توسعه میدان آزادگان ۱۱۵میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور خواهد داشت
وزیر نفت با بیان اینکه تأمین سرمایه، گلوگاه توسعه صنعت نفت است، گفت: یکی از نخستین اقدام های وزارت نفت دولت مردمی، تدوین برنامه ای در زمینه سرمایه گذاری بود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، جواد اوجی در آیین امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری در صنعت نفت گفت: یکی از نخستین اقدام های وزارت نفت دولت مردمی، تدوین برنامه ای در زمینه سرمایه گذاری بود که بر اساس آن مشخص شد در طول هشت سال به حداقل ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در صنعت نفت نیاز داریم.
وی با اشاره به برگزاری نشست های متعدد برای تعیین اولویت های سرمایه گذاری در صنعت نفت، از مدیریت معاون اول رئیس جمهوری در این زمینه نیز قدردانی کرد و افزود: تأمین سرمایه گلوگاه توسعه صنعت نفت بود که با دستورهای رئیس جمهوری و تلاش های وی توانستیم توان هلدینگ ها و شرکت های بزرگ اقتصادی را در کنار بانک ها به میدان بیاوریم تا با تکیه بر اعتبار آنها، زمینه جذب سرمایه های مردم و بخش خصوصی در این طرح ها نیز مهیا شود.
وزیر نفت اظهار کرد: در گام نخست اجرای پنج پروژه بزرگ برنامه ریزی شده است که هر هفته اجرای یکی از آنها آغاز خواهد شد.
وزیر نفت گفت: توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار عایدی و درآمدزایی برای کشور ایجاد و ۲۴هزار نفر اشتغال زایی به همراه دارد.
جواد اوجی شامگاه سه شنبه (۱۴ تیرماه) در بخش خبری ساعت ۲۱ سیما در خصوص آیین امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید گفت: میدان نفتی آزادگان یک میدان مشترک میان ایران و عراق است، مدل های توسعه میدان نفتی مشترک آزادگان با برنامه ریزی و مطالعات انجام شده در شرکت ملی نفت طی ماه های اخیر، طراحی شده، اما تأمین مالی، یکی از بحث های مهم درباره این میدان بود که امروز با استفاده از ظرفیت بانک ها و هلدینگ های بزرگ اقتصادی، این موضوع نیز محقق شد.
وی با قدردانی از شخص رئیس جمهوری و معاون اول برای حمایت از این پروژه افزود: با سرمایه گذاری نزدیک به ۷میلیارد دلار، ظرفیت تولید این میدان در سال دوم آغاز توسعه و افزایش تولید آن، به ۲۲۰ هزار بشکه و در طی 7 سال آینده، به ۵۷۰ هزار بشکه نفت در روز خواهد رسید.
وزیر نفت تصریح کرد: در طول مدت بهره برداری ۲۰ ساله میدان آزادگان، اگر مبنای هر بشکه نفت را ۸۰ دلار منظور کنیم، بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور ایجاد و ۲۴ هزار نفر اشتغال زایی به همراه دارد، همچنین به زودی اقدام های عملیاتی برای افزایش تولید این میدان نیز انجام خواهد شد.
اوجی اظهار کرد: طبق اعلام شرکت ملی نفت ایران، در طرح توسعه آن، حفاری بیش از ۴۲۰ حلقه چاه تولیدی و تزریقی، ساخت ۵ منیفولد و نصب ۳۱۵ تا ۳۲۰ هزار کیلومتر خطوط لوله، از سوی شرکت های پیمانکاری و سازندگان داخلی انجام خواهد شد.
وی با بیان اینکه میدان آزادگان یکی از بزرگ ترین میدان های نفتی مشترک ما با عراق است، گفت: از این میدان هم اکنون روزانه ۱۹۰ هزار بشکه نفت برداشت می شود که با برنامه ریزی و مطالعاتی که همکاران ما در شرکت ملی نفت ایران طی ۴ تا ۵ ماه اخیر انجام دادند و الگوهای خوبی که طراحی کردند و نشست هایی که در سازمان برنامه و بودجه داشتیم، امروز اتفاق خوبی در بحث تأمین مالی آن رقم خورد.
افزایش متمایز ضریب بازیافت میدان آزادگان
برای تکمیل توسعه و رسیدن به این میزان تولید حدود ۴۲۰ حلقه چاه تولیدی و تزریقی حفر خواهد شد، از این تعداد ۱۸۷ مورد برای تزریق آب در این میدان به کار گرفته می شود که بزرگ ترین پروژه ی تزریق آب کشور به شمار می رود.
برای تأمین آب مورد نیاز تزریق آب، خط لوله ۱۵۰ کیلومتری از خلیج فارس، جدای از این تفاهم نامه و قرارداد بعد از آن، اجرا می شود، همچنین برای جابه جایی این مقدار نفت باید در مجموع ۴۳۰ کیلومتر خطوط لوله جریانی کار گذاشته شود.
سرمایه مورد نیاز برای توسعه این میدان قرار است از سوی بانک های ملی ایران، ملت، تجارت، پارسیان، پاسارگاد و شهر و شرکت های قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، توسعه صنعت نفت و گاز پرشیا، توسعه نفت و گاز مپنا، هلدینگ انرژی گستر سینا، پتروپارس و مهندسی و صنایع نفت (اویک) تأمین شود.
شرکت اکتشاف و تولید آزادگان جایی برای همگرایی
مقرر شده است این شرکت ها و بانک ها بعد از امضای تفاهم نامه نسبت به تشکیل و تأسیس یک شرکت واحد با عنوان شرکت اکتشاف و تولید آزادگان اقدام کنند که مجموع شرکت ها و بانک های ذکرشده به عنوان سهامدار شرکت اصلی ثبت می شوند و ۶ بانک داخلی ۸۰ درصد و ۶ شرکت اکتشاف و تولید ۲۰ درصد آورده این پروژه را تأمین خواهند کرد.
توسعه این میدان در طول هفت سال اجرا می شود و شرکت اکتشاف و تولید آزادگان برای این منظور باید ۷ میلیارد دلار سرمایه مورد نیاز را تأمین کند که با توجه به مدل IPC این قرارداد و تولیدی شدن آن از سال دوم که منجر به بازپرداخت سرمایه از سوی کارفرما متناسب با میزان توسعه و تولید می شود، شرکت ها نیازی به تأمین کل ۷ میلیارد دلار در ابتدای پروژه ندارند و در صورت پیشرفت موفق طرح تا سال دوم می توانند از محل بازپرداخت پروژه تا سال هفتم برای تأمین مالی باقی پروژه اقدام کنند.
بر این اساس این پروژه بزرگ ترین پروژه سرمایه گذاری دولت سیزدهم و حتی دولت های اخیر محسوب می شود و از قرارداد ناتمام توتال در دولت یازدهم (۴.۸ میلیارد دلار) نیز بزرگ تر است، با این تفاوت که توتال فقط چند میلیون دلار سرمایه گذاری و کار را نیمه تمام رها کرد، اما در طرح توسعه میدان آزادگان همه منابع از داخل تأمین می شود.
قرارداد توسعه و بهره برداری از این میدان تا ۲۰ سال ادامه دارد و بر اساس برآوردها بعد از سال هشتم (و سربه سر شدن میزان سرمایه آورده و بهره برداری) تا سال بیستم حدود ۱۱۵ میلیارد دلار درآمد خواهد داشت.
۲۴ هزار شغل و ۲۸۰ میلیون دلار طرح مسئولیت اجتماعی
این طرح می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم ۲۴ هزار شغل برای کشور ایجاد کند و از محل ۴ درصد از کل سرمایه گذاری بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی برای مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت، ۲۸۰ میلیون دلار به این موضوع اختصاص می یابد.
با تأسیس شرکت اکتشاف و تولید آزادگان در عمل کار توسعه این میدان آغاز می شود و برای اجرای سریع و بدون معطلی این پروژه دولت مجوزها و اختیارات لازم را به وزارت نفت اعطا کرده است.
از دیگر جذابیت های این طرح می توان به بهبود IRR طرح اشاره کرد، همچنین این نخستین بار است که بانک ها نسبت به سرمایه گذاری در طرح های وزارت نفت اقدام می کنند و پیش تر بانک ها صرفاً با اعطای تسهیلات در پروژه ها مشارکت داشتند. این طرح همچنین موجب توسعه کم سابقه توان تولید داخل در حوزه تأسیسات نفتی و پر کردن ظرفیت خالی سازندگان تجهیزات و پیمانکاران EPC و EPD خواهد شد.
این موضوع می تواند هدایت نقدینگی موجود در بانک ها را به دنبال داشته باشد که هدایت نقدینگی جزو مهم ترین اهداف دولت سیزدهم است. در واقع این سرمایه بزرگ نقدینگی به جای ورود به بخش های مختلف اقتصاد و به جا گذاشتن آثار مخرب، وارد مولدترین فضای اقتصادی کشور می شود که می تواند بیشترین بازدهی را برای ایران داشته باشد. تزریق منابع بانک ها به این طرح، مصداق واقعی حمایت از تولید داخلی به ویژه اشتغال زایی دانش بنیان است.
همچنین افزایش تولید ۳۸۰ هزار بشکه ای نفت در این طرح در حالی اتفاق می افتد که در دولت یازدهم نه تنها افزایش تولیدی صورت نگرفت، بلکه شاهد کاهش تولید نفت کشور نیز بودیم. از طرفی افزایش تولید، قدرت چانه زنی ایران در مجمع کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را نیز افزایش می دهد.