با مشارکت بانـک ها و شـرکت های اکتشاف و تولید داخلی انجام می شود
سرمایه گذاری 7 میلیارد دلاری برای توسعه میدان آزادگان
مشعل تفاهمنامه طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید به ارزش هفت میلیارد دلار امضا شد. این تفاهمنامه با حضور رئیس جمهور، معاون اول رئیس جمهور، وزیر نفت و رئیس سازمان برنامه و بودجه، توسط محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و مدیران بانک های خصوصی و دولتی و شرکت های اکتشاف و تولید داخلی به امضا رسید. در این طرح، سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان با هدف رسیدن به تولید ۵۷۰ هزار بشکه نفت در روز پیش بینی شده است و بانک های مهم کشور و شرکت های اکتشاف و تولید در این طرح سهامدار می شوند و بخشی از سهام این طرح نیز به مردم واگذار خواهد شد. ابراهیم رئیسی این اتفاق در انعقاد تفاهم نامه مشارکت بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی و فنی، برای اجرای یک طرح بزرگ نفتی را مصداق بسیج توان داخلی دانست که زمینه ارتقای اعتماد سرمایه گذاران بخش خصوصی و مردم برای مشارکت در چنین طرح های بزرگی را نیز فراهم می کند. وزیر نفت هم در این مراسم خبر داد که در گام نخست، اجرای پنج پروژه بزرگ برنامه ریزی شده است که هر هفته اجرای یکی از آنها آغاز خواهد شد.
میدان نفتی آزادگان بزرگ ترین میدان نفتی کشور است که در دولت گذشته طرحی برای توسعه آن اجرا نشد، اما دولت سیزدهم اقدام های مهمی برای توسعه آن انجام داده که در بخش کوتاه مدت، تاکنون افزایش ۶۰ درصدی ناوگان حفاری و به تولید رساندن ۲۰ چاه از چاه های حفاری شده قبلی انجام شده است.
میدان نفتی آزادگان در منطقه دشت آبادان، در حدود ۸۰ کیلومتری غرب و جنوب غرب اهواز و در امتداد مرز ایران و عراق در مساحتی بالغ بر ۱۵۰۰ کیلومترمربع قرار دارد و عنوان بزرگ ترین میدان نفتی مشترک ایران را در اختیار دارد. از طرفی این میدان را دهمین میدان بزرگ نفتی جهان برمی شمارند. این میدان مهم ترین مخزن جوان (گرین فیلد) و کمتر توسعه یافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور در خود دارد. ایران و عراق به طور مشترک از این میدان بهره برداری می کنند؛ عراق این میدان را با نام مجنون می شناسد.
پیش از این هشت شرکت بین المللی برای توسعه این میدان کار مطالعات جامع آن را انجام داده بودند، اما به جز شرکت CNPCI که توسعه بخشی از میدان آزادگان شمالی را اجرا کرد، باقی شرکت ها به دلیل تحریم ها برای توسعه میدان قدم به میان نگذاشتند. همین موضوع دولت سیزدهم را بر آن داشت تا فعالیت عقب مانده گذشته را بدون معطلی برای شرکت های بین المللی، با تکیه بر توان و دانش ایرانی با استفاده از حداکثر توان و مقدورات داخلی پیش ببرد و با این اوصاف باید گفت که تکمیل توسعه این میدان در دولت سیزدهم جانی تازه به خود گرفت و از آنجایی که در دولت گذشته طرحی برای توسعه آن اجرا نشده بود، با ورود دولت سیزدهم به عنوان نخستین اقدام، تعداد ناوگان حفاری میدان ۶۰ درصد افزایش یافت و ۲۰ چاه حفرشده قبلی به تولید رسید. آن طور که جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بارها بر آن تأکید کرده اند، تکمیل توسعه این میدان نخستین اولویت نفتی وزارت نفت دولت سیزدهم است.
حالا با امضای یادداشت تفاهم توسعه میدان، توسعه آن در آینده پیش رو به مجموعه ای از شرکت های ایرانی در قالب یک شرکت واحد، سپرده می شود. با توسعه جامع این میدان ، بر اساس مطالعات انجام شده از سوی شرکت های مختلف داخلی و خارجی، پیش بینی می شود تولید از این میدان به حدود ۵۷۰ هزار بشکه در روز برسد.
براساس ارزیابی شرکت های مختلف، این میدان حدود ۳۲ میلیارد بشکه نفت درجا دارد که در چهار مخزن سروک، کژدمی، گدوان و فهلیان جای گرفته است. پیش تر توسعه بخش ایران این میدان در قالب دو میدان مجزای آزادگان شمالی و جنوبی دنبال می شد که از توسعه آن تاکنون روزانه حدود ۱۹۰ هزار بشکه حاصل می شود.
در برنامه میان مدت، به منظور تکمیل توسعه میدان نفتی آزادگان، شرکت ملی نفت در اقدام جدید به دنبال توسعه هم زمان فاز دوم آزادگان شمالی و فاز دوم آزادگان جنوبی با یک کارفرمای واحد و مدیریت یکپارچه مهندسی مخزن است.
در اجرای این طرح به صورت همزمان از ظرفیت بانک های دولتی و خصوصی، صندوق توسعه ملی (بانک های ملی، سپه، ملت، پارسیان، تجارت، شهر و صندوق توسعه ملی) و شرکت های اکتشاف و تولید داخلی (ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، قرارگاه خاتم، مپنا و پتروپارس) استفاده خواهد شد. این طرح از لحاظ تامین داخلی منابع مالی با مبلغ هفت میلیارد دلار تاکنون بزرگترین طرح سرمایه گذاری چند دولت اخیر محسوب می شود.
این طرح همچنین موجب توسعه کم سابقه توان تولید داخل در حوزه تأسیسات نفتی و پر کردن ظرفیت خالی سازندگان تجهیزات و پیمانکاران epc و epd خواهد شد. با اجرای این طرح و در یک دوره هفت ساله، تولید نفت میدان آزادگان از ۱۹۰ هزار به ۵۷۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
رئیس جمهور: منتظر خارجی ها نماندیم
رئیس جمهوری امضای تفاهم نامه ۷ میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری در میدان مشترک نفتی آزادگان را مصداق بسیج توان داخلی کشور دانست و گفت: هدایت نقدینگی در مسیر رونق تولید، بهره مندی از توان فنی و جذب سرمایه داخلی در رشد اقتصادی و پیشرفت کشور بسیار مؤثر است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در آیین امضای تفاهم نامه توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید، جذب سرمایه و سرمایه گذاری در زمینه رونق تولید و ایجاد اشتغال را از مهم ترین ضرورت های امروز کشور دانست و گفت: یکی از اهداف و دلایل اجرای اصلاحات اقتصادی، فراهم کردن زمینه برای جذب سرمایه در عرصه تولید است. وی تحقق هدف رشد اقتصادی ۸ درصدی را نیز در گرو افزایش سرمایه گذاری دانست و افزود: کاری که امروز در نتیجه هم افزایی و کنار هم قرار گرفتن شرکت های بزرگ اقتصادی به عنوان پیشرانان اقتصاد برای اجرای طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان انجام شده، گام نخست در ایجاد زمینه های جذب سرمایه در مسیر تولید و رشد اقتصادی است.
رئیس جمهوری گام دوم این حرکت را به میدان آمدن بانک ها دانست و تصریح کرد: صاحب نظران اقتصادی اتفاق نظر دارند که خلق نقدینگی وقتی مایه نگرانی است که به سمت تولید هدایت نشود، اما اگر افزایش نقدینگی صرف رونق و تقویت بسترهای تولید شود، نگرانی ایجاد نخواهد کرد. رئیسی یکی از مهم ترین بخش ها برای جذب سرمایه و رونق تولید را بخش نفت و پتروشیمی معرفی و اظهار کرد: اتفاق امروز در انعقاد تفاهم نامه مشارکت بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی و فنی، برای اجرای یک طرح بزرگ نفتی، علاوه بر تأمین منابع اجرای یک پروژه بزرگ، مصداق بسیج توان داخلی بوده و زمینه ارتقای اعتماد سرمایه گذاران بخش خصوصی و مردم برای مشارکت در چنین طرح های بزرگی را نیز فراهم می کند. وی با تأکید بر اینکه ارتقای بهره وری نیز باید توأمان با جذب سرمایه مورد توجه قرار گیرد، گفت: افزایش سرمایه گذاری و ارتقای بهره وری باعث رشد اقتصادی خواهد شد.
رئیس جمهوری با بیان اینکه انعقاد این تفاهم نامه را باید همسو با هم افزایی منابع و توانمندی های داخلی به فال نیک گرفت، افزود: وقتی بانک های بزرگ و مورد اعتماد مردم در اجرای چنین طرح هایی پای کار بیایند، اعتماد مردم و بخش خصوصی نیز به چنین طرح هایی جلب و سرمایه های خرد و کلان سرگردان در جامعه نیز در مسیر توسعه پایدار کشور به این طرح ها جذب می شود.
رئیسی اجرای چنین طرح هایی را مصداق تلاش برای تحقق شعار سال تولید، اشتغال، دانش بنیان دانست و تصریح کرد: جذب سرمایه های کلان و منابع بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی برای توسعه و پیشرفت کشور، برای مردم اعتماد آفرین و برای دشمنان ناامیدکننده است.
وی اظهار کرد: در سال های اخیر سرمایه گذاری در زیرساخت های اساسی کشور اعم از ریل و برق و امثال آن، به ویژه نفت و انرژی، آنچنان که باید انجام نشد، اما در دولت مردمی منتظر خارجی ها نماندیم و مردم نتایج امیدبخش و غرورآفرین این سرمایه گذاری ها را به زودی مشاهده خواهند کرد.