پتروشیمی اروند
پایان خام فروشی با اجرای طرح های توسعه ای
مدیرعامل پتروشیمی اروند با اعلام جزئیات طرح توسعه این شرکت به عنوان طرحی برای پایان خام فروشی، توسعه صنایع پایین دستی، اشتغال آفرینی و افزایش تاب آوری پتروشیمی اروند یاد کرد و گفت: با اجرای این طرح که یک کارخانه بزرگ پی وی سی خواهد بود، اجرای پروژه بسته بندی FFS، اجرای خط لوله سوم آب نمک و مشارکت در مگاپروژه الماس ماهشهر را خواهیم داشت.
محمدرضا کریمی در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت پتروشیمی اروند با قرائت پیامی به نمایندگی از اعضای هیئت مدیره، تأمین مواد اولیه شرکت های پایین دستی و صنایع پیرامونی را یکی از مأموریت های شرکت پتروشیمی اروند دانست که سبب پویایی و شکوفایی اقتصاد کشور شده است.
وی همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان، تقویت خودکفایی و جاری سازی منشور حاکمیتی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس را از دیگر مأموریت های تعریف شده مجموعه پتروشیمی اروند دانست که می تواند به موفقیت و رضایتمندی روزافزون سهامداران و ذی نفعان مجموعه منجر شود. مدیرعامل پتروشیمی اروند در ادامه نشست با ارائه نقشه راهبردی شرکت و برنامه توسعه شرکت تا افق ۱۴۰۵، آینده روشن تری را برای این شرکت و سهامداران ترسیم کرد و نقش شرکت پتروشیمی اروند در صنعت پتروشیمی کشور را بی مانند دانست.
کریمی از عملکرد یک ساله شرکت پتروشیمی اروند، این شرکت در سال ۱۴۰۰، ۶ درصد بیشتر از برنامه مصوب سالانه، محصولات ارزشمند خود را تولید و روانه بازار کرده که به توسعه صنایع پایین دستی و افزایش ارزآوری برای کشور منجر شده است. همچنین بر اساس گزارش ارائه شده سالانه از سوی مدیرعامل پتروشیمی اروند، در سال ۱۴۰۰، یکی از بزرگ ترین تعمیرات اساسی تاریخ این شرکت اجرایی شده که نتیجه آن افزایش تولید و در نتیجه سودآوری بیشتر شرکت در سال ۱۴۰۱ خواهد شد. کریمی، روند عرضه محصولات مجتمع پتروشیمی اروند در بازار داخل و صادراتی را افزایشی دانست و گفت: حجم فروش محصولات شرکت از ۸۶۷ هزار تن در سال ۱۳۹۶ به بیش از یک میلیون تن در سال ۱۴۰۰ رسیده که به افزایش فروش خالص پتروشیمی اروند از ۱۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال در سال ۹۶ به بیش از ۱۵۷ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۰ منجر شده است.
بر اساس اعلام مدیرعامل شرکت پتروشیمی اروند، سود ناخالص «اروند» از ۵ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال در سال ۱۳۹۶ به بیش از ۸۶ هزار میلیارد ریال در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته و در سال ۱۴۰۰ سود خالص پس از کسر مالیات به بیش از ۶۷ هزار میلیارد ریال رسیده که در تاریخ فعالیت این شرکت بی مانند بوده است.
وی در ادامه ارائه گزارش سالانه شرکت، کنترل هزینه ها و موفقیت در افزایش فروش را از دلایل بالاتر بودن میانگین نسبت سود ناخالص و خالص شرکت پتروشیمی اروند نسبت به میانگین صنعت پتروشیمی کشور دانست و گفت: بازدهی فروش نیز در پتروشیمی اروند نسبت به میانگین صنعت پتروشیمی کشور بالاتر است. به گفته کریمی، این شرکت در سال ۱۴۰۰ از واردکننده محصول EDC به یکی از صادرکنندگان اصلی این محصول به بازارهای جهانی تبدیل شده که افزون بر نیاز خود، به عنوان مادر پتروشیمی های غدیر و بندرامام وظیفه تأمین خوراک شرکت های پیرامونی را به عهده دارد.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
استقبال از تجهیزات با کیفیت ایرانی
سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: سازندگان قطعات و تجهیزات ایرانی و شرکت های دانش بنیان برای ادامه مسیر درخشان در این مجموعه باید سطح فنی، علمی و کیفیت را افزایش دهند و مطابق استانداردهای جهانی حرکت کنند.
احمد باهوش با تأکید بر بالاترین سطح حمایت از سازندگان داخلی و شرکت های فعال دانش بنیان اظهار کرد: تولید قطعات و تجهیزات با کیفیت ساخت داخل، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری در افزایش تولید و تأمین گاز و محصولات جانبی در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی دارد.
وی ادامه داد: شرکت های سازنده قطعات و تجهیزات ایرانی باید با افزایش کیفیت محصولات خود، بازار نیاز بزرگ ترین مجتمع گازی کشور را بررسی و شناسایی و در این مسیر با شتاب بیشتری حرکت کنند. سرپرست شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به انجام تعمیرات اساسی در پالایشگاه های این مجتمع اشاره و بیان کرد: اکنون یکی از کلیدهای مهم، راهگشا و حیاتی در عملیات تعمیرات اساسی، استفاده از قطعات و تجهیزات باکیفیت ساخت داخل در بازه زمانی تعمیرات اساسی است و افزایش کیفیت تجهیزات مورد نیاز در این بازه زمانی سبب رشد بهره وری و تولید حداکثری گاز در فصل های سرد سال می شود؛ کیفیت تجهیزات هم یک نکته ای بسیار کلیدی و اساسی است. باهوش یادآورشد: شرکت های سازنده و دانش بنیان باید هدفمند، همسو و با افزایش دانش نوآورانه حرکت کنند و درورودی پالایشگاه های مجتمع برای هرگونه همکاری با سازندگان داخلی ساخت تجهیزات با کیفیت باز است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
ساخت سیستم جرقه زن گودال آتش چاه های گاز ترش
رئیس واحد تعمیرات ابزار دقیق شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، از طراحی و ساخت سیستم جدید جرقه زن گودال آتش چاه های گاز ترش در منطقه عملیاتی خانگیران خبر داد.
حسن ندافی گفت: طراحی و اجرای این سیستم به همت متخصصان واحد تعمیرات ابزار دقیق شرکت شرق با بهره گیری از امکانات موجود و با کمترین هزینه انجام و در نخستین گام در چاه گاز ترش شماره ۳۵ منطقه عملیاتی خانگیران با موفقیت اجرا شد.
وی افزود: این سیستم نسبت به نوع قدیمی آن دارای مزیت هایی است که از جمله آنها می توان به کاهش میزان خطا، استفاده نکردن از گاز شیرین، کاهش تجهیزاتی از جمله بلوور پرتاب کننده آتش، شمع اشاره کرد.
رئیس واحد تعمیرات ابزار دقیق شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق تصریح کرد: این سیستم با استفاده از یک ترانس و ایجاد ولتاژ بالا در خروجی آن امکان ایجاد جرقه را فراهم می کند و از طرفی به دلیل وجود اکسیژن و گاز به عنوان ماده اشتعال زا فرآیند روشن شدن گودال آتش انجام می شود.
ندافی اظهار کرد: طراحی و اجرای این سیستم در چاه های گاز ترش افزون برسهولت، از منظر اقتصادی نیزمقرون به صرفه تراست، به گونه ای که نسبت به نوع قدیمی آن در هرچاه گازی، کاهش هزینه ۵۰۰ میلیون ریالی را در پی خواهد داشت.
پالایشگاه نفت تهران
تعمیرات اساسی با هدف افزایش اطمینان عملیاتی
رئیس اداره کل نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران از آغاز همزمان تعمیرات اساسی واحدهای این پالایشگاه خبر داد.
محمدعلی هاشمی گفت: این عملیات تعمیرات اساسی واحدهای سولفورزدایی از نفت سفید، سولفورزدایی از نفت گاز، هیدروژن شماره ۳، گوگردسازی شماره ۳، همچنین واحدهای آمین ۲ شمالی و جنوبی و آب ترش پالایشگاه تهران را شامل می شود.
وی با اشاره به گستردگی و تعددواحدهای عملیاتی، تصریح کرد: تعمیرات اساسی تعدادی از واحدهای عملیاتی به صوت هم زمان انجام می شود.
هاشمی گفت: با بهره برداری از واحد سولفورزدایی از نفت گاز، با کاهش ترکیبات گوگردی ازحدود ppm ۱۴۰۰۰به کمتر از ppm۱۰، این واحدمی تواند نفت گاز درحد یورو 5 تولید کند، همچنین با بهره برداری از واحد سولفورزدایی از نفت سفید مقدارترکیبات گوگردی در نفت سفید تولیدی این شرکت از حدود ppm ۳۰۰۰ به کمتر از ppm ۴۰ کاهش می یابد.
رئیس اداره کل نگهداری و تعمیرات شرکت پالایش نفت تهران ادامه داد: واحد ایزومریزاسیون نیز به دلیل وابستگی به هیدروژن تولیدی این واحد هم زمان با تعمیرات اساسی واحد هیدروژن شماره ۳ از سرویس خارج واز این فرصت برای انجام دستورکارهای مهم عملیاتی واحد ایزومریزاسیون استفاده می شود.واحدهای گوگردسازی و آمین مذکور با توجه به ارتباط فرآیندی باواحدهای KHDS و GHDS هم زمان تعمیرات اساسی می شوند.
هاشمی درباره زمان انجام این تعمیرات اساسی اظهار کرد: طبق برنامه ریزی، فرآیند تعمیرات اساسی تمامی واحدهای عنوان شده، به جز واحد هیدروژن شماره ۳ ازچهارم تیرماه امسال آغازشده و واحدهیدروژن نیز یک روز پس ازبسته شدن واحدهای سولفورزدایی ازنفت سفید و سولفورزدایی از نفت گاز در اختیار اداره نگهداری و تعمیرات قرار گرفته است.
وی گفت: زمان تعمیرات اساسی بر اساس فعالیت های از پیش تعریف شده برنامه ریزی می شود، با وجود این، گاهی شرایط واقعی واحد پس از باز شدن اتصالات و بازدید از تجهیزات ضمن اخذ دستورکارهای بازرسی به کاهش یا افزایش زمان تعمیرات اساسی منجر می شود.
به گفته هاشمی، در این تعمیرات اساسی جذب حدود ۱۱۰۰ نفر نیروی پیمانی موقت در زمان اوج کارها پیش بینی شده است.
رئیس اداره کل نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران تأکید کرد: تعمیرات اساسی یک فرآیند پیشگیرانه هدفمند برای افزایش قابلیت اطمینان و سطح دسترس پذیری دستگاه ها و ظرفیت تولید واحدهای عملیاتی است.
وی گفت:انتظار می رود اجرای تعمیرات اساسی باکیفیت به کاهش هزینه های تعمیراتی در بلندمدت، کاهش تعمیرات اضطراری تجهیزات و واحدها، همچنین افزایش عمر مفید قطعات و تجهیزات، کاهش ریسک های ایمنی و زیست محیطی و افزایش بهره وری فرآیندها منجر شود.
هاشمی با تاکید براین که تعمیرات اساسی عملیاتی بسیارمهم و پر ریسک محسوب می شود، اظهار کرد: هرگونه سهل انگاری دراجرای فعالیت ها می تواند به وقوع حادثه ای دردناک، طولانی شدن زمان تعمیرات اساسی یا ازسرویس خارج شدن واحدهای فرآیندی در مدت کوتاهی پس از راه اندازی بینجامد؛ از این رو دقت، مهارت و تخصص در این مقوله اهمیت بسزایی دارند.
شرکت انتقال گاز ایران
ظرفیت انتقال روزانه گاز به ۸۸۰ میلیون مترمکعب می رسد
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ضمن معرفی پروژه های در حال اجرای این شرکت، اعلام کرد: ظرفیت انتقال روزانه گاز شیرین کشور امسال به بیش از ۸۸۰ میلیون مترمکعب می رسد.
غلامعباس حسینی درباره ظرفیت انتقال روزانه گاز طبیعی در کشور اظهار کرد: شبکه انتقال گاز کشور، شبکه ای منعطف است که ظرفیت انتقال آن تابعی از مصرف کننده و تولیدکننده گاز طبیعی است که در سال ۱۴۰۰، رکورد انتقال گاز شیرین مربوط به روز ۱۶ دی ماه برابر با ۸۵۲ میلیون مترمکعب بود.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود با توجه به روند تولید و توسعه خطوط انتقال، ظرفیت انتقال گاز شیرین در حالت بیشینه آن در سال ۱۴۰۱ به ۸۸۱ میلیون مترمکعب در روز برسد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به میانگین انتقال روزانه گاز طبیعی در کشور تصریح کرد: براساس آخرین گزارش های موجود، میانگین انتقال روزانه گاز در سه ماه نخست امسال، ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که شاخص قابل توجهی برای بازده شبکه انتقال در فصل بهار است. به گفته حسینی، در سه ماه نخست امسال، ۶۵ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در شبکه منتقل شده است.
وی همچنین درباره پروژه های در حال اجرای شرکت انتقال گاز ایران گفت: طراحی و ساخت سامانه آموزش عملیات پیگرانی در خطوط انتقال گاز در بستر واقعیت مجازی با همکاری پژوهشگاه دانش های بنیادی، تعیین Set Point های شیرهای LBV روی خطوط لوله انتقال گاز برحسب شرایط هندسی و دینامیک ترکیدگی با همکاری دانشگاه صنعتی شاهرود، تحلیل ریشه ای عیب در پوسته کمپرسور گاز تأسیسات قم ۱، ارائه روش اجرایی ترمیم و بازرسی و نظارت بر اجرای پایلوت با همکاری دانشگاه تهران، تحقیقات ریشه یابی خرابی علل خرابی توربین ZORYA-DU80 درسایت سراجه باهمکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر و بررسی ساعت کارکرد معادل در توربین های N.P. MS5002C و تخمین عمر باقیمانده آن با همکاری دانشگاه تهران از جمله پروژه های در حال اجرای شرکت انتقال گاز ایران است.
حسنی همچنین درباره طرح های افزیش ظرفیت انتقال گاز گفت: تأسیسات تقویت فشار گاز نورآباد ۱۰ با سه توربین، تأسیسات تقویت فشار گاز دوراهان ۱۰، تأسیسات تقویت فشار گاز پل کله ۱۰، تأسیسات تقویت فشار گاز برازجان ۶ و تأسیسات تقویت فشار گاز آرادان با دو توربین، مجموعه طرح هایی هستند که امسال به بهره برداری می رسند تا انتقال گاز به بهترین نحو منتقل شود.
تعمیرات اساسی برای انتقال پایدار گاز
مدیرعامل شرکت انتقال گازایران به فعالیت های حوزه تعمیرات اساسی نیز اشاره و تصریح کرد: همسو بااجرای اهداف شرکت انتقال گاز(انتقال گازپایدار، پاک، ایمن و بهره ور)برای امسال بیش از 170مورد تعمیرات توربو/ الکترو/ انجین وکمپرسورگاز برنامه ریزی شده که تا پایان خردادماه بیش از45 مورد آنها پایان یافته است.