تفاهمها و قراردادهای بین ایران و روسیه تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند
امضای تفاهمنامه بزرگترین سرمایهگذاری خارجی با گازپروم روسیه
پیشگام در پروژه استقرار مدیریت دانش
گمنام ترین کارکنان در انتظار بهبود معیشت
بسته های جدید فناوری در راه است
ساخت داخل عامل تغییر ادبیات و رفتار خارجی ها
چرایی تداوم صادرات سوخت آمریکا
احداث مزرعه خورشیدی 500 مگاواتی برای نخستین بار
تعمیرات اساسی منطقه تنگبیجار آغاز شد
تحرک و پویایی شرط ماندگاری است
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه حوادث جهانی، نشان دهنده نیاز ایران و روسیه به همکاری های روزافزون و متقابل است، گفتند: تفاهم ها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و هیأت همراه، با تأکید بر ضرورت عملیاتی شدن تفاهم ها و قراردادهای بین دو کشور، هوشیاری در مقابل سیاست های فریبکارانه غرب را لازم دانستند و خاطرنشان کردند: همکاری های بلندمدت ایران و روسیه عمیقاً به نفع هر دو کشور است. حضرت آیت الله خامنه ای در این دیدار با تأکید بر اینکه حوادث جهانی نشان دهنده نیاز ایران و روسیه به همکاری های روزافزون و متقابل است، افزودند: تفاهم ها و قراردادهای متعددی بین دو کشور از جمله در بخش نفت و گاز در جریان است که باید تا انتها پیگیری و عملیاتی شوند.
ایشان همکاری های اقتصادی ایران و روسیه را بویژه در پی تحریم های غرب، ضروری و به نفع هر دو کشور دانستند و در خصوص حوادث اوکراین گفتند: جنگ یک مقوله خشن و سخت است و جمهوری اسلامی از اینکه مردم عادی دچار آن شوند، به هیچ وجه خرسند نمی شود؛ اما در قضیه اوکراین چنانچه شما ابتکار عمل را به دست نمی گرفتید، طرف مقابل با ابتکار خود، موجب وقوع جنگ می شد. رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه غربی ها با روسیه قوی و مستقل به کلی مخالف هستند، ناتو را موجودی خطرناک خواندند و افزودند: اگر راه در مقابل ناتو باز باشد، حدومرزی نمی شناسد و اگر جلوی آن در اوکراین گرفته نمی شد، مدتی بعد به بهانه کریمه، همین جنگ را به راه می انداختند.
حضرت آیت الله خامنه ای خاطرنشان کردند: البته امروز آمریکا و غرب ضعیف تر از قبل شده و با وجود تلاش و هزینه زیاد، بُرد سیاست های آنها در منطقه ما از جمله در سوریه، عراق، لبنان و فلسطین بسیار کم شده است. در این دیدار، پوتین درباره حوادث اوکراین گفت: هیچ کس طرفدار جنگ نیست و جان دادن مردم عادی یک تراژدی بزرگ است؛ اما رفتار غرب موجب شد که ما انتخابی جز عکس العمل نداشته باشیم. رئیس جمهوری روسیه با برشمردن عوامل و ریشه های اختلافات روسیه و اوکراین، بویژه اقدام های تحریک آمیز غرب و آمریکا در سال های اخیر از جمله کودتا در اوکراین، همچنین سیاست گسترش ناتو با وجود تعهدهای قبلی آنها مبنی بر پرهیز از هرگونه پیشروی به سمت روسیه گفت: بعضی از کشورهای اروپایی گفتند ما مخالف عضویت اوکراین در ناتو بودیم؛ اما تحت فشار آمریکا با آن موافقت کردیم که این نشان دهنده فقدان حاکمیت و استقلال آنهاست.
مقام معظم رهبری همچنین در دیدار با رئیس جمهوری ترکیه و هیأت همراه بر لزوم افزایش همکاری های ایران و ترکیه در همه زمینه های منطقه تأکید کردند. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و هیأت همراه با تأکید بر لزوم افزایش همکاری های دو کشور بویژه همکاری های تجاری، رژیم صهیونیستی را از عوامل اصلی ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی برشمردند و با تأکید بر اینکه آمریکا و رژیم غاصب نمی توانند جلوی حرکت عمیق فلسطینی ها را بگیرند، درباره مسأله سوریه یادآور شدند: حفظ تمامیت ارضی سوریه بسیار مهم است و هرگونه حمله نظامی در شمال سوریه قطعاً به ضرر ترکیه، سوریه و همه منطقه و به نفع تروریست ها خواهد بود. حضرت آیت الله خامنه ای در این دیدار، حجم و کیفیت تبادلات و همکاری های اقتصادی دو کشور را بسیار کمتر از ظرفیت های موجود خواندند و تأکید کردند: این مسأله در مذاکرات بین رؤسای جمهور حل وفصل شود. ایشان، عزت و عظمت امت اسلامی را در گرو عبور از اختلافات سلیقه ای و هوشیاری در مقابل سیاست های تفرقه افکن دانستند و گفتند: یکی از عوامل ایجاد اختلاف و دشمنی در منطقه، رژیم غاصب صهیونیستی است که آمریکا نیز از آن پشتیبانی می کند.
رهبر انقلاب، فلسطین را مسأله اول دنیای اسلام برشمردند و تأکید کردند: با وجود اقبال بعضی دولت ها به رژیم صهیونیستی، ملت ها عمیقا با این رژیم غاصب مخالف هستند.
در این دیدار اردوغان با تبریک اعیاد قربان و غدیر خم، اتحاد امت اسلامی و افزایش همبستگی ایران و ترکیه را لازم دانست و گفت: ترکیه هیچ گاه در مقابل اجحاف علیه ایران ساکت ننشسته و برادری ایران و ترکیه در همه زمینه ها باید گسترش یابد.
رئیس جمهوری ترکیه با تأکید بر اینکه همواره مخالف تحریم های یکجانبه علیه ایران بوده و خواهیم بود، گفت: از انتظارات مشروع ایران در برجام، حمایت و شرکت های ترکیه ای را به سرمایه گذاری در ایران تشویق می کنیم.
اردوغان با اشاره به درگیری ایران و ترکیه با تروریست ها در طول سال های متمادی گفت: در سوریه گروه های تروریستی، مورد حمایت تسلیحاتیِ سنگین از طرف کشورهای غربی همچون آلمان، انگلیس، فرانسه و بویژه آمریکا هستند.
وی با بیان اینکه موضع ترکیه درباره تمامیت ارضی سوریه مشخص است، افزود: از دولت سوریه انتظار داریم روندهای سیاسی را آغاز کند. در نشست آستانه مسأله سوریه به صورت ویژه در دستور کار است و امیدواریم به نتایج خوبی دست یابیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران خبر داد:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران امضای تفاهم نامه با گازپروم را بزرگ ترین سرمایه گذاری خارجی در تاریخ صنعت نفت ایران خواند و گفت: شرکت ملی نفت ایران از هیچ فرصت سرمایه گذاری چشم پوشی نمی کند.
محسن خجسته مهر در آیین امضای تفاهم نامه همکاری راهبردی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم اظهار کرد: خوشحالم که در این رویداد مهم یکی از راهبردی ترین روابط اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با روسیه، به ویژه شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه رقم می خورد.
وی با بیان اینکه اراده دو کشور جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه تأمین و افزایش همکاری های راهبردی است، تصریح کرد: ارتقای روابط اقتصادی و سرمایه گذاری در میدان های نفتی و گازی مورد تأکید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و حمایت همه جانبه جواد اوجی، وزیر نفت است.
معاون وزیر نفت با اشاره به دیدار با مدیران ارشد گازپروم در سفر اخیر به سن پترزبورگ اظهار کرد: همسو با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، مدیران ارشد گازپروم هفته گذشته در تهران حضور یافتند و مذاکرات سازنده ای با هم داشتیم.
خجسته مهر با بیان اینکه با وجود زمان کوتاه و فشرده مذاکرات در محورهای مهمی تفاهم کردیم، افزود: این جدیت بیانگر اراده دو طرف برای سرعت بخشیدن به سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز و زنجیره های مرتبط است.
وی توسعه میدان های گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارس جنوبی، توسعه ۶ میدان نفتی، تکمیل طرح های ال ان جی، سوآپ گاز و فرآورده نفتی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاری های علمی و فناورانه را از مهم ترین محورهای تفاهم نامه اعلام کرد.
معاون وزیر نفت از برنامه شرکت ملی نفت ایران برای سرمایه گذاری ۱۶۰ میلیارد دلاری در صنعت نفت خبر داد و گفت: این سرمایه گذاری برای افزایش تولید نفت و گاز و بیانگر آن است که ایران و روسیه متعهد به تأمین پایدار انرژی هستند.
خجسته مهر ادامه داد: هم اکنون ۴ میلیارد دلار قرارداد با شرکت های مختلف روس برای سرمایه گذاری اجرا شده و سرمایه گذاری خارجی دولت رئیسی از این بابت با جهشی خیره کننده روبه روست.
وی با تأکید بر اینکه امضای این تفاهم نامه جزو بزرگ ترین سرمایه گذاری های خارجی در تاریخ صنعت نفت ایران است، افزود: شرکت ملی نفت ایران از هیچ فرصت سرمایه گذاری چشم پوشی نمی کند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: امیدواریم پس از امضای این تفاهم نامه مذاکرات فنی و اقتصادی در کمترین زمان با سازوکاری که در شرکت ملی نفت ایران و گازپروم دیده شده، آغاز شود.
ویتالی مارکلوف، قائم مدیرعامل شرکت گازپروم هم در این آیین از شرکت ملی نفت ایران به عنوان یکی از شرکت های کلیدی در ایران نام برد و اظهار کرد: محورهای همکاری بین ما بسیار وسیع است و برای توسعه میدان های نفت و گاز، خطوط لوله گاز، توسعه و انتقال فناوری و مسائل دیگر تفاهم نامه امضا می کنیم.
تفاهم نامه همکاری راهبردی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم به صورت آنلاین به امضای محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و ویتالی مارکلوف، قائم مقام مدیرعامل شرکت گازپروم رسید. توسعه میدان های گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارس جنوبی، توسعه ۶ میدان نفتی، سوآپ گاز و فرآورده، تکمیل طرح های ال ان جی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاری های علمی و فناورانه از جمله مهم ترین محورهای تفاهم نامه است.
سخنگوی دولت:
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت با اشاره به امضای تفاهمنامه ۴۰ میلیارد دلاری میان ایران و روسیه در صنعت نفت و گاز با انتشار مطلبی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: سرمایه گذاری وابسته به FATF نیست و از مسیرهای غیربرجامی هم دست یافتنی است.
شرکت دولتی گازپروم روسیه برای تداوم عرضه گاز به مشتریان اروپایی خود، وضع فوق العاده اعلام کرد. شرکت گازپروم روسیه در نامه ای به مشتریان خود در اروپا اعلام کرد که به دلیل وضع فوق العاده نمی تواند عرضه گاز را تضمین کند. شرکت دولتی گاز روسیه در این نامه آورده است که از تاریخ ۱۴ ژوئن (۲۴ خردادماه) برای عرضه گاز خود وضع فوق العاده اعلام کرده است، این خبر در حالی منتشر می شود که عملیات تعمیر و نگهداری سالانه خط لوله گازی نورد استریم-۱، مسیر اصلی انتقال گاز روسیه به آلمان، به مدت ۱۰ روز در جریان است. نامه گازپروم، نگرانی اروپا را مبنی بر احتمال توقف جریان گاز روسیه در پایان دوره عملیات تعمیر و نگهداری بیشتر می کند. اروپا نگران است که این اقدام به تلافی تحریم های اعمال شده علیه روسیه به دلیل درگیری های نظامی میان این کشور و اوکراین صورت گیرد و سبب تشدید بحران انرژی و در نتیجه خطر رکود اقتصادی در این منطقه شود. وضعیت فوق العاده اقدام استانداردی در قراردادهای تجاری است و به شرایط ویژه ای گفته می شود که طرفین قرارداد از انجام تعهدات قانونی خود صرف نظر می کنند. این بیانیه لزوما به این معنا نیست که گازپروم عرضه گاز را متوقف خواهد کرد؛ بلکه به این معناست که در صورت رعایت نکردن شرایط قرارداد، مسؤولیتی به عهده این شرکت نیست. عرضه گاز روسیه ماه هاست که از مسیرهای اصلی از جمله اوکراین، بلاروس و از طریق خط لوله نورد استریم-۱ در زیر دریای بالتیک کاهش یافته است.
سخنگوی کاخ سفید از احتمال افزایش تولید نفت از سوی تولیدکنندگان بزرگ ائتلاف اوپک پلاس خبر داد. به گزارش خبرگزاری رویترز، کارین ژان پیر در یک نشست خبری پیش بینی کرد که به دنبال سفر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به خاورمیانه، تولید نفت تولیدکنندگان بزرگ ائتلاف اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و کشورهای غیرعضو، موسوم به اوپک پلاس، افزایش می یابد. وی با اشاره به اینکه میزان موفقیت را دو هفته آینده ارزیابی خواهیم کرد، افزود: پیش بینی می کنیم تولید افزایش یابد؛ اما این اقدام چند هفته زمان می برد و این به اوپک پلاس بستگی دارد. بایدن هفته گذشته به عربستان سفر کرد و با سران این کشور و دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس در منطقه نفت خیز خاورمیانه دیدار داشت.
دولت بایدن زیر فشار است تا پیش از انتخابات میان دوره ای، قیمت های بنزین و دیگر هزینه های مصرفی را کاهش دهد. انتخابات میان دوره ای در تاریخ 8 نوامبر برگزار می شود و حزب دموکرات به دنبال حفظ کرسی های کنگره است. پس از اعمال تحریم های آمریکا و اروپا علیه روسیه به دلیل درگیری های نظامی این کشور و اوکراین که مسکو آن را «عملیات نظامی ویژه» می نامد، قیمت نفت به بالاترین سطح خود از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون رسید و در ماه مارس به بالای ۱۳۹ دلار به ازای هر بشکه افزایش یافت، قیمت نفت از آن زمان تاکنون کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد:
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر احداث طرح های توسعه ای صنعت پتروشیمی با استفاده از ظرفیت ها و توانمندی های داخلی ها تأکید کرد.
مرتضی شاهمیرزایی با اشاره به اینکه ظرفیت های بسیاری برای توسعه صنعت پتروشیمی در کشور وجود دارد، تأکید کرد: توسعه این صنعت در سواحل جنوبی کشور به دلیل آب بر بودن صنعت پتروشیمی به ویژه در استان های بوشهر و خوزستان، همچنین منطقه مکران در حال انجام است و محصولات متنوعی در بخش بالادستی پتروشیمی تولید می شود.
شاهمیرزایی افزود: ۶۸ مجتمع پتروشیمی با ظرفیت ۹۰ میلیون تن در کشور در حال فعالیت هستند و با توجه به برنامه ریزی های انجام شده تا ۱۰ سال آینده، ظرفیت تولید به بیش از ۲۰۰ میلیون تن خواهد رسید که این دستاورد افتخاری برای کشور و صنعت پتروشیمی ایران است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: وجود ذخایر و منابع نفتی و گازی فراوان در کشور باید پشتوانه توسعه متوازن صنعت پتروشیمی باشد و مسیر تکامل صنعت نفت، تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی است.
شاهمیرزایی تصریح کرد: ظرفیت صنعت پتروشیمی در ۱۰ سال آینده به دو برابر ظرفیت فعلی می رسد، بنابراین راهبرد و هدف عالی صنعت پتروشیمی در دهه پیش رو تولید محصولات در زنجیره ارزش متنوع جهت حضور و تسخیر بازارهای صادراتی جهان است.
وی با یادآوری سفر مقام معظم رهبری به منطقه عسلویه و بازدید از تأسیسات گازی و پتروشیمی این منطقه در فروردین ماه ۱۳۹۰ و فرمایشات رهبر فرزانه انقلاب خطاب به کارکنان صنعت نفت که فرمودند «این کاری که در این منطقه صنعتی و اقتصادیِ عظیم دارد انجام می گیرد، یک جهاد است. نیت اگر نیت خدایی باشد، می شود جهاد فی سبیل اللّه» افزود: به دلیل جایگاه صنعت نفت و به ویژه صنعت پتروشیمی در اقتصاد ملی کشور، دشمن در نخستین گام های خود این صنعت را در بخش های مختلف نظیر انتقال فناوری، واردات و سرمایه گذاری در شرایط سخت تحریم قرار داد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: با هماهنگی وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت توسعه دهنده منطقه مکران، الگوی درستی از توسعه متوازن صنعت پتروشیمی در این منطقه تعریف و اجرا می شود.
شاهمیرزایی در نشست هماهنگی توسعه صنعت پتروشیمی در منطقه مکران در جریان وضع ساخت طرح های پتروشیمی در این منطقه قرار گرفت و بر پیاده سازی الگوی درست توسعه متوازن در مکران تأکید کرد.
وی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری بر لزوم توجه به توسعه صنعت در سواحل مکران، این منطقه را بسیار مهم و راهبردی در صنعت پتروشیمی برشمرد و اظهار کرد: توسعه صنعت پتروشیمی در این منطقه باید با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان متولی توسعه صنعت پتروشیمی انجام شود و ضرورت دارد الگوی درستی از توسعه متوازن و پایدار در این منطقه اجرا شود.
برای تحویل در ماه اوت
شرکت ملی نفت ایران قیمت رسمی فروش انواع نفت خام صادراتی برای عرضه به مشتریان آسیایی را در ماه اوت (مردادماه _ شهریورماه) افزایش داد. مدیریت امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران قیمت نفت خام سبک، نفت خام سنگین و فروزان را برای فروش در ماه اوت به ترتیب ۸.۹۰، ۵.۶۰ و ۵.۶۵ دلار بالاتر از میانگین قیمت نفت عمان/ دوبی قیمت گذاری کرده است. قیمت هر بشکه نفت خام سبک ایران برای فروش در ماه اوت ۸ دلار و ۹۰ سنت، نفت خام سنگین ایران ۵ دلار و ۶۰ سنت و قیمت نفت خام فروزان ۵ دلار و ۶۵ سنت بیشتر از ماه ژوئیه (تیرماه _ مردادماه) است.
ایران قیمت رسمی فروش نفت خام سبک در بازار شمال غرب اروپا را ۳.۳۰ دلار بیشتر از برنت و قیمت نفت خام سنگین و فروزان را در این بازار به ترتیب ۱.۲۵ و ۱.۱۵ دلار پایین تر از برنت قیمت گذاری کرده است.
شرکت سعودی آرامکو هم پیش تر اعلام کرده بود قیمت رسمی فروش نفت خام سبک خود را برای عرضه به مشتریان آسیایی در ماه اوت افزایش داده است.
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت بر لزوم همکاری وزارت نفت با مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در زمینه آموزش تأکید کرد.
مظاهر انصاری به همراه مدیران اچ اس ای شرکت های اصلی و معاونان ایمنی و بهداشت خود از مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بازدید کرد و در نشست مشترک با رضا کرمی، رئیس مرکز از نزدیک زمینه های همکاری مشترک در حیطه ایمنی و بهداشت کار را مورد بررسی قرار داد.
انصاری در این نشست گفت: توسعه واگذاری فعالیت ها به بخش خصوصی نیازمند ارتقا سطح ایمنی پیمانکاران است و گرچه صنعت نفت در این بخش پیشرو و پیشگام بوده است، همچنان نیازمند اقدام های واقعی و مؤثر از جانب سازمان های قانونی مرتبط به ویژه وزارت کار و مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار به عنوان مرجع تخصصی آموزش پیمانکاران و کارگران زیر پوشش قانون کار است.
وی افزود: در صنعت نفت هیچ قراردادی بدون پیوست اچ اس ای امضا نمی شود و همه قراردادها دارای ضمائم مرتبط با بهداشت، ایمنی و محیط زیست است؛ بنابراین در بخش هایی نظیر آموزش پیمانکاران مستلزم همکاری دوجانبه با هدف ارتقای فرهنگ اچ اس ای پیمانکاران هستیم.
مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست وزارت نفت با اشاره به تکالیف قانونی موجود از جمله آیین نامه ایمنی جایگاه های عرضه سوخت مایع و گاز بر آمادگی این وزارتخانه به منظور همکاری در تدوین مفاد آن تأکید کرد.
در این نشست، رضا کرمی، رئیس مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، نیز ضمن معرفی مرکز و توانمندی های آن پیشنهادهایی برای همکاری های آینده دو طرف ارائه کرد.
مقام های ایران و ترکیه در حضور رؤسای جمهور دو کشور، هشت سند و یادداشت تفاهم همکاری در موضوع های متنوع سیاسی، اقتصادی، ورزشی و فرهنگی امضا کردند. در ادامه برنامه های سفر رسمی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به ایران، هشت سند و یادداشت تفاهم همکاری در عرصه های مختلف میان مقام ها و مسؤولان دو کشور امضا شد. طرح جامع همکاری بلندمدت میان ایران و ترکیه، موافقت نامه در زمینه های توسعه تأمین اجتماعی و ورزش، حمایت از بنگاه های کوچک اقتصادی، همکاری های رادیو و تلویزیونی و همکاری میان سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران و دفتر سرمایه گذاری ریاست جمهوری ترکیه از اسناد و یادداشت تفاهمنامه هایی است که به امضای مسؤولان دو کشور رسید.
رئیس جمهوری در نشست مطبوعاتی مشترک با همتای ترکیه ای خود گفت: قراردادی که ۲۵ سال پیش با ترکیه برای انتقال گاز امضا شده است، باید تمدید شود و شکل وسیع تری به خود بگیرد. سیدابراهیم رئیسی گفت: بی تردید سفر رئیس جمهوری ترکیه به ایران نقطه عطفی در ارتقای سطح روابط بین تهران - آنکارا خواهد بود و در این مذاکره، اراده دو طرف جدی است. وی افزود: در این دیدار برای روابط اقتصادی و تجاری و سطح روابط در حوزه مختلف بحث و گفت وگو شد و معتقدم این سطح از روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور با توجه به ظرفیت های موجود کافی نیست و می تواند در سطح بالاتری شکل بگیرد. رئیس جمهوری با اشاره به تأسیس شهرک های صنعتی بین دو کشور که به صورت مشترک دنبال خواهد شد، گفت: تأسیس پارک های علم و فناوری و فعال کردن و استفاده از شرکت های دانش بنیان دو کشور از دیگر محورهای مذاکرات امروز با رئیس جمهوری ترکیه بود. رئیسی درباره تمدید قرارداد انتقال گاز که ۲۵ سال پیش مطرح بود، گفت: امروز این موضوع مورد تأکید قرار گرفت تا این قرارداد تمدید شود و شکل وسیع تری به خود بگیرد. وی درباره فعالیت شرکت هایی که امروز در ترکیه فعال هستند و می توانند در ایران نیز فعالیت داشته باشند اشاره و تصریح کرد: چنین همکاری برای توسعه روابط دو کشور خواهد بود. رئیس جمهوری درباره سطح روابط تجاری بین ایران و ترکیه اظهار کرد: اکنون می توان ۳۰ میلیارد دلار را به عنوان سطح روابط تجاری بین دو کشور هدف گذاری کرد که از این سطح کنونی به سه برابر افزایش خواهد یافت. رئیس جمهوری ترکیه نیز در این نشست مطبوعاتی، به دیدارش با همتای ایرانی خود اشاره کرد و گفت: ابتدا نشست دوجانبه داشتیم و هفتمین نشست شورای همکاری های عالی ترکیه و ایران را نیز با موفقیت برگزار کردیم و معتقد هستیم رایزنی ها سبب جهش در روابط ما می شود. اردوغان، چشم انداز رئیسی را در روابط ایران با همسایگان بسیار ارزشمند ارزیابی کرد و افزود: ما یک هدف یعنی رسیدن به حجم مبادلات تجاری ۳۰ میلیارد دلاری را تعیین کردیم و متأسفانه به دلیل شیوع ویروس کرونا این حجم تجارت به شکل معناداری کاهش یافت و اکنون به حجم تجارت ۷ میلیارد دلار رسیدیم. باور دارم با عزم راسخ دو کشور می توانیم حجم تجارت ۳۰ میلیارد دلاری را رقم بزنیم. وی تأکید کرد: با گام برداشتن در حوزه نفت و گاز طبیعی می توانیم به این موضوع سرعت ببخشیم. همان طور که می دانید ترکیه در زمینه صنایع دفاعی در سال های اخیر اقدام های جهش گونه داشته و بر همبستگی خود در این موضوع بسیار اهمیت قائل هستیم. رئیس جمهوری ترکیه تصریح کرد: امروز در کنار این نشست، نشست مهم دیگری داریم و در چارچوب نشست سه جانبه آستانه همراه با رئیس جمهوری روسیه مسائل و تحولات اخیر منطقه را ارزیابی می کنیم و این نشست، ارزیابی دوباره روند آستانه و به نحوی احیای روند آستانه خواهد بود. بار دیگر از همه وزیران دو کشور تشکر و از آنها خواهش می کنم همکاری ها و هماهنگی های مشترک میان خود را ادامه دهند.
همچنین آخرین وضع روابط دوجانبه میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در دیدار رؤسای جمهوری دو کشور مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بر توسعه مناسبات دو کشور در عرصه های مختلف تأکید شد. رئیسی در این دیدار، اراده دو کشور بر توسعه مناسبات دوجانبه را قابل توجه خواند و گفت: پس از دیدار در مسکو و عشق آباد، روند همکاری ها رو به رشد بوده و این روند همچنان باید تقویت شود. رئیس جمهوری با اشاره به سابقه همکاری موفقیت آمیز دو کشور در مبارزه با تروریسم در سوریه، این همکاری را زمینه ساز تقویت امنیت و ثبات در منطقه دانست و افزود: کشورهایی که در منطقه غرب آسیا مدعی مبارزه با تروریسم بودند، هیچ گام مؤثری در این زمینه برنداشتند؛ اما این جمهوری اسلامی ایران و روسیه بودند که با همکاری جدی در بحث مبارزه با تروریسم، صداقت و اراده جدی خود را در این زمینه نشان دادند. رئیس جمهوری روسیه نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور در سرزمین مهمان نواز ایران، از افزایش همکاری های دو کشور در عرصه های مختلف بویژه در حوزه امنیت بین المللی خبر داد و گفت: ایران و روسیه سهم بسیار بزرگی در حل وفصل بحران سوریه دارند.
آمارهای 10 ماهه فروش محصولات پتروشیمی نشان می دهد
مشعل صنعت پتروشیمی کشورمان به عنوان یکی از بازوهای قوی اجرایی و مستقل، توانسته است طی سال های اخیر، در کنار حفظ و ارتقای جایگاه خود در بازارهای داخلی و خارجی، توسعه ای قابل توجه را رقم بزند و به صادرات تحسین برانگیزی برسد. افزایش واحدهای تولیدی و تنوع درمحصولات و بازارهای صادراتی، یکی از اتفاقات مهم در صنعت پتروشیمی است که با توان داخلی خود، بسیاری از تحریم های مستقیم و همه جانبه را بی اثر کرده و به نقطه خوداتکایی رسیده است.
صنعت پتروشیمی امروز به صنعتی پرافتخار برای کشور تبدیل شده و دستاوردهای آن و درآمد ارزی قابل توجهی که برای کشور دارد، کمک بزرگی به دولت کرده است. پتروشیمی ها در شرایط اقتصادی سخت داخلی و تحریم های مستقیم و ناجوانمردانه و تنها گذاشتن شرکت های خارجی، وظیفه مهم صادرات محصولات و تامین ارز را به عهده گرفته اند. به گفته شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1400 بیش از 40 میلیون تن تولید محصولات پتروشیمی داشته ایم که 10 میلیون تن آن در داخل عرضه و 30 میلیون تن دیگر نیز صادر شده است. به گفته جواد اوجی، وزیرنفت صنعت پتروشیمی در سال گذشته کمک شایانی به درآمد ارزی کشور داشته است، به طوری که 12.5 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما واریز شده و پیش بینی می شود که با همین شیب توسعه،درآمد صنعت پتروشیمی در حدود چهار سال آینده (1406) به 50 میلیارد دلار برسد.
به گزارش مشعل، سهم صادرات صنعت پتروشیمی از مرداد 1400 تا اردیبهشت 1401، در حدود 22 میلیون تن به ارزش 14 میلیارد دلار بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 5 درصد در مقدار و 61 درصد در ارزش، رشد داشته است. شاخص های عملکرد صنعت پتروشیمی ایران نشان می دهد، همزمان با آغاز کار دولت سیزدهم از مرداد 1400 تا اردیبهشت سال جاری، ظرفیت تولید صنعت با 7 درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه (مرداد99 تا اردیبهشت 1400) به 75 میلیون تن رسیده است. در 10 ماه نخست کار دولت سیزدهم با 7درصد رشد، در مجموع 56 میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی تولید شد که این میزان در مقایسه با مدت مشابه (مرداد99 تا اردیبهشت 1400) 52 میلیون تن بوده است.ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی در سال 1400 و سال 1401 (بدون احتساب طرح هایی که در این سال راه اندازی می شوند) بالغ بر 90 میلیون تن بوده که برای بازه زمانی 10 ماه مذکور، ظرفیت تولیدی این صنعت 75 میلیون تن در نظر گرفته شده است. همچنین، آمارهای بازرگانی صنعت پتروشیمی در10 ماه اول فعالیت دولت سیزدهم نشان می دهد که مجموع فروش این صنعت در بخش بازارهای داخلی 8. 8 میلیون تن به ارزش بیش از 747 میلیارد ریال بوده است. این بخش در مقایسه با بازه زمانی مشابه سال قبل در حدود 5 درصد در مقدار و 62 درصد در ارزش، رشد داشته است. صنعت پتروشیمی در بخش توسعه و طرح ها در حال حاضر 68 طرح با ظرفیت 51 میلیون تن در سال و با سرمایه گذاری کل 35 میلیارد دلار در دست اجرا دارد.
صنعت پتروشیمی در رقابتی نزدیک با کشورهای دارنده بزرگترین صنایع در منطقه و جهان قرار گرفته است؛ رقابتی که از نظر تجهیزات، دانش فنی و امکانات مختلف برابر نیستند؛ اما صنعت پتروشیمی و نخبگان فنی و مدیریتی صنعت پتروشیمی ایران توانسته اند بسیاری از خلأ ها و نیازها را جبران و تامین کنند. در حال حاضر نه تنها در حوزه تعداد و تنوع محصولات تولیدی در داخل و خارج به نقطه مطلوبی رسیده ایم؛ بلکه همزمان در حوزه کاتالیست های مورد نیاز خود نیز به توانمندی بومی و داخلی دست یافته ایم و در بسیاری موارد دیگر هم نیازی به شرکت های خارجی و واردات این محصولات نداریم. ايران پس از تحقق جهش سوم صنعت پتروشيمي در سال 1404 براساس نقشه توسعه امروز عربستان، جايگاه نخست صنعت پتروشيمي را در منطقه خواهد داشت. این پیش بینی ها با توجه به طرح های موجود و پیش بینی شده امروز است و چنانچه در سال های پیش رو، تدبیر و سرمایه گذاری جدیدی محقق شود، این جایگاه و سهم، زودتر و بیشتر به دست می آید. با توجه به سیاست های صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم پیش بینی می شود که ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی با اجرای طرح های پیشران تا پایان دولت سیزدهم، از ۹۱ میلیون تن فعلی به ۱۴۰ میلیون تن برسد که نشان دهنده رشدی ۵۴ درصدی در این زمینه است. باید توجه داشت که تحقق این اهداف، به طور مستقیم موضوع افزایش درآمد ارزی کشور، کاهش خام فروشی و فعال شدن صنایح پایین دستی را به همراه دارد. بر اساس آمارها در حال حاضر بیش از ۱۵ هزار بنگاه در حوزه صنایع پایین دستی پتروشیمی فعال هستند که نقشی مهم در ایجاد اشتغال در کشور و رونق اقتصادی دارند، به طوری که اشتغال مستقیم در صنعت پتروشیمی در حوزه پایین دست حدود ۹۲۰ هزار شغل برآورد می شود. این میزان اشتغال را اگر با اشتغال مستقیم ۱۰۷ هزار نفری در صنعت پتروشیمی در حوزه بالادست مقایسه کنیم، به اهمیت صنایع پایین دست در این حوزه بیشتر پی می بریم.
ایران با تولید ۳۰ میلیون تن محصولات پایه صنعت پتروشیمی، توانسته است جایگاه دوم منطقه را در این حوزه از آن خود کند و پیش بینی می شود با اجرایی شدن طرح های برنامه جهش دوم و سوم صنعت پتروشیمی تا انتهای برنامه هفتم توسعه کشور، مقدار تولید محصولات پایه پتروشیمی در ایران به ۵۷ میلیون تن افزایش یابد که این موضوع نه تنها ایران را در این بخش به جایگاه نخست منطقه ارتقا می دهد؛ بلکه چرخ های رشد و توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی را با سرعت بیشتری به حرکت در می آورد و رشد اشتغال و رونق اقتصادی را در پی خواهد داشت. حاصل این رخداد، ایجاد ارزش افزوده بالاتر برای صنعت پتروشیمی و تولید طیف متنوعی از تولیدات مختلف در این صنعت است که نیازهای مختلف کشور را تأمین خواهد کرد. نگاه به یکی از بخش های مهم صنعت پتروشیمی، یعنی پلیمر می تواند گویای تحولات بزرگ و اثرگذاری صنعت پتروشیمی در حوزه صادرات باشد. این بخش از صنعت پتروشیمی از سال گذشته تاکنون رشد ۲۳ درصدی در بخش صادرات داشته که معادل سهم ۷ درصدی محصولات پلیمری از صادرات غیرنفتی است. برمک قنبرپور، عضو هیأت مدیره انجمن ملی صنایع پلیمر چندی قبل گفت که مجموع صادرات مستقیم وغیرمستقیم صنایع پلیمری در سال گذشته ۳ میلیارد و 320 میلیون دلار بوده که در مقایسه با سال ۱۳۹۹ رشد ۲۳ درصدی را به ثبت رسانده است. او ادامه داد: هرچقدر در مسیر تکمیل زنجیره ارزش محصولات پلیمری حرکت کنیم، تولید ارزش افزوده بیشتر می شود، تولید ناخالص داخلی افزایش می یابد، اشتغال رشد می کند و وضعیت اقتصادی کشور بهبود می یابد. وی به صادرات مستقیم صنایع پلیمر اشاره کرد و گفت: این صنعت در سال گذشته با یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون دلار سهم صادرات صنایع تکمیلی پلیمری و ۲ میلیارد و ۷۰ میلیون دلار صادرات غیرمستقیم، یکی از پیشتازان حوزه صادرات صنایع غیرنفتی بوده و همچنین فعالیت حدود ۸ هزار واحد صنعتی، چرخ این صنعت ارزآور را به گردش درآورده است.
با توجه به گزارش های رسمی وزیر نفت از درآمدهای حاصل از فروش منابع نفتی در سه ماه نخست سال 1401 نسبت به سال 1400، حدود ۴۰ درصد وصول مطالبات وزارت نفت از محل فروش نفت، میعانات گازی و فراورده های نفتی، صادرات گاز و محصولات پتروشیمی نسبت به سه ماه نخست سال ۱۴۰۰ افزایش داشته است. این موضوع از نظر حجمی و قیمت، اتفاق بسیار خوبی را رقم زده و افق روشنی را برای کشور، بخصوص صنعت پتروشیمی به همراه دارد.
صنعت پتروشیمی، ازجمله صنایعی است که سرمایه گذاری در آن می تواند افزون برجلوگیری از خام فروشی،با تولید و تنوع در محصول،ارزش افزوده قابل توجهی را به کشور بازگرداند. گام های برداشته در دولت سیزدهم و توجه بیش ازپیش به این صنعت نیز حکایت از آن دارد که اعتلا وشکوفایی هرچه بیشتر این صنعت از اولویت های مهمی است که دولت و وزارت نفت به آن توجهی ویژه دارند.
گزارش «مشعل» از فعالیت مناطق عملیاتی صنعت نفت
مشعل تصاویری با نمای محو از تاسیسات نفت و گاز در پس زمینه که رطوبت و گرد وغبار آن را گرفته و کارکنانی که در گرمای آتشین، مشغول فعالیتی مستمر هستند، خلاصه آن چیزی است که از مناطق مختلف عملیاتی صنعت نفت به دستمان می رسد؛ اگر چه عکس ها به تنهایی نمی توانند حال و هوای آنچه را در این مناطق می گذرد، به تصویر بکشند؛ اما روایت تلاشی است که در این مناطق در شرایط سخت آب و هوایی در حال انجام است؛ آن هم در ایامی که روزهای زیادی را می توان سراغ گرفت که خاک و گرد و غبار، مهمان ناخوانده بسیاری از شهرهای کشور از شمال تا جنوب و مرکز بوده و بخش های زیادی را برای سلامت جان مردم به تعطیلی اجباری کشانده یا ساعات کاری را کاهش داده است؛ با این حال، این خاصیت صنعت نفت است که توقف در آن جایز نیست. شرایط دشواری که حتی رفت و آمد تیم خبری هفته نامه «مشعل» را هم برای تهیه گزارش از این مناطق با تاخیر مواجه کرده است.
باید بدانیم که برای کارکنان مناطق عملیاتی صنعت نفت در نقاط مختلف ایران، ثانیه ای توقف در کار جایز نیست و فعالیتی شبانه روزی تداوم دارد تا چرخ تولید در جریان باشد. افزون بر خاک و گرد و غبار در این برهه از سال، گرما و رطوبت هم چاشنی کار آنها شده تا بر سختی و توانفرسا بودن کار بیفزاید. کارکنان صنعت نفت با تحمل شرایط اقلیمی و قبول تمامی این مسؤولیت و خطرپذیری در کارها، سهمی مهم در گردش اقتصاد کشور دارند و فعالیتی مهم از میانه خلیج فارس تا مناطق عملیاتی در خشکی تا دکل های حفاری و دیگر بخش ها در حال انجام است.
یکی از بخش های مهم صنعت نفت که کارکنان بی وقفه و به صورت اقماری مشغول فعالیت هستند، حوزه حفاری است. درست در این ایام که خوزستان به دلیل گرد وغبار، روزهای تعطیل زیادی را پشت سر می گذارد، کارکنان شرکت ملی حفاری ایران در مناطق مختلف عملیاتی، مشغول فعالیت هستند. بد نیست بدانید که وقتي ضرورت انجام حفاري با اهداف مختلف اکتشافي، توصيفي، توسعه اي، تعميراتي و... در يک ميدان نفتي تشخيص داده مي شود، يک دکل با تمام امکانات فني، تخصصي و نيروي انساني به آن نقطه انتقال مي يابد که ممکن است در هر نقطه از ايران پهناور باشد.
یک دکل ممکن است 156 لود باشد، يعني بايد 156 تريلر پشت هم بگذارند تا دکل فتح را به نقطه ای منتقل کنند. اين دکل حداکثر لوله هاي داخل چاه را که مي تواند بلند کند، يک ميليون پوند و وزن دکل وقتي از زمين بلند مي شود و تيک آف مي زند، 550 هزار پوند است.
به عبارتي، اين دکل وقتي مي خواهد برپا و مونتاژ شود، 550 هزار نيرو اعمال مي شود. به اين ترتيب، يک دکل در نقطه هدف استقرار مي يابد. به عنوان نمونه دکل 86 فتح ازشهریور 1400 در منطقه ای از اهواز در پلیس راه اندیمشک مستقر شده تا کار تعمیراتی انجام شود.
محمد امین حافظی که رئیس دستگاه 86 فتح است و به همراه کارکنان خود در حال حاضر مراحل نهایی اورهال چاه 369 اهواز را پشت سر می گذارند، به «مشعل» می گوید: با مجموعه 110 نفری فعال در دکل 86 فتح، همیشه به شکل دو شیفت کار و دو شیفت استراحت در حال فعالیت هستیم، در حالی که امروز خوزستان به دلیل بدی آب و هوا تعطیل است؛ اما فعالیتمان را ادامه می دهیم و به دلیل حساسیت کار، حتی لحظه ای اجازه توقف نداریم. الان که با شما صحبت می کنم، خاک در این منطقه هم وجود دارد و قطعا روی دید ما تاثیر می گذارد؛ اما عملیات چاه به گونه ای است که نمی توانیم کار را متوقف کنیم؛ البته در همین گرد و خاک، برخی همکاران دچار آلرژی و حدود 8 نفر هم بستری شده اند.
او می گوید: سختی کار در مناطق عملیاتی، تنها به این گرد و غبارها خلاصه نمی شود. گرمای جنوب طاقت فرساست. همین هفته پیش، دمای هوا تا 51 درجه هم بود و عملا با آهن داغ کار می کنیم و اینجا از کولر خنک و استراحت خبری نیست.
او که از استخدامی های سال 1369 است، با 32 سال سابقه فعالیت، اکنون 53 سال سن دارد و می گوید: هر کسی من را می بیند، فکر می کند 72 ساله هستم.
موضوع دیگر این است که با توجه به کمبود نیروی انسانی، امکان مرخصی و جایگزینی نفرات هم وجود ندارد.
درخواست او این است که فعالیت و سختی کار نیروهای اقماری دیده شود و مردم هم ازاین فعالیت آگاه باشند. می گوید: مطالبه مان این است که به ما توجه کنند. کارکنان اقماری همیشه 6 ماه دور از خانواده هستند. من خودم بعد از اینکه پسرم به دنیا آمد، تا مدت ها برایش ناشناس بودم. بعدها هم که من را شناخت، هربار می آمدم، همسرم در رفت و آمد به مطب دکتر بود که بعد متوجه شدند هر زمان دوره استراحتم تمام می شود و به منطقه می آیم، فرزندم به دلیل دوری من تب می کند.
رئیس دستگاه 86 فتح با اشاره به تلاش بی وقفه او و تمامی همکارانش در صنعت حفاری اشاره می کند که عرق و تعصب ما به صنعت نفت، خیلی زیاد است و بی وقفه پای کار هستیم و در پاسخ به اینکه برخی ها این تعصب را شعاری می دانند، می گوید: اگر تعصب نبود، دکل های حفاری چهار سال پیش خوابیده بودند.
حافظی با اشاره به تاثیر تحریم بر تعمیر و فعالیت کار حفاری می گوید: من و تمام همکارانم در شرکت ملی حفاری ایران از جان مایه می گذاریم.
هم اکنون ناوگان شرکت ملی حفاری ایران با ۷۲ دستگاه حفاری خشکی و دریایی، برخورداری از ۱۸ هزار نیروی انسانی و همچنین بهره گیری از دانش متخصصان و کارکنان مجرب و کارآمد، نقشی محوری در کشف منابع هیدروکربوری و توسعه میدان های نفت و گاز در جغرافیای مناطق نفت خیز خشکی و دریایی کشور ایفا می کند.درحالی که ابتدای سال، تعداد دکل های فعال شرکت 61 دستگاه بود؛ اما این تعداد هم اینک به 62 دکل افزایش یافته که این امر بیانگر رشد فعالیت ها در این حوزه است.
یکی دیگر از مناطق عملیاتی مهم صنعت نفت، منطقه عملیاتی لاوان است که میدان ها و سکوهای نفتی همچون بلال، رشادت، رسالت و سلمان در آن استقرار داشته و سهمی مهم در تولید نفت کشور دارد. جزیره لاوان در فاصله 18 کیلومتری از سواحل کشور در خلیج فارس واقع شده و از توابع بندر لنگه در استان هرمزگان است. این جزیره با طول تقریبی 25 کیلومتر و عرض حداکثر 5 کیلومتر، دارای مساحتی بالغ بر 9/75 کیلومتر مربع است. با اکتشاف نفت در خلیج فارس و فعال شدن شرکت لاپکو در سال 1346 استخراج نفت در این منطقه نفتی برای نخستین بار، عملیاتی شد.
عبدالرضا محسنی، رئیس روابط عمومی منطقه عملیاتی لاوان، با تشریح سختی کار کارکنان درمنطقه عملیاتی لاوان در فصل گرما و در شرایط گرد و غبار کنونی می گوید: در حال حاضر ترکیب شرجی و رطوبت هوا در حدی است که نفس کشیدن را هم سخت می کند. با این حال، کار در صنعت نفت برای ما تعطیل بردار نیست.
او اشاره می کند: در حال حاضر با وجود این وضعیت آب و هوایی، بخش های بهره برداری، تعمیرات، بازرسی چاه ها، توربین ها و ... در حال فعالیت بوده و در بخش سکوها نیز ارائه خدمات چاه ها در کنار سایر فعالیت های جاری از سوی کارکنان در حال انجام است.
رئیس روابط عمومی منطقه عملیاتی لاوان اشاره می کند: با ورود این گردو غبار در حال حاضر، بدترین شرایط آب و هوایی را در منطقه شاهد هستیم. تهران و برخی شهرهای دیگر به دلیل وجود خاک تعطیل شدند؛ اما برای آشنایی بیشتر هموطنان با شرایط سختی کار کارکنان صنعت نفت در مناطق مختلف عملیاتی که به شکل اقماری و ... در حال فعالیت هستند، باید اعلام کنم که در مناطق عملیاتی، در هر شرایطی کار و فعالیت تداوم دارد. چون کار ما تعطیل بردار نیست و تمامی کارکنان به شکل شبانه روزی در شیفت های مختلف، فعالیت خود را ادامه می دهند.
محسنی با اشاره به شدت رطوبت هوا و گرد و غبار و از مدار خارج شدن چهار توربین نیروگاه پارسیان در منطقه عملیاتی لاوان که تامین کننده برق ساکنان بومی لاوان است، توضیح می دهد: با تلاش حداکثری، سعی کردیم با وجود گرمای هوا، کمترین تاثیر را در زندگی آنان شاهد باشیم و از مردم خواستیم با رعایت نهایت صرفه جویی، ما را همراهی کنند.
او همچنین به تاخیر و لغو پروازها به دلیل شرایط جوی اشاره می کند و می گوید: خاک چشم را می زند و نفس کشیدن را هم سخت می کند.
از جمله میدان های نفتی در این منطقه عملیاتی، میدان نفتی و گازی سلمان است که در 144 کیلومتری جنوب جزیره لاوان واقع شده است. میدان سلمان دارای یکی از بزرگترین تأسیسات نفتی در خلیج فارس بوده و با میدان ابوالبوخوش (ابوظبی) مشترک است، از این رو بهره برداری و تولید از این میدان، همواره مورد توجه خاص قرار داشته است.
میدان سلمان دارای 44 حلقه چاه نفتی و 10 حلقه چاه تزریق آب است و نفت تولیدی به وسیله خط لوله 22 اینچ دریایی به تأسیسات خشکی جزیره لاوان برای فراورش و ذخیره سازی ارسال می شود. در طول جنگ تحمیلی سکوی سلمان بارها مورد تهاجم هواپیماهای عراقی قرار گرفت و در نهایت توسط نیروهای متجاوزآمریکایی، این مجتمع دریایی بکلی منهدم شد با پایان جنگ از اولین اولویت های بازسازی صنعت نفت، ساخت و راه اندازی سکوی سلمان بود که با پشتکار و اراده بی نظیر متخصصان ایرانی در سال 1371 این مهم انجام و پس از بازسازی کامل، به بهره برداری رسید.
ابراهيم پاکسيما، سرپرست سکوي سلمان که در 144 کیلومتری جنوب جزیره لاوان روی خط مرزی فلات قاره ایران و میدان مشترک با ابوظبی در خلیج فارس قرار دارد، در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به شرایط سخت کار می گوید: در گرم ترين فصل سال در تلاش هستيم تا در اين رقابت عقب نمانيم و پا پس نکشيم. در رقابت توليدي قرار داریم، از این رو با تعصب، شرايط سخت کار در دريا را به خاطر مردم و به خاطر ایران تحمل مي کنيم و توليد بدون وقفه ادامه دارد و کارمندان هم با وجود شرايط سخت، توليد را حفظ کرده اند. سرپرست سکوي سلمان می گوید: در حال حاضر خاک و گرد و غبار در کنار گرما و رطوبتی که به 98 درصد هم می رسد، وضعیتی متفاوت را در سکوهای نفتی ایجاد کرده است؛ اما ما کار را با این سختی پذیرفتیم و با تمام توان در حال فعالیت هستیم؛ اگر چه اثر این نوع گرد و غبارها فرسایشی است و در طول زمان مشخص می شود.
او اشاره می کند که این وضعیت، این روزها گاه باعث لغو پرواز هلی کوپترها شده و رفت و آمد به سکو را هم با مشکل همراه ساخته است. با این حال کار ما خدمت به مملکت و خدمت به مردم کشورمان در وسط خليج فارس است و برای ما گرد و غبار و رطوبت و. .. که شهرهای کشور را برای حفظ سلامت به تعطیلی می کشاند، فرقی نمی کند. ما پای کار هستیم و توقف و تعلل در کار نفت بی معناست. فقط می خواهیم مردم به انجام این اقدام ها از سوی ما اقماری ها آگاه باشند.
یکی دیگر از میدان های منطقه عملیاتی لاوان، میدان نفتی رسالت است که در استان هرمزگان و در سال 1969 کشف شد و در سال 1970 به بهره برداری رسید. این میدان در جنوب جزیره لاوان قرار دارد و دارای 14 حلقه چاه است. در دوران جنگ تحمیلی بارها مورد بمباران هواپیماهای متجاوز عراقی واقع و خساراتی کلی به آن وارد شد. نفت تولید سکوی رسالت در بین راه، با خط لوله نفت تولید سکوی رشادت مخلوط شده و با هم به جزیره لاوان ارسال می شود. مطالعه جامع میدان رسالت از سوی شرکت خدمات مهندسی نفت کیش با مدیریت شرکت نفت فلات قاره ایران در پاییز سال 1382 آغاز شد و در خرداد 1384 به پایان رسید. میدان رسالت چهار مخزن دارد و تا کنون 14 حلقه چاه در این میدان حفر شده است.
امیر یاوری، معاون سکوی رسالت در گفت و گو با هفته نامه «مشعل» توضیح می دهد: موقعیتی که در آن مشغول فعالیت هستیم، 90 کیلومتری جنوب جزیره لاوان است که با توجه به اینکه در سال 1969 ساخته شده، علاوه بر مواردی همچون استهلاک و مشکلات ناشی از حملات در دوران جنگ به آن، عوامل محیطی هم در آن مزید بر علت شده که مهم ترین آن رطوبت و دریا خرابی است. با توجه به اینکه در سکوی رسالت عمق آب 70 متر و بیشتر و متفاوت از سایر سکوهای منطقه است، طول موج ها بلندتر بوده و دریا کمتر سکون دارد که این یکی از مشکلات ما در مقایسه با سایر سکوهاست. بتازگی مشکل گرد وغبار هم اضافه شده و کار را سخت تر کرده است. تنها در 2 ماه گذشته سه مرتبه پروازها لغو شده و هلی کوپترنتوانست از منطقه به سکو بیاید. علاوه بر این حتی در پروازها از تهران به لاوان هم با تاخیر و لغو مواجه بودیم که این مساله، بزرگترین چالش فعلی ما به شمار می رود.
باید اضافه کنم، افزون بر این موارد، با رطوبت بالا و شرجی زیاد هوا هم مواجه هستیم که بسیار آزار دهنده است و مجموعه این موارد در درازمدت، از نظر روحی همکاران را با مشکل مواجه می کند.
با این همه، کار در سکو به امانت در دست ماست و باید به بهترین شکل فعالیت خود را انجام دهیم؛ اما اینکه بعد از دو هفته کار، برای استراحت با لغو پرواز مواجه می شویم، کار را برای ما و خانواده هایمان سخت تر می کند. بنابراین رفت و آمد از منزل تا سکو و به عکس از مشکلات اصلی محسوب می شود.
او که کار روی دریا را از سال 84 آغاز کرده، این درخواست را دارد که اقماری ها بهتر و بیشتر دیده شوند.
یاوری در پایان می گوید: این کار بخشی از مملکت است که به امانت در اختیار ما قرار گرفته و از روی غیرت، مردانگی، تعهد و تعصب اینجا مشغول فعالیت هستیم. در غیر این صورت، کسی با این حقوق و نوع کار اینجا نمی ماند.
نام میدان نفتی رسالت در فهرست قراردادهای طرح نگهداشت و افزایش توان تولید نفت قرار دارد که دولت سیزدهم با رویکردی متفاوت تسریع در روند فعالیت های آنها را در برنامه دارد و براساس این دسته از طرح ها قرار است افزون بر افزایش قابل توجه نفت در مسیر آنها، شاهد رشد و توجه به ساخت داخل، اشتغالزایی و توسعه بیش از پیش این صنعت باشیم. طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت در گستره فعالیت سه شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران (شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران) در محدوده جغرافیایی هفت استان کرمانشاه، ایلام، خوزستان، کهگیلویه و بویر احمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعریف شده و شامل ۳۳ پروژه (۲۹ پروژه در بخش خشکی و چهار پروژه در بخش فراساحل) است.
تداوم فعالیت در شرایط سخت، تنها به این روزهای پر گردو غبار محدود نمی شود و در برهه های مختلف که حفظ سلامت جان مردم در میان بوده، این صنعت بدون تعطیلی به فعالیت ادامه داده است. از جمله در سال های اخیر که پاندمی کووید19، کشور را در روزهای زیادی به قرنطینه برد، این فعالیت ادامه داشت و کارکنان مناطق عملیاتی مختلف صنعت نفت، به صورت شیفت بندی فعالیت داشتند. خدا قوت به کارکنان صنعت نفت.
40 درصد گاز استان قزوین در نیروگاه شهید رجایی مصرف می شود
مشعل گازرسانی به صنایع و تامین پایدار سوخت مورد نیاز نیروگاه ها همسو با برنامه های توسعه ای صنعت گاز در جریان است و هم اکنون 40 درصد گاز استان قزوین در نیروگاه شهید رجایی این استان مصرف می شود. پرونده گازرسانی به شهرهای استان قزوین نیز بسته شده و هم اکنون به همه شهرهای این استان (25 شهر) گازرسانی شده و 100 درصد خانوار شهری از نعمت گاز بهره مند هستند. از سوی دیگر، تاکنون به580 روستای استان نیز گازرسانی شده و بهره مندی خانوار روستایی به90 درصد رسیده است.
مجموع مشترکین (مصرف کنندگان) استان تا پایان اردیبهشت 1401 به 464 هزار و 564 مورد رسیده است که از این تعداد، 424 هزار و 719 مشترک بخش خانگی 36 هزار و 700 مشترک بخش تجاری و3 هزار و 148 مشترک نیز در بخش صنعتی هستند.
گفت وگو با علی حجتی پور، سرپرست شرکت گاز استان قزوین و تعدادی از مدیران درباره عملکرد سال 1400 و برنامه های پیش روی این شرکت در سال 1401 موضوع گزارشی است که مشروح آن را می خوانید.
نیروگاه شهید رجایی با مصرف حدود40 درصد گاز مصرفی، عمده ترین مصرف کننده گاز استان است. همچنین زیرساخت های گازرسانی به همه شهرها، شهرک ها و محورهای صنعتی ایجاد شده و گازرسانی به واحدهای تولیدی، صنعتی و کشاورزی و دامداری متقاضی، از اولویت برنامه های شرکت گاز استان قزوین است.
هم اکنون 6 پروژه گازرسانی به روستاها برای20 روستا و 2 پروژه برای گازرسانی به واحدهای تولیدی و صنعتی فعال از جمله پروژه های در دست اجرای این شرکت به شمار می آید.
بهره برداری از گازرسانی به 15 روستای استان، برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار 6 پروژه و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به حدود 44 روستا، برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار اجرای خط تغذیه تقویتی شهر قزوین، برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار اجرای خط تغذیه گازرسانی به شهرک صنعتی کوهین و برگزاری مناقصه و انتخاب پیمانکار یک پروژه گازرسانی به حفرات خالی صنایع از جمله برنامه هایی به شمار می آید که برای سال 1401 درنظر گرفته شده است.
شرکت گاز استان قزوین در سال 1400 با دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) نسبت به عقد تفاهم نامه های پژوهشی از جمله اجرای طرح های پژوهشی نشت یابی با پهباد، طراحی و ساخت هیتر برقی برای نصب روی رگولاتورهای ایستگاه های تقلیل فشار، طراحی و ساخت سامانه هوشمند ردیابی دریچه های شیرگاز و طراحی و ساخت دستگاه تشخیص گرفتگی لوله های گاز اقدام کرده است.
استقرار استاندارد مدیریت انرژی 50001 در شرکت، فرهنگ سازی و رعایت دمای رفاه (18 -21 درجه)، تعویض در و پنجره های فلزی با پنجره های UPVC و شیشه های دو جداره، تعویض لامپ های رشته ای با لامپ های ال ای دی و اس ام دی در ساختمانهای اداری و ایستگاه ها، مقایسه مصرف انرژی ساختمان های اداری طی بازه 6 ماه با مدت مشابه سال قبل و کنترل مصارف، نصب و راه اندازی نیروگاه خورشیدی، بهینه سازی مصرف سوخت هیتر ایستگاه های CGS، نصب سایه بان برای کولرهای آبی، بهینه سازی مشعل موتورخانه های ادارات شرکت، از جمله برنامه هایی بوده که در زمینه کاهش مصرف انجام شده است.
کسب رتبه برتر دستگاه های اجرایی استان در ارزیابی شاخص رعایت اصول و ضوابط حاکم بر نظام فنی و اجرایی در سال 1396 و کسب مقام اول جایگزینی سوخت مایع در سال1397 در سطح شرکت ملی گاز ایران و ... از جمله اقدام های شاخص شرکت گاز استان قزوین است.
سیامک محمد صالحی، رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان قزوین می گوید: پروژه های گازرسانی به روستاهای منطقه طارم، روستاهای منطقه الموت غربی، روستاهای شهرستان بوئین زهرا و گازرسانی به صنایع، دامداری و مرغداری های سطح استان در حال انجام است.به گفته وی، سال گذشته با اجرای250 کیلومتر شبکه گذاری خط توزیع و تغذیه، 2 ایستگاه تقلیل فشار و نصب3200 انشعاب شامل روستاهای اکوجان قدیم، اکوجان جدید، ورگیل، میلک، جیردوزان، میزوج، زرشک، کامان، سنگان سفلی، دلجک خان، سوته کش، شفیع آباد، کش آباد علیا، کش آباد سفلی، آقچه قشاق، صادق آباد، هیر، تالتر، ونگین، گونج، زه آباد و نجف آباد واقع در شهرهای قزوین، الموت، طارم گازدار و352 صنعت شامل115 صنعت مشمول مصوبه شورای اقتصاد و237 صنعت غیر مشمول مصوبه شورای اقتصاد گازدار شده اند.محمد صالحی ادامه می دهد: با انجام پروژه های در دست اجرای این شرکت، روستاهای سنگان علیا، عباس آباد، پرچکوه، نهران، شیرین سو، طرزان سفلی، طرزان علیا، حسنخانی، مالعلی، هاشاکالیه، کیا کالیه، سوگا، دربند، خرمال آباد، حمیدآباد، عباس آباد و سنگان علیا در مناطق مختلف استان گازدار خواهند شد. به گفته رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان قزوین، پروژه های در دست اجرا شامل گازرسانی به روستاهای منطقه طارم، الموت غربی، قزوین و کوهین؛ همچنین گازرسانی به حدود 320 صنعت برنامه ریزی شده است؛ همچنین اسناد مناقصه حدود50 روستا نیز در دست تهیه بوده که تا شهریورماه سال جاری مراحل انتخاب پیمانکار به اتمام و در نیمه دوم سال عملیات اجرایی آنان شروع خواهد شد. علاوه برگازرسانی به روستاهای یادشده، پروژه خط تقویتی شهر قزوین با اجرای حدود20 کیلومتر خط 20 اینچ و 16 اینچ در دست تهیه و انتخاب پیمانکار است.
با توجه به منابع تخصیص یافته توسط شرکت ملی گاز ایران تاکنون همه هزینه های مربوط به پروژه ها پرداخت شده و تحریم ها هیچ تاثیری بر اجرای پروژه های شرکت گاز استان قزوین نداشته است. صادقعلی برجی خانی، رئیس امور مالی شرکت گاز استان قزوین می گوید: تحریم ها بر روند تامین مالی پروژه ها تاثیری نداشته چراکه منابع مالی شرکت از محل منابع داخلی شرکت ملی گاز ایران تامین می شود. با توجه به این موضوع در پرداخت به پیمانکاران نیز تاکنون مشکلی به وجود نیامده است. برجی خانی تصریح می کند: براساس گزارش حسابرس و بازرس قانونی صورت های مالی سال 1399 این شرکت مطلوب بوده است. رئیس امور مالی شرکت گاز استان قزوین تاکید می کند: افزایش نامتعارف تورم و سطح عمومی قیمت ها در سال های اخیر موجب بروز مشکل در مدیریت هزینه ها و انحراف عملکرد در بودجه شده است؛ همچنین عدم استرداد اضافه پرداختی مالیات عملکرد و مالیات ارزش افزوده توسط سازمان امور مالیاتی با وجود مکاتبات و پیگیری های مکرر از جمله چالش های این امور است.
همه شهرک های صنعتی و واحدهای صنعتی مستقر در سطح استان اعم از داخل و یا خارج شهرک های صنعتی از گاز طبیعی بهره مند هستند و با توجه به گازرسانی به همه شهرهای استان و گسترش خطوط تغذیه در سطح استان، در صورت وجود متقاضی جدید امکان گازرسانی به آنها میسر خواهد بود. سید محمد شریفی، معاون بهره برداری شرکت گاز استان قزوین می گوید: سال1400 با اضافه شدن 18هزار و370 مشترک، تعداد مشترکین استان از 464 هزار مشترک فراتر رفت. همچنین در همان سال میزان مصرف گاز مشترکین استان حدود4 میلیارد و948 میلیون مترمکعب بوده که نیروگاه شهید رجایی با 1 میلیارد و 924 میلیون مترمکعب (40 درصد) و مشترکین صنعتی با یک میلیارد و 456 میلیون مترمکعب (29 درصد) بیشترین مصرف را داشته اند. وی درباره نحوه خدمات رسانی در شرایط کرونا تصریح می کند: با توجه به واگذاری تعدادی از خدمات 22 گانه به دفاتر پیشخوان دولت از سال 1397، با شروع همه گیری کرونا، ضمن گسترش خدمات در دفاتر پیشخوان دولت، خدمات الکترونیک از طریق سایت اینترنتی و پیامکی نیز به مشترکین ارائه شد تا از ترددهای غیر ضروری جلوگیری شود.به گفته شریفی، با برنامه ریزی تدوین شده در خصوص نشت یابی و بازرسی پوشش خطوط فولادی با استفاده از دستگاه DCVG و تعمیرات ایستگاه های حفاظت کاتدیک که به صورت موردی و خارج از برنامه روتین بود سعی در حفظ و نگهداری تاسیسات قدیمی شده و همچنین گریسکاری و سرویس منظم شیرهای مدفون، تعمیرات روتین ایستگاه های تقلیل فشار بویژه قبل از شروع پیک مصرف در برنامه کاری امور بهره برداری است. معاون بهره برداری شرکت گاز استان قزوین اظهار می کند: با توجه به برداشت موقعیت مکانی عوارض و تاسیسات، از برنامه های مورد نظر برای سال جاری، ورود و تکمیل اطلاعات مبتنی بر GIS مشترکین و عوارض و تاسیسات در سامانه های صدور صورتحساب و تعمیرات در جهت استفاده از قابلیت های GIS در خدمات رسانی ایمن و سریع به مشترکین و متقاضیان، وصول مطالبات مشترکین بدهکار و شناسایی نقاط هدررفت گاز طبیعی و کاهش آن و هوشمند سازی سیستم های بودارکننده ایستگاه های CGS شهرستان قزوین خواهد بود.
پیمانکاران شرکت گاز استان قزوین به صورت ماهیانه مورد ممیزی و بازدیدهای اچ اس ای قرار گرفته و نقاط ضعف و قوت پروژه ها از طریق نماینده کارفرما به آنها اعلام می شود که با توجه به این اقدام ها و تدابیر، از سال 95 تاکنون حادثه ای رخ نداده است.بابک سعدوندی، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان قزوین می گوید: نگاه و رویکرد مثبت مدیرعامل به امور اچ اس ای انجام مکانیزاسیون فرآیندهای اچ اس ای ساخت برنامه نرم افزاری متناسب با نیازها در سامانه سورین، استفاده از نیروهای متخصص، به کارگیری مشاور اچ اس ای در سطح استان و همکاری کارکنان و پیمانکاران با رویکردهای اچ اس ای، از جمله دلایل فعالیت بدون وقوع حادثه در این شرکت بوده است. وی در خصوص برنامه های پیش بینی شده برای بهبود شرایط ایمنی در پروژه ها اظهار می کند: مکانیزاسیون فرآیند صدور پرمیت در سامانه سورین، انجام ارزیابی های ریسک و ارسال نرم افزاری ریسک ها و اقدام های کنترلی پروژه ها برای مسئولین محوطه، مکانیزاسیون فرآیندهای اچ اس ای در سامانه سورین جهت مستندسازی، اجرا و نصب سیستم های اعلام و اطفای حریق برای اماکن و ادارات و انجام پروژه Analysis Gap در ایستگاه های تقلیل فشار در این باره تعریف شده است.سعدوندی با بیان اینکه این شرکت برای بهبود وضعیت محیط زیست، اتصال فاضلاب ادارات به فاضلاب شهری را به انجام رسانده است، می گوید: بازدید ماهانه از پروژه های فعال در سطح استان و اندازه گیری آلاینده های ایستگاه ها در فصل زمستان نیز در برنامه سالانه این شرکت قرار دارد. در حوزه محیط زیست، نیروگاه20 کیلوواتی خورشیدی در سطح ادارات این شرکت احداث شده است. در حوزه بحران نیز مانورهای شرکت گاز استان قزوین مطابق برنامه ریزی انجام شده و با رعایت پروتکل های بهداشتی و باهماهنگی و تحت نظر امور اچ اس ای انجام می شود.رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان قزوین تصریح می کند: در حوزه بهداشت، اقدام های انجام شده در شرایط کرونا شامل اختصاص سالن ورزشی به بیماران کرونایی و بعد از آن مرکز توزیع اقلام بهداشتی، تهیه تب سنج و پالس اکسیمتر برای همه ادارات و انجام بیماریابی، هماهنگی با مراکز بهداشتی استان برای انجام تست کرونا از کارکنان (رپید تست)، اختصاص ماسک و محلول ضدعفونی به همه کارکنان بر اساس دستورالعمل های شرکت ملی گاز ایران صورت گرفت.به گفته وی، استفاده از خدمات کارشناس تغذیه برای کارکنان، افزایش آگاهی رسانی درخصوص شیوع بیماری های غیرواگیر (دیابت، چاقی، سرطان و ...)، انجام برنامه های مربوط به غربالگری بیماریهایی نظیر سرطان کولون و ... پرسنل با همکاری مراکز بهداشت استان نیز در این شرکت پیگیری شده است. وی در خصوص برنامه های امسال حوزه اچ اس ای می گوید: در حوزه محیط زیست، شست وشوی بشکه های آغشته به مرکاپتان و نصب سایلنسر در ایستگاه های تقلیل فشار در ایستگاه های خارج از حد استاندارد، در حوزه بهداشت نیز برنامه های قبلی در دستور کار قرار دارد. رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان قزوین اظهار می کند: در حوزه ایمنی انجام پروژه Analysis Gap در ایستگاه های تقلیل فشار، اجرای سیستم های اعلام حریق ادارات گاز تاکستان و آبیک، به روزرسانی نرم افزار سورین در حوزه های اچ اس ای و به روزرسانی و اجرای نظام پروانه های انجام کار و آموزش همه کارکنان و پیمانکاران در حال پیگیری است؛ همچنین برنامه ریزی مانورهای امسال انجام و برای اجرا به واحدهای مربوطه ارسال شده است. ساخت اتاقک ایسوزو 8 تن بحران نیز در دستور کار قرار دارد.
تغییر نظامنامه پژوهش وزارت نفت به نظامنامه پژوهش و فناوری و به تبع آن گسترش دامنه کاری و افزایش حوزه اختیارات شرکت در زمینه پژوهش، تغییر ترکیب اعضای شورای پژوهش به منظور اخذ تصمیم گیری بهتر در مورد ریسک استفاده از محصولات جدید از جمله اقدامات شاخص صورت گرفته در حوزه پژوهش و فناوری شرکت گاز استان قزوین بوده است.علی حسنی، رئیس پژوهش شرکت گاز استان قزوین می گوید: معرفی موضوع پژوهشی، همکاری در تکمیل پروپوزال، همکاری و هدایت پروژه به سمت ساخت محصول متناسب با نیاز شرکت، تامین مالی، خرید آزمایشی، نصب و اعلام ایرادات در زمان بهره برداری، همکاری برای تدوین استاندارد و معرفی به شرکت ملی گاز برای اخذ استاندارد و درج در لیست تامین کنندگان در جهت حمایت از پژوه های پژوهشی در این شرکت دنبال می شود.
وی تصریح می کند: معرفی نیازهای پژوهشی به شرکتهای دانش بنیان، همکاری و جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای تکمیل و ارائه مناسب پروپزال، بررسی پروپزال های ارائه شده، برگزاری جلسات پژوهشی و رفع ایرادات پروپزال، تامین مالی برای ساخت نمونه اولیه، خرید و نصب آزمایشی دستگاه تولید شده، اعلام ایرادات دستگاه دانش بنیان تولید شده در زمان بهره برداری، همکاری برای تدوین استاندارد، معرفی به شرکت ملی گاز برای اخذ استاندارد و درج در لیست تامین کنندگان شرکت ملی گاز نیز نحوه همکاری با شرکتهای دانش بنیان است
حسنی در خصوص برنامه های سال جاری امور پژوهش شرکت گاز استان قزوین می گوید: بومی سازی دستگاه ها و تجهیزات خارجی صنعت توزیع گاز به منظور صرفه جویی ارزی و ایجاد اشتغال پایدار، طراحی و ساخت دستگاه های جدید با تکنولوژی بالا و استفاده از آنها در شرکت به منظور کاهش فاصله تکنولوژیک با شرکت های بین المللی و حل مشکلات فنی سازمان در دستور کار قرار دارد.
رئیس پژوهش شرکت گاز استان قزوین طراحی و ساخت سامانه نشت یابی با پهباد به منظور افزایش سرعت و کاهش هزینه نشت یابی خطوط تغذیه بین شهری و مناطقی که تردد در آن مسیرها سخت یا با خطراتی همراه است، طراحی و ساخت هیت باکس برای جلوگیری از یخ زدگی رگولاتور و امکان جایگزینی دستگاه فوق بجای هیتر فعلی و صرفه جویی در مصرف گاز به عنوان سوخت هیتر و حذف هزینه تعمیرات نگهداری هیترها شامل هزینه آب مقطر، هزینه ضد یخ، خوردگی و تعویض کوئل هیترها، ساخت پوشش هیبریدی آلی معدنی برای جلوگیری از خوردگی کویل هیتر، طراحی و استقرار سامانه مدیریت تکنولوژی، طراحی و استقرار سامانه نشت یابی آنلاین به منظور افزایش سرعت اعلام نشتی و ایجاد سوابق و امکان تحلیل نشتها را از جمله پروژه های انجام شده شرکت عنوان کرد.
به گفته وی، شناسایی مشاغل کلیدی، استقرار مدل شایستگی و جانشین پروری، طراحی و پیاده سازی سیستم ارزیابی عملکرد پرسنل بر اساس مدل bsc استقرار سامانه مدیریت دانش، طراحی و استقرار نظام بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد نیز از دیگر برنامه های بوده که به ثمر نشسته است.
وی طراحی و ساخت سامانه هوشمند ردیابی دریچه های منهول های شیرهای گاز به منظور تشخیص سارقین آنها و کاهش خسارت ناشی از سرقت دریچه ها، طراحی و ساخت دستگاه تشخیص عبور جریان گاز از شیرهای بسته به کمک امواج اکوستیک، طراحی و ساخت فیلتر ترکیبی المنتی، سیکلونی به منظور کاهش تعداد دفعات تعویض المنت فیلترها، طراحی و ساخت دستگاه تعیین محل دقیق گرفتگی لوله به منظور افزایش سرعت رفع گرفتگی و تعمیرات آن و به تبع آن خدمات بهتر به مشترکان را پروژه های در حال اجرای شرکت دانست.
با توجه به ابلاغ طرح ساماندهی حقوق و دستمزد کارکنان قرارداد مستقیم با تعیین سنوات و سوابق تحصیلی، با کار شبانه روزی همکاران این واحد و جمع آوری مدارک و سوابق مورد نیاز و تشکیل پرونده برای این کارکنان، نسبت به اجرای طرح اقدام و از فروردین ماه امسال، حقوق و مزایای آنها بر اساس طرح مذکور پرداخت شده است.مرضیه تفنگ چی ها، رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان قزوین می گوید: کارکنانی که مشمول تبدیل وضعیت هستند به سه دسته کارکنان قرارداد مستقیم مشمول توانمندسازی، کارکنان مشمول بند «و» قانون بودجه و کارکنان مشمول بند «د» قانون بودجه تقسیم شده اند، برای کارکنان مشمول توانمندسازی که در استان 9 نفر مشمول این قانون هستند مقرر شده به صورت قرارداد مدت معین تبدیل وضعیت صورت گیرد و مصاحبه تخصصی از سوی شرکت ملی گاز انجام شده و بعد از اعلام نتایج اقدام های لازم صورت خواهد گرفت.به گفته وی، 12 نفر از کارکنان قرارداد مستقیم مشمول بند «و» هستند که مراحل تبدیل وضعیت آنها صورت گرفته و بعد از تکمیل مدارک برای دریافت شماره پرسنلی اقدام خواهد شد. 77 نفر از کارکنان پیمانکاری نیز مشمول قانون بند «د» هستند که مدارک ایثارگری آنها جمع آوری و برای تعیین سمت و شروع فرآیند استخدام به شرکت ملی گاز معرفی شده اند. هم اکنون با توجه به ابلاغ قانون تبدیل وضعیت کارکنان ایثارگر، تبدیل وضعیت این دسته از کارکنان در اولویت کاری این واحد قرار دارد. از دیگر اولویت های مهم این واحد با توجه به پایین بودن پایه های سامانی و فریز شدن تعداد زیادی از همکاران، پیگیری برای اصلاح ساختار سازمانی واحدهای مختلف است .به گفته رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان قزوین، با توجه به افزایش هزینه های درمانی و لزوم ارائه خدمات بهتر و قابل دسترس تر برای همکاران، توسعه مراکز درمانی طرف قرارداد با بهداشت و درمان صنعت نفت و انعقاد قرارداد با مراکز درمانی در شهرستان های آبیک و تاکستان از فعالیت های صورت گرفته در سال گذشته بوده است. رئیس منابع انسانی شرکت گاز استان قزوین، پیگیری و اصلاح ساختار سازمانی واحد مالی که موجب توسعه و ارتقای سمتهای سازمانی این واحد شده را نیز از جمله اقدام های واحد منابع انسانی دانست. وی می گوید: یکی از چالش های اساسی این معاونت بحث تامین نیرو است. با توجه به نبود امکان جذب نیرو از سال های 93 به بعد و عدم ارائه مجوز از سوی وزارت خانه و همچنین بازنشستگی تعداد زیادی از همکاران شرکت های گاز استانی در حوزه تامین نیروی انسانی با مشکل مواجه هستند و کمبود نیرو در تمامی واحدها، سازمان را با چالش جدی مواجه کرده است.
وی یکی دیگر از چالش های این معاونت را بحث تبدیل وضعیت کارکنان ایثارگر عنوان و بیان می کند: بر اساس دستورالعمل اجرایی بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال 1400 مقام عالی وزارت، کارکنانی که در پیمان های مشاور و نظارت کارگاهی و پیمان هایی که از بودجه عمرانی تامین اعتبار می شوند، مشمول این قانون نمی شوند و با عنایت به اینکه عمده این کارکنان از نیروهای تخصصی و با تجربه هستند نارضایتی و شکایت و درخواست برای جابه جایی در پیمان های جاری را به وجود آورده است. وی ادامه می دهد: در بحث سلامت نیز انجام بیمه تکمیلی برای همه کارکنان غیر رسمی صورت گرفته و در حوزه کارکنان رسمی نیز طی جلسات مختلفی که با حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت و تشکیل کارگروه با دیگر شرکت های تابعه وزارت نفت در استان داشته ایم، خوشبختانه توانسته ایم مجوز توسعه مراکز درمانی طرف قرارداد؛ توسعه دریافت خدمات قابل ارائه در بیمارستان های طرف قرارداد را کسب کنیم و خبر خوب دیگر اینکه طی پیگیری های متعدد و همکاری و همراهی بهداشت و درمان صنعت نفت مقرر شده در استان قزوین با عنایت به اینکه مرکز درمانی ملکی وزارت نفت وجود ندارد، کارکنان در مراکز طرف قرارداد فرانشیز پرداخت نکنند که بزودی ابلاغ خواهد شد. تفنگ چی ها ادامه می دهد: به منظور توسعه شغلی، از سال گذشته با واحد مهندسی ساختار شرکت ملی گاز برای ارتقا و اصلاح ساختارهای سازمانی همکاری را آغاز کرده ایم که اصلاح ساختار واحد منابع انسانی در دست اقدام است. همچنین اصلاح ساختار واحدهای کالا و قراردادها در دستور کار بعدی قرار دارد.
نگاهی به مهم ترین برنامه های معاونت مهندسی و خدمات فنی منطقه 9
مشعل برنامه تعمیرات اساسی درحوزه معاونت مهندسی منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران در دو بخش طراحی و اجرای پروژه های مقاوم سازی خطوط لوله و تاسیسات تقویت فشار گاز و ساختمانی انجام می شود. سال 1400، تعدادی از پروژه های مهم در حوزه های اشاره شده، پس از طراحی و تهیه پکیج های پیمانی- انتخاب پیمانکار-عملیاتی شد.
آنچه می خوانید، گزارشی از انجام فعالیت های تعمیرات اساسی در بخش های یاد شده است که سیامک ابراهیمی رنجبر، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران به آن اشاره دارد.
مقاوم سازی خطوط انتقال گاز،پروژه های مقاوم سازی خط انتقال گاز42 اینچ دامغان-نکا، 30 اینچ سرخس_نکا_رشت، 40 اینچ اول سراسری در تقاطع با رودخانه های تجن، کاظم رود وخرک آبرود دراستان مازندران و رودخانه سرولات، شفارود و شاهرود در استان گیلان، رودخانه های فاضل آباد و قزلچه در استان گلستان پس از طراحی و تهیه بسته پیمانی و انتخاب پیمانکار آغاز شده و تعدادی از این پروژه هادر مرحله تحویل موقت قرار دارند. اینها برخی موارد از تعمیرات اساسی درحوزه مقاوم سازی هستندکه سیامک رنجبر به آنها اشاره می کند.
به گفته وی، تعدادی از پروژه های مقاوم سازی_ایمن سازی خطوط انتقال گاز 16 اینچ انتقال گاز نیز در بستر رودخانه زرین گل گلستان و احداث عبور روگذر خط 42 اینچ در عرض رودخانه تجن مازندران، همچنین احداث سازه بتنی محافظ برای ایمن سازی خط 30 اینچ نکا_ رشت در تقاطع با رودخانه چالوس از جمله برنامه های در دست اقدام این منطقه عملیاتی برای سال جاری است.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران اظهار می کند: در بخش تاسیسات تقویت فشارگاز،یکی از مهم ترین پروژه ها احداث سامانه جدید حفاظت در مقابل صاعقه در تاسیسات تقویت فشار گاز رامسر با پیشرفت حدود 40 درصد در حال انجام است. همچنین پروژه زهکشی و جمع آوری آب های سطحی محوطه تاسیسات تقویت فشار گاز نکا نیز در دست طراحی و تهیه بسته پیمانی است که در سال جاری، پیمان سپاری و اجرا خواهد شد. با اجرای پروژه های اشاره شده (پروژه مقاوم سازی خطوط و تاسیسات تقویت فشار گاز) میزان جذب بودجه عمرانی1400 بالغ بر 84 درصد شد. در سه ماه نخست امسال نیز ضمن تحقق 29 درصد از 27 درصد پیش بینی شده برنامه ها، تاکنون 16 درصد از بودجه عمرانی جذب شده است.
ابراهیمی رنجبر درباره بهره گیری از روش های نوین برای تعریف و اجرای طرح ها می گوید: یکی از روش های اثربخش برای اولویت بندی و تعریف پروژه در بخش برنامه ریزی و روش های تعمیراتی، استفاده از روش ارزیابی ریسک مالی_ فنی است. با استفاده از این تکنیک، پروژه ها به صورت هدفمند و هم راستا با اهداف و برنامه، تعریف و اولویت بندی می شوند. این تکنیک، مدیریت بودجه بندی را هم شامل می شود.
وی ادامه می دهد: در بخش مدیریت دارایی فیزیکی از نرم افزار IPCMMS – GIS نیز در گستره منطقه استفاده می شود. همچنین در تعریف پروژه های ارتقای کلاس ساختمانی لوله معاونت مهندسی منطقه، از تکنیک ارزیابی ریسک به روش SME استفاده شده است. همه خطوط انتقال گاز سطح منطقه که مستلزم ارتقای کلاس است، به همین روش ارزیابی و اولویت بندی شده است.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران درباره سیاست های اقتصاد مقاومتی و تحقق شعار سال در این منطقه می گوید: با توجه به الزامات و بخشنامه های ابلاغی، این معاونت، تامین اقلام مورد نیاز پروژه ها را بر مبنای توان تولید داخل هدف گذاری کرده است.
وی ادامه می دهد: در این خصوص با شناسایی سازندگان و تامین کنندگان دارای صلاحیت، تلاش می شود ضمن تقویت تولید کنندگان داخلی به نوعی به سمت خودکفایی در عرضه تامین و ساخت حرکت کنیم. کمیته خودکفایی منطقه با حضور اعضا از واحدهای مختلف مهندسی، بهره برداری، تعمیرات اساسی، بازرسی فنی و برنامه ریزی و روش های تعمیراتی به صورت منظم تشکیل می شود. در این کمیته، موضوع تامین و ساخت قطعات و تجهیزات مورد نیاز شبکه انتقال گاز هدف گذاری، برنامه ریزی و اجرا می شود. این کمیته همسو با تصمیمات و مصوبات کمیته خودکفایی شرکت انتقال گاز ایران حرکت کرده و اقدامات خود را انجام می دهد.
به گفته ابراهیمی رنجبر، تعیین نیازمندی، تهیه نقشه ها/مشخصات فنی/متریال نحوه ساخت و آزمایش بازه زمانی ساخت و تحویل قطعات شناسایی سازندگان داخلی از جمله موارد اساسی است که در این کمیته پیگیری می شود. 108 قلم کالا در سال 1400 به منظور ساخت در کمیته تصویب شد که 45 قلم آن ساخته و مابقی در سال 1401 هدف گذاری شده است. در سال جاری نیز 14 قلم کالای جدید برای ساخت در این کمیته تصویب شده و مراحل ساخت آن در دست اقدام است.
وی درباره تهیه شناسنامه فنی قطعات و تجهیزات مورد نیاز منطقه می گوید: با توجه به اهمیت شناسایی و مدیریت دارایی، با تلاش همکاران بخش برنامه ریزی و روش های تعمیراتی و بهره برداران سطح منطقه تاکنون در حوزه خطوط انتقال گاز 10 هزار و 444 تجهیز (95 درصد) و در حوزه حمل و نقل 237 تجهیز (90 درصد) در حوزه ICT 885 تجهیز (70 درصد) دارای شناسنامه فنی شده است.
معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 9 عملیات انتقال گاز ایران با اشاره به همکاری با مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان می گوید: این معاونت با هدف استفاده از ظرفیت دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان، فعالیت های متعددی را در دست اقدام دارد. به همین منظور، قرارداد تفاهمنامه همکاری منطقه با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و همچنین قرارداد پژوهشی با عنوان ساخت کارت سوخت توربوکمپرسور آسیب شناسی و تاسیسات رامسر با دانشگاه صنعتی نوشیروانی منعقد شد. به علاوه، پروژه پژوهشی با مطالعات در حوزه مقاوم سازی خطوط انتقال گاز در تقاطع با رودخانه ها و گستره های رانشی با دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز در مرحله انعقاد قرارداد است.
وی ادامه می دهد: منطقه 9 در پروژه استقرار مدیریت دانش در سطح شرکت انتقال گاز ایران به عنوان منطقه پایلوت و پشتیبان در مناطق توسعه انتخاب شده که هم اکنون در حال پیاده سازی گام های مربوط به استقرار است، ضمن اینکه پروژه نقشه برداری کاداستر از مسیر خطوط انتقال گاز و تاسیسات بین راهی نیز پس از انتخاب مهندس مشاور آغاز شده و با پیشرفت 95 درصد در حال انجام است.
همراهی یک روز کاری با کارگران تعمیرات اساسی پالایشگاه تهران
سمیه راهپیماپالایشگاه تهران بابیش از نیم قرن قدمت، از نظر موقعیت جغرافیایی در جنوب شهر تهران، در همجواری شهر ری واقع شده است و مهم ترین بخش آن به پالایشگاه جنوبی اختصاص داردکه سولفورزدایی نفت سفید وسولفورزدایی نفت گاز درآن انجام می شود. بخش شمالی پالایشگاه تهران از 10 سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرده و از آن به منطقه «ج» یاد می شود، به دلیل نزدیکی به شهر با هدف رعایت مسائل زیست محیطی احداث شده است. تعمیرات اساسی در پالایشگاه های نفت که در تامین سوخت نقشی اساسی دارند، فعالیتی بسیار مهم است که به نوعی جان بخشی دوباره به فعالیت آنها به شمار می رود. این مهم در بازه زمانی مشخص ۳ تا ۴سال تعمیرات اساسی با هدف رفع عیوب و در صورت امکان، تعویض قطعات واحدها در دستور کار پالایشگاه ها قرارمی گیرد. گزارش پیش رو نیز با رویکرد تعمیرات اساسی پالایشگاه تهران در واحدهای مختلف آن از جمله سولفورزدایی از نفت سفید، سولفورزدایی از نفت گاز، واحد هیدروژن شماره ۳، واحد گوگردسازی شماره ۳، واحدهای آمین ۲ شمالی و جنوبی و واحد آب ترش تهیه شده است. عملیات تعمیرات اساسی دراین پالایشگاه چندی پیش شروع شده و در هفته پیش رو به پایان خواهد رسید. آنچه از نظرتان می گذرد، شرحی است بر روند اجرای این عملیات مهم در یک روز کاری که در گفت وگو با مهندسان، بخش هایی از آنها نام برده شد. نمی دانم چه تصویری از یک پالایشگاه نفت دارید؛ شاید تصویری از آن را در قاب تلویزیون و عکسی از آن را در مجله ای تخصصی یایکی از روزنامه ها دیده باشید که به طورحتم نمی تواندگویای عظمت واقعی آن باشد؛ اما آنچه واقعیت دارد اینکه برای خود شهری است از لوله، اتصالات به هم پیوسته و دودکش که در نگاه اول از دیدن آن گیج می شوی؛ اما با کمی دقت نظر، به نظم و نظام، ظرافت چینش حجم عظیمی از آهن و فولاد و از همه مهم تر فعالیتی که در چنین محیطی سخت انجام می شود، پی خواهی برد؛ البته همه اینها به مدد متخصصان وکارکنانی است که در آن فعالیت می کنند. حال تصورکنید نظم و چیدمان بخش هایی از این پالایشگاه به منظورجان بخشی دوباره به آنها برای مدتی به هم بریزد و قطعات و اتصالات آن جدا شود. این رخداد در دستور کارپالایشگاه تهران قرار گرفته و گروه هایی در بخش های مختلف آن تلاش می کند به بهترین نحو و در زمانی مشخص این مهم را انجام دهند.
عقربه های ساعت روی ۹:۴۰ دقیقه ایستاده که وارد پالایشگاه تهران می شوم. با عبور از گیت حراست و اطلاعات، به سمت واحدهایی که در آنها تعمیرات اساسی صورت می گیرد، هدایت می شوم. درحین عبور از کنار تاسیسات، صدای مهیب توربین ها، حرارت و گرمای ناشی از فعالیت واحدهای فراورشی، آزار دهنده است. مهندسان به همراه تیم های عملیاتی خود، درجای جای بخش های تعیین شده برای تعمیرات اساسی در پالایشگاه تهران مشغول به کارهستند. قطرات عرق برچهره شان هویداست و با لباس های ضخیمی که بر تن دارند، ناچارند ساعت ها این شرایط را تحمل کنند و این عرق ریزی همچنان ادامه یابد.
به سمت واحد تولید سولفورزدایی نفت سفید می روم؛ جایی که به تنهایی ۴۰ درصد از تامین سوخت هوایی کشور را تامین می کند و از مدار خارج شدن آن می تواند در رفت و آمد هواپیماهای مسافربری تاثیر گذار باشد؛ اما با تدابیر و تمهیدات اندیشیده شده از سوی پالایشگاه تهران، باهماهنگی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و دیگر پالایشگاه های کشور، خللی در تامین سوخت هوایی کشور به وجود نیامده است. ماده اولیه تولید سوخت جت یا همان هواپیمای مسافربری، کاتالیست است که تا چند سال گذشته وارد می شد و به همت دانش پژوهان و شرکت های دانش بنیان کشورمان در تولید کاتالیست خودکفا شده ایم. کنجکاو بودم تا کاتالیست را از نزدیک ببینم. به همراه یکی از کارکنان عملیات، به سمت بشکه های مملو از این ماده حیاتی برای تامین سوخت کشور می روم. وقتی مشتی از آن را در دست می گیرم، زبری این ماده را احساس می کنم، مانند رشته هایی در ابعادکوچک است که با قرارگرفتن در دیگ ها و مبدل های حرارتی، طی فرایندی به مایع تبدیل می شود. فرشاد عظیمی نیا که کارشناس ارشد مهندسی پالایش واحدهای تصفیه دیزل و سوخت جت پالایشگاه تهران است، می گوید: تعمیرات اساسی به تولید محصولات با مشخصه مطلوب و استاندارد منجر می شود و برای به روز نگهداشتن واحدهای بنزین سازی بسیار لازم و ضروری است. به گفته وی، در تعمیرات اساسی، دستورکارهایی برای رفع گلوگاه های واحد تعویض کاتالیست های واحد، شامل نظافت و پاکسازی مبدل های حرارتی و برج های تقطیر ازجمله سینی های داخل کوره ها، راکتورها، ادوات و تجهیزات دوار (کمپرسورها و پمپ ها) در نظر گرفته می شود. به طور کلی، تعمیرات اساسی باعث می شود تا راندمان بهتری در طول چهارسال آینده از کارکرد واحد داشته باشیم و عمر مفید و ایمنی آن نیز افزایش یابد. عظیمی نیا ادامه می دهد: مهم ترین رکن کار در پالایشگاه، رعایت نکات ایمنی است که همه همکاران ملزم و موظف به رعایت آن هستند و رعایت این نکات در حفاظت از جان آنها و ایمنی محل کارشان بسیار مفید است.
با شروع کار تعمیرات اساسی در یک پالایشگاه، علاوه بر کارشناسان پالایشگاه، کارگرانی به عنوان استاد کار یا کارگر ساده بعد از گذراندن دوره های آموزشی وارد پالایشگاه می شوند و هر کدام از آنها در جایی که تخصص دارند، قرار می گیرند و شروع به کار می کنند.
درتعمیرات اساسی، واحدها را می توان به اتاق عملی توصیف کرد که اجزای آن، حکم بیماری را دارد که برای عمل جراحی بیهوش می شود تا پزشکان و تکنیسین ها به مداوا بپردازند. حال در این اتاق عمل بزرگ، یکی بالای داربست است و دیگری روی ماشین نشسته و دیگری مشغول باز کردن فلنج ها و پایش آنهاست. در واحدهای تحت تعمیرات اساسی، شور و هیجان وصف ناپذیر و در عین حال پر ریسک جاری است و یک سهل انگاری ساده، می تواند فاجعه آفرین باشد.
رضا پیرمند، رئیس اچ اس ای پالایشگاه تهران در این باره می گوید: در مدیریت اچ اس ای، پالایشگاه تهران بر مبنای مدیریت ایمنی فرایند ( PSM) که شامل 20 محور است، فعالیت می کند و در تعمیرات اساسی نیز این محورها مورد استفاده و تاکیدقرار می گیرند. تعمیرات اساسی، حجم بالایی از فعالیت را به دنبال دارد، از این رو، برای انجام این فعالیت مهم و پر ریسک، از ابتدای ورود کارگران به داخل پالایشگاه تا پایان، برنامه ریزی دقیقی انجام می شود. انجام معاینات دوره ای برای کارکنان، یکی از الزام ها ست که در این زمینه، با بیمارستان معتمدپالایشگاه تهران قرارداد بسته ایم تا افراد برای معاینات به آنجا مراجعه کنند و در صورت دریافت نامه سلامت، ادامه کار دهند. در بخش آموزش نیز افرادی که دوره ایمنی وزارت کار را گذرانده باشند، مورد قبول و تایید هستند، در غیر این صورت دوره های تکمیلی برای آنها در نظر گرفته می شود. به گفته پیرمند، در تعمیرات اساسی، شاخص هایی در نظر گرفته می شود تا آسیبی به کارکنان و واحدهای پالایشگاه وارد نشود، همچنین آموزش ها در تعمیرات اساسی را هدفمند کرده ایم تا به صورت متمرکز، رویارویی با خطرهای احتمالی در محل کار را به کارگران آموزش دهیم. این آموزش ها باعث می شود تا مخاطرات کار، ملکه ذهن افراد شود و نرخ ریسک کاهش یابد.
در ادامه به اتاق کنترل؛ جایی که از آن به عنوان خلبان یاد می شود، وارد می شوم. کسانی که در این اتاق کار می کنند، در حوادث، نخستین افرادی هستند که جانشان در معرض خطر است، از این رو اتاق کنترل اهمیت و جایگاه ویژه ای در پالایشگاه ها دارد.
ابوذر غفاری که یکی از کارکنان اتاق کنترل پالایشگاه تهران است، با 18 سال سابقه کار می گوید: اتاق کنترل «چشم پالایشگاه» است؛ زیرا در این اتاق مشخص می شود که در دیگر واحدها چه اتفاقی می افتد و محصولاتی که تولید می شود، آیا مورد تایید است یا خیر.
از این رو در تعمیرات اساسی، اتاق کنترل، اهمیتی دوچندان می یابد و اگر به کسانی که در تعمیرات اساسی کار می کنند، بگوییم که فرایند تعمیرات چقدر در کیفیت فراورده های تولیدی تاثیر گذار است، آنها نهایت دقت را به کار بسته تا در جریان کار مشکلی پیش نیاد. غفاری به سختی کارهم اشاره ای دارد و ادامه می دهد: سن بازنشستگی بر اساس قوانین موجود در صنعت نفت 60 سال است وبا توجه به اینکه نوبت کار هستیم، شرایط سختی راپشت سر می گذاریم؛ زیرا زمانی که همه استراحت می کنند، ما کار می کنیم و زندگی مان روال طبیعی ندارد. اکنون در هفته به صورت هر سه روز، شب کار، روزکار و استراحت هستیم و برای افزایش راندمان کار پیشنهاد می کنم به هر دو روز شب کار، روز کار و استراحت تغییر یابد.
یک سهل انگاری، مساوی با آتش سوزی واحد آتش نشانی روبه روی واحد تبدیل کاتالسیتی سوخت جت قرار دارد و این امر تا حدودی از استرس های کار در این واحد کم می کند؛ البته زمان تعمیرات اساسی، نیروهای ایمنی و آتش نشانی در کنار دیگر همکاران خود حضور دارند تا کارکنان از نظر ایمنی در کار، اطمینان خاطر داشته باشند و کارشناسان این واحد از آغاز به کار تعمیرات اساسی تا پایان آن و حتی روزهای معمول پالایشگاه در حال گشت زنی هستند و تمام موارد را پایش می کنند و در صورت بروز یک حادثه، سریع وارد عمل می شوند. شاهین محمدی، از کارشناسان آتش نشانی پالایشگاه تهران و ناظر بر تعویض لاین بنزین است. از او درباره اهمیت کارش می پرسم و پاسخ می دهد: یک سهل انگاری در فضای تعمیرات اساسی، باعث آتش سوزی می شود و احتمال سقوط از ارتفاع، امداد و نجات و نشت مواد نیز وجود دارد. او می گوید: زمان ورود کارگران به داخل پالایشگاه برای آنها آموزش های مختلف از جمله رعایت نکات ایمنی ارائه می شود؛ اما برخی به دلیل تازه وارد بودن و نداشتن تجربه در تعمیرات اساسی، متاسفانه به آموزش ها پایبند نیستند و موجب می شود در تعمیرات اساسی آینده از آنها استفاده نشود.
در تعمیرات اساسی، تعداد نیروهایی که در یک سایت فعالیت می کنند، زیاد است، از این رو باید نشانه ای در نظر گرفته شود تا در صورت نیاز در کوتاه ترین زمان ممکن، فرد مورد نظر پیدا شود. یکی از نشانه ها بر اساس رنگ کلاه هاست که هر رنگی، مفهوم خاص خود را دارد. برای مثال کلاه با رنگ طوسی برای کارکنان بهره برداری، رنگ زرد نماد ایمنی، رنگ قرمز به معنای آتش نشانی است و رنگ آبی نیزبرای کارگران مورد استفاده قرار می گیرد. محمد مهردادی، رئیس پدافند غیر عامل پالایشگاه تهران در این زمینه می گوید: بر اساس دستورالعمل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، در تعمیرات اساسی برای تفکیک وظایف، از کلاه های رنگی استفاده می شود؛ اما چند سالی است که این رنگ بندی خیلی مورد استفاده قرار نمی گیرد؛ البته سعی مان بر آن است که برای دسترسی به افراد در شرایط اضطراری، این المان ها رعایت شود.
مهم ترین بخش تعمیرات اساسی، به عهده طناب بندهاست. راهنمایی جرثقیل حمل بار و جانمایی قطعات، از وظایف آنهاست. هدایت این بخش، به دقت بالایی نیاز دارد، بنابراین از کارگران ماهر و باتجربه در این بخش استفاده می شود؛ زیرا یک میلی متر خطا در محاسبه جانمایی، مساوی است با یک حادثه و از رده خارج شدن بخشی از پالایشگاه. اسماعیل اطمینان، کارشناس حمل ونقل پالایشگاه تهران در این زمینه می گوید: وظیفه طناب بندها، بستن و بلند کردن بار است و جابه جایی و هدایت بارهای سنگین و سبک به عهده آنهاست که هر کدام مخاطرات خاص خود را دارد، بخصوص زمانی که در ارتفاع کار می کنند؛ زیرا باید در ارتفاع 40 تا 50 متری، بار 10 تنی جابه جا شود که خطراتی همچون سقوط بار، کار در ارتفاع، لبه های تیز، لبه های داغ و فعالیت در نزدیکی کوره ها در کمین است. به گفته او، بیشتر طناب بندها افراد با سابقه ای هستند و در تعمیرات اساسی دیگر پالایشگاه ها نیز حضور دارند. از آنجا که این کار به تجربه بالایی نیاز دارد، اگر فردی کم تجربه باشد، درکنار استاد کار ماهر، کارهای سبک انجام می دهد. صابر یاهو از کارکنان تعمیرات basic پالایشگاه تهران به میان صحبت می آید و از سختی کارش سخن می گوید. به گفته او، کار در بخش کاتالیست، مخاطرات خاص خود را دارد و باید تمام افراد با ماسک در محیط کارشان حاضر شوند و لوازم استحفاظ فردی را بپوشند. همچنین افرادی که داخل راکتور می روند، باید دستکش، ماسک تنفسی، عایق و کلاه ایمنی داشته باشند، ضمن آنکه فصل گرما کارمان را سخت می کند و گرد و خاک داخل پالایشگاه، حاوی مواد شیمیایی است و داخل راکتور نیز ازت وجود دارد.
زمانی که با بهنام شانه ساز، رئیس بهره برداری پالایشگاه تهران صحبت می کنم، ناگهان یک آچار از دست یکی از کارکنان که در ارتقاع قرار دارد، در نزدیکی من به زمین می افتد. این تنها بخش کوچکی از مخاطرات در حین کار و سختی کار در واحدهای پالایشگاهی، بخصوص زمان تعمیرات اساسی است که سقوط از ارتقاع و کار در کورها را هم باید به آن اضافه کرد. شانه ساز می گوید: هر تصمیم و سیاستی که هدف آن تولید باشد، منتج به بهره برداری می شود و این روند، چرخه واقعی صنعت نفت را هدایت می کند. بهره برداری پالایشگاه تهران نیز مانند دیگر صنایع است و با هدف تولید فراورده های اصلی، جایگاه ویژه ای دارد، از این رو تعمیرات اساسی نقش بسزایی در بهره برداری آن ایفا می کند؛ زیرا تولید، ملزم به ضریب ایمنی کارکرد تجهیزات است و در تعمیرات اساسی معنا پیدا می کند و واحدهای پالایشگاه، هر سه تا چهار سال یک بار مورد تعمیرات قرار می گیرند تا به این طریق، از اتفاقات ناخواسته پیشگیری شود. به عبارت دیگر، تعمیرات اساسی، بازده یک واحد را افزایش می دهد و در آن می توان معایب را شناسایی و مترفع کرد تا واحد، پر قدرت تر از گذشته طی چهار سال پیش رو در چرخه تولید قرار گیرد. با این روند، بازده و کیفیت محصولات و ضریب ایمنی کارکرد واحد های مورد تعمیرات افزایش می یابد. به گفته رئیس بهره برداری پالایشگاه تهران، واحدهای تحت تعمیرات اساسی، از واحدهای زیست محیطی پالایشگاه به شمار می روند که در منطقه واحدهای «ج» قرار دارند. مهم ترین آنها واحد تولید نفت گاز است که برای نخستین بار، تولید نفت گاز یورو را برای کشور به ارمغان آورد و این محصول در اختیار ماشین آلات سنگین قرار گرفت و مسأله سولفور بالای نفت گاز در حمل و نقل بین شهری مرتفع شد. از دیگر واحدهای مورد تعمیرات اساسی، واحد تصفیه نفت سفید است که سهم 40 درصدی تولید سوخت هوایی کشور را به عهده دارد و بر اساس اهمیت و جایگاه پالایشگاه تهران در تامین سوخت هوایی کشور برای تعمیرات اساسی در فشار هستیم؛ زیرا باید هر چه سریع تر به چرخه تولید کشور باز گردد. شانه ساز ادامه می دهد: واحد هیدروژن نیز جزو واحدهای جانبی است که نیاز واحد نفت گاز و نفت سفید را تامین می کند و از ضرورت های اولیه برای در سرویس قراردادن واحدهای زیست محیطی به شمار می رود و واحد بنزین سازی نیز متاثر از سرویس خارج شدن این واحدهاست.
ستاد پالایشگاه تهران چهار بخش کلیدی دارد که اداره برنامه ریزی تعمیرات، اداره تعمیرات و نگهداری مکانیک، اداره نگهداری برق و ابزار دقیق و اداره پشتیبانی نگهداری تعمیرات را شامل می شود ودر تعمیرات اساسی هر چهار واحد، حضور دارند. در این باره محمد علی هاشمی، رئیس اداره نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران می گوید: تعمیرات اساسی با کمک بهره برداری، بازرسی فنی، تعمیرات، اداره اچ اس ای صورت می گیرد و در تعمیرات اساسی این اطمینان داده می شود که می توان در واحدها بدون دغدغه فکری، تا چهار سال آینده کار کرد. در حین تعمیرات اساسی، با نواقصی رو به رو می شویم که برخی از آنها رفع می شوند و آنهایی که به تامین قطعه نیاز دارند، در تعمیرات آینده مورد بازنگری قرار می گیرند. به گفته او، پالایشگاه تهران، یک پالایشگاه قدیمی به نام جنوبی دارد که واحدهای فرایندی نفت خام، نفت سفید، نفت کوره و ... را تولید می کند. پالایشگاه شمالی نیز بعدها ساخته و واحدهای زیست محیطی مانند رفع سولفورزدایی از نفت سفید و سولفورزدایی از نفت گاز به پالایشگاه اضافه شد و در تعمیرات اساسی واحدهای سولوفورزدایی از نفت سفید، سولفور زدایی از نفت گاز، آمین شماره 2 پالایشگاه شمالی و جنوبی، هیدروژن و بخشی از واحد گوگرد زدایی را در رده واحدهای اصلی پالایشگاه انجام دادیم و واحدهای سولفورزدایی از نفت سفید و سولفور زدایی از نفت گاز از جمله واحدهای فرایندی است که اولی، محصول نفت سفید با گوگرد کمتر از 40 PPM و دومی دیزل با گوگرد کمتر از 10 PPM تولید می کند و هیدروژن نیز با درجه خلوص 9. 999 تولید می شود که هیدروژن مورد نیاز دو واحد را تامین می کند. رئیس اداره نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران از برنامه های آینده تعمیرات اساسی پالایشگاه تهران سخن می گوید و می افزاید: تعمیرات اساسی واحد ایزومریزاسیون و تعمیرات غلظت شکن را نیز در دستور کار داریم؛ اما اینکه چه زمانی به اجرا برسد، به شرایط پالایشگاه باز می گردد تا جامعه دچار مشکل خاصی نشود و نیازمند قطعات و لوازم خاصی است که باید تامین کنیم. او به سختی کار در حیطه مسؤولیت خود می پردازد و اظهار می کند: باز کردن کوره ها و تمیز کردن آن، کاری فیزیکی است و درمحیطی بسیار گرم انجام می شود. تمام بدنه کوره ها در معرض آفتاب قرار دارند و این شرایط را برای انجام فعالیت هایی این چنین سخت، دشوار می سازد.
جوشکارها در برج های 40 تا 50 متری باید وارد کوره ها شوند. در دورن کوره ها سینی هایی تعبیه شده که برای تمیز کردن آن از نیروی استادکاری استفاده می شود. نیروهای فنی - مهندسی نیز باید بعد از تمیز کاری داخل کوره ها، فشار و حرارت را تست و پس از تایید نهایی، وارد مدار تولید کنند. او پیشنهاد ایجاد شرکت تعمیرات اساسی را مطرح کرده و ادامه می دهد: با این روش، هسته اصلی نیروهای متخصص تعمیرات، از این شرکت(پالایشگاه تهران) تامین می شود. نیروهایی هستند که تعمیرات را صرفا بر اساس نقشه خوانی انجام می دهند، در حالی که تعمیرات اساسی، فعالیتی کاملا فنی و تخصصی است و ذات کار نیز سخت است و باید از افراد با تجربه و با سابقه در این زمینه استفاده شود. رئیس اداره نگهداری و تعمیرات پالایشگاه تهران ادامه می دهد: برای تعمیرات اساسی باید از نیروهای ثابت استفاده کرد؛ زیرا در گذشته نیروهای رسمی در تعمیرات اساسی شرکت می کردند و اکنون از نیروهای پالایشگاه های دیگر به صورت مامور در تعمیرات اساسی استفاده می کنیم.
روز از نیمه گذشته که از پالایشگاه خارج می شوم. بار دیگر تصاویر و حرف هایی که از میان قطعات سخت و پولادین، دیدم و شنیدم را در ذهن خود مرورمی کنم؛ عظمت کاری که در این پالایشگاه و پالایشگاه های مشابه آن در سراسر کشور انجام می شود، فعالیت کارکنان و کارگران حاضر در تعمیرات اساسی که به صورت ۲۴ ساعته و نوبت کار تلاش می کنند تا در تولید و تامین سوخت هیچ وقفه ای ایجاد نشود، سختی کارکارکنان که باید در عین حال با دقت تمام انجام شود و تلاشی که برای عمران و آبادانی کشور صورت می گیرد تا مجبور نشویم دست به سوی بیگانگان دراز نکنیم که همه اینها خداقوت و دست مریزاد دارد.
روایتی از سخت کوشی دلاورمردان خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
مشعل خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکتی است در دل مجموعه بزرگ وزارت نفت که شاید برای بسیاری از مردم ناآشنا باشد.این شرکت از زیرمجموعه های شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است و از آنجا که فعالیت هایش از نظرها دور است و بیشتر نهفته در زیر زمین، می توان تلاشگران این عرصه را گمنانامانی خواند که بی هیچ ادعایی روزانه میلیون لیتر انواع فراورده را به نقطه نقطه ایران زمین انتقال می دهند. این شرکت معظم با بهره گیری بیش از14هزارکیلومترخط لوله و تاسیسات جانبی، با ایجاد 12 منطقه در12نقطه کشور، میلیاردها لیتر فراورده نفتی اعم از نفت خام، بنزین، نفت گاز و نفت سفید را به مبادی مصرف می رسانند تا هیچ خللی در روند تامین و توزیع ایجاد نشود و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران از آن جمله است. شرکتی درجنوب تهران، درجوار پالایشگاه این کلان شهر با مراکز انتقالی (ری و کرج) که روزانه چند میلیون لیتر فراورده برای رسیدن به مبادی مصرف را جا به جا می کنند. گزارش پیش رو، ضمن نگاهی اجمالی به فعالیت های مراکز انتقال نفت ری و کرج درگفت وگو با روسای این مراکز اشاره ای هم دارد به برخی موارد انگیزشی کارکنان که می تواند در افزایش بهره وری راندمان نهایی کار موثر واقع شود.
اواسط تیرماه است و گرمای هوا بیداد می کند. خورشید در شمایل گرمایی طاقت فرسا و بی مثال بر خاک تفته زمین رخ نمایانده و نظاره گر دلاورمردانی است که با از خودگذشتگی و تلاشی ستودنی در تکاپو هستند تا چرخ های تولید و توسعه صنعت نفت کشور از حرکت بازنایستد. سختکوشانی که به واقع با اتکا به سرمایه خودباوری، روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشتند و امروز دور از ذهن نیست اگر مدعی شویم که دستاوردهای صنعت نفت با وجود اعمال محدودیت های یکجانبه غربی ها به یک صنعت نام آشنا در دنیا مبدل شده است. با گرمای جانکاه تابستان همراه شده و وارد محوطه ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران و مراکز انتقال نفت این منطقه می شویم. حجم عملیات و ویژگی های منطقه، پیچیدگی های کار انتقال فراورده و سختی های کار کارکنان این منطقه، ما را بر آن داشت تا گوشه ای از رادمردی های کارکنان خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران را توصیف کنیم. مردانی از جنس فولاد که همه آمال و آرزوهایشان تنها در یک جمله خلاصه می شود؛ به بار نشستن بذر اعتلای صنعت نفت و رسیدن به مرز خودکفایی. این است که همه پیچیدگی ها و سختی های کار را تاب آورده و با صلابت و استوار، توانمندی های خود را به رخ غرب و شرق می کشانند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در جنوب تهران و شرق پالایشگاه تهران واقع شده است. منطقه ای که 2 هزار و 73 کیلومتر خطوط انتقال نفت و فراورده های نفتی را در دل خود جای داده و با مناطق مرکزی، اصفهان، شمال غرب، شمال شرق، شمال و جنوب شرق به طور مشترک عملیات انتقال فراورده های نفتی را انجام می دهند. در بدو ورود، به تاسیسات مرکز انتقال نفت ری هدایت می شویم. مساحت این مرکز حدود 20هکتار است که در ضلع جنوبی مرکز منطقه تهران واقع شده است. با عادل عاکفیان، رئیس مرکز انتقال نفت خام ری به گفت و گو نشستیم. وی ضمن اشاره مختصری به آخرین اقدام های انجام شده در حوزه پایانه های نفت خام ری، بر ضرورت توجه و حمایت حداکثری مسؤولان نفتی نسبت به نیروی انسانی، بویژه نخبگان نفتی تاکید می کند. عاکفیان که نزدیک به 24 سال سابقه کار در صنعت نفت ایران دارد، مرکز انتقال و پایانه های نفت خام ری را این گونه معرفی می کند: این مجموعه 3 مرکز انتقال نفت و 3 پایانه دریافت دارد. مراکز انتقال نفت شامل خط 16 اینچ ری- تبریز، خط 30 اینچ ری- ساری و خط 26 اینچ پالایشگاه تهران است و پایانه های این مرکز، خط 24 اینچ اصفهان-ری، خط 26 اینچ اهواز-ری و خط 30 اینچ نکا-ری را شامل می شود. 3 دستگاه توربوپمپ، 4 مخزن و 9 دستگاه الکتروپمپ از دیگر تجهیزاتی است که در این مرکز وجود دارد.
ماهیت کار در صنعت نفت به گونه ای است که با مصائب زیادی همراه است و به جرات باید به تلاش، حمیت و غیرت کارکنان این صنعت دست مریزاد گفت. وزارت نفت دولت سیزدهم تمام عزم خود را برای بهبود معیشت این کارکنان جزم کرده و امیدوار است با تداوم تلاش های بی شائبه کارکنان سختکوش خود و در سایه همدلی و اتحاد، بتواند همچنان در مسیر تعالی و پیشرفت گام برداشته و درخشان تر از گذشته ظاهر شود. بر این اساس، رئیس مرکز انتقال نفت خام ری نیز بر این امر صحه گذاشته و معتقد است: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با برخورداری از سرمایه انسانی متخصص، ظرفیتهای بیشماری دارد؛ اما نباید از این نکته غافل ماند که تخصص در کنار انگیزه و امید داشتن است که می تواند اثربخشی لازم را داشته باشد. بنابراین باید نسبت به رفع دغدغه های کارکنان و ایجاد عوامل انگیزشی، تصمیم های مقتضی را اتخاذ کرد. عاکفیان ظرفیت انتقال و دریافت نفت خام ری را 28 هزار بشکه در روز، معادل 4 میلیارد لیتر عنوان کرده و با بیان اینکه تامین خوراک پالایشگاه های تبریز، تهران و پایانه صادراتی نکا ازسوی این مرکز تامین می شود، می گوید: در مجموع 30 نفر عهده دار انتقال و دریافت پایدار و ایمن نفت خام پایانه های نفتی ری هستند که از این تعداد 21 کارمند رسمی و مابقی به صورت قراردادی و پیمانی فعالیت می کنند. شیوه کاری این مجموعه به صورت دو شیفت 12 ساعته صبح و شب تعریف شده و چهار روز استراحت در ماه است که با توجه به نیاز عملیاتی، کارکنان مجبور هستند در برخی روزهای تعیین شده برای استراحت هم در محل کار حضور داشته باشند. وی از پروژه بازسازی و احداث سیستم آتش نشانی تاسیسات و مخازن، پروژه اکسپوز و روکار کردن منیفلدهای تمامی مراکز به دلیل شناسایی و پایش مستمر خطوط، پروژه لایروبی و تعمیرات پیشگیرانه مخازن و پروژه تعمیرات و اصلاح خطوط به عنوان اقدام های در دستور کار مرکز انتقال و پایانه های نفت خام ری یاد کرد.
رئیس مرکز انتقال نفت خام ری، تنها عامل بقا و ماندگاری در صنعت نفت را علاقه مندی به کار می داند و معتقد است: تا عاشق کار و حرفه ات نباشی، در صنعت نفت دوام نخواهی آورد. سالیان متمادی است که از رسانه های مختلف، دشواری ها و پیچیدگی های کار کارکنان نفتی سخن به میان می آید؛ اما تا در بطن کار قرار نگیری و از نزدیک چالش ها و مشکلات را لمس نکنی، باور سختی ها اتفاق نمی افتد. همه کارکنان نفتی، یک هدف واحد و مشترک دارند که شاید در کمتر حرفه و کسب وکاری بتوان یافت و آن هم عزت و افتخارآفرینی در سخت ترین شرایط تحریمی است که این باور همیشه در بین تلاشگران صنعت نفت زنده خواهد ماند. عاکفیان درباره سختی های کار در منطقه می گوید: آلودگی هوا، تلخ ترین بخش کار ما در این مرکز است. به قدری غلظت آلاینده ها و میزان پراکندگی آن در هوا زیاد است که احساس می کنیم هوا ابری است و هر لحظه امکان بارش باران وجود دارد، در حالی که اینگونه نیست. آلاینده ها مربوط به فلر پالایشگاه تهران است. ما درست زیر این فلرها مشغول به کار هستیم. مواد مازاد تولیدی پالایشگاه به داخل فلرها رانده شده و از طریق آن سوزانده می شوند که حجم آلاینده ها بسیار زیاد است و نفس کشیدن بسختی انجام می شود. وی از رفاقت و فضای صمیمی که بین همکارانش حاکم است، می گوید و معتقد است: هميشه يكي از دغدغه هايم در كار، رسيدگي به امور و درخواست هاي همكارانم بوده تا شايد بتوان گوشه اي از تلاش اين بزرگمردان عرصه توليد نفت و گاز را جبران كرد. خوشبختانه اینجا کار در یک محیط دوستانه پیگیری شده و مسائل و مشکلات هم براحتی میانمان حلوفصل می شود.
اواسط تیرماه است و گرمای هوا بیداد می کند. خورشید در شمایل گرمایی طاقت فرسا و بی مثال بر خاک تفته زمین رخ نمایانده و نظاره گر دلاورمردانی است که با از خودگذشتگی و تلاشی ستودنی در تکاپو هستند تا چرخ های تولید و توسعه صنعت نفت کشور از حرکت بازنایستد. سختکوشانی که به واقع با اتکا به سرمایه خودباوری، روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشتند و امروز دور از ذهن نیست اگر مدعی شویم که دستاوردهای صنعت نفت با وجود اعمال محدودیت های یکجانبه غربی ها به یک صنعت نام آشنا در دنیا مبدل شده است. با گرمای جانکاه تابستان همراه شده و وارد محوطه ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران و مراکز انتقال نفت این منطقه می شویم. حجم عملیات و ویژگی های منطقه، پیچیدگی های کار انتقال فراورده و سختی های کار کارکنان این منطقه، ما را بر آن داشت تا گوشه ای از رادمردی های کارکنان خطوط لوله و مخابرات منطقه تهران را توصیف کنیم. مردانی از جنس فولاد که همه آمال و آرزوهایشان تنها در یک جمله خلاصه می شود؛ به بار نشستن بذر اعتلای صنعت نفت و رسیدن به مرز خودکفایی. این است که همه پیچیدگی ها و سختی های کار را تاب آورده و با صلابت و استوار، توانمندی های خود را به رخ غرب و شرق می کشانند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در جنوب تهران و شرق پالایشگاه تهران واقع شده است. منطقه ای که 2 هزار و 73 کیلومتر خطوط انتقال نفت و فراورده های نفتی را در دل خود جای داده و با مناطق مرکزی، اصفهان، شمال غرب، شمال شرق، شمال و جنوب شرق به طور مشترک عملیات انتقال فراورده های نفتی را انجام می دهند. در بدو ورود، به تاسیسات مرکز انتقال نفت ری هدایت می شویم. مساحت این مرکز حدود 20هکتار است که در ضلع جنوبی مرکز منطقه تهران واقع شده است. با عادل عاکفیان، رئیس مرکز انتقال نفت خام ری به گفت و گو نشستیم. وی ضمن اشاره مختصری به آخرین اقدام های انجام شده در حوزه پایانه های نفت خام ری، بر ضرورت توجه و حمایت حداکثری مسؤولان نفتی نسبت به نیروی انسانی، بویژه نخبگان نفتی تاکید می کند. عاکفیان که نزدیک به 24 سال سابقه کار در صنعت نفت ایران دارد، مرکز انتقال و پایانه های نفت خام ری را این گونه معرفی می کند: این مجموعه 3 مرکز انتقال نفت و 3 پایانه دریافت دارد. مراکز انتقال نفت شامل خط 16 اینچ ری- تبریز، خط 30 اینچ ری- ساری و خط 26 اینچ پالایشگاه تهران است و پایانه های این مرکز، خط 24 اینچ اصفهان-ری، خط 26 اینچ اهواز-ری و خط 30 اینچ نکا-ری را شامل می شود. 3 دستگاه توربوپمپ، 4 مخزن و 9 دستگاه الکتروپمپ از دیگر تجهیزاتی است که در این مرکز وجود دارد.
ماهیت کار در صنعت نفت به گونه ای است که با مصائب زیادی همراه است و به جرات باید به تلاش، حمیت و غیرت کارکنان این صنعت دست مریزاد گفت. وزارت نفت دولت سیزدهم تمام عزم خود را برای بهبود معیشت این کارکنان جزم کرده و امیدوار است با تداوم تلاش های بی شائبه کارکنان سختکوش خود و در سایه همدلی و اتحاد، بتواند همچنان در مسیر تعالی و پیشرفت گام برداشته و درخشان تر از گذشته ظاهر شود. بر این اساس، رئیس مرکز انتقال نفت خام ری نیز بر این امر صحه گذاشته و معتقد است: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با برخورداری از سرمایه انسانی متخصص، ظرفیتهای بیشماری دارد؛ اما نباید از این نکته غافل ماند که تخصص در کنار انگیزه و امید داشتن است که می تواند اثربخشی لازم را داشته باشد. بنابراین باید نسبت به رفع دغدغه های کارکنان و ایجاد عوامل انگیزشی، تصمیم های مقتضی را اتخاذ کرد. عاکفیان ظرفیت انتقال و دریافت نفت خام ری را 28 هزار بشکه در روز، معادل 4 میلیارد لیتر عنوان کرده و با بیان اینکه تامین خوراک پالایشگاه های تبریز، تهران و پایانه صادراتی نکا ازسوی این مرکز تامین می شود، می گوید: در مجموع 30 نفر عهده دار انتقال و دریافت پایدار و ایمن نفت خام پایانه های نفتی ری هستند که از این تعداد 21 کارمند رسمی و مابقی به صورت قراردادی و پیمانی فعالیت می کنند. شیوه کاری این مجموعه به صورت دو شیفت 12 ساعته صبح و شب تعریف شده و چهار روز استراحت در ماه است که با توجه به نیاز عملیاتی، کارکنان مجبور هستند در برخی روزهای تعیین شده برای استراحت هم در محل کار حضور داشته باشند. وی از پروژه بازسازی و احداث سیستم آتش نشانی تاسیسات و مخازن، پروژه اکسپوز و روکار کردن منیفلدهای تمامی مراکز به دلیل شناسایی و پایش مستمر خطوط، پروژه لایروبی و تعمیرات پیشگیرانه مخازن و پروژه تعمیرات و اصلاح خطوط به عنوان اقدام های در دستور کار مرکز انتقال و پایانه های نفت خام ری یاد کرد.
رئیس مرکز انتقال نفت خام ری، تنها عامل بقا و ماندگاری در صنعت نفت را علاقه مندی به کار می داند و معتقد است: تا عاشق کار و حرفه ات نباشی، در صنعت نفت دوام نخواهی آورد. سالیان متمادی است که از رسانه های مختلف، دشواری ها و پیچیدگی های کار کارکنان نفتی سخن به میان می آید؛ اما تا در بطن کار قرار نگیری و از نزدیک چالش ها و مشکلات را لمس نکنی، باور سختی ها اتفاق نمی افتد. همه کارکنان نفتی، یک هدف واحد و مشترک دارند که شاید در کمتر حرفه و کسب وکاری بتوان یافت و آن هم عزت و افتخارآفرینی در سخت ترین شرایط تحریمی است که این باور همیشه در بین تلاشگران صنعت نفت زنده خواهد ماند. عاکفیان درباره سختی های کار در منطقه می گوید: آلودگی هوا، تلخ ترین بخش کار ما در این مرکز است. به قدری غلظت آلاینده ها و میزان پراکندگی آن در هوا زیاد است که احساس می کنیم هوا ابری است و هر لحظه امکان بارش باران وجود دارد، در حالی که اینگونه نیست. آلاینده ها مربوط به فلر پالایشگاه تهران است. ما درست زیر این فلرها مشغول به کار هستیم. مواد مازاد تولیدی پالایشگاه به داخل فلرها رانده شده و از طریق آن سوزانده می شوند که حجم آلاینده ها بسیار زیاد است و نفس کشیدن بسختی انجام می شود. وی از رفاقت و فضای صمیمی که بین همکارانش حاکم است، می گوید و معتقد است: هميشه يكي از دغدغه هايم در كار، رسيدگي به امور و درخواست هاي همكارانم بوده تا شايد بتوان گوشه اي از تلاش اين بزرگمردان عرصه توليد نفت و گاز را جبران كرد. خوشبختانه اینجا کار در یک محیط دوستانه پیگیری شده و مسائل و مشکلات هم براحتی میانمان حلوفصل می شود.
قراردادهای میان محور با دانشگاه ها یک دهه پس از انعقاد اصلاح و بازبینی می شوند
مشعل صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع پیشرو در دهه های گذشته همواره در تلاش برای استقلال عملکرد از شرکت های خارجی و کاهش خام فروشی بوده است و در این مسیر با وجود محدودیت های بسیار در زیرساخت ها و تحریم های مستقیم و همه جانبه توانسته است سهم قابل توجهی در تولید دانش و فناوری روزآمد در جهان و رفع نیازهای داخلی خود داشته باشد. در سال های گذشته که موج شدیدی از تحریم ها بخش های مختلف صنعت نفت را در برگرفت، زیرمجموعه های این صنعت پویا تلاش کردند بدون نیاز به شرکت های خارجی و تجهیزات و ماشین آلات و دانش فنی آنها تا جایی که می توانستند همه خلاها را پر کنند. این روند با ورود و همکاری بی بدیل مراکز علمی و دانشگاه ها و پژوهشگاه های تخصصی به نقطه ای مطلوب و قابل قبول رسید و به قول معروف هر دو سوی صنعت نفت و مراکز علمی و دانشگاهی توانستند فاصله های بین خودشان را کم کنند و در جهت هم افزایی قدم بردارند.
همکاری وزارت نفت با دانشگاه ها و مراکز علمی در این سال ها درنتیجه تجربیات مختلف به نقطه ای مطلوب و قابل اتکا رسیده است و امضای قراردادهای مختلف و سپردن پروژه های بزرگ و حساس صنعت نفت به این مراکز علمی و دانشگاهی، نمود و نشانه ای از این ارتباط و اعتماد بوده است. این ارتباط ها، همکاری ها و قراردادها در دوره های مختلف فراز و فرودهای زیادی داشته، اما در همه دوره ها این ارتباط برقرار بوده است. در این سال ها هم قراردادهایی بین صنعت نفت و دانشگاه ها و سایر مراکز فناوری و پژوهشگاه ها منعقد شده که در نیمه راه نیازمند بازنگری است و در دولت جدید، نیاز به اصلاح و بازنگری این قراردادها بیش از دیگر زمان ها احساس شده است.
از زمان امضای نخستین قراردادهای مشترک صنعت نفت با دانشگاه ها بیش از یک دهه می گذرد؛ قراردادهایی که برای مطالعه ازدیاد برداشت ۹ میدان نفتی و در قالب ۹ قرارداد با دانشگاه ها امضا شد. در مرحله بعد ۱۲ قرارداد به منظور ایجاد انستیتوهای تحقیقاتی در پایین دست صنعت نفت میان سه شرکت ملی گاز، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دانشگاه های منتخب به امضا رسید. این قراردادها مطابق با وظایف وزارت نفت در برنامه پنج ساله پنجم توسعه كشور محقق شد، زیرا طبق این وظایف، وزارت نفت باید نسبت به اعمال روش هاي بهبود توليد و همچنين ازدياد برداشت از مخازن نفت و گازي و البته رشد بستر دانش بنيادي فناوري در اين حوزه ها اقدام می کرد و در این مسیر چه چیز بهتر از همکاری با دانشگاه ها می تواند باشد.
نکته مهم و قابل توجه دیگر این بود که مجموعه صنعت نفت موضوع و ماموریتی به دانشگاه ها و مراکز فناوری و پژوهشگاه ها سپرد که در امروز صنعت نفت اهمیتی فراوان دارد. موضوع ازدیاد برداشت از میادین قدیمی و یا میادینی که در نیمه دوم عمر خود هستند، یکی از مهم ترین مسائل راهبردی صنعت نفت در سال های اخیر بوده است که تحقق اهداف تعریف شده آن می تواند تحولی بزرگ ایجاد کند و موفقیت هر یک از این پروژه ها درآمدی بزرگ و ماندگار را برای کشور به همراه دارد. این قراردادها که مدت زمانی بین 5 تا 10 سال برای تحقق اهدافشان حداقل در مراحل اولیه پیش بینی شده بود، حالا به نقطه ای از ارزیابی و بازبینی رسیده است و وزارت نفت می خواهد این قراردادها را با توجه به چند مولفه مهم از جمله «فناوری محور» یا «مسأله محور» بودن ارزیابی کند.
دولت سیزدهم و وزارت نفت در این دوره ضمن تاکید و اهتمامی که نسبت به استفاده از فناوری های روزآمد دنیا و کمک گرفتن از مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی داشتند، تلاش کردند تا با توجه به تغییرات فناوری و نیاز روزآمد صنعت نفت، زمینه های همکاری را شناسایی و موانع و موارد عقب افتاده را ارزیابی و بازبینی کنند. به این ترتیب بود که اسفند 1400 معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم و تعدادی از رؤسای دانشگاه های صنعتی کشور به وزارت نفت رفتند تا با جواد اوجی، وزیر نفت، دیدار و گفت وگو کنند. در این جلسه موضوع ارتباط دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی برای تقویت اقتصاد دانش بنیان در کشور و افزایش حضور دانشگاه ها در پروژه های مطالعاتی مجموعه وزارت نفت و افزایش تولید و اکتشاف منابع نفتی و گازی، افزایش بهره وری در انتقال انرژی، پرهیز از خام فروشی منابع و مباحث مختلف مرتبط با صنعت نفت مطرح و درباره آنها تبادل نظر شد.
در ادامه هم نشست بررسی همکاری وزارت نفت با دانشگاه های کشور با حضور جواد اوجی، وزیر نفت؛ محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری و معاونان دو وزارتخانه برگزار شد و وحیدرضا زیدی فرد، معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت هم در همین خصوص، از برنامه ریزی ها برای تشکیل کارگروه مشترک وزارتخانه های نفت و علوم به منظور رفع نیازمندی های علمی و فناوری وزارت نفت خبر داد. او اعلام کرد که یکی از مهم ترین نتایج، تشکیل کارگروه مشترک وزارت نفت و علوم، تحقیقات و فناوری همکاری بیشتر در زمینه طرح هایی بود که از سوی وزارت نفت به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دانشگاه های مختلف واگذار شده و مراحل مختلف را طی می کند. زیدی فرد پیش تر هم گفته بود وزارت نفت قراردادهایی به عنوان «قراردادهای میدان محور» با دانشگاه ها امضا کرده که بیشتر با هدف همکاری صنعت و دانشگاه و همچنین برطرف کردن نیازهای صنعت نفت بوده است، اما رویکرد وزارت نفت دولت سیزدهم این خواهد بود که محوریت قراردادها را از «میدان محور» به «فناوری محور» یا «مسأله محور» تغییر دهیم تا نتایج بهتری حاصل شود.
او گفته بود که در این مدت نشست هایی با ذی نفعان مربوطه در حال برگزاری است تا هرچه سریع تر بتوانیم این موضوع را محقق کنیم و قالب قراردادها را به سمت «فناوری محور» سوق دهیم و در نهایت تلاش ما این است که قراردادها را اصلاح و قراردادهای جدید امضا کنیم.
حالا اما پس از چند ماه نتیجه روشن تری از این تغییرات و بررسی ها حاصل شده و زیدی فرد توضیحات تکمیلی را در مورد این قراردادها ارائه داده است. او پیش تر از بازنگری در نحوه واگذاری مطالعات ازدیاد برداشت ۲۲ میدان به دانشگاه های کشور خبر داده و گفته است: در بسیاری از موارد این قراردادها موازی کاری در حال انجام است؛ برای نمونه شاهد آن بودیم که سه دانشگاه به صورت هم زمان روی یک فناوری با دانش فنی واحد مطالعه می کنند. به همین دلیل شکل واگذاری مطالعاتی کار به دانشگاه های کشور از میدان محور به سمت فناوری محور خواهد رفت و بنابراین بسته های فناوری مورد نیاز صنعت نفت مشخص شده و نحوه جدید همکاری با دانشگاه در حال تدوین و اجراست.
زیدی فرد گفت: از زمان واگذاری مطالعه میدان های نفتی و گازی به دانشگاه های کشور، بعضی از دانشگاه ها کار محول شده را به خوبی پیش برده اند و بعضی دیگر در مراحل ابتدای کار هستند، این درحالی است که وزارت نفت به تعهدهای مالی خود در این زمینه طبق قرارداد عمل و مبالغ خوبی به دانشگاه ها پرداخت کرده است.باید توجه داشت که این قراردادها فارغ از اهمیت راهبردی و بنیادی که برای جریان تولید و درآمدزایی صنعت نفت کشور و تحول بزرگی که در مسیر خودکفایی و کاهش وابستگی به شرکت های خارجی دارد، ارزش ریالی و ارزی قابل توجهی دارند و به این ترتیب هر دو طرف قرارداد یعنی صنعت نفت و دانشگاه ها باید در مورد عملکردهای خود پاسخگو باشند. البته این بررسی و ارزیابی در حالی است که محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، چندی قبل اعلام کرد که 70 میلیون یورو قرارداد با دانشگاه ها در این سال ها منعقد شده است . او گفته بود: با توجه به مشکلات فناورانه در حوزه چاه ها و مخازن نفت، مقرر شد تا رویکرد اصلی این قرارداد ها از میدان محور به سوی فناور محور تغییر کند که خوشبختانه این مورد موافقت دانشگاه های طرف قرارداد نیز قرار گرفته است. همچنین برای اثربخش تر کردن قرارداد های علمی، مقرر شده است تا ۷۵۰ حلقه چاه کم بازده یا غیرفعال برای احیا و افزایش راندمان در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار بگیرند. به این ترتیب باید تاکید کرد که بازنگری و اصلاح پیش بینی شده در این مسیر برای بهبود در روند کلی این حرکت مهم برای صنعت نفت است و با این تغییرات امید است که هرچه زودتر تلاش های دانشگاه ها در میادین مختلف به ثمر بنشیند..
در گفت وگو با مسؤول توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی مطرح شد
مشعل استقلال از حضور شرکت های خارجی، بخصوص در اقلام اساسی صنعت نفت و کاهش وابستگی ها همواره به عنوان یک هدف مهم و متعالی مطرح بوده است؛ اما با توجه به تحریم های همه جانبه و مستقیم صنعت پتروشیمی، نیاز به ساخت داخل و استفاده از توانمندی محققان و نیروهای متخصص و جوان داخلی بیش از قبل احساس می شود. در سال های گذشته هم تلاش هایی برای حذف موانع و ایجاد زمینه فعالیت بیشتر متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان شروع شده بود؛ اما با توجه به نامگذاری امسال به نام «تولید، اشتغال و دانش بنیان»، بسیاری از این اقدامات شکلی هدفمند به خود گرفته اند و شاهد به نتیجه رسیدن آنها هستیم. مهیار نادری، مسؤول توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان یکی از متخصصان جوان در این عرصه، برخی اقدامات اجرایی صورت گرفته را در گفت وگو با «مشعل» مطرح کرده است.
مرکز توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل از سال 99 با هدف شناسایی توانمندی ها و نیازمندی های فناوران و به هم رسانی این گروه ها در موقعیت های مختلف در مجموعه پتروشیمی راه اندازی شده و در این مدت نیز این همراهی ها و به هم رسانی ها، بارها عینیت یافته است. اینها گفته های مهیار نادری است و ادامه می دهد: فعالیت های این مجموعه، حتی قبل از فعال شدن پارک فناوری نفت شروع شده و امروز به نقطه قابل قبولی رسیده است. نادری درباره زمینه های شکل گیری این بخش در مجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار می کند: از حدود دو، سه سال قبل، شرکت ملی صنایع پتروشیمی قصد داشت چنین مرکزی را راه اندازی کند؛ اما به دلایلی از جمله اینکه چنین فعالیت هایی، فراساختاری است و در این مدیریت خاص و محدود نمی گنجد و در عین حال مسؤولیت آن را یک بخش قبول نمی کند، اجرایی نشد.
مسؤول توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به سابقه و تجربه 17 ساله خود در بخش های مختلف صنعت نفت می گوید: پیش از این در شرکت ملی پخش فعال بودم و موضوع خودکفایی و ساخت داخلی را دنبال می کردیم که در آنجا هم با موضوعاتی چون همکاری نداشتن همه بخش ها مواجه بودم. وقتی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی آمدم، از من خواستند تا روی این موضوع و نحوه عملکرد و دستورالعمل های احتمالی کار کنم. به این ترتیب بود که در زیرمجموعه مدیریت طرح ها، بخش جدیدی اضافه شد تا روی ساخت داخل کار کند. وی با بیان اینکه قرار شد این مجموعه روی ساخت داخل و ارتباط با شرکت های دانش بنیان کار کند، افزود: دستورالعملی که تهیه کردیم، در هیأت مدیره به تصویب رسید و ساختار سازمانی برای آن تدوین شد و از اواخر دی ماه 99 شروع به کار کردیم. این مجموعه خیلی سریع رشد کرد و می دانستیم که با چه اهدافی روبه رو هستیم نادری می افزاید: در این مدت با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری و سایر مراکز نوآوری و فناوری و همچنین شرکت های دانش بنیان ارتباط برقرار کردیم و خیلی سریع توانستیم اقدامات اولیه را انجام دهیم. در همان ابتدای راه، جدولی از نیازمندی ها در صنعت پتروشیمی تهیه و بخشی از این نیازمندی ها را از سوی شرکت ها، طرح ها و مجتمع ها دریافت کردیم. وی با تاکید بر اینکه در فهرست اولیه نیازمندی های ساخت داخل صنعت پتروشیمی بالغ بر 60 قلم تجهیز و قطعات یدکی اعلام شده بود که این فهرست در حال به روزرسانی است، می گوید: بیشتر به موارد تجهیز و سطوح بالاتر و دانش فنی وارد شده ایم؛ چراکه در سطح قطعه و لوازم یدکی، خود مجتمع ها متناسب با طرح ها به سراغ تولیدکنندگان داخلی می روند. اولویت کار هم روی طرح های پیشران است که دانش فنی آنها داخلی سازی نشده و به دلیل تحریم ها دستمان بسته است. این طرح ها، محدودیت ها و نیازمندی های فنی و اجرایی شناسایی شده اند و می توان گفت حدود 28 طرح پیشران و راهبردی شناسایی و شروع شده است. مسؤول توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی می افزاید: مدیریت برنامه ریزی و کنترل تولید در مجموعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی، این نیازها را برای طرح های پیشران و راهبردی تایید کردند و گفتند که برای 4 تا 5 طرح پیشران، اولویت دانش فنی در حوزه قطعات و تجهیزات شناسایی شده است.
نادری تجهیز دو بازوی بارگیری و امضای یک قرارداد با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای ساخت بار اول یک تجهیز مهم دیگر به کمک یک شرکت دانش بنیان را از اقدامات انجام شده برمی شمرد و می گوید: معاونت علمی ریاست جمهوری در پی اعلام نیاز ما در حوزه ساخت بازوهای بارگیری، چهار شرکت دانش بنیان توانمند را معرفی کرد و ما هم پس از ارزیابی بر اساس الزامات ساخت داخل و نمونه ساخته و تحویل داده شده آنها و اینکه قرار است از چه ماژول هایی استفاده کنند، یک شرکت را انتخاب کردیم. او در ادامه می افزاید: شورای امنیت ملی در حوزه ساخت بار اول، این مجوز را در اختیار شرکت های دولتی قرارداده که اگر شرکت دانش بنیانی برای ساخت بار اول اعلام آمادگی کرد، با هماهنگی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بدون تشریفات مناقصه بتوانند با آن قرارداد ببندند. ما هم از این امکان استفاده کردیم و طبق ابلاغیه ای که معاونت علمی به مجموعه پتروشیمی داد، مجموعه ما موظف شد با این شرکت قرارداد منعقد کند که در نهایت مهر 1400 قرارداد ساخت بار اول بازوی بارگیری کرایوژنیک در صنعت پتروشیمی ابلاغ شد.
نادری می گوید: به ثمر نشستن این قرارداد و پروژه برای صنعت پتروشیمی به عنوان یک نیازمندی در کل صنعت نفت اهمیت دارد. این تجهیزات قبل از به کارگیری نهایی تحت تست های مختلف و صحت سنجی قرار گرفته و بعد مورد بهره برداری قرار می گیرد. پس از این قرارداد، به عنوان اولین قراردادها، تقریبا مدل قراردادی تعیین شده و می توانیم از شرکت های دانش بنیان در قالب مصوبه ساخت بار اول استفاده کنیم.
مسؤول توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اعلام اینکه در حال حاضر کار شناسایی و بررسی نیازمندی های اصلی ساخت داخل کمپرسور PDH را در دستور کار داریم، می گوید: در مرحله شناسایی شرکت ها هستیم تا در ادامه با همکاری معاونت علمی و فرهنگی ریاست جمهوری، شرکتی را که توانمند است، انتخاب کنیم. روند انتخاب و انعقاد قرارداد برای این پروژه، مثل قبل نخواهد بود؛ چون یک بار این مراحل را اجرا کرده ایم و می دانیم که با چه روندی کار پیش می رود.
او همچنین با اشاره به همکاری با یک مشاور در حوزه تدوین دانش فنی چهار محصول مهم و راهبردی می گوید: با کمک این مشاور در حال شناسایی شرکت های توانمند در زمینه ساخت داخل هستیم . همزمان هم با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ارتباطیم تا به موازات ما، آنها هم کار بررسی را انجام دهند و اگر به نتیجه رسیدیم، می توانیم کنسرسیومی شامل این شرکت ها را دور هم جمع کنیم تا هم باعث هم افزایی بین مجموعه ها شود و هم دانش فنی مورد نظر به دست بیاید. در این مورد موازی کاری وجود ندارد و تا جایی که امکان دارد، از ظرفیت همدیگر استفاده می کنیم. نادری می افزاید: البته مجموعه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به شکل جداگانه برخی موارد را نیازسنجی و درخواست چند دانش فنی را اعلام کرده و به دنبال شناسایی شرکت های توانمند هستند. نکته قابل توجه این است که چون شرکت پژوهش و فناوری در این حوزه کار کرده است ، همکاری خوبی با آنها خواهیم داشت. قبلا هم تجربه خوبی را در همکاری با این شرکت در پروژهGTPP اسلام آباد غرب داشتیم و حتما از کمک آنها استفاده می کنیم. وی با تاکید بر اینکه جدا از بحث صرفه جویی ارزی و منافع اقتصادی که این پروژه ها دارند، مسأله به دست آوردن دانش ساخت یک قطعه، از اهمیت استراتژیک زیادی برخوردار است و حتی در مذاکرات مهم با خارجی ها هم موثر خواهد بود، می گوید: چندی قبل از اینکه برای ساخت بازوی بارگیری اقدام کنیم، به دنبال خرید این تجهیز بودیم. شرکت سازنده آمریکایی شرایطی را گذاشته بود. به عنوان مثال می گفت که اگر این تجهیز را بدهیم، حتما تغییراتی در موتورها ایجاد می کنیم و اینکه 130 درصد ارزش آن را که بالای یک میلیون یورو بود، پرداخت کنید تا بعد از آن ما به سراغ ساخت و تحویل برویم و هر وقت ساخته شد، آن را تحویل می دهیم.
مسؤول توسعه و کسب وکار دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به شروع روند مذاکرات برای ساخت داخل این بازوی بارگیری و تغییر در روند مذاکرات می گوید: از زمانی که صحبت هایی در مورد ساخت بار اول بازوی بارگیری مطرح شد و حتی هنوز وارد کار ساخت نشده بودیم، به سمت ما برگشتند و قیمت را زیر یک میلیون دلار آوردند و بعد گفتند اصلا لازم نیست کل پول را پرداخت کنید و حتی گفتند بیایید با ۵۰ درصد پیش پرداخت مذاکره کنیم. به عبارتی نه تنها خودشان برای مذاکره پیشقدم شدند؛ بلکه تخفیف هایی هم دادند. وی با بیان اینکه حتی صحبت در مورد اینکه وارد زمینه ساخت این محصول و خودکفایی شویم، باعث شد ادبیات و رفتارشان با ما تغییر کند، می گوید: در مورد محصولات و تجهیزات، زمینه مذاکره را باز می گذارند؛ اما در مورد دانش فنی می گویند که شما لازم ندارید و نمی دهند و تاکید ما برای رسیدن به دانش فنی هم همین است. رسیدن به دانش فنی، شرایط متفاوتی دارد و اینطور نیست که امروز برویم به سراغ آن و فردا یک سازنده داخلی بگوید ما می توانیم بسازیم. دانش فنی، عرصه ای است که باید در بلندمدت برای آن برنامه ریزی کنیم و همزمان موانع را از جلوی پای فعالان و شرکت های دانش بنیان برداریم. نادری می افزاید: معاونت علمی هم در مصوبه ساخت بار اول تاکید دارد که ان شاءالله شرکت ها بتوانند به تولید برسند؛ اما اگر نتوانستند، ما خیلی محصول محور نیستیم و همین ورود و تلاش مهم است. اگر پروژه به نتیجه نرسید، حمایت معنوی می کنیم و هم افزایی تجربه ها و ارتباطات برقرار می شود. مهم تلاش و حرکت است و اینکه این چرخه راه بیفتد و نگاه به خودکفایی در تمام سطح صنعت مهم است. تکیه بر ساخت داخل و ارتقای توانمندی تولیدکنندگان و سازندگان ایرانی، هدفی غایی و مهم به شمار می رود، به گونه ای که در سیاست ها و برنامه ریزی های کلان کشور، جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. بدون تردید در این میان، توجه به شرکت های دانش بینان و اعتماد به آنها از سویی و اتکا به توانمندی تولیدکنندگان و سازندگان داخلی همراه با روزآمدی علوم و فنون از سوی دیگر، مسیر روشنی را پیش رویمان قرار داده و موجب شده است افزون بر بی اثر کردن تحریم های ظالمانه، کشورهای صاحب فناوری، مجبور به تغییر در لحن و گفتار خود در مراودات شوند و در جاده تعامل قرار گیرند.
از آنجا که میانگین قیمت سوخت در جایگاه های عرضه سراسر ایالات متحده آمریکا از 5 دلار به ازای هر گالن فراتر رفته است، در کنار افزایش صادرات سوخت به بازارهای خارج از آمریکا، ذخیره سازی های راهبردی سوخت این کشور که اکنون به پایین ترین حد چند ساله خود رسید ه ، روندی کاهشی به خود گرفته است.
کاهش ظرفیت پالایش نفت آمریکا از زمان آغاز بحران شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) و در عین حال سطح پایین ذخیره سازی ها و شتاب گرفتن تقاضا برای سوخت پس از مهار شیوع این ویروس در کنار قیمت 120 دلاری برای هر بشکه نفت خام، سبب شده قیمت بنزین در ایالات متحده آمریکا طی ماه های گذشته روند افزایشی به خود بگیرد، به طوری که میانگین این حامل انرژی به رکورد بالای 5 دلار به ازای هر گالن رسیده است.
با توجه به اینکه ایالات متحده در آستانه برگزاری انتخابات میان دوره ای قرار دارد، کاخ سفید به دنبال کاهش قیمت بنزین به عنوان مهم ترین موضوع انتخاباتی برای بسیاری از آمریکایی هاست.
ایده هایی که دولت جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا در سر دارد، از روی آوردن به قانون تولید دفاعی در قالب افزایش ظرفیت و تولید پالایشگاه ها تا محدودیت هایی برای صادرات نفت را شامل می شود.
بایدن نیز لحن صحبت با شرکت های نفتی را تغییر داده و با ارسال نامه ای به آنها دستور افزایش تولید را صادر و تأکید کرده که حاشیه سود پالایشگاه ها بسیار بالاتر از حد معمول است، به طوری که فشار آن مستقیم به خانواده های آمریکایی تحمیل می شود و این شرایط، قابل قبول نیست.
پالایشگاه های آمریکا در سال جاری میلادی، افزایش صادرات فراورده های نفتی، بویژه به منطقه آمریکای لاتین را که این روزها سوخت چندانی از اروپا دریافت نمی کند، افزایش داده اند، این در حالی است که اروپایی ها با توجه به اوضاع مربوط به تنش میان اوکراین و روسیه، با بحران سوخت دست و پنجه نرم می کنند.
بر اساس گزارش روزنامه وال استریت ژورنال و به نقل از داده های مؤسسه کپلر، صادرات بنزین، گازوییل و سوخت جت از سواحل خلیج مکزیک در ایالات متحده آمریکا طی ماه های مارس، آوریل و مه نسبت به دوره مشابه سال 2021 میلادی 32 درصد و نسبت به ماه های پیش از شیوع ویروس کرونا 11 درصد افزایش یافته است.
خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی به نقل از آمار شرکت تحلیلی ورتکسا (Vortexa) اعلام کرده است که تاکنون در ماه ژوئن سال 2022 میلادی، محموله های دریایی بنزین و گازوییل از سواحل خلیج مکزیک به بالاترین سطح از حداقل سال 2016 میلادی رسیده است.
صادرات بالای سوخت، به کاهش سطح ذخیره سازی های راهبردی سوخت آمریکا کمک کرده است؛ اگرچه این دلیل اصلی برای سطح پایین ذخیره سازی ها به شمار نمی آید.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا در تازه ترین گزارش هفتگی خود درباره سطح ذخیره های راهبردی سوخت آمریکا اعلام کرد که ذخیره سازی بنزین ایالات متحده حدود 11 درصد کمتر از میانگین 5 ساله در این بازه زمانی از سال است، در عین حال سطح ذخیره سازی های گازوییل به حدود 23 درصد کمتر از میانگین 5 ساله رسیده است.
دنی ادکینز، تحلیلگر مؤسسه بلومبرگ ان ای اف (BloombergNEF) در این باره به خبرگزاری بلومبرگ گفت: با توجه به اینکه پالایشگاه ها اکنون با ظرفیت فعالیت می کنند، بنابراین یا نیازمند تغییر مسیر صادراتی هستیم یا قیمت ها باید به اندازه کافی افزایش یابد تا تقاضای بیشتر از میان برود.
رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، شرکت های نفتی را به دلیل تحمیل هزینه بالا به مصرف کنندگان در پی حاشیه سود بی سابقه، به باد انتقاد گرفت و طی نامه ای به شرکت های نفتی و پالایشگران بزرگ نفتی، خواستار ارائه راه حل برای رفع محدودیت های پالایشی شد.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید بتازگی اعلام کرده که بایدن، همچنین برای استفاده معقول از ابزارهای دولت فدرال به منظور افزایش تولید سوخت و کاهش هزینه ها در جایگاه های عرضه سوخت از اقدام های اضطراری مانند قانون تولید دفاعی، حمایت می کند.
برخی منابع به بلومبرگ گفته اند که کاخ سفید حتی در حال بررسی محدودیت هایی برای صادرات بنزین و گازوییل بوده و بحث درباره چنین اقدامی بالا گرفته است.
با این حال، ممنوعیت جزئی صادرات نفت، نتیجه معکوس خواهد داشت، زیرا کمبود عرضه بیشتری را در سطح جهان ایجاد می کند و سبب بالا رفتن قیمت های جهانی نفت خام می شود.
محدودیت های صادرات همچنین پیامی متناقض برای متحدان ایالات متحده آمریکا در جهان، بویژه متحدان اروپایی ارسال می کند، آن هم درحالی که به دنبال حذف تدریجی واردات نفت خام و فراورده های نفتی روسیه از مسیرهای دریایی طی 8 ماه پس از آغاز رسمی تحریم های اتحادیه اروپا علیه نفت روسیه هستند.
به هر حال، قیمت نفت خام، بزرگ ترین عامل تعیین کننده قیمت بنزین در ایالات متحده آمریکاست و در بیش از 53 درصد از تعیین میانگین قیمت خرده فروشی سوخت برای هر گالن تأثیر دارد.
افزون بر این، از آغاز شیوع ویروس کرونا، حدود یک میلیون بشکه در روز از ظرفیت پالایشگاه های آمریکا برای همیشه کم شده است، زیرا پالایشگاه ها تصمیم گرفته اند تأسیسات زیان ده را تعطیل یا بعضی از آنها را به تأسیسات تولید سوخت زیستی بدل کنند.
بر اساس داده های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ظرفیت تولید پالایشگاه قابل بهره برداری ایالات متحده در سال 2021 میلادی بیش از 18 میلیون بشکه در روز بود که این میزان، کمترین رقم از سال 2015 میلادی تاکنون است.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: تسوتانا پاراسکوا
مترجم: امیر دشتی
پالایشگاه تهران
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران از احداث مزرعه خورشیدی 500مگاواتی برای نخستین بار در شرکت پالایش نفت تهران خبر داد.
حامد آرمان فربااشاره به حرکت این پالایشگاه به سمت انرژی های تجدیدپذیر تصریح کرد:شرکت پالایش نفت تهران نخستین شرکت پالایشی کشورخواهد بود که درمسیراستفاده از انرژی های پاک وتجدیدپذیر، مزرعه خورشیدی 500 مگاواتی را احداث خواهد کرد.
وی گفت:احداث این مزرعه خورشیدی درقالب مناقصه و در آینده ای نزدیک انجام خواهد شد.
آرمان فرهمچنین به کیفی سازی محصولات شرکت،تکمیل زنجیره ارزش وجلوگیری ازخام فروشی اشاره وتصریح کرد:پالایشگاه تهران اگربه فروش محصولات کنونی اکتفا کند، درآینده محکوم به فناست؛ بنابراین باید درجهت تکمیل زنجیره ارزش، روزآمدی واحدهای فرآیندی وپتروپالایشی شدن حرکت کنیم.
به گفته مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران،گام های مثبتی در زمینه پتروپالایشی شدن برداشته شده و در این مسیر بی شک منافع بلندمدت پالایشگاه مدنظر است.
وی همچنین با اشاره به اینکه سال گذشته، 50 درصد ازسوخت هوایی کشور ازپالایشگاه تهران تأمین شد، تصریح کرد:با وجود تحریم ها خوشبختانه کارکنان این شرکت با تبدیل تحریم به فرصت،دریچه ای جدید به حوزه تولید که همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری است،بازکرده اند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
علیرضا حقوقی، رئیس بهره برداری پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی (فاز ۱۲) گفت: این پالایشگاه از ابتدای امسال تا پایان خردادماه، بیش از ۷ میلیون و ۵۱۷ هزار بشکه میعانات گازی تولید کرده است.
وی شرایط تولید در پالایشگاه نهم را مطلوب توصیف کرد و افزود: با تکیه بر توان و دانش بومی، روزانه ۸۴ میلیون استاندارد مترمکعب گاز در پالایشگاه نهم پارس جنوبی تولید می شود.
حقوقی اظهار کرد: با اتکا به توان ساخت داخل و اقدام های نوآور و نو در پالایشگاه نهم توانسته ایم روزانه ۱۰۰ هزار بشکه میعانات گازی تولید کنیم و در اقتصاد کشور نقش بسیار مؤثری داشته باشیم.
به گفته رئیس بهره برداری پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی، در این بازه زمانی بیش از ۷ میلیون و ۵۱۷ هزار بشکه میعانات گازی در این پالایشگاه تولید شده است.
حقوقی همچنین با اشاره به تولید روزانه ۳۰۰ تن گوگرد دانه بندی شده مرغوب در این پالایشگاه تصریح کرد: در سه ماه نخست امسال، ۱۳ هزار و ۱۰۰ تن گوگرد نیز در فاز ۱۲ تولید شده است.
وی در ادامه به دستاوردها و افتخارات مهم پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: دریافت و کسب رتبه نخست در میان پالایشگاه های گاز و نفت و رتبه دوم در سطح ملی و دریافت جایزه تندیس نقره ای سه ستاره به دلیل کاهش یک میلیون مترمکعب گاز مشعل، از موفقیت های مهم امسال پالایشگاه نهم است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: تولید شرکت های بهره بردار مناطق نفت خیز جنوب مطابق مصوبه های شرکت ملی نفت ایران بوده است و این شرکت ها 100درصد اهداف مربوطه را محقق کردند. علیرضا دانشی در نشست مجمع عمومی عادی سالانه شرکت های بهره برداری نفت و گاز کارون، مارون و مسجدسلیمان، درباره تحقق تولید این شرکت ها افزود: تولید شرکت های بهره بردار مطابق مصوبه های شرکت ملی نفت ایران بوده است و این شرکت ها به 100 درصد اهداف مربوطه رسیدند. در ادامه این نشست تعدادی از مسئولان مالی شرکت ملی نفت ایران به صورت ویدیوکنفرانس گزارش عملکرد بخش منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ را ارائه کردند. همچنین نماینده سازمان حسابرسی در این نشست، گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی، صورت های مالی و وضع مالی شرکت های نفت و گاز کارون، مارون و مسجدسلیمان را از نظر جنبه های بااهمیت طبق استانداردهای حسابداری به نحو مطلوب تأیید کرد.
شرکت پتروشیمی شیراز
فروش انواع محصول شرکت پتروشیمی شیراز با رقم قابل توجه ۴۹ هزار میلیارد ریالی در سه ماه نخست امسال افزایش ۱۸۷ درصدی نسبت به دوره مشابه پارسال داشته است. این شرکت در حوزه فروش محصولات با رقم قابل توجه ۴۹ هزار میلیارد ریالی در فروش انواع محصولات خود در سه ماه نخست امسال نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش ۱۸۷ درصدی داشته که رکوردی بی سابقه در فروش محصولات در مقایسه با دوره های مشابه را نشان می دهد. با وجود شرایط فروش بازارهای جهانی به دلیل نزدیک شدن به فصول کم مصرف محصول، شرکت توانسته در مقایسه با دوره مشابه پارسال افزایش ۱۲ درصدی در مقدار فروش محصولات داشته باشد.
شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)
مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی از جلوتر بودن برنامه حفاری این میدان نسبت به برنامه پیش بینی شده خبر داد. اسمعیل باقری با اشاره به عملیات حفاری و تکمیل چاه ۱۹۰ آزادگان جنوبی در مدت ۷۶ روز افزود: حفاری این چاه از میدان آزادگان جنوبی که از چاه های سروکی است، باید طبق برنامه پیش بینی شده در مدت ۸۸ روز با عمق ۲۷۵۰ متر MD تکمیل می شد اما با همت کارشناسان شرکت متن در کنار تلاش بی وقفه حفارمردان شرکت حفاری تدبیر، با ۱۲ روز جلوافتادگی از برنامه، در مدت ۷۶ روز، رکورد جدیدی را در میدان های غرب کارون ثبت کرد. وی با اشاره به تکمیل چاه یادشده از سوی دستگاه استیجاری ۲۰۱ شرکت عملیات اکتشاف گفت: این دکل حفاری در حال جابه جایی به پد ۶۴ برای آغاز عملیات حفاری جدید است. میدان نفتی آزادگان جنوبی در مجاورت مرز عراق، واقع در ۸۰ کیلومتری جنوب غرب اهواز، بین دو میدان نفتی یادآوران و آزادگان شمالی قرار دارد که ظرفیت برداشت از آن در فاز دوم توسعه با سرمایه گذاری داخلی و به کارگیری ظرفیت پیمانکاران ایرانی به طور خیره کننده ای افزایش خواهد یافت.
دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گازرسانی به نیروگاه ها را ۱۳ درصد بیشتر از برنامه مصوب اعلام کرد و گفت: برای عبور از تابستان و پیک مصرف برق هم اکنون روزانه ۲۹۴ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه ها تحویل می شود.
محمدرضا جولایی با اشاره به اینکه با حداکثر ظرفیت، گازرسانی به نیروگاه های کشور در حال انجام است، اظهار کرد: با توجه به رکوردشکنی مصرف برق در تابستان، تمام تلاش شرکت ملی گاز برای تأمین گاز مورد نیاز نیروگاه ها انجام شده است.
وی با تأکید بر اینکه بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، گاز تحویلی به نیروگاه ها در تابستان روزانه ۲۶۰ میلیون مترمکعب تعیین شد، ادامه داد: با افزایش مصرف گاز، اکنون روزانه ۲۹۴ میلیون مترمکعب به نیروگاه ها گازرسانی انجام می شود.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران مقدار گازرسانی به نیروگاه ها را ۱۳ درصد بیشتر از برنامه مصوب اعلام کرد و گفت: مابقی سوخت موردنیاز نیروگاه ها برای تأمین برق از سوخت های مایع و جایگزین در حال تأمین است.
پیش از این جواد اوجی، وزیر نفت گفته بود که در حوزه تأمین سوخت پایدار نیروگاهی به دلیل گرمای هوا و تولید حداکثری برق بالغ بر ۳۰۹ میلیون معادل مترمکعب سوخت در نیروگاه ها مصرف می شود. در این شرایط مصرف، پایداری تأمین و توزیع سوخت موردنیاز بخش های مختلف اثر مستقیمی بر رفاه و آسایش مردم عزیز و نیز اقتصاد کشور دارد و کوچک ترین اختلالی در این امر رخ نداده است.
جولایی تصریح کرد: خوشبختانه با تلاش شبانه روزی کارکنان صنعت نفت چه در بخش تولید نفت و تولید گاز و چه در بخش های پالایش و توزیع سوخت، تاکنون به خوبی توانسته ایم سوخت جایگاه های بنزین، گازوئیل و سوخت (گاز، گازوئیل و مازوت) نیروگاه ها، را بدون هیچ وقفه ای تأمین کنیم.
پژوهشگاه صنعت نفت
مدیر گروه پژوهش و فناوری های سنگ و سیال مخزن پژوهشگاه صنعت نفت از مطالعات آزمایشگاهی سنگ و سیال مخزن در میدان گازی یلدا خبر داد. حسام بختیاری با اشاره به اینکه میدان گازی یلدا در ۳۰ کیلومتری شرق میدان پارس جنوبی قرار دارد، گفت: اکتشاف و توصیف لایه های نفتی مخازن گازی کنگان و دالان یکی از اهداف اجرای عملیات حفاری چاه اکتشافی در این میدان است. وی تصریح کرد: شرکت نفت و گاز پارس به عنوان توسعه دهنده میدان یلدا و کارفرمای پروژه در طول عملیات حفاری، نمونه برداری سیال از پنج لایه تولیدی را در دستور کار قرار داد که تنها در دو لایه منجر به نمونه های معتبر شد. نمونه گیری به دو روش سرچاهی و ته چاهی انجام شد که به دلیل ماهیت سیال های تولیدی، نمونه های ته چاهی برای آنالیز سیال نفتی و نمونه سرچاهی برای آنالیز مخزن گازی در نظر گرفته شد. مدیر گروه پژوهش و فناوری های سنگ و سیال مخزن پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به اهداف این نمونه برداری ها گفت: نمونه های سنگ و سیال اخذشده از این میدان با هدف مطالعات آزمایشگاهی زمین شناسی، ژئومکانیک و آنالیز سنگ و سیال مخزن به پژوهشگاه واگذار شد. در بخش مطالعات آزمایشگاهی سیال مخزن، تعیین خواص فیزیکی سیال مخزن، فشار شبنم، فشار حباب همراه با بررسی تغییرات حجم نسبت به فشار در دمای مخزن ارزیابی شدند، همچنین نسبت گاز به نفت تولیدی، ویسکوزیته و دانسیته سیال مخزن و سیال تولیدی تحت دما و فشار از دیگر موارد مورد اندازه گیری بود. بختیاری با بیان اینکه به منظور بررسی عوامل ساختاری و رسوب شناسی مؤثر بر کیفیت مخزنی فرآیندهای متعددی در دستور کار قرار گرفت، تصریح کرد: شناسایی زون های دارای پتانسیل مخزنی و سرانجام کاهش ریسک اکتشاف و حفاریهای آتی در این میدان، مطالعات زمین شناسی مخزن، چینه نگاری سکانسی، فسیل شناسی و بررسی شکستگی ها، تعیین زون های مخزنی و دسته بندی انواع سنگ مخزن، از مهم ترین اقدام هایی است که درزمینه مطالعه میدان گازی یلدا در برنامه های پژوهشگاه صنعت نفت قرار گرفته است.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت از افزایش مبالغ وام های قرض الحسنه بازنشستگان صنعت نفت همزمان با عید سعید غدیر خبرداد. برپایه این گزارش خدمات ثبت تقاضا برای وام ها به شکل غیرحضوری از طریق درگاه الکترونیکی «سما» از روز یکم مردادماه فراهم است، ثبت تقاضای وام مصوبه حضوری انجام می شود. در این گزارش آمده است:پیشنهاد می شود تاحد امکان از خدمات از راه دور «سما» برای ثبت درخواست استفاده کنید، اما این خدمات به شکل حضوری نیز از سوی کارشناسان نمایندگی صندوق ها در سراسر کشور برای بازنشستگان ثبت تقاضا می شود. مبالغ وام های قرض الحسنه بازنشستگان صنعت نفت افزایش قابل توجهی داشته است که بر این اساس وام ودیعه مسکن از رقم کنونی 100 میلیون ریال به رقم 500 میلیون ریال، وام ازدواج از 300 میلیون به 600 میلیون ریال و تحصیل نیز از 100 میلیون به 200 میلیون ریال و با تعداد اقساط 30 ماهه افزایش یافته است. این افزایش در باره دیگر وام ها از جمله فوت، ایثارگری، جامع و مصوبه نیز صدق می کند. علاقه مندان به کسب اطلاعات بیشتر ازجزئیات دیگر مبالغ وام های قرض الحسنه بازنشستگان صنعت نفت می توانند به آدرس الکترونیکی https://sama.oipf.ir مراجعه کنند.
شرکت نفت خزر
رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران بر ضرورت حفاظت از تأسیسات نفتی دریای خزر و سکوی نیمه شناور ایران ـ امیرکبیر تأکید کرد. علیرضا دامغانی در جریان بازدید از منطقه عملیاتی نفت خزر که با هدف ارزیابی فعالیت های حفاظتی شرکت نفت خزر انجام شد با بیان اینکه سکوی ایران ـ امیرکبیر به عنوان بزرگترین و منحصر به فردترین سکوی نیمه شناور ایران در دریای خزر است که جزو دارایی های بسیار ارزشمند کشور محسوب می شود، گفت: پیرو دستور مدیرعامل شرکت ملی نفت مبنی بر اولویت حفاظت از این دارایی مهم و استراتژیک لازم است تا امنیت آن با حساسیت های ویژه از سوی تمامی ارکان شرکت نفت خزر و حراست شرکت ملی نفت ایران دنبال شود. وی افزود: با توجه به گستردگی حوزه جغرافیایی شرکت نفت خزر در پهنه وسیع شمال کشور و ارتباط با کشورهای همسایه، وظایف و اقدام های حفاظتی پیچیده تر است؛ از این رو باید برای تأمین زیرساخت های لازم، استفاده از تجهیزات روزآمد الکترونیکی و حفاظتی برای این حوزه تلاش مؤثری انجام شود. رئیس حراست شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: در شرایط حساس کنونی که در جنگ نابرابر اقتصادی و ظالمانه با دشمنان جمهوری اسلامی قرار داریم، حفاظت و امنیت از دارایی های ارزشمند صنعت نفت در دریای خزر جزو یکی از اهداف اصلی حراست شرکت ملی نفت است که با برنامه ریزی لازم و پایش نظارت های مدون این مهم در دستور کار قرار خواهد گرفت. دامغانی ضمن تشکر از کارکنان شرکت نفت خزر در راستای حفاظت و نگهداشت از این دارایی ارزشمند گفت: برگزاری نشست های دوره ای و امضای تفاهم نامه برای هم افزایی و تقویت فعالیت های امنیتی با سازمان های مرتبط در استان مازندران برای حفاظت از دارایی های صنعت نفت در شمال کشور در دستور کار است.
شرکت نفت مناطق مرکزی
عملیات تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی تنگ بیجار به منظور تأمین پایدار سوخت زمستانی غرب کشور و پایداری شبکه گاز و استمرار تأمین خوراک صنایع پایین دستی آغاز شد. با برنامه ریزی ها در شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و مناطق عملیاتی آن با هماهنگی ستاد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، تعمیرات اساسی این منطقه با استفاده از توان فنی و ظرفیت های داخلی این شرکت آغاز شد. محسن بیات، رئیس منطقه عملیاتی نفت شهر/ تنگ بیجار گفت: بر اساس برنامه ریزی ها به منظور تولید بخشی از سوخت زمستانی غرب کشور، نگهداشت تولید پایدار، صیانت از سرمایه های ملی، همه مراحل انجام این عملیات با اتکا به توانمندی داخلی و تلاش شبانه روزی کارکنان با استفاده از ظرفیت های موجود منطقه یادشده در کمتر از یک ماه انجام می شود.
وی تصریح کرد: انجام این تعمیرات با رعایت کامل پروتکل های پیشگیری از شیوع ویروس کرونا و رعایت الزام های اچ اس ای صنعت نفت و در هماهنگی کامل با پالایشگاه گاز ایلام انجام می شود.
بر اساس برنامه پیش بینی شده، در این فعالیت تعمیراتی، مواردی از جمله، تخلیه گاز و مایعات و سپس انجام عملیات توپک رانی ۴۲ کیلومتر خط ۱۸ اینچ انتقال گاز و چهار حلقه چاه ، اسپیدگذاری و ایمن سازی تأسیسات، برشکاری سرد و گرم، فیت آپ و جوشکاری نقاط معیوب، تعمیر و تنظیم شیرهای ایمنی فرایندی و غیرفرآیندی و سرانجام تعمیر و نصب دوباره شیرهای مختلف تأسیسات در دستور کار خواهد بود.
حوزه مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده و اداره آموزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، دوره آموزش «متوازن سازی کار و زندگی» ویژه بانوان شاغل در نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابعه را برگزار کرد.
فرانک حمیدی، مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده، هدف از برگزاری این دوره آموزشی را پاسخ به نیازهای روان شناختی بانوان شاغل عنوان کرد و گفت: دوره آموزشی مذکور، آغازگر سلسله دوره های آموزشی حوزه زنان است که با رویکرد نیازمحور سازمانی تعریف شده و به منظور تبیین برنامه های ابلاغی امور زنان شرکت ملی نفت ایران با سرفصل های توانمندسازی و توسعه شاخص های سلامت زنان شاغل به اجرا درمی آید.
وی افزود: تعریف توازن و شناسایی حوزه های مهم زندگی و کار، شاخص های توسعه فردی و توانمندسازی بانوان، عوامل برهم زننده توازن و پیامدهای بی توازنی بین محیط کار و زندگی از مهم ترین محورهای این دوره آموزشی هستند.
مشاور مدیرعامل در امور زنان و خانواده، ادامه داد: ایجاد توازن درونی بین خواسته ها، نیازها، افکار و گفتار، مدیریت عوامل ایجادکننده توازن، اولویت بندی مجدد متوازن سازی، متناسب با زمان قرار گرفتن فرد در موقعیت های مختلف، شناسایی و مدیریت عوامل برهم زننده توازن بین کار و زندگی مواردی است که بانوان شاغل باید نسبت به آن شناخت پیدا کنند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و پنج شرکت دانش بنیان، تفاهم نامه های مختلفی را در زمینه فناوری های موردنیاز این شرکت امضا می کنند.
این تفاهم نامه بین شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی و پنج شرکت دانش بنیان ریزسازگان تکین، ایده کاوان صنعت پردیس، صنعت کاران الکترونیک مراغه، پرتومبدا پرگاس (PMP) و یاور همگامان یزد به ترتیب درباره هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی، روباتیک و ساخت روبات های آتش نشان، تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، تولید برج های نور و پرژکتورهای فوق کم مصرف و دیگر تجهیزات سامانه هوشمند سوخت امضا خواهد شد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: شرکت های پتروشیمی در مسیر توسعه متوازن باید به تعهدهای خود در چارچوب شورای راهبردی پایبند باشند. پیام برزگر در مجمع عمومی سالانه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ضمن ارائه گزارشی از فعالیت ها و دستاوردهای این سازمان در سال ۱۴۰۰ اظهار کرد: اقتصاد صنعتی با تکیه بر انگیزه، تلاش و دانش والای منابع انسانی و گام برداشتن به سوی خودباوری در منطقه مورد توجه قرار دارد و در این زمینه به دنبال کاهش خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش هستیم. وی افزود: دستیابی به دانش های نو در صنعت پتروشیمی با جدیت در حال پیگیری است و شرکت های دانش بنیان در این مسیر می توانند نقش آفرین باشند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: توسعه مشارکت های مردمی و تحقق مسئولیت های اجتماعی صنعت پتروشیمی از عوامل تأثیرگذار در فرآیند توسعه است و باید شرکت های پتروشیمی در مسیر توسعه متوازن به تعهدهای خود در چارچوب شورای راهبردی پایبند باشند. برزگر با بیان اینکه باید فضای ایجاد اشتغال زایی در منطقه ماهشهر تسهیل شود، گفت: هلدینگ ها و شرکت های پتروشیمی می توانند با سرمایه گذاری های تازه و حرکت به سوی تکمیل زنجیره ارزش در این مسیر بیش از گذشته نقش آفرین باشند و در این زمینه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی آماده هرگونه همکاری است.
مجمع عمومی سالانه سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به ریاست مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با حضور هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی، هیئت مدیره سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و دیگر اعضا برگزار شد.
شرکت مبین انرژی خلیج فارس
مدیرعامل شرکت مبین انرژی خلیج فارس از تحقق صددرصدی برنامه تولید و فروش محصولات این شرکت در سال ۱۴۰۰ خبر داد. مهدی فرزانه در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت مبین انرژی خلیج فارس برای سال مالی ۱۴۰۰ با اشاره به اینکه توسعه پایدار و سودآوری را در چشم انداز این شرکت مدنظر داریم، اظهار کرد: ارزش شرکت مبین انرژی خلیج فارس در بازار سرمایه اکنون ۶۷۰ هزار میلیارد ریال است. وی پارسال را سالی پربار از نظر مقدار تولید، پایداری تولید و برآورده کردن تعهدهای مبین انرژی خلیج فارس به شرکت های پایین دستی دانست و افزود: بیشتر برنامه تولید محصولات و فروش شرکت در سال ۱۴۰۰ در مرز صددرصد محقق شده است.
مدیرعامل شرکت مبین انرژی خلیج فارس ادامه داد: افزون بر این، بعضی از محصولات این شرکت مانند آب شیرین، بخار، نیتروژن و هوای ابزار دقیق به ترتیب ۵ درصد، ۱۶ درصد، ۳ درصد و ۱۱ درصد بیشتر از برنامه سال در این شرکت تولید شده اند، ضمن اینکه رکورد مقدار تولید بخار، آب شیرین و آب تغذیه بخار از زمان تأسیس این شرکت تاکنون، پارسال ثبت شده است.
به گفته فرزانه، تنها اکسیژن کمتر از برنامه تولید شد که مشکل عمده آن به خود مشکلات واحدهای مصرف کننده عمده اکسیژن به دلیل شرایط فنی بازمی گشت و مشکلی از سوی شرکت مبین انرژی خلیج فارس برای تولید وجود نداشت. وی موفقیت نسبی در اصلاح فرمول قیمت گذاری و دریافت نرخ نامه جدید، موفقیت در اخذ معافیت مالیاتی از سال ۱۳۹۷ تا سال ۱۴۰۷ (معافیت از ۲۲.۵ درصد سود)، تأمین مالی کامل طرح آپادانا، پشتیبانی از ساخت داخل و حمایت از شرکت های دانش بنیان، دریافت گواهی عدم آلایندگی از سازمان محیط زیست، اتمام موفقیت آمیز بخش مکانیکال احداث آب شیرین کن جدید به روش RO و تحقق سود خالص شرکت مبین انرژی خلیج فارس بر اساس قیمت های تازه را از دستاوردهای این شرکت در سال ۱۴۰۰ دانست.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیر امور مالی شرکت ملی حفاری ایران گفت: پاداش بهره وری کارکنان خدمات پیمانکاری این شرکت به زودی به حساب بستانکاران ذی نفع واریز خواهد شد. سعید سلطانی نوروزی گفت: با پیگیری های به عمل آمده و براساس موافقت مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت، مراحل پرداخت این پاداش در دست اجراست. وی اظهار کرد: با توجه به خودگردان بودن شرکت از نظر درآمد و هزینه و برخوردار نبودن از هرگونه بودجه دولتی، به محض تأمین منابع مالی و نقدینگی پرداخت انجام می شود. مدیر امور مالی شرکت ملی حفاری ایران تصریح کرد: با پی جویی مستمر و مساعدت ویژه محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ماه های اخیر مطالبات مربوط به اجرای طرح طبقه بندی کارکنان پیمانکاری پرداخت و تأمین اعتبار و واریز مبالغ نفت کارت نیز به روزرسانی شده است و مجموعه همکاران (رسمی ، قراردادی، پیمانکاری) از این بابت مطالبات معوقه ای ندارند.
شرکت پالایش نفت تهران
مدیرعامل شرکت پالاش نفت تهران از احداث مزرعه خورشیدی ۵۰۰ مگاواتی برای نخستین بار در شرکت پالایش نفت تهران خبر داد. حامد آرمان فر در جشن عید سعید غدیر خم در تالار ولایت شرکت پالایش نفت تهران ضمن ترسیم اهداف و چشم انداز این شرکت اظهار کرد: با توجه به مصرف بالای سوخت در کشور نگاه ها نسبت به عملکرد پالایشگاه ها دقیق تر شده است. وی با اشاره به اینکه در سال گذشته ۵۰ درصد از سوخت هوایی کشور از پالایشگاه تهران تأمین شد، تصریح کرد: با وجود تحریم های ظالمانه علیه کشور خوشبختانه کارکنان خدوم شرکت با تبدیل تحریم به فرصت دریچه ای جدید به بحث تولید که همواره مورد تأکید مقام معظم رهبری (مدظله) است، باز کردند.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران چشم انداز شرکت پالایش نفت تهران را حرکت به سمت انرژی های تجدیدپذیر عنوان و تصریح کرد: شرکت پالایش نفت تهران نخستین شرکت پالایشی کشور خواهد بود که به منظور انرژی های پاک و تجدیدپذیر، مزرعه خورشیدی ۵۰۰ مگاواتی را احداث می کند که این مهم با برگزاری مناقصات در آینده ای نزدیک اجرا خواهد شد. در چشم انداز جدید نگاه ما علاوه بر تأمین سوخت، تأمین انرژی کشور است. آرمان فر به بحث کیفی سازی محصولات شرکت، تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی اشاره کرد و افزود: پالایشگاه تهران اگر به فروش محصولات کنونی اکتفا کند، در آینده محکوم به فناست. باید در مسیرتکمیل زنجیره ارزش و به روزآوری واحدهای فرآیندی به سمت پتروپالایشی شدن حرکت کنیم که خوشبختانه گام های مثبتی در این رابطه برداشته شده و بی شک منافع بلندمدت پالایشگاه مدنظر است.
وی ابراز امیدواری کرد با استفاده از توان متخصصان داخلی و همکاری با شرکت های دانش بنیان و با بهره برداری از پروژه CCR در سال ۱۴۰۳ با وجود چالش های موجود گام بلندی برای سودآوری شرکت و رعایت الزامات محیط زیستی و کمک به بهبود هوای تهران برداشته شود.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران در پایان سخنان خود ضمن قدردانی از کارکنان حاضر در تعمیرات اساسی شرکت گفت: تعمیرات اساسی که جلوتر از برنامه ریزی انجام شد در حال اتمام است که از تمامی کارکنان شرکت به ویژه کارکنانی که به هر نحوی با تعمیرات اساسی سروکار داشته اند، تشکر می کنم.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس گفت: به دستور وزیر نفت، کمیته یکپارچه مسئولیت های اجتماعی برای انسجام بخشی به فعالیت های این بخش و اجتناب از موازی کاری در این منطقه با محوریت سازمان منطقه ویژه پارس تشکیل شده است. سخاوت اسدی در نشست بررسی پروژه های مسئولیت اجتماعی صنعت نفت در محل استانداری بوشهر اظهار کرد: شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی منطقه ویژه، جدا از الزام های قانونی، مسئولیت اجتماعی خود را به صورت داوطلبانه انجام می دهند، زیرا معتقدیم منطقه پارس جنوبی محل زندگی و فعالیت همه ماست و برای توسعه آن دغدغه داریم. وی با تأکید بر اینکه کار مسئولانه برای مردم و انجام مسئولیت های اجتماعی را وظیفه خود می دانیم، تصریح کرد: هر جا نیاز به افزایش منابع باشد با وجود محدودیت ها مجوزهای لازم را دریافت می کنیم و در صورت جذب اعتبار و مدیریت درست و بهینه، منابع را افزایش خواهیم داد. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس با بیان اینکه مهم تر از جذب منابع، مدیریت بهینه منابع است و دستگاه های اجرایی استانی باید به این موضوع اهتمام کافی داشته باشند، گفت: به دستور وزیر نفت، کارگروه یکپارچه مسئولیت اجتماعی برای انسجام بخشی به بخش مسئولیت اجتماعی و اجتناب از موازی کاری در سطح منطقه با محور سازمان منطقه ویژه تشکیل شده است و متناسب با رویکرد دولت سیزدهم، وزارت نفت و مدیران عامل شرکت های منطقه، در این زمینه اقدام های خوبی را آغاز خواهیم کرد.
پالایش گاز بیدبلند
علی محمد پوررضا، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند از طراحی و ساخت فیلترهای شنی تصفیه آب در این مجموعه خبر داد. وی گفت: با توجه به احساس نیاز عملیاتی و به منظور کاهش کدورت و ذرات معلق در آب خام ورودی، کاهش و کنترل مواد شیمیایی برج خنک کننده و کنترل مؤثر پارامترهای شیمیایی و بیولوژی آب های صنعتی پالایشگاه، عملیات اجرایی پروژه نصب فیلترهای شنی تصفیه خانه آب تأسیسات شهید پرخیده توسط کارکنان این شرکت انجام شد. وی اظهار کرد: همه مراحل از جمله نیازسنجی، محاسبات، تهیه طرح توجیهی، شرح کار، طراحی و نقشه کشی آن از سوی اداره مهندسی پالایش و مهندسی عمومی انجام و مراحل اجرایی آن ازسوی همکاران عملیاتی تعمیرات و بهره برداری، با نظارت واحد مهندسی و توسعه و بررسی های بازرسی فنی انجام شد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند افزود: ادوات اصلی پروژه شامل الکتروموتورها، سه عدد فیلتر شنی با ظرفیت ۲۴۰ مترمکعب بر ساعت، لوله های اصلی، پمپ ها و شیرآلات سایز بالا زیرسازی و طراحی و ساخت استراکچر و ساپورت گذاری، بلور دمنده هوا، کابل ها و سوییچ گیرها با استفاده از تجهیزات موجود پالایشگاه اجرایی شد.
گفت وگو با همکار بازنشسته صنعت نفت:
مشعل خانواده بزرگ صنعت نفت به دلیل ماهیت کارشان، به ویژه آنهایی که در مناطق عملیاتی کار کرده اند، در دوران کاری خود، انواع سختی ها وچالش ها را تجربه و با آنها دست و پنجه نرم کرده اند. آنها دراین صنعت مخاطره آمیز یاد گرفته اند که موانع را با صبوری و پشتکار ازسر بگذرانند و ازهیچ تلاشی برای سربلندی وطنشان دریغ نورزند. آنان همین روحیه تلاشگر را در زمان بازنشستگی نیز حفظ می کنند و در این دوران نیز با غلبه بر ضعف ها و دشواری ها در عرصه های مختلف اجتماعی، هنری، ورزشی و... درخشان تر از گذشته حضور می یابند.
محمداسماعیل صالحی نجف آبادی، از جمله این افراد است که با 40 سال سابقه فعالیت درصنعت نفت، با صلابت و استوار این بار درعرصه ورزش دستی بر آتش دارد. وی در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» حرف هایی زده است از جنس بازنشستگی و فعالیت های مربوط به این دوران.
سال 1352 با مدرک فوق دیپلم برق به عنوان کارمند در واحد تعمیر و نوسازی تاسیسات در شرکت ملی نفت ایران پذیرفته شدم. سال های آغاز جنگ تحمیلی بود که به پالایشگاه اصفهان منتقل شدم و تا زمان بازنشستگی در این پالایشگاه مشغول فعالیت بودم. 40 سال ازعمرم در قسمت های مختلفی از پالایشگاه ها وپتروشیمی ها به منظور تعمیرات وبازسازی سپری شد تا اینکه سال1392 بازنشسته شدم.
شاید تصور خیلی از افراد درباره بازنشستگی و گذران این دوران این باشد که همه چیز تمام شده است و کار و فعالیت تعطیل می شود وفقط باید گذرعمرکرد، اما به نظر من این دوران خود شروع دیگری است برای انجام بسیاری فعالیت ها که در دوران کاری شاید خیلی نتوانسته باشیم به آن بپردازیم و بازنشستگی می تواند فرصت خوبی برای انجام آنها باشد.
شاید بیشترهمکارانم من را فعال عرصه ورزش بدانند تا یک بازنشسته نفت چرا که سالیان متمادی است حتی زمانی که در شرکت ملی نفت ایران مشغول فعالیت بودم، درعرصه ورزش نیز فعال بودم و موفق به کسب عناوین و رتبه های برتر ورزشی در سطح استانی و بین المللی نیز شدم.
درحقیقت ورزش بخش جدایی ناپذیر از زندگی من است. من همیشه تحرک داشته ام و تنها شرط بقا و ماندگاری خود را در همین تحرک و پویایی می دانم. زمانی که بازنشسته شدم، اوقات فراغت زیادی داشتم و تصمیم گرفتم باشگاه ورزشی پیشتازان دماوند نجف آباد را راه اندازی کنم؛ به همین دلیل نیز فعالیت های ورزشی خود رابه صورت حرفه ای دنبال کرده ام.
رشته اصلی ورزشی ام کوهنوردی است، امارشته های دیگر مثل دوومیدانی، شنا ودوچرخه سواری راهم به صورت حرفه ای دنبال می کنم. هنگامی که بازنشسته شدم، گویی جرقه امید باردیگر در من زنده شد وخوشحال بودم از این که فرصت بیشتری پیداکردم تابتوانم به آمال و رویاهایم درحیطه ورزش جامه عمل بپوشانم. راه اندازی این باشگاه ورزشی هم آرزویی بودکه خوشبختانه محقق شد و محور اصلی فعالیت آن هم رشته های ورزشی کوهنوردی و دوچرخه سواری است. در حقیقت هدف اصلی از انتخاب این دو رشته ورزشی، آشنایی با طبیعت بکر و ناشناخته بود.
خوشبختانه امروز با تداوم تلاش های خستگی ناپذیر همکاران، در بازه های زمانی متعدد برنامه های متنوعی در حوزه کوهنوردی و دوچرخه سواری ترتیب داده می شود و علاقه مندان هر دو رشته ورزشی در این برنامه ها حضور جدی و مستمر دارند.
حضور درمسابقات استانی دو ماراتن و کسب رتبه های دوم و سوم، برخی توفیقاتم در رشته دو و میدانی است. همچنین خاطرم هست درسال 97 به مسابقات دوماراتن کشور آمریکا اعزام شدم که این مسابقات با حضور پنج هزار نفر از نقاط مختلف دنیا برگزار شد و در آنجا موفق به کسب رتبه 14 شدم. سفربه آمریکا و شرکت در مسابقات دو ماراتن برای من تنها حضور در یک مسابقه ورزشی نبود بلکه در آن مدت زمان کوتاهی که در این کشور بودم، ده تا از ایالت های این کشور را با دوچرخه رکاب زدم و به مکان های ناشناخته ای قدم گذاشتم که برایم بسیار جذاب و لذت بخش بود. در رشته شنا و دو و میدانی فعالیت حرفه ای دارم، اما لذت وافری که از کوهنوردی و دوچرخه سواری بر من مستولی می شود، به ندرت در دیگر ورزش ها احساس می کنم. البته اشاره به این موضوع می تواند راهنمای بسیاری از گردشگران باشد. امکان دسترسی به مکان های ناشناخته تنها از طریق اتصال به سیستم ها و نرم افزارهای گردشگری است و توصیه اکید دارم که بدون تجهیز به چنین نرم افزارهایی به مکان های دوردست عزیمت نداشته باشند.
بله دوچرخه سواری نیز همچون کوهنوردی برایم جذاب است و در باشگاه ورزشی که مسئولیت اداره امور آن را به عهده دارم، برنامه ها و تورهای متنوع در این رشته ورزشی ترتیب داده می شود که به فراخور زمان و با توجه به شرایط آب وهوایی اجرا و برگزارمی شود و یکی از این برنامه ها که به تازگی انجام شده است، برگزاری تور دوچرخه سواری از منطقه باتومی شهربندری گرجستان درکنار دریای سیاه تا استانبول بود.
این تور دوچرخه سواری دربازه زمانی 8 تا 20 تیرماه امسال ازسوی جمعی ازعلاقه مندان به این رشته در مسیر یاد شده رکاب زده شد و هزینه اندک آن جذابیت این سفر را دو چندان کرد.
رکاب زدن درحاشیه دریای سیاه و گشت وگذار در شهرهای متعدد این نواحی، همچنین آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم کشورهای مختلف، جذاب و بی نظیربود. اینکه عنوان کردم با اندک هزینه ا ی این سفر انجام شد به این دلیل بود که وسیله ایاب وذهاب ما همان دوچرخه بود و سعی می کردیم شب ها در کنار سواحل دریا اتراق کرده تا هزینه اقامت را از دوش خود برداریم. تمام مکان های گردشگری این نواحی را بازدید کردیم. دستاورد این سفر که تجارب فراوانی در عرصه های ورزشی، فرهنگی و گردشگری را به همراه دارد، به قدری جذاب بود که بنا بر تصمیم هیئت دوچرخه سواری شهر نجف آباد اصفهان مقرر شد این روال در طول سال به صورت متناوب ادامه داشته باشد چرا که نه تنها روحیه بخش و شادی آفرین است بلکه تجارب گوناگونی نیز از این دست از سفرها حاصل می شود که می تواند در چگونگی مواجه شدن با تلاطم های زندگی امروزی راهگشا باشد.
بسیار زیاد علاقه مندم. همواره معتقد به اصل مطالعه در هرکار و حرفه ای حتی ورزش هستم و باور دارم که بدون مطالعه نباید دست به فعالیتی زد. البته ناگفته نماند که نه تنها مطالعه، بلکه مشورت گرفتن از افراد زبده و باتجربه هم تا حدود بسیار زیادی در موفقیت هر حرفه و یا رشته های ورزشی تاثیرگذار است.
از دوران نوجوانی وجوانی علاقه زیادی به مطالعه متون اجتماعی، تاریخی، همچنین مرور زندگینامه مفاخر، بزرگان و نخبگان مختلف در عرصه های علمی، فرهنگی و هنری داشته ام و هر زمان فراغتی دست می داد، به مطالعه می پرداختم. تحرک، مطالعه و روابط اجتماعی سه رکن اصلی و جدایی ناپذیر زندگی ام به شمار می آیند و همیشه این سه مولفه را سرلوحه کار خود قرار داده ام؛ چون معتقدم و باور دارم مادامی که این سه رکن در تمام ارکان زندگی ما انسان ها جاری و ساری نشود، نمی توان اتکا و امیدی به آینده ای روشن داشت. سلول های مغز انسان بر اثر تحرک است که جوان می ماند و تصمیم های درست و منطقی از دل آن خارج می شود. شادی و نشاط وصف ناشدنی تنها دریک انسان پویا به بار می نشیند و می تواند اعتماد به نفس بالایی را برای آدمی به ارمغان بیاورد؛ بنابراین به عنوان عضو کوچکی ازجامعه ایرانی توصیه به خواندن و مطالعه کردن دارم و امیدوارم جوانان این مرز و بوم بتوانند با مطالعه و کسب دانش، مهارت و تجربه، ایرانی آباد را در آینده ای نزدیک رقم بزنند؛ به طور قطع این جوانان سرمایه های عظیم این مملکت هستند و نباید نادیده انگاشته شوند.
از نقش همسرتان در زندگی و کارتان بگویید.
بی شک تمام موفقیت های زندگی ام را مدیون همسرم هستم. چرا که اگر گذشت و فداکاری های او نبود، شاید هیچ یک از این دستاوردها و مهم تر از آن حال خوب امروز من حاصل نمی شد. همسرم بهترین حامی و تکیه گاه من درطول این سال ها بود. تمام زحمات و سختی های فرزندان به دوش او بود چه زمانی که بنده شاغل بودم و چه بعد از بازنشستگی. همه سختی ها و مرارت های زندگی مشترک را به تنهایی به دوش کشید تا من بتوانم با آرامش وخیال راحت به فعالیت ها و علاقه مندی هایم بپردازم.
6 فرزند و 8 نوه دارم وهمه فرزندانم در مدارج بالای علمی تحصیل کرده اند؛ به قول معروف در حرفه و کسب وکار خود دستی بر آتش داشته و حرف برای گفتن دارند و تمام این پیشرفت ها را مرهون فداکاری های همسرم هستم که از همین جا مراتب سپاس و قدردانی ام را از ایشان ابراز می کنم.
حرفی هست که بخواهید از این درگاه بگویید.
پویایی و فعالیت هیچ گاه نباید متوقف شود به خصوص در دورانی که بازنشسته می شویم، زندگی در این دوران شکلی دیگر دارد و باید ادامه یابد و با علائقی که در خود داریم، این مسیر را ادامه دهیم. ورزش، مطالعه و تقویت روابط اجتماعی، ارکان مهمی هستند که می توانند در این مسیر بسیار راهگشا باشند به ویژه در دوران بازنشستگی.
ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم ویژه کارکنان وزارت نفت به میزبانی شهر تبریز برگزار شد.
حجت الاسلام امیر حاجی کمالی، مشاور وزير و رئيس شوراي اقامه نماز وزارت نفت گفت: این دوره از مسابقات با حضور ارزنده ۸۴ شرکت کننده برتر خواهر و برادر در رشته های تلاوت تحقیق، تلاوت ترتیل، حفظ ۵-۱۰-۲۰ جزء و كل قرآن كریم و همچنین مفاهیم قرآن كریم از چهار شركت اصلی تابع وزارت نفت و ستاد وزارت نفت برگزار شد.
وی افزود: نهادینه كردن فرهنگ قرآن كریم در وزارت نفت از اهمیتی ویژه برخوردار است و رویكرد ما، شناسایی و پرورش نخبگان قرآنی و منتسبین به كلام وحی الهی برای دستیابی به سازمانی متعالی از منظر اسلامی- قرآنی است و این مسیر را با اولویت بسیار بالا تا حصول نتایج مشهود دنبال خواهیم کرد.
وی افزود: داوری این دوره از مسابقات نیز از سوی داوران مطرح كشوری در دو بخش برادران و خواهران انجام شد و در كنار تیم داوری، اساتید راهنما تلاوت حافظان و قاریان را بررسی کردند و نكات آموزشی لازم را به آنان انتقال دادند. در ضمن كارنامه آموزشی هر یك حافظان و قاریان نیز پس از تلاوت به آنان تقدیم شد.
این مسابقات ۲۵ تا ۲۷ تیرماه در شهر تبریز و به میزبانی شركت ملی صنایع پتروشیمی ایران برگزار شد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
روز مباهله، روزی است که پیامبر مکرم اسلام(ص) عزیزترین عناصر انسانی خود را به صحنه می آورد.
نکته مهم در باب مباهله این است: «و انفسنا و انفسکم» در آن هست؛ «و نسانا و نساکم»در آن هست؛ عزیزترین انسان ها را پیغمبر اکرم انتخاب می کند و به صحنه می آورد برای محاجه ای که در آن باید تمایز بین حق و باطل و شاخص روشنگر در معرض دید همه قرار بگیرد.
هیچ سابقه نداشته است که در راه تبلیغ دین و بیان حقیقت، پیغمبر دست عزیزان خود، فرزندان خود و دختر خود و امیرالمومنین را - که برادر و جانشین خود هست - بگیرد و بیاورد وسط میدان؛ استثنائی بودن روز مباهله به این شکل است. یعنی نشان دهنده این است که بیان حقیقت، ابلاغ حقیقت، چقدر مهم است؛ می آورد به میدان با این داعیه که می گوید بیاییم مباهله کنیم؛ هر کدام بر حق بودیم، بماند، هر کدام بر خلاف حق بودیم، ریشه کن بشود با عذاب الهی. (22 آذر 1388)
پدر و مادر حقی ممتاز و بي نظير بر گردن فرزندان دارند؛ از اين رو مستحق اکرام و تعظيم هستند؛ البته فرزندان نیز در اين زمینه مسئولیت های بسيار مهم و ارزشمند به عهده دارند.
رعايت حقوق و احترام به والدین، آثار معنوي بسيار ثمربخشي دارد و حتي در امور دنيوي فرزندان نیز تأثير گذار است. تضييع حق والدین و انجام ندادن وظايف از سوي اولاد، آثار زيانبار و جبران ناپذيري در دنيا و آخرت برايشان در پي خواهد داشت. به دلیل اهميت این موضوع و ضرورت توجه به نکات بسيار ظريف در اين مورد، بخشي از راهکارهاي عملي در اداي حقوق و بزرگداشت مقام پدر و مادر تقدیم خوانندگان می شود.
با والدین نيکو سخن بگوييد و اگر آنان را ناراحت کرده ايد، بکوشيد تا خوشحالشان کنيد.
در نيکي کردن به پدر و مادر، خوب و بد بودن آنها ملاک نیست، حتي بايد به والدين غير مومن نیز نيکي کرد.
اگر امر به حرامي کردند، اطاعت نکنيد و اگر اطاعت از آنان ممکن نبود، حق بدرفتاري نداريد.
لازم است پس از درگذشت آنان به ايشان احسان کنيد؛ برايشان نماز بخوانيد، از طرف آنها حج برويد،
از طرف آنان روزه بگيريد، برايشان استغفار کنيد و...
پس از مرگ والدین، تعهدات و بدهي هايشان را ادا ودوستان آنها را نيز اکرام کنيد.
پيش از آن که چيزي از شما بخواهند، حاجتشان را بر آوريد.
در حضورشان با احترام بنشينيد، صداي خود را از صداي آنها بلندتر نکنيد و در چشمانشان خيره نشويد.
با دست و چشم به آنها اشاره نکنيد و آنان را به اسم صدا نزنيد.
جلوتر از ايشان راه نرويد (مگر آن که ضرورتي داشته باشيد) و قبل از ايشان ننشينيد.
اگر عصباني شدند، به آنان خشوع کنيد و در همه حال از آنان تشکر کنيد.
مراقب باشيد، هيچ گاه به ايشان دشنام ندهيد و بکوشيد تا هرگز آنان را خشمگين نسازيد.
تا حد ممکن در برآوردن نيازها و تأمين هزينه آنان بکوشيد.
هر قدر مي توانيد به والدین نيکي کنيد و هرگز در مقابلشان تکبر نورزيد.
در خواست هايشان را برآورده سازيد (هر چند به آن نياز نداشته باشند) و چنانچه در حق شما بدي کردند؛ در مقابل، برايشان استغفار و طلب خير کنيد(اجزهما بالاحسان احسانا و بالسيئات غفرانا).
در مجالس، بالاتر از ايشان ننشينيد و دست خود را بالاي دست ايشان نگيريد.
اگر از شما خواستند پيش آنان بمانيد، در حد امکان از ايشان جدا نشويد.
در احسان به والدين، جانب مادر را بيشتر مراعات کنيدو به وصيت هايشان عمل کنيد.
ديون (بدهي ها) آنان را ادا کنيد (در صورت توانايي).
اگر بين امر و نهي والدين تعارضي بود؛ اگر ممکن است، رضايت هر دو را جلب کنيد و گرنه جانب مادر را ترجيح دهيد.
اگر شما را به خوردن غذاي شبهه ناک امر کردند، اطاعت کنيد.
اگر در وقت نماز شما را به کاري امر کردند، نماز را به تأخير انداخته و فرمان آنان را اطاعت کنيد.
اگر در واجبات کفايي شما را نهي کردند، آن واجب را ترک کنيد.
از آزار ديگران نسبت به والدين جلوگيري کنيد.
پيش از آنان شروع به خوردن غذا نکنيد.
در مجالس، روي خود را از ايشان بر نگردانيد و کاري نکنيد که ديگران به پدر و مادر شما بد بگويند.
در وقت ورودشان از جا برخيزيد.
مراقب سلامت آنان باشيد و اگر نياز به پزشک و... دارند، اقدام کنيد.
هرگز براي والدین آرزوي مرگ نکنيد و از آنان بخواهيد تا در حق شما دعا کنند؛ دعاي والدين در مورد فرزندان مستجاب است.
غيبت ايشان را روا مداريد و نگذاريد ديگران از آنها غيبت کنند.
در مواقع مختلف مدافع آنها باشيد البته تا جايي که حق ديگران تضييع نشود.
نقاط ضعف آنان را براي ديگران بازگو نکنيد (مگر موارد خاص).
صفات نيک آنان را در حضور و غيابشان يادآور شوید و محبت خود را به آنان آشکار کنيد.
هر چه مي توانيد در برابرشان تواضع کنيد و از ايشان تقاضايي نکنيد که موجب شرمندگيشان شود.
بدي هايشان را فراموش کنيد و تکرار نکنيد.
سعي کنيد هيچ وقت خوبي هايتان را به رخ آنان نکشيد (مگر اين که ضرورتي داشته باشيد).
براي پدر و مادر و ذوي الحقوق والدين خود نيز دعا و احسان کنيد.
نيکي به پدر و مادر را به بهانه اين که آنان هنوز جوان هستند، ترک نکنيد و لزوم احترام ايشان را به اعضاي ديگر خانواده گوشزد کنيد.
در حد امکان، زمينه تفريح، گردش و زيارت را برايشان فراهم آوريد.
هرگز صريحا به آنان جواب رد ندهيد.
سه روز پس از قبول قطعنامه 598 از سوی جمهوری اسلامی ایران در 31 تیرماه 1367 ارتش عراق در عملیاتی که خود آن را «توکلنا علی الله 4» می نامید، با به کارگیری سه لشکر پیاده، یک لشکر زرهی و تیپ های گارد از پنج محور به مرزهای جنوبی جمهوری اسلامی ایران حمله کرد.
این تجاوز بستری برای تجاوز منافقین را فراهم کرد؛ تهاجمی که سه روز بعد به نام «فروغ جاویدان» به وقوع پیوست. منافقین با عبور از گردنه پاتاق وارد شهر کرند شدند. درحالی که تانک های عراق با آرم منافقین پیشاپیش متجاوزان حرکت می کردند.
منافقین در تحلیل خود درباره توجیه تجاوز به ایران این گونه بیان می کردند که ماشین اقتصاد جمهوری اسلامی ایران با جلوگیری از صدور نفتش تعطیل شده، به همین جهت و در اثر فروپاشی اقتصادی تضادهای درونی جامعه ایران نمود پیدا کرده است و دیگر نظام نیرو برای تأمین جبهه ها را ندارد.
هجوم گسترده منافقین تا تنگه چهارزبر ادامه یافت. در این تنگه در عملیاتی تأخیری رزمندگان سپاه پاسداران به ویژه تیپ حضرت قائم توانستند با مقاومتی جانانه مانع از پیشروی منافقین و عبور آن ها از تنگه چهارزبر شوند. با انجام این عملیات تأخیری مقدمات عملیات اصلی انهدام منافقین فراهم شد. این گونه بود که عملیات اصلی با نام «عملیات مرصاد» در پنجم مرداد سال 1367 با رمز «یا صاحب الزمان ادرکنی» به فرماندهی سپاه پاسداران و با پشتیبانی هوانیروز ارتش در سه محور چهارزبر، اسلام آباد و جاده قلاجه آغاز شد.
تهاجم منافقین در وضعیتی انجام شد که کمترین اطلاعاتی از جبهه منافقین متجاوز در اختیار نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نبوده، کلیه اطلاعات موردنیاز در حین نبرد به دست می آمد.
در محور چهارزبر، نیروهای سپاه و بسیج با استقرار روی ارتفاعات چهارزبر راه پیشروی منافقین را در جاده اسلام آباد – کرمانشاه سد و ضربات مهلکی را بر سر سازمان رزم منافقین وارد کردند. منافقین که با وعده های خیالی سرانشان به جمهوری اسلامی حمله کردند، به خیال خودشان در پی ساقط کردن نظام جمهوری اسلامی ایران در کوتاه ترین زمان ممکن بودند؛ به همین دلیل بسیاری از سران و مهره های اصلی فرقه منافقین در این عملیات شرکت داشتند که پس از شکست یا به هلاکت رسیده یا به اسارت درآمدند.
پس از دستگیری بسیاری از عوامل منافقین در این عملیات، وجود کروکی های جماران در جیب منافقین نشان از برنامه وسیع و متوهمانه آنان برای تصرف تهران در کوتاه ترین زمان ممکن را داشت.
صدام حسین، رئیس رژیم بعث عراق، تصور می کرد با حمله مجدد به خاک ایران و با به کارگیری نیروهای منافقین، ایران در وضعیتی قرار خواهد گرفت که برای رهایی از آن و سد تهاجم نظامی دشمن، حاضر است به رژیم بعث چک سفید بدهد و پای هر قراردادی را امضا کند، اما چنین نشد. یک بار دیگر مردم ایران مشتاقانه به جبهه های جنگ روی آوردند و توانستند بار دیگر دشمن را از خاک خود برانند.
گفت و گوی مشعل با سرمربی جدید نفت آبادان :
آرش جعفری علیرضا منصوریان، پس از یک فصل حضور در آبادان با مدیران باشگاه صنعت نفت برای ادامه همکاری در فصل جدید به توافق نرسید تا رضا پرکاس به عنوان سرمربی جدید، هدایت تیم فوتبال صنعت نفت در لیگ برتر بیست و دوم را به عهده داشته باشد.
رضا پرکاس که اصالتا آبادانی است، در آلمان دوره های مربیگری را طی و حتی مربیگری کرده است. او قبلاً به عنوان مربی در صنعت نفت کارکرده و برای همین با جو آبادان و فوتبال این شهر غریبه نیست.
در خصوص حضور دوباره او در آبادان و تیم صنعت نفت و اینکه چه برنامه هایی برای موفقیت تیم فوتبال این شهر دارد، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
ابتدا باید بگویم به عنوان یک آبادانی کار کردن در شهرم و تیم نفت یک افتخار است. من هم مانند چند گزینه دیگر، پیشنهاد سرمربیگری را از سوی باشگاه دریافت و سپس برنامه خودم را ارائه کردم. درنهایت باشگاه با من صحبت های نهایی را انجام داد و پس از توافقی که داشتیم، اکنون در خدمت مردم آبادان هستیم.
قرارداد من دو ساله است. مردم آبادان دوست دارند وقتی با بازیکنی قرارداد بسته می شود، آینده را هم در نظر بگیرند. اکنون سیاست کلان باشگاه همین است. با من هم دوساله قرارداد بستند و این می تواند نویدبخش ثبات در کادر فنی باشد.
برنامه من در وهله اول، روی بازیکنان جوان و آینده دار خوزستانی است، بخصوص جوانان آبادانی. ما اگر جوانان خوبی را به فوتبال بیاوریم، در سال های بعد هم می توانیم از آنها استفاده کنیم و سرمایه ای خوب در باشگاه برای حداقل چند سال داشته باشیم. شما اگر چنین جوانانی داشته باشید، می توانید بگویید سال بعد هم با همین بازیکنان و کادر فنی، کار خود را ادامه می دهید. ثبات در بخش مربیگری هم مانند ایجاد ثبات در بین بازیکنان بسیار تأثیرگذار است. از این لحاظ باید بازیکنانی را انتخاب کنیم که فوتبال آبادان را جلو ببرند. اینجا شهری است که فوتبال، جزئی از زندگی مردم است. باید به بهترین شکل از این جمله استفاده کنیم. فوتبال باید بدرخشد تا زندگی مردم را نشان بدهد.
یکی از مشکلات عمده، مشکل مالی است؛ البته مشکلات مالی سال های اخیر صنعت نفت، برای این فصل حل شده و مدیریت باشگاه در این زمینه خیلی تلاش می کند، به طوری که هرسال از تجربه سال های قبلی استفاده کرده اند و برای جذب منابع مالی جدید، وارد مذاکره می شوند.از سوی دیگر نمایندگان مجلس قول همکاری داده اند و مدیریت صنعت نفت نیز با جدیت کار می کند. من با این دیدگاه آمده ام؛ البته صنعت نفت، جزو باشگاه هایی است که چون بودجه شان را به ادارات پایین تر تفویض می کنند، کار تأمین بودجه آنها از لحاظ اداری مقداری زمان بر می شود. با این وجود جز محدود یا تنها باشگاهی هستیم که پول بازیکن را می دهد. اگر کار دیر یا زود هم شود، قطعا پرداختی ها را انجام می دهیم. شاید برخی باشگاه ها ابتدا پولی را پرداخت کنند؛ اما پرداخت های بعدی بازیکن یا مربی مدت زمان زیادی طول می کشد. من به روزهای خوب خیلی امیدوارم.
امیدوارم تجربه و دانشی که از فعالیت در آلمان یا سایر کشورها در پست سرمربیگری و مدیریت فنی به دست آورده ام، به فوتبال آبادان و در ادامه خوزستان و ایران تزریق شود. من آمده ام که ابتدا به فوتبال آبادان و سپس فوتبال کشورم کمک کنم.
تاکنون مسؤولان باشگاه نشان داده اند که خیلی با من هماهنگ هستند. باید از اعتماد هیأت مدیره و مدیر فنی باشگاه تشکر کنم. هواداران و فوتبال دوستان صنعت نفت در تمام دنیا و حتی از آمریکا نیز با من تماس داشتند و خوشامدگویی کردند. قرار بر این شد که با هماهنگی و همدلی همه جانبه، بتوانیم بهترین ها را در این فصل برای صنعت نفت رقم بزنیم. باید سعی کنیم به خاطر مسائل پیش آمده و حوادث ناگواری که به دنبال ریزش ساختمان متروپل رخ داد، بار دیگر دل مردم آبادان شاد شود. من دوست دارم آبادان که در فوتبال ایران شناخته شده است، بار دیگر بدرخشد و فوتبال خوبی را به نمایش بگذارد؛ زیرا ظرفیت و پتانسیل زیادی در این شهر وجود دارد.
بله تا حدودی. عبدالرضا برزگری با ما همکاری می کند. در یکی، دو روز هم مسعود عالی پور در کنار ما بود، اما متوجه شدیم که با فولاد قرارداد دارد. به همین دلیل کادر را در روزهای آتی کامل تر می کنیم تا به صورت جدی و حرفه ای تر کار را شروع کنیم.
بله، این کار انجام می شود؛ اما باید بررسی کنم. قطعا دو، سه مربی دیگر اضافه خواهند شد. احتمال دارد یکی از مربیان برزیلی که در امارات با من همکاری کرده، به صنعت نفت بیاید. صحبت های اولیه را انجام داده ایم.
در نقل و انتقالات هم فعال بودید و چند بازیکن جذب کردید و درعین حال چند بازیکن هم از جمع شما جدا شدند.
بله، چند بازیکن خوب جذب کردیم و همانطور که گفتید، چند بازیکن هم جدا شدند. تیم باید با بازیکنان خوب بسته شود. هر مربی، فلسفه کاری دارد و سعی می کند با یک سیستم کار کند و بر مبنای آن بازیکن بگیرد یا با توجه به بازیکنانی که در اختیار دارد، ببیند که کدام سیستم به درد تیم می خورد و با همان کار کند. قطعاً بازیکنانی که می آوریم باید تجربه داشته باشند و البته کیفیتشان هم خوب باشد. ما باید تاکتیک پذیر بوده و بسرعت در مسائل تاکتیکی رشد کنیم. نفرات بومی در اولویت هستند؛ بازیکنان بومی که به تیم کمک کنند. اگر بخواهیم بازیکن جوان جذب کنیم، اولویت با آبادانی هاست. پس جذب بازیکنان خوزستانی را در اولویت قرار می دهیم. باید ترکیبی انتخاب کنیم که هم برای امسال و هم سال بعد به کارمان بیاید.
از الان زود است درباره جایگاه تیم صحبت کنیم؛ اما قطعا طوری بازی می کنیم که باعث شادی هواداران شود. ما می خواهیم در نیمه بالایی جدول باشیم. باید وارد لیگ شویم و بعد از گذشت چند هفته و شناخت حریفان در مورد جایگاه حرف بزنیم؛ اما می توانم بگویم پتانسیل خوبی برای درخشش در لیگ داریم. مطمئن باشید که می خواهم نفت را به جایگاه واقعی اش برسانم.
گروه كوهنوردي شركت گاز استان خوزستان در تیرماه ١٤٠١ به قله 3550 متری دومیر در استان مرکزی صعود کردند.
31 نفر از کارکنان شرکت گاز استان خوزستان، طبق تقویم آكادميك كوهنوردي این شرکت، با حضور دراستان مرکزی و شهر دلیجان، طی 4 ساعت کوهپیمایی در مسیری سخت و سنگلاخی که با وزش باد همراه بود، موفق شدند به قله 3550 متری دومیر صعود کنند.
قله دومیر به ارتفاع 3550 متر، بلندترین قله استان مرکزی است، ازاین رو در بین قلل سیمرغ جای می گیرد. این کوه در ۳۴ کیلومتری شرق شهر دلیجان و در ۳۵ کیلومتری غرب کاشان قرار دارد. از مناطق مجاور دومیر می توان به روستای قلهر در جنوب غربی، روستای نشلج در شمال، روستای مراق در شرق و روستای مزوش در غرب آن اشاره کرد.
مسابقات شنای آزاد با حضور 70 شناگر نفتی در قالب 7 گروه سنی در استخر شهید اشتری جزیره خارگ برگزار شد.
به همت امور ورزش پایانه نفتی خارگ، یک دوره مسابقات شنای آقایان به مناسبت گرامیداشت عید سعید قربان با مشارکت 70 شناگر در قالب 7 گروه سنی در ماده 30 متر آزاد برگزار و با شناخته شدن نفرات برتر هر گروه سنی،جوایزی به رسم یادبود به آنها اهدا شد.
نفرات برتر در رده های مختلف به این شرح است:
در رده سنی 46 سال به بالا، اکبر ایمانی به مقام اول رسید. نادر شمس نایب قهرمان شد و مقام سوم نیز به کمال نوذری رسید. در رده سنی 39 تا 45 سال، مهدی خلیلی موفق شد قهرمان شود؛ اردلان فریور به مقام دوم رسید و حامد خوشبخت هم مقام سوم را کسب کرد.
در رده سنی 32 تا 38 سال، سعید شریفی مقام اول را کسب کرد. عماد عرب زاده به مقام دوم رسید و مهران حیدری در رده سوم قرار گرفت.
در رده سنی 25 تا 31 سال فرهاد قادری به مقام اول رسید. محمد قایدزاده نایب قهرمان شد و وحید عرب زاده در سکوی سوم ایستاد. در رده سنی 18 تا 24 سال، سجاد منظری قهرمان شد. امیرمحمد شمس به مقام دوم رسید و امیرعباس صالحی منش مقام سوم را کسب کرد.
در رده سنی 11 تا 17 سال، علی سیاف مقام اول را کسب کرد. رضا سیاف به مقام دوم رسید و بنیامین خواجه عیدی در سکوی سوم قرار گرفت.
در رده سنی زیر 10 سال، شاهین جعفر ابراهیمی به مقام اول رسید. ابوالفضل اسلامی دوم شد و سوشیا اسدی مقام سوم را به دست آورد.
یک دوره مسابقات بدمینتون به مناسبت ۵ جولای، روز جهانی بدمینتون، به میزبانی شرکت پالایش گاز بیدبلند در سالن شهید کاوه پیشه در شهر میانکوه برگزار شد. 30 نفر از فرزندان دختر نفتی به همراه مادران خود در مسابقات بدمینتون در دو گروه آزاد دوبل (مادر و دختر) و انفرادی به رقابت پرداختند که در پایان با توجه به نتایج کسب شده، نفرات برتر در هر دو رده مشخص و معرفی شدند. در پایان این دوره از مسابقات، طی مراسمی، هدایا و لوح تقدیر از سوی امور ورزش شرکت پالایش گازبیدبلند به نفرات برتراهدا شد.
نتایج مسابقات بدمینتون به این شرح است:
بخش دوبل مادر و دختر:
نرجس شیبانلو و اکرم محمدپور مقام اول را کسب کردند. آیسا چراغی و فاطمه ارادی به مقام دوم رسیدند. الهه یوسفی مکوندی و سمانه یوسفی، بهار بهرامی و مینو قنواتی به طور مشترک، مقام سوم را به دست آوردند.
بخش انفرادی آزاد:
ناهید درواح به مقام قهرمانی رسید. یلدا ممبینی به مقام دوم را کسب کرد و فاطمه قنواتی بر سکوی سوم تکیه زد.
هادی افشار، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در ادامه بازدید از اماکن و باشگاه های ورزشی در اختیار مناطق عملیاتی، در سفر به شیراز، به همراه منصور قنبرزاده ، مدیرکل سلامت و تربیت بدنی ؛ایری، رئیس ورزش قهرمانی و رضایی نژاد، رئیس باشگاه تهرانسراز امکانات ورزشی شرکت زاگرس جنوبی(نفت مناطق مرکزی) بازدید کرد.
در این برنامه که منصور قنبرزاده مدیرکل سلامت و تربیت بدنی و کبوتران معاون سلامت اداره کل نیزحضور داشتند، ضمن بازید از سالن ها و فضاهای ورزشی، مشکلات و چالش های موجود در ورزش این شرکت از سوی محمدی مدیرعامل شرکت زاگرس جنوبی و گل محمدی رئیس امور ورزش نفت مناطق مرکزی بیان شد و راهکارهای مناسب برای ارتقای سطح سلامت و ورزش همگانی در بین کارکنان وخانواده آنها، مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.
در ادامه بازدید از امکانات باشگاه ها و امکان ورزشی، مسؤولان ورزش نفت همچنین از مناطق عملیاتی در منطقه آغار بازدید و نشستی مشترک با مسؤولان شهر فیروزآباد، مهدی فروردین نماینده مردم فیروزآباد در مجلس شورای اسلام و جمشیدی فرماندار برگزار کردند. دراین نشست، پیرو تقاضا و مکاتبه نماینده مجلس و دستور مساعدت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مبنی بر تشکیل باشگاه ورزشی و فعالیت در بخش قهرمانی با توجه به فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی که از زیرمجموعه های شرکت نفت مناطق مرکزی در منطقه آغار و فیروزآباد است؛ بر حمایت از ورزش در قالب مسؤولیت های اجتماعی تاکید شد.
گفتنی است، میدان گازی آغار از میدان های گازی ایران است که در فاصله ۱۱۰کیلومتری جنوب شرقی شیراز و در مجاورت شهر قیر از توابع شهرستان فیروزآباد در استان فارس قرار گرفته است. این میدان گازی از میدان های تحت مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به شمار می آید که در محدوده عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی قرار دارد.
کشتی گیر فرنگی کار مناطق نفت خیز جنوب به مدال طلای نونهالان آسیا رسید.
رقابت های کشتی فرنگی قهرمانی نونهالان آسیا (2022) در کشور منامه بحرین برگزار شد و علیرضا محمدحسینی، کشتی گیر مناطق نفت خیز جنوب - اهواز موفق به کسب مدال طلای وزن 62 کیلوگرم شد.
مسابقات وزن 62 کیلوگرم با حضور 6 کشتی گیر در دو گروه 3 نفره و به صورت دوره ای برگزار شد. علیرضا محمدحسینی در مبارزه نخست با نتیجه 4 بر یک مقابل نوریسلام اوسکونبایف از قرقیزستان به پیروزی رسید. وی در دیدار بعدی با نتیجه 8 بر 5 مغلوب وارون از هند شد و به عنوان نفر دوم گروه خود به مرحله نیمه نهایی راه یافت. محمدحسینی در این مرحله با نتیجه 10 بر یک محمد عبدوحکیم زودا از تاجیکستان را مغلوب کرد و به دیدار فینال راه یافت. حسینی در این دیدار برای بار دوم به مصاف وارون از هند رفت و با نتیجه 9 بر صفر این کشتی گیر را از پیش رو برداشت و به مدال طلا دست یافت.
تیم ملی کشتی فرنگی نونهالان ایران با کسب چهار مدال طلا، سه نقره و سه برنز به عنوان قهرمانی آسیا رسید.
گروه کوهنوردان گاز خوزستان طی دو برنامه جدا موفق شدند به قلل سماموس به ارتفاع ۳۷۲۱ متر (بلندترین قله استان گیلان) وخرونرو به ارتفاع ۳۵۲۰ متر بین استان سمنان و مازندارن صعود کنند.
همکاران کوهنورد گاز مازندارن، ابتدا به قله سماسوس صعود کردند. در این صعود، آقایان دنگ پیایی، عرب، تقوی، سلیمانی، شیرافکن، خالقی، شفیع زاد، خانپور، اصغری، مدانلو و افشار حضور داشتند.
سُماموس، بخشی از رشته کوه البرز با نام قله سُمام و با ۳۷۲۱ متر ارتفاع است که مرتفع ترین قله مشرف به دریای خزر و بلندترین قله استان گیلان محسوب می شود و در شهرستان رودسر قرار دارد.
بعد از این صعود، کوهنوردان گاز مازنداران به قله خرونرو به ارتفاع ۳۵۲۰ متر صعود کردند. در این صعود آقایان عرب، دنگ پیایی، تقوی، سلیمانی، خالقی، عباس زاده، مدانلو، کیانژاد، خانپور، اصغری، کاظمی، افشار و خانم ها ابراهیمی، بهرامی و یزدانیان حضور داشتند.
گفتنی است، حبیب پور به عنوان مربی، هدایت گروه را به عهده داشت.
رشته کوه نِرو (که مرز بین استان های سمنان و مازندران به شمار می آید) را می توان از بکرترین و زیباترین مناطق مازندران به شمار آورد؛ خط الرأسی با دیواره ها و دره های بی شمار. این قله با ارتفاع ۳۵۲۰ متر از فنی ترین قللی است که صعود به آنها به تجربه و پشتکار بسیار نیاز دارد. این رشته کوه از منطقه خطیر کوه در سوادکوه آغاز می شود و در منطقه فینسک در منطقه پشتکوه سمنان به پایان می رسد. بلندترین قله رشته کوه نرو، به نام خرونرو است.(در زبان محلی، خرو به معنای چشمه کم آب و نرو به معنای چشمه پرآب است.)
مجموعه ورزشی روباز با متراژ حدود یکهزار مترمربع در منطقه عملیاتی نار و کنگان، احداث و راه اندازی شد.
رئیس امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: این مجموعه چندمنظوره در کمپ اقامتی خلیج فارس در ناحیه عملیاتی کنگان احداث و راه اندازی شده است.
آرش فدعم در ادامه افزود: پس از شیوع بیماری کرونا و تعطیلی اماکن ورزشی، احداث زمین های ورزشی روباز باهدف ترویج کارکنان به ورزش و ایجاد شادابی و نشاط روحی، در دستور کار امور ورزش قرار گرفت.
فدعم با اشاره به اینکه اجرای این پروژه حاصل همکاری مشترک امور ورزش و منطقه عملیاتی نار و کنگان (به عنوان مجری) بوده است، ادامه داد: این مجموعه شامل ۷۲۲ مترمربع زمین چمن فوتبال و ۱۹۰ مترمربع زمین والیبال و بدمینتون است که با استفاده حداکثری از ظرفیت های داخلی طی مدت زمان شش ماه احداث شد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته نیز مجموعه ورزشی روباز مجتمع رفاهی میلاد در ناحیه عملیاتی نار راه اندازی شده بود، گفت: با بهره برداری از این زمین ورزشی، سرانه ورزشی کارکنان منطقه عملیاتی نار و کنگان از ۵.۸۵ مترمربع به ۶.۵ مترمربع ارتقا یافت.
منطقه عملیاتی نار و کنگان، یکی از مناطق عملیاتی پنجگانه شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی است که در حوزه جغرافیایی شهرستان های جم و کنگان در استان بوشهر قرار دارد و خوراک مورد نیاز پالایشگاه گاز فجر جم را تأمین می کند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات