وصول درآمد حاصل از فروش نفت ۵۸۰ درصد افزایش یافت
همسویی ارزی برای دور زدن تحریم ها
تعمیرات اساسی در گرمای نفسگیر 50 درجه
اجرا و نهاییسازی قراردادهای نفت و گاز در دولت سیزدهم
وقتی ایدههای فنآوران ایرانی به بار مینشیند
قدمگاه شهدای خطوط لوله و مخابرات نفت
افتتاح یک شعبه بانک اختصاصی و پرداخت وام 9 درصدی
سردرگمی سیاستگذاران غربی در پی شرایط پرنوسان بازار نفت
واحدهای پشتیبانی نقش محوری در تحقق کارکرد دکلها دارند
تفاهمنامه ۵ هزار میلیارد تومانی برای توسعه صنایع پاییندستی
ماتم حسین(ع) از زبان امام رضا(ع)
آرزویم حضور در تیم ملی و قهرمانی المپیک است
پایانه های نفتی ایران قهرمان مسابقات فوتسال چهارجانبه جام امامت و ولایت
وزیر امور اقتصادی و دارایی:
وزیر امور اقتصادی و دارایی از وصول ۵۸۰ درصدی درآمد حاصل از فروش نفت، میعانات گازی و ۲۰۰ درصدی درآمد حاصل از مالیات در۴ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و تأکید کرد: دستور کاری برای افزایش قیمت بنزین در سال ۱۴۰۱ وجود ندارد.
سید احسان خاندوزی گفت: با توجه به افزایش صادرات نفتی و نرخ تبدیل ارزی در قانون بودجه سال ۱۴۰۱، شاهد افزایش ۵۸۰ درصدی وصول درآمد حاصل از صادرات نفت و میعانات به خزانه در ۴ ماه نخست امسال بودیم و این موارد از موارد ذیل تبصره ۱۴ بود که سبب شد دولت با تنخواه کمتری وضع مالی خود را سامان دهد.
وی از رشد ۴۸ درصدی درآمدی منابع بودجه نسبت به مدت مشابه پارسال و افزایش ۱۶ درصدی هزینه ها خبر داد و گفت: دولت روی این موضوع متمرکز بود تا بتواند درآمد پایدار بیشتری کسب کند. این یعنی جبران کسری بودجه در دستور کار دولت بود و در ۴ ماه نخست امسال محقق شد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره آخرین وضع صدور مجوز در درگاه ملی گفت: یکی از نقاط مورد تأکید دولت در سال کمک به تولید، کاهش هزینه ها و رفع موانع تولید از جمله مجوزهاست که پیگیری می شود و تاکنون ۱۷۵ هزار درخواست مجوز موجه به دستگاه های دولتی وصول شده است که یک سوم این درخواست ها منجر به صدور مجوز شد و درخواست کننده بدون عبور از مسیر مراجعه حضوری تنها از طریق دولت الکترونیکی مجوز خود را دریافت کرد.
به گفته خاندوزی، ۷۰ درصد دیگر این درخواست ها در حال بررسی هستند و برخی دستگاه ها تخلف کردند و برخی هم در اتصال به شبکه ملی درگاه ها دچار مشکل هستند.
وی به سفر روسای جمهور روسیه و ترکیه و موارد اقتصادی این سفرها اشاره کرد و گفت: این سفرها همسو با سیاست کلی و زیر چتر سیاست همسایگی که اولویت نخست سیاست خارجی است، انجام شد. در سفر رئیس جمهوری روسیه بر اجرایی شدن محورهایی تاکید شده که در سفر آیت الله رییسی به روسیه انجام شده بود و در حال پیگیری اجرای آن هستیم که یکی از آنها اجرای روبل در واحد ارزی است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: در سفر رئیس جمهوری ترکیه به ایران هشت سند و موافقت نامه بین تهران و آنکارا امضا شد که مهم ترین آن به موضوع قرارداد ۲۵ ساله صادرات گاز برمی گشت و مورد دیگر اجماع نظر روسای جمهور دو کشور بر افزایش سقف مبادلات تجاری به بیش از ۳۰ میلیارد بود که امیدواریم در همین دولت شاهد به ثمر نشستن آن باشیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد:
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تشریح جزئیاتی از منافع تفاهم نامه ۴۰ میلیارد دلاری ایران و روسیه در حوزه نفت و گاز، از افزایش صادرات نفت خام ایران به بالای یک میلیون بشکه در روز خبر داد.
غلامرضا مصباحی مقدم گفت: شکل گیری ارتباط میان ایران و دولت روسیه از برکات دولت سیزدهم است و نتیجه این ارتباط، سفر رئیس جمهوری ایران به روسیه و متقابلاً سفر ولادیمیر پوتین به ایران و انجام مذاکراتی سازنده بود و تفاهم نامه ای که به موجب آن قرار است در بخش بالادستی نفت و گاز ۴۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری انجام شود و به طور قطع ضمن ایجاد اشتغال زایی فعال، اثر بسیار گسترده ای هم در اقتصاد کشور خواهد داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه «متأسفانه سال هاست در بخش بالادستی صنعت نفت سرمایه گذاری جدی و اساسی انجام نشده است» گفت: برخی چاه های نفت و گاز بازدهی خود را از دست داده اند، اما با سرمایه گذاری روس ها در بخش بالادستی صنعت نفت به زودی شاهد احیای مخازن و بهره برداری بیشتر و افزایش تولید و به تبع آن رشد صادرات خواهیم بود.
مصباحی مقدم ادامه داد: افزون بر افزایش تولید و صادرات نفت، با توجه به اینکه در روسیه شرکت های قدری در زمینه نفت و گاز فعال هستند، این امکان فراهم می شود که بتوان تبادل دانش و فناوری کرد و از توانمندی این شرکت ها در بخش بالادستی صنعت نفت بهره برد.
وی افزود: همکاری شرکت های نفتی ایرانی و روسی می تواند ارتباط بین دو کشور را عمق و غنا ببخشد، افزون بر این کشورهایی که تحت پیمان روسیه هستند نیز، از منافع چنین قراردادی بهره مند می شوند و روابط ایران با این کشورها نیز بهبود می یابد.
مصباحی مقدم با اعلام اینکه روس ها قرار است در بحث فشارافزایی گاز پارس جنوبی نیز ورود کنند، گفت: سال ها قبل تر از ایران، قطر با سرمایه گذاری شرکت های خارجی توانست سهم بیشتری از استخراج گاز از این میدان مشترک را به خود اختصاص دهد، اما اکنون صنعت نفت ایران نیز می تواند با سرعت بیشتری از این حوزه مشترک بهره برداری کند و عقب ماندگی هم اگر وجود داشته باشد جبران کند.
وی با اشاره به تلاش های دولت سیزدهم برای خنثی سازی تحریم ها افزود: دیپلماسی فعال سیاسی و اقتصادی دولت سیزدهم سبب شده است که با وجود تحریم ها، صادرات نفت خام افزایش یابد و به بالای یک میلیون بشکه در روز برسد، البته قیمت نفت و به تبع درآمدهای نفتی هم در یک سال اخیر افزایش داشته و همین موضوع سبب شده است شاهد کسری بودجه و استقراض از بانک مرکزی نباشیم.
وی ادامه داد: با دیپلماسی سیاسی دولت سیزدهم طی این مدت، همچنین روابط ایران با همسایگان از جمله عمان، ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان، جمهوری آذربایجان و به تازگی ترکیه نیز بهبود یافته است. برقراری ارتباط با پاکستان هم در دستور کار قرار دارد.
مصباحی مقدم گفت: به زودی شاهد روند رو به کاهش نرخ تورم خواهیم بود و دیری نخواهد گذشت که دولت موفق می شود شرایط ثبات اقتصادی را فراهم کند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اصلاح رابطه مالی دولت با شرکت ملی نفت، به منظور حکمرانی و سیاست گذاری بهتر وزارت نفت و دولت بر توسعه بخش نفت و گاز و افزایش کارایی هزینه کردهای درآمد نفتی در این بخش است. مهدی طغیانی با بیان اینکه با اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت همه هزینه های این شرکت برای حفظ و توسعه ظرفیت برداشت از میدان های نفت و گاز شفاف خواهد شد، گفت: این موضوع به نفع کشور و منطبق با قانون است و از جهت حکمرانی و سیاست گذاری بهتر وزارت نفت و دولت بر توسعه بخش نفت و گاز و افزایش کارایی هزینه کرد درآمدهای نفتی در این بخش است.
وی افزود: وقتی ما بتوانیم درآمد بیشتری را شناسایی کنیم، متناسب با آن بخش تکالیف بیشتری را می توانیم به عهده دولت گذاشته و دولت در قالب قانون به آن تکالیف عمل کند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: نبود شفافیت به نفع کشور و مردم نیست، هرچقدر این موارد روشن تر و شفاف تر باشد، دقیق تر برای آن تصمیم گیری خواهد شد.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت درباره اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت اعلام کرده بود که هدف از این تصمیم تقویت جایگاه حاکمیتی وزارت نفت و تقویت استقلال و ماهیت شرکت ملی نفت ایران، کاهش آثار تحریم بر درآمدهای این شرکت و افزایش شفافیت و کارایی هزینه کرد درآمدهای نفتی است.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از ارائه گزارش اقدام های دو شرکت پتروپارس و نفت و گاز پارس با حضور مسئولان دو مجموعه در نشست این کمیسیون خبر داد.
مالک شریعتی نیاسر در تشریح نشست کمیسیون انرژی مجلس که با حضور مسئولان دو شرکت پتروپارس و نفت و گاز پارس گفت: در این نشست مسئولان شرکت پتروپارس گزارشی از اقدام های انجام شده، برنامه های چند ماه اخیر این شرکت و برنامه هایی که برای پروژه های در حال اجرا دارند به ویژه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی ارائه کردند. وی افزود: طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی پس از تأخیر چندساله به عهده شرکت پتروپارس گذاشته شد و قرار است طی یک تا دو سال آینده به ظرفیت نهایی تولید برسد، مسئولان شرکت پتروپارس تأکید کردند که بومی گزینی در پروژه های این شرکت در نواحی نفت خیز و گازخیز کشور با دقت و سرعت بیشتر دنبال خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در این نشست همچنین مسئولان شرکت نفت و گاز پارس گزارشی از پروژه های اصلی این شرکت ارائه کردند که بحث اصلی پیرو پروژه فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی بود، البته اکنون جمع بندی بر فشارافزایی در خشکی است.
گازپروم با اعلام افت بیشتر در جریان انتقال گاز خط لوله نورد استریم-۱ از کاهش بیشتر عرضه گاز مسکو به اروپا خبر داد.
شرکت دولتی گازپروم اعلام کرد: عرضه گاز به آلمان با خط لوله نورد استریم-۱ به ۲۰ درصد ظرفیت کاهش می یابد؛ اقدامی که از فشار بیشتر روسیه مبنی بر پایین آوردن صادرات گاز به اروپا خبر می دهد.
بر اساس اعلام گازپروم، جریان گاز از پنجم مردادماه از ساعت ۴ به وقت گرینویچ به ۳۳ میلیون مترمکعب در روز می رسد که نسبت به سطح کنونی ۵۰ درصد کمتر است، این اقدام به این دلیل انجام می شود که بنا به توصیه یک ناظر صنعتی فعالیت توربین گازی شرکت زیمنس مورد استفاده در یکی از ایستگاه های افزایش فشار باید متوقف شود.
آلمان اعلام کرد که هیچ دلیل فنی برای کاهش اخیر جریان گاز مشاهده نمی شود و این اقدام در حالی رخ داده است که روسیه و غرب در واکنش به آنچه مسکو عملیات نظامی ویژه خود در اوکراین می نامد، به یکدیگر ضربه های اقتصادی وارد می کنند.
خط لوله نورد استریم-۱ بزرگ ترین خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا، دارای ظرفیت انتقال سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب است.
اتحادیه اروپا بارها روسیه را متهم کرده است که از انرژی برای اعمال فشار استفاده می کند، اما کرملین می گوید این کمبودها ناشی از مسائل مربوط به اجرای عملیات تعمیر و نگهداری و همچنین تأثیر تحریم های غرب بوده است.
سیاستمداران اروپا گفته اند که روسیه می تواند جریان گاز را در فصل زمستان امسال قطع کند، اقدامی که آلمان را وارد رکود اقتصادی می کند و سبب افزایش قیمت ها برای مصرف کنندگانی می شود که هم اکنون با قیمت های بالای غذا و انرژی دست وپنجه نرم می کنند.
آلمان هفته گذشته مجبور شد کمکی مالی به ارزش ۱۵ میلیارد دلار به شرکت یونیپر، بزرگ ترین شرکت واردکننده گاز این کشور از روسیه ارائه کند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، پیش تر با اعلام کاهش اخیر جریان گاز، به غرب هشدار داد که ادامه تحریم ها خطر افزایش فاجعه بار قیمت انرژی را برای مصرف کنندگان جهان به دنبال دارد.
روسیه در ماه ژوئن جریان گاز خط لوله نورد استریم-۱ را به ۴۰ درصد ظرفیت کاهش داد و دلیل آن را تأخیر در بازگشت توربینی اعلام کرد که از سوی شرکت زیمنس انرژی در کانادا تعمیر می شد، توضیحی که آلمان آن را بی پایه واساس خواند.
این کشور سپس فعالیت خط لوله نورد استریم-۱ را به منظور اجرای عملیات تعمیر و نگهداری سالانه به مدت ۱۰ روز به طور کامل متوقف و پنجشنبه گذشته (۳۰ تیرماه) با همان ظرفیت ۴۰ درصد پیشین دوباره راه اندازی کرد.
وزیر نفت از پیگیری صادرات گاز به عمان و پاکستان با همکاری روسیه خبر داد
مشعل وزیر نفت با بیان اینکه به زودی قرارداد سوآپ گاز به ترکمنستان و جمهوری آذربایجان نهایی خواهد شد، اظهار کرد: با توجه به مذاکرات و تفاهم با شرکت دولتی گازپروم روسیه قرار است در زمینه تأمین گاز و اجرای پروژه صادرات گاز به کشورهای عمان و پاکستان به صورت مشترک پیگیری شود. جواد اوجی در نشست مشترک با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به زودی قرارداد سوآپ گاز به ترکمنستان و جمهوری آذربایجان نهایی خواهد شد، اظهار کرد: با توجه به مذاکرات و تفاهم با شرکت دولتی گازپروم روسیه قرار است در زمینه تأمین گاز و اجرای پروژه صادرات گاز به کشورهای عمان و پاکستان به صورت مشترک پیگیری شود. وی همچنین با اشاره به آغاز اجرای بیش از ۳۰ میلیارد دلار پروژه جدید در سطح چهار شرکت اصلی وزارت نفت طی یک سال گذشته گفت: یکی از این طرح ها مگاپروژه پتروپالایشگاه شهید سلیمانی است که تصور می کنم در روزهای آینده بحث ترکیب سهامداران آن مشخص و به زودی قرارداد آن با حضور معاون اول رئیس جمهوری امضا خواهد شد.
وزیر نفت با بیان اینکه در روزهای نخست عمر دولت سیزدهم ظرفیت تولید روزانه نفت خام در کشور حدود۳ میلیون بشکه بود، اظهار کرد: با اقدام های همکارانم در شرکت ملی نفت ایران از جمله تعمیر چاه های موجود، حفاری چاه های جدید و انجام عملیات اسیدکاری ظرفیت تولید امروز به ۳ میلیون و ۸۱۸ هزار بشکه رسیده است.
وی افزود: در بخش صادرات میعانات گازی و فروش نفت خام با دیپلماسی فعال در ماه های اخیر، رکوردی تازه در فروش نفت خام و میعانات گازی نسبت به سه سال گذشته ثبت شده و حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است، همچنین در زمینه صادرات گاز طی یک سال گذشته نیز ایران با رشد حجمی به طور میانگین ۲۵ درصد روبه رو بوده است، برای نمونه در بخش صادرات گاز طبیعی به عراق تنها ۴۳ درصد نسبت به پارسال افزایش داشته ایم؛ ضمن آنکه بر خلاف سال های گذشته که گاز مایع (ال پی جی) بیشتر با ارسال به مشعل ها سوزانده می شد، اکنون با تلاش همکاران ما در صنعت نفت با افزایش ۱۵ درصدی در صادرات روبه رو بوده است.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ایران طی یک سال گذشته بر اساس برنامه ریزی ها، پول حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی به کشور بازگشته است، گفت: وصول ارزی ایران از محل فروش این محصولات ۲.۵ برابر بیشتر از سال های گذشته بوده است، برای نمونه تنها در بخش صادرات گاز ۱.۶ میلیارد دلار از مطالبات گازی از عراق وصول شده است؛ بنابراین در بودجه ۱۴۰۱ حدود ۴ میلیارد دلار منابع حاصل از صادرات گاز طبیعی دیده شده است که در ۴ ماه نخست امسال همه تکالیف خود در این زمینه را محقق کرده ایم.
اوجی افزود: وصول ارز حاصل از فروش نفت و گاز ایران طی یک سال گذشته نسبت به سال ۹۹ بیش از ۳ برابر و نسبت به سال ۹۸ بیش از ۲ برابر شده است، امسال نیز در چهار ماه نخست امسال نسبت به چهار ماه نخست پارسال ۷۰ تا ۸۰ درصد وصول ارزی درآمدهای نفتی افزایش داشته است.
وزیر نفت با اشاره به سوخت رسانی به نیروگاه های برق کشور در روزهای سخت تابستان، تصریح کرد: هم اکنون روزانه ۳۱۴ میلیون مترمکعب سوخت معادل گاز به این نیروگاه ها داده می شود، در زمینه گازرسانی به این نیروگاه ها وزارت نفت امسال فراتر از تعهدهای خود عمل کرده است.
وی به امضای تفاهم نامه ها و قرارداد هایی در زمینه سرمایه گذاری در طرح های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت طی یک سال گذشته اشاره و تصریح کرد: در این زمینه بیش از ۵۰ قرارداد به ارزش ۳۳ میلیارد دلار در بخش های مختلف صنعت نفت، تفاهم نامه ۷ میلیارد دلاری توسعه جامع میدان مشترک آزادگان و تفاهم نامه سرمایه گذاری ۴۰ میلیارد دلاری با شرکت گازپروم روسیه امضا شده است.
اوجی با اشاره به تأکیدهای رئیس جمهوری روسیه درباره اجرایی شدن تفاهم نامه ۴۰ میلیارد دلاری با صنعت نفت ایران گفت: توسعه میدان های نفتی، اجرای پروژه ایران ال ان جی و ساخت طرح های مینی ال ان جی (تولید گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) کوچک مقیاس)، سوآپ گاز و فرآورده های نفتی و مشارکت در فروش نفت خام و سوآپ گاز با طرف روس مذاکره و دنبال می شود.
وزیر نفت به موضوع دیپلماسی فعال انرژی پرداخت و با بیان اینکه اقدام های خوبی در بخش های مختلف صنعت نفت در این بخش انجام شده است و ما پشت میز ننشستیم، اظهار کرد: در موضوع فروش نفت و پالایشگاه های فراسرزمینی اقدام های خوبی انجام شد و همه درآمدهای نفتی وصول می شود. اوجی با اشاره به احیای دیپلماسی انرژی با روسیه و با بیان اینکه دیدارها و مذاکرات فشرده و مهمی با روسیه و شرکت های روس برگزار شد که منتج به امضای تفاهم نامه ۴۰ میلیاردی در ۶ محور شده، که برد–برد است، افزود: مطمئنم با اراده و ظرفیت ایران و روسیه به عنوان دو غول بزرگ انرژی دنیا کارهای بزرگی انجام می شود که به نفع کشور خواهد بود. وی از احیای سوآپ گاز با ترکمنستان، صادرات گاز به عراق و وصول درآمدهای آن، احیای دیپلماسی انرژی با کشورهای آمریکای لاتین، آغاز مذاکره با پاکستان، امضای تفاهم نامه با عمان به عنوان دیگر اقدام های وزارت نفت در بحث دیپلماسی فعال انرژی نام برد.
وزیر نفت تصریح کرد: در ابتدای دولت سیزدهم ۴۸ پروژه نیمه تمام به ارزش ۱۳ میلیارد دلار در وزارت نفت وجود داشته است که در این دولت به شدت مورد پیگیری قرار گرفته است، گفت: برای نمونه طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که چند سال معطل حضور شرکت فرانسوی توتال بود، به زودی با بهره گیری از سکوی ۱۲C در فاز ۱۲ پارس جنوبی و انتقال آن به موقعیت سکوی ۱۱B تا پیش از پایان امسال برداشت از این فاز آغاز خواهد شد، ضمن آنکه سه ردیف پالایشی پالایشگاه بخش خشکی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی نیز در همین بازه زمانی به بهره برداری خواهد رسید. وی گفت: تا پایان امسال چند طرح پتروشیمی همچون پتروشیمی هنگام به ارزش حدود ۲.۶ میلیارد دلار به بهره برداری خواهد رسید.
اوجی درباره توسعه میدان های مشترک با بیان اینکه پیگیری های مناسبی در سطح وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در این زمینه انجام شده است، یادآوری کرد: میدان های مشترک ما به سه گروه تقسیم می شوند؛ میدان های مشترک غرب کشور همانند آبان، آذر، پایدار غرب و ... که در استان های کرمانشاه و ایلام قرار دارند و تعیین تکلیف شدند، گروه دوم مربوط به میدان های غرب کارون همانند آزادگان، یاران شمالی، یاران جنوبی، یادآوران که کارهای توسعه آن با برنامه ریزی شرکت ملی نفت ایران در حال پیگیری است، گروه سوم هم میدان های مشترک در خلیج فارس است که تلاش داریم با استفاده از توان داخلی و خارجی آنها را توسعه دهیم. بنابراین تأکید می کنم، وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران برای توسعه میدان های مشترک در ۱۱ ماه اهتمام جدی داشته اند.
اوجی همچنین با اشاره به جمع آوری گازهای مشعل و با بیان اینکه امسال قرارداد ۲۷ طرح را به ارزش ۱.۱ میلیارد داشتیم، تصریح کرد: در این قرارداد با شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس روزانه ۶۰۰ میلیون فوت مکعب گاز همراه جمع آوری و به عنوان خوراک در پتروشیمی ها مصرف می شود، همچنین طرح های ان جی ال ۳۱۰۰ و ان جی ال ۳۲۰۰ در سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به بهره برداری می رسد.
وزیر نفت در ادامه به موضوع توسعه صنعت پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش پرداخت و با بیان اینکه امسال طرح های مطلوبی به بهره برداری می رسد، تصریح کرد: هم اکنون ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ۹۲ تا ۹۳ میلیون تن در سال است که تلاشمان این است با بهره برداری از طرح های جدید تا پایان این دولت این رقم را به ۱۴۰ میلیون تن در سال برسانیم. وی با یادآوری اینکه در سال گذشته ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی به سامانه نیما عرضه شده که کمک بزرگی به کشور بوده است، افزود: اگر امروز بازار ارز کشور ثبات دارد، بخش زیادی از آن مرهون عرضه ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی است. عرضه ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی در چهار ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال ۷۰ تا ۸۰ درصد افزایش داشته است.
وزیر نفت مسئولیت اجتماعی را جزو وظایف وزارت نفت به ویژه در استان های نفت خیز و گاز خیز بیان کرد و افزود: تاکنون نزدیک ۱۴ هزار میلیارد تومان در سفرهای استانی رئیس جمهوری به این مهم اختصاص یافت و ۳۸۵ پروژه عام المنفعه تکمیل شده و اتفاق های خوبی در استان خوزستان و بوشهر در بخش مرتبط با مسئولیت اجتماعی نیز رقم خورده است.
اوجی در این نشست به موضوع تعرفه گاز هم اشاره کرد و با بیان اینکه پارسال افزایش قیمت گاز و رایگان سازی تعرفه گاز برای بیش از ۶۰۰ هزار مشترک کم مصرف و خانوارهای محروم اجرا شده است و امسال هم طبق قانون اجرا می شود، گفت: هزینه گازکشی داخل منازل هم برای خانواده های محروم و زیر پوشش کمیته امداد و بهزیستی تأمین شده است.
وی ادامه داد: تخصیص قیر به دستگاه های اجرایی به عنوان یکی از دغدغه های نمایندگان مجلس طبق قانون بودجه انجام شده است و در چهار ماه نخست امسال تمام حواله های قیر گذشته هم عملیاتی شد و اجازه ندادیم طرح های راهسازی کشور متوقف شود، در حالی که در ۶ ماه نخست سال گذشته هیچ قیری تخصیص داده نشد.
وزیر نفت به همکاری وزارت نفت و توسعه فعالیت های شرکت های دانش بنیان اشاره کرد و گفت: برای اجرای بند «الف» تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ حدود ۷ هزار میلیارد تومان تسهیلات در نظر گرفته شده است، همچنین انتشار دو نوبت فراخوان در رسته های اولویت دار صنعت نفت که منتج به دریافت ۲۰۴ طرح از ۱۰۵ شرکت که اسامی شرکت های واجد شرایط به بانک ها اعلام وارسال شده است. اوجی با بیان اینکه در بخش مربوط به منابع انسانی کارهای بزرگی به لطف خدا انجام شده است، اظهار کرد: تبدیل وضعیت ۳۰ هزار نفر از ایثارگران صنعت نفت طبق مصوبه مجلس انجام شده و هم اکنون نیز موجی از رضایت مندی برای کارکنان صنعت نفت به وجود آمده است، همچنین اقدام های خوبی در زمینه به کارگیری فارغ التحصیلان در صنعت نفت و اصلاح نظام دستمزد کارکنان قراردادی و بازنشستگان انجام شده است.
وی در پایان از اعلام رضایت ۲۲۶ نفر از نمایندگان مجلس از اقدام های وزارت نفت قدردانی کرد و گفت: وزارت نفت در عمر دولت سیزدهم همکاری سازنده ای با دیگر قوا و نمایندگان محترم مجلس داشته است.
تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری، آغازی بر فصل جدیدهمکاری های ایران و روسیه
مشعل همزمان با لحظاتی که روسای جمهور سه کشور ایران-روسیه و ترکیه به میزبانی کشورمان، دستان خود را به نشانه اتحاد بالا برده و قابی مهم در فضای سیاسی دیپلماسی ثبت کرده و پیامی مهم به جهان مخابره کردند، در صنعت نفت نیز با امضای تفاهمنامه ای میان ایران و روسیه، فصل جدیدی از مناسبات دو کشور در حوزه دیپلماسی انرژی رقم خورد؛ تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری که بخشی از اتحاد را در حوزه انرژی به تصویر کشید. تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری میان ایران و روسیه که از آن به عنوان بزرگ ترین سرمایه گذاری خارجی در تاریخ صنعت نفت ایران یاد می شود، زمینه های استراتژیک و توسعه میدان های نفت و گاز با اولویت میدان های مشترک میان شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه را دربرمی گیرد.
آنچه واضح است، ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی دارد. جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم های ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی آمریکا توانسته است با اتکا به توانمندی های نیروهای متخصص و متعهد و با بهره گیری از شرکت های داخلی و دانش فنی بومی، تولید گازطبیعی را افزایش دهد و پروژه های بزرگ و ارزشمندی را در بخش های بالادستی و پایین دستی نفت و گاز اجرا کند.
این تفاهمنامه، زمینه هایی همچون توسعه میدان های گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارس جنوبی، توسعه ۶ میدان نفتی، سوآپ گاز و فراورده های نفتی، تکمیل طرح های ال ان جی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاری های علمی و فناورانه را دربر می گیرد و طبق اعلام محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، از ۴۰ میلیارد دلار تفاهمنامه امضاشده با گازپروم روسیه ۲۵ میلیارد دلار برای توسعه میدان های گازی و تکمیل پروژه ال ان جی و ۱۵ میلیارد دلار برای توسعه ۶ میدان نفتی صرف خواهد شد که توسعه کرنج، آذر، چنگوله، آب تیمور و منصوری از جمله این میدان ها هستند. براین اساس قرار است، بسرعت کار مطالعات مفاد تفاهمنامه ای که به امضا رسید، انجام شود و بلافاصله در صورت موافقت شرکت ملی نفت ایران، با پیشنهاد فنی و اقتصادی طرف سرمایه گذار و شرکت گازپروم وارد مرحله انعقاد قرارداد شویم که این همکاری ها از نوع بلندمدت خواهد بود.
افزون بر تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری امضا شده اخیر، هم اکنون قرارداد سرمایه گذاری در هفت میدان نفتی با شرکت های متعدد روسی وجود دارد که خجسته مهر ارزش این قراردادها را حدود 40 میلیار دلار اعلام کرده و گفته است، پیشرفت قابل توجهی دارند که میدان های پایدار غرب و آبان در منطقه غرب کشور از جمله این میدان ها هستند. توسعه دیپلماسی انرژی و همکاری های ایران با کشورهای همسایه هر چند به عنوان یکی از برنامه های جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم از نخستین روزهای کاری وی در اوایل شهریورماه در دستور کار قرار گرفت و حاصل جمع این سیاست راهبردی، دستاوردهای مختلف با کشورهای همسایه از روسیه تا قطر، عمان، ترکمنستان و حتی آمریکای لاتین بوده؛ اما در این میان نوع همکاری ایران و روسیه متفاوت از سایر همکاری هایی است که با رویکرد همگرایی منطقه ای دولت سیزدهم دنبال شده است.
اگر چه روابط ایران و روسیه در ادوار مختلف تاریخ همواره دارای فراز و فرودهایی بوده است؛ اما با نگاه به روابط انرژی ایران و روسیه از بدو روی کار آمدن دولت سیزدهم، تقویت و توسعه مناسبات و همکاری های دوجانبه با روسیه با سفر جواد اوجی، وزیر نفت به مسکو در دی سال ۱۴۰۰ آغاز شد. جواد اوجی ۲۸ دی پارسال، به عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک ایران و روسیه عازم مسکو شد؛ سفری که منتج به امضای اسناد مهمی برای توسعه میدان های نفت و گاز، پتروپالایشگاه و انتقال فناوری شد و وزیر نفت پس از دیدارهای فشرده در مسکو اعلام کرد: «به جرأت می گویم که یکی از پربارترین سفرها بود و بسیار بیشتر از آنچه انتظار داشتیم، حاصل شد.» آغازی قدرتمند که تا امروز تداوم داشته و دو کشور برتر دارنده ذخایر غنی گازی دنیا از آن مقطع تا امروز بارها قاب های همکاری هم را به تصویر کشیده اند. در این میان اگر چه هر نوع همکاری روس ها با برخورداری 32 درصدی و ایران با برخورداری 18 درصدی سهم گاز دنیا تا پیش از این با شائبه های رقابتی همراه بود؛ اما می توان گفت درست در این مقطع زمانی، ورق برگشته و اگر روزگاری صحبت از تصاحب بازارهای گاز در گستره جغرافیایی غرب و شرق از سوی روسیه مطرح بود؛ حالا این کشور هم مثل ایران با تحریم روبه روست و بسیاری از ایفای نقش های این کشور در عرصه انرژی جهان در حال تغییر بوده و بُعد رفاقتی دو کشور، بر وزنه رقابتی بودن آن غالب تر است.
از سویی، اتحاد دو کشور تحریمی ایران و روسیه در حالی رقم می خورد که موانع زیادی در مسیر همکاری ها با تحریم مرتفع شده است؛ از جمله آنکه تا پیش از این با توجه به اینکه شرکت های بزرگ روس، سهامداران اروپایی و آمریکایی داشته یا با شرکت های بزرگ آنها همکاری می کردند، در صورت هر نوع همکاری با ایران، مشمول تحریم ها می شدند. در نمونه ای دیگر بحث تبادلات مالی و بانکی مطرح بود که با توجه به تحریم ایران، موانع زیادی مقابل آن قرار داشت و مثال های زیاد دیگری که ایران به شکلی جدی به مقصد همکاری با روسیه و شرکت های آن تبدیل نشده بود؛ اما امروز دو کشور مشمول تحریم می توانند همکاری هایی را رقم بزنند که با بی اثر کردن تحریم، برای دو کشور مثمر ثمر باشد و مجموعه این عوامل امیدواری به تبدیل قرارداد شدن این تفاهمنامه بزرگ 40 میلیارد دلاری را افزایش داده است.
آنچه نباید از نظر دور داشت، آنکه همان میزان که این تفاهمنامه با تبدیل به قرارداد شدن می تواند برای ایران موثر باشد، برای روسیه هم حایز اهمیت است. کافی است نگاهی به این آمار وزارت توسعه اقتصادی روسیه داشته باشیم که اعلام کرده انتظار دارد تولید ناخالص داخلی این کشور در سال 2022 سالانه 7.8 درصد کاهش یابد. سرمایه گذاری در دارایی های ثابت ممکن است 19.4 درصد کاهش یابد و گردش مالی خرده فروشی ممکن است 8.7 درصد درسال جاری کاهش یابد. این وزارتخانه انتظار دارد، نرخ بیکاری از 4 درصد در سال گذشته، به 6.7 درصد افزایش یابد و درآمد واقعی قابل تصرف روس ها در سال جاری 6.8 درصد کاهش پیدا کند. پیش بینی می شود، تورم از 8.4 درصد در سال 2021 به 17 درصد در سال 2022 برسد. پس این تفاهم در ابعاد مختلف سرمایه گذاری، اشتغال و... برای طرف روسی موثر خواهد بود.
آنچه واضح است، اینکه تغییر شرایط بین المللی و نظم جدید دنیا، ایران و روسیه را در عمیق ترین مناسبات راهبردی در ابعاد مختلف قرار داده؛ موضوعی که برخی کارشناسان به آن اذعان دارند و در ادامه می آید.
محمدعلی خطیبی، مدیر پیشین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران و نماینده پیشین ایران در هیأت عامل اوپک در ارزیابی تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری میان ایران و روسیه به «مشعل» گفت: با توجه به اینکه در حال حاضر هر دو کشور ایران و روسیه تحت تحریم قرار داشته و فضای کار در عرصه های مختلف برای دو کشور محدود است، به نظر می آید همکاری های ایران و روسیه در ابعاد مختلف می تواند موثرتر از گذشته باشد.
او ادامه می دهد: از آنجا که روسیه بتازگی مشمول تحریم شده، نمی تواند فعالیت خود را متوقف کند؛ بلکه باید با حضور در پروژه های مختلف، فعالیت های توسعه ای داشته باشد که زمینه آن در ایران، با توجه به پروژه های بسیار متنوع، فراهم است و این کشور می تواند سرمایه گذاری کند.
مدیر پیشین امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران معتقد است: تحریم بودن دو کشور، باعث شده ایران و روسیه بهتر از قبل با هم همکاری کنند که در این میان، روسیه علاوه بر تجارت نفت و گاز در سطح بین الملل، در بخش توسعه ای نیز با تحریم های غرب روبه روست و برای ادامه فعالیت شرکت های خود به تعریف پروژه نیاز دارد، از این رو شرکت های روسی محدود شده اکنون انگیزه بیشتری برای فعالیت در ایران دارند.
او با اشاره به اینکه اگر این تفاهمنامه که امضا شد، به قرارداد تبدیل شود، می توانیم بیشتر درباره آثار آن صحبت کنیم، یادآور می شود: در هر حال در ارزیابی دیپلماسی انرژی ایران باید آن را موفقیت آمیز دانست.
نماینده پیشین ایران در هیأت عامل اوپک با بیان اینکه مصداق های موفقیت وزارت نفت دولت سیزدهم در زمینه دیپلماسی انرژی بسیار متنوع است که از ترکمنستان تا آمریکای لاتین، عمان و ... را در بر می گیرد، اشاره می کند: معتقدم عملکرد رئیس جمهور و همچنین وزیر نفت در زمینه دیپلماسی انرژی بسیار فعال و در سطح بالایی یوده و آقای رئیسی در نشست ها و جلسات مختلف، موضوع صنعت نفت و مسائل مرتبط با آن از جمله سرمایه گذاری را مطرح و پیگیری کرده اند.
او البته این نکته را گوشزد می کند که این مسائل باید در سطح پایین هم به شکل جدی مورد پیگیری قرار گیرد تا به قرارداد تبدیل شود. و همین تحرک در سطح بالا در زنجیره های پایین هم وجود داشته باشد. به هر رو عملکرد مثبت وزارت نفت دولت سیزدهم در بخش های مختلف سفر به آمریکای لاتین و امضای تفاهمنامه های مختلف، ملاقات و مذاکرات متعدد در اجلاس شانگهای، سفر اخیر پوتین به ترکمنستان و ... از عملکرد و کارنامه موفق این دوره به شمار می رود.
خطیبی با تأکید بر اینکه روسیه و ایران می توانند با یک رقابت سالم در آینده تأثیر زیادی بر بازارهای جهانی داشته باشند، می گوید: در حال حاضر کشور روسیه با خالی کردن بازارهای غربی در بسیاری از کشورهای غیرغربی نیز مشغول سرمایه گذاری است.
حسن مرادی، استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران نیز در گفت وگو با «مشعل» در ارزیابی خود از روابط ایران و روسیه و تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری اخیر که میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم به امضا رسید، می گوید: عملکرد دیپلماسی انرژی وزارت نفت دولت سیزدهم را مثبت می دانم.
او با اشاره به اینکه روس ها در روابط خود با ما (ایران) فراز و نشیب های زیادی داشته اند، اشاره می کند: در دوره کنونی، فصل جدید و متفاوتی میان روابط ایران و روسیه را شاهد هستیم. به آن دلیل که حالا روسیه هم مثل ما تحریم است و این قول را داده که این قرارداد را به مرحله اجرا برساند.
استاد حقوق انرژی دانشگاه تهران ادامه می دهد: در این میان، خبر خوشی که منتشر شد، آنکه از موضوعات این تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری، همکاری در زمینه ال ان جی بود. این موضوع برای کشورما از آن رو اهمیت دارد که در نگاه به عملکرد کشورهای مختلف در زمینه بهره گیری و توسعه ال ان جی، می بینیم که کشورهای همسایه و دنیا به این سمت رفته اند و پیشرفت های زیادی هم به دست آورده اند. این در حالی است که کشورما در این مسیر کاملا عقب مانده و با این تفاهمنامه، می توان آن را جبران کرد و به توسعه آن امیدوار بود؛ آن هم در شرایطی که حتی کشورهای مراکش، شاخ آفریقا و. .. به این مساله تجهیز شده اند.
مرادی معتقد است: با این تفاهمنامه 40 میلیارد دلاری که میان ایران و روسیه به امضا رسید، اگر روس ها بتوانند موضوع توسعه ال ان جی را در کشور ما به ثمر برسانند، به تحول بزرگی دست یافته اند که می تواند قدرت چانه زنی ما را نه تنها در سطح منطقه؛ بلکه در کل جهان ارتقا دهد و در فضای کنونی متاثر از ناآرامی های اوکراین و روسیه که مساله کمبود گاز برای کشورهای اروپایی را نشانه رفته است، هم برای ما و هم برای اروپا کارگشا باشد. در این صورت، نیازی به پیگیری مسیرهای مختلف خطوط لوله گاز هم نخواهد بود و محموله های گازی صادر خواهد شد.
او ادامه می دهد: در زمینه سفر پوتین به ایران نباید از این خبر خوش هم گذشت که روبل در بورس رفت و مبادلات ارزی کشورها می تواند دریچه ای به دنیای بهتر و به موازات آن مرتفع کننده مشکلات تحریمی باشد.
این کارشناس حوزه انرژی در ادامه گفت و گو می گوید: به بهانه تفاهمنامه مذکور، این درخواست را هم از دست درکاران دولت بویژه بخش اقتصادی دارم که با توجه به اینکه فرصت ها مثل ابر و باد از دست می رود، از امروز تا زمستان چند ماه باقی نمانده، بنابراین باید از امروزخودمان را تجهیز کنیم تا در دنیای انرژی، حرفی برای گفتن داشته باشیم. از دولتمردان تقاضا دارم که از تمام توان خود استفاده کرده و مسیرهای در دسترس موجود از جمله ترکیه و... را دریابند تا گاز کشور را به مقصد اروپا روانه سازیم. اگر تلاش کنیم و از نیروهای توانمند داخلی استفاده کرده و به سرمایه داخلی تکیه کنیم، می توانیم بر مشکلات فائق آییم و در عرصه گاز جهان، حرف های زیادی برای گفتن داشته باشیم.
نگاهی به تصمیم ایران و روسیه برای جایگزینی روبل در مبادلات ارزی
مشعل ضرورت وجودی هر نظام پولی بین المللی، آسان شدن مبادلات بین المللی است. کشورها برای این به نظام پولی نیاز دارند که برپایه آن بتوانند در بازار جهانی داد و ستد کالاها، خدمات و سرمایه گذاری ها حضور و مشارکت داشته باشند. ارز نه تنها مبادلات تجاری و خدمات؛ بلکه روند ارتباطات اجتماعی را نیز تحت تأثیر قرار می دهد، به همین دلیل میزان ارزش پول هر کشور در مقابل ارزی که در مبادلات خارجی استفاده می شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. آنچه امروز به عنوان دلار در مبادلات بین المللی به کار گرفته می شود، تغییر و تحولات زیادی را پشت سر گذاشته و آنطور که قدرت های بزرگ اقتصادی دنیا نشان می دهند، دارای استحکام در پایه های اقتصادی نیست و زمینه های زیادی برای ضعف و فشار بر آن یا حتی دور زدن آن وجود دارد. این اتفاق در دهه های گذشته و در جریان تحولات اقتصادی دنیا بارها رخ داده تا دلار به عنوان اصلی ترین ارز مبادله ای معرفی و در دسترس نباشد.
کشورهای مختلف دنیا با هدف حفظ استقلال مالی خود و باقی ماندن در جریان مبادلات و بازارهای بین المللی تلاش می کنند تا از ارز رایج و رسمی استفاده کنند. بسیاری از کشورهای اروپایی از حداقل دو دهه گذشته تاکنون و پس از تشکیل اتحادیه اروپا (1993) تلاش کرده اند تا واحد پولی یورو را در میان کشورهای عضو منطقه یورو و بیرون از آن فعال و به عنوان جایگزین یا رقیبی برای دلار معرفی کنند. امروز یورو به عنوان یکی از اصلی ترین واحدهای پولی و مبادلات بین المللی شناخته می شود و این یعنی، جایگزینی ارزهای دیگر با دلار که روندی غیر قابل امکان نیست و راه های زیادی برای تحقق این هدف وجود دارد. امروز هم دو کشور ایران و روسیه به عنوان دو کشور همسو در سیاست های اقتصادی که به شکلی مشابه از سوی کشورهای اروپایی و ایالات متحده امریکا مورد تحریم قرار گرفته اند، تلاش می کنند تا واحد پولی روبل را جایگزین دلار و یورو در مبادلات اقتصادی خود کنند.
باید توجه داشت که جایگاه دلار در مناسبات اقتصادی جهان هر روز در حال کاهش بوده وخبر در حال تکرار این روزها، خبر سقوط ارزش دلار است. به طور مشخص پس از فعال شدن یورو در بازارهای جهانی در کنار بسیاری از عوامل دیگر، روند سقوط ارزش دلار بیشتر و بیشتر شده است؛ اگرچه فروش نفت و فراورده های نفتی آمریکا در کل دنیا در دوره ای جلوی سقوط ارزش دلار را گرفته و پشتوانه هایی برای جلوگیری از سقوط کامل وجود دارد؛ اما انجام اقداماتی در بازارهای جهانی در تسریع این روند قابل تامل بوده است.
ورود يورو به بازارمالي جهان و شکل گيري آن به عنوان يک ارز بين المللي نيرومند براي اولين بار براي کشورهاي توليد کننده نفت، اين فرصت را به وجود آورد تا نفت خود را به ارزي غير از دلار قيمت گذاري کرده و به فروش برسانند. اين امر همراه با تقويت روزافزون يورو به کشورهاي ديگر، انگيزه و فرصت داد تا بخشي از ذخيره ارزي خود را به يورو تبديل کنند. اين تحولات، موقعيت دلار را به عنوان ارز بين المللي و ارز ذخيره جهان به نحوي جدي به خطر انداخت. برخی اتفاقات و اقدامات بودند که باعث شدند کشورها به جای دلار به سمت ارزهای دیگر همچون یورو یا سایر پشتوانه های مالی مانند طلا بروند. حمله تروريستي 11 سپتامبر و فروش نفت کشورهای منطقه خلیج فارس به یورو و در ادامه تبدیل بخش زیادی از موجودی های خزانه کشورها از دلار به یورو از جمله این تحولات بودند. حالا اما دلار و یورو پس از جنگ روسیه و اوکراین و تحریم های همه جانبه ای که علیه روسیه اعمال کرده اند، با این چالش رو به رو هستند که روسیه و ایران به عنوان دو کشور همسو در ورابط اقتصادی، می خواهند واحد پولی روبل را در دستور کار خود قرار دهند و جای روبل را در مبادلات اقتصادی و بین المللی با دلار و یورو عوض کنند.
در ادامه سیاست های منطقه ای جمهوری اسلامی در دولت سیزدهم و دیدارهایی که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور و مسؤولان اقتصادی کشور در تعامل با روسیه داشته اند، موضوع وارد شدن واحد پولی روبل به بازار ارزی کشور مطرح شد. این موضوع در سفر اخیر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به ایران و دیدار با رهبر معظم انقلاب هم مطرح شد و ایشان در این دیدار، خواهان جایگزینی پول های ملی در روابط دو کشور و استفاده از ارزهای دیگر به جای دلار شدند. علی صالح آبادی، رئیس بانک مرکزی در توضیحی گفته است که از این به بعد، روبل (واحد پول روسیه) وارد بازار ارزی کشور می شود و موجودیت پیدا می کند.صالح آبادی تاکید کرده است که با این کار، حجم معاملات به مرور افزایش می یابد و فقط ارز دلار و یورو تعیین کننده نخواهد بود؛ البته قرار شد ارزهای دیگری هم اضافه شود تا سبدی از ارزهای مختلف داشته باشیم تا از این طریق اثرگذاری دلار و یورو کاهش یابد. وی تاکید کرد: ایجاد بسترهای مالی، یکی از مهم ترین محورهای توسعه اقتصادی به شمار می رود و هم اکنون ایران برای جایگزینی سوییفت، از سامانه های پیام رسان بین بانکی بومی استفاده می کند و روسیه نیز پیام رسان های بومی و مالی خود را دارد که می تواند مبنایی برای همکاری بانکی بین دو کشور باشد.
به این ترتیب، صادرکنندگان ایرانی از طریق بانک ها و صرافی های کارگزار بازار متشکل معاملات ارزی می توانند همانند اسکناس دلار و یورو، روبل را با نرخ توافقی در این بازار عرضه کنند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه هم چندی پیش اعلام کرد که اروپا برای بهای گاز وارداتی به جای دلار و یورو باید روبل پرداخت کند و این فرمان واکنش ها و نگرانی هایی را در بین مقامات اروپایی برانگیخته است. چنانچه روسیه بتواند در صادرات گاز خود به اروپا، روبل را جایگزین دلار و یورو کند، می تواند آسیب تحریم های غرب علیه اقتصاد خود را کاهش دهد. با توجه به اینکه روسیه، چین، ایران و چند کشور دیگر از سال ها پیش تلاش کرده اند تا جلوی برتری مطلق دلار آمریکا در تجارت جهانی بایستند، این تحولات و همسویی ایران و چند کشور دیگر، در استفاده از روبل به جای دلار و یورو می تواند به سقوط بیشتر این ارزهای بین المللی کمک کند.
نصرالله برزنی، کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با « مشعل» با تاکید بر اینکه موضوع جایگزینی روبل در مبادلات ارزی برای اولین بار پس از اعمال تحریم ها علیه روسیه از سوی بانک مرکزی روسیه و دولت این کشور مطرح و دنبال شده است، گفت: روسیه به کشورهای اروپایی اعلام کرد که در جریان خرید نفت و گاز باید روبل پرداخت کنند و از آنجاکه بانک ها و دولت روسیه امکان مبادلات مالی و بانک و سوییفت را ندارند، این مسیر برای آنها می تواند نتیجه بخش باشد. البته کشورهای اروپایی نسبت به این موضوع واکنش نشان داده اند، اما در صورت اجرایی شدن نتایج خوبی دارد که می تواند برای ایران هم مفید باشد. او با اشاره به روند اعمال تحریم های بانکی و اقتصادی علیه ایران در سال های گذشته تاکنون گفت: آمریکا در این سال ها اعلام کرده است چنانچه هر کشوری با ارز دلار که برای آمریکاست با ایران مبادلات و قراردادی داشته باشد، مورد جریمه سنگین و تحریم قرار می گیرد، اما حالا چنانچه ایران و کشورهای مختلف با ارزی غیر از دلار مبادله داشته باشند، دیگر سد این فشارها شکسته می شود. برزنی تاکید دارد که به کارگرفتن روبل در معاملات ارزی کشورها در ارتباط با روسیه زمینه اختلال در بازار دلار و افت فشارهای تحریمی خواهد بود و افزود: تبادل اقتصادی با روبل باعث افزایش ارزش روبل می شود و آمریکا و کشورهای اروپایی نمی توانند دخالتی داشته باشند چون با دلار یا یورو معامله ای نشده است. این کارشناس بازار سرمایه می گوید با ورود ایران و چین به این بازار ارزی می توان انتظار داشت که یک بلوک اقتصادی شکل بگیرد و شاید به مرور کشورهایی همچون هند و برزیل هم وارد این بلوک اقتصادی شوند. به هر حال ورود به این بازار و مبادلات اقتصادی با این کشورها حتما تسهیلات و امتیازاتی را در بر دارد و همکاری با ایران و روسیه برای کشورها مفید است. اوتاکید کرد: روسیه مطالعه کافی را روی این اقدام داشته و در عین حال هیچ کشوری به اندازه ایران تجربه تحریمی در بازارهای اقتصادی را ندارد و می تواند از این شرایط بهترین نتیجه را بگیرد. برزنی افزود: تجربه ایران در این حوزه ها کافی است و می توانیم ابتکار عمل را در دست بگیریم و اثرهای فشارهای اقتصادی را به حداقل برسانیم.
برزنی با اشاره به نامعلوم بودن شرایط در مذاکرات برجامی تصریح کرد: درچنین شرایطی این تدبیر و همراهی در استفاده از روبل در مبادلات ارزی، جایگزینی خوب است که نتایج خوبی را در کوتاه و بلند مدت در پی دارد.
باید توجه داشت که پیمان های پولی دو یا چندجانبه همواره در اقتصاد ایران و کشورهای منطقه مطرح بوده است؛ اما این ایده خوب، زمانی می توانند اثربخش واقع شود که حجم تجاری متقابل بین کشورها معنا دار و سهم بالایی را در کل تجارت این کشورها در اختیار داشته باشد؛ اگرچه در حال حاضر هنوز حجم تجارت ایران و روسیه به اندازه مورد انتظار نرسیده؛ اما توافق و قراردادهایی بین دو کشور در جریان است که در شرایط تحریمی می تواند اثرگذاری زیادی داشته باشد. چنانچه همزمان با افزایش مبادلات اقتصادی، استفاده از ارز روبل هم گسترش پیدا کند، می توان به این اثرگذاری امیدوار بود که در این شرایط، حتما شاهد کاهش اثرگذاری تحریم ها خواهیم بود.
شرحی بر آماده سازی تاسیسات نفتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مشعل تعمیرات اساسی در بزرگ ترین شرکت تولیدکننده نفت کشور در حال انجام است؛ تعمیراتی که در فواصل مختلف و با برنامه ریزی برای ثبات و امنیت هرچه بیشتر تولید، انجام می شود. با توجه به تکلیف شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه افزایش تولید، اهمیت امنیت پایدار در تاسیسات مختلف آن به عنوان بزرگ ترین شركت تابع شركت ملی نفت ایران بیش از پیش نمایان می شود. به آن دلیل که این شرکت با ۴۵ میدان و ۶۵ مخزن هیدروكربوری بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر ٧٠ هزار کیلومترمربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ۸۰ درصد نفت خام و ۱۶ درصد گاز كشور را تولید می كند و در این قلمرو وسیع نفتی، میدان های بزرگی همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاری، كرنج، پارسی و بی بی حكیمه قرار دارند. ناگفته نماند که این عملیات مهم تعمیراتی از سوی کارکنان مديريت تعميرات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در شرايط سخت هواي خوزستان و گرماي بالاي 50 درجه سانتی گراد، گرد و خاك خفه كننده كه بسياري از سازمان ها را تعطيل مي كند، بدون هیچ توقفی در حال انجام است. ماشاءالله فتاحی نیا، مدير تعميرات تجهیزات و تاسیسات شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب، در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» به اهمیت و ضرورت تعمیرات اساسی که در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در حال انجام است، پرداخته که در ادامه می آید.
تعميرات اساسي تجهيزات و تأسيسات در مناطق نفت خیز جنوب از زمان پایان احداث و تحويل گيري، تجهیز یا ماشین و به عبارت ديگر از زمان پايان راه اندازي و تحويل آن به مناطق نفت خیز جنوب آغاز مي شود.
فعالیت تعمیرات اساسی، شامل بررسي مستندات، مانند فهرست قطعات يدكي، دوره عمر قطعات، فاصله زماني بازرسي ها، فاصله زماني تعميرات ادواري، كدگذاري قطعات يدكي و مانند این موارد است.
هركدام از بخش هايي كه تعميرات آنها در حال انجام است، چه پيشرفتي دارد و
تمامي تأسيسات، تجهيزات و ماشین آلات فرايندي مناطق نفت خیز جنوب، داراي برنامه ريزي تعميراتي سالانه بوده و در هر مقطع زماني، مطابق برنامه بخشي از كارهاي تعميرات اساسي در حال انجام است.
این برنامه ریزی بر چه مبنایی انجام می شود؟
اين برنامه ريزي بر اساس محدوديت هاي منطقه اي، نوع توليد نفت، فصل گرم و سرد سال، قابليت اطمينان به تجهيز، اثرگذاري تجهيز در ميزان توليد و... برنامه ريزي شده و مديريت تعميرات به عنوان مجري، مطابق برنامه ريزي نسبت به اجرا اقدام می کند.
هم اکنون حدود 30 تجهيز ثابت و 25 تجهيز دوار در حال تعمير است.
اهميت تعميرات اساسي به منظور جلوگيري از توقف هاي ناخواسته است. مي دانيد كه روش توليد ما روش توليد پيوسته است؛ براین اساس، توقف كار ناگهاني (Break Down) مي تواند علاوه بر خسارت قابل توجه به تجهيز و افزايش مدت زمان تعميرات، خسارت عدم نفع توليد در زمان خارج از سرويس بودن را نيز در پي داشته باشد. به همین دلیل هدف، ايجاد سيستم تولید پیوسته با قابليت اطمينان بالاست تا ميزان توقف های ناخواسته به حداقل ممكن برسد.
فعاليت هاي تعميرات اساسي از پايان تعميرات اساسي دوره قبل شروع مي شود. اولین قدم، بررسی اقدام های تعميراتي دوره قبل است. سپس بررسي وضعيت تأمين كالاي سفارش گذاري شده قبل و مورد نياز براي تعميرات اساسي بوده و به ترتيب هماهنگي با سازمان هاي ذيربط مانند نظارت بر توليد، برنامه ريزي نگهداري تعميرات، بودجه و كنترل هزينه ها، امور حقوقی و قراردادها و ... است که هر يك از هماهنگي ها، ممكن است ما را به فرايندهاي ديگري هدايت کند.
البته مي دانيد كه تعميرات اساسي، فعاليت هاي زيادي را دربر می گیرد و نياز به همراهي سازمان هاي متعددي مانند مدیریت تداركات و امور كالا، امور حقوقي و قراردادها، امور مالي، شركت بهره بردار و نظارت بر توليد دارد. به عبارت ديگر، فعالیت های هماهنگ سازمان های پشتیبان می تواند سختی كار در سايت و شرایط سخت جوی را کاهش دهد.
نيروي انساني در فعاليت هاي تعميرات اساسي به شكل هاي متفاوتي حضور فعال داشته كه می توان آن را به نيروي انساني مستقيم و غيرمستقيم و همچنین نيروي انساني پيمانكار و نيروي انساني شركت تفكيك كرد. بنابراين هر کار تعميراتي بر اساس حجم كار و مدت زمان ترخيص تجهيز براي انجام تعميرات اساسي و تعداد نيروي انساني مشخصي برنامه ريزي می شود. گاهي ممكن است 5 نفر يك كار تعميرات اساسي را انجام دهند و گاهي نيز ممكن است 250 نفر يك كار تعميرات اساسي را اجرا کنند.
تعميرات اساسي به دو دليل به توليد مرتبط مي شود. اول اينكه ممكن است بر اثر خرابي تجهیز (Failure)، تعميرات اساسي شروع شود که در اين صورت، كاهش توليد رخ خواهد داد و تعميرات اساسي مي تواند دوباره آن دستگاه يا تجهيز را به چرخه توليد بازگرداند و كاهش توليد رخ دهد. دوم اينكه اجراي تعميرات اساسي، قابليت اطمينان به تجهيز و تأسيسات را افزايش مي دهد. بنابراین مديران مي توانند بر اساس قابليت اطمينان وضعيت دستگاه ها تعهد توليد بدهند و براي آينده برنامه ريزي کنند.
کارکنان تعميرات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، علاوه بر توانمندي، باهوشي، ازخودگذشتگی و ايثارگري عاشق كار خود هستند و هر وقت احساس كنند براي اجراي تعميرات اساسي، به تلاش و كوشش مضاعف نیاز است و اين تلاش باعث جلوگيري از ضرر و زيان مي شود، با تمام وجود تلاش مي كنند و اين تلاش مي تواند ركورد جديدی را ثبت کند. به عنوان نمونه در نوروز 1401، كاركنان عملياتي اين مديريت، براي اجراي تعميرات اساسي كارخانه شيرين سازي شركت بهره برداري نفت و گاز كارون، در تمام ايام تعطيلات نوروز سركار حاضر بودند و موفق شدند كار را 8 روز زودتر از زمان برنامه ريزي شده خاتمه دهند.
کارکنان مديريت تعميرات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، علاقه مند به كارشان هستند و اين عامل باعث تلاش و كوشش آنها در اجراي تعميرات اساسي مي شود. شرايط سخت هواي خوزستان بر كسي پوشيده نيست؛ گرماي بالاي 50 درجه سانتی گراد و گرد و خاك خفه كننده كه بسياري از سازمان ها را تعطيل مي كند؛ اما کارکنان تعميرات در این استان، با حداقل امكانات در اجراي تعميرات اساسي فعاليت مي كنند.
باید این نکته را هم مورد اشاره قرار دهم که کار عملياتي به دو دسته تقسيم مي شود: اول فعالیت های عملياتي در محيط بسته و مطمئن و دوم کار عملياتي در محيط باز و نامطمئن. کارکنان تعميراتي این مدیریت در شرايط محيط باز و نامطمئن، كار تعميراتي را انجام مي دهند. از این رو انتظار داريم قانونگذاران امتيازي خاص را براي تلاش بی وقفه کارکنان تعميرات در شرايط نامناسب لحاظ کنند.
گزارشی از اقدامات پالایشگاه های نفت کشور با هدف بهینه سازی مصرف سوخت
مشعل هیچ یک از اعمال انسان، بازدهی 100 در صد ندارد، از این رو استفاده بهینه و ممانعت از هدررفت امکانات، امری است اساسی. این نکته زمانی اهمیت بیشتری پیدا می کند که موضوع انرژی مطرح شود. منظور از بهینه سازی مصرف انرژی، انتخاب الگوها، همچنین اتخاذ و به کارگیری روش ها و سیاست هایی در مصرف درست انرژی است که از نقطه نظر اقتصاد ملی مطلوب باشد و استمرار وجود، دوام انرژی و ادامه حیات و حرکت را تضمین کند. استفاده درست و بجا از انرژی، نه تنها متضمن استمرار حیات و توسعه پایدار جامعه است؛ بلکه منجر به بقای انرژی برای همگان و نسل های آتی و مانعی برای تولید و گسترش آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف نادرست انرژی خواهد بود. از این رو تمام صنایع کشور از جمله پالایشگاه های نفت، برنامه هایی برای بهینه سازی مصرف سوخت دارند؛ موضوعی که جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز بر آن تاکید دارد و گفته است: «با برنامه ریزی های انجام شده، باید دوره مصرف سوخت را مدیریت کنیم و پس از آن به دنبال ذخیره سازی آن باشیم.»
در این میان، پالایشگاه های نفت کشور، یکی از صنایعی هستند که بهینه سازی مصرف سوخت در آنها از اولویت های مهم و اساسی برخوردار است و این امر دستمایه گزارشی شده که در ادامه می خوانید:
پالایشگاه نفت، یک واحد صنعتی است که در آن، نفت خام به مواد مصرفي مانند سوخت جت، سوخت دیزل، نفت سفيد، بنزین، آسفالت، گازمایع و بسیاری دیگر از فراورده های نفتی تبدیل می شود. پالایشگاه های نفت به طور معمول، واحدهای صنعتی بزرگ و درهم پیچیده ای هستند که در آنها واحدهای مختلف با هم ارتباط دارند. پالایشگاه های نفت، بسته به نوع خوراکی که بر مبنای آن طراحی شده اند، دارای پیچیدگی های متفاوتی هستند که بر اساس آن، میزان و نوع محصولات، مختلف می شود و درجه پيچيدگي انرژي متفاوتي نيز خواهند داشت. پالايش نفت خام در تمام پالایشگاه های موجود در جهان و کشورمان از سه بخش تفکيک فيزيکي (تقطير، استخراج و آسفالت گيري)، بخش تبديل شيميايي (گرمایي و کاتاليستي) و بخش تصفيه و عمليات نهایي تشکيل شده است. هر کدام از پالایشگاه های نفت کشور، طرح هایی برای صرفه جویی انرژی در دستور کار دارند که از جمله آن می توان به مباحث زیست محیطی(بازیابی گازهای ارسالی به مشعل)، نصب سیستم های بازیافت حرارت برای مولدهای گازی، نصب مبدل های حرارتی با کارایی بالا به جای مبدل های پیش گرم خوراک بخش تبدیل واحد CRU، طراحی، ساخت و نصب پیش گرمکن هوا براي کوره واحد تقطیر اشاره کرد. دیگر طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در پالایشگاه های کشور عبارتند از: تعویض نوع آمین مصرفی از MEA به MDEA، نصب واحد TGT(آلاينده هاي كوره آشغال سوز به حد مجاز و استاندارد تقليل خواهد يافت)، نصب بويلرهاي بازيافت حرارتي و مبدلهاي packinox در واحدهاي تبديل كاتاليستي و نصب اكونومايزر روي دیگ های بخار، نصب عایق های حرارتی مناسب روي کوره ها، نصب كنترل اتوماتيك زيرآب بويلرها و تعويض و بهینه کردن مشعل های كوره.
توجه به مباحث زیست محیطی، یکی از موارد مهم در امر بهینه سازی مصرف سوخت به شمار می رود که پالایشگاه تهران در این زمینه توانسته از انتشار حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تن آلاینده SO2 و حدود ۵۰ هزار تن آلاینده CO2 به اتمسفر جلوگیری کند. نتیجه این اقدام، صرفه جویی غیرمستقیم ناشی از کاهش انتشار آلاینده های Co2 و So2 به اتمسفر و به دنبال آن کاهش هزینه های اجتماعی معادل سالانه یکهزار و ۲۰ میلیارد ریال بوده است.
به گفته حامد آرمان فر، مدیرعامل شرکت پالایش نفت تهران، « این پالایشگاه همسو با بهینه سازی مصرف سوخت، گام های موثری برداشته که مصداق این امر جایگزینی برق واحدهای کنترل یک شمالی از STG به GTG، تشکیل نشست های کارگروه عالی مدیریت انرژی به منظور پایش مداوم عملکرد انرژی شرکت، پیگیری و بررسی پروژه های بهینه سازی انرژی، بررسی هزینه های انرژی و سود ناخالص شرکت، پایش مداوم سوخت مایع مصرفی با هدف استفاده حداکثری از گاز طبیعی و حذف سوخت مایع، ارتقای داشبورد عملیات روزانه برای پایش های مداوم و روزانه شاخص های کلیدی عملکرد انرژی در سطح کلان و در سطح واحدهای عملیاتی است.» ضمن آنکه ایجاد مشوق های انگیزشی به منظور بهینه سازی مصرف انرژی در واحدهای عملیاتی به صورت ماهانه و پیاده سازی سامانه مدیریت انرژی بر اساس ویرایش تازهISO ۵۰۰۰۱:۲۰۱۸ از سوی کارکنان را می توان از کارهای انجام شده در شرکت پالایش نفت تهران برای کاهش مصرف انرژی از دیگر اقدام های انجام شده در خصوص بهینه سازی بیان کرد.
با توجه به جنبه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تولید و مصرف انرژی، ضرورت اجرای سیستم های نظام مند مدیریت انرژی با هدف دستیابی به شرایط بهینه تولید و مصرف انرژی بر همگان روشن است. بخش مدیریت انرژی در پالایشگاه نفت بندرعباس از جمله بخش های پالایشگاه است که وظیفه ارزیابی و ارائه راهکارهای مدیریت مصرف حامل های انرژی را برای دستیابی به بهینه ترین میزان مصرف در فرایندهای اصلی پالایشگاه به عهده دارد. محسن کارگربیده، رئیس مدیریت انرژی شرکت پالایش نفت بندرعباس در این زمینه گفته است: «در مقوله انرژی راهبرد نخست در این شرکت استفاده بهینه از تجهیزات موجود برای بهبود مصرف انرژی است، به این معنی که به جای تعریف پروژه های جدید و تحمیل هزینه به پالایشگاه، استفاده بهینه از تجهیزات موجود برای بهینه سازی مصرف انرژی را در اولویت قرار دهیم. رویکرد پیشگیرانه، دیگر راهبرد در نظر گرفته شده است که در پروژه مدیریت گازهای مشعل نیز لحاظ شد و بر اساس این رویکرد، به جای حرکت تدافعی در مدیریت انرژی، با اقدام های پیشگیرانه و با هزینه کمتر، در مسیر مدیریت انرژی حرکت کرده ایم. از دیگر کارهای مرتبط می توان به انجام تعمیرات پیشگیرانه تجهیزات انرژی بر که نقش موثری در کاهش مصرف انرژی دارند و همچنین فعالیت های تعمیراتی و اصلاحی مربوط به شبکه بخار پالایشگاه، بویژه تله های بخار و نیز عایقکاری های درون واحدهای فرایندی که با همکاری همکاران بهره برداری و تعمیرات به صورت مستمر انجام می شود، اشاره کرد.»
شرکت پالایش نفت لاوان نیز به منظور ارتقای كيفيت و كميت فراورده های نفتي، تغيير الگوي توليد و همچنين صيانت از محیط زیست، طرح بهبود فرايند و بهینه سازی ظرفيت، طرح كيفيت فراورده های توليدي شركت پالايش نفت لاوان بر اســاس استــاندارد ســـال 2005 اروپـــا را از سال های گذشته در دستور كار قرار داده است. این شرکت همچنین در طول سالیان گذشته از محیط زیست نیز غافل نشده و پروژه های فرایندی محیط زیستی را در دستور کار دارد که از جمله پروژه های زیست محیطی می توان به کاهش آلودگی هوا، خاک و آب از طریق کاهش 98.3 درصدی میزان گوگرد سوخت جت و 99.5 درصدی گوگرد در نفت گاز، بازیافت گوگرد از گازهای اسیدی، به میزان 99.5 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست، کاهش میزان گازهای اسیدی در OFF GAS های خروجی از واحدهای فرایندی به میزان 99.99 درصد، تصفیه فاضلاب ترش واحدهای بالادستی به میزان 99.7 درصد و جلوگیری از انتشار آلاینده ها در محیط زیست اشاره کرد.
شرکت پالایش نفت اصفهان، در سال های گذشته بیش از ۱.۴ میلیارد دلار در پروژه های بهینه سازی که همگی در زمینه حفظ محیط زیست هستند، هزینه کرده و امسال نیز با برنامه ریزی های ۵ ساله و ۲۰ ساله در حال حرکت در زنجیره ارزش افزوده است.
به گفته مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان، «با توسعه کسب وکار صنعت پتروپالایش و دستیابی به استانداردهای زیست محیطی، تولید محصولات دوستدار محیط زیست و مطابق استانداردهای یورو ۴ و ۵، در مسیر اقتصاد پایدار و اعتلای ایران اسلامی گام های بلندی بر خواهیم داشت.»
محسن قدیری می گوید: «برای نخستین بار در ایران، پروژه ملی زیست محیطی تصفیه و استفاده صنعتی از فاضلاب شهری در شرکت پالایش نفت اصفهان با رویکرد کاهش مصرف منابع (آب شرب) با ظرفیت ۷۵۰ مترمکعب در ساعت راه اندازی شد. این پروژه ظرف مدت ۲۴ ماه و صرف هزینه ای بالغ بر۱۰۰ میلیارد تومان در شرکت پالایش نفت اصفهان انجام شده است.» پیگیری احداث واحد پیش تصفیه فاضلاب شاهین شهر، انجام مطالعات اولیه امکان سنجی ساخت کولینگ هیبریدی که محاسبه میزان صرفه جویی آب در کولینگ هیبریدی حدود ۵۵ درصد (به مقدار ۱۷۱۴ میلیون مترمکعب در سال) و مدت زمان بازگشت سرمایه آن به میزان ۱۰.۵ سال خواهد بود، احداث واحد ZLD با هدف بازیابی و استفاده کامل از پساب تولیدی واحد RO بر اساس مطالعات انجام شده و پروژه احداث واحد HERO به منظور افزایش بازدهی واحد بازیافت (براساس خروجی مطالعات بازیابی آب های شور)، از دیگر اقدام های زیست محیطی پالایشگاه اصفهان است که اجرای آنها سبب کاهش بیش از نصف مصرف کنونی آب، قطع نیاز به آبرسانی درچه، تأمین آب موردنیاز مجموعه شهرک انرژی و در نهایت ایجاد فرصت صادرات آب می شود.
شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس، نه تنها کشور را از واردات بنزین بی نیاز کرد؛ بلکه توانست به نخستین صادرکننده فراورده استراتژیک بنزین در تاریخ صنعت نفت ایران بدل شود. این پالایشگاه با توجه به جوان بودن آن نسبت به دیگر پالایشگاه های موجود در کشور، طرح های بهینه سازی مصرف سوخت را در دستور کار خود قرار داده است. به گفته مدیرعامل شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس، «کاهش سوخت مصرفی و کاهش ضایعات را با جدیت دنبال می کنیم و برداشت صیانتی از منابع هیدروکربوری بر دوش ستاره خلیج فارس است و ما مجبوریم برای حفظ استمرار برداشت گاز، به هر نحو تولید را ادامه دهیم.» خاموشی گازهای مشعل از مهم ترین اقداماتی است که شرکت پالایش نفت ستاره خلیج فارس در دستور کار خود قرار داده است.
شرکت پالایش نفت آبادان نیز از وادی بهینه سازی مصرف سوخت مستثنا نبوده و پروژه بهینه سازی و بهبود کيفيت محصولات را دنبال می کند. بهبود کيفيت محصولات، همسو با اهداف زیست محیطی و کاهش ميزان گوگرد در محصول گازوييل پالايشگاه، مطابق با استاندارد يورو 5 است که اين مهم با نصب واحدهاي ايزومريزاسيون و تصفيه ديزل محقق شده است. مديريت انرژي، کاهش سوخت و ضايعات و همچنين در نظرگيري نفت خام سنگين اين پالايشگاه (خوراک پالايشگاه) از نکات مهمي است که هنگام اجراي اين پروژه لحاظ شده است. افزايش توليد بنزين حدود 5 ميليون ليتر در روز علاوه بر ظرفيت موجود پالايشگاه و همچنين بهبود کيفيت نفت گاز مطابق با استاندارد يورو 5 با احداث واحدهاي جديد از جمله اهداف اين طرح بوده که به طور کامل راه اندازی شده و به بهره برداری رسيده است.
شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند نیز در میان 9 پالایشگاه موجود در کشور، بهینه سازی مصرف سوخت و اهمیت مسائل زیست محیطی را از محورهای مهم کار خود قرار داده و با همت و تلاش شبانه روزی متخصصان شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند و با تکیه بر دانش بومی، طرح بهینه سازی مصرف اسید مونوفسفات سدیم را با هدف سلامت محیط زیست و صرفه اقتصادی در این شرکت، امسال اجرایی می کند.
اقدام های سازمان بهداشت و درمان نفت در گفت و گو با مدیرعامل تشریح شد:
سمیه راهپیما ارائه خدمات سلامت در صنعت نفت ایران، از بدو شکل گیری این صنعت وجود داشته و پیشینه ای به قدمت خود این صنعت دارد. پس از ملی شدن صنعت نفت و تشکیل شرکت ملی نفت ایران، ارائه خدمات سلامت از طریق یکی از مدیریت های زیر مجموعه این شرکت انجام می شد. سال1377 سازمانی مستقل در مجموعه شرکت ملی نفت ایران، با عنوان شرکت خدمات بهداشت ودرمان صنعت نفت تاسیس شد؛ بخش خدمات رسان در حوزه درمان که امروز از آن به عنوان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نام برده می شود. براساس اساسنامه این شرکت، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به شاغلان وخانواده کارکنان چهارشرکت اصلی وزارت نفت شامل شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، همچنین شرکت های زیرمجموعه آنها را به عهده دارد. در حال حاضر این سازمان در 15منطقه جغرافیایی که اهواز، آبادان، آغاجاری، گچساران، استان بوشهر، مسجدسلیمان، تهران، اصفهان، مرکزی و لرستان، شمال کشور، شمال غرب کشور، شمال شرق کشور، غرب کشور، فارس و هرمزگان و ماهشهر را شامل می شود، خدمات درمانی و بهداشتی ارائه می کند. این خدمات از طریق 9 بیمارستان، یک دی کلینیک، 23پلی کلینیک، 58 درمانگاه خانواده، 94 درمانگاه سلامت کار و 124 مرکز پزشکیاری ارائه می شود. افزون بر موارد اخیر، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به همراه 15 منطقه عملیاتی زیرپوشش خود، با آغاز شیوع کرونا در کشور و جهان آرایش جدیدی به خود گرفت و علاوه بر تبدیل برخی مراکز درمانی به لاین های خاکستری به بومیان مناطق نیز خدمات ارائه می کند. اهمیت مطالب مذکور، دستمایه ای برای گفت وگو باسید مهدی هاشمی، مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت شد که در ادامه می خوانید.
مسؤولیت اجتماعی و ادای به این تکلیف، در رأس تمام اقدام های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت قرار دارد و وزیر نفت نیز به آن توجه ویژه ای دارند. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در این زمینه، مسؤولیت سلامت و جمعیت پیرامون را عهده دار است. اقدام های مربوط به برنامه های توسعه ای مناطق کم برخوردار را در برنامه داریم و در این بخش، اردوهای جهادی راه اندازی کرده ایم. مصداق این امر هم امدادرسانی در زلزله اخیر جنوب کشور است. بر اساس الزام های موجود، سازمان امکان دریافت حداکثر معادل تعرفه عمومی غیردولتی از بیماران بومی مناطق عملیاتی تحت پوشش یکی از سازمان های بیمه گر را به ازای ارائه خدمات درمانی دارد، در حالی که هزینه واقعی ارائه این خدمات، حتی از تعرفه خصوصی در مناطق یاد شده بیشتر است و با نبود توازن، هزینه های انجام شده برای ارائه خدمت به جمعیت مذکور در قبال دریافتی سازمان از بیمه ها با فرانشیز بیمه شدگان رو به رو هستیم. با این وجود در مراکز آغاجاری، جم و...، خدمات درمانی به مردم بومی منطقه با تعرفه دولتی ارائه می شود.
در مناطق خارک، هرمزگان، جنوب شیراز، خوزستان شامل اهواز، مسجد سلیمان، آغاجاری، ماهشهر و همچنین گچساران شرکت ها توافق کرده اند تا همسو با مسؤولیت اجتماعی، تعرفه های مازاد را پرداخت کنند. اکنون نسبت ارائه خدمات سرپایی و اورژانس سازمان بهداشت و درمان صنعت، به بومیان منطقه خارک 100 درصد، توحید جم 90 درصد، آغاجاری 40 درصد و مسجد سلیمان 60 درصد است.
همانطور که اشاره شد، عمل به مسؤولیت اجتماعی، یکی از مهم ترین رسالت هایی است که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بر آن تاکید دارد و اردوهای جهادی نیز بر همین اساس برگزار می شود. در این زمینه بهداشت و درمان صنعت نفت مسجد سلیمان درسال گذشته و امسال تاکنون در مجموع 10 اردوی جهادی را در مناطق محروم برگزار کرده و معاینه یکهزار و 863 نفر را در کارنامه دارد. همچنین بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری نیز طی دو سال اخیر با برگزاری یک اردوی جهادی، معاینات پزشکی و خدمات درمانی را برای 600 نفر به صورت رایگان انجام داده است. بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر ، خارک و عسلویه نیز 300 مورد معاینات پزشکی را در کارنامه اردوی جهادی خود دارند و بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر نیز این سال ها 5 اردوی جهادی برگزارکرده است. از دیگر برنامه های اردوی جهادی بهداشت و درمان صنعت نفت می توان به حوزه سلامت روان اشاره کرد. برنامه عملیات سلامت روان با اهداف اجرای برنامه آموزشی خود مراقبتی برای حداقل 20 درصد جمعیت هدف، اجرای برنامه آموزشی مهارت فرزند پروری برای حداقل 20 درصد والدین کودکان 2-12 سال، تربیت رابطان سلامت برای هر منطقه 1 نفر و اجرای طرح غربالگری سلامت روان در سلامت کار و خانواده برگزار شده است.
تامین نیروی انسانی متخصص برای ما بسیار مهم است. به همین دلیل، در این زمینه با دانشگاه ها در حال مذاکره هستیم و ازدانشگاه های طرف قرارداد انتظار داریم در تامین پزشک به ما کمک کنند.
این یک انتظار است و حتی در بیمارستان شهرهای بزرگ مانند تهران نیز برخی نیروی متخصص، بویژه فوق تخصص بیشتر از 2 تا 3 روز در هفته در بیمارستان حضور ندارند. نمی توانیم متخصص چشم پزشک را تمام روز هفته در مناطقی با جمعیت محدود، در اختیار داشته باشیم. در این مورد، باید فرهنگ سازی صورت گیرد تا مراجعه کنندگان، خود را با روزهای حضور پزشک متخصص هماهنگ کنند. اکنون تامین مالی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، جوابگوی تامین پزشکان متخصص و حضور دائم آنها در مناطق نیست.
یکی از اصول اولیه در جذب کارکنان و ماندگاری آنها در مناطق، توجه به حوزه سلامت کارکنان شاغل و خانواده هایشان است.این امر در زمان کرونا اوج گرفت و در این خصوص آمبولانس های تیپ B از زمان کرونا در مناطق عملیاتی مسجد سلیمان، عسلویه، ماهشهر و... اختصاص داده شد و پزشکان متخصص از جمله داخلی، زنان، اطفال و بیهوشی را نیز تعیین کرده ایم. ضمن آنکه در مناطق ماهشهر، آغاجاری، عسلویه و جم، بیمارستان تخصصی راه اندازی و یکسری متخصص مورد نیاز نیز برای آنها جذب کرده ایم که خدمات درمانی به جمعیت بومی و کارکنان ارائه می دهند. برای ماندگاری نیروهای متخصص در داخل مناطق کم برخوردار نیز برخی نیروها از دانشگاه ها و مناطق برخوردار تامین شده اند و هزینه های آنها بیشتر از تعرفه مراکز خصوصی است که شامل هزینه هایی مانند اسکان و پرواز می شود.
خیر، اعزام پزشکی بر اساس امکانات درمانی در منطقه و شیوه نامه های بازنگری شده انجام می شود، ضمن اینکه با هدف افزایش دسترسی خدمات و کاهش نیاز به اعزام های پزشکی در مناطق مختلف با بیش از 1900 مرکز درمانی قرارداد بسته ایم و مناطق، اختیار بالایی در خصوص عقد قرار داد با بیمارستان یا درمانگاه های مختلف دارند و نسبت به گذشته، تعداد مراکز طرف قرارداد حتی از مراکز طرف قرارداد صندوق بازنشستگان صنعت نفت نیز بالاتر است.
بیمارستان مسجد سلیمان، مشکل ساختاری و بیمارستانی داشت که با توجه به سیاست های وزیر نفت مقرر شد، بیمارستان جدید در جوار بیمارستان فعلی ساخته و تجهیز شود که از مهر امسال ساخت آن آغاز می شود. بیمارستان گچساران نیز فرسوده است که مقرر شده ساخت بیمارستان نیمه کاره آن به اتمام برسد و تلاش داریم تا هرچه سریع تر 30 درصد باقیمانده این بیمارستان نیز ساخته شود. اکنون 20 درصد از ساخت بیمارستان آبادان نیز مانده و بیمارستان سرخس نیز ساخته و راه اندازی شده است. بیمارستان هزار جریب اصفهان نیز کامل شده و بیمارستان شاهین شهر نیز نیمه تمام بوده که دستور آن برای تامین اعتبار گرفته شده است.
ضمن آنکه دو اورژانس پیش بیمارستانی نیز برای عسلویه طراحی و یکی از آنها در حال تاسیس و بهره برداری است. اورژانس پیش بیمارستانی سوانح سوختگی نیز در ذیل آن در عسلویه و ماهشهر طراحی شده است.
بر اساس آمار موجود، می توان گفت که تعداد مبتلایان افزایش یافته است، از این رو از کارکنان تقاضا دارم نکات بهداشتی مانند استفاده از ماسک و واکسیناسیون را در راس کار خود قرار دهند و دریافت واکسن دوز سوم برای تمام کارکنان الزامی است. برای تلقیح دوز چهارم واکسن نیز تابع تصمیمات کشوری هستیم و مراکزی را برای تزریق واکسن دوز چهارم در نظر خواهیم گرفت.
بالای 93 درصد جمعیت تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دوز یک و دو و نزدیک به 70 درصد نیز دوز سوم واکسن را دریافت کرده اند و در این زمینه نسبت به سطح کشور پیشگام بوده ایم. تعداد واکسن دوز اول 112 هزار و 577، تعداد واکسن دوز دوم 81 هزار و 866 و تعداد واکسن دوز سوم نیز 32 هزار و 528 بوده و در مجموع کل واکسن شرکتی 226 هزار و 972 دوز و کل واکسن غیر شرکتی نیز 224 هزار و 898 دوز بوده که مجموع واکسن های شرکتی و غیر شرکتی تزریق شده به 451 هزار و 870 دوز می رسد. جمع کل هزینه های مربوط به کرونا در سال 1399 به یک تریلیون و 891 میلیارد و 718 میلیون ریال رسید و این میزان در سال 1400 به سه تریلیون و 694 میلیارد و هزار و 32 میلیون ریال افزایش یافت. متوسط هزینه سالانه نیز دو تریلیون و 792 میلیارد و 857 میلیون ریال است.
از آغاز شیوع کرونا در سطح جهان و کشور، اجرای پروژه های بهبود وضعیت تاسیسات و تهویه فضاهای عفونی و ایزوله، راه اندازی 200 تخت ایزوله عفونی یا فشار منفی در بیمارستان ها را انجام داده ایم، . ضمن آنکه به منظور دسترسی راحت تر بیماران، سامانه غربالگری کووید 19 را به صورت تلفنی راه اندازی و 23 دستگاه ونتیلاتور برای بیمارستان های سازمان خریداری کرده ایم. از همان ابتدا 60 تیم واکنش سریع در سطح مناطق عملیاتی صنعت نفت مستقر شدند و از اعزام یکهزار و 835 نفر از کارکنان اقماری به منطقه عملیاتی نیز جلوگیری شده است. همچنین کمیته های شرایط اضطراری شرکت های اصلی و فرعی سطح دو و سه برگزار شده و بر انجام خدمات تریاژ خاکستری در مراکز درمانی و بیمارستانی نظارت داشته ایم و بیش از 450 هزار نفر شاغل رسمی و غیر رسمی مناطق عملیاتی را به صورت غیر حضوری پایش کرده ایم. ساختار مدیریت پاندمی کووید 19 در ستاد و مناطق سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مستقر شده، ذخیره دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی سرمایه ای و مصرفی از قبل پیش بینی شده و بیش از 70 دستورالعمل مبتنی بر اصول علمی با در نظر گرفتن قابلیت های اجرایی و منابع در دسترس نیز طراحی و تدوین شده است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با هدف ارائه خدمات به بیماران، اقدام به خریداری تجهیزات پزشکی سرمایه ای کرده که از آن جمله می توان به 25 دستگاه ونتیلاتور ثابت و پرتابل، سه دستگاه سی تی اسکن، 271 تخت بستری الکتریکی ویژه و معمولی به همراه کمد و میز، 52 مانیتور علایم حیاتی پرتابل و بد ساید، 20 دستگاه ECG، 6 دستگاه سل کانتر فول دیف و پارت دیف، 7دستگاه اتوآلایزر بیوشیمی، 56 عدد الکتروشوک و AED، 103 عدد پمپ سرنگ اشاره کرد. از دیگر تجهیزات خریداری شده عبارتند از: 17 دستگاه اکوکاردیوگرافی و سونوگرافی ثابت و پرتابل، یک دستگاه ام آر آی، یک دستگاه لایزای اتوماتیک، سه دستگاه پی سی آر، دو دستگاهDR، یک دستگاه اکسیژن ساز و مخازن نگهداری، سه دستگاه انژکتور دوال ماده حاجب CT و یک ماشین بیهوشی.
به منظور ارائه خدمت به کارکنان و مراجعه کنندگان، آزمایشگاه PCR و بخش اختصاصی کرونا و ایزوله و بخش تریاژ و لاین خاکستری را راه اندازی کرده ایم. علاوه بر موارد ذکر شده، سم پاشی، گندزدایی و ضد عفونی، تعمیرات و خرید اکسیژن مایع و شارژ کپسول را تهیه کرده و در اختیار مراکز درمانی قرار داده ایم.
به طور کلی ناوگان آمبولانس سازمان به نوسازی نیاز دارد. اکنون 150 دستگاه آمبولانس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت عمر بالای 15 سال دارند و سال 1399 خرید 10 دستگاه تایپ B (بنز اسپیرینتر بنزینی و دیزل) برای مناطق عملیاتی انجام شده است.
مبحث سلامت روان در پاندمی کرونا، بسیار مهم است و بر اساس مطالعات انجام شده، بیشتر آسیب های پسا کرونا، موضوع آسیب های روان است که در این زمینه با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، شورای تخصصی بهداشت و روان را راه اندازی کردیم و یک مرکز سلامت روان نیز در محیط عملیاتی عسلویه با نظارت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ایجاد شده و تمامی مراکز از جمله مشهد، تبریز و... از طریق شورای تخصصی باهم ارتباط دارند و دستورالعمل های بهداشتی برای آنها نوشته شده تا هم به آنها آموزش داده شود و هم دستورالعمل های آماده شده را در حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت توزیع کنند. اکنون مجوزی از شورای معاونین وزارت نفت نیز گرفته ایم تا هر موسسه ای که بخواهد در حوزه سلامت روان ورود کند، نظارت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را نیز داشته باشد. در مناطق عملیاتی مباحث دیگری مانند اقماری بودن، جدایی از خانواده و... نیز در سلامت روان آنها علاوه بر کرونا از گذشته تاکنون تاثیرگذار بوده است.
اکنون سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به سمت جانشین پروری حرکت می کند و این رویکرد در برخی قسمت ها انجام شده و برای بها دادن به انگیزه نیروی جوان سعی داریم آنها را جایگزین نیروهای قدیمی کنیم. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مبحث جوانگرایی پیشگام بوده و می خواهیم این رویکرد به دیگر بخش های بهداشت و درمان نیز تسری یابد. جوانگرایی را از ستاد سازمان آغاز کرده ایم که در تمامی مناطق نیز گسترش خواهد یافت.
در گذشته مدیرعامل سازمان، معاونت سلامت، معاونت پشتیبانی و بخش اداری و مالی در راس قرار داشت و زیر مجموعه معاونت سلامت نیز بخش های سلامت کار و بهداشت، پزشک خانواده، درمان، دارو و تجهیزات پزشکی و درمان غیر مستقیم بود. از این رو به منظور ارائه خدمات بهتر به مراجعه کنندگان، معاونت سلامت به 5 مدیریت تقسیم شد که عبارتند از: مدیریت بهداشت و اچ اس ای، مدیریت درمان غیرمستقیم و بیمه گری، مدیریت امور درمان، مدیریت تجهیزات کالا و دارو و مدیریت عملیات سلامت. با این تغییر، ساختار مدیریت ها تخصص یافته تر می شود و هر بخشی در حوزه تخصصی خود کار می کند که مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، هدایت و تکامل این سیستم را عهده دار خواهد بود.
با حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده، هزینه هایی بیش از 3 برابر مبالغ فعلی در بخش اقلام پزشکی به سازمان تحمیل خواهد شد که بودجه جاری پیش بینی شده برای سال آینده، کفاف انجام هزینه های اضافی را نخواهد داد. از سوی دولت یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کمکی به سازمان بهداشت و درمان نفت تعلق نخواهد گرفت و با وجود حذف ارز ترجیحی، مراکز درمانی خارج از صنعت نفت به مراتب، شرایط سخت تری را تجربه خواهند کرد که در خصوص تأمین بودجه، رایزنی هایی در حال انجام است.
بهتر است همچون گذشته با حداقل تعرفه خصوصی برای بیماران بستری موافقت شود. همچنین موارد خاص نظیر به کارگیری پزشکان صاحب نام در بیمارستان های ملکی، مطابق توافقات فی مابین انجام شود.
دستورالعمل پرداخت کارانه، آماده و به معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی ارجاع شده تا مفاد آن با قوانین و مقررات مطابقت داده شود. جزییات تعیین سقف نیروهای پیمانکاری پیراپزشکی برای مناطق توسعه ای تهیه و به معاونت توسعه و مدیریت منابع انسانی ارجاع شد و نتیجه به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ابلاغ می شود. ضمن آنکه سه موضوع مشکلات طرح طبقه بندی مشاغل گروه های پیراپزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، اصلاح ساختار و تشکیلات، بن بست رتبه بندی گروه های پزشکی و موضوع شیوه تعامل با شرکت نفت فلات قاره، روش اخذ سرانه از آن و الزام دریافت خدمات از مراکز ملکی سازمان در دستور کار معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی قرار گرفته است.
اجرا و نهایی سازی قراردادهای نفت و گاز در دولت سیزدهم
آغاز اجرای قراردادهای توسعه ای ميادين نفتی و گازی شامل:
پايدار غرب و آبان با كنسرسيومي متشكل از شركت هاي خارجي و داخلي
سپهر و جفير با شركت ايراني
چشمه خوش، پايدار شرق و دالپري با كنسرسيوم خارجي و داخلي
توسعه تكميلي ميدان آزادگان جنوبي (فاز یک) با شركت پتروپارس
توسعه ميدان مشترك فرزاد با شركت پتروپارس
نهايی سازی قراردادهای توسعه ای شامل
توسعه و بهره برداری ميادين پارسي و پرنج با شركت مپنا
امضای قرارداد توسعه فاز دوم لایه نفتی میدان مشترک پارس جنوبی در اسفند سال 1400 با مشارکت شرکت تاسیسات دریایی و یک شرکت خارجی
امضای تفاهمنامه مرحله دوم توسعه میدان نفتی مسجدسلیمان با شركت ايراني گستر سینا در اسفند سال1400
توسعه و بهره برداری میدان سهراب (امضای قرارداد با شرکت انرژی دانا در بهمن سال 1400)
توسعه و بهره برداری ميدان مشترك ياران (شامل ياران شمالي و جنوبي) با شركت داخلي
پروژه های صنعت پتروشیمی در صدر اولویت های توسعه مکران قراردارد
مشعل مکران به عنوان یکی از مناطق جذاب و دیدنی و بالقوه برای سرمایه گذاری در جنوب شرقی ایران از موقعیت ژئوپلیتیک خوبی برخوردار است و در زمینه اقتصادی بویژه ترانزیت کالا، سرمایه گذاری های تجاری، صنعتی و گردشگری امکان سرمایه گذاری مناسبی دارد. منطقه مکران از گذشته به عنوان یکی از مناطق مناسب برای توسعه و حضور صنایع مختلف معرفی شده، اما روند توسعه و ورود صنایع مختلف و تحقق برنامه ها با کندی پیش رفته است. با این حال دولت سیزدهم با همکاری مجلس شورای اسلامی برنامه های مختلفی را در خصوص توسعه این سواحل و رساندن آن به موقعیت برتر منطقه ای شروع کرده است. یکی از زمینه های قابل توجه سرمایه گذاری و توسعه در این منطقه در بخش پتروشیمی و پتروپالایشگاه ها بوده است که در دوره جدید صنعت نفت با جدیت بیشتری دنبال می شود.
هاب سوم صنعت پتروشیمی کشور در چابهار، در قالب شهرک پتروشیمی مکران در محدوده منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار تعریف شده که شامل طرح های اوره آمونیاک، متانول، متانول آمونیاک، انواع الفین، آروماتیک، MEG، MTP و کریستال ملامین است و از سوی شرکت پتروشیمی توسعه نگین مکران اجرا می شود. چندی قبل مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با هدف بازدید از روند پیشرفت پروژه های توسعه پتروشیمی نگین مکران، به چابهار سفر کرد. او علاوه بر پروژه های پتروشیمی از پروژه های خط لوله انتقال متانول و آب، پروژه احداث آبگیر و آب شیرین کن و اسکله شهید بهشتی و مخازن ذخیره سازی هم که جزو پروژه های پتروشیمی است، بازدید کرد. البته این پیگیری ها به شکل مداوم ادامه دارند و شاهد تحولات دیگری هم در این حوزه بوده ایم.
بر اساس برآوردها، فعال شدن ظرفیت بندری در سواحل مکران، به رونق و جهش تولید و ایجاد اشتغال پایدار منجر خواهد شد و پیش بینی می شود حداقل با تکمیل فازهای نخست پروژه های فولاد و پتروشیمی چابهار و صنایع پایین دستی آنها ۱۴۴ هزار و ۵۶۶ نفر مشغول به کار شوند. بر اساس آنچه در سند توسعه منطقه ساحلی مکران در افق ۱۴۱۵ تصویب شده است، این منطقه ظرفیت ایجاد انواع صنایع پتروشیمی، فولاد و صنایع بزرگ را دارد و می تواند زمینه گسترده تولید و صادرات مجدد را فراهم سازد و توسعه برون زا که محتاج تجهیز منابع و سرمایه گذاری ملی و بین المللی است، عامل مهمی در توسعه منطقه مکران به شمار می آید و توسعه درون زا و برون زا به عنوان مکمل یکدیگر می توانند توسعه متوازن و پایدار منطقه را رقم بزنند.
صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع اصلی و مادر در کشور، از سال های گذشته پیشقدم در توسعه مناطق مختلف بوده و حالا سواحل مکران یکی از نقاط پرکار و امید برای صنعت نفت است. پروژه های مهمی در این منطقه به واسطه صنعت نفت شروع شده و در حال اجراست و این حضور همه جانبه صنعت نفت، خیال بسیاری از سرمایه گذاران را برای ادامه حضورشان در منطقه راحت می کند. مخصوصا با اقدام ها و تصمیم هایی که در دوره اخیر برای توسعه این منطقه اتخاذ شده، امیدها بیشتر شده است. یکی از این موارد هم این است که دولت و مجلس در بودجه 1401 موافقت کرده اند سواحل مکران و اروند از محل تحویل نفت خام صادراتی توسعه داده شود.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید دارد که توسعه این صنعت در سواحل جنوبی کشور به دلیل آب بر بودن صنعت پتروشیمی به ویژه در استان های بوشهر و خوزستان، همچنین منطقه مکران در حال انجام است و محصولات متنوعی در بخش بالادستی پتروشیمی تولید می شود. او چندی قبل در نشست هماهنگی توسعه صنعت پتروشیمی در منطقه مکران در جریان وضع ساخت طرح های پتروشیمی در این منطقه قرار گرفت و بر پیاده سازی الگوی درست توسعه متوازن در مکران تأکید کرد.
او با تاکید بر اینکه توسعه صنعت پتروشیمی در این منطقه باید با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان متولی توسعه صنعت پتروشیمی انجام شود، افزود: الگوی توسعه زنجیره ارزش بالادست و پایین دست صنعت پتروشیمی در منطقه مکران باید از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی نظارت و پایش شود.
شاهمیرزایی با تأکید بر اینکه خوراک مورد نیاز شرکت های پتروشیمی این منطقه با همکاری شرکت ملی گاز ایران تأمین خواهد شد، افزود: توسعه زیرساخت ها نیازمند سرمایه گذاری جدی است و در این مسیر باید با هموار کردن و رفع موانع موجود، ظرفیت های پایدار برای حضور در بازارهای صادراتی نیز ایجاد شود. همچنین بازارهای کشورهای پاکستان و افغانستان می تواند مقاصد خوبی برای صنایع پتروشیمی منطقه مکران باشد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: توجه به مسئولیت اجتماعی، پدافند غیرعامل و استفاده از نیروهای بومی آموزش دیده باید از سوی شرکت های فعال در مکران مورد توجه قرار گیرد.
او همچنین چندی قبل در نشستی با مدیران یک شرکت سرمایه گذاری تجاری مرتبط با پروژه نگین مکران در شهرک پتروشیمی مکران در چابهار، در جریان روند پیشرفت پروژه های توسعه پتروشیمی نگین مکران قرار گرفت و قول داد تا مشکلات و چالش های پیش روی فعالان صنعت پتروشیمی، اعم از تغییرات قیمت خوراک، مشکل گاز پتروشیمی ها و دیگر موارد را برطرف کند.
در حال حاضر تعدادی از پروژه های مهم صنعت پتروشیمی در منطقه مکران در حال انجام و پیگیری هستند و این امیدواری وجود دارد که با پیگیری های دولت سیزدهم شاهد به ثمر نشستن زودهنگام این تلاش ها و اثرات آن در منطقه و شرایط اقتصادی آن باشیم. در حال حاضر دو مجموعه هلدینگ شستان و شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران، برای پیشبرد ۶ پروژه پتروشیمی خود در منطقه مکران فعالیت دارند. هم اکنون ۵ پروژه GTX و یک پروژه اوره آمونیاک در قالب طرح توسعه پتروشیمی نگین مکران در حال اجراست و زیرساخت های موردنیاز پروژه ها نیز شامل آماده سازی شهری و امور زیربنایی، تامین سرویس های جانبی موردنیاز طرح های پتروشیمی، احداث مخازن ذخیره سازی محصولات و تجهیزات بارگیری، احداث خطوط لوله انتقال آب و متانول، ساختمان های غیرصنعتی، و تامین زیرساخت های موردنیاز برای ملاحظات ایمنی، بهداشت و زیست محیطی از سوی شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران تامین می شود تا مسیر سرمایه گذاری در منطقه هموارتر شود.
در عین حال همچنان که کارشناسان این حوزه اعلام کرده اند احداث مجتمع پتروشیمی در چابهار به عنوان بزرگ ترین پروژه سرمایه گذاری بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان از سال آینده به مرحله بهره برداری از فاز اول برسد. در حال حاضر چند عامل مهم از جمله وقفه در پروژه خط انتقال گاز زمینه برای پیشبرد پروژه های پتروشیمی را با تاخیر رو به رو می کند که لازم است در این زمینه ها پیگیری جدی و به موقع انجام شود. با این حال به نظر می رسد ورود و سرمایه گذاری مجموعه های خصوصی در مکران زمینه شروع اتفاقات و پیگیری های جدید را رقم زده است. مجموعه هلدینگ شستان (شرکت سرمایه گذاری سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح که هم اکنون سهام ارزشمندی از صنایع پتروشیمی در کشور از جمله پتروشیمی های مارون، آریاساسول، بوشهر، مرجان و مکران را در اختیار دارد) در منطقه مکران حضور دارند و در تلاشند آهنگ پیشرفت پروژه ملی ایجاد قطب سوم پتروشیمی در سواحل مکران (چابهار) را افزایش دهند.
بر اساس این گزارش و با توجه برنامه ریزی های انجام شده از سوی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، پیش بینی می شود در سال های آینده بیش از 40 میلیارد دلار در منطقه مکران در حوزه بالادست و پایین دست پتروشیمی، سرمایه گذاری انجام شود. درحال حاضر برنامه ریزی و پروژه هایی برای ساخت پتروپالایشگاه ها، پتروشیمی ها و پارک های شیمیایی در مکران در دستور کار قرار دارد و این منطقه با توجه به دسترسی به آبهای آزاد و منابع آبی، نیروی کار و شرایط جغرافیایی مناسب به عنوان یکی از مناطق آینده دار به خصوص در صنعت پتروشیمی شناخته می شود و آنگونه که مشخص است، بخش خصوصی به خوبی این قابلیت ها را شناخته است. نگاه ویژه دولت سیزدهم به سواحل مکران و توسعه اقتصادی آن، همچنین توجه جدی به فعالیت صنایع مختلف به خصوص پتروشیمی در این نقطه از کشور به عنوان صنعتی پربازده درتولید محصول، می تواند وزنه سنگینی را درچرخه اقتصاد کشور رقم بزند و این منطقه را به هاب صنعت تبدیل کند؛ صنعتی که می تواند سکوی رشد اقتصادی این خطه از کشور به شمار آید و آن را به مسیری با ثبت تحولات سازنده هدایت کند.
عزم شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی برای تحقق شعار سال
مشعل تقویت اقتصاد نفت با محوریت دانش محور و فناور شدن به طور جدی در دولت سیزدهم کلید خورد. اقدام های گسترده وزارت نفت برای تقویت بخش دانشی و فناورانه صنعت نفت از این نظر که نیاز به فناوری های نوین و استفاده از ظرفیت های دانش بنیان رفته رفته پررنگ تر می شود، کاملا مشهود و عینی است. ابتکار عمل و تلاش های وزارت نفت در جهت دانش بنیان کردن این صنعت، تهدیدهای یکجانبه غربی ها را به فرصت مبدل ساخت و هجمه ها علیه این صنعت مخاطره آمیز را خنثی کرد. فعالیت شرکت های دانش بنیان به منظور هم افزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور و تحقق اهداف علمی و اقتصادی است که نه تنها به عنوان موتور رشد و توسعه هر کشور شناخته می شود، بلکه تلاش ها، پشتکار عمل و ایده های فناورانه این دست از شرکت هاست که می تواند سرمنشا رونق، شکوفایی، بالندگی و پیشرفت علم و دانش در کشور باشد. از نگاه دیگر، روند رو به رشد مصرف انرژی در کشور که اختلاف چشمگیری با استانداردهای جهانی دارد، ضرورت و اهمیت حضور شرکت های دانش بنیان را دوچندان می کند که بر این اساس نگاه ویژه به این موضوع از دید تصمیم گیران و مسئولان وزارت نفت دور نمانده و تولید دانش بنیان به عنوان معیار و ملاک اصلی مورد اهتمام است.
تاریخچه روی کارآمدن شرکت های دانش بنیان در جهان به سال 1979 میلادی بازمی گردد. سهامداران این شرکت ها اغلب متخصصان و افراد تحصیل کرده ای هستند که با فراگیری علوم، دانش و نوآوری ها موفق به ارائه یک خروجی می شوند که این خروجی می تواند حلقه ای از اختراع ها، طرح های صنعتی، دانش های فنی، نرم افزارها و سخت افزارها و... باشد. کسب وکارهای دانش بنیان بر خلاف آنچه اغلب ساده انگاشته می شود، اما از ماهیت به مراتب پیچیده ای برخوردار است که این مسئله در جای خود سیاست گذاری هوشمندانه تری را می طلبد. سیاست های حوزه فناوری و نوآوری مادامی که به درستی درک نشود، نمی توان از آن انتظار توسعه و خلق دانش و فناوری و به دنبال آن تجاری سازی را داشت. خوشبختانه وزارت نفت دولت سیزدهم همه عزم خود را برای ارائه یک تصمیم هوشمندانه در حمایت از کسب وکارهای دانش بنیانی جزم کرده و این شرکت ها می توانند با نگاه به چشم اندازی روشن، دانش و علم پیشرفته خود را توسعه ببخشند و به بازار عرضه کنند.
به تازگی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و پنج شرکت دانش بنیان ریزسازگان تکین، ایده کاوان صنعت پردیس، صنعت کاران الکترونیک مراغه، پرتومبدا پرگاس (PMP) و یاور همگامان یزد به ترتیب درباره هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی، روباتیک و ساخت روبات های آتش نشان، تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، تولید برج های نور و پروژکتورهای فوق کم مصرف و دیگر تجهیزات سامانه هوشمند سوخت امضا کردند. بی شک امضای این تفاهم نامه پنج جانبه با هدف استمرار و گسترش استفاده از فناوری های نوین شکل گرفته است و در این میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران برای تحقق شعار سال و در چارچوب حمایت از کسب وکارهای پویا و دانش بنیان به شناخت و فراخوانی از شرکت های دانش بنیان پرداخته و همسو با رهنمودهای مقام معظم رهبری و شعار سال، قدم های موثری در ارتقا و بهبود کیفیت کسب وکار این دست از شرکت ها برداشته است.نگاهی به تاریخچه فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نشان می دهد که این شرکت در سال 1307 تشکیل شد و بالغ بر 9 دهه است که در زمینه تامین و توزیع انواع فرآورده های نفتی در کشور فعالیت دارد. این شرکت با داشتن 37 منطقه، 228 ناحیه، بیش از 4 هزار و 200 جایگاه عرضه فرآورده های نفتی مایع، 2 هزار و 534 جایگاه عرضه گاز طبیعی (سی ان جی)، 54 مرکز سوخت گیری هواپیمایی، حدود 13 هزار و 780 دستگاه نفتکش و گازکش، 5 فروند کشتی و شناور نفت کش دریایی، 89 تاسیسات ذخیره سازی فرآورده با ظرفیت حدود 13 میلیارد لیتر، 18 اسکله نفتی و 5 محل بارگیری مخزن دار راه آهن وظیفه مدیریت تامین و نظارت بر توزیع روزانه حدود 250 میلیون لیتر انواع فرآورده های نفتی را در سراسر کشور عهده دار است.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران رویکرد این شرکت را توسعه اشتغال با تمرکز بر شرکت های دانش بنیان عنوان کرده و از تشکیل شورای پژوهش در مجموعه پالایش کشور خبرمی دهد و می گوید: کلیه تصمیم سازی ها و تصمیم گیری های مربوط به فعالان حوزه دانش بنیان ها در شورای پژوهش انجام می شود و ماحصل آن توسعه شرکت های دانش بنیان به همراه توسعه مهارت و دانش نیروی انسانی خواهد بود. حمایت از تحقیقات کاربردی مطالبه جدی شورای پژوهش است و در این زمینه ایجاد بانک اطلاعاتی به منظور نیازسنجی های صنعت نفت الزامی است. به این منظور 400 مورد نیازسنجی ازسوی مجموعه پالایش و پخش پیش بینی و ارزیابی و در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار داده شده است که این نیازسنجی ها همواره بازنگری خواهد شد.وی از مولفه بروکراسی به عنوان مهم ترین چالش پیش روی شرکت های دانش بنیان یاد کرده و می افزاید: باید در کوتاه ترین زمان ممکن بروکراسی های موجود حذف شود. دلگرمی و تشویق در کسب وکارهای نوپا با بهره مندی از ظرفیت های این نوع از فعالان است که ایجاد می شود و اثربخشی مضاعفی را به همراه خواهد داشت و این مهم باید به جد مورد توجه متولیان مجموعه پالایش و پخش باشد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به امضای پنج تفاهم نامه ازسوی شرکت پخش فرآورده های نفتی با دانش بنیان ها اشاره کرده و بر لزوم تسریع در روند اجرایی شدن تفاهم نامه های مذکور تاکید کرد.سالاری اظهار می کند: اصحاب رسانه باید عملکرد مسئولان و متولیان مجموعه پالایش و پخش را در هر فرصت زمانی رصد کنند و مطالبه گر باشند. منویات مقام معظم رهبری در ارتباط با شعار سال باید به سرعت جامعه عمل پوشانده شده و اهداف شرکت های دانش بنیان، عملیاتی و به واقعیت مبدل شود.وی با بیان اینکه شرکت های دانش بنیان در زمینه طرح های تکمیلی زنجیره ارزشی، بهینه سازی مصرف انرژی، ساخت بار اول قطعات و تجهیزات موردنیاز صنعت نفت ظرفیت های بیشماری دارند که نباید از آن غافل ماند، عنوان می کند: باید به سمت تجاری سازی آن هم به مثابه شرکت های خارجی گام برداشت. اگر زنجیره ای از محصولات و تجهیزات تولید دانش بنیانی در قالب طرح های توسعه ای شکل بگیرد، بی شک بسیاری از مشکلات و چالش های این حوزه مرتفع خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ابراز امیدواری می کند که خلق دانش، فناوری پیشرفته و تجاری سازی از ارکان اصلی توسعه اقتصاد دانش بنیان به شمار می آید که تسریع در روند اجرای هریک از این فرآیندها در گرو تزریق نقدینگی و ایجاد سازوکارهای لازم است. نگاه ها به سمت وسوی شرکت های دانش بنیان چه آنها که در سطوح اول، دوم و سوم هستند و چه آنهایی که به عنوان کسب وکارهای نوپا مشغول به فعالیت هستند و چه شرکت های دانش بنیانی که طراحی های مبتنی بر تحقیق و توسعه دارند، نباید گزینشی باشد. حمایت و پشتیبانی همه جانبه از تمام شرکت های دانش بنیان الزامی است.
سالاری می افزاید: امیدوارم هنگامی که عملکرد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی رصد و پیمایش می شود با حجم انبوهی از قراردادها با این دست از شرکت ها مواجه باشیم و شرکت پخش به عنوان یک شرکت پیشرو در مجموعه پالایشی کشور بدرخشد.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به دغدغه های این شرکت درباره استمرار و گسترش استفاده از فناوری های نوین بر لزوم هرچه سریعتر تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری و شعار سال تاکید و عنوان می کند: قدم های موثری در مسیر ارتقا و بهبود کیفیت کسب وکار شرکت های دانش بنیان برداشته شده است.وی با بیان این که فرآیند توزیع روزانه ۲۵۰ میلیون لیتر فرآورده اصلی در حوزه های مختلف در حال انجام است، می گوید: بحث تامین فرآورده از مبادی تامین، ذخیره سازی در مخازن و در نهایت توزیع به عهده شرکت پخش فرآورده های نفتی است که در ۳۷ منطقه عملیاتی و ۲۳۰ ناحیه در حال انجام است. بحث های سخت افزاری و نرم افزاری موجود نیز در حال پیگیری است. به این منظور شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به منظور بهبود فرآیندها و تحقق شعار سال، درصدد شناسایی شرکت های دانش بنیان برآمده است که انتخاب و گزینش این شرکت ها با توجه به شرایط موجود امکان پذیر خواهد بود که ماحصل و دستاورد زحمات همکارانم در شرکت پخش امضای پنج تفاهم نامه با شرکت های دانش بنیان است که امیدواریم روند کنونی تا تحقق کامل اهداف تعیین شده تداوم داشته باشد.مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی می افزاید: در سال های اخیر طرح هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی بنا به دلایل مختلف مغفول ماند و فرآیند عملیاتی شدن آن با یکسری ناکامی ها روبه رو شد. اخیرا مطالعات گسترده ای در زمینه اجرایی شدن این طرح در سطح کارشناسی صورت گرفت و شناسایی شرکت های دانش بنیان فعال در این عرصه در دستور کار قرار گرفت. با انجام برخی تست های آزمایشی به دنبال آن هستیم تا ضمن بهره مندی از خدمات ویژه شرکت های دانش بنیان در این عرصه بتوانیم در دو جایگاه به صورت پایلوت پیاده سازی کنیم که امیدواریم نتایج آن هم مثبت بوده باشد و در آینده نزدیک به همه 4 هزار و 200 جایگاه فرآورده و 2هزار و 500 جایگاه سی ان جی تسری داده شود.
نژادعلی از بومی سازی تجهیزات به کار رفته در جایگاه های عرضه سوخت به عنوان مهم ترین الویت های کاری شرکت پخش نام برده و اظهار می کند: فناوری های حوزه سامانه هوشمند سوخت در یکی دو سال اخیر دغدغه های ویژه ای را برای همکاران در مناطق و ستادهای عملیاتی فراهم کرده بود که برای رفع این چالش درصدد برآمدیم تا هر چه سریعتر بحث ارتقا کیفی و توزیع تجهیزات سامانه هوشمند سوخت را پیش ببریم. خوشبختانه شرکت های دانش بنیان شناسایی و پای کار آمدند و توانستیم این طرح را به میزان قابل توجهی اجرایی کنیم.
وی استفاده از نورافکن های فوق کم مصرف و بومی سازی ربات چند منظور در محیط های غیرقابل دسترس را از موارد دیگر همکاری با شرکت های دانش بنیان عنوان می کند و می گوید: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به دنبال آن است که با انعقاد تفاهم نامه و حمایت هایی که در این زمینه انجام می شود، ضمن این که مشوق های لازم را در این بخش ایجاد کند، از ظرفیت ها و توانمندی های موجود در شرکت های دانش بنیان نهایت بهره برداری ببرد.
هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی، ساخت ربات های آتش نشان، تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، تولید برج های نور و پرژکتورهای فوق کم مصرف و دیگر تجهیزات سامانه هوشمند سوخت، از جمله طرح های شرکت های دانش بنیان هستند که تفاهم نامه آنها با شرک ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به امضا رسید.
در میان این دستاوردهای منحصر به فرد آنچه بیش از همه خودنمایی می کند، طراحی و ساخت تابلوی هوشمندسازی جایگاه های عرضه سوخت و سی ان جی است که این تجهیز کاربردی، فرآیند سوخت گیری، پردازش و ارسال اطلاعات را انجام می دهد و تماما از اقلام شرکت دانش بنیان ساخته شده است.
نکته حائز اهمیت آنکه تابلوی هوشمندسازی جایگاه های عرضه سوخت و سی ان جی رتبه برتر جشنواره خوارزمی را هم به خود اختصاص داده است.ربات بازرس محیطی، یک ربات چندمنظوره با کاربردهای متنوع به ویژه در محیط های غیرقابل دسترس است.
قابلیت گردش 360 درجه، دارای المان های نوری قابل کنترل، ضبط ویدئو و تصویربرداری حین بازرسی، قدرت مانور حرکتی بالا، دارای چرخ های شنی و قابلیت عبور از سطوح مختلف و قابلیت تجهیز به انواع بازوی عملیاتی، از اهم ویژگی های منحصربه فرد این قطعه کاربردی است که به همت و تلاش فعالان کسب وکارهای دانش بنیانی طراحی، ساخته و عملیاتی شده است.بومی سازی دستگاه کارت خوان سامانه هوشمند سوخت که با هدف خواندن کارت های سوخت رانندگان طراحی و پی ریزی شده است، بعد از 15 سال برای نخستین بار در کشور عملیاتی می شود. متخصصان با بهینه سازی این محصول و حذف نقاط آسیب پذیر، خرابی های آن را به میزان حداقل 38 درصد کاهش داده اند.تولید برج های نور و پروژکتورهای فوق کم مصرف هم یکی دیگر از انواع محصولات دانش بنیانی است که قابلیت های بیشماری دارد؛ به نحوی که این نورافکن های نسل جدید می توانند به میزان چشمگیری در کاهش انواع آلاینده ها که بر اثر مصرف سوخت های فسیلی برای تولید انرژی در نیروگاه ها حادث می شود، موثر باشد. شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران افزون بر موارد یادشده با پژوهشگاه صنعت نفت و دانشگاه صنعتی شریف نیز به ترتیب در ساخت مخزن ANG و نیز بومی سازی میترهای کوریولیس همکاری و مشارکت خواهد داشت. هم اکنون طراحی و ساخت این تجهیزات نیز به اتمام رسیده و در مراحل انجام تست میدانی است.شرکت های دانش بنیان، ظرفیت های بالقوه ای درکشور به شمار می آیند که از همکاری واعتماد به آنها پاسخ های مثبتی دریافت شده است؛ تعامل با این ظرفیت بالقوه، بدون تردید می تواند راه ومسیر همواری را برای تحقق بخشی به اهداف مشخص شده پیش روی قرار دهد.
مرکز انتقال نفت تنگ فنی؛ موزه ای جاندار در دل سنگ های داغ لرستان
هادی سعادتی همیشه سکوت به معنای آرامش نیست. گاه هزار فریاد نهفته درصدای زوزه بادی است که آرام آرام به میان صخره های کوچک و بزرگ کوهستان می پیچد وگاه زمین است که با همه سکوتش غوغایی دارد به وسعت آسمان خدا؛ حکایت تنگ فنی، همان حکایت سکوت است و فریاد. گویی شاعران، معمار این پهنه آهنین در دل سنگ های داغ لرستان بوده اند. از هر سو که بنگری، رازی است و قصه ای و اغراق نیست اگر بگوییم تنگ فنی کتابخانه نفت است و شهادت.
لرستان رابه آبشارهای بلند وکوه های سر به فلک کشیده اش می شناسند، سرسبزی و طراوات این استان به گونه ای است که حتی درخزان برگ ریزان، از این سرزمین جدا نمی شود؛ اما«تنگ فنی»مرکز انتقال نفتی که همه جایش به رنگ خاک است وتفتیده در زیرتیغ آفتاب، داستانی دیگر است.
درمسیرشمال به جنوب کشور و در انتهایی ترین نقطه لرستان، هم مرز با استان خوزستان، پهنه ای است که «پلدختر» می خوانندش و ازسال ها پیش به واسطه سیل و محرومیت، بیش از هر زمان دیگری بر سر زبان ها افتاده است، اما برای آنها که در چهل سال گذشته بانفت وجنگ بیگانه نبوده اند، این نام (پلدختر) به ویژه «تنگ فنی» آن، نامی آشناست. چندکیلومتر از شهرکه بگذری، در میانه های مسیر رسیدن به سکوت جاده ها و در دل صخره های داغ و تفتیده پلدختر، صدای سوت ممتد توربین هایی به گوش می رسد که گرمای همیشگی این منطقه را طاقت فرساتر می کند. تاسیساتی عظیم محاصره در صخره های بزرگ وکوچک و چند روستای نزدیک به هم با خانه های کاهگلی که از تپه مشرف به مخازن نفتی، به زحمت دیده می شوند.
در نگاه اول، تنگ فنی شبیه به همه مراکز انتقال نفتی است که تاکنون دیده ایم. تاسیساتی با چندین مخزن و توربین با وظیفه ای که همانا انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی از جنوب به شمال کشور است، اما تاریخ در جغرافیای این خطه از استان لرستان به گونه ای دیگر رقم خورده و نام تنگ فنی را با جنگ و شهادت گره زده است. رد خمپاره ها همچنان بر دیوارهای این عمارت پر رمز و راز نفتی هویداست؛ گویی از جای جای این مرکز، صدای ناله و شیون زنانی به گوش می رسد که بر پیکر بی جان فرزندانشان مویه می کنند. تصور 52 بار حمله هوایی و باران گلوله و خمپاره بر سر کارکنان این مرکز و خانواده هایشان، شاید کمی دور از ذهن باشد، اما اینجا تنگ فنی است و قدم به قدم آن رد خون شهیدانی است که در جنگی نابرابر جانشان را سپر صنعت انتقال نفت ایران کرده اند تا چرخ های عظیم این صنعت از گردش باز نایستد. اینجا تنگ فنی است. قدمگاه 24 شهید ازکارمند تا کارگر، از زن تاکودک شیرخوار و از معلم تا هرکس دیگر.
با شنیدن نام سرباز نخستین چیزی که به ذهن می رسد، هیبت و ادوات نظامی است که برای دفاع یا تهاجم به کار گار گرفته می شود. اما واژه ها هم در مرکز انتقال نفت تنگ فنی، ماهیتشان تغییر کرده است. سربازان تنگ فنی سلاح و سنگر نداشتند، اما به گواه آنان که بوده اند، مانده اند و اکنون روایت می کنند. به راستی که «سرباز» برازنده نام جنگجویان تنگ فنی است. 52 بار حمله هوایی بر پیکر نحیف آن روزهای تنگ فنی و گاه تخریب این مرکز تابیش از 60 درصد تاسیسات، اما بهت آور آن که سربازان این مرکز هرگز اجاره ندادند چرخ های توربین ها بیش از 24 ساعت پس از حمله ها از مدار خارج شوند. این عملیات ناممکن، نه کار یگان های ویژه آموزش دیده است و نه امکانات و لجستیک پس از هر حمله که در کوتاه ترین زمان خود را به مرکز می رساندند. اینها همه فقط عشق است و حاصل دستان خالی، اما پر قدرت تک تک دلاوران گمنام آن روزهای تنگ فنی که با ایثار و تلاش منتقم خون برادران شهیدشان شدند.
تنگ فنی، مهم ترین مرکز انتقال نفت و شاهراه حیاتی صنعت انتقال نفت ایران به شمار می آید که در راهبردی ترین موقعیت انتقال نفت و فرآورده های نفتی جنوب به شمال کشور قرار گرفته است و این قابلیت را دارد که با بهره مندی از 8 توربین فعال، 3 خط لوله ورودی و 6 خط لوله خروجی، روزانه حدود 560 هزار بشکه نفت خام و فرآورده های نفتی را به نقاط و مبادی مصرف انتقال دهد. این مرکز به نام شهدای تنگ فنی نام گذاری شده و در و دیوارش مزین به تصویر همان شهدایی است که نقل بزرگیشان ذکر شد. تابستان داغ و زمستان سوزناک، ویژگی تنگ فنی است و البته در سالیان گذشته با اقماری شدن این مرکز انتقال نفت، خانه های سازمانی نیز خالی از سکنه شده اند و هیاهوی شیرین خانه های پرتعداد خانواده های کارکنان، جای خود را به سکوت و البته صدای پرندگان پرشمار شاخه های درختان نارنج داده اند. تنگ فنی، همیشه ایام پر ابهت بوده و هست و نقل است در میان کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، آنان که مویی سپید کرده اند، فخر کل دوران خدمت خود را کارگری پای توربین های تنگ فنی می دانند.
در لرستان ضرب المثلی است که مضمونش، امضای وفاداری همسایگان را شرکت در شادی و شیون می داند. همسایگان تنگ فنی برادری را سال هاست معنا و اثبات کرده اند. چه در ایام جنگ که پا به پای کارکنان مرکز ایستادند و شهید و مجروح تقدیم کردند و چه امروز که زخم کاری جنگ همچنان بر تنشان خودنمایی می کند و متاسفانه آب های آلوده به مواد نفتی که ارمغان بمباران های مخازن در زمان جنگ است، تن رنجور اهالی روستاهای سراب رجب و تنگ فنی را آزرده است؛ هرچند شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان نیز بیکار ننشست و تمام توان خود به کار بست تا هم رفع نقصان زیست محیطی کند و هم رسم همسایگی به جای آورد؛ بر همین پایه است که سال ها آب رسانی به روستاهای همچوار تاسیسات نفتی را انجام می دهد. این منطقه عملیاتی با نگاه به مسئولیت اجتماعی که برخود واجب می داند با هزینه کرد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، مرکز تصفیه آب پیشرفته ای را در روستای سراب رجب احداث کرده است تا ساکنان این روستای دورافتاده، آبی زلال و عاری از مشکل بنوشند.
در تنگ فنی هم که غرش توربین هایش برای انتقال فرآورده های نفتی، لحظه ای قطع نمی شوند و پره هایش نیز از گردش باز نمی ایستند، حکایت چنین است و پیوند این مرکز انتقال نفت با همسایگانش چون ریشه در خاک و خون دارد، وصف ناشدنی و ناگسستنی است. کافی است گذری به آن داشته باشی تا معنای حقیقی برادری و همسایگی را دریابی.
به هر روی از ابتدای جنگ تحمیلی تاکنون نویسندگان، فیلمسازان و روایتگران بسیاری کوشش کرده اند تا عظمت وجودی این مرکز انتقال نفت را به تصویر بکشند. تنگ فنی، موزه جانداری از عظمت ایثار وشهادت در کالبد صنعت انتقال نفت ایران است. هر کلمه در وصف این مرکز در کتابخانه نفت و شهادت تنگ فنی ثبت می شود و به یقین تاریخ و آیندگان بیشتر از ما در رثای ایثارگران مرکز انتقال تنگ فنی خواهند نوشت. باشد که ما نیز ذره ای از معرفت شهدا و ایثارگران آن ایام را با عمق جان درک کنیم.
حمایت های صنعت نفت از مجموعه های دانش بنیان وارد فاز جدید می شود
مشعل نام گذاری سال 1401 با شعار «سال تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» از سوی مقام معظم رهبری،توجه به موضوع مهم دانش بنیان ها را در صدر اولویت های وزارت نفت و زیرمجموعه های آن قرار داده تا بیش از گذشته با پیگیری مطالبات و نیازسنجی آنها،همکاری بیشتری رقم بخورد و در مسیر تحقق شعار سال گام برداشته شود؛ اگرچه فعالیت شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت، روندی نو و پیشتازانه دارد؛ اما در همین مدت کوتاه، بخصوص با توجه به اهتمام جدی دولت و وزارت نفت در سال جاری، گام هایی سازنده و موثر در این مسیر برداشته شده است. از آنجا که یکی از مهم ترین نیازهای شرکت های نوپای دانش بنیان، حمایت مالی در همه مراحل تا زمان عرضه محصول به بازاراست، وزارت نفت و بسیاری از زیرمجموعه های اجرایی تلاش کرده اند با استفاده از روش های مختلف، مسیری را برای این همکاری آینده نگرانه باز کنند.
دولت سیزدهم، اصلاحات مهمی را در مسیر حمایت و همراهی از دانش بنیان ها در دستور کار قرار داده که در این میان، صنایع مهم و پایه ای همچون صنعت نفت، نقش و اهتمام بیشتری در باز کردن فضای کار برای دانش بنیان ها و شرکت های فناور داشته اند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پیش از این اعلام کرده بود که بیش از یکهزار میلیارد تومان با مراکز دانش بنیان و دانشگاه ها قرارداد قطعی منعقد شده تا حضور تازه و نوپای دانش بنیان ها به مرحله ای از بلوغ کامل برسد. در واقع مجموعه صنعت نفت، علاوه بر حمایت مالی تلاش می کند تا شرکت های دانش بنیان، بازار بلند مدتی برای محصولات و خدماتشان داشته باشند.
باید توجه داشت که مجموعه های دانش بنیان، اثرگذاری مهم و اساسی دیگری در حوزه ساخت داخلی و بومی سازی بسیاری از تجهیزات و قطعات اصلی و استراتژیک صنعت نفت داشته اند. در سال هایی که تحریم های همه جانبه و مستقیم تلاش کرده است کمر اقتصاد ایران را بشکند و سهم ایران را از بازارهای جهانی به حداقل برساند، همراهی و همفکری مجموعه های دانش بنیان که همان نخبگان جوان ایرانی هستند، کمک بزرگی برای عبور از این بحران ها بوده است. این سهم تاکنون به حوزه های مختلفی تسری پیدا کرده که یکی از این موارد حمایتی، پیش قدمی صندوق بازنشستگی نفت است. عبدالحسین بیات، رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت بر حمایت کامل این صندوق از شرکت های دانش بنیان تاکید کرده و گفته است، شتاب بخشی به توان مالی صندوق ها با توسعه شرکت های دانش بنیان فزونی خواهد یافت. او افزوده است، شرکت های دانش بنیان با تولید کالا و خدمات منحصربه فرد، سهمی مناسب از بازارهای داخلی و منطقه ای به دست خواهند آورد، بنابراین توسعه این شرکت ها در گروه اقتصادی صندوق ها در چارچوب تفکر «بنگاه اقتصادی» برای تحکیم بخشی به منابع درآمدی است.
بیات تصریح کرده است: شرکت های دانش بنیان با دارا بودن ویژگی هایی از جمله ارتقای شاخص های اقتصادی در مقابل تکانه های اقتصادی، مقاوم هستند. از این رو در تأمین پایدار منابع برای صندوق نفت و پرداخت مستمری و مقرری نقشی پایدار خواهند داشت. تکمیل زنجیره ارزش با رویکرد اقتصادی از میدان تا بازار و صادرات کالا و خدمات شرکت های دانش بنیان، نقشه راه مورد تأکید ماست.رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت همچنین پیش تر گفته بود که یکی از شرکت های دانش بنیان متعلق به صندوق های بازنشستگی نفت توانسته است، در کمتر از یک سال ۳۰ قطعه درخواست شده از سوی صنایع انرژی را برای نخستین بار در داخل کشور طراحی، تولید و استانداردهای لازم را دریافت کند. او با تاکید بر اینکه تا پایان سال ۱۴۰۱ برنامه ساخت ۱۲ محصول دانش پایه دیگر هم در دستور کار قرار دارد، گفته است: این فقط یک شرکت دانش بنیان صندوق نفت است که با تفکر «ایران قوی» به همت جوانان نخبه ایرانی، نیازهای دانش بنیان صنایع کشور را تأمین می کند. بر اساس این گزارش، می توان یکی دیگر از همراهی های شرکت های دانش بنیان را در خلأ حضور شرکت های خارجی و کمک آنها به تاسیسات فعال یا در حال ساخت دید. در شرایطی که بسیاری از شرکت ها برای دانش فنی یا به روز رسانی تجهیزات خود سال ها وابسته به شرکت های خارجی بودند، امروز بسیاری از صنایع در زیرمجموعه های صنعت نفت با کمک همین متخصصان شرکت های دانش بنیان، نیاز فنی خود را تامین می کنند. نمونه این موضوع را می توان در انجام بیش از ۴۰۰ مورد تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز مارون در سال ۱۴۰۰ دید. بر اساس اعلام مدیر عملیات این شرکت در سال 1400 برای تعمیرات ۴۹۵ مورد تجهیز برنامه ریزی شده بود که خوشبختانه با وجود محدودیت ها و مشکلات، ۴۰۴ ماشین و تجهیز، با همکاری شرکت های دانش بنیان و پیمانکاران داخلی تعمیر اساسی شد.
تسهیلات ویژه نفت برای دانش بنیان های منتخب
حالا اما صنعت نفت وارد فاز جدیدی از حمایت های خود شده و تلاش می کند به شکل کاملا تخصصی و اختصاصی، خدماتی را برای مجموعه های دانش بنیان و فناور در نظر بگیرد و در این مسیر قرار است وام ۹ درصدی به شرکت های دانش بنیان و کوچک صنعت نفت اعطا شود که به همین منظور یک شعبه بانک اختصاصی هم افتتاح شد.
بر اساس قراردادی که بین وزارت نفت و بانک توسعه صادرات ایران منعقد شده است، بانک توسعه صادرات از محل منابع تلفیقی بانک و وزارت نفت مطابق جز (یک) بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰، مبلغ92 میلیارد و 500 میلیون ریال با نرخ سود ۹ درصد را به یک شرکت تولیدکننده تجهیزات سیستم های خنک کننده و مبدل های حرارتی اعطا می کند تا تجهیزات مورد نیاز شرکت ملی گاز ایران در استان فارس را تامین کند. بر مبنای ظرفیت قانونی مندرج در بند (الف) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۴۰۰، وزارت نفت طی دو نوبت فراخوان از همه شرکت های فناور، نوآور، خلاق و دانش بنیان دعوت کرد برای استفاده از این تسهیلات، پروژه های پیشنهادی خود را ذیل هریک از دسته های اولویت دار یادشده ثبت کنند. تعداد ۳۵۴ درخواست طی دو نوبت فراخوان ثبت شد که پس از برگزاری نشست های پرشمار از سوی کارگروه توسعه اشتغال وزارت نفت و بررسی و اعتبارسنجی مدارک و درخواست های به ثبت رسیده از سوی شرکت های متقاضی، تعداد ۱۷۸ طرح مورد تأیید قرار گرفت (بیش از ۵۰ درصد آنها دانش بنیان هستند) و برای دریافت تسهیلات بانک های عامل دارای قرارداد با وزارت نفت معرفی شدند. بر اساس این گزارش، چند روز قبل عرفان ریاحی، مدیرکل امور فناوری معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با اشاره به ظرفیت های موجود در بند (الف) تبصره (۱۸) قانون حمایت مالی از شرکت های دانش بنیان صنعت نفت گفت: با صدور مجوز از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی در آینده ای نزدیک، بانک توسعه صادرات ایران اعطای وام های ۹ درصد به شرکت های دانش بنیان و کوچک تأییدشده صنعت نفت را آغاز خواهد کرد. وی با توجه به بودجه مناسب صندوق پژوهش و فناوری وزارت نفت برای حمایت و اعطای وام به شرکت های دانش بنیان صنعت نفت گفت: هم اکنون بحث ازدیاد برداشت نفت از چاه های نفت و گاز، فناوری های روزآمد تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع پایین دستی، تولید تجهیزات بار نخست و جلوگیری از سوزانده شدن گازهای همراه نفت مورد تأکید وزارت نفت برای انجام پژوهش و به کارگیری فناوری های روزآمد جهان است. مدیرکل امور فناوری معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با اشاره به انتخاب ۱۷۸ شرکت از میان ۳۵۴ شرکت دانش بنیان کشور برای فعالیت در صنعت نفت گفت: تاکنون ۱۰ هزار میلیارد تومان پروژه پژوهشی تأیید و به چهار بانک ملت، ملی، تجارت و توسعه صادرات ایران برای اعطای تسهیلات معرفی شده است. علی حسینی، مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران هم با اعلام افتتاح نخستین شعبه اختصاصی بانک توسعه صادرات ایران برای ارائه خدمات به شرکت های دانش بنیان در تهران در آینده ای نزدیک، گفت: همزمان با امضای این تفاهمنامه، بانک توسعه صادرات ایران برای حمایت مالی از شرکت های دانش بنیان کشور، با همکاری دانشگاه شریف اقدام به ایجاد صندوقی با عنوان «صندوق شریف» کرده است. وی با تاکید بر اینکه همه کشور باید همچون یک دهه گذشته، به حمایت خود از شرکت های دانش بنیان ادامه دهند، گفت: در سال های اخیر تدوین مقررات و سیاست های مشخص در حوزه حمایت از شرکت های دانش بنیان مسیر را برای همکاری مطلوب با این شرکت ها روشن کرده است. بانک توسعه صادرات ایران در کنار تأمین مالی شرکت های دانش بنیان صنعت نفت، خدمات مشاوره ای برای توسعه صادرات خدمات فنی ارائه می کند و هم اکنون هیأت مدیره این بانک استقبال خوبی برای همکاری با وزارت نفت از خود نشان داده است. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: صدور خدمات فنی_ مهندسی در صنایع نفت و گاز اولویت وزارت نفت بوده است، بنابراین از هر گونه حمایت از شرکت های دانش بنیان برای رسیدن به این هدف، دریغ نمی کنیم. وحیدرضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری هم تاکید کرده است که بزودی با صدور مجوز از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی، شاهد گام های عملی برای ارائه تسهیلات بانکی به شرکت های دانش بنیان صنعت نفت خواهیم بود. وی با تأکید بر اینکه صدور خدمات فنی_ مهندسی ایران به دیگر کشورهای جهان از اولویت های وزارت نفت است، گفت: یکی از دلایل انتخاب بانک توسعه صادرات ایران برای اعطای تسهیلات، تشویق شرکت ها و سازندگان دانش بنیان برای موضوع صادرات خدمات فنی_ مهندسی است. شرکت های دانش بنیان و فناور را می توان نیروی محرکه تازه ای برای صنعت نفت و دیگر صنایع زیربنایی برشمرد که می توانند موجب تحولاتی شگرف باشند؛ اما حمایت های سازنده از آنها نیز موضوعی است که نباید مغفول بماند. حال باچنین تمهیدات راهبردی که پیش تر به آنها اشاره شد، می توان انتظار داشت که با تکیه بر توانمندی این شرکت ها و حمایت های مالی کاربردی از آنها، در آینده ای نه چندان دور، گام های بیشتر و بلندتری در مسیر ارتقای صنعت نفت کشور برداشته شود.
با کاهش پیوسته ذخیره سازی های نفت خام در سراسر جهان و ظرفیت مازاد عرضه این کالای راهبردی، بازارهای جهانی نفت اکنون شبیه به یک خط گسل زمین شناسی شده که تنش های آن بی سر و صدا و به شکل یک انرژی نهفته در حال انباشت است تا اینکه سرانجام به صورت زلزله ای با بزرگی ناشناخته نمایان شود. محتمل ترین اتفاق برای کاهش استرس ناشی از افت مصرف نفت در پی وقوع رکود اقتصادی یا کند شدن روند فعالیت بخش های تولیدی در اقتصادهای بزرگ، کشورهای مصرف کننده نفت آمریکای شمالی، اروپا و آسیا خواهند بود.
سرعت رشد اقتصادی، اکنون در ایالات متحده آمریکا کند شده و در اروپا و چین تحت تأثیر ترکیبی از عوامل مانند شتاب گرفتن نرخ تورم، افزایش نرخ بهره و قرنطینه ها برای مهار شیوع ویروس کرونا، شرایطی متزلزل دارد. اوضاع مالی بسرعت رو به وخامت است؛ زیرا بانک های مرکزی در حال افزایش نرخ های بهره هستند و بانک های تجاری هم استانداردهای سختگیرانه تری را برای اعطای وام در نظر خواهند گرفت. برخلاف کندی های موجود در دوره های پیشین، احتمال می رود بانک های مرکزی شرایط مالی سختگیرانه تر را ادامه دهند؛ زیرا رشد اقتصادی برای خنثی کردن تورم، کند می شود. شتاب بخشی به روند تولید نفت، یک راه حل جایگزین و به آن معناست که اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، تولیدکنندگان نفت شیل در ایالات متحده آمریکا و دیگر تولیدکنندگان غیراوپک یا کشورهای تحت تحریم، عرضه خود را افزایش دهند. بیشتر اعضای اوپک به استثنای عربستان سعودی و امارات متحده عربی، اکنون با ظرفیت کامل در حال تولید نفت هستند. مقدار دقیق ظرفیت مازاد عرضه موجود در این دو کشور با توجه به محرمانه بودن اطلاعات بخش های تولید، محل مناقشه است. با این حال، بعید به نظر می رسد که بر اساس رقم تولید تاریخی، ظرفیت مازاد عرضه، بیش از حدود یک میلیون بشکه در روز باشد. تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا در حال افزایش شمار دکل های حفاری هستند که این شرایط به محض حفاری چاه ها، سرعت گرفتن عملیات شکست هیدرولیک برای برداشت نفت از ذخایر شیل وهمچنین اتصال به خطوط لوله جریانی، سبب افزایش تولید نفت ظرف 6 تا 12 ماه آینده خواهد شد. بزرگترین تولیدکنندگان نفت شیل، برای جلوگیری از مازاد عرضه در بازارهای جهانی، همچنان متعهد به مهار روند افزایش تولید هستند و اکنون بیشتر روی بازگشت سرمایه به سهامداران تمرکز دارند، از این رو احتمال دارد سیاست افزایش تولید از این مسیر محدود، کمک چندانی نکند. براساس برآوردهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا، انتظار می رود تولیدکنندگان نفت خام غیراوپک از منابع غیر شیل، تولید خود را در سال های 2022 و 2023 میلادی کمتر از روزانه یک میلیون بشکه افزایش دهند. تنها منبع دیگر افزایش تولید، کاهش تحریم ها علیه ونزوئلا، ایران یا روسیه است که بسته به کاهش تحریم ها، می تواند روزانه چند میلیون بشکه نفت روانه بازارهای جهانی کند.
قیمت های معاملات تک محموله نفت خام شاخص برنت و اسپردهای تقویمی، سیگنال های متضادی درباره محدودیت عرضه نفت ارسال می کنند که این شرایط نشان می دهد بازار در حال ذخیره نوسان هاست و احتمال دارد انرژی آن ناگهان در چند ماه آینده به شکلی شدید ظاهر شود.
قیمت های آتی بالا هستند؛ اما این ارقام به مقداری نیست که با تورم آن زمان تعدیل شوند و اکنون در هفتاد و هشتمین صدک برای همه ماه ها از اوایل سال 1990 میلادی و پنجاه و هشتمین صدک برای همه ماه ها از سال 2000 میلادی قرار دارند. این شرایط حکایت از آن دارد که بازارهای جهانی نفت خام با کمبود عرضه روبه روهستند؛ اما کمبود عرضه هنوز چندان بحرانی نیست و انتظار می رود با افزایش تولید، کاهش مصرف یا هر دو، مشکل موجود براحتی حل و فصل شود. اسپرد تقویمی 6 ماهه نفت خام شاخص برنت که به طور معمول به عنوان سیگنالی واضح تر درباره توازن بین تولید، مصرف، ذخیره سازی ها و ظرفیت مازاد در نظر گرفته می شود، اکنون نزدیک به سطوحی بی سابقه در حال معامله است. (اسپرد به اختلاف بین قیمت برای خرید و قیمت شخص مقابل برای فروش اطلاق می شود) اسپرد برنت نشان می دهد که بازار، اکنون بشدت با محدودیت عرضه روبه روست و کمبود عرضه در حال بحرانی شدن بوده و رفع این معضل بدون افزایش شدید تولید و کاهش مصرف ناشی از رکود تقاضا یا هر دو در کنار هم امری مشکل است. دیگر اسپردهای تقویمی، از جمله اسپرد بسیار کوتاه مدت برای معاملات شاخص نفت خام برنت، به محموله هایی اختصاص دارد که قرار است ظرف چند هفته آینده بارگیری شوند و معاملات آتی نفت خام موربان، یکی از شاخص های معاملات بازارهای آسیایی، اکنون در سطوحی بی سابقه به سر می برند. محدودیت در بعضی اسپردهای کوتاه مدت، احتمال دارد در پی فشارهای اغراق آمیز پدید آمده باشد. بنابراین ساختار قیمت ها باید با دقت تفسیر شود؛ اما اگر بازار دچار محدودیت عرضه نبود، این فشارها را شاهد نبودیم. تغییرات بحرانی تقویمی نشان دهنده کمبود شدید عرضه نفت خام است و این شرایط حتی با تخلیه روزانه یک میلیون بشکه نفت ذخیره سازی های راهبردی نفت خام ایالات متحده آمریکا (SPR) تا پایان اکتبر امسال همچنان به قوت خود باقی خواهد بود. اسپردها نشان می دهند که انتظار می رود توازن بین تولید و مصرف بسیار کمتر از بازه زمانی سال های 2012 تا 2014 یا 2007 تا 2008 یعنی آخرین باری که قیمت های واقعی نفت تا این حد بالا بود، باشد. تضاد بین قیمت های نقدی و اسپرد سرانجام باید حل و فصل شود، به طوری که این شرایط، نوسان های قابل توجهی را ایجاد می کند، بنابراین یا باید قیمت های نقدی افزایش پیدا کند تا با محدودیت ناشی از اسپردهای تقویمی همخوانی داشته باشد یا اینکه اسپردها باید برای تطابق با بازار متعادل تر که با قیمت های نقدی مشخص می شود، متعادل شود.
اوضاع بازار نفت، سیاستگذاران را با فهرستی از گزینه ها روبه رو کرده است؛ اما هر یک از آنها از نظر دیپلماسی، سیاست داخلی و اقتصادی یا هر سه، هزینه ای بالا را به همراه دارد و توجه به این عوامل، شرایط را برای تصمیم گیرندگان ناخوشایند می کند. این اوضاع تبیین می کند که چرا اکنون راه حل های فنی هوشمندانه ای برای جلوگیری از این انتخاب های سخت، در ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا بسیار محبوب هستند. اعمال سقف قیمت پیشنهادی برای صادرات نفت روسیه به منظور تشدید فشارها بر مسکو بدون کاهش عرضه نفت این کشور، افزایش قیمت ها، مقابله با رکود اقتصادی یا کاهش تحریم ها علیه ایران یا ونزوئلا از جمله راه حل های در نظر گرفته شده است. با این حال، امکان سنجی راه حل های فنی یادشده با افزایش پیچیدگی آنها کاهش می یابد. شرایط مانند این است که به یک رستوران بروید و همه گزینه های موجود در منو را سفارش دهید و پس از آن متوجه شوید که هزینه نهایی آن بسیار بالاست. تحریم ها همواره قیمت های انرژی را برای مصرف کنندگان افزایش داده اند، مگر اینکه منابع جایگزین، براحتی برای جبران کسری موجود پیدا شود. در شرایط کنونی بازارهای جهانی نفت خام، ظرفیت مازاد عرضه بسیار محدودی وجود دارد، با این شرط که کاهش رکود اقتصاد جهانی و مصرف نفت، سبب ایجاد کسادی بیشتر شود. بنابراین سیاستگذاران ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، باید میان گزینه های تحریم شدیدتر علیه روسیه، کاهش تحریم های ایران و ونزوئلا، افزایش سریع عرضه نفت از سوی عربستان و امارات، افزایش سریع تر تولید نفت شیل آمریکا و رکود عمیق تر، یکی را برگزینند.
منبع: خبرگزاری رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت:واحدهای پشتیبانی از عملیات حفاری اعم از خدمات فنی، نگهداری و تعمیرات، سازندگی و خدماتی نقش محوری و مکمل در تحقق کارکرد دکل ها و تولیدی شدن به موقع چاه های نفت و گاز دارند.
حمیدرضا گلپایگانی از بخش ها و واحدهای زیرمجموعه مدیریت های خدمات فنی حفاری، نگهداری و تعمیرات، سازندگی و خدمات ( واحد سوخت رسانی) بازدید و در نشست های جداگانه با مدیران، رؤسا و کارکنان هر قسمت به گفت وگو نشست و از زحمات شبانه روزی آنها قدردانی کرد.
وی در نشست با مدیر، رؤسا، متخصصان و کارکنان مدیریت خدمات فنی، ضمن قدردانی از تلاش های شبانه روزی مجموعه کارکنان عملیاتی، فنی و مهندسی و پشتیبانی افزود: ارائه خدمات فنی و مهندسی به شرکت های متقاضی در مراحل حفاری چاه ها یا تعمیر چاه های در حال بهره برداری که به دلایل فنی با افت فشار روبه رو شده اند، به منظور حفظ، نگهداشت و افزایش تولید بسیار مهم و درواقع مکمل عملیات حفاری است.معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری نیز گفت:کارکنان سختکوش شرکت ملی حفاری ایران در بخش های عملیاتی و فنی و مهندسی در چهار ماه امسال موفق به حفر و تکمیل ۳۴ حلقه چاه نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی کشور شدند.مسعود افشار افزود: از این تعداد چاه دو حلقه توسعه ای، سه حلقه اکتشافی و ۲۹ حلقه تعمیری تکمیلی بوده است.
وی اظهار کرد: ۲۸ حلقه از این چاه ها در گستره فعالیت شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، دو حلقه در میدان های تحت سرپرستی شرکت نفت فلات قاره، یک حلقه در قالب پروژه و سه حلقه در پروژه های مربوط به مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفر و تکمیل نهایی شد.
سرپرست مدیریت خدمات شرکت ملی حفاری ایران هم از تعمیر اساسی و بازسازی ۳۰۰ کاروان اردوگاه دکل های حفاری خبر داده و گفته است: این تعداد کاروان ها ( کانکس) در ۶ ماه گذشته نوسازی و از نظر امکانات تجهیز شده است.محمدمهدی اولی پور این مطلب را در بازدید جمعی از رؤسا و مسئولان ستادی واحدهای تعمیرات ساختمان، کمیسیون مناقصات، امور مالی، حسابداری، خدمات غذایی و اردوگاه های حفاری و روابط عمومی از روند بازسازی کاروان ها عنوان کرد.
سرپرست مدیریت خدمات شرکت افزود: به سبب جابه جایی های پیاپی دکل های حفاری در اقصی نقاط کشور و شرایط آب و هوایی، کاروان ها به مرور زمان مستهلک می شوند و نیاز به تعمیر اساسی دارند.
شرکت نفت و گاز پارس
وضع عملیات ساخت و راه اندازی دومین ردیف تصفیه گاز پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی در نشستی با حضور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس بررسی شد. محمد مشکین فام، مدیرعامل این شرکت در نشست هفتگی با پیمانکاران پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی با تأکید بر اهمیت زمان عملیات اجرایی و راه اندازی واحدهای جانبی و فرآیندی پالایشگاه این طرح گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور و لزوم صرفه جویی در هزینه های ساخت و راه اندازی، باید فعالیت های باقیمانده به منظور افزایش بازده کاری شتاب گیرد و فعالیت ها به دستاوردهای تازه تبدیل شود. وی با اشاره به اینکه نخستین ردیف عملیاتی شده (ترین چهارم) این پالایشگاه اسفندماه پارسال با حمایت جدی وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و همکاری مضاعف همه پیمانکاران در مدار تولید قرار گرفت، اظهار کرد: برای تکمیل بخش های باقیمانده این پروژه ملی نیز همچنان این حمایت ها به قوت خود باقی است و انتظار کارفرمای طرح این است که با مدیریت اصولی زمان و استفاده حداکثری از توان کارکنان، فعالیت های باقیمانده پیگیری شود تا ضمن بالا بردن راندمان کار، سایر واحدهای فرآیندی در سریع ترین زمان ممکن به بهره برداری برسند.
پژوهشگاه صنعت نفت
طرح تعیین منشأ آلودگی های نفتی سواحل بوشهر و گناوه با استفاده از تکنیک اثر انگشت نگاری نفت در جلسه شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد. از مهم ترین اهداف این پروژه می توان به بررسی منشأ آلودگی های نفتی سواحل بوشهر و گناوه (Tarballs) با استفاده از آنالیزهای دقیق ژئوشیمیایی اشاره کرد.
علم ژئوشیمی حقوقی (Forensic Geochemistry) یا ژئوشیمی زیست محیطی یکی از شاخه های علم ژئوشیمی آلی است که عمدتاً به مباحث زیست محیطی و به طبع آن مسائل حقوقی ناشی از آن می پردازد؛ از این رو در این مطالعه نیز قرار است پس از نمونه برداری سیستماتیک از نفت آلوده کننده سواحل (طبق پروتکل زیست محیطی 2016 اروپا)، همچنین نمونه گیری از خطوط لوله فروزان، دورود و ابوذر به عنوان منشأ احتمالی برای این آلودگی ها، با استفاده از تکنیک اثر انگشت نگاری نفت نتیجه ارتباط یا عدم ارتباط آلودگی ها با نفت خطوط لوله مذکور مورد بررسی دقیق ژئوشیمیایی قرار گیرد.
در این مطالعه از یک سو با استفاده از روش های دقیقGC ،CCMS و FTIR آزمایش های مورد نیاز انجام گرفته است و با استفاده از نرم افزار+PIGI، نتایج و پارامترهای به دست آمده مورد بررسی، تعبیر و تفسیر قرار خواهند گرفت و در نهایت با ترسیم نمودارهای دوبعدی، سه بعدی و مطالعات آماری نتیجه نهایی در اختیار کارفرما قرار خواهد گرفت.
این مطالعه می تواند به عنوان الگوی مناسبی جهت موارد مشابهی باشد که هم اکنون در حال انجام بوده یا در آینده قرار است عملیاتی شود.
شرکت پالایش نفت تهران
مدیر عملیات شرکت پالایش نفت تهران از پایان موفقیت آمیز تعمیرات اساسی واحدهای این شرکت خبر داد. سیدمصطفی سیدرضاتهرانی در این باره گفت: طبق برنامه زمان بندی و با تلاش شبانه روزی کارکنان، تعمیرات اساسی واحدهای سولفورزدایی از نفت سفید، سولفورزدایی از نفت گاز، هیدروژن شماره ۳، گوگردسازی شماره ۳، واحدهای آمین ۲ شمالی و جنوبی و واحد آب ترش پالایشگاه با موفقیت خاتمه یافت و واحدهای مذکور به مدار تولید بازگشتند.
وی ایمنی، کیفیت، سرعت و بهبود را از مهم ترین مؤلفه های این تعمیرات اساسی برشمرد و افزود: تعمیرات اساسی فرآیند تعمیرات پیشگیرانه است که به بیان دقیق تر می توان آن را بازگردانی واحد به شرایط قابل اطمینان برای یک دوره عملکرد طولانی مدت در نظر گرفت. در تعمیرات اساسی، تمامی تجهیزات موجود در واحد باز و از تمامی قسمت های تجهیزات بازرسی می شود و پس از آن تعمیر یا تعویض قطعات و خطوط انتقال طبق درخواست ادارات بهره برداری و بازرسی فنی مبتنی بر دستور کارهای صادرشده انجام می شوند.
مدیر عملیات شرکت پالایش نفت تهران تأکید کرد: در هر دوره از تعمیرات اساسی اقدام های بهبودی که در شرایط عملیات واحد قابل انجام نیست، اجرایی می شود. در واقع در پایان هر دوره تعمیرات اساسی، واحد برای یک دوره عملکرد با کیفیت مطلوب تضمین می شود.
تهرانی درباره مهم ترین اقدام های انجام شده در این تعمیرات اساسی گفت: مطابق برنامه ریزی های انجام شده، تخلیه، تعویض و تعمیرات اساسی کاتالیست کوره ها، تعویض بخشی از کاتالیست در بالای راکتورهای واحدKHDS، تعویض تیوب کامل مبدلE-41806، همچنین تعویض کامل کاتالیست راکتورهای 3R-901 و3R-902 را می توان از مهم ترین اقدام ها در این دوره از تعمیرات اساسی برشمرد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس
استاندار و امام جمعه بوشهر در نامه ای از دستور رئیس جمهوری درباره نحوه انجام فعالیت مسئولیت اجتماعی نفت در استان بوشهر که به تازگی با دستور وزیر نفت همه این فعالیت ها با محور سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس انجام می شود، قدردانی کردند.
در نامه غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر و احمد محمدی زاده، استاندار بوشهر آمده خطاب به رئیس جمهوری آمده است:
“با عنایت به دستور صادره حضرتعالی در سفر پاییز سال گذشته به استان مبنی بر ضرورت تعیین تکلیف مسئولیت های اجتماعی واحدهای تابع وزارت نفت در استان بوشهر،پس از هشت ماه پیگیری های مجدانه از سوی مسئولان استان و با همکاری مسئولان وزارت نفت، در مورخ ۱۴۰۱/۰۴/۲۱ توافقنامه ای بین استانداری بوشهر و نمایندگان تابع وزارت نفت در استان با موضوع مسئولیت های اجتماعی نفت به امضا رسید که در این توافق نامه میزان و نحوه کمک های مالی مجموعه های وزارت نفت به استان بوشهر تعیین شد و ان شاءالله مبنای اقدامات اجرایی بعدی خواهد شد.
بی تردید این اقدام تحسین برانگیز، بدون درایت و مدیریت انقلابی آن مقام محترم محقق نمی شد، لذا با توجه به بازخوردهای مثبت این دستور حکیمانه و مدبرانه جنابعالی در بین مردم و مسئولان استان فرصت را غنیمت شمرده از دستور صادره ریاست جمهوری اسلامی ایران و مساعدت و حمایت های جواد اوجی، وزیر نفت، مدیران عامل شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز و شرکت ملی پتروشیمی و سهامداران شرکت های پتروشیمی مستقر در منطقه (امیر آشتیانی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش و عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس) و نمایندگان اعزامی آن شرکت ها در نشست های هماهنگی تشکر و قدردانی می کنیم.”
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست ۳۰شهریور تا۲مهرماه امسال در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار می شود.
این دوره از نمایشگاه بین المللی ایران پلاست نیز همانند دوره های پیشین در چهار گروه مواد اولیه، کالاهای ساخته و نیمه ساخته شده، ماشین آلات و تجهیزات و خدمات برگزار خواهد شد.
بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، مشارکت کنندگان می توانند برای حضور در این رویداد نمایشگاهی از چهارم مردادماه از طریق سایت رسمی نمایشگاه (iranplast.ir) به مدت ۱۰ روز اقدام به پیش ثبت نام کنند.
نمایشگاه ایران پلاست از بزرگ ترین رویدادهای صنعت پلیمر در منطقه خاورمیانه به شمار می رود و در میان نمایشگاه های معتبر صنعت پلاستیک جهان طبقه بندی می شود.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با اشاره به برخی اقدام های انجام شده و افق های پیش رو برای توسعه خدمات و سرمایه گذاری ها گفت: توسعه سرمایه گذاری ها، زیرساخت رشد خدمات به بازنشستگان و خانواده آنهاست. عبدالحسین بیات در آستانه روز خانواده و بازنشستگان، به بعضی از اقدام های انجام شده و افق های پیش رو برای توسعه خدمات و سرمایه گذاری ها اشاره کرد و گفت: در یک سال گذشته متناسب سازی مستمری طی دو مرحله (سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰) اجرایی و مبالغ پرداختی مربوطه از محل سود به دست آمده از شرکت های سرمایه گذاری صندوق ها پرداخت شده است. وی اظهار کرد: کارکنان معزز صنعت نفت مانند دوران پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، سازندگی، گذر از تحریم ها و مقاومت، در فرایند توسعه و آبادانی کشور که هم اکنون نیز جاری است، همواره در صف اول جبهه انقلاب اسلامی حضور داشته و خواهند داشت. رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت افزود: اکنون جمع زیادی از این عزیزان در مقام پیشکسوتان این صنعت گذر تجربه می کنند، بنابراین به یقین منشأ رشادت ها و خلاقیت های این عزیزان در گذر از مقاطع تاریخی یادشده محصول پرورش، آموزش و ارزش های دینی و ملی خانواده ها به عنوان کانون تربیت سرمایه های انسانی است، از این رو به شایستگی روز ۲۵ ذی الحجه در تقویم کشورمان با توجه به نزول آیه مبارکه «هَلْ أَتَی...» به عنوان روز خانواده و بازنشستگان نام گذاری شده است. بیات تصریح کرد: در حوزه سرمایه گذاری نیز مفتخریم که به اتفاق همکاران متخصص در حوزه فنی و اقتصادی برنامه های شورای عالی پروژه ها را به گونه ای تنظیم و پیگیری کنیم که در افق ۱۴۰۲ و ۱۴۰۴ شاهد بهره برداری از طرح های با سوددهی بالا برای گروه اقتصادی صندوق ها باشیم زیرا نفع سرمایه گذاری زیرساخت توسعه خدمات به بازنشستگان و خانواده آنهاست.
شرکت گاز استان همدان
محمدصادق محبی نظر، مدیرعامل شرکت گاز استان همدان گفت: کل اشتراک پذیری امسال(تا پایان خردادماه) 2 هزار و ۲۲۵ مشترک بوده که بیشترین آن در بخش خانگی و کمترین آن در بخش صنعتی بوده است. وی با تأکید بر تلاش ها برای پیشبرد اهداف این دستگاه و پوشش مطالبات مردمی تصریح کرد: اشتراک پذیری در این بازه زمانی دو هزار و ۲۲۵ مشترک بوده که در بخش خانگی دو هزار و 18 مشترک، در بخش تجاری ۲۱۱ مشترک و در بخش صنعتی ۲۶ مشترک بوده است. وی اعلام کرد: آمار کل مشترکان گاز طبیعی استان همدان تا پایان خرداد ۱۴۰۱ نیز ۶۵۴ هزار و ۵۵۷ مشترک است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس برای تأمین منابع مالی مورد نیاز بابت پیشبرد طرح های در حال ساخت و پروژه های پایین دستی، یک تفاهم نامه ۵ هزار میلیارد تومانی با بانک شهر امضا کرد.
آیین امضای تفاهم نامه گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بانک شهر به منظور تأمین منابع مالی مورد نیاز بابت پیشبرد طرح های در حال ساخت و طرح های پایین دستی با حضور عبدالعلی علی عسکری و سید محمدمهدی احمدی، مدیرعامل بانک شهر در محل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) برگزار شد.
این تفاهم نامه با موضوع ارائه خدمات مالی و بانکی، اعطای تسهیلات ریالی و ارزی در قالب عقود اسلامی، گشایش اعتبارات اسنادی داخلی و خارجی به نفع سازندگان، تأمین کنندگان ماشین آلات، تجهیزات، قطعات، تاسیسات، نصب و ساختمان و پیمانکاران طرف قرارداد هلدینگ و شرکت های زیرمجموعه که از سوی هلدینگ به بانک معرفی می شوند، صدور انواع ضمانتنامه، خطوط اعتباری فاینانس خارجی، صندوق توسعه ملی، اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) و انتشار اوراق از طریق بازار سرمایه، تامین مالی پروژه های پایین دستی هلدینگ و شرکت های تابعه تا سقف مبلغ ۵۰ هزار میلیارد ریال و مبلغ ۲۰ میلیون دلار از محل منابع بانک، متناسب با گردش و معدل حساب های هلدینگ و شرکت های تابعه به امضای علی عسکری و احمدی رسید.
علی عسکری، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس در این نشست، مدیرعامل بانک شهر را نمونه ای موفق از مدیر جوان کارآمد در سیستم بانکی کشور خواند و گفت: ایجاد ابزارهای جدید مالی در نظام بانکی و نقش مؤثر این بانک در مدیریت عملیات ارزی کشور در دوران تحریم، گواه این ادعاست.
وی تصریح کرد: ما می خواهیم با بانک شهر کار کنیم و این سیاست قطعی ماست.
وی به تشریح ظرفیت های موجود در گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس برای نقش آفرینی بانک شهر در جایگاه تأمین مالی و سرمایه گذاری از جمله پروژه های بالادست در توسعه میادین نفتی و گازی و ۲۰ پروژه در دست انجام گروه از جمله دو مگاپروژه الماس و هرمز پرداخت.
علی عسکری افزود: افزون بر این پروژه ها، توسعه صنایع پایین دستی راهبرد ما در گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس است و به صورت جدی معتقدیم توسعه صنایع پایین دستی نقش مهمی در توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران دارد و افزون بر ایجاد ارزش افزوده بالا و ایجاد شغل قابل توجه، زودبازده هستند.
شرکت گاز استان البرز
مدیرعامل شرکت گاز استان البرز با اشاره به ظرفیت های اقتصادی روستاهای این استان، از برنامه این شرکت برای گازرسانی به ۲۹۳ روستای این استان خبر داد. سیدرضا غفاریان با بیان اینکه تاکنون براساس هدف گذاری شرکت گاز البرز، ۱۸۸ روستا در استان از گاز بهره مند شده اند و گازرسانی به ۱۰۵ روستای دیگر در حال اجراست، گفت: روستاهای متعددی در استان وجود دارد که با توجه به ظرفیت های قابل توجهی که دارند، گازرسانی به آنها برای توسعه در ابعاد مختلف از جمله اقتصادی، از دغدغه های مهم شرکت گاز است. وی افزود: در استان البرز ۲۹۳روستا هدف گازرسانی است که شرکت گاز توانسته است در بهار ۱۴۰۱ به دو روستا گازرسانی کند. مدیرعامل شرکت گاز استان البرز تصریح کرد: قابلیت های متفاوت روستاهای این استان سبب اهتمام این شرکت در گازرسانی شده، به نحوی که با رسیدن گاز به هرکدام از این روستاها شاهد شکوفایی و توسعه در بخش های مختلف از جمله رونق گردشگری روستایی در روزهای سرد سال هستیم.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به تنوع قراردادی نیروها با کار مشابه و پرداختی های متفاوت به عنوان یکی از مشکلات منابع انسانی، بر لزوم بازنگری و اصلاح فرآیندهای نیروی انسانی در این شرکت و در بخش های مختلف به منظور تسهیل خدمات تأکید کرد.
غلامعباس حسینی در نشست هم اندیشی رؤسای منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران گفت: فرآیندهای سرمایه انسانی در بخش های مختلف امور کارکنان، خدمات اجتماعی و رفاهی، امور ایثارگران، مددکاری و روابط صنعتی، تأمین نیرو و آموزش، باید بازنگری شود تا شاهد تسهیل در فعالیت های منابع انسانی باشیم.
وی در این نشست که با حضور سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران برگزار شد، افزود: تصور بر این بود با روزآمد شدن و توسعه فناوری در قرن جدید، نیاز به نیروی انسانی کمتر باشد، اما با پیشرفت فناوری ها نیاز به نیروهای فنی و ماهر افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به تغییر روند جذب نیروی انسانی اظهار کرد: چالش اصلی منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران درخواست انتقالی بسیاری از کارکنان و نخبگان شاغل در تأسیسات تقویت فشار گاز و مراکز بهره برداری است که متأسفانه پس از جذب، برنامه ای برای نگهداشت این نیروها اندیشیده نشده است، بنابراین درصدد راهکار مناسب برای ادامه فعالیت این بخش از کارکنان و جذب و فعالیت نیروهای تازه استخدام هستیم.
حسینی ادامه داد: تنوع قراردادی نیروها با کار مشابه و پرداختی های متفاوت از دیگر مشکلات منابع انسانی است که دولت سیزدهم رویه ای را برای یکسان سازی حقوق آغاز کرده است تا حداقل تنوع قراردادی را در سازمان داشته باشیم. وی با انتقاد از پرداخت حقوق بر مبنای سابقه کاری گفت: باید قسمتی از حقوق و مزایا بر اساس عملکرد و پایش فعالیت ها باشد تا ضمن افزایش بهره وری در سیستم، شاهد بالا رفتن انگیزه کاری در کارکنان باشیم.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی بر نقش سازنده کارگاه مرکزی این مجموعه در تولید پایدار گاز تأکید کرد. احمد باهوش دراین باره گفت: کارگاه مرکزی مجتمع گاز پارس جنوبی همسو با تقویت ساخت داخل و استفاده از توان و ظرفیت های تخصصی، دانش بومی و اقدام های علمی و فنی نوآورانه کارکنان و متخصصان جوان، توانسته است دستاوردهای مهمی در حوزه فعالیت های پشتیبانی ساخت قطعات و تجهیزات، تعمیرات، اعزام تیم های تخصصی به پالایشگاه های مجتمع، ارسال به موقع ابزارآلات و پشتیبانی از عملیات تعمیرات اساسی پالایشگاه ها را در کارنامه خود ثبت کند. وی افزود: پارسال ۱۱۴۱ دستور کار به کارگاه مرکزی ارجاع شد که در مجموع، ۱۴۶ هزار و ۶۱۵ نفر-ساعت کارکرد برای انجام این کارها صرف شده است. مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی مهم ترین تجهیزات تعمیر شده در کارگاه مرکزی (خارج از فهرست تعمیرات اساسی) با توجه به شرایط حاکم و نبود قطعات یدکی و نقش مستقیم آنها در تولید پالایشگاه ها را شامل تعمیر ۶ دستگاه دمنده واحد گوگرد پالایشگاه های ششم، هفتم و هشتم اعلام کرد و ادامه داد: تعمیر و بازسازی پمپ های آبگیر پالایشگاه اول، نوسازی پمپ آمین و پمپ تغذیه بویلر پالایشگاه های پنجم و دوازدهم، عملیات ساخت قطعات و نوسازی پمپ های برخی واحدهای پالایشگاه ششم، عملیات ساخت قطعات و نوسازی ۶ عدد کمپرسور پالایشگاه های اول و ششم و... از دیگر تجهیزات تعمیر شده با این شرایط و در این بازه زمانی بوده است. باهوش تأکید کرد: تجهیزات تعمیر شده نقش کلیدی در تولید حداکثری پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی دارند و همه این عملیات با تلاش بی وقفه و نظارت همه جانبه همکاران از ابتدای سال ۱۴۰۰ بدون هیچ گونه حادثه ای پایان یافته است.
شرکت گاز استان هرمزگان
شرکت گاز استان هرمزگان و سازمان منطقه آزاد قشم به منظور تکمیل گازرسانی به جزیره قشم تفاهم نامه امضا کردند. فواد حمزوی، مدیرعامل شرکت گاز استان هرمزگان با اشاره به امضای این تفاهم نامه گفت: براساس شرایط مندرج در این تفاهم نامه، تا دو ماه آینده گازرسانی به فاز دو شهر قشم آغاز و تا پایان سال آینده همه شهر قشم از گاز بهره مند می شود.
وی افزود: شرکت گاز استان هرمزگان باهدف جایگزینی سوخت مایع با سوخت پاک گاز، نسبت به طراحی و اجرای عملیات گازرسانی به آب شیرین کن شهر قشم اقدام می کند تا روند تولید در این بخش با هزینه کمتر و رفاه بیشتری برای مردم همراه شود. مدیرعامل شرکت گاز استان هرمزگان اظهار کرد: همکاری در تأمین گاز شهرک صنعتی طولا و زمینه سازی تزریق گاز و بهره مندی شهرک صنعتی از گاز طبیعی به منظور دستیابی صنایع جزیره به سوخت ارزان و پاک و پایدار و کمک به افزایش روند تولید، از دو هفته آینده در دستور کار قرار خواهد گرفت. حمزوی تصریح کرد: گازرسانی به مجتمع های خدماتی روستاهای دفاری، حمیری و کابلی که بهره مندی روستاهای اطراف از این خدمات را به همراه خواهد داشت، از مفاد دیگر این تفاهم نامه است. وی ادامه داد: پروژه گازرسانی به شهر سوزا، شهرک صنعتی شیلات و روستاهای اطراف این شهر نیز تا پایان سال ۱۴۰۲ محقق می شود و در گام بعدی به منظور بهره مندی همه ساکنان جزیره از خدمات رفاهی، شهرهای لافت، طبل، رمکان و روستاهای اطراف این مناطق نیز در فهرست پروژه های گازرسانی قرار دارند.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از هوشمندسازی آزمایشی دو جایگاه عرضه گاز طبیعی فشرده به منظور بهینه سازی فرآیند توزیع سوخت در کشور خبر داد. علی اکبر نژادعلی در حاشیه آیین امضای پنج تفاهم نامه با شرکت های دانش بنیان با اشاره به اینکه یکی از وظایف شرکت پخش تأمین، ذخیره سازی و توزیع فرآورده های نفتی است،افزود:این مهم از سوی این شرکت در۳۷ منطقه عملیاتی و به منظور پخش روزانه ۲۵۰ میلیون فرآورده اصلی در حوزه های مختلف در حال انجام است. وی با اشاره به اجرای عملیات توزیع سوخت در کشور با استفاده از زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری افزود: در جهت همکاری با شرکت های دانش بنیان و تحقق شعار سال، از اول سال نسبت به شناسایی دانش بنیان ها در حوزه های مختلف اقدام کردیم. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران تصریح کرد: در حوزه هوشمندسازی جایگاه های سی ان جی با وجود تصویب در سال های گذشته، با یک سری ناکارآمدی مواجه شدیم و این موجب مغفول ماندن این طرح شد و ادامه نیافت. نژادعلی افزود: در این حوزه برخی شرکت های دانش بنیان شناسایی شدند و به دنبال این هستیم در آینده نزدیک، در دو جایگاه به صورت آزمایشی انجام شود و در صورت موفقیت در ۲۵۰۰جایگاه گاز طبیعی دیگر هم اجرا می شود. وی تأکید کرد: به منظور بهینه سازی فرآیند توزیع سوخت و یکپارچه سازی پرداخت، مطالعات و تست های زیادی انجام شد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ضمن معرفی دیگر طرح های دانش بنیان گفت: بهبود فرآیند کیفیت توزیع و تغییر دانش سامانه هوشمند، مدیریت مصرف، افزایش ایمنی و بومی سازی ربات های چندمنظوره، از دیگر طرح های دانش بنیان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در زمینه توزیع فرآورده های نفتی در کشور است.
وزارت نفت
سومین همایش از سلسله همایش های سلامت روان با عنوان «نوجوان من به توان2» از سوی مرکز مشاوره صنعت نفت در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد. مریم مقدسی، رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت با بیان اینکه آگاهی بخشی و فرهنگ سازی سیاستی است که مرکز مشاوره صنعت نفت دنبال می کند، گفت: بیشتر اوقات به سلامت جسم می پردازیم، اما از سلامت روان غافل هستیم. به گفته او، همایش نخست با عنوان «خانواده بالند» با محوریت «طرح واره های ناسازگاری اولیه» برگزار شد که در آن تعامل بین زوجین و اعضای خانواده مورد بررسی قرار گرفت؛ عنوان همایش دوم نیز«مرزهای عاطفی بسته و خانواده ها» بود که بر کیفیت تعامل خانواده تاکید داشت.
مقدسی ادامه داد: با توجه به اینکه همایش اول روی خانواده و همایش دوم بر خانواده و زوج تاکید داشت، در همایش سوم تلاش بر این بود که به نوجوانان و مسائل مربوط به آنها پرداخته شود؛ به همین دلیل عنوان «نوجوان من به توان 2» برای آن در نظر گرفته شد و تاثیر محرک های محیطی و فضای مجازی روی روابط نوجوانان و والدین مورد بررسی قرار گرفت. رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت با اشاره به فعالیت های این مرکز گفت: کار به طور همزمان در مرکز مشاوره صنعت نفت چند فعالیت به طور هم زمان انجام می شود؛ نخست ارائه مشاوره به کارکنان رسمی است که سال 1396 برون سپاری شده و با مراجعه به مراکز طرف قرارداد شهر تهران می توانند از خدمات آنها استفاده کنند.ارائه خدمات مشاوره ای رایگان به کارکنان غیررسمی، ارکان ثالث و قراردادی فعالیت دیگر این مرکز است.همچنین همسو با ارائه این خدمات، برگزاری سلسله همایش های سلامت روان طراحی شده است تا بستری برای آموزش و فرهنگ سازی مهیا شود تا خانواده ها به شرایطی که با آن رو به رو هستند، آگاهی بیشتری پیدا کنند. او با اشاره به محور همایش های آینده ادامه داد: تا پایان امسال همایش های دیگری با محورهای همچون روان شناختی وزن، دوره تخصصی کودکان، اعتیاد به فضای مجازی و آسیب های آن برگزار خواهد شد.
رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت تاکید کرد: بعد از شیوع ویروس کرونا در کشور، برگزاری این همایش ها فعالیتی نوین در صنعت نفت به شمار می رود و رضایت مندی زیادی از سوی مدعوین دریافت کرده ایم.
وی تصریح کرد: پیشنهاد برگزاری همایش های سلامت روان در شرکت های فرعی، افزون بر شرکت های اصلی، از جمله درخواست های شرکت کنندگان بوده است.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گفت: تصمیم های لازم برای شتاب در روند اجرای پروژه های گازرسانی به بعضی از روستاهای دوردست شهرستان های شاهرود، میامی و دامغان گرفته شده است و اگر آنها با استفاده از قوانین جدید دارای قابلیت گازرسانی باشند، به یقین این زمان کوتاه تر خواهد شد.
سیدجلال نورموسوی گفت: تصمیم های لازم برای شتاب در روند اجرای پروژه های گازرسانی به بعضی از روستاهای دوردست شهرستان های شاهرود، میامی و دامغان گرفته شده است و اگر آنها با استفاده از قوانین جدید دارای قابلیت گازرسانی باشند، به یقین این زمان کوتاه تر خواهد شد.
وی که به منظور بررسی و امکان سنجی عملیات گازرسانی به روستاهای مناطق جنوب شهرستان های شاهرود، میامی و دامغان به استان سمنان سفر کرده بود، اظهار کرد: ما به جد پیگیر رفع مشکلات گازرسانی در این منطقه هستیم و امیدواریم که این مهم تا پیش از آغاز فصل سرما به نتایج خوبی برسد.
شرکت گاز استان البرز
مدیرعامل شرکت گاز استان البرز با اشاره به ظرفیت های اقتصادی روستاهای این استان، از برنامه این شرکت برای گازرسانی به ۲۹۳ روستای این استان خبر داد. سیدرضا غفاریان با بیان اینکه تاکنون براساس هدف گذاری شرکت گاز البرز، ۱۸۸ روستا در استان از گاز بهره مند شده اند و گازرسانی به ۱۰۵ روستای دیگر در حال اجراست، گفت: روستاهای متعددی در استان وجود دارد که با توجه به ظرفیت های قابل توجهی که دارند، گازرسانی به آنها برای توسعه در ابعاد مختلف از جمله اقتصادی، از دغدغه های مهم شرکت گاز است. وی افزود: در استان البرز ۲۹۳روستا هدف گازرسانی است که شرکت گاز توانسته است در بهار ۱۴۰۱ به دو روستا گازرسانی کند. مدیرعامل شرکت گاز استان البرز تصریح کرد: قابلیت های متفاوت روستاهای این استان سبب اهتمام این شرکت در گازرسانی شده، به نحوی که با رسیدن گاز به هرکدام از این روستاها شاهد شکوفایی و توسعه در بخش های مختلف از جمله رونق گردشگری روستایی در روزهای سرد سال هستیم.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به تنوع قراردادی نیروها با کار مشابه و پرداختی های متفاوت به عنوان یکی از مشکلات منابع انسانی، بر لزوم بازنگری و اصلاح فرآیندهای نیروی انسانی در این شرکت و در بخش های مختلف به منظور تسهیل خدمات تأکید کرد.
غلامعباس حسینی در نشست هم اندیشی رؤسای منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران گفت: فرآیندهای سرمایه انسانی در بخش های مختلف امور کارکنان، خدمات اجتماعی و رفاهی، امور ایثارگران، مددکاری و روابط صنعتی، تأمین نیرو و آموزش، باید بازنگری شود تا شاهد تسهیل در فعالیت های منابع انسانی باشیم.
وی در این نشست که با حضور سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران برگزار شد، افزود: تصور بر این بود با روزآمد شدن و توسعه فناوری در قرن جدید، نیاز به نیروی انسانی کمتر باشد، اما با پیشرفت فناوری ها نیاز به نیروهای فنی و ماهر افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با اشاره به تغییر روند جذب نیروی انسانی اظهار کرد: چالش اصلی منابع انسانی شرکت انتقال گاز ایران درخواست انتقالی بسیاری از کارکنان و نخبگان شاغل در تأسیسات تقویت فشار گاز و مراکز بهره برداری است که متأسفانه پس از جذب، برنامه ای برای نگهداشت این نیروها اندیشیده نشده است، بنابراین درصدد راهکار مناسب برای ادامه فعالیت این بخش از کارکنان و جذب و فعالیت نیروهای تازه استخدام هستیم.
حسینی ادامه داد: تنوع قراردادی نیروها با کار مشابه و پرداختی های متفاوت از دیگر مشکلات منابع انسانی است که دولت سیزدهم رویه ای را برای یکسان سازی حقوق آغاز کرده است تا حداقل تنوع قراردادی را در سازمان داشته باشیم. وی با انتقاد از پرداخت حقوق بر مبنای سابقه کاری گفت: باید قسمتی از حقوق و مزایا بر اساس عملکرد و پایش فعالیت ها باشد تا ضمن افزایش بهره وری در سیستم، شاهد بالا رفتن انگیزه کاری در کارکنان باشیم.
گفت و گو با زوج هنرمند شیرازی:
مشعل خانواده بزرگ صنعت نفت به همان میزان که بی شمار است، در دل خود چهره های ارزشمندی دارد که در کنار نفت، مشق هنر را هم در کارنامه دارند و خانواده غلامرضا احمدزاده، یکی از این بی شمارهاست؛ خانواده ای که ترکیب و تنوعی از هنر را یکجا دارد، از آواز و موسیقی گرفته تا نقاشی و ورزش و در کنار همه اینها، صفا و صمیمیت وصف ناپذیر این خانواده هنرمند شیرازی.
غلامرضا احمدزاده که سابقه حضور او در صنعت نفت به سال 1371 بازمی گردد، متولد 1349 و اهل شیراز است. او از 21 سالگی وارد صنعت نفت شده وهم اکنون 30 سال از حضورش در این صنعت گذشته است.
او که فعالیت خود در صنعت نفت را با حضور در شرکت نفت فلات قاره آغاز کرده است، می گوید: همان زمان در منطقه عملیاتی لاوان بودم و بعد از دوره کارآموزی در سکوی سلمان مشغول فعالیت شدم و 18 سال در واحد عملیات تعمیرات توربین مشغول کار بودم؛ سکویی که به دلیل حساسیت خاص آن، با توجه به مشترک بودن مخزن با امارات، امکان فعالیت دیگری خارج از کار فراهم نبود.
با این حال قطعا همکاران قدیمی احمدزاده خاطره شنیدن صدای خوش او را از میانه خلیج فارس ازیاد نبرده اند، همان طور که همکاران کنونی اش در منطقه عملیاتی لاوان این صدای خوش را به خاطر دارند. او پس از فعالیت در سکوی سلمان، مسیر شغلی خود را تغییر داده و در واحد اداری منطقه عملیاتی لاوان به فعالیت خود ادامه داده و در حال حاضر رئیس امور کارکنان این منطقه است.
پدر احمدزاده نیز در عرصه خوانندگی فعالیت داشته و از بچگی به خواندن علاقه مند بوده است؛ به واسطه همین علاقه و استعدادی که در این زمینه داشت، ردیف های آوازی را فراگرفت و در این مسیر دو بار در آزمون آواز صداوسیما هم شرکت کرد و قبول شد. با این حال به دلیل اقماری بودن نتوانست به فعالیت هنری خود ادامه دهد و از آن زمان تاکنون به اصطلاح خود به صورت «دلی» پاپ سنتی می خواند.
احمدزاده ساز هم می زند و سه تار و دف، زمینه های علاقه مندی و فعالیت اوست که می گوید به دلیل کار اقماری نمی شود در کلاسی شرکت و در این زمینه ها پیشرفت کرد.
از او می پرسم آیا از این زمینه های هنری خود برای تلطیف فضای سخت کار خود و همکارانش هم استفاده کرده است، پاسخ می دهد: در سکوی سلمان یک گروه کوچک داشتیم که دورهم جمع می شدیم؛ یکی ضرب می زد و یکی سنتور و یکی هم آواز می خواند. در برنامه «صبح بخیر ایران» فعالیت هنری این گروه ضبط و از شبکه سراسری پخش شد.
با این حال پس از تغییر فضای کاری او و حضور در بخش اداری منطقه عملیاتی لاوان، فرصت بیشتری برای استفاده از این هنر فراهم شده و الان هم در مناسبت های مختلف حضور دارد.
او با اشاره به اینکه همسرش هم هنرمند است، می گوید: بعدها متوجه شدم چقدر فضای هنری خانواده ام به من، نوع کارم و خانواده کمک کرده است.
او گریزی هم به سختی کار اقماری می زند و می گوید: قطعا اگر علاقه مندی و عشق نباشد، کار سخت تر می شود. من از ابتدا به نفت علاقه داشتم و همیشه برایم جذاب بود و برای فعالیت اقماری همراهی خانواده ام بسیار برای من موثر بوده است.
همسر او نقاش و دو فرزندش علی (آرش) و محمد (آرمان) هم در زمینه های دیگری از هنر فعالیت دارند. فعالیت هنری علی گیتار است، اما بیشترین فعالیت او در زمینه ورزش و رشته تخصصی او شناست که مدرک نجات غریق هم دارد و در دوره های مختلف مسابقات نفت از جمله سال 95 موفق به کسب مقام دوم کشور در رشته کرال پشت شده است.
فرزند دوم او هم راه پدر را در خوانندگی و آوازخوانی با قدرت ادامه داده است. محمد که اکنون 12 ساله است، از 3،4 سالگی نت خوانی را آغاز کرده و نزد استاد سالاری رهبر اکستر شیراز تک خوان گروه کر در رده سنی خود شده است. او می گوید: به همراه فرزندم در منطقه لاوان چند اجرای مشترک داشته ایم.
احمدزاده ادامه می دهد: محمد همچنین در برنامه ای حضور داشت که از صداوسیمای تهران برای فیلمبرداری با عنوان خورشید شیراز - شاهچراغ - به شیراز آمدند . این برنامه قرار است در مناسبت های مختلف پخش شود. محمد علاوه بر آواز در زمینه ضرب و ساز هم کار می کند و نوازنده تنبک است.
او می گوید: من معمولا به خاطر پسرم محمد هر چه او دوست داشته باشد، می خوانم اما خواننده مورد علاقه من اساتیدی چون شجریان، بنان، شهرام ناظری، علیرضا افتخاری هستند.
افزون بر او و فرزندانش، همسر غلامرضا احمدزاده را می توان از هنرمندان مطرح رشته نقاشی در شهر هنرپرور شیراز دانست که همچون مادر خود این هنر را دنبال کرده است. فاطمه (نوشین) فیلی متولد 1360 که مدارک تحصیلی فوق دیپلم گرافیک، کارشناسی و کارشناسی ارشد رشته نقاشی را دارد، فعالیت های متنوعی همچون موسس آکادمی ناربن، مدرس نقاشی از سال 80، مدرس در دانشگاه های الزهرا شیراز، آزاد، آپادانا، هنر شیراز را در کارنامه دارد. او همچنین عضو انجمن هنرهای معاصر، همچنین موسسه توسعه هنرهای تجسمی است و دارای مدرک مربیگری ارشد نقاشی از سازمان فنی و حرفه ای، مدرک آزمونگری از سازمان فنی و حرفه ای و آزمونگر امتحانات نقاشی سازمان فنی و حرفه ای از سال 87 تا 90 است.
او درباره نمایشگاه های مختلفی که برگزار کرده است، به مواردی همچون نمایشگاه انفرادی نقاشی در گالری وصال با عنوان درآمدی بر تجربه های زمانی من در بهمن 1396 برگزاری نمایشگاه های گروهی در اسپانیا ( سال 2022)، شرکت در نمایشگاه چهاردهمین جشنواره هنرهای تجسمی فجر 1400، نمایشگاه طوبی زرین جشنواره هنرهای تجسمی فجر بهمن ماه 99، حضور در نمایشگاه گروهی با عنوان مفقود حال و همکاری با گروه طراحان آزاد در گالریسرونا (تیرماه 99) و حضور در نمایشگاه 100 اثر 100 هنرمند گالری گلستان (مرداد 99) اشاره می کند.
او با این سابقه درخشان فعالیت هنری خود را در محدوده فعالیت کاری همسرش هم وارد کرده و فعالیت هایی از جمله مقاله هنر کودکان، نقاشی کودکان و... در منطقه عملیاتی لاوان داشته است. وی که عاشق صدای همسرش است و از سال 1383 ازدواج کرده است، این نکته را یادآور می شود با وجود همکاری با این همه مراکز و تدریس، متاسفانه جای خالی فعالیت های فرهنگی هنری در وزارت نفت به خصوص برای خانواده های کارکنان اقماری احساس می شود. او معتقد است که برنامه های متنوع و مناسبی می شود برای خانواده کارکنان اقماری تدارک دید که تاکنون تمهیدی برای آن نشده است. چون یکی از خانواده های اقماری هستم و احساس نیاز جامعه را به هنر درک می کنم و اعتقاد دارم بدون هنر زندگی دچار رخوت، یکنواختی و روزمرگی می شود و از این رو هنر جلادهنده زندگی است. بدون شک برنامه های بسیاری می توان برای خانواده های اقماری، به ویژه همسران و فرزندان آنها با همکاری وزارت نفت در نظر گرفت تا خلاهای مختلف پر شود.
از تحمل شرایط سخت کار اقماری سوال می کنم، می گوید: با توجه به اینکه پدرم در اورژانس فعالیت داشت، با این شرایط کاری بیگانه نبودم. هرچند سخت است و آن را پذیرفتم، اما پس از بچه دار شدن این شرایط سخت تر شد که در این مسیر خانواده ام بسیار به من کمک کردند و اگر نبودند، من ادامه تحصیل نمی دادم. الان هم برنامه ام این است که تحصیلاتم را تا مقطع دکترا ادامه دهم.
سلام بر محرم
امام رضا(ع) فرمودند: اى پسر شبیب! به راستی محرم همان ماهى است كه اهل جاهلیت در زمان گذشته ظلم و قتال را به خاطر احترامش در آن حرام می دانستند؛ اما این امت نه حرمت این ماه را نگه داشتند و نه حرمت پیغمبرشان(ص) را. در این ماه ذریه او را كشتند و زنانش را اسیر كردند و اموالش را غارت كردند خدا هرگز این گناه آنها را نیامرزد.
... اى پسر شبیب! اگر براى چیزى گریان شدی، براى حسین(ع) گریه كن كه او را سر بریدند و 18 كس از خاندانش(علیهم السلام) با او كشته شدند كه روى زمین مانندى نداشتند؛ آسمانهاى هفتگانه و زمینها براى کشته شدن او گریستند و 4 هزار فرشته براى یاری اش به زمین آمدند و دیدند که ایشان كشته شده اند. پس بر سر قبرش ژولیده و خاك آلود هستند تا حضرت قائم(عج) قیام و یاری اش كنند و شعار آنها «یا لثارات الحسین علیه السلام» (ای خونخواهان حسین) است.
اى پسر شبیب! پدرم از پدرش از جدش علیهم السلام برایم باز گفت كه: چون جدم حسین(ع) كشته شد، آسمان خون و خاك سرخ بارید.
اى پسر شبیب! اگر بر حسین(ع) گریه كنى تا اشک هایت بر گونه هایت روان شود، خداوند هر گناهى که كردى از کوچک و بزرگ و كم و زیاد می آمرزد.
... اى پسر شبیب! اگر شاد میشوی که خدا را ملاقات کنی درحالی که گناهى نداری، حسین(ع) را زیارت كن.
اى پسر شبیب! اگر شاد میشوی که در غرفه های ساخته شده در بهشت با پیغمبر و آلش (علیهم السلام) ساكن شوى، بر قاتلان حسین(ع) لعنت بفرست.
اى پسر شبیب! اگر شاد میشوی که ثوابی مانند ثواب کسانی که با حسین علیه السلام شهید شدند برای تو باشد، هر وقت به یادش افتادى بگو «یا لَیتَنِی كُنْتُ مَعَهُمْ فَأَفُوزَ فَوْزاً عَظِیماً»: «ای كاش با آنها بودم تا به فوز عظیمى می رسیدم.»
... اى ابن شبيب! اگر دوست دارى با ما در درجات عالى بهشت همراه باشى، در اندوه ما اندوهگين و در خوشحالى ما، خوشحال باش و بر تو باد به ولايت ما، زيرا اگر كسى سنگى را دوست داشته باشد، خداوند در روز قيامت او را با آن سنگ محشور خواهد كرد.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
برخی کارهاست که پرداختن به آنها، مردم را به خدا و دین نزدیک می کند. یکی از آن کارها، همین عزاداری های سنتی است که باعث تقرب بیشتر مردم به دین می شود. اینکه امام فرمودند «عزاداری سنتی بکنید» به خاطر همین تقریب است. در مجالس عزاداری نشستن، روضه خواندن، گریه کردن، به سروسینه زدن و مواکب عزا و دسته های عزاداری به راه انداختن، از اموری است که عواطف عمومی را نسبت به خاندان پیغمبر، پرجوش می کند و بسیار خوب است.
اگر در سيره هر يک از اهل بيت(ع) تامل شود، هر يک از آنها در جنبه هایی براي رسيدن به اوج قله های زندگي و سعادتمندی سرمشق هستند، زندگي برتر در گرو تأسي از سيره آن بزرگواران است، آموزه ها و مؤلفه های تربيتي در سيره اهل بيت(ع) با ظرافت و دقت خاصي منعکس شده و موشکافي و استخراج و باز تبيين آنها به صورت روزآمد می تواند براي بهبود زندگي اجتماعي و سياسي مسلمانان و ترقي آنها مفيد و موثر باشد.
اگر اين مولفه ها تبيين و به صورت روش مند در جهان به زبان های مختلف ارائه شوند، تمام مردم دنيا عاشق اهل بيت و مريد مکتب اهل بيت(ع) خواهند شد چون آموزه هاي آن بزرگواران با فطرت انسان ها سازگارتر از دستاوردهاي تصنعي و دروغين و پوشالي است.
در سيره امام حسين(ع) و جهاد و امر به معروف آن حضرت همه عناصر تربيتي و همه نیازمندی های روحي و پرورشي انسان وجود دارد، اگر از دعا و سخنان حضرت رمزگشايي و سيره حضرت سیدالشهدا(ع) به شيوه روش مند به مخاطبان گفته شود، بهترين مکتب تربيتي خواهد بود، اگر مکتب اهل بيت امروز پويا و زنده است، تنها گوشه ای از سيره و حيات امام(ع) براي مردم تبيين شده که اين همه عاشق از پيروان اديان مختلف دارد.
از مسيحيان و يهوديان و زرتشتيان و حتي از مردمان غيرموحد مانند هندوها عاشق مرام امام حسين(ع) شده اند، بنابراين سيره امام حسين(ع) بالقوه داراي ظرفیت های تربيتي و آموزه هاي مهم زندگي است که از اين جذابيت بالا برخوردار است.
در اين بخش سعي شده است شمه ای از مکارم اخلاق آن حضرت بازگويي شود.
وقتي يکي از فرزندان امام(ع) نزديک مربي مکتب سوره حمد را آموخت و براي امام حسين(ع) خواند، حضرت براي معلم و استاد فرزندش هزار دينار و چندين خلعت و جامه و لباس نو و هداياي ديگر فرستاد. امام حسين(ع) به اهل علم و فرهنگ بسيار بیشتر از ديگران بها می دادند.
اهتمامي که امام حسين(ع) به کساني که تربيت فرزندان و آينده آنها در دست آنها می نهاد، در هيچ مکتبي و آموزه ای وجود ندارد، اين احترام و حرمت به مقام علم و معرفت است که می تواند انسان ساز، تمدن ساز و فرهنگ ساز باشد و انسان هاي متعالي را تربيت کند.
در سيره رسول خدا(ص) از زبان قرآن می خوانیم «لقد جائکم رسول من انفسکم عزيز عليه ما عنتم حريص عليکم بالمؤمنين رؤف رحيم» از سوي خدا پيامبری از خودتان براي هدايت شما گسيل شده که تباهي و زيان شما براي او گران است و به شدت به هدايت شما علاقه مند و بی نهایت مهربان است براي ايمان آوردن و هدايت شما.
امام حسين(ع) در روز عاشورا نيز اين اوصاف پيامبر(ص) را از خود بروز داد و تا حدي مهرباني کرد که آن قوم شايد هدايت شوند؛ يکي از افراد سپاه کوفه گفته است: وقتي ما براي دستگيري حسين(ع) او را با سپاهي به فرماندهي حر محاصره کرديم و با اين قصد به او نزديک شديم و به شدت تشنه بوديم، او با مهرباني از ما پذيرايي کرد و به مرکب ها و افراد سپاه حر آب داد؛ وقتي من نتوانستم آب بخورم، نزديک من آمد و در خوردن آب مرا ياري کرد تا توانستم آب بخورم، مهر و محبت امام حسين(ع) به انسانيت، غیرقابل توصيف است. روز عاشورا پس از شهادت همه ياران خود، از هدايت آن گروه نااميد نيست، بلکه آنان را به اخلاق انساني و نجات دعوت کرد.
چون امام امت است، امام رئوف بر تمام موجودات و انسان است؛ او می داند که جهالت انسان را به گمراهي برده است؛ از این رو هميشه سعي می کند تا آنان را از جهالت نجات دهد.
امام حسين(ع) تجلي سخاوتمندي و کرامت بود. آن حضرت هيچ مستمندي را از خود دور نکرد و هيچ فقيري را بدون عطا و پاداش از درگاه خود نراند و دراین باره می فرمود: ثروت انسان آنگاه در اختيار اوست که توان انفاق و بخشش از آن را به ديگران داشته باشد، وقتي انسان نتوانست از آن در راه رضاي خداوند خرج کند و در راه شادي دل بندگان مصرف کند، براي عده ای باقي خواهد ماند که بعد از او حیف ومیل کنند و حسابش به عهده جمع کننده مال باشد.
پس بهتر است انسان تا زنده است و اختيار مال خود را دارد، از آن انفاق کند و در راه نيکوکاري و ساختن مدرسه و رفع نیازمندی های طبقه فرودست جامعه استفاده کند.
امام به فردي که گناهکار بود، سلام داد. گفتند گناهکار است.
اعتراض کردند، فرمود: خداوند او را سزاوار بندگي و توحيد خود دانسته، شما او را اهل سلام نمی دانید؟ نکته و درسي که از اين رفتار امام می توان گرفت، اين است که همين رفتار امام او را منقلب و به بازگشت از گناه هدايت کرد؛ بنابراين بزرگان و اهل معرفت و دانش بايد ارتباط خود با گناهکاران را براي هدايت آنها داشته باشند.
ادامه دارد...
فرزند قهرمان نفتی در گفت و گو با مشعل:
تکواندو یک رشته رزمی مدرن محسوب می شود که پس از جنگ جهانی دوم با کوشش استادان هنرهای رزمی کره جنوبی و با تلفیق رشته اوکیناوایی کاراته و هنرهای رزمی سنتی کره ای همچون تکیون و سوباک پایه گذاری شد. به تکواندو، کاراته کره ای نیز گفته می شد. استیل خاص این رشته دفاعی که متکی بر ضربات پا با حداکثر و در اکثر اوقات با حداکثر قدرت و سرعت است و بر حفظ فاصله فیزیکی با دشمن و طراحی فنون برای دور کردن مهاجم تأکید دارد، آن را از تمام سبک های رزمی موجود در دنیا متمایز می کند. البته در این هنر رزمی از اعضای دیگر بدن مانند دست برای ضربه مشت و دفاع و هل دادن حریف و... نیز استفاده می شود. رده بندی کمربندهای تکواندو «سفید»، «زرد»، «سبز»، «آبی»، «قرمز»، «مشکی دان یک الی مشکی دان۱۰» است. این رشته ورزشی در ایران نیز طرفداران زیادی دارد، به گونه ای که تیم ملی ایران بارها در مسابقات جهانی و المپیک عنوان قهرمانی و مدال طلا را به دست آورده و روی سکو رفته اند. باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیز جنوب نیز در رشته تکواندوعناوین تیمی و انفرادی متعددی در مسابقات قهرمانی کشور کسب کرده و افراد مستعدی را به رده های سنی مختلف تیم ملی معرفی کرده است که یکی از نونهالان با آتیه و از فرزندان کارکنان مناطق نفت خیز جنوب که اخیرا نیز در مسابقات قهرمانی خوزستان عنوان قهرمان ترین و فنی ترین بازیکن را به خود اختصاص داد، امیر حمیدی، فرزند عبدالرضا حمیدی از کارکنان امور ورزش مناطق نفت خیز جنوب است. در یک ظهر گرم تابستانی، گفت وگویی با او ترتیب دادیم که با هم می خوانیم.
13 تیرماه 1387 در اهواز متولد شدم. سال تحصیلی اخیر نیز در پایه هشتم در مدرسه مجدزاده اهواز مشغول تحصیل بودم. در رشته تکواندو فعالیت می کنم و پدرم نیز از کارکنان مناطق نفت خیز جنوب است.
با توجه به اینکه پدرم به عنوان مربی رشته تکواندو در باشگاه مناطق نفت خیز جنوب فعالیت دارند، از دوران کودکی و موقعی که چهار سال سن داشتم، به همراه پدرم در کلاس های تکواندو تمرین می کردم که حدودا از سال 1390 رشته تکواندو را انتخاب و تمریناتم را شروع کردم. در حال حاضر هم علاوه بر باشگاه مناطق نفت خیز جنوب در باشگاه ورزشی موفقیت اهواز که پدرم در آنجا مربیگری می کند، تمرین می کنم.
از دوران کودکی به رشته های رزمی علاقه مند بودم و با توجه به اینکه پدرم هم مربی رشته تکواندو بود، این رشته را به صورت اصولی به من آموزش داد و قهرمانی در چند مسابقه، انگیزه تمرین کردن را در من بیشتر کرد، برای همین من رشته تکواندو را برای ورزش حرفه ای انتخاب کردم.
در رده سنی خردسالان و در سال 1397 در لیگ انفرادی خوزستان شرکت کردم و توانستم با غلبه بر حریفان علاوه بر عنوان قهرمانی، عنوان فنی ترین بازیکن مسابقات را هم به دست بیاورم، همچنین در مسابقات انتخابی خوزستان که اسفندماه 1400 به میزبانی اهواز برگزار شد، توانستم همه حریفان را مغلوب کنم و قهرمان شوم و لوح تقدیر فنی ترین بازیکن مسابقات را کسب کنم.
خردادماه امسال نیز مسابقات تکواندو گرامیداشت جانباختگان حادثه متروپل در اهواز برگزار شد که توانستم علاوه بر کسب عنوان قهرمانی، به عنوان فنی ترین بازیکن این مسابقات نیز انتخاب شوم. جا دارد به این موضوع هم اشاره کنم که این مسابقات، انتخابی استان خوزستان برای حضور در مسابقات قهرمانی کشور هم بود.
همان طور که اشاره کردم، این مسابقات انتخابی تیم خوزستان برای حضور در رقابت های قهرمانی کشور بود و برهمین اساس برترین های خوزستان در این مسابقات حضور داشتند و با توجه به اینکه در رقابت های قبلی عنوان فنی ترین بازیکن را دریافت کرده بودم، برای دفاع از این عنوان، نهایت تلاش خود را به کار گرفتم و خدا را شکر توانستم این عنوان را تکرار کنم و در چهار مسابقه ای که برگزار شد، پیروز شدم و به مقام قهرمانی دست پیدا کردم.
درس خواندن جای خود و ورزش هم جای خود را دارد. البته اولویت من درس خواندن است و بعد ورزش می کنم، اما خدا را شکر تاکنون مشکلی برایم پیش نیامده و به هردو می رسم؛ البته کمی سخت و مشکل است خصوصا اینکه اگر مسابقات در زمان مدارس باشد.
الگوی های ورزشی من استاد هادی ساعی و پدرم هستند.
آرزوی هر ورزشکاری عضویت در تیم ملی و قهرمانی در المپیک است. من هم آرزو می کنم که بتوانم به این عناوین دست یابم و افتخاری برای کشور و صنعت نفت باشم.
جا دارد از هفته نامه «مشعل» که حامی ورزشکاران و فرزندان کارکنان صنعت نفت است و این فرصت را در اختیار من قرار داد، تشکر کنم و امیدوارم این حمایت ها همچنان تداوم داشته باشد.
تیم کوهنوردی بانوان شرکت ملی نفت ایران موفق شد به قله دالانپر از رشته کوه زاگرس صعود کند.
قله دالانپر با ارتفاع 3466 متر در استان آذربایجان غربی، 45 کیلومتری ارومیه و 35 کیلومتری اشنویه قرار دارد.
23 نفر از همکاران و بانوان کوهنورد شرکت ملی نفت ایران با مربیگری بهنام جدائیان به سرپرستی زینب احمدی به قله دالانپر صعود کردند. بانوان کوهنورد شرکت ملی نفت ایران پس از پشت سر گذاشتن یخچال های طبیعی و تیغه های پرشیب و تخته سنگ های بزرگ بعد از 5 ساعت کوهپیمانی به قله رسیدند. ملكه توکلی، مهتاب محمدی، فرخنده محمدی، فاطمه پرست نژاد، شهره تنورساز، مهری آذردار، فاطمه میرشفیعی، فاطمه مهرخواه، مریم احسنی، مریم گلشنی، اکرم ریاضی، زینب احمدی، لیندا هوشیار، خدیجه علی پناهی، مریم عزیزی، سرور خسروشاهی، سعیده ردایی، الهه سفری، سمیرا صاعدی آذر، زهرا محمدی، زهره زارع، آزیتا اخترخاوری و الهه الهیاری کوهنوردانی بودند که دراین صعود حضور داشتند.
با اعلام رسمی ابوالحسن غلامی، مدیرعامل باشگاه فوتبال نفت و گاز گچساران، داریوش یزدی، سرمربی باسابقه و نام آشنای فوتبال کشور سکان هدایت نفت و گاز گچساران را عهده دار شد.
داریوش یزدی، بازیکن اسبق استقلال تهران و استقلال اهواز، سابقه سرمربیگری تیم های نفت مسجدسلیمان و استقلال خوزستان در لیگ برتر و نفت و گاز گچساران در لیگ دسته دوم را در کارنامه خود دارد.
حذف تیم های لیگ برتری استقلال و فولاد خوزستان و بازی به یادمانـــدنی با تراکتــورســازی درجــام حذفی، از بهترین خاطرات اهالی فوتبال گچــساران با سـرمربیگری داریوش یزدی در تیم فوتبال نفت و گاز گچساران است.
از ویژگی های بارز این سرمربی، سابقه درخشان در استعدادیابی و فوتبال پایه است. او از مدرسان فیفا و کنفدراسیون فوتبال آسیا در فوتبال پایه است که می تواند در آکادمی فوتبال نفت و گاز گچساران بسیار موثر واقع شود. براساس این گزارش، در کمک به رشد استعدادهای ناب فوتبال کشور از سوی این مربی ارزنده، نام بازیکنان بزرگی همچون وحید امیری، حسین ماهینی، رشید مظاهری، حمید بوحمدان، علی حمودی، رضا طاهری، امید سینگ، یونس دلفی، حسین پورحمیدی و... به چشم می خورد.
با اعلام اسکندر فرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی ورزشی مناطق نفت خیز جنوب، عباس صفایی، سرمربی موفق و بادانش فصل گذشته تیم فوتبال امید ملی حفاری به عنوان سرمربی تیم امید فوتبال نفت اهواز انتخاب شد .
صفایی که کارنامه درخشانی در کسوت مربیگری دارد و بازیکنان زیادی را به فوتبال کشور معرفی کرده است، با وجود چند پیشنهاد از سوی تیم های خوزستانی، سرانجام با مسئولان نفت اهواز به توافق رسید و به عنوان سرمربی امید نفت معرفی شد.
بر اساس این گزارش، عباس صفایی پیش از این نیز مربی تیم فوتبال جوانان استقلال اهواز بود که هر دو فصل قهرمان لیگ برتر ایران شد و سابقه مربیگری تیم های نفت اهواز، کارون اهواز و ملی حفاری اهواز را هم در کارنامه خود دارد .
در مراسم معارفه، اخلاصی رئیس ورزش قهرمانی و مطلق رئیس هیئت فوتبال مناطق نفت خیز جنوب حضور داشتند.
مسابقات فوتسال چهارجانبه جام امامت و ولایت با قهرمانی تیم شرکت پایانه های نفتی ایران در جزیره خارگ به پایان رسید.
درمسابقات فوتسال چهارجانبه ای که به مناسبت عید غدیر خم و میزبانی شرکت پایانه های نفتی ایران باعنوان جام ولایت وامامت درجزیره خارگ برگزار شد، فوتسالیست های این شرکت موفق شدند، عنوان قهرمانی را به خود اختصاص دهند.
این مسابقات با شرکت 4 تیم پایانه های نفتی ایران، نفت و گاز شرق، مناطق نفت خیزجنوب و منطقه ویژه انرژی پارس جنوبی روزهای 26 و 27 تیرماه در مجموعه ورزشی شهید آباش جزیر خارگ برگزار شد.
مراسم افتتاحیه مسابقات چهارجانبه فوتسال با حضور رئیس پایانه نفتی خارگ، روسای ادارات و بازیکنان تیم های شرکت کننده برگزار شد.
سیدمحمدجوادموسوی، رئیس شرکت پایانه نفتی خارگ درآیین افتتاحیه مسابقات گفت: پایانه های نفتی ایران به عنوان یک شرکت فنی و عملیاتی درحوزه ذخیره سازی و صادرات میعانات گازی و نفت خام، افزون برماموریت اصلی خود، نگاه ویژه ای نیز به مقوله ورزش دارد ودرجزیره خارگ به عنوان متولی ورزش شرکت های نفتی علاوه بر ارائه خدمات ورزشی به کارکنان خود، به محیط پیرامون نیز در قالب مسئولیت های اجتماعی توجه خاص دارد و بسیاری از اهالی جزیره هم از امکانات ورزشی شرکت پایانه ها استفاده می کنند.
رییس پایانه نفتی خارگ با بیان اینکه ماهیت ورزش به ویژه فوتبال و فوتسال به گونه ای است که قادر است جوامع بشری از ملل و شهرهای مختلف را در کنار هم جمع کند، افزود: روابط بسیاری از شهرها با اندیشه های مختلف از طریق ورزش بهبود یافته است. موسوی همچنین با قدردانی از برگزار کنندگان این دوره از مسابقات افزود: زیباترین رقابت ها و رفاقت ها را در کنار هم داشته باشید و با همدلی و صمیمیت برای ارتقای جایگاه برتر تلاش کنید.
در شب اول این رقابت ها بعد از مراسم افتتاحیه ابتدا دو تیم پایانه های نفتی و نفت و گاز شرق به مصاف هم رفتند که تیم پایانه ها درضربات پنالتی به برتری رسید تا به فینال برسد. دو تیم در یک بازی برابر و پایاپای در وقت قانونی به تساوی یک بر یک رسیدند تا ضربات پنالتی تعیین کننده تیم برتر باشد. گل های این دیدار را اسماعیل سعدآبادی (شرکت پایانه ها) و رضا گلستانی(نفت و گاز شرق) به ثمر رساندند. در ضربات پنالتی این تیم پایانه ها بود که موفق شد با نتیجه 6 بر 4 به پیروزی برسد تا راهی فینال شود.
در دیدار دوم دوتیم مناطق نفت خیز جنوب و منطقه ویژه انرژی پارس جنوبی به مصاف هم رفتند که این دیدار هم در وقت های قانونی با تساوی به پایان رسید تا ضربات پنالتی تعیین کننده تیم برتر باشد. در ضربات پنالتی این تیم مناطق نفت خیز جنوب بود که موفق شد 5 بر 4 به پیروزی برسد تا حریف پایانه ها در فینال باشد.
در دیدارهای شب پایانی این مسابقات، ابتدا در دیدار رده بندی دو تیم نفت و گاز شرق و منطقه ویژه پارس جنوبی به مصاف هم رفتند که تیم پارس جنوبی در یک بازی نزدیک موفق شد با نتیجه 3 بر 2 در برابر حریف خود به پیروزی رسیده و روی سکوی سوم بایستد.
اما در دیدار نهایی که بین تیم های مناطق نفت خیز جنوب و شرکت پایانه های نفتی برگزار شد، تیم پایانه ها موفق شد با ارائه یک بازی برتر در حضور تماشاگرانی که به سالن ورزشی شهید آباش آمده بودند با نتیجه قاطع و پرگل 3 بر صفر و با گل های اکبر کرمی، مهدی کیانی و محسن حیدری در برابر حریف خود به برتری رسیده و جام قهرمانی این مسابقات را بالای سر ببرد.
تیم نفت و گازشرق که به مقام چهارم این دوره از مسابقات رسیده بوده، درپایان به عنوان تیم برتر اخلاق شناخته شد وکاپ اخلاق را دریافت کرد.
پس از این دیدار و در مراسم اختتامیه از محمدعلی دهقان، خدارحم حسینی فرد و غلامعباس بهادری سه نفر از پیشکسوتان ورزش شرکت پایانه ها و جزیره خارگ از سوی امور ورزش پایانه ها تجلیل شد.
همچنین به قید قرعه به 5 نفر از تماشاچیان حاضر در سالن جوایزی به رسم یادبود اهدا شد.
در بخش پایانی مراسم اختتامیه، با اهدای مدال، تندیس و کاپ قهرمانی از تیم های حاضر در مسابقات تجلیل شد.
رئیس امور ورزش و تربیت بدنی پایانه های نفتی ایران در پایان مسابقات جام امامت و ولایت درخصوص برگزاری این مسابقات سخنان خود را این گونه آغاز کرد: جزیره خارگ را جلال آل احمد به تفسیری زیبا و عمیق «درّ یتیم خلیج فارس» لقب داده است که مروارید درخشان خلیج فارس معنا پیدا می کند و ریشه در گنجینه گرانبهای تاریخ، فرهنگ و آئین گرانبهای این جزیره دارد. علاوه بر این، ورزش در این جزیره ضمن آنکه پیوندی عمیق و ناگسستنی با صنعت نفت دارد، به واسطه قهرمانان افتخارآفرین خود همواره نامی آشنا و شکوفا در ایران زمین داشته است.
مسابقات جام دهه امامت و ولایت که با حضور رادمردان صنعت نفت از شهرهای مشهد مقدس، اهواز افتخار آفرین و عسلویه دوست داشتنی در جزیره مقاوم خارگ برگزار شد، با تقدیر از حسن نیت و مساعی تمامی تصمیم گیران و مجریان برگزاری این مسابقات، ضمن پاسداشت حضور ارزنده یکایک گرانقدران که فارغ از هر نتیجه شکوهی دوچندان به این مسابقات بخشیدند، سلامت، عزتمندی و توفیقات روزافزون همگان را از خداوند منان مسئلت داریم. مراد مرادی در ادامه گفت: بعداز 2 سال که هرگونه فعالیت ورزشی در جزیره خارگ به علت ویروس کرونا تعطیل شده بود، برگزاری این مسابقات سرآغازی بود برای بازگشایی اماکن ورزشی و بازگشت شور و نشاط میان همکاران با ورزش کردن. ورزش در این دوسال تعطیل بود، اما از این پس با رعایت پروتکل های بهداشتی دوباره همکاران می توانند از امکانات ورزشی در رشته ای مختلف استفاده کنند. ورزش در خارگ پتانسیل بالایی دارد و برای همین تمام تلاش خود را می کنیم که همکاران بتوانند در بهترین شرایط ورزش کنند. مرادی در خصوص برگزاری مسابقات فوتسال هم گفت: همان طور که قبلا هم گفتم، برگزاری این مسابقات بهانه ای بود که ورزش دوباره فعال شود. فارغ از اینکه چه تیمی قهرمان شد، باید بگویم این مسابقات باعث دوستی میان همکاران و امر به ورزش بود. مسابقات در سطح خیلی بالایی برگزار شد و تیم ها از آمادگی بالایی برخوردار بودند. امیدواریم این گونه مسابقات ادامه داشته باشد و ما سعی داریم بر اساس توانایی هایمان، میزبان چنین مسابقاتی در سطح شرکت پایانه های نفتی ایران در هر 5 شهری که حضور داریم باشیم. شما توجه کنید شرکت پایانه های نفتی ایران در۴ استان و پنج شهر(خارگ، عسلویه، نکا، ماهشهر و جاسک) کار عملیات صادرات نفت و گاز کشور را انجام می دهند؛ به همین دلیل، ورزش کارکنان که باعث نشاط و سلامت است، اهمیت فوق العاده دارد. همان طور که گفتم، خدا را شکر بعد از پایان ویروس کرونا، سالن ها و اماکن ورزشی راه اندازی شده و کارکنان در حال ورزش هستند. برای همین درصدد هستیم با برگزاری مسابقات ورزشی کارکنان از شرایط بهتری برخوردار باشند. مرادی در ادامه گفت: برای اینکه کارکنان بهتر بتوانند از امکانات استفاده کنند و راندمان ورزش بالا برود، از رئیس امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت درخواست کردیم با توجه به اینکه کارکنان این شرکت در پنج شهر مشغول به کار هستند، یک بازنگری در بودجه ورزشی انجام دهند که ایشان هم معتقدند این مهم، یکی از برنامه های امور ورزش شرکت ملی نفت بوده و در مرحله بررسی قرار دارد.رئیس امور ورزش پایانه نفتی خارگ در ادامه گفت: مدیرعامل شرکت هم به ورزش کارکنان بسیار اهمیت می دهد؛ به همین دلیل دستور داد به اماکن و تأسیسات ورزشی رسیدگی شود تا کارکنان بتوانند براحتی و در بهترین شرایط ورزش کنند.
افتخاری دیگر در ورزش صنعت نفت با درخشش فرزند نفتی در میدانی بین المللی رقم خورد.
ایلیا صالحی پور، پولادمرد نوجوان نفت مسجدسلیمان در مسابقات وزنه برداری نوجوانان آسیا به سه مدال رنگارنگ دست پیدا کرد.
مسابقات وزنه برداری قهرمانی نوجوانان قهرمانی آسیا به میزبانی تاشکند ازبکستان پیگیری شد که ایلیا صالحی پوراز فرزندان کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در وزن ۸۱ کیلوگرم رده سنی نوجوانان در حرکت یکضرب با رکورد ۱۳۴ کیلوگرم به مدال برنز رسید. در حرکت دوضرب صالحی پور با ثبت رکورد ۱۷۱ کیلوگرم مدال نقره را به گردن آویخت. وی در مجموع با ثبت رکورد ۳۰۵ کیلوگرم در سکوی سوم قرار گرفت و مدال برنز را از آن خود کرد.
مسابقات وزنه برداری نوجوانان و جوانان آسیا از 26 تیرماه آغاز شد و 3مرداد با شناخت نفرات و تیم های برتر به پایان رسید.
۱۵۱ وزنه بردار از ۲۰ کشور برگزارکننده مسابقات بخش پسران هستند و ۱۱۰ وزنه بردار در بخش دختران مسابقات وزنه برداری نوجوانان و جوانان آسیا به رقابت پرداختند.
ایلیا صالحی پور، فرزند افشین صالحی پور، کارمند شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان و مربی سابق تیم وزنه برداری نفت مسجدسلیمان است که با استفاده از دانش ارزنده پدرش و همچنین تجارب ارزنده آقایان میلاد رامهرمزی و یاسین نامداری، مربیان تیم وزنه برداری نفت توانسته است در این عرصه خوش بدرخشد و مدارج ترقی را به سرعت طی کند.
کشورمان با حضور ۱۳ وزنه بردار درمسابقات قهرمانی آسیا شرکت کرده است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات