ضمن آنکه دو اورژانس پیش بیمارستانی نیز برای عسلویه طراحی و یکی از آنها در حال تاسیس و بهره برداری است. اورژانس پیش بیمارستانی سوانح سوختگی نیز در ذیل آن در عسلویه و ماهشهر طراحی شده است.
با توجه به ورود موج هفتم کرونا در کشور بفرمایید که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از ابتدای آغاز این ویروس چه خدماتی ارائه کرده و در ادامه چه اقداماتی در دستور کار دارد؟
بر اساس آمار موجود، می توان گفت که تعداد مبتلایان افزایش یافته است، از این رو از کارکنان تقاضا دارم نکات بهداشتی مانند استفاده از ماسک و واکسیناسیون را در راس کار خود قرار دهند و دریافت واکسن دوز سوم برای تمام کارکنان الزامی است. برای تلقیح دوز چهارم واکسن نیز تابع تصمیمات کشوری هستیم و مراکزی را برای تزریق واکسن دوز چهارم در نظر خواهیم گرفت.
آیا آماری دارید که تا کنون چند دوز واکسن تزریق شده است؟
بالای 93 درصد جمعیت تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دوز یک و دو و نزدیک به 70 درصد نیز دوز سوم واکسن را دریافت کرده اند و در این زمینه نسبت به سطح کشور پیشگام بوده ایم. تعداد واکسن دوز اول 112 هزار و 577، تعداد واکسن دوز دوم 81 هزار و 866 و تعداد واکسن دوز سوم نیز 32 هزار و 528 بوده و در مجموع کل واکسن شرکتی 226 هزار و 972 دوز و کل واکسن غیر شرکتی نیز 224 هزار و 898 دوز بوده که مجموع واکسن های شرکتی و غیر شرکتی تزریق شده به 451 هزار و 870 دوز می رسد. جمع کل هزینه های مربوط به کرونا در سال 1399 به یک تریلیون و 891 میلیارد و 718 میلیون ریال رسید و این میزان در سال 1400 به سه تریلیون و 694 میلیارد و هزار و 32 میلیون ریال افزایش یافت. متوسط هزینه سالانه نیز دو تریلیون و 792 میلیارد و 857 میلیون ریال است.
از ابتدای شیوع بیماری کووید 19 تاکنون، چه اقدام هایی برای مقابله و پیشگیری با آن انجام داده اید؟
از آغاز شیوع کرونا در سطح جهان و کشور، اجرای پروژه های بهبود وضعیت تاسیسات و تهویه فضاهای عفونی و ایزوله، راه اندازی 200 تخت ایزوله عفونی یا فشار منفی در بیمارستان ها را انجام داده ایم، . ضمن آنکه به منظور دسترسی راحت تر بیماران، سامانه غربالگری کووید 19 را به صورت تلفنی راه اندازی و 23 دستگاه ونتیلاتور برای بیمارستان های سازمان خریداری کرده ایم. از همان ابتدا 60 تیم واکنش سریع در سطح مناطق عملیاتی صنعت نفت مستقر شدند و از اعزام یکهزار و 835 نفر از کارکنان اقماری به منطقه عملیاتی نیز جلوگیری شده است. همچنین کمیته های شرایط اضطراری شرکت های اصلی و فرعی سطح دو و سه برگزار شده و بر انجام خدمات تریاژ خاکستری در مراکز درمانی و بیمارستانی نظارت داشته ایم و بیش از 450 هزار نفر شاغل رسمی و غیر رسمی مناطق عملیاتی را به صورت غیر حضوری پایش کرده ایم. ساختار مدیریت پاندمی کووید 19 در ستاد و مناطق سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مستقر شده، ذخیره دارو، لوازم و تجهیزات پزشکی سرمایه ای و مصرفی از قبل پیش بینی شده و بیش از 70 دستورالعمل مبتنی بر اصول علمی با در نظر گرفتن قابلیت های اجرایی و منابع در دسترس نیز طراحی و تدوین شده است.
همسو با توسعه خدمات مراقبتی بیماران مبتلا به کووید 19 در سطح مراکز سازمان، چه تجهیزات پزشکی سرمایه ای خریداری شده است؟
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، با هدف ارائه خدمات به بیماران، اقدام به خریداری تجهیزات پزشکی سرمایه ای کرده که از آن جمله می توان به 25 دستگاه ونتیلاتور ثابت و پرتابل، سه دستگاه سی تی اسکن، 271 تخت بستری الکتریکی ویژه و معمولی به همراه کمد و میز، 52 مانیتور علایم حیاتی پرتابل و بد ساید، 20 دستگاه ECG، 6 دستگاه سل کانتر فول دیف و پارت دیف، 7دستگاه اتوآلایزر بیوشیمی، 56 عدد الکتروشوک و AED، 103 عدد پمپ سرنگ اشاره کرد. از دیگر تجهیزات خریداری شده عبارتند از: 17 دستگاه اکوکاردیوگرافی و سونوگرافی ثابت و پرتابل، یک دستگاه ام آر آی، یک دستگاه لایزای اتوماتیک، سه دستگاه پی سی آر، دو دستگاهDR، یک دستگاه اکسیژن ساز و مخازن نگهداری، سه دستگاه انژکتور دوال ماده حاجب CT و یک ماشین بیهوشی.
چه خدماتی در بخش توسعه درمانی و پاراکلینیکی ارائه شده است؟
به منظور ارائه خدمت به کارکنان و مراجعه کنندگان، آزمایشگاه PCR و بخش اختصاصی کرونا و ایزوله و بخش تریاژ و لاین خاکستری را راه اندازی کرده ایم. علاوه بر موارد ذکر شده، سم پاشی، گندزدایی و ضد عفونی، تعمیرات و خرید اکسیژن مایع و شارژ کپسول را تهیه کرده و در اختیار مراکز درمانی قرار داده ایم.
اکنون بیشتر آمبولانس هایی که دراختیار دارید، فرسوده هستند. برای نوسازی آن چه برنامه هایی در دستور کار است؟
به طور کلی ناوگان آمبولانس سازمان به نوسازی نیاز دارد. اکنون 150 دستگاه آمبولانس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت عمر بالای 15 سال دارند و سال 1399 خرید 10 دستگاه تایپ B (بنز اسپیرینتر بنزینی و دیزل) برای مناطق عملیاتی انجام شده است.
در دوران پسا کرونا، مبحث سلامت روان مطرح است. بفرمایید که در این زمینه چه اقدام هایی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت صورت گرفته است؟
مبحث سلامت روان در پاندمی کرونا، بسیار مهم است و بر اساس مطالعات انجام شده، بیشتر آسیب های پسا کرونا، موضوع آسیب های روان است که در این زمینه با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، شورای تخصصی بهداشت و روان را راه اندازی کردیم و یک مرکز سلامت روان نیز در محیط عملیاتی عسلویه با نظارت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ایجاد شده و تمامی مراکز از جمله مشهد، تبریز و... از طریق شورای تخصصی باهم ارتباط دارند و دستورالعمل های بهداشتی برای آنها نوشته شده تا هم به آنها آموزش داده شود و هم دستورالعمل های آماده شده را در حوزه بهداشت و درمان صنعت نفت توزیع کنند. اکنون مجوزی از شورای معاونین وزارت نفت نیز گرفته ایم تا هر موسسه ای که بخواهد در حوزه سلامت روان ورود کند، نظارت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را نیز داشته باشد. در مناطق عملیاتی مباحث دیگری مانند اقماری بودن، جدایی از خانواده و... نیز در سلامت روان آنها علاوه بر کرونا از گذشته تاکنون تاثیرگذار بوده است.
یکی از رویکردهای جدید سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، توجه به جوانگرایی است. لطفا در این زمینه توضیح دهید؟
اکنون سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به سمت جانشین پروری حرکت می کند و این رویکرد در برخی قسمت ها انجام شده و برای بها دادن به انگیزه نیروی جوان سعی داریم آنها را جایگزین نیروهای قدیمی کنیم. سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مبحث جوانگرایی پیشگام بوده و می خواهیم این رویکرد به دیگر بخش های بهداشت و درمان نیز تسری یابد. جوانگرایی را از ستاد سازمان آغاز کرده ایم که در تمامی مناطق نیز گسترش خواهد یافت.
تغییر چارت سازمانی، یکی دیگر از رویکردهای جدید سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است. این سازمان چه برنامه هایی را در این خصوص در دستور کار دارد؟
در گذشته مدیرعامل سازمان، معاونت سلامت، معاونت پشتیبانی و بخش اداری و مالی در راس قرار داشت و زیر مجموعه معاونت سلامت نیز بخش های سلامت کار و بهداشت، پزشک خانواده، درمان، دارو و تجهیزات پزشکی و درمان غیر مستقیم بود. از این رو به منظور ارائه خدمات بهتر به مراجعه کنندگان، معاونت سلامت به 5 مدیریت تقسیم شد که عبارتند از: مدیریت بهداشت و اچ اس ای، مدیریت درمان غیرمستقیم و بیمه گری، مدیریت امور درمان، مدیریت تجهیزات کالا و دارو و مدیریت عملیات سلامت. با این تغییر، ساختار مدیریت ها تخصص یافته تر می شود و هر بخشی در حوزه تخصصی خود کار می کند که مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، هدایت و تکامل این سیستم را عهده دار خواهد بود.
در حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده و پیامدهای ناشی از آن در هزینه های خرید دارو و اقلام مصرفی پزشکی سازمان چه اقداماتی صورت خواهد گرفت؟
با حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده، هزینه هایی بیش از 3 برابر مبالغ فعلی در بخش اقلام پزشکی به سازمان تحمیل خواهد شد که بودجه جاری پیش بینی شده برای سال آینده، کفاف انجام هزینه های اضافی را نخواهد داد. از سوی دولت یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کمکی به سازمان بهداشت و درمان نفت تعلق نخواهد گرفت و با وجود حذف ارز ترجیحی، مراکز درمانی خارج از صنعت نفت به مراتب، شرایط سخت تری را تجربه خواهند کرد که در خصوص تأمین بودجه، رایزنی هایی در حال انجام است.
نحوه استرداد هزینه های سازمان از صندوق بازنشستگی چگونه خواهد بود؟
بهتر است همچون گذشته با حداقل تعرفه خصوصی برای بیماران بستری موافقت شود. همچنین موارد خاص نظیر به کارگیری پزشکان صاحب نام در بیمارستان های ملکی، مطابق توافقات فی مابین انجام شود.
در پایان اگر موضوعی باقی مانده که می خواهید از این طریق اطلاع رسانی کنید، بفرمایید؟
دستورالعمل پرداخت کارانه، آماده و به معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی ارجاع شده تا مفاد آن با قوانین و مقررات مطابقت داده شود. جزییات تعیین سقف نیروهای پیمانکاری پیراپزشکی برای مناطق توسعه ای تهیه و به معاونت توسعه و مدیریت منابع انسانی ارجاع شد و نتیجه به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ابلاغ می شود. ضمن آنکه سه موضوع مشکلات طرح طبقه بندی مشاغل گروه های پیراپزشکی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، اصلاح ساختار و تشکیلات، بن بست رتبه بندی گروه های پزشکی و موضوع شیوه تعامل با شرکت نفت فلات قاره، روش اخذ سرانه از آن و الزام دریافت خدمات از مراکز ملکی سازمان در دستور کار معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی قرار گرفته است.