ایران و قطر
حضور هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال شرکت در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) را نیز می توان تصویر تمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» دانست. طی این اجلاس وزیر نفت در دیدارهای مختلف در مسیر توسعه همکاری ها گام برداشت و اعلام کرد ایران آمادگی دارد با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت و دیگر روش های متداول همکاری و مشارکت داشته باشد. تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی و همچنین اعلام موضع درباره اینکه اعمال تحریم های یک جانبه و فراقانونی علیه اعضای مجمع ناقض قوانین بین المللی و از عوامل نااطمینانی در بازار انرژی جهان است، از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود. نمایندگان ایران با برگزاری نشست های دوجانبه و چندجانبه با کشورهای مختلف زمینه همکاری های آتی را فراهم ساختند. امیر قطر چندی پیش برای تحکیم روابط دو کشور و تکمیل مذاکرات راهی ایران شد.
دفاع از سهم ایران در اوپک
رویکرد مهم وزیر نفت در نشست های مختلف اوپک و اوپک پلاس همواره با تاکید بر بازپس گیری سهم ایران در اوپک و احیای سهم در بازارهای جهانی نفت خام همراه بوده است. جواد اوجی اعلام کرده است: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در سریع ترین زمان ممکن، مقدار عرضه نفت خود به بازارهای جهانی را افزایش دهد و با توجه به برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در سطح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران، قادر هستیم به سرعت تولید نفت را افزایش دهیم و نیاز مشتریان خود را تأمین کنیم.
دعوت از شرکت های برزیلی برای مشارکت در طرح های توسعه ای پتروشیمی ایران
برزیل از کشورهای آمریکای لاتین ۱۴ اردیبهشت ماه میزبان نخستین رویداد بین المللی «روز پتروشیمی خلیج فارس» شد. در این رویداد که با مشارکت شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس و سفارت جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس فرصت سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی را برای برزیلی ها تبیین و اعلام کرد: «گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس امروز ۱۴ طرح در حال ساخت با قیمت بازده داخلی حداقل ۱۵ درصدی دارد که فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی به شمار می آید و در این زمینه از سرمایه گذاری شرکت های برزیلی استقبال می کنیم.» استقبال بیش از ۱۳۰ شرکت برزیلی نشان از گام محکم بزرگ ترین شرکت بازار سرمایه ایران در دوره جدید مدیریتی برای توسعه دیپلماسی اقتصادی، هم زمان با سالروز تصویب تأسیس این شرکت دارد. نخستین رویداد بین المللی «روز پتروشیمی خلیج فارس» که با مشارکت شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج فارس و سفارت جمهوری اسلامی ایران در برزیل برگزار شد، با استقبال خیره کننده برزیلی ها اعم از سیاستمداران، سرمایه گذاران، فعالان اقتصادی و تجار همراه شد. برگزاری این رویداد که گامی مهم همسو با دیپلماسی اقتصادی ضدتحریم و گسترش روابط اقتصادی دو کشور ایران و برزیل به ویژه در حوزه پتروشیمی بود، بار دیگر نشان داد صنعت پتروشیمی ایران نه تنها قصد توقف با تحریم ها را ندارد، بلکه در آستانه گسترش بازارهای جهانی هدف خود قرار دارد. مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس گفت: گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس امروز ۱۴ طرح در حال ساخت با قیمت بازده داخلی حداقل ۱۵ درصدی دارد که فرصت مناسبی برای سرمایه گذاری خارجی به شمار می آید و در این زمینه از سرمایه گذاری شرکت های برزیلی استقبال می کنیم. علی عسکری در نخستین رویداد خارجی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس به معرفی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و ظرفیت های صنعت پتروشیمی کشور، در سه محور اصلی فرصت های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران، همکاری های فناورانه و تکنولوژیک و تأمین محصولات پتروشیمی از ایران پرداخت و افزود: این گروه سهمی حدود ۴۰ درصدی از تولید و صادرات محصولات پتروشیمی ایران دارد.
ایران و آمریکای جنوبی
وزیر نفت نهم اردیبهشت ماه در رأس هیاتی به چند کشور آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه سفر کرد و طی ملاقات با مقام های بلندپایه این کشورها بر توسعه روابط دوجانبه، به ویژه در حوزه انرژی تأکید کرد. در جریان این سفرها چند تفاهمنامه و قرارداد نیز امضا شد و با توجه به اهمیت آن به سرخط اخبار آمد.
مقصد نخست وزیر نفت ونزوئلا بود که در سال های گذشته همواره از مقاصد اصلی دریافت فرآورده های نفتی ایران بوده است. بدون شک بحران بنزین در این کشور و کمک ایران و حل این بحران هنوز در ذهن ها باقی مانده است. دولت سیزدهم نیز در تلاش برای تحکیم روابط با این شریک تجاری و گشودن مرزهای جدید همکاری با آن است. رضایت دیدار طرفین در توئیت نیکولاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا بازتاب یافت که نوشت: «از جناب جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران پذیرایی کردم. نشستی سازنده برای تعمیق پیوندهای برادری و همکاری در زمینه انرژی. همچنین بار دیگر بر قدردانی و محبت خود نسبت به مردم ایران تأکید کردم.»
اوجی نیز در پاسخ توئیتی به آن نوشت: «امروز دیدارهایی با رئیس جمهوری محترم ونزوئلا، جناب آقای مادورو و دیگر مقام های عالی ونزوئلا داشتیم. روابط ایران و ونزوئلا سابقه تاریخی دارد و ما می خواهیم از تمامی ظرفیت ها برای توسعه روابط و همکاری های مشترک بهره گیری نماییم.»
هاوانا و ماناگو از دیگر مقاصد سفر وزیر نفت کشور بود. او در کوبا با مقام های ارشد این کشور از جمله میگل دیاز کانِل، رئیس جمهوری کوبا، ریکاردوکابریساس روس، معاون اقتصادی رئیس جمهوری کوبا، وزیران نفت و انرژی این کشور گفت وگو و راه های همکاری دو کشور در بخش انرژی را بررسی کرد و در نیکاراگوئه افزون بر دیدار و گفت وگو با دانیل اورتگا، رئیس جمهوری و گوستاوو پورراس کورتس، رئیس مجلس ملی نیکاراگوئه در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور با حضور شش وزیر کابینه نیکاراگوئه حضور یافت و درباره همکاری های دوجانبه رایزنی کردند.
اوجی در دیدار با اورتگا تأکید کرد: ایران یاور کشورهای آمریکای لاتین، به ویژه نیکاراگوئه در روزهای سخت تحریم آمریکا بوده و هست. سیاست جمهوری اسلامی ایران حمایت از حفظ استقلال، آزادی و حق تعیین سرنوشت ملت ها و مداخله نکردن در دیگر کشورهاست، از این رو مداخله بعضی از کشورها در امور داخلی نیکاراگوئه را به شدت محکوم می کنیم.
8 قرارداد و تفاهمنامه با سه کشور آمریکای لاتین در بخش های توسعه و تولید در میدان های نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها و بهره گیری از ظرفیت های پالایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و کارشناسی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی از جمله دستاوردهای سفر جواد اوجی، وزیر نفت و هیات همراه به سه کشور آمریکا لاتین بود.
آنچه مسلم است، جهت گیری دیپلماسی انرژی ایران می تواند کسب سهم هرچه بیشتر در ﺗﺄمین تقاضای جهانی انرژی همراه با سهم هرچه بیشتر در ﺗﺄمین امنیت انرژی باشد. هدفی که به تحکیم جایگاهی راهبردی برای ایران از جهت تولید، عرضه و ﺗﺄمین امنیت جریان جهانی انرژی می انجامد.