نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و نحوه مشارکت بانک ها در طرح های بالادست صنعت نفت برگزار شد
بازگشت پویایی در صنعت نفت
مشعل رویکرد مهم وزارت نفت در توجه به توسعه میدان های مشترک از همان بدو روی کار آمدن دولت سیزدهم آشکار شد و در عمل مسیرهای عملیاتی آن در حال انجام است؛ اگر چه تحریم های ظالمانه آمریکا را می توان مانع و سدی در مسیر توسعه صنعت استراتژیک نفت برای جذب سرمایه های مورد نیاز تلقی کرد؛ اما تاکید بر خروج از انفعال در مواجهه با این محدودیت ها، مسیرهای نوینی را در این راه توسعه ای گشوده است. بدون شک ایران از منظر جغرافیای سیاسی و اقتصادی، جایگاه ویژه ای دارد و می تواند با اتکا به ظرفیت منابع هیدروکربوری خود نقش قابل توجهی در منطقه و دنیا داشته باشد؛ اما این ظرفیت بالقوه، تنها در صورتی بالفعل می شود که با جذب سرمایه گذار به پویایی صنعت نفت کشور منجر شود.
صنعت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلاربه سرمایه گذاری نیاز دارد. اگر بخواهیم تولید نفت خام رابه ۵.۷ میلیون بشکه در روز برسانیم، به حدود ۹۰ میلیارد دلار منابع مالی نیاز داریم، همچنین اگر بخواهیم ظرفیت تولید روزانه گاز را متناسب با نیاز کشور ۱.۵ برابر کرده و به ۱.۵ میلیارد مترمکعب در روز برسانیم، باید ۷۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری کنیم. از این رو، وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده می کند و با تدوین بسته های سرمایه گذاری جامع، متناسب با اولویت های تولید و توسعه از ظرفیت بانک ها و صنایع پایین دست برای سرمایه گذاری در بالادست استفاده می کند.
ورود بانک ها به حوزه سرمایه گذاری در صنعت نفت می تواند به پویایی هر چه بیشتر این صنعت به عنوان موتور محرک اقتصاد کشور منجر شود. با همین رویکرد، پیش از امضای تفاهمنامه توسعه یکپارچه آزادگان، نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و ساز و کار اجرایی مشارکت بانک ها در طرح های بالادستی کلان صنعت با اولویت مگاپروژه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان،هفته گذشته (۱۱ تیرماه) با حضور وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و جمعی از فعالان بازار پول و سرمایه برگزار شد. در این نشست جواد اوجی، وزیر نفت با اشاره به اهمیت سرمایه گذاری در پروژه توسعه میدان مشترک آزادگان گفت: اعتقاد راسخ دارم که توانایی توسعه میدان های نفتی در کشور وجود دارد و مجموعه دولت، عزم خود را برای استفاده از ظرفیت مالی بانک های داخلی به منظور تامین منابع مالی موردنیاز پروژه های کلان صنعت نفت بویژه توسعه میدان مشترک آزادگان جزم کرده است. وی همچنین با اشاره به سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان گفت: بانک های بزرگ کشور و شرکت های مهم اکتشاف و تولید در این طرح، سهامدار خواهند بود. همچنین بخشی از سهام این طرح مهم به مردم واگذار خواهد شد و این درحالی است که طی دو سال، پروژه به بهره برداری اولیه و آغاز بازگشت سرمایه خواهد رسید. وزیر نفت با اشاره به لزوم ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش های بالادستی و پایین دستی کشور طی هشت سال آینده، گفت: بخش عمده ای از سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای طرح توسعه میدان آزادگان را از بانک ها، شرکت های توسعه ای و صندوق توسعه ملی تأمین می کنیم. اوجی در نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و سازوکار اجرایی مشارکت بانک ها در طرح های بالادستی کلان صنعت با اولویت مگاپروژه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان، با بیان اینکه نبود سرمایه گذاری در سال های اخیر به دلیل تحریم، مشکلات زیادی را در زمینه ظرفیت تولید نفت و گاز، پالایش و محصولات پتروشیمی برای کشور به وجود آورده است، گفت: متأسفانه به صورت جدی در سال های اخیر نتوانسته ایم از ظرفیت های مالی داخل کشور برای استفاده در صنعت نفت بهره بگیریم.
وزیر نفت با یادآوری اینکه ایران، پارسال و در اوج فصل سرما با کسری ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز روبه رو بود، گفت: این در حالی است که کشور ما دومین ذخایر گازی جهان را در اختیار دارد، ضمن آنکه در بخش تأمین فراورده های نفتی نیز با توجه به رشد مصرف، شاهد برابری مقدار مصرف و تولید در کشور هستیم، از این رو باید به فکر افزایش ظرفیت تولید فراورده های نفتی در کشور باشیم. اوجی خطاب به مدیران بانک ها و مؤسسه های مالی کشور تأکید کرد: بی شک اگر در سال های اخیر سرمایه گذاری مناسبی در حوزه نفت و گاز کشور می شد، وضع اقتصادی و معیشتی کشور و مردم به شکل کنونی نبود. از سوی دیگر اگر بتوانیم با سرمایه گذاری در پروژه های پالایشی کشور، نفت خام را به محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر تبدیل کنیم، می توانیم به صورت کامل از خام فروشی جلوگیری کنیم. وی به سهولت صادرات فرآورده های نفتی و پتروشیمی و حتی پیش فروش این محصولات اشاره کرد و افزود: اگر در سال های اخیر در این دو حوزه سرمایه گذاری بهتری می شد، کشور منفعت بیشتری می داشت.
وزیر نفت تأکید کرد: یکی از اهداف و دغدغه های بزرگ دولت سیزدهم، هم افزایی ظرفیت های فنی و اقتصادی داخلی برای پیشبرد طرح های راهبردی در صنعت نفت است. در این زمینه سال گذشته، تفاهمنامه و قرارداد ۴۵ پروژه در بخش های بالادست و پایین دست به ارزش ۱۶ میلیارد دلار بیشتر با استفاده از منابع داخلی امضا شد. امسال نیز پروژه های نیمه کاره صنعت نفت کشور به ارزش ۱۳ میلیارد دلار طبق یک برنامه زمان بندی مشخص با استفاده از منابع داخلی و کنسرسیوم بانک های داخلی به بهره برداری خواهد رسید.
جذب ۴.۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی
اوجی به جذب ۴.۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی در پروژه های صنعت نفت و گاز کشور در سال ۱۴۰۰ اشاره کرد و گفت: دو بسته سرمایه گذاری جذاب در بخش های بالادستی و پایین دستی برای سرمایه گذاران خارجی آماده شده که امیدواریم بزودی به قرارداد منجر شود.
وی با اشاره به علاقه دولت مردمی برای سهیم کردن سرمایه های مردم در پروژه های جذاب نفت و گاز کشور تصریح کرد: هم اکنون بهترین و شیرین ترین مکان برای سرمایه گذاری مردم و بانک های داخلی، صنعت نفت است. وزیر نفت با بیان اینکه طی سال های اخیر و به منظور جذب بیشتر سرمایه گذاران داخلی و خارجی، الگوی قراردادهای نفتی در کشور تغییرات مهمی داشته است، گفت: هم اکنون پروژه های نفت و گاز کشور اولویت بندی شده اند. برای نمونه اگر ما در سال های آینده در بخش پالایش و پتروپالایش سرمایه گذاری نکنیم، به واردکننده فراورده های نفتی تبدیل خواهیم شد.
استفاده از توان مالی غول های اقتصادی کشور
اوجی با تأکید بر اینکه برای تامین امنیت انرژی کشور باید هرچه زودتر سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز کشور متـحول شود، گفــت: بـــر اســاس هماهنگـی ها بــا مجـموعه های اقتصادی دولت قصد داریم از توان مالی غول های اقتصادی کشور (هلدینگ ها)، بانک های داخلی و مشارکت های مردمی برای پیشبرد طرح های نفت و گاز کشور بهره ببریم.
وی ادامه داد: قرار نیست همه ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری مورد نیاز در بخش های بالادستی و پایین دستی طی هشت سال آینده را از منابع داخلی تأمین کنیم؛ اما حداقل بخش عمده ای از این سرمایه گذاری را می توان از ظرفیت های داخلی تأمین کرد. وزیر نفت به میدان مشترک نفتی آزادگان
( شمالی و جنوبی) به عنوان بزرگترین میدان نفتی مشترک ایران با کشور عراق اشاره کرد و گفت: هم اکنون عراق با بهره گیری از توان شرکت هایی همچون بی پی و شل، در حال توسعه و تولید از این میدان در طرف خود است، در حالی که ما در مجموع از این میدان حدود ۱۹۰ هزار بشکه نفت برداشت می کنیم.
اولویت صنعت نفت، میدان مشترک نفتی آزادگان
اوجی با بیان اینکه هم اکنون شرکت ملی نفت ایران با استفاده از داده ها و مطالعات شرکت های داخلی و خارجی توانسته است طرح توسعه جامع خوبی برای توسعه فازهای تازه میدان آزادگان شمالی وجنوبی تهیه کند، گفت: به عنوان یک کارشناس مخازن نفتی و گازی می گویم که با توجه به ظرفیت بالای این میدان، تولید از آن بیش از ۵۹۰ هزار بشکه در روز واقع بینانه است.
وی با اشاره به مذاکره شرکت ملی نفت ایران با ۵ یا ۶ شرکت و بانک بزرگ داخلی و نیز صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری در میدان آزادگان گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده قرار است چاه های زیادی در این میدان حفاری شود.
وزیر نفت اظهارکرد: در بخش توسعه میدان های دریایی بویژه میدان مشترک پارس جنوبی نیز ایران هم اکنون شرکت های توانمند بزرگی دارد. نظام جمهوری اسلامی ایران با همکاری شرکت ها و بانک های داخلی در سال های اخیر ۱۵۰ میلیارد دلار در این حوزه سرمایه گذاری کرده که هم اکنون از صفر تا ۱۰۰ عملیات از دریا تا خشکی در آن به دست توانمند کارکنان ایرانی انجام می شود.
سود قابل توجه سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز
اوجی تصریح کرد: بنده سال ها تجربه توسعه و سرمایه گذاری در میدان های نفت و گاز کشور را دارم و با تکیه بر این تجربه و با اطمینان خاطرعرض می کنم که ایران، از توان فنی و مالی لازم برای توسعه منابع هیدروکربوری خود برخوردار است. بر اساس فرمت و برنامه ریزی در شرکت ملی نفت ایران و سازمان برنامه و بودجه کشور، شرکت های اکتشاف و تولید، بانک ها و پیمانکاران داخلی در قالب یک شرکت سهامی پروژه های نفت و گاز همچون میدان مشترک آزادگان را به صورت ۲۰ ساله توسعه خواهند داد و بنده به عنوان وزیر نفت این قول را می دهم که سود این الگو از پروژه های نفت و گاز، شیرین تر از الگوی جدید قراردادهای نفتی باشد.
وی درباره وضع برنامه ریزی برای ساخت پتروپالایشگاه شهید سردار قاسم سلیمانی گفت: خوشبختانه ساخت این پالایشگاه با بودجه ۱۰میلیارد دلاری در بودجه امسال تصویب شد. در این پتروپالایشگاه، کنسرسیومی از پنج شرکت و هلدینگ کشور همچون ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، صندوق توسعه ملی، صندوق سرمایه گذاری صنعت نفت، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و سهامداران مردمی مشارکت خواهند داشت.
مجوز تنفس خوراک برای سهامداران و سرمایه گذاران پتروپالایشگاه ها
وزیر نفت گفت: هم اکنون برای پتروپالایشگاه های جدید کشور، مجوز تنفس خوراک از سوی دولت صادر شده است. این موضوع کمک بسیارخوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران 8 پتروپالایشگاه جدید کشور خواهد بود،از سوی دیگر فازبندی این طرح های جدید برای راه اندازی، می تواند مشوق خوبی برای سرمایه گذاران و بازگشت سرمایه آنها باشد.
اوجی با تأکید بر اینکه امروزمحصولات پتروشیمی و فراورده های نفتی ایران قابل تحریم نیست،گفت: توسعه صنایع پایین دستی، امنیت انرژی، اشتغالزایی و ارزش افزوده زیادی را برای کشور به همراه خواهد داشت. ما در فروش فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی هیچ مشکلی نداریم و کشورهای غربی تمام تلاش خود را برای تحریم این محصولات در سال های اخیر به کار بسته اند؛ اما نیاز جهان به آنها سبب شده به اهداف خود نرسند. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران؛ کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران و رضا دهقان، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران در آغاز این نشست، به ارائه ویژگی های کلی طرح توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان پرداختند. مدیران چهار بانک بزرگ و نمایندگان دیگر بانک ها و شرکت های بزرگ اکتشاف و تولید (E&P) نیز در این نشست حضور داشتند.
درپایان این نشست، تعدادی از مدیران عامل بانک های کشور به ارائه دیدگاه های خود پرداختند و بحث و بررسی لازم درباره نحوه مشارکت در تأمین منابع مالی طرح توسعه میدان نفتی آزادگان و دیگر طرح های کلان صنعت نفت انجام شد.
پیشبرد اهداف کلان کشور دربخش هایی همچون نفت وگاز، با تعامل وهمکاری بنگاه های اقتصادی مهمی مانند بانک ها بویژه درشرایطی که تحریم های ظالمانه ازهرسو اقتصاد کشور را نشانه رفته، می تواند راهگشا باشد ونشست جواد اوجی، وزیر نفت با مدیران عامل بانک ها واستقبال این بنگاه اقتصادی نیز این نوید را می دهد که تحولات مهمی دربخش سرمایه گذاری درحوزه نفت رقم خواهد خورد.