دانش بنیان را از دیگر راهکارهای خود برای توسعه روزافزون فعالیت های دانش بنیان در صنعت نفت خواند و تصریح کرد: اعتباربخشی ویژه به دانش بنیان ها برای امکان امضای قرارداد می تواند در همکاری دو طرفه ما و صنعت نفت تأثیرگذار باشد.
وی قائل شدن امتیازهای واقعی و عملیاتی همچون تغییر در نحوه تسویه قراردادهای شرکت های دانش بنیان، استفاده از توان دانش بنیان ها در پروژه های پژوهشی، لزوم استفاده از نرم افزارهای داخلی با هدف رفع نیاز کشور و صادرات، فعال شدن صندوق و پارک نفت با هدف ایجاد بازار برای شرکت های دانش بنیان، انتصاب نماینده ویژه برای پیگیری مطالبات شرکت های فناور و دانش بنیان، همچنین ایجاد سازوکار تشویقی برای مدیران پیشرو در همکاری با شرکت های دانش بنیان را دیگر راهکارهای توسعه روزافزون فعالیت های شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت برشمرد.
زمانپور همچنین حضور در مناقصات، عقد قرارداد و یا گرفتن پروژه از شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت،گرفتن انواع مجوز، گواهی و رتبه صلاحیت پیمانکاری یا مشاوره، دریافت انواع پروانه کار از جمله پروانه بهره برداری فنی و مهندسی را از جمله دغدغه های شرکت های دانش بنیان عنوان و اظهار کرد: در همه این مراحل برای گواهی دانش بنیان بودن شرکت ها تقریبا هیچ مزیتی در نظر گرفته نشده است؛ از این رو پیشنهاد می شود مدرک دانش بنیانی شرکت ها، معادل مجوزهای دیگر برای حضور در مناقصات و قراردادها ملاک محاسبه قرار گیرد و کفایت داشته باشد.
هیوا خالدی، مدیرعامل یکی دیگر از شرکت های دانش بنیان فعال در زمینه توربین نیز در این نشست گفت: امروزه در کشورهای همچون کانادا، شرکت های بزرگ صنعتی از شرکت های دانش بنیان در قبال خلق دانش، حمایت های ویژه ای انجام می دهند و این موضوع سبب شده بیش از ۹۰ درصد فناوری توربین در اختیار این کشورها باشد. وی با اشاره به توانمندی و خوداتکایی شرکتی که وی مدیرتش را به عهده دارد، اظهار کرد: در این شرکت تولید کننده توربین برای صنعت نفت و دیگر صنایع، بدون اتکا به دانش فنی شرکت های خارجی،تاکنون به ارزش بیش از چهار میلیارد یورو توربین و کمپرسور برای بخش مختلف صنعت نفت تولید و نصب شده است.
خالدی با اشاره به اینکه هم اکنون ۶۵ درصد از گاز مصرفی کشور به وسیله کمپرسورهای این شرکت جابه جا می شود، تصریح کرد: هم اکنون نوسازی و بهسازی ناوگان توربین کلاس ۱۰ تا ۱۶ مگاوات در دستور کار قرار دارد. به گفته وی توربین های گازی و کمپرسور یکی از ده محصول پیچیده تجاری شده در دنیاست که در صنایع مختلف از جمله نفت و گاز کاربرد دارد و بیش از 65 درصد بازار آن در اختیار امریکایی هاست. این فعال صنعتگر در زمینه ساخت توربین با اشاره به این که شرکت تحت مدیریت وی ساخت توربین را از تحت لیسانس زیمنس شروع کرده است، افزود: با توجه به تحریم ها که از سال ها پیش با آن رو به رو هستیم، طراحی و ساخت توربین های گازی با تکیه به توان داخلی در دستور کار قرار گرفت؛ به گونه ای که هم اکنون طراحی و ساخت این توربین ها در داخل انجام می شود.
خالدی با اشاره به برخی دغدغه ها حوزه کاری خود اظهار کرد: با وجود تعامل و ارتباط مستمر و قراردادهای مختلف قبلی، عقد قرارداد کماکان به عنوان یک مشکل مطرح است. هرچند در چند ماه گذشته این روند تسریع شده است و می توان امیدوار بود که با عقد یکی از قراردادها، حداقل برای یک زنجیره 300 نفره ایجاد شغل شود.
مریم فولادی، مدیرعامل یکی دیگر ازشرکت های دانش بنیان در این نشست با تأکید بر ارزش بالای سرمایه های فکری و فناوری در صنعت نفت اظهار کرد: بر اساس بررسی ها در سال ۲۰۲۰ میلادی در بیش از ۵۰ شرکت بورسی فعال در ایالات متحده آمریکا بیش از ۹۰ درصد ارزش هر شرکت به دارایی های فکری و فناوری مربوط بوده است.
وی تأکید کرد: همکاری با بخش خصوصی در آینده انرژی کشور، جست وجو و تحلیل پتنت ها و رصد فناوری های موجود، سیاست گذاری و طراحی ساختار و اقدام های حفاظتی را می توان از جمله راهکارهای کوتاه و میان مدت برای افزایش سهم شرکت های دانش بنیان در عرصه صنعت نفت دانست.
فولادی با اشاره به این که بیشترین فناوری ها درصنعت نفت مربوط به حوزه پالایش است و بیشترین بازخورد را دارد، تصریح کرد: نوآوری و اختراع در این حوزه باسرعت زیادی درحال افزایش است و هم افزایی زیادی برای جذب سرمایه در آن وجود دارد.
وی گفت: راهکارهای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت زیادی در این مسیر با الگوی شرکت پتروناس وجود دارد که می تواند موثر باشد. این شرکت در توجه به دارایی های فکری، نگاهی ویژه به تحلیل پتنت و رصد فناوری دارد و برای توسعه فناوری خود از اسنادی که پیش از این منتشر شده استفاده کرده است.
علیرضا مروج، مشاور نوسازی صنعت هوانوردی وزیر راه و شهرسازی و فعال در حوزه صادرات و انتقال فناوری نیز در این نشست ایجاد فرهنگ نوآورانه در بدنه صنعت نفت را ضرورتی انکارناپذیر برای توسعه صنعت نفت خواند و گفت: خلق شرکت ها و مدیران خطرپذیر و صبور می تواند در زمینه به کارگیری فناوری های داخلی تأثیرگذار باشد. وی افزود: نوآوری در صنعت نفت باید به سهولت بتواند هزینه و زمان پروژه ها را کاهش و دقت و کیفیت آن را افزایش دهد. امروزه شرکت های برتر دانش بنیان در دنیا ۲۵ درصد از وقت کارکنان خود را آزاد می گذارند تا بتوانند به خلق ایده های نو بپردازند.
این فعال حوزه صادرات و انتقال فناوری، راه اندازی و حمایت از مراکز شتاب بخشی حوزه انرژی، تأسیس دفاتر نوآوری انرژی در جزایر جنوبی همچون قشم، برگزاری رویدادهای انرژی مانند جایزه بزرگ شهید تندگویان، سرمایه گذاری و تأسیس صندوق های خطرپذیر با محوریت سرمایه گذاری در حل مسائل و مشکلات را از جمله راهکارهای توسعه فعالیت های دانش بنیان در صنعت نفت عنوان کرد.
مروج با تأکید بر اینکه صنعت نفت زمینه های مناسبی برای توسعه فناوری و دانش بنیان دارد، گفت: حضور در منطقه خاورمیانه و همکاری با کشورهای همسایه می تواند ما را در مسیر رسیدن به اهداف خود در زمینه توسعه فناوری های روزآمد دنیا در صنعت نفت کمک کند.
محمد لباف زاده، مدیرکل امور دانش آموختگان وزارت علوم نیز در این نشست بر نحوه آموزش وپرورش در سه حوزه تحقیق، فناوری و نوآوری در صنعت نفت تأکید و اظهار کرد: اگر صنعت نفت به عنوان پیشران اقتصاد بتواند به سمت نوآوری حرکت کند بسیاری از مشکلات کشور حل خواهد شد. وی شرط دانش بنیان شدن صنعت نفت را تغییر نگاه مدیران صنعت نفت و دانش بنیان شدن خود آنها خواند و تصریح کرد: صبر و حوصله برای استفاده از فناوری های داخلی باید در دستور کار مدیران صنعت نفت باشد. مدیرکل امور دانش آموختگان وزارت علوم گفت: امروزه بر اساس آمارهای موجود ۲۰ درصد دانش آموختگان ایرانی در خارج از کشور بعد از اتمام تحصیل به کشور بازمی گردند؛ از این رو برای جلوگیری از این موضوع در حال راه اندازی سامانه ای با هدف اتصال فارغ التحصیلان ایرانی خارج از کشور به شرکت های داخلی جویای نیروی کار هستیم.
لباف زاده افزود: در سال تحصیلی جدید قصد داریم مقاطع کارشناسی و دکترای پژوهشی بر اساس نیازهای صنعت نفت در کشور ایجاد کنیم.
دستیابی به ظرفیت ۲ میلیون بشکه ای پتروپالایشی کشور
مشعل پتروپالايشگاه ها، مجموعه هاي اتصالي بين مجتمع هاي پالايش و پتروشيمي هستند که افزون بر تولید انواع سوخت اعم از گاز مايع (LPG)، بنزين، نفت سفيد، نفت گاز و نفت کوره، می توانند محصولات دیگر و خوراک مورد نياز مجتمع هاي پليمري و شيميايي را توليد کنند. پتروپالایشگاه ها نفت خام را به عنوان خوراک استفاده و از آن محصولات سوختي و پايه پتروشيمي تولید می کنند و این همان روند و هدفی است که در نهایت ما را به خام فروشی کمتر، نزدیک می کند. امروز و درادامه برنامه های یکی دو دهه اخیر وزارت نفت، پروژه های بزرگ و قابل توجهی از پتروپالایشگاه ها فعال شده اند یا در آستانه بهره برداری قرار دارند.
سیاست ها و راهکارهای متعددی در این سال ها برای توسعه فعالیت پتروپالایشگاه ها از سوی دولت های مختلف اجرایی شده است و حالا پس از اختلاف نظر و بررسی های کارشناسی فراوان، صنعت نفت همسو با سایر کشورهای تولید کننده نفت، می خواهد سهم بیشتری از تولیدات پتروپالایشی داشته باشد. در همین سال ها بخش خصوصی با سرمایه گذاری و دولت با ایجاد زمینه و زیرساخت لازم و تصویب قوانین تکمیلی تلاش کرده اند شرایط فعالیت پتروپالایشگاه ها را فراهم کنند و امروز می توان به آینده این بخش در صنعت نفت امیدوار بود.
ساخت پتروپالایشگاه ها در صنعت نفت ایران سابقه طولانی ندارد و در همین یکی دو دهه اخیر زمینه های فعالیت آن شروع شده است، اما امروز به اندازه کافی زمینه برای فعالیت دارند و خبرهای خوبی در این زمینه پیش رو است. شروع و تقویت پروژه های پتروپالایشگاهی را می توان یکی از راهکارها و سیاست های کشور در مبارزه با تحریم ها و دور شدن از خام فروشی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در صنعت نفت و اقتصاد کشور عنوان کرد. در این سال ها اقدام ها و قوانین حمایتی زیادی را برای کمک به ساخت و توسعه پتروپالایشگاه ها شاهد بوده ایم. به عنوان نمونه طرح «احداث پتروپالایشگاه ها با استفاده از سرمایه گذاری مردمی و روش تنفس خوراک» یکی از این طرح های حمایتی بود که در سال 97 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، این طرح به طور مستقیم می تواند بر جلوگیری از خام فروشی، بی اثر کردن تحریم، ارزش افزوده و رونق اقتصادی منجر به توسعه و رشد صنعت نفت کشور تاثیر گذار باشد. در عین حال بررسی های اقتصادی هم نشان داده است که پتروپالایشگاه ها با توجه به دسترسی های موجود به خوراک و همنشینی با مجتمع های دیگر و دسترسی به مقاصد صادراتی در مقایسه با پالایشگاه ها می توانند حاشیه سود بالاتری داشته باشند.
نکته قابل توجه این است که پتروپالایشگاه ها هم به عنوان هر سرمایه گذاری جدید در کشور با دو مسئله تأمین مالی و سرمایه گذاری داخلی یا خارجی و بازار فروش مواجه است. به همین دلیل بوده که در این سال ها وزارت نفت تلاش کرده است با ایجاد راه هایی برای تامین مالی داخلی، پتروپالایشگاه ها را به نقطه ای امن برای ادامه مسیر برساند و در این مسیر که همزمان با تحریم هاست به اهداف کاهش قیمت تمام شده محصولات، بهینه سازی راندمان، افزایش سودآوری و بهینه سازی مصرف انرژی پایه ریزی شده برسد. حال با توجه به شرایطی که برای پتروپالایشگاه ها برشمردیم، شاهد آن هستیم که سرمايه گذاران فراوانی به سمت پروژه های پتروپالايشي پیشنهادی وزارت نفت، روی آورده اند و در آخرین برآوردها پیش بینی شده است که نزديک به 20 ميليارد دلار جذب سرمايه در اين عرصه انجام شود.
وزارت نفت دولت سیزدهم در شروع کار خود یکی از مهم ترین برنامه ها را رفع موانع ساخت پتروپالایشگاه ها گذاشت و جواد اوجی، وزیر نفت تاکید کرد که ۱۲ طرح پتروپالایشی و فراخوان شده است که از ۲ تا ۴۰ درصد پیشرفت دارند و در ادامه اظهار امیدواری کرد که یکی از این طرح ها تا پایان سال ۱۴۰۱ عملیاتی شود. وی با تأکید بر اینکه در بخش پتروپالایشگاهی نزدیک به ۲ میلیون بشکه خوراک برای تبدیل به ارزش افزوده در نظر گرفته ایم، اعلام کرد: ظرف چند سال آینده ۲ میلیون بشکه به ظرفیت پالایشی کشور افزوده می شود. اوجی با تاکید بر اینکه به دنبال احداث پتروپالایشگاه ها هستیم، افزود: امروز در دنیا سراغ احداث پالایشگاه نفت نمی روند و پتروپالایشگاه احداث می کنند. این امر در اولویت ما قرار دارد تا از خام فروشی دور شویم. احداث این مهم بستگی به سرمایه گذاری ها خواهد داشت. باید ظرفیت پالایشگاه های فعلی را ارتقا دهیم و یک یا دو پتروپالایشگاه نیز احداث شود. تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، تهاتر نفتی، استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی از جمله مواردی است که می توان از طریق آن، شرایط پتروپالایشگاه ها را فراهم کرد. او دی ماه سال گذشته و در جریان کلنگ زنی احداث پتروپالایشگاه ۶۰ هزار بشکه ای میعانات گازی با همکاری بانک پاسارگاد در قشم گفت: با نگاه خوب وزیر اقتصاد، بانک ها به رسالت اصلی خود یعنی بانکداری و پشتیبانی از پروژه های عمرانی باز می گردند. وزیر نفت با بیان اینکه پروژه های دیگری نیز در توسعه میادین نفتی و گازی، خطوط انتقال و پتروپالایشگاه ها تعریف شده، افزود: کنسرسیومی از بانک ها برای تامین مالی پتروپالایشگاه ها شکل گرفته است و با پشتیبانی وزارت اقتصاد و همکاری مجموعه بانک های کشور بخش زیادی از منابع مالی تامین می شود. احمد مرادی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس هم در گفت وگو با «مشعل» با تاکید برای این که در دوره جدید وزارت نفت، مضوع پتروپالایشگاه ها به طور جدی موضوع در دستور کار قرار گرفته است، افزود: با احداث پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای بندرعباس، استان هرمزگان به قطب پالایشگاهی کشور تبدیل می شود. او به حمایت های مجلس شورای اسلامی از طرح های وزارت نفت که برای استان ها زنجیره ارزش و اشتغال به همراه دارد، اشاره کرد و گفت: به زودی کلنگ زنی این پتروپالایش در بندرعباس انجام می شود و تحول بزرگی برای استان هرمزگان خواهد بود. مرادی که یکی از موافقان تجمیع شرکت ملی صنایع پتروشیمی و پالایش و پخش است، در مورد آثار این تصمیم گفت: شباهت و نزدیکی ماموریت ها در پتروشیمی و پالایشگاه ها و رویکرد کشور به سمت پتروپالایشگاه ها، حتما روی مدیریت یکپارچه این بخش ها و رفع موانع و ابهام ها و مشکلات تاثیر گذار خواهد بود. این نماینده مجلس با اشاره به سوابق حمایت ها برای توسعه پتروپالایشگاه ها افزود: در حال حاضر یکی از پروژه های پتروپالایشگاهی با 30 درصد پیشرقت فیزیکی فعال است و پیشرفت خوبی دارد و به زودی پروژه جدید پتروپالایشگاهی هم وارد فاز اجرایی می شود و به نظر من زمینه به اندازه کافی برای این پروژه ها فراهم است و امیدواریم موانع هم برداشته شود.
به هر روی وزارت نفت امروز با حجم قابل توجهی از تقاضای سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در حوزه پتروپالایشگاه ها رو به رو است و هم اکنون نزدیک به ۱.۵ میلیون بشکه (یک میلیون و ۲۲۰ هزار بشکه مربوط به نفت خام و ۲۴۰ هزار بشکه مربوط به میعانات گازی) متقاضی برای ساخت پتروپالایشگاه ها وجود دارد که همه صلاحیت ها را داشته اند و طرح های آنها نیز توجیه فنی و اقتصادی داشته است. واضح است که وزارت نفت تاکنون همه زمینه ها برای سرمایه گذاری در این بخش را فراهم کرده و اگرچه مسیرها به سمت صندوق توسعه ملی و کمک های مالی آن هنوز هموار و امید بخش نشده اما وزارت نفت با کمک بانک ها و مسیرهای مالی دیگر، راهی متفاوت را باز خواهد کرد. در حال حاضر طرح پتروپالایش لاوان با ۱۲۰ هزار بشکه نفت، سرمایه گذاری غدیر با ۳۰۰ هزار بشکه، شستان با ۳۰۰ هزار بشکه، پالایش پارسیان تدبیر، مروارید مکران، پتروپالایشگاه بندر جاسک با ۳۰۰ هزار بشکه و یک پروژه بخش خصوصی با ۲۰۰ هزار بشکه جزو پروژه های پتروپالایشی تایید شده هستند و با توجه به گفته های وزیر نفت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، انتظار می رود به زودی خبرهای جدید و امیدبخشی در مورد پتروپالایشگاه ها بشنویم.
در گفت وگو با مسؤول مامایی، بهداشت و مراقبین سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مطرح شد:
سمیه راهپیما بدون شک پدیده تولد در طبیعت خارق العاده است و نخستین کسی که در بدو تولد، بعد از حس غریزی و مادرانه مادر، نفس های گرم یک نوزاد را حس می کند، ماماست؛ مامایی که با درایت و مهارت در کار خود در به ثمر رسیدن این امر خطیر و در عین حال جذاب و دوست داشتنی، ایفاگر نقش مهمی است. شماری از این افراد در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به فعالیت مشغول هستند و خدمات گسترده ای را به شاغلان صنعت نفت و بومیان مناطق محروم ارائه می دهند، به دلیل اهمیت این موضوع با سمیرا کاتبی، مسؤول مامایی، بهداشت و مراقبین سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با محوریت ورود مامایی به صنعت نفت و ارائه خدمات از سوی این بخش گفت وگو کرده ایم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
تاریخچه به وجود آمدن طب مامایی به دوران بقراط، پزشک بزرگ یونانی بازمی گردد. او به دلیل خدمات گسترده ای که در این حوزه ارائه داد، به عنوان مادربزرگ مرد نامیده شد، بقراط در کتاب بیماری مقدس خود به زایمان های غیربهداشتی و غیراصولی اشاره کرده است. امسال نیز شاهد یکصد و سومین سال تولد آکادمیک مامایی در ایران هستیم که قدمت آن به دوره نصیرالدوله، وزیر فرهنگ بازمی گردد که مدرسه فرانکو پرشین را به دارالمعلمات تبدیل کرده است و طی آن مقرر شد 10 نفر از شاگردان این مدرسه به صورت دانشگاهی هفته ای سه روز در بیمارستان زنان به رشته مامایی و درمان بیماری آنها مشغول شوند. سال 1293در صنعت نفت نیز تأسیس اولین بیمارستان خاورمیانه را در شهرستان مسجدسلیمان به واسطه کشف اولین چاه نفتی داشتیم که در این سال پزشکان ماما ابتدا به صورت گروهی و همراهی با واکسیناتور، پزشک و پرستار در قالب دوره های یک ساله به صورت بهیار ماما آموزش های کامل و آکادمیک را می گذراندند و به در منازل مراجعه می کردند؛ طرحی که هم اکنون در وزارت بهداشت به عنوان دهگرشی یا در وزارت نفت به عنوان ویزیت در منازل تعریف شده است و از افتخارهای سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به شمار می رود.
هم اکنون در مجموعه بهداشت و درمان صنعت نفت 58 درمانگاه در حیطه پزشکی خانواده و تیم سلامت فعال است، ضمن آنکه 61 ماما، 171 مراقب سلامت و 180 پزشک مسؤول تیم سلامت فعالیت می کنند و کل جمعیت طبی تحت پوشش شرکت نفتی و غیر شرکتی در مناطقی که به آنها خدمات ارائه می شود 425 هزار و 746 نفر است.
همچنین 8 بلوک زایمانی فعال در مناطق تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت داریم که به صورت هفتگی و ماهانه آمار زایمان ها را دریافت و بررسی می کنیم. این بلوک های زایمان که سال گذشته بیشترین زایمان های فیزیولوژیک در مناطق را به خود اختصاص داده اند، بیمارستان هایی همچون توحید جم بوشهر، فوق تخصصی اهواز، نفت جزیره خارگ، همچنین بیمارستان های ماهشهر، آبادان و فوق تخصصی تهران را شامل می شود. سال گذشته بیمارستان توحید جم بوشهر هزار زایمان و کاهش شاخص سزارین را نسبت به زایمان طبیعی داشته و بلوک زایمانی بیمارستان فوق تخصصی اهواز نیز یک تا یک و نیم درصد کاهش شاخص سزارین را به خود اختصاص داده است. در بلوک زایمانی جزیره خارگ با توجه به محدودیت ها و بحران های منطقه ای، یک متخصص مقیم به صورت اقماری و سه کارشناس مامایی حضور دارد. در کنار بلوک های زایمانی، درمانگاه های سلامت خانواده فعال هستند که در آنها ماماها در کسوت مراقبین سلامت، از ابتدای ازدواج یک زوج پرونده مراقبت قبل از بارداری تشکیل و آزمایش های ویژه نظیر تالاسمی و زگیل تناسلی آنها را می دهند، ضمن آنکه مکمل درمانی فولیک اسید طبق استانداردهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به آنها ارائه می شود. همه بلوک های بیمارستانی ما لوح دوستدار مادر و کودک از معاونت درمان بهداشت و درمان صنعت نفت دریافت کرده اند و به صورت خودجوش برای اهواز و چند منطقه دیگر این معاونت تشویقی رد کرده است که میلیاردها دلار به اقتصاد کشور کمک می کند و جدای از مقوله اقتصادی به لحاظ مرگ ومیر و عوارض سزارین، سود آن به همه اجتماع و خانواده بازمی گردد. اگر دیدگاه ما از سمت درمان به سمت غربالگری برود، به سود سازمان خواهد بود.
در تیم مامایی کل وزارت نفت 5 نفر دارای مدرک دکترای حرفه ای هستند که در زمینه های بهداشت باروری، سلامت و بهداشت جامعه و پزشکی قانونی در مامایی فعالیت می کنند.
سال گذشته پرسشنامه ای به ماماهای مناطق ارسال کردیم و در آن 85 درصد از آنها رضایت شغلی داشتند و انتظار می رود سال 1401 این رضایت سنجی افزایش یابد. 15 درصد باقی مانده نیز شرایط مبهم استخدامی داشتند که با تخصیص سهمیه هایی تکلیف آنها نیز مشخص خواهد شد. سال گذشته همچنین 10 مقاله توسط تیم مامایی ثبت شده است و یک مورد هم چاپ کتاب و صدها مورد پمفلت و کتابچه های آموزشی داشته ایم که در اختیار جمعیت تحت پوشش قرار گرفته است. نکته بسیار مهم و حائز اهمیت این بوده که همکاران مامایی در بخش های تریاژ، عمومی، اورژانس و ویژه در کنار همکاران پرستار به بیماران کرونایی خدمات ارائه می دادند.
با توجه به اینکه جمعیت کشور به سوی میانسالی و کهنسالی پیش می رود، برنامه ریزی های مراقبت طب سالمندی زنان که 45 تا 50 درصد از جمعیت تحت پوشش را تشکیل می دهند، در دستور کار قرار گرفته که این مهم به عهده پرستار خانواده و بهداشت خانواده است. غربالگری بیماری های بدخیم زنان را نیز امسال به صورت جدی پیگیری خواهیم کرد. از سال ها قبل مراقبت بیماران یائسه و سالمند را داشته ایم و پرونده های آنها در کل مناطق موجود است. ماماها این خدمات را در سامانه سینا وارد می کنند و امیدواریم با تکمیل شدن مشکلات این سامانه، به 100درصد خلوص آماری دست پیدا کنیم.
75 هزار زن در محدوده سنی 15 تا 79 سال را تحت غربالگری سرطان های شایع زنان در سال 1400 قرار داده ایم که از بین آنها 20 تا 21 درصد غربالگری انواع سرطان ها را داشتیم. وقتی بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درمان آن هم برای خانواده و هم اجتماع و هم برای سازمان بسیار مؤثر و مقرون به صرفه است. از تمام جمعیتی که تحت پوشش صنعت نفت هستند، تقاضا دارم در مناطقی مانند بوشهر که به جمعیت غیربومی به صورت کامل خدمات ارائه می دهند، دیدگاهشان از سمت درمانی به سوی پزشکی خانواده یا همان غربالگری سوق پیدا کند.
غربالگری اوتیسم، یکی دیگر از خدماتی است که تیم سلامت به خانواده های صنعت نفت ارائه می دهد، نوزادان از دوماهگی تحت پایش و تکمیل فرم های ASQ قرار می گیرند و چنانچه مادر و افراد درجه یک که با نوزاد و شیرخوار در ارتباط هستند، امتیازشان از حد معمول پایین تر برود، به اورژانس متخصص اطفال ارجاع داده می شوند، ضمن آنکه بازدیدهای تیم سلامت خانواده در سال 1400 از چندین منطقه نفت خیز صورت گرفت و نقیصه ها و مشکلات در زیرساخت ها گزارش شد. یکی از آنها نیروی انسانی و آموزش در سامانه سیناست که براساس اولویت بندی گزارش داده ایم و در حال مرتفع شدن هستند.
یک رشته تغییرات و استانداردسازی نیروی انسانی مراکز سلامت خانواده و درمان را بر اساس دستورعمل های وزارت بهداشت اجرایی خواهیم کرد، یکی از این دستورعمل ها تاکید بر ضرورت و پوشش دهی خدمات طب سالمندی است که عمده خدمات مربوط به زنان در زمینه بهداشت خانواده و پرستار خانواده و مراقبین سلامت قرار می گیرند. دو مورد بسیار مهم پایش بیماری دیابت و فشارخون را نیز داریم؛ این دو بیماری پیش زمینه سکته های مغزی و قلبی و ارجاع بیماران به پاراکلینیک هستند و برای سازمان از نظر مادی هزینه ساز هستند، زیرا نیاز به مراقبت های توانبخشی دارند. همسو با پزشکی خانواده روی بیماری های مادر کار می کنیم تا به صورت زودبازده بتوانیم از شاخص های ابتلا و عوارض مبتنی بر عوارض بیماری های قلبی و دیابت و ... جلوگیری کنیم. در زمینه شاخص ایمن سازی با توجه به وضعیت کرونا بسیاری از خانواده ها هراس داشتند کودکان خود را به مراکز بهداشتی و درمانی بیاورند، فراخوان ها را شروع کرده ایم و تاکید می کنیم که ایمن سازی کودکان از دوماهگی تا 14 تا 16 سالگی ادامه خواهد داشت و این روند جدای از واکسیناسیون کروناست.
تمام بومیان بوشهر که از بیمارستان این استان دور هستند به بهداشت و درمان صنعت نفت مراجعه می کنند و اکنون مراکز درمانی و غربالگری ما به طور کامل به این افراد خدمات ارائه می دهد. در جزیره خارگ نیز خدمات 100 درصدی به جمعیت بومی ارائه می شود و در برخی مناطق طب کار و اچ اس ای به صورت قراردادی به برخی شرکت های خصوصی خدمات ارائه می دهد که بین 10 تا 30 درصد غیرشرکتی هستند و مستندات لازم را برای اینها در سازمان داریم.
برای اینکه بتوانیم مراقبت کننده خوبی برای خانوارهای تحت پوشش باشیم، در درجه اول باید به سلامت خود اهمیت دهیم. سال گذشته گزارشی از سرطان ها را در کادر درمان داشته ایم، برای پیشگیری از این مشکل با طب صنعتی رایزنی هایی انجام داده ایم تا فراخوان ها برای پایش زنان کارمند صورت گیرد و به صورت کامل از نظر سه سرطان رایج زنان پایش شوند. بر اساس اولویت سرطان برست (سینه) در زنان شاغل و خانه دار زیاد است و در کادر خدمات بهداشت و درمان سرطان های تخمدان، رحم و روده بزرگ در رتبه های بعد قرار دارند. مهم ترین راهکار و توصیه در این زمینه برای همکاران، خود مراقبتی است و انجام غربالگری نکته مهمی است که باید به آن توجه شود. از تمامی کارکنان صنعت نفت تقاضا دارم فراخوان ها را بر اساس دستورعمل هایی که به آنها تحویل داده شده است به طور مرتب دنبال کنند، ضمن آنکه در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در معاونت بهداشت در سال 1401 واکسیناسیون طرح هپاتیت «ب» را دنبال خواهیم کرد.
برای نخستین بار نوروز امسال برای تمام مناطق تحت پوشش شیفت های کاری برای ماماها دایر شد و با تشکیل گروه هایی در فضای مجازی، ارتباط دوسویه ای در 24 ساعت شبانه روز میان ماما و بیماران برقرار شد تا در صورت بروز مشکل از طریق ارتباط مستقیم با پزشک به حل آن اقدام شود. در زمینه تعاملات دیگر باید گفت همه مسؤولانی که در مراکز خدمات ارائه می دهند با معاونت درمان دانشگاه محل تعامل دارند. دستورعمل ها را مرتب از دانشگاه پایش می کنند و معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی با همکاران ماما تعامل بسیار خوب و بهینه ای دارد و دیگر دستورعمل ها را بر اساس اولویت های وزارت بهداشت در اختیار قرار می دهد. همه بخش های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت وظیفه خود می دانند که به بهترین نحو ممکن هم به همکاران خود و هم بومیان مناطقی که در آن به کار و فعالیت مشغول هستند خدمات ارائه دهند، ماماهای شاغل در این سازمان نیز بر همین رویه و تکلیف هستند و تلاش می کنند خدمات مناسبی به همکاران و مردم بومی ساکن در منطقه کاری خود ارائه دهند.
مؤسسه مک کینزی در تازه ترین گزارش خود با عنوان «چشم انداز انرژی جهان در سال 2022 میلادی» اعلام کرد که روند کند تقاضای سوخت بخش حمل و نقل جاده ای می تواند تقاضای جهانی برای نفت خام را ظرف دو تا پنج سال آینده به اوج برساند.بر پایه برآوردهای این مؤسسه، افزایش استفاده از خودروهای برقی از عوامل اصلی سرعت پایین روند افزایش تقاضا برای نفت خام در نظر گرفته شده است، به طوری که برآوردها حکایت از آن دارد که با وجود روند بهبود کوتاه مدت شرایط بحران شیوع ویروس کووید-19 (کرونا)، تقاضای جهانی نفت خام و مایعات گازی در دو تا پنج سال آینده به اوج خود یعنی حدود 102 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
نکته گزارش مک کینزی این است که تحلیل ها و برآوردها مربوط به پیش از آغاز درگیری های نظامی روسیه-اوکراین است.
برآوردهای مؤسسه مک کینزی حکایت از آن دارد که تقاضا برای نفت خام و مایعات گازی در بخش حمل ونقل جاده ای تا سال 2050 میلادی پس از رسیدن به اوج در اوایل دهه 2020، 75 درصد کاهش می یابد و این شرایط از کندی روند افزایش تعداد خودروها در جاده ها، افزایش مصرف بهینه انرژی و سوخت و تسریع در روند افزایشی استفاده از خودروهای برقی ناشی می شود که کاهش بیشتر تقاضا برای نفت خام را به دنبال خواهد داشت.
بر پایه پیش بینی های مؤسسه مک کینزی، بخش مواد شیمیایی یکی از معدود مسیرها برای افزایش تقاضای جهانی نفت خام خواهد بود.
گزارش این مؤسسه یادآور می شود که با وجود افزایش فشار کاهشی ناشی از افت تقاضا، بازیافت و پیرولیز (تجزیه در اثر حرارت)، تقاضا برای مواد شیمیایی تا سال 2050 میلادی 50 درصد افزایش خواهد یافت.
تحلیل های مؤسسه مک کینزی در میان دیگر تحلیلگران، صنایع و سرمایه گذاران نفتی، یکی از بدبینانه ترین دیدگاه ها را درباره چشم انداز افزایش تقاضای نفت ارائه می دهد و شایان یادآوری است که پیامدهای ناشی از درگیری های نظامی روسیه و اوکراین و آثارآن بر شرایط اقتصاد جهانی، بازارهای انرژی و زنجیره تأمین در این گزارش گنجانده نشده است.
توتال انرژی در گزارش چشم انداز انرژی سال 2021 میلادی خود که در پاییز همان سال رونمایی شد، آورده است: تقاضای جهانی نفت خام پیش از پایان این دهه کاهش می یابد و پس از سال 2030 میلادی هم بشدت روند کاهشی را پشت سر می گذارد.
سرمایه گذاران نفتی در یک نظرسنجی بلومبرگ اینتلیجنس در ماه نوامبر سال گذشته میلادی، به طور قابل توجهی پیش بینی کردند که اوج تقاضای جهانی نفت خام دو سال دیگر خواهد بود.
ناتانیل بولارد، مدیر محتوای مؤسسه بلومبرگ ان ای اف (BloombergNEF) یادآوری می کند که دو سال و نیم پیش، یک پنجم سرمایه گذاران نفتی که در نظرسنجی بلومبرگ اینتلیجنس شرکت کرده بودند، اعتقادشان بر این بود که تقاضای جهانی نفت خام تا فوریه سال 2021 میلادی به اوج خود می رسد.
در نظرسنجی نوامبر سال 2021 میلادی بلومبرگ اینتلیجنس، تنها 2درصد از سرمایه گذاران نفتی معتقد بودند که اوج تقاضا برای نفت تا سال 2025 رخ خواهد داد و کمتر از 40 درصد بر این باور بودند که این رخداد پیش از سال 2030 به وقوع خواهد پیوست.
براساس این گزارش، شیوع ویروس عالم گیر کرونا به مقدار قابل توجهی افت تقاضا برای نفت خام و مایعات گازی را به همراه داشت. با وجود بهبود شرایط تقاضای منطقه ای، همچنان پیش بینی می شود که سطوح پیش از شیوع بحران ویروس کرونا تا سال 2023 دست نیافتنی باشد و این شرایط بیشتر به دلیل پایین بودن شمار سفرهای هوایی است.
از این رو برآوردهای مک کینزی نشان می دهد که تقاضای جهانی نفت خام در دو تا پنج سال آینده به اوج خود برسد که بخش عمده آن ناشی از حرکت به سمت استفاده بیشتر از خودروهای برقی و به کارگیری راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی در سراسر جهان است.
پیش بینی های این مؤسسه حکایت از آن دارد که تقاضا برای نفت خام و مایعات گازی در سال 2050 میلادی می تواند 35 تا 50 درصد کمتر از سطوح امروزی باشد. در عین حال، دستیابی به هدف تعیین شده در معاهده تغییرات اقلیمی پاریس (کاهش 1.5 درجه سانتی گرادی دمای کره زمین) مستلزم کاهش بیشتر تقاضای جهانی نفت است.
این گزارش می افزاید: در سطح منطقه ای، تقاضا برای نفت خام و مایعات گازی در بازارهای بزرگ مانند ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا که پیش تر به اوج خود رسیده و همه بازارها از جمله مناطق در حال توسعه مانند هند و جنوب شرق آسیا ممکن است پیش از سال 2040 میلادی به اوج برسد.
بر پایه برآوردهای مؤسسه مک کینزی، کاهش تقاضای نفت برای سوخت مورد نیاز بخش حمل ونقل جاده ای احتمال دارد به اوج برسد، درحالی که روند افزایش تقاضا برای مواد شیمیایی و سوخت هوایی ممکن است کند شود.
پیش بینی ها حاکی از آن است که روند تقاضا برای سوخت هوایی به روند افزایشی خود ادامه دهد؛ اما استفاده از سوخت های زیستی و مصنوعی ممکن است سبب کاهش تقاضا برای نفت سفید شود.
در واقع، پیش بینی می شود که تقاضا برای نفت سفید تا اواسط دهه 2030 میلادی به اوج خود برسد، درحالی که سهم سوخت های پایدار هوایی از تقاضا برای سوخت هوایی ممکن است تا سال 2050 میلادی به 40 درصد برسد.
برآوردهای مک کینزی نشان می دهد که بخش هایی مانند رونق استفاده از خودروهای برقی، افزایش استفاده از سوخت های جایگزین در بخش حمل ونقل هوایی، دریایی و افزایش بازیافت پلاستیک می توانند سبب شتاب بخشی به فرایند انتقال انرژی شوند. در نتیجه، تقاضای نفت خام ممکن است تا سال 2050 در سناریوی «تعهدهای به دست آمده» به 40میلیون بشکه در روز برسد که 25 درصد پایین تر از «سناریوی با شتاب بیشتر» است.
گزارش چشم انداز انرژی جهانی توسط مؤسسه مک کینزی از سوی واحد «انرژی اینسایت» (Energy Insights) و با همکاری بخش پایداری، انرژی جهان، مواد و شیوه های صنایع پیشرفته مؤسسه مک کینزی (McKinsey Sustainability and the Global Energy and Materials and Advanced Industries practices) تهیه شده است.
واحد «انرژی اینسایت» گروه اطلاعاتی و تحلیلی بازار جهانی مؤسسه مک کینزی است که بر بخش انرژی متمرکز است. این گروه با ارائه گزارش خود، شرایطی را برای سازمان ها فراهم می کند تا با استفاده از مجموعه ای یکپارچه از الگوهای بازار، داده های اختصاصی صنایع و شبکه جهانی کارشناسان صنعتی، تصمیم های راهبردی، تاکتیکی و عملیاتی آگاهانه بگیرند.
این مؤسسه با شرکت های پیشرو در سراسر زنجیره ارزش انرژی همکاری دارد تا در زمینه مدیریت ریسک، بهینه سازی سازمان ها و بهبود عملکرد کمک کند. بخش پایداری مؤسسه مک کینزی، از واحدهای خدمات مشتری این شرکت به شمار می رود که هدف آ ن کمک به تحول در همه بخش های صنعت است.
منبع : موسسه مک کینزی
گردآوری و ترجمه : امیر دشتی
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرمنابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل برای 20هزار نفر ازنیروهای ارکان ثالث، روزآمد کردن پیمان ها و اعمال اضافات عمومی سال 1401در این شرکت خبر داد.
منوچهر بارانی گفت: این طرح به دنبال موافقت نامه وزارتخانه های نفت و تعاون، کار و رفاه اجتماعی در30مهرماه 1399ازسوی شرکت ملی نفت ایران ابلاغ و به دنبال آن کارگروهی از ادارات ذی ربط برای اجرای آن تشکیل شد.
وی اظهارکرد: به دلیل آماربالای کارکنان مشمول این طرح که حدود 20 هزار نیروی ارکان ثالث را در320 پیمان شامل می شود و در دسترس نبودن اطلاعات جامع از این دسته از کارکنان، جمع آوری اطلاعات مشتمل بر شغل قبل از اجرای طرح، سابقه، مدرک تحصیلی، همچنین پارامترهای دستمزدی قبل از اجرای طرح و...در قالب نرم افزار ویژه ای در دستور کار قرار گرفت تا طرح طبقه بندی مشاغل با سرعت و دقت کافی اجرا شود.
مدیرمنابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به نبود اطلاعات مورد نیاز، تصریح کرد: طراحی، پیاده سازی و استقرار نرم افزار جامع از سوی کارشناسان این مدیریت در مدت 100روز انجام وتغذیه اطلاعات نیروها نیز از سوی واحدهای مجری پس از دوره آزمایشی و تأیید کارایی نرم افزار از اسفندماه 1399 آغاز شد.
بارانی تصریح کرد: برای رفع چالش های این طرح با وجود شیوع کرونا و محدودیت های ایجاد شده، از زمان آغاز آن تاکنون بیش از150جلسه مدیریتی وکارشناسی باحضور نمایندگان مدیریت ها و اداره های ذی ربط برگزارشده است تااین طرح درشرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب با گستره عملیاتی در پنج استان کشوربه بهترین وجه پیاده سازی شود.
وی روزآمدکردن پیمان ها و اعمال عمومی اضافات دستمزد سال 1401 را از دستاوردهای مهم «نرم افزارجامع پیمانکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب» اعلام و اظهار کرد: محاسبه سریع اضافات دستمزدسال1401برای20هزارنفرازنیروهای پیمانکاری از دستاوردهای مهم نرم افزارجامع نیروهای پیمانکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز است که بر اساس آن دستمزد فروردین ماه حدود 90 درصد این نیروها بر اساس دستورالعمل شورای عالی کار پرداخت شده است.
مدیرمنابع انسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، گردآوری بانک جامع اطلاعات از نیروهای پیمانکاری، تسهیل در گزارش گیری و نمایش داشبورد، برنامه ریزی و انضباط مالی، توسعه دانش سازمانی، تثبیت آنالیز دستمزد، رصد اطلاعات مالی و هدایت دقیق تر برای آموزش نیروها را از دیگر دستاورهای«نرم افزار جامع پیمانکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب» برشمرد.
شرکت ملی گاز ایران
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد به طور تقریبی همه تجهیزات مورد نیاز این صنعت، به ویژه در بخش گازرسانی در داخل کشور ساخته می شود. محمد عسگری با اشاره به اهمیت برگزاری بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی گفت: شرکت ملی گاز ایران سال هاست که همسو با تولید مبتنی بر دانش فعالیت کرده و با حمایت از صنایع داخلی برای تأمین تجهیزات مورد نیاز خود، گام های اساسی و مهمی برداشته است. وی با بیان اینکه سال های گذشته، سال های خوبی برای ما به لحاظ کارکرد مناسب در پالایشگاه ها، گازرسانی، اجرای پروژه های مهم، خطوط انتقال و دیگر بخش ها با رویکرد حمایت از ساخت داخل بود، افزود: امسال و پس از دو سال وقفه در برپایی نمایشگاه ها، حضور پرشور شرکت های داخلی که با توجه به شعار سال، بیشتر شامل شرکت های دانش بنیان و فناور می شود، مؤید این واقعیت است که بخش عمده ای از اهداف مدنظر در مسیر خودکفایی، توانمندسازی و روزآمدی شرکت های خصوصی و دانش بنیان محقق شده است. سخنگوی شرکت ملی گاز ایران رونق فعالیت های ساخت داخل و افزایش مشارکت شرکت های دانش بنیان و فناور در پروژه های صنعت نفت را گامی اساسی در رسیدن به اهداف خواند و اظهار کرد: این در حالی است که با تأکید مقام معظم رهبری بر ضرورت تولید دانش بنیان، دوره بیست وششم نمایشگاه صنعت نفت، اهمیتی دوچندان می یابد. عسگری همچنین با بیان اینکه غرفه شرکت ملی گاز ایران در سالن ۳۸ فعالیت های این شرکت را در معرض دید عموم قرار می دهد، ادامه داد: همانند سال های گذشته، با حضور شرکت های اصلی و تابع این شرکت و مدیریت های مربوطه، پاسخگوی مراجعان هستیم و توانمندی های صنعت گاز را به استحضار خواهیم رساند.
شرکت نفت مناطق مرکزی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، جذب سرمایه برای اجرای پروژه های توسعه ای ونگهداشت تولید را اولویت نخست ومحور اصلی شرکت نفت مرکزی دربیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی تهران برشمرد.
مهدی حیدری درنشستی با حضور جمعی ازمدیران و رؤسای ستادی با تشریح مهم ترین برنامه های شرکت دربیست شششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز و پتروشیمی گفت: همسو با سیاست های کلان وزارت نفت، جذب سرمایه با هدف پیشبرد طرح و پروژه های توسعه ای نفت و گاز تکلیفی از سوی شرکت ملی نفت ایران، شناسایی شرکت های دانش بنیان و شرکت های توانمند داخلی و خارجی تأمین کننده کالا و تجهیزات صنعت نفت، همچنین معرفی کالاهای پر مصرف حوزه عملیات تولید، محور کارشرکت نفت مناطق مرکزی دراین نمایشگاه خواهد بود.
وی برگزاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی را مجالی برای معرفی دستاوردها، عملکرد، چشم انداز و برنامه های آتی و توسعه ای شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برشمرد و افزود: دراین فرصت طلایی، امکان نمایش سیمای شرکت، تقویت روابط فعالان صنعت نفت، همچنین زمینه تداوم پیشرفت و تعالی این صنعت عظیم و پیشران اقتصاد کشور فراهم می شود.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: نمایشگاه بین المللی نفت، گازو پتروشیمی، دریچه ای برای ارائه شاخص های عملکردی مثبت صنعت نفت و متخصصان تلاشگرآن، به ویژه در شرایط تحریم های گسترده و ظالمانه و شیوع بیماری کرونا طی دو سال اخیر است.
بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با شعار نفت دانش بنیان، تولید ایرانی، صادرات جهانی روزهای 23 تا 26 اردیبهشت ماه امسال درمحل دائمی نمایشگاه های تهران برگزار می شود.
تولید هوشمندانه، پایدار و ایمن نفت و گاز
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بر تولید هوشمندانه، پایدار و ایمن نفت و گاز در مناطق مرکزی با همفکری و بازنگری در مطالعات مخازن نفت و گاز و بهره گیری از توان دانش بنیان ها و مراکز علمی کشور تأکید کرد.
مهدی حیدری در سفر به استان فارس و بازدید از تأسیسات عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، تولید هوشمندانه و ایمن از مخازن نفت و گاز را از اولویت های مهم شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برشمرد وافزود: دستیابی به این موضوع مستلزم همفکری وبازنگری در مطالعات مخازن نفت و گاز و بهره گیری از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان و مراکز علمی کشور است.
وی براهمیت اجرای پروژه های توسعه ای درمیدان های گازی تأکید وتصریح کرد: با عملیاتی شدن این پروژه ها بیش از 100 میلیون مترمکعب گاز به تولید روزانه شرکت نفت مناطق مرکزی افزوده می شود.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران همچنین با تأکید بر اجرای پروژه های پژوهشی نتیجه محور با هدف افزایش توان تولید اظهار کرد: این پروژه ها باید در مسیر حل موانع تولید نفت و گاز تدوین و اجرایی شوند و این شرکت همسو با برنامه های شرکت ملی نفت ایران آمادگی لازم را به منظور بهره مندی از تولیدات مراکز علمی ودانش بنیان که متولی حقیقی پروژه های پژوهشی هستند، دارد.
شرکت ملی نفت ایران
مدیربرنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با اشاره به هدف گذاری تولید روزانه 220 هزار بشکه ای نفت از میدان مشترک آزادگان جنوبی تا پایان سال 1401 گفت: تا پایان امسال روزانه 14میلیون مترمکعب گاز از فاز 11 پارس جنوبی برداشت می شود.
کریم زبیدی با بیان اینکه تا پایان سال 1401در میدان های غرب کارون، فاز نخست میدان آزادگان جنوبی باید به تولید 220 هزار بشکه نفت در روز برسد، افزود: افزایش تولید از میدان های مشترک نفتی غرب کارون در دولت سیزدهم ادامه دارد.
وی بااشاره تلاش برای تحقق برداشت روزانه 14میلیون مترمکعب گاز ازفاز11پارس جنوبی تا پایان امسال، از عملیاتی شدن ردیف های باقی مانده پالایشگاه فاز 14پارس جنوبی تا پایان سال 1401 خبرداد.
زبیدی یکی از مهم ترین دغدغه های سال ۱۴۰۱ را موضوع تأمین گاز و سوخت زمستانی عنوان و اظهار کرد: تلاش شرکت ملی نفت ایران این است که تولید حداکثری از پارس جنوبی داشته باشیم.به عبارت دیگر، فازهای پارس جنوبی که تکمیل نشده اند (فازهای ۱۳ و 22 تا 24 ) و پالایشگاه فاز 14باید نهایی و تکمیل شوند.
وی با بیان اینکه در صورت برداشته شدن تحریم ها برنامه این است که تولید نفت و گاز از سال 97 نیز بیشتر باشد، افزود: در اسفندماه1400 ظرفیت تولید نفت روزانه به سه میلیون و 800 هزار بشکه رسید واکنون نیزامکان تولید این مقدار نفت ازمیدان های مختلف نفتی کشور وجود دارد.
فراخوان ﻃﺮح ﮔﻮاﻫﻴﻨﺎﻣﻪ ﺻﻼﺣﻴﺖ حرفه ای مدیر مالی
فراخوان ﻃﺮح ﮔﻮاﻫﻴﻨﺎﻣﻪ ﺻﻼﺣﻴﺖ حرفه ای مدیرمالی ازسوی ﻣﺮﻛﺰ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻣﺪﻳﺮﻳﺖ ﺻﻨﻌﺖ ﻧﻔﺖ منتشر شد.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت ﺑﺎ ﻫﺪف ﺷﻨﺎﺳﺎیی، ارزیابی و تربیت نسلی نو از مدیران و اعطای گواهینامه صلاحیت حرفه ای به آنها، ازکارکنان رسمی برای حضور در این طرح دعوت به همکاری کرد.
دراین فراخوان ازکارکنان رسمی متقاضی واﺟﺪ ﺷﺮاﻳﻂ ﻣﻨﺪرج یرای ﺷﺮﻛﺖ درﻃﺮح ﺣﺮﻓﻪ ای ﮔﻮاﻫﻴﻨﺎﻣﻪ ﺻﻼﺣﻴﺖ حرفه ای ﻣﺪﻳﺮﻣﺎلی دعوت شده است که دربازه زمانی 17 اردیبهشت تا چهارم خردادماه امسال با مراجعه به سایت portal.nioc.ir اقدام به ثبت نام کنند.
متقاضیان می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر، متن فراخوان و راهنمای ثبت نام را دریافت کنند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از افزایش ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در خارک خبر داد و گفت: برای طرح های اولویت دار شرکت پایانه های نفتی ایران محدودیت منابع نداریم.
محسن خجسته مهر در نشست بررسی مشکلات و چالش های شرکت های نفتی در خارک با اشاره به اینکه شرکت پایانه های نفتی ایران که مسئولیت دریافت، ذخیره سازی و صادرات نفت خام را دارد، به عنوان آخرین حلقه زنجیره ارزش تولید نفت و گاز کشور مسئولیت مهم صادرات بیش از 95 درصدی نفت خام را عهده دار است، اظهارکرد: همسو با آن و متناسب با تولید نفت و گاز به ویژه در بخش ذخیره سازی نفت و میعانات گازی ظرفیت های عملیاتی این شرکت افزایش می یابد.
وی تصریح کرد: برای طرح های اولویت دار در پایانه های نفتی ایران محدودیت نداریم و به زودی تصمیم مهمی می گیریم و حدود چهارمیلیون و 200هزار بشکه ظرفیت ذخیره سازی در خارک افزایش داده می شود و ارزش این قرارداد 60 میلیون دلار است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه در پایانه های نفتی ایران بنا به مأموریت هایی که دارد یک سری پروژه های نیمه تمام مربوط به تعمیرات اساسی اسکله ها و مخازن وجود دارد، تأکید کرد: اعتبارات سرمایه ای شرکت پایانه های نفتی ایران نسبت به سال 1400 دو برابر شده و به حدود 600 میلیارد تومان رسیده است.
عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران نیز درآیین آغاز عملیات تعمیرات اساسی مخزن یک میلیون بشکه ای ذخیره سازی نفت خام با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درجزیره خارک اظهارکرد: تعمیرات اساسی مخازن ذخیره سازی پایانه نفتی خارک به عنوان بزرگ ترین پایانه صادراتی کشور، برای نوسازی و ارتقای توان عملیاتی و بهبود زیرساخت ها و تأسیسات ذخیره سازی نفت کشور انجام می شود.
وی ادامه داد: مخزن شماره 25 با ظرفیت یک میلیون بشکه و از نوع سقف شناور است که مقرر شد تعمیرات اساسی آن طی پیمان حاضر وبه مبلغ 74میلیارد تومان، پس از انجام عملیات رسوب زدایی، تعویض ورق کف، اصلاح بستر وعملیات حفاظت کاتدیک، تعمیر سقف و رنگ آمیزی مخزن و تعویض تجهیزات مربوط در مدت زمان 23ماه تکمیل و مجدد مخزن عملیاتی شود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تأکید کرد: همه عملیات اجرایی بابهره گیری از توانمندی های سازندگان داخلی کشور انجام می شود.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران باتأکید برتوانایی این شرکت برای صادرات حداکثری نفت تولیدی کشورگفت: یکی از راهبردهای اصلی دولت سیزدهم خنثی سازی تحریم هاست که بخش عمده ای از بار اجرایی این موضوع برعهده صنعت نفت است.
عباس اسدروزبه نقش شرکت پایانه های نفتی ایران برای اجرای راهبرد افزایش حداکثری ظرفیت صادرات نفت کشور اشاره و تصریح کرد: از نخستین روزهای تکلیف به افزایش صادرات، اقدام های متعددی به صورت کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت انجام و اجرا شد که خلاصه این فعالیت ها در یک جمله این است که امروزهرمقدار نفتی که شرکت ملی نفت ایران تولید کند، پایانه های نفتی ایران قادر به صادرات آن است.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
مستمری و مقرری بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت براساس مصوبه هیئت دولت ۱۰ درصد افزایش می یابد.
براساس این مصوبه، افزایش یادشده در پرداخت مستمری و مقرری اردیبهشت ماه 1401 محاسبه و اعمال خواهد شد، مابه التفاوت فروردین ماه 1401 نیز همین ماه با مستمری و مقرری پرداخت می شود.
متناسب سازی مستمری و مقرری سال 1400 چندی پیش انجام شد.
رویداداینوتکس(رویداد ارائه نیازهای فناورانه صنعت نفت) 21اردیبهشت ماه درپارک فناوری پردیس با هدف حل چالش های صنعت نفت ازسوی شرکت های دانش بنیان و فناوران داخلی برگزار شد.
رویداد اینوتکس (INOTEX) تلاش می کند افزون بر معرفی فناوری های روزآمد به صنایع بزرگ و متوسط، مشتریان محصولات فناورانه را به تولیدکنندگان آنها متصل کند، همچنین سرمایه گذاران را با فرصت های سرمایه گذاری در طرح های فناورانه یا استارت آپ ها آشنا کنند.
اینوتکــس که ازسال 1400درناحیه نوآوری پردیس برگزار می شود، اکنــون به عنوان یکــی ازمهم ترین رویدادهــای سال در حوزه نوآوری و فناوری کشور شناخته می شـود و در طول این سال هـا با استقبال طیـف وسـیعی از مخاطبـان روبه رو شـده اسـت.
استیج رویدادی در دل اینوتکس است که هر ساله میزبان سخنرانان، صاحب نظران و فعالان اکوسیستم کارآفرینی کشور است و این افراد در مدت برگزاری نمایشگاه در یک صحنه آزاد به ایراد سخن می پردازند و بازدیدکنندگان نمایشگاه اینوتکس قادرند با حضور در استیج از محتوای آن استفاده کنند.
استیج امسال مشتمل برهفت بخش مختلف بودکه درهریک ازاین بخش ها، نشست ها و سخنرانی های مختلفی انجام شد.
یکی ازبخش های اصلی اینوتکس، رویداد ارائه نیازهای فناورانه است.مرکزنوآوری انرژیک در روز دوم برگزاری این رویداد و دربخش «ارائه نیازهای فناورانه صنعت نفت»، میزبان شرکت انرژی دانا برای ارائه نیازهای فناورانه خود بود.
مخاطبان بعد ازاین رویداد فرصتی خواهند داشت تا مناسب ترین راهکار را برای حل چالش فناورانه آن شرکت ها ارائه دهند واطمینان داشته باشند که برای محصول و خدمتشان مشتری مناسبی وجود خواهد داشت .
برای دستیابی به اطلاعات بیشتر درباره رویداد ارائه نیازهای فناورانه اینوتکس و نحوه ثبت نام درآن وارد صفحه اینستاگرام مرکز نوآوری انرژیک به نشانی energicc@ شوید.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
تعمیرات اساسی سال 1401 مراکز تفکیک شماره 3 نار وکنگان و خط لوله 30 اینچ انتقال گاز ایستگاه تقویت فشار گاز نار به شرکت پالایش گاز فجر جم پایان یافت.
علی هاشمی، جانشین منطقه عملیاتی نار وکنگان گفت: تعمیرات اساسی امسال در منطقه عملیاتی نار و کنگان با اجرای کارهای تعمیرات و ایمن سازی خط لوله 30اینچ انتقال گاز ایستگاه تقویت فشار گاز ناربه پالایشگاه گاز فجرجم در11نقطه به طول407 متر 12 اردیبهشت ماه پایان یافت.
وی افزود: این تعمیرات شامل عملیات حذف گرده ماهی وتسطیح مسیر، خاک برداری اطراف و زیرخط لوله به وسیله بیل مکانیکی و دستی، شکستن صخره باپیکور، عایق برداری سطح لوله، نقطه زنی به منظور انجام SURVAY، گریت بلاست خط لوله، رنگ آمیزی پلی یورتان/ اپوکسی، انجام تست هالیدی از سوی بازرسی فنی و بررسی نقاط رنگ آمیزی شده و رفع عیوب پس از دفن خط با خاک نرم و ایجاد گرده ماهی بوده است.
جانشین منطقه عملیاتی نار وکنگان گفت: تعمیرات اساسی مراکز تفکیک گاز شماره 3 ناحیه نار و شماره 3 ناحیه کنگان نیزبا رعایت دستورعمل ها و الزام های ایمنی با انجام عملیات رفع نشتی ازانواع شیرها وخطوط لوله، تعویض برخی قطعات، بازرسی تجهیزات، رفع اشکال واطمینان از صحت عملکرد تجهیزات، سرویس و آچارکشی تابلوهای کنترلی، ژنراتورها، دستگاه های ذخیره برق و... پایان یافت.
هاشمی افزود: در تعمیرات اساسی مراکز تفکیک، هشت دستگاه تفکیک گر مرحله نخست، دوم و مخازن تحت فشار در مرکز تفکیک شماره 3نارو 11 دستگاه تفکیک گر مرحله اول، دوم و مخازن تحت فشار در مرکز تفکیک شماره 3 کنگان پس از ایمن سازی و اسپیدگذاری با رعایت دستورعمل های ایمنی و بازرسی فنی از سوی کارشناسان مربوطه بررسی شدند.
وی گفت: پس از اتمام تعمیرات اساسی، این مخازن به منظور قرار گرفتن در مدار تولید به واحد عملیات بهره برداری تحویل شد.
منطقه عملیاتی نار و کنگان از مناطق عملیاتی پنج گانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در حوزه جغرافیایی شهرستان های جم و کنگان در استان بوشهر قرار دارد و خوراک مورد نیاز پالایشگاه گاز فجر جم را تأمین می کند.
شرکت پتروشیمی بوعلی سینا
تولید شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در ۴۵ روز نخست سال ۱۴۰۱ با ۱۶ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه پارسال به رکورد جدید ۱۲۰ درصد ظرفیت اسمی مجتمع رسیده است.
بر پایه گزارش واحد برنامه ریزی، تولید محصولات شرکت پتروشیمی بوعلی سینا از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا نیمه اردیبهشت ماه ۱۶ درصد رشد نسبت به دوره ۴۵ روز سال گذشته نشان می دهد.
بر پایه این گزارش، محصولات تولید شده شرکت در ۴۵ روز نخست امسال به بیش از ۲۵۷ هزار تن رسیده که نسبت به مدت مشابه پارسال ۱۶ درصد افزایش را نشان می دهد و به معنای ثبت رکوردی تازه در تاریخ فعالیت مجتمع و تحقق ۱۲۰ درصدی ظرفیت اسمی تولید است.
گزارش های رسیده از واحد بازرگانی، گویای افزایش ۱۵ درصدی حجم فروش محصولات در مدت ۴۵ روز نخست سال ۱۴۰۱ در مقایسه با مدت مشابه پارسال است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
سرپرست مجتمع گاز پارس جنوبی در نشست مشترک با مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس اظهارکرد: برای انجام کارهای مؤثر درمنطقه نیازمند مشارکت فعال همه شرکت های مستقر در منطقه پارس جنوبی هستیم.
احمد باهوش گفت: برای انجام اقدام های شایسته و به کارگیری تصمیم ها و راهکارهای مهم همسو با پیشرفت و تحول در منطقه باید نشست های بین مجتمع گاز پارس جنوبی و سازمان منطقه ویژه را گسترش داد زیرا رونق گسترده در منطقه پارس جنوبی نیازمند مشارکت فعال همه شرکت های مستقر در پایتخت انرژی کشور است.
وی افزود: توسعه پایدار در سایه عمل به مسئولیت های اجتماعی رشد می کند و توجه به مسائل اجتماعی، محیط زیستی و فرهنگی جوامع محلی، آثار عمیقی بر روند تولید و شکوفایی اقتصاد کشور دارد.
سرپرست مجتمع گازپارس جنوبی تصریح کرد: همه تلاش خود را به کار می گیریم تا با تشکیل کارگروه های مختلف زمینه را برای رشد و تحولات اساسی در منطقه فراهم آوریم.
باهوش افزود: هرقدر زیرساخت های اساسی شهرستان های همجوار پارس جنوبی رشد و متحول شود، سطح همکاری ها نیز افزایش می یابد و اثربخشی فعالیت شرکت های تولیدی در منطقه نیز بیشتر خواهد شد.
سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس نیزبا بیان این مردم منطقه صنعت نفت را بخشی از زندگی خود می دانند، تصریح کرد: به همین خاطر باید فعالیت ها در پارس جنوبی را به مردم همین منطقه سپرد.
وی یادآورشد: همکاری و مساعی مجتمع گاز پارس جنوبی و منطقه ویژه اقتصادی پارس سبب می شود این همیاری و همدلی میان دیگر شرکت ها در منطقه و بدنه کارشناسی آنها نیز جاری و ساری شود و بتوان با انسجام بیشتری اهداف فی مابین را دنبال کرد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
خط انتقال گاز دره عباس- ماهشهر به طول 63 کیلومتر باهدف تقویت گاز مورد نیاز صنایع پتروشیمی منطقه ماهشهر به عنوان یکی از صنایع راهبردی کشور و تأمین کننده بسیاری از کالاهای اولیه به بهره برداری رسید.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به روند تکمیل این پروژه گفت: با توجه به سیاست های بالادستی کشور مبنی بر ضرورت تأمین کالا از محل تولیدکنندگان داخلی، شرکت ملی گاز ایران ورق های مورد نیاز این پروژه را از طریق منابع موجود در کشور تأمین کرده است.
وی با بیان اینکه تأمین لوله برای 22 کیلومتراز پروژه درتعهد کارفرما وبرای 41 کیلومتر دیگر به عهده پیمانکار بود، به مشکلات طبیعی فراروی پروژه اشاره و تصریح کرد: با توجه به وقوع بارندگی های شدیدوشرایط توپولوژی منطقه خوزستان که آب در زمین نفوذ نمی کند، در مقاطعی محل اجرای پروژه به باتلاق تبدیل شد.
نوشادی در تشریح دیگر موانع پروژه، به سختی اجرای عملیات درمناطق نفت خیز و تعدد خطوط لوله در آن نواحی اشاره و تصریح کرد: 12 مورد تقاطع با جاده آسفالت و عبور از آن به صورت کیسینگ (عبورخط انتقال ازجاده)، هفت مورد تقاطع با کانال و عبور به شیوه open cut (شکاف جاده ای)، دو مورد تقاطع بارودخانه و کانال و عبور به صورت CCW (عبورخط لوله از رودخانه) از دیگر چالش های این پروژه بود.
وی با اشاره به اتصال این خط لوله به شبکه سراسری گاز درسال 1399، رفع پانچ های اعلام شده به پیمانکار و تکمیل انجام فیبر نوری و اتاق های مخابراتی در اسفندماه سال پیش، تصریح کرد: اینپروزه هم اکنون تحویل قطعی شده است ومی تواند کمبود گاز صنایع پتروشیمی منطقه ماهشهر را برطرف کند.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از اعطای مجوزتمام الکترونیکی احداث جایگاه عرضه سوخت باراه اندازی سامانه صدورمجوز جایگاه های عرضه سوخت خبر دادوگفت: این اقدام به منظور شفاف سازی، حذف کاغذ بازی ها وحرکت به سمت استانداردهای دولت الکترونیک برای نخستین بار درصنعت نفت محقق شد.
امیدوطن خواه باتأکید براینکه شفاف سازی در رأس برنامه های دولت جدید قرار گرفته است، افزود: فرآیند دریافت مجوزاحداث جایگاه سوخت پیش از این بسیار طولانی، پیچیده وهمراه با امضاهای طلایی بودکه هم اکنون با راه اندازی سامانه درگاه ملی درخواست مجوز جایگاه سوخت مایع و سی ان جی در زیرمجموعه درگاه ملی مجوزهای کسب وکار کشور، افزون بر ارائه خدمات سریع تر به مردم، یکپارچه سازی وحذف فرآیندهای پیچیده و غیر ضروری، گامی مهم درمسیرحرکت به سمت دولت الکترونیک، پاسخگویی ومدیریت شیشه ای برداشته ایم.
وی تأکید کرد: طراحی تا راه اندازی این سامانه در کمتر از دو ماه اجرا بهره برداری از آن نیز ازابتدای فروردین ماه امسال با صدور اطلاعیه ای به مناطق سی وهفت گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی انجام شد.
به گفته وطن خواه، نخستین مجوزاحداث جایگاه ازطریق این سامانه برخط نیز در دوم اردیبهشت ماه امسال اعطا شده است.
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: این اقدام با افتخار برای نخستین بار در صنعت نفت محقق شده است و طی این فرآیند تمام امضاها ومجوزها درمناطق وستاد تمام الکترونیکی انجام و مجوز صادرشده نیز به صورت اتوماتیک وارد حوزه مجوزهای ملی کشور و ثبت می شود.
به گفته وی، درخواست کننده مجوزاحداث جایگاه بامراجعه به سامانه مزبور و بدون مراجعه حضوری می تواند مدارک خودرا برای بررسی و انجام استعلام های لازم در آن بارگذاری و پس از تایید ازسوی دستگاه های امیتی و سازمان های مربوط، رؤیت و پرینت کند.
وطن خواه گفت: فرآیند طولانی چند ساله، سفرهای فرسایشی پرشمار درخواست کنندگان به مراکز استان ها و پایتخت، پرداخت رقم های غیرمتعارف برای دریافت امضا، ایجاد رانت از طریق شرکت های زنجیره ای و امضاهای طلایی، فساد در روند اعطای مجوز و هزینه میلیاردها تومان پول ازجمله چالش های روش سنتی اعطای مجوز احداث جایگاه سوخت بود که با صرف کمترین هزینه برای طراحی این سامانه(کمتر ازیک میلیارد تومان)، افزون بر ایجاد رضایت مندی چشمگیر در بین متقاضیان، گامی مهم برای پاسخگویی و شفاف سازی در این حوزه از سوی دولت سیزدهم برداشته شد.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تأکید کرد: هم اکنون به هیچ عنوان اعطای مجوز دستی امکان پذیر نیست و تمامی مراجعه کنندگان باید نسبت به ثبت تقاضای خود از طریق سامانه اقدام کنند.
شرکت پتروشیمی زاگرس
پتروشیمی زاگرس پس از تعمیرات اضطراری واحد دوم این مجتمع بزرگ متانول ساز، با تولید روزانه ۱۰ هزار تن متانول با ظرفیت ۱۰۰ درصد در مدار تولید قرار گرفت.
این شرکت از شرکت های پیشرو در تولید متانول در جهان است و همواره تلاش کرده با تولید محصول با کیفیت و منطبق بر استانداردهای جهانی، این مهم را به همت مدیران و کارشناسان خود به بهترین نحو به انجام رساند.
بنا بر این گزارش، به منظور حفظ تولید مستمر و بهینه سازی ظرفیت تولید، عملیات تعمیر اضطراری راکتور سنتز واحد دوم مجتمع پتروشیمی زاگرس براساس برنامه ریزی های صورت گرفته از تاریخ ۲۳ فروردین ۱۴۰۱ به مدت ۱۹ روز به اتمام رسید و از تاریخ ۱۷ اردیبهشت امسال در مسیر راه اندازی و تولید کامل قرار گرفت.
در این تعمیرات اضطراری همه روتین های مربوط به قطعات صنعتی واحد دوم از سوی کارشناسان و مهندسان توانمند پتروشیمی زاگرس بررسی و روزآمد شد.
هم زمان با محدودیت گاز در زمستان ۱۴۰۰ برای صنایع، پس از چهار سال تعمیرات اساسی واحد اول صورت گرفت و ظرفیت تولید از ۸۰ درصد به بالاتر از ۱۰۰ درصد رسید و هم اکنون پس از تعمیرات اضطراری، واحد دوم این مجتمع نیز با ۱۰۰ درصد ظرفیت اسمی در مدار تولید قرار گرفت تا هر دو واحد مجتمع پتروشیمی زاگرس برای نخستین بار از زمان آغاز بهره برداری، با ظرفیت کامل در سرویس و مدار تولید قرار گیرند.
همچنین پتروشیمی زاگرس موفق شد در ماه مارس ۲۰۲۲ رکورد فروش و بارگیری را در تاریخ متانول جهان بشکند و مقدار ۴۱۵ هزار تن بارگیری و فروش متانول را در یک ماه در کارنامه خود ثبت کند.
شرکت پتروشیمی زاگرس به عنوان بزرگ ترین مجتمع متمرکز تولیدکننده متانول جهان در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در عسلویه واقع شده است.
شرکت گاز استان تهران
سرپرست شرکت گازاستان تهران ازجذب 111هزار و 320 مشترک جدید گاز طبیعی در سال 1400 خبر داد.
سیدمحمد هدایی پور گفت: از این تعداد اشتراک جذب شده، 100هزار و 353 اشتراک شهری و 10 هزار و 967 اشتراک روستایی است.
وی با بیان اینکه اکنون همه 49 شهر استان از گاز طبیعی بهره مندند، بیان کرد: 6 نیروگاه، 11هزار و 295 واحد صنعتی جزء وعمده و 514روستا از گازطبیعی بهره مند هستند و پروژه گازرسانی به حدود 21روستا نیز در دست اجراست.
شرکت گاز استان زنجان
پروژه احداث خط لوله انتقال گاز به نیروگاه آریان زنجان تا پایان خردادماه امسال تکمیل می شود.
رحیم سلیمانی نژاد، مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان دربازدید از روند گازرسانی به نیروگاه سیکل ترکیبی آریان زنجان گفت: پروژه احداث خط لوله انتقال گاز به این نیروگاه با هدف افزایش دامنه پایداری و استمرار تأمین گاز به آن تا پایان خردادماه تکمیل می شود.
وی با بیان اینکه تأمین گاز این نیروگاه به عنوان یکی از پروژه های ملی مورد تأکید است، اظهارکرد: کارکنان شرکت گاز زنجان، مجموعه نیروگاه، برق منطقه ای و مسئولان استانی دست به دست هم داده اند تا این طرح به زودی به بهره برداری برسد.
مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان همچنین با بیان اینکه در دو پیمان درصدد تکمیل این پروژه هستیم، افزود: این طرح مستلزم دریافت انشعاب از کیلومتر ۲۳۸ خط لوله دوم آذربایجان و احداث یک رشته خط لوله انتقال اختصاصی به طول پنج کیلومتر با فشار عملیاتی ۱۰۵۰ پوند بر اینچ مربع است.
سلیمانی نژاد تصریح کرد: با تکمیل این طرح شاهد تأمین گاز نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۴۶ مگاواتی آریان زنجان به مقدار ۹۰ هزار مترمکعب در ساعت معادل ۲ هزار و ۱۶۰ مترمکعب گاز در روز با فشار ۴۰۰ تا ۱۰۰۰ پوند بر اینچ مربع خواهیم بود.
وی با بیان اینکه احداث واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی هم زمان با واحدهای گازی ضروری است، ادامه داد: مقدار سوخت در این طرح براساس بازده ۴۰ درصد در واحدهای گازی و بازده کلی ۵۲ درصدی برای نیروگاه سیکل ترکیبی است.
گفت وگو با محقق و نویسنده برتر صنعت حفاری:
مشعل صنعت نفت دنیایی از فناوری را درون خود جای داده است. هر حوزه ای از آن را که دست بگذاریم و نشان کنیم، خود دریایی است بی کران که یک عمر زمان می برد تا تنها بخشی از آن شناسایی شود. حفاری به عنوان یکی از برجسته ترین اجزای صنعت بزرگ نفت، از اهمیت راهبردی بسیار بالایی برخوردار است و پهنه ای بیکران از دانش و اطلاعات علمی است. احمد بهرامی عیسی آبادی از آن دست متخصصان صنعت حفاری است که هیچگاه از مطالعه، تحقیق و به کار بستن علم در حوزه کاری دست نکشیده است. او چند دهه است که فعالانه و با انگیزه، پای کار صنعت حفاری ایستاده و مجال نمی دهد که ناامیدی و یاس به سراغش بیاید. هفته نامه «مشعل» با این متخصص صنعت نفت که یازده کتاب تخصصی منتشر کرده است و یا در دست انتشار دارد، گفت وگو کرده است که مشروح آن در ادامه می آید.
بهرامی عیسی آبادی، متخصص و محقق برتر صنعت حفاری و متولد شهر مسجد سلیمان درباره حضور و شروع فعالیت در شرکت ملی حفاری ایران می گوید: از سال 1368 در شرکت ملی حفاری ایران استخدام شده ام و با داشتن فوق دیپلم نفت گرایش سیال حفاری،کارشناسی نفت گرایش بهره برداری و تولید و فوق لیسانس نفت گرایش ( نفت– حفاری ) حدود 20 سال است که به عنوان کارشناس سیال حفاری در فراساحل (دریا) وخشکی و چاه های زمین گرمایی مشغول به کار هستم.
در حفر چاه های نفت و گاز، هر سیال وظیفه ای به عهده دارد؛ موضوعی است که بهرامی عیسی آبادی به آن اشاره و تصریح می کند: پیش تر درکتاب ها، سمینارها و تحقیقات پژوهشی/تجربی وظایف سیال حفاری تحت عنوان وظایف ده گانه سیال حفاری برشمرده می شدند اما من این وظایف را به 15 مورد ارتقا داده ام. این وظایف شامل خنک کردن مته و ادوات حفاری، انتقال کنده های حفاری از ته چاه به سطح و الک های لرزان، کنترل فشارهای زیر زمینی، تحمل بخشی از وزن لوله های حفاری، تولید کیک (دیواره غیر قابل نفوذ) به دور دیواره چاه، جلوگیری از لنگر زدن رشته حفاری به سازند، معلق نگه داشته کنده ها وقتی پمپ ها خاموش هستند و انتقال اطلاعات زمین شناسی به سطح می شود.
همچنین انتقال توان هیدرولیک پمپ ها به نوک مته، روان کاری مته و رشته حفاری، انتقال سیالات ویژه به نقاط تعیین شده (انتقال سیمان به پشت جداری، انتقال پیل به نقطه بروز هرزروی و...)، به چرخش درآوردن موتورآلات (توربین و موتورهای جابه جایی مثبت) و مته در عملیات حفاری انحرافی، تشخیص گیرهای اختلاف فشاری از گیرهای مکانیکی، انتقال امواج الکتریکی و پالس ها در عملیات چاه آزمایی و به دست آوردن شیب فشار و دما در چاه های اکتشافی، دیگر وظایف محسوب می شوند که طی مذاکره با پیشکسوتان و اساتید دانشگاه مورد تایید قرارگرفته است تا برای استفاده همکاران به مدیریت های مختلف شرکت ملی حفاری ایران اطلاع رسانی شود .
بهرامی عیسی آبادی در شرحی از اقدام های موثر خود برای صنعت حفاری می گوید: افزایش pH گل های سنگین از 7.5 و نیم به 9.5 برای نخستین بار در عملیات حفاری در خلال سال های 1375 و 76 در دستگاه 64 فتح، نصب تجهیزات و مجموعه های کنترل جامدات و مدیریت پسماند روی دستگاه حفاری، طراحی و ساخت دستگاه استاتیک میکسر در عملیات آب زدایی (Dewatering)، طراحی و ساخت آخورک قابل حمل در سیالات حفاری و filtration unit مخزنی در عملیات تصفیه آب روی دستگاه های حفاری از جمله این اقدام ها بوده است. وی اظهار کرد: در همه سال های فعالیتم، سه بار به عنوان پیشنهاد دهنده برتر نظام مشارکت در شرکت ملی حفاری ایران معرفی شده و بیش از یکصد طرح زیست محیطی و عملیاتی به نظام پیشنهاد شرکت ملی حفاری ایران ارائه داده ام، ضمن اینکه طرح های مختلفی از آنان پذیرفته و تصویب شده اند و در سال های اخیر نیز دو طرح بسیار مهم زیست محیطی که استفاده از کنده های تثبیت شده حفاری در زیر ساخت ها و جاده سازی ها و امحا کنده های حفاری روغنی در کارخانه های سیمان سازی را شامل می شوند، با همکاری حمید نصیری(همکارم) ارائه و اجرایی شده اند. این متخصص و محقق برتر صنعت حفاری با بیان اینکه سه تا چهار سال افتخار همکاری با اداره آموزش شرکت ملی حفاری و مدرسه تکنولوژی به عنوان مدرس سیالات حفاری و کنترل جامدات و مدیریت پسماند را داشته است، افزود: در سال 1393 به عنوان کارمند نمونه در گستره وزارت نفت از طرف شرکت ملی حفاری انتخاب و در سال 1399 به عنوان پژوهشگر برتر شرکت ملی حفاری معرفی و منتخب شدم. بهرام عیسی آبادی می گوید در این سال ها پرچم کشورمان ایران و این سوال که «در زمان فعالیتتان، چه کار بزرگ و خارق العاده ای برای شرکت ملی حفاری و صنعت نفت انجام داده اید؟» انگیزه زیادی برای ادامه فعالیتم بوده است. وی می افزاید: پاسخ به این سوال، باعث ایجاد انگیزه قوی در من بوده است که همیشه به چیزهای بزرگتر و جدیدتر در صنعت نفت کشورمان و شرکت ملی حفاری توجه کنم.
وی در مورد دلایل نوشتن کتاب ها و انگیز های خود در نوشتن آنها می گوید: در سال های اول استخدام بیشتر اطلاعات قابل دسترس به زبان انگلیسی بودند و چون تبحر ما به زبان انگلیسی به شکل کنونی نبود، بنابراین طبیعی بود که برخی اطلاعات به خوبی درک و دریافت نمی شد. براین اساس به منظور کوتاه کردن مسیر تجارب مختلف و دستیابی همکاران به اطلاعات مورد نیاز در زمینه های سیال حفاری،کنترل جامدات و مدیریت پسماند، روند عملیات به صورت گسترده مستند شد و اطلاعات و پروژه های به دست آمده در میادین مختلف نفتی (دریا، خشکی و پروژه های زمین گرمایی) به اشتراک گذاشته شد. بهرام عیسی آبادی افزود:کتاب نخست که «سیالات حفاری کاربردی» نام دارد، حاصل تجربیات 20 ساله در زمینه سیالات حفاری در میادین مختلف نفتی است و می تواند برای همکاران تازه استخدام بسیار مفید و ثمربخش باشد. در این کتاب اطلاعات و تجربیات عملیات سیال حفاری از زمانی که مخازن سیال حفاری در محل چاه جدید مستقر می شوند تا زمان جابه جایی دستگاه حفاری به محل جدید به اشتراک گذاشته شده است. در کتاب دوم «سیالات حفاری زمین گرمایی» نیز تجربیات عملیات حفاری در میدان زمین گرمایی سبلان و گذراندن این دوره در کشور نیوزیلند آورده شده است. این کتاب می تواند به شرکت ها در زمینه عملیات حفاری زمین گرمایی و مقابله تجهیزات و نیروی انسانی درمقابل برودت 40 درجه زیر صفر در سطح و دمای حدود 350 درجه سانتی گراد بالای صفر در ته چاه کمک شایانی کند. بهرامی در ادامه گفت: سومین کتاب با عنوان «کنترل جامدات و مدیریت پسماند» به اتفاق یکی از همکاران، آقای شریفی تالیف و منتشر شده است، می تواند راهنمای بسیار خوبی برای همکاران و شرکت ها در بخش کنترل جامدات و مدیریت پسماند به روش تثبیت و مقاوم سازی باشد. در این کتاب تجربیات عملیات مدیریت پسماند حفاری حاصل از راهبری این عملیات در صدها چاه حفر شده در میادین مختلف نفتی به اشتراک گذاشته شده است. کتاب بعدی مبانی «سیالات حفاری و اصول چاه پیمایی» نیز کاری است مشترک که افتخار همراهی با دکتر محمد آبدیده از اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد امیدیه را داشته و در انتشارات ارشدان تهران به نگارش در آمده است. ارتباط سیال حفاری و عملیات چاه پیمایی در این کتاب به اشتراک گذاشته شده است. این متخصص و محقق برتر صنعت حفاری گفت: کتاب «یکصد و بیست شگرد در راهبری سیالات حفاری» به عنوان پنجمین و ششمین کتاب تالیف شده، باز هم در زمینه سیالات حفاری است و راه و روش های عملیاتی در راهبری سیال حفاری چاه های نفت و گاز را به اشتراک گذاشته است. این دو کتاب نیز در انتشارات ارشدان تهران منتشر و به سبب اهمیت آنها به زبان انگلیسی نیز ترجمه و به تمام گل شناسان دنیا تقدیم شده است. کتاب دیگرم نیز «خوشه های تثبیت شده» نام دارد و در ارتباط با عملیات کنترل جامدات و مدیریت پسماند است. این کتاب به نحوی تاریخچه استقرار تجهیزات کنترل جامدات و مدیریت پسماند در سال های اخیر است. او در ادامه به کتاب «سفرنامه گل شناسی» به عنوان کتاب هشتم اشاره کرد که در ارتباط با سیال حفاری است و افزود: در این کتاب خلاقیت ها و ایده های نو در بخش آموزش به نمایش گذاشته شده است. بر این اساس که باتوجه به کاهش سطح کتابخوانی و مطالعه در جوامع کشورمان، تلاش کردم با بیان حکایات و وقایعی که در سال های حضورم در دستگاه های حفاری، نکات علمی را به مخاطبین منتقل کن، ضمن اینکه پیش آمدهای موردی (case study) را نیز در این کتاب به اشتراک گذاشته ام. بهرامی عیسی آبادی با اعلام اینکه کتاب جدید او به گویش بختیاری و با عنوان «هوف اشگفت» به معنای ترس و واهمه از شکاف ها و درزهاست، افزود: این کتاب که به اتفاق دو نفر از همکاران به رشته تحریر درآمده، شامل سلسله اطلاعات گسترده ای در ارتباط با هرزروی سیال حفاری و کنترل آن در چاه های نفت و گاز است. همچنین دو کتاب دیگر به نام مهندسی سیالات حفاری در دو جلد در مرحله نگارش و چاپ هستند که با همکاری افراد دیگری در حال انجام است.
این متخصص و محقق برتر صنعت حفاری می گوید که یاد و اتکال به خداوند، احترام به پیشکسوتان و ارباب رجوع را همواره سرلوحه کارها قرارداده است و از همکارانش می خواهد که این موضوع را در نظر داشته باشند. وی افزود: مطالعه گلی است خوشبو که عطر آن در چهار گوشه فضای کار، قابل استشمام است. در عین حال باید توجه داشت که عقل سالم در بدن سالم است و باید ورزش ها، نرمش ها و پیاده روی ها را در طول روز داشته باشیم تا بتوانیم ضمن اینکه فیزیک بدنی مان را حفظ کنیم یک مقداری هم از لحاظ روحی روانی نیز ارتقا پیدا کنیم. او افزود: پرداختن به زبان انگلیسی به عنوان زبان تحقیق و تفحص برای ما بسیار پر اهمیت است چرا که ما بسیاری از موارد مجبوریم برای استمرار پروژه ها و تحقیقاتمان و سایر کتب به زبان انگلیسی مراجعه و آنها را ترجمه کنیم؛ بنابراین این مسئله می تواند یک شاخص موفقیت در کار باشد.
بهرامی عیسی آبادی با بیان اینکه جوانی من بیش از هر چیز در میدان های فوتبال و تشک های کشتی در شهر مسجدسلیمان گذشته است، افزود: به فوتبال و تماشای آن عشق می ورزم و دیدن مسابقات کشتی و وزنه برداری مخصوصا در سطح ملی مرا به وجد می آورد. اما این روزها را بیشتر به مطالعه، تحقیق و نگارش تجربیات اختصاص داده، ضمن اینکه پیاده روی عصرانه را به مدت یک ساعت، در دستور کار قرار داده ام. او شرحی از زندگی خانوادگی خود را هم ارائه داد و گفت: بیست سال زندگی مشترک با همسرم دارم و در این سال ها همسر و فرزندانم زندگی طرح اقماری و دوری ها و کمبودها را تحمل کرده اند، اما به خوبی و در هر شرایطی آرامش خانه را برای تحقیق و پژوهش من فراهم کرده و از وی بسیار سپاسگزارم. سه دختر دارم که هر سه ازدواج کرده اند و هر سه هم تحصیلات عالیه دارند. همچنین سه نوه دارم که به آنها عشق می ورزم. دو فرزند دیگر پسرانم محمود و شایان هستند که محمود ضمن تحصیل در رشته مکانیک در حال فراگیری عملی آن است و شایان نیز هم اکنون به عنوان یک دانش آموز در دبیرستان مشغول تحصیل است. این متخصص و محقق برتر صنعت حفاری تاکید دارد که سرمایه خانواده بزرگ وزارت نفت نیروی انسانی و آفت آن تبعیض است و افزود: آنچه برای ما به ماندگار می ماند، کوشش برای رفاه حال همکاران است و آنچه باید مد نظر باشد این است که هیچ کوششی در زندگی و صنعت کشورمان بدون پاداش نخواهد ماند. در یک صنعت پویا، با افزایش اطلاعات علمی و تجربی، ارزش و حمایت های هر فرد نیز افزایش خواهند یافت؛ به همین دلیل به دور از همه کاستی ها باید شجاعت، مطالعه و سختکوشی داشته باشیم.
مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در گفت وگو با «مشعل»
حسین آزادی شرکت ملی حفاری ایران در زمینه ورزش، افتخارات زیادی را برای صنعت نفت و کشورمان به ارمغان آورده است. علاوه بر اهتمام به ورزش همگانی و به منظور حمایت از کارکنان و خانواده های آنان، نایب قهرمانی در لیگ برتر فوتبال امیدهای کشور در فصل جاری این رقابت ها، حضور در مرحله نیمه نهایی لیگ برتر فوتسال بانوان، حضور موفق در فوتبال جوانان کشور، قهرمانی در مسابقات وزنه برداری جوانان کشور و موفقیت در رده سنی بزرگسالان و ...ازجمله عناوینی هستند که باشگاه ملی حفاری به دست آورده است تا در مسیر اعتلای ورزش صنعت نفت و کشور همچنان گام برداشته باشد.به منظور تشریح مهم ترین برنامه های باشگاه فرهنگی-ورزشی ملی حفاری ایران، گفت وگویی با سید سالار محمد نیا، مدیرعامل این باشگاه انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد.
سید سالار محمد نیا، مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در شروع صحبت هایش، با مهم قلمداد کردن ورزش همگانی گفت: توجه ویژه به ورزش همگانی کارکنان و خانواده های ایشان و توسعه زیرساخت ها از مهم ترین اولویت های امور ورزش شرکت ملی حفاری محسوب می شود. وی اظهار داشت: بنا به تأکید دکتر گلپایگانی، مدیرعامل و اعضای هیات مدیره شرکت ملی حفاری ایران، وظیفه اصلی این امور، توسعه زیرساخت ها و توجه ویژه به ورزش همگانی، تعمیم و توسعه ورزش همگانی برای کارکنان و خانواده های آنان بویژه در موقعیت های عملیاتی و اقماری است که اجرای این برنامه ها مطمئناعلاوه بر سلامت کارکنان و خانواده های معزز آنها، نشاط و شادی را در مجموعه شرکت ملی حفاری ایران و در نتیجه کارآمدی بهتر و بیشتر در شرکت ملی حفاری ایران را به همراه دارد.مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران بیان داشت: در این ۳ سال با وقفه ای که به دلیل شرایط کرونایی بر کشور حاکم بود، سعی کردیم توسعه زیرسازی و اماکن ورزشی را در دستور کار قرار دهیم و در کنار شرایط موجود، مبادرت به فعالیت هایی از قبیل آموزش ورزش در خانه و محل کار از طریق ضبط و انتشار ویدئو،چاپ بروشور و آموزش های لازم به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس منحوس کرونا از طریق فضاهای مجازی در میان کارکنان و خانواده ها کردیم.
محمد نیا در ادامه این گفت وگو یک خبر خوش هم به خانواده بزرگ ملی حفاری داد و عنوان کرد: با هدف توسعه فضای ورزشی، جلسات خوبی با اداره مهندسی شرکت درزمینه احداث سه زمین چمن مصنوعی در سه شهرک یکصد واحدی، شهرک ۲۱۶ و شهرک قائم برگزار کرده ایم که این پروژه در دست کارشناسی و بررسی است و امیدوارم در آینده نزدیک تحقق یابد.
مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در ادامه افزود: با بهبود وضعیت موجود و کسب مجوزهای لازم و با رعایت پروتکل های بهداشتی، یک دوره برنامه های فرهنگی _ ورزشی را در دستگاه های حفاری،ادارات ستادی، کارگاه ها، منازل سازمانی و ... برگزار کردیم که برای نمونه می توان به برنامه اجرا شده از سوی این امور در ماه مبارک رمضان بین کارکنان و خانواده ها اشاره کرد که با استقبال کارکنان و خانواده های آنها مواجه بود.
محمد نیا در ادامه با اشاره به نقش ورزش و نیز توسعه اقتصادی گفت: رسالت اصلی این شرکت، تولید نفت و گاز است. به همین منظور و با هدف پشتیبانی و ایجاد شور و نشاط در کارکنان واحدهای عملیاتی، این رقابت ها باهدف اثرگذاری مثبت بر فلسفه وجودی شرکت برگزارشده است؛ زیرا معتقدیم اگر نیروی انسانی سالم و شادابی داشته باشیم، این مهم باعث توسعه اقتصادی شرکت نیز می شود.
مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در ادامه به ورزش کارکنان اقماری اشاره داشت و گفت: توسعه ورزش همگانی، به روز کردن دستگاه های ورزشی و تجهیز کاروان های ورزشی برای بالا بردن سطح نشاط و سلامت کارکنان اقماری برای این امور بسیار حائز اهمیت است و در اولویت برنامه های این امور قرار دارد . ازآنجا که منابع انسانی، یکی از سرمایه های اصلی هر مجموعه ای محسوب می شود، در نظر داریم با برنامه ریزی و برگزاری فعالیت های ورزشی و ارائه بهترین خدمات، رضایتمندی همکارانمان را جلب کنیم.
محمد نیا همچنین افزود: در ۲۶ رشته همگانی در بخش خانواده ها و کارکنان از اردیبهشت امسال، فعالیت خود را آغاز کردیم و در حال برنامه ریزی برای حضور هرچه بهتر و قوی تر در المپیاد ورزشی کارکنان و خانواده های وزارت نفت در آبان سال جاری هستیم که امیدوارم بتوانیم حضوری موفق در این دوره از رقابت ها داشته باشیم.
مدیرعامل باشگاه فرهنگی _ ورزشی شرکت ملی حفاری ایران در پایان از حمایت های بی دریغ مدیرعامل و اعضای هیات مدیره شرکت ملی حفاری در اجرای برنامه های این امور تشکر و قدردانی کرد گفت: امیدواریم سال خوبی برای ورزش ملی حفاری، هم در ورزش همگانی و هم در قهرمانی باشد.
محمد نیکومنش از فرزندان کارکنان نفت و گاز شرق، به اردوی تیم ملی کشتی آلیش ایران دعوت شد. پهلوان محمد نیکومنش، قهرمان ارزنده مسابقات آلیش کشوری در سال ۱۴۰۰ و فرزند همکار نفتی حسن نیکومنش در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، به اردوی تیم ملی کشتی آلیش کشور برای حضور در مسابقات قهرمانی آسیا دعوت شد. محمد نیکومنش در سال های گذشته عناوین زیادی را در کشتی آلیش به دست آورده و از قهرمانان این رشته در کشور به شمار می رود که در وزن 90 کیلوگرم کشتی می گیرد. آخرین مقام او به مسابقات قهرمانی کشور در سال 1400 در شهر سرخس برمی گردد که در وزن 90 کیلوگرم موفق شد قهرمان ایران شود.
گروه کوهنوردی نفت و گاز گچساران ۱۴ و ۱۵ اردیبهشت به مناسبت عید سعید فطر به بلندترین قله استان سیستان و بلوچستان (تفتان) صعود کرد. قله های تفتان با ارتفاع ۴۰۵۰ و ۳۹۵۰ متر از سطح دریا قرار گرفته اند که به نام دو قله نر و ماده معروف هستند. از جاذبه های این ماده کوه دهانه آتشفشانی است که بخار گوگرد و دود از آن فوران می کند و از آتش فشان های نیمه فعال است.گروه کوهنوردی نفت و گاز گچساران، یکی از گروه های فعال در سطح ورزش وزارت نفت است که موفق شد طی 6 ساعت کوه پیمایی در هوایی خوب به قله صعود کند.
تیم آمادگی جسمانی آقایان شرکت گاز استان ایلام که در مسابقات استانی جام کارکنان دولت شرکت کرده بود، با اخذ 2 مدال طلا و برنز، به مقام نخست تیمی و دوره نهایی این مسابقات دست پیدا کرد.مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام از درخشش کارکنان این شرکت و نیز کسب مدال طلا از سوی سعید شعبانی از کارکنان این شرکت در مسابقات آمادگی جسمانی کارکنان دولت منطقه ۴ کشور خبر داد. عباس شمس اللهی افزود: سعید شعبانی از کارکنان شرکت گاز استان ایلام، مقام اول آمادگی جسمانی کارکنان دولت منطقه ۴ کشور را کسب کرد. وی اظهار داشت: مسابقات آمادگی جسمانی کارکنان دولت منطقه ۴ کشور با حضور تیم های ایلام، همدان، لرستان، کرمانشاه، مرکزی و خوزستان به میزبانی استان خوزستان در شهر اهواز برگزار شده است.شمس اللهی تصریح کرد: از سه نماینده اعزامی استان ایلام، سعید شعبانی از شرکت گاز استان در رده سنی ۴۰ تا ۴۴ سال مقام اول و محسن آزادی پور در رده سنی ۳۵ تا ۳۹ سال، مقام سوم این دوره از رقابت ها را از آن خود کردند.مدیرعامل شرکت گاز استان ایلام گفت: نفرات اول هر رده به مسابقات کشوری کارکنان دولت که اواخر اردیبهشت امسال در استان مازندران برگزار می شود، اعزام می شوند.
گفت و گوی مشعل با قهرمان ملی پوش نفتی در آسیا:
مشعل کشتی به عنوان ورزش اول کشور، پهلوانان قهرمانان زیادی را در سطح دنیا معرفی کرده است ازجمله در استان خوزستان که به عنوان قطب کشتی ایران و آسیا از آن یاد می شود. خوزستان قهرمانان ارزنده ای را به کشتی فرنگی کشور و دنیا معرفی کرده است به گونه ای که طی سال های اخیر پیکره اصلی تیم ملی کشتی فرنگی کشورمان در رده های سنی مختلف را ورزشکاران خوزستانی تشکیل می دهند، یکی از کشتی گیران موفق صنعت نفت و استان خوزستان که فعالیت خود را از رده های پایه باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفتخیزجنوب آغاز و رده های مختلف پله های ترقی را در همین باشگاه طی کرد، رسول گرمسیری است که دو هفته گذشته درمسابقات قهرمانی آسیا در مغولستان خوش درخشید و در وزن 82 کیلوگرم با کسب مدال طلا، پرچم پرافتخار کشورمان را در اولان باتور به اهتزاز درآورد. به همین مناسبت با کشتی گیر قهرمان نفتی گفت و گویی داشتیم که ازنظرتان می گذرد.
26 تیرماه 1372 در شهرستان هفتکل متولد شدم و بزرگ شده اهواز هستم، هم اکنون نیز دانشجوی مقطع کارشناسی علوم ورزشی دانشگاه شهید چمران اهوازم. پدرم کارمند صنعت نفت نیست، اما از رزمندگان و ایثارگران هشت سال دفاع مقدس هستند.
کشتی را از سال 80 در باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفتخیر جنوب در اهواز و زیر نظر استاد ایرج کاهیرده، منصور دالایی، پرویز زیدوند و علی ذبیحی شروع کردم و در حال حاضر رضا عباسی منجزی در باشگاه نفت اهواز مربی من هستند.
کشتی را به این دلیل انتخاب کردم که پدرم از کودکی تمام عکس های جهان پهلوان تختی را در خانه نگهداری و زندگینامه اش را برایم تعریف می کرد، برای همین من هم علاقه مند شدم راه پهلوان غلامرضا تختی راه ادامه بدهم و از انتخابی که کرده ام، راضی هستم.
از رده پایه از سال 86عضو تیم ملی شدم و در تمامی رده های پایه کاپیتان تیم ملی بودم. من تمامی عناوین قهرمانی رده نوجوانان و جوانان کشور، تیم ملی و آسیا و جهانی را در کارنامه خود دارم. سه دوره قهرمان جهان و چهار دوره قهرمان جام جهانی بزرگسالان کشتی فرنگی به همراه تیم ملی ایران شدم و به تازگی هم عنوان قهرمانی بزرگسالان کشتی فرنگی آسیا در کشور مغولستان را کسب کردم؟
شیرینی و تلخی ها در ورزش امری بدیهی است و برای هر ورزشکاری رخ می دهد و من نیز از این قاعده مستثنی نیستم. تلخ ترین خاطره ورزشی ام زمانی بود که نتوانستم سهمیه المپیک را کسب کنم، ولی قول می دهم در المپیک 2024جبران کنم. در مقابل همه قهرمانی های من شیرین بودند چون پشت هر مسابقه سال ها تلاش شبانه روزی و مصدومیت های شدید بوده که با قهرمانی شیرین می شد.
تمام تلاشم را می کنم تا با کسب مدال طلای المپیک که مهم ترین هدفم در کشتی است، پرچم پرافتخار کشور عزیزیم ایران را به اهتزاز دربیاورم و باعث شادی مردم کشورم از جمله خوزستانی های خونگرم و سرافراز شوم.
اخیرا در مسابقات قهرمانی آسیا و در وزن ۸۲ کیلوگرم به مدال طلا دست یافتید، در این خصوص بیشتر بگویید. از سطح مسابقات، حریفان و به ویژه بازی فینال که سینگ هارپریت هندی را با اقتدار و ۵ بر صفر شکست دادید.
حدود دو هفته پیش در مسابقات آسیایی قهرمان شدم، برای انتخاب شدن در این مسابقات پنج فیلتر سنگین انتخابی استان، کشور، انتخابی تیم ملی، لیگ برتر و جام تختی را گذراندم و قهرمان شدم تا توانستم در رقابت های آسیایی شرکت کنم. در خصوص سطح مسابقات هم باید بگویم مسابقات در سطح خیلی بالایی برگزار شد و با حریفان سرسختی کشتی گرفتم. در مسابقات قهرمانی آسیایی حریف راحت وجود ندارد همه برای قهرمانی می آیند. در مسابقه فینال هم که شرایط خاص خودش را داشت، موفق شدم سینگ هار پرینت از کشور هندوستان را با نتیجه 5 بر صفر شکست دهم و قهرمان شوم. شاید فکر کنید حریف راحت بود که نتوانست از من امتیاز بگیرد، ولی او قهرمان آسیا و حریف سختی بود. من در دیدار فینال دو برابر تلاش کردم تا برنده باشم.
مهم ترین دغدغه و نگرانی من در حال حاضر نداشتن شغل مناسب است. از آنجا که بازی های المپیک پاریس نزدیک است و هزینه های ورزش قهرمانی نیز بسیار بالاست، برای اینکه بتوانم در برابر حریف های خودم که اغلب روسی و آمریکایی هستند، عملکرد خوبی داشته باشم و پرچم کشورم را به اهتزاز درآورم، نیاز دارم یک شغل و درآمد مناسب داشته باشم تا با آرامش خاطر بیشتر به ورزش قهرمانی خودم ادامه بدهم و بتوانم هزینه های ورزشی ام را نیز پرداخت کنم تا به کمک پروردگار و دعای خیر مقام معظم رهبری و مردم بتوانم مدال پرافتخار المپیک را کسب کنم. برای همین از آنجا که بنده سال هاست در باشگاه نفت تمرین می کنم و عضو این باشگاه بوده ام، از مسؤولان مربوطه انتظار و درخواست دارم که یک شغل مناسب برای بنده در امور ورزش و تربیت بدنی وزارتخانه در نظر بگیرند. من هم بچه خوزستان هستم و هم اینکه با تیم های نفتی عناوین قهرمانی زیادی کسب کردیم. امیدوارم این شرایط برای من فراهم شود که بیشتر در خدمت خانواده صنعت نفت باشم.
از آنجا که کشتی رشته اول ورزش مملکت محسوب می شود، همه حریفان داخلی قدر هستند و شما این را در مسابقات انتخابی تیم ملی که مسابقات بسیار سنگینی است، می بینید. در خارج از کشور نیز با توجه به اینکه کشورهای مختلف روی کشتی فرنگی سرمایه گذاری کردند، باید بگویم بیشتر کشورها کشتی گیران خوبی دارند، اما سخت ترین کشتی گیران که حریفان قدری هستند کشتی گیران روس ها و آمریکایی ها هستند. در آسیا هم ژاپن و کره و حتی هند حریفان سرسختی به شمار می روند.
رمز موفقیت لطف خدا، دعای خیر مردم، دوستان و خانواده و تلاش های بیست سال شبانه روزی خودم و مربیان عزیزم بوده که در همین جا فرصت را مغتنم شمرده و از تمامی افرادی که برای موفقیت من تلاش کردند نهایت سپاسگزاری و احترام رادارم.
شما در تمامی دورانی که کشتی می گرفتید و می گیرید، عضو تیم مناطق نفتخیر جنوب بوده اید. در این خصوص بیشتر توضیح بدهید و بگویید که از چه سالی در تیم مناطق نفتخیر جنوب عضویت دارید و این باشگاه چقدر در موفقیت های شما تأثیرگذار بوده است؟
بله، دقیقاً همین طور است. من 20 سال است که در تیم کشتی باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفتخیر جنوب و باشگاه نفت اهواز تمرین می کنم و به قولی حضوری فعال دارم. من در تمام مسابقات داخلی به اسم نماینده ملی مناطق نفت اهواز شرکت کردم و باشگاه نفت نقش بسزایی در موفقیت من در تمام این سال ها داشته و مدیون باشگاه هستم.
حرف خاصی نیست. از تمام کسانی که در این مسیر کمکم کردند و از تمام هم باشگاهی ها و مربیانم تقدیر و تشکر می کنم. از مسؤولین محترم امور ورزش نفت، همچنین مسؤولین محترم شرکت ملی مناطق نفتخیر جنوب که شرایط و فضای قهرمانی رو برای ما ایجاد کرده اند تشکر دارم. آرزوی سلامتی برای همه عزیزان دارم و امیدوارم بازهم برای کشور و خانواده صنعت نفت افتخار کسب کنم.
رقابت های تنیس روی میز کارکنان دولت منطقه ۴ کشور بزرگداشت ۵۶۵ شهید ورزشکار خوزستان که به میزبانی هیات ورزش های همگانی در اهواز برگزار شد، با قهرمانی تیم تنیس روی میز شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب به پایان رسید. در پایان مسابقات تنیس روی میز آقایان کارکنان دولت که از هیجان بسیار بالا و رقابت نزدیکی برخوردار بود، تیم تنیس روی میز کارکنان مناطق نفتخیز جنوب موفق شد با اقتدار کامل در مسابقات تیمی و انفرادی عنوان نخست را به خود اختصاص دهد. بعد از مناطق نفتخیز جنوب (خوزستان)، استان های ایلام و کرمانشاه دوم و سوم شدند. در این رقابت ها احسان کشتکار، فرهاد شجاعی، صادق ادهمی، حسین سلیمانی، مهرداد بابادی وند و سینا سنایی اعضای تیم تنیس روی میز مناطق نفتخیز جنوب را تشکیل می دادند که موفق شدند به مقام قهرمانی برسند. در رقابت های انفرادی شاهپور سلیمانی ستاره این مسابقات از خوزستان اول شد. احسان کشتکار از تیم نفت دوم و سعید نصیری فنی ترین تنیسور این مسابقات از استان ایلام در مکان سوم قرار گرفتند.
تیم فوتبال امید ملی حفاری که به فینال رقابت های لیگ برتر امیدهای کشور رسیده بود، با قبول شکست در بازی پایانی به نایب قهرمانی بسنده کرد. بعد از صعود تیم های امید نساجی و ملی حفاری به دیدار پایانی لیگ برتر امیدهای کشور که به ترتیب با شکست تیم های فولاد خوزستان و تراکتور به دست آمده بود؛ دو تیم در استادیوم کارگران تهران برگزارکننده بازی پایانی بودند. دیدار دو تیم در نیمه نخست بدون به ثمر رسیدن گلی به پایان رسید و بازی پایاپای دو تیم در نیمه دوم هم ادامه داشت تا اینکه در دقیقه 79 مهرساد سیفی با یک شوت از راه دور دروازه تیم ملی حفاری را باز کرد تا نساجی قهرمان شود و ملی حفاری به مقام دوم دست پیدا کند. ملی حفاری فصل گذشته در لیگ دسته یک قهرمان شده بود و حالا در اولین حضور خود در لیگ برتر موفق شد به نایب قهرمانی برسد. تیم فوتبال امید ملی حفاری اهواز که در مرحله گروهی در گروه اول این رقابت ها قرار داشت، با کسب 30 امتیاز به عنوان تیم اول به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کرد تا حریف تراکتور تیم دوم گروه(ب) شود. شاگردان صفایی در دو دیدار رفت وبرگشت موفق شدند تراکتور را با نتیجه 2 بر یک شکست دهند تا به فینال برسند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات