گسترش همکاری تهران - باکو در بخش انرژی
پیگیری برای رسیدگی به خواستههای کارکنان مدت موقت
رئیس جمهوری : مایه خوشحالی است که 70 درصد تجهیزات صنایع نفت تولید داخل است
آمادگی صنعت پالایش برای صادرات خدمات فنی مهندسی
افزایش روزانه ۴۵ میلیون مترمکعب تولید گاز طبیعی در سال ۱۴۰۱
رسیدن به ظرفیت 200 میلیون تن تا 10 سال آینده
شکستن رکورد انعقاد تفاهمنامهها
کاهش سالانه 2300 میلیون متر مکعب مشعل در عسلویه
رئیس ورزش پالایشگاه لاوان: به ورزش کارکنان و جزیره توجه ویژه داریم
نفت تهران قهرمان لیگ دسته یک واترپلو ایران شد
معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان به دیدار اوجی آمد
جواد اوجی، وزیر نفت و معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان بر گسترش همکاری تهران و باکو در بخش انرژی تأکید کردند. وی با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان دیدار و گفت وگو کرد. وزیر نفت همچنین روز پایانی آبان ماه پارسال (۱۴۰۰) دیداری با شاهین مصطفی یف، معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان و هیئت همراه داشته است.
جمهوری آذربایجان و ایران کشورهای دوست و همسایه هستند و بین مردم دو کشور پیوند تاریخی وجود دارد. دو کشور همچنین همکاری موفقیت آمیزی در همه حوزه ها به ویژه انرژی دارند.
فعال کردن دیپلماسی انرژی و ارتباط و گسترش همکاری با کشورهای مختلف به خصوص همسایگان یکی از اهداف وزارت نفت دولت سیزدهم است که وزارت نفت گام های بلندی در این زمینه برداشته است.
همچنین وزیر نفت در دیدار با وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت های ارمنستان بر آمادگی شبکه گازی ایران برای آغاز سوآپ گاز از ترکمنستان و نیز افزایش صادرات گاز به این کشور تأکید کرد.
اوجی پس از دیدار با گنل سانوسیان ضمن تأکید بر مذاکرت مثبت و سازنده دو طرف گفت: مذاکرات برای سوآپ گاز از ترکمنستان به ارمنستان از خاک ایران آغاز شده است و به زودی با توجه به ظرفیت بالای شبکه خطوط لوله گازی کشور به نتایج خوبی در این زمینه دست خواهیم یافت.
وی با بیان اینکه در مذاکرات امروز خود با طرف ارمنستانی بر آمادگی ایران برای سوآپ گاز از ترکمنستان به این کشور تأکید شد، گفت: امروز در این مذاکرات در زمینه افزایش صادرات گاز، محصولات پتروشیمی و توسعه همه جانبه توافق های خوبی انجام شد.
هشتم فروردین ماه امسال وزیر نفت در دیدار با آرتاشس تومانیان، مشاور نخست وزیر ارمنستان در زمینه تعمیق روابط تهران-ایروان در حوزه انرژی برای بلندمدت مذاکره کردند.
بر اساس این گزارش، نخستین نشست کارگروه انرژی ایران و ارمنستان ۲۶ آبان ماه پارسال به صورت مجازی برگزار شد، در این نشست نمایندگان شرکت های ملی گاز ایران، صنایع پتروشیمی، پالایش و پخش فرآورده های نفتی، توانیر و مدیریت شبکه برق ایران با نمایندگان وزارت مدیریت منطقه ای و زیرساخت و نیروگاه ارمنستان درباره مسائل مرتبط با انرژی بحث و مذاکره کردند. احمد اسدزاده، سرپرست معاونت امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت ریاست هیئت ایرانی و وارتانیان، معاون وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت جمهوری ارمنستان ریاست هیئت ارمنی این نشست را به عهده داشتند.
ارمنستان ذخایر هیدروکربنی اندکی دارد و برای تأمین انرژی مورد نیاز خود، به واردات سوخت و یک نیروگاه هسته ای که در زمان اتحاد جماهیر شوروی سابق ساخته شده، وابسته است.
با توجه به اختلاف های سیاسی با آذربایجان، همسایه نفت خیز شرقی و ترکیه، همسایه غربی ارمنستان، ایروان نیازهای انرژی خود را از ایران و گرجستان تأمین می کند.
پیش از این، منابع ارمنی از موافقت دو کشور برای افزایش صادرات گاز ایران به ارمنستان خبر داده بودند، روسیه اکنون حدود ۸۰ درصد گاز مورد نیاز ارمنستان را تأمین می کند.
تهران و ایروان سال ۲۰۰۴ میلادی (١٣٨٣) قرارداد تهاتر گاز و برق را برای مدت ۲۰ سال امضا کردند که بر اساس آن، گاز صادراتی ایران به مصرف نیروگاه های تولید برق در ارمنستان می رسد و در عوض، ایران از ارمنستان برق وارد می کند. ارمنستان از اواسط سال ٢٠٠٩ واردات گاز از ایران را آغاز کرد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد:
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر ضرورت شتاب بخشی به اجرای طرح توسعه ۲۸ مخزن تأکید کرد: نفت علاوه بر اجرای پروژه های توسعه ای، به تمام تعهدهای خود در زمینه مسئولیت های اجتماعی مناطق نفت خیز عمل می کند.
وی در نشست بررسی مشکلات شهر مسجدسلیمان که با حضور رئیس و اعضای کمیسیون انرژی مجلس در محل دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان مسجدسلیمان برگزار شد، با تأکید بر شتاب بخشی به اجرای پروژه های EPD و EPC، در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن اظهار کرد: ارزش سرمایه گذاری که برای توسعه پنج مخزن کبود، بالارود، لالی آسماری، لالی بنگستان و زیلایی که در حوزه فعالیت شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان است، حدود ۵ هزار میلیارد تومان است که بخشی از آن انجام شده است.
وی افزود: در نشست هایی که با مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برگزار شد، موانع و مشکلات پیش روی پیمانکاران در حوزه های مختلف از جمله تأمین کالا و پرداختی ها مورد بحث و بررسی قرار گرفت. امیدواریم با مرتفع شدن موانع شاهد شتاب در اجرای پروژه های EPD و EPC باشیم.
معاون وزیر نفت با اشاره به توافق نامه امضا شده با بنیاد مستضعفان و شرکت انرژی گستر به منظور توسعه فاز دوم میدان نفتی مسجدسلیمان به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار گفت: هم اکنون مطالعات این طرح توسعه ای و تهیه نقشه آن در حال انجام است، حفر ۱۵ حلقه چاه، بازسازی و نوسازی برخی تأسیسات و انجام لرزه نگاری سه بعدی از ویژگی های این طرح است.
به گفته خجسته مهر، طرح توسعه فاز دوم میدان مسجدسلیمان از جمله طرح هایی است که ظرفیت های جدیدی از نوع مسئولیت های اجتماعی و آبادانی را به همراه دارد و از جمله طرح های اولویت دار و جدی نفت به شمار می رود.
وی اظهار امیدواری کرد که طرح توسعه ای مسجدسلیمان حداکثر تا پایان امسال وارد فاز اجرایی شود. با اجرای این پروژه، ضمن نگهداشت توان تولید فعلی، بخشی از میدان موسوم به یال شمالی که از گذشته تاکنون توسعه نیافته است، توسعه می یابد.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه شرکت ملی نفت ایران تخصیص ۷۰۰ میلیون یورو اعتبار را برای بازسازی و نوسازی تأسیسات پیش بینی کرده است، تصریح کرد: بخش عمده ای از این اعتبار به مناطق نفت خیر جنوب تعلق می گیرد که با برنامه ریزی مدیرعامل این شرکت به طور قطع اجرای پروژه های مرتبط با میدان مسجدسلیمان و نوسازی تأسیسات قدیمی شتاب می گیرد.
خجسته مهر توضیح داد: بازسازی و نوسازی صرفا به معنای تغییر تأسیسات نیست بلکه به منظور کاهش آلایندگی هایی است که به دلیل قدیمی بودن این تأسیسات وجود دارد از این رو در کنار بازسازی و نوسازی رسیدگی به مباحث زیست محیطی نیز مطرح است.
وی با بیان اینکه هیچ مشکلی برای تخصیص منابع مالی مورد نیاز برای تکمیل بیمارستان مسجدسلیمان وجود ندارد، اظهار کرد: مصوبه هیئت مدیره اخذ شده و مطالعات نیز از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: برای تکمیل بیمارستان مسجدسلیمان هر منبعی لازم باشد تخصیص می دهیم کمااینکه بخشی نیز تخصیص داده شده است. در ضمن با توجه به پیشرفت کار و مطالعات انجام شده به نظر می رسد بتوانیم از مهرماه امسال فعالیت های اجرایی را آغاز کنیم.
خجسته مهر با بیان اینکه شرکت ملی ایران به تمامی تعهدات خود از جمله تعهدات مربوط به سفر رئیس جمهوری، تعهدات حوزه مسکن و مسئولیت های اجتماعی عمل می کند، اظهار کرد: شرکت نفت مکلف به تأمین منابع مالی این تعهدات است، ضمن اینکه درخواست می شود که پروژه ها و ریزپروژه های مرتبط به این تعهدات شتاب بگیرند.
وی با تأکید بر این موضوع که سهم اشتغال بومی نباید نادیده گرفته شود، اظهار کرد: در زمان اجرای پروژه ها حداکثر اشتغال در هر استانی باید متعلق به بومی های منطقه باشد مگر در مواردی که مشاغل تخصصی است تنها در این صورت به کارگیری نیروهای غیربومی قابل درک و بلااشکال است.
معاون وزیر نفت افزود: نه تنها در اشتغال باید از نیروهای بومی منطقه استفاده کرد بلکه هر جا نیاز به خدمت، تجارت، فعالیت های عمرانی و ... هم بود باید استفاده از این نیروهای انسانی در اولویت باشد؛ حتی لازم است که این موارد در قراردادهایی که با پیمانکاران منعقد می شود، لحاظ شود و عدول از آن با اعمال جریمه برای پیمانکاران همراه باشد.
بر اساس این گزارش، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیرعامل شرکت ملی گاز، رئیس و اعضای کمیسیون انرژی مجلس، مدیران ارشد نفت و مدیران ارشد وزارت نیرو و نفت امروز با حضور در استان خوزستان مشکلات و مسائل شهرهای مسجدسلیمان، لالی، هفتکل و اندیکا را بررسی کردند.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب:
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: کار مطالعاتی برای مخزن مسجدسلیمان صورت گرفته که با استفاده از تزریق آب های بلااستفاده به مخزن بتوانیم مکانیزم های مخزن را فعال کنیم و با فشارافزایی تولید نفت را افزایش دهیم. وی در بازدید رئیس و تعدادی از اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از واحد بهره برداری و نمک زدایی هفت شهیدان مسجدسلیمان به تشریح برنامه های این شرکت برای ازدیاد برداشت نفت در مسجدسلیمان پرداخت و گفت: برای افزایش تولید نفت مسجدسلیمان در ابتدا استفاده از فناوری تلمبه های درون چاهی مدنظر بود که مطابق انتظار پیش نرفت اما طرح خوبی برای توسعه فاز۲ مسجدسلیمان تدوین شد که در حال رایزنی هستیم تا به سرانجام برسد.وی افزود: کار مطالعاتی نیز برای خود مخزن مسجدسلیمان صورت گرفته که با استفاده از تزریق آب های بلااستفاده به مخزن بتوانیم مکانیزم های مخزن را فعال و با فشارافزایی تولید نفت را افزایش دهیم.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: این اقدام به صورت پایلوت ابتدا در مخزن بنگستان اهواز انجام شد که نتایج مثبتی را به همراه داشت و در نظر داریم در مسجدسلیمان هم به اجرا بگذاریم.
دانشی با اشاره به اهمیت صنعت پتروشیمی در شکوفایی اقتصاد کشور، گفت: مناطق نفت خیز جنوب خود را ملزم به تأمین خوراک مجموعه های پتروشیمی می داند.وی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی می تواند برای ارتقای زنجیره ارزش افزوده در صنعت نفت سبب شکوفایی اقتصاد کشور شود و بر این اساس مناطق نفت خیز جنوب خود را ملزم به تأمین خوراک مجموعه های پتروشیمی می داند.وی با بیان اینکه پتروشیمی نیاز به کمک ویژه بخش بالادستی نفت دارد، گفت: با کارگروه های ویژه ای که به همین منظور شکل گرفته اقدام های عاجلی را برای پتروشیمی ها ی منطقه انجام خواهیم داد. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر اینکه در شکوفایی و بالندگی بهتر این مجموعه خواهیم کوشید، افزود: با فرصتی که با حضور مجموعه کمیسیون انرژی به دست آمده می توان در رفع مشکلات به ویژه در مناطق کم برخوردار کمک کرد و می توان تصمیم های خوبی برای شکوفایی منطقه اتخاذ کرد.
مهر تایید مجلس بر عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم
۲۲۶ نفر از نمایندگان مجلس از اقدام های جواد اوجی، وزیر نفت و کارکنان صنعت نفت در پنج محور قدردانی کردند.
به گزارش خانه ملت، بیانیه نمایندگان در جهت قدردانی از اقدام های وزیر و کارکنان وزارت نفت به شرح ذیل در مجلس شورای اسلامی قرائت شد:
حجت الاسلام والمسلمین جناب آقای دکتر رئیسی
ریاست محترم جمهور
سلام و علیکم
احتراماً بدین وسیله از مساعی و تلاش صادقانه جناب آقای مهندس اوجی، وزیر محترم نفت و همکاران ایشان و مجموعه مدیران و کارکنان مجموعه وزارت نفت در انجام اقدامات زیر تشکر و قدردانی می گردد.
۱- اقدامات جهادی در افزایش صادرات نفت در شرایط پیچیده تحریمی و کمک شایسته در تأمین منابع ارزی کشور به ویژه دارو و کالاهای اساسی
۲- استخدام رسمی و تبدیل وضعیت فرزندان شهدا، جانبازان و ایثارگران در اجرای قانون جامع ایثارگری مصوبه مجلس شورای اسلامی
۳- مدیریت و تأمین سوخت مصارف خانگی و نیروگاهی در شرایط سرد زمستان ۱۴۰۰
۴- مدیریت بهنگام از طریق بازآرایی سامانه های هوشمند کارت سوخت که در اثر حمله سایبری دشمنان انقلاب اسلامی دچار اختلال سراسری شده بود و جلوگیری از بروز بحران های اجتماعی
۵- اهتمام ویژه به دیپلماسی انرژی و انعقاد قرارداد و عملیاتی کردن سوآپ گاز ترکمنستان با آذربایجان.
اقدام های مثبت و مطلوب وزیر نفت با همراهی کارکنان در کمتر از یک سال از عمر دولت سیزدهم سبب شد بر تعداد نمایندگان حامی عملکرد وزیر نفت افزوده شود. جواد اوجی سوم شهریورماه ۱۴۰۰ با ۱۹۸ رأی به عنوان وزیر کابینه دولت سیزدهم برگزیده شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در گفت وگو با «مشعل» خبر داد:
مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در گفت وگوی اختصاصی با هفته نامه «مشعل» اعلام کرد: وزارت نفت به دنبال رسیدگی به خواسته های نیروهای قرارداد مدت موقت درباره اضافات سالیانه حقوق است.
علی مددی درباره خواسته های نیروهای قرارداد مدت موقت مبنی بر افزایش حقوق سال جاری بر اساس مصوبه شورای عالی کار با اشاره به اینکه در حال حاضر تصمیم دولت این است که میزان افزایش حقوق کارکنان قراردادی، اعم از مدت موقت و مدت معین با توجه به اینکه قراردادشان به صورت مستقیم با صنعت نفت- دولت- بسته می شود، باید 10 درصد باشد و دولت تصمیم گرفته میزان افزایش حقوق آنها به میزان کارکنان رسمی باشد، گفت: با این اوصاف با در نظر گرفتن پنج درصد سنوات در سال جاری، 15 درصد افزایش حقوق شامل این عزیزان می شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت ادامه داد: با این حال، اعمال افزایشات نیروهای قرارداد موقت و معین را برای حقوق ماه جاری اعمال نکردیم تا موضوع در دولت مجددا مورد بررسی قرار گیرد و وزیر نفت درخواست کارکنان را به هیات محترم وزیران منتقل و در بدنه دولت مطرح کند تا بعد از اخذ تصمیم نهایی، طبق آن عمل کنیم.
وی با اشاره به اقدام های انجام شده برای کارکنان قرارداد مدت موقت توضیح داد: با روی کار آمدن دولت سیزدهم، طرح ساماندهی نیروهای قرارداد مدت موقت از تاریخ یکم بهمن ماه 1400 پس از سه ماه بحث و تبادل نظر کارشناسان حوزه منابع انسانی در شورای مدیران منابع انسانی مورد اجرا قرار گرفت و وضعیت آنان را از نظر جایگاه سازمانی، محل کار، اشتغال، مدرک تحصیلی، تخصص و تمام مسائل مرتبط مشخص کرد تا در نهایت نظام جبران خدمات آنها متناسب با نظام جبران خدمات نیروهای قرارداد مدت معین طبق مصوبه 1662هـ.م ملاک عمل قرار گرفت تا این جامعه 27 هزار نفری ساماندهی شود. تصمیم معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت هم بر این شد که از تاریخ یکم بهمن ماه 1400 این امر اجرایی شود تا در سال جدید با مواردی همچون کمبود بودجه و سقف بودجه و حقوق برای این عزیزان مواجه نشویم. به لطف خدا این اقدام اگر چه کار سختی بود، اما انجام شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت ادامه داد: بر اساس طرح ساماندهی نیروهای قرارداد مدت موقت از آنجایی که حقوق این دسته از کارکنان طی 8 سال قبل تغییر مناسبی نداشته و عمدتا دستمزد آنان به صورت نامتناسب پرداخت شده بود، در این طرح ساماندهی، نرخ دستمزد آنها حداقل 21 درصد افزایش و از روزانه 112 هزارتومان به روزانه 135 هزار تومان ارتقا یافته است که میانگین تمامی اضافات اعم از تعیین سوابق و فوق العاده های مرتبط با مشاغل آنان با این طرح ساماندهی حدود 43 درصد بوده است.
علی مددی ادامه می دهد: معتقدیم در حال حاضر حقوق نیروهای قرارداد مدت موقت تا حدودی متناسب و متعارف شده است و درباره میزان افزایش حقوق آنها وزارت نفت موظف است طبق بخشنامه دولت عمل نماید. اما به هر حال این عزیزان از ما انتظاراتی دارند و امیدواریم بتوانیم به خواسته های آنان جامه عمل بپوشانیم. ما اعتقاد داریم آنچه بیشتر این عزیزان را منتفع می کند، برایشان پیاده شود. نظر ما این است که کار کارکنان صنعت نفت کاملا تخصصی و با ارزش است، چون ارزش آفرینی (تولید نفت) دارد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت خطاب به کارکنان صنعت نفت گفت: از زحمات تمامی شما همکارانم در صنعت نفت تشکر می کنم و امیدوارم با سعه صدر و خرد جمعی مشکلات را مرتفع سازیم. اعتقاد ما این است که کارکنان صنعت نفت بسیار صبور و متواضع بوده و از تمام هست و نیست خود برای اعتلای این صنعت نفت چیزی دریغ نکرده اند؛ دست تمامی شما را می بوسم. انتظار می رود ان شاءالله با تعمق، تعقل و تصمیمات مشورتی در حوزه این صنعت عظیم و استفاده از نظرات خبرگان و متخصصان بتوانیم تصمیمات درستی بگیریم که دغدغه شما عزیزان در آنها مدنظر قرار گیرد.
هفته نامه «مشعل» از بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گزارش می دهد
بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی پس از چهار روز فعالیت از ۲۳ تا ۲۶ اردیبهشت ماه در محل نمایشگاه های بین المللی تهران با حضور ۱۲۰۰ شرکت داخلی و ۴۴ شرکت خارجی یا نمایندگی شرکت های خارجی در حالی پایان یافت که تمرکز و اهمیت شرکت های دانش بنیان و فناور در این دوره، فصل جدیدی برای این گردهمایی تخصصی گشود.
مسیر مهم نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی که بنای آن از سال 1374 گذاشته شد و در آن مقطع نیز به دنبال سیاست های وزارت نفت مبنی بر بومی کردن صنعت نفت در کشور، ارتقای ظرفیت شرکت های داخلی و کسب دانش فنی برای حضور پیمانکاران ایرانی در پروژه های داخلی و خارجی با مشارکت تعداد کمی از شرکت های داخلی و خارجی برگزار شد.
اگرچه نمایشگاه تخصصی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در گام های اولیه فرصت مغتنمی بود تا شرکت های فعال در این صنعت دستاوردها و محصولات خود را در معرض بازدید دست درکاران و متخصصان این صنعت قرار دهند و با در نظر گرفتن روند تقاضای بازارها و سمت و سوی رشد این صنعت، فعالیت ها و نوآوری های آتی خود را هدایت کنند؛ در گام ها و سال های پس از آن هدایت این نمایشگاه به سوی تخصصی و موضوعی شدن در بخش هایی مانند مهندسان مشاور، پیمانکاران، EPC، تولیدکنندگان تجهیزات، تولیدکنندگان فرآورده ها، حضور مراکز پتروشیمی، تحقیقاتی و دانشگاه هایی که در صنعت نفت وارد و فعال شده اند و توجه به بحث مدیریت مصرف، محیط زیست و بهینه سازی، همچنین برگزاری سمینارهای تخصصی با محورهای مختلف صنعتی و اقتصادی، برگزاری جشنواره برترین های صنعتی به منظور ایجاد انگیزه در کارافرینان داخلی و به ویژه بخش خصوصی، نمایشگاه صنعت نفت را برجسته ساخت. حال نگاهی به کارنامه 26 ساله نمایشگاه نفت، نمایانگر آن است که افزون بر تخصصی شدن شرکت های داخلی، توانایی آنها برای اجرای پروژه ها به گونه ای افزایش یافته که نه تنها شرکت های ایرانی به عنوان پیمانکار دست اول حرف زیادی در داخل و خارج برای گفتن دارند که وجه تمایز مهم آخرین دوره نمایشگاه یعنی ایستگاه بیست و ششم، نگاه ویژه به دانش بنیان ها بود که با گنجاندن عنوان «نفت دانش بنیان» در شعار نمایشگاه بیست و ششم در کنار تولید ایرانی و صادرات جهانی، ترسیم کننده هدف گذاری های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم بوده است که برای هدف گذاری برای تحقق شعار سال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» بازتاب یافت.
افزون بر آن حضور ۲۳ دانشگاه و مرکز پژوهشی، بیش از صد شرکت دانش بنیان، استارت آپ ها و پارک فناوری و شهرک های علمی تحقیقاتی در نمایشگاه، نشانه جدیت وزارت نفت در این زمینه تلقی می شود که تنها به شعار و حضورچشمگیر این دسته از شرکت های دانش بنیان محدود نشد و نام این دسته از شرکت ها در تفاهمنامه و قراردادهای منعقد شده میان شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و دیگرشرکت های حاضر در نمایشگاه چشمگیر بود. وجه تمایز دیگر این دوره از نمایشگاه، امضای تفاهمنامه های همکاری است که آمار و ارقام انعقاد بیش از یکصد تفاهم و قرارداد، نمایانگر همکاری های مهمی بود که کارنامه متفاوتی برای صنعت نفت ایران رقم زد و در کنار استقبال بی نظیر بازدیدکنندگان از نمایشگاه این دوره را به یکی از شلوغ ترین و پربازدیدترین ادوار تبدل کرد.
امضای بیش از ۱۰۰ قرارداد و تفاهم نامه و همین طور زمینه سازی برای همکاری های فراتر از چهار روز نمایشگاه، فضای جدیدی از این صنعت نفت را به نمایش گذاشت. مجموعه این موارد در کنار استقبال بی سابقه از نمایشگاه بیست و ششم قاب متفاوتی را در 1401 از این گردهمایی تخصصی ثبت کرد. هفته نامه «مشعل» در شماره قبل تحت عنوان میثاق نفتی ها به شرح گزارش افتتاحیه بیست و ششمین دوره نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی پرداخت و در این شماره تشریح کامل نشست ها و حواشی آن را می خوانید.
گزارشی از بازدیدهای مقامات و مدیران ارشد کشوری و نمایندگان مجلس از بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت ، گاز ، پالایش و پتروشیمی
مشعل بیست و ششمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، امسال پر شکوه تر از هر سال برگزار شد و حضور رئیس جمهوری در روز پایانی این نمایشگاه مهر تایید بر همکاری وزارت نفت با شرکت ها دانش بنیان زد. در آن علاوه بر رویدادهای تجاری و همکاری با شرکت های دانش بنیان، مقامات ارشد کشوری نیز در جریان تازه ترین تحولات صنعت نفت، بویژه فعالیت و توان شرکت های دانش بنیان در این حوزه قرار گرفتند. در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه شاهد حضور و سخنرانی، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی؛ حسین حسین زاده، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و مدیران ارشد وزارت نفت بودیم. درر این مراسم قالیباف گفت: مجلس شورای اسلامی با افتخار به عنوان تسهیل گر و تنظیم گر برای تحول در صنعت نفت اقدام و خدمت خواهد کرد و از هیچ کمکی دریغ نمی کند. در روزهای دیگر برگزاری نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، مدیران ارشد کشوری، مدیران زیر مجموعه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز حضور داشتند .مشروح این گزارش را می خوانید:
یکی از مهم ترین بازدید کنندگان بیست و ششمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری بود. او در حاشیه آخرین روز نمایشگاه، با بیان اینکه طی سال های اخیر در صنعت نفت کشور اقدام های خوبی همسو با ارتقای فعالیت های فناوری پایه و علم پایه انجام شده است، گفت: شرکت های فعال در عرصه صنعت نفت، اقدام هایی را در این باره آغاز کرده که این روند، باید سرعت بیشتری بگیرد.
وی با تأکید بر ضرورت ضمیمه شدن دانایی به توانایی افزود: اگر دانایی ها و دانش، ضمیمه توانمندی ها شود، می توان کاری قابل در بازارهای داخل و خارج ارائه کرد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه نمایشگاه بین المللی نفت از رویدادهای مهم صنعتی در کشور است، تصریح کرد: از همه دست درکاران، وزیر نفت و شرکت هایی که فعالانه در این نمایشگاه حضور یافته و محصولاتشان را عرضه کردند، قدردانی می کنم و امیدوارم که در آینده، شاهد توسعه کمی و کیفی بیشتری در این صنعت باشیم.
رئیسی درباره ارزیابی خود از سطح کیفی و کمی این نمایشگاه اظهار داشت: گزارش هایی که به بنده رسیده و گفت وگوهایی که در جریان این بازدید با مسؤولان غرفه ها داشتم، حکایت از آن دارد که پیشرفت خوبی، بویژه در عرصه کیفی رخ داده و این موضوع، آینده بسیار روشنی را نوید می دهد.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران، یکی از کشورهای مهم صادرکننده نفت، گاز و محصولات پتروشیمی در جهان است، گفت: متخصصان کشور در این حوزه، حرف های زیادی برای گفتن دارند و اینکه ۷۰ درصد تجهیزات صنایع نفت، پتروشیمی و گاز مورد نیاز را متخصصان و شرکت های ایرانی در داخل کشور تولید می کنند، بسیار مایه خوشحالی و امیدوارکننده است؛ اما نباید به این نقطه اکتفا شود.
رئیس جمهوری اظهار کرد: در کنار توسعه کیفی، توسعه کمی صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نیز می تواند از سویی به ایجاد اشتغال، بویژه در عرصه فعالیت های دانش بنیان کمک کند و از سوی دیگر ظرفیت های صادراتی کشور را ارتقا دهد. متوقف شدن در وضع کنونی و غفلت از توسعه های کمی و کیفی خطاست.
همچنین جواد اوجی، وزیر نفت نیز با اشاره به سخنان رئیس جمهوری در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی اظهار کرد: تولیدکنندگان و شرکت های دانش بنیان ایرانی در طول سال های گذشته بسیار توانمند شده اند، از این رو باید گام های بلندی برای صدور خدمات خود بردارند.
وی با تأکید بر اینکه دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم بخصوص در بخش کشورهای واقع در آمریکای لاتین بسیار فعال شده است، افزود: امسال وزارت نفت بیش از ۴۰ پروژه جدید به ارزش ۳۰ میلیارد دلار آغاز خواهد کرد که تکیه اصلی ما برای تأمین تجهیزات این پروژه ها، شرکت های داخلی هستند.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری نیز یکی دیگر از بازدیدکنندگان نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بود. او در حاشیه این بازدید گفت: خوشبختانه آنچه در نمایشگاه نفت مشاهده می شود، این است که ما چه در صنایع بالادست و چه پایین دست، نوآوری های مطلوبی داشته ایم.
محسن رضایی با بیان اینکه با خام فروشی نمی توان تولید ثروت داشت، گفت: ما باید 100 در صد نیازهایمان را خودمان تولید کنیم و در نوآوری ها نیز خودکفا شویم.
وی افزود: نمایشگاه بین المللی نفت، این حسن را دارد که پیشرفت های فنی کشور (در حوزه نفت) را معرفی می کند و از آنجا که در این باره شناخت به دست می آید، در صنعتی سازی سرعت بیشتری خواهیم گرفت.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری اظهار کرد: خوشبختانه آنچه اینجا مشاهده می شود، آن است که چه در صنایع بالادست و چه پایین دست نوآوری های خوبی پدید آمده است؛ البته در ابتدای راه قرار داریم که امیدواریم در سال های آینده با شتاب بیشتری صنعتی سازی انجام شود که ما بتوانیم ثروت خود را خودمان تولید کنیم و آن را در اختیار داشته باشیم.
همچنین محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس جمهوری نیز با حضور در محل نمایشگاه های بین المللی تهران در روز پایانی این نمایشگاه از تازه ترین دستاوردهای صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی بازدید و با برخی غرفه داران و مسؤولان شرکت های تابع وزارت نفت گفت وگو کرد.
حجت الله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در حاشیه بازدید از بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه طبق گزارش های اعلام شده، شرکت ملی نفتکش ایران جزو سه ناوگان بزرگ جهان به شمار می رود که برای داخلی سازی فعالیت های خوبی انجام داده است، گفت: بی تردید از این داخلی سازی حمایت خواهیم کرد.
وی با اشاره به شرایط سخت کارگران در حوزه نفت و انرژی اظهار کرد: مسأله کارگری در شرایط سخت در شورای عالی کار مدنظر است. بخش زیادی از جامعه ما را کارگران تشکیل می دهند که درباره تعیین دستمزد و وضع آنها در شورای عالی کار نمایندگان جامعه کارگری و کارفرمایی حضور دارند و با نگاه سه جانبه گرایی توافق ها انجام می شود که دولت نیز از این تصمیم ها کمک و پشتیبانی می کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: در دولت سیزدهم در حوزه اقتصادی تمرکز بر تحول الگوی مدیریت با نگاه جهادی و استقرار مدیران انقلابی است. این تغییر رویکرد، دستاوردهای خوبی داشته که به رکورد در تولید و سودآوری برای شرکت های زیرمجموعه های صندوق های پنجگانه وزارت کار منجر شده است.
عبدالملکی با اشاره به افزایش دو برابری حمل نفت خام در دولت سیزدهم گفت: شرکت ملی نفتکش که یکی از شرکت های زیرمجموعه صندوق هاست، دستاوردهای خوبی داشته است. برای حمل نفت نیز هیچ مشکلی ندارد و ظرفیت حمل افزایش یافته است.
وی اظهار کرد: یکی از اتفاق های خوب در شرکت های تابع وزارت کار، گرایش به رویکرد دانش بنیان و تولید داخلی است. یکی از شرکت های زیرمجموعه این وزارتخانه در حوزه پالایشگاهی موفق به داخلی سازی یکهزار و ۵۰۰ قطعه شده و سایر شرکت ها برای برطرف کردن نیازهای فناورانه با شرکت های دانش بنیان وارد مذاکره شده اند.
سعید محمد، دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز نمایشگاه نفت امسال را بسیار پرشور و مناسب توصیف کرد و گفت: در این نمایشگاه، همه فعالان عرصه نفت، گاز و پتروشیمی در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و آخرین پیشرفت های علمی و فناوری خود را نمایش می دهند.
وی به شعار سال (تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین) اشاره کرد و افزود: صنعت نفت و گاز از صنایع پیشران کشور هستند. وقتی این صنعت خوب حرکت می کند و تحرک و پویایی دارد، کل بخش های کشور را نیز به حرکت در می آورد.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با تأکید بر اینکه باید بیش از گذشته به بخش پایین دستی صنعت توجه کنیم، تصریح کرد: خوشبختانه تا بخش های میان دستی پیشرفت های خوبی داشته ایم و صادرات انجام می دهیم؛ اما بخش پایین دست، حلقه مفقوده ای است که باید تکمیل شود.
همچنین مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در حاشیه بازدید از بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه حضور شرکت های دانش بنیان در نمایشگاه نفت امسال بسیار دلگرم کننده بود، گفت: نمایشگاه نفت امسال، ویترین توانمندی شرکت های دانش بنیان بود.
وی افزود: خوشبختانه ما روندی مثبت و رو به جلو را به طور کلی در نمایشگاه های بین المللی نفت مشاهده می کنیم. امسال نیز این رویداد نسبت به سال های گذشته رشد و تحولی بسیار خوب داشته که به طور کامل قابل مشاهده است.
نخعی ادامه داد: به طور طبیعی برگزاری چنین رویدادهایی می تواند کمک کننده به صنعت نفت کشور باشد. ما کشوری هستیم که در مجموع، منابع بزرگی از ذخایر هیدروکربوری دنیا را در اختیار داریم و جایگاه فعلی ما باید در این صنعت ارتقا یابد. در حوزه نفت باید به جایگاه مناسب تری برسیم؛ زیرا کشور ما ظرفیت های بسیاری در این حوزه دارد. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در صنعت نفت و گاز در دنیا حرف های زیادی برای گفتن داریم، تصریح کرد: باید از این صنعت، حمایت بیشتری شود. امروز در این نمایشگاه طرح های ابتکاری بسیار خوبی را مشاهده کردم، بویژه در بخش های دانش بنیان که شعار سال نیز حمایت از این شرکت هاست.
نخعی اظهار کرد: امروز مشاهده کردم که شرکت های دانش بنیان بسیاری در این نمایشگاه حاضر شده و تولیدات خود را به نمایش گذاشته اند که این مهم بسیار خوشحال کننده است و امیدواریم مسؤولان در بخش های مختلف انرژی کشور، به این شرکت ها، توجه بیشتری داشته باشند.
وی گفت: ما متخصصان بسیار خوبی در حوزه نفت و گاز داریم. باید از آنها حمایت شود تا بتوانیم این ظرفیت بزرگ و نعمت خدادادی را بیش از گذشته توسعه دهیم.
سومین روز از بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، شاهد حضور وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت های ارمنستان و مدیران ارشد کشور بودیم.
وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت های ارمنستان با همراهی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حاشیه سومین روز بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ضمن ابراز شگفتی از برگزاری این رویداد بزرگ گفت: از حضور در نمایشگاه بین المللی نفت ایران بسیار خرسندم و از آنچه در این نمایشگاه دیدم، بسیار شگفت زده شدم. وی تصریح کرد: تجهیزات و توانمندی دوستان ما در حوزه نفت و گاز چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی بسیار خیره کننده بود و دیدن این دوستان ایرانی که در حوزه پیچیده و دشوار در زمینه پالایش، استخراج و تولید تجهیزات فعالیت می کنند، بسیار مایه شگفتی بود. وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت های ارمنستان گفت: برای من جالب بود که دوستان ایرانی نه تنها در داخل کشور، بلکه در خارج از مرزهای ایران توانستند دستاوردها و پیشرفت هایی را کسب کنند و امیدواریم در آینده روابط ما با شرکت های ایرانی تعمیق شود. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در جریان این بازدید گفت: همکاری های اقتصادی گسترده ای با کشور دوست و برادر ارمنستان به ویژه در زمینه گاز، برق و دیگر انرژی ها داریم.
وی افزود: اراده جمهوری اسلامی ایران بر همکاری های اقتصادی به ویژه در بخش انرژی با کشور ارمنستان است و تصمیم داریم سوخت، خدمات فنی، گاز، پالایش و پتروشیمی به این کشور صادر کنیم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: هدف از برگزاری بیست وششمین نمایشگاه نفت این است که بتوانیم تعاملاتی سازنده به ویژه در بخش انرژی از جمله تجهیزات نفت و گاز با شرکت های بین المللی منطقه داشته باشیم. خجسته مهر در پایان اظهار کرد: امیدواریم با سفر وزیر مدیریت منطقه ای و زیرساخت های ارمنستان به ایران و بازدید از این نمایشگاه فرصت مغتنمی برای گسترش همکاری های دوجانبه به وجود آید.
علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز در حاشیه سومین روز بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در جمع خبرنگاران گفت: وظیفه دستگاه سیاست خارجی این است که در عرصه های مختلف ظرفیت هایی را ایجاد کند که بخش های متعدد کشور بتوانند توانمندی های بالقوه خود را بالفعل کنند. این موضوع، هم در عرصه فرصت ها و هم در عرصه تهدیدها بسیار مهم است.وی با تأکید بر اینکه دیپلماسی تعطیل پذیر نیست، افزود: چه زمانی که تهدید در برابر ما باشد و چه زمانی که با فرصت روبه رو هستیم و چه وقتی که همزمان فرصت و تبدیل پیش روی ما باشد، دستگاه دیپلماسی و ابزارهای آن باید بتوانند زمینه هایی را فراهم سازند که بتوانیم استفاده حداکثری از این فرصت ها و تهدیدها داشته باشیم و آنها را مدیریت کنیم.معاون سیاسی وزیر امور خارجه، به موضوع صادرات نفت در شرایط تحریم اشاره و تصریح کرد: در بحث صادرات نفت در واقع هم افزایی ایجابی و مثبتی بین دستگاه سیاست خارجی و دستگاه مسؤول (وزارت نفت) وجود داشته و این هم افزایی در عمل توانسته است شرایطی را که دشمنان ما می خواستند با آن فشار حداکثری بر کشور تحمیل کنند، به ناکامی کشانده که خودشان نیز به این موضوع اذعان دارند. باقری کنی اظهار کرد: هرچه بتوانیم مؤلفه های قدرت داخلی مان را تقویت کنیم و خوداتکاتر شویم _که این موضوعی بدیهی است_ طرف مقابلمان را مجبور می کنیم که در مقابل این توانمندی سر تعظیم فرود آورد. ما در موضوع کارزار فشار حداکثری ترامپ و همان کسی که این سیاست را برای کشور ما کلید زد، یک "نه" بزرگ گفتیم و در مقابل آن ایستادیم. به طوری که مجبور شدند به طور رسمی اذعان به ناکامی و شکست کنند. وی ادامه داد: اتکا به توانمندی های درونی و امتداد آن در بیرون، در واقع مسؤولیت اصلی دستگاه سیاست خارجی است که می تواند، هم ظرفیت های جدید برای کشورمان تأمین و هم پایه قدرت درونی ما را تقویت و تثبیت کند.معاون سیاسی وزیر امور خارجه گفت: ما به دنبال این هستیم ظرفیت هایی را که در کشور وجود دارد و پرشمار و متنوع نیز هستند را با استفاده از توانمندی هایی که در اختیار داریم، چه در داخل و چه در بیرون، فعال کنیم؛ اما اتکا به اینکه انحصار در این عرصه، صرفاً یک منبع باشد، راهگشا نخواهد بود و به نظر من یکی از موفقیت ها و رمزهای پیشبرد سیاست های مختلف در دولت سیزدهم این است که انحصار به یک ظرفیت را از بین برده است.باقری کنی افزود: تنوع ظرفیت ها می تواند در کشور فرصت ایجاد کند. این ظرفیت ها در دستگاه های مختلف کشور وجود دارد، فقط باید آنها را بالفعل کرد که خود این موضوع، بازدارندگی ایجاد می کند؛ برای اینکه طرف مقابل می خواهد از سیاست های تقابلی استفاده کند، از این رو سیاست تقابلی برای او هزینه مند یا بی اثر می شود.وی به رفت وآمدهای متعدد دیپلماسی در چند روز اخیر در کشور نیز اشاره و اعلام کرد: این موضوع نشان می دهد که ایران همواره بازیگری فعال در صحنه بین المللی و منطقه ای است.
همکاری نزدیک وزارت نفت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
ارزیابی کردن نمایشگاه بین المللی نفت اظهار کرد: وزارت نفت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان همکاری نزدیکی دارند.
سورنا ستاری درباره نقش صنعت نفت در رشد و توسعه شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: نقش صنعت نفت در توسعه دانش بنیان جدی است و خوشبختانه در دوره جدید همکاری نزدیکی با وزیر نفت در این زمینه داریم. وی تصریح کرد: همان گونه که وزیر نفت در نشست دیروز بیان کردند، برنامه و احکام مورد نیاز برای تولید دانش بنیان و ایجاد اشتغال در صنعت نفت با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تهیه و تنظیم شده که بزودی به تصویب هیأت وزیران می رسد و ان شاءالله اتفاق های خوبی می افتد.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری ایران، نمایشگاه نفت و حضور شرکت های دانش بنیان در این نمایشگاه را مطلوب ارزیابی کرد.
همچنین جواد اوجی، در دومین روز نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی به همراه معاونان خود در امور پتروشیمی، پژوهش و فناوری و نظارت بر منابع هیدروکربوری از سالن های ۳۸B ،۶ و میلاد بازدید کرد. وزیر نفت با تأکید بر توسعه صنایع تکمیلی در کشور گفت: امسال به طور جدی به سرمایه گذاران برای ورود به زنجیره صنایع تکمیلی کمک خواهیم کرد. وی به راه اندازی واحدهای بالادستی صنعت پتروشیمی در کشور به اندازه مطلوب اشاره کرد و ادامه داد: یکی از مشکلات امروز کشور، بحث زنجیره صنایع تکمیلی است. با توجه به اینکه از مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز قول گرفته ایم، امسال به طور جدی به سرمایه گذاران برای ورود به زنجیره صنایع تکمیلی کمک خواهیم کرد.
وزیر نفت افزود: انتظار داریم تا پایان این دولت، بحث خودکفایی در بخش کاتالیست عملی شود.اوجی، یکی از اهداف برگزاری نمایشگاه نفت را اعلام نیاز شرکت های تابع وزارت نفت برشمرد تا پیمانکاران توانمند داخلی بتوانند نیازهای این صنعت را بررسی کنند و قراردادهای همکاری نیز بین این بخش ها امضا شود. وی با اشاره به دستاوردهایی که از سوی شرکت های دانش بنیان در نمایشگاه نفت ارائه شده و با تأکید بر توانمندی و ظرفیتی که در این شرکت ها وجود دارد، گفت: اطمینان دارم که صنعت نفت در سال های آینده خودکفا می شود.
وزیر نفت همچنین در بازدید از غرفه تاپیکو در جریان تازه ترین پروژه ها و برنامه های این هلدینگ قرار گرفت و از هلدینگ تاپیکو درخواست کرد با توجه به درآمدی که به دست آورده، بیشتر روی برنامه های توسعه ای تمرکز کنند.اوجی در بازدید از غرفه انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت با اشاره به سابقه ۳۳ ساله خود در صنعت نفت گفت: در سال های اخیر، وزارت نفت تا به این حد برای حمایت از تجهیزات سازندگان ایرانی پا پیش نگذاشته بود.
وی با بیان اینکه بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته تا پایان دولت سیزدهم، 100در صد کاتالیست های موردنیاز صنعت پتروشیمی در کشور داخلی سازی خواهد شد، افزود: تا پایان امسال ۶ مجتمع پتروشیمی جدید در کشور راه اندازی می شود.
وزیر نفت با تأکید بر استفاده از کالاهای ساخت داخل ادامه داد: هیچ شرکت دولتی فعال در صنعت نفت نمی تواند طبق قانون از کالاهای خارجی که مشابه داخلی دارند، استفاده کنند. در صورت مشاهده این نوع تخلف با مجرمان برخورد خواهد شد.
گزارشی از نشست های خبری معاونین وزیر و مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران
مشعل بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ایران فرصتی برای ارائه گزارش عملکرد مجموعه صنعت نفت بود تا بتوان در جریان کارنامه عملکرد ماه های اخیر دولت سیزدهم در این بخش راهبردی قرار گرفت. نگاهی به گزارش های مدیران بخش های مختلف این صنعت از جمله شرکت ملی نفت ایران و زیرمجموعه های مختلف آن در نشست با خبرنگاران نمایانگر تلاش و امیدی است که می توان انتظار آن را داشت. اخبار خوشی همچون قرارداد ۷.۵ میلیارد دلاری داخلی ها در آینده نزدیک، افزایش تولید روزانه ۵۷۰ هزار بشکه ای در انتظار آزادگان، افزایش ظرفیت تولید نفت در نفت خیز جنوب و توان سازندگان ایرانی در ساخت سکوهای فشارافزا بخشی از این موارد است که در ادامه گزیده ای از مهم ترین آنها می آید.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: برای توسعه حداکثری میدان های مشترک و استفاده حداکثری از توانمندی شرکت های ایرانی، فاز دوم میدان آزادگان شمالی و طرح در حال اجرای آزادگان جنوبی طی قراردادی به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار به مجموعه ای از شرکت های اکتشاف و تولید در قالب کنسرسیوم سپرده می شود.
در استفاده از شرکت های دانش بنیان از سه الگو استفاده کرده ایم، نخستین الگو، استفاده از توانمندی یک شرکت دانش بنیان در قالب یک قرارداد است، همچون قراردادهایی که برای احیای چاه های کم بازده برای این شرکت ها به کار بسته ایم. الگوی دوم: شکل دهی زنجیره ای از شرکت های دانش بنیان و الگوی سوم نیز مصداق هم افزایی به شمار می آید و ما دنبال آن هستیم که الگوی سوم را نهایی کنیم و پیمانکاران عمومی (GC: General Companies) فناورانه متشکل از شرکت های طراحی، سازنده و دانش بنیان را تشکیل دهیم که چنین الگویی ظرفیت استفاده از دهها و حتی صدها شرکت دانش بنیان در دل یک پیمانکار عمومی را دارد.
درباره اقدام های فشرده دولت سیزدهم در ماه های گذشته باید اشاره کنم، همسو با برنامه توسعه حداکثری میدان های نفت و گاز و استفاده از توان حداکثری مجموعه شرکت های ایرانی فاز دوم میدان آزادگان شمالی و طرح در حال اجرای میدان آزادگان جنوبی و فاز دوم میدان آزادگان جنوبی طی قراردادی با مجموعه شرکت های اکتشاف و تولید و سرمایه گذاران در قالب کنسرسیوم به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار پیش بینی شده است که در چند ماه آینده امضا می شود.
در شرکت ملی نفت ایران برای یک طرح به جمع بندی رسیدیم و با بانک مرکزی جمهوری اسلامی، بورس انرژی و سازمان برنامه و بودجه مذاکره کردیم و در حال مذاکره برای دریافت مجوز هستیم. این طرح که با نام گواهی سپرده کالایی نفت شناخته می شود، قرار است همسو با اقتصاد مقاومتی و مردمی سازی اقتصاد باشد و به تنوع روش های فروش در شرکت ملی نفت ایران کمک کند. این روش به عنوان ابزاری نو ایجاد شده است و طبقه ای تازه از دارایی ها برای سرمایه گذاری مردم و بازاری نو برای نفت خام و میعانات گازی فراهم می شود. به این ترتیب مردم قادر خواهند بود به صورت اوراق بهادار با پشتوانه نفت شکلی نوین از سرمایه گذاری و پس انداز را تجربه کنند که سبب ثروت اندوزی ملی می شود. این روش می تواند کنترل کننده تورم و ایجادکننده رونق اقتصادی در سطح کلان شود.
از مجموع ۱۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار قرارداد امضاشده در دولت سیزدهم، سهم شرکت ملی نفت ایران از امضای قراردادهای قطعی و تنفیذ شده، همچنین تفاهم نامه ۹ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار است که از این مقدار ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار قرارداد و بقیه تفاهم نامه است.
برای توسعه میدان گازی آرش مصوبه شرکت ملی نفت ایران را داریم تا بتوانیم با انتقال جکت و سکو، همچنین انتقال دکل، کار حفاری را آغاز کنیم، با انتقال دکل در نخستین فرصت کار آغاز می شود.
دستیابی به تولید روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تقلیدی نیست و کار کارشناسی است، جزئیات کامل این افزایش تولید میدان به میدان مشخص شده است، هنر ما باید این باشد که برنامه با قطعیت بالا اجرا شود.
درباره فروش نفت با توجه به تنش روسیه و اوکراین و تحریم نفتی روسیه، بازار فروش نفت بازاری انعطاف پذیر است و تنها به قیمت مربوط نمی شود، همواره شنیده ایم نفت لزوما یک کالای اقتصادی نیست و فروش نفت به عوامل ژئوپلیتیک بستگی دارد.
درباره رقم سرمایه گذاری مدنظر در بخش بالادست بناست ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای بالادست انجام شود که ۹۰ میلیارد دلار مربوط به نفت و ۷۰ میلیارد مربوط به گاز است که از طرق مختلف از جمله منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران از محل ۱۴.۵ درصد و دیگر منابع درآمدی شرکت ملی نفت ایران مانند مایعاتی که فروخته می شود و بخشی از محل ماده ۱۲ رفع موانع تولید و بخشی از محل سرمایه گذاری خارجی و داخلی تأمین می شود.
درباره سناریوی شرکت ملی نفت ایران در شرایط تحریمی یا رفع تحریم ها اکنون که تحریم ها باقی مانده است، ۴۰ درصد به فروش نفت افزوده ایم، اگر فشارهای بین المللی برطرف شود، آماده ایم صادرات را تا دو برابر افزایش دهیم.
وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری: پارس جنوبی بزرگ ترین مخزن دارای هلیوم جهان است و شرکت ملی نفت ایران در این باره فراخوان داده قراردادی برای اجرای آن امضا شود. امیدواریم در پایان دولت سیزدهم، به تولید ال ان جی و هلیوم در پارس جنوبی دست یابیم. حدود ۱۴ یا ۱۵ سال می شود که بحث تولید هلیوم در وزارت نفت مطرح است، اما به علت تحریم ها این بحث متوقف شد. درباره اقدام های این معاونت برای استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها، تسهیل ارتباط و همکاری با دانش بنیان ها، راه اندازی پارک فناوری نفت که به مرحله عملیاتی رسیده و مراحل اولیه استقرار شرکت ها در آن، در حال انجام است، پرداخت تسهیلات ارزان قیمت از محل صندوق فناوری نفت و تبصره ۱۸ قانون بودجه که ۳۰۰ شرکت در فراخوان مرتبط شرکت کردند و ایجاد بازار عرضه و تقاضا برای شرکت های دانش بنیان از جمله این اقدام هاست.
سامانه ای فراهم شده است تا شرکت های دانش بنیان بتوانند توانمندی های خود را ارائه کنند و برای کمک به ارتقای توان داخلی، هفته آینده شیوه نامه تسهیل ورود شرکت ها به فهرست بلند وزارت نفت (AVL) ارائه می شود.
به دنبال استفاده از روش هایی مانند ذکر شرکت های داخلی در پیوست قراردادها هستیم تا از این طریق شرکت های نرم افزاری داخلی که توانمندی آنها بسیار بیشتر از نمونه های خارجی است، بتوانند وارد صنعت نفت شوند.
کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران: توسعه میدان ها به ویژه میدان های مشترک، نگهداشت تولید، تعمیرات اساسی، بازسازی و نوسازی تأسیسات و رسیدگی بیشتر به امکانات رفاهی کارکنان، از اولویت های این مدیریت است. اولویت بندی برای منابع شرکت ملی نفت ایران در نظر گرفته شده که عمده ترین اولویت ما توسعه میدان های مشترک از جمله غرب کارون و پارس جنوبی است. براساس برنامه ریزی انجام شده بنا داریم تولید نفت از میدان آزادگان را به ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسانیم، تا پایان سال مرحله نخست توسعه این میدان را تکمیل کنیم و سطح تولید را به ۲۲۰ هزار بشکه در روز برسانیم. در مرحله دوم، توسعه این میدان به شکل یکپارچه دنبال خواهد شد، به این ترتیب که آزادگان شمالی و جنوبی را به شکل یکپارچه توسعه دهیم و تولید از این میدان را به ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسانیم. تکمیل میدان مشترک پارس جنوبی، یکی دیگر از اولویت های این مدیریت است؛ افزون بر این، در پارس جنوبی برنامه ما امسال این است که کالاهای موردنیاز در بخش تجهیزات در معرض خطر را خریداری کنیم.
تعمیرات اساسی، بازسازی و نوسازی تأسیسات بخش دیگری است که قرار شده منابع به آن اختصاص یابد و تاکنون کمبود منابع مانع شده است. عمده این تأسیسات در شرکت های نفت فلات قاره و مناطق نفت خیز جنوب هستند که اعتبار خوبی برای آنها در نظر گرفته شده است، تأمین اعتبار برای توجه به امور رفاهی کارکنان، از دیگر برنامه ها به شمار می رود.
مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران: با توجه به برنامه افزایش تولید ۱۰۰ میلیون مترمکعبی گاز این مجموعه تا پایان سال ۱۴۰۴ این مقدار معادل تولید پنج فاز پارس جنوبی است. در سال ۱۴۰۰ موفق شدیم روزانه ۲۴۵ میلیون مترمکعب گاز تولید کنیم و در مجموع ۷۰ میلیارد مترمکعب گاز تولید شد در بخش نفت و میعانات گازی نیز ۲۰ میلیون بشکه به صورت تجمعی نفت و ۱۶ میلیون بشکه میعانات گازی تولید کردیم. برای تأمین گاز در درازمدت و جلوگیری از افت تولید این شرکت در بخش توسعه و ذخیره سازی فعالیت دارد. در قالب طرح های ضربتی در ادامه سیاست های ابلاغی شرکت ملی نفت ایران سه بخش کار داریم؛ با تاکید برحفظ تولید، سعی داریم با برنامه ویژه مدت زمان تعمیرات اساسی و دوره ای را کم کنیم و در همین بازه زمانی برای تزریق گاز به خط لوله و تأمین گاز مصرفی کشور عقب نمانیم.
در حوزه جمع آوری گازهای مشعل به زودی با افتتاح مرکز جمع آوری گازهای همراه نفت در میدان چشمه خوش، شاهد صفر شدن سوختن گازهای مشعل در این میدان خواهیم بود.
با توجه به ۱۷ میدان گازی و پکیج های توسعه ای برنامه داریم با اجرای این پروژه ها تا پایان سال ۱۴۰۴ و ابتدای سال ۱۴۰۵ بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعب گاز به تولید شرکت بیفزاییم که معادل حدود پنج فاز پارس جنوبی است و البته باید نظر داشت با افت تولید نیز در دیگر میدان ها روبه رو هستیم. درباره افزایش تولید نفت نیز انتظار داریم تا سال ۱۴۰۵ ۸۰ تا ۱۰۰ هزار بشکه تولید نفت را افزایش دهیم.
علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب: برنامه این شرکت برای رساندن تولید نفت مناطق عملیاتی به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز است. توسعه دو میدان نفتی با شرکت های خارجی انجام خواهد شد و باید بگویم فصل مهندسی معکوس در این شرکت گذشته است و ما در حال تولید ویژه هستیم، ضمن آنکه کالاهای های تک (فناوری بالا) خاص را در صنعت نفت تولید کردیم، در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نگرش به داخل و بیرون وجود دارد، بنابراین از جزیره ای بودن صنعت نفت اجتناب خواهیم کرد. شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دومین شرکت بزرگ نفتی در اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) است که از ظرفیت ویژه ای نیز در این زمینه برخوردار است. ریل عقلانیت به صنعت نفت در حال بازگشت است، اگر قرار است اتفاق خوبی در کشور بیفتد، به طور حتم باید در زنجیره ارزش صنعت نفت فکر اساسی کنیم. باید برنامه های مختلفی به منظور تقویت زنجیره ارزش در مناطق نفت خیز جنوب به اجرا درآید و بسته های اقتصادی مربوط به آن در این زمینه آماده شود، با انجام این موضوع تولید ثروت در کشور انجام می شود و تا حدودی مشکل بیکاری حل خواهد شد. فعالیت های گسترده ای را برای ترمیم چاه ها در مناطق نفت خیز جنوب انجام داده ایم، در قراردادهای مربوط به ۲۸ مخزن منتظر پیمانکاران هستیم تا نتایج آن مشخص شود. برای جلوگیری از افت تولید نفت برای تثبیت تولید چاه ها نیز تلاش می کنیم، مشکلی در تأمین مالی و انجام فناوری در این زمینه نداریم.
حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری: با توجه به برنامه های شرکت ملی نفت ایران مبنی بر شتاب بخشی به اجرای پروژه های توسعه ای به منظور حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت، شمار دکل های حفاری فعال شرکت در دولت سیزدهم اکنون به ۶۱ دستگاه افزایش یافته است. از مردادماه پارسال تا امروز به همت مجموعه تلاشگران این شرکت در بخش های عملیاتی، خدمات یکپارچه فنی و مهندسی و پشتیبانی، حفاری و تکمیل ۶۴ حلقه چاه نفت و گاز با ثبت متراژ ۷۱ هزار و ۵۵۵ متر در مناطق خشکی و دریایی کشور پایان یافت و چاه های تولیدی برای بهره برداری در اختیار شرکت های متقاضی قرار گرفت. این چاه ها در گستره عملیاتی شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت فلات قاره، مهندسی و توسعه نفت و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفر و تکمیل نهایی شد.
ارتقای بازده عملیات و خدمات حفاری، از مهم ترین اهداف کیفی و برنامه های این شرکت در سال ۱۴۰۱ است. ملی حفاری با برخورداری از نیروهای انسانی متخصص و کارآمد و تجهیزات لازم در زمینه حفاری چاه های نفت و گاز در زمان حاضر به عنوان بزرگ ترین شرکت حفاری و ارائه دهنده خدمات یکپارچه در کشور مطرح است. کارآمدی عملیاتی و ارتقای بازده اجرایی به منظور توسعه بخشی به عملیات حفاری و خدمات جانبی از جمله در پروژه های کلید در دست و طرح توسعه ۲۸ مخزن در مناطق نفت خیز جنوب و بهبود کارایی پشتیبانی، از اهداف کیفی شرکت است که در این ارتباط بازسازی و نوسازی دستگاه ها و تجهیزات حفاری با به کارگیری حداکثری توان تجهیزاتی و منابع انسانی شرکت و برون سپاری به شرکت های صاحب صلاحیت در دستور کار قرار دارد.
توسعه آموزش های تخصصی، جذب و پرورش نیروی انسانی، رضایت مندی و تقویت انگیزش کارکنان، چابک سازی سازمانی و ارتقای فرآیندها، افزایش بهره وری و بازده کار، ارتقای کیفی ناوگان، صدور خدمات فنی و مهندسی، اصلاح ساختار سازمانی، پایداری مالی، به روزرسانی نرخ خدمات حفاری و جنبی به منظور افزایش درآمدها از دیگر برنامه های پیش روی شرکت در سال ۱۴۰۱ به شمار می رود.
با توجه به حضور بیش از یکهزار و ۲۰۰ شرکت در نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امسال و اقدام های انجام شده به منظور هرچه بهتر برگزاری این رویداد بزرگ نمایشگاهی در حوزه صنعت نفت پس از وقفه ناشی از شیوع ویروس کرونا، از تلاش های برگزارکنندگان نمایشگاه بیست وششم قدردانی می کنم. شرکت ملی حفاری ایران با توجه به فرصت پیش آمده مساعی خود را به کار خواهد گرفت تا با رایزنی و تبادل نظر با شرکت های سازنده و دانش بنیان به نحو مطلوب برای شناسایی ظرفیت ها و بررسی زمینه های همکاری با سازندگان و صنعتگران اقدام کند.تشکیل نشست ها و گفت وگو با مدیران عامل شرکت های کارفرمایی، نشست های تخصصی با مدیران و نمایندگان شرکت های حاضر که در بخش صنعت حفاری فعالیت می کنند، امضای و مبادله چند سند همکاری با مراکز علمی و پژوهشی و شرکت ها و بازدید از غرفه های نمایشگاه و آشنایی با تازه ترین دستاوردها در حوزه ساخت و فناوری های نو از برنامه های مدیران شرکت ملی حفاری ایران در مدت چهار روز به شمار می آید.
سیدشمس الدین موسوی، مدیرعامل شرکت پتروپارس: توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی از سوی این مجموعه در حال اجراست و بنا داریم چهار حلقه چاه از چاه های دوازده گانه این فاز را امسال به مرحله تولید برسانیم که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون فوت مکعب می شود.
گروه پتروپارس پیشروترین شرکت اکتشاف و حفاری در ایران است، این شرکت همسو با اجرای پروژه های ئی پی سی، ظرفیت تأمین سرمایه برای اجرای پروژه را نیز به عهده دارد.از ابتدای تأسیس تاکنون حدود ۶۵۰ میلیون نفر- ساعت کار انجام داده، کل هزینه کرد برای اجرای این پروژه ها نیز ۳۲ میلیارد دلار بوده است و نکته دیگر اینکه با پروژه های زیرساختی اجراشده از سوی این شرکت اکنون سالانه ۱۶ میلیارد دلار سرمایه برای کشور ایجاد می شود (به واسطه فروش نفت، گاز و میعانات گازی).
حدود ۳۰۰ کیلومتر نیز حفاری در دریا از سوی این مجموعه انجام شده است هدف گذاری دیگر پتروپارس قرار گرفتن در مجموعه پیمانکار عمومی است. این مجموعه در زمینه مسئولیت اجتماعی نیز به عنوان شرکتی کاملاً ایرانی این مسئولیت را انجام می دهد و ۱۰۰ درصد دوستدار محیط زیست است؛ به طوری که طی سال های گذشته حدود چندین اصله نهال در کنگان کاشته شد، همچنین در حوزه ساخت مدرسه و غیره فعالیت می کنیم.
پروژه های برون مرزی از سوی مجموعه پتروپارس به ویژه با روی کارآمدن دولت سیزدهم قوت گرفته، این شرکت دو سابقه بسیار مطلوب در کشورهای ونزوئلا و آنگولا برای توسعه میدان های بالادستی دارد که این موضوع در جریان سفرهای وزیر نفت و مسئولان دولت نیز برای صدور خدمات فنی و مهندسی در برنامه است و دنبال می شود.
رقم باقی مانده برای تکمیل تعهدهای پتروپارس حدود ۱۰ میلیارد دلار است که شامل تکمیل پروژه فاز ۱۱ پارس جنوبی، جی سی آزادگان، میدان نفتی فروزان، میدان نفتی و گازی بلال و فرزاد بی و بخشی از پروژه آزادگان جنوبی می شود.
در حوزه میدان های مشترک نفتی و خشکی، پروژه میدان آزادگان جنوبی با محوریت پیمانکار عمومی (جی سی) پتروپارس در حال اجراست که باید ۶۶ هزار بشکه تولید نفت را افزایش دهیم که به چهار دکل حفاری موجود، سه دکل دیگر اضافه کردیم.
میدان نفتی و دریایی فروزان هم که با کشور عربستان مشترک است هدف گذاری تولید در این میدان ۴۰ هزار بشکه و سهم پتروپارس ۱۲ هزار بشکه است که پایان فروردین ماه امسال یک حلقه چاه به مرحله تولید رسید.
با توجه به اجرای طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، توسعه این فاز از سوی مجموعه پتروپارس در حال اجراست و بنا داریم چهار حلقه چاه از چاه های دوازده گانه این فاز را امسال به تولید برسانیم که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون فوت مکعب می شود. انجام این کارهم به عهده شرکت های مپنا و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران است که همه حفاری ها تا رسیدن به مخزن تکمیل شده است.
عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران: این پایانه برای صادرات حداکثری نفت آمادگی دارد و ظرفیت ذخیره سازی نفت خام خارک ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد. شرکت پایانه های نفتی از لحاظ زیرساختی مشکلی برای افزایش صادرات ندارد، شواهد حاکی از آن است صادرات نفت ایران افزایش قابل ملاحظه ای داشته و عملیات صادرات آن در پایانه های نفتی در حال انجام است. این شرکت در شرایط تحریم کار خود را در موضوع ذخیره سازی نفت به نحو احسن انجام داده است، ظرفیت ذخیره سازی نفت خام پایانه نفتی خارک ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه افزایش می یابد، ۳ مخزن یک میلیون بشکه ای و ۲ مخزن ۶۰۰ هزار بشکه ای خواهد بود.
محمدرضا زهیری، مدیرعامل شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی: توان ساخت سکوهای فشارافزا برای میدان پارس جنوبی در کشور وجود دارد، هم اکنون طراحی و ساخت سکوهای فشارافزا با همکاری دانشگاه های کشور در شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی در حال انجام است و ما در زمینه طراحی ساخت، حمل و نصب این نوع سکوها هیچ مشکلی نداریم، اما تا زمان مشخص شدن وزن دقیق تجهیزات به کار رفته روی این سکوها طراحی دقیق برای ساخت جکت آن زمان می برد.
با توجه به آمادگی شرکت تأسیسات دریایی برای حضور در پروژه های نفتی و گازی کشورهای عراق، سوریه و یمن تلاش می شود ضمن ارائه خدمات به شرکت ملی نفت ایران در پروژه های بین المللی حضور داشته باشیم. افزون بر آن شرکت تأسیسات دریایی در حال انجام فعالیت در پروژه های بین المللی بوده اما به دلیل بعضی محدودیت ها نمی توان درباره جزئیات آن اطلاع رسانی کرد، به تازگی این شرکت در مناقصه پروژه های نفتی کشور هند شرکت کرده و مذاکراتی برای نصب جکت با یک شرکت روس داشته است.
درباره انتقال سکوی فرآورشی از فاز ۱۲ پارس جنوبی به فاز ۱۱ احتمالاً از اوایل شهریورماه این سکو با استفاده از شناورهای شرکت تأسیسات دریایی منتقل خواهد شد و بر اساس برنامه ریزی گاز طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را پیش از زمستان امسال به خشکی برسانیم.
درباره پروژه های در دست اجرا باید به بهره برداری از خط لوله دریایی فاز ۱۶ تا پایان امسال، رسیدن گاز کیش تا زمستان ۱۴۰۲ به عسلویه، پیگیری توسعه میدان نفتی مارون ۳ نیز با قدرت و سرعت اشاره کنم. درباره وضع توسعه میدان نفتی رسالت به زودی دکل حفاری شرکت تأسیسات دریایی برای حفاری ۶ حلقه چاه تعمیری و توسعه ای در این میدان مستقر می شود، ضمن آنکه عملیات مهندسی این طرح در حال تکمیل است.
درباره تاخیر در توسعه میدان گچساران نیز شرکت تأسیسات دریایی در گذشته دارای دکل حفاری خشکی بوده، اما در دوران مدیریت پیشین این دکل ها بنا به دلایل نامعلومی فروخته شد و اکنون ما با توجه به اجاره بالای دکل های حفاری با مشکلاتی روبه رو هستیم، از این رو مذاکراتی را با کارفرمایان خود در پروژه گچساران برای تحول در توسعه این میدان آغاز کرده ایم.توسعه میدان نفتی مارون ۳ نیز با قدرت و سرعت در حال پیگیری است و به زودی دو دکل حفاری در موقعیت این میدان مستقر می شود. درباره مذاکرات شرکت تأسیسات دریایی و شرکت خارجی آوانگارد برای ساخت یک فروند نفتکش برای استفاده در لایه نفتی میدان گازی پارس جنوبی قرارداد ما با این شرکت به صورت آی پی سی و ۲۵ ساله بوده و قرار است این نفتکش در طرح توسعه لایه نفتی پارس جنوبی استفاده شود. براساس برنامه ریزی قرار است تولید نفت از لایه نفتی پارس جنوبی از ۳ هزار بشکه کنونی به ۱۳ هزار بشکه برسد. بنده در دوران مدیریت خود تنها همسو با منافع شرکت و کشور تغییرهایی را در قرارداد با این شرکت انجام داده ام.
محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی: با تکیه بر توان داخلی، تحریم اثرگذاری ندارد. مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی اتاق فکر وزارت نفت است، تمرکز اصلی مؤسسه مطالعات روی مگاپروژه «تدوین راهبرد عملیاتی نبود امکان بازگشت پذیری تحریم» است و در کنار آن مسائل دیگری هم از سوی مؤسسه در حال بررسی است. در دولت سیزدهم ارتباطی تنگاتنگ بین مؤسسه مطالعات و صنعت نفت شکل گرفته است، مهم ترین ارتباط هم از نظر شکل با شرکت ملی گاز ایران است و همه تلاش ما این است با بخش های دیگر صنعت نفت هم همکاری داشته باشیم. درباره راهبرد ایران برای همکاری با روس ها در شرایط کنونی معتقدیم دوست و دشمن دائمی نداریم و منافع ملی در اولویت است، همچنین معتقدیم می توان با روس ها همکاری کرد؛ ما با روس ها در برخی مسائل رقیب هستیم و برخی دیگر همکاریم و برخی جاها هم تعارض منافع داریم. بازار گاز اروپا برای ایران راهبردی نیست و باید هزینه ترانزیت بالایی پرداخت کند، روسیه برای انجام تعهدهای صادراتی در آینده باید از دیگر کشورها گاز تأمین کند و ایران هم می تواند با توجه به شرایط تولید و مصرف، گاز این کشور را بخرد و آن را ترانزیت کند و نقش خود را در تجارت گاز افزایش دهد. حفظ بازار عراق و ورود به بازار گاز پاکستان حتی با ادامه تحریم ها نیز امکان پذیر است و بازار پاکستان دقیق شناسایی شده است و رقبای ایران در این بازار مشخص هستند. الگوی جهانی مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی (IIWEM) در بخش نفت منتشر شده است. این الگو درباره چشم انداز انرژی جهان است که در گذشته طرح اولیه آن در مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی مطرح شده بود، اما در این دوره تلاش شد این الگو تکمیل شود.
برگزاری سه نشست خبری از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شرکت های زیر مجموعه
شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همانند دیگر شرکت های اصلی وزارت نفت به منظور پاسخگویی به پرسش های خبرنگاران در حاشیه بیست و ششمین نمایشگاه نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی نشست های خبری برگزار کرد و در آن مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات، علاوه بر اقدامات انجام شده از سوی این مدیریت ها، با هدف رفع ابهامات خبرنگاران، پاسخ هایی ارائه کردند. در ادامه گزارش های خبری این مدیران را می خوانید:
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: امیدواریم این طرح به عنوان یک پروژه ۱۰۰ درصد ایرانی شکل بگیرد و ما عمده اقدام ها را انجام دادیم و برای دریافت دیگر مجوزها به صورت فشرده در تلاش هستیم تا کار اجرایی آن آغاز شود.
سالاری درباره ظرفیت صنعت پالایش کشور گفت: ظرفیت پالایشی کشور هم اکنون به طور میانگین روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه است و روزانه به طور میانگین ۲۶۰ میلیون لیتر فراورده در کشور تولید می شود.
وی با تأکید بر اینکه در حوزه توسعه ظرفیت پالایشی، نگاه ما این است که به حوزه برون مرزی نیز ورود کنیم، افزود: تبدیل نفت خام به فراورده با توجه به قیمت، ایجاد ارزش افزوده بالایی دارد و هم بازار داخلی و هم بازار خارجی مدنظر ماست.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش تأکید کرد: در حوزه انرژی نیاز است که با کشورهای آمریکای لاتین وارد همکاری هایی شویم تا ظرفیت ها و تبادل دانش فنی و نیروی انسانی اتفاق بیفتد. در سفر اخیر به ونزوئلا نیز در حوزه انرژی تفاهم هایی شکل گرفت؛ این ظرفیت در کشور وجود دارد که بتوانیم در حوزه بین الملل در زمینه شرکت های پیمانکاری، تأمین کنندگان تجهیزات و مطالعات مهندسی ورود کنیم؛ توافق هایی نیز انجام و مقرر شده است که در این زمینه کارگروهی شکل گیرد.
سالاری درباره مقدار تولید نفت کوره بدون سولفور در کشور گفت: نفت کوره بدون سولفور بر اساس نیاز کشور در پالایشگاه شازند تولید می شود و در پالایشگاه بندرعباس نیز طرح تولید آن اجرایی خواهد شد که هم خوراک بانکرینگ و هم کشتیرانی خواهد بود.
وی همچنین درباره توسعه حوزه بانکرینگ در کشور تأکید کرد: اگر بخواهیم حوزه بانکرینگ را گسترش بدهیم، باید ابتدا زیرساخت های آن در یک بسته توسعه داده شود تا بتوانیم در بازار عرضه خلیج فارس حضور داشته باشیم و لازم است این حوزه نیز به جایگاه واقعی خود برسد.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی در حاشیه سومین روز از بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست با خبرنگاران از امکان عرضه و صدور خدمات فنی مهندسی و تجهیزات صنایع پالایشی به خارج از کشور و نیز اجرای طرح کاهش نفت کوره در پالایشگاه بندرعباس خبر داد. به گفته وی، امروزه امکان عرضه و صادرات در حوزه خدمات فنی و مهندسی و تأمین تجهیزات صنایع پالایشی در خارج از مرزهای کشور فراهم شده و در این زمینه اقدام های مؤثری انجام شده که بتدریج اطلاع رسانی خواهد شد.
سالاری در تشریح وضع کلی صنایع پالایشی کشور و سیر توسعه ای این صنعت افزود: در دهه ۷۰ طرح جامع توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه های کشور مطرح شد که عمده آن را شرکت های خارجی به هعده داشتند و نتیجه آن اجرای ۱۳ طرح توسعه ای در پالایشگاه های کشور بود؛ اما امروزه به برکت توجه به نیروهای داخلی، در حوزه توسعه ظرفیت پالایشی و احداث پالایشگاه های جدید موفق بوده ایم و در عرصه صادرات نیز ورود کرده ایم.
معاون وزیر نفت ضمن تأکید بر لزوم انجام اقدام های نو در حوزه صنایع پالایشی با توجه به شرایط و مقتضیات زمان گفت: تلاش می کنیم با ارائه یک نگاه جدید در این صنعت، از حوزه سوخت محوری به سمت سودمحوری حرکت کنیم که برای این موضوع نیاز است در ساختار شرکت، تغییر نگاه از مجموعه خدماتی به سمت شرکت توسعه ای اتفاق بیفتد.
سالاری تأکید کرد: لازم است با مشارکت بخش خصوصی و با استفاده از دانش فنی شرکت های داخلی، افزون بر توسعه داخلی، در حوزه برون مرزی نیز ورود کنیم.
وی در پاسخ به پرسشی درباره روند قیمت گذاری در صنایع پالایشی گفت: در حوزه روابط مالی میان دولت و شرکت های پالایشی، بخشی از فرایند فروش، تکلیفی است و روند محاسبه شده در چارچوب ابلاغیه مقام وزارت، به شرکت های پالایشی ابلاغ می شود. از سال ۹۲ بحث شاخص کیفی نیز به عنوان تکلیف اعلام شده و شرکت های پالایشی نیز باید بخشی از سود سهام خود را صرف اقدام های توسعه ای کنند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در پاسخ به پرسش خبرنگار «مشعل» مبنی بر حمایت و پشتیبانی این شرکت از دانش بنیان ها گفت: در این زمینه از امکانات و زیر ساخت های مجموعه های پژوهشی، شهرک ها، پارک های علم و فناوری و بخش هایی که در حوزه تولید ساخت بار اول هستند، استفاده می کنیم که مصداق این امر راه اندازی واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه لاوان بود که از سال 1392 با تحریم های ظالمانه راه اندازی نشده بود؛ اما با کمک توانمندی شرکت های دانش بنیان در تولید کاتالیست توانستیم در تولید نفت بهره مند شویم واکنون بیشتر پالایشگاه ها از کاتالیست های ایرانی استفاده می کنند.
سالاری در زمینه نشر دانش فنی با حمایت از دانش بنیان ها افزود: جلساتی با شرکت های دانش بنیان در زمینه سامانه هوشمند سوخت داریم. در گذشته تجهیزات مورد نیاز این سامانه وارد می شد؛ اما امروز با شرکت های دانش بنیان در قالب پایلوت تفاهمنامه امضا کردیم.
وی تاکید کرد: امیدواریم حمایت از بخش های دانش بنیان در سطح کشور اتفاق بیفتد و در این زمینه به استان هایی که ظرفیت دانش بنیانی دارند، کمک کنیم تا بر تعداد این شرکت ها افزوده شود. بر این اساس مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به همراه ستاد وزارت نفت، فراخوانی به شرکت های دانش بنیان در حوزه ساخت داخل داده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، یکی از چالش های شرکت های پالایشی را بحث کاهش نفت کوره به زیر ۱۰ درصد اعلام کرد و افزود: لازم است استانداردهای تولید نفت کوره به استانداردهای جهانی ارتقا یابد که پالایشگاه بندرعباس در این حوزه پیشگام بوده و عمده دانش فنی آن نیز بومی شده و در ماه های آینده نیز آیین امضای قرارداد و مناقصه ای پی سی آن برگزار خواهد شد.
سالاری با اشاره به اینکه در طرح های موفق بخش خصوصی، دولت در کنار این طرح ها قرار گرفته، گفت: در سیاست اصل ۴۴ آمده است که دولت می تواند ۲۰ درصد ظرفیت تولید را به عهده بگیرد و شرکت ملی پالایش و پخش نیز بر اساس تجارب گذشته به این نتیجه رسیده که به این طرح ها ورود کند. وی ضمن تاکید بر اجرای پالایشگاه شهید سلیمانی با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی افزود: مجوز شورای اقتصاد، دریافت و مطالعات مکان یابی آن نیز انجام شده و در مراحل بعد باید مشارکت نامه آن شکل بگیرد و شرکت تشکیل و اساس نامه تدوین شود و به موازات آن فرایند مناقصه صورت گیرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی همچنین درباره وضع تولید سوخت هواپیما در کشور گفت: سوخت هواپیما به مقدار کافی تولید می شود و زمینه صادرات آن نیز فراهم است. صادرات آن به موازات تأمین سوخت داخلی در حال انجام است و با توجه به نیاز داخل کشور تولید می شود.
سالاری با تأکید بر اینکه چالشی در زمینه تولید سوخت هواپیما نداریم و قیمت ها نیز تغییری نخواهد کرد، افزود: هم اکنون امکان تولید روزانه ۱۴ میلیون لیتر سوخت هواپیما در کشور وجود دارد.
وی درباره قیمت بنزین صادراتی در سال های گذشته گفت: حضور در بازار فراورده با توجه به عرضه و تقاضا شکل می گیرد. یکی از چالش های ما با اقدام های دولت گذشته، توسعه ندادن مخازن ذخیره سازی فراورده های رنگی بود که در زمان تولید، پالایشگاه ها دچار مشکل می شدند و این حجم وارد بازار می شد و به تناسب این شرایط، امکان عرضه فراورده با قیمت واقعی، وجود نداشت.
معاون وزیر نفت تأکید کرد: اگر به صورت های مالی سال ۹۹ مراجعه کنید، قیمت بنزین ما نسبت به آن بسیار پایین تر بوده است؛ اما باید ظرفیت ذخیره سازی را طوری ببینیم که بتوانیم شرایط عرضه و تقاضا را مدیریت کنیم.
سالاری درباره وضع صادرات فراورده های نفتی در کشور گفت: بازار را با توجه به تقاضا شکل می دهیم. در دو ماه نخست سال، حدود پنج کشتی صادرات فراورده داشتیم، بنابراین مقدار صادرات، با توجه به نیاز و رقابت قیمتی اتفاق خواهد افتاد، ضمن اینکه شرایط بازار را با توجه به موقعیت جغرافیایی کشور می توانیم در حوزه ترانزیت و سوآپ نیز فراهم کنیم. در حوزه سوآپ اکنون ظرفیت خوبی فراهم شده که سبب استمرار ذخیره سازی در بخش شمالی کشور خواهد شد.
وی تأکید کرد: بازارهای هدف ما متفاوت و مختلف است که شامل شرق آسیا و هند می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی:
همچنین کرامت ویس کرمی، مدیرعامل سابق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست با خبرنگاران، تأمین سوخت نیروگاه ها در سال ۱۴۰۰ را به موقع و مطلوب ارزیابی کرد و گفت: به طور معمول در نیمه نخست سال، ذخیره سازی انجام می شود تا مشکلی در تأمین سوخت نیروگاه ها در نیمه دوم سال به وجود نیاید.
وی با بیان اینکه وظیفه شرکت پخش، تأمین سوخت مخازن نیروگاه هاست، بیان کرد: تأمین برق مورد نیاز کشور مقوله ای مهم، کلیدی و حساس است که با حضور پر رنگ مجموعه وزارت نفت و سازمان های مرتبط سال گذشته به نحوی مطلوب انجام شد.
مدیرعامل سابق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران ادامه داد: برای امسال طبق برنامه ریزی ها اتفاق خوبی رخ داده و آن هم تشکیل نشست ها در نیمه نخست سال بود که اردیبهشت امسال برگزار و مقرر شد در ۶ ماه نخست در هر ماه یک نشست با هماهنگی وزارت نفت و نیرو برگزار شود. پیش از این، نشست ها در فصل سرما برگزار می شد، در حالی که باید از هم اکنون به فکر ذخیره سوخت مایع نفت گاز و نفت کوره باشیم.
کرمی با اشاره اینکه در زمستان مصرف گاز خانگی بالا می رود، اظهار کرد: با توجه به اوج مصرف، اولویت شرکت ملی گاز، تأمین گاز خانگی است و باید تأمین سوخت نیروگاه ها و صنایع عمده، بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
وی تأمین سوخت مصرف کنندگان عمده، بویژه صنایع سیمان در نیمه دوم سال را از دیگر اولویت های کاری این شرکت برشمرد و افزود: با هماهنگی وزارت صمت (صنعت، معدن وتجارت) و شرکت ملی گاز ایران، شرایط خوبی ایجاد و تأمین سوخت مایع این صنایع نیز به موقع انجام شد.
مدیرعامل سابق شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در بخشی از سخنان خود به تعداد جایگاه های کل کشور اشاره کرد و گفت: در کل کشور ۴ هزار و ۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت مایع و ۲ هزار و ۵۰۰ جایگاه عرضه سی ان جی فعالیت دارند که کار تأمین سوخت خودروهای سبک و سنگین را انجام می دهند. برای اینکه بتوانیم خدمات خوبی در توزیع سوخت انجام دهیم، حق العمل سالانه جایگاهداران جایگزین کارمزد شد که در این زمینه، نشست های پرشمار و پیاپی با برنامه و بودجه و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و انجمن صنفی جایگاه ها انجام شده است.
کرمی تصریح کرد: با توجه به اهمیت موضوع، خوشبختانه شرایطی ایجاد شد و روز یکشنبه (۲۵ اردیبهشت ماه) توافقی با سازمان های برنامه و بودجه و حمایت مصرف کنندگان و تولیدگنندگان که خدمات توزیع سوخت را هم باید حمایت کنند، صورت گرفت.
وی افزود: پیش نویس تدوین و تنظیم مقدار افزایش حق العمل در هر دو حوزه سوخت مایع و سی ان جی در محل سازمان برنامه و بودجه به نتیجه رسید که باید درکمیسیون تبصره ۱۴ بودجه ۱۴۰۱ مصوب و سرانجام در هیأت دولت صادر شود تا پرداخت حق العمل جایگاهداران در سال ۱۴۰۱ انجام شود.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت:
ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست با خبرنگاران گفت: با راه اندازی خطوط نایین - کاشان - ری، بندرعباس - سیرجان - رفسنجان و مهرآران - فسا در چهار سال آینده ۲ هزار و ۵۰۰ کیلومتر به طول خطوط لوله انتقال نفت و فراورده کشور افزوده می شود.
وی گفت: با اجرای این خطوط که از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در حال اجراست، طول خطوط لوله انتقال نفت و فراورده کشور به حدود ۱۷ هزار کیلومتر می رسد.
وی همچنین از انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فراورده های نفتی در سال ۱۴۰۰ خبر داد و گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود ۶۸ میلیارد لیتر نفت خام و ۶۰ میلیارد لیتر فراورده های نفتی از سوی مبادی مورد نظر منتقل شده است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تأکید کرد: ۷۹ درصد انتقال در بخش فراورده های نفتی متعلق به بنزین و نفت گاز است که بر این اساس ۴۰ درصد مربوط به بنزین است و ۳۲ درصد نفت گاز را شامل می شود. این حجم انتقال به صورت روزانه رقمی معادل ۶۵.۸ میلیون لیتر بنزین و ۶۳.۶ میلیون لیتر نفت گاز است.
رحیمی با بیان اینکه به طور معمول در بخش طراحی های انجام شده همزمان با احداث پالایشگاه، نحوه تأمین خوراک و انتقال فراورده های تولیدی در نظر گرفته می شود، اظهار کرد: نفت خام و فراورده های نفتی تولیدی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی که قرار است با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس احداث شود، با خط لوله بندرعباس به رفسنجان منتقل خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه نوسازی، بهسازی و نگهداری تجهیزات و قطعات کاربردی از جمله اولویت هایی است که در دستور کار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران قرار دارد، گفت: نحوه نگهداری خطوط لوله از مهم ترین الزام های این شرکت به شمار می آید.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ادامه داد: عمر بعضی از خطوط به سال های بسیار گذشته باز می گردد؛ هرچند این خطوط مربوط به سال های گذشته می شود؛ اما آنچه حائز اهمیت است، نوع و نحوه نگهداری از خطوط انتقال است که باید مورد توجه جدی باشد. نحوه نگهداری گاه می تواند عمر خطوط را تا چند سال افزایش دهد. اگر خوردگی خطوط بدرستی تشخیص داده شود و اولویت آن مشخص و تعمیرات آن نیز به نحو احسن صورت گیرد، می توان این اطمینان خاطر را داشت که این خطوط سال های متمادی عملیاتی باشند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد:
مشعل مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به افزایش تولید گاز کشور، از افزایش روزانه ۴۵ میلیون مترمکعب گاز در سال ۱۴۰۱ خبر داد و اعلام کرد که بهره مندی شهرهای ایران از گاز طبیعی به ۹۹ درصد و روستاها به ۸۹ درصد می رسد. مجید چگنی، روز یکشنبه (۲۵ اردیبهشت ماه) در سومین روز از بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی در نشست با خبرنگاران که با حضور مدیران ارشد صنعت گاز برگزار شد، گفت: شرکت ملی گاز ایران، شرکتی برجسته و بارز در صف خدمت رسانی به کشور و شرکتی عملیاتی است که خدمات آن مستمر و مداوم است. وی با بیان اینکه صنعت گاز در جهاد مستمر است و بیش از ۹۰ هزار نیروی فعال دارد، افزود: نمایشگاه بیست وششم هم استثنایی و جزو بزرگترین نمایشگاه های جهان در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش به شمار می رود.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر اینکه دستاوردهای صنعت گاز مربوط به یک دولت خاص نیست و همه دولت های گذشته در این زحمات سهیم هستند، تصریح کرد: تاکنون حدود یکهزار و ۲۲۱ شهر با ضریب نفوذ ۹۸.۴ درصد و ۳۵ هزار و ۵۷۵ روستا با ضریب نفوذ ۸۵.۴ درصد از گاز طبیعی بهره مند هستند؛ پروژه گازرسانی به ۲۹ شهر و ۲ هزار و ۹۵۲ روستا هم در حال اجراست.
چگنی ادامه داد: با بهره برداری از این پروژه ها، بهره مندی شهرهای ایران از گاز طبیعی به ۹۹ درصد و روستاها به ۸۹ درصد افزایش می یابد. اکنون نیز ۲۴.۵ میلیون مشترک گاز در کشور وجود دارد که معادل ۲۸.۵ میلیون خانوار در بخش خانگی، ۹۰ هزار واحد صنعتی، ۶۰ هزار واحد کشاورزی، ۲ هزار و ۲۸۰ واحد گاز طبیعی فشرده (سی ان جی)، ۳۳۰ واحد نیروگاهی بزرگ و مولد مقیاس کوچک، حدود ۲ میلیون واحد عمومی، دولتی، تجاری، ورزشگاهی و خیریه است.
وی از گازرسانی به ۶ شهر، حدود یکهزار و ۴۲۶ روستا، ۱۳۰۰ واحد صنعتی و ۶ هزار و ۲۰۰ واحد جزء صنعتی در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه به طور میانگین سالانه حدود ۲۵۰ میلیارد مترمکعب گاز در کشور مصرف می شود، اظهار کرد: ایران از بزرگترین تولیدکنندگان گاز طبیعی در جهان به شمار می رود و در رتبه سوم قرار دارد؛ مجموع گاز تحویلی به شبکه در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۶۹ میلیارد مترمکعب بود که ۱۲۲ میلیارد مترمکعب آن در بخش خانگی و تجاری و ۷۱ میلیارد مترمکعب در بخش نیروگاهی مصرف شد و مجموع صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه هم ۱۷ میلیارد مترمکعب بود که نسبت به سال ۹۹ حدود ۲ درصد افزایش داشته است.
معاون وزیر نفت در امور گاز اعلام کرد: طبق برنامه ریزی های انجام شده، مقدار کل گاز تزریقی به شبکه امسال، روزانه ۴۵ میلیون مترمکعب افزایش می یابد و به حدود ۲۷۸ میلیارد مترمکعب می رسد. این مقدار پارسال ۲۶۹ میلیارد مترمکعب بود که این افزایش 9 میلیارد مترمکعبی تزریق گاز به شبکه از فازهای ۱۴ و ۱۱ پارس جنوبی خواهد بود.
معاون وزیر نفت همچنین درباره پروژه های اولویت دار شرکت ملی گاز ایران در سال ۱۴۰۱ گفت: عمده تمرکز گازرسانی، بر مناطق محروم و دورافتاده است که در هدف گذاری امسال، استان سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بخش جنوبی استان کرمان در اولویت گازرسانی قرار دارند. در روزهای اخیر هم خط انتقال گاز به زابل به بهره برداری رسید و تزریق گاز به طول ۲۲۰ کیلومتر انجام شد، همچنین پروژه های مربوط به جنوب سیستان و بلوچستان نیز در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه با اشاره به شعار سال ۱۴۰۱، بیان کرد: یکی از راهبردهای اساسی وزارت نفت، بویژه صنعت گاز تحقق این شعار است که هیأت مدیره شرکت ملی گاز ایران همسو با آن مصوبه ای داشت و مقرر شد امسال سه مرکز نوآوری شهید هاشمی نژاد، پارس جنوبی و تهران راه اندازی شود و ان شاءالله شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها بخوبی فعالیت خواهند کرد.
وی افزود: این شرکت برای تولید کالای ایرانی و حمایت از ساخت داخل، یکی از شرکت های پیشتاز بوده و در سال های گذشته اقدام های مطلوبی در این زمینه انجام داده است.
چگنی بر بهره مندی از توان دانش بنیان ها به منظور هوشمندسازی کنتورهای گاز تأکید کرد و ادامه داد: ما در حال مذاکره با بیش از ۱۱ شرکت داخلی هستیم تا با هوشمندسازی کنتورها به بهینه سازی مصرف انرژی کمک کنیم و سرانجام با صرفه جویی مشترکان از این مسیر، سود حاصل را در بازار بورس ارائه دهیم.
معاون وزیر نفت در امور گاز درباره اجرای طرح بهینه سازی موتورخانه واحدهای خانگی و تجاری گفت: تاکنون ۲۷ هزار مشترک در این طرح ثبت نام کرده اند که موتورخانه حدود ۱۶ هزار مشترک در بخش خانگی و تجاری و ۸ هزار موتورخانه واحدهای دولتی بهینه سازی شده است.
وی با تأکید بر توسعه دیپلماسی انرژی یادآور شد: تجارت گاز فقط صادرات نیست و بحث های ترانزیت و سوآپ گاز هم جزو تجارت گاز محسوب می شود.
اکنون نیز روابط خوبی با همسایگان داریم و گاز را به ترکیه و عراق صادر می کنیم، همچنین توسعه روابط تجاری با دیگر کشورها نیز هدف گذاری شده که این خواست وزیر نفت است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پایان به صادرات گاز اشاره کرد و گفت: سال گذشته ۱۷ میلیارد مترمکعب صادرات گاز داشته ایم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطرح کرد:
مشعل بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش با شعار «نفت دانش بنیان، تولید ایرانی، صادرات جهانی» 23 تا 26 اردیبهشت ماه در محل نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد. محور اصلی این نمایشگاه که با استقبال چشمگیر شرکت های داخلی رو به رو شد، ارتباط و تعامل بیشتر با شرکت های دانش بنیان و رفع موانع در این مسیر بود. صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از زیرمجموعه های پیشرو و سودآور در صنعت نفت، امسال یکی از پرخبرترین بخش ها در نمایشگاه و محور بخش زیادی از برنامه ریزی ها و خبرهای جدید بود.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حاشیه بازدید از نمایشگاه با اشاره به تولید محصولات ارزشمند و ایجاد ارزش افزوده صنعت پتروشیمی برای کشور گفت: شرکت های دانش بنیان، بیشترین نقش را در توسعه و تکامل فرایندهای پیچیده این صنعت خواهند داشت. صنعت نفت، بویژه صنعت پتروشیمی به عنوان یک صنعت پویا و پیشران اقتصاد کشور، نماد شعار امسال هستند.وی به تولید محصولات ارزشمند از خوراک های گازی و مایع در صنعت پتروشیمی همسو با تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی اشاره و تصریح کرد: با توجه به فناوری های پیچیده صنعت پتروشیمی نسبت به دیگر صنایع، شرکت های دانش بنیان بیشترین نقش را در توسعه و تکامل فرایندهای این صنعت خواهند داشت.وی با اشاره به رشد مطلوب صنعت پتروشیمی افزود: براساس برنامه ریزی های انجام شده، ظرفیت صنعت پتروشیمی تا ۱۰ سال آینده از ۹۰ میلیون تن کنونی به نزدیک ۲۰۰ میلیون تن در سال خواهد رسید و دو برابر خواهد شد و نقش تعیین کننده ای در جریان تحریم ها در ارزآوری برای کشور دارد.شاهمیرزایی، همچنین در آیین امضای تفاهمنامه های همکاری شرکت ملی نفت ایران با هلدینگ های پتروشیمی کشور به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار، با بیان اینکه اولویت سرمایه گذاری شرکت های پتروشیمی باید در بخش تکمیل زنجیره ارزش افزوده باشد، اظهار کرد: متأسفانه در سال های اخیر به دلیل عملکرد نامناسب و نبود برنامه ریزی تأمین خوراک مجتمع های پتروشیمی با چالش هایی روبه رو شده، در حدی که سال گذشته با وجود ظرفیت تولید ۹۰ میلیون تنی ما، تنها ۶۵ میلیون تن محصول در مجتمع های پتروشیمی تولید داشتیم.معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با تأکید بر اینکه هلدینگ های پتروشیمی، همزمان با اجرای طرح های بالادستی برای تأمین خوراک خود باید به فکر توسعه زنجیره ارزش پایین دستی باشند، افزود: سیاست ما در سال های آینده، ایجاد تنوع در محصولات پرمصرف پتروشیمی خواهد بود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین در جمع خبرنگاران از فراهم بودن بسته های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران برای سرمایه گذاران خارجی خبر داد و گفت: ظرفیت ۹۰ میلیون تنی کنونی صنعت پتروشیمی کشور با تکیه بر توان متخصصان، دانشمندان و فعالان این صنعت تا ۱۰ سال آینده به ۲۰۰ میلیون تن در سال می رسد. با این تفاوت که محصولاتی که تولید می شوند، در ادامه زنجیره ارزش خواهند بود و ارزش افزوده چند برابری ایجاد می کنند.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه بسته های سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران خارجی فراهم است، ادامه داد: سرمایه گذاران می توانند به فراخور نیاز از این بسته ها استفاده کنند.شاهمیرزایی گفت: از همه هلدینگ ها و شرکت های فعال صنعت پتروشیمی دعوت می کنم با همکاری هم، گام های نهایی برای بومی سازی این صنعت را در سال های آینده برداریم. هنوز بخشی از کالاها، فرایندها و نیازمندی های صنعت پتروشیمی داخلی سازی نشده که توقع داریم همه افراد این حوزه وارد عمل شوند.وی تصریح کرد: طرح اسلام آباد غرب از جمله طرح های پتروشیمی است که صفر تا ۱۰۰ آن از سوی سازندگان و دانشمندان ایرانی اجرا می شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به ۶۹ مجتمع پتروشیمی فعال در کشور اشاره کرد و گفت: این صنعت نقشی تعیین کننده در تأمین منابع ارزی و تعادل اقتصادی کشور ایفا می کند، به طوری که پارسال بیش از ۱۵ میلیارد دلار انواع محصول پتروشیمی صادر و ۱۲.۵ میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه شد.شاهمیرزایی درباره تفاهمنامه هایی که میان هلدینگ های پتروشیمی و شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میدان های نفتی و گازی امضا شد، توضیح داد: شکافی میان تولید واقعی و ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی در کشور وجود دارد که برای کاهش بخشی از این شکاف که تأمین خوراک پایدار است، هلدینگ های پتروشیمی در توسعه چند میدان سرمایه گذاری خواهند کرد.وی در پاسخ به پرسشی درباره احداث طرح پتروشیمی میانکاله گفت: به طرح های پتروشیمی برای طی مراحل لازم به منظور دریافت مجوزها از جمله مجوز محیط زیست، پیش مجوزی ارائه می شود. پیش مجوز طرح پتروشیمی میانکاله نیز دی ماه ۱۴۰۰ به پایان رسیده و این طرح موافقت اصولی دریافت نکرده است.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان شرکت مادرتخصصی اعلام می کند که این طرح، هیچ گونه موافقت اصولی ندارد و باید مسیر قانونی را طی کند و در صورت دریافت همه مجوزها وظیفه داریم از سرمایه گذار حمایت کنیم.شاهمیرزایی با اشاره به اینکه بیش از ۱۷۰۰ هکتار از فضای سبز صنعتی کشور، یعنی بیش از ۵۰ درصد آن از سوی صنعت پتروشیمی ایجاد شده است، گفت: بیش از ۶۰ درصد فضای مجتمع های پتروشیمی، فضای سبز است، در حالی که تکلیف قانونی ۱۰ درصد است.
همچنین عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، به عنوان یکی از مجموعه های فعال در نمایشگاه صنعت نفت که تعداد زیادی تفاهمنامه با بخش های مختلف دیگر امضا کردند، با اشاره به امضای تفاهمنامه تازه با شرکت ملی نفت برای مطالعه توسعه مخزن مارون خامی و جمع آوری گازهای مشعل دارخوین و غرب کارون اظهار کرد: برای سرمایه گذاری در این عرصه به میدان آمدیم و می خواهیم در سه میدان نفت و گاز سرمایه گذاری کنیم که مذاکرات آنها در حال انجام است و امروز یکی از آنها به نتیجه رسیده است.وی با تأکید بر اینکه نمایشگاه بین المللی نفت در تراز جهانی برگزار می شود، گفت: فرق این رویداد با دیگر نمایشگاه های کشورهای توسعه یافته این است که استعمارگران بنا داشتند ما در خام فروشی بمانیم و همه خدمات و تجهیزات را از این کشورها وارد کنیم و تولید کننده نشویم. این نمایشگاه، حلقه محاصره استعمارگران را می شکند و در این نمایشگاه شرکت هایی را دیدیم که حتی می توانند خط تولید کامل یک پژوهشگاه و پتروشیمی را راه اندازی کنند. شرکت های تولید کننده کاتالیست و دانش فنی زیادی فعال هستند که افتخاری بزرگ و جهانی برای ما به شمار می آیند.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه امسال ۲۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصول تولید می کنیم، تصریح کرد: ۱۱ میلیون تن از این مقدار محصول، داخلی و بیش از ۹ میلیون ۵۰۰ هزار تن فروش خارجی است. به این ترتیب حدود ۵.۵ میلیارد دلار ارزش فروش محصولات خارجی و حدود ۷ میلیارد دلار ارزش فروش محصولات داخلی خواهد بود، همچنین مجموع فروش محصولات خلیج فارس در سال جاری، بیش از ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار خواهد بود. علی عسگری با اشاره به اولویت ها و سیاست های این مجموعه بیان کرد: افزایش تولید از پلنت های موجود، یکی از مهم ترین برنامه های هلدینگ خلیج فارس است و امسال هم ۹ درصد رشد تولید را شاهد بوده ایم؛ همچنین اجرای هشت پروژه میان دست پتروشیمی نیز در دستور کار قرار دارد.
وی صیانت از بورس را یکی از مهم ترین برنامه های هلدینگ خلیج فارس برشمرد و گفت: ارزش سهام هلدینگ خلیج فارس در بورس ۱۶ میلیارد دلار است که با محاسبه شرکت های پتروشیمی زیرمجموعه به ۳۵ میلیارد دلار می رسد. علی عسگری افزود: تسریع در پیاده شدن ۲۱ طرح جاری هلدینگ خلیج فارس، یکی از مهم ترین برنامه هاست که از این میان ۱۴ طرح، بزرگ و مگا پروژه به ارزش ۱۵ میلیارد دلار است که هم اکنون سرمایه گذاری فعال دارند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در بخش پایین دستی می تواند زمینه اشتغال و ارتباط مستقیم با بخش های دانش بنیان را فراهم کند، یادآور شد: مطالعه ای را روی پارک های فناوری کشورهای دیگر انجام داده ایم که بیش از چند ۱۰ میلیارد فروش دارند و تجربه های خوبی به دست آورده اند و ما در تلاش هستیم تا مقدمات راه اندازی چند پارک علم و فناوری پتروشیمی را فراهم کنیم. اکنون مقدمات و مذاکرتی برای پارک فناوری پتروشیمی در عسلویه با شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شده و تعدادی دیگر هم در حال مطالعه و بررسی هستند. علی عسگری همچنین در جمع خبرنگاران گفت: هلدینگ خلیج فارس سعی می کند در مطالعه توسعه میدان های واگذارشده، از توانمندی داخلی ها استفاده کند، مگر در مواردی که فناوری مورد نیاز در کشور وجود نداشته باشد.وی اظهار کرد: ان جی ال ۳۲۰۰، یک پروژه بسیار با اهمیت برای خلق ثروت و کاهش آلودگی محیط زیست است که هم اکنون با قدرت تمام در حال انجام است و امیدواریم تا بهمن ماه ردیف پالایشی نخست آن راه اندازی شود.وی درباره تفاهمنامه های مطالعه توسعه میدان ها که هلدینگ خلیج فارس با شرکت ملی نفت ایران امضا کرد، گفت: تاکنون روی میدان سخت مارون خامی مطالعه ای انجام نشده است. این میدان نفتی به دلیل عمق حدود ۵ هزار متر، میعانات گازی زیادی دارد و معدود کشورهای جهان، فناوری توسعه این میدان ها را در اختیار دارند که امروزه مطالعه توسعه این میدان به هلدینگ خلیج فارس واگذار شده است.مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس افزود: هلدینگ خلیج فارس سعی می کند در مطالعه این میدان، از توانمندی داخلی ها استفاده کند؛ اما از آنجا که عمق این چاه زیاد است و مشابه آن در ایران انجام نشده، اگر مجبور شویم، از فناوری های خارجی هم استفاده خواهیم کرد. علی عسکری به کمبود تأمین خوراک پتروشیمی ایلام از پالایشگاه بالادست اشاره کرد و گفت: براساس بررسی ها از سوی هلدینگ خلیج فارس، مشخص شد که با سرمایه گذاری در چاه های تنگ بیجار و استخراج گاز بیشتر، خوراک بیشتری برای پالایشگاه بالادست پتروشیمی ایلام تأمین می شود و سرانجام خوراک کافی به پتروشیمی ایلام برای فعالیت با ظرفیت کامل خواهد رسید.
احمد مهدوی، رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در جریان امضای پنج تفاهمنامه میان هلدینگ های پتروشیمی و شرکت ملی نفت ایران، به عنوان یکی از اتفاقات مهم نمایشگاه بین المللی صنعت نفت، با اشاره به سابقه تلاش بخش خصوصی پتروشیمی برای ورود به بالادست صنعت نفت گفت: تأکید ما این است که زمان بندی این تفاهمنامه ها جدی گرفته شود تا هرچه زودتر به مرحله قرارداد و اجرا برسند.وی تصریح کرد: در گذشته هم مراجعه هایی با همین هدف به وزارت نفت داشتیم؛ اما اجازه نمی دادند بخش خصوصی وارد بالادستی نفت شود که در دولت سیزدهم این کار آغاز شد و در مجلس شورای اسلامی و نشست های مشترک این موضوع را مطرح کردیم. رسیدگی به این موضوع از سوی پتروشیمی ها اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اجرای این پروژه ها می تواند خوراک پتروشیمی ها را تأمین کند و به ظرفیت واقعی خود برساند. اکنون تعداد زیادی از پتروشیمی ها با کمتر از ظرفیت خود فعالیت می کنند. رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی با تأکید بر اینکه ما قانع به این مقدار نیستیم و باید پروژه های بیشتری میان هلدینگ ها و شرکت نفت برقرار شود، گفت: تأکید ما این است که زمان بندی این تفاهمنامه ها جدی گرفته شود تا هرچه زودتر به مرحله قرارداد و اجرا برسند. مهدوی تأکید کرد: هلدینگ ها هیچ مشکلی از نظر منابع مالی ندارند و باید زمان اجرا و فعال شدن قراردادها را هرچه زودتر مشخص کنیم تا این پروژه ها طی 4-3 سال آینده به مرحله تولید برسند. به این ترتیب همزمان نه تنها پتروشیمی ها خوراک مورد نیاز خود را دارند؛ بلکه به تراز گاز کشور هم کمک خواهد شد.وی با اشاره به نقش پتروشیمی ها در دور زدن تحریم ها گفت: شرکت های پتروشیمی با صادرات خوبی که در این سال ها داشته اند، کمک بزرگی به دولت و اقتصاد کشور کرده اند، به طور مشخص پارسال تولید پتروشیمی ها ۹ درصد و صادراتشان۸ درصد افزایش داشته و ۱۱۰ درصد ارز صادراتی خود را به سامانه نیما واریز کرده اند.
در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش بیش از یکصد تفاهمنامه منعقد شد
مشعل صنعت نفت، همواره با توجه به شرایط و موقعیت حساس خود، تلاش کرده پیشرو و روزآمد حرکت کرده تا در جریان رقابت منطقه ای و بین المللی، همواره جایگاه خود را حفظ کند. به همین دلیل استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و فناور و نخبگان صنعتی و دانشگاهی، طی چند دهه گذشته همواره در دستور کار بوده است. با این وجود، طی سال های گذشته توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان در همه عرصه ها از سوی رهبر معظم انقلاب و در افق چشم انداز 20 ساله کشور مورد تاکید بوده است. نامگذاری سال 1401 به نام سال "تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین" از سوی مقام معظم رهبری در همین زمینه بوده که تاثیری قابل توجه بر روند فعالیت های این صنعت داشته است. بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش با شعار «نفت دانش بنیان، تولید ایرانی، صادرات جهانی» برگزار شد که محور اصلی آن، ارتباط، قرارداد و امضای تفاهمنامه با شرکت های دانش بنیان در همه زیرمجموعه ها و رفع موانع در این مسیر بود.
پژوهشگاه صنعت نفت
قرارداد گام تکمیلی توسعه و ارتقای آنالایزور ترکیبات مرکاپتان به منظور تشخیص و آنالیز همه مواد بودارکننده بین شرکت گاز استان هرمزگان و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد. این قرارداد به دنبال رفع یکی از نیازهای مهم شرکت گاز استان هرمزگان است که پژوهشگاه صنعت نفت برای ساخت دستگاهی در این حوزه اعلام آمادگی کرد. فاز نخست این پروژه پیش از این رونمایی شده بود و حالا فاز دوم و تکمیلی آن در مرحله اجرا قرار گرفته است.
پژوهشگاه صنعت نفت سه تفاهمنامه همکاری با شرکت مبین انرژی خلیج فارس در سه زمینه طراحی وساخت دستگاه های پرتابل اندازه گیری COD، طراحی و ساخت برج های استریپر حذف آلاینده های VOC و آغاز عملیات اجرایی احداث سایت بیوپایل برای پالایش زیستی خاک امضا کردند.
تفاهمنامه همکاری با موضوع مطالعات زمین شناسی و ژئوفیزیک منطقه مکران و دریای عمان بین دانشگاه هرمزگان و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد. این تفاهمنامه تاثیر قابل توجهی در حوزه اکتشاف های گازی منطقه مکران خواهد داشت.
دانشگاه صنعتی شریف با شرکت اوریس اکسین، یکی از شرکت های داخلی در زمینه تولید و تأمین ملزوم های صنعت نفت و گاز تفاهمنامه همکاری امضا کرد.این تفاهمنامه با هدف شکل گیری همکاری های دو جانبه توسعه امضا شد که در جریان آن، فعالیت های تحقیق و توسعه به منظور بومی سازی و تولید داخلی تجهیزات فرآوری نفت مربوط به پمپ های سرچاهی و دورن چاهی برای افزایش تولید رقم خواهد خورد.ارزش این تفاهمنامه همکاری ۱۰۰ میلیارد ریال است و از تفاوت های عمده آن با سایر تفاهمنامه ها امضای سریع قرارداد برای بومی سازی پمپ های SRP است.
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با هدف تحقق شعار سال و همسو با سیاست های کلی کشور برای توسعه اقتصاد دانش بنیان با شرکت های پالایش نفت اصفهان و دانش بنیان داده کاوان هوشمند نارگان تفاهمنامه همکاری امضا کرد. هدف از این تفاهمنامه، حمایت از طراحی و اجرای گام به گام تحول دیجیتال با استفاده از محصولات و خدمات دانش بنیان با محور نگهداری و تعمیرات پیشگویانه در پالایشگاه به منظور افزایش بهره وری، کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات و کاهش آلودگی های محیط زیستی است.
پژوهشکده علوم و فناوری های انرژی، آب و محیط زیست شریف با هدف ایجاد و گسترش زمینه های همکاری پژوهشی و بومی سازی دانش فنی واحدهای متانول به پلی پروپیلن و متانول به الفین با شرکت نارگان تفاهمنامه همکاری امضا کرد. این تفاهمنامه در ادامه همکاری های دوجانبه پیشین است که اعتبار سه ساله آن بتازگی پایان یافته بود. خروجی تفاهمنامه سه ساله پیشین نارگان با دانشگاه صنعتی شریف شکل گیری شتاب دهنده دیتال در ناحیه نوآوری شریف، سرمایه گذاری در شکل گیری محصول پایش وضع ادوات دوار با نام «گوبراس» و بومی سازی دانش فنی واحدهای پلی پروپیلن و پلی اتیلن سنگین است که اسفند پارسال در حضور سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در دانشگاه شریف رونمایی شد. دانشگاه شریف، همچنین با یک شرکت دانش بنیان دیگر نیز تفاهمنامه همکاری امضا کرد. تفاهمنامه همکاری میان دانشگاه صنعتی شریف و شرکت هما پاسارگاد انرژی کیش با هدف بومی سازی یک فناوری نمک زدایی امضا شد.
شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت به منظور ایجاد و گسترش همفکری و همکاری در فعالیت های آموزشی با دانشگاه شهید بهشتی تفاهمنامه همکاری امضا کردند. براساس این تفاهمنامه، دو طرف در برگزاری دوره های آموزشی نفت، گاز و پتروشیمی به صورت حضوری و غیرحضوری برای کارشناسان و متقاضیان داخلی و دیگر کشورها و همکاری با شرکت ها و مؤسسه های آموزشی فعال در حوزه آموزش نفت، گاز و پتروشیمی در سطح ملی و بین المللی همکاری خواهند داشت.
امضای ۳ قرارداد و تفاهمنامه پژوهشی میان مناطق نفت خیز جنوب و پژوهشگاه صنعت نفت
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دو قرارداد و یک تفاهمنامه پژوهشی با پژوهشگاه صنعت نفت امضا کرد. توافقنامه همکاری در حوزه بالادست شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به ارزش یکهزار میلیارد ریال و قراردادهای تهیه الگوی پیشرفته ژئوفیزیکی مخزن در میدان آغاجاری به ارزش بیش از ۴۱۰ میلیارد ریال و قرارداد همکاری شناسایی منشأ نفت های سطحی و ارائه راهکار برای جلوگیری از نشت نفت میدان آغاجاری به ارزش ۲۶۸ میلیارد ریال با پژوهشگاه صنعت نفت است.
اویکو و جهاد دانشگاهی، همسو با سیاست ارتباط نزدیک تر بین صنعت نفت و دانشگاه، توسعه و روزآمد و فناور شدن صنعت نفت به منظور استفاده از فناوری های نوین با استفاده از تجربیات دانشگاه، این تفاهمنامه آموزشی، پژوهشی و مشارکتی را امضا کردند.
شرکت پایانه های نفتی ایران، با چند شرکت دانش بنیان در زمینه تبادل اطلاعات و استفاده از دانش و فناوری آنها تفاهمنامه و قراداد همکاری امضا کرد. این قرارداد و تفاهمنامه ها با شرکت های کارافن پرداز، تیموری رهروان صنعت، مرکزی نوآوری صنعتی افق و جهاد دانشگاهی علم و صنعت و امرتات پمپ آسیا بوده است.
شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب و پتروایران به منظور استفاده از پوشش های پلیمری تفاهمنامه فنی - مالی امضا کردند. تفاهمنامه امضاشده به منظور استفاده از پوشش های پلیمری خاص روی سطوح بتنی و فلزی از جمله محوطه های نگهداری کننده عملیات حفاری چاه های نفت و گودال سوخت افزون بر مخازن و خطوط لوله است.
شرکت ملی نفت ایران با هلدینگ های پتروشیمی پنج تفاهمنامه به ارزش حدود ۳ میلیارد دلار امضا کردند. بر اساس این پنج تفاهمنامه ، هلدینگ خلیج فارس مسؤولیت مطالعه توسعه مخزن مارون، مارون خامی و جمع آوری گازهای همراه میدان های دارخوین و غرب کارون را به عهده دارد، همچنین مشارکت گروه باختر، پترو فرهنگ و پارس پترو زاگرس وظیفه مطالعه توسعه میدان های گازی گردان، خارتنگ و پازن را به عهده خواهند داشت، ضمن آنکه مشارکت مجموعه های اهداف و مهندسی و ساختمان نفت وظیفه مطالعه توسعه مخزن گازی قلعه نار و میدان نفتی آذر را به عهده دارند و افزون بر این، شرکت پالایش پارسیان سپهر وظیفه استحصال اتان از ۹ پالایش پارس جنوبی را عهده دار می شود.
بر این اساس، شرکت هلدینگ خلیج فارس تفاهمنامه ای به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار مربوط به توسعه میدان های مارون و خامی مارون و جمع آوری گازهای همراه نفت میدان های دارخوین و غرب کارون را با شرکت ملی نفت امضا کرد، کنسرسیوم پتروشیمی باختر، پتروفرهنگ و پارس پتروزاگرس تفاهمنامه ای برای توسعه میدان های گردان، خارتنگ و پازن به ارزش ۹۰۰ میلیون دلار امضا کردند، صندوق بازنشستگی صنعت نفت و گروه اویک برای توسعه میدان نفتی قلعه نار و میدان نفتی آذر به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار تفاهمنامه ای امضا کردند و شرکت پالایش پارسیان سپهر وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) برای توسعه طرح استحصال اتان از ۹ پالایشگاه پارس جنوبی تفاهمنامه ای به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار با شرکت ملی نفت ایران امضا کرد. با اجرایی شدن این تفاهمنامه ها تولید روزانه ۳۷ هزار بشکه نفت خام و ۵۵ میلیون مترمکعب گاز، ۵۰ هزار بشکه میعانات گازی، یک میلیون تن اتان در سال و جمع آوری ۱۰۵ میلیون فوت مکعب در روز گازهای همراه نفت محقق خواهد شد.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و پژوهشگاه صنعت نفت به منظور استفاده از ظرفیت های دانش بنیان تفاهمنامه همکاری امضا کردند. با این تفاهمنامه به مدت پنج سال از تجربه های پژوهشگاه در زمینه اکتشاف استفاده می کنیم که تا ۱۰ سال قابل تمدید است.
شرکت نفت فلات قاره 7 قرارداد و تفاهمنامه پژوهشی با پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت، مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان امضا کرد. تفاهمنامه شرکت نفت فلات قاره ایران با شرکت حفاری شمال همسو با توسعه همکاری های فنی، عملیاتی، اجرایی و اقتصادی به منظور بهره مندی از امکانات، توانمندی ها و ظرفیت های موجود و افزایش کمی و کیفی در زمینه های یادشده امضا شد. قرارداد طراحی الگوی پارامتریک اجرای محدود خطوط لوله و مخازن تحت فشار برای تحلیل یکپارچگی سازه ای و ارزیابی سطح ۳ قابلیت سرویس دهی با تمرکز بر مکانیزم تخریب کاهش ضخامت موضعی ناشی از خوردگی میان شرکت نفت فلات قاره ایران و پژوهشگاه صنعت نفت امضا شد. تفاهمنامه شرکت نفت فلات قاره ایران و دانشگاه صنعت نفت نیز به منظور ایجاد و گسترش همکاری های آموزشی _ پژوهشی امضا و تفاهمنامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری میان شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت دانش بنیان پترو فن آوری پایا از دیگر موارد تفاهمنامه ها بود. تفاهمنامه سه جانبه شرکت نفت فلات قاره ایران، پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت کیمیانوین پایا با موضوع ارائه خدمات آنالیزی مورد نیاز مخازن نفتی از جمله آنالیز نسبت ایزوتوپی ایزوتوپ های پایدار نیز به امضا رسید. همچنین تفاهمنامه دوجانبه همکاری میان شرکت نفت فلات قاره ایران و پژوهشگاه صنعت نفت برای ارتقای سطح فناوری ها و دانش فنی، بهینه سازی تولید، کاهش هزینه ها و خطرهای سرمایه گذاری عملیاتی و افزایش ارزش افزوده با خلق نوآوری و... امضا شد.
قرارداد تأمین یک دستگاه حفاری در میدان نفتی سپهر و جفیر بین شرکت توسعه حفاری تدبیر و شرکت عملیات اکتشاف نفت امضا شد. بر اساس این قرارداد از اواخر این هفته عملیات جابه جایی و استقرار این دستگاه حفاری در منطقه سپهر و جفیر آغاز می شود. این سومین دستگاه حفاری است که از سوی شرکت عملیات اکتشاف نفت به شرکت توسعه حفاری تدبیر اجاره داده می شود، دو دکل دیگر در میدان مشترک آزادگان جنوبی نیز فعال هستند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و پارک فناوری پردیس به منظور ایجاد زمینه ایمن، پایدار، روزآمد و کارآمد برای رفع نیازهای فناورانه و دانش بنیان، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.توسعه تحقیقات تحول آفرین و فناورانه با هدف بومی سازی و تجاری سازی اقلام راهبردی و تحریمی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، موضوع این تفاهمنامه همکاری است.
شرکت نفت و گاز اروندان و پارک علم و فناوری خوزستان به منظور توسعه همکاری های دانش بنیان، قرارداد همکاری امضا کردند.این تفاهمنامه به منظور تدوین نقشه راه توسعه فناوری در میدان های نفتی شرکت نفت و گاز اروندان تنظیم شده است. در این تفاهمنامه افزون بر این ظرفیت های بومی سازی تأسیسات و تجهیزات و استفاده از فناوری های نو در شرکت نفت و گاز اروندان از سوی پارک علم و فناوری خوزستان مورد مطالعه قرار می گیرد. با امضای این قرارداد نیازهای فناورانه مورد نیاز اروندان از ظرفیت پارک علم و فناوری تأمین می شود.
شرکت ملی حفاری ایران و شرکت دانش بنیان مهندسی نوآوران تکساز صنعت (تایکو) قرارداد همکاری برای ساخت قطعات اساسی دستگاه گرداننده فوقانی دکل (تاپ درایو) امضا کردند. بر این اساس، شرکت تایکو در مدت یک سال مبادرت به ساخت پنج عدد تجهیز مربوط به تاپ درایو خواهد کرد.
تفاهمنامه همکاری بین شرکت راه اندازی و بهره برداری صنایع نفت (اویکو) و شرکت توسعه پتروایران به منظور گسترش زمینه های همکاری با توجه به توان تخصصی، مدیریتی و اجرایی این شرکت ها امضا شد.این تفاهمنامه همکاری به منظور بهره مندی و استفاده از قابلیت های دو طرف در زمینه مهندسی خدمات فنی - اجرایی، تأمین نیروی انسانی متخصص درباره فعالیت های پیش راه اندازی، راه اندازی، تعمیر و نگهداری صنایع نفت امضا شده است.
شرکت ملی حفاری ایران یک تفاهمنامه علمی، آموزشی و پژوهشی با دانشگاه صنعت نفت و یک سند همکاری با شرکت دانش بنیان خدمات چاه پیمایی اکسیر عضو پارک علم و فناوری استان سمنان امضا و مبادله کرد. این تفاهمنامه با هدف گسترش زمینه های همکاری علمی، آموزشی و پژوهشی برای رفع نیازهای موجود در صنایع، بخصوص صنعت حفاری با محوریت بهره گیری بهینه از ظرفیت های دانشگاه در راستای اولویت های پژوهشی شرکت، تعریف و اجرای پروژه های صنعتی و پایان نامه های تحصیلات تکمیلی مورد نیاز، همکاری در راه اندازی و توسعه رشته/ گرایش های مورد نیاز طرفین، تقویت دفتر هماهنگی امور پژوهش و فناوری در دانشگاه به عنوان پل ارتباطی فیمابین، بهره گیری متقابل از اعضای هیأت علمی و متخصصان شرکت در امور آموزشی و پژوهشی، برگزاری متقابل بازدیدهای فنی تخصصی و امکانات و ظرفیت ها و برگزاری همایش ها و دوره آموزشی از سوی کارشناسان در دانشگاه و به عکس امضا شد و مدت اجرای آن سه سال و با توافق طرفیت قابل تمدید است.
شرکت های ملی حفاری و نفت و گاز اروندان، کاریان کیش (KKC) و مهندسی و توسعه ساخت ایمن ایرانیان (دمیکو) دو تفاهمنامه و یک قرارداد همکاری امضا کردند. محورهای تفاهمنامه همکاری با شرکت نفت و گاز شامل تأمین دستگاه حفاری، انواع خدمات فنی و ویژه حفاری در مراحل حفاری و تولید از چاه ها، خدمات مهندسی شامل مهندسی حفاری، مهندسی کالا، مهندسی و آزمایشگاه سیمان، انگیزش چاه و سیالات حفاری و خدمات پشتیبانی عملیات و با توجه به ظرفیت ها و نیاز طرف هاست. همچنین تفاهمنامه همکاری با شرکت مهندسی و توسعه ساخت ایمن ایرانیان (دمیکو) به منظور ارائه خدمات چاه پیمایی برای رانش رشته تکمیلی درون چاهی در مناطق عملیاتی دریایی و خشکی طی دو سال را شامل می شود که با موافقت دو طرف قابل تمدید است. قرارداد همکاری میان شرکت های ملی حفاری و کاریان کیش، تأمین دو دستگاه حفاری خشکی با توان یکهزار اسب بخار و متعلقات برون و درون چاهی برای اجرای عملیات حفاری چاه های میداهای نفتی آبان و پایدار غرب به مدت ۷۳۰ دکل روز برای تعمیر، تکمیل و افزایش تولید از میدان های پایدار و آبان واقع در غرب کشور است.
شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی پس از امضای تفاهمنامه بین بانک تجارت و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت، به منظور حمایت از شرکت های دانش بنیان با بانک تجارت تفاهمنامه همکاری امضا کرد. پس از ثبت نام شرکت های دانش بنیان در سامانه شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی، کارگروه مهندسان توانمند این مجموعه اقدام های لازم را برای ارزیابی شرکت های دانش بنیان و ارائه گزارش توجیهی به بانک تجارت معمول خواهند داشت. تفاهمنامه گزینش شرکت های دانش بنیان و ارائه وام و تسهیلات به این شرکت ها برای تقویت دانش بنیان ها، قطع وابستگی به شرکت های خارجی و رونق اقتصادی کشور بسیار ارزنده و مفید است و بانک تجارت بر اساس معرفی شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی و با دریافت تضامین لازم از دانش بنیان ها به آنها تسهیلات خواهد داد.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت توافقنامه همکاری امضا کردند و بر اساس این توافق ۲ هزار نفر از کارکنان مدیریت اکتشاف جامعه هدف قرار می گیرند. در این توافق کارکنان رسمی و غیررسمی و خانواده های آن ها به مدت سه سال از لحاظ سلامت و بهداشت پایش می شوند و ارزش این توافق ۲۰ میلیارد ریال است.
امضای تفاهمنامه همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و پارک علم و فناوری استان خوزستان
تفاهمنامه همکاری شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و پارک علم و فناوری استان خوزستان به منظور توسعه فعالیت های دانش بنیان امضا شد. انتظار می رود در این همکاری بسته هایی برای سرمایه گذاری آماده شود تا با ایجاد ارزش افزوده و اشتغال به کشور خدمت شود. این تفاهم فرصتی برای تحقق همکاری های دانش بنیان است که با هدف ایجاد ارزش افزوده با همدلی و هم افزایی محقق می شود.
معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و انجمن صنفی کارفرمایی شرکت ها و مؤسسه های پژوهشی و دانش بنیان صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (اپنا) تفاهمنامه همکاری امضا کردند. این تفاهمنامه با هدف اجرای تدابیر و منویات مقام معظم رهبری و اهمیت اجرایی شدن سیاست های کلان تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین به منظور حمایت از کسب وکارهای نوپا و صاحبان ایده های خلاقانه برای توسعه و شکوفایی اقتصاد کشور و با عنایت به اهمیت همکاری های دو یا چندجانبه در بهبود کیفیت، خدمات و محصولات فناورانه با نگاه به ظرفیت های موجود در کسب وکارهای نوپا و بالغ برای توسعه فناوری و فعالیت های پژوهشی دانش بنیان امضا شد.
تفاهمنامه همکاری بین شرکت توسعه پترو ایران و قرارگاه سازندگی خاتم الاوصیا (عج) با هدف بهره مندی از قابلیت ها و توانایی های دو طرف امضا شد. این تفاهمنامه به منظور فراهم کردن زمینه های لازم برای همکاری و بهره مندی از قابلیت ها و توانایی های دو طرف و شرکت های وابسته و تابع در زمینه های تأمین مالی، فنی، مهندسی، بازرگانی، تأمین کالاها و تجهیزات داخلی و وارداتی، لجستیک، پشتیبانی، مهندسی، اجرا، ساخت، راه اندازی و راهبری طرح های حوزه انرژی از جمله بخش بالادستی و پایین دستی صنعت نفت با در نظر گرفتن منابع و امکانات دو طرف و شرکت های تابع امضا شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، به منظور رفع نیازهای فناورانه این مجموعه با پارک علم و فناوری نفت و گاز تفاهمنامه همکاری امضا کرد. این تفاهمنامه برای دانش بنیان شدن شرکت های عملیاتی مطابق با تاکید مقام معظم رهبری در مسیر دانش بنیان شدن شرکت های عملیاتی صورت می گیرد.
تفاهمنامه همکاری شرکت های نفت و گاز اروندان و پتروایران همسو با ازدیاد برداشت از چاه های کم بازده امضا شد. این تفاهمنامه همکاری به منظور ارائه پیشنهاد فنی/ مالی برای استفاده از خدمات فنی، ساخت، تامین کالا، راه اندازی و راهبری دیگر خدمات تخصصی و دانش بنیان همسو با ازدیاد برداشت چاه های کم بازده با استفاده از پمپ های چندفازی و دیگر روش های فناورانه، حفاظت و مقاوم سازی سطوح بتنی و فلزی با تأمین پوشش پلیمری ویژه و پروژه های دیگر است.
امضای ۲ تفاهمنامه همکاری با موضوع فشارافزایی گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی
شرکت پتروپارس دو تفاهمنامه همکاری با دانشگاه صنعتی شریف و شهید بهشتی برای بومی سازی دانش فشارافزایی گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی امضا کرد. در تفاهمنامه نخست که به امضای سیدشمس الدین موسوی، مدیرعامل شرکت پتروپارس و مجید زندی، مدیر لابراتوار مهندسی انرژی دانشگاه شهید بهشتی رسید، مقرر شد این دانشگاه بررسی اولیه و مقدماتی در خصوص مطالعات امکان سنجی (از منظر فنی و اقتصادی) فشارافزایی گاز ترش در دریا را انجام دهد. در تفاهمنامه دوم که بین شرکت پتروپارس و دانشگاه شریف منعقد شد، بررسی فشارافزایی چاه های فاز ۱۱ مطرح است. بر اساس این تفاهمنامه، بررسی اولیه و مقدماتی مطالعات امکان سنجی فنی و اقتصادی فشارافزایی گاز ترش فاز ۱۱ در دریا انجام می شود. هدف شرکت پتروپارس از امضای این تفاهمنامه بررسی های اولیه و مقدماتی مطالعات امکان سنجی در خصوص فشارافزایی گاز ترش فاز ۱۱ پارس جنوبی با همکاری شرکت های دانش بنیان به همراه دانش بومی داخلی است.
پالایش و پخش
رونمایی از سامانه صدور الکترونیکی مجوز جایگاه های عرضه سوخت مایع و سی ان جی
سامانه صدور الکترونیکی مجوز جایگاه های عرضه سوخت مایع و سی ان جی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی رونمایی شد. این سامانه به منظور شفاف سازی، حذف کاغذبازی ها و حرکت به سمت استانداردهای دولت الکترونیک برای نخستین بار در صنعت نفت راه اندازی شده است.
پالایشگاه نفت آبادان با یک شرکت دانش بنیان ایرانی ۶ تفاهمنامه همکاری به منظور بهره مندی از توانایی فنی شرکت های دانش بنیان در زمینه تولید توربین های کاندنسر ۲ مگاواتی امضا کردند. گفتنی است، رقم این تفاهمنامه همکاری نزدیک به یک میلیون یورو اعلام شده است.
عروسک «عمو انتقال» به عنوان نماد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و صنعت انتقال در حاشیه بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی رونمایی شد. این عروسک به عنوان نماد صنعت انتقال با هدف فرهنگ سازی در زمینه حفاظت از خطوط لوله نفت و فراورده کشورمعرفی شده است. طراحی و ساخت عروسک «عمو انتقال» از اقدام هایی است که به منظور فرهنگ سازی، بویژه آموزش نوجوانان با خطوط لوله نفت کشور انجام شده است.
شرکت های پالایش نفت لاوان و ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران برای انجام خدمات مطالعاتی و مهندسی پروژه احداث پتروپالایشگاه ۱۵۰ هزار بشکه ای، تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
آیین رونمایی نخستین کِشنده دو سوخته همزمان DDF و نخستین ایستگاه جایگاه سیار گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) ساخت شرکت دانش بنیان توسعه اندیشان اطلس (توانا) روز دوشنبه و در آخرین روز نمایشگاه نفت با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش؛ سید مهدی فرحی، جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و امیر دریادار شهرام ایرانی، فرمانده نیروی دریایی ارتش برگزار شد.
پتروشیمی
پنج قرارداد و تفاهمنامه پتروشیمی مرجان با دانش بنیان ها
شرکت پتروشیمی مرجان چهار قرارداد و یک تفاهمنامه همکاری با پنج شرکت دانش بنیان زیرمجموعه شرکت سرمایه گذاری تجاری شستان امضا کرد. تهیه نقشه و ساخت قطعات یدکی مکانیکال سیل با شرکت دانش بنیان «آرتا صنعت آرسن»، قرارداد تهیه نقشه و ساخت مکانیکال سیل با شرکت دانش بنیان «توربو سیل»، قرارداد تهیه نقشه و ساخت قطعات پمپ و توربین با شرکت «فن ابتکار برتر آریانا»، قرارداد ساخت شیر پروانه ای ۳۶ اینچی خط اکسیژن با شرکت دانش بنیان «آترونیک کیش» و تفاهمنامه همکاری تأمین و ساخت تجهیزات با شرکت دانش بنیان «نهادین آرمان» امضا شده است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۶ تفاهمنامه همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دانشگاه صنعت نفت، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، شبکه تبادل فناوری، شرکت فولاد مبارکه اصفهان و پژوهشگاه صنعت نفت منعقد کرد. این تفاهمنامه همکاری برای توسعه میدان های گازی با شرکت فولاد مبارکه اصفهان، تفاهمنامه تأمین نیاز فناورانه صنعت پتروشیمی با مرکز شرکت ها و مؤسسه های دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تفاهمنامه فناورانه با رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و تفاهمنامه پژوهشی و فناورانه با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی امضا شد. همچنین تفاهمنامه های تولید دانش فنی با دانشگاه صنعت نفت و استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان با شبکه تبادل فناوری و معاون برنامه ریزی و توسعه کسب و کار شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس امضا شد.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در بیست وششمین نمایشگاه نفت تهران سه تفاهمنامه و یک قرارداد امضا کرد.این موارد شامل تفاهمنامه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی برای گسترش دانش فنی تولید ماژول های غشایی با پژوهشگاه صنعت نفت، تفاهمنامه توسعه دانش های فنی مورد نیاز صنعت پتروشیمی با دانشگاه صنعت نفت، تفاهمنامه ساخت راکتورهای ATR و WHB واحد متانول با شرکت ماشین سازی اراک و قرارداد امکان سنجی تولید کامپاندهای پلی پروپیلن در واحد تولید پلی پروپیلن شرکت پتروشیمی تبریز با شرکت پتروشیمی تبریز بود.
*امضای قرارداد سه جانبه ساخت داخلی کمپرسورهای گریز از مرکز و پیچشی بیدبلند خلیج فارس
ساخت ۱۲ کمپرسور طرح جمع آوری گازهای مشعل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در قراردادی سه جانبه از سوی شرکت پترو نیرو صبا به شرکت هواساز واگذار شد. همسو با بالا بردن توان تولیدی کشور و حمایت از تولیدات داخلی، شرکت پترو نیرو صبا به عنوان پیمانکار EPCC طرح جمع آوری گازهای مشعل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با مشارکت شرکت نورهان صنایع، تأمین و ساخت ۱۰ دستگاه کمپرسور گریز از مرکز (Centrifugal) و دو دستگاه کمپرسور پیچشی (Screw) را به شرکت هوایار واگذار کرد.
موافقتنامه ساخت واحدهای پلی اتیلن سنگین (HDPE)، پلی اتیلن سبک خطی (LLDPE/HDPE(SWING)) و پلی پروپیلن (PP) به روش EPCC در مجتمع پتروشیمی دهلران بین شرکت پتروشیمی دهلران و شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی (EIED) از هلدینگ اویک امضا شد. این موافقتنامه به منظور تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی دهلران با سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری اهداف به مدت ۳۴ ماه به امضا رسید. محل اجرای این پروژه استان ایلام، شهرستان دهلران، مجتمع پتروشیمی دهلران است.
شرکت های مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس، به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی محصولات پتروشیمی برای توسعه میدان های نفت و گاز تفاهمنامه همکاری امضا کردند. به سبب این تفاهمنامه، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی با سرمایه گذاری هلدینگ خلیج فارس، در آینده ای نزدیک سهمی بسزا در اجرای پروژه های اکتشاف و تولید کشور و شتاب بخشی به توسعه میدان های نفت و گاز خواهد داشت. این تفاهمنامه سبب توسعه همه جانبه همکاری های میان دو شرکت بویژه در حوزه بالادست نفت و گاز شده و شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی در ایفای برنامه های مشترک با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس نقشی بسزا ایفا خواهد کرد.
گاز
تفاهمنامه های مشترک گازی ها با دانش بنیان ها
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، تفاهمنامه ای با ارزش ۴۰۰ میلیون دلار برای توسعه گنبد نمکی نصرآباد کاشان به منظور ذخیره سازی گاز طبیعی امضا کردند. محل اجرای پروژه ساختار نمکی در نزدیکی روستای آب شیرین در کیلومتر ۴۵ اتوبان قم- کاشان است که عمق این مخزن گنبد نمکی از سطح زمین حدود ۴۵۰ متر در ابعاد سه در چهار کیلومتر با یک حلقه چاه خواهد بود.
شرکت ملی گاز ایران و شرکت فولاد مبارکه اصفهان در زمینه توسعه فناوری بومی و استقرار یک واحد ذخیره سازی گاز طبیعی به صورت مایع تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
دو تفاهمنامه همکاری بین شرکت گاز و پارک علم و فناوری استان خراسان رضوی با حضور سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران امضا شد. قرار است شرکت مستقر در پارک علم و فناوری خراسان رضوی، در زمینه طراحی و ساخت نمونه آموزشی و پژوهشی برای شرکت های گاز استانی اقدام کند، ضمن اینکه ساخت این نمونه، تلفیقی از هنر و صنعت است که با تکیه بر اهمیت آموزش، بویژه در حوزه نیروهای فنی و عملیاتی ساخته شده است.
این ماکت از جنس پلی کربنات شفاف ساخته شده و با توجه به کمپرس هوا به جای گاز در آن، ضمن ایمنی کامل، امکان مشاهده فرایند تجهیزات گازرسانی کنتور، رگولاتور و قابلیت های پایلوت تجهیزات شامل آشنایی با فرایند کلی گازرسانی، نحوه عملکرد تجهیزات و مشاهده اجزای داخلی در هنگام کارکرد، قابلیت رویت فشار، دما، جریان و مقدار مصرف به طور پایش، راه اندازی و استارت تجهیزات به صورت دستی را به مشاهده کننده می دهد.
معاون مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت در امور محیط زیست اعلام کرد:
سمیه راهپیما در نقشه ترسيم شده در توسعه پايدار صنعت نفت، رسالت وزارت نفت در توليد صيانتي نفت و گاز تنها در مسير حفاظت از محيط زيست قابليت تحقق خواهد داشت؛ از این رو حفاظت از محيط زيست به عنوان چارچوب فعاليت هاي توسعه اي صنعت نفت قلمداد شده و از اهميت بالايي برخوردار است.محیط زیست وزارت نفت همه آثار زیست محیطی حاصل از اجرای پروژه ها در مراحل مختلف طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و بهره برداری را بررسی وکنترل های مورد نیاز را اعمال می کند. سیاست گذاری، برنامه ریزی راهبردی و نظارت عالیه با هدف حفاظت از محیط زیست و تحقق صنعت سبز، از اهم وظایف این حوزه است. برای جویا شدن از اهداف و برنامه های این بخش از صنعت نفت با علی اکبر خراسانی زاده، معاون مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت در امور محیط زیست گفت و گو کرده ایم که مشروح آن را می خوانید.
با شروع کار در این معاونت، برنامه ریزی جهت تعیین اولویت ها و پیگیری امور به ویژه فعالیت های جاری و در دست اقدام صورت گرفت؛ از این رو به منظور تعیین نقشه راهی برای دستیابی به مأموریت و اهداف محیط زیست وزارت نفت و برنامه های آتی، به کارگیری و استفاده از رویکرد مدیریت استراتژیک مورد توجه قرار گرفت. با این رویکرد عوامل محیطی اعم از فرصت ها، تهدیدها و نقاط قوت و ضعف شناسایی شده و با ایجاد ارتباط میان عوامل، برنامه ریزی جهت رسیدن به اهداف محیط زیست در بازه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و همچنین تسهیل و تسریع آنها انجام خواهد شد.
پروژه مدیریت استراتژیک اکنون در حال انجام و پیگیری است و نظر سنجی های لازم و تخصصی به کمک خبرگان محیط زیست در شرکت های تابع انجام و متعاقب آن تجزیه و تحلیل عوامل محیطی صورت می گیرد، بدیهی است بر اساس خروجی این برنامه، موقعیت استراتژیک محیط زیست وزارت نفت تعیین و استراتژی های خاص و ویژه شرایط کنونی و آینده تدوین می شود.
در حال حاضر اداره کل اچ اس ای وزارت نفت رویکرد برنامه محوری را به عنوان ضرورت و اصل اساسی به منظور دستیابی به اهداف بلند مدت پایدار و مستمر در دستور کار قرار داده است؛ از این رو همسو با اهداف و سیاست های کلان وزارت نفت و توجه به ذی نفعان داخلی و خارجی از جمله مراجع قانونی، برنامه های اجرایی و عملیاتی در حوزه بهبود وضعیت محیط زیست صنعت نفت را با همکاری مدیریت اچ اس ای چهار شرکت اصلی در دستور کار قرار داده و به تدوین بیش از 100 برنامه پروژه محور محیط زیست اقدام کرده است.
از نکات بارز اهداف و برنامه های پروژه محور مدیریت محیط زیست که به غیر از فعالیت های جاری اچ اس ای و پروژه های مطالعاتی، تحقیقاتی و آموزشی در نظر گرفته شده، متناظر بودن آنها با اهداف راهبردی و سیاست های ابلاغی است. در این خصوص مصادیق برنامه های پروژه محور و فرم های اعلام برنامه ها تهیه و به شرکت ها اعلام شده است تا در قالب های یکسان برنامه ها تدوین و مورد پیگیری قرار گیرد.
برنامه های کاهش آلایندگی منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز به صورت پروژه های اجرایی با همکاری و مشارکت شرکت های مستقر در منطقه تدوین و از سوی هیات دولت ابلاغ شده است. در این زمینه پروژه های 39 گانه ای در محورهای مختلف نظیر تصفیه پساب، کاهش انتشارات اتمسفری از جمله فلرینگ و دی اکسید گوگرد، بحث مدیریت پسماندهای صنعتی و ویژه و احداث مجتمع مدیریت پسماند در این منطقه تعریف شده است که مطابق برنامه زمانبندی به بهره برداری خواهند رسید.
کنترل وکاهش انتشار آلاینده های هوا همواره از اهداف و راهبردهای محیط زیست وزارت نفت بوده که از اهم مصادیق آن، برنامه های کاهش مشعل سوزی، اجرای پروژه های جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت و جمع آوری و بازیافت گازهای مشعل است. در همین رابطه نیز وزیر محترم نفت طی بخشنامه ای موضوع کاهش گازهای همراه نفت و مشعل سوزی را به صورت خاص، مورد تاکید قرار داده است. همچنین در موارد مطرح شده در بخشنامه وزیر محترم، کاهش مشعل سوزی در عسلویه به صورت مشخص باید دنبال شود که در حال پیگیری جهت اجراست.
مطابق برنامه ششم توسعه می بایست تا پایان برنامه، 90 درصد گازهای مشعل مهار و کنترل شود. در همین زمینه برنامه ها و پروژه های متعددی شامل احداث کارخانه های گاز و گازمایع، خوراک پتروشیمی ها و سایر صنایع پایین دست در حال بهره برداری و پیگیری است. همچنین در این خصوص برنامه های کاهش مشعل سوزی در منطقه عسلویه به میزان بالغ بر 2300 میلیون متر مکعب در سال در دست پیگیری و انجام است.
به غیر از کنترل و کاهش انتشار آلاینده های هوا در صنعت نفت، اهداف راهبردی دیگری از جمله مباحث کنترل و مدیریت آلودگی خاک، مدیریت پسماندهای تولیدی، کنترل آلودگی پساب های بهداشتی و صنعتی و افزایش بهره وری آب، مدیریت مخاطرات محیط زیستی و مباحث تخصصی مدیریت کربن در صنعت نفت دنبال می شود. همچنین وزارت نفت به عنوان یکی از دستگاه های همکار در پویش ملی «ایران سبز» به منظور توسعه فضای سبز در کشور همسو با دیگردستگاه های اجرایی، با هزینه بیش از 690 میلیارد ریال از طریق چهار شرکت اصلی وزارت نفت در سطح ملی مشارکت می کنند.
وزارت نفت در این پویش ملی بسیار فعال بوده است و جلسات آن در اداره جنگل ها و منابع طبیعی دنبال می شود و به عنوان همکار با آنها فعالیت می کنیم.
همه قراردادهایی که منعقد می شود، پیوست الزام های اچ اس ای دارد و شرکت ها ملزم به اجرای آن هستند. در صورتی که پیمانکار این الزام ها را به نوعی اجرا نکند، جرایمی برای آنها در نظر گرفته می شود.
به صورت مشخص در بحث محیط زیست خواسته و خواهان این هستیم که پیمانکاران ملاحظات زیست محیطی و الزام های قانونی ابلاغی را در نظر بگیرند. مطابق قانون تولید کننده آلودگی مسئولیت رفع آن را به عهده داشته و اگر آلودگی رفع نشود، سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای برون سازمانی ورود پیدا می کنند.
وزیر محترم نفت به صورت خاص مقوله محیط زیست را دنبال می کنند و در این زمینه نیز تعاملات بسیار خوبی در مجموعه وزارت نفت با سازمان محیط زیست در حال انجام است که در همین خصوص نیز تفاهم نامه ای با سازمان محیط زیست در حال انعقاد است که از طریق آن در هشت محور کلیدی مسائل مشترک مطرح شده و در کارگروه های تخصصی مورد بررسی و تصمیم گیری قرار می گیرد. انتظار می رود با مدیریت جدید و رویکرد تعاملی مناسب، چالش های محیط زیستی و ابهام های موجود مربوط به قوانین و الزامات بالادستی موجود و همچنین همکاری در خصوص تدوین مقررات اقتباس شده از کشورهای پیشرفته مرتفع شود.
محورهای هشت گانه عبارتند از: ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح های توسعه ای صنعت نفت، عوارض سبز (آلایندگی)، قانون حفاظت از خاک، پایش لحظه ای، حدود مجاز انتشار آلاینده ها در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، دستورالعمل ها و آیین نامه های مرتبط، برنامه های مصوب هیئت دولت برای کاهش آلودگی منطقه عسلویه و هشتمین محور نیز مجوز محیط زیستی طرح های دارای پیشرفت محیط زیستی هستند.
در این زمینه اجرای سیاست های کلی محیط زیست ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) را سرلوحه کار خود قرار داده ایم. این سیاست ها در سال 1394 ابلاغ شده و چارچوب های کلی مورد نیاز جهت جلوگیری و بهبود وضعیت محیط زیست ارائه شده است. در این خصوص بخشنامه ای از سوی معاون اول محترم رییس جمهور در دی ماه 1400 صادر و برای تمامی دستگاه ها برنامه هایی با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست درنظر گرفته شده است. همچنین معیارها و شاخص هایی در محورهای پانزده گانه سیاست های ابلاغی در حال تدوین بوده که پس از استخراج و نهایی شدن بین دستگاه ها و سازمان محیط زیست، مورد پیگیری قرار می گیرد.
این سیاست های ابلاغی در 15 محور است که عبارتند از:
مدیریت جامع، هماهنگ و نظام مند منابع حیاتی (از قبیل هوا، آب، خاک و تنوع زیستی) مبتنی بر توان و پایداری زیست بوم به ویژه با افزایش ظرفیت ها و توانمندی های حقوقی و ساختاری مناسب همراه با رویکرد مشارکت مردمی.
ایجاد نظام یکپارچه ملی محیط زیست.
اصلاح شرایط زیستی به منظور برخوردار ساختن جامعه از محیط زیست سالم و رعایت عدالت و حقوق بین نسلی.
پیشگیری و ممانعت از انتشار انواع آلودگی های غیرمجاز و جرم انگاری تخریب محیط زیست و مجازات مؤثر و بازدارنده آلوده کنندگان و تخریب کنندگان محیط زیست و الزام آنان به جبران خسارت.
پایش مستمر و کنترل منابع و عوامل آلاینده هوا، آب، خاک، آلودگی های صوتی، امواج و اشعه های مخرب و تغییرات نامساعد اقلیم و الزام به رعایت استانداردها و شاخص های زیست محیطی در قوانین و مقررات، برنامه های توسعه و آمایش سرزمین.
تهیه اطلس زیست بوم کشور و حفاظت، احیا، بهسازی و توسعه منابع طبیعی تجدیدپذیر (دریا، دریاچه، رودخانه، مخزن سدها، تالاب، آبخوان زیرزمینی، جنگل، خاک، مرتع و تنوع زیستی به ویژه حیات وحش) و اعمال محدودیت قانونمند در بهره برداری از این منابع متناسب با توان اکولوژیک (ظرفیت قابل تحمل و توان بازسازی) آنها بر اساس معیارها و شاخص های پایداری، مدیریت اکوسیستم های حساس و ارزشمند (پارک های ملی و آثار طبیعی ملی) و حفاظت از منابع ژنتیک و ارتقای آنها تا سطح استانداردهای بین المللی.
مدیریت تغییرات اقلیم و مقابله با تهدیدهای زیست محیطی نظیر بیابان زایی، گرد و غبار به ویژه ریزگردها، خشکسالی و عوامل سرایت دهنده میکروبی و رادیواکتیو و توسعه آینده نگری و شناخت پدیده های نوظهور زیست محیطی و مدیریت آن.
تعادل بخشی و حفاظت کیفی آب های زیرزمینی از طریق اجرای عملیات آبخیزداری، آب خوان داری، مدیریت عوامل کاهش بهره برداری از آب های زیرزمینی و تبخیر و کنترل ورود آلاینده ها.
استقرار نظام حسابرسی زیست محیطی در کشور با لحاظ ارزش ها و هزینه های زیست محیطی (تخریب، آلودگی و احیا) در حساب های ملی.
حمایت و تشویق سرمایه گذاری ها و فناوری های سازگار با محیط زیست با استفاده از ابزارهای مناسب از جمله عوارض و مالیات سبز.
تدوین منشور اخلاق محیط زیست و ترویج و نهادینه سازی فرهنگ و اخلاق زیست محیطی مبتنی بر ارزش ها و الگوهای سازنده ایرانی ـ اسلامی.
ارتقای مطالعات و تحقیقات علمی و بهره مندی از فناوری های نوآورانه زیست محیطی و تجارب سازنده بومی در زمینه حفظ تعادل زیست بوم ها و پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست.
گسترش سطح آگاهی، دانش و بینش زیست محیطی جامعه و تقویت فرهنگ و معارف دینی مشارکت و مسئولیت پذیری اجتماعی به ویژه امر به معروف و نهی از منکر برای حفظ محیط زیست در تمام سطوح و اقشار جامعه.
برخی کارها از سال ها قبل در مجموعه اتفاق افتاده و دنبال شده است از جمله بهره مندی از فناوری های جدید محیط زیستی و پاک سازی مکان های آلوده به روش بیولوژیک تا با استفاده از فناوری های جدید و استفاده از میکروارگانیسم ها آلودگی های ایجاد شده پاکسازی شود.
این کارها با ارتباطات خاصی با دانشگاه های کشور و بحث تحقیق و توسعه انجام شده است تا به وسیله تعریف پروژه های مشترک با شرکت های دانش بنیان و دانشگاه های صاحب صلاحیت انجام شود. به عنوان مثال با دانشگاه ها کارهای مشترک مانند تهیه و تولید مواد پاک کننده دریاها را داریم. ضمن آنکه پروژه های مشترکی با شرکت های دانش بنیان در زمینه تولید مواد امحا کننده نفت در دریاها تعریف شده است.
همچنین فعالیت هایی در زمینه استفاده از فناوری های جدید داریم و پروژه هایی را با دانشگاه های مختلف کشور با همکاری پژوهش و فناوری وزارت نفت پیش می بریم. این دانشگاه ها شامل شهید بهشتی، تهران، شریف و امیر کبیر و از سوی پژوهشکده محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت نیز اقدام های مناسبی در این زمینه انجام شده است.
یکی از کارهایی که وزارت نفت از طریق معاونت مهندسی و پژوهش و فناوری انجام می دهد، حل مشکلات صنعت با استفاده از مراکز دانشگاهی با تعریف پروژه های پژوهشی و پایان نامه های دانشجویی و کمک به توسعه فعالیت های مشترک دانشگاه با صنعت و تقویت این حوزه است. پروژه ها و پایان نامه ها با موضوعات مرتبط با حوزه های محیط زیست که بر اساس اعلام نیاز صنعت تعریف می شوند، به قسمتی هدایت می شوند که خروجی آنها کاربردی شده و برای حل مشکلات موجود مورد استفاده قرار گیرد. به همین لحاظ یک سری اعلام نیازها صورت گرفته و در این زمینه با معاونت مهندسی و پژوهش و فناوری همکاری داریم.
همان گونه که با توجه به وظایف و مأموریت های وزارت نفت، اولویت تولید صیانتی از میادین هیدروکربوری بوده و تمامی مدیران و کارکنان محترم و خدوم تلاش بی وقفه در سخت ترین شرایط عملیاتی در این باره می کنند، اما در برهه حساس کنونی و شرایط خاص و آسیب پذیر منابع حیاتی زیستی در مخاطره جدی قرار داده که این آسیب ها می تواند علاوه بر دشوار ساختن شرایط زندگی، شرایط تولید پایدار را نیز به مخاطره اندازد.
به همین دلیل عزمی یکپارچه در دنیا جهت حفاظت از محیط زیست به وجود آمده و همه ساله قوانین و مقررات سختگیرانه تری وضع می شود که تولید محصولات را نیز دستخوش تغییر و محدودیت قرار خواهد داد؛ از این رو انتظار می رود در این زمینه اهتمام بیشتری صورت گرفته و همان گونه که برای حفظ و نگهداری تولید منابع صرف می شود، برای پایداری تولید و حرکت به سوی اقتصاد سبز و پایدار نیز به عنوان یک اصل و فوریت برای مدیران کشور و به خصوص صنعت نفت قرار گیرد و با اولویت منابع مالی در زمینه رفع نگرانی ها و چالش های زیست محیطی صنعت هزینه شود.
مشعل شاید یکی از مهم ترین و بیشترین موضوع هایی که در حداقل دو دهه اخیر همه ایرانی ها شنیده باشند، واژه تحریم باشد. این واژه که در بیشتر موارد به شکل جمع عنوان می شود، در چند دهه اخیر به شکل های مختلفی زندگی همه ما را تحت تاثیر قرار داده است. طبق تعریف های رسمی، تحریم به مجموعه اقدام های خرابکارانه بیشتر در حوزه های اقتصادی اطلاق می شود که با دستکاری در روابط و همکاری های اقتصادی، تأمین اهداف سیاسی خاص را مد نظر دارد و با تحریم های مختلف معمولا یک یا چند دولت از طریق محدود کردن مناسبات اقتصادی به دنبال مقاصد مختلف سیاسی خودشان هستند. آنچه در این سال ها در قالب های مختلف بر کشور ما اعمال شده نیز تحریم هایی اقتصادی و همه جانبه با مقاصد سیاسی و فشارهای انحصارطلبانه بوده است. جمهوری اسلامی ایران بیش از چهار دهه است که با موضوع تحریم و فشارهای اقتصادی آشناست و برای حفظ موقعیت و قدرت خود در منطقه و تامین نیازهای داخلی خود تلاش فراوان داشته است. در نتیجه این تلاش ها توانسته ایم در همه بخش ها در مقابل این تحریم های همه جانبه، مقاومت کنیم و می توان گفت تهدید تحریم را تبدیل به فرصت کنیم.
تحریم ها واژه ای مختص ایران نیست و برخی از کشورهای ابر قدرت و سازمان های بین المللی در شرایط مختلفی اقدام به اعمال تحریم هایی با هدف ایجاد فشار به کشور مورد نظر می کنند. به عبارتی سابقه به کارگیری آن از دهه ها قبل شروع شده و در مورد ایران نیز این موضوع سابقه ای از چند دهه قبل دارد و می توان گفت با انقلاب اسلامی بسیاری از کشورها به دنبال اعمال فشار به جمهوری اسلامی ایران بوده اند. این تحریم ها به شکل تهدید همواره از سوی ایالات متحده امریکا در چندین دوره زمانی و با دلایل و شکل های مختلف ادامه داشته است. طبق گزارش های تاریخی اولین، موارد تحریم در خرداد ۱۳۵۹ بوده است که در آن زمان دولت آمریکا برخی موارد تحریمی را بر ضد دولت جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی اعمال می کند. آمریکا اعلام می کند که این تحریم های اقتصادی در واکنش به اشغال سفارت آمریکا در تهران بوده است که البته بعدها و با تمدید و گسترش این تحریم ها مشخص می شود که اهداف دیگری دارد. در جریان این تحریم، ایالات متحده امریکا ۱۲ میلیارد دلار از دارایی های دولت ایران را مصادره کرد و حتی پس از آزادی گروگان ها توسط دولت ایران، این مصادره پایان نیافت و دارایی های ایران تا به امروز ضبط باقی مانده و در برهه های زمانی مختلف به عنوان عاملی برای فشار استفاده می شود. در سال های جنگ ایران و عراق، فارغ از کمک های نظامی مختلفی که کشورهای غربی و امریکا به عراق داشتند، ایالات متحده امریکا هم مدلی از تحریم های نظامی و در جریان فروش اسلحه و برخی تسلیحات نظامی را علیه ایران وضع کرد که دلیل آن را «حمایت از تروریسم» اعلام می کردند. اما یکی از بیشترین موارد تحریمی همزمان با تحولات جهانی و تغییرات در سیاست های امریکا در دهه های 60 و 70 رخ داد. همزمان با رئیس جمهور شدن بیل کلینتون در امریکا، تجارت آمریکا به هر شکل در صنعت نفت ایران ممنوع شد و در نتیجه آن بسیاری از شرکت های خارجی و خرید های مشترک متوقف شدند. بر اساس این قانون تحریمی هر شرکتی راکه با ایران به میزان بیش از ۲۰ میلیون دلار تجارت داشت، مشمول تحریم های سنگینی می کردند که شامل محرومیت های بانکی، صدور مجوز های تجاری، قطع ارتباط با نهادهای مالی و اعتباری امریکا و ... می شد. در مورد اعمال تحریم ها در ایران و گسترش دامنه اختلاف های دو کشور در امریکا همواره اختلاف نظرهایی وجود داشته و در برخی برهه های زمانی این زمینه برای کاهش تحریمها وجود داشته است اما آمریکایی ها تاکنون نشان داده اند در اعمال این اهرم های فشار بیش از هر روشی تاکید دارند و در دوره روسای جمهور بعدی هم همین سیاست ها را ادامه داده اند. در اواخر دهه های 70 و 80 و دولت های بعدی در ایران که همزان با تحولت صنعتی و اقتصادی زیادی بود، تحریم های ضربه زننده به بخش های مختلف صنعت و اقتصاد کشور ادامه داشت. از این دوران به بعد تحریم های ایران سمت و سوی هسته ای گرفت و برنامه هسته ای ایران و غنی سازی اورانیوم مرکز توجه و فشارهای جهانی و به خصوص امریکا قرار گرفت. در نتیجه این گزارش های غرض ورزانه و یک سویه، آژانس بین المللی انرژی اتمی عدم پایبندی ایران به توافق های قبلی را به شورای امنیت سازمان ملل متحد گزارش کرد و در نتیجه آن شورای امنیت سازمان ملل متحد در فاصله سه سال، 4 تحریم جدید علیه ایران تصویب کرد. از این دوران به بعد علاوه بر تحریم های کلی بین المللی، ایالات متحده امریکا هم شروع به تحریم های افراد مشخص با پرونده هسته ای ایران، مسئولان و برخی فرماندهان نظامی و شرکت های خصوصی و نیمه دولتی کرد. تا امروز تحریم های مختلفی که علیه دولت و مردم ایران اعمال شده، دامنه گسترده ای پیدا کرده است و اگرچه کشورهای مدعی حقوق بشر اعلام می کنند که تحریم ها در حوزه دارو و لوازم پزشکی که از حقوق اولیه انسان هاست اعمال نشده، اما در عمل مردم ایران شاهد این فشارها بوده اند.
اتفاق جالب توجهی که درمورد تحریم های یک جانبه و مستقیم از سوی ایالات متحده امریکا رخ داده، این است که جنس تحریم ها در هر دوره و متناسب با شرایط و تحولات و البته مقاومتی که در جمهوری اسلامی ایران مشاهده می شد، تغییر کرده است. ایران در این چند دهه با وجود این فشارهای چند جانبه و سنگین تلاش کرده است تا نیازهای اقتصادی خود را به شکل های مختلف و به خصوص با اتکا به توان داخلی تامین کند. این تکیه بر توان داخلی سبب شد بسیاری از صنایع به خصوص صنعت نفت ایران با وجود تحریم های مستقیم متوقف نمانند و به راه خود ادامه دهند. در واقع صنعت نفت ایران نه تنها متوقف نماند بلکه توانست با شیوه های مختلف دور زدن تحریم ها، ساخت داخل بسیاری از تجهیزات و اتکا به دانش و فناوری نیروهای داخلی جریان تولید و توسعه خود را به رخ دنیا بکشاند. اینگونه بود که فارغ از میزان فروش نفت، در بخش های دیگر صنعت نفت از جمله صنعت پتروشیمی آنقدر عملکرد درخشان و قابل دفاع و سودآور بود که امریکایی ها تلاش کردند راهی جدیدی برای متوقف کردن آن هم پیدا کنند. اینگونه بود که در سال 97 در کنار تحریم های انحصاری برای افراد و مدیران صنعت نفت و پتروشیمی، صنعت پتروشیمی ایران به شکل مستقل تحریم شد. بر این اساس دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا طی بیانیه ای اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا «شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس» و ۳۹ زیرمجموعه و نمایندگی های فروش آن در خارج از ایران را در فهرست سیاه قرار داده است. در دلایل این تحریم تاکید شده است که فروش محصولات پتروشیمی هنوز هم یکی از منابع اصلی دولت ایران است و همین جمله می تواند نشان دهد که صنعت نفت و پتروشیمی ایران در میان چند دهه فشار و تحریم چطور توانسته است روی پای خود بایستد و سودآور و فعال در بازار داخلی و منطقه ای بماند.
موضوع قابل توجه در مورد تحریم ها و بی اثر شدن آن تا حد زیادی برای زندگی عادی مردم و صنعت و اقتصاد ایران این است که با وجود تحریم های سنگین در چند دهه گذشته تاکنون، برنامه ها و اقدام هایی که باید در مسیر استقلال و خودکفایی انجام می شد، محقق شده است. باور به توانستن و خودکفایی، باور به توانایی داخلی و نیروهای متخصص و توان ساخت داخل تجهیزات و نیازهای مختلف در این سال ها کلید موفقیت بوده است. در این سال ها نیز که مذاکرات هسته ای به نام برجام در کش و قوس و باج گیری کشورهای اروپایی و امریکا باقی مانده است، هیچ گاه جریان امور کشور و صنعت در بخش های مختلف منوط به نتایج مذاکرات و برداشته شدن تحریم ها نبوده است و مقام معظم رهبری و مسئولان اجرایی کشور همواره تاکید داشته اند که تحریم ها همان تهدیدی بوده که برای ما تبدیل به فرصت شده است. پرواضح است که تحریم از هر نوعی که باشد، اثر گذارخواهد بود اما نکته مهم در این مقوله شیوه های رویارویی ومقابله برای کم اثر و حتی بی اثر کردن تحریم است؛کاری که جمهوری اسلامی به مدد و همت متخصصان اهل فن در چهار دهه گذشته انجام داده و به موفقیت هایی شگرف در زمینه های مختلف دست یافته است.
عبادت این کلمه چهارحرفی؛ اماپرمحتوابه معنای پرستش، اطاعت و پیروی خاضعانه و خاشعانه و درمواردی به معنی نهایت خضوع و فروتنی در برابر حضرت باریتعالی است؛ این کلمه، دراصطلاح قرآنی، معنایی عام دارد و بسیاری از رفتارهای انسان را حتی اگر پیروی ازشیطان وهوای نفس هم باشد، در بر می گیرد. به بیان دیگر، براساس آیات قرآن، مفهوم عبادت شامل عبادت دیگرانسان ها، عبادت هوای نفس، عبادت شیطان، عبادت بت هاوعبادت خداوند می شود. انسان به عنوان مهم ترین و بزرگترین جلوه قدرت لایزال الهی، خداوند سبحان را به عنوان خالق خویش وهرآنچه در عالم هستی است، عبادت می کند. علامه طباطبایی(ره)، حقیقت عبادت را در این می داند که بنده، خود را درمقام ذلت وعبودیت قرار داده وازهرچیزدیگر بریده و به یاد پروردگار باشد وهمواره زبانش ذکر او گوید؛ البته میل به خدمت و تقدیس موجودی برتر که مستحق این خدمت و تقدیس باشد نیزبه عنوان حقیقت عبادت بیان شده است. این نوشتار، کند وکاوی است درباب عبادت و آثار آن برانسان؛ انسانی که معجزه خلقت پروردگار عالم و عالمیان است.
برای چرایی عبادت خداوند، چندعلت ذکر شده که هدف خلقت جهان، یاد و ذکر خدا و نیاز انسان به خدا از جمله این دلایل عنوان شده است. براساس برخی آیات قرآن، هدف آفرینش جهان (جن و انس) عبودیت وبندگی خداوند است. به همین دلیل، زمانی که انسان ازاین هدف منحرف می شود، خداوند پیامبرانی را مبعوث می کند تا او را از یوغ عبادت طاغوت نجات دهند و به هدف اصلی خلقت باز گرداند. شهید دکتر مرتضی مطهری، عبودیت و پرستش خداوند را امری فطری می داند که با سرشت اوعجین است؛ اما گاه این انسان ازمسیر صحیح و الهی خود خارج می شود وبه پرستش موجوداتی از قبیل بت و... روی می آورد.
عبادت درعلم فقه، برخلاف کاربرد عام قرآنی آن، تنها به اعمال و مناسکی که به شرط قصد قربت انجام شود، اطلاق می شود که به آنها احکام تعبدیه می گویند. مفهوم عرفی عبادت، در کنار بعضی مصادیق آن مانند نماز، روزه، حج، دعا و تسبیح شناخته می شود که از معنای قرآنی و فقهی آن محدودتر است.
عبادت را به دو قسم اختیاری و غیراختیاری تقسیم کرده اند. عبادت غیراختیاری به نوعی ازعبادت گفته می شود که عابد، هیچ گونه اختیار و آزادی انتخاب ندارد و فقط فرمان پذیر است. این نوع عبادت، از سوی همه موجودات هستی به غیراز موجوداتی که دارای اراده هستند، انجام می شود. عبادت اختیاری نیزنوعی از عبادت است که مکلفانِ دارای اراده مانند جن و انسان طبق اختیار وانتخاب خود، اعمال عبادی را انجام می دهند. این نوع عبادت را عبادت خاصه نیز نامیده اند و در آیاتی از قرآن مجید هم به این نوع عبادت اشاره شده است. درقرآن و روایات، آثاری مانند آمرزش گناهان، آرامش و سرور انسان، افزایش رزق و روزی، امامت، تقرب الهی و استواری از نتایج عبادت اختیاری برشمرده شده، ضمن اینکه خلوص، اعتدال، صبر، علم، خشوع و طهارت نیز از آداب و شرایط این نوع عبادت دانسته شده است. عبادت منحصر به مناسک عبادی نیست؛ بلکه دعا، تفکر و کسب روزی حلال از مصادیق آن به شمار می آید. درآیات و روایات تفاخر، تکبر، جهل، دنیاگرایی وحرام خواری ازموانع عبادت محسوب می شود ودرکتاب مقدس نیز از آن به عنوان میثاقی با بنی اسراییل یادشده است.
به یاد خدا بودن، یکی از اهداف عبادت است. به گفته شهید مرتضی مطهری، اصل فلسفه تشریع عبادات، یاد و ذکر خداست که به دنبال آن یاد خود بودن و خود را بازیافتن حاصل می شود و انسان بر اثر آن دو، روشنایی و قدرت ویژه ای به دست می آورد. در آیه 14سوره طه، هدف و غایت نماز که سمبل اصلی عبادت است، ذکر و یاد خدا معرفی شده است. یکی دیگر از اهداف عبادت، احساس وابستگی وعجز است. همانطور که می دانیم، طبیعت انسان چنان است که وقتی خود را وابسته و نیازمند به کسی ببیند، در برابر او خضوع می کند و از آنجا که وجود انسان، وابسته به خداست و در همه چیز نیازمند به اوست، این احساس عجز و نیاز، او را به عبادت و پرستش خداوند سبحان وا می دارد.
عبادت، به غير از شرط صحّت، شرايط قبول و كمال هم دارد؛ يعنى آنچه مراعاتش، انسان را به قرب خدا و رشد معنوى مى رساند و در فرد و جمع، تاثير مى گذارد. گاهى عبادت، صحيح است؛ اما رشد آور نيست، مثل دارويى كه شفابخش نيست. گاهى نیز عبادت انسان را از كيفر مى رهاند؛ اما او را محبوب خدا نمى سازد. در آيات و روايات، شرايطى براى قبولى اعمال و عبادات از حمله شرایط اعتقادى، سياسی، اخلاقى، اقتصادی، همچنین اجتماعی، خانوادگی و.... بیان شده است. انسان بايد به مسأله قبولى عبادت، عنايت خاصّى داشته باشد تا از تلاش معنوى خود بهره مند شود. حضرت على (ع) می فرماید: كُونُوا عَلى قَبُول الْعَمَلِ اَشَدَّ عِنايةً مِنكُم عَلَى الْعَمَل: به قبولى عمل، بيش از اصل عمل توجّه داشته باشيد. انسان ممكن است براى پذيرش در جايى، هم كارت ورود بگيرد، هم طبق مقررات ظاهرى عمل كند؛ اما در مصاحبه به دلایلى مانند فساد اخلاق، سوء سابقه و... رد شود. عبادات هم ممكن است از نظر مقررات الهى، درست انجام شده باشد؛ اما به دلايلى مورد قبول خدا واقع نشود. مگر نه اين است كه گاه كارهاى صحيحى از سوی افراد غيرمسؤول انجام می شود؛ اما به جاى تشكّر، از آنان انتقاد هم می شود؟! پس شرطِ قبولى كار، چيزى ديگر است.
در آیه 5 سوره مائده درباره شرط اعتقادی ایمان به خدا آمده است: وَمَن يَكفرْ بِالاِْيمَانِ فَقَدْ حَبِطَ عَمَلُهُ: نداشتن ايمان، مايه تباهى اعمال است یا در آیه 18 سوره توبه بیان شده است: إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ ءَامَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الاَْخِر: كسانى مساجد را آباد می کنند كه به خدا و معاد ایمان داشته باشند. همچنین در آیه 97 سوره نحل در این باره آمده است: مَنْ عَمِلَ صَلِحاً مِّن ذَكَرأو أنثی وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَوةً طَيِّبَة: و عمل صالح از زن ومرد مؤ من است كه موجب زندگى پاك می شود. بنابراین كسى كه خدا را قبول ندارد، براى او هم كارى نمى كند تا انتظار پاداش داشته باشد. قرآن كريم، اعمال كافران را همچون خاكسترى مى داند كه در يك روز توفانى در برابر باد قرار گيرد كه چيزى از آن باقى نمى ماند.
ولايت و رهبرى صحيح و آسمانى، همه بندگان خدا و بندگى ها، نماز، حجّ، جهاد و... را در مسير الهى قرار می دهد و به آنها جهتی شايسته مى بخشد. مثل ايران امروز كه با برخوردارى از ولايت فقيه، راه رو به رشدى را مى پيمايد. در مقابل، كشورهاى اسلامى ديگر، با آنكه نماز، روزه و... دارند؛ اما به دلیل انحراف در خط سياسى و رهبرى، در ذلّت هستند. رهبرى جامعه، همانند ناخدایی است درکشتی که می تواند سرنشیان خود را به ساحل مقصود برساند یا در بیکرانه دریاها سرگردان سازد. در حديثی از امام باقر عليه السلام آمده است: مَنْ دانَ اللّهَ بعبادَةٍ يَجْهَدُ فيها نَفْسَهُ وَ لا اِمام لَهُ مِنَ اللّه فَسَعْيُهُ غَير مُقْبُولٍ: كسى كه به خدا ايمان دارد و عبادت هاى طاقت فرسا هم انجام می دهد؛ اما امام لايقى از طرف خدا ندارد، تلاشش بى فايده است. اگر رهبر آسمانى بود، پرستش خدا به طاغوت پرستى كشيده نمى شد و قوانين آسمانى به خرافات نمی گروید و نمازهاى جمعه، با همه شكوهش، به نفع طاغوت ها نمى انجاميد و حج، اين مظهر قدرت و عزّت اسلام و مسلمين، چنين بى اثر يا به سود حكام دور از اسلام تبديل نمى شد.
در حديثی مى خوانيم: فَمَنْ لَم يَتَوَّلنا لَم يَرْفَعِ اللّهُ لَهُ عَمَلاً: هر كس ولايت و رهبرى ما را نپذيرد، خدا هم اعمال او را قبول نمى كند. حضرت على (ع) می فرمایند: ما باب الله هستيم و راه خدا از طريق ما معرّفى و شناخته می شود.
پس شرط قبولى عبادات، ولايت است؛ البته ولایتی که با تقوا همراه باشد. امام باقر(ع) در ا ین باره فرموده اند: وَ ما تَنالُ وِلايَتَنا اِلاّ بِالعَمَلِ وَالوَرَعِ: در خط رهبرى ما نيست، مگر آنانكه اهل عمل و تقوا باشند.
داستان فرزندان آدم در قرآن آمده است که هر دو قربانى كردند؛ اما قربانى يكى پذيرفته شد و ديگرى نه. خدا مى فرمايد: إِنَّمَا يَتَقَبَّلُ اللّهُ مِنَ الْمُتَّقِينَ: خدا تنها از اهل تقوا مى پذيرد. نقل كرده اند: شخصى هنگام عبور از بازار، از مغازه ای، قرص نانی سرقت كرد و از مغازه ای ديگر دو عدد انار. سپس آن انار و نان را به فقير داد. به او گفتند: اين چه كارى است؟ گفت: خداوند هر گناه را يك كيفر؛ اما ثواب را ده برابر پاداش می دهد. من با آن دو نان و دو انار، چهار گناه كردم؛ اما با بخشش آن به فقير، چهل ثواب بردم. چهار گناه از چهل ثواب كه كم شود، سى و شش ثواب باقى مى ماند. به او گفتند: پاداش ده برابر، براى كسى است كه كارش بر اساس تقوا باشد. انفاق از مال غصبى پاداش ندارد. مگر نخوانده اى كه: انما يتقبل اللّه من المتقين... !
رسيدگى به نيازمندان و اداى حقوق محرومان به درجه اى از اهميت است كه گاهى قبولى عبادت، به آن بستگی دارد. پرداختن زكات يا داشتن درآمد مشروع، از اين نمونه است. امام رضا (ع) می فرماید: مَنْ صَلّى و لم يُزَكِ لَمْ تُقْبَلْ صَلوتُه: هر كس نماز بخواند؛ اما زكات (و ماليات اسلامى) نپردازد، نمازش قبول واقع نمى شود.
حضرت على (ع) به كميل فرموده اند:
هر گاه غذاى تو از راه حلال و درآمد صحيح نباشد، خداوند، تسبيح گفتن و شكر كردن تو را قبول نمى كند.
حفظ پيوندهاى اجتماعى و اخوّت ميان مسلمانان و روابط شايسته ونيكو ميان پيروان اسلام، اهميّت بسيارى دارد. از اين رو، هر سخن و عملى كه به گسستن پيوندها و به هم زدن روابط خوب منجر شود، نارواست. غيبت، سوء ظن، بد خواهى، قطع رابطه، بد خلقى و... از اوصاف و اعمالى هستند كه قبول نشدن عبادت را به دنبال دارند. رسول خدا (ص) فرموده اند: مَنِ اغْتابَ مُسْلِماً اَوْ مُسْلِمةً لَمْ يَقْبَلِ اللّهُ صَلاتَهُ وَ لاصِيامَهُ اَرْبَعينَ يَوماً وَلَيْلَةً اَلاّ اَنْ يَغْفِرَ لَه صاحِبهُ: كسى كه غيبت زن و مرد مسلمانى را بكند، تا چهل روز نماز و روزه اش را خدا نمى پذيرد، مگر آنكه آن شخص، او را ببخشد. و نيز آن حضرت در جایی دیگر فرموده اند: يا اَباذَر! اِياكَ وَ هِجْرانَ اَخيكَ، فَاِنَّ الْعَمَلَ لا يُتَقَبَّلُ مَعَ الْهِجْرانِ: اى ابوذر! از دورى و قطع رابطه با برادر دينى بپرهيز؛ چرا كه عمل اينگونه اشخاص پذيرفته نيست. و امام صادق (ع) نیز در این زمینه مى فرمايند: لا يَقْبَلُ اللّهُ مِنْ مُؤ مِنٍ عَملاً وَ هُوَ مُضْمِرٌ عَلى اَخيِه سُوءً: هر مؤ منى كه نسبت به برادر دينى اش، نيّت بدى داشته باشد، خداوند عمل او را قبول نمى كند. نتيجه آنكه، بدگويى از ديگران، نيّت سوء درباره مردم، ترك دوستى، غيبت و امثال آن كه باعث سست شدن پيوندهاى اجتماعى مسلمانان مى شود، از موانع قبول شدن عبادات به حساب می آید و نمازگزار و اهل عبادت، بايد روابط دينى مستحكمى با بندگان خدا داشته باشند تا عباداتش شایسته پذیرش شود.
آیين مقدس و متعالى اسلام، ميان عبادت، سياست، اخلاق و اجتماع، پيوندى منسجم ايجاد كرده است، به طوری که در امور خانوادگى، رعايت احترام و حقوق متقابل زن و شوهر چنان مهم دانسته شده كه بى توجهى به آن، گاهى باعث قبول نشدن سایر عبادات می شود و قطع پيوندهاى زمينى، به قطع پيوند آسمانى مى انجامد. در اين زمينه پيامبر اسلام (ص) فرموده است: مَنْ كانَ لَهُ اِمْرئةٌ تُوذيهِ لَم يَقْبَلِ اللّهُ صَلاتَها وَ لا حَسَنَةً مِنْ عَمَلِها... وَ عَلَى الرَّجُل مِثْلُ ذلِكَ: هر كس زن بد رفتار و اذيت كننده اى داشته باشد، خداوند نماز و كارهاى نيك آن زن را نمى پذيرد. (مرد نيز همچنين است) نه تنها بدرفتارى زن با شوهر يا برعكس، اين اثر را دارد؛ بلکه نگاه خشم آگين به پدر و مادر هم مانع قبولی عبادات می شود. امام صادق (ع) فرموده اند: مَنْ نَظَر اِلى اءبَويهِ نَظَرَ ماقتٍ وَ هُما ظالِمانِ لَهُ لَم يَقْبَلِ اللّهُ لَهُ صَلاةً: نماز فرزندانى كه با خشم به پدر و مادر خود نگاه می کنند، قبول نمى شود؛ اگرچه والدين، نسبت به آنان كوتاهى و ظلمى كرده باشند. بنابراین، ما وقتی از نردبان نماز، به معراج مى رويم كه پايه هاى آن، روى زمين محكمى باشد؛ اما اگر روى يخ لغزنده يا زمين سُست قرار داده شود، بالا رفتن مشكل يا غير ممكن می شود. كمال معنوى در سايه عبادات، آن هم با حسن رفتار و روابط شايسته اجتماعى حاصل مى شود. مسائل ديگرى هم در روايات بيان شده كه مانع قبولى اعمال است، مانند شراب خوردن و... ؛ البته نبايد اینگونه تصوّر شود که حال كه خدا قبول نمى كند، پس این افراد دیگر نماز نخوانند، روزه نگيرند و... بلكه این روايات، نشان دهنده ضعف عمل و كم ارزشى آن به دلیل رفتار و خصلت هاى ناشايست عبادت كننده است.
قرآن، ثمره نماز را، باز داشتن از فحشا و منكر مى داند: «إِنَّ الصَّلَوةَ تَنْهَى عَنِ الْفَحْشَآءِ وَالْمُنكَرِ» و اين خاصيّت، مغز و محتواى اصلى نماز و نشان قبولى اعمال و عبادات است. هسته بى مغز، رشد نمى كند و ثمر نمى دهد و نماز بدون بازداشتن از بدى ها هم همان عبادت بى محتواست. امام صادق (ع) در بيان اين نشانه مى فرمايد: مَنْ اَحَبّ اَنْ يَعْلَمَ اَقُبِلَتْ صَلاتُه اَمْ لَمْ تُقْبَل، فَلْينظُر هَلْ مَنَعتْهُ صَلاتُه عَنِ الْفَحشاءِ وَالمنكر؟ فَبقَدرِ ما ضَعَتْهُ قُبِلَتْ مِنه: هر كس دوست دارد بداند نمازش قبول شده يا نه، ببيند آيا نمازش او را از گناه و زشتى باز داشته يا نه؟ پس به هر قدر كه نمازش او را از گناه باز داشته، به همان اندازه نمازش قبول شده است.
برای عبادت، آثار زیادی در قرآن و روایات ذکر شده است. آمرزش گناهان، آرامش و سرور، افزایش رزق و روزی، استواری دین، امامت ، تقرب الهی، تقوای الهی، جلب رحمت و رضایت الهی، شکر خدا، عزت، قدرت، مصونیت از گناه، هدایت الهی، همنشینی با ابرار و نیکان و یقین از آثاری است که برای عبادت ذکر شده است.
انجام اعمال عبادی، گاه با موانعی همچون تفاخر، تکبر، جهل، دنیاگرایی و حرام خواری روبه رو می شود.
در آیه ۳۶ سوره نساء، تکبر و تفاخر به عنوان دو عامل بازدارنده از عبادت خداوند معرفی شده و در آیاتی دیگر نیز دوری از تکبر، شرط نیل به عبادت خدا دانسته شده است. در آیه ۶۴ سوره زمر نیز از جهالت و نادانی به عنوان عامل عبادت غیرخدا نام برده شده است.
حضرت علی(ع)، وابستگی به دنیا و اشتغال زیاد به آن را مانع اصلی عبادت خدا و ترک دنیا دوستی را نیز عامل اصلی رسیدن انسان به کمال معرفی کرده اند. قرآن کریم نیز مؤمنین را از غفلت در یاد خدا به خاطر اموال و اولاد برحذر داشته است.
حرام خواری نیز از موانع جدی در مسیر عبادت و بندگی خدا معرفی شده است. پیامبر اسلام(ص) عبادت همراه با خوردن مال حرام را مانند ساختن بنا روی شن زار می داند.
به مناسبت روز اهدای عضو اهدای زندگی
مشعل «اهدای عضو، اهدای زندگی»؛ این جمله ای است که افراد سرشناس و غیر سرشناس بارها درباره آن حرف زده اند. برخی با شک و تردید و برخی نیز محکم و استوار. همه ما ممکن است دست کم یکبار در زندگی به اهدای اعضای بدن خود پس از مرگ فکر کرده باشیم و در این باب، سوالات متعددی در ذهنمان ایجاد شده باشد؛ اما چرا اهدای عضو تا این حد اهمیت دارد؟ روزانه تعداد زیادی از همنوعان ما در کشور، جان خود را بر اثر نرسیدن بموقع اعضای اهدایی از دست می دهند، این در حالی است که هر بیمار مرگ مغزی می تواند با اهدای اعضای خود، جان ۸ انسان دیگر را نجات دهد.
31 اردیبهشت به نام روز اهدای عضو ، اهدای زندگی نامگذاری شده است، آغاز پیدایش اهدای عضو در دنیا به قرن دوم پیش از میلاد بازمی گردد. آن زمان طبيب هندی به نام ساشروتا سعی کرد پوست بینی بیماری را به صورت اتو گراف ترمیم کند که البته از موفقیت این عمل اطلاعاتی در دست نیست. بعدها یک طبيب ایتالیایی موفق شد این نوع پیوند را انجام دهد. او در پیوندهای بعدی نیز سعی کرد این کار را به صورت آلو گراف انجام دهد که البته ناموفق بود. ادوارد زیروم نیز در سال 1905 در جمهوری چک، نخستین پیوند قرنیه را روی انسان با موفقیت انجام داد. در دهه 30 میلادی نخستین پیوند از جسد به انسان به وسیله یک جراح اوکراینی صورت گرفت که البته ناکام ماند. در سال 1950 نیز نخستین پیوند کلیه موفقیت آمیز بود. در سال 1963 جیمز هاری، عمل پیوند ریه از یک جسد به یک بیمار مبتلا به سرطان را بخوبی انجام داد و در همان سال نیز یک پیوند کبد انجام شد که موفقیت آمیز نبود. در سال 1963 هم نخستین پیوند قلب از سوی جیمز هاری انجام شد.
تاریخچه اهدای عضو در ایران به سال ۱۳۱۴ بازمی گردد. در این سال، نخستین پیوند قرنیه چشم انجام شد. در ابتدا مردم هنوز با فرهنگ اهدای عضو ناآشنا بودند؛ اما به مرور زمان و به مدد تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس که هر ساله به منظور تقدیر از خانواده اهداکنندگان اعضا برگزار می شود، تعداد بیشتری با عمل اهدای عضو آشنا شده و خواستار دریافت کارت اهدای عضو هستند. به این ترتیب امروزه می توان از مرگ تعداد زیادی از هموطنان نیازمند پیوند عضو جلوگیری کرد.
مروری بر تاریخچه اهدای عضو در ایران نشان می دهد که نخستین پیوند کلیه در سال 1347، پیوند مغز استخوان در سال 1370، اولین پیوند موفق روده باریک در سال 1371، همچنین نخستین پیوند موفق کبد و پیوند موفق قلب در سال 1372 و اولین پیوند پانکراس نیز در سال 1385 با اهدای عضو انجام شده است.
در این روزگار، شاهد رواج یافتن اهدای عضو افراد بویژه در مواردی مانند مرگ مغزی هستیم. حتی برخی آن را به شکل یک حرکت اجتماعی ترویج می کنند؛ اما نگاه شرع به این ماجرا چیست؟ آیا می توان اعضای بدن فردی که دچار چنین مرگی شده را اهدا کرد؟ دین مبین اسلام، اهمیت فوق العاده ای برای نجات جان انسان ها قائل است. چنانچه در قرآن کریم در سوره مبارکه مائده آیه ٣٢ به تصریح آمده است: «هرگاه شخصی باعث بقای نفسی شود، مانند آن است که باعث نجات جان تمام انسان ها شده است.»مراجع دینی نیز با استناد به کلام الهی فتوای متعددی داده اند. حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) درباره اهدای عضو می گویند: «اگر استفاده از اعضاى بدن بیماران مذکور براى معالجه بیماران دیگر، باعث تسریع در مرگ و قطع حیات آنان شود، جایز نیست؛ در غیر این صورت اگر عمل مزبور با اذن قبلى وى صورت بگیرد یا نجات نفس محترمى متوقف بر آن عضو مورد نیاز باشد، اشکال ندارد.» حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله العالی) نیز می فرمایند: «در صورت نیاز و ضرورت، با رضایت بستگان و با رعایت شرایط اشکالی ندارد.»
به گفته علی بیگی، مدیر فرهنگی واحد فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی بیمارستان دکترمسیح دانشوری، در حال حاضر حدود ۳۰ هزار بیمار در لیست انتظار پیوند اعضا قرار دارند و روزانه ۱۰ نفر از این لیست به دلیل نرسیدن عضو، جانشان را از دست می دهند. نکته قابل تامل این است که روزانه ۱۲ نفر به این لیست اضافه می شوند، جمعیتی که برای ادامه زندگی نیازمند پیوند اعضا بوده و برای كوتاه شدن زمان حضور در فهرست انتظار، چشم به راه بخشش خانواده های بزرگوار متوفای مرگ مغزی هستند. اعضای حیات بخش و بافت های هر فرد مرگ مغزی می تواند جان بیماران نیازمند به عضو پیوندی را از مرگ حتمی نجات داده و کیفیت زندگی بیش از ۵۰ بیمار را ارتقا دهد. این در حالی است که طبق آمارها سالانه ۶ تا ٨ هزار فوت ناشی از مرگ مغزی بر اثر حوادث مختلف در ایران ثبت می شود. آماری که طبق داده های موجود، نیمی از آنها قابلیت اهدای عضو را دارند، اگرچه تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد از این آمار به مرحله اهدا می رسند؛ چراکه ۷۰ تا ۷۵ درصد موارد به دلیل مخالفت خانواده فرد مرگ مغزی شده، پیکر این افراد به جای نجات جان سایر انسان ها، به زیر خاک می رود، در حالی که می تواند به هزاران نفر زندگی دوباره ببخشد.
اهدای عضو و ترویج این امر انسانی و خداپسندانه، نیازمند فرهنگ سازی است تا به این وسیله، فرهنگ در جامعه به رفتار تبدیل شود و خانواده هایی که در شرایط حساس تصمیم گیری برای رضایت به اهدای اعضای عزیزشان هستند، راحت تر این اقدام را بپذیرند.
در کشورهای مختلف، برای ترویج فرهنگ اهدای عضو، فعالیت هایی انجام و تدابیر ویژه ای برای گسترش این فرهنگ در نظر گرفته شده است. استفاده از رسانه های دیداری، شنیداری و گفت وگو با افراد متخصص در این زمینه به منظور ارائه اطلاعات صحیح یا گفت وگو با افراد سرشناس و شهره در زمینه های مختلف علمی، ورزشی، هنری و... از مواردی هستند که به گسترش و ترویج فرهنگ اهدای عضو منجر می شوند.
با فرهنگ سازی می توان آمادگی را برای تمایل به اهدای عضو بیشتر کرد که یکی از راهکارهای آن پرداختن به این موضوع در رسانه ها به شیوه هایی است که آگاهی های افراد را در زمینه مرگ مغزی، کما و تفاوت های آن دو با هم بالا می برد.
قطعا برای رسیدن به نتایج مطلوب در ساخت برنامه هایی با موضوع اهدای عضو باید از پزشکان و کارشناسان مجرب در این حوزه استفاده شود؛ زیرا اطلاع رسانی نادرست نتیجه و اثرات مخربی در بر خواهد داشت. همچنین یکی از اقدام های مثبت در این زمینه، صدور کارت اهدای عضو است. این اقدام یکی از بزرگترین نمادهای فرهنگی در زمینه ارتقای فرهنگ اهدای عضو به شمار می رود.
از زمان راه اندازی واحد فراهم آوری اعضای پیوندی در ایران، مراکز مختلفی شروع به ثبت نام و صدور کارت اهدای عضو کردند؛ اگرچه در روزها و ماه های اول، تعداد ثبت نام به بیش از ۱۰۰ نفر در ماه نمی رسید؛ اما با شروع تبلیغات فرهنگی و برگزاری جشن نفس، تعداد بیشتری از مردم نیک اندیش ایران با این امر مقدس آشنا شده اند و تعداد افراد متقاضی کارت اهدای عضو روز به روز بیشتر می شود.
بنابراین هر ایرانی می تواند با افزایش آگاهی خود و دیگران، بالا بردن سطح اطلاعات جامعه در زمینه مرگ مغزی و اهدای عضو، گرفتن کارت اهدا و شرکت در طرح سفیران به ترویج فرهنگ اهدای عضو کمک شایانی کند.
هر فرد مرگ مغزی می تواند با اهدای ارگان های حیاتی خود جان یک تا 8 نفر را از مرگ حتمی نجات دهد و با اهدای بافت و نسوج خود یک تا 53 نفر را از معلولیت رهایی بخشد.
اعضای قابل اهدا شامل قلب، ريه ها، کبد، روده ها، لوزالمعده و کليه ها می شود. علاوه بر این اعضا، برخی از بافت های بدن نیز قابل پیوند هستند. با اهدای قرنيه چشم، می توان بينایی را به فردی که دچار صدمه شديد به چشم شده، بازگرداند. تاندون و غضروف باعث بازسازی اعضای آسیب دیده مربوطه می شوند. پيوند استخوان می تواند مانع قطع عضو در سرطان استخوان شود.
دريچه قلب برای کودکان با بيماری مادرزادی دريچه ای و بزرگسالان با دريچه آسیب دیده به کار می رود. پيوند پوست، نجات بخش بيماران با سوختگی شديد است. پیوند مغز استخوان، تنها درمان ممکن در بعضی از سرطان های خون است. برخلاف عضو، بافت می تواند تا 24 یا حتی 48 ساعت بعد از مرگ فرد اهدا شود و حتی می توان آن را برای مدت طولانی ذخيره کرد.
به هر روی، اگرچه مرگ مغزی اتفاقی تلخ برای خانواده فرد متوفی به شمار می رود؛ اما روی دیگر این اتفاق تلخ، اهدای حیات و فرصت دوباره زیستن به فرد دیگری است که با نگاه مثبت به مقوله اهدای عضو می تواند به زندگی بازگردد.
گام های صنعت نفت در مسیر مسئولیت اجتماعی
آرش جعفری لاوان جزیره ای است مرجاني در حدود 16 كيلومتري سواحل ايران با 20 کیلومتر طول و 4/5 تا 7 کیلومتر عرض در موقعيت جغرافيايي 53 درجه طول و 26 و 50 دقيقه عرض جغرافيايي واقع شده است. حدود 45 کیلومترمربع از قسمت غیرمسکونی و نيمه سنگي جزيره در اختیار شرکت های نفتی ازجمله پالایشگاه نفت لاوان است. جمعيت بومي جزيره لاوان حدود 1200 نفر است. آب وهوای جزیره بسیار گرم و درجه حرارت در تابستان بين 37 تا 45 درجه و در زمستان 25 تا 10 درجه سانتی گراد است. ميزان رطوبت نسبي در تابستان 80 تا 100 درصد و زمستان 10 تا 30 درصد و ميزان متوسط بارندگي در سال حدود 50 میلی متر است که زندگی و کار را به ویژه در تابستان سخت می کند. یکی از شرکت های فعال در این جزیره شركت پالايش نفت لاوان است که در سال 1355با عنوان مجتمع تقطير لاوان زير نظر پالايشگاه شيراز ساخته شده و فعالیت می کند. این پالایشگاه با توجه به موقعيت راهبردی و امكانات بالقوه موجود طرح های توسعه و بهسازي سيستم را در دستور كار قرار دارد. حال با توجه به شرایط ویژه جزیره و سختی کار و نیز مردم بومی، ورزش می تواند باعث سلامت و نشاط کارکنان و نیز مردم جزیره شود. در این باره با محمد آواره، رئیس ورزش پالایشگاه نفت لاوان در باره ورزش کارکنان و نیز نقش پالایشگاه در قبال ورزش جزیره در همسویی با مسئولیت اجتماعی گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ورزش در جزیره و پالایشگاه را باید به دو بخش و درواقع به دو دوران زمانی تقسیم کنیم. قبل از کرونا که همه چیز طبیعی بود و به قول معروف روتین کارهایمان را انجام می دادیم و سپس ورزش در دوران کرونا. ما درزمان کرونا هم، با رعایت پروتکل های بهداشتی یک تقویم ورزشی داشتیم و تمام برنامه هایمان را برگزار می کردیم. مثلاً در همین اواخر و در ماه رمضان با رعایت تمام پروتکل های بهداشتی کارکنان ورزش می کردند و هم مسابقات بین کارکنان در رشته های مختلف را برگزار کردیم. البته مسابقات خاصی داریم، مثلاً دهه فجر یا هر مناسبتی که باشد، خودمان مسابقه برگزار می کنیم و طبق تقویم ورزشی خودمان جلو می رویم.
یک سالن چندمنظوره داریم که در آن بیلیارد، پینگ پنگ و فوتبال دستی بازی می کنند. دوستان و همکاران بعد از تعطیلی از کار تشریف می آورند و ورزش می کنند. یک زمین فوتسال داریم. یک زمین فوتبال گل کوچک و یک زمین تنیس داریم که به جرات می توان گفت زمین تنیس بسیار خوبی است. زمین والیبال و سالن بدن سازی داریم دوستان در شیفت های آزادی که دارند، می آیند و ورزش می کنند. ما اینجا دو شیفت روزکار و شب کارداریم. وقتی همکاران روزکار هستند، شب می آیند و وقتی شب کار هستند، روز را برای ورزش انتخاب می کنند.
دوستان و همکاران ظرفیت های خوبی دارند، اما نیاز به دیده شدن دارند مخصوصاً پرسنلی که ما داریم، از اهالی بومی هستند. ازلحاظ قدرت بدنی، استعداد و هوش، ورزشکارهای خیلی خوبی هستند و نیاز هست که دیده شوند و یا به هرحال جایی معرفی شوند تا بیشتر رشد کنند. البته در آینده برنامه های خاصی داریم که بتوانیم از مربی های خوب تراز اول دعوت کنیم که به جزیره بیایند تا همکاران ورزشکار پیشرفت کنند و بیشتر دیده شوند.
تقریباً 1300 همکار داریم که در پالایشگاه مشغول به کار هستند. این همکاران در دو شیفت کاری که تقسیم شده مشغول به کار هستند برای همین به خوبی می توانند از امکانات استفاده کنند و برای همین وسایل ورزشی جوابگو است، اما درعین حال احتیاج داریم که وسایل به روزتر شوند.
تمام پرسنل چه رسمی، قراردادی و پیمانکاری همه یکی هستند و فرقی بین آنها نیست. در ابتدای سال مجوز تمام اینها را محمد علی اخباری، مدیرعامل پالایشگاه صادر کرد. لباس و کفش ورزشی به همه داده می شود حتی در یک اقدام جالب توجه هر کارمندی به مناسبت روزتولدش ست ورزشی تحویل می گیرد که هم در زمینه ورزش کاری انجام داده باشیم و هم به مناسبت تولدش، هدیه ای داده باشیم. در ورزش کردن همه در کنار هم هستند وهیچ فرقی بین آن ها نیست.
مرتب بین واحدهای پالایشگاه مسابقه برگزار می کنیم. در تمام رشته ها و حتی دوومیدانی هم مسابقه برگزار می کنیم. تنیس خاکی، دارت، بیلیارد، اسکوتر، فوتسال ورزش هایی هستند که مسابقات این رشته ها بین کارکنان برگزار می شود. پس از 4 سال اولین گردهمایی ورزش در لاوان انجام دادیم. مسئولین ورزش شرکت های پالایشی را دعوت کردیم که توانستیم میزبانی رشته های تنیس خاکی و دارت را در مسابقات پالایشی بگیریم. ما در آبان و مهرماه 1401 در خدمتشان هستیم.
طی جلسه ای که با دوستان در پالایش و پخش داشتیم، صحبت از المپیاد بود. ظاهراً شرکت پالایش و پخش بندرعباس اعلام آمادگی کردند که مسابقات داخلی را برگزار کنند و ما هم تیم در این مسابقات داریم، اما در مورد المپیادهای وزارتی باید بگویم شاید ما به شکل تیمی نتوانیم شرکت کنیم، اما انفرادی حتماً می توانیم به تیم های پالایشی حاضر در المپیاد وزارتی کمک کنیم.
سؤال به جایی بود خوشبختانه ازآنجاکه آقای اخباری، مدیرعامل پالایشگاه نسبت به پرسنل نگاه مثبتی دارند، نسبت به اهالی دهکده و بومی های جزیره هم دیدشان خیلی مثبت و خوب است. همسو با مسئولیت اجتماعی در قبال ساکنان منطقه لاوان در هفته دو روز را اختصاص دادیم به آنها و با توجه به مجتمع فرهنگی – ورزشی که داریم، با خانواده هایشان تشریف می آورند اینجا و مسابقه ورزشی برای ورزشکاران وهم مسابقه بین خانواده هایشان برگزار می کنیم و جوایزی هم به آن ها می دهیم؛ البته این تمام کار نیست بومی های جزیره دوتیم فوتسال دارند در رده نونهالان و جوانان که تا آنجا که بتوانیم به آنها کمک می کنیم. این کمک ها شامل البسه ورزشی، کفش و لباس مسابقه و زمین تمرین می شود که در اختیارشان قرار می دهیم. به ارگان های دولتی و نظامی هم به اندازه توان کمک می کنیم مثلاً برای سربازان نیروهای انتظامی میز پینگ پنگ در اختیارشان قراردادیم و یا با ناحیه مقاومت سپاه همکاری می کنیم. در مراسم متفاوتی مثل 13 به مدرسه می رویم و برای بچه ها مسابقاتی برگزار می کنیم. هدف این است که روحیه بچه ها عوض شود و نیز کمکی هم به آن ها شده باشد.
در دهکده به غیراز فوتسال رشته بدن سازی داریم که در همسویی با مسئولیت اجتماعی مختصر وسایلی پالایشگاه برایشان تهیه کرده که بتوانند ورزش کنند ولی به نظر من بازهم کم است و باید بیشتر به جوانان بومی کمک کرد.
در دهکده نیاز به یک زیرساختی داریم، زیرساختی که دیگر در حد و توان ما نیست. من اینجا تقاضا دارم. الان آقای دارابی مسئول عمران و آبادی جزایر بزرگ هستند. اگر ایشان کمک کنند که بتوانیم دو سالن در دو شیفت که هم برای خانم ها و هم آقایان باشد، بسازیم تا راحت تر ورزش کنند. چون خانم ها واقعاً هیچ امکاناتی ندارند.
بله ما پرسنل خانم نداریم. منظور من خانم ها و دختران بومی دهکده است. چون خانم ها در دهکده هیچ امکاناتی ندارند اگر مسئول عمران و آبادی کمک کنند، می توانیم بیشتر کمک کنیم. اگر بخواهیم در آینده یک سالنی بسازیم مجوز زمین می خواهد که خیلی سخت به ما می دهند چون صاحب ملک زمین ما نیستیم و نیاز به مجوز داریم. اگر مجوز بدهند، پالایشگاه هم کمک می کند و یک سالن می سازیم تا خانم ها و دختران سالن اختصاصی خودشان را داشته باشند. خانم های بومی در دو رشته والیبال و بدن سازی ورزش می کنند.
امکانات خوب است؛ وسایلی که داریم جوابگو هستند ولی بازهم نیازهای بیشتری داریم. اینجا شرایط اقماری است کسی که 14 روز از خانواده اش دور است، اگر یک روز شرایط جوی بد باشد و نتوانند تمرین کنند، به مشکل می خوریم چراکه می خواهند فردا بیایند و شلوغ می شود و با توجه به اینکه زمین فوتبال، فوتسال داریم بازهم نیاز است که بیشتر باشد؛ البته حالا با تلاش آقای محمد علی اخباری سالن چندمنظوره برای بیلیارد، اسکوتر و بولینگ ساخته شود.
بله بالای 80 درصد ورزش می کنند و هرکسی به نوعی یک عده برای فوتسال و یک عده والیبال و پیاده روی می کنند.
با توجه به اینکه ما در کنار دریا هستیم، استخر نداریم اما در عوض یک پلاژ داریم. لذا کارکنانی که به ورزش های آبی مثل شنا علاقه دارند از خرداد ماه تا شهریور طبق مساعدتی که مدیر پالایشگاه داشتند طی روزهای سه شنبه و جمعه یک ساعت زودتر از محل کار خود خارج می شوند و به دریا می روند و شنا می کنند.
مدیریت صلاح بداند استخر هم می سازیم، اما چون با توجه به اینکه اینجا دریا هم هست، شاید توجیه قانع کننده ای نباشد، اما مسابقات شنا در دریا برگزار می کنیم.
بله دقیقاً و باید بگویم ما غریق نجات داریم که در آب های آزاد استفاده می کنیم تا مشکلی پیش نیاید.
ما برای پرسنل خودمان نزدیک به 600 تا 650 دوچرخه خریدیم وهر دونفر یک دوچرخه دارند که محل استراحتشان تا محل کارشان با دوچرخه بروند.
ببینید اینجا منطقه محروم است و بومی های لاوان نیاز به حمایت بیشتر و دیده شدن دارند. من تقاضایی دارم که با حمایت شما و پشتیبانی پالایشگاه بیشتر به اهالی دهکده بیشتر برسند مثلاً ما اگر دو تا سه نفر برای دوره مربیگری بفرستیم، قطعاً تأثیری درروند ورزش نوجوانان و نونهالان بومی دارد. از آقای اخباری، مدیرعامل پالایشگاه که واقعاً با ما همکاری کامل دارند و هیچ کوتاهی نمی کنند و تمام مدیران تشکر ویژه دارم.
سیزدهمین دوره لیگ دسته یک واترپلو باشگاه های ایران با قهرمانی تیم واترپلو نفت تهران به پایان رسید تا این تیم به لیگ برتر راه پیدا کند.
سیزدهمین دوره مسابقات لیگ دسته یک واترپلو باشگاه های ایران سال ۱۴۰۰ با حضور ۸ تیم در دو گروه ۴ تیمی (۱۹ تا ۲۲ اردیبهشت) در استخر ۹ دی مجموعه ورزشی شهید شیرودی برگزار شد.
تیم واترپلو نفت تهران در گروه «ب» این رقابت ها با تیم های زنجان، قهرمان مشهد و رعد پدافند هوایی هم گروه بود که موفق شد با دو پیروزی مقابل تیم های زنجان و قهرمان مشهد و یک شکست مقابل رعد پدافند هوایی و کسب 4 امتیاز به عنوان تیم دوم به مرحله نیمه نهایی صعود کند.
شاگردان قیصر اهل یروف در نفت تهران در مرحله نیمه نهایی در دربی نفتی ها به مصاف تیم واترپلو صنعت نفت آبادان رفتند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر این تیم را با نتیجه قاطع 15 بر 10 شکست دهند تا راهی فینال شوند. در دیدار فینال به دلیل عدم حضور تیم نو فلاح، نتیجه بازی 5 بر صفر به سود نفت تهران به پایان رسید و با این نتیجه تیم نفت تهران موفق شد عنوان قهرمانی سیزدهمین دوره لیگ دسته یک واترپلو باشگاه های ایران در سال ۱۴۰۰ را به نام خود ثبت کند؛ به این ترتیب تیم واترپلو نفت تهران با این قهرمانی فصل بعد در لیگ برتر حاضر خواهد شد.
تیم های نوفلاح و نفت آبادان نیز به ترتیب در جایگاه دوم و سوم ایستادند.
پرسیس، زنجان، قهرمان مشهد، رعد پدافند هوایی، هلزمک(فارس)، نو فلاح، صنعت نفت آبادان و نفت تهران ۸ تیم حاضر در این مسابقات بودند.
بازیکنان تیم نفت تهران در این مسابقات که 80 درصد شرکتی و فرزندان نفتی بودند، عبارتند از: امیرحسین اعرابی، میثم جعفری (کاپیتان)، محمود غلام نژاد، رضا شیخی قلعه سردی، امیر حسام، احمد بابادی، سینا احمدی بابادی، مقداد رزاقی، مهران فروتن، ابراهیم نصیری، حسین رضایی، رضا مخیلفی، علی مقصودی، فرید بهزاد صبری، اشکان ایران پور، سام مددی و محمد سینا میرشمسی.
رضا سپهرداد به عنوان سرپرست تیم را همراهی کرد و علی پیروزخواه هم مربی تیم نفت تهران بود. قیصر اهل یروف به عنوان سرمربی، هدایت نفت تهران را در این مسابقات به عهده داشت و امیر ریحانی هم به عنوان داور از نفت تهران در این مسابقات حضور داشت.
تیم نوفلاح که در مسابقه فینال حاضر نشد مقابل نفت تهران قرار بگیرد، از سوی کمیته انضباطی با جرائم زیادی مواجه خواهد شد، از جمله اینکه این تیم نمی تواند به لیگ برتر صعود کند. برای همین تیم صنعت نفت آبادان به احتمال قوی همراه نفت تهران راهی لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران خواهد شد.
شرکت پالایش گاز ایلام به منظور توسعه ورزش همگانی در محل باشگاه ورزشی کمپ مسکونی شرکت پالایش گاز ایلام به مناسبت هفته کار و کارگر یک دوره مسابقه دارت و شنا با رعایت پروتکل های بهداشتی بین کارکنان این شرکت برگزار کرد. مسابقات دارت با مشارکت ۳۰ نفر از همکاران ورزشکار این رشته برگزار شد که در پایان نفرات زیر به مقام اول تا سومی دست یافتند. رضا طاهری به مقام اول دست پیدا کرد؛ حمیدرضا نساجی در رتبه دوم قرار گرفت و اصغر کاکا هم به مقام سوم رسید. در ادامه واحد ورزش شرکت پالایش گاز یک روز بعد از برگزاری مسابقات دارت در محل استخر شنا آزادی ایلام به مناسبت هفته کار و کارگر مسابقه شنا کرال سینه بین کارکنان این شرکت برگزار کرد. مسابقات شنا کرال سینه با مشارکت ۲۰ نفر از همکاران ورزشکار این رشته در استخر شنا آزادی برگزار شد که در پایان نفرات زیر به مقام اول تا سوم دست یافتند. جبار کاظمی به مقام اول دست پیدا کرد و مسعود گوهری در رتبه دوم قرار گرفت و روح الله خدایی هم به مقامی بهتر از سومی دست پیدا نکرد.
اعضای جدید شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت از سوی مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت انتخاب و معرفی شدند. از سوی منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، احمد پارو، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی و مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی پالایش نفت آبادان و اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی و مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان 2عضو جدید شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت کشور منصوب شدند. با موافقت معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی،اسکندر فرهمند، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی و مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفتخیزجنوب و احمد پارو رئیس امور ورزش و تربیت بدنی و مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی پالایش نفت آبادان طی حکمی، از سوی منصور قنبرزاده مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت به عضویت شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت ایران منصوب شدند. در حکم منصور قنبرزاده مدیرکل سلامت و تربیت بدنی خطاب به احمد پارو و اسکندر فرهمند آمده است :
نظر به تعهد و تجارب ارزشمند جنابعالی در حوزه ورزش و تربیت بدنی،به منظور مشارکت مؤثر مناطق عملیاتی در سیاست گذاری، برنامه ریزی و توسعه ورزش کارکنان و خانواده معظم صنعت نفت با موافقت معاونت محترم وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی به موجب این ابلاغ به عنوان «عضو شورای هماهنگی ورزش وزارت نفت» منصوب می شوید. امید است با استعانت از خداوند متعال در انجام وظایف محوله موفق و موید باشید.
مسابقات دوومیدانی کوهستان مناطق نفت خیز جنوب – آغاجاری با معرفی نفرات برتر در دو بخش آقایان و بانوان در امیدیه به پایان رسید. صبح روز جمعه مسیر کوهپیمایی، کوه مشرف به شهر امیدیه، عرصه رقابت کوهنوردان و سایر ورزشکاران در مسابقه دوومیدانی کوهستان بود. این مسابقه با حضور پرشور شرکت کنندگان به مناسبت یاد و خاطره کوهنوردان فقید امیدیه، در دو بخش آقایان و بانوان برگزار شد. در آغاز دونده ها با نواخته شدن سوت آغاز مسابقه مسیر کوهپیمایی را تا محل گذر کوهنوردان دویدند و در نهایت در رده سنی بالای ۴۰ سال: آقایان حسن شریفات، جعفر سیفی و حسن تقی زاده و در رده سنی زیر ۴۰ سال آقایان رضا شعبانی، یاسین آغاجاری و مجتبی بهمئی به ترتیب مقام اول تا سوم را کسب کردند. همچنین در قسمت بانوان نیز خانم ها مریم یوسفی، سکینه خیرپور و نوشین شریفات به ترتیب مقام اول تا سوم را کسب کردند. در پایان به نفرات اول تا سوم گروه آقایان و خانم ها لوح یادبود اهدا شد. این مسابقه با برنامه ریزی و تلاش های بی وقفه هیات کوهنوردی و سنگ نوردی امور ورزش نفت و گاز آغاجاری برگزار شده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات