خطر امنیت انرژی جهان با ادامه تحریمهای ظالمانه ایران
اقدامهای وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه منابع انسانی
60 هزار کالای صنعت گاز بومیسازی شد
ســود چند برابری با ایجاد پارک های پتروشیمی
پیشتازی نفت در مسیر محرومیت زدایی
50 میلیون یورو صرفهجویی ارزی تنها در یک سال
پرداخت مستمری علیالحساب به بازنشستگان نفت
گاز طبیعی بهزودی به چابهار میرسد
مشکل مالی تیمهای ورزشی مناطق محروم حل میشود
آرزویم قهرمانی در المپیک و جهان است
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: فروش نفت کشور در وضع مناسبی قرار دارد و برای بازگرداندن ارز حاصل از نفت و محصولات غیرنفتی، همه تلاش خود را به کار گرفته ایم.
سیدابراهیم رئیسی شامگاه شنبه (4 تیرماه) در ششمین گفت وگوی مستقیم تلویزیونی با مردم درباره افزایش قیمت ها در بازار جهانی و تأثیر آن بر گرانی ها در کشور گفت: در کشورهای دیگر دو مشکل سوخت و افزایش قیمت ها در کالای اساسی وجود دارد؛ اما در کشور مشکل سوخت نداریم و برنامه ای هم برای تغییر قیمت سوخت وجود ندارد. قیمت سوخت و کالاهای اساسی در بسیاری از کشورها دو تا پنج برابر شده است.
وی با تشریح وضع کشور در زمان آغاز دولت سیزدهم افزود: در زمان تحویل گرفتن دولت با تورم ماهانه ۶۰ درصد، کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی و رشد نقدینگی روبه رو بودیم، همه اینها را مردم می دانند، این موارد باعث تورم است.
رئیس جمهوری تصریح کرد: بعضی مطرح کردند که به نسبت افزایش پول نفت، درآمدها کجا هزینه می شود؟ که باید گفت ۴۰ درصد درآمد نفت در حساب صندوق توسعه ملی قرار می گیرد. برخلاف سال های گذشته که از رهبر معظم انقلاب کسب اجازه و بخشی از منابع این صندوق در بودجه به عنوان منابع استفاده می شد، امسال نخستین سالی است که از این منبع استفاده نکردیم و یکی از منابع را از دست دادیم و الان نداریم.
رئیسی اظهار کرد: ۴۰ درصد درآمد نفت در صندوق توسعه ملی قرار می گیرد، ۱۴ درصد هم برای توسعه میدان های نفتی و فقط ۴۵ درصد پول فروش نفت در اختیار دولت است که برای واردات کالاهای اساسی، مسأله کرونا و مسائل مختلفی که برای کشور وجود دارد، اختصاص می یابد.
وی گفت: فروش نفت کشور در وضع مناسبی قرار دارد و برای بازگرداندن ارز حاصل از نفت و محصولات غیرنفتی، همه تلاش خود را به کار گرفته ایم.
رئیس جمهوری با تأکید بر تغییر نکردن قیمت بنزین اعلام کرد: اگر قرار باشد کاری انجام شود، ما با اطلاع دادن به مردم و تبیین و با تمهیدات، آن را انجام می دهیم.
رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره سیاست همکاری با همسایگان در دولت سیزدهم تصریح کرد: سیاست همکاری با کشورهای همسایه جزو اولویت های ما بوده که تاکنون نتایج خوبی از جمله مثبت شدن تراز تجاری کشور را به دنبال داشته است. در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی با ۱۸ کشور قراردادهایی به ارزش ۲.۵ میلیارد دلار داشته ایم. در زمینه صادرات نفتی هم با وجود تهدیدها و تحریم های دشمن، امروز در شرایط خوبی هستیم و اوضاع بهتری را هم در پیش خواهیم داشت.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: زمینه های همکاری بین دو دولت ایران و عراق در زمینه های دانشگاهی، حمل ونقل، برداشت از میدان های مشترک نفتی، انرژی، خدمات فنی - مهندسی، پزشکی و بهداشتی در دولت سیزدهم هموار شده است.
محمد مخبر شامگاه یکشنبه (5 تیرماه) در دیدار با مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق با بیان اینکه روابط جمهوری اسلامی ایران و عراق فقط به همسایگی خلاصه نمی شود و بسیار عمیق است، گفت: استقلال، رفاه، ثبات و امنیت در عراق برای مسؤولان و مردم ایران حائز اهمیت است. وی با تأکید بر اینکه زمینه های همکاری بین دو دولت در زمینه های دانشگاهی، حمل ونقل، برداشت از میدان های مشترک نفتی، انرژی، خدمات فنی - مهندسی، پزشکی و بهداشتی در دولت سیزدهم هموار شده است، افزود: توسعه راه های مواصلاتی از جمله ریلی، زمینی و دریایی برای توسعه اقتصادی دو کشور بسیار مهم است.
نخست وزیر عراق نیز در این دیدار با اشاره به اشتراک های فراوان تاریخی، مذهبی و فرهنگی بین ایران و عراق تصریح کرد: زمینه ها و طرح های بزرگی برای همکاری بین دو کشور وجود دارد و بر این اساس دولت عراق هم برای اجرای هرچه سریع تر توافق ها عزم راسخ دارد.
در این دیدار دو طرف ضمن بررسی مذاکرات پیشین و مرور تازه ترین وضع همکاری های مورد توافق در حوزه های مختلف اقتصادی، درباره رفع موانع و تسریع این اقدام ها تبادل نظر کردند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس ضمن تأکید بر اینکه افزایش دو برابری سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران به معنای احیای دیپلماسی انرژی کشور است، تصریح کرد: این قرارداد روابط دیپلماتیک کشور را با کشورهای همسایه تقویت می کند.رمضانعلی سنگدوینی، به تفاهمنامه افزایش دو برابری سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران اشاره کرد و گفت: اجرایی شدن این تفاهمنامه ها و قراردادها به معنای احیای دیپلماسی انرژی کشور است. از آنجا که تقویت روابط اقتصادی، تجاری، سیاسی و دیپلماسی در همه حوزه ها یکی از اهداف ایران است، افزایش دو برابری سوآپ گازی میان ترکمنستان به آذربایجان از طریق خاک ایران از سوی وزارت نفت و شخص وزیر به طور جدی پیگیری شد و خوشبختانه به نتیجه رسید.وی افزود: سوآپ گاز افزون بر تأمین گاز ایران سبب ارتباط اقتصادی با کشورهای همسایه خواهد شد و از طرفی به نفع ترکمنستان است؛ زیرا گاز خود را صادر می کند که سرانجام به نفع آذربایجان است. به این دلیل که نیاز کشورشان تأمین می شود.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: این سوآپ افزون بر آنکه مانع کمبود گاز استان های شمال شرقی همچون استان گلستان خواهد شد، روابط دیپلماتیک تهران را با کشورهای همسایه تقویت می کند.
سنگدوینی اظهار کرد: توجه به دیپلماسی انرژی از اولویت های مهم مجلس یازدهم و دولت سیزدهم است؛ زیرا افزون بر رئیس جمهوری، رئیس مجلس و اعضای کمیسیون انرژی نسبت به این موضوع اهتمام ویژه داشته اند، همچنین در شرایط کنونی با دیپلماسی فعالی که وزارت نفت پی ریزی کرده، هم فروش نفت بخوبی صورت می گیرد و هم درآمدهای حاصل از آن وارد کشور می شود.
وزیر نفت:
وزیر نفت بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسان های بازار را بازی باخت - باخت برای همه بازیگران این عرصه دانست و گفت: بازار جهانی نفت نیازمند افزایش عرضه از سوی ایران است. جواد اوجی پس از پایان سی امین نشست وزارتی سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) اظهار کرد: تصمیم امروز اوپک پلاس در واقع اجرای تصمیم ماه پیش یعنی افزایش تولید نفت به مقدار ۶۴۸ هزار بشکه در روز برای ماه های ژوئیه و اوت ۲۰۲۲ بود.
وی تصریح کرد: با توجه به کاهش تولید بعضی از تولیدکنندگان اوپک پلاس و محقق نشدن سطوح تولید تعهد شده و کاهش ذخیره سازی های تجاری نفت خام و فرآورده های نفتی در بعضی از کشورهای بزرگ مصرف کننده، سی امین نشست وزارتی اوپک پلاس ضمن حمایت دوباره از تصمیم نوزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (ژوئیه ۲۰۲۱) بر اساس اجماع تصمیم گرفت برای ماه اوت ۲۰۲۲ مجموع تولید کشورهای اوپک و غیراوپک ۶۴۸ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ائتلاف اوپک پلاس به رصد و نظارت مداوم و منظم خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد، افزود: براساس تازه ترین آمار و گزارش های منتشر شده، پایبندی مناسب کشورهای اوپک پلاس، در ماه آوریل سال ۲۰۲۲ به سطح بی سابقه ۲۵۶ درصد رسید که دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، تولید نکردن به مقدار تعهد شده از سوی بعضی از کشورها بوده است.
اوجی با بیان اینکه بازار جهانی نفت، با وجود برخی نگرانی ها از پیامدهای تنش های ژئوپلیتیک برای رشد اقتصادی جهان و آسیب های احتمالی برای تقاضا، با هدف توازن و ثبات در حال حرکت است، اما نگرانی هایی درباره احتمال کمبود عرضه نفت در ماه های پیش رو همچنان وجود دارد، گفت: کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس به دقت شرایط بازار جهانی نفت و توازن عرضه و تقاضا را تحت نظر دارند و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت، به سرعت تصمیم گیری و اقدام های لازم از سوی اوپک پلاس انجام گیرد.
وی افزود: تحولات اخیر در اقتصاد جهانی نشانگر افزایش آثار تورمی در بسیاری از کشورهای جهان شده و قیمت انواع سوخت به طور قابل توجهی افزایش یافته است، همان گونه که در ماه های اخیر بارها اشاره کردم، وضع بازار جهانی نفت به گونه ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می تواند پاسخگوی بخشی از مشتریان و کمک کننده به ایجاد تعادل و آرامش در بازار های جهانی باشد؛ به ویژه آنکه با نزدیک شدن به فصل تابستان و آغاز مسافرت ها در اروپا و آمریکا، شاهد افزایش تقاضای جهانی برای نفت و فرآورده های نفتی خواهیم بود و در چنین شرایطی، کشورهای مصرف کننده احتمالا فشارهای قیمتی مضاعفی را به ویژه در بازار فرآورده های نفتی متحمل خواهند شد.
وزیر نفت با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر این مسئله تأکید دارد که بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسان های بازار یک بازی باخت - باخت برای همه بازیگران این عرصه است، تصریح کرد: ما به عنوان بزرگ ترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان آمادگی داریم در سریع ترین زمان ممکن تولید نفت خام خود را به سطح پیش از تحریم ها برسانیم.
رئیس کل بانک مرکزی:
رئیس کل بانک مرکزی گفت: همان گونه که وزیر نفت نیز پیش تر اعلام کرد، مقدار قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز وصول شده است.
علی صالح آبادی درباره عملیاتی شدن پیمان های پولی دو یا چندجانبه گفت: امضای پیمان های پولی دو یا چندجانبه و اینکه بتوانیم با ارزهای ملی تسویه های خود را انجام دهیم، اهمیت بسیار بالایی دارد و در این زمینه رایزنی هایی مطلوب با بعضی از کشورها انجام شده و بزودی به یکی از کشورها سفر می کنم تا عملیاتی شدن این موضوع را پیگیری کنم.
وی درباره وصول مطالبات ایران از کشور عراق اظهار کرد: همان گونه که وزیر نفت نیز اعلام کرد مقدار قابل توجهی از وجوه حاصل از صادرات گاز وصول شده است.
یک مقام ریاست جمهوری فرانسه از درخواست این کشور برای بازگشت ایران و ونزوئلا به بازارهای نفت خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام ریاست جمهوری فرانسه روز دوشنبه (6 تیرماه) اعلام کرد که این کشور خواستار بازگشت ایران و ونزوئلا به بازارهای نفت است تا از فشار ناشی از محدودیت عرضه انرژی از سوی روسیه و افزایش قیمت ها کاسته شود.
پاریس همچنین خواستار استفاده از سازوکاری برنامه ریزی شده برای محدود کردن هر چه بیشتر قیمت نفت شد که تنها به تولید روسیه محدود نشود. رؤسای شرکت های بزرگ انرژی فرانسه روز یکشنبه (5 تیرماه) از مردم و شرکت ها خواستند تا به منظور آمادگی برای بحران چالش برانگیز انرژی، مصرف برق خود را بسرعت کاهش دهند.
مدیران عامل شرکت های انرژی انجی و توتال فرانسه با انتشار نامه ای سرگشاده در هفته نامه دو دیمانش، اعلام کردند: همه ما باید مصرف خود را کاهش دهیم تا بتوانیم فضای فعالیت را دوباره به دست آوریم.
تنش های بین روسیه و اوکراین، توجه را به سمت وابستگی اروپا به گاز روسیه معطوف کرده و کشورهای اروپایی را بر آن داشته تا برای یافتن منبع انرژی جایگزین، بشدت تلاش کنند.
رسانه های فرانسه در ماه مارس گزارش دادند که پس از اعلام آمادگی آمریکا برای افزایش صادرات به اروپا، دولت این کشور با شرکت توتال انرجیز درباره افزایش ظرفیت دریافت ال ان جی مذاکره کرده است.
وزارت امور اقتصادی آلمان از توافق وزیران انرژی اتحادیه اروپا برای افزایش سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر به ۴۰ درصد خبر داد.
وزارت امور اقتصادی آلمان اعلام کرد که وزیران انرژی اتحادیه اروپا توافق کردند تا سال ۲۰۳۰ میلادی سهم انرژی های تجدیدپذیر را در سبد تولید انرژی خود به ۴۰ درصد افزایش دهند.
این اتحادیه پیش تر سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر را ۳۲ درصد تعیین کرده بود. بر اساس بیانیه وزارت انرژی آلمان، وزیران این اتحادیه همچنین توافق کردند که اجرای اهداف موجود درباره صرفه جویی انرژی را الزامی کنند. به این معنا که کشورهای عضو اتحادیه اروپا که به این هدف دست نمی یابند، باید متعهد به انجام اقدام های بیشتری شوند. پیش تر اعلام شده بود که به دلیل کاهش عرضه گاز از سوی روسیه و دست وپنجه نرم کردن کشورهای عضو اتحادیه اروپا با کمبود این انرژی، همچنین به منظور آماده شدن برای ضربه بیشتر ناشی از عرضه، اعضای این اتحادیه درباره گزینه های کاهش تقاضای گاز مذاکره می کنند. در پی افزایش تنش روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی از کاهش واردات انرژی از روسیه متضرر شده اند و نگرانی ها درباره آثار این کاهش بر صنعت این کشورها بیشتر شده است، بویژه کشورهایی که به واردات انرژی از مسکو وابسته هستند.
این اتحادیه از کشورها خواسته است برای جایگزین کردن گاز روسیه، بیشتر از انرژی های تجدیدپذیر استفاده و در مصرف انرژی صرفه جویی کنند. آژانس بین المللی انرژی نیز چندی پیش از کشورها خواست به منظور دستیابی به اهداف جهانی آب وهوا به پروژه های تازه نفت، گاز و زغال سنگ پایان دهند و بر این باور است که سرمایه گذاری در زمینه انرژی های تجدیدپذیر باید تا سال ۲۰۳۰ میلادی سه برابر شود.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد از تأمین کنندگان مالی خواست به سمت تأمین مالی انرژی های تجدیدپذیر گام بردارند.
وزیر نفت اعلام کرد:
وزیر نفت با انتشار توئیتی در حساب کاربری خود نوشت: یکی از دلایل اصلی به مخاطره افتادن انرژی جهان، تحریم های ظالمانه ایران، به عنوان بیشترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان است.
متن توئیت جواد اوجی به شرح زیر است:
«آشفتگی موجود در بازار انرژی جهان، سبب به مخاطره افتادن امنیت انرژی و زمینه ساز پیامدهای نگران کننده برای واردکنندگان به خصوص در زمستان پیش روست. بی تردید یکی از دلایل اصلی ایجاد چنین شرایطی، تحریم های ظالمانه ایران، به عنوان بیشترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان است.»
وزیر نفت در توئیتی دیگر از امضای تفاهم نامه بین وزارت نفت و وزارت دفاع برای تولید تجهیزات پیچیده و تحریمی مورد نیاز صنعت نفت خبر داد. جواد اوجی با انتشار مطلبی در صفحه کاربری خود در توئیتر نوشت:
«صنایع نظامی یکی از پیشران های فناوری در جهان هستند و بسیاری از فناوری ها برای نخستین بار در این صنایع توسعه پیدا کرده اند. با امضای تفاهم نامه با وزارت دفاع این ظرفیت را برای تولید تجهیزات پیچیده و تحریمی مورد نیاز صنعت نفت به خصوص در بخش high - tech فعال کردیم.» آینده روشن است...
غلبه بر تحریم صادرات میعانات گازی کشور با استفاده از توان داخلی و استفاده از ظرفیت مغفول مانده پالایشگاه های کوچک کشور از دیگر موضوع هایی بود که وزیر نفت در حساب کاربری خود در توئیتر به آن اشاره کرد.
جواد اوجی در توئیتر نوشت:
«برای جلوگیری از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده بیشتر و نیز مدیریت میعانات گازی مازاد و پایداری تولید گاز کشور با تکیه بر توان داخلی و استفاده از ظرفیت مغفول مانده پالایشگاه های کوچک کشور، توانستیم بر تحریم صادرات میعانات گازی غلبه کنیم.»
معاونت برنامه ریزی وزارت نفت اعلام کرد: ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت.
معاونت برنامه ریزی وزارت نفت در بخشی از گزارش اهم اقدام ها و دستاوردهای وزارت نفت از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تا پایان سال ۱۴۰۰ در تبیین توسعه و تولید از میدان های گازی کشور با اولویت میدان گازی پارس جنوبی آورده است: وزارت نفت دولت سیزدهم تمرکز بر توسعه میدان گازی پارس جنوبی، اتخاذ تمهیدات لازم و استفاده از تمامی ظرفیت های موجود برای افزایش تولید گاز غنی از این میدان مشترک گازی را دستور کار قرار داده است و همسو با این مهم، با بهره برداری از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، میزان تولید گاز غنی ایران از کشور قطر با وجود سهم دو برابری این کشور از این میدان گازی مشترک، پیشی گرفته است.
در این گزارش با اعلام اینکه توسعه فازهای ۱۳ و ۲2، ۲4 پارس جنوبی به اتمام رسیده و پیشرفت فیزیکی فاز ۱۴ در انتهای سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۱ درصد بوده، اعلام شده است: توسعه فاز ۱۱ طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی در حال انجام است و تولید اولیه از این فاز طبق پیش بینی در سال ۱۴۰۱ محقق می شود. پیشرفت فیزیکی طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بر اساس این گزارش در انتهای سال ۱۴۰۰ بیش از ۳۴ درصد اعلام شده است.
در گزارش معاونت برنامه ریزی وزارت نفت همچنین آمده است: به پشتوانه افزایش جهشی تولید گاز کشور در پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز خام کشور برای نخستین بار از مرز ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کرد.
میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده و در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته است، با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد ارتقا یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ضمن اعلام آمادگی برای همکاری گسترده با شرکت های دانش بنیان، از نیاز سرمایه گذاری ۴میلیارد دلاری برای هوشمندسازی کنتورهای گاز طبیعی خبر داد. مجید چگنی در نخستین رویداد توسعه همکاری های دانش بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی که در محل معاونت توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها همواره مورد توجه رهبری بودند و ایشان به ویژه در سال های اخیر تأکید زیادی بر حمایت از این سربازان مجاهد خط مقدم اقتصاد کشور داشتند.
وی با تأکید بر بهره مندی از ظرفیت های داخلی در صنعت گاز افزود: در صورت سرمایه گذاری مطلوب در کشور، هیچ نیازی به توان خارجی نخواهد بود و حدود ۹۹ درصد نیازمندی های کشور را می توان در داخل تأمین کرد. این رویداد هم می تواند گام پیشرو و مؤثری برای تقویت دانش بنیان ها باشد.
معاون وزیر نفت در امور گاز با بیان اینکه صنعت گاز کشور برای استفاده از توان داخلی پیشگام است و مراکز نوآوری و انستیتوهای زیادی تشکیل شده است، تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران بیش از ۲۶ میلیون مشترک گاز طبیعی در کشور دارد و همه به انرژی گاز وابسته اند. می توان گفت که با همه ارکان کشور در ارتباط هستیم و پارسال بیش از ۲۳۲ میلیارد مترمکعب گاز توزیع شد که مقداری بی نظیر در دنیاست بنابراین این صنعت مهم دست نیاز خود را به سوی شرکت های دانش بنیان دراز می کند تا بتوان بخشی از نیازمندی های صنعت گاز کشور را تأمین کرد. چگنی با بیان اینکه در حوزه سخت افزاری، ساخت کنتورهای هوشمند در اولویت است، ادامه داد: اکنون در اروپا نیز بحث های هوشمندسازی پیگیری می شود و این پروژه کلان باید در طول چهار سال عملیاتی شود که طبق برآورد اولیه، ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است. وی بر لزوم بهینه سازی مصرف انرژی به ویژه گاز طبیعی و در عین حال عرضه پایدار گاز به مصرف کنندگان از سوی شرکت ملی گاز ایران تأکید کرد.
محسن مظلوم فارسی باف، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران نیز از توانایی مطلوب شرکت های دانش بنیان در حوزه هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی خبر داد. وی گفت: امیدواریم در این رویداد ارائه تقاضا و نیازمندی ها در حوزه هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی به طور متقابل انجام شود. وی افزود: عرض اندام مطلوب شرکت های دانش بنیان در این حوزه جای خشنودی و اطمینان خاطر دارد و وجود این ظرفیت ها دیگر در کشور جای تعجب ندارد، از سویی شرکت های متقاضی بیشتر از تعداد حاضران بود، اما محدودیت فضا سبب شد در خدمت آنها نباشیم. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: شرکت ملی گاز ایران درصدد است همگام با سیاست های ابلاغی از سوی رهبر معظم انقلاب و دولت مبنی بر توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان، برنامه اجرایی در این حوزه تدوین کند و برای انجام باکیفیت بحث هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی گام بردارد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در ادامه مسیر احیای دیپلماسی انرژی ایران ضمن دیدار و گفت وگو با هیئتی از تاجیکستان به ریاست قائم مقام وزیر صنعت و فناوری های نو، بر توسعه همکارهای اقتصادی دو کشور تأکید کرد. متعاقب سفر خردادماه امامعلی رحمان، رئیس جمهوری تاجیکستان به تهران و پیگیری مسائل مربوط به تفاهم نامه همکاری امضاشده بین جواد اوجی، وزیر نفت و دلیر جمعه، وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان، احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با هیئتی از تاجیکستان به ریاست بختیار شریفی، معاون اول وزیر صنعت و فناوری های نو تاجیکستان و همراهی شریفه خدابخش، معاون وزیر انرژی و ذخایر آبی تاجیکستان و شایسته مرادزاده، معاون وزیر حمل و نقل تاجیکستان و دیگر مسئولان تاجیکستانی دیدار و گفت وگو کرد. این هیات تاجیکستانی به منظور پیگیری و اجرای مفاد تفاهم نامه یادشده و توافق ها به تهران سفر و با معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت به عنوان رئیس کارگروه مشترک انرژی دو کشور درباره همکاری های مختلف حوزه انرژی از جمله خرید فرآورده های نفتی و نفت خام مورد نیاز تاجیکستان، اکتشاف و بهره برداری از میدان های نفت و گاز آن کشور، ارائه خدمات فنی و مهندسی و همکاری های آموزشی در صنعت نفت و گاز ملاقات و مذاکره کرد. پیرو سفر خردادماه رئیس جمهوری تاجیکستان به تهران، تفاهم نامه همکاری های انرژی بین وزیر نفت و وزیر انرژی و ذخایر آب تاجیکستان امضا شد. این تفاهم نامه نخستین سند همکاری های دو کشور در زمینه صنعت نفت به شمار می آید که می تواند فصلی نو از همکاری های دو کشور در حوزه انرژی را آغاز کند. مقام های ارشد ایران و تاجیکستان نهم خردادماه در حضور سیدابراهیم رئیسی و امامعلی رحمان، ۱۷ سند همکاری در حوزه های سیاسی، اقتصادی، تجاری، حمل ونقل، سرمایه گذاری، فناوری های نو، محیط زیست، ورزشی، انرژی، قضایی، آموزشی، تحقیقاتی و گردشگری امضا کردند. این اسناد توسط وزیران نفت، امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازی، نیرو، امور اقتصادی و دارایی، میراث فرهنگی و گردشگری، دادگستری، ورزش و جوانان، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رؤسای سازمان بورس و اوراق بهادار و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی و همتایان تاجیک آنها امضا شد.
در گفت و گو با معاون پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران اعلام شد
مشعل صنعت نفت همواره به نیروی انسانی خود متکی بوده و به این سرمایه افتخار کرده است. همراهی و همپا بودن نیروی انسانی و خانواده هایشان با صنعت نفت، یکی از برگ های برنده صنعت نفت و با همین دلگرمی است که به مصاف روزهای سخت و دشوار می رود. این ارتباط دوسویه بین کارکنان و خانواده ها با صنعت نفت از دیرباز در قالب خدمات و امکانات مختلف فعال است؛ از عادی ترین خدمات مثل چای و غذای روزانه کارکنان تا امور رفاهی و آموزشی و خدماتی مهم تر که تامین و برقراری هر یک سختی های خودش را دارد. معاونت پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران یکی از مجموعه های پرکار و با گستره فعالیت وسیع است که اطلاع رسانی اندکی در مورد خدمات آن وجود دارد. به واسطه خدماتی که این مجموعه پس از اوج دوران شیوع کرونا و شروع فصل تابستان در مجموعه های رفاهی و خدماتی خود دارد، با بهروز قمری نژاد، معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران گفت وگو کردیم و در آن به برخی موضوع های مورد نظر کارکنان پرداختیم و او خبرهای خوشی را برای همه کارکنان صنعت نفت ارائه داد. از جمله خبرهای خوب او صدور حکمت کارت نفت برای همه کارکنان صنعت نفت تا قبل از نیمه دوم سال و بازگشایی مجدد تورهای داخلی و خارجی است.
قمری نژاد ضمن تشریح عملکرد زیرمجموعه های این معاونت گفت: معاونت پشتیبانی و بخش های تابع آن ارائه خدمات رفاهی و اجتماعی مجموعه های ستادی وزارت و شرکت ملی نفت را به عهده دارند؛ البته برخی مجموعه های تابع همچون شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری و یا شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) هم با اینکه مجموعه های خدماتی مستقل دارند، به دستور وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، در حوزه محمودآباد به نیروهای عملیاتی آنها خدمات ارائه می دهیم. این خدمات برای ایجاد انگیزه بیشتر و تقویت روحیه کارکنان به دلیل سختی کار و شرایط آب و هوایی است. وی با بیان اینکه همه شرکت های زیرمجموعه چهار شرکت اصلی بر اساس سهمیه بندی در محمودآباد و سایر مراکز خدماتی، پذیرش می شوند و تلاش می کنیم این سهمیه در موعد مقرر برای کارکنان اختصاص یابد، افزود: مجموعه های ما شامل چند مجموعه رفاهی - اجتماعی در شیراز، مشهد، آبعلی و سه مرکز در تهران می شود. این مراکز به صورت هفتگی و از ابتدای هفته یعنی از روز یکشنبه تا جمعه فعال هستند و کارکنان می توانند از محیط این باشگاه ها استفاده کنند. قمری نژاد با اشاره به سهمیه اختصاص یافته برای کارکنان در هر ماه گفت: کارکنان دو بار در هر ماه امکان استفاده از این باشگاه ها را دارند و با توجه به رزروی که در سامانه انجام می دهند، از امکانات آن برخوردار می شوند. البته در مورد بازنشستگان، تمهیدات جداگانه ای اتخاذ شده و تفاهم نامه ای با صندوق بازنشستگان صنعت نفت منعقد کردیم که بازنشستگان هم مثل شاغلان دو بار در ماه بتوانند از این خدمات بهره مند شوند. این تعاملی است که تلاش شده بین شاغلین و بازنشستگان برای استفاده از امکانات مراکز رفاهی و اجتماعی برقرار شود.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران همچنین از به نتیجه رسیدن مذاکرات با مجموعه سازمان اتکا برای فعال شدن حکمت کارت نفت برای همه کارکنان صنعت نفت خبر داد و گفت: مکاتبات مربوط به این تصمیم انجام شده و در صورت موافقت نهایی مدیرعامل، امکان خرید از فروشگاه های اتکا با حکمت کارت برای کارکنان رسمی ، قراردادمدت معین و قرارداد مدت موقت فراهم می شود. کارکنان با این کارت امکان خریدهای اعتباری و برخورداری از تخفیف کالا را دارند. بر این اساس قرار شد «حکمت کارت نفت» برای کارکنان تهیه شود تا بتوانند از فروشگاه اتکا جنس باکیفیت و با تخفیف را دریافت کنند. این معاونت همچنین در تلاش است تا این امکان برای کارکنان ارکان ثالث نیز فراهم شود.
قمری نژاد خبر خوب دیگری هم داد و آن اینکه در آینده نزدیک هم سفرهای داخلی و خارجی برای کارکنان فعال می شود. وی با اشاره توقف سفرهای داخلی و خارجی در جریان شیوع کرونا طی دو سال گذشته تصریح کرد: در دوران کرونا هیچ کدام از مراکز پذیرش نداشتند و در عین حال شهروندان و کارکنان هم سفری نداشتند؛ به همین دلیل امکان برگزاری تورها فراهم نبود. در این دوره و با فعال شدن مجدد تورهای داخلی و خارجی با چند شرکت و تورها و مراکز مختلف، ارتباط مستقیم ارتباط برقرار کردیم، زیرا تورها هزینه های سربار زیادی دارند و قیمت تمام شده تور بالاتر می رود. با دوستانی که متولی امور گردشگری هستند، جلساتی داشتیم و قرار شد با مراکز گردشگری و متقاضی در شهرهای مورد تقاضا مذاکراتی را شروع کنیم و نیروهای خودمان 100 درصد کار را خودشان انجام دهند. طبق برآورد ما در این شرایط حدود ۶۰ درصد صرفه جویی در برگزاری تورها خواهیم داشت و کارکنان مجدد می توانند از این فرصت برای سفر و تلطیف روحیه خود و خانواده استفاده کنند. معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران افزود: در مورد سفرهای خارجی هم قرار است با چند آژانس رسمی و معتبر که الزام ها و سرویس دهی مورد نظر ما را رعایت می کنند، ارتباط برقرار کنیم. بیشترین تقاضا برای سفرهای خارجی از سوی بازنشستگان است که امکان حضور در چنین سفرهایی را دارند. وی افزود: کارکنان با این کارت می توانند خرید اعتباری انجام دهند؛ یعنی تا ۳۶ ماه می توانند بعضی از کالاهای اساسی را که مورد نیازشان است و سازمان اتکا عرضه می کند، خریداری و به صورت تقسیط پرداخت کنند. همچنین در مورد «کارت اعتباری» هم پیش بینی شده کارکنان در طول ماه که با کمبود نقدینگی مواجه هستند، امکان خرید با آن کارت اعتباری را تا سقف مشخصی داشته باشند و بعد از حقوق ماهانه شان کسر می شود. قمری نژاد با تاکید بر اینکه این کارت به همه کارکنان اختصاص می یابد و با سرعت به دنبال اجرایی شدن آن تا قبل از 6 ماه دوم سال هستیم تا انگیزه و آرامش کارکنان را بیشتر کنیم، افزود: فروشگاه های اتکا در ۱۱۰۰ شهر کشور شعبه دارد، هر کجا که فروشگاه اتکا باشد، می توانند از این کارت بهره مند شوند. مجموعه اتکا امکانات خوبی در تامین اقلام و کالاهای اساسی دارد و کیفیت آن هم تضمین شده است. وی در ادامه از فعال شدن خانه های فرهنگ نفت هم خبر داد و گفت: خانه های فرهنگ هم در دو سال کرونایی تعطیل بود و در حال حاضر هماهنگی های لازم انجام شده است تا خانه های فرهنگ در باشگاه های نفت همه کلاس های آموزشی را به موقع برگزار کنند. در حال حاضر هم کلاس های مختلف آموزشی، موسیقی، زبان، بازی های فکری و ... فعال و با استقبال روبه رو شده است.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران در ادامه درباره مجموعه رفاهی محمودآباد گفت: این مجموعه ۲۶۰ هزار هکتاری یکی از قدیمی ترین مجموعه های رفاهی صنعت نفت است که با توجه به شیوع کرونا و محدودیت هایی که به وجود آمد، نوروز 1401 پس از دو و نیم سال تعطیلی با حدود 50 درصد ظرفیت دوباره فعال شد. در این دو سال و نیم فقط نگهداشت فضاهای داخلی و خارجی اقامتی- تفریحی و فضای سبز و تاسیسات در دستور کار بود که البته همین کار هم بسیار هزینه بر بود. تلاش ما این بود که در دهه فجر سال گذشته بازگشایی مجدد داشته باشیم و مذاکراتی هم با بهداشت - درمان و اچ اس ای صنعت نفت داشتیم، اما متاسفانه در همان زمان پیک ششم کرونا دوباره شدت گرفت و برنامه ریزی ما با تاخیر روبه رو و در نهایت نوروز 1401 اجازه بازگشایی برای ما صادر شد. قمری نژاد با اشاره به مصوبه سال ۹۹ هیات مدیره شرکت ملی نفت مبنی بر اینکه مجموعه های رفاهی - خدماتی باید خودگردان مدیریت شوند و فقط برای هزینه های نگهداشت اعتبار اختصاص می یابد، افزود: یک جدول نرخ نامه برای کارکنان تعیین شده و برای همه افرادی که در سیستم جامع ثبت هستند، شامل افراد تحت تکفل امکان برخورداری از این خدمات وجود دارد. وی با اعلام اینکه این سهم پرداختی از سوی کارکنان ۴۰ درصد است و 60 درصد مابقی هزینه اقامت و خوراک را سازمان مربوطه پرداخت می کند، افزود: اگر پدر یا مادر و فرزندانی که از تکفل خارج شده اند، همراهشان باشند ما آنها را هم میهمان فرض می کنیم، اما یک نسبت ۶۰ درصد برایشان در نظر می گیریم و خارج از این هم هر میهمانی باید ۱۰۰ درصد رقم را کامل پرداخت کند. وی با تاکید بر اینکه به شدت این مصوبه و سهمیه بندی را رعایت می کنیم، افزود: سهمیه ای که به شرکت های عملیاتی داده ایم، با حدود ۵۵ درصد ظرفیت مجتمع با ۱۰۰درصد سال ۹۸ برابری دارد. دلیل این فشار و تلاش ما هم این بود که اعلام کردیم کارمندهای مناطق عملیاتی در اولویت بهره مند شدن هستند. در تفاهم نامه های جداگانه ای که با شرکت های مختلف عملیاتی منعقد کردیم، سهمیه هایی را ارائه کردیم که با همین مورد بیش از 50 درصد ظرفیت مجتمع زیر بار رفته است و این میزان با ظرفیت ۱۰۰ درصدی سال ۹۸ برابری می کند. وی با اعلام اینکه مجموعه محمودآباد در حال حاضر و با حدود 60 درصد ظرفیت خود فعالیت می کند، اما با توجه به شرایط عمومی کشور و شرایط کرونا و اینکه دیگر هیچ شهر قرمز و نارنجی نداریم، سهمیه ها را اضافه می کنیم، افزود: البته افزایش ظرفیت در شرایط کنونی باید با توجه به تامین ارزاق باشد، زیرا ما هم مثل بسیاری از بخش های دیگر در تامین نیازهای مجموعه با محدودیت هایی روبه رو هستیم. در حال حاضر در هر دوره ای که در محمودآباد برگزار می کنیم (۴ شب و ۵ روز) به طور میانگین بین ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ نفر میهمان ما هستند.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه هنوز بسیاری از نیروهای صنعت نفت از خدمات محمودآباد برخوردار نشده اند و به قولی نوبتشان نشده است، گفت: برای اینکه این موضوع به حداقل ممکن برسد، اعلام کردیم افرادی که تاکنون به محمودآباد نرفته اند، در اولویت نوبت دهی هستند. تمام اطلاعات کارکنان میهمان در سامانه قرار دارد و مشخص است که هر فرد چند بار میهمان ما بوده است. در عین حال برخی مشوق ها را هم در نظر گرفتیم از جمله اینکه افراد تازه ازدواج کرده یا افراد جانبازی که تاکنون از این خدمات استفاده نکرده اند، در اولویت نوبت دهی هستند. قمری نژاد با بیان اینکه این نوبت دهی قبلا 5 سال یکبار بوده است، افزود: سعی کردیم حواشی نوبت دهی در مجموعه محمودآباد را به حداقل برسانیم و سهمیه ها را عادلانه تقسیم کنیم و خارج از نوبت به کسی اجازه استفاده ندهیم، ضمن اینکه همزمان تلاش می کنیم شرایط افزایش ظرفیت هم برقرار شود. در تلاش هستیم تا تعدادی از واحدهای ویلایی قدیمی را با اخذ مجوزهای لازم نوسازی کنیم. معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با تاکید بر اینکه هر نوع تغییر و نوسازی و یا افزایش ظرفیت نیاز به اخذ بودجه و مجوزهای لازم دارد، افزود: در صورت اخذ مجوزها و نوسازی تعدادی از واحدهای ویلایی حدود ۵۰ ظرفیت ویلایی جدید به مجموعه اضافه می شود. این واحدها در حال حاضر هم فعال هستند، اما با توجه به قدیمی شدن فضای آن مقبولیت مناسبی از سوی میهمانان ندارد و عموما انتظار دارند در فضای بهتری پذیرش شوند. وی با اشاره به شرایط باشگاه الهیه نفت گفت: امکان هیچ تغییری در این مجموعه نداریم چون یک مجموعه تاریخی است که ثبت ملی شده و حتی برای کارهای بهسازی هم مجوز نمی دهند و امکان هیچ تغییری نداریم. همچنین باشگاه سیدخندان و سینمای آن نیاز به مرمت و اصلاح دارد و چون در حال حاضر هزینه ها بالا رفته برای نوسازی با مشکل مواجه شده ایم و امیدواریم اعتبار لازم را به ما اختصاص بدهند. این مجموعه ظرفیت خوبی دارد و با توجه به قرار گرفتن در مرکز شهر و دسترسی بیشتر کارکنان افزایش ظرفیت آن برای کارکنان اتفاق خوبی خواهد بود. قمری نژاد می گوید اعتبارات معاونت پشتیبانی نسبت به سال ۱۴۰۰ افزایش حدود 10، 15 درصدی داشته است، اما این اعتبارات جوابگوی نیاز کارکنان و امکانات رفاهی آنها را نیست. وی افزود: پس از بازدیدی که مدیرعامل شرکت ملی نفت از مجموعه داشته، بسیاری از موضوع ها مطرح و قول پیگیری داده شده است.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه در بحث آزادسازی ساحل دریا خزر شرکت ملی نفت مجبور شد 60 متر از ساحل به طور کامل عقب نشینی کند، اما محدوده مجموعه از شرق تا غرب با فنس مسدود شده است، افزود: قبلا ساحل محمودآباد کاملا اختصاصی و از سمت غرب و شرق مسدود بود و هیچ ترددی صورت نمی گرفت، اما بعد از دستور ریاست جمهوری، ساحل از شرق و غرب باز شد و همه افراد می توانستند تردد کنند؛ با وجود این پس از مدتی مجتمع از نظر امنیت با مخاطراتی مواجه بود که پس از پیگیری های فشرده و با موافقت مدیرعامل، کل سطح طولی ساحل مجتمع را حدود 2800 متر فنس کشیدیم و بر اساس مصوبه همان حریم ۶۰ متری از ساحل را باز گذاشتیم که امکان تردد برای عموم شهروندان فراهم است. وی افزود: تنها جایی که داخل حریم باقی مانده، بخشی از استخر سابق و روباز مجموعه است که قدمتی حدود ۵۵ سال دارد. این استخر با سنگ های بزرگ تا ساحل کشیده شده و در واقع بخشی از موج گیر دیواره استخر بوده است. تلاش کردیم با حدود ۲۰۰۰ ساعت کار فشرده و تجهیزات راهسازی مثل بیل مکانیکی و پیکور و لودر سنگ ها را جابه جا کردیم تا ساحل شرقی - غربی کاملا آزاد و قابل تردد شد. در حال حاضر هم حدود ۲۵ تا ۳۰ متر از این استخر در حریم عمومی قرار دارد. در مورد این استخر موارد اختلافی میان مسئولان استانی وجود داشت و انتظاراتی از شرکت ملی نفت داشتند که امکان اجرا نداشت، زیرا این استخر و مجموعه متعلق به همه کارکنان صنعت نفت است و ما بدون مجوز قانونی امکان انتقال این اموال را نداریم و من تاکید می کنم که نه یک سانت از مجموعه محمودآباد را واگذار کردیم، نه اموال شرکت ملی نفت را هبه کردیم و با شدت از آن امنیت و حفاظت کردیم.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران یکی از مهم ترین چالش های این مجموعه را ساختار سازمانی معیوب در این معاونت برشمرد و گفت: در سال ۱۴۰۰ حدود 15 نفر از افراد مسئول با سابقه و تجربه بالا در مجموعه های ما بازنشسته شدند و متاسفانه نیروی انسانی هنوز برایمان تامین نشده است. یکی از مشکلات ما از روز اول ساختار معیوب معاونت امور پشتیبانی بوده است که به هیچ عنوان شبیه سایر معاونت ها نیست. بیشترین ارتباط یک کارمند از ابتدای ورود به سازمان با معاونت پشتیبانی است و بیشترین خدمت رسانی از سوی این معاونت صورت می گیرد، اما باید گفت چارت سازمانی ما هیچ تطابقی با ماموریت هایمان ندارد. او افزود: سالیان سال است که در این معاونت ارتقای نیروها صورت نگرفته و گریدهای سازمانی بسیار ضعیف دیده شده و هیچ تطبیقی با معاونت های دیگر ندارد؛ انگیزه فعالیت حضور در این معاونت بسیار کاهش یافته و انگیزه جذب نیروی انسانی در آن صفر شده است. قمری نژاد با تاکید بر اینکه در گذشته کم لطفی هایی صورت گرفته است و معاونت را به صورت کارگری دیده و مثل سایر معاونت های نفت دیده نشده است، گفت: معاونت پشتیبانی حدود ۵ هزار نیرو دارد و تنها حدود ۳۰۰ نفر آنها رسمی هستند. چنین مجموعه ای امور اچ اس ای ندارد. وی با بیان اینکه در یک زمانی وزیر وقت یا مدیرعامل تصمیم می گیرد یک معاونت را به توپ ببندد و چنین تبعاتی برای کل نیروها به همراه دارد، گفت: در این دوره مدیرعامل شرکت ملی نفت به انتقادهایی که داشتیم، توجه و ساختار جدید را ابلاغ کردند تا چارت را دوباره برگردانند. در صورت اجرای این چارت دوباره معاونت با پتانسیل بهتری عمل می کند.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه در شیراز و مشهد و باشگاه های تهران اقامت نداریم و تنها امکان پذیرایی و ارائه خدمات وجود دارد، تصریح کرد: متولی زائرسرای مشهد صندوق بیمه بازنشستگی صنعت نفت است که سهمیه ای را به همه شرکت ها ارائه می دهد و ما هم بر همین اساس با آنها تعامل داریم. مجموعه ما در باشگاه مشهد و شیراز تنها به ارائه غذا و سایر خدمات رفاهی به کارکنان اقدام می کند. در این مراکز هم هر کدام از کارکنان دو بار در ماه بر اساس تکفل امکان بهره مندی دارند. قمری نژاد همچنین به بازگشایی رستوران ها از فروردین ۱۴۰۱ همراه با رعایت پروتکل های بهداشتی برای حضور مهمانان در رستوران اشاره و تصریح کرد: در هر کدام از باشگاه ها برای ارائه خدمات محدودیت هایی داریم و در حال حاضر هر باشگاهی که روزانه فعالیت دارد، به طور میانگین یک هزار پرس غذا توزیع می کند. البته این رقم میانگین است و در برخی باشگاه ها مثل شیراز یا ستارخان در تهران، این رقم بالاتر است و تا 1200 پس در هر روز می رسد. میزان ارائه غذا در هر باشگاه با توجه به تعداد شرکت های عملیاتی و محل قرارگیری باشگاه در سطح شهر تعیین شده است؛ مثلا الهیه شاید ۷۰۰،۸۰۰ نفر روزانه مراجعه داشته باشد، اما ستارخان مراجعه کننده بیشتری دارد. هر کدام از کارکنان دو بار در ماه امکان برخورداری دارند و بیشتر از این میزان تعرفه را کامل پرداخت می کنند. در باشگاه های نفت چیزی به عنوان قیمت آزاد وجود ندارد و طبق رقم تعرفه، هزینه را کامل پرداخت می کنند. وی با این نوید که در تلاشند تا سقف برخورداری از امکانات باشگاه های نفت برای کارکنان و تعداد رزرو ماهانه را افزایش دهند، گفت: این مراکز با تغییرات و اصلاحاتی امکان افزایش ظرفیت را دارند. مساله مهم قیمت کالا و مواد غذایی و مشکلاتی است که برای پیمانکار به وجود می آید. در حال حاضر هم تلاش می کنیم با پیمانکار همکاری و مدارا کنیم، چراکه کمبود مواد غذایی و تغییرات قیمتی شرایط کار را سخت کرده و ما به خوبی به این شرایط واقف هستیم. قمری نژاد با اعلام اینکه تمام نیروهای رسمی و قرارداد مدت معین، مدت موقت و پیمانی می توانند از امکانات مجموعه های رفاهی و اقامتی نفت استفاده کنند، گفت: از مدیرعامل شرکت ملی نفت خواسته ایم در مورد برخورداری نیروهای ارکان ثالث از این امکانات رفاهی، بازنگری صورت بگیرد. قرارداد این نیروها و هر آنچه در آن لحاظ شده، برون سپاری شده است و این خدمات رفاهی همچون سایر موارد باید در پیمان ها در نظر گرفته شوند. در مورد سایر نیروها هزینه ها از سیستم حقوقی جامع خودمان پرداخت می شود، اما در مورد نیروهای ارکان ثالث مشکلات حقوقی و مالیاتی داریم. معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران با اذعان به اینکه به دنبال راهکاری هستند تا بتوانند این موارد رفاهی را هم مثل سایر خدمات در امور پیمان هایمان قرار دهیم، افزود: همه تلاش ما این است که این خلا را برای نیروهای ارکان ثالث جبران کنیم و من شرمنده دوستان هستم، زیرا می دانیم شرایط کاری یکسان است، اما خدمات متفاوت دریافت می شود. من واقعا از همه دوستان پیمانکار عذرخواهی می کنم و از همین جا می گویم شرایط حقوقی و مالیاتی دستمان را بسته است و به دنبال اصلاح این موارد هستیم. قمری نژاد با بیان اینکه از همان ابتدای حضورم به دنبال راهکاری برای تغییر پیمان پیمانکاران هستم، افزود: تلاشمان را می کنیم به نتیجه برسیم؛ در این مدت چند بار با امور پیمان ها مکاتبه داشته ایم و از آنجا که نظر همه مسئولان در هیات مدیره شرکت ملی مثبت است، باید امیدوار باشیم تا به نتیجه خوبی برسیم. شیوه کار هم سخت نیست و همان طور که در هر پیمان برای آموزش، بهداشت و درمان، بیمه و لباس، ایاب و ذهاب و غذا و مسکن و... ردیف هایی مشخص شده است، برای امور رفاهی هم ردیفی پیش بینی می شود. وی افزود: در عین حال می توان با برنامه ریزی هایی این بار مالی و خدماتی را هم مدیریت کرد، مثلا این نیروها به جای دو بار در ماه، یک بار در ماه امکان برخورداری از امکانات باشگاه را داشته باشند.
معاون امور پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران در بخشی دیگر از این گفت وگو با اشاره به مشکلاتی که مجموعه های رفاهی و خدماتی نفت در شرایط اقتصادی و معیشتی فعلی با آن مواجه هستند، گفت: هزینه های متغیر و افزایشی بودن آنها مشکلات زیادی را برای پیمانکاران به وجود می آورد؛ به همین دلیل مشکلات ما هم افزایش داشته است و به عنوان نمونه غذایی که روزانه در ساختمان مرکزی برای کارکنان به صورت فروش روزانه عرضه می شود، با شرایط سختی تامین می شود، اما سعی می کنیم تغییری در قیمت ها ایجاد نشود. قیمت های افسارگسیخته، شرایط کار را برای پیمانکار سخت می کند، ولی سعی کردیم غذای باکیفیت مطلوب و بدون هیچ عارضه ای را با توجه به نظارت های بهداشتی و آنالیز غذا و مواد، به بهترین وجه ممکن ارائه دهیم. قاعدتا با توجه به تغییرات قیمت مواد غذایی قیمت نهایی غذا هم باید تغییر کند، اما یک وعده غذا در رستوران مرکزی حداکثر ۵۰ هزار تومان است و قیمت را تغییر نداده ایم و سعی بر این است که این مهم استمرار داشته باشد.
با توجه به جايگاه و اهميت منابع و سرمايه انساني در پيشبرد اهداف كلان، سياست ها و برنامه ها و نيز اجراي طرح هاي توسعه و بهره برداري از آنها، ضروري است حمايت از کارکنان صنعت كشور لازم به صورت جدي مدنظر قرار گيرد و در اين رابطه اقدام های مهمي در دولت سيزدهم آغاز شده كه به برخي از آنها اشاره مي شود.
اجرای بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 کل کشور
اجرای طرح طبقه بندی مشاغل
تعیین تکلیف تبدیل وضعیت 1675 پذیرفته شده آزمون قراردادی های دولت قبل
ابلاغ نظام هوشمند جبران خدمات
آغاز تبدیل وضعیت مشمولین بند «و» ایثارگری
انجام مصاحبه های فنی و تخصصی با تمامی فارغ التحصیلان تا پایان سال 1394
تعهد برای جذب حداقل 60 درصدی فارغ التحصیلان مصاحبه شده
پرداخت کسر ساعت کار، پاداش بهره وری و ایاب و ذهاب مشمولان حالت اشتغال
بازخرید مرخصی ایثارگران
امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر ایثارگران
فوق العاده ایثارگری برای ایثارگران
بهره مندی عائله تحت تکفل جانبازان حالت اشتغال فوت شده از حقوق حالت اشتغال
افزایش سنوات و بیمه دوران ایثارگری
تعیین مستمری مشمولان حالت اشتغال بر اساس آخرین حقوق و مزایای مشمول کسور
احیای شورای مدیران توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت
احیای به کارگیری نیروهای طرح نظام
پرداخت کمک هزینه توانبخشي به كارمندان يا خانواده های تحت تكفل داراي معلوليت جسمي و ذهني و تخفيف مالياتي براي حمايت از معلولان و كمك به تامين هزينه هاي بهداشتي و مراقبتي آنها
نگاهی به عملکرد صنعت نفت ایران در دولت سیزدهم
مشعل افزایش صادرات نفت، توسعه و توليد از میادین گازی کشور، با اولویت ميدان گازي پارس جنوبي، توسعه و توليد از ميادين نفتی کشور با اولویت میادین مشترك، اجرا و پیگیری قراردادهاي توسعه میادین نفتي و گازی کشور، جمع آوری گازهاي مشعل با محوريت بخش غيردولتي، افزایش تعاملات بین المللی، تقويت ساخت داخل و حمايت از شركت هاي دانش بنیان و تقويت سرمايه انساني، خلاصه ای از عملکرد مثبت صنعت نفت کشور پس از استقرار دولت سیزدهم است.
با توجه به جایگاه ویژه صنعت نفت در توسعه اقتصاد كشور از جمله نقش اساسي آن در تحقق اهداف كلان اقتصاد ملي در افق چشم انداز 20 ساله، پيشبرد ديپلماسي اقتصادي و انرژي جمهوري اسلامي ايران و كمك به تضمين امنيت ملي كشور از طريق توسعه همکاری ها و تعاملات منطقه اي و بین المللی، سهمی مهم در توليد ناخالص داخلي و در آمدهاي ارزي و نيز سهم بيش از 95 در صدی در تامين انرژي اوليه موردنياز كشور. این صنعت استراتژیک، يكي از اصلی ترین مزیت های اقتصاد ايران به شمار می رود و مناسب است كه با تكيه بر آن، ضمن حفظ نسبي استقلال بودجه عمومي از درآمدهاي نفتي، زمينه توسعه اقتصادي پايدار كشور را فراهم کرد. دولت سیزدهم با در نظر داشتن جمیع این موارد، حرکت در این راه را آغاز کرده و در حال اجرا دارد. موضوع مورد مطالعه اين گزارش از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، ارائه اهم دستاوردها و اقدامات انجام شده در وزارت نفت از ابتداي استقرار دولت سیزدهم در حوزه هاي مختلف بالادستي و پایین دستی صنعت نفت تا پايان سال 1400 است.
در یک نگاه، تحقق 114 درصدي سهم دولت از درآمدهاي ارزي حاصل از صادرات نفت خام، ميعانات گازي و خالص صادرات گاز طبيعي طی 9 ماه نخست سال 1400 (ناشي از افزايش فروش نفت)، به کارگیری روش های جدید صادرات نفت خام از قبیل تهاتر نفت با كالا يا تهاتر نفت با سرمايه گذاري در كشور و تهاتر نفت خام و ميعانات گازي با مطالبات پيمانكاران، فروش نفت با استفاده از تمامي ظرفيت ها و شناسايي بازارهاي جديد نفت و ورود به آنها، تحقق بیش از 150 درصدي تعهدات ارزي وزارت نفت (مطابق مصوبات شوراي عالي هماهنگي اقتصادي) در 10 ماه نخست سال 1400، عبور ظرفیت تولید گاز کشور از مرز یکهزار میلیون مترمکعب، افزایش 4 درصدی برداشت از پارس جنوبی در سال 1400 و رونق دیپلماسی انرژی را می توان بخشی از این عملکرد خواند.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگ ترین منبع گازی جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس قرار دارد و یکی از اصلی ترین منابع انرژی ایران به شمار می رود. مساحت این میدان 9700 کیلومترمربع است که نزدیک به 3 هزار و ۷۰۰ کیلومترمربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و ۶ هزار کیلومترمربع از آن در آب های قطر واقع شده است. پارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین میدان گازی جهان، 40 تریلیون مترمکعب گاز طبیعی(21 درصد از کل گاز دنیا) و حدود ۵۰ میلیارد بشکه میعانات گازی در خود ذخیره کرده است. پارس جنوبي، به عنوان مهم ترین و بزرگ ترین پروژه تاريخ صنعت نفت ايران، نتیجه بيش از چند دهه تلاش شبانه روزی در سنگر صنعت نفت است که تكميل حداکثری طرح های مربوط به فازهاي 28گانه اين ميدان مشترك از ماحصل این تلاش ها به شمار می رود و گام های عملي در مسير ايجاد ظرفيت توليد روزانه یکهزار ميليون مترمكعب گاز در كشور طی آینده نزديك برداشته شده است. امروز در نقطه ای ایستاده ایم که ایران از قطر که برداشت از مخزن مشترک پارس جنوبی را زودتر از ما آغاز کرده بود، پیشی گرفته و پیشتاز شده ایم. دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامي ظرفيت هاي موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي را در برنامه قرار داد. در بیان عملکرد دولت سیزدهم در مقطع مورد بررسی در حوزه پارس جنوبی، باید اشاره داشت که ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز یکهزار میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده و در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته که با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد ارتقا یافته است.
با بهره برداری از فازهاي میدان گازی پارس جنوبی، ميزان توليد گاز غني ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابري اين كشور از اين ميدان گازي مشترك، پيشي گرفته است. توسعه فازهاي 13 و 24-22 به اتمام رسيده و توسعه فاز 14 نیز با پیشرفت فیزیکی بیش از 91 درصد در انتهای سال 1400 در حال انجام است.
افزون بر آن، پیگیری اجرای فاز 11 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي و پیش بینی تولید اولیه از این طرح در سال 1401 (پيشرفت فيزيكي بیش از 34 درصد در انتهای سال 1400) در حال انجام است. از جمله اهداف طرح استخراج روزانه 2 ميليارد فوت مكعب گاز خام و ميعانات گازي همراه و ارسال گاز توليدي فاز 11 به پالايشگاه هاي فازهاي 6- 8 و 12 هر یک به میزان يك ميليارد فوت مكعب است. مشخصات كلي طرح شامل حفاری 24 حلقه چاه، 2 سکوی تولیدی هركدام به ظرفيت یک ميليارد فوت مكعب گاز ترش (معادل 28 ميليون مترمکعب در روز)، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی به همراه خطوط 4 اينچ تزریق منو اتیلن گلایکول و تأسیسات اتصال به ورودی پالایشگاه فازهای 6، 7 و 8 و فاز 12 پارس جنوبی، طراحی، ساخت و نصب سکوی فشارافزایی برای حفظ و نگهداشت تولید و تأسیسات فشارافزایی به همراه متعلقات کامل است.
متوسط توليد گاز غني از ميدان گازي پارس جنوبي در سال های اخیر از روند افزايشي قابل توجهي برخوردار بوده و این رقم در سال 1400 نسبت به سال گذشته بیش از 4 درصد رشد داشته است. شایان ذکر است که با راه اندازي فازهاي جديد پارس جنوبي، ميزان تامين گاز كشور از اين ميدان در سال 1400 به حدود 70 درصد ارتقا يافته است.
افزون بر حوزه پارس جنوبی، پیگیری اجرای بسته طرح توسعه میادین گازی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران شامل طرح توسعه 11 میدان توسعه نیافته، توسعه فاز دوم میدان آغار و احداث ایستگاه تقویت فشار برای میادین سرخون و شانول در حال انجام است.
اگر تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، میدان فروزان و میدان هایی را در دریا با امارات مشترک داشتیم و با عراق فقط میدان نفت شهر بهره برداری می شد؛ اما اکنون میدان های زیادی مانند غرب کارون، یادآوران، آزادگان، یاران، پارس جنوبی، بلال، آذر و... به این لیست اضافه شده و در این راه، برنامه وزارت نفت دولت سیزدهم تعیین تکلیف میدان های نفتی کشور است. در این مسیر وزارت نفت با تمركز و اتخاذ تمهيدات لازم براي افزايش ظرفيت توليد نفت خام از ميادين مشترك كشور با اولویت میادین نفتی آزادگان، یادآوران، یاران، آذر و فرزاد، برنامه ریزی برای افزایش تولید میادین نفتی از طریق انجام عملیات احیای حدود 750 حلقه چاه کم بازده از سوی شرکت های دانش بنیان و فناور داخلی به میزان تولید تجمعی اضافی حدود 83 میلیون بشکه نفت خام را در دستور کار قرار داده است. بخش اول فاز دوم طرح جامع نوسازی/بازسازی تاسیسات روسطحی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، از سوی شرکت مشاور ایرانی با همکار خارجی پایان یافت.
افزون بر این، می توان به موارد دیگری هم اشاره کرد: پیگیری اجرای طرح های نگهداشت و افزايش توليد نفت (EPC-EPD)با هدف نگهداشت و افزايش توليد نفت خام به ميزان روزانه 281 هزار بشکه، در قالب 33 بسته و الزام به استفاده از كالاهاي ساخت داخل در اين قراردادها با تاکید بر حمايت ويژه از ساخت کالاهای صنعت نفت در داخل کشور، به طوري كه پيمانکاران طرف قرارداد ملزم شده اند اقلام پرمصرف پروژه های خود را از سازندگان ايراني خريداری کنند.
دولت سیزدهم افزون بر پیگیری میدان های نفتی که توسعه آنها معطل ماند، اجراي فعاليت هاي توسعه اي ميادين نفتي و گازي كه قرارداد آنها پيش از اين منعقد شده را هم آغاز کرده که از آن جمله می توان به پايدار غرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شركت هاي خارجي و داخلي سپهر و جفير با شركت ايراني، چشمه خوش، پايدار شرق و دالپري با كنسرسيوم خارجي و داخلي، توسعه تكميلي ميدان آزادگان جنوبي (فاز یک) با شركت پتروپارس، توسعه ميدان مشترك فرزاد با شركت پتروپارس و توسعه ميدان گازي بلال با شركت پتروپارس اشاره کرد. همچنین قراردادهاي توسعه اي شامل توسعه و بهره برداری میدان سهراب (امضای قرارداد با شرکت انرژی دانا در بهمن 1400)، امضای قرارداد توسعه فاز دوم لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی در اسفند 1400 با مشارکت شرکت تاسیسات دریایی و یک شرکت خارجی، امضای تفاهمنامه مرحله دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با شركت ايراني گستر سینا در اسفند 1400، توسعه و بهره برداری ميدان مشترك ياران (شامل ياران شمالي و جنوبي) با شركت داخلي(انعقاد قرارداد و تایید در شورای اقتصاد)، طرح بهبود بازیافت، افزایش تولید و بهره برداری از میدان کوپـال در لایه آسماری با مشارکت شركت خارجی و شرکت داخلي (در انتظار دریافت مصوبه شورای اقتصاد)، توسعه و بهره برداری ميادين پارسي و پرنج با شركت مپنا، انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین نفتی دهلران و دانان با شرکت خارجي و انعقاد تفاهمنامه توسعه میادین گازی ارم و پازن با شرکت خارجي اشاره کرد.
شتاب بخشی به طرح های جمع آوری گازهای همراه از جمله سیاست های وزارت نفت دولت سیزدهم است؛ مسیری مهم که افزون بر ایجاد ارزش افزوده ای مناسب، آلودگی های زیست محیطی را هم کاهش خواهد داد.
وجود ذخایر عظیم نفت و گاز در کشور، بهره برداری و توسعه آنها را به عنوان ثروتی عظیم به امری انکارناپذیر بدل ساخته است. با این حال نمی توان موضوع محیط زیست را به عنوان یکی دیگر از متغیرهای اصلی توسعه از نظر دور داشت؛ اگرچه هیچ مسیر توسعه ای بدون راهکار نیست و بدون شک می توان با در اختیار داشتن فناوری هایی این راه را طی کرد تا ضمن توسعه از درآمدها و مواهب انرژی هم بی بهره نماند. به هر رو با اینکه در دوره های مختلف، شاهد اجرای طرح های گوناگون در زمینه جمع آوری گازهای همراه بوده ایم؛ اما به نظر می رسد هنوز در ابتدای راه هستیم و معطل ماندن برخی از طرح های مهم، رتبه بندی مناسبی برای ایران رقم نزده است. جواد اوجی، وزیر نفت با اعتقاد به اینکه جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت به عنوان سرمایه ای غنی است، بنا دارد در این حوزه با توانمندی شرکت ها در چهار تا پنج سال آینده، طرح های جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت و مشعل را به سرانجام برساند. در بررسی این بخش از عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، به افتتاح طرح بیدبلند خلیج فارس اشاره شده که با این اقدام، بخشي از گازهای همراه نفت از سه استان خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد جمع آوری شده است.
بهره برداري از واحد جمع آوري گازهاي مشعل میادین پارسي، مارون 3، منصوری و مارون 6 نيز صورت گرفته است، ضمن اینکه هشت فقره قرارداد طرح جمع آوری گازهای مشعل میان شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و شرکت های داخلی در اسفند 1400 منعقد شده است. هم گام با این اقدام ها، طرح هاي بزرگ جمع آوري گازهاي همراه شامل شركت پتروشيمي مارون، شرکت پتروشيمي خليج فارس، NGL3100، NGL3200 و NGL خارگ و همچنين پروژه های کاهش مشعل سوزي و انتشار SO2 در 8 پالایشگاه مستقر در مجتمع گازی پارس جنوبی در دست اقدام است. با اتمام طرح های در دست اجرا، ظرفيت جمع آوری گازهای مشعل به حدود 42 ميليون مترمكعب در روز افزايش خواهد يافت. (جلوي اين ميزان گازسوزي در شرایط توليد حداكثري نفت از ميادين نفتي گرفته خواهد شد.)
همچنین وزارت نفت، واگذاری گازهاي مشعل ميادين نفت شهر/سومار به ميزان 12 میلیون فوت مکعب در روز به يك شركت داخلي (تحويل زمين برای ساخت تاسيسات)، گازهاي مشعل ميدان نفتي چشمه خوش به ميزان 67 میلیون فوت مکعب در روز به شركت داخلي (پيشرفت فیزیکی 37 درصد)، گازهاي مشعل ميادين سروستان و سعادت آباد به ميزان 14 میلیون فوت مکعب در روز به كنسرسيوم دو شركت ايراني (پيشرفت فیزیکی 28 درصد) و گازهاي مشعل ميدان نفتي خشت به ميزان 10 میلیون فوت مکعب در روز به شركت داخلي را به ثمر رسانده است.
توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای همسایه، به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری وی در اوایل شهریورماه بود که در دستور کار قرار گرفته و منتج به دستاوردهای مختلفی شده است. از جمله اینکه وزارت نفت با توجه به عنایت ويژه رئیس جمهوری و دولت سيزدهم در خصوص بهبود روابط با همسايگان، بويژه كشور تركمنستان و پيگيري شورای عالی امنیت ملی، قرارداد سوآپ گازي سه جانبه بين ايران، تركمنستان و آذربایجان (با رقم سالانه 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز) را در تاريخ 7 آذر1400 منعقد کرد که این قرارداد از ابتدای سال جدید میلادی (11 دی 1400) اجرایی شد و بتازگي در سفر وزير نفت به جمهوري آذربايجان، تفاهمنامه افزايش دو برابري سوآپ گاز از تركمنستان به آذربايجان به امضا رسید.
رشد حدود 2 درصدی صادرات گاز طبیعی کشور در سال 1400 نسبت به سال گذشته (با وجود محدوديت ها)، انعقاد تفاهمنامه با ترکمنستان برای صادرات خدمات فنی و مهندسی و فراورده های نفتی، تعامل با كشورهاي روسیه و چین در خصوص گسترش روابط در حوزه انرژي و فعال كردن كميسيون هاي مشترك اقتصادي، امضای چهار تفاهمنامه و دو قرارداد با کشورهای آمریکای لاتین در زمینه های توسعه و تولید میادین نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها، صدور خدمات فنی و مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی، حضور و مشاركت فعال وزارت نفت در مجامع، سازمان ها و كنفرانس هاي بين المللي حوزه انرژي، بخصوص سازمان همكاري هاي نفتي (اوپك) و كشورهاي همراه، انعقاد تفاهمنامه تامین مالی احداث خط لوله تابش با بانك ملت به عنوان یک کریدور حیاتی انتقال فراورده های نفتی با هدف تامین امنیت پایدار انرژی و مدیریت بحران در شرق کشور، تسهیل سوخت رسانی به نیروگاه های شمال شرق کشور و صادرات فراورده هاي نفتي به کشور افغانستان و مشاركت فعال در پيشبرد قرارداد بلندمدت با كشور چين و استفاده از ظرفيت هاي اين قرارداد در بخش نفت و گاز از جمله دستاوردهای مهم وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش دیپلماسی انرژی است که به موازات سایر فعالیت ها به ثمر رسیده است.
دولت سیزدهم از ابتدای شروع به کار خود همواره بر تقویت ساخت داخل و حمایت از شرکت های دانش بنیان تأکید داشته است. در این میان تقویت اقتصاد نفت از طریق ارتقای سطح همکاری با شرکت های دانش بنیان فعال و انجمن های تخصصی مرتبط با صنعت نفت و ایجاد فهرست بلند منابع مورد تأیید وزارت نفت شامل بیش از ۱۴۰۰ شرکت سازنده ارزیابی صلاحیت شده و تأمین بخش اعظم نیازهای صنعت نفت کشور از طریق سازندگان داخلی مورد تأیید و ثبت ۱۳۷ شرکت دانش بنیان در این سامانه و انجام بیش از ۴۰ تفاهمنامه و موافقت نامه خرید خدمت و محصولات فناورانه و بومی سازی شده از محصولات شرکت های دانش بنیان و نوپا و نیز انجام بیش از ۱۲ تفاهمنامه و موافقت نامه برای توسعه گروه های استارت آپی در سال ۱۴۰۰، پیگیری اجرای ۲۲ قرارداد انتقال و توسعه فناوری بخش بالادستی، منعقد شده با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور، با هدف بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت و انجام مطالعات ۱۷ میدان اولویت دار کشور از سوی شرکت های مشاور داخلی کشور از جمله اقدام های این دولت در حمایت از شرکت های دانش بنیان در سال ۱۴۰۰ بوده است.
آنچه در شرح عملکرد وزارت نفت از سوی معاونت برنامه ریزی این وزارتخانه مورد اشاره قرار گرفته، تقویت اقتصاد نفت از طریق ارتقاي سطح همکاري با شرکت هاي دانش بنيان فعال و انجمن هاي تخصصي مرتبط با صنعت نفت، ایجاد لیست بلند منابع مورد تایید وزارت نفت شامل بيش از 1400 شركت سازنده ارزيابي صلاحيت شده و تامین بخش اعظم نیازهای صنعت نفت کشور از طریق سازندگان داخلی مورد تایید و ثبت 137 شرکت دانش بنیان در این سامانه، انجام بيش از 40 تفاهمنامه و موافقت نامه خريد خدمت و محصولات فناورانه و بومي سازي شده از محصولات شرکت هاي دانش بنيان و نوپا و نیز انجام بيش از 12 تفاهمنامه و موافقت نامه به منظور توسعه گروه هاي استارت آپي در سال 1400، پيگيري اجراي 22 قرارداد انتقال و توسعه فناوری بخش بالادستی منعقد شده با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور به منظور بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت و نيز انجام مطالعات 17 ميدان اولويت دار كشور از سوی شركت هاي مشاور داخلي كشور است. افزون بر این موارد، در اجراي مفاد بند (الف) تبصره 18 قانون بودجه 1400 ضمن انجام فراخوان، بيش از 7 هزار ميليارد تومان تسهيلات به شركت هاي دانش بنیان در زمينه طرح هاي تكميلي زنجيره ارزشي، بهينه سازي مصرف انرژي، ساخت بار اول قطعات و تجهيزات موردنياز صنعت نفت، تحول ديجيتال در صنعت نفت، احياي چاه هاي مرده يا كم بازده و كاهش فلرينگ از طريق بانك هاي عامل پرداخت مي شود. تمامی طرح هاي موردنظر به تصويب وزارت نفت و وزارت اقتصاد رسيده و براي پرداخت تسهيلات، اسامي شركت هاي واجد شرايط به بانک های عامل ارسال شده است. وزارت نفت که با رویکرد مهم خود در توجه به دانش بنیان ها، با توسعه پارك فناوري و نوآوري صنعت نفت به منظور حمايت از ظرفيت شركت هاي دانش بنیان در بخش های مختلف بالادستي و پایین دستی صنعت نفت كه فاز اول پارک به بهره برداري رسيده نیز این مسیر را دنبال کرده است. اين پارك به توسعه استارت آپ ها و شركت های دانش بنیان اختصاص يافته كه با راه اندازي آن، زمينه اشتغال تعداد زيادي از فارغ التحصيلان نخبه و كارآفرين كشور فراهم خواهد شد. انعقاد تفاهمنامه با بنياد ملي نخبگان با هدف بهره مندی از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، راه اندازي صندوق پژوهش و فناوري صنعت نفت برای حمايت از شركت هاي صاحب فناوری، دانش بنیان و نوپا و انجام اقداماتی نظیر خريد تضميني كالاهاي راهبردي صنعت نفت، ارائه تسهيلات، سرمايه گذاري خطرپذير و ارائه ضمانت براي ارتقاي ظرفيت فعاليت اقتصادي شركت هاي دانش بنيان، مشاركت در گشایش اندیشکده نفت و انرژی در دانشگاه امام صادق (ع) با هدف حمايت از دانشگاه ها و تحقیقات توسعه ای و بنیادی، افتتاح مركز نوآوري در پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد نهاد صدور گواهینامه کیفیت محصول و خدمات، پيگيري ايجاد و شكل دهي 13 انستيتوی تحقيقاتي در صنايع پایین دست با دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي منتخب كشور به منظور طراحي فرايندهاي اولويت دار و مشخص در حوزه گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي و نيز دستيابي به دانش فني طراحي و ساخت كاتاليست هاي مربوط به آنها، انعقاد 12 تفاهمنامه همكاري علمي- تحقيقاتي میان شركت ملي صنايع پتروشيمي، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و شرکت ملي گاز ايران با دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي كشور، ادامه اجراي روند بيش از 190 قرارداد با دانشگاه ها از دیگر اقدام ها به شمار می رود.
تدوين و ابلاغ نظام نامه جديد پژوهش و فناوري وزارت نفت با رويكرد استفاده از زيست بوم فناوري و استفاده از شرکت های دانش بنیان، اخذ تأييديه هيأت مقررات زدايي براي كاربرگ مجوزهاي وزارت نفت و همچنين ثبت مجوزهاي وزارت نفت در درگاه ملي صدور مجوزهاي وزارت امور اقتصادي و دارايي و نيز طراحي و اتصال سامانه مجوزهاي وزارت نفت به درگاه ملي صدور مجوزها با هدف پشتیبانی و مانع زدایی در انجام طرح ها و پروژه های صنعت نفت، بخش دیگری از فعالیت ها به شمار می رود.
در بخش ساخت داخل 10 قلم كالاي مهم و اساسي مورد نياز صنعت نفت به منظور اجراي سياست هاي اقتصاد مقاومتي، خروج غيرتورمي از ركود و حمايت از ساخت داخل، تعداد 50 قرارداد براي 5 گروه از تجهيزات و کالاها منعقد شده است، به طوري كه پيشرفت اين پروژه در پایان سال 1400 معادل 74.1 درصد بوده و تا پایان این سال تعداد 955 قلم/ست کالا تحویل داده شده است. شايان ذكر است، 7 شركت از شركت هاي طرف قرارداد در مگاپروژه ساخت 10 گروه خانواده كالايي، از شركت هاي دانش بنیان هستند.
اختصاص يك سالن به صورت رايگان در نمايشگاه بيست و ششم نفت ، گاز، پالايش و پتروشيمي به شركت هاي فناور و دانش بنیان و پارك هاي علم و فناوري و ارائه نيازهاي فناورانه 4 شركت اصلي زیرمجموعه وزارت نفت به شركت هاي دانش بنیان در قالب 6 نشست تخصصي در نمايشگاه بيست و ششم نفت ، گاز، پالايش و پتروشيمي را هم باید به این فهرست افزود.
رسیدگی به مطالبات و مساله نیروی انسانی، از اولویت های اساسی وزارت نفت دولت سیزدهم است که در مسیر تحقق آن، شاهد عملکردی مناسب هم بوده ایم. آنچه وزیر نفت، جواد اوجی پیش از دریافت رای اعتماد مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت، این بود که «موفقيت و لازمه انجام مأموريت ملي صنعت نفت را در گرو توانمند کردن و ارتقاي سرمايه انساني می دانم و آن را به عنوان يکي از امور زيربنايي و اولویت های اساسي در برنامه های ارائه شده خود به مجلس شوراي اسلامي تثبيت کرده ام. بر هیچ کس پوشيده نيست که صنعت نفت، پيشران اقتصاد کشور است و کارکنان خدوم آن با درک واقعي از شرايط حساس امروز و با مسؤوليت شناسي و ايثار بی نظیر، وظيفه خطير خود را از بدو پيروزي انقلاب شکوهمند اسلامي تاکنون، براي گسترش و تثبيت ارکان اقتصادي و صنعتي ميهن اسلامي که مرکز ثقلش اين صنعت است، انجام داده اند.» طبق اعلام وزارت نفت تا پایان سال 1400، این صنعت هم اکنون داراي 61 هزار نيروي رسمي، 4 هزار نيروي قراردادی مدت معين، 34 تا 35 هزار نيروي قراردادی مدت موقت و 105 هزار نيروي ارکان ثالث است. با توجه به جايگاه و اهميت منابع و سرمايه انساني در پيشبرد اهداف كلان، سياست ها و برنامه ها و نيز اجراي طرح هاي توسعه و بهره برداري از آنها، ضروري است که حمايت از کارکنان صنعت كشور به صورت جدي مدنظر قرار گيرد. در اين رابطه اقدامات مهمي در دولت سيزدهم آغاز شده كه در فهرست عملکرد منتشر شده از سوی معاونت برنامه ریزی وزارت نفت می توان به انتصابات نیروهای فسادستیز و متخصص در بدنه مدیریتی وزارت نفت، گسترش حرفه گرایی در انتصابات و برنامه های موثر به منظور حفظ سرمایه انسانی (اغلب قريب به اتفاق مديران منصوب شده برخلاف گذشته از بدنه صنعت نفت بوده اند و رده هاي مديريتي را پله پله بالا آمده اند)، طراحی، تدوین و برگزاری برنامه توسعه شایستگي های مدیران و شناسایی استعدادهای مدیریتی، ساماندهي ساير انواع جذب نيرو مثل قراردادهاي مدت معين/ مدت موقت و پيمانكاري، پرداخت کمک هزینه توانبخشي به كارمندان يا خانواده های تحت تكفل داراي معلوليت جسمي و ذهني و تخفيف مالياتي براي حمايت از معلولان و كمك به تامين هزينه هاي بهداشتي و مراقبتي آنها، ارتباط تنگاتنگ و مستمر با معاونت زنان رياست جمهوري و پاسخگويي مناسب به درخواست هاي مراجعين و حل مشكلات ذينفعان، پیگیری های لازم براي ادامه اقدامات مهم و اساسي دفتر امور زنان و خانواده رياست جمهوري در حوزه هاي مرتبط، بروز رساني ساختار سلامت اداري و حل مشكل 5 ساله جذب فارغ التحصيلان نخبه گروه (الف) دانشگاه صنعت نفت اشاره کرد. افزون بر موارد مذکور، می توان به احياي 10 هزار سمت سازماني حذف شده در سطح صنعت نفت، اصلاح شیوه نامه های حوزه منابع انساني، حمايت از بازماندگان متوفيان غيررسمي حوادث ناشي از کار در صنعت نفت، ساماندهي پرداخت فوق العاده های کارکنان قراردادي مدت موقت، تکميل فرايند جذب مشمولان ايثارگر، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل برای کارکنان پیمانکاری، بهبود معیشت نیروهای قرارداد مدت موقت و پیمانکار، متناسب سازی بودجه سالیانه ورزش قهرمانی منطبق با تعهدات صنعت نفت در حوزه مسئولیت اجتماعی با رعایت صرفه جویی، بررسی برنامه کاری اقماری نیروهای پیمانکاری در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، ساماندهی وضعیت رانندگان پیمان های حمل و نقل، بررسی درخواست های بازگشت به کار کارکنان قراردادی مدت موقت، بازنگری ابلاغیه ساماندهی جبران خدمات نیروهای پیمانکاری پیمان های مستمر غیرپروژه ای، تسهیل فرایند بازنشستگی پیش از موعد با حذف بروکراسی و واگذاری اختیارات به مدیران عامل شرکت های اصلی اشاره کرد. می توان امیدوار بود که آینده روشن است و صنعت نفت، شاهد ایجاد بارقه امید در حوزه های مختلف توسعه ای، صادرات، منابع انسانی، توجه به محیط زیست، میدان های مشترک نفت و گاز و... خواهد بود. عملکرد یکساله صنعت نفت در دولت سیزدهم، نشانگر آن است که در این دولت، همه تلاش ها با اتکا به توان داخلی بر ثمر دهی طرح ها متمرکز شده و در این میان، دیپلماسی انرژی و اثر بخشی آن در پیشبرد اهداف، موضوعی مهم است که دولت سیزدهم مسیر روشنی را برای تحقق این مهم پایه ریزی کرده و در مسیر آن گام برمی دارد.
مسیری 33 ساله برای حمایت از ساخت ایران
مشعل امور تخصصی بازرگانی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان در آغاز و تداوم زنجیره تامین پایدار کالا، تجهیزات راهبردی، اقلام یدکی و پرمصرف گاز مطابق با استاندارد با هدف تقویت تولید داخلی مبتنی بر دانش و مزیت های رقابتی در حال فعالیت است. این واحد با در اختیار داشتن 4 اداره تخصصی و ترکیبی از نیروهای فنی بازرگانی به صورت زنجیره پیوسته در جهت ایجاد ارتباط موثر بین تولیدکنندگان و تامین کنندگان کالا و مصرف کننده نهایی، سعی در کاهش ریسک در هر دو سوی عرضه و تقاضا دارد. حمایت از ساخت داخل در شرکت ملی گاز ایران از حدود33 سال پیش شکل گرفت. ترغیب تولیدکنندگان و سازندگان ایرانی به ساخت کالاهای با کیفیت بالا و قیمت مناسب و معرفی آنها به مجریان طرح و متقاضیان کالا و تقویت بنیه مالی آنان از طریق خریدهای مستمر، تفسیری کامل از حمایت از کالای ایرانی است. با حمید نجفی، رئیس امور تخصصی بازرگانی شرکت ملی گاز ایران در باره فعالیت های این مجموعه گفت وگویی داشته ایم که در ادامه می آید.
شناسایی شرکت های دارای توانمندی ساخت بار اول در ایران، ارزیابی صلاحیت فنی محصول تولید شده بار اول، هدایت به سمت استانداردسازی محصول و حمایت از ساخت داخل، ارزیابی صلاحیت شر کت های تولیدکننده و تامین کنندگان کالای داخلی و خارجی برای ثبت در فهرست بلند منابع شرکت ملی گاز AVL، مذاکره با شرکت های خارجی معتبر برای انتقال فناوری و ترغیب به سرمایه گذاری در داخل ایران، شناسایی و کدگذاری اقلام دارای مصرف مستمر و پروژه ای، تغییر نمودار کالاهای داخلی، اصلاح، به روزرسانی و ابلاغ دستورعمل ها، رویه ها، آیین نامه ها و قوانین مرتبط با زنجیره تامین کالا و پیمان، راهبری سامانه های فعال در همه معاملات، راهبری سیستم های مربوط به عملیات کالا و انبارداری و آموزش پیوسته قوانین و دستورعمل های بازرگانی، از اهم وظایف این مجموعه است.
این شرکت به عنوان یکی از سازمان های پیشرو در حمایت از ساخت داخل در تمام مسیر زنجیره تامین کالا از شناسایی و ارزیابی شرکت های توانمند داخلی تا خرید و استفاده از خدمات آنها به صورت هماهنگ عمل می کند. در این زمینه مواردی همچون راهبری و تدوین نقشه راه فنی بازرگانی برای توانمند سازی تولیدکنندگان داخلی و توسعه فناوری های روزآمد دنیا با کاهش اختلاف سطح فناوری از شرکت های پیشرو در دنیا، استفاده حداکثری از قوانین و دستورعمل های موجود در حمایت از ساخت داخل، پیگیری دائم برای رفع موانع تولید، ممنوعیت خرید کالای دارای مشابه داخلی از طریق کدگذاری دقیق و به موقع، انتشار و توسعه فناوری روزآمد دنیا در صنعت گاز، مذاکره با شرکت های معتبر خارجی در جهت انتقال فناوری به داخل و داخلی سازی بیش از 60 هزار قلم کالا، تجهیزات و قطعات یدکی تخصصی به طور دائم در حال انجام است.
از نگاه راهبردی، چرا حمایت از ساخت داخل در شرایط تحریم مهم است؟
اهمیت راهبردی حمایت از ساخت داخل و نقش تامین به موقع کالا در اجرای پروژه ها خصوصا در تامین امنیت پایدار در بخش انرژی بر کسی پوشیده نیست. حمایت از تولید داخلی به غیر از نتایج معمول در خود باوری، خوداتکایی و ایجاد امنیت شغلی و سایر موارد اقتصادی در دوره تحریم می تواند باعث ارتقای بیش از پیش هویت سیاسی کشور شود.
حمایت از ساخت داخل برای تمامی اقلام صورت می گیرد، اما در حال حاضر اولویت با کالاهای حیاتی، راهبردی و پرمصرف بخصوص در بخش تولید و انتقال گاز است. هم اکنون در فهرست سازندگان داخلی شرکت ملی گاز ایران، یکهزار و 100 شرکت داخلی قرار دارد.
مهم ترین اقدام این امور با همکاری مداوم شرکت ها و مدیریت های مجموعه شرکت ملی گاز، ایجاد ارتباط موثر و دائمی بین تولیدکنندگان و فناوران داخلی با مراکز مصرف کالا در شرکت ملی گاز است که در طول سال های گذشته تاکنون منجر به داخلی سازی بیش از 60 هزار قلم کالا، تجهیز و قطعات یدکی تخصصی و غیرفعال کردن مشابه خارجی آنها در خرید شده است، همچنین ارزیابی صلاحیت و تایید بیش از یک هزار و 100 شرکت داخلی تولیدکننده در سال های گذشته انجام شده است.
در بخش توزیع گازرسانی بالغ بر 98 درصد، در بخش انتقال گاز بیش از 60 درصد، در بخش پالایشگاهی بیش از 50درصد تاکنون بومی سازی صورت گرفته است. مهم ترین اقلام راهبردی در بخش ماشین آلات دوار، سیستم های کنترل و ابزار دقیق و مواد شیمیایی بوده است.
به طور نسبی برای هر کالای ساخت داخل شده بین 20 تا 50 درصد صرفه جویی ارزی می شود.
در بخش پشتیبانی ایجاد نرم افزار جامع خودکفایی در امور تخصصی برای ایجاد انسجام هرچه بیشتر در هدایت و راهبری ساخت کالا و ارتباط یکپارچه در سطح شرکت ملی گاز با سایر واحدهای خودکفایی، کالا و بازرسی در دستور کار قرار گرفت که در حال نهایی شدن است. همچنین حجم بسیاری از اقلام برقی، ابزاردقیق، مکانیکی و مواد شیمیایی و ماشین آلات دوار، استانداردسازی و تولید داخل شد که در موارد زیادی به انعقاد قرارداد ساخت بار اول انجامیده است.
تمرکز بیشتر روی هدایت و توانمندسازی شرکت های تولیدکننده داخلی خصوصا شرکت های دانش بنیان مطابق با استانداردهای جاری، تلاش مضاعف برای رفع موانع تولید و اشتغال آفرینی، تسهیل در ارزیابی صلاحیت شرکت های دانش بنیان از طریق اصلاح دستورعمل های مربوطه، به کارگیری نرم افزار جامع خودکفایی در جهت افزایش برآیند حمایت از تولید داخل در سطح شرکت ملی گاز و تقویت و آموزش نیروی انسانی جوان در بخش های فنی بازرگانی برای امسال برنامه ریزی شده است.
حمایت از ورود صنعت پتروشیمی به حوزه پایین دست و سرمایه گذاری های جدید
مشعل صنعت پتروشیمی، پس از چند دهه تلاش و توسعه پیشتازانه، امروز به نقطه ای رسیده که می تواند به گونه ای مستقل نیازهای خود را تامین و به سمت تکمیل زنجیره های ارزش خود حرکت کند.کاهش خام فروشی نفت و گاز،تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر با هدف شناسایی زمینه های تولید، نیازهای داخلی، بازار خارجی و تنوع محصولات، به عنوان مهم ترین اهداف صنعت پتروشیمی وحرکت سیاست های اجرایی در همین مسیر مطرح شده اند و این مهم، ورود مدیران صنعت پتروشیمی و شرکت های سرمایه گذار را برای ایجاد پارک های پتروشیمی با تاکید بر رویکردهای فناورانه و دستیابی به مسیری با ارزش افزوده بیشتر، افزایش داده است.
یکی از اهداف مهم صنعت پتروشیمی در چند دهه گذشته، در کنار توسعه و رشد در داخل و رسیدن به سهم بیشتر در بازارهای جهانی، توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد زنجیره ارزش بوده است. برای رسیدن به این مهم لازم بود تفاهمی بین سرمایه گذاران و بخش دولتی برای تامین مواد اولیه و امکانات زیرساختی و بازار فروش و تعادل در عرضه و تقاضا به وجود آید؛ اگرچه نمی توان گفت که هنوز این زمینه ها به طور کامل فراهم شده اند؛ اما اقدامات صورت گرفته در سال های اخیر، امید زیادی را برای روزهای درخشان تر در این عرصه به وجود آورده است.
از چند سال اخیر تاکنون، حرکت صنعت پتروشیمی به سمت ایجاد پارک های پتروشیمی شروع شده و تاکنون این هدف در برخی مناطق به نقطه قابل توجه رسیده و در برخی مناطق دیگر هم مجوزهای جدیدی برای احداث پارک های پتروشیمی داده شده که بزودی در شروع مراحل اجرایی قرار می گیرند. برنامه ریزی برای احداث چهار پارک توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی از چند سال قبل شروع شده و پارک پلی پروپیلن با ۶ مجتمع، پارک ارومیه با ۶ مجتمع، پارک رزینی با ۷ مجتمع و پارک ملامین با استفاده از خوراک اوره لردگان تاکنون به درصدی از پیشرفت فیزیکی رسیده اند؛ اما نیاز است برنامه اجرایی و زمانبندی آنها مورد ارزیابی قرار گیرد. نکته قابل توجه در مورد این پارک ها، آن است که در دولت سیزدهم، موضوع احداث پارک های پتروشیمی با رویکر فناورانه مورد حمایت جدی وزیر نفت قرار گرفته است.
وزیر نفت پیش تر به جریان احداث پارک پلی پروپیلن در استان ایلام اشاره کرده و گفته بود: ۳۰۰ میلیارد تومان از سوی وزارت نفت تأمین می شود و مردم را هم در بعضی از این پروژه ها در قالب صندوق مشارکت می دهیم. مردم وقتی ببینند که خود وزارت نفت و صندوق بازنشستگی نفت ورود کرده اند، متوجه می شوند که این پروژه، می تواند سود تضمین شده ای داشته باشد.
جواد اوجی تاکید کرد: وزارت نفت متعهد می شود از طریق هلدینگ پترول به این طرح کمک کند و ان شاءالله با فعال شدن سرمایه گذاران بخش خصوصی، احداث نخستین پارک زنجیره صنایع تکمیلی در این استان آغاز شود و ظرف دو تا سه سال آینده به بهره برداری برسد. وزیر نفت با بیان اینکه احداث این پارک به ۱۷۰۰ میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد که بخشی از سوی وزارت نفت و قسمتی نیز از سوی بخش خصوصی و صندوق بازنشستگی نفت تأمین می شود، افزود: راه اندازی پارک های زنجیره صنایع تکمیلی با ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از خام فروشی و اشتغالزایی، به تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی در صنعت نفت کمک می کند.
برنامه ریزی برای احداث این پارک ها از سوی مجموعه پترول از حدود دو سال قبل شروع شده است. در حالی که پتروشیمی ارومیه به یک شرکت سودده تبدیل و بخش های توسعه ای آن تکمیل شده و می تواند در کنار خود، مجموعه های پایین دستی را داشته باشد. به این ترتیب، طرح پارک متشکل از ۶ مجتمع قرار است ایجاد شود و در نتیجه آن ۹۴۰ نفر اشتغال مستقیم و برای ۲۹۰۰ نفر هم اشتغال غیر مستقیم ایجاد خواهد شد.
همچنین با توجه به راه اندازی واحد اوره و آمونیاک پتروشیمی لردگان و فراوانی این دو محصول در کشور، پترول در نظر دارد تا پنج سال آینده دو طرح پایین دستی ملامین و اوره رزینی را در دو پارک مختلف با استفاده از توان بخش خصوصی ایجاد کند که ضمن ایجاد ارزش افزوده، موجب اشتغال بیشتر نیز می شود.
رشید قانعی، مدیرعامل جدید شرکت گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با تاکید بر اینکه برنامه کلی پترول برای سهامداران، ادامه تکمیل زنجیره ارزش در حوزه میان دستی، پایین دستی و توسعه پارک های پتروشیمی خواهد بود، افزود: در چندماه اخیر، مطالعات خوبی در این حوزه انجام شده که امیدواریم بتوانیم این مسیر را در مجموعه پترول ادامه دهیم و مانع خام فروشی شویم. به نوعی همین زنجیره پتروشیمی فعلی ما در قیاس با جهان، ارزش افزوده پایین تری دارد و تکمیل این زنجیره ارزش، سبب سودآوری چندبرابری پترول خواهد شد که تمامی سهامداران از این سودآوری منتفع خواهند شد. وی یادآور شد: ساخت دو پارک جدید، از طرح های آتی پترول خواهد بود؛ یکی از این پارک ها در عسلویه است که طراحی اولیه آن انجام شده و در نهایت از ظرفیت و سرمایه های مردمی استفاده می شود و افزایش سودآوری را به همراه خواهد داشت. بر اساس این گزارش در حال حاضر پنج پارک پایین دستی در ارومیه، بروجن و لردگان تعریف شده که با تکمیل این پروژه ها ۲۶۲ واحد صنعتی احداث و ۱۴۹ محصول تولید می شود و همزمان می تواند به اشتغال 15 هزار و 100 شغل مستقیم و ۳۱ هزارشغل غیرمستقیم منجر شود.
توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی طی سال های گذشته، هرگز متوقف نشده و همچنان فروش محصولات پتروشیمی در بازار داخلی در صدر قرار دارد. به عبارت دیگر، امروز می توان گفت که صنعت پتروشیمی، صنعتی هوشمند شده که می تواند با هر تغییر و الزام یا التهاب در بازار، ضمن امکان سنجی های لازم، مسیر خود را مطابق با نیازهای داخلی و اقتصاد کشور و بازار جهانی تطبیق دهد و توسعه آن متناسب با نیاز صنایع پایین دستی بررسی شود، بویژه طرح های پیشران این صنعت که براساس نیاز بازار تعریف شده است.
موضوع سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی، به یکی از شاخه های مهم سرمایه گذاری شرکت های بزرگ پتروشیمی تبدیل شده است. با توجه به رویکردهای مشترک بین صنعت پتروشیمی و وزارت نفت در دوره حاضر، شرکت های دیگری همچون هلدینگ خلیج فارس نیز در حوزه پایین دستی و احداث پارک های پتروشیمی با رویکرد فناورانه ورود جدی کرده است. عبدالعلی علی عسگری، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل با بیان اینکه صنعت پتروشیمی در بخش پایین دستی می تواند زمینه اشتغال و ارتباط مستقیم با بخش های دانش بنیان را فراهم کند، یادآور شد: مطالعه ای را روی پارک های فناوری کشورهای دیگر انجام داده ایم که بیش از چند ۱۰ میلیارد فروش دارند و تجربه های خوبی نیز به دست آورده اند. تلاش ما بر این است که مقدمات راه اندازی چند پارک علم و فناوری پتروشیمی را فراهم کنیم، به طوری که اکنون مقدمات و مذاکرتی برای پارک فناوری پتروشیمی در عسلویه با شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام شده و تعدادی دیگر هم در حال مطالعه و بررسی هستند.
صنعت پتروشیمی با تدبیری جدید، طرح های پیشرانی را براساس تأمین و نیاز بازار داخل طراحی کرده که با اجرایی شدن این طرح ها، جهش خوبی در صنایع پایین دستی پتروشیمی خواهیم داشت. طرح های پیشران در چهار شاخه متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن تعریف شده اند؛ اما عمده تمرکز در زیرشاخه پروپیلن است. با راه اندازی این طرح ها، واحدهای میانی نیز که تاکنون مغفول مانده اند، توسعه خواهند یافت و در همه این مراحل آنچه اتفاق می افتد، توسعه، اشتغال و رشد اقتصادی، بخصوص فرصت های سرمایه گذاری در صنایع پایین دستی است.
مروری بر دستاوردهای عام المنفعه وزارت نفت در دولت سیزدهم
مشعل از نگاه صاحب نظران، نفت در مناسبات اجتماعی سرمایه ای ملی است که اثربخشی آن بر توسعه جوامع ملی و محرومیت زدایی به وضوح قابل مشاهده است. اقدام های برجسته وزارت نفت در ایفای مسئولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه به موازات فعالیت های ذاتی خود نظیر اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری از منابع انرژی، کاملا مشهود بوده و توانسته است نقش موثری در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم به همراه داشته باشد. باور به نهادینه بودن مناسبات مسئولانه اجتماعی در میان دست درکاران وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران گسترش و تعمق قابل توجهی پیدا کرد؛ به گونه ای که ساختار جدیدی با عنوان مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با هدف کاهش محرومیت ها در مناطق کمتر توسعه یافته پایه گذاری شد و خدمات عام المنفعه صنعت نفت کشور رویکرد جدی تری به خود گرفت.
وزارت نفت دولت سیزدهم زمینه سازی برای توسعه پایدار و زودن غبار فقر و محرومیت در مناطق کمتر توسعه یافته را در دستور کار دارد. بر پایه مستندات و شواهد موجود، اقدام های انجام شده در خصوص کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز کشور در هشت حوزه اصلی شامل آموزش، ورزش، بهداشت، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی روستایی و خدماتی به طور گسترده در حال انجام است.
به این منظور در سال های اخیر هزار و 344 پروژه تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است که از این تعداد 254 پروژه آموزشی، 319 پروژه ورزشی، 261 پروژه بهداشتی، 58 پروژه راه و جاده، 28 پروژه آب رسانی، 5 پروژه برق رسانی، 365 پروژه هادی روستایی و 54 پروژه خدماتی بوده است. افزون بر پروژه های فوق، هزار و 229 پروژه نیز در حوزه های عنوان شده در دست اقدام است. در ادامه ایفای نقش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، لازم است به برخی دستاوردها و اقدام های شاخص شرکت های اصلی وزارت نفت اشاره و از اهتمام مدیران این شرکت ها نسبت به انجام فعالیت های عام المنفعه با هدف محرومیت زدایی و رضایت مندی ساکنان بومی مناطق همجوار تأسیسات یاد کنیم. آنچه در ادامه می خوانید، مروری بر اهم اقدام ها، تصمیم ها و فعالیت های مسئولیت اجتماعی شرکت های اصلی نفتی است.
شرکت ملی نفت ایران با ایجاد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و به عهده گرفتن تعهد اجرای طرح های مصوب، افزون بر عمل به مسئولیت اجتماعی خویش، زمینه ساز همکاری و همفکری محسوس و قابل توجه میان ارکان بالادستی صنعت نفت با نهادهای محلی و مردم در بسیاری از استان های کشور بوده و گام هایی بلند در راه بسط عدالت اجتماعی، رفاه و محیط زیست سالم در سطح کشور برداشته است. تعداد 373 پروژه عام المنفعه عمران مناطق نفت خيز در سال گذشته به بهره برداری رسید و اعتباری افزون بر 491 ميليارد تومان نیز براي طرح هاي در دست اجرا از محل منابع داخلي شركت ملي نفت ايران (با احتساب بهره برداری از 7 پروژه در بازسازي مناطق آسیب دیده از سيل استان خوزستان) پرداخت شده است.
نوسازی و بهسازی جاده های روستایی از اقدام های شاخص در حوزه مسئولیت اجتماعی است که اگر بخواهیم به فعالیتهای شرکت های نفتی در بخش جادهسازی اشاره کنیم، اقدام های قابل توجه زیادی انجام شده است. بهسازی جاده تمبی-چم فراخ و اجرای روکش آسفالت این جاده به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان مرمت و بازسازی شد. برای بهسازی آن مبلغ ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان هزینه شده است. همچنین جاده اصلی و فرعی چهار روستای (ابوالفلوس، عدسواری، حفیره، عدشرهان) شهرستان رامشیر به طول ١٠ کیلومتر به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری ترمیم، بهسازی و ایمن سازی شد. جاده دسترسی روستای العقدا در شهرستان کارون با همکاری شرکت ملی حفاری ایران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، پس از انجام زیرسازی و آسفالت به بهره برداری رسیده است. این جاده که از مسیر جاده کمربندی اهواز - آبادان منشعب شده، بالغ بر ۶۲ میلیارد ریال تامین اعتبار و سپس پیمانکار بخش خصوصی آن را در مدت سه ماه اجرایی کرده است.
احداث و بازسازی مدارس در مناطق محروم و همجوار تاسیسات نفت و گاز بیش از هر مقوله دیگری میتواند به تحکیم پایههای توسعه اجتماعی و فرهنگی در میان ساکنان این مناطق کمک کند. مدیران نفتی هم با درک این مهم و اتخاذ تصمیم های مقتضی، از موضوع مدرسهسازی غافل نبوده اند. به همت کارکنان و با به کارگیری امکانات و ماشین آلات راهسازی و پشتیبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، عملیات خاکبرداری و تسطیح زمین یک باب مدرسه ۱۲ کلاسه در روستای پشتو از توابع بخش ریز شهرستان جم انجام شد. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان هم با اهدا و توزیع ۵۰۰ بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر لالی، گامی دیگر در عمل به مسئولیت های خود برداشت. یک واحد آموزشی و یک مسجد از طرح های مسئولیت اجتماعی شرکت نفت و گاز مارون در بخش غیزانیه هم افتتاح شد. برای احداث مسجد اهل بیت و مدرسه شهید دیانت که به همت پایگاه مقاومت بسیج سپهبد شهید حاج قاسم سلیما نی این شرکت ساخته شده، به ترتیب ۵۰۰ و ۲۶۰ میلیون تومان هزینه شده است.
در حوزه ورزش نیز شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، زمین چمن مصنوعی شهرستان رامشیر را با مساحت ۱۰۳۰ مترمربع و با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد ریال احداث و به اداره آموزش و پرورش شهرستان رامشیر تحویل داد. همچنین شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون اقلام ورزشی و فکری به دفتر تسهیل گری و توسعه محلی کوی زویه اهواز اهدا کرد.
یکی از اقدام های شاخص شرکت های نفتی در حوزه مسئولیت اجتماعی، آبرسانی به روستاها و مناطق محروم است که به صورت روزانه و مستمر انجام می شود. در این میان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری دارای تأسیسات آبرسانی مهمی است که برای تأمین آب تأسیسات، واحدهای عملیاتی و منازل سازمانی احداث شده اند، اما با هدف عمل به مسئولیت های اجتماعی، حدود ۶۰ درصد آب تولیدی این شرکت به صورت مستمر و روزانه به شهرها و روستاهای مناطق پیرامونی اختصاص می یابد. تعداد ۳۰ روستا از توابع شهرستان های بهبهان، هندیجان و امیدیه به صورت روزانه و مستمر از آب تولیدی آبرسانی سردشت زیدون با مجموع دبی ۲۰ هزار مترمکعب بهره مند می شوند.
عملکرد مطلوب شرکت ملی گاز در حوزه مسئولیت اجتماعی که با طرح توسعه گازرسانی تداوم یافته، گویای این واقعیت است که این شرکت در مقوله ارائه خدمات عام المنفعه به یک بلوغ سازمانی دست یافته است؛ از این رو می توان چشم انداز روشنی را برای این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی متصور شد. شرکت ملی گاز ایران مانند دیگر شرکت های تابع وزارت نفت همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود در سال گذشته 295 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح های توسعه ای و عام المنفعه اختصاص داده؛ به گونه ای که امسال بیش از رقم عنوان شده هزینه شده است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان یک شرکت سرآمد در امر مسئولیت اجتماعی است به گونه ای که از آن به عنوان یکی از مهم ترین مضامین راهبردی در خط مشی سازمان یاد می کند. اقدام های این شرکت در سه محور اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی به ثمر نشسته است که در کنار انجام وظایف ذاتی خود پیمانکاران متعهد به اجرای اقدام ها و خدمات عام المنفعه هستند. احداث راه های روستایی، حفر چاه آب آشامیدنی، احیای قنات ها، تجهیز ساختمان مددجویان، خرید لوازم و ملزومات زندگی خانواده های بی سرپرست، اهدای جهیزیه کامل به نوعروسان، تهیه بسته معیشتی به محرومان، اهدای لوازم التحریر به دانش آموزان کمتر برخوردار در سطح روستاها و شهرستان های استان سیستان و بلوچستان، از اهم اقدام های اجرایی بوده است.
شرکت گاز استان آذربایجان شرقی از نمونه شرکت های گازی است که با همکاری و تعامل سازنده با سپاه پاسداران در عرصه های سازندگی، عمران، آبادانی و توسعه کشور حضوری فعال و سازنده داشته و این همکاری زمینه ساز تقویت توان در عمل به مسئولیت اجتماعی در عرصه های مختلف بوده است.
اهتمام به ایجاد فرصت های همکاری در زمینه بهبود سرمایه های اجتماعی، رشد دانش و آگاهی، حمایت و مشارکت اجتماعی، آموزش فرهنگ شهروندی در ارتباط با مصرف گاز و جلوگیری از آسیب های ناشی از مصرف غیرایمن و غیراستاندارد، از مهم ترین محورهای این نوع از همکاری مورد اشاره بوده است.
پالایشگاه سرخون و قشم نیز در جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی اقدام های قابل توجهی را انجام داده است. نمونه برداری از پساب خروجی تصفیه خانه صنعتی پالایشگاه و خروجی دودکش ها، نگهداری و توسعه فضای سبز، کاهش قابل توجه گازهای گلخانه ای، کاشت نهال در روستاها و همکاری با جوامع محلی در زمینه اهدای سطل زباله و جمع آوری زباله ها از اقدام های انجام شده همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی در زمینه محیط زیست بوده است.
توزیع کمک های مؤمنانه شامل اقلام غذایی به آسیب دیدگان از شیوع ویروس کرونا، اهدای لباس به سالمندان در اختیار گذاشتن اماکن ورزشی به تیم فوتبال آقایان و اهمیت به ورزشکاران جامعه، تهیه و توزیع بسته های آموزشی شامل لوازم التحریر و بازی های فکری به دانش آموزان جامعه محلی و حمایت از روستاهای همجوار پالایشگاه در عرصه ورزش از دیگر خدمات این شرکت بوده است.خرید تجهیزات مصرفی عمومی پالایشگاه از استان، حمایت از شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی استان، استفاده از متخصصان بومی در جریان تعمیرات اساسی، به کارگیری و تقویت پیمانکاران بومی، دیدار و همکاری با مسئولان استانی تنها بخشی از دیگر خدمات این شرکت با نگاه مسئولانه به جامعه محلی است.
شرکت های پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به منظور گسترش فعالیت های عام المنفعه در مسیر حمایت از جوامع محلی، فعالیت های متعددی را اجرایی کرده است. نیازسنجی برای گسترش فضاهای آموزشی، کمک به توسعه زیرساخت ها، تامین آب و برق مورد نیاز ساکنان بومی، بازسازی و تجهیز مراکز درمانی از نمونه اقدام های خطیر و مهم این شرکت به منظور تحقق اهداف عمل به مسئولیت اجتماعی به شمار می رود. دستیابی به توسعه پایدار، افزایش رضایت عمومی، بالا رفتن سرمایه های اجتماعی و کیفی سازی خدمات ارائه شده به مردم را می توان از بارزترین دستاوردهای شرکت پالایش و پخش یاد کرد.
همچنین تجهیز شبکه درمان هرمزگان از سوی پالایشگاه ستاره خلیج فارس، احداث بیمارستان تخصصی کودکان با اعتباری بالغ بر هزار و 650 میلیارد ریال از سوی پالایشگاه بندرعباس، مشارکت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در زمینه رهایی زندانیان جرائم غیرعمد، راه اندازی کلینیک تخصصی دندانپزشکی جزیره لاوان، اهدای تندیس طلایی مسئولیت اجتماعی به پالایشگاه تهران و اهدای نشان سفیر و مروج مسئولیت اجتماعی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز از دیگر اقدام های عام المنفعه شرکت پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در ایفای مسئولیت اجتماعی است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران به همراه شرکت های تابع خود، در ایفای مسئولیت های اجتماعی نیز اقدام های گسترده ای اعم از نوسازی مدارس، افزایش سرانه فضاهای آموزشی، ورزشی و درمانی، راهسازی، توانمندسازی نیروهای بومی، آب رسانی و اجرای پروژه های دفع فاضلاب شهری و توسعه منابع طبیعی انجام داده است و پیرو تأکید وزارت نفت، این مهم همچنان با اولویت دنبال می شود. به این منظور سند استراتژی مسئولیت های اجتماعی صنعت پتروشیمی با استفاده از مشاوران ذی صلاح و بهره گیری از ظرفیت های گروه های ذی نفع و نخبگان با چشم انداز «صنعت پتروشیمی، برترین صنعت در توسعه پایدار» تدوین شده است تا از این رهگذر بتواند این مهم را با جدیت بیشتری به سرانجام برساند.
اختصاص بودجه به منظور راه اندازی زيرساخت هاي حمل ونقل بهبهان، آبرسانی به روستاهای بخش مرکزی، سرمایه گذاری 3.6 میلیون یورویی به منظور بازیابی پساب از نمونه خدمات عام المنفعه ای است که در زمان اجرای طرح بیدبلند خلیج فارس مورد تاکید بوده است.
همچنین در زمان عملیاتی شدن طرح پروپیلن اروند، احداث ساختمان برای اشتغال زنان بی سرپرست و بدسرپرست و تحویل به سازمان بهزیستی استان مرکزی و نیز نوسازی مدارس روستای کزار با تلاشی مضاعف پیگیری و اجرایی شده است. خرید تجهیز مربوط به آب شیرین کن برای تامین آب آشامیدنی شهرستان به مبلغ 400 هزار یورو، کمک به کارگاه خوداشتغالی قالی بافان بانوان، آب رسانی به روستاهای محروم، اهدای 2 هزار اصله نهال به اداره محیط زیست، اهدای 100 تخته فرش به ستاد اقامه نماز جمعه، پرداخت دیه به منظور آزادی تعدادی از زندانیان جرائم غیرعمد نیز از نمونه فعالیت ها در حوزه مسئولیت اجتماعی است که تحقق آن در مسیر اجرای طرح بازیابی اتان شرکت پتروپالایش کنگان برنامه ریزی شده است.
عرضه قير تهاتري در قالب تبصره قانون بودجه سال گذشته با هدف کمک به اجراي پروژه هاي راه سازي و تامين قير براي راه هاي روستايي نیز از دیگر اقدام مسئولانه اجتماعی است که در دستور کار صنعت پتروشیمی قرار داده شده است.
بورسیه تحصیلی برای نخبگان، کمک به تأمین برق مورد نیاز، مشارکت در ساخت دانشکده فنی مهندسی جم، ساخت واحدهای مسکونی برای مددجویان، ساخت دبیرستان ۱۲ کلاسه در ماهشهر، کمک به مراکز درمانی، تامین بسته های لوازم التحریر برای دانش آموزان، ارائه خدمات درمانی رایگان، بهره برداری از سی تی اسکن و مخزن اکسیژن، مشارکت در تأمین آب روستاهای سیستان و بلوچستان، بهره برداری از طرح های بهداشتی، عمرانی و آموزشی در پردیس جم و طرح های خدمات محور هلدینگ خلیج فارس در عسلویه و ماهشهر نیز از دیگر اقدام های حوزه مسئولیت اجتماعی است که مورد تاکید شرکت های فعال در حوزه صنعت پتروشیمی کشور بوده است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز همچون دیگر شرکت های تابع صنعت نفت کشور در امر خدمات رسانی به جوامع محلی همواره پیشگام بوده و از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذار نکرده است. اقدام های بی شائبه این سازمان در زمان همه گیری ویروس کرونا قابل ستایش است و توانست تا حد بسیار مطلوبی در امر خدمات رسانی درمانی به هموطنان محلی بومی و غیربومی، نقش حمایتی ایفا کند.
مشارکت فعال در ارائه خدمات پیشگیرانه سلامت و آموزش بهداشت، اجرای طرح های آموزشی بهداشت در مناطق محروم، ارائه خدمات پیشگیرانه سلامت خانواده و طب صنعتی به جمعیت، ارائه مداوم خدمات درمانی به مردم بومی بویژه نواحی کم برخوردار کشور، بهره گیری از منابع محلی موجود تا حد امکان، بهره گیری از نیروی انسانی بومی در قالب شرکت های تامین نیروی انسانی و اولویت خرید ملزومات از جوامع محلی با رعایت صرفه و صلاح، از جمله مهم ترین رئوس اقدام های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت کشور در حوزه خدمات عام المنفعه به شمار می آید.
بر اساس این گزارش، بازآرایی امکانات و تسهیلات بهداشتی و درمانی و خرید تجهیزات برای مقابله با همه گیری ویروس کرونا، راه اندازی آزمایشگاه پی سی آر در شهرهای تهران، اهواز، ماهشهر، آماده سازی آزمایشگاه ویروس شناسی عسلویه، اهدای 20 دستگاه ونتیلاتور به دانشگاه علوم پزشکی اهواز، انتخاب بیمارستان نفت ماهشهر به عنوان بیمارستان معین کرونا و بستری بیش از هزار و 200 بیمار غیرشرکتی، اهدای تجهیزات حفاظت فردی به مردم بومی و مناطق محروم پیرامونی در ماهشهر، بوشهر و خارک، شمالغرب و گچساران، راه اندازی و اداره نقاهتگاه های بیماران کرونا200 تخت قرنطینه و 75 تخت نقاهتگاه در منطقه عملیاتی عسلویه، پوشش کامل واکسیناسیون کووید19 کارکنان در جزایر، سکوهای نفت و گاز، مناطق عملیاتی و غیرعملیاتی مشارکت در کمیته های دانشگاهی یا شهری برای کنترل و پیشگیری از شیوع کرونا در 4 منطقه بهداشت و درمان بوشهر و خارک، شمال، شمالغرب و گچساران، واکسیناسیون بازنشستگان و دیگر گروه های سنی در مناطق جنوب کشور و فعال کردن کلینیک تنفسی و ایجاد لاین خاکستری در ورودی همه مراکز نیز از دیگر موارد مود تاکید سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در زمان پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا بوده است.
گزارشی از ارائه خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت در مسجد سلیمان
سمیه راهپیما حفظ و ارتقای سلامت آحاد جامعه، از شاخص های اصلی توسعه پایدار به شمار می رود. در این میان، سلامت نیروی کار نیز به عنوان بخش قابل توجهی ازجمعیت، از ارکان اصلی توسعه پایدار و شاخص مهمی از بهره وری در جامعه محسوب می شود. مقوله طب صنعتی نیز به عنوان بخشی کلیدی از نظام سلامت کار، درکنار بهداشت حرفه ای، ایمنی صنعتی و روان شناسی محیط کار، مسئولیت مهمی در قبال حفظ و ارتقای سلامت نیروی کار به عهده دارد. در تحقق هرچه مطلوب تر این مسئولیت که مهم ترین هدف آن سلامت نیروی کار است، لازم به نظر می رسد ارکان اصلی نظام سلامت کار، افزون بر تعامل مثبت و موثر با یکدیگر، براساس اصول و قواعد شناخته شده خود و بر اساس استانداردها و روش های اجرایی مبتنی بر شواهد علمی عمل کنند. در صنعت نفت نیز از آنجا که به لحاظ ماهیت و عملکرد، متفاوت تراز دیگر بخش هاست، طب صنعتی با جدیت بیشتر، پیگیری و انجام می شود. این موضوع، یعنی طب صنعتی و اهمیت و ضرورت معاینات دوره ای آن، دستمایه ای شد تا به مسجد سلیمان، جایی که خدمات درمانی صنعت نفت برای نخستین بار در آن ارائه شد، سفر و از روند مراجعه مدیران ارشد شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان به منظور پایش سلامت آنها گزارشی تهیه کنم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
در یکی از روزهای پایانی بهار 1401 بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان، با انجام معاینات دوره ای طب صنعتی مدیران ارشد درشرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان برگزارکرد واز همان ساعات اولیه فعالیت، شاهد حضور مسئولان بخش های مختلف شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان در پلی کلینیک تخصصی بهداشت و درمان این شرکت بود. ارزیابی وضعیت جسمانی کارکنان و کشف بیماری ها به منظور شناسایی زود هنگام موارد مشکوک به بیماری های شغلی، تعیین وضعیت بیماری های مزمن به منظور رفع مشکلات احتمالی، مواردی بود که این اردوی جهادی برپایه آنها شکل گرفت و در آن به موارد مختلفی ازجمله انجام آزمایش های خون و ادرار،سنجش دید،تعیین تناسب وزن و قد، ارزیابی غربالگری قند خون و فشار خون، تغذیه، همچنین شنوایی سنجی، چشم پزشکی، قلبی عروقی، سلامت روان و موارد دیگری از این دست با هدف پایش سلامت توجه شد. البته در این میان برخی مدیران که برای انجام دوره ای طب صنعتی آمده بودند، به نبود معاینات دندانپزشکی انتقاد داشتند.
مدیران ارشد شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان که برای انجام کامل معاینات طب صنعتی آمده بودند، مهم ترین دلیل حضور خود را افزون برپایش سلامت و آگاهی از وضع خود، فرهنگ سازی برای کارکنان عنوان و اظهار می کردند نیروی انسانی، از سرمایه های ارزشمند یک سازمان به شمار می آید؛ بنابراین سلامت آنها باید در اولویت باشد.فرحناز عزیزی دوست، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان در این باره می گوید: با توجه به تاکید فراوان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بر معاینات دوره ای کارکنان و ارتقای سلامت آنها که منجر به افزایش بهره وری خواهد شد، انجام این معاینات، سرلوحه کار بهداشت و درمان صنعت نفت هم هست. به گفته وی، اهمیت طب صنعتی (طب کار) در حفظ سلامت کارکنان نقش قابل توجهی دارد و با انجام معاینات دوره ای طب صنعتی، سلامت کارکنان مورد پایش قرار می گیرد و در نهایت نتیجه آزمایش ها و معاینات به صورت کاملا محرمانه به فرد اعلام و توصیه های پزشکی برای برطرف شدن مشکل ارائه می شود و برآیند همه اینها تشکیل یک پرونده سلامت پزشکی برای افراد است.
وقتی نام مسجد سلیمان را می شنویم، ناخواسته سابقه تاریخی 100 ساله آن را در ذهن مرور می کنیم؛ جایی که نخستین چاه نفتی در آن کشف و نخستین بیمارستان نفت نیز در آن بنا شد.از آن دوران تا کنون تغییر و تحولات بسیاری در این منطقه رخ داده است؛ به گونه ای که ساختمان های این بیمارستان فرسوده شده است و برای ارائه خدمات بهتر باید بیمارستانی مجهزتر ساخته شود.
علیرضا هیهاوند، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در این باره می گوید: متاسفانه با وجود همه تلاش های بهداشت و درمان صنعت نفت در این منطقه، بیمارستان نفت مسجد سلیمان هنوز به لحاظ امکانات و تجهیزات پزشکی و برخورداری مستمر از متخصصان، در تنگناست و عمده مشکل آن کمبود تجهیزات پزشکی است.وقتی زمینه فراهم نباشد، به خودی خود انگیزه روی آوری کارکنان به سمت بهداشت و درمان هم کم می شود. کارکنان این بیمارستان با وجود کمی امکانات و تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، سنگ تمام می گذارند، اما نباید ازکنار این کاستی ها گذشت؛ اگر ابزار نباشد، یک پزشک به خودی خود نمی تواند رسالت پزشکی را به درستی انجام دهد. به گفته او، اواخر دهه 80 پروژه ساخت بیمارستان جدید مسجد سلیمان کلید خورد، اما از آن زمان تا کنون به دلایلی درصد کمی پیشرفت فیزیکی داشته است، وقتی اتفاق مثبتی نیفتد، گرایش به سمت بهداشت و حفظ سلامت کارکنان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد و لازم است سازمان بهداشت و درمان در خصوص مسجد سلیمان بازنگری کند. منطقه مسجد سلیمان به خودی خود از امکانات رفاهی محروم است و اگر امکانات نفت لحاظ نشود، فاقد جاذبه لازم برای ماندگاری نیرو خواهد بود. کارکنان در شهرهای بزرگ مانند تهران از تمام امکانات برخوردار هستند و به خودی خود انگیزه و حس ماندگاری در آنها ایجاد می شود. متاسفانه منطقه ای مانند مسجد سلیمان بر حسب شرایط زمان مغفول واقع شده است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان با بیان اینکه برای رفع چالش های موجود این منطقه نیاز به عزم واقعی وجود دارد تا به عنوان یک شرکت بهره بردار بتوانیم رسالت خود را به طور مطلوب انجام دهیم، ادامه می دهد: عمده ترین مشکل ما مهاجرت نیروست و علت آن به عدم برخورداری از امکانات و شرایطی باز می گردد و بهداشت و درمان به عنوان اولین نیازهای هر فرد به شمار می رود زمانی که فردی از آن برخوردار نباشد، به خودی خود ماندگاری نیرو صورت نخواهد گرفت. هیهاوند می گوید: در ادارات عملیاتی اغلب محدودیت پزشکی به دلیل سختی کار متوجه آنهاست و بارها سرپرستان نیز گلایه مند هستند که کارمند ما برخی موارد را رعایت نمی کند. ما باید به گونه ای عمل کنیم که نه در حوزه بهداشت بلکه در مسائل فرهنگی و رفاهی نفت نیز به گونه ای اقدام شود که مهاجرت نیرو از مسجد سلیمان کاهش یابد و به حداقل برسد و بتوانیم در پیشبرد تولید پایدار و ایمن موفق عمل کنیم. بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان با وجود کم و کاستی ها آنچه در توانشان است را ارائه می دهند. به گفته وی، بیشترین دغدغه خاطر به عنوان یک شرکت بهره بردار، بحث تولید است. قالب محدودیت های پزشکی، جسمی و روحی که ناشی از شرایط کار ایجاد می شود، چه به لحاظ فیزیکی و سنگینی کار و چه به لحاظ روحی و استرس کار در لایه های عملیاتی شرکت بیشتر اعمال می شود. به طور قطع تداوم معاینات طب صنعتی و تبدیل آن به یک باور می تواند در سلامت نیروها و پیشبرد اهداف سازمان موثر باشد .
متاسفانه در مناطق عملیاتی شاهد آن هستیم که وقتی تجهیزی دچار مشکل می شود، جهت تعمیرات آن اقدام می کنیم، اما کارکنان به عنوان راهبر سیستم در مورد خودشان آن را اجرا نمی کنند و زمانی به بیماری خود پی می برند که بازنشسته شده اند و آن زمان با انبوهی از بیماری ها مواجه می شوند.
فرید غلامی، رئیس اچ اس ای شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجد سلیمان از دیدگاه دیگری به مقوله معاینات طب صنعتی نگاه می کند، به اعتقاد او معاینات طب صنعتی مانند زنگ هشداری است که در صورت نهفته بودن یک بیماری به موقع نشان داده می شود و می توان برای رفع آن اقدام کرد، این روند برای مشاغلی که درگیر کارهای عملیاتی هستند، اهمیتی ویژه دارد، زیرا کارکنان این بخش ها به خاطر درگیری های ذهنی و شغلی که دارند، کمتر به سلامت خود می پردازند. تمام کارکنان تحت پوشش ملزم به انجام معاینات دوره ای هستند و بیماران زمینه ای و خاص و برخی مشاغل با شرایط ویژه تری بررسی می شوند. به عنوان مثال، آتش نشان ها به دلیل زمان بروز حادثه آدرنالین بیشتری در بدن آنها ترشح می شود و تحت تنش های خاصی قرار می گیرند؛ به همین دلیل در معاینات دوره ای به صورت خاص مورد پایش قرار می گیرند.
در معاینات طب صنعتی علاوه بر ارزیابی های مختلف سلامت جسمی، مبحث روان شناسی و سلامت روان هم مورد پایش قرار می گیرد. در این خصوص پرسشنامه ۲۸ سوالی سلامت روان ( GHQ_28) به مراجعه کنندگان داده می شود و پس از تکمیل فرم از سوی فرد، اطلاعات پرسشنامه وارد سیستم وسپس آنالیز می شود. اگر مورد خاصی نباشد، پیگیری نیاز نیست ولی در صورت وجود مشکل برای مشاوره روان شناسی یا ویزیت روان پزشک ارجاع داده می شود. سیمین صالحی، کارشناس روان شناسی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان در این باره می گوید: بعد روان شناسی کارکنان شامل استرس، اضطراب، افسردگی، خستگی کاری و اختلال در عملکرد اجتماعی بررسی می شوند. بیماری های روحی شایع در مناطق جنوب به شکل کلی همان استرس، اضطراب، اختلالات عصبی و مشکلات رفتاری و بیشتر افسردگی و خودکشی است که ناشی از نابرخورداری به امکانات رفاهی، آموزشی و فرهنگی مناسب است. او به کارکنان توصیه می کند که خود مراقبتی، داشتن برنامه منظم برای خواب و تغذیه، ورزش و ... داشته باشند و در برنامه های اجتماعی فرهنگی برای ارتقای نشاط اجتماعی شرکت کنند و در کارگاه های آموزشی مهارت های زندگی و کاهش آسیب های اجتماعی حضور داشته باشند و مراودات روزمره با دوستان یا همکاران خود برقرار کنند.
معاینات دوره ای پیمانکاران، یکی از مواردی است که همواره مورد مغفول واقع شده است و این افراد به دلیل نوع قراردادی که دارند، باید در بیرون از صنعت نفت مورد پایش قرار گیرند، در این باره روح اله فلاح، رئیس اداره آزمایشگاه شیمیایی مسجد سلیمان می گوید: متاسفانه در طب صنعتی پیمانکاران یک مقدار بی نظمی وجود دارد زیرا اطلاعات کافی در زمینه سلامت آنها در پرونده درج نشده است. بخصوص در دو سال اخیر به دلیل کرونا این بی نظمی ها بیشتر شده است. او در ادامه به اهمیت معاینات طب صنعتی در آزمایشگاه ها تاکید می کند و ادامه می دهد: پایش کارکنان از بعد جسمی و روحی همواره در معاینات طب صنعتی بسیار مهم است و این سنجش در فضای آزمایشگاهی و صنعتی به دلیل استرس و ناراحتی های جسمی که برای افراد به وجود می آید، اهمیت زیادی دارد، زیرا افرادی که در آزمایشگاه های شیمیایی کار می کنند، بعد از مدتی دچار بیماری های تنفسی و پوستی می شوند و برای درمان به کلینیک های تخصصی فرستاده می شوند و گاهی اوقات به دلیل شرایط خاصی که برای آنها بوجود آمده از کار ترخیص می شوند. اگر معاینات طب صنعتی پیمانکاران نیز در داخل صنعت نفت انجام شود، جلوی از دست دادن نیروی کار گرفته می شود و فرد می تواند در مراحل اولیه بیماری خود را با هزینه کمتری درمان کند. بهتر است دندانپزشکی نیز شامل حال معاینات طب صنعتی شود.
جمعیت تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان با احتساب کارکنان رسمی و قرارداد مدت معین یک هزار و 230 نفر است که این تعداد با نیروهای پیمانکاری به سه هزارو812 نفر می رسد. متاسفانه به دلیل مقیم نبودن پزشک طب کار،پیمانکاران در معاینات طب صنعتی پایش نمی شوند و بررسی سلامت آنها از طریق مرکز طب کار شهرستان مسجد سلیمان صورت می گیرد. به دلیل اینکه صنعت نفت از صنایع پر استرس است و کارمندان درگیر مسائل شغلی هستند، خیلی به سلامت خود اهمیت نمی دهند؛ به همین دلیل از مسائل پزشکی غافل می شوند و فشار خون، بیماری قلبی، مشکلات داخلی در آنها زیاد است. روح الله مدیح، رئیس واحد سلامت و طب کار بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان در این باره می گوید: جواب نهایی پایش سلامت کارکنان به اداره آنها انتقال داده می شود، اگر مشورت ما کارساز باشد، تغییر محل کار اعمال می شود، اما در مواردی لازم است که فرد از عملیات خارج و به محیط دفتری منتقل شود که از متخصص طب کار بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز نخواهی می کنیم. اگر مسئله پیچیده و در حیطه اختیارات ما نباشد، مانند شخصی که دچار تشنج شود یا اینکه گرفتگی عروق داشته باشد و نتواند عمل کند، از شب کاری و عملیات معاف می شود باید در شورای عالی وزات نفت نظر نهایی صادر شود که این شخص به لحاظ بیماری که دارد، محل کارش تغییر دهد. به گفته او، در معاینات صنعتی پایه، سنجش قد و وزن، دور شکم، بینایی و شنوایی انجام می شود و بسته به نوع شغلی که افراد دارند، معاینات آنها نیز ویژه است؛ مانند افردی که در حراست، ایمنی و آتش نشانی مشغول به کار هستند و یا غواصان نفتی که نوع کار و فعالیت شان پر خطر است. حراستی ها حتما در معاینات دوره ای تست ورزش دارند، از آتش نشان ها نیز تست ورزش، سعود از ارتفاع، تست پله و ...گرفته می شود و بر اساس دستور عملی که هر ساله شورای عالی طب کار وزارت نفت برای ما ارسال می کند، معاینات تکمیلی نیز انجام می شود. عمده مشکلات کارکنان به اسکلتی و عضلانی، شنوایی و عوارض پوستی باز می گردد و شاهد هستیم که استفاده ناصحیح از میز اداره و زاویه نا مناسب با مانیتور آرتروز مفاصل و انگشتان بیشتر در منشی ها و افرادی که با کامپیوتر شایع است. همچنین افرادی که در مناطق عملیاتی هستند و با توربین پمپ های آب و جاهای که آلودگی صدا دارد، به مرور زمان مشکل شنوایی پیدا می کنند. اگر این مشکلات ناشی از کار باشد به متخصص طب کار ارجاع داده می شود و در صورت تایید جزو بیماری های شغلی محسوب می شوند ، اما گاهی اوقات از قبل دچار مشکلات اسکلتی و عضلانی است و با کار تشدید می شود. مدیح، بزرگ ترین مشکل در معاینات طب صنعتی را نداشتن پزشک متخصص کار مقیم بیان می کند و می گوید: به دلیل نداشتن پزشک متخصص کار مقیم آمار درستی از طب کار پیمانکاران نداریم. معاینات طب صنعتی پیمانکاران در بیرون انجام می شود و ما نه پزشک را می شناسیم و آنها نیز آشنایی با محیط های صنعتی ندارند؛ از این رو در پایان سال آنالیز درستی از بیماری های طبی آنها نداریم و تنها هزینه ای به پیمانکاران داده می شود و بدون آنکه آنالیز خاصی صورت گیرد، در پرونده کارکنان درج می شود. برای رفع این مشکل قول مساعد داده شده که در نیمه اول امسال پزشک طب کار مقیم داشته باشیم. در حال حاضر معاینات جنرال را تکمیل می کنیم و ارجاعات و مشاوره های متخصصان را جمع و در سیستم مربوط به طب کار وارد می کنیم. او ادامه می دهد: پرسشنامه ای در بدو ورود هر فرد به موازات طب صنعتی تهیه می شود و از مسائل روزانه و کاری و هر سوالی که با پرسش های عامیانه که قابل فهم برای همه باشد، پر می کنند و بعد کارشناس روان شناسی روی این مسائل کار می کنند و بر اساس امتیاز دهی که می شود، اگر فردی نیاز به ارجاع به روان شناس داشته باشد، به مشاوره روان شناسی و در نهایت روان پزشک ارجاع می دهیم.
نیروی انسانی هر سازمانی از سرمایه های بار ارزش و اثرگذار به شمار می رود؛ از این رو پایش سلامت جسمی، روحی، روانی کارکنان همواره یکی از دغدغه های مدیران ارشد است. معاینات شغلی که از سوی واحد طب صنعتی صورت می گیرد، یکی از مهم ترین و شاخص ترین واحدها برای ارائه گزارش از صحت و سلامت کارکنان به شمار می رود و برخورداری از برنامه های معاینات شغلی و ارجاع کارکنان و اطمینان ازپیگیری های لازم، یکی از سنجه های مدیریتی است که سلامت کارکنان را رصد کرده و آرامش و ایمنی روحی و روانی آنان، همکارانشان و خانواده هایشان را به همراه دارد. دراین میان علاوه بر سنجش سلامت کارکنان رسمی و قراردادی باید سنجش نیروهای پیمانکاری نیز به صورت منظم انجام شود تا این افراد متناسب با شرایطی که دارند، بتوانند وظایف خود را به نحو احسن انجام دهند.
2 ميليون نفر_ ساعت كاركرد بدون حادثه در منطقه 8 انتقال گاز ثبت شد
مشعل رعايت استانداردهاي داخلي و بين المللي اچ اس ای وحتي دستورعمل هاي جاري و اجرايي کردن آنها و نظارت دقيق در رعايت مصوبات، دستورعمل و برگزاري جلسات قبل از شروع كار وارزيابي ريسك در هر عمليات موجب خواهد شد تا بروز حوادث به حداقل برسد. گزارش های رسيده، بازديدهاي دوره اي و نظارت هاي مستمر و دقت عمل در عمليات ها نیز موجب ايجاد محيطي امن وايمن براي کارکنان خواهد بود. در همین حال، رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و مديريت بحران منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران با اشاره به رعایت استانداردها و الزام های این حوزه می گوید: خوشبختانه 2 ميليون نفر_ ساعت كاركرد بدون حادثه در منطقه رقم خورده كه اين موضوع به لطف خداوند بزرگ و همکاری کارکنان در بخش های مختلف محقق شده است. فرهاد قديمي با اشاره به برنامه های منطقه براي كاهش حوادث وحتي به صفر رساندن آنها تاکید می کند: آموزش و تجزيه_ تحليل حوادث رخ داده در سطح وزارت نفت، بخصوص حوادثی که به خیر گذشته؛ رعايت و اجرايي كردن دستورعمل هاي موجود می تواند سطح حوادث را به نزديك صفر برساند. خدا را شاكريم كه با توجه ویژه مديريت منطقه به مقوله بهداشت، ايمني و محيط زيست و همياري و همكاري کارکنان می توان اين منطقه را يكي از مناطق پيشرو در شركت انتقال گاز ایران دانست با این حال به نظرم هنوز هم جاي كار و فعاليت وجود دارد.
به گفته وی، در سال 1400 در مجموع 2 هزار و 171 نفر_ساعت آموزش هاي اچ اس ای و پدافند غيرعامل برگزار و ارائه شده است.
رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و مديريت بحران منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران اعلام می کند: باتوجه به دستورعمل هاي محيط زيستي وخود اظهاري به سازمان هاي محيط زيست در گستره منطقه، همه سيستم ها وتجهيزات آلاينده محيط زيست (هوا- آب – خاك) به پيمان داده شده وتحت كنترل است و پايش آلاينده ها با حضور پيمانكار و نظارت سازمان محيط زيست انجام می شود.
وی با اشاره به تعامل منطقه با ستاد وديگر مناطق عملياتي در حوزه اچ اس ای می گوید: ارتباط تنگاتنگ با ستاد، تبادل اطلاعات و مشاوره هاي مختلف موجب پيشبرد اهداف بهداشت، ايمني، محيط زيست وپدافند غيرعامل منطقه شده است. از سوی دیگر با همكاران دیگر مناطق عملیاتی نيز ارتباط داریم و از آنها مشاوره گرفته و يا به آنها مشاوره می دهيم.
رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و مديريت بحران منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران با اشاره به مدیریت شیوع کرونا در منطقه می گوید: امور اچ اس ای منطقه با همكاري تمام كاركنان، همه دستورعمل هاي بهداشتي از جمله ضدعفوني کردن اماكن عمومي، توزيع الكل وماسك در بين کارکنان، كنترل ورودي ها را در كل منطقه اجرايي کرده و شرایط و سلامت افرادي را كه به ويروس مبتلا شده بودند، به طور مستمر پیگیری می کرد.
قديمي با بیان اینکه هرپيمان بنابه فراخور خود، نمايندگان اچ اس ای دارد كه پس از طي مراحل گزينش پذيرش می شوند، می گوید: براساس دستورعمل پيمانكاران، علاوه بر بازديدهاي دوره اي، چك ليست هاي ارزيابي وجود دارد كه براساس آن، پيمانكاران در حوزه اچ اس ای تحت پايش قرار می گيرند. وی درباره كسب گواهينامه صلاحيت حرفه اي نیز می گوید: صلاحيت هرفرد درمقابل كاري كه انجام می دهد بايد احراز شود تا بتواند در مجموعه به عنوان مسئول محوطه يا مسئول اجراي كار فعاليت کند و متقبل مسئوليت هاي مختلف در حيطه كاري باشد؛ از این رو كسب صلاحيت حرفه اي موجب دلگرمي و سبب خواهد شد تا در چارچوب قوانين حركت کرده و قبل، حين و پس از هركاري، ارزيابي ريسك را انجام داده وشرايط را سنجيده وتحت كنترل نگه دارد.
رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و مديريت بحران منطقه 8 عمليات انتقال گاز ایران درباره اقدام هایي که در حوزه فرهنگ سازي به ويژه تجاوز به حريم خطوط لوله گاز از سوي اچ اس ای انجام شده است، اظهار می کند: جلسات پيوسته اي در خصوص حريم در منطقه برگزار می شود، همچنین امور اچ اس ای منطقه با توجه به برگزاري جلسات مديريت بحران و پدافند غير عامل با فرمانداران، اعضای شوراهاي روستايي و شهر و حتي نيروي انتظامي حتما در خصوص خطرات حريم خطوط لوله مواردي را مطرح واطلاع رساني می كند. وی تصریح می کند: مديريت تغيير هنوز در سيستم اچ اس ای به خوبي جاري سازي نشده است. ارزيابي در مورد انتصابات بدون توجه به معاينات دوره اي هنوز به روال قبل انجام می شود. تشويق وتنبيه در خصوص اچ اس ای در شركت جاري نشده و بيشتر بحث هاي در حوزه اچ اس ای روي ايمني است درحالي كه بهداشت ومحيط زيست آنچنان كه شايسته است، نمايان نيست.
مدیر مرکز رشد نوآوری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد براثرگذاری پروژه متان در ارتباط با دانش بنیان ها تاکید کرد
مشعل توسعه فعالیت شرکت های دانش بنیان، امروز به مهم ترین موضوع در دستور کار دولت و صنایع مختلف از جمله صنعت نفت تبدیل شده است. شرکت های
دانش بنیان توانسته اند در حوزه های کاربردی و ساختاری زیادی فعال شوند و سهم قابل توجهی در تولید ملی و ایرانی، تامین نیاز سازندگان داخلی و قطعه سازان و بسیاری از بخش های نرم افزاری و سخت افزاری صنایع مختلف از جمله صنعت نفت داشته باشند. نامگذاری سال 1401 به نام «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» تاکید و چراغ راهی جدی در این مسیر بود تا همه زمینه های اجرایی لازم برای فعالیت بیشتر این شرکت ها فراهم و در عین حال موانع موجود بیشتری برداشته شود.
مجموعه های دانش بنیان توانسته اند سهم قابل توجهی در جلوگیری از خام فروشی و صرفه جویی ارزی داشته باشند که می تواند یکی از دلایل اصلی حمایت از آنها باشد. صرفه جویی ارزی 50 میلیون یورویی تنها در یک سال و برای چند محصول راهبردی در صنعت گاز نمونه ای از این اثرگذاری شرکت های دانش بنیان است.یونس نیک پرست، مدیر مرکز رشد نوآوری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در گفت وگو با نشریه «مشعل» جزییاتی از تعامل مجموعه گاز با شرکت های دانش بنیان و مسیرهای ارتباطی و نتایجی که تاکنون به همراه داشته است، بیان کرد.
صنعت نفت، با توجه به نیاز و موقعیت استراتژیک خود، اقدامات پیشتازانه ای را در همکاری با شرکت های فناور و دانش بنیان انجام داده و شرکت های زیرمجموعه آن در این سال ها بخش قابل توجهی از کالاها و اقلام اساسی و تجهیزات خود را با کمک نیروهای متخصص داخلی و شرکت های فناور تامین کرده اند. شرکت ملی گاز ایران، یکی از این زیرمجموعه هاست که در ایجاد مجموعه ای مجزا در ارتباط با شرکت های دانش بنیان پیشرو بوده است
نیک پرست با اشاره به رویکرد مثبتی که دولت سیزدهم تا کنون به شرکت های دانش بنیان و اقتصاد مبتنی بر دانش بنیان ها داشته است، گفت: شرکت ملی گاز سیاستگذاری های ویژه ای در این حوزه داشته و در این مدت در جریان رویدادهای فناورانه زیادی درکنار شرکت های دانش بنیان قرار گرفته و قرارداد و تفاهمنامه های مشترک زیادی به نتیجه رسیده است.
وی با تاکید بر پیشرو بودن شرکت ملی گاز در زمینه حمایت از دانش بنیان ها به اجرایی کردن «پروژه متان» اشاره کرد و گفت: تلاش ما این بود که همکاری با دانش بنیان ها گاه به گاه و تنها در زمان نمایشگاه ها و فراخوان های دوره ای نباشد و دانش بنیان ها به شکل پیوسته با اجزای مختلف شرکت ملی گاز در ارتباط قرار گیرند.
نیک پرست با بیان اینکه در قالب پروژه متان (مرکز توسعه اکوسیستم نوآوری) هرکدام از پالایشگاه های گازی یا شرکت های گاز استانی و ... هر نوع نیاز خود را از طریق پروژه متان اعلام می کنند، افزود: کارگزار متان این درخواست را بررسی و ارزیابی کرده و با حفظ موارد محرمانگی که اهمیت زیادی دارد، پروژه کلی را روی سایت اعلام می کند و در آن سوی این تعامل هم شرکت های دانش بنیانی که در این حوزه ها تاییدیه دارند و رتبه بندی شده اند، می توانند درخواست دهند. کارگزار، این موارد را بررسی کرده و در صورت امکان، شرکت دانش بنیان را به شرکت متولی پروژه معرفی می کند و بعد جلسات مشترک شروع می شود و در همه مراحل تا تجاری شدن محصول، با آنها همراه می شود.
مدیر مرکز رشد نوآوری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد تاکید کرد: شرکت ملی گاز این فرایند را شروع کرده اما به شکل مجزا، از پروژه های حمایتی که صندوق نوآوری یا معاونت علمی ریاست جمهوری و یا دبیرخانه ساخت اول معاونت علمی گذاشته اند نیز حمایت قابل توجهی داشته تا ساخت اقلام مورد نیاز برای اولین بار در کشور اجرایی شود.
نیک پرست در مورد پروژه های موفقی که تاکنون به نتیجه رسیده است، گفت: شرکت ملی گاز لیستی از اقلام مهم فناورانه و راهبردی شرکت ملی گاز را که تا هم اکنون به کشور وارد می شده و برای تولید پایدار به آنها نیاز است را جمع بندی و برای آنها تصمیم گیری کرده است . در حال حاضر برای تولید 29 کالای راهبردی شرکت ملی گاز با شرکت های دانش بنیان و فناور همکاری شده و در نتیجه آن تعدادی از اقلام تولید شده و تعدادی هم در حال تولید است.نیک پرست ادامه داد: البته سطح فناوری برخی از این کالاها انقدر بالاست که نیاز به زمان بیشتری دارد و برخی دیگر مثل «کربن فعال» فناوری پایین تری دارد که به تکنولوژی ساخت این ماده رسیده ایم. کربن فعال ماده استراتژیکی است که در شرکت ملی گاز مصرف زیادی دارد و در سال 98 متوجه شدیم که این کالا برای ما اهمیت زیادی دارد و باید ساخت داخل آن را شروع کنیم اما شرکتی نبود که بتواند با کیفیت مورد نیاز ما آن را تولید کند. با گذشته حدود دو سال یک شرکت موفق به این کار شده و اولین تولیدات آن به پالایشگاه شهید هاشمی نژاد ارسال می شود.
مدیر مرکز رشد نوآوری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد افزود: در حال حاضر دبیرخانه های حمایتی در سطح ملی برای کمک به شرکت های دانش بنیان در همه مراحل ایجاد و پس از آن هم صندوق های سرمایه گذاری با اعتماد به اینکه خریدار این کالاها مشخص هستند، اقدام کرده و پیشقدم می شوند.
نیک پرست با اشاره به شروع فعالیت پروژه متان (مرکز توسعه اکوسیستم نوآوری) از ابتدای سال 98 گفت: آخرین اقدامات و تحولاتی که در پروژه متان انجام می شود، زاویه نگاه و مسیر حرکت شرکت های دانش بنیان را تغییر می دهد. در برخی موارد دانش ارائه شده اهمیت زیادی دارد و تاییدمی شود ؛ اما تطبیق آن با اکوسیستم صنعت هماهنگ نیست و شرکت ها باید مطابق با نیازهای صنعت اقدام کنند. در عین حال شرکت های دانش بنیان به عنوان مجموعه های کوچک، کمتر این امکان را دارند تا با همه بدنه صنعت گاز به طور یکجا ارتباط بگیرند. در مجموعه متان این امکان فراهم شده تا تقاضاها به شکل هدفمند مورد ارزیابی واقع شوند، ضمن اینکه در همایش و نمایشگاه های مشترک و تورهای فناوری، آشنایی مستقیم و بیشتری صورت می گیرد.
مدیر مرکز رشد نوآوری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، در مورد شناسایی نیازهای فناورانه شرکت ملی گاز و نحوه ارتباط با دانش بنیان ها هم گفت: شرکت ملی گاز در برهه های زمانی مختلف، فراخوانی را به شرکت های زیرمجموعه ارائه می دهد تا نیازهای فناورانه خود را اعلام کنند که تاکنون بالغ بر 230 نیاز فناورانه در صنعت گاز ثبت شده که بر اساس تکرار و اهمیت، اولویت بندی شده اند. بر همین اساس 29 قلم کالا در صدر لیست کالاهای فناورانه قرار دارد که قراردادهایی نیز برای آنها منعقد شده است؛ البته با کمک شرکت های دانش بنیان، امکان ساخت داخل و به صرفه بودن بیش از 200 مورد نیاز فناورانه جدید دیگر را هم در دست بررسی داریم. او افزود: در عین حال باید توجه داشت که همین شناسایی و اعلام اقلام اساسی و تلاش برای تولید آن محصول در داخل، بازار جدیدی را ایجاد می کند و شرکت ها متوجه می شوند که می توانند این کالا را در داخل کشور تامین کنند و برایشان توجیه فنی و بازار پیدا می کند.
نیک پرست با بیان اینکه شرکت ملی گاز، سند توسعه فناوری را تدوین کرده و بر اساس آن، اعتبار مورد نیاز برای تامین اقلام فناورانه مشخص شده است، افزود: به عنوان نمونه پس از بررسی ها مشخص شد که سالانه به حداقل 500 تن «کربن فعال» نیاز داریم و قراردادی را با یک شرکت دانش بنیان منعقد کردیم تا در اولین قدم، نیاز یکی از پالایشگاه ها را تامین کند و این اتفاق در حال حاضر رخ داده و بازار خوبی را ایجاد کرده است. او افزوذ: تجربه این سال ها نشان داده که محصول تولید شده از سوی شرکت های دانش بنیان، با حداقل نیمی از قیمت مشابه وارداتی آن تولید می شود و این روند تولید داخل دانش بنیان ها، صرفه جویی ارزی قابل توجهی را به همراه دارد؛ البته باید توجه داشت که همیشه نمونه های اولیه، قیمت تولید و فرایند طولانی تری دارند؛ اما در صورت موفقیت، سفارش های بعدی با هزینه و زمان کمتری تولید می شوند. مدیر مرکز رشد نوآوری پالایشگاه شهید هاشمی نژاد با اعلام اینکه تنها از محل تجاری سازی تولید تعدادی از آن 29 قلم کالای فناورانه صنعت گاز، سالانه بیش از 50 میلیون یورو صرفه جویی ارزی حاصل شده است، تصریح کرد: در حال حاضر قراردادهای متعددی با شرکت های دانش بنیان داریم که بتدریج محصولات فناورانه آنها وارد صنعت گاز می شود.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: برای پرداخت مبالغ علی الحساب به بازنشستگان، منابعی ازسوی شرکت های اصلی صنعت نفت در اختیارصندوق ها قرار نگرفت؛ با وجود این صندوق نفت عمده این منابع را از محل سودآوری شرکت های سرمایه گذاری خود تأمین کرد و به همه متقاضیان، مستمری علی الحساب پرداخت شد.
عبدالحسین بیات در بازدید از شرکت سرمایه گذاری صنعت نفت افزود: عملکرد 6 ماه نخست و برنامه 1401 شرکت های تابعه و وابسته صندوق ها در دور دوم بازدیدها ارزیابی خواهد شد.
وی چارچوب بازدیدها را گفت وگو درباره راهبردهای گروه اقتصادی و رفع موانع پیش رو خواند و اظهار کرد: با نیازسنجی انجام شده جهت رفع چالش ها و مسائل پیش رو، رویکرد بنگاه اقتصادی محور اصلی همه اقدام کرده است.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: افزایش تعداد بازنشستگان و کاهش ورودی صندوق ها از محل کسور شاغلان رسمی، چالشی است که بارها به آن اشاره شده است، از این رو در دور دوم بازدید از شرکت ها و طرح ها نیز راهکارهای رفع این چالش را پیگیری خواهیم کرد.
بیات گفت: سال گذشته کسری حق بیمه شاغلان، 6 هزارمیلیارد تومان بود وامسال این عدد حدود 8هزار میلیارد تومان پیش بینی شده است، البته کسری یاد شده به همت تلاشگران عرصه سرمایه گذاری صندوق ها از محل سودآوری شرکت ها رفع شده که تلاش این عزیزان ستودنی است.
وی افزود: در سال های آینده حدود 10 هزار نفر به تعداد بازنشستگان نفت افزوده خواهد شد، از این رو باید ازهم اکنون تدابیر لازم تدوین شود؛ صندوق ها در این شرایط فرصت آزمایش و خطا ندارد.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: درباره اضافات عمومی، صندوق نفت نخستین دستگاه در کشور بود که این اضافات را پرداخت کرد، از این رو از همکاران بخش مالی صندوق و شرکت سرمایه گذاری تشکر و قدردانی می کنم.
بیات افزود: امسال در کمتر از دو ماه نزدیک به 35هزار فقره علی الحساب مستمری پرداخت شد، خوشبختانه امسال سامانه ثبت نام به طور مستمر در دسترس عزیزان بازنشسته قرار دارد تا تقاضاها ثبت شود.
وی اظهار کرد: برای تأمین منابع علی الحساب به شرکت های اصلی نامه ارسال شد، اما منابعی از سوی آنها در اختیار صندوق ها قرار نگرفت؛ با وجود این صندوق نفت عمده این منابع را از محل شرکت های سرمایه گذاری خود تأمین کرد و به همه متقاضیان، مستمری علی الحساب پرداخت شد.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: تحلیل بنیادین بازار و آینده پژوهی، افق معاملات پیش رو را روشن می کند. در همین چارچوب آیین نامه سرمایه گذاری گروه صندوق ها در اهداف تدوین خواهد شد.
بیات ادامه داد: با هدف افزایش بهره وری کارگروه بازارهای مالی و سرمایه در شرکت اهداف ایجاد خواهد شد تا شرکت های گروه، به شکل هماهنگ در این عرصه فعالیت کنند و از موازی کاری اجتناب شود.
مجتمع گاز پارس جنوبی
دبیر کارگروه تولید بار اول و نماینده ویژه معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در بومی سازی اقلام راهبردی از تصویب ۱۶ طرح کالای تولید بار اول داخل کشور در مجتمع گاز پارس جنوبی خبر داد.
سیدحمزه حسنی در بازدید از شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و در نشست با مدیرعامل، مدیران پالایشگاه ها و متخصصان این مجتمع گفت: تاکنون ۲۰ طرح مصوب از مجتمع گاز پارس جنوبی در کارگروه تولید بار اول دریافت کرده ایم که ۱۶ طرح آن به تصویب نهایی رسیده است.
وی افزود: مجتمع گازپارس جنوبی دربهره گیری از مصوبه تولید باراول برای بومی سازی اقلام راهبردی، نسبت به دیگر شرکت ها و مجموعه ها پیشتاز بوده و این موضوع سبب افتخار است.
نماینده ویژه معاون علمی وفناوری ریاست جمهوری در بومی سازی اقلام راهبردی تصریح کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بازه زمانی 3 سال اخیر، با تلاش و برنامه ریزی دقیق با کمک و همکاری مجتمع گاز پارس جنوبی و تکیه بر توان شرکت های دانش بنیان، کالاهای اساسی و راهبردی مورد نیاز این مجتمع را در داخل کشور تولید و بومی سازی کرده است.
به گفته حسنی از سال ۹۸ تاکنون این معاونت موفق شده با کمک این شرکت ها و با تکیه بر توان داخل، تعداد قابل توجهی از اقلام مورد نیاز در حوزه نفت و گاز، نیرو، راه و دریایی را بومی سازی کند و امید است امسال که به نام دانش بنیان نیز مزین شده، بتوان گام های مؤثرتری در مسیر بومی سازی قطعات و تجهیزات پیشرفته برداشت.
وی بیان کرد: در تولید بار اول به هیچ عنوان به دنبال نمونه آزمایشگاهی، پروژه پژوهشی یا حتی نمونه نیمه صنعتی نیستیم، بلکه به دنبال تکمیل فرآیند تجاری سازی و تولید محصول کاملاً تجاری هستیم و در پایان این پروژه ها، توانمندسازی شرکت تولیدکننده برای تولید تجاری آن محصول، از اولویت های کارگروه تولید بار اول است.
احمد باهوش، سرپرست مجتمع گاز پارس جنوبی نیز با بیان اینکه این مجموعه تاکنون از ۱۶ قلم کالاهای اساسی و بسیار حیاتی تولیدی بار اول در کشور استفاده کرده است، اظهار کرد: استفاده از کالاهای تولید بار اول در داخل کشور افتخاری است که برای این مجتمع گازی به ثبت رسیده است.
وی ادامه داد: وجود ۱۵۰ شرکت فعال دانش بنیان با بهره مندی از جوانان خلاق و نوآور در استان بوشهر نوید روزهای بسیار روشنی را می دهد و امید می رود نیازهای پالایشگاه های مجتمع به خوبی انعکاس داده شود و این شرکت ها با کمک دانشگاه های استان بتوانند در مسیر تأمین نیازهای مهم مجتمع گام بردارند.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت
انجمن مدیریت پروژه ایران و مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منظور تکوین و توسعه گواهینامه ملی صلاحیت حرفه ای مدیر پروژه تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
انجمن مدیریت پروژه ایران ومرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در حضور سعید محمد، رئیس هیئت مدیره انجمن مدیریت پروژه ایران، مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و علی بیاتی، مدیر مرکز توسعه صنعت نفت تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
انجمن مدیریت پروژه ایران و مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به منظور تکوین و توسعه گواهینامه ملی صلاحیت حرفه ای مدیر پروژه از طریق این تفاهم نامه همکاری می کنند، همچنین به منظور طراحی و پیاده سازی جایزه تعالی پروژه در صنعت نفت مبتنی بر الگوی PEM و برگزاری دوره های ICB به فراخور نیاز صنعت نفت این همکاری برقرار شد.
پیاده سازی الگویی به منظور ارزیابی سازمان های توسعه ای، همچنین طراحی آزمون های دانشی و قضایا (CASE) با هدف ارزیابی سطح دانش مدیریت پروژه مخاطبان، از دیگر جوانب این همکاری است.دو طرف در زمینه تأمین استاد، ارزیاب و منتور(فردی که دانش و تخصص خود را به افراد کم تجربه ارائه می کند.) در حوزه مدیریت پروژه نیز همکاری خواهند داشت و مرکز توسعه مدیریت میزبان همایش ها و دوره های آموزشی بزرگ خواهد بود. امضای این تفاهم نامه فرصتی مناسب به منظور تعمیق موضوع مدیریت پروژه در عرصه های ارزیابی، آموزش و توسعه، گواهینامه صلاحیت حرفه ای و ارزشیابی طرح ها و سازمان های توسعه ای است.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیر مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گازایران با اشاره به طرح جامع مخابراتی شرکت ملی گاز ایران، از تشکیل کارگروه فنی - تخصصی مخابرات و فناوری اطلاعات خبر داد.
محمدرضا نیک روش فرد در حاشیه سفر به منطقه ۶ عملیات انتقال گاز و استان های زیر پوشش این منطقه گفت: طرح جامع مخابرات شرکت ملی گاز ایران مبتنی بر اتصال به شبکه سراسری فیبر نوری با هدف ارتقای سطح ایمنی بسترهای مخابراتی اکنون در حال پیاده سازی است که با تحقق این مهم، شاهد ارتقای امنیت ارتباطات مخابراتی در سطح شرکت ملی گاز ایران خواهیم بود.
وی افزود: با برگزاری نشست های متعدد هم اندیشی با شرکت های تابع وزارت نفت، درصدد ارائه راهکار مناسب برای تأمین حداکثری امنیت پایدار برای امکانات و زیرساخت های مخابراتی به ویژه در مناطق کم برخوردار هستیم تا شاهد ارتباط پایدار در شرکت ملی گاز ایران باشیم.
مدیر مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گاز ایران در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: شرکت انتقال گاز ایران افزون بر اینکه وظیفه انتقال پایدار و بهره ور گاز طبیعی در کشور را به عهده دارد، رسالت انتقال دیتا و اطلاعات در شرکت ملی گاز ایران و ایجاد و نگهداری زیرساخت ارتباطی را نیز عهده دار است.
نیک روش فرد ادامه داد: مخابرات و تلمتری شرکت انتقال گاز ایران براساس مصوبه هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران درسال 1395 با دارا بودن 8 هزار کیلومتر فیبر نوری و توسعه به 14 هزار کیلومتر، وظیفه برقراری ارتباط پایدار و ایمن و نگهداری زیرساخت مخابراتی بین شرکت های تابع شرکت ملی گاز ایران را به عهده دارد.
وی تصریح کرد: انتقال اطلاعات و گرفتن پروانه های بهره برداری و نظارت بر شبکه های مایکروویو و ماهواره و ایجاد و توسعه زیرساخت های فیبر نوری در دستور کار این مدیریت است.
شرکت ملی حفاری ایران
عملیات حفاری و تکمیل 26 حلقه چاه نفت و گاز با تلاش حفارمردان شرکت ملی حفاری ایران در سه ماه نخست امسال در مناطق خشکی و دریایی کشور با موفقیت انجام شد. مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری گفت: از این تعداد چاه دو حلقه چاه توسعه ای و 19 حلقه چاه تعمیری در گستره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تکمیل شد.
وی افزود: همچنین حفاری دو حلقه چاه اکتشافی در حوزه فعالیت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و سه حلقه چاه تعمیری در شرکت نفت فلات قاره پایان یافت.معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری با بیان اینکه در این مدت متراژ حفاری به 26 هزار و 38 متر رسید، اظهار کرد: هم اکنون 16 دستگاه حفاری در نقاط مختلف کشور درحال جابه جایی هستند.
پتروشیمی صدف خلیج فارس
پتروشیمی صدف خلیج فارس برای نخستین بار در صنعت پتروشیمی کشور، طراحی و ساخت مشعل زمینی پاک و بسته (Clean Enclosed Burner) را آغاز کرد. اجرای این پروژه، نقطه عطفی در زمینه صیانت از محیط زیست و کاهش نقش پتروشیمی ها در آلایندگی هوا خواهد بود.
مزایای بهره مندی از این طرح سازگار با محیط زیست در مقایسه با مشعل ارتفاعی، کاهش معایبی همچون آلودگی صوتی، شدت تشعشع حرارتی، احتراق ناقص، مشکلات اشتعال مشعل ها، هزینه های بالای عملیاتی، مشکلات تعمیر و نگهداری و… است. با طراحی متفاوت فلر زمینی پاک و بسته، نیاز به زمین با مساحت بزرگ به دلیل رعایت فاصله ایمن در برابر آتش فلر، مرتفع شده و طرح مذکور صرفه جویی ارزی حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو را نیز برای شرکت به همراه داشته است. این شرکت پس از انجام مطالعات تکمیلی و دریافت گواهینامه و تندیس از گردهمایی سالانه جایزه جهانی عنصر سبز و دریافت مجوزهای لازم از شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مراجع مرتبط، اقدام به استفاده از این فناوری برتر کرده است. پتروشیمی صدف خلیج فارس یکی ازشرکت های تابعه گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس «پترول» است که پس از راه اندازی در سال ۱۴۰۲ بزرگ ترین مجتمع تولیدی الاستومر در کشور و منطقه با هدف تولید سالانه ۱۳۶ هزار تن لاستیک استایرین بوتادین و با چشم انداز تأمین خوراک بازارهای داخلی و جهانی خواهد بود.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از اهتمام جدی صنعت نفت در دولت سیزدهم برای کاهش مشکلات جوامع پیرامون تأسیسات و تحقق مسئولیت های اجتماعی خبر داد.
علیرضا دانشی در دیدار با محمد طلا مظلومی، نماینده مردم بهبهان و آغاجاری در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پیگیری مطالبات مردم و کاهش مشکلات جوامع پیرامون ازجمله اولویت ها و فعالیت های صنعت نفت در دولت سیزدهم است، گفت: با نظر مساعدی که شرکت ملی نفت ایران برای انجام فعالیت های عام المنفعه در جوامع پیرامون تأسیسات دارد، به دنبال الحاقیه ای برای گنجاندن پیوست مسئولیت اجتماعی برای همه پروژه های بیدبلند هستیم.
وی ادامه داد: کارگروه هایی متشکل از مدیران و کارشناسان به منظور بررسی میدانی مشکلات موجود در آغاجاری و ارائه راهکارهای عملی برای برطرف کردن هرچه سریع تر آنها به منظور توسعه این شهر ایجاد خواهد شد.
مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب اظهار کرد: پرداختن به مسئولیت های اجتماعی را وظیفه ذاتی خود می دانیم و امیدواریم باهمکاری مثبتی که وجود دارد، گام هایی برای کاهش و برطرف کردن مشکلات جوامع پیرامونی برداریم.
مدیر تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تحقق 138میلیارد ریال صرفه اقتصادی با تعمیر و بازسازی انواع شیرآلات سرچاهی و درون چاهی خبر داد.
یونس عباسی لرکی گفت: در سه ماه نخست سال 1401 با تلاش و پشتکار کارشناسان این مدیریت، 239 عدد انواع شیرآلات و تجهیزات سرچاهی و شیرهای درون چاهی (3SV) در اندازه و فشار کاری مختلف که از مدار عملیات خارج شده بودند، با هدف تولید ایمن و پایدار ضمن تعمیر و بازسازی دوباره، در چاه های بهره برداری و دکل های تعمیراتی و حفاری استفاده شدند.
وی افزود: صرف نظر از ارزش راهبردی این تجهیزات که نقش بزرگی در جلوگیری از توقف تولید و بخش قابل توجهی از تعهدات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب دارند، بیش از 138 میلیارد ریال صرفه اقتصادی این تجهیزات است.
عباسی لرکی ادامه داد: در بخش روسطحی این تجهیزات شامل 213 عدد شیرآلات و تجهیزات سرچاهی با سایز و فشار کاری مختلف و در زیرسطحی 26 عدد تجهیز شیرهای ایمنی درون چاهی (3SV) با سایزهای متنوع است که در شرایط بحرانی و اضطراری نقش اصلی در توقف جریان و ایمن سازی چاه به عهده دارند و پس از تعمیر و بازسازی در کارگاه های عملیاتی این مدیریت، دوباره در چاه های مختلف نصب و استفاده می شود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد: گاز طبیعی به زودی به بندر چابهار در استان سیستان و بلوچستان می رسد.
رضا نوشادی و هیئت همراه در سالی که در گفتمان این شرکت «سال سیستان و بلوچستان» نامیده شده است، از روند احداث پروژه راهبردی خط لوله گاز ایرانشهر به چابهار و کنارک بازدید کردند.
وی با تأکید بر اهمیت این پروژه در تحقق سیاست عالی نظام در رونق فعالیت های اقتصادی در جنوب شرق و فعال سازی تنها بندر اقیانوسی ایران، از راه اندازی آن در چند ماه آینده خبر داد و گفت: جنوب شرق ایران ظرفیت های سرشاری برای شکوفایی اقتصادی دارد و دسترسی به منابع گاز طبیعی می تواند گامی مهم در تحول و توسعه منطقه تلقی شود و نقش مهمی در تبدیل بندر چابهار به یکی از منابع مهم درآمد کشور ایفا کند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در تشریح جزییات پروژه احداث خط لوله گاز «ایرانشهر به چابهار و کنارک» به طول 290 کیلومتر اظهار کرد: این پروژه در قالب چهار قطعه 25، 20 ،45 و 200کیلومتری و در اقطار 20،16 ،42 و 56 اینچ توسط چهار پیمانکار مختلف به صورت هم زمان در حال اجراست که این اقدام با توجه به گستردگی ابعاد پروژه سبب تسریع در روند کار شد.
نوشادی ادامه داد: با اجرای این پروژه نیروگاه های چابهار و کنارک که اکنون از سوخت مایع استفاده می کنند، از انرژی پاک بهره مند می شوند و خوراک صنایع مکران نیز از طریق همین پروژه راهبردی تأمین خواهد شد. وی با اشاره به تأثیر موانع طبیعی مانند بادهای 120 روزه و نبود نیروهای متخصص و امکانات پشتیبانی کافی در روند پروژه تصریح کرد: نبود دسترسی به منابع آبی برای انجام آزمون هیدرواستاتیک ازمشکلات اصلی این پروژه است که با همت دست درکاران و همکاری دستگاه های استان در تلاشیم این مشکل را برطرف کنیم و پروژه را هرچه زودتر به مرحله راه اندازی برسانیم.
پالایشگاه شهید هاشمی نژاد
واحد تغلیظ گازاسیدی در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد با 1450میلیارد ریال صرفه جویی و درآمدزایی سالانه، طراحی، اجرا و راه اندازی شد.
یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد گفت: این واحد با همت و تلاش متخصصان پالایشگاه و کمک مشاوران داخلی (به یاد زنده یاد مرحوم مهندس محجوبی) طراحی و در واحد شماره 5 تصفیه گاز نصب شده است.
وی در تشریح کارکرد واحد تغلیظ افزود: با عملیاتی شدن این پروژه، گاز دی اکسیدکربن پیش از ورود به واحد بازیافت گوگرد جداسازی شده و غلظت گاز هیدروژن سولفوره افزایش می یابد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد با اشاره به اینکه عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۹۸ آغاز شده است، اظهار کرد: پروژه مزبور در مدت زمان 3 سال تکمیل و عملیاتی شده است.
وی با اشاره به دستاوردهای این پروژه اظهار کرد: افزایش 11 هزار تن تولید گوگرد در سال، کاهش انتشار دی اکسید گوگرد تا 22هزار تن در سال، کاهش مصرف کاتالیست به مقدار 110 تن در سال و کاهش مصرف سوخت تا 14 میلیون مترمکعب درسال، از مزایای این پروژه به شمار می آیند.
مدیرعامل پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد تأکید کرد: صرفه جویی و درآمد سالانه ناشی از این طرح حدود 1450میلیارد ریال در سال برآورد می شود و از مزایای آینده آن، امکان فروش گاز دی اکسیدکربن بازیافت شده تا 200 هزار تن در سال به شرکت های متقاضی برای تبدیل به فرآورده های با ارزش افزوده بالاتر مانند یخ خشک، جوش شیرین و... است.
فیضی یادآور شد: تنها با در نظر گرفتن قیمت کنونی گوگرد، دوره بازگشت سرمایه این پروژه کمتر از یک سال خواهد بود.
پتروشیمی مرجان
سرپرست شرکت پتروشیمی مرجان گفت: این شرکت با وجود محدودیت های خوراک گاز به منظور تأمین گاز خانگی در فصل زمستان، با افزایش تولید در سال ۱۴۰۰ به ۹۵ درصد ظرفیت اسمی دست یافت.مهران بنازاده در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت پتروشیمی مرجان با اشاره به اقدام های این شرکت در سال مالی ۱۴۰۰ اظهار کرد: با برنامه ریزی و اقدام های انجام شده، با وجود چند مرحله قطع گاز و توقف تولید برای تأمین مصرف گاز خانگی درفصل سرما و راه اندازی دیگر واحدهای متانول در منطقه، پتروشیمی مرجان با افزایش تولید در سال ۱۴۰۰ به ۹۵ درصد ظرفیت اسمی خود دست یافت. وی با ارائه گزارش های مالی مرتبط با مجمع افزود: درآمد حاصل از فروش محصول، افزایش دو برابری داشته، اما افزایش نرخ گاز به عنوان مهم ترین مؤلفه در قیمت تمام شده متانول، تأثیر فراوانی در بالا رفتن هزینه ها داشته است. افشار بازیار، مدیرعامل شستان نیز تعیین نرخ و نحوه تأمین خوراک (گاز متان) به ویژه در فصل سرما را بزرگ ترین چالش پیش روی پتروشیمی مرجان خواند و در ادامه هیات مدیره این شرکت را موظف به ارائه برنامه ها و راهبردها برای رفع این چالش کرد.وی ضمن قدردانی از کارکنان شرکت پتروشیمی مرجان، افزایش تولید و رسیدن به ظرفیت اسمی سالانه را از اصلی ترین مطالبات سهامداران این شرکت برشمرد.پس ازاتمام مجمع عمومی عادی سالانه پتروشیمی مرجان، مجمع فوق العاده این شرکت نیز برگزارشد و نحوه افزایش سرمایه شرکت پتروشیمی مرجان از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران به تصویب اعضا رسید.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرعامل شرکت فناپ زیرساخت بر ضرورت استفاده از فناوری های نو برای کنترل مصرف گاز و بهینه سازی مصرف انرژی تاکید کرد.
مهدی ایزدیار در حاشیه برگزاری نخستین رویداد توسعه همکاری های دانش بنیان در استقرار هوشمندسازی نظام توزیع گاز طبیعی با اشاره به مطرح بودن موضوع بهینه سازی مصرف در همه حامل های انرژی از سال های گذشته اظهار کرد: ازآنجاکه مصرف انرژی درایران همواره بیش از الگوی جهانی است، تنها راه حل، استفاده از فناوری های نو خواهد بود. وی با بیان اینکه استفاده از کارت هوشمند سوخت در سال ۱۳۸۶ نخستین راهکار عملی برای مصرف بهینه بنزین بود، ادامه داد: در آن سال مصرف روزانه بنزین ۷۶ میلیون لیتر بود، اما با پس از راه اندازی این سامانه، مصرف روزانه بنزین تا ۱۰ بعد هم به ۷۶ میلیون لیتر نرسیده بود. ایزدیار تصریح کرد: اکنون گاز طبیعی هم همین وضع را دارد و شرایط استفاده از آن طوری است که مصرف زیادی به ویژه در صنایع داشته و دارد؛ از سویی قیمت ارزان آن هم مزید بر علت شده است که باید با فناوری های نو امکان کنترل مصرف را فراهم کرد.
وی گفت: رویداد امروز سبب شد شرکت های دانش بنیان و ایرانی دستاوردهای خود را عرضه کنند و حمایت از آنها این امکان را فراهم می کند که به بهینه سازی مصرف کمک شود. ایزدیار افزود: محصول شرکت ما هم به عنوان شرکتی ایرانی، شامل سه بخشِ کنتور هوشمند، بستر ارتباطی و پلتفرم بومی است.
شرکت پخش فراورده های نفتی ایران
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران هیچ دخل و تصرفی در تخصیص سهمیه های سوخت نفت گاز ندارد و میزان عملکرد و کارکرد ناوگان خودرو های سنگین، ملاک سهمیه بندی سوخت است.
علی اکبر نژادعلی افزود: عملکرد سهمیه ناوگان حمل ونقل مسافری و باری از طریق بارنامه ها و باربرگ های حمل در سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و سازمان شهرداری و دهیاری ها تنظیم و به صورت فایل تجمیع شده در اختیار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران قرار می گیرد سپس بر اساس جداول تنظیمی میزان سوخت تخصیص می یابد.
به گفته وی، این سهمیه سوخت در کارت های ناوگان حمل ونقل مسافری و ناوگان باری ذخیره می شود و رانندگان با مراجعه به جایگاه های سوخت می توانند سوخت را برداشت کنند.
نژادعلی در خصوص استان های مرزی هم گفت: به علت محدویت های این مناطق کمیته هایی تشکیل شده که هر 8 ساعت تصمیم برای سهمیه بندی گرفته می شود و در این زمینه هم کارکرد مدنظر است.
وی گفت: در برخی مناطق بحث صف های کامیونداران درباره دریافت سوخت مطرح شده است، چرا که سوخت نفت گاز در برخی از مجاری عرضه بر اساس نرخ دوم با کارت های اضطراری جایگاه ها توزیع می شود و علت این امر این است که اگر راننده ای کارتش را گم کرده باشد یا همراهش نباشد در آن جایگاه بتواند میزان محدودی سوخت دریافت کند تا خودش را به مقصد برساند.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تفاوت بین نرخ توزیع نفت گاز در داخل کشور با بیرون کشور را تفاوت زیادی دانست و گفت: این طبیعی است که برخی بخواهند از کارت نرخ دوم استفاده کنند، اما باید نظارت های استانی و منطقه ای گسترش یابد تا دیگر شاهد این صف ها نباشیم.
نژادعلی افزود: در پخش فرآورده های نفتی حدود 100 تا 105 میلیون لیتر سوخت گازوییل تولید می شود که با مصرف برابری می کند بجز دوره هایی که برداشت بیشتر می شود.
به گفته وی، همه جایگاه ها بر اساس میزان تخصیص که اداره تامین و توزیع شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران در نظر گرفته است سوخت در اختیارشان قرار می گیرد و چنانچه سوخت جایگاهی به موقع تامین نشود، با شماره 09627 تماس بگیرند.
شرکت نفت مناطق مرکزی
نخستین خودرو آتش نشانی تمام پودری (Dry Powder Truck) شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و منطقه عملیاتی نار و کنگان با هدف آمادگی و واکنش در شرایط اضطراری آغاز به کار کرد.
سیدابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: این خودرو با ظرفیت اسمی یکهزار و 250 کیلوگرم پودر با دومخزن مجزای پودر آتش نشانی مطابق با استاندارهای NFPA1901 و IPS-G-SF-100 درکلاس خودروهای آتش نشانی کمکی با استفاده از امکانات داخلی شرکت در مدت 6 ماه ساخته شد.
وی با اشاره به اینکه تجهیز این خودرو با محوریت اداره اچ اس ای از سوی عوامل منطقه عملیاتی نار و کنگان انجام شد، افزود: خودرو مذکور، 20 میلیارد ریال صرفه اقتصادی به دنبال داشت و قابلیت اطفای گونه های مختلف حریق را دارد.مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: تجهیزات و مخازن تحت فشار این خودرو با دریافت گواهینامه های استاندارد مرتبط از سوی مرکز ملی تأیید صلاحیت ایران و استاندارد ملی ایران در سرویس قرار گرفت.
نخستین خودرو آتش نشانی تمام پودری D.P.T نفت مناطق مرکزی ایران، هفته گذشته با حضور مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی، ابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و جمعی از مدیران، رؤسا و متخصصان این دو شرکت تحویل منطقه عملیاتی نار و کنگان شد.
گاز استان سمنان
توافقنامه همکاری علمی، پژوهشی و فناوری بین شرکت گاز استان سمنان و جهاد دانشگاهی این استان امضا شد.
سیدجواد حقیقت حسینی، مدیرعامل شرکت گازاستان سمنان گفت: بنابراین توافق نامه همکاری، دوره آموزشی تخصصی بهداشت، ایمنی ومحیط زیست(اچ اس ای) برای نمایندگان این بخش ومسئولان پروژه های(پیمانکاران) معرفی شده از سوی شرکت گاز استان سمنان به مدت 5 سال از سوی جهاد دانشگاهی برگزار می شود.
وی هدف از امضای این تفاهم نامه را تقویت و توسعه همکاری ها اعلام و اظهار کرد: دوره های آموزشی براساس سرفصل های اعلام شده برای پیمانکاران، انجام آزمون پایان دوره و صدورگواهینامه برای فراگیران شرکت کننده دردوره های آموزشی ازسوی مرکزآموزش های تخصصی کوتاه مدت جهاد دانشگاهی استان سمنان برگزار می شود.
شرکت پتروشیمی لردگان
مدیرعامل شرکت کود شیمیایی اوره لردگان از ثبت رکورد تازه و رشد ۵۱۸ درصدی تولید مجتمع در سه ماه نخست امسال خبر داد و گفت: این شرکت سال آینده سودآوری مطلوبی را برای سهامداران و ذی نفعان رقم خواهد زد.
محسن محمودی درباره موفقیت این شرکت در تولید کود اوره در سه ماه نخست سال ۱۴۰۱ گفت: امسال با توجه به شعار سال «تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین»، همه تلاش و برنامه ریزی ها و اهداف پایه گذاری شده در این شرکت، عمل به فرمایش رهبر معظم انقلاب و تولید حداکثری است.
وی با اشاره به روند مناسب تولید در این مجتمع اظهار کرد: با تولید تجمعی ۲۹۳ هزار و ۴۶۲ تن اوره و آمونیاک در سه ماه بهار ۱۴۰۱ رشد ۵۱۸ درصدی تولید در این مجتمع نسبت به مدت مشابه پارسال محقق شده است.
مدیرعامل شرکت کود شیمیایی اوره لردگان ادامه داد: با تولید ۶۱ هزار و ۶۱۵ تن کود اوره در خردادماه، رشد ۸۷۴ درصدی این محصول در بهار امسال نسبت به مدت مشابه پارسال در این شرکت ثبت شده که افتخار دیگری است که در پتروشیمی لردگان رقم خورده است.
محمودی با بیان اینکه شرایط تولید مساعد و اتفاق های خوبی در حال رقم خوردن است، افزود: سال آینده با پرداخت بدهی های شرکت، پتروشیمی لردگان سودآوری خوبی را برای سهامداران و ذی نفعان رقم خواهد زد.
وی ثبت این نتیجه درخشان را حاصل تلاش و همدلی همه جهادگران پتروشیمی لردگان دانست و گفت: دست همه کارگران و تلاشگرانی را که بی وقفه از جان و دل مایه می گذارند تا تولید در «شلرد» رو به جلو حرکت کرده و چرخی از چرخ های اقتصاد کشور به گردش درآید به گرمی می فشارم و از یکایک آنها سپاسگزارم.
مروری بر زندگی آرام و دلنشين يك خانواده نفتی
مشعل درسال های اخير، برخي بانوان پرتلاش و با اراده با تكيه بر دانش و تخصص خود و با پشت سر نهادن موانع بیشمار توانسته اند به سطوح بالای مديريتی راه يابند و سهم كشور در يكی از شاخص های مهم توسعه يعنی مشاركت فعال زنان در اموراقتصادي و اجتماعی را ارتقا دهند. فراموش نكنيم كه موفقيت بانوان درصنايعی همچون نفت و گازكه عمومامحيط هايی باكارسخت وفضايی مردانه تلقی می شوند، بسی دشوارتر و البته ارزشمندتر است و مهم تر آنكه بانوان افزون برمسئوليت های شغلی، رسالتی متعالی و خطير در تحكيم كانون مقدس خانواده و تربيت نسل آينده را نيز بردوش می كشند. در این شماره از «مشعل» با سمیه علیمرادی و خانواده او گفت وگو کرده ایم؛ مادری مهربان و همسری همراه که می كوشد خانواده خود را به سوی آرامش و سعادت سوق دهد.
دانش آموخته مقطع دکترای مهندسی مالی هستم و با توجه به رشته تحصیلی ام، هم اکنون درسمت مدیرمالی و ذی حساب شرکت پالایش گازسرخون و قشم افتخار خدمت دارم. سرممیز وممیز داخلی سیستم های مدیریتی و ارزیاب داخلی سیستم تعالی شرکت ملی گاز ایران، همچنین مدرس دوره های کوتاه مدت مالی ومدیریتی و ارائه مقالات برتر درهمايش های معتبر ملی و بين المللی، از دیگر موارد ثبت شده در کارنامه کاری ام است.
درس وتدریس، فعالیت های پژوهشی، همین طور ورزش، از دیگرعلایق من به شمار می روند؛ به همین دلیل سعی کرده ام برای آنها نیز زمان قائل شوم وهم اکنون به عنوان مدرس در دانشگاه فعالیت می کنم.
در زمینه ورزش هم شنا و شطرنج، رشته هایی هستند که به آنها پرداخته ام و درتیم های منتخب شنا و شطرنج المپیاد شرکت ملی گاز عضویت دارم.
انجام این فعالیت ها مرهون همراهی خانواده یعنی همسر و فرزندانم بوده ودر این میان بدون تردید نقش همسرم در رسیدگی به اموری که از آنها نام برده شد، بسیار چشمگیر وبا اهمیت بوده است.
با وجود جایگاهی پرمسئولیت (مدیریت مالی پالایشگاه گازسرخون وقشم) تلاش کرده ام به عنوان یک زن شاغل بتوانم بین شغل و زندگی خانوادگی ام، توازن برقرار کنم.
خیر، ایشان معاون آبزی پروری اداره کل شيلات استان هرمزگان است و به عنوان مدرس نیزدر دانشگاه تدریس می کند. به عنوان مشاور خبره درسازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان هرمزگان هم فعال است و در سال 98 نیز به عنوان پژوهشگر برتر دستگاه های اجرایی معرفی شد.
سال 81 باهمسرم، عبدالرسول دريايی كه يكی ازخويشاوندان است، ازدواج كرده ام و ثمره اين پيوند دو فرزند دختر به نام های پرنیا 14 ساله وسارینا 5 ساله است. همان طورکه پیش تراشاره کردم، نقش همسرم را در زندگی کاری خود بسیار مهم می دانم. در توصيف ويژگی های رفتاری همسرم باید بگویم که وی به گشاده رویی و صبر وحوصله در میان اقوام و نزديكان شهرت دارد و بسياری از آشنايان نیز برای مشاوره گرفتن درامورعلمی و سرمایه گذاری به او مراجعه می كنند.
او همچنين به عنوان معتمد فامیل درحل مشکلات زبانزد است. در محيط خانواده نيز، آموزش فرزندان و اختصاص وقت برای آنها را اولويتی مهم واساسی خود می داند. ازآنجا که دختران، بسيار به پدرشان علاقه مندند، ارتباط خوبی بين آنها برقراراست وپرنيا وسارينا، پدرشان را به عنوان الگو قبول دارند.
به عنوان یک همسر و یک مادر، رسیدگی به امور زندگی و تربیت فرزندان و قرار دادن آنها در مسیر پرورشی صحیح، برایم اولویتی مهم است. تربیت فرزندانی مسئولیت پذیر، مهربان، باپشتکار واعتماد به نفس بالا، همگی ازجمله موارد تربیتی مهمی هستند که با همفکری همسرم انجام می شود. یکی از ویژگی های خانواده ما، علاقه زیاد به کتاب و کتابخوانی است؛ به طوری که برای فرزندان از 2 ماهگی تا 7 سالگی هرشب کتاب می خوانديم. استمرار اين عادت نيكو باعث شد که پرنیا بعد از آموختن خواندن و نوشتن، شيفته دائمی كتاب شود و به دنيای نويسندگی قدم بگذارد. رفتن به نمایشگاه کتاب به صورت خانوادگی نیز، یکی دیگر ازتفریحات مورد علاقه خانواده ما محسوب می شود. درهمین جا ازفرصت استفاده می کنم وخواندن کتاب«قدرت عادت» اثرچارلزدوهیگ را به دوستان علاقه مند به مطالعه توصیه می کنم.
یک خاطره برایمان تعریف می کنید؟
به یاد دارم درایام آخر سال و در دوران حسابرسی که ضروری بود ساعت ها پس از وقت معمول اداری درمحل کار خود حضور داشته باشم، چند شب متوالی دیروقت به خانه می رسیدم؛ به طوری که بچه ها خواب بودند و صبح زود نيز قبل از بیدارشدن شان به محل كارمی رفتم؛ بنابراین آنها مرا نمی دیدند. همسرم برای این که فرصت دیدار را فراهم کند، ابتکار به خرج داد وفرزندانمان را دراوج مشغله و دغدغه کاری به محل کار آورد. آن شب از دیدن دخترانم درمحل کار بسیارغافلگیرشدم وصد البته روحیه گرفتم؛ آنها نیز بسیارخوشحال شدند وحرکت همسرم در ذهنم ثبت و به خاطره ای ماندگار بدل شده است.
زندگی زیباست ای زیبا پسند زنده اندیشان به زیبایی رسند
آنقدر زیباست این بی بازگشت کز برایش می توان از جان گذشت
عبدالرسول دريايی، همسر سمیه علیمرادی نیز، حرف هایی زد از جنس زندگی و کار و مسئولیت.
در مجموع کاردرصنعت نفت و گاز، حساس و شرایط کاری، سخت است. شرایط عملیاتی ومیدانی سختی بر این محیط کاری حکمفرماست و رسیدن به سمت های مدیریتی نیزدرآسان نیست. برای انتصابات، مراحل و آزمون های سختی وجود دارد. اما به این باور هم ایمان دارم که همسرم درمحیطی که کاربرای مردان نیزحساس و سخت است، با مدیریت واحساس مسئولیت، پشتکار وجدیت در کارموفق بوده است. اوتلاش کرده است وظایف محول شده را به بهترین شکل انجام دهد ورشد وترقی وی تا این مرحله مدیریتی، نشانه بارزآن است.
همسرم اهداف بزرگی در پیشرفت شغلی و تحصیلی دارد و تاکنون هم هیچ مانعی نتوانسته است سد راه پیشرفت او در زمینه تحصیل و پيشرفت شغلی اش شود. بسیار منظم و دقیق است وبرای رسیدن به هر هدفی برنامه ریزی وتلاش مضاعف دارد و در وظایف شغلی اش نهایت نظم و دقت و پیگیری را به كار می بندد. همسرم در زندگی نیز درکنار خانواده تعامل لازم رابه كارگرفته و هنگام مشکلات صبور است. با وجود مسئوليت های متعدد مديريتی، تحصیلات عالیه و تدریس در دانشگاه، مدیریت خانه را نیزبه خوبی انجام می دهد وتوجه لازم را به همه امور زندگی دارد. او بسیارمسئولیت پذیر، دلسوز و زحمتکش در خانواده و محل کار است.
از آنجا که دارای دوفرزند دختر و همسرمهربان و صبور هستم، محیط خانواده ماهمراه با آرامش، مهربانی وهمدلی است، ضمن آنكه درک متقابل و کمک به یکدیگر در زمان سختی ها و مسیر پیشرفت ها باعث افزايش رضايت از زندگی و احساس خوشبختی در خانواده شده است. همیشه سعی کرده ایم مسئولیت ها رابه نحوی تقسیم كنيم که کمترین فشاربه هریک ازما و فرزندان وارد بیاید و تعامل و هماهنگی در زندگی به نحوی مناسب انجام شود. البته همکاری بچه ها نیز در این بین بی اثر نیست.
مهربانی وآرامش همسرم درمحیط خانواده و قدرت همدلی او با سایر اعضای خانواده و اقوام، از صفات بارز او است؛ به طوری که بسياری از نزديكان برای حل مشکل به خانم عليمرادی مراجعه می کنند. در مقام مادری مهربان و همسری همراه، نیز می كوشد خانواده را به سوی آرامش و سعادت سوق دهد. درشروع زندگی به مدت هفت سال درخارج از شهر بندرعباس و دریکی از شهرستان های استان مشغول کار و فعالیت بودم كه همسرم با صبوری و تلاش بیشتر، مدیریت خانه و رسيدگی به فرزندان را انجام می داد. شكيبايی او درآن سال ها، سبب پیشرفت کاری و تحصیلی ام شد.
روش ما در تربیت و پرورش فرزندان این بوده است که هيچ گاه ازتحمیل و اجبار استفاده نكرده ايم بلكه با كشف علاقه مندی هایشان کوشیده ایم با مشاوره های لازم و افزايش اعتماد به نفس، كمك كنيم تا به اهدافی که در نظر دارند، برسند. والدين بايد همیشه درکنار فرزندان خود باشند و ضمن راهنمايی دلسوزانه، ابزارهای لازم را برای رشد نسل آينده فراهم كنند. سعی كرده ايم با فرزندان خود دوست باشیم و الگوی اسلامی -ایرانی را در تربیت آنها به کار ببریم و اعتدال را در تربیت و رفتار با آنها رعایت کنیم.
بله افزون برفعاليت های مديريتی وپژوهشی، در زمینه فوتسال و شنا نيز فعاليت داشته ام، ضمن این که در زمينه سخت افزار، نرم افزار وشبكه های کامپیوتری تجربه و تخصصی بیش از20 سال رادر کارنامه کاری ام دارم.
می خواهم كتاب «جاذبه و دافعه حضرت علی (ع) از نوشته های استاد شهید مطهری» را به مخاطبان خوب نشريه معرفی كنم؛ کتابی مفید که خواندن آن را به علاقه مندان توصیه می کنم. برای گذران اوقات فراغت برنامه داریم و با توجه به مشغله کاری سالی دو باربرای تجدید روحیه و بازيابی انرژی به مسافرت می رویم تا زمان بيشتری را دركنار هم به تفريح بپردازیم. روزهای تعطیل نيز سعی بر این است که کاملا در اختیار فرزندان و علائق و تفریحات شان باشیم.
پرنیا دريايی، 14 ساله، دختر ارشد خانواده دریایی است که در زمينه های شنا، ژیمناستیک، موسیقی، طراحی و زبان فعاليت های موفقی دارد. وی عضومنتخب تيم شنا در المپیادهای ورزشی استان هرمزگان و شرکت ملی گاز ایران است.
پدر ومادرم بسیار منطقی و با درک هستند و همیشه مشوق من براي رسيدن به علايقم بوده اند. می دانم كه آنها نيز به سرنوشت من بسيار علاقه دارند و برای خوشبختی و سعادتم تلاش می کنند. مادرم همیشه من را برای ورزش همراه خود می برد و اجازه می دهد به طور برنامه ریزی شده تفریح کنم. پدرم نيز برای آموزش ودرس هایم وقت می گذارد.
بله. کتاب یار مهربانی است که می شود با آن اوقات را به خوبی گذراند. مطالعه رمان، کتاب های زبان خارجی و علوم غربیه را بسیار دوست دارم.
آهنگ سازی، متن نویسندگی، متافیزیک ازدیگر علائقم است ودوست دارم در زمينه موسیقی و روان شناسی هم ادامه تحصيل دهم.
از ماندگارترین و مفیدترین و هدایت گرترین گنجینه های معنوی تشیع وصیت ها و نصیحت هایی است که از امامان معصوم(ع) به یادگار مانده است، این وصیت ها، وصیت های اصطلاحی که درباره مال و اموال باشد، نیست، بلکه وصیت های معنوی و اخلاقی است که جنبه موعظه و هدایتگری دارد و این هدایتگری می تواند در طول تاریخ ادامه داشته باشد.
امام باقر(ع) وصیتی به جابربن یزیدبن الحرث الجعفی داشته اند که در آن به پنج نکته مهم سفارش می فرماید:
اوصیک بخمسٍ، (ای جابر!) تو را به پنج چیز وصیت و سفارش می کنم:
1ـ «ان ظلمت فلاتظلم، اگر مورد ظلم قرار گرفتی خود ظلم نکن.»
2ـ «و ان خانوک فلا تخن؛ و اگر به تو خیانت کردند، تو خیانت نکن.»
3ـ «و ان کذّبت فلا تغضب؛ و اگر تکذیب شدی، خشمناک مشو.»
4ـ «و ان مدحت فلا تفرح؛ و اگر مدح و ستایشت کردند، شاد مشو.»
5ـ «و ان ذممت فلا تجزع؛ و اگر نکوهش شدی، ناراحت مشو (و ناله ات بلند نشود)».
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
یکی از بلیات زندگی بشر است که وقتی چیزی در دسترس او قرار گرفت، اجتناب از آن و مقابله با هوای نفس در مورد آن برایش مشکل می شود... قرآن به ما یاد می دهد در حج: یا اَیُّهَا الَّذینَ ءامَنوا لَیَبلُوَنَّکُمُ اللّهُ بِشَیءٍ مِنَ الصَّیدِ تَنالُهُ اَیدیکُم وَ رِماحُکُم؛ در ایام حج، چون صیدِ بَرّی محرم است، حیوانات راحت می آیند در اختیار؛ می دانند شکار نمی شوند، می آیند در اختیار شما قرار می گیرند؛ این آهو را یا بز کوهی را اگر می خواستید در حال عادی شکار کنید، خیلی کار زحمت داری بود، اما حالا نه؛ حالا دست شما هم به او می رسد، نیزه شما هم به او می رسد، [اما] باید اجتناب بکنید. لَیَبلُوَنَّکُمُ اللّه؛ خدای متعال شما را آزمایش می کند، بِشَیءٍ مِنَ الصَّید؛ با یک جور صید کردن، شکار کردن. (دیدار کارگزاران حج 18/۰۳/1401)
در شماره گذشته هفته نامه «مشعل» گفته شد؛ زندگي می تواند شيرين و رضایت بخش باشد، به شرط آنکه «روش» آن را بدانيد. زندگي کردن همانند هر کار ديگري، نيازمند «مهارت» است و علت بسياري از ناکامی های زندگي را بايد در نبود مهارت های آن جست وجو کرد.
در ادامه به برخی راهکارهای ایجاد رضایت از زندگی اشاره شد: تفکر واقع گرایانه داشتن، هماهنگ کردن انتظارات با واقعیت ها، اصلاح نگاه به دنیا و اینکه دنیا محل آسایش مطلق نیست، به عنوان بخشی از راهکارهای رضایت از زندگی ارائه شد. در این بخش ادامه راهکارها را بیان می کنیم.
شناخت هستي و معناي زندگي يکي از عوامل مؤثر در رضايت از زندگي است. نويسنده آمريکايي کتاب روان شناسی شادي آن گونه که خود نقل می کند، وقتي در 22 سالگي همه آنچه جامعه براي خوشبخت شدن به امثال او ديکته می کند، به دست می آورد، احساس پوچي و تیره روزی می کند و هيچ دليلي براي ادامه زندگي نمی یابد. او دچار بحران هويت و زندگي برايش بی معنا می شود و حتي تصميم به خودکشي می گیرد! سؤال اين است که اگر رفاه و آسودگي کامل، ستون فقرات خوشبختي است، پس چرا انسان با داشتن همه آنها احساس پوچي می کند؟ يکي از عوامل تنش و فشار رواني «بی معنا بودن زندگي» است، نه مرفه نبودن آن. علت احساس ناکامي در مال و ثروت نيست بلکه ناکامي در معنايابي است. اگر زندگي براي انسان بی معنا شود، همه چيز تيره و تار خواهد شد. مال و رفاه کم ارزش تر از آن است که معناي زندگي ما باشد. معناي زندگي را دريابيد تا احساس ارزش و آرامش کنيد. آلپوت می گوید: امروزه در اروپا روان شناسان و روان پزشکان، آشکارا از فرويد که ناکامي جنسي را علت ناراحتی های رواني می داند، روي برگردانده و به «هستي درماني» روي آورده اند که مکتب معنا درماني يکي از آنهاست.
معناي زندگي يعني آن چيزي که به خاطر آن زندگي کرده و رفتار می کنید. پس «خدا» معناي زندگي انسان است. آيا می دانستید اینکه می گویند همه کارهايتان را براي خدا انجام دهيد، براي معنادار کردن زندگي است؟ آيا می دانید این که می گویند انسان «از خدا» است و «به سوي خدا» بازمی گردد، بيانگر معناي زندگي است؟ خدا عالی ترین معناي زندگي است که با رسيدن به آن هرگز احساس پوچي نخواهيم کرد و به همين جهت است که قرآن کريم می فرماید: آگاه باشيد که تنها ياد خدا آرامش دل هاست.
آرزو، همانند مواد مخدري است که در آغاز انسان را مست و سرخوش می کند و در پايان سیه روز و بدبخت. از یک سو تاريخ زندگي ما در اين دنيا محدود است و گنجايش اين دنيا براي خواسته ها و آرزوهاي ما محدود و از سوي ديگر آرزوهاي ما نامحدود است و رو به گسترش. اين همان چيزي است که از آن به عنوان آرزوهاي دورودر از ياد می شود. وقتي دامنه آرزوها فراتر از ظرفيت عمر شما و گنجايش دنيا باشد، بسياري از آنها برآورده نمی شود، زیرا امکان آن وجود ندارد و اين يکي از عوامل مهم در افزايش فشارهاي رواني شما است. امام علي(ع) می فرماید: کسي که آرزو کند چيزي را که ناممکن است، انتظاري بی پایان خواهد داشت و خواسته خود را ضايع کرده است. آرزو مثل سراب است که هر کس به او نگاه کند، می فریبد و هر که را به آن اميد بندد، ناامید می سازد. بدون شک کسي که در پي سراب روان شود، زحمت او طولاني و تشنگی اش افزون می شود. کسي که بر آرزوهای خود تکيه می کند، قرباني خواسته های خود خواهد شد و نتیجه ای جز آه و افسوس در پي نخواهد داشت. کسي که آرزوهايش زياد شود، رضايت او از زندگي کاهش می یابد. چنين کساني بايد بدانند که به آرزوي خود نخواهند رسيد و بيش از عمر خود زندگي نخواهند کرد. پس براي این که زندگي بهتري داشته باشيد، آرزوهاي خود را محدود و معقول سازيد.
يکي از راه های آرامش اين است که زندگی تان را به چيزي پايدار و تغییرناپذیر پيوند زنيد. دلبستگي يعني پيوند زدن. شما به چه چيزي دلبستگي داريد؟ پيش از آنکه به چيزي دلبسته شويد، ببينيد پايدار يا ناپايدار؟ به ياد داشته باشيد «آنچه را نپايد، دلبستگي را نشايد». يکي از واقعیت های دنيا، ناپايداري آن است. دنيا به شدت متغير و دگرگون شونده است؛ از این رو دلبستگي به آن عامل تنش های فراوان خواهد شد. کسي که به دنيا دل ببندد، نگران فرداي خود و اندوهگين امروز خود و در حسرت ديروز خود خواهد بود. رسول خدا (ص)می فرماید: دلبستگي به دنيا، اندوه و حزن را می افزاید. من سه چيز را براي کسي که به دنيا دلبسته است، تضمين می کنم: فقري که بی نیازی ندارد، گرفتاري که آسودگي ندارد و اندوهي که پايان ندارد.
ما به خيال رسيدن به آسايش، دلبسته دنيا می شویم اما برعکس، نتیجه ای جز افزايش غم و اندوه نصيب ما نمی شود. پس براي آرام زيستن، دلبستگي تان را به دنيا کاهش دهيد.
رسول خدا(ص) می فرماید: دلبسته نبودن به دنيا، مايه آسودگي قلب و بدن انسان است.
اگر آنچه را داريد، ناديده بگيريد و خوشبختي را در آن چيزي ببينيد که نداريد، هیچ گاه به رضايت نخواهيد رسيد؛ چون شما به آنچه داريد، نمی اندیشید، بلکه به آنچه نداريد، می اندیشید. ممکن است از خيلي چيزها محروم باشيد، اما بدون شک، چيزهاي بسياري داريد که می توانید با توجه کردن به آنها، لذت ببريد و خوشبختي را احساس کنيد. مشکل اينجاست که شما آنچه را داريد، نمی بینید. يکي از علل چنين حالتي داشتن آرزوهاي دورودراز است که پيش از اين درباره آن سخن گفتيم. امام علي(ع) می فرماید: آرزوهاي طولاني، نشاط نعمت هایی را که داريد از ميان می برد و آنها را نزد شما کوچک می سازد و شما را به کم سپاسي وا مي دارد.
علت ديگر مقايسه کردن زندگي خود با زندگي کساني است که در وضعيت بهتري قرار دارند. اگر زندگي خود را با زندگي بهتر ديگران مقايسه کنيد، آنچه را داريد، نمی بینید و آنچه را نداريد، بزرگ می شمارید. آن کوچک سازی و اين بزرگ نمایی همانند لبه های قیچی اند که براي تکه تکه کردن زندگي شما به حرکت درمی آیند. به همين جهت امام صادق(ع) می فرماید: کسي که به آنچه در دست فرزندان دنياست بنگرد، اندوه او طولاني می شود و خشمش آرام نمی گیرد و نعمت های خدادادي را ناچيز می شمرد و در نتيجه ناسپاس می شود.
به همين جهت خداوند متعال راهکاري را نشان داده و فرموده است: به آنچه ما به گروه هایی از آنان داديم، چشم مدوز و غمگين مباش. وقتي اين آيه نازل شد، رسول خدا(ص) به مردم فرمود: اگر چنين نکنيد، از شدت حسرت بر دنيا، نفس شما به شماره می افتد. به جهت تأثير ويرانگري که مقايسه کردن دارد، امام صادق(ع) می فرماید: به آنچه خداوند براي شما قرار داده است، قانع باشيد و به آنچه نزد ديگران است نگاه نکنيد و آنچه را ممکن نيست به دست آوريد، آرزو نکنيد، زيرا کسي که قانع شود، سير شود و آنکه قانع نشود، سير نشود. طبيعي است که چنين حالتي بر شدت فشار رواني می افزاید. پس راه راحت زيستن اين است که به زندگی های پایین تر نگاه کنيد. اين کار شما را از لذت آنچه داريد، بهره مند می سازد. به همين جهت رسول خدا (ص) می فرماید: نگاه کنيد به کسي که پایین تر از شما است و به آنکه بالاتر از شما است نگاه نکنيد که اين کار براي آنکه نعمت های خدا را ناچيز نشمريد، بهتر است.بياييد آنچه داريم را بشناسيم و از آن لذت ببريم.
بخش زيادي از سخت بودن زندگي مربوط به سخت گیری ماست. زندگي آنقدر که می پندارید، سخت و دشوار نيست. هميشه واقعيت، تحمل پذیر است؛ اين ما هستيم که نسبت به سختی های آن اغراق می کنیم و درجه دشواري آن را بالاتر می بریم. وقتي زندگي دنيا را بيش از حد مهم دانستيم، زندگي را هم سخت می گیریم و اين بر ميزان فشار رواني ما می افزاید. به همين جهت امام کاظم(ع) می فرماید: دنيا را ناچيز بشماريد و زندگي را راحت بگيريد بدون شک هيچ مردمي آن را راحت نگرفتند مگر آنکه خداوند زندگي را برايشان گوارا ساخت. پس با زندگي خود مدارا کنيد و آن را راحت بگيريد تا آسوده زندگي کنيد.
رئیس دانشگاه صنعت نفت به همراه جمعی از مدیران این دانشگاه با رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت، دیدار و گفت وگو کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، در این نشست که در دفتر حجت الاسلام امیر حاجی کمالی، مشاور وزیر و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت برگزار شد، کریم سلحشور، رئیس دانشگاه صنعت نفت با طرح مواردی در حوزه مسائل فرهنگی دانشگاه صنعت نفت با حجت الاسلام علی جولایی مفرد به بحث و تبادل نظر پرداختند.
سلحشور همچنین با اشاره به تاریخچه این دانشگاه و ارائه برنامه راهبردی پنج ساله آن، همچنین شرح خدمات ارزنده دانشگاه صنعت نفت به صنعت نفت، بر آمادگی این دانشگاه برای همکاری هرچه بیشتر با متولیان فرهنگی وزارت نفت تاکید کرد.
در این نشست که سیدمهدی میررکنی، معاون آموزش حرفه ای دانشگاه صنعت نفت و منصور خدایاری، رئیس حوزه ریاست دانشگاه در آن حضور داشتند، حجت الاسلام حاجی کمالی، مشاور وزیر و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت ضمن اظهار خرسندی از این نشست و گزارش های ارائه شده، ارتباط بین کشورهای اسلامی و استفاده از ظرفیت علمی، فنی و تخصصی را زمینه توسعه روابط دوستانه و گسترش همکاری های بین المللی خواند و برحمایت کامل از سیاست های دانشگاه صنعت نفت و فعالیت های علمی- فرهنگی تاکید کرد.
برگزاری دومین دوره مسابقات سراسری قرآن
آیین افتتاحیه دومین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت با حضور حجت الاسلام امیر حاجی کمالی، مشاور عالی وزیر نفت و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت برگزار شد.
این دوره از مسابقات ویژه کارکنان، همسران و فرزندان ستاد وزارت نفت در مجتمع فرهنگی ـ تفریحی آبعلی صنعت نفت برگزار شد.
در آیین افتتاحیه دومین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت، حسین ربیعیان، مسئول دارالقرآن وزارت نفت، جواد یزدیان، مدیرکل منابع انسانی ستاد وزارت نفت و مسئول دارالقرآن ستاد وزارت نفت، محسن قاسمی از مسئولان دارالقرآن ستاد وزارت نفت و جمعی از استادان قرآنی حضور داشتند.
پیشنهاد وزارت نفت در دستور کار مجلس قرار گرفت (بخش دوم)
آرش جعفری اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت، به عنوان متولی ورزش نفت به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داده است در تدوین برنامه هفتم توسعه، شرایطی فراهم شود که تیم های نفتی حاضر در مناطق محروم بتوانند از بودجه دولتی برخوردار شوند. درصورتی که این پیشنهاد بارأی مثبت نمایندگان مجلس همراه شود، مشکل تیم های نفتی برای حضور در ورزش حرفه ای و لیگ های برتر در رشته های مختلف ورزشی برای همیشه حل خواهد شد و دیگر این تیم ها دغدغه مالی نخواهند داشت. شایان ذکر است در شماره قبل به این موضوع پرداخته ایم و در این شماره آن را تکمیل می کنیم.
در دولت دهم، هم در قانون برنامه پنجم توسعه و هم در بودجه سال ۱۳۹۰ دستور عمل خاصی برای بودجه ورزش کشور ذکر شد. بر اساس تبصره بند (ب) ماده(۱۳) قانون برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وجه از محل بودجه کل کشور به هر شکل به ورزش حرفه ای ممنوع شد. بر اساس تصویب همین قانون، تیم های نفتی در تمام رشته های ورزشی، بخصوص در لیگ های برتر که حرفه ای به حساب می آیند، به لحاظ مالی با مشکل مواجه شدند.
اما حالا در دولت سیزدهم، شرایطی فراهم شده که نفتی ها دوباره بتوانند به اقتدارگذشته خود برگردند. در این پیشنهاد که به محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی ارائه شده، درخواستی مطرح است تا در برنامه هفتم توسعه که تحت تدوین در مجلس است، قانون ممنوعیت کمک به ورزش حرفه ای با در نظر گرفتن تیم های لیگ برتری در رشته های مختلف ورزشی در مناطق محروم یا کم برخوردار که موجب نارضایتی اجتماعی می شود، اصلاح شود. استثنا قائل شدن برای تیم های ورزشی مناطق محروم و کم برخوردار در رشته های مختلف ورزشی، کمترین کمک به این تیم ها درراه توسعه و پیشرفت است.به این ترتیب درخواست شده که پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و هر نحو به ورزش حرفه ای، به استثنای مناطق محروم و کم برخوردار ممنوع باشد و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی محسوب شود. مناطق محروم و کم برخوردار که از این قانون مستثنا هستند یا می شوند، صرفاً بر اساس تقسیمات کشوری ابلاغی وزارت کشور تعیین خواهند شد. درصورتی که این مصوبه تصویب شود، تیم هایی چون صنعت نفت آبادان، نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی جم، پالایش و پخش آبادان، نفت و گاز آغاجاری، پالایش گاز ایلام، نفت و گاز گچساران و... در تمام رشته های ورزشی مشکلی برای تأمین هزینه های خود از سوی وزارت نفت نخواهند داشت و وزارت نفت می تواند بدون مشکل برای این تیم ها بودجه تعیین کند. در سال های اخیر، بودجه این تیم ها از سوی وزارت نفت برای کمک به ورزش مناطق محروم در اختیار اداره کل ورزش و جوانان استان ها قرار می گرفت و اداره کل، این پول ها را به حساب باشگاه ها واریز می کرد که البته گاهی انتقال پول از سوی اداره کل به حساب باشگاه ها با تأخیر و با کسر بخشی از پول انجام می شد که این موضوع، ناراحتی باشگاه ها را به دنبال داشت.
غلامرضا شاه کرمی، مدیرکل امور مجلس وزارت نفت و عضو اصلی شورای مرکزی ورزش وزارت نفت که قبلاً نیز به عنوان مدیر کل در اداره کل ورزش وزارت نفت مشغول به کار بوده وبا شرایط ورزش نفت، بخصوص مناطق محروم و کم برخوردار آشنایی کامل دارد، در باره این موضوع و اینکه چه برنامه ای برای حل این مشکل دارند و همچنین چه کارهایی انجام داده اند، گفت: در برنامه دوم، سوم و چهارم توسعه به دولت اجازه داده می شد، هر وزارتخانه یا هر دستگاه و نهاد دولتی یک درصد از بودجه اش را در ورزش هزینه کند. در همین خصوص، وزارتخانه هایی چون نفت، صنعت و معدن در آن زمان و وزارت نیرو از این مصوبه بهترین بهره را بردند و توانستند زیرساخت های ورزش را در دستگاه های زیر مجموعه خود ارتقا دهند. همچنین توجه خاصی به ورزش مناطق محروم و کم برخوردار می شد و می توان گفت اگر امروز، ورزشگاه یا شرایطی برای ورزش در این مناطق وجود دارد، به دلیل سرمایه گذاری در آن زمان است.
به طور مثال می توانیم بگوییم بازسازی و به روزرسانی مجموعه فرهنگی- ورزشی محمودآباد یا بازسازی ورزشگاه ها و مراکز ورزشی نفت مسجدسلیمان و پارس جنوبی و حتی آغاجاری و گچساران همه در آن برهه صورت گرفته است.
اما متأسفانه در برنامه پنجم توسعه و با هدف خصوصی سازی دستگاه ها وادارات دولتی، مجلس لایحه ای که دولت در خصوص هزینه نکردن برای تیم های ورزشی، بخصوص تیم های حرفه ای ارائه کرده بود را تصویب کرد و عملاً با حذف آن یک درصد، تمام تیم ها مجبور بودند از منابع دولتی استفاده کنند، بویژه تیم های نفتی که از این یک درصد استفاده می کردند، با مشکل مواجه شدند.
این مصوبه، ضربه بزرگی به زیرساخت های ورزشی زد؛ اما اینکه می گویم زیرساخت ها ضربه خورد، به این دلیل است که شما باید برای حضور در ورزش حرفه ای، زیرساخت های حرفه ای داشته باشید تا تیم های شما نتیجه بگیرند. باید بهترین شرایط را برای تیم های ورزش خود آماده کنید؛ اما وقتی زیرساخت نداشته باشید، به مشکل می خورید.
به طور مثال، یکی از ابزارها برای حرفه ای شدن، حق پخش تلویزیونی است؛ اما در کشور ما بنا به دلایلی که همه این روزها می دانند، این موضوع مرسوم نیست. بنابراین تیم ها با مشکل مالی رو به رو شدند که برای حل آن باید از منابع مالی دولت استفاده کنند.
به همین دلیل، درصدد برآمده ایم در برنامه هفتم توسعه که در حال تدوین است، این مشکل را با کمک نمایندگان مجلس حل کنیم. بنابراین، ابتدا با کمیسیون فرهنگی مجلس و سپس فراکسیون ورزش، نامه نگاری های اصلی را انجام دادیم و صحبت هایی هم به صورت حضوری و رودر رو داشتیم و به قول معروف اقدامات اصلی انجام شده تا با توجه به راه حل هایی که می توان ارائه کرد، این مشکل حل شود.
به منظور تبیین و آگاه سازی نمایندگان مجلس در خصوص اصلاح مفاد تبصره (13) قانون برنامه پنجم توسعه و ماده (94) برنامه ششم توسعه که پرداخت هرگونه بودجه به تیم های ورزش حرفه ای را ممنوع کرده بود، گام هایی مهم برداشته ایم. تیم هایی چون نفت مسجدسلیمان، نفت آبادان، پارس جنوبی جم، پالایش گاز ایلام و... با مشکل مالی شدید مواجه هستند و باید بگویم تیم هایی چون نفت و گاز گچساران و آغاجاری هم به زودی به جمع این تیم ها اضافه می شوند. بنابراین این تیم ها باید از زیرساخت حرفه ای برخوردار باشند تا بتوانند با سایر تیم ها رقابتی برابر کنند.
از سوی دیگر باید بگویم اسپانسر ها حاضر به همکاری با تیم های مناطق محروم نیستند؛ چون عقیده دارند سرمایه گذاری در این مناطق برای آنها جواب نمی دهد. به همین دلیل، باید راهی پیدا کنیم تا دوباره از منابع دولتی در مناطق محروم استفاده کنیم. ما از قانونگذار درخواست کرده ایم که برای مناطق محروم و کم برخوردار استثنا قائل شود؛ چون تیم های ورزشی این مناطق بین 70 تا 100 سال سابقه حضور در ورزش ایران دارند.
ما از نمایندگان کمیسیون فرهنگی و فراکسیون ورزش که به نوعی در کمیسیون تلفیق هستند و کمیسیون تلفیق هم اساس تبیین و اصلاح مفاد برنامه هفتم توسعه را به عهده دارد، خواسته ایم که این مورد را که در برنامه پنجم توسعه بوده، اصلاح کنند و برای تیم های مناطق محروم استثنا قائل شوند.
البته از کمیسیون های تخصصی انرژی، صنایع، عمران، برنامه وبودجه و اقتصاد خواسته ایم مانند کمیسیون فرهنگی، در تبیین و اصلاح برنامه هفتم توسعه در کمیسیون تلفیق از ظرفیت تمام نمایندگان استفاده کرده و برای مناطق محروم استثنا قائل شوند.
برای احیای ورزش در این مناطق، واقعاً به اصلاح مصوبه نیاز داریم؛ البته ما سعی می کنیم که با آگاه سازی نمایندگان و همچنین با کمک گرفتن از وزارت ورزش و فدراسیون های مربوطه و نیز تمام ظرفیت های صنعت نفت، مجمع نمایندگان خوزستان، بوشهر و ایلام و هر شهر و منطقه ای که در مناطق محروم قرار دارند، در برنامه هفتم توسعه، قانونی مدون شود تا تیم های مناطق محروم بتوانند از منابع دولتی برای توسعه ورزش استفاده کنند. بازهم تأکید می کنم، باید کمیسیون تلفیق را قانع کنیم که مصوبه برنامه پنجم توسعه را در خصوص تیم هایی که در مناطق محروم و کم برخوردار حضور دارند، اصلاح کند و امیدواریم که این مهم به نتیجه برسد.
محمدمهدی فروردین، رئیس فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی در خصوص این موضوع و اینکه چه برنامه ای برای حل این مشکل دارند و نیز چه کارهایی می توانند انجام دهند تا مشکل تیم های نفتی حاضر در مناطق محروم حل شود، گفت: همان قدر که ورزش همگانی برای ما مهم است، ورزش قهرمانی و حرفه ای هم مهم است. مجلس همیشه از ورزش قهرمانی و حرفه ای حمایت کرده است. در ابتدا باید زیرساخت ها برای ورزش حرفه ای فراهم شود. مسلماً برای این موضوع باید سرمایه گذاری شود که به بودجه نیاز است. پس باید راهکاری بیندیشیم تا به هدف برسیم. مجلس در برنامه پنجم توسعه سعی داشت که ورزش به سمت خصوصی سازی برود و ما هم به دنبال این موضوع هستیم؛ اما در بعضی مناطق، این موضوع به دلیل نداشتن زیرساخت ها امکانپذیر نیست. حال باید در قبال مسؤولیت های اجتماعی، ابتدا زیرساخت ها انجام و بعد به تیم های ورزشی کمک شود. من هم به عنوان فردی که در ورزش بوده، بخصوص اینکه مربی فوتبال بودم و مشکلات را از نزدیک لمس کردم، شرایط تیم هایی چون نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان را بخوبی می دانم؛ البته در دیگر مناطق محروم نیز چنین وضعیتی وجود دارد. بنابراین باید راهکاری مناسب پیدا کنیم تا همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی، این مشکل را حل کنیم. در این مورد باید با سایر نمایندگان صحبت کنیم و آنها قانع شوند. به قول معروف، باید از تمام زوایا این موضوع را مورد بررسی قرار دهیم و بعد در کمیسیون های مختلف و سپس در صحن مجلس مطرح کنیم تا برای مناطق محروم با توجه به شرایط خاصی که دارند، استثنا قائل شوند. باید همه چیز عقلانی باشد و تصمیم احساسی صورت نگیرد. به هرحال من به عنوان رئیس فراکسیون ورزش، تمام سعی خودم را می کنم تا این مشکل حل شود.
فرزند کاراته کا و قهرمان نفتی:
مشعل فرزند همکار نفتی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران- منطقه جنوب شرق، موفق شد در مسابقات بین المللی کاراته سبک کیوکوشین، ضمن کسب مقام نایب قهرمانی، مدال نقره را نیز از آن خود کند.
یگانه نوروزی، فرزند مجید نوروزی از همکاران واحد مهندسی ترابری این منطقه است که بتازگی توانسته در مسابقات بین المللی کیوکوشین کاراته ماتسوئی که در شهر آستارا برگزار شد، صاحب مدال نقره شود.
او که محصلی موفق و دانش آموز رشته گرافیک رایانه است، به تأسی از پدر که در این رشته دارای کمربند مشکی و دان 4 است، به این رشته ورزشی علاقه مند شده است. تحقق آرزوهایی از جنس آرزوهای پدر، روایت این فرزند نفتی است. به همین منظور با این قهرمان نوجوان و جویای نام گفت وگویی داشته ایم که با هم می خوانیم.
متولد سال 83 هستم و 17 سال دارم. پدرم در قسمت ترابری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مشغول به کار است. در حال حاضر هم درس می خوانم و هم به ورزش قهرمانی مشغول هستم.
پدرم تمرین های ورزشی کیوکوشین کاراته را در منزل انجام می داد و به مرور من هم به این رشته علاقه مند شدم، به طوری که از سن 9 سالگی به این ورزش پرداختم.
کاتاها و فن های کومیته را در منزل از پدر آموزش دیدم و با هم مبارزه می کنیم؛ اما او برنده نمی شود و در مقابل می گذارد من پیروز شوم. (با خنده)
روند ورزشی شما به چه شکل بوده است؟
من تحت حمایت و کمک های پدرم این ورزش را یاد گرفتم و در باشگاه هم به صورت تخصصی آموزش دیدم. بتدریج تمرین کردم و با شرکت در مسابقات، سطحم را ارتقا دادم. ابتدا در باشگاه تکنیک نوین زیر نظر مربیان به آموزش پرداختم و اکنون در باشگاه دلاوران زیر نظر خانم شیان اصغری که پدرشان رئیس سبک و مربی پدرم هستند، تمرین می کنم.
زمانی که 13 ساله بودم (سال 96) برای نخستین بار در مسابقاتی که در سطح شهرستان برگزار شد در رده دانش آموزی مقام آوردم و در رشته کاتا، صاحب مقام دوم شدم و در کومیته مقام سوم را از آن خود کردم.
بعد از آن در مسابقات استانی و شهرستان، صاحب عناوین برتر شدم و دو سال پیش در المپیاد ورزشی که در شهرستان رفسنجان برگزار شد، مقام دوم را به دست آوردم و در آخرین مورد نیز در مسابقات بین المللی آستارا که شرکت کنندگانی از کشورهای آذربایجان، عراق و افغانستان داشت، مقام دوم را به خود اختصاص دادم.
می خواهم مربی شوم، ضمن اینکه در این رشته هم تا قهرمانی پیش بروم؛ البته هدفم مثل تمام ورزشکاران، این است که در سایر رشته های ورزشی بتوانم در مسابقات جهانی و المپیک حضور پیدا کنم و با رفتن روی سکو، بخصوص قهرمانی، افتخارآفرین باشم. این نهایت هدف و آرزوی هر ورزشکاری است.
کمربند مشکی و دان (یک) دارم.
پدرم در همه امور پشتیبان من بوده اند و همواره حمایتم می کردند و به من روحیه می دادند.
نه؛ بلکه به من می گفتند که تجربه شد، ان شاءالله دفعات بعد و خودم هم معتقدم آنقدر که انسان از شکست می آموزد از پیروزی درس نمی گیرد.
بدنسازی و چند وقتی هم بدنسازی کار می کردم.
در زمینه درسی موفق هستم و خداوند هوش بالایی به من داده است. به همین دلیل دوست دارم در رشته پزشکی تحصیل کنم. خوشبختانه طوری برنامه ریزی کرده ام که ورزش و درس تداخل زیادی با هم نداشته باشند و مشکلی برایم پیش نیاید.
در وهله اول از پدرم و خانواده ام تشکر می کنم که حمایتم کردند، ضمن اینکه از مربیانی که کمک کردند تا در این رشته پیشرفت کنم، سپاسگزاری می کنم. امیدوارم بتوانم به اهدافم برسم و برای کشورم افتخارآفرین باشم.
میلاد حاجی پور، گلفر جوان مسجدسلیمانی و سرپرست تیم نفت مسجدسلیمان با قهرمانی در مسابقات گلف قهرمانی کشور، موفق شد رکورد جدیدی را در این رشته برای خود ثبت کند.
میلاد حاجی پور در این مسابقات، ضمن کسب عنوان قهرمانی در گروه هندی کَپ، توانست در یک اتفاق نادر و کم نظیر در این رشته، عنوان Hole In One را برای خود در تاریخ گلف کشورمان ثبت کند.
Hole In One ، اصطلاحی در ورزش گلف است، به معنای وارد شدن توپ درون حفره با یک ضربه. معمولا این اتفاق در زمین ها با سه ضربه (پار) رخ می دهد. بین نقطه شروع (تی باکس ) و نقطه میدان (گرین)، 143 متر فاصله وجود دارد.
مسابقات قهرمانی گلف کشور به میزبانی فدراسیون گلف کشور و در زمین های مجموعه ورزشی انقلاب شهر تهران به صورت انفرادی و با حضور 57 گلفر از سراسر کشور برگزار شد.
تم ملی حفاری با دو پیروزی، لیگ دسته اول تیراندازی باشگاه های کشور را مقتدرانه آغاز کرد.
تیم ملی حفاری، در هفته نخست لیگ دسته اول تیراندازی باشگاه های کشور که در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی تهران برگزار شد، در هر دو ماده تفنگ و تپانچه بادی آقایان در رقابتی مقتدرانه، به ترتیب تیم های شهدای ارتش و هیأت ایلام را شکست داد.
باشگاه ملی حفاری در ماده تفنگ بادی با تیراندازانی چون مهدی احمدی، محمد امین رهسپار، محمدرضا فلیوش و عباس فرحان احمدی و همچنین در ماده تپانچه بادی با ترکیب وحید گلخندان، میلاد اوصیا، مهدی امیری و امیرمحمد ابراهیمی در این رقابت ها حاضر شد.
در پایان دور مقدماتی در ماده تفنگ مهدی احمدی، محمدامین رهسپار و محمدرضا فلیوش به ترتیب در جایگاه های اول، دوم و پنجم انفرادی قرار گرفتند و در ماده تپانچه نیز وحید گلخندان با کسب جایگاه اول، جواز حضور در مسابقات پایانی فینال انفرادی را به دست آورد. در مجموع تیمی، تیم های تفنگ و تپانچه ملی حفاری ایران موفق به کسب جایگاه نخست شدند. حسین امیری و فتح الله دلفانی خان، به عنوان مربی و حسین گلپایگانی و سیدناصر حسینی نیزبه عنوان سرپرست این تیم را همراهی کردند.
مسابقات تیراندازی جانبازان و معلولان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با معرفی تیم های برتر به پایان رسید.
مسابقه تیراندازی جانبازان و معلولان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب یادواره سردار شهید حاج قاسم سلیمانی که با هدف تجلیل از ایثارگری جانبازان و معلولان 8 سال دفاع مقدس در مجموعه ورزشی شهرک نفت اهواز و با حضور 6 تیم از تاریخ ۲۶ خرداد امسال آغاز شده بود، هفته گذشته با معرفی تیم های برتر به پایان رسید. در این دوره از مسابقات، پس از رقابت هایی فشرده، تیم ستاد اهواز توانست با اقتدار به مقام قهرمانی این دوره از مسابقات دست پیدا کند. تیم های شرکت نفت و گاز گچساران و نفت و گاز مارون نیز به ترتیب مقام های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند. سرپرست فنی این مسابقات در گفت وگو با «مشعل» گفت: این دوره از مسابقات با هدف توسعه ورزش همگانی و همچنین تجلیل از ایثارگری جانبازان و معلولان 8 سال دفاع مقدس از سوی باشگاه فرهنگی - ورزشی مناطق نفت خیز جنوب و با هماهنگی هیأت ورزشی جانبازان و معلولان مناطق نفت خیز جنوب انجام شد. مسابقات سطح کیفی بالایی داشت و تیراندازان با آمادگی کامل در آن شرکت کرده بودند که نتایج، گواه این موضوع است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات