تهران و کاراکاس بهدنبال توسعه همکاریهای انرژی و پالایشی هستند
توسعه همکاریهای نفتی ایران و ونزوئلا
ترافیک توسعه در میدانهای مشترک
چاههای نفت غیرفعال جان می گیرند
اچ اس ای را در حوادث خلاصه نکنیم
پیشروی ملموس « اپنا» در جلب اعتماد
رونمایی از طرح بهنگامسازی فروش در هوشمندسازی عرضه سیانجی
راه اندازی واحد کارآفرینی و اشتغال دانش بنیان
ضرورت بازتعریف نقش زن در جامعه
رئیس جمهوری
رئیس جمهوری گفت: همکاری های خوبی بین تهران و کاراکاس در حوزه انرژی، نیروگاه های حرارتی، تعمیر پالایشگاه ها، صادرات خدمات فنی و مهندسی، روابط اقتصادی، دفاعی و نظامی وجود دارد.
سیدابراهیم رئیسی در نشست خبری مشترک با نیکلاس مادورو در مجموعه سعدآباد تهران ضمن خوش آمدگویی به رئیس جمهوری ونزوئلا و همراهان وی گفت: جمهوری اسلامی ایران همواره در عرصه سیاست خارجی به دنبال ارتباط با کشورهای مستقل بوده و ونزوئلا در مقابل تحریم های دشمنان و امپریالیسم ایستادگی کرده و مقاومت مثال زدنی داشته است.
وی با بیان اینکه روابط برادرانه ایران و ونزوئلا ادامه دار خواهد بود و امضای سند ۲۰ ساله بین دو کشور نشان دهنده این عزم است، افزود: تحریم ها و تهدیدها علیه کشورمان در ۴۲ سال اخیر فراوان بود و ملت ایران تصمیم گرفته است حریم ها را در جهت پیشرفت کشور به فرصت تبدیل کند.
رئیس جمهوری تصریح کرد: همان طور که سخنگوی کاخ سفید اعلام کرده، فشارهای حداکثری علیه ایران مفتضحانه شکست خورده و این نقطه پیروزی برای ایران و نقطه شکست دشمنان است.رئیسی امضای سند جامع همکاری های راهبردی ۲۰ ساله بین ایران و ونزوئلا را جلوه ای از اراده مسئولان عالی دو کشور برای توسعه روابط در حوزه های مختلف خواند و تأکید کرد: همکاری های خوبی بین تهران و کاراکاس در حوزه انرژی، نیروگاه های حرارتی، تعمیر پالایشگاه ها، صادرات خدمات فنی و مهندسی، روابط اقتصادی، دفاعی و نظامی وجود دارد که نشان دهنده ظرفیت بالای روابط دو کشور است و دولت سیزدهم به دنبال ارتقای این ارتباطات به بالاترین سطح است.
رئیس جمهوری ونزوئلا نیز در این نشست خبری گفت: تهران و کاراکاس در همه حوزه ها به ویژه در عرصه دفاعی، اقتصادی و انرژی (نفت و پتروشیمی) همکاری های نزدیکی با هم دارند.
رؤسای جمهوری ایران و ونزوئلا سند همکاری های جامع راهبردی ۲۰ ساله دو کشور را در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد امضا کردند.ایران و ونزوئلا افزون بر سند جامع همکاری های راهبردی ۲۰ ساله، اسنادی را برای همکاری در زمینه های سیاسی، فرهنگی، گردشگری، اقتصادی، نفتی و پتروشیمی امضا کردند. سفر نیکلاس مادورو به ایران به دعوت رسمی رئیسی انجام شده و پس از سفر آبان ۹۵، دومین سفر او به تهران است.
رئیس جمهوری گفت: ساخت و تحویل نفتکش ۱۱۳ هزار تنی به ونزوئلا، افزون بر اینکه به این کشور در دستیابی به هدف استقلال در حمل ونقل دریایی کمک خواهد کرد، اثبات کارآمدی الگوی اقتصاد مقاومتی است.
رئیسی افزود: در شرایطی که دشمنان ایران و ونزوئلا تلاش می کنند با اعمال محدودیت های بسیار و تحریم های ظالمانه سد راه پیشرفت ملت های آزاد ایران و ونزوئلا شوند، تحویل نفتکش ۱۱۳ هزار تنی ساخته شده توسط مهندسان و صنایع کشتی سازی ایران به ونزوئلا، نمونه ای از ظرفیت ها و توانمندی بالای ایران در صدور خدمات فنی و مهندسی به جهان و اثبات کارآمدی الگوی اقتصاد مقاومتی است.وی ادامه داد: ساخت و تحویل این نفتکش که مورد تایید گروه فنی و مهندسی ونزوئلا نیز قرار گرفته است، افزون بر اینکه به دولت ونزوئلا در دستیابی به هدف استقلال در حمل ونقل دریایی کمک خواهد کرد، یک بار دیگر نشان می دهد که اراده و اتحاد ملت ها و دولت های مبارز و انقلابی بسیار قوی تر و کارآمدتر از تحریم آمریکایی هاست.
رئیس جمهوری تصریح کرد: از سوی دیگر ایران و ونزوئلا به عنوان دو اقتصاد مکمل و پشتیبان یکدیگر، از طریق تکمیل و مرتبط کردن زنجیره های تأمین در هر دو کشور قادر خواهند بود در جهت رفاه و توسعه ملت های خود حرکت کنند. این نوع همکاری مشترک، الگویی مناسب برای همه کشورهای در حال توسعه و مستقل است که ببینند می توان با همکاری و تعامل کارهای بزرگی انجام داد.
رئیسی تأکید کرد: دو فروند نفتکش دیگر نیز در حال ساخت است که امیدوارم به زودی آماده تحویل به ونزوئلا شود.
رئیس جمهوری ونزوئلا نیز ضمن تمجید از ساخت این نفتکش اظهار کرد: ساخت نفتکش برای شرکت نفت دولتی ونزوئلا، برنامه فرمانده چاوز برای تقویت صنعت نفت کشوربود، تا آن را در برابر کلیه تهاجم های خارجی خودکفا کند.
مادورو تأکید کرد: ساخت این کشتی مدرن و قوی، نشان از توانمندی و ظرفیت بالا، فوق العاده و تحسین برانگیز صنعتی جمهوری اسلامی ایران را دارد. ایران یکی از قدرت های نوظهور قرن ۲۱ است و ساخت این کشتی نیز از نشانه های عملی و مشخص این قدرت نوظهور است.
وی خطاب به رئیس جمهوری اسلامی ایران گفت: از طرف ملت ونزوئلا و کلیه زنان و مردان و کارکنان و کارگران شرکت ملی نفت ونزوئلا، از شما بابت تحویل این کشتی تشکر می کنیم، این دستاورد بزرگی است.
رئیس جمهوری در دیدار با بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجه پاکستان با تاکید بر اینکه آماده ارتقای همکاری های همه جانبه با پاکستان هستیم، گفت: ایران ظرفیت های لازم را برای تأمین نیازهای پاکستان در زمینه های مختلف از جمله نفت، گاز و برق دارد. رئیسی با تأکید بر اینکه در جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای توسعه روابط با اسلام آباد وجود ندارد، گفت: آماده ارتقای همکاری های همه جانبه با پاکستان هستیم و جمهوری اسلامی ایران ظرفیت های لازم را برای تأمین نیازهای پاکستان در زمینه های مختلف از جمله نفت، گاز و برق دارد.
وی حوزه های انرژی، همکاری های ترانزیتی و هماهنگی در مسائل و بحران های منطقه ای را از ابعاد مهم روابط دو کشور خواند و افزود: گفت وگوها درباره این مسائل باید تبدیل به تصمیم و اسناد همکاری شود. وزیر امور خارجه پاکستان نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از سفر به ایران گفت: ما آمادگی کامل را برای تکمیل و به نتیجه رساندن گفت وگوهای گذشته در زمینه های امنیتی، تجاری و انرژی داریم.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: سیاست ایران در حوزه فروش نفت و میعانات گازی، بازاریابی فعال است و امروز هم به مقدار قابل توجهی نفت فروخته می شود و ارز حاصل از آن هم به کشور باز می گردد.
علی بهادری جهرمی در نشست خبری به افزایش سفر مقام های خارجی به کشورمان اشاره کرد و گفت: در روزهای اخیر میزبان رئیس جمهوری ترکمنستان بودیم و در هفته پیش رو نیز میزبان رئیس جمهوری قزاقستان خواهیم بود که همه این رفت وآمدها همسو با تعاملات دیپلماسی و توسعه روابط با کشورهای دوست خواهد بود.
وی افزود: دولت در پی بهره برداری از بازارهایی است که تاکنون کمتر به آنها توجه شده است و بازارهای هدف منطقه ای و بازارهایی که دسترسی به آنها سهولت دارد، در اولویت هستند.
سخنگوی دولت درباره سیاست فروش نفت ایران تصریح کرد: سیاست ایران در حوزه فروش نفت و میعانات، بازاریابی فعال است و امروز هم به مقدار قابل توجهی نفت فروخته می شود و ارز حاصل از آن هم به کشور باز می گردد، به همین دلیل است که در سامانه نیما می بینید همیشه عرضه ارز بیشتر از تقاضاست. بهادری جهرمی درباره طرح مجدد شایعه گران شدن بنزین اظهار کرد: دولت هیچ برنامه ای در هیچ سطحی برای گران کردن بنزین ندارد.
در کمیسیون صنایع و معادن مجلس انجام شد
طرح اصلاح قانون اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی در کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بررسی شد.
سیدجواد حسینی کیا گفت: دستور کار این کمیسیون بررسی طرح اصلاح قانون اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با حضور مسئولان دستگاه های ذی ربط بود.
وی افزود: در این نشست مقرر شد کمیته پتروشیمی کمیسیون صنایع و معادن مجلس اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی را بررسی کند، سپس در کمیسیون به این موضوع رسیدگی شود. نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس تصریح کرد: اساسنامه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از سال ۵۰ تاکنون اصلاح نشده از سوی دیگر این بخش در حوزه مالی نیازمند شفافیت است که در طرح جدید به این موضوع رسیدگی شده است. حسینی کیا اظهار کرد: روابط شرکت ملی صنایع پتروشیمی با دیگر بخش ها مانند پالایشگاه و پخش نیازمند قوانین جدید است که در این طرح به آن اشاره شده، همچنین نقش بخش خصوصی در توسعه صنعت پتروشیمی و... از جمله موضوع هایی است که در اساسنامه یادشده به آن رسیدگی شده است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه دیپلماسی انرژی ما به جلو پیش می رود و تاکنون تفاهم نامه ها و قراردادهای مطلوبی در این زمینه امضا شده است، گفت: دیپلماسی انرژی از اولویت های مهم دولت و مجلس است.
فریدون حسنوند پس از نشست کمیسیون انرژی مجلس که با حضور وزیر نفت برگزار شد، گفت: دیپلماسی انرژی یکی از اولویت های مهم از ابتدای آغاز به کار مجلس یازدهم و دولت سیزدهم بود، زیرا افزون بر رئیس جمهوری، رئیس مجلس و اعضای کمیسیون انرژی نسبت به این موضوع اهتمام ویژه داشتند که خوشبختانه با وجود تحریم و تشدید اقدام های آمریکا در مقابل ایران، دیپلماسی انرژی ما در آسیای میانه، روسیه، حوزه خلیج فارس و شرق و غرب به خوبی به جلو پیش می رود و تاکنون تفاهم نامه ها و قراردادهای سازنده ای امضا شده است.وی افزود: گام بعدی در رابطه با آمریکای لاتین به عنوان حیات خلوت آمریکا بود که در این حوزه نیز قراردادهای مهمی با کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه امضا شد و باید گفت که آرزوی دیرینه پالایشگاه فراسرزمینی در حال تحقق است.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه برقراری ارتباط در حوزه انرژی با اروپا و آسیای شرقی باید از اهداف بعدی باشد، تصریح کرد: ایجاد پالایشگاه فراسرزمینی، افزایش تولید و فروش نفت با وجود تشدید تحریم ها و صدور خدمات فنی و مهندسی، از جمله اهداف ایران از برقراری این ارتباطات است، البته وضع نفت ایران شرایط کافی و لازم را برای تبدیل شدن به محور سوآپ نفت و گاز منطقه دارد و باید جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک قطب در دنیای انرژی قلمداد کرد و پذیرفت.
رئیس آژانس بین المللی انرژی پیش بینی کرد که زمستان سرد و بلندمدت می تواند سبب کمبود انرژی در اروپا شود.
فاتح بیرول در کنفرانسی با موضوع بهره وری انرژی در ساندربورگ دانمارک هشدار داد که پس از درگیری های نظامی روسیه و اوکراین که سبب تشدید بحران انرژی در اروپا شده است، احتمال دارد قاره سبز در زمستان آینده با کمبود انرژی روبه رو شود.وی افزود: من نگرانی خاصی در بازارهای گاز طبیعی دارم. در صورت رویارویی با زمستانی سخت و طولانی مدت اروپا روزهای سختی را پیش رو خواهد داشت.رئیس آژانس بین المللی انرژی گفت: در حالی که دولت ها و شرکت ها اکنون به دنبال تأمین منابع انرژی جایگزین هستند، به همان اندازه برای دولت ها مهم است که اقدام هایی برای مصرف بهینه انجام دهند.بیرول افزود: اگر مصرف کنندگان اروپایی دمای خانه های خود را ۲ درجه سانتی گراد کاهش دهند، ۲۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی معادل حجمی که از روسیه به اروپا با نورد استریم ۱ صادر می کند، صرفه جویی می شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: سوآپ گازی ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران، ضمن پایداری شبکه گاز شمال شرق کشور، به استحکام گام های ایران در مسیر تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه نیز کمک می کند.
علیرضا ورناصری با بیان اینکه سوآپ گازی ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران دیپلماسی انرژی کشور را احیا کرد، گفت: توسعه روابط با همسایگان یکی از راهکارهای اثرگذار ما برای خنثی سازی تحریم هاست؛ بنابراین سوآپ گازی ضمن پایداری شبکه گاز شمال شرق ایران، به استحکام گام های کشور در مسیر تبدیل شدن به قطب انرژی منطقه نیز کمک می کند.وی افزود: قراردادهای تجارت گاز ابعاد سیاسی و امنیتی بالایی دارند و این سوآپ (سوآپ گازی ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران) افزون بر مزایای اقتصادی، همسویی متقابل سیاسی کشورهای طرف قرارداد، توسعه همکاری در بخش های حمل ونقل، تجارت، برق، کاهش تنش های مرزی را نیز تسهیل و محقق می کند.
در دیدار وزیر نفت و رئیس جمهوری ونزوئلا مطرح شد:
مشعل وزیر نفت با رئیس جمهوری ونزوئلا دیدار و درباره مناسبات دوجانبه در محل کاخ سعدآباد گفت وگو کرد. جواد اوجی و نیکلاس مادورو درباره مسائلی از جمله تأمین سوخت، صادرات فراورده های نفتی، صادرات محصولات پتروشیمی و صادرات کاتالیست های پتروشیمی، گفت وگو و تصمیم گیری کردند. تصمیم گیری درباره صدور خدمات فنی و مهندسی، بازسازی و نوسازی پالایشگاه ها و توسعه میدان های نفت و گاز از دیگر محورهای مورد گفت وگو در این دیدار بود. وزیر نفت اردیبهشت ماه گذشته در سفری به کشورهای آمریکای لاتین از جمله ونزوئلا و نیکاراگوئه، همسو با فعال سازی دیپلماسی انرژی، دیدارهای پرشماری با مسؤولان این کشورها داشت و در جریان این سفر چهار تفاهمنامه و دو قرارداد در حوزه نفت و دو تفاهمنامه در حوزه کشاورزی امضا شد.
دیپلماسی فعال در حوزه آمریکای لاتین
وی با تأکید بر اینکه دیپلماسی انرژی ایران در حوزه آمریکای لاتین طی ماه های اخیر بشدت فعال بوده است، تصریح کرد: هم اکنون در بحث صادرات نفت خام و فراورده های نفتی، صدور خدمات فنی و مهندسی و استفاده از ظرفیت خالی پالایشگاه های موجود در این حوزه، قراردادهای خوبی امضا شده و در حال شکل گیری است. وزیر نفت به وجود ذخایر ۲۰ درصدی نفت و گاز جهان در ونزوئلا اشاره کرد و گفت: با توجه به توانمندی شرکت های پیمانکار ایرانی، مذاکره برای توسعه میدان های نفت و گاز این کشور را آغاز کرده ایم، همچنین درباره افزایش ظرفیت و تعمیرات اساسی پالایشگاه های موجود در این کشور به توافق های خوبی رسیده ایم. اوجی اظهار کرد: بتازگی نخستین نفتکش ساخت ایران تحویل ونزوئلا شد و ساخت یک نفتکش دیگر را در دستور کار داریم.
این موضوع نشان می دهد که در دهه های اخیر، تحریم بر صنعت نفت ایران کارساز نبوده و هیچگاه صادرات نفت خام و میعانات گازی ما متوقف نشده است؛ زیرا امروز دنیا به محصولات ما نیاز دارد. وی ضمن اشاره به سخنرانی خود درباره ظرفیت منابع نفت و گاز کشور برای تأمین نیاز کشورهای مختلف در نشست انرژی باکو گفت: متأسفانه تحریم های ظالمانه آمریکا، کشورهای بسیاری را از نعمت انرژی جمهوری اسلامی ایران محروم کرده است. ایران با توجه به منابع هیدروکربوری و قرارگیری در شاهراه ترانزینی انتقال منابع نفت و گاز، این آمادگی را دارد تا سوآپ گاز، نفت خام و فراورده های نفتی را با کشورهای همسایه داشته باشد.
وزیر نفت در دیدار با معاون رئیس کابینه در امور نفت و گاز ترکمنستان گفت: طرف مقابل از ما، افزایش سوآپ گاز به آذربایجان و دیگر کشورهای همسایه را خواستار شد که ما آمادگی خود را به ایشان اعلام کردیم. اوجی پس از دیدار با شاهین عبدالرحمان اُف در جمع خبرنگاران با بیان اینکه دولت سیزدهم طی ۱۰ ماه اخیر دستاوردهایی مطلوب در زمینه دیپلماسی انرژی داشته است، گفت: در ماه های نخست این دولت، قرارداد سوآپ گاز از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از خاک ایران امضا شد که هم اکنون سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز سوآپ می شود. وی به سفر اخیر خود به جمهوری آذربایجان همسو با تقویت دیپلماسی انرژی اشاره و اظهار کرد: در این سفر، طرف آذربایجانی تقاضای افزایش دو برابری سوآپ گاز از ترکمنستان را از ما خواستار بود که با استقبال ایران روبه رو شد. اوجی با اشاره به وجود زیرساخت های لازم و شبکه انتقال گاز گسترده در کشور برای افزایش سوآپ گفت: ضمن مذاکره با طرف ترکمنستان برای افزایش سوآپ، امروز یکی از محورهای مذاکرات بنده با معاون رئیس کابینه وزرا در امور نفت و گاز ترکمنستان، احیای قرارداد صادرات گاز ترکمنستان به ایران بود. وی پرداخت بدهی گاز وارداتی از ترکمنستان را یکی از محورهای مذاکرات با معاون رئیس کابینه وزرا در امور نفت و گاز ترکمنستان اعلام و تصریح کرد: بر اساس مذاکرات انجام شده، مطالبات حاصل از صادرات گاز به کشور عراق بابت بدهی گازی، از طرف عراق به حساب طرف ترکمنستانی واریز می شود. وزیر نفت با اشاره به تصمیم ترکمنستان برای توسعه میدان های نفت و گاز خود افزود: با توجه به توانمندی شرکت های ایرانی برای توسعه میدان های نفت و گاز، خطاب به طرف ترکمنستانی در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی، توسعه میدان های نفت و گاز، احداث واحدهای پتروشیمی و پتروپالایشگاهی به دست شرکت های داخلی اعلام آمادگی کردیم. اوجی، صادرات فراورده های نفتی، پتروشیمی و کاتالیست های مورد نیاز در این صنعت را از دیگر محورهای مذاکره با معاون رئیس کابینه در امور نفت و گاز ترکمنستان خواند و گفت: این پیشنهاد ما خوشبختانه با استقبال طرف ترکمنستانی روبه رو شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران عنوان کرد:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با قدردانی از تلاش های اعضای سابق هیأت مدیره این شرکت گفت: هیأت مدیره به عنوان اتاق فکر، نقشی مهم در سیاستگذاری و هدایتگری شرکت به عهده دارد و تنظیم راهبردهای آینده شرکت ملی نفت با نگاه به برنامه کلان توسعه در کشور از جمله برنامه هفتم توسعه که در حال تدوین است، باید از مسیر بررسی و همفکری هیأت مدیره عبور کند. محسن خجسته مهر در نشست تکریم و معارفه اعضای پیشین و جدید هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اهمیت جایگاه اعضای هیأت مدیره در روند سیاستگذاری و تصمیم گیری در شرکت گفت: هیأت مدیره، بخش مهمی از وظایف را در شرکت و وزارت نفت به عهده دارد و این به دلیل نظر خبرگی و کارشناسی اعضای آن است. وی تصریح کرد: اعضای هیأت مدیره دائم به فکر رشد و توسعه شرکت هستند و برای پیشرفت و پیشبرد اهداف تلاش می کنند، بنابراین لازم است که از اقدام ها و فعالیت های اعضای پیشین هیأت مدیره قدردانی کنم. نائب رئیس هیأت مدیره شرکت ملی نفت با بیان اینکه در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، فعالیت هیأت مدیره از اهمیت بالاتری برخوردار است، ادامه داد: بررسی نیازهای شرکت با در نظر گرفتن تمام شرایط و توجه ویژه به برنامه هفتم توسعه از وظایف هیأت مدیره جدید است و این مهم به طور حتم باید با همفکری ارکان مختلف مدنظر قرار گیرد. خجسته مهر افزود: اخذ تصمیم های درست و نظارت بر اجرای صحیح و درست این تصمیم ها از سوی ارکان شرکت، همچنین دفاع از حاکمیت شرکتی، به عنوان یکی دیگر از وظایف هیأت مدیره مطرح است. در بخش پایانی این نشست، اعضای پیشین هیأت مدیره اقدام ها و نکته های مختلف را مطرح کردند و از خدمات و تلاش های زهرا گودرزی، سیدصالح هندی، سعید خوشرو و اکبر سهیلی پور تقدیر شد. هرمز قلاند، کریم زبیدی، سید حجت اله علم الهدی، محمدرضا نقیبی و محمد روستا به عنوان اعضای اصلی و فرخ علیخانی و فریدون کردزنگنه به عنوان اعضای علی البدل هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران معارفه شدند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ونزوئلا:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ونزوئلا (پدوسا)، پتروپارس را شرکتی کامل و توانمند در زمینه توسعه نفت و گاز برشمرد و گفت: این شرکت می تواند سبب محقق شدن پروژههای پرشمار در صنعت نفت ونزوئلا شود. اسدروبال چاوز در حاشیه دیدار با مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره گروه پتروپارس با ابراز امیدواری از اینکه این نشست، آغازگر به سرانجام رسیدن طرح ها و پروژه های پیش بینی شده در میدان های نفت و گاز ونزوئلا از سوی پتروپارس شود، بیان کرد: شرکت ملی نفت ونزوئلا نزدیک به ۱۵ سال با پتروپارس در حوزه های گوناگون همکاری داشته و در این مسیر همواره از توانمندی های این مجموعه بهره برده است. وی با ابراز خرسندی از عزم جدی جمهوری اسلامی ایران برای کمک به برنامه توسعه میدان ها و تأسیسات نفت و گاز ونزوئلا و همکاری با شرکت پتروپارس گفت: اهدافی که برای ادامه همکاری با پتروپاس در زمینه های مختلف ترسیم شده، برای ما ارزشمند است و پروژه های پرشماری که در کشور ما در حوزه نفت و گاز وجود دارد، زمینه مناسبی است تا بتوانیم از توانمندی پتروپارس در محقق شدن آنها کمک بگیریم. مدیرعامل شرکت ملی نفت ونزوئلا با تأکید بر اعتماد این کشور به گروه پتروپارس توضیح داد: در طول این سال ها ظرفیت های بسیار خوبی از پتروپارس مشاهده کرده ایم که نشان می دهد پتروپارس، شرکتی کامل است که در بخش های مختلف توسعه میدان های نفت و گاز ونزوئلا قابلیت فعالیت دارد. پتروپارس برای ما شرکتی ایده آل به شمار می رود که می توانیم با آرامش خیال پروژه های خود را به آن واگذار کنیم. چاوز با اشاره به تشکیل کمیته ای مشترک برای عملیاتی کردن توافق های انجام شده در زمینه توسعه میدان های نفت و گاز و تجهیز و بازسازی و راه اندازی بخش های مختلف نفت و گاز ونزوئلا میان دو شرکت گفت: از نظر ما تشکیل و راهبری این کمیته، بسیار راهبردی و با اهمیت است و به همین دلیل، مسؤولیت و مدیریت آن با بالاترین مقام های دو شرکت خواهد بود تا بتوانیم اهداف تدوین شده در توافق های دوجانبه را در کوتاه ترین زمان و با کیفیت لازم عملیاتی کنیم. وی با ابلاغ سلام همه مدیران و کارکنان شرکت ملی نفت ونزوئلا به مدیران و کارکنان گروه پتروپارس تأکید کرد: دیدارهای انجام شده بین رؤسای جمهوری دو ملت برای تحقق اهداف مشترک انجام شده و ما به عنوان شرکت ملی نفت ونزوئلا تلاش خواهیم کرد با استفاده از ظرفیت های گروه پتروپارس، برای به ثمر رسیدن توافق های کلان بین دو کشور گام هایی اساسی برداریم.
وزیر نفت گفت: طی سه ماه اخیر نسبت به مدت مشابه پارسال، صادرات گازایران به کشورهای همسایه با 43 درصد رشد حجمی روبه رو بوده است، ضمن آنکه طی همین دوره در وصول مطالبات حاصل از این صادرات بیش از 90 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته ایم.
جواد اوجی با بیان اینکه طلب 1.6 میلیارد دلاری گازی از کشور عراق مربوط به سال های گذشته و دولت قبل بوده است، اظهارکرد: با شروع دولت مردمی سیزدهم از همان ابتدا پول صادرات گاز به کشور عراق به صورت ماهانه و جاری دریافت شده است.
وی با تأکید براینکه وزارت نفت از همان ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم به شدت پیگیر وصول مطالبات سنواتی گازصادراتی خود به عراق بود، اظهار کرد: با برگزاری نشست های فشرده با وزیران نفت و برق عراق و همکاری خوب وزارت امور خارجه کشورمان موفق به امضای یک تفاهم نامه با طرف عراقی شدیم که بر اساس آن عراق ضمن پرداخت هزینه های جاری واردات گاز از کشورمان متعهد به پرداخت صورت حساب های سال های گذشته نیز شد.
وزیرنفت به پایداری میزان گازصادراتی به کشور عراق طی ماه های اخیر اشاره و تصریح کرد: مجلس کشورعراق دربودجه جاری (۲۰۲۲) این کشورپرداخت هزینه های حاصل از واردات گاز در سال های گذشته را در نظر نگرفته بود که با مذاکرات صورت گرفته این موضوع به صورت مجزا در مجلس این کشور مطرح و خوشبختانه بودجه مشخص برای این موضوع تعیین شد.
اوجی با تأکید بر اینکه ۱.۶ میلیارد دلار مطالبات معوق صادرات گاز ایران از سوی طرف عراقی به حساب شرکت ملی گاز ایران واریز شده است، گفت: طی سه ماه اخیر نسبت به مدت مشابه پارسال صادرات گازایران به کشورهای همسایه با ۴۳ درصد رشد حجمی روبه رو بوده است، ضمن آنکه طی همین دوره در وصول مطالبات حاصل از این صادرات بیش از ۹۰ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته ایم.
وی تأثیر وصول مطالبات دلاری حاصل از صادرات نفت، گاز و محصولات پتروشیمی را بر بازارهای داخلی ارز و تأمین اقلام اساسی مثبت ارزیابی کرد و گفت: هم اکنون ایران هیچ گونه طلب گازی قدیمی از کشور عراق ندارد.
وزیر نفت باتأکید براینکه ایران همواره برای تأمین انرژی در کنارمردم و دولتمردان عراق قرار داشته و دارد، گفت: اجازه نمی دهیم مردم عراق در فصل گرما نگران تأمین گاز خود باشند.
اوجی گفت: پایداری صادرات گاز به عراق همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری بوده است، از این رو افزایش صادرات گاز به این کشور را در برنامه های آتی خود ارزیابی خواهیم کرد.
آخرین جزئیات تبدیل وضعیت ایثارگران شرکت ملی گاز ایران تشریح شد
مهدی مهرابی 19 خرداد 1400 را شاید بتوان یکی از نقاط عطف تکریم منابع انسانی در سطح کلان کشور برشمرد، روزی که مسیر شغلی و شاید زندگی جمعی از جامعه ایثارگران کشور تغییر کرد. در این روز، دستور عمل نحوه اجرای بند«د» تبصره ( 20) قانون بودجه سال 1400 کل کشور به تمامی دستگاه های اجرایی مشمول برای اجرا ابلاغ شد.
در این میان، وزارت نفت را می توان یکی از نهادهای پیشرو و پیشتاز در اجرایی کردن این بخشنامه برشمرد؛ موضوعی که طیف وسیعی از کارکنان این وزارتخانه را دربر می گرفت و اجرای آن مدت زیادی به تعویق افتاده بود. تحقق برنامه های کلان در حوزه منابع انسانی به ویژه بهبود معیشت و اجرایی کردن قوانین جاری در این حوزه از برنامه ها و اولویت های اساسی جواد اوجی بود و از روز دریافت رای اعتماد در مجلس بر آن تاکید داشت و با تحقق آن خود را به فهرست «خوش قول ها» افزود.
در فرایند تبدیل وضعیت ایثارگران، شرکت های تابع وزارت نفت برای اجرای کامل این طرح، عزم خود را جزم کردند؛ به طوری که تاکنون بخش وسیعی از جامعه هدف این طرح از تسهیلات آن بهره مند شده اند.
در همین حال، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران می گوید: حدود 1 هزار و 200 نفر از کارکنان قراردادی صنعت گاز، در قالب بند «و» شامل طرح تبدیل وضعیت ایثارگران شده اند. این اتفاق در این حجم تاکنون در سطح صنعت نفت رخ نداده بود.
به گفته علی حتمی، سوابق ایثارگری، دلیل و شاکله اصلی تبدیل وضعیت این کارکنان بود که در این زمینه دو فرآیند تعریف کردیم. در فاز نخست، کارکنان استعلام و نامه های مشمولیت ایثارگری از ارگان های تعریف شده در قانون را به شرکت محل فعالیت خود تحویل و تایید اولیه دریافت می کردند. در گام دوم نیز، این کارکنان در فرآیند اولیه تبدیل وضعیت قرار می گرفتند و تشریفات استخدام را طی می کردند. در این بخش، به صورت محرمانه، استعلام مجدد اخذ و مستندات ارائه شده صحت سنجی می شد و پس از دریافت استعلام، نامه ای به عنوان استخدام نهایی برای این کارکنان ثبت شده و فرآیند استخدام در واحد تجهیز و تامین نیرو طی می شد.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تاکنون 98 درصد استعلام های کارکنان مشمول بند «و» نهایی شده است، می گوید: 2 درصد باقیمانده شامل کارکنان سپاه و جهاد سازندگی می شود که با توجه به وجود پراکندگی،استعلام ها به مراکز استان واگذار شده است.تاکنون، 60 درصد کارکنان مشمول بند «و» کد شناسایی و حکم رسمی دریافت کرده اند.
حتمی در ادامه درباره مشمولان بند «د» می گوید: بیش از 9 هزار و 263 نفر از کارکنان صنعت گاز، شامل این طرح می شوند. با توجه به تعداد بالای مشمولان این بند، سامانه ای با عنوان «ایثار» طراحی و ثبت نام این تعداد از کارکنان انجام شد.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران ادامه می دهد: بر این اساس، به 54 شرکت زیرمجموعه ستاد، دسترسی سایت ایثار داده شد تا با توجه به دستورعمل وزارتخانه، متولی ثبت نام ایثارگران شوند. بخش قابل توجهی از ثبت نام این مشمولان انجام شده و فرآیند طب صنعتی، گزینش و تعیین سمت برای بخشی از این مشمولان در حال طی شدن است.
وی یادآور می شود: اوایل حضور مهندس اوجی در وزارت نفت، برای تحقق تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر عهد کردیم و با اجرایی کردن برنامه های این حوزه، به عهد خود وفا کردیم.
حتمی اعلام می کند: با ابلاغ قانون بند «د» تبصره (20) قانون بودجه سال 1400 كل كشور و همچنين بخشنامه شماره 732-2/20 مورخ 25/09/1400 وزير نفت، به منظور ايجاد هماهنگي و وحدت رويه در سازوکارها و فرايندهاي مربوط به تبديل وضعيت استخدامي ايثارگران موضوع بند قانوني صدرالاشاره در شرکت های تابع وزارت نفت «دستورعمل اجرايي بند «د» تبصره (20) قانون بودجه سال 1400» طي بخشنامه شماره 1006-2/20 مورخ 17/12/1400 وزير نفت ابلاغ شد.
وی ادامه می دهد: ایثارگران مشمول ماده (۲۱) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و اصلاحات و الحاقات بعدی آن (فرزندان شاهد، جانباز و آزاده، رزمندگان دارای حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه، جانبازان، آزادگان، همسر، پدر، مادر، خواهر و برادر شهدا، همسر جانبازان ۲۵ درصد و بالاتر، همسر آزادگان دارای حداقل یک سال اسارت، همسر و فرزندان رزمندگان دارای حداقل ۶ ماه حضور داوطلبانه در جبهه که تا تاریخ 27 اسفند1399 به طور تمام وقت در وزارت نفت) و شرکت های تابع به صورت پیمانکاری شاغل بوده اند و خدمات آنان در سال ۱۴۰۰ استمرار یافته است، مشمول این بند هستند.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به بخشنامه «کبر سن» می گوید: براساس قانون باید برای هرکدام از کارکنان دولت حداقل 10 سال بیمه لحاظ شود؛ بر این اساس آقایان بالای 50 سال و خانم های بالای 45 سال امکان تبدیل وضعیت در قالب مصوبه ایثارگران را نداشتند که پس از استعلام از سازمان اداری استخدامی کشور، این موضوع به طور کامل لغو شد.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران می گوید: قول دیگر درباره «مصوبه 1497» بود که جانبازان بالای 25 درصد شامل این مصوبه می شوند. در قالب این مصوبه که در یکهزار و چهارصد و نود و هفتمین جلسه شورای مدیران وزارت نفت مصوب شد، یکی از فرزندان جانبازان بالای 25 درصد، می تواند در وزارتخانه محل فعالیت پدر خود به طور رسمی استخدام شود.
به گفته وی، بر این اساس، رایزنی برای دریافت مجوزهای لازم از سازمان اداری استخدامی کشور در جریان است. در ادامه، در قالب یک نامه به همه شرکت ها، از ادمین های قبلی که با فرآیند استخدام بند «د» آشنا بودند خواستیم که فرآیند ثبت نام مشمولان این مصوبه را انجام دهند که هم اکنون این فرآیند در حال طی شدن است.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران که به عنوان نماینده وزارت نفت در کمیسیون سوابق جنگی نیز فعال است، درباره سازوکار این کمیسیون می گوید: این کمیسیون با تصویب هیات وزیران آغاز به کار کرده و هر وزارتخانه در آن نماینده معرفی می کند که افتخار حضور به عنوان نماینده وزارت نفت نیز به اینجانب واگذار شده است.
حتمی ادامه می دهد: در این کمیسیون، مسائل و تسهیلات مربوط به ایثارگرانی که در مناطق جنگی مشغول به فعالیت بوده اند، بررسی و رسیدگی می شود. در صنعت نفت نیز، مسائل کارکنانی که خدمت شغلی آنها در مناطق جنگی شامل مناطق نفت خیز جنوب، خارک، آبادان، لاوان، سیری و... بوده، در این کمیسیون رسیدگی می شود.وی با بیان اینکه امتیازهایی شامل این کارکنان می شود، می گوید: بر این اساس، فرزندان این کارکنان، به تعداد سنوات خدمت در مناطق جنگی، از نظام وظیفه معاف می شوند. به عنوان مثال، فردی که 16 ماه در منطقه جنگی شاغل بوده است، زمانی که فرزندش به خدمت سربازی بود، این مدت (16 ماه) از زمان خدمت او کسر می شود.رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه جامعه هدف این قانون بیشتر جنوب کشور است، می گوید: پرونده ها در سراسر کشور جمع آوری و در این واحد پیگیری و بررسی می شود. بر این اساس، فرآیند اداری این پرونده ها در قالب فرم های پنج گانه، پس از تایید طی می شود.وی ادامه می دهد: پس از طی روال اداری، در نهایت به شورا و کمیسیون تعیین سوابق (سازمان بسیج) ارسال می شود که در این مرحله پس از بررسی نهایی، تایید یا عدم تایید دریافت می کنند. در پایان نیز یک گواهی با تعیین میزان حضور در مناطق جنگی صادر می شود که این گواهی، ملاک سازمان نظام وظیفه است.
حتمی اعلام می کند: با توجه به قانون خدمات رسانی به جامعه ایثارگران و حسن نظارت بر قوانین، هر دو سال یک بار باید سوابق ایثارگری به روز شود. رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران ادامه می دهد: این یک کار بسیار بزرگ است و حتما این اتفاق باید رخ دهد و این فرآیند طی شود.
رئیس امور ایثارگران شرکت ملی گاز ایران در پایان با اشاره به توانمندسازی ایثارگران می گوید: با توجه به بند 6 ابلاغیه ترویج فرهنگ ایثارگری از سوی مقام معظم رهبری، در حال اجرا و پیاده سازی طرح توانمندسازی فرزندان شهدا و ایثارگران هستیم.
به گفته وی، در ابتدا برای اجرایی شدن این ابلاغیه، فرزندان شهدا را شناسایی و یک جامعه آماری تهیه کردیم که تاکنون 610 نفر شناسایی و سازماندهی شده اند. با توجه به گستردگی این جامعه آماری، کار توانمندسازی را از استان تهران ( شرکت ملی گاز ایران، شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، ستاد شرکت انتقال گاز ایران و منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران) آغاز کردیم که 91 نفر را شامل شد.
مشعل اولویت وزارت نفت در توسعه بخش بالادست، توسعه میدان های مشترک است. گستردگی میدان های نفت و گاز در ایران باعث شده تا برخی از این میادین با کشورهای همسایه مشترک باشد؛ به گونه ای که نیمی از میدان در ایران و نیمی دیگر در کشور همسایه قرار بگیرد. ايران در تمام سال های پس از انقلاب غير از دوران جنگ، هر سال کشف جديدي داشته و در اين مدت در مجموع 73 ميدان مشتمل بر 36 ميدان نفتي و 37 ميدان گازي کشف شده که از اين ميان، بخش زیادی ميدان مرزي و مشترک بوده اند. ایران با در اختیار داشتن حداقل ۲۸ میدان مشترک نفت و گاز با کشورهای همسایه از جمله ۱۸ میدان نفتی، چهار میدان گازی و ۶ میدان نفت و گاز، یکی از معدود کشورهای جهان با این تعداد ساختار مشترک است. از این ۲۸ میدان، ایران با عراق ۱۲ حوزه مشترک، با امارات 7 مخزن مشترک، با قطر و عمان هرکدام ۲ مخزن مشترک و با عربستان، کویت و ترکمنستان هرکدام یک مخزن مشترک دارد و به عبارتی حدود۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در مخازن مشترک است. افزون بر این، ایران در پنج میدان با امارات متحده عربی، چهار میدان با عربستان، چهار میدان با قطر و یک میدان با هرکدام از کشورهای عمان، کویت و ترکمنستان مشترک است، همچنین حدود ۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در میدان های مشترک قرار دارد. در مجموع، ۱۵ میدان از این میدان های مشترک در حال تولید هستند. در مناطق خشکی، ایران در یک میدان گازی با کشور ترکمنستان مشترک بوده و بقیه میدان ها که همه آنها نفتی هستند، با کشور عراق مشترک هستند که بیش از ۸۲ درصد ذخیره نفت مشترک ایران با کشورهای همسایه را در خود جای داده اند. این گزارش نگاهی دارد به آخرین وضعیت برخی میدان های مشترک پس از استقرار وزارت نفت دولت سیزدهم باعمری کمتر از یک سال فعالیت.
طبق اعلام جواد اوجی، وزیر نفت، اولویت وزارت نفت در توسعه بخش بالادست، توسعه میدان های مشترک است که بسیاری از آنها هم به طور کامل توسعه نیافته اند. وی گفته است:توسعه کامل میدان های مشترک از جمله غرب کارون که میدان های بزرگی هم هستند و از توان و ظرفیت بالایی در تولید نفت برخوردارند، اولویت ما هستند، البته عمده قرارداد این میدان ها بسته شده است و بر این اساس، پروژه های بزرگ و بااهمیت به ویژه میدان های مشترک نفت و گاز را با یک هم افزایی اثربخش در سرمایه گذاری در قالب اجرای طرح ها و پروژه ها نهایی می کنیم.
توسعه میدان آرش با انتقال دکل حفاری
میدان نفتی - گازی آرش از میادین مشترک ایران با کشورهای کویت و عربستان است که در سال های اخیر به محل اختلاف میان سه کشور تبدیل شده و مقام های کویتی اخیرا ادعاهایی در این زمینه داشته اند که البته با واکنش مسئولان کشورمان مواجه شده اند. این میدان گازی از سوی ایران «آرش» و از سوی دو کشور کویت و عربستان «الدورا» نامیده می شود و یکی از میادین توسعه نیافته راهبردی کشورمان است که مشترک با ناحیه بی طرف بین کویت و عربستان است.
امتداد ساختمان میدان آرش در آب های ایران و ناحیه بی طرف بین کویت و عربستان، به میدان الدورا کویت می رسد که از سال ١٩٧۵ در حال بهره برداری است. طبق این مرز حدود چهل درصد ساختمان نفتی و گازی موجود میدان آرش، در آب های ایران قرار دارد. سال ها پیش شرکت ملی نفت ایران به منظور تعیین میزان ذخایر درجا اقدام به حفر یک حلقه چاه اکتشافی (چاه شماره یک آرش) کرد که موقعیت این چاه نزدیک به خط مرزی مورد قبول کشورمان است.
در دولت های نهم و دهم پس از تعیین تکلیف تمامی میادین مشترک، اقدام برای تولید از میدان آرش به شرکت نفت فلات قاره ایران سپرده شد که برداشت لرزه نگاری سه بعدی از بخش ایرانی میدان آرش (براساس مرز قدیمی) یکی از کارهای مثبت انجام شده از سوی این شرکت به شمار می رود. در ادامه، طرح توسعه میدان نهایی و عملیات ساخت پایه میدان آرش آغاز شد.
با مطرح شدن دوباره میدان نفتی- گازی آرش میان کشورهای مورد اشاره، جواد اوجی، وزیر نفت اعلام کرد که به مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران دستور دادم با توجه به اینکه مطالعات جامع و عملیات لرزه نگاری این میدان هم انجام شده، سریع برنامه نصب نخستین سکو برای تولیدی کردن و حفاری چاه ها در دستور کار قرار گیرد. ان شاءالله با برنامه ریزی که شرکت ملی نفت انجام داده است، به زودی توسعه این میدان را هم انجام خواهیم داد. در همین زمینه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حاشیه دومین روز بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی درباره توسعه میدان آرش اظهار کرد: برای توسعه میدان گازی آرش مصوبه شرکت ملی نفت ایران را داریم تا بتوانیم با انتقال جکت و سکو، همچنین انتقال دکل، کار حفاری را آغاز کنیم، با انتقال دکل در نخستین فرصت کار آغاز می شود.
توسعه میدان های مشترک غرب کارون به دلیل همپوشانی منابع هیدروکربوری آن با کشور عراق، یکی دیگر از اهداف مهم توسعه ای وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران است. براساس هدف گذاری انجام شده، تلاش برای افزایش ظرفیت تولید نفت در این حوزه مهم در حال انجام است. در دولت سیزدهم در هیئت مدیره شرکت ملی نفت، ایجاد کنسرسیومی از شرکت های اکتشاف و تولید به همراه بانک های کشور برای توسعه میدان های مشترک غرب کارون تصویب شده است.
از همین رو، توسعه فاز دوم میدان آزادگان شمالی در غرب کارون، تکمیل طرح کنونی آزادگان جنوبی و توسعه فاز دوم آزادگان جنوبی به ارزش ۷.۵ میلیارد دلار با بهره گیری از توان شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی، توان فنی و اجرایی آنها و استفاده از توان تأمین مالی بانک های متعدد در کشور اجرا خواهد شد.
در این الگو اختصاص سهم سرمایه گذاری به هر یک از ذی نفعان انجام خواهد شد. براساس این الگو یک شرکت صاحب صلاحیت اکتشاف و تولید ایرانی از سوی چند شرکت ایجاد می شود و سایر سهامداران مفروض ذیل این شرکت خواهند بود و سرمایه گذاری در قالب این مدل انجام می شود. با این هم افزایی است که امکان توسعه موفق این میدان ها وجود دارد.
به این ترتیب، توسعه آزادگان از این به بعد یکپارچه خواهد بود. آنچه مدنظر ما خواهد بود این است که همسو با برنامه راهبردی توسعه، این میدان را در دو دوره چهارساله پیوسته توسعه دهیم. هدف گذاری این است که تا هفت سال آینده ظرفیت تولید این میدان به ۷۰۰ هزار بشکه در روز برسد.
در همین زمینه، کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است برنامه داریم تا پایان سال مرحله نخست توسعه این میدان را تکمیل کنیم و سطح تولید را به ۲۲۰ هزار بشکه در روز برسانیم. در مرحله دوم، توسعه این میدان به شکل یکپارچه دنبال خواهد شد، به این ترتیب که آزادگان شمالی و جنوبی را به شکل یکپارچه توسعه دهیم و تولید از این میدان را به ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسانیم و در فاز سوم تولید از این میدان را به 700 هزار بشکه در روز برسانیم. طبق اعلام کردزنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران، نخستین موضوع تامین منابع مالی است که از داخل انجام می شود، اما در خصوص تکنولوژی، شرکت های فعال در دو حوزه (E&P) و (EPC) در ایران به توانمندی قابل قبولی رسیده اند و می توانند این کار را جلو ببرند. از این رو مشکلی برای آزادگان و میدان های دیگر نفتی نداریم. همچنین برنامه افزایش ضریب بازیافت نفت خام یعنی افزایش برداشت نفت از این میدان در گام نخست برای رسیدن به رقم ۱۰ درصد تعریف شده است. یعنی از ۵ درصد کنونی به ۱۰ درصد خواهیم رسید و این کار با استفاده از روش های مطلوب ازدیاد برداشت در این میدان انجام خواهد شد. افزایش ضریب بازیافت یا بهبود بازیافت نفت در قالب EOR و IOR عملی می شود. افزایش ضریب بازیافت موضوعی جدی است که ثروت کشور را افزایش می دهد. در غرب کارون حدود ۶۷ میلیارد بشکه نفت خام درجا وجود دارد که افزایش این ضریب بازیافت می تواند بشکه های نفت بیشتری را از این میدان مشترک در اختیار کشور قرار دهد.
نام میدان هنگام پس از سال ها با سفر جواد اوجی وزیر نفت به کشور عمان بار دیگر به صدر اخبار آمد.
میدان هنگام به عنوان تنها میدان مشترک ایران و عمان است و در تنگه هرمز در بخش شرقی خلیج فارس و ۴۵ کیلومتری جزیره قشم واقع شده است. بخش ایرانی این میدان «هنگام» و بخش عمانی «بوخای غربی» نامیده می شود. حدود ۸۰ درصد این میدان در ایران و ۲۰ درصد دیگر آن در عمان قرار دارد.
طبق گزارش های رسمی، هرکدام از دو کشور ایران و عمان در بخش های مربوط به خود اقدام هایی برای توسعه میدان انجام داده اند که به تولید منجر شده اند، اما در هر دو حالت، تولید از آن بخش ها به دلیل موارد فنی بعد از مدتی با کاهش مواجه شده است.
وزیر نفت در جریان سفر خود به کشور عمان از توافق برای تشکیل کمیته فنی و توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام در جریان سفر به کشور عمان خبر داد که در مذاکرات انجام شده با مقام های عمان از جمله محمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت عمان درباره همکاری در زمینه موضوعات مختلف اقتصادی و به خصوص همکاری در بخش انرژی توافق هایی انجام شد. از جمله آنکه به عنوان محور اول توافق شد برای توسعه فازهای بعدی میدان نفتی هنگام که تنها میدان مشترک دو کشور است، کمیته فنی مشترک تشکیل شود تا در قالب کارگروهی مشترک و تیم مشترک، این میدان به صورت یکپارچه توسعه داده شود. بهره برداری یکپارچه که در منطقه ما بی سابقه است برخلاف بهره برداری رقابتی سبب می شود مخزن میدان مشترک آسیب نبیند و برداشت از مخزن به صورت صیانتی اتفاق بیفتد و بیشترین بهره از توسعه میدان نصیب دو کشور شود، محور دوم همکاری ایران و عمان که درباره آن توافق شد، صدور خدمات فنی مهندسی بود. با توجه به منابع نفتی و گازی عمان و همین طور توانمندی پیمانکاران و سازندگان ایرانی زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در بخش نفت و گاز به این کشور وجود دارد و توافق شد در بخش بالادست و پایین دست صنعت نفت، گاز، پالایشگاه ها، پتروپالایشگاه ها و تاسیسات گازی از توانمندی شرکت های ایرانی استفاده شود.
مجموعه اظهاراتی که به واسطه آن امید می رود سرنوشتی خوش در انتظار این میدان باشد.
پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان گازی جهان حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی در خود ذخیره کرده است. توسعه ميدان مشترك گازي پارس جنوبي، با هدف تامين گاز مورد نیاز کشور در بخش های تزريق به ميادين نفتي، عرضه به واحدهاي صنعتي و نیروگاه ها، گازرساني به واحدهاي خانگي- تجاري، تامين خوراك مجتمع های پتروشيمي و صادرات گاز، ميعانات گازي، گاز مایع و گوگرد در برنامه های وزارت نفت قرارگرفته است. حفر اولین چاه اکتشافی در مخزن مشترک پارس جنوبی به سال 1369 بازمی گردد و با نهایی شدن فازهای 11 و 14 پارس جنوبی پرونده توسعه آن به طور کامل بسته خواهد شد.
پارس جنوبی که هدف گذاری آن تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، 75 هزار بشکه میعانات گازی، تولید روزانه 400 تن گوگرد و همچنین تولید سالانه یک میلیون تن گاز مایع «LPG» و یک ميليون تن اتان به منظور تأمین خوراک واحدهای پتروشیمی است، طبق اعلام محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس یک ردیف پالایشگاه این فاز اواخر پارسال (۱۴۰۰) عملیاتی شد و سه ردیف دیگر آن هم امسال عملیاتی می شود.
بلوك مخزني فاز 11 شامل دو موقعيت 11A و 11B در ناحيه مرزي جنوب شرقي ميدان پارس جنوبی واقع شده است و طبق اعلام محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، فاز ۱۱ پارس جنوبی آخرین فاز از میدان مشترک پارس جنوبی است که زمستان امسال تولید گاز از آن بعد از سال ها با حجم ۵۰۰ میلیون فوت مکعب آغاز می شود.
این میدان نفتی در 100 کیلومتری جنوب شرقی جزیره خارگ و دارای 53 حلقه چاه بوده و اهمیت آن برای کشورمان به دلیل مشترک بودن این مخزن است و از این رو برنامه های ویژه ای برایش تدارک دیده شده است. با توجه به اولویت توسعه میدان های مرزی و مشترک با کشور عربستان، تسریع در افزایش تولید میدان مشترک فروزان در دستور کار قرار گرفته است که در آخرین خبر پس از ۸۸ روز تلاش مستمر شبانه روزی در ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ با موفقیت جریان سیال از چاه برقرار شده و پس از حفاری ۲۷۳۸ متر در ۸ حلقه چاه، برای نخستین بار برداشت نفت از لایه مخزنی کژدمی فوقانی در این میدان محقق شد که با تکمیل این چاه، دکل حفاری به یک چاه دیگر منتقل شد و همچنان حفاری در دیگر چاه ها ادامه خواهد یافت.
طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت میدان فروزان از سوی شرکت نفت فلات قاره ایران به عنوان کارفرما و در قالب قرارداد EPC-EPD به کنسرسیومی متشکل از پتروپارس و مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران به رهبری پتروپارس واگذار شد.
افزون بر آن نصب سکوی جدید مسکونی فروزان به وزن ۶۸۰ تن، آبان ماه ۹۹ در محل خود در آب های خلیج فارس نصب شد. سکوی مسکونی پیشین فروزان از ۱۲ سال پیش به دلیل فرسودگی به تعویض نیاز داشت و از این رو سکوی زیست جدیدی ساخته شد تا روی پایه های سکوی قبلی نصب شود. این اقدام نیز در مسیر توسعه و افزایش تولید از این میدان موثر خواهد بود.
این میدان مشترک در محدوده بلوک فارسی در نوار مرزی ایران و عربستان و در فاصله نزدیک ۲۰ کیلومتری جزیره فارسی واقع شده که بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز درجای آن حدود ۲۳ هزار میلیارد فوت مکعب برآورد شده است و مقدار میعانات گازی آن حدود ۵ هزار بشکه در ازای هر میلیارد فوت مکعب گاز برآورد می شود. میدان مشترک گازی فرزاد «ب» در محدوده بلوک فارسی در نوار مرزی ایران و عربستان و در فاصله نزدیک ۲۰ کیلومتری جزیره فارسی واقع شده که بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز در جای آن حدود ۲۳ هزار میلیارد فوت مکعب برآورد می شود. قرارداد توسعه میدان گازی فرزاد «ب» اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و گروه پتروپارس به عنوان پیمانکار امضا شد. هدف این قرارداد که به صورت بیع متقابل اجرا می شود دستیابی به تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز ترش طی پنج سال است. بر اساس اعلام شرکت نفت و گاز پارس، مقدار گاز درجای این میدان حدود ۲۳ هزار میلیارد فوت مکعب برآورد شده است و مقدار میعانات گازی آن حدود ۵ هزار بشکه در ازای هر میلیارد فوت مکعب گاز برآورد می شود. توسعه فرزاد بیش از یک دهه در انتظار آمدن شرکت نفت و گاز هند (اوان جی سی) بود و سرانجام با تصمیم وزارت نفت و به منظور جلوگیری از هدررفت بیشتر زمان در توسعه این میدان مشترک، کار به پیمانکاران ایرانی واگذار شد.
طبق اعلام شرکت ملی نفت ایران، در میدان فرزاد با پیچیدگی ها و عدم قطعیت های بسیاری روبه رو هستیم و مجموع این عوامل، عملیات حفاری، استخراج، انتقال گاز به خشکی و فرآورش گاز را سخت خواهد کرد؛ از این رو خط لوله انتقال گاز میدان فرزاد، سخت ترین خط لوله دریایی خواهد بود که در کشور اجرا می شود. طبیعی است در چنین شرایطی، توسعه این میدان در مرحله طراحی نیازمند دانش و فناوری پیشرفته و در مرحله تأمین تجهیزات، نیازمند تجهیزاتی با تکنولوژی های بالا و آلیاژهای خاص و مقاوم در برابر خوردگی است.
در همین زمینه مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در آخرین اظهارنظر خود درباره میدان گازی فرزاد اعلام کرده است: برنامه های توسعه این میدان در حال پیگیری است که جزئیات آن را پس از نهایی شدن اعلام خواهیم کرد.
ميدان نفتي آذر، از میدان های نفتي مشترک با عراق و در جنوب غربي استان ايلام و بين دو شهر مهران و دهلران واقع شده است. عراق آن را «بدراي» نام گذاشته و از آن به عنوان چشم و چراغ ميادين نفتي ايران در مرزهاي غربي هم ياد می شود که در جنوب غربي ايلام (ميان دو شهر مهران و دهلران) واقع شده است.
ميدان آذر 2 ميليارد و 500 ميليون بشکه نفت درجا دارد. نفت خام توليدي ميدان آذر از نوع سبک با API حدود 32 تا 33 است و ضريب برداشت نفت از اين ميدان بر اساس طرح توسعه فعلي، 16 درصد برآورد شده است. میدان نفتی آذر با سرمایه گذاری از محل منابع داخلی، با ظرفیت ۶۵ هزار بشکه در روز و با استفاده از توان تخصصی صنعت نفت و شرکت های داخلی به بهره برداری رسیده است. پروژه افزايش توليد از فاز 2 در دست بررسی است و طی تفاهمنامه ای 6 ماهه با شرکت های داخلی موارد فنی به منظور افزایش تولید در فاز دوم قرار است تا پایان شهریورماه آماده شود و پس از آن در صورت تایید برای مراحل بعدی تصمیم گیری شود.
نکته مهم آنکه ميدان نفتي آذر از جمله پرچالش ترين و سخت ترين میدان های ايران و حتي جهان از نظر ساختار زمین شناسی و آنومالی های متعدد سازندي است. وجود لایه های پرفشار و کم فشار متعدد در توالي سازندهاي مختلف اين ميدان، لزوم تعريف نقاط متعدد جداره گذاري و جداسازي لایه های ناهمگون از همديگر را اجتناب ناپذیر می سازد که اين تعدد تغييرات فشاري سازندها در ميدان آذر منحصربه فرد است. ترکيب سيال ميدان آذر به شدت خورنده و لزوم ساخت تاسيسات و خطوط لوله با آلياژهاي مقاوم در برابر خوردگي و زمان طولاني حفاري در قياس با ساير میدان ها از ديگر چالش ها و سختی های کار در اين ميدان مشترک به شمار می رود.
از طرفي ميدان آذر به واسطه نوع سازند و خواص سنگ مخزن به صورتي است که به طور عادي نمی توان پس از حفاري، ميزان نفت مورد انتظار را از هر چاه استخراج کرد، بلکه بايد در چاه های اين ميدان به عمليات برانگيزش اسيدي به روش شکافت اسيدي يا تزريق اسيد در حجم بالا اقدام کرد.
مشعل احیای چاه های غیرفعال و کم بازده نفتی با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و باهدف افزایش تولید نفت واگذار خواهد شد. شرکت ملی نفت ایران در ادامه برنامه ریزی ها و اقدام های انجام شده در سال گذشته، طرح پیشران «احیای چاه های غیرفعال و کم بازده نفتی» را به زودی از طریق پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز به شرکت های دانش بنیان و فناور واجد صلاحیت واگذار خواهد کرد تا کشور را از توانمندی ها و ظرفیت های فناورانه موجود برای افزایش تولید نفت بهره مند سازد. افزایش ظرفیت تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری در سال 1400 با فراخوان شرکت ملی نفت ایران به شرکت های فناور با محوریت احیای چاه های بسته و کم بازده آغاز شد. فراخوان طرح احیای چاه های بسته و كم بازده نفت که از سوی مدیریت سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران انجام شد، در مسیر اجرای بندهای ۱۴ و ۱۵ سیاست های اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش ذخایر نفت و گاز كشور و توسعه ظرفیت های تولید و برداشت صیانتی از منابع هیدروكربوری كشور و مستند به قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت و نیز قانون اساسنامه شركت ملی نفت ایران با هدف اشتغال زایی، تحقق اقتصاد دانش بنیان و بهره گیری از توان جوانان مستعد و نخبه، احیای چاه های بسته و كم بازده نفت با استفاده از روش های فناورانه در دستور كار قرارگرفته است.
با آغاز به کار دولت سیزدهم، حمایت از شرکت های دانش بنیان شرکت ها رنگ و بویی تازه به خود گرفت؛ موضوعی که به ویژه در صنعت نفت اقدام های بسیار ملموسی داشت. جواد اوجی، وزیر نفت روز دوشنبه (۲۹ آذر 1400) در روز ملی پژوهش با اشاره به اینکه برنامه تازه وزارت نفت برای توسعه میدان های نفت و گاز چاه محور خواهد بود، تأکید کرد: اعتقاد داریم با استفاده از توان دانش بنیان ها می توان بیش از ۷۰۰ حلقه از این چاه ها را در زمانی کمتر به بازده و بهره وری بالا رساند. با توجه به وجود بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ حلقه چاه نفت و گاز در ۴۰۰ میدان نفت و گاز کشور، با استفاده از توان شرکت های دانش بنیان بی شک می توانیم ظرفیت تولید سالانه شاید بیش از ۸۰ میلیون بشکه نفت را از این چاه های کم بهره و کم بازده با کمترین سرمایه و ریسک داشته باشیم. به گفته اوجی، هر حلقه چاه نفت یا گازی که در خشکی یا دریا حفاری می شود، حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون دلار هزینه حفاری، تأسیسات درون چاهی و روسطحی دارد که یک تا یک سال و نیم هم زمان می برد، اما با برنامه ریزی مطلوب شرکت ملی نفت ایران و با استفاده از توان دانش بنیان ها می توانیم بیش از ۷۰۰ حلقه از این چاه ها را در زمانی کمتر به بازده و بهره وری بالا برسانیم.
همسو با اجرای فراخوان طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی، چندی قبل مرکز همایش های کوشک شرکت ملی نفت ایران، میزبان شرکت های ارائه دهنده خدمات چاه بود تا با ابعاد فنی، حقوقی-قراردادی و فناورانه طرح آشنا شوند. به منظور پیشبرد مطلوب طرح یادشده، پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز این نشست را مختص شرکت های خدمات چاه برای ارائه جزییات طرح به این شرکت ها برگزار کرد تا ضمن هم اندیشی، زمینه استفاده از تجربه های ارزشمند این شرکت ها را در تعریف و اجرای آینده طرح مهیا کند. هم افزایی توانمندی ها و قرارگیری شرکت های خدمات چاه در کنار شرکت های دانش بنیان و فناور، ریسک های انجام این طرح ملی را در اجرای میدانی کاهش داده و به موفقیت مجریان دانش بنیان و فناور کمک شایانی خواهد کرد. وزیر نفت در برنامه خود با اشاره به سیاست های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری در بخش نفت و گاز مبنی بر اتخاذ تدابیر و راهکارهای مناسب برای گسترش اکتشاف نفت و گاز و شناخت کامل منابع کشور و افزایش ظرفیت تولید صیانت شده نفت، متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی، امنیتی و سیاسی را مورد توجه قرار داده است. اوجی همچنین با اشاره به عدم توجه جدی به ظرفیت سازی و پروژه های حفظ و نگهداشت توان تولید، این نکته را یادآور شده است که طی چند سال گذشته نه تنها ظرفیت تولید نفت کشور افزوده نشده، بلکه عملا ظرفیت تولید نفت به نحو قابل ملاحظه کاهش یافته است. در نظر داشتن این مساله تلاش و پیگیری جهت صیانت و ارتقای ضریب بازیافت میادین نفتی کشور مبتنی بر اجرای پروژه های تحقیقاتی و طرح های بهینه سازی تولید و استفاده از روش های نوین ازدیاد برداشت از جمله اولویت ها به شمار می رود.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز با در نظر داشتن این سیاست مهم اشاره کرده است: درمجموع ۱۲۰۰میلیارد بشکه معادل نفت خام منابع هیدروکربوری زیرزمین وجود دارد که در ۴۰۰ مخزن نفت و گاز جای گرفته است و در شرایط کنونی کمتر از ۳۰ درصد منابع کنونی را با فناوری های موجود می توان برداشت کرد. طبق اعلام او «برنامه صنعت نفت در طول دولت سیزدهم این است که از طریق شرکت های فناور و مراکز علمی و پژوهشی کشور هم نسبت به توسعه علم و دانش شرکت های فناور اقدام کنیم و هم به سمتی برویم که اقتصاد نفت را دانش بنیان کنیم و استفاده حداکثری از مجموعه دانش بنیان ها و دانشگاه ها داشته باشیم.» افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه های فعال، فلرینگ و بازیابی گازهای همراه، بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین دستی و ساخت بار اول محصولات راهبردی صنعت نفت از جمله مواردی است که صنعت نفت برای همکاری با دانش بنیان ها در نظر گرفته است.
ایجاد پارک های فناوری، حمایت از استارت آپ ها و تلاش برای جلب توجه سرمایه گذاران را می توان از جمله اقدام های بخش دولتی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان برشمرد. در دومین روز از بیست وششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، نشست تخصصی مباحث فنی طرح پیشران احیای چاه های کم بازده با حضور سیدمهدیا مطهری، مدیر پژوهش فناوری شرکت ملی نفت ایران، محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و دیگر مدیران این صنعت برگزار شد. در این نشست شرکت های حاضر مشکلات خود را مطرح و عنوان کردند به تنهایی نمی توانند مشکلات خود به ویژه مشکلات مالی را برطرف کنند.
در این نشست مدیران صنعت نفت ضمن تأکید بر اینکه تمامی تلاش خود را انجام می دهند تا بتوانند از تجربه های و موفقیت های یکدیگر استفاده کنند، بیان کردند با برگزاری چنین نشست هایی می توان موفقیت های جدیدی خلق کرد. مجموعه این اقدام ها بیانگر آن است که وزارت نفت در بهره گیری از علم و فناوری با هدف تولید ثروت مسیر و راه روشنی را در دستیابی به این هدف مهم برنامه ریزی کرده است.
پرونده روستاهای بالای 20 خانوار استان همدان بسته شد
مشعل استان همدان، نخستین استان سبز کشور در زمینه گازرسانی به شهرها و روستاها به شمار می آید و با اجرای برنامه های تعریف شده، نخستین شرکت گاز استانی در کشور است که گازرسانی به همه شهرها و روستاهای بالای 20 خانوار را به انجام رسانده است. اجرای زیرساخت های گازرسانی در سال های گذشته تا جایی پیشرفت داشته که در قالب برنامه زمان بندی 15 ماهه می توان همه صنایع موجود استان را به شبکه سراسری گاز متصل کرد. بر این اساس، یک هزار و 126 واحد در 15 شهرک صنعتی و 9 ناحیه صنعتی فعال استان به شبکه گاز متصل شده است. همچنین 6 مجتمع در شهرک های کشاورزی و2 مجتمع کشت گلخانه ای در حال بهره برداری هستند. گفت وگو با محمدصادق محبی نظر، مدیرعامل شرکت گاز استان همدان و برخی مدیران این شرکت، شرحی بر فعالیت های انجام شده برای گام نهایی در مسیر گازرسانی در استان همدان است.
همه 31 شهر استان به شبکه گاز متصل شده و هم اکنون 100 درصد جمعیت شهری و 99.8 درصد جمعیت روستایی استان از نعمت گاز برخوردارند. تاکنون 961 كيلومتر خطوط انتقال گاز و 9 هزار و 772 كيلومتر، شبكه تغذيه و توزيع گاز در استان همدان اجرا شده و در مجموع 449 هزار و 330 خانوار شهری و 220 هزار و 809 خانوار روستایی استان، مصرف کننده گاز هستند. 325 هزار و 723 علمک در سطح استان نصب شده که 171 هزار و 766 عدد معادل 53 درصد سهم شهرها و 153 هزار و 957 عدد معادل 47 درصد سهم روستاهاست. كل مشتركان استان 650 هزار و 984 عدد شامل 430 هزار و 294 مشترک شهری و220 هزار و 690 مشترک روستایی است. علاوه بر مشترکان خانگی و تجاری، گازرسانی به 3هزار و 672 مشترک صنعتی و کشاورزی، 5 نیروگاه و 48 جایگاه سی ان جی نیز در جریان است.
تعداد کل صنایعی که در برنامه گازرسانی مصوبه شورای اقتصاد برای استان تعریف شده یک هزار و 108 مورد است که در قالب این مصوبه، تاکنون572 صنعت به شبکه گاز متصل شده است. هم اکنون گازرسانی به 42 صنعت نیز در دست اجراست.
یک هزار و 126 واحد در 15 شهرک صنعتی و 9 ناحیه صنعتی فعال استان نیز به شبکه گاز متصل شده است. همچنین 6 مجتمع در شهرک های کشاورزی و 2 مجتمع کشت گلخانه ای نیز در حال بهره برداری هستند.
اجرای بیش از 231 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع، نصب 3 هزار و 498 انشعاب، جذب 13 هزار و 656 مشترک، اجرای 5 پروژه تعمیرات و نگهداری، نصب 235 مورد ایستگاه های صنعتی، خرید 10 هزار کنتورهای دیافراگمی غیرارتقا یافته و... بخشی از عملکرد این شرکت در سال 1400 به شمار می آید.
سال گذشته تعمیر و کالیبراسیون 2 هزار و 300 تجهیز اندازه گیری انجام و 20 هزار مکعب در ساعت جایگزینی گاز طبیعی در صنایع ثبت شد.
در حوزه پژوهش نیز ساخت پوشش لوله با نانو ذرات از ضایعات، سیستم هوشمند سازی هیترها، پیش بینی مصارف گاز، ساخت دستگاه بودارکننده گاز، اجرای پروژه راهکارهای درآمدزایی، اجرای پروژه تدوین تجربیات کارکنان، عقد تفاهم نامه با مراکز علمی، استقرار ایزو 50001 در خصوص 32 ایستگاه گاز و ساختمان ها، استفاده از ظرفیت و بستر نظام پیشنهادها و پیوند آن با حوزه پیشنهادهای پژوهشی انجام شده است.
84 پروژه عمرانی در شرکت گاز استان همدان تعریف شده است. اجرای پروژه ارائه خدمات مميزي به منظور ثبت سيستم و صدور گواهينامه، برق رسانی به ایستگاه شیرین سو، پیاده سازی GISدر بسیاری از مناطق پیشرفت 90 درصدی داشته است. همچنین اجرای باقیمانده گازرسانی به مرغداری کوهپایه، آویژه، شایسته سبز، دام گستر در جاده روستایی بارابند، احداث شبکه تغذیه شهرک سفال لالجین، گازرسانی به روستای مراد بالغی، ساخت ایستگاه تقلیل فشار جهت 14 مورد کارگاه جاده مالیر و گازرسانی به صنایع تویسرکان هم در دستور کار قرار دارد. احداث خط تغذیه و CGS سوم شهر همدان، تهیه مصالح و ساخت ایستگاه 200 هزار مترمکعبی شماره 3 همدان، گازرسانی به صنایع بهار و اسدآباد، گازرسانی به کارخانه فراوری دولومیت نسوز وابسته به شرکت شستا، ترمیم و اصلاح ایستگاه CGS روستای جعفریه تویسرکان و ساخت ایستگاه تقلیل فشار جهت 14 مورد کارگاه جاده مالیر نیز پیشرفت 70 درصدی داشته اند. عملیات اعلان حریق انبار کالا، گازرسانی پراکنده شهرستان فامنین و شهرستان مالیر، انجام کارهای مکانیکال محوطه سازی و برقی ایستگاه عمان رزن، ایستگاه حفاظت از زنگ خط شمس آباد مالیر، توسعه و نگهداری نظام مدیریت یکپارچه، سامانه حفاظت الکترونیک ساختمان های اداری و ایستگاه های CGS رزن و اسدآباد هم از پیشرفت بالای 50 درصد برخوردار هستند.
این شرکت در حوزه دستگاه های اجرایی خدمت رسان، به صورت سالانه در زمینه شاخص های عمومی و اختصاصی و در قالب سامانه تسما ارزیابی می شود و در سال 1400 رتبه برتر را در جشنواره شهید رجایی بین دستگاه های خدمت رسان سطح استان کسب کرده است.
همچنین جایگزینی گاز طبیعی با سوخت های میان تقطیر در صنایع استان در سال جاری بیش از 200 درصد، گازرسانی به مشترکین شهری و روستایی بیش از 133 درصد برنامه ابلاغ شده بوده است. شرکت گاز استان همدان به عنوان اولین شرکت گاز استانی، گازرسانی به تمام شهرها و روستاهای بالای 20 خانوار را به انجام رسانده است.
شرکت گاز استان همدان به عنوان یک شرکت قدیمی در حوزه احداث و بهره برداری از شبکه گاز مطرح است. مجید الهیاری، معاون بهره برداری شرکت گاز استان همدان می گوید: برنامه ریزی منطقی در حوزه تاسیسات در دستور کار قرار گرفته و با استقرار سامانه نگهداری و تعمیرات TMMS کنترل ها به وسیله هریک از ادارات انجام و متناسب با گزارش ها آنالیز و تحلیل های لازم انجام می شود. وی در خصوص نحوه خدمات رسانی در شرایط کرونا می گوید: با استفاده از خدمات پیشخوان دولت (22 خدمت)، میز خدمت، سامانه پیامک، تلفن گویا، سامانه شرکت گاز، نرم افزار تلفن همراه و سامانه 194توانسته ایم در دوران کرونا خدمات رسانی به مردم را بدون وقفه ادامه دهیم. بهره برداری کامل از مرکز پیام متمرکز برای تمامی شهرها و روستاها از اولویت های اصلی امسال به شمار می آید که زیرساخت آن تهیه شده است. معاون بهره برداری شرکت گاز استان همدان، راه اندازی GIS در شهرستان ها، راه اندازی ماژول وصول مطالبات، بازرسی کنتورهای مشترکین بر مبنای نتایج کنتورخوانی آنی، عملیاتی کردن ماژول امدادیار در همه واحدهای امداد را از دیگر برنامه های امسال شرکت عنوان می کند. وی تصریح می کند: کار اجرایی در شرکت گاز استان همدان تقریبا طی سالیان گذشته به همت همه مدیران و همکاران انجام شده و بر این اساس نقش شرکت از نگاه اجرایی به نگاه نگهداری تغییر کرده که ضرورت دارد در شرکت های گاز نیز این تغییر ایجاد شود .
با توجه به فرهنگ سازی های صورت گرفته، در طول سال 1400 هیچ گونه حادثه منجر به جرح یا فوت در شرکت گاز استان همدان رخ نداده است و بیش از 3 میلیون و 400 هزار نفر_ساعت کار بدون حادثه در این شرکت ثبت شده است.
فرشید سیف، رئیس اچ اس ای(HSE) پدافند غیرعامل شرکت گاز استان همدان می گوید: برگزاری دوره های آموزشی HSE برای کارکنان عملیاتی و پیمانکاران و جاری سازی و نظارت بر رعایت دستورعمل ها بخصوص دستورعملIN-HSE-102، تهیه و توزیع تجهیزات حفاظت فردی برای کارکنان عملیاتی و نظارت بر الزام استفاده کارکنان از تجهیزات حفاظت فردی باعث شد تا سال گذشته را بدون حادثه به پایان برسانیم.
وی استقرار و اجرای الزامات و دستورعمل های سیستم مدیریت محیط زیستISO14001 ، برنامه ریزی برای راه اندازی طرح آبیاری قطره ای فضای سبز، اجرای قانون مدیریت پسماند و اجرای طرح مدیریت پسماندهای عادی و ویژه، اندازه گیری آلاینده های صوتی، پیگیری طراحی، تخصیص اعتبار و اقدام برای انتخاب پیمانکار مجری سوله جمع آوری پسماندهای صنعتی در شهر نهاوند را از جمله برنامه ها و اقدام ها در جهت بهبود وضعیت محیط زیست در پروژه ها برمی شمرد.
به گفته سیف، برگزاری 88 مانور آمادگی شرایط اضطراری در سطح استان، برگزاری چهار نشست کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، پیش بینی و تامین بودجه لازم برای تجهیزات امنیت شبکه و ارتقای امنیت اینترنت داخلی شرکت به منظور مدیریت بحران انجام شده است. رئیس HSE و پدافند غیرعامل شرکت گاز استان همدان، نصب سیستم های اعلان حریق برای ساختمان های اداری، برگزاری مانورهای عملیاتی_ آموزشی، برگزاری نشست های کمیته مدیریت بحران و پدافند غیرعامل، تعامل با ادارات و استان های همجوار برای تبادل اطلاعات و امدادرسانی در بحران، ارتقای سطح عملکرد تیم های واکنش در شرایط اضطراری، پیگیری اخذ بودجه برای خرید اقلام بحران مورد نیاز نواحی گازرسانی، پیگیری پوشش استانی بیسیم تمامی شهرستان ها با مرکز استان، ارزیابی و ارائه طرح های کنترل صدا در ایستگاه های تقلیل فشار گاز (TBS) همدان را از جمله برنامه های سال جاری این شرکت برشمرد.
امور مالی شرکت گاز استان همدان به دلیل عملکرد مناسبی که داشته، همواره مورد تقدیر و تشویق قرار گرفته و برای بازتاب کوشش های همکاران، دستور تهیه مستندی در همین زمینه صادر و اجرایی شده است.
سعید احمدی تنها، معاون مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان همدان می گوید: تامین مالی پروژه های در حال انجام این شرکت بر اساس بودجه مصوب و با جذب حداکثری منابع مالی از طریق تامین منابع در بخش های عوارض گازرسانی، منابع داخلی و دریافتی از نفت و بند «د» تبصره یک تحت سرفصل های گازرسانی به شهرها و روستاها، مدیریت انرژی و کربن، خرید کنتور و رگلاتور، گازرسانی به صنایع با تلاش همکاران امور مالی و با پیگیری های مستمر و هماهنگی های لازم با شرکت اصلی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی به موقع و به هنگام صورت گرفته و در حال انجام است.
به گفته وی، تامین مالی پروژه ها به صورت کلان در شرکت اصلی صورت می گیرد و همکاران ما در شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت با تلاش فراوان و مدیریت میدانی، نسبت به تامین مالی شرکت های وابسته و تابع اقدام لازم را انجام می دهند. شرکت گاز استان همدان در قالب برنامه های مصوب برای سال 1401 ضمن برآورد درآمدهای لازم، نسبت به پیش بینی بودجه های مورد نیاز برای اجرای پروژه ها اقدام لازم را انجام داده و مستندات مربوطه را به شرکت ملی گاز ایران بازتاب داده است.
معاون مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان همدان درباره میانگین سنی کارکنان این امور می گوید: حدود 80 درصد از کارکنان رسمی ظرف 5 سال آینده بازنشسته می شوند؛ از این رو شایسته است برای جلوگیری از ایجاد وقفه در روند عملیاتی جاری شرکت، تمهیدات لازم در این باره اندیشیده شود.
به منظور تعامل هرچه بیشتر و رفع چالش های موجود در شرکت و استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، نیازهای مورد نظر صنعت گاز در سطح استان بر اساس فراخوان منتقل و پیشنهادها برای رفع آنها دریافت و پس از بررسی و تصویب قرارداد همکاری برای اجرای پروژه پژوهشی، منعقد خواهد شد. اگر این همکاری ها منجر به ساخت، ابداع یا اختراع دستگاه یا تجهیزات مورد نیاز شرکت شود، از آنها در جهت اخذ مجوزها، دریافت استانداردها و یا تجاری سازی محصولات حمایت خواهد شد.
سید حسن صالحی، رئیس پژوهش شرکت گاز استان همدان می گوید: برای رفع تنگناها و چالش ها، هر ساله بنا بر نیازهای شرکت موضوعات مورد نظر و اولویت های پژوهشی، طی فراخوان داخلی و بیرونی اطلاع رسانی می شود. حمایت از پروژه های پژوهشی از طریق عقد قرارداد با مجریان، حمایت از مالکیت معنوی، استانداردسازی، تجاری سازی و ثبت اختراع به صورت مالی و معنوی صورت می گیرد و این حمایت ها مشمول پروژه هایی است که پس از فراخوان و اطلاع رسانی، اخذ و بررسی پروپوزال و طرح های پیشنهادی و بررسی در این امور انجام شده باشد و بعد از مذاکرات و تایید طرح در شورای پژوهش شرکت، مراتب به ستاد مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران منعکس می شود که در صورت تصویب نهایی پیشنهاد پژوهشی، جزئیات آن در سامانه ساتع شورای عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) ثبت و بارگذاری و از طریق فراخوان مجدد، مراتب به دانشگاه ها، مراکز علمی مجاز و شرکت های دانش بنیان منتقل می شود. پس از دریافت پروپوزال پیشنهادی و بررسی مجدد و تأیید آن در شورای پژوهش شرکت، قرارداد همکاری و اجرای پروژه پژوهشی، مطابق با مقررات مربوطه منعقد و با نظارت عالیه و هدایت عملیات از سوی این امور، پروژه ها اجرایی و حمایت می شوند.
وی، برگزاری تورهای پژوهشی، حمایت از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، حمایت از چاپ مقالات، تشکیل مستمر شورای پژوهش و کمیته بررسی پایان نامه ها، برگزاری نشست های علمی را از اقدام های شاخص صورت گرفته در حوزه پژوهش و فناوری عنوان می کند. به گفته رئیس پژوهش شرکت گاز استان همدان، واحد پژوهش این شرکت علاوه بر وظایف سازمانی، مدیریت انرژی و کربن برای استقرار ایزو 50001 در حجمی گسترده شامل32 ایستگاه گاز و ساختمان و مسئولیت شورای همیاری و مشارکت کارکنان (نظام پیشنهادات) را نیز بر عهده دارد که علاوه بر اقدام های شاخص صورت گرفته مبتنی بر دانش در این حوزه ها، بخشی از نیازها و مسائل شرکت را از این طریق برطرف ساخته است. صالحی درباره برنامه های امسال این شرکت در حوزه پژوهش نیز می گوید: عقد تفاهم نامه با دانشگاه ها و مراکز علمی، اجرای تورهای پژوهشی برای بازدید گروهی از سایت های علمی، پژوهشی و صنایع مرتبط با نفت و گاز، حمایت از پایان نامه های تحصیلات تکمیلی، حمایت از چاپ مقالات، چاپ کتب، ایجاد مرکز پژوهش، برگزاری نشست های تخصصی با مراکز ارتباط با صنعت، معاونت های پژوهشی و فناوری دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان مستقر در دانشگاه ها و پارک های علم و فناوری و ایجاد دفتر ارتباط صنعت گاز با دانشگاه ها برنامه ریزی شده است. وی با اشاره به توانمندی های شرکت های گاز استانی در اجرای پروژه های پژوهشی که بعضا مناسب برای طرح در سطح ملی هستند، می گوید: پیشنهاد می شود حداقل در حد معاملات متوسط، اختیار تصویب و اجرای پروژه های پژوهشی مورد نیاز به این شرکت ها واگذار شود.
صالحی یادآور می شود: با توجه به مشکلات موجود در خصوص بندی از تبصره 9 قانون بودجه سنواتی مبنی بر حذف 40 درصد از بودجه های پژوهشی و مکرر بودن این بند و عدم امکان انتقال سهم مذکور به سنوات بعد، با توجه به زیان ده بودن و نظر به مسائل و مشکلات عدیده در سامانه ساتع و شورای عتف، حذف این بند یا خروج این شرکت از شمول آن، پیشنهاد می شود.
رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت وگو با «مشعل» مطرح کرد:
مشعل صنعت پتروشیمی، یکی از صنایع پرسود و آینده دار است که توانسته در اقتصاد کشورهای مختلفی تاثیرگذار باشد. صنعت پتروشیمی ایران نیز موفق شده در میانه مشکلات اقتصادی و تحریم های همه جانبه و مستقیم، همچون نهالی سبز به بار بنشیند و امروز ثمره این تلاش و مقاومت را نه تنها در بازارهای داخلی و منطقه ای؛ بلکه در بازارهای جهانی ببیند. رشد تقاضای جهانی در بخش محصولات پتروشیمی در حالی به چهار تا پنج درصد رسیده که رشد تقاضا در بخش نفت و فراورده های نفتی در دنیا کمتر از یک درصد است و این امر نشان می دهد که در بازار سودآور پتروشیمی، ایران می تواند نقش مهمی داشته باشد.
صنعت پتروشیمی ایران در میانه فشارها و محدودیت های بین المللی که قصد توقف کار در آن را داشتند، در کنار تکیه به منابع غنی و در دسترس نفت و گاز به عنوان خوراک، دسترسی به آب های بین المللی و منابع انسانی کارآزموده، به توانمندی داخلی و اتکا به خود روی آورد. در حداقل یک دهه اخیر که فشارهای اقتصادی و تحریمی زیادی روی صنعت نفت و از جمله صنعت پتروشیمی وجود داشت، توانستیم بسیاری از مشکلات و محدودیت ها را دور بزنیم و با کمک گرفتن از نیروهای داخلی، بسیاری از نیازهایی که در آنها به کشورهای خارجی وابسته بودیم را برطرف کنیم و امروز به سطح قابل قبولی از عدم وابستگی و استقلال عملکرد رسیده ایم که می توانیم این تجربیات را در اختیار کشورهای دیگری که با تحریم مواجه هستند، قرار دهیم.
حسین علیمراد، رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در گفت و گو با «مشعل» با اشاره به حوزه های جدیدی که برای سرمایه گذاری خارجی شرکت های پتروشیمی به وجود آمده است، گفت: در این فضای به وجود آمده تنها موضوع سرمایه گذاری مطرح نیست؛ بلکه یک فرصت بین المللی فراهم شده که شرکت های پتروشیمی شرایط لازم را برای همکاری بلند مدت و منفعت اقتصادی خواهند داشت. وی با بیان اینکه یکی از ویژگی های مثبت تحریم های ایران در سال های گذشته این بوده که تجربیات زیادی برای غلبه بر تحریم ها به دست آورده ایم، افزود: از آنجا که کشورهایی دیگری هم از سوی همان گروه کشورهای اروپایی و آمریکایی تحریم شده اند و حتی شرایط سخت تری دارند، بین ما و این کشورهای تحریم شده فضاهای همکاری به وجود آمده که می توان از این فضا، به عنوان فرصتی چشمگیر در صنعت پتروشیمی استفاده کرد. علیمراد با اشاره به صنایع پتروشیمی این کشورها که در این سال ها به مدل های مختلف، وابسته به صنعت کشورهای اروپایی و آمریکایی بوده اند، افزود: تجربه ایران طی سال های گذشته که توانسته بدون نیاز به متخصصان اروپایی و آمریکایی، صنعت نفت، بخصوص صنعت پتروشیمی خود را روی برپا نگه دارد، برای این کشورها مفید است و شرکت های ایرانی می توانند این تجربه را منتقل کنند. شرکت های ایرانی می توانند از تجربه راه اندازی و اجرا، ساخت، تامین تجهیزات و تامین مواد و کاتالیست های شیمیایی استفاده کرده و بازارهای خوبی را رقم بزنند. در عین حال، یکی از فرصت های مهم برای ما، بازار اشتغال است که شرکت ها می توانند نیروی کار خود را به خارج از کشور هم اعزام کنند. رئیس کل امور بین الملل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در عین حال تاکید کرد، هر اقدامی که قرار است از سوی شرکت های حوزه بین الملل اجرایی شود، باید مطابق با استراتژی وزارت نفت که از طریق شرکت ملی صنایع پتروشیمی ابلاغ می شود، باشد. وی افزود: حضور و فعالیت در این موقعیت ها و بازارهای جدید بین المللی بدون حمایت دولت امکانپذیر نیست؛ چرا که به هزینه اولیه و پشتیبانی نیاز دارد که باید از طریق وزارت نفت باشد و اگر همه این شرکت ها و هلدینگ های پتروشیمی زیر این چتر قرار بگیرند، می توانند بخوبی منتفع شوند.
اتفاق و اقدام قابل تقدیر در مورد صنعت پتروشیمی این است که این صنعت در هیچ یک از دوره های زمانی سخت و محدود کننده، در انتظار نیروهای داخلی و خارجی نمانده و تلاش کرده نیازها و پروژه های مورد نظر خود را با توان داخلی تامین کند. این صنعت در حوزه تامین مالی، تامین تجهیزات و نیازهای فناورانه، بخصوص فروش محصولات و گسترش بازارهای بین المللی خود، همواره مستقل و پیشرو عمل کرده است. حتی از سال های گذشته تاکنون که کشورهای اروپایی و آمریکایی با هدف مستقیم توقف و فلج کردن اقتصاد ایران، صنعت پتروشیمی را تحریم مستقیم کردند، گمانشان بر این بود که این صنعت دیگر نمی تواند پروژه ای را اجرا کند و محصولات تولیدی روی دستش می ماند؛ اما نه تنها این اتفاق رخ نداد؛ بلکه سبد محصولات ایران متنوع تر شد و بازارهای بیشتری را پیدا کرد. صنعت پتروشیمی چه در زمان تحریم و چه برای زمان احتمالی پساتحریم، برنامه ها و اهدافی را با جزییات دقیق تهیه کرده؛ اما هیچ گاه منتظر رفع تحریم ها و بازگشت شرکت های خارجی نمانده و این همان اتفاقی است که زمینه شکوفایی بیشتر این صنعت شده است. تنوع بخشی بازارهای صادراتی در عین توسعه حجمی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات و حرکت به سمت کاهش خام فروشی، جزو مهم ترین سیاست هایی بوده که دنبال شده است.
دولت سیزدهم از زمان شروع به کار خود، تحولات جدیدی را در بازارهای جهانی رقم زده و توانسته بازارهای جدیدی را برای صنعت پتروشیمی فراهم کند. این روند از سال گذشته و با سفری که اواخر دی ۱۴۰۰ سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران به به روسیه داشت، شروع شد. در این سفر، مذاکرات مختلفی صورت گرفت و طرفین درباره توسعه روابط تجاری و اقتصادی، بویژه در زمینه های راه و شهرسازی، حمل ونقل، انرژی و بانکی مذاکره کردند و به توافق رسیدند. در آن سفر وزرای نفت، اقتصاد و امور خارجه، رئیس جمهوری را همراهی کردند و در نتیجه آن جلسات، تفاهمنامه ها و توافق هایی در تهران رقم خورد که نویدبخش ایجاد یک بازار بزرگ برای صنعت نفت، بویژه صنعت پتروشیمی خواهد بود. در ادامه این توافق ها بود که هیأت پرتعدادی از کشور روسیه به ریاست الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه به تهران آمدند و بسیاری از توافق ها به مرحله ای جدیدتر و امضای تفاهمنامه رسید. به این ترتیب، تفاهمنامه ای بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه در خصوص تبادل دانش فنی و همکاری های دانش بنیان در حوزه تجهیزات صنایع پتروشیمی به امضای مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و رودکوویچ به نمایندگی از طرف ایوانف، رئیس اتحادیه صنایع شیمیایی روسیه رسید. جواد اوجی، وزیر نفت در این مورد گفت: در جریان این مذاکرات، علاوه بر بخش بالادستی صنعت نفت، در بخش پتروشیمی و صدور خدمات فنی و مهندسی هم تفاهمنامه هایی امضا شد و در آخرین اقدام هم تفاهمنامه ای در زمینه صدور محصولات پتروشیمی و دانش فنی کاتالیست به روسیه به امضا رسید.اما در واقع شرکت های پتروشیمی قبل از این هماهنگی های بین المللی در سطوح عالی، از مدت ها قبل گام هایی را در مسیر بازارهای جدید برداشته بودند، بخصوص در حوزه فروش کاتالیست ها توانسته اند طی چند سال اخیر، بازارهای جدیدی را فتح کنند. این مجموعه ها طی سال های اخیر و با همکاری مراکز دانشگاهی، شرکت های دانش بنیان و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی و تأمین دانش فنی و کاتالیست های مورد نیاز پتروشیمی ها، دستاوردهای بزرگی را به خود اختصاص داده اند؛ اگرچه به دلیل تحریم، انتقال دانش و فناوری برای این شرکت ها محدود شد؛ اما مهندسان ایرانی موفقیت های ارزشمند بسیاری را به دست آورده اند که علاوه بر تولید داخل، چشمی به بازارهای جدید بین المللی دارند. در همین مدت اخیر، دولت سیزدهم و بسیاری از هلدینگ های بزرگ پتروشیمی و شرکت های مستقل خصوصی پتروشیمی، مذاکرات جداگانه ای را با کشورهای مختلف و در پنج قاره شروع کرده اند و امروز با پیشقدمی دولت در مذاکرات بازار روسیه، حوزه پتروشیمی یکی از اصلی ترین زمینه های همکاری مشترک دو کشور شده است.
بر اساس این گزارش، آنچه به عنوان بازارهای جدید صادراتی و توسعه ای برای صنعت پتروشیمی تعریف شده، شامل حوزه گسترده ای در روسیه، آمریکای جنوبی و برخی کشورهای آسیایی است. این توضیح و تاکید بر سرمایه گذاری را شاهمیرزایی، چندی قبل در حضور مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی مطرح کرد.
او بازار روسیه را بازاری بزرگ و پراستعداد برای همکاری شرکت های پتروشیمی و نیز سرمایه گذاری مشترک برشمرد و گفت: توان صنعت پتروشیمی در برخی حوزه ها، همچون تولید انواع کاتالیست های مهم پتروشیمی بسیار قابل توجه است و می توان با کمک شرکت های دانش بنیان، این قابلیت را به ارزش افزوده برای کشور و صنعت پتروشیمی تبدیل کرد.
البته باید توجه داشت که بازیگران عرصه های بین المللی، همواره به دنبال منافع خود هستند و صنعت پتروشیمی ایران هم باید در ورود همه جانبه به بازارهای جدید، شناخت بیشتری از آن کسب کند. بازار روسیه، بازاری بزرگ؛ اما جدید است که شناخت دقیقی از توانمندی های ایران ندارد، بنابراین لازم است که تعامل و ارتباط دوسویه ای وجود داشته باشد. این کشور بشدت بر صنعت پتروشیمی سرمایه گذاری کرده؛ اما محدودیت ها و امکاناتی دارد که همزمان باید به همه این موارد نظر داشته باشیم.
گفت و گو با مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران
سمیه راهپیما مدیریت اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، امسال نگاهی متفاوت تر به این حوزه دارد و می خواهد رویکردی جامع تر و سیستماتیک تر به اجزای اچ اس ای داشته باشد وفصل مشترک بین گروه ها را اتخاذ کرده و با نگاهی در تامین وضعیت بهبود، به تمام لایه های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران ورود کند. همچنین سعی دارد ردپای اچ اس ای در شرکت های خصوصی پالایش نفت و پیمانکاری نیز در سال 1401 نمایان شود، از این رو برنامه ای برای آنها از سوی این مدیریت نوشته شده تا هر آنچه که برای بخش های دولتی مورد توجه قرار می گیرد، در شرکت های خصوصی نیز لحاظ شود. به گفته رئیس اچ اس ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، «این مدیریت، خود را از شرکت های خصوصی جدا نمی داند؛ زیرا تجربه حوادث سال های قبل نشان می دهد که اگر حادثه ای در این شرکت ها اتفاق بیفتد، کسی به خصوصی بودن آن شرکت اشاره نمی کند؛ بلکه گفته می شود در شرکت ملی پالایش و پخش فرارده های نفتی ایران حادثه ای رخ داده است.» علیرضا نریمان نژاد، رئیس اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به اچ اس ای و موضوعات مرتبط با آن پرداخته است. آنچه می خوانید، ماحصل این گفت وگوست.
اچ اس ای، مرکب ازسه کلمه بامعنای فارسی بهداشت، ایمنی و محیط زیست است و هریک از آنها دایره گسترده ای از فعالیت ها را در برمی گیرند. وقتی از بهداشت سخن به میان می آید، موضوع و نظر اصلی در وهله نخست، بهداشت انسان هاست که ابعاد مختلفی دارد و شاید مهم ترین آن، بهداشت روانی باشد.
ایمنی نیز بخش دیگری است که نخستین نگاه و رویکرد در آن به حوزه انسانی مربوط می شود و در پی آن، این تجهیزات هستند که پس از نیروی انسانی به عنوان ابزار در مسیر پیشبرد اهداف، کانون توجه قرار می گیرند.
و اما محیط زیست، یعنی محیط پیرامونی که انسان درآن رشد و زندگی می کند ولازم است دراین محیط پیرامونی، شرایطی فراهم باشد تا انسان باحداقل آلودگی ها رو به رو شود.
می بینید که درهریک از این سه بخش، انسان محور اصلی است، بنابراین شاید بتوان گفت که اچ اس ای، حفاظت پیشگیرانه از انسان، محیط انسانی و انجام فعالیت های گسترده برای دستیابی به این هدف است.
برنامه های ما برای امسال، روی 6 محور اصلی مدیریت اچ اس ای، بهداشت صنعتی، ایمنی، محیط زیست، مدیریت بحران و پدافند غیر عامل و آموزش متمرکز شده است.
در مدیریت اچ اس ای سعی شده است تا مشترکات این مدیریت بر پایه چهار محور ارتقای عملکرد اچ اس ای پیمانکاران، توسعه علمی و پژوهشی در حوزه اچ اس ای، انطباق با ساختار سازمانی و متناسب با ماموریت های محوله به ساختار اچ اس ای و توسعه فرهنگ اچ اس ای از طریق آموزش متمرکز باشد.
محور دوم به بهداشت صنعتی اختصاص دارد که بر اساس الگوی رایج سیستم مدیریت اچ اس ای بر پایه مدل OGP برنامه ریزی شده و اهداف و برنامه ها را براساس آن پیش خواهیم برد.
طی سه سال گذشته، بیشتر اقدام های بهداشت صنعتی در زمینه پیشگیری و مقابله با کرونا بود، ضمن آنکه ریسک های بهداشتی در سطح شرکت های پالایش و پخش و زیر مجموعه های آن را شناسایی کردیم و پیش بینی اقدام های کنترلی و پروژه های بهبود را در برنامه داریم که عمده ترین آن، به عوامل زیان آور محیط کار مانند سر و صدا، روشنایی، بخارات مواد شیمیایی و...باز می گردد. همچنین در بهداشت صنعتی معاینات شغلی کارکنان، ممیزی و پایش وضعیت بهداشتی شرکت های زیر مجموعه دنبال می شود.
امسال برای ایمنی، پنج هدف مهم در نظر گرفته ایم که شامل نظارت بر الزامات، دستورعمل ها و برنامه های ایمنی در شرکت های زیر مجموعه، نظارت بر استقرار مدیریت ایمنی فرایند، کنترل ریسک های عملیاتی و فرایندی، بهبود و ارتقای وضعیت سیستم های ایمنی و آتش نشانی و شناسایی، حذف و کنترل علل ریشه ای حوادث به منظور پیشگیری از وقوع دوباره آن می شود.
مهم ترین اهداف محیط زیست به کنترل و انتشار آلاینده های هوابرد، گازهای گلخانه ای و مدیریت آب و پساب باز می گردد. درکنترل و انتشار آلاینده های هوابرد و گازهای گلخانه ای، به روز کردن بانک اطلاعات موجود درباره انتشار آلاینده های گازهای گلخانه ای، برنامه ریزی و نصب پایش های لحظه ای، استقرار پروژه نشت یابی و رفع نقص و نظارت بر پروژه کهاب دیده شده است. توسعه فرایندهای باز تصفیه و بازآوری مجدد از آب، توسعه فناوری های جدید مانند تکنولوژی برج های خنک کننده هیبریدی وکاهش راندمان مصرف آب و الزام در پایش آنلاین روی خروجی پساب پالایشگاه ها از مهم ترین برنامه های مدیریت آب و پساب به شمار می رود.
هدف دیگر نیز استقرار سیستم مدیریت پسماند است. امسال به صورت جدی پایش اقدامات شرکت ها را برای نگهداری پسماندهای موقت و افزایش ضریب بازیافت دنبال خواهیم کرد و نظارت بر طراحی و ایجاد سایت های مهندسی پسماند را با هدف انبارش، نگهداری و شناسنامه دار کردن پسماندها در برنامه داریم. همچنین کنترل آلودگی خاک و آب های زیر زمینی را نیز در دستور کار داریم و در این خصوص الزامات سختگیرانه ای از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و مراجع مربوطه ابلاغ شده است که مهم ترین آن نظارت بر چالش های زیست های محیطی است تا بتوانیم پایش های نظامند و علمی از آب های زیر زمینی داشته باشیم. پیگیری مدیریت مخاطرات زیست محیطی روی طرح های توسعه ای از دیگر مواردی است که به آن پرداخته شده است. سال گذشته اطلاعاتی از وضعیت پروژه ها جمع آوری کرده ایم و امسال می خواهیم بر اجرای تکالیفی که در مطالعات EIA برای شرکت ها در نظر گرفته شده است، نظارت داشته باشیم. متاسفانه بسیاری از این مطالعات در مرحله مجوز می مانند تا زمانی که مشکلی پیش بیاید. این در حالی است که EIA به ما اعلام می کند در مرحله ساخت ، بهره برداری و بعد از آن باید چه مواردی را پایش کنیم؛ اما متاسفانه این موارد در زیر مجموعه ها مغفول مانده است؛ زیرا طراح پروژ ها و بهره بردار دو شرکت متفاوت از یکدیگر هستند.
مدیریت ریزش مواد هیدرو کربنی و شیمیایی را در حوزه محیط زیست پیگیری می کنیم و به دنبال تدوین طرح ها و دستورعمل های مقابله با سوانح زیست محیطی در شرایط اضطراری هستیم. در این زمینه تامین و تجهیز ریزش ها و برگزاری مانورهای مشترک را خواهیم داشت. ضمن آنکه توسعه و نگهداشت فضای سبز را در دستور کار داریم. بر اساس آخرین اطلاعاتی که داریم، سال 1399 سرانه توسعه فضای سبز 41 درصد نسبت به سال 1390 افزایش داشته و به دو هزار و 10 هکتار رسیده است. پیش بینی می کنیم امسال بر اساس گزارش های مربوط به روز درخت کاری و توسعه فضای سبز در شرکت های زیر مجموعه پالایش و پخش، شاهد افزایش 5 تا 10 درصدی باشیم.
سه هدف اصلی برای مدیریت بحران و پدافند غیرعامل ترسیم کرده ایم که یکی از آنها به کاهش آسیب پذیری و تدوام خدمات ضروری در برابر تهدیدها مربوط می شود. عمده ترین برنامه در این هدف عبارت است از: اجرای موافقت نامه پروژه هایی با سازمان پدافند غیر عامل کشور، به روز رسانی و جمع آوری اطلاعات آخرین وضعیت مقاوم سازی صنعت پالایش و پخش، نظارت بر مطالعات مفهومی پدافند غیر عامل در شرکت های تابعه، تهیه طرح پایداری سوخت در شرایط اضطراری به منظور تنظیم خدمات کارکردی و....
ضمن آنکه دراین حوزه بر اساس نتایج مطالعات پدافند مفهومی که سال های قبل انجام شده و تجارب حوادثی که در طول سالیان گذشته داریم، الزامات پدافند غیرعامل برای شرکت ها را ابلاغ کرده ایم که در مرحله مطالعات پایه و تفصیلی قرار دارد. همچنین به دنبال هدفمندی مانورها هستیم و می خواهیم به صورت مفهومی برگزار و بهداشت و درمان، خروجی ها در شرایط اضطراری، سیستم های آتش نشانی و... به صورت جداگانه بررسی شود که این مانورها بر مبنای شناسایی نقاط ضعف و آسیب پذیر خواهد بود.
امسال آموزش ها را منحصر به کارکنان اچ اس ای نخواهیم کرد؛ زیرا عملکرد اچ اس ای متاثر از فعالیت های سایر واحدهاست، بنابراین به همان میزان که سطح آگاهی و دانش کارکنان این واحد افزایش یابد، بخش های دیگر نیز باید در این حوزه ارتقای بخش آموزشی داشته باشند. در کلاس های آموزشی، ترکیبی از روسای اچ اس ای و روسای واحدهای عملیاتی را خواهیم داشت تا در مدیریت صحنه عملیات اطفایی و بزرگ، بتوانیم دوره های تخصصی را با مجموعه های خارج از کشور برگزار کنیم، ضمن آنکه برنامه ریزی کرده ایم همه مراکز آموزشی داخل کشور، مراکز دانشگاهی فعال در حوزه اچ اس ای و مراکز تحقیقاتی و دانش بنیانی را شناسایی کرده و متناسب با ظرفیت هر کدام، کلاس های آموزشی و پژوهشی را برگزار کنیم.
از پدافند غیرعامل به عنوان بخش مکمل اچ اس ای و اقدام هایی که در دستور کار این حوزه قرار دارد، بگویید.
سال گذشته کمیته مدیریت شرایط اضطراری و پدافند غیر عامل ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را در سطح سه ایجاد کردیم. مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش به عنوان رئیس کمیته و مدیر اچ اس ای نیز دبیر کمیته است.
با توجه به حوادث مخازن ذخیره که در صنعت نفت اتفاق افتاده بود و تجربه ای که از واحدهای پتروشیمی داشتیم، بخشنامه ای با عنوان اقدامات پیشگیرانه در خصوص حوادث مخازن ذخیره فراورده های نفتی به تمام شرکت ها ابلاغ کرده ایم که شامل موارد کلیدی سیستم های خنک کننده فوم و کولینگ، سطح اندازه گیری و... می شود. در این خصوص اولین جلسه هماهنگی شورای روسای اچ اس ای و پدافند غیر عامل تشکیل و در آن 23 مصوبه اتخاذ شد که تا کنون 85 درصد آنها انجام شده و بیشتر روی مشکلات و چالش شرکت های زیر مجموعه تمرکز داشته است که بخشی از آن به ساختار سازمانی، منابع انسانی، پژوهش و فناوری، فناوری اطلاعات و آی تی و مدیریت و نظارت بر عملیات باز می گردد. ارزیابی ریسک های اچ اس ای در تعیین نرخ بیمه نامه حوادث صنعتی را نیز در سال گذشته دنبال و ابلاغیه آن را برای تمام شرکت های پالایشی ارسال کردیم و در بیمه نامه های جدید تاکید روی ممیزی اچ اس ای به عنوان ورودی تعیین نرخ بیمه نامه های صنعتی داشتیم. همچنین برنامه بازدید نظارتی از پالایشگاه ها و طرح های توسعه ای را در سه ماهه آخر سال گذشته تدوین کرده و انجام داده ایم که مهم ترین بازدیدها به طرح توسعه و تثبیت افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان، پالایش نفت لاوان، پالایش نفت شیراز اختصاص داشت.
بازدید نظارت عالیه از پالایشگاه های کشور شامل پالایش نفت تهران، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت ستاره خلیج فارس، خطوط لوله و مخابرات ایران و خطوط لوله و مخابرات استان مرکزی را نیز در برنامه کاری داشتیم.
ضمن آنکه در زمینه ضرورت انجام ممیزی ایمنی پیش از راه اندازی، ابلاغیه مجدد صادر و محورهای اصلی و کلیدی را در آن ذکر کردیم.
در زمینه پیشگیری از حوادث نیز ابلاغیه ای در زمینه ضرورت تهیه و تدوین طرح پیش از حادثه را به تمام شرکت ها ارسال کردیم که هدف از آن آمادگی شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با حوادث بود. در این ابلاغیه شرح داده ایم که باید چه اطلاعاتی در زمان حادثه جمع آوری شود.
معاینات دوره ای را نیز برای ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران آغاز کرده ایم که برای این منظور، تیم بهداشت و درمان صنعت نفت در ساختمان مرکزی این شرکت مستقر شد.
سال گذشته ساختار سازمان اچ اس ای ستاد پالایش و پخش را کیفی کردیم که به این منظور، یکسری رتبه های سازمانی را افزایش دادیم و کیفی سازی ساختار سازمانی اچ اس ای پالایش نفت آبادان، شازند، خط لوله و مخابرات ایران و شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران را نیز شروع کردیم.
سال گذشته عضویت نمایندگان اچ اس ای را در کمیته های فنی و بازرگانی شرکت های زیر مجموعه دنبال کردیم؛ زیرا حوادث اچ اس ای پیمانکاران متاثر از عملکرد آنهاست، بنابراین تصمیم گرفتیم در تمام جلسات فنی و بازرگانی برای ارزیابی پیمانکاران، نمایندگان اچ اس ای حضور داشته باشند که موافقت روی آن صورت گرفته است.
سال گذشته بر حمل و نقل جاده ای تاکید داشتیم که کار نظارت بر آن را وزارت راه و شهرسازی به عهده دارد و وزارت نفت باید تنها در محدوده عملیاتی خود، کار کنترل انجام دهد، مانند اینکه شرکت های نفتی باید پروانه فعالیت و مجوز داشته باشد و مورد تایید وزارت راه و شهرسازی قرار گیرند، ضمن آنکه رانندگان باید گواهینامه سلامت داشته باشند.
از دیگر اقدامات انجام شده می توان به بازسازی و نوسازی ماشین آلات آتش نشانی در شرکت های زیر مجموعه پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اشاره کرد که در آن ملاحظات و اقدامات فنی برای خریدخودروهای آتش نشانی داخلی و خارجی، تدوین و ابلا غ شده است.
از آنجا که در برخی تاسیسات، بدون در نظر گرفتن تبعات و پیامدها، ساختمان های اداری ساخته می شود، ابلاغیه و الزام مدیریت ایمنی ساختمان های صنعتی را نیز داشتیم که حریم های مجاز باید در تاسیسات پیش بینی شود.
150 سرفصل و کد حریق را برای زیر مجموعه ها با ترجمه فارسی ابلاغ کرده ایم تا در مواقع اضطرار بتوانند از آنها براحتی استفاده کنند.
بخشنامه ای با عنوان نقشه راه استقرار مدیریت ایمنی فرایند را به همه شرکت ها ابلاغ کرده ایم، ضمن اینکه برای ایام تعطیلات نوروز نیز ضرورت ملاحظات ایمنی پیشگیری از حوادث ابلاغ شده است.
پروژه های ارتقای سامانه ایمنی وآتش نشانی انبارهای نفت کشور را داشتیم که سال گذشته هشت انبار نفت مجوز ارتقای سیستم ایمنی و آتش نشانی را اخذ کرده اند.
اکنون در اچ اس ای، سازمان های متعددی مانند سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان پدافند غیر عامل، سازمان مدیریت بحران و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نظارت دارند. مهم ترین چالش در اچ اس ای به موازی کاری برخی فعالیت های این حوزه باز می گردد.
هزینه کرد یا اختصاص منابع مالی مناسب برای پیشبرد فعالیت های اچ اس ای بسیار مهم است و زمانی می توانیم بگوییم یک تولید پایدار، ایمن و سازگاز با محیط زیست داشته باشیم که بتوانیم مولفه ها و شاخص های مرتبط با آن را در عملکرد خود ببینیم. همچنین زمانی می توانیم افتخار کنیم 100 میلیون لیتر تولید داریم که این تولید، بدون حادثه و همسو با شاخص های تعریف شده در استاندارد های محیط زیستی انجام شده باشد.
قصد داریم تمرکز بیشتری روی آموزش ها داشته باشیم، از این رو بازدیدهای نظارتی با مجموعه های اچ اس ای را در برنامه داریم تا بتوانیم فرهنگ مدیریت اچ اس ای را ایجاد کنیم. ضمن اینکه از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده خواهیم کرد. در گذشته الزام به واردات داشتیم و اکنون روی بومی سازی برنامه ریزی کرده ایم و در بسیاری از تجهیزات مربوط به ساخت ماسک های تنفسی، انواع خاموش کننده، انواع مانیتور و خودروها به خودکفایی رسیده ایم. و سخن آخر اینکه اچ اس ای نه تنها هزینه بر نیست؛ بلکه باعث ایجاد شرایط ایمن در محیط کار و سطح صنعت نفت می شود.
جایگاه های سوخت گیلان آماده استقبال از مسافران تابستانی است
مشعل از استان گیلان به عنوان قطب گردشگری ایران یاد می شود؛ استانی که در مقاطع زمانی مختلف، میزبان گردشگران از نقاط دورافتاده کشور است. هرچند شیوع کرونا در سال های گذشته آمار مربوط به سفرها را تا حد زیادی با کاهش رو به رو کرد، اما پیش بینی ها حاکی از آن است که با فروکش کردن و کاهش مبتلایان، باز بتوان شاهد افزایش حضور گردشگران در استان های شمالی به ویژه در فصل تابستان باشیم. با این اوصاف که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان هرساله با شروع پیک سفرها، اقدام های لازم ازجمله ذخیره سازی مناسب فرآورده های نفتی و تامین و توزیع سوخت مسافران را در دستور کار قرار می دهد.لزوم خدمات رسانی به مسافران و گسترده کردن فعالیت ها به شیوه ای متفاوت، از مولفه های تاثیرگذاری است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان همواره بر آن صحه گذاشته و در به سرانجام رساندن هرچه بیشتر آن اهتمام و تلاشی مضاعف را به کار می گیرد.
سوخت رسانی مطلوب و پایدار به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و دیگر فرآورده های نفتی، ایمنی تجهیزات، تکریم ارباب رجوع، تدارک و عرضه فرآورده های نفتی در ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه ها به کلیه امکانات رفاهی و خدماتی، طراحی و استفاده از نرم افزارهای پمپ بنزین یاب برای مسافران و رفاه حال آنان و پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مخاطبان و مشتریان در حوزه سوخت رسانی، از جمله اولویت های کاری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گیلان به شمار می آید که این محورها همراه با توان و تلاشی مضاعف از ماه ها قبل آغاز شده و به دنبال فراهم کردن شرایط مطلوب و ایده آل برای ارائه خدمات به مسافران در تابستان پیش روست.
کوروش بالادست، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان از آمادگی کامل کارکنان این شرکت برای ارائه خدمات به هموطنان و مسافران تابستانی خبر داده و ضمن تاکید بر لزوم خدمت رسانی متفاوت به گردشگران می گوید: برنامه ریزی و آمادگی کامل نیروهای عملیاتی و ستادی برای کنترل های مضاعف ایمنی در جایگاه های عرضه سوخت به منظور ارائه مطلوب تر خدمات به شهروندان در دستور کار مسئولان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان قرار گرفت.او افزود: 128جایگاه عرضه فرآورده های نفتی در استان گیلان فعال است که روزانه به طور متوسط 5.5 میلیون لیتر انواع فرآورده (بنزین، نفتگاز معمولی، نفت سفید و نفتگاز یورو4) عرضه و توزیع می کنند که این رقم در روزهای اوج مصرف به 6.5 میلیون لیتر در روز می رسد.وی ادامه داد: هم اکنون هیچ گونه کمبود سوختی در استان و نواحی همجوار گزارش نشده و توزیع سوخت به همه بخش های حمل ونقل (زمینی، هوایی سبک، سنگین،ریلی و دریایی) و سایر بخش های کشاورزی، خانوار و صنعتی بدون وقفه ادامه دارد و همکاران ما در ستاد، انبار، مرکز سوخت گیری و تمام مناطق آماده خدمات رسانی به هموطنان هستند.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان با بیان اینکه این منطقه عملیاتی به مناطق قزوین، زنجان، میاندوآب و چالوس سوخت رسانی می کند، به اقدام های این شرکت برای ارائه خدمات مطلوب و مناسب به مسافران و گردشگران تابستانی اشاره و تصریح می کند: تمهیدات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان برای مسافران تابستانی از تامین و توزیع به موقع سوخت مورد نیاز مسافران گرفته تا پاسخگویی آن هم به صورت شبانه روزی را در بر دارد و این شرکت با برنامه ریزی اصولی و به موقع، همه ساله پذیرای گردشگران بی شماری است که از اقصی نقاط ایران به استان گیلان می آیند.بالادست از تدارک و عرضه فرآورده های نفتی در ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه های استان به امکانات رفاهی و خدماتی، استفاده از نرم افزارهای پمپ بنزین یاب برای مسافران و رفاه حال آنان و پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مخاطبان و مشتریان در حوزه سوخت رسانی، استمرار مطلوب سوخت رسانی به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و دیگر فرآورده های نفتی و ایمنی تجهیزات را بخشی از اقدام های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان برای استقبال از مسافران تابستانی برشمرد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان با راه اندازی انبار نفت رشت فعالیت خود را آغاز کرده است و هم اکنون نیز روزانه سوخت مورد نیاز بخش های مختلف مصرف در این استان را تامین می کند.
آنچه حائز اهمیت است اینکه مولفه ریسک پذیری را باید جزء جدایی ناپذیر عملیات صنایع نفتی به شمار آورد؛ موضوعی که آمادگی رویارویی با هر نوع بحران را گوشزد می کند؛ بنابراین باید تدابیر لازم برای پیشگیری و جلوگیری از هر نوع حادثه و رخدادی اتخاذ شود تا عبور بی دغدغه از نظر تامین سوخت حاصل شود که خوشبختانه انبار نفت شهید بهشتی مقدم رشت همواره برای مقابله با هر نوع بحرانی از آمادگی لازم و کافی برخوردار است.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان با اشاره به اینکه انبار نفت رشت 20 سکوی بارگیری دارد و میزان روزانه بارگیری در آن متغیر است، توضیح می دهد: انبار نفت رشت که به عنوان انبار تدارکاتی محسوب می شود، تامین سوخت مناطق همجوار قزوین و چالوس را نیز به عهده دارد.
تعداد فرآورده های نفتی که از انبارنفت ری و قزوین و به وسیله خط لوله 16 اینچ به انبار نفت رشت می رسد، شامل بنزین، نفت سفید و نفت گاز(گازوئیل) است که عملیات انتقال و توزیع آن با استانداردهای مشخص وایمنی بالا انجام و از این انبار به منطقه چالوس و جایگاه های شهرهای گیلان، رامسر و تنکابن بارگیری می شود. افزون بر آنکه در پاره ای از مواقع بخشی از سوخت مورد نیاز استان اردبیل نیز از طریق انبار نفت شهید بهشتی مقدم رشت تامین می شود.
بالادست اضافه می کند: انبار نفت رشت در زمینی به مساحت 14 هکتار واقع شده است که در سال های اخیر تمام مخازن آن لایروبی و پاکسازی شده اند و ضرورت دارد این انبار در سال های آتی به دلیل کاهش بار ترافیکی و ایجاد امنیت بیشتر در منطقه به خارج از شهر انتقال داده شود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان، تامین سوخت نیروگاه ها را به موقع و مطلوب ارزیابی می کند و می گوید: با توجه به اهمیت موضوع، ذخیره سازی های لازم برای تامین به موقع سوخت مورد نیاز نیروگاه ها انجام می شود تا این بخش با مشکل روبه رو نشود.
هم اکنون بزرگترین مصرف کننده شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان، نیروگاه های سیکل ترکیبی استان است که روزانه 5 تا 9 میلیون لیتر مصرف نفتگاز دارند؛ واحدهای مرغداری و بخش کشاورزی دیگر مصرف کنندگانی هستند که پس از بخش نیروگاهی، بیشترین مصرف کننده ها به شمار می آیند و در نهایت نیز خانوارهای فاقد گازطبیعی هستند که کوچک ترین مصرف کنندگان این زنجیره هستند و همچنان سهمیه نفت سفید ماهانه دریافت می کنند.
نیروگاه های سیکل ترکیبی استان گیلان شامل پره سر، رشت و لوشان است که سوخت مورد نیاز آنها در مواقع ضروری ازسوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان تامین می شود.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان از افتتاح چهل و یکمین جایگاه سوخت ناحیه مرکزی شهرستان رشت خبر می دهد و می گوید: با افتتاح جایگاه عرضه بنزین و نفتگاز رضایی در محور مواصلاتی کوچصفهان – سنگر (همزمان با سالروز آزادسازی خرمشهر)، شمار جایگاه های فعال در این منطقه به 128 باب رسیده است، ضمن آن که 2 باب جایگاه دیگر نیز به زودی بهره برداری خواهد شد.بالادست می گوید: جایگاه اختصاصی رضایی دارای سه سکو، هفت تلمبه، 14 نازل و ظرفیت 180 هزار لیتر سوخت شامل 90 هزار لیتر بنزین معمولی، 45 هزار لیتر بنزین سوپر و 45 هزار لیتر نفتگاز با اعتبار 120 میلیارد ریال احداث و راه اندازی شده است که عملیات اجرایی این جایگاه از سال 1391 در زمینی به مساحت 2 هزار و 660 مترمربع آغاز شده و بخش سی ان جی آن نیز دردست اقدام برای بهره برداری است.او با بیان اینکه هم اکنون احداث 17 جایگاه عرضه فرآورده های نفتی در استان گیلان در دست بررسی و ارزیابی است، اظهار می کند: با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در دو سال اخیر، مطالعات اولیه برای احداث 15 جایگاه در سطح استان انجام شده است. راه اندازی سامانه مجوز صدور احداث جایگاه از اقدام های قابل توجهی است که فرآیند مجوزدهی و استعلام را تا حدود زیادی تسهیل کرده است، ضمن اینکه دیگر مانند قبل نیاز به مراجعه حضوری نبوده و همه مراحل دریافت مجوز از طریق سامانه و به صورت متمرکز انجام می شود و این نقطه عطفی است که می تواند از طولانی شدن روند کارها بکاهد؛ البته این سامانه هم اکنون با کاستی هایی روبه رو است که امیدواریم در آینده نه چندان دور با رفع آن بتوان روند انجام کارها را تا حدود زیادی شتاب بخشید.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان با گلایه مندی از تغییرات لحظه ای قیمت تجهیزات در بازار عنوان می کند: این تغییر قیمت ها که اغلب با افزایش 30 تا 40 درصدی همراه است، نه تنها میزان برآورد پروژه ها را با چالش جدی روبه رو کرده است، بلکه پیامدها و آسیب های جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.بالادست ادامه می دهد: محاسبات و برآوردهای اولیه مالی درباره احداث جایگاه ها متفاوت از رقم پایان کار است و این تغییرات قیمت ها به حدی زیاد است که حتی سرمایه گذارانی که از تمکن مالی برخوردارند نیز، از این تغییرات گلایه مندند و از این نظر زمان بر بودن پروژه ها با ضرر و زیانی جبران ناپذیر روبه رو خواهد شد. تسهیلات بانکی نیز تا تبدیل به احسنت بشود هم عامل مضاعف دیگری است که پروژه را باتاخیر رو به رو می سازد و همه این چالش های مالی سبب می شود تا جایگاه ها در بازه زمانی تعیین شده به بهره برداری نرسند.او می گوید: مجوز احداث و راه اندازی جایگاه ها بر اساس مطالعات کارشناسی شده و داشتن توجیه اقتصادی لازم صادر می شود چرا که هم باید سود و صرفه اقتصادی برای خود جایگاه دار و هم صرفه اقتصادی برای دیگر جایگاه ها به همراه داشته باشد؛ در غیراین صورت نمی توان به آن به عنوان یک گزینه اقتصادی نگریست. چرا که ما نمی خواهیم سرمایه گذاری که انجام می شود، خسارت و آسیبی به همراه داشته باشد و با نداشتن فروش لازم در آینده مجبور باشیم به آنها کارمزد حق العمل ترمیمی پرداخت کنیم، زیرا اگر مطالعات اولیه برای سرمایه گذاری در احداث جایگاه ها صورت نگیرد و شرایط لازم برای آن محرز نشود، مجبور خواهیم بود خسارت آنها را از بودجه دولت بپردازیم؛ به همین خاطر باید تمام جوانب کارها در نظر گرفته شود.
انتشار بخارات بنزین از جایگاه های عرضه سوخت به عنوان یکی از مهم ترین عوامل آلودگی هوا شناخته شده است که زیان اقتصادی دیگری از نظر اتلاف سوخت در کشور ایجاد می کند؛ به همین دلیل در سال 87 بر اساس مصوبه دولت وزارت نفت مکلف شد طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) را در همه مسیر انبارش تا مصرف بنزین در کشور اجرا کند. انبارها و تانکرهای حمل سوخت طبق این مصوبه دولت ملزم به اجرای الزامات طرح کهاب هستند. جایگاه های توزیع سوخت نیز از این قاعده مستثنی نبوده و می بایست مطابق دستورعمل و چارچوب های این طرح اقدام کنند.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان از اجرایی شدن طرح کهاب در برخی جایگاه های عرضه سوخت این استان خبر داده و عنوان می کند: علاوه بر وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) هم جزء ارگان های دولتی هستند که هر یک به نوعی در اجرای این طرح ملی سهیم هستند. اقدام های اساسی برای اجرای طرح کهاب در سطح جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی استان گیلان انجام شده که البته تلاش ها برای نهایی شدن کامل اجرای این طرح تداوم دارد. بالادست اضافه می کند: برای اجرای طرح کهاب در سطح استان با چالش های عدیده ای مواجه هستیم که یکی از عمده مشکل ها، تامین قطعات و تجهیزات کاربردی مورد نیاز است که برای برگشت بخارات بنزین در جایگاه های عرضه سوخت به کار برده می شود. بسیاری از جایگاه ها به دلیل نداشتن منابع مالی لازم نتوانستند به طرح کهاب مجهز باشند و می بایست برای حل این مشکل ها راهکار منطقی و کارآمدی را در نظر گرفت.
او از کاهش همزمان اتلاف سوخت و کاهش آلودگی هوا به عنوان فواید اصلی اجرای طرح کهاب نام می برد و می افزاید: بر اساس محاسبات انجام شده، اجرای این طرح صرفه اقتصادی قابل توجهی را به همراه خواهد داشت که با مقایسه هزینه تکمیل طرح طول دوره بازگشت سرمایه در یک مقطع زمانی کوتاهی برآورد می شود، اما متاسفانه با وجود تغییرات قیمتی که در بازار قطعات و تجهیزات وجود دارد، نمی توانیم این طرح را به صورت نهایی اجرایی کنیم.مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان در ادامه به اهمیت مقوله محیط زیست اشاره و اظهار می کند: با توجه به نوع فعالیت صنعت نفت کشور، اغلب پروژه ها و طرح های عدیده ای که در این بخش اجرایی می شود، باید افزون بر توجه ویژه به محیط پیرامون در حفظ و حراست از محیط زیست، حساسیت لازم را به خرج دهند.
بالادست ادامه می دهد: همچنین با توجه به حجم بالا و ارزش اقتصادی بخار بنزین قابل بازیافت در انبارهای نفت، مکانیسم های اجرایی در قالب قرارداد و برگزاری مناقصه ازسوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در دستور کار بوده و امیدواریم در آینده نزدیک، امکان تجهیز کلیه انبار های نفت فعال به این سیستم میسر شود.
او می افزاید: امیدواریم در این مسیر پرپیچ و خم، فارغ از تمام تلاش ها، مساعدت های مورد انتظار ازسوی نظام تصمیم گیری کلان کشور نیز همراه اجرای طرح ملی کهاب در کشور باشد.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان به شعار سال مبنی بر تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین اشاره و عنوان می کند: باید برای رشد و شکوفایی شرکت های دانش بنیان و ساخت داخل اقدام های ویژه ای را به کار گرفت که خوشبختانه این اهتمام در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه گیلان وجود دارد و باید عنوان کنیم که در زمینه ساخت داخل و بومی سازی از مدعیان هستیم.
بالادست ادامه می دهد: مطابق با دستورعمل های ابلاغی نهادهای ذی ربط مکلف هستیم در زمینه تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز از توانمندی سازندگان داخلی استفاده کنیم؛ هرچند قطعات تخصصی ازسوی واحد بازرگانی شرکت ملی پخش تامین می شود، اما برای مابقی تجهیزات موردنیاز ازطریق ساخت داخل اقدام می کنیم.
او عنوان می کند: درصد بالایی از سازندگان داخلی به چنان توانمندی منحصربه فردی دست یافته اند که به جرات می توان گفت بی نیازی کامل از قطعات مشابه خارجی داریم و این خود نقطه عطفی است و می توان دورنمای روشنی را برای شرکت های دانش بنیان متصور شد، ضمن اینکه از جمله مهم ترین مولفه های واکنش به تحریم ها حمایت از شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی و بهره مندی از روش های مختلف برای تولید کالا و خدمات در داخل است.
نگاهی به سهم مجموعه های دانش بنیان و آینده روشن آنها در صنعت نفت
مشعل این موضوع در سال های گذشته بارها مورد تاکید مقام معظم رهبری و مسئولان اجرایی کشور قرار داشته و اقدام های قابل توجهی نیز در حوزه دانش بنیان ها صورت گرفته بود، اما تعیین اهداف مستقل و مستقیم برای رسیدن به اهداف دانش بنیان ها موضوع دیگری است که می توان گفت صنعت نفت این هدف را به خوبی در دستور کار قرار داده است. صنعت نفت با توجه به اثرگذاری که شرکت های دانش بنیان و توسعه محور در حوزه فناوری و دانش بومی تاکنون داشته اند، همواره تلاش کرده است سهم این مجموعه ها را بیشتر و مسیر حرکت را برای آنها بازتر کند. مجموعه های دانش بنیان امروز به یکی از محورهای اصلی صنایع و بخش های مهم اقتصادی کشور تبدیل شده اند. فعالیت این شرکت ها در سال های گذشته روندی رو رشد داشت، اما در یکی، دو سال اخیر رویکردهای جدی تری را در مورد توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان شاهد بوده ایم و نام گذاری 1401 به نام سال دانش بنیان ها، نقطه اتکای مهمی در حمایت از این مجموعه های ارزشمند بود. اگرچه هنوز این شرکت ها موانع و محدودیت هایی را در مسیر فعالیت خود دارند، اما توانسته اند در برخی حوزه ها از جمله صنعت نفت، جایگاه و موقعیت مناسب خود را پیدا کرده و حتی انجمنی با نام «اپنا» مرتبط با فعالیت خود راه اندازی کنند که اگرچه تنها یک دهه از عمر آن می گذرد، اما پیشروی ملموسی در زیرمجموعه های صنعت نفت داشته و کارنامه خوبی در جلب اعتماد به دانش بنیان ها را رقم زده است.
شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت آغازگر جریانی جدید شده اند؛ جریانی که با وجود تحریم های سنگین و ظالمانه و محدودیت های بسیار اقتصادی، بیش از پیش اثرگذار بود و به یک جریان مبارزه با تحریم و بازآفرینی در محصولات مورد نیاز صنعت نفت تبدیل شد. در این سال ها با تلاش شرکت های دانش بنیان، رویکردی جدید برای تامین نیاز داخلی در خلا حضور شرکت های خارجی ایجاد شد و صنعت نفت در روندی حمایتگر کوشید در کنار شرکت های دانش بنیان قرار گیرد. به همین دلیل بوده است که توجه و گرایش شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت به همکاری مستقیم یا با واسطه با شرکت های دانش بنیان برای تامین نیازهای فناورانه بسیار زیاد شده است. این موضوع حاصل تلاش و اعتماد دوسویه شرکت های دانش بنیان و شرکت های صنعت نفت بوده است که پس از مدت کوتاهی با مشاهده کیفیت عملکرد دانش بنیان ها ، محصولات و خروجی فعالیت آنها را جایگزین تجهیزات خارجی کرده اند. به همین دلیل می توان گفت که شرکت های دانش بنیان در شتاب بخشیدن به روند خودکفایی ملی و گذر از بحران و اعتماد بیشتر به صنعت داخلی تاثیر قابل توجهی داشته اند.
از سوی دیگر صنعت نفت هم زمینه های خوبی برای فعالیت این شرکت ها تاکنون فراهم کرده است؛ برگزاری نشست ها و همایش های مرتبط برای آشنایی و تعامل بیشتر شرکت های دانش بنیان با زیرمجموعه های صنعت نفت و نیازهای مرتبط با آنها ، ایجاد فضاهای تعامل و حضور پارک های علم و فناوری و به خصوص تدوین قوانین و مقررات و تسهیل فعالیت این شرکت ها در همکاری با صنعت نفت، از مهم ترین اقدام ها بوده است. افزون بر این تشکیل صندوق نوآوری و شکوفایی با محوریت حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان و تشکیل شورای حمایت از شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت به منظور بهره گیری حداکثری از ظرفیت های مغزافزاری و نرم افزاری کشور و رونق تولید ملی، از دیگر اقدام های صورت گرفته است. علاوه بر این موارد باید به شکل گیری انجمن صنفی کارفرمایی شرکت ها و موسسات پژوهشی و دانش بنیان صنایع نفت، گاز و پتروشیمی اشاره کرد که اگرچه از ابتدای دهه 90 کار خود را شروع کرده، اما در دولت سیزدهم و با توجه به رویکرد جدی وزارت نفت در این دوره، بسیار فعال و پرکار شده است. اپنا (انجمن صنفی کارفرمایی شرکت ها و موسسات پژوهشی و دانش بنیان صنایع نفت، گاز و پتروشیمی ) مجموعه ای است که در روزهای آینده صنعت نفت، بیشتر نام و عملکرد آن را خواهیم شنید.
ایده اولیه شکل گیری انجمن اپنا در اوایل سال ۱۳۹۰ و در فضایی از همکاری ها و فعالیت های مشترک بعضی شرکت ها و موسسات پژوهشی خصوصی فعال در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی شکل گرفت. این انجمن بر اساس ماده ۱۳۱ قانون کار و ماده ۱۴ قانون اجرای سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی و ماده ۷۵ برنامه پنجم توسعه کشور تشکیل شده است.
این انجمن به دنبال حفظ حقوق و منافع مشروع و قانونی اعضای انجمن، اشاعه فرهنگ و حمایت از تحقیق و پژوهش در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش و پخش و دیگر صنایع مرتبط و فراهم آوردن بستر مشارکت همه جانبه تمامی شرکت ها، مؤسسات، پژوهشگران، اساتید و دست درکاران صلاحیت دار در حرفه پژوهش و فناوری در تعیین سرنوشت حرفه خود است.
این انجمن همچنین می کوشد به عنوان یکی از مراکز تخصصی و حرفه ای در مسائل پژوهش و فناوری، حضوری فعال به عنوان یک مرجع تخصصی و ذی صلاح در مسائل حقوقی و حرفه ای مربوط به پژوهش و فناوری در داخل و خارج از کشور داشته باشد و موجبات بهبود کیفیت و بالا بردن میزان بهره وری حرفه و دفاع از حقوق اعضا در کلیه مراحل و مجامع را فراهم کند.
اپنا تاکنون پروژه های مختلفی را با مجموعه های عملیاتی چهار شرکت اصلی صنعت نفت و شرکت های اقماری دیگر و به خصوص پروژه هایی را با مراکز پژوهشی همچون پژوهشگاه صنعت نفت و موسسه مطالعات بین المللی انرژی داشته است. شرکت های عضو انجمن در زمینه تدوین نقشه راه فناوری ها در حوزه های مختلف، تدوین راهبردهای مبتنی بر فناوری، انجام مطالعات پیدایش، طراحی مفهومی و پایه طرح های نوین، مطالعات امکان سنجی فنی اقتصادی، مطالعات مخازن هیدروکربوری (بالادستی نفت و گاز) و انتقال فناوری در حوزه های مختلفی امکان ارائه خدمات و همکاری مشترک دارند. علاوه بر این موارد اعضای دانش بنیان عضو انجمن امکان انجام مطالعات پژوهشی در حوزه های مختلف نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، ساخت مواد شیمیایی و کاتالیست و افزاینده ها، انجام آزمایش های مختلف در صنایع بالادستی و پایین دستی و نیز شبکه سازی فناوری و ایجاد کنسرسیوم های اجرایی دانش بنیان را دارند.
با توجه به رویکرد صنعت نفت در دولت سیزدهم و اجرای منویات مقام معظم رهبری در سال جاری، بسیاری از برنامه های اجرایی صنعت نفت در این مدت به سمت همکاری مشترک با دانش بنیان ها رفته است و وزارت نفت در حوزه های مختلف به خصوص حوزه های پژوهشی و فناوری تلاش می کند سهم فعالیت این شرکت های را بیشتر کند و در همسویی با این موضوع بود که در حاشیه بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت و «اپنا» تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
این تفاهم نامه با هدف اجرای تدابیر و منویات مقام معظم رهبری و اهمیت اجرایی شدن سیاست های کلان تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین به منظور حمایت از کسب وکارهای نوپا و صاحبان ایده های خلاقانه برای توسعه و شکوفایی اقتصاد کشور و با توجه به اهمیت همکاری های دو یا چندجانبه در بهبود کیفیت، خدمات و محصولات فناورانه با نگاه به ظرفیت های موجود در کسب وکارهای نوپا و بالغ برای توسعه فناوری و فعالیت های پژوهشی دانش بنیان امضا شد. همکاری مستمر دو طرف برای توسعه و تکمیل زنجیره فعالیت های پژوهشی و فناورانه، شناسایی و برطرف کردن چالش های مرتبط با فعالیت های پژوهشی، فناوری و نوآوری، ارتقای سطح حقوقی و کارآمدی دستورعمل های انجام فعالیت های پژوهشی و عملکردی شرکت های دانش بنیان در حوزه صنعت نفت، از موضوع های این تفاهم است.
بر اساس این گزارش، اگرچه زمینه های زیادی برای فعالیت دانش بنیان ها در صنعت نفت فراهم شده است، اما هنوز هم خلأهای مهمی برای دانش بنیان کردن عملیاتی صنعت نفت وجود دارد. یکی از مهم ترین موارد، نبود سامانه اطلاعاتی شفاف، جامع و در دسترس است؛ سامانه ای که اولویت ها، نیازمندی ها و توانمندی های فناورانه را بر مبنای تجارب گذشته، وضعیت فعلی و با نگاه به آینده شناسایی کند و در دسترس همه ذی نفعان قرار دهد، تا از موازی کاری و دوباره کاری ها (اتلاف زمان، هزینه و منابع) جلوگیری شود و جهت گیری های کلی و جزئی به وضوح مشخص شود. همچنین لازم است موضوع عملگرایی مدیران و پرهیز از کارهای نمایشی، کلی گویی و عدم شفافیت در عملکردها مورد توجه قرار گیرد چراکه این موضوع موجب ناامیدی مجموعه های دانش بنیان می شود.
همچنین به نظر می رسد لازم است بسیاری از آیین نامه ها و دستورعمل ها که مانع ورود شرکت های دانش بنیان به مناقصات می شود، اصلاح و روال واگذاری پروژه ها و تعریف نقش و بودجه مشخص برای شرکت های دانش بنیان مورد ارزیابی مجدد قرار گیرد. نکته مهم تر این است که باید برای مدیران صنعت نفت برای استقبال از محصولات و خدمات دانش بنیان انگیزه بیشتری وجود داشته باشد و همزمان از تصمیمات این مدیران ریسک پذیر به شکل های مختلف حمایت شود.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
طرح بهنگام سازی فروش (بهنوش) در هوشمندسازی عرضه سی ان جی در جایگاه های عرضه گاز طبیعی با حضور معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش رونمایی شد.
آیین رونمایی از اجرای آزمایشگاهی طرح بهنگام سازی فروش (بهنوش) در هوشمندسازی عرضه گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی برگزار شد.
عدالت در توزیع یارانه های بخش حمل ونقل، زیرساخت کارآمد، انعطاف پذیری، سیاست پذیری، کاهش چشمگیر هزینه ها، افزایش شفافیت و فسادستیزی، افزایش درآمد دولت از محل تحدید قاچاق و انحراف فرآورده ها، چابک سازی و کوچک سازی دولت همسو با سیاست های اصل 44 قانون اساسی، مدیریت توزیع و اعمال سیاست های تشویقی و امکان توسعه طرح های ملی پالایشی، از جمله اهداف و مزایای اجرای طرح ملی بهنگام سازی فروش در هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی در کشور است.
حذف دوربین پلاک خوان و زیرساخت ارتباطی، تجمیع داده های فروش به صورت برخط، تسهیم خودکار وجوه دریافتی از مشتریان، رصد آنلاین شرایط فنی و داده های فنی جایگاه ها و امکان اعمال سیاست های تنبیهی برای خودروهای پرخطر از جمله دستاوردهای این طرح در هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی خواهد بود.
جلیل سالاری،مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در آیین رونمایی از اجرای آزمایشگاهی طرح بهنگام سازی فروش (بهنوش) در هوشمندسازی عرضه سی ان جی با تأکید بر مطلوب بودن ذخیزه سازی های سوخت کشور گفت: هیچ بحثی درباره افزایش قیمت بنزین در کشور مطرح نیست و آنچه در فضای رسانه ای درباره قیمت بنزین و جمع آوری کارت سوخت آزاد به صورت غیرواقعی مطرح می شود، صحت ندارد.
وی افزود: جمع آوری کارت های سوخت آزاد جایگاه های عرضه صحت ندارد و دولت نیز هیچ گونه برنامه ای مبنی بر افزایش قیمت سوخت ندارد.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز در این آیین با اشاره به اینکه برای اجرای طرح هوشمندسازی جایگاه های عرضه سوخت گاز طبیعی، مطالعات زیادی انجام شده است، تصریح کرد: اجرای این پروژه در دو سه سال گذشته مغفول مانده بود و با وجود تمهیدات، وجود نیرو و مشاوره ها و فناوری های لازم،اجرای آن میسر نبود و نه تنها پروژه به بهره برداری نمی رسید، بلکه هزینه هنگفتی را نیز تحمیل می کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تأکید کرد: در این طرح به مجوزهایی چون تأکید بر داشتن معاینه فنی خودروها و تأمین امنیت و مدیریت فروش از طریق ارتباطات الکترونیکی تأکید و تمرکز شده است.
نژادعلی تصریح کرد:این پروژه پس از آزمون های امنیتی و پدافندی،در دو جایگاه به صورت پایلوت اجرایی خواهد شد و در صورت حصول نتیجه مثبت اجرای آن به سراسر کشور تسری خواهد یافت.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برتسریع اجرای طرح های این شرکت تأکید کرد و گفت: راه اندازی طرح ها در موعد مقرر و بلکه زودتر از موعد به صورت جدی در دستور کارگروه است. عبدالعلی علی عسکری در رأس هیاتی متشکل از معاونان و مدیران ارشد ستادی گروه، در سفر به پایتخت انرژی ایران(عسلویه) از مجتمع پتروشیمی نوری و طرح های هنگام، آپادانا و صدف بازدید کرد. علی عسکری در بازدید از پتروشیمی نوری، تنوع کاری و وجود 13 واحد فرآیندی در این مجتمع را از ویژگی های این مجتمع عنوان کرد و افزود: این تنوع بسیار مهم و حاصل فرآیندهای پیچیده، نیروی توانمند و متخصص است. وی تصریح کرد: سودآوری یک شاخص است، اما این سودآوری حاصل کارهای متعدد و هزاران اقدام از سوی همکاران شماست که جای قدردانی دارد، از جمله ارزآوری بیش از یک میلیارد و 350میلیون دلاری که نشان دهنده اهمیت و اندازه کار مجتمع نوری به عنوان بزرگ ترین واحد آروماتیک ایران است و ما آماده حمایت از طرح های توسعه ای نوری برای طرح های پایین دستی پارازایلین هستیم که نیاز کشور است.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در بازدید از پتروشیمی هنگام بر ارائه گزارش های هفتگی طرح ها ازمیزان پیشرفت و چالش ها تأکید کرد و افزود: راه اندازی طرح ها در موعد مقرر و بلکه زودتر از موعد به صورت جدی در دستور کار گروه است.
علی عسکری با بیان اینکه پروژه های توسعه ای و طرح های در دست انجام گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس باید به صورت 24ساعته انجام شود، گفت: سرمایه این کشور و مردم برای توسعه در اختیار ماست و نباید لحظه ای برای صیانت از سرمایه گذاری انجام شده و به ثمر رسیدن آن غفلت کنیم و شبانه روز باید کار کنیم.
مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس همچنین در بازدید از طرح پتروشیمی آپادانا با ابراز رضایت از پیشرفت این طرح و تلاش های انجام شده در این مجتمع گفت: با کار جهادی و چابکی که در متانول آپادانا در حال انجام است، این طرح در موعد مقرر به بهره برداری می رسد.
وی با قدردانی از کارگران و مهندسان آپادانا و مباحث مطح شده در این بازدید اظهار کرد: این بازدید نشان داد مدیران این طرح با دغدغه و تعصبی که نسبت به کار دارند، بر چالش ها فائق خواهند آمد.
عبدالعلی علی عسکری در بازدید از طرح پتروشیمی صدف نیز این طرح را مطلوب و سودآور اعلام و اظهار کرد: باید تمهید مناسب اندیشیده شود تا مشکل تأمین مالی این پروژه هرچه سریع تر رفع شود و وقفه ای در کار ایجاد نشود.
وی یادآور شد: کمیته ای ویژه متشکل از پترول، معاونت مالی و سرمایه گذاری و معاونت برنامه ریزی و کسب وکار گروه باید در اسرع وقت تشکیل تا همه راه های موجود برای تأمین مالی این پروژه بررسی شود و با انتخاب بهترین راه در سه ماه نخست سال آینده پتروشیمی صدف به بهره برداری برسد.
شرکت نفت و گاز اروندان
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان درنشست مشترک نمایندگان شرکت تکنوانرژی سپهرکیش (تسکو) در نشستی مشترک مسائل و موارد قابل پیگیری در طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی و شمالی را بررسی کردند.
در این نشست با حضور عبدالله عذاری اهوازی و جمعی از مدیران و رؤسای این شرکت با مدیران ارشد و رئیس کارگاه شرکت تکنو انرژی سپهر کیش (تسکو)، در زمینه حل و فصل سریع مسائل و معضلات حاکم در این پیمان مربوط به میدان آزادگان جنوبی و شمالی مطالبی مطرح و تصمیم هایی اتخاذ شد.
عذاری اهوازی با بیان اینکه مسائل ایجاد شده در موضوع تولید و دغدغه کارکنان شاغل در این پیمان از ابتدا تاکنون چالش هایی را برای شرکت رقم زده است، اظهار کرد: برای حل این مشکلات باید به سرعت اقدام شود.
وی افزود: رسیدگی به مسائل ومشکلات نیروهای پیمانکاری مناطق عملیاتی که درشرایط سخت آب و هوایی و دور از امکانات مطلوب، جهادگرانه تلاش می کنند، از اولویت های مهم به شمار می رود و بنا بر اهمیت این موضوع جلسه ها و مکاتبات متعددی با مدیریت و رؤسای شرکت تسکو انجام شده که هنوز به آن عمل نشده است و امیدوارم این مهم با رویکرد مثبت شرکت تسکو محقق شود و شاهد تحقق اهداف هر دو شرکت نیز باشیم.
در ادامه این نشست یکی از نمایندگان شرکت تکنو انرژی سپهر کیش (تسکو) نیزبا اشاره به اینکه حل وفصل تمام مسائل پیش آمده از شروع پیمان تاکنون، دلیل اصلی حضور نمایندگان این شرکت در نشست مزبور است، تصریح کرد: حضور وانتخاب این شرکت براساس روال قانونی مناقصات در میدان آزادگان شمالی نشان از حسن انتخاب و توجه مدیریت شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان دارد.
وی تاکید کرد: شرکت تسکو تمام اهتمام خود رابرای برطرف کردن مشکلات و دغدغه کارفرما و نیروهای شاغل در این پیمان به کارمی گیرد تا وعده های قبلی محقق و مسائل برجا مانده نیزحل شود.
شرکت ملی گاز ایران
معاون وزیر نفت در امور گاز، توسعه زیرساخت های گاز طبیعی را زمینه ساز محرومیت زدایی و پیشرفت صنعتی در استان اردبیل اعلام و اظهار کرد: عملیات گازرسانی به 60 روستای اردبیل به زودی آغاز می شود.
مجید چگنی در نشست شورای برنامه ریزی و توسعه اقتصادی استان اردبیل که با حضور احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی،علی نیکزاد، نای رئیس مجلس شورای اسلامی، اعضای کمسیون اقتصادی مجلس و جمعی از مسئولان و مدیران استانی برگزار شد، گفت: با توجه به اینکه استان اردبیل در بخش کشاورزی یکی از استان های پیشرو در کشور است، تسهیلات ویژه ای را در بخش گلخانه ای در نظر گرفتیم و با گازرسانی به دو شهرک گلخانه ای،درمجموع17میلیون بشکه در مصرف سوخت های فسیلی صرفه جویی می شود.
وی با اشاره به دریافت مجوز گازرسانی به 60 روستای استان اردبیل افزود: این در حالی است که پروژه های گازرسانی به ۵۲ روستای استان نیز در حال اجراست که بسیاری از این پروژه ها هفته دولت امسال به بهره برداری می رسند.
مدیرعامل شرکت ملی گازایران با بیان به اینکه استان اردبیل 1694 روستا دارد که از این تعداد، 1445روستا ازگازطبیعی بهره مند هستند، تصریح کرد: با گازرسانی به این 60 روستا، پرونده گازرسانی به روستاهای استان بسته می شود و بهره مندی آنها به 99درصد خواهد رسید.
وی در ادامه، تأمین مستمر گاز طبیعی مصرفی در استان را یکی از نیازهای منطقه و اولویت اصلی صنعت گاز در استان خواند و ادامه داد: براساس گزارش های دریافتی، فعالیت های تحقیقاتی زیادی در این زمینه انجام شده است و با مصوب کردن خط دوم تقویتی پارس آباد، به طور حتم در سال های آینده در حوزه پایداری گاز شمال استان اردبیل مشکلی نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: اکنون عملیات گازرسانی به چهار روستای سخت گذر و کوهستانی آستارا در دست اجراست که با تکمیل آن، درصد بهره مندی خانوارهای روستایی این شهرستان به بیش از 98 درصد می رسد.
چگنی از پیمان سپاری روستاهای باقیمانده بالای 20 خانوار دارای قابلیت گازرسانی در آستارا خبر داد و گفت: شرکت گاز همه تلاش خود را برای گازرسانی به مناطق و روستاهای استان گیلان و کشور به کار بسته است.
وی درباره اجرای عملیات تغییر کلاس خط انتقال گاز در منطقه شیلات محله آستارا اظهار کرد: این طرح به طول یک هزار و 300 متر، به منظور بهره مندی خانوارهای مجاور خط لوله از نعمت گاز انجام خواهد شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران:
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ، نقش مجموعه حراست را در تامین امنیت پایدار و صیانت از دارایی های صنعت نفت، برای دستیابی به تولید و توسعه صنایع نفت و گاز را بسیار تاثیرگذار خواند.
مهدی حیدری در نشست مجمع نهایی بررسی عملکرد حراست شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، تجهیز زیرساخت های الکترونیکی، آموزش نیروی انسانی کارآمد و حفاظت پرسنلی قوی در سطح شرکت نفت مناطق مرکزی ایران را به عنوان بزرگ ترین شرکت تامین کننده گاز مناطق خشکی کشور پر اهمیت خواند.
وی با بیان اینکه فعالیت های این شرکت به منظوردستیابی به اهداف ترسیم شده شرکت ملی نفت ایران، مبنی بر تولید صیانتی و حداکثری نفت و گاز، طرح های مهمی را در دستور کار دارد که از جمله آنها می توان به طرح ضربتی افزایش تولید گاز اشاره کرد.
وی گفت: اقدام های حراست در زمینه حفظ و حراست از چاه های نفت و گاز و تاسیسات عملیاتی و دارایی های شرکت در مناطق عمدتا دور افتاده و سخت گذر از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران افزود: حراست این شرکت، در بخش های حفاظت پرسنلی، فیزیکی و فاوا گام های موثری برداشته است که ضمن قدردانی از این همکاران، به نوبه خود از هرگونه اقدام پویا و مبتنی بر علم و نوآوری، همچنین به کارگیری تجهیزات حفاظتی روز آمد حمایت می کنیم.
در این نشست، علیرضا دامغانی، معاون سازمان و رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران، ضمن ارزیابی فعالیت های حوزه حراست شرکت نفت مناطق مرکزی ایران طی یک سال گذشته، از تلاش همکاران حراست این شرکت در جهت تحقق اهداف پیش بینی شده تقدیرکرد و رفع چالش های حوزه حراست شرکت ملی نفت ایران را از اهم برنامه های برگزاری چنین نشست هایی برشمرد.
وی وظایف و اقدام های حراست را با توجه به گستره وسیع حوزه جغرافیایی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران پیچیده خواند وبر تامین زیرساخت های لازم، استفاده از تجهیزات روزآمد الکترونیکی و حفاظتی و تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از منابع نفت وگاز و مجموعه عوامل موثر در این زمینه تاکید کرد.
رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران اظهار امیدواری کرد که با هدف توانمندسازی و آموزش نیروی انسانی و شتاب بخشی به اختصاص بودجه برای تکمیل پروژه های حراستی، به زودی شاهد سامانه های حراستی قوی و توانمند در بخش های مختلف نظارتی در سطح کشور باشیم.
پالایشگاه بندرعباس
مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس از راه اندازی واحد کارآفرینی واشتغال دانش بنیان با تبیین وظایف این بخش و نگاه علمی به این رویکرد در این پالایشگاه خبرداد.
هاشم نامورافزود: این واحد باتصویب هیئت مدیره شرکت پالایش نفت بندرعباس برای نخستین باردربین شرکت های پالایشی، به صورت رسمی درساختار سازمانی شرکت پالایش نفت بندرعباس قرار گرفته است. وی تصریح کرد: واحد کارآفرینی و اشتغال دانش بنیان، به منظور تداوم اجرای طرح های متعدد درشرکت پالایش نفت بندرعباس، با اتکا به دانش بومی و اهتمام به اجرای طرح های دانش بنیان بانگاه قطع وابستگی، به عنوان واحد پالایشی پیشرو در این پالایشگاه راه اندازی شده است. نامور همچنین از راه اندازی ستاد تحول آفرین و دانش بنیان با هدف استفاده ازخرد جمعی، انتقال تجربه، علمی سازی فرآیند ها و شناسایی فرصت ها وظرفیت های دانش محور در شرکت پالایش نفت بندرعباس خبرداد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه صنعت دانش بنیان یکی از ارکان اصلی و اساسی در رشد و توسعه و قطع وابستگی است، اظهارکرد: صنعت نفت به عنوان یکی از ارکان مهم توسعه کشور می تواند در حوزه تولید دانش و اشتغال دانش بنیان، همچنین استانداردسازی محصولات تولیدی و فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی، ارزش آفرینی کند. نامور بااشاره به اجرای پروژه ملی ارتقای کیفیت محصولات سنگین درپالایشگاه بندرعباس گفت: این پروژه ازجمله پروژه های مهمی است که برپایه تولید کک اسفنجی وکاهش میزان نفت کوره و تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر دردست اجراست. وی تصریح کرد: اعتماد به توانایی متخصصان داخلی و حرکت به سمت فعالیت های دانش بنیان که در بسیاری از طرح های شرکت پالایش نفت بندرعباس با حمایت از ساخت داخل مورد نظر قرار گرفته، دستاوردهای بسیاری ازجمله قطع وابستگی به خارج، جلوگیری ازخروج ارز ازکشور، بی اثرسازی تحریم ها، همچنین تولید مستمر، صرفه جویی و بهبود عملکرد اقتصادی را به همراه داشته است.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
تأمین آب آشامیدنی شهرک ها و مناطق روستایی و حاشیه ای شهرستان بندر ماهشهر با پشتیبانی شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شد.پیام برزگر، مدیرعامل و رئیس شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: شرکت های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی با هماهنگی فرمانداری و با تمام ظرفیت برای آبرسانی و انتقال آب مصرفی مورد نیاز مناطق روستایی، حاشیه ای و دارای تنش آبی در شهرستان بندرماهشهر وارد عمل شده اند. وی با اشاره به اقدام های شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی برای خدمت رسانی به مردم شریف ساکن در مناطق کم برخوردار شهرستان اظهار کرد: شرکت های پتروشیمی به منظور تعهد به ایفای نقش مسئولیت اجتماعی و رفع مشکل آبرسانی به روستا و مناطق محروم شهری شهرستان، براساس هماهنگی با فرمانداری شهرستان بندر ماهشهر آب آشامیدنی شهرک ها و مناطق روستایی شهرستان را در حد توان تأمین خواهد کرد. رئیس شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی تصریح کرد: در همکاری و همیاری با فرمانداری و دیگر دستگاه های اجرایی شهرستان و مناطق شهری و روستایی و برای رضایتمندی ساکنان جامعه پیرامونی صنعت، تمام توانمان را به کار خواهیم گرفت تا در حد مقدورات و امکانات در زمینه تأمین و انتقال آب آشامیدنی اقدام شود و همشهریان عزیز از این بابت دغدغه ای نداشته باشند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به تحول رویکرد خدمات رسانی به جامعه پیرامونی صنعت اشاره کرد و افزود: منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی با تغییر رویکرد تحولی در ایفای مسئولیت اجتماعی، توجه بیشتر به جامعه پیرامونی صنعت و توسعه زیرساخت های شهری، کاهش محرومیت ها و جلب رضایتمندی مردم را بخش مهمی از اهداف و اولویت های خود در قالب شورای راهبردی می داند.
شرکت پالایش گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از افزایش 150 درصدی تولید گاز اتان و 83 درصد افزایش گاز مایع(ال پی جی) در دو ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه درسال گذشته این مجموعه خبر داد.روح الله نوریان گفت: تولید گاز اتان 150 درصد و ال پی جی نیز نسبت به مدت مشابه پارسال 83 درصد رشد داشته اند.
وی با بیان اینکه پالایشگاه گاز ایلام تنها تأمین کننده گاز در غرب کشور و خوراک پتروشیمی ایلام است و اهمیت راهبردی دارد، افزود: با وجود رشد و پایداری تولید، بیش از ۵ میلیون نفر - ساعت کار بدون حادثه داشته ایم که این نشان از رعایت قوانین و مقررات ایمنی و پدافند غیرعامل بوده است.مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: انجام مطالعه های مفهومی و پایه ای پدافند غیرعامل این شرکت و دریافت تأییدیه از سازمان پدافند غیرعامل کشور، انجام پروژه های تهیه، تدوین و استقرار سیستم مدیریت شرایط اضطراری و بحران، انجام پروژه شبیه سازی حوادث فرآیندی و پروژه پژوهشی ارزیابی آسیب پذیری امنیتی از اقدام های پالایشگاه ایلام در حوزه پدافندغیرعامل و امنیت سایبری بوده است.نوریان با اشاره به اهمیت موضوع پدافند غیرعامل اظهار کرد: رزمایش های سطح ۲ و ۳پدافندغیرعامل و مدیریت بحران برای کسب آمادگی واحدهای درون سازمان وهماهنگی بیشتر با واحدهای بیرون سازمان به صورت منظم برگزار می شود.
عبدالرحمن کشوری، معاون انرژی پدافند غیرعامل کشور نیز در بازدید از پالایشگاه گاز ایلام با قدردانی از اقدام های این واحد صنعتی در حوزه پدافند غیرعامل اظهار کرد: در شرایط کنونی، موضوع انرژی پاشنه آشیل جهان شده است؛ از این رو با توجه به تلاش دشمنان جمهوری اسلامی ایران به ویژه تهدیدهای روزانه آمریکا و رژیم صهیونستی باید هر روز هوشیارتر از پیش باشیم و راه هایی را که برای ضربه زدن به زیرساخت ها وجود دارد، شناسایی کنیم و برای آنها برنامه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه باید از طرح های سنتی به سوی طرح های دانش محور حرکت کنیم، اظهار کرد: طرح ها باید طوری باشد که به صورت جامع، همه عوامل پدافند عامل و غیرعامل در آن دیده شود و در این باره طرح مبنا در حال تهیه و ابلاغ است که لایه های ایمنی، امنیتی و دفاعی دارد.
معاون انرژی پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه باید ازتجربه های پالایشگاه گازایلام در حوزه های نرم افزاری و سخت افزاری بهره برد، یادآور شد: این پالایشگاه در حوزه پدافند غیرعامل اقدام های قابل توجهی انجام داده و نیاز است این اقدام و تجارب آن در سطح شرکت ملی گاز ایران و دیگر شرکت های صنعتی ارائه شود.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران از آغاز عملیات کالیبراسیون سایت 2 در منطقه کنگان خبر داد.عباس اسدروز افزود: سامانه میترینگ سایت 2منطقه کنگان بسیاردقیق و قابل اعتماد است واین سامانه ها براساس الزام های استاندارد API به صورت دوره ای نیاز به کالیبراسیون و پایش حجم پایه دارند.وی یادآور شد: با توجه به ضرورت دقت در کیفیت و کمیت صدور میعانات گازی پارس جنوبی، سامانه میترینگ صادرات میعانات گازی سایت ۲ در منطقه کنگان صحت سنجی خواهد شد.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران ادامه داد: سیستم میترینگ سایت ٢ برای اندازه گیری میعانات گازی تحویلی به نفتکش ها از طریق گوی های شناور شماره 3و 4احداث و از سال 1393، همزمان با راه اندازی فاز 12 مورد بهره برداری قرار گرفته است.وی افزود: میعانات گازی تولیدی از فازهای ١٢، ١٣، ١٤، ١٩، ٢٢،٢٣ و ٢٤ از طریق این سیستم اندازه گیری و تحویل نفتکش ها می شود.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تصریح کرد: میعانات گازی صادراتی و تحویل داخلی از این طریق اندازه گیری می شود وعملیات مورد نظر به منظور تعیین حجم پایه دو دستگاه پروور (Prover) ثابت صورت می گیرد که اندازه گیری این پارامتر در تعیین ضریب تصحیح میترها و اندازه گیری دقیق مقدار میعانات گازی تحویلی از اهمیت بسزایی برخوردار است.اسدروز اظهار کرد: این عملیات از سوی تیم خبره کالیبراسیون اداره عملیات صادرات آغاز و بر اساس الزام های تعریف شده این عملیات با حضور نمایندگان شرکت بازرسی مستقل SGS و نماینده اداره کل نظارت بر صادرات و طبق برنامه تنظیمی حدود یک هفته به طول می انجامد.
تکمیل شبکه توزیع آب آشامیدنی ۲ روستا در قشم مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، خط انتقال و شبکه توزیع آب شرب به دو روستای شهرستان قشم را تکمیل کرد و به آبفای استان هرمزگان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل داد. به منظور پایداری بیشتر و تأمین و توزیع آب آشامیدنی در روستاهایی که پیش از این فاقد شبکه آبرسانی بوده اند، با صرف اعتبار ۲۸ میلیارد ریالی (اعتبار در نظر گرفته شده برای این پروژه افزون بر ۸۵ میلیارد ریال بوده است)، ۱۸ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع آب آشامیدنی به روستاهای معتمدآباد و نقاشه در شهرستان قشم استان هرمزگان ایجاد کرده است. با بهره برداری از این پروژه، ۵۰۰ نفر از مردم این روستاها از آب آشامیدنی سالم بهره مند می شوند. بر اساس این گزارش، مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آبرسانی، برق رسانی و خدماتی را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.
شرکت پتروشیمی پردیس
شرکت پتروشیمی پردیس همسو با حمایت از شرکت های دانش بنیان، افزایش بهره وری و رونق تولید داخلی، با ستاد نانو و شبکه تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تفاهم نامه همکاری امضا کرد.
غلامرضا جمشیدی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی پردیس در این آیین با اشاره به پیشگام بودن پتروشیمی پردیس در حمایت از شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان داخلی برای بومی سازی ۹۹ درصد از کاتالیست های مورد استفاده در پتروشیمی پردیس و مهندسی معکوس و تأمین قطعات و تجهیزات مورد نیاز بخش های مختلف تولیدی و پشتیبانی شرکت، همکاری با مجموعه های علمی و دانشگاهی کشور برای تولید اوره دوستدار محیط زیست و همکاری های متعدد با ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از جمله ستاد توسعه فناوری نانو گوشه ای از اقدام های این شرکت همسو با حمایت از شرکت های دانش بنیان داخلی و افزایش بهره وری و خودکفایی در شرایط سخت تحریم است.
وی درباره اهمیت تفاهم نامه انجام آزمون میدانی نانوسیال انتقال حرارت در مجتمع پتروشیمی پردیس گفت: پتروشیمی پردیس نخستین شرکت پتروشیمی در سطح کشور است که از این نانوسیال در فرآیند تولید محصول خود استفاده می کند و با توجه به راهبری کارگروه اوره کشور ازسوی پتروشیمی پردیس، به طور قطع دستاوردهای مثبت این پروژه در سایر شرکت های اوره ساز نیز عملیاتی خواهد شد. این تفاهم نامه به منظور انجام تست میدانی نانو سیال انتقال حرارت در پروسه تولید محصول اوره و آمونیاک پتروشیمی پردیس با حضور مدیرعامل و رئیس پژوهش و توسعه شرکت پتروشیمی پردیس، قائم مقام و مدیر کارگروه نفت و گاز شبکه تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، رئیس هیئت مدیره و مدیر فنی شرکت آزما سنجش پیشرو و مشاور کارگروه نفت و انرژی پارک فناوری پردیس در دفتر تهران پتروشیمی پردیس به امضای دو طرف رسید. نانوسیال تبادل حرارتی بر پایه نانوساختارهای کربنی تولید شده و در انواع مبدل حرارتی و برودتی، هیترها، بولیرها، چیلرها و ژنراتورها کاربرد دارد. این نانوسیال سبب افزایش بهره وری تجهیزات، افزایش تبادل حرارتی و بهبود کیفیت مواد در فرآیندهای شیمیایی راکتورها، صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش انتشار کربن و آلاینده های محیط زیستی و افزایش مقاومت به خوردگی در تجهیزات و قطعات مکانیکی می شود. ماندگاری و طول عمر بالای نانوسیال به میزان حداقل پنج سال، افزایش مقاومت به خوردگی به ۳۵ تا ۶۰ درصد، افزایش ضریب انتقال حرارت جابه جایی سیال پایه به ۱۵ تا ۲۵ درصد، افزایش ضریب هدایت حرارتی سیال پایه به ۱۰ تا ۱۵ درصد و افزایش طول عمر قطعات سامانه های مکانیکی از مهم ترین دستاوردهای استفاده از این نانوسیال است.
پالایشگاه نفت تهران
پروژه استقرارسامانه پایش آنلاین پارامترهای محیط زیستی گازخروجی دودکش کوره های منطقه جنوبی پالایشگاه تهران به بهره برداری رسید.
پروژه استقرار سیستم پایش آنلاین پارامترهای محیط زیستی گاز خروجی دودکش کوره های منطقه جنوبی پالایشگاه تهران با حضور حامد آرمان فر مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران، حمید زمانی فرماندار شهرستان ری و داریوش گلعلی زاده سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست به بهره برداری رسید.
پایش آنلاین 9 دودکش کوره های منطقه ب جنوبی پالایشگاه تهران به منظور سنجش پارامترهای محیط زیستی، پایش آنلاین دما و جریان گاز خروجی از دودکش ها و ارسال اطلاعات مطابق شیوه نامه و پروتکل سازمان حفاظت محیط زیست به صورت برخط به درگاه آن سازمان به منظور مدیریت کیفی فرآیندها و کنترل آلاینده های زیست محیطی از جمله اهداف این پروژه است.
سرمایه گذاری انجام شده در این پروژه که به شکل Epc اجرایی شده، معادل ۲۷۰ میلیارد ریال بوده است.
مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران در آیین بهره برداری از پروژه استقرارسامانه پایش آنلاین پارامترهای محیط زیستی گاز خروجی دودکش کوره های منطقه جنوبی این پالایشگاه با اشاره به اینکه پالایشگاه نفت تهران با تولید سوخت جت با کیفیت، نزدیک به 50درصد نیاز کشور به این سوخت را تأمین می کند، گفت: مطالعات امکان سنجی برای احداث یک نیروگاه 500مگاواتی در پالایشگاه تهران با هدف حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفت.
حامد آرمان فر اظهار کرد: پالایشگاه نفت تهران هم اکنون 15 درصد سهم انرژی کل سوخت کشور را تأمین می کند.
وی با اشاره به فعالیت پالایشگاه تهران با حداکثر ظرفیت تأکید کرد: پروژه هایی که از سال های گذشته در پالایشگاه تهران تعریف شده،همسو با اهداف زیست محیطی وبرای ارتقای کیفیت محصولات پالایشگاه بوده است.
مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران تصریح کرد: پالایشگاه تهران یکی از تولیدکنندگان عمده گازوئیل مطابق استاندارد یورو 4 است و در عمل نیاز کلانشهر تهران را تأمین می کند.آرمان فر درباره کیفیت بنزین تولیدی در این پالایشگاه گفت: پروژه سی سی آر پالایشگاه تهران از پانزدهم فروردین ماه پارسال آغاز شده است و با راه اندازی آن، کیفیت بنزین تولیدی این پالایشگاه، مطابق با استانداردهای یورو 4 خواهد بود.
مدیرعامل پالایشگاه نفت تهران با اشاره به سهم ۲۱ درصدی نفت کوره از محصولات تولیدی این پالایشگاه گفت: به منظور کاهش نفت کوره تولیدی در پالایشگاه نفت تهران مذاکراتی با چند شرکت داخلی برای طراحی اولیه واحد جدید شده است که امیدواریم با یکی از شرکت های طرف مذاکره قرارداد امضا کنیم.
وی ابراز امیدواری کرد با توجه به اینکه حیات پالایشگاه نفت تهران به کاهش نفت کوره تولیدی در این پالایشگاه گره خورده است، مجوزهای لازم برای احداث واحد جدید ازسوی سازمان های ذی ربط به سرعت صادر شود.
نگاهی به اثرگذاری نمایشگاه های بین المللی در توسعه تعامل های صنعتی - فرهنگی و هنری
مشعل نمایشگاه های جهانی یا بین المللی که با عناوین، موضوعات و ابعاد مختلفی برگزار می شود، به مجموعه نمایشگاه هایی اطلاق می شود که از یک تا چند سال یک بار در کشورهای مختلف جهان برگزار می شود. عموما این نمایشگاه ها از مهم ترین رویدادهای هر حوزه صنعتی، فرهنگی یا هنری محسوب می شوند و تحت نظر یک مرجع واحد فعالیت می کنند. نمایشگاه های بین المللی در ایران هم سابقه ای طولانی دارند و از چند دهه اخیر تاکنون بیشتر درحوزه های صنعتی، تجربه های قابل توجهی در حوزه نمایشگاه داری داخلی و بین المللی کسب شده است و می توان گفت در این عرصه توان رقابت با کشورهای فعال و پرکار صنعتی را داریم.
گفته می شود سابقه برگزاری نمایشگاه های بین المللی به سال های پس از انقلاب صنعتی در فرانسه و انگلستان برمی گردد. در این نمایشگاه ها آخرین دستاوردهای اقتصادی، علمی و صنعتی و برنامه های آینده کشورهای مختلف، برای سایر کشورها به نمایش گذاشته می شد و کشورها علاقه زیادی داشتند تا در این نمایشگاه ها حضور داشته باشند و افزون بر ارائه دستاوردهای خود، از آخرین رویدادها و پیشرفت های کشورهای همسایه یا رقیب آگاه شوند. برگزاری نمایشگاه های بزرگ بین المللی علاوه بر اینکه نشان دهنده جایگاه هر کشور در آن حوزه صنعتی، فرهنگی یا هنری است، به توسعه زیرساخت ها و امکانات نمایشگاهی و میزبانی برای حجم عظیمی از میهمانان و بازدیدکنندگان نیاز دارد و کشورهای برگزار کننده در هر دوره برگزاری تجربه های خوبی برای دوره های بعدی پیدا می کنند. در میان نمایشگاه های بین المللی که تاکنون در ایران برگزار شده است، نمونه های موفقی از نمایشگاه های پر مخاطب بین المللی وجود دارد که هرساله بسیاری از کشورها منتظر برگزاری این رویدادهای مهم هستند.
تجربه برگزاری نمایشگاه های بین المللی در چند دهه اخیر به خصوص در چند حوزه مهم صنعتی همچون برگزاری بیست و شش دوره نمایشگاه های بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش، نکات و الزام های مهمی را نصیب مسئولان اجرایی کرده که خوب است به آنها توجه بیشتری شود. یکی از نکات مهم اختصاص بودجه مناسب برای موفقیت نمایشگاه های بین المللی است. تجربه برگزاری نمایشگاه های گذشته نشان می دهد هر چه بودجه برگزاری نمایشگاه مناسب تر باشد، موفقیت نمایشگاه های تخصصی بین المللی نیز افزایش خواهد یافت. البته این موضوع ارتباط مستقیم و زیادی با مدیریت قوی و کارآمد دارد. در این میان نباید از اهمیت و جایگاه مهم تبلیغات و اطلاع رسانی در برگزاری نمایشگاه های بین المللی به سادگی گذشت. در کنار این موارد باید گفت که نوع برگزاری و برقراری ارتباط موثر و مناسب بین غرفه دار و بازدیدکننده بر موفقیت نمایشگاه بین المللی اثرگذاری زیادی دارد. یکی از موضوع های مهم در برگزاری موفقیت آمیز نمایشگاه های بین المللی مكان برپایی نمایشگاه است که تاثیر زیادی در استقبال و میزان حضور شرکت ها و بازدیدکنندگان دارد. هر چه مكان برپایی نمایشگاه به سیستم های حمل و نقل و فضاهای باز شهری نزدیکتر باشد، میزان استقبال از آن بیشتر خواهد بود و همزمان برگزاری آن هزینه و مزاحمت کمتری هم برای مدیریت شهری آن شهر خواهد داشت. در سال های گذشته تلاش ها و پیشنهادهایی برای انتقال مرکز نمایشگاه های بین المللی در تهران ارائه و مطالعاتی برای مکان های جدید انجام شده است، اما هنوز جا به جایی صورت نگرفته و کماکان نمایشگاه های بزرگ و بین المللی در مرکز دائمی نمایشگاه های تهران برگزار می شود. هرچند شهرداری تهران در جنوب غربی شهر تهران مجموعه نمایشگاهی «شهر آفتاب» را از چند سال قبل راه اندازی کرده است اما این مرکز به یک دلیل ساده اما مهم یعنی دور بودن از مرکز شهر و عدم دسترسی آسان و کافی به حمل ونقل عمومی، نتوانسته است خود را به عنوان یک جایگزین مناسب مکان فعلی نمایشگاه های بین المللی عرضه کند.
برگزاری نمایشگاه های بین المللی به شکل رسمی از سال 1381 و با تشکیل «شرکت سهامی نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران» کلید خورد. در این سال ایران به عضویت دفتر نمایشگاه های بین المللی (BIE) درآمد و محلی در تهران به عنوان مرکز دائمی نمایشگاه های بین المللی انتخاب کردند. این مجموعه در سال های گذشته تاکنون تلاش کرده است همزمان پاسخگوی نیاز مشارکت کنندگان و بازدیدکنندگان برای نمايش و معرفي دستاوردها و توليدات صنعتي، معدني، كشاورزي و خدمات بازرگاني، فني و مهندسي كشور از طريق برپایي و اداره مراكز و غرفه هاي نمايشگاهي در داخل و خارج از كشور باشد. برای حفظ استانداردها و جایگاه بین المللی مورد نظر در برگزاری نمایشگاه ها، تلاش شده تا از فناوری های روزآمد دنیا و نیروهای دانش محور، متخصص و کارآمد در حوزه صنعت نمایشگاهی استفاده شود و همزمان نمادهای فرهنگی ایرانی و اسلامی در نمایشگاه ها مورد استفاده قرار گیرند تا همزمان با ارائه دستاوردهای مختلف صنعتی و اقتصادی، ارزش های فرهنگی و ایرانی نیز حفظ و تبادل شوند. البته شرکت سهامی نمایشگاه های بین المللی از چند سال گذشته تاکنون به دنبال تحولات مهمی در حوزه کاری خود بوده است. این مجموعه به دنبال ایجاد شهر هوشمند نمایشگاهی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی جمهوری اسلامی ایران در فازهای مختلف و فعال بودن نرم افزار جامع فرآیند مشارکت در نمایشگاه های بین المللی داخلی است که در چند فاز آغاز شده است. این مجموعه همچنین این امکان را دارد که در کنار نمایشگاه حضوری- فیزیکی و اجرای کلیه مصوبات کمیته دولت الکترونیک شرکت سهامی نمایشگاه ها، اقدام به برگزاری نمایشگاه های مجازی کند. دستیابی به رشد اقتصادی پایدار و توسعه همه جانبه، نیازمند پیروی از الگوهای مناسب توسعه اقتصادی است. در ایران هم تلاش زیادی شده تا برای رهایی از وابستگی به نفت، سیاست جایگزینی صادرات غیرنفتی و توسعه صنایع دیگر دنبال شود و برای عرضه مناسب کالاهای تولیدی و صادراتی لازم است این محصولات در نمایشگاه هایی استاندارد معرفی شوند. در این زمینه هر آنچه بتواند به توسعه صادرات غیرنفتی کمک کند، می بایست مدنظر سیاست گذاران، برنامه ریزان و فعالان اقتصادی قرار گیرد. یكی از ابزارهای مهم برای رونق بخشیدن به صادرات و انجام فعالیت موثر در تبلیغات و بازاریابی کالاها و خدمات، نمایشگاه ها هستند. با توجه به نظرات کارشناسان اقتصادی و بازرگانی از موثرترین نمایشگاه ها در توسعه صادرات غیرنفتی، برگزاری نمایشگاه های تخصصی صادراتی بین المللی است. به عبارتی می توان گفت رسالت اصلی نمایشگاه های بین المللی می تواند به اصلاح، تقویت و بهبود سیستم توزیع در داخل یا مسیرهای صادراتی هم منتهی شود. نمایشگاه های بزرگ و بین المللی علاوه بر ایجاد زمینه تعامل دو سویه داخلی و خارجی، معرفی محصولات و زمینه های جدید فعالیت در تغییر روند بازار و یا ذائقه ها و یا روند مصرف تاثیر دارند. بر این اساس نمایشگاه های بین المللی به مرکزی برای تبادل اطلاعات و دست یافتن به پدیده های نوین علم و صنعت و انتقال فناوری تبدیل شده اند و به بیانی نمایشگاه را می توان نوعی تبلیغ زنده برای آن حوزه صنعتی – فرهنگی یا هنری دانست. در دنیای امروز که کشورهای پیشرفته جهان با اصول و مقررات تجارت جهانی آشنایی کافی دارند و روش های نوین تبلیغات و بازاریابی، سیستم بسته بندی صادراتی، اصول و فنون مذاکرات و قراردادهای بازرگانی، استانداردها و سازوکارهای ورود به بازارهای جهانی را به خوبی می شناسد و از ساختار بازارهای مختلف و ویژگی های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کشورهای هدف آگاهی کامل دارند، لازم است ایران هم در این عرصه بیش از گذشته هوشمندانه اقدام کند و پیشتاز باشد. باید توجه داشت که برگزاری نمایشگاه های بین المللی علاوه بر ارائه راهكارهایی در جهت افزایش صادرات، افزایش درآمد ارزی، استفاده بهتر از منابع ملی، ایجاد رقابت سالم داخلی و بین المللی و گسترش بازار به آن سوی مرزهای ملی، تاثیر قابل توجهی در روزآمد کردن صنایع کوچک و متوسط و ایجاد انگیزه برای بنگاه های کوچک و به خصوص افزایش آمار اشتغال دارد.
نمایشگاه های بین المللی زیادی هر روزه در دنیا برگزار می شود که معروف ترین آنها نمایشگاه های خودرو، فناوری، اکسپوها و نمایشگاه های صنعتی هستند. نمایشگاه بین المللی خودرو در فرانکفورت که به صورت دوسالانه برگزار می شود، نمایشگاه بین المللی نفت تهران، مسکو، مسقط، نمایشگاه سبیت هانوفر (CeBIT )، نمایشگاه سی ای اس لاس و گاس (CES) کنگره جهانی موبایل بارسلون، نمایشگاه آی اف ای برلین (IFA ) الکامپ تهران و جیتکس دوبی و نمایشگاه های بزرگ کتاب ابوظبی، توکیو، پکن، فرانکفورت و ... از جمله معروف ترین نمایشگاه های بین المللی هستند. اگرچه هر ساله نمایشگاه های بین المللی زیادی با عنوان کلی صنایع کشورها برگزار می شود که محورهای صنعتی مختلفی را می توانند عرضه کنند اما نمایشگاه های تخصصی زیادی نیز در عرصه های صنعتی برگزار می شود که نمایشگاه های بین المللی نفت یکی از مهمترین رویدادهای نمایشگاهی سالانه است. نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش از دهه 80 شروع به کار کرده و به عنوان یکی از مهم ترین رویدادهای صنعتی کشور هر سال با حضور شرکت های تولید کننده داخلی و بین المللی برگزار می شود و امسال بیست و ششمین دوره خود را با موفقیت به اتمام رساند.
گفت و گو با مشاور امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران
سمیه راهپیما امور زنان شرکت ملی نفت ایران در سال ۱۳۹۳ به عنوان اولین رویداد در حوزه اهمیت بخشی به وضعیت زنان شاغل آغاز به کار کرد و طی این مدت، همواره تلاش داشته تا گام هایی مؤثر در رفع مسائل و موانع موجود در مسیر ارتقای زنان شاغل در این شرکت بردارد و بستری مناسب برای رشد و شکوفایی نیروهای بالقوه زنان فراهم سازد. با توجه به اینکه این اقدام در شرکت ملی نفت از سابقه پیشینی برخوردار نبود، لزوم فراهم کردن فضای گفتمان در حوزه زنان به عنوان نخستین راهبرد مورد توجه قرار گرفت. برنامه های تعریف شده به منظور عملیاتی کردن این رویکرد را می توان در اقدامات انجام شده طی این سال ها مشاهده کرد. در فرایند انجام اقدامات انجام شده، تلاش بر این بود که در ساختار مردانه شرکت ملی نفت، حداقل زمینه های ایجاد بینش از راه گفتارهای نهادینه شده و تاثیرگذار بر ذهنیت ها فراهم شود و با شکل گیری این فضای گفتمانی، زمینه های برداشتن گام های بعدی از جمله شناسایی شکاف های جنسیتی موجود، مسائل و مشکلات حوزه زنان، شناسایی زنان توانمند و توان افزایی زنان شاغل در شرکت فراهم آید. به همین منظور و همسو با هدف اولیه بعدی، متعاقباً تعریف و برنامه های اجرایی آن در دست اقدام قرار گرفت. از این رو برای آگاهی از فعالیت ها و اقدامات این امور، گفت وگویی با خدیجه گودرزی، مشاور امور زنان و خانواده در شرکت ملی نفت ایران انجام شده است که در ادامه می خوانید:
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی شریف هستم و قبل از ورود به صنعت نفت، به واسطه رشته تحصیلی ام، در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی فعالیت داشتم. در سال 1389 به استخدام شرکت ملی نفت ایران درآمدم و اکنون نیز افزون بر فعالیت در حوزه بانوان این شرکت، با شرکت بهینه سازی مصرف سوخت همکاری می کنم.
تخصص اصلی من، بهینه سازی مصرف انرژی است؛ اما همواره با چالش های پیش روی بانوان روبه رو بوده ام که برای رفع آنها تلاش کرده ام و راه حل هایی متناسب با شرایط خودم یافته ام. سعی دارم در امور بانوان شرکت ملی نفت ایران نیز در رفع مشکلات بانوان این صنعت مؤثر باشم.
عمده فعالیت های امور زنان و خانواده شرکت ملی نفت ایران در سه بخش شکل گرفته است؛ یک بخش، پیگیری مطالبات و چالش های زنان شاغل در صنعت نفت است که البته این مشکلات در سطح جامعه تسری دارد و معمولا بانوان تمام نهادها و سازمان ها با آن روبه رو هستند.
بخشی از این مشکلات، به قوانین مصوب شده در شرکت ملی نفت ایران بازمی گردد که نیازمند بازنگری و اصلاح یا وضع قانون جدید است. بخش دیگر نیز به نبود زیرساخت های شغلی متناسب بانوان و پیش فرض های اشتباه شکل گرفته در جامعه برمی گردد.
متاسفانه جامعه برای استفاده از استعداد زنان توانمند، برنامه مناسب با شرایط آنها نداشته و آنها را به محیط های کاری برابر با مردان فراخوانده است. زنانی که با قوانین یکسان نسبت به مردان در دانشگاه ها تحصیل کرده اند و جذب محیط های کاری شده اند و در همان کار راهه ها به پیش رانده شدند که مردان همکلاسی و همکارشان جلو رفته اند؛ اما تفاوت در ماموریت های ذاتی زنان که همسری و مادری است، هیچگاه در این کار راهه ها بدرستی دیده نشده و این چنین زنانی، با وجود قوانین برابر و مسیرهای یکسان در مقایسه با مردان، عقب تر جلوه می کنند.
دغدغه مهم دیگر، توجه به سلامت جسم و روان همکاران از طریق آموزش و مداخلات درمانی مورد نیاز است. متاسفانه زمانی که در معاینات شغلی برای فردی بیماری تشخیص داده می شود، پیگیری بعد از آن، میان مشغله همکاران گم می شود، برای رفع این مشکل باید بهداشت و درمان، برنامه پیگیری و مداخله درمانی داشته باشد.
به اعتقاد بنده، بخش اصلی کار این دفتر به حوزه خانواده و نقش زن در جامعه بازمی گردد. اکنون شرایط حاکم بر جامعه، تعارضات خاصی برای بانوان ایجاد کرده و نقش خودشان را در جامعه گم کرده اند، از این رو نمی توان از زنان انتظار داشت که با وجود یکسان دیده شدن با مردان در مسیر کسب هویت اجتماعی و شغلی و میان توفان تبلیغات مسموم رسانه ها، نسبت به ترجیح وظایف ذاتی خویش به آن هویت جعلی، اهتمام ورزند و خانواده خود را ارجح بر پیشرفت شغلی ببینند.
آن نگاه یکسان در قوانین و تعریف مسیرها، باید به نگاه عادلانه تغییر کند. ارزشمندی نقش زن در خانواده، باید به یک فرهنگ تبدیل شده و در فطرت زنان ما بیدار شود.
هدیه انقلاب اسلامی به زن مسلمان ایرانی، شأن و منزلت اجتماعی به دور از سوءاستفاده های ابزاری و جنسیتی است؛ اما متاسفانه الگوی این حضور، عمدتا وام گرفته از فرهنگ غربی بوده و در گذشته تغییراتی صورت گرفته؛ اما باید بیشتر از اینها باشد.
دختران و زنان ما سال ها در مدرسه و دانشگاه تحت آموزش هایی قرار گرفته اند که سنخیتی با هویت جنسیتی آنها نداشته و سپس در جامعه به دنبال هویت اجتماعی خود هستند. در حالی که جامعه ساختارهای لازم برای این هویت بخشی را ندارد. در نتیجه زنان اغلب مجبور می شوند در نقش های مردانه فرو بروند. تبلیغات رسانه ها، الگوسازی مراکز آموزشی و فرهنگی، انتظارات جامعه از یک زن امروزی و... همه و همه زنان ما را در ورطه تعارضات جدی قرار داده که نتیجه آن، آسیب به بنیان خانواده در جامعه است.
البته خوشبختانه در سال های اخیر، اتفاق های خوبی در زمینه تغییر الگوهای هویتی زنان، مهارت ها و آموزش های لازم و توجه به نقش زن در خانواده به عنوان محور تداوم حیات در جامعه رخ داده؛ اما این نگاه هنوز فراگیر نشده و همچنان زنان ما مردانه تربیت می شوند.
متاسفانه با تعریف اشتباه از زن موفق روبه رو هستیم. موفقیت یک زن فقط با شاخص موفقیت های اجتماعی مانند تحصیلات، مناصب بالای شغلی، کسب درآمد و... سنجیده می شود؛ اما به اعتقاد من این شاخص ها در عین ارزشمند بودن، برای موفقیت کافی نیستند.
زن موفق، از مجموعه ای از شاخص های خانوادگی و اجتماعی برخوردار است و هر کس بنا بر توانمندی و استعدادهای ذاتی و امکانات محیطی خود باید تلاش کند که انتخاب های درستی داشته باشد و با آن انتخاب ها، هم در خانواده و هم در اجتماع بتواند موفق عمل کند. خانمی که در جامعه فعال باشد و در خانواده موفق نباشد، فردی موفق به شمار نمی رود، از این رو یک فرد را زمانی می توان موفق خواند که استعداد خود را به ظهور رسانده باشد و از جمیع شرایط یک فرد موفق برخوردار باشد.
الگوی زن موفق، نباید تنها در شاخص های بیرونی خانواده یا فقط درون خانواده دیده شود؛ زیرا در آن افراط و تفریط وجود دارد. در یک برهه زمانی، موفقیت بانوان را در کسب تحصیلات دانشگاهی و شغلی تعریف کردند که این تعریف باعث شد استقبال زنان از مراکز دانشگاهی زیاد شود و این موضوع خود، چالش هایی را ایجاد کرد. رویکرد مقابل این موضوع نیز قطعا با اعتراض مواجه می شود و درست نیست.
من در زندگی شخصی خودم سعی می کنم در این دو نقش تعادل داشته باشم و مشتاقم به همکاران خانم خود نیز کمک کنم تا بتوانند این تعادل را در زندگی خود برقرار سازند.
باید به خانواده توجه ویژه داشت. اکنون شرایط اقتصادی- اجتماعی به گونه ای است که پدرها و مادرها برای تامین اقتصاد خانواده در بیرون کار می کنند و حتی در زمان حضور اعضای خانواده در منزل، به دلیل استفاده بیش از حد از رسانه ها و شبکه های اجتماعی، همه از هم دور شده اند که متاسفانه هسته خانواده در حال فراموشی است. آموزش های مورد نیاز به خانواده داده نشده و مهارت های لازم در خانواده ها شکل نگرفته و انس و الفت در خانواده ها کمرنگ شده است.
اگر بتوانیم این هسته را در خانواده صنعت نفت برای همکاران خودمان چه خانم و چه آقا پررنگ کنیم، بیشتر مشکلات برطرف می شود.
به دلیل اهمیت این موضوع، دولت سیزدهم به مبحث خانواده، بخصوص جوانی جمعیت توجه زیادی کرده و معتقد است که تشکیل خانواده و فرزند آوری باید به عنوان یک ارزش در فرهنگ ما احیا شود که یکی از رسالت های امور زنان و خانواده نیز همین است.
مادر چهار فرزند هستم، دو دختر 19 و 7 ساله، همچنین دو پسر 15 و سه ساله.
معتقدم که یکی از ابعاد وجودی ام به عنوان یک زن، در مادری ظهور پیدا می کند. قطعا زنی که مادر نیست، در بخش های دیگری از زنانگی خود می تواند رشد داشته باشد؛ اما توانایی مادر شدن نعمتی است که خدا به من داده و اگر خودم را از این نعمت محروم کنم، نخست به خودم و بعد به جامعه ظلم کرده ام. بچه دار شدن در سلامت روان خانواده بسیار موثر است. نشاط، پاسخ به عواطف و احساسات، همراهی در غم و شادی و رشد و احساس ارزشمندی در یک خانواده با جمعیت بیشتر، بروز بیشتری دارد.
از نظر اجتماعی نیز جمعیت زیاد و جوان، از مؤلفه های قدرت یک کشور است. جمعیت جوان، عامل رشد و پیشرفت هر جامعه ای است. به همین دلیل جوامع پیشرفته به جوانی جمعیت توجه ویژه دارند.
به طور قطع، بدون حمایت همسر و بقیه اعضای خانواده، طی کردن این مسیر سخت بود. همسر و خانواده ام با دلگرمی، حمایت معنوی و درک متقابل از بنده همواره مرا پشتیبانی کرده اند. شاید فرزندان من به واسطه مشغله زیاد همسرم، ارتباط حضوری کمی با پدرشان داشته باشند؛ اما هر دو سعی کرده ایم با همدلی و مشارکت و حمایت از یکدیگر، این خلأ را برای بچه ها پر کنیم.
توصیه ای که همواره به خانم های همکار خود می کنم، این است که به دنبال بهترین انتخاب زندگی خود باشند. این توصیه را به دخترهایم نیز داشته ام و سعی می کنم با کمک به آنها، این انتخاب ها را نسبت به واقعیات و شرایط جامعه تلطیف و تصحیح کنند و به سمت انتخاب های بهتری بروند، ضمن آنکه تلاش می کنم تمام مسیرهایی که می توانند در زندگی شان برای رسیدن به موفقیت داشته باشند را بشناسند.
بازتعریف نقش زن در جامعه بسیار مهم است؛ زیرا او یک مادر، دختر، همسر و... است و این تعریف دچار تحریف شده است. باید دید که تعریف درست چیست و نقش خودمان را در آن تعریف پیدا کنیم و به دنبال آن برویم؛ البته نیازی به حذف نقش های مختلف نیست؛ بلکه باید اولویت بندی شود.
گفت وگو با میربهرام میرشیبانی اسطوره و شناسنامه ورزش نفت
مشعل روزگاری یکی از متواضع ترین مردان صنعت نفت بود؛ استخوان خرد کرده ای که در عرصه فوتبال کشور خوش درخشید و تیم صنعت نفت تهران با او فراز و نشیب هایی را از سر گذراند. در سال 1354به عنوان عضو تیم فوتبال جوانان ملی و قهرمانی آسیا انتخاب شد و یکی از پرافتخارترین روزهای ورزشی اش را در آن سال رقم زد. دریافت سه مدال طلا در مدت 6 ماه، فرصت مغتنمی بود تا توانمندی های خود را به رخ رقبا بکشد و به عنوان برجسته ترین چهره عرصه فوتبال، به جایگاهی دست پیدا کند که بدون اغراق می توان گفت مستحق آن بود. 11 سال پیاپی در تیم فوتبال نفت تهران حاضر شد و با تلاش و سختکوشی مفرط، استعداد خود را به منصه ظهور نشاند و به طور همزمان، رئیس هیأت مدیره و سرمربی تیم فوتبال نفت تهران شد.
میربهرام میرشیبانی از کارکنان خدوم و بازنشسته صنعت عظیم نفت کشور است. در سال 1359 و همزمان با آغاز طلیعه انقلاب اسلامی ایران در معاونت امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران مشغول به کار شد. این پیشکسوت و ورزشکار پرتلاش صنعت نفت، اقدام های شایانی را در مسیر خدمت به توسعه ورزش نفت انجام داد، به گونه ای که بعدها خانواده صنعت نفت از آن به عنوان اسطوره و شناسنامه ورزش نفت نام برد و پس از 36 سال خدمت صادقانه، با عنوان ریاست ورزش همگانی شرکت ملی نفت ایران بازنشسته شد و خدمات ارزنده ای را از خود به یادگار گذاشت.
میرشیبانی در یک خانواده ورزشی به دنیا آمد و پدرش از باستانی کارهای قدیمی بود. به دلیل هزینه های بالای زندگی، به قولی کمک خرج پدر شد و سهم وی به جای بازی در کوچه پس کوچه های شهر، تامین هزینه زندگی برادر شد تا او بتواند مدارج عالیه را طی کند. به طور قطع بعضی از فداکاری ها را نمی توان در چند سطر خلاصه کرد؛ اما آغاز هر روز باید بهانه ای باشد تا یادی کنیم از آنهایی که با تمام تلخ و شیرین های زندگی؛ مصمم و با اراده ای پولادین، واژه فداکاری را تنها به کتاب ها محدود و خلاصه نکردند.وی در عنفوان جوانی، آرزوهای زیادی را در سرمی پروراند و به دنبال آن بود تا به نوعی استعداد برتر خود را در فوتبال به اثبات برساند. به ورزش والیبال هم علاقه وافری داشت، به نحوی که عنوان می کند: «هر زمان فرصتی دست می داد، با دوستان هم محله ای خود والیبال بازی می کردم.»حضور در تیم فوتبال نفت تهران را نقطه عطفی در زندگی خود می داند و غالبا از آن به عنوان پرفروغ ترین روزهای کاری و ورزشی خود قلمداد می کند. از دوران کودکی اش می گوید، روزهایی که برای رسیدن به قله های قهرمانی همه عمر خود را وقف ورزش و فوتبال کرد. او نقش پدر و مادر خود را در این عرصه، مهم عنوان می کند و می گوید: «پدر و همه برادرانم اهل ورزش بودند و این خود زمینه و مشوقی برای رشد من در عرصه ورزش، بویژه فوتبال شد.»او ادامه می دهد: «سال 1353بود که به عنوان عضو تیم فوتبال بانک سپه تهران انتخاب شدم. این نخستین فعالیت جدی من در عرصه فوتبال بود و برایم بسیار با ارزش است؛ چراکه با شور، شوق و علاقه عجیبی فوتبال بازی می کردم و همین مسأله سبب شد تا در مدت زمان کوتاهی، استعداد خود را کشف و به مهارت و توانایی تبدیل کنم. مدت زمانی نگذشت که با حضور در تیم فوتبال جوانان ملی و قهرمانی آسیا عازم مسابقات تایلند شدیم که در این مسابقات توانستیم با روحیه و تلاشی مضاعف، افتخارات زیادی را کسب کنیم. عضویت در تیم فوتبال بزرگسالان پرسپولیس، انتخاب در تیم ملی امید برای مسابقات جام هجرت در ترکیه، انتخاب در تیم بزرگسالان تیم ملی در سال 1356، عضو یت در تیم فوتبال اکباتان تهران و قهرمانی لیگ آزادگان و حضور در جام تخت جمشید از اهم سوابق فوتبالی است که تا قبل از ورود به معاونت امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در آنها فعالیت داشتم.» میرشیبانی ازبرخی ناکامی ها نیز روایتی مطرح و از آن به عنوان یکی از تلخی های دوره ورزشی اش یاد می کند. وی می گوید: «موقعیتی برایم پیش آمد تا با یک باشگاه خارج از صنعت نفت ایران قرارداد همکاری امضا کنم؛ اما با توجه به مسؤولیتی که داشتم، نتوانستم از این فرصت استفاده کنم.در آن زمان احساس می کردم این فرصت طلایی را از دست داده ام؛ اما الان که با واقع بینی بیشتری به گذشته نگاه می کنم ، می بینم که نتیجه اش درگذر زمان تلخ نبوده است.
همکار بازنشسته ما در شرکت ملی نفت ایران، عناوین قهرمانی زیادی را کسب کرده و هرچند معتقد است که مسیر رسیدن به موفقیت، راه های پرپیچ و خمی دارد؛ اما عنوان می کند که با وجود همه موانع و محدودیت ها می توان بر مشکلات چیره شد و به موفقیت دست یافت. میرشیبانی اضافه می کند: «بنده 22 سالم بود که ازدواج کردم. با وجود سن کمی که داشتم؛ اما هیچگاه این سن کم و سختی ها و ناملایمات زندگی مانعی برای پیشرفت من در کار و ورزش نشد. ماحصل این ازدواج دو فرزند پسر است که به جرات می توانم بگویم، یکی از بزرگ ترین موفقیت های من در عرصه ورزش و کار، خانواده ام هستند. خانواده من پشتیبان و حمایتگر بسیار خوبی بودند، بخصوص همسرم که با وجود همه کاستی ها و مشکلات، پابه پای من آمد و خوشبختانه توانستیم یک زندگی توام با آرامش را کنار هم سپری کنیم. از این بابت خدا را شاکرم و معتقدم داشتن زندگی خوب، آن هم در چارچوب، اصول و قاعده، یکی از بزرگ ترین نعمت ها و الطاف الهی است که شامل حال من شد و از آن بسیار راضی هستم. همسر و پسرانم، هر کدام به نوعی ورزشکار هستند و علاقه زیادی به ورزش دارند که خوشبختانه در این زمینه تفاهم کاملی میان ما برقرار است.»
او ادامه می دهد: «معمولا در دوران بازنشستگی، اوقات فراغت زیادی وجود دارد و می توان به فعالیت های بی شماری پرداخت؛ البته تا قبل از کرونا به باشگاه پیشکسوتان در تهرانسر می رفتم و در آنجا ورزش می کردم که به دلیل شیوع این بیماری، تمام فعالیت های ورزشی ام محدود شد. ورزش، جزء جدایی ناپذیر زندگی ما ورزشکاران است. اگر بخواهیم ورزش را کنار بگذاریم، نمی توانیم؛ چراکه عمری بدنمان با ورزش عجین بوده است؛ البته به دلیل صدمه های زیاد جسمی، دیگر مانند سابق نمی توانم ورزش را به صورت حرفه ای دنبال کنم؛ اما به طور کامل هم نمی توانم آن را کنار بگذارم.»
مرور سوابق میرشیبانی نشان می دهد که با وجود گذشت چند سال فعالیت در ورزش، از او می توان به عنوان مرد کارهای سخت یاد کرد؛ خصیصه ای که در میان نسل تازه براحتی تکرار نمی شود. شرکت در کلاس مربیگری آکادمی اینترمیلان به نام اینترکمپوس و داشتن مدارک مربیگری A-B-C آسیا که هر کدام نشان می دهد او در یک دوران طولانی توانسته موفقیت هایی را به نام خود ثبت کند.او می گوید: «علاوه بر ورزش، به سینما و هنر هم بسیار علاقه مند هستم و شاید بتوان گفت که بسیاری از اوقات فراغت من به دیدن فیلم و سریال می گذرد. رغبت زیادی به دیدن سریال های ایرانی دارم و پیگیری می کنم؛ چون الان که در دوران بازنشستگی به سر می برم، وقت زیادی برای تماشای فیلم و سریال دارم؛ البته ناگفته نماند که در زمینه فوتبال نیز کماکان مطالعاتم را ادامه می دهم؛ چون معتقدم کسانی که در عرصه های مختلف هنری، ورزشی، علمی و... فعالیت داشته و یا دارند، باید همیشه اطلاعات خود را در آن حوزه به روز کنند و پیگیر تمامی وقایع و اتفاقات حوزه کاری خود باشند و این، یکی از مهم ترین الزاماتی است که همگان باید از آن به نوعی تبعیت و پیروی کنند.» میرشیبانی توصیه ای هم به علاقه مندانی که می خواهند وارد عرصه ورزش و فوتبال شوند، دارد: «در وهله نخست باید هدف مشخصی داشت و یک دورنمای روشن برای حضور در این عرصه متصور شد؛ چراکه در هیچ زمینه ای چه ورزش و چه زندگی شخصی نمی توان باری به هر جهت گذران امور کرد. باید هدف داشت، آن هم در یک چارچوب و قاعده منطقی و اصولی که اگر غیر از این باشد، جز اتلاف وقت و هزینه چیزی عاید انسان نخواهد شد. لازم است قبل از ورود به عرصه فوتبال حرفه ای، در ورزش ژیمناستیک و دوومیدانی تبحر یافت؛ چراکه به عقیده من پایه و اساس ورزش حرفه ای، ژیمناستیک و دوومیدانی است که برای رشد و ارتقا در ورزش بسیار موثر و کاراست.»او ادامه می دهد: «اکنون فوتبال در دنیا مهندسی شده است. چارچوب و نظم قانونی دارد و از آن به عنوان یک ورزش درآمدزا یاد می شود. بنابراین باید قبل از ورود به این عرصه و یا به طور کلی هر ورزش دیگری، تحصیلات حرفه ای مربوط به آن را گذراند و با دانش و علم وارد عرصه ورزش شد. آنچه عیان است، اینکه امروز درصد بالایی از ورزشکاران ما تحصیلکرده هستند و این بسیار در شخصیت حرفه ای، کاری و ورزشی دوستان اثرگذار است.»
شناخت حقیقت ایمان،کاری نسبتا دشوار است. به طوری که بسیاری از محققان و مولفان هم اعتراف کرده اند که دستیابی به حقیقت ایمان، آسان نیست؛ البته دشواری شناخت آن، بیشتر به شناخت واقعی ویژگی ها و متعلقات ایمان مربوط می شود. در تعریف حقیقت ایمان، قرن ها میان متکلمان، فیلسوفان و الهی دانان مسلمان و مسیحی و پیروان دیگر ادیان، اختلاف نظرهایی جدی وجود داشته که بیشتر این اختلاف ها نیز بر سر داخل کردن سه موضوع علم، اراده و عمل در تعریف ایمان است.
همواره یکی از دغدغه های انسان مومن آن است که آیا عملش در بارگاه الهی مورد پذیرش واقع شده است یا خیر؟ پاسخ آن است که عمل انسان باید طبق فرامین امامان معصوم (ع) باشد تا به درجه قبولی و پذیرش نائل آید؛ اما در برخی روایات آمده است که مومن باید دارای ویژگی هایی باشد. این ویژگی ها در روایتی از امام رضا (ع) اینگونه بیان شده است: «لا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِناً إلاّ أنْ یَکُونَ فیهِ ثَلاثُ خِصال: سُنَّهٌ مِنَ اللهِ وَ سُنَّهٌ مِنْ نَبیِّهِ وَ سُنَّهٌ مِنْ وَلیّهِ، أمَّا السَّنَّهُ مِنَ اللهِ فَکِتْمانُ السِّرِّ، أمَّا السُّنَّهُ مِنْ نَبِیِّهِ مُداراهُ النّاسِ، اَمَّا السُّنَّهُ مِنْ وَلیِّهِ فَالصَّبْرُ عَلَى النائِبَهِ»: مؤمن، حقیقت ایمان را درک نمى کند، مگر آنکه 3 خصلت را دارا باشد: خصلتى از خداوند، که کتمان اسرار افراد است، خصلتى از پیغمبر اسلام (ص) که مدارا کردن با مردم باشد و خصلتى از ولىّ خدا که صبر و شکیبایى در مقابل شداید و سختى هاست.» به عبارت دیگر حضرت، سه ویژگی را برای مومن برمی شمرند: سنت اول از خداوند، که انسان باید مانند خداوند ستار و پوشاننده اسرار دیگران باشد. سنت دوم از پیامبر اکرم (ص) که مدارا کردن با مردم است و سنت سوم نیزکه باید از امامش یاد بگیرد، صبر و استقامت در برابر مشکلات است.
مومن باید مانند خداوند متعال، پوشاننده و کتمان کننده اسرار دیگران باشد.یکی از صفات خداوند ستار بودن اوست. معنای ستار بودن خدا، آن است که اعمال انسان ها را از دیگر انسان ها می پوشاند تا آبروی آنان حفظ شود.ستار بودن، دو جنبه تکوینی و تشریعی دارد؛ با توجه به جنبه تکوینی، برخی از صفات و آفات درونی انسان، بر دیگران پوشیده می ماند و کسی از آن خبر ندارد؛ اما از لحاظ جنبه تشریعی، انسان مومن نباید از عیب دیگران سوء استفاده کرده و آن را افشا کند و در روایات نیز از افشای راز یا عیب دیگران نهی شده است.پیامبر اکرم (ص) در وصیتش به ابوذر می فرمایند: «الَمجالِسُ بِالْامانَةِ وَ افْشاءُ سِرُّ اخیک خِیانَةٌ»: مجالس امانت هستند و افشای سرّ برادرت در آن خیانت شمرده می شود.در این حدیث، حضرت به صراحت افشای سر برادر ایمانی را خیانت شمرده و ناگفته پیداست، کسی که خیانت کند، هرگز مومن نخواهد بود؛ چون مومن به برادرش خیانت نمی کند و علت آن است که امیرالمومنین علی (ع) می فرمایند: «المُؤمِنُ لا یَغُشُّ أَخَاهُ، وَ لا یَخُونُهُ، وَ لایَخذُلُهُ، وَ لا یَتَّهِمُهُ»: مومن با برادر مومنش فریبکاری نمی کند و به او خیانت نمی ورزد و او را خوار نمی سازد و به او تهمت نمی زند.
پس یکی از خصلت های مومن، کتمان اسرار برادران مومن است.
مدارا کردن با مردم، نشانه عقل آدمی است، یعنی انسانی که در اجتماع با دیگران، با نرم خویی رفتار می کند، مردم او را انسانی عاقل خواهند دانست. مدارا کردن با مردم باعث می شود که انسان هم در دنیا، از بسیاری از آفات به دور باشد و هم از لحاظ دینداری، مورد احترام قرار گیرد؛ چرا که امام باقر (ع) فرموده اند: «سلامةُ الدّین و الدّنیا فی مداراة ِ الناس» سلامت دین و دنیا، در مدارا کردن با مردم است.نکته بسیار مهم در مدارا کردن با مردم آن است که انسانی که با دیگران با نرمی و مدارا رفتار می کند، این خصیصه او را از مصیبت ها و بلاها دور می سازد؛ چون پیامبر اکرم (ص) مدارا کردن با مردم را «صدقه» می دانند و می فرمایند: «مُداراةُ الناس صدقةٌ»یعنی نقطه مشترک بین صدقه و مدارا کردن، دوری از آفات است. به عبارت دیگر، همانگونه که صدقه دادن، انسان را از آفات دور می کند، به وسیله مدارا کردن با مردم نیز از مصیبت ها و بلایا مصون می ماند.ناگفته نماند که مدارا کردن با مردم هم جنبه دنیایی و مادی دارد و هم جنبه اخروی و معنوی. این مطلب از حدیثی از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است: «مُداراةُ النّاسِ نِصفُ الإیمانِ، و الرِّفقُ بِهِم نِصفُ العَیش.»: مدارا کردن با مردم، نصف ایمان است و نرمى و مهربانى کردن با آنان، نصف زندگى است. پس مدارا کردن با مردم، نیمی از ایمان و نیمی از زندگی است.
مدارا کردن با مردم باعث می شود که عمل انسان کامل شود و اگر مدارا کردن با مردم تحقق نیابد، عمل انسان کامل و تمام نخواهد شد. پیامبر خدا (ص) فرموده اند: «ثَلاثٌ مَن لَم یَکُن فِیه لِمَ یَتِمَّ لَهُ عَمَلٌ: وَرَعٌ یَحجُزُهُ عَن مَعاصِی اللّه ِ و خُلُقٌ یُدارِی بِهِ النّاسَ و حِلْمٌ یَرُدُّ بِهِ جَهلَ الجاهِل»: سه چیز است که هر کس نداشته باشد، هیچ عملى از او تمام و کامل نیست: پاکدامنى و ورعى که او را از نافرمانى خدا بازدارد، خویى که به سبب آن با مردم مدارا کند و بردبارى و حلمى که به وسیله آن رفتار جاهلانه نادان را دفع کند.
قرآن کریم، یکی از مدال های بزرگی را که به حضرت ایوب (ع) می دهد، صبر در برابر مشکلات است. قرآن کریم، در مورد ایشان می فرماید: «إِنَّا وَجَدْنَاهُ صَابِرًا»: ما ایوب را بنده ای صابر یافتیم؛ اما جایگاه صبر، در بین عبادات همچون سر به بدن است که اگر سر نباشد، بدن نیز نخواهد بود. آیا بدن بدون سر فایده ای دارد؟ بنابراین بدون صبر، عبادات نیز فایده ای ندارد.این مطلب در حدیثی از امام على (ع) نقل شده است که فرموده اند: «الصَّبْرُ فِی الْأُمُورِ بِمَنْزِلَةِ الرَّأْسِ مِنَ الْجَسَدِ فَإِذَا فَارَقَ الرَّأْسُ الْجَسَدَ فَسَدَ الْجَسَدُ وَ إِذَا فَارَقَ الصَّبْرُ الْأُمُورَ فَسَدَتِ الْأُمُور»: نقش صبر در کارها همانند نقش سر در بدن است. همچنان که اگر سر از بدن جدا شود، بدن از بین مى رود، صبر نیز هرگاه همراه کارها نباشد، کارها تباه مى شود.پس صبر، جایگاه قدرتمندی در بین عبادات دارد و صد البته که مراتبی دارد و همه عبادات آدمی را شامل می شود؛ صبر بر طاعت، صبر بر مصیبت و صبر بر معصیت که هر یک اجر و پاداشی بس بزرگ دارد.یکی از آثار صبر در برابر مشکلات، آن است که صابر، با صبر بر مشکلات، یک سوم از حقیقت ایمانش را تکمیل می کند. چنانچه امام رضا (ع) فرموده اند: «لَا یَسْتَکْمِلُ عَبْدٌ حَقِیقَةَ الْإِیمَانِ حَتَّى تَکُونَ فِیهِ خِصَالٌ ثَلَاثٌ التَّفَقُّهُ فِی الدِّینِ وَ حُسْنُ التَّقْدِیرِ فِی الْمَعِیشَةِ وَ الصَّبْرُ عَلَى الرَّزَایَا»: هیچ بنده اى حقیقت ایمانش را کامل نمى کند، مگر اینکه در او سه خصلت باشد: دین شناسى، تدبر نیکو در زندگى و شکیبایى در مقابل مصیبت ها و بلاها.بنابراین، صابر می تواند با صبر در برابر مشکلات، پازل های ایمانی اش را تکمیل کرده و خودش را به جرگه عابدان برساند و اینگونه است که امام رضا (ع) فرموده اند: باید سه خصلت در فرد مومن وجود داشته باشد که یکی از آنها سنتی از امامش، یعنی صبر در برابر مشکلات است.
یـک وقـت انـسـان نـمـاز می خواند،اما همانند سایر عاداتی است که طی روز انجام می دهد، مثل مسواک زدن، ورزش کردن و... اما زمانی است که انسان وضو می گیرد، تطهیر کرده، خود را آماده می کند و با طهارت جسم و لباس و با طهارت معنویِ ناشی از وضو و غسل نماز می خواند، با این احساس که می خواهد برود خدمت پروردگار عالم و در محضر او حضور یابد. ما باید همواره در نماز خود، چنین احساسی داشته باشیم و بدانیم که نماز مخاطب دارد و مخاطب آن هم خداوند بزرگ است؛ وگرنه صرف اینکه امواجی را که ناشی از کلمات و حروف است، در فضا منتشر کنیم، چیزی نیست که از ما خواسته شده است؛ بلکه از ما خواسته شده که در حال نماز، دلمان را ببریم به پیشگاه پروردگار بزرگ و با دلمان با او حرف بزنیم و حضور قلب کامل داشته باشیم. بنابراین اگر می خواهیم نماز خواندن را ترویج بدهیم یا به دیگران بیاموزیم، باید بگوییم که نماز دارای روح است و همواره باید به آن توجه داشت.
تیم فوتسال شرکت گاز خوزستان در مسابقات فوتسال کارگری استان خوزستان موفق شد با پشت سر گذاشتن رقبایش به مقام قهرمانی برسد.
در دور مقدماتی این رقابت ها که به میزبانی بانک صادرات برگزار شد، تیم گاز خوزستان توانست تیم های پتروشیمی پارس، بانک صادرات و راه آهن را شکست دهد و به عنوان تیم اول گروه به دور حذفی راه پیدا کند .
در دور حذفی و ادامه این مسابقات که با میزبانی گاز خوزستان برگزار شد، این تیم توانست تیم پرقدرت و باتجربه نورد و لوله را از پیش رو بردارد تا به کسب مقام قهرمانی نزدیک شود.
در پایان این مسابقات نیز تیم های نفت و گاز مارون و گاز خوزستان به فینال راه پیدا کردند و تیم های پتروشیمی مسجدسلیمان و نورد و لوله اهواز به دیدار رده بندی رسیدند.
دیدار فینال نیز با حضور سهرابی، رئیس انجمن فوتبال کارگری کشور، مسؤولان استانی و خانواده کارکنان این شرکت در اهواز برگزار شد که در یک بازی نزدیک و پایاپای، توانست تیم نفت و گاز مارون را شکست دهد و به قهرمانی برسد. تیم نفت و گاز مارون، مقام دوم را به خود اختصاص داد و مقام سوم هم به نورد و لوله اهواز رسید.
گفتنی است، تیم فوتسال شرکت گاز استان خوزستان، با سرمربیگری محسن آلادگیر و جلال ایزدپناه به عنوان مربی و سرپرستان حسین کردزنگنه و ایرج قاسمی که از بازیکنان سابق تیم فوتسال و کارکنان گاز خوزستان بودند، از بهمن سال 1400 با برنامه ریزی دقیق تمرینی و مسابقات دوستانه، خود را به عنوان یک مدعی معرفی کرد.
در پایان این مسابقات، مهندس نادرقلی زری میدانی(مدیرعامل گاز خوزستان) در گفت وگو با «مشعل» درباره این رقابت ها گفت: این دوره از رقابت ها پس از دو سال وقفه به دلیل همه گیری کرونا، از اردیبهشت ماه با حضور ۱۵ تیم در قالب چهار گروه آغاز شد.
تیم فوتسال گاز خوزستان در تمامی ادوار، همیشه به عنوان یک مدعی پرقدرت در این مسابقات شرکت کرده و امسال هم به لطف خدا و حمایت های امور ورزش شرکت ملی گاز ایران در تخصیص منابع و توانمندی کارگروه های ورزشی داخلی توانستیم این جام را به کلکسیون قهرمانی خود اضافه کنیم که این موفقیت را به بازیکنان، کادر سرپرستی و همه همکاران تبریک عرض می کنم.
در حال حاضر با همه محدودیت های مالی موجود در شرکت گاز استان خوزستان، رشته های ورزشی فوتسال، بسکتبال، کوهنوردی، تنیس روی میز، آمادگی جسمانی، شطرنج، کاراته، نینجا رنجر، دارت و تیراندازی برای خانواده و کارکنان در محدوده سالن ورزشی شهدای گاز فعال است.
مدیرعامل گاز استان خوزستان در پایان از زحمات دکتر باور صاد، دبیر شورای ورزشی گاز خوزستان، اعضای شورا و مجموعه امور ورزش به دلیل تشکیل کارگروه راهبری ورزشی و ساختار مناسب برای هدایت در مسیر رسیدن به نشاط و سلامت خانواده در احیای متوازن و عدالت محور رشته های ورزشی مختلف در ستاد و نواحی گاز استان خوزستان تشکر کردند.
یک دوره مسابقات تیراندازی به همت خدمات اجتماعی و رفاهی و نیز امور ورزش و تربیت بدنی شرکت گاز استان ایلام در خردادماه ۱۴۰۱ در دو رشته تفنگ و تپانچه ۱۰ متر بادی در سالن تیراندازی تختی بین کارکنان شرکت گاز استان (بانوان، آقایان) به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر برگزار شد.
۵۵ نفر(بانوان 20 نفر و آقایان 35 نفر) از کارکنان خانم و آقا(رسمی و قراردادی)در مسابقات تیراندازی شرکت داشتند که در پایان به نفرات برتر لوح تقدیر و جوایز اهدا شد.
سجاد نصیریان سرپرست خدمات اجتماعی و رفاهی شرکت گاز ایلام در خصوص با اشاره به اینکه این مسابقات در سالن سرپوشیده تختی برگزارشده است، گفت: در این دوره از مسابقات، شاهد حضور پرشور کارکنان خانم و آقا در دو دسته تپانچه و تفنگ بادی بودیم که رقابتی جذاب و دیدنی باهم داشتند، در پایان در هر رده نفرات برتر انتخاب و معرفی شدند.
وی در ادامه بابیان اینکه ایجاد و حفظ روحیه نشاط و سلامت کارکنان یکی از اولویت های اساسی این شرکت است، اظهار داشت: ایجاد و حفظ روحیه نشاط و سلامت کارکنان یکی از اولویت های مهم این شرکت است و این مجموعه برای سلامت کارکنان برنامه های مختلفی را در طول سال اجرا می کند.
سرپرست واحد خدمات اجتماعی و رفاهی شرکت گاز استان برگزاری این دوره از مسابقات را در نشاط اجتماعی و برخورد شایسته کارکنان مهم ارزیابی و تصریح کرد: ورزش نقش مهمی در سلامت کارکنان و ارائه خدمات بهتر به مردم دارد. به همین جهت درصدد هستیم این رقابت ها ادامه دار باشد.
گفتنی است، این دوره از مسابقات ریز نظر مربیان زحمتکش تیراندازی، نوید رضاییان و سعیده اندیشه کمال برگزار شد.
نفرات برتر این مسابقات به شرح زیر است:
در بخش آقایان
تفنگ ۱۰ متر بادی
1- اسد عاصم آبادی به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
2- محمود نورمحمدی بر سکوی دوم ایستاد.
3- حامد حیدریان به مقام سوم رسید.
تپانچه ۱۰ متر بادی
1- سجاد نصیریان به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
2- بهنام شفیعی بر سکوی دوم ایستاد.
3- وحید جعفری به مقام سوم رسید.
در بخش بانوان
تفنگ ۱۰ متر بادی
1- سارا بیگلری به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
2- سهیلا شمس اللهی بر سکوی دوم ایستاد.
3- محدثه خسروانی به مقام سوم رسید.
تپانچه ۱۰ متر بادی
1- آذر آزاد نیا به مقام قهرمانی دست پیدا کرد.
2- زهرا هاشمی بر سکوی دوم ایستاد.
3- سعیده کمری به مقام سوم رسید.
یکی از کارکنان شرکت گاز ایلام نفر اول مسابقات آمادگی جسمانی کارکنان دولت شد.
سرپرست خدمات اجتماعی و رفاهی شرکت گاز استان ایلام از درخشش سعید شعبانی از کارکنان این شرکت در مسابقات آمادگی جسمانی کارکنان دولت منطقه ۴ کشور خبر داد.
سجاد نصیریان افزود: سعید شعبانی از کارکنان شرکت گاز استان ایلام مقام اول آمادگی جسمانی کارکنان دولت منطقه ۴ کشور را کسب کرد.
وی اظهار داشت: مسابقات آمادگی جسمانی کارکنان دولت منطقه ۴ کشور با حضور تیم های ایلام، همدان، لرستان، کرمانشاه، مرکزی و خوزستان به میزبانی استان خوزستان در شهر اهواز برگزار شد.
نصیریان در ادامه تصریح کرد: از سه نماینده اعزامی استان ایلام، سعید شعبانی از شرکت گاز استان در رده سنی ۴۰ تا ۴۴ سال مقام اول و محسن آزادی پور از اداره منابع طبیعی استان در رده سنی ۳۵ تا ۳۹ سال، مقام سوم این دوره از رقابت ها را از آن خود کردند.
سرپرست خدمات اجتماعی و رفاهی شرکت گاز استان ایلام گفت: نفرات اول هر رده به مسابقات کشوری کارکنان دولت که اواخر خردادماه سال جاری در استان مازندران برگزار می شود، اعزام می شوند.
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت پتروشیمی لردگان با هدف توسعه ورزش همگانی و نیز اهمیت دادن به سلامت و نشاط کارکنان، یک دوره مسابقات دارت بین همکاران خانم شرکت برگزار کرد. مسابقات ورزشی دارت، بین بانوان شاغل در شرکت پتروشیمی لردگان با حضور ۷ بانوی ورزشکار صورت گرفت که در نهایت سهیلا کیان پور از واحد آزمایشگاه به مقام اول رسید. شادی محمدزاده از مدیریت، مقام دوم را به دست آورد و نادری از واحد خدمات فنی، موفق به کسب مقام سومی این دوره از مسابقات شد.
یک مجموعه ورزشی روباز با متراژ حدود یکهزار مترمربع در منطقه عملیاتی نار و کنگان احداث و راه اندازی شد.
رئیس امور ورزش بهره برداری نفت و گا زاگرس جنوبی، در این خصوص گفت: این زمین چمن چندمنظوره، در کمپ اقامتی خلیج فارس و در ناحیه عملیاتی کنگان احداث و راه اندازی شده است. آرش فدعم افزود: پس از شیوع بیماری کرونا و تعطیلی اماکن ورزشی، احداث زمین های ورزشی روباز باهدف ترویج کارکنان به ورزش و ایجاد شادابی و نشاط روحی، در دستور کار امور ورزش قرار گرفت.فدعم با اشاره به اینکه اجرای این پروژه حاصل همکاری مشترک امور ورزش و منطقه عملیاتی نار و کنگان (به عنوان مجری) بوده است، ادامه داد: این مجموعه شامل ۷۲۲ مترمربع زمین چمن فوتبال و ۱۹۰ مترمربع زمین والیبال و بدمینتون است که با استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی، طی مدت زمان شش ماه احداث شد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته نیز مجموعه ورزشی روباز مجتمع رفاهی میلاد در ناحیه عملیاتی نار راه اندازی شده بود، گفت: با بهره برداری از این زمین ورزشی، سرانه ورزشی کارکنان منطقه عملیاتی نار و کنگان از ۵.۸۵ مترمربع به ۶.۵ مترمربع ارتقا یافت.
منطقه عملیاتی نار و کنگان، یکی از مناطق عملیاتی پنجگانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در حوزه جغرافیایی شهرستان های جم و کنگان در استان بوشهر قرار دارد و خوراک موردنیاز پالایشگاه گاز فجر جم را تأمین می کند.
فوتبال نفت در فصلی که گذشت
مشعل فصل فوتبالی در سال1401 - 1400 به پایان رسید و باید گفت که نمایندگان نفتی حاضر در این رقابت ها، نتوانستند انتظارات را برآورده کنند و نتایج قابل قبولی نگرفتند. تیم های نفتی حاضر در فوتبال باشگاه های ایران در هر سه رده لیگ برتر، لیگ دسته یک و لیگ دسته دو، همیشه در زمره مدعیان بودند و نتایج قابل قبولی کسب می کردند. در لیگ برتر برای کسب سهمیه آسیایی می جنگیدند و در دسته های پایین تر مثل لیگ دسته یک و دسته دو، همیشه مدعی صعود بودند و چه بسا تیم هایی مثل پارس جنوبی جم، نفت و گاز گچساران، ملی حفاری اهواز، نفت امیدیه و... از دسته های پایین تر به دسته بالاتر صعود کردند. در فصلی که گذشت، 6 تیم نفتی در لیگ های مختلف فوتبال ایران حضور داشتند. دو تیم صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان، نمایندگان نفت در این لیگ برتر بودند. در لیگ دسته یک، تیم فوتبال پارس جنوبی حاضر بود و در لیگ دسته دو هم تیم نفت و گاز گچساران حضور داشت. در لیگ دسته سوم هم تیم نفت امیدیه و نفت اهواز نمایندگان نفت بودند؛ البته مسابقات لیگ دسته سوم هنوز به پایان نرسیده و نفت امیدیه با قرار گرفتن در رتبه دوم گروه خود، این شانس را دارد که به لیگ دسته دوم صعود کند؛ اما نفت اهواز اوضاع خوبی ندارد.
تیم فوتبال پارس جنوبی، بعد از سقوط به لیگ دسته اول خیلی سعی کرد که بتواند دوباره به لیگ برتر برگردد؛ اما در این دو سال گذشته نتوانست به خواسته خود جامه عمل بپوشاند. این تیم، فصل گذشته با سرمربیگری محمد نصرتی این شانس را داشت که به لیگ برتر برگردد؛ اما با کسب نتایج ضعیف در روزهای آخر فصل، از جمع مدعیان دور شد. در فصل جدید هم(1401-1400 ) که ایمان رزاقی راد، هدایت این تیم را به عهده گرفته بود، بازهم موفق نبود و باید گفت که چوب نتایج ضعیف ابتدای فصل را خوردند. این تیم آنقدر در نیم فصل اول پر نوسان جلوه کرد که در نیم فصل دوم با کسب نتایج خوب، شانس لیگ برتری شدن را از دست داد.
ایمان رزاقی راد در این فصل، تیم بسیار جوانی را راهی مسابقات کرد، به همین دلیل پارس جنوبی در ابتدای فصل، نتایج خوبی نگرفت؛ اما رفته رفته این تیم توانست هماهنگ و باتجربه تر شود تا جایی که در نیم فصل دوم با کسب نتایج خوب به جمع مدعیان رسید؛ اما به دلیل امتیازات ازدست داده در نیم فصل اول، نتوانست به لیگ برتر برسد و درنهایت با کسب 52 امتیاز و کسب رتبه ششم، به کار خود در فصل 1401-1400 پایان داد تا شاید فصل بعد بتواند به لیگ برتر صعود کند.
مسابقات لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در فصل (1401-1400 ) با قهرمانی تیم فوتبال استقلال به پایان رسید. دو تیم نفت مسجدسلیمان و صنعت نفت آبادان، نمایندگان حاضر در این رقابت ها بودند. هر دو نماینده نفت در این فصل، انتظارات را برآورده نکردند و در زمره تیم های پایین جدول قرار گرفتند. نفت مسجدسلیمان که موفق شد در روز آخر حکم بقای خود را امضا کند تا به دسته پایین تر سقوط نکند، فصل را با سرمربیگری فراز کمالوند شروع کرد. نتایج این تیم با کمالوند راضی کننده نبود و به دلیل نتایج ضعیف در انتهای جدول قرار داشتند. کمالوند در نیم فصل اول با کسب 11 امتیاز و حضور در رتبه پانزدهم به کار خود در نفت پایان داد. مسؤولان نفت برای اینکه این تیم سقوط نکند، محمود فکری را به عنوان سرمربی انتخاب کردند؛ اما فکری هم موفق نبود و کماکان تیم نفت مسجدسلیمان در انتهای جدول قرار داشت. درنهایت، نفتی ها برای اینکه به لیگ دسته یک سقوط نکنند، محمود فکری را هم برکنار کردند و هدایت تیم را به رضا مهاجری سپردند تا ناجی تیم باشد؛ البته دراین بین مدیرعامل باشگاه هم عوض شد و هدایت یزدی که موفق شده بود این تیم را به لیگ برتر بیاورد، دوباره مدیرعامل شد تا بتواند سهمیه نفت مسجدسلیمان را در لیگ برتر حفظ کند. یزدی با آوردن رضا مهاجری به عنوان سرمربی، توانست در یک فصل پرتلاطم، بالاخره در روزهای پایانی، حکم بقای نفت را امضا کرده تا این ریشه دار و پرطرفدار به لیگ دسته یک سقوط نکند. نفت مسجدسلیمان با دو تساوی پی درپی در دو هفته پایانی، مقابل نفت آبادان و سپس در روز آخر مقابل استقلال قهرمان لیگ موفق شد در لیگ برتر باقی بماند. نفت مسجدسلیمان با کسب 22 امتیاز در رتبه چهاردهم قرار گرفت و اما صنعت نفت آبادان که فصل را با علیرضا منصوریان شروع کرده بود، با همین مربی هم فصل را به پایان برد. صنعت نفت بسیار ضعیف شروع کرد و در 4 هفته اول در انتهای جدول قرار داشت. کرونا باعث شده بود نفتی ها، سرمربی خودشان را به همراه نداشته باشند؛ اما با برگشتن منصوریان به نیمکت، این تیم رفته رفته به روزهای خوب خود برگشت و توانست با کسب امتیازات لازم، از انتهای جدول جدا شود و در پایان نیم فصل اول، با کسب 19 امتیاز در رتبه دهم قرار بگیرد. صنعت نفت در نیم فصل دوم بسیار پرنوسان نشان داد. این تیم در خانه موفق شد پرسپولیس قهرمان 5 دوره لیگ برتر را با دو گل شکست دهد؛ اما مقابل تیم های ته جدول امتیاز از دست داد. همین نوسان باعث شد این تیم نتواند در پایان لیگ، بیشتر از 33 امتیاز کسب کند و در رتبه یازدهم قرار بگیرد؛ البته باید این نکته را اضافه کنیم که بازی صنعت نفت در هفته پایانی برگزار نشد؛ چون حریف این تیم، به بازی تن نداد، بنابراین نتیجه این دیدار 3 بر صفر به سود صنعت نفت اعلام شد و این تیم یک پله در جدول صعود کرد و با 36 امتیاز در رده دهم قرار گرفت؛. رتبه ای که در نیم فصل اول هم به آن دست پیدا کرده بود.
تیم فوتبال نفت و گاز گچساران که با خرید امتیاز تیم شرکت ملی حفاری اهواز یک فصل دیگر به حضور خود در لیگ دسته دوم ادامه داد، بازهم نتوانست انتظارات را برآورده کند؛ البته مدیران باشگاه نفت و گاز عنوان کردند که هدفشان در این فصل، فقط بقا و ادامه حضور در لیگ دسته دوم بوده تا شاکله تیم شکل بگیرد و در فصل آینده، تیمی برای قهرمانی ببندند تا بتوانند دوباره به لیگ دسته یک برگردند.
عزیز فریسات، هدایت تیم نفت و گاز گچساران را در این فصل به عهده داشت و درنهایت موفق شد با کسب 29 امتیاز این تیم را به مقام نهم برساند.
تیم فوتسال پتروشیمی لردگان که در مسابقات فوتسال جام ادارات شهرستان لردگان شرکت کرده بود با کسب مقام دومی این دوره از مسابقات به کار خود پایان داد.
مسابقات فوتسال ادارات لردگان با حضور ۱۰ تیم از ادارات مختلف شهرستان ازجمله نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، بنیاد مسکن، اداره گاز، اداره برق، مخابرات، تربیت بدنی، بانک کشاورزی، کمیته امداد و بهزیستی در سالن اصلی شهر برگزار شد و با توجه به بالا بودن سطح مسابقات، تیم فوتسال شرکت پتروشیمی لردگان موفق به کسب عنوان نایب قهرمانی شد.
به همت امور ورزش و تربیت بدنی پالایش گاز ایلام و به مناسبت ولات حضرت معصومه(س) و گرامیداشت روز دختر، یک دوره مسابقه دارت در محل منازل سازمانی این شرکت، با مشارکت ۱۸ نفر از فرزندان دختر همکاران پالایش گاز ایلام، با حضور عوامل برگزاری مسابقات، آقایان روح اله توکلی مسؤول امور ورزش، یاسر مهدی بیگی، کارشناس واحد امور ورزش و خانم پریان عزیزی، کارشناس واحد امور ورزش برگزار شد که در پایان، نفرات برتر در هر دو رده سنی معرفی شدند .
اسامی نفرات برتر به این شرح است:
آیلار توکلی و پارمیس محمدی فر به مقام قهرمانی رسیدند.
الینا کرمی و مهسان زندی، مقام دوم را از آن خود کردند و انیسا کاکا، سروشا فیوضی و سارینا حیدری هم به طور مشترک سوم شدند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات