توسعه دیپلماسی انرژی از روسیه تا عمان
احیای فراخوان استخدامی نیروی انسانی در صنعت نفت
نقشه راهی برای دستیابی به توسعه
پایان کابوس تبر و درخت در بام ایران
گره خوردن سرمایه گذاری جدید با تامین خوراک
طرحهای نیمه تمام به ایستگاه پایانی رسید
دانش بنیانها، شتاب دهنده فعالیتهای پژوهشی
طرح پتروشیمی گچساران به ۹۱.۵ درصد پیشرفت رسید
برگزاری دوازدهمین سالگرد خاکسپاری شهدای گمنام وزارت نفت
از ناتوری چاه نفت تا نهضت نفت ملی
نقش آفرینی آموزههای دینی در تربیت دختران
ترسیم چشم انداز ورزش شرکت ملی نفت در سال 1401
میخواهیم در لیگ برتر شگفتیساز باشیم
مشعل وزیر نفت هفته پرترافیکی را پشت سر گذاشت و افزون بر سفر به عمان به منظور توسعه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم و برداشتن گام هایی استوار و بلند در ادامه سفرهای پیشین خود، در تهران نیز با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه دیدار داشت و نشست هیأت های عالی رتبه ایران و روسیه به ریاست جواد اوجی برگزار شد که طی آن، ایران و روسیه ۳ سند همکاری امضا کردند.
گسترش مناسبات ایران با کشورهای همسایه، یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی دولت سیزدهم است. به همین دلیل دولت همواره تلاش کرده روابط خود را با متحدان سنتی خود در شورای هماهنگی خلیج فارس که بدون شک یکی از مهم ترین آنها عمان بوده، حفظ کند. روابط سیاسی و اقتصادی ایران با عمان در ادوار گذشته همواره مستحکم بوده و به موازات آن، همکاری دو کشور در حوزه انرژی نیز پایدار بوده است. افزون بر آن، سطح روابط تهران - مسقط در ماه های گذشته بویژه در دو ماه نخست ۱۴۰۱ افزایش یافته است.
جواد اوجی که ۳۰ اردیبهشت، تهران را به مقصد عمان ترک کرده بود، با محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت عمان و همچنین با وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفت وگو کرد. سفر جواد اوجی به کشور عمان به منظور توسعه دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم و برداشتن گام هایی استوار و بلند در ادامه سفرهای پیشین او در چند ماه گذشته بوده است. اوجی در دیدار با وزیر نفت عمان درباره توسعه همکاری تهران- مسقط در بخش های مختلف انرژی و پروژه های مشترک گفت وگو کرد. وی همچنین در دیدار با سید بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، در خصوص همکاری دو کشور در زمینه انرژی رایزنی و گفت وگو کردند. وزیر نفت در جریان سفر خود به مسقط، همچنین با رئیس سازمان سرمایه گذاری عمان دیدار کرد.
وزیر نفت از توافق برای تشکیل کمیته فنی و توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام در جریان سفر به کشور عمان خبر داد.
اوجی در گفت وگو با شانا درباره دستاوردهای مذاکره با مقام های عمان در جریان سفر به این کشور اظهار کرد: در مذاکرات انجام شده با مقام های عمان از جمله محمد بن حمد الر محی، وزیر نفت عمان، درباره همکاری در زمینه موضوعات مختلف اقتصادی، بخصوص همکاری در بخش انرژی توافق هایی انجام شد.
وی تصریح کرد: به عنوان محور اول، توافق شد برای توسعه فازهای بعدی میدان نفتی هنگام که تنها میدان مشترک دو کشور است، کمیته ای فنی مشترک تشکیل شود تا در قالب کارگروهی مشترک و تیم مشترک، این میدان به صورت یکپارچه توسعه داده شود. وزیر نفت با بیان اینکه بهره برداری یکپارچه که در منطقه ما بی سابقه است، برخلاف بهره برداری رقابتی سبب می شود مخزن میدان مشترک آسیب نبیند و برداشت از مخزن به صورت صیانتی اتفاق بیفتد و بیشترین بهره از توسعه میدان نصیب دو کشور شود، یادآور شد: محور دوم همکاری ایران و عمان که درباره آن توافق شد، صدور خدمات فنی مهندسی بود. اوجی تصریح کرد: با توجه به منابع نفتی و گازی عمان و همچنین توانمندی پیمانکاران و سازندگان ایرانی، زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در بخش نفت و گاز به این کشور وجود دارد و توافق شد در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت، گاز، پالایشگاه ها، پتروپالایشگاه ها و تأسیسات گازی از توانمندی شرکت های ایرانی استفاده شود.
وی با بیان اینکه در همین خصوص به دعوت وزارت نفت ایران بزودی یک هیأت عالی رتبه فنی از عمان برای بازدید از تأسیسات نفتی و گازی ایران و آشنایی با توانمندی سازندگان، پیمانکاران و شرکت های دانش بنیان به ایران سفر خواهند کرد، گفت: تجارت و صادرات پتروشیمی و فراورده های نفتی نیز محور سومی بود که مورد مذاکره قرار گرفت و توافق های خوبی روی آنها انجام شد. گفتنی است، به منظور ایجاد زمینه های گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران و عمان، هیأتی ۵۰ نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران اخیراً به این کشور سفر کردند. سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز همسو با تداوم دیپلماسی همسایگی دولت مردمی و برای گسترش تعاملات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، به دعوت رسمی هیثم بن طارق آل سعید سلطان عمان در رأس هیأتی بلندپایه عازم مسقط، پایتخت این کشور شد و جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان در پایان سفر رئیس جمهوری به این کشور در بیانیه مشترکی تأکید کردند: این سفر بر اساس پیوندهای مستحکم تاریخی میان دو ملت دوست و با هدف تقویت روابط پایدار دوجانبه و احترام متقابل بین سران و ملت های دو کشور انجام شد که اصول دینی، برادری و حسن همجواری، آن روابط را مستحکم ساخته است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در بیانیه مشترک جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان، سلطان عمان از دیدگاه رئیس جمهوری ایران و دولت ایشان در اتخاذ سیاست تعامل سازنده، فعال و همه جانبه و گشایش با تمامی کشورهای جهان، بویژه همسایگان بر اساس سیاست پایدار ایران تقدیر و این دیدگاه را سبب کمک به روابط مثبت و سازنده بر اساس احترام متقابل، همکاری و حسن همسایگی برای توسعه منافع مشترک اقتصادی، تجاری و فرهنگی و تقویت امنیت و ثبات منطقه ای عنوان کرد.
نشست هیأت های عالی رتبه ایران و روسیه به ریاست جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (کوشک) برگزار شد. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به عنوان رئیس روسی کمیسیون مشترک ایران و روسیه در رأس هیأت عالی رتبه روز سه شنبه، سوم خردادماه وارد تهران شد و روز چهارم خرداد، با جواد اوجی، رئیس ایرانی کمیسیون مشترک ایران و روسیه دیدار و گفت وگو کرد. پس از دیدار جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه و هیأت عالی رتبه همراه سه سند همکاری امضا شد. بیانیه مشترک در نتیجه ملاقات روسای کمیسیون مشترک همکاری های تجاری- اقتصادی ایران و روسیه (۲۵ مه ۲۰۲۲ تهران) میان جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر فدراسیون روسیه امضا شد. افزون بر این، تفاهمنامه ای بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه در خصوص تبادل دانش فنی و همکاری های دانش بنیان در حوزه تجهیزات صنایع پتروشیمی به امضای مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و رودکوویچ به نمایندگی از طرف ایوانف، رئیس اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه رسید. همچنین دوازدهمین پروتکل اجلاس گروه کاری همکاری های حمل و نقل جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه میان شهریار افندی زاده، معاون حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و دیمتری زوریوف، معاون وزیر حمل و نقل فدراسیون روسیه امضا شد.
وزیر نفت از عملیاتی شدن بخشی از اعتبار ۵ میلیارد دلاری روسیه برای پروژه های بخش انرژی، کشاورزی، حمل و نقل خبر داد و گفت: بنا داریم در دولت سیزدهم سطح روابط تجاری با روسیه را در تمام این حوزه ها به سقف ۴۰ میلیارد دلار در سال برسانیم. جواد اوجی پس از دیدار با الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه با قدردانی از حضور ایشان و هیأت عالی رتبه این کشور در تهران اظهار کرد: مذاکرات اولیه میان دو کشور در روسیه انجام شده بود و خوشبختانه امروز تفاهمنامه ها و توافق های خوبی در این زمینه صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت های مطلوبی برای همکاری دو کشور ایران و روسیه در حوزه های انرژی، بانکی، حمل و نقل، کشاورزی، انرژی هسته ای و حوزه صنعت و تجارت آزاد مهیاست، افزود: بنا داریم در دولت سیزدهم سطح روابط تجاری با روسیه را در تمام این حوزه ها به سقف ۴۰ میلیارد دلار در سال برسانیم. وزیر نفت، حوزه بانکی را از مهم ترین محورهای مذاکره هم در مسکو و هم در تهران عنوان کرد و گفت: امروز تصمیم های خوبی برای استفاده از ارزهای ملی در روابط دوجانبه و تعاملات مالی اتخاذ شد. اوجی به تخصیص بخشی از اعتبار ۵ میلیارد دلار روسیه برای پروژه های حوزه انرژی، کشاورزی و حمل و نقل اشاره و تصریح کرد: بخشی از این اعتبارات، عملیاتی شده و برای بخشی دیگر نیز امروز با حضور معاون نخست وزیر روسیه تصمیم گیری شد. وی ادامه داد: مذاکرات خوبی نیز در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در مسکو داشتیم که خوشبختانه قراردادها و توافق های خوبی هم در بخش بالادستی صنعت نفت و هم در بخش پتروشیمی و صدور خدمات فنی و مهندسی امضا شد. تفاهمنامه ای هم در زمینه صدور محصولات پتروشیمی و دانش فنی کاتالیست به روسیه امضا می شود.
وزیر نفت در زمینه موضوع کریدور حمل و نقل بین المللی شمال و جنوب که یکی از مهم ترین موضوعات مورد بحث در مسکو در تهران بود، افزود: خوشبختانه توافق های خوبی در حوزه ریلی، حمل و نقل جاده ای، کشتیرانی و هوایی انجام شد.
اوجی اظهار کرد: هر دو کشور ایران و روسیه در تحریم های ظالمانه هستیم که ان شاءالله با همکاری یکدیگر و توسعه روابط در تمام بخش های عنوان شده، تحریم ها را بی اثر می کنیم.
وی به انجام مذاکرات دوجانبه ایران و روسیه در تهران و مسکو بین وزارتخانه ها و دستگاه های مختلف اشاره و تصریح کرد: دو کشور تحت قالب کمیته های مشترک در تمام حوزه ها به توافق های خوبی رسیدیم.
وزیر نفت در پایان با قدردانی از حضور معاون نخست وزیر روسیه و هیأت عالی رتبه این کشور، سفرای دو کشور، نمایندگان و معاونان وزارتخانه ها و دستگاه ها گفت: ان شاءالله هرچه زودتر توافق های نشست امروز که پیش زمینه ای برای نشست کمیسیون مشترک ایران و روسیه است، عملیاتی شوند تا مردم هر دو کشور ایران و روسیه از این نعمت بهره مند شوند.
معاون نخست وزیر روسیه:
معاون نخست وزیر روسیه با تبیین توافق های صورت گرفته میان ایران و روسیه گفت: جمهوری اسلامی ایران، شریک دیرینه و مطمئن تجاری و اقتصادی روسیه است و روابط دو کشور در بالاترین سطح سیاسی قرار دارد.
الکساندر نواک، پس از دیدار با جواد اوجی، با قدردانی از وی به عنوان رئیس طرف ایرانی کمیسیون مشترک همکاری های تجاری - اقتصادی ایران و روسیه اظهار کرد: روسیه اوایل سال جاری میلادی (۲۰۲۲) تماس های بسیار نزدیک و تنگاتنگی با همکاران ایرانی داشت.
وی با اشاره به اینکه هیأت های مختلفی از جمهوری اسلامی ایران در زمینه های مختلف اقتصادی و تجاری به مسکو سفر کردند و توافق شد که برای ادامه مذاکرات، ما هم به همراه هیأتی به تهران بیاییم، یادآور شد: ایران، شریک دیرینه و مطمئن تجاری و اقتصادی روسیه است و روابط دو کشور در بالاترین سطح سیاسی قرار دارد؛ دیدارها و گفت وگوهای تلفنی که انجام می شود، بویژه سفر سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه حاکی از این امر است. معاون نخست وزیر روسیه با تأکید بر اینکه تلاش ما این است که در چارچوب وظایف به اهدافی که رهبران دو کشور برای توسعه همکاری های تجاری، اقتصادی و سیاسی پیش روی ما می گذراند، جامه عمل بپوشانیم، اظهار کرد: حجم تجارت خارجی بین ایران و روسیه در سال گذشته ۴ میلیارد دلار بوده که این رقم بهترین شاخص در ۱۰ سال گذشته است، اما کافی نیست. در واقع پاسخگوی ظرفیت هایی که دو کشور دارند، نیست و باید این حجم تبادل افزایش پیدا کند.
نواک با اشاره به اینکه سفر هیأت روسیه به تهران و مذاکراتی که بین دو کشور انجام شد، مرحله بسیار مهمی است، تصریح کرد: این مذاکرات و توافق های انجام شده می تواند تحرک مضاعفی به توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی دو کشور بدهد. وی با بیان اینکه در این نشست، تمام بخش های اقتصادی میان دو کشور برای همکاری به صورت گسترده و مفصل مورد بررسی قرار گرفت، اظهار کرد: یکی از موضوعات کلیدی که درباره آن بحث شد، همکاری های دو کشور در زمینه بانکی و مالی بود تا شرایطی را ایجاد کنیم که تسویه حساب ها و پرداخت ها بین اشخاص حقوقی و سازمان ها براحتی انجام شود.
معاون نخست وزیر روسیه ادامه داد: ما توافق کردیم که در تسویه حساب ها از ارزهای ملی استفاده کنیم و سیستم های پیام رسان مالی خودمان را داشته باشیم. ضمن اینکه توافق شد تا هیأتی از ایران در این زمینه در آینده ای نزدیک به روسیه سفر کند تا مسائل مالی را که درباره آنها مذاکره شد، عملیاتی کنیم.
نواک با بیان اینکه یکی از مسائل مهم بین دو کشور که ظرفیت بالایی دارد، ایجاد کریدور بین المللی شمال به جنوب است که در مذاکرات امروز شاخه غربی به شرقی و ظرفیت های خزر مورد توجه قرار گرفت، افزود: هم اکنون حجم حمل و نقل بار از این مسیر حدود ۱۵ میلیون تن است که می توانیم این حجم را تا ۳ و ۵ سال آینده به ۳۰ تا ۵۰ میلیون تن افزایش دهیم و توافق هایی برای اجرایی کردن ظرفیت های موجود در این مسیر ترانزیت انجام شد.
وی ادامه داد: در شاخه شرقی کریدور شمال به جنوب اجرای پروژه گرمسار - اینچه برون با اعتبار دولتی روسیه در حال اجراست و در شاخه غربی کریدور هم بخش ریلی رشت - آستارا که اگر اجرا شود، حلقه مفقوده در این مسیر وجود نخواهد داشت.
به گفته معاون نخست وزیر روسیه، درباره افزایش حجم جابه جایی بار از طریق بنادر ایران و روسیه و حجم جابه جایی کانتینرها نیز توافق شد.
نواک از آمادگی روسیه برای تقویت حضور اپراتورهای اقتصادی روسیه در بنادر ایران مانند چابهار و بندرعباس خبر داد و گفت: در یک ماه آینده کارشناسان روسی به ایران خواهند آمد و از ظرفیت های بنادر ایران بازدید خواهند کرد. وی، همکاری های دو کشور را در شرایط فعلی برای صادرات کالا از ایران به روسیه و به عکس بسیار مهم دانست و اظهار کرد: همچنین فهرستی از کالاهای مورد نیاز روسیه در صنعت، خودرو، کشتی سازی و داروسازی ارائه شد. به گفته معاون نخست وزیر روسیه، توسعه همکاری ها در زمینه سوآپ نفت و گاز، سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز، تسریع انعقاد تجارت آزاد و همکاری ها در زمینه اتمی نیز از دیگر موارد مورد بحث و بررسی این نشست بود. نواک در پایان با قدردانی از همکاران و شرکای ایرانی به دلیل سازماندهی این سفر گفت: امیدوارم با تصمیم های اتخاذ شده، گام های مهمی را با هم برای توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشور برداریم.
همراهی همه جانبه صنعت نفت برای نجات هموطنان و آواربرداری در حادثه ساختمان متروپل
مشعل متروپل فروریخت. ظهر دوشنبه(2 خرداد) رخدادی تلخ رقم خورد که در آن یکی از دو برج دوقلوی متروپل شهر آبادان یکباره فروریخت و در اثر آن تا زمان تهیه این گزارش، حداقل 26 نفر کشته و 37 نفر مصدوم شدند و در حال حاضر اقدام های لازم برای آواربرداری و بیرون کشیدن گرفتار شدگان و قربانیان احتمالی این حادثه ادامه دارد. از همان ساعات اولیه تعداد زیادی از نیروهای امدادی و داوطلب از شهرها و شرکت های دیگر برای کمک به آبادان آمدند و در این میان وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه نیز به یاری هموطنان در شهر آبادان و نیروهای امدادی شتافتند.
شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت به خصوص شرکت هایی که در شهرهای اطراف حضور داشتند، از همان ساعات ابتدایی حادثه متروپل و پیش بینی خسارت های قابل توجه، تجهیزات و ماشین آلات و نیروی انسانی لازم را برای کمک و التیام حادثه دیده گان و خانواده های داغدار آنها ارسال کردند. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت در همان روز حادثه (دوشنبه، دوم خردادماه) ضمن اعلام تسلیت به بازماندگان هموطنان فوت شده در حادثه ریزش ساختمان در آبادان، از آمادگی حداکثری شرکت های زیرمجموعه نفت برای خدمت رسانی به حادثه دیدگان ساختمان متروپل آبادان خبر داد.
در نخستین ساعات حادثه دلخراش ریزش ساختمان تجاری متروپل در آبادان، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، درباره جزئیات حادثه و شرایط موجود در صحنه حادثه گفت وگو و مطابق آن، اعلام آمادگی به منظور انجام هرگونه امداد و کمک رسانی و استفاده از ظرفیت های موجود در شرکت نفت و گاز اروندان ابلاغ شد. مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در تماس تلفنی با فرماندار آبادان، ضمن ارسال پیام تسلیت، هماهنگی ارائه نخستین گروه از تجهیزات لجستیکی این شرکت را انجام داد و تأکید کرد: به منظور ادامه این خدمات و امدادرسانی ها، ظرفیت های لجستیکی، اچ اس ای و درمانی شرکت نفت و گاز اروندان و صنعت نفت جنوب در حال آماده باش قرار دارد.
در همین حال شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از همان ساعات اولیه با توجه به دسترسی های منطقه ای، خدمات لجستیکی سنگین و فوق سنگین، پشتیبانی و مدیریت ترابری خود را برای امدادرسانی به حادثه متروپل شهر آبادان ارسال کرد. بر این اساس، تاکنون مدیریت عملیات ترابری و پشتیبانی تولید یک دستگاه کمرشکن فوق سنگین جهت حمل بیل مکانیکی کاترهیدرولیک متعلق به شرکت مپنا به محل وقوع حادثه اعزام کرد. بیل مکانیکی با قیچی هیدرولیک کاربرد برش تخریب هیدرولیک Pulverizer، برش میله های فولادی، فولاد، مخازن، لوله ها، سایر قراضه های فلزی و غیره را در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می دهد. با توجه به شرایط اضطراری پیش آمده کلیه عملیات های سبک، سنگین، ماشین آلات و اچ اس ای مدیریت عملیات ترابری مناطق نفت خیز جنوب در آماده باش ۱۰۰درصدی به سر می برند. آخرین گزارش ها نیز حاکی از اعزام دو گروه 5 نفره از نیروهای اچ اس ای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای کمک به آواربرداری از ساختمان متروپل در روز شنبه (7 خرداد) دارد.
همچنین در پی فروریختن برج متروپل آبادان و محبوس شدن تعدادی از هموطنانمان در زیر آوارها، تیم مجهز امداد و نجات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون بلافاصله به محل اعزام شدند. این تیم شامل تعدادی آتش نشان خبره به همراه تجهیزات کامل امدادی می باشد که قرار است تا زمان مورد نیاز در محل حادثه مانده و در کنار سایر نیروهای امدادی فعالیت کند.
علاوه بر این شرکت گروه امداد و نجات شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نیز جهت کمک رسانی به هموطنان آبادانی و آواربرداری در حادثه ریزش ساختمان متروپل به آبادان اعزام شدند. این گروه امدادرسانی شامل ۴ آتش نشان به همراه تجهیزات امدادرسانی بودند. همچنین در همسویی با ایفای مسئولیت اجتماعی، ماشین آلات و تجهیزات ترابری و اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نیز آماده ارایه هرگونه خدمات پشتیبانی و امدادی به حادثه ریزش ساختمان در شهرستان آبادان هستند.
بر اساس این گزارش، با هدف همکاری با امدادگران و دستگاه های اجرایی استان خوزستان و شهرستان آبادان، مديرعامل شرکت ملی حفاری ایران از بخش های پشتیبانی صنعت نفت در آبادان بازدید به عمل آورد و ضمن بازدید میدانی از ساختمان تخریب شده متروپل در نشست با مسئولان ستاد بحران استان و شهرستان آبادان بر بسیج امکانات این شرکت در خدمات رسانی و همیاری با دستگاه های امدادی و اجرایی تاکید کرد.
وی همچنین در جلسه با مدیران ایمنی، بهداشت، محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران و گروه های امدادی شرکت در خصوص تامین نیازهای ضروری دستور لازم را صادر کرد. براساس دستور مدیرعامل علاوه بر اعزام گروه های ایمنی و آتش نشانی و اورژانسی به این موقعیت، در به منظور خدمات رسانی به ستاد بحران مستقر در آبادان و ایفای مسئولیت های اجتماعی نسبت به تامین هزار وعده صبحانه، ناهار، شام و میان وعده اقدام شد. كالا و مواد غذايي در نخستین روز پس از وقوع حادثه توسط چند دستگاه كاميونت يخچالدار و خودروي سبک از اهواز به آبادان انتقال و تحویل ستاد مرکزی امداد منطقه شده است . روز پنجشنبه(۶ اردیبهشت) نیز به این منظور ۵ هزار بطری آب معدنی، اقلام خوراکی از جمله خشکبار، مواد پروتئینی، لبنیات، آبمیوه و سایر مواد غذایی و مصرفی و ظروف یکبار مصرف تامین و به واحدهای ذی ربط تحویل شد. فرزین کاوش، سرپرست ایمنی، بهداشت، محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی حفاری ایران هم گفت: در پی اعلام ستاد بحران استان مبنی بر وقوع حادثه ریزش ساختمان که منجر به جان باختن و زخمی شدن تعدادی از شهروندان شهر آبادان شد، حسب دستور مدیرعامل شرکت بلافاصله نسبت به اعزام دو دستگاه آمبولانس مجهز از سوی اداره فوریت های پزشکی مدیریت منابع انسانی شرکت اقدام کرد و از سوی این مدیریت نیز 3 گروه امدادی در قالب خدمات ایمنی و آتش نشانی به آبادان اعزام شد. وی گفت: گروه های امدادی شرکت تا زمانی که ستاد بحران تشخیص دهد در این شهرستان استقرار خواهند داشت.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن تسلیت و ابراز همدری با خانواده های در گذشتگان حادثه ریزش ساختمان متروپل آبادان، دستور اعزام نیروهای واکنش سریع و آتش نشانی به محل حادثه را داد. مرتضی شاهمیرزایی از سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی خواست امکانات امدادی، آتش نشانی، پشتیبانی و تیم های تخصصی خود را به محل حادثه اعزام کند.
سیدامید شهیدی نیا، فرمانده ارشد سابق شرایط اضطراری منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی نیز برابر به دستور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، از آماده باش کامل امکانات امدادی این سازمان برای امدادرسانی در محل حادثه ساختمان متروپل آبادان خبر داد و اعلام کرد: خبره ترین اعضای تیم واکنش سریع ایمنی و آتش نشانی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در محل این حادثه حضور دارند.
پالایشگاه نفت آبادان هم از لحظات اولیه حادثه شرکت پالایش نفت آبادان با بسیج تمامی امکانات و نفرات تخصصی خود در خط مقدم امدادرسانی قرار داشته است .این مجموعه با اعزام تمامی امکانات عملیاتی، پشتیبانی، لجستیکی و نیروهای تخصصی خود در بخش های اچ اس ای (ایمنی، بهداشت، آتش نشانی)، خدمات فنی مهندسی، حراست، بسیج، خدمات عمومی و عملیات حمل و نقل با تمامی ماشین آلات سبک و سنگین به منظور امدادرسانی از لحظات اولیه حادثه به محل اعزام و به امدادرسانی مشغول شدند.
این شرکت در بخش لجستیکی و حمل و نقل با اعزام نیروهای تخصصی و ماشین آلات سبک و سنگین شامل بیل مکانیکی، لودر، جرثقیل، هیاب، وانت، تریلی کفی، لیفتراک، کمپرسی، تانکر سوخت ١٢ هزار لیتری و به کارگیری ۵٠نفر نیروی تخصصی ٢۴ ساعته از نخستین دقایق حادثه حضور داشته و به ماموریت های محوله مشغول شدند.
در بخش اچ اس ای با اعزام نفرات ایمنی و آتش نشانی همراه با تجهیزات تخصصی امداد و نجات با حضور در محل اقدام به ایمن سازی و امدادرسانی همسو با دیگر دستگاه های شهرستان و کشور، توزیع ابزارآلات و لوازم ایمنی، امداد به یاری فرماندهی میدان حادثه شتافتند. همچنین در بخش پشتیبانی و خدمت رسانی به امدادگران مستقر در محل، شرکت پالایش نفت آبادان با توزیع میان وعده شامل (آب معدنی، کیک و آبمیوه) و پذیرایی وعده های غذایی (ناهار و شام) قدردادن زحمات امدادگران حاضر در صحنه بوده است . حادثه متروپل اگرچه تلخ است، اما کارکنان بخش های مختلف صنعت نفت بنا بر مسئولیت اجتماعی که بر خود تکلیف کرده اند، نشان داده اند که همچون همیشه برای خدمت رسانی آماده اند و از هیچ تلاشی برای کمک به مردم در هر جا که تاسیسات نفتی بناشده است، مضایقه نکرده اند و نخواهند کرد.
نشست هم اندیشی و دوره آموزشی فشرده مدل 34000 منابع انسانی
احیای فراخوان استخدامی نیروی انسانی در صنعت نفت
مشعل نشست هم اندیشی و دوره آموزشی فشرده مدل 34 هزار منابع انسانی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت با طرح موضوعات مهمی همچون حرکت به سمت دانش بنیان شدن، ارائه گزارش عملکرد هشت ماهه و خبر تامین نیازهای نیروی انسانی جدید مورد نیاز صنعت نفت جدید تا افق 1404 با فراخوان استخدامی همراه بود. مهدی علی مددی. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در جلسه هم اندیشی و دوره آموزشی مدل 34 هزار منابع انسانی که به منظور معرفی مدل 34 هزار منابع انسانی و چگونگی به کارگیری آن در صنعت نفت در سالن شهید بهشتی برگزار شد، با اشاره به نامگذاری «سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری و دغدغه وزیر نفت در دانش بنیان کردن صنعت نفت، یادآور شد: در حوزه منابع انسانی صنعت نفت نیز در حال حاکم کردن این دستور هستیم.
مهدی علی مددی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، با بیان اینکه نمی توانیم با مکانیزم و مدل های سنتی، تولید داشته باشیم، یادآور شد: این مساله در حوزه منابع انسانی هم حاکم است.
وی گفت: به عنوان نمونه درحالی که کمیسیون تعیین سوابق و تعدیل مدرک در طول سال تعدیل مدرک حدود هزار نفر را انجام می داد که این عزیزان در بازه زمانی چند ماهه روی کار آمدن دولت سیزدهم، با اجرای طرح ساماندهی نیروهای قرارداد مدت موقت تعیین سوابق 27 هزار نفر را در کمیسیون تعیین سوابق انجام دادند.
علی مددی افزود: در حال حاضر در حوزه منابع انسانی دیگر در بسیاری از موارد نمی توانیم به شیوه سنتی تعیین سابقه کنیم و باید از ابزارهای نوین از جمله هوش مصنوعی استفاده کنیم تا در زمان کم، بالاترین بهره وری را داشته باشیم.
علی مددی، مدل 34 هزار منابع انسانی را نیز یکی از ابزارهای استاندارد در حوزه منابع انسانی خواند و اظهار امیدواری کرد این مدل بتواند شناخت و درک درستی از سازمان ارایه نموده و ما را در رصد فعالیت ها و کارکرد منابع انسانی و همچنین منسجم کردن آنها کمک کند.
وی با اشاره به برگزاری جلسه هم اندیشی و دوره آموزشی مدل 34 هزار منابع انسانی اشاره کرد: حلقه مفقوده ای که در سطوح مدیریت کلان دچار آن هستیم، همین عبارت هم اندیشی است که دور هم نیستیم که با فکر و اندیشه هم مشکلات پیش رو حل شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت در بخشی از سخنان خود در جلسه هم اندیشی و دوره آموزشی مدل 34 هزار منابع انسانی با اشاره به اینکه در دولت سیزدهم بعد از روی کار آمدن، با سونامی انتظارات روبه رو بودیم و یک قطار از ریل خارج شده را تحویل گرفتیم، اظهار امیدواری کرد با کمک فعالان عرصه منابع انسانی که تا امروز او را یاری کردند، در ادامه راه با فکر و ایده نو به جنگ با این مشکلات رفته و صنعت نفت عزیز را در مسیر درست منابع انسانی حرکت دهیم.
او این نکته را مورد یادآوری قرار داد که یک زمانی گفته می شد صنعت نفت سرآمد است و کارکنان صنعت نفت هیچ مشکل و انتظارات خاصی نداشتند؛ اما با شرایط اقتصادی موجود، شرایط خوبی را شاهد نیستیم و حتی نیروهای رسمی انتقاداتی دارند که سازمان نمی تواند پاسخگو باشد.
علی مددی با اشاره به این اصل مدیریتی که «سخت استخدام کن، راحت مدیریت کن»، گفت: متاسفانه طی سال های اخیر نیروی انسانی زیادی جذب شده و بسیار سخت هم مدیریت می کنیم.
او افزود: طی سال های گذشته راه درست جذب و استخدام نیروی انسانی متوقف شد و از آن سو ورود نیروی انسانی غیررسمی به راحتی باز گذاشته شد.
به گفته معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت درحالی که در سال 1392 تعداد نیروی پیمانکاری صنعت نفت حدود 80 هزار نفر بود، در 8 سال اخیر آمار نیروی پیمانکاری به نزدیک 150 هزار نفر رسیده است. آن هم نیرویی که هیچ استانداردی برای آن رعایت نشده و اکنون ما باید تکالیفی انجام دهیم که بسیار سخت است.
علی مددی همچنین درباره موضوع تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگری اظهار کرد: براساس تکلیف قانونی وزارت نفت می بایست یک مجموعه 30 هزار نفری از بین شاغلان پیمانکاری و قراردادی را در ظرف مدت بسیار محدود به رسمی تبدیل و خیلی سریع نیازهای آنها را مرتفع می کردیم که لازم می دانم از همه تلاشگران عرصه نیروی انسانی صنعت نفت که در مسیر حل مشکلات از جمله اجرای بندهای قانونی ایثارگران در کنار ما بوده و هستند، تشکر کنم.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با توجه به برگزاری این هم اندیشی در روز سوم خردادماه سال روز آزادسازی خرمشهر با این جمله از شهید جهان آرا خطاب به یارانش سخنان خود را به پایان رساند که «اگر شهر سقوط کرد، دوباره فتحش می کنیم؛ نگذارید ایمانتان سقوط کند.»
علی ستوده، مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت در این هم اندیشی مدل 34 هزار منابع انسانی را مدلی ملی خواند و به تشریح اقدام های انجام شده در معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت پرداخت.
او اشاره کرد: از زمان استقرار دولت جدید این معاونت با اراده موجود موارد مهمی همچون تبدیل وضعیت گروه مشمولان بند «و» ماده ۴۴ قانون پنجم توسعه کشور، تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول بند (د) تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۴۰۰و تعیین وضعیت فارغ التحصیلان گروه الف دانشگاه صنعت نفت را در دستور کار داشته و انجام داده است.
به گفته او با اجرای بند «و» ماده ۴۴ قانون پنجم توسعه کشور، تبدیل وضعیت ایثارگران مشمول بند (د) تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۴۰۰در مجموع تا پایان سال 1400 حدود 30 هزار نفر به جمع نیروهای رسمی صنعت نفت کشور افزوده شدند که 6 هزار نفر نیروهای قراردادی بند «واو» و 24 هزار نفر مشمولان بند (د) تبصره ۲۰ قانون بودجه ۱۴۰۰را شامل می شوند.
ستوده یادآور شد: بیان این اعداد و ارقام ساده است اما تلاش زیادی برای به ثمررساندن آن در سطح منابع انسانی صنعت نفت انجام شده است؛ هرچند به تمامی این اقدام های انجام شده اعتقاد داریم.
ستوده توجه به ورزش و سلامت در سطح صنعت نفت به ویژه مناطق عملیاتی را از دیگر اقدام های انجام شده در طی هشت ماهه اخیر خواند.
او در بخش دیگری از توضیحات خود با تشریح اقدام های انجام شده با محوریت برنامه های استراتژیک و توسعه محوری اظهار داشت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم مواردی همچون طراحی مدل حکمرانی و تنظیم گری در صنعت نفت، پیاده سازی نظام گروه بندی مشاغل در صنعت نفت، تدوین و روزآمدسازی سند جامع راهبردی منابع انسانی صنعت نفت، تدوین نظام مدیریت دانش و تجربیات کارکنان صنعت نفت، نظام جامع پژوهش های راهبردی و کاربردی صنعت نفت، ساماندهی وضعیت نیروهای قراردادی مدت موقت، ساماندهی طرح طبقه بندی نیروهای پیمانکاری، تامین نیروی انسانی مورد نیاز صنعت نفت از جمله جذب فارغ التحصیلان نخبه معرفی شده از سوی بنیاد ملی نخبگان برای مشاغل خاص، طرح بازنویسی و روزآمدسازی سامانه جامع صنعت نفت را در دستور کار داشته و بخشی از آنها به ثمر رسیده است.
ستوده در ادامه با یادآوری این نکته که صنعت نفت حدود 9 سال است که هیچ فراخوان استخدام نیروی انسانی نداشته و در واقع ورودی به سیستم منابع انسانی صنعت نفت قطع شده است، با آسیب زا بودن این رویه که خلا آن در سطوح و حوزه های مختلف کارشناسی، مدیریتی و مهندسی مجموعه صنعت نفت احساس می شود، از تامین نیازهای نیروی انسانی جدید مورد نیاز صنعت نفت جدید تا افق 1404 خبر داد.
او گفت: تامین نیازهای نیروی انسانی جدید مورد نیاز صنعت نفت جدید تا افق 1404 در دستور کار قرار دارد و اقدام های آن آغاز شده است و فرایند اخذ مجوز استخدام از سازمان اداری استخدامی کشور در دستور کار قرار دارد تا با فراخوان و برگزاری آزمون، جذب نیروی انسانی موردنیاز با اولویت بخش های عملیاتی آغاز شود.
نازیلا عاکفیان، مشاور معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی نیز در این همایش در سخنانی با اشاره به اینکه بالندگی هر سازمانی وامدار نیروی انسانی آن است، درباره مدل 34 هزار منابع انسانی اشاره کرد: این هم اندیشی با هدف تحلیل نقاط قوت و ضعف و همچنین تعریف پروژه های بهبود است.
او مدل 34 هزار منابع انسانی را مدلی بومی خواند که با بهره برداری از مدل های تعالی سازمانی بین المللی با توجه به شرایط کشور و سازمان هایمان طراحی شده است.
آرین قلی پور، استاد رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: منابع انسانی که در صنعت نفت کار می کنند قابلیت های فراوانی دارند که باید با اداره بهتر آنها این پتانسیل مهم را بالفعل کرد و بهره وری منابع انسانی را افزایش داد.
او افزود: اگر می خواهیم کشور را اداره کنیم، سرمایه انسانی است که می تواند این امر را انجام دهند.
او با اظهار خرسندی نسبت به استفاده از مدل 34 هزار منابع انسانی در کشور، با اشاره به این جلسه هم اندیشی گفت: مدل ها متغیر هستند و می توانند بهبود یابند؛ از این رو عنوان این جلسه هم اندیشی است.
قلی پور با بیان اینکه مدل 34 هزار منابع انسانی در پنج سال اخیر با استقبال زیادی همراه بوده است، افزود: این مدل این امکان را فراهم می آورد که مقایسات معقولی انجام دهیم. قلی پور از جمله اهداف این مدل را برندسازی، استانداردسازی و نهادینه سازی اعلام کرد و افزود: مدل 34 هزار نقشه راهی برای تعالی سیستم های منابع انسانی در جهت تحقق استراتژی های سازمان است. از آنجا که نمی توان همه فرایندهای منابع انسانی را در زمان کوتاه مستقر کرد، از این رو این مدل به صورت تدریجی و مرحله ای طراحی شده است.
مشعل با اولویت بخشی دولت سیزدهم به طرح های نگهداشت و افزایش تولید، طرح توسعه 28 مخزن شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در مسیر بهبود و شتاب قرار گرفته است. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، از بررسی موانع پیش روی اجرای طرح توسعه 28 مخزن از جمله مشکلات پیش روی پیمانکاران در تامین کالا و پرداختی خبر داده و اظهار امیدواری کرده است که با مرتفع شدن این موانع شاهد شتاب گیری روند اجرای پروژه های EPD و EPC باشیم. معاون وزیر نفت که چندی پیش برای بررسی مشکلات شهر مسجد سلیمان به این منطقه سفر کرده بود، با تاکید برلزوم شتاب بخشی به اجرای پروژه های EPD و EPC، در قالب طرح توسعه ۲۸ مخزن، گفته است: ارزش سرمایه گذاری که برای توسعه ۵ مخزن کبود، بالارود، لالی آسماری، لالی بنگستان و زیلایی که در حوزه فعالیت شرکت نفت و گاز مسجد سلیمان است، حدود ۵ هزار میلیارد تومان است که بخشی از آن هزینه شده است.
به گفته او، در جلساتی که با علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب برگزار شد، موانع و مشکلات پیش روی پیمانکاران در حوزه های مختلف از جمله تامین کالا و پرداختی ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. با اجراي اين پروژه ها، افزون بر نگهداشت توان توليد شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به ميزان 300 هزار بشکه در روز، افزايش توليد نيز به همين ميزان هدف گذاري شده است. در همین مسیر، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از برنامه این شرکت برای رساندن تولید نفت مناطق عملیاتی این شرکت به ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز خبر داده است.
شرکت ملی نفت ایران که هدف گذاری مهم افزایش تولید نفت را در برنامه ریزی قرار داده و آن را به تمام زیرمجموعه های خود اعلام کرده، مصمم است تا با شتاب بخشی به طرح هایی همچون طرح توسعه 28 مخزن این هدف را محقق کند. نکته مهم آنکه طبق اعلام وزیر نفت، در سال ۱۴۰۱ نیز بیش از ۲۲ پروژه کلان و اولویت دار وزارت نفت در بحث توسعه گاز، نفت، ظرفیت های پالایشی و پتروپالایشی و زنجیره صنایع تکمیلی پتروشیمی با سرمایه گذاری بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار آغاز می شود که این پروژه ها به ظرفیت تولید نفت و گاز و توان صادراتی گاز و فرآورده های نفتی و محصولات پتروشیمی کمک خواهد کرد.
طرح نگهداشت و افزایش تولید به عنوان بزرگ ترین طرح توسعه ای بعد از انقلاب شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است که در پهنه ۵ استان جنوب غرب کشور در دست اجراست و وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران نیز، اولویت ویژه ای برای آن قائل است. هدف نخست این طرح افزایش ۳۴۱ هزار بشکه ای تولید نفت است که با توسعه ۲۸ مخزن با استفاده از توان پیمانکاران داخلی و نظارت مستمر کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب محقق می شود.حمایت از ساخت داخل با الزام پیمانکاران به استفاده از تجهیزات داخلی و توسعه عمران و آبادانی مناطق پیرامونی با اختصاص ۴ درصد از اعتبار طرح به مسئولیت های اجتماعی، از دیگر اهداف این طرح است.
این طرح به لحاظ حجم سرمایه گذاری، بزرگ ترین طرح توسعه میادین در مناطق نفت خیز جنوب بعد از انقلاب اسلامی محسوب می شود ومشتمل بر ۲۷ بسته قراردادی با برآورد سرمایه گذاری افزون بر ۴.۳ میلیارد دلار می شود که با اتکا به توانمندی شرکت های داخلی در دست اجراست. اجرای این طرح ملی موجب ارتقا و توانمندسازی شركت های پیمانكاری داخلی، ایجاد اشتغال به ویژه در مناطقی که این پروژه ها اجرا می شوند، تقویت ساخت داخل و انجام مسئولیت های اجتماعی و عمران و آبادانی محیط پیرامونی پروژه ها خواهد شد. دستیابی به اهداف ترسیم شده همگام با ماموریت و چشم انداز وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، افزایش صیانتی ظرفیت تولید شركت ملی مناطق نفتخیز جنوب، مدیریت بهینه هزینه های تولید با به كارگیری فناوری های مناسب و پیشرفته و همچنین نوسازی و بازسازی تاسیسات موجود، استفاده از فناوری های چاه محور جهت بالابردن دبی چاه ها، استفاده از فناوری های تاسیسات محور جهت بهینه سازی و افزایش ظرفیت تولید و فرآورش نفت و گاز، از اهداف این طرح ملی است.
طرح توسعه ۲۸ مخزن در محدوده جغرافیایی استان های خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و ایلام اجرا شده، که بیشترین حجم کاری در استان خوزستان است. الزام به استفاده از کالاهای ساخت داخل، اختصاص ۴ درصد از مبلغ طرح برای مسئولیت های اجتماعی، استفاده از نیروهای بومی و ملاحظات زیست محیطی، از جمله ویژگی های این طرح است.
در طرح توسعه ۲۸ مخزن انجام ۱۲۴ پروژه روزمینی، حفاری ۲۲۸ حلقه چاه جدید، تعمیر ۱۴۳ حلقه چاه و انجام ۶۵۱ عملیات انگیزشی روی چاه ها پیش بینی شده است. با اجرایی شدن این طرح، ۸۰ دکل حفاری شامل ۶۰ دکل توسعه ای و ۲۰ دکل تعمیراتی در مناطق نفت خیز جنوب شروع به کار می کنند.
همچنین ۱۰۰ پروژه روزمینی شامل ساخت خطوط انتقال نفت و ایستگاه های پمپاژ با اعتبار حدود ۲۳۰ میلیون دلار اجرا می شود. در زمینه تجهیزات واحدهای گاز و گاز مایع که حدود ۱۵۰ میلیون ارزش گذاری شده، قرار است ایستگاه جمع آوری گاز به ارزش ۶۵۰ میلیون دلار احداث و تعمیرات ضروری تاسیسات به ارزش ۳۲۰ میلیون دلار انجام شود.
از ویژگی های مهم این طرح جمع آوری گازهای همراه نفت و کاهش پیامدهای زیست محیطی است. علاوه بر این ۱۵ درصد از هزینه های حفاری به جمع آوری پسماند حفاری (Zero Discharge) با صرف هزینه چند صد میلیون دلاری اختصاص می یابد.
طبق مصوبه شورای اقتصاد، شرکت ملی نفت ایران به روش EPC/EPD حسب مورد همراه با تأمین مالی با پیمانکاران/ سرمایه گذاران بر اساس قوانین و مقررات حاکم بر معاملات شرکت ملی نفت ایران به منظور اجرای پروژه های طرح، قرارداد منعقد می کند. اعتبار مورد نیاز برای این طرح حدود ۴.۳ میلیارد دلار تخمین زده می شود که این حجم سرمایه گذاری در ایجاد فرصت های شغلی و بهبود فضای کسب و کار تاثیر بسزایی دارد.
افزون بر موارد فوق، در این طرح برای اولین بار برای انجام مسئولیت های اجتماعی درصدی معین تعریف شده است. طبق ماده ۷ مصوبه شورای اقتصاد معادل ۴ درصد از کل ارقام پرداخت به پیمانکاران از سوی شرکت ملی نفت ایران پس از مبادله موافقتنامه با سازمان برنامه و بودجه و حسب مورد و تناسباً، باید صرف اجرای پروژه مسئولیت اجتماعی شود. پروژه عام المنفعه به منظور کمک به احداث و بهسازی مدارس، شبکه های آبرسانی، برقرسانی، گازرسانی، خانه های بهداشت روستایی، بهسازی راه های روستایی، فاضلاب شهرها و روستاها، کمک به احداث و تجهیز آموزشگاه های فنی حرفه ای، احداث و تجهیز مراکز ورزشی و زیرساخت های تعاونی های اشتغال محور بوده و در روستاها و شهرهای محل اجرای هر پروژه یاد شده با تصویب شورای برنامه ریزی استان اجرا خواهد شد.
در این طرح الزامی است که تمامی کالاهای بومی سازی شده و ساخت داخل مورد استفاده قرار گیرند.
در حال حاضر در سطح کلان وزارت نفت نیز این رویکرد به شکل ویژه در حال پیگیری است و طبق اعلام جواد اوجی، وزیر نفت هم اکنون ۶۵ تا ۷۰ درصد از نیاز صنعت نفت از طریق شرکت های داخلی تأمین می شود و تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد آن وارداتی است.
همچنین با هدف حمایت از اشتغال بومی، پیمانکاران اصلی و فرعی موظفند نیروهای مورد نیاز پروژه را از شهرها، روستاها و یا استان محل اجرای پروژه به کار گیرند. تاکنون در چند پروژه تازه شروع شده، ۱۱۰۰ نفر به طور مستقیم مشغول به کار شده اند که بیش از ۸۵ درصد این افراد، نیروی بومی شهرها و روستاهای محل اجرای پروژه ها هستند و اغلب پیمانکاران فرعی در بخش اجرا نیز بومی هستند.
در خلال سال های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ که بحث قراردادهای جدید نفتی (IPC) به طور جدی شکل گرفت، پیشنهادهایی از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز ارائه شد و طی تعاملاتی که بین شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت انجام شد، مصوبه ای در سال ۱۳۹۵از سوی هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران صادر شد که در آن مصوبه به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اجازه می داد در کنار مدل IPC مدل قراردادی مناسب میادین در حال تولید و متناسب توانمندی های موجود داخلی در دو بخش: الف- میدان محور: شامل توسعه میادین، اجرای طرح های بهبود و یا ازدیاد برداشت و ب-عملیات محور(JOB BASED): شامل عملیات حفاری، چاه محور و یا تاسیسات روزمینی ارائه کند و با شركت های صاحب صلاحیت وارد مذاكره شود. به منظور اجرا كردن این مصوبه، فعالیت های گسترده ای در شركت ملی مناطق نفت خیز جنوب در بخش های فنی، حقوقی و قراردادی انجام و پیشرفت های خوبی هم در مذاكرات میدان محور و هم در تهیه بسته های سرمایه گذاری عملیات محور حاصل شد. پس از ارائه نتایج فعالیت ها به شرکت ملی نفت ایران، بسته ای کاری مورد تایید قرار داد و مقرر شد شرح كار بسته های ارائه شده در بخش عملیات محور تهیه شود که در واقع این بسته ها و برآوردها پایه طرح نگهداشت و افزایش تولید موسوم به ۲۸ مخزن شد. براساس راهبرد شرکت ملی نفت ایران با هدف حمایت از شرکت های داخلی این طرح به طور ویژه برای شرکت های ایرانی در نظر گرفته شد و شرکت های خارجی به صورت محدود و تنها در صورت تامین مالی، امکان ورود پیدا می کنند.
با روی کار آمدن وزارت نفت دولت سیزدهم، برنامه ریزی خاصی برای شتاب گیری روند اجرای طرح توسعه 28 مخزن انجام شد. در همین زمینه علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب پس از انتصاب در این سمت در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» اعلام کرده بود: طرح 28 مخزن، با انجام اصلاحاتي دنبال مي شود، ضمن آنکه به قراردادها و تعهدات دولت قبل پايبند خواهيم بود و با انجام اصلاحاتي و به صورت جدي تر از قبل، اين طرح ها را دنبال مي کنيم؛ چون اينها تعهدات کشور است. او همچنین از بهبود در طرح 28 مخزن به علت همکاري با پيمانکاران و سازندگان از جمله در تامين کالا و تامين اسناد مالي خبر داده بود.
از جمله مشکلاتی که مدیرعامل جدید شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در این طرح مورد اشاره قرار داده بود، اولويت بندي اجراي پروژه ها و مديريت آنها بود؛ در حالي که براساس طرح 28 مخزن، ساختار مديريتي مجزايي تعريف شده که ايراد بزرگي است و باعث بي انگيزگي مجموعه و کندي کار شده بود.
چاه شماره ۶ میدان کبود در مخزن بنگستان به عنوان نخستین حلقه چاه حفاری شده در طرح نگهداشت و افزایش توان تولید در فروردین ۱۳۹۹ تولیدی شده است. این چاه طبق زمانبندی مشخص شده، ۲۰ فروردین ماه امسال با دبی تقریبی بیش از ۱۰۰۰ بشکه در روز در مخزن بنگستان به تولید رسید.
دستاوردهای حاصل از حفاری موفق چاه شماره ۶ میدان کبود، شامل کسب حداکثری اطلاعات جدید از گستره و ابعاد مخزنی و بررسی ظرفیت تولید سازند ایلام مخزن بنگستان میدان کبود، رعایت الزامات زیست محیطی و مدیریت پسماند و انتقال تجربیات و دانش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به بدنه بخش خصوصی صنعت نفت است.
براساس برنامه ریزی و طبق اعلام علیرضا دانشی، قرار است 3 پروژه نرگسي، کبود و لالي آسماري در 6 ماه نخست 1401 به صورت کامل به بهره برداري برسد و مقرر شده است با تغيير ساختار درون مناطق نفت خيزجنوب و بازتوزيع نيروهاي درون سازمان کارفرمايي، به پروژه ها سرعت داده شود. همچنين کارگروه هايي مانند کارگروه مالي و کالا براي پايش و بررسي حل مشکلات اين پروژه ها تشکيل شده تا به صورت ريشه اي نسبت به شناسايي و برطرف کردن مشکلات پروژه ها اقدام شود. افزون بر پروژه هاي یادشده، مذاکرات با سرمايه گذاران خارجي نيز در حال نهايي شدن و واگذاري پروژه است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی اعلام کرد:
مشعل جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین تودیع کرامت ویس کرمی، مدیرعامل پیشین و معارفه علی اکبر علی نژاد، مدیرعامل جدید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، ضمن قدردانی از زحمات کرامت ویس کرمی در دوران تصدی سمت مدیرعاملی این شرکت در سخنانی برنامه و نقشه راه توسعه این صنعت در آینده را ارائه کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه دوره آزمون و خطا سرآمده است و نیازمند یک تصمیم درست هستیم، گفت: امیدوار هستم که مدیریت جدید شرکت ملی پخش فراروده های نفتی با اشراف و آگاهی کامل به همه تنگناها و چالش های موجود،همچنین بهره گیری از توان و ظرفیت کل مجموعه، می تواند دستاوردهای قابل توجهی را به ثمر نشاند.
سالاری با اشاره به این که مجموعه شرکت ملی پخش نیازمند آسیب شناسی است، افزود: مادامی که با این روش معمول بخواهیم تولید کنیم و تولید را مصرف و در حوزه مدیریت اقدامی نکنیم، توسعه ای هم در مجموعه رخ نخواهد داد؛ از این رو نگاه ها باید تغییر کندودراین صورت است که می توان امیدوار باشیم که در مجموعه پالایش و پخش کشور، توسعه ای رخ خواهد داد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین به مقایسه اجمالی میان ایران با کشورهایی که به نوعی در حوزه تحریم قرار دارند پرداخت و عنوان کرد: خوشبختانه ما هم توانستیم تحریم ها را دور بزنیم و هم اینکه از این فرصت نهایت بهره را ببریم و کشور را در حوزه انرژی به مرز خودکفایی برسانیم.
سالاری به توانمندی های ایجاد شده در حوزه خدمات مهندسی و فنی اشاره و تصریح کرد: امروز به صراحت می توان گفت که در این حوزه ها به دستاوردهای ارزنده ای دست یافته ایم؛ به گونه ای که می توان کشورهایی را هم که به نوعی آسیب پذیر هستند، پشتیبانی کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: رسالت اصلی ما در باب توسعه، دستیابی به توسعه واقعی است و برای رسیدن به این مهم بهره مندی از توان و ظرفیت سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان بیش از هر زمان دیگری ضروری می نماید.
وی ادامه داد: به هر تقدیر ما تکیه به بودجه های دولتی نکرده ایم و اگر اقدام های توسعه ای انجام شود، می توان این اطمینان خاطر را داد که کارهای بزرگتری انجام شود.
سالاری بر ضرورت توجه ویژه به امر قاچاق سوخت در کشور تاکید و اظهار کرد: طبیعتا مسیر قاچاق یک مسیر با انگیزه ای است که ضرورت دارد به این قضیه توجه ویژه ای بشود. نظارت ها باید قوی تر شود و فرآیند سیستمی باید بهتر اتفاق بیفتد. نیاز است یک مقداری شفاف سازی کنیم و مدیریت مصرف داشته باشیم.
سوختی باید باشد که بتوانیم سوخت مورد نیاز نیروگاه ها را تامین کنیم اما متاسفانه با توجه به رشد مصرف و شرایطی که در کشور حاکم است در گذر زمان ممکن است دچار تراز منفی شویم؛ بنابراین باید به دنبال ارائه راهکاری منطقی و اصولی درحوزه سوخت محوری و سوخت سوزی باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به حوزه حمل و نقل و چالش های آن گفت:مولفه توسعه در شبکه حمل ونقل از جمله موارد مهمی است که باید به جدیت پیگیری شود.چالش هایی در زمینه جابه جایی انرژی و سوآپ مطرح است و ظرفیت هایی در بخش انتقال وجود دارد که باید به شیوه ای پایدار و منطقی و در عین حال کارآمد، حل وفصل شوند.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل سابق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز در این آیین ضمن ارائه گزارشی از اقدام های انجام شده در حوزه سوخت رسانی در دوره مسئولیت خود گفت: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با ۹۴ سال سابقه، همواره نقش بی بدیلی در تأمین و امنیت انرژی کشور داشته است. وی مجموعه کارکنان شرکت ملی پخش در تأمین مطلوب و به موقع سوخت در شرایط مختلف و در زمان بحران را بسیجی وار و انقلابی نام برد و افزود: برآیند تلاش مجموعه شرکت ملی پخش و شرکت های بالادستی این بوده که خدمات مطلوب سوخت رسانی داشته باشیم و این موفقیت جزو افتخارات این مجموعه است.
ویس کرمی تأمین سوخت زمستانی را از اولویت های کاری این شرکت برشمرد و گفت: در ۶ ماهه نخست سال ذخیره سازی انجام می شود و در ۶ ماه دوم با توجه به تأمین سوخت مایع نیروگاه ها و هماهنگی ها با مجموعه بالادستی، این رسالت خطیر به منصه ظهور می رسد.
وی همچنین کلیدی ترین کارهایی را که هر سال بهتر از سال قبل انجام می شود، تأمین سوخت زمستانی نیروگاه ها نام برد و با اشاره به سهمیه بندی بنزین در ۲۴ آبان ماه سال ۹۸ اظهار کرد: با اجرای سهمیه بندی و کاهش مصرف بنزین،همچنین شیوع کرونا و منع ترددها با افزایش ذخیره سوخت در انبارها مواجه شدیم که با توجه به موانع موجود در افزایش و سرمایه گذاری در ظرفیت سازی و ساخت انبارها، این مهم نیز به خوبی انجام شد و در این زمینه نیز کارکنان شرکت ملی پخش خوش درخشیدند و توانستیم میزان ذخایر را با صادرات کاهش دهیم.
ویس کرمی در بخشی از سخنان خود توجه ویژه به بخش حمل ونقل در حوزه ریلی، جاده ای و دریایی را مورد تأکید قرارداد و گفت: چالش ها و دغدغه هایی در حوزه حمل ونقل وجود داشت و این موارد ناوگان حمل ونقل را از ۱۵ هزار به ۹ هزار دستگاه رسانده بود که خوشبختانه با افزایش کرایه حمل و توجه بیش ازپیش به این ناوگان شرایط بهتری به وجود آمد تا از خروج این ناوگان در زمینه سوخت رسانی جلوگیری به عمل آید.
وی الکترونیکی شدن توزیع سوخت (نفت سفید و گاز مایع) را از اقدام های برجسته در دو سال اخیر نام برد و گفت: سامانه درخواست فرآورده های نفتی (سدف) با کمک و همکاری واجا و تشکیل نشست های پیاپی با کارشناسان مرتبط به نتیجه مطلوبی رسید و این موضوع در برطرف کردن مسائل و مشکلات توزیع سوخت که به صورت سنتی انجام می شد نیز کمک شایانی کرد.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل جدید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نیز در این آیین، ضمن نکوداشت خدمات مدیرعامل پیشین این شرکت به ویژه در تأمین سوخت زمستانی و مدیریت اختلال سامانه هوشمند سوخت در آبان ماه 1400و سخنرانی وی درباره اقدام های انجام شده، به ارائه برنامه های خود برای مدیریت این شرکت مهم در زنجیره تأمین و توزیع سوخت کشور پرداخت. وی با اشاره به بیانات اخیر رئیس جمهور و وظایف دوازده گانه محوله که تکلیف و ابلاغ شده است، گفت: شرکت ملی پخش یکی از پرمشغله ترین و متعهدترین شرکت ها در بین مجموعه وزارت نفت است که نیازمند توجه بیش ازپیش مسئولان بالادستی به ویژه در بحث ارتقای پایه های سازمانی با توجه به حجم کار و حساسیت نوع کار است. وی توجه به محیط زیست را از موارد اساسی و جزء اولویت ها برشمرد و به طرح کهاب اشاره کرد و گفت: با برنامه ریزی دقیق اجرای این طرح جزو برنامه های اجرایی و مهم به شمار می آید. مدیرعامل جدید شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مدیریت هزینه ها را نیز یکی دیگر از مواردی عنوان کرد که باید به آن توجه کرد و گفت: مدیریت در واقع تنها صرفه جویی در هزینه ها نیست، بحث به موقع خرج کردن و تأمین کردن است و این نیاز به حمایت مدیریت مالی دارد تا تأمین مالی به موقع انجام شود و در اجرای پروژه ها مشکلی پیش نیاید. نژادعلی بهبود مستمر انضباط مالی و اداری، اصلاح دستورعمل ها و مقررات اجرایی، تأمین نیروی انسانی با توجه به افزایش تعداد بازنشستگان و انتقال دانش و تجربیات آنان، ایجاد نشاط اداری و فضای بروز خلاقیت ها، همچنین بهبود معیشت کارکنان را مورد تأکید قرار داد و از استقرار نظام شایسته سالاری و استفاده از توان همکاران با هر گرایشی در جهت اهداف و بهبود فرآیندها، پشتیبانی از بخش خصوصی در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی، حمایت از شرکت های دانش بنیان و مبارزه با فساد و پیشگیری از وقوع آن به عنوان بخشی از برنامه ها و اولویت های کاری این شرکت نام برد.
رفتن ها و آمدن ها جزء جدایی ناپذیر و از محورهای اصلی پویایی سازمان هاست؛ آنگاه که تغییری در ساختار مدیریتی یک سازمان رخ می دهد، نگاه ها بر این متمرکز می شود که که با پاس نگاه داشتن عملکردهای گذشته، عملکردی جدید در همسویی با سیاست های کلان و پیش برنده ثبت شود و انتظاری هم جز این نیست.
ارمغان سوخت پاک برای شکوفایی اقتصادی استان چهارمحال و بختیاری
مهدی مهرابی گاز به عنوان یکی از مهم ترین ارکان توسعه کشور توانسته است نقشی بی بدیل در شکوفایی صنایع و اقتصاد ایفا کند و مناطق کمتر توسعه یافته را به سمت دنیایی جدید سوق دهد. کاهش قیمت تمام شده تولید محصولات، حفظ محیط زیست و اشتغال زایی مولد و... تنها بخشی از دستاوردهای توسعه گازرسانی در بخش صنایع بشمار می آید. استان چهارمحال و بختیاری همواره با عنوان بام ایران، سرزمین شاهکارها و زیبایی های طبیعی معرفی می شود و تامین سوخت پاک و ارزان در حفظ منابع طبیعی ارزشمند و محیط زیست این استان نقشی اساسی دارد. در سال های گذشته با توسعه گازرسانی در بخش خانگی از مصرف سوخت های مایع و استفاده از درختان به عنوان هیزم جلوگیری شده است و براساس برنامه های تعریف شده، پرونده گازرسانی به روستاهای بالای 20 خانوار این استان تا پایان سال 1402 بسته می شود. جهانبخش سلیمیان، مدیرعامل شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری درباره گازرسانی در بخش ها و نقاط مختلف این استان توضیحاتی ارائه کرده است که مشروح آن را در قالب پرسش و پاسخ می خوانید. .
هم اکنون 43 شهر استان گاز دارند. از 639 روستای دارای قابلیت گازرسانی، 537 روستا به شبکه گاز متصل شده و گازرسانی به 13 روستا نیز در دست اجراست. در مجموع تاکنون 2 هزار و 267 واحد صنعتی استان به شبکه گاز متصل شده است. سال گذشته یک شهر، 15 روستا و 191 واحد صنعتی به شبکه گاز متصل شد. در برنامه تکلیفی سال 1400، جذب 10 هزار مشترک در نظر گرفته شده بود که در بازه زمانی یاد شده، 10 هزار و 500 مشترک جذب شد. همچنین در بخش صنایع، 10 هزار مترمکعب جایگزینی گاز با سوخت های مایع تعریف شده بود که این میزان با افزایش 3 برابری به 30 هزار مترمکعب در ساعت رسید. با توجه به شعار سال، امسال نیز در حوزه گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی برنامه ویژه ای داریم تا با گازرسانی به این واحدها زمینه رونق اقتصادی و اشتغال زایی فراهم شود.
گازرسانی به 13 روستا در جریان است. جذب 10 هزار مشترک جدید نیز در برنامه ای امسال قرار دارد و جایگزینی 20 هزار مترمکعب گاز در واحد تولیدی را در برنامه داریم. اطمینان داریم امسال نیز در حوزه گازرسانی به صنایع شاهد جهش خواهیم بود.
اگر مجوزهای مربوطه صادر شود و تامین اعتبار صورت بگیرد، قابلیت این را داریم که تا پایان سال 1402 همه روستاهای بالای 20 خانوار را از نعمت گاز بهره مند کنیم. در مجموع حدود 91 روستا از نعمت گاز بی بهره است که طراحی نیمی از این روستاها در دستور کار قرار دارد.
روستاهای باقیمانده استان در مناطق دوردست، کوهستانی و سخت گذر قرار دارند. برای گازرسانی به این روستاها خطوط لوله باید از مناطق کوهستانی عبور کند. به طور مثال، در گازرسانی به منطقه «بازفت» عبور از گردنه چری را تجربه کردیم؛ گردنه ای که 8 ماه سال شاهد بارندگی است و مسیری کوهستانی، سردسیر و برف گیر دارد. از سوی دیگر، این منطقه، پل ارتباطی استان چهارمحال و بختیاری با استان خوزستان است و تردد و ترافیک در آن بسیار بالاست. شرایط گازرسانی در این منطقه بسیار سخت و یکی از چالش ها تامین خاک نرم (سرندی) بود. در مناطق دوردست و کمتر توسعه یافته، تامین و پشتیابی از پروژه ها به سختی انجام می شود. به عنوان مثال تعمیر یک دستگاه حفاری سنگین در این مناطق به سختی انجام می شود و باید به 180 کیلومتر آن سوتر منتقل شود.
بله. تجربه استفاده از روش های نوین را داریم. در گذشته 3 نقطه از استان در شهرستان کوهرنگ را با سی ان جی گازرسانی کردیم. این فرآیند چالش هایی به همراه داشت که در ادامه، این 3 نقطه به شبکه سراسری متصل شد. در ارتباط با گازرسانی به روش سی ان جی، از تریلرهایی برای حمل سیلندرها استفاده می شود که این تریلرها به راه های ارتباطی مناسب نیاز دارد.
جمعیت بهره مند از گاز استان چهارمحال و بختیاری از 95 درصد فراتر رفته و استان سبز هستیم. هم اکنون 96.7 درصد جمعیت استان از نعمت گاز برخوردار است. از 10 شهرستان، 8 شهرستان سبز شده است و 2 شهرستان لردگان و کوهرنگ نیز تا پایان سال 1402 سبز می شوند.
سالانه حدود 2 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب گاز در سطح استان مصرف می شود. سال گذشته 2 میلیارد و 300 میلیون مترمکعب گاز به بخش های مختلف تحویل شد. 37 درصد این گاز در بخش خانگی، 27 درصد پتروشیمی، 27 درصد به واحدهای صنعتی، 5 درصد حمل و نقل و 4 درصد نیز به بخش تجاری اختصاص یافت. با فرهنگ سازی خوبی که از سوی روابط عمومی انجام شد و با همراهی مشترکان شاهد کاهش مصرف گاز در بخش خانگی بوده ایم. سال 1399 بخش خانگی، در مجموع 41 درصد از مصرف گاز را به خود اختصاص داد؛ در حالی که سال 1400 باوجود افزایش شمار مشترکان خانگی، این میزان 4 درصد کاهش داشته است. این موضوع باعث افزایش پایداری گازرسانی در واحدهای تولیدی و صنعتی می شود.
طی 5 سال گذشته، گاز با 12 میلیون و 600 لیتر سوخت مایع جایگزین شده است. با توسعه گازرسانی در سال گذشته نیز 250 هزار لیتر سوخت مایع واحدهای تولیدی از سبد انرژی استان حذف شده است.
بهینه سازی موتورخانه ها و جایگزینی کنتورهای ارتقا یافته و هوشمند در دستور کار این شرکت قرار دارد. 22 هزار کنتور ارتقا یافته طی سال گذشته جایگزین شده و امسال نیز حدود 40 تا 50 هزار کنتور جدید جایگزین می شود. استفاده از اتصالات مفصلی نیز در دستور کار است و 46 هزار مورد را در سال جدید در دستور کار داریم که این موضوع 2 اتفاق را به همراه دارد، نخست مقاوم سازی تاسیسات در زمان زلزله است؛ دوم اینکه در حوزه نشتی گاز شاهد کاهش خواهیم بود. نشت یابی تاسیسات و شبکه نیز به خوبی انجام می شود و 100 درصد شبکه گاز استان نشت یابی و موارد گزارش شده برطرف شده است.
در جهت تحقق شعار سال و منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) اقدام های خوبی اجرایی شده است. یکی از اقدام های بسیار ارزشمندی که در استان به صورت واحد انجام می شود، توسعه زیرساخت های واحدهای گلخانه ای است که گازرسانی به این واحدها به طور کامل در جریان است. از مجموع 191 واحد صنعتی که سال گذشته به شبکه گاز متصل شد، 160 مورد مربوط به واحدهای گلخانه ای بود. براساس اعلام اداره کل جهاد کشاورزی، به ازای تامین انرژی و راه اندازی هر گلخانه، 10 نفر مشغول کار می شوند و با اجرای 160 مورد حتی اگر برای 5 نفر نیز شغل ایجاد شده باشد، برای 800 نفر اشتغال زایی داشته ایم. در حوزه اجرای شبکه و قراردادی که بسته می شود نیز برای حدود 15 نفر شغل ایجاد می شود که با توجه به امضای 20 پیمان، برای حداقل 250 نفر شغل ایجاد شده است.
واحد پژوهش شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری، اقدام های خوبی در زمینه تبادل اطلاعات با مراکز دانش بنیان و دانشگاهی داشته است. در این زمینه، تفاهمنامه هایی میان شرکت گاز استان و دانشگاه شهرکرد، دانشگاه آزاد، پیام نور، مراکز رشد، پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان امضا شده است. این تفاهمنامه ها زمینه بسیار خوبی برای تحقق شعار سال ایجاد خواهد کرد و امیدواریم اتفاق های خوبی در این زمینه رخ دهد.
سال گذشته با توجه به سیاست هایی که در حوزه کارکنان تدوین شد، تلاش کردیم شرایط مناسبی فراهم کنیم. بر این اساس، جزو نخستین شرکت هایی بودیم که سیاست های تدوین شده در این حوزه را اجرایی کردیم. با افتخار اعلام می کنم که طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی به صورت کامل در همه پیمان های شرکت گاز استان چهارمحال و بختیاری اجرا شده است. در خصوص طرح جامع خدمات به ایثارگران نیز اقدام های کاملی انجام داده ایم و 11 نفر از کارکنان برای طی تشریفات اداری معرفی شده اند.
یکی از مهم ترین اهداف ما، ایجاد رضایتمندی ذی نفعان است. در سال جدید تغییر نگرش در سازمان اعمال کردیم که این تغییر در نیازسنجی مشترکان انجام شد. بر این اساس خدمات بیشتری را که امکان ارائه آن به مشترکان بود، شفاف سازی و اطلاع رسانی کردیم و همین موضوع باعث شد رضایتمندی مراجعه کنندگان، مشترکان و ذی نفعان افزایش یابد. این نظرسنجی به صورت پژوهشی با همکاری جهاد دانشگاهی در سطح استان انجام شد؛ موضوعی که روند مثبت حرکت ما را نشان می دهد. امیدواریم با نگاه فعالانه به خواسته های ذی نفعان در سال جاری نیز همین روال طی شود.
ما یک شرکت خدمات رسان هستیم و رضایت کارکنان می تواند تضمین کننده ارائه بهترین خدمات به مردم باشد. در حوزه چارت سازمانی نیاز به بازنگری داریم. اگر از سوی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران چارت سازمانی بازنگری شود، بخشی از مشکلات منابع انسانی این شرکت حل می شود. نکته بعد در خصوص ابلاغ قوانین تبصره های بودجه است. درخواست می کنم تدبیری اندیشیده شود که این آیین نامه ها در کمترین زمان به شرکت ها ابلاغ شود تا مواردی را که در قانون آمده است، در همان سال به بهترین شکل ممکن اجرا کنیم.
فصل تازه ای از همکاری های صنعت پتروشیمی با شرکت ملی نفت در راه است
مشعل: صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از زیرمجموعه های پیشرو و پرسود صنعت نفت توانسته است با گذر از سال های سخت و پرالتهاب امروز به نقطه ای از ثبات و استقلال برسد. صنعت پتروشیمی به عنوان مجموعه ای از شرکت های خصوصی امروز در زمینه دانش روزآمد و فناوری های جدید پیشقدم است و تلاش می کند مسئله مهم سرمایه گذاری جدید همزمان با تولید را حفظ کند. این صنعت پس از بیش از نیم قرن فعالیت به ظرفیت 100 میلیون تن رسیده و در تلاش است در افق 1404، ظرفیت تولید خود را به 133 میلیون تن برساند و امروز با ارتباطی که بین صنعت پتروشیمی و صنعت نفت برقرار است، قول داده شده خوراک مورد نیاز صنعت پتروشیمی و افزایش ظرفیت آن از مسیرهای جدیدی تامین شود.
از سال های گذشته تا امروز تلاش های زیادی برای ساخت داخل محصولات مختلف و کاهش وابستگی به شرکت های خارجی وجود داشته و به خصوص در حوزه ساخت انواع کاتالیست های راهبردی مورد نیاز صنعت پتروشیمی موفقیت های بزرگی حاصل شده است. امروز محصولات پتروشیمی تنوع و بازارهای متفاوتی دارند و توانسته اند در سال های سخت تهدید و تحریم جریان تولید و توسعه خود را ادامه دهد. این صنعت امروز برنامه داخلی سازی ۲۱ محصول مهم و راهبردی دیگر را در دستور کار دارد و در این مسیر از توان نخبگان و تولیدکنندگان داخلی بهره می گیرد اما همزمان تلاش می کند در مسئله تامین خوراک هم همچون موضوع تامین سرمایه ورود مستقیم داشته باشد.
موضوع تامین خوراک واحدهای پتروشیمی از سال های گذشته همواره یکی از موضوع های مطرح بین دست درکاران بوده است. بخش قابل توجهی از صنایع پتروشیمی در این سال ها با حداقل یا نیمی از ظرفیت خود مشغول به کار بوده اند و در حالی که می توانستند میزان بیشتری از درآمد و سود را برای این صنعت، کارکنان آن و اقتصاد کشور به همراه داشته باشند، متناسب با میزان خوراک محدود، اقدام به تولید کرده اند. از سوی دیگر در دهه های گذشته بخش قابل توجهی از خوراک پایه در پتروشیمی ها استفاده شده و به عبارتی شاهد خام فروشی محصولات و عدم توجه به تکمیل زنجیره ارزش بوده ایم.
در سال های گذشته تلاش شد با تنوع محصولات و ایجاد واحدهای میان دست و پایین دست، علاوه بر ایجاد ارزش افزوده و توسعه پایدار در مناطق مختلف، ظرفیت مجموعه های صنعت پتروشیمی بیشتر شود اما هنوز در این مسیر چالش هایی وجود دارد.
چندی قبل نخستین نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران صنعت نفت با محوریت تامین خوراک و سرمایه گذاری در بالادست برگزار شد. در این جلسه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه ایجاد ظرفیت بدون پر کردن ظرفیت جهش نیست، افزود: لازم است در مورد جهش پتروشیمی باز تعریف صورت گیرد و به نظر می رسد مهم ترین مسئله، سرمایه گذاری برای تأمین خوراک است تا از ظرفیت پتروشیمی نیز باید برای این مهم صرف شود.
معاون وزیر نفت با طرح این پرسش که صنعت پتروشیمی برای تأمین خوراک باید چه اقدام هایی انجام دهد، افزود: پتروشیمی اگر می خواهد در این برهه یک جهش واقعی و متفاوت داشته باشد، باید رویکردش نسبت به گذشته تغییر کند تا این صنعت ارتقا یابد، از همین رو باید برای تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی سرمایه گذاری کرد تا نگرانی ها برطرف شود.
خجسته مهر با بیان اینکه همین حالا هم این کار (سرمایه گذاری برای تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی) آغاز شده اما هنوز نهادینه نشده و به سرانجام نرسیده است، اظهار کرد: هنوز شناخت کاملی برای سرمایه گذاری در تأمین خوراک پتروشیمی وجود ندارد و از آنجا که اطلاعات کافی و کامل نیست، نمی توانیم تصمیم درستی بگیریم.
وی با اشاره به اینکه وقتی گفته می شود شرکت ملی نفت ایران تا هشت سال آینده باید ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام دهد که از این مقدار ۷۰ میلیارد دلار در میدان های گازی و ۹۰ میلیارد دلار در میدان ها نفتی است، ادامه داد: با این سرمایه گذاری ظرفیت تولید نفت باید به روزانه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه و ظرفیت تولید گاز نیز به یک میلیارد و ۵۰۰میلیون مترمکعب در روز برسد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سودآوری صنعت پتروشیمی را قابل توجه دانست و با بیان اینکه به جای تزریق پول حاصل از فروش محصولات پتروشیمی در سامانه نیما (که البته خوب است) بهتر است این پول برای تأمین خوراک پتروشیمی سرمایه گذاری شود، ادامه داد: اگر به دنبال جهش در پتروشیمی هستیم، باید منابع مالی را که در مسیرهای غیرمولد هزینه می شود، به سمت صنایع مولد هدایت کرد.
وی طرح توسعه لایه زمین شناسی خامی را هم به هلدینگ ها پیشنهاد داد و در توضیح آن گفت: ارزش سرمایه گذاری این لایه برای تولید گاز در میدان های اهواز و مارون ۶ میلیارد دلار و دارای گاز غنی است که می تواند خوراک مایع موردنیاز بخش پایین دستی پتروشیمی ماهشهر را تأمین کند و پروژه بسیار مهمی است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه نباید اجازه صادرات خوراک مورد نیاز زنجیره صادر شود، گفت: موضوع کمبود خوراک تنها به کمبود تولید مربوط نمی شود. گاهی خوراک با حداقل ارزش صادر می شود، گاهی طرحی آماده نیست و خوراک تخصیص داده شده برای آن صادر می شود و گاهی ظرفیت خالی وجود دارد، اما باز صادر می شود که موضوع دوم بسیار بد است.
خجسته مهر افزود: باید سیاست هایی اتخاذ کنیم که اجازه صادرات به این خوراک داده نشود، البته خود پتروشیمی ها نیز باید در این زمینه همت کنند؛ گاهی خوراک بین مجتمعی از سوی یک پتروشیمی صادر می شود که این موضوع برای دیگری دردسرساز است.
وی از موضوع تراز عرضه و تقاضای خوراک به عنوان مسئله ای مهم یاد و تصریح کرد: این موضوع مربوط به وزارت نفت است و هنوز آسان با آن برخورد می شود و وزارت نفت باید این تراز را ایجاد کند تا برای متقاضیان مشکلی به وجود نیاید.
بیژن چگنی، مدیر کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز از فعال سازی بخشی از ظرفیت نصب شده غیرفعال در صنعت پتروشیمی با تشکیل کارگروه تأمین خوراک خبر داد. وی اظهار کرد: حدود ۲۷ درصد از ظرفیت نصب شده صنعت پتروشیمی غیرفعال مانده است که حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد مربوط به کمبود یا نبود هماهنگی خوراک است که با تشکیل کارگروه خوراک به سمت فعال سازی بخش زیادی از آن حرکت خواهیم کرد.
چگنی افزود: شرکت های پتروشیمی برنامه های تعمیرات اساسی را به نحوی تنظیم کنند که در فصل سرما به دلیل محدودیت های خوراک گاز انجام شود که هم سقف تولید صنعت پتروشیمی حفظ شود و هم نقص کمبود خوراک ها جبران شود.
اگر قرار است طبق برنامه اعلام شده شرکت ملی صنایع پتروشیمی و برنامه هفتم و هشتم توسعه درآمد کل صنعت پتروشیمی از ۲۳ میلیارد دلار به ۲۷ میلیارد دلار و ظرفیت تولید نیز تا پایان برنامه هشتم به دو برابر یعنی نزدیک به 200 میلیون تن برسد، لازم است سیاست گذاری ها و اقدام های توسعه ای و سرمایه گذاری که تا امروز قول آن داده شده، هر چه زودتر مراحل اجرایی و تولیدی را طی کند.
باید توجه داشت که همه نیازها و زیرساخت های لازم برای صنعت پتروشیمی در کشور فراهم است، اما تا به حال تنها 30 درصد از ظرفیت موجود در واحدهای تولیدی در حوزه صنایع تکمیلی پتروشیمی فعال شده اند و آنچه امروز به عنوان هدف مهم کلان آینده در نظر گرفته شده، توسعه فعالیت های صنایع تکمیلی با هدف کاهش خام فروشی است.
حالا دیگر همه مسئولان کشور و صنعت نفت به خوبی می دانند که پتروشیمی همان مسیری است که ما را به سوی قطع خام فروشی و استقلال اقتصادی هدایت می کند.
نگاهی به مهمترین پروژه های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران
مشعل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سابقه 50 سال فعالیت در احداث پالایشگاه ها، مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فراورده های نفتی، بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی به شمار می آید. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز تکمیل پروژه های نیمه تمام سال های گذشته، برنامه ریزی هدفمندی برای بهره مندی حداکثری از منابع داخلی و استفاده از ظرفیت توان سازندگان داخلی انجام شده است تا با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در مسیر اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته شود.
در این گزارش کم و کیف طرح های در دست اجرای شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بررسی و ارزیابی شده است، ضمن آنکه همه مجریان و دست درکاران اجرای پروژه های ثبت شده در این شرکت نیز اطمینان خاطر داده اند تا این طرح ها در کمترین زمان ممکن به ثمر برسد و برگ زرین دیگری در کارنامه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران ثبت شود. طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری، افتتاح بزرگترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس-مهرآران، تکمیل خط لوله مهرآران- رفسنجان، احداث واحد گوگردزدایی از ته مانده های برج تقطیر پالایشگاه اصفهان، راه اندازی پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران و احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس- سیرجان از جمله مهم ترین طرح ها و پروژه های اولویت دار شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به شمار می روند. قرار است اجرای این طرح ها با تامین منابع داخلی و با در نظر گرفتن توان اجرایی شرکت های دانش بنیان و فعالان داخلی تکمیل شود.
خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی مسیر نایین- کاشان- ری، از جمله طرح های مهمی به شمار می رود که محمد استاجی، مجری طرح از تکمیل آن در ابتدای تیرماه امسال خبر داده است. وی هدف از اجرای این طرح را انتقال فرآورده های اصلی بنزین، نفت گاز و نفت سفید از پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس، از طریق نایین و کاشان به تاسیسات نفتی ری و تغذیه مرکز و شمال کشور عنوان کرد. مجری طرح احداث خط لوله ۲۰ اینچ فرآورده های نفتی نایین-کاشان- ری با بیان اینکه توسعه تلمبه خانه نایین و احداث مخازن تعادلی به تعداد ۱۰ مخزن با مجموع ظرفیت انباشت ۳۰۰ هزار مترمکعب در نایین و احداث تلمبه خانه بین راهی کاشان، بخشی از این طرح است، اظهار کرد: این مهم با هدف ارتقای ظرفیت و پایداری انتقال از ۱۸۰ هزار بشکه به روزانه ۲۰۵ هزار بشکه در دستور کار قرار دارد. استاجی تصریح کرد: سرمایه اصلی این طرح در حدود ۹۰۰ میلیارد تومان بوده که با صرف ۸۰۰ میلیارد تومان از آن، هم اکنون ۹۷ و نیم درصد طرح تکمیل شده و قسمت عمده آن به منظور انتقال فراورده های پالایشگاه ستاره خلیج فارس در مدار بهره برداری قرار گرفته است.
به گفته وی، هم اکنون عملیات اجرایی تلمبه خانه نائین و پایانه ری تکمیل شده و تنها اندکی از کارهای اجرایی تلمبه خانه کاشان و خط انتقال برق آن باقی مانده است که تا اوایل تیرماه تکمیل و تحویل بهره بردار می شود.
مجری طرح احداث خط لوله ۲۰ اینچ فرآورده های نفتی نایین-کاشان- ری بیان کرد: ۹۲ درصد تجهیزات طرح، ساخت داخل بوده و تنها ۸ درصد تجهیزات، شامل ابزار دقیق و پمپ ها از خارج تهیه شده است.
«خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس- مهرآران تا پایان امسال تکمیل خواهد شد» این جمله را علی خانی پور، مجری گستره یک طرح خط لوله بندرعباس-سیرجان -رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت می گوید و ادامه می دهد: هدف از اجرای این پروژه افزایش ظرفیت انتقال فرآورده های تولیدی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس به میزان۳۰۰ هزار بشکه، معادل روزانه ۴۸ میلیون لیتر است. وی با بیان اینکه طول این خط ۲۵۰ کیلومتر است و به موازات آن، یک رشته کابل فیبر نوری به همان طول برای نصب سیستم نشت یاب هوشمند احداث می شود، تصریح کرد: طراحی و احداث سیستم های حفاظت کاتدی به صورت موقت و دائم نیز در دستور کار این طرح قرار دارد. مجری گستره یک طرح خط لوله بندرعباس- سیرجان -رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت با اشاره به اینکه برآورد اولیه هزینه های این طرح ۶۶ میلیون یورو در بخش ارزی و ۲۰۴ میلیارد تومان در بخش ریالی است، ادامه می دهد: در این طرح که با مدیریت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران اجرا می شود، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا با مشارکت شرکت تدبیر انرژی گستر ایرانیان و گروه مهندسین مشاور پارس، حضور دارند. خانی پور به دلایل اجرای این طرح راهبردی اشاره و اظهار کرد: ضرورت اجرای این طرح، تامین پایدار سوخت و امنیت انرژی با احداث و توسعه خطوط لوله موازی است که خط قدیمی۲۶ اینچ را پشتیبانی می کند. همچنین کاهش چشمگیر زمان و هزینه های انتقال توسط این خط که حدود ۴۰۰۰ میلیارد تومان در سال صرفه جویی در بخش حمل و نقل را در پی دارد، نشانگر اثرات اجرای این طرح است. وی میزان پیشرفت کلی گستره یک را ۵۲ درصد اعلام کرد و افزود: تاکنون حدود ۲۳۰ کیلومتر از بستر خط، مسیرسازی شده، شیرآلات و اتصالات مورد نیاز سفارش گذاری شده، ۲۵۰ کیلومتر فیبر نوری خریداری و به سایت ارسال و تمهیدات لازم برای لوله گذاری پیش بینی شده است، همچنین پروژه در بخش ساختمان و نصب ۳۵ درصد، در بخش تامین کالا ۵۴ و در بخش مهندسی۹۰ درصد پیش رفته است. خانی پور درباره مسئولیت اجتماعی طرح نیز گفت: توجه سازمان به مسؤولیت اجتماعی موجب الزام پیمانکاران به بهره گیری از نیروی انسانی و ظرفیت های بومی منطقه شده، به گونه ای که در بخش پیمانکار ماهیانه به طور متوسط افزون بر ۳۰۰ نفر نیروی دائم و مستقیم اشتغال یافته اند. همچنین در بخش مشاور ۳۰ نفر و در مجموعه مدیریت طرح نیز۱۰ نفر به صورت مستمر و مستقیم اشتغال دارند.
بزرگترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان، طرح مهم دیگری است که به گفته احمد فرزانه، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت این پالایشگاه، در آستانه افتتاح قرار دارد. وی تثبیت ظرفیت روزانه 300 هزار بشکه نفت خام و بهبود کیفیت فرآورده های تولیدی در پالایشگاه آبادان را هدف اصلی اجرای این طرح، برمی شمرد و می افزاید: در این طرح افزون بر تثبیت ظرفیت پالایشگاه، همه محصولات تولیدی در واحدهای تصفیه هیدروژنی، تصفیه خواهند شد. فرزانه می افزاید: در بخش نخست از طرح یادشده که از سال 96 آغاز شده است واحدهای تقطیر اتمسفر یک، تقطیر در خلأ، گاز مایع، هیدروکراکر، تولید هیدروژن، تفکیک نفتا و واحدهای یوتیلیتی و تاسیسات جانبی با اعتباری بالغ بر3/1 میلیارد دلار در حال احداث است. همچنین در بخش دوم از این طرح احداث واحدهای تصفیه هیدوژنی نفت سفید، نفت گاز، نفتا، رفورمینگ کاتالیستی و ایزومریزاسیون به همراه واحدهای یوتیلیتی و تاسیسات جانبی با برآورد اعتباری به میزان 7/1 میلیارد دلار پیش بینی شده است . وی با بیان اینکه در افتتاح این بخش از طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان بزرگترین واحد تقطیر خام کشور و مرتفع ترین مشعل پالایشگاهی در سرویس قرار خواهند گرفت، افزود: پیشرفت کلی این طرح 3/92 درصد شامل 94 درصد بخش مهندسی و 97 درصد بخش تدارکات کالا و 82 درصد بخش ساختمان و نصب گزارش شده است.
مرتضی شالباف زاده، مجری گستره دوم خط لوله بندرعباس- رفسنجان در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت نیز از تکمیل این خط لوله به عنوان گستره دوم طرح احداث خط ۲۶ اینچ بندرعباس- سیرجان- رفسنجان خبر داده است. وی گفت: این گستره در آستانه نهایی شدن است و عملیات اجرایی آن در پاییز امسال به اتمام خواهد رسید. شالباف زاده افزود: طرح احداث خط ۲۶ اینچ مهرآران به رفسنجان در تکمیل پروژه انتقال فرآورده های نفتی پالایشگاه های بندرعباس و ستاره خلیج فارس به مرکز و شمال کشور طراحی و اجرا شده است. مجری گستره دوم خط لوله بندرعباس- رفسنجان با اشاره به ظرفیت۳۰۰ هزار بشکه ای این خط گفت: طول این خط ۲۱۷ کیلومتر است که علاوه بر طی مسیر اصلی، با انشعاب یک خط ۸ اینچ به طول ۲۴ کیلومتر و ظرفیت ۳5 هزار بشکه در روز به پایانه سیرجان امتداد می یابد. وی درباره مشخصات طرح افزود: این گستره بر اساس قراردادی ۳۶ ماهه با مشارکت شرکت های پیمانکار جهاد نصر کرمان و مهندسین مشاور سی سخت، از ۱۴ اسفند ۹۸ آغاز شده و قرار است تا پایان سال جاری به اتمام رسد، اما با توجه به پیشرفت کلی ۵۹ درصدی طرح، امیدواریم که تا پایان تابستان امسال نهایی شود. وی ادامه داد: میزان سرمایه گذاری این طرح حدود ۴۴ میلیون و۹۱۳هزار یورو معادل163 میلیارد تومان است. همچنین نظارت عالی و کارگاهی طرح در بخش های مکانیک، برق، ابزار دقیق و ساختمان از سوی شرکت مهندسین مشاور پارس انجام می شود. مجری گستره دوم خط ۲۶ اینچ بندرعباس- رفسنجان ویژگی های پروژه خط لوله بندرعباس-رفسنجان را استفاده از ولوهای اتوماتیک LBV در طول خط برشمرد که به محض ایجاد پارگی و نشت احتمالی در خط، جریان عبوری فرآورده را قطع و از آلودگی زیست محیطی و بروز خط انفجار جلوگیری می کند. وی از پایش لحظه ای از راه دور توسط سیستم حفاظت کاتدی از طریق ترانس رکتیفایر و فیبر نوری است که در کنار سیستم نشت یاب LDS و انتقال لحظه ای اطلاعات به مرکز انتقال نفت مربوطه، امکان شناسایی و ترمیم محل نشت احتمالی را به عنوان دیگر مزایای طرح برشمرد. مجری گستره دوم خط ۲۶ اینچ بندرعباس- رفسنجان با اشاره به تهیه و ساخت 90 درصدی تجهیزات در داخل کشور گفت: امروزه ساخت لوله های استاندارد API نفتی از مرحله تولید تختال و تبدیل آن به ورق تا تولید لوله تماما در کارخانه های داخلی انجام می شود و افزود: بیش از 90 درصد اقلام این پروژه اعم از فیبر نوری و تجهیزات حفاظت کاتدی، ترانس های رکتیفایر و ولوها با استفاده از توان داخلی تهیه شده است. همچنین میزان اشتغال این طرح بنا به گفته مهندس شالباف زاده به طور متوسط ۱۳۷ نفر مستقیم و ۵۲ نفر غیرمستقیم در ماه برآورد می شود.
غلامرضا انوری که دیگر مجری در شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت است، عهده دار اجرای طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی پالایشگاه اصفهان (واحد RHU) است. وی در تشریح مراحل عملیاتی این طرح، گفت: مرحله مهندسی و خرید تجهیزات طرح احداث واحد RHU گوگردزدایی از ته ماند های برج تقطیر پالایشگاه اصفهان تا پایان پاییز امسال به پایان می رسد. انوری گفت: هدف اصلی این طرح، افزایش و ارتقای کیفی محصولات پالایشگاه نفت اصفهان به سطح استانداردهای بین المللی و کاهش آلاینده های زیست محیطی، نظیر سولفور (گوگرد) و فلزات سنگین، با ظرفیت روزانه ۸۱ هزار بشکه است. مجری طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی پالایشگاه اصفهان (واحد RHU) عنوان کرد: قرارداد این پروژه میان شرکت پالایش نفت اصفهان و شرکت ایرانی نارگان در تاریخ دهم مرداد ۹۸ منعقد و مدیرت طرح آن به شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران سپرده شد. این طرح هم اکنون در مرحله EP (فاز مهندسی و خرید تجهیزات) است که پس از تکمیل، وارد مرحله انتخاب پیمانکار و اجرا می شود. انوری گفت: طراحی و خرید تجهیزات این واحد پیشرفته پالایشی که آلاینده های نفت کوره و محصولات سنگین ته ماند برج تقطیر در خلأ را کاهش می دهد، از سوی شرکت ایرانی نارگان انجام شده است. خروجی این واحد پس از تکمیل، سوختی با آلایندگی بسیار کمتری بوده و میزان گوگرد حاصله به سطح استاندارد ppm ۴۰۰ خواهد رسید. وی توضیح داد: خروجی این واحد در مراحل بعدی، پس از احداث واحد RFCC به عنوان خوراک آن واحد برای تولید فرآورده های ارزشمند اصلی مصرف خواهد شد. مجری طرح بهبود فرآیند و بهینه سازی پالایشگاه اصفهان (واحد RHU) درباره میزان پیشرفت طرح گفت: فاز مهندسی و خرید این طرح که با اعتبار ارزی ۵۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری شده، تا به حال ۳۲ درصد پیشرفت برنامه ای داشته و پیش بینی می شود تا پایان آذرماه به اتمام برسد. همچنین بیش از ۹۸ درصد کالا و تجهیزات این طرح توسط سازندگان داخلی تأمین می شود.
ابوالقاسم آل یاسین، مجری پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت طرح احداث خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان گفت: با اتمام عملیات اجرایی طرح برق رسانی به مراکز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران، این طرح بزودی به بهره بردار تحویل می شود. وی افزود: این طرح به عنوان گستره چهارم طرح احداث خط لوله ۲۶ اینچ بندرعباس- رفسنجان که با هدف جلوگیری از انباشت محصولات پالایشی و انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه فرآورده های اصلی به مرکز و شمال کشور به اجرا درآمده، شامل برق رسانی به الکتروپمپ ها و تاسیسات تلمبه خانه های بندرعباس و قطب آباد و مهرآران است و عملیات آن از سال ۹۶ از سوی شرکت پیمانکاری پرشین سازه پرتو تحت مدیریت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با سرمایه ای در حدود ۳۳۰ میلیارد تومان آغاز شده است. مجری پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت طرح احداث خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان عنوان کرد: کار احداث ۱۰۲ کیلومتر خط انتقال نیروی 132 کیلوولتی و ۸۰ کیلومتر جاده های دسترسی به خطوط و دکل های انتقال برق، با تحصیل اراضی و عبور از موانع طبیعی و عوارض جغرافیایی منطقه به اتمام رسیده که شامل نصب 371 دستگاه انواع گوناگون دکل و ۷۰۰ کیلومتر سیم کشی هوایی است. در حال حاضر پیمانکار در حال رفع نواقص دکل ها برای تحویل به برق منطقه ای است. آل یاسین با بیان اینکه 100 درصد اجناس و تجهیزات خریداری و تقریبا۹۹ و نیم درصد کارهای اجرایی طرح انجام شده است، گفت: با توجه به اتمام عملیات احداث ۳ پست جدید بندرعباس، قطب آباد و مهرآران، در مجموع ۹۹ و نیم درصد کل طرح تکمیل شده که پس از انجام تست های لازم و پیش راه اندازی، در صورت آمادگی سازمان برق هرمزگان، طرح به شبکه برق هرمزگان متصل شده و تا پایان خردادماه آماده بهره برداری خواهد بود. در حال حاضر عملیات پیش راه اندازی با انجام تنظیمات رله ها و سیرکولاسیون روغن ترانس ها در حال انجام است. وی میزان متوسط اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در اجرای این طرح را به ترتیب۶۰ نفر و ۱۷۰ نفر در ماه برشمرد. مجری پروژه برق رسانی به مراکز انتقال نفت طرح احداث خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان درباره دلایل توقف طرح در سال گذشته اظهار کرد: سال ۹۷ بروز بحران های ارزی و اقتصادی و نوسان های شدید قیمت ها باعث ناتوانی سازندگان و تامین کنندگان تجهیزات در قبول سفارش و تعهد به قراردادهای قبلی شد که تهیه اقلام مورد نیاز طرح از سوی پیمانکار را دچار چالش اساسی کرد. در این مرحله، قرارداد در شرف خاتمه پیمان قرار گرفت که با ابلاغ دستورعمل سازمان برنامه و بودجه مبنی بر جبران مابه التفاوت ارزی و ریالی، خوشبختانه اجرای طرح پس از یک سال وقفه با جدیت ادامه یافت که با توجه به قیمت روز اجرای پروژه که اکنون بیش از 1000 میلیارد تومان است، تداوم و پایان طرح خوشبختانه دستاورد ارزشمندی برای مجموعه ملی مهندسی و کشور به همراه داشته و سبب صرفه جویی کلان در هزینه های عمرانی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران شده است. هر طرحی که کلنگ آغاز اجرایش به زمین میخورد، منشا اثر خواهد بود؛ برخی طرح ها به واسطه پایان عمر کاری دولت ها و یا کمبود منابع مالی به نیمه می رسند اما ادامه اجرای آن منوط می شود به شروع فعالیت دولت بعدی و رفع تنگناهای مالی. اما نکته مهم در این میان پیگیری و به نتیجه رساندن این طرح هاست. تلاش و تمرکز دولت سیزدهم بر این است که هیچ طرحی معطل و متوقف نماند و با مانع زدایی ها به فرجام برسند تا منافع آن درکوتاهترین زمان ممکن به مردم بازگردد؛ طرح هایی که شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران عهده دار انجام آن است و در این گزارش به آنها اشاره شد، از همین دست هستند و چنین برمی آید که با پیگیری های مستمر در همه ابعاد هرچه زودتر منشا اثر شوند و حلاوت و شیرینی آنها کام ملت ایران را شیرین سازد.
احسان درودیان، مجری طرح احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان از پیشرفت ۳۵ درصدی گستره سه خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان به عنوان نخستین خط لوله تمام ایرانی در کشور خبر داد. وی گفت: خط لوله فعلی بندرعباس - سیرجان - رفسنجان محصولات پالایشگاه ستاره خلیج و در قدیم هم بنزین وارداتی را از بندرعباس به رفسنجان و از رفسنجان به مرکز کشور منتقل می کرد، اما عمر مفید لوله ها، خط لوله و تلمبه خانه های این خط لوله که با حداکثر ظرفیت کار می کند، تقریبا به پایان رسیده و به همین دلیل پروژه خط لوله جدید با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه و دقیقا مشابه ظرفیت خط لوله قدیم در کنار خط لوله موجود تعریف شد که تلمبه خانه ها نیز در این طرح در کنار تلمبه خانه های موجود احداث خواهد شد. مجری طرح احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان با اشاره به اینکه این طرح در قالب گستره سه پروژه اصلی اجرا می شود، افزود: گستره سه شامل احداث سه تلمبه خانه جدید بندرعباس، قطب آباد، مهرآران و احداث تاسیسات جدید در پایانه های سیرجان و رفسنجان است. درودیان تاریخ شروع پیمان این پروژه را تیرماه ۹۹ اعلام کرد و گفت: مدت زمان اجرای این پروژه ۳۶ ماه است و مبلغ پیمان هم به طور حدودی ۱۵۰ میلیارد تومان و ۴۵.۶ میلیون یورو است. وی افزود: در این پروژه تلمبه خانه های جدید در داخل تلمبه خانه های موجود احداث خواهند شد؛ به طوری که در تلمبه خانه بندرعباس ۴ الکتروپمپ به اضافه یک دیزل پمپ، در قطب آباد ۳ الکتروپمپ به اضافه یک دیزل پمپ، در مهرآران هم ۴ الکتروپمپ به اضافه یک دیزل پمپ به مجموعه تاسیسات موجود افزوده خواهد شد؛ تجهیزات دریافت و ارسال توپک، صافی ها، ساختمان های صنعتی و ساختمان پست تامین برق مورد نیاز پروژه نیز، از دیگر مواردی است که به تلمبه خانه های موجود افزوده خواهد شد. مجری طرح احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان با اشاره به اینکه بعد از اجرای این طرح روزانه ۳۰۰ هزار بشکه معادل ۵۰ میلیون لیتر به ظرفیت انتقال فرآورده کشور افزوده می شود، گفت: با احتساب خط قدیم، امکان ارسال روزانه ۱۰۰ میلیون لیتر فرآورده (عمدتا محصولات تولیدی پالایشگاه ستاره خلیج فارس) به وسیله این دو خط فراهم خواهد شد. درودیان از جمله ویژگی های مهم این طرح را ساخت الکتروپمپ هایی با ظرفیت ۴ مگاوات برای نخستین بار در کشور نام برد و افزود: برای نخستین بار الکتروپمپ هایی با این ظرفیت در کشور ساخته شده است که از ظرفیت الکتروپمپ های ساخت داخل طرح گوره - جاسک نیز بیشتر است، علاوه بر آن پمپ های گوره جاسک از نوع BB3 است، اما پمپ های مورداستفاده از این طرح از نوع BB5 است که برای نخستین بار در کشور از سوی سازنده داخلی از طراحی تا ساخت اجرایی شده است. وی پیشرفت کلی پروژه را 35درصد اعلام کرد و گفت: این عدد در بخش مهندسی، 56 درصد، در بخش کالا 37 درصد و در بخش ساختمان و نصب 19 درصد است. مهندسی تفصیلی پروژه بیش از ۸9 درصد پیشرفت دارد و تجهیزات اصلی طرح سفارش گذاری شده یا در حال ساخت است. درودیان با اشاره به اینکه این پروژه اولین پروژه خطوط لوله محسوب می شود که نزدیک به 100 درصد تجهیزات آن از داخل کشور عمدتا از سوی شرکت های دانش بنیان ساخت و تامین می شود، تاکید کرد: تمامی تجهیزات اصلی این طرح شامل پمپ ها، تجهیزات ارسال و دریافت توپک، صافی، مخازن زیرزمینی، پمپ های جانبی و شیرهای دستی و برقی، لوله ها، فلنج و اتصالات، ترانس و... به سازندگان داخلی سفارش گذاری شده است. درودیان با اشاره به هماهنگی و یکپارچگی کامل 4 گستره پروژه در زمان بندی و نیز نقاط اتصال پروژه و طراحی ظرفیت پمپ ها گفت: در پایان کار هر 4 پروژه با یکدیگر ادغام شده و به بهره برداری می رسند. وی تعداد نیروی انسانی متخصص مشغول در سایت پروژه را بیش از 200 نفر اعلام کرد و گفت: این عدد با پرسنل دفاتر تهران به 350 نفر می رسد. مجری طرح احداث تلمبه خانه ها و پایانه های خط لوله بندرعباس - سیرجان - رفسنجان تاکید کرد: زمانبندی پروژه ۳۶ ماهه و موعد بهره برداری از آن تیرماه ۱۴۰۲ است، اما تلاش می کنیم با در نظر گرفتن تمهیدات خاص 6 ماه زودتر از موعد مقرر به بهره برداری برسانیم..
راهبردهای کاهش مصرف سوخت در ساختمان ها
سمیه راهپیما به دلیل پیچیدگی و تحولات روز افزون جامعه جهانی، عامل انرژی، نقشی اساسی در اقتصاد و سیاست هر ملت ایفا می کند. پیگیری دقیق دورنمای بخش انرژی و به کارگیری راهبرد مناسب، از اركان اصلی حفظ ثبات و قدرت سیاسی_ اقتصادی هر كشور به شمار میرود که در این میان، مصرف بهینه، یکی از ارکان اصلی هر سازمان و نهادی محسوب می شود. بخش ساختمان، بیشترین میزان مصرف انرژی کشور را به خود اختصاص داده، به طوری که در فصل سرد سال، این امر بیشتر نمایان می شود و در این زمینه شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در کنار دیگر ارگان های کشور برنامه هایی همسو با مبحث 19 ملی ساختمان دارند. به دلیل اهمیت این موضوع گفت و گویی با سید کوروش هاشمی، مدیر بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
یکی از مهم ترین مباحث درحوزه مصرف انرژی به ساختمان ها بر می گردد تا آنجا که به دلیل اهمیت این موضوع، سرفصلی با عنوان مبحث 19 مقررات ملی ساختمان تدوین و در هیئت وزیران تصویب شده است.
مبحث 19مقررات ملی ساختمان با توجه به اهمیت صرفه جویی در مصرف انرژی ساختمان ها، پس از پیگیری های مستمر شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به نمایندگی از وزارت نفت آبان 1400 در هیئت وزیران با سر فصل «ضوابط صرفه جویی انرژی در ساختمان ها» به تصویب رسید. درج رده انرژي در گواهي پايان كارساختمان هاي تازه ساخت، نصب پلاك گواهی انطباق آن در ورودي ساختمان ها از ابتداي سال ۱۴۰۱ از سوی شهرداری ها و منوط شدن ارائه پایان کار به این ساختمان ها از ابتداي سال ۱۴۰۲ با رعایت مبحث (۱۹) مقررات ملی ساختمان، از جمله موضوع های این مبحث مهم است. در مبحث 19 ساختمان، تخفيف یا پاداش صرفه جويي برای ساختمان هاي داراي حداقل رده برچسب انرژي، معادل 5 درصد گاز بها و تعرفه برق از ابتداي سال ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده که تخفيف بيشتر به ازای هر رتبه ارتقای رده انرژي برچسب انرژي برابر دو و نیم درصد است. به عنوان جریمه در صورت عدم كسب رده برچسب انرژي براي ساختمان هاي دستگاه هاي اجرايي، افزايش 30 درصد گازبها و 20 درصد تعرفه برق از ابتداي سال ۱۴۰۲ اعمال خواهد شد. از جمله فعالیت های مرتبط با مبحث 19 ملی ساختمان، تدوین و نهایی سازی چک لیست ها و رویه های مبتنی بر ویرایش جدید مبحث 19 با حضور تمامی متولیان و ذی نفعان مبحث 19 شامل نمایندگان وزارتخانه های نفت (شرکت بهینه سازی)، نیرو (ساتبا)، وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور (سازمان شهرداری ها و دهیاری ها)، سازمان نظام مهندسی، شهرداری تهران و مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با محوریت شرکت بهینه سازی مصرف سوخت شرکت است که باید در اسرع وقت از سوی وزارت راه و شهرسازی و وزارت کشور (سازمان شهرداری ها و دهیاری ها) ابلاغ شود.
تامین و جایگزینی 8/5 میلیون دستگاه بخاری گازسوز هرمتیک هوشمند با راندمان بالا با رده انرژی A و بالاتر با بخاری های مرسوم گازی، یکی از طرح های مدیریت ساختمان است. مصوبه پیشین شورای اقتصاد در خصوص بخاری های هرمتیک در سال 99 اصلاح شد که طبق این اصلاحیه، تامین و جایگزینی 8/5 میلیون دستگاه بخاری گازسوز هرمتیک هوشمند در بستر قانونی ماده 12 در دست انجام است. در اين طرح در نظر است نسبت به جايگزيني 8/5 میلیون بخاري هاي گازسوز دودكش دار از نوع فن دار هرمتيك، ترموستاتيك با تكنولوژي روزآمد دنيا با راندمان بیش از 85 درصد اقدام شود. برای هر بخاری، 235 دلار یارانه صرفه جویی پرداخت می شود و سقف بازپرداخت به سرمایه گذار عامل صرفه جویی، 1363 میلیون دلار است. این طرح تا 20 میلیون بخاری نیز قابل تعمیم است که در این صورت می تواند روزانه به صرفه جویی تا 25 میلیون متر مکعب گاز طبیعی در ماه های سرد سال منجر شود. طرح جایگزینی 8/5 میلیون بخاری از زمستان سال 1399 شروع و تا پایان سال 1407 ادامه دارد. در حال حاضر تعداد 3 قرارداد با تولید کنندگان بخاری منعقد و تعداد 13 هزار و 700 دستگاه بخاری در مدارس سراسر کشور نصب شده است. افزون براین،طرح های دیگری نیز در قالب ماده 12 قانون رفع موانع تولید تعریف شده اند که برای بررسی و تصویب خواهی در دستور کار قرار دارند. استانداردهای برچسب انرژی از دیگر طرح های دردست اقدام است و دراین خصوص می توان به بازنگری دو استاندارد تاثیرگذار برچسب مصرف انرژی در بخش ساختمان که عبارتند از استاندارد برچسب انرژی بخاری گازسوز دودکش دار و استاندارد برچسب انرژی ساختمان های مسکونی و غیر مسکونی اشاره کرد.
به منظور تولید بخاری با رده های برچسب انرژی بالا، این شرکت براساس ماده 11 قانون اصلاح الگوی مصرف، نسبت به بازنگری استاندارد برچسب انرژی بخاری های گازسوز دودکش دار به شماره ملی 2-1220 اقدام کرد که با توافق اعضای کارگروه، این استاندارد با رویکرد سختگیرانه شدن استاندارد، دو رده پایین برچسب انرژی ویرایش قبلی استاندارد 2-1220 حذف و از ابتدای سال 1401 دو رده G و F حذف شدند. همچنین در ادامه روند افزایش راندمان بخاری ها، استاندارد بر چسب انرژی بخاری های دودکش دار گاز سوز از تاریخ 01/08/1401 رده های انرژی E از استاندارد بخاری گاز سوز دود کش دار به شماره ملی 2-1220 حذف می شود.
با توجه به سپری شدن نزدیک به یک دهه از تدوین استانداردهای مذکور و تغییرات الگوی مصرف ساختمان ها و همچنین تدوین ویرایش جدید مبحث 19 مقررات ملی ساختمان (صرفه جویی انرژی) و ضرورت هماهنگی استانداردهای برچسب انرژی ساختمان با رده بندی های جدید ایجاد شده در مبحث 19، بازنگری استانداردهای ملی 14253 و 14254در حال انجام است و درحال حاضر، این قرارداد مراحل پایانی خود را می گذراند. در این طرح 150 ساختمان با کاربری های مسکونی، اداری و مدارس در اقلیم های مختلف آب و هوایی ممیزی شده است. داده های به دست آمده از ممیزی های انجام شده داده واکاوی، تحلیل و اعتبار سنجی شده اند و روش محاسبه و رتبه انرژی در ساختمان های مسکونی، اداری و مدارس تعیین شده است. همچنین در این استاندارد، الگوی مصرف انرژی ساختمان براساس برق و گاز طبیعی به ازای هر مترمربع ساختمان مشخص شده است. مقرر است سازمان ملی استاندارد با اولویت ساختمان های اداری، عمومی و مسکونی نسبت به اجباری کردن این استاندارد اقدام کند.
از جمله استانداردهایی که مورد تدوین و بازنگری قرار می گیرند، می توان به بازنگری در استاندارد برچسب انرژی آبگرمکن مخزن دار، بازنگری استاندارد برچسب انرژی وسایل پخت و پز خانگی و بازنگری استاندارد معیار مصرف و برچسب انرژی دیگ و مشعل موتورخانه های غیر چگالشی اشاره کرد. دیگر استانداردهای در دست اقدام عبارتند از: تدوين استاندارد معيار مصرف و برچسب انرژي بویلر چگالشی با ظرفیت بیش از 70 کیلووات، بازنگري استاندارد برچسب انرژي و معيار مصرف پكيج گازسوز چگالشی و غيرچگالشي (تا ظرفيت 70 كيلووات) و بازنگری استاندارد برچسب انرژی پنجره.
با توجه به پیام نوروزی رهبر معظم انقلاب و نام گذاری سال 1401 به «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» و ضرورت حمایت از تولید دانش بنیان و شرکت های فعال در این زمینه، شرکت بهینه سازی در فروردین امسال، اقدام به فراخوان عمومی برای شناسایی شرکت های دانش بنیان و فعالان حوزه بهینه سازی مصرف سوخت کرده و شرکت های فعال می توانند طرح ها و ایده های خود را تا تاریخ 12 خرداد به واحد روابط عمومی شرکت بهینه سازی ارسال کنند. شرکت های فعال در حوزه بهینه سازی انرژی در ساختمان در موضوعات عنوان شده فراخوان، از جمله هوشمند سازی سامانه های گرمایشی و سرمایشی،كنتورهای هوشمند گاز، سیستم مدیریت انرژی ساختمان (BEMS)، توسعه فناوری های نوین گرمایش با راندمان انرژی بالا (بویلر چگالشی، بخاری با رده برچسب انرژی A و B و C و آبگرمکن های گاز سوز، پمپ های حرارتی گازسوز GHP، سیستم های تولید همزمان توان، حرارت و برودت CCHP، تولید و توسعه مصالح و عایق های حرارتی نوین، عایق های نانو، شیشه ای کم گسیل و ... و طراحی و توسعه ساختمان های نت زیرو انرژی (با مصرف انرژی خالص صفر) همچنین بررسی الگوی معماری روستایی در مناطق مختلف کشور و ارائه طرح ها و ایده های خلاقانه وکاربردی کاهش مصرف سوخت در خانه های روستایی و ... پیشنهادهای خود را برای بررسی ارائه کنند.
برای کاهش مصرف انرژی، درجه دما اهمیت قابل توجهی دارد. در زمستان کاهش 2درجه ای دما 10 درصد مصرف انرژی گرمایشی ساختمان را کاهش می دهد. در تابستان نیز یکی از روش های بهینه سازی انرژی این است که دما را روی درجات خیلی پایین تنظیم نکنیم. استفاده از ترموستات و تنظیم آن در دمای 25 تا 28 درجه سانتی گراد بر حسب نوع اقلیم می تواند در کاهش مصرف انرژی موثر باشد. هنگام استفاده از سیستم های سرمایشی نیز از بازکردن پنجره ها خودداری شود.
پنجره هایی که عایق بندی حرارتی مناسبی دارند، از ورود گرما به منازل جلوگیری می کنند و همان طور که در زمستان در کاهش مصرف انرژی موثرند، در تابستان نیز کارامد هستند. نکته مهم آن است که انرژی را هوشمندانه مصرف کنیم و توجه داشته باشیم، شب ها که هوا خنک تر می شود، سیستم سرمایشی را خاموش کنیم و از انرژی برای ایجاد سرمایش در روز که هوا گرم تر است، بهره ببریم و صبح ها هم سیستم سرمایشی را دیرتر روشن کنیم و از هوای خنک صبحگاهی استفاده کنیم.
از تجهیزات سرمایشی راندمان بالا با رده برچسب انرژی بالا استفاده کنیم، ضمن آنکه در منزل تلویزیون، لامپ ها، آباژورها، اجاق گاز، فرهای اشپزخانه و ... منابعی هستند که در منزل تولید گرما می کنند. از این وسایل در تابستان کمتر استفاده کنیم. مصرف برق کولرهای گازی تقریبا 4 برابر مصرف کولرهای آبی است، بنابراین در مناطق خشک و غیر مرطوب، توصیه می شود که از کولرهای آبی استفاده کنیم.
از جمله چالش های اصلی بخش ساختمان، اجرای الزام های مبحث 19 مقررات ملی ساختمان است. مشارکت نداشتن متولیان حوزه انرژی ساختمان در نظام تصمیم سازی و تصمیم گیری در بخش های خرد و کلان در قوانین و اسناد بالا دستی، همسو نبودن منافع سازنده ساختمان با کاهش مصرف انرژی در دوره بهره برداری و ناآگاهی بهره برداران ساختمان، از مزایای اجرای مبحث 19 مقررات ملی ساختمان، از عوامل تاثیرگذار در اجرای کامل مبحث 19 مقررات ملی ساختمان به شمار می روند.
چالش مهم دیگر، اجرای استانداردهای برچسب انرژی تجهیزات انرژی بر و مصالح ساختمانی است. قیمت بالای تجهیزات گرمایشی با رده انرژی بالا در مقایسه با کالاهای مشابه با رده انرژی پایین تر (قیمت بخاری هرمتیک در حدود 5 برابر بخاری سنتی است)، حمایت نکردن دولت از تجهیزات راندمان بالا برای کاهش قیمت از مهم ترین علل اجرایی نشدن کامل استانداردهای برچسب انرژی در حوزه ساختمان محسوب می شود. در این خصوص، لزوم نظارت بیشتر سازمان ملی استاندارد بر اجرای استانداردهای مصوب، می تواند در برون رفت از این چالش بسیار موثر باشد.همان طور که می دانید، در بخش خانگی آموزش و فرهنگ سازی و ترویج بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان، نقشی بسزا در کاهش مصرف انرژی در این بخش پر مصرف دارد. ناکافی بودن ساز و کارهای تشویقی برای ترغیب مصرف کنندگان به رعات الگوی مصرف، بویژه در ماه های سرد سال در بخش ساختمان در قوانین بالادستی، همکاری نکردن سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای اشاعه فرهنگ منطقی انرژی و اصلاح رفتار و الگوی مصرف، تعداد کم نیروی آموزش دیده فنی و ماهر برای انجام پروژه های بهینه سازی انرژی در بخش ساختمان در کشور و اختصاص نیافتن بودجه لازم به منظور فرهنگ سازی از جمله چالش های پیش رو در زمینه آموزش، فرهنگ سازی و ترویج بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان است.
راهبرد اصلی در خصوص چالش های مبحث 19 الزام سازندگان به رعایت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان است. در این خصوص، حمایت از ارتقای کیفیت مصالح و تجهیزات ساختمانی، بویژه در جداره های ساختمانی و عایق کاری آن بر اساس فناوری های روز دنیا و همچنین لازم الاجرا شدن دستورعمل های مدیریت انرژی در ساختمان های مسکونی و غیرمسکونی، می تواند از راهبردهای اساسی باشد.در خصوص چالش های مرتبط با اجرای استانداردهای برچسب انرژی، راهکار مهم بررسی و بازنگری استانداردهای برچسب انرژی ساختمان و تجهیزات انرژی بر موجود و تدوین استانداردهای جدید و اجباری کردن استانداردهای برچسب انرژی و سختگیرانه شدن شاخص های استاندارد در طول زمان و نظارت بر اجرای استانداردها از سوی سازمان ملی استاندارد است. همچنین ارتقای کارآیی انرژی با به کارگیری فناوری های انرژی-کارامد و توقف تولید وسایل و لوازم خانگی خارج از رده برچسب انرژی ابلاغی سازمان ملی استاندارد، الزام تمامی سازمان ها و دستگاه های دولتی طبق ماده 15 قانون اصلاح الگوی مصرف به خرید تجهیزات و لوازم اداری با برچسب انرژی B به بالا ، حمایت از توسعه و به کارگیری فناوری های نوین انرژی کارآمد مانند CCHP و CHP و GHP و حمایت از راه اندازی خط تولید و ساخت تجهیزات با راندمان بالا و طبق فناوری های روزآمد دنیا می تواند راهکاری برای به کارگیری فناوری های انرژی-کارآمد باشد. در خصوص آموزش، فرهنگ سازی و اصلاح الگوی مصرف، ایجاد انگیزه و مشوق های لازم برای عموم مردم در خصوص بهینه سازی انرژی در ساختمان و روش های کاهش مصرف گاز طبیعی راهکاری مهم برای برون رفت از چالش های مرتبط با موضوع محسوب می شود.
گاز به عنوان سوخت اصلی مورد استفاده در بخش های مصرف کننده نهایی، نقشی مهم در توسعه کشور دارد. باید توجه داشته باشیم که ادامه روند فعلی مصرف، بویژه در ماه های سرد سال ،کشور را در آینده نزدیک با مشکلات اساسی تامین گاز روبه رو خواهد کرد؛ از این رو اجرای سیاست ها و برنامه های بهینه سازی گاز طبیعی، ضرورتی اجتناب ناپذیر بوده و برای بهینه سازی انرژی در ساختمان ها، عزمی ملی لازم است. از یک سو، باید تمامی سازمان ها و ارگان های مرتبط مانند وزارت راه، مسکن و شهرسازی، سازمان ملی استاندارد، وزارت کشور، شهرداری ها و ... همکاری لازم را با وزارت نفت داشته باشند و از سوی دیگر، مردم باید در مصرف گاز صرفه جویی و از تجهیزات و لوازم خانگی گاز سوز با رده انرژی بالا استفاده کنند و راهکارهای بهینه سازی در مصرف گاز طبیعی را اجرایی سازند.
پیشتازی پژوهشگاه صنعت نفت در تعامل با فناوران
مشعلپژوهشگاه صنعت نفت از سال های گذشته تا امروز تلاش زیادی برای توسعه فناوری در صنعت نفت داشته است و امروز با اقدام های انجام شده می تواند مدعی آن باشد که در زمینه توسعه حوزه های دانش بنیان و فناوری در صنعت نفت پیشرو و ممتاز بوده است. تاسيس مرکز نوآوري و فناوری با هدف تکميل زنجيره توليد و تجاری سازی فناوري، یکی از مهم ترین اقدام های این مجموعه بوده که امروز در سایه تاکیدهایی که بر حوزه دانش بنیان ها وجود دارد، به مرحله پروژه های تحقیقاتی و اجرایی هم رسیده است. مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با هدف حمایت از شرکت های دانش بنیان و استارتآپ ها و دانشجویان و طرح های تحقیقاتی شروع به کار کرده و در ارتباط با زیرمجموعه های صنعت نفت و سیار شرکت های خصوصی و به ویژه دانشگاه ها و مراکز علمی توانسته است ارزش افزوده بيشتري را براي صنعت نفت ایجاد کند و در این مسیر الگوی سایر بخش ها هم باشد.
پژوهشگاه صنعت نفت از دو سال قبل مرکز نوآوری خود را در فاز نخست و در فضایی به وسعت 400 مترمربع فعال و کار خود را با 10 گروه استارت آپی فعال در حوزه انرژی و به ویژه نفت و گاز آغاز کرد. این مرکز، مجموعه ای شبکه محور است و باید سایر مراکز نوآوری وابسته به این مرکز به تدریج ایجاد شوند یا در ارتباط با آن قرار گیرند تا به نقطه مطلوب خود برسد. اگرچه شروع به کار این مجموعه در دوره محدودیت های کرونایی بود، اما مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت توانست به عنوان اولین مرکز نوآوری نفت و انرژی با 4 شتاب دهنده مطرح این حوزه قراردادهای همکاری منعقد کند و تعدادی از آنها را به مرحله سرمایه گذاری برساند. پروژه هایی که تاکنون شتاب دهنده های دانش بنیان به نتیجه رسانده اند، در حوزه «آب»، «توسعه غشاهای میکرو فیلتراسیون با حفرات متغیر» و «استفاده از سیستم های زمین گرمایی» بوده است.
پژوهشگاه صنعت نفت شرکت های دانش بنیان را از نظر سطح آمادگی فناوری تولید شده، ترکیب اعضا، طرح کسب و کار آنها، FS و مطالعات بازار آنها، درخواست های شرکت ها از مرکز نوآوری و میزان موفقیت آنها در بازار، مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. از آنجا که ایجاد مرکز نوآوری و فناوری پژوهشگاه صنعت نفت همزمان با اجرای طرح میزبانی از دانشجویان بوده است ، این همزمانی توانسته است تعداد قابل توجهی از نخبگان صنعت نفت را در قالب های انفرادی و گروهی به سمت پژوهشگاه صنعت نفت جذب کند و روند رو به رشد آن مورد توجه مسؤولان صنعت نفت است.
حالا جعفر توفیقی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در گفت وگو با «مشعل» در توضیح همکاری های صورت گرفته با شرکت های دانش بنیان می گوید: همکاری های این مجموعه با دانش بنیان ها به بیشترین و مستقیم ترین سطح رسیده است.
او افزود: همکاری پژوهشگاه با دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان ها مستقیم شده است و شبکه همکاری میان این دو بخش وجود دارد و در این میان، هسته مرکزی، پژوهشگاه صنعت نفت است؛ به طوری که در بیشتر موارد حضور مستقیم داریم، اما در برخی مواقع از دانشگاه ها و مراکز پژوهشگاهی کمک می گیریم.
توفیقی با اشاره به مرکز نوآوری پژوهشگاه که زمان زیادی از راه اندازی آن نمی گذرد، گفت: در حال حاضر 4 شتاب دهنده در حوزه انرژی با ما همکاری می کنند و حدود 25 استارت آپ در این مرکز مستقر و فعال هستند، همچنین تاکنون از بین این موارد سه پروژه فعال شده و در حال انجام است.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تاکید کرد: با توجه به اقدام های صورت گرفته در این مدت و تاکیدی که روی حوزه دانش بنیان ها وجود دارد، زمینه برای این همکاری با شرکت های دانش بنیان ها بیشتر خواهد شد.
وی همچنین در توضیح فعالیت های مرکز نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت به نمونه های مشابه این مراکز در کشورهای در حال توسعه و پیشرفته مانند چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی اشاره کرد و گفت: مهم ترین ویژگی این مراکز نوآوری، آن است که پلتفرمی برای جذب ذهنیت های خلاق و نوآور و کارآفرینان دانشگاهی و غیردانشگاهی و فرصت دادن و پشتیبانی از آنها برای خلق ایده های جدید و تجاری کردن آن ایده هاست. مثال های زیادی در دنیا می بینیم که شرکت های نوپا توانسته اند اقتصاد آن حوزه را تغییر دهند. شرکت های نوپا فناور و دانش بنیان توانسته اند یک اقتصاد چند صد میلیارد دلاری را در دنیا فقط به اعتبار فکر و ایده خود ایجاد کنند.
توفیقی با تاکید بر اینکه اقتصاد دنیا از طریق ایده های نو و تجاری کردن ایده ها می چرخد و صنعتی همچون صنعت نفت نیاز به ایده های نو و جدید دارد، افزود: گسترش پارک ها و مراکز و شهرک های علم و فناوری و نوآوری و اکوسیستم ها و استارت آپ ها امروز یکی از مهم ترین رویکردهای صنایع بزرگ است.
وی ادامه داد: صحبت از یک مرکز نوآوری به این معناست که می خواهیم تمام بازیگران زنجیره علم تا صنعت، علم تا اقتصاد، علم تا توسعه را یکجا جمع کنیم، یعنی دانشگاهی که دانش بنیان تولید می کند، حلقه های بعدی آن مشخص باشد.
توفیقی با تاکید بر اینکه مراکز نوآوری عمدتا هم به حضور و توانمندی جوانان کارآفرین و بااستعداد اتکا دارد، افزود: تعداد قابل توجهی از دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا در قالب های مختلف با پژوهشگاه صنعت نفت همکاری دارند؛ این همکاری دوسویه و مشترک تاکنون با استقبال زیادی همراه بوده است.
موضوع توسعه شرکت های دانش بنیان به عنوان یکی از اولویت های صنعت نفت در این سال ها مورد توجه بوده و وزیر نفت تاکنون ضمن برگزاری جلسات و دیدارهای مختلف با دانش بنیان ها تلاش کرده است زمینه فعالیت این مجموعه ها را بیشتر از قبل فراهم کند.
جواد اوجی با اشاره به چالش های صنعت نفت در بخش های بالادست و پایین دست افزود: امروز اگر قرار است تحولی در این صنعت رخ دهد، بحث سرمایه انسانی متخصص و موضوع استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان توأمان بسیار اهمیت دارد. زمینه استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت مهیاست و بی شک وزارت نفت از این شرکت ها حمایت می کند.
وی تاکید کرد: به معاونان و مدیران شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت نیز گفته ام که باید نیازهای صنعت را روی میز بگذاریم و از دانش بنیان ها دعوت کنیم؛ بی تردید این شرکت ها می توانند تحول بزرگی در صنعت نفت و کاهش هزینه ها، افزایش محصولات و بهره وری بالاتر رقم بزنند.در همین زمینه، مجموعه های مختلفی در صنعت نفت تاکنون تلاش کرده اند همکاری های خود با دانش بنیان ها را توسعه دهند. تفاهم نامه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با وزارت نفت با هدف توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری صنعت نفت و برای گسترش بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها، تفاهم نامه پژوهشگاه صنعت نفت با شرکت های فناور و دانش بنیان، برگزاری جلسات هم اندیشی به منظور رفع موانع فعالیت و تولید دانش بنیان ها با شرکت ملی نفت از جمله اقدام های مهم و اساسی در این دوره کوتاه بوده اند.
در حاشیه بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی هم که به مدت چهار روز (23 تا 26) در اردیبهشت ماه امسال برگزار شد، نشست های تخصصی متعددی بین شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، دانشگاه ها صنعت نفت و پژوهشگاه صنعت نفت با مجموعه های دانش بنیان برگزار شد و در این نشست ها افزون بر انعقاد تفاهم نامه های مختلف، موضوع های مورد نظر شرکت ها و موانع پیش روی آنها با حضور مسؤولان اجرایی به نقد بررسی گذاشته شد تا جاده همکاری های مشترک هموارتر شود.
در گفت و گو با مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مطرح شد:
سمیه راهپیما امروزه ضرورت و اهمیت پژوهش بر هیچ کس پوشیده نیست. تا چند دهه پیش، پژوهش و روش های آن به عنوان یک گرایش در رشته های تحصیلی گوناگون مورد توجه پژوهشگران و اندیشمندان بود و آنان که شیفته پژوهش به معنای کشف حقایق و ارائه دانش نو بودند، در دانشگاه های معتبر جهان این گرایش را فرا گرفتند. با پیشرفت روزافزون این علم در دهه های اخیر، روش های پژوهش پیشین، پاسخگوی نیازهای فرهیختگان نبود. بنابراین روش های پژوهش به یک رشته علمی با تعریف خاص خودنمایی کردند و دنیای پژوهش زیبایی های خود را هرچه بیشتر نمایان کرد. پژوهش می تواند جلوی بسیاری از دوباره کاری ها، اتلاف وقت و بودجه را بگیرد. هر قدر موضوعی بزرگ تر و بااهمیت تر باشد، نیاز به پژوهش برای تصمیم گیری درباره اجرای آن بیشتر است. این کار، ریسک تصمیم و اجرا را به حداقل می رساند. برای برنامه ریزی بلند مدت نیز نیاز به تحقیقات بیشتر است. در صورتی که برنامه ریزی فاقد پشتوانه تحقیقاتی باشد و به طور همه جانبه پیش از آغاز مورد بررسی قرار نگرفته باشد، به یقین در اجرا و عملیاتی شدن با مشکل روبه روخواهد شد. از این رو پژوهش بویژه در تصمیم گیری های کلان، نقش عمده ای دارد. اهمیت پژوهش و فناوری در صنعت نفت، بخصوص در بخش پالایش و پخش دو چندان می شود؛ زیرا قبل از هر طرح توسعه ای باید پژوهش های مرتبط با آن صورت گیرد. یکی از این پژوهش ها، مرتبط با شرکت های دانش بنیان است که با توجه به شعار «سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» این موضوع اهمیت دو چندانی پیدا کرده است. به دلیل اهمیت نقش و جایگاه پژوهش و فناوری با رضا کاظم نژاد، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت و گو کرده ایم که در ادامه می خوانید:
باید تمام فعالیت های صنعت نفت، دانش بنیان باشد. تعریفی که از این رویکرد داریم، به این معناست که انجام همه فعالیت های حوزه وزارت نفت، مبتنی بر دانش و فعالیت های روز بشری باشد. با این رویکرد هزینه انجام فعالیت ها کاهش می باید و با مقدار پایینی از هزینه می توانیم به اهدافمان برسیم. امر پژوهش فرایندهای پالایشی را با کمترین هزینه و کمترین اثرات تخریبی محیط زیستی انجام می دهد؛ بنابر این پایین آوردن هزینه مستلزم فراهم کردن زیر ساخت های دانش بنیان و استقبال از فعالیت های آنهاست و باید به این سمت حرکت کنیم. اگر جایی هزینه ها کاهش پیدا کند، بالندگی و ماندگاری در هر حوزه ای تضمین شده است و در صورت فاصله گرفتن قانون، خروج از بازار به آن تحمیل خواهد شد. با این توصیف باید گفت که حتما باید وارد فعالیت های دانش بنیان بشویم و گریزی از آن نیست. وقتی مقام معظم رهبری امسال را سال تولید دانش بنیان معرفی کرده اند، تلنگری به نفتی هاست که باید بسرعت وارد این مقوله بشویم و هیچ فرصتی را از دست ندهیم. شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مجموعه ای از شرکت ها مانند ستاد مرکزی، شرکت های پالایشی، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی و مهندسی ساختمان نفت و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است. بنابراین می توان گفت که مجموعه بسیار بزرگی است و گردش مالی این شرکت ها بسیار بالاست و روزانه رقمی معادل 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی را تولید، انتقال، پخش می شود. بنابراین برای دستیابی به بهره وری و سودآوری بالا حتما باید از فعالیت های دانش بنیان استفاده کنیم.
با توجه به گستردگی پالایشگاه ها و اندازه ظرفیت پالایشگاه ها نمی توان گفت که کدام یک بیشتر به سمت شرکت های دانش بنیان سوق پیدا کرده اند؛ اما با توجه به اینکه معمولا تجهیزات، لوازم و فرایند همه آنها از یک الگو تبعیت می کنند، اگر در شرایطی شرکت پالایشی، فعالیت شرکت های دانش بنیان را ارتقا دهد، این فعالیت ها در فاصله زمانی کوتاهی قابل تسری به پالایشگاه های دیگر است و تنها می توان تفاوت زمانی برای بهره مندی از شرکت های دانش بنیان در نظر گرفت.
شرکت های دانش بنیان برای بالا بردن سود خود، فعالیت هایشان را به صورت موازی پیش می برند و گاهی پس از حصول نتیجه از یک پروژه، آن را به پالایشگاه های دیگر منتقل می کنند.
فرایند عرضه محصولات شرکت های دانش بنیان، بر اساس فهرستی(وندور لیست) است که در اختیار داریم. وقتی می گوییم دانش بنیان، انتظار داریم که شرکت های این حوزه، فاصله کمتری در استفاده از دانش روز دنیا داشته باشند. اگر یک شرکت برای نخستین بار اقدام به ساخت قطعه ای کند، از آیین نامه ساخت بار اول و اگر فعالیت منحصر باشد، از آیین نامه ترک تشریفات استفاده می کنیم. فهرست (وندورلیست) شرکت های دانش بنیان برای تعامل و همکاری با آنها چگونه تهیه می شود؟
وندور لیست را معاونت بازرگانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با استناد به سامانه تامین کالای وزارت نفت تهیه می کند. اکنون 100 شرکت دانش بنیان در حوزه نفت فعالیت می کنند که باید روز به روز افزایش یابند.
مهم این است که باید اراده و عزم جدی برای استفاده از توانمندی شرکت های دانش بنیان در شرکت های پالایشی ایجاد شود تا به این طریق به سمت روان کردن و تسهیل استفاده از شرکت های دانش بنیان بروند.
معمولا نیازهای پالایشگاه ها به صورت مناقصه آگهی می شود؛ اما در حوزه هایی که مربوط به نوآوری فرایندهای جدید باشد که مشمولیت عامل نداشته باشد، با توجه به دریافت پیشنهاد و تعریف پروژه، از توانایی شرکت های دانش بنیان استفاده می کنیم.
متاسفانه چنین اشکالی در فعالیت های ما وجود دارد. در گذشته کارگروه تحول و پیشرفت فعال بود که بعد از مدتی به خاطر نواقصی که داشت، دیگر تشکیل نشد. وظیفه این کارگروه حمایت از نیروهای خلاق و مبتکر مجموعه ها بود. ما باید راه حل توسعه محور داشته باشیم و از توانمندی نیرو های موجوداستفاده کنیم؛ زیرا درگیر اصلی مشکلات و تجهیزات، نیروهای داخل مجموعه هستند و در آینده به آن خواهیم پرداخت.
خوشبختانه امروزه بیشتر کاتالیست های مورد نیاز پالایشگاه ها به صورت داخلی تهیه می شود. با اطمینان می توان گفت که بیشتر آنها ازسوی شرکت های دانش بنیان ساخته شده است. حال باید دید که ما چه کاری می توانیم انجام دهیم؟ در پاسخ باید گفت که روز به روز کاتالیست های ساخت داخل را ارتقا می دهیم، یعنی هم در فعالیت وراندمان کاتالیست ها و هم در پایین آوردن قیمت آنها تلاش می کنیم.
امیدواریم روز به روز شاهد کاهش وابستگی کشور به خارج و بالابردن کیفیت محصولات پالایشگاهی و هزینه تمام شده تولید فراورده پالایشی باشیم.
پالایشگاه های کشور با عنوان تامین سوخت بنیان نهاده شده اند، در صورتی که می توان از نفت خام مواد اولیه مورد نیاز پتروشیمی ها را تولید کرد که ارزش افزوده بالایی را برای کشور ایجاد می کند. از این رو می توان گفت هدف از پترو پالایش، بالا بردن درآمد صنعت پالایش و استفاده بهینه و درست از مواد خام نفتی در کشور است.
از سال گذشته با طرح های پژوهشی به مقوله پتروپالایش ورود کرده ایم و در حال آماده سازی فرایند تصویب آن هستیم. تبدیل نفت کوره به گاز سنتز، از جمله این طرح های پژوهشی است.این گاز مواد اولیه و خام برای تولید فراورده های پتروشیمی است. از دیگر طرح ها می توان به تولید پروپیلن از فرایند های پالایشگاهی نام برد. این ماده، از مواد اولیه صنعت پتروشیمی به شمار می رود که ارزش افزوده و قیمت بالایی در سطح جهان دارد.
پایان نامه هایی که با موضوع پالایش و پخش مرتبط باشد، مورد حمایت ما در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا قرار می گیرند. این پایان نامه ها حتما باید محصول محور باشند. میزان حمایت از پایان نامه کارشناسی ارشد از 6 تا 8 میلیون تومان است و این میزان برای مقطع دکترا به 12 میلیون تومان می رسد؛ البته این اعداد باید اصلاح شود و افزایش یابد.
در حال حاضر تعریف آیین نامه برای شرکت های دانش بنیان شدن صنعت نفت را در دست اجرا داریم. در زمینه پروژه ها باید گفت که برای نخستین بار در ایران شروع به ساخت کنتورهای فراورده های نفتی کرده ایم و قرارداد این پروژه بسته شده است، سامانه هوشمند سوخت را شروع کرده ایم.
مطالعاتی در زمینه تولید پیگرانی هوشمند داریم. ارتقای راندمان فرایندهای پالایشگاهی و بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش مصرف آب و جلوگیری از ضایعات وآلودگی محیط زیستی مطالعات را نیز شروع کرده ایم.
هوشمند سازی جایگاه های سوخت و هوشمند سازی جایگاه های سوخت مایع را داریم. ارتقای نسل موجود کیت های سی ان جی خودروهای دوگانه سوز و دو سوخته کردن خودرها را داریم. منظور از آن استفاده همزمان از سی ان جی و نفت گاز است. در لوکوموتیوها، خودروهای دیزلی و شناوردهی دریایی نیز مطالعاتی را در دست اقدام داریم.
همچنین احداث جایگاه های سوخت مایع بدون اپراتور را در برنامه داریم. توسعه جایگاه های سی ان جی کم ظرفیت و جایگاه های سوخت مایع را در کلانشهرها داریم که در این زمینه شهرداری ها و شوراهای اسلامی شهرهای بزرگ، باید با ما همکاری داشته باشند.
مبحث هوشمند سازی ها امسال به نتیجه می رسد. پالایشگاه ها نیز بستگی به حجم کار دارد و می تواند از یک تا 5 سال زمان ببرد. در زمینه ارتقای فرایند ها نیز همانطور. در این میان ما باید زمان تحویل و سرعت کار را دسته بندی کنیم تا پروژه ها در موعد مقرر بررسی شود و به دست ما برسد.
هسته های پژوهش و فناوری، مرکز پیشرفت هر بنگاه اقتصادی است. در بنگاه های اقتصادی، اولین جایی که به آن بها داده می شود، واحد پژوهش و فناوری است. این واحدها باعث می شوند که بنگاه های اقتصادی پایدار در عرصه رقابت با شرکت های بزرگ دنیا باشند.
آنچه در مجموعه پالایش و پخش متاسفانه درگیر آن هستیم، این است که کارهایمان روان نیست و باور به انجام کارهای پژوهش و فناوری کم است. دیگر اینکه، نیروهای زبده و با تجربه، بسیار کم داریم و اگر نیروهای نخبه و فناور در بخش های پژوهش و فناوری داشته باشیم،می توانند کار را تعریف کنند.
باید در ابتدای کار، نیروهای خودمان را از پژوهشگران واقعی انتخاب کنیم. اگر بخواهیم جهش در فعالیت های دانش بنیان داشته باشیم، اولین چیزی که سهم بسیار بالایی دارد، نیروهایمان است. مجموعه پژوهش و فناوری حتما باید نیروهای درجه یک داشته باشند که متاسفانه اکنون چنین نیست. داشتن بهترین گزینه ها مستلزم آن است که فرایند جذب و نگهداری آنها را نیز بشناسیم. سرمایه اصلی در پژوهش و فناوری، نخست نیروهای متخصص است. بسیاری از کارها باید باز تعریف شود. خیلی جاها باید بتوانیم بدون صرف هزینه، پروژه های پژوهشی را انجام دهیم. فقط باید حمایت در تسهیل کارها داشته باشیم. اگر این موارد را انجام دهیم، فعالیت های شرکت های دانش بنیان سرعت پیدا می کند.
مدیرعامل پتروشیمی گچساران، پیشرفت طرح این پتروشیمی را ۹۱.۵ درصد اعلام کرد و گفت: تعداد ۶۶۸ مشعل یا برنر کوره ها که قلب الفین است، داخلی سازی شده اند. مصطفی حیدریان گفت: با توجه به اینکه طرح الفین گچساران در برنامه تولید گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس قرار گرفته است، باید تا پایان سال آن را به بهره برداری برسانیم. هم اکنون بخش های الفین طرح در مرحله پیش راه اندازی و پیشرفت طرح ۹۱.۵ درصد است. وی پیشرفت کار در بخش های مهندسی را ۹۸.۳ درصد، تدارکات ۹۶.۸ درصد تدارکات و ساختمان و نصب را ۸۹ درصد اعلام و اظهار کرد: پایان تکمیل مکانیکی پروژه پایان شهریورماه و در بهمن ماه نیز خوراک خواهیم گرفت تا بتوانیم قبل از پایان سال، تولید محصول داشته باشیم. حیدریان به جایگاه پتروشیمی گچساران اشاره و تصریح کرد: گازهای ترش همراه نفت به پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس منتقل و پس از شیرین سازی و جداسازی، یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن اتان به سمت شرکت پتروشیمی گچساران ارسال، سپس اتیلن تولیدی این شرکت به پتروشیمی ممسنی، کازرون، بروجن، پلیمر دهدشت و پلیمر گچساران منتقل می شود. با راه اندازی پتروشیمی گچساران، پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس به ظرفیت اسمی دست خواهد یافت. مدیرعامل پتروشیمی گچساران تصریح کرد: تا راه اندازی طرح های پایین دستی به خط لوله اتیلن غرب متصل خواهیم شد و تهاتر و صادرات را از عسلویه خواهیم داشت. به غیر از صادرات در حال امضای قرارداد فروش اتیلن با پتروشیمی اروند، تبریز و پتروشیمی امیرکبیر هستیم. حیدریان ظرفیت تولید این طرح را یک میلیون تن اتیلن خواند و گفت: پتروشیمی گچساران یکی از مهم ترین حلقه های زنجیره ارزش از گازهای همراه نفت تا تولید پلیمر است. هم اکنون بیش از ۲۵۰۰ نفر در این پروژه مشغول به کار هستند و این پروژه از سال ۸۳ که نخستین نشست هیئت مدیره به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کرده در حال رسیدن به نتیجه است. وی با تاکید بر اینکه این طرح با سرمایه ای بیش از یک میلیارد یورو به بهره برداری خواهدرسید، اظهار کرد: ساخت سالن ترازیت فرودگاه گچساران با دفاتر مربوطه، نوسازی کامل پست برق ساران متعلق به شهر گچساران با بیش از ۵۰ سال طول عمر و همچنین احداث حدود ۱.۵ کیلومتر خط لوله ۲۸ اینچ برای آبرسانی به دشت مور از سد کوثر از جمله اقدام های این شرکت در زمینه مسئولیت اجتماعی بوده است. مدیر عامل پتروشیمی گچساران، ریسک پذیری مدیران صنعت پتروشیمی را سبب رشد سازندگان داخلی و شرکت های دانش بنیان دانست و گفت: برای نخستین بار همه مشعل های کوره های الفین که شامل تعداد ۶۶۸ مشعل یا برنر کوره ها که قلب الفین است را با توان داخل ساختیم که این کار با ریسک بالایی همراه بوده است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
سخاوت اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس از برگزاری آزمون استخدامی شرکت های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی نفت، از جمله شرکت های پتروپالایش کنگان، توسعه پتروشیمی کنگان، سروش مهستان عسلویه و نگین مهستان کنگان در منطقه پارس جنوبی (کنگان) خبر داد. وی اظهار کرد: شرکت های مذکور بر اساس ضوابط و مقررات، از بین متقاضیان واجد شرایط در مقاطع تحصیلی دیپلم، فوق دیپلم، لیسانس و فوق لیسانس، نیروی انسانی مورد نیاز خود را پس از انجام فرآیند آزمون کتبی، مصاحبه عمومی و تخصصی، معاینات پزشکی، با انعقاد قرارداد طبق قانون کارمدت معین (تأمین اجتماعی) استخدام می کنند. وی افزود: ظرفیت جذب در این آزمون استخدامی بیش از ۲۰۰ نفر است که سهمیه جذب در مقاطع دیپلم و فوق دیپلم به صورت 100درصد بومی استان بوشهر و در مقطع لیسانس و فوق لیسانس به صورت حداقل جذب ۵۰ درصد نیروی بومی خواهد بود. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ادامه داد: تاریخ برگزاری این آزمون ۲۰ خردادماه ۱۴۰۱ است و اداره اشتغال سازمان منطقه ویژه پارس نظارت لازم برای جذب حداکثری نیروی بومی در آزمون استخدامی پتروشیمی را بر اساس ضوابط و مقررات انجام خواهد داد. اسدی گفت: دفترچه آزمون در همین هفته منتشر خواهد شد، همچنین نحوه ثبت نام این آزمون صرفاً به صورت اینترنتی است که جزئیات آن به اطلاع عموم خواهد رسید، لذا کارجویان مراقب افراد سودجو هنگام ثبت نام باشند و فریب آگهی های تقلبی در این زمینه را نخورند.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، ۱۱ زمین چمن مصنوعی را در روستاهای استان هرمزگان با صرف اعتبار ۲۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریالی تکمیل کرد و به اداره کل ورزش و جوانان استان هرمزگان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داد.
با توجه به نبود سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان و به منظور توسعه زیرساخت های ورزشی در روستاهای بدون فضای ورزشی در مناطق نفت خیز، با هدف تأمین و ارتقای سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به احداث ۱۱ زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان هرمزگان اقدام کرده است.
این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان استان هرمزگان تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است.
بر اساس این گزارش، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آب رسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
شرکت نفت و گاز پارس:
مدار می شود
محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از وارد شدن ۱۲ میلیون مترمکعب گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی از چهار حلقه تولیدی به مدار تولید تا زمستان امسال خبر داد.
وی درباره افزایش تولید میدان مشترک پارس جنوبی در سال ۱۴۰۱ اظهار کرد: طبق برنامه تولید گاز این میدان، امسال ۴۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.
مشکین فام درباره وضع پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی اظهار کرد: یک ردیف پالایشگاه این فاز اواخر پارسال (۱۴۰۰) عملیاتی شد و سه ردیف دیگر آن هم امسال عملیاتی می شود.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره میدان گازی فرزاد هم اظهار کرد: برنامه های توسعه این میدان در حال پیگیری است که جزئیات آن را پس از نهایی شدن اعلام خواهیم کرد.
میدان مشترک گازی فرزاد «ب» در محدوده بلوک فارسی در نوار مرزی ایران و عربستان و در فاصله نزدیک ۲۰ کیلومتری جزیره فارسی واقع شده که بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز درجای آن حدود ۲۳ هزار میلیارد فوت مکعب برآورد شده است و مقدار میعانات گازی آن حدود ۵ هزار بشکه در ازای هر میلیارد فوت مکعب گاز برآورد می شود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با صدور حکمی پیام برزگر را به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی منصوب کرد. در حکم مرتضی شاهمیرزایی آمده است:«با عنایت به مراتب تعهد، تخصص و سوابق ارزشمند جنابعالی و با توجه به مصوبه مجمع عمومی به موجب این حکم به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی منصوب می شوید. نظر به این که استفاده از ظرفیت های خاص سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در طراحی، مهندسی و اجرای طرح های جامع و پروژه های زیربنایی پشتیبانی و تسهیل سرمایه گذاری، دانش بنیان و ایجاد اشتغال مولد و صادرات افزایش اقتدار و عزت ملی می شود اهداف و اقدامات اولویت دار زیر در چارچوب وظایف و اختیارات آن سازمان مورد انتظار و تاکید است:
پیگیری اهداف تولید دانش بنیان اشتغال آفرین با استفاده حداکثری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و منابع آن سازمان، شناسایی و به کارگیری نیروی انسانی متخصص، متعهد و کارآمد به ویژه نخبگان جوان و انقلابی بر اساس اصل شایسته سالاری، همچنین اهتمام در رفع مشکلات صنایع و شرکت های منطقه و فراهم آوردن زیرساخت های مورد نیاز طرح ها و واحدهای تولیدی و خدماتی از جمله مواردی است که شاهمیرزایی بر انجام آنها تاکید کرده است.
در حکم مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین بر تعامل سازنده با شرکت های پتروشیمی، دستگاه های اجرایی و نظارتی، سازمان های مربوط و نهادهای انقلابی، توجه ویژه به ثبات عملیاتی، پشتیبانی و ارائه تسهیلات مرتبط با صنایع و شرکت های موجود در منطقه ویژه واهتمام جدی در انجام فعالیت های مربوط به توسعه منطقه ویژه با عنایت به آمایش صنعتی و توجه خاص به تکمیل زنجیره ارزش نیز تاکید شده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین ازخدمات و تلاش های سیدامید شهیدی نیا در دوره تصدی مسئولیت مدیرعاملی سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی قدردانی و برای وی از خداوند متعال توفیق روز افزون را مسئلت کرده است.
شرکت ملی حفاری ایران:
کارکنان شرکت ملی حفاری ایران موفق به حفر و تکمیل ۱۷ حلقه چاه نفت و گاز در دو ماه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی کشور شدند.
مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری گفت: از این تعداد چاه دو حلقه توسعه ای، یک حلقه اکتشافی و ۱۴ حلقه تکمیلی است.
وی افزود: ۱۴ حلقه از این چاه ها در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دو حلقه در شرکت نفت فلات قاره و یک حلقه در قالب پروژه های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تکمیل و نهایی شد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری با بیان اینکه در این مدت متراژ حفاری چاه ها به رقم ۱۶ هزار و ۹۶۷ متر رسید، اظهار کرد: هم اکنون ۱۶ دستگاه حفاری در حال جابه جایی در مناطق عملیاتی است.
افشار گفت: با کاریابی دکل حفاری ۸۴ فتح و انتقال آن به موقعیت میدان پایدار غرب در ۱۰ روز گذشته، شمار دستگاه های فعال ناوگان شرکت به ۶۲ دکل افزایش یافت.
شرکت ملی گاز ایران:
مجید چگنی، معاون وزیر نفت در امور گاز بر گازرسانی به روستاهای سخت گذر و کم برخوردار استان خوزستان تأکید و اعلام کرد: گاز طبیعی با افزایش سرانه گازرسانی به روستاهای شمال شرق خوزستان می رسد. وی در سفر دو روزه به استان خوزستان، ضمن بازدید از پروژه های گازرسانی به روستاهای شمال شرق استان خوزستان، در نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در شهرستان مسجدسلیمان، گزارش جامعی از وضع گازرسانی به شهرها و روستاهای اندیکا، لالی، هفتکل و مسجدسلیمان ارائه کرد.
وی درباره گازرسانی به شهرستان اندیکا گفت: از مجموع ۳۷۸ روستای اندیکا، ۲۵۴ روستا بدون شبکه گازرسانی است که از این تعداد، ۷۸ روستا با ۳ هزار و ۷۲۲ خانوار از گاز طبیعی بهره مند شده اند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: سه پروژه مهم نیز در شهرستان اندیکا در مرحله پیمان سپاری است که پس از اجرای این پروژه ها، ۸۹ روستا زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار می گیرد.
چگنی همچنین اظهار کرد: پروژه ۳۴ کیلومتر گازرسانی به ۱۹ روستای قلعه خواجه و لالی، پروژه ۱۱۵ کیلومتر گازرسانی به ۴۴ روستای اندیکا و پروژه ۶۴ کیلومتر گازرسانی به روستاهای مسیر آبژدان و قلعه زراس از جمله مواردی است که در مرحله پیمان سپاری هستند.
وی با تأکید بر اینکه اولویت شرکت ملی گاز ایران گازرسانی به مناطق سخت گذر، کم برخوردار و محروم است، درباره تازه ترین وضع گازرسانی به روستاهای شهرستان لالی، تصریح کرد: تعداد روستاهای این شهرستان ۱۶۶ روستا است که ۳۴ روستا قابلیت گازرسانی دارند و از این تعداد، پنج روستا با تعداد ۱۲۷۰ خانوار زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار گرفته و گازرسانی به ۲۹ روستا نیز در حال اجراست.
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: امیدواریم با تصویب وزیر نفت و افزایش سرانه گازرسانی، اکثر روستاهای شهرهای اندیکا، لالی، هفتکل و مسجدسلیمان از گاز طبیعی بهره مند شوند.
چگنی ادامه داد: شهرستان مسجدسلیمان در بخش شهری ۹۵ درصد گازرسانی شده و در بخش روستایی ۱۸۱ روستا دارد که از این تعداد، ۱۱۲ روستا قابلیت گازرسانی داشته و ۴۶ روستا نیز تاکنون گازرسانی شده، ضمن آنکه چهار روستا نیز در حال گازرسانی است. وی درباره وضع گازرسانی به شهرستان هفتکل اظهار کرد: شهرستان هفتکل ۵۸ روستا دارد که از این تعداد ۳۶ روستا قابلیت گازرسانی داشته و تاکنون ۳۰ روستا شامل یک هزار و ۴۰۱ خانوار زیر پوشش شبکه گازرسانی قرار گرفتند، ۶ روستا نیز در حال گازرسانی است.
شرکت انتقال گاز ایران:
بومی سازی ۲۷۰ قطعه و ریزقطعه
غلامعباس حسینی، سرپرست شرکت انتقال گاز ایران از بومی سازی بیش از ۲۷۰ قطعه و ریزقطعه در منطقه ۴ عملیات انتقال گاز خبر داد و گفت: چرخه بومی سازی بیش از پیش نیازمند پویایی است.
وی در حاشیه بازدید از منطقه ۴ عملیات انتقال گاز با بیان اینکه فعالیت های خودکفایی با هدف اتکای کمتر به کشورهای خارجی، با توجهی ویژه و متمرکزتر انجام می شود، اظهار کرد: با توجه به نیازهای شرکت انتقال گاز ایران، اقدام های مختلفی در این زمینه انجام می شود و در نظر است بازسازی قطعات اصلی مربوط به توربین ها و تعمیر به جای تعویض را در دستور کار قرار دهیم.
وی با اشاره به اهمیت شرکت های دانش بنیان، بومی سازی و تولید داخلی، افزود: توجه به شرکت های دانش بنیان با هدف افزایش بهره وری در تولید، از مسائل بسیار مهم است که باید در سال پیش رو مورد توجه ویژه قرار گیرد.
سرپرست شرکت انتقال گاز ایران، برنامه ریزی برای ساخت و بومی سازی قطعات مورد نیاز را کاری ارزشمند در کنار تولید دانست و بر نهادینه شدن فرهنگ خودکفایی و خوداتکایی در انجام تعمیرات اساسی تأسیسات تقویت فشار گاز و بازسازی قطعات اصلی توربین با تکیه بر توان مهندسان و متخصصان داخلی تأکید کرد.
حسینی با اشاره به رشد ۲.۸ درصدی انتقال گاز در سطح مناطق، تصریح کرد: ثبت رکوردهای جدید در بخش انتقال گاز به همراه مدیریت سوخت زمستانی با وجود چالش ها و محدودیت های گسترده، نماد تلاش سربازان گمنام این مجموعه برای خدمت رسانی به هموطنان در اقصی نقاط ایران اسلامی است.
وی عمل به شعار سال و تکیه بر توان داخلی و اتکا به اقتصاد مقاومتی را از اولویت های سازمانی دانست و گفت: همه توان ما برای حرکت به سمت اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید با کیفیت داخلی خواهد بود، از این رو بسیاری از تجهیزات در حوزه انتقال گاز به دست متخصصان داخلی و با تکیه بر توانمندی های مهندسان توانا و زبردست شرکت انتقال گاز طراحی و ساخته شده که با این کار توانستیم تنها در منطقه ۴ بیش از ۲۷۰ قطعه و ریزقطعه را بومی سازی کنیم.
سرپرست شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به اجرای طرح تعمیر به جای تعویض اظهار کرد: به همت متخصصان در این منطقه، موفق شدیم با عبور از سد تحریم ها، به باشگاه تعمیرکنندگان بال ولوها در سطح جهان بپیوندیم که در نوع خود قابل تقدیر است.
حسینی اجرای عملیات های مختلف تعمیراتی و در کنار آن رشد ساعات کار و عبور از مرز یک میلیون و ۶۰۰ هزار ساعت کار بدون حادثه در سال ۱۴۰۰ را از نقاط قوت منطقه ۴ عملیات انتقال گاز در حوزه ایمنی اعلام و تصریح کرد: توجه به مسائل ایمنی در کنار انجام دقیق و سریع پروژه های عملیاتی و به روز بودن سیستم های مدیریتی اچ اس ای، از نیازهای مهم و اساسی برای عبور ایمن از پروژه ها و حفظ سرمایه های انسانی در صنعت انتقال گاز کشور است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
تولید بیش از ۲۵۳ میلیون بشکه میعانات گازی
احمد باهوش، سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از تولید بیش از ۲۵۳ میلیون بشکه میعانات گازی در این مجموعه در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
وی در حاشیه بازدید از پالایشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این مجتمع اکنون بزرگ ترین تأمین کننده شبکه گاز کشور است که با بهره برداری از ۱۲ پالایشگاه و یک پالایشگاه در حال راه اندازی، بیش از ۷۵ درصد گاز تولیدی کشور را در کارنامه دارد.
باهوش افزود: پارسال با همت و تلاش کارکنان و تکیه بر توان داخل و دانش بومی بیش ۲۵۳ میلیون بشکه میعانات گازی تولید شد و برگ زرین دیگری در اقتصاد کشور به ثبت رسید.
سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به توانمندی جوانان خلاق و شایسته در پالایشگاه ششم پارس جنوبی، تأکید کرد: این مجموعه با حمایت از تولیدات داخل در سال های اخیر و با استفاده از محصولات و تجهیزات سازندگان داخل، موضوع فرآورش حداکثری گاز و محصولات جانبی را در دستور کار قرار داده و امیدواریم با بهره مندی از چهره های شاخص و جوان نیروی انسانی در این مجتمع، شاهد تحولاتی بزرگ در همه حوزه ها باشیم.
احمد باهوش، سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی از تولید بیش از ۲۵۳ میلیون بشکه میعانات گازی در این مجموعه در سال ۱۴۰۰ خبر داد.
وی در حاشیه بازدید از پالایشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این مجتمع اکنون بزرگ ترین تأمین کننده شبکه گاز کشور است که با بهره برداری از ۱۲ پالایشگاه و یک پالایشگاه در حال راه اندازی، بیش از ۷۵ درصد گاز تولیدی کشور را در کارنامه دارد.
باهوش افزود: پارسال با همت و تلاش کارکنان و تکیه بر توان داخل و دانش بومی بیش ۲۵۳ میلیون بشکه میعانات گازی تولید شد و برگ زرین دیگری در اقتصاد کشور به ثبت رسید.
سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به توانمندی جوانان خلاق و شایسته در پالایشگاه ششم پارس جنوبی، تأکید کرد: این مجموعه با حمایت از تولیدات داخل در سال های اخیر و با استفاده از محصولات و تجهیزات سازندگان داخل، موضوع فرآورش حداکثری گاز و محصولات جانبی را در دستور کار قرار داده و امیدواریم با بهره مندی از چهره های شاخص و جوان نیروی انسانی در این مجتمع، شاهد تحولاتی بزرگ در همه حوزه ها باشیم.
پتروشیمی اروند
عرضه محصول به شرکت های پایین دستی
در بورس کالا
آمار تفکیکی عرضه پتروشیمی ها در بورس کالا نشان می دهد شرکت پتروشیمی اروند در سال ۱۴۰۰، پیشتاز عرضه گریدهای پی وی سی به شرکت های پایین دستی در بورس کالا بوده است .
آمار تفکیکی پتروشیمی ها در بورس کالا نشان می دهد در سال ۱۴۰۰ شرکت پتروشیمی اروند با عرضه ۱۶۰۳۷۴ تن محصول که معادل حدود ۴۰ درصد کل عرضه بازار داخل کشور بوده، پیشتاز عرضه گرید سوسپانسیون بوده است.
بر پایه گزارش عرضه پتروشیمی ها در بورس کالا، شرکت پتروشیمی اروند در محصول پی وی سی گرید امولسیون، 100 درصد بازار را در اختیار داشته و نیاز بازار در این بخش را برطرف کرده است. شرکت پتروشیمی اروند، بزرگ ترین زنجیره کلر دنیا و از بزرگ ترین تولیدکنندگان زنجیره پی وی سی خاورمیانه، در سال ۱۴۰۱ نیز اولویت خود را تأمین نیاز بازار داخل با هدف خلق ارزش افزوده بالاتر و ارزش آفرینی بیشتر در صادرات معرفی کرده است.
شرکت ملی نفت ایران
بیست وپنجمین دوره مسابقات قرآن و نهج البلاغه
در خراسان رضوی برگزار شد
بیست و پنجمین دوره مسابقات قرآن و نهج البلاغه در محل زائر سرای مشهد برگزار شد.
این دوره از مسابقات با حضور شرکت های پخش و خطوط لوله مناطق خراسان رضوی، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، شاهرود، ساری، گلستان، چالوس و تربت حیدریه اواخر اردیبهشت ماه امسال آغاز شده است. میزبانی این دوره از مسابقات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی خراسان رضوی است و هم اکنون در محل زائر سرای مشهد و با حضور 108 نفر متسابق در رشته های قرائت تحقیق، قرائت ترتیل و حفظ در دو گروه خواهران و برادران در حال برگزاری است.
علی اصغر اصغری، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه خراسان رضوی در آیین افتتاحیه این دوره از مسابقات افزود: میزبانی متسابقین قرآنی در مشهد مقدس برای ما افتخاری بزرگ بوده و این متسابقین افزون بر تلاوت و حفظ قرآن باید عمل به قرآن نیز را جزو برنامه های خود قرار دهند.
بر این اساس، منتخبین این مسابقات به مرحله نهایی مسابقات قرآن و نهج البلاغه اعزام خواهند شد.
پتروشیمی امیرکبیر
پتروشیمی امیرکبیر پارسال از محل ۶۰۰ قطعه ساخته شده در اداره ساخت داخل و خرید ۱۶۶ قطعه که دارای سابقه خرید قبلی بودند، توانست بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو صرفه جویی ارزی برای کشور و این مجموعه رقم بزند.
این شرکت همسو با خودکفایی و حمایت از تولید داخلی، اقدام های مؤثری را در زمینه تأمین تجهیزات و قطعات و برخی کاتالیست ها و موادشیمیایی در سال ۱۴۰۰ به انجام رسانده است. برای نمونه پتروشیمی امیرکبیر سال گذشته از محل ۶۰۰ قطعه ساخته شده در اداره ساخت داخل و خرید ۱۶۶ قطعه که دارای سابقه خرید قبلی بودند، توانست بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو معادل ۹۸ میلیاردتومان صرفه جویی ارزی و ریالی برای کشور و این مجموعه به همراه داشته باشد.
همچنین پتروشیمی امیرکبیر در بخش مهندسی معکوس ۷۵۹ قطعه را برای ساخت و سفارش نقشه کشی کرده که همگی دارای کتابچه هستند و از این تعداد ۲۳۸ قطعه در ردیف سفارش قرار گرفته اند. افزون بر این، این مجموعه تولیدی برای تهیه برخی اقلام پرمصرف تأسیساتی و فنی صنعت پتروشیمی که آن را در زمره پروژه اقلام پرتحرک قرار داده نیز در حال دریافت پیشنهادهای فنی برای بررسی، تأیید و در نهایت سفارش است. پتروشیمی امیرکبیر کوشیده زنجیره تأمین خود را چابک کند و به این منظور، اداره تأمین منابع مأمور است شرکت های فعال و دانش بنیان داخلی را شناسایی کند و با آنها برای تأمین قطعات حساس و تحت تحریم وارد انعقاد قرارداد شود. پتروشیمی امیرکبیر، تولیدکننده متنوع ترین گریدهای پلی اتیلن و محصولات پلمیری در بندر ماهشهر استان خوزستان واقع است. ۵۲ درصد این مجموعه تولیدی به هلدینگ توسعه سرمایه رفاه زیرمجموعه بانک رفاه کارگران و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تعلق دارد.
گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس
پتروشیمی لردگان با افشای اطلاعاتی در کدال، از ثبت رکوردهای جدید در حوزه تولید، فروش و صادرات خبر داد و اعلام کرد: تولید این شرکت در اردیبهشت ماه امسال ۵۴۰ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش یافته است.
تولید پتروشیمی لردگان که با نماد «شلرد» در بازار پایه فعال است، در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ نسبت به مدت زمان مشابه پارسال، ۵۴۰ درصد افزایش یافته است. براساس این اطلاعات این مجتمع به ظرفیت تولید مستمر ۷۵ درصد ظرفیت اسمی رسیده است.
شرکت کود شیمیایی اوره لردگان، توانسته است به تولید بالای ۷۱ هزار و ۱۰۰ تن برسد و تنها در اردیبهشت ماه بیش از ۱۴۰ هزار تن محصول تحویل خریداران داخلی و خارجی داده که رکورد جدیدی برای این شرکت است.
پتروشیمی لردگان همچنین رکورد ۳ هزار و ۶۰۰ تن بارگیری روزانه محصول از کارخانه به بنادر را ثبت کرده است.
شرکت پالایش نفت اصفهان:
محسن قدیری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان گفت: این شرکت سال های گذشته بیش از ۱.۴ میلیارد دلار برای پروژه های بهینه سازی که همگی در جهت حفظ محیط زیست است، هزینه کرده و امسال نیز با برنامه ریزی های ۵ ساله و ۲۰ ساله در حال حرکت در زنجیره ارزش افزوده است.
وی افزود: با توسعه کسب وکار صنعت پتروپالایش و دستیابی به استانداردهای زیست محیطی، تولید محصولات دوستدار محیط زیست و مطابق استانداردهای یورو ۴ و ۵، در جهت اقتصاد پایدار و اعتلای ایران اسلامی گام های بلندی برخواهیم داشت.
قدیری به موضوع مصرف آب به عنوان تهدید جدی صنایع از جمله شرکت پالایش نفت اصفهان اشاره و اظهار کرد: در این زمینه با هدف تبدیل تهدید به نقطه قوت و حتی صادرات آب، پروژه های مختلفی انجام شده یا در حال انجام است.
مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان تأکید کرد: برای نخستین بار در ایران، پروژه ملی زیست محیطی تصفیه و استفاده صنعتی از فاضلاب شهری در شرکت پالایش نفت اصفهان با رویکرد کاهش مصرف منابع (آب آشامیدنی) با ظرفیت ۷۵۰ مترمکعب در ساعت راه اندازی شد. این پروژه ظرف مدت ۲۴ ماه و صرف هزینه ای بالغ بر۱۰۰ میلیارد تومان در شرکت پالایش نفت اصفهان انجام شده است.
قدیری در تشریح دیگر اقدام های زیست محیطی انجام شده در این شرکت گفت: پیگیری احداث واحد پیش تصفیه فاضلاب شاهین شهر، انجام مطالعات اولیه امکان سنجی ساخت کولینگ هیبریدی که محاسبه میزان صرفه جویی آب در کولینگ هیبریدی حدود ۵۵ درصد (به مقدار ۱۷۱۴ میلیون مترمکعب در سال) و مدت زمان بازگشت سرمایه آن به میزان ۱۰.۵ سال خواهد بود، احداث واحد ZLD در جهت بازیابی و استفاده کامل از پساب تولیدی واحد RO بر اساس مطالعات انجام شده، پروژه احداث واحد HERO به منظور افزایش بازدهی و راندمان واحد بازیافت (بر اساس خروجی مطالعات بازیابی آب های شور) از دیگر پروژه های اجرا شده در این شرکت است که اجرای آنها سبب کاهش بیش از نصف مصرف کنونی آب، قطع نیاز به آب رسانی درچه، تأمین آب موردنیاز مجموعه شهرک انرژی و در نهایت ایجاد فرصت صادرات آب می شود.
مدیرعامل پالایشگاه اصفهان تأکید کرد: در کنار این پروژه ها، همچنین حذف مشعل و خشک شدن تمام پوندهای شرکت، این پالایشگاه تا دو سال آینده به صنعت سبز تبدیل خواهد شد.
دوازدهمین سالگرد خاکسپاری شهدای گمنام وزارت نفت و گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر برگزار شد. به گزارش «مشعل»، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این مراسم که روز سه شنبه(سوم خردادماه) با حضور مدیران عامل 4 شرکت اصلی، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و مدیران، روسا و کارکنان صنعت نفت برگزار شد، با گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر و روز مقاومت و پایداری گفت: مجاهدان، خونین شهر را به معنای واقعی خرمشهر به ما تحویل دادند. درود بر مجاهدانی که در خیابان مجاهدان اسلام تهران به شهادت رسیدند. محسن خجسته مهر با بیان خاطره ای از دست نوشته های رزمندگان دوران دفاع مقدس گفت: ان شاءالله همه ما میراث دار خوبی برای آنان که خرمشهر را آزاد کردند باشیم. وی با بیان اینکه دیروز، آنها خرمشهر را آزاد کردند، ادامه داد: امروز که خرمشهر را تحویل گرفتیم، رسالت سنگین تری داریم. رسالت آنها خون بود و ما رسالتمان پیام خونی است که در کربلا به زمین جاری شد. امیدوارم بتوانیم خرمشهرهای متفاوت تری را رقم بزنیم. هر خرمشهر جدیدی که خلق و ایجاد کنیم به برکت خرمشهر اصلی و خدایی است که به وجود آمده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه امروز در هر جایگاهی قرار داشته باشیم، باید میراث دار خرمشهر باشیم و به رسالتمان عمل کنیم، افزود: باید آرمان و مرام ما مقاومت و پایداری باشد. شاید یکی از شروط مهمی که امروز جمهوری اسلامی ایران بر عهده ما گذاشته، این است که در جبهه اقتصاد امروز، خرمشهرهای جدیدی را به وجود آوریم. خجسته مهر ادامه داد: مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرمودند خرمشهرها در پیش است که سخن گرانبها و گران سنگی است. اگر امروز، نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دوام دارد و پرچم جمهوری اسلامی در گستره این گیتی به اهتزاز درآمده به دلیل این است که مستمرا خرمشهرهای جدیدی ایجاد کردیم و ان شاءالله این نهضت ادامه داشته باشد. وی گفت: خرمشهر نه با اراده سلاح بلکه با اتکا به ایمان و اعتقادی که به اراده الهی داریم به وجود آمده و فتح خرمشهر نقطه عطفی در انقلاب اسلامی و جنگ با استکبار جهانی بوده است. خجسته مهر ادامه داد: آزادسازی خرمشهر با دستان خالی، حماسه ای بی دلیل و تکرار نشدنی است و در دوران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس نقطه عطفی بود. بر این اساس بود که امام خمینی (ره) فرمودند خرمشهر را خدا آزاد کرد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پایان، از برگزارکنندگان این مراسم قدردانی کرد.
در ادامه فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت با گرامیداشت یاد و خاطره امام خمینی(ره) و شهدای گرانقدر گفت: میزبان این مراسم شهدا هستند و امیدوارم بتوانیم با زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدا در مسیر اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران حرکت کنیم. محمدعلی فلاح مهرجردی افزود: یاد و خاطره شهدای گمنامی را که در این مکان آرمیده اند، گرامی می داریم و امیدوارم بتوانیم مسیر حق را طی کنیم. وی با بیان اینکه صنعت نفت به عنوان موتور پیشران اقتصاد کشور در نبردی سخت در این برهه قرار دارد، تاکید کرد: در جنگ اقتصادی با رویکرد جدید که ایجاد شده شرایط خوبی را آغاز کردیم و امیدواریم در گام اول باوجود همه سختی هایی که سپری شد، بتوانیم رویکرد مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در روشن بودن آینده ایران را فراهم کنیم. وی ادامه داد: سربازان اصلی این جنگ، کارکنانی هستند که در حوزه اقتصاد فعالیت می کنند. فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت در ادامه با گرامیداشت یاد و خاطره شهید شعبان نصیری اظهار کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون از سختی های بسیاری با سربلندی عبور کردیم و نگاهی که در 8 سال دفاع مقدس حاکم بود، برگ زرینی را رقم زد. فلاح مهرجردی ادامه داد: اگر بخواهیم پیروزی از آن ما باشد باید در این مسیر حرکت کنیم و نگاه ایثاری را که در این دوران وجود داشت و طی بیش از 4 دهه گذشته حاکم بود، به طور ویژه احیا کنیم. به گفته وی باید امانتدار شهدای بزرگوار باشیم و امانتی را که آنان به ما سپرده اند، به صاحب اصلی آن تحویل دهیم. فرمانده مرکز بسیج وزارت نفت با بیان اینکه باید به عنوان یک الگوی جهانی مطرح شویم، تاکید کرد: زمانی که از هر لحاظ الگو شویم، انقلاب به صورت سیستمی صادر می شود. وی در پایان تاکید کرد: مسیر شهادت باز است و ان شاءالله بتوانیم با ثبات قدم، در مسیری حرکت کنیم که پاسخگوی خون شهدا باشیم.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمین مصطفی رنجبرشیرازی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سوریه با گرامیداشت یاد و خاطره امام خمینی(ره)، سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، شهید تندگویان و شهید شعبان نصیری گفت: امام خمینی(ره) فرمودند خرمشهر را خدا آزاد کرد و مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرمودند: خرمشهرها در پیش است.
وی با بیان اینکه این جنگ از جنگ های نظامی سخت تر است، افزود: تنها یک جهاد در قرآن، جهاد کبیر نامیده شده است، یعنی تبعیت نکردن از دشمنی که با آن در میدان مبارزه (اقتصاد، فرهنگ، سیاست، هنر) قرار داریم و جهاد ما باقی است. به گفته رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در سوریه، امام خمینی(ره) فرمودند، در فتح خرمشهر و فاو، ابهت دو ابرقدرت را به اذن الهی شکستیم. پس آنچه می توان امروز با قدرت فریاد زد، خرمشهر را خدا آزاد کرد و انقلاب را خدا حفظ کرد.
وی با اشاره به مطلبی از شهید آوینی درباره آزادسازی خرمشهر گفت: «خرمشهر شقایقی خون رنگ است که داغ جنگ بر سینه دارد. داغ شهادت! ویرانه های شهر را قفسی درهم شکسته بدان که راه به آزادی پرندگان روح گشوده است تا بال در فضای شهر آسمانی خرمشهر باز کند.»
رنجبرشیرازی با بیان اینکه امروز، روز عهد و پیمان با رهبری است، تاکید کرد: امروز، روز اعلام پایداری در مسیر ولایت، دین و قرآن است. امروز بیعتی دوباره در محضر این شهدا می بندیم تا بگوییم که شما و ظلم دشمنان اسلام را فراموش نکرده ایم. مداحی حاج سعید حدادیان و همخوانی گروه راحیل در وصف شهدا از دیگر برنامه های این مراسم بود.
گفت وگو با خسرو معتضد به مناسبت سالگرد اکتشاف نفت در ایران:
مشعل کشف نفت در 5 خرداد 1287 سرآغاز تحولات بزرگ در ایران بود و امروزه تقریبا در هر صنعتی ردپایی از نفت خام و فرآورده هایش دیده می شود. با دستیابی به طلای سیاه فصل جدیدی در تاریخ کشور گشوده شد و ایران به جمع کشورهای نفتخیز جهان پیوست. کشف نفت در مسجد سلیمان، که نخستین اکتشاف نفت در خاورمیانه به شمار می رفت، حیات اقتصادی و اجتماعی ایران را دچار تحولی بزرگ کرد. ایران با اکتشاف نفت، اگرچه تا چند دهه از عواید این دارایی به طور مستقیم و کامل محروم بود اما خیلی زود تبدیل به یکی از قدرت های منطقه شد. هنوز هم پس از بیش از یکصد سال از این اکتشاف بزرگ، اتفاقات آن روز و آنچه بر ایران و مردم ایران گذشته شنیدنی است و بازگویی این تاریخ از زبان یک تاریخ شناس می تواند لذت بخش باشد. «مشعل» در سالروز این رویداد با خسرو معتضد گفت وگویی داشت که در ادامه می خوانید.
خسرو معتضد به سابقه و آشنایی اولیه ای که از نفت قبل از اکتشاف آن در دنیا وجود داشته است، اشاره کرد و گفت: در قرن نوزدهم تا سال ۱۸۵۹ میلادی برخی منابع محدود نفت برای روغن چراغ استفاده می کردند. قبل از آن برای روغن چراغ از روغن کبد و جگر نهنگ های سفیدی که در قسمت هایی از آمریکای جنوبی شکار می شدند، استفاده می کردند. البته سنکاها – یکی از قبایل بومی امریکایی – دوایی داشتند که از مشتقات مواد معدنی زمینی بود و به خصوص در ایالت پنسیلوانیا شاهد استفاده از این مواد بودند.
او افزود: اولین بار یک افسر پلیس که اصلا نفت شناس نبود در سال ۱۸۵۹ میلادی دستور حفر برخی چاه های نفت را صادر کردند و به مواردی که خارج می کردند، نفتاک،گازولین یا پترول هم می گفتند. به این ترتیب می توان گفت آمریکایی ها اولین کشوری بودند که توانستند این سوخت را جای زغال سنگ بگذارند. البته در همان زمان بدون این که آمریکایی ها خبر داشته باشند، در قفقاز چشمه های نفت از زمین می جوشید و در کتاب های قدیمی و سفرنامه ها درباره آن صحبت شده است که مردم آن را نمی شناختند و فقط برای روشنایی چراغها از آن استفاده می شد. این تاریخ شناس می گوید قبل از اکتشاف نفت، در جنوب ایران و در مسجد سلیمان و مناطقی از خوزستان همچون لالی و گچساران چشمه های نفت می جوشید و مردم این مناطق برای درمان بیماریهای ی مثل «گال» یا «جَرَب» این موارد را روی تن شترهایشان می مالیدند. یعنی مردم این مناطق این ماده را می شناختند اما آن را به چشم سوخت و در این ابعاد نمی دانستند. تنها در دوران خلفای عباسی، حاکمان از مردمان شمال ایران (باکو)که درکنار این چشمه های سوزان نفت بودند، مالیات می گرفتند. او به منابع مختلف تاریخی از جمله کتاب خون و نفت در شرق اثر اسد بیک اشاره کرد و گفت: شخصی به نام نوبل که برادر آلفرد نوبل مخترع دینامیت است، وقتی برای خرید تنه درخت برای ساخت تفنگ به قفقاز می آید، متوجه اهمیت و بازار بزرگ نفت می شود و همانجا می ماند و یک شرکت نفت درست می کند و همین حالا هم در رشت کوچه ای به نام نوبل داریم. در نهایت کارخانه نفت نوبل ایجاد و اولین نفتکش در قفقاز فعال شد.
معتضد درباره اثرگذاری شخصی به نام «ژاک رنه دمورگان»صبت کرد و گفت: این فرد 120 سال قبل قلعه ای را برای اکتشافات باستان شناسی در خوزستان ایجاد می کند که امروز در شوش آثار آن باقی است. آن زمان هر چه حفاری باستان شناسی انجام می دهند به لایه نمک و بعد نفت می رسم؛ بنابراین اقای دمورگان اصلا نفت شناس نبود. بعدها فردی به نامه «سر هنری دراموند ولف»وزیر مختار بریتانیا در ایران یکی از دوستان خود به نام ویلیام ناکس دارسی که آن زمان در استرالیا به دنبال شیل های نفتی می گشت را متوجه منابع ایران می کند. در واقع اینکه گفته می شود دارسی به ایران آمده اشتباه است و او ایران نیامده و به جای خود یک مهندس اسکاتلندی به نام فیلیپ ونول را به ایران می فرستد. او در توضیح بیشتر گفت: فرستاده دارسی به مرز عراق و ایران و منطقه ای که به «نفت خانه» معروف می شود، می روند. این منطقه برای ایران بود اما در ۱۹۱۷ با رای انگلستان و روس ها این منطقه را به عراق دادند. در ادامه دارسی ۱۵ هزار لیر به مظفرالدین شاه می دهد و۴۰هزار لیره هم بین وزا و امین السطان پخش می کند و آنها را به جشنواره ای که آن زمان در پاریس بود می فرستد. دارسی پس از قرارداد «شرکت نفت استخراجات اولیه» را ایجاد می کند. رینولدز چند سالی در این مناطق کار می کند اما نتیجه ای نمی گیرند و سرمایه اولیه تمام می شود اما رینولدز ناامید نمی شود و از آنجایی که خودش اطلاعات باستان شناسی داشته و می دانسته همواره این چشمه های نفت در کنار آتشکده های زرتشتی وجود داشته، تحقیقات چاه شماره یک مسجد سلیمان را شروع می کند و بالاخره ۵ خرداد ۱۲۸۷ به نتیجه می رسد. این اکتشاف نفت همزمان با اختلافات محمدعلی شاه و مشروطه خواهان بود و یک ماه بعد مجلس به توپ بسته می شود.
این تاریخ شناس به اقدام های بعدی دولت انگلستان برای کمک به این شرکت اشاره کرد و گفت: دولت انگلستان با اطلاع از این منابع، به این شرکت کمک می کند و بعد هم شاهد ایجاد تاسیسات و پالایشگاه هستیم . اینها در مسجد سلیمان چاه شماره یک و دو را می زنند و آن زمان با فردی به نام «شیخ خزعل» که والی خوزستان امروز و «معمره» آن زمان بوده قراردادی می بندند. به این فرد قول جداشدن خوزستان از ایران و تشکیل کشوری به نامه عربستان را می دهند. البته بعدها رضا شاه او را تبعید می کند و فتنه جداسازی خوزستان از ایران می خوابد. او افزود: نفت ایران از ۱۹۰۱ تا ۱۹۰۷ توسط همین شرکت و انگلستان استخراج و فروخته می شود و تنها سه درصد از فروش نفت را به مردم بختیاری آن منطقه که به عنوان ناتور (نگهبان) تاسیسات بودند، می دهند. او می گوید تا زمان فوران نفت در مسجد سلیمان دولت ایران اصلا نمی داند که چه ثروتی در این منطقه وجود دارد و با هدایایی از طلا و نقره و جواهرات و یا گرفتن شاهزادگان از قبایل و سفر خارجی کنار می آمدند. اما در ادامه تغییراتی در زندگی مردم شهرهای مختلف خوزستان به خصوص آبادان رخ داد که نمود آن را در ایجاد زیرساخت های مختلف، امکانات جدید برای اولین بار و آشنایی با مسائل کارگری، آموزشگاه های فنی و حرفه ای و ... می توان دید. خیلی زود کارگران ساده آموزش دیده و متخصص شدند و نیروهایی برای تحصیل به خارج از کشور رفتند. معتضد افزود: کم کم زبان انگلیسی در ایران مد شد و مردم عادت کردند سرساعت ۶ صبح با آژیر پالایشگاه بیدار شوند و سر ساعت ۸ کارگاه شروع به کار می کرد و اگر آن روز به وقت نمی رسیدند دیگر کسی را راه نمی دادند. البته وضع کارگران ایرانی خیلی بد بود، چون کارگران عرب و هندی هم می آوردند و اگر اعتصابی می کردند خیلی زود اخراج و جایگزین می شدند. حقوق کارگران شرکت انگلیسی چهار ریال بود و آن زمان آن مناطق از نظر مسائل اجتماعی و اخلاقی و گسترش اعتیاد وضعیت بسیار بدی داشت. کارگران گرسنه و معتاد بودند و امکانات شهری برای خارجی ها بود و زندگی مردم شرایط خوبی نداشت. قباد فخیمی کتابی در مورد این دوران دارد و می نویسد «من در آبادان که بودم و می دیدم که دود هایی که از پالایشگاه می آید به طرف «بوارده» و «بریم» نمی رود و سمت خانه های مردم محروم می رود. این تاریخ شناس می گوید: انگلیسی ها امکاناتی که از نفت حاصل می شد را به ایران نمی دادند و در حالی که در تهران ماشین های زیادی تردد داشت، اما پمپ بنزین نداشتیم و حتی در زمان رضا شاه هم پمپ بنزین نداشتیم. انگلیسی ها می گفتند اینجا قیمتش ارزان است و مردم هم فقیرند و بهتر است به خارج کشور بفرستیم. بعدها با فشار دولت چند پمپ بنزین ایجاد شد ولی تا سالها تهران فقط چهار پمپ بیشتر نداشته است. تا سال ها مردم بنزین و نفت را با حلب و شتر جا به جا می کردند یا در بطری هایی در مغازه ها می فروختند. معتضد به اثرگذاری که نفت برای انگلیسی ها در جنگ جهانی اول داشته است اشاره کرد و گفت: انگلیسی ها حق مالکانه نفت را به ایران نمی دادند و ایرانی ها هم صدایشان در نمی آمد. پس از جنگ فردی به نام لرد جورج، نخست وزیر انگلستان می گوید ما روی امواج نفت به پیروزی رسیدیم. او می گوید: آبادان با حضور خارجی ها تغییرات زیادی دارد و توسعه پیدا می کند و همه آرزو دارند در آبادان زندگی و کار کنند. او افزود: انگلیسی ها تعداد زیادی درخت و فضای سبز و پارک و باشگاه ورزشی و آموزشگاه می سازند و چیزهایی را وارد زندگی مردم می کنند که قبل از آن ایرانی ها به چشم ندیده اند. بیمارستان ها و هتل ها و مراکز تفریحی و آموزشی منحصر به فردی در آبادان ایجاد می شود به طوری که تمام تهرانی ها برای تعطیلات به آبادان می رفتند و حتی بسیاری از خانواده ها دخترانشان را برای تحصیل و شوهر کردن به آبادان می فرستادند. معتضد با بیان اینکه آبادان آن روز در سطح یک شهر اروپایی بود طوری که حتی گفته شده هیتلر آرزو داشت آبادان را به دلیل همین موقعیت حساس و دسترسی به نفت تصرف کند و از چنگ انگلیسی ها بیرون بیاورد، گفت: کم کم شهر به دو بخش مرفه و محروم تبدیل شد و دود پالایشگاه به سمت «ظلم آباد» و «حصیرآباد» و «حلبی آباد» ها می رفت. انگلیسی ها، مردم و حتی متخصصان ایرانی را جدی نمی گرفتند و با احترام برخورد نمی کردند و کم کم این رفتارها تبدیل به کینه ای در دل مردم شد. در سال ۱۳۲۶ حزب ایران و حزب روشنفکران اعلامیه داد و درآن نوشت: «ایرانی، نفت خود را بشناس» و پس از آن تحرکات و اعتراض هایی شروع شد و در نهایت به نهضت ملی شدن صنعت نفت انجامید.
به مناسبت سالروز ولادت حضرت معصومه(س)
بخش عمده ای از جمعیت کشورمان را زنان و بخشی از این طیف جمعیتی را نیز دختران تشکیل می دهند. دختران از ویژگی هایی متمایز برخوردارند؛ به گونه ای که رفتار صحیح و اصولی با آنها می تواند آثار ارزنده ای به ویژه از نظر فرهنگی برجای بگذارد.
بدون تردید با شناخت هرچه بهتر و بیشتر ویژگی های رفتاری آحاد جامعه، اعم از زن و مرد، می توان جامعه را به سمت وسوی موفقیت سوق خواهد داد.
سالروز ولادت حضرت معصومه(س) در تقویم ملی ایران به نام روز دختر و برای ارج نهادن به این قشر وسیع از جامعه نامگذاری شده است. اکنون برخی ویژگی های تربیتی و رفتار با دختران را مرور می کنیم
آموزه های دین و بزرگان دینی می تواند در شکل گیری تربیت، بازتاب های تربیتی و رفتار اجتماعی افراد جامعه به ویژه زنان و دختران نسل امروز که سرشار از انرژی و مطالبات گوناگون هستند، نقش آفرین باشند. پرواضح است که هر قدر معرفی بهتری از ویژگی های این طیفی جمعیتی و رفتارشان صورت گیرد، گام های بزرگتری در جهت دهی وجهت گیری اخلاقی آنها برداشته خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی هایی که با این طیف از اجتماع (دختران) داشته اند، همواره توصیه هایی را در جهات و ابعاد مختلف مطرح کرده اند؛ از جمله اینکه توصیه من به خواهران و دختران عزیزم این است که معلومات و آگاهی هایتان را بیشتر کنید. مطالعه، دقت، تحقیق، درس، ورود به مسائل مورد ابتلای روز و اهتمام به کارهای دینی، از وظایف مسلمی است که امروز زنان کشور باید مثل مردان، خود را موظف به انجام آنها بدانند.
فرهنگ، دایره ای با مفاهیم گسترده است و در رتبه بندی جوامع، شاخصی مهم برای بالندگی جمعیت آن جامعه به شمار می آید.
این ویژگی مهم در دختران ابعاد مختلفی دارد که توجه به آنها در جهت بهره مندی این طیف جمعیتی می تواند در رشد و بالندگی کل جامعه اثر بگذارد.
جهت دهی فکر و اندیشه به حیات خاص زنانه(گرم نگاه داشتن کانون پرورش نسل)، چگونگی تبدیل خانه به محل سکون و آرامش یا مسکن، گسترش فکر خدمت و حمایت و پرستاری از ناتوان و کودک و... از جمله ویژگی هایی است که ضرورت دارد دختران امروز جامعه از آن برخوردار باشند. ارائه فلسفه خاص حیات زن و نقش او در پهنه گیتی، همچنین راز چگونه زیستن و چگونه مردن، شناخت قدر خویش و مرز خود و آگاهی از وجود گوهر عفت در خود را نباید از نظر دور نگاه داشت و لازم است به این جنبه ها نیز به عنوان یک ضرورت توجه شود.
پایبندی به مذهب و اصول و ضوابط آن برای همگان از مرد و زن فرض است، اما بنا به مصالحی لازم است حالت خداترسی و تقوای در قول و فعل و رفتار را در زنان بیشتر کنیم. مسئولیت عظیم آنان در پرورش نسل آینده، امانتداریشان در اصل تکلیف خانوادگی، حفظ ذخایر اسلامی، گرم و پاک نگه داشتن کانون، وجوب حفظ عفت که در زنان از ارجحیتی برخوردار است، سالم داشتن محیط جامعه ایجاب می کنند که رابطه زن با خدا محکم تر، اندیشیده تر و خالصانه تر از مرد باشد.
پایه ارتباطات انسانی، تعامل است و این تعامل در روابط اجتماعی شکل می گیرد. طیف های جمعیتی، رفتارهای اجتماعی متفاوتی را از خود بروز می دهند که ریشه آنها به اجتماعی بازمی گردد که در آن رشد کرده اند. به عبارتی این تربیت اجتماعی است که اشکال رفتاری را هویدا می سازد.
در این حوزه، اصل بر پوشش و ستردر قالب حجاب، برای حفظ عفت خود و مردم جامعه است و تربیت وظیفه دارد بار این القا را از سنین بروز شخصیت بر دوش گیرد.
-دقت در انتخاب دوستان او نیز حائز اهمیت است. دختران در سنین بلوغ، دوست دارند بيشتر وقتشان را با دوستان خود بگذراند و با آنها درباره مسائل مختلف سخن بگويند. با توجه به اين امر، پدر و مادر وظيفه دارند دوست يابي او را جهت دهي كنند، يعني خودشان به او كمك كنند تا دوستي مؤمن، شايسته، با وقار و با نشاط انتخاب كند. بی تردید خصوصيات این دوست خوب به مرور زمان بر او اثر مثبت خواهد گذاشت.
- جنبه دیگر تربیت اجتماعی در دختران، آگاهی بخشی به مسائل اجتماعی و جریانات جامعه، فریب ها و وسوسه ها و انحرافات، زشتی و زیبایی ها در جامعه و تمرین خود نگهداری و عفت برای اوست.
عادت دادن به پوشش زنانه و خاص که در طرز رفتار مؤثر است، جنبه دیگری از حوزه تربیت اجتماعی در دختران است.
- هديه دادن و تقدیم دختران بر پسران؛ يكي از چيزهايي كه دل ها را به هم نزديك مي كند هديه دادن است. والدین مي توانند با در نظر گرفتن اين امر، در يكي از اعياد مذهبي برايش چادر، چادر نماز، مقنعه و دیگر ملزومات حجاب را تهيه كنند و به او هديه بدهند. كتاب هايي جذاب براي او خريداري كنند كه متناسب سن او و در مورد حجاب و دیگر مسائل دینی باشد و از او بخواهند نكات زيباي این کتاب ها را براي پدر و مادر بگويد.
پدر و مادر سعی کنند در صورت تهیه هدیه از دخترشان شروع کنند؛ پیامبر اکرم(ص) در این باره می فرمایند: «مَنْ دَخَلَ السُّوقَ فَاشْتُرِیَ تُحْفَةً فَحَمَلَهَا الی عِیَالِهِ کان کحامل صَدَقَةَ الی قَوْمٍ مَحَاوِیجَ ولیبدا بالاناث قَبْلَ الذکور فَانٍ مَنْ فَرَّحَ ابْنَتَهُ فکانما أَعْتَقَ رَقَبَةً مِنْ وُلْدِ اسماعیل...؛ هر کس به بازار رود و هدیه ای برای خانواده اش بخرد و ببرد، [پاداش او] مانند کسی است که برای نیازمندان صدقه می برد. [و هنگامی که هدیه را به خانه می برد]، قبل از پسران باید به دختران بدهد، زیرا کسی که دخترش را شادمان کند، مانند کسی است که یک بنده از فرزندان اسماعیل را آزاد کرده است».
-عدم تبعیض و تحقیر دختران در خانواده، پيامبر(ص) با اشاره به حفظ عزت و ارزشمندى فرزند و عوارض روانى عملكردهاى نامطلوب، نسبت به دختر فرمود: «مَن كَانَت لَهُ أُنثَى فَلَم يُؤذِهَا وَ لَم يُهنِها وَ لَم يُؤثِر وُلدَهُ عَلَيهَا أَدخَلَهُ اللّهُ الجَنَّهَ؛ كسى كه فرزند دخترى داشته باشد و او را اذيت نكند و توهين نكند و پسر را بر او ترجيح ندهد، خداوند او را وارد بهشت مى كند».
در دین اسلام، تربیت دختر از جنبه عاطفی نیز مورد توجه قرار گرفته است:
- منزل بايد كانون مهر و محبت برای دختران باشد تا از نظر عاطفي اقناع شوند. در منزل باید رابطه اي صميمي با او وجود داشته باشد. ابعاد مثبت شخصيت او مورد تشويق قرار گیرد و از اين صفات نزد ديگران (محارم) تعريف و تمجيد شود.
- در تربیت دختر به محبت و تشویق بیشتر از تنبیه توجه و تلاش کنیم او را از محبت و نوازش خود اقناع کنیم.
- سعی بر این است که غرور، عزت نفس و عاطفه او جریحه دار نشود تا دیگران نتوانند در او نفوذ کنند.
- در عین غرق داشتن او در عواطف و غرور می کوشیم از وادی عقل دورش نداریم که عقل کنترل کننده احساسات است.
- پدر و مادر باید در طول شبانه روز، قسمتي از وقت خود را به او اختصاص داده و با او از مدرسه اش، دوستش، نيازهايش، سخن بگويند. در مورد نظافت منزل و دكوراسيون از آنان نظرخواهي شود. اين گفت وگوهای صميمي والدین را به دخترشان نزديك تر مي كند؛ به گونه ای كه هیچ گاه والدین را از خود دور نمي پندارد و ایشان را نزديك ترين دوستان خود می پندارد؛ والدین سعی کنند هیچ گاه به طور مستقيم او را نصيحت نكنند. سعي كنند در مذاكره هاي خود با سؤال هاي هدفمند او را به فكر وا دارند. بگذارند قضاوت با خودش باشد.
- هرگز در بين جمع از او انتقاد نكنند، در انتقاد از صفت بد او هيچ گاه به كل شخصيت او حمله نكنند، يعني نگویند: «من شما را دوست ندارم». بگویند من اين رفتار خاص شما را دوست ندارم. براي انتقاد كردن سعي كنند از نكات مثبت شخصيت او سخن بگویند و بعد به طور غيرمستقيم از او انتقاد كنند. سعي كنند انتقادهاي خود را در قالب جملات امرونهی بيان نكنند و بجاي آنها از جملاتي مثل «شايد بهتر باشد»، «به نظر شما آيا این طور باشد بهتر نيست» و... استفاده كنند. هیچ گاه او را مقایسه نکنند. صفات بد او را با صفات خوب ديگران مقايسه نكنند. خوبي هاي ديگران را به رخ او نكشند. طوري رفتار كنند كه احساس كند او و شخصيتش نزد والدین محبوب و دوست داشتني هستند. مثلا بگويند: امروز از ديروز دوست داشتني تر شده اي، چون امروز نمازت را اول وقت خوانده ای (البته خود والدين نيز بايد در عمل به اين مسائل ديني توجه داشته باشند وگرنه انتظار صحيحي نيست كه خودشان رعايت نكنند و از او انتظار داشته باشند).
در گفت وگو با نخبه ای از خانواده نفت:
نخبگان بخش برگزیده ای از یک جامعه هستند که از نظر قابلیت یا توانایی ، برتر از بقیه افراد جامعه به شمار می روند و در همه جوامع هستندکسانی که به این رتبه رسیده اند و عنوان نخبگی را به خود اختصاص داده اند. جای تردید نیست که نخبگی اکتسابی نیست؛ استعدادی خدادادی است که محیط پیرامون و افراد حاضر در این محیط از جمله خانواده، نقش بسزایی در شکوفایی آن دارند. خانواده ای مشتمل بر مرد، زن و فرزند که می توانند عامل مهمی باشند برای طی مسیرهای طولانی و رسیدن به قله موفقیت. بنابر این توضیحات، می توان این راگفت که پشت هر فرد نخبه ای یک خانواده حمایت گر قرار گرفته است که همواره تلاش می کند مسیری را برای پیشرفت بگشاید، مسیری برای پیشرفت همسر یا فرزند. گاه اغلب مسئولیت های منزل ازجمله تربیت فرزندان به عهده همسران آنهاست به طوری که تمام تلاش آنها معطوف به این می شود که محیطی بدون دغدغه فراهم کنند تا شریک زندگی وی در محیطی آرام و بدون دغدغه به درس و تحصل برسد و بنا بر استعدادهای ذاتی خویش تا مرحله نخبگی پیش رود. امیرحسین خان محمدی ازجمله افراد نخبه ای است که هم اکنون دربخش مدیریت بازرگانی شرکت پالایش نفت تهران مشغول به کار است. او که رتبه نخست مدیریت بازرگانی راهبردی در مقطع دکترا را دارد، حرف هایی دارد از جنس «نخبگی»
امیر حسین خان محمدی، یکی از نخبگان نفتی است که سختی را به جان خریده وتمام وقت استراحت و درکنار خانواده خود رابه درس خواندن اختصاص داده است.
وی می گوید: بیش از نیمی از عمر 32 ساله ام راصرف درس و تحصیل کرده ام و هم اکنون رتبه نخست دکترای مدیریت بازرگانی راهبردی از دانشگاه تهران را دارم. کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر در رشته نرم افزار و مدیریت بازرگانی از دانشگاه های دولتی نیز بخش دیگر تلاش های علمی ام است و از سال 1390 در مجموعه مدیریت بازرگانی پالایشگاه تهران مشغول به کار شده ام.
خان محمدی در پاسخ به این سوال که حمایت خانواده ام از طی این سال ها چگونه بوده است، اظهار می کند: «اگر حمایت پدر و مادر و همسرم نبود نمی توانستم به این موفقیت ها دست پیدا کنم. زیرا همزمانی کار و تحصیل باعث می شود از تفریحات دخترم ماهورا و همسر خود کم کنم تا بتوانم واحدهای خود را با موفقیت به پایان برسانم. از همسرم تشکر می کنم که در دوران تحصیل مسئولیت بزرگ کردن دخترم که اکنون 2.5سال سن دارد را بر عهده داشته است.»
وی بااشاره به مشغله روزانه اش درپالایشگاه تهران واینکه ازساعت 5/6 صبح تا 5/6 به کار مشغول است، از کمبود وقت برای درس خواندن گفت و اظهار کرد: در طول دوران تحصیل به سختي توانسته ام براي درس خواندن وقت بگذارم و با توجه به ماهیت شغلی ام حضور درکلاس ها ودرس خواندن خیلی آسان نبود؛ از آنجا که متاهل هم هستم، نمي توانستم تمام وقت خود را به درس اختصاص دهم. این نخبه نفتی نقش همسر خود در کسب موفقیت های علمی خود بسیار مهم می داند و می افزاید: افزون بر حمایت های پدر و مادر، مرهون تشویق های همسرم هستم؛ صبر و شکیبایی او در این مسیر ستودنی است.
خان محمدی تصریح کرد: برای درس خواندن و حضور درکلاس ها، مرخصی بدون حقوق می گرفتم و در این راه مدیریت همسرم بود که کمک می کرد این مسیر به انجام برسد. امیدوارم بتوانم پاسخ این همه محبت را بدهم.
خان محمدی توصیه ای هم به هم سن و سال های خود دارد و می گوید: برای ادامه تحصیل برنامه ریزی داشته باشند تا بتوان به زندگی و خانواده رسیدگی لازم را کرد.
خان محمدی می گوید: ازمسئولان در خواست می کنم در تعدیل مدرک نهایت همکاری را داشته باشند و زمانی که فردی ادامه تحصیل می دهد از حقوق او بابت مرخصی کم نکنند. با وجود اینکه از تازه استخدام های وزارت نفت هستم اما حقوق کمی دریافت می کنم و تقاضا دارم بر اساس بخش نامه هایی که برای تعدیل مدرک وجود دارد، مدیریت پالایش نفت تهران همکاری لازم را در این زمینه داشته باشند.
او می گوید: او از آنجا که چند سال قبل مدرک کارشناسی ام در يک مرحله تعديل شده بود، طبق قانون اين تعديل براي بار دوم انجام نمي شود. گويا در سال 97 قانون جديدي تصويب و ابلاغ شده که اگر مدرک را يکبار محاسبه و تعديل کنند، ديگر تکرار نمي شود.
شیما قربانیان، همسر امیر حسین خان محمدی نیز می گوید:همسرم هر روز ساعت 19 از سر کار بر می گشت و تنها 2 تا 3 ساعت زمان برای درس خواندن داشت و تنها برای صرف شام او را می دیدیم. اوایل از نوع برخورد او ناراحت می شدم اما بعد فکر کردم تلاش همسرم برای تحصیل، ممکن است آینده خوبی را برایمان رقم بزند اگرچه هنوز اتفاق خاصی در این زمینه نیفتاده است.
او ادامه می دهد: فضای مناسب و آرامی برای درس خواندن همسرم فراهم کرده بودم، زمانی که او شروع به درس خواندن می کردرا سرگرم می کردم تا خللی در روند مطالعه امیر حسین به وجود نیاید و با آرامش به این موضوع بپردازد. به گفته همسر این نخبه نفتی، در دوران آمادگی و درس خواندن همسرم برای کنکور دکترا همیشه به این فکر می کردم که سختی ها را پشت سر می گذاریم و اخذ مدرک دکترای او زندگی بهتری برایمان فراهم خواهد کرد.
همسر این نخبه صنعت نفت ادامه می دهد: « یک ماه قبل از آزمون دکترا حتی همسرم سر یک سفره با ما نبود به محض اینکه از محل کار به منزل می آمد شروع به درس خواندن می کرد.»
او تاکید می کند:«در دوران تحصیل همسرم بیشتر وظایف خانه بر عهده بنده بود از تربیت فرزند گرفته تا خرید خانه و . . . . اما هیچگاه گله نداشتم و همواره با صبوری در کنار همسرم بودم. اوایل که دخترم به دنیا آمده بود به دلیل اینکه پدرش را کمتر می دید با او غریبی می کرد و الان بیشتر به من وابسته است.
قربانیان می گوید: «بعد از آزمون دکترا توانستیم به مسافرت برویم و اکنون همسرم وقت بیشتری را برای من و فرزندم اختصاص می دهد.»
شیما قربانیان از مدیران پالایش نفت تهران درخواستی داشت وگفت:مسئولان کمک کنند تا شرایط ادامه تحصیل برای افراد علاقه مند فراهم باشد تا بتوانند با ارتقای سطح تحصیلی، ارتقای شغلی نیز پیدا کنند و درآمد مکفی هم برای خود و خانواده شان رقم بزنند.
نشست هم انديشي مديران منابع انساني و روساي امور ورزش ستاد و شرکت های تابعه در سال 1401 در جهت رشد و توسعه ورزش همگانی و قهرمانی و نیز مسئولیت های اجتماعی برگزار شد.
با هماهنگي امور ورزش و تربيت بدني شركت ملي نفت ايران، اولين جلسه هم انديشي مديران منابع انساني و روساي امور ورزش ستاد و شرکت های تابعه/فرعي در سال جاري، 27 اردیبهشت ماه امسال به ميزبانی شركت نفت و گاز پارس در عسلويه برگزار شد؛ منصور قنبرزاده، مدير كل اداره سلامت و تربيت بدني وزارت نفت، ميهمان ويژه اين نشست بود و از نزديك در جريان چالش ها و مشكلات ورزش شركت ملي نفت قرار گرفت.
در ابتدای جلسه آقايان تاجيك (رئيس ورزش همگاني)، ايري (رئيس ورزش قهرماني)، گلپريان(رئيس ارزيابي عملكرد)، سقر(رئيس مركز مشاوره ورزشي و حركات اصلاحي)، حاجي آخوندزاده (مسئول ورزش همگاني آقايان)، حميدي ( مسئول برگزاري مسابقات و المپيادها) و خانم ناصري( مسئول ورزش همگاني بانوان) با توجه به محدوديت ها و ممنوعيت هاي اعمال شده در ورزش و همچنين شيوع بيماري كرونا و تعطيلي اماكن ورزشي در سال هاي گذشته، ضمن ارائه گزارش عملكرد واحدهاي خود در سال هاي اخير به بيان چالش ها و مشكلات و راهكارهاي لازم به منظور رفع موانع و رونق بخشيدن روز افزون به فعاليت بخش هاي مختلف ورزش در شركت ملي نفت پرداختند.
مقايسه بودجه هاي مصوب و هزينه كردها در سال هاي اخير، ارائه بودجه پيشنهادي و مصوب ورزش براي شرکت های مختلف و مسايل مربوط به آن در سال1401، راه اندازي و تكميل سامانه ثبت نام در تمامي شرکت های تابعه و فرعي، بارگذاري اطلاعات مربوط به ثبت نام كلاسهاي ورزشي در دو نيم سال (اول – دوم) با محوريت امور ورزش و تربيت بدني، توسعه، تجهيز و راه اندازي مراكز مشاوره و حركات اصلاحي زير نظر ستاد امور ورزش و تربيت بدني، تشكيل شناسنامه ورزشي براي متقاضيان شركت در كلاس هاي آموزشي/ تمريني، تشكيل كارگروه تخصصي ورزش قهرماني و برگزاري جلسات ماهيانه و مستمر، ارائه گزارش عملكرد و مستندات تيم هاي قهرماني در موعد مقرر و همچنين تعيين ميزبانان مسابقات انتخابي شركت ملي نفت ايران از جمله موضوعاتي بود كه در اين جلسه به آن پرداخنه شد.
در اين نشست مديران منابع انساني حاضر در جلسه و رؤساي امور ورزش شرکت های مختلف، به بيان دیدگاه ها، مشكلات و چالش هاي ورزشي متعددي كه در شرکت های خود با آن مواجه بودند پرداخته و خواستار تخصيص بودجه لازم جهت انجام فعاليت هاي ورزشي مورد نظر در شرکت های متبوع خود شدند.در پايان جلسه و پس از شنيدن صحبت هاي حاضرين در نشست، هادی افشار رئيس امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملی نفت ایران با بيان اين نكته كه بودجه اختصاصي در سال جديد از افزايش قابل قبولي برخوردار بوده است، اظهار اميدواري كرد با رايزني و كسب مجوزهاي لازم نسبت به بالا بردن بودجه مصوب شرکت هایي كه درصد كمتري در برنامه بودجه برايشان در نظر گرفته شده اقدام کنند. وی همچنين ضمن تشكر از حضور آقاي منصور قنبرزاده در اين نشست از همكاري و مساعدت اداره كل سلامت و تربيت در جهت پيشرو اهداف ورزش در شركت ملي نفت قدر داني کرد.
جلسه هماهنگی روسای ورزش و تربیت بدنی شرکت های پالایشی و شرکت های تابع شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به میزبانی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند برگزار شد.
این جلسه درهفته پایانی اردیبهشت ماه با حضور روسای ورزش پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، پالایشگاه آبادان، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه تهران، پالایشگاه اصفهان، پالایشگاه کرمانشاه، پالایشگاه لاوان، پالایشگاه شیراز، پالایشگاه ستاره خلیج فارس، همچنین شرکت ملی مهندسی و ساختمان، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با محوریت هم افزایی و تصمیم گیری درباره برگزاری مسابقات شرکت ملی پالایش و پخش درسالن شهدای مدافع حرم پالایشگاه امام خمینی (ره) با حضورمجید رجبی، مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند برگزار شد. مصطفی خدابخشی، سرپرست امور ورزش و تربیت بدنی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند هدف از برگزاری این جلسه را تلاش در جهت برگزاری رقابت های ورزش پالایش و پخش عنوان کرد و گفت: با تدابیر مسئولان تصمیم گیر در حوزه ورزش وزارت نفت این امیدواری وجود دارد که در آینده نزدیک و بعد از عبور از بحران کرونا و تعطیلی فعالیت های ورزشی شاهد بازگشت شور و نشاط به ورزش کارکنان و خانواده های محترم آنها باشیم. سید حسین کشاورزی، سرپرست امور و ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های ایران در این جلسه گفت: بعد از رفع محدودیت های کرونایی تلاش برای برقراری رقابت های ورزشی کارکنان و خانواده های محترم شرکت ملی پالایش و پخش در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: با اعلام آمادگی شرکت های پالایشی و شرکت های تابعه برنامه ریزی برای تعیین زمان و مکان مسابقات و تدوین آئین نامه های ورزش پالایش و پخش در جلساتی با حضور روسای ورزش شرکت های پالایشی و شرکت های تابعه صورت گرفت و امیدواریم در سال جاری شاهد برگزاری مجدد رقابت های ورزشی و بازگشت و شور و نشاط به خانواده ها و کارکنان محترم شرکت ملی پالایش و پخش باشیم.
مجید رجبی، مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند نیز در این جلسه با بیان اینکه پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در حوزه ورزش قدم های خوبی برداشته است و از زیرساخت های مناسب ورزشی برخوردار است، گفت: افزایش تعاملات ورزشی و برگزاری رقابت های ورزشی می تواند سبب افزایش سلامتی و روحیه در بین خانواده ها و کارکنان شاغل نفت شود.
وی با اشاره به اینکه ورزش می تواند زبان مشترک شرکت های پالایشی و شرکت تابعه باشد، افزود: هم افزایی روسای ورزش با محوریت امور ورزش شرکت ملی پالایش و پخش می تواند به امر ورزش و ایجاد رونق در حوزه ورزش کمک کند.
در این جلسه در خصوص تاریخ برگزاری رقابت های ورزش پالایش و پخش، تعداد رشته های ورزشی، بررسی و تدوین آیین نامه های ورزش پالایش و پخش و بررسی و پیگیری بودجه های ورزشی شرکت های پالایشی و شرکت های تابع بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
مجمع انتخاب رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی خوزستان در اردیبهشت ماه 1401 با حضور رئیس فدراسیون، معاون توسعه ورزش اداره کل ورزش و جوانان خوزستان و دیگر اعضای مجمع درهتل تختی اهواز برگزار شد. عبدالرضا سپهری قهفرخی، حسین سوزن تری و ارسلان شهنی، کاندیداهای احراز سمت ریاست هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی خوزستان بودند که شهنی درجلسه شرکت نکرد و انصراف داد. بعد از رأی گیری نیز عبدالرضا سپهری از کارکنان شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب با کسب ۲۲ رأی از ۲۷ رأی مأخوذه به عنوان رئیس هیات کوهنوردی و صعودهای ورزشی خوزستان برای مدت چهار سال انتخاب شد.
کمیته ورزشی شرکت پتروشیمی لردگان اقدام به تأسیس تیم کوهنوردی کرد و سپس با اقدامات آموزشی و دوره های مقدماتی کوه پیمایی زیر نظر فدراسیون کوهنوردی در اولین صعود خود موفق به فتح قله مله بادی شدند. 13 نفر همکاران از کوهنورد شرکت پتروشیمی لردگان در اولین برنامه کوهنوردی خود در یک هوای بسیار خوب موفق شدند طی 3 ساعت کوه پیمایی به قله 2500 متری مله بادی صعود کنند. گفتنی است، این قله مرتفع به فاصله ۶۵ کیلومتری شرکت پتروشیمی لردگان قرار دارد که فاصله این قله از شهر لردگان ۵ کیلومتر است.قله مله بادی پوشیده از درختان بلوط و دارای پوشش گیاهی دارویی و گوناگون است که ازجمله آن ها آویشن کوهی، ریواس، تره کوهی است. ارتفاع قله از سطح دریا ۲۵۰۰ متر است و بین مرز استان خوزستان، استان کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان، به نزدیک ترین روستا به نام باغ انار میلاس از توابع شهرستان لردگان واقع است. به دلیل بادگیر بودن، این قله توسط مردمان محلی در ایام قدیم به عنوان مله بادی نامبرده می شود.
یکی از بازیکنان مناطق نفتخیزجنوب به اردوی تیم ملی بسکتبال کمتر از ۱۶ سال ایران دعوت شد.
ملیسا موسائی از فرزندان کارکنان شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب-اهواز به دور اول اردوی استعدادیابی تیم ملی بسکتبال کمتر از ۱۶ سال دختران دعوت شد. این اردو به مدت سه روز در تالار بسکتبال آزادی برگزار خواهد شد. علاوه بر ملیسا موسایی، دیگر بسکتبالیست مناطق نفتخیزجنوب در لیست استعدادهای برتر قرار گرفت.
زهرا بریهی نیز از فرزندان کارکنان مناطق نفتخیزجنوب -اهواز از سوی هیئت بسکتبال خوزستان به اردوی استعدادهای برتر دختران زیر ۱۸سال کشور معرفی شد. هیات بسکتبال خوزستان، طی نامه ایی زهرا بریهی بسکتبالیست با استعداد مناطق نفتخیزجنوب-اهواز را جهت حضور در اردوی استعدادهای برتر دختران زیر ۱۸ سال در بوشهر، به فدراسیون بسکتبال ایران معرفی کرد.
سرمربی واترپلو نفت تهران :
مشعل سیزدهمین دوره لیگ دسته یک واترپلو باشگاه های ایران با قهرمانی تیم واترپلو نفت تهران به پایان رسید تا این تیم به لیگ برتر راه پیدا کند. تیم واترپلو نفت تهران در گروه «ب» این رقابت ها با تیم های زنجان، قهرمان مشهد و رعد پدافند هوایی هم گروه بود که موفق شد با دو پیروزی مقابل تیم های زنجان و قهرمان مشهد و یک شکست مقابل رعد پدافند هوایی و کسب 4 امتیاز به عنوان تیم دوم به مرحله نیمه نهایی صعود کند. شاگردان قیصر اهل یروف در نفت تهران در مرحله نیمه نهایی در دربی نفتی ها به مصاف تیم واترپلو صنعت نفت آبادان رفتند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر این تیم را با نتیجه قاطع 15 بر 10 شکست دهند تا راهی فینال شوند. در دیدار فینال به دلیل عدم حضور تیم نو فلاح، نتیجه بازی 5 بر صفر به سود نفت تهران به پایان رسید و با این نتیجه تیم نفت تهران موفق شد عنوان قهرمانی سیزدهمین دوره لیگ دسته یک واترپلو باشگاه های ایران در سال ۱۴۰۰ را به نام خود ثبت کند؛ به این ترتیب تیم واترپلو نفت تهران با این قهرمانی فصل بعد در لیگ برتر حاضر خواهد شد.
در همین خصوص با قیصر اهل یروف، سرمربی جوان در عین حال باتجربه نفت تهران که خودش از کارکنان شرکت ملی نفت ایران است گفت و گویی داشتیم که باهم می خوانیم.
بله همان طور که اشاره داشتید به خاطر کرونا نه تنها رشته های آبی بلکه بیشتر مسابقات ورزشی در رشته های مختلف در 2 سال گذشته یا تعطیل بودند یا به صورت دست و پا شکسته برگزار می شدند. رشته شنا و واترپلو چون در آب برگزارمی شود، بیشترین ضربه را از کرونا خوردند. چون شما نه می توانستید تمرین کنید و نه مسابقه بدهید. استخر ها تعطیل بودند و همین باعث شده بود که ورزشکاران این رشته از آمادگی لازم به دور باشند. خدا را شکر کرونا خیلی کمتر شد، استخرها باز شد و رفته رفته به شرایط تمرین و مسابقه برگشتیم و درنهایت موفق شدیم در فصل جدید لیگ دسته یک واترپلو ایران با جا گذاشتن حریفانمان به قهرمانی برسیم.
سطح مسابقات عالی بود. بیشتر تیم ها جوان گرایی کرده بودند و حضور ملی پوشان در این رده از مسابقات باعث شده بود که سطح بازی ها بالا باشد. مثلا تیم مشهد 6 ملی پوش داشت و یا تیم پدافند که آن ها هم ملی پوش زیاد داشتند. همین باعث شده بود مسابقات خوبی را شاهد باشیم.
بچه ها با اینکه بیشتر جوان بودند، خوب کار کردند. البته ما هم چند بازیکن سابق تیم ملی را داشتیم ولی درمجموع یک تیم جوان و یک دست داشتیم که بازی های خوبی را به نمایش گذاشتند.
80 درصد بازیکنان تیم نفت را شرکتی و فرزندان نفتی تشکیل می دهند. این تیم حاصل سال ها کار و تلاش و تمرین است.
بله به امید خدا امسال حتماً در لیگ برتر خواهیم بود. ما سهمیه گرفته ایم و برای همین امسال قول داده اند که نفت تهران با توجه به این صعود در لیگ برتر بازی کند. شاگردان من زحمت کشیدند و حقشان است که در لیگ برتر بازی کنند.
این نخستین حضور ما در لیگ برتر خواهد بود. همان طور که گفتم، اکثر بازیکنان من جوان هستند. البته خیلی از همین جوان ها سابقه حضور در تیم ملی جوانان رادارند. میانگین سنی تیم من 19 سال است. حضور در لیگ برتر و رقابت با تیم های بزرگ خیلی سخت است. ما برای حضور در لیگ برتر باید تقویت شویم. اما با تمام این اوصاف می توانیم شگفتی ساز لیگ برتر باشیم و نتایج خوبی بگیریم. این بچه ها قادرند کارهای بزرگی انجام دهند.
چراکه نه. ما از همان ابتدا که وارد مسابقات شدیم هدفی جز قهرمانی نداشتیم. البته کار سختی در پیشروی خودمان داشتیم، اما بچه ها تلاش کردند و مزد زحمات و تلاش خودشان را گرفتند.
نمی دانم چه فکری کردم. اما اگر هم مقابل ما بازی می کردند بازهم می باختند. شاید فکر می کردند با نتیجه سنگین می بازند برای همین مقابل ما حاضر نشدند.
من از مسئولان تقاضا دارم از تیم جوان ما که بیش از 80 درصد آن را فرزندان نفتی و شرکتی تشکیل می دهند، حمایت کنند این بازیکنان سرمایه نفت هستند که مطمئنا درآینده بیشتر از این ها خواهید دید و باعث سرافرازی نام نفت می شوند. از آقای هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت هم به خاطر حمایت هایشان تشکر ویژه دارم. در این مدت خیلی تلاش کردند که تیم ما با استفاده از بهترین شرایط برای مسابقات آماده شود. امیدوارم در لیگ برتر هم بتوانیم از نام نفت به خوبی دفاع کنیم. ازهمکاران در کادر فنی و شاگردانم که در این مسیر قهرمانی تلاش کردند، تشکر می کنم.
یک دوره مسابقات رشته تیراندازی در بخش ( تپانچه ) بین کارکنان رسمی و قرارداد موقت شرکت پالایش گاز ایلام در روز چهارشنبه 28 اردیبهشت با حضور مربیان و کارشناسان این رشته آقایان مسلم صالحیان مربی رشته تیراندازی و یاسر مهدی بیگی کارشناس واحد امور ورزش در حضور روح اله توکلی مسئول امور ورزش برگزار شد.
مسابقات تیراندازی کارکنان در محل سالن تیراندازی ایثار شهر ایلام و به هدف ایجاد شورونشاط بین کارکنان این شرکت با مشارکت ۲۵ نفر از ورزشکاران این رشته برگزار شد، که در پایان نفرات برتر معرفی شدند و به رسم یادبود به آن ها هدایا و لوح تقدیر اهدا شد.
گفتنی است، در این مسابقات فاضل دوستی به مقام اول رسد، عظیم اسماعیلی دوم شد و مجتبی رضایی هم در رتبه سوم قرار گرفت.
باغ گل و لاله آسارا ميزبان اولين برنامه خانوادگي و ورزشی كاركنان شركت ملي نفت ايران بود.
با كمرنگ شدن شرايط ويژه كرونايي در سطح جامعه و برداشته شدن ممنوعیت های مربوط به آن، با همكاري و هماهنگي امور ورزش و تربیت بدنی شركت ملي نفت ايران، هيأت كوهنوردي اقدام به برگزاري برنامه گل گشت و پیاده روی خانوادگي در منطقه باغ گل و لاله آسارا کرد. 230 نفر از كاركنان و خانواده های محترم ايشان (اعم از کارکنان رسمي، پيماني، مدت معين و مدت موقت شاغل در ادارات مركزي و واحدهاي ستادي وزارت نفت)، پس از شنيدن توضيحات و راهنمایی های مربيان هيأت كوهنوردي، به گشت وگذار، پیاده روی در بين انواع مختلف لاله، پرداختند.
باغ زيباي گل لاله شهر آسارا يكي از مقاصد گردشگري استان البرز و از مکان های ديدني شهرستان كرج محسوب می شود كه باغ گل و لاله ی آن در كيلومتر 40 جاده كرج - چالوس نرسيده به گچسر جنب پمپ بنزين امیرکبیر واقع شده است.
مسابقات فوتسال جانبازان و معلولین شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب با معرفی تیم های برتر به پایان رسید.
مسابقه فوتسال جانبازان و معلولین شرکت ملی مناطق نفتخیزجنوب که به مناسبت گرامیداشت یاد و خاطره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با هدف تجلیل از ایثارگری جانبازان و معلولان،با حضور 6 تیم به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران آغازشده بود، با معرفی تیم های برتر به پایان رسید. در این دوره از مسابقات که به صورت دوره ای برگزار شد، تیم شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری با ۱۳ امتیاز توانست با اقتدار به مقام قهرمانی این دوره از مسابقات دست پیدا کند.
تیم های نفت گچساران با ۱۰ امتیاز و ستاد اهواز با ۹امتیاز نیز به ترتیب مقام های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
سرپرست فنی این مسابقات در خصوص این رقابت ها گفت: این دوره از مسابقات با هدف تجلیل از ایثارگری جانبازان و معلولان توسط باشگاه فرهنگی -ورزشی مناطق نفتخیزجنوب و هماهنگی هیات ورزشی جانبازان و معلولین مناطق نفتخیزجنوب انجام شد. او در ادامه در خصوص سایر نتایج گفت: پس از تیم های آغاجاری، گچساران و اهواز، تیم های کارون،مارون و مسجدسلیمان رده های بعدی را کسب کردند .
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات