آییننامه اجرایی اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت تصویب شد
گامهای عملی وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی انرژی
فتح آخرین قله بدون گـــاز استان البرز
خط پایان برندهای خارجی در ایران
صنعت پتروشیمی در خط مقدم ساخت داخل
سوخت رسانی پایدار در پهناورترین استان
کمک آب ، باد و خورشید به انرژیهای فسیلی
بهرهمندی از ابزارهای نو برای صیانت از تأسیسات گاز
افزایش ۵۶ درصدی میانگین تولید و فروش محصول
هنر خوشنویسی روح انسان را صیقل می دهد
همکار نفتی مدیر تیمهای ملی وزنهبرداری ایران شد
امید واریم قانون برای تیم های نفتی اصلاح شود
در نشست هیأت دولت
سخنگوی دولت از تصویب آیین نامه اجرایی اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت در نشست هیأت وزیران خبر داد. علی بهادری جهرمی در حاشیه نشست روز چهارشنبه (15 تیرماه) هیأت دولت، درباره مصوبه های هیأت وزیران گفت: لایحه اصلاح موادی از قانون بودجه ۱۴۰۱ که در این نشست تصویب شد، درباره بعضی مواد قانون بودجه بود که آثار تورمی داشت و باید تدابیری برای آنها اندیشیده می شد. وی آیین نامه اجرایی اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت را دیگر مصوبه نشست هیأت دولت برشمرد و افزود: این موضوع سال ها از سوی مراجع مختلف نظارتی پیگیری می شد که این رابطه باید شفافیت داشته باشد؛ چراکه به شفافیت مالی و سلامت مالی کمک می کند. هم آیین نامه، هم نمونه و الگوی قرارداد به تصویب هیأت وزیران رسید که این تحول بزرگ در صنعت نفت به اصلاح ساختار بودجه کمک خواهد کرد.
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور بیان کرد:
معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: اقدام های بسیار خوب و قدرتمندی در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شده است. عبدالرحمن کشوری روز چهارشنبه در نشست تخصصی کمیته پدافند غیرعامل وزارت نفت در محل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: هم اکنون در جنگی ترکیبی، واقعی و هدفمند با دشمنان ملت ایران در حوزه های مختلف، بویژه در حوزه های زیرساختی و سایبری روبه رو هستیم. وی با اشاره به اینکه صنعت پتروشیمی، یکی از اماکن مورد طمع دشمنان به شمار می آید، افزود: به واسطه ارزیابی ریسک، اقدام ها و طرح های پدافندی بسیار خوبی در این باره انجام شده است. معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور تصریح کرد: باید توجه داشت که دفاع و پاسخ به خرابکاری های دشمن، نیازمند نگاه کارآمد و جدی است. کشوری با بیان اینکه تهدیدهای امنیتی و سایبری، از شاخص ترین مؤلفه های مورد توجه دشمن برای ضربه به زیرساخت های اقتصادی است، اظهار کرد: تاکنون پاسخ های مناسبی در حوزه پدافندی به دشمنان داده شده است؛ اما همواره باید نسبت به تهدیدها آگاه بود و برای مقابله با آنها آمادگی لازم نیز وجود داشته باشد. وی گفت: اقدام های بسیار خوب و قدرتمندی در حوزه مدیریت بحران و پدافند غیرعامل در سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شده؛ اما باید برابر با ارزیابی ریسک انجام شده، موارد مربوط به «پیش بینی» و «پیشگیری» بیش از پیش مورد توجه صنعت پتروشیمی قرار گیرد. معاون انرژی سازمان پدافند غیرعامل کشور، تقویت مقوله پدافند غیرعامل را الزامی دانست و افزود: باید به مشترک بودن بعضی آسیب پذیری ها (با توجه به ارزیابی ریسک های) صنعت پتروشیمی در واحدهای تولیدی توجه داشت و طرحی جامع و مجزا برای مقابله با آنها تهیه و ارائه کرد. کشوری، طرح توانمندسازی در شرایط اضطراری را نقطه عطفی در سطح آمادگی و رویارویی با شرایط اضطراری در صنایع پتروشیمی دانست و گفت: اقدام های مطلوبی در چند سال اخیر در حوزه پدافند غیرعامل و مدیریت شرایط اضطراری در منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی انجام شده که باید به عنوان الگویی موفق به دیگر بخش های وزارت نفت تعمیم داده شود.
مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران، طی بازدیدی دو روزه از سازمان منطقه ویژه اقتصادی پارس با مدیرعامل، کارکنان ایثارگر شاغل در این سازمان و خانواده شهدا دیدار و گفت وگو کرد. شریف حسینی در این سفر با حضور در منزل دو خانواده از فرزندان شاهد و یادگاران شهدای سازمان منطقه ویژه پارس در شهر جم، از مقام و منزلت خانواده های کارکنان شاهد تجلیل کرد. وی در این دیدارها با اشاره به جایگاه رفیع شهدا که عزت و اقتدار را برای ملت و کشور به ارمغان آورد، از صبر و شکیبایی خانواده معظم شهیدان قدردانی کرد. مشاور وزیر نفت در امور ایثارگران همچنین در ادامه سفر به منطقه عسلویه در نشست صمیمانه با نمایندگان ایثارگران سازمان منطقه ویژه پارس و تبادل نظر با آنها، ضمن بررسی مشکلات، بر تلاش خویش برای رفع دغدغه های آنها تأکید کرد.
مشاور رئیس کل دیوان محاسبات:
مشاور رئیس کل دیوان محاسبات کشور درباره گزارش تفریغ بودجه ۱۴۰۱ گفت: گزارش دیوان محاسبات درباره درآمدهای حاصل از فروش نفت، تنها مربوط به سهم دولت است. عبدالله صفایی نسب درباره منابع دولت در دو ماه نخست، بویژه درآمدهای مربوط به فروش نفت، گاز و میعانات گازی اظهار کرد: درآمدهای حاصل از فروش نفت، گاز و میعانات گازی مندرج در قانون بوجه که به صورت ریالی درج شده و مورد ارزیابی این دیوان قرار گرفته، تنها مربوط به سهم دولت از کل منابع حاصل از فروش و صادرات نفت، گاز و میعانات گازی بوده و سهم های قانونی صندوق توسعه ملی و وزارت نفت در این گزارش درج نشده و بی شک مقدار تولید و فروش نفت، گاز و میعانات گازی در سه ماه نخست امسال با در نظر گرفتن سهم های قانونی بیش از این افزایش می یابد. وی افزود: مقدار درآمدهای حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی در دو ماه نخست سال ۱۴۰۱ (هم سهم دولت و هم سهم ارزی) نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش یافته است. مشاور رئیس کل دیوان محاسبات کشور تصریح کرد: افزون بر این، درآمدهای حاصل از فروش نفت، گاز، فراورده و میعانات به صورت ارزی وصول می شود و بانک مرکزی مسؤولیت تبدیل آن به ریال و واریز به خزانه را به عهده دارد که عموماً این اتفاق، بویژه در ماه های نخست سال با تأخیر زمانی انجام و گزارش دیوان بر اساس ریال واریزی به خزانه تهیه می شود که به همین دلیل بخشی از وصول ریالی درآمدها در ماه های بعد قابل مشاهده خواهند بود. صفایی نسب گفت: گزارش های تفریغ دو ماه دیوان، تنها همسو با وظایف قانونی و به منظور توجه مجریان در تحقق عملکرد احکام قانون بودجه ۱۴۰۱ و توجه مسؤولان ادر وصول به موقع منابع بودجه ای برای تأمین مصارف به هنگام بودجه دولت است.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقدام دولت و وزارت نفت در حوزه دیپلماسی اقتصادی و انرژی حرکتی تحول گرایانه است، گفت: امیدواریم مردم بزودی نتیجه این دستاوردها را در حوزه معیشتی ببینند. موسی احمدی با اشاره به توسعه روابط ایران با ترکمنستان و قرارداد سوآپ گازی گفت: بر اساس این توافق، ترکمنستان به جمهوری آذربایجان گاز می فروشد و این گاز از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان ترانزیت می شود و ایران می تواند گاز مصرفی مورد نیاز پنج استان شمالی کشور را نیز از حق انتقال این گاز برداشت کند که این قرارداد می تواند نقش مهمی در توسعه اقتصاد کشور داشته باشد. وی افزود: در شرایط کنونی رشد صادرات نفتی، توسعه روابط با کشورهای همسایه و احیای دیپلماسی اقتصادی و انرژی نویدبخش مسیر روشن اقتصاد ایران است، همچنین بازگشت ارز حاصل از فروش نفت و تسهیل گری های حوزه صادرات کشور نقش بسزایی در افزایش درآمدهای ارزی کشور دارد که امیدواریم مردم بزودی نتیجه این دستاورد را در حوزه معیشتی مشاهده کنند. نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: از ابتدای دولت سیزدهم و اقدام های انجام شده در حوزه همکاری با کشورهای همسایه شاهد رونق در حوزه تجارت خارجی بوده ایم، به نحوی که حجم تجارت خارجی ایران رشد قابل توجهی داشته است. احمدی اظهار کرد: دیپلماسی اقتصادی و انرژی در دولت سیزدهم جایگاه خوبی پیدا کرده و امیدواریم در آینده نیز با فعال تر شدن این حوزه موقعیت ایران از نظر اقتصادی در جهان ارتقا یابد.
بر اساس تازه ترین گزارش اوپک
تولید نفت خام سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) بر اساس گزارش این سازمان در ماه ژوئیه (تیرماه - مردادماه) با افزایش ۲۳۴ هزار بشکه ای از ۲۸ میلیون بشکه گذشت. به گزارش شانا و به نقل از دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، گزارش ماه ژوئیه اوپک نشان می دهد ۱۳ عضو این سازمان بر اساس گزارش منابع ثانویه در ماه ژوئن، ۲۸ میلیون و ۷۱۶ هزار بشکه نفت خام تولید کردند که ۲۳۴ هزار بشکه بیشتر از ۲۸ میلیون و ۷۱۶ هزار بشکه ماه مه بوده است. بر اساس گزارش ماه ژوئن اوپک، عربستان با تولید روزانه ۱۰ میلیون و ۵۸۵ هزار بشکه، عراق با تولید روزانه ۴ میلیون و ۴۳۴ هزار بشکه و امارات با تولید روزانه ۳ میلیون و ۸۳ هزار بشکه، تولیدکنندگان بزرگ اوپک هستند. ایران در ماه ژوئن ۲ میلیون و ۵۷۵ هزار بشکه نفت خام تولید کرده که ۳۱ هزار بشکه بیشتر از ماه مه (خردادماه – تیرماه) بوده است. قیمت نفت خام سنگین ایران بر اساس تازه ترین گزارش اوپک، در ماه ژوئن نسبت به ماه مه ۳۷ سنت افزایش یافته است. قیمت نفت خام سنگین ایران در ماه ژوئن ۱۱۵ دلار و ۸۵ سنت ثبت شد، در حالی که این رقم در ماه مه ۱۱۵ دلار و ۴۸ سنت برای هر بشکه بود. قیمت سبد نفتی اوپک هم در ماه ژوئن به ۱۱۷ دلار و ۷۲ سنت برای هر بشکه رسید که ۳ دلار و ۸۵ سنت بیشتر از ماه مه بوده است. میانگین قیمت نفت خام سنگین ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی ۶۳ دلار و ۶۳ سنت و در سال ۲۰۲۲ میلادی ۱۰۵ دلار و ۱۴ سنت بوده است.
شرکت انرژی انی ایتالیا از کاهش حجم گاز دریافتی این شرکت از سوی گازپروم روسیه خبر داد. به گزارش خبرگزاری رویترز، شرکت انرژی انی ایتالیا اعلام کرد: حجم گاز دریافتی از شرکت دولتی گازپروم روسیه روز دوشنبه (۲۰ تیرماه) در مقایسه با چند روز اخیر، یک سوم کاهش می یابد. با آغاز عملیات تعمیر و نگهداری برنامه ریزی شده خط لوله نورد استریم یک (خط لوله انتقال گاز روسیه به آلمان) و توقف جریان گاز، نگرانی هایی درباره عرضه گاز این کشور به اروپا در صورت تداوم توقف جریان ایجاد شده است. شرکت انی با انتشار یادداشتی در وب سایت خود بدون اشاره به دلیل کاهش عرضه گاز، اعلام کرد گازپروم روز دوشنبه حدود ۲۱ میلیون مترمکعب گاز عرضه خواهد کرد، در حالی که انی در چند روز گذشته روزانه حدود ۳۲ میلیون مترمکعب گاز دریافت کرده است. پس از آغاز درگیری های روسیه و اوکراین در ماه فوریه، ایتالیا در تلاش است وابستگی خود را به گاز روسیه کاهش و ذخیره سازی به موقعی برای فصل زمستان انجام دهد. روبرتو چینگولانی، وزیر محیط زیست ایتالیا، روز دوشنبه در کنفرانسی اعلام کرد: ما به طور حتم باید در ماه های پایانی سال به سطح ذخیره سازی ۹۰ درصد برسیم. وی افزود: شمار عرضه کنندگان جدید در دو سال آینده افزایش خواهد یافت و این امکان را به ما می دهد تا نیمه دوم سال ۲۰۲۴ میلادی به عرضه کنندگان روس وابسته نباشیم؛ اما زمستان ۲۰۲۲ کمی حساس تر خواهد بود. استفانو ونیر، مدیر شرکت اسنام، مجری شبکه گاز، در این کنفرانس اعلام کرد، هم اکنون ایتالیا حدود ۶۴ درصد از ظرفیت ذخیره سازی گاز خود را تکمیل کرده است.
مشعل میدان پارس جنوبی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است. در سال ۱۳۶۹ با حفر نخستین چاه اکتشافی در این میدان وجود گاز تأیید شد. سهم ایران از این میدان ۹۷۰۰ کیلومتری، ۳۷۰۰ کیلومتر است و با ذخایر ۱۴ هزار میلیارد مترمکعب حدود ۸ درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده است. حجم ذخایر میعانات گازی این میدان ۱۸ میلیارد بشکه تخمین زده شده است. توسعه این میدان در سال ۱۳۷۶ از سوی ایران آغاز شد. توسعه میدان مشترک گازی که با امضای قرارداد فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی با شرکت های توتال، گازپروم و پتروناس مالزی به طور رسمی وارد مرحله اجرایی شد؛ قرار است با نهایی شدن فازهای 11 و 14 پارس جنوبی به اتمام برسد. قطر شریک ایران در این میدان مشترک اگرچه اقدام های توسعه ای در این مخزن را از سال ۱۹۹۰ (۱۳۶۹) آغاز کرده بود، اما با تسریع فعالیت های ایران در این حوزه در میزان برداشت از ما عقب ماند.
وزارت نفت دولت سیزدهم با تمركز بر توسعه ميدان گازي پارس جنوبي، اتخاذ تمهيدات لازم و استفاده از تمامي ظرفیت های موجود براي افزايش توليد گاز غني از اين ميدان مشترك گازي را در برنامه قرار داد و با فعالیت های انجام شده، در حوزه پارس جنوبی، تا پایان سال 1400 ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز یکهزار میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت. میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر، از روند افزایشی قابل توجه برخوردار بوده و در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته که با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰ درصد ارتقا یافته است.
با بهره برداری از فازهاي میدان گازی پارس جنوبی، ميزان توليد گاز غني ايران از كشور قطر با وجود سهم دو برابري اين كشور از اين ميدان گازي مشترك، پيشي گرفته است. توسعه فازهاي 13 و 22 و 24 به اتمام رسيده و توسعه فاز 14 نیز با پیشرفت فیزیکی بیش از 91 درصد در پایان سال 1400 در حال انجام است.
پیگیری اجرای فاز 11 طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي و پیش بینی تولید اولیه از این طرح در سال 1401 (پيشرفت فيزيكي بیش از 34 درصد در پایان سال 1400) در حال انجام است. از جمله اهداف طرح استخراج روزانه 2 ميليارد فوت مكعب گاز خام و ميعانات گازي همراه و ارسال گاز توليدي فاز 11 به پالایشگاه های فازهاي 6، 8 و 12 هر یک به میزان يك ميليارد فوت مكعب است. مشخصات كلي طرح شامل حفاری 24 حلقه چاه، 2 سکوی تولیدی هركدام به ظرفيت یک ميليارد فوت مكعب گاز ترش (معادل 28 ميليون مترمکعب در روز)، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی به همراه خطوط 4 اينچ تزریق منو اتیلن گلایکول و تأسیسات اتصال به ورودی پالایشگاه فازهای 6، 7 و 8 و فاز 12 پارس جنوبی، طراحی، ساخت و نصب سکوی فشارافزایی برای حفظ و نگهداشت تولید و تأسیسات فشارافزایی به همراه متعلقات کامل است.
طرح توسعه فاز ۱۱، آخرین طرح توسعه میدان گازی پارس جنوبی است که در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی (IPC) آن در سال ۹۶ به کنسرسیوم شرکتهای «توتال» فرانسه، «CNPCI» چین و پتروپارس واگذار شد و تیرماه 1396 بود که قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، میان شرکت ملی نفت ایران به عنوان کارفرما و کنسرسیوم توتال (۵۰.۱ درصد)، سی ان پی سی آی (۳۰ درصد) و پتروپارس (۱۹.۹) امضا شد. عمر نام و حضور توتال در این قرارداد و همچنین کشورمان، یک سالی بیشتر دوام نداشت و دست تحریم ها به فعالیت این مجموعه در فاز 11 پارس جنوبی خاتمه داد و فعالیت انجام شده از سوی آن به مطالعات بنیادی، مطالعات تقویت فشار و به موازات آن مناقصه انتخاب پیمانکار برای بخش جکت، حفاری و خطوط لوله و مشخص شدن پیمانکار آن منجر و محدود شد.
با رفتن توتال، حضور چینی ها در این فاز و همچنین قرارداد، گسترده تر و بیشتر شد؛ آنگونه که با رفتن توتال، سی ان پی سی آی، رهبر کنسرسیوم طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی شد و به نظر می رسید دیگر سرنوشت این فاز مهم برای توسعه و تولید، مشخص و قطعی شده و حضور چینی ها در این قرارداد پایدار خواهد بود، اما دامنه و محدودیت تحریم ها به قدری محکم بود که پس از توتال، نوبت به حذف نام دیگری از این قرارداد رسید، حتی چینی ها از حضور در این قرارداد روی گردان شده و عمر آنها هم دوامی نداشت.
با اعلام رسمی خروج شاخه بین المللی شرکت ملی نفت چین (سی ان پی سی آی) از طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی که پس از خروج شرکت فرانسوی توتال، سهامدار ۸۰.۱ درصد از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی بود، پتروپارس به تنهایی توسعه این پروژه را عهده دار شد.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم و اولویت بخشی به توسعه میدان های مشترک نفتی و گازی، توسعه و تکمیل فاز ۱۱ پارس جنوبی، یکی از اصلی ترین اولویت های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران اعلام شد.
جواد اوجی، وزیر نفت درباره آخرین وضعیت فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی گفته است: اگرچه آخرین و بلاتکلیف ترین فاز پارس جنوبی فاز 11 بود و شرکت توتال فرانسه با وجود آنکه مطالعات آن را انجام داده بود، اما به دلیل تحریم ها از ادامه کار منصرف شد و پروژه را تحویل داد اما در دولت مردمی و با آغاز کار وزارت نفت موضوع بهره برداری و آغاز عملیات اجرایی فاز یازده را در اولویت کاری خود قرار دادیم و با تدابیر و ابتکاراتی که همکارانمان در وزارت نفت به خرج دادند، به شما قول می دهم مهرماه امسال تولید فاز 11 را آغاز کنیم.
طبق اعلام وزیر نفت، پیش بینی می شود روزانه 670 میلیون فوت مکعب گاز از فاز یازده پارس جنوبی به بهره برداری برسد و در این مسیر از ظرفیت و توان شرکت های داخلی استفاده کرده ایم و درباره توان لازم فنی شرکت های داخلی برای راه اندازی فاز 11 بیان دو موضوع بسیار مهم است یکی آغاز بهره برداری از فاز 11است که با ابتکار همکارانمان در شرکت ملی نفت و با جا به جای سکوی فاز C 12 که در فاز 11 و حفاری چاه های جدید، البته با توان داخلی محقق شد، اما برای ایستگاه تقویت فشار که مربوط به تمامی فازهای پارس جنوبی با همکاری مشاوران داخلی و خارجی در وقت خودش انجام خواهیم داد. در همین زمینه چندی قبل محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از وارد شدن ۱۲ میلیون مترمکعب گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی از چهار حلقه تولیدی به مدار تولید تا زمستان امسال خبر داد و گفت: توسعه این فاز از سوی مجموعه پتروپارس در حال اجراست و بنا داریم چهار حلقه چاه از چاه های دوازده گانه این فاز را امسال به تولید برسانیم که حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون فوت مکعب می شود. انجام این کار هم به عهده شرکت های مپنا و مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی است که همه حفاری ها تا رسیدن به مخزن تکمیل شده است.
چندی قبل شرکت پتروپارس دو تفاهم نامه همکاری با دانشگاه صنعتی شریف و شهید بهشتی برای بومی سازی دانش فشارافزایی گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی را با هدف بررسی اولیه و مقدماتی مطالعات امکان سنجی فنی و اقتصادی فشارافزایی گاز ترش فاز ۱۱ در دریا را امضا کردند.
هدف شرکت پتروپارس از امضای این تفاهم نامه بررسی های اولیه و مقدماتی مطالعات امکان سنجی در خصوص فشارافزایی گاز ترش فاز ۱۱ پارس جنوبی با همکاری شرکت های دانش بنیان به همراه دانش بومی داخلی است.
به هر روی، پرونده پایان توسعه بزرگ ترین مجموعه صنعتی انرژی کشور در پارس جنوبی که از سال ها پیش معطل دو فازهای 11 و 14 پارس جنوبی مانده بود، با تعیین و تکلیف این دو فاز در دولت سیزدهم، به مراحل نهایی خود رسیده است و انتظار می رود با ورود آنها به مدار تولید، شرایط مطلوب تری برای تامین گاز در داخل و بازارهای فرامرزی رقم بخورد.
عملکرد 100 روزه از زبان مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران تشریح شد
مشعل شرکت ملی حفاری ایران، سابقه ای به قدمت تولد نفت در گستره جغرافیایی کشورمان دارد. به عبارت دیگر، همان زمان که نخستین حفاری در مسجدسلیمان با پیدایش نفت همراه شد، این صنعت مهم نیز در کشور تولد یافت تا پس از آن، یک به یک کشف مخازن جدید در دیگر مناطق تداوم داشته باشد و حوزه های نفتی هفتگل، آغاجاری، گچساران، پازنان و نفت سفید کشف شود؛ اگرچه از همان ابتدا، این صنعت با فراز و نشیب های زیادی همراه بود، به گونه ای که صنعت حفاری به دلیل حساسیت و ویژگی آن همچنان در تسلط بیگانگان باقی ماند و شرکت های خارجی، حتی پس از ملی شدن صنعت نفت حاضر نبودند تسلط و نقش کلیدی و کنترل خود را تا سال 1357 در این بخش از دست بدهند؛ اما تأسیس شرکت ملی حفاری ایران به فرمان امام خمینی(ره) در سال 1358 را می توان نقطه استقلال در بخش حفاری ایران دانست؛ در آن ایام که فعالیت این شرکت تنها با 6 دستگاه آغاز شد و هم اکنون ناوگان آن با ۷۲ دستگاه حفاری خشکی و دریایی و بالغ بر ۱۸ هزار نیروی انسانی و برخورداری از متخصصان و کارکنان مجرب و کارآمد، نقشی محوری در کشف منابع هیدروکربوری و توسعه میدان های نفت و گاز در جغرافیای مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور ایفا می کند. با این مقدمه می توان دریافت، با توجه به اینکه صنعت حفاری، یکی از کلیدی ترین بخش های عملیات بالادستی برای دستیابی به مخازن نفت و گاز و حلقه آغازین زنجیره ارزش در فرایند تولید است، رشد شاخص ها در این صنعت اعم از تعداد دستگاه های حفاری به کارگیری شده در میادین نفت و گاز یا افزایش چاه های تکمیلی و....معیاری برای ارزیابی توسعه میادین و در نهایت بهره برداری بیشتر از منابع هیدروکربوری به شمار می رود، به آن دلیل که صنعت حفاری، تاثیر مستقیم بر تولید نفت دارد و در ایامی که رویکرد وزارت نفت با رشد ظرفیت تولید و صادرات همراه بود، می توان رشد شاخص ها در بخش های مختلف را در این مسیر تلقی کرد.
با توجه به اهمیت این موضوع، حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به بیان عملکرد 100 روزه امسال این شرکت پرداخته است که در ادامه می آید:
افزایش 25 درصدی شمار چاه های تکمیل شده در مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور با کاربست ناوگان حفاری شرکت ملی حفاری ایران، از ابتدای امسال تاکنون در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، آماری امیدوارکننده به شمار می آید و بنا بر گزارش های ارائه شده از سوی مسؤولان این حوزه راهبردی و در سطح کلان صنعت نفت کشور، از رشد آهنگین توسعه در این حوزه حکایت دارد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به این افزایش25 درصدی از ابتدای امسال تاکنون توضیح داد: از مجموع 30 حلقه چاه حفر شده در این مدت ، 2 حلقه توسعه ای، 3 حلقه اکتشافی و 25 حلقه تعمیری است که 24 حلقه در گستره شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از جمله در طرح توسعه 28 مخزن، 3 حلقه در شرکت نفت فلات قاره و 3 حلقه در قالب پروژه های مربوط به مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران تکمیل شد. وی همچنین متراژ حفاری در این مدت را 30 هزار و 37 متر عنوان و اظهار کرد: مجموع خدمات یکپارچه ارائه شده به شرکت های متقاضی و پروژه های کلید در دست شرکت در این دوره دو هزار و 778 مورد بوده که از این تعداد دو هزار و 540 مورد مربوط به خدمات فنی حفاری و 238 مورد در بخش خدمات ویژه محقق شده، ضمن اینکه در بخش عملیات ویژه نیز سه هزار و 700 متر حفاری افقی و جهت دار روی 12 حفره صورت گرفته است.
با توجه به نامگذاری امسال به نام «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری، مجموعه وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه آن نیز در تلاش برای حرکت در این مسیر هستند و ارزیابی عملکرد و برنامه های مختلف نیز حاکی از همین امر است. شرکت ملی حفاری ایران نیز از حرکت در مسیر تحقق شعار سال غافل نمانده و گلپایگانی با اشاره به نامگذاری سال 1401 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» توضیح داد: نقشه راه شرکت در سال جاری بر مبنای تحقق این موضوع، پیگیری و با بهره گیری از ظرفیت های موجود شرکت و توانمندی های داخلی ، برنامه های پیش بینی شده با جدیت و تلاش مضاعف دنبال می شود.
از دیگر موضوعات مهم که با توجه به پیوستگی حفاری و نفت، همواره باید مورد توجه قرار گیرد، توسعه، نوسازی و بازسازی ناوگان حفاری است. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در این زمینه گفت: درحالی که ابتدای سال، تعداد دکل های فعال شرکت 61 دستگاه بود، این تعداد هم اینک به 62 دکل افزایش یافته و با بازسازی، نوسازی و روزآمد کردن دکل ها و متعلقات آن و همچنین برنامه های توسعه ای شرکت ملی نفت ایران نظیر توسعه میدان نفتی آزادگان با استفاده از ظرفیت های داخلی و در اجرای این طرح به طور یقین، همه ناوگان حفاری و خدمات یکپارچه جانبی این شرکت به کارگیری خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه لازم است با استفاده از تجارب، دانش فنی و تخصصی و با تدبیر و توکل، همسو با پویایی سازمان از هیچ کوششی دریغ نورزیم و به اهداف کوتاه مدت، میان مدت و کلان شرکت به نحو مطلوب جامه عمل بپوشانیم، اظهار کرد: در سال جاری، به کارگیری تمامی ناوگان حفاری، بازسازی، نوسازی و ارتقای کیفی دستگاه ها و تجهیزات حفاری، تقویت ساخت داخل به منظور تولید دانش بنیان و کیفیت گرایی در دستور کار است که اجرای این نکات، زمینه اشتغال را فراهم می آورد.
گلپایگانی افزود: به موازات فعالیت های عملیاتی، موضوع آموزش های تخصصی و عمومی با هدف بالا بردن سطح آگاهی کارکنان، از ابتدای امسال پیگیری و با بهره گیری از فضای مجازی، حضور استادان در موقعیت های عملیاتی و همچنین تشکیل دوره های آموزشی در اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت با جدیت پیگیری و در این مدت ۴۹ هزار و ۶۰۰ نفر_ ساعت دوره های آموزش تخصصی و عمومی، برای سه هزار و ۲۰۰ نفر از کارکنان شرکت در سطوح مختلف شغلی برگزار شد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، تقویت و توسعه برنامه های آموزش علمی- تخصصی صنعت حفاری را در این زمینه عنوان کرد و گفت: از نکات برجسته در برنامه های امسال که نسبت به سال های گذشته مورد اهتمام ویژه قرار دارد، نهادینه کردن فرهنگ ایمنی و اجرای بی کم وکاست مقررات و ضوابط اچ اس ای در حوزه های ایمنی، بهداشت و محیط زیست است که با همیاری و همدلی همه کارکنان پی جویی می شود و آثار مثبت توجه به این موارد از جمله ارتقای فرهنگ زیست محیطی به طور کامل در سطح سازمان ملموس است.
رسیدگی به مطالبات و مساله نیروی انسانی، از اولویت های اساسی وزارت نفت دولت سیزدهم است که در مسیر تحقق آن، شاهد عملکردی مناسب هم بوده ایم. آنچه وزیر نفت، جواد اوجی پیش از دریافت رای اعتماد مجلس شورای اسلامی بر آن تاکید داشت، این بود که «موفقيت و لازمه انجام مأموريت ملي صنعت نفت را در گرو توانمند کردن و ارتقاي سرمايه انساني می دانم و آن را به عنوان يکي از امور زيربنايي و اولویت های اساسي در برنامه های ارائه شده خود به مجلس شوراي اسلامي تثبيت کرده ام.» این مساله برای کارکنان شرکت ملی حفاری ایران که بخش اعظمی از آنها در مناطق عملیاتی و به شکل اقماری در حال فعالیت هستند، اهمیتی دوچندان دارد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در زمینه توجه به مساله نیروی انسانی در این شرکت توضیح داد: رضایتمندی و ایجاد انگیزه در میان کارکنان، عامل رشد و تعالی سازمان، افزایش بهره وری و راندمان و حضور فعال تر در بازار کار است.
او اظهار کرد: از شمار اقدام های صورت گرفته در این زمینه، اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل نیروهای پیمانکاری و همچنین ثبت نام کارکنان تلاشگر خدمات غذایی و اردوگاهی در سامانه ساپناست که با پیگیری های مستمر در سال جاری تحقق یافت.
بر این اساس، همچنین دو هزار و ۲۹۶ نفر از کارکنان خدمات غذایی و اردوگاهی شاغل در مناطق عملیاتی در سامانه اطلاعات پیمانکاران نیروی انسانی صنعت نفت (ساپنا) ثبت نام شدند.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به اینکه مجموعه کارکنان این شرکت همانند دوران دفاع مقدس، بسیجی وار در ارتقای صنعت نفت و اقتصاد کشور در خط مقدم تولید تلاش می کنند، افزود: شرکت ملی حفاری ایران از نیروی انسانی متخصص، مجرب و سختکوش برخوردار است که جهادگونه برای اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی انجام وظیفه و همه مساعی و تلاش مضاعف خود را به کار گرفته اند و در همین زمینه، توفیقات صنعت حفاری در کشور و دستاورد های این شرکت طی 40 سال گذشته، تبیین و نقشه راه سند تحول اجرایی می شود.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در خصوص تحقق جهاد تبیین گفت: تبیین عملکرد، برنامه ها و دستاورد های سازمان، به پایگاه مقاومت بسیج شرکت محول شد تا با همکاری و هم افزایی مدیران، متخصصان، کارشناسان و شرکت های دانش بنیان، صعود ۴۰ ساله صنعت حفاری کشور از نقطه صفر و وابستگی کامل تا وضعیت کنونی ازنظر توان علمی، دانش فنی، توانمندی تجهیزاتی، پژوهش و ساخت داخل، خودباوری، قطع وابستگی، خوداتکایی و... را منتشر کند.
فرايند توسعه در صنعت نفت، بدون بهره مندی از دانش روز و انجام مطالعات علمي و زيربنايي می تواند به خسارت های فراواني منجر شود؛ به همين دلیل، اين اصل بـه عنوان مبنايي در تمام مجموعه نفت مورد توجه قرار گرفته است. به موازات آن تكيــه بر توان داخـل و ارتقاي سطـح پيمانكاران و شرکت های ايراني فعال در صنعت نفـــت، يـكي از مـــحورهـاي هميشـــگي فعاليـــت در وزارت نــفت دولت سیـزدهم بوده است.
گلپایگانی در این زمیــنه با اعــتقاد به خودکفایی و استفاده از ظرفیت های داخل، به امضای چند قرارداد و سند همکاری در زمینه پژوهش، فناوری، مهندسی ساخت، تدارکات و امور کالا اشاره و خاطرنشان کرد: در سال جاری به منظور استفاده از ظرفیت های سازندگان، تولیدکنندگان، صنعتگران و مجموعه های دانش بنیان، مراکز علمی و پژوهشی رایزنی های موثری در چارچوب همکاری های دوجانبه انجام و اسناد همکاری مشترک میان این شرکت با چند شرکت امضا و مبادله شد که از آن جمله می توان به امضای تفاهمنامه با شرکت نفت و گاز اروندان، کاریان کیش (KKC) ، مهندسی و توسعه ساخت ایمن ایرانیان (دمیکو)، شرکت دانش بنیان مهندسی نوآوران تکساز صنعت (تایکو)، شرکت دانش بنیان خدمات چاه پیمایی اکسیر عضو پارک علم و فناوری استان سمنان و امضای تفاهمنامه علمی، آموزشی و پژوهشی با دانشگاه صنعت نفت اشاره داشت.
بخش دیگر گفت وگو با مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران به موضوع مسؤولیت اجتماعی اختصاص دارد؛ موضوعی که وزارت نفت هـمواره در مســير پيشـبرد اهداف توسعه ای خود، توسعــه و عـمران مناطق محروم را نيز در اولویت های كاري خود قرار داده است. مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در این زمینه، با تاکید بر توجه این شرکت به موضوع مهم همکاری و هم افزایی با بخش های اجرایی در پیشبرد عملیات حفاری چـاه های نفت و گاز، همکاری با سایر دستگاه ها در خصوص تحقق مسؤولیت های اجتماعی نظیر همیـاری با امدادگــران در حادثه ساختمان متـروپل آبـادان را نیز یـادآوری کرد و با اشـاره به تقویت همکاری های آموزشی و استفاده از ظرفیت های این شرکت با جمعیت هلال احمر استان از جمله در بخش خدمات هلی کوپتری افزود: این شرکت همسو با اقدام های انجام شده در حوزه برون سازمانی و درون سازمانی، توجه به امور فرهنگی و رفــاهی کارکنان و خانواده های آنان را نیز مدنظر داشته و توسعه زیرساخت ها و اهتمام به ورزش همگانی کارکنان و خانواده های آنان را در اولــویت برنامه های امور ورزش و تربیت بدنی شرکــت تعــریف کرده است.
مدیرعــامل شرکت ملی حفــاری ایران در پایان این گفت وگو، از تلاش بی وقفه کارکنان ایــن شرکـــت در پیشـــبرد و تحقق بـــرنامـــه ها و پاسخگویی به موقع به نیازهای صنعت نفـت و همچنین صبـــــوری خانــواده های همــــکاران عملیـــاتی و اقمــــاری قدردانی کرد .
گام های عملی وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی انرژی
وصول ۱.۶ میلیارد دلار طلب معوقه سال های گذشته بابت صادرات گاز به عراق با دیپلماسی فعال انرژی و پس از چند ماه مذاکره
انعقاد تفاهمنامه با ترکمنستان برای صادرات خدمات فنی و مهندسی و فرآورده های نفتی
تعامل با كشورهاي روسیه و چین در خصوص گسترش روابط در حوزه انرژي و فعال كردن كميسيون هاي مشترك اقتصادي
امضای تفاهمنامه افزايش دو برابري سوآپ گاز از تركمنستان به آذربايجان(با رقم سالانه 3 تا 4 میلیارد مترمکعب گاز ) در سفر وزير نفت به جمهوري آذربايجان
حضور و مشاركت فعال وزارت نفت در مجامع، سازمان ها و كنفرانس هاي بين المللي حوزه انرژي بخصوص اوپك و كشورهاي همراه
امضای چهار تفاهمنامه و دو قرارداد با کشورهای آمریکای لاتین در زمینه های توسعه و تولید میادین نفت و گاز، ارتقا و نوسازی پالایشگاه ها، صدور خدمات فنی و مهندسی و انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی
انعقاد قرارداد سوآپ گازي سه جانبه بين ايران، تركمنستان و آذربایجان (با رقم سالانه 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز) در تاريخ 7 آذر سال 1400 و اجرایی شدن این قرارداد از ابتدای سال جدید میلادی (11 دی سال 1400)
گازرسانی به آسارا در آینده نزدیک اجرایی می شود
مشعل پرونده گازرسانی به شهرهای استان البرز در گام پایانی قرار دارد و از 17 شهر این استان، هم اکنون تنها شهر آسارا در محور چالوس از گاز بی بهره است که بر اساس برنامه های تعریف شده، در آینده نزدیک این شهر نیز به شبکه گاز متصل خواهد شد. تا پایان اردیبهشت ماه 1401، در مجموع 867 هزار و 175مشترک شهری در استان البرز با ضریب 99.9 درصد از گاز بهره مند شده اند؛ همچنین 88.3 درصد خانوار روستایی نیز زیرپوشش گاز قرار دارند. از 293 روستای هدف گازرسانی استان 186 روستا گازدار، 49روستا درحال اجرا و 57 روستا نیز پیمان سپاری شده اند و در مرحله آغاز عملیات اجرایی قرار گرفته اند. از سوی دیگر، گازرسانی به 106 روستا در شهرستان های طالقان، کرج (محور چالوس) و نظرآباد در دست اجراست. در مسیر رونق تولید و صنایع روستایی، جلوگیری از مهاجرت روستاییان، ایجاد اشتغال و جلوگیری از مصرف سوخت میان تقطیر وکمک به کاهش آلاینده ها و جایگزین کردن سوخت پاک، گازرسانی به روستاهای محور چالوس به طور ویژه در دستور کار قرار گرفته و افزون بر2 روستای گازدار شده و 15 روستای در دست اجرای پایین دست سد امیرکبیر، عملیات اجرای خط تغذیه جوستان به گچسر به طول 53 کیلومتر به جهت بسترسازی گازرسانی به روستاهای بالادست سد امیرکبیر و تنها شهر باقیمانده استان (آسارا)، در 4 فاز اجرایی طراحی و لوله های 12 اینچ مسیر اجرای پروژه خریداری شده و همزمان با اجرای خط تغذیه مذکور، گازرسانی به 37 روستای بالادست سد و همچنین شهر آسارا، در حال اجراست. با گازدار شدن 14 روستای شهرستان طالقان درسال 1400 درمجموع 32روستای این شهرستان تا پایان سال قبل از نعمت گاز طبیعی برخوردار شده اند و گازرسانی به 48 روستا نیز در دست اجراست. با گازرسانی به 6 روستای در دست اجرای شهرستان نظرآباد در سال 1401، این شهرستان نیز همانند شهرستان های فردیس، اشتهارد و چهارباغ سبز خواهد شد. شمار مشترکین در بخش روستایی هم تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری 61 هزار و 599 مشترک بوده است. اینها گفته های سیدرضا غفاریان، سرپرست شرکت گاز استان البرز و برخی مدیران این شرکت است که بر آن شرحی دارند. شرحی بر عملکرد شرکت گاز استان البرز در سال 1400 و برنامه های در دست اجرای آن در سال 1401.
از اقدام های مهم این شرکت در مسیر بهره مندی از مصوبه شورای اقتصاد در خصوص خوشه بندی مناسب صنایع باقیمانده مصرف کننده سوخت مایع و گازرسانی به واحدهای صنعتی استان برای جایگزینی سوخت پاک و افزایش ظرفیت های سرمایه گذاری در استان بوده که توسعه صنعت و اقتصاد و متعاقبا ایجاد ظرفیت های اشتغالزایی در سطح استان را در پی خواهد داشت. در طول سال های 95 تا 1400 تعداد 170 صنعت گازدار شده اند. مجموع صنایع عمده جدید و مصرف کننده سوخت مایع گازدار شده تاکنون1 هزار و 145 صنعت بوده است.
تامین حدود 70 درصد سبد انرژی استان به وسیله گاز طبیعی در بخش های خانگی، تجاری و صنعتی و ... ظرفیت بالقوه در استان بوده، اما روند رو به رشد جمعیت و صنعت در استان دغدغه هایی برای تامین انرژی پایدار در سالهای آتی را در برداشته است. با توجه به این موضوع، خط انتقال جدید 36 اینچ گاز غرب استان البرز در 2 فاز در حال اجرا بوده و در سال جاری به بهره برداری خواهد رسید. این خط ضمن رفع مشکل کمبود گاز در البرز، توزیع مناسب گاز از غرب استان در همه سطوح مصرف و به طور خاص صنایع با چشم انداز50 سال آینده را تأمین خواهد کرد.
همچنین علاوه بر جلوگیری از مهاجرت روستاییان، توسعه گازرسانی به روستاها و شهرها، توسعه گازرسانی به صنایع، رونق صنایع روستایی، افزایش رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال و جلوگیری از مصرف سوخت میان تقطیری و پایداری تامین انرژی در استان، ظرفیت مناسبی برای سایر استان های همجوار ایجاد می کند.
فاز اول شامل اجرای9.41 کیلومتر خط انتقال 36 اینچ، با اعتباری بالغ بر 55 میلیارد تومان تاکنون 77 درصد پیشرفت فیزیکی و فازدوم شامل اجرای 18 کیلومتر خط انتقال 36 اینچ با اعتباری بالغ بر 40 میلیارد تومان تاکنون 59 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. با اجرای خط انتقال، ایستگاه تقلیل فشار CGS 600 هزار متر مکعب بر ساعت غرب کرج طراحی شده که در مرحله خرید اقلام ایستگاه قرار داشته و متعاقبا نصب و راه اندازي خواهد شد. همچنین به منظور رفع مشکل افت فشار در تمامی نقاط مصرف و به منظور پایداری جریان گاز طبیعی مصرف کنندگان صنعتی، خانگی و تجاری در سطح استان، خط تغذیه تقویتی غرب استان به متراژ 50 کیلومتر در سایزهای 24، 30، 36، 42 و 48 اینچ طراحی که پس از تکمیل خط انتقال و اجرای ایستگاه جدید، عملیات اجرایی آغاز خواهد شد. احداث ساختمان مرکزی استان، پس از اخذ مجوزهای لازم در مرحله اجرایی قرار دارد و تاکنون 73 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
اخذ بالغ بر39 هزار مشترک جدید شهری و روستایی وگازرسانی به بیش از 50 روستای در دست اجرا در شهرستان های طالقان، نظرآباد و کرج (محور چالوس) در دستور کار این شرکت قرار دارد.
پوشش گسترده بهره مندی از گاز، وجود زیرساخت مناسب فناوری اطلاعات و انتقال دیتا، استقرار سیستم های مدیریتی و یکپارچگی آن، وضعیت مطلوب برنامه ریزی منابع و اعتبارات سرمایه ای، بهره مندی از برنامه نگهداری وتعمیرات، استقرار نرم افزار PM استقرار سیستم مدیریت انرژی، ایجاد قطب آموزشی برای آموزش های تخصصی، مهارت نیروهای فنی و عملیاتی، ایجاد زیرساخت برای مشارکت کارکنان، وجود زیرساخت پژوهش محور در بهبود فعالیت ها، آموزش و فرهنگ سازی در جهت بهبود مصرف ایمن و بهینه مشترکین، از دیگر برنامه های سال 1401 شرکت گاز استان البرز است.
حفظ و نگهداشت شبکه های گازرسانی با توجه به قدمت و فرسودگی های احتمالی به صورت مستمر در برنامه واحد بهره برداری قرار دارد. هم اکنون بیش از 6 هزار و 500 کیلومتر خطوط تغذیه و شبکه توزیع در استان وجود دارد. برنامه ریزی و انجام تعمیرات، کنترل، پایش خوردگی و حفاظت از زنگ، برنامه های روتین بهره برداری است که با همکاری امور مهندسی، طراحی و اصلاح شبکه ها در صورت نیاز اجرایی می شود. حسن سپهری فر، مدیر بهره برداری شرکت گاز استان البرز می گوید: بیش از 929 هزار مشترک گاز در استان البرز وجود دارد و بیشترین مصرف کننده گاز استان، نیروگاه شهید منتظر قائم در فردیس است. به طور متوسط در سال1400، حدود 41 درصد مصرف در بخش نیروگاهی، 37 درصد در بخش خانگی و تجاری و 23 درصد مصرف گاز در بخش صنعتی و مصرف کل استان در سال 1400 بیش از 6 میلیارد و 100 میلیون متر مکعب بوده است. به گفته مدیر بهره برداری شرکت گاز استان البرز، همه صنایع و نیروگاه هایی که مجوزهای لازم را ارائه کرده اند، گازدار هستند ولی تعدادی از صنایع که بیشتر در شهرستان ساوجبلاغ قرار گرفته اند، به دلیل تاخیر در صدور مجوزهای حفاری، همچنان در برنامه گازرسانی صنایع قرار دارند. هم اکنون حدود 1 هزار و 488 صنعت عمده استان گازدار و حدود 250 صنعت نیز در برنامه گازرسانی قراردارند. سپهری فر یادآورمی شود: در شرایط کرونایی، فرصتی شد تا خدمات رسانی به صورت غیر حضوری اجرایی و توسعه یابد؛ به طوری که هم اکنون22 خدمت در شرکت گاز استان البرز به صورت تلفنی، الکترونیکی و دفاتر پیشخوان ارائه می شود؛ همچنین سامانه1594، سایت شرکت گاز استان البرز و دفاتر خدمات پیشخوان، در این زمینه فعال هستند. وی اجرا و تکمیلGIS، توسعه خدمات غیرحضوری و تقویت امدادرسانی را از جمله برنامه های سال جاری این واحد عنوان می کند و می گوید: با توجه به توسعه های جدید در استان در بخش های روستایی طالقان وجاده چالوس و شهرآسارا، برای این موارد نیز تمهیدات متناسب در نظر گرفته شده است. مدیر بهره برداری شرکت گاز استان البرز تاکید می کند: با توجه به تعداد مشترکین و توسعه های بالای استان، نیاز به تقویت چارت سازمانی و ارتقای گرید سازمانی بهره برداری استان احساس می شود.
فاز اول خط انتقال 36 اینچ بطول 65 کیلومتر75درصد پیشرفت فیزیکی و فاز دوم آن دارای60 درصد پیشرفت فیزیکی است. گازرسانی به محور جاده چالوس که 51 روستا و یک شهر را تحت پوشش قرار می دهد و گازرسانی به روستاهای طالقان که46 روستا را شامل می شود نیز، در دست اجراست. هرمز نوروزی، مدیرمهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان البرز می گوید: 89 پروژه گازرسانی به صنایع در دست اجرا و58 واحد صنعتی آماده راه اندازی است. به گفته وی، جاری سازی و تکمیل نقشه ها در بستر GIS و احداث ساختمان و بازسازی ایستگاه ها و ساختمان های اداری نیز در حال پیگیری است. مدیرمهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان البرز یادآور می شود: با انجام پروژه های یادشده، تا پایان سال جاری بیش از40 هزار مشترک جدید شهری و روستایی و به بیش از50 روستا گازرسانی خواهد شد و با گازرسانی به130 واحد صنعتی جدید حدود 60 هزار متر مکعب حجم جایگزینی سوخت خواهیم داشت. هم اکنون 4 پیمانکار در گازرسانی به صنایع، 35 پیمانکار فعال در واحد اجرای طرح ها و11 پیمانکار فعال در واحد مهندسی مشغول اجرای پروژه های تعریف شده هستند.
ایجاد ساختار نظام مند ایمنی با الگو از اقدام های اجرایی مطابق دستورالعمل های اچ اس ای مصوب شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت از ابتدای امر در دستور اچ اس ای شرکت گاز استان البرز قرار گرفت. تهیه و تدوین شناسنامه های فرآیندی واحد، ارزیابی ریسک های اچ اس ای، پایش منظم و بهبود مستمر از شاخص های واحد اچ اس ای است. سیستم متمرکز نظارت بر عملکرد اچ اس ای پیمانکاران و زیر ساخت های مناسب در واحد اچ اس ای شرکت گاز استان البرز ایجاد شده است، همچنین کنترل های اچ اس ای از ابتدای اخذ قرارداد تاپایان عملیات اجرایی روی پروژه های انجام و کار با جدیت تمام و بدون اغماض و در نظر گرفتن ملاحظات اجرایی دنبال می شود. علیرضا نساج، رئیس اچ اس ای و پدافند غیرعامل شرکت گاز استان البرز می گوید: سالی که گذشت، سال پر فراز ونشیبی بود که با تلاطم وکوران پاندمی کرونا در قله به پایان رسید. با همت وتلاش شبانه روزی همه همکاران به ویژه همکاران مجموعه اچ اس ای توانسته ایم سالی بدون حادثه را سپری کنیم و این امر جزبا لطف خداوند، حمایت های بی دریغ مدیرعامل و همکاری همه واحدها و بخش ها در رعایت اصول ایمنی، بهداشت و محیط زیستی میسر نبود. وی درباره ایمنی پروژه ها تصریح می کند: توانمندسازی پیمانکاران از لحاظ افزایش سطح آگاهی و لزوم جاری سازی فرهنگ ایمنی درکنار اجرای پروژه، با هدف بهبود وضعیت اچ اس ای در پروژه های پیمانکاری به صورت جدی پیگیری می شود در خصوص بحث محیط زیست، تعاملات کامل با سازمان های متولی از جمله سازمان محیط زیست و منابع طبیعی استان صورت می گیرد؛ همچنین بازرسی های دوره ای منظم و سرزده به منظور بررسی رعایت همه اصول حفاظت محیط زیست درحال اجراست. رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان البرز می گوید: در دوران کرونا اقدام های بسیار ارزشمندی درسطح استان انجام شد، تشکیل گروه های واکنش سریع، تامین وسایل و تجهیزات ضدعفونی، پیشگیری از شیوع بیماری تا پیگیری وضعیت بیماران، پیگیری واکسیناسیون، تب سنجی و اعمال محدودیت های کرونایی مطابق با پروتکل های بهداشتی ابلاغی از سوی کمیته کرونا و... از مهم ترین اقدام های شرکت در راستای حفظ و صیانت از سلامت همکاران بوده است. به گفته وی، حمایت های بی دریغ و نگاه بلند مدیرعامل شرکت به مقوله اچ اس ای و راهنمایی های فکری و پشتیبانی معنوی و مالی از این واحد، در گزارش 3 ساله عملکردی امور اچ اس ای به شرکت ملی گاز ایران در سال گذشته به نتیجه نشست و بسیار مورد توجه قرارگرفت و برگ زرینی در کارنامه شرکت گاز استان البرز را به یادگار گذاشت. نساج عنوان می کند: این واحد به منظور تحقق شعار سال1401 شرکت گاز استان البرز، با عنوان گازرسانی جهادی به روستاها، درکنار دیگر واحدهای این شرکت همگام و همراه شده است، افتخار6 سال کار مداوم بدون حادثه ناتوان کننده وکاهش 12.5درصدی حوادث مشترکین نسبت به سال99 از دستاوردهای این همت همگانی است.
ديدگاه حاكم بر ارائه اهداف پژوهشي بر مبناي2 نگرش شامل پژوهش هاي بنيادي و پژوهش هاي كاربردي بنا شده است. پژوهش هاي بنيادي رسيدن به دانش زير ساختي صنعت گاز، بسترسازي علمي، مطالعاتي و افزايش سطح علم و دانش و پژوهش هاي كاربردي، تسريع رسيدن به ثروت براي سازمان با نگرش كاربردي، شناخت و استفاده بهينه از فناوري را مد نظر قرار داده است. عباس ابراهیمی، رئیس پژوهش شرکت گاز استان البرز می گوید: محصول محوری، نوآوری، صرفه اقتصادی و مرتبط بودن موضوع پژوهش ها با نیازهای شرکت گاز، از جمله مواردی است که در حمایت از پروژه های پژوهشی، مالک سنجش قرار می گیرد، چنانکه پروژه های پژوهشی این مولفه ها را داشته باشند، حمایت مالی و معنوی از آنها صورت خواهد گرفت و محدودیتی در تعداد پروژه های مورد حمایت وجود ندارد. وی، هدف از فعالیت های پژوهشی در این شرکت را ارتباط موثر بين دانشگاه ها و مراكز دانش محور با صنعت و استفاده از مباني علمي در ارتقای سازمان و انتقال تجربيات همكاران با مراكز علمي می داند و ادامه می دهد: انجام پژوهش هاي کاربردی و ایجاد رابطه هدفمند و بلندمدت با دانشگاه ها برای استفاده حداکثری از مراکز علمی، يكي از سياست هاي اصلي شركت گاز استان البرز است و واحد پژوهشی و فناوری این شرکت همواره از پتانسيل دانشگاه هاي مطرح كشور و شرکت های دانش بنیان در حوزه هاي مختلف استفاده خواهد کرد. ابراهیمی یادآور می شود: با توجه به قرارگرفتن شرکت در نزدیکی پژوهشگاه ها و دانشگاه های مطرح کشور، در نظر است شركت گاز استان البرز به عنوان قطب پژوهشي درسطح استان و شركت هاي زير مجموعه شركت ملي گاز ايران با ايجاد كانال هاي ارتباطي دو و چند سويه با مراكز علمي، دانشگاهي، پژوهشي و صنعتي كشور عمل کند. وی حمایت شرکت گاز استان البرز از پروژه های پژوهشی را شامل4 پایان نامه دانشجویی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا عنوان می کند و می گوید: 6 طرح پژوهشی در سال گذشته خاتمه یافته و 4 پروژه پژوهشی با حمایت مالی شرکت گاز استان البرز در حال اجراست. رئیس پژوهش شرکت گاز استان البرز، پروژه پژوهشی بررسی تجربی بارهای ناشی از عبور وسایل نقلیه به اتصالات لوله گازرسانی با پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله و پروژه بررسی و شناسایی علل گاز گم شده در استان البرز و ارائه راهکارهای عملی برای حذف یا کاهش آن با استفاده از داده های مصارف مشترکین در سامانه Billing با یک شرکت دانش بنیان را از شاخص ترین پروژه های اجرایی در سطح شرکت گاز استان البرز نام برد.
برای اجرای همه پروژه ها در سال جاری، اعتبار لازم پیش بینی شده و به تصویب رسیده و تخصیص نقدینگی هم به موازات جذب در حال انجام است. محمد پورخائف، مدیر امور مالی شرکت گاز استان البرز می گوید: همه پروژه های اجرایی و عملیاتی شرکت جمع آوری و اعتبارات متناسب برای آنها پیش بینی شده و به تصویب رسیده است. اعتبارات مصوب عمرانی شرکت گاز استان البرز در سال 1401 معادل 855 میلیارد تومان بوده که از محل منابع داخلی شرکت ملی گاز ایران تامین خواهد شد. به گفته وی، خوشبختانه تاکنون در پرداخت صورت وضعیت هیچ یک از پیمانکاران و تامین کنندگان مشکلی نداشته ایم و در حال حاضر صورت وضعیت پرداخت نشده ای هم نداریم.
تعیین مدل شایستگی و ارزیابی مهارت مدیران، ترویج فرهنگ یادگیری سازمانی و توسعه فردی، ارزیابی و بهبود سطح خلاقیت و نوآوری کارکنان، تدوین برنامه های جانشین پروری و پرورش مدیران آینده، استخراج نیازهای ارتباطی کارکنان و استفاده حداکثری از نیروی انسانی خلاق، پرتلاش و زبده مطابق با مصوبات موجود و اعتبارات بودجه ای شرکت از اولویت ها و برنامه های منابع انسانی است. عباس ابراهیمی، سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت گاز استان البرز می گوید: به کارگیری نیروی انسانی متخصص و پرتلاش مطابق با مجوز و مصوبات اعلامی از سوی وزارت نفت و اسناد بالادستی، ساماندهی وضعیت نیروهای پیمانکاری، جابجایی نفرات و نیروهای رسمی، قراردادی و ارکان ثالث با توجه به شرایط احراز شغلی، رشته تحصیلی و ظرفیت پیمان و ...، اصلاح مجدد دفترچه پیمان ها از نظر برآورد هزینه و ظرفیت پیمان، مدیریت ترک سازمان، تفسیر آیین نامه و مقررات اداری، آموزش کارکنان برای ارتقای دانش، کمک به کارکنان برون سازمانی و درون سازمانی در برآوردن نیازهای اجتماعی رفاهی (وسایل ایاب و ذهاب، فروشگاه تعاونی، صندوق تعاون و رستوران، مسکن و مهمان سرا)، اعطای وام ها، پیگیری و انعقاد قرارداد بیمه های پیمانکاران و بررسی و پیگیری درخواست های مردمی، از جمله اقدام های مهم در این مدیریت بوده است. وی نبود مجوز جذب نیرو، انطباق با قوانین و مقررات، توسعه نیروی کار، سازگاری با نوآوری، محدودیت های اعطای پاداش و اضافه کاری و تغییر نحوه عملکرد کارکنان را نیز از چالش های پیش روی منابع انسانی عنوان می کند و ادامه می دهد: الکترونیکی کردن بایگانی پرسنلی، ساماندهی نیروهای قراردادی و حجمی، انجام فرآیند ارزشیابی، نیاز سنجی و کارسنجی در پیمان ها در جهت ارتقای کیفی کارکنان در دستور کار قرار دارد. برای توسعه رضایت شغلی و ارتقای انگیزه در بین همکاران تعامل و ارتباط صحیح بین مدیر و کارمند، هدف و ارزشمندی، شایسته سالاری، فراهم ساختن محیطی آرام و ساماندهی سیستم پاداش و حقوق نیز در نظر گرفته شده است. ابراهیمی در باره اقدام های صورت گرفته در جهت سلامت کارکنان می گوید: انعقاد قرارداد بیمه تکمیلی دانا (نیروهای پیمانکاری)، مصاحبه و به کارگیری نیروی توانمند برای رسته شغلی ایمنی و بهداشت محیط کار و نظارت بر معاینات دوره های نیروهای قراردادی و پیمانکاری در این زمینه بوده است. به گفته سرپرست مدیریت منابع انسانی شرکت گاز استان البرز، بر اساس بند (د) و بند (و) تبدیل وضعیت همکاران نیز در آستانه انجام است.
آهنگ توسعه صنعت گاز شتاب گرفت
مشعل راه اندازی همزمان 5 تاسیسات تقویت فشار گاز در شهرهای خنج، جهرم، نایین، کاشان و صفاشهر، رکوردی بی سابقه در تاریخ صنعت گاز به ثبت رساند و این تاسیسات با بهره گیری از توربین های ساخته شده در شرکت های ایرانی و با دست توانای متخصصان کشور وارد مدار شدند. در واقع نخستین بار بودکه زنجیره کامل ساخت، نصب و راه اندازی این تجهیزات راهبردی و پیچیده، به همت و تلاش پیمانکاران ایرانی و تحت نظارت و کارفرمایی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و بدون حضور کارشناسان شرکت های غربی به ثمر نشست تا رکوردی چشمگیر در انتقال گاز در آن سال ها به ثبت برسد و پایانی بر دوران حضور برندهای اوکراینی، آلمانی، ایتالیایی و روسی در خاک ایران باشد.
گزارش پیش رو، شرحی است بر این موفقیت از زبان صمد رحیمی، مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران.
پس از خلق این حماسه ماندگار، در سال های اخیر این موفقیت های سریالی، با شدت بیشتری تداوم یافت و به موازات افزایش ظرفیت تولید در منابع عسلویه، احداث تاسیسات جدید روی خطوط سراسری گاز ششم، دهم، همچنین تقویت خطوط شمال و شمال شرق و تکمیل خط هشتم در دستور کار قرار گرفت. پس از آن، فرآیند طراحی و آماده سازی اسناد مناقصه برای تاسیسات نورآباد، دوراهان و پل کله در خط دهم، خورموج و آبپخش، روی خط ششم، آرادان، روی خط شمال شرق و ارسنجان، خیرگو، دهشیر و اردستان نیز روی خط هشتم با تلاش کارکنان طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام شد.همه این پروژه ها، هم اکنون عملیاتی یا راه اندازی شده اند و یا بیش از60 درصد پیشرفت دارند؛ به طوری که در آینده نزدیک راه اندازی خواهند شد.
بررسی کارنامه موفق طرح تاسیسات تقویت فشار گاز به عنوان کارفرما و هدایتگر پروژه های راهبردی شبکه گاز کشور، بیانگر این حقیقت است که در شرایطی که چالش تغییرات نرخ ارز و تورم، دامنگیر پیمانکاران و سازندگان شده، این طرح توانسته است با تکیه بر دانش، همدلی و چابکی، در مدیریت و پرداخت صورت وضعیت ها و پیاده سازی اثربخش بخشنامه ها و تزریق به موقع منابع مورد نیاز، نجات بخش پروژه ها باشد و با عمل به تعهدات، کارفرما، پیمانکار و مردم را بهره مند سازد. فراموش نکنیم که در هر یک از تاسیسات در دست اجرا، به طور متوسط بیش از 250 نفر به صورت مستقیم یا غیرمستقیم فعالیت می کنند که بروز هرگونه تاخیر به معنای تضعیف و بیکاری پیمانکاران و تعدادی از کارگران کشور بوده و پروژه همچون یک موجود زنده نیازمند رسیدگی مستمر است.
در همین حال، صمد رحیمی، مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه این طرح10 پروژه احداث تاسیسات تقویت فشار گاز را در دست اجرا دارد و روزهای بسیار پرکاری را می گذراند، درباره آخرین پیشرفت پروژه های طرح می گوید: تاسیسات تقویت فشار گاز پل کله اکنون بیش از 85 درصد پیشرفت داشته و در ماه های آتی به مرحله راه اندازی می رسد.
رحیمی ادامه می دهد: پروژه احداث تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان نیز جزء پروژه های اولویت دار وزارت نفت به شمار می آید که برای تقویت خطوط شمال و شمال شرق با نگاهی ویژه به پیش می رود و رکورد ماهیانه بالای 6 درصد پیشرفت در این پروژه به ثبت رسیده که با توجه به شرایط تامین کنندگان، سازندگان و تغییرات نرخ ارز و تورم، دستیابی به این موفقیت بی سابقه است، ضمن آنکه در پروژه آرادان، تغییراتی در مدل تاسیسات با هدف بهینه سازی اعمال شده که سبب کاهش هزینه ها و افزایش سطح ایمنی و سرعت اجرای پروژه شده است.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران درباره احداث تاسیسات خورموج و آب پخش می گوید: این دو پروژه که روی خط ششم سراسری گاز احداث می شوند، برای کریدور غرب حیاتی بوده و می توانند با هدایت گاز از خوزستان به سمت غرب کشور، گاز مورد نیاز این نواحی را تامین کنند.
به گفته رحیمی، احداث 2 تاسیسات شماره 1 و شماره 2 روی خط هفتم در سال 1400 ابلاغ و طراحی و اسناد مناقصه این دو پروژه آماده شده و مشاور نظارت کارگاهی در مرحله انتخاب است و طی سه ماه آینده، پیمانکار این دو تاسیسات برگزیده خواهد شد. اجرای این 2 پروژه سبب تقویت خطوط زاهدان و کرمان می شود و در صورت مهیا بودن شرایط، این تاسیسات در صادرات گاز به پاکستان نیز تاثیرگذار خواهند بود.
وی با اشاره به پروژه های نورآباد، دوراهان و پل کله ادامه می دهد: خط دهم سراسری گاز از فارس و اصفهان می گذرد و به سمت نیزار قم امتداد می یابد؛ بنابراین پروژه های اجرا شده روی این خط لوله می توانند نیاز قسمت مرکز و غرب کشور را پوشش دهند.
رحیمی با بیان اینکه پروژه های دهشیر و اردستان برای تکمیل خط هشتم سراسری گاز در نظر گرفته شده اند، می گوید: خط هشتم سراسری گاز ظرفیت انتقال110میلیون متر مکعب دارد و به موازات افزایش ظرفیت تولیدی پالایشگاه ها مخصوصا در پارس جنوبی، با احداث این دو تاسیسات، ظرفیت این خط تکمیل می شود و می تواند 110میلیون متر مکعب را هدایت کند.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح می کند: ساخت 8 تاسیسات تقویت فشار گاز فعال با پیشرفت بیش از 60 درصد در دست اجراست و با احتساب 2 تاسیسات در خط هفتم، اکنون10پروژه در حال احداث و عملیاتی شدن هستند.
وی درباره راه اندازی تاسیسات خیرگو و ارسنجان در سال گذشته که سبب تقویت خط هشتم سراسری گاز و جریان انتقال گاز به مرکز کشور و قسمت هایی از شمال و شمال شرق شده است نیز می گوید: این 2 پروژه زمستان1400 وارد مدار شدند و هر 2 تاسیسات با تمام تجهیزات و 4 توربوکمپرسور راه اندازی شد و بنا به اذعان همکاران دیسپچینگ، کمک بسیار خوبی به پایداری شبکه کرد.
وی درباره احداث پروژه های تاسیسات با تکیه بر توان صنعتگران و سازندگان ایرانی توضیح می دهد: در پروژه های اخیر و به ویژه در تاسیسات تقویت فشار گاز آرادان، تمام تجهیزات حتی سیستم کنترل برای اولین بار ایرانی شده و اکنون در مرحله ساخت است. دیگر تجهیزات نظیر سیستم های برق و شیرآلات هم در ایران ساخته می شود و به منظور داخلی سازی توربوکمپرسورها هم در قالب دو قرارداد دوراندیشانه که از سال های گذشته با شرکت های مپنا و OTC منعقد شده، ساخت 100 دستگاه از سوی هر کدام از این مجموعه ها، برای پاسخگویی به نیازهای خطوط در دستور کار قرار گرفته است. این دو مگاپروژه که طرح تاسیسات تقویت فشار گاز متولی آن است، با همکاری خوب شرکت های مپنا و OTC ، تاکنون نتایج خوبی برای صنعت گاز کشور به ارمغان آورده و بالغ بر 70 دستگاه توربوکمپرسور از مپنا و 60 دستگاه از سوی OTC نصب شده و یا در دست اجرا قرار دارد.
رحیمی با اشاره به پراکندگی جغرافیایی پروژه های تاسیسات تقویت فشار در پهنه کشور می گوید: مهم ترین عاملی که می تواند تضمین کننده موفقیت پروژه ها باشد، دقت در مرحله تدوین و عقد قرارداد است و متعاقب آن، نحوه پرداخت به پیمانکاران و همچنین حمایت هایی که باید متناسب با تغییر شرایط انجام شود.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تاکید می کند: فرآیند عقد قرارداد تا تامین اقلام و اجرای پیمان، ممکن است زمانبر شود و در این مدت تغییرات نرخ ارز رخ می دهد که نیاز است متناسب با تغییرات شرایط، دستورالعمل های تعدیل، چابک تر شده و کاستی ها را جبران کند.
وی با تاکید بر اینکه اجرای پروژه در شرایط کنونی هنر است، می گوید: اجرای پروژه، سختی ها وشیرینی های خود را دارد و نیروهای طرح آنقدر طی سال های اخیر و در کوران رویارویی با مشکلات گوناگون مالی، تحریمی و پیمانی آبدیده شده اند که اگر شرایط عادی شود قادر خواهند بود به آسانی پروژه ها را به سرانجام برسانند.
رحیمی ضرورت بازنگری در ساختار را یادآوری می کند و می گوید: پرداخت های نامناسب به مشاور و پیمانکار بر جذب نیروهای کیفی تاثیرگذار است، بنابراین ضرورت دارد پیمانکاران نیروهای قوی را در پروژه ها به کارگیرند.
وی با اشاره به موج بازنشستگی نیروهای باتجربه در سال های اخیر می گوید: موضوعی که ما را رنج می دهد، نیروهای قراردادی هستند که همپای نیروهای رسمی فعالیت می کنند و برخی از آنها مسئولیت های مهمی دارند و به دلیل انجام فعالیت ها به نحو شایسته، مستحق ارتقا و تشویق هستند. همچنین با توجه به پراکندگی جغرافیایی پروژه ها در سطح کشور هر پروژه باید یک مسئول سایت و نماینده کارفرما داشته باشد و همکاران به صورت اقماری در سایت حضور داشته باشد تا مسائل اجتماعی و مرتبط با بهره بردار را حل و فصل کند.
مجری طرح تاسیسات تقویت فشار گاز در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران گفت: یکی از مشکلات پروژه ها، تصال تاسیسات به خط لوله زنده است. این عملیات در همه تاسیسات در دست اجرا به جز دهشیر و اردستان باید در تابستان انجام شود. متصل کردن تاسیسات به خط لوله 56 اینج، عملیات بسیار سنگین و بزرگی است، به ویژه در آرادان چون در آنجا باید از چندین لوله گذر کنیم و اتصال بین دو ایستگاه را ایجاد کنیم. با وجود پرریسک بودن عملیات
-Tie in ، انجام آن در حال هدایت است تا پس از اتمام کار، پروژه برای راه اندازی آماده شود.
رحیمی با اشاره به برنامه های آتی این طرح می گوید: بحث همکاری برای استفاده بهینه از انرژی تلف شده در توربین ها در دستور کار است که مرحله طراحی و شناسایی مکان های مناسب برای انجام این پروژه در حال انجام است.
مروری بر اقدام های شرکت های پالایشی در همسویی با فعالیت های پتروپالایشی و شرکت های دانش بنیان
سمیه راهپیما استفاده از توان شرکت های دانش بنیان و پتروپالایشگاه ها از جمله محورهایی است که از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون، مورد توجه وزیر نفت بوده و مقام معظم رهبری نیز در شعار امسال با عنوان«تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» تاکید ویژه ای بر همکاری صنایع با شرکت های دانش بنیان داشته اند که شرکت های پالایشی در این مسیر گام های قابل توجهی برداشته اند تا در زمینه پیشرفت شرکت های توانمند داخلی و اشتغالزایی کمک بسزایی کرده باشند. شرکت های پالایشی، ریسک استفاده از تولیدات شرکت های دانش بنیان را به جان خریده اند تا چرخ تولید کشور پر رونق تر از گذشته بچرخد، ضمن آنکه با تبدیل شدن به پتروپالایشگاه ها از خام فروشی جلوگیری کنند و شاهد افزايش راندمان و سودآوری در کشور باشیم. این گزارش نگاهی دارد به اقدام های شرکت های پالایشی صنعت نفت در زمینه بهره مندی از شرکت های دانش بنیان و پتروپالایشگاه ها با هدف اتکا به داخل، تولید داخلی و رفع وابستگی ها.
کشورهای پیشرفته دنیا، به سمت ایجاد واحدهای پتروپالایشی حرکت می کنند که این روند، اهمیت ویژه آن را نشان می دهد. افزایش حاشیه سودآوری فراورش خوراک، کاهش آلودگی، کاهش هزینه تامین خوراک و سایر هزینه های عملیاتی و مدیریت یکپارچه، از مزایای پتروپالایشگاه ها محسوب می شود که در این میان، شرکت پالایش نفت تبریز توانسته است پیشگام باشد و باکمک شرکت های دانش بنیان، برای ورود به صنعت پتروپالایشی گام های موثری بردارد.
پالایشگاه تبریز در سال 1392 نزدیک به 50 درصد سهام شرکت پتروشیمی تبریز را خریداری کرد و تنها پالایشگاهی به شمار می رود که دارای سهام مالکیت پتروشیمی است. این پالایشگاه در سال 1394 نیز برنامه پنجساله را برای قرار گرفتن در مسیر فعالیت های پتروپالایشی تنظیم کرده که این هدف، محقق شده و برآن است تا در میان 10شرکت برتر پتروپالایشی آسیا قرار گیرد و استراتژی های خود را بر مبنای آن تنظیم کند. مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز در این باره می گوید: «پالایشگاه تبریز، جزء معدود پالایشگاه هایی است که توانسته به صورت پتروپالایشی فعالیت کند؛ زیرا در هلدینگی قرار داریم که متشکل از شرکت های پتروشیمی متعدد است و در آینده ای نزدیک، شریک سهام برخی پتروشیمی ها خواهیم شد .» غلامرضا باقری دیزج ادامه می دهد: «صنایع پالایشگاهی و صنایعی که در کشور ارائه کننده خدمات و تامین کننده سوخت هستند، به فناوری های بالا، بومی سازی و غیره نیاز دارند و در این مسیر می توان از توانمندی شرکت های دانش بنیان استفاده کرد.» پالایشگاه تبریز، جزء شرکت هایی است که با مراکز دانشگاهی تفاهمنامه دارد که برخی از آنها به قرارداد منجر شده و برخی نیز ساخته و در پالایشگاه استفاده می شود. این پالایشگاه در حیطه بحث های زیست محیطی مانند تصفیه پساب با استفاده از روش های مدرن برای کاهش عوارض زیست محیطی، با شرکت های دانش بنیان همکاری دارد. مدیرعامل شرکت پالایش نفت تبریز در این باره می گوید: «شرکت هایی که تکنولوژی با فناوری بالا دارند، در زمینه تولید کاتالیست موفق بوده اند و توانسته اند با هزینه های پایین، فرایند شکست فراورده های سنگین به سبک را انجام دهند. در این زمینه پایلوت ها ساخته شده و در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار گرفته است.» پالایشگاه تبریز در زمینه برقراری زنجیره تئوری و عمل، نقش بسیار مهمی ایفا و تئوری های زیادی را با همکاری دانشگاه ها مطرح می کند؛ اما برای رسیدن به منصه ظهور، به تست نیاز دارند. وی با بیان اینکه هر شرکت دانش بنیانی که ایده ای دارد، از سوی پالایشگاه تبریز مورد حمایت قرار می گیرد، می افزاید: « چند پایلوت را به صورت موزه برای بازدید، اطلاع رسانی خواهیم کرد که چه شرکت هایی با چه فناوری به پالایشگاه تبریز کمک کرده اند.» شرکت پالایش نفت تبریز علاوه بر بهره مندی از شرکت های دانش بنیان، از توانمندی مهندسان پالایشگاه نیز استفاده کرده و توانسته است قطعات مورد نیاز روزانه پالایشگاه را تامین کند؛ اما قطعه ای را که به توانمندی خاصی نیاز دارد، از شرکت های دانش بنیان تامین می کند.
پالایشگاه اصفهان بعد از تبریز، رتبه دوم قرارگرفتن در مسیر پتروپالایشی را از آن خود کرده و توانسته 51 درصد سهام پتروشیمی اصفهان و 17درصد سهام شرکت نفت سپاهان را خریداری کند. اکنون پالایشگاه اصفهان، مسؤولیت های متعددی را برای ساخت واحدهای پتروشیمیایی و به منظور جلوگیری از خام فروشی، پیگیری می کند. مدیرعامل پالایشگاه اصفهان نیز در این زمینه می گوید: «یکی از مزایای تبدیل شدن به پتروپالایش، دستیابی به استانداردهای زیست محیطی و تولید محصولات دوستدار محیط زیست است.
برای تبدیل شدن به یکی از هلدینگ های موفق پتروپالایشی کشور، افق بلند مدتی طراحی کرده ایم که در آن مسیر، گام های اساسی برداشته و سرمایه گذاری هایی نیز انجام شده است. مهم ترین استراتژی ما در این چشم انداز، توسعه زنجیره ارزش در شرکت های زیر مجموعه و خلق ارزش های مشترکی است که منافع ذینفعان را به طور متوازن تأمین می کند. به طور حتم در این راه با استفاده از ظرفیت های بالقوه طرفین، آینده روشنی برای این هلدینگ رقم خواهیم زد.» پالایشگاه اصفهان از سال های گذشته همسو با برنامه های خود، پروژه های زیست محیطی و اقتصادی زیادی را در دستور کار خود قرار داده تا محصولات تولیدی خود را در حد استانداردهای یورو ۴ و یورو ۵ ارتقا دهد. محسن قدیری اظهار می کند: «سال گذشته هزینه های قابل توجهی برای دستیابی به بهبود کیفیت محصولات پالایشگاه در واحدهای بنزین سازی، ایزومریزاسیون، تبدیل کاتالیستی، تقطیر سه و تصفیه هیدروژنی گازوییل صرف کرده ایم که تمامی آنها همسو با مسائل زیست محیطی بوده و در مسیر پروژه پارک فناوری گوگرد و خاموش کردن مشعل حرکت خواهیم کرد تا پالایشگاه اصفهان به یک پالایشگاه کاملا سبز تبدیل شود.»
پالایشگاه آبادان طی سال های گذشته در امر تولید محصولات و تجهیزات مورد نیاز خود از داخل کشور، گام های موثری برداشته و امسال همسو با شعار سال، این تلاش شتاب بیشتری گرفته است و تلاش می کند طی دو سال آینده، علاوه بر بومی سازی تجهیزات مورد نیاز پالایشگاه آبادان و صنایع پالایشی به وسیله شرکت های دانش بنیان، دانش آن را نیز به دست آورد. حکیم قیم، مدیرعامل پالایشگاه آبادان با اشاره به این مطلب می گوید: «تمام افرادی که در شرکت های دانش بنیان کار می کنند، می دانند که دو مانع بزرگ پیش روی این شرکت ها وجود دارد؛ نخست، دسترسی نداشتن به اطلاعات دانش فنی شرکت ها و دیگری عدم اجازه تست و به کارگیری این محصولات است، از این رو شرایطی را برای شرکت های دانش بنیان فراهم می کنیم تا به اطلاعات و منابع دسترسی داشته باشند و بتوانند محصولاتشان را براحتی و در صنایع پالایشی نصب کنند و از تجاربی که به دست می آورند، در زمینه بهینه سازی محصولات خود بهره بگیرند.»
او ابراز امیدواری می کند که با همکاری دو طرفه متخصصان پالایشگاه آبادان و شرکت های دانش بنیان بتوانیم به نتیجه بسیار بزرگی دست یابیم و گام های بلندی در این راه برداریم.
پالایشگاه ستاره خلیج فارس برای ظرفیت 360 هزار بشکه طراحی و در این سال ها راه اندازی شده که بعد از راه اندازی، افزایش تولید داشته اند، به طوری که تولید آن از 360 هزار بشکه در روز به 455 هزار بشکه رسیده است. این پالایشگاه با هدف جلوگیری از خام فروشی در واحدهای پایین دستی (بنزین سازی) افزایش ظرفیت داشته و اکنون میزان تولید نفتای مازاد را به حداقل رسانده است. علیرضا جعفر پور در این باره می گوید: «بیشتر شرکت های پالایشی، رویکرد خود را از «سوخت محور» به «پتروپالایشی» تغییر داده اند؛ زیرا سوخت، ارزش افزوده کمی دارد که شرکت های پالایشی باید برای رهایی از آن، فراورده های میانی را به فراورده های ارزشمند دیگری تبدیل کنند. او با بیان اینکه پالایشگاه اصفهان رویکرد پتروپالایشی دارد و بخوبی عمل کرده است، ادامه می دهد: «در پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز این رویکرد تقویت و بر همین اساس روی چند طرح از جمله تولید ام تی وی، زنجیره ارزش بوتان، زنجیره انواع رابرها و محصولات لاستیکی فعالیت خواهد شد.» وی با بیان اینکه «در زمینه مصرف و ایجاد ارزش افزوده در شاخه هیدروژن، 15 تن مازاد داریم، ادامه می دهد:« هیدروژن، یکی از گران ترین محصولاتی است که با حدود 1700 دلار ارزش، برای شاخه های پایین دست خود بسیار اهمیت دارد و می توان از آن مقادیر زیادی اوره و آمونیاک تولید کرد.» جعفرپور با اشاره به شرکت های دانش بنیان می گوید: «در برخی فعالیت های پیچیده، رویکردمان بر این است که به داخل اتکا داشته باشیم؛ چرا که تکیه به خارج، راه نجات نیست. در این میان، توانمندی شرکت های دانش بنیان را نیز باور داریم. پالایشگاه ستاره خلیج فارس با اتکا به توان متخصصان داخلی ساخته شده و کلید اصلی ادامه فعالیت، شرکت های دانش بنیان و شرکت های توانمند داخلی است.»
پالایشگاه بندرعباس نیز همسو با بهره گیری از توان شرکت های دانش بنیان و متخصصان داخل پالایشگاه، با داخلی سازی 25 هزار قلم کالا، از خروج 500 میلیون دلار ارز طی 12سال گذشته جلوگیری کرده است. امسال نیز برای قوت بخشیدن به شعار سال مبنی بر «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» برنامه هایی را در دستورکار دارد که یکی از آنها تغییر الگوی پالایشی کک سازی است. هاشم نامور، مدیرعامل پالایشگاه نفت بندرعباس دراین باره می گوید: «در پروژه تغییر الگوی پالایشی کک سازی، نفت کوره را که به صورت خام به خارج از کشور صادر می شد، به کک اسفنجی تبدیل کردیم که با بهره برداری از آن می توان مواد مورد نیاز صنایع آلومینیوم کشور را تامین و با دستیابی به دانش تولید کک از تاثیر تحریم ها جلوگیری کرد.» برای پیشرفت پروژه کک سازی، الگوی پالایشی تغییر داده شد، یعنی به جای آنکه برش یا مواد نفتی تولید شود، به کک اسفنجی تبدیل می شود و برای نخستین بار است که پروژه ای با این عظمت، تمامی مراحل آن، از مطالعات امکان سنجی تا مطالعات مفهومی، طراحی بنیادین و تفصیلی و اجرا از سوی پیمانکاران، مشاوران و مهندسان داخلی انجام می شود که این روند، باعث تقویت روحیه اعتماد به نفس و خودباوری کارشناسان داخلی خواهد شد. نامور ابراز امیدواری می کند که بزودی شاهد امضای قرارداد پروژه کک سازی خواهیم بود و تلاش بر این است که در چند ماه آینده، قرارداد اجرایی این پروژه امضا شود.
ساخت پتروپالایش 150 هزار بشکه ای در جزیره لاوان طراحی شده و پالایشگاه لاوان تا زمانی که نتواند نامه مربوط به زمین را دریافت کند، نمی تواند کاری از پیش ببرد. محمد علی اخباری، مدیرعامل پالایشگاه لاوان در این باره می گوید: « تنها مشکل در ساخت پتروپالایش در جوار پالایشگاه لاوان، تخصیص زمین است که برای رفع مشکل، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همکاری های لازم را انجام می دهد. اکنون کارگروه پتروپالایش از مدیران با سابقه پالایشگاه تشکیل شده و راه های تامین مالی را نیز پیگیری می کنیم.» به گفته او، ایجاد پتروپالایشگاه ها از خام فروشی جلوگیری می کند و با تبدیل آن به فراورده های با ارزش می توان از خروج ارز جلوگیری کرد؛ این راهکاری است که در آینده کسی جرات تحریم ما را نخواهد داشت. پالایشگاه لاوان در کنار ساخت پتروپالایشگاه ها، همکاری با شرکت های دانش بنیان را در دستور کار دارد و با تفکر و دانش ایرانی توانسته است مشکلات و معضلات واحد ایزومریزاسیون خود را با 30 هزار نفر- ساعت کار مهندسی برطرف و واحد را راه اندازی کند. اخباری با بیان این مطلب ادامه می دهد: «از سال های گذشته همکاری با شرکت های دانش بنیان را شروع کرده ایم و به جرات می توان گفت که اکنون بسیاری از قطعات مورد استفاده پالایشگاه از سوی شرکت های ایرانی تامین می شود. با شناسایی شرکت های شناخته نشده و آگاهی از توان آنها شروع به قطعه سازی کردیم و امروزه آن شرکت ها قطعات را به بسیاری از پالایشگاه ها می فروشند.»
دولت سیزدهم روش ها و اقدام های نوینی را در مسیر دانش بنیان کردن صنعت نفت اجرا می کند
مشعل ساخت داخل، شعاری بود که پس از سال ها تلاش و اعتماد به توان داخل، درست در دورانی که تحریم های همه جانبه، صنعت و اقتصاد کشور را هدف گرفته بود، به ثمر نشست. صنعت نفت ایران با توجه به حجم، گسترگی و استراتژیک بودن ابزار و تجهیزات و نیازهای داخلی خود، همواره با شرکت های بزرگ دنیا در ارتباط بوده و در میانه بدقولی ها و بدعهدی هایی که شرکت های خارجی در جریان تحریم ها داشتند، صنعت نفت معطل و منتظر این شرکت ها نماند و تلاش کرد تا با اعتماد به سازندگان داخلی و نخبگان دانشگاهی و فناور، نیازهای خود را تامین کند. صنعت پتروشیمی، یکی از مجموعه هایی بود که برای توسعه و پروژه های جدید خود، به دانش روز و تجهیزات جدید نیاز داشت و تحریم های مستقیم آمریکا به قصد شکستن کمر پروژه های جدید این صنعت صورت گرفت؛ اما شرکت های پتروشیمی با کمک شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها و اعتماد به توان داخل توانستند بخش قابل توجهی از این نیاز را جبران کنند و امروز به سطحی از خودکفایی رسیده اند که سهم قابل توجهی از بازار های منطقه ای و جهانی را در اختیار دارند.
حالا که بیش از یک دهه از تلاش برای ساخت داخل قطعات و تجهیزات صنعت نفت می گذرد، زمینه های اجرایی، زیرساختی و قوانین و آیین نامه های مناسبی برای ساخت داخل پیش بینی شده و هر روز بیش از قبل شاهد هستیم که تجهیزات، قطعات و پروژه های جدید با تکیه بر همین توان داخل به نتیجه می رسند. امروز در کنار گزارش های کلی که برای پروژه های بزرگ ارائه می شود، یکی از مهم ترین آمارهای ارائه شده، میزان صرفه جویی حاصل از ساخت داخل قطعات و تجهیزات است که 50 تا 60 درصد هزينه هاي يک پروژه را تشکیل می دهد.
وزارت نفت از چند سال قبل تاکنون، بخشنامه هایی را در موضوع مهم ساخت داخل ابلاغ و اجرا کرده که مطابق آن، فهرست اقلام راهبردي و تحريمي صنعت نفت و چهار شرکت زیرمجموعه اعلام شده است. بر این اساس تاکید شده که برای ساخت داخل اقلام راهبردي در صنعت نفت که امکان ساخت آنها در داخل کشور وجود دارد، اقدام و از واردات آنها جلوگیری شود. در عین حال، شرایطی برای شرکت هاي داخلي فراهم شده تا در زمينه ساخت و تعميرات داخلی اقدام کنند. با این حال، برخی مجموعه ها همچون صنعت پتروشیمی، طی این سال ها، تلاشی بیشتر و پیشروانه در مسیر ساخت داخل داشته اند. شرکت ملي صنايع پتروشيمي به منظور حرکت بهتر در اين مسير، پيشنهادهايي ارائه کرده که از آن جمله می توان به شناسايي نياز بازار آينده، تجميع نيازها به منظور برنامه ريزي براي ساخت داخل با رويکرد پشتيباني از پروژه ها و بومي سازي فناوري ساخت و توليد در داخل، اعمال و مشخص کردن ضرايب ترجيحي براي کالاهاي ساخت داخل، مجبور کردن شرکت هاي خارجي به همکاري با شرکت هاي داخلي براي انتقال دانش فني در دوران رفع تحریم ها، ايجاد صندوق ارتقاي توان ساخت داخل با هدف کمک به سازندگان داخلي، بخصوص شرکت هاي دانش بنيان، ارائه معافيت ها، تشويق ها و تخفيف هاي مالياتي و دادن وام هاي بانکي با سود متعارف اشاره کرد. در عین حال سرمایه گذاری های بلند مدت در پروژه های پرسود ساخت داخل همچون پروژه های ساخت انواع کاتالیست های استراتژیک صنعت پتروشیمی، یکی از مهم ترین تلاش های این صنعت برای تحقق هدف مهم ساخت داخل بوده است. به عبارتی می توان گفت که صنعت پتروشیمی با قدم گذاشتن در مسیر خودکفایی و ساخت داخل با تحولات بزرگی همراه بوده است. اکنون بسیاری از ورق ها و لوله هاي مورد نياز صنعت پتروشيمي، در داخل ساخته می شود و می توان گفت که بيش از 90 درصد مخازن و تانک ها و حدود 30 تا 40 درصد ماشين آلات در داخل ساخته می شود و همه این ها در حالی است که تاکنون بخش قابل توجهی از کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی در داخل کشور تولید شده و به مرحله صادرات رسیده است.
برنامه ریزی و اقدام هایی که در این سال ها برای ساخت داخل تجهیزات و ابزار و دانش فنی رخ داده، امروز و در همراهی و همنشینی با مجموعه های دانش بنیان وارد فاز جدیدی شده است که دیگر مانعی نمی تواند جلوی راه آن را بگیرد. بومی سازی کاتالیست های استراتژیک و خاص و گران برای مجتمع های بزرگی همچون بومی سازی کاتالیست«پالادیوم» برای پتروشیمی تندگویان یا ساخت ۶۰۰ قطعه در پتروشیمی امیرکبیر و صرفه جویی بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار یورویی از جمله مواردی است که هر روز رسانه ای می شود و نشان دهنده اتفاقات مهم در حوزه ساخت داخل در صنعت پتروشیمی است. وحیدرضا زیدی فر، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت چندی قبل بر نقش مهم صنعت پتروشیمی در حمایت از ساخت داخل و شرکت های دانش بنیان تأکید کرد و گفت: با توجه به نقش صنعت پتروشیمی در زنجیره ارزش، این صنعت می تواند نقشی مهم در حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولیدهای بار اول ایفا کند؛ البته در این مسیر موانعی همانند رگولاتوری درصنعت پتروشیمی وجود دارد که در تلاش هستیم آن را در مراجع بالاتر حل کنیم و مشکل قانونی وجود نداشته باشد. وی اظهار امیدواری کرد که با توجه به ارتباط شرکت های دانش بنیان با صنعت پتروشیمی و تداوم این روند با در نظر گرفتن مشوق های لازم و حمایت بیشتر از ساخت داخل، شاهد رونق تولید داخل در این صنعت باشیم. بر اساس این گزارش، به نظر می رسد با توجه به سهم قابل توجهی که صنعت پتروشیمی در اقتصاد و صنعت کشور، بخصوص در دوران تحریم ایفا می کند، ایجاد زمینه فعالیت و سرمایه گذاری بیشتر برای این صنعت، منفعت و سود بیشتری را برای کل صنعت نفت و کشور به همراه داشته باشد و از خروج سرمایه از کشور جلوگیری کند. مسیری که صنعت نفت در بخش های مختلف خود( نفت،گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی) در آن گام بر می دارد، حکایت از آن دارد که این صنعت زیربنایی، اقدام های بنیادینی را برای کاهش وابستگی وحتی خروج از آن انجام داده و در این میان، شرکت های دانش بنیان نیز نقش مهمی ایفا کرده اند. موضوع ساخت داخل و تقویت آن با تکیه بر توان و تخصص داخلی، همچنین رشد رو به جلوی شرکت های دانش بنیان، صنعت پتروشیمی را به سمت و سویی سوق داده است، به طوری که می توان از آن به عنوان یکی از پیشتازان ساخت داخل یاد کرد و انتظار می رود با ادامه این روند، دریچه ای تازه برای پیشی گرفتن آن از رقبای این عرصه گشوده شود.
دولت سیزدهم ضمن تداوم روند گذشته برای دانش بنیان کردن صنعت نفت، روش ها و اقدام های نوینی را به منظور تقویت این حوزه در پیش گرفته و ابتکار عمل های گسترده ای را برای اجرایی و عملیاتی شدن آن به خرج داده است. این هدف مهم با ارتقای سطح همکاری با شرکت های دانش بنیان فعال و انجمن های تخصصی مرتبط با صنعت نفت و تقویت اقتصاد نفت در دولت سیزدهم کلید خورد و فهرستی بلند از منابع مورد تأیید وزارت نفت شامل بیش از ۱۴۰۰ شرکت سازنده ارزیابی صلاحیت شد و تأمین بخش اعظمی از نیازهای صنعت نفت کشور از سوی سازندگان داخلی مورد تأیید قرار گرفت و ۱۳۷ شرکت دانش بنیان در این سامانه ثبت شدند. به همین منظور وزارت نفت بیش از ۴۰ تفاهمنامه و موافقت نامه خرید خدمت و محصولات فناورانه و بومی سازی شده از محصولات شرکت های دانش بنیان و نوپا و امضای بیش از ۱۲ تفاهمنامه و موافقت نامه به منظور توسعه گروه های استارت آپی را در سال ۱۴۰۰ پیگیری کرد.با توجه به اهمیت ایجاد فرایندها برای دانش محور و فناور شدن صنعت، وزارت نفت دولت سیزدهم نگاه ویژه ای به این موضوع داشت و به این منظور ۱۳ انستیتوی تحقیقاتی در صنایع پایین دست با دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور برای طراحی فرایندهای اولویت دار و مشخص در حوزه گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی و دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت کاتالیست های مربوط به آنها در دستور کار قرار گرفت. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید دارد که بومی سازی صنعت پتروشیمی ایران به طور کامل قابل تحقق است و می افزاید: ظرفیت سالانه تولید محصول این صنعت از ۳ میلیون تن در پیش از انقلاب، به ۹۰ میلیون تن رسیده و با توجه به چشم اندازهای تعیین شده برای کاهش وابستگی صنعت پتروشیمی به خارج از کشور، کاهش وابستگی بسیار جدی است و بومی شدن این صنعت، سبب رشد اقتصادی و ایجاد فرصت های پایدار شغلی در کشور می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: با اتکا به دانش داخلی، امکان طراحی قطعات مورد نیاز، همچنین نصب و راه اندازی آنها از سوی متخصصان ایرانی امکانپذیر است و باید این چشم انداز طی سه تا چهار سال آینده محقق شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین با اعلام اینکه ۲۱ محصول راهبردی صنعت پتروشیمی همسو با سند تحول دولت شناسایی و برنامه ریزی برای داخلی سازی آنها آغاز شده است، گفت: صنعت پتروشیمی ایران در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفته و با تولیدی شدن طرح های جدید، ظرفیت تولید این صنعت، رشد خیره کننده ای را رقم خواهد زد.
آخرین وضع تامین و توزیع فرآورده های نفتی در پخش منطقه کرمان تشریح شد
مشعل منطقه کرمان با داشتن 280 جایگاه عرضه سوخت، 9 ناحیه، سه انبار نفت تدارکاتی و پنج واحد سوختگیری هواپیمایی، وظیفه خطیری در زمینه تامین و توزیع فرآورده های نفتی در پهناورترین استان کشور به عهده دارد. از آنجا که سوخت رسانی به این نواحی با خطوط لوله و نفتکش های جاده پیما امکان پذیر نیست و تنها راه تامین انرژی آنها بهره گیری از خطوط ریلی است، اتصال انبار نفت شهید احمدی روشن باغین استان کرمان به شبکه ریلی کشور را می توان رخدادی مبارک در حوزه انتقال فرآورده های نفتی تولیدی به مناطق دوردست توصیف کرد؛ رخدادی که کاهش تردد نفتکش های جاده ای، تسهیل و تسریع در حمل فرآورده های نفتی و افزایش پایداری توزیع سوخت را می توان از دیگر مزیت های آن به شمار آورد.
تقویت شبکه حمل ونقل فرآورده های نفتی با توجه به نقش ویژه آن درتامین و توزیع سوخت و رفع موانع موجود، اولویتی مهم درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان به شمار می آید. با بهره مندی از توان و تلاش شبانه روزی کارکنان این منطقه، بسیاری از مشکلات این حوزه برطرف شده است وهم اکنون هیچ کمبودی وجود ندارد. پایداری مطلوب سوخت رسانی به جایگاه ها، نظارت بر توزیع کمی و کیفی بنزین و دیگر فرآورده های نفتی، تجهیز جایگاه های استان به طرح کهاب، خدمت رسانی مطلوب و گسترده به هموطنان، همچنین پاسخگویی شبانه روزی به نیاز مشتریان، از دیگر اولویت های کاری شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان به شمار می آیند.
منطقه کرمان وظیفه خطیری در زمینه سوخت رسانی کامل و به موقع به مردم استان و مناطق همجوار به عهده دارد؛ به نحوی که تأمین سوخت مورد نیاز مجاری عرضه و مصرف کنندگان عمده و جزء در تمام سال، از اولویت های شرکت ملی پخش این منطقه است که بر این اساس سیدباقر نورالدینی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان از آمادگی کامل جایگاه های این استان برای عرضه سوخت و ارائه خدمات مطلوب به شهروندان خبر می دهد و می گوید: هم اکنون 280 جایگاه عرضه سوخت در استان کرمان فعالیت می کنند و تعداد 35 باب از جایگاه ها نیز با انجام مطالعات اقتصادی، جانمایی لازم، ضرورت های عملیاتی و صدور مجور و موافقت نامه اصولی احداث، در حال راه اندازی است که نیاز استان با بهره برداری از این جایگاه ها در سوخت رسانی به شهروندان تأمین می شود.
وی با بیان اینکه در ماه های آینده شاهد راه اندازی 7 جایگاه عرضه سوخت در این استان پهناور خواهیم بود، به اجرایی شدن طرح کهاب در برخی از جایگاه های عرضه سوخت این استان اشاره می کند و می گوید: اقدام های اساسی برای اجرای طرح کهاب در جایگاه های عرضه فرآورده های نفتی استان کرمان انجام شده که البته تلاش ها برای نهایی شدن کامل اجرای این طرح ادامه دارد. در حال حاضر بحث منابع مالی برای تجهیز جایگاه ها مطرح است که در صورت تامین به موقع آن امیدواری بالایی برای اجرایی شدن کامل این طرح حاصل می شود. همه جایگاه های تازه تاسیس به طرح کهاب مجهز هستند و برنامه شرکت پخش کرمان معطوف به تجهیز جایگاه های قدیمی است که با برنامه ریزی های پیش بینی شده مشکلات این بخش نیز برطرف خواهد شد.
تقویت و توسعه شبکه حمل ونقل فرآورده های نفتی ایران، از مهم ترین دغدغه های صنایع نفتی است که بر این اساس تصمیم گیری های صحیح و کارآمد در برون رفت از چالش های این بخش برای اثربخشی هر چه بیشتر و توسعه پایدار شبکه، ضرورتی اجتناب ناپذیر می نماید. مادامی که موانع موجود در این زمینه برطرف و بسترهای لازم برای تقویت و توسعه این شبکه ایجاد شود، می توان کاهش هزینه های حمل ونقل، افزایش رضایتمندی جامعه، کاهش آلودگی محیط زیست و کاهش حوادث را برای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران متصور شد. در این میان مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان ارتقای سیستم های مکانیزه برای تقویت شبکه حمل ونقل را ضروری می داند و تمهیدات پخش فرآورده های نفتی منطقه به منظور فراهم کردن شرایط مطلوب و ایده آل برای ارائه خدمات را مثبت ارزیابی می کند. نورالدینی در ادامه توضیحات خود به اقدام های شرکت پخش منطقه کرمان درباره سوخت رسانی به نیروگاه ها و دیگر بخش ها و صنایع عمده اشاره و اظهار می کند: نیروگاه های سیکل ترکیبی سمنگان، گهران، شهید سلیمانی، کهنوج و نیروگاه 360 مگاواتی زرند، از جمله نیروگاه هایی است که شرکت پخش کرمان، تامین فرآورده های مورد نیاز آنان را عهده دار است. افزون بر نیروگاه ها، مصرف کننده های بزرگ و عمده مانند معدن گل گهر سیرجان، مس سرچشمه، فولاد زرند ایرانیان و برخی گلخانه های بزرگ و فعال در حوزه های کشاورزی هم در اولویت های تامین سوخت شرکت پخش منطقه کرمان قرار دارند. خوشبختانه سال گذشته با همت و تلاش مضاعفی که در ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و مدیریت های تامین و توزیع حاصل شد، نیروگاه ها سوخت مایع مورد نیاز خود را دریافت کردند و فعالیت هیچ نیروگاهی متوقف نشد و امسال هم با توجه به ذخیره سازی مطلوب و مناسبی که انجام شده، فرآیند تامین سوخت نیروگاه ها طبق روال پارسال ادامه خواهد داشت و در این زمینه با چالش جدی رو به رو نخواهیم بود. وی با بیان اینکه صادرات فرآورده های نفتی منطقه کرمان جان گرفته است و در آینده ای نه چندان دور شاهد پیشرفت و افزایش آن خواهیم بود، می افزاید: با وجود انواع ناملایمات و محدودیت های ایجاد شده ازسوی کشورهای بیگانه، روند افزایشی صادرات فرآورده های نفتی کاملا مشهود است و این دستاوردی بزرگ برای کشور ما محسوب می شود. مسیرهای تازه ای برای دستیابی به بازارهای خارجی ایجاد شده که قطعا راهگشاست و می توان به آینده امیدوار بود. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان به توان متخصصان داخلی در سال های اخیر اشاره می کند و می گوید: خوشبختانه بسیاری از قطعاتی که در گذشته برای تامین آن وابسته به دیگر کشورها بودیم، هم اکنون در داخل کشور ساخته می شود. شرکت های دانش بنیان و فعالیت های اقتصادی آنان نیز حائز اهمیت است. استعدادهای برجسته ای در این دست از شرکت ها نهفته است که تبلور این نوع از ظرفیت های داخلی در سال های اخیر ما را از وابستگی به خارج رهایی بخشیده و موجبات رشد، توسعه و شکوفایی اقتصاد را نیز رقم زده است.
انبار نفت شهید احمدی روشن یکی از انبارهای مهم حوزه عملیاتی منطقه کرمان است که در کنار دیگر انبارهای نفت این منطقه ازجمله سیرجان، کرمان و رفسنجان، ذخیره سازی مواد سوختی در آن با هدف توزیع مطلوب و مطمئن انجام می شود. بنابر اظهارات مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی استان کرمان با اتصال این انبار نفت به شبکه ریلی کشور، ضریب انتقال سوخت مایع افزایش می یابد، ضمن آنکه مزیت های مهمی را هم در پی دارد، مزیت هایی مانند کاهش تردد جاده ای نفتکش های جاده پیما که ترافیک جاده ای را به حداقل ممکن می رساند و کاهش مصرف سوخت را تاحد قابل توجه به دنبال دارد.
نورالدینی درباره برخی ویژگی های انبار نفت شهید احمدی روشن می گوید: این انبار نفت با وسعت 60 هکتار و سرمایه گذاری افزون بر 600 میلیارد ریال احداث شده و از سال 85 فعالیت خود را آغاز کرده است. این انبار نفت با 13 مخزن و دو مخزن 7 میلیون لیتری نفت سفید وآب این امکان را ایجاد کرده است که بتوان در مواقع بحران و اضطراری به استان های همجوار مثل سیستان وبلوچستان نیز خدمت رسانی کرد. سرعت دهی به حمل مواد سوختی، کاهش آلاینده های زیست محیطی، صرفه جویی های اقتصادی و البته افزایش پایداری در توزیع سوخت، از دیگر مزیت های مهم این انبار نفت به شمار می آید.
وی وظیفه و ماموریت انبار بزرگ نفتی احمدی روشن را تامین سوخت مورد نیاز استان کرمان، سیستان وبلوچستان، خراسان جنوبی و بخشی ازخراسان رضوی اعلام می کند و می گوید: اتصال به شبکه ریلی کشور، زمینه ساز سهولت و شتاب بخشی به تامین و توزیع سوخت در استان های مورد اشاره خواهد بود و این هدف و رسالتی است که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان با گام برداشتن در مسیر آن، تلاش می کند خدمات رسانی به مردم در بهترین و مطلوب ترین شکل ممکن انجام شود.
شرحی بریکی از مراکز انتقال نفت منطقه 12 شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران
آزاد کوئیک نفت خام وفرآورده های نفتی برای رسیدن به مبادی مصرف لازم است مسافت های کوتاه یا طولانی را از دل کوه های سربه فلک کشیده گرفته تاکویرمسطح و برهوت بپیمایند تا به پالایشگاه، نیروگاه یاصنایع خرد و کلان و. . . برسند. عهده داراین فرآیند مهم، شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران است، مجموعه ای که انتقال روزانه میلیون ها لیترسیال نفتی رابا بیش از14هزار کیلومتر خط لوله با اینچ–قطرهای مختلف راهبری می کند تا فرآورده های نفتی مورد نیاز به نحوی مطلوب به مقاصد ارسال و در مبادی مورد نظر مصرف شوند. حلقه اتصال این خطوط گاه قطور، مراکزانتقال نفت یاهمان تلمبه خانه ها هستند؛ تلمبه خانه هایی که در مسیرخط قرارگرفته اند و به ظاهرمستقل عمل می کنند، اما به واقع ریشه ای واحد دارند و مجموعه فعالیت آنهاست که سیالات نفتی را به پیش می برد. مرکز انتقال نفت قطب آباد، یکی ازهمین تلمبه خانه هاست درحوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه خلیج فارس به عنوان يكي از مناطق دوازده گانه شركت خطوط لوله ومخابرات نفت ايران كه فعالیت خود را سال 1394درشهرستان بندرعباس(مرکزاستان هرمزگان) آغاز کرده است و با بيشترين حجم انتقال فرآورده هاي نفتي، نقش موثري درتامين انرژي كشورایفا می کند.
آنچه می خوانید، روایتی است ازمرکز انتقال نفت قطب آباد که به عنوان یکی از مراکز سه گانه انتقال نفت شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه هرمزگان در انتقال و جا به جایی فرآورده های نفتی ازجنوب کشور به مبادی مصرف نقش مهمی ایفا می کند.
سپیده دم است و خورشید جنوب با ساقه های طلایی ودرخشان خود، آرام آرام سر از افق پهنه نیلگون و زیبای خلیج فارس بیرون آورده است؛ مقصد مرکزانتفال نفت یا تلمبه خانه قطب آباد است؛ تلمبه خانه ای در132 کیلومتری شهربندرعباس. این مرکزانتقال که درارتفاع 1004متری ازسطح دریا درکنار بزرگراه ترانزیتی بندرعباس –سیرجان قرارگرفته وفعالیت خود را از سال1371 آغاز کرده است، فرآورده های نفتی دریافتی ازمرکزانتقال نفت بندرعباس را با دودستگاه توربین سولارتاروس هریک به قدرت 6500 اسب بخار و یک دستگاه توربین سولارسنتار با قدرت 4000 اسب بخار به مرکز انتقال نفت مهرآران منتقل می سازد. اگرچه آفتاب صبحگاهی پولک های دامن طلایی خود را تازه برسرزمین جنوب پاشیده، اما شرجی هوا وهرم گرما آنچنان بالاست که لباس را نمناک و چسب تن می کند. راننده ترابری منطقه باچهره ای متبسم که از ویژگی های شاخص او به شمار می رود، فرمانده راه است و به سوی مقصد پیش می راند. باخروج ازشهر، کامیون ها وتریلرهای ترانزیت با بارهای سنگین، یکی پس از دیگری از کنارمان می گذرند و با عبورشان تکانه ای شدید را تاحدی که احساس می کنی ازجاده کنده شده ای ایجاد می کنند، همراه باغرش مهیب گاز؛ طوری که تاچند ثانیه جز زوزه موتورآن را نمی شنوی. دراین مسیر، رانندگان برخی کامیون های سنگین نیزبرای خریدخرمای تازه وآویزان از شاخه های بریده شده درکنار جاده توقف کرده اند. دراثنای ثبت این تصاویر وانتقال آن به ذهن، با بلد راه و آشنای این جاده گپ می زنم. دیری نمی پاید که از دور کوه استوار و سر به فلک کشیده «گنو» مقابل دیدگان ظاهر ودر پی آن بوی گوگرد آب گرم و معدنی آن، مشام را پرمی کند. کمی جلوترگنو، زیرتیغ آفتاب، تابلو مرکز انتقال نفت قطب آباد نمایان می شود. دروازه ای و ماموری که مسئول است و مسئولیت دارد با ارائه مجوزهای معمول، اجازه عبور دهد.
با توجه به افزایش حداکثری فلو ازخط 26 اینچ باهدف پایداری خط وکاهش بارعملیاتی این مرکز، نیازبه اضافه کردن مخازن دستگاه توربوپمپ بود و این مهم پس از صدورمجوزهای لازم محقق شده است. به همین منظور با همکاری واحدهای فنی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب یک دستگاه توربین سولارسنتار با متعلقات آن ازمرکزانتقال نفت ایده لوبه مرکزانتقال نفت قطب آباد منتقل شده و قرار است دراین مرکزنصب و راه اندازی شود. اصلا سفربه هرمزگان برای تهیه گزارش از مرکز انتقال نفت قطب آباد نیزبا همین رویکرد انجام شد. با ورود به مرکز انتقال نفت قطب آباد آنچه توجه هر بیننده را به خود جلب می کند، فضای سبزوسیع و زیبایی است به مساحت تقریبی دوهکتارو گل های کاغذی ودرختان نخل و زیتون این محیط مصفا که زینت بخش این محوطه صنعتی شده اند وطراوت وشادابی را برای آهن و فولادهای گداخته در زیرآفتاب جنوب به ارمغان آورده اند، دراین میان بوی چمن های آب خورده، ریه ها را تازه و خستگی راه از تن به در می کند. وسعت فضای صنعتی مرکزانتقال نفت قطب آباد نزدیک به 79هزارمترمربع است؛ مرکزی که دریکی ازبخش های آن که قلب مرکز اتاق کنترل محسوب می شود، نفراتی مستقرند همه موارد اعم ازفشار، درجه، مقدار و. . . سیالات را زیر نگاه تیزبین خوددارند تاهمه چیزبه بهترین نحو ممکن انجام شود. در دیگر قسمت های مرکز انتقال نفت قطب آباد، ساختمان های دیگر با کارکردهای دیگر چشم نوازی می کنند ومسجد که نوای اذانش هر روز برای دعوت به عبادت و شکرگزاری از معبود طنین انداز می شود، یکی از آنهاست. محل نصب توربین سولارسنتار 204 دور نیست، آنچه دراین عملیات بیش از هرچیزی مایه افتخار است اینکه تمام مراحل جابه جایی، نصب و راه اندازی این توربوپمپ را کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس انجام داده اند. 4800 نفر-ساعت کار، بدون حضور نماینده شرکت سازنده توربین. با فشار دکمه ای، صدای بلندچرخش توربین، فضا راپر می کند. پره های توربین با سرعت زیاد می چرخند؛ چرخشی که به مثابه گردش چرخ اقتصاد کشوراست و شور وشعفی وصف ناشدنی را در دل و دیده کارکنان منطقه رقم می زند. کارکنانی که شرایط سختی را به دور از خانه و خانواده، درگرمای شرجی بالای 50 درجه راتحمل کرده اند و با عشق به کشور، کاری کردند کارستان؛ آنها پره های توربینی را به گردش درآوردند که پیش از این بیگانگان می گرداندند.
صرف غذاوکمی استراحت، لازمه تجدید قوا برای ادامه کار وهمراه شدن باخط بانان مرکز انتقال نفت قطب آباد برای دیدن بخشی دیگر ازسختی کار در این نقطه از کشور است. جاده ای کوهستانی وسنگلاخ، پیش رویمان است. آفتاب تیزترازقبل می تابدو زمین را تفتیده تر می سازد. راه رفتن درچنین مسیری باچنین شرایطی، سخت است وطاقت فرسا. کاری که خط بانان این منطقه آن رابارها انجام داده اند و می دهند تاهیچ توقفی درهیچ نقطه از خط لوله ای که آنها مسئولیت حفظ وحراستش را به عهده دارند، رخ ندهد. خطوط مختلفی درحوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه هرمزگان فعال است که برخی شان درحوزه عملیاتی مرکز انتقال نفت قطب آباد قرارگرفته اند و خط بانان این مرکز هر روز ساعت های متمادی را در مسیرشان می پیمایند. گاه با مرکبی مثل موتور سیکلت و گاه به ناچار با پای پیاده در مسیری سخت وخطرناک. کوهستان، ماهیت خودراداردوخط بانان همیشه با خطرهای بالقوه ای درآن روبه روهستند؛ خطرهایی مانند رویارویی با حیوانات وحشی یا جانوران گزنده و افزون بر این، مسافت های گاه طولانی که باید پیموده شود تا از سلامت خط اطمینان یابند.
بازدیدازخط تاهنگامه غروب که خورشید دامن طلایی خود را از زمین برمی چیند، به طول می انجامد؛ هوا گرگ و میش می شود و تاریکی شب از راه می رسد. شب هنگام، محیط پیرامون قطب آباد آن قدربه سیاهی می گراید که جز باچشم مسلح قابل دیدن نیست. سکوت کوهستان همان اندازه که آرامت می کند، درشب می تواند وحشت آفرین باشد و خواب را از چشمانت برباید. آتش کوچکی برپاست وبرخی گرد آن نشسته اند تا با نوشیدن استکانی چای، جانی تازه گیرند؛ چای دلچسبی که لب را می سوزاند، اما جان را تازه می سازد. همدلی و مهربانی در روابط کارکنان این مرکز انتقال نفت قطب آبادموج می زند. خودشان می گویند: «در این مرکز همانند اعضای یک خانواده درکنار یکدیگر، یکدل و یکرنگ کار و زندگی می کنیم». فضایی بسیارگرم و صمیمی براین محفل حاکم است. اگرچه ذهن و فکر بسیاریشان به خانواده هایشان که هفته ها ازآنها دورند، مشغول است، اما برلب هایشان لبخندی ازمهر نقش بسته که این دغدغه ونگرانی را درپشت خود پنهان می سازد. آنها باامید به فردا فرداهایی روشن تر وبا این فکرکه در سرافرازی وپیشرفت نقش آفرینی کنند، شب های تاریک قطب آباد را به سپیده صبح گره می زنند.
درمرکز انتقال نفت قطب آبادهمچون دیگر مراکزانتقال نفت، امور دیگری به عنوان تکلیف و مسئولیت تعریف شده است؛ کارکنان این مرکز همان گونه که درعرصه عملیات انتقال سیالات نفتی نقش آفرینی می کنند، با دل های مهربان و دریایی شان درعرصه اجتماعی و یاری رساندن به همنوعان خود نیزپیش قدم هستند ودرکنارنقش سازمانی و حرفه ای خود انسان دوستی و محیط اجتماعی را فراموش نکرده اند. اجرای مانورهای سلامتی درمقطعی که ویروس منحوس کرونا سلامت هموطنانمان را هدف قرارداده بود، آب رسانی به همجواران خطوط لوله، امدادرسانی وکمک به هموطنان آسیب دیده و پلیس راه دربازگشایی جاده هنگام بروز تصادف های جاده ای، همچنین اهدای موکت مسجد مرکزبه مسجدروستایی آبماه، اهدای بخاری به همجواران خط لوله، اهدای لوله آب آشامیدنی به روستای گهکم و ساخت غسالخانه در روستای چامکو، نمونه هایی از فعالیت اجتماعی مرکز انتقال نفت قطب آباد است. بی تردید یک اقامت چند ساعته در مرکزانتقال نفت قطب آباد یا هرمرکز دیگری شبیه به آن در دل کوهستان، نمی تواند گویای همه ابعاد باشد. درچنین فضاهای کاری، فرسنگ ها دور تر از شهر و هیاهوهای شهری، انسان هایی درکنارهم زندگی می کنند و هریک به مثابه کتابی هستند که با قلم تجربه آن را نگاشته اند؛ مرکزانتقال نفت قطب آباد، روایتی است که تنها با زندگی کردن باید درموردش نوشت.
نگارنده: آزاد کوئیک
در تعریف واحد آیزوماکس باید گفت؛ این واحد يكی از برج های جداکننده بخش تقطیر است که براي جدا کردن خوراک برگشتی سنگین از محصولات واکنشی و تفكیك به برش هاي با نقطه جوش مطلوب از آن استفاده می شود. در اين واحد، خوراک به وسیله پمپ ها از برج های جداکننده بخش تقطیر وارد کوره شده و پس از عبور از این قسمت و با استفاده از خط لوله 14 اينچ، وارد سینی 3 برج می شود .
در حین برداشتن مسدودکننده خط14اينچ خروجی کوره و ورودي برج، پس از بازکردن پیچ هاي نیمه بالايی فلنج، حدود سه و نیم دقیقه قبل از وقوع آتش سوزي، ابتدا ريزش مايع از فلنج مذکور مشاهده می شود، به گونه اي که مايع خارج شده تا فاصله حدود 3متري در سطح زمین پخش می شود و در ادامه براساس مشاهدات شهود حادثه، بخارات خاکستري رنگ نیز از محل فلنج به بیرون نشت پیدا می کند و با رسیدن اين بخارات به عامل جرقه، آتش سوزي از قسمت پايین برج آغاز می شود. پروفايل آتش ابتدا به صورت آتش توپی(Ball fire) گسترده بوده و بعد از مدت کوتاهی به صورت آتش فورانی(Jet fire) ادامه می يابد.
4 دقیقه پس از وقوع حريق، تیم آتش نشانی در محل حاضر و پس از 17 دقیقه آتش مهار می شود .
تخلیه کامل هیدروکربن موجود در کويل هاي کوره و مسیرهاي منتهی به برج
خاموش کردن کوره: در اين حادثه به منظور جلوگیري از ايجاد مشكل در تیوب کوره ها، به جاي انجام Caustic wash روي کوره، مشعل هاي کوره در حالت شعله کوتاه و تنظیم دماي دودکش در حدود 300 درجه فارنهايت (150درجه سانتی گراد) در سرويس نگهداشته می شود.
صدور پروانه کارمجزا براي برداشتن هر مسدودکننده: در اين حادثه، يك مجوز براي چند مسدودکننده صادر شده است.
براساس ضوابط، لازم است براي برداشتن هر مسدودکننده، پروانه کار مجزا صادر و به طور کامل، محیط ایمن شده و کنترل های محیطی به طور دقیق انجام شود.
نگاهی به جایگاه انرژی های تجدید پذیر در آینده متغیر صنایع بزرگ نفت و گاز
مشعل انرژی تجدیدپذیر، به انرژی سودمندی اطلاق می شود که از منابع تجدیدپذیر به دست می آید و به این دلیل که به طور طبیعی امکان جایگزینی دارد، به آن انرژی پاک می گویند. این منابع شامل نور خورشید، باد، باران، جزر و مد، امواج و زمین گرمایی است؛ هرچند که هر روز بر تعداد این منابع افزوده می شود. در بسیاری از زمینه های مصرفی این نوع از منابع انرژی تجدید پذیر در برابر سوخت های فسیلی قرار می گیرند که بسرعت در حال مصرف و آسیب به طبیعت و تجدید ناپذیر هستند.
از دهه های گذشته تاکنون، محققان و کشورهای زیادی در مسیر توسعه و شناخت بیشتر انرژی های تجدید پذیر گام برداشته اند و زمینه های مصرفی زیادی در این حوزه شکل گرفته و در بسیاری از کشورها نیز به گزینه جایگزین کامل برای انرژی های فسیلی تبدیل شده است. بسیاری از کشورهای اروپایی و کشورهایی که دسترسی کمتری به منابع سوخت فسیلی دارند، تمرکز و تمایل بیشتر و جدی تری به استفاده از این نوع سوخت های پاک داشته اند؛ اگرچه در ایران هم تلاش زیادی برای حرکت به سمت استفاده از انرژی های تجدیدپذیر قابل توجه و رو به جلو شده؛ اما هنوز قابل مقایسه با کشورهای اروپایی نیست و باید زمینه ها و اقدامات اجرایی و زیرساختی زیادی را در این مسیر پیش بینی و اجرایی کنیم.
متخصصان و کارشناسان حوزه انرژی های تجدید پذیر تاکید دارند که آینده زمین، با استفاده از این انرژی های تجدید پذیر گره خورده و به همین دلیل، یکی از ضرورت های جدی برای در امان ماندن محیط زیست و به دنبال آن زندگی انسان ها از آسیب انتشار گازهای گلخانه ای، حرکت به سمت همین انرژی های پاک است. از دهه های گذشته تاکنون، تجربه های زیادی در این عرصه شکل گرفته و امروز نیز تجربه استفاده از صفحات خورشیدی، توربین های بادی و آبی غول آسا، استفاده از انرژی زمین گرمایی و حتی انرژی اینرسی حرکتی برای تولید برق نمونه ها و مدل های اجرایی موفقی وجود دارد و در نقاط مختلف دنیا و حتی در ایران، این پروژه های موفق فعال هستند و می توانیم اثرگذاری و مفید بودنشان را ببینیم و از آنها استفاده کنیم.
این واقعیت که سطح ذخایر انرژی در کل جهان در حال کاهش است و همزمان هزینه استحصال نفت و گاز افزایش دارد و دیگر همچون گذشته رفتن به سراغ سوخت های فسیلی اولین گزینه نیست، کاملا پذیرفته شده است. کشورهای مختلف با توجه به دسترسی های جغرافیایی و امکاناتی که منابع طبیعی و سیاست های منطقه ای و جهانی به آنها اجازه می دهد، تلاش می کنند به منابع انرژی دسترسی داشته باشند؛ اما تا کجا می توان این محدودیت ها را دور زد. آنچه امروز در اروپا و پس از جنگ روسیه و اوکراین برای دسترسی به منابع گازی در حال رخ دادن است، می تواند به شکلی شدیدتر در آینده هم تکرار شود و کشورهای اروپایی بخوبی می دانند و تلاش می کنند که مسیرهای جایگزین دیگری را برای نیاز خود به انرژی پیدا کنند. در عین حال بسیاری از کشورهای پیشرفته در این مسیر تلاش می کنند از موقعیت های آب و هوایی کشورهای تولید کننده نفت و گاز برای تسهیل روند تولید استفاده کنند تا هزینه های تولید را کاهش دهند.
به گزارش نشریه فایننشال تایمز، شرکت هلندی رویال داچ شل که سالیان زیادی در زمینه انرژی های فسیلی تجربه دارد، در همکاری با یک بنیاد از عمان در زمینه انرژی خورشیدی سرمایه گذاری 53 میلیون دلاری کرده و در این طرح نوین، این شرکت سعی دارد با به کارگیری انرژی خورشیدی به افزایش تولید نفت کمک کند. گلس پوینت، یک شرکت آمریکایی است که با استفاده از مجموعه ای از آینه های منحنی در فضای گلخانه ای، انرژی خورشید را روی منابع آبی متمرکز می کند و با تبدیل آب، بخار حاصل شده را به ذخایر نفت خام سنگین تزریق کرده تا بتواند راحت تر آن را استخراج کند.
این شرکت و پشتیبانانش عقیده دارند، این تکنولوژی، فضای بالقوه ای برای استفاده در مناطق تولید کننده نفت، بویژه در خاورمیانه دارد. آنها بر این باورند که حتی کشورهای نفت خیز از جمله عمان، کویت و عربستان سعودی مجبور به استفاده از تکنولوژی های جدید برای تولید نفت هستند، بویژه برای گاز آنها که به منظور تولید بخار از آب سوخته می شود، تقاضای زیادی وجود دارد.
باید در نظر داشت که عبور ناگهانی از انرژی های فسیلی و رفتن به سمت انرژی های تجدید پذیر با وجود دانش و امکانات کنونی، در کوتاه مدت مقدور نیست و ایجاد چنین تحولی، نیازمند اراده جهانی و صرف زمان بیشتر است. بنابراین مدیریت ذخایر سوخت های فسیلی و استفاده بهینه از آن، باید هم در تولید و هم در مصرف مد نظر قرار گرفته شود.
واقعیت این است که سهم استفاده از انرژی های تجدید پذیر در میان بخش های مختلف مصارف صنعتی، تجاری و خانگی در ایران، در مقایسه با میانگین های جهانی هنوز قابل قبول نیست؛ اما این روند رو به جلو و امید بخش، ابعاد قابل توجهی هم دارد که باید به آنها پرداخته شود. توجه به زیست بوم و نوآوری در صنایع مختلفی که در پهنه بزرگ ایران فعال هستند، مدت هاست که مورد توجه واقع شده و به کارگیری زمینه استفاده از تجدیدپذیرها در صنایع اصلی و مادر همچون صنعت نفت، جایگاه زیادی دارد. سازمان انرژی های تجدید پذیر و بهره وری برق ایران هر سال آمار قابل توجهی از میزان کاهش انتشار آلاینده ها ارائه می کند. در عین حال در شرایطی که امروز صنایع مختلف کشور برای تولید و اجرا با کمبود منابع آب، برق و انرژی رو به رو هستند، استفاده از انرژی های تجدید پذیر موجب صرفه جویی های قابل توجه و چرخیدن جریان صنعت می شود.
در این میان، صنعت نفت همواره به عنوان یکی از صنایع پیشرو در به کارگیری انرژی های تجدیدپذیر، در پروژه های اجرایی و توسعه ای خود شناخته شده است. وزارت نفت مطابق بند «ث» ماده ۴۸ قانون برنامه ششم توسعه، مکلف شده است تا یک درصد از اعتبارات سالانه طرح های توسعه ای شرکت های تابعه وزارت نفت را در طول اجرای برنامه برای ایجاد ظرفیت توسعه فناوری های اولویت دار نفت، گاز و پتروشیمی و انرژی های تجدیدپذیر و به کارگیری آنها در صنایع مرتبط و ... تخصیص دهد که وفق این قانون، تکالیف مربوطه انجام شده است.
طی سال های گذشته، بخصوص در فاصله باز شدن فضای تحریمی در سال 96 فضای محدودی برای سرمایه گذاری در بازار انرژی های تجدید پذیر ایران باز شد و تعدادی از شرکت های خارجی فعال در این عرصه، پیشنهادهایی را به صنایع ایران، بویژه صنایع نفت و نیرو ارائه کردند. یکی از این قراردادها بین شرکت نروژی ساگا و وزارت نیرو به امضا رسید که طی این قرارداد ۵ساله، باید نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۲ گیگاوات در مناطق کویری احداث کنند. چند قرارداد دیگر هم به امضا رسیده؛ اما با خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم های جدید علیه ایران، این قراردادها معلق شدند و تصور بر این بود که ایران در این زمینه ها متوقف می ماند؛ اما در این سال ها با وجود تحریم های مختلف و همه جانبه بسیاری از شرکت های فعال در این زمینه، همکاری خوبی با صنایع، بخصوص صنعت نفت و نیرو داشته اند و تحولات قابل توجهی را در این زمینه شاهد بوده ایم، مهم تر اینکه امروز بخش قابل توجهی از فعالان این عرصه را شرکت های فناور و دانش بنیان تشکیل می دهند.
نکته قابل توجه در این مسیر، توجه به آینده محدود کننده سوخت های فسیلی است. این افق اگرچه برای روزگار نزدیک نیست؛ اما در بلند مدت حتی گریبان کشورهای دارنده ذخایر عظیم نفتی را هم می گیرد. آژانس بین المللی انرژی از سال ها قبل در مورد هزینه های سنگین تولید بالادستی صنایع نفت و گاز هشدار داده و در سال های آینده بازار نفت و گاز موجود دنیا، جوابگوی نیاز بین المللی و جهانی نخواهد بود. از سوی دیگر، تغییرات اقلیمی موضوع ظریفی برای صنعت نفت است؛ هرچند برای بسیاری از کشورها هنوز موضوعی جدید تلقی نمی شود؛ اما حداقل در مورد ایران که با شرایط محدود کننده جغرافیایی مواجه است، این تغییرات محل چالش و تهدید است. در تکمیل این موضوع باید گفت، البته بسیاری از کشورها با کمک گرفتن از فناوری و دیجیتالی سازی صنایع، تلاش کرده اند سهم فرایند اتوماسیون، هوش مصنوعی، چاپ سه بعدی، آمار بزرگ، روباتیک، اینترنت اشیا و موارد دیگر را بیشتر و سهم استفاده از انرژی های قابل تجدید را تجدید کنند. نکته قابل توجه اینکه در حال حاضر، سهم شرکت های دانش بنیان و فناور در به کارگیری انرژی های تجدید پذیر در صنایع، بویژه در صنعت نفت بیش از سایر بخش هاست و این روند می تواند در افزایش سهم انرژی های پاک در آینده صنعت نفت کارگشا باشد.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس سازمان حراست صنعت نفت دربازدید ازمجتمع گاز پارس جنوبی بر تجهیز زیرساخت ها و استفاده از امکانات و ابزارهای نو برای صیانت از تأسیسات گاز تأکید کرد.
عظیم شیراوند با اشاره به فعالیت های گسترده کارکنان و متخصصان مجتمع گازپارس جنوبی در فرآورش حداکثری گاز و محصولات جانبی و نقش مؤثر این شرکت در تأمین بیش از ۷۵ درصد از انرژی مورد نیاز کشور، بر پشتیبانی وحمایت سازمان حراست صنعت نفت برای رفع مسائل ومشکلات پیش رو، همچنین تأمین امکانات و ابزارهای نوین برای صیانت و حراست گسترده از سرمایه های عظیم کشور تأکید کرد.
وی با قدردانی از اقدام های شاخص حراست مجتمع گفت: تجهیز زیرساخت ها ونصب سامانه های الکترونیکی، آموزش نیروی انسانی کارآمد وحفاظت کارکنان قوی در مجتمع گازپارس جنوبی به عنوان بزرگ ترین شرکت تأمین کننده گاز کشور از موارد بسیار مهمی است که باید در اولویت قرار گیرد.
رئیس سازمان حراست صنعت نفت تصریح کرد: برای بهبود وضع کارکنان حراست صنعت نفت و موضوع ساختار و پایه سازمانی حراست، کارگروهی با حضور نیروهای باتجربه برای پیگیری مسائل و رفع مشکلات تشکیل شده است و امیدواریم در کوتاه ترین زمان ممکن درحوزه منابع انسانی به موفقیت های بزرگی برسیم.
شیراوند افزود: با هدف توانمندسازی و آموزش نیروی انسانی و شتاب بخشی در اختصاص بودجه برای تکمیل اقدام های شاخص حراستی، به زودی شاهد سامانه های حراستی قوی و توانمند در بخش های مختلف نظارتی در مجتمع بزرگ گازی پارس جنوبی خواهیم بود.
وی یادآورشد: حراست مجتمع گازپارس جنوبی در بخش های حفاظت کارکنان، فیزیکی و فاوا گام های مؤثری برداشته است و از هرگونه اقدام پویا و مبتنی برعلم و نوآوری، همچنین به کارگیری تجهیزات حفاظتی روزآمد حمایت ویژه می کند.
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گازایران با بیان اینکه امسال گازرسانی به 3200 روستا در دستور کار است، گفت: در دو سال آینده نیز گازرسانی به ۶ هزار روستا تکمیل می شود.
سیدجلال نورموسوی با بیان اینکه گازرسانی به ۲۹ شهر در دستور است، اظهارکرد: با افزایش خطوط گاز در استان سیستان و بلوچستان و هرمزگان، تعداد شهرهای در نوبت گازرسانی افزایش خواهد داشت.
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه ممکن است در برخی سال ها تکالیف قانونی برای گازرسانی تغییر کند، تصریح کرد: برای مثال امسال سرانه گازرسانی به مناطق سخت گذر را افزایش دادند که این موضوع به تعداد روستاهای در نوبت گازرسانی افزوده شده است.
نورموسوی درباره تازه ترین وضع گازرسانی به چابهار نیز گفت: بر اساس اعلام شرکت مهندسی و توسعه گاز، تزریق گاز به خطوط انتقال چابهار درسه ماهه سوم سال آغازمی شود و به تناسب آن بهره برداری از گازرسانی فاز یک چابهار انجام خواهد شد. وی گفت: بعد از آن نیز به تناسب گاز تزریقی، فاز دوم که گازرسانی به کنارک و نیروگاه و روستاهای اطراف آن است، آغاز می شود.
پالایشگاه نفت بندرعباس
نخستین محموله کمک های اهدایی شرکت پالایش نفت بندرعباس به ارزش ۵ میلیارد ریال با همکاری جمعیت هلال احمر به مناطق زلزله زده بخش مهران بندرلنگه ارسال شد.
با هماهنگی هلال احمر هرمزگان و نیازسنجی مناطق آسیب دیده از زمین لرزه در بخش مهران شامل روستای سایه خوش و روستای پیرامون آن، نخستین محموله اهدایی شرکت پالایش نفت بندرعباس به منظور کمک به مناطق زلزله زده ارسال شد.
هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس گفت: این محموله شامل مواد غذایی، مواد شوینده و وسایل بهداشتی به ارزش ۵ میلیارد ریال است.
وی افزود: این محموله با هدف کمک به ارتقا و بهبود کیفیت زندگی مردم زلزله زده روستای سایه خوش و روستاهای اطراف آن که در زلزله اخیر آسیب دیدند، ارسال شده است.
مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس بیان کرد: با توجه به مشکلات در مناطق آسیب دیده و شرایط آب و هوایی، همچنین حضور دستگاه های ذی ربط برای امدادرسانی، هماهنگی و مدیریت کمک رسانی با شناسایی نیازهای هم استانی ها در مناطق زلزله زده اهمیت بالایی دارد و به همین دلیل شرکت پالایش نفت بندرعباس همسو با مسئولیت های اجتماعی خود با هماهنگی جمعیت هلال احمر هرمزگان کمک های خود را به مناطق آسیب دیده ارسال می کند.
بامداد یازدهم تیر ۱۴۰۱ دو زلزله بزرگ به قدرت ۶.۱ و ۶.۳ ریشتر منطقه غرب هرمزگان در بندرخمیر و بندرلنگه هرمزگان را لرزاند که در این حادثه ۱۱۱ نفر مصدوم و پنج نفر فوت شدند. بر اثر این زمین لرزه ها که چند پس لرزه بزرگ نیز به دنبال داشته، واحدهای مسکونی روستاهای بخش مهران از جمله روستای سایه خوش بین ۱۰ تا ۱۰۰ درصد آسیب دیدند و تخریب شدند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرمنابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران گفت: دو هزار و 296 نفرازکارکنان خدمات غذایی و اردوگاهی شاغل درمناطق عملیاتی درسامانه اطلاعات پیمانکاران نیروی انسانی صنعت نفت (ساپنا) ثبت نام شدند.
عبدالرحمان نساج اظهارکرد: این افرادبخشی ازکارکنان شاغل واجد شرایط عملیاتی در قراردادهای مستمر غیرپروژه ای هستند که ثبت نام آنان در ساپنا محقق شده است.
وی صدورکارت شناسایی ازسوی اداره حراست شرکت، بیمه تکمیلی (80 درصد سهم شرکت و20 درصد سهم کارگر) و استفاده از بند (د) ایثارگری برای تبدیل وضعیت ایثارگران به رسمی را ازجمله مزیت های ثبت اطلاعات مربوط به این همکاران در سامانه ساپنا عنوان کرد.
مدیرمنابع انسانی شرکت ملی حفاری ایران باقدردانی ازتلاش کارکنان این شرکت در بخش های عملیاتی، فنی، ستادی، پشتیبانی وخدماتی تصریح کرد: ازسوی مدیریت منابع انسانی اقدام های متعددی برای تکریم و رضایتمندی کارکنان، افزایش بهره وری همچنین رشد وتعالی سازمان درحال پیگیری است. به گفته وی، اجرای کامل طرح طبقه بندی مشاغل کارکنان پیمانکاری ازجمله مواردی به شمارمی آید که برپایه این پیگیری ها تحقق یافته است.
نساج همچنین اجرای به موقع دستورالعمل ها و بخشنامه های شرکت ملی نفت ایران و توجه به آموزش های تخصصی و عمومی کارکنان را درجهت افزایش سطح دانش فنی آنان، از دیگر اقدام های مورد توجه این مدیریت برشمرد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گازایران تأکید کرد: تلاش های این شرکت برای بهینه سازی و تولید انرژی با همکاری شرکت های دانش بنیان تداوم دارد.
رضا نوشادی باحضور درشرکت دانش بنیان کاوش صنعت توس مستقر درپارک علم و فناوری خراسان رضوی و بازدید از تازه ترین دستاوردهای این شرکت، ارزیابی توان شرکت های دانش بنیان را برای به کارگیری در پروژه بهینه سازی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را هدف از این بازدید عنوان کرد.
وی باقدردانی از تلاش متخصصان درحوزه ساخت و تأمین تجهیزات، قطعات وخدمات فنی مهندسی مورد نیازصنعت نفت وگازاظهارکرد: شرکت های دانش بنیان پیشرفت قابل توجهی درحوزه طراحی و ساخت تجهیزات فناوری بالا داشته اند وبا ایجاد هم افزایی بین جریان های دانشی و جذب نیروهای نوآور، باانگیزه و حرفه ای، قلمروهای جدید و دستاوردهای درخشانی را به عرصه های صنعتی و عملیاتی کشور ارائه کرده اند.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ادامه داد: ساختار و قابلیت های توربواکسپندر تولیدی این شرکت در نشست تخصصی با کارشناسان شرکت کاوش صنعت توس نیز بررسی و مشخص شد این مجموعه از ظرفیت مطلوبی برای همکاری های مشترک برخوردار است.
نوشادی تصریح کرد: تلاش های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برای ایجاد ارزش افزوده از محل فرآیند افت فشار در ایستگاه های تقلیل فشار وتبدیل آن به انرژی الکتریکی و برق تا رسیدن به نتیجه مطلوب تداوم می یابد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
معاون مدیر امورفنی (حفاری) شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ساخت مواد راهبردی کنترل کننده هرزروی سیال حفاری برای نخستین بار در کشور خبر داد.
عبدالمجید حیدری لوینه با بیان این که این مواد از سوی یک شرکت دانش بنیان داخلی باهمکاری مناطق نفت خیز جنوب ساخته شده است، تصریح کرد: با خاتمه ارزیابی میدانی مواد مزبوردر یکی ازچاه های نفتی، این مواد عملکرد مناسبی داشته اند.
وی درباره اهمیت این مواد توضیح داد: یکی از دغدغه های اصلی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که با محوریت معاونت مدیر امور فنی (حفاری) در حال پیگیری بوده، جلوگیری یا کاهش میزان هرزروی سیالات حفاری درون چاه های نفت و گاز است.
معاون مدیر امور فنی (حفاری) شرکت ملی مناطق نفت خیز گفت: با هدف اجرای مفاد قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی با توجه به بومی سازی فناوری های نوین مواد کنترل هرزروی سیالات حفاری LCM در کشور، از سال های گذشته اقدام های مؤثری در این خصوص انجام شده که از جمله آنها می توان به انعقاد قرارداد از طریق قراردادهای ساخت بار اول با یک شرکت دانش بنیان داخلی اشاره کرد.
حیدری افزود: شروع به کار قرارداد یادشده با عنوان «بومی سازی مواد جلوگیری کننده از هرزروی سیال حفاری LINGO SEAL و کنترل کننده هرزروی سیال حفاری STONE SEAL & SPARK SEAL متناسب با اندازه شکاف های سازند، همچنین شرایط پیچیده مخازن نفت و گاز جنوب غرب ایران» از طریق تولید بار اول با شرکت دانش بنیان به منظور استفاده در حداقل پنج حلقه چاه در حوزه مناطق نفت خیز جنوب نهایی شده و به اجرا در آمده است.
وی گفت: تاکنون ارزیابی میدانی در یکی از چاه های میدان گچساران انجام شده و خاتمه یافته است که عملکرد شرکت دانش بنیان در کنترل هرزروی سازند مناسب ارزیابی شده است.
معاون مدیر امور فنی (حفاری) شرکت ملی مناطق نفت خیز اظهار کرد: هم اکنون ارزیابی میدانی مواد کنترل کننده هرزروی یادشده در دو حلقه چاه در میدان های کوپال و پرنج نیز در حال انجام است و مقرر شده تا پایان امسال حداقل در سه حلقه چاه راهبردی دیگر انجام شود.
شرکت نفت فلات قاره ایران
سرویس و تعمیر ژنراتور D مجتمع دریایی سلمان به همت کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه عملیاتی لاوان آغاز شد.
باتوجه به کاهش بازده ژنراتورهای سکوی سلمان که نزدیک به 30 سال درسرویس عملیاتی بوده اند و تعمیر و سرویس آنها، این مهم از سوی واحد تعمیرات منطقه با اتکا به نفرات و منابع داخلی در دستور کار قرار گرفت.
بنابرهماهنگی های انجام شده ازسوی واحد نوسازی و تعمیرات برق منطقه و سکوی سلمان، تعمیرات ژنراتورمزبور نیز پس از صدور مجوز خاموشی با حضور نفرات واحدهای برق، توربین، مکانیک و ابزار دقیق آغاز شد.
پیش بینی می شود پس از انجام این تعمیرات راندمان این ژنراتورها حدود 50 درصد افزایش و پایداری شبکه برق سکوی سلمان نیز ارتقا یابد.
پژوهشگاه صنعت نفت
مسئول مطالعات زمین شناسی طرح توسعه جامع میدان مشترک آزادگان در پژوهشگاه صنعت نفت یادآور شد که انجام مطالعات جامع زمین شناسی این میدان سبب کاهش ریسک حفاری در طرح توسعه این میدان مشترک می شود.
نواب خدایی با بیان اینکه میدان نفتی آزادگان چند افق نفتی همچون سازند سروک و ایلام دارد، گفت: یکی از چالش های اصلی زمین شناسی در این میدان، سازند سروک به لحاظ پیچیدگی و تغییرات رخساره ای است.
وی با تأکید بر اینکه پیش از این انجام مدل سازی یکپارچه مخزنی در دشت آبادان به عنوان یک طرح ملی از سوی پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است، گفت: بعد از مشخص شدن ابعاد مختلف این مطالعات، شرکت ملی نفت ایران تصمیم گرفته است توسعه میدان های موجود در این دشت همچون آزادگان به صورت جامع انجام شود.
خدایی تصریح کرد: پیش از این مطالعات زمین شناسی در میدان آزادگان در بخش های شمالی و جنوبی بر اساس اطلاعات به دست آمده از چاه های حفاری شده به صورت نقطه ای ومحلی انجام می شد، اما با توسعه جامع این میدان از سوی شرکت های اکتشاف و تولید داخلی، مطالعات زمین شناسی دراین میدان نیز به صورت جامع خواهد بود. به عبارت دیگر، تمام اطلاعات به دست آمده از چاه های جدید حفاری شده بایکدیگر وچاه های قدیمی مقایسه خواهد شد تا اطلاعات دقیق تری ازاین میدان به دست آوریم.
مسئول مطالعات زمین شناسی طرح توسعه جامع میدان مشترک آزادگان در پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد: پیش از این به دلیل نبود مطالعات جامع زمین شناسی در میدان آزادگان برخی چاه های حفاری شده به نفت نمی رسید، با توسعه جامع این میدان عملاً پیمانکاران با دید بازتری چاه های جدید را حفاری کرده و به این ترتیب شانس موفقیت حفاری افزایش خواهد یافت.
وی از مهم ترین نتایج این پروژه به کاهش هزینه حفاری و مدت زمان تصمیم گیری برای حفاری چاه های نفت در میدان مشترک آزادگان اشاره کرد و گفت: با کاهش ریسک های مربوط به حفاری، شاهد کاهش هزینه ها خواهیم بود. از سوی دیگر با شناخت بهتر مخزن و عوامل طبیعی و زمین شناسی موجود در لایه های نفتی می توان محل های بهتری را برای حفاری چاه های تزریقی پیشنهاد داد.
خدایی گفت: دشت آبادان که شامل چند میدان نفتی بزرگ کشورهمچون آزادگان می شود، دارای پیچیدگی زمین شناسی ساختمانی نیست، اما آنچه گاهی چالش هایی را در این زمینه ایجاد می کند، تغییرات رخساره ای به صورت جانبی در مخزن است.
شرکت پالایش گاز ایلام
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام از تحقق جهش تولید در این واحد صنعتی خبر داد و گفت: در مجموع تولید و فروش محصولات پنج گانه این شرکت شامل متان، اتان، گاز مایع خام، گوگرد، میعانات گازی در سال ۱۴۰۰ به نسبت سال های پیش حدود ۸۶ درصد افزایش یافته است.
روح الله نوریان گفت: این شرکت افزون بر توجه به پایداری تولید، توانسته است برای دومین سال پیاپی در زمینه افزایش تولید و فروش محصولات جانبی خود، گام های مؤثری بردارد و تولید و فروش گاز مایع خام درسال ۱۴۰۰ نسبت به سال پیش از آن، ۲۱۶درصد افزایش یافته و این مهم همسو با تلاش های مجموعه عملیاتی این پالایشگاه بوده است. وی با بیان اینکه شرکت پالایش گاز ایلام همسو با تأمین پایدار خوراک صنایع پایین دستی، تلاش خود را در زمینه پایداری تولید این محصول دوچندان کرده است، به افزایش ۵ درصدی تولید و فروش گوگرد و ۲۸۴ درصدی گاز اتان در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۱۳۹۹ در این واحد صنعتی اشاره و تصریح کرد: گوگرد تولیدی این پالایشگاه با خلوص ۹۹.۹۸ درصد ازخالص ترین و باکیفیت ترین گوگردهای های تولیدی در کشور است که عمده مصرف آن درصنایع داخلی است و گاز اتان نیز به عنوان خوراک مصرفی در اختیار پتروشیمی ایلام قرار می گیرد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام ازتزریق بیش از1.5میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به شبکه سراسری درسال ۱۴۰۰خبر داد و افزود: پارسال همچنین یک میلیون و ۳۲۰ هزار بشکه میعانات گازی تولید و برای مصرف در واحد الفین پتروشیمی ایلام ارسال شده است.
نوریان با بیان اینکه سالانه ۱۳۰ هزار تن گاز اتان، ۲۳۰ هزار تن گاز مایع خام، ۸۰ هزارتن گوگرد و یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه میعانات گازی در این واحد صنعتی تولید می شود، گفت: محصولات اتان، میعانات گازی و گاز مایع خام به عنوان خوراک پتروشیمی ایلام سبب اشتغال زایی هرچه بیشتر در استان شده و گاز اتان به عنوان یکی از تولیدات پنج گانه پالایشگاه گاز ایلام با خلوص بیش از ۹۹ درصد یکی از محصولات ارزشمند این مجموعه است.
وی ادامه داد: قابلیت اطمینان پالایشگاه گاز ایلام در ماه های سرد پارسال از مرز ۹۲ درصد عبور کرد و به منظور آمادگی برای فصل زمستان و افزایش قابلیت دسترسی این پالایشگاه تعمیرات اساسی سالانه طبق برنامه ریزی مصوب از پیش تعیین شده به صورت کامل انجام شده است.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرمنطقه 6 عملیات انتقال گاز از استفاده از ۲۲۴ قلم کالای اساسی ساخت داخل در این منطقه عملیاتی خبر داد.
علیرضا عربلو گفت: این منطقه عملیاتی در عرصه خودکفایی و قطع وابستگی از کشورهای سازنده و تأمین کننده اقلام، تجهیزات، قطعات با اتکا به دانش وتخصص کارشناسان و مهندسان خود و با به کار بردن روش های مختلف، عملکرد بسیار خوبی داشته است.
وی با بیان اینکه برخی از این روش ها شامل مهندسی معکوس، بومی سازی و استفاده از اقلام موجود در بازار به جای اقلام اصلی وخارجی است، افزود: ساخت و تولید قطعات و تجهیزات توسط کارشناسان مجرب، متخصص و متعهد منطقه ۶ عملیات انتقال گازباکمک وهمفکری شرکت های توانمند و دانش بنیان در بسیاری از بخش ها به ویژه واحدهای عملیاتی مانند ایستگاه های تقویت فشار گاز وخطوط لوله انتقال در سال های اخیر نیز به خودکفایی دراین منطقه کمک قابل توجهی کرده است.
مدیرمنطقه ۶ عملیات انتقال گاز درباره خطوط لوله فشار قوی گاز در این منطقه نیز اظهار کرد: هم اکنون ۳ هزار و ۸۶۳ کیلومترخطوط لوله فشارقوی گاز در استان های زیر پوشش این منطقه وجود دارد که با توجه به چشم انداز شرکت ملی گاز ایران در همسویی با توسعه پایدار دراستان سیستان و بلوچستان و انتقال گازبه همه مناطق شهری، روستایی وصنعتی آن، همچنین توسعه خطوط لوله گاز درجنوب استان کرمان، امسال ۹۷۵ کیلومتر به خطوط لوله انتقال گاز در این منطقه افزوده می شود.
عربلو ادامه داد: این در حالی است که درسال ۱۴۰۰، حجم انتقال گاز ۲۰ میلیارد و ۳۴ میلیون مترمکعب بود که در مقایسه با سال پیش از آن، افزایش بیش از ۹ درصدی را در مقدار انتقال گاز نشان می دهد.
وی همچنین بااشاره به سهم ۷۵درصدی تولیدکنندگان کالاهای داخلی دراین منطقه ازگسترش و توسعه شبکه خطوط لوله انتقال گاز درجنوب و جنوب شرق کشور در وسیع ترین منطقه عملیاتی انتقال گاز خبر داد.
مدیرمنطقه ۶عملیات انتقال گاز به برخی فعالیت ها و اقدام های شاخص سال1400 دراین منطقه در جهت رسیدن به خودکفایی که امسال نیز تداوم دارد اشاره و تصریح کرد: تهیه، نصب و راه اندازی صاعقه گیرهای تأسیسات تقویت فشار گاز تنگ نی، احداث ابنیه فنی خط لوله هفتم سراسری، اورهال دو دستگاه توربین گازی و... از جمله اقدام های این منطقه در سال ۱۴۰۰ بوده است. وی همچنین از اتصال نهایی خط انتقال گاز ۱۶اینچ نیروگاه سیکل ترکیبی زرند به شبکه سراسری انتقال گاز کشور خبر داد.
عربلو گفت: با توجه به درخواست این نیروگاه به دلیل ورود به اوج مصرف برق در کشور و تأمین و دریافت انرژی پاک، برنامه ریزی اتصال و تزریق گاز به خط ۱۶ اینچ نیروگاه سیکل ترکیبی از خط ۳۰ اینچ صنایع زرند در دستور کار این منطقه قرار گرفت.
عربلو ادامه داد: عملیات اتصال نهایی و تزریق گاز به این نیروگاه خردادماه امسال با تلاش و سرعت عمل بالای گروه عملیات مرکز بهره برداری خطوط لوله کرمان طی ۱۲ ساعت کار بی وقفه با موفقیت پایان یافت.
پالایشگاه مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی از تولید بیش از6میلیون ۱۶۹ هزار و ۳۵۱ بشکه میعانات گازی دراین مجموعه در سه ماه نخست امسال خبر داد.
محمدشفیع مؤذنی گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی اکنون بزرگ ترین تأمین کننده شبکه گاز کشوراست که با بهره برداری از 12 پالایشگاه و یک پالایشگاه درحال راه اندازی، بیش از 75درصد گاز کشور را تولید می کند.
وی افزود: با انجام اقدام های شاخص و نوآورانه، با تکیه بر توان و دانش بومی و حمایت از سازندگان و شرکت های دانش بنیان، درسه ماه نخست امسال بیش از ۶میلیون ۱۶۹ هزار و ۳۵۱ بشکه میعانات گازی در فازهای چهارم و پنجم پارس جنوبی تولید شده است. مدیرپالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به تولید دیگر محصولات این پالایشگاه در این بازه زمانی بیان کرد: در این مدت ۵۶۶ تن اتان و ۲۷ هزار و ۲۲۶ تن پروپان نیز تولید شده است. مؤذنی تصریح کرد: مشارکت در فعالیت های محیط زیستی استان بوشهر و دریافت لوح سپاس از مدیرکل محیط زیست استان بوشهر، دریافت لوح سپاس ازمؤسسه خیریه هستمت برای مشارکت در اهداف انسان دوستانه به دلیل مدیریت هدفمند پسماند، از دیگر اقدام های شاخص این پالایشگاه در این بازه زمانی است. وی ادامه داد: حفر نخستین چاه گمانه پایش آب های زیرزمینی و آلودگی خاک در سطح مجتمع، بازیافت جاذب های جامد مولکولی، مدیریت پسماندهای خطرناک لجن هیدروکربنی و امحای آن، همچنین بهبود ۱۰ درصدی COD نسبت به شاخص تجمعی پارسال از دیگر اقدام های شاخص پالایشگاه پنجم در سه ماه نخست امسال است.
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گازپارس جنوبی به تولید محصولات دیگراین پالایشگاه نیز اشاره و تصریح کرد: بیش از ۳۱ هزار و ۹۸۶ تن بوتان، ۷۲۵ هزار و ۸۰۶ تن میعانات گازی و ۱۱ هزار و ۳۴۲ تن گوگرد دانه بندی شده نیز در این مدت تولید شده است.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
مبلغ ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به مناسبت اعیاد سعید قربان و غدیرخم و آغاز دهه امامت و ولایت به حساب بازنشستگان و بازماندگان صنعت نفت واریز می شود.
هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درچارچوب پرداخت های مناسبتی، مصوب کرده است به منظور پاسداشت اعیاد سعید و گرانقدر قربان و غدیر مبلغ دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به بازنشستگان و بازماندگان ارجمند صنعت نفت تقدیم شود.
مبلغ عیدانه یادشده تا روز عید سعید غدیر (دوشنبه ۲۷ تیر) پرداخت خواهد شد.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران
نخستین نشست هماهنگی آغازعملیات احداث مجتمع پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و اعضای هیئت مدیره این مجتمع برگزار شد.
بر این اساس، مطابق با تکلیف مصوب شده در قانون ۱۴۰۱، مقرر شد همسو با حمایت از توسعه صنایع پایین دستی و ایجاد پتروپالایشگاه، وزارت نفت با استفاده از توان بخش خصوصی پالایشگاهی با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه احداث کند. در این خصوص اقدام های اجرایی مطالعات امکان سنجی انجام و پس از آن سهامداران این پتروپالایشگاه مشخص شدند.
در ادامه پس از برگزاری نشست ها و هم اندیشی ها با حضور مسئولان ذی ربط، ۱۰۵۰هکتار زمین در جوار پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در منطقه بندرعباس به ساخت این پروژه کلیدی اختصاص داده شده است و به زودی عملیات احداث این پتروپالایشگاه آغاز خواهد شد.
سهامداران این پتروپالایشگاه راشرکت ملی پالایش وپخش فرآورده های نفتی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت گروه توسعه انرژی تدبیر، شرکت سرمایه گذاری اهداف و صندوق توسعه ملی تشکیل می دهند.
گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس
مدیرعامل پترول تأکید کرد: از ظرفیت های نظام بانکی کشور به ویژه بانک ملت به منظور پیشبرد اهداف این گروه به نحو بهینه استفاده خواهیم کرد.
رشید قانعی در نشستی با رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک ملت که به منظور گسترش روابط و همکاری ها برگزار شد، اظهار کرد: همه طرح های توسعه ای تکمیل زنجیره ارزش و پارک های پایین دستی گروه پترول، افزون بر اینکه توجیه اقتصادی قابل توجهی دارند و زودبازده هستند، در مناطق کمتر توسعه یافته اجرا می شوند که اشتغال زایی مؤثر و پایداری به همراه دارند.
وی نقش نقدینگی در تأمین مالی مناسب برای طرح های توسعه ای را مهم ارزیابی کرد و یادآور شد: گروه پترول و بانک ملت می توانند در کنار یکدیگر برای سهامداران و ذی نفعان ثروت خلق کنند.
مدیرعامل پترول با تأکید بر تقویت همکاری ها در سال ۱۴۰۱ در حوزه های مختلف گفت: از ظرفیت های نظام بانکی به ویژه بانک ملت برای پیشبرد اهداف این گروه در زمینه تأمین سرمایه به نحو بهینه استفاده خواهیم کرد.
رضا دولت آبادی، مدیرعامل بانک ملت نیز در این نشست با اشاره به این نکته که صنعت پتروشیمی نیاز به سرمایه گذاری دارد و امکان دسترسی به سرمایه گذاری خارجی نیز هم اکنون وجود ندارد، افزود: بانک ملت بزرگ ترین بانک کشور در حجم تسهیلات و تعهدهاست که می تواند تسهیلات در ابعاد بزرگ را در حوزه ریالی و ارزی ارائه کند.
وی با اشاره به اینکه بانک ملت با رویکرد تازه درصدد است الگوهای متفاوت ترکیبی و تلفیقی سرمایه گذاری را برای تأمین نیازهای گروه پترول ارائه دهد، اظهار کرد: امیدواریم با رویکردی تازه که در پترول حاکم شده است، بتوانیم خدمات بهتری را به این گروه ارائه دهیم.
در نشست مدیران عامل گروه پترول و بانک ملت که با هدف افزایش سطح همکاری های دو مجموعه برگزار شد، لزوم خدماتی همچون تشکیل کارگروه مشترک بانک و پترول، امضای تفاهم نامه همکاری بین دو مجموعه، استفاده از ظرفیت بانک در مشارکت پروژه ها و تأمین مالی، گشایش اعتبارات اسنادی و استفاده از اوراق تبعی و… برای تأمین منابع طرح های توسعه ای پترول مورد تأکید قرار گرفت.
گفت وگوی «مشعل» با زوج هنرمندنفتی در شهرستان جم
مشعل خانواده بزرگ نفت در گوشه گوشه ایران، بدون اینکه شناخته شده باشند، تحولات و تاثیرات بزرگی بر جامعه پیرامونی خود دارند. نیروهایی فعال و اثرگذار که در کنار مسؤولیت های مهم و اجرایی خود، نهاد خانواده را زنده و شاد نگه می دارند و همزمان با محیط پیرامونی، به بهترین شکل همراهی می کنند. محمد جواد علی بابایی، کارشناس آزمایشگاه در بیمارستان توحید جم و استاد خوشنویسی در همین شهرستان، یکی از اعضای خانواده بزرگ صنعت نفت است که خود، همسر و فرزندانش افرادی هنرمند و موفق هستند. نشریه «مشعل» با علی بابایی و همسر هنرمند ایشان گفت وگویی انجام داده که در ادامه می خوانید.
محمد جواد علی بابایی، کاردان علوم آزمایشگاهی است و از سال 1375 در بهداری نفت مشغول به کار شده و هم اکنون به عنوان کارشناس آزمایشگاه در بیمارستان توحید جم فعال است. او می گوید، از دوران کودکی و در مکتبخانه که قرآن را یاد می گرفته، با قلم و لوح چوبی، خوشنویسی را یاد گرفته و به آن علاقه مند شده و در سال های بعد در سفر به شیراز و تهران، به کلاس های آموزش خوشنویسی رفته و آن را ادامه داده است.
او که درجه استادی در رشته خوشنویسی را از انجمن خوشنویسان دارد و از سال 96 این رتبه را به دست آورده، می گوید: «از 25 سال قبل تاکنون، کلاس آموزش خوشنویسی را در جم دایر کرده ام که تعداد زیادی از شهروندان و همکاران نفتی برای آموزش مراجعه داشته اند.»
علی بابایی می گوید، در این سال ها تعداد زیادی از همکاران و فرزندان آنها شاگردش بوده اند و تا امروز بیش از 30 نفر از دوره ممتاز و 8 نفر از دوره فوق ممتاز فارغ التحصیل شده اند و استاد تعدادی از کلاس های خوشنویسی در شهرستان جم و شهرهای اطراف، از شاگردان او هستند.
این کارمند صنعت نفت با اشاره به اینکه در این سال ها بیش از 10 نمایشگاه انفرادی و 15 نمایشگاه جمعی در استان های بوشهر، فارس، تهران، مشهد و... داشته است، می افزاید: «مقام اول جشنواره کتابت استان فارس و مقام اول جشنواره خوشنویسی خلیج فارس از جمله موفقیت هایی است که کسب کرده ام.»
او به استعداد خانوادگی خود در حوزه خوشنویسی و شعر و ادب نیز اشاره و تصریح می کند:« پدرم در حوزه شعر، ادب و هنر فعال بود و خیلی مرا به ادامه این مسیر تشویق می کرد. من هم تلاش کردم این هنر در خانواده ما ادامه پیدا کند. به همین دلیل از همان ابتدای ازدواج، همسرم را در آموزش هنر تذهیب همراهی کردم و هر دو هفته یکبار او را به شیراز می بردم تا در کلاس های آموزش تذهیب شرکت کند و هم اکنون 15 سال است که آموزش تذهیب را در جم انجام می دهد.»
علی بابایی می افزاید: «همسرم از کودکی به نقاشی و گلدوزی علاقه داشته و این هنر را در بزرگسالی هم دنبال کرده است؛ اما با یادگیری تذهیب به این سمت گرایش پیدا کرد و چون خوشنویسی و تذهیب، سنخیت زیادی با هم دارند، این هنر را برای ادامه راه برگزید.»
این عضو خانواده بزرگ صنعت نفت با اشاره به دو فرزند پسر خود که در رشته های معماری و طراحی صنعتی مشغول به تحصیل هستند، می گوید: «یکی از پسرها به خوشنویسی علاقه داشت و این هنر را تا دوره ممتازی دنبال کرد و دیگری نیز بعد از طی مراحل اولیه خوشنویسی به ساز ویولون علاقه مند شد و نواختن این ساز را ادامه داد.»
او به تاثیر روانی که هنر خوشنویسی بر محیط کاری خود و همکارانش داشته اشاره می کند و می گوید:«این هنر به دلیل سال ها تمرین و تجربه، روح انسان را صیقل می دهد و نرم می کند. خاصیت هنر این است که بر شخصیت و رفتار افراد و اطرافیان او تاثیر مستقیم می گذارد. در این سال ها هم تعداد زیادی از همکاران و فرزندان آنها به دلیل ارتباط های کاری، به هنر خوشنویسی و شعر و ادب علاقه مند شده اند.» علی بابایی که مسوولیت انجمن خوشنویسان شعبه جم را نیز بر عهده دارد ، می گوید ، در این سال ها در کنار هنر خوشنویسی به شعر و ادبیات هم علاقه داشته و در کلاس های خوشنویسی خود، آموزش و جلسات شعر و ادب و مثنوی خوانی هم برگزار کرده است.
او می افزاید: «ساکنان شهر جم و شهرک های آن که از کارکنان نفت هستند و همچنین مردم بومی منطقه، استعداد زیادی در هنر خوشنویسی دارند و کلاس های شعر، ادبیات، خوشنویسی و تذهیب با استقبال زیادی رو به رو می شود و در حال حاضر کلاس های تابستانی زیادی در حال برگزاری است.»
زلیخا علی بابایی، دست کمی از آقای علی بابایی ندارد و در رشته تذهیب، هنرمندی تمام عیار شده و کار آموزش این رشته هنری را در شهرستان جم انجام می دهد. خانم علی بابایی با اشاره به علاقه ای که از کودکی به نقاشی و گلدوزی داشته است، می گوید: «از کودکی روی خاک، آرد و هر چیز دیگری نقاشی می کردم و گلدوزی روی متکا، لحاف، پارچه، لباس و... را انجام می دادم؛ اما بعد از ازدواج، با کمک و حمایت همسرم با هنر تذهیب آشنا شدم و این رشته هنری را ادامه دادم.»
او می گوید، حدود 5 سال کلاس های آموزشی را در شیراز و تهران گذرانده و در این مدت، همسرش همراهی اش کرده است. او می افزاید: «همسرم بسیار تلاش کرد تا در این رشته هنری پیشرفت کنم و خوشحالم که امروز به کمک هم هنر خوشنویسی و تذهیب را به مردم و جوانان معرفی می کنیم.»
زلیخا علی بابایی می گوید: «تا قبل از کرونا و تعطیل شدن کلاس ها، استقبال از کلاس های آموزش تذهیب بیشتر بود؛ اما در این دو سه سال استقبال کم شده است.»
او می افزاید: «هنر و رشته های هنری مثل تذهیب، بین مردم عادی چندان شناخته شده نیستند و بسیاری از افراد آن را با نقاشی اشتباه می گیرند؛ اما من خوشحالم که در این سال ها تلاش کرده ام تا این رشته هنری را به بخشی از جامعه معرفی کنم.»
البته خانم علی بابایی، علاوه بر کلاس های آموزش تذهیب که در جم فعال است، کارهای مربوط به خانه و امور خانوادگی را هم به عهده دارد و گاهی به دو پسر خود که در تهران مشغول تحصیل هستند، سر می زند. او که یک سرگرمی و مسؤولیت دیگری هم دارد، می گوید: «کار بازسازی یک خانه باغ قدیمی را شروع کرده ام و می خواهم همه بخش های قدیمی و با ارزش آن را حفظ و بازسازی کنم؛ اگرچه این کار وقت زیادی می گیرد؛ اما تلاش می کنم خودم بالای سر کار باشم تا زودتر به نتیجه برسد.»
در فرهنگ مسلمانان، بعضي روزها به دليل برکت و خيري که در آنهاست، عيد ناميده شده است. يکي از اين روزهاي والامقام، روز عيد غدير خم، يعني هيجدهم ذي حجه است که از سوي رسول گرامي اسلام(ص)، برترين عيد امت لقب گرفته است. حضرت فاطمه(س) نيز در حديثي، غدير خم را اتمام حجت خداوند با مسلمانان ميداند تا در برگزيدن جانشين رسول گرامي اسلام(ص) به انحراف نيفتند.
واقعه غدير خم
در سال دهم هجرت، رسول خدا(ص) به حج رفت و احکام آن را به مردم آموزش داد. هنگام بازگشت از مکه، در استراحتگاه جُحفه و در غدير خم، به امر خدا مردمان را گرد آورد و در آن مجمع سترگ، امام علي(ع) را به جانشيني خود به آنان شناساند و فرمود: «هر کس من مولاي اويم، علي مولاي اوست». البته جانشيني حضرت علي(ع) سالها پيش در مکه و در جمع خاندان هاشم انجام گرفته بود، اما در غدير به اطلاع عموم رسيد.
بدون شک واقعه غدير خم، نقش سرنوشت سازي در تعيين مسير آينده اسلام داشته است. در اين واقعه، پيامبر اسلام(ص) مهمترين مأموريت دوران پيامبري خود را به انجام رساند؛ مأموريتي که انجام آن، به منزله رساندن پيام رسالت حضرت بود و کوتاهي در آن، به از بين رفتن زحمات چندين ساله ايشان ميانجاميد؛ چنان که خداوند تعالي درآيه 67 سوره مائده ميفرمايد: «هان اي پيامبر! آنچه از سوي پروردگارت به تو نازل شده است، تبليغ کن و اگر چنان نکني، پيام و رسالت او را انجام ندادهاي وخداوند تو را از مردم حفظ ميفرمايد».
واقعه غدير خم، يکي از مسلمترين مسائل تاريخ اسلام است و صدها دانشمند از آن ياد کردهاند؛ مانند ابوريحان بيروني و خواجه نصيرالدين طوسي. فيلسوف معروف، فارابي نيز بر همين اساس، به تحليل فلسفه «امامت» پرداخته است. ابن سينا نيز به موضوع نص(حديث صريح غدير)، در کتاب شفا اهميت داده است و آن را بهترين راه براي تعيين جانشين دانسته است. گذشته از علماي بزرگ شيعه که همه موثق هستند و حجت، دهها و دهها دانشمند و محدث و مورخ و مفسر از اهلسنت نيز، حديث غدير و واقعه آن را نقل کردهاند؛ مانند طبري و ابن اثير و احمد حنبل.
واقعه غدير خم که در آخرين سال زندگي رسول گرامي اسلام(ص) رخ داد و در آن علي(ع) به جانشيني آن حضرت(ص) برگزيده شد، حادثهاي تاريخي نيست که در کنار ديگر وقايع به آن نگريسته شود. غدير تنها نام يک سرزمين نيست، بلکه يک تفکر است. غدير، نشانه و رمزي است که از تداوم خط نبوت خبر ميدهد. غدير، نقطه تلاقي کاروان رسالت با طلايهداران امامت است. آري، غدير خم نه يک سرزمين که چشمهاي است پايان ناپذیر وکوثري است که فنا برنميدارد؛ افقي است بي کرانه و خورشيدي است عالمتاب.
اگر پس از درگذشت پيامبر اکرم(ص) به سفارشهاي روز غدير و موارد مکرر ديگري که پيامبر(ص)، علي(ع) را پيشوا معرفي فرموده بود، عمل کرده بودند، اسلام جهان گير ميشد و دين خدا بشريت را به راه ميآورد و عدالت و دادگري، آفاق تا آفاق گيتي را ميگرفت. از اينجاست که همه هوشمندان تاريخ بشر که به گونهاي ازاين واقعه آگاهي يافتهاند، از انحرافي که پس از رحلت پيامبر(ص) پيش آمد، اظهار تأسف کردهاند؛ از اين جمله است ولتر، فيلسوف مشهور فرانسوي. وي تأسف خويش را چنين اظهار کرده است: «آخرين اراده محمد انجام نشد؛ او علي را به جاي خود منصوب کرده بود.
شادماني کردن و مجلس گرفتن در اعياد اسلامي، عملي نيکوست؛ ولي نيکوتر آنکه در مورد بزرگي آن عيد بينديشيم. حضرت امام خميني(ره) در مورد درست زنده نگه داشتن عيد سعيد غديرخم ميفرمايد: «زنده نگه داشتن اين عيد، نه براي اين است که چراغاني بشود و قصيدهخواني بشود و مداحي بشود. اينها خوب است؛ اما مسئله اين نيست. مسئله اين است که به ما ياد بدهند که چطور بايد تبعيت کنيم. به ما ياد بدهند که غدير، منحصر به آن زمان نيست؛ غدير در همه اعصار بايد باشد و روشي که حضرت امير(ع) در اين حکومت پيش گرفته است، بايد روش ملتها و دست درکاران باشد. قضيه غدير، قضيه جعل حکومت است. اين است که قابل نصب است؛ والا، مقامات معنوي قابل نصب نيست».
غدير در لغت به معناي آبگير است؛ گودالي در بيابان که آب باران در آن گرد آيد. در ميان راه دو شهر بزرگ دنياي اسلام، مکه و مدينه، محلي است به نام «جُحفه» که در زمان رسول گرامي اسلام(ص) کاروانيان حج گزار در آنجا از هم جدا ميشدند و به طرف ديار خود ميرفتند. در اين محل، غدير خم جاي دارد. علت نامگذاري اين غدير به خم، آن است که آبگير آنجا به شکل خُمِ رنگرزان بوده و برخي قبايل صحرايي، گاه جامههاي رنگ کرده خود را در اين آبگير ميشستهاند.
مناسبتی: عید غدیر
واقعه غدير خم علاوه بر آن كه سرفصل كتب تفسير و حديث و كلام و فقه و تاريخ شيعه است، در ادبيات و هنر و عادات و آداب اجتماعي و سنن ملي شيعه نيز تأثير سازنده داشته است و مخصوصا در شعر عربي و بعد فارسي جاي ممتازي دارد. علاوه بر حسان بن ثابت كه نخستين شاعر غديريه سرا بود، ساير صحابه مانند اميرالمؤمنين علي(ع)، عمرو بن العاص و قيس بن سعد بن عباده اين حديث را در اشعار خود جاويدان ساختند. بعد از ايشان فحول شعراي عرب مانند كميت بن زيد اسدي، سيد اسماعيل حميري، ابوتمام، دعبل خزاعي، شريف رضي، شريف مرتضي، مهيار ديلمي، صاحب بن عباد، ابوفراس، حسين بن حجاج، كشاجم، ابن منير طرابلسي، و صفي الدين حلي غديريه هاي پرمغز و عالي سرودند و اين هنر را در ادب عرب و بين شيعيان رايج ساختند. نمونه اشعار ايشان در كتاب اعيان الشيعه و الغدير به چاپ رسيده است. شرح احوال شاعران شيعي عرب در كتاب اخبار شعراء الشيعه تأليف ابوعبدالله مرزباني و ادب الطف تأليف سيدجواد شبر و ساير تراجم شعرا و تواريخ ادب عرب مسطور است.
در زبان فارسي قديمي ترين غديريه از منوچهري دامغاني(م 432 ق) در دست است. از آن پس شاعران شيعي در ايران و ساير بلاد آسيا به غديريه سازي پرداختند و از عهد صفويه رسم شد كه در مجالس رسمي عيد غدير قصائد غديريه خوانده شود. از مشاهير شاعران پارسي غدير بايد از ناصرخسرو قبادياني، سنائي غزنوي، ابن يمين فريومدي، وحشي بافقي، قآني شيرازي، شمس الشعرا سروش، ملك الشعرا صبوري، غالب دهلوي، اديب الممالك فراهاني، شيخ الرئيس حيرت و ملك الشعرای بهار نام برد (يادنامه علامه اميني، 1/414 تا430 مقاله دكتر سجادي، تهران 1352 ش) به علاوه مثنوي ها و حماسه هاي بسيار در اطراف حديث غدير سروده شده و موضوع را از جنبه هاي مختلف مورد بحث قرار داده اند. مشهورترين مثنوي هاي عرفاني كه به نام ولايت نامه معروف است، اثر طبع هاشم ذهبي، محمدهاشم درويش زنجاني، صدر كاشف دزفولي، ضمير حلوايي، عبدالواحد ناظم، فارغ گيلاني، آخوند ملاسلطان علي گنابادي و سليم توني است (الذريعه، 25/144 و 145).
عطر ماندگار از بیانات رهبرمعظم انقلاب
مساله امامت و مساله ولایت و زنده نگهداشتن غدیر، به یک معنا زنده نگهداشتن اسلام است. مساله فقط مساله شیعه و معتقدین به ولایت امیرالمؤمنین(ع) نیست. اگر ما مردم شیعه و مدعی پیروی از امیرالمؤمنین حقیقت غدیر را درست تبیین کنیم، هم خودمان درک کنیم، هم به دیگران معرفی کنیم، خود مساله غدیر می تواند وحدت آفرین باشد. بحث اعتقاد قلبی و اتصال یک نحله دینی و مذهبی به یک اصل اعتقادی، یک بحث است؛ شناخت مساله، بحث دیگری است. اسلام عالی ترین مساله در باب تشکیل جامعه اسلامی و نظام اسلامی و دنیای اسلامی را در مساله غدیر متجلی کرده است.
10/08/1391
نشست تخصصی سبک زندگی مهدوی(عج) با محوریت
نشست تخصصی سبک زندگی مهدوی(عج) با محوریت عفاف و حجاب به کوشش ستاد اقامه نماز شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و با حضور اساتید مرکز تخصصی مهدویت قم برگزار شد. حجت الاسلام محسن محمدپور، رئیس ستاد اقامه نماز شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: این نشست به صورت کارگاهی، روز سه شنبه(۱۴ تیر) در محل شرکت ملی صنایع پتروشیمی برگزار شد و اساتید مرکز تخصصی مهدویت قم به پرسش های شرکت کنندگان در دو موضوع مهدویت و فلسفه عفاف و حجاب پاسخ دادند.
همکار نفتی
کوروش باقری از همکاران امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران، با حکم انوشیروانی، سرپرست فدراسیون وزنه برداری، به سمت مدیر تیم های ملی وزنه برداری ایران انتخاب و معرفی شد.
کوروش باقری، ملی پوش و سرمربی کرمانشاهی سابق تیم ملی وزنه برداری ایران، نشان طلای رقابت های جهانی آنتالیا در سال ۲۰۰۱، دو نشان برنز بازی های آسیایی ۱۹۹۸ و ۲۰۰۲ و دو نشان طلا رقابت های ووهان و کینگ هوانگداو ۲۰۰۳ را در کارنامه خود دارد.
باقری درباره همکاری دوباره اش با فدراسیون وزنه برداری، به عنوان مدیر تیم های ملی گفت: شرح وظایف مدیر تیم های ملی حضور مستمر در اردوها نیست و قطعاً بخش عمده کار ایجاد هماهنگی و همبستگی لازم با تیم های رده های مختلف است. وی در ادامه تأکید کرد: این پست و جایگاهی است که در وزنه برداری کمتر دیده شده؛ البته نمی گویم قبلاً مدیر تیم های ملی نداشتیم؛ اما به صورت معمول در فدراسیون شاهد فعالیت مدیر تیم های ملی نبودیم. هرجایی می شود، باید کار انجام داد. از سجاد انوشیروانی تشکر می کنم که به من به عنوان مدیر تیم های ملی اعتماد کرد و امیدوارم بتوانیم در این مقطع که دوران سرپرستی است، هماهنگی بیشتری در رده های سنی تیم ملی، در بخش بانوان و قسمت های مختلف ایجاد کنیم و نیروهای انسانی خیلی خوبی که در این زمینه داریم، به کار گرفته شوند.مدیر تیم های ملی وزنه برداری در پایان گفت: قطعاً این پایان کار نیست. انوشیروانی دیدِ بازی نسبت به وسعت کار وزنه برداری دارد و مطمئنم فضا برای کار همه مهیاست و هرکسی بتواند کمک کند، قطعاً کنار فدراسیون قرار خواهد گرفت. با دیدگاهی که انوشیروانی دارد، من روزهای خیلی بهتری را برای وزنه برداری می بینم؛ هرچند کار فوق العاده سختی در پیش است. نیاز است که در رویه کار فدراسیون حداقل در بخش فنی و هماهنگی، تغییراتی ایجاد شود.
اولین صعود سراسری جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به کوه دنا، به میزبانی استان کهگیلویه وبویراحمد و به مدت سه شبانه روز در شهر سی سخت برگزار شد.
در آیین افتتاحیه و اختتامیه این مراسم، 90 نفر از جانبازان و معلولان سراسر کشور، امام جمعه شهر سی سخت، معاون س یاسی_ امنیتی استاندار، فرماندار شهرستان دنا، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، معاونت مدیر منابع انسانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی، مدیریت و کارکنان منطقه کهگیلویه وبویراحمد و جمعی از مدیران استانی و شهرستانی حضور داشتند.
سالار خشایی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه وبویراحمد دراین باره گفت: احترام و توجه ویژه به جانبازان عزیز و سرافرازی که روزی، دوشادوش شهدای معظم در سنگر جنگ حق علیه باطل، با هدف حفظ ارزش های اسلام و انقلاب، با دشمنان نبرد می کردند، احترام و پاسداشت خون شهداست که امری واجب و وظیفه همگانی به شمار می آید و بدون شک، افتخار امروز ایران اسلامی مدیون فداکاری و ایثارگری جانبازان است. وی با تقدیر و سپاس فراوان از سازمان ها، نهادهای استانی و شهرستانی که در برگزاری صعود سراسری کوهنوردی، همکاری لازم را با شرکت ملی پخش فراورده های نفتی داشتند، افزود : صعود به ارتفاعات قله دنا در شهر سی سخت، با حضور حدود 90 نفر از جانبازان و معلولان شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به میزبانی منطقه کهگیلویه وبویراحمد، بدون هیچ حادثه ای، با موفقیت و ایجاد همدلی در بین همکاران به همراه ارتقای سطح قوای جسمی و پرورش روح و روان جانبازان و معلولان، با برنامه ریزی امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و همکاران منطقه کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد.
حجت الله نوری، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه ورزش دربین جانبازان و معلولان جایگاهی ویژه دارد، گفت: صعود کوهنوردی در قله های دنا شهرسی سخت، موجب حفظ شادابی و نشاط روحی همکاران بوده و از تلاش مجموعه و دست درکاران برگزاری این صعود سراسری تقدیر و تشکر ویژه داریم و امیدواریم که با برنامه ریزی دقیق، شاهد اجرای چنین محافلی در آینده باشیم. صمد کریم زاده، معاونت مدیر منابع انسانی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز ترویج و اشاعه فرهنگ ایثار، زنده نگه داشتن خاطرات دفاع مقدس، گرامیداشت جانبازان سرافراز و تقویت قوای جسمانی و روحی همکاران را از عمده اهداف صعود سراسری کوهنوردی دانست و افزود: شاهد صعود سراسری جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در یکی از رشته کوه های زاگرس _ قله دنا بودیم که این حضور با روحیه و توانمند جانبازان و معلولان عزیز، یکی از خاطرات و افتخارات به یادماندنی خواهد بود .
رضا رمضانی، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران هم جانبازان را افتخار انقلاب اسلامی خواند و افزود : بعد از دو سال رکود ورزشی که به دلیل شیوع ویروس منحوس کرونا بود، خوشحال هستیم که اولین المپیاد ورزشی جانبازان و معلولان را با حمایت مسؤولان برگزار می کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به نبود فعالیت های ورزشی در این چند سال، به دنبال برنامه ریزی های بسیار گسترده به منظور تحرک و پویایی کارکنان و به دنبال آن، ایجاد سلامت روحی، جسمی،روانی و بالا رفتن بازده کاری آنها، همه تلاش خود را برای تحقق این امر مهم به کار گرفته ایم و از حساسیت، جدیت، توانایی مدیریت و همکاران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کهگیلویه وبویراحمد و مسؤولان استانی و شهرستانی ادارات و سایر سازمان هایی که همراهی کردند، تقدیر و تشکر می کنم. در پایان این مراسم، با حضور تمامی مسؤولان، به سرپرستان گروه های اعزامی، تندیس یادبودی اهدا شد.
به مناسبت سالروز آزاد سازی شهر مهران و با هدف توسعه ورزش همگانی و سلامت کارکنان، یک دوره مسابقات دارت در دو بخش آقایان همکار و همسران کارکنان شرکت پالایش گاز ایلام برگزار شد.
این مسابقات که در محل منازل سازمانی شرکت پالایش گاز ایلام و در حضور روح اله توکلی، مسؤول امور ورزش؛ یاسر مهدی بیگی، کارشناس واحد امور ورزش و پریان عزیزی، کارشناس واحد امور ورزش برگزار شد، با مشارکت ۲۰ نفر از همکاران آقا و ۱۰ نفر از همسران همکاران این رشته همراه بود که در پایان، نفرات برتر هر دو بخش معرفی شدند.
بخش آقایان
بهزاد بازیار و وحید عموزاده توانستند به مقام نخست برسند. روح اله خدایی و غلامرضا جابری به طور مشترک دوم شدند و علی خلج نیز در مکان سوم قرار گرفت.
بخش بانوان
گلنار باقری به مقام نخست رسید. زینب قیصربیگی دوم شد و سمیه بهرامی در مکان سوم قرار گرفت.
تیم کوهنوردی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، به قله ۴هزار و ۲۸۰ متری پازن پیر از ارتفاعات رشته کوه دنا صعود کرد.
در این برنامه صعود دوروزه، 6 نفر از کوهنوردان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با پیمایش مسیر رفت وبرگشت ۳۸ کیلومتری و گذر از دره ها و یخچال های طبیعی، به طولانی ترین و سخت گذرترین قله رشته کوه دنا صعود کردند.
سیدعبدالمجید نصیب، قدرت الله قنبریان، ایرج عربی، ابوالحسن عباسی، محمد گوهری و ابوذر احمدی، اعضای تیم کوهنوردی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی در این صعود بودند که به همت امور ورزش این شرکت به قله پازن پیر صعود کردند.امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی هرساله با هدف ایجاد شادابی و نشاط روحی، کوهنوردان این شرکت را به برنامه های متعدد کوهنوردی در سطح کشور اعزام می کند.
یک دوره مسابقات کشتی بین المللی در استان خوزستان و به میزبانی شهر اهواز در رده نوجوانان و نونهالان در رشته کشتی فرنگی برگزار شد که کشتی گیران شرکت پالایش گاز بیدبلند دراین مسابقات، با کسب مدال های رنگارنگ، خوش درخشیدند.
کشتی گیران نوجوان و نونهال شرکت پالایش گاز بیدبلند در مسابقات کشتی جشنواره کشوری که با حضور تیم هایی از خوزستان و استان های برتر کشور و نیز تیم ملی عراق به میزبانی استان خوزستان در اهواز برگزار شد، توانستند سه مدال طلا، یک نقره و دو برنز در وزن های مختلف کسب کنند.
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان:
آرش جعفری مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان که چندی پیش از سمت خود استعفا کرده بود، به دلیل موافقت نشدن با استعفایش، دوباره به محل کار خود برگشته تا در فصل جدید لیگ برتر به عنوان مدیرعامل در باشگاه نفت حضور داشته باشد.
هدایت یزدی، مدیرعامل باشگاه نفت مسجدسلیمان عقیده دارد اوضاع خوب است و برای لیگ برتر آماده می شوند. یکسری بازیکن جدا و متقابلاً چند بازیکن هم به تیم اضافه شده اند.
با یزدی در خصوص رفت وبرگشت و همچنین شرایط تیم نفت گفت وگویی انجام شده که می خوانید.
بعد از پایان لیگ، شرایط برای ادامه کار فراهم نبود. مشکلات زیادی وجود داشت و من دست هیات مدیره را باز گذاشتم تا فردی بیاید و بتواند مشکلات را حل کند. برای همین استعفا کردم؛ اما با استعفایم موافقت نشد. چند جلسه هم با مدیران و اعضای هیات مدیره داشتیم که درنهایت، دوباره قبول کردم در کنار نفت مسجدسلیمان باشم؛ البته قول همکاری داده شده تا موانع برداشته شود و نفت بتواند فصل خوبی را پیش رو داشته باشد.
خدا را شکر فعلاً همه چیز خوب است. حدود یک هفته است که تمرین ها را در تهران شروع کرده ایم. قرارداد تعدادی از بازیکنان فصل گذشته را تمدید کرده ایم و با تقویت تیم با شرایط خوبی وارد مسابقات می شویم. اردویی یک هفته ای در منطقه ای خوش آب وهوا خواهیم داشت و سپس تمرین های خود را در مسجدسلیمان ادامه می دهیم.
امسال زود شروع نکردیم؛ بلکه به موقع شروع کردیم. امیدوارم اتفاقات خوبی بیفتد. امسال هماهنگی خوبی با مسؤولان مسجدسلیمان و استان خوزستان داریم و امیدوارم همه اینها دست به دست هم بدهند تا نتایج لازم را در لیگ بیست ودوم کسب کنیم. امسال می خواهیم شرایط خوبی درجدول داشته و استرس های سال گذشته را بابت بقا نداشته باشیم.
بله بر اساس فهرستی که آقای مهاجری داده اند و توان مالــی که داریم، اقدام به جذب بازیکن کردیم. یکــسری از بازیکنان از جمع ما جدا و یکسری دیگر به تیم اضافه شدند.
متأسفانه تمــام قراردادها نجومی شده و کار برای ما بسیار سخت است. همانطور که گفتم، ما منابع مالی محدودی داریم و این موضوع، تقویت تیم را مشکل کرده است. با این حال با چانه زنی هایی که می کنیم، تیم خوبی وارد مسابقات لیگ برتر خواهیم کرد.
من عقیده دارم سقف قرارداد به این موضوع کمک می کند، حتی به سازمان لیگ نامه نوشتیم که سقف قرارداد برای بازیکنان رعایت شود و همه قراردادها دو یا سه ساله باشد؛ البته ما سعی می کنیم منافع باشگاه و بازیکنان را نیز در نظر بگیریم.
ما از این پول ها نداریم که به کسی بدهیم! بودجه باشگاه از ابتدای فصل مشخص نیست و باید شرایط را در میانه فصل جمع وجور کنیم تا به موقع پرداختی داشته باشیم.
هنوز تکمیل نشده است؛ اما با توجه به درخواست آقای مهاجری، در حال صحبت با یک مربی به نام عقیلی هستیم تا در صورت توافق به جمع کادر فنی اضافه شود.
همه باید دست به دست هم بدهیم تا شرایط میزبانی را فراهم کنیم. ورزشگاه مشکل خاصی ندارد؛ اما در خصوص رفت وآمد، دوستان تلاش می کنند فرودگاه مسجدسلیمان تا شهریور یا مهر امسال افتتاح شود. این فرودگاه، جزو اولین فرودگاه های کشور بوده و دوستان قول دادند مسجدسلیمان صاحب فرودگاه شود. به این ترتیب، تیم ها راحت به مسجدسلیمان می آیند.
فوتبال ما حرفه ای نیست و قوانین با لیگ حرفه ای همخوانی ندارد. نیاز داریم که این قوانین اصلاح شوند و دوستان به مجلس پیشنهاد کردند که نقاط کم برخوردار از قانون عدم کمک به تیم های دولتی مستثنا شوند. امیدوارم نمایندگان این قانون را اصلاح کنند. معتقدم باید نمایندگان بیایند و از نزدیک شرایط را ببینند. فوتبال در شهرهایی مثل مسجدسلیمان و آبادان به زندگی مردم گره خورده و تنها تفریح و سرگرمی مردم است. اگر این قانون اصلاح شود، تیم های نفتی جانی دوباره می گیرند و می توانند در مسابقات لیگ، حضوری موفق تر داشته باشند.
چراکه نه، ما تمام توان خود را به کار بسته ایم تا با تیم خوبی وارد مسابقات شویم و مطمئنا مانند فصل گذشته کار به روز آخر کشیده نمی شود. پیش بینی من این است که در میانه های جدول قرار می گیریم.
کوهنوردان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در یک صعود موفقیت آمیز، توانستند قله کوه شاهان کوه واقع در استان اصفهان را فتح کنند.
اعضای گروه کوهنوردی این شرکت، در یک صعود سخت و 6 ساعته و پس از عبور از مسیرهای سخت و شیب های تند و سنگلاخی، توانستند ضمن فتح قله 4040 متری شاهان کوه، پرچم شرکت ملی نفت ایران را بر فراز آن به اهتزاز درآورند.
قله شاهان کوه که به عنوان بام استان اصفهان نیز مشهور است، در ارتفاع 4040 متری از سطح دریا و 20 کیلومتری فریدون شهر واقع شده است.
اسامی گروه کوهنوردی شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در صعود به قله شاهان کوه شهرستان فریدون شهر اصفهان عبارت است از: یوسف باقری، رضا نوذری ( مسؤول گروه )، مهرداد آقابیگی، ارسطو داراب پور، ابراهیم محمدی، ظهراب رستمی، فرج اله قنبری، محمدباقر علیجانی، هرمزعباسی، مجید عباسی، نعمت رضایی، عباس حسینی، شاهرخ قیاسی، عبدالله شیرازی، حامد یوسف تبار، روح الله خسروی، احسان منجزی (راهنمای محلی ) و ابراهیم شریفی ( تدارکات ).
به همت امور اداری منطقه عملیاتی خانگیران، اختتامیه مسابقات جام ادارات کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در محل سالن ورزشی انقلاب اسلامی شهرک نفت شهید تندگویان برگزار شد.
مسعود دهقان، مسؤول امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق ضمن تشکر از مساعدت های مدیرعامل، مدیر منابع انسانی و رئیس امور اداری در برگزاری این دوره از مسابقات گفت: مسابقات فوتسال جام ادارات از فروردین امسال و با حضور ۱۰ تیم از ادارات مختلف شرکت (خدمات پشتیبانی، خدمات فنی، ایمنی، عملیات، اموراداری، بهره برداری، تعمیرات، بهداری، تاکسیرانی و حراست) آغاز شد و در طول مدت برگزاری، همکاران ما با تمام توان و دقت سعی در برگزاری این مسابقات در بالاترین سطح فنی و کیفی داشته اند. وی خاطرنشان کرد: این دوره از مسابقات، تنها بخشی از تقویم ورزشی برنامه ریزی شده برای کارکنان و خانواده های شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق در سال ۱۴۰۱ است و ان شاء الله در ماه های آتی نیز دیگر برنامه های ورزشی مطابق تقویم ورزشی انجام خواهد شد. دهقان همچنین به کاهش چشمگیر فعالیت های ورزشی در دو سال اخیر به دلیل شیوع بیماری کرونا اشاره و تصریح کرد: مجموعه امور ورزش در ایام بیماری کرونا نیز باهدف ارتقای سطح سلامت کارکنان و خانواده ها برنامه هایی را مطابق شیوه نامه های بهداشتی برنامه ریزی و اجرا کرده و امیدواریم اکنون که شاهد کاهش شیوع این ویروس منحوس هستیم، بتوانیم باقدرت و بیش ازپیش در مسیر اجرای برنامه های ورزشی متنوع گام برداریم تا در حفظ سلامت و نشاط کارکنان مؤثرتر عمل کنیم.
بر مبنای این گزارش، در این دوره از مسابقات، تیم امور اداری با شکست تیم عملیات، قهرمان این دوره از مسابقات شد و تیم عملیات، مقام دوم را کسب کرد.
شایان ذکر است، مراسم اختتامیه این مسابقات با حضور مدیرعامل، مدیران و رؤسای شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، رئیس اداره ورزش و جوانان، رئیس هیأت فوتبال شهرستان سرخس و جمعی از پیشکسوتان شهرستان و ورزشکاران برگزار شد.
یک دوره مسابقات تنیس روی میز دختران در رده نوجوانان بین تیم های پالایش گاز ایلام و هیأت تنیس روی میز شهرستان آبدانان، به میزبانی پالایش گاز ایلام در محل سالن تنیس روی میز شرکت پالایش گاز ایلام برگزار شد.
در این مسابقات که به صورت تیمی، انفرادی و دوبل برگزار شد، این نتایج به دست آمد:
در بخش تیمی:
دختران پالایش گاز ایلام موفق شدند تیم هیأت آبدانان را شکست دهند.
در بخش انفرادی:
آوین عسگری از تیم آبدانان مقام اول را کسب کرد. فاطمه محسنی از تیم پالایش گاز به مقام دوم رسید و پریناز بشیری از تیم پالایش گاز سوم شد.
در بخش دوبل:
پریناز بشیری و فاطمه محسنی از تيم پالایش گاز اول شدند. آوین عسگری و سورا میرزایی از تيم هیأت آبدانان به مقام دوم رسیدند و حنانه دالوند و آیناز حسینی از تيم پالایش گاز مقام سوم را کسب کردند.
در پایان از برگزارکنندگان این مسابقات، داوران، بازیکنان، مربی ارزشمند تیم و رئیس هیأت تنیس روی میز بانوان و همکاران واحد امور ورزش پالایش گاز ایلام قدردانی شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات