رییس جمهوری: فروش نفت بدون ایجاد تعهد جدید برای کشور افزایش یافت
مصوبه افزایش حقوق کارکنان صنعت نفت ابلاغ شد
خداحافظی با مشعل های پارس جنوبی
ورود استان کرمانشاه به باشگاه 90 درصدی گازرسانی روستایی
عبور اعتبارات از مرز 10 هزار میلیارد تومان
تضاد سیگنال های اوپک پلاس و عربستان به بازار نفت
کاهش 30 درصدی عوامل زیان آور صدا در محیط های صنعتی
پیاده سازی طرح مدیریت خوردگی در صنعت گاز
۲۵ درصد گاز کشور از محل ذخیرهسازی تأمین میشود
خاطرات مشترک کجا ساخته می شود؟
وقتی نفت و ادبیات با هم پیوند می خورند
مشکل مالی تیم های نفتی حل می شود؟
قهرمانی وزارت نفت در مسابقات تنیس روی میز کشور
دومین نشست کمیسیون تخصصی شورای اقتصاد امسال تشکیل و تصمیم های مؤثری در حوزه انرژی تصویب شد.
دومین نشست کمیسیون تخصصی شورای اقتصاد در سال ۱۴۰۱ به ریاست سیدحمید پورمحمدی، معاون امور اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه و با حضور اعضای این کمیسیون و نمایندگان دستگاه های اجرایی ذی ربط برگزار شد. در این نشست، درخواست های شرکت ملی گاز ایران شامل اجرای طرح های توزیع گاز طبیعی در ۳۱ استان کشور و اجرای طرح احداث ساختمان مرکزی و تکمیل و بهبود پالایشگاه های گاز از محل منابع داخلی خود به استناد ماده (۸۷) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و درخواست های وزارت نفت در خصوص سرمایه گذاری در طرح توسعه میدان های گازی مناطق مرکزی ایران، اصلاح مصوبه شورای اقتصاد در رابطه با طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت از میدان های در حال بهره برداری در چارچوب قراردادی EPD/ EPC، سرمایه گذاری در طرح بهینه سازی مصرف انرژی در ۷ هزار واحد مرغداری کشور و اصلاح مصوبه شورای اقتصاد موضوع قرارداد بیع متقابل طرح توسعه میدان نفتی مشترک آذر به استناد ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور بررسی شد.
رئیس جمهوری در دیدار مردمی با مردم خراسان شمالی:
رئیس جمهوری گفت: به برکت اقتداری که مردم خلق کردند، بدون ایجاد تعهد جدید برای کشور، فروش نفت را افزایش دادیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در بیست وششمین سفر استانی دولت مردمی در دیدار با مردم استان خراسان شمالی با بیان اینکه از وضع زندگی مردم عزیزمان در شهر و روستا اطلاع دارم، تصریح کرد: بنده مرتب در میان مردم حضور دارم و به واقع نه تنها هیچ شبی، بلکه هیچ ساعتی نیست که از زندگی مردم غافل باشم و شبانه روز دنبال این هستیم که هرچه سریع تر مشکلات کاهش یابد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه بزرگ ترین توفیق دولت این است که خدمتگزار مردم در ایجاد زمینه کار و فعالیت و تولید و استفاده صحیح و بهره برداری درست از امکانات و ظرفیت ها باشد، تصریح کرد: در بازدید امروز خود از مجتمع پتروشیمی دیدیم که کار ارزشمندی توسط مهندسان، کارگران و دست درکاران در حال انجام است، اما باید اصلاحاتی در آنجا اتفاق بیفتد.
رئیسی ادامه داد: نخستین تغییر ضروری در فعالیت این واحد پتروشیمی جایگزینی استفاده از پساب با آب آشامیدنی است. مقرر شد حداکثر تا پایان امسال همه زمینه ها برای جایگزینی پساب در این مجتمع فراهم شود و آب مصرفی در این واحد در اختیار مردم قرار گیرد، همچنین با سرمایه گذاری می توان افزون بر ارتقای ظرفیت تولید، فرصت های شغلی این واحد را که اکنون ۱۲۰۰ است، تا ۲ یا ۳ برابر افزایش داد.
وی در ادامه به رویارویی دولت مردمی در آغاز فعالیت خود با مشکلات مالی و کسری ۴۸۰ هزار میلیاردی بودجه اشاره و اظهار کرد: دولت همه تلاش خود را به کار گرفت تا بدون استقراض از بانک مرکزی یا چاپ پول که خود باعث تورم می شود، سال ۱۴۰۰ را پشت سر بگذارد.
رئیسی تصریح کرد: امروز به برکت اقتدار و عزتی که شما مردم خلق کردید، بدون اینکه قراردادی امضا کنیم یا تعهد جدیدی برای کشور بپذیریم، فروش نفت را به حد قابل قبولی رساندیم، در حالی که پیش تر می گفتند امکان فروش نفت نیست. تأمین کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی و پرداخت بدهی های مربوط به گذشته از محل افزایش درآمدهای حاصل از همین افزایش فروش نفت است.
آیت الله رئیسی به آمار بانک مرکزی و مرکز آمار مبنی بر افزایش نرخ رشد اقتصادی از ۴ دهم درصد به حدود ۵ درصد در ماه های پایانی سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و افزود: این دستاورد این نوید را می دهد که با مراقبت و پیگیری و برنامه ریزی می توان زمینه رشد اقتصادی و افزایش ارزش پول ملی را در جامعه فراهم کرد.
وی اظهار کرد: اگر پول ملی بی ارزش شود، هر چه هم حقوق افراد را افزایش دهیم، باز هم حریف تورم نمی شویم. تورم به طور حتم باید مهار شود. دولت مردمی از ابتدای کار خود به دنبال مهار شیوع کرونا، رفع کسری بودجه، تأمین مطمئن کالاهای اساسی و مهار تورم بود که این مسائل همچنان در دستور کار قرار دارند.
رئیس جمهوری همچنین در جریان این سفر از مجتمع پتروشیمی خراسان بازدید و بر ضرورت تکمیل این طرح پتروشیمی با کار جهادی و حرکت جهشی تاکید کرد.
ایران شریکی پایدار برای اتصال بریکس به گلوگاه های انرژی است
رئیس جمهوری در نشست غیرحضوری سران بریکس پلاس گفت: موقعیت کم نظیر جغرافیای سیاسی و اقتصادی، می تواند ایران را به شریکی پایدار و قابل اتکا برای اتصال بریکس به گلوگاه های انرژی و بازارهای بزرگ جهانی مبدل کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، آیت الله سید ابراهیم رئیسی بعدازظهر جمعه(سوم تیرماه) در نشست ویدیوکنفرانسی سران کشورهای گروه بریکس پلاس که به میزبانی چین برگزار می شود، افزود: جمهوری اسلامی ایران، آمادگی دارد همه توانمندی ها و ظرفیت های خود را از جمله ذخایر کم نظیر انرژی، شبکه های حمل ونقل و ترانزیت کوتاه و ارزان، ثروتِ استثناییِ سرمایه انسانیِ آموزش دیده و نیز دستاوردهای علمیِ خیره کننده، برای نیل به اهداف بریکس به اشتراک بگذارد و این موقعیت کم نظیر جغرافیای سیاسی و اقتصادی، می تواند ایران را به شریکی پایدار و قابل اتکا برای اتصال بریکس به گلوگاه های انرژی و بازارهای بزرگ جهانی مبدل کند.
متن کامل سخنان رئیس جمهوری به شرح زیر است:
ابتدا مایلم ریاست دوره ای چین و برگزاری موفقیت آمیز نشست سران بریکس را به عالیجناب شی جین پینگ، رئیس محترم جمهوری خلق چین تبریک گفته و از ایشان و دولت چین بابت دعوت از جمهوری اسلامی ایران برای مشارکت در «بریکس پلاس» و «گفت و گوهای سطح بالا پیرامون توسعه جهانی» قدردانی کنم.
رئیس جمهور افزود: مایلم در چارچوب موضوع نشست که «مشارکت در توسعه جهانی در عصر جدید» است، نکاتی را با شما به اشتراک بگذارم.
وی اظهار کرد: جهان به هم پیوسته کنونی، با چالش هایی تازه و متنوع روبه روست که روندِ پیشرفتِ دوستی و صلح جهانی را متأثر می کند. بحران های نوظهوری مانند شیوع ویروس عالم گیر کرونا، تغییرات اقلیمی و نیز منازعات منطقه ای و بین المللی، همکاری میان کشورها را ضرورتی دوچندان بخشیده است. از سوی دیگر شاهد تجربه ها و اراده های جمعی، برای غلبه بر مشکلات هستیم که در قالب نهادها و ترتیبات جمعی، تحققِ ابتکارهایِ جمعیِ توسعه و تأمینِ منافعِ مشترکِ جهانی را تسهیل می کند. لازم است این زمینه جهانی برای نقش آفرینی مؤثرِ نهادهای چندجانبه مستقل برای نیل به توسعه همگون و صلح جهانی را تقویت کنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: روندهای متعارض جهانی، یکجانبه گرایی، ترجیحات ملی گرایانه و چالش هایی مانند تحریم و اقدام های قهرآمیزِ اقتصادی، اهمیت ایجاد و تقویت نهادهای نوین را در کنار سازمان ملل متحد ضروری می کند تا ضمن احترام به حاکمیت و منافع ملی کشورها، گام مهمی برای تحقق «جامعه بشری با آینده مشترک» برداشته شود.
وی تاکید کرد: بریکس به عنوان نهادی پیشرو و متشکل از اقتصادهای بزرگ نوظهور، توانسته است با ارائه الگوها و ابتکارهای مناسب، روندهایی تازه را در جهان شکل دهد. اعضای بریکس با اقتصادهای مکمل و تنوع فرهنگی، می توانند نیازهای متقابل را تأمین کنند و تجربه های ملی و بومی توسعه خود را برای تقویت رفاه و صلح جهانی با دیگران به اشتراک بگذارند. ابتکارهای اعضای بریکس از جمله «ابتکار توسعه جهانیِ» رئیس جمهوری شی جین پینگ، نمونه موفقی از نگاه جهانی برای رسیدگی به چالش های مشترک و جمعی است. نقش آفرینی مؤثر بریکس در پیشبرد اهدافی چون توسعه روابط جنوب - جنوب، اصلاحات در نظام مالی بین المللی و ارائه ایده ها و ابتکارهایی از سوی اعضای آن از جمله ابتکار کمربند - راه، تأسیس بانک توسعه جدید، با هدف ارتقای رفاه عمومی و تقویت صلح و ثبات بین المللی، نشانگر ماهیت مبتکرانه و تأثیرگذاری این نهاد در مقطع کنونی و آینده است.
سیاست ها و برنامه های بریکس که در بیانیه ها و اسناد آن انعکاس یافته، نشان می دهد این نهاد قادر است به طیف متنوعی از موضوعاتِ مرتبط با دغدغه های جوامع در حال توسعه بپردازد. دستورکارِ نشست حاضر نیز نشان دهنده پیوند مقوله توسعه با امنیت، صلح، بهداشت، محیط زیست و نوآوری است. پیشنهادهایی همانند «ابتکار امنیتِ جهانی» نیز زمینه ای مناسب برای شکل دهی به همکاری های سازمان یافته فراهم می آورد.
جمهوری اسلامی ایران عمیقاً به عدالت جهانی باور دارد و تبدیل شدن این آرمان متعالی به گفتمانی فراگیر در عرصه جهانی را ضرورتی انکارناپذیر می داند. جهان معاصر اگرچه شاهد توسعه در برخی عرصه ها بوده است، اما توسعه منهای عدالت، سبب گسترش بحران های جهانی نظیر بحران معنویت، اخلاق، خانواده، گرسنگی و گسترش شکاف فقیر و غنی و تلاش برای به حاشیه راندن تنوع فرهنگی غنی موجود در جهان شده است.
جمهوری اسلامی ایران، به عنوان کشوری با تاریخی پربار از حضور فعال در نهادها و ابتکارهای بین المللی، برخوردار از ظرفیت های گسترده اقتصادی، انسانی و طبیعی و نیز با الهام از الگوهای بومی، توانسته است، به مدد فرهنگ استقلال خواهی و حق طلبی، در مسیر توسعه ملی خود گام های ماندگاری بردارد. ما آمادگی داریم همه توانمندی ها و ظرفیت های خود را از جمله ذخایر کم نظیر انرژی، شبکه های حمل ونقل و ترانزیت کوتاه و ارزان، ثروتِ استثناییِ نیروی انسانیِ آموزش دیده و نیز دستاوردهای علمیِ خیره کننده، برای نیل به اهداف بریکس به اشتراک گذاریم. این موقعیت کم نظیر جغرافیای سیاسی و اقتصادی، می تواند ایران را به شریکی پایدار و قابل اتکا برای اتصال بریکس به گلوگاه های انرژی و بازارهای بزرگ جهانی مبدل کند.
در پایان مایلم ضمن تشکر از همه اعضای بریکس، بار دیگر خرسندی خود را از حضور در این نشست ابراز داشته و آمادگی نمایندگان دولت جمهوری اسلامی ایران را برای مشارکت فعال در دیگر نشست های بریکس اعلام می کنم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه هم اکنون درآمدهای حاصل از فروش نفت پس از ۹۰ روز وصول می شود، گفت: موانع موجود برای دریافت منابع حاصل از فروش نفت که به دلیل تحریم ها وجود داشت، تا حد خوبی برطرف شده است.
به گزارش شانا و به نقل از ایرنا، سیداحسان خاندوزی روز سه شنبه (۳۱ خردادماه) درباره منابع وصول شده از عراق و سرنوشت بدهی کره جنوبی به ایران اعلام کرد: در قانون بودجه ۱۴۰۰ حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد دولت به درآمدهای نفتی گره خورده بود. وی افزود: مقدار صادرات و درآمدهای ریالی حاصل از فروش آن در سال ۱۴۰۰ بیش از سال ۹۹ بود و این رقم غیر از دیگر درآمدها بود که نشان داد دولت با وجود تنگناها، با تکاپو و تلاش بیشتر توانست مقدار فروش نفت خود را افزایش دهد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: اکنون درآمدهای حاصل از فروش نفت پس از ۹۰ روز وصول می شود و بحمدالله منابعی هم وجود داشت که به دلیل تحریم ها وصول نمی شد؛ اما این موانع تا حد زیادی برطرف شده است.
خاندوزی اظهار کرد: اگرچه روند تولید و صادرات مطلوب است؛ اما برای محقق شدن اهداف بودجه نیازمند توفیقات بیشتری هستیم که امیدواریم با توجه به حذف ارز ترجیحی در پایان سال همه تعهدها انجام شده باشد. وی درباره برنامه دولت برای مدیریت رشد نقدینگی در سال ۱۴۰۱ گفت: با توجه به افزایش سطح عمومی قیمت ها و با وجود افزایش نقدینگی ۱۴۰۰ نسبت به سال پیش، افزایش پایه پولی را شاهد بودیم.
سخنگوی دولت:
سخنگوی دولت گفت: ثمره سوآپ گازی از سوی مردم دیده شد، معامله برد - برد همین است؛ اما در دولت گذشته با توهم اینکه نیازی به آنها نداریم، این کار عملی نشد. به گزارش شانا، علی بهادری جهرمی شنبه (۲۸ خردادماه) در برنامه جهان آرا که از شبکه افق پخش شد، گفت: دولت جمهوری اسلامی هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده است. دولت از اساس حق و صلاحیت ندارد از حقوق ملت ایران عدول کند؛ اما همزمان با مذاکرات، توانمندی هایمان را در دیگر حوزه های سیاست خارجی همانند همکاری با کشورهای همسایه فعال کرده ایم. وی با بیان اینکه خاطرات تلخی در ادوار مختلف نقل می شود که برخی کشورها آماده همکاری بودند، همانند چین که آمادگی سرمایه گذاری ۵۰ میلیارد دلاری داشت؛ اما به آن پشت پا زدند، افزود: ثمره سوآپ گازی از سوی مردم دیده شد، معامله برد - برد همین است؛ اما در دولت گذشته با توهم اینکه نیازی به آنها نداریم، این کار عملی نشد. سخنگوی دولت درباره وصول مطالبات گازی از عراق اظهار کرد: درباره وصول طلب گازی از عراق، مردم خودشان می دانند که امتیازی در کار نیست. طلبی هم که وصول شده، برای دوره گذشته است. هر آنچه اکنون فروخته شده، پولش دریافت می شود.بهادری جهرمی گفت: اگر در سیاست خارجی، پشتوانه دولت به مردم باشد و نگاهش این باشد که اگر این فرصت نشد، به دنبال فرصت دیگری برود، همچنین پرتلاش تر باشد، آن وقت نتیجه حاصل می شود و بازارهای جدیدی نیز به دست می آید.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری:
معاون اقتصادی رئیس جمهوری گفت: باید ۱۰ برابر سرمایه تخصیص یافته به ساخت مجتمع های پتروشیمی، در صنایع پایین دستی این صنعت سرمایه گذاری شود.
محسن رضایی روز سه شنبه (۳۱ خرداد) در همایش فرصت ها و چالش های خوزستان در تحقق شعار سال با بیان اینکه آمریکا و اروپا هنوز قدرت ایران را نپذیرفته اند، گفت: کنار گذاشتن ملت ایران در امنیت و پیشرفت جهانی جبران ناپذیر است، از این رو آنها راهی غیر از پذیرفتن این موضوع ندارند.
وی تصریح کرد: تجارت و تولید می تواند ۲ برابر کشورهای دیگر برای ما ایجاد ثروت کند و خوزستان در این موضوع سرآمد است. استان خوزستان با قرار گرفتن در شمال غرب خلیج فارس که بخش مهمی از تجارت دنیاست، فرصت ها و ظرفیت های مهمی دارد.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری اظهار کرد: ما محصولات پتروشیمی را تولید می کنیم و به صورت خام به دنیا می فروشیم، در حالی که بیش از ۷ هزار کالای پایین دستی از این مواد تولید می شود، بنابراین باید در کنار احداث پتروشیمی، به میزان ۱۰ برابر در صنایع پایین دستی سرمایه گذاری کرد. ما کار سخت را انجام می دهیم، اما کار آسان را که ثروت بیشتری دارد، از دست می دهیم که پژوهشگران و دانشگاه ها می توانند در این باره راه حل ارائه دهند.
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اعلام کرد:
سخنگوی کمیسیون عمران مجلس گفت: در نشست این کمیسیون مقرر شد وزارت نفت حواله های قیر صادرشده در سال ۱۴۰۰ به مقدار ۴۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال را حداکثر تا پایان تیرماه تحویل دستگاه های اجرایی دهد.
به گزارش شانا، عبدالجلال ایری در تشریح نشست روز سه شنبه (۳۱ خردادماه) کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت: این نشست به منظور بررسی وضع اجرای بند (ز) تبصره (یک) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ کل کشور درباره اختصاص قیر به دستگاه های اجرایی برای اجرای پروژه های عمرانی و عملیات راهسازی برگزار شد. وی افزود: در این نشست مقرر شد وزارت نفت حواله های صادرشده در سال ۱۴۰۰ را حداکثر تا پایان تیرماه ۱۴۰۱ تحویل دستگاه های اجرایی دهد. سخنگوی کمیسیون عمران مجلس تصریح کرد: وزارت نفت متعهد شد تا زمان تصمیم گیری نهایی پیرامون لایحه پیشنهادی دولت (برای اصلاح بند (ز) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ از تیرماه ۱۴۰۱ وکیوم باتوم امسال را حداکثر تا اسفندماه به مقدار ۱۹۰ هزار میلیارد ریال تحویل دستگاه های اجرایی دهد. ایری اظهار کرد: طرح پیشنهادی دولت و نمایندگان حاضر در نشست از طریق کمیسیون انرژی یا عمران حداکثر تا یک ماه تصویب خواهد شد. دولت با این طرح موافقت کرده و وزیر را به عنوان نماینده دولت به مجلس شورای اسلامی معرفی خواهد کرد. با توجه به اینکه بعضی دستگاه ها در دریافت حواله قیر خود کوتاهی می کنند، کمیسیون عمران با جدیت بر عملکرد دستگاه ها در این حوزه نظارت کرده و در صورت مشاهده تخلف و کوتاهی با قاطعیت برخورد خواهد کرد.
اوپک به مناسبت ۶۰ سالگی این سازمان، کتابی تاریخی با عنوان «اوپک ۶۰ ساله و فراتر از آن؛ داستان شجاعت، همکاری و تعهد» را در بغداد رونمایی کرد.
به گزارش شانا و به نقل از دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، آیین رونمایی از کتاب «تاریخ اوپک» روز یکشنبه (۲۹ خردادماه) در سالن الشعب در منطقه باب المعثم بغداد، محل تأسیس این سازمان در سپتامبر سال ۱۹۶۰ میلادی و در حاشیه ششمین دوره مجمع بین المللی عراق با حضور محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل کنونی اوپک، احسان عبدالجبار اسماعیل، وزیر نفت عراق و مقام های ارشد نفتی عراق برگزار شد. کتاب «تاریخ اوپک» به همت دبیرخانه اوپک و به مناسبت بزرگداشت شصتمین سالروز تأسیس این سازمان تهیه شده و هدف آن، ارائه تاریخچه اوپک، اهداف و دستاوردهای این سازمان در ۶ دهه نخست به خوانندگان است. این کتاب به دو بخش تقسیم شده است: «تحلیل ۶۰ سال» و «مسائل درهم تنیده» که بخش نخست، به بررسی کامل تاریخ اوپک از جمله وقایع کلیدی پیش از تأسیس می پردازد، در حالی که بخش دوم، مسائل مهم برای مأموریت و کار سازمان، مانند گفت وگوی بین المللی و توسعه پایدار را بررسی می کند.
احسان عبدالجبار اسماعیل، وزیر نفت عراق در این آیین گفت: رونمایی از کتابی ویژه به مناسبت شصتمین سالروز تأسیس این سازمان در عراق، افتخاری بزرگ برای مردم این کشور، بویژه شهر بغداد است. وی با اشاره به تأسیس اوپک در سپتامبر ۱۹۶۰ در بغداد تأکید کرد: اوپک در نتیجه چشم انداز اعضای مؤسس آن پا به عرصه ظهور گذاشت. وزیر نفت عراق ادامه داد: این واقعیت که عراق زادگاه اوپک است، مایه غرور همه مردم این کشور است. ما به نقش خود به عنوان یک عضو مؤسس افتخار می کنیم. عبدالجبار تصریح کرد: ما از اینکه دولت عراق حمایت مالی این کتاب را عهده دار شده است، خرسندیم و امیدواریم این کتاب، مرجعی مفید برای نسل های آینده باشد که به دنبال آشنایی بهتر با سازمان ما هستند. وی تأکید کرد: این کتاب نشان دهنده دستاوردی منحصربه فرد است. تحقیقات برای نگارش کتاب بسیار دقیق بوده و دستاوردهای بسیار اوپک در طول تاریخ را به نمایش می گذارد.
دبیرکل اوپک در این آیین، طی سخنان کوتاهی از دستاوردهای پرشمار این سازمان طی ۶ دهه گذشته تجلیل کرد. بارکیندو گفت: ما در کنار هم و در قالب یک سازمان، راهی طولانی را پیموده ایم، شاهد فراز و نشیب های زیادی بوده ایم، هفت چرخه اصلی بازار را دیده ایم، از جمله آخرین مورد در پی شیوع ویروس عالم گیر کرونا، ما به عنوان بخش جدایی ناپذیر از بازارهای جهانی نفت خام تکامل یافته ایم.
وی با یادآوری اینکه جامعه انرژی و ما شاهد نوشته های زیادی درباره اوپک هستیم، تصریح کرد: تأکید بر این نکته ضروری است که از نظر تاریخچه ای، این سازمان بسیار بیشتر از یک ضمیمه به تاریخ نفت است.
دبیرکل اوپک ادامه داد: این داستان خانواده ای از ملت ها، مردم، جمعیت ها، احساسات و عواطف کشورهای غنی از فرهنگ و میراث و مبارزه گروهی از کشورهای در حال توسعه برای ادای حق مسلم همه کشورها به منظور اعمال حاکمیت دائمی بر منابعشان و استفاده از آنها به نفع توسعه ملی است.
بارکیندو گفت: تاریخچه اوپک بر ناملایماتی که این سازمان با آن روبه رو بوده، چالش های پشت سر گذاشته، دستاوردها و ارزشی که برای گفت وگو و همکاری با دیگر ذی نفعان صنعت نفت از جمله تولیدکنندگان و مصرف کنندگان قائل است، تأکید دارد.
اوپک طی ۱۰ تا ۱۴ سپتامبر سال ۱۹۶۰ در عراق طی نخستین نشست اوپک که از آن به عنوان «نشست بغداد» یاد می شود، با حضور نمایندگانی از اعضای مؤسس از جمله ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی و ونزوئلا به طور گسترده تأسیس شد.
وزیر نفت مصوبه افزایش حقوق کارکنان رسمی، قراردادهای مدت معین و مدت موقت صنعت نفت را ابلاغ کرد.
براساس ابلاغیه جواد اوجی، وزیر نفت، افزایش حقوق کارکنان قراردادهای مدت معین و مدت موقت بر مبنای مصوبه شورای عالی کار در سال ۱۴۰۱ اعمال خواهد شد. مصوبه افزایش حقوق کارکنان پیمانکاری صنعت نفت نیز پیش تر ابلاغ شده بود.
وزیر نفت خبر داد
وزیر نفت با بیان اینکه عملکرد وزارت نفت امسال نسبت به پارسال حدود ۴۰ درصد تحقق درآمدی داشته است، گفت: در سه ماه نخست امسال وصول مطالبات وزارت نفت از محل فروش نفت خام، میعانات گازی و فرآورده ها، صادرات گاز و محصولات پتروشیمی نسبت به سه ماه نخست ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد افزایش داشته است.
جواد اوجی روز سه شنبه (۳۱ خرداد) در حاشیه نشست کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی با اشاره به موارد مطرح شده در نشست این کمیسیون گفت: در این نشست گزارشی از عملکرد وزارت نفت درباره صادرات میعانات نفتی، فرآورده های نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی و همچنین درآمدهای حاصل از فروش منابع نفتی در سه ماه نخست سال نسبت به سال ۱۴۰۰ ارائه شد.
وی ضمن تاکید بر اینکه میزان درآمدهای حاصل از فروش نفت طی امسال نسبت به سال گذشته بسیار مثبت بوده است، افزود: عملکرد وزارت نفت امسال نسبت به پارسال حدود ۴۰ درصد تحقق درآمدی داشته است، سال گذشته ۱۲.۵ میلیارد دلار در سامانه نیما از محل فروش محصولات پتروشیمی به دست آمد.
وزیر نفت تصریح کرد: در سه ماه نخست سال نیز حدود ۴۰ درصد وصول مطالبات وزارت نفت از محل فروش نفت، میعانات گازی و فرآورده های نفتی، صادرات گاز و محصولات پتروشیمی نسبت به سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است. این موضوع از نظر حجمی و قیمت، اتفاق های بسیار خوبی را رقم زده است.
اوجی اظهار کرد: تعهد وزارت نفت در بحث درآمدهای نفتی تبصره ۱۴ در سال گذشته ۳۱۳ هزار میلیارد تومان بود که با تلاش دولت و این وزارتخانه توانستیم امسال بیش از ۳۵۰ هزار میلیارد تومان واریز داشته باشیم. وزارت نفت با برنامه ریزی های انجام داده، همه تلاش خود را خواهد کرد که منابع پیش بینی شده بودجه را در تبصره های یک و ۱۴ محقق کند.
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا شایعات افزایش قیمت گازوئیل و یا پرداخت سهمیه بنزین براساس کدملی صحت دارد، گفت: من و همکارانم طی مصاحبه های پرشمار هرگونه افزایش قیمت حامل های انرژی را تاکنون تکذیب کرده ایم. افزایش قیمت بنزین و گازوئیل به هیچ عنوان در دستور کار وزارت نفت و دولت قرار ندارد و طرح آزمایشی جزیره کیش درباره بازتوزیع یارانه هاست که در محدوده ای کوچک در حال ارزیابی است.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری مطرح کرد
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: صدور خدمات فنی و مهندسی در صنایع نفت و گاز اولویت وزارت نفت بوده است، از این رو از حمایت از شرکت های دانش بنیان برای رسیدن به این هدف دریغ نمی کنیم. وحیدرضا زیدی فرد بعدازظهر سه شنبه در آیین امضای تفاهم نامه همکاری وزارت نفت و بانک توسعه صادرات ایران با بیان اینکه برای نهایی شدن این تفاهم نامه نشست های مشترک پرشمار و مستمری در وزارت نفت و بانک توسعه صادرات برگزار شده است، گفت: به زودی با صدور مجوز از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی، شاهد گام های عملی برای ارائه تسهیلات بانکی به شرکت های دانش بنیان صنعت نفت خواهیم بود. وی با تأکید بر اینکه صدور خدمات فنی و مهندسی ایران به دیگر کشورهای جهان یکی از اولویت های وزارت نفت است، گفت: یکی از دلایل انتخاب بانک توسعه صادرات ایران برای اعطای تسهیلات تشویق شرکت ها و سازندگان دانش بنیان برای موضوع صادرات خدمات فنی و مهندسی است.
عرفان ریاحی، مدیرکل امور فناوری معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت نیز در این آیین با اشاره به ظرفیت های موجود در بند الف تبصره ۱۸ قانون برای حمایت مالی از شرکت های دانش بنیان صنعت نفت گفت: با صدور مجوز از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی در آینده ای نزدیک، بانک توسعه صادرات ایران اعطای وام های ۹ درصد به شرکت های دانش بنیان و کوچک صنعت نفت تأیید شده را آغاز خواهد کرد. وی درباره بودجه مناسب صندوق پژوهش و فناوری وزارت نفت برای حمایت و اعطای وام به شرکت های دانش بنیان صنعت نفت گفت: هم اکنون بحث ازدیاد برداشت نفت از چاه های نفت و گاز، فناوری های روزآمد تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع پایین دستی، تولید تجهیزات بار نخست و جلوگیری از سوزانده شدن گازهای همراه نفت مورد تأکید وزارت نفت برای انجام پژوهش و به کارگیری فناوری های روزآمد جهان است. مدیرکل امور فناوری معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با اشاره به انتخاب ۱۷۸ شرکت از میان ۳۵۴ شرکت دانش بنیان کشور برای فعالیت در صنعت نفت گفت: تاکنون ۱۰ هزار میلیارد تومان پروژه پژوهشی تأیید و به چهار بانک ملت، ملی، تجارت و توسعه صادرات ایران برای اعطای تسهیلات معرفی شده است.
علی حسینی، مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران نیز در این آیین به افتتاح نخستین شعبه اختصاصی بانک توسعه صادرات ایران برای ارائه خدمات به شرکت های دانش بنیان در تهران در آینده نزدیک اشاره کرد و گفت: همزمان با امضا ی این تفاهم نامه بانک توسعه صادرات ایران برای حمایت مالی از شرکت های دانش بنیان کشور با همکاری دانشگاه شریف اقدام به ایجاد صندوقی تحت عنوان «صندوق شریف» کرده است. او با تاکید بر این که همه کشورمی باید همچون یک دهه گذشته به حمایت خود از شرکت های دانش بنیان ادامه دهند، گفت: در سال های اخیر تدوین مقررات و سیاست های مشخص در حوزه حمایت از شرکت های دانش بنیان راه را برای همکاری مطلوب با این شرکت ها روشن کرده است. وی گفت: بانک توسعه صادرات ایران در کنار تأمین مالی شرکت های دانش بنیان صنعت نفت خدمات مشاوره ای برای توسعه صادرات خدمات فنی ارائه می کند، هم اکنون هیئت مدیره این بانک استقبال خوبی برای همکاری با وزارت نفت از خود نشان داده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز با اشاره به احداث خط انتقال گاز ۱۶ اینچ شهرستان نایین به انارک گفت: احداث این خط انتقال به طول حدود ۸۹ کیلومتر با هدف پایداری گاز در شهرستان انارک و حذف گازرسانی از طریق سی ان جی است.
مجید چگنی در نشست شورای اداری شهرستان نایین ضمن بیان این مطلب، اظهار کرد: وضع گازرسانی به استان اصفهان مناسب است، اما بخش هایی از شهرستان های نایین، خور و بیابانک با مشکلاتی روبه روست که با اقدام های انجام شده و دستور وزیر نفت، گشایش هایی در این شهرستان ها ایجاد خواهد شد.
وی ادامه داد: با توجه به محدودیت هایی که در تأمین سرانه خانوار وجود داشت و بر اساس مصوبه های مجلس شورای اسلامی و با دستور وزیر نفت در هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران، اعتبار مورد نیاز برای احداث خط انتقال گاز ۱۶ اینچ نایین - انارک و گازرسانی به ۱۲ روستای خور تأمین شده است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به اهمیت اجرای این پروژه ها تصریح کرد: در مرحله نخست، اعتبار ۵۰۵ میلیارد تومان تعریف شده است که امیدواریم این پروژه در کمتر از یک سال اجرایی شود.
چگنی گفت: طرح های دیگری نیز در دستور کار است که در مراحل بعدی انجام می شود، از این رو به نظر می رسد با گازرسانی به شهرستان های نایین، خور و بیابانک مشکلی وجود نداشته باشد و بتوانیم گاز کافی را برای توسعه صنعت در این شهرستان ها در اختیار صنعتگران قرار دهیم.
وی یادآور شد: گازرسانی به مرغداری و دامداری کلوت محمدیه نایین، پایگاه شهید شرافت و خطوط تغذیه این شهرستان نیز در دستور کار است.
تفاهم نامه همکاری های نفتی و گازی در حضور رؤسای جمهوری ایران و قزاقستان از سوی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضا شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران کمیسیون مشترک همکاری های دو کشور برگزار شد و پس از آن در حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهوری قزاقستان و جواد اوجی، وزیر نفت، تفاهم نامه همکاری های مشترک ایران و قزاقستان در حوزه نفت و گاز بین محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیرعامل شرکت «گازمونای گاز» قزاقستان امضا شد.
ایران و قزاقستان دو کشور صاحب نام و مطرح در حوزه نفت هستند که پیش بینی می شود این تفاهم نامه که در بندهای آن به همکاری در زمینه های مختلف اشاره شده است، به قراردادهای مهم برای استفاده از ظرفیت ها و توسعه همکاری ها تبدیل شود.
رئیس جمهوری اسلامی ایران و همتای قزاقستانی وی سال گذشته در حاشیه اجلاس همکاری های شانگهای در تاجیکستان با یکدیگر دیدار و گفت وگو کردند و در این دیدار قرار شد همکاری های دوجانبه از جمله همکاری های ریلی و... افزایش یابد.
وزیر نفت نیز خردادماه امسال در حاشیه همایش انرژی باکو با بولات اخکولاکف، وزیر انرژی قزاقستان دیدار و رایزنی کرده بود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز یکم خردادماه امسال با معاون نخست وزیر و وزیر تجارت و همگرایی کشور قزاقستان در زمینه ظرفیت های همکاری دو کشور در حوزه انرژی دیدار کرد. خجسته مهر در حاشیه آن دیدار گفته بود: با توجه به تمایل کشور قزاقستان برای همکاری با صنعت نفت کشورمان، قرار است کارشناسان دو کشور زمینه های همکاری توسعه میدان های نفت سنگین، ال ان جی، سوآپ نفت و گاز و فرآورده نفتی و صدور خدمات فنی و مهندسی را بررسی کنند و نتیجه مذاکرات کارشناسان دو کشور سرانجام بر اساس برنامه ریزی های انجام شده به تفاهم نامه همکاری میان ایران و قزاقستان منجر خواهد شد.
1.6 میلیارد دلار طلب معوقه گازی عراق به ایران وصول شد
مشعل ایران و عراق همسایه های دیرینه در روزگار سیاست همسایگی دولت سیزدهم، مقطعی متفاوت و منحصر را درحوزه انرژی پشت سر می گذارنند و از همین رهگذر پس از سال ها موفقیت ایران در دریافت مطالبات معوق صادرات گاز از کشور عراق رسانه ای شد.
جواد اوجی، وزیر نفت ساعت ۲۳ و ۲۸ دقیقه چهارشنبه (۲۵ خرداد) در حساب کاربری خود در توییتر از وصول ۱.۶ میلیارد دلار طلب معوق سال های گذشته بابت صادرات گاز به عراق خبر داد و نوشت: «خوشبختانه با دیپلماسی فعال انرژی و پس از چندماه مذاکره، ساعاتی قبل، ۱.۶ میلیارد دلار طلب معوق سال های گذشته بابت صادرات گاز به عراق وصول شد. از ابتدای سال نسبت به سال گذشته، حجم صادرات گاز کشور ۲۵ درصد و وصول درآمدهای ارزی حاصل از آن ۹۰ درصد افزایش یافته است.»
توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای همسایه به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری وی در اوایل شهریورماه در دستور کار قرار گرفته و حاصل جمع این سیاست راهبردی، دستاوردهای مختلف از جمله وصول طلب معوق سال های گذشته بابت گاز بوده است.
طبق اعلام وزیر نفت، طلب ۱.۶ میلیارد دلاری گازی از کشور عراق مربوط به سال های گذشته و دولت قبل بوده است که با شروع دولت مردمی سیزدهم از همان ابتدا پول صادرات گاز به کشور عراق به صورت ماهانه و جاری دریافت شده است.
برگزاری نشست های فشرده با وزیران نفت و برق عراق و همکاری خوب وزارت امور خارجه، ایران موفق به امضای یک تفاهم نامه با طرف عراقی شد که بر اساس آن عراق ضمن پرداخت هزینه های جاری واردات گاز از کشورمان متعهد به پرداخت صورت حساب های سال های گذشته نیز شد.
براین اساس طبق اعلام وزیر نفت هم اکنون ایران هیچ گونه طلب گازی قدیمی از کشور عراق ندارد.
با توجه به نیاز کشور عراق به گاز طبیعی جهت مصارف نیروگاهی، طرح موضوع و مذاکرات قراردادی صادرات گاز ایران به عراق آغاز و تفاهم نامه صادرات گاز ایران به این کشوردر سال ۱۳۸۸ امضا و دو سال بعد به قرارداد تبدیل شد. بر اساس این قرارداد ایران متعهد شد روزانه ۲۰ تا ۲۵ میلیون متر مکعب گاز به عراق صادر کند. صادرات با حجم حدود 7 میلیون مترمکعب در روز آغاز و مقرر شد به ۳۵ میلیون مترمکعب در روز برسد.
صادرات گاز ایران به عراق از حدود ۶ سال قبل آغاز شد، اما به دلیل نبود سیاست مناسب در دریافت مطالبات گازی از یک سو و خروج آمریکا از برجام و وضع تحریم هایی که بخش مهمی از سیستم های پولی و مالی ایران را نشانه رفت، از دیگر سو به بلوکه شدن این مطالبات منجرشد، اما سرانجام با سیاست مناسب دولت سیزدهم، کشور عراق از فهرست بدهکاران نفتی و گازی ایران حذف شد.
می توان گفت اکنون رویکرد مناسب در رویارویی با کشور همسایه که از سویی منابع مشترک نفتی و گازی داشته و از دیگر سو هر دو از اعضای اوپک به شمار می روند، چشم انداز روشنی را در مسیر مبادلات انرژی این دو کشور قرار داده است.
اگر چه سیاست کشورمان ایران همواره پشتیبانی و حمایت از عراقی باثبات و آرام از مسیر گسترش فعالیت های اقتصادی با این کشور بوده است، اما در این میان همکاری های دوجانبه در حوزه انرژی همواره مورد توجه بوده است.
نکته دیگری که وزیر نفت به آن اشاره کرد، پایداری میزان گاز صادراتی به کشور عراق در ماه های اخیر بود که در این باره توضیح داده است: مجلس کشور عراق در بودجه جاری این کشور (۲۰۲۲) پرداخت هزینه های حاصل از واردات گاز در سال های گذشته را در نظر نگرفته بود که با مذاکرات صورت گرفته این موضوع به صورت مجزا در مجلس این کشور مطرح و خوشبختانه بودجه مشخصی برای این موضوع تعیین شد.
«عادل کریم» وزیر برق عراق فروردین ماه امسال اعلام کرد که عمده نیروگاه های برق عراق، متکی به گاز و انرژی ایران است. عراق، سالانه به ۳۵ هزار مگاوات برق نیاز دارد این در حالی است که هر سال یک هزار و ۵۰۰ مگاوات نیز به این احتیاج افزوده می شود. عراق، امسال ۴ هزار مگاوات به ظرفیت تولید خود خواهد افزود. همچنین قراردادهایی برای تولید ۷ هزار و ۵۰۰ مگاوات از طریق انرژی خورشیدی امضا شده است. او ضمن آن گفته است با تعرفه آنها (کشورهای خلیج فارس) موافق نیستیم. گاز ایران برای عراق مناسب و قیمت آن نیز مورد قبول است؛ ما سال ها به گاز ایران نیاز داریم.
طبق اعلام جواد اوجی، در سه ماه اخیر نسبت به مدت مشابه پارسال صادرات گاز ایران به کشورهای همسایه با ۴۳ درصد رشد حجمی روبه رو بوده است، ضمن آنکه طی همین دوره در وصول مطالبات حاصل از این صادرات بیش از ۹۰ درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته ایم.
آنچه نمی توان منکر آن شد این است که موفقیت ایران در دیپلماسی انرژی با هر یک از کشورهای همسایه از جمله عراق بازوی مهم دیپلماسی کشور در سطح کلان تلقی می شود و البته نباید از نظر دور داشت که در حوزه دیپلماسی انرژی زمینه های همکاری متنوعی میان ایران و عراق می تواند ایجاد شود و گشایش حاصله در دولت سیزدهم می تواند زمینه آنها را مهیا سازد. در نهایت نیزباید این نکته مهم را مدنظر داشت مسیری که وزارت نفت دولت سیزدهم از ابتدای کار خود از سال گذشته آغاز کرده است، در تسهیل روابط کشور در سطح کلان ثمربخش خواهد بود.
البته باید این مساله را هم باید در نظر داشت که وزارت نفت دولت سیزدهم به موازات رویکرد مهم و مناسب همسایگی در دیپلماسی انرژی خود، از دیگر کشورها هم غافل نمانده است.
آنگونه که وزیر نفت در سفر اخیر خود به کشور ترکمنستان با تاکید بر این مساله، همکاری های گازی با تمامی کشورهای جهان را مورد اشاره قرار داد و با اشاره به لزوم بهره مندی مردم جهان از نعمت انرژی گفت: جمهوری اسلامی ایران می خواهد همه مردم جهان از این نعمت خداوندی بهره مند شوند و با زیرساخت های خوب و قوی، آمادگی کشور را برای همکاری در همه بخش های توسعه، تجارت و انتقال نفت و گاز به کشورهای جهان و منطقه اعلام می کنیم.
ایران یکی از بزرگ ترین ظرفیت های گازی جهان را در اختیار دارد؛ ذخایر گاز ایران حدود ۳۴ تریلیون مترمکعب است و می تواند بخش مهمی از نیاز جهان را تأمین کند. امکان تولید روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز، ظرفیت تولید نفت نزدیک به ۴ میلیون بشکه در روز و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی در حدود ۹۲ میلیون تن و چشم انداز آتی ایران برای اینکه در هشت سال آینده ظرفیت تولید گاز به ۱. ۴ میلیارد مترمکعب در روز برسد.
با توجه به همین ظرفیت، وزیر نفت کشورمان اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران آمادگی پذیرش سرمایه گذاری در تولید و تجارت گاز را دارد. ایران در چهارراه ترانزیت انرژی جهان قرار گرفته است، ضمن آنکه در شمال ایران تولیدکنندگان بزرگی چون روسیه و ترکمنستان قرار دارند و در جنوب نیز قطر گرفته است و ما ظرفیت انتقال این منابع عظیم به بازارهای مصرف را هم در اختیار داریم.
نگاهی به دستاوردهای وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش تولید و صادرات
مشعل یک سال از انتخابات ریاست جمهوری و روی کار آمدن دولت سیزدهم گذشت؛ در نگاه کلان اگر بخواهیم به ارزیابی و بیان دستاوردهای این دولت در سطوح مختلف بپردازیم، سرآمد آن را باید رشد صادرات و فروش نفت خام ایران عنوان کرد که مطابق باآمار ارایه شده از سوی مراجع رسمی، بیانگر روندی امیدوارکننده است.
ارایه این آمار با توجه به نقش صنعت نفت در تولید ناخالص ملی و درآمدهای ارزی و همچنین سهم بیش از 95 درصدی در تامین انرژی اولیه مورد نیاز کشور حایز اهمیت است. از این رو هر رشد درآمدی می تواند به رشد اقتصادی و به تبع آن به افزایش سطح رفاه عمومی مردم منجر شود.
اين گزارش به ارايه دستاورد های وزارت نفت دولت سیزدهم در صادرات نفت خام در یک سال گذشته پرداخته است.
آمریکا اگرچه چند بازه زمانی مختلف را به منظور معافیت برای خریداران عمده نفت ایران در نظر گرفت و به تمدید آن اقدام کرد؛ اما آنچه در سر داشت این بود که پس از چند مرحله تمدید معافیت ها، با هدف پیدا شدن بازار جدید برای خریداران نفت ایران، در نهایت تمامی معافیت ها را لغو کند و آنچه در برنامه داشت، این بود که برای اعمال فشار حداکثری، صادرات نفت ایران را به صفر برساند؛ هدفی که تا به امروز هم محقق نشده است. تکرار ناکامی ها در دستیابی به اهداف نفتی، باعث شد یک به یک تحریم های جدیدتری وضع شود.
صادرات نفت ایران با وجود تحریم های ظالمانه، از جمله برنامه های کلانی است که دولت سیزدهم از همان ابتدای شروع به کار خود، با قوا و قدرتی هرچه تمام تر آن را در دستور کار قرار داده و نتیجه آن در یک سال گذشته، از عملکرد مثبت وزارت نفت در این بخش حکایت دارد.
در نگاهی جزئی تر، آنچه جواد اوجی به عنوان دهمین وزیر نفت کشور که با روی کار آمدن دولت سیزدهم با رأی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ایران، سکان این وزارتخانه را در اختیار گرفت، بر آن تاکیدی ویژه دارد، موضوع فروش نفت خام با وجود تحریم های ظالمانه آمریکاست، از این رو او که منتقد برخورد منفعلانه در قبال تحریم ها در حوزه صادرات و فروش نفت خام بود، اعلام کرد که در این بخش، برنامه های مهمی را در دستور کار دارد.
این مساله همچنین از محورهای مهمی بود که جواد اوجی در مجلس شورای اسلامی و در جلسه رأی اعتماد خود، آن را مورد اشاره قرار داد. این در حالی بود که کمتر از 100 روز از روی کار آمدن دولت سیزدهم، اخباری مهم از رشد فروش نفت خام ایران از سوی مراجع رسمی مختلف اعم از رئیس جمهور، وزیر نفت و... منتشر شد. جواد اوجی در حاشیه نشست با کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، از بهبود وضع فروش نفت گفت.
در همین زمینه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست مطبوعاتی 6 آذر امسال با بیان اینکه بحمدلله و با لطف خدای متعال، صادرات نفت خام و میعانات گازی، به نسبت گذشته و پیش از تحویل گرفتن دولت سیزدهم، افزایش یافته و از ظرفیت های مختلف برای به حداکثر رساندن فروش نفت خام و صادرات میعانات گازی استفاده می کنیم،اعلام کرد: ایمن سازی، بازارسازی و پایداری صادرات نفت و میعانات گازی، راهبرد شرکت ملی نفت به شمار می آید و این مجموعه به دنبال آن است که بازارهای جدید پایدار و ایمن را برای فروش نفت، مطابق سیاست های اقتصاد مقاومتی و ادامه صادرات گسترش دهد. شرکت ملی نفت ایران آمادگی دارد برای فروش نفت خام، میعانات گازی و صادرات گاز و فرآورده های آن، حتی قراردادهای بلندمدت امضا کند.
سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز در این باره گفت: موضوع فروش نفت و افزایش درآمدهای نفتی با موفقیت انجام شده و دنبال می شود. همین طور افزایش منابع مالی، ارزی و ریالی صورت می گیرد و اینها پشتوانه هایی هستند که می توانند گام های بلندی برای مسائل اقتصادی کشور باشند.
پس از آن بود که آماری دقیق تر از میزان رشد صادرات نفت خام رسانه ای شد و در واقع با تکیه بر دیپلماسی نفتی در مقطع حدود 6 ماهه افزایش صادرات نفت و رشد ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران رقم خورد؛ اقدامی مهم که برگ برنده ای برای کشور در دوره اعمال شدیدترین تحریم ها محسوب می شود. به این ترتیب فروش نفت ایران از نظر حجمی و وزنی نسبت به گذشته، افزایشی خیره کننده داشت. به همین دلیل و به تبع آن، منابع درآمدی و وصول مطالبات از نظر حجمی و صادرات و وصول درآمدها نسبت به پارسال افزایشی چشمگیر داشته است. اوجی در آن مقطع اعلام کرد که بخش عمده درآمد حاصل از فروش نفت، وصول مطالبات است که نقدی و به صورت ارز، دریافت شده و بخش جزئی آن هم به تهاتر با کالا اختصاص داده شده است. در کنار آن وزارت نفت در حال آغاز تهاتر بخشی از درآمد حاصل از فروش نفت با مشارکت در پروژه هاست و راهکارهای گوناگونی برای تهاتر با کالا و فروش نفت و تهاتر با مشارکت در پروژه ها مطرح است.
اهمیت رشد صادرات نفت خام برای کشور آشکار است، از این رو بازگشت تحریم ها از سال های گذشته، فصل تازه ای از محدودیت ها را در صنعت نفت ایران حاکم کرد؛ وضعیتی که نگاه غالب در آن، استفاده از ابزار سیاسی نفت برای تحت فشار قرار دادن ایران بود. در واقع از همان دوره ریاست جمهوری ترامپ که دور جدید تحریم های ظالمانه و یکجانبه، با وضع نمونه ای تازه از محدودیت ها برای کشور همراه بود، صنعت نفت ایران روایتی تلخ و متفاوت تر را شاهد بود. به این دلیل که تحریم ها، محدودیت های بیشتری را در این حوزه نشانه رفت که هدف اصلی آن، ناکارآمد ساختن کامل این حوزه بود. فراموش نکرده ایم آنچه از سخنان مسؤولان وقت آمریکا شنیده می شد که آرزوی صفر کردن صادرات نفت ایران را در سر داشتند؛ آرزویی که تا همین امروز نه تنها محقق نشده؛ بلکه وزیر نفت از بهبود آمار فروش نفت هم خبر می دهد. افزون بر آن طی دور دوم تحریم هایی که از سوی آمریکا اعمال شد، بخش صنعت نفت، مبادلات بانکی، کشتیرانی، خدمات بیمه ای و بخش انرژی ایران مورد هدف قرار گرفت.
مطابق آماری که جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم بیان کرد، تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد از آوریل ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود که منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت در زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بود. از سویی اگرچه نمی توان منکر سختی های ایجاد شده ناشی از تحریم ها بر صنعت نفت شد؛ اما هنر مدیریت در این حوزه، وضع قوانین درست در همین شرایط سخت است.
تحریم های ظالمانه آمریکا پس از خروج از برجام، بیش از نیمی از ظرفیت صادراتی کشور را متوقف کرده و طی دو-سه سال گذشته میلیاردها دلار از درآمدهای کشور را حذف کرده و فرصت سوزی ها و عدم صیانت از بازارهای صادراتی نفت کشور، به تضعیف امنیت بخش تقاضا منجر شده است.
به این ترتیب، پس از آنکه با تدبیر وزارت نفت دولت سیزدهم، ورق به نفع رشد صادرات نفت خام برگشت، شاهد افزایش چشمگیر میزان صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از ابتدای استقرار دولت سیزدهم با اتخاذ راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال در مسیر خنثی سازی تحریم ها بودیم؛ مسیر مهمی که منجر به تحقق 114 درصدي سهم دولت از درآمدهاي ارزي حاصل از صادرات نفت خام، ميعانات گازي و خالص صادرات گاز طبيعي در 9 ماه نخست سال 1400 (ناشي از افزايش فروش نفت) و همچنین تحقق بیش از 150 درصدي تعهدات ارزي وزارت نفت (مطابق مصوبات شوراي عالي هماهنگي اقتصادي) در 10 ماه نخست سال 1400 شد. در سایه همین فعالیت ها شاهد واريز 112 درصد منابع تبصره 14 قانون بودجه سال 1400 (منابع حاصل از فروش فراورده های نفتی در داخل و صادرات) به حساب صندوق هدفمندسازي يارانه ها (میزان تعهد وزارت نفت 313 هزار میلیارد تومان و میزان تحویلی معادل 350 هزار میلیارد تومان) در سال 1400 بودیم.
مجموعه فعالیت هایی که با به کارگیری روش های جدید صادرات نفت خام از قبیل تهاتر نفت با كالا يا تهاتر نفت با سرمايه گذاري در كشور و تهاتر نفت خام و ميعانات گازي با مطالبات پيمانكاران و فروش نفت با استفاده از تمامي ظرفيت ها و شناسايي بازارهاي جديد نفت و ورود به آنها رقم خورد.
در همین زمینه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، بتازگی در گزارشی به افزایش تولید و صادرات نفت، گاز و میعانات گازی از مؤلفه های رشد اقتصادی در ۱۴۰۰ اعلام کرد که افزایش قابل ملاحظه ارزش افزوده گروه نفت در سال ۱۴۰۰ بیشتر ناشی از افزایش تولید و صادرات نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی نسبت به سال پیش از آن است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، رشد اقتصادی کشور در فصل پاییز سال گذشته ۴.۸ درصد و در زمستان گذشته ۵.۷ درصد بوده است. به این ترتیب در دو فصل نخست عملکرد دولت سیزدهم رشد اقتصادی فصلی کشور به طور میانگین ۵.۲۵ درصد بوده است.
این در حالی است که از پاییز ۱۳۹۲ تا تابستان ۱۴۰۰ در دولت های یازدهم و دوازدهم متوسط رشد فصلی اقتصاد ایران ۱.۴۵ درصد بوده است. به این ترتیب در دولت سیزدهم، رشد اقتصادی کشور تاکنون ۳.۶ برابر بزرگ تر از رشد اقتصادی دولت قبل بوده است.
بانک مرکزی اعلام کرد: رشد اقتصادی کشور (به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۵) در سال ۱۴۰۰ به عدد ۴.۴ درصد رسید. تحقق رشد اقتصادی ۴.۴ درصدی در سال ۱۴۰۰ در امتداد رشد اقتصادی ۴.۱ درصدی سال ۱۳۹۹، حکایت از روند رو به بهبود فعالیت های اقتصادی در کشور با وجود تداوم تحریم های اقتصادی دارد.
تحولات بخش واقعی اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۰ بر اساس محاسبات بانک مرکزی به این شرح است:
بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حساب های اقتصادی بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه (و به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۵) در سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۰ به رقم ۳۴۱۷.۱ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به سه ماهه چهارم سال ۱۳۹۹، رشد ۵.۷ درصدی را نشان می دهد. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت طی دوره مذکور معادل ۶.۳ درصد بود که حکایت از محوریت بخش های اقتصادی غیرنفتی در تحقق رشد اقتصادی سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۰ دارد. در مجموع عملکرد تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۴۰۰ با احتساب نفت و بدون احتساب نفت به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۵ به ترتیب به ۱۴۵۷۱.۴ و ۱۳۴۱۵.۱ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به سال قبل از آن به ترتیب با افزایش ۴.۴ و ۳.۹ درصدی همراه بوده است. تحقق رشد اقتصادی ۴.۴ درصدی در سال ۱۴۰۰ در امتداد رشد اقتصادی ۴.۱ درصدی سال ۱۳۹۹، حکایت از روند رو به بهبود فعالیت های اقتصادی در کشور با وجود تداوم تحریم های اقتصادی دارد.
بررسی عملکرد رشد اقتصادی برحسب گروه فعالیت های اقتصادی نشان می دهد که رشد عملکرد تولید ناخالص داخلی در سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۰ حاصل تحقق رشد مثبت ارزش افزوده گروه های خدمات، صنایع و معادن و نفت و گاز به ترتیب معادل ۷.۰، ۵.۰ و ۰.۲ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل از آن است.
بررسی عملکرد رشد اقتصادی برحسب گروه فعالیت های اقتصادی در سال ۱۴۰۰ نشان می دهد که رشد ارزش افزوده گروه های خدمات، نفت و گاز، صنایع و معادن و کشاورزی در این سال به ترتیب معادل ۶.۵، ۱۰.۱، ۱.۱و ۲.۶ - درصد بود که به ترتیب از سهمی معادل ۳.۶، ۰.۸، ۰.۳، و ۰.۳ - واحد درصد در رشد اقتصادی سال ۱۴۰۰ برخوردار بوده اند. افزایش قابل ملاحظه ارزش افزوده گروه نفت نیز در سال ۱۴۰۰ عمدتاً ناشی از افزایش تولید و صادرات نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی نسبت به سال قبل از آن است. به این ترتیب و مطابق گزارش بانک مرکزی، بخش نفت و گاز کشور بالاترین میزان نرخ رشد اقتصادی را در سال 1400 به ثبت رساندند. این گزارش اشاره دارد که بررسی رشد اجزای مختلف اقتصاد کشور حاکی از آن است که پارسال بخش نفت و گاز با ۱۰.۱ درصد رشد، بیشترین نرخ رشد را از آن خود کرده است.
بر اساس اعلام بانک مرکزی، تولید ناخالص داخلی کشور در سال ۱۴۰۰ با نفت و بدون نفت به ترتیب معادل ۴.۴ و ۳.۹ درصد افزایش یافته است. بانک مرکزی در گزارش خود به این نکته تصریح کرده که تحقق رشد اقتصادی ۴.۴درصدی در سال ۱۴۰۰ در امتداد رشد اقتصادی ۴.۱ درصدی سال ۱۳۹۹، حکایت از روند رو به بهبود فعالیت های اقتصادی در کشور با وجود تداوم تحریم های اقتصادی دارد. از نیمه سال گذشته به این سو، دو تفاوت عمده در روند اقتصاد کشور مشاهده می شود. تغییر اول، رو به رشد شدن اقتصاد کشور و فاصله گرفتن از وضع رکودی است. با توجه به آنچه در گزارش بانک مرکزی به آن اشاره شده، اقدام دولت سیزدهم در واکسیناسیون عمومی و رها شدن کسب و کارها از قرنطینه های اجباری نقش موثری در رشد اقتصاد کشور در سال گذشته ایفا کرده است.
وجه تمایز دیگر اقتصاد کشور در نیمه اول و دوم سال گذشته، سهم زیاد نفت از رشد نیمه نخست و سهم ناچیز آن در نیمه دوم است. بر اساس اعلام بانک مرکزی، بخش نفت و گاز در فصل بهار سال گذشته رشد ۳۶.۶ درصدی داشته، در حالی که این روند در فصول بعد به مرور کاهش یافته است. غیرنفتی شدن رشد اقتصادی در نیمه دوم را علاوه بر این می توان از روند رشد تولید ناخالص داخلی کشور ، بویژه از جزء غیرنفتی آن دریافت. بررسی رشد اجزای مختلف اقتصاد کشور حاکی از آن است که بخش نفت و گاز با ۱۰.۱ درصد رشد، بیشترین نرخ رشد را از آن خود کرده است. پس از آن، بخش خدمات با ۶.۵ درصد و صنایع و معادن با ۱.۱ درصد در رتبه های بعدی از منظر نرخ رشد قرار دارند. در این میان، تنها بخش کشاورزی بوده که با کاهش ۲.۶ درصدی روبه رو بوده است. جزئیات رشد اقتصاد کشور از منظر نوع اقلام هزینه هم نکات جالبی در خود دارد. صادرات کشور در بهار ۱۴۰۰ رشد قابل توجهی داشته که با توجه به رشد شدید بخش نفت در این فصل، سهم عمده رشد صادرات در این فصل نیز باید نفتی باشد. علاوه بر این، رشد مصرف خصوصی با توجه به اقدام دولت سیزدهم در واکسیناسیون گسترده و از میان رفتن محدودیت های اجباری ناشی از کرونا، نقش ویژه ای در مثبت شدن رشد اقتصاد کشور ایفا کرده است.
آنچه در گزارش بانک مرکزی از رشد اقتصاد کشور مشاهده می شود، علاوه بر تحولات بخش های مختلف اقتصاد کشور در سال گذشته، تغییر مسیر اقتصاد کشور و رو به رشد شدن آن را نشان می دهد.
گزارشی از اقدامات انجام شده شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1400
مشعل خردادماه 1400 بود که دولت سیزدهم با انتخاب دکتر ابراهیم رئیسی، سکان امور اجرایی کشور را به دست گرفت و با معرفی اعضای کابینه و اخذ رای اعتماد از سوی نمایندگان مجلس، کار و فعالیت در بخش های مختلف از جمله صنعت نفت و حوزه های زیربخشی آن را به طور رسمی کلید زد. هم اینک یک سال از استقرار دولت سیزدهم می گذرد و طی این مدت، اقدام های قابل توجهی در صنعت نفت انجام شده است. توسعه پالایشگاه ها، ایجاد پتروپالایشگاه ها و ارتقای سامانه هوشمند سوخت، از جمله اقدام های شاخصی هستندکه دولت سیزدهم از همان آغاز با معرفی و انتخاب جواد اوجی به عنوان وزیر نفت، برآنها همت گمارد و همسو با آن، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز برنامه هایی را تهیه و تدوین کرد. گزارش پیش رو شرحی است گذرا بر مجموعه اقدام های وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه پالایش و پخش فراورده های نفتی تا پایان سال 1400.
قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی یا همان قانون پتروپالایشگاه در سال 1398 از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شد تا گامی مهم در مسیر گذر از خام فروشی نفت و احداث پترو پالایشگاه ها برداشته شود.
پس از تصویب آیین نامه این قانون در هیأت وزیران و فراخوان عمومی وزارت نفت و بررسی طرح های پیشنهادی برای احداث واحدهای پالایشی و پتروپالایشی، در نهایت هشت طرح پتروپالایشگاهی شامل پنج طرح احداث پتروپالایشگاه نفت خام و سه طرح پتروپالایشگاه میعانات گازی مورد تایید وزارت نفت قرار گرفتند. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، اجرای این قانون که مقام معظم رهبری تاکنون چند بار بر آن تاکید داشته اند، در دستور کار جدی وزارت نفت قرار گرفت تا وضعیت طرح ها مورد بررسی قرار گرفته و موانع پیش روی آنها برداشته شود. برای هشت طرح احداث پتروپالایشگاه های جدید به ظرفیت 1.49 میلیون بشکه در روز و 11 پروژه پالایشگاه های موجود در کشور به منظور ارتقای کیفیت و کمیت محصولات آنها در چارچوب قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی مجوز صادر شده است. وزیر نفت در این باره می گوید: ۸ طرح برگزیده پتروپالایشی از قبل برنامه ریزی شده که در دولت کنونی مسائل مربوط به موافقت اصولی، مجوز خوراک و تنفس خوراک آن را حل کرده ایم. از طرفی در پالایشگاه های فعلی، طرح های ارتقای ظرفیت کیفی و کمی را پیگیری می کنیم تا افزون بر تأمین پایدار سوخت در کشور، صادرات محصولات فراورده های نفتی را نیز داشته باشیم. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیزگفته است: هر یک از این 8 طرح، چالش هایی در مسیر اجرا دارند که باید حل شود. به عنوان مثال سازوکار تامین مالی این طرح ها به طور دقیق مشخص نیست. به گفته وی، مواد 21 و 22 که در آیین نامه اجرایی قانون پتروپالایشگاه ها آمده است، باید شفاف سازی شوند. محدودیت های تکنولوژیک نیز یکی از چالش های این 8 طرح است؛ زیرا طبق قانون درصد تولید نفت کوره باید زیر 10 درصد باشد که این موضوع، بسته به نوع نفت خام خوراک پالایشگاه، تکنولوژی خاص خود را می طلبد.
اجرای طرح های بهینه سازی و افزایش ظرفیت پالایشگاه های کشور از اولویت های دیگر دولت سیزدهم است که این طرح ها اکنون درحال اجراست و در آینده نزدیک به بهره برداری خواهد رسید. از جمله پالایشگاه هایی که پيگيري اجراي طرح هاي بهينه سازي و كاهش توليد نفت كوره را دنبال می کنند، می توان به پالايشگاه هاي تهران، بندرعباس، تبريز و آبادان اشاره کرد. با اجرای طرح های بهینه می توان به منظور استفاده بهینه از حامل های انرژی شامل سوخت های گازی، مایع، برق و... و تحقق صرفه جویی، منافع اقتصادی و همچنین کمک به محیط زیست برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای دست یافت.
احداث پتروپالایش 300 هزار بشکه ای شهید سلیمانی، یکی دیگر از طرحهای مهم ارائه شده از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که در استان هرمزگان و در مجاورت پالایشگاه ستاره خلیج فارس و پالایشگاه بندرعباس در دو فاز پالایشی و پتروشیمی ایجاد خواهد شد. پیش بینی شده است مرحله نخست آن در نیمه دوم سال۱۴۰۵ و فاز دوم آن در نیمه دوم سال۱۴۰۶ به بهره برداری برسد؛ البته اطلاعات آورده شده درباره این پروژه، مربوط به طرح اولیه است و امکان دارد در مسیر اجرا، تغییراتی در هر یک از بخش ها رخ بدهد. منابع مالی این پروژه از منابع داخلی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و شرکت ملی نفت، مشارکت شرکت های پالایش نفت موجود، صندوق توسعه ملی، تسهیلات کنسرسیوم بانکی و فروش اوراق اسلامی تأمین خواهد شد. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی درباره فلسفه تدوین این طرح با اشاره به تجربه تاریخی که در احداث پتروپالایشگاه وجود دارد، می گوید: تقریبا تمام طرح هایی که انجام شده اند، آنهایی بوده اند که باحمایت ویژه وزارت نفت و دولت همراه شده اند. به همین دلیل، تصمیم گرفته شد تا ضمن حمایت از بخش خصوصی برای احداث پتروپالایشگاه ها، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز طرحی را برای احداث یک پتروپالایشگاه تصویب کند. نگاه وزارت نفت عبور از پالایشگاه سازی و حرکت به سمت احداث پتروپالایشگاه است.
تشکیل کنسرسیوم بانکی، برای حمایت و تامین مالی كلان طرح های پتروپالایشگاهی از دیگر گام های برداشته دولت سیزدهم در سال 1400 بود. وزیر نفت در این مسیر، پشتیبانی و تأمین منابع مالی پروژه های عمرانی، اقتصادی و حیاتی کشور را از رسالت های اصلی بانک ها بیان می کند و می گوید: وزارت نفت پروژه های جدید دیگری را نیز در توسعه میدان های نفت و گاز، خطوط انتقال و حوزه پتروپالایشگاه ها در دستور کار دارد. وزارت نفت علاوه بر تأمین مالی پتروپالایشگاه ها با تشکیل کنسرسیوم بانک ها و پشتیبانی وزارت اقتصاد و مجموعه بانک های کشور از پروژه های صنعت نفت، بخش زیادی از منابع مالی مورد نیاز این صنعت را تأمین خواهد کرد.
تفاهمنامه تولید کک اسفنجی و سوزنی در پالایشگاه های بندرعباس و امام خمینی (ره) شازند بهمن سال 1398 با حضور وزیر وقت نفت و وزیر وقت صنعت معدن و تجارت میان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و سازمـان توسعـه و نوسـازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) از سوی وزارت صمت امضا شد. پایلوت این واحد در پژوهشگاه صنعت نفت ساخته شده و با امضای این تفاهمنامه، زمینه ساخت این واحدها در دو پالایشگاه کشور فراهم و کک مورد نیاز صنایع فولاد در مقیاس صنعتی، تولید می شود و این مهم با توجه به شرایط تحریم ها، نقش مهمی در خود اتکایی ایران در صنایع فولاد، داخلی سازی و تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی دارد. کک سوزنی از محصولاتی است که از سوی آمریکا تحریم شده است.
این محصول، شکلی خاص از کک نفتی است که با فناوری پیچیده ای تولید می شود. بخش اعظم کک تأخیری تولیدی به صورت قطعات سخت، متخلخل و با شکل های نامنظم است که به دلیل شباهت به اسفنج سیاه، به کک اسفنجی شهرت دارد. از جمله اهداف اصلی این پروژه، ساخت الکترودهای گرافیتی به منظور تداوم تولید در صنایع فولاد کشور به روش کوره قوس الکتریکی (چشم انداز تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در کشور و نیاز به ۹۴ هزار تن الکترود گرافیتی در سال) همچنین کاهش مازوت تولیدی و ایجاد حاشیه سود بیشتر برای پالایشگاه است. شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند به عنوان کارفرما، پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان پیمانکار و شرکت مهندسی طرح و پالایش نیز به عنوان مشاور مدیریت در این پروژه (PMC) معرفی شده اند.
غلامحسین رمضان پور، مدیرعامل پیشین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در این باره می گوید: با اجرای طرح تولید «کک سوزنی» در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، تولید مازوت این شرکت که هم اکنون کمتر از ۱۰ در صد است، به صفر خواهد رسید. ضمن آنکه این شرکت علاوه بر استمرار تولید فراورده های استراتژیک مانند بنزین، گازوییل، سوخت کشتی، پروژه های متعددی با ارزش افزوده بالا به ثمر رسانده که مهم ترین آن «نرمال هگزان» است که مانع از خروج سالانه ۳۰ میلیون دلار ارز از کشور می شود.
همچنین هاشم نامور، مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس در زمینه تولید کک سوزنی می گوید: ما برای پروژه کک سازی، «تغییر الگوی پالایشی» را طراحی کردیم و برای پیشرفت پروژه، الگوی پالایشی را تغییر دادیم، یعنی به جای آنکه برش یا مواد نفتی تولید کنیم، آن را تبدیل به تولید کک اسفنجی کردیم. برای اولین بار یک پروژه با این عظمت، تمامی مراحل آن از مطالعات امکان سنجی تا مطالعات مفهومی و طراحی بنیادین و تفصیلی و اجرا از سوی پیمانکاران، مشاوران و مهندسان داخلی انجام می شود که باعث تقویت روحیه اعتماد به نفس و خودباوری کارشناسان داخلی خواهد شد.
تامین نفت کوره کم گوگرد مورد نیاز صنعت کشتیرانی بر اساس استانداردهای سازمان بین المللی دریانوردی، یکی دیگر از دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به شمار می رود که پالایشگاه شازند امام خمینی (ره) شازند مبادرت به تولید یک محصول جدید کرده که علاوه بر ارزش افزوده بالا، بخشی از نیاز صنعت کشتیرانی کشور را مرتفع می کند.
محمد رجبی، مدیرعامل پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند در این باره می گوید: براساس قانون استاندارد جهانی ۲۰۲۰ IMO ازهمان سال امکان تردد ناوگان دریایی با سوخت معمولی سه تا ۳.۵ درصد گوگرد وجود نداشت. در این ارتباط تولید سوخت کم سولفور در دستور کار این پالایشگاه قرار گرفت.
باید گفت، با توجه به اینکه استراتژی این شرکت تولید نیازمندی های اساسی کشور از قبیل بنزین، گازوییل، گاز مایع و پروپلین است، تصمیم به رفع نیاز کشور برای سوخت کم سولفور گرفته شد و باقی مانده خوراک تصفیه شده برای تولید فراورده های ذکر شده کشور استفاده می شود.
پروژه گوگردزدایی از ته مانده برج های تقطیر پالایشگاه اصفهان (RHU) با هدف افزایش محصولات پالایشگاه اصفهان و ارتقای سطح کیفی محصولات به سطح استانداردهای بین المللی و استانداردهای محیط زیستی در مردادماه 1398 ابلاغ شد و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان مدیریت طرح (MC) این پروژه را راهبری می کند. فاز اول طرح بهینه سازی ( RHU) با قابلیت تولید ماهانه 300 هزار تن نفت کوره کم گوگرد از جمله اقداماتی است که سال 1400 در پالایشگاه اصفهان راه اندازی شد، برای خرید کالای این طرح بیش از ۹۸ درصد از توان داخل استفاده شده است.
غلامرضا انوری، مدیر طرح بهبود فرایند و بهینه سازی پالایشگاه اصفهان در این باره می گوید: واحد تصفیه ته مانده برج تقطیر (RHU) برای تصفیه خوراک واحد RFC با ظرفیت ۸۱ هزار بشکه در روز طراحی شده است.
از دیگر اقدامات انجام شده از سوی پالایشگاه اصفهان، بهره برداری از فاز اول واحد تقطير سوم طرح توسعه و بهينه و رسیدن به پیشرفت فیزیکی حدود 96 درصد واحد تصفيه نفت گاز در انتهای سال گذشته بود.
پالایشگاه آبادان در انتهای سال 1400 شاهد پیگیری اجرای طرح توسعه و تثبيت ظرفيت پالايشگاه آبادان و رسيدن به پيشرفت فيزيكي حدود 89 درصدی بود. در نتیجه اجرای كامل این طرح علاوه بر ارتقای کیفیت بنزین تولیدی پالايشگاه به یورو4 و نفت گاز تولیدی پالايشگاه به یورو 5، تولید فراورده کم ارزش نفت کوره در این پالایشگاه، حدود 15 درصد کاهش خواهد یافت. اين طرح در سال1401 افتتاح و بهره برداري خواهد شد.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، در اصل طرح نوسازی و تولید یک پالایشگاه جدید از دل پالایشگاه موجود است که موجب ارتقای کیفیت محصولات تولیدی در این پالایشگاه خواهد شد.
فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در این باره می گوید: طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با ظرفیت ۳۶۰ هزار بشکه در روز با احداث واحدهای جدید و جمع آوری واحدهای قدیمی هم اکنون در این پالایشگاه در حال اجرایی شدن است.
به گفته وی، هدف از اجرای این طرح تثبیت ظرفیت پالایشی پالایشگاه آبادان، تولید محصولات بر اساس استاندارد یورو ۵ اروپا، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش درصد تولید نفت گاز و بنزین با بهبود فناوری تولید و کاهش تولید نفت کوره است.
تفاهمنامه خط لوله تابش از دستاوردهای مهم دیگر شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که در ماه های پایانی سال 1400 بین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و بانک ملت به امضا رسید. خط لوله راهبردی پارس به طول 400 کیلومتر از مهرآران به شیراز، با هدف انتقال روزانه 12 میلیون لیتر انواع فراورده کشیده شد.
از اهداف مهم این طرح می توان به انتقال فراورده با ظرفیت 150 هزار بشکه در روز، تامین پایدار سوخت مورد نیاز شرق و شمال شرق کشور، کوتاه شدن مسیر انتقال فراورده، کاهش مصرف سوخت و کاهش هزینه های حمل ونقل، تسهیل صادرات فراورده به کشورهای همجوار و استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل ونقل جاده ای اشاره کرد.
تبديل رايگان خودروهاي عمومي (تاكسي ها و وانت بار) به دوگانه سوز براي كاهش مصرف سوخت، مصوبه شوراي اقتصاد است و براساس آن، يک ميليون و 464 هزاردستگاه خودروی عمومي به صورت رايگان دوگانه سوز می شوند. در اين مصوبه، دولت ازمحل صرفه جويي درمصرف بنزين، به وانت بارها، تاکسي ها، ون ها و مسافربرهاي شخصي، براي گازسوزکردن کمک بلاعوض ارائه می کند.
براي اجراي اين طرح، وزارتخانه هايي مانند نفت، صمت و کشور همچنين سازمان ملي استاندارد، بنابر مسؤوليتي که به آنها محول شده است، نقش دارند. وزارت صمت براي تامين مواد اوليه شرکت هاي مخزن ساز وتوليد اين محصول از طريق ثبت سفارش هاي لازم، وزارت کشور با معرفي خودروهاي عمومي ازسوي سازمان حمل و نقل شهري و انجام معاينات فني خودرو که به همين حوزه مربوط مي شود، سازمان ملي استاندارد با تدوين استانداردهاي مورد نياز براي تبديل کارگاهي و شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي به نمايندگي از وزارت نفت به عنوان ناظرعاليه، مسؤول کنترل و هزينه کرد درطرح رايگان گازسوزکردن خودروهاي عمومي مشارکت دارند.
در یک سال گذشته دولت سیزدهم تلاش کرده است بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری، با مانع زدایی، مسیر اجرای این طرح را هموارتر کند و بر اجرای آن شتاب بخشد.
درطرح گازسوزکردن رايگان خودروهاي عمومي، چندهدف به طور موازي و همسو با هدف کلي (صرفه جويي درمصرف بنزين) کانون توجه قرارگرفته است. يکي ازاهداف رايگان گازسوزکردن خودروهاي عمومي، کاهش آلاينده هاي زيست محيطي وسالم سازي محيط زيست با جايگزيني سي ان جي است.
سودآوري که با مصرف نشدن بنزين درچرخه مصرف، رقم می خورد، موجب می شود اين محصول راهبردي، راهي بازارديگري مانند صادرات با ايجاد ارزش افزوده بالا شود. کمک به معيشت واقتصاد خانوده را نيز می توان هدف ديگر اين طرح عنوان کرد. اشتغالزايي نيز مي تواند ره آورد يا هدف فرعي اجراي طرح رايگان گازسوزکردن خودورهاي عمومي باشد. مخزن، يکي از ضروريات اصلي طرح رايگان گازسوزکردن خودروهاي عمومي است و توليد آن در داخل کشورمي تواند درچرخه اشتغال اين زنجيره، تاثير بسزايي داشته باشد.
همزمان با ایجاد اختلال در سامانه هوشمند سوخت در آبان سال گذشته، مدیریت بحران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران برای خنثی سازی آن در کمترین زمان ممکن، جلوي فتنه جديد بنزين طراحي شده از سوی دشمن را گرفت. رویارویی باچنین فتنه ای و خنثی سازی آن با اطلاع رساني گسترده از طريق انتشار اطلاعيه بهنگام در خصوص ایجاد اختلال در سامانه کارت سوخت، اهتمام براي رفع اختلال در کمترین زمان ممکن و نوسازي نرم افزارهاي سامانه هوشمند سوخت و امن سازي جايگاه های عرضه سوخت صورت گرفت.
بعد از خنثی سازی این بحران، طرح ارتقای سامانه های هوشمند سوخت کشور با هدف روزآمدسازی امنیتی، سخت افزاری و نرم افزاری تجهیزات در مرکز سامانه، همچنین جایگاه های عرضه سوخت و دیگر بخش های مرتبط باسامانه هوشمند سوخت در دستورکار قرار گرفت تا نسل جدید سامانه هوشمند سوخت، جایگزین شود.
از دیگر گام های برداشته شده دولت سیزدهم در سال گذشته می توان به رشد حدود 4 درصدی مجموع تولید فراورده های نفتی اصلی در سال 1400 نسبت به سال گذشته (افزایش متوسط تولید فراورده هاي اصلي نفتي از 270 میلیون لیتر در روز به 281 میلیون لیتر در روز)، بهره برداري از پروژه 7 هزار بشكه در روز شيرين سازي نفتا و مجتمع بنزين سازي پالايشگاه لاوان با استفاده از دانش فني ايراني با هدف افزایش ظرفیت توليد روزانه 1.1 ميليون ليتر بنزين يورو 4 اشاره کرد. دیگر دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1400 عبارتند از: رشد بیش از 13 درصدی توليد نفت گاز با کیفیت یورو 4 به بالا در سال 1400 نسبت به سال گذشته (افزایش متوسط تولید این فراورده با كيفيت يورو 4 از 35.5 میلیون لیتر در روز به 40.2 میلیون لیتر در روز)، رشد حدود 2 درصدی تولید بنزین موتور در سال 1400 نسبت به سال 1399.
تنها یک سال از فعالیت دولت سیزدهم گذشته و هنوز سه سال دیگر زمان باقی است تا بخش اجرایی کشور طرح های متعددی را تکمیل، تعریف و اجرا کند.
روایتی از تلاش شبانه روزی در پایتخت گازی ایران
مشعل پالایش پایدار و ایمن گاز در شرکت های پالایشی، همسو با شاخص ها و استانداردهای زیست محیطی، یکی از مهم ترین دغدغه های صنعت گاز بوده و برای تحقق این سیاست ها، همواره گام های مهمی برداشته شده است.
پارس جنوبی، به عنوان پایتخت تولید گاز ایران، از مهم ترین مراکز انرژی دنیاست که با رویکرد اتخاذ شده و گام های پایداری که برداشته، در آینده شاهد توسعه پایدار و ارتقای استانداردهای زیست محیطی در این منطقه خواهیم بود.
در همین حال، این شرکت تلاش کرده در مسیر کاهش مشعل سوزی گام بردارد که در این زمینه، نخستین مشعل پالایشگاه اول مجتمع گاز پارس جنوبی خاموش شد.
از سوی دیگر، طبق اسناد بالادستی و در قالب بند (الف) ماده ۴۸ برنامه پنج ساله ششم توسعه، ایران باید حداقل ۹۰ درصد از گازهای همراه نفت و مشعل سوزی را کنترل کند. در این بند، به صراحت گفته شده: دولت مکلف است: همه طرح های جمع آوری، مهار، کنترل و بهره برداری از گازهای همراه تولید و مشعل در همه میادین نفتی و تأسیسات صنعت نفت را با تعیین نرخ عادلانه خوراک آنها، ظرف مدت حداکثر سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، از طریق فراخوان به مردم و بخش غیردولتی واگذار کند، به گونه ای که تا پایان برنامه، حداقل 90 درصد گازهای مشعل مهار و کنترل شده باشد.
گزارش پیش رو، نگاهی دارد به فعالیت های مجتمع گاز پارس جنوبی برای بهبود شرایط زیست محیطی در پایتخت تولیدگاز ایران درگفت وگو با برخی مدیران پالایشگاه های شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی.
پالایشگاه اول در حوزه کاهش فلرینگ، تنها پالایشگاهی است که توانسته یکی از فلرهای خود را خاموش کند و با اقدامات و راهکارهای اصلاحی که کارکنان مهندسی و بهره برداری این پالایشگاه در چند مرحله انجام داده اند، حجم زیادی از فلرها احیا و به سیستم برگشت داده شده که بخشی از آن، به خط سراسری و بخشی نیز به سوخت بویلرهای بخار پالایشگاه اختصاص داده می شود. مهرداد عبدی، مدیر پالایشگاه اول شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: این پالایشگاه، از قدیمی ترین پالایشگاه های شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی است. بیشتر پالایشگاه ها، 2 فازی هستند؛ اما پالایشگاه اول، تک فازی به شمار می آید که برای تولید 25 میلیون متر مکعب گاز طبیعی، 40هزار بشکه میعانات گازی و حدود 100 تن گوگرد طراحی شده است.
مدیر پالایشگاه اول شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: از 2 سال قبل، محصول جدید و استراتژیک بودارکننده گاز طبیعی به تولیدات پالایشگاه اضافه شده است. این محصول پیش از این وارداتی بود و به دلیل تحریم، امکان تامین آن وجود نداشت. با توجه به اینکه گاز تولیدی بدون بو است و اگر به محیط زیست وارد شود، مشخص نخواهد بود و این امر خطراتی را برای جان مردم به دنبال خواهد داشت، طبق استاندارد حتما باید قبل از مصارف خانگی و صنعتی و در مبادی شهری، ماده بودار کننده به این گاز اضافه شود. پالایشگاه اول، متولی تولید این ماده در پالایشگاه های مجتمع است و از 3 سال پیش، این واحد راه اندازی شده و هم اکنون بخش زیادی از مصرف داخلی را تامین می کنیم، به گونه ای که کشور را از وابستگی به این محصول حساس بی نیاز کرده ایم. عبدی درباره خودکفایی در پالایشگاه اول می گوید: پالایشگاه در این مورد هم پیشرو بوده است. بیش از 5 سال کمپرسور هوای این پالایشگاه از دسترس خارج و دچار صدماتی شده بود. با کمک شرکت های دانش بنیان، ساخت قطعات یدکی شامل روتور و ایمپلر کمپرسور و بالانس آن انجام و راه اندازی شد که حتی کارایی آن از نمونه خارجی هم بهتر است. ساخت کارت های الکترونیکی و به روزرسانی سیستم های DCS پالایشگاه، به روزرسانی سیستم کنترل و ساخت کارت های توربین های تولید برق نیز در کمیته خودکفایی بررسی و انجام شده است.
مدیر پالایشگاه اول شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح می کند: برنامه ریزی شده است تا سیستم های کنترل برق، ابزار دقیق و ایمنی پالایشگاه در سال جاری به روزرسانی شود؛ چرا که این سیستم های کنترلی و حیاتی برای امنیت پالایشگاه و تولید بسیار تاثیر گذار هستند.
پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با تولید محصول جدید DMC و صادرات بيش از یک ميليون و 500 هزار بشکه ای از آن توانسته است ارزش افزوده قابل توجهی را ایجاد کند. حسین باغبان، مدیر پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: تولیدات (ظرفيت اسمي) فاز دوم و سوم پارس جنوبی به عنوان پالایشگاه دوم، روزانه 50 میلیون متر مکعب گازطبیعی،400 تن گوگرد و 80 هزار بشکه میعانات گازی است. این پالایشگاه، بالاترین میزان تولید در پالایشگاه های پارس جنوبی را به خود اختصاص داده، به طوری که در زمستان سال گذشته تا مرز 61 میلیون متر مکعب هم تولید داشته و این اطمینان باعث شده که این پالایشگاه، همواره به عنوان یکی از تکیه گاه های اصلی شرکت ملی گاز برای تامین پایدار گاز در فصل سرد قرار داشته باشد. وی درباره خودکفایی در این پالایشگاه می گوید: با محوریت مجتمع پارس جنوبی در بین پالایشگاه تقسیم کار صورت گرفته، قطعات و تجهیزات وارداتی از طریق واحدهای ستادی شناسایی و به شرکت های دانش بنیان معرفی می شود. در تمامی این سال ها، وزارت نفت و شرکت ملی گاز با هدف توسعه و ارتقای مستمر توانايي شركت هاي دانش بنيان، هر گونه همكاري لازم را در دستور كار قرار داده اند تا بخش خصوصی به استانداردهاي توليدي قطعات توليدي در صنايع نفت و گاز برسد.باغبان اظهار می کند: برای کاهش فلرینگ در پارس جنوبی، برنامه بلند مدتی تعریف شده است. امیدواریم بتوانیم با اجراي برنامه هاي اصلاحی در سال 1402 میزان فلرينگ را بیش از پیش کاهش دهیم. کاهش کامل فلرینگ، نیازمند اجرای پروژه هایی مانند FGR است که انتظار داریم وزارت نفت، تامین منابع مالی این پروژه را در دستور كار مجدد قرار دهد. با اجرای این پروژه، می توان گازی را که در فلر سوزانده می شود، در شرایط عادی به سیستم بازگرداند؛ اما در شرایط اضطراری که پالایشگاه باید تمام گازهای خود را از طریق مشعل تخلیه کند، این امر امکانپذیر نیست. تصور بر این است که با اجراي طرح FGR تمام شعله های فلر جمع آوری می شود، در حالی که در شرايط اضطراري همانطوري كه اشاره شد، فلر، شير اطمينان پالایشگاه بوده و باید گازهاي خروجي از طريق فلر تخليه شود.
مدیر پالایشگاه دوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، درباره اقدامات امسال این پالایشگاه می گوید: برنامه های امسال بر اساس استراتژی و اهداف تعریف شده مجتمع گاز پارس جنوبی در قالب برنامه هاي کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برنامه ریزی شده است.
امیدواریم با اجراي طرح اصلاحی بتوانيم کل بوتان تولیدی پالایشگاه دوم را به پتروشیمی پارس به عنوان بزرگ ترین مشتری محصولات پالایشگاه دوم تحویل دهیم که این خود، ارزش افزوده بالایی را ایجاد خواهد کرد. راه اندازی کامل واحد DMC و رساندن آن به ظرفیت اسمی نیز یکی از مهم ترین برنامه های سال جاری است؛ چرا که این محصول در بازار بین المللی بسیار جذاب است. برنامه ریزی هاي انجام شده در حوزه پساب و آلاینده های زیست محیطی به طور جدي در دستور كار قرار دارد تا بتوانیم رضایت مندی مجموعه محیط زیست و ذينفعان در منطقه ويژه پارس جنوبي را هم جلب كنیم و در سلامت محیط زیست نیز مثمرثمر باشیم.
برنامه افزایش قابلیت اطمینان، تکمیل پروژه مدیریت دارایی فیزیکی، ارتقا و توسعه مدیریت خوردگی نیز از دیگر برنامه های سال جاری است.
پالایشگاه سوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، با شرکت های توانمند و دانش بنيان داخلي در حوزه ساخت کاتالیست جذب جیوه که بسیار حساس و با تكنولوژي ساخت پيچيده است و برای اولین بار در کشور ساخته می شود، قراردادی داشته که این محصول تا پیش از تعمیرات اساسی امسال، تحویل و بعد از آزمایش در واحدهای عملیاتی به تولید انبوه خواهد رسید. محمد شفیع موذنی، مدیر پالایشگاه سوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: این پالایشگاه شامل فازهای 4 و 5 می شود که برای تولید 50 میلیون متر مکعب گاز شیرین،80 هزار بشکه میعانات گازی، حدود 40 تن گوگرد و بیش از 20 هزار تن اتان طراحی شده است. وی اظهار می کند: میزان تولیدات از سال های گذشته با توجه به شرایط عملکردی و اصلاحی که پالایشگاه ها داشته اند، هم از نظر کیفیت و هم از نظر کمیت افزایش داشته است. برای افزایش خوراک دریافتی خط لوله 18 اینچی در مسیر پالایشگاه سوم ساخته شد که حدود 3 تا 5 میلیون متر مکعب گاز در روز به خوراک این پالایشگاه اضافه شده که به همین نسبت روی تولیدات محصولات تاثیر خواهد گذاشت. به گفته مدیر پالایشگاه سوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، با توجه به اینکه اتان، یکی از درآمدهای شرکت ملی گاز محسوب می شود، در تمامی پالایشگاه های مجتمع پارس جنوبی، بخصوص پالایشگاه سوم، اقدامات اصلاحی از جمله تعمیرات اساسی دوره ای برای افزایش کارایی واحدهای تولید اتان صورت گرفته است. تعویض بسترهای نمزدايي و افزایش کیفیت آنها، کاهش از سرویس خارج شدن واحدها، اجرای چند پروژه پژوهشی برای افزایش كيفيت محصولات از جمله LPC که تحقیقات و آزمایش های اولیه آن انجام شده، در این خصوص بوده است. وی ادامه می دهد: كاهش مشعل سوزي، مورد مهمی است که از سوی وزارت نفت به صورت جدی پیگیری می شود كه در قالب دو برنامه كوتاه مدت و بلند مدت شروع شده است.
مدیر پالایشگاه سوم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، درباره خودکفایی در این پالایشگاه می گوید: در کمیته خودکفایی مجتمع از قطعات حساس و مورد نیاز پالایشگاه، نقشه برداری و برنامه ریزی برای تامین قطعات یدکی Tec-High در دستور كار قراردارد. بسیاری از قطعات و تجهیزات مانند پمپ های کمپرسور هوا و توربین های برق، بومی سازی شده اند. در بخش زیادی از تجهیزات برق و ابزار دقیق، کارت های آنالوگ و دیجیتال، بحث آشکارسازی های شعله و گاز که روی ایمنی و سلامت پالایشگاه تاثیر دارد نیز خودکفا شده ایم. موذنی ادامه می دهد: از چند سال گذشته، کمیته ای در وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران به عنوان ساخت بار اول تشکیل شده که مجوزهای خوبی برای ساخت تجهیزات مورد نیاز از جمله ساخت دمنده های واحد SRU و ساخت توربواکسپندر از سوی شركت هاي دانش بنيان ارائه شده که امیدواریم با توجه به شعار سال، در سال 1401 به نتیجه برسد. وی مهم ترین برنامه های آتی پالایشگاه را تعمیرات اساسی و تأمين قطعات یدکی مورد نياز، بازرسی از تجهیزات و دستگاه ها، كاهش فلرينگ و افزايش اتان عنوان می کند.
پالایشگاه هفتم از منظر تنوع محصول، در زمره پالایشگاه های کامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی قراردارد وافزون بر گاز شیرین، میعانات گازی و گوگرد، محصولات با ارزش افزوده بالا شامل اتان برای مصارف پتروشیمی های منطقه پارس، پروپان و بوتان نیز تولید می کند. حسن اسعدی، مدیر پالایشگاه هفتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به تولید 6 محصول در این پالایشگاه می گوید: پالایشگاه هفتم، بالاترین نرخ بازیابی اتان رادر بين پالایشگاه هاي مجتمع و بالاتر از طراحي (66 درصد) كه بین 77 تا 81 بوده،محقق كرده است. براي ارتقاي كيفيت اتان CO2 زير مقدار 50 ppm و تحقق الزامات مشتري براي كاهش خوشبختانه اقدامات موثري انجام و بعد از اتمام تعميرات اساسي، با اصلاح فرايند احياي بسترهاي واحد 116 اين مهم محقق شد. به گفته وی، محدوده عملياتي این پالایشگاه شامل فازهای17و18 و تاسیسات مشترک شماره2 می شود. این تاسیسات ماموریت آبرسانی به پالایشگاه های 6( فازهاي 15/16)7 ( فازهاي 17/18 )و8(فازهاي 20/21 ) نیروگاه سیکل ترکیبی بعثت و مخازن متمرکز ستاره خلیج فارس را نیز عهده دار است. تاسيسات آب شیرین کن هم در اين مجموعه وجود دارد. وی درباره اقدامات پالایشگاه در حوزه محیط زیست می گوید: فضای سبز پالایشگاه از 12 هزار متر مربع به 35 هزار متر مربع در سال گذشته افزایش پیدا کرده؛ همچنین یکی از اقدامات خوبی که در سال گذشته صورت گرفت، تعميرات اساسي تجهيزات و لایروبی همه حوضچه های واحد تصفيه پساب صنعتی پالایشگاه بود. وی با اشاره به فعالیت ها در حوزه اچ اس ای می گوید: این پالایشگاه در حوزه اچ اس ای با برنامه ريزي، اقدامات و پایش های مناسبی که صورت گرفته 10 میلیون ساعت كاركرد بدون حادثه ثبت کرده است. دو شاخص مهم ایمنی در حوزه مديريت استراتژیک؛TRIR نرخ حوادث قابل ثبت و شاخص LTIF که بيانگر نرخ آسیب های منجر به زمان از دست رفته بوده،خوشبختانه تاکنون در پالایشگاه هفتم صفر است. به گفته وی، با هدف تحقق مسؤولیت اجتماعی، سال 97 توافقنامه ای را با آبفای استان بوشهر و شهرستان عسلویه داشته ایم که مرداد سال گذشته تکمیل و بیش از 11 هزار متر مکعب آب شیرین به آنها تحویل داده ایم؛ البته تعهد پالایشگاه براي زمان اوج مصرف در تابستان است.
مدیر پالایشگاه هفتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی ادامه می دهد: با هدف کاهش فلرینگ در پالایشگاه و با توجه به فعاليت هاي باقي مانده از طرح در زمان تحويل گيري پالایشگاه، با تكيه بر توانمندي نیروی انسانی متخصص پالایشگاه و امكانات موجود و استفاده از ظرفيت هاي داخلي توانستیم کمپرسور A Gas off فاز 18 را راه اندازی و در مدار تولید قرار دهیم. راه اندازی واحد تغلیظ گاز اسیدی (AGE) در فاز 18 برای افزایش بازدهی گوگرد و کاهش انتشار گازهای دی اکسید کربن (SO2 ) هم از دستاوردهاي اجرايي سال گذشته است. به گفته اسعدی، 50 درصد خریدهای سال گذشته پالایشگاه از تولیدکنندگان داخلی تامین و برنامه ریزی شده تا در سال جاری با معادل سازی و انجام اقدامات خودکفایی این روند بهبود یابد. وی اظهار می کند: با هدف خودکفایی مواد شيميايي مصرفي در پالایشگاه و استفاده از خدمات شركت هاي دانش بنيان، آنتی فوم يا ماده ضد كف در فرایند شیرین سازی گاز و ماده شیمیایی میتره سرد براي شست و شوي آب شیرین کن های تاسیسات مشترک شماره 2 از سوی شرکت های دانش بنیان، بومی سازی و فرايند معادل يابي كامل شده و در حال استفاده است.
مدیر پالایشگاه هفتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح می کند: در حوزه بازرسی فنی، با توجه به شرایط خاص شيوع کرونا و با رعایت شیوه نامه های بهداشتی و انجام تعميرات اساسي پالایشگاه، شاخص تجهيزات داراي گواهي سلامت از 67 درصد به 74 درصد ارتقا يافت. اسعدی می گوید: به منظور ارتقاي شاخص دسترسي پالایشگاه و پيرو تاکیدات دیسپچینگ شرکت ملی گاز براي جبران كمبود گاز در زمستان وكاهش مصرف سوخت نيروگاه ها، در اولين تجربه در سطح مجتمع، تعویض جاذب های واحد نم زدایی رديف دوم گازي پالایشگاه بدون توقف تولید و با حفظ 80 درصد ظرفيت اجرایی شد. این اقدام علاوه بر افزایش تولید پالایشگاه در کاهش بازه زمانی تعمیرات اساسی نیز تاثیرگذار بوده است. اين تجربه عملياتي که با تدوين دستورعمل، انجام فرايند ارزيابي ريسك و با پيش بيني تمهيدات لازم محقق شد، براي سال هاي آتي هم ادامه خواهد داشت.
مدیر پالایشگاه هفتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به تشکیل کارگروه پژوهش خلاقیت و نوآوری در پالایشگاه می گوید: این کارگروه، استعدادهای همکاران را شناسایی و بر اساس توانمندي ها، همكاران علاقه مند را در جایگاه های مناسب برای انجام پروژه های پالایشگاه به کار می گیرد. وی عنوان می کند: اهداف و برنامه هاي همه ادارات پالایشگاه در دو حوزه برنامه هاي مديريت استراتژيك و برنامه هاي حياتي مصوب و به صورت ماهانه علاوه بر روساي هر امور از سوی واحد تحليل سيستم و بهره وري پالایشگاه هم پايش و رصد می شود. 68 برنامه در سال گذشته به اتمام رسيده و براي امسال هم مجدد بازنگري خواهد شد.
با تعویض بسترهای غربال مولکولی پالایشگاه هشتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، تولید گاز نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. بر اساس تست های اخیری که از سوی واحد مهندسی ستاد انجام شده، تنها پالایشگاهی که توانسته بالغ بر 65 درصد اتان موجود در گاز را استحصال کند، پالایشگاه هشتم بوده است. هادی چابک، مدیر پالایشگاه هشتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می گوید: این پالایشگاه که شامل فازهای20 و21 و به صورت 100 درصد ایرانی است، بر اساس تولید 50 میلیون متر مکعب گاز طبیعی، 65 هزار بشکه میعانات گازی، 260 تن در روز گوگرد و 2400 تن در روز اتان طراحی شده است. وی می افزاید: با توجه به اینکه حفظ محیط زیست، جزو اولویت های اصلی پالایشگاه بوده، در همان ابتدای ساخت پالایشگاه سعی شده تا همزمان با واحدهای اصلی، واحدهای مربوط به محیط زیست مانند واحد بازیافت گوگرد و تصفیه پساب هم راه اندازی شود تا تولید پاک را داشته باشیم. چابک ادامه می دهد: بر اساس سیاست های RBI حداکثر بازرسی را از تجهیزات داشته ایم و به نحوی عمل شده که تا پایان سال گذشته 70 درصد از تجهیزات پالایشگاه مورد بازرسی داخلی قرار گرفته و این باعث پایداری تولید و ایمنی شده است. مدیر پالایشگاه هشتم درباره میزان فلرینگ نیز می گوید: فلرینگ پالایشگاه همیشه کمتر از میزان استاندارد بوده و سعی شده تولید را با رعایت شرایط زیست محیطی انجام دهیم و به هر قیمتی تولید نکنیم. ویژگی خاص این پالایشگاه، تولید پاک و شعله سوزی بسیار پایین تر از میزان طراحی شده است. به گفته وی، پالایشگاه هشتم در حوزه زیست محیطی، عملکرد بسیار خوبی داشته، به طوری که از سازمان محیط زیست استان فارس، به دلیل کمترین میزان آلایندگی تقدیرنامه دریافت کرده است. وی درباره برنامه های سال جاری پالایشگاه می گوید: تعمیرات اساسی موثر و منسجم، یکی از برنامه های ویژه امسال است. همچنین تحقق بازرسی های فنی تجهیزات به میزان 80 درصد باعث خواهد شد تا تولید اطمینان بخشی را داشته باشیم.
مدیر پالایشگاه هشتم شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در پایان اظهار می کند: در حوزه خودکفایی، از ظرفیت های ساخت بار اول استفاده شده تا بتوانیم از تهدید تحریم، یک فرصت بسازیم. بسیاری از نیازهای پالایشگاه مثل تجهیزات دمنده و واحدهای بازیافت گوگرد و توربواکسپندرها (توربین انبساطی) که تجهیزات مهم و استراتژی در تولید هستند، با کمک شرکت های دانش بنیان ساخته شده اند.
شعار سال با توسعه زیرساخت های گازرسانی محقق می شود
مشعل استان کرمانشاه را شاید بتوان یکی از نخستین مراکز تمدن بشری برشمرد که بر سر شاهراه های ارتباطی مهمی قرار گرفته و در سده های گوناگون نیز به دلیل جایگاه ویژه و راهبردی، از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و امروزه نیز از مهم ترین شهرهای غرب کشور به شمار می رود. کرمانشاه در سده ۱۹ میلادی به دروازه آسیا شهرت داشته است و اکنون نیز با کشور عراق مرز مشترک دارد.
جایگاه ویژه استان کرمانشاه در معادلات سیاسی و اقتصادی، تصمیم سازان را بر آن داشت تا با نگاهی ویژه تامین انرژی به ویژه گاز این استان را پیگیری کنند و هم اکنون 99.6 درصد خانوار شهری و 84 درصد خانوار روستایی از نعمت گاز برخوردارند و با بهره برداری از پروژه های در دست اجرا در بخش روستایی، ضریب نفوذ گازرسانی در بخش روستایی به 94 درصد ارتقا خواهد یافت.
همزمان با توسعه گازرسانی در بخش خانگی، گاز در استان کرمانشاه به یکی از مهم ترین مولفه های توسعه بخش صنایع و واحدهای تولیدی این استان بدل شده؛ به طوری که تاکنون 250 واحد صنعتی و تولیدی و 74 جایگاه سی ان جی به شبکه سراسری پیوسته است.
مدیرعامل سابق شرکت گاز استان کرمانشاه با اشاره به گازرسانی به روستاهای استان می گوید: سال 1400 گازرسانی به 130 روستای استان انجام شد وهم اکنون 1 هزار و 792 روستای استان به شبکه سراسری گاز متصل است. براساس برنامه های تعریف شده، گازرسانی به 353 روستا که در مناطق مرزی و سخت گذر قرار دارند نیز در جریان است. افزون بر موارد یادشده، گازرسانی به 25 روستا نیز در مرحله مناقصه گذاری قرار دارد و 163 روستا نیز در مرحله طراحی است. با بهره برداری از این پروژه ها، ضریب نفوذ گازرسانی در بخش روستایی به 94 درصد ارتقا خواهد یافت.
به گفته سیروس شهبازی، هم اکنون 84 درصد خانوارهای روستایی استان از نعمت گاز برخوردارند؛ همچنین گازرسانی به شهرهای ریجاب و ازگله با اعتبار 600 میلیارد تومان دردست اجراست.
وی ادامه می دهد: تاکنون به 30 شهر، بیش از 650 هزار مشترک، 250 واحد صنعتی و تولیدی و 74 جایگاه سی ان جی گازرسانی شده و به طور میانگین روزانه 15 میلیون متر مکعب گاز در استان مصرف می شود.
شهبازی در ادامه با اشاره به عملکرد سال 1400 این شرکت می گوید: سال 1400 به منظور توسعه گازرسانی در سطح استان به ویژه روستاهای باقیمانده و شهرهای مرزی، پروژه های گازرسانی به 3 شهر و بیش از 300 روستا در دست اقدام بود که زمینه برخورداری و جذب 26 هزار و 769 مشترک جدید به مصرف کنندگان گاز طبیعی دراستان فراهم شد. برای تحقق این برنامه، 762 کیلومتر شبکه گذاری اجرا و نصب 10 هزار و 675 انشعاب در بخش شهری و روستایی انجام شده است.
شهبازی ادامه می دهد: با اجرای 762 کیلومتر شبکه گاز، زمینه نصب 10 هزار و 675 انشعاب در استان شامل 8 هزار و 705 مورد در بخش روستایی و 1 هزار و 970 انشعاب در بخش شهری فراهم شد. درمجموع از ابتدای گازرسانی در استان تاکنون، 11 هزار و 243 کیلومتر شبکه گذاری اجرا شده که این زیرساخت ها، زمینه برخورداری بیش از 650 هزار مشترک در استان از نعمت گاز را فراهم کرده است.
به گفته وی، هم اکنون بیش از 651 هزار مشترک در استان مصرف کننده گاز طبیعی هستند که 521 هزار اشتراک (439 هزار و 287 خانوار) مربوط به بخش شهری و 130 هزار و 212 مورد اشتراک (112 هزار و 809 خانوار) مربوط به بخش روستایی است.
شهبازی تأکید می کند: شرکت گاز استان کرمانشاه همزمان با اشتراک پذیری، ارتقای ارائه خدمات مطلوب به مشترکان و ارباب رجوع را سرلوحه کار خود داده و همه خدمات این شرکت به صورت غیر حضوری و همچنین از طریق دفاتر پیشخوان ارائه می شود.
سیروس شهبازی در ادامه، اشاره ای به فعالیت های این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی دارد و می گوید: همسو با سیاست های مسئولیت اجتماعی و به منظور کمک به بخش محروم جامعه و سایر اماکن واجد شرایط، سال گذشته 6 هزار و 312 اشتراک رایگان به مدد جویان کمیته امداد، بهزیستی و ایثارگران و اماکن واجد شرایط واگذار شده که نسبت به سال پیش از آن (99) رشد بیش از 100 درصدی داشته است.
وی ادامه می دهد: از این تعداد 1 هزار و 661 مورد به مددجویان کمیته امداد، 520 مورد به مددجویان بهزیستی 275 مورد به خانواده شهدا، 143 مورد به جانبازان و 3 هزار و 713 مورد نیز به سایر واجدین شرایط واگذار شده است. وی اعلام می کند: مددجویان نهادهای حمایتی و جانبازان بالای ۲۵ درصد در صورتی که تا کنون از امتیاز اشتراک گاز رایگان بهره مند نشده اند، می توانند با دریافت معرفی نامه از نهاد مربوطه و ارائه به اداره گاز استان برای یک مرحله کنتور و اشتراک رایگان دریافت کنند.
شهبازی در ادامه با اشاره به برنامه این شرکت در حوزه تحقق شعار سال می گوید: نظر به این که امسال به صورت رایگان گازرسانی به 255 واحد تولیدی و صنعتی از سوی گاز استان اتفاق خواهد افتاد، از این رو ایجاد بستر مناسب و پایدار و سوخت ارزان قیمت جهت صنایع، زمینه توسعه صنایع و رونق تولید را رقم خواهد زد.
شهبازی با بیان این که شرکت گاز استان کرمانشاه با اجرایی کردن برنامه ها و پروژه های سال 1401 درهمسویی با سال تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین گام های مؤثری برداشته است، تاکید می کند: هم اکنون باتوجه به کثرت پروژه های در دست اجرا به منظور گازرسانی به روستاها و صنایع یادشده به صورت مستقیم و غیرمستقیم، زمینه اشتغال بیش از 10 هزار نفر در بخش های مختلف مانند تولیدکنندگان کالا، مهندسین طراح، عوامل دست در کار انجام پروژه ها، ماشین آلات و ... فراهم شده که بیانگر مبحث اشتغال آفرینی درهمسویی با شعار سال است.
به گفته وی، همسو با پروژه های تحقیقاتی و پایان نامه ها و کمک به رشد و توسعه بر اساس معیار دانش بنیان بودن، شرکت گاز استان کرمانشاه ضمن عملیاتی کردن چندین پروژه تحقیقاتی و حمایت از پایان نامه های دانشجویی، بخش دیگری از شعار سال را نیز عملیاتی کرده است.
شهبازی با اشاره به برنامه های این شرکت در حوزه بهینه سازی می گوید: همسو با سیاست های شرکت ملی گاز ایران به منظور صرفه جویی در مصرف گاز، شرکت گاز استان کرمانشاه در مرحله اول اقدام به شناسایی و ثبت نام از همه مشترکان خانگی که دارای سیستم موتورخانه هستند، کرده است. تاکنون از 826 واحد دارای سیستم موتورخانه در بخش خانگی، 643 واحد ثبت نام کرده اند و باتوجه به تعداد واحد بهینه سازی شده درسال 1400 نسبت به برنامه پیش بینی شده رشد 130 درصدی داشته است. به گفته شهبازی، باتوجه به برنامه های تعریف شده، پیش بینی می شود امسال، موتورخانه همه واحدهایی که ثبت نام کرده اند، بهینه سازی شود. نظر به اینکه تعداد واحدهای موتورخانه در محاسبات به ازای هر 500 متر مربع زیربنا یک واحد موتورخانه در نظر گرفته می شود می توان گفت تا کنون 813 واحد موتورخانه در بخش خانگی در استان کرمانشاه بهینه سازی شده است.
وی در پایان یادآور می شود: در بحث بهینه سازی موتورخانه، به منظور صرفه جویی و کمک به اقتصاد خانواده ها بصورت رایگان سه اقدام عمده در واحدهای موتورخانه از جمله عایق بندی موتور خانه ها، تنظیم دمای مشعل و همچنین نصب رسوب گیر انجام می گیرد.
در گفت و گو با مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی رویگردهای جدید در حوزه مسئولیت اجتماعی تشریح شد
مشعل مسئولیت اجتماعی امروز به یکی از الزام ها و سیاست گذاری های اصلی در صنعت نفت تبدیل شده است و زیرمجموعه های این صنعت بزرگ در تلاش هستند هزینه های حضور و فعالیت در مناطق عملیاتی را برای شهروندان و همسایگان به حداقل ممکن برسانند. در این میان صنعت پتروشیمی با توجه به پیشتازی در تولید و سود آوری برای کشور تلاش مضاعفی در جهت اجرای تعهدات مسئولیت اجتماعی خود و رفع خلاهای قدیمی در ارتباط با جامعه پیرامون خود داشته است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت های پتروشیمی به عنوان شرکت های خصوصی و مستقل، این سال ها اعتبارات مستقل و جداگانه را برای موضوع های از پیش تعیین شده یا اتفاق ها و حوادث غیر مترقبه اختصاص داده اند. پتروشیمی ها در حوادثی همچون سیل و خشکسالی یا کرونا همدلی و همراهی خوبی با جوامع محلی داشته اند و همزمان تلاش کرده اند تا فضای کسب و کار در میان شرکت های دانش بنیان، کارآفرینان و واحدهای صنعتی بومی استان بوشهر و کسب و کارهای محلی را حفظ کنند و توسعه دهند. بر همین اساس علاوه بر ورود مستقیم و بی واسطه هر یک از پتروشیمی ها در مناطق عملیاتی خود برای همراهی با جوامع محلی، شورای راهبردی را برای هماهنگی بیشتر بین خودشان و مسئولان استانی تشکیل داده اند که تاکنون منشا اتفاق های مهم و اساسی بوده است. علی ربانی، مشاور اجتماعی مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و رئیس دبیرخانه مسئولیت اجتماعی صنایع پتروشیمی در گفت وگو با «مشعل» به تشریح اقدام های این مجموعه در سال 1401 پرداخت.
ربانی با تاکید بر اینکه اقدام های صورت گرفته در حوزه مسئولیت اجتماعی پتروشیمی نسبت به سایر بخش های صنعت نفت قدمت و سابقه بیشتری دارد، تصریح کرد: از دو سال قبل و با توجه به تحولات و اتفاق هایی که همزمان با کرونا رخ داد، این اقدامات و برنامه ها به شکل هدفمند و نظام مندی ادامه پیدا کرد و شورای عالی مسئولیت اجتماعی را در مجموعه پتروشیمی ها راه اندازی کردیم . در حال حاضر مدیران عامل پتروشیمی ها در این شورا عضو هستند و در نشست های این شورا خط مشی ها و سیاست گذاری های پتروشیمی ها به شکل متمرکز اعلام می شود.
رئیس دبیرخانه مسئولیت اجتماعی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه همه موضوع های اقتصادی و معیشتی، اجتماعی، کارکنانی و فرهنگی و زیست محیطی منطقه و ساکنان به شکل مجزا در این شورا بررسی می شوند و همه بازتعریف ها در حوزه مسئولیت اجتماعی صورت می گیرد، افزود: در ماهشهر و عسلویه دو شورای راهبردی فعال است که چهار کارگروه درحوزه های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و کارکنان فعال هستند.
او با تاکید بر اینکه اعتبار حوزه های زیست محیطی مجتمع های پتروشیمی که عدد قابل توجهی را در بر می گیرد، در رقم کلی مسئولیت اجتماعی منطقه محاسبه نمی شود، افزود: در سال 1400 اعتبار اختصاص یافته برای حوزه مسئولیت اجتماعی این دو شورای راهبردی بیش از 750 میلیارد تومان بوده است. این رقم با توجه به وضعیت جذب در مناطق حدود 90 درصد تحقق داشته و حدود 10 درصد به دلیل به اتمام نرسیدن پروژه های عمرانی مناطق بوده است. البته این عدد برای سال 1401 یک هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است.
ربانی با تاکید بر اینکه خدمات پتروشیمی ها در این مناطق محدود به این بودجه های مسئولیت اجتماعی نمی شود و بخش قابل توجهی از این خدمات شامل پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و هزینه آن در محیط پیرامونی است، افزود: تولید صنعت پتروشیمی در سال های اخیر افزایش قابل توجهی داشته و جزء معدود صنایعی بوده که با توجه به تمدید یک ساله برنامه توسعه تا پایان سال 1401، توانسته است 100 درصد تعهد خود را در برنامه محقق کند و مجموع ظرفیت تولید آن مطابق برنامه به 103 میلیون تن برسد.
اعتبارات مسئولیت اجتماعی پتروشیمی ها به 10 هزار میلیاردتومان رسیده است رئیس دبیرخانه مسئولیت اجتماعی صنایع پتروشیمی افزود: پیش از این فعالیت و تداوم تولید فروش داخلی پتروشیمی ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده می شد و حالا شامل صادرات هم می شود.
این عدد پرداختی در شهرهایی که میزبان صنایع پتروشیمی هستند، در مجموع حدود 10 هزار میلیارد تومان می شود. باید گفت که سهم شهرداری ها و دهیاری های این استان ها و شهرهای میزبان پتروشیمی ها حدود 4 هزار میلیارد تومان می شود که به خصوص در دو استان خوزستان و بوشهر رقم قابل توجهی است و یک تنه به بودجه استانی دولت می زند.
ربانی با تاکید بر اینکه با توجه به اختصاص این اعتبارات و حساسیتی که وجود دارد، به عنوان یک مطالبه گر، موضوعات شهر و شهرستان و استان را پیگیری می کنیم، افزود: پیگیری ما به شکل مداوم ادامه دارد تا مشخص شود آیا مردم از این بودجه ها و محل های هزینه های آن ها اطلاع دارند؟ در عین حال همکاری خوبی بین مسئولان محلی و استانی و فعالان مردمی و گروه های فعال منطقه ای و رسانه ها وجود دارد تا این اعتبارات به مسیرهای درست خود منتهی شود.
مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه صنعت به همراهی مردم و ساکنان محلی نیاز دارد و تداوم فعالیت صنعت هم به نفع مردم است و این رابطه دوسویه باید حفظ شود، افزود: این اعتبارات فرصت خوبی است که مسئولان محلی و استانی با استفاده از آنها در جهت افزایش سطح رضایت عمومی و امکانات شهری استفاده کنند.
ربانی توانمندسازی جوامع پیرامونی را یکی از مهم ترین موضوع های قابل پیگیری شرکت های پتروشیمی و شورای راهبردی پتروشیمی برشمرد و گفت: شاخص هایی مثل خرید محلی و داخل شهرستان و استانی و ملی از سوی بنگاه های اقتصادی، یکی از مهم ترین الزامات عملکردی شرکت ها اعلام شده است و شرکت های پتروشیمی موظف هستند نیازها و امکانات خود را تا حد امکان از این جوامع محلی تامین کنند تا به اقتصاد آن شهر و استان کمک کنند.
او افزود: به منظور پرهیز از موازی کاری، جلسات خوبی با مسئولان استانی داریم؛ جلسات متناوبی با رئیس سازمان مدیریت و برنامه استان خوزستان برگزار می شود و شاخص های توسعه ای شهرستان های مهم استان بوشهر و شهرستان ماهشهر و را مقایسه می کنیم و تمام پروژه ها و اولیویت های ما بر اساس همین مطالعات در استان است، ضمن اینکه اولویت با بخش هایی است که اثرپذیری بیشتری از صنعت داشته اند.
مشاور اجتماعی مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: شرکت های پتروشیمی و شورای راهبردی پتروشیمی مشارکت کننده درکار است و صفر تا 100 پروژه را واگذار نمی کنیم، ضمن اینکه بودجه ها به شکل چند مرحله ای تخصیص داده می شود تا عملکرد مشهود باشد و در زمان مشخص به پایان برسد و نتیجه آن را شهروندان ببینند.
ربانی به تعریف کردن 46 پروژه در چهار شهرستان جنوبی استان بوشهرو ماهشهر برای سال 1401 اشاره کرد و گفت: این 46 پروژه بر اساس نیازهای تعیین شده بود که به مردم هم اعلام کردیم و تا پایان خرداد 1401 این پروژه ها به سرانجام می رسد. در هر بخشی که پروژه تکمیل می شود، خود به خود واکنش و بازخوردهای اجتماعی عملکرد خودمان را بین مردم می بینیم و رصد می شود، ضمن اینکه تلاش کرده ایم از برخورد سلیقه ای و مدل های تایید نشده دوری کنیم.
او با اعلام اینکه شرکت های پتروشیمی اقدام های مستقل و جداگانه ای به خصوص در زمینه محیطی زیست دارند و عملکردها در زمینه نوفلرینگ و محیط زیست، حمایت از تحصیل دانش آموزان نخبه، حمایت از زنان سرپرست خانوار به شکل هدفمند و از طریق شورای راهبردی انجام می شود، افزود: یکی از مهم ترین اهداف ما کاهش 50 درصدی تعداد مددجویان در افق 1404 است و تلاش می کنیم در 4 شهرستان جنوبی استان بوشهر و ماهشهر تعداد مددجویان کمیته امداد و بهزیستی را به نصف برسانیم.
مشاور اجتماعی مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه افزود: تاسیس کارگاه های روستایی، سهام دار کردن در تعاونی های ایجاد شده و یا ایجاد نیروگاه های خورشیدی که در مسیر کاهش اتلاف انرژی است پروژه هایی تعریف شده است، از جمله پروژه هایی است که با هدف توانمند سازی پیش بینی کرده ایم. برق این نیروگاه های خورشیدی کوچک را اداره برق می خرد و مددجویان به شکل تضمینی می توانند برق تولید کنند و بفروشند. ربانی به تفاهم نامه ای که در حاشیه نمایشگاه صنعت نفت با کمیته امداد امضا شده است، اشاره کرد و گفت: در این تفاهم نامه ابعاد مختلف همکاری برای توانمندسازی مددجویان، مشارکت در ساخت خانه، تحصیل مددجویان و ... پیش بینی شد. این همکاری مشارکتی از سال گذشته شروع شده و سال گذشته 230 واحد مسکونی برای مددجویان کمیته امداد در 4 شهرستان جنوبی استان بوشهر احداث شد. آورده مالی و مشارکت در اجرای خانه های ساخته شده به صورت 50 - 50 بین پتروشیمی ها و کمیته امداد بوده است و امروز این مددجویان در خانه های خود هستند.
واکاوی دورنمای یک طرح ملی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مشعل طرحی با عنوان کهاب (كاهش، هدايت، انتقال و بازيافت بخار بنزين) با هدف مقابله با آلودگی هوا در محدوده انبارهای نفت و جایگاه های عرضه سوخت بنزین و جلوگیری از انتشار بخار و هدرروی بنزین در سال 87 و با اخذ مصوبه هیئت دولت در دستور کار نهادهایی چون وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار گرفت. طرحی که قرار بود روزانه از تبخیر ۳۰۰ هزار لیتر بنزین جلوگیری کند، اما سایه سنگین رخوت و رکود بر آن چیره شد و دیگر امکان اینکه بتوان برای آن دورنمای روشنی را متصور شد، بعید و دور از ذهن می نمود. ظاهرا سرنوشت این طرح هم به مانند بسیاری از طرح ها با تشدید تحریم ها در سالیان اخیر و نوسان های شدید نرخ ارز پیوند عمیقی خورد اما تلاش های بسیاری شد تا از این سد گذر شود و کهاب به انجامی که باید برسد.برای بررسی فرجام طرح کهاب با فرهاد عبدالله پور، مجری طرح درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، گفت و گویی انجام شده است که شرح آن را می خوانید.
بدون شک تحریم ها، فرآیند طولانی مدت اجرای طرح کهاب را به همراه داشته است، اما اصلاح زیرساخت های موجود، حرکت به سمت بومی سازی و بهره مندی از توان داخل، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی گسترده، همچنین تامین منابع مالی لازم به همراه افزایش دانش و آگاهی کافی از ضرورت اجرای این طرح در کشور، اهتمام به تکمیل این طرح رادر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان نماینده وزارت نفت و متولی اصلی اجرای آن، بیش از پیش از پیش ضروری ساخت.
باشروع فعالیت دولت سیزدهم نیز عزمی راسخ برای تکمیل فرآیند اجرایی طرح کهاب ایجاد شده است تا آنجا که انتظار می رود این طرح ملی با همه ابعاد و اهدافش تا پایان امسال به فرجام برسد
مجری طرح کهاب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ابهام در اجرایی شدن طرح کهاب را منوط به عواملی چون عدم دانش کافی جایگاه دارن نسبت به مزایای اجرای طرح می داند.
نبود زیرساخت های لازم به دلیل قدمت بالای انبارهای نفت و جایگاه های عرضه سوخت که به کارگیری فناوری های روزآمد را با محدودیت مواجه می کند، همچنین تحریم ها و به دنبال آن نوسان های شدید نرخ ارز در کشور مهم ترین مولفه تاخیر در اجرای این طرح شناخته شده است؛ مجری طرح کهاب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران هم بر این امر صحه گذاشته و اینگونه توضیح می دهد: درست است؛ گاه انتقادهای فراوانی به تاخیر در اجرای طرح کهاب مطرح می شود که پاره ای از این موارد بجاست، اما نباید از این مسئله غافل ماند که اعمال محدودیت ازسوی کشورهای غربی به ویژه آمریکا سبب شد بسیاری از معادلات پیش بینی شده برای اجرای این طرح با وقفه روبه رو شود. تجهیزات این طرح نیازمند بهره مندی از به روزترین فناوری هاو راهکارهای نوین است که به دلیل تحریم های اعمال شده دسترسی به آنها در داخل وجود نداشت. در گذشته عمدتا تجهیزات مربوط به طرح کهاب وارداتی بود؛ از این رو با افزایش نرخ ارز دچار تغییرات قیمتی شدید شد و از طرفی هم چون نگهداری از تجهیزات مربوطه بسیار گران و هزینه بر بود، انگیزه و رغبت برای سرمایه گذاری در این طرح وجود نداشت.
مجری طرح کهاب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در ادامه اظهارات خود به توانمندی شرکت های داخلی و بومی سازی برای تجهیزات و قطعات مورد نیاز طرح کهاب اشاره می کند و می گوید: شرایط به گونه ای رقم خورد که عملا دسترسی به هیچ نوع اطلاعاتی نداشتیم. تنها راه این بود که سازندگان داخلی پای کار بیایند و بتوانیم از ظرفیت های بالقوه آنان به نحوه مطلوب بهره ببریم، با انجام چندین مرحله مناقصه توانستیم گام های اولیه را برداریم و فرآیند تکمیل طرح را پیش ببریم.
اولویت نخست شرکت پخش فرآورده های نفتی افزون بر حفظ سلامت شهروندان و جامعه، تامین به موقع سوخت به دست مصرف کننده است؛ بنابراین شرایط را باید به گونه ای مهیا کرد که خللی در این باره رخ ندهد؛ عبدالله پور با اذعان به این مطلب می افزاید: محدودبودن ظرفیت انبارهای نفت و تعداد اندک جایگاه ها سبب شده است با احتیاط بیشتر و مطابق با یک برنامه ریزی اصولی برای تحقق اهداف این مسیر گام برداشت تا مخاطراتی از جهت تامین سوخت مورد نیاز شهروندان به همراه نداشته باشد.
وی از انبار اصفهان، کرج و تهران (شمالغرب) به عنوان انبارهای پایلوت برای اجرای این طرح نام می برد و می گوید: در دنیا سه روش تبریدی، غشایی و کربن اکتیو برای اجرای طرح کهاب به کار برده می شود که همه این روش ها در انبارهای اصفهان، کرج و شمالغرب پیاده شد و خوشبختانه نتایج مثبتی از میزان کارآیی و اثربخشی هر یک از این موارد حاصل شد. به نحوی که نصب سيستم بازيافت بخار بنزين(VRU) در انبار نفت شهر تهران (شمالغرب) به شيوه تبريدي این قابليت را دارد که از ورود روزانه 6 هزار مترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگیری و حدود 9 هزار ليتر در روز نيز بازيافت بخار بنزين حاصل شود. در انبار نفت شهركرج شيوه غشايي اجرایی شد که این سیستم قابلیت جلوگيري از ورود روزانه 4 هزار مترمكعب بخار بنزين به هوا را دارد، ضمن آنکه حدود 6 هزار ليتر در روز نيز بازيافت بخار بنزين به دست می آید. نتایج حاصل از طراحي و نصب سيستم بازيافت بخار بنزين (VRU)به روش جذبي در انبار نفت كلانشهر اصفهان نشان می دهد که تجهیزات منصوبه قابليت جلوگيري از ورود روزانه 6 هزار متر مكعب بخار بنزين به هوا را دارد و روزانه حدود 9 هزار ليتر نيز بنزين دوباره وارد چرخه مصرف می شود.
مجری طرح کهاب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ضمن بیان این مطلب که هم اکنون انبار نفت کلان شهرهای مشهد، تبریز، اراک و اهواز مجهز به نصب سيستم بازيافت بخار بنزين(VRU) به شيوه جذبي است و پیش بینی می شود تا پایان امسال این طرح به طور کامل در کلان شهرهای عنوان شده تکمیل و اجرایی شود، ادامه می دهد: با بهره برداري از 4 پروژهVRU مذكور از ورود روزانه 14هزار مترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگيري و حدود 21 هزار ليتر در روز نيز بنزين مجددا وارد چرخه مصرف می شود.
عبدالله پور اظهار می کند: انبار نفت بندرعباس، نخستین انبار نفتی بود که طبق پیمان کیوتو به طرح کهاب مجهز شد و در آن زمان قطعات و تجهیزات کاربردی مورد نیاز آن به صورت رایگان در اختیار ما قرار داده شد. هرچند بعدها برای تعمیر، نگهداری و به روزرسانی تجهیزات کاربردی انبار نفت بندرعباس با چالش هایی مواجه شدیم، اما خوشبختانه توانستیم موانع را برطرف کنیم و هم اکنون این انبار نفت نیز مجهز به طرح کهاب و فعال است. با بهره برداري ازاين سيستم از ورود روزانه 3 هزار مترمكعب بخار بنزين به هوا جلوگيري و حدود 4 هزار ليتر در روز نيز بازيافت بخار بنزين حاصل مي شود. همچنین انبار نفت ری هم جزو آن دسته از انبار نفتی است که قرارداد آن با یک شرکت پیمانکار داخلی آن هم به صورت فرآیند مناقصه منعقد شده و طبق برنامه ریزی های حاصله تا اواسط سال آینده به بهره برداری خواهد رسید. به گفته وی، با توجه به حجم بالا و ارزش اقتصادي بخار بنزين قابل بازيافت، سازوکارهای اجرايي اين بخش در قالب قراردادهاي EPC و از طریق شناسایی شرکت های دانش بنیان در مرحله فراخوان عمومی برای پیمان سپاری به شرکت های سازنده داخلی و بومی سازی تجهیزات این بخش است. این مهم با هدف جلوگيري از تبعات تحريم هاي اعمال شده بر واردات فناوری اين تجهيزات به كشور و ايجاد اختلال در روند پيشرفت طرح و همچنین حمايت از ساخت داخل انجام شده است كه براین اساس هم اکنون محصولات ساخت داخل طرح كهاب در حال نصب در جايگاه ها هستند.
عبدالله پور عنوان می کند: طرح کهاب در سه مرحله تجهیز جایگاه های سوخت، نفتکش های بنزینی و انبارهای نفت اجرایی می شود که بیشترین قدرت مانور شرکت پخش مربوط به انبارهای نفتی است و تصمیم گیری حوزه های دیگر منوط به سیاست گذاری های بخش خصوصی است؛ از این رو اعمال فشار و ایجاد محدودیت برای اجرای طرح در جایگاه های عرضه سوخت و نفتکش ها قطعا با نتایج معکوس روبه رو خواهد بود. تجربه نشان داده که تصمیم گیری های صرفا دستوری قابلیت اجرایی نخواهد داشت؛ بنابراین باید به شیوه ای تعاملی و تشویقی چالش ها را حل وفصل کرد. از سوی دیگر با محدودیت تعداد جایگاه ها در کشور مواجه هستیم و امکان بسته کردن آنها لطمات جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت.
طرح کهاب شامل سه مرحله است؛ مرحله یک آن لوله کشی از مخازن زیرزمینی تا محل تخلیه جایگاه های عرضه سوخت است که هم اکنون در همه جایگاه های سراسر کشور اجرایی شده؛ مرحله دوم شامل برگشت بخارات بنزین در حین سوخت گیری خودروها و مرحله سوم نیز شامل نصب دستگاه های استحصال بخارات بنزین در جایگاه هاست. یکی از مهم ترین رسالت های این طرح، تجهیز بیش از 4 هزار جایگاه سوخت به دستگاه هایی است که بتواند در فرآیند بارگیری، نگهداری و فروش بنزین میزان 1.5 تا ۲ درصدی تبخیر بنزین را به صفر برساند. از ابتدای مهرماه سال ۹۹ همه جایگاه های تازه تأسیس عرضه سوخت، تنها در صورتی که مجهز به تجهیزات کنترل و بازیافت بخار بنزین باشند، قابل بهره برداری خواهند بود که نشان از آن دارد که این طرح با جدیت در حال اجرا و پیگیری است.
به گفته عبدالله پور، اطلاعات نشان می دهد از میان 4 هزار و 2٠٠ جایگاه سوخت کشور، اغلب آنها تاکنون موفق شده اند گام های اول و دوم طرح را عملیاتی کنند و استمرار این فرآیند نیازمند عزمی راسخ ازسوی جایگاهداران است. تجهيز بيش از 97 درصد مجاري عرضه به تجهيزات و ادوات مورد نياز كنترل بخار بنزين (STAGE I)، اجراي موفقيت آميز سيستم stageII +vapor saver در تعدادي از جايگاه هاي كشور و شروع عمليات تجهيز جايگاه هاي تحت پوشش شركت هاي زنجيره اي توزيع سوخت و ساخت داخل قطعات مورد نياز تجهيز جايگاه ها به سيستم STAGE I و دستيابي به دانش فني ساخت اين قطعات در داخل كشور، از دیگر اقدام های شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران برای اجرای طرح کهاب در میان جایگاهداران است.وی همچنین از تجهيز 5 هزار و 200 دستگاه تانكر حمل زميني بنزين به تجهيزات هدايت و نگهداري بخار بنزين خبر داده و می گوید: نفتكش ها وظيفه اصلي انتقال بنزين و انواع فرآورده ها از انبارهاي نفت به جايگاه ها را به عهده دارند كه دراثر جابه جايي اين فرآورده در زمان بارگيري در انبار نفت و حركت در مسير و سپس تخليه آن در جايگاه مقادير قابل ملاحظه اي تبخير شده كه اين امر با نوسازي نفتكش ها و نصب تجهيزاتي روي آنها در حال اجراست.
مجری طرح کهاب شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اذعان به این موضوع که اولویت نخست، سلامت شهروندان است و از این نظر بایسته است فرهنگ سازی گسترده برای اجرای این طرح در میان جایگاهداران و به طور اخص عموم مردم شکل گیرد، می افزاید: ناآگاهی به لزوم اجرای طرح کهاب روند عملیاتی کردن آن را با کندی روبه رو کرده است. باید انگیزه لازم برای ترغیب سرمایه گذاری فراهم شود. ضرورت تحقق چنین مسیری از سمت وزارت نفت و به ویژه شرکت پخش فرآورده های نفتی به عنوان متولی اصلی این طرح پذیرفته شده و تمهیدات لازم نیز برای بازگشت سرمایه به کارگرفته شده است. مادامی که فرآیند تکمیل طرح در جایگاه ها به تائید شرکت پخش برسد، به ازای فروش هر لیتر بنزین، مبلغی به عنوان حق العمل طرح کهاب به جایگاه دار پرداخت خواهد شد و این امر تا زمان استهلاک میزان سرمایه گذاری تداوم خواهد یافت.
بر اساس ابلاغ مصوبه هیئت دولت، بازه زمانی 4 ساله برای بازپرداخت میزان سرمایه گذاری طرح کهاب در جایگاه های عرضه سوخت در نظر گرفته شده است که عبدالله پور با اذعان به این مسئله ابراز امیدواری می کند: مکاتباتی با وزارت نفت برای افزایش بودجه این طرح انجام شده که امیدواریم با تخصیص به موقع آن، به تسریع در روند بازپرداخت سرمایه گذاری ها بینجامد.
وی ادامه می دهد: آنچه مسلم است، پرداخت یکباره هزینه تجهیز طرح کهاب در جایگاه ها برای دولت امکان پذیر نیست، اما صرفه اقتصادی حاصل از اجرای چنین طرحی جدای از کاهش میزان مصرف بنزین و آلودگی هوا، کاملا واضح و مبرهن است و به همین خاطر با استقبال همه جایگاه های عرضه سوخت محدوده شهری کلانشهرها و مراکز استان ها روبه رو بوده است. با این اوصاف میزان دوره بازگشت سرمایه دقیقا به میزان فروش بستگی دارد و از یک تا 10 سال ادامه خواهد داشت؛ از این رو جایگاهی که به مراتب میزان فروش کمتری در روز دارد، مدت زمان دوره بازگشت سرمایه آن نیز طولانی خواهد شد. با وجود این بر اساس زمان بندی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، تجهیز طرح کهاب در مرحله نخست جایگاه های عرضه سوخت کلان شهرها را هدف قرار داده و در مراحل بعدی مراکز استان ها و دیگر شهرهای مجاور مدنظر قرار خواهد گرفت.
عبدالله پور در تشریح مهم ترین اقدام های آموزشی و تصمیم های اتخاذ شده برای اجرای طرح کهاب به مواردی از جمله اجراي پروژه پژوهشي ساخت داخل و دستيابي به دانش طراحي و ساخت سيستم بازيافت بخار بنزين براي جايگاه هاي عرضه سوخت با همكاري پژوهشگاه صنعت نفت، برگزاري 6 دوره آموزشي اجرا و نظارت بر طرح كهاب برای کارشناسان مهندسی و اچ اس ای مناطق پخش در اصفهان، بندرعباس و بابلسر، برگزاري سمينار آموزشي يك روزه برای مسئولان محيط زيست سراسركشور به منظور آشنايي با فعاليت هاي طرح كهاب و نحوه تعامل با سازمان محيط زيست براي نظارت برحسن اجراي طرح كهاب، مساعدت هاي فني و تخصصي به ساخت داخل نخستین سيستم بازيافت بخار بنزين به روش تبريدي جذبي برای نصب در انبار هاي نفت، همچنين ساخت داخل سيستم هاي بازيافت بخار بنزين جايگاهي ازسوی شركت هاي نفت ابزار، پایش تجارت آسمان، فاخر صنعت نوپاک و كاهش قيمت های دستگاه بازیافت بخار بنزین به يك سوم نمونه هاي خارجي اشاره کرد.بر اساس آنچه آمد، یک طرح ملی با همه وسعت و گستردگی زمانی که در مسیر اجرا قرار می گیرد، ناخودآگاه با چالش های عدیده ای دست و پنجه نرم می کند. اما به واقع نقش سازنده تعامل در میان نهادهای ذی نفع به عنوان مولفه ای تاثیرگذار مسیر پیشرفت و توسعه را هموار خواهد کرد. طرح کهاب نیز از آن دست موضوع هایی است که با انواع انتقادهای کارشناسان و مدیران جایگاه های سوخت روبه رو است و چنین می نماید که تا رسیدن به اهداف اصلی خود مسیر دشواری در پیش دارد و بهتر است همه ذی نفعان و مسئولان مربوط با ایجاد شرایط حداقلی، فرآیند اجرای آن را تکمیل کنند.
نکته حائز اهمیت آن است که این طرح نقش مهمی در صرفه جویی اقتصادی دارد؛ از این رو ضروری است دست سودجویان و فرصت طلبان برای کسب سودهای کلان را کوتاه کرد و از دیگر رو همراهی و همکاری شهروندان با مسئولان در فرآیند اجرای طرح بر اثربخشی بیش از پیش این طرح کمک شایانی خواهد کرد.
شکاف بین آنچه در بازارهای جهانی نفت خام گفته می شود وآنچه در دنیای واقعی معاملات فیزیکی بازار رخ می دهد، با تصمیم تولیدکنندگان ائتلاف اوپک پلاس برای افزایش تولید و متعاقب آن افزایش قیمت رسمی فروش نفت خام از سوی عربستان پدیدار شد. وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در نشست اخیر خود (پنج شنبه 12 خرداد) تصمیم گرفتند برای جبران کاهش تولید روسیه (به دلیل تحریم های غرب در پی درگیری های مسکو-کی یف) تولید نفت را افزایش دهند.
اما در حالی که به نظر می رسد این تصمیم اعضای ائتلاف اوپک پلاس تلاشی برای اطمینان بخشی به عرضه در بازارهای جهانی بوده است و مانع افزایش قیمت های جهانی نفت خام می شود، با مخابره اخباری مبنی بر افزایش قیمت های فروش رسمی نفت عربستان برای تحویل به مشتریان آسیایی و اروپایی در ماه ژوئیه آسیا و اروپا همزمان شد.
زیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس در نشست ویدیوکنفرانسی دوم ژوئن (12 خردادماه) تصمیم گرفتند عرضه روزانه نفت خام خود را برای ماه ژوئیه 648 هزار بشکه (0.7 درصد تقاضای جهانی نفت خام) و در ماه اوت نیز به مقدار مشابهی افزایش دهند؛ در حالی که پیش تر براساس برنامه اولیه قرار بود فرآیند تسهیل توافق کاهش تولید با افزودن ماهانه 432 هزار بشکه ای در ماه سپتامبر سال جاری میلادی پایان یابد.
اوپک پلاس متشکل از ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و دیگر تولیدکنندگان غیر اوپک از جمله روسیه که از زمان آغاز درگیری های نظامی با کی یف در 24 فوریه شاهد افت حدود یک میلیون بشکه ای تولید خود بوده، تشکیل شده است.
تصمیم وزیران نفت و انرژی ائتلاف اوپک پلاس مبنی بر عرضه بیشتر تأثیر چندانی بر شرایط بازارهای جهانی نفت خام نداشت، به طوری که قیمت نهایی نفت خام شاخص برنت دریای شمال در معاملات روز سوم ژوئن (جمعه، 13 خرداد) بازار آی سی آی لندن با افزایش 1.8 درصدی 119 دلار و 72 سنت به ازای هر بشکه ثبت شد.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال اکنون حدود 24 درصد بالاتر از روز پیش از آغاز درگیری های نظامی کی یف و مسکو است و با توجه به تصمیم اتحادیه اروپا برای ممنوعیت 90 درصدی واردات نفت خام کشورهای عضو این اتحادیه از روسیه، همچنان روند افزایشی خود را حفظ کرده است.
مشکل کنونی بازارهای نفت این است که با توجه به ناتوانی اعضای اوپک پلاس از عرضه تعهد شده، اعتبار این ائتلاف به شدت خدشه دار می شود. کشورهای عضو اوپک حاضر در توافق کاهش عرضه تولیدکنندگان اوپک پلاس در ماه مه روزانه 24 میلیون و 720 هزار بشکه نفت خام یعنی حدود 858 هزار بشکه کمتر از هدف ائتلاف بزرگ تر موسوم به اوپک پلاس تولید کرده اند؛ همه این شرایط در کنار کاهش تولید و صادرات نفت خام روسیه نشان می دهد که عرضه واقعی بسیار کمتر از رقمی است که اعضای ائتلاف اوپک پلاس اعلام کرده است.
ناتوانی در دستیابی به اهداف تعیین شده در بازاری که نگران موضوع تغییر مشتریان نفت خام روسیه و حفظ حجم صادرات است، توجه بیشتری را به خود جلب می کند یا اینکه به نظر می رسد با کاهش مقدار تولید و صادرات نفت روسیه، بازارهای جهانی با محدودیت بیشتر عرضه روبه رو خواهد شد.
در واقع تصمیم اوپک پلاس برای افزایش عرضه نفت خام، تلاشی است برای ثبات بخشی به بازار نفت و رهایی از نگرانی ها درباره کمبود عرضه تا این اطمینان حاصل شود که قیمت ها به سطوحی نخواهد رسید که منجر به کندی روند رشد اقتصادی جهان و به دنبال آن تضعیف شرایط تقاضا برای نفت خام شود.
شاید تصمیم شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو برای افزایش قیمت های رسمی فروش (OSP) نفت خام عربستان برای تحویل در ماه ژوئیه به مشتریان و پالایشگران آسیایی و اروپایی قدری عجیب به نظر آید.
آرامکو قیمت نفت خام نوع سبک عربی خود را برای عرضه به مشتریان آسیایی نسبت به شاخص منطقه ای نفت خام عمان/دوبی 6 دلار و 50 سنت برای هر بشکه افزایش داد که نسبت به رقم 4 دلار و 40 سنتی ماه ژوئن دو دلار و 10 سنت افزایش نشان می دهد و این رقم یک تا یک دلار و 50 سنت فراتر از انتظار پالایشگران آسیایی خریدار نفت خام عربستان بوده است.
قیمت رسمی فروش نفت خام سبک عربی صادراتی عربستان برای مشتریان شمال غرب اروپا نسبت به نفت خام برنت برای تحویل در ماه ژوئیه چهار دلار و 30 سنت افزایش یافت که نسبت به قیمت تعیین شده برای محموله های بارگیری شده در ماه ژوئن 2 دلار و 20 سنت افزایش نشان می دهد.
با توجه به افزایش اخیر حاشیه های سود پالایشی و افزایش قیمت نفت خام برنت نسبت به دوبی، افزایش قیمت رسمی فروش به مشتریان آسیایی همیشه مورد توجه بود. یک پالایشگاه معمولی در سنگاپور که نفت خام دوبی را فرآوری می کند، سودی معادل 25 دلار و 19 سنت به ازای هر بشکه یا بیش از سه برابر میانگین متحرک 365 روزه هشت دلار و 11 سنتی دارد.بازتاب مشاهده شده از تقاضای مطلوب، به ویژه برای گازوئیل و کاهش شدید صادرات سوخت از مقاصد چین در سال جاری میلادی و در عین حال روسیه بازار فرآورده های نفتی را با محدودیت عرضه روبه رو کرده است.در حالی که منطقی به نظر می آید که شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو قیمت های رسمی فروش نفت خام صادراتی عربستان را برای تصاحب حاشیه های سود بخش پالایشگاهی افزایش دهد، اما در ظاهر با تصمیم اوپک پلاس با هدف اطمینان بخشی به عرضه مطلوب در بازارهای جهانی با قیمتی مناسب به منظور جلوگیری از آسیب به چشم انداز تقاضای جهانی نفت خام، در تضاد است.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: کلایدراسل، ستون نویس بخش انرژی و کالای بازارآسیا در خبرگزاری رویترز
مترجم: امیر دشتی
مشعل از اهداف اصلي علم بهداشت صنعتي، مطالعه شرايط كار از جمله بررسي و شناسايي عوامل زيان آور محيط كار و مواجهات شغلي شاغلان، برنامه ريزي و اجراي اقدامات پيشگيرانه وكنترل مواجهات شغلي مهم و در نهايت حفظ و ارتقای سلامت كاركنان و ايجاد محيط كار سالم است.
در محيط هاي كار با توجه به فرايندهاي طراحي شده براي انجام يك فعاليت، عوامل مختلفي وجود دارد كه هر یک با توجه به ماهيت خود، مي توانند براي كاركنان خطرها و زيان هاي جبران ناپذيري را ايجاد کنند. عوامل ياد شده در گروه هاي زيان آور فيزيكي، شيميايي، ارگونوميكي، بيولوژيكي و رواني تقسيم مي شوند. از ميان عوامل زيان آور فيزيكي محيط كار، صدا به عنوان بارزترين عامل شناخته شده و امروزه سر و صدا يكي از مشكلات عمده مرتبط با صنايع به شمار می رود. معاونت بهداشت صنعتی اداره کل اچ اس ای وزارت نفت، گزارشی درباره میزان کنترل صدا درمحیط های صنعتی انجام و اقدام های مؤثر بر کاهش افت شنوایی را مورد بررسی قرار داده است. شکیبا بختم،کارشناس ارشد بهداشت صنعتی این معاونت، توضیحاتی ارئه کرده است که می خوانید.
نواحي صنعتي، محل هايي پر سر و صدا هستند که همين امر، مشكلات زيادي را براي سلامت و ايمني افراد به وجود می آورد. مشكلات «کم شنوايي وكري شغلي»، يكي از اثرات ناشي از مواجهه با سر و صداي بيش از حد مجاز است.
در این زمینه، معاونت بهداشت صنعتی اداره کل اچ اس ای وزارت نفت، گزارشی از میزان کنترل صدا در محیط های صنعتی ارائه کرده و تاثیر صدا بر انسان را از چند جنبه بهداشتي مورد بررسی قرار داده که عبارتند از: صدمه به دستگاه شنوايي، تداخل با مكالمه، صدمه بر اندام بينايي، آسیب به سيستم تعادلي، ناراحتي اجتماعي، اثرات عصبی، تاثیرگذاری بر الكتروليت ها، اثرات جانبي، اثرات روانی، اثرات فيزيولوژيك عمومي و اثرات ذهنی. شکیبا بختم،کارشناس ارشد بهداشت صنعتی این معاونت توضیح می دهد: صدمه به دستگاه شنوایی، افت موقت یا دائم شنوایی را به همراه دارد، ضمن آنکه فركانس هاي حدود مكالمه (100-2000 هرتز) مي تواند ارتباط بين افراد را از طريق كلامي مختل سازد. تاثیر صدا بر اندام بینایی باعث می شود که در مواجهه با صدا، كنترل تطابق و تعقيب اشيا به هم بخورد و عكس العمل به نور كم شود. صدا بر سیستم تعادلی نیز تاثیر گذار است و باعث گيجي، تهوع و اختلال در راه رفتن می شود.
به گفته وی، آسیب های ناشی از صدا آثار اجتماعی نیز به همراه دارد که تاثیر بر کیفیت خواب، روابط اجتماعی و خانوادگی از آن جمله هستند؛ البته صدا اثرات عصبی نیز در پی دارد و بر دستگاه گوارش و ایجاد اختلالات و حتي دردهاي شكمي، ترشح زیاد اسيد معده و تشديد بيماري هاي مرتبط اثر می گذارد.
بختم می افزاید: اثر صدا بر الكتروليت ها به این صورت است که روي نگهداري سديم در ادرار نقش محدود كننده داشته، ضمن آنکه در تطابق بدن با گرما نیز نقش منفي دارد. از اثرات جانبی صدا می توان به کاهش راندمان کار و افزایش ریسک حوادث اشاره کرد که تحریک پذیری و اختلالات روانی از اثرات روانی آن به شمار می رود.
وی در باره آثار فيزيولوژيك عمومي صدا نیز اظهار می کند: صدا باعث تحريك عصبي شده و ضربان قلب، فشار خون، مصرف اكسيژن و تعداد تنفس را افزايش می دهد و اين تغييرات بر عملكرد دستگاه هاي بدن اثر نامطلوب دارد. بختم، همچنین درباره تاثیر صدا بر ذهن افراد و آثار آن می گوید: تاثیر صدا بر ذهن افراد در محیط کار و در اجتماع بیرون از این محیط، يكسان نیست و افراد مختلف از نظر اثرات رواني و عصبي به صورت يكسان تحت تاثير قرار نمي گيرند، بنابراین ممكن است يك صداي واحد براي بعضي افراد قابل تحمل و براي ديگران آزار دهنده باشد.
وی تاکید می کند: در مراحل اوليه مواجهه بيش از حد مجاز با صدا، علایم موقتي افت شنوايي (مانند وزوز گوش ها، احساس صداي زنگ درگوش، خستگي بيش ازحد و ...) عارض و سپس افت دائمي شنوايي از فركانس هاي بالا آغاز مي شود. باتوجه به اينكه افت شنوايي در اين مرحله، تاثيري بر دامنه شنوايي شاغلان ندارد، براي فرد محسوس نیست. بنابراين مرحله آغازين تاثيرپذيري بسيار مهم بوده و چشم پوشي از علائم موقت، بسيار خطرناك است.
به منظوركنترل مؤثر صدا، اندازه گيري درست ميزان صدا براساس روش هاي استاندارد و ارزشيابي آن با معيارهاي پذيرفته شده، ضروري است. پايش كاركنان به منظور تعيين ميزان مواجهه با صدا، متشكل از دو بخش پايش محيط كار و پايش فردي است. پايش محيط كار معمولاً در مرحله اول انجام مي شود و در صورتي كه تراز صدا از 85 دسي بل بيشتر باشد و فرد در محيط هاي كاري با تراز صداي متفاوت كار كند، پايش مستمر شاغلان در يك شيفت كاري با استفاده از دزيمتري الزامي است.
در كنترل صدا، روش هاي متفاوتي براي حذف يا كاهش مواجهه افراد با صداي تراز 85 دسي بل يا بيشتر وجود دارد؛ اما به كارگيري روش هاي كنترل مهندسي، اولين و مهم ترين روش است. كنترل هاي مهندسي به معني انجام تغييرات در فرايند و جابه جايي تجهيزات يا اعمال تغييرات در منبع توليد صدا يا مسير انتقال آن به شمار می رود، به گونه ای كه تراز صدا در منطقه شنوايي کارکنان به زير 85 دسي بل كاهش می يابد.
بختم، کارشناس ارشد بهداشت صنعتی اداره کل اچ اس ای وزارت نفت با اشاره به دسته بندی کنترل مهندسی صدا می گوید: کنترل مهندسی صدا، به کنترل در منبع تولید صدا، كنترل در مسير انتشار صدا وكنترل در محل دريافت كننده صدا دسته بندی می شود. وی ادامه می دهد: كنترل صدا بايد از طراحي دستگاه شروع شود؛ اما در كاربرد، مي توان از روش ها و دستگاه هايي استفاده کرد كه داراي منابع صوتي ضعيف تري بوده يا وسايل كنترل صدا قبلاً روي دستگاه نصب شده باشد، به طور مثال استفاده از سامانه هاي هيدروليكي به جاي پنوماتيكي و ضربه اي در پرس ها، از اين روش هاست؛ اگرچه شركت ها تمايل به ساخت دستگاه هايي با صداي كمتر دارند؛ اما در بسياري موارد مي توان صداي دستگاه هاي در حال كار را با تغييراتي در ساختمان آنها، اصلاح چگونگي كار دستگاه، عيب يابي و همچنين كشف علت هاي ايجاد يا تشديد صدا، انتخاب صحيح دستگاه متناسب با فرايند توليد، نگهداري صحيح دستگاه ها و جايگزيني تجهيزات معيوب، مكان يابي، انتخاب مناسب محل و نحوه استقرار دستگاه، سرعت عملياتي مناسب، محصور كردن تجهيزات مولد صداي زيان آور، ميراكننده ها (Damping) و عايق ارتعاش، كنترل کرد. بختم اظهار می کند: جلوگيري از انتقال يا انتشار صدا اصولاً مبتني بر دو خاصيت جذب صوت در محيط انتشار و عايق بندي (ايزولاسيون) صوت براي جلوگيري از عبور صوت است. روش هاي اصلي كنترل صدا در مسير و محيط انتشار عبارت است از: مجزا کردن منابع اصلي صدا از ساير منابع، جداسازي بخش هاي پر صدا از ساير بخش ها، كنترل صدا مبتني بر جذب صدا، كنترل مبتني بر ايزولاسيون صوتي و بهره گيري از موانع صوتي، مافلر و سايلنسر های کمپرسور هوا و استفاده از جاذب هاي صوتي مناسب.
وی می گوید: در خصوص كنترل در محل دريافت كننده صدا باید گفت که حفاظت فردي از دستگاه شنوايي، همواره یک راه حل كمكي يا موقت توام با موفقيت است. اين تكنيك، ترجيحاً براي ساعاتي كه افراد با بيشترين تراز فشار مواجهه داشته باشد يا در زماني كه سامانه هاي كنترل صدا به طور موقت از كار افتادهاند، مجاز شمرده مي شود. در صورتي كه کارکنان مجبور باشند براي طول شيفت كاري و به طور هميشگي از وسايل حفاظت شنوايي استفاده کنند، مشكلاتي مانند عوارض پوستي (به دليل حساسيت در پوست) يا عوارض مجراي شنوايي را به دنبال خواهند داشت.
انتخاب و استفاده از وسايل حفاظت شنوايي با توجه به ماهيت فرايند صنعتي، نوع صداي محيط كار، مدت زمان مواجهه و خصوصيات فيزيكي فرد در مواجهه از سوی متخصصان بهداشت صنعتي به عنوان آخرين راهكار كنترل صدا صورت مي گيرد.
بختم با بیان اینکه كنترل هاي اداري راهكاري ديگر در كنترل صدا به شمار می رود، ادامه می دهد: در كنترل اداري به عنوان مثال، انجام تغييرات در زمان بندي كار يا عملياتي كه ميزان مواجهه با صدا را كاهش دهد، تعريف مي شود. روش هاي كنترل مهندسي و اداري بايد كاربردي و اثربخش بوده و مواجهه با صدا را حذف كرده يا به زير حد مجاز كاهش دهد.
در مراقبت هاي سلامت محور شنوايي، به محض شناسايي شاغلاني كه به مدت 8 ساعت در محيط هاي كاري با تراز صداي 85 دسي بل يا بيشتر مواجهه دارند، واحد بهداشت بايد برنامه حفاظت شنوايي را در دستور كار قرار دهد.
سرپرستان وكاركنان در مواجهه با صدا بايد در مورد اثرات نامطلوب صدا و چگونگي پيشگيري از افت شنوايي ناشي از صدا آگاهي لازم را داشته و موضوع را بخوبي درك كنند. افراد در مواجهه با صداي بيش از 85 دسي بل يا بيشتر، بايد به منظور پيشگيري از افت شنوايي دائمي و پيشرونده، اقدامات پيشگيرانه را به نحو مناسب و اثر بخش انجام دهند.
این کارشناس ارشد بهداشت خاطرنشان می کند: بررسي گزارش هاي به دست آمده از اطلاعات ثبت شده در سامانه مديريت عملكرد بهداشت نشان می دهد كه در صنعت نفت، طي سال هاي 1397 تا 1400، صدا يكي از مهم ترين عوامل زيان آور فيزيكي بوده است. همچنين با توجه به آمار اخذ شده از سامانه، در اين مدت به طور ميانگين، سالانه بيش از 30 درصد از آمار افراد در معرض، كاهش پيدا كرده كه این امر بیانگر اقدامات كنترلي موثر برای كاهش صداي بالاتر از حد مجاز است.
در پایان بايد گفت که ارتقای كيفي و كمي كنترل ريسك هاي بهداشتي و مواجهات شغلي، بويژه براي عامل صدا يكي از برنامه هاي اصلي معاونت بهداشت وزارت نفت است. همچنين در اين برنامه 4 ساله (1401-1404)، به ازای هر سال افزايش، 20 درصد اقدامات كنترلي کاهش صدا نسبت به سال قبل به عنوان هدف در نظر گرفته شده است.
بی تردید تحقق چنین هدفی درمعاونت بهداشت وزارت نفت می تواند درارتقای سلامت بهداشت و روان کارکنان آن، بویژه افرادی که درمحیط های صنعتی همچون پالایشگاه ها فعالیت می کنند، تاثیری بسزا داشته، به طوری که این تاثیر مطلوب، درخانواده و اجتماع بیرون از آن قابل مشاهده باشد.
پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پردیس و توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت گفت: طرح مدیریت خوردگی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت در شرکت ملی گاز ایران پیاده سازی و اجرا شد.
جابر نشاطی در حاشیه نمایشگاه تخصصی خوردگی با محوریت مدیریت خوردگی، بازرسی فنی، ایمنی که از سوی انجمن خوردگی ایران در مرکز همایش های بین المللی پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، به سابقه طولانی پژوهشگاه و موضوع مدیریت خوردگی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه پژوهشگاه صنعت نفت با بیش از ۵۰ سال تجربه در زمینه مدیریت خوردگی پیشرو بوده و در این زمینه با انجام طرح مدیریت خوردگی همواره به دنبال تدوین، بومی سازی و اجرای موضوع مدیریت خوردگی در کل صنعت نفت بوده است.
وی افزود: در این طرح بیش از ۱۰ نوع الگوی مدیریت خوردگی که در دنیا نیز مطرح است، از سوی متخصصان خوردگی پژوهشگاه صنعت نفت بررسی و الگوی بومی از سوی پژوهشگاه به شرکت ملی گاز با هدف اجرا و پیاده سازی ارائه شد.
رئیس پردیس و توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت در ادامه تصریح کرد: افزایش ایمنی در سازمان، بهینه سازی فرآیندهای بازرسی، بهینه کردن فرآیند تعمیرات و کاهش نشتی ها، همچنین بهینه سازی تزریق مواد شیمیایی، از جمله اثربخشی های مدیریت خوردگی است.
نشاطی بحث ارتقای وضعیت استفاده از بازدارنده های خوردگی در بخش بالادست نفت و گاز را از دیگر اقدام های پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه خوردگی خواند و گفت: یکی از چالش های موجود در صنعت نفت و گاز مقدار مصرف شیمیایی در حوزه های بالادستی است، از این رو در این پروژه حدود ۲۰ میدان نفتی از نظر مصرف مواد شیمیایی بررسی شده است و سرانجام با نتایج به دست آمده توانستیم ارزیابی دقیقی از مصرف مواد شیمیایی در هر میدان انجام دهیم.
وی افزود: امیدوارم با اجرای دستورعمل ها و فرآیندهایی که برای شرکت های تابع نفت ابلاغ شده است، بتوانیم در حوزه خوردگی برای حفظ این سرمایه ملی اثرگذار باشیم.رئیس پردیس و توسعه انرژی و محیط زیست پژوهشگاه صنعت نفت یادآور شد: یکی از اقدام های ارزشمند پژوهشگاه صنعت نفت در سال ۱۴۰۰ موضوع تدوین و نظارت بر راکتور آیزوماکس پالایشگاه شازند اراک است که خوشبختانه با استفاده از متخصصان داخلی پژوهشگاه صنعت نفت توانستند دستورعمل بازرسی و تعمیر این راکتور را با صرف هزینه بسیار کمتر نسبت به شرکت های خارجی ارائه دهند.
نشاطی اظهار کرد: یکی از مشکلات اخیری که در زمینه میدان های تولید نفت و گاز وجود دارد، موضوع رسوب گذاری خطوط لوله انتقال نفت در مناطق عملیاتی است که این موضوع با هدف پیش بینی و ارزیابی مقدار رسوب گذاری آب های تولیدی در دستور کار پژوهشگاه صنعت نفت است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیر عملیات نفت و گاز مارون از انجام ۴۰۴ مورد تعمیرات اساسی ماشین آلات و تجهیزات زیر ۴ هزار اسب بخار طی پارسال خبر داد و تأکید کرد: تحقق 100 درصدی برنامه تولید نفت و گاز در سال ۱۴۰۰ تحت تأثیر مستقیم این دستاورد بزرگ بوده است.
منصور ترکمان اسدی با بیان اینکه ماشین آلات این شرکت شامل توربین، پمپ اصلی نفت، دیگر پمپ ها، کمپرسور هوا، کمپرسور گاز و الکتروموتور بوده و تجهیزات شامل جرثقیل، مخزن، ترانسفورماتور و تأسیسات برقی هستند، گفت: پارسال تعمیرات ۴۹۵ مورد برنامه ریزی شده بود که خوشبختانه موفق شدیم با وجود محدودیت ها و مشکلات موجود، ۴۰۴ ماشین و تجهیز را با همکاری شرکت های دانش بنیان و پیمانکاران داخلی تعمیر اساسی کنیم؛ بقیه پروژه ها نیز در حال انجام هستند.
وی برداشت ۱۶۰ هزار و ۵۹۸ بشکه نفت خام با به کارگیری دستگاه های MOS و MOT و به تزریق بیش از ۱۸ میلیون بشکه (معادل ۳/۹۸ درصد) پساب نمکزدایی به چاه های دفعی را از دیگر دستاوردهای مهم شرکت در حوزه صیانت از محیط زیست و منابع هیدروکربوری برشمرد و افزود: در بخش تعمیرات خطوط لوله شرکت که شریان اصلی فرآیند تولید را تشکیل می دهند، تعداد ۸۱۳ مورد رفع نشت از خطوط لوله با گیره موقت، ۷۹ مورد اصلاحیه و بهینه سازی خطوط لوله، ۴۳ مورد ایمن سازی خطوط لوله، ۳۶۸ مورد تعمیر و تعویض بخش هایی از خطوط لوله افزون بر ۶۸ مورد دیگر فعالیت ها معادل ۳۰۹ هزار و ۲۹۱ نفر - ساعت تعمیرات را انجام دادیم.
مدیر عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون یادآور شد: هزار و ۷۵ فعالیت در عرصه خدمات چاه ها، هزار و ۴۸ اقدام در بخش خدمات تأسیسات، ۳ هزار و ۸۶۰ مورد بازرسی خطوط لوله اصلی، ۲۹ مورد توپکرانی خطوط لوله اصلی و ۶۲۰ مورد مانور ایمنی نیز در سال ۱۴۰۰ برای تضمین تولید پایدار انجام شده است.
وی تاکید کرد: در این مسیر افزون بر همت و تعهد بی مانند کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، دانش بنیان ها، سازندگان و تأمین کنندگان داخلی نیز همه نیازهای فناورانه، عملیاتی و عمومی این شرکت را برآورده کرده اند.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در توییتی نوشت: شرکت دانش بنیان توس پیوند متعلق به صندوق های بازنشستگی نفت توانست کمتر از یک سال، ۳۰ قطعه درخواست شده از سوی صنایع انرژی را برای نخستین بار در داخل طراحی، تولید و دریافت استاندارد کند. یکی از بزرگ ترین تجهیزات کاربردی حوزه انرژی که برای نخستین بار در کشور از سوی شرکت دانش بنیان توس پیوند (متعلق به حوزه سرمایه گذاری صندوق های بازنشستگی نفت) طراحی و ساخته شده است، با حضور رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت رونمایی شد.تجهیز تولیدشده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و آب کاربرد دارد، قطر این قطعه ۲۹۴۶ میلی متر و وزن تقریبی آن ۹ تن و در ابعاد ۳۳۵.۴ متر است که استانداردهای جهانی را هم دریافت کرده است.رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت پس از این برنامه در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: شرکت دانش بنیان توس تا پایان سال ۱۴۰۱ هم برنامه ساخت ۱۲ محصول دانش پایه دیگر را در دستور کار دارد.بیات با شااره به توانمندی شرکت های دانش بنیان افزود: این فقط یک شرکت دانش بنیان صندوق نفت است که با تکیه بر تفکر «ایران قوی» توانسته است به همت جوانان نخبه ایرانی نیازهای دانش بنیان صنایع کشور را تأمین کند.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت بر حمایت کامل صندوق نفت از شرکت های دانش بنیان تأکید کرد و گفت: پروژه ایران ال ان جی که برای سال های متمادی معطل مانده بود، در شورای عالی پروژه ها در حال بررسی است.عبدالحسین بیات در آیین رونمایی یکی از بزرگ ترین تجهیزات کاربردی حوزه انرژی اظهار کرد: شتاب بخشی به توان مالی صندوق ها با توسعه شرکت های دانش بنیان فزونی خواهد یافت.وی تصریح کرد: شرکت های دانش بنیان با تولید کالا و خدمات منحصربه فرد سهم مناسبی از بازارهای داخلی و منطقه ای را به دست خواهند آورد، بنابراین توسعه این شرکت ها در گروه اقتصادی صندوق ها در چارچوب تفکر «بنگاه اقتصادی» برای تحکیم بخشی به منابع درآمدی است.
شرکت گاز استان تهران
مدیرعامل شرکت گاز استان تهران اقدام های این شرکت برای همکاری با شرکت های دانش بنیان را تشریح کرد.سیدمحمد هدایی پور گفت: یک ششم گاز کشور در استان تهران توزیع می شود؛ شهرک های صنعتی که در استان تهران وجود دارند، همگی از گاز طبیعی بهره مند هستند و ما در شرکت گاز استان تهران با هدف تسهیل اشتغال زایی و افزایش تولید واحدهای صنعتی به کار خود سرعت بخشیدیم تا در زمان برنامه ریزی شده، همه این صنایع به شبکه گاز کشور متصل شوند.وی تأکید کرد: از سویی شرکت گاز استان تهران با شرکت هایی که توان پرداخت گازبها ندارند، همکاری می کند تا مشکلی در روند تولید آنها ایجاد نشود.مدیرعامل شرکت گاز استان تهران درباره چگونگی حمایت این شرکت از شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: پروژه هایی در سامانه «ساتع» از سوی شرکت گاز استان تهران تعریف شده است که شرکت های دانش بنیان و هیئت علمی دانشگاه ها به آن دسترسی دارند. آن دسته از شرکت ها و دانشگاه ها که توانایی لازم را داشته باشند، طرح های خود را به شرکت ارائه می دهند و پس از آن، طرح ها در شورای پژوهش شرکت گاز استان تهران بررسی می شود و اگر مورد قبول بود، به شرکت ملی گاز ایران ارسال و پس از دریافت تاییدیه از سوی ستاد ملی گاز ایران با شرکت های دانش بنیان قرارداد امضا می شود.هدایی پور درباره طرح های فعال در قالب دانش بنیان نیزگفت: پیش تر تولید «تسریع کننده ها و اجرای سیستم پایش» را با شرکت های دانش بنیان اجرا کرده ایم و اکنون چند طرح دیگر از جمله مطالعه و طراحی سامانه بازیافت و کاهش هدررفت گاز در پروسه تخلیه فیلترهای ایستگاه های گاز در دست اجراست.وی با بیان این که در طرح مزبور مطالعه های میدانی از ایستگاهای تقلیل فشار تی بی اس و سی جی اس تهران انجام و راهکارهای کلی به منظور بازیافت گاز تهیه شده است، افزود: نمونه برداری ناخالصی های فیلتراسیون گاز انجام مرحله دیگری از این طرح است که با استفاده از آزمون های آزمایشگاهی،ترکیب متالورژی و توزیع، ابعاد ذرات موجود در این ناخالصی ها انجام شده است.به گفته هدایی پور مرحله بعدی نیز که طراحی اولیه جداکننده های مکانیکی (سایکلون) در مقیاس آزمایشگاهی به شمار می رود، انجام شده و شبیه سازی عددی نیز به منظور بهینه سازی طرح نهایی در دستورکار قرار گرفته است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی گفت: این شرکت بـا هدف پشـتیبانی و کمک بـه تـداوم پایـدار تولیـد نفـت و گاز در کشـور همواره تلاش کرده است مأموریت خود را با رعایت الزام ها و استانداردهای کیفیت، سلامت و ایمنی انجام دهد.به گزارش شرکت پایانه های نفتی ایران، عباس اسدروز دوشنبه (۳۰ خرداد) در بازدید حسین شیوا، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران و عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران شرکتی است عملیاتی، تخصصی و حرفه ای که همه امور دریافت، ذخیره سازی، عملیات صادرات و واردات نفت خام، مواد نفتی و میعانات گازی، خدمات دریایی و ارائه خدمات اندازه گیری و آزمایشگاهی را به عهده دارد.
وی تصریح کرد: این شرکت بـا هدف پشـتیبانی و کمک بـه تـداوم پایـدار تولیـد نفـت و گاز کشـور همواره تلاش کرده است مأموریت خود را در چهـار منطقـه عملیاتـی خارک، شمال، پـارس جنوبـی و ماهشـهر از طریـق فرآیندهـا و براساس سیاست های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران با رعایت الزام ها و استانداردهای کیفیت، سلامت و ایمنی انجام دهد.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران همچنین در جریان این بازدید گزارشی از مأموریت، فعالیت های عملیاتی انجام شده در شرایط تحریم، تعمیر و نوسازی تأسیسات با استفاده از توان داخل و تولید داخل تجهیزات ارائه داد.
حسین شیوا، مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران در این بازدید با مهم خواندن جایگاه پایانه نفتی خارک گفت: جمهوری اسلامی و ایران مدیون این منطقه است، زیرا همه نفت خامی که در این سال های طولانی اکتشاف و تولید شده، از این منطقه راهبردی و شاهراه حیاتی کشور صادر شده است.عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت هم در این بازدید اظهار کرد: توضیحاتی که مدیران شرکت پایانه های نفتی ارائه دادند، نشان دهنده تسلط همکاران بر تمام ابعاد کاریشان است و امید به آینده کشور و تفسیر دستاورد ارزشمند انقلاب یعنی «ما می توانیم» را تحقق بخشیده است که جای بسی قدردانی دارد.در این بازدید رؤسای پایانه نفتی خارک با اشاره به اهمیت جایگاه پایانه نفتی خارک در شاخص های مهم کاری از جمله ایمنی، دقت، چابکی و سرعت عمل در انجام فرآیندهای عملیاتی، گزارشی از اقدام ها و فعالیت های عملیاتی و ساخت داخل تجهیزات در این پایانه را بیان کردند.
وزارت نفت
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت از بازنگری در نحوه واگذاری مطالعه میدان های نفت و گاز به دانشگاه های کشور خبر داد و گفت: بر اساس تصمیم گیری ها، شکل واگذاری مطالعات به دانشگاه ها از میدان محور به سمت فناوری محور خواهد رفت.
وحیدرضا زیدی فرد از بازنگری در نحوه واگذاری مطالعات ازدیاد برداشت ۲۲ میدان به دانشگاه های کشور خبر داد و گفت: در بررسی ها مشخص شد در بسیاری از موارد موازی کاری در حال انجام است، برای نمونه شاهد آن بودیم که سه دانشگاه هم زمان روی یک فناوری با دانش فنی واحد مطالعه می کنند.
وی تصریح کرد: بر اساس تصمیم گیری ها، شکل واگذاری مطالعاتی کار به دانشگاه های کشور از میدان محور به سمت فناوری محور خواهد رفت، بنابراین بسته های فناوری مورد نیاز صنعت نفت مشخص شده و نحوه جدید همکاری با دانشگاه در حال تدوین و اجراست.
معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت از تشکیل کارگروه مشترک بین وزارت نفت و وزارت علوم برای بررسی همکاری هرچه بیشتر با دانشگاه ها خبر داد و گفت: هدف از تشکیل این کارگروه، بررسی دوباره قراردادهای مطالعاتی واگذاری میدان های نفتی به دانشگاه های کشور است.
زیدی فرد گفت: از زمان واگذاری مطالعه میدان های نفتی و گازی به دانشگاه های کشور بعضی از دانشگاه ها کار محول شده را به خوبی پیش برده اند و بعضی دیگر در مراحل ابتدای کار هستند، این درحالی است که وزارت نفت به تعهدهای مالی خود در این زمینه طبق قرارداد عمل و مبالغ خوبی به دانشگاه ها پرداخت کرده است.
دومین همایش از سلسله همایش های سلامت روان با هدف آگاهی بخشی و ارتقای سلامت روان کارکنان صنعت نفت وزارت نفت برگزار شد.
مریم مقدسی، رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت با بیان اینکه این همایش با حضورجمعی ازکارکنان بخش های مختلف صنعت نفت(شرکت ملی نفت ایران،شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش پخش فرآورده های نفتی ایران و برخی شرکت های زیر مجموعه) برگزارشد،اظهار کرد: برگزاری این همایش با هدف ارتقای سلامت روان کارکنان صنعت نفت بوده است.
وی مهمترین آگاه سازی اعضای خانواده به موضوع سلامت روان،تقویت ارتباط میان اعضای خانواده و اثر آن در پویایی خانواده و راهکارهای جلوگیری از طلاق عاطفی مهم ترین محورهای برگزاری این همایش عنوان کرد.
مقدسی گفت:خانواده وبخش های تشکیل دهنده هرم خانوادگی،مرزبندهای عاطفی و دلایل ایجاد آن، همچنین عوامل از بین رفتن مرزهای عاطفی درخانواده،روش های غنی سازی رابطه زوجین و آثار جانبی ازمیان رفتن این رابطه درجسم و روح زوجین،ازجمله مواردی است که در دومین همایش سلامت کارکنان صننعت نفت ازسوی دکتر سید محسن فاطمی، فوق دکترای دانشگاه هاروارد به انها پرداخته شد.
این همایش اواخرخردادماه امسال به همت دفترنظارت و ارزیابی مرکزخدمات مشاوره ای صنعت نفت در سالن شهید بهشتی برگزار شد.
شرکت انتقال گاز ایران
سرپرست منطقه ۹ عملیات انتقال گاز از آماده سازی ایستگاه اندازه گیری گاز وارداتی ترکمنستان در تأسیسات تقویت فشار گاز قلعه جیق خبر داد.محی الدین مفخمی گفت: با توجه به برقراری جریان گاز از ترکمنستان و تأکید دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران بر لزوم پایش و اندازه گیری کمّی و کیفی گاز دریافتی و تجهیز ایستگاه اندازه گیری گاز قلعه جیق، عملیات بازرسی، شست وشو و تمیزکاری مسیرهای لوله و تجهیزات این ایستگاه در دستور کار منطقه ۹ قرار گرفت.وی افزود: برای نخستین بار هم شست وشوی کامل هر سه مسیر اندازه گیری ایستگاه قلعه جیق با تلاش همکاران این تأسیسات و مشارکت کارکنان تعمیرات اساسی منطقه ۸ عملیات انتقال گاز مطابق برنامه زمان بندی شده با موفقیت انجام شد.
سرپرست منطقه ۹ عملیات انتقال گاز اظهار کرد: در این عملیات پس از باز کردن هر سه مسیر اندازه گیری A, B, C شامل لوله ها، آرام کننده های جریان و صفحه های اوریفیس موجود در مسیرها به صورت کامل شست وشو و تمیزکاری شد و در ادامه، اندازه گیری لازم از سوی کارشناسان بازرسان فنی مناطق ۸ و ۹ تکمیل شد.
مفخمی با بیان اینکه همه مسیرهای اندازه گیری این پروژه به همراه متعلقات آن در محل های مورد نظر نصب شده است، تصریح کرد: نمونه گیری برای آنالیز کیفیت گاز ازسوی کارشناس اندازه گیری منطقه ۸ و کارشناسان پژوهشگاه صنعت نفت در حضور همکاران اندازه گیری امور هماهنگی و نظارت بر انتقال گاز منطقه ۹ انجام شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد تا پنج سال آینده، حدود ۲۵ درصد گاز کشور از محل ذخیره سازی تأمین می شود.
رضا نوشادی گفت: این مجموعه برای رسیدن به جایگاه شایسته در عرصه پراهمیت و راهبردی ذخیره سازی گاز طبیعی، برنامه های متعددی را تدوین کرده است که در قالب اجرای ۱۴ طرح شامل ذخیره سازی گاز در مخازن تخلیه شده هیدروکربوری، مخازن آبی و گنبدهای نمکی و از طریق توسعه مخازن هیدروکربوری و تخلیه زودهنگام و ایجاد مخزن ذخیره سازی انجام می شود تا چشم انداز تأمین حدود ۲۵ درصد نیاز از محل مخازن ذخیره سازی عینیت بخشیده شود.
وی افزود: برای اجرای این طرح ها، برنامه ریزی گسترده ای انجام شده و با به کارگیری مشاوران خبره و مطالعات و ارزیابی های انجام شده، اکنون اغلب این میدان ها در مرحله تهیه اسناد مناقصه برای پیمان سپاری هستند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ادامه داد: از ۱۴ طرح مدنظر، اکنون هفت طرح در حال عملیاتی و اجرایی شدن است و فرآیند مطالعه و ارزیابی هفت میدان دیگر نیز در نهایت تا نیمه دوم امسال آغاز می شود تا در پایان دوره پنج ساله به حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب تولید از محل ذخیره سازی برسیم.
نوشادی درباره میدان های در حال توسعه نیز توضیح داد: این هفت طرح شامل طرح توسعه مخزن سراجه در استان قم، طرح توسعه مخزن شوریجه میدان خانگیران در استان خراسان رضوی، گنبد نمکی نصرآباد کاشان، مخزن آبی یورتشا ورامین، میدان بانکول در استان ایلام، میدان گازی مختار در استان کهگیلویه و بویراحمد و میدان گازی قزل تپه در استان گلستان است.
وی درباره مخزن های در حال مطالعه و برنامه های توسعه آتی این شرکت اظهار کرد: برای توسعه آینده میدان گازی باباقیر در استان ایلام، میدان گازی ویزنهار و هالوش در استان لرستان، میدان نار در استان بوشهر، میدان سرخون در استان هرمزگان، میدان تخلیه شده هیدروکربوری البرز و سراجه شمالی در استان قم در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به توسعه میدان سراجه گفت: فاز نخست میدان سراجه اکنون در حال بهره برداری است و حدود یک میلیارد مترمکعب ظرفیت ذخیره سازی سالانه و ۱۰ میلیون مترمکعب توان برداشت روزانه از این میدان است که با اجرای فاز توسعه، ظرفیت ذخیره سازی به ۱.۵ میلیارد مترمکعب و ظرفیت برداشت روزانه به ۱۵ میلیون مترمکعب می رسد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مجری طرح های نگهداشت و ازدیاد برداشت میدان های نفت شهر، سعادت آباد و دانان در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران گفت: در اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید در این شرکت، عملیات حفاری دو حلقه چاه دیگر در میدان نفتی دانان در استان ایلام، تکمیل و آزمون تولید چاه نیز با موفقیت انجام شد.پرویز صالح وند افزود: حفاری این دو چاه، در زمره نهمین و دهمین حلقه از شمار ۱۱ چاهی است که در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی جدید در غرب کشور در حال اجراست.
وی گفت: طبق برنامه ریزی، پیش بینی می شود از دو چاه ۲۰ و ۱۵ دانان به ترتیب روزانه نزدیک به یک هزار و ۲ هزار بشکه نفت برداشت شود.مجری طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت شرکت نفت مناطق مرکزی تصریح کرد: نفت تولیدی از ۱۱ حلقه چاه یادشده برای فرآورش از طریق حدود ۵۰ کیلومتر خط لوله به مرکز تفکیک دانان انتقال می یابد.
صالح وند یادآور شد: در ادامه تکمیل عملیات حفاری در سال ۱۴۰۱، بهره برداری و برداشت از هفت حلقه چاه دیگر نیز در میدان دانان در دستور کار قرار دارد.
میدان نفتی دانان در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از شرکت های زیرمجموعه نفت مناطق مرکزی ایران است.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
۲۰۰ متر از خطوط لوله ۲۴ و ۱۸ اینچ انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی اصفهان - ری در محدوده کیلومتر ۸۴ مقاوم سازی و تعمیق شد.
غلامرضا گودرزی، رئیس واحد تعمیرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان گفت: در پایش مسیر خطوط لوله انتقال نفت، به دلیل آسیب پذیری خطوط لوله ۲۴ و ۱۸ اینچ فوق در محدوده کیلومتر ۲۰۰+۸۴ و بالا بودن خطوط در تقاطع آبنماها با هماهنگی مسئولان ذی ربط منطقه و همکاری واحد ترابری پروژه تعمیق این خطوط به طول ۲۰۰ و عمق یک متر انجام شد.
وی با بیان حساسیت کار و حجم بالای خاکبرداری و تأکید بر رعایت نکات ایمنی گفت: در مهم ترین گام از اجرای این عملیات ضروری بود با پیوستگی و حداقل حجم ممکن در چند مرحله نسبت به خاکبرداری زیر لوله اقدام شود.
رئیس واحد تعمیرات خطوط لوله منطقه اصفهان ادامه داد: در نظر گرفتن شرایط بهره برداری بر اساس میزان فشار درون خط نیز هنگام تعمیق خط، از دیگر موارد مهم در انجام این عملیات به شمار می آید و انجام این کار با سه دستگاه سنگین شامل دو دستگاه بیل مکانیکی و یک دستگاه لودر با ۶۰۰ دستگاه -ساعت و بیش از ۲ هزار نفر-ساعت در مدت ۲۰ روز انجام شد.
گودرزی گفت: از مزیت های این کار، ایمن کردن خط به لحاظ عمق و احتمال برخورد ماشین آلات با لوله، همچنین نبود نیاز به ساخت آب نما در محل تلاقی با لوله و هزینه کرد مربوط به ساخت و نگهداری آن است.
پتروشیمی ارومیه
تعمیرات اساسی واحد اسید سولفوریک پتروشیمی ارومیه برای نخستین بار با انجام ۳۰ هزار و ۶۰۰ نفر-ساعت کار مداوم در مدت ۲۶ روز با موفقیت به پایان رسید که با قرار گرفتن این واحد در سرویس، تولید در این مجتمع افزایش خواهد یافت.پژمان اسدی، مدیرعامل پتروشیمی ارومیه با اعلام این خبر تصریح کرد: واحد اسید سولفوریک خردادماه امسال برای عملیات تعمیرات اساسی از سرویس خارج و پس از ۲۶ روز تلاش بی وقفه گروه های مختلف کاری و با استفاده از ظرفیت تولید داخل و همکاری با تولیدکنندگان و قطعه سازان داخلی اجرا شد و با موفقیت در مدار تولید قرار گرفت.وی افزود: حفظ تولید، بهینه سازی ظرفیت و رفع مشکلات و تنگناهای واحد مبنای تصمیم گیری ها و فعالیت های برنامه ریزی شده برای این اقدام بود که با تلاش مجدانه گروه های فنی و تخصصی، همه اهداف محقق شده است.مدیرعامل پتروشیمی ارومیه، هدف اصلی تعمیرات اساسی را تزریق خون جدید در رگ های تجهیزات و دستگاه ها به منظور افزایش تولید با سطح ایمنی بالاتر، بهره وری و کیفیت مطلوب خواند و افزود: با قرار گرفتن واحد اسید سولفوریک در سرویس، شاهد افزایش تولید در این مجتمع خواهیم بود.پتروشیمی ارومیه یکی از شرکت های تابع پترول است که در عرضه پنج گروه محصول فعالیت می کند و هم اکنون اسید سولفوریک، محصولی راهبردی است که به عنوان خوراک واحدهای سولفات آمونیم و سولفات پتاسیم پتروشیمی ارومیه استفاده می شود
نفت و گاز پارس
جانشین کمیته ساخت داخل شرکت نفت و گاز پارس از بومی سازی ۱۹ قطعه پرکاربرد سکوهای پارس جنوبی تا پایان مهرماه امسال خبر داد.قاسم پورزیتانی با اشاره به تکمیل ۹ پروژه ساخت داخل و صرفه جویی بیش از ۶۱ میلیارد ریالی ساخت و بومی سازی قطعات و تجهیزات سکوهای گازی پارس جنوبی نسبت به نمونه های خارجی در سال ۱۴۰۰ گفت: پارسال برای تکمیل ۹ پروژه ساخت داخل حدود ۲۷ میلیارد ریال هزینه شد که در مقایسه با تأمین این تجهیزات از سازندگان خارجی، ۷۰ درصد صرفه جویی ارزی به همراه داشته است.وی افزود: برخی پروژه های تکمیل شده در سال ۱۴۰۰ از جمله دستگاه قابل حمل شست وشوی توربین و ساخت بسکت حمل نفر، برای نخستین بار در کشور انجام شد و مابقی نیز نخستین تجربه های شرکت نفت و گاز پارس در آن زمینه بوده است که این موضوع اهمیت بسیاری دارد.
جانشین کمیته ساخت داخل شرکت نفت و گاز پارس با اشاره به پروژه های در حال اجرای این کمیته در سال تصریح کرد: پارسال افزون بر پروژه های تکمیل شده، در همکاری فنی با شرکت های دانش بنیان داخلی، ۱۹ پروژه با هزینه ۴۵ میلیارد ریال به مرحله ساخت رسید که از این تعداد هفت پروژه آن در مراحل پایانی ساخت هستند.
پورزیتانی از تکمیل بومی سازی این هفت پروژه تا پایان خردادماه امسال خبر داد و پیش بینی کرد دیگر طرح های سفارش گذاری شده نیز تا پایان مهرماه ۱۴۰۱ تکمیل شوند.
شرکت ملی صنایع پتروشمی ایران
در حالی پیشرفت طرح پتروشیمی دنا از مرز ۷۵ درصد می گذرد که بهره وری کلی شرکت در ۱۰ ماه نسبت به مدت مشابه پارسال ۶۰ درصد افزایش نشان می دهد.
محمدعلی کریمیان، مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی دنا گفت: در مدت ۱۰ ماه از گذشت تغییرات مدیریتی در این شرکت، با برنامه ریزی مدون بیش از 7 درصد پیشرفت کلی پروژه و ۶۰ درصد افزایش بهره وری طرح در مقایسه با مدت مشابه پارسال ثبت شده است.وی افزود: اکنون بیش از ۳۰ شرکت داخلی در پتروشیمی دنا به صورت مستقیم فعال هستند و نقش مهمی در موفقیت های دنا به ویژه پس از بدعهدی شرکت های طرف قرارداد در پی تشدید تحریم های ظالمانه داشته اند.مدیرعامل پتروشیمی دنا ادامه داد: شرکت ماشین سازی اراک نمونه ای از این دست بوده که متعهد به ساخت تجهیزات خاص متانول شده و ایران را از وابستگی به شرکت های سازنده این تجهیزات بی نیاز کرده است. در این بین نه تنها پیشرفت شرکت ادامه داشته، بلکه افتخار بزرگ تری نصیب کشور شده که گسترده شدن ریشه باور ملی در سپردن کارهای بزرگ به متخصصان داخلی است.کریمیان با اشاره به رویکرد نو در سفارش گذاری های جدید و ساخت تجهیزات ویژه این پتروشیمی اظهار کرد: در ادامه سیاست حمایت از تولیدکنندگان داخلی، بیش از ۱۵ هزار میلیارد ریال تجهیزات داخلی سازی شده که از میان ۳ هزار میلیارد ریال از تجهیزات دریافت شده است، همین داخلی سازی از خروج نزدیک به ۴۰ میلیون یورو ارز از کشور جلوگیری کرده است.وی گفت: اکنون بیش از ۱۰۰۰ نیروی کار در پروژه مستقر هستند و پس از افتتاح طرح نیز شاهد ایجاد ۲۶۰ شغل مستقیم و بیش از ۷۰۰ شغل غیرمستقیم خواهیم بود؛ حمایت از تولیدکنندگان داخلی، واگذاری کار به شرکت های دانش بنیان و ایجاد اشتغال سه فاکتور اساسی در برنامه ریزی های شرکت است که همسو با نام گذاری سال ۱۴۰۱ پیگیری شده و ادامه خواهد یافت.پتروشیمی دنا با ظرفیت سالانه تولید یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن متانول، دومین شرکت زیرمجموعه هلدینگ انرژی سپهر پس از پتروشیمی سبلان است که وارد مرحله تولید خواهد شد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در بازدید از طرح های توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، از احداث ۶ تلمبه خانه جدید در محوطه این پالایشگاه خبر داد.
علی زیار در سفر به خوزستان و بازدید از پالایشگاه آبادان گفت: با توجه به ناترازی تولید فرآورده های نفتی و میزان مصرف در کشور، با تکمیل و بهره برداری از طرح توسعه و افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان، ظرفیت پالایشگاهی کشور ۱۰ درصد افزایش می یابد که به مراتب حجم انتقال مواد نفتی نیز از طریق خطوط لوله هم افزایش خواهد یافت.وی با بیان اینکه در برنامه پنج ساله ششم توسعه در حوزه ذخیره سازی ۱۸ میلیارد لیتر فرآورده نفتی، اقدام جدی نشد، افزود: امیدواریم با کوشش در بخش تولید فرآورده های نفتی، انتقال با خطوط لوله و ذخیره سازی عقب ماندگی های سال های گذشته را جبران کنیم.
ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز با اشاره به اینکه طرح های احداث ۶ تلمبه خانه و توسعه ظرفیت پالایشگاه آبادان در اصل طرح نوسازی و تولد یک پالایشگاه جدید از دل پالایشگاه کنونی است، گفت: در شرایط کنونی و جنگ اقتصادی که با تحریم های ظالمانه دشمن رقم خورده است، ان شاءالله بتوانیم با هم افزایی، وحدت و اعتقاد راسخ وظایف محوله خود را در صنعت انتقال نفت به بهترین شکل ممکن انجام دهیم.
وی در ادامه سفر خود ضمن بازدید از اتاق کنترل مراکز انتقال نفت سیدی آبادان و شهید چمران اهواز از ساختمان اداری مرکز منطقه خوزستان و ساختمان های نیمه کاره سالن چندمنظوره ورزشی، ساختمان رستوران و آمفی تئائر بازدید کرد.
سازمان حراست صنعت نفت
آیین تجلیل از مجاهدت ها و تلاش های خالصانه مدیران و کارشناسان حراست در تأمین امنیت و آرامش خانواده بزرگ صنعت نفت با حضور رئیس سازمان حراست صنعت نفت برگزار شد.عظیم شیراوند، رئیس سازمان حراست در این آیین با اشاره به آیه مبارکه استقامت «فَاستَقِم کَما أُمِرتَ وَمَن تابَ مَعَکَ...» فتح و نصرت را نتیجه استقامت و مداومت در تلاش و مجاهدت خالصانه خواند و گفت: تلاش دشمنان در عرصه تحریم اقتصادی با همت جهادی دانشمندان، مهندسان و تکنیسین های صنعت نفت راه به جایی نخواهد برد و نوید پیروزی که رهبر معظم انقلاب اسلامی داده اند در جنگ و جهاد اقتصادی محقق خواهد شد.وی افزود: مسئولان نظام، خاصه وزیر نفت، قدردان زحمات کارکنان پرتلاش و جهادی وزارت نفت بوده و همواره آنان را مورد حمایت و توجه خود قرار داده است.در این آیین به تعدادی از همکاران به نمایندگی از مجموعه همکاران خدوم و مؤثر حراست صنعت نفت، لوح سپاس اهدا شد.
نگاهی به ضرورت گسترش مراکز اقامتی، رفاهی و ورزشی کارکنان در صنعت نفت
مشعل صنعت نفت، به عنوان یکی از قدیمی ترین صنایع جهان و ایران، مجموعه ای از نخستین ها را درون خود تجربه کرده است و کارکنان و نیروهای این صنعت، شاهد بسیاری از تحولات، اتفاقات و امکاناتی بوده اند که این صنعت در هر دوره زمانی برای کارکنان و بهبود شرایط کاری خود فراهم کرده است؛ اگرچه بسیاری از امور اجرایی، زیرساخت ها و امکانات معمول در صنعت نفت متاثر از الگوهای شرکت های خارجی است که در دهه های اول صنعت نفت در کشور حاضر بوده اند، اما بسیاری از این امکانات و داشته های صنعت نفت بومی سازی شده و به عنوان گوشه ای از تاریخ نفت تا امروز در اذهان کارکنان صنعت نفت و مردم ایران باقی مانده است.
صنعت نفت همواره با مسأله سختی کار و دوری از محیط های معمول کاری، کارگاه های سخت با شیفت های کاری پشت سرهم یا دوری از خانواده و امکانات معمول زندگی رو به رو بوده است. بخش زیادی از صنعت نفت در مناطق مختلف کشور و استان های جنوبی با آب و هوایی گرم و شرجی پراکنده شده و کارکنان صنعت نفت از گذشته تا به امروز برای فعالیت در این صنعت و حضور در موقعیت شغلی در نظر گرفته برای آنها با سختی هایی رو به رو بوده اند که اجتناب ناپذیر بوده و در عوض مسئولان اجرایی و کارفرمایان همواره در تلاش بوده اند این سختی ها و محدودیت های کاری و امکاناتی را به حداقل برسانند؛ به همین دلیل است که در تهران و شهرهای بزرگ و استان های جنوبی و عملیاتی از گذشته تا امروز، برای کارکنان و خانواده های آنان امکانات رفاهی – تفریحی، آموزشی و ورزشی در نظر گرفته شده است تا بتوانند زمانی را به شکل انفرادی یا همراه با خانواده با آسودگی سپری کنند.
بسیاری از قدیمی ها و نیروهای امروز صنعت نفت، یک خاطره مشترک دارند و آن حضور و دمی آسایش در مجموعه رفاهی محمود آباد است. این مجتمع رفاهی از چند دهه قبل تا کنون، متعلق به کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان است؛ اگرچه بجز مجموعه رفاهی محمودآباد و مجموعه رفاهی نفت در مشهد، به عنوان قدیمی ترین مجتمع های رفاهی در صنعت نفت، مجموعه های دیگری هم فعال هستند، اما این دو مجموعه نوستالژی و خاطرات بیشتری برای کارکنان دارند.
بیش از نیم قرن از زمانی که صنعت نفت ایران برای ایجاد امکانات رفاهی_ تفریحی برای کارکنان خود احساس نیاز کرد، می گذرد. کلنگ احداث این مجموعه در سال 1339 به زمین خورد تا برای اردوی فرزندان كاركنان، اتاق هایی ساخته شود و با توجه به استقبال از این فضای جدید، حدود 100 ويلای سيماني در سال های 1341 تا 1343 برای استفاده خانواده كاركنان هم در همان محدوده احداث شد و از آن به بعد مجموعه رفاهی – فرهنگی و ورزشی محمود آباد در هر دوره توسعه یافت تا به شکل امروز در آید. نکته قابل توجه در باره این مجموعه قدیمی آن است که همه فضاهای این مجتمع خاطرات و روزهایی را به خود دیده که شاید در جایی ثبت نشده است و اکنون با مرور این خاطرات، تعداد زیادی از کارکنان لبخندی بر لبشان می نشیند. مجتمع رفاهی محمود آباد تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تا حدودی تکمیل شد و در دست بهره برداری قرار گرفت، اما پس از انقلاب، بخش های جدیدی به مجتمع اضافه شد و از دهه 70 شکل و نمایی متفاوت به خود گرفت. یکی دیگر از قدیمی ترین مجموعه های صنعت نفت که تعداد زیادی از کارکنان از آن استفاده می کنند، زائرسرای نفت در مشهد مقدس است. این هتل سه ستاره با فاصله از محدوده های شلوغ و پرترافیک اطراف حرم، آب و هوای بهتری نسبت به دیگر هتل ها دارد و در عین حال از موقعیت بهتری برای رفتن به روستاها و مناطق ییلاقی مشهد برخوردار است. زائرسرای نفت مشهد شامل 9 طبقه با امکانات کامل است و کارکنان به همراه خانواده های خود می توانند در کمال آسایش از این فضا استفاده کنند.
در سال های گذشته و با افزایش تعداد کارکنان و گستردگی مناطق عملیاتی، بسیاری از شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت اقدام به ایجاد مراکز اقامتی – رفاهی، تفریحی، آموزشی و ورزشی کردند. بسیاری از این مراکز کارکردهای مشخصی همچون پذیرش تیم های ورزشی و اردوهای مختلف دارند و بسیاری دیگر در تمام طول سال، آماده پذیرایی از خانواده ها و کارکنان هستند. مجتمع هایی همچون مجتمع توحید جم، مجموعه تفریحی اقامتی پازارگاد، مهمانسراهای مختلف در هر کدام از شهرهای مناطق عملیاتی و بسیاری از مراکز تفریحی و آموزشی جدید در دو منطقه ماهشهر و عسلویه و ... نمونه هایی قابل توجه هستند که کارکنان صنعت نفت به همراه خانواده های خود در طول سال یا ایام نوروز می توانند از آنها بهره ببرند. اگرچه بسیاری از امکانات صنعت نفت، دیگر همچون قبل نیست و به قول قدیمی ها آن زمان حتی از تهران برای استفاده از امکانات آنجا سر و دست می شکستند، اما بسیاری از سنت ها و برنامه های قدیمی همچنان رعایت و به عنوان برنامه همیشگی در مناطق عملیاتی و شهرک های کارکنان اجرا می شود. نمايش فيلم هاي سينمايي در باشگاه هاي كاركنان صنعت نفت یا اجرای گروه های موسیقی و کنسرت، برگزاری کلاس های آموزشی در سطوح عالی، برقراری باشگاه های ورزشی با امکانات قابل توجه برای همه کارکنان و ... از جمله مواردی به شمار می رود که از ديرباز امري مرسوم در مناطق عملیاتی و استان های جنوبی بوده است. هنوز هم در طول سال و آخر هفته ها یا مناسبت های خاص همچون دهه فجر یا ایام نوروز بسیاری از فیلم ها و اجراهای برتر تئاتر در مجموعه فرهنگي- ورزشي نفت در تهران یا مناطق عملیاتی مختلف اجرا می شود. شاید یکی از مهم ترین زمان هایی که خانواده های کارکنان و فرزندانشان می توانند از نزدیک با شرایط شغلی و محیطی که پدرشان در آن قرار دارد، آشنا شوند، همان مسافرت های نوروزی کارکنان یا سفرهای گاه به گاه آنها به مناطق عملیاتی است که بخوبی می توانند از نزدیک با سختی و حساسیت شغلی، شرایط سخت آب و هوایی و سایر مشخصات این شغل آشنا شوند. با توجه به اینکه بسیاری از این مراکز اقامتی، رفاهی، آموزشی و ورزشی با محدودیت پذیرش رو به رو هستند، از گذشته تا امروز برای استفاده از این فضاها سهمیه هایی در نظر گرفته شده یا کارکنان باید از مدت ها قبل در نوبت بمانند و یک روز مشخص را رزرو کنند. می توان گفت اگرچه این محیط های رفاهی محدود به استفاده گروهی از کارکنان است و بسیاری از کارکنان پیمانکار امکان استفاده خود و خانواده شان از این امکانات را ندارند، اما همین میزان هم قابل قبول است و چنین فضاهایی باید بیش از قبل مورد بازبینی، نوسازی، تکمیل امکانات و حتی افزایش ظرفیت قرار گیرند. افزایش چنین فضاهایی با افزایش رضایت شغلی کارکنان ارتباطی مستقیم دارد و در شرایط اقتصادی و محدودیت های معیشتی که در جامعه وجود دارد، امکان استفاده از این فضاهای رفاهی برای کارکنان نقطه اعتماد و آرامش خوبی را ایجاد می کند که در راندمان شغلی افراد اثر گذار است.
مشعل پیوند نفت با هنر و ادبیات از آن دست خلاقیت هایی است که آسان به دست نمی آید. وقتی پای صنعتی از جنس آهن و فولاد و طلای سیاه در میان باشد و کار و زندگی خود را هم با آن عجین ببینید و از دل آن داستان و شعر خلق کنید، حتما چیزی فراتر از ذوق در میان است. وقتی از دل حادثه ای همچون آتش سوزی رگ سفید که عنوان یکی از دشوارترین فوران های چاه های نفت و گاز در خشکی را یدک می کشد، یک کتاب رمان متولد شود، باید آن را به حساب عشق و تعصب به نفت تلقی کرد. سعید سپهری کیان، از کارشناسان روابط عمومی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به عنوان یکی از شاهدان که در اکثر روزهای مهار این حادثه در این منطقه حضور داشت، اقدام به انتشار رمان با حال و هوای رگ سفید تحت عنوان « چاه اندر چاه شد» کرده است. سپهری کیان که کارشناس ادبیات انگلیسی است و در حال حاضر به عنوان خبرنگار صنعتی و مترجم شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون مشغول فعالیت است، افزون بر نویسندگی، دستی هم بر شعر سرایندگی آن دارد. گفت وگوی «مشعل» با وی مجالی شد تا آثار این نویسنده و شاعر نفتی بهتر و بیشتر شناخته شود.
یکی از دشوارترین فوران های چاه های نفت و گاز در خشکی، حادثه رگ سفید پنجم بود که دی ماه ۱۳۹۶ رخ داد و پس از ۵۸ روز تلاش بی وقفه، به دست متخصصان ایرانی مهار شد.
نویسنده کتاب «چاه اندر چاه شد» این رمان را یک داستان رئال جادویی از واقعه چاه رگ سفید می نامد و توضیح می دهد: زمانی که چاه رگ سفید فوران کرد من هم به عنوان خبرنگار حضور داشته و در 58 روز حادثه بخش زیادی در آنجا از نزدیک شاهد تمام وقایع بودم. همین بهانه ای برای چاپ کتابی با این موضوع شد.
سپهری کیان می گوید: این کتاب از این نظر مثبت است که از دو طرف مورد تایید قرار گرفت: یکی از سوی بخش های فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که توصیف های ادبی و خیال انگیز را مورد تایید قرار داده و بر شرح و توصیف مسائل فرایندی عملیاتی این کتاب صحه گذاشتند و از دیگر سو، صاحبان و کارشناسان ادبیات هم آن را تایید کردند.
وی توضیح می دهد: این داستان بلند را که با حمایت روابط عمومی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به چاپ رسیده است، می توان از معدود رمان هایی دانست که از یک عملیات نفتی به نگارش درآمده است. امیدوارم با این رمان توانسته باشم دین خود را به تمام تلاشگران که در رگ سفید شبانه روزی فعالیت کردند ادا نموده باشم و شاید بعدها بتوان از این کتاب به عنوان یک مستند استفاده کرد.
وقتی از او درباره سابقه فعالیت در عرصه نویسندگی سوال می کنم، اشاره می کند که در حوزه هنر و ادبیات در چند حوزه مشغول فعالیت است که مهم ترین آنها نویسندگی، فیلمنامه نویسی، شعر و در سال های اخیر فیلمسازی بوده است.
فعالیت او در حوزه نویسندگی مشتمل بر داستان کوتاه و همچنین رمان است که در حوزه اول، در سال های گذشته داستان او با عنوان سفیدک در یک جشنواره حائز مقام و کسب جایزه شد.
از او درباره شعرهایش و حال و هوای اشعارش می پرسم که سبک آنها را شامل شعرهای پست مدرن و سایفایکو می داند و در این باره توضیح می دهد: سایفایکو در واقع هایکو علمی تخیلی است؛ در هایکو ژاپنی طبیعت و فصول مدنظر است، اما در سایفایکو مسایل و واقعیت های علمی مورد خیال پردازی قرار می گیرد.
بخش دیگری از شعرهای او در سبک پست مدرن با ویژگی های ساختارشکنانه، ذهن گرا و ایهامی است که سپهری کیان آن را وابسته به جریان سیال ذهن می داند. بخش دیگری از فعالیت او که در نوع خود بی نظیر است و نظرم را جلب کرد، سرودن اشعاری به زبان انگلیسی است. او در این باره توضیح می دهد: با توجه به تحصیلاتم که کارشناس زبان و ادبیات انگلیسی است؛ شعر انگلیسی هم دارم و در کتاب منتشر شده از اینجانب به عنوان سیاهچاله دو قسمت از راست شعرهای فارسی و از سمت چپ کتاب شعرهای انگلیسی است.
او البته غزل هایی هم سروده که هنوز آنها را منتشر نکرده است. پس از حوزه شعر از سابقه فعالیت او در عرصه فیلمسازی سوال می کنم که در این باره می گوید: در حوزه فیلمسازی چند سناریو مستند با موضوع هایی همچون قصه صنعت نفت، فرایند تولید نفت را در 5 قسمت نوشتم که شبکه خوزستان و شبکه شما پخش شد.
افزون بر آن سه سال پیش، قبل از شیوع ویروس کرونا، سناریویی نوشتم که تهیه کننده گفت نباید دکوپاژ بنویسی؛ آن کار کارگردان است؛ همین ایده باعث شد که یک فیلم کوتاه 5 دقیقه ای ساختم با اسم آقای امینی که در جشنواره تصویر سال 99 به عنوان برگزیده در بخش مسابقه شرکت داشت که خدا را شکر استقبال خوبی شد.
سپهری کیان این روزها در حال آماده شدن برای انتشار کتاب شعر دوم خود است و در حال گردآوری اشعارش است اما هنوز با انتشارات خاصی وارد مذاکره نشده است.
او در حوزه فیلمسازی هم در حال آماده سازی یک فیلم کوتاه به اسم خروجی است که در مرحله مقدمات تولید است.
از او درباره نامتناجس بودن نفت و ادبیات که می پرسم، می گوید: موافق این نظر نیستم؛ با توجه به فعالیت چندین ساله خود در صنعت نفت که برای تهیه گزارش با رفت وآمد به مناطق عملیاتی مختلف در خوزستان همراه است؛ باید بگویم که صنعت نفت یک صنعت بسیار جذاب برای حضور هنرمندان عرصه های مختلف نقاشی، عکاسی، نویسندگی و... است. به عنوان نمونه، یکی از زیباترین تجربیاتی که من در حوزه ادبیات داشتم، ایجاد ارتباط میان خودم و آتش عملیات آتش سوزی رگ سفید بود؛ از این رو معتقد هستم که زیبایی های منحصر در صنعت نفت وجود دارد و فقط باید بستر حضور هنرمندان بخش های مختلف در آن فراهم شود و از هر بخش آن می توان یک اثر ادبی بزرگ خلق کرد.
از او درباره رمز موفقیتش می پرسم، اشاره می کند: واقعا می توانم بگویم فعالیت در صنعت نفت که در داستان نویسی بسیار به من کمک کرد رمز این موفقیت است. باید بگویم بسیار خوشحال هستم برای صنعتی که در آن مشغول فعالیت هستم و محل ارتزاق من است و به آن مدیون بوده و عاشق آن هستم و با آن زندگی می کنم. خوشحالم توانستم یک اثر در این زمینه داشته باشم.
در غم شهادت امامي به سوگ نشستهايم که در 25 سالگي به سوي اجدادش رخت بربست. مردي که 25سال، خورشيد را به خجلت واداشت، 25 بهار را روياند و شکوفاند و خود فروزانتر از خورشيد، تابيد و درخشيد و اينک، کودکان پژمرده و داغدار و گريان، بهانهگيران سايه دستهايي هستند که بر سرشان باران مهر ببارد و بر دامانشان گل عاطفه نثار کند. هم اکنون، پاره زخمهاي دلمان، سرباز کرده است و قناتي از غم، در قنوت نگاهمان جاري است. اينک، نِشتر درد به جامها نشسته و غوغاي رنج در انبوه ديدگان مظلوم، جا خوش کرده است.
در دوران امام محمدتقي(ع) به علت فشار و خفقان حاکم بر جامعه، مردم با نوشتن نامه به امام و دريافت جواب از آن حضرت، با ايشان ارتباط داشتند. با اینکه آن حضرت در 25 سالگي به شهادت رسيدند، علاوه بر مطالبي که درباره اصحاب و يا کتب آنها از امام تقي(ع) روايت شده بيش از 220هزار حديث درباره مسائل مختلف اسلامي از آن حضرت در دسترس ما قرار دارد و 120 نفر از ايشان روايت کردهاند. شيخ طوسي(ره) 113 تن از راويان حديث امام تقي (ع)را برشمرده است. از اين مقدار حديث که از آن امام نقل شده ميتوان به عظمت علمي و احاطه ايشان بر مسائل فقهي، تفسيري، عقيدتي و دعا و مناجات پي برد. اين احاديث از سوي ديگر کمالات اخلاقي آن حضرت را آشکار ميسازند. بخش عمده روايات فقهي امام (ع) را بايد در نامههايي که در پاسخ اصحاب به بلاد مختلف اسلامي فرستادهاند، جست وجو کرد.
زندگي می تواند شيرين و رضایت بخش باشد. نااميدي و نارضايتي زيبنده شما نيست. چه بسا زندگی هایی که دیده اید و به خوشبختي آنان حسرت خورده اید. برخورداري از يک زندگي آرام، شيرين و رضایت بخش، آرزوي انسان است؛ که البته گاهي به يک رؤيا و يا افسانه می ماند، اما شما هم می توانید زندگي شيرين و رضایت بخشي داشته باشيد، به شرط آنکه «روش» آن را بدانيد.
زندگي کردن همانند هر کار ديگري، نيازمند «مهارت» است. علت بسياري از ناکامی های زندگي را بايد در نبود مهارت های زندگي جست وجو کرد. بخش مهم و قابل توجهي از مهارت های زندگي را «مهارت های شناختي» تشکيل می دهند. بسياري از موفقیت ها و شکست های زندگي به طرز فکر ما برمی گردد. مطمئن باشيد که اگر طرز فکر شما اصلاح شود، زندگي شما تغيير خواهد کرد و آنگاه طعم شيرين يک زندگي همراه با آرامش را خواهيد چشيد.
در لابه لای کلمات ائمه اطهار(علیهم السلام) آموزه های فراواني درباره بهتر زندگي کردن وجود دارد که نظير آن را در جاي ديگر نمی توان يافت. آموزه های اهل بیت (علیهم السلام) به دلیل الهي بودنش به انسان اطمينان و آرامش خاصي می بخشد.
شادي و آرامش يا افسردگي و اضطراب ناشي از احساسي است که شما در زندگي داريد. احساس رضايت موجب نشاط و آرامش می شود و احساس نارضايتي موجب تنش و فشار رواني. آيا تاکنون فکر کرده اید که منشأ احساسات شما چيست؟ منشأ احساسات شما افکار و اندیشه های شماست. اين اصل را فراموش نکنيد که ما «آن گونه که می اندیشیم، زندگي می کنیم» براي خوشايند کردن و لذت بخش کردن زندگي کافي است که نگاه و نگرش خود را اصلاح کنيد. دشمن زندگي شما افکاري است که در سر داريد، حادثه ها حتي اگر سهمگين و تلخ باشند، منشأ احساسات شما نيستند، تلقي و ارزيابي شماست که احساسات خوب يا بد را توليد می کنند؛ بنابراین براي رسيدن به آرامش و کاهش فشارهاي رواني بايد ببينيد افکار ما تا چه اندازه «منطقي و صحيح» هستند؟
به اين نکته توجه داشته باشيد که شناخت منطقي آن است که با واقعیت ها مطابق باشد. هم تفکرات خيالي و رؤيايي نادرست هستند و هم تفکرات تلخي که مطابق واقع نيستند. نمی گوییم اگر در شرايط دشوار قرار داريد، خيال کنيد که بهترين وضعيت را داريد بلکه می گوییم واقعيت شرايطي را که در آن قرار داريد، بشناسيد. بدانيد حوادث و پدیده های تلخ زندگي آن قدر مشکل نيستند که قابل تحمل نباشند، در کنار همين مشکلات و با پذيرفتن آنها می توانید زندگي راحتي داشته باشيد.
امام علي( ع) می فرماید: کسي که دنيا را بشناسد، از حوادث و بلاهاي آن اندوهگين نمی شود.
فايده تفکر واقع گرا اين است که «انتظارات» شما را واقع گرایانه خواهد ساخت. شما چه انتظاري از دنيا داريد؟ آيا می دانید يکي از عوامل فشارهاي رواني، ناهماهنگي ميان انتظارات و واقعیت هاست. شما ممکن است انتظاري از دنيا داشته باشيد ولي حوادث، زندگي را به گونه ديگري رقم بزنند. آنچه شما خواسته اید، رخ نداده و آنچه رخ داده، خواسته شما نبوده است. اين تضاد موجب فشار رواني می شود. اما اگر انتظارتان را از دنيا مطابق با واقعیت هاي دنيا تنظيم کنيد، دچار تضاد نخواهيد شد. پس در قدم اول، اگر انتظار غیرواقعی از دنيا داريد، آن را اصلاح کنيد، تا آرام و راحت زندگي کنيد.
در ادامه به پاره ای از واقعیت هاي دنيا اشاره خواهيم کرد. واقعیت هاي دنيا را بشناسيد تا انتظارتان از دنيا واقع گرایانه باشد. دقت کنيد:
دنيا محل آسودگي بدون اندوه نيست. مطمئن باشيد آسودگی شما در اين است که دنيا را محل آسودگي مطلق ندانيد. آنجا که سراسر راحتي و آسودگي است، بهشت است. خداوند متعال می فرماید: من راحتي را در بهشت قرار دادم و مردم آن را در دنيا طلب می کنند و به همين جهت آن را نمی یابند.
طلب کردن و نيافتن موجب احساس ناکامي در شما می شود و احساس ناکامي موجب فشار رواني می شود. شما از آن جهت غمگين و افسرده می شوید که آنچه را طلب کرده اید، به دست نیاورده اید. ممکن است شما خيلي چيزها نداشته باشيد ولي موجب رنج و عذاب شما هم نشود؛ چون آنها را نمی خواسته اید. وقتي دچار فشار رواني می شوید که آنچه را می خواستید، به دست نياورده باشيد. رسول خدا(ص) روزي به مردم گفتند: هر کس چيزي را طلب کند که آفريده نشده، خود را به زحمت انداخته و چيزي به دست نمی آورد! مردم پرسيدند: اي رسول خدا (ص) آن چيست که خلق نشده است؟! حضرت(ص) فرمود: آسايش مطلق در دنيا. پس بهتر است انتظارتان از دنيا را اصلاح کنيد. دنيا جاي تلاش و امتحان است نه جاي پاداش و آسايش. هميشه به ياد داشته باشيد که «اگر بدانيم دنيا جاي آسايش نيست، راحت زندگي می کنیم»
ما به دنيا نیامده ایم تا آن گونه که می خواهیم زندگي کنيم، بلکه به دنيا آمده ایم تا هنر و مهارت خود را در هماهنگ شدن با کش و قوس های دنيا نشان دهيم. اینجا کارگاه امتحان است. سوالات امتحان و مواد آزمون به دلخواه ما تعيين نمی شوند، بلکه ما بايد به امتحانات پاسخ مثبت دهيم تا شيريني کارنامه و موفقيت را بچشيم.
بدانيد که امتحان، مزاحم شما نيست بلکه رشددهنده شماست. پس بهتر است به جاي اینکه امتحان را به دلخواه خودتان تغيير دهيد، پاسخ مناسب به امتحانات بدهيد. امام علي(ع) می فرماید: هرگاه آنچه را خواستي نشد، اهميت نده که در چه حالي هستي، آنچه را شد بخواه و از آنچه هست، دلگير مباش. اگر چنين شود، هم توان مقابله با سختی ها را پيدا خواهيد کرد و هم در آرامش زندگي خواهيد کرد.
خدای متعال در سوره مائده بعد از آنکه برخی از احکام حج را بیان می کند، بعد می فرماید: ذَلِکَ لِتَعلَموا اَنَّ اللَّهَ یَعلَمُ ما فِی السَّماواتِ وَما فِی الاَرضِ وَ اَنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیءٍ عَلیم؛ این چیزهایی که بر شما واجب کردیم، این کعبه و این هَدْی و این قَلائِد و مانند اینها، برای این است که شما بفهمید، علم پیدا کنید به احاطه علمی پروردگار؛ بدانید خدای متعال چگونه با اسرار و جزئیات زندگی شما آشناست، بر اساس آنها برای شما حکم می گذارد.(دیدار کارگزاران حج18/03/1401)
مشاور وزیر و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت به همراه تعدادی از اعضای این شورا و مسئولان شورای اقامه نماز شرکت های اصلی وزارت نفت، با حجت الاسلام قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور و قائم مقام این ستاد دیدار و گفت وگو کردند. این دیدار با حضور حجت الاسلام قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور، سید احمد زرهانی، قائم مقام این ستاد و بنیاد فرهنگی حضرت مهدی (عج)، حجت الاسلام حاجی کمالی، مشاور وزیر و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت به همراه اعضای شورای نماز وزارت نفت و جمعی از مسئولان شورای اقامه نماز شرکت های اصلی صنعت نفت پیش تر در سالن جلسات ساختمان ستاد اقامه نماز کشور برگزار شد.
مراسم تجلیل از کارکنان دارای بیش از سه فرزند شرکت ملی صنایع پتروشیمی به مناسبت روز ملی جمعیت برگزار شد.
این برنامه به همت شورای اقامه نماز این شرکت چندی پیش با سخنرانی زینب قیصری، مشاور امور بانوان و خانواده وزیر نفت و مرتضی شاه میرزایی، معاون وزیر و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با حضور حجت الاسلام محمدپور، مشاور فرهنگی و رئیس شورای اقامه نماز شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برگزار شد.
رئیس امور رسانه و تبلیغات شورای عالی فرهنگی وزارت نفت منصوب شد.
معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، در حکمی حجت الاسلام حمید فلاحتی را به عنوان «رئیس امور رسانه و تبلیغات شورای عالی فرهنگی وزارت نفت» منصوب کرد.
به پیشنهاد وزارت نفت مجلس به کمک تیم های نفتی در مناطق محروم می آید
آرش جعفری اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت به عنوان متولی ورزش نفت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داده است تا در تدوین برنامه هفتم توسعه شرایطی فراهم شود که تیم های نفتی حاضر در مناطق محروم بتوانند از بودجه دولتی برخوردار شوند. حالا درصورتی که این پیشنهاد بارأی مثبت نمایندگان مجلس همراه شود، مشکل تیم های نفتی برای حضور در ورزش حرفه ای و لیگ های برتر در رشته های مختلف ورزشی برای همیشه حل خواهد شد و دیگر این تیم ها دغدغه مالی نخواهند داشت.
در دولت دهم، هم در قانون برنامه پنجم توسعه و هم در بودجه سال ۱۳۹۰ دستورعمل خاصی برای بودجه ورزش کشور ذکر شد. بر اساس تبصره بند (ب) ماده۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وجه از محل بودجه کل کشور به هر شکل به ورزش حرفه ای ممنوع شد. بر اساس تصویب همین قانون، تیم های نفتی در تمام رشته های ورزشی، بخصوص در لیگ های برتر که حرفه ای به حساب می آیند، به لحاظ مالی با مشکل مواجه شدند.
به جرات می توانیم بگوییم که ورزش نفت، نیمی از ورزش کشور را تشکل داده است. بیشتر از 60 تیم نفتی در رشته های مختلف ورزشی در لیگ های مختلف حضور دارند. از فوتبال، کشتی و وزنه برداری گرفته تا گلف، تنیس روی میز، شنا، واترپلو، بسکتبال، دوو میدانی و... که همیشه در لیگ های برتر و دسته های پایین تر حضور داشته و دارند که در مسابقات داخلی، بویژه بین المللی همیشه افتخارآفرینی کرده اند و باعث شده اند پرچم ورزش کشور همیشه بالا باشد. قابل ذکر است، این حضور فقط به مردان ورزشکار نفتی محدود نمی شود؛ بلکه بانوان ورزشکار نفتی هم با حضور فعال در رشته های مختلف ورزشی برای نفت و کشور افتخارآفرینی کردند.
فرزندان نفتی، در ورزش کشور هم سهیم هستند. فرزندان در قالب تیم های پایه(نوجوانان، جوانان و امید) در رشته های مختلف ورزشی حضور دارند و به نوعی باید گفت که پشتوانه تیم های بزرگسال هستند و به این ترتیب، نفت حضور گسترده ای در ورزش کشور دارد. قانونی که در دولت دهم(سال 1390) و در مجلس به تصویب رسید، باعث شد که تیم های نفتی به دلیل بودجه ورزشی با مشکل مواجه شوند؛ البته نه اینکه حضور پرشور و فعال در ورزش نداشته باشد؛ بلکه در رقابت با سایر تیم ها با مشکل روبه رو شدند و قهرمانی ها و موفقیت های تیم های نفتی نسبت به قبل کمتر شد.
به اقتدار گذشته خود برگردند. منصور قنبرزاده، مدیرکل اداره سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت که به عنوان دبیر در شورای ورزش وزارت نفت هم حضور دارد، برای اصلاح تبصره ای که به موجب آن پرداخت هزینه از سوی ارگان های دولتی برای تیم های لیگ برتری در تمام رشته ها ممنوع است، پیشنهادی را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده است. در این پیشنهاد که به محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی ارائه شده، درخواستی مطرح است تا در برنامه هفتم توسعه که تحت تدوین در مجلس است، قانون ممنوعیت کمک به ورزش حرفه ای با در نظر گرفتن تیم های لیگ برتری در رشته های مختلف ورزشی در مناطق محروم یا کم برخوردار که موجب نارضایتی اجتماعی می شود، اصلاح شود. استثنا قائل شدن برای تیم های ورزشی مناطق محروم و کم برخوردار در رشته های مختلف ورزشی، کمترین کمک به این تیم ها درراه توسعه و پیشرفت است.
به این ترتیب درخواست شده که پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و هر نحو به ورزش حرفه ای، به استثنای مناطق محروم و کم برخوردار ممنوع و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی محسوب می شود. مناطق محروم و کم برخوردار که از این قانون مستثنا هستند یا می شوند، صرفاً بر اساس تقسیمات کشوری ابلاغی وزارت کشور تعیین خواهند شد.
درصورتی که این مصوبه تصویب شود، تیم هایی چون صنعت نفت آبادان، نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی جم، پالایش و پخش آبادان، نفت و گاز آغاجاری، پالایش گاز ایلام، نفت و گاز گچساران و... در تمام رشته های ورزشی مشکلی برای تأمین هزینه های خود از سوی وزارت نفت نخواهند داشت و وزارت نفت می تواند بدون مشکل برای این تیم ها بودجه تعیین کند. در سال های اخیر بودجه این تیم ها از سوی وزارت نفت برای کمک به ورزش مناطق محروم در اختیار اداره کل ورزش و جوانان استان ها قرار می گرفت و اداره کل این پول ها را به حساب باشگاه ها واریز می کرد که البته گاهی انتقال پول از سوی اداره کل به حساب باشگاه ها با تأخیر و با کسر بخشی از پول صورت می گرفت که این موضوع، سبب ناراحتی باشگاه ها از اداره کل می شد.
مدیرکل سلامت و تربیت بدنی ورزش وزارت نفت در خصوص این موضوع و اینکه چه برنامه ای برای حل این مشکل دارند و نیز چه کارهایی انجام داده اند، گفت: اعتقاد داریم عدالت در تقسیم تسهیلات رفاهی، بهداشتی و ورزشی در تمام سطوح جامعه نباید یکسان باشد.
شرایط اقلیمی و اقتصادی در تهران یا مراکز استانی مثل تبریز، اصفهان و شیراز با شهرهای خوزستان، بوشهر و ایلام خیلی فرق می کند. به همین دلیل تسهیلات هم باید فرق داشته باشد و این تسهیلات باید متناسب و با وضعیت اقلیمی هر منطقه تعریف و توزیع شود و این یعنی عدالت.
اگر بخواهیم بهره مندی اقتصاد کشور را بر اساس آورده هایی که داریم، بسنجیم، به طور مثال در استان بوشهر و خوزستان اگر یک جست و جوی ساده کنیم، می بینیم که بالای 80 درصد از ثروت کشور از این دو استان تأمین می شود. بیشتر صنایع نفت و گاز، پتروشیمی و سایر صنایع و معادن در این دو استان متمرکز است و درواقع قلب تپنده اقتصاد کشور هستند. طبیعی است که باید به مردم این سرزمین که تولید ثروت دارند، به همان نسبت یا کمتر در قالب مسؤولیت اجتماعی کمک کنیم که ورزش را هم دربرمی گیرد. وزارت نفت در قبال مسؤولیت اجتماعی، وظیفه دارد به مناطق پیرامون خود کمک و به نوعی تسهیلات رفاهی، بهداشتی و ورزشی ارائه کند؛ اما گاهی اوقات می بینید که اولویت ها تغییر می کند و باید به خواست مردم مناطق محروم توجه کنیم. به عنوان مثال در عسلویه، مسجدسلیمان یا آبادان وقتی با مردم صحبت می کنیم و می پرسیم مدرسه می خواهید یا راه و جاده درست کنیم؟ همه می گویند به تیم فوتبال شهرمان برسید! فوتبال در این شهرها، هویت شهر است. از پیر و جوان گرفته تا کودکان و حتی زنان باجان و دل تیم های ورزشی شهرشان، بخصوص فوتبال را دوست دارند و با آن زندگی می کنند.
در دولت عدالت محور رسیدگی به مناطق محروم یک وظیفه است. درجایی که نفت و گاز استخراج می کنیم، نباید محرومیت باشد. این محدودیت و محرومیت برای مناطق محروم، عین جفا و ستم است. همه می دانند که در این مناطق چقدر استعدادهای ورزشی وجود دارد. بازیکنان زیادی از این استان ها به تیم ملی رسیده اند و به نوعی سازندگی در این استان ها بوده است. هر وقت حال ورزش استان هایی چون خوزستان و بوشهر خوب بوده، حال ورزش کشور هم خوب بوده است.
حالادرهمین خصوص، یک طرح به مجلس ارائه و از نمایندگان مجلس بویژه مجمع نمایندگان خوزستان، بوشهر و حتی ایلام خواهش ویژه کردیم تا این مشکل را حل کنیم. همانطور که می دانید، در یک برهه زمانی، در قانون برنامه پنجم توسعه و در بودجه سال ۱۳۹۰ دستورعمل خاصی برای بودجه ورزش کشور ذکر شد. بر اساس تبصره بند (ب) ماده۱۳ قانون برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل به ورزش حرفه ای ممنوع شد. این طرح بدون کار کارشناسی تصویب شده است.
در حال حاضر، ورزش حرفه ای کشور بر اساس استاندارد و استعلام وزارت ورزش 16 تیم لیگ برتر فوتبال هستند که مشمول این ممنوعیت می شوند؛ البته بعضی اوقات در لیگ های برتر و در برخی رشته های دیگر هم سلیقه ای عمل می شود. قنبرزاده در ادامه گفت: رها کردن فوتبال و سایر رشته ها در مناطق محروم مثل مسجدسلیمان، آبادان و بوشهر درست نیست.ما چه بخواهیم و چه نخواهیم، مالکیت این تیم ها در مسجدسلیمان، بوشهر و آبادان از ابتدا با نفت بوده است. درواقع تحت پوشش نفت بودند. حالا قانونگذار گفته که نباید پول بدهید و ماهم باید قانون مند باشیم وبر خلاف قانون عمل نکنیم، بنابراین باید این مشکل ریشه ای حل شود.
مدیرکل اداره سلامت وزارت نفت راهکاری ارائه می کند و می گوید: الان که برنامه هفتم توسعه در حال تدوین است، باید نمایندگان به این موضوع توجهی ویژه و خاص داشته باشند و این تبصره را اصلاح کنند و استثنا قائل شوند.
اعتقادداریم که در قالب مسؤولیت اجتماعی و کمک به مناطق محروم و کم برخوردار بر اساس تقسیم بندی کشوری، باید تا رسیدن به زیرساخت مناسب، ورزش حرفه ای این مناطق از قانون و تبصره گذشته مستثنا شوند. باور کنید که فوتبال و ورزش در این استان ها روبه مرگ است، بخصوص در استان ایلام که تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام تنها نماینده نفت محسوب می شود که حال وروز خوشی ندارد.
من از نمایندگان مجلس می خواهم که کمک کنند، بویژه از مجمع نمایندگان خوزستان، بوشهر و ایلام می خواهم که سایر نمایندگان را برای اصلاح این قانون، توجیه کنند تا تیم های مناطق محروم نفس بکشند. باور کنید کل بودجه، رقمی نمی شود.
سید مجتبی محفوظی، نماینده آبادان در گفت و گو با مشعل گفت: حق گفتنی و گرفتنی است.
وی ادامه داد: متأسفانه در دولت های قبلی، باید به مناطق محروم توجهی ویژه می شد که اینگونه نبود.
همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی باید به ورزش مناطق محروم و کم برخوردار توجه ویژه کرد؛ چون باعث پیشرفت خواهد شد. من به عنوان نماینده آبادان، به همراه سایر نمایندگان استان خوزستان به دنبال این هستیم که به ورزش این مناطق کمک شود. محفوظی ادامه داد: در برنامه هفتم توسعه در مجلس یازدهم کمیسیون فرهنگی_ ورزشی نگاه ویژه ای به ورزش دارند تا جایی که در سال 1400 و 1401 بودجه ورزش کشور را اصلاح کردیم و به قول معروف آن را افزایش دادیم. ما همان قدر که بودجه ورزش را بیشتر کردیم که البته کار سختی بود، انتظار داریم در برنامه هفتم توسعه، نگاه ویژه ای به ورزش مناطق محروم داشته باشند. متأسفانه در دولت دهم و دربند (ب) ماده 13 پرداخت هرگونه وجه به ورزش حرفه ای ممنوع شد که معتقدم این بند ظالمانه و خطا بوده؛ چراکه شما تیم دولتی داشته باشید و از پرداخت بودجه محروم شوید؟ چطور باید آن تیم ورزشی سرپا بایستند؟
مطمئن باشید که با کار کارشناسی شده در برنامه توسعه هفتم سعی می کنیم این مشکل را در تیم های مناطق محروم حل کنیم تا به عبارتی برای چنین تیم هایی استثنا قائل شوند؛ البته به دنبال حذف این بند هستیم؛ اما اگر نشد، آن را اصلاح می کنیم تا تیم هایی مثل نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان بتوانند بدون مشکل مالی به کار خود ادامه دهند.
کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، جام قهرمانی تنیس روی میز کارمندان دستگاه های اجرایی کشور را با خود به اهواز بردند.
تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب که موفق شده بود با قهرمانی در مسابقات مقدماتی در منطقه 4 کشور به مرحله نهایی مسابقات کارکنان دستگاه های اجرایی کشور صعود کند، در نهایت مقتدرانه مقام قهرمانی کشور را کسب کرد تا برای نفت افتخارآفرینی کرده باشد.
تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب، با حضور و قهرمانی در مرحله نهایی رقابت های کارمندان دستگاه های اجرایی کشور، موفق شد برگی دیگر بر دفتر سراسر افتخار ورزش مناطق نفت خیز جنوب و وزارت نفت بیفزاید.
در این مسابقات که از۲۲ تا۲۴ خردادماه با حضور ۱۰ تیم از سراسر کشور در سالن فجر شهرستان چالوس به صورت دوره ای و حذفی برگزار شد، تیم تنیس روی میز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب توانست، با شکست دادن همه حریفان خود و بدون حتی یک شکست، مقتدرانه بر سکوی قهرمانی بایستد.
بر اساس قرعه کشی انجام شده، تیم مناطق نفت خیز جنوب در گروهی سخت و با حریفانی چون وزارت آموزش و پرورش، آموزش و پرورش آذربایجان شرقی، آموزش و پرورش خراسان رضوی و شهرداری تهران همگروه بود و موفق شد با شکست تمامی حریفان خود، از این گروه به عنوان صدرنشین صعود کند.
در مرحله دوره ای تیم کارکنان مناطق نفت خیز جنوب با غلبه بر تیم های وزارت ورزش(۳ بر صفر)، آموزش و پرورش آذربایجان شرقی(۳ برصفر)، آموزش و پرورش خراسان رضوی(۳ بر یک) و در نهایت با پیروزی ۳ بر یک مقابل شهرداری تهران به عنوان تیم اول به مرحله بعدی و جمع چهار تیم صعود کرد.
تیم تنیس روی میز کارکنان مناطق نفت خیز جنوب در مرحله حذفی با پیروزی ۳ بر صفر مقابل اصفهان، توانست به فینال راه پیدا کند تا در فینال با نتیجه ۳ بر یک حریف قدر خود یعنی آموزش و پرورش اردبیل را مغلوب کند و قهرمان این رقابت ها شود.
بعد از تیم مناطق نفت خیز جنوب، تیم آموزش و پرورش اردبیل توانست مقام دوم مسابقات را به دست آورد و تیم های شهرداری تهران و آموزش و پرورش اصفهان نیز به صورت مشترک، مقام سوم را از آن خود ساختند.
تیم تنیس روی میز مناطق نفت خیز جنوب را در این مسابقات، احسان کشتکار، حسین سلیمانی، فرهاد شجاعی و صادق ادهمی تشکیل می دادند و محمود عموری به عنوان مربی و سینا سنایی به عنوان سرپرست، این تیم را همراهی می کردند.
گفتنی است، پس از قهرمانی در رقابت های تیمی، عنوان سومی مسابقات انفرادی تنیس روی میز کارکنان دولت کشور هم به کارمند مناطق نفت خیز جنوب رسید.
در مسابقات انفرادی قهرمانی کارمندان کشور در چالوس، احسان کشتکار، بازیکن تیم مناطق نفت خیز جنوب توانست با بازی های تماشایی خود به مقام سومی و مدال برنز این رقابت ها دست پیدا کند.
این بازیکن که در مسابقات تیمی، نقشی مهم در کسب مقام قهرمانی ایفا کرد، در بخش انفرادی به مقام سومی مشترک با بازیکن اصفهانی رضایت داد.
گفتنی است، احسان کشتکار در مرحله نیمه نهایی، مغلوب سید محمدامین منتظری از قم، قهرمان این دوره از مسابقات شد. نماینده استان هرمزگان نیز مقام دوم را به دست آورد.
آیین اختتامیه مسابقات فوتسال کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب -اهواز در خرداد سال ۱۴۰۱ با حضور ورزشکاران، خانواده های آنان و تعدادی از مدیران ارشد شرکت در سالن مسابقات شهرک نفت اهواز برگزار شد.
در این دوره از مسابقات که با حضور بیش از ۵۰۰ ورزشکار در دو گروه کارکنان زیر ۴۵ سال و بالای ۴۵ سال برگزار شده بود با معرفی تیم های برتر به پایان رسید و از تیم های برتر تجلیل شد.
اهدای کاپ و لوح قهرمانی از سوی مدیران ارشد شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، از دیگر برنامه های مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات بود.
نتایج نهایی مسابقات فوتسال کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب – اهواز به این شرح است:
رده زیر 45 سال
تیم کارون(2) موفق شد به مقام قهرمانی برسد. تیم مارون(یک) در رتبه دوم ایستاد و به نایب قهرمانی بسنده کرد و تیم مدیریت تولید هم به مقام سوم رسید.
مجاهد عتابی از مارون(یک) در رده زیر 45 سال، فنی ترین بازیکن این رقابت ها شناخته شد. داوود نریمانی از مهندسی ساختمان، آقای گل مسابقات شد و جام اخلاق به مدیریت تولید رسید.
رده بالای 45 سال
تیم مهندسی ساختمان(یک) مقام اول را کسب کرد و قهرمان شد. تیم کارون(یک) به مقام دوم رسید و تیم مارون(یک) هم بر سکوی سوم ایستاد.
سهراب دارابی فر از تیم مهندسی ساختمان، به عنوان فنی ترین بازیکن بالای 45سال انتخاب شد. نوید عموری از تیم مهندسی ساختمان، آقای گل مسابقات شد و تیم مدیریت تولید هم جام اخلاق را کسب کرد.
در پایان از همه بازیکنان، مربیان، سرپرستان، کادر اجرایی و داوری و کادر پزشکی مسابقات قدردانی به عمل آمد و جوایزی هم به تیم های برتر اهدا شد.
2 گلفر شرکت ملی حفاری ایران به اردوی تیم ملی گلف دعوت شدند.
اردوی تیم ملی گلف از اول تیرماه در زمین گلف مجموعه ورزشی انقلاب تهران آغاز شده که سجاد کرمپور و محمد شیخ زاده از باشگاه فرهنگی- ورزشی شرکت ملی حفاری ایران به این اردو فراخوانده شدند.
اردوی تیم ملی گلف در رده 18 تا 55 سال از اول تا 5 تیرماه در زمین گلف مجموعه ورزشی انقلاب برگزار شده که بر اساس اعلام فدراسیون گلف، سیدمحمود جوزی و حسن کریمیان از تهران، سجاد کرمپور، محمد شیخ زاده، عباس قنبری و سعید براتی از خوزستان و ابراهیم نوری از لرستان با توجه به نتایج کسب شده در مسابقات قهرمانی کشور به اردوی تیم ملی دعوت شدند. با هدف تجربه اندوزی نسل جوان در کنار پیشکسوتان، سه نفر از ورزشکاران زیر 23 سال نیز در این اردو حضور خواهند داشت.
شایان ذکر است، تیم گلف شرکت ملی حفاری ایران از تیم های باسابقه باشگاه های کشور محسوب می شود که سابقه چند قهرمانی در لیگ برتر باشگاه های کشور را در افتخارات ورزشی خود دارد.
همکاران کوهنورد در ستاد وزارت نفت در یک برنامه کوهپیمایی موفق شدند به آبشار کلوگان در ارتفاعات رودبار قصران و شمیرانات در رشته کوه البرز در استان تهران صعود کنند.
آبشار کلوگان در ارتفاع ۲ هزار و ۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و یکی از آبشارهای بلند استان تهران در رودبار قصران و شمیرانات است که با ۴۰ متر ارتفاع، به صورت پله ای به سمت پایین جریان دارد. این آبشار در فصل بهار پرآب است و به طورمعمول از نیمه تابستان به بعد، دیگر بجز آب باریکه ای از آن دیده نمی شود.
21 نفر از همکاران كوهنورد حاضر در این صعود، بعد از 3 ساعت کوهپیمایی به این آبشار رسیدند.
همکاران کوهنورد در این صعود عبارت بودند از:
فريدون ابوقداره، سيدمصطفي احمدي نسب، مجيد خسرواني، محمدعلي شيخلو، محمدجواد كريميان، موسي الرضا كريميان، رواحي فر، علي تقوي، حسن حكيمي، محمدمسعود اصغري، محسن صداقت، مهدي دهدشتي، عرفان اصغري، امير ميرسلام پور شريف، حسين پور، مهدي قاسمي، محمود احمدي، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده (سرپرست گروه).
غلامرضا شاه کرمی طی حکمی از سوی جواد اوجی، وزیر نفت به عنوان عضو اصلی شورای مرکزی ورزش صنعت نفت منصوب شد.
او که چهره نام آشنای ورزش وزارت نفت واز مدیران با اخلاق، مردمی و جهادی طی یک دهه اخیر است، سال ها به عنوان مدیرکل ورزش این وزارتخانه فعالیت داشته است. شاه کرمی، اداره کل ورزش این وزارتخانه را در یک مقطع به اداره کل سلامت، رفاه و ورزش و پس از آن به اداره کل سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی ارتقا داد.
او طی سال های گذشته، به عنوان معاون پیگیری های ویژه دفتر وزارتی، مدیرکل ورزش وزارت نفت، مدیرکل توسعه سلامت، ورزش، رفاه، مدیرکل امور سلامت، تربیت بدنی و مسؤولیت اجتماعی، عضو اصلی و دبیر شورای عالی ورزش وزارت نفت مشغول به کار بوده، هم اکنون مدیرکل امور مجلس وزارت نفت است.
او عضویت در کمیته استیناف فدراسیون فوتبال، کمیته بدوی انتخابات فدراسیون فوتبال، هیأت مؤسس و هیأت امنای مؤسسه فرهنگی- ورزشی نفت تهران را در کارنامه خود دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات