مروری بر دستاوردهای عام المنفعه وزارت نفت در دولت سیزدهم
پیشتازی نفت در مسیر محرومیت زدایی
مشعل از نگاه صاحب نظران، نفت در مناسبات اجتماعی سرمایه ای ملی است که اثربخشی آن بر توسعه جوامع ملی و محرومیت زدایی به وضوح قابل مشاهده است. اقدام های برجسته وزارت نفت در ایفای مسئولیت اجتماعی و انجام خدمات عام المنفعه به موازات فعالیت های ذاتی خود نظیر اکتشاف، استخراج، تولید و بهره برداری از منابع انرژی، کاملا مشهود بوده و توانسته است نقش موثری در رونق و شکوفایی اجتماعی و فرهنگی مردم مناطق محروم به همراه داشته باشد. باور به نهادینه بودن مناسبات مسئولانه اجتماعی در میان دست درکاران وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران گسترش و تعمق قابل توجهی پیدا کرد؛ به گونه ای که ساختار جدیدی با عنوان مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با هدف کاهش محرومیت ها در مناطق کمتر توسعه یافته پایه گذاری شد و خدمات عام المنفعه صنعت نفت کشور رویکرد جدی تری به خود گرفت.
وزارت نفت دولت سیزدهم زمینه سازی برای توسعه پایدار و زودن غبار فقر و محرومیت در مناطق کمتر توسعه یافته را در دستور کار دارد. بر پایه مستندات و شواهد موجود، اقدام های انجام شده در خصوص کمک به عمران مناطق نفت خیز و گازخیز کشور در هشت حوزه اصلی شامل آموزش، ورزش، بهداشت، راه، آبرسانی، برق رسانی، طرح هادی روستایی و خدماتی به طور گسترده در حال انجام است.
به این منظور در سال های اخیر هزار و 344 پروژه تکمیل شده و به بهره برداری رسیده است که از این تعداد 254 پروژه آموزشی، 319 پروژه ورزشی، 261 پروژه بهداشتی، 58 پروژه راه و جاده، 28 پروژه آب رسانی، 5 پروژه برق رسانی، 365 پروژه هادی روستایی و 54 پروژه خدماتی بوده است. افزون بر پروژه های فوق، هزار و 229 پروژه نیز در حوزه های عنوان شده در دست اقدام است. در ادامه ایفای نقش مسئولیت اجتماعی صنعت نفت، لازم است به برخی دستاوردها و اقدام های شاخص شرکت های اصلی وزارت نفت اشاره و از اهتمام مدیران این شرکت ها نسبت به انجام فعالیت های عام المنفعه با هدف محرومیت زدایی و رضایت مندی ساکنان بومی مناطق همجوار تأسیسات یاد کنیم. آنچه در ادامه می خوانید، مروری بر اهم اقدام ها، تصمیم ها و فعالیت های مسئولیت اجتماعی شرکت های اصلی نفتی است.
« اهتمام نفت به برقراری عدالت اجتماعی»
شرکت ملی نفت ایران با ایجاد مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز و به عهده گرفتن تعهد اجرای طرح های مصوب، افزون بر عمل به مسئولیت اجتماعی خویش، زمینه ساز همکاری و همفکری محسوس و قابل توجه میان ارکان بالادستی صنعت نفت با نهادهای محلی و مردم در بسیاری از استان های کشور بوده و گام هایی بلند در راه بسط عدالت اجتماعی، رفاه و محیط زیست سالم در سطح کشور برداشته است. تعداد 373 پروژه عام المنفعه عمران مناطق نفت خيز در سال گذشته به بهره برداری رسید و اعتباری افزون بر 491 ميليارد تومان نیز براي طرح هاي در دست اجرا از محل منابع داخلي شركت ملي نفت ايران (با احتساب بهره برداری از 7 پروژه در بازسازي مناطق آسیب دیده از سيل استان خوزستان) پرداخت شده است.
نوسازی و بهسازی جاده های روستایی از اقدام های شاخص در حوزه مسئولیت اجتماعی است که اگر بخواهیم به فعالیتهای شرکت های نفتی در بخش جادهسازی اشاره کنیم، اقدام های قابل توجه زیادی انجام شده است. بهسازی جاده تمبی-چم فراخ و اجرای روکش آسفالت این جاده به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان مرمت و بازسازی شد. برای بهسازی آن مبلغ ۳ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان هزینه شده است. همچنین جاده اصلی و فرعی چهار روستای (ابوالفلوس، عدسواری، حفیره، عدشرهان) شهرستان رامشیر به طول ١٠ کیلومتر به همت شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری ترمیم، بهسازی و ایمن سازی شد. جاده دسترسی روستای العقدا در شهرستان کارون با همکاری شرکت ملی حفاری ایران و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، پس از انجام زیرسازی و آسفالت به بهره برداری رسیده است. این جاده که از مسیر جاده کمربندی اهواز - آبادان منشعب شده، بالغ بر ۶۲ میلیارد ریال تامین اعتبار و سپس پیمانکار بخش خصوصی آن را در مدت سه ماه اجرایی کرده است.
احداث و بازسازی مدارس در مناطق محروم و همجوار تاسیسات نفت و گاز بیش از هر مقوله دیگری میتواند به تحکیم پایههای توسعه اجتماعی و فرهنگی در میان ساکنان این مناطق کمک کند. مدیران نفتی هم با درک این مهم و اتخاذ تصمیم های مقتضی، از موضوع مدرسهسازی غافل نبوده اند. به همت کارکنان و با به کارگیری امکانات و ماشین آلات راهسازی و پشتیبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، عملیات خاکبرداری و تسطیح زمین یک باب مدرسه ۱۲ کلاسه در روستای پشتو از توابع بخش ریز شهرستان جم انجام شد. شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان هم با اهدا و توزیع ۵۰۰ بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار زیر پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر لالی، گامی دیگر در عمل به مسئولیت های خود برداشت. یک واحد آموزشی و یک مسجد از طرح های مسئولیت اجتماعی شرکت نفت و گاز مارون در بخش غیزانیه هم افتتاح شد. برای احداث مسجد اهل بیت و مدرسه شهید دیانت که به همت پایگاه مقاومت بسیج سپهبد شهید حاج قاسم سلیما نی این شرکت ساخته شده، به ترتیب ۵۰۰ و ۲۶۰ میلیون تومان هزینه شده است.
در حوزه ورزش نیز شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، زمین چمن مصنوعی شهرستان رامشیر را با مساحت ۱۰۳۰ مترمربع و با اعتباری بالغ بر ۳ میلیارد ریال احداث و به اداره آموزش و پرورش شهرستان رامشیر تحویل داد. همچنین شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون اقلام ورزشی و فکری به دفتر تسهیل گری و توسعه محلی کوی زویه اهواز اهدا کرد.
یکی از اقدام های شاخص شرکت های نفتی در حوزه مسئولیت اجتماعی، آبرسانی به روستاها و مناطق محروم است که به صورت روزانه و مستمر انجام می شود. در این میان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری دارای تأسیسات آبرسانی مهمی است که برای تأمین آب تأسیسات، واحدهای عملیاتی و منازل سازمانی احداث شده اند، اما با هدف عمل به مسئولیت های اجتماعی، حدود ۶۰ درصد آب تولیدی این شرکت به صورت مستمر و روزانه به شهرها و روستاهای مناطق پیرامونی اختصاص می یابد. تعداد ۳۰ روستا از توابع شهرستان های بهبهان، هندیجان و امیدیه به صورت روزانه و مستمر از آب تولیدی آبرسانی سردشت زیدون با مجموع دبی ۲۰ هزار مترمکعب بهره مند می شوند.
تداوم توسعه گازرسانی
عملکرد مطلوب شرکت ملی گاز در حوزه مسئولیت اجتماعی که با طرح توسعه گازرسانی تداوم یافته، گویای این واقعیت است که این شرکت در مقوله ارائه خدمات عام المنفعه به یک بلوغ سازمانی دست یافته است؛ از این رو می توان چشم انداز روشنی را برای این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی متصور شد. شرکت ملی گاز ایران مانند دیگر شرکت های تابع وزارت نفت همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود در سال گذشته 295 میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح های توسعه ای و عام المنفعه اختصاص داده؛ به گونه ای که امسال بیش از رقم عنوان شده هزینه شده است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان یک شرکت سرآمد در امر مسئولیت اجتماعی است به گونه ای که از آن به عنوان یکی از مهم ترین مضامین راهبردی در خط مشی سازمان یاد می کند. اقدام های این شرکت در سه محور اقتصادی، محیط زیستی و اجتماعی به ثمر نشسته است که در کنار انجام وظایف ذاتی خود پیمانکاران متعهد به اجرای اقدام ها و خدمات عام المنفعه هستند. احداث راه های روستایی، حفر چاه آب آشامیدنی، احیای قنات ها، تجهیز ساختمان مددجویان، خرید لوازم و ملزومات زندگی خانواده های بی سرپرست، اهدای جهیزیه کامل به نوعروسان، تهیه بسته معیشتی به محرومان، اهدای لوازم التحریر به دانش آموزان کمتر برخوردار در سطح روستاها و شهرستان های استان سیستان و بلوچستان، از اهم اقدام های اجرایی بوده است.