عقبماندگیها در برداشت از میدانهای مشترک با تلاشهای وزارت نفت جبران شد
سرمایه گذاری 7 میلیارد دلاری برای توسعه میدان آزادگان
دستاوردهای صنعت گاز در دولت سیزدهم
بهبود فعالیت های منابع انسانی با اقدام های فرایندمحور
تکمیل زنجیره ارزش متانول در دستور کار قرار گرفت
افتخارآفرینی در حصار محدودیتها
سرمایه گذاری 10 هزار میلیارد تومانی روی دانش بنیان ها
اتصال بخش بخار نیروگاه غرب کارون به شبکه سراسری برق
پایان خامفروشی با اجرای طرحهای توسعهای
رضا پرکاس، سرمربی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان شد
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: خوشبختانه امروز با ابتکار عمل و تلاش های همکاران وزارت نفت، عقب ماندگی ها در برداشت از میدان های مشترک جبران شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در نشست روز یکشنبه (۱۲ تیرماه) هیأت دولت به ضرورت افزایش تولید نفت و گاز طبیعی برای پاسخ به نیازهای صادراتی بویژه در میدان های مشترک تاکید کرد و گفت: میدان های مشترک، ذخایر ملی کشور است و دولت در صیانت از این ذخایر از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد. خوشبختانه امروز با ابتکار عمل و تلاش های همکاران وزارت نفت، عقب ماندگی ها در برداشت از میدان های مشترک جبران شده است.
وی به بهره برداری از ۲۰۹ طرح صنعتی و معدنی، همزمان با روز ملی صنعت و معدن اشاره کرد و افزود: تکمیل حلقه های زنجیره ارزش مواد معدنی، یکی از برنامه های مهم تحولی دولت است. در این زمینه برنامه ریزی جدی کرده ایم و لازم است ابعاد این حرکت به کمک رسانه ها برای افکار عمومی تبیین شود.
رئیس جمهوری ارائه جزئیات طرح های افتتاح شده به مردم را امیدآفرین خواند و از مسؤولان امر خواست جزئیات این کار بزرگ، اعم از تعداد واحدهای فعال شده، رقم سرمایه گذاری و اشتغالزایی و نتایج آن را با مردم در میان بگذارند.
رئیس مجلس شورای اسلامی:
رئیس مجلس شورای اسلامی تبادلات تجاری در حوزه انرژی، برق و گاز را از فرصت های مناسب در حوزه همکاری های ایران و آذربایجان دانست. به گزارش خانه ملت، محمدباقر قالیباف روز دوشنبه (۱۳ تیرماه) در دیدار با جیحون بایرام اف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، با اشاره به نزدیکی فرهنگی، دینی و اقتصادی دو کشور گفت: سیاست قطعی دولت سیزدهم و مجلس یازدهم در جمهوری اسلامی ایران، توسعه روابط با کشورهای همسایه است و این توسعه باید همه جانبه باشد.
وی تبادلات تجاری در حوزه انرژی، برق و گاز را از فرصت های مناسب در حوزه همکاری های دو کشور برشمرد و به توافقی که سال گذشته همسو با دسترسی به نخجوان از مسیر ایران انجام شده، اشاره کرد و افزود: هرچه زودتر باید این امکان برای همکاری های عمیق هر دو کشور فراهم شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با توجه به شرایط کنونی، باید همه کشورهای منطقه و قفقاز به سوی صلح و ثبات حرکت کنند، تصریح کرد: با هر موضوعی که به امنیت و صلح منطقه آسیب بزند، مخالف هستیم.
جیحون بایرام اف نیز در این دیدار با تأکید بر ضرورت استفاده از ظرفیت های دو کشور برای تکمیل پروژه های موجود و تعریف پروژه های جدید، به قرارداد سوآپ گازی میان ترکمنستان و جمهوری آذربایجان از مسیر ایران اشاره کرد و گفت: باید همکاری ها در حوزه ساخت و تکمیل سدها و نیروگاه های برق آبی، پیگیری شود.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد: با توجه به تجارب ارزنده ایران و نزدیکی این کشور از نظر جغرافیایی با آذربایجان باید شرایط همکاری های اقتصادی و تجاری فراهم شود که برای تحقق این مهم برای سرمایه گذاران ایرانی معافیت ها و امتیازهایی پیش بینی شده است.
سخنگوی دولت با اشاره به توسعه میدان آزادگان از سوی منابع داخلی:
سخنگوی دولت با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: انجام کارهای بزرگ، با باور به توان داخلی و اراده قوی شدنی است. به گزارش شانا، علی بهادری جهرمی با اشاره به توییت جواد اوجی، وزیر نفت درباره طرح توسعه یکپارچه میدان نفتی مشترک آزادگان، با تأمین مالی ۷ میلیارد دلاری بانک های دولتی و خصوصی، هلدینگ های اقتصادی و صندوق توسعه ملی و با هدف افزایش تولید این میدان به ۵۷۰ هزار بشکه در روز در توییترش نوشت: «انجام کارهای بزرگ با باور به توان داخلی و اراده قوی، شدنی است. هم افزایی ظرفیت های بی شمار ملی می تواند تحریم های غیرقانونی را خنثی کند.»
گامی نو در مسیر توسعه سی ان جی
خودروی دوگانه سوز سورن پلاس به منظور توسعه صنعت سی ان جی در کشور در حاشیه نمایشگاه شهر هوشمند رونمایی شد و بزودی جایگزین تاکسی های سمند می شود.
آیین رونمایی خودروی دوگانه سوز سورن پلاس صبح روز سه شنبه (۱۴ تیرماه) با حضور رضا کاظم نژاد، سرپرست پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و مهدی خطیبی، مدیرعامل ایران خودرو در حاشیه سومین نمایشگاه شهر هوشمند غرفه سازمان دهیاری ها و شهرداری ها واقع در محل مصلای تهران برگزار شد.
خودروی دوگانه سوز سورن پلاس همسو با اجرای قرارداد تولید ۴۵ هزار خودروی تاکسی و وانت دوگانه سوز تولید شده و با بررسی و طراحی ایمنی و امکانات رفاهی، از مردادماه با جایگزین شدن خودروهای تاکسی سمند در اختیار مصرف کنندگان قرار خواهد گرفت.
قرارداد حمایت مالی تولید ۴۵ هزار خودروی وانت و تاکسی دوگانه سوز (اعم از ۴۰ هزار دستگاه خودروی تاکسی و ۵ هزار دستگاه خودروی وانت) آذر سال گذشته بین شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و ایران خودرو امضا شد.
این قرارداد براساس مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر طرح حمایت از تولید و تبدیل کارخانه ای و کارگاهی خودروهای دوگانه سوز عمومی، تاکسی، ون (تاکسی)، وانت و مسافربر شخصی بنزینی به سی ان جی سوز و به منظور جایگزینی استفاده از گاز طبیعی به عنوان سوخت پاک امضا شد.
در نشست شورای اقتصاد انجام شد
درخواست های وزارت نفت شامل مواردی همچون تولید زودهنگام میدان نفتی چنگوله، احیای چاه های نفتی کم بازده غیرفعال، توسعه میدان های گازی مناطق مرکزی ایران، همچنین تکمیل و بهبود پالایشگاه های گازی در نشست شورای اقتصاد بررسی شد.
به گزارش سازمان برنامه و بودجه، نشست شورای اقتصاد به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری و با حضور مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه و اعضای این شورا، رؤسا و نمایندگان دستگاه های اجرایی متقاضی مصوبات شورای اقتصاد و مدیران و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه کشور برگزار شد.
در این نشست، ابتدا درخواست های وزارت نفت شامل مسائل «تولید زودهنگام میدان نفتی چنگوله»، «احیای چاه های نفتی کم بازده غیرفعال، بسته توسط شرکت های فناور» و «توسعه میدان های گازی مناطق مرکزی ایران» به استناد ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، همچنین «تکمیل و بهبود پالایشگاه های گازی» به استناد ماده (۸۷) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ادامه این نشست، درخواست های مربوط به وزارت نیرو در خصوص احداث بخش بخار نیروگاه های گازی (شامل نیروگاه های سلطانیه، زاگرس، خلیج فارس، گلستان، سمنان، خرمشهر و شهید کاوه) به استناد ماده (۱۲) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مطرح و بررسی شد.
قیمت سبد نفتی اوپک دیروز (دوشنبه، ۱۳ تیرماه) با افزایش بیش از ۲ دلاری از ۱۱۵ دلاری گذشت. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک دیروز ۱۱۵ دلار و ۳۰ سنت ثبت شد، در حالی که جمعه (۱۰ تیرماه) ۱۱۳ دلار و ۲۰ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السیدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام شاخص برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز روز (سه شنبه، ۱۴ تیرماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۱۱۲ دلار و ۱۳ سنت و ۱۰۸ دلار و ۵۰ سنت به ازای هر بشکه بود.
با آغاز نخستین روز از اعتصاب های کارگران فعال در بخش فراساحلی نروژ، تولید نفت و گاز این کشور کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز، کارگران بخش فراساحلی صنعت نفت و گاز نروژ روز سه شنبه (۱۴ تیرماه) نخستین روز از اعتصاب برنامه ریزی شده خود را به دلیل مسائل مربوط به دستمزد آغاز کردند؛ اقدامی که می تواند تولید گاز این کشور را حدود یک سوم کاهش دهد و کمبود عرضه این نوع از انرژی را همزمان با تنش ها در اوکراین تشدید کند. بر اساس محاسبه های رویترز با توجه به برنامه های اعضای اتحادیه کارگران مبنی بر افزایش تدریجی اعتصاب ها در روزهای آینده، ممکن است حدود ۱۵ درصد از تولید نفت نروژ نیز تا روز شنبه (۱۸ تیر ماه) کاهش یابد. به دلیل آنکه نروژ، دومین تأمین کننده انرژی اروپا پس از روسیه، تأمین کننده ای قابل اعتماد و قابل پیش بینی به شمار می رود، تقاضا برای نفت و گاز این کشور زیاد است، بویژه با توجه به اینکه جریان گاز از خط لوله نورد استریم یک روسیه از تاریخ ۱۱ ژوئیه (۲۰ تیر ماه) به مدت ۱۰ روز متوقف می شود. آدون اینگوارتسن، رهبر اتحادیه کارگران نفت و گاز لدرن، در گفت وگویی ضمن اعلام آغاز اعتصاب ها، گفت: این اتحادیه اعتصاب ها را افزایش خواهد داد تا کارفرمایان را برای برآورده کردن درخواست افزایش دستمزد به منظور جبران تورم فزاینده تحت فشار قرار دهد. وزارت کار نروژ بار دیگر تأکید کرد که این رویداد را به دقت دنبال می کند و دولت می تواند در شرایط خاص برای توقف هرگونه اعتصاب مداخله کند. شرکت انرژی اکوینور نروژ روز سه شنبه اعلام کرد: تولید نفت و گاز ۸۹ هزار بشکه معادل نفت در روز کاهش می یابد که از این میزان، ۲۷ هزار و ۵۰۰ بشکه معادل نفت در روز مربوط به تولید گاز می شود. این اتحادیه روز پنجشنبه (9 تیرماه) اعلام کرد: اعضا به توافق مربوط به دستمزد کارگران رأی منفی داده اند و اعتصاب خود را از روز پنجم ژوئیه آغاز خواهند کرد. اتحادیه لدرن همچنین روز جمعه گفت، چنانچه توافقی حاصل نشود، درگیری ها از ششم ژوئیه بشدت افزایش می یابد. این اتحادیه همچنین اعلام کرد که احتمال دارد فعالیت ۶ میدان نفتی در روز دوم اعتصاب ها متوقف شود. محاسبه ها بر مبنای تولید رسمی نروژ نشان می دهد در صورت وقوع این اتفاق، حدود ۳۲۰ هزار بشکه معادل نفت در روز معادل حدود ۸ درصد از تولید نفت این کشور کاهش خواهد یافت.
وزیر نفت با بیان اینکه سهامداران پالایشگاه های کشور باید عمده سود سالانه خود را در طرح های توسعه ای و کیفی سازی محصولات پالایشگاه ها سرمایه گذاری کنند، تأکید کرد: اگر این اتفاق رقم نخورد در سال های آینده به لحاظ مسائل محیط زیستی این سهامداران هستند که بی شک زیان خواهند کرد.
جواد اوجی در حاشیه نشست مشترک با مدیران عامل شرکت های خصوصی و خصولتی پالایشی کشور گفت: وزارت نفت هر ماه نشستی را به منظور پیگیری روند ساخت پالایشگاه های نفت نو و طرح های کیفی سازی در پالایشگاه موجود برگزار می کند، در این نشست ها موانع و مشکلات طرح های توسعه ای در بخش پالایشگاهی کشور به شدت پیگیری می شود.
وی با بیان اینکه طبق برنامه زمان بندی اعلام شده امیدواریم تا پایان دولت سیزدهم ظرفیت پالایش کشور افزایش یابد، ادامه داد: امسال به امید خداوند دو طرح کیفی سازی فرآورده های نفتی در پالایشگاه های اصفهان و شیراز به بهره برداری خواهد رسید.
وزیر نفت تصریح کرد: با وجود تحریم های ظالمانه ای که بر ضد کشورمان در جریان است، اما بنده از روند احداث طرح های جدید پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی کشور راضی هستم. اوجی تأکید کرد: سهامداران پالایشگاه های کشور باید عمده سود سالانه خود را در طرح های توسعه ای و کیفی سازی محصولات پالایشگاه ها سرمایه گذاری کنند. اگر این اتفاق رقم نخورد در سال های آینده به لحاظ مسائل محیط زیستی این سهامداران بی شک زیان خواهند کرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه گره های موجود در صنعت پتروشیمی با استفاده از ظرفیت های مراکز علمی و پژوهشی گشوده می شود، گفت: از همه ظرفیت های دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و بخش خصوصی برای توسعه متوازن استفاده می کنیم.
مرتضی شاهمیرزایی با بیان اینکه باید با استفاده از ظرفیت های مراکز علمی و پژوهشی گره های موجود در صنعت پتروشیمی ایران را باز کرد، گفت: برگزاری نشست های تخصصی افزون بر شناسایی و بررسی برخی چالش های موجود منجر به ارتقای سطح دانش و فناوری نیز خواهد شد. معاون وزیر نفت تصریح کرد: باید با عزمی جدی سبد محصولات پتروشیمی ایران را متنوع کرد و هدف گذاری ها برای تکمیل زنجیره ارزش را به عنوان راهبردی مهم در همه بخش ها مورد توجه قرار داد. شاهمیرزایی افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی از ورود دانش های نوین، سرمایه های جدید و همکاری با مراکز دانشگاهی برای توسعه و پیشرفت صنعت دانش بنیان پتروشیمی حمایت می کند و باید بر این نکته تأکید کرد که تکمیل زنجیره ارزش رسالت صنعت پتروشیمی است. وی با اشاره به هدف گذاری برای بومی سازی و تولید همه کاتالیست های مورد استفاده در صنعت پتروشیمی گفت: همکاری شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی با شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی می تواند تحقق این هدف گذاری را شتاب بخشد.
اوپک اعلام کرد:
ظرفیت پالایشی ایران از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه گذشت
ظرفیت پالایشی ایران در یک دهه اخیر با افزایش بیش از ۴۰۰ هزار بشکه در روز به ۲ میلیون و ۲۰۲ هزار بشکه رسید.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در بخشی از بولتن سالانه خود که هفته گذشته منتشر شد به بررسی ظرفیت پالایشی جهان به تفکیک کشورهای مختلف پرداخته است.
بر اساس این گزارش، ظرفیت پالایشی ایران در سال ۲۰۲۱ برابر با ۲ میلیون و ۲۰۲ هزار بشکه بوده که نسبت به سال ۲۰۲۰، یک هزار بشکه افزایش یافته است. ظرفیت پالایشی ایران در سال ۲۰۲۰ برابر با ۲ میلیون و ۲۰۱ هزار بشکه در روز بوده است.
ظرفیت پالایشی ایران بر اساس گزارش بولتن سالانه اوپک از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۱ بیش از ۴۸۰ هزار بشکه در روز افزایش یافته است. ظرفیت پالایشی ایران در سال ۲۰۱۱ برابر با یک میلیون و ۷۱۵ هزار بشکه در روز بود.
اوپک ظرفیت پالایشی عربستان را ۳ میلیون و ۳۲۷ هزار بشکه در روز، ونزوئلا را ۲ میلیون و ۲۷۶ هزار بشکه (شامل آپگرید ظرفیت)، امارات را یک میلیون و ۲۷۲ هزار بشکه در روز و عراق را یک میلیون و ۱۱۶ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد. ظرفیت پالایشی سایر کشورهای عضو اوپک نیز کمتر از یک میلیون بشکه در روز است.
بر اساس گزارش بولتن سالانه اوپک، آمریکا با ظرفیت ۱۷ میلیون و ۷۵۵ هزار بشکه در روز، چین با ۱۶ میلیون و ۴۶۲ هزار بشکه و روسیه با ظرفیت ۷ میلیون و ۱۰۵ هزار بشکه در روز بزرگ ترین دارندگان ظرفیت پالایشی جهان هستند.
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: اقدام های بسیار خوب و قدرتمندی در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شده است.عبدالرحمن کشوری در نشست تخصصی کمیته پدافند غیرعامل وزارت نفت در محل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: هم اکنون در جنگی ترکیبی، واقعی و هدفمند با دشمنان ملت ایران در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه های زیرساختی و سایبری روبه رو هستیم.وی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی یکی از اماکن مورد طمع دشمنان به شمار می آید، افزود: به واسطه ارزیابی ریسک، اقدام ها و طرح های پدافندی بسیار خوبی در این باره انجام شده است.معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور تصریح کرد: باید توجه داشت که دفاع و پاسخ به خرابکاری های دشمن نیازمند نگاه کارآمد و جدی است.کشوری با بیان اینکه تهدیدهای امنیتی و سایبری از شاخص ترین مؤلفه های مورد توجه دشمن برای ضربه به زیرساخت های اقتصادی است، اظهار کرد: تاکنون پاسخ های مناسبی در حوزه پدافندی به دشمنان داده شده است، اما همواره باید نسبت به تهدیدها آگاه بود و برای مقابله با آنها آمادگی لازم نیز وجود داشته باشد.وی گفت: اقدام های بسیار خوب و قدرتمندی در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شده، اما باید برابر با ارزیابی ریسک انجام شده، موارد مربوط به «پیش بینی» و «پیشگیری» بیش از پیش مورد توجه صنعت پتروشیمی قرار گیرد.معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور، تقویت مقوله پدافند غیرعامل را الزامی دانست و افزود: باید به مشترک بودن بعضی از آسیب پذیری ها (با توجه به ارزیابی ریسک های) صنعت پتروشیمی در واحدهای تولیدی توجه داشت و طرحی جامع و مجزا برای مقابله با آنها تهیه و ارائه کرد.
وزیرنفت در نامه ای خطاب به وزیر منابع نفتی نیجریه، درگذشت محمد سانوسی بارکیندو راتسلیت گفت.
متن پیام تسلیت جواد اوجی خطاب به تیمیپره سیلوا برای درگذشت محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل متوفی اوپک به شرح زیر است:
اِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ
خبر بسیارغم انگیز درگذشت جناب محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک را دریافت کردم؛ اینجانب از طرف دولت و ملت جمهوری اسلامی ایران این ضایعه را به جنابعالی، دولت و مردم بزرگ نیجریه تسلیت عرض می کنم.
بی شک، تلاش های شبانه روزی بارکیندو، به عنوان دبیرکل اوپک، در مسیر ایجاد همبستگی و وحدت میان کشورهای عضو، همراه با اعتماد ایشان به خرد جمعی و تلاش های انجام شده برای حصول تفاهم و پیشبرد همکاری ها، همواره به سازمان و اعضای آن کمک کرده است.
نتایج اقدام های به موقع و ملموس بارکیندو در ۶ سال گذشته به سازمان ما و اقتصاد جهانی برای ارتقای ثبات کمک کرده است. این دستاوردها که حاصل خدمات ارزنده وی به عنوان دبیرکل اوپک است، در تاریخ اوپک و بازار جهانی نفت به یادگار خواهد ماند.
خداوند متعال روح ایشان را قرین آرامش نماید و به خانواده ایشان، جناب عالی و مردم بزرگوار نیجریه برای تحمل این ضایعه جبران ناپذیر صبر و شکیبایی عنایت فرماید.
جناب آقای وزیر، لطفاً پذیرای بالاترین احترام های فائقه اینجانب باشید.
محمد سانوسی بارکیندو 63 سال داشت و ساعت 11شب 5 ژوئیه 2022 به طورناگهانی درگذشت.
معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت از موافقت و دریافت مصوبه هیئت وزیران برای اجرای آیین نامه اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت ایران خبر داد.
سجاد خلیلی گفت: وزارت نفت در عمل به تکلیف قانونی بند «ص» از تبصره یک قانون بودجه ۱۴۰۱ پیشنهاد اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت را به هیئت وزیران ارائه کرد که خوشبختانه در نشست دیروز این هیئت، مورد موافقت و تصویب قرار گرفت.
وی افزود: این اصلاح رابطه مالی از آن جهت مهم است که سبب ایجاد شفافیت در درآمدها و نحوه هزینه کرد شرکت ملی نفت ایران خواهد شد. مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۱ به صورت پیاپی در قانون بودجه، دولت و وزارت نفت را به اصلاح رابطه مالی مکلف می کرد که متأسفانه در دولت قبل انجام نشد.
معاون نظارت بر منابع هیدروکربوری وزیر نفت تأکید کرد: با توجه به رویکرد دولت مردمی و وزیر نفت، این موضوع که جزو وعده های آقای اوجی در نشست رأی اعتماد به ایشان در مجلس شورای اسلامی هم بود، در اولویت قرار گرفت.
خلیلی اظهار کرد: اصلاح رابطه مالی شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت افزون بر آن در سند تحول دولت مردمی نیز مورد تأکید قرار گرفته و بخش مهمی از دغدغه مقام معظم رهبری در بحث اصلاح ساختاری بودجه نیز مربوط به همین موضوع است.
با مشارکت بانـک ها و شـرکت های اکتشاف و تولید داخلی انجام می شود
مشعل تفاهمنامه طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید به ارزش هفت میلیارد دلار امضا شد. این تفاهمنامه با حضور رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور، وزیر نفت و رئیس سازمان برنامه و بودجه، توسط محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران بانک های خصوصی و دولتی و شرکت های اکتشاف و تولید داخلی به امضا رسید. در این طرح، سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان با هدف رسیدن به تولید ۵۷۰ هزار بشکه نفت در روز پیش بینی شده است و بانک های مهم کشور و شرکت های اکتشاف و تولید در این طرح سهامدار می شوند و بخشی از سهام این طرح نیز به مردم واگذار خواهد شد. ابراهیم رئیسی این اتفاق در انعقاد تفاهم نامه مشارکت بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی و فنی، برای اجرای یک طرح بزرگ نفتی را مصداق بسیج توان داخلی دانست که زمینه ارتقای اعتماد سرمایه گذاران بخش خصوصی و مردم برای مشارکت در چنین طرح های بزرگی را نیز فراهم می کند. وزیر نفت هم در این مراسم خبر داد که در گام نخست، اجرای پنج پروژه بزرگ برنامه ریزی شده است که هر هفته اجرای یکی از آنها آغاز خواهد شد.
میدان نفتی آزادگان بزرگ ترین میدان نفتی کشور است که در دولت گذشته طرحی برای توسعه آن اجرا نشد، اما دولت سیزدهم اقدام های مهمی برای توسعه آن انجام داده که در بخش کوتاه مدت، تاکنون افزایش ۶۰ درصدی ناوگان حفاری و به تولید رساندن ۲۰ چاه از چاه های حفاری شده قبلی انجام شده است.
میدان نفتی آزادگان در منطقه دشت آبادان، در حدود ۸۰ کیلومتری غرب و جنوب غرب اهواز و در امتداد مرز ایران و عراق در مساحتی بالغ بر ۱۵۰۰ کیلومترمربع قرار دارد و عنوان بزرگ ترین میدان نفتی مشترک ایران را در اختیار دارد. از طرفی این میدان را دهمین میدان بزرگ نفتی جهان برمی شمارند. این میدان مهم ترین مخزن جوان (گرین فیلد) و کمتر توسعه یافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور در خود دارد. ایران و عراق به طور مشترک از این میدان بهره برداری می کنند؛ عراق این میدان را با نام مجنون می شناسد.
پیش از این هشت شرکت بین المللی برای توسعه این میدان کار مطالعات جامع آن را انجام داده بودند، اما به جز شرکت CNPCI که توسعه بخشی از میدان آزادگان شمالی را اجرا کرد، باقی شرکت ها به دلیل تحریم ها برای توسعه میدان قدم به میان نگذاشتند. همین موضوع دولت سیزدهم را بر آن داشت تا فعالیت عقب مانده گذشته را بدون معطلی برای شرکت های بین المللی، با تکیه بر توان و دانش ایرانی با استفاده از حداکثر توان و مقدورات داخلی پیش ببرد و با این اوصاف باید گفت که تکمیل توسعه این میدان در دولت سیزدهم جانی تازه به خود گرفت و از آنجایی که در دولت گذشته طرحی برای توسعه آن اجرا نشده بود، با ورود دولت سیزدهم به عنوان نخستین اقدام، تعداد ناوگان حفاری میدان ۶۰ درصد افزایش یافت و ۲۰ چاه حفرشده قبلی به تولید رسید. آن طور که جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بارها بر آن تأکید کرده اند، تکمیل توسعه این میدان نخستین اولویت نفتی وزارت نفت دولت سیزدهم است.
حالا با امضای یادداشت تفاهم توسعه میدان، توسعه آن در آینده پیش رو به مجموعه ای از شرکت های ایرانی در قالب یک شرکت واحد، سپرده می شود. با توسعه جامع این میدان ، بر اساس مطالعات انجام شده از سوی شرکت های مختلف داخلی و خارجی، پیش بینی می شود تولید از این میدان به حدود ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسد.
براساس ارزیابی شرکت های مختلف، این میدان حدود ۳۲ میلیارد بشکه نفت درجا دارد که در چهار مخزن سروک، کژدمی، گدوان و فهلیان جای گرفته است. پیش تر توسعه بخش ایران این میدان در قالب دو میدان مجزای آزادگان شمالی و جنوبی دنبال می شد که از توسعه آن تاکنون روزانه حدود ۱۹۰ هزار بشکه حاصل می شود.
در برنامه میان مدت، به منظور تکمیل توسعه میدان نفتی آزادگان، شرکت ملی نفت در اقدام جدید به دنبال توسعه هم زمان فاز دوم آزادگان شمالی و فاز دوم آزادگان جنوبی با یک کارفرمای واحد و مدیریت یکپارچه مهندسی مخزن است.
در اجرای این طرح به صورت همزمان از ظرفیت بانک های دولتی و خصوصی، صندوق توسعه ملی (بانک های ملی، سپه، ملت، پارسیان، تجارت، شهر و صندوق توسعه ملی) و شرکت های اکتشاف و تولید داخلی (ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، قرارگاه خاتم، مپنا و پتروپارس) استفاده خواهد شد. این طرح از لحاظ تامین داخلی منابع مالی با مبلغ هفت میلیارد دلار تاکنون بزرگترین طرح سرمایه گذاری چند دولت اخیر محسوب می شود.
این طرح همچنین موجب توسعه کم سابقه توان تولید داخل در حوزه تأسیسات نفتی و پر کردن ظرفیت خالی سازندگان تجهیزات و پیمانکاران epc و epd خواهد شد. با اجرای این طرح و در یک دوره هفت ساله، تولید نفت میدان آزادگان از ۱۹۰ هزار به ۵۷۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
رئیس جمهوری امضای تفاهم نامه ۷ میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری در میدان مشترک نفتی آزادگان را مصداق بسیج توان داخلی کشور دانست و گفت: هدایت نقدینگی در مسیر رونق تولید، بهره مندی از توان فنی و جذب سرمایه داخلی در رشد اقتصادی و پیشرفت کشور بسیار مؤثر است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در آیین امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید، جذب سرمایه و سرمایه گذاری در زمینه رونق تولید و ایجاد اشتغال را از مهم ترین ضرورت های امروز کشور دانست و گفت: یکی از اهداف و دلایل اجرای اصلاحات اقتصادی، فراهم کردن زمینه برای جذب سرمایه در عرصه تولید است. وی تحقق هدف رشد اقتصادی ۸ درصدی را نیز در گرو افزایش سرمایه گذاری دانست و افزود: کاری که امروز در نتیجه هم افزایی و کنار هم قرار گرفتن شرکت های بزرگ اقتصادی به عنوان پیشرانان اقتصاد برای اجرای طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان انجام شده، گام نخست در ایجاد زمینه های جذب سرمایه در مسیر تولید و رشد اقتصادی است.
رئیس جمهوری گام دوم این حرکت را به میدان آمدن بانک ها دانست و تصریح کرد: صاحب نظران اقتصادی اتفاق نظر دارند که خلق نقدینگی وقتی مایه نگرانی است که به سمت تولید هدایت نشود، اما اگر افزایش نقدینگی صرف رونق و تقویت بسترهای تولید شود، نگرانی ایجاد نخواهد کرد. رئیسی یکی از مهم ترین بخش ها برای جذب سرمایه و رونق تولید را بخش نفت و پتروشیمی معرفی و اظهار کرد: اتفاق امروز در انعقاد تفاهم نامه مشارکت بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی و فنی، برای اجرای یک طرح بزرگ نفتی، علاوه بر تأمین منابع اجرای یک پروژه بزرگ، مصداق بسیج توان داخلی بوده و زمینه ارتقای اعتماد سرمایه گذاران بخش خصوصی و مردم برای مشارکت در چنین طرح های بزرگی را نیز فراهم می کند. وی با تأکید بر اینکه ارتقای بهره وری نیز باید توأمان با جذب سرمایه مورد توجه قرار گیرد، گفت: افزایش سرمایه گذاری و ارتقای بهره وری باعث رشد اقتصادی خواهد شد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه انعقاد این تفاهم نامه را باید همسو با هم افزایی منابع و توانمندی های داخلی به فال نیک گرفت، افزود: وقتی بانک های بزرگ و مورد اعتماد مردم در اجرای چنین طرح هایی پای کار بیایند، اعتماد مردم و بخش خصوصی نیز به چنین طرح هایی جلب و سرمایه های خرد و کلان سرگردان در جامعه نیز در مسیر توسعه پایدار کشور به این طرح ها جذب می شود.
رئیسی اجرای چنین طرح هایی را مصداق تلاش برای تحقق شعار سال تولید، اشتغال، دانش بنیان دانست و تصریح کرد: جذب سرمایه های کلان و منابع بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی برای توسعه و پیشرفت کشور، برای مردم اعتماد آفرین و برای دشمنان ناامیدکننده است.
وی اظهار کرد: در سال های اخیر سرمایه گذاری در زیرساخت های اساسی کشور اعم از ریل و برق و امثال آن، به ویژه نفت و انرژی، آنچنان که باید انجام نشد، اما در دولت مردمی منتظر خارجی ها نماندیم و مردم نتایج امیدبخش و غرورآفرین این سرمایه گذاری ها را به زودی مشاهده خواهند کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، جواد اوجی در آیین امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری در صنعت نفت گفت: یکی از نخستین اقدام های وزارت نفت دولت مردمی، تدوین برنامه ای در زمینه سرمایه گذاری بود که بر اساس آن مشخص شد در طول هشت سال به حداقل ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت نیاز داریم.
وی با اشاره به برگزاری نشست های متعدد برای تعیین اولویت های سرمایه گذاری در صنعت نفت، از مدیریت معاون اول رئیس جمهوری در این زمینه نیز قدردانی کرد و افزود: تأمین سرمایه گلوگاه توسعه صنعت نفت بود که با دستورهای رئیس جمهوری و تلاش های وی توانستیم توان هلدینگ ها و شرکت های بزرگ اقتصادی را در کنار بانک ها به میدان بیاوریم تا با تکیه بر اعتبار آنها، زمینه جذب سرمایه های مردم و بخش خصوصی در این طرح ها نیز مهیا شود.
وزیر نفت اظهار کرد: در گام نخست اجرای پنج پروژه بزرگ برنامه ریزی شده است که هر هفته اجرای یکی از آنها آغاز خواهد شد.
وزیر نفت گفت: توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار عایدی و درآمدزایی برای کشور ایجاد و ۲۴هزار نفر اشتغال زایی به همراه دارد.
جواد اوجی شامگاه سه شنبه (۱۴ تیرماه) در بخش خبری ساعت ۲۱ سیما در خصوص آیین امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید گفت: میدان نفتی آزادگان یک میدان مشترک میان ایران و عراق است، مدل های توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان با برنامه ریزی و مطالعات انجام شده در شرکت ملی نفت طی ماه های اخیر، طراحی شده، اما تأمین مالی، یکی از بحث های مهم درباره این میدان بود که امروز با استفاده از ظرفیت بانک ها و هلدینگ های بزرگ اقتصادی، این موضوع نیز محقق شد.
وی با قدردانی از شخص رئیس جمهوری و معاون اول برای حمایت از این پروژه افزود: با سرمایه گذاری نزدیک به ۷میلیارد دلار، ظرفیت تولید این میدان در سال دوم آغاز توسعه و افزایش تولید آن، به ۲۲۰ هزار بشکه و در طی 7 سال آینده، به ۵۷۰ هزار بشکه نفت در روز خواهد رسید.
وزیر نفت تصریح کرد: در طول مدت بهره برداری ۲۰ ساله میدان آزادگان، اگر مبنای هر بشکه نفت را ۸۰ دلار منظور کنیم، بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور ایجاد و ۲۴ هزار نفر اشتغال زایی به همراه دارد، همچنین به زودی اقدام های عملیاتی برای افزایش تولید این میدان نیز انجام خواهد شد.
اوجی اظهار کرد: طبق اعلام شرکت ملی نفت ایران، در طرح توسعه آن، حفاری بیش از ۴۲۰ حلقه چاه تولیدی و تزریقی، ساخت ۵ منیفولد و نصب ۳۱۵ تا ۳۲۰ هزار کیلومتر خطوط لوله، از سوی شرکت های پیمانکاری و سازندگان داخلی انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه میدان آزادگان یکی از بزرگ ترین میدان های نفتی مشترک ما با عراق است، گفت: از این میدان هم اکنون روزانه ۱۹۰ هزار بشکه نفت برداشت می شود که با برنامه ریزی و مطالعاتی که همکاران ما در شرکت ملی نفت ایران طی ۴ تا ۵ ماه اخیر انجام دادند و الگوهای خوبی که طراحی کردند و نشست هایی که در سازمان برنامه و بودجه داشتیم، امروز اتفاق خوبی در بحث تأمین مالی آن رقم خورد.
برای تکمیل توسعه و رسیدن به این میزان تولید حدود ۴۲۰ حلقه چاه تولیدی و تزریقی حفر خواهد شد، از این تعداد ۱۸۷ مورد برای تزریق آب در این میدان به کار گرفته می شود که بزرگ ترین پروژه ی تزریق آب کشور به شمار می رود.
برای تأمین آب مورد نیاز تزریق آب، خط لوله ۱۵۰ کیلومتری از خلیج فارس، جدای از این تفاهم نامه و قرارداد بعد از آن، اجرا می شود، همچنین برای جابه جایی این مقدار نفت باید در مجموع ۴۳۰ کیلومتر خطوط لوله جریانی کار گذاشته شود.
سرمایه مورد نیاز برای توسعه این میدان قرار است از سوی بانک های ملی ایران، ملت، تجارت، پارسیان، پاسارگاد و شهر و شرکت های قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا، توسعه نفت و گاز مپنا، هلدینگ انرژی گستر سینا، پتروپارس و مهندسی و صنایع نفت (اویک) تأمین شود.
مقرر شده است این شرکت ها و بانک ها بعد از امضای تفاهم نامه نسبت به تشکیل و تأسیس یک شرکت واحد با عنوان شرکت اکتشاف و تولید آزادگان اقدام کنند که مجموع شرکت ها و بانک های ذکرشده به عنوان سهامدار شرکت اصلی ثبت می شوند و ۶ بانک داخلی ۸۰ درصد و ۶ شرکت اکتشاف و تولید ۲۰ درصد آورده این پروژه را تأمین خواهند کرد.
توسعه این میدان در طول هفت سال اجرا می شود و شرکت اکتشاف و تولید آزادگان برای این منظور باید ۷ میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز را تأمین کند که با توجه به مدل IPC این قرارداد و تولیدی شدن آن از سال دوم که منجر به بازپرداخت سرمایه از سوی کارفرما متناسب با میزان توسعه و تولید می شود، شرکت ها نیازی به تأمین کل ۷ میلیارد دلار در ابتدای پروژه ندارند و در صورت پیشرفت موفق طرح تا سال دوم می توانند از محل بازپرداخت پروژه تا سال هفتم برای تأمین مالی باقی پروژه اقدام کنند.
بر این اساس این پروژه بزرگ ترین پروژه سرمایه گذاری دولت سیزدهم و حتی دولت های اخیر محسوب می شود و از قرارداد ناتمام توتال در دولت یازدهم (۴.۸ میلیارد دلار) نیز بزرگ تر است، با این تفاوت که توتال فقط چند میلیون دلار سرمایه گذاری و کار را نیمه تمام رها کرد، اما در طرح توسعه میدان آزادگان همه منابع از داخل تأمین می شود.
قرارداد توسعه و بهره برداری از این میدان تا ۲۰ سال ادامه دارد و بر اساس برآوردها بعد از سال هشتم (و سربه سر شدن میزان سرمایه آورده و بهره برداری) تا سال بیستم حدود ۱۱۵ میلیارد دلار درآمد خواهد داشت.
این طرح می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم ۲۴ هزار شغل برای کشور ایجاد کند و از محل ۴ درصد از کل سرمایه گذاری بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی برای مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت، ۲۸۰ میلیون دلار به این موضوع اختصاص می یابد.
با تأسیس شرکت اکتشاف و تولید آزادگان در عمل کار توسعه این میدان آغاز می شود و برای اجرای سریع و بدون معطلی این پروژه دولت مجوزها و اختیارات لازم را به وزارت نفت اعطا کرده است.
از دیگر جذابیت های این طرح می توان به بهبود IRR طرح اشاره کرد، همچنین این نخستین بار است که بانک ها نسبت به سرمایه گذاری در طرح های وزارت نفت اقدام می کنند و پیش تر بانک ها صرفاً با اعطای تسهیلات در پروژه ها مشارکت داشتند. این طرح همچنین موجب توسعه کم سابقه توان تولید داخل در حوزه تأسیسات نفتی و پر کردن ظرفیت خالی سازندگان تجهیزات و پیمانکاران EPC و EPD خواهد شد.
این موضوع می تواند هدایت نقدینگی موجود در بانک ها را به دنبال داشته باشد که هدایت نقدینگی جزو مهم ترین اهداف دولت سیزدهم است. در واقع این سرمایه بزرگ نقدینگی به جای ورود به بخش های مختلف اقتصاد و به جا گذاشتن آثار مخرب، وارد مولدترین فضای اقتصادی کشور می شود که می تواند بیشترین بازدهی را برای ایران داشته باشد. تزریق منابع بانک ها به این طرح، مصداق واقعی حمایت از تولید داخلی به ویژه اشتغال زایی دانش بنیان است.
همچنین افزایش تولید ۳۸۰ هزار بشکه ای نفت در این طرح در حالی اتفاق می افتد که در دولت یازدهم نه تنها افزایش تولیدی صورت نگرفت، بلکه شاهد کاهش تولید نفت کشور نیز بودیم. از طرفی افزایش تولید، قدرت چانه زنی ایران در مجمع کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را نیز افزایش می دهد.
نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و نحوه مشارکت بانک ها در طرح های بالادست صنعت نفت برگزار شد
مشعل رویکرد مهم وزارت نفت در توجه به توسعه میدان های مشترک از همان بدو روی کار آمدن دولت سیزدهم آشکار شد و در عمل مسیرهای عملیاتی آن در حال انجام است؛ اگر چه تحریم های ظالمانه آمریکا را می توان مانع و سدی در مسیر توسعه صنعت استراتژیک نفت برای جذب سرمایه های مورد نیاز تلقی کرد؛ اما تاکید بر خروج از انفعال در مواجهه با این محدودیت ها، مسیرهای نوینی را در این راه توسعه ای گشوده است. بدون شک ایران از منظر جغرافیای سیاسی و اقتصادی، جایگاه ویژه ای دارد و می تواند با اتکا به ظرفیت منابع هیدروکربوری خود نقش قابل توجهی در منطقه و دنیا داشته باشد؛ اما این ظرفیت بالقوه، تنها در صورتی بالفعل می شود که با جذب سرمایه گذار به پویایی صنعت نفت کشور منجر شود.
صنعت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلاربه سرمایه گذاری نیاز دارد. اگر بخواهیم تولید نفت خام رابه ۵.۷ میلیون بشکه در روز برسانیم، به حدود ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم، همچنین اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را متناسب با نیاز کشور ۱.۵ برابر کرده و به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کنیم. از این رو، وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده می کند و با تدوین بسته های سرمایه گذاری جامع، متناسب با اولویت های تولید و توسعه از ظرفیت بانک ها و صنایع پایین دست برای سرمایه گذاری در بالادست استفاده می کند.
ورود بانک ها به حوزه سرمایه گذاری در صنعت نفت می تواند به پویایی هر چه بیشتر این صنعت به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور منجر شود. با همین رویکرد، پیش از امضای تفاهمنامه توسعه یکپارچه آزادگان، نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و ساز و کار اجرایی مشارکت بانک ها در طرح های بالادستی کلان صنعت با اولویت مگاپروژه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان،هفته گذشته (۱۱ تیرماه) با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از فعالان بازار پول و سرمایه برگزار شد. در این نشست جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری در پروژه توسعه میدان مشترک آزادگان گفت: اعتقاد راسخ دارم که توانایی توسعه میدان های نفتی در کشور وجود دارد و مجموعه دولت، عزم خود را برای استفاده از ظرفیت مالی بانک های داخلی به منظور تامین منابع مالی موردنیاز پروژه های کلان صنعت نفت بویژه توسعه میدان مشترک آزادگان جزم کرده است. وی همچنین با اشاره به سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان گفت: بانک های بزرگ کشور و شرکت های مهم اکتشاف و تولید در این طرح، سهامدار خواهند بود. همچنین بخشی از سهام این طرح مهم به مردم واگذار خواهد شد و این درحالی است که طی دو سال، پروژه به بهره برداری اولیه و آغاز بازگشت سرمایه خواهد رسید. وزیر نفت با اشاره به لزوم ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش های بالادستی و پایین دستی کشور طی هشت سال آینده، گفت: بخش عمده ای از سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای طرح توسعه میدان آزادگان را از بانک ها، شرکت های توسعه ای و صندوق توسعه ملی تأمین می کنیم. اوجی در نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و سازوکار اجرایی مشارکت بانک ها در طرح های بالادستی کلان صنعت با اولویت مگاپروژه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان، با بیان اینکه نبود سرمایه گذاری در سال های اخیر به دلیل تحریم، مشکلات زیادی را در زمینه ظرفیت تولید نفت و گاز، پالایش و محصولات پتروشیمی برای کشور به وجود آورده است، گفت: متأسفانه به صورت جدی در سال های اخیر نتوانسته ایم از ظرفیت های مالی داخل کشور برای استفاده در صنعت نفت بهره بگیریم.
وزیر نفت با یادآوری اینکه ایران، پارسال و در اوج فصل سرما با کسری ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز روبه رو بود، گفت: این در حالی است که کشور ما دومین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد، ضمن آنکه در بخش تأمین فراورده های نفتی نیز با توجه به رشد مصرف، شاهد برابری مقدار مصرف و تولید در کشور هستیم، از این رو باید به فکر افزایش ظرفیت تولید فراورده های نفتی در کشور باشیم. اوجی خطاب به مدیران بانک ها و مؤسسه های مالی کشور تأکید کرد: بی شک اگر در سال های اخیر سرمایه گذاری مناسبی در حوزه نفت و گاز کشور می شد، وضع اقتصادی و معیشتی کشور و مردم به شکل کنونی نبود. از سوی دیگر اگر بتوانیم با سرمایه گذاری در پروژه های پالایشی کشور، نفت خام را به محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنیم، می توانیم به صورت کامل از خام فروشی جلوگیری کنیم. وی به سهولت صادرات فرآورده های نفتی و پتروشیمی و حتی پیش فروش این محصولات اشاره کرد و افزود: اگر در سال های اخیر در این دو حوزه سرمایه گذاری بهتری می شد، کشور منفعت بیشتری می داشت.
وزیر نفت تأکید کرد: یکی از اهداف و دغدغه های بزرگ دولت سیزدهم، هم افزایی ظرفیت های فنی و اقتصادی داخلی برای پیشبرد طرح های راهبردی در صنعت نفت است. در این زمینه سال گذشته، تفاهمنامه و قرارداد ۴۵ پروژه در بخش های بالادست و پایین دست به ارزش ۱۶ میلیارد دلار بیشتر با استفاده از منابع داخلی امضا شد. امسال نیز پروژه های نیمه کاره صنعت نفت کشور به ارزش ۱۳ میلیارد دلار طبق یک برنامه زمان بندی مشخص با استفاده از منابع داخلی و کنسرسیوم بانک های داخلی به بهره برداری خواهد رسید.
اوجی به جذب ۴.۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی در پروژه های صنعت نفت و گاز کشور در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: دو بسته سرمایه گذاری جذاب در بخش های بالادستی و پایین دستی برای سرمایه گذاران خارجی آماده شده که امیدواریم بزودی به قرارداد منجر شود.
وی با اشاره به علاقه دولت مردمی برای سهیم کردن سرمایه های مردم در پروژه های جذاب نفت و گاز کشور تصریح کرد: هم اکنون بهترین و شیرین ترین مکان برای سرمایه گذاری مردم و بانک های داخلی، صنعت نفت است. وزیر نفت با بیان اینکه طی سال های اخیر و به منظور جذب بیشتر سرمایه گذاران داخلی و خارجی، الگوی قراردادهای نفتی در کشور تغییرات مهمی داشته است، گفت: هم اکنون پروژه های نفت و گاز کشور اولویت بندی شده اند. برای نمونه اگر ما در سال های آینده در بخش پالایش و پتروپالایش سرمایه گذاری نکنیم، به واردکننده فراورده های نفتی تبدیل خواهیم شد.
اوجی با تأکید بر اینکه برای تامین امنیت انرژی کشور باید هرچه زودتر سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز کشور متـحول شود، گفــت: بـــر اســاس هماهنگـی ها بــا مجـموعه های اقتصادی دولت قصد داریم از توان مالی غول های اقتصادی کشور (هلدینگ ها)، بانک های داخلی و مشارکت های مردمی برای پیشبرد طرح های نفت و گاز کشور بهره ببریم.
وی ادامه داد: قرار نیست همه ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری مورد نیاز در بخش های بالادستی و پایین دستی طی هشت سال آینده را از منابع داخلی تأمین کنیم؛ اما حداقل بخش عمده ای از این سرمایه گذاری را می توان از ظرفیت های داخلی تأمین کرد. وزیر نفت به میدان مشترک نفتی آزادگان
( شمالی و جنوبی) به عنوان بزرگترین میدان نفتی مشترک ایران با کشور عراق اشاره کرد و گفت: هم اکنون عراق با بهره گیری از توان شرکت هایی همچون بی پی و شل، در حال توسعه و تولید از این میدان در طرف خود است، در حالی که ما در مجموع از این میدان حدود ۱۹۰ هزار بشکه نفت برداشت می کنیم.
اوجی با بیان اینکه هم اکنون شرکت ملی نفت ایران با استفاده از داده ها و مطالعات شرکت های داخلی و خارجی توانسته است طرح توسعه جامع خوبی برای توسعه فازهای تازه میدان آزادگان شمالی وجنوبی تهیه کند، گفت: به عنوان یک کارشناس مخازن نفتی و گازی می گویم که با توجه به ظرفیت بالای این میدان، تولید از آن بیش از ۵۹۰ هزار بشکه در روز واقع بینانه است.
وی با اشاره به مذاکره شرکت ملی نفت ایران با ۵ یا ۶ شرکت و بانک بزرگ داخلی و نیز صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری در میدان آزادگان گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده قرار است چاه های زیادی در این میدان حفاری شود.
وزیر نفت اظهارکرد: در بخش توسعه میدان های دریایی بویژه میدان مشترک پارس جنوبی نیز ایران هم اکنون شرکت های توانمند بزرگی دارد. نظام جمهوری اسلامی ایران با همکاری شرکت ها و بانک های داخلی در سال های اخیر ۱۵۰ میلیارد دلار در این حوزه سرمایه گذاری کرده که هم اکنون از صفر تا ۱۰۰ عملیات از دریا تا خشکی در آن به دست توانمند کارکنان ایرانی انجام می شود.
اوجی تصریح کرد: بنده سال ها تجربه توسعه و سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز کشور را دارم و با تکیه بر این تجربه و با اطمینان خاطرعرض می کنم که ایران، از توان فنی و مالی لازم برای توسعه منابع هیدروکربوری خود برخوردار است. بر اساس فرمت و برنامه ریزی در شرکت ملی نفت ایران و سازمان برنامه و بودجه کشور، شرکت های اکتشاف و تولید، بانک ها و پیمانکاران داخلی در قالب یک شرکت سهامی پروژه های نفت و گاز همچون میدان مشترک آزادگان را به صورت ۲۰ ساله توسعه خواهند داد و بنده به عنوان وزیر نفت این قول را می دهم که سود این الگو از پروژه های نفت و گاز، شیرین تر از الگوی جدید قراردادهای نفتی باشد.
وی درباره وضع برنامه ریزی برای ساخت پتروپالایشگاه شهید سردار قاسم سلیمانی گفت: خوشبختانه ساخت این پالایشگاه با بودجه ۱۰میلیارد دلاری در بودجه امسال تصویب شد. در این پتروپالایشگاه، کنسرسیومی از پنج شرکت و هلدینگ کشور همچون ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، صندوق توسعه ملی، صندوق سرمایه گذاری صنعت نفت، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و سهامداران مردمی مشارکت خواهند داشت.
وزیر نفت گفت: هم اکنون برای پتروپالایشگاه های جدید کشور، مجوز تنفس خوراک از سوی دولت صادر شده است. این موضوع کمک بسیارخوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران 8 پتروپالایشگاه جدید کشور خواهد بود،از سوی دیگر فازبندی این طرح های جدید برای راه اندازی، می تواند مشوق خوبی برای سرمایه گذاران و بازگشت سرمایه آنها باشد.
اوجی با تأکید بر اینکه امروزمحصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی ایران قابل تحریم نیست،گفت: توسعه صنایع پایین دستی، امنیت انرژی، اشتغالزایی و ارزش افزوده زیادی را برای کشور به همراه خواهد داشت. ما در فروش فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی هیچ مشکلی نداریم و کشورهای غربی تمام تلاش خود را برای تحریم این محصولات در سال های اخیر به کار بسته اند؛ اما نیاز جهان به آنها سبب شده به اهداف خود نرسند. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران و رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در آغاز این نشست، به ارائه ویژگی های کلی طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان پرداختند. مدیران چهار بانک بزرگ و نمایندگان دیگر بانک ها و شرکت های بزرگ اکتشاف و تولید (E&P) نیز در این نشست حضور داشتند.
درپایان این نشست، تعدادی از مدیران عامل بانک های کشور به ارائه دیدگاه های خود پرداختند و بحث و بررسی لازم درباره نحوه مشارکت در تأمین منابع مالی طرح توسعه میدان نفتی آزادگان و دیگر طرح های کلان صنعت نفت انجام شد.
پیشبرد اهداف کلان کشور دربخش هایی همچون نفت وگاز، با تعامل وهمکاری بنگاه های اقتصادی مهمی مانند بانک ها بویژه درشرایطی که تحریم های ظالمانه ازهرسو اقتصاد کشور را نشانه رفته، می تواند راهگشا باشد ونشست جواد اوجی، وزیر نفت با مدیران عامل بانک ها واستقبال این بنگاه اقتصادی نیز این نوید را می دهد که تحولات مهمی دربخش سرمایه گذاری درحوزه نفت رقم خواهد خورد.
دستاوردهای صنعت گاز در دولت سیزدهم
گذر از زمستان 1400 بدون قطع گاز
احداث حدود ۱۷.۵ هزار کیلومتر شبکه گاز شهری و روستایی
تکمیل گازرسانی به ۶ شهر و ۱۱۲۳ روستا در ۳۱ استان از ابتدای استقرار دولت سیزدهم تا پایان سال 1400
توسعه گازرسانی در سیستان و بلوچستان
اجرای خط لوله گاز ۳۰ اینچی بندرعباس - لافت - گورزین در جزیره قشم از زیر آب برای نخستین بار در خاورمیانه
افزایش پوشش گازرسانی کل کشور به ۹۵ درصد(پوشش گازرسانی شهری حدود ۹۹ درصد و پوشش گازرسانی روستایی بیش از ۸۸ درصد)
آغازعملیات اجرایی فاز دوم ذخیره سازی گاز شوریجه
طراحی پروژه گازرسانی به ۲۷ هزار و ۸۸۰ واحد صنعتی - تولیدی استفاده کننده از سوخت مایع
گازرسانی حداکثری به نیروگاه ها
تکریم کارکنان در منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران
مشعل منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، با گستره جغرافیایی در سطح 4 استان خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و بخش هایی از سمنان با ماهیت عملیاتی و اقلیم های متفاوت، اقدام های کوتاه مدت و بلندمدتی را برای پوشش سختی کار کارکنان برنامه ریزی و در خصوص آن اقدام کرده است. گزارش پیش رو در گفت وگو با علیرضا رضایی نیا، رئیس منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران با این رویکرد، به اقدام های این منطقه در خصوص نیروی انسانی و توجه ویژه تر به آن اشاره دارد.
بدون تردید انجام فعالیت هایی در حوزه منابع انسانی، می تواند در افزایش انگیزه سازمانی کارکنان، تاثیری بسزا داشته باشد و پیرو آن، بهره وری سازمانی را نیز به نحو قابل ملاحظه ای افزایش دهد.
علیرضا رضایی نیا، رئیس منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، تاسیس تعاونی مصرف کارکنان منطقه در نیمه نخست سال 1400 به منظور تامین مایحتاج و رفاه کارکنان و خانواده آنها، تغییر در فرایند پرداخت حقوق نیروهای پیمانکاری از نظر واریز به موقع آن در ابتدای هر ماه با تعامل، همکاری و پیگیری های مستمر دستگاه نظارت هر پیمان، تجهیز مامورسراها و مهمانسراهای منطقه به منظور رفاه ماموران عملیاتی، تامین بسته های بهداشتی مانند ماسک و مواد ضدعفونی کننده برای همکاران در ایام پیک کرونا، ارزیابی عملکرد نیروهای غیررسمی و تدوین و اجرایی کردن دستورالعمل تشویق و رهنمود بهبود به منظور تقدیر از همکاران برتر و برگزاری مراسم تجلیل از کارگران نمونه در منطقه، همچنین تجهیز سالن ورزشی برای ورزش های مختلف انفرادی و گروهی اعم از بدمینتون، پینگ پنگ، تیراندازی، فوتسال، والیبال و بدنسازی و تجهیز یاردها و ایستگاه های تقویت فشار بویژه ایستگاه دشت و یارد شاهرود به وسایل ورزشی با هدف انجام فعالیت های سلامت محور و ایجاد انگیزه در اوقات فراغت همکاران را از جمله اقدام های کوتاه مدت منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز برمی شمرد و می افزاید: تخصیص برخی ورزش ها برای خانواده همکاران، برگزاری اردوهای تفریحی خانوادگی و کوهنوردی به صورت هفتگی و ماهانه، بهسازی فضاهای اداری از طریق جایگزینی وسایل فرسوده با تجهیزات جدید و با رعایت حداکثر صرفه جویی، بهره گیری از تسهیلات رفاهی سایر استان ها با کمترین هزینه به منظور بالا بردن توازن مسؤولانه کار و زندگی از دیگر اقدام های کوتاه مدتی هستند که در حوزه منابع انسانی انجام شده است.
رضایی نیا در تشریح اقدام های میان مدت و بلندمدت نیز اظهار می کند: توسعه فعالیت های تعاونی منطقه برای سرمایه گذاری بیشتر کارکنان و حضور همکاران در المپیادهای ورزشی کشوری و افتخارآفرینی آنها افزون تر از سنوات گذشته، اخذ مجوز مجدد و جاری سازی پیمان غذا در منطقه 4 عملیات انتقال گاز و بهسازی فضای رستوران به منظور افزایش موازین بهداشتی و رفاه بیشتر کارکنان و تغییر فضای کلاس های آموزشی همکاران، از اقدام های میان و بلندمدت است.
به گفته وی، برگزاری نشست های صمیمانه با حضور مدیریت منطقه، رئیس منابع انسانی و رئیس روابط عمومی به صورت دوره ای با واحدهای مختلف منطقه با هدف طرح چالش های رسمی و غیررسمی و پیگیری آنها تا حصول نتیجه، همچنین ارسال گزارش به واحد مربوط، از دیگر اقدام هایی هستند که منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز انجام می دهد.
رضایی نیا ادامه می دهد: مکانیزاسیون برخی فرایندها از جمله سیستم مدیریت مامورسراها، طراحی فرم های بریدی برای تسویه حساب و قراردادی کارکنان قرارداد مدت موقت، تشکیل انواع بانک های اطلاعاتی مورد نیاز در منطقه، تهیه داشبوردهای مدیریتی، تشکیل کمیته های جذب و انتصابات به منظور رعایت فرد شایسته و انتخاب اصلح، تشکیل کمیته منازل سازمانی و به روزآوری شاخص ها برای برقراری عدالت و شفافیت واگذاری به متقاضیان منازل سازمانی، همچنین تشکیل کمیته و کارگروه های داخلی در حوزه های مختلف، بویژه حوزه سلامت اداری برای ترویج فرهنگ سلامت اداری و بسط شاخص های آن در منطقه و تعبیه سیستم های نظرسنجی نوین به منظور نظرسنجی از کارکنان در فعالیت ها و فرایندهای مختلف از اقدام های فرایند محور و سیستمی در حوزه عملیاتی منطقه 4 عملیات انتقال گاز به شمار می آیند. رئیس منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران با تاکید بر اینکه با وجود محدودیت های زیاد، دوره های آموزشی تخصصی، مدیریتی و عمومی در شرایط کرونا برگزار شده است، می گوید: در همین شرایط، واحد آموزش منطقه با تدوین سیستم ارزیابی مجازی به منظور اثربخشی بیشتر دوره های آموزشی، با نیازسنجی بیش از 80 درصدی کارکنان برای برگزاری دوره های آموزشی، گام مهمی در مسیر تحقق 100 درصدی تقویم آموزشی سال 1401 برداشته است.
به گفته رضایی نیا، برگزاری دوره هایی با رویکرد پژوهش، آموزش شیرهای خودکار و بازرسی فنی با توجه به قطب های تعریف شده، محورهایی هستند که در این تقویم آموزشی مورد توجه قرار گرفته است. به گفته وی، منابع انسانی در حوزه نفت و گاز با توجه به پراکندگی کاری، جغرافیایی و تنوع مشاغل حساس، کلیدی و اقلیمی، با چالش های مختلفی روبه روست که برخی از آنها متاثر از شرایط اجتماعی در جهت تقویت سازی و کارهای انگیزشی و تسهیلات رفاهی، درمانی و مالی است. رئیس منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران می گوید: هم اکنون برخی نیروهای منطقه که در پست های کلیدی مشغول به کار هستند، از پایه حقوقی پایینی برخوردارند و این مهم در نگهداشت آنها در منطقه تاثیر بسزایی داشته است. رضایی نیا تأکید می کند: یکی از مهم ترین چالش های شرکت انتقال گاز ایران در سطح مناطق، بازنگری ساختار نیروهای رسمی و ساختار مجازی نیروهای غیررسمی است که با توجه به طرح های توسعه ای، اهمیت زیادی دارد. وی ادامه می دهد: تعدد سمت های رسمی بلاتصدی و نبود مجوز جذب برای ساختار مجازی بلاتصدی از عمده چالش های منطقه 4 عملیات انتقال گاز است که با توجه به بازنشستگی های آتی، انتظار می رود در روند تبدیل وضعیت نیروهای ایثارگر معزز بندهای (و) و (د) و همچنین جذب انبوه، تسریع ایجاد شود و با ارائه برنامه ای مشخص برای نیروهای قرارداد مدت موقت، امید می رود این طیف از همکاران نیز فراتر از طرح توانمندسازی و به منظور ارتقای انگیزه، مورد توجه بیش ازپیش مسؤولان قرار گیرند.
رئیس منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به اقداماتی که در حوزه نهادینه سازی نظام جانشــین پروری، توسعه مدیریت و حرفه ای گرایی مبتنی بر شایســتگی در سطح منطقه انجام شده است، اعلام می کند: نهادینه سازی نظام جانشین پروری از اقدامات کلان حوزه منابع انسانی است که این منطقه به سهم خود در طراحی نرم افزار با شاخص های کمی و بر اساس مدل های تصمیم گیری چند معیاره و امتیازدهی به نفرات در کمیته انتصابات و برنامه ریزی بلندمدت برای افزودن شاخص های کیفی اقدامات موثری انجام داده که از طریق یکپارچه سازی آنها با سایر مناطق و همچنین با درایت و تدبیر مدیریت توسعه منابع انسانی ستاد می توان در خصوص شایسته سالاری و انتخاب های اصلح برای بازه کوتاه مدت و بلندمدت اقدام کرد.
طرح طبقه بندی مشاغل، از دیگر اقدام های منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز محسوب می شود که رضایی نیا درباره آن می گوید: طرح طبقه بندی وزارت نفت از اقدام های مفید اجرایی در سال های اخیر بوده که در منطقه نیز برای پیمان های دارای نیروی انسانی مستمر به طور کامل اجرا شده است. در خصوص بیمه تکمیلی نیز متاثر از انتخاب شرکت بیمه گذار از سوی ستاد، با کارگزاری های سطح استان که حداکثر خدمات نوین را ارائه می دهند، تفاهمنامه منعقد شده و ارائه خدمات در قالب نظرسنجی از همکاران، مورد پایش مستمر قرار می گیرد.
رئیس منابع انسانی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، درباره روش هایی که کارکنان می توانند مشکلات خود را با مدیر منطقه منعکس کنند، اظهار می کند: درگاه های ارتباط با مدیریت منطقه به دلیل تنوع، محرمانگی و سهولت، بسیار گسترده است که می توان به بخش ارتباط با مدیر در پرتال منطقه، صندوق ارتباط مستقیم با مدیر منطقه (نصب شده در ساختمان مرکزی)، شماره ارسال پیامک مستقیم به مدیر، جلسات ملاقات حضوری با مدیر در روزهای دوشنبه و نشست های صمیمانه با واحدها طی بازه های زمانی مشخص اشاره کرد. وی در پایان تاکید می کند: از مدیریت منطقه 4 که همواره با نگاه جامع، سیستمی و فرایندی توجه ویژه ای به سرمایه های انسانی منطقه داشته و در بهبود و اجرایی کردن همه فعالیت های این حوزه نقش بسیار حیاتی داشته اند، قدردانی می کنم. همچنین در ادامه از هیأت رئیسه منطقه و همکاران خود در حوزه منابع انسانی و همه کارکنان گرانقدر منطقه که همواره با همدلی و تعامل در مسیر تعالی و انتقال پاک، ایمن و بهره ور گاز منطقه گام های موثری برداشته اند، تشکر می کنم. امید است، با راهبری مستمر و اثربخش ستاد انتقال گاز، بویژه مدیریت توسعه منابع انسانی و عنایت خداوند متعال در سایه توجهات حضرت ولی عصر(عج) بتوانیم برای خدمت به کارکنان صنعت انتقال گاز در حوزه منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران و خانواده های محترمشان مفید واقع شویم.
تعمیرات اساسی منطقه 10 براساس اولویت های کلان اجرایی شد
مشعل منطقه ای به وسعت استان بوشهر، قسمت هایی از استان فارس و هرمزگان را تحت پوشش دارد و هم اکنون با 2 هزار و 60 کیلومتر خطوط لوله سراسری، 6تاسیسات تقویت فشار گاز و 5 مرکز بهره برداری در قالب منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران در حال فعالیت است. منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران زمستان 1400 را به عنوان یکی دیگر از آزمون های بزرگ برای صنعت گاز با موفقیت پشت سر گذاشت و هم اکنون در تدارک اجرای تعمیرات اساسی و ایجاد زیرساخت های مورد نیاز برای عبور بدون دغدغه از فصل سرد سال 1401 است. در ادامه، گفت وگو با علی نصیحت کن، سرپرست منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران را درباره اقدام های سال 1400 و برنامه های سال 1401 این منطقه می خوانیم.
حجم گاز دریافتی در سال گذشته، در مجموع 246 میلیارد استاندارد مترمکعب بوده که نسبت به سال پیش از آن (سال 1399)، 1.1 درصد افزایش داشته است. در 2 ماه نخست سال 1401 نیز در مجموع 40.6 میلیارد استاندارد مترمکعب گاز از پالایشگاه ها دریافت شده است. در حوزه پیگرانی نیز، سال گذشته 151 کیلومتر پیگرانی تمیزکننده انجام شده است.
با تحقق برنامه های تعریف شده در همه حوزه ها، تلاش شبانه روزی کارکنان منطقه و انجام تعمیرات اساسی ایستگاه ها و شبکه انتقال گاز، زمستان 1400 را با کمترین میزان توقف و بدون مشکل سپری کردیم. اولویت بندی تعمیرات خطوط لوله و انجام تعمیرات لازم با توجه به شرایط پالایشگاه ها و مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، از دیگر اقدام ها برای عبور بدون دغدغه از زمستان سال گذشته بود. تعمیرات اساسی ایستگاه ها، انجام تعمیرات برنامه ریزی شده، اتصال ایستگاه خورموج به خط ششم سراسری و راه اندازی ایستگاه خورموج 6 نیز از اولویت های سال 1401 این منطقه به شمار می آید.
براساس برنامه ریزی ها، تعمیرات اساسی تاسیسات تقویت فشار گاز منطقه در دو بخش تجهیزات ثابت و دوار از 21 فروردین ماه امسال با انجام اورهال اسکرابرهای تاسیسات خیرگو 8 آغاز شده و تا 21 مهرماه با بازرسی مبدل های (Gas Cooler) تاسیسات دیلم ادامه خواهد یافت. از مجموع 82 دستور کار تعمیراتی تعریف شده، حدود 20 درصد آنکه شامل اورهال اسکرابرهای خیرگو 8 و4 و اورهال سطح B واحد یک خیرگو 4 می شود تاکنون انجام شده و مابقی نیز در ماه های آتی مطابق با برنامه ی تعمیراتی انجام می شود. از نظر پیشرفت مطابق با برنامه، در بخش تعمیرات اساسی تجهیزات ثابت پیشرفت کار بیش از 85 درصد و در بخش تجهیزات دوار نیز با توجه به طولانی شدن تشریفات مناقصه پیمان های مربوطه، حدودا 30 درصد مطابق با برنامه ریزی صورت گرفته پیشرفت کار بوده است.
تقاضاگذاری و تامین اقلام حیاتی تاسیسات بخصوص قطعات مصرفی توربوکمپرسورها شامل فیلترها، روغن، سیستم های آب بندی (DGS، Barrier Seal و...)، پیگیری و اقدام جهت رفع پانچ های مربوط به تاسیسات و واحدهای تازه تحویل شده به منطقه، همچنین انجام و تکمیل تعمیرات موردی واحدها و تجهیزات تحت تعمیر و آماده به کار کردن آنها از جمله اقدام های در حال انجام برای آمادگی کامل در فصل سرد سال است.
احداث ابنیه های مناسب برای محافظت از خطوط لوله انتقال گاز شامل احداث تله رسوبگیر روی قسمتی از خط ششم سراسری، احداث دیوار حائل در 4 نقطه آسیب دیده روی خط لوله 42 اینچ فجر جم با استفاده از بلوک های بتنی پیش ساخته، احداث تله رسوبگیر روی قسمتی از خط دوم سراسری با استفاده از بلوک های بتنی پیش ساخته، احداث دیوار حائل بتنی در سه نقطه روی خط لوله میعانات پارسیان و احداث دیوار حائل روی انشعاب نیروگاه BOO می شود. ترمیم سازه های محافظ خطوط لوله که بر اثر سیلاب آسیب دیده اند، شامل ترمیم دیوار حائل روی قسمتی از خط پنجم سراسری و ترمیم دیوار حائل در دره هنویز نیز انجام شده است. ترمیم نقاطی از تاسیسات تقویت فشار که دچار آسیب ناشی از سیل شده بودند، شامل ترمیم فونداسیون های پایه های برق رسانی به تاسیسات تقویت فشار گاز خیرگو و همکاری و هماهنگی با سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس برای احداث طرح های کنترل سیلاب در محدوده منطقه عسلویه، از دیگر اقدام ها در این حوزه به شمار می آید.
سال گذشته شاهد راه اندازی ایستگاه تقویت فشار خیرگو 8 و تحویل گیری ایستگاه تقویت فشار گاز دیلم بودیم و براساس برنامه های تعریف شده، راه اندازی و تزریق گاز خط 56 اینچ کیش، راه اندازی و تزریق گاز خط 32 اینچ میعانات گازی، پروژه های احداث لانچر و رسیور روی خطوط 10 اینچ مایعات پارسیان، انشعاب برازجان، انشعاب علامرودشت و تحویل گیری موقت ساختمان مرکز بهره برداری عسلویه در برنامه کاری امسال قرار دارد.
پروژه پژوهشی با عنوان «پیاده سازی سیستم بازرسی بر مبنای ریسک در شیرهای اطمینان ایستگاه تقویت فشار گاز آبپخش» با پژوهشگاه صنعت نفت در مرحله عقد قرارداد است؛ همچنین از سال 1394 تاکنون تفاهم نامه همکاری پژوهشی با پارک علم و فناوری خلیج فارس بوشهر منعقد شده که منجر به عقد 2قرارداد پژوهشی پلاگ کیسه ای 56 اینچ و نوار پیچ اتوماتیک 56 اینچ با شرکت های دانش بنیان زیرمجموعه پارک علم و فناوری شده است.
به منظور بهبود شرایط تعمیرات خطوط لوله، خودکفایی، بومی سازی و اشاعه دانش فنی، پروژه پژوهشی طراحی و ساخت دستگاه نوار پیچ اتوماتیک خطوط لوله 56 اینچ در سال 1394 برای اولین بار در کشور در این منطقه تعریف و این پروژه با همکاری پارک علم و فناوری خلیج فارس بوشهر و استفاده از نیروهای متخصص داخلی آغاز شد. این دستگاه طی مراحل مختلف مورد تست میدانی قرار گرفت و به منظور بهبود عملکرد و امکان سنجی دستیابی به مشخصات بالاتر در تولید این محصول بهینه سازی نیز انجام شد. در نهایت این دستگاه در سال 1398 به عنوان محصول بومی ایرانی ثبت اختراع شد. این دستگاه برای انجام عملیات نوارپیچی اتوماتیک خطوط لوله انتقال گاز صرفه جویی 65 درصدی اقتصادی را فارغ از سایر شرایط کیفی بارز، در قیاس با نمونه مشابه خارجی دارد. به همین منظور و در جهت بومی سازی محصولات خارجی راهبردی و توجه ویژه به خودکفایی با تکیه بر دانش تخصصی داخلی، دستگاه یادشده تجاری سازی شد و هم اکنون در واحد خط لوله مورد استفاده قرار می گیرد.
ارزیابی عملکرد واحدهای آموزشی شرکت های تابع شرکت ملی گاز ایران بر اساس جدول ارزیابی و رتبه بندی واحدهای آموزشی شرکت ملی گاز ایران با توجه به شاخص های آموزشی برگرفته از ارزیابی دستگاه های اجرایی - برش ملی مانند ضریب نفوذ آموزش، میزان مشارکت در نیازسنجی، میزان تحقق تقویم بر اساس سرانه نفر- ساعت، اثربخشی است که این منطقه اقدام هایی مانند: به روز کردن تمام ظرفیت های آموزشی کارکنان، تدوین تقویم آموزشی سالانه براساس نیازسنجی دقیق، برگزاری دوره های آموزشی تخصصی و عمومی به صورت جامع و هدفمند ترویج تفکر سیستمی و کار تیمی، استفاده از خرد جمعی، ارتقای روحیه کارکنان و افزایش تعهد سازمانی و علاقه مند کردن کارکنان برای حضور در دوره های آموزشی انجام داده و بر اساس آن بالاترین امتیاز را در مناطق عملیات انتقال گاز کسب کرده است.
نگاهی به سهم داخلی و خارجی ایران در بازار بزرگ پتروشیمی
مشعل متانول سومین ماده شیمیایی پرمصرف در جهان است که کاربرد زیادی در صنایع پایین دستی پتروشیمی از جمله رنگ، داروسازی، سموم کشاورزی، سوخت پاک و غیره دارد و ایران یکی از چند کشور اصلی تولیدکننده متانول است. برنامه ريزي براي ايجاد ارزش افزوده از تولید متانول و مازاد آن در صنعت پتروشيمي، يکي از موضوع هاي مهم در سال هاي اخير بوده است. هم اکنون نزدیک به 7 ميليون تن متانول در بازار پتروشيمي ايران توليد مي شود و قرار است تا پنج سال آينده اين مقدار با بهره برداري از تعداد قابل توجهي از طرح هاي متانول به 25 ميليون تن در سال برسد. بيش از 60 درصد توليد مجتمع هاي پتروشيمي با محوريت اوره و متانول فعال هستند که بخش زيادي از آن هم صادر مي شود.
می توان گفت اين ميزان از توليد متانول مي تواند شرايط انحصاري در تعيين قيمت در بازارهاي جهاني براي ايران به همراه داشته باشد، اما موضوع مهم اين است که اين بخش از صنعت پتروشيمي همان نقطه ضعف يا همان خام فروشي در صنعت پتروشيمي است که بايد زودتر براي آن برنامه ريزي اصلاحي صورت گيرد. در دولت سیزدهم این
موضوع بررسی و رفع چالش های تولید متانول در دستور کار قرار گرفته و در جلسات مختلفی دیدگاه های مدیران مجتمع های تولیدی شنیده شده و مسئولان این صنعت به دنبال اصلاح شرایط هستند.
چندی قبل مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران جلسه جداگانه ای را با مدیران عامل هلدینگ های بزرگ صنعت پتروشیمی برگزار کرد تا از نزدیک دیدگاه ها و موارد مهم مورد نظر آنها را بشنود و یکی از مهم ترین موضوع های مطرح شده، چالش تامین خوراک و چالش های مرتبط با مجتمع های متانول بود. مرتضی شاهمیرزایی، همچنین جلسه جداگانه ای با تولیدکنندگان متانول کشور برگزار کرد تا مباحث مرتبط با این گروه را به شکل مجزا مورد بررسی قرار دهد. شاهمیرزایی تاکید کرد که درخواست ها و چالش های مجتمع های تولیدکننده متانول با جدیت پیگیری می شود و تا حصول نتیجه در دستور کار قرار می گیرد.
شاهمیرزایی با تأکید بر صیانت شرکت ملی صنایع پتروشیمی از تمام مجتمع های پتروشیمی به ویژه تولیدکنندگان متانول و طرح های پتروشیمی اظهار کرد: مشکلات و درخواست های تولیدکنندگان متانول با جدیت و با همکاری انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی پیگیری می شود و تا حصول نتیجه در دستور کار قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه اساس و ماهیت شرکت ملی صنایع پتروشیمی رگلاتوری، سیاست گذاری و حمایت از صنعت پتروشیمی است، افزود: دغدغه های متانول سازها در زمینه نرخ خوراک و بهای یوتیلیتی ها باید بررسی دقیق و کارشناسی شود تا تصمیم گیری ها و سیاست های اجرایی آتی مبتنی بر مستندات باشد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: تکمیل زنجیره ارزش و توسعه صنایع پایین دستی با هدف فاصله گرفتن از مقوله خام فروشی در این حوزه باید از سوی شرکت های متانولی مورد توجه قرار گیرد و در این مسیر استفاده از ظرفیت های موجود در داخل و توان شرکت های دانش بنیان می تواند به رفع نیازهای بسیاری از طرح های توسعه ای منجرشود.
احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی با اشاره به مهم ترین چالش های شرکت های تولیدکننده متانول اظهار کرد: هم اکنون بحث قیمت خوراک و یوتیلیتی، از مهم ترین مشکلاتی است که تولیدکنندگان متانول با آن رو به رو هستند و از مقام های مسئول درخواست داریم با توجه به قیمت کنونی متانول، مساعدت های لازم را برای متناسب سازی قیمت خوراک تولیدکنندگان معمول کنند.
در پایان این هم اندیشی مقرر شد مدیریت کنترل تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با همکاری انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی در زمان مشخصی، گزارشی مبسوط و دقیق درباره متانول برای ارائه به معاونت برنامه ریزی وزارت نفت تهیه کند.
بر اساس این گزارش، با توجه به ميزان توليد متانول و پروژه هاي در حال اجرا و در آستانه بهره برداري متانول، حالا شرکت ملي صنايع پتروشيمي تصميم گرفته تا زنجيره ارزش متانول را ايجاد کند و با انتقال آن به بخش هاي ديگري از کشور پروپيلن و چرخه بعدي آن را توليد کند. حسن عباس زاده، مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم چندی قبل اعلام کرد که تمرکز برنامه هفتم و هشتم توسعه اضافه شدن برخی از طرح های زنجیره ای است و گفت: البته تغییر در طرح های برنامه هفتم (۱۴۰۶) زیاد میسر نیست، اما طرح های برنامه هشتم قابل تغییر هستند تا زنجیره را تکمیل و نیمه خام فروشی را جبران کنیم تا ارزش افزوده بیشتری ایجاد و از واردات که هم اکنون ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلار است، بی نیاز شویم. عباس زاده ظرفیت کنونی تولید متانول را ۱۴ میلیون تن عنوان کرد و با بیان اینکه از این مقدار تنها ۴۰۰ هزار تن در کشور مصرف می شود، افزود: ان شاء الله با طرح های ام.تی.پی تا پایان برنامه هفتم توسعه چهار میلیون تن و تا پایان برنامه هشتم توسعه ۱۴ میلیون تن متانول را در زنجیره داشته باشیم.
تولید متانول، فرایندی است که نیاز به کاتالیست های اختصاصی مربوط به خود دارد و در سال های گذشته که تحریم های همه جانبه و مستقیم علیه صنعت پتروشیمی برقرار شده، بسیاری از کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی و متانول سازها هم تحت تحریم قرار داشتند. با این حال صنعت پتروشیمی این چالش و تهدید را تبدیل به یک فرصت برای بومی سازی دانش فنی تولید این کاتالیست ها کرد و امروز بسیاری از کاتالیست های سنتز متانول از سوی شرکت های مختلف تولید می شوند. شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در چند سال اخير تلاش هاي گسترده اي در زمينه تجاري کردن کاتاليست هاي پرکاربرد و راهبردي صنعت پتروشيمي داشته است که قرارداد تامين کاتاليست توليد متانول بين شرکت و پتروشيمي سبلان، يکي از نمونه هاي اين موفقيت بوده است و این جریان بومي و تجاري کردن همه کاتاليست هاي راهبردي درصنعت پتروشیمی ادامه دارد.
به این جهت می توان گفت که صنعت پتروشیمی ایران و محصولات متانول آن همچنان با وجود تحریم ها می توانند در صدر بازار رقابتی منطقه و آسیا قرار داشته باشد. آسیا- پاسیفیک و منطقه خاورمیانه و آفریقا دو بازار بزرگ تولیدکنندگان و خریداران متانول جهان هستند، اما همچنان خاورمیانه و ایران یکی از بزرگترین بازارهای تولیدکننده متانول هستند و چین و هند به عنوان دو کشور بزرگ متقاضی واردات متانول، به خاورمیانه بسیار وابسته هستند. از آنجا که خوراک دریافتی در صنعت متانول تاثیر زیادی بر بهای تمام شده آن دارد، دسترسی آسان تر به گاز برای کشورهای حوزه خاورمیانه از جمله ایران یک مزیت رقابتی محسوب می شود.
صنعت پتروشیمی ایران درهمسویی با مدیریت بازار داخل و خارجی خود از چند سال گذشته تکمیل زنجیره ارزش تولید را آغاز و همزمان توسعه صنایع پایین دست متانول را در بخش های مختلف از جمله در منطقه محروم اسلام آباد غرب شروع کرده است. موضوع توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی در سال های گذشته به عنوان یکی از چالش های اصلی این صنعت مطرح بوده است. در گذشته شاهد تمرکز بر تولید اتیلن و متانول و صدور مجوزهای مجتمع های پتروشیمی بدون بررسی های کارشناسی بوده ایم؛ مجوزهایی که تا امروز هنوز بسیاری از آنها سرنوشت مشخصی ندارند. مسئله قابل توجه این است که صنعت پتروشیمی در جهت حفظ بازار و تمامیت حضور خود باید زنجیره ارزش را کامل کرده و به سمت کاهش خام فروشمی محصولات حرکت کند. در حال حاضر پروژه هایی برای تولید پروپیلن و پلی پروپیلن و ایجاد پارک های پتروشیمی برای تولید محصولات پایین دست در دستور کار قرار دارد. با توجه به اینکه متانول در میان محصولات پایه پتروشیمی جزو محصولات کم ارزش به حساب می آید، خام فروشی این محصول در بازار امروز دیگر توجیه اقتصادی ندارد و لازم است هر چه زودتر زنجیره ارزش این محصول در بازار داخلی و خارجی فعال شود.
گذری بر آخرین دستاوردهای پرکارترین خط لوله انتقال نفت ایران
مشعل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با 2 هزار و 73 کیلومتر خطوط انتقال، عنوان پرکارترین خطوط لوله انتقال نفت ایران را به خود اختصاص داده است. کارکنان و متخصصان خطوط انتقال نفت منطقه تهران سختی ها و مشقت های بیشماری را به جان خریده اند تا بتوانند در حصار محدودیت ها، احداث خطوط لوله، بهره برداری و انجام امور تعمیراتی را عهده دار باشند و با افتخار اعلام کنند که افزون بر 100 درصد نیازهای این شرکت به دست توانمند سازندگان داخلی بومی سازی و تامین می شود. این شرکت سهمی عمده در انتقال نفت و فرآورده های نفتی به عهده دارد؛ به گونه ای که به طور میانگین سالانه 48 میلیارد لیتر نفت و انواع فرآورده به نیمه شمالی کشور ارسال می شود.در گفت و گو با مجتبی بشارتیان، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران به فعالیت ها و قابلیت های این حوزه عملیاتی پرداخته شده است که مشروح آن را می خوانید.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با 2 هزار و 73 کیلومتر خط لوله به قطرهای هشت تا 30 اینچ و با 8 خط ورودی و 12 خط خروجی، یکی از مهم ترین شاهرگ های اصلی جریان انرژی در میان مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران محسوب می شود. این شرکت با داشتن 15 مرکز انتقال نفت، فشارشکن و تاسیسات، ظرفیت انتقال روزانه 57 میلیون لیتر نفت خام و 82 میلیون لیتر فرآورده را دارد.
تمام خطوط انتقال نفت و فرآورده که از جنوب و جنوب شرق کشور وارد تهران می شوند، از این پایانه تقسیم می شوند و شمال، شمال شرق و شمال غرب کشور را تغذیه می کنند. با مجتبی بشارتیان، مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در ستاد مرکزی این شرکت واقع در نزدیکی پالایشگاه تهران در جنوب شهر تهران درباره ویژگی های منطقه، وسعت و حجم عملیات و آخرین اقدام های توسعه ای گفت و گو کردیم که مشروح آن از نظرتان می گذرد.
مجتبی بشارتیان، مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران می گوید: درصد بالایی از حجم انتقال زمینی نفت و فرآورده ازسوی خطوط انتقال نفت منطقه تهران و با تلاش شبانه روزی کارکنان خدوم و زحمتکش این شرکت انجام می شود. در توصیف اهمیت منطقه تهران باید اشاره کرد که این منطقه با 6 منطقه مرکزی، اصفهان، شمالغرب، شمالشرق، شمال و جنوب شرق مستقیما اشتراک انتقال دارد و نیز تامین کننده سوخت مورد نیاز کلانشهر تهران و استان های نیمه شمالی کشور است. وظیفه انتقال فرآورده های نفتی به استان های سمنان، مازندران، البرز، قـزوین، گیلان و زنجان را هم عهده دار بوده، ضمن اینکه نفت خام خوراک پالایشگاه های تهران و تبریز نیز از این منطقه تامین می شود.
وی سوخت رسانی به فرودگاه های مهرآباد و امام خمینی(ره) را از دیگر وظایف مهم خطوط لوله منطقه تهران نام برده و عنوان می کند: همه محصول تولیـدی پالایشگاه تهـران ازسوی خطوط انتقال منطقه تهران به استان های یادشده و همچنین انبارهای نفت پخش در جنوب، شمالغرب (کن)، شمالشرق (قوچک) انتقال می یابد.
خطوط لوله و مخابرات نفت تهران انتقال سالانه 48 میلیارد لیتر نفت و فرآورده به استان های همجوار به صورت مستقیم و غیرمستقیم را به عهده دارد که این میزان شامل انتقال سالانه 20 میلیارد لیتر نفت خام و 28 میلیارد لیتر انواع فرآورده است که به صورت میانگین، روزانه 62 میلیون لیتر انواع فرآورده و 450 هزار بشکه نفت خام انتقال می یابد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران درباره حجم رسید و ارسال فرآورده در این منطقه می گوید: در سه ماه نخست امسال در مجموع ۷ میلیارد و ۶۴۳ میلیون لیتر فرآورده و ۵ میلیارد و 300 میلیون لیتر معادل ۳۳ میلیون بشکه نفت خام رسید و ۷ میلیارد و ۵۴۸ میلیون لیتر فرآورده و ۵ میلیارد و سیصد میلیون لیتر نفت خام به وسیله خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران ارسال شده است.
خطوط 26 اینچ نفت خام اراک- تهران، خط 24 اینچ اصفهان- ری، خط 10 اینچ فرآورده شازند به ری، خط 16 اینچ فرآورده و خط 18 اینچ فرآورده اصفهان- ری از جمله مهم ترین خطوط حوزه استحفاظی این منطقه است. دو خط جدید شامل خط 26 اینچ فرآورده که از جنوب می آید و خط 20 اینچی که از اصفهان، نائین و ری می آید نیز در حوزه استحفاظی این منطقه قرار می گیرد. دو کریدور نفتی کشور شامل خط 26 اینچ اهواز - لرستان - مرکزی و خط مارون - اصفهان - تهران وارد حوزه استحفاظی خطوط لوله و مخابرات نفت تهران شده و از این منطقه تقسیم و به نیمه شمالی کشور منتقل می شود.
بشارتیان درباره دیگر خطوط حوزه استحفاظی منطقه تهران اضافه می کند: خط 30 اینچ ری- نکا- ساری، خط 16 اینچ تبریز که نفت خام پالایشگاه تبریز را تامین می کند، خط 18 اینچ قزوین- رشت که تامین سوخت استان گیلان را به عهده دارد، خط 22 اینچ ری- شاهرود و در ادامه خط 20 اینچ شاهرود- مشهد که سوخت استان سمنان و خراسان شمالی، رضوی و جنوبی و بخشی از استان گلستان را به عهده دارد، خط 16 اینچ ری - ساری، خط 10 اینچ فرودگاه امام، خط 8 اینچ نفت جت ری - مهرآباد، خط 14 اینچ ری- کن، خط 14 اینچ ری- قوچک، خط 10 اینچ ری- کرج، خط 14 اینچ فرآورده تبریز که از ری به اشتهارد می رود و بعد وارد محدوده شمال غرب می شود و خط 12 اینچ نوشهر - چالوس از دیگر خطوط مهمی است که به این منطقه وارد و از آن خارج می شود.
وی در تشریح ویژگی های مهم خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران که تأمین سوخت حدود نیمی از کشور را به عهده دارد، تاکید می کند: افزون بر این خطوط مهم و حیاتی، منطقه تهران تأمین سوخت چند نیروگاه مهم از جمله نیروگاه دماوند، باقرشهر، منتظرقائم، شهید رجایی (قزوین) و گیلان را نیز به عهده دارد. این منطقه 21 ایستگاه مخابراتی، 16 دستگاه توربوپمپ یا توربین، 81 دستگاه و بوستر پمپ اصلی، 70 دستگاه پمپ اصلی، 31 دستگاه دیزل ژنراتور، 16 دستگاه مخزن اصلی و 32 مرکز انتقال نفت را تحت پوشش دارد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران همچنین از تک فرآورده کردن خطوط انتقال نفت منطقه تهران خبر می دهد و می افزاید: در نظر داریم تا با برنامه ریزی مدون و اصولی بتوان شرایط انتقال فرآورده ها را بهبود بخشید و در نحوه انتقال تغییراتی را ایجاد کرد؛ به این معنا که از هر خط لوله تنها یک فرآورده انتقال داده شود و از مهم ترین مزیت اجرای این طرح این است که قدرت مانور را در انتقال انواع فرآورده بیشتر خواهد کرد، ضمن آنکه شرایط انتقال با توجه به میزان و قطر خطوط لوله و همچنین بر اساس نیازسنجی های انجام شده فرآورده های مورد نیاز تخصیص داده خواهد شد.
بشارتیان به فعال بودن خطوط جدید و نقش چشمگیر آنها در افزایش ظرفیت تولید اشاره کرده و ادامه می دهد: خط ۲۰ اینچ نائین - کاشان - ری به طول ۴۱۴ کیلومتر و ظرفیت ۲۰۰ هزار بشکه و همچنین خط ۲۶ اینچ شازند - ری به طول ۲۹۲ کیلومتر و ظرفیت ۳۵۰ هزار بشکه با آمدن به روی مدار بهره برداری نه تنها طول خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده ها را افزایش داده بلکه تحولات خوبی نیز در زمینه افزایش ظرفیت ایجاد کرده است.
وی به اهمیت پایش و نگهداری خطوط لوله منطقه تهران اشاره کرده و می گوید: نگهداری از خطوط لوله از آن دست پارامترهایی است که در طول عمر آنان اثرگذار است؛ ازاین رو با استفاده از فناوری پیگرانی هوشمند از وضع خطوط و درصد خوردگی آنها به طور دقیق آگاهی می یابیم. در سال گذشته 392 مورد خوردگی خطوط لوله به صورت پیگرانی هوشمند شناسایی و ترمیم شده است. البته پیگرانی معمولی به صورت روتین انجام می شود که بر این اساس خطوط لوله نفت خام به صورت دو بار در ماه و فرآورده یک بار در ماه پیگرانی معمولی انجام می شود. با انجام پیگرانی های هوشمند توانستیم وضع خطوطمان را پایدار کنیم و تعمیرات مورد نیاز را انجام دهیم. تعمیرات و نواقص خطوط در عملیات پیگیرانی اولویت بندی شده و براساس سطح اهمیت، درصد خوردگی ناچیز با تعویض پوشش لوله ترمیم و بازسازی شده است.
وی ادامه می دهد: هرساله پروژه های مختلفی برای انجام تعویض پوشش لوله در دست اجراست که با توجه به بررسی های کارشناسی شده و نیز میزان اعتبارات تخصیصی، ترمیم و بازسازی خطوط لوله انجام می شود. سال گذشته 3 هزار و 416 متر از خطوط لوله منطقه تهران تعمیر و نواقص آن برطرف شده و مابقی خطوط لوله نیز مطابق با برنامه های پیش بینی شده در دستور کار تعمیر و نوسازی است.
بشارتیان با تأکید بر اهمیت نگهداری صحیح خطوط لوله می گوید: مهم این است که ما از شرایط خطوط لوله، میزان خوردگی و دارا بودن توان انتقال در شرایط عملیاتی ازسوی خطوط اطمینان داشته باشیم و این اطمینان با انجام پایش های مختلف حاصل شده و اگر نگهداری به درستی انجام شود، طول عمر خطوط به میزان چشمگیری افزایش می یابد که این مهم با تلاش همکاران و برنامه ریزی و کنترل دقیق در سطح شرکت به درستی در حال انجام است. سال 96 خطوط منطقه تهران پیگرانی هوشمند شد و ضریب ایمنی این خطوط به میزان بسیار بالایی افزایش یافت به گونه ای که خوردگی های موجود و میزان درصد آنها شناسایی و رفع شد و بسیاری از نقاط فرسوده نیز تعویض شدند.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران درباره داخلی سازی تجهیزات و قطعات موردنیاز این شرکت عنوان می کند: با توجه به توان متخصصان داخلی در سال های اخیر، خوشبختانه بسیاری از قطعاتی که در گذشته برای تامین آن وابسته به دیگر کشورها بودیم، در داخل کشور ساخته می شود. هم اکنون به جرات می توان اعلام کرد که نزدیک به 100 درصد از قطعات و تجهیزات مورد نیاز شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران اعم از تجهیزات دوار و غیردوار از سازندگان داخلی تامین می شود. به طور کلی تجهیزات مورد نیاز خطوط لوله و مخابرات در حوزه تجهیزات دوار شامل توربین ها، الکتروموتورها، پمپ ها و بوستر پمپ ها هستند و تجهیزات غیردوار نیز شامل تجهیزات ابزار دقیق، کنترل ولوها و دیگر تجهیزاتی است که در سطح شرکت در قسمت خطوط لوله استفاده می شود و با افتخار می گوییم همه این تجهیزات دوار و غیردوار در داخل کشور تولید می شود و هیچ گونه وابستگی به کشورهای خارجی نداریم.
وی به توانمندی تولید توربین های انتقال در داخل کشور اشاره و اظهار می کند: ساخت توربین های صنعت انتقال، فناوری پیچیده ای دارد که در مقطعی از زمان برای تعمیر این تجهیز کاربردی با مشکلات عدیده ای مواجه بودیم، اما خوشبختانه هم اکنون شرکت های داخلی به این درجه از توان و قابلیت دست یافته اند که بتوانند این توربین ها را افزان بر تعمیرات، تولید آنها را با توانی فراتر از نیاز ما در داخل تامین و در دسترس قرار دهند، همچنین در زمینه تولید تجهیزات مخابراتی هم وابستگی نداریم و توان داخلی برای تولید این دست از تجهیزات در داخل کشور وجود دارد و از تجهیزات ساخت داخل در این حوزه نیز استفاده می شود.
بشارتیان در ادامه توضیحات به اقدام های زیست محیطی شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران اشاره کرده و با بیان اینکه اقدام های زیست محیطی بر محور پیشگیرانه و با رعایت دستورعمل های مربوط به اچ اس ای انجام می شود، اظهار می کند: اجرای پروژه اکسپوزسازی(روبازکردن) لوله ها و مخازن از آن دست طرح هایی است که عملیاتی کردن آن مصداق بارز اهمیت و توجه به حفظ و صیانت از محیط زیست است که شرکت خطوط لوله منطقه تهران برای محقق شدن این مهم گام های بلندی برداشته است. اکسپوز کردن منیفولد و مخازن درین مرکز انتقال نفت خام ری، تاسیسات رشت و مرکز انتقال نفت قزوین از اهداف اجرایی واحد تاسیسات و ساختمان شرکت در سال گذشته بود که به طور کامل ازسوی پیمانکاران مربوطه محقق شد. امسال نیز روباز کردن تمامی لوله های زیرخاک مراکز انتقال ری در دستور کار شرکت قرار دارد. بشارتیان می افزاید: اکسپوز کردن منیفولدها و اجرای کانال های بتنی امکان پایش دائمی برای رفع نشتی های احتمالی در لوله ها و مخازن را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. جلوگیری از هدررفت مواد نفتی، پیشگیری از آلودگی های زیست محیطی و عمر و استحکام بالای کانال ها و حوضچه های بتنی از نکات حائز اهمیت در اجرای این دست از پروژه ها به شمار می رود .
بررسی نتایج اندازه گیری کیفیت آب آشامیدنی مراکز و تاسیسات های منطقه، پیگیری تهیه برآورد هزینه ساخت بهداری مرکز انتقال مغانک، توزیع اقلام بهداشتی از قبیل ماسک و الکل در مراکز و تاسیسات منطقه، تهیه درخواست خرید اقلام مورد نیاز آمبولانس و بهداری های مراکز منطقه، آموزش نگهبانان ایستگاه های مخابراتی، بازدید کلیه خاموش کننده های مراکز و تاسیسات، کالیبراسیون دستگاه های تست گاز، رفع آلودگی از نشتی در اثر سرقت از خط لوله 20 اینچ، تعیین تکلیف پاکسازی آلودگی های نفتی انبار نفت کن و اندازه گیری و نمونه گیری آلاینده های زیست محیطی نیز از مهم ترین اقدام های واحد اچ اس ای شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران است که بشارتیان آنها را مورد تاکید قرار داده و عنوان می کند که تمام این موارد در سال گذشته اجرایی و عملیاتی شده است.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران درباره مسئولیت های اجتماعی انجام شده در منطقه تهران می گوید: این منطقه با توجه به وسعت منطقه استحفاظی، روستاهای همجوار زیادی را تحت پوشش دارد که یکی از این روستاها روستای چشمه شور قم در جوار مرکز انتقال نفت چشمه شور است که همسو با مسئولیت های اجتماعی خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، خدمات درمانی، بهداشتی، رفاهی به ساکنان روستا ارائه می کند. بشارتیان به سختی های کار کارکنان خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران اشاره کرده و می گوید: کار خطوط لوله کاری بس سخت و سنگین است و مرارت ها و فداکاری های بی شماری را می طلبد. در سهمگین بودن این نوع از فعالیت ها همین بس که در بدترین و اسفناک ترین شرایط آب و هوایی و جوی باید کار و فعالیت تداوم داشته باشد. هیچ یک از حوادث طبیعی، گرما و سرما مانعی برای به تعویق انداختن فعالیت ها در خط لوله نخواهد بود. خوشبختانه کارکنان و همکاران ما در شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران از آمادگی کامل برخوردارند و اگر حادثه و یا رخدادی پیش بیاید با تدابیر هوشمندانه این عزیزان ظرف کمتر از 24 ساعت حل وفصل می شود. ساختار شرکت خطوط لوله منطقه تهران قوی و منسجمی است و نگاه دوراندیشانه ای بر آن حاکم است و این مسئله نشات گرفته از درک سختی کار خطوط لوله ازسوی کارکنان ماست. وی ادامه می دهد: به جرات می توانم بگویم که تاکنون حادثه و پیشامد ناگواری نبوده که در کمترین زمان ممکن رفع و رجوع نشود. کار با مواد قابل اشتعال ریسک فعالیت ها را دوچندان می کند که بر این اساس همه کارکنان ملزم هستند که موارد ایمنی را تمام و کمال رعایت کنند در غیراینصورت حادثه ساز خواهد شد. خوشبختانه درباره این موضوع دوره های آموزشی مدون و اصولی ازسوی شرکت در نظر گرفته شده است و کارکنان آموزش های لازم را دیدند و اشراف کامل به تمامی ابعاد مسئله دارند که در زمان وقوع حادثه و پیشامدی چگونه باید موارد ایمنی را رعایت کنند.
حمایت های مالی صنعت نفت از دانش بنیان ها هر روز چشمگیرتر می شود
مشعل توسعه صنعت نفت در دنیای امروز وابسته به علوم و فنون جدید و دسترسی به آخرین تغییرات تکنولوژی و فناوری است و در این مورد سهم منابع انسانی نخبه و مجموعه های دانش بنیان در کنار صنعت نفت الزامی است. صنعت نفت ایران از سال ها قبل بر اهمیت این موضوع واقف بوده و تلاش کرده تا ارتباط خوب و مستمری را با بخش های دانشگاهی و فناور ایجاد کند. این همراهی و ارتباط امروز و ادامه تلاش های دولت سیزدهم به مرحله ای کاربردی رسیده که می توانیم اثرگذاری مستقیم آن را بر عملکرد شرکت ها و همکاری با شرکت های دانش بنیان ببینیم. شرکت های دانش بنیان در حوزه های کاربردی و ساختاری زیادی در این سال ها فعال شده اند و تاکنون سهم قابل توجهی در تولید ملی و ایرانی، تامین نیاز سازندگان داخلی و قطعه سازان و بسیاری از بخش های نرم افزاری و سخت افزاری صنعت نفت داشته اند.
این همراهی، بخصوص در جریان محدودیت های اقتصادی و تحریم های همه جانبه بیشتر محسوس بوده و به کمک آمده و توانسته اند تعداد زیادی از نیازهای مجموعه های صنعت نفت را در دوران بی اعتنایی شرکت های خارجی به تعهداتشان تامین کنند. در این مدت شرکت ملی نفت و زیرمجموعه های آن قراردادهای زیادی با شرکت های دانش بنیان داشته اند و تسهیلات و الزامات قانونی زیادی برای همکاری با دانش بنیان ها پیش بینی و اجرا کرده و علاوه بر آن، حالا اعتبارات قابل توجهی هم در نظرگرفته است.
صنعت نفت همسو با سیاست های دولت سیزدهم و تاکید مقام معظم رهبری در حمایت از مجموعه های دانش بنیان، تلاش کرده همه موانع پیش روی مجموعه های دانش بنیان را به حداقل برساند و در این مسیر، اقدامات قابل توجهی نیز داشته است. در آخرین تلاش هم معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت از اختصاص بیش از 10 هزار میلیارد تومان تسهیلات به دانش بنیان ها خبر داده است. وحیدرضا زیدی فرد گفته است: با توجه به انتشار فراخوان دومرحله ای اعطای تسهیلات بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و ثبت نام متقاضیان در سامانه صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت و برگزاری جلسات متعدد کارگروه توسعه اشتغال وزارت نفت، تاکنون درمجموع طی دو فراخوان صورت گرفته، تعداد ۲۰۴ درخواست در نوبت اول فراخوان و تعداد ۱۵۱ درخواست در نوبت دوم به ثبت رسیده که درمجموع طی دو فراخوان صورت گرفته، ۱۷۸ شرکت متقاضی به مبلغ ۱۰.۱ هزار میلیارد تومان به منظور دریافت تسهیلات به بانک ها معرفی شده اند. او افزود: این بند از قانون، به منظور ایجاد اشتغال با تکیه بر دانش بنیان کردن صنعت نفت در دسته های اولویت دار وزارت نفت و با هدف کمک به تأمین داخلی تجهیزات مورد نیاز، پیاده سازی طرح های توسعه ای اشتغال آفرین و تولید بار اول و کالاهای دانش بنیان تدوین شده است. زیدی فرد با بیان اینکه مسؤولیت پیگیری و اجرایی سازی فرایندهای دستورالعمل آیین نامه اجرایی بند (د) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ با این معاونت است، افزود: در گام نخست، نامه نگاری و پیگیری های لازم با مدیران عامل چهار شرکت اصلی، پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت برای اجرایی شدن آن صورت گرفته و سایر اقدام ها در دست انجام است. این ابلاغیه به منظور حمایت از سرمایه گذاری های خطرپذیر، ساخت داخل، طرح های توسعه ای اشتغال آفرین، تولید بار اول در حوزه های مختلف صنعت نفت و توسعه فناوری و نوآوری ازسوی بخش های خصوصی و تعاونی است.
پس از نامگذاری سال 1401 به نام مجموعه های دانش بنیان در گزارش های رسمی وزیر نفت به دولت مشخص شد که صنعت نفت از سال ها قبل این نهضت را اجرایی کرده و می تواند گزارش های قابل توجهی برای ارائه داشته باشد. وزیر نفت در حاشیه دیدار مسؤولان نظام با رهبر معظم انقلاب اسلامی، ثمره دانش بنیان شدن صنعت نفت را کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری دانست و گفت: امیدواریم با تحقق این امر در صنعت نفت، میزان ساخت داخل تجهیزات صنعت نفت (هم اکنون ۶۰ تا ۷۰ درصد داخلی سازی) افزایش یابد و به سمت صادرات این محصولات برویم. جواد اوجی همچنین به فراخوان وزارت نفت برای دانش بنیان ها در پنج حوزه شامل افزایش تولید، چاه های کم بازده، بهینه سازی مصرف سوخت، جمع آوری گازهای همراه نفت، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنعت پتروشیمی و نیازهای کالایی وزارت نفت که از خارج وارد می شود، اشاره و تصریح کرد: در این فراخوان، تعداد قابل توجهی شرکت حضور یافتند که در حال ارزیابی این شرکت ها هستیم. چندی قبل نیز محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه اکنون بیش از یکهزار میلیارد تومان با مراکز دانش بنیان و دانشگاه ها قرارداد موجود است، تاکید کرد که مجموعه نفت درصدد تسهیل مسیر ورود و همکاری مراکز دانش بنیان در این عرصه است. او به ایجاد راهکارهای قانونی برای تسهیل مسیر مراکز دانش بنیان اشاره کرد و توضیح داد: در بعضی مواقع، ما موظف به ایجاد راهکارهای قانونی هستیم و در دولت سیزدهم در این مسیر وزیرنفت، گام های بزرگی برداشته است. برای حمایت ها و انواع آن نیز نهادهای مختلفی در وزارت نفت وجود دارد؛ از پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز گرفته تا صندوق فناوری و نوآوری. از سوی دیگر قانون بودجه نیز حمایت از این شرکت ها را برای ما میسر می کند. ما می توانیم از شرکت های نوپا یا استارت آپ که چابکی لازم را دارند، به نفع خودمان استفاده کنیم که یک مزیت رقابتی به شمار می رود. خجسته مهر درباره مراحل دانش بنیان سازی در صنعت نفت، گفت: بومی سازی تولید کالاهای پر مصرف برای عبور از شرایط تحریم، تنها مقدمه کار شرکت های دانش بنیان است و در این مسیر باید جلوتر برویم و در مرحله میانی از فناوری های پیشرفته استفاده کنیم و به سمت تجاری سازی برویم و مرحله متعالی سازی آن، حاکم کردن و نهادینه ساختن فناوری های دانش بنیان در کل چرخه ذی نفعان است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر این نکته نیز تاکید دارد که در مرز دانش بنیان شدن شرکت ملی نفت ایران به دنبال اختصاص زمان طولانی نیستیم و افزود: درست است که ما در این مسیر آینده، افق و چشم انداز داریم؛ اما قصد نداریم مقدمه، طولانی تر از متن و اصل کار شود و زمان را از دست بدهیم. با توجه به اینکه شرکت های دانش بنیان در این مسیر سهیم هستند، در کنار پیشگامی شرکت ملی نفت ایران، دانش بنیان ها هم نقشی مهم دارند. وی به سابقه فعالیت های مرتبط با دانش بنیان ها در 15 سال گذشته اشاره کرد و گفت: این گفتمان همیشه در کشور بوده است؛ اما متأسفانه ما قدرت جذب و توان این رویکرد را نداشتیم و بهتراست بگویم ما وظیفه خود را بدرستی انجام ندادیم و باید پاسخگوی ملت باشیم، مبادا سال های آینده بگوییم که برای ملت کاری انجام نشده است. به دلیل توجه به همین حساسیت ها و توجه ها بوده که شرکت ملی نفت تصمیم می گیرد قراردادهای قبلی در مورد میدان ها را که با مراکز دانشگاهی و پژوهشگاه ها منعقد شده بود، مورد بازنگری قرار دهد. خجسته مهر در این مورد پیش تر تاکید کرده بود که تصمیم گرفته اند فعالیت هایی که به این مراکز دانشگاهی سپرده می شود، از «میدان محور» به سمت «فناورمحور» یا «مسأله محور» تغییر مسیر دهند. او درباره پیشرفت قراردادهایی که بر اساس مسأله محور امضا شده اند، گفت: بعضی از قراردادها پیشرفت مطلوبی داشته اند و مانعی بر سر راه آنها نیست؛ حدود ۷۰ میلیون یورو تنها ارزش ارزی این قراردادهاست و با مسأله محور شدن آنها در مسیر اثربخش کردنشان گام نهادیم و به مسیر جهت دادیم. حالا با توجه به ارائه تسهیلات بیشتر و ایجاد زمینه همکاری بیشتر بین مجموعه صنعت نفت و دانش بنیان ها، این امید بیشتر از قبل وجود دارد که صنعت نفت خلأهای به وجود آمده ناشی از تحریم ها و بدقولی های شرکت های خارجی را جبران کند.
گزارشی از اردوی جهادی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان
سمیه راهپیما مسجدسلیمان، شهری در جنوب ایران که نخستین حفر چاه نفت را در تاریخ 115ساله شکوفایی صنعت نفت کشور به خود دیده است؛ شهری گرمسیری با دمایی که گاه از 50 درجه سانتی گراد هم گذر می کند تا آنجا که انجام هرگونه فعالیت و ارائه خدمت را سخت و دشوار می سازد. با تکوین و رشد تدریجی صنعت نفت در این شهر ریشه دار نفتی، فعالیت های متنوعی از جنس نفت در این دیار انجام و خدمات متعددی نیز به مردم آن ارائه شده است؛ خدماتی از نوع بهداشت درمان که کماکان ادامه دارد و هر بار به شکلی و این بار در قالب اردویی جهادگونه که جهادگرانش پزشکان و پرستاران بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان بودند؛ جهادگرانی که عاشقانه پا به روستایی دوردست گذاشتند تا هر آنچه را که دارند برای خدمت به همنوعان خویش در طبق اخلاص قرار دهند. آنچه می خوانید، گزارشی است از برگزاری اردوی جهادی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان در همسویی با مسؤولیت اجتماعی با هدف ارائه خدمات پزشکی– دارویی به مردمان روستای «بازارتمبی» در فاصله 30 کیلومتری از مسجدسلیمان.
مسجدسلیمان، شهری محصور شده در رشته کوه های زاگرس است؛ شهری که بیش از یک قرن پیش، محل سکونت کوچ نشینان بختیاری بود و با حفر نخستین چاه نفتی در آن، رنگ و بوی دیگری گرفت و نمادهایی از رشد در آن هویدا شد. این شهرستان پس از حفر چاه های دیگر نفت در شهرهای مختلف از تکاپو افتاد؛ اما صنعت نفت مسجدسلیمان برای ماندگاری خود تلاش ها کرد و خدمات متعددی در زمینه های مختلف از جمله بهداشت و درمان انجام داد، خدماتی که هم کارکنان و هم سکنه بومی مسجدسلیمان را دربر می گیرد و اردوی جهادی پزشکی – دارویی روستای تمبی از جمله آنهاست. روستایی که قدمتش به دوران قاجاریه بازمی گردد و ساکنانش برای دریافت خدمات درمانی مجبورند به مسجدسلیمان، اهواز یا شیراز مراجعه کنند.
برای دریافت خدمات درمانی ساکنان روستای بازار تمبی، نامه ای از سوی سپاه ناحیه مسجدسلیمان به بسیج جامعه پزشکی و بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان ارسال و با همکاری و هماهنگی رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت این منطقه، گروهی 12 نفره متشکل از پزشکان متخصص چشم، داخلی، عمومی، متخصص زنان، ماما، روانشناسی، متخصص قلب و عروق، پرستار و کارکنان داروخانه به صورت داوطلبانه اعزام شدند. آمنه فتحعلی پور، مدیر خدمات پرستاری و مامایی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان در این باره می گوید: «روستای بازار تمبی، یکی از مراکز کم برخوردار شهرستان مسجدسلیمان به شمار می رود که ساکنان آن تنها یک بهورز دارند و خدمات سرپایی انجام می دهند و برای دریافت خدمات متخصصان به مسجدسلیمان، اهواز و شیراز مراجعه می کنند.» اردوی جهادی بهداشت و درمان صنعت نفت بهداشت و درمان مسجدسلیمان در دبستان 5 کلاسه شهید محمود کاظمی بازار تمبی برگزار شد. وقتی وارد این مدرسه شدم، ناخودآگاه غرق در رویاهای دوران کودکی، خود را پشت نیمکت هایش تصور کردم و شاید در کسری از ثانیه همه شیطنت ها، بازی های آن دوران و خاطرات زمان تحصیل از لحظه آموختن الفبای نوشتن تا آنجا که مرحله به مرحله با معلمان خود پیش رفتم و از دوران درس و مدرسه فاصله گرفتم، همگی از مقابل دیدگانم گذشت و حس خوبی را در من ایجاد کرد.
دبستان 5 کلاسه شهید محمود کاظمی بازار تمبی در سال 1393 تاسیس شده و دانش آموزان دبستان و راهنمایی به صورت گردشی در دو شیفت صبح و عصر، در آنجا درس می خوانند؛ مدرسه ای کوچک با دانش آموزان امیدوار به آینده که سعی دارند با تلاش و کوشش، زندگی خود را به گونه ای دیگر رقم بزنند و برخلاف جبر منطقه به موفقیت دست یابند. همچنین در دوره دبیرستان شبانه روزی، کار و دانش دارند و دانش آموزان اگر نخواهند در این دبیرستان درس بخوانند باید از روستا خارج شوند و به مسجدسلیمان بروند.
ژیلا شفیعی، مدیر مدرسه دبستان 5 کلاسه شهید محمود کاظمی بازار تمبی که خود متولد و بزرگ شده این روستاست، می گوید: «تعداد دانش آموزان در مقطع دبستان نزدیک به 100 نفر و در مقطع دبیرستان 150 نفر است که گردشی در دو نوبت صبح و عصر درس می خوانند. مقطع دبیرستان نیز به صورت شبانه روزی و کار و دانش است و برای تحصیل در رشته های دیگر باید از منطقه بیرون رفت. ایاب و ذهاب آنها نیز مشکل است و روزانه دو سرویس رفت و برگشت از مسجدسلیمان به سمت بازار تمبی تردد دارد.»
تفاوت مدارس شهر و روستا در داشتن امکانات است. دانش آموزان مدرسه بازار تمبی در دوران کرونا که هم ردیفان آنها در شهرهای بزرگ به صورت آنلاین درس می آموختند، با رعایت دستورالعمل های بهداشتی در مدرسه حضور داشتند، حتی وقتی این ویروس منحوس شدت گرفت، دانش آموزان یکی از کلاس ها در منزل معلم خود و زیر یک درخت درس خواندند. صفا و صمیمیتی را که دانش آموزان این روستا در این دوران در کنار همکلاسی های خود حس کردند، دوستان آنها در مدارس شهرهای بزرگ تجربه نکردند.
هر یک از کلاس های درس به یک بخش از اردوی جهادی پزشکی - دارویی اختصاص یافته بود. کلاس پایه اول به دلیل نزدیکی در ورودی برای داروخانه، پایه دوم و سوم به متخصص داخلی، پایه چهارم به متخصص قلب و عروق، پایه پنجم به کارشناس روانشناسی و پزشک عمومی و کلاس پیش دبستانی نیز به تزریقات و پانسمان اختصاص یافته بود. در راهروی مدرسه نیز یک میز برای اندازه گیری فشارخون و یک میز به فرم نظرسنجی اختصاص داشت.
پزشکانی که در این اردوی جهادی شرکت کرده اند، با رویی گشاده و ابراز رضایت از خدمتی که انجام می دهند، در کلاس های تعیین شده استقرار یافتند و بنا به تخصصشان به معاینات پزشکی مشغول شدند. داوود عبدالله، دهیار روستای بازارتمبی از ساعت های آغاز به کار این گروه پزشکی- دارویی، فعالیت این جهادگران عاشق را نظاره می کند و از اینکه ساکنان روستا، دریافت کننده خدمات پزشکی هستند، خوشحال است.
با او که هم صحبت می شوم، می گوید: روستای «بازار تمبی» در فاصله 30 کیلو متری مسجدسلیمان قرار دارد و بر اساس آخرین سرشماری، 194 خانوار با جمعیت 922 نفر جمعیت در آن زندگی می کنند. این روستا از نظر فضای بهداشتی، دارای خانه بهداشت روستایی در ملک اجاره ای است.»
دهیار روستای بازارتمبی ادامه می دهد: «ساکنان این روستا برای درمان ناگزیرند به شهر مسجدسلیمان مراجعه کنند، از طرف دیگر نبود خودرو و مسافت طولانی را هم باید متحمل شوند.»
وی با اشاره به اینکه این روستا یک خانه بهداشت و یک بهورز دارد، تاکید می کند: «اگر در خانه بهداشت روستا به جای بهورز، یک پزشک حضور داشته باشد، رضایتمندی مردم بیشتر خواهد شد.»
به اعتقاد او، برگزاری اردوهای جهادی، قوت قلبی برای مردمان این روستا به شمار می رود، چون با برپایی چنین اردوهایی از خدمات درمانی بهره مند می شوند، ضمن اینکه انگیزه مهاجرت از روستا به شهرهای دیگر را هم کاهش می دهد.
داوود عبدالله، یکی دیگر از مشکلات را نبود پزشک متخصص در شهرستان مسجدسلیمان عنوان و اظهار می کند: «این موضوع موجب شده مشکلات زیادی برای مردم روستا در حوزه خدمات درمانی ایجاد شود و آنها مجبور شوند به شیراز یا اهواز بروند.»
ساعت نزدیک 9 صبح است و ساکنان روستا برای انجام معاینات پزشکی کم کم به سمت مدرسه می آیند و در مدت زمان کوتاهی، فضای مدرسه مملو از جمعیت در گروه های سنی مختلف می شود؛ از نوزاد در آغوش مادر تا افراد سالخورده ای که هر یک کوله باری از تجربه را بر دوش دارند. یکی از آنها خانمی است که لبخندی زیبا بر چهره دارد. در نگاهش حرف های ناگفته و سختی هایی نهفته که آنها را طی دوران زندگی 42 ساله خود تجربه کرده است.
خود را کوپتر امانی معرفی می کند و وقتی معنای اسمش را می پرسم، می گوید: «اسم یک پرنده است.» او با همان لبخند و لهجه شیرین محلی خود ادامه می دهد: «برگزاری اردوهای جهادی بسیار خوب است و این دومین باری است که چنین اردوی پزشکی در روستای بازارتمبی برگزار می شود. بهتر است تعداد این اردوها بیشتر شود، چون دسترسی به پزشک متخصص و رفتن به شهر برایمان بسیار سخت است.» منیژه محمودی هم که در کنار خانم امانی روی یک نیمکت نشسته است، وارد این گفت وگو می شود. او از ناحیه چشم با مشکل روبه روست و وقتی درباره مشکلاتش حرف می زند، اشک پهنای صورتش را می گیرد.
روانشناس گروه جهادی که در اتاق حضور دارد، به او دلداری می دهد و سعی در آرام کردنش دارد و به وی اطمینان می دهد که همه تلاششان را برای انتقال به بیمارستان نفت مسجدسلیمان برای مداوای چشمش می کنند.
زیور خدری، یکی دیگر از زنان روستای تمبی است. چهره اش نزدیک به 50 سال را نشان می دهد؛ اما وقتی با او هم صحبت می شوم، می گوید که 30 ساله است و سه فرزند 11، 8 و 5 ساله دارد. چهره او نشان از گذران زندگی سختی حکایت دارد که در قالب استرس، اضطراب و کم خونی بروز کرده است. او می گوید: «با اینکه تحت پوشش بهزیستی است؛ اما نمی تواند برای درمان خود نزد پزشک متخصص برود.» زیور خدری ادامه می دهد: «فرزندانم دچار انگل شده اند و اکنون برای درمان نزد پزشک آمده ام تا مداوا شوند.»
او برگزاری اردوهای جهادی را نقطه امیدی برای ساکنان روستای بازارتمبی می داند و می گوید: «برگزاری چنین اردوهایی به این معناست که فراموش نشده ایم و مسؤولان به فکر ما هستند.»
پیرمردی 62 ساله با چهره ای آفتاب سوخته و خطوط عمیقی بر پیشانی در انتظار پزشک عمومی ایستاده و به چارچوب در اتاق پزشک تکیه داده است. با لهجه شیرین محلی خود می گوید: « کمردرد و زانودرد دارم و یکی از پزشکان متخصص اهواز، تشخیص سرطان حنجره داده است، امیدم را تا زمانی که زنده هستم و جانی در بدن دارم از دست نمی دهم.» در چشمانش شوق زندگی و امید به آینده همراه با نگرانی موج می زند.
وارد اتاق متخصص چشم می شوم. پسربچه ای در نوبت نشسته است که یکی از چشم هایش به دلیل تورم زیاد باز نمی شود و وقتی دلیل آن را از فرحناز عزیزی دوست، متخصص چشم و رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان می پرسم، می گوید: «پشه ای چشم این پسربچه را گزیده و علت تورم چشم او نیز واکنش بدنش به گزیدگی و نیش پشه است. با توجه به اینکه وارد فصل تابستان شده ایم، مراجعات عقرب زدگی نیز زیاد شده است.» به گفته او، «شاهد ابتلای زیاد به ناخنک و خشکی چشم هستیم که با گرمی هوا و شدت تابش نور خورشید و عدم حفاظت چشمی ایجاد می شود و بیشتر ساکنان از سوزش چشمان و اشک ریزش شکایت دارند.»
در جایی دیگر از مدرسه 5 کلاسه محمود کلانتری، فردی با لباس بختیاری (متشکل از چوقا، شلوار دبیت، کلاه و پیراهن) که دستان پسربچه ای حدود 9، 10 ساله را در دست دارد، جلب توجه می کند. نزدیک او می شوم و سرصحبت را باز می کنم. نامش آقاجان احمدی است و 70 سال دارد. می گوید: «تمام دوران زندگی ام در این روستا گذشته و 10 فرزند و 26 نوه دارم. برای معاینه نوه هایم به اینجا آمده ام، تمام اهالی روستای بازارتمبی مثل خواهر و برادر هستند و همه از حال هم خبر داریم. یکی از مشکلات این روستا، نداشتن خانه بهداشت است که چند بار هم پیگیری کرده ایم؛ اما هنوز به جایی نرسیده ایم.»
ساکنان منطقه خوزستان در فصل تابستان علاوه بر تحمل گرمای بیش از 50 درجه، شاهد بروز ریزگردها نیز هستند و این مشکلات تنفسی آنها را تشدید می کند. روح الله مدیح، پزشک عمومی بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان درباره دیگر بیماری های این منطقه می گوید: «مشکلات دهان و دندان در روستای بازارتمبی زیاد است که علت آن استفاده از آب آشامیدنی منطقه است. بنابراین باید بهداشت یار دهان و دندان در اردوهای جهادی حضور داشته باشد.» او به ساکنان روستای بازارتمبی توصیه می کند که آداب غذایی را رعایت کنند؛ زیرا نزدیکی به شهر، عادات غذایی آنها را به هم زده و راهی برای جلوگیری از آن نیست.
به سمت کلاس پایه اول، همانجایی که داروخانه اردوی جهادی بهداشت و درمان صنعت نفت برپا شده، می روم. رضا محمدقلی، مسؤول این داروخانه می گوید: «120 قلم دارو را در این اردوی جهادی با خود آورده ایم که بیشتر آنها به داروهای قلبی و عروقی، چشم پزشکی و کودکان اختصاص دارد. در اینجا همانند دیگر بخش ها خدمات به صورت رایگان ارائه می شود و مراجعه کنندگان برحسب بیماری و نسخه پزشک، دارو دریافت می کنند.
کمبود منابع درمانی، تخت های بیمارستانی در بهداشت و درمان مسجدسلیمان به چشم می خورد و علاوه بر خدمات درمان به ساکنان مسجدسلیمان، شهرهای دیگری مانند اندیکا، لالی، هفتگل و... به این شهرستان ارجاع داده می شوند و بار این چهار شهر روی بیمارستان شهر مسجدسلیمان است.
حسین صفارفر، متخصص قلب و عروق این اردوی جهادی می گوید: «شایع ترین مشکلات مراجعه کنندگان، فشارخون و مشکلات قلبی است که از رژیم غذایی مردم این منطقه نشأت می گیرد؛ زیرا بیشتر مردمان اینجا دامدار هستند و غذای غالب آنها گوشت قرمز است. برای رفع مشکلات درمانی این منطقه باید دو کار انجام شود؛ یکی درمان و دیگری پیشگیری. در زمینه درمان نیازمندیم نگاه ویژه ای به این منطقه شود و شرکت نفت از نظر مسؤولیت های اجتماعی، برخی نیازمندی های اجتماعی را رفع و رجوع کند، ضمن آنکه در زمینه درمان هم نیاز به تخت های بیمارستانی بسیار ضروری است. در خصوص بحث آموزش در رژیم های غذایی هم نیازمند فرهنگ سازی در این منطقه هستیم. فرهنگ سازی را می توان به صورت صوتی و تصویری انجام داد و به صورت دیجیتال آن را تدوین و یکسری کتابچه تهیه کرد.» به گفته او، «اکنون نزدیک به 70، 80 درصد دختران دانش آموز، فقر آهن دارند که آموزش در آن بسیار تاثیرگذار است و تنها با یک قرص آهن می توان از بروز مشکلات بعدی جلوگیری کرد. برای این کار باید یک کار پژوهشی صورت گیرد و بخش هایی را که نیاز به کمک رسانی دارند، شناسایی کنیم.» مدرسه 5 کلاسه محمود کلانتری پر بود از روستاییانی که با امید به اینجا آمده بودند. از دختربچه ای که دست در دست مادر خود داشت تا پیرزن و پیرمردهایی که غبار سختی زندگی بر چهره شان نشسته بود؛ اما هنوز امید به زندگی داشتند. همه را بار دیگر در ذهن خود مرور می کنم. چگونه می شود در منطقه ای با این امکانات ضعیف برای زندگی، این قدر محکم ایستاد؛ تنها یک پاسخ می تواند قانعم کند و آن تعلق خاطری است که آنها به آب وخاک خود دارند و اینکه می خواهند نام «تمبی» زنده بماند. آنها درخواستشان از مسؤولان این است که به جای بهورز، یک پزشک در روستا ساکن شود تا برای درمان مجبور نباشند به شهر اهواز یا شهرهای مجاور بروند.
شرکت مهندسی و توسعه نفت
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) از اتصال بخش بخار نیروگاه غرب کارون به شبکه سراسری برق کشور از طریق استان خوزستان خبر داد.
ابوذر شریفی با بیان اینکه نیروگاه سیکل ترکیبی اختصاصی غرب کارون با اتمام عملیات اجرایی واحد بخار و راه اندازی آن به ظرفیت تولید نهایی رسیده است، اظهار کرد: با انجام عملیات سنکرون واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی اختصاصی غرب کارون با شبکه سراسری، این نیروگاه که تولید برق آن به طور کامل به شرکت ملی نفت ایران تعلق دارد، به ظرفیت تولید نهایی ۴۹۶ مگاوات نامی رسید.
وی افزود: عملیات اجرایی این نیروگاه، با هدف تأمین برق پایدار و اختصاصی میدان های غرب کارون در قالب یک قرارداد تبدیل انرژی (ECA) به صورت خرید تضمینی میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و شرکت مپنا امضا شد و دو واحد گازی آن با ظرفیت تولید نامی ۳۳۰ مگاوات در اسفندماه ۱۳۹۸ به تولید تجاری رسید.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با اشاره به اینکه این نیروگاه در کلاس E از دو واحد گازی و یک واحد بخار به صورت سیکل ترکیبی تشکیل شده است، تصریح کرد: با توجه به مشکلات اخیر تولید برق در نیروگاه های برق آبی و حرارتی و کمبود زیرساخت های لازم، این قرارداد نقش مهمی در تولید مستمر از میدان های غرب کارون و کاهش بار شبکه سراسری و استان خوزستان، کاهش استفاده از سوخت جایگزین (گازوئیل)، همچنین کاهش آلودگی هوای ناشی از سوزاندن گازهای ترش در جهت تولید برق در واحد های فرآورشی ایفا کرده است. نیما ربیعی، مجری طرح نیروگاه غرب کارون و تأسیسات جانبی نیز گفت به منظور ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت و شرکت مهندسی و توسعه نفت در منطقه غرب کارون، با توجه به کمبود برق در ماه های پیک مصرف (خرداد تا شهریور)، حدود ۴۲۰ مگاوات از برق این نیروگاه پس از راه اندازی کامل واحد بخار به شبکه سراسری تزریق می شود که کمک شایانی به رفع مشکلات کمبود برق در کشور به ویژه استان خوزستان می کند.
وی گفت: استفاده از توربین ها و سامانه کنترل بومی، از دستاوردهای مهم این پروژه برای کشور است.
شرکت ملی نفت ایران
مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی نفت ایران از برنامه ریزی برای کاهش سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل تا پایان دولت سیزدهم خبرداد.
عباس رزمی از برنامه ریزی برای کاهش سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل تا پایان دولت سیزدهم خبر داد و گفت: مشعل های موجود در سطح شرکت ملی نفت ایران از ۱۷۰۰ به عدد ۶۷۵ رسیده است.
وی افزود: هر جا که مشعل روشن می شود، جشن می گیرند، زیرا به مرحله تولید رسیده اند، اما پس از مدتی آن مشعل در حوزه کاستن از مقدار گازسوزی و در حوزه آلایندگی های آن، همچنین برای انتقال گاز مشعل به شبکه باید تحت کنترل قرار گیرد.
به گفته مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی نفت ایران، در حوزه دریا از جمله سواحل عسلویه، خارک، سیری، لاوان و مناطق نفت خیز با گاز ترش سروکار داریم که انتشار گاز سولفید هیدروژن موضوع جدی است. هرچند از نگاه عملیاتی، در پس هر تولیدی به ناچار گازسوزی در مشعل به وجود می آید.
رزمی گفت: این مسئله در سطح صنعت نفت به لحاظ جلوگیری از این ثروت سوزی دغدغه ای چهار دهه ای است اما هدف گذاری وزارت نفت به سرانجام رساندن این موضوع تا پایان دولت سیزدهم است.
براساس این گزارش، بخش زیادی از گازهای همراه نفت که در فرآیند تولید نفت به دست می آید، به دلیل نبود تأسیسات لازم برای استفاده، در مشعل سوزانده می شوند، اقدامی که افزون بر آلودگی محیط زیست ، خسارت فراوان مالی برجا گذاشته است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیربرنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت:هدف از برگزاری جایزه تعالی، ساماندهی پروژه های بهبود شرکت های پتروشیمی براساس الگویی جامع است.
حسن عباس زاده در نخستین نشست هم اندیشی نهمین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی که امسال برگزار می شود، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی پیشرو با شتاب در حال توسعه و پیشرفت است و در این مسیر استفاده از تجربه ها و دستاوردها می تواند مسیر توسعه متوازن صنعت پتروشیمی ایران را هموار کند. وی افزود: حضور مجتمع ها و طرح های پتروشیمی در این دوره می تواند در ابعاد مختلف جایزه تعالی اثربخش باشد و دبیرخانه نیز با بهره گیری از همه ظرفیت های موجود آماده هرگونه همکاری با هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی با هدف ارتقای سطح کمی و کیفی برگزاری این جایزه است.
مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه تاکنون هشت دوره جایزه تعالی در صنعت پتروشیمی براساس مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شده است، ادامه داد: هدف از برگزاری جایزه تعالی، ساماندهی پروژه های بهبود شرکت های پتروشیمی براساس یک مدل جامع است. عباس زاده با بیان اینکه الگوی EFQM رشد و توسعه را در ۹ معیار رهبری، راهبرد، کارکنان، شرکای تجاری و منافع، فرآیندها، نتایج مشتریان، نتایج کارکنان، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد به صورت همزمان پیش می برد، گفت: شرکت های پتروشیمی ایران هرساله براساس این الگو که در بسیاری از کشورها و شرکت های صنعتی و غیرصنعتی نیز استفاده می شود، ارزیابی می شوند. وی گفت: در سال های اخیر به دلیل شرایط مختلف از جمله کرونا موضوع ارزیابی شرکت های پتروشیمی انجام نشد، اما امسال با توجه به تلاش ها از سوی دبیرخانه، نهمین دوره این جایزه با حضور گسترده شرکت های علاقه مند برگزار خواهد شد.
علی محمد بساق زاده، رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی پتروشیمی نیز در این نشست اظهار کرد: پس از وقفه ایجاد شده در فرآیند برگزاری جایزه تعالی، امیدواریم فرآیند نهمین دوره جایزه تعالی را در سال ۱۴۰۱ با حمایت و اعتقاد راسخ مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شود.
وی افزود: امروزه استفاده از شیوه های نوین مدیریت برای صنعت پتروشیمی و دیگر صنایع به یک ضرورت تبدیل شده است. در این صنعت از سال های قبل سیستم های مدیریتی مانند سیستم مدیریت کیفیت، ایزو و دیگر سیستم های مدیریتی استفاده می شده و مدیران سعی می کردند بر اساس این سیستم ها بقا، پایداری و توسعه شرکت های خود را تضمین کنند.
رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی پتروشیمی تصریح کرد: برگزاری جایزه تعالی صنعت پتروشیمی و استفاده از الگوهای علمی روز دنیا، خطوط راهنمایی برای صنعت پتروشیمی و گروه های ذینفع این صنعت ایجاد می کنند تا پیشرفت ها و عملکرد خود را در زمینه کیفیت و تعالی سازمانی تعالی اندازه گیری کرده و با تکیه بر نقاط قوت خود ضمن شناسایی و رفع فرصت قابل بهبود، در مسیر تعالی گام بردارند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مجری طرح خط لوله ششم سراسری گاز نحوه گازرسانی به جزیره قشم با روشی منحصر به فرد در دنیا را تشریح کرد.
حسین سلیمی در بازدید از پروژه ۳۰ اینچ بندرعباس - لافت - گورزین که به همراه فاطمه هلیسائی، رئیس روابط عمومی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و احسان سیدآبادی، مسئول این پروژه انجام شد، این خط لوله را از نظر راهبردی بسیار مهم توصیف کرد و گفت: با توجه به فوریت و اولویت پروژه در عینیت بخشی به برنامه های کلان کشور، در تلاشیم با بسیج همه جانبه امکانات، بهره برداری از آن را طبق برنامه پیش بینی شده محقق کنیم.
وی با تاکید بر اینکه پروژه به دلیل خاص بودن منطقه با سختی های اجرایی فراوانی روبه روست، تصریح کرد: افزون بر موانع جغرافیایی، مسائل پیرامونی و اجتماعی نیز بر روند پروژه تاثیرگذار است.
مجری طرح خط لوله ششم سراسری گاز یکی از ویژگی های منحصر به فرد این خط لوله را عبور از خلیج همیشه فارس با روش موسوم به HDD اعلام کرد و افزود: برای نخستین بار در دنیا یک خط لوله انتقال گاز ۳۰ اینچی در گستره ای به طول ۳ کیلومتر از زیر آب می گذرد که اجرای HDD با این سایز و طول در جهان تاکنون سابقه مشابهی نداشته است. سلیمی همچنین درباره پروژه انشعاب ۱۶ اینچ، توضیح داد: این انشعاب به طول ۱۳ کیلومتر از خط لوله هفتم سراسری منشعب می شود و بهره برداری فوری از آن به منظور تامین خوراک شهرک صنعتی خلیج فارس و تغذیه نیروگاهی که قرار است کار تولید برق برای پروژه انتقال آب را عملیاتی کند، ضرورت دارد.
فاطمه هلیسائی، رئیس روابط عمومی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در این بازدید، گفت: آنچه در پروژه «بندرعباس – لافت – گورزین» در حال اجراست، فراتر از یک پروژه مرسوم بوده و افتخاری ملی به شمار می آید که ابعاد تجاری – آموزشی منحصر به فردی دارد و ما درصددیم جنبه های فنی، فناوری این دستاورد بزرگ را به تصویر کشیده و آن را تبدیل به یک دانش قابل بهره برداری برای متخصصان کشور کنیم.
احسان سیدآبادی، مسئول این پروژه نیز با بیان اینکه عملیات HDD نیاز به پیش نیازهای فراوانی دارد، تصریح کرد: اکنون فعالیت های جوشکاری، حفاری، کیسینگ، عایق کاری، رادیوگرافی و لوپ مغناطیسی به صورت همزمان در حال اجراست تا به محض رسیدن دستگاه های مرتبط، عملیات HDD اجرا شود.
HDD: همان حفاری افقی جهت دار برای نصب و عبور خطوط لوله گاز، برق و آب از رو یا زیر موانع طبیعی است.
پالایشگاه نفت اصفهان
مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان گفت: ظرفیت پالایش نفت خام در شرکت پالایش نفت اصفهان از ۲۰۰ هزار به ۳۷۵ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
محسن قدیری در بازدید رییس هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار از بخش های مختلف پالایشگاه نفت اصفهان، توسعه پایدار و متوازن را مهم ترین رویکرد این شرکت دانست و گفت: پالایشگاه نفت اصفهان ۲۵ درصد فرآورده های نفتی مورد نیاز کشور را تأمین می کند.
وی افزود: تبدیل شرکت پالایش نفت به هلدینگ موفق پتروپالایش با تحقق بالاترین ضریب پیچیدگی در منطقه تا افق ۱۴۰۵ دیگر برنامه راهبردی پالایشگاه است. مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان با اشاره به بالارفتن ضریب پیچیدگی با اجرای طرح های توسعه ای در حال اجرا گفت: این شرکت به عنوان تامین کننده خوراک پنج شرکت بزرگ تولیدی، نقش مهمی را در اقتصاد کشور ایفا می کند.
محسن خدابخشی، رئیس هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار هم در این بازدید با اشاره به این که پالایشگاه اصفهان ۵۰ میلیون سهامدار دارد، گفت: ارزش افزوده و زنجیره ارزش این سهام در راهبردهای پیش رو و گام های آینده در پالایشگاه اصفهان به خوبی تبیین شده است.
وی با بیان اینکه مشکل برق و آب و انرژی موضوعی است که بسیاری از صنایع با آن روبه رو هستند و نیازمند مدیریت است، اعتماد به متخصصان داخلی درحوزه تولید کاتالیست ها و بازگشت سرمایه و بی نیازی کشور از واردات بعضی از قطعات پالایشگاهی را در این شرکت قابل تحسین دانست.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران بر لزوم هم افزایی و نظارت بیشتر افسران ایمنی در موقعیت های عملیاتی استقرار دستگاه های حفاری به منظور به کارگیری استانداردها، صیانت و حفظ سلامت نیروهای انسانی به عنوان ارزشمندترین سرمایه سازمان تأکید کرد. حمیدرضا گلپایگانی در نشست با معاونین، مدیران و رؤسای عملیاتی و ستادی شرکت ملی حفاری ایران گفت: انتظار می رود میان رؤسای دستگاه های حفاری، کارکنان عملیاتی و افسران ایمنی تعامل و ارتباط تنگاتنگ و بیش از پیش حاصل و با توجه به استانداردهای تعریف شده برای هر کار، ضمن اولویت بخشی به ضوابط و مقررات، اجرای برنامه های عملیاتی در نهایت ایمن انجام شود. وی افزود: صنعت حفاری در ردیف صنایع پرخطر، دارای ریسک بالا و دشواری های مختص به خود از نظر سختی کار در مواجهه با طبیعت ناشناخته، شرایط اقلیمی و نوع ابزار و تجهیزات است که بی تردید رعایت نکات ایمنی فردی و جمعی می تواند در به حداقل رساندن مخاطرات تأثیرگذار باشد.
رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: باید شعار اول ایمنی و بعد کار و تقویت فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست (اچ اس ای) در بخش های مختلف شرکت مورد اهتمام ویژه قرار گیرد تا کارها در کمال سلامت ، اثربخش و برای افزایش راندمان و کیفیت کار و بهره وری مطلوب به نتیجه برسد. گلپایگانی درهمین حال بروز حوادث احتمالی درحین کار را اجتناب ناپذیر اما قابل پیشگیری دانست و گفت: درصورت بروز حادثه ضمن اطلاع رسانی به مدیریت های مرتبط از جمله خدمات پزشکی و بهبود روابط کار در حوزه مدیریت منابع انسانی، مدیریت اچ اس ای، باید در کوتاه ترین زمان ممکن با استفاده از خدمات اورژانس ازجمله خدمات هلی کوپتری، مصدوم را در سریع ترین زمان به مراکز درمانی انتقال دهدوتا بهبود کامل و ترخیص، مسائل مربوط به درمان وی به طور جد پیگیری شود.
وی همچنین با اشاره به اهمیت بهینه سازی هزینه ها، تعمیرات دوره ای و دقت عمل در کار و استفاده از تجهیزات به منظور پیشگیری از وقفه درعملیات حفاری اظهار کرد: تقویت بخش عملیات و تأمین نیروی انسانی آن به منظور افزایش راندمان کار، بسیار اهمیت دارد و دراین ارتباط ضروری است کارکنان عملیاتی که هم اکنون درمدیریت هاو واحدهای ستادی مشغول به کار هستند، درحوزه های عملیات ساماندهی شوند و در سمت های تعریف شده انجام وظیفه کنند. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از مدیران بخش های مختلف این شرکت خواست تا با هدف رضایت مندی و ایجاد انگیزش بیشتر با حضور مستمر در مناطق عملیاتی از نزدیک مشکلات کاری و شخصی کارکنان اقماری را بررسی، پیگیری و در محل تصمیم گیری کنند. گلپایگانی تاکید کرد:مدیریت ارشدشرکت ملی حفاری ایران نیز آماده است در کوتاه ترین زمان ممکن به گزارش های ارسالی رسیدگی کند.
پتروشیمی اروند
مدیرعامل پتروشیمی اروند با اعلام جزئیات طرح توسعه این شرکت به عنوان طرحی برای پایان خام فروشی، توسعه صنایع پایین دستی، اشتغال آفرینی و افزایش تاب آوری پتروشیمی اروند یاد کرد و گفت: با اجرای این طرح که یک کارخانه بزرگ پی وی سی خواهد بود، اجرای پروژه بسته بندی FFS، اجرای خط لوله سوم آب نمک و مشارکت در مگاپروژه الماس ماهشهر را خواهیم داشت.
محمدرضا کریمی در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت پتروشیمی اروند با قرائت پیامی به نمایندگی از اعضای هیئت مدیره، تأمین مواد اولیه شرکت های پایین دستی و صنایع پیرامونی را یکی از مأموریت های شرکت پتروشیمی اروند دانست که سبب پویایی و شکوفایی اقتصاد کشور شده است.
وی همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان، تقویت خودکفایی و جاری سازی منشور حاکمیتی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس را از دیگر مأموریت های تعریف شده مجموعه پتروشیمی اروند دانست که می تواند به موفقیت و رضایتمندی روزافزون سهامداران و ذی نفعان مجموعه منجر شود. مدیرعامل پتروشیمی اروند در ادامه نشست با ارائه نقشه راهبردی شرکت و برنامه توسعه شرکت تا افق ۱۴۰۵، آینده روشن تری را برای این شرکت و سهامداران ترسیم کرد و نقش شرکت پتروشیمی اروند در صنعت پتروشیمی کشور را بی مانند دانست.
کریمی از عملکرد یک ساله شرکت پتروشیمی اروند، این شرکت در سال ۱۴۰۰، ۶ درصد بیشتر از برنامه مصوب سالانه، محصولات ارزشمند خود را تولید و روانه بازار کرده که به توسعه صنایع پایین دستی و افزایش ارزآوری برای کشور منجر شده است. همچنین بر اساس گزارش ارائه شده سالانه از سوی مدیرعامل پتروشیمی اروند، در سال ۱۴۰۰، یکی از بزرگ ترین تعمیرات اساسی تاریخ این شرکت اجرایی شده که نتیجه آن افزایش تولید و در نتیجه سودآوری بیشتر شرکت در سال ۱۴۰۱ خواهد شد. کریمی، روند عرضه محصولات مجتمع پتروشیمی اروند در بازار داخل و صادراتی را افزایشی دانست و گفت: حجم فروش محصولات شرکت از ۸۶۷ هزار تن در سال ۱۳۹۶ به بیش از یک میلیون تن در سال ۱۴۰۰ رسیده که به افزایش فروش خالص پتروشیمی اروند از ۱۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال در سال ۹۶ به بیش از ۱۵۷ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۰ منجر شده است.
بر اساس اعلام مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند، سود ناخالص «اروند» از ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۶ به بیش از ۸۶ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته و در سال ۱۴۰۰ سود خالص پس از کسر مالیات به بیش از ۶۷ هزار میلیارد ریال رسیده که در تاریخ فعالیت این شرکت بی مانند بوده است.
وی در ادامه ارائه گزارش سالانه شرکت، کنترل هزینه ها و موفقیت در افزایش فروش را از دلایل بالاتر بودن میانگین نسبت سود ناخالص و خالص شرکت پتروشیمی اروند نسبت به میانگین صنعت پتروشیمی کشور دانست و گفت: بازدهی فروش نیز در پتروشیمی اروند نسبت به میانگین صنعت پتروشیمی کشور بالاتر است. به گفته کریمی، این شرکت در سال ۱۴۰۰ از واردکننده محصول EDC به یکی از صادرکنندگان اصلی این محصول به بازارهای جهانی تبدیل شده که افزون بر نیاز خود، به عنوان مادر پتروشیمی های غدیر و بندرامام وظیفه تأمین خوراک شرکت های پیرامونی را به عهده دارد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: سازندگان قطعات و تجهیزات ایرانی و شرکت های دانش بنیان برای ادامه مسیر درخشان در این مجموعه باید سطح فنی، علمی و کیفیت را افزایش دهند و مطابق استانداردهای جهانی حرکت کنند.
احمد باهوش با تأکید بر بالاترین سطح حمایت از سازندگان داخلی و شرکت های فعال دانش بنیان اظهار کرد: تولید قطعات و تجهیزات با کیفیت ساخت داخل، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری در افزایش تولید و تأمین گاز و محصولات جانبی در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی دارد.
وی ادامه داد: شرکت های سازنده قطعات و تجهیزات ایرانی باید با افزایش کیفیت محصولات خود، بازار نیاز بزرگ ترین مجتمع گازی کشور را بررسی و شناسایی و در این مسیر با شتاب بیشتری حرکت کنند. سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به انجام تعمیرات اساسی در پالایشگاه های این مجتمع اشاره و بیان کرد: اکنون یکی از کلیدهای مهم، راهگشا و حیاتی در عملیات تعمیرات اساسی، استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت ساخت داخل در بازه زمانی تعمیرات اساسی است و افزایش کیفیت تجهیزات مورد نیاز در این بازه زمانی سبب رشد بهره وری و تولید حداکثری گاز در فصل های سرد سال می شود؛ کیفیت تجهیزات هم یک نکته ای بسیار کلیدی و اساسی است. باهوش یادآورشد: شرکت های سازنده و دانش بنیان باید هدفمند، همسو و با افزایش دانش نوآورانه حرکت کنند و درورودی پالایشگاه های مجتمع برای هرگونه همکاری با سازندگان داخلی ساخت تجهیزات با کیفیت باز است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
رئیس واحد تعمیرات ابزار دقیق شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، از طراحی و ساخت سیستم جدید جرقه زن گودال آتش چاه های گاز ترش در منطقه عملیاتی خانگیران خبر داد.
حسن ندافی گفت: طراحی و اجرای این سیستم به همت متخصصان واحد تعمیرات ابزار دقیق شرکت شرق با بهره گیری از امکانات موجود و با کمترین هزینه انجام و در نخستین گام در چاه گاز ترش شماره ۳۵ منطقه عملیاتی خانگیران با موفقیت اجرا شد.
وی افزود: این سیستم نسبت به نوع قدیمی آن دارای مزیت هایی است که از جمله آنها می توان به کاهش میزان خطا، استفاده نکردن از گاز شیرین، کاهش تجهیزاتی از جمله بلوور پرتاب کننده آتش، شمع اشاره کرد.
رئیس واحد تعمیرات ابزار دقیق شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق تصریح کرد: این سیستم با استفاده از یک ترانس و ایجاد ولتاژ بالا در خروجی آن امکان ایجاد جرقه را فراهم می کند و از طرفی به دلیل وجود اکسیژن و گاز به عنوان ماده اشتعال زا فرآیند روشن شدن گودال آتش انجام می شود.
ندافی اظهار کرد: طراحی و اجرای این سیستم در چاه های گاز ترش افزون برسهولت، از منظر اقتصادی نیزمقرون به صرفه تراست، به گونه ای که نسبت به نوع قدیمی آن در هرچاه گازی، کاهش هزینه ۵۰۰ میلیون ریالی را در پی خواهد داشت.
پالایشگاه نفت تهران
رئیس اداره کل نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران از آغاز همزمان تعمیرات اساسی واحدهای این پالایشگاه خبر داد.
محمدعلی هاشمی گفت: این عملیات تعمیرات اساسی واحدهای سولفورزدایی از نفت سفید، سولفورزدایی از نفت گاز، هیدروژن شماره ۳، گوگردسازی شماره ۳، همچنین واحدهای آمین ۲ شمالی و جنوبی و آب ترش پالایشگاه تهران را شامل می شود.
وی با اشاره به گستردگی و تعددواحدهای عملیاتی، تصریح کرد: تعمیرات اساسی تعدادی از واحدهای عملیاتی به صوت هم زمان انجام می شود.
هاشمی گفت: با بهره برداری از واحد سولفورزدایی از نفت گاز، با کاهش ترکیبات گوگردی ازحدود ppm ۱۴۰۰۰به کمتر از ppm۱۰، این واحدمی تواند نفت گاز درحد یورو 5 تولید کند، همچنین با بهره برداری از واحد سولفورزدایی از نفت سفید مقدارترکیبات گوگردی در نفت سفید تولیدی این شرکت از حدود ppm ۳۰۰۰ به کمتر از ppm ۴۰ کاهش می یابد.
رئیس اداره کل نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران ادامه داد: واحد ایزومریزاسیون نیز به دلیل وابستگی به هیدروژن تولیدی این واحد هم زمان با تعمیرات اساسی واحد هیدروژن شماره ۳ از سرویس خارج واز این فرصت برای انجام دستورکارهای مهم عملیاتی واحد ایزومریزاسیون استفاده می شود.واحدهای گوگردسازی و آمین مذکور با توجه به ارتباط فرآیندی باواحدهای KHDS و GHDS هم زمان تعمیرات اساسی می شوند.
هاشمی درباره زمان انجام این تعمیرات اساسی اظهار کرد: طبق برنامه ریزی، فرآیند تعمیرات اساسی تمامی واحدهای عنوان شده، به جز واحد هیدروژن شماره ۳ ازچهارم تیرماه امسال آغازشده و واحدهیدروژن نیز یک روز پس ازبسته شدن واحدهای سولفورزدایی ازنفت سفید و سولفورزدایی از نفت گاز در اختیار اداره نگهداری و تعمیرات قرار گرفته است.
وی گفت: زمان تعمیرات اساسی بر اساس فعالیت های از پیش تعریف شده برنامه ریزی می شود، با وجود این، گاهی شرایط واقعی واحد پس از باز شدن اتصالات و بازدید از تجهیزات ضمن اخذ دستورکارهای بازرسی به کاهش یا افزایش زمان تعمیرات اساسی منجر می شود.
به گفته هاشمی، در این تعمیرات اساسی جذب حدود ۱۱۰۰ نفر نیروی پیمانی موقت در زمان اوج کارها پیش بینی شده است.
رئیس اداره کل نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران تأکید کرد: تعمیرات اساسی یک فرآیند پیشگیرانه هدفمند برای افزایش قابلیت اطمینان و سطح دسترس پذیری دستگاه ها و ظرفیت تولید واحدهای عملیاتی است.
وی گفت:انتظار می رود اجرای تعمیرات اساسی باکیفیت به کاهش هزینه های تعمیراتی در بلندمدت، کاهش تعمیرات اضطراری تجهیزات و واحدها، همچنین افزایش عمر مفید قطعات و تجهیزات، کاهش ریسک های ایمنی و زیست محیطی و افزایش بهره وری فرآیندها منجر شود.
هاشمی با تاکید براین که تعمیرات اساسی عملیاتی بسیارمهم و پر ریسک محسوب می شود، اظهار کرد: هرگونه سهل انگاری دراجرای فعالیت ها می تواند به وقوع حادثه ای دردناک، طولانی شدن زمان تعمیرات اساسی یا ازسرویس خارج شدن واحدهای فرآیندی در مدت کوتاهی پس از راه اندازی بینجامد؛ از این رو دقت، مهارت و تخصص در این مقوله اهمیت بسزایی دارند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ضمن معرفی پروژه های در حال اجرای این شرکت، اعلام کرد: ظرفیت انتقال روزانه گاز شیرین کشور امسال به بیش از ۸۸۰ میلیون مترمکعب می رسد.
غلامعباس حسینی درباره ظرفیت انتقال روزانه گاز طبیعی در کشور اظهار کرد: شبکه انتقال گاز کشور، شبکه ای منعطف است که ظرفیت انتقال آن تابعی از مصرف کننده و تولیدکننده گاز طبیعی است که در سال ۱۴۰۰، رکورد انتقال گاز شیرین مربوط به روز ۱۶ دی ماه برابر با ۸۵۲ میلیون مترمکعب بود.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود با توجه به روند تولید و توسعه خطوط انتقال، ظرفیت انتقال گاز شیرین در حالت بیشینه آن در سال ۱۴۰۱ به ۸۸۱ میلیون مترمکعب در روز برسد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به میانگین انتقال روزانه گاز طبیعی در کشور تصریح کرد: براساس آخرین گزارش های موجود، میانگین انتقال روزانه گاز در سه ماه نخست امسال، ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که شاخص قابل توجهی برای بازده شبکه انتقال در فصل بهار است. به گفته حسینی، در سه ماه نخست امسال، ۶۵ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در شبکه منتقل شده است.
وی همچنین درباره پروژه های در حال اجرای شرکت انتقال گاز ایران گفت: طراحی و ساخت سامانه آموزش عملیات پیگرانی در خطوط انتقال گاز در بستر واقعیت مجازی با همکاری پژوهشگاه دانش های بنیادی، تعیین Set Point های شیرهای LBV روی خطوط لوله انتقال گاز برحسب شرایط هندسی و دینامیک ترکیدگی با همکاری دانشگاه صنعتی شاهرود، تحلیل ریشه ای عیب در پوسته کمپرسور گاز تأسیسات قم ۱، ارائه روش اجرایی ترمیم و بازرسی و نظارت بر اجرای پایلوت با همکاری دانشگاه تهران، تحقیقات ریشه یابی خرابی علل خرابی توربین ZORYA-DU80 درسایت سراجه باهمکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر و بررسی ساعت کارکرد معادل در توربین های N.P. MS5002C و تخمین عمر باقیمانده آن با همکاری دانشگاه تهران از جمله پروژه های در حال اجرای شرکت انتقال گاز ایران است.
حسنی همچنین درباره طرح های افزیش ظرفیت انتقال گاز گفت: تأسیسات تقویت فشار گاز نورآباد ۱۰ با سه توربین، تأسیسات تقویت فشار گاز دوراهان ۱۰، تأسیسات تقویت فشار گاز پل کله ۱۰، تأسیسات تقویت فشار گاز برازجان ۶ و تأسیسات تقویت فشار گاز آرادان با دو توربین، مجموعه طرح هایی هستند که امسال به بهره برداری می رسند تا انتقال گاز به بهترین نحو منتقل شود.
مدیرعامل شرکت انتقال گازایران به فعالیت های حوزه تعمیرات اساسی نیز اشاره و تصریح کرد: همسو بااجرای اهداف شرکت انتقال گاز(انتقال گازپایدار، پاک، ایمن و بهره ور)برای امسال بیش از 170مورد تعمیرات توربو/ الکترو/ انجین وکمپرسورگاز برنامه ریزی شده که تا پایان خردادماه بیش از45 مورد آنها پایان یافته است.
مشعل کشورمان ایران، به لحاظ قرار گرفتن در اقلیم گرم و خشک، از دهه های گذشته تاکنون و با جریان عمومی گرمایش زمین و رشد سریع جمعیت، با مسأله مهم کاهش سرانه آب تجدیدشونده و به عبارت کلی، بی آبی مواجه است. سرانه آب تجدیدپذیر سالانه کشور از حدود 13 هزار متر مکعب در سال 1300 به کمتر از 1300 متر مکعب در پایان همین قرن رسید که این روند کاهش، همچنان ادامه دارد. طی این سال ها، روستاهای زیادی بر اثر بی آبی، بدون سکنه و تخلیه شده اند، روند مهاجرت شدت یافته و بسیاری از شهرها نیز با کمبود جدی منابع آبی رو به رو هستند. سال هاست که ساکنان روستاها و شهرهای مختلف کشور، بخصوص در استان های جنوبی و مرکزی با موضوع بی آبی شدید یا استفاده از آب های آلوده رو به رو هستند که دولت ها برای جبران آن، به دنبال راه های جایگزین کوتاه و بلند مدت بوده و اقداماتی هم در این مسیر اجرایی شده است. بخش های مختلف اجرایی دولت هم متناسب با وظایف خود یا در قبال مسؤولیت اجتماعی خود تلاش کرده اند، کمک هایی را برای کاهش خسارات بی آبی داشته باشند یا منابع آبی را برای ساکنان این مناطق تامین کنند.
بر پایه آمار وزارت نیرو، در تیر 1400 نیمی از جمعیت روستایی ایران، به آب سالم دسترسی ندارند و موضوع کاهش منابع آبی، یکی از مهم ترین بحران های بزرگ آینده ایران قلمداد می شود. چند موضوع مهم تغییرپذیری اقلیمی، توزیع نامناسب آب و برنامه های توسعه اقتصادی و جمعیتی دولت ها تاثیر مستقیمی بر بحران بی آبی داشته است. خشکسالی های مکرر همراه با برداشت بیش از حد آب های سطحی و زیرزمینی از طریق شبکه بزرگی از زیرساخت های هیدرولیک و چاه های عمیق، وضعیت آب کشور را به سطح بحرانی رسانده است. خشک و نمکی شدن دریاچه ها، رودخانه ها و تالاب ها، کاهش سطح آب های زیرزمینی، شیوع و گسترش پدیده فرونشست زمین و فرسایش خاک و مهم تر از همه، گسترش داخلی و خارجی پدیده گرد و غبار از مهم ترین و بیشترین نمودهای بحران بی آبی در کشور و منطقه خاورمیانه به شمار می رود.
نکته قابل توجه این است که بدون آب، زندگی و جریان عادی آن در روستاها و شهرهای مختلف با اختلال جدی رو به رو می شود. بی آبی مستقیما زندگی عادی شهروندان، معیشت آنها و جریان به هم پیوسته کشاورزی و صنعت را با اختلال رو به رو می کند، به طوری که خشک شدن دریاچه ها و رودخانه های بزرگ در شهرهایی مثل اصفهان، کرمان و یزد طی سال های گذشته، شرایط سختی را برای ساکنان آنها به وجود آورده و کشاورزان را با ورشکستگی بزرگی رو به رو کرده است؛ اگرچه دولت ها در هر دوره اقداماتی برای کاهش اثرات نامطلوب خشکسالی و کاهش منابع آبی داشته اند؛ اما این روند به شکلی پیش رونده ادامه دارد. با این حال در اوج گرمای تابستان و شدت گرفتن گرما و بی آبی، مجموعه های دولتی مختلف متناسب با وظایف خود یا به شکل عمومی و بر اساس مسؤولیت اجتماعی خود با هدف کمک به مردم، اقدام به آبرسانی به مناطق مختلف می کنند.
طی سال های گذشته، جریان کمک و همرسانی آب و انتقال تانکر آب یا ایجاد مخازن دائمی آب برای روستاها و مناطق کم آب و کم برخوردار از منابع آبی، به عنوان یکی از مهم ترین فعالیت های مدنی، گسترش یافته و گروه های مختلفی با نذر آب و مخازن آب به دنبال کمک به هموطنان خود بوده اند. بسیاری از گروه های جهادی در دوره های زمانی مختلف سال، بخصوص درایام تابستان و در قالب گروه های اجرایی و خدماتی – حمل و نقلی یا خرید و تامین تجهیزات به دنبال جبران اثرات کم آبی در مناطق مختلف بوده اند. خرید و انتقال تجهیزات تلمبه خانه ای، موتورهای آب، انواع تجهیزات لوله کشی و تامین مخازن، ساخت مخازن بتنی و سیمانی، تامین سرویس های بهداشتی و حمام همراه با لوله کشی و انتقال تانکرهای بزرگ آب آشامیدنی در مناطق محروم ازآب آشامیدنی و ... از جمله اقدامات این گروه های مردمی و جهادی بوده که هنوز و در همین تابستان نیز ادامه دارد و خبرهای آن هر روز منتشر می شود. اما همه اینها در کنار اقداماتی است که ارگان های دولتی انجام می دهند و به عنوان مسؤولیت دائمی گزارش های عملکرد آنها منتشر می شود. مجموعه هایی همچون وزارت نیرو در تفاهمنامه و همکاری با مجموعه های عمومی و عام المنفعه دیگر،اقدامات اثر گذار زیادی داشته اند که به عنوان نمونه می توان به بهبود آبرسانی به ۸ هزار روستای مناطق محروم کشور در قالب پویش آبرسانی «باران مهر» اشاره کرد. چندی قبل هم محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی از اقدامات دولت در آبرسانی به مناطق محروم، بویزه روستاهای استان سیستان و بلوچستان تشکر کرد و گفت: مشخص است که دولت نسبت به تأمین آب برای روستاهای محروم استان سیستان و بلوجستان اهتمام دارد. مجلس نیز با جدیت این موضوع را پیگیری خواهد کرد و رساندن آب به روستاهای محروم سیستان و بلوچستان باید با جدیت دنبال شود.
در میان ارگان های دولتی که مسؤولیت آبرسانی و کمک به این فرایند را به عهده دارند ، وزارت نفت یکی از مهم ترین و اصلی ترین ارگان هاست که از سال های گذشته تاکنون، سهم و حضوری بی بدیل در تامین آب مناطق محروم استان های جنوبی داشته و دارد. برنامه های آبرسانی شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت در مناطق عملیاتی خود، زودهنگام و در همان ابتدای بهار با شروع فصل گرما در استان های جنوبی آغاز می شود. آبرسانی با تانکر، ارائه خدمات مهندسی تامین آب و کلر ، تامین مخازن سیمانی و بازسازی لوله کشی های زیرساخت ها و ... از اقدامات هر ساله زیرمجموعه های صنعت نفت به شمار می رود. شرکت های پتروشیمی خصوصی یا شرکت های دولتی زیرمجموعه شرکت نفت هر کدام در یک منطقه مشخص، برنامه آبرسانی دارند و این برنامه، به یک مسؤولیت اجتماعی دائمی برای آنها تبدیل شده که هر سال با اعتبار مشخصی در زمان مقرر اجرایی می شوند. غيزانيه، یکی از توابع کلانشهر اهواز و داراي 80 روستا با حدود 30 هزار نفر جمعيت است که از حداقل 5 سال گذشته، پروژه های مختلفی برای آبرساني، عمران، آموزش، محيط زيست و... در این محدوده اجرایی شده است. مجموعه نفت با مشارکت آبفای استان خوزستان این پروژه را هر سال اجرا می کند و با وجود مشکلات فراوان،همچنان پای کار مانده است. شادگان، یکی دیگر از شهرهای مهم کشور است که با توجه به کشاورزی قابل توجه در منطقه ، نیازمند آبرسانی ویژه است و نفت در این سال ها در کنار مردم شادگان بوده است و در مجموع می توان گفت در میان پروژه های بسیار نفت در مناطق عملیاتی جنوب کشور ، حداقل 28 پروژه مربوط به پروژه های آبرسانی به مناطق محروم و کم برخوردار بوده است. باید گفت که آبرسانی به روستاها و مناطق محروم استان های جنوبی و عملیاتی نفت، به صورت روزانه و مستمر انجام می شود. در این میان شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، دارای تأسیسات آبرسانی مهمی است که برای تأمین آب تأسیسات، واحدهای عملیاتی و منازل سازمانی احداث شده اند؛ اما با هدف عمل به مسؤولیت های اجتماعی، حدود ۶۰ درصد آب تولیدی این شرکت به صورت مستمر و روزانه به شهرها و روستاهای مناطق پیرامونی اختصاص می یابد. تعداد ۳۰ روستا از توابع شهرستان های بهبهان، هندیجان و امیدیه هم به صورت روزانه و مستمر از آب تولیدی آبرسانی سردشت زیدون با مجموع دبی ۲۰ هزار مترمکعب بهره مند می شوند. از دیگر موارد آبرسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری، انتقال حدود ۶ هزار مترمکعب آب به شهر جایزان و روستاهای تابع و شهرک آزادی است. تولید روزانه تاسیسات واحد آبرسانی چم نظامی ۱۸ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است که ۳ هزار مترمکعب آن به مصرف روستاهای آب باران، سربند، کوی ابوذر، میانکوه و نمره یک میانکوه می رسد. این شرکت از سال ۹۷ با احداث ۲۳ کیلومتر خط لوله ۱۶ اینچ آب در مسیر جایزان به امیدیه و تأمین روزانه ۱۰ هزار مترمکعب آب برای مصارف شهری این شهرستان، به رفع معضل کم آبی کمک کرده و بتازگی نیز با تخصیص روزانه ۱۵ هزار مترمکعب آب تولیدی خود به شهرستان امیدیه، به این مشارکت تداوم بخشیده است. در مجموع، آب تولیدی روزانه از سوی آبرسانی های شرکت آغاجاری ۸۰ هزار مترمکعب است که از این مقدار، حدود ۵۵ درصد در اختیار امور آبفای مناطق همجوار تأسیسات برای توزیع در روستاها و شهرهای یادشده قرار می گیرد. آبرسانی به روستاهای بخش منصوری از سوی شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) و با توجه به وضع خشکسالی و تنش آبی در استان خوزستان، به منظور برطرف کردن بخشی از نیاز آبی روستاهای بخش منصوری انجام شده و تاکنون بیش از ۱۸۰ سرویس تانکر ۱۶ هزار لیتری آب آشامیدنی برای روستاهای این منطقه ارسال شده است. نهضت آبرسانی به مناطق محروم وکم برخوردار، موضوعی است که وزارت نفت دولت سیزدهم درکنار وظیفه اصلی خود، به آن نگاهی ویژه تر دارد و با خدمات رسانی در این بخش و دیگر بخش ها،تلاش می کند تا گام های بیشتری در حوزه مسؤولیت اجتماعی برداشته شود.
گفت وگو با بانوی فعال در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز:
سمیه راهپیما تولد نوزادان در ایام اوج کرونا برخلاف دیگر رویدادهای آن دوران نشان از ادامه زندگی داشت و پزشکان و پرستاران واحد مامایی تمام سعی و تلاش خود را می کردند تا مادر و نوزاد هر دو در سلامت کامل باشند. یکی از افرادی که در این ایام همواره سعی در بهتر شدن روند زایمان مادران باردار داشت، افروز کسایی است که در شهر اهواز متولد شده و تحصیلات دانشگاهی خود را نیز در این شهر به پایان رسانده است. هفته نامه«مشعل» با ایشان که به عنوان یک ماما در واحد بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز فعالیت می کند، گفت وگویی انجام داده که مشروح آن را می خوانید.
افروز کسایی هستم، متولد سال 1348 در شهر اهواز و دانش آموخته مقطع کارشناسی مامایی از دانشگاه جندی شاپور که 24 سال است در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز فعالیت می کنم. پیش از ورود به بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز دارای سابقه کار مامایی در مناطق محروم امیدیه، بیمارستان خصوصی پارس و بیمارستان آموزشی و درمانی رازی اهواز بودم. این بیمارستان، یکی از مراکز مهم زنان و زایمان در استان خوزستان و کلان شهر اهواز محسوب می شود.
علاوه بر خدمات بالینی مامایی در این واحد، در یکی از دانشگاه های آزاد این استان تدریس دروس عملی دانشجویان مامایی را به عهده داشتم. از بدو ورود به بهداشت و درمان صنعت نفت این شهر تاکنون، در بخش های مختلف مامایی شامل زایشگاه بیمارستان شهید بهشتی، بیمارستان بزرگ نفت، سلامت خانواده و ستاد بهداشت خانواده اشتغال داشتم .
در این 24 سال خدمت، علاوه بر مامایی، فعالیت هایی چون مراقب سلامت زنان در بخش بیمارستان، کارشناسی مامایی حوزه بهداشت، مراقبت از مادران باردار و همچنین مراقبت از نوزادان، کودکان، نوجوان و جوانان و... را نیز به عهده داشته ام.
همچنین در بخش های مدیریتی حوزه مامایی نظیر زنان و زایمان بیمارستان بزرگ نفت، هماهنگ کننده مراکز سلامت خانواده بین واحد بهداشت تا زایشگاه و مسؤولیت امور مامایی بهداشت خانواده، نقش آفرینی کرده ام. علاقه به کار گروهی در پیشبرد اهدافم بسیار کمک کننده بوده است.
بله همین طور است. در حرفه مامایی، خاطرات گاه شیرین است و گاه تلخ؛ اما شیرینی های آن به لطف خدا بیشتر است، بخصوص زمانی که به لطف خداوند، جان یک انسان را نجات می دهیم و جلوی تراژدی های غم انگیز مرگ مادر، نوزاد یا هر دوی آنها را می گیرم.
به خاطر دارم وقتی نفر دوم بیمارستان بزرگ نفت اهواز بودم، خانمی با درد در ناحیه شکم مراجعه کرد. علایم ایشان نرمال بود؛ اما به تشخیص بنده، به اتاق عمل رفتند. بعد از عمل، پزشک متخصص زنان و زایمان توضیح دادند که اگر کمی دیرتر به اتاق عمل می رفتند و در تشخیص تعلل می کردیم، توده پاره می شد و معلوم نبود چه بلایی سر مادر می آمد. چند سال بعد که در یک رستوران نشسته بودم، این خانم به همراه خانواده اش سر میز من آمدند و از اینکه جانش را نجات داده بودم، بسیار از من تشکر کردند و گفتند اگر شما نبودید، من زنده نمی ماندم.
ناگفته نماند که این حرفه، سختی هایی هم دارد، به گونه ای که نباید حتی برای یک بار هم مرتکب خطا و اشتباه شویم.
به طور حتم بیشترین نقش را به خانواده ام می دهم، بویژه حمایت های پدر و مادرم که باعث شده بتوانم این راه را بهتر بپیمایم. نقش همسرم و خانواده ایشان نیز در طی این راه طولانی بسیار پراهمیت است و در مجموع حمایت هایی که از سوی خانواده داشته ام، موجب شده بتوانم تعادلی میان زندگی شغلی و شخصی ام ایجاد کنم و به عنوان همسر و مادر دو فرزند، این مسیر را با مشکلاتش، بخوبی طی کنم.
دو فرزند دارم که اولی با ورود به رشته پزشکی در دانشگاه، مثل بنده به حوزه سلامت ورود پیدا کرده و فرزند کوچکترم در پایه چهارم ابتدایی درس می خواند.
به اعتقاد من تولد هر نوزاد، یک پیام به همراه دارد؛ اینکه جهان خلقت، هنوز به نسل انسان و ادامه حیات امیدوار است. بنده توفیق داشته ام که از اوایل دانشجویی تاکنون به عنوان ماما، عامل زایمان صدها مادر باردار باشم و هر بار که در این نقش ظاهر می شوم، خداوند را شکر می گویم که سهمی هرچند ناچیز، در سالم به دنیا آمدن یک انسان دارم و از این توفیقی که نصیبم شده، بسیار خوشحال و خرسند هستم.
مدیریت بارداری خانم های باردار مبتلا به کرونا را به عهده داشته ام و برنامه پیشگیری را در پنج مرحله از ابتلا، تشخیص زودهنگام، درمان بموقع مادران مبتلا به کرونا طراحی کرده ام و به اجرا گذاشته ام.
گام اول؛ عضویت مادران باردار در گروه های مجازی تشکیل شده در مراکز بهداشت است.
گام دوم ؛مربوط به ارائه آموزش به مادران باردار در خصوص علایم خفیف کروناست که بر اساس دستور عمل های کشوری، مطالب بهداشتی در گروه های واتساپی می گذاشتم تا در صورت داشتن علایم، اطلاع دهند.
گام سوم؛ با مادران باردار تماس گرفته می شد و آنها را به متخصص عفونی برای ارجاع به بیمارستان یا درمان در منزل راهنمایی می کردیم.
گام چهارم؛ در صورت درمان در منزل هر روز بر اساس دستور عمل های کشوری مقابله با کرونا، با مادران تماس گرفته می شد و در صورت شدیدتر شدن علایم، با تیم خدمات دهنده در منزل هماهنگ می کردیم و به منزل بیمار می رفتیم و مادر را به بیمارستان ارجاع می دادیم.
گام پنجم؛ خدمات پرستاری در منزل بر اساس دستور عمل های کشوری شامل فشارخون، میزان سرفه، تب، تنگی نفس و سنجش اکسیژن خون بود که مورد بررسی و معاینه قرار می گرفتند.
هدف اصلی از توصیه به مادران باردار مبتلا به کرونا و ماندن آنها در خانه، پیشگیری از مراجعه آنها به مراکز بهداشت و کلینیک بود تا از این طریق، مانع انتشار ویروس کرونا به سایر مادران و کودکان مراجعه کننده باشیم.
لازم به ذکر است، انجام خدمات پرستاری در منزل ابتدا با هماهنگی دانشگاه ها انجام می شد. با توجه به اینکه به شنیدن صدای قلب جنین و مادر باردار حساسیت خاصی داشتم، بر اساس دستور عمل ها مقاله ای در زمینه بارداری و کووید 19 تهیه کردم. اگر تماس های روزانه با مادران باردار نداشتیم و علایم خطر را چک نمی کردیم، در صورت ابتلا به کووید 19 امکان فوت مادر در 46 هفتگی وجود داشت که خوشبختانه با تعامل سازنده میان واحد بهداشت و زایشگاه، توانستیم اهدافمان را به پیش ببریم.
جداسازی کلینیک مادران باردار از مادران غیرباردار به دلیل سرایت نشدن ویروس کرونا، تعداد مراقبت های بارداری و رساندن آنها به وضعیت استاندارد با بازدیدهای هفتگی، از دیگر فعالیت های انجام شده در این ایام بوده است.
اقدام دیگر، انجام هماهنگی با کارشناسان مامایی واحدهای تابعه و ایجاد وحدت رویه بین آنها برای شناسایی زودهنگام مادران پرخطر و تهیه فرم برای پیگیری مستمر آنها و جلوگیری از فراموش شدن پیگیری ها بود.
آموزش های آنلاین ورزش دوران بارداری برای زایمان طبیعی از دیگر فعالیت های انجام شده بود که خوشبختانه تعامل بسیار خوبی میان واحد بهداشت و زایشگاه صورت گرفت و این امر افزایش آمار زایمان طبیعی را به همراه داشت.
تهیه بروشورهای آموزشی با هماهنگی بهداشت استان خوزستان و تهیه وبینار آموزشی، تهیه محتوای آموزشی با موضوع دستورعمل برنامه پیشگیری، تشخیص زودهنگام و غربالگری سرطان سینه و سرطان دهانه رحم با هماهنگی واحد بهداشت استان و کارشناسان مامایی بهداشت خانواده از دیگر اقدام ها طی این مدت بوده است.
در این مدت تعامل بسیار سازنده ای با معاونت درمان و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفته که این روند باعث شده دستورعمل های کشوری و بخشنامه های به روز را در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز اجرا کنیم.
به عنوان عضو کوچکی از جامعه مامایی سعی کرده ام نگاه دقیق و جامع تری به سویه های مختلف کووید 19 در جامعه، بویژه برای مادران باردار داشته باشم و مطالعات و تحقیقات انجام شده در سطوح ملی و بین المللی را مطالعه کرده ام تا در مراقبت از مادران باردار و جنین آنها و فعالیت های نظارتی خود در چارچوب مسؤولیتی که در بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز به عهده دارم، بتوانم از نتایج این تحقیقات استفاده کنم و در اختیار همکاران خود قرار دهم.
یکی از کارهایی که موفق به انجام آن شده ام، جمع آوری و گردآوری اطلاعات و تنظیم مقاله ای با عنوان کووید19 و بارداری است. اطلاعات آن را با استفاده از نتایج تحقیقات متعددی که در معتبرترین پایگاه های دنیا به چاپ رسیده، تهیه کرده ام. این اطلاعات روی بیش از 4 هزار مادر مبتلا به کووید 19 در 9 کشور دنیا از جمله ایران صورت گرفته که زایمان زودرس، یکی از شایع ترین علایم این بیماری برای مادران باردار تشخیص داده شده است. بنابراین برنامه های متعددی در سه سطح پیشگیری از ابتلای مادران باردار به کووید 19، تشخیص زودهنگام و اعزام سریع پرستار در منزل برای مادران مبتلا و پیگیری بستری موارد پرخطر و خدمات بالینی بر اساس استانداردهای ملی و بین المللی به آنها داده می شود.
کار تحقیقاتی دیگر در زمینه هزینه اثربخشی تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم با جامعه هدف است. این سرطان، دومین سرطان شایع میان زنان باردار است که با انجام این آزمایش، می توان تا حدی این بیماری را زود تشخیص داد.
گپ وگفت با هنرمندی از خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان
مشعل وقتی سخن از اصفهان به میان می آید، به واقع از گنجینه ای بی بدیل صحبت می شود؛گنجینه ای که آثار تاریخی زیبا و منحصر به فرد ایران و جهان را در دل خود جای داده و هنرهای متنوعی همچون قلم زنی، میناکاری، خطاطی و ... آن را زبانزد کرده است.
در این شهر پر از ذوق و هنر با پیشینه تاریخی، هستندکسانی که درکنارحرفه اصلی خود، توانسته اند در عرصه هنر نیز حرفی برای گفتن داشته باشند. کرامت اله صداقت، مسؤول فنی داروخانه درمانگاه ولیعصر بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان، یکی از این دست هنرمندان است که توانسته با سال ها تمرین و تلاش، درحوزه خطاطی، خوش بدرخشد. این که چگونه به هنر خطاطی روی آورده و خانواده چه نقشی در پیشرفتش داشته اند، موضوع گفت وگوی «مشعل» با او و خانواده صداقت است که در ادامه می خوانید.
متولد سال 1346 در شهر آغاجاری هستم. مدرک دکترای حرفه ای داروسازی دارم و اکنون به عنوان مسؤول فنی داروخانه درمانگاه ولیعصر بهداشت و درمان صنعت نفت اصفهان فعالیت می کنم. یک داروخانه نیز در شهر اصفهان دارم که با همسرم آنجا را اداره می کنیم.
پدرم خط خوبی داشت و من نیز از همان دوران کودکی به هنر علاقه پیدا کردم. رفته رفته احساس کردم خط و خطاطی، هنری است که از میان تمام شاخه های هنر، علاقه ام به آن بیشتر است. به همین دلیل، با استادان زیادی در این رشته، کار کردم و همواره سعی ام بر آن بوده که در این هنر، به مرحله قابل قبولی برسم؛ به گونه ای که سال گذشته موفق شدم نمایشگاهی با 79 اثر خطاطی از خودم در شهر اصفهان برگزار کنم. این نمایشگاه، ثمره سال ها تلاش من بود.
هنر، بر روح و زندگی انسان بسیار تاثیر می گذارد. بنابراین بهتر است درکنار فعالیت های روزانه، دستی هم بر هنر داشته باشیم. معتقدم، هر فعالیت هنری که درجامعه انجام می شود، گامی رو به جلو و مثبت است در مسیر تلطیف فضای جامعه و روح انسان هایی که درآن زندگی می کنند. برپایی چنین نمایشگاه هایی می تواند افزون بر صیقل دهی به روح انسان ها، به افرادی که از آن دیدن می کنند نیز ایده بدهد.
برخی کارهایی که در نمایشگاه، درمعرض دید علاقه مندان قرارگرفت، مورد استقبال واقع شد و به فروش رفت. قصد دارم در نمایشگاه بعدی، آثار جدیدی خلق کنم و آنها را به نمایش بگذارم.
به نظر شما در هنرخطاطی که آن رادر کنار فعالیت اصلی خود انجام می دهید، ذوق، استعداد و آموزش چه جایگاهی دارد؟
بی تردید استعداد و ذوق در رشته ای، می تواند زمینه ساز قرارگرفتن در مسیر انجام آن باشد؛ اما کافی نیست و به طور حتم، به آموزش و فراگیری تخصصی هم نیاز دارد.
هنر تاثیر قابل توجهی بر روحیه و شغل من دارد. زمانی که در مشکلات روزمره زندگی، کسی نمی تواند کمکمان کند، این هنر است که آرامش بخش است و روحمان را صیقل می دهد و بار روانی مشکلات را به حداقل ممکن می رساند. اگر هنر به گونه ای باشد که زیبایی آن، دیگران را تحت تاثیر قرار دهد، حس خوبی به هنرمند دست می دهد.
پیش تر اشاره کردم که از دوران کودکی به این رشته هنری علاقه مند شدم و این علاقه مندی با گذر زمان بیشتر و بعد با گذراندن دوره های تخصصی به یک مهارت تبدیل شد.
رشته های هنری افزون بر ذوق و استعداد ذاتی، نیازمند این است که زیر نظر استاد آموزش ببینی و با طی مراحل مختلف به درجه ای از مهارت برسی. من نیز در رشته خطاطی، دوره های متوسط و خوش عالی را گذرانده ام و شروع کارم هم سیاه مشق خط های قدیمی و جدید بود. خیلی تمرین می کردم تا اینکه کم کم توانستم در این رشته، نوآور و خلاق باشم؛ البته خلاقیت، یک حس خدایی است.
بیشتر کارهایی که انجام می دهم، به صورت سیاه مشق است و سبکی که از آن درکارهایم استفاده می کنم، تلفیقی از خط شکسته و چلیپاست و سبک ابداعی من نیز «چلیپا سیاه مشق» است.
کشور ما مهد ادبیات و هنر است و این برای فردی که در پی هنر و یادگیری آن باشد، یک امتیاز مهم به شمار می آید.
خطاطی، هنری است که در آن ادبیات و شعر موج می زند و هر دو اینها کمک می کنند تاهنر خطاطی بیشتر و بهتر خود را عرضه کند. اشعار شعرای برجسته ای همچون حافظ، سعدی، مولانا، خیام، سهراب سپهری و نیما یوشیج، سرمایه هایی هستند که در هنر خطاطی بسیار استفاده می شود و به خلق یک اثر و تاثیر آن بر بیننده کمک بسیاری می کند.
برخی دوستان و آشنایان، پیشنهاد برگزاری دوره های آموزش خطاطی را داده اند؛ اما به دلیل مشغله کاری، تاکنون فرصتی فراهم نشده است. شاید بتوانم در دوران بازنشستگی به تدریس این هنر بپردازم.
یک پسر 23 ساله دارم که دانشجوی سال پنجم رشته پزشکی و همچنین علاقه مند به موسیقی است. هنر، دنیای وسیعی دارد و علاقه افراد به هر یک از شاخه های آن، متفاوت است؛ اما یک نکته را نباید از نظر دور داشت؛ اینکه در خانواده ای که پدر و مادر اهل هنر باشند، زمینه علاقه مندی فرزندان به آن نیز فراهم می شود و به خودی خود به سمت آن گرایش پیدا می کنند. در مورد علاقه پسرم به موسیقی و پیگیری این هنر، من بی تاثیر نبودم و با توجه به شخصیتی که در او سراغ دارم، همچنین به دلیل زمانبر بودن رشته خطاطی از حیث آموزش و برای اینکه در میانه راه دلزده نشود، ترجیح دادم مشوق ورودش به رشته خطاطی نباشم.
همسرم در دوره ای نقاشی را دنبال می کرد و ورزشکارحرفه ای در رشته والیبال هم بود، حتی در شرکت نفت مقام های بسیار خوبی در سطح کشوری به دست آورده است.
همانطور که پیش تر گفتم، هنر یک دریاست و هر کس می تواند از این دریا به سهم و قدر خود بهره مند شود. داستان نویسی کوتاه و شعر سرایی نیز از دیگر علاقه مندی من است که در این زمینه، آثاری را هم خلق کرده ام و به چاپ رسیده است. یکی از آنها، مجموعه اشعاری با عنوان «نهان نامه» است که چاپ شده و سری داستان های کوتاه و رمان هم نوشته ام که به چاپ خواهند رسید.
بهتر است در کنار شغل اصلی خود، یک رشته هنری را نیز دنبال کنند تا بتوانند خالق فضایی بهتر در زندگی خود و خانواده شان باشند؛ چراکه معتقدم، انجام فعالیت های هنری می تواند به شکل بارزی، نیازهای روحی انسان را مرتفع کند و فردی که به لحاظ روحی سیراب باشد، سالم تر نیز خواهد بود.
***
لاله صادقیان، همسر دکتر صداقت است. او که شرایطی را برای ادامه فعالیت های هنری همسرش مهیا کرده، پاسخگوی چند سوال ما بود.
نزدیک به 25 سال است که ازدواج کرده ایم. همسرم از همان ابتدای زندگی، خطاطی می کرد. همیشه سعی کرده ام در این مسیر، پشتیبان و حامی ایشان باشم، به طوری که مسؤولیت هایی را که به عهده ایشان بود خودم انجام می دادم تا بتواند وقت بیشتری را به انجام فعالیت های هنری اش اختصاص دهد.
زمانی نقاشی می کشیدم و در دوران دبیرستان هم عضو تیم والیبال مدرسه بودم. سپس به صورت حرفه ای در تیم های والیبال صنعت نفت حضور داشتم و چند مقام کشوری هم به دست آوردم. ورزش در شادابی روحیه ام تاثیر زیادی داشت و موجب می شد خستگی های روحی ام برطرف شود؛ اما متاسفانه به دلیل آسیب دیدگی شدید، دیگر نتواستم این رشته ورزشی را ادامه بدهم، به همین دلیل به سمت ورزش های سبک تر رفتم.
***
نهاد صداقت نیز همانند پدر و مادر خود در کنار تحصیل، رشته موسیقی را دنبال می کند و شاید این برگرفته از راه والدینش باشد.
دانشجوی سال پنجم رشته پزشکی هستم و هم اکنون دوره کارآموزی را می گذرانم. علاقه من به موسیقی به دوران کودکی هم بر می گردد.
کلاس های «ارف»را پشت سر گذاشته ام و با نت های موسیقی آشنایی دارم. در ادامه، آموزش و نواختن گیتارکلاسیک را شروع کردم و در یکی از تولدهایم، پدر و مادرم گیتار الکتریکی به من هدیه دادند که این هدیه با ارزش، مسیر فعالیت هنری، یعنی موسیقی را برایم هموار کرد.
پدرم هر آنچه برای موسیقی نیاز داشتم را برایم فراهم می کرد؛ از تمرین گرفته تا ساز و کتاب های مورد نیاز، حتی برای تمرین هایی که در خانه داشتم، همیشه گوش شنوای کارهایم بود و همواره مرا به ادامه این مسیر و درک بهتر موسیقی و فراگیری آن هدایت می کرد.
پدرم، هنرمندی است که در خطاطی، سال ها قلم زده و سیاه مشق کرده. خود خالق سبک است و آثار هنری اش بسیار بدیع بوده و تقلیدی در کارشان وجود ندارد.
عيد قربان، تنها روزي از بيشماري ايام نيست تا در قاموس واژه هاي يک قوم توضيح و در فرهنگ يک آيين تفسير شود. اين روز روايت حکایت عشق آسماني يک انسان الهي است. اين روز، فرجامِ نيک يک مناسک و آغاز يک راه است؛ پايان رنج هاي سفر، اشکهاي شوق، تن پوشهاي برابري، درسهاي برادري، بارقه هاي رحمت، لحظه هاي خاکساري، هنگامه هاي برائت و آغاز راهي است براي حفظ همه اين رهيافتها، فصلي براي همه اين شکفتنها و ترنمي براي آفريده شدن دوباره. عيد قربان، عيد بشارتهاي الهي و روزي براي باز يافتن خودِ گمشده انسان است.
عيد سعيد قربان، شادي و شور و شعف را با حُزن و حرمان و حسرت به هم آميخته است. آنان که با دست رفاقتِ توفيق، راهي حرم بودهاند و ميهمان مکه و مدينه و مروه و منا، اينک هنگام عيد قربان که اندک اندک، آهنگ بازگشت نواخته ميشود، از سويي با مِهر و لبخند از حلاوت عبادتي ميگويند که به انجامش موفق بودهاند و از سوي ديگر، از اندوه انبوهي که آوار دلشان شده و قصه سنگين فراقتي که غصه قلب هايشان. در آن سوي ديگر، مردماني که ساليان پيش، شيريني سفر به سرزمين عشق را در ذائقه هاي معنويشان به خاطر سپردهاند، شهد شيرين آن خاطره ها را بار ديگر در دفتر ايام مرور ميکنند. مردمي نيز که هنوز فرصت زيارت حج را نيافتهاند، دستان خود را نردبان نيايش ميکنند و حسرت ديدار را با گلبرگهاي دعا، بهانه توفيق ميسازند. عيد قربان، يادمان همه اين حسرتها و شاديهاست.
امروز که در شادي عيد قربان قدم ميزنيم، اندکی با خود بينديشيم که اگر آن روز، ابراهيم خليل، اسماعيل را که همه هستي و نمادي از تعلق دنيايياش بود، به قربانگاه برد، امروز، اسماعيل ما کيست؟ کدام تعلق، بر بال پرواز ما زنجير شده است؟ مال؟ مقام؟ موقعيت؟ جواني؟ زيبايي؟ يا... بايد که هر چه بهانه ماندن است، هر که ما را به دنيا گره زده، هر چه بر چشمان دلمان
بستهاند تا خدا را نبينيم و هر غبار غفلتي که بر قلبمان نشسته و فطرت پاکمان را سياهاندود کرده است، همه و همه را چون گوسفندي قرباني، به مذبح ببريم و شاهرگ دلبستگي هايمان را با تيغ پيکار با نفس قطع کنيم:
بگذر از فرزند و جان و مال خويش تا خليل اللّه دورانت کنند
سَر بِنه بر کف، برو در کوي دوست تا چو اسماعيل، قربانت کنند
در دو شماره قبل هفته نامه «مشعل» با موضوع کلی زندگی و رضایت مندی از آن گفته شد؛ زندگي می تواند شيرين و رضايت بخش باشد، به شرط آن که «روش» آن را بدانيد. زندگي کردن همانند هر کاری ديگر، نيازمند «مهارت» است. علت بسياري از ناکامي هاي زندگي را بايد در نبود مهارت هاي زندگي جست وجو کرد. در ادامه برخی راهکارهای ایجاد رضایت از زندگی از جمله تفکر واقع گرایانه داشتن، هماهنگ کردن انتظارها با واقعیت ها، اصلاح نگاه به دنیا و اینکه دنیا محل آسایش مطلق نیست، شناخت معنای زندگی، کنترل آرزوها، دل نبستن به دنیا، لذت بردن از داشته ها و راحت گرفتن زندگی به عنوان بخشی از راهکارهای رضایت از زندگی ارائه شد. در این بخش ادامه راهکارها را بیان می کنیم.
تلاش کنيد، نگران نباشيد
رزق و روزي، يکي از نگراني ها و دغدغه هاي زندگي است. چنانچه اين نگراني در حد معمول باشد، مشکلي در زندگي شما به وجود نمی آورد. براي رسيدن به روزي تلاش کنيد و مطمئن باشيد که خداوند روزي شما را خواهد رساند. فراموش نکنيد که نه خدا جاي تلاش را می گيرد و نه تلاش جاي خدا را، از شما حرکت، از خدا برکت؛ اين قانون روزي است. اين مقدار از نگراني و انديشمند بودن، زيان رواني نخواهد داشت. مشکل از آنجا آغاز می شود که در عين کار کردن، پيوسته و به صورت فزاينده، نگران و مضطرب فردا باشيد. اين نگراني افراطي، فشار رواني فراواني را بر شما وارد و آينده اي تيره و تار در برابر چشمان شما مجسم می کند و شما را يا به نااميدي می کشاند يا به حرص. اين در حالي است که روزي انسان تعيين و تضمين شده است. خداوند متعال بر اساس اصل مصلحت، اندازه روزي انسان تلاش گر را معين و رسيدن آن را تضمين کرده است. به خدا اطمينان کنيد. اندازه اي که خداوند مقدر می کند، چيزي جز صلاح شما نيست. اگر به اين واقعيت باور داشته باشيد، احساس راحتي می کنيد و از زندگي خود لذت بيشتري می بريد. امام علي(ع) می فرمايد؛ کسي که مطمئن باشد، آنچه خدا برايش مقدر کرده فوت نمی شود، دلش آسوده می شود. به قول امام صادق(ع) اگر خداوند تبارک و تعالي روزي را به عهده گرفته است، پس اندوه تو براي چيست؟
نکته ديگر اين که اگر شما اندوه روزي تمام عمر را امروز بر خود وارد سازيد، بدون شک وضعيت شکننده اي را براي خود پديد آورده و روي آسايش و آرامش را نخواهيد ديد. امام علي(ع) در تبيين علت اين امر و نادرست بودن اندوه فردا را داشتن می فرمايد: اندوه سال خود را بر اندوه امروز خود اضافه نکن. آنچه در هر روز قرار دارد، براي تو کافي است؛ بنابر اين اگر آن سال از عمر تو باشد، خداوند عزوجل در هر فردايي آنچه را براي تو تقسيم شده می فرستد و اگر از عمر تو نباشد، تو را چه کار با اندوه و غصه آنچه مال تو نيست؟
خداوند متعال روزي را بر اساس «مصلحت» انسان تنظيم کرده است، اما بشر بسياري از گرفتاري هاي خود را به کم بودن روزي نسبت می دهد. او تصور می کند افزايش مال يعني افزايش خوشبختي! بر همين اساس تلاش فزاينده و پايان ناپذيري را براي دارايي بيشتر آغاز می کند. اينجاست که پديده «حريص بودن» شکل می گيرد. بدانيد که حرص و طمع نه تنها بر خوشبختي نمی افزايد، بلکه سطح رضايت از زندگي را می کاهد، زيرا تلاش و انتظار شخص حريص افزايش می يابد ولي دريافتي او تغيير نمی کند و همين امر فشار رواني را افزايش می دهد. امام علي(ع) می فرمايد: انسان حريص روي آرامش را نخواهد ديد؛ بنابراين به خدا اعتماد کنيد و حريص نباشيد تا آسوده زندگي کنيد.
اگر مال محور خوشبختي شود، حريص می شويم تا بيشتر جمع کنيم و بخيل می شويم تا کمتر مصرف کنيم. امام علي(ع) می فرمايد: در شگفتم از حال بخيل که می شتابد به سوي فقري که از آن فرار می کند! و از دست می دهد بي نيازي اي که در طلب آن بود. پس در دنيا مثل فقرا زندگي می کند و در آخرت همچون توانگران حساب پس می دهد! ترس از فقر انسان را به بخل می کشد و در بخل انسان هم چون فقرا زندگي می کند، از يک سو اضطراب و ترس از آينده دارد، از سوي ديگر بايد کم مصرف کند، از سوي سوم اندوه حفظ مال دارد و از سوي چهارم در اجتماع نيز جايگاه مورد قبولي ندارد. بخيل در اين چهار ديواري اسير و زنداني است. رسول خدا(ص) می فرمايد: انسان بخيل، کم آسايش ترين مردم است.
يکي از چيزهايي که ممکن است شما را ناراحت و افسرده سازد، نداشتن اموال ذخيره شده است. وجود پشتوانه مالي در حد معقول آن، اشتباه نيست، اما اگر ذخيره قابل انتظارتان را نداريد يا حتي هيچ ذخيره اي نداريد، نگران نباشيد. به اين واقعيت باور داشته باشيد، که فقط آنچه مصرف می کنيد، مال شماست نه آنچه ذخيره می کنيد! امام علي(ع) می فرمايد: اي فرزند آدم! هر آنچه بيش از مصرف خودت به دست آورده باشي، در حقيقت خزانه دار آن براي ديگري هستي. اين چه آسايشي است که بايد مالي را جمع کرد و مصرف نکرد. آيا اين آسايش آور است يا زجرآور؟ نه تنها نبايد از فراوان نبودن مال ناراحت بود، بلکه بايد خرسند باشيم که زحمت جمع کردن نگهداري کردن مال ديگران را به عهده نگرفته ايم.
اکنون به خوبي می توان حکمت قناعت را فهميد. اگر روزي تقسيم و تضمين شده است و اگر حريص بودن بر آن نمی افزايد و اگر فقط آنچه را مصرف می کنيم، روزي ما بوده، پس بهتر است به آنچه خداوند می فرستد، بسنده کنيم و راضي باشيم. اين يعني قناعت کردن. کليد رضايت از زندگي در قناعت است. اگر به آنچه تعيين شده، راضي باشيد، آرامش خواهيد يافت. رسول خدا(ص) می فرمايد: آگاه باشيد براي هر کس روزي اي هست که به ناچار به او خواهد رسيد. پس اگر کسي به آن راضي باشد، مايه برکت او شده و زندگي اش را توسعه می دهد و کسي که به آن راضي نباشد، مايه برکت او نخواهد شد و موجب توسعه زندگي اش نخواهد شد. صفاي زندگي شما در قناعت است. اگر از زندگي رنج می بريد، ببينيد آيا فردي قانع هستيد يا نه؟ لقمان حکيم اين گونه به فرزندش درس زندگي می دهد: به آنچه خدا قسمت تو کرد قانع باش تا زندگي ات با صفا شود. امام علي(ع) نيز می فرمايد: از ميان مردم، انسان آسوده کسي است که قانع باشد. اين جمله حضرت را هيچ گاه فراموش نکنيد که قناعت لذت زندگي است.
کساني که ارتباط هاي سالم و سازنده با ديگران دارند، از نشاط، شادابي و آرامش بيشتري برخوردارند. امام صادق(ع) می فرمايد: براي هر چيزي چيز ديگري هست که موجب آسايش آن می شود و انسان مؤمن با برادر مؤمن خود احساس آرامش می کند، همان گونه که پرنده با همانند خود احساس آسودگي می کند.آنچه معاشرت با ديگران را لذت بخش می سازد، «انس و همدمي» است. انس و الفت، زندگي شما را از خشکي و شکنندگي خارج می سازد و به آن گرما و لطافت خاصي می بخشد. امام صادق(ع) «مونس موافق» را يکي از عوامل لذت بخش زندگي و موجب آسايش رواني می داند. وقتي از ايشان پرسيدند: مونس موافق کيست؟ فرمود: همسر شايسته، فرزند صالح و همنشين صالح.بخش بزرگي از آرامش زندگي شما در اين است که با خانواده خودتان و دوستانتان و با فاميل خودتان رابطه خوبي داشته باشيد. خداوند ميان همسران مودت و رحمت قرار داده است؛ از این رو همسر مايه آرامش است. فرزندان شما گل هاي خوشبويي هستند که می توانيد از با آنها بودن احساس فرح بخشي پيدا کنيد. ارتباط با فاميل يا صله رحم نيز، نقش مؤثري در بهداشت رواني شما خواهد داشت؛ از این رو مورد تأکيد زياد دين قرار گرفته است، پس ارتباط با ديگران و معاشرت سالم را دست کم نگيريد. نگوييد مشکل دارم و نمی توانم. اتفاقاً يکي از راه حل هاي مشکل شما همين است. با ديگران باشيد و از در کنار آنان بودن لذت ببريد تا آسايش و آرامش را تجربه کنيد.
آيا به اين فکر کرده ايد که وطن شما کجاست؟ شما از ديار خاک نيستيد و در اين خاکستان، غريب و تنها هستيد. گاهي چنان بي قرار می شويد که هيچ چيز حتي ثروت و فرزند و فاميل دل شما را ارضا نمی کند و باز هم بهانه می گيرد؛ بهانه کسي را می گيرد. «من ملک بودم و فردوس برين جايم بود» اين دل تا به اصل خودش وصل نشود، آرام نمی گيرد. خدا، وطن شما و مهم ترين و اساسي ترين نياز شما است. اگر خدا نباشد، زندگي سرد و آزار دهنده خواهد بود. خداوند متعال در تبيين همين حقيقت می فرمايد؛ هر کس از ياد من روي گرداند، زندگي سختي خواهد داشت. آگاه باشيد که دلها با ياد خدا آرام می گيرد. اينجاست که فلسفه راز و نياز، دعا و مناجات مشخص می شود. خدا بهترين مونس، همدم و همراز انسان است. به قول امام علي(ع) ياد خدا مايه جلاي سينه ها و آرامش دلهاست. روح جدا افتاده شما، نياز به ارتباط، با منبع خود دارد. بدون اين ارتباط پژمرده و افسرده می شود و نماز، بهترين جلوه اين ارتباط است نماز بخوانيد و ارتباط خودتان را با خدا گرم تر و صميمي تر کنيد.خداوندا! کيست که حلاوت محبت تو را چشيد و ديگري را به جاي تو برگزيد و کيست که با تو انس گرفت و روي از تو برگرفت.
در دومین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ستاد وزارت نفت ویژه کارکنان،همسران و فرزندان که یکم تیرماه امسال درمجتمع فرهنگی ـ تفریحی آبعلی صنعت نفت برگزارشد، 22 نفر از برادران و 29 نفر از خواهران، موفق به کسب عنوان در رشته های مختلف قرآنی شدند که اسامی آنها به این شرح است
رضا پرکاس، به عنوان سرمربی فصل آینده، هدایت تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را به عهده خواهد داشت.
جهانگیر کی شمس، مدیرعامل باشگاه فرهنگی_ ورزشی صنعت نفت آبادان با تایید این خبر گفت: پس از مذاکره با چند گزینه مورد نظر، درنهایت با رضا پرکاس توافق شد و این مربی فصل آینده روی نیمکت تیم خواهد نشست. در نشست هیأت مدیره باشگاه و مدیر فنی و پس از بررسی جامع و کامل تمامی گزینه ها با اتفاق نظر، رضا پرکاس به عنوان سرمربی تیم بزرگسالان صنعت نفت آبادان در فصل بیست و دوم انتخاب شد.
مدیرعامل فرهنگی - ورزشی صنعت نفت آبادان گفت: پرکاس، پیش ازاین به عنوان دستیار، سابقه همکاری با تیم فوتبال صنعت نفت آبادان را داشت، بنابراین شناخت لازم را از فوتبال آبادان و لیگ برتر دارد.
رضا پرکاس، مربی ۵۴ ساله آبادانی که در آلمان اقامت دارد، کار مربیگری خود را در تیم محلی بودریخ آغاز کرد و در ادامه، روی نیمکت تیم های اشترامپ و آدلر نایست نشست.
وی پس از حضور در تیم های آلمانی به فوتبال امارات رفت و سرمربیگری تیم الامارات را به عهده گرفت و پس از مدتی حضور در این تیم، در فصل ۱۰-۲۰۰۹ به عنوان سرمربی تیم حتا امارات انتخاب شد.
پرکاس در ادامه به آلمان بازگشت و پس از حدود دو فصل سرمربیگری در تیم کرفلد، برای اولین بار در سال ۹۱ به ایران آمد؛ اما نتوانست مانع سقوط تیم صنعت نفت به لیگ دسته اول شود.
پس از سقوط نفت آبادان، او مدتی به عنوان یکی از مدیران تیم زیر ۱۷ سال امارات فعالیت کرد، سپس از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ به عنوان مدیر فنی در تیم های نادی الامارات و فجیره کار خود را ادامه داد.
در سال ۲۰۱۷ این مربی آبادانی، برای سرمربیگری العروبه عمان انتخاب شد و پس از حدود یک سال و نیم فعالیت در این تیم، به آبادان بازگشت و دستیار پائولو سرجیو پرتغالی شد.
در فصل ۹۷-۹۸ ، صنعت نفت با هدایت سرجیو و کمک مربیگری پرکاس، توانست در رتبه نهم جدول لیگ برتر قرار بگیرد؛ اما پس از جدایی مربی پرتغالی، دستیار ایرانی اش نیز از آبادانی ها خداحافظی کرد. پرکاس پس ازاین اتفاق، در دو مقطع یعنی از دسامبر ۲۰۱۹ تا دسامبر ۲۰۲۰ و سپس از مارس تا دسامبر ۲۰۲۱ به عنوان سرمربی در تیم یونیان برادرس بنگلادش کارکرد.
البته کسب نتایج ضعیف در هر دو مقطع، سبب جدایی او از این تیم جنوب شرق آسیا شد.
آخرین تیمی که پرکاس در آن سرمربیگری کرده، استراوشان تاجیکستان است که قرار گرفتن در میانه های جدول لیگ این کشور، سبب شد مربی ایرانی از این تیم هم جدا شود.
مدیر فنی صنعت نفت آبادان:
مدیر فنی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان گفت: فصل قبل به احتمال بیش از 98درصد قرار بود که پرکاس سرمربی شود؛ اما در لحظه آخر اتفاق دیگری رقم خورد. به هرحال گذشته ها، گذشته است.
ابراهیم قاسم پور در گفت وگو با «مشعل» در مورد انتخاب رضا پرکاس به عنوان سرمربی جدید صنعت نفت آبادان گفت: ما یکسری گزینه داشتیم که بعد از بررسی، درنهایت رضا پرکاس را به عنوان گزینه نهایی انتخاب کردیم.
مدیر فنی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در خصوص انتخاب پرکاس از میان این همه مربی گفت: او از صنعت نفت و شرایطش شناخت خوبی دارد و قبلاً در این تیم کارکرده است، ضمن اینکه فصل قبل تا بیش از 98 درصد قرار بود که او سرمربی شود؛ اما در لحظه آخر اتفاق دیگری رقم خورد. به هرحال دیگر گذشته ها، گذشته است. پرکاس مربی به روز و بادانشی است و به خیلی از تیم ها کمک فکری داده و ازنظر کار در لیگ برتر، قبلاً به عنوان دستیار حضورداشته است. به هرحال مربیان جوان هم باید از جایی شروع کنند.
او در مورد آمار و عملکرد پرکاس در فصول اخیر گفت: اول اینکه باید بگویم نام های دیگری که گزینه هدایت صنعت نفت آبادان بودند، چه دستاورد و عملکردی داشتند، ضمن اینکه در فصول گذشته کرونا حاکم بود و شرایط متفاوتی ایجاد شد. دیگر اینکه قبلا با هم در فوتبال امارات حضورداشتیم و دو تیم را باهم از لیگ پایین امارات به دسته بالاتر آوردیم؛ البته باید این را هم اضافه کنم که همکاری با من یا شناخت از او، دلیل انتخاب پرکاس نبود؛ بلکه اعضای هیات مدیره معیارهایی داشتند و رزومه افراد مختلف را بررسی کردند. همان طور که گفتم، پرکاس فصل گذشته هم در یک قدمی هدایت صنعت نفت آبادان قرار داشت. به هر حال، شناخت ما از یکدیگر به روند تیم کمک می کند و هماهنگی در کار تیمی، اصل موفقیت است.
قاسم پور در پاسخ به اینکه آیا پرکاس، بیشتر روی انتخاب بازیکنان جوان و بومی آبادان تأکید دارد، گفت: تأکید و تمایل بنده به عنوان مدیر، جذب بازیکنان جوان و بومی تیم است؛ اما نباید فراموش کرد که پرکاس، هدایت این تیم را به عهده دارد. او بعد از حضور در آبادان، ابتدا نظرش را در خصوص بازیکنان فصل گذشته ارائه می کند و باید ببینیم که در چه پست هایی به بازیکن نیاز داریم. بعدازآن هم قطعاً با تدابیری که دارد، مانند فراخوان، از بازیکنان جوانی که بضاعت فنی داشته باشند، استفاده خواهد کرد و به آنها فرصت می دهد. خود من هم در گذشته، وقتی استعداد و توانایی بازیکنانی نظیر مهرداد میناوند، مسعود شجاعی و وحید هاشمیان را دیدم، به آنها فرصت بازی بیشتری دادم. مدیر فنی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان درباره زمان شروع تمرینات این تیم گفت: او به محض ورود به ایران، در نخستین قدم در همایش سرمربی هایی که سازمان لیگ برگزار کرده بود، شرکت کرد. پرکاس تازه وارد آبادان شده و قراراست اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، به طور رسمی تمرین ها را از این هفته یا ابتدای هفته آینده شروع کند. تلاش ما بر این است که هر چه سریع تر برنامه تیم، مشخص و تمرین ها آغاز شود.
قاسم پور درباره اینکه آیا کادر فنی تیم فوتبال صنعت نفت آبادان مشخص شده است، تصریح کرد: فعلاً پرکاس نام 2 گزینه ازجمله آقای برزگری را رسماً به باشگاه اعلام کرده و قرار است بعداً نام بقیه کمک هایش را اعلام کند؛ البته از میان گزینه ها یک نفر تحت قرارداد باشگاه دیگری است و باید دید که شرایط چگونه پیش می رود؛ اما این را می توانم بگویم که تمامی اعضای کادر فنی، آبادانی هستند.
یک دوره مسابقات فوتسال، با عنوان لیگ فوتسال نفت و گاز شرق بین کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در سالن ورزشی فجر خانگیران برگزار که در پایان این مسابقات، تیم شهید عطایی موفق به کسب جایگاه نخست شد. پس ازآن تیم های ستاد مشهد و شهید اکبری جور، به ترتیب در جایگاه های دوم و سوم قرار گرفتند و تیم پدیده نفت نیز به عنوان تیم اخلاق برگزیده شد.
مسعود دهقان، مسؤول امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در خصوص برگزاری این رقابت ها گفت: این دوره از مسابقات از ابتدای مهر1400 و با حضور 19 تیم از کارکنان شرکت آغاز شد که در طول مسابقات، همکاران ما با تمام توان و دقت، سعی در برگزاری این لیگ در بالاترین سطح فنی و کیفی داشتند.
او همچنین با اشاره به برنامه ریزی و اجرای برخی دیگر از برنامه های امور ورزش افزود: هدف اصلی امور ورزش، ارتقای نشاط و سلامت کارکنان و خانواده های آنهاست که دراین بین، توجه خاص به سلامت و حفظ نشاط کارکنان منطقه عملیاتی خانگیران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
مراسم اختتامیه این مسابقات با حضور مدیران و روسای ادارات شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، رئیس هیأت فوتبال شهرستان سرخس و جمعی از پیشکسوتان شهرستان و ورزشکاران برگزار شد.
یک دوره مسابقات طناب کشی بین فرزندان پسر 7 تا 16 سال کارکنان شرکت پالایش گاز ایلام، به همت امور ورزش و عوامل این امور آقایان روح اله توکلی مسؤول امور ورزش؛ سامان قلی پوررئیس هیات بدنسازی و یاسر مهدی بیگی کارشناس واحد امور ورزش برگزار شد.
در این مسابقات که در محل محوطه منازل سازمانی شهر ایلام و با هدف ایجاد شورونشاط بین فرزندان این شرکت برگزار شد، ۳۰ نفر از ورزشکاران این رشته در قالب ۵ تیم ۶ نفره مشارکت داشتند. در ابتدا تیم ها وزن کشی شدند، سپس به صورت دوره ای باهم به رقابت پرداختند و در پایان نیز نفرات تیم برتر معرفی شدند.
آرش منصوری، ماهان دوستوندی، ایلیا حسنی، آرین صمدی، امیرارسلان ملکی و رضا مظفری نفرات برتر این مسابقات بودند.
یک دوره مسابقات فوتسال بین واحدها وادارات شهرستان شرکت گاز استان ایلام برگزار شد.
سجاد نصیریان، سرپرست خدمات اجتماعی و رفاهی شرکت گاز استان ایلام با اعلام این خبر گفت: این مسابقات در سالن سرپوشیده این شرکت به صورت دوره ای و حذفی برگزار شد که در پایان، تیم اداره گاز ایوان مقام اول، تیم اداره گاز شهرستان ایلام، مقام دوم و تیم اداره گاز چوار، مقام سوم را از آن خود کردند.
سجاد نصیریان با بیان اینکه ایجاد و حفظ روحیه نشاط و سلامت کارکنان، یکی از اولویت های اساسی این شرکت است، اظهار داشت: ایجاد و حفظ روحیه نشاط و سلامت کارکنان، یکی از اولویت های مهم این شرکت است و این مجموعه برای سلامت کارکنان خود، برنامه های مختلفی را در طول سال اجرا می کند.
سرپرست واحد خدمات اجتماعی و رفاهی شرکت گاز استان، برگزاری این دوره از مسابقات را در حفظ نشاط اجتماعی و برخورد شایسته کارکنان، مهم ارزیابی و تصریح کرد: ورزش، نقشی مهم در ایجاد و حفظ سلامت کارکنان و ارائه خدمات بهتر به مردم دارد.
در بازدید از امکانات ورزشی پایانه نفتی خارگ
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران به همراه عبدالغفارسقر، رئیس کلینیک طب ورزش شرکت ملی نفت؛ ایرج ایری، رئیس ورزش قهرمانی شرکت ملی نفت و مسعود حاجی آخوندزاده، کارشناس ارشد ورزش همگانی شرکت ملی نفت ایران، طی بازدید از پایانه نفتی خارگ، از نزدیک با توانمندی ها، نیازمندی ها، درخواست های کارکنان منطقه و امکانات ورزشی مستقر و کمبودهای موجود آشنا شدند. همچنین در پایان این بازدید، جلسه ای مشترک با حضور رؤسا، کارکنان و مربیان امور ورزش پایانه نفتی خارگ برگزار شد.
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در این نشست با اشاره به اهمیت سلامت کارکنان اظهار داشت: رکن پیشرفت در هر جامعه ای، منابع انسانی است و اگر منابع انسانی شرایطی را داشته باشد که خوب زندگی کند و سلامت روح و جسم داشته باشد، کارکرد اجتماعی اش بالا می رود که در نهایت این سلامت روح و جسم، منتج به بالا رفتن کارکرد تولید و کار می شود.
افشار ادامه داد: تلاش مسؤولان و مربیان ورزشی در پایانه نفتی خارگ، جزء مفاخر و افتخارات صنعت نفت است؛ چراکه کار کردن در محیط های عملیاتی، واقعاً عشق می خواهد و کار در گرما و دوری از خانواده و رطوبت را غیر از عشق به ورزش و خدمت به خانواده با واژه دیگری نمی توان توصیف کرد.
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در ادامه تأکید کرد: افزایش بودجه ورزشی، توجه به حقوق و مزایای مربیان ورزشی، توسعه زیرساخت ها و توجه به ورزش همگانی، صدور شناسنامه سلامت کارکنان، تعامل در زمینه استفاده از اماکن ورزشی برای کارکنان اقماری ساکن در شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، اهواز و نکا از اولویت هایی است که از سوی امور ورزش شرکت ملی نفت ایران پیگیری و انجام می شود.
شایان ذکر است، در بازدید میدانی که از مجموعه های ورزشی پایانه نفتی خارگ انجام شد، مراد مرادی، رئیس امور ورزش پایانه نفتی خارگ، گزارشی از زیرساخت ها، تجهیزات، امکانات و مشکلاتی که در حوزه ورزش صنعت نفت در جزیره خارگ وجود دارد، ارائه کرد.
وی در خصوص ورزش در پایانه ها گفت: شرکت پایانه های نفتی ایران در۴ استان و پنج شهر(خارگ، عسلویه، نکا، ماهشهر و جاسک) کار عملیات صادرات نفت و گاز کشور را انجام می دهند. به همین دلیل، ورزش کارکنان که باعث نشاط و سلامت است، اهمیت فوق العاده ای دارد. خدا را شکر بعد از پایان ویروس کرونا، سالن ها و اماکن ورزشی راه اندازی شده و کارکنان در حال ورزش هستند.
مرادی در ادامه گفت: برای اینکه کارکنان بهتر بتوانند از امکانات استفاده کنند و راندمان ورزش بالا برود، از رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت درخواست کردیم با توجه به اینکه کارکنان این شرکت در پنج شهر مشغول به کار هستند، یک بازنگری در بودجه ورزشی انجام دهند که ایشان هم معتقدند این مهم، یکی از برنامه های امور ورزش شرکت ملی نفت بوده و در مرحله بررسی قرار دارد.
رئیس امور ورزش پایانه نفتی خارگ در ادامه گفت: اسدروز، مدیرعامل شرکت هم به ورزش کارکنان بسیار اهمیت می دهند. به همین دلیل دستور اکید دادند که به اماکن و تأسیسات ورزشی رسیدگی شود تا کارکنان بتوانند براحتی و در بهترین شرایط ورزش کنند.
فرزندان کارکنان شرکت پالایش گاز بیدبلند، موفق شدند در نخستین دوره مسابقات رنکینگ دختران زیر15سال در رشته بدمینتون مقام های اول تا سوم را کسب کنند. یک دوره مسابقات بدمینتون در شهر ماهشهر برگزار شد که فرزندان کارکنان شرکت پالایش گاز بیدبلند موفق شدند با درخشش در این مسابقات، حریفان خود را شکست و مقام های اول تا سوم را به خود اختصاص دهند. نرجس شیبانلو، موفق شد مقام اول را از آن خود کند. آیسا چراغی به مقام دوم رسید و ترلان اشتری هم مقام سوم را به دست آورد.
حسن نگراوی بازیکن تیم فوتبال شرکت ملی حفاری ایران به اردوی تیم ملی جوانان کشور دعوت شد. اردوی پیوسته تیم های فوتبال جوانان و نوجوانان کشورمان از 25 خرداد زیر نظر مربیان این دو تیم در کمپ تیم های ملی آغاز شد و تا زمان اعزام این دو تیم به رقابت های قهرمانی نوجوانان و جوانان آسیا در اواخر تیرماه 1401 ازبکستان و عربستان ادامه خواهد یافت. در این اردو حسن نگراوی بازیکن خوش تکنیک تیم ملی حفاری ایران نیز حضور دارد.
طبق برنامه تنظیم شده از سوی کمیته جوانان فدراسیون فوتبال، تیم جوانان پس از آغاز دور جدید تمرینات خود چند مرحله اردوی تدارکاتی خارجی را در برنامه آماده سازی خود خواهند داشت ضمن اینکه در خلال این اردوها، برگزاری دیدارهای تدارکاتی مقابل تیم های آسیایی و اروپایی نیز پیش بینی شده است.
شایان ذکر است؛ تیم ملی فوتبال جوانان کشورمان در گروه A مسابقات قهرمانی جوانان آسیا با تیم های عربستان (میزبان مسابقات) ژاپن و یمن در یک گروه قرار دارد.
سلیمان سلیمان پور از کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی به همراه تیمی از کوهنوردان باشگاه سلامت خراسان، به قله آرارات بام کشور ترکیه صعود کرد.
سلیمان پور، لیسانس مهندسی مکانیک دارد و امدادگر شرکت گاز خراسان رضوی است. از سال 1390 کوهنوردی را به صورت حرفه ای آغاز کرده و موفق شده است، بیشتر قله های ایران اعم از قله دماوند؛بام ایران، علم کوه؛ دومین قله ایران و سبلان؛ سومین قله ایران و... را فتح کند.
وی در آخرین برنامه کوهنوردی خود به همراه یک گروه۷ نفره که سرپرستی و مربیگری آنها را به عهده داشت، موفق شد از تاریخ ۲۸ خرداد تا ۴ تیرماه با حضور در کشور ترکیه به قله ۵۱۳۷ متری قله آرارات؛ بام کشور ترکیه صعود کند.
سلیمان پور درباره صعود به آرارات گفت: در ابتدای شروع پیمایش، به سمت کمپ یک حرکت کردیم که 6 ساعت زمان برد. با رسیدن به کمپ یک، شب را در آنجا و در ارتفاع ۳۲۰۰ متری گذراندیم .صبح روز بعد ( 31خردادماه) کمپ یک را به سمت کمپ 2 ترک کردیم و در ساعت ۴ بعدازظهر به کمپ ۲ در ارتفاع ۴۲۰۰ متری رسیدیم و آماده صعود نهایی شدیم.
ساعت یک بامداد، برای صعود نهایی، به سمت قله به راه افتادیم و در ساعت ۸صبح اول تیر ۱۴۰۱ پرچم ایران عزیزمان و پرچم شرکت گاز استان خراسان رضوی را در قله آرارات بام کشور ترکیه به اهتزاز درآوردیم.
رحمت اله محمدی، رئیس امور ورزش نفت و گاز گچساران شد. طی حکمی از سوی مدیر منابع انسانی شرکت نفت و گاز گچساران، رحمت اله محمدی، داور بین المللی هاکی و از پیشکسوتان ورزش گچساران ، رئیس امور ورزش این شرکت شد.
در متن این حکم، ضمن اشاره به تعهد و تخصص محمدی، به استفاده از توان و تجربه همه دلسوزان ورزش و همکاران نفتی اشاره شده است.
همچنین از خدمات محمدرضا یزدان شناس، مسؤول تدوین مقررات این شرکت که با حفظ سمت، رسیدگی به امور ورزش را به عهده داشت، قدردانی شده است.
شایان ذکر است، رحمت اله محمدی، رئیس جدید امور ورزش نفت و گاز گچساران که خود ورزشکار بوده، از سال 1372 تا 1380 در تیم های نوجوانان ، جوانان، امید و بزرگسالان هاکی گچساران به عنوان کاپیتان عضویت داشته است. او 5 بار به اردوی تیم ملی هاکی روی چمن ایران (سه نوبت) و اردوی تیم ملی هاکی سالنی ایران (دو نوبت) دعوت شده است. محمدی از سال 1376 تا1380 به عنوان مربی مدارس هاکی گچساران مشغول به کار بوده و سرپرستی تیم های هاکی نوجوانان ، جوانان و مدارس هاکی در مسابقات مختلف را به عهده داشته است . قهرمانی در چهار دوره لیگ برتر هاکی کشور به همراه باشگاه نفت و گاز گچساران، ریاست هیأت هاکی نفت و گاز گچساران از سال 1391 تاکنون، ریاست کمیته داوران هیأت هاکی استان خوزستان از سال 1390 تاکنون و قضاوت در مسابقات قهرمانی هاکی کشوری و بین المللی از دیگر فعالیت های ورزشی رئیس جدید ورزش نفت و گاز گچساران است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات