شرکت مهندسی و توسعه نفت

 اتصال بخش بخار نیروگاه غرب کارون به شبکه سراسری برق

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) از اتصال بخش بخار نیروگاه غرب کارون به شبکه سراسری برق کشور از طریق استان خوزستان خبر داد.

ابوذر شریفی با بیان اینکه نیروگاه سیکل ترکیبی اختصاصی غرب کارون با اتمام عملیات اجرایی واحد بخار و راه اندازی آن به ظرفیت تولید نهایی رسیده است، اظهار کرد: با انجام عملیات سنکرون واحد بخار نیروگاه سیکل ترکیبی اختصاصی غرب کارون با شبکه سراسری، این نیروگاه که تولید برق آن به طور کامل به شرکت ملی نفت ایران تعلق دارد، به ظرفیت تولید نهایی ۴۹۶ مگاوات نامی رسید.

وی افزود: عملیات اجرایی این نیروگاه، با هدف تأمین برق پایدار و اختصاصی میدان های غرب کارون در قالب یک قرارداد تبدیل انرژی (ECA) به صورت خرید تضمینی میان شرکت مهندسی و توسعه نفت و شرکت مپنا امضا شد و دو واحد گازی آن با ظرفیت تولید نامی ۳۳۰ مگاوات در اسفندماه ۱۳۹۸ به تولید تجاری رسید.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت با اشاره به اینکه این نیروگاه در کلاس E از دو واحد گازی و یک واحد بخار به صورت سیکل ترکیبی تشکیل شده است، تصریح کرد: با توجه به مشکلات اخیر تولید برق در نیروگاه های برق آبی و حرارتی و کمبود زیرساخت های لازم، این قرارداد نقش مهمی در تولید مستمر از میدان های غرب کارون و کاهش بار شبکه سراسری و استان خوزستان، کاهش استفاده از سوخت جایگزین (گازوئیل)، همچنین کاهش آلودگی هوای ناشی از سوزاندن گازهای ترش در جهت تولید برق در واحد های فرآورشی ایفا کرده است. نیما ربیعی، مجری طرح نیروگاه غرب کارون و تأسیسات جانبی نیز گفت به منظور ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت و شرکت مهندسی و توسعه نفت در منطقه غرب کارون، با توجه به کمبود برق در ماه های پیک مصرف (خرداد تا شهریور)، حدود ۴۲۰ مگاوات از برق این نیروگاه پس از راه اندازی کامل واحد بخار به شبکه سراسری تزریق می شود که کمک شایانی به رفع مشکلات کمبود برق در کشور به ویژه استان خوزستان می کند.

وی گفت: استفاده از توربین ها و سامانه کنترل بومی، از دستاوردهای مهم این پروژه برای کشور است.

 

    شرکت ملی نفت ایران

کاهش گازسوزی درمشعل ها تا پایان دولت سیزدهم

مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی نفت ایران از برنامه ریزی برای کاهش سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل تا پایان دولت سیزدهم خبرداد.

عباس رزمی از برنامه ریزی برای کاهش سوزاندن گازهای ارسالی به مشعل تا پایان دولت سیزدهم خبر داد و گفت: مشعل های موجود در سطح شرکت ملی نفت ایران از ۱۷۰۰ به عدد ۶۷۵ رسیده است.

وی افزود: هر جا که مشعل روشن می شود، جشن می گیرند، زیرا به مرحله تولید رسیده اند، اما پس از مدتی آن مشعل در حوزه کاستن از مقدار گازسوزی و در حوزه آلایندگی های آن، همچنین برای انتقال گاز مشعل به شبکه باید تحت کنترل قرار گیرد.

به گفته مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت ملی نفت ایران، در حوزه دریا از جمله سواحل عسلویه، خارک، سیری، لاوان و مناطق نفت خیز با گاز ترش سروکار داریم که انتشار گاز سولفید هیدروژن موضوع جدی است. هرچند از نگاه عملیاتی، در پس هر تولیدی به ناچار گازسوزی در مشعل به وجود می آید.

رزمی گفت: این مسئله در سطح صنعت نفت به لحاظ جلوگیری از این ثروت سوزی دغدغه ای چهار دهه ای است اما هدف گذاری وزارت نفت به سرانجام رساندن این موضوع تا پایان دولت سیزدهم است.

براساس این گزارش، بخش زیادی از گازهای همراه نفت که در فرآیند تولید نفت به دست می آید، به دلیل نبود تأسیسات لازم برای استفاده، در مشعل سوزانده می شوند، اقدامی که افزون بر آلودگی محیط زیست ، خسارت فراوان مالی برجا گذاشته است.

 

   شرکت ملی صنایع پتروشیمی

توسعه متوازن صنعت پتروشیمی براساس الگوی جامع

مدیربرنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت:هدف از برگزاری جایزه تعالی، ساماندهی پروژه های بهبود شرکت های پتروشیمی براساس الگویی جامع است.

حسن عباس زاده در نخستین نشست هم اندیشی نهمین دوره جایزه تعالی صنعت پتروشیمی که امسال برگزار می شود، اظهار کرد: صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی پیشرو با شتاب در حال توسعه و پیشرفت است و در این مسیر استفاده از تجربه ها و دستاوردها می تواند مسیر توسعه متوازن صنعت پتروشیمی ایران را هموار کند. وی افزود: حضور مجتمع ها و طرح های پتروشیمی در این دوره می تواند در ابعاد مختلف جایزه تعالی اثربخش باشد و دبیرخانه نیز با بهره گیری از همه ظرفیت های موجود آماده هرگونه همکاری با هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی با هدف ارتقای سطح کمی و کیفی برگزاری این جایزه است.

مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اینکه تاکنون هشت دوره جایزه تعالی در صنعت پتروشیمی براساس مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شده است، ادامه داد: هدف از برگزاری جایزه تعالی، ساماندهی پروژه های بهبود شرکت های پتروشیمی براساس یک مدل جامع است. عباس زاده با بیان اینکه الگوی EFQM رشد و توسعه را در ۹ معیار رهبری، راهبرد، کارکنان، شرکای تجاری و منافع، فرآیندها، نتایج مشتریان، نتایج کارکنان، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد به صورت همزمان پیش می برد، گفت: شرکت های پتروشیمی ایران هرساله براساس این الگو که در بسیاری از کشورها و شرکت های صنعتی و غیرصنعتی نیز استفاده می شود، ارزیابی می شوند. وی گفت: در سال های اخیر به دلیل شرایط مختلف از جمله کرونا موضوع ارزیابی شرکت های پتروشیمی انجام نشد، اما امسال با توجه به تلاش ها از سوی دبیرخانه، نهمین دوره این جایزه با حضور گسترده شرکت های علاقه مند برگزار خواهد شد.

 ضرورت استفاده از شیوه های نوین مدیریت

علی محمد بساق زاده، رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی پتروشیمی نیز در این نشست اظهار کرد: پس از وقفه ایجاد شده در فرآیند برگزاری جایزه تعالی، امیدواریم فرآیند نهمین دوره جایزه تعالی را در سال ۱۴۰۱ با حمایت و اعتقاد راسخ مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شود.

وی افزود: امروزه استفاده از شیوه های نوین مدیریت برای صنعت پتروشیمی و دیگر صنایع به یک ضرورت تبدیل شده است. در این صنعت از سال های قبل سیستم های مدیریتی مانند ‏سیستم مدیریت کیفیت، ایزو‎‏ و دیگر سیستم های مدیریتی استفاده می شده و مدیران سعی می کردند بر اساس این سیستم ها بقا، پایداری و توسعه شرکت های خود را تضمین کنند.

رئیس شورای سیاست گذاری جایزه تعالی پتروشیمی تصریح کرد: برگزاری جایزه تعالی صنعت پتروشیمی و استفاده از الگوهای علمی روز دنیا، خطوط راهنمایی برای صنعت پتروشیمی و گروه های ذینفع این صنعت ایجاد می کنند تا پیشرفت ها و عملکرد خود را در زمینه کیفیت و تعالی سازمانی تعالی اندازه گیری کرده و با تکیه بر نقاط قوت خود ضمن شناسایی و رفع فرصت قابل بهبود، در مسیر تعالی گام بردارند.

 

    شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران

  گازرسانی به جزیره قشم

مجری طرح خط لوله ششم سراسری گاز نحوه گازرسانی به جزیره قشم با روشی منحصر به فرد در دنیا را تشریح کرد.

حسین سلیمی در بازدید از پروژه ۳۰ اینچ بندرعباس - لافت - گورزین که به همراه فاطمه هلیسائی، رئیس روابط عمومی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و احسان سیدآبادی، مسئول این پروژه انجام شد، این خط لوله را از نظر راهبردی بسیار مهم توصیف کرد و گفت: با توجه به فوریت و اولویت پروژه در عینیت بخشی به برنامه های کلان کشور، در تلاشیم با بسیج همه جانبه امکانات، بهره برداری از آن را طبق برنامه پیش بینی شده محقق کنیم.

وی با تاکید بر اینکه پروژه به دلیل خاص بودن منطقه با سختی های اجرایی فراوانی روبه روست، تصریح کرد: افزون بر موانع جغرافیایی، مسائل پیرامونی و اجتماعی نیز بر روند پروژه تاثیرگذار است.

مجری طرح خط لوله ششم سراسری گاز یکی از ویژگی های منحصر به فرد این خط لوله را عبور از خلیج همیشه فارس با روش موسوم به HDD اعلام کرد و افزود: برای نخستین بار در دنیا یک خط لوله انتقال گاز ۳۰ اینچی در گستره ای به طول ۳ کیلومتر از زیر آب می گذرد که اجرای HDD با این سایز و طول در جهان تاکنون سابقه مشابهی نداشته است. سلیمی همچنین درباره پروژه انشعاب ۱۶ اینچ، توضیح داد: این انشعاب به طول ۱۳ کیلومتر از خط لوله هفتم سراسری منشعب می شود و بهره برداری فوری از آن به منظور تامین خوراک شهرک صنعتی خلیج فارس و تغذیه نیروگاهی که قرار است کار تولید برق برای پروژه انتقال آب را عملیاتی کند، ضرورت دارد.

فاطمه هلیسائی، رئیس روابط عمومی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز در این بازدید، گفت: آنچه در پروژه «بندرعباس – لافت – گورزین» در حال اجراست، فراتر از یک پروژه مرسوم بوده و افتخاری ملی به شمار می آید که ابعاد تجاری – آموزشی منحصر به فردی دارد و ما درصددیم جنبه های فنی، فناوری این دستاورد بزرگ را به تصویر کشیده و آن را تبدیل به یک دانش قابل بهره برداری برای متخصصان کشور کنیم.

احسان سیدآبادی، مسئول این پروژه نیز با بیان اینکه عملیات HDD نیاز به پیش نیازهای فراوانی دارد، تصریح کرد: اکنون فعالیت های جوشکاری، حفاری، کیسینگ، عایق کاری، رادیوگرافی و لوپ مغناطیسی به صورت همزمان در حال اجراست تا به محض رسیدن دستگاه های مرتبط، عملیات HDD اجرا شود.

HDD: همان حفاری افقی جهت دار برای نصب و عبور خطوط لوله گاز، برق و آب از رو یا زیر موانع طبیعی است.

 

 

 پالایشگاه نفت اصفهان

افزایش ۸۵ درصدی  ظرفیت پالایش نفت خام

مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان گفت: ظرفیت پالایش نفت خام در شرکت پالایش نفت اصفهان از ۲۰۰ هزار به ۳۷۵ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.

محسن قدیری در بازدید رییس هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار از بخش های مختلف پالایشگاه نفت اصفهان، توسعه پایدار و متوازن را مهم ترین رویکرد این شرکت دانست و گفت: پالایشگاه نفت اصفهان ۲۵ درصد فرآورده های نفتی مورد نیاز کشور را تأمین می کند.

وی افزود: تبدیل شرکت پالایش نفت به هلدینگ موفق پتروپالایش با تحقق بالاترین ضریب پیچیدگی در منطقه تا افق ۱۴۰۵ دیگر برنامه راهبردی پالایشگاه است. مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان با اشاره به بالارفتن ضریب پیچیدگی با اجرای طرح های توسعه ای در حال اجرا گفت: این شرکت به عنوان تامین کننده خوراک پنج شرکت بزرگ تولیدی، نقش مهمی را در اقتصاد کشور ایفا می کند.

محسن خدابخشی، رئیس هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار هم در این بازدید با اشاره به این که پالایشگاه اصفهان ۵۰ میلیون سهامدار دارد، گفت: ارزش افزوده و زنجیره ارزش این سهام در راهبردهای پیش رو و گام های آینده در پالایشگاه اصفهان به خوبی تبیین شده است.

وی با بیان اینکه مشکل برق و آب و انرژی موضوعی است که بسیاری از صنایع با آن روبه رو هستند و نیازمند مدیریت است، اعتماد به متخصصان داخلی درحوزه تولید کاتالیست ها و بازگشت سرمایه و بی نیازی کشور از واردات بعضی از قطعات پالایشگاهی را در این شرکت قابل تحسین دانست.

 

   شرکت ملی حفاری ایران

لزوم هم افزایی و نظارت بیشتر افسران ایمنی در عملیات

 مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران بر لزوم هم افزایی و نظارت بیشتر افسران ایمنی در موقعیت های عملیاتی استقرار دستگاه های حفاری به منظور به کارگیری استانداردها، صیانت و حفظ سلامت نیروهای انسانی به عنوان ارزشمندترین سرمایه سازمان تأکید کرد. حمیدرضا گلپایگانی در نشست با معاونین، مدیران و رؤسای عملیاتی و ستادی شرکت ملی حفاری ایران گفت: انتظار می رود میان رؤسای دستگاه های حفاری، کارکنان عملیاتی و افسران ایمنی تعامل و ارتباط تنگاتنگ و بیش از پیش حاصل و با توجه به استانداردهای تعریف شده برای هر کار، ضمن اولویت بخشی به ضوابط و مقررات، اجرای برنامه های عملیاتی در نهایت ایمن انجام شود. وی افزود: صنعت حفاری در ردیف صنایع پرخطر، دارای ریسک بالا و دشواری های مختص به خود از نظر سختی کار در مواجهه با طبیعت ناشناخته، شرایط اقلیمی و نوع ابزار و تجهیزات است که بی تردید رعایت نکات ایمنی فردی و جمعی می تواند در به حداقل رساندن مخاطرات تأثیرگذار باشد.

رئیس هیئت مدیره شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: باید شعار اول ایمنی و بعد کار و تقویت فرهنگ ایمنی، بهداشت و محیط زیست (اچ اس ای) در بخش های مختلف شرکت مورد اهتمام ویژه قرار گیرد تا کارها در کمال سلامت ، اثربخش و برای افزایش راندمان و کیفیت کار و بهره وری مطلوب به نتیجه برسد. گلپایگانی درهمین حال بروز حوادث احتمالی درحین کار را اجتناب ناپذیر اما قابل پیشگیری دانست و گفت: درصورت بروز حادثه ضمن اطلاع رسانی به مدیریت های مرتبط از جمله خدمات پزشکی و بهبود روابط کار در حوزه مدیریت منابع انسانی، مدیریت اچ اس ای، باید در کوتاه ترین زمان ممکن با استفاده از خدمات اورژانس ازجمله خدمات هلی کوپتری، مصدوم را در سریع ترین زمان به مراکز درمانی انتقال دهدوتا بهبود کامل و ترخیص، مسائل مربوط به درمان وی به طور جد پیگیری شود.

وی همچنین با اشاره به اهمیت بهینه سازی هزینه ها، تعمیرات دوره ای و دقت عمل در کار و استفاده از تجهیزات به منظور پیشگیری از وقفه درعملیات حفاری اظهار کرد: تقویت بخش عملیات و تأمین نیروی انسانی آن به منظور افزایش راندمان کار، بسیار اهمیت دارد و دراین ارتباط ضروری است کارکنان عملیاتی که هم اکنون درمدیریت هاو واحدهای ستادی مشغول به کار هستند، درحوزه های عملیات ساماندهی شوند و در سمت های تعریف شده انجام وظیفه کنند. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران از مدیران بخش های مختلف این شرکت خواست تا با هدف رضایت مندی و ایجاد انگیزش بیشتر با حضور مستمر در مناطق عملیاتی از نزدیک مشکلات کاری و شخصی کارکنان اقماری را بررسی، پیگیری و در محل تصمیم گیری کنند. گلپایگانی تاکید کرد:مدیریت ارشدشرکت ملی حفاری ایران نیز آماده است در کوتاه ترین زمان ممکن به گزارش های ارسالی رسیدگی کند.