فروش نفت در دولت سیزدهم آمارهای قابل قبولی دارد
مبادلات تجاری ایران- روسیه به ۴۰ میلیارد دلار میرسد
وزیر نفت: برای همکاری های گازی در منطقه و جهان آماده ایم
راهبردی مخازن مشترک نفت و گاز زیر چتر کار گروه ویژه
گازرسانی به مرزنشین ها افتخار است
نائین-کاشان-ری بنزین ستاره ای را به شمال می برد
ورود به بازار بزرگ همسایه شمالی
استقبال از دانش بنیان ها برای پیشبرد اهداف مشترک
توسعه پایدار با گسترش دانشبنیانهای دانشگاهی
بهرهوری نتیجه استفاده مطلوب از فرصتهاست
خفگی با گاز سمی سولفید هیدروژن
لایحه نوپک خطری جدی در کمین بازار نفت
شتاب بخشی به تعمیرات اساسی برای ذخیرهسازی گاز
تکمیل گستره 2 خط لوله بندرعباس- رفسنجان تا تابستان امسال
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: آمارهای فروش نفت در دولت سیزدهم قابل قبول بوده و ایران بازارهای نفت خود را حفظ کرده است.
به گزارش خبرنگار شانا، علی بهادری جهرمی روز (چهارشنبه، ۱۱ خردادماه) در حاشیه نشست هیأت دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که آمار فروش نفت در این دولت چگونه ارزیابی می شود، گفت: آمارهای مربوط به این موضوع از سوی متولیان امر اعلام می شود که خوشبختانه چندی پیش روابط عمومی وزارت نفت در این خصوص اطلاع رسانی کرد.
وی افزود: فروش نفت در دولت مردمی آمارهای قابل قبولی داشته؛ هرچند هنوز در بعضی از کشورها مشکل شیوع کرونا پابرجاست و این موضوع بر فروش نفت تاثیرگذار است.
سخنگوی دولت اظهار کرد: ایران بازارهای فروش نفت خود را دارد و در عین حال بازارهای تازه ای نیز پیدا کرده است.
بهادری جهرمی درباره برنامه دولت برای حل معضل گردوغبار گفت: متاسفانه چند سالی است که گردوغبار مهمان کشور ما شده و وزارت امور خارجه مأمور شد با کشورهایی که عامل اصلی این ریزگردها هستند، رایزنی و همکاری های لازم را داشته باشد که موضوع در حال پیگیری است. وی اعلام کرد: رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بتازگی سفری به عراق و سوریه که منشأ اصلی ریزگردها هستند، داشت و توافق های خوبی با مقام های این دو کشور حاصل شد که قرار است این توافق ها با همکاری وزارتخانه های نفت، نیرو و جهاد کشاورزی پیگیری و اجرایی شوند.
رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد:
رئیس کل بانک مرکزی گفت: طی دو ماه نخست امسال در حوزه نفت و پتروشیمی، بیش از ۷.۵ میلیارد دلار ارز از محل فروش وصول شده که نسبت به دوره مشابه پارسال ۳ میلیارد دلار افزایش نشان می دهد.
به گزارش شانا، علی صالح آبادی روز (دوشنبه، 9 خردادماه) در بیست ونهمین همایش سالانه سیاست های پولی و ارزی گفت: بانک مرکزی به عنوان بانکدار دولت در سال های گذشته، ارزهای نفتی را از دولت خریداری می کرد و ریال آن را در اختیار دولت قرار می داد؛ اما در بودجه امسال پیش بینی شد که افزون بر بانک مرکزی، دیگر بانک ها نیز عامل عرضه ارز دولت در بازار باشند. این اقدام می تواند پایه پولی را کنترل کند.
وی به وضع ارز در کشور اشاره کرد و افزود: پارسال در سامانه نیما همچنین بازار متشکل بیش از ۵۷ میلیارد دلار عرضه ارز در نیما برای تأمین کالاها داشتیم که این رقم در مقایسه با مدت مشابه پارسال افزایش قابل ملاحظه ای داشته است.
صالح آبادی با اشاره به تداوم تامین ارز مورد نیاز در سامانه نیما اظهار کرد: هم بانک مرکزی و هم صادرکنندگان غیرنفتی، با قدرت در سامانه نیما ارز مورد نیاز کشور را عرضه می کنند و تأمین ارز کالاهای اساسی نیز انجام می شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: رویکرد وزارت نفت در بحث محیط زیست، مطلوب است و خوشبختانه بحث جمع آوری گازهای همراه نفت در دستور کار جدی این وزارتخانه قرار دارد.
علی سلاجقه در گفت وگو با خبرنگار شانا، با بیان اینکه رویکرد وزارت نفت در بحث مسائل زیست محیطی، رویکرد همکاری با سازمان حفاظت محیط زیست است، اظهار کرد: همان گونه که رئیس جمهوری و شخص وزیر نفت اعلام کرده اند، هیچ پروژه عمرانی بدون مجوز محیط زیستی در کشور کلنگ زنی نخواهد شد.
وی افزود: خوشبختانه وزارت نفت، رویکرد خوبی در بحث محیط زیست داشته است. یکی از دستور کارهای جدی این وزارتخانه، بحث خاموش کردن گازهای همراه نفت بوده که موفقیت های خوبی نیز دراین باره به دست آمده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در بحث جلوگیری از مازوت سوزی و اعتباری که برای فاز دوم توسعه پالایشگاه آبادان دراین باره دیده شده نیز فعالیت های خوبی انجام شده است.
سلاجقه اظهار کرد: انتظار داریم وزارت نفت در بحث مسؤولیت اجتماعی در زمینه محیط زیست بیشتر فعال باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در سفر رئیس جمهوری به عمان، توافق های خوبی حاصل و مراودات اقتصادی تبدیل به اسناد لازم الاجرا شد.
به گزارش شانا، سعید خطیب زاده روز (سه شنبه، 10خردادماه) در نشستی خبری، با بیان اینکه سیاست خارجی دولت در حوزه همسایگی با تمرکز خاصی در چند ماه گذشته پیگیری شده و ثمرات این تحرکات در سطوح مختلف در سفر سران و رؤسای کشورها دیده می شود، گفت: در سفر مهم رئیس جمهوری به عمان، حوزه ای از همکاری ها ورق خورد که سال ها معطل مانده بود. وی افزود: ۱۳ سند همکاری در این سفر امضا شد. در حوزه حمل ونقل و ترانزیت، انرژی و مراودات تجاری و مسائل سرمایه گذاری توافق های بسیار خوبی صورت گرفت، در حوزه مراودات اقتصادی نیز بسیاری از پروژه ها و ابتکارها به اسناد لازم الاجرا تبدیل شد که امیدواریم با اجرای آن، به سمت گسترش روابط با عمان حرکت کنیم. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در پی برنامه ریزی های فشرده، سفر رئیس جمهوری تاجیکستان را هم داشتیم که در آن ۱۷ سند در حوزه های مختلف بین دو کشور امضا شد، از این رو کانون توجهی که سیاست خارجی دولت بر منطقه قرار دارد، در این سفرها به منصه ظهور رسیده و اراده ایران بر ادامه این مسیر است. خطیب زاده درباره توقیف کشتی ایران در آب های یونان نیز اظهار کرد: زمانی که کشتی ما به صورت غیرقانونی ضبط شد، تلاش کردیم همه راه های دیپلماتیک را فعال کنیم و دراین باره وزیر امور خارجه با همتای یونانی تلفنی صحبت کرد؛ اما دولت یونان نشان داد که دستور طرف ثالث برای آن مهم تر بوده است. درحالی که باید توجه کنند آمریکا و هیچ طرف ثالثی، خیرخواه روابط ایران و یونان نیست. وی درباره توقیف نفتکش های یونانی در خلیج فارس نیز گفت: چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی، این موضوع که در آب های سرزمین ایران، تخلف هایی رخ دهد و بعضی از کشتی ها به بنادر میزبان هدایت شوند، موضوعی تازه نیست. به دولت یونان توصیه می کنم به جای هیاهو، از مسیر قانونی اقدام کند، وکیل بگیرد و ما به عنوان وزارت امور خارجه نیز کمک می کنیم. خدمه کشتی در وضع خوبی هستند، تماس ها و ارتباط خود را با خانواده دارند و هیچ نگرانی درباره آنها وجود ندارد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: وزارت نفت باید ظرف یک ماه آینده حواله های قیر رایگان را که اسفندماه پارسال صادر شد، عملیاتی کند.
به گزارش خانه ملت، نشست مشترک نایب رئیس مجلس شورای اسلامی به همراه تعدادی از نمایندگان با جواد اوجی، وزیر نفت؛ نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور، وزارت آموزش و پرورش، بسیج سازندگی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، وزارت جهاد کشاورزی و بخش خصوصی برگزار شد.
در این نشست مشترک، نحوه اجرای بند (ز) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور درباره تامین قیر رایگان مورد بررسی قرار گرفت.
علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در تشریح این نشست گفت: براساس بند (ز) تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور، وزارت نفت مکلف بود ۱۵ هزار میلیارد تومان وکیوم باتوم (VB) در اختیار دستگاه های اجرایی مانند وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور، وزارت آموزش و پرورش، بسیج سازندگی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و وزارت جهاد کشاورزی برای تکمیل پروژه های راهسازی قرار دهد. وی افزود: با توجه به اینکه وزارت نفت باید حواله های صادرشده از سوی دستگاه ها را عملیاتی کند، نشستی با حضور تعدادی از نمایندگان، وزیر نفت، مسئولان دستگاه های اجرایی، دیوان محاسبات و بخش خصوصی برگزار و مقرر شد، ظرف یک ماه حواله هایی که تا تاریخ ۲۹ اسفندماه صادر شده، در اختیار دستگاه ها قرار گیرد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: استان های سردسیر در اولویت هستند؛ زیرا با آغاز پاییز فعالیت مربوط به راهسازی در این مناطق ممکن نیست؛ اما در نقاط گرمسیر تا پایان سال امکان فعالیت وجود دارد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: توافق سوآپ گاز سبب شده است، روابط ایران با ترکمنستان و آذربایجان ترمیم شود و البته این موضوع نشان از نگاه مترقی دولت دارد؛ زیرا می خواهد با همسایگان ارتباط اقتصادی داشته باشد.
سیدموسی موسوی در گفت وگو با خبرنگار شانا، بر ضرورت احیای دیپلماسی انرژی کشور تأکید کرد و گفت: به یقین احیای دیپلماسی انرژی در شرایط اقتصادی کنونی کشور ضروری است؛ زیرا اگر دیپلماسی انرژی کشور فعال شود، راهکارهای بسیاری برای فروش نفت و فراورده های نفتی پیدا می شود.
وی سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از خاک ایران را نمونه ای از احیای مراودات اقتصادی کشور در حوزه انرژی با کشورهای همسایه دانست و افزود: دستگاه های مرتبط نیز باید این مهم را در دستور کار خود قرار دهند و حتی وزارت امور خارجه باید با دستگاه های زیرمجموعه خود مانند سفارتخانه ها و به کارگیری رایزن های اقتصادی به این مهم اهتمام ورزد. در واقع نمی توان از نقش بی بدیل آنها در ایجاد دیپلماسی انرژی با دیگر کشورها گذشت.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فعال شدن دیپلماسی انرژی، فرصتی مغتنم برای پاسخ دندان شکن به تحریم هاست و بدون آن نمی توان در این مسیر موفق شد.
حسین حسین زاده، عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دیپلماسی منطقه ای و انرژی در دولت سیزدهم، منطقی و تأثیرگذار بوده است، گفت: دیپلماسی انرژی با کشورهای همسایه همچون عمان در توسعه صنعت نفت و گاز ما تأثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه در گذشته به موضوع دیپلماسی انرژی، بویژه با کشورهای همسایه توجهی نشد، افزود: بدون شک با توانایی ما در حوزه نفت و گاز، همکاری دو کشور ایران و عمان می تواند به نقاط مطلوبی برسد.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: فعال شدن دیپلماسی انرژی و منطقه ای برای توسعه صنعت نفت و گاز ما بسیار راهگشاست، همچنین معتقدم اگر تعامل با کشورهایی همچون عمان بیش از این افزایش یابد، به رشد صادرات نفت و تحول صنعت نفت کمک خواهد کرد.
وزیر نفت در سفارت روسیه در تهران:
وزیر نفت درباره زمان تحقق هدف مبادلات تجاری سالانه ۴۰ میلیارد دلاری با روسیه گفت: با این توافق ها و تفاهم نامه هایی که بعضی از آنها در حوزه انرژی به قرارداد منجر شده است، امیدواریم ظرف یک سال ونیم آینده و با برنامه ریزی که در دستور کار داریم به سقف ۴۰ میلیارد دلار در سال در روابط تجاری ایران و روسیه دست یابیم
جواد اوجی روز سه شنبه (۱۷ خردادماه) در جشن روز ملی روسیه ضمن تبریک به میزبانان گفت: خرسندم در این جشن که نماد فرهنگی روسیه است، حضور دارم، ایران و روسیه دو همسایه بزرگ در منطقه هستند که اشتراک زیادی در زمینه های مختلف اقتصادی و فرهنگی دارند. وی با بیان اینکه خوشبختانه در دولت سیزدهم، رابطه ایران و روسیه رو به رشد بوده است که امیدوارم تعمیق یابد، اظهار کرد: وزارت نفت، علاوه بر تلاش در حوزه استراتژیک دو کشور، از همکاری با سازمان ها و وزارتخانه ها حمایت می کند. وزیر نفت با اشاره به اینکه امیدواریم باتوجه به دیدار رؤسای جمهوری دو کشور، تعمیق مناسبات ایران و روسیه پیگیری شود، گفت: البته سفر معاون نخست وزیر روسیه به تهران، به عزم جدی برای گسترش روابط میان دو کشور کمک می کند.
وی با تأکید بر اینکه اجرای پروژه همکاری بانکی روسیه، چین و ایران، در آینده ای نزدیک به سلطه دلار خاتمه خواهد داد، گفت: این موارد نشان دهنده ظرفیت های ایران و روسیه و تغییر موازنه قدرت است. وزیر نفت تصریح کرد: ایران و روسیه به عنوان دو بازیگر مهم در تأمین نفت و گاز می توانند تأمین کننده انرژی در جهان باشند. بازی با این دو کشور مهم، تهدیدی برای امنیت جهان و تأمین انرژی خواهد بود.
اوجی ادامه داد: وابستگی اروپا به انرژی بازی نیست که به راحتی جبران شود و بازی که آمریکا انجام می دهد به سود کشورها نیست، این تجربه در سایر کشورها تکرار شده است.
وی با بیان اینکه تحریم راه چاره نیست و دامن گیر تحریم کنندگان خواهد شد، اظهار کرد: امیدوارم عقلای عالم، مصالح را با گفت وگو و مذاکره حل کنند و راه حل های منطقی برای مشکلات پیدا کنند.
وزیر نفت گفت: ما امروز روزانه بیش از یک میلیارد مترمکعب ظرفیت تولید گاز طبیعی و چهار میلیون بشکه در روز ظرفیت تولید نفت خام داریم و برنامه ای هشت ساله برای افزایش تولید نفت و گاز کشور در نظر گرفته ایم.
اوجی با بیان اینکه از سرمایه گذار خارجی در حوزه نفت و گاز استقبال می کنیم، گفت: با وجود تحریم ایران، آمادگی کامل را برای جذب سرمایه گذاران داریم.
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در بیست ونهمین نشست خود بر سر افزایش ۶۴۸ هزار بشکه ای عرضه روزانه در ماه ژوئیه (تیرماه - مردادماه) به توافق رسیدند. جواد اوجی، وزیر نفت که برای شرکت در بیست وهفتمین نشست مجمع انرژی باکو و بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت و گاز کاسپین عازم باکو شده بود، از محل سفارت ایران در آذربایجان در این نشست ویدیوکنفرانسی شرکت کرد. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود، اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرد.
اعضای این ائتلاف تصمیم گرفتند سی امین نشست ائتلاف اوپک پلاس ۳۰ ژوئن (۹ تیرماه) برگزار شود.
وزیر نفت گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می تواند به طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازارهای جهانی باشد. جواد اوجی پس از پایان بیست ونهمین نشست اوپک پلاس اظهار کرد: تصمیم امروز اوپک پلاس افزایش تولید روزانه به مقدار ۶۴۸ هزار بشکه برای ماه های ژوئیه و اوت ۲۰۲۲ بود. با توجه به گزارش کمیته فنی و ارزیابی های صورت گرفته، تمامی کشورهای عضو اوپک پلاس در این تصمیم اشتراک نظر داشتند، البته اوپک پلاس به رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد.
وی با بیان اینکه بر اساس جدیدترین آمار و گزارش های منتشرشده، پایبندی کشورهای اوپک پلاس در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ به سطح بی سابقه ۲۲۰ درصد رسید، تصریح کرد: دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، عدم تولید به مقدار تعهد شده از سوی برخی کشورها بوده است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه بازار جهانی نفت با وجود برخی نگرانی ها از پیامدهای تنش های ژئوپلیتیک برای رشد اقتصادی جهان و آسیب های احتمالی برای تقاضا، در جهت توازن و ثبات در حال حرکت است، افزود: البته نگرانی هایی در مورد احتمال کمبود عرضه نفت در ماه های پیش رو همچنان وجود دارد.
اوجی ادامه داد: کشورهای اوپک پلاس به دقت شرایط بازار جهانی نفت و توازن عرضه و تقاضا را تحت نظر دارند و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت، به سرعت تصمیم گیری و اقدام های لازم از سوی اوپک پلاس انجام شود.
وی تصریح کرد: معتقدم و بار دیگر لازم است تأکید کنم که وضعیت بازار جهانی نفت به گونه ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می تواند به طور قابل توجهی پاسخگوی نیاز مشتریان و عامل ایجاد تعادل و آرامش در بازارهای جهانی باشد؛ به ویژه آنکه با نزدیک شدن به فصل تابستان و آغاز مسافرت ها در اروپا و آمریکا، شاهد افزایش تقاضای جهانی برای نفت و فرآورده های نفتی خواهیم بود و در چنین شرایطی، کشورهای مصرف کننده احتمالا فشارهای قیمتی مضاعفی را به ویژه در سمت بازار فرآورده های نفتی متحمل خواهند شد.
وزیر نفت اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر این مساله تأکید دارد که برای تأمین امنیت عرضه به سود مصرف کنندگان، بازارهای بین المللی انرژی و اقتصاد جهان باید از سیاسی کردن مقوله انرژی و اعمال تحریم های ظالمانه بر تولیدکنندگان پرهیز کرد، چراکه بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسان های بازار یک بازی باخت - باخت برای همه بازیگران این عرصه است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: برنامه ای برای حذف کارت سوخت جایگاهداران در دستور کار نیست. علی اکبر نژادعلی با بیان اینکه هیچ ابلاغیه ای در خصوص حذف کارت سوخت جایگاهداران از چرخه عرضه بنزین نداشته ایم، اظهار کرد: شایعاتی که در فضای مجازی منتشر شده صحت نداره و روال مانند گذشته بوده و هیچ تغییری در شرایط ایجاد نشده است؛ ضمن آنکه قرار نیست از تیرماه، کارت سوخت جایگاهداران برای سوختگیری با نرخ آزاد حذف شود. وی با تأکید بر اینکه هیچ تصمیمی در خصوص نرخ بنزین گرفته نشده و اخبار منتشرشده در فضای مجازی و رسانه ای کشور در این خصوص تکذیب می شود، تصریح کرد: تغییری در نحوه توزیع بنزین در جایگاه های عرضه سوخت ایجاد نمی شود و قیمت بنزین یارانه ای ۱۵۰۰ تومان و بنزین آزاد نیز همچنان ۳۰۰۰ تومان خواهد بود. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه هیچ کدام از جایگاه ها اجازه تغییر قیمت بنزین را ندارند، گفت: اگر جایگاهی چنین کاری انجام دهد با جدیت برخورد خواهیم کرد، بنابراین مردم نگران تغییر قیمت بنزین نباشند. نژادعلی با تأکید بر اینکه سیستم سوخت رسانی مانند روال سابق خواهد بود و هیچ تغییری در برنامه ها ایجاد نشده و هرگونه تغییر و تحول از سوی شورای اطلاع رسانی دولت اعلام خواهد شد، اظهار کرد: جایگاه ها موظف به سوخت رسانی با قیمت های قبلی هستند و اگر موردی مشاهده شد، مردم آن را به سامانه ۰۹۶۲۷ گزارش دهند.
با حکم وزیر نفت
وزیر نفت با صدور حکمی عظیم کلانتری اصل را به عنوان رئیس پژوهشگاه صنعت نفت منصوب کرد.
در متن حکم جواد اوجی آمده است:
با عنایت به مراتب علمی، تعهد و سوابق جنابعالی و به استناد ماده (۶) اساسنامه پژوهشگاه صنعت نفت و تأیید وزیر محترم علوم تحقیقات و فناوری، به موجب این حکم به سمت رئیس پژوهشگاه صنعت نفت منصوب می شوید. با توجه به مفاد بالادستی انتظار می رود با استعانت از خداوند متعال نسبت به موارد ذیل اهتمام ورزید:
- بهبود بهره وری و تعالی سازمانی پژوهشگاه از طریق تعامل فعال با سایر نهادهای زیست بوم نوآوری صنعت نفت و هماهنگی با معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت
- اصلاح ساختار و فرآیندهای داخلی پژوهشگاه با رویکرد مدیریت جهادی، به منظور چابک سازی و بهره گیری حداکثری از ظرفیت منابع انسانی متخصص و تجهیزاتی آن پژوهشگاه
- مشارکت فعال در تهیه سند تلفیقی برنامه راهبردی توسعه فناوری وزارت نفت بر اساس نظام نامه پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت
- مشارکت فعال در فرآیند توسعه فناوری تا مرحله توسعه نمونه اولیه و طراحی پایلوت از طریق تشکیل شبکه مجریان با نظارت و هماهنگی مدیریت پژوهش و فناوری چهار شرکت اصلی
- همکاری با پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در توسعه مراکز رشد فناوری و شتاب دهنده های تخصصی
- برگزاری دوره های آموزشی به منظور افزایش توانمندی های فناورانه در زیرمجموعه های وزارت نفت
- تعامل با مراکز پژوهشی ملی و بین المللی در حوزه های علوم و فناوری های مرتبط با صنعت نفت
- جوانگرایی، جذب نخبگان و نیروهای انقلابی توانمند، متعهد و فسادستیز بر اساس شایسته سالاری و جانشین پروری در راستای تحقق علم و پژوهش در بیانیه گام دوم انقلاب.
وزیر نفت همچنین طی نامه ای جداگانه از تلاش های جعفر توفیقی در مدت زمان مسؤلیتش قدردانی کرد.
گسترش مرزهای دیپلماسی انرژی ایران
توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای همسایه به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری وی در اوایل شهریورماه در دستور کار قرار گرفته و حاصل جمع این سیاست راهبردی، دستاوردهای مختلف با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر و عمان و ترکمنستان و حتی آمریکای لاتین بوده؛ به طوری که باید گفت با رویکرد همگرایی منطقه ای دولت سیزدهم، الگویی مهم و متفاوت از همکاری ها در حوزه دیپلماسی انرژی محقق شده است و افق های روشنی پیش رو دارد.
سفر اخیر وزیر نفت به آذربایجان که برای شرکت در بیست وهفتمین نشست مجمع انرژی باکو و بیست وهفتمین نمایشگاه بین المللی نفت و گاز کاسپین (هفته انرژی باکو) انجام شد، با توجه به منافع مختلف و مشترک دو کشور در بخش های متنوع از خزر تا موضوع تأمین پایدار گاز منطقه نخجوان و سوآپ گاز ترکمنستان و افزون بر آن عضویت هر دو کشور در ائتلاف اوپک پلاس و جی ئی سی اف، اهمیت زیادی دارد، آنگونه که در سفر اخیر جواد اوجی به این کشور درباره ضوابط اجرایی افزایش سوآپ گاز، توسعه یکپارچه بلوک ها و میدان های مشترک حوزه خزر، تبادلات برق و زمینه های مشترک همکاری دو کشور گفت وگو و درباره این موارد تفاهم نامه هایی امضا شد.
بررسی روابط انرژی میان ایران و آذربایجان نیز بیانگر رویکرد متفاوت و مهم کشورمان به باکو بوده است. از جمله آنکه در دیدارهای دیپلماسی وزیر نفت دولت سیزدهم ترافیک رفت و آمدهای مقام های دو کشور به ویژه آذربایجان به ایران به چشم می خورد. از سطح معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان تا هیئتی از جمهوری آذربایجان به ریاست رونق عبدالله یف، مدیرعامل شرکت ملی نفت آذربایجان (سوکار) که در دیدارهای خود بر توسعه مناسبات انرژی و تحکیم همکاری ها در حوزه دریای خزر بحث و تبادل نظر داشتند.
طبق اعلام جواد اوجی در سفر اخیر او با دولتمردان آذربایجان توافق شد میدان های مشترک ایران و آذربایجان در قالب یک کمیته مشترک مورد بررسی و مطالعه برای توسعه قرار گیرد و درباره توسعه میدان های مشترک انرژی در دریای خزر در قالب کمیته مشترک توافق هایی انجام شد. همچنین با توجه به توانمندی شرکت های ایرانی در بحث فنی و مهندسی انرژی مقرر شد در توسعه میدان های نفتی و گازی از ظرفیت پیمانکاران ایران استفاده شود. مجموعه همکاری هایی که در کنار نقش آفرینی مهم ایران در بازار انرژی می تواند به توسعه پایدار در منطقه منجر شود.
با این حال نقطه عطف و گشایش فصل تازه روابط میان دو کشور از منظر دیپلماسی انرژی، امضای قرارداد سوآپ گاز بوده است که کارشناسان آن را گامی مهم و استراتژیک در این عرصه اعلام کردند. می توان گفت که روابط آذربایجان و ایران پس از دیدار روسای جمهوری در حاشیه اجلاس سازمان همکاری های اقتصادی در عشق آباد، شتاب جدیدی گرفت و پس از آن بود که تصمیم برای فعال سازی گفت وگوهای اقتصادی دو جانبه اخذ شد و در سفر اخیر اوجی به باکو، ایران و جمهوری آذربایجان تفاهم نامه افزایش دو برابری سوآپ گاز ترکمنستان از خاک ایران به مقصد آذربایجان را امضا و براساس این تفاهم نامه، دو طرف توافق کردند حجم گاز انتقالی سالانه ترکمنستان به جمهوری آذربایجان به وسیله خطوط ایران را دو برابر کنند. این قرارداد به صورت حجمی است و ایران به عنوان هزینه سوآپ (Swap Fee) بخشی از گاز انتقالی را برمی دارد.
گام نخست این اقدام مهم آذرماه پارسال در حاشیه سران اکو سه کشور ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان رقم خورد و با حضور رؤسای جمهوری ایران و جمهوری آذربایجان در ترکمنستان و در حاشیه نشست سران سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) امضا شد و طرفین توافق کردند سالانه 1.5تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به جمهوری آذربایجان سوآپ کنند. این قرارداد که پس از پنج سال توقف مبادلات گازی ایران و ترکمنستان امضا شد، به افزایش پایداری شبکه گاز در شمال شرق ایران منجر می شود و مسیر ایران را برای تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه هموارتر می کند. امکان افزایش حجم این قرارداد در آینده نیز وجود خواهد داشت. قرارداد سوآپ ۱۱ دی ماه (۱۴۰۰) عملیاتی شد و دستاوردهای ممتازی برای ایران به همراه داشت و وزارت نفت دولت سیزدهم توانست با فعال کردن ظرفیت های دیپلماسی انرژی، تنها سه ماه پس از استقرار دولت، نخستین گام مهم را در باز کردن مسیرهای مسدود شده بردارد و قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از مسیر ایران را که پنج سال پیش مسدود شده بود، احیا کرد.
پس از آن جواد اوجی ۱۸ دی ماه در سفرهیئت ترکمنی به ریاست رشید مردوف، معاون رئیس کابینه وزرا و وزیر امور خارجه ترکمنستان اعلام کرد: «زیرساخت کافی برای واردات و سوآپ گاز وجود دارد و ایران برای انتقال ۴۰ میلیون مترمکعب گاز در روز یا ۱۰ تا ۱۵ میلیارد مترمکعب در سال آمادگی دارد.» اقدام مهمی که در سفر اوجی به ثمر نشست و نمایاگر نقش آفرینی مهم ایران در بازار فعلی انرژی خواهد بود.
توافق سه جانبه سوآپ گازی از نگاه تحلیگران فرصتی را برای ایران فراهم خواهد کرد تا باکو از ظرفیت های موجود ایران برای بازار گاز اروپا بهره برداری کند، هرچند اتصال به بازار گاز اروپا، پروژهای است که در ایران نیز در دولتهای مختلف پیگیری شده است، اما هیچ کدام از آنها نتوانستند به این هدف دست یابند. اهمیت این مساله با توجه به تنش های اوکراین و روسیه و تامین انرژی دیگر کشورها اهمیتی دوچندان داشته است.
مطابق گزارش دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز، سهم گاز در سبد انرژی جهان تا سال ۲۰۵۰ از ۲۳ درصدکنونی به ۲۷ درصد افزایش خواهد یافت. در حالی که عرضه کنندگان گاز مشخص و محدود هستند؛ تقاضای این سوخت که به دلیل کمتر آلاینده بودن آن محبوبیت بالایی دارد، روز به روز در حال افزایش است؛ همین موضوع سبب افزایش تقاضا و محدودیت عرضه شده است. در چنین فضایی نمی توان از ظرفیت های ایران به عنوان دومین کشور دارنده ذخایر گازی جهان پس از روسیه چشم پوشی کرد.
آنگونه که وزیر نفت در همایش بین المللی انرژی جمهوری آذربایجان در سخنرانی خود در جمع وزرا و نمایندگان حدود ۳۰ کشور جهان با اشاره به موفقیت های ایران در بحث تولید نفت و گاز، این نکته را گوشزد کرد که دنیا تشنه انرژی است.
وزیر نفت کشورمان در فضای کنونی انرژی جهان، برای همکاری در همه بخش های توسعه، تجارت و انتقال نفت و گاز به کشورهای جهان و منطقه اعلام آمادگی کرد.
او البته با تاکید بر اینکه تحریم مانع پیشرفت صنعت نفت ایران نشد، این موضوع مهم را یادآوری کرد که ایران می تواند بخشی از نیازهای انرژی جهان را تأمین کند.
اوجی گفت: تحریم کنندگان تصور می کنند با ابزار تروریستی تحریم می توانند مانع توسعه و پیشرفت ایران شوند، اما این تحریم ها شمشیری دولبه است که گریبانگیر خودشان شده است.
وزیر نفت با یادآوری اینکه ایران یکی از بزرگ ترین ظرفیت های گازی جهان را در اختیار دارد و ذخایر گاز ایران حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب است و می تواند بخش مهمی از نیاز جهان را تأمین کند، افزود: ما هم اکنون امکان تولید روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز را داریم، ظرفیت تولید نفت ما نزدیک به ۴ میلیون بشکه در روز و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی هم حدود ۹۲ میلیون تن است. ظرفیت تولید گاز ما باید در هشت سال آینده به ۱. ۴ میلیارد مترمکعب در روز برسد، دنیا تشنه انرژی است و ایران می تواند بخشی از این نیاز را تأمین کند. جمهوری اسلامی ایران آمادگی پذیرش سرمایه گذاری در تولید و تجارت گاز را دارد. ایران در چهارراه ترانزیت انرژی جهان قرار گرفته است، ضمن آنکه در شمال ایران تولیدکنندگان بزرگی چون روسیه و ترکمنستان قرار دارند و در جنوب نیز قطر گرفته است و ما ظرفیت انتقال این منابع عظیم به بازارهای مصرف را هم در اختیار داریم.
اوجی با اشاره به لزوم بهره مندی مردم جهان از نعمت انرژی گفت: جمهوری اسلامی ایران می خواهد همه مردم جهان از این نعمت خداوندی بهره مند شوند و با زیرساخت های خوب و قوی، آمادگی کشور را برای همکاری در همه بخش های توسعه، تجارت و انتقال نفت و گاز به کشورهای جهان و منطقه اعلام می کنیم.
وی به برگزاری نمایشگاه بزرگ نفت و گاز ایران اشاره کرد و بومی بودن فناوری های انرژی در ایران را فرصت خوبی برای همکاری های مشترک با کشورهای منطقه دانست و گفت: تجربه انتقال گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان می تواند برای همه کشورهای همسایه تکرار شود. ما دومین شبکه بزرگ خطوط لوله گاز بعد از گازپروم را در اختیار داریم و پروژه های خوبی در حوزه ال ان جی تعریف کرده ایم. ما حتی گاز کشورهایی را که در پرداخت پول ما تأخیر دارند، قطع نکرده ایم و از همه کشورها و شرکت های علاقه مند برای سرمایه گذاری در بالادست و پایین دست صنعت نفت، همچنین انتقال و ترانزیت حامل های انرژی دعوت می کنیم. اوجی توجه به انرژی های پاک را از اولویت های کشور دانست و گفت: امسال حدود هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تولید کرده ایم و با برنامه ریزی های انجام شده تا چهار سال آینده این مقدار به ۴ هزار مگاوات می رسد. وزیر نفت بر گسترش روابط با کشور آذربایجان تأکید کرد و گفت: با امضای قرارداد سوآپ گاز مسیر برای دیگر حوزه های همکاری در بخش های مختلف از جمله حمل ونقل، برق و تجارت و امثال آنها باز و هموار شده است. جواد اوجی در مرکز فرهنگی ایران در باکو در آستانه سالروز رحلت امام خمینی (ره) اظهار کرد: رمز موفقیت امام خمینی (ره) قلب صاف ایشان و معامله با خدای متعال بود. امام خمینی (ره) به وعده های خداوند متعال یقین داشت. رهبر معظم انقلاب بارها گفته اند اگر کسی به وعده های خدا ایمان و یقین داشته باشد، خداوند راه را برای او باز می کند. وی با اشاره به اینکه تمامی دستاوردهای کشور مدیون امام خمینی (ره) و خون شهداست، افزود: تولید گاز کشور قبل از انقلاب روزانه ۲۵ میلیون مترمکعب بود، بعد از انقلاب که مستشاران خارجی به خصوص آمریکایی ها از صنعت نفت ما رفتند، ما به همت متخصصان داخلی روزانه نزدیک یک میلیارد مترمکعب گاز تولید می کنیم. ما بدون حضور متخصصان خارجی این صنعت را توسعه می دهیم، ما در مجموع ذخایر نفت و گاز در دنیا در جایگاه نخست هستیم و این صنعت اکنون از سوی متخصصان داخلی توسعه داده شده است.
اوجی به سفر اخیر به کشورهای آمریکای لاتین اشاره کرد و گفت: از سال ۲۰۱۷ که آمریکا کشورهای آمریکای لاتین به خصوص ونزوئلا را تحریم کرد، تمام صنعت نفت آنها تعطیل شده است، زیرا عموماً از سوی مستشاران خارجی توسعه می یافت. امام خمینی (ره) در روزهای نخست انقلاب به صنعت نفت و متخصصان داخلی اعتمادبه نفس داد، همچنین بعد از امام خمینی (ره) مقام معظم رهبری هم همان راه و مسیر را پیش بردند و می برند. دولت آقای رئیسی نزدیک ۱۰ ماه است که مستقر شده، نگاه این دولت توسعه همه جانبه با همسایگان به خصوص با کشورهای دوست و برادر مانند آذربایجان است.
اوجی با اشاره به اینکه در شروع کار دولت سیزدهم، سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان که مورد حمایت مسئولان هر دو کشور بود، در دستور کار قرار گرفت، افزود: قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از مسیر ایران پس از چند دور مذاکره در حاشیه اجلاس اکو و با حضور رؤسای جمهوری ایران و آذربایجان در عشق آباد امضا و توافق شد از اول ژانویه ۲۰۲۲ تزریق گاز عملیاتی شود که خوشبختانه این مهم رقم خورد. با امضای قرارداد سوآپ گاز مسیر برای دیگر حوزه های همکاری در بخش های مختلف از جمله حمل ونقل، برق و تجارت و امثال آنها باز و هموار شده است. وزیر نفت با بیان اینکه در این سفر با دولتمردان آذربایجان توافق کردیم میدان های مشترک ایران و آذربایجان در قالب یک کمیته مشترک مورد بررسی و مطالعه برای توسعه قرار بگیرند، افزود: تنها جایی که ما خارج از کشور سرمایه گذاری کردیم آذربایجان و میدان شاه دنیز است، همین طور قرارداد واردات برق از آذربایجان را نیز داریم.
وزیر نفت با بیان اینکه آذربایجان برای مشارکت در برخی پروژه های ایران از جمله راه آهن رشت - آستارا اعلام آمادگی کرده است، گفت: توصیه مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری توسعه هر چه بیشتر روابط با آذربایجان است.
وزیر نفت و هیئت همراه در باکو با معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان دیدار و درباره مناسبات دوجانبه گفت وگو کردند. جواد اوجی و شاهین مصطفی یف درباره مسائل جاری از جمله ارتقای حجم سوآپ از ترکمنستان و همکاری در توسعه منابع هیدروکربوری دریای خزر بحث و گفت وگو کردند. در این دیدار همچنین با توجه به مسئولیت وزارت نفت در کمیسیون مشترک با روسیه بعضی از مسائل کلیدی مانند فعال سازی و رفع موانع کریدور شمال - جنوب و رفع موانع تجارت میان کشورهای ایران، آذربایجان و روسیه و تسهیل روابط بانکی و استفاده از پول های ملی بحث شد. جواد اوجی اعلام کرد: در این گفت وگو درباره توسعه میدان های مشترک انرژی در دریای خزر در قالب کمیته مشترک توافق هایی انجام شد. وی به توانمندی شرکت های ایرانی در بحث فنی و مهندسی انرژی اشاره کرد و گفت: قرار شد در توسعه میدان های نفتی و گازی از ظرفیت پیمانکاران ایران استفاده شود. در این دیدار نیز معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با اشاره به همکاری موفقیت آمیز سه جانبه میان ایران، ترکمنستان و جمهوری آذربایجان در انتقال گاز گفت: همکاری ها در بخش انرژی می تواند به توسعه پایدار در منطقه منجر شود. وی از تشکیل کارگروه مشترک مطالعه در بخش توسعه انرژی میان دو کشور خبر داد.
جواد اوجی در دیدار با پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان اظهار کرد: آقای رئیسی، رئیس جمهوری ایران بر توسعه روابط با همسایگان از جمله آذربایجان تأکید زیادی دارد و این از سیاست های اصولی دولت سیزدهم است. توسعه روابط انرژی بین دو کشور زمینه ساز توسعه روابط در دیگر حوزه ها نیز خواهد بود. از سویی ایران آمادگی افزایش سوآپ گاز بین ترکمنستان و آذربایجان را دارد. تجربه مشارکت دو کشور در میدان شاه دنیز تجربه خوبی است که می تواند زمینه ساز تعریف کار مشترک در بلوک ها و میدان های نفت و گاز خزر باشد. در این دیدار درباره ضوابط اجرایی افزایش سوآپ گاز، توسعه یکپارچه بلوک ها و میدان های مشترک حوزه خزر، تبادلات برق و زمینه های مشترک همکاری دو کشور گفت وگو و درباره این موارد تفاهم نامه هایی امضا شد. پرویز شهبازوف، وزیر انرژی آذربایجان هم در این دیدار گفت: مشترکات زیادی ایران و آذربایجان را به هم پیوند می دهد. در سازمان های بین المللی مانند اوپک پلاس هم همکاری های خوبی بین دو کشور شکل گرفته است. رؤسای جمهوری دو کشور برای توسعه روابط اراده جدی دارند و این اراده سبب تسهیل در روابط می شود. قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان نیز یک رویداد تاریخی و ارزشمند بود و با حضور رؤسای جمهوری در زمان امضای قرارداد، محکم شد و خوشحالم که ایران برای افزایش مقدار سوآپ آمادگی و زیرساخت لازم را در اختیار دارد.
جواد اوجی در حاشیه مجمع انرژی باکو و بازدید از نمایشگاه بین المللی نفت و گاز این کشور با ویرجیل دانیل پوپسکو، وزیر انرژی رومانی و الکساندر نیکولوف، وزیر انرژی بلغارستان دیدار و گفت وگو کرد. وزیر نفت درباره بحران انرژی دنیا، صادرات خدمات فنی مهندسی، صادرات تجهیزات و زمینه های مختلف همکاری با وزیران انرژی دو کشور اروپایی در باکو دیدار و گفت وگو کرد. ویرجیل دانیل پوپسکو، وزیر انرژی رومانی در مجمع انرژی باکو درباره بحران انرژی اروپا و دوران گذار از کربن سخن گفت.
وزیر نفت در حاشیه همایش انرژی باکو با بولات اخکولاکف، وزیر انرژی قزاقستان دیدار و رایزنی کرد.
در این دیدار درباره همکاری های دوجانبه در بخش های بالادست و پایین دست صنعت نفت، انواع تبادلات انرژی و همکاری های مختلف در این زمینه گفت وگو شد و دو طرف بر ظرفیت های گسترده همکاری های مشترک در زمینه های مختلف در حوزه نفت و گاز تأکید و هریک ظرفیت های مختلف خود برای همکاری را ارائه کردند.
نخستین مقصد خارجی اوجی بعد از دراختیار گرفتن سکان وزارت نفت، ترکمنستان بود؛ سفرها، مذاکرات و رفت و آمدهایی که هفتم آذرماه ۱۴۰۰ به ثمر نشست و دو کشور در حاشیه پانزدهمین نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در عشق آباد قرارداد سوآپ گاز را امضا کردند. ایران بر اساس این قرارداد سالانه ۱. ۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز ترکمنستان را به آذربایجان تحویل می دهد. جواد اوجی، وزیر نفت در روز امضای این قرارداد بیان کرده بود: «با امضای این قرارداد گامی رو به جلو در مناسبات انرژی دو کشور برداشته شد و این قرارداد به تأمین پایدار سوخت زمستانی استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، گلستان و سمنان کمک می کند. » قرارداد سوآپ گاز ترکمنستان از خاک ایران به مقصد آذربایجان از روز شنبه (۱۱ دی ماه) عملیاتی شد.
در سفر وزیر نفت به همراه رئیس جمهور به روسیه، جلسات بسیار فشرده و متعددی با مقام های ارشد روسیه، معاون نخست وزیر، وزیر انرژی روسیه، همچنین شرکت های توانمند روسی انجام شد و طبق اعلام اوجی وزارت نفت در مجموعه چهار شرکت اصلی از قبل برنامه جامع و نقشه راه کاملی را تدارک و پروژه های مختلفی در حوزه توسعه میدان های نفتی و گازی، احداث پتروپالایشگاه ها، واحدهای ال ان جی و انتقال فناوری به ویژه برای ازدیاد برداشت از میدان های نفتی و گازی آماده کرده بود که به دولتمردان روسی ارائه شد. ایران و روسیه پس از دیدار جواد اوجی، وزیر نفت و الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه سه سند همکاری امضا کردند.
با توافق ها و تفاهم نامه ها که بعضی از آنها در حوزه انرژی به قرارداد منجر شده است، طبق برنامه ریزی ها ظرف یک سال و نیم آینده سقف مبادلات تجاری ایران و روسیه به سالانه ۴۰ میلیارد دلار خواهد رسید. طبق اعلام اوجی، ایران و روسیه در حوزه انرژی توافق های خوبی داشته اند هم در بحث توسعه میدان های مشترک، میدان های مستقل نفت و گاز و سرمایه گذاری های مشترک و در حوزه پتروشیمی، دانش فنی، صدور کاتالیست ها و بحث سوآپ گاز، سوآپ فرآورده های نفتی و حتی نفت خام در قالب کارگروهی مشترک توافق های خوبی انجام شده است.
سفر هیات ایرانی به قطر پس از 10 سال به منظور تقویت مناسبات اقتصادی و سیاسی و در عین حال حضور در ششمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف)همراه بود را می توان تصویرتمام نمای «دیپلماسی فعال انرژی ایران» تلقی کرد؛ سیاست مهمی که از بدو روی کارآمدن دولت سیزدهم، وزارت نفت با قدرت آن را دنبال کرده است. ایران اعلام آمادگی کرد که با همه کشورهای عضو جی ئی سی اف در انواع روش های موجود در تجارت گاز طبیعی و ال ان جی اعم از سوآپ، ترانزیت مشارکت داشته باشد. راهبرد منطقه ای جمهوری اسلامی ایران نیز در طول این اجلاس مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی و دسترسی هرچه بیشتر ملت های منطقه به این سوخت پاک اعلام شد که با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد. تاکید بر ارتقای امنیت تقاضای گاز طبیعی، با پیگیری اهداف و رسالت مجمع کشورهای صادرکننده گاز و نقش ایران در تأمین بلندمدت انرژی از دیگر موارد مطرح شده از سوی اوجی در طول این سفر بود. رهاورد آن امضای ۱۴ سند همکاری و نیز مشارکت فعال در نشست «مجمع کشورهای صادرکننده گاز» (GECF) و غافل نبودن از اولویت بخشی به همکاری با کشورهای همسایه و تقویت سیاست همسایگی بود.
در سفر وزیر نفت به کشورهای آمریکای لاتین چهار تفاهم نامه و دو قرارداد در حوزه نفت و دو تفاهم نامه در حوزه کشاورزی امضا شد. جواد اوجی در سفری به کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه همسو با فعال سازی دیپلماسی انرژی، دیدارهای پرشماری با مسئولان این کشورها داشت و در جریان این سفر تفاهم نامه ها و قراردادهایی نیز امضا شد و در این سفرها مذاکرات مختلفی با سران و مسئولان کشورهایی از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه داشت. توسعه و تولید در میدان های نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها و بهره گیری از ظرفیت های پالایشگاهی، آموزش نیروی انسانی و کارشناسی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صدور خدمات فنی مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی نفت خام، میعانات گازی و فرآورده های نفتی از جمله محورهای مذاکرات و تفاهم نامه ها بوده است.
در جریان سفر اوجی به عمان براساس مذاکرات انجام شده با مقام های عمان درباره همکاری در زمینه موضوعات مختلف اقتصادی و به خصوص همکاری در بخش انرژی توافق هایی انجام شد. به عنوان محور اول توافق شد برای توسعه فازهای بعدی میدان نفتی هنگام که تنها میدان مشترک دو کشور است، کمیته ای فنی مشترک تشکیل شود تا در قالب کارگروهی مشترک و تیم مشترک، این میدان به صورت یکپارچه توسعه داده شود. با توجه به منابع نفتی و گازی عمان و همین طور توانمندی پیمانکاران و سازندگان ایرانی زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در بخش نفت و گاز به این کشور وجود دارد و توافق شد در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت، گاز، پالایشگاه ها، پتروپالایشگاه ها و تأسیسات گازی از توانمندی شرکت های ایرانی استفاده شود.
مشعل تکمیل و توسعه میدان های مشترک نفت و گاز را می توان از اولویت های مهم دولت سیزدهم به موازات افزایش صادرات نفت خام دانست که برنامه ویژه ای برای آن تدارک دیده شده است تا هر چه بیشتر در مسیر حفظ منافع ملی ایران گام برداشته شود. منافعی که هر کدام از دولت ها وظیفه صیانت از آنها را در تولید، توسعه و نگهداشت عهده دار هستند. طبق اعلام جواد اوجی، وزیر نفت، تکمیل توسعه میدان های مشترک از اهم واجبات است و میدان های مشترکی که تا امروز به سراغ آنها نرفته اند، در دولت سیزدهم تعیین تکلیف می شوند .در این زمینه نیز برنامه مدونی برای تکمیل توسعه میدان های مشترک داریم. گستردگی میدان های نفت و گاز در ایران باعث شده تا برخی از این میادین با کشورهای همسایه مشترک باشد و نیمی از میدان در طرف ایران و نیمی دیگر در طرف کشور همسایه قرار بگیرد. ايران در تمام سال های پس از انقلاب غير از دوران جنگ، هر سال کشف جديدي داشته و در اين مدت در مجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتي و 37 ميدان گازي کشف شده که از اين ميان، بخش زیادی ميدان مرزي و مشترک بوده اند.
ایران با در اختیار داشتن حداقل ۲۸ میدان مشترک نفت و گاز با کشورهای همسایه از جمله ۱۸ میدان نفتی، چهار میدان گازی و ۶ میدان نفت و گاز، یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک است. از این ۲۸ میدان، ایران با عراق ۱۲ حوزه مشترک، با امارات 7 مخزن مشترک، با قطر و عمان هرکدام ۲ مخزن مشترک و با عربستان، کویت و ترکمنستان هرکدام یک مخزن مشترک دارد و به عبارتی حدود۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در مخازن مشترک است؛ از این رو مطالعه و شناخت تمامی ابعاد سیاسی، فنی، اقتصادی و حقوقی توسعه مخازن مشترک هیدروکربوری با تاکید بر مدیریت صیانتی مخزن، از اهمیت و ضرورت برخوردار است و دولت سیزدهم با توجه به حیاتی بودن این مساله برای منافع کشور، آن را در صدر اولویت های خود قرار داده است.
به این ترتیب، کارگروه راهبری مخازن مشترک نفت و گاز با ابلاغ مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تشکیل شده است.
در ابلاغیه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خطاب به مدیران عامل شرکت های تابع و مدیران و رؤسای واحدهای ستادی این شرکت آمده است: با استناد به اسناد بالادستی، قوانین برنامه های پنج ساله توسعه کشور، به ویژه سیاست های کلی نظام ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه صیانت از منافع ملی در مخازن مشترک نفت و گاز، همسو با برداشت حداکثری از میدان های مشترک نفت و گاز و اولویت دهی به برنامه ها و اقدام های اکتشافی، توسعه ای و تولیدی در شرکت ملی نفت ایران و به منظور استفاده حداکثری از ظرفیت های ستادی و عملیاتی و همکاری تمامی کارشناسان، نخبگان و صنعتگران، کارگروه راهبری مخازن مشترک نفت و گاز تشکیل می شود.
محدوده فعالیت کمیته شامل تمامی فعالیت های مرتبط با مخازن مشترک تولیدی و میدان های مشترک در حال توسعه و توسعه نیافته نفت و گاز و ظرفیت های اکتشافی هیدروکربنی مرزی خواهد بود و اهم شرح وظایف در سه حوزه میدان های تولیدی، توسعه ای و ظرفیت های اکتشافی هیدروکربنی مرزی موارد تدوین و ابلاغ سیاست ها، برنامه ها و نقشه راه توسعه و تولید از میدان های مشترک نفت و گاز، تدوین و نظارت بر پیاده سازی نقشه راه توسعه دانش فنی و به کارگیری فناوری های نو برای افزایش ضریب برداشت از میدان های مشترک به منظور افزایش برداشت و حداکثرسازی سهم کشور، برنامه ریزی با رویکرد اولویت تولید از مخازن مشترک در برنامه های کوتاه مدت سالانه و بلندمدت، اولویت دهی به طرح های اکتشافی، تولیدی، حفظ و نگهداشت و توسعه ای میدان های مشترک نفت و گاز در تدوین برنامه ها و تخصیص منابع انسانی، مالی، دکل، تجهیزات و دیگر منابع و فرآیندهای تصمیم سازی و تصمیم گیری، نظارت بر حسن اجرای پروژه های اکتشافی و توسعه ای و برنامه های تولیدی میدان های مشترک، تدوین و نظارت بر حسن اجرای برنامه جامع اکتشافی برای پوشش دهی همه نواحی مرزی کشور (خشکی و دریا)، تدوین و پیاده سازی راهکار و فرآیندهای نظارت و رصد دائمی فعالیت ها و برنامه های اکتشافی، تولیدی و توسعه ای کشورهای همسایه در میدان های مشترک به منظور حراست از منافع ملی، پیگیری ایجاد و نظارت بر فعالیت های کمیته های مشترک فنی میدان ها با کشورهای همسایه با هدف تولید متعادل و متناسب و جلوگیری از رقابت های منفی مخرب، ایجاد سامانه مرکزی تولید و فعالیت های فعلی و برنامه های اکتشاف، توسعه و تولید میدان های مشترک برای مدیریت متمرکز و ایجاد کارگروه های فنی به منظور ارزیابی، تصمیم سازی و تهیه و تدوین گزارش های منظم شش ماهه خواهد بود.
نشست های کمیته به صورت منظم زیر نظر مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و عضویت مدیران ستادی و شرکت های تابع و با رویکرد سیاست گذاری، برنامه ریزی، تصمیم گیری و راهبری یکپارچه فعالیت ها و انسجام بخشی به فعالیت های گسترده زنجیره اکتشاف، ارزیابی، توسعه و تولید در میدان های مشترک نفت و گاز تشکیل خواهد شد. مدیریت های ستادی و مدیران عامل و هیئت مدیره شرکت های تابعه موظف به اجرا و پیگیری تصمیم های کمیته و ارائه گزارش عملکرد خواهند بود.
بدون شک تشکیل کارگروه راهبری مخازن مشترک نفت و گاز می تواند به انسجام هر چه بیشتر فعالیت ها در مسیر تکمیل و توسعه میدان های مشترک نفت و گاز بینجامد.
همان هدف گذاری که جواد اوجی بر آن تاکید داشته و در برنامه خود برای وزارت نفت در سرفصل اکتشاف، توسعه، حفظ و نگهداشت تولید (نفت، گاز و میعانات) با اولویت میدان های مشترک برنامه هایی همچون تعیین تکلیف اکتشاف، توسعه،تولید و نگهداشت توان تولید از میدان های مشترک نفتی و گازی اعم از توسعه نیافته و قدیمی در نواحی خشکی و دریا، ایجاد بستر مناسب و ارائه مشوق های لازم به منظور جذب سرمایه و تأمین مالی توسعه و تولید از میدان های مشترک، رفع و اصلاح رویه های موجود مانند اصلاح نوع قراردادها و شیوه مناقصات با هدف بهبود وضعیت توسعه و افزایش و نگهداشت توان تولید با اولویت میدان های مشترک، تکمیل توسعه میدان گازی پارس جنوبی، اجرای برنامه های گسترده نگهداشت توان تولید میدان گازی پارس جنوبی و تعیین تکلیف فشارافزایی این میدان، تهیه طرح جامع به همراه پیش بینی منابع مالی موردنیاز به منظور بازسازی و نوسازی تأسیسات تولید نفت و گاز مورد اشاره قرار گرفته است.جواد اوجی در برنامه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی با اشاره به عدم تعیین تکلیف توسعه و تولید میدان های مشترک نفت و گاز تصریح کرد: به منظور تعیین تکلیف، تکمیل/توسعه و تولید حداکثری از میدان های مشترک نفتی و گازی مهم در نواحی خشکی و دریایی اقدام موثری صورت نگرفته است و طی سال 92 نسبت به فسخ و کان لم یکن کردن برخی از قراردادهای سرمایه گذاری خارجی و داخلی اقدام شده است که به عنوان مثال به فسخ قرارداد خارجی توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی و کان لم یکن کردن قراردادهای داخلی توسعه فاز 11 میدان مشترک پارس جنوبی و فرزاد آ می توان اشاره کرد.
جواد اوجی در ادامه افزوده است: بنابراین عدم تکمیل و توسعه و تولید حداکثری از میدان های مشترک نفتی و گازی از جمله میدان های آزادگان جنوبی، فازهای دوم و سوم میدان یادآوران، فاز دوم میدان های یاران شمالی و جنوبی و میدان اروند در منطقه غرب کارون در استان خوزستان و نیز میدان های گازی فاز 11 پارس جنوبی، فرزاد آ و فرزاد ب و نیز میدان نفتی اسفندیار در خلیج فارس و نیز طرح های نگهداشت توان تولید سایر میدان های مشترک از اهم چالش های اساسی وزارت نفت است که می بایست برای تعیین تکلیف آنها اقدام های موثری انجام داد.همچنین در این برنامه با عنوان برنامه وزارت نفت؛ خط مقدم جنگ اقتصادی به موضوعاتی همچون تلاش و پیگیری جهت صیانت و ارتقای ضریب بازیافت میدان های نفتی کشور مبتنی بر اجرای پروژه های تحقیقاتی و طرح های بهینه سازی تولید و استفاده از روش های نوین ازدیاد برداشت، تعیین تکلیف گازهای مشعل و کاهش و حذف گازسوزی با به کارگیری روش های جدید فنی، مالی و قراردادی، اجرای گسترده برنامه های نگهداشت توان تولید میدان های گازی، تجهیز مبادی مبادلات مواد نفتی و گازی به تجهیزات اندازه گیری دقیق (میترینگ تجاری) اشاره شده است.
افزون بر آن اوجی در سرفصل دیگری با عنوان سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، میدان های مشترک نفت و گاز را مورد اشاره قرار داده و به افزایش ذخایر راهبردی نفت و گاز کشور به منظور اثرگذاری در بازار جهانی نفت و گاز و تأکید بر حفظ و توسعه ظرفیت های تولید نفت و گاز، به ویژه در میدان های مشترک پرداخته است.بدون شک وزارت نفت در این مسیر مهم، جوانب مختلف برای توسعه را در نظر داشته و طبق اعلام اوجی، وزارت نفت آمادگی دارد در قالب قراردادهای مختلف از پتانسیل سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای برداشت حداکثری از میدان های مشترک نفتی و حفظ و نگهداشت تولید استفاده کند.
به منظور توسعه میدان های با اولویت میدان های مشترک، وزارت نفت آمادگی دارد در قالب قراردادهای مختلف از پتانسیل سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای برداشت حداکثری از میدان های مشترک و حفظ و نگهداشت تولید آنها استفاده کند. به موازات این هدف گذاری به تازگی خبر آغاز تولید از مخزن مشترک نفتی فروزان اعلام شد.
در میانه خلیج فارس، مرز مشترک با کشور همسایه چراغ تلاش و فعالیت برای دست یابی به تولید حداکثری از سوی کارکنان صنعت نفت روشن است و فعالیت بی وقفه ادامه دارد. با همین تلاش نخستین چاه تولیدی طرح نگهداشت و افزایش تولید در میدان مشترک فروزان آغاز شد و این میدان مشترک در مسیر افزایش تولید قرار گرفته است؛ فرایندی که با آغاز آن در اواسط سال آینده به تولید حداکثری خواهد رسید.
شهرام متوسل، مجری طرح توسعه میدان فروزان در شرکت نفت فلات قاره در این زمینه به هفته نامه مشعل توضیح می دهد: افزایش تولید از این میدان مشترک از مراحل اولیه کار بوده و طرح نگهداشت و افزایش تولید در این میدان، پروسه ای شامل حفاری تعدادی چاه است که تا اواسط سال آینده ادامه خواهد داشت.
طرح افزایش برداشت از میدان مشترک فروزان یکی از چهار طرح نگهداشت و افزایش تولید در شرکت نفت فلات قاره ایران است که از سوی شرکت پتروپارس اجرا می شود. با توجه به اینکه طرح توسعه میدان نفتی مشترک فروزان در زمره طرح های نگهداشت و افزايش توليد نفت است و با در نظرگرفتن اولویت مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در زمینه میدان های مشترک نفت و گاز، می توان انتظار تسریع در این بخش را هم داشت.
میدان نفتی فروزان که سال ۱۳۴۵ با ذخیره نفت درجای به میزان دو میلیارد و ۳۰۹ میلیون بشکه کشف شده است، در گذشته با اسم فریدون شناخته می شد، بعد از انقلاب به این نام تغییر داده شد. نفت این میدان به وسیله خط لوله 20 اینچ زیر دریا به تأسیسات خشکی برای فراورش و ذخیره سازی ارسال می شود.
این میدان نفتی در 100 کیلومتری جنوب شرقی جزیره خارگ و دارای 53 حلقه چاه بوده و اهمیت آن برای کشورمان به دلیل مشترک بودن این مخزن است و از این رو برنامه های ویژه ای برایش تدارک دیده شده است.
با توجه به اولویت توسعه میدان های مرزی و مشترک، تسریع در افزایش تولید میدان مشترک فروزان در دستور کار قرار گرفته است که پس از ۸۸ روز تلاش مستمر شبانه روزی در ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ با موفقیت جریان سیال از چاه برقرار شده و پس از حفاری ۲۷۳۸ متر در ۸ حلقه چاه، برای نخستین بار برداشت نفت از لایه مخزنی کژدمی فوقانی در این میدان محقق شد که با تکمیل این چاه، دکل حفاری به یک چاه دیگر منتقل شد و همچنان حفاری در دیگر چاه ها ادامه خواهد یافت.
با انجام عملیات طراحی، مهندسی، خرید کالا، تجهیزات و تأمین سرویس های لازم، همزمان دو دستگاه دکل دریایی در حال حفاری در این میدان مشترک هستند.
سکوی فروزان افزون بر طرح های فوق در سالهای اخیر شاهد بهسازی و نوسازی سکوی مسکونی هم بوده است؛ سکویی که از 12 سال پیش به دلیل فرسودگی به تعویض نیاز داشت و از این رو سکوی زیست جدیدی ساخته شد تا روی پایه های سکوی قبلی نصب شود که این اقدام روند بهبود تولید در میدان مشترک فروزان را به همراه خواهد داشت از این جهت که تا پیش ا ز این با وجود جک آپ فعلی امکان حفاری و افزایش تولید از یک حلقه چاه وجود نداشته است. حالا باسکوی جدید زیستی ریگ حفاری می تواند کنار سکوی حفاري قرار گیرد و قابلیت تعمیرات و حفاری هم فراهم شود که به گفته متوسل، مراحل اولیه افزایش تولید کنونی نیز از همین روند در حال دست یابی است.
در این میان طرح توسعه میدان نفتی فروزان در بخش زیرسطحی شامل ۱۲ حلقه چاه جدید، ۱۱ حلقه چاه تعمیری، سه حلقه چاه RE-INTRY و در بخش روسطحی شامل احداث سه خط لوله دریایی به طول ۲۷ کیلومتر، ساخت و نصب دو سکوی جدید و کابل کشی چهار رشته فیبر نوری است که قرارداد آن به ارزش حدود ۲۹۰ میلیون یورو میان شرکت نفت فلات قاره به عنوان کارفرما با پیمانکاران ایرانی پتروپارس و مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران منعقد شده است.
طرح های نگهداشت و افزایش تولید در قالب 33 بسته طرح توسعه در گستره فعاليت سه شرکت تابع شرکت ملي نفت ايران (شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ايران و شرکت نفت مناطق مرکزي ايران) در محدوده جغرافيايي هفت استان کرمانشاه، ايلام، خوزستان، کهگيلويه و بوير احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعريف شده است. منابع مالي مورد نياز اين طرح با اتکا به درآمد حاصل از افزايش توليد نفت در بسته هاي کاري تعريف شده و از طريق انتشار اوراق مشارکت در بازار سرمايه تأمين مي شود.
همگام با برنامه ريزي براي افزايش ظرفيت توليد نفت، هدف اصلي از تدوين و اجراي اين طرح، حفظ جريان کار و اشتغال در ميان پيمانکاران و سازندگان ايراني صنعت نفت است و به اين منظور، ضمن بهره مندي صرف از توان پيمانکاران ايراني، فهرستي از کالاهاي پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد، تهيه و در قراردادهاي مربوطه گنجانده شده است و پيمانکاران صرفاً ملزم به سفارش اقلام اين فهرست به شرکت ها و کارخانه هاي داخلي هستند. پيش بيني مي شود در پايان اجراي تمامي بسته هاي کاري اين طرح، سهم ساخت داخل افزون بر 80 درصد باشد. در همین زمینه در حکم جواد اوجی، وزیر نفت به محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز بر برنامه ریزی لازم برای اجرای طرح های اولویت دار حفظ و نگهداشت و افزایش توان تولید نفت و گاز تاکید شد.
نام فروزان در فهرست طرح های فناورانه شرکت ملی نفت با دانشگاه ها هم قرار دارد که در میان 13 قرارداد کلان پژوهشي صنعت نفت با دانشگاه ها و مراکز تحقيقاتي است.
کلیات برنامه پیشنهادی در رابطه با مطالعه طرح جامع توسعه میدان فروزان برای بهبود و افزایش تولید مشتمل بر پنج بسته شناخت میدان، تبدیل چالش های میدان به موضوع های قابل تحقیق و غربالگری همه روش های ازدیاد برداشت و بهبود تولید، ساخت/ به روزرسانی مدل شبیه ساز مخزن و شبیه سازی نتایج غربالگری، اجرای پایلوت آزمایشگاهی روش های منتخب ازدیاد برداشت و بهبود تولید، اصلاح مدل شبیه ساز مخزن با استفاده از نتایج آزمایش های بسته سوم و طراحی پایلوت میدانی و ارزیابی اقتصادی، نظارت بر اجرای پایلوت میدانی ازدیاد برداشت و برنامه پایش نتایج و تهیه طرح جامع توسعه (MDP) براساس روش بهینه ازدیاد برداشت است.
برگزاری جشـن پایان گـازرسانی در استان کـردستان
مشعل گازرسانی به مناطق روستایی و محروم، همواره از سوی ارکان نظام جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید بوده تا این سوخت پاک، نقشی عدالت محور ایفا کند و بخشی از محدودیت های این مناطق را از بین ببرد. استان کردستان با اقلیم و جغرافیایی کوهستانی و سردسیر، در مسیر محرومیت زدایی از طریق تامین پایدار گاز، کارنامه ای درخشان دارد و تاکنون به یکهزار و 480 روستا گازرسانی کرده و براساس برنامه های تعریف شده است و امسال، جشن پایان گازرسانی در این استان برگزار می شود. در این میان، گازرسانی به مناطق مرزی نیز طی سال های گذشته از اولویت های شرکت گاز استان کردستان بوده و این نعمت خدادادی، گرمابخش بسیاری از مناطق دوردست، سخت گذر و مرزی شده است. در ادامه، گفت و گو با احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان و تعدادی از مدیران این شرکت را می خوانید.
تعداد روستاهایی که در این استان قابلیت گازرسانی دارند، یکهزار و 630 مورد است که تاکنون به یکهزار و 480 مورد آن گازرسانی شده و عملیات گازرسانی در70 روستای دیگر نیز فعال است. مناقصه برای گازرسانی به 77روستای کردستان در دست اقدام بوده و بزودی پیمانکار اجرای این طرح ها نیز تعیین می شود. مجوز عقد قرارداد برای انجام مناقصه گازرسانی به تعداد دیگری از روستاها نیز از شرکت ملی گاز ایران دریافت شده و اکنون گازرسانی به نقاط دورافتاده و سخت گذر در دست اجرا ست. از آنجا که برای عملیاتی شدن این کار، به لوله گذاری بیشتری نیاز است، هزینه گازرسانی به این مناطق نیز بیشتر خواهد شد. نهضت گازرسانی در سال 95 با جدیت آغاز شده و با تلاش بی وقفه کارکنان فداکار شرکت گاز استان کردستان ، تعداد روستاهای گازدار از 995 مورد در سال 95 تا پایان اسفند 1400 به یکهزار و 480روستا رسیده است. در حال حاضر، ضریب نفوذ گاز طبیعی در جمعیت شهری استان 100 درصد است که 32 شهر استان را در بر می گیرد. با گازدار شدن یکهزار و 480 روستای کردستان از این نعمت طبیعی، ضریب نفوذ گاز در جمعیت روستایی این استان، به عدد 98 درصد رسیده که تعداد 45روستا، تنها در دهه مبارک فجر سال 1400 به بهره برداری رسیده اند. عمدتا روستاهای دارای جمعیت زیر 20خانوار و برخی ساخت وسازهای غیرمجاز در حاشیه شهرها ، از نعمت گاز بی بهره هستند. تعداد مشترکان گاز طبیعی در استان کردستان در تمام بخش های مسکونی، تجاری و صنعتی 585 هزار مورد است.
اقلیم کردستان، دارای توپوگرافي ویژه و شرایط خاص است. در مناطق کوهستانی علاوه بر اینکه بافت زمین سنگی است و مسیرسازي و حفاري بسختي انجام مي شود، بسیاري از مناطق داراي پوشش جنگلي بوده که حفظ و نگهداري آن، مسؤولیت عوامل اجرایي را سنگین خواهد کرد. به منظور جلوگیري از تخریب اراضي و منابع طبیعي، باید برنامه ریزي و فعالیت هاي اجرایي براي گازرساني به صورت منطقي و هدفمند باشد. بیشتر پیمانکاران و عوامل اجرایي شاغل در پروژه ها از افراد و نیروهاي توانمند بومي منطقه و آشنا به ویژگي هاي محل اجراي کار هستند که در انتخاب گزینه هاي درست مسیر ، کمک شایانی به کارشناسان و مجریان مي کنند. روستاهایي که گازرساني نشده اند، به دلیل کوهستاني و سردسیر بودن منطقه، معمولا در زمستان با با رش برف و ایجاد یخبندان، مسیرهاي ارتباطي آنها به مدت طولاني مسدود مي شود، از این رو روستاییان منطقه از تابستان به فکر جمع آوري و ذخیر ه سازي سوخت زمستاني هستند که این موضوع وظیفه ما را حساس می کند که به هر دلیلی گاز قطع نشود؛ چرا که وسیله جایگزینی ندارند .
اهالي ساکن در روستاهاي مرزي، امنیت استان و کشور را تامین می کنند و بیشترین آسیب ها هم در زمان جنگ تحمیلي و حتي بعد از آن را متحمل شده اند. ساکنان برخي روستاهاي مرزي در شهرهاي بانه و مریوان، سال ها بعد از جنگ هم بر اثر انفجار مین، شهید یا مجروح مي شوند، از این رو ارائه خدمات به این هموطنان، براي مجموعه همکاران شرکت گاز افتخار است.
در منطقه بانه، سکونتگاه هایی وجود دارد به اسم کوخ که در نقشه دیده نمی شوند. هر یک از این کوخ ها 7 تا 15منزل مسکونی دارند که به فاصله های یک کیلومتری از هم قرار گرفته اند. این سکونتگاه ها به هر دلیلی از روستا جدا شده و در زمین های خودشان ساخت و ساز و وسعت پیدا کرده اند و ماندگار شد ه اند و این ها نیز به امنیت کشور کمک می کنند. با اینکه وظیفه ما گازرسانی به روستاهای بالای 20خانوار است؛ اما برای گازرسانی به روستاهایی که در مسیرمان بود، با تلاش واحد مهندسی این کوخ ها را گازدار کرده ایم که این امر در سال جاری نیز تداوم خواهد داشت .
میزان گاز ورودی به استان 3 میلیارد و 500 میلیون متر مکعب در سال 1400بوده ؛ اما پیش بینی بالاتر از این میزان بود که به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس، ادارات و امکان مذهبی گاز کمتری مصرف شد. استان کردستان، به این دلیل که در انتهای خطوط انتقال گاز کشور قرار دارد، احتمال افت فشار در شبکه انتقال در آن، بیش از سایر نقاط احساس می شود، از این رو نیروهاي امدادي و گروه هاي بهره برداري در فصول سرد، با آمادگي کامل از تأسیسات مراقبت مي کنند،. ضمن اینکه شرکت ملي گاز در چند سال اخیر براي تقویت و پایداري گازرساني در استان کردستان، فعالیت هاي چشمگیري انجام داده است. بیشتر مصارف گاز استان در بخش خانگي و تجاري است و در واقع 96درصد مشترکان ما تجاري، خانگي و عمومي هستند .
سال1400، سال موفقی برای دسترسی به اهداف پیش بینی شده بود. 88 روستا به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شد ند که تعداد 43روستا در ایام گرامیداشت هفته دولت و 45روستای دیگر نیز در ایام گرامیداشت دهه مبارک فجر گازرسانی شدند، ضمن اینکه در سال گذشته، بیش از تعهدات خود در زمینه گازرسانی عمل کردیم و با توجه به منابع محدود مالی ، تمام پروژه هایی که طی سال های 1399 و1400کلنگ زنی شده بود، در همان سال به بهره برداری رسیدند که این اقدام، نشانه عزم جزم مسؤولان برای ارائه خدمات بدون منت به مردم شریف استان است.
گازرسانی به 80 روستا و تنها شهر باقیمانده استان، از برنامه های امسال است . در سال جاری، گازدار کردن 17 هزار خانوار استان در دستور کار قرار دارد که 9 هزار خانوار شهری و 8 هزار خانوار روستایی را در بر می گیرد. یکی از اهداف مهم و استراتژیک که باعث رشد، شکوفایی و پیشرفت صنعت می شود، بحث گازرسانی است، از این رو تاکنون 898 واحد تولیدی و صنعتی به شبکه سراسری گازطبیعی متصل شده است. در سال 1401 نیز برنامه ریزی برای گازرسانی به 150 واحد صنعتی در قالب مصوبات شورای اقتصاد انجام شده که حجم جایگزینی گازطبیعی 15هزار متر مکعبی را در بر می گیرد. تامین و نصب 10مورد ایستگاه تقلیل فشار گاز طبیعی صنعتی، اجرا و نصب 7 هزار علمک در سطح استان و جذب بیش از 19هزار مشترک جدید نیز از دیگر برنامه هاست. در حال حاضر شرکت گاز استان کردستان موفق به دریافت 9 گواهینامه سیستم مدیریت شده که در سال جاری اقدامات و مستندات لازم برای اخذ 2 گواهینامه دیگر شامل گواهینامه مدیریت امنیت شبکه و مدیریت مسؤولیت پذیری اجتماعی صورت گرفته و با دریافت این 2گواهینامه، تعداد گواهینامه های اخذ شده شرکت گاز استان کردستان به 11مورد افزایش می یابد. از برنامه های بسیار حساس که در ارائه خدمات سریع و صریح به مشترکان شرکت گاز استان کردستان مد نظر بوده و از جمله اهداف راهبردی است، استقرار سامانه های مکانیزه سیستم امداد متمرکز مرکزی استان، تامین و نصب سامانه های هوشمند و اجرای پروژه های پژوهشی با هدف اصلاح تجهیزات و تاسیسات گازرسانی به منظور کاهش هدر رفت گاز طبیعی، تکمیل و بهره برداری از سیستم GISبا استفاده از نیروهای متخصص و کارآمد است. با وجود سختی عملیات گازرسانی به اغلب روستاهای استان کردستان، سال 1401سالی است که تمامی روستاهای بالای 20خانوار به شبکه سراسری گاز متصل خواهند شد و می توان گفت که سال جاری، جشن پایان گازرسانی در استان کردستان برگزار خواهد شد.
پرداخت به موقع صورتحساب پیمانکاران و تسویه با آنها، موضوع مهمی است که نقشی بسزا در اجرا و پیشبرد طرح های گازرسانی دارد؛ موضوعی که اقبال قادری، رئیس امور مالی شرکت گاز استان کردستان نیز به آن اشاره دارد. رئیس امور مالی شرکت گاز استان کردستان دراین باره می گوید: امور مالی شرکت گاز استان کردستان با در اختیار داشتن کارشناسان جوان، تحصیلکرده و متعهد و با هدف تحقق اهداف شرکت، همگام با سایر واحدها، در مسیرپیشرفت و تعالی گام بر می دارد. این واحد در سال 1400 با ارائه منظم گزارش عملکرد بودجه ها، تغذیه آن در سامانه سورین در تامین به موقع نقدینگی، سهمی بسزا داشته و باتوجه به پیگیری های مستمر در خصوص تامین نقدینگی از سوی شرکت ملی گاز و متعاقب آن، همت همکاران امور مالی، همه اسناد وارده کمتر از 3روز کاری پرداخت شده که این امر، رضایتمندی پیمانکاران و دیگر ذینفعان را در پی داشته است. به گفته رئیس امور مالی شرکت گاز استان کردستان، به منظور تامین نقدینگی به موقع از شرکت ملی گاز ایران، این واحد با برگزاری نشست های مستمر و ارائه گزارش های متعدد به رصد وضعیت بدهی مشترکان گاز طبیعی اقدام کرده است. ارائه گزارش ماهانه به واحدهای متولی در شرکت گاز استان کردستان، همچنین ارائه اطلاعات دستگاهای اجرایی بدهکار به دیوان محاسبات و سازمان برنامه و بودجه استان، از دیگر اقدام های موثر در وصول مطالبات بوده است.
مناقصه و مزایده نیز از دیگر موضوعاتی است که مرجع برگزاری آن در شرکت های گاز استانی، «امورقراردادها»ست. مظهر شبلی، رئیس امور قراردادهای شرکت گاز استان کردستان درباره برگزاری مناقصات و مزایدات برگزار شده در این شرکت می گوید:در سال 1400شرکت گاز استان کردستان 87 مورد مناقصه و مزایده را به سرانجام رسانده و تمام قراردادهای مورد نظر در کوتاه ترین زمان ممکن اجرایی شده اند. وی ادامه می دهد: از 87مورد ثبت شده، 54مورد مناقصه در بخش طرح های عمرانی، 15مورد در بخش جاری و پشتیبانی، 17مورد در بخش خرید کالا و یک مورد هم مزایده بوده که تمام این فرایندها، پس از جمع آوری اطلاعات اعم از نسخه قرارداد، ضمانت نامه، گواهی صلاحیت شرکت های طرف قرارداد، اطلاعات شخصی مدیرعامل و صاحب امضای شرکت، درج آگهی در روزنامه های رسمی، مکاتبات و اسناد مربوط به قراردادها، در پایگاه ثبت اطلاعات قراردادهای کشور به ثبت رسیده است. شبلی تصریح می کند: برای انجام تمام فرایندها، 28مورد آگهی فراخوان عمومی در روزنامه های کثیرالانتشار چاپ شده و همه آگهی های مد نظر در وبسایت شرکت گاز استان کردستان، شبکه اطلاع رسانی نفت و انرژی، پایگاه ملی مناقصات اطلاع رسانی شده و انتخاب پیمانکار با استفاده از بستر سامانه ستاد صورت گرفته است. .
گازرسانی به صنایع و روستاها، بویژه در نقاط مرزی نیز از مواردی است که بنابر سیاست های کلان وزارت نفت، با رویکردی عدالت محور به آن توجه و در مسیر تحقق آن گام برداشته شده است.
شهرام مقبل، رئیس امور مهندسی و اجراي طرح هاي شرکت گاز استان کردستان می گوید: بخش دیگر فعالیت شرکت، گازرسانی به صنایع است و در چارچوب مصوبه شورای اقتصاد مقرر شده است که ظرف 3سال آینده همه صنایع موجود گازدار شوند. سال گذشته از لحاظ حجم جایگزینی گاز به جای فراورده هاي نفتي در مقام دوم درسطح کشور قرار گرفتیم. چند پروژه مربوط به صنایع نیز داریم که اکنون مشغول به فعالیت هستند. امیدواریم طی امسال و سال آینده همه صنایع استان، تحت پوشش گاز قراربگیرند. او درباره گازرسانی به واحدهای صنعتی، کشاورزی و تولیدی نیز می گوید: با توجه به تسهیلات فراهم شده و مصوبه شورای اقتصاد برای اجرای شبکه اختصاصی، 982واحد تاکنون گازدار شده اند که با گازرسانی به این واحدها در مصرف 46میلیون لیتر سوخت مایع صرفه جویی شده است. سال 1400به 277واحد صنعتی، کشاورزی و تولیدی مشمول تسهیلات مصوبه شورای اقتصاد گازرسانی صورت گرفته است.
به گفته مقبل، باوجود شیوع ویروس کرونا و رعایت اصول و دستورعمل های بهداشتی، تحت هیچ شرایطی اجرای پروژه های گازرسانی در بخش های شهری، روستایی، صنایع و اجرای پروژه های ساختمانی متوقف نشده است. رئیس امور مهندسی و اجراي طرح هاي شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: در بخش گازرسانی به روستاها در حال حاضر گازرسانی به روستاهای دور دست با جمعیت کمتر و دارای مسیر سخت گذر در دست اجرا قرار دارد که برای نصب هر علمک، به شبکه گذاری بیشتری نسبت به سنوات قبل نیاز است. وی تاکید می کند: از سال ها قبل گازرسانی به همه شهرها نیز انجام شده و صرفا شهر کوچک چناره واقع درشهرستان مریوان به لحاظ قرار گرفتن در حریم سد و لزوم جابه جایی آن، به محل دیگردر برنامه های گازرسانی قرار نگرفته که با توجه به جابه جایی آن شهر و استقرار در محل دیگر، گازرسانی به آن شهر جدید نیز در برنامه کاری شرکت گاز استان کردستان قرار گرفته و تا شهریور امسال گازرسانی آن به پایان می رسد و بهره برداری ازآن آغاز خواهد شد.
گردش شغلی، ارتباطی مستقیم با چابکی سازمان دارد و موجب افزایش رضایت مندی نیروی انسانی آن سازمان می شود؛ موضوعی که ایرج غفاری، رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان کردستان به آن اشاره می کند. وی اظهار می کند: اقدام های موثری در این زمینه صورت گرفته، از جمله اینکه در سال گذشته 32مورد انتصاب انجام شده است. غفاری، پیگیری جذب و تکمیل سمت های با تصدی، اجرای تاپ چارت، پیگیری و اقدام پروژه جانشین پروری، اجرای پروژه 5S در شرکت، تلاش در راستای تبادل مهمانسرا و ارتقای کیفیت آنها با هدف افزایش امکانات دریافتی رفاهی همکاران، تشویق و ترغیب همکاران به انجام فعالیت های ورزشی و گروهی و شرکت در همایش ها، مراسم ملی و مذهبی و اردوهای راهیان نور را ازدیگر اقدام ها در حوزه منابع انسانی برمی شمرد.
به گفته وی،به منظور تبدیل وضعیت کارکنان ارکان ثالث و اجرای بند (و) تبصره ۲قانون بودجه سال 1400کل کشور، 108نفر از مشمولان طرح به ستاد اعلام شده اند که 44نفر آنها تاکنون در مرحله نهایی فرایند استخدامی قرار گرفته اند، همچنین مشمولان قانون تفسیر بند 2 ماده 44برنامه پنجم توسعه کشور 8نفر نیروی قرارداد مدت معین که از خانواده ایثارگران بودند، در حال طی مراحل استخدامی هستند.
غفاری تصریح می کند: در بحث توسعه رضایت شغلی و ارتقای انگیزه، اولین نکته ای که باید آن توجهی جدی شود، انتصاب مطابق با استانداردهای شغلی و شاغل است. زمانی که این اتفاق صورت بگیرد، رضایت شغلی ایجاد می شود که به تبع آن، باعث رشد، بهره وری و توسعه سازمان خواهد شد. موضوع دیگر در مسیر ارتقای شغلی، ترفیعات است که سعی شده تمام ترفیعات طبق زمان بندی انجام شود.
اچ اس ای در حوزه های سه گانه خود، یعنی سلامت، ایمنی و بهداشت حائز اهمیت است و درهر یک از این سه بخش می تواند در جای خود نقش آفرینی کند. شهاب علیدی، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان کردستان می گوید: واحد اچ اس ای طی سال های قبل، در استقرار سیستم های مدیریتی مانند استانداردهای مدیریتی ایزو14001در حوزه محیط زیست، ایزو 45001 در حوزه ایمنی و بهداشت حرفه ای، ایزو 31000در حوزه مدیریت ریسک و HSE-MS مشارکتی فعالانه داشته است. این شرکت همچنین عنوان واحد خدماتی سبز استان در سال 1399را نیز دریافت کرده است. او می گوید: برای ارتقای کیفی سطح ایمنی در پروژه ها، برنامه هایی همچون برگزاری دوره های آموزشی، نظارت سختگیرانه بر رعایت دستورعمل ایمن سازی ناوگان حمل ونقل، به روزرسانی و آموزش مقررات جدید صدور پروانه های کار،کنترل و تایید صلاحیت مسؤولان اجرای کار، تایید تجهیز کارگاه پیمانکاران قبل از شروع به کار، استمرار ممیزی و ارزیابی های اچ اس ای به صورت ماهانه و مکانیزاسیون فرایندهای کاری در دست اجراست. علیدی تصریح می کند: با وجود مواجهه با شرایط کرونایی، شرکت گاز استان کردستان، در سال گذشته 14 مانور در سطوح سه گانه شرایط اضطراری را در نواحی۱۱گانه تابعه، عملیاتی و در تمام ساختمان ها و ادارات گازرسانی و همچنین مانورهای بهداشتی را با سناریوی مقابله با ویروس کرونا برگزار کرده است. به گفته وی، به موازات این مانورها معادل 2 هزار و 300 نفر ساعت دوره آموزشی به صورت مجازی در حوزه بحران و پدافند غیرعامل با هدف یادآوری مفاهیم این بخش در سال 1400نیز برگزار شده است. به گفته علیدی، در سال جاری برگزاری دوره های آموزشی بازآموزی در حوزه های 4گانه اچ اس ای، بازنگری سیستم های اعلام و اطفای حریق، پیاده سازی مقررات جدید صدور پروانه های کار، برگزاری۱۲مانور درسطح نواحی تابعه، ارزیابی آسیب پذیری تاسیسات و ساختمان های شرکت، کنترل سختگیرانه دستورعمل بازگشایی ها در شرایط کرونایی، ارزیابی عوامل زیان آور شغلی و جنبه های زیست محیطی فعالیت های شرکت، انجام معاینات طب صنعتی و کنترل وضعیت سلامت کارکنان و امحای اصولی پسماندها مطابق سال های گذشته در دستور کار قرار دارد.
پژوهش و اجرای طرح هایی با این زمینه در شرکت گاز استان کردستان، یکی دیگر از محورهای کاری این شرکت است. هیرو نظری، رئیس پژوهش شرکت گاز استان کردستان درباره برخی فعالیت های این واحد می گوید: با هدف بهینه سازي مصرف انرژي، به تعریف و اجراي پروژه هاي پژوهشي مرتبط اقدام و نتایج پروژه، در قالب یک رویداد با عنوان «صرفه جویي در مصرف گاز» با همکاري دانشگاه کردستان و با حضور اساتید، دانشجویان، شرکت هاي دانش بنیان وکارشناسان انرژي سازمان ها و ارگان های دولتي منعکس شد. وی به نحوه حمایت از پروژه های پژوهشی اشاره می کند و می گوید: ابتدا پیشنهاد پژوهشي از سوی واحد پژوهش و با همکاران مرتبط مورد بررسي قرار مي گیرد که در صورت تایید، موضوع به شوراي پژوهش شرکت منعکس می شود و در صورت تایید نسبت به اخذ تاییدیه شرکت ملي گاز اقدام خواهد شد. رئیس پژوهش شرکت گاز استان کردستان ادامه می دهد: تحلیل شکاف دانش تک به تک واحدهاي شرکت در دست اقدام است که براساس فرایند تحلیل شکاف، نسبت به شناسایي شکاف هاي دانشي اقدام و با برگزاري دوره آموزشي، اجراي پروژه هاي پژوهشي و همچنین رفع شکاف هاي موجود اقدام می شود. برای شناسایي مکانیزم هاي انگیزشي همکاران در شرکت، نسبت به اجراي پروژه پژوهشي مهندسي انگیزش با تعیین تیپ هاي شخصیتي همکاران اقدام شده که نتایج آن در نشریه «عصر دانش» شرکت انعکاس یافته است.
مسؤولیت اجتماعی و توجه به اهداف تعریف شده در آن، تکلیفی سنگین؛ اما پر سود و ثمر برای مردمی است که در هر نقطه ای از کشور زندگی می کنند. در شرکت گاز استان کردستان نیز این مهم بدقت مورد توجه قرار گرفته است. هوشنگ اولی زاده، رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان کردستان در این باره می گوید: این شرکت همسو با اهداف مسؤولیت پذیری اجتماعی، فعالیت های متنوعی همچون شرکت در برنامه های زیست محیطی، برنامه ریزی فرهنگی برای مصرف بهینه و ایمن گاز طبیعی، طرح اصلاح و بهینه سازی موتورخانه های منازل مسکونی، تجاری و اداری، واگذاری یک واحد اداری در مناطق محروم برای طرح واکسیناسیون کرونا، طرح لوله کشی رایگان مددجویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی و جمع آوری و توزیع کمک های مومنانه را درچند مرحله به انجام رسانده است. به گفته وی، هر ساله شرکت گاز استان کردستان با اعزام کارشناسان مربوطه در نمازهاي جمعه، آموزش هاي لازم در زمینه رعایت توصیه هاي ایمني و صرفه جویي در مصرف گاز طبیعي را به مردم ارائه مي کند. در زمینه همکاري با آموزش و پرورش نیز اقدامات بسیار مثبتي صورت گرفته و در سال های گذشته 3 هزار و 800 نفر از مدیران و کارشناسان اداره کل آموزش و پرورش استان کردستان به عنوان سفیران انرژي مورد آموزش قرار گرفته اند. در سال ۱4۰۰با انعقاد قرارداد با صدا وسیماي مرکز استان کردستان، توصیه هاي ایمني و صرفه جویي در مصرف گاز طبیعي در برنامه هاي مختلف به صورت زیرنویس به مردم شریف و نجیب استان کردستان ارائه شده است.
اولی زاده تصریح می کند: خانواده کارکنان، نقشی مهم در پشتیباني و همراهي کارکنان ایفا مي کنند، از این رو ما باید همیشه آنها را در نظر داشته باشیم. به همین منظور براي خانواده ها برنامه هاي فرهنگي تصویب شده که به عنوان مثال، سال گذشته در چند برنامه خانوادگي که از شبکه کردستان پخش شد، خانواده کارکنان را کنار هم جمع کردیم. برگزاري کلاس های شطرنج، روخواني قرآن کریم، برنامه هاي ورزشي و پاداش تحصیلی دانش آموزان که از سوی روابط عمومي به سیستم تغذیه مي شود، همگي مصوبه شوراي فرهنگي است و در سال جاری به مناسبت ماه مبارك رمضان، مسابقات ورزشی جام رمضان با شرکت تمامی همکاران اعم از رسمی و شرکتی در بخش فوتسال برای آقایان و مسابقات فوتبال دستی برای بانوان برگزار شد که با اهدای جوایز فرهنگی، از نفرات برتر تجلیل به عمل آمد.
به گفته وی، مورد بسیار مهم و اساسی در حوزه مسؤولیت پذیری اجتماعی می توان به گازرسانی به مناطق محروم روستاهای مرزی به نام کوخ اشاره کرد که در محدوده روستا قرار ندارند و روستا نیستند؛ اما شرکت گاز استان کردستان همسو با مفاد این حوزه و توجه ویژه به مناطق محروم و همچنین با هدف توسعه عدالت اجتماعی این کار را انجام داده است. به علت فعالیت های مطلوب و مناسب این شرکت اقدامات لازم برای دریافت گواهینامه ایزو 26000در سال جاری در دستور کار قرار دارد.
قدردانی 226 نماینده مجلس از اقدام های وزارت نفت در2 حوزه سوخت رسانی و سامانه هوشمند
مشعل سال گذشته شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در کنار فعالیت های خود، دو اقدام ارزنده انجام داد که یکی از آنها پشت سر گذاشتن زمستان بدون قطع برق و مدیریت سوخت برای مصارف خانگی و نیروگاهی بود؛ ضمن آنکه این شرکت با حمله سایبری به سامانه هوشمند کارت سوخت مواجه شد که با هوشمندی، درایت و مدیریت های انجام شده توانست ظرف هشت روز مشکلات به وجود آمده را برطرف کند. این دو موضوع از جمله محورهای پنجگانه ای است که 226 نماینده مجلس شورای اسلامی در آن، از اقدامات شایسته وزارت نفت تقدیر و تشکر کردند.
با شروع به کار دولت سیزدهم، تامین سوخت زمستانی به عنوان یکی از مهم ترین ماموریت های جدی وزارت نفت تعریف شد، به گونه ای که جواد اوجی، وزیر نفت خود شخصا پیگیری این موضوع را به عهده گرفت. یکی از برنامه های این وزارتخانه، تامین سوخت زمستانی نیروگاه ها، کاهش مصرف سوخت مایع، بویژه مازوت بود و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، این مسؤولیت را عهده دار شد. نخستین کار ویژه این شرکت، به تامین سوخت مایع برای افزایش ذخایر مخازن نیروگاه ها اختصاص یافت که شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این زمینه با دو چالش جدی مواجه بود؛ نخست کاهش 20 درصدی ذخایر سوخت مایع نیروگاه ها نسبت به سال 1399و دوم تضعیف ناوگان حمل سوخت و خروج 4 هزار نفتکش از این ناوگان. جواد اوجی، وزیر نفت در این خصوص گفت که در ابتدای کار دولت سیزدهم، سطح ذخیره سازی های سوخت نیروگاه ها در مقایسه با سال 1399 کمتر بود، بنابراین فرماندهی تأمین سوخت زمستانی را به عهده گرفتيم و با افزایش ۳۰ درصدی کرایه تانکرهای سوخت رسان، تلاش فراوانی برای پر کردن مخازن سوخت نیروگاه ها انجام دادیم.
او همچنین در بخش دیگری از سخنان خود، با اشاره به اینکه قیمت سوخت مایع به صنایع عمده را به قیمت گاز با آنها محاسبه کردیم و زمستان سال قبل در هیچ بخشی کمبود سوخت اتفاق نیفتاد و هر کجا کمبودی بود، با سوخت مایع جبران شد، اظهار کرد: مصداق این امر خاموشی دی و بهمن 1399 و خاموشی های بسیار به دلیل قطع سوخت نیروگاه ها بود؛ اما در سال1400 برای صنایع عمده و نیروگاه ها، سوخت مایع در زمان مناسب و با 20 درصد رشد در مقایسه با سال 1399، افزایش یافت.
به گفته وزیر نفت، بخش سیمان با سوخت مایع به کار خود ادامه داد و سوخت مایع را با قیمت گاز برای آنها تأمین کردیم، ضمن اینکه افزایش مصرف گاز صنایع فولاد را که بخش احیاء بود، قطع نکردیم، اما به بخش های دیگر این صنعت، سوخت مایع دادیم.
میزان مصرف نفت کوره در سال 1399 در حالی بود که دست وزارت نفت دولت دوازدهم در استفاده از برق آبی ها برای تولید برق بازتر بود؛ اما در سال 1400 به دلیل خشکسالی، امکان استفاده از برق آبی ها وجود نداشت و همه فشارها بر دوش نیروگاه های گازی افتاد. مصرف گاز در کشور نیز حدود ۷ تا ۸ درصد نسبت به پارسال افزایش یافته که با این وجود، برنامه وزارت نفت، کاهش مصرف سوخت مایع، بویژه مازوت در نیروگاه هاست.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این باره می گوید: با توجه به خشکسالی در سال آبی گذشته، میزان تولید نیروگاه های برق آبی کاهش پیدا کرد، درحالی که مصرف برق تا ۱۰ درصد افزایش داشت. با این حال، میزان تحویل نفت کوره به نیروگاه ها مانند سال 1399 ، 6 میلیارد لیتر و بخش عمده سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها نیز گازوییل بود.
به گفته او در زمستان 1400 با توجه به اینکه کمبود گاز برای بخش نیروگاهی محتمل بود؛ اما وزارت نفت تلاش کرد از ظرفیت ذخیره سازی بیش از سه میلیارد لیتر گازوییل در نیروگاه ها استفاده کند تا در صورت ارسال نشدن گاز کافی به دلیل افت شدید دما در زمستان، نیروگاه ها از گازوییل برای تولید برق مورد نیاز مردم استفاده کنند. عملکرد وزارت نفت نسبت به سال 1399 بهبود یافته و در این میان، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تلاش کرد تا استمرار تولید برق همراه با حفظ محیط زیست در زمستان سال گذشته محقق شود.
معاون وزیر نفت در پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید بر اینکه سال گذشته تقریبا حدود 18.5 میلیارد لیتر سوخت به نیروگاه ها تحویل داده شده، ادامه می دهد: در زمستان گذشته، با کسری نفت کوره برای صادرات مواجه بودیم؛ اما به دلیل مصرف بالای گاز در بخش خانگی که در برخی روزها به ۶۵۰ میلیون مترمکعب می رسید و تراز منفی ایجاد می کرد، موظف به تامین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها و صنایع عمده بودیم که این کار را با موفقیت انجام دادیم.
ضمن آنکه برنامه ریزی و هماهنگی مسنجم تری در زیرمجموعه های وزارت نفت طی ۶ ماهه دوم سال ۱۴۰۰ میان شرکت های ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، شرکت ملی گاز ایران، حوزه برنامه ریزی وزارت نفت و حوزه تولید شرکت ملی نفت ایران در بحث تولید و تحویل گاز طبیعی، تولید سوخت های مایع و تحویل به نیروگاه ها وجود داشت، همچنین تعامل مؤثر با مجموعه وزارت نیرو و دیگر دستگاه های مرتبط، سبب شد وزارت نفت از این آزمون با موفقیت و سربلندی بیرون آید و خوشبختانه سوخت نیروگاه ها به بهترین نحو ممکن تأمین شده و هیچ کمبودی در این زمینه وجود نداشته است.
4 آبان سال 1400 اختلال در سامانه هوشمند کارت سوخت بسیار خبرساز و از همان دقایق اولیه، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران وارد عمل شد؛ به طوری که با درایت و همدلی همه بخش های مرتبط، توانست ظرف 8 روز از این بحران گذر کند.
در آن زمان با تلاش کارشناسان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، بسیاری از جایگاه ها به سامانه متصل و سوخت گیری از طریق کارت در بسیاری از جایگاه ها فراهم شد. پس از این اتفاق، با سناریوهای مختلفی که در این زمینه پیش بینی شده بود، عملیات فعال سازی نخستین جایگاه ها در نیم ساعت ابتدایی این اتفاق، ممکن و چرخه سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت کشور در کوتاه ترین زمان ممکن فعال شد. آنچه باید مورد تاکید قرار گیرد، آن است که مهم ترین رویکرد و هدف وزارت نفت در این بحران، برقراری سریع عرضه سوخت در کشور بود که توفیق لازم در آن حاصل شد.
جواد اوجی، وزیر نفت درباره مهار توطئه دشمن در ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت اظهار کرد: در همان ساعات نخست این حادثه، نزدیک به ۴۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت در سراسر کشور به طور کامل از سرویس خارج شد که لازم بود برای عملیاتی شدن جایگاه ها، همکاران تک به تک در هر یک از جایگاه های عرضه حاضر شوند و پمپ ها را از شبکه سامانه هوشمند سوخت خارج کرده و به صورت دستی فعال کنند.
او ادامه می دهد: با همت همکاران، ظرف چند روز نخست بیشتر جایگاه های عرضه به شبکه سوخت رسانی متصل و پس از آن به مرور جایگاه ها به شبکه هوشمند سوخت وصل شدند، به طوری که در همان روزهای نخست و با اطلاع رسانی سریع مبنی بر عملیاتی شدن هر جایگاه، هیچ هموطنی دچار مشکل و چالش جدی نشد.
به گفته اوجی، خوشبختانه دشمن در این باره ناامید شد؛ زیرا برنامه داشت که اتفاق های بدتر از آبان ۹۸ را رقم بزند که به لطف الهی و تلاش همکاران و همه دستگاه ها و صبوری مردم این موضوع بخوبی مدیریت و حل وفصل شد.
همچنین جليل سالاري، مديرعامل شرکت ملي پالايش و پخش فراورده های نفتي ایران در روزهای اولیه اختلال در سامانه هوشمند سوخت اعلام کرده بود که با تجربه هایی که همکارانمان داشتند، خوشبختانه توانستيم بسرعت جایگاه های عرضه را فعال و از ظرفيت عملياتي شرکت ملي پخش فراورده های نفتي استفاده کنيم.
به گفته او، اختلال در سامانه هوشمند سوخت، تهدیدی بود که به فرصت تبدیل شد و آمادگی مقابله با بحران های مشابه را در مجموعه افزایش داد.
وزارت نفت از آغاز به کار دولت سیزدهم تا به امروز با رخدادهایی روبه رو بوده که تامین سوخت زمستانی نیروگاه ها و مهار اختلال در سامانه هوشمند سوخت را می توان شاخص ترین آنها برشمرد؛ رخدادهایی که می توان از آنها با عنوان آزمون هایی سخت یاد کرد که نتیجه شان دریافت نمره قبولی برای وزارتخانه ای بوده که به دلیل اهمیت راهبردی آن، همواره در تیررس بیگانگان قرار داشته و دارد؛ اما با برنامه ریزی های دقیق و بهنگام، توانسته است همواره دشمنان زبون خود را ناکام و ناامید سازد.
یک خط لوله 420 کیلومتری در آستانه افتتاح
مشعل احداث 420 کیلومتر خط لوله به قطر 20 اینچ، احداث 420 کیلومتر کابل گذاری فیبر نوری، احداث ده دستگاه مخزن تعادلی فرآورده در نایین، تاسیسات یک مرکز انتقال نفت در نایین، تاسیسات مرکز انتقال نفت در کاشان، احداث ترمینال در تاسیسات ری، دو پست برق 63 کیلوولت در نایین و کاشان و 6 کیلومتر خط انتقال برق فشار قوی در کاشان، اهم اقدام هایی است که خط لوله نایین- کاشان- ری را تکمیل می کند. پروژه احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی نایین- کاشان- ری، به عنوان جایگزین مناسب برای کاهش آلودگی های زیست محیطی و همچنین کاهش بار ترافیکی جاده هاست که انتقال روزانه 205 هزار بشکه نفت و انواع فرآورده به نیمه شمالی کشور را به عهده خواهد داشت.
نقشه راه رشد صنعت نفت ایران، مرهون توسعه و ارتقای صنایع نفتی و پالایشی است و مبنای ترسیم افق های چشم انداز توسعه صنعت نفت برای به ثمر رسیدن طرح های بزرگ صنعت انتقال نفت خام و فرآورده خواهد بود. در این میان شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران رسالت اصلی خود را بر اجرای طرح های بزرگی بنا کرده که تحقق آن در شرایطی که کشور با انواع تحریم های ظالمانه آمریکا و متحدان غربی روبه روست، نویدبخش عبور از شرایط سخت و آغازی بر رشد مجدد صنعت نفت ایران به ویژه صنعت انتقال نفت و فرآورده خواهد بود.در میان این طرح ها، پروژه احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی نایین- کاشان- ری یکی از بی شمار اقدام های بااهمیتی است که در شرایط سخت اقتصادی کشور رقم خورده و قرار است اواخر خردادماه امسال به بهره برداری کامل برسد.این طرح فراز و فرودهایی را به خود دیده که در این گزارش سعی شده است زوایای فنی و اجرایی آن از زبان محمد استاجی به عنوان مجری مورد اشاره قرار گیرد.
انتقال فرآورده های نفتی با خطوط لوله به عنوان یک جایگزین مناسب زیست محیطی در کاهش آلودگی محیط زیست در سیستم های انتقال جاده ای، کاهش بار ترافیکی جاده های مربوط، به واسطه انتقال مواد نفتی به وسیله خطوط لوله و افزایش ضریب ایمنی هرچه بیشتر در انتقال فرآورده های نفتی و کاهش آلودگی محیط زیست و تصادف های محتمل به واسطه دارا بودن حجم ترافیک جاده های ناشی از انتقال این مواد، از اهداف و دستاوردهای این طرح به شمار می آیند.
محمد استاجی، مجری پروژه احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی نایین- کاشان- ری معتقد است تحقق امر تامین انرژی مورد نیاز منطقه به وسیله خط لوله افزون بر کاهش هزینه ها و مشکلات فنی، اقتصادی و زیست محیطی از نظر راهبردی و امنیت ملی نیز حائز اهمیت است و یکی از حیاتی ترین موضوع های ملی کشور به شمار می آید.
استاجی با بیان اینکه خط لوله 420 کیلومتری نایین-کاشان-ری ازجمله طرح های ملی است، از آمادگی و شمارش معکوس برای افتتاح رسمی آن خبرداد و گفت: انجام کلیه خدمات طراحی، مهندسی کالا، تهیه و تامین مصالح، ماشین آلات و تجهیزات، انجام کلیه کارهای ساختمان، نصب، تست، راه اندازی و دیگر خدمات و انجام طراحی بنیادی خطوط انتقال 63 کیلوولت پست های 63/603 کیلوولت از اهم اقدام هایی است که برای احداث خط لوله 20 اینچ فرآورده های نفتی واقع در شهرهای نایین- کاشان- ری و مسیر حدفاصل بین آنها انجام شده است.وی هدف از اجرای این طرح را انتقال فرآورده های نفتی از پالایشگاه بندرعباس و ستاره خلیج فارس خواند و افزود: جلوگیری از آلودگی زیست محیطی، همچنین کوتاهتر شدن مسیر انتقال فرآورده های نفتی (حدود 200 کیلومتر) از دیگر مزیت های اجرای این طرح است.
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری درباره مزیت های دیگر احداث خط لوله نایین-کاشان-ری نیز گفت: با احداث این خط لوله افزون بر جلوگیری از انباشت فرآورده های نفتی تولیدی در پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و بندرعباس، به ویژه بنزین این پالایشگاه ها، از تردد روزانه 1500دستگاه نفتکش جاده پیما و بروز حوادث جاده ای جلوگیری می شود.
استاجی با بیان اینکه این خط لوله مجهز به سیستم نشت یاب فیبر نوری و ایستگاه های حفاظت کاتدی است، اظهار کرد: اغلب طرح ها و پروژه ها به دلیل وجود تحریم ها با چالش ها و مشکلات عدیده ای به ویژه تامین به موقع قطعات و تجهیزات روبه رو بودند، اما خوشبختانه با همت و تلاش مضاعف توانستیم از گردنه سخت این محدودیت های اعمال شده عبور کنیم و هم اکنون با قاطعیت عنوان می کنم که بیش از92درصد تجهیزات طرح خط لوله نایین- کاشان- ری به وسیله شرکت های پیمانکار ایرانی تامین شده است و تنها 8 درصد خرید خارجی داشته ایم.
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری با اشاره به اینکه در مسیر این خط لوله با احتساب تلمبه خانه پایانه ری در مجموع سه تلمبه خانه فعال است، تصریح کرد: تلمبه خانه نایین با ظرفیت انتقالی بالغ بر 300 هزار بشکه در روز، تلمبه خانه بین راهی کاشان با افزایش ظرفیت انتقال روزانه از 180 هزار بشکه به 205 هزار بشکه و پایانه تاسیسات ری با ظرفیت انتقال 205 هزار بشکه در روز عمده ویژگی تلمبه خانه های طرح مذکور به شمار می رود که قرار است فرآورده های نفتی را در مسیر یاد شده پمپاژ و به تهران و شمال کشور انتقال دهد. وی با بیان اینکه در طرح احداث خط لوله نایین-کاشان- ری 10 مخزن با ظرفیت کلی 300 میلیون لیتر برای ذخیره سازی فرآورده های نفتی نیز تعبیه شده است، افزود: این مخازن شامل سه مخزن 40 میلیون لیتری گازوئیل، سه مخزن 40میلیون لیتری بنزین معمولی و دو مخزن 20میلیون لیتری بنزین سوپر و دو مخزن برای ذخیره سازی نفت سفید است.
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری توسعه و ارتقای پست موجود 63/603 کیلوولت نایین، ایجاد 6 کیلومتر خط انتقال برق 63 کیلوولت کاشان به تلمبه خانه کاشان، توسعه پست برق 63/603 کیلوولت کاشان و توسعه پایانه ری را از دیگر اقدام های احداث این خط لوله برشمرد.
استاجی درباره اعتبار کلی طرح احداث خط لوله نایین-کاشان- ری نیز گفت: این طرح با اعتبار کلی 900 میلیارد تومان اجرا و تاکنون 800میلیارد تومان آن هزینه شده است.
وی با بیان اینکه این خط لوله هم اکنون با پیشرفت کلی 97.5 درصدی روبه روست، تصریح کرد: از جمله مزایای اصلی خط لوله نایین–کاشان-ری این است که جزو نخستین خط هایی است که با پوشش از نوع «اف بی ئی» احداث شده است چراکه قبلا برای احداث خط لوله ها از پوشش پلی اتیلن استفاده می شد اما پوشش «اف بی ئی» افزون بر سازگاری با محیط زیست در مقابل خوردگی مقاومت بالایی دارد و به این منظور از عمر طولانی تری نیز برخوردار است.بر اساس این گزارش، با توجه به اینکه تحقق امر تامین انرژی مورد نیاز منطقه از طریق انتقال با خط لوله، افزون بر کاهش هزینه ها و مشکلات فنی، اقتصادی و زیست محیطی، از نظر راهبردی و امنیت ملی نیز، یکی از حیاتی ترین موضوع های ملی کشور به شمار می آید و نیز با توجه به بالا بودن ایمنی انتقال فرآورده های نفتی با خط لوله نسبت به دیگر روش های انتقال و حمل ونقل اینگونه مواد و نیز اقتصادی بودن آن، ایجاد اشتغال سالم از طریق جذب نیروهای کاری فعال واحدهای صنعتی و با توجه به ضرورت فراهم شدن زیربناهای لازم برای توسعه اقتصادی کشور، نیاز به اجرای اینگونه طرح ها امری ضروری محسوب می شود و تاخیر در تحقق این طرح ملی می تواند افزون بر عدم تحقق صرفه جویی و در نتیجه وارد شدن خسارت های فراوانی از این طریق، برای کشور مشکلاتی را در ابعاد گوناگون سیاسی، اقتصادی و راهبردی به دنبال داشته باشد، بنابراین جایگاه طرح در سیاست های کلی کشور نیز به خوبی روشن می شود.
مجری طرح احداث خط لوله نایین- کاشان- ری درباره ضرورت احداث خط لوله نایین-کاشان-ری توضیح داد: با توجه به اینکه قسمت عمده بنزین و فرآورده های نفتی در بندرعباس تولید می شود، برای جلوگیری از انباشت فرآورده ها این خط لوله تعریف و اجرایی شد. به موازات خط لوله نایین-کاشان-ری، خط لوله 26 اینچ دیگری از بندرعباس تا سیرجان در حال احداث است که این خطوط لوله ها قرار است تمامی فرآورده های نفتی را از بندرعباس به مبادی داخلی کشور منتقل کنند. همچنین عمده مصرف متعلق به تهران، مرکز و شمال کشور است به همین دلیل این خطوط لوله ها مسیر انتقال را در حدود 150 تا 200 کیلومتر کوتاه تر خواهد کرد. در گذشته فرآورده ها از سمت نایین و از طریق خط لوله 16 و 20 اینچ به سمت اصفهان منتقل و از آنجا مجددا به تهران، مناطق مرکزی و شمالی کشور می رسید اما این اقدام نه تنها از انباشت فرآورده ها در پالایشگاه های بندرعباس و ستاره پیشگیری می کند بلکه سوخت مورد نیاز عموم مردم در پیک مصرف مانند ایام عید و تعطیلات را نیز کاملا پوشش می دهد.
وی درباره سابقه اجرای طرح خط لوله نایین-کاشان-ری گفت: شروع احداث این خط به سال 91 بازمی گردد. در ابتدا این پروژه با کمبود منابع مالی روبه رو شد چراکه بانک ملت به عنوان سرمایه گذار اصلی این طرح تامین اعتبار لازم را انجام نداد و یک سال و نیم این پروژه با وقفه روبه رو شد. بعدها با تصمیم های اعمال شده قرار شد این پروژه از منابع داخلی شرکت پالایش و پخش اجرایی شود، ضمن اینکه برای بهره مندی از آورده ها این طرح پروژه به صورت فازبندی کلید خورد. با این اوصاف و با فراز و فرودهای بی شمار سرانجام در سال 98 خط لوله نایین-کاشان-ری شروع به کار کرد. فرآورده ها از طریق پمپ های قدیمی نایین به تهران منتقل می شد و بر اساس کارهای کارشناسی شده از طریق همین خط تلمبه خانه نایین را راه اندازی کردیم و به زودی هم تلمبه خانه کاشان به مرحله بهره برداری کامل خواهد رسید. البته همزمان با راه اندازی خط، تاسیسات گیرنده و فرستنده توپک و ساختمان ها را در کاشان راه اندازی کردیم و نیروها مستقر هستند و بر اساس برنامه ریزی های تدوین شده این خط تا پایان خردادماه به بهره برداری کامل خواهد رسید. اقدام های اجرایی مربوط به سیستم های کابل فیبر نوری هم تعبیه شده است اما مادامی که تلمبه خانه کاشان تکمیل نشده باشد، فیبر نوری هم در مدار نخواهد بود. استاجی به میزان اشتغالزایی احداث این خط لوله اشاره و عنوان کرد: به طور میانگین از سال 98 تاکنون برای اجرا، راه اندازی و تکمیل این خط لوله بالغ بر 200 نفر نیروی کار مستقیم و 130 نفر نیروی کار غیرمستقیم فعالیت داشتند. همچنین در تلمبه خانه های نایین، کاشان و ری به صورت میانگین 450 نفر در روز به طور مستقیم مشغول به فعالیت بودند که البته هم اکنون میزان اشتغال پایدار در این تلمبه خانه ها به میزان 80 نفر است.
وی به سختی های کار با معارضین اشاره و تصریح کرد: پروژه های خط لوله از نمونه پروژه هایی است که عموما برای تسهیل اراضی با معارضین زیادی روبه روست که ما هم از این امر مستثنی نبودیم. معارضین ما شخصی و گاه دولتی هستند که وقفه های زیادی را در روند اجرای کار ایجاد کرده اما خوشبختانه تا حدود زیادی اختلاف های پیش آمده حل وفصل شده است.
صنعت پتروشیمی ایران افزون بر توسعه همه جانبه داخلی، به دنبال همکاری مشترک با روسیه است
مشعل صنعت پتروشیمی ایران در میانه تهدید و تحریم های گسترده و همه جانبه ای که در چند دهه گذشته از سر گذرانده، تجربه های مختلف و ارزشمندی را برای عبور از هر مرحله داشته است. این صنعت، امروز به پشتوانه توان داخلی خود توانسته علاوه به نگه داشتن برنامه تولید و افزایش پلکانی آن در این سال ها، جریان توسعه و سرمایه گذاری را بخوبی زنده نگه دارد و به نقطه ای از استقلال و توانمندی در داخل و در سطح بین المللی دست یابد، ضمن اینکه توانسته بازار کشورهای همسایه، منطقه ای و فرامنطقه ای را در دوران تحریم های مستقیم حفظ کند و با انعطافی منطقی از گردنه تحریم ها بگذرد و حالا با این تجربه های قابل توجه، همکار و شریکی خوب برای کشورهای دیگر که در شرایط تحریمی قرار دارند، باشد.
دیدارهای دیپلماتیک و تجاری ایران و روسیه با تلاش های دولت سیزدهم، بیشتر و هدفمند شده و امروز شاهد تحولات و پیشروی های سرنوشت ساز و پرمنفعت برای کشور هستیم و در این میان، صنعت پتروشیمی یکی از پیشتازان در میان زیرمجموعه های صنعت نفت است که از قضا زمینه های مشترک همکاری زیادی نیز با شرکت های روسی دارند.
شاید شروع تحولات جدید در روابط ایران و روسیه و به عبارتی ورود جدی تر ایران به این بازار بزرگ، از سال گذشته و با سفری که اواخر دی ۱۴۰۰ سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به این کشور داشت، شروع شد. در این سفر مذاکرات مختلفی صورت گرفت و طرفین درباره توسعه روابط تجاری و اقتصادی، بویژه در زمینه های راه و شهرسازی، حمل ونقل، انرژی و بانکی مذاکره کردند و به توافق رسیدند. در ادامه این توافق ها بود که هیأت پرتعدادی از کشور روسیه به ریاست الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به تهران آمدند و بسیاری از توافق ها به مرحله ای جدیدتر و امضای تفاهمنامه رسید.
در آن سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، به چند عامل مهم از جمله همسایگی، منافع و دشمنان مشترک به عنوان دلایل ضرورت افزایش همکاری میان ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: علاوه بر منافع مشترک، دشمنان مشترکی هم داریم که رشد و پیشرفت در منطقه را نمی خواهند؛ اما ما باید رشد و توسعه را به حدی برسانیم که دیگران نتوانند برای تحقق اهداف سیاسی و فرهنگی خود در این منطقه نفوذ کنند. در آن سفر وزرای نفت، اقتصاد و امور خارجه رئیس جمهوری را همراهی کردند و در نتیجه آن جلسات، تفاهمنامه ها و توافق هایی در تهران رقم خورد که نویدبخش ایجاد یک بازار بزرگ برای صنعت نفت، بویژه صنعت پتروشیمی خواهد بود.
به این ترتیب در سفر چند روزه هیأت روس به ایران، علاوه بر دیدارهای جداگانه با مقامات کشورمان، جلسات مفصلی با جواد اوجی، وزیر نفت برگزار شد و دو کشور سه سند همکاری امضا کردند. همچنین تفاهمنامه ای بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه در خصوص تبادل دانش فنی و همکاری های دانش بنیان در حوزه تجهیزات صنایع پتروشیمی به امضای مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و رودکوویچ به نمایندگی از طرف ایوانف، رئیس اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه رسید. همچنین جواد اوجی، وزیر نفت از عملیاتی شدن بخشی از اعتبار ۵ میلیارد دلاری روسیه برای پروژه های بخش انرژی، کشاورزی و حمل ونقل خبر داد و گفت: بنا داریم در دولت سیزدهم، سطح روابط تجاری با روسیه را در تمامی این حوزه ها به سقف ۴۰ میلیارد دلار در سال برسانیم.
وی افزود: بخشی از این اعتبارات، عملیاتی شده و برای بخشی دیگر با حضور معاون نخست وزیر روسیه تصمیم گیری شد. در جریان این مذاکرات، علاوه بر بخش بالادستی صنعت نفت، در بخش پتروشیمی و صدور خدمات فنی و مهندسی هم تفاهمنامه هایی امضا شد و در آخرین اقدام هم تفاهمنامه ای در زمینه صدور محصولات پتروشیمی و دانش فنی کاتالیست به روسیه به امضا رسید.
وزیر نفت در زمینه موضوع کریدور حمل ونقل بین المللی شمال و جنوب که یکی از مهم ترین موضوعات مورد بحث در مسکو و تهران بود، افزود: خوشبختانه توافق های خوبی در حوزه ریلی، حمل ونقل جاده ای، کشتیرانی و هوایی انجام شده و هر دو کشور ایران و روسیه در تحریم هایی ظالمانه قرار دارند که ان شاءالله با همکاری یکدیگر و توسعه روابط در تمامی بخش های عنوان شده، تحریم ها را بی اثر می کنیم.
شرکت های پتروشیمی؛ اما از مدت ها قبل گام هایی را در مسیر بازارهای جدید برداشته بودند و بخصوص در حوزه فروش کاتالیست ها توانسته اند طی چند سال اخیر، بازارهای جدیدی را فتح کنند. این مجموعه ها طی سال های اخیر و با همکاری مراکز دانشگاهی، شرکت های دانش بنیان و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی و تأمین دانش فنی و کاتالیست های مورد نیاز پتروشیمی ها، دستاوردهای بزرگی را به خود اختصاص داده اند ؛ اگرچه به دلیل تحریم، انتقال دانش و فناوری برای این شرکت ها محدود شد؛ اما مهندسان ایرانی موفقیت های ارزشمند بسیاری را به دست آورده اند که علاوه بر تولید داخل، چشمی به بازارهای جدید بین المللی دارند. در همین مدت اخیر، دولت سیزدهم تاکنون بسیاری از هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و شرکت های مستقل خصوصی پتروشیمی مذاکرات جداگانه ای را با کشورهای مختلف و در پنج قاره شروع کرده اند و امروز با پیشقدمی دولت در مذاکرات بازار روسیه، حوزه پتروشیمی یکی از اصلی ترین زمینه های همکاری مشترک دو کشور شده است.
پس از سفر رئیس جمهور به روسیه، حضور معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی روسیه به همراه سایر مدیران صنعت پتروشیمی، زمینه بسیاری از تفاهمنامه های مشترک را فراهم کرد. شاهمیرزایی در این نمایشگاه، از شرکت های روس دعوت کرد از فرصت های مناسب برای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران استفاده کنند. وی به حدود ۵۶۰۰ کیلومتر سواحل در شمال و جنوب جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و افزود: وجود بنادر پرشمار در این سواحل، زمینه تبادل محصولات و فعالیت های صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و دیگر صنایع را برای کشور فراهم و آسان کرده است.
اما حالا و در تهران، پس از مجموعه نشست های مشترک ایران و روسیه، مرتضی شاهمیرزایی با مقام های روس مذاکراتی را برای صادرات محصولات پتروشیمی دنبال کرد. همچنین صادرات خدمات فنی و مهندسی و سوآپ نفت و گاز نیز از دیگر محورهای مذاکراتی انرژی بین دو کشور بود. وی تفاهمنامه ای از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه، به منظور تبادل دانش فنی و همکاری های دانش بنیان در حوزه تجهیزات صنایع پتروشیمی امضا کرد که رودکوویچ به نمایندگی از طرف ایوانف، رئیس اتحادیه صنایع شیمیایی طرف دیگر امضای این سند بود.
بر اساس این گزارش، آنچه به عنوان بازارهای جدید صادراتی و توسعه ای برای صنعت پتروشیمی تعریف شده، شامل حوزه گسترده ای در روسیه، آمریکای جنوبی و برخی کشورهای آسیایی است. این توضیح و تاکید به سرمایه گذاری را شاهمیرزایی، چندی قبل در حضور مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی مطرح کرد.
او بازار روسیه را بازاری بزرگ و پراستعداد برای همکاری شرکت های پتروشیمی و نیز سرمایه گذاری مشترک برشمرد و گفت: توان صنعت پتروشیمی در برخی حوزه ها، همچون تولید انواع کاتالیست های مهم پتروشیمی بسیار قابل توجه است و می توان با کمک شرکت های دانش بنیان، این قابلیت را به ارزش افزوده برای کشور و صنعت پتروشیمی تبدیل کرد.
البته باید توجه داشت که بازیگران عرصه های بین المللی، همواره به دنبال منافع خود هستند و صنعت پتروشیمی ایران هم باید در ورود همه جانبه به بازارهای جدید، شناخت بیشتری از آن کسب کند. سیدحمید حسینی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفتی گفت: شناختی از بازار روسیه نداریم و آن طرف هم، شناختی از توانمندی های ما ندارد که با برگزاری نشست ها و نمایشگاه های دوطرفه، این شناخت کامل می شود.
وی افزود: روسیه با توجه به دسترسی که به خوراک کشور قزاقستان و ترکمنستان دارد، بشدت بر صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری کرده است. از طرفی برخی مایعات پتروشیمی مثل بوتادین در روسیه بازار وجود دارد؛ اما مشکلات لجستیکی باعث شده نتوانیم حضوری فعال داشته باشیم و این مشکل جدی در روابط ایران و روسیه است که در جلسات مشترک، باید مورد بررسی قرار گیرد.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مطرح کرد :
مشعل به گواه اغلب کارشناسان، صاحب نظران و فعالان صنعت نفت کشور، دانش بنیان و فناورمحور از بارزترین مولفه هایی است که باید با این صنعت عجین شود. در این میان تقویت پژوهش و زیرساخت های پژوهشی از الزام های تحقق این هدف به شمار می آید. با توجه به اهمیت و جایگاه پژوهش و نقش کلیدی آن در توسعه سازمان ها می توان دریافت که برآیند دستاوردهای علمی و پژوهشی تا چه اندازه در مسیر دستیابی به فعالیت های نوآورانه راهگشا بوده است. پژوهش، نوآوري و فناوري از مهم ترین محورها و اولویت های توسعه ای در سازمان ها محسوب می شود که می تواند ضامن حرکت و دوام سازمان ها باشد. هر صنعتي براي حرکت به سمت خودکفايي، نيازمند تلاش بي وقفه در راه پژوهش و فناوري است و در این میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به موازات دیگر شرکت های تابعه و فعال حوزه نفت و گاز کشور سعی دارد تا ضمن بهره مندی از توان و ظرفیت مراکز و نهادهای پژوهشی در مسیر خودکفایی نیز گام های اساسی برداشته و به مراتب نیازمندی های خود را با حمایت و تعامل این دست از مراکز جامعه عمل بپوشاند. آنچه می خوانید، مشروحی است از فعالیت های پژوهش محور شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران که ایرج کلهری، سرپرست پژوهش و فناوری این شرکت درباره آنها با "مشعل" گفت و گو کرده است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بر اساس نیازمندی های مناطق 37 گانه تحت پوشش خود، اقدام ها و فعالیت های پژوهشی را با پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و به ویژه شرکت های دانش بنیان در دستور کار دارد. اين قبيل همكاري ها با دانشگاه ها و جامعه علمي و آموزشي كشور، در جهت ايفاي بخشي از مسئوليت اجتماعي شركت به منظور رفع مشكلات عملياتي و فرآيندي با بهره گيري از دانش روزآمد نيز تلقي مي شود، ضمن اینکه سطح علمي همكاران شاغل در شبكه پژوهشي شركت نيز روزآمد نگهداشته مي شود.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره اقدام های این شرکت درباره فعالیت های علمی و پژوهشی گفت: صنعت نفت از جمله بخش های اقتصادی مهمی است که خلق ارزش افزوده در آن منوط به توانمندی های دانش و فناوری است. پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران پروژه هایی را با پشتیبانی دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مراکز و نهادهای علمی کشور در دست بررسی و اجرا دارد که به ثمر نشستن هر یک از این طرح های پژوهشی، بسیار حائز اهمیت است.
ایرج کلهری به طرح كاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخارات بنزين (کهاب) اشاره و تصریح کرد: این طرح طبق قوانین، چارچوب ها و دستورعمل های سازمان محیط زیست باید به طور هم زمان در جایگاه های عرضه سوخت و انبارهای نفت اجرایی و عملیاتی شود. به موازات اجرایی شدن این طرح، پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران،پروژه پژوهشي «طراحي و ساخت سيستم بازيافت تركيبات هيدروكربني با استفاده از نانو ساختارهاي كربني براي جلوگيري از هدرروي بخارات هيدروكربني منتشر شده از مخازن ذخيره سوخت» را به منظور بهره گيري از فناوری هاي روزآمد دنيا ازسوی متخصصان بومي در داخل كشور با کارفرمایی شرکت ملی پخش و همکاری پژوهشگاه صنعت نفت تعريف و منعقد کرده است.
وی ادامه داد: بخشی از تست های اولیه این طرح در يكي از جایگاه عرضه سوخت شهر تهران انجام شده است و امیدواریم در آینده ای نزدیک به طور کامل نهایی شود.
کلهری با بیان اینکه ميترهاي كوريوليس ديسپنسرهاي جايگاه ها ازجمله تجهیزات مورد نیاز صنعت سی ان جی است که در قالب پروژه پژوهشي ازسوی دانشگاه صنعتی شریف در حال مطالعه و بررسی است، عنوان کرد: به دنبال این هستیم تا این تجهیز کاربردی را برای نخستین بار در کشور ازسوی سازندگان داخلی بومی سازی کنیم. در صورت موفقيت در ساخت نمونه اوليه صنعتي و تجاري سازي آن، تجهيز مورد اشاره كاربرد گسترده اي در سطح وزارت نفت خواهد داشت. اين پروژه از محل اعتبارات شركت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درسامانه ساتع (سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری) تامين اعتبار شده است.
وی در ادامه به قرارداد پژوهشی تعيين حدود مجاز انتشار آلايندگي هيدروكربن ها (THC) اشاره و تصریح کرد: تعیین استاندارد آلايندگي هيدروكربن ها عنوان قرارداد پژوهشي ديگري است که با همکاری دانشگاه تهران در حال اجراست. بر اساس توافقات اولیه با سازمان حفاظت محیط زیست و خودروساز ايراني مقرر شده استانداردهای مرتبط با آلاینده های خروجی از خودروهای گازسوز مشخص و اندازه گیری شود که هم اکنون نتایج آن در سازمان حفاظت محیط زیست در حال بررسی و ارزیابی است. اين پروژه نيز از محل اعتبارات شركت درسامانه ساتع تامين اعتبار شده است.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: مخازن ANG) Absorbed Natural Gas ) از تجهیزات نوين در توسعه سبد سوخت به شمار می آید که بر این اساس ساختارهای جدیدی با بهره گيري از فناوری نانو در مخازن سی ان جی خودروها تعبیه شده که می تواند گاز فشرده ای را که وارد مخزن می شود، تحت شرايطي در حجم بالا ذخیره سازی و این امکان را فراهم می کند تا میزان بیشتری گنجایش با ظرفیت بالا ایجاد شده بدون اینکه تغییرات زیادی در حجم و وزن حاصل شود.
کلهری تصریح کرد: ساخت این مخازن تحت قرارداد پژوهشي هم اکنون ازسوی پژوهشگاه صنعت نفت در حال انجام است. این طرح در دو فاز تعریف شده و در مرحله اولیه، هدف ساخت دو مخزن است که یکی از مخازن آن ساخته و ازسوی ناظرین پروژه در مرحله ارزيابي قرار دارد. تکنولوژی و موارد فنی و علمی آن هم در اختیار شرکت قرار داده شده و ساخت مخزن دوم نیز در آينده نزديك نهایی می شود.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران بر ضرورت انجام پروژه های مرتبط با مبارزه با عرضه خارج از شبكه سوخت تاکید کرد و با اشاره به اقدام های مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش در این زمینه یادآور شد: مبارزه با عرضه سوخت خارج از شبكه، از جمله اولویت های مهم شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران محسوب می شود که اجرای طرح های مرتبط با این موضوع به جد در حال پیگیری است. به طور مثال پلمپ هوشمند نفتکش ها، اندازه گیری باک سوخت خودروها در مبادی مرزی با استفاده از تكنولوژي هاي نوين از این دست موارد به شمار می آیند.
وی بیان کرد: بومی سازی تجهیزات سامانه هوشمند سوخت هم از دیگر طرح ها و پروژه های اولویت دار مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش است که اقدام های اولیه برای عملیاتی شدن هر یک از این پروژه ها و فرآيند تصويب خواهي آنها آغاز شده و انتظار مي رود امسال این طرح ها به طور کامل نهایی شوند.
کلهری یادآوری کرد: یکی دیگر از اولویت هایی که شرکت ملی پخش در ابتدای هرسال به آن توجه ویژه دارد، تعیین نیازهای پژوهشي شرکت ازسوی مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش و مدیریت هاست. به منظور رعايت اصل تقاضامحوري در تعريف پروژه هاي پژوهشي، اداره پژوهش و فناوری شرکت نمی تواند به صورت مستقل پروژه تعریف کرده و یا نیازها را شناسایی کند بلکه موضوع ها و محورهای کاری را دریافت کرده و بر اساس دستورعمل های تعیین شده و در عین حال نظام مند از سوی شرکت، مورد پيگيري قرار مي دهد.
وی به پروژه های در دست اجرای دانشجویی اشاره کرد و با بیان اینکه این شرکت تمامی عزم خود را جزم کرده تا حمایت همه جانبه ای از دانشجویان در تمامی مقاطع به همراه آورد، گفت: در اداره پژوهش و فناوري راهکارهای مختلفی برای انجام کارها بر اساس اسناد بالادستي تعريف شده است. پروژه ها با توجه به وسعت مالی و کاری در صدر قرار دارند، اما پروژه های دانشجویی هم در مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري تعريف شده كه در واقع مي توانند به عنوان فاز مطالعاتي پروژه هاي پژوهشي تلقي شوند.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: در اين پروژه ها، مشاورين صنعتي كه از ميان همكاران متخصص انتخاب مي شوند، در كل فرآيند در كنار اين عزيزان بوده و راهنمايي هاي لازم را ارائه مي دهند. همچنين پروژه هاي نخبه وظيفه براي حمايت از نخبه هاي دانشگاهي كه عضو بنياد ملي نخبگان بوده و شرايط لازم براي تعريف پروژه در شركت را داشته باشند، پس از طي فرآيند تصويب خواهي مربوطه، حمايت مي شوند. اينها اهرم ها و ابزاري هستند كه مي توانيم در ارتباط با مراكز علمي و تخصصي سراسر كشور به كار ببريم.
انعقاد 5 قرارداد پژوهشی
کلهری در ادامه به قراردادهای پژوهشی منعقد شده و در دست اجرای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اشاره و عنوان کرد: در حال حاضر شركت ملي پخش 5 قرارداد پژوهشي، 30 پروژه دانشجويي در مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري و سه پروژه نخبه وظيفه داشته و سبد پژوهشي شركت براي امسال نيز در دست بررسي است. اين قبيل همكاري ها با دانشگاه ها و جامعه علمي آموزشي كشور، در جهت ايفاي بخشي از مسئوليت اجتماعي شركت به منظور رفع مشكلات عملياتي و فرآيندي با بهره گيري از دانش روزآمد نيز تلقي مي شود، ضمن اینکه در اين ميان، سطح علمي همكاران شاغل در شبكه پژوهشي شركت نيز بروز نگهداشته مي شود.
وی افزود: با توجه به شعار سال که با عنوان تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین ازسوی مقام معظم رهبری تعیین شده است، تمامی فعالیت ها متمرکز بر همکاری، حمایت و پشتیبانی از شرکت های دانش بنیان است. شرکت ملی پخش نیز از این قاعده مستثنی نبوده و مانند دیگر شرکت های تابعه صنعت نفت کشور کمرهمت خود را بسته و پرتوان تر از قبل به دنبال بهره مندی از ظرفیت فعالان این دست از شرکت هاست تا از این طریق بتواند نیازهای خود را مرتفع ساخته و در جهت بهبود شرایط گام بردارد.
سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران عنوان کرد: هم اکنون تعداد زیادی از شرکت های دانش بنیان تخصصی، فنی و مرتبط برای تامین نیازهای شرکت پخش شناسایی و ارزیابی و در پاره ای از موارد به عقد قرارداد با آنها نیز منتهی شده است. شرکت های دانش بنیان به لحاظ تخصص و تنوع کاری در شرایطی هستند که می توانند کمک شایانی به سرانجام رسیدن طرح ها و پروژه ها داشته باشند؛ از این رو از تمامی شرکت های دانش بنیان تقاضا دارم که زمینه های کاری تخصصی خود را با ما به اشتراک بگذارند و از سوی دیگر به فراخوان هایی که در سایت شرکت ملی پخش، جراید کثیرالانتشار و دیگر رسانه های داخلی منتشر مي شود، توجه کافی و لازم را داشته باشند.
کلهری تصریح کرد: معتقدیم که شرکت های دانش بنیان با ارائه راهکارهای مناسب می توانند حامی، پشتیبان، همراه و همگام خوبی برای ما باشند. همچنین پارک های علمی و فناوری، دانشگاه ها و پژوهشکده ها هم از دیگر مواردی است که در به نتیجه رساندن اهداف شرکت ملی پخش نقش بسزایی داشته اند که از این دست مراکز و نهادهای علمی هم تقاضا دارم که وارد این عرصه شده و با تعامل و همکاری دوجانبه بتوانیم برای به ثمر نشستن پروژه ها و طرح ها گام های اساسی برداریم.
وی افزود: در صورت نياز به راهنمايي بيشتر و مشاهده عناوين پژوهشي / دانشجويي، نخبه وظيفه و... خاتمه يافته و در دست اقدام و همچنين آگاهي از اولويت هاي مورد نياز به سايت اين اداره به آدرس http://randd.niopdc.ir مراجعه کنید.
در تشریح حمایتی دانشگاه صنعت نفت از شرکت های دانش بنیان مطرح شد:
مشعل موضوع حمایت از شرکت های دانش بنیان در سال های گذشته یکی از موضوع های مهم و در دستور کار دولت ها بوده، اما با نام گذاری 1401 به سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری این موضوع به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است و می توان با نگاهی به عملکرد صورت گرفته تا امروز، مسیر آینده را روشن تر کرد. با توجه به استقبال و برنامه ریزی که کشورهای جهان و به خصوص کشورهای نفتی منطقه خاورمیانه روی این موضوعات دارند، باید تلاش کنیم در این رقابت بزرگ و حساس بیشترین سهم را داشته باشیم. در گفت وگویی با دکتر رضا مسیبی بهبهانی، عضو هیات علمی و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعت نفت برنامه های این دانشگاه و برخی دیدگاه هایی در این زمینه مطرح شد که در ادامه می خوانید.
شرکت دانش بنیان یا شرکت متمرکز بر دانش (Knowledge enterprise) به شرکتی گفته می شود که بر پایه دانش و فناوری اطلاعات بنا شده است. در واقع می توان گفت که این دسته از شرکت ها موتور رشد و توسعه هر کشور در حال توسعه ای محسوب می شوند. به موجب آیین نامه تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان، شرکت های دانش بنیان، موسسات خصوصی یا تعاونی هستند که به منظور افزایش علم و ثروت، توسعه اقتصادی بر پایه دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی به منظور گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه فناوری های برتر و با ارزش افزوده فراوان (به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط) تشکیل می شوند.
تاریخچه روی کار آمدن این دسته از شرکت ها به سال ۱۹۷۹ میلادی برمی گردد. در این سال پژوهشگری به نام لیتل، اولین تحقیقات خود را برای ایجاد شرکت های دانش بنیان آغاز کرد و با به کار بردن عباراتی نظیر شرکت های فناوری محور توانست شرکتی برای بررسی و توسعه اختراعات علمی، دانش و نوآوری ها تاسیس کند. از آن زمان تا اکنون عبارت هایی نظیر «سازمان های دانش محور، شرکت های مبتنی بر فناوری های پیشرفته، شرکت های دانش مبنا، کسب وکار دانش محور، شرکت های مبتنی بر فناوری های نوین، سازمان های مبتنی بر نوآوری» رواج پیدا کرد که مصداقی از شرکت ها در نظر گرفته می شوند. سهامداران این شرکت ها، اغلب متخصصان و افراد تحصیل کرده ای هستند که با فراگیری علوم و دانش و نوآوری ها موفق به ارائه یک خروجی غیر نقدی می شوند. این خروجی می تواند اموال معنوی همچون حق اختراع، طرح های صنعتی، دانش های فنی، نرم افزارها و… باشد.
این اهداف شامل جذب و تبدیل کردن ایده ها به محصول و مشاغل پایدار، تجاری سازی علم و دانش، تجاری سازی یافته های تحقیقاتی و پژوهشی، توانمندسازی دانش آموختگان برای ورود به فضای کسب و کار، حمایت، هدایت و سمت دهی نوآوری ها و تولید کردن فناوری های برتر، به کارگیری توانمندی های دانشگا ه ها و واحدهای پژوهشی در جامعه، ترغیب متخصصان، نوآوران، مخترعان، اعضای هیات علمی دانشگا ه ها و واحدهای پژوهشی می شود. همچنین رفع نیازهای جامعه و ترویج فرهنگ تجاری سازی در دانشگاه ها و مراکز پژوهشی، تشویق بنگاه های اقتصادی و دستگاه های اجرایی به بهره گیری از یافته های پژوهشی و فناوری های شکل یافته در مراکز پژوهشی و ارتقای فرهنگ کارآفرینی مورد نظر است.
این شرکت ها می توانند در زمینه انجام تحقیقات کاربردی، ارایه خدمات تخصصی و مشاوره ای (خدمات علمی و تحقیقاتی و فنی)، تولید محصولات یا فناوری نوین(توسعه فناوری)، انجام خدمات نظارتی بر تحقیقات پژوهشی،اجرایی و مشاوره ای، ارایه خدمات توسعه کارآفرینی، ایجاد مراکز رشد و خدمات ایجاد و توسعه کسب وکار، ارایه خدمات توسعه محصول جدید، ارایه خدمات ورود کسب وکار به بازار بین المللی و جهانی کردن آنها و برنامه ریزی و اجرای طرح های توسعه کارآفرینی در سطوح ملی، منطقه ای و محلی فعالیت داشته باشند.
طبق آیین نامه، معیارهای سه گانه ای برای محصولات دانش بنیان در نظر گرفته شده است. اول اینکه باید دارای پیچیدگی فنی بوده و تولید آن نیاز به تحقیق و توسعه هدفمند داشته باشد، دوم اینکه باید توسط یک تیم فنی خبره انجام شود و در حوزه فناوری های بالا و متوسط به بالا باشد. همچنین تحقیق و توسعه برای حفظ توان رقابتی آن محصول در بازار، به صورت مداوم انجام شود و عمده ارزش افزوده آن کالا، خدمات ناشی از دانش فنی و ... نوآوری فناورانه باشد.
شرکت های دانش بنیان با تحول در عرصه علم و دانش و كشف یافته ها و نتایج جدید اقتصادی در رشد و توسعه مناطق مختلف تاثیر زیادی دارند. به طوری که رهبر معظم انقلاب اسلامی چندی قبل در دیدار با نخبگان و فعالان شرکت های دانش بنیان بر اهمیت نقش این شرکت ها در رونق اقتصادی و اقتصاد مقاومتی تاكید و آنها را موثرترین مولفه های تحقق پایدار اقتصاد توصیف كردند. پایین بودن خلاقیت، نوآوری و ضعف فناوری در بنگاه های اقتصادی موجب افزایش وابستگی صنعت و اقتصاد كشور به فناوری های خارجی می شود و این برای كشور ما كه از منابع سرشار اقتصادی برخوردار است، یك ضعف مهم به شمار می رود.
با توجه به نام گذاری ۱۴۰۱ از سوی مقام معظم رهبری به سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین»، فرمایشات ایشان درباره تولید یک راهبرد اساسی برای برون رفت از مشکلات موجود منجمله بحث اشتغال پایدار است. تولید ما باید در مسیری قرار گیرد که قابلیت رقابت با تولیدات سایر کشورهای صاحب فن را داشته باشد؛ از این رو تولیدات ما باید متکی بر مجموعه های دانش بنیان باشد، چراکه این مجموعه ها مسیر میانبری را برای رسیدن به محصولات کیفی، مقرون به صرفه و قابل رقابت را دنبال می کنند. ما با بهبود وضعیت تولید می توانیم سهم خود را در بازارهای دنیا و در بخش های مختلف به دست آوریم و به این ترتیب شرکت های دانش بنیان می توانند اشتغال پایدار و مستمری را در کشورمان ایجاد کنند. متأسفانه برخی مراکز تولیدی کشورمان گاهی با بحران مواجه شده و به تعطیلی کشیده می شوند و اشتغال هم در این مراکز ناپایدار است که علت اصلی این مسئله آن است که این مراکز نتوانستند محصولات کیفی و قابل رقابت تولید کنند.
طبق آخرین گزارش مرکز آمار ایران از پاییز ۱۴۰۰، درحالی که نرخ بیکاری کل کشور ۸.۹ درصد اعلام شده، نرخ بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی ۱۳.۸ درصد است. به عبارت دیگر افراد دارای تحصیلات دانشگاهی، دانشگاهی ۴۲.۳ درصد از کل بیکاران کشور هستند و سهم شاغلان دانشگاهی از کل شاغلان کشور ۲۵.۸درصد است. بر این اساس می توان نتیجه گرفت دانش بنیان شدن تولید در ابتدا موجب جذب بیکاران تحصیل کرده و متخصص شده و با بهبود شیوه های مدیریت، بهره وری عوامل تولید و سطح فناوری افزایش یافته و موجب نوآوری محصول خواهد شد. توجه کنید که امروزه حتی شیوه های تامین مالی نیز دانش بنیان شده است.
عدم ارتباط و یا ارتباط ضعیف بین دانشگاه ها و صنعت مشکلی دیرینه است و مربوط به زمان حال نیست. زمانی که نفت به راحتی فروش می رفت و درآمدهای حاصل از آن به راحتی وارد خزانه می شد، دولت ها تکنولوژی مورد نیاز را از خارج خریداری می کردند و خیلی منتظر به ثمر نشستن تحقیقات نمی ماندند، ولی با شدت یافتن تحریم های ظالمانه که موجب کاهش فروش نفت و واریز درآمدهای حاصله به حساب ارزی کشورمان شد، مشکلات زیادی به وجود آمد؛ از این رو صنایع تمایل بیشتری برای برقراری ارتباط با دانشگاه ها پیدا کردند تا به کمک آنان مشکلات خود را در زمینه فناوری کاهش دهند. به نظر من این تمایل می تواند سرآغاز خوبی برای شکل گیری و افزایش شرکت های دانش بنیان دانشگاهی باشد که توسعه پایدار را به دنبال دارد.
ما یک برنامه ریزی بلندمدت و پشتیبانی دائمی نیاز داریم که این ارتباط بین صنعت و دانشگاه به صورت ارگانیک درآید. ارتباط صنعت با دانشگاه اثرات بسیار خوب و مفیدی برای کشور به دنبال خواهد داشت. با به روز شدن اطلاعات در حوزه تولید و علم می توانیم کشور را در حالت پوست اندازی اقتصادی قرار دهیم. در صورتی که صنعت و دانشگاه ارتباط مهمی با هم داشته باشند وابستگی شان به منابع دولت از بین می رود و می توانند موفق تر عمل کنند.
دانشگاه صنعت نفت قدمتی 82 ساله در خدمت صادقانه به صنعت نفت کشور دارد. این دانشگاه دارای یک سند راهبردی پیشرفته و به روز با پیش بینی نیازهای فعلی و آتی صنعت نفت در ابعاد آموزشی و پژوهشی است که پس از تصویب، طی دو سال اخیر عملیاتی شده است. سند حاضر، اولین برنامه راهبردي دانشگاه صنعت نفت بوده که با تحلیل حقایق و واقعیت های میدانی از دیدگاه ذی نفعان و مجموعه اسناد بالادستی دانشگاه از جمله سند چشم انداز 20 ساله کشور، سیاست های کلی نظام، نقشه جامع علمی کشور، سند تحول راهبردي علم و فناوري، برنامه ششم توسعه کشور، ضوابط ملی آمایش سرزمین و برنامه ها، اهداف، سیاست ها و اولویت های توسعه دانشگاه تهیه و تدوین شده است. در حوزه پژوهشی جهت دهی و گسترش فعالیت های پژوهشی تقاضامحور در دانشگاه به منظور حل مشکلات و رفع نیازهاي واقعی و اقتضائات صنعت نفت کشور (حمایت از پژوهش های تقاضامحور و هدایت پایان نامه ها و رساله های دانشجویی در راستاي نیازهاي صنعت نفت، افزایش توانمندی های آموزشی و پژوهشی اعضاي هیات علمی دانشگاه جهت پاسخگویی به نیازهاي آموزشی و پژوهشی صنعت نفت، حمایت و ترغیب اعضاي هیات علمی براي استفاده از فرصت های مطالعاتی داخل در صنعت نفت، تقویت و توسعه ارتباط و همکاری های بین دانشگاه و شرکت هاي وابسته به وزارت نفت) یکی از اهداف کلان ترسیم شده است.
مهم ترین زیرساخت های پژوهشی دانشگاه که آماده خدمات دهی لازم به دانشجویان و اساتید علاقه مند به فعالیت در زمینه عملیاتی سازی ایده های خلاقانه و پژوهش های کاربردی هستند، شامل مرکز تحقیقات دانشکده نفت آبادان، مرکز تحقیقات دانشکده نفت اهواز، مرکز تحقیقات دانشکده نفت تهران، مرکز تحقیقات صنایع فراساحل نفت و گاز آموزشکده علوم دريايي محمودآباد، انجمن علمی مهندسی نفت و انجمن علمی مهندسی گاز می شود.
مرکز رشد واحدهای فناور نفت و گاز یکی از مجموعه های این دانشگاه در زمینه حمایت از ایده های نوآورانه تا مرحله تجاری سازی است. از جمله مهم ترین فعالیت های صورت پذیرفته مرکز رشد دانشگاه صنعت نفت اخذ مجوز دانش بنیان از سوی 10 شرکت عضو مرکز رشد دانشگاه، 15 مورد ثبت اختراع از سوی شرکت های عضو مرکز رشد دانشگاه، پذیرش متوسط سالانه 10 طرح ایده محوری در حوزه های تخصصی بالادستی و پایین دستی صنعت نفت، حدود 25 میلیارد تومان قراردادها و میزان فروش و ارائه خدمات از سوی شرکت های عضو مرکز رشد و نیز برگزاری دوره های آموزشی منظم سالیانه برای آموزش شرکت های مستقر در مرکز رشد و همچنین دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی به منظور ایجاد و مدیریت کسب وکارهای جدید بوده است. به عنوان نمونه می توانم به شرکت دانش بنیاد آریا ایرانیان یکی از شرکت های این مرکز با ایده محوری «طراحی و ساخت ابزار اندازه گیری فشار و دمای درون چاهی» اشاره کنم که موفق به کسب مقام دوم در هفتمین دوره نوآوری های برتر نفت، گاز و پتروشیمی و جشنواره ملی دانایی خلیج فارس شد. بعلاوه هیات رئیسه دانشگاه صنعت نفت اخیرا با توجه به اهمیت روزافزون ایده پردازی و نوآوری در عصر حاضر با تاسیس مرکز ایده پردازی، نوآوری و فناوری صنعت نفت تحت نظر معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه صنعت نفت موافقت کرده و مقدمات کار در دست اقدام است.
کمک به تجاری سازی یافته های پژوهشی، تامین سرمایه گذار برای طرح های تحقیقاتی، حمایت مالی از محصولات به دست آمده از طرح ها، معرفی به صندوق نوآوری و شکوفایی کشور، تسهیل ثبت شرکت های دانش بنیان، ارتباط با صنایع مختلف نفت، گاز و پتروشیمی، احصای نیازهای صنعت، همکاری با آزمایشگاه و پژوهشکده ها، مشاوره در راه اندازی کسب وکار دانشجویی، برگزاری دوره ها و همایش های حوزه کسب وکار و آموزش مهارت های مذاکره و تعامل با سرمایه گذار از جمله خدمات این مرکز خواهد بود.
گفت وگو با مدیرکل تشکیلات، روش ها و تعالی سازمانی وزارت نفت
مشعل بهره وري در دنياي امروز به دلیل محدودیت منابع و لزوم پیشرفت فناوری و رقابت، به يكي از مهم ترین اهداف سازمان ها و جوامع انسانی تبديل شده است و افزايش آن ضامن رشد و بقاي سازمان ها و جوامع بالنده است. امروزه بهره وري تنها عاملي برای رشد اقتصادي به حساب نمی آید، بلكه به عنوان يك فرهنگ و نگرش به كار و زندگي مطرح شده که همواره سعي در بهبود وضع موجود دارد. موضوعی که اهمیت آن سبب شد تا یکم خرداد به عنوان«روز بهره وری و بهینه سازی مصرف» در تقویم کشور به ثبت برسد. به مناسبت یکم خرداد، روز ملی بهره وری و بهینه سازی مصرف، با غرایاق زندی، مدیرکل تشکیلات، روش ها و تعالی سازمانی و دبیر شورای مدیریت بهره وری صنعت نفت گفت و کردیم که مشروح آن در ادامه می آید.
از نظر تئوریک، بهره وری (productivity ) عبارت است از حاصل ترکیب کارایی (راندمان) و اثربخشی (دستیابی به نتایج). به عبارت دیگر بهره وری یعنی انجام درست کارهای درست. با رویکرد عملیاتی، بهره وری عبارت است از استفاده مطلوب، بهینه و موثر از امکانات، ظرفیت ها، سرمایه ها، منابع و فرصت ها در جهت رشد و شکوفایی یک سازمان یا جامعه انسانی.
در خصوص الزامات قانونی نيز، مواد 3 و 5 قانون برنامه ششم توسعه، قوانین سالانه بودجه (سال 1399، 1400 و 1401) و آیین نامه های اجرایی مربوطه ، كليه دستگاه هايي اجرايي را موظف به استقرار چرخه مدیریت بهره وری در کلیه دستگاه های اجرایی کرده است.
به طور کلی، رشد اقتصادی از دو طریق تزریق منابع تولید (نیروی کار و سرمایه) و افزایش بهره وری (استفاده بهینه از منابع تولید)حاصل می شود. رویکرد اول، ناظر بر گسترش ظرفیت های اقتصادی و رویکرد دوم ناظر بر ارتقای کیفیت منابع و مدیریت بهتر استفاده از منابع موجود یا ارتقای بهره وری است. در نتیجه رشد اقتصادی، از حاصل جمع رشد مقدار منابع به علاوه رشد بهره وری عوامل کل (TFP) به دست می آید. بهره وری کل عوامل تولید یکی از نسبت های متعارف در برنامه های توسعه اقتصادی است. رشد اقتصادی کشورهای عضو بهره وری آسایی(APO) بین سال های 2000 تا 2015 حدود 4 درصد و رشد TFP حدود 1.7 واحد بوده که به عبارت دیگر، سهم بهره وری در رشد اقتصادی کشورهای عضو آسیایی 42درصد بوده است. حال آنکه در دوره زمانی مشابه در کشور ما، این سهم تنها حدود 7درصد بوده؛ درحالی که در برنامه های چهارم تا ششم توسعه کشور، تحقق حدود یک سوم رشد اقتصادی کشور از محل ارتقای بهره وری هدف گذاری شده که این موضوع، نشانگر عدم استفاده مناسب و بهره ور از ظرفیت ها و منابع موجود به منظور دستیابی به رشد اقتصادی هدف گذاری شده در کشور است.
گام های استقرار چرخه مدیریت بهره وری وفق راهنمای اجرایی بند الف ماده 5 قانون برنامه ششم مشتمل بر سه فاز و 10گام تشکیل ارکان، بازبینی اهداف و مسئولیت های ارتقای بهره وری در قانون برنامه ششم توسعه، ارائه گزارش عملکرد در همسویی با ارتقای بهره وری در اقتصاد، انتخاب و هدف گذاری رشته فعالیت های اولویت دار، شناسایی و تبیین مسئله در رشته فعالیت های اولویت دار، همچنین تدوین اقدام های اساسی/ برنامه های اجرایی (طراحی و انتخاب راه حل بهبود)، برنامه ریزی برای اجرای اقدام های اساسی/ برنامه های اجرایی، اجرای برنامه ها ،پایش نتایج و اثربخشی و بازنگری و یا تثبیت برنامه هاست.
متعاقب ابلاغ برنامه های ارتقای بهره وری صنعت نفت در پایان خردادماه 1400در سه بخش اقتصادی مشتمل بر «نفت» شامل شرکت های ملی نفت و پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران «آب و برق و گاز» شامل شرکت ملی گاز ایران و «صنعت» شامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی،اجرا، پایش نتایج، بازنگری و تثبیت برنامه ها در بخش هاي اشاره شده در دستور کار این اداره کل و مدیریت مهندسی ساختار شرکت های اصلی قرار گرفت؛ به این ترتیب با اتمام اقدام های یادشده در اسفند1400، وزارت نفت موفق شد برای نخستین بار به استقرار چرخه مدیریت بهره وری اقدام کند.
عملکرد بهره وری صنعت نفت برخلاف سایر نظام های ارزیابی به سطح شرکت های اصلی خلاصه نمی شود و مطابق با بند «ج» تبصره (20) ماده واحده قانون بودجه سال 1400 و آیین نامه اجرايي مربوطه، شامل کلیه شرکت های تابعه دولتی موجود در پیوست قانون بودجه نیز می شود. گستردگی، وسعت و تنوع زنجیره ارزش صنعت نفت باعث پیچیده تر شدن استقرار چرخه مدیریت بهره وری در این صنعت شده است. شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی نفت ایران، بیشترین شرکت های تابع دولتی را داشتند که باعث شد در این شرکت ها زمان بیشتری برای استقرار چرخه در دور اول و استخراج برنامه های ارتقای بهره وری سپری شود. نشست های آموزشی و هماهنگی در سطح وزارت نفت و شرکت های اصلی نیز برگزار شد تا اطلاعات مورد درخواست با کیفیت و در زمان مناسب به دست مراجع ذی صلاح برسد. گرچه شرایط تحریم های اقتصادی در سال های اخیر تاثیر مستقیمی بر کاهش شاخص های کلیدی بهره وری در برخی از شرکت های ذی ربط داشته است، اما وزارت نفت موفق به اخذ تائیدیه افزایش بهره وری اکثریت شرکت های تابعه خود از سازمان برنامه و بودجه کشور، شده است.
خیر، این فرایند به صورت چرخه بهبود مستمر و در مقاطع سالیانه ادامه خواهد داشت، ضمن آنکه دور دوم چرخه مدیریت بهره وری هم اکنون آغاز شده و گام یک تا 7 دور دوم چرخه از سوی دبیرخانه شورای مدیریت بهره وری و رهنمودهای معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، به سازمان ملی بهره وری ارسال تا پس از تشکیل پنل خبرگی آن سازمان، برنامه ها تصویب و ابلاغ شود. امیدواریم با اجرای موثر و کارآمد چرخه بهره وری و برنامه های ارتقای آن، سهم صنعت نفت در رشد اقتصادی متوسط سالانه 8 درصد کشور، محقق شود و شاهد رشد و شکوفایی اقتصادی کشور عزیزمان حتی در شرایط تحریم های ظالمانه دشمن باشیم. بدیهی است تحقق بهره وری بالاتر در صنعت نفت، از مهم ترین ضرورت های کشور برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی است که این موضوع نیازمند تلاش هدفمند و آگاهانه و متعهدانه در تمامی سطوح اجرایی اعم از مدیران ارشد تا کارکنان عملیاتی است. پرواضح است که صنعت نفت به عنوان یکی از پیشروترین و مهم ترین صنایع کشور و به عنوان یک صنعت راهبردی، در خط مقدم جهاد اقتصادی کشور قرار داشته و وظیفه همه ارکان نظام اعم از قوای سه گانه و نهادهای تاثیرگذار، حفظ و صیانت از این صنعت عظیم است.
در پایان لازم می دانم «روز ملی بهره وری و بهینه سازی مصرف» را به تمام همکاران و تلاشگران در تمامی عرصه های عملیاتی و ستادی صنعت نفت در تمام نقاط کشور عزیزمان تبریک گفته و آرزوی سلامت و توفیق روزافزون برای همه همکاران در حصول به تعالی فردی و سازمانی و تحقق اهداف عالیه نظام مقدس جمهوری اسلامی در گام دوم انقلاب را از خداوند متعال خواهانم.
مشعل صنعت نفت از صنايع پيچيده و با ريسک بالاست که بروز حوادث در آن مي تواند خسارت هاي جاني و مالي جبران ناپذيري به همراه داشته باشد. از اين رو اهميت درس آموزي از حوادث و سوانح در اين صنعت، براي شناسايي مناطق پر ريسک چند برابر مي شود.
به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» تلاش می کند با بازتاب مطالبی با عنوان «درس آموزي از حوادث صنعت نفت ايران و جهان»، گامي در مسير کاهش حوادث بر دارد. آنچه می خوانید، مطلبی است با همین رویکرد با عنوان «خفگی به علت استنشاق گاز سمی سولفید هیدروژن (H2S) » و درس آموزی از آن.
دانش به دست آمده در مورد علل حادثه، مي تواند اجازه استقرار اقدام هاي پيشگيرانه و کاهش دهنده حوادث در محل را صادر کند، ضمن آنکه بازخورد ناشي از آن نیز بهبود رفتار ايمن در افراد مستقر در فضاي صنعت نفت را به دنبال خواهد داشت. با بهره مندي از نکات «درس آموزي از حوادث»، مي توان از نوع وقايع ناخواسته تشديدکننده و بازدارنده ، به اقدام هاي کنترلي و عواقب ناشي از حوادث را کرد.
ساعت 13روز قبل از حادثه، تعمیرات اساسی مخزن بهره برداري (Production tank) با انجام عملیات ايزولاسیون شیرهاي نفت ورودي و خروجی و شیر گاز خروجی از مخزن از سوی پیمانكار آغاز می شود. پس از انجام ايزولاسیون، به منظور تخمین میزان لجن نفتی موجود در کف مخزن، دريچه آدم رو مخزن باز و داخل مخزن رؤيت می شود. سپس اين دريچه به طور موقت (با چهار مهره) بسته شده و به منظور جلوگیري از ايجاد خلأ بر اثر کاهش فشار داخلی مخزن به واسطه مواجهه با دماي سرد در شب و در نتیجه تغییر فرم مخزن، دريچه فوقانی مخزن (13اينچ) عصر روز بعد باز می شود. ساعت 8 صبح روز حادثه، 2 نفر از نیروهاي پیمانكار وارد واحد می شوند و به دلیل حضور نداشتن سرپرست بهره برداري برای صدور و تایید پروانه و ناظر تعمیرات اساسی به منظور دريافت تایید پروانه در واحد بهره برداري، پروانه کار صادر نمی شود. نیروهاي پیمانكار به مخزن مراجعه و با حفر گودالی در نزديكی مخزن، به آماده سازي مقدمات کار و همچنین باز کردن دريچه آدم رو اقدام می کنند که به دلیل وجود گاز سولفید هیدروژن زياد، 2 نفر از کارکنان پیمانكار دچار گازگرفتگی می شوند و دو نفر مصدوم شده و متاسفانه یک نفر نیز فوت می کند.
اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و در دسترس بودن تجهیزات مقابله با گاز سولفید هیدروژن (H2S ) از قبیل دستگاه تنفسی، ماسك تنفسی کارتريج دار و دستگاه هاي پرتابل تشخیص گاز سولفید هیدروژن، کپسول هاي استنشاقی آمونیاک و دستگاه اکسیژن هاپر باريك و...) در هنگام انجام کار در محیط هاي آغشته به گاز سولفید هیدروژن
انجام آموزش توجیهی اثر بخش به پیمانكاران قبل از انجام تعمیرات اساسی با هدف اطلاع از مخاطرات (در اين حادثه آشنايی با مخاطرات سمی گاز سولفید هیدروژن)
حضور به موقع و مستمر مسؤولان کارفرما (رئیس کارخانه بهره برداري، مهندس ناظر مقیم و اچ ای) در محل کار
شناسايی ريسك ها و مخاطرات حین انجام تعمیرات اساسی از جمله مخاطرات و نحوه مقابله با گاز سولفید هیدروژن با همكاري اچ اس ای شرکت کارفرما و اچ اس ای شرکت پیمانكاري
نظارت مستمر و دقیق مسؤولان کارفرما (رئیس کارخانه بهره برداري، مهندس ناظر مقیم و اچ اس ای) به منظور اطمینان از انجام کار به روش صحیح و ايمن از سوی پیمانكاران
ارائه روش اجرايی و دستورعمل کاري شفاف از سوی اداره تعمیرات اساسی به کارکنان پیمانكار به منظور جلوگیري از هرگونه اشتباه
اطمینان از پیاده سازي دستورعمل نظام پروانه کار
اطمینان از پیاده سازي الزامات رويه هاي مديريت اچ اس ای پیمانكاران
به دلیل اينكه دانسیته سولفید هیدروژن39/1 برابر با دانسیته هواست، تمایل به تجمع در نواحی پست مانند چاله ها، انبارها و محل هاي تخلیه و غیره دارد، بنابراين بسختی به سمت بالا پراکنده می شود و در سطح زمین پیشروي می کند، از این رو هنگام بازرسی از محیط هاي با احتمال وجود گاز سولفید هیدروژن و هنگام انجام ارزيابی ريسك، اين نكات مهم را بايد در نظر گرفت.
سولفید هیدروژن، گازی بسیار سمی در دماي عادي است. اين گاز، باعث ريسك استنشاقی بالا می شود که اثرات آن در سطوح مختلف مواجهه، متفاوت است و در غلظت500 تا 1000 موجب فلج تنفسی، قلب ضربان نامناسب، غش و مرگ می شود.
خطرگاز سولفید هیدروژن در بیشتر فعالیت هاي صنعت نفت وجود دارد که اين خطر در فعالیت هاي غیر روتین تعمیرات اساسی به توجه بالایی نیاز دارد.
قبل از وقوع حادثه یادشده بیش از17 نقص جزئی و متوسط در واحد جذب و تفكیك و مبدل ورودي برج در فاصله زمانی چند ماه رخ داده بود.
پس از حدود دو دهه تلاش ناموفق، لایحه پیشنهادی آمریکا برای مقابله با سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) موسوم به نوپک (NOPEC) بتازگی در یکی از کمیته های مجلس سنای آمریکا تصویب شد.
این لایحه پیشنهادی خطرناک، بحث برانگیز و غیرمنطقی، طرحی دو حزبی است؛ اما به نظر می رسد کاخ سفید هم با احتیاطی بسیار، در حال سنجش پیامدهای آن است. این لایحه برای تبدیل شدن به قانون، به مصوبه کل نمایندگان مجلس و سنای ایالات متحده آمریکا نیاز دارد و سپس باید ازسوی رئیس جمهوری امضا شود. تبدیل این لایحه به قانون، امکانی را برای ایالات متحده فراهم می کند که می تواند از کشورهای عضو اوپک و هر تولیدکننده خارجی، برای تبانی بر سر قیمت نفت، دخالت در بازارهای جهانی و ایجاد انحصار شکایت کند.
چاک گراسلی، جمهوری خواه ارشد این کمیته و از حامیان اصلی لایحه از ایالت آیوا، یک هفته پیش از رأی گیری کمیته قضایی سنا درباره لایحه نوپک، به رسانه ها گفته بود که به دلیل افزایش قیمت بنزین در جایگاه های عرضه سوخت، انتظار حمایت دو حزب از این لایحه را داشته است.
وی ادامه داده بود که تخطی از قوانین ضدانحصار ایالات متحده آمریکا، سبب تبانی میان مشاغل می شود و دولت ها نیز باید از این اصل پیروی کنند. سناتور گراسلی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: درخواست از اوپک و شرکایش برای کمک به بهبود شرایط بازارهای جهانی نفت خام و جلوگیری از قیمت های بالای سوخت، راه حلی مناسب نیست و ما باید این کشورها را برای تثبیت قیمت یا دستکاری بازار، پاسخگو بدانیم. با این حال، در اینجا دو فرض اساسی وجود دارد که با واقعیت کنونی بخش انرژی ما در هم شکسته است.
فرض نخست اینکه آمریکایی ها اقدام های اوپک را عامل گرانی سوخت در جایگاه های عرضه معرفی کنند، با این تفکر که اعضای این سازمان به طور پیش فرض بر سر سهمیه های تولید «تبانی» می کنند و این شرایط به دلیل بالا رفتن قیمت گازوییل و اثر مستقیم آن بر بالا رفتن هزینه های حمل و نقل، افزایش قیمت کالاهای مصرفی را در پی دارد. در حالی که درگیری های نظامی روسیه و اوکراین و در پی آن تحریم های غرب علیه مسکو، مقصر اصلی شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام شناخته می شوند، حال در این میان اوپک به دلیل امتناع از افزایش عرضه مورد نظر آمریکا و اتحادیه اروپا، مقصر افزایش قیمت نفت شمرده می شود .
فرض دوم اینکه اوپک، تنها نهاد تأثیرگذار بر شرایط بازار نفت است. این فرض اکنون دیگر چندان قابل اتکا نیست، بویژه اینکه از سال 2018 میلادی، ایالات متحده آمریکا جایگاه برترین تولیدکننده نفت جهان را بر اساس معیارهای ویژه از آن خود کرد. اینکه آمریکا بازاری آزاد دارد و نمی تواند بر عرضه شرکت های بزرگ تولیدکننده نفت شیل اعمال نظر و آنها را مجبور به افزایش تولید کند، تقصیر اوپک نیست، این در حالی است که تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا هم اکنون دیگر چندان تمایلی به افزایش تولید ندارند و ترجیح می دهند که انضباط مالی بیشتری داشته باشند و سود سهامداران را بازگردانند.
در عین حال باید به این نکته نیز توجه داشت، زمانی که تولیدکنندگان آمریکایی نفت شیل تمایلی به افزایش عرضه ندارند، این تنها وظیفه اوپک نیست که کاهش احتمالی عرضه در بازار نفت را جبران کند. اوپک اکنون دیگر تنها نیست؛ بلکه روسیه و دیگر تولیدکنندگان نفت را در قالب توافقنامه همکاری موسوم به اوپک پلاس، در کنار خود دارد و اکنون مشاهده می شود که تولید نفت روسیه هم روندی کاهشی به خود گرفته است. اوپک اکنون آن سازمان پیشین نیست و جهان و بازارهای جهانی هم شرایط سابق یا مشابه اوضاع اوایل دهه 2000 میلادی، زمانی که ایده لایحه مقابله با اوپک موسوم به نوپک مطرح شد را ندارد. این پیشنهاد حتی در آن زمان هم بارها از سوی نهادهای قانونگذار و تصمیم گیر ایالات متحده آمریکا رد شده بود. امروزه بازارهای جهانی به طور هدفمند، متأثر از عوامل پرشماری از جمله آزادسازی ذخیره سازی های راهبردی نفت است که به صراحت برای تأثیرگذاری بر قیمت ها به روش نوپک طراحی شده اند و مشاهده شده که دولت های عضو سازمان توسعه و همکاری های اقتصادی برای اثرگذاری حداکثری در این زمینه اقدامی هماهنگ داشته اند.
پس از تصویب لایحه نوپک در یکی از کمیته های مجلس سنای آمریکا، کاخ سفید در ارائه دیدگاه، بسیار محتاط به نظر آمد، به طوری که مخالفان این لایحه از این بابت خوشحال خواهند بود. کاخ سفید با اشاره به پیامدهای بالقوه ناخواسته این لایحه ضد اوپک اعلام کرد که طرح یادشده، نیازمند مطالعه و بررسی بیشتر است. کاخ سفید همچنین اعلام کرد: هدف ما تضمین عرضه نفت و بازارهای به دور از نوسان و عرضه پایدار است و اوپک در این زمینه نقش دارد؛ شرایطی که به واسطه درگیری های نظامی روسیه و اوکراین در بازارهای جهانی نفت خام پدید آمده است. عواقب تبدیل این لایحه به قانون برای تولیدکنندگان نفت ایالات متحده آمریکا می تواند شدید باشد. به همین دلیل است که مؤسسه نفت آمریکا (API) در مقابل آن ایستاده است. مخالفان احساس می کنند که اقدام تلافی جویانه می تواند عملیات بازار آزاد صنعت نفت شیل آمریکا را به طور قابل توجهی بر هم بزند. اقدام تلافی جویانه طرف مقابل می تواند به اشکال مختلف نمود پیدا کند؛ یکی از آنها مقابله با فروش نفت با دلار، یعنی تکرار تهدید سال 2019 ازسوی سعودی ها برای فروش نفت خود با ارزهای دیگر در صورت قانونی شدن لایحه نوپک است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اگر سعودی ها عزم فروش نفت با ارزی غیر از دلار را داشته باشند، این شرایط تأثیری قابل توجه بر وضع دلار و اهرم تجارت جهانی آمریکا خواهد گذاشت و با توجه به شرایط کنونی ناشی از درگیری های نظامی روسیه و اوکراین، بحران تشدید خواهد شد. این تحریم ها با کاهش دلار قدرت بسیار کمتری خواهند داشت. برای درک این موضوع، به گزارش کوارتز اشاره شده مبنی بر اینکه حدود 80 درصد معاملات جهانی نفت، به دلار انجام می شود. در ماه مارس امسال گزارش هایی منتشر شد با این موضوع که سعودی ها در حال بررسی فروش نفت به چین با ارز یوان هستند. این موضوعی است که در چند دهه گذشته چند بار مطرح شده؛ اما زمزمه آن در ماه مارس و همزمان با تیره شدن روابط واشنگتن و ریاض، برای تنبیه آشکار دولت جو بایدن از سوی محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان از سر گرفته شده است. آنچه به طور کلی می توان بیان داشت اینکه عربستان بتازگی تا حدودی در زمینه اقدام های تلافی جویانه موفقیت هایی کسب کرده است، به طوری که چین نیز در خرید نفت از سعودی ها به یوان، تمایل نشان داده است. سعودی ها ریال خود را به دلار گره زده اند، از این رو فروش نفت به چین با یوان به نوعی می تواند خودباختگی تلقی شود؛ زیرا این شرایط به ارز ریال آنها آسیب می رساند.
با این حال، اگر فشار بر عربستان زیاد و روابط تیره شود، ریاض می تواند بتدریج ابتدا دلار را از تجارت نفتی خود کم و سپس «پترویوان» را تقویت کند.
با این همه، این اقدام گامی بالقوه خواهد بود و در حالی که به احتمال زیاد در عربستان، روی این گام رهایی به طور گسترده مطالعه شده؛ اما هیچ نشانه ای از وقوع آن در آینده نزدیک وجود ندارد.
شکل دوم تلافی می تواند افزایش قیمت نفت خام صادراتی به ایالات متحده آمریکا باشد. این گام تنها واکنشی منفی نیست؛ بلکه برعکس قصد کنونی لایحه نوپک است و سعودی ها می توانند تنها با انتشار بیانیه ای مبنی بر اینکه ظرفیت اضافی ندارند، افزایش قیمت را مهندسی کنند که بازارها بلافاصله به این شرایط پاسخ خواهند داد. احتمال دارد هیچکدام از این اتفاق ها رخ ندهد، همان طور که خبرگزاری رویترز نیز اشاره می کند که موضع کاخ سفید درباره این لایحه، در بهترین حالت نامشخص است؛ زیرا معلوم نیست که آیا بایدن از این طرح حمایت می کند یا خیر؟ همچنین مشخص نیست که آیا این لایحه برای قانونی شدن، از حمایت کنگره برخوردار خواهد بود یا خیر؟ به این معنا که رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در این مرحله، هیچ طرفی را نمی گیرد و دلیلی برای اظهار نظر روشن ندارد.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: تسوتانا پاراسکوا
مترجم: امیر دشتی
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت مناطق نفت مرکزی ایران ازشتاب بخشی به روند تعمیرات اساسی برای جلوگیری از قطع گاز در زمستان خبر داد. مهدی حیدری گفت: شرکت نفت مناطق مرکزی ایران درگستره بیش از16استان کشور، به منظور مأموریت ویژه تولید نفت و گاز کشور، سرعت بخشی به روند تعمیرات اساسی برای ذخیره سازی گاز در فصل سرما را در بخش خشکی به عهده دارد، از این رو برای تداوم گازرسانی روند کار در این مناطق را تغییر داده است.وی بااشاره به حفظ تولید پایدار درتمام سال ادامه داد: توسعه میدان های گازی مناطق مرکزی ایران اولویتی مهم برای شرکت مناطق نفت مرکزی به شمارمی آید وبرهمین اساس، 17 میدان گازی از مرحله تفاهم نامه به مرحله قرارداد رسیده است.مدیرعامل شرکت مناطق نفت مرکزی ایران با موفق خواندن پروژه های ذخیره سازی گاز درسراجه قم گفت: یکی از مهم ترین برنامه ها، تلاش برای همکاری های بیشتر در زمینه ذخیره سازی گاز است، از این رو شرکت ملی نفت ایران با مأموریت ویژه به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، در بحث بالادستی ما را مکلف به توسعه پروژه های ذخیره سازی کرده است.حیدری با تأکید برنگهداشت تولید درکنار ذخیره سازی تصریح کرد: با تلاش شبانه روزی برای کوتاه کردن زمان تعمیرات اساسی ، تلاش می شود بازه زمانی بیشتری برای تزریق گاز در میدان های نیازمند به ذخیره سازی گازبرای فصل سرما اختصاص یابد.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از نهایی سازی اسناد مناقصه 13 بسته توسعه میدان های گازی این شرکت در طرح ضربتی تولید خبر داد.مهدی حیدری در نشست مشترک با مدیرعامل شرکت پالایش گازپارسیان، با اشاره به اینکه اجرای این پروژه ها در مرحله آماده سازی نهایی برای انجام مناقصه قرار دارد، اظهار کرد: با توسعه این 13میدان گازی، چالش های تأمین خوراک پالایشگاه های گازی از محل تولید گاز در حوزه فعالیت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برطرف می شود.وی افزود: با توسعه میدان های گازی ارم وپازن، بخشی از ظرفیت اسمی پالایشگاه گاز پارسیان کامل می شود.
«نفت از نگاهی دیگر»، عنوان کتابی به نگارش اسکندر باران پوریان است که این صنعت را با استناد به سیر تاریخی آن از منظری دیگر مورد بررسی قرار داده است،
نگارنده درمقدمه کتاب نفت از نگاهی دیگر، هدف از نگارش این کتاب را بیان مواردی می داند که کمتر به آنها پرداخته شده و این را برای نسل حاضر و نسل آینده حق مسلم می داند که ازحقایق مربوط به سال های اولیه اکتشاف نفت آگاه شوند و بدانند که اسلاف آنها چگونه با حداقل امکانات و با نثار جان خویش توانستند صنعت عظیم نفت را پایه ریزی کنند. این کتاب با شمارگان 500 نسخه و در 12 فصل به چاپ رسیده است.
شرکت ملی نفت ایران
شرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران درامدادرسانی به حادثه دیدگان متروپل، به صورت خودجوش وارد عمل شده اند.
مدیرعامل شرکت نفت و گازاروندان ضمن تشریح خدمات ارائه شده از سوی این شرکت به حادثه دیدگان سانحه متروپل آبادان گفت: خدمات رسانی شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع و زیرمجموعه آن به صورت خودجوش و بدون دستور از سوی دستگاه خاصی انجام شده است.
عبدالله عذاری اهوازی اظهارکرد: ازلحظه وقوع حادثه، پیروتماس محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همه امکانات و منابع انسانی برای حضور درمنطقه و خدمت رسانی دراختیار فرمانده صحنه قرارگرفت.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان با بیان اینکه این شرکت به عنوان نماینده شرکت ملی نفت ایران در محل این حادثه حاضر بود، تصریح کرد: با تشکیل قرارگاه خدمات و پشتیبانی درهماهنگی بادیگرشرکت های تابع و زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران ازجمله شرکت ملی حفاری ایران، شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب و زیرمجموعه های دیگر وزارت نفت ازجمله پالایشگاه آبادان وشرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و بهداشت و درمان صنعت نفت، ضمن تقسیم کار به کمک رسانی در حادثه متروپل اقدام شد.عذاری اهوازی درباره تأمین غذای نیروهای فعال در محل حادثه توضیح داد: آشپزخانه ای با مدیریت بسیج شرکت نفت و گاز اروندان در محل حادثه تشکیل شد تا وظیفه تهیه ارزاق و تأمین آب معدنی افراد حاضر در صحنه را به عهده بگیرد.وی افزود: این آشپزخانه روزانه برای 1000 نفر درسه وعده صبحانه، ناهار و شام اقدام به تهیه غذا و دیگر خوراکی ها از جمله شیر پاکتی، خرما و دیگر خوراکی ها اقدام و پالایشگاه نفت آبادان نیز برای 2500 نفر در سه وعده غذا تهیه می کند.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان درباره اعزام ماشین آلات و تجهیزات ارسال شده به محل حادثه گفت: برای کمک به آسیب دیدگان و راهبری عملیات آواربرداری ماشین آلات مختلفی شامل پنج دستگاه کانتینر برای انتقال تجهیزات، یک جرثقیل 50 تن، یک دستگاه جرثقیل 35 تن، دو دستگاه کشنده چهارمحوره و یک دستگاه کشنده دومحوره، دو دستگاه کرین 50 تن، یک دستگاه کرین 80 تن، پنج دستگاه وانت سبک، چند دستگاه خودروسواری برای جابه جایی گروه آتش نشانی تهران، همچنین یک دستگاه ون هایس، چهاردستگاه دیزل ژنراتور، دو دستگاه بیل مکانیکی، چهاردستگاه پروژکتورهمراه با ژنراتور به محل حادثه اعزام شدند.
به گفته وی اعزام دو دستگاه تانکر سوخت 6هزار لیتری گازوئیلی، یک دستگاه بیل لودر و دو دستگاه لودر، پنج دستگاه پمپ، دو دستگاه بالابر، یک دستگاه لیفت تراک، دو دستگاه تانکر آب رسان، دو دستگاه خاور، دو دستگاه وانت جداساز، همچنین دو دستگاه ماشین امدادی پله دارمخصوص اطفای حریق، چهاردستگاه وانت پیکاپ، یک دستگاه تریلی کمرشکن برای جابه جایی ماشین آلات سنگین زنجیری، دو دستگاه تریلی 10 تن، سه دستگاه کمپرسی، دو دستگاه خودرو آمبولانس و یک دستگاه خودرو یخچال دار به منظور جابه جایی مواد غذایی، دیگر تجیهزاتی هستند که به محل حادثه اعزام شده اند.
عذاری اهوازی درباره نیروها و ملزومات اچ اس ای حاضر درصحنه نیزاظهارکرد: 50 آتش نشان به صورت شیفتی باتجهیزاتی مانند20دستگاه کپسول اکسیژن، سطل آتش نشانی، آبرسانی، چهار عدد نردبان متحرک، چهارحلقه طناب، چهار عدد برانکارد به منطقه اعزام شدند.وی افزود: با توجه به ناایمن بودن فضا برای استقرار جرثقیل ها ورق های فلزی ضخیم به تعداد34 ورق تهیه و12شاخه تیرآهن باسایزهای 12، 14، 16برای تحکیم باقیمانده ساختمان و جلوگیری از ریزش ساختمان استفاده شده است.
منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
مدیرتوسعه اقتصادی وجذب سرمایه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به 70 هزار و 500 میلیارد یورو سرمایه گذاری داخلی این سازمان درسال 1400گفت: این میزان در مقایسه باسال قبل ازآن، نزدیک به 46 درصد افزایش داشته است.خسروافروزه با بیان این که مدیریت توسعه اقتصادی وسرمایه گذاری یکی از زیر مجموعه های معاونت برنامه ریزی و توسعه اقتصادی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، است، مأموریت اصلی این مدیریت راپیگیری بهینه سازی فرآیندها وارتقای سطح کارایی و اثربخشی آنها، همچنین تسهیل فضای سرمایه گذاری، ایجادمحیطی روان برای سرمایه گذاری های خرد و تمرکز بر مشتریان اصلی به ویژه سرمایه گذاران خرد عنوان کرد.وی هدف ازایجاد منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس را توسعه فازهای گازی پارس جنوبی و جبران عقب افتادگی در برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی برشمرد و افزود: توسعه صنایع پتروشیمی برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر از ذخیره گازی پارس جنوبی، یکی دیگر از اهداف بنیادین استقرار منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس است که اگر به این دو حوزه در شرایط فعلی نظر کنیم، می بینیم بخش بزرگی از اهداف محقق شده است.مدیرتوسعه اقتصادی وجذب سرمایه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ادامه داد: بنابراطلاعات سال1400، کل ظرفیت اسمی برنامه ریزی شده درافق 1404 توسعه صنایع پترو شیمی بالادستی ومیان دستی این منطقه، 60 میلیون تن درسال است که از این مقدار تقریباً ظرفیتی معادل ۳۲ میلیون تن در سال محقق شده است.افروزه افزایش تولید درمیدان مشترک پارس جنوبی را ازدیگراهداف تأسیس منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اعلام و اظهارکرد: ظرفیت اسمی فازهای پارس جنوبی رقمی بیش از40 میلیون تن درسال محصول (اتان، ال پی جی، میعانات گازی وگوگرد) برآورد که از 38 میلیون تن آن محقق شده است.به گفته وی، ظرفیت اسمی برنامه ریزی شده برای 24 فازپالایشگاهی پارس جنوبی نیز معادل800میلیون مترمکعب گازطبیعی در روزبوده که رقمی معادل 700میلیون مترمکعب آن محقق شده است.مدیرتوسعه اقتصادی و جذب سرمایه سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اظهار کرد: می توان این سازمان رادرانجام مأموریت خود مبنی برتسهیل فرآیند سرمایه گذاری صنایع بالادستی و پشتیبانی از آنها در بیش از دو دهه موفق ارزیابی کرد.
مدیربنادر و پایانه های دریایی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: امسال تبدیل بندر پارس به بندر صادراتی محصولات کانتینری درخلیج فارس در دستور کار است.علی معصومی اظهارکرد: این مهم باایجاد خطوط کشتیرانی کانتینری ثابت و راه اندازی بندر سیراف پارس به منظور صادرات ال پی جی وگوگرد از منطقه پارس 2 اجرایی می شود.وی افزود: باتوجه به اینکه بندرسیراف پارس برای راه اندازی به مدیریت بندرخدماتی پارس واگذار شده وصادرات گازمایع و گوگرد تولیدی آن منطقه در دستور کاراصلی این مدیریت است، انتظارمی رود باتحقق این امر، افزون برایجاد بسترمناسب برای صادرات، درآمد قابل توجهی نیز برای کشور ایجاد شود.مدیربنادر و پایانه های دریایی سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس گفت: با توجه به تکمیل زیرساخت پس کرانه محوطه های کانتینری که ازسوی سرمایه گذار آماده شده است، افزایش بارپذیری وعملیات کانتینری برای صادرات محصولات تولیدی منطقه نیز در دستور کارمجتمع بندری قراردارد
مهندسی و توسعه گاز ایران
تضمین پایداری شبکه گاز در مرکز و غرب کشور
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که با اجرای پروژه های تقویت فشار گاز پل کله، دوراهان و نورآباد، پایداری شبکه گاز مرکز و غرب کشور تضمین می شود.
رضا نوشادی، باحضوردرمحل احداث تأسیسات تقویت فشار گازپل کله، دوراهان و نورآباد، از این سه پروژه که روی خط لوله دهم سراسری گاز در حال اجرا هستند، بازدید کرد با ابراز رضایت از پیشرفت حدود 87 درصدی این پروژه گفت: با تمهیدات لازم برای تأمین کالای مورد نیاز پروژه، این تأسیسات براساس برنامه پیش بینی شده و در چند ماه آینده راه اندازی می شود.وی درباره ویژگی های تأسیسات تقویت فشار گاز پل کله اظهارکرد: این تأسیسات آرایش ۲+۱ دارد وبا بهره گیری از توربین های ساخته شده توسط شرکت مپنا، ظرفیت انتقال روزانه ۶۰ میلیون متر مکعب گاز را دارد.مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران همچنین دربازدید از روند احداث تأسیسات تقویت فشار گاز دوراهان ازپیشرفت حدود 56 درصدی این پروژه خبر داد وافزود: با بر طرف شدن موانع کالایی پروژه و تصمیم های اخذشده برای خرید اقلام مورد نیاز، انتظار می رود این پروژه امسال و پیش از فرا رسیدن فصل سرما راه اندازی شود.نوشادی درباره مشخصات تأسیسات تقویت فشار گازدوراهان اظهارکرد: این تأسیسات آرایش 1+3 داردوبااستفاده از توربین های ایرانی ساخته شده درشرکت مپنا ازظرفیت انتقال روزانه 90 میلیون متر مکعب گاز طبیعی برخوردار است.وی در بازدید از تأسیسات تقویت فشار گاز نورآباد نیز گفت: این تأسیسات با آرایش ۳+۱ تاکنون 65 درصد پیشرفت داشته است و ظرفیت انتقال روزانه 90 میلیون مترمکعب گاز را دارد.مدیرعامل شرکت مهندسی وتوسعه گازایران بابیان اینکه خط لوله دهم سراسری گاز از فارس و اصفهان می گذرد وبه سمت نیز ار قم امتداد می یابد، بیان کرد: پروژه های اجراشده روی خط لوله دهم سراسری از جمله تأسیسات پل کله، دوراهان و نورآباد می توانند نیاز مرکز و غرب کشور را تضمین کنند.
وزارت نفت
برگزاری یادواره ارتحال آیت الله فاطمی نیا
آیین گرامیداشت ارتحال مرحوم آیت الله سیدعبدالله فاطمی نیا درنمازخانه ساختمان مرکزی وزارت نفت برگزار شد. این مراسم هم زمان باایام سوگواری امام جعفر صادق (ع) با حضور برخی اعضای خانواده مرحوم آیت الله فاطمی نیا وجمعی از مدیران و کارکنان وزارت نفت بعدازنماز ظهر وعصر در نمازخانه مرکزی وزارت نفت برگزار شد. دراین آیین که باهمکاری شورای عالی فرهنگی وزارت نفت برگزارشد، حجت الاسلام علی سرلک، کارشناس امورمذهبی به برخی خصایص اخلاقی مرحوم فاطمی نیا اشاره کرد و یکی از مداحان اهل بیت نیز به نوحه خوانی و مرثیه سرایی پرداخت. آیت الله فاطمی نیا ازاستادان اخلاق بود که پس ازتحمل یک دوره بیماری، 26 اردیبهشت ماه امسال به ملکوت اعلی پیوست.
اعلام راه های ارتباطی کارکنان با سازمان حراست صنعت نفت
سازمان حراست صنعت نفت با انتشار اطلاعیه ای راه های ارتباطی کارکنان به منظور دریافت پیشنهادها، انتقادها و گزارش های مفاسد اقتصادی و اداری را اعلام کرد.
دراطلاعیه سازمان حراست صنعت نفت آمده است: مرکزارتباطی سازمان حراست به منظور پیشگیری و توسعه سلامت نظام اداری در سطح صنعت نفت، شبانه روز آماده دریافت پیشنهادها، انتقادها و گزارش های کارکنان درخصوص مفاسد اقتصادی، اداری و... از جمله (ارتشا، اختلاس، کلاهبرداری، اختلال در نظام اقتصادی، درآمدهای غیرموجه، تبعیض و اخذ پورسانت، سوءاستفاده از موقعیت شغلی، سرقت اموال صنعت، تبانی در مناقصه و مزایده ها و...) است.
دراین اطلاعیه، شماره تماس های ۸۸۹۲۲۱۱۱ – ۸۸۹۲۲۱۱۳ – ۳۳۰۰۰، همچنین ارتباط ازطریق فضای مجازی باشماره همراه ۰۹۱۹۳۳۵۵۰۶۳به عنوان راه های ارتباطی کارکنان با سازمان حراست صنعت نفت معرفی شده اند.
خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مجری طرح گستره 2 خط لوله بندرعباس- سیرجان- رفسنجان گفت: خط لوله مهرآران - رفسنجان، به عنوان گستره دوم طرح احداث خط لوله فرآورده بندرعباس- سیرجان - رفسنجان با 59 درصد پیشرفت فیزیکی تا پایان تابستان امسال تکمیل می شود.
مرتضی شالباف زاده افزود: طرح احداث خط لوله 26 اینچ مهرآران به رفسنجان در تکمیل پروژه انتقال فرآورده های نفتی پالایشگاه های بندرعباس وستاره خلیج فارس به مرکز و شمال کشور، طراحی و اجرا شده است.وی با اشاره به ظرفیت 300هزار بشکه ای این خط لوله ملی تأکید کرد: طول این خط 217 کیلومتر است که افزون برطی مسیر اصلی، با انشعاب یک خط 8 اینچ به طول 24 کیلومتر و ظرفیت 35هزار بشکه در روز به پایانه سیرجان امتداد می یابد.
مجری گستره 2 خط لوله بندرعباس - سیرجان- رفسنجان تصریح کرد: عملیات اجرایی این گستره بر اساس قراردادی 36 ماهه با مشارکت شرکت های پیمانکار جهاد نصر کرمان و مهندسین مشاورسی سخت، از اسفندماه 98 آغاز شده است وبا 59 درصد پیشرفت کلی، پیش بینی می شود تا پایان تابستان امسال نهایی شود.شالباف زاده میزان سرمایه گذاری این طرح را حدود 44 میلیون و 913هزار یورو و 163میلیارد تومان اعلام واظهار کرد: نظارت عالی و کارگاهی طرح در بخش های مکانیک، برق، ابزار دقیق و ساختمان توسط شرکت مهندسین مشاور پارس انجام می شود.وی استفاده از ولوهای اتوماتیک LBV درمسیر این خط لوله ازجمله ویژگی های پروژه خط لوله بندرعباس- رفسنجان برشمردکه به محض ایجاد پارگی و نشت احتمالی در خط، جریان عبوری فرآورده را قطع و از آلودگی زیست محیطی و بروزخط انفجار جلوگیری می کند.مجری طرح احداث خط لوله مهرآران- رفسنجان پایش لحظه ای از راه دور توسط سیستم حفاظت کاتدی از طریق ترانس رکتیفایر وفیبر نوری را که درکنار سیستم نشت یاب LDS و انتقال لحظه ای اطلاعات به مرکز انتقال نفت مربوط، شناسایی و ترمیم محل نشت احتمالی امکان پذیر می کند، از دیگر ویژگی های این طرح برشمرد.شالباف زاده با اشاره به تهیه و ساخت 90 درصدی تجهیزات در داخل کشور اظهار کرد: امروزه ساخت لوله های استاندارد API نفتی از مرحله تولید تختال و تبدیل آن به ورق تا تولید لوله، همگی در کارخانه های داخلی انجام می شود.همچنین بیش از ۹۰ درصد اقلام این پروژه از جمله فیبر نوری، تجهیزات حفاظت کاتدی، ترانس های رکتیفایر و ولوها با استفاده از توان داخلی تهیه شده است.
شرکت نفت و گاز پارس
مجری طرح توسعه فاز13پارس جنوبی از صادرات نخستین محموله گاز مایع سرد این فاز از بندر سیراف پارس به مقاصد صادراتی خارج از کشور خبر داد.پیام معتمد ضمن گفت: برای نخستین بار گاز مایع سرد(بوتان) پالایشگاه فاز13پارس جنوبی با خط لوله به بندرسیراف پارس ارسال و با پهلوگیری کشتی ویژه انتقال گاز مایع سرد از طریق اسکله شماره یک این بندر، محموله ۱۲هزار تنی بوتان فرآورش شده برای عرضه به بازراهای هدف بارگیری شد.وی با اشاره به این که ازابتدای راه اندازی واحدهای جداسازی وتصفیه گازمایع، این محصولات با ارزش به صورت گرم صادرمی شد، تصریح کرد: با تکمیل واحد سردسازی و مخازن نگهداری، صادرات این محصولات با ارزش به صورت سرد آغاز شده است.مجری طرح توسعه فاز 13پارس جنوبی تأکید کرد: فروش گاز مایع و گوگرد پالایشگاه ها ومجتمع های پتروشیمی درمنطقه پارس جنوبی سبب ارزآوری مناسب در شرایط تحریمی خواهد بود و به اقتصاد کشور کمک شایانی می کند.هدف از توسعه فاز 13 پارس جنوبی تولید روزانه 56 میلیون مترمکعب گاز ترش، 75 هزار بشکه میعانات گازی و 400تن گوگرد و تولید سالانه یک میلیون و 50 هزار تن گاز مایع ال پی جی (پروپان وبوتان) ویک میلیون تن اتان به منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی است.
شرکت پالایشگاه نفت اصفهان
مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان گفت: این شرکت درسال های گذشته بیش از1.4 میلیارد دلار برای پروژه های بهینه سازی که همگی در جهت حفظ محیط زیست است، هزینه کرده وامسال نیزبا برنامه ریزی های پنج ساله وبیست ساله در حال حرکت در زنجیره ارزش افزوده است.محسن قدیری افزود: با توسعه کسب وکار صنعت پتروپالایش و دستیابی به استانداردهای زیست محیطی، تولید محصولات دوستدار محیط زیست و مطابق استانداردهای یورو 4 و 5، در جهت اقتصاد پایدار و اعتلای ایران اسلامی گام های بلندی برخواهیم داشت.وی به موضوع مصرف آب به عنوان تهدید جدی صنایع از جمله شرکت پالایش نفت اصفهان اشاره و اظهارکرد: در این زمینه با هدف تبدیل تهدید به نقطه قوت و حتی صادرات آب، پروژه های مختلفی انجام شده یا درحال انجام است.
مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان تأکید کرد: برای نخستین بار در ایران، پروژه ملی زیست محیطی تصفیه واستفاده صنعتی ازفاضلاب شهری درشرکت پالایش نفت اصفهان با رویکرد کاهش مصرف منابع (آب آشامیدنی) باظرفیت 750مترمکعب درساعت راه اندازی شده است.این پروژه ظرف مدت 24 ماه وصرف هزینه ای بالغ بر100میلیارد تومان در انجام شده است.قدیری در تشریح دیگر اقدام های زیست محیطی انجام شده دراین پالایشگاه گفت: پیگیری احداث واحد پیش تصفیه فاضلاب شاهین شهر، انجام مطالعات اولیه امکان سنجی ساخت کولینگ هیبریدی که محاسبه میزان صرفه جویی آب در کولینگ هیبریدی حدود 55 درصد، همچنین احداث واحد ZLD در جهت بازیابی و استفاده کامل از پساب تولیدی واحد RO بر اساس مطالعات انجام شده، احداث واحد HERO به منظور افزایش بازدهی و راندمان واحد بازیافت (بر اساس خروجی مطالعات بازیابی آب های شور) از دیگر پروژه های اجرا شده در این شرکت است.وی تصریح کرد: اجرای طرح های مزبور سبب کاهش بیش از نصف مصرف کنونی آب، قطع نیاز به آب رسانی دریچه، تأمین آب موردنیازمجموعه شهرک انرژی و در نهایت ایجاد فرصت صادرات آب می شود.
مدیرعامل پالایشگاه اصفهان تأکیدکرد: افزون برطرح های اجرا شده ودرحال اجرا، باحذف مشعل و خشک شدن تمام پوندها، پالایشگاه نفت اصفهان تا دو سال آینده به صنعت سبز تبدیل خواهد شد.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرمنطقه 5 عملیات انتقال گاز از تکمیل پروژه اتصال خط لوله انتقال گاز مرودشت به پتروشیمی شیراز خبر داد.
محمد سیفی گفت: این پروژه به منظور افزایش پایداری و قابلیت اطمینان شبکه انتقال گاز در حوزه مرکز بهره برداری خطوط لوله شیراز، پیشنهاد و پس از انجام فرآیند گرفتن مصوبه، طراحی، تأمین متریال و هماهنگی با شرکت گاز استان و پتروشیمی شیراز با موفقیت کامل تکمیل شد.
وی ادامه داد: این عملیات افزون برافزایش پایداری، ایجاد دسترسی و تأمین گاز از دو نقطه برای شهرستان مرودشت(بامصرف روزانه دو میلیون مترمکعب)، سبب افزایش فشار شبکه انتقال گاز، پایداری خط لوله انتقال گاز بیدبلند- پتروشیمی وافزایش فشار خطوط لوله سپید ان، بیضا، کامفیروز و کوشک هزار شده است.
مدیرمنطقه 5عملیات انتقال گازتصریح کرد: این عملیات بدون قطع گازمصرف کنندگان خانگی شهر مرودشت وحومه بابیش از یکصد هزارمشترک، با تلاش شبانه روزی کارکنان مرکز بهره برداری خطوط لوله شیراز و عملیات ساختمانی وهمکاری و مشارکت دیگر واحدهای عملیات خطوط لوله درکوتاه ترین زمان ممکن، با رعایت همه اصول ایمنی و استانداردهای فنی در مدت 12ساعت کار مداوم تکمیل و پس از انجام آزمون رادیوگرافی و تأیید بازرسی فنی، با رعایت کامل دستورعمل های ایمنی، تزریق گاز به خط لوله انتقال انجام و به طور کامل عملیاتی شد.
سیفی درباره رعایت الزام های اچ اس ای در اجرای این پروژه گفت: تمهیدها و ارزیابی های خطرهای ایمنی و محیط زیستی پیش از اجرا و TBM نیز در زمان اجرا برگزار شد.
شرکت نفت خزر
شرکت نفت خزر ارتباطات و همکاری های خود را بامؤسسه مطالعات بین المللی انرژی در زمینه های علمی، پژوهشی و کاربردی گسترش می دهد.مرادکمالی، مدیرعامل شرکت نفت خزر در نشست بامحمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژ ی و مدیران ارشد دو این مجموعه، با مهم برشمردن نقش دستیابی به دانش ونقشه راه هدفمند درحوزه فعالیت آب های عمیق برای شرکت نفت خزر افزود: ارتباط و همکاری با مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی باید از مسیر برگزاری نشست های دو جانبه و مشترک افزایش یابد.وی تصریح کرد: با گسترش این همکاری هاواحصای اولویت های پژوهشی، انتظار می رود شاهد پیشرفت در زمینه های فنی، تخصصی و فعالیت های ویژه شرکت نفت خزرباشیم.کمالی برگزاری چنین نشست های مشترکی راضروری خواند و برلزوم تقویت همکاری های بین دو مجموعه(شرکت نفت خز و موسسه مطالعات بین المللی) را درحوزه های علمی و آینده پژوهی تأکید کرد.مدیرعامل شرکت نفت خزربا تشریح نیازهای آموزشی و پژوهشی شرکت نفت خزر، ابراز امیدواری کرد: درسایه این همکاری های مشترک با استفاده ازظرفیت های علمی مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی، انتظار می رود زمینه برای توسعه این همکاری ها نیز تقویت شود.کمالی اظهارکرد: شرکت نفت خزر به عنوان سکاندار فعالیت های اکتشافی و توسعه ای در شمال کشور و دریای خزر با بسیاری از ناشناخته ها روبه روست که هرکدام از این موارد نیازمند انجام مطالعات پژوهشی گسترده و تبیین نقشه راه صحیح است.
محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی نیز با بیان اینکه این مؤسسه اتاق فکر وزارت نفت است، نقش مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی را به دلیل افزایش تحولات منطقه ای وجهانی، مهم خواند وافزود: دردولت سیزدهم، ارتباطی تنگاتنگ بین این مؤسسه وبخش های مختلف صنعت نفت درحال شکل گرفتن است وتلاش می کنیم تابرای پیشبرد اهداف، با دیگر بخش های صنعت نفت همکاری اثربخش علمی وعملیاتی داشته باشیم.وی با بیان اینکه دانش یک عامل کلیدی و دارایی راهبردی برای نوآوری، بهبود و توسعه در صنعت نفت و گاز است، گفت: همکاری های مشترک می تواند عاملی مؤثر و تعیین کننده در بهبود عملکردهای جاری و ترسیم نقشه راه برای فعالیت در این منطقه راهبردی باشد.رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی افزود: مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی با توجه به برخورداری از ظرفیت ها و ظرفیت های قابل توجه علمی می تواند پاسخگوی نیازهای در حال رشد نفت خزر درحوزه «آموزش و بهسازی نیروی انسانی» و «مطالعات و پژوهش های کاربردی» و در مجموع همکاری برای تقویت این حوزه خطیر باشد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه یازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه تولید روزانه گاز طبیعی در این پالایشگاه 50 میلیون مترمکعب است، ازپیشی گرفتن انجام عملیات تعمیرات اساسی از برنامه پیش بینی شده خبر داد.محمد سعیدیان با بیان اینکه انجام عملیات تعمیرات اساسی در این پالایشگاه ۳۴ روز و ازتاریخ 16 اردیبهشت ماه تا 18خردادماه است، افزود: ابتدا بخشی از پالایشگاه که به آن ساید A گفته می شود وشامل دو ردیف گازی، واحد تثبیت میعانات، واحد گوگردسازی و واحدهای تولید ال پی جی است، متوقف و کار تعمیراتی و بازرسی فنی آغاز می شود. از سویی با گذشت مدت زمانی، نیاز است برای برخی کارها، حتماً آن فاز متوقف شود که به معنای توقف کامل پالایشگاه است.وی ادامه داد: دراین شرایط فعالیت پالایشگاه به مدت هشت روز به طور کامل متوقف می شود و در طول هشت روز، کارهایی که باید در حوزه های برق، ابزار دقیق و رفع نشتی خطوط بخار انجام شود، تکمیل خواهد شد. ساید B هم تا ۱۸ خردادماه به تولید برمی گردد.به گفته سعیدیان، برای این تعمیرات اساسی ۳ هزار و ۵۰۰ مجوز کار نیاز است که فقط نوشتن آنها زمان زیادی می برد، در حالی که مراحل مختلفی را طی می کند.وی تصریح کرد: پالایشگاه یازدهم پارس جنوبی اکنون از برنامه تعمیراتی هم پیش افتاده و افراد تاکنون عملکرد بسیار مطلوبی داشتند و 9درصد از برنامه پیش بینی شده جلو هستیم.وی با اشاره به انجام تعمیرات اساسی در پالایشگاه یازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی اظهارکرد: موضوع قابل توجه این است که به محض تکمیل تعمیرات اساسی امسال، کار برای سال آینده آغازمی شود، یعنی شاید 20 روز بعد، مقدمات کار برای سال آینده را فراهم می کنیم، زیرا تعمیرات اساسی چند مقوله بسیار مهم دارد؛ بازرسی و بازدید فنی از تجهیزات و برنامه ریزی برای تعمیر و بررسی لزوم توقف واحدها از سوی بخش مهندسی.
شرکت ملی گاز ایران
نیروگاه 30 کیلووات فتوولتائیک شرکت گازاستان یزد واقع درساختمان سردارشهید سلیمانی وطرح گازرسانی به نیروگاه 546 مگاواتی آریان زنجان، همچنین خط انتقال گاز روستاهای جنوب غربی زنجان و غرب شهرستان ماهنشان با 40 میلیارد تومان هزینه به بهره برداری رسید.
سرپرست شرکت گازاستان یزد گفت: این شرکت همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی و بر اساس الزام های قانونی وپدافندغیرعامل، ازسال های گذشته به دنبال استفاده ازمنابع تجدیدپذیر و بدون آلایندگی برای تأمین انرژی برق مورد نیاز خود بوده است.
وی تصریح کرد: با توجه به مزیت های به کارگیری سیستم های فتوولتائیک ازجمله صرفه اقتصادی، ملاحظات پدافندی و محیط زیستی، تولید نشدن پسماند، طبیعی و دائمی بودن منابع مورد نیاز و نیاز نداشتن به تغییر ماهیت آنها، با استقبال ازاین روش توانستیم افزون بر تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز، نقش خود را درصیانت از محیط زیست ایفا کنیم.
وی ازنیروگاه20کیلووات ساختمان شهیدباهنر، نیروگاه30کیلووات ساختمان سردار سلیمانی، 29 ایستگاه تقلیل فشار، دو ایستگاه سی جی اس و یک ایستگاه سی پی اس به عنوان مواردی نام برد که سیستم فتوولتائیک درآنها فعال است.
رحیم سلیمانی نژاد، مدیرعامل شرکت گازاستان زنجان نیز در تشریح روند اقدام های گازرسانی به نیروگاه سیکل ترکیبی آریان زنجان اظهار کرد: نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۴۶ مگاواتی آریان زنجان با هدف افزایش دامنه پایداری و استمرار تأمین گاز تکمیل و آماده بهره برداری شد.
وی با بیان اینکه برای بهره برداری این طرح درمجموع 17هزار و803 مترخط لوله اجرا شده است، تصریح کرد: دراین پروژه سه ایستگاه شامل ایستگاه های لانچر، رسیور و ایستگاه سی جی اس نیزساخته شد.مدیرعامل شرکت گازاستان زنجان با بیان اینکه تأمین گازنیروگاه 546 مگاواتی آریان زنجان به عنوان یکی از پروژه های ملی مطرح است، افزود: با بهره برداری از این طرح شاهد تأمین گاز این نیروگاه به مقدار 90 هزار مترمکعب در ساعت که معادل دو هزار و 160 مترمکعب گاز در روز با فشار 400 تا 1000پوند بر اینچ مربع است، خواهیم بود.سلیمانی نژادبیان با بیان اینکه احداث واحد بخارنیروگاه سیکل ترکیبی هم زمان باواحدهای گازی ضروری است، اظهارکرد: دراین طرح مقدارسوخت براساس بازده 40درصد در واحدهای گازی و بازده کلی 52 درصدی برای نیروگاه سیکل ترکیبی است.
گفت وگو با فرزند هنرمند یکی از کارکنان حراست پالایشگاه نفت تهران:
مشعل کشف استعدادهای جوان، همواره یکی از دغدغه های مهم در جامعه است. بسیاری از والدین در خانه و خانواده یا معلمان در مدارس، توجه زیادی به کودکان و دانش آموزان دارند تا استعدادهای احتمالی آنها در هر حوزه ای مورد توجه قرار گرفته و شکوفا شود. در این میان نقش والدین و همراهی آنها با کودکان اهمیت زیادی دارد و می تواند آینده فرزندشان را تضمین کند. صنعت نفت، درون خانواده های خود خوشبختانه با تعداد قابل توجهی از این استعدادها در گروه های سنی مختلف و در حوزه های متنوع مواجه است؛ استعدادهایی که با امکانات حداقلی توانسته اند به درخششی بزرگ دست پیدا کنند. کیمیا ترابیان، دختر 14 ساله ای است که از سنین پایین به کمک والدین خود وارد دنیای نقاشی شده و امروز نقاشی را به یک سبک و برنامه برای زندگی و آینده خود تبدیل کرده است.
کیمیا ترابیان، دختر عباس ترابیان، کارمند حراست پالایشگاه نفت تهران در گفت وگو با نشریه «مشعل» می گوید، از سن کم و با مداد رنگی شروع به نقاشی کرده و حالا در همه سبک های سیاه قلم، رنگ روغن، آبرنگ و اکرلیک می تواند کار کند و تاکنون 10 تابلوی رنگ روغن را ثبت کرده است.
او به تجربه حضور یک ساعت و نیمه اش در یک برنامه زنده تلویزیونی و کشیدن تصویری از دست حضرت علی اصغر اشاره کرد و افزود: تجربه منحصربه فردی بود؛ چون توانستم یک بار دیگر توانایی هایم در نقاشی کردن را محک بزنم و به نمایش بگذارم.
کیمیا البته به محدودیت ها و کمبود امکاناتی که در مدارس و محلات جنوبی تهران برای کلاس هنر وجود دارد، اشاره کرد و گفت: برای بسیاری از مدیران، دبیران و دانش آموزان، زنگ هنر، زنگ خوشگذرانی است، در حالی که این کلاس ها می تواند استعدادهای هنری افراد را شکوفا کند و تمرین خوبی برای آنها باشد تا دیگر نیازی به کلاس های خصوصی و صرف هزینه های سنگین برای دانش آموزان نباشد.
او امیدوار است که امکانات مدارس و اماکن عمومی برای نقاشی کردن و آموزش های لازم برای علاقه مندان هر روز بیشتر شود؛ چراکه می تواند به طور مستقیم در روحیه نسل جدید اثر بگذارد.
عباس ترابیان، کارمند حراست پالایشگاه نفت تهران و پدر کیمیا، سال 74 وارد صنعت پالایش و پخش شده است. او ابتدا در پالایشگاه بندرعباس مشغول به کار شده و در ادامه چهار سالی را به عنوان نیروی حراست در ساختمان مرکزی وزارت نفت فعال بوده است.
عباس ترابیان 17 سال است که به عنوان نیروی حراست پالایشگاه نفت تهران فعالیت دارد.
او فوق دیپلم دارد و در سال 1380 ازدواج کرده که ثمره آن یک دختر به نام کیمیاست. کیمیا تنها فرزند این خانواده است که در همان سنین کودکی، پدر و مادرش متوجه علاقه و استعداد او به نقاشی شده اند.
او می گوید: کیمیا از سن 4، 5 سالگی نقاشی را شروع کرد و همسرم به مرور متوجه استعداد و علاقه او به نقاشی شد و زمان بیشتری را برای این علاقه مندی صرف کرد. پیگیری علاقه دخترمان ادامه پیدا کرد، به نحوی که از سن حدود 10سالگی کیمیا زیر نظر استادان، کار نقاشی را شروع کرد و در چند جشنواره هم موفق به دریافت جایزه شد.
ترابیان با بیان اینکه دخترشان در جشنواره خوارزمی هم شرکت کرده و حائز مقام شده است، گفت: پس از انتخاب در چند جشنواره، از دخترم به منظور حضور در برنامه های تلویزیونی برای اجرای نقاشی زنده دعوت شد که مورد استقبال قرار گرفت.
این کارمند حراست پالایشگاه نفت تهران با اشاره به علاقه مندی های دخترش در حوزه نقاشی گفت: کیمیا به هر دو سبک رنگ روغن و سیاه قلم علاقه دارد و در هر دو به مهارت رسیده است. در ابتدا علاقه دخترمان به کشیدن نقاشی از طبیعت بود؛ اما حالا در کشیدن پرتره و چهره ها هم تبحر دارد.
وی به نقش همسرش در کشف استعداد کیمیا و زمان قابل توجهی که برای همراهی با او لازم است، اشاره کرد و گفت: همسرم هم شاغل است؛ اما در این سال ها، همزمان با کارهای خانه، توجه، همراهی و تسهیل کار برای حضور در کلاس های کیمیا و تمرین نقاشی وی را کم نکرده است؛ البته من هم در زمان های تعطیل در کنار او هستم و برای کلاس های نقاشی، او را همراهی می کنم؛ اما بیشترین تلاش و زحمت را همسرم می کشد.
ترابیان به کلاس های هفتگی دخترشان برای یادگیری دوره های جدید نقاشی و تمرین های مستمر هفتگی اشاره کرد و گفت: حضور در نمایشگاه ها و یادگیری فوت وفن های جدید، همواره برای دخترم جذابیت دارد و بتازگی هم در نمایشگاهی که در شرق تهران برگزار شد، کیمیا با دو تابلوی نقاشی حضور داشت.
او به تفریح و اوقات فراغت دخترشان که بیشتر به تمرین نقاشی و البته سفر برای دیدن جذابیت های طبیعی است، اشاره کرد و گفت: در فرصت هایی که پیش می آید، به شکل خانوادگی سفر می رویم و کیمیا در سفر هم فرصت نقاشی پیدا می کند؛ البته او علاقه زیادی به درس خواندن دارد و همزمان با نقاشی کردن، درس را هم دنبال می کند.
ترابیان می گوید که دخترشان بزودی به مرحله انتخاب رشته می رسد و می خواهد رشته گرافیک رایانه ای را انتخاب کند و کار خود در حوزه هنر را ادامه دهد.
به طور حتم امثال کیمیا در خانواده نفت کم نیستند، تنها لازم است که با کنکاش، بیشتر و بهتر دیده شوند. اینها آیندگان کشور هستند؛ آیندگانی در دل صنعت نفت و عضوی از خانواده این صنعت که کشف و معرفی آنها می تواند نقشی بسزا در شکوفایی استعدادها و افزایش انگیزه هایشان داشته باشد و البته پرواضح است که نخستین مربیان آنها، والدین هستند.
چهاردهم خردادماه درتقویم ایران، مصادف با روزی حزن آلود است، روزی که یک ملت بر رفتن پیری فرزانه که معمار انقلابی بزرگ برپایه استکبارستیزی بود، اشک ریخت و با خمینی کبیر وداع گفت. این نوشتار، اشاره ای دارد به ویژگی حضرت امام خمینی(ره) که از سال 43 با انتقادهای صریح و بی پروای خود لرزه بر رژیم پهلوی انداخت و در سال 57 با تکیه بر دین و ملت حق طلب، نظام جمهوری اسلامی را بنا نهاد؛ نظامی که ریشه درخت آن امروز 44 ساله شده است. ویژگی های حضرت امام خمینی (ره) از ابعاد مختلف دینی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی قابل بررسی است؛ در این نوشتار،تنها به جنبه ای از این بی شمار ویژگی پرداخته شده و تنها بخش از ویژگی های فردی ایشان مورد توجه قرار گرفته است.
از آنجا که انسان موجودی است با گرایش های گوناگون و این گرایش ها در جامعه بشری در تقابل و ناسازگاری اند، آنچه می تواند انسان را از این تنش نجات بخشد، وفاداری و عمل به قانون و ارج نهادن به حقوق دیگران است.
امام خمینی (ره) ساعات شبانه روز خود را تقسیم بندی کرده بودند و ساعت عبادت، استراحت، مطالعه، رفت و آمد و ... ایشان مشخص بود و این تقسیم و برنامه ریزی، مبنای تنظیم برنامه خانواده امام(ره) نیز شده بود. توجه به رفتار و عملکرد امام نشان می دهد که ایشان در تمام امور، بسیار به رعایت نظم مقید بودند و با نظم و برنامه خاصِ از پیش معین شده، کارهای خود را انجام می دادند.
در تعریف حسن خلق گفته اند: حالتی است نفسانی که از به هم پیوستن و در هم تنیده شدن صفات نفسانی حاصل می شود و آن، حسن صورت باطن است که همان صورت نفس ناطقه و درک کننده است چنان که حسن خلق، حسن صورت ظاهر و تناسب اجزا با یکدیگر است. با این فرق که حسن صورت ظاهر، اختیاری و اکتسابی نیست، اما حسن صورت باطن، ممکن است اکتسابی باشد؛ از این رو آیات و روایات بسیاری در تشویق و تحصیل آن وارد شده است. امام (ره) نیز این حسن صورت باطنی را به خوبی با الگوگیری از ائمه معصومین (ع)، کسب کرده و با تمام اشتغالات ذهنی و فکری که داشتند، هم اهل مزاح و شوخی بودند و هم از خلق و خویی بالا برخوردار بودند. این نرم خویی و آرامش در کلام و رقت قلب ایشان به گونه ای بود که همه افراد خانواده حتی بچه ها به خود اجازه شوخی و مزاح با ایشان را می دادند. ایشان همیشه در حال لبخند بودند تا جایی که نوه های امام، خانم ها نعیمه و عاطفه اشراقی نقل می کنند: همه ما فکر می کردیم که امام، ما را بیشتر از دیگران دوست دارد، چون به همه لبخند می زدند.
شیوه زندگی امامان شیعه (ع) این بود که اسیر دنیا و دلبسته به آن نبودند و در هر وضعی، این روحیه را با کمال قدرت حفظ و با این حال از مواهب دنیا استفاده می کردند. امام(ره) نیز از این حالت روحی مستثنا نبودند و این گونه زندگی کردن با روح او و پدرانش عجین شده بود. هیچ گاه از سطح کمترین فرد جامعه بالا نیامد و حتی حاضر نشد در گرمای طاقت فرسای نجف، پنکه ای بخرد و یا شب ها برای استراحت به منطقه خنک تری مانند کوفه برود. امام، حتی در پاریس نیز، با وجود سرمای هوا و کهولت سنشان، دستور دادند وسایل گرمازای منزل مسکونی شان را خاموش کنند تا با مردم ایران که در زمستان ۵۷ به علت کمبود نفت در مضیقه بودند و سرما را تحمل می کردند، همدردی کنند. زهد و سادگی امام، یادآور زهد و سادگی انبیای سلف صالح بود و همه را متحیر کرده بود. نکته مهم این بود که امام می توانست در بهترین شرایط، به لحاظ مادی، زندگی کند اما ساده می زیست.
از جمله کسانی که بسیار به امر ورزش اهمیت می دادند و خود به آن عمل می کردند، رهبر کبیر انقلاب بود. ایشان تأکید زیادی بر ورزش سالم داشتند و می فرمودند: عقل سالم در بدن سالم است. ورزش همان طور که بدن را تربیت می کند، عقل را هم سالم می کند و اگر عقل سالم شد، تهذیب نفس هم دنبال او باید باشد. شما همان طور که ورزش می کنید و اعصاب خودتان را قوی می کنید و ان شاء الله برای مملکت و آتیه مملکت مفید خواهید شد، لازم است که همه ابعاد وجودی خودتان را تحت تربیت ورزشی درآورید. امام خمینی (ره) به بسیاری از رشته های ورزشی علاقه مند بودند، اما رشته خاصی را ترجیح نمی دادند. از جمله ورزش هایی که حضرت امام خود بیشتر به آن اشتغال داشتند، می توان به کوهنوردی، فوتبال در سنین نوجوانی، شنا، ژیمناستیک، پرش طول و ارتفاع و ورزش های باستانی و کشتی در سنین جوانی اشاره کرد. اما وقتی پا به سن گذاشتند، بیشتر به کوهنوردی و پیاده روی می پرداختند و هیچ گاه به خاطر برنامه ای، از ورزش نمی گذشتند و در توصیه هایشان به فرزندان و نوه های خود می فرمودند: «در ساعت تفریح، درس نخوانید و در ساعت درس خواندن، تفریح نکنید؛ هر کدام در جای خود».
شجاعت، در لغت، به معنای استواری و استحکام قلب و اراده در شرایط سخت و درگیری های طاقت فرساست. [۴۸] شجاعت، امری قلبی است و در فارسی، به معنای دلاوری و دلیری و ضد ترسویی و اضطراب است که از ناتوانی نفس و ضعف یقین، سرچشمه می گیرد. حجت الاسلام غیوری نقل می کند: هیچ گاه در برابر هیچ یک از مخالفین داخلی و خارجی، کوچک ترین ضعفی را از خود نشان ندادند و هر قدر مخالف قوی تر بود، ایشان سخت تر و طبق تشخیصشان، با تمام قدرت برخورد می کردند. آن روزی که ایادی طاغوت به مدرسه فیضیه یورش آوردند و بنا این بود که بعد از اتمام جنایاتشان در فیضیه، به منزل امام حمله ور شوند، حضرت راضی نشدند در خانه را ببندند.
سه عمل
همراه سه عمل؛
حدیثی زیبا از
حضرت رضا(ع)
امام رضا (ع) فرمود: «إِنَّ اللَّهَ أَمَرَ بِثَلَاثَةٍ مَقْرُونٍ بِهَا ثَلَاثَةٌ أُخْرَى» خدا در قرآن سه چیز را کنار سه چیز قرار داده؛ یعنی اگر این هایی که کنار هم قرار گرفته یکی را معتقد باشی و دیگری را معتقد نباشی، آن یکی هم فایده ندارد. اگر شما دو لنگه در داشته باشی و یک لنگه اش را برداری خطرناک است، فرقی نمی کنند چه هر دو لنگه اش نباشد چه یک لنگه اش. دوچرخه ای که یک چرخش نباشد یا هردوی آن نباشد نمی شود با آن راه رفت. لذا فرمود: خدا سه چیز را به سه چیز مقرون کرده، اگر کسی یکی از این ها را منکر شد دیگری هم فایده ای ندارد، این موارد چه هستند؟
«أَمَرَ بِالصَّلَاةِ وَالزَّکَاةِ» اولین موردش همراه بودن نماز و زکات است. در قرآن هرکجا نگاه می کنی غالباً نماز و زکات باهم است. «فَمَنْ صَلَّى وَ لَمْ یُزَکِّ لَمْ تُقْبَلْ مِنْهُ صَلَاتُهُ» کسی که نماز بخواند امّا وجوهاتش را ندهد، بگوید من نماز می خوانم ولی خمس و زکات نمی دهم، فایده ای ندارد؛ چون این دو مکمل هم هستند. مالتان را پاک کنید! نگذاریم اولاد اینجا مصرف کند ولی ما آنجا پاسخگو باشیم. مالتان را حلال کنید، بگذارید وجوهات مالتان پرداخت شود. شما اگر نماز خواندی زکات ندادی نمازت پذیرفته نیست.
«وَ أَمَرَ بِالشُّکْرِ لَهُ وَ لِلْوَالِدَیْنِ» دومین موردش همراه بودن شکر خدا و احترام به والدین است. خداوند در قرآن کریم غالباً این دو را کنار هم قرار داده است، «أَنِ اشْکُرْ لِی وَ لِوَالِدَیْکَ» و در جای دیگری هم آمده که به خدا شرک نورزید و پدر و مادرتان را احترام کنید. «أَلَّا تُشْرِکُوا بِهِ شَیْئًا وَ بِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا» «فَمَنْ لَمْ یَشْکُرْ وَالِدَیْهِ لَمْ یَشْکُرِ اللَّهَ» اگر کسی پدر و مادرش را احترام نکند شکر خدا هم کرد به درد نمی خورد؛ چون یک لنگه در را زمین گذاشته، ناقص برخورد کرده، فرمود: شکر خدا با شکر والدین کامل می شود. قرآن که تصادفی آیاتش کنار هم نیامده است، اعتقاد ما این است که جمع آوری آن توقیفی است که به دستور شخص پیامبر (ص) چینش شده است. در چهار جای قرآن احترام به والدین را کنار توحید آورده است و در چند جای دیگر کنار شکر خودش آورده است. این سخن سلیمان پیغمبر است: «رَبِّ أَوْزِعْنِی أَنْ أَشْکُرَ نِعْمَتَکَ الَّتِی أَنْعَمْتَ عَلَیَّ وَ عَلى والِدَیَّ»
از امام صادق (ع) پرسیدند معنای «وَ بِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا» چیست؟ امام صادق (ع) فرمودند: «وَ بِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا» معنایش این است که نیکو سخن بگویی و قبل از آن که پدر و مادرت درخواست کنند تو مشکل شان را شناسایی و حل کنی. به تو زنگ نزند که دارو می خواهم که برایش بخری، بلکه خودت بروی و نیازشان را برطرف کنی. به تو زنگ نزند که مریضم و مرا دکتر ببر، تو باید بفهمی مریض است و او را دکتر ببری. نگوید برنج تمام شد، تو خودت بروی در آشپزخانه اش ببینی تمام شده بگیری بگذاری، این «وَ بِالْوَالِدَیْنِ إِحْسَانًا» است؛ البته پدر و مادرها هم باید بچه را تحویل بگیرند، احترام کنند و تبعیض قائل نشوند. یکی از مفسرین می فرماید: خدا در مورد والدین مرتب ما را هل داده است، امّا در مورد اولاد دستور به توقف می دهد. شما در سرپایینی ها که می روید تابلو زده اند که با دنده سنگین حرکت کنید، سرعت را پایین بیاورید، مواظب باشید؛ در مورد اولاد هم همین طور با دنده سنگین حرکت کنید، مواظب باشید «إِنَّ مِنْ أَزْوَاجِکُمْ وَ أَوْلَادِکُمْ عَدُوًّا» فتنه اند. چنین است. چنان اند. اگر اولادتان خلاف گفت حرفش را گوش ندهید. مرتب نفی گذاشتند؛ امّا در مورد والدین جز در موارد خاص مثل بحث شرک، توصیه به احسان دارد.
«وَ أَمَرَ بِاتِّقَاءِ اللَّهِ وَ صِلَةِ الرَّحِمِ» سومین موردش همراه بودن تقوا و صله رحم است. خدا در قرآن فرمان به تقوا داده، در بعضی از آیات دو بار به آن دستور داده، مثل سوره حشر. در قرآن مرتب «اِتَّقُوا اللّهَ» داریم. در خطبه های نماز جمعه باید «اتقوا الله» بگویند. این تقوا را در سوره نساء نگاه کنید «وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ» کنار هم است. «فَمَنْ لَمْ یَصِلْ رَحِمَهُ لَمْ یَتَّقِ اللَّهَ» فرمود: کسی که تقوا داشته باشد امّا فامیلش را تحویل نگیرد و صله رحم به جا نیاورد مثل این است که تقوا ندارد.
یازدهمین جلسه شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت برگزار شد
یازدهمین جلسه شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت با هماهنگی و همکاری امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران درعسلویه برگزار شد.
این جلسه به میزبانی شرکت نفت و گاز پارس و با حضور مدیرکل اداره سلامت و تربیت بدنی، رؤسای امور ورزش و تربیت بدنی چهارشرکت اصلی، اعضای جدید شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت، (رئیس امور ورزش مناطق نفت خیز و مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان)، همچنین کارشناسان اداره کل و رؤسای ورزش های همگانی و قهرمانی شرکت ملی نفت ایران و شرکت مناطق نفت خیز جنوب برگزارشد.
دراین جلسه، ابتدا چالش های حوزه ورزش شرکت میزبان(نفت و گاز پارس) مطرح و در ادامه نیز حسب دستور جلسه، نحوه پرداخت حق الزحمه مربیان ورزشی، رؤسا و دبیران هیأت های ورزشی در سال 1401 بررسی و مقرر شد با کارشناسی مجدد، در جلسه آتی کارگروه تخصصی شورای هماهنگی ورزش، درباره آن تصمیم گیری نهایی شود. تدوین سیاست های راهبردی صنعت نفت در حوزه ورزش قهرمانی از دیگر موضوعات موردبررسی بود که با اتفاق آرا به تصویب اعضا رسید.
مبحث پایانی جلسه شورای هماهنگی ورزش نیز به هزینه های البسه و اقلام تخصصی کوهنوردی مربوط بود که مقررشد، موضوع برای کارشناسی بیشتر درکمیته تخصصی این رشته موردبحث قرارگیرد و تصمیم گیری درباره آن، براساس جمع بندی به جلسه بعدی شورا موکول شود.
گفتنی است، در این جلسه منصور قنبرزاده، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی و رئیس شورای هماهنگی ورزش صنعت نفت در باره سیاست ها و اهداف کلان صنعت نفت در ورزش و مسائل جاری طی ماه های گذشته مواردی را مطرح کرد و به اطلاع اعضا رساند.
او به مصوبات این جلسه اشاره و تصریح کرد: قرار است این مصوبات در شورای مرکزی ورزش ارائه شوند.
منصور قنبرزاده همچنین به نحوه به کارگیری و پرداخت حق الزحمه مربیان، رؤسا و دبیران ورزش، اشاره و اظهار کرد:لازم است این مورد اصلاح شود.
بررسی چالش ها و مشکلات ورزش در مناطق عملیاتی و همچنین ترسیم چشم اندازهای ورزش قهرمانی و رفع موانع موجود دراین بخش، از دیگرصحبت های مدیرکل سلامت و تربیت بدنی بود.
حال قرار است با هدف توسعه ورزش در بخش همگانی و قهرمانی، تصمیمات بسیار مهمی برای اعتلای بیش ازپیش ورزش صنعت نفت گرفته شود.
در پایان این نشست نیز تمامی شرکت کنندگان، درباره موضوع ها ومسائل جاری درحوزه ورزش، به بیان دیدگاه های خود پرداختند.
به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر، یک دوره مسابقات ووشو در شرکت پالایش گاز بید بلند روز جمعه 6خرداد، بین چهار تیم در رده های سنی ( نونهالان، نوجوانان و جوانان) در سالن کاوه پیشه شرکت گاز میانکوه برگزار شد. در این مسابقات 30 شرکت کننده در رده های مختلف حضور داشتند که به مصاف یکدیگر رفتند و در پایان به نفرات برتر لوح تقدیر و مدال قهرمانی اهدا شد. گفتنی است، نفرات برتر رده سنی (نوجوانان و جوانان) در مسابقات انتخابی استان خوزستان شرکت خواهند کرد. در پایان مسابقات از حسانه درخشان که در وزن 37 کیلوگرم قهرمان شده بود، به عنوان سانداکار برتر مسابقات تقدیر و تشکر به عمل آمد. نتایج مسابقات و نفرات برتر شرکت کننده در این رقابت ها به این شرح است:
وزن 37 کیلوگرم:
حسانه درخشان به مقام اول رسید.
سارینا نیکویی در رتبه دوم ایستاد.
وزن 31 کیلوگرم:
مریم مصطفوی، به مقام اول رسید.
اسرا خزاعل، مقام دوم را کسب کرد.
آیناز لطفعلی بر سکوی سوم تکیه زد.
وزن 29 کیلوگرم:
آهو حسینی به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
فرناز خوانساری دوم شد.
وزن 56 کیلوگرم:
مهیا رحیمی لرکی به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
وزن 52 کیلوگرم:
آرام شهبازی قهرمان شد.
پرستو درویشی به مقام دوم رسید.
عسل موسایی به همراه نازنین قلی پور مشترکا مقام سوم را کسب کردند.
وزن 48 کیلوگرم:
نگین حسینی نسب قهرمان شد.
نسترن فرهادی بر سکوی دوم تکیه زد.
سارا احمدی به همراه سارینا ململی مشترکا سوم شدند.
وزن 45 کیلوگرم:
سایناز لطفعلی مقام قهرمانی را کسب کرد.
وزن 42 کیلوگرم:
آرام مندنی قهرمان شد.
اسما خزاعل به مقام دوم دست پیدا کرد.
جوانان
وزن 48 کیلوگرم:
سارا امیری به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
11 زمین چمن مصنوعی در روستاهای هرمزگان با حمایت عمران مناطق نفت خیز جنوب که یکی از زیر مجموعه های شرکت ملی نفت ایران است، همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی به بهره برداری رسید. به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، 11 زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان هرمزگان با صرف اعتبار 22 میلیارد و 500 میلیون ریال، تکمیل و به اداره کل ورزش و جوانان استان هرمزگان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل شد. با توجه به فقدان سرانه فضای ورزشی در روستاها و کمک به فعال شدن جوانان و نوجوانان و در زمینه توسعه زیرساخت های ورزشی در روستاهای فاقد فضای ورزشی در مناطق نفت خیز و همچنین با هدف تامین و ارتقای سطح سلامت مردم، ایجاد و توسعه شور و نشاط اجتماعی، گسترش ورزش در سطوح مختلف جامعه و افزایش سرانه ورزشی، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، به احداث 11 زمین چمن مصنوعی در روستاهای استان هرمزگان اقدام کرد. این زمین چمن های مصنوعی در روستاهای سرسماد، هرمودر، گوران، شمیل، کهتک، خورلور، دهنو، سرخون، طاشکویه، میمند، برکه و سلطان استان هرمزگان تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است. بر اساس این گزارش، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، همسو با ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
کمیته ورزشی پتروشیمی لردگان به منظور آشنایی کارکنان با ورزش کوهنوردی، اقدام به برگزاری سه دوره آموزش کوهپیمایی با حضور استادان فدراسیون کوهنوردی جمهوری اسلامی ایران کرد که دراین بین، یک دوره به بانوان شاغل در مجتمع اختصاص داشت و بانوان علاقه مند به کوهنوردی، آموزش لازم را فراگرفتند. در پایان، کارآموزان با شرکت در کلاس ها و پشت سرنهادن امتحانات کتبی و کارگاه عملی، موفق به کسب گواهی آموزش مقدماتی فدراسیون کوهنوردی شدند.
به مناسبت گرامیداشت سالروز آزادسازی خرمشهر و با هدف توسعه ورزش همگانی، یک دوره مسابقه دارت برای خانواده کارکنان شرکت پالایش گاز ایلام با حضور روح اله توکلی، مسؤول امور ورزش؛ یاسر مهدی بیگی، کارشناس ورزشی دارت و پریان عزیزی کارشناس واحد امور ورزش در محل منازل سازمانی این شرکت و با مشارکت ۲۰ نفر از بانوان ورزشکار برگزار شد که در پایان، نفرات برتر معرفی شدند و به رسم یادبود به آنان لوح تقدیر اهدا شد.
زهرا فلاح پور، سعیده طاهری فر و سمیه بهرامی، نفرات برتر این مسابقات بودند که عناوین اول تا سوم را به خود اختصاص دادند.
قهرمان تیراندازی نفتی
مشعل همکاران ورزشکار نفتی، طی سال های متمادی همواره در رشته های مختلف ورزشی، چه انفرادی و چه گروهی موفق شده اند افتخارات زیادی را برای کشورمان و حتی صنعت نفت به ارمغان بیاورند. یکی از قهرمانان نفتی که توانسته در المپیک ناشنوایان و در رشته تیراندازی حضوری موفق داشته باشد و در سطح کشور، همچنین مسابقات بین المللی عناوین مختلفی را کسب کند و روی سکوی افتخار برود، بیژن غفاری، یکی از همکاران شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است. او که به عنوان تکنیسین در شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مشغول به کار است، می خواهد علاوه بر حضوری موفق در مسابقات آتی که در پیش رو دارد، در المپیک کم شنوایان و ناشنوایان ژاپن نیز روی سکو برود تا افتخار دیگری را برای ایران و صنعت نفت به دست آورد. با این همکار تیراندازدر شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران گفت وگویی در خصوص رشته تیراندازی، اهداف و برنامه هایش داشتیم که باهم می خوانیم.
بیژن غفاری هستم. ۴۲ ساله و در تهران متولد شدم. فوق دیپلم مکانیک خودرو دارم و به عنوان تکنیسین تعمیرات آسانسور و نیروی پیمانکاری درشرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران مشغول به کارم.
تیراندازی، یک ورزش مفرح و بسیار جذاب در دنیاست. ورزشکاران این رشته باید جدا از هرگونه دغدغه فکری، شغلی، ذهنی و گرفتاری های اجتماعی و با ذهنی آرام مشغول به تیراندازی شوند. تیراندازها از حضور در این لحظات لذت می برند. این را هم باید اضافه کنم که تیراندازی، ترکیبی از ورزش های یوگا، قدرتی، استقامتی و عضلانی است؛ اما در خصوص ماده های تیراندازی هم باید بگویم که تیراندازی در سه رشته ۱۰، ۲۰ و۵۰ متر تپانچه و تفنگ برگزار و انجام می شود.
من تیراندازی را از سال ۱۳۹۳ و در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران زیر نظر استاد ارجمند، بهمن کریمی شروع کردم. سال ها پیش علاقه زیادی به تیراندازی داشتم؛ اما موقعیت و فرصت آن دست نداده بود که وارد این رشته ورزشی شوم. در سال ۱۳۹۲ باشگاه تیراندازی به همت و تلاش آقای ذنوبی فعال شد و تا الان نیز به سرپرستی آقای سید حسینی اداره می شود. رشته ورزشی دیگری که به آن علاقه دارم، شطرنج است. در سال ۱۳۹۵ در مسابقات پالایش و پخش، عنوان سومی را کسب کردم و در مسابقات شطرنج کم شنوایان هم حضور داشتم؛ اما به علت اینکه فقط باید یک رشته ورزشی را به صورت حرفه ای انجام می دادم، تیراندازی را به عنوان ورزش حرفه ای انتخاب کردم.
در چه ماده و رشته ای تیراندازی می کنید؟(تپانچه یا تفنگ)
در ماده 10 متر تپانچه بادی تیراندازی می کنم.
در سال ۱۴۰۰ به تیم ملی دعوت شدم و بعد از مسابقات انتخابی، ملی پوش ناشنوایان و کم شنوایان شدم.
در سال ۱۳۹۳ در مسابقات کارمندان استان تهران( شنوایان)، مقام اول انفرادی و همچنین مقام اول تیمی را در رشته تپانچه در باشگاه بعثت تهران به دست آوردم. عضو تیم تیراندازی شرکت ملی پالایش و پخش هستم و ۵ سال است که به طور مستمر در مسابقات بسیج کارمندان شرکت ملی پالایش و پخش، اول می شوم. در سال۱۳۹۶ در مسابقات لیگ برتر شنوایان به همراه شرکت ملی پالایش و پخش حضور داشتم.در سال ۱۳۹۷ در مسابقات کشوری ناشنوایان و کم شنوایان، مقام اول قهرمانی را کسب کردم و در سال ۱۴۰۰ در مسابقات کشوری ناشنوایان و کم شنوایان، مقام دوم قهرمانی را به دست آوردم. چند دوره هم در مسابقات آزاد تیراندازی شنوایان حضور داشتم.
بیست و چهارمین دوره مسابقات المپیک2021 ناشنوایان در برزیل برگزار شد که در این دوره، تقریباً ۸۰ کشور دنیا در این مسابقات حضور داشتند. سطح مسابقات بسیار بالا و عالی بود و من در رشته تیراندازی ۱۰متر تپانچه بادی این مسابقات شرکت کردم که نفر ۱۳ شدم.
در سال ۱۳۸۵ وارد شرکت ملی پالایش و پخش شدم و از آن زمان تا کنون به عنوان تکنیسین آسانسور مشغول به فعالیت هستم.
رشته تیراندازی رابطه مستقیمی باکار دارد؛ زیرا وقتی مشغول ورزش تیراندازی هستید، ازنظر جسمی، روحی و ذهنی بی نهایت پرشورتر و شاداب تر می شوید و این روند ورزشی اصلاً باعث خستگی و کسالت در کار نمی شود.
در حال حاضر دوباره تمرین ها را زیر نظر استادم، آقای کریمی شروع کرده ام تا بتوانیم در لیگ دسته یک شنوایان با تمام قدرت و با تیم ورزشی شرکت ملی پالایش و پخش حاضر شویم و به امید خدا و همت بقیه تیراندازان، به لیگ برتر راه یابیم، ضمن اینکه با تمرین مداوم، آمادگی ورزشی ام حفظ می شود و ارتقا می یابد و برای شرکت در مسابقات جهانی کم شنوایان که در کشور اسپانیا یا استرالیا برگزار می شود، آماده تر می شوم. همچنین قصد دارم در مسابقات آسیایی کم شنوایان که در سال 2024 در ایران برگزار می شود، حضور پرقدرتی داشته باشم و انشالله بتوانم در مسابقات المپیک 2025 ناشنوایان نیز که در کشور ژاپن برگزار می شود، مدال خوش رنگی را به دست آورم و روی سکو بروم.
من به عنوان عضو کوچکی از خانواده صنعت نفت، به همکارانم توصیه می کنم که حتماً ورزش تیراندازی را انتخاب کنند؛ چرا که این ورزش جذاب باعث نشاط، سلامت و تقویت عضلات بدنی و ذهنی بالایی می شود.
و حرف پایانی؟
از همه عزیزانی که من را مورد لطف و محبت قرار داده اند و حمایتم کرده اند تا هرچه بهتر درمسابقات المپیک2021 برزیل شرکت کنم، تشکر می کنم. همچنین از آقایان جلیل سالاری، حمید ذنوبی، کشاورزی، شکوهی، تفکر، محبی، بخصوص آقای سید علی حسینی، سرپرست رشته تیراندازی که زحمات زیادی برای من کشیدند و از نشریه «مشعل» نیز برای انجام این گفت وگوی اختصاصی تشکر ویژه دارم.
کمیته ورزشی شرکت پتروشیمی لردگان ایران به منظور ایجاد نشاط و روحیه بین کارکنان در محوطه داخلی مجتمع، یک دوره مسابقات ورزشی در 6 رشته ورزشی ازجمله فوتسال با حضور ۱۰ تیم، والیبال ۸ تیم، طناب کشی ۵ تیم، تنیس روی میز ۳۰ ورزشکار، دارت ۲۵ ورزشکار و شطرنج ۱۵ ورزشکار برگزار کرد که با توجه به احساس تعلق کارکنان به امر ورزش با استقبال گسترده ای روبه رو شد. مسابقات فوتسال با حضور 10 تیم برگزار شد که درنهایت تیم واحد حراست با شکست دادن حریفان خود توانست به قهرمانی برسد. مسابقات والیبال هم با حضور 8 تیم برگزار شد که درنهایت تیم توسعه منابع انسانی با پشت سر گذاشتن حریفان خود به مقام قهرمانی دست پیدا کرد. در مسابقات طناب کشی که 5 تیم در آن حضور داشتند، تیم تعمیرات به مقام قهرمانی رسید. در مسابقات تنیس روی میز 30نفر از همکاران حضور داشتند که درنهایت رضا سلطانی از واحد خدمات اداری موفق شد با شکست دادن حریفانش قهرمان شود. مسابقات دارت هم با حضور 25 ورزشکار برگزار شد که در پایان، عیسی رعیت از واحد خدمات اداری به عنوان قهرمانی دست یافت. مسابقات شطرنج هم بین 15 نفر از همکاران پتروشیمی لردگان برگزار شد که حسن رضایی از واحد بسته بندی به قهرمانی رسید. در پایان مسابقات 6 رشته ورزشی، با حضور مسؤولان به نفرات و تیم های برتر هدایا و لوح تقدیر اهدا شد.
سلیمان سلیمان پور از همکاران و امدادگران شرکت گاز خراسان رضوی که هم کوهنورد است و هم مربی کوهستان و کوهنوردی، موفق شد به قله شیرباد صعود کند.
این همکارکوهنورد پس از3 ساعت کوهپیمایی به قله 3300 متری شیرباد رسید و توانست این قله را فتح کند.
قله شیرباد، بلندترین قله رشته کوه بینالود و بلندترین قله هر سه استان خراسان است، از این رو به بام خراسان شهرت دارد و به دلیل اشراف به دره زشک، بوژان، دره خرو و دره های سبز اطراف، دارای چشم اندازی زیباست. این قله و دامنه های منتهی به قله در مسیر وزش بادهای شدید قراردارند که اطلاق این قله به شیرباد نیز به آن دلیل است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات