زمستان پارسال با برنامهریزی و مدیریت در شبکه خانگی قطع گاز نداشتیم
خبرنگاران زندگی خود را وقف تبیین حقیقت کردهاند
گشـــــایش در مسیرهای جدید سرمایه گذاری
خیز صنعت نفت برای پالایشگاه سازی
جان تازه در رگهای قدیمی ترین پالایشگاه کشور
تزریق موفق آب همراه گاز به چاه شماره 8
اقدامات متنوعی درحوزه مسؤولیت اجتماعی انجام شده است
«همیشه و در هر شرایطی کنارتان هستیم»
ایمن سازی ساختمان های نفت، یک تکلیف مهم
خودتحریمی غربیها در حوزه انرژی؛ تغییر بازی در بازار نفت با رکود اقتصادی
مطالبات بانوان صنعت نفت با جدیت پیگیری میشود
نجات جان یک آهو از سوی کارکنان منطقه لاوان
پلههای پیشرفت را یکی یکی طی کردم
آرامش کوهستان توازن را برای کار طاقتفرسا برقرار میکند
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: خوشبختانه زمستان پارسال و تابستان امسال با برنامه ریزی و مدیریت دولت قطع گاز و برق در شبکه خانگی نداشتیم و این موضوع برای واحدهای صنعتی نیز برنامه ریزی شد. سیدابراهیم رئیسی در دیدار با مجمع نمایندگان استان های خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی، ضمن ابراز خرسندی از دیدار با نمایندگان سه استان بزرگ کشور، گفت: هماهنگی، همکاری و همراهی نمایندگانی که دغدغه مردم و توسعه شهرستان های کشور را دارند با دولت در تصمیم سازی و تصمیم گیری ها مؤثر خواهد بود.
وی با تأکید بر اینکه تلاش دولت رفع محرومیت، جبران کاستی ها و توسعه مناطق کم برخوردار کشور است، افزود: در مصوبه های سفرهای استانی ضمن توجه به این موارد مسائل اولویت دار استان ها نیز مورد توجه دولت بوده و ناظر به اهمیت موضوع و پروژه های استانی اعتبار اختصاص داده شده است.
رئیس جمهوری با اشاره به موضوع تقویت نیروگاه ها و زیرساخت های استان ها که از سوی برخی نمایندگان مطرح شده بود، تصریح کرد: برنامه ریزی دولت در این زمینه از جمله برای تولید ۳۵ هزار مگاوات برق آغاز و در شرف اجراست. خوشبختانه زمستان سال گذشته و تابستان امسال با برنامه ریزی و مدیریت دولت قطعی گاز و برق در شبکه خانگی نداشتیم و برای واحدهای صنعتی نیز برنامه ریزی شد.
رئیسی گفت: همراهی و هم افزایی صادقانه دولت و مجلس به امیدآفرینی در جامعه که خنثی کننده توطئه های دشمنان است، منجر خواهد شد.
با ابلاغ مصوبه دولت
شرکت مادرتخصصی ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با امضای معاون اول رئیس جمهوری و ابلاغ دولت به فهرست سازمان های توسعه ای اضافه شد.
هیئت وزیران طی نشستی با توجه به ضرورت تأمین بی وقفه و مطمئن انرژی مورد نیاز کشور و با هدف تهیه مقدمات برای انجام تکالیف شرکت مادرتخصصی ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در زمینه عملیات پایین دستی نفت، با اضافه شدن شرکت مذکور به فهرست سازمان های توسعه ای، منوط به توسعه نیافتن ساختار و تشکیلات و ایجاد نشدن شرکت دولتی فرعی، موافقت کرد.
همچنین به موجب این مصوبه، وزارت نفت مکلف شد حداکثر ظرف مدت دو ماه بعد از ابلاغ این مصوبه، پیش نویس لایحه اساسنامه شرکت یاد شده را برای تصویب در هیئت وزیران، ارائه کند.
در برنامه هفتم توسعه
اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام مقرر کردند خام فروشی نفت و گاز با توسعه زنجیره ارزش کاهش یابد و ظرفیت پتروپالایشگاهی کشور به حداقل ۳ میلیون بشکه در روز در سال های برنامه هفتم توسعه برسد.
این مجمع در نشستی فوق العاده که به ریاست صادق آملی لاریجانی و با حضور دبیر و اکثریت اعضای مجمع برگزار شد، بحث و بررسی سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه را ادامه داد.
در این نشست همچنین بندهای مربوط به انرژی در سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه بررسی شد.
در این نشست که جواد اوجی، وزیر نفت و معاونانش، رئیس و معاون سازمان برنامه و بودجه، رئیس کمیسیون اقتصادی و رئیس مرکز پژوهش های مجلس و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست حضور داشتند، اعضای مجمع، مقرر کردند که خام فروشی نفت و گاز باید با توسعه زنجیره ارزش در این صنعت کاهش یابد و ظرفیت پتروپالایشگاهی کشور نیز به حداقل ۳ میلیون بشکه در روز طی سال های برنامه هفتم توسعه برسد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی ساخت پتروپالایشگاه ها را یکی از ابزارهای دفاعی برای مبارزه با تحریم دانست و گفت: هدایت نقدینگی ها به سمت تولید با سرمایه گذاری در پروژه های اقتصاد ملی محقق می شود.
هادی بیگی نژاد با بیان اینکه ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاه ابزار دفاعی بسیار خوبی برای مبارزه با تحریم است، گفت: پالایشگاه سازی سبب توسعه صنایع پایین دستی و تولید محصولات پتروشیمی شده و به تقویت منابع ارزی کمک می کند.
وی با اشاره به اینکه احداث پروژه های نفت و گاز به ویژه پتروپالایشگاه ها سودآور بوده و برگشت سرمایه خوبی دارند، افزود: احداث پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها، جلوگیری از فروش نفت خام، تبدیل آن به فرآورده های با ارزش، ایجاد ارزش اقتصادی برای کشور، اشتغال، بی اثر کردن تحریم ها، افزایش درآمد ارزی، رسیدن به تنوع مشتری و... را در پی خواهد داشت.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: راه اندازی و ایجاد پتروپالایشگاه ها افزون بر مزیت هایی که دارد سبب تسهیل ورود بخش خصوصی به صنعت پالایش نیز می شود.
بیگی نژاد اظهار کرد: هدایت نقدینگی به سمت تولید، بالا رفتن ارزش پول ملی و اشتغال زایی بدون شک با سرمایه گذاری در پروژه های اقتصاد ملی محقق می شود.
رئیس آژانس شبکه فدرال آلمان طرح اضطراری گفت: کاهش مصرف گاز اتحادیه اروپا می تواند سبب تثبیت یا کاهش قیمت ها شود. کلاس مولر، رئیس آژانس بوندس نتزاجنتور آلمان در گفت وگو با شبکه خبری زددی اف ضمن استقبال از طرح اضطراری اتحادیه اروپا برای کاهش مصرف گاز این منطقه، اعلام کرد که این طرح می تواند سبب تثبیت یا کاهش قیمت ها شود. وی گفت: چنانچه همه کشورهای اروپایی در مصرف گاز صرفه جویی کنند، این طرح می تواند به اصطلاح قیمت گاز را تثبیت کند یا حتی شاید سبب کاهش قیمت شود و در این صورت می توان اطمینان حاصل کرد که گاز کافی برای گذراندن پاییز و زمستان داریم. این توافق از کشورهای اتحادیه اروپا می خواهد تقاضای گاز خود را کاهش دهند تا بتوانند ذخایر گاز را کامل کنند و برای قطع کامل احتمالی گاز روسیه آماده شوند. این طرح همچنین از آنها می خواهد که به طور داوطلبانه مصرف گاز را در فصل زمستان امسال ۱۵ درصد کاهش دهند و می تواند در شرایط اضطراری عرضه، کاهش مصرف گاز را الزام آور کند، البته بعضی از کشورها و صنایع این طرح را نپذیرفته اند.
کل رؤسای هیئت های حاضر در ائتلاف اوپک پلاس در سی ویکمین نشست وزراتی این ائتلاف ضمن قدردانی ویژه از دبیرکل فقید اوپک به دبیرکل تازه این سازمان خوشامد گفتند. در سی ویکمین نشست وزیران نفت و انرژی تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به ائتلاف اوپک پلاس، وزیران اوپک و غیراوپک که به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد، از محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل فقید اوپک، از سوی همه رؤسای هیئت های نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس قدردانی ویژه ای شد. رؤسای هیئت های نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس بر نقش کلیدی زنده یاد بارکیندو در صحنه انرژی جهانی و شکل گیری، تحکیم و استمرار توافقنامه همکاری (ائتلاف اوپک پلاس)، به عنوان چهره ای پیشرو به نمایندگی از اوپک که به طرز ماهرانه ای پیوندهایی را میان بازیگران کلیدی انرژی از جمله تولیدکنندگان و مصرف کنندگان، در سطح جهان برقرار کرد، تأکید کردند. رؤسای هیئت های نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس با کشور نیجریه، دبیرخانه اوپک و خانواده زنده یاد بارکیندو نیز ابراز همدردی کردند.
در همین حال، رؤسای هیئت های نمایندگی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس انتصاب هیثم الغیص، دبیرکل تازه اوپک از کشور کویت را با تمجید از وی تبریک گفتند و برای وی در رهبری سازمان و حمایت بیشتر از همکاری بین اوپک و غیراوپک آرزوی موفقیت کردند.
پیام وزیر نفت به مناسبت روز خبرنگار
وزیر نفت در پیامی با تبریک روز خبرنگار نوشت: هفدهم مردادماه و روز خبرنگار فرصت مغتنمی است برای قدردانی از آنان که آگاهی بخشی و روشنگری را به عنوان هدف برگزیده اند و زندگی خود را وقف تبیین حقیقت کرده اند.
متن پیام جواد اوجی به مناسبت ۱۷ مردادماه، روز خبرنگار به شرح زیر است:
«قسم به قلم …
بویژه در این روزهای حساس تاریخی، که روایت نادرست حقایق و تحریف واقعیت ها، مهم ترین ابزار کسانی است که صداقت و شفافیت را برنمی تابند و عرصه پاک قلم و آگاهی بخشی را به صحنه دروغ و فریب تبدیل کرده اند. بنده ضمن ابراز ادب و احترام به پیشگاه پیام آور بزرگ عاشورا حضرت زینب کبری (سلام الله) و بزرگداشت یاد شهدای خبر، از همه اهالی رسانه، به ویژه خبرنگاران حوزه نفت و انرژی، بخاطر همه تلاش هایشان در راه اطلاع رسانی به موقع، دقیق و اثرگذار از فعالیت های کارکنان خستگی ناپذیر صنعت نفت قدردانی می کنم و امیدوارم این سنگرنشینان جبهه آگاهی و بیداری، در پاسداری از تبیین حق و گسترش شفافیت موفق باشند.
همچنین از تلاش ثمربخش همکارانم در مجموعه روابط عمومی های وزارت نفت برای اطلاع رسانی شفاف و سریع سپاسگزاری می کنم».
وزیر نفت:
وزیر نفت ثبات و تدوام همکاری اوپک پلاس در شرایط کنونی را کمک بزرگ به مصرف کنندگان بیان کرد و گفت: امیدوارم دولت های بزرگ غربی درک درستی از این حساسیت ها داشته باشند و در مسیر تحقق امنیت انرژی جهان، رفتاری منطقی در پیش بگیرند. زمستان امسال برای اروپایی ها و برای همه جهان بسیار مهم است و باید از هم اکنون به فکر باشند.
جواد اوجی در حاشیه سی ویکمین نشست سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به ائتلاف اوپک پلاس اظهار کرد: این نشست در شرایطی برگزار شد که بر اساس روند تصمیم های ماه های پیشین، روی کاغذ مقدار کاهش تولید کشورهای عضو اوپک پلاس در چارچوب توافق ژوئیه ۲۰۲۱، در انتهای ماه اوت سال ۲۰۲۲ در عمل صفر می شود.
وی با بیان اینکه اوپک پلاس به صورت ماهانه و به تدریج تصمیم به افزایش عرضه نفت خود به بازار گرفت و بر اساس برنامه ریزی در چارچوب توافق، سطح تولید کشورهای اوپک پلاس به سطح پیش از آغاز توافق در ژوئیه سال ۲۰۲۱ بازگشته است، تصریح کرد: با این حال، مطابق آنچه که پیش تر تصمیم گیری شده بود، توافق اوپک پلاس تا پایان سال ۲۰۲۲ تمدید شده است و تولیدکنندگان حاضر در این توافق، به طور جدی خواهان ادامه همکاری برای حمایت از ثبات بازار نفت و حفاظت از دستاوردهای این توافق هستند.
وزیر نفت گفت: آنچه در این نشست از سوی همه کشورهای عضو مورد تأکید قرار گرفت، تداوم همکاری اوپک و غیراوپک در زمینه حفظ و ارتقای ثبات بازار نفت است و جمهوری اسلامی ایران نیز در عالی ترین سطح، بر ادامه همکاری بین تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک تأکید دارد و از آن حمایت می کند.
اوجی تصریح کرد: با توجه به کاهش تولید بعضی تولیدکنندگان اوپک پلاس و تحقق نیافتن سطوح تولید تعهدشده و کاهش سطح ذخیره سازی های تجاری نفت خام و فرآورده های نفتی در بعضی کشورهای بزرگ مصرف کننده، سی ویکمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک ضمن حمایت دوباره از تصمیم نوزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (ژوئیه ۲۰۲۱)، بر اساس اجماع تصمیم گرفت برای ماه سپتامبر ۲۰۲۲ مجموع تولید کشورهای اوپک و غیراوپک به مقدار ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد و اوپک پلاس در قالب نشست های کارشناسی و وزارتی ماهانه به رصد و نظارت خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد.
وی با اشاره به اینکه بر اساس تازه ترین آمار و گزارش های منتشرشده، پایبندی مناسب کشورهای عضو اوپک پلاس در ماه ژوئن سال ۲۰۲۲ به سطح ۳۲۰ درصد رسید، افزود: دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، تولید نشدن به مقدار تعهد شده از سوی بعضی از کشورها بوده است، بازار نفت، با وجود برخی نگرانی ها از پیامدهای تنش های ژئوپلیتیکی برای رشد اقتصادی جهان و آسیب های احتمالی برای تقاضا، در مسیر توازن و ثبات در حال حرکت است.
وزیر نفت اظهار کرد: در نشست امروز باز هم تأکید شد که کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس به دقت شرایط بازار جهانی نفت و توازن عرضه و تقاضا را زیر نظر دارند و این آمادگی وجود دارد تا به اقتضای شرایط بازار نفت، به سرعت تصمیم گیری و اقدام های لازم از سوی اوپک پلاس انجام شود.
اوجی با تأکید بر اینکه اوپک پلاس در بالاترین سطح همکاری خود قرار دارد و فکر می کنم تقریباً همه اعضای اوپک پلاس در زمینه دستاوردهای این همکاری برای ثبات بازار دیدگاه هایی یکسان دارند، افزود: ثبات و تداوم همکاری اوپک پلاس می تواند در شرایط بحرانی کنونی کمک زیادی به مصرف کنندگان دنیا کند. امیدوارم دولت های بزرگ غربی نیز درکی صحیح از این حساسیت ها داشته باشند و در مسیر تحقق امنیت انرژی جهان، رفتاری منطقی در پیش گیرند. زمستان امسال برای اروپایی ها و برای همه جهان بسیار مهم است و باید از هم اکنون به فکر باشند.
وی با یادآوری اینکه همان طور که بارها اعلام کرده ام سیاست زدایی از مقوله امنیت انرژی باید به عنوان ضرورتی جهانی مورد توجه قرار گیرد، گفت: وضع بازار جهانی نفت به گونه ای است که بازگشت نفت ایران به بازار می تواند پاسخگوی بخشی از مشتریان و کمک کننده به ایجاد تعادل و آرامش در بازارهای جهانی باشد.
وزیر نفت تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر این مسئله تأکید دارد که بر هم خوردن امنیت انرژی و شدت گرفتن نوسان های بازار یک بازی باخت - باخت برای همه بازیگران این عرصه است، ما به عنوان بزرگ ترین دارنده ذخایر نفت و گاز جهان آمادگی داریم در سریع ترین زمان ممکن تولید نفت خام خود را به سطح پیش از تحریم ها افزایش دهیم.
اوجی تأکید کرد: بازار جهانی انرژی نیازمند افزایش عرضه نفت و گاز طبیعی از سوی ایران است، با این حال، استفاده از این ظرفیت، نیازمند اراده سیاسی و تصمیم گیری کشورهای مصرف کننده است.
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت تأکید کرد:
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت برنامه ریزی و هماهنگی های لازم را به منظور تسریع در استخدام/تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر به عنوان یک اولویت مهم در دستور کار قرار داده است و مقرر شد با پایان تشریفات هریک از مشمولان، بلافاصله احکام استخدامی ایشان صادر شود.
با عنایت به ضرورت بررسی وضع انجام تشریفات استخدامی کارکنان ایثارگر مشمول بند «د» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰ و مشمولان بند «و» تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۱، ۱۲ مرداد ماه نشستی در سالن هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران به ریاست مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و با حضور دبیر هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت و رؤسای هسته های گزینش شرکت های اصلی و ستاد وزارت، مدیران توسعه منابع انسانی و روسای تأمین نیروی انسانی شرکت های ملی نفت، گاز، پالایش و پخش و صنایع پتروشیمی با دبیری مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری برگزار شد. در این نشست ضمن بررسی همه اقدامات انجام شده اعم از استعلام های ایثارگری، ایجاد سمت های سازمانی، گزینش، طب صنعتی، تائیدیه تحصیلی، نداشتن سوءپیشینه کیفری و ...، تأکیدها، تمهیدها، برنامه ریزی ها و هماهنگی های لازم به منظور تسریع در استخدام/تبدیل وضعیت مشمولین ایثارگر به عنوان یک اولویت مهم در دستور کار وزارت نفت صورت پذیرفت و مقرر شد با اتمام تشریفات هریک از مشمولان، بلافاصله احکام استخدامی ایشان صادر شود.
کارگروه مطالبات ایثارگران طی نامه ای از وزیر نفت به دلیل موافقت با به کارگیری فرزندان ایثارگر موضوع مرتبط با بخشنامه ۱۴۹۷ قدردانی و تشکر کردند.
در متن نامه این کارگروه خطاب به جواد اوجی، وزیر نفت آمده است:
با سلام و دعای خیر
طلیه کلام را با نام حضرت عشق آغاز و توفیقات و سلامتی جناب عالی را از حضرتشان مسئلت داریم. با احترام وافر، کارگروه مطالبات ایثارگران، به نیابت از جامعه بزرگ ایثارگران صنعت نفت با تاسی از حدیث شریف:
«من لم یشکر المخلوق، لم یشکر الخالق»
بر خود لازم می دانیم از اقدام شایسته و انقلابی کم نظیر حضرت عالی در موافقت با به کارگیری فرزندان ایثارگران موضوع بخشنامه به کما رفته ۱۴۹۷ تقدیر و تشکر به عمل آورده و همواره دعای خیرمان بدرقه راهتان خواهد بود. همچنین از این فرصت بهره جسته تا از اهتمام ویژه آقایان مهدی علی مددی، معاون مدیریت منابع و سرمایه انسانی و سیدشریف حسینی، مشاور وزیر در امور ایثارگران و نیز زیرمجموعه کوشا و ساعی آنان به طور ویژه قدردانی کرده و توفیقاتشان را از خداوند منان مسئلت نماییم. در فرجام نوشتار بسیار مشتاق هستیم تا اعضای کارگروه به همراه معاون منابع انسانی و مشاور وزیر در امور ایثارگران به نمایندگی از طرف جامعه ایثارگران در نشستی که مقرر می نمایید جهت تشکر و قدردانی محضر شریفتان حضور یابیم.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت:
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز گفت: تولید دانش بنیان و توجه به نوآوری ها، محور اقتصاد مقاومتی است.
محمداسماعیل کفایتی، در نخستین همایش سازندگان تجهیزات صنعت نفت و حوزه کارفرمایی با اشاره به امضای تفاهم نامه با انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت برای ساخت محصولات مورد نیاز این صنعت افزود: در شرایط کنونی تولید بسیار پرریسک و سازمان دهی تولید پیچیده تر از دیگر بخش هاست.
وی تأکید کرد: تولید سخت افزار و تجهیزات مهم و اهمیت آن برای کشور بسیار بالاست.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با بیان اینکه برای حمایت از تولید می توان پیشنهاد داد قوانین برای این بخش تسهیل شود، گفت: تصویر درستی از اقتصاد مقاومتی وجود ندارد و باید گفت که محور اقتصاد مقاومتی تولید است.
وی افزود: محور تولید نیز صنعت، مهندسی و فناوری است و صنعت نیز باید با محور دانش مورد توجه قرار گیرد.
رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با بیان اینکه امسال سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» است، گفت: انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت می تواند با شکل گیری استارت آپ ها به اشتغال کمک کند.کفایتی با اشاره به ایجاد کارگروهی با این انجمن افزود: به دنبال این هستیم که صنعت نفت دانش بنیان شود و ظرفیت کار افزایش یابد.
«مشعل» از اقدام های وزارت نفت برای جذب سرمایه گزارش می دهد
مشعل توسعه صنعت نفت ایران که از نظر حجم ذخایر هیدروکربوری ظرفیت هایی عظیم دارد، نیازمند جذب سرمایه و چشم به راه سرمایه گذاران است، از این رو وزارت نفت دولت سیزدهم بارها اعلام کرده که پذیرای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای توسعه بخش بالادست صنعت نفت و گاز با هدف کمک به حفظ و ارتقای ضریب امنیت عرضه انرژی جهان برای سال ها و دهه های پیش روست. با توجه به اینکه صنعت نفت، به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور، نقشی مهم و موثر در توسعه، اشتغال و همچنین رشد اقتصادی داشته و دارد، از این رو حرکت در راه توسعه آن، می تواند شاخص های مهم اقتصادی را بهبود ببخشد. به این دلیل که صنعت نفت این ظرفیت را دارد که سرمایه گذاری آن ظرف ٥ تا ٦ سال قابل بازگشت باشد و به افزایش درآمد کشور بینجامد و البته این افزون بر فواید مختلفی است که در بالندگی این صنعت ایجاد می کند. از این رو موضوع جذب سرمایه به عنوان یکی از مسیرهای تقویت صنعت نفت را می توان از اولویت های کاری مهم جواد اوجی پس از در اختیار گرفتن سکان وزارت نفت دانست.
باور جواد اوجی، وزیر نفت به مساله ضرورت سرمایه گذاری در صنعت نفت باعث شد که در ارائه برنامه های خود به مجلس شورای اسلامی، این موضوع را در فهرست چالش های اساسی پیش روی صنعت نفت در شرایط کنونی قرار دهد و تاکید کند که جلب و جذب سرمایه های داخلی و خارجی، راه حل کلیدی افزایش ظرفیت تولید است و پیگیری آن مستلزم عزم و اراده جدی و عمومی و پشتیبانی از مجریان کار و حمایت همه جانبه مسؤولان نظام و مجلس شورای اسلامی در چارچوب های قانونی پیش بینی شده است. او همچنین بر اتخاذ راهکارهای مناسب برای جذب سرمایه گذاری در طرح های اصلی صنعت نفت کشور تاکید داشته و در فهرست اقدامات اساسی و فوریت دار در مجموعه وزارت نفت بر ایجاد شرایط شفاف، با ثبات، بدون پیچیدگی و دارای جذابیت اقتصادی و رقابتی در مقررات، دستورالعمل ها و شرایط قراردادهای حوزه صنعت نفت برای جلب سرمایه گذاری و ایجاد بستر مناسب و ارائه مشوق های لازم برای جذب سرمایه و تامین مالی توسعه و تولید از میدان های مشترک تاکید داشته است. در بخشی از این برنامه، با عنوان تامین منابع مالی و جذب سرمایه در صنعت نفت از مسیر طراحی مشوق های لازم که به عنوان اقدامات راهبردی و برنامه عملیاتی وزارت نفت با لحاظ کردن اولویت ها برشمرده شد، موارد متنوعی همچون گسترش تنوع ابزارهای سرمایه گذاری ، تکمیل ساختارهای آن و اعمال سیاست های تشویقی برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی از جمله بازار سرمایه، مردمی سازی اقتصاد نفت و گاز و جذب سرمایه های مردمی و مشارکت آنها در سود پروژه های صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، به کارگیری منابع بانکی و توان نهادهای حاکمیتی در سرمایه گذاری در پروژه ای بزرگ و زیربنایی، تشکیل صندوق های سرمایه گذاری با هدف حمایت از طرح های صنعت نفت، پیگیری جذب سرمایه گذاران خارجی در صنعت نفت از جمله توافق جامع راهبردی با کشورچین و امکان سنجی اقتصادی و انتشار اوراق مشارکت ارزی برای پروژه های نفت و گاز گنجانده شد.
وزیر نفت با بیان اینکه در بررسی انجام شده برای طرح های توسعه ای وزارت نفت به ۱۶۰ میلیارد دلار طی هشت سال نیاز داریم گفته است: برای تأمین این سرمایه برنامه ریزی انجام شده است که با این روند مشکلی در تأمین آن وجود نخواهد داشت.
هم اکنون آنچه پس از آن دغدغه ها، تاکیدها، اولویت ها و برنامه ریزی ها در کارنامه وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه سرمایه گذاری قرار دارد، این توضیحات وزیر نفت است .
به گفته وی از ابتدای دولت سیزدهم ۸۰ میلیارد دلار تفاهم نامه و قرارداد در حوزه میدان های نفتی و گازی و پتروپالایشگاه ها امضا کردیم. ۴۰ میلیارد دلار تفاهم نامه نیز با گازپروم روسیه در بخش های مختلف امضا شده است و مانعی برای آن وجود ندارد.
این تفاهمنامه ها و قراردادها، موضوعات متنوعی از توسعه میادین نفت و گاز، جمع آوری گازهای مشعل، احداث خطوط لوله انتقال فراورده های نفتی، بهسازی پالایشگاه ها و ذخیره سازی زیرزمینی گاز و... را در برمی گیرد. از سویی با توجه به اینکه حجم قابل توجهی از منابع و ذخایر نفت و گاز ایران با کشورهای همسایه مشترک است و هم اکنون این کشورها عمدتا با بهره گیری از تکنولوژی و خدمات شرکت های بین المللی در حال توسعه و برداشت از این میدان های مشترک هستند، وزارت نفت، توسعه میادین نفت و گاز را با اولویت بخشی میدان های مشترک در برنامه ریزی خود قرار داده است. طبق اعلام اوجی، به دلیل سرمایه گذاری نکردن در میادین نفتی، افت فشار اتفاق افتاده و پالایشگاه های گازی زیر ظرفیت کار می کنند و نیاز داریم که در میادین سرمایه گذاری شود که برای افزایش فشار و حفظ تولید و کشف میادین جدید برنامه ریزی شده است. سرمایه گذاری در صنعت نفت که جواد اوجی آن را از نان شب واجب تر می داند، با روش های مختلفی در وزارت نفت در حال پیگیری است که افزون بر تلاش برای جذب سرمایه گذاری خارجی، بخشی از این مسیر را نیز سرمایه گذاران، بانک ها و هلدینگ ها قرار است سرمایه گذاری کنند که از منافع میدان ها هم سهم خواهند داشت. این مسیر با ایجاد کنسرسیوم هلدینگ ها، بانک های بزرگ و استفاده از منابع بانکی، اوراق مشارکت، اختصاص سهم ۱۴.۵ درصد از محل فروش نفت و گاز، نگاه به سرمایه گذاری خارجی، توسعه و کشف میدان های جدید نفت و گاز پیگیری می شود. براساس جلسات وزیر نفت و تیم اقتصادی دولت، حدود ۲۰ پروژه اولویت دار وزارت نفت در بحث تولید نفت و گاز، امنیت انرژی کشور، قدرت صادرات و اقتصاد مقاومتی و همچنین در حوزه جلوگیری از خام فروشی تعریف و در این بسته با تیم اقتصادی دولت ۵ پروژه اولویت دار وزارت نفت و پروژه هایی که برای سرمایه گذاران بسیار جذاب است، انتخاب شده؛ بسته ای که دولت به اتفاق وزارت نفت پروژه ها را تعریف کرد، ۲۵ میلیارد دلار است که رقم 25 میلیارد دلاری برای آن پیش بینی شده است. با مدنظر قرار دادن گزینه های جذب سرمایه که به آن پرداخته شد، در شرایط کنونی پروژه های مهمی در صنعت نفت کشور در حال اجراست که قطعا تزریق منابع مالی داخلی و خارجی، روند اجرای آنها را شتاب می بخشد. به یقین تمامی طرح ها و پروژه های صنعت استراتژیک، تشنه منابع مالی و سرمایه هستند؛ اما با توجه به محدودیت این منابع اگر بنا به اولویت بندی پروژه ها باشد، نمی توان از بخش های میادین مشترک کشورمان با سایر کشورها چشم پوشی کرد. در این میان اولویت نخست، توسعه میدان های مشترک است که گام مهم آن در میدان مشترک با عراق برداشته شد.
افزون بر تفاهمنامه آزادگان، بتازگی شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه نیز تفاهمنامه ای به ارزش حدود ۴۰ میلیارد دلار امضا کردند. تفاهمنامه همکاری راهبری بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم به امضای محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و ویتالی مارکلوف، قائم مقام مدیرعامل شرکت گازپروم رسید، توسعه میدان های گازی کیش و پارس شمالی، فشارافزایی میدان پارس جنوبی، توسعه ۶ میدان نفتی، سوآپ گاز و فراورده، تکمیل طرح های ال ان جی، احداث خطوط لوله صادرات گاز و دیگر همکاری های علمی و فناورانه از مهم ترین محورهای تفاهمنامه بوده است. روابط ایران و روسیه در دولت سیزدهم با حمایت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در مسیر تازه ای قرار گرفته و دو کشور خواهان گسترش روابط در همه سطوح اقتصادی و سیاسی هستند. هم اکنون نیز ۴ میلیارد دلار قرارداد با شرکت های مختلف روسی برای سرمایه گذاری در حال اجراست و سرمایه گذاری خارجی دولت رئیسی از این نظر با جهش چشمگیری مواجه است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، امضای تفاهمنامه با گازپروم را جزو بزرگ ترین سرمایه گذاری های خارجی در تاریخ صنعت نفت ایران دانست و گفت: «شرکت ملی نفت ایران از هیچ فرصت سرمایه گذاری چشم پوشی نمی کند.» تفاهمنامه شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم شامل ۶ محور است که عبارتند از: سرمایه گذاری در توسعه میدان های نفتی و گازی، سرمایه گذاری برای تکمیل پروژه نیمه تمام ایران-ال ان جی، تعریف پروژه های جدید ال ان جی شناور (FLNG) و ال ان جی کوچک مقیاس (MiniLNG)، سوآپ گاز، سوآپ فراورده نفتی، احداث خطوط فشار قوی صادراتی و انتقال فناوری مربوط به نفت و گاز. در همین زمینه، خجسته مهر روس ها را مصمم در فرایند تبدیل به قرارداد این تفاهمنامه دانسته و از برنامه شرکت ملی نفت ایران برای سرمایه گذاری ۱۶۰ میلیارد دلاری در صنعت نفت خبر داده است.
امضای ۴ تفاهمنامه به ارزش ۲.۸ میلیارد دلاری از دیگر موارد انجام شده در در دولت سیزدهم است. این تفاهمنامه، بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به ارزش ۳۰۰ میلیون یورو برای انجام مطالعه توسعه مخزن گازی مارون خامی و جمع آوری گازهای مشعل واحدهای فراورش دارخوین و غرب کارون، تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم شرکت های پتروشیمی باختر و پتروفرهنگ و پارس پتروزاگرس به ارزش ۹۰۰ میلیون دلار برای انجام مطالعه توسعه میدان های گازی گردان، خارتنگ و پازن، تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم صندوق بازنشستگی نفت و شرکت مهندسی و ساختمان نفت (اویک) به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار برای انجام مطالعه توسعه مخزن گازی قلعه نار و میدان نفتی آذر و تفاهمنامه بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت پالایش پارسیان سپهر به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار برای انجام مطالعه افزایش ضریب استحصال اتان از ۹ پالایشگاه پارس جنوبی است. قابل ذکر است، در صورتی که این مطالعات در نهایت منجر به عقد قرارداد و اجرای پروژه ها شود، ضمن افزایش ظرفیت تولید نفت خام و گاز کشور به میزان ۳۷ هزار بشکه در روز نفت خام، ۵۴ میلیون مترمکعب در روز گاز غنی و ۵۰ هزار بشکه در روز میعانات گازی، روزانه ۱۰۵ میلیون فوت مکعب گازهای مشعل جمع آوری می شود و سالانه یک میلیون تن افزایش استحصال اتان از پالایشگاه های پارس جنوبی صورت می گیرد.
از نمونه های اخیر در این زمینه، امضای تفاهمنامه آزادگان به عنوان بزرگ ترین میدان نفتی ایران با کشورهای همسایه است که توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار عایدی و درآمدزایی برای کشور ایجاد می کند و ۲۴ هزار نفر اشتغالزایی به همراه دارد و در طول مدت بهره برداری ۲۰ ساله میدان آزادگان، اگر مبنای هر بشکه نفت را ۸۰ دلار منظور کنیم، بالغ بر ۱۱۵ میلیارد دلار درآمدزایی برای کشور ایجاد می شود و ۲۴ هزار نفر اشتغالزایی به همراه دارد. تفاهمنامه طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک نفتی آزادگان بین شرکت ملی نفت ایران، بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید به ارزش هفت میلیارد دلار امضا شد. در این طرح، سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان با هدف رسیدن به تولید ۵۷۰ هزار بشکه نفت در روز پیش بینی شده و بانک های مهم کشور و شرکت های اکتشاف و تولید در این طرح سهامدار می شوند و بخشی از سهام این طرح نیز به مردم واگذار خواهد شد. ابراهیم رئیسی، این اتفاق در انعقاد تفاهمنامه مشارکت بانک ها و شرکت های بزرگ اقتصادی و فنی برای اجرای یک طرح بزرگ نفتی را مصداق بسیج توان داخلی دانست که زمینه ارتقای اعتماد سرمایه گذاران بخش خصوصی و مردم برای مشارکت در چنین طرح های بزرگی را نیز فراهم می کند. اهمیت این تفاهمنامه هفت میلیارد دلاری به آن دلیل است که میدان نفتی آزادگان در منطقه دشت آبادان، در حدود ۸۰ کیلومتری غرب و جنوب غرب اهواز و در امتداد مرز ایران و عراق در مساحتی بالغ بر ۱۵۰۰ کیلومترمربع قرار دارد و عنوان بزرگ ترین میدان نفتی مشترک ایران را در اختیار دارد. از طرفی این میدان را دهمین میدان بزرگ نفتی جهان برمی شمارند. این میدان، مهم ترین مخزن جوان (گرین فیلد) و کمتر توسعه یافته کشور است که ظرفیت بالایی برای افزایش تولید نفت کشور در خود دارد. ایران و عراق به طور مشترک از این میدان بهره برداری می کنند. عراق این میدان را با نام مجنون می شناسد. پیش از این هشت شرکت بین المللی برای توسعه این میدان، کار مطالعات جامع آن را انجام داده بودند؛ اما بجز شرکت CNPCI که توسعه بخشی از میدان آزادگان شمالی را اجرا کرد، باقی شرکت ها به دلیل تحریم ها برای توسعه میدان قدم به میان نگذاشتند. همین موضوع دولت سیزدهم را بر آن داشت تا فعالیت عقب مانده گذشته را بدون معطلی برای شرکت های بین المللی، با تکیه بر توان و دانش ایرانی با استفاده از حداکثر توان و مقدورات داخلی پیش ببرد. میدان نفتی آزادگان، بزرگ ترین میدان نفتی کشور است که دولت سیزدهم اقدام های مهمی برای توسعه آن انجام داده که در بخش کوتاه مدت، تاکنون افزایش ۶۰ درصدی ناوگان حفاری و به تولید رساندن ۲۰ چاه از چاه های حفاری شده قبلی انجام شده است.
قرارداد 8 طرح جمع آوری گازهای مشعل شرق کارون به ارزش ۴۷۰ میلیون یورو در تاریخ ۱۲ اسفند سال گذشته و با سرمایه گذاری هلدینگ پتروشیمی امضا شد. طرح های جمع آوری گازهای مشعل با هدف جلوگیری از گازسوزی، رعایت ملاحظات محیط زیستی، ایجاد ارزش افزوده از گازهای سوزانده شده در شرق رودخانه کارون و تأمین خوراک پایدار شرکت های پتروشیمی تعریف شده است.
افزون بر راه طی شده برای جلب سرمایه داخلی و خارجی، وزارت نفت برنامه ریزی ها و سیاستگذاری ها موضوع فروش نفت در قالب مدلی جدید با نام اوراق سپرده کالایی نفت خام را در برنامه دارد. به گفته محسن خجسته مهر در صورت نهایی شدن و تصویب آن در دولت، اوراق مربوطه به گواهی سپرده کالایی نفت خام در بورس عرضه می شود و سهامداران می توانند آن را خریداری کنند. با توجه به اینکه بهای این اوراق، متناسب با قیمت جهانی نفت است، امید می رود استقبال خوبی از آن در بورس انرژی شود و از آنجا که ماهیت فیوچری دارد، جذابیت های خاص خود را برای خریداران خواهد داشت. با توجه به حجم نقدینگی کشور و جذابیت نداشتن بازارهای موازی از جمله طلا، مسکن و دلار، وزارت نفت انتظار استقبال معقول از این اوراق را دارد که در صورت تحقق آن می توان انتظار داشت که تأمین سرمایه بخشی از پروژه های مهم و استراتژیک صنعت نفت محقق شود. به هر رو، همان میزان که صنعت نفت تشنه سرمایه و فناوری برای توسعه و پیشرفت است، برای سرمایه گذاران هم این صنعت استراتژیک و پر مزیت جذاب است و می توان آن را از بهترین صنایع دارای مزیت نسبی برای سرمایه گذاران برشمرد. آنچه در این برهه مهم است، تبدیل تفاهمنامه های امضا شده به قرارداد و تسریع روند توسعه در این صنعت است.
میراث ماندگار دولت سیزدهم به ثمر نشست
مشعل دولت سیزدهم در حدود یک سال فعالیت خود، تلاش کرده است تا صنعت پتروشیمی را در حوزه های متفاوت و جدید، وارد کرده و هدف مهم کاهش خام فروشی را دنبال کند. یکی از این اهداف که در این ماه ها بیشتر درگیر پیگیری های اداری و قانونی بوده است، احداث چند پتروپالایشگاه بوده که می تواند این صنعت را با تحولی متفاوت رو به رو سازد و نیاز کشور را هم مرتفع کند. پتروپالايشگاه به عنوان مجموعه هاي اتصالي بين مجتمع هاي پالايش و پتروشيمي، تنها کارکردشان توليد سوخت از جمله گاز مايع (LPG)، بنزين، نفت سفيد، نفت گاز و نفت کوره نيست و می توانند فراورده هاي ويژه و خوراک هاي مورد نياز مجتمع هاي پليمري و شيميايي را نيز توليد و عرضه کنند.
صنعت نفت طی سال های گذشته، موضوع ايجاد واحدهاي پتروپالايشي را در دستور کار داشته و اقداماتی هم در این زمینه انجام داده و زمان بندي نیز براي طرح هاي پتروپالايشي جديد شروع شده است. مجلس شوراي اسلامي در نيمه نخست سال 1398 قانون حمايت از توسعه صنايع پايين دستي نفت خام و ميعانات گازي با استفاده از سرمايه گذاري مردمي را تصويب کرد که بر اساس آن، وزارت نفت موظف شد ظرف حداقل دو ماه آيين نامه اجرايي اين ماده قانوني را به تصويب هيأت وزيران برساند و حداکثر يک ماه پس از آن، براي جذب سرمايه گذار ساخت پتروپالايشگاه ها فراخوان دهد.حالا و سه سال پس از این پیگیری ها شاهد هستیم که دولت سیزدهم با پیگیری های جدی توانست دو پتروپالایشگاه را به شروع مراحل اجرایی نزدیک و تفاهم نامه آین پتروپالایشگاه ها به امضا رسید.
تفاهم نامه های مشارکت و تأمین مالی ساخت پالایشگاه «مروارید مکران» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین و فوق سنگین در جاسک و پتروپالایشگاه «شهید قاسم سلیمانی» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین در بندرعباس همسو با اجرای قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی روز دوشنبه، ۱۰ مردادماه با حضور سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری و جواد اوجی، وزیر نفت امضا شد.براساس این گزارش، تفاهم نامه مشارکت و تأمین مالی احداث پالایشگاه «مروارید مکران» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین و فوق سنگین در جاسک با برآورد ۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری میان گروه اقتصادی مفید و بانک های ملت، تجارت و پارسیان امضا شد تا بر اساس مشارکت نامه پیوست شرکت مجری، تأمین مالی و احداث پالایشگاه یادشده تأمین شود.گروه اقتصادی مفید، بانک های ملت، تجارت و پارسیان در تفاهم نامه مشارکت و تأمین مالی احداث پالایشگاه نفت خام سنگین و فوق سنگین «مروارید مکران» سهم دارند.استفاده حداکثری از تجهیزات ساخت داخل و بهره مندی از قانون تنفس خوراک از ویژگی های طرح ساخت پالایشگاه نفت مروارید مکران است.تفاهم نامه مشارکت و تأمین مالی احداث پتروپالایشگاه «شهید قاسم سلیمانی» با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین نیز با برآورد ۱۱ میلیارد دلار سرمایه گذاری میان بانک های ملی، رفاه کارگران، ملت و تجارت و گروه تدبیر انرژی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت سرمایه گذاری اهداف و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران امضا شد تا بر اساس مشارکت نامه پیوست شرکت مجری طرح، تأمین مالی و احداث پتروپالایشگاه یادشده تأمین شود.ترکیب فرآورده های تولیدی در پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با ظرفیت پالایش روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام سنگین، ۶۵ درصد سوخت و ۳۵ درصد محصولات شیمیایی خواهد بود و قرار است این طرح پس از گذشت پنج سال از زمان اجرا تکمیل شود.گروه تدبیر انرژی ۱۵ درصد، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس ۱۵ درصد، شرکت سرمایه گذاری اهداف ۱۵ درصد، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ۱۰ درصد، بانک ملی ۱۵ درصد، بانک رفاه کارگران ۱۵ درصد، بانک ملت ۷.۵ درصد و بانک تجارت ۷.۵ درصد در تفاهم نامه مشارکت و تأمین مالی احداث پتروپالایشگاه «شهید قاسم سلیمانی» سهم دارند.ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی در مسیر همسویی با نگاه دولت و پیش بینی سند تحول، جلوگیری از واردات بنزین به کشور، افزایش ظرفیت پالایشی و تولید فرآورده های نفتی در کشور، اشتغال زایی و به کارگیری توانایی شرکت های داخلی و ظرفیت دانش بنیان ها، مقابله فعالانه با تحریم ها و جلوگیری از تحریم پذیری، هدایت نقدینگی به سمت سرمایه گذاری مولد، عبور از پالایشگاه سازی و حرکت به سمت احداث پتروپالایشگاه ها و استمرار حضور ایران در بازارهای جهانی از جمله اهداف این طرح ها به شمار می آیند.
یکی از موضوعات مهم در توسعه پتروپالایشگاه، موضوع دوگانه «تأمین مالی و فاینانس های خارجی» و شرایط قابل قبول برای بازار فروش است، به همین دلیل وزارت نفت همواره به دنبال ایجاد راه هایی برای تامین مالی داخلی بوده تا خیلی زود پتروپالایشگاه ها بتوانند محصولات متنوع خود را به بازارهای مختلف بفروشند و ارزآوری مؤثری برای کشور داشته باشند. در این شرایط است که پتروپالایشگاه ها افزون بر درآمدهای مالی و اشتغالزایی، می توانند روزنه ای روشن به کاهش اثرات تحریم ها باشند. بررسی های اولیه در حوزه اقتصادی نشان می دهد که با تجمیع پتروشیمی و پالایشگاه، می توان هزینه های احداث و عملیاتی این مجتمع ها را کاهش داد، بنابراین تجمیع پالایشگاه و پتروشیمی یا به اصطلاح احداث پتروپالایشگاه با هدف تنوع فراورده، کاهش قیمت تمام شده محصولات، بهینه سازی راندمان، افزایش سودآوری و بهینه سازی مصرف انرژی پایه ریزی شده است.وزارت نفت دولت سیزدهم در شروع کار خود، یکی از مهم ترین برنامه ها را رفع موانع ساخت پتروپالایشگاه ها گذاشته و جواد اوجی، وزیر نفت تاکید کرده که ۱۲ طرح پتروپالایشی، فراخوان شده که ۲ تا ۴۰ درصد پیشرفت دارند و امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۱ عملیاتی شوند. اوجی با تاکید بر اینکه امروز در دنیا سراغ احداث پالایشگاه نفت نمی روند و پتروپالایشگاه احداث می کنند، گفته است: ساخت پتروپالایشگاه در اولویت ما قرار دارد تا از خام فروشی دور شویم؛ البته احداث این مهم، به سرمایه گذاری ها بستگی خواهد داشت. باید ظرفیت پالایشگاه های فعلی را ارتقا دهیم و یک یا دو پتروپالایشگاه نیز احداث شود.او همچنین تاکید کرده که تسهیلات بانکی، اوراق مشارکت، تهاتر نفتی و استفاده از توان سرمایه گذاران خارجی از مواردی است که می توان از طریق آنها، شرایط راه اندازی پتروپالایشگاه ها را فراهم کرد. وزیر نفت، دی ماه سال گذشته و در جریان کلنگ زنی احداث پتروپالایشگاه ۶۰ هزار بشکه ای میعانات گازی با همکاری بانک پاسارگاد در قشم گفته بود: «با نگاه خوب وزیر اقتصاد، بانک ها به رسالت اصلی خود، یعنی بانکداری و پشتیبانی از پروژه های عمرانی بازمی گردند.» وزیر نفت با بیان اینکه پروژه های دیگری نیز در توسعه میادین نفتی و گازی، خطوط انتقال و پتروپالایشگاه ها تعریف شده، افزوده است: «کنسرسیومی از بانک ها برای تامین مالی پتروپالایشگاه ها شکل گرفته و با پشتیبانی وزارت اقتصاد و همکاری مجموعه بانک های کشور بخش زیادی از منابع مالی تامین می شود.» حالا و در حدود یک سالگی دولت سیزدهم، وزیر نفت در توییتر خود اعلام می کند که ساخت پتروپالایشگاه های شهیدسلیمانی و جاسک در دستور کار است. او در توییتی نوشته: «تکمیل زنجیره ارزش و تأمین امنیت انرژی کشور، از اولویت های وزارت نفت است و به این منظور ساخت دو پتروپالایشگاه 300هزار بشکه ای شهید سلیمانی و جاسک، با مشارکت بانک ها و هلدینگ های اقتصادی در دستور کار قرار دارد. این دو طرح میراث ماندگار دولت سیزدهم برای نسل های بعد خواهد بود.»اوجی همچنین چندی قبل در نشست ارائه فرصت های سرمایه پذیری و سازوکار اجرایی مشارکت بانک ها در طرح های بالادستی کلان صنعت نفت، درباره وضع برنامه ریزی برای ساخت پتروپالایشگاه شهید سردار قاسم سلیمانی در بندرعباس، گفته بود: «خوشبختانه ساخت این پالایشگاه، با بودجه ۱۰ میلیارد دلاری در بودجه امسال تصویب شد. در این پتروپالایشگاه، کنسرسیومی از پنج شرکت و هلدینگ کشور همچون ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، صندوق توسعه ملی، صندوق سرمایه گذاری صنعت نفت، هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و سهامداران مردمی مشارکت خواهند داشت.»وزیر نفت گفته است: «هم اکنون برای پتروپالایشگاه های جدیدکشور، مجوز تنفس خوراک از سوی دولت صادر شده که این موضوع، کمک بسیار خوبی برای سهامداران و سرمایه گذاران هشت پتروپالایشگاه جدید کشور خواهد بود. از سوی دیگر فاز بندی این طرح های جدید برای راه اندازی، می تواند مشوق خوبی برای سرمایه گذاران و بازگشت سرمایه آنها باشد.»
زمینه های اجرایی این برنامه کلان صنعت نفت در این دولت هم در حال انجام است و چندی قبل، نخستین نشست هماهنگی آغاز عملیات احداث مجتمع پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با حضور معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش برگزار شد. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اعلام کرد که وزارت نفت با استفاده از توان بخش خصوصی پترو پالایشگاهی با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه احداث خواهد کرد. در این خصوص اقدام های اجرایی مطالعات امکان سنجی انجام و پس از آن سهامداران این پتروپالایشگاه مشخص شده اند و بزودی عملیات احداث این پتروپالایشگاه آغاز خواهد شد. بر اساس اعلام سالاری، حدود ۴۳۸ هکتار زمین در جوار پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در بندرعباس، به پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی اختصاص داده شده و بزودی با حضور وزیر نفت، کلنگ احداث پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی در بندرعباس به زمین زده می شود.بر این اساس، اقدام های اجرایی و مطالعات امکان سنجی آغاز و با توجه به مقدار نفت خام در نظر گرفته شده برای پروژه، ظرفیت پالایشگاه نیز مشخص شده است. همچنین ترکیب و تنوع تولیدات در این پالایشگاه، با توجه به حداکثر تولیدات محصولات پتروشیمی و خروجی محصولاتی از جمله بنزن و زایلین، پروپلین، بوتان، پلی پروپیلن و... مدنظر قرار گرفته است.باید توجه داشت که پتروپالایشگاه بندرعباس، نخستین پروژه در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی است و با اجرای آن، ارزش افزوده بالایی ایجاد شده و از خام فروشی در جهت همسویی با نگاه دولت و پیش بینی سند تحول جلوگیری می شود. بر اساس این گزارش، تاکنون برای حداقل ۲ طرح پتروپالایشگاه در منطقه جاسک، پروژه تعریف شده و چند مجموعه هلدینگ و سرمایه گذاری از جمله سرمایه گذاری غدیر برای این پروژه ها اعلام آمادگی کرده اند؛ اما اطلاعات بیشتری در مورد این پروژه ها رسانه ای نشده است. در حال حاضر می دانیم که پتروپالایشگاه جاسک نیز ظرفیت پالایش 300 هزار بشکه نفت خام سنگین در روز را دارد که به همین دلیل به لحاظ مقیاس در حد پالایشگاه ستاره خلیج فارس بوده؛ اما ماهیت آن متفاوت است و امیدواریم بزودی اخبار جدیدتری از اجرای این پروژه بشنویم. در حال حاضر طرح پتروپالایش لاوان با ۱۲۰ هزار بشکه نفت، سرمایه گذاری غدیر با ۳۰۰ هزار بشکه در جاسک، شستان با ۳۰۰ هزار بشکه، پالایش پارسیان تدبیر، مروارید مکران، پتروپالایشگاه بندر جاسک با ۳۰۰ هزار بشکه و یک پروژه بخش خصوصی با ۲۰۰ هزار بشکه، جزو پروژه های پتروپالایشی تایید شده هستند و انتظار می رود بزودی خبرهای جدید و امیدبخشی در مورد پتروپالایشگاه ها بشنویم.
گزارشی از روند تکامل و توسعه در پالایشگاه آبادان
مشعل پالایشگاه آبادان در زمره نخستین پالایشگاه های خاورمیانه است که هم اکنون با ظرفیت پالایش روزانه 400 هزار بشکه نفت خام، بزرگترین پالایشگاه ایران به شمار می رود و برای بهبود فرایندهای پالایشی خود، برنامه طرح توسعه را در دستور کار دارد. یکی از برنامه های وزارت نفت در دولت سیزدهم، توجه بیشتر به توسعه افزایش ظرفیت پالایشی کشور، استفاده از ظرفیت تکمیل طرح های توسعه ای و احداث پالایشگاه های جدید با ظرفیت قابل قبولی در روز است. یکی از این طرح های توسعه ای، مختص به پالایشگاه آبادان است که در سه فاز طراحی شده، به گونه ای که فاز مطالعاتی آنها پایان یافته و بخشی از آن در حال اجراست. جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز بتازگی از بهره برداری طرح تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان تا پایان شهریورماه خبر داد ه و گفته است: «با اجرای طرح توسعه ای در پالایشگاه آبادان، در این مرحله ظرفیت پالایشگاه تثبیت می شود و در فاز بعد، افزایش ظرفیت ایجاد خواهد شد.» اهمیت این موضوع، دستمایه گزارشی شده است از روند تکامل پالایشگاه آبادان و اجرای طرح های توسعه افزایش ظرفیت که در ادامه می خوانید.
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان، در اصل طرح نوسازی و تولد یک پالایشگاه جدید از دل پالایشگاه موجود است که موجب ارتقای کیفیت محصولات تولیدی در این پالایشگاه می شود. در فاز نخست طرح توسعه این پالایشگاه، ظرفیت واحد تقطیر 85 از 130به 180 هزار بشکه در روز افزایش یافت. واحد تقطیر در خلأ 200 با ظرفیت 70 هزار بشکه در روز و واحد کاهش گرانروی نیز با ظرفیت 25 هزار بشکه در روز با هدف کاهش نفت کوره و تأمین خوراک واحد کت کراکر در سال 1384 به بهره برداری رسید.
فاز دوم طرح توسعه و تثبیت افزایش ظرفیت پالایشگاه آبادان، به طرح تثبیت ظرفیت کنونی و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی این پالایشگاه اختصاص دارد. در این پروژه، واحدهای تقطیر در اتمسفر و خلأ و واحدهای تصفیه بنزین، نفت سفید، نفت گاز، گوگرد سازی، احداث مجتمع کت کراکر دوم، افزایش بنزین و دیگر واحدهای جانبی احداث می شود. این پروژه هم اکنون با پیشرفت قابل توجهی روبه روست و به گفته مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تا پایان شهریور امسال به بهره برداری خواهد رسید.
این فاز معروف به طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت» با هدف تثبیت ظرفیت و کیفی سازی محصولات تولیدی پالایشگاه آبادان است که با اجرای آن، واحدهای قدیمی و فرسوده جمع آوری می شوند و پالایشگاه آبادان دارای محصولات نفتی با ارزش افزوده بالا و منطبق با استانداردهای EURO V می شود.
فاز سوم، احداث مجتمع کت کراکر والکیلاسیون، ایزومریزاسیون بوتان و نوسازی واحد اسید را شامل می شود که هدف از آن، تولید بیشتر بنزین و کاهش نفت کوره است. میزان تولید بنزین پس از اجرای این پروژه 6 میلیون لیتر در روز افزایش خواهد یافت .
طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان مهر 1400 با پیشرفت 60 درصدی در بخش ساخت، به شرکت ملی مهندسی ساختمان نفت ایران تحویل شد و اکنون پیشرفت قابل توجهی کرده است. در زمان واگذاری طرح مزبور به این شرکت، گام های اصلی برای تکمیل واحدهایی از جمله تصفیه ای و بنزین سازی باقیمانده از قبل، با سرمایه گذاری حدود ۱.۶ تا ۱.۷ میلیارد یورو برداشته شد.
فرهاد احمدی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در این باره گفته است: «در تکمیل مرحله دوم توسعه پالایشگاه آبادان، منتظر منابع خارجی نخواهیم ماند و منابع مالی آن از داخل تأمین خواهد شد.» بر این اساس، برای نخستین بار تکمیل مرحله دوم توسعه پالایشگاه آبادان از محل فروش تولیدات پالایشگاه در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تأمین مالی می شود و کار با ورود به مرحله دوم طرح ادامه می یابد.در گام دوم طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نیز با یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو سرمایه گذاری می شود.
مرحله نخست واحد تقطیر طرح توسعه پالایشگاه آبادان، به منظور ارتقای کیفیت محصولات تولیدی و نوسازی این پالایشگاه با ۸۶ درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجراست و پیش بینی می شود کل این پروژه تا پایان سال ۱۴۰۱ به بهره برداری برسد. با اجرای این طرح در عمل افزایش ظرفیتی در پالایشگاه آبادان اتفاق نمی افتد؛ بلکه هدف طرح تثبیت ظرفیت و بهبود کیفیت فراورده های پالایشگاه آبادان شامل واحد تقطیر ۲۱۰ هزار بشکه ای در روز است که جایگزین واحد تقطیر قدیمی خواهد شد.
با توجه به ساخت و راه اندازی واحد تقطیر ۱۵۰ هزار بشکه ای موجود، ظرفیت کل پالایشگاه پس از احداث واحد تقطیر جدید در ۳۶۰ هزار بشکه (۱۵۰+۲۱۰) در روز تثبیت خواهد شد. افزون بر تثبیت ظرفیت پالایشگاه در ۳۶۰ هزار بشکه، همه محصولات حاصل از پالایش ۳۶۰ هزار بشکه در فاز ۲ در واحدهای هیدروژنی تصفیه می شوند و استاندارد فراورده های تولیدی به یورو ۵ ارتقا می یابد.
در بخش اول فاز ۲ پالایشگاه آبادان، واحدهای تولید هیدروژن HPU، هیدروکراکر HCU، گاز مایع LPG، واحد تقطیر نفت خام، واحد تقطیر خلأ CDU/VDU و واحدهای یوتیلیتی و تأسیسات جانبی با سرمایه گذاری بیش از بر ۱.۲۶ میلیارد دلار احداث می شود.
در بخش دوم فاز ۲ واحدهای تصفیه هیدروژنی و بنزین سازی شامل CCR ،NHT ،ISOM ،GHT ،KHT و واحدهای یوتولیتی و تأسیسات جانبی مربوطه با سرمایه گذاری حدود ۱.۷ میلیارد دلار ساخته خواهد شد. بر این اساس، با تکمیل بخش اول فاز ۲ پالایشگاه آبادان در سال ۱۴۰۱، اجرای عملیات بخش دوم بلافاصله آغاز خواهد شد .
احمد فرزانه، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان در این باره می گوید: «آغاز عملیات در تیر سال 1396 بوده و مدت پیمان ۱۷ ماه تمدید شده است. واحدهای اصلی فاز ۲ شامل هیدروکراکر به ظرفیت ۴۲ بشکه، واحد تصفیه هیدروژنی نفتا به ظرفیت ۶۵ هزار بشکه، واحد بازیابی گوگرد به ظرفیت ۵۶۰ تن، واحد تقطیر نفت خام به ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه، واحد تقطیر خلأ به ظرفیت ۱۰۰ هزار بشکه، واحد بازیابی گاز مایع به ظرفیت ۱۶.۷۵ هزار بشکه و... خواهد بود. با اجرای این طرح، روزانه ۴۶۰ تن پروپان، ۱۵.۷ هزار بشکه بوتان، ۶۰ هزار بشکه بنزین، ۶۵.۸ هزار بشکه گازوییل و حدود ۵۳ هزار بشکه برش های سنگین نفت تولید می شود.»
گفتنی است، ۷.۵ درصد از محصولات تولیدی پالایشگاه جدید آبادان شامل گاز مایع ، ۱۰ درصد محصولات نیز مربوط به نفت سفید و سوخت جت خواهد بود. سهم بنزین از تولیدات فاز جدید پالایشگاه آبادان ۲۷.۹ درصد است و گازوییل نیز سهمی ۳۰ درصدی دارد. برش های سنگین مانند نفت کوره هم در مجموع ۲۴ درصد از سهم فراورده های واحد ۲۱۰ هزار بشکه ای پالایشگاه آبادان را به خود اختصاص می دهد. این در حالی است که در واحد قدیمی پالایشگاه آبادان، نفت کوره سهمی ۴۰ درصدی از فراورده های تولیدی را به خود اختصاص داده بود.
طرح توسعه و تثبیت پالایشگاه آبادان، دارای ظرفیت ۲۱۰ هزار بشکه در روز است که هدف از اجرای آن، تثبیت ظرفیت پالایشگاه در 360 هزار بشکه در روز، تولید محصولات بر اساس موافقتنامه یورو 5، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش درصد تولید نفت گاز، نفت سفید و بنزین موتور، کاهش درصد تولید نفت کوره و به روز کردن سیستم کنترل قدیمی تجهیزات موجود مانند مخازن است.
عمده خوراک، نفت خام ترش و سنگین است و با به مدار آمدن فاز جدید نیز تغییر چندانی در ترکیب نفت خام ایجاد نخواهد شد.
پالایشگاه آبادان به عنوان قدیمی ترین مجتمع پالایشگاهی کشور ۲۵ درصد سوخت ایران را تأمین می کند.هم اکنون ۱۰ پالایشگاه در ایران فعال هستند که مجموع ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی آنها به حدود ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز می رسد. صنعت پالایش ایران، ضمن برخورداری از توان کافی برای تأمین پایدار سوخت کشور، ظرفیت مناسبی نیز برای صادرات فراورده های نفتی ایجاد کرده است.
پروژه هاي «مکانیزم توسعه پاک» پالایشگاه سرخون و قشم در سازمان ملل ثبت شد
مشعل پالایشگاه گاز سرخون و قشم در 25 کیلومتری شمال شرقی بندرعباس واقع و تاکنون 2 فاز آن تکمیل و راه اندازی شده است. این پالایشگاه دارای ظرفیت تولید 4/14 میلیون مترمکعب استاندارد گاز، 12 هزار بشکه میعانات گازی تثبیت شده و 90 تن گاز مایع در روز است. گاز طبیعی تولید شده این پالایشگاه، بخشی از سوخت نیروگاه بندرعباس، شرکت پالایش نفت بندرعباس، سوخت صنایع غرب استان هرمزگان (فولاد هرمزگان، کارخانه آلومینیوم المهدی و...) و مصارف شهربندرعباس را تامین می کند. بخش دیگری از تولید این پالایشگاه، به استان کرمان انتقال می یابد و سوخت صنایعي نظیر مس سرچشمه و شهرهایی چون سیرجان و رفسنجان را تامین می کند. از سوی دیگر، میعانات گازی تثبیت شده نیز، بخشی از خوراک شرکت پالایش نفت بندرعباس را تامین می کند. گاز مایع تولیدی پالایشگاه گاز سرخون برای استفاده در مصارف صنعتی وخانگی استان هرمزگان، استان های همجوار یا صادرات مورد استفاده قرار می گیرد. خوراك اصلي پالایشگاه از 21حلقه چاه حوزه سرخون و 5 حلقه چاه حوزه گورزين از سوی شركت هاي نفت مناطق مركزي و نفت فلات قاره ایران تامين می شود. این پالایشگاه همچنین دارای2تاسیسات جانبی شامل مخازن ذخیره سازی خونسرخ است که این مخازن به منظور ذخیره سازی قبل از صادرات مایعات گازی استحصالی از حوضه سرخون ساخته شده است. اسکله بارگیری لافت نیز مجهز به مخازن ذخیره و تجهیزات بارگیری کشتی ها است و به منظور انجام امور صادرات مایعات گازی تولیدی حوزه گورزین و هنگام، هم اکنون از سوی شرکت فلات قاره مورد استفاده قرار می گیرد. ثبت متدولوژي براي اجراي پروژه هاي تحت مکانيسم توسعه پاک (CDM) در سازمان ملل، براي اولين بار در منطقه خاورميانه درسال 2013 و تزریق آب هاي همراه به چاه شماره 8 در حوزه گازي سرخون، تنها بخشی از اقدام های موثر این پالایشگاه در سال های گذشته به شمار می آید. گفت وگو با پارسا پروین، مدیرعامل شرکت پالایش گاز سرخون و قشم و برخی روسای واحدهای مختلف، شرحی است بر فعالیت های این پالایشگاه که می خوانید.
ارائه و انتشار بیش از 90 مقاله علمی در نشریات و مجامع علمی ملی و بین المللی درسال های اخیر، تدوين 4 مورد استاندارد ملي با همكاري كاركنان شركت از جمله فعاليت هاي شاخص پژوهشي این پالایشگاه به شمار می آید. یکی از مهم ترین و بارزترین اقدامات صورت گرفته در شرکت پالایش گاز سرخون و قشم، ثبت متدولوژي براي اجراي پروژه هاي تحت مکانيسم توسعه پاک(CDM) در سازمان ملل، براي اولين بار در منطقه خاورميانه درسال 2013 و ثبت12مورد اختراع داخلي از نتايج فعاليت هاي پژوهشي در شركت (به همراه پيگيري مراحل اداري برای ثبت 20 مورد ادعانامه اختراع داخلي و1 مورد Patent US ديگر) است. اجراي موفق تزریق آب همراه گاز به چاه شماره 8 در حوزه گازي سرخون به دست متخصصان و کارشناسان توانمند شرکت، یکی دیگر از ابتکارهای مهم و اساسی در شرکت ملی گاز ایران بوده است.
یکی از مسائل مهم تولید نفت و گاز از جنبه زیست محیطی، جداسازي و امحای آب همراه هیدروکربور بوده که آسان ترین و معمول ترین راه براي مدیریت آن، روش تبخیرسطحی است که براي این منظور معمولات ازحوضچه هاي تبخیر استفاده می شود. این روش معایب فراوانی دارد که از جمله آنها می توان به امکان نفوذ پساب صنعتی به خاك، منابع آب و کاهش تبخیر در طول دوره و محدودیت ظرفیت حوضچه ها اشاره کرد. در توسعه پایدار و حفاظت از محیط زیست ضروری است روش جامعی براي مدیریت پساب مذکور در نظر گرفت. یکی از روش هاي جامع و اساسی، تزریق مجدد این پساب از طریق تزریق به چاه هاي مرده گاز یا نفت است. با طرح موضوع و پیگیري هایی که انجام شد، پس از مطالعات کارشناسان شرکت نفت مناطق مرکزي و شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبی مبنی بر مهیا بودن شرایط، تزریق آب هاي همراه به چاه شماره 8 در حوزه گازي سرخون مورد تائید قرار گرفت و عملیاتی شد. باتوجه به افزایش چشمگیر آب همراه گاز تولیدي و در نتیجه اخلال در امر تولید و به تناسب آن افزایش حجم ذخیره پساب صنعتی و نیاز عملیاتی به احداث حوضچه تبخیر سوم و حوضچه هاي بعدي که مستلزم صرف هزینه بسیارگزافی برای احداث و نگهداري آن بود، با بررسی هاي صورت گرفته، طرح انتقال و تزریق پساب صنعتی به چاه مذكور با در نظر گرفتن ضوابط و مقررات زیست محیطی و صرفه جویی در هزینه هاي مربوطه در دستور کار این شرکت قرار گرفت. تجهیزات پمپاژ پساب حوضچه هاي تبخیر به چاه مربوطه با تلاش بی وقفه و شبانه روزي همکاران و همچنین همکاري مستمرکارکنان منطقه عملیاتی سرخون وگشوي جنوبی نصب و راه اندازي شد و با موفقیت کامل در سرویس قرار گرفت که منجر به مرتفع شدن یکی از معضلات و نگرانی هاي مهم در تولید شد.
با اجرای این طرح، بیش از 25 هزار متر مكعب پساب حوضچه ها، تخليه شد. تزريق پساب به چاه اين امكان را فراهم کرد كه بتوان با تخليه حوضچه ها، تعمیرات آنها نیز انجام شود. با اجراي اين طرح و خروج از وضعيت بحران، امكان بهره گيري از چاه هاي پرآب به خصوص در فصل زمستان فراهم شد. علاوه بر صرفه جویی مالی به میزان 14 هزار ميليون ريال، با اجرای این طرح در مسیر بهبود شرایط زیست محیطی هم قدم های خوبی برداشته شد.
متخصصان و کارشناسان توانمند این شرکت همسو با حمایت از تولید داخل، استراتژی محوری تقویت توان فنی، مهندسی و اجرایی سازندگان و تامین کنندگان داخلی را در دستور کار قرار داده و برای جایگزینی قطعات و تجهیزات خارجی با تولیدات داخلی گام برداشته اند. در این شرکت تولید داخل در دو بخش استفاده از پتانسیل های موجود درون شرکت و استفاده از توان شرکت های سازنده پیگیری می شود. بسیاری از قطعات مورد نیاز در جریان تعمیرات روزانه و یا تعمیرات اساسی با استفاده از توان فنی کارشناسان و ماشین آلات موجود ساخته شده که تاثیر بسزایی درکاهش زمان و هزینه تعمیرات داشته که از جمله موارد ساخته شده می توان به ساخت تیپ فلر، سیستم کنترل توربین TB400،سیستم کنترل واحد400، سیستم کنترل واحد200، دستگاه خمکن فلز، دستگاه تست الکتروموتورها، همکاری و تست اولین توربین ساخت داخل در شرکت پالایش گاز سرخون و قشم اشاره کرد. طراحي و ساخت سيستم فرمان شارژ فنر در سوییچ گيرهاي 3/3 كيلو ولت با استفاده از كنترل كننده plc تعبيه شده در كليد از دیگر اقدام ها به شمار می آید. به كارگيري طرح اصلاحی جديد روي سویيچ گيرهاي اصلي در واحد 900، علاوه بر رفع يكي از تنگناهاي عملياتي در شركت، موجب صرفه جويي بیش از 200 میليون تومان به ازاي هر كليد شده است. فرآیند ساخت قطعات در چارچوب قانون برگزاری مناقصه و از طریق دعوت از سازندگان داخلی در حمایت از کالای ساخت داخل، انجام مهندسی معکوس و ساخت داخل قطعات یدکی نیز در حال انجام است که ثمره آن علاوه بر رفع وابستگی به کشورهای بیگانه، صرفه جویی های مالی فراوان، کاهش مدت زمان تامین کالا، افزایش قابلیت اطمینان تولید به جهت دسترس بودن سازندگان خواهد بود. 5 جمله موارد قابل اشاره دیگر می توان به ساخت بیش از 400 قلم قطعات یدکی انواع پمپ، فیلتر پلیمری و لاستیکی اشاره کرد که در حدود 25 میلیارد ریال صرفه جویی در پی داشته است.
در حال حاضر ساخت قطعات یدکی و تعمیرات توربوکمپرسورها و ژنراتورهای گازی، از سوی سازندگان داخلی انجام و تست ها و بازرسی های لازم در زمان ساخت آنها از سوی شرکت های داخلی و با حضور کارکنان بازرسی و تعمیرات صورت می گیرد که ضمن تولید داخلی قطعات توربین گازی برای اولین بار در صنعت گاز کشور، صرفه جویی مالی قابل توجهی به دنبال خواهد داشت. واحد تعميرات پالایشگاه نیز متولي تعميرات همه دستگاه ها شامل توربين ها، پمپ ها، مخازن، سپريتورها، سيستم هاي كنترلي شامل PLC،DCS و سيستم هاي فشار قوي برق اعم از سوئيچ هاي 3.3 كيلو ولتي و ترانس ها و ديگر لوازم صنعتي بوده که تعمير و نگهداري اين لوازم جزء اهداف اين واحد است. اين واحد با در اختيار داشتن مهندسي و تكنیسين هاي خبره تاكنون بدون وابستگي به شركت هاي خارجي توانسته است همه عمليات تعمير و نگهداري را با كمك متخصصان این مرز وبوم انجام دهد. از افتخارات واحد تعميرات مي توان به تعويض سيستم كنترل توربو كمپرسور پروپان ساخت قطعات فلزي دستگاه هاي مختلف (استارتر توربو ژنراتور) و همچنين نصب و برنامه نويسي سيستم مديريت بار نام برد.
احداث ساختمان نمازخانه و آزمایشگاه در شهرک فجرگاز، مقاوم سازی و بهینه سازی اماکن آموزشی و اصلاح مسیر ورودی شهرک فجر، تکمیل سیستم اعلام حریق مخازن ذخیره سازی LPG در پالایشگاه، ارتقاء سیستم اندازه گیری و نصب فلوکامپیوتر جهت خط خروجی، اصلاح و نوسازی خط20 اینچ خروجی پالایشگاه، ممیزی انرژی در اماکن غیر صنعتی و به روزآوری در بخش صنعتی از جمله برنامه های سال جاری در پالایشگاه است. حسین توکلی، رئیس مهندسی شرکت پالایش گاز سرخون و قشم دراین باره می گوید: ساخت قطعات یدکی و تعمیرات اساسی توربین گازی سوالر سنتار مدل 4500 و گیربکس کاهنده شامل بلیدها و قسمت های سرد و گرم، طراحی دستگاه واسط بین پکیج آنالیزر و فلوکامپیوتر پالایشگاه برای یکپارچه سازی سیگنال های ارسالی به فلوکامپیوتر در دست اقدام است. به گفته وی، در جهت تحقق سیاست های مسئوليت اجتماعي و برای توانمندسازي و حمايت از تامين كنندگان بومی داخل استان، تهیه کالا از تامين كنندگان بومی داخل استان، جزء اولويت هاي مهم تعیین شده در این شرکت است. توکلی ادامه می دهد: بيش از90درصد از قطعات مربوط به تجهيزات دوار از طريق ساخت داخل تامين شده است. انجام تعميرات major تجهيزات دوار نيز از طريق همكاري با شركت هاي دانش بنيان داخلي در حال انجام است. رئیس مهندسی شرکت پالایش گاز سرخون اظهار می کند: ساخت قطعات يدكي توسط شركت هاي داخلي برای 3 دستگاه توربين كمپرسورTB RUSTON 4000 و 3 دستگاه توربين ژنراتور SOLLAR، ساخت قطعات مربوط به فن هاي هوايي Fan Blade و ساخت انواع قطعات پمپ ها بالغ بر 400 قلم متفاوت و به جهت انواع پمپ (گريز از مركز، رفت و برگشتي و....) بومی سازی شده است. توکلی تصریح می کند: برنامه نويسي plc هاي آلن برادلي تماما توسط همكاران شاغل در واحدهاي مختلف انجام شده است. تكميل خط خروجي 20 اینچ شامل طراحي، ساخت، مونتاژ و نصب در 12 روز، SHUTDOWN TOTAL پالایشگاه، تهيه و جاري سازي نرم افزار CMMS از سوی متخصصان واحد تعميرات، اجراي مانيتورينگ پارامترهاي فرايندي فاز يك پالایشگاه به منظور بهبود و به روزآوري پروژه هاي ساليان قبل و لاگ شيت برداري جامع برای مديريت كنترل و همچنين مديريت انرژي نیز تاکنون توسط همکاران صورت گرفته است. وی از جمله اقدام های مهم انجام شده در مسیر قانون حمایت از ساخت داخل را مواردی همچون ساخت همه قطعات یدکی توربین گازی رستون مدل TB4000، ساخت و جایگزینی رله حفاظتی ABB کلیدهای فشار قوی پست 5 مگاوات برق پالایشگاه (7 دستگاه تابلو از نوع GIS و با قابلیت TwoSetting برای برق رسانی دو طرفه) با رله های حافظ 121 و 131، مهندسی معکوس و ساخت کلیدهای قدرتEMAG CAROL مربوط به پست برق شهرک فجر، ساخت دستگاه اندازه گیری نقطه شبنم آب AMETEK Tester Point Dew II CHANSCOPE مطابق با استاندارد D1142 ASTM-95، ساخت ماده شیمیایی جاذب H2S که با حمایت های فراوان واحد مهندسی پالایش این شرکت انجام و منجر به تولید داخل این ماده شده و در حال حاضر با توجه به انتقال تکنولوژی، این ماده توسط شرکت های متعددی از جمله بنیان نوین شیمی، پتروپویش کیمیا، انرژی سمنان، فالیزان تصفیه و جهاد دانشگاهی قابل تولید است. توکلی ساخت پمپ تزریق ماده کاهنده H2S، پره آلومینیومی فن های هوایی COFIMCO،ساخت Bellows شیرهای اطمینان، ساخت قطعات یدکی انواع پمپ های پالایشگاهی، ساخت فیلترهای توربین، ساخت قطعات یدکی کمپرسور هوای Broom Wade را از دیگر پروژه های این شرکت خواند.
شرکت پالایش گاز سرخون و قشم با توجه به میانگین تعداد نفرات رسمی و پیمانکاری، در مجموع 1 میلیون و 264 هزار و 828 نفر_ساعت کارکرد بدون حادثه در سال 1400 ثبت کرد.
مسلم علی محمدی، رئیس اچ اس ای پالایشگاه گاز سرخون و قشم می گوید: به منظور پیشگیری از بروز حادثه برای 840 فعالیت و عملیات درسال گذشته،2 هزار و 931 مجوز کار صادر و 186 جلسه آموزشی قبل از شروع به کار (TBM ) برگزارشد.
به گفته وی، پایش عملکرد 8 پیمان جاری بصورت ماهیانه و بازدید از فعالیت های پیمانکاران بصورت روزانه و مستمر، بازرسی های دورهای ایمنی و آتش نشانی شامل: بازرسی از سیستم های اعلام و اطفای حریق اتوماتیک تاسیسات و ساختمان ها، وسایل و تجهیزات وخودروهای آتش نشانی به تعداد 1 هزار و 926 مورد، تست و کالیبراسیون گازسنج های واحد به صورت شش ماه یک بار، توزیع تجهیزات حفاظت فردی، تعویض تابلوها و علائم هشدار و راهنمایی و رانندگی در سطح پالایشگاه و شهرک فجر، ارزیابی فنی تجهیزات حفاظت فردی جهت خرید، ارزیابی فنی مناقصه گران جهت تعیین شرکت های پیمانکاری در پیمان های جاری، ارزیابی ریسک کلیه پیمان ها درسال انجام شده است. رئیس اچ اس ای پالایشگاه گاز سرخون و قشم به برگزاری دوره های آموزشی مجازی، در دوران کرونا اشاره و بیان می کند: در بخش ایمنی وآتش نشانی، 4 دوره 16 ساعته برای 52 نفر برابر 929 نفر_ساعت، در بخش بهداشت یک دوره 16 ساعته برای 32 نفر برابر 512 نفر_ ساعت و در بخش پدافند غیرعامل یک دوره 16 ساعته برای 17 نفر برابر 272 نفر_ساعت برگزار شد.
علی محمدی، پايش و اندازه گيري در بخش هوا و پساب مطابق طرح خود اظهاري به صورت فصلي و 4 بار در سال توسط آزمايشگاه معتمد سازمان حفاظت محيط زيست، پايش آنلاین هواي محيطي از طريق نصب و راه اندازي ايستگاه سنجش مجهز به ايستگاه هواشناسي، پايش آنلاین پساب بهداشتي مطابق الزام بند «ب» ماده 192 قانون برنامه پنجم توسعه وارسال نتایج به صورت آنلاین به سازمان حفاظت محيط زيست استان هرمزگان، ايجاد و نگهداري فضاي سبز به میزان 39.32 درصد بیشتر نسبت به فضای صنعتی، تفکیک و جداسازی پسماندها از مبدا طي قرارداد جداگانه با سازمان مديريت پسماند شهرداري بندرعباس به منظور الزام مدیریت پسماند را از اقدام های محیط زیستی شرکت برشمرد.
علی محمدی اقدام ها در زمان شیوع کرونا را شامل برگزاری مستمرکمیته سامت، خرید کانکس تریاژ در محل بهداری شهرک فجر برای پیشگیری از انتقال آلودگی و تجمع افراد درسالن های اصلی بهداری، تعطیلی همه اماکن اعم از باشگاه ورزشی و استخر، مهمانسرا، رستوران، ضدعفونی وگندزدایی همه اماکن شرکت، بازدید مستمر ونظارت بر رعایت پروتکل های بهداشتی دراماکن صنعتی و غیرصنعتی، برگزاری مانورکرونا، ممنوعیت ثبت اثر انگشت در ورود وخروج، کاهش میزان حضورکارکنان و دورکاری با توجه به وضعیت رنگ بندی اعلام شده از سوی ستاد ملی مبارزه با کرونا عنوان کرد. افزایش سرویس های ایاب و ذهاب برای رعایت فاصله فیزیکی بین کارکنان، اختصاص سالن ورزشی شهید راهبر به عنوان مرکز تجمیع واکسیناسیون کووید -19جهت استفاده عموم و همکاری با دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، برگزاری جلسات و دوره های آموزشی به صورت وبینار، اختصاص تعدای از مهمانسراهای شهرک فجر به عنوان نقاحتگاه، الزام به استفاده از ماسک و رعایت پروتکل های بهداشتی از سوی همه کارکنان در تمام زمان حضور فعالیت درمحیط کار و... از دیگر اقدام های این واحد در حوزه مبارزه با کرونا بوده است.
علی محمدی اظهار می کند: این شرکت موفق به دریافت گواهينامه هایی اعم از عدم آلایندگی از سازمان حفاظت محیط زیست درسال 1400 همانند سال های گذشته، سیستم مديريت محیط زیست ISO 14001،سیستم مديريت بهداشت، ايمني و محيط زيست MS-HSE و مسؤولیت های اجتماعی ISO 26001 شده است به گفته وی، کاهش ریسک های ایمنی در فعالیت های روتین و تعمیرات اساسی پالایشگاه، پایش های مستمر در بخش ایمنی، کاهش جنبه های بارز محیط زیستی، پایش محیط زیست در بخش هوا، پساب و خاک از طریق آزمایشگاه معتمد سازمان محیط زیست و شرکت درارزیابی صنعت سبز سازمان حفاظت محیط زیست، کاهش و حذف ریسک های بهداشتی درمحیط کار، اندازه گیری عوامل زیان آور محیط کار همچون عوامل فیزیکی، شیمیایی و ارگونومی و انجام طب صنعتی برای همه کارکنان از جمله برنامه های سال جاری شرکت خواهد بود.
با توجه به روند کاهشی نیروی انسانی در سال های گذشته، وظیفه مجموعه منابع انسانی در خصوص پیگیری برنامه های نگهداشت و بهینه سازی وضعیت سرمایه انسانی دو چندان شده که امید است با تلاش و پیگیری همکاران این امر مهم محقق شود. محمود درویش نژاد، رئیس منابع انسانی پالایشگاه گاز سرخون و قشم می گوید: بهینه سازی ساختار سازمانی شرکت برای ارتقای کارکنان، اجرای برنامه های توانمندسازی و ارتقای سطح دانش و مهارت کارکنان، استاندارد سازی فرایندهای منابع انسانی بر مبنای مدل 34000 منابع انسانی از برنامه های شرکت در حوزه منابع انسانی در سال جاری است. به گفته وی، اقدام های مرتبط با ساماندهی دستمزد و مزایای کارکنان قرارداد مدت موقت، اجرای طرح بیمه تکمیلی درمان کارکنان قرارداد مدت موقت و پیمانکاری، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل پیمانکاری، استقرار استاندارد آموزشی (ایزو 10015)، تعریف پروژه بهبود استاندارد مربوطه و استقرار سیستم مدیریت عملکرد کارکنان رسمی، از فعالیت های موثر اجرا شده در حوزه منابع انسانی این شرکت به شمار می آید.
درویش نژاد، چالش های منابع انسانی را ایجاد محدودیت و کاهش شدید خدمات و امکانات بهداشت و درمان صنعت نفت در استان، نیاز به بازنگری ساختار سازمانی و ارتقای کیفی پایه های سمت های سازمانی، کمبود نیروی انسانی، عدم پیش بینی ساز و کار مناسب برای مدیریت عملکرد کارکنان قرارداد مدت موقت، اعمال سقف پرداختی درحقوق ومزایای همکاران رسمی و اعمال محدودیت درسقف پاداش سنوات خدمت همکاران بازنشسته عنوان می کند. رئیس منابع انسانی پالایشگاه گاز سرخون و قشم، تهیه پروفایل شایستگی کارکنان و برنامه ریزی توسعه شایستگی ها و استفاده از آن در فرآیندهای منابع انسانی را از جمله برنامه های عملیاتی ارتقای کیفی کارکنان عنوان می کند و ادامه می دهد: در نظر است با تلاش و پیگیری همکاران بخش آموزش و برنامه ریزی و با رعایت شیوه نامه های بهداشتی نسبت به برگزاری دوره های آموزش حضوری مرتبط با توانمندسازی کارکنان در حوزه های مختلف اقدام شود.
درویش نژاد اعلام می کند: در خصوص تبدیل وضعیت شغلی مشمولین تکلیف قانونی بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال1400، اقدام های لازم در قالب اطلاع رسانی و جمع آوری مدارک ایثارگری کارکنان مشمول و اخذ استعلام های مربوطه از مراجع ذی صلاح انجام شده و در حال حاضر مدارک و مشخصات تعداد55 نفر از مشمولین واجد شرایط در سامانه جمع آوری مدارک ایثارگران وزارت نفت ثبت و فرآیند اداری تبدیل وضعیت استخدامی این عزیزان در ستاد شرکت ملی گاز ایران در دست اقدام است. همچنین در خصوص قانون تفسیر بند«و» ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه در حال حاضر از نفرات واجد شرایط استخدام و تبدیل وضعیت، اطلاعات تعدادی در سیستم جامع نیروی انسانی صنعت نفت تغذیه شده و فرآیند اداری تبدیل وضعیت مابقی نفرات نیز در دست اقدام است.به گفته وی، پایش رضایت شغلی کارکنان از طریق سنجش رضایت مندی، تحلیل نتایج و اجرای برنامه های بهبود برای ارتقای کیفیت ارائه تسهیلات و استفاده بهینه از منابع به صورت مستمر پیگیری می شود؛ در واقع از این طریق سعی شده با دریافت نظرها و پیشنهادهای ارزشمند همکاران نسبت به تخصیص بهینه امکانات و تسهیلات سازمانی اقدام و همکاران با رضایت مندی و اشتیاق بیشتر فعالیت های سازمانی خود را پیگیری کنند. به گفته درویش نژاد، اقدام های موثری در زمینه شفاف سازی و توزیع عادلانه تسهیلات سازمانی برنامه ریزی و اجرا شده است و همواره سعی می شود با اعتمادسازی، روحیه همگرایی و انگیزش شغلی کارکنان ارتقا یابد و بین اهداف سازمانی و خواسته های کارکنان هماهنگی و انسجام مناسبی ایجاد شود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجوز پروژه های نیمه فعال و متوقف پتروشیمی را بررسی می کند
مشعل : صنعت پتروشیمی در میانه روند رو به رشد و پرشتاب خود تحولات و نواقصی را پشت سر گذاشته و همواره به دنبال اصلاح روندهای اشتباه گذشته خود بوده است. در میان این عملکرد درخشان و موفق،همواره برخی اتفاقات محدود بوده اند که ممکن بود این عملکرد را زیر سوال ببرد، اما صنعت پتروشیمی و بالاتر از آن صنعت نفت، همواره به دنبال حفظ انسجام درونی خود و پروژه های اجرایی بوده است. نمود چنین موضوعی را می توان در مورد پروژه پر حاشیه پتروشیمی میانکاله دید که با توجه به مخالفت های بسیاری که در مورد اجرای این پروژه وجود داشت، صنعت پتروشیمی و وزیر نفت مطابق با بررسی های فنی و حقوقی از اجرای این پروژه جلوگیری کردند و در نهایت اجرای آن متوقف شد. علاوه بر این، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بارها تاکید کرده اند که حتی در مورد پروژه های غیر فعال پتروشیمی هم که تنها از برخی مجوزها و امکانات استفاده کرده اند، بازنگری می کنند.
صنعت پتروشيمي تا سال 1401 بخش قابل توجهی از پروژه های تعریف شده در جهش دوم خود را به پایان رسانده و همزمان نیز تعدادی از طرح های پیش بینی شده درجهش سوم را کلید زده است؛ در این گام حداقل 26 پروژه تعريف شده و قرار است ظرفيت تولید محصول اين صنعت ارزآور به133 ميليون تن درسال برسد. درگام چهارم هم نزدیک به 50 پروژه جدید در سه بخش طرح های خوراک ترکیبی، طرح های تازه تولید پروپیلن و طرح های پیشران تعریف و طبقه بندی شده است که نیاز به سرمایه گذاری های جدید دارند. به این ترتیب مجموعه صنعت پتروشیمی در حال حاضر با تعداد زیادی پروژه پتروشیمی در حال ساخت و یا دارای مجوز رو به روست که در مورد نحوه اجرا و عملیات توسعه ای آنها باید نظارت لازم را داشته باشد.
از آنجا که موضوع مجوزهای پروژه های پتروشیمی، یکی از موارد مهم در حال پیگیری از سوی NPC است، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جمع مدیران این شرکت اعلام کرد که مجوزهای پروژه های غیرفعال بازنگری می شود. او با بیان اینکه در سال های گذشته حدود ۱۵۵ موافقت اصولی احداث طرح های پتروشیمی صادر شده است، گفت: کمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ضمن نظارت کامل بر روند فعالیت طرح های توسعه ای در صنعت، مجوز طرح های تعطیل و نیمه تعطیل را بازنگری خواهد کرد. وی با تأکید بر تسریع در تعیین تکلیف طرح های غیرفعال از سوی سهامداران این طرح ها گفت: سرمایه گذاران، سهامداران و شرکت هایی که مجوز احداث را دریافت کرده اند، باید به فعال کردن این طرح ها اقدام کنند. معاون وزیر نفت همچنین بر عزم دولت در تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن صنعت پتروشیمی تأکید کرد و افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان تسهیل گر و حمایت کننده به دنبال آن است که برنامه های توسعه ای پیش بینی شده، در موعد مقرر به بهره برداری برسند و در این مسیر، دولت از طرح های فعال پتروشیمی به طور کامل پشتیبانی می کند. شاهمیرزایی درباره تعیین تکلیف طرح های نیمه فعال یا تعطیل پتروشیمی تصریح کرد: بر اساس قانون، با طرح های پتروشیمی غیرفعال برخورد می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره نحوه دریافت مجوز سرمایه گذاران برای احداث طرح های پتروشیمی افزود: وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی با در نظر گرفتن مواردی نظیر نحوه تأمین خوراک، تخصیص یوتیلیتی، شرایط محیط زیست و انتقال محصولات تنها مراجع قانونی دریافت مجوز احداث طرح های پتروشیمی هستند.
براساس این گزارش، چندی قبل بود که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و دیگر معاونان وزیر نفت به همراه مدیران مربوطه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، جمع شدند و نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران ارشد صنعت نفت برگزار شد تا در آن برخی از دیدگاه ها و موضوعات مهم این صنعت مطرح و به بحث و بررسی گذاشته شود. در آن جلسه بود که شرکت های بزرگ هلدینگ پتروشیمی در مورد مشکلات از جمله کمبود خوراک و فروش مجوزهای پتروشیمی و استفاده از این مجوزها برای اهدافی دیگر صحبت و به این روند معترض بودند. در همان جلسه رضا نکویی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در توضیحی گفت: طرح های پتروشیمی در حال اجرا به صورت مرتب رصد می شوند. اگر طرحی توقف داشته باشد و یا پیشرفت چندانی نداشته باشد، به کمیته بازنگری ارسال و طرح ها لغو مجوز خواهند شد. پیش از اینکه هرگونه اقدامی برای انتقال مجوزهای پتروشیمی به غیر انجام شود، باید اجازه لازم از شرکت ملی صنایع پتروشیمی دریافت شود تا با مشکلی روبه رو نشوند و به لغو مجوز منجر نشود. در همان جلسه، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، درباره صدور مجوز ایجاد مجتمع های پتروشیمی اظهار کرد: همه صنعت نفت آمادگی همکاری برای ایجاد صنایع پایین دست را دارند، اما نخست باید دید چه خوراکی در بازه ۱۰، ۲۰ ساله در دسترس است و بعد مجوز سرمایه گذاری صادر کرد. نباید مجوزی صادر شود که بعدها سرمایه گذار را دچار چالش کند، اگر مجتمعی ایجاد شود که خوراکش فقط پنج سال در دسترس است، ایجاد آن مجتمع معنایی ندارد و معاونت های برنامه ریزی شرکت ها نباید مجوز برای طرح هایی که خوراکش خیالی است، صادر کند.
معاون وزیر نفت با اشاره به مجوزهای صادرشده در دوره های پیش گفت: با وجود تحولاتی که در حوزه آمایش سرزمین شکل گرفته و تجدید نظارتی که در مجوز برخی طرح انجام شده است، هنوز جای بازنگری وجود دارد تا اثربخشی طرح ها بالاتر رود. همچنین مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی هم با تاکید بر اینکه مجوزهایی که تاکنون صادرشده است، راستی آزمایی می شوند، همان زمان تاکید کرده بود که در صورت پیشرفت نداشتن پروژه، سهمیه های حبس شده خوراک، زمین و. . . آزاد و فرصت سرمایه گذاری به دیگر سرمایه گذاران داده شود. وی بر حمایت همه جانبه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از شرکت ها، هلدینگ ها و سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی تأکید کرد و گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی همه تدارکات و نیازهای لازم برای سرمایه گذاران را فراهم می کند تا سرمایه گذار با خیالی آسوده صنعت را توسعه دهد. شاهمیرزایی درباره فروش مجوزهای پتروشیمی اعلام کرد: سرمایه گذاران در صورت تمایل به نقل و انتقال مجوز باید هماهنگی های لازم را مرجع صادرکننده داشته باشند، در غیر این صورت ممکن است از اساس مجوز از دست آنها خارج شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر این نکته که هلدینگ ها و سرمایه گذاران پتروشیمی برای طرح های توسعه ای خود برنامه عملیاتی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارائه کنند، افزود: متولی توسعه هر بخش مشخص و بهتر است منافع کلان و ملی کشور دیده شود. حجم سرمایه گذاری لازم برای جهش های دوم و سوم حدود 40 میلیارددلار است که بخشی از آن از منابع فاینانس داخلی و همکاری هلدینگ ها و کنسرسیوم بانک ها تامین می شود و همچنان نیاز به سرمایه گذاری جدید در صنعت پتروشیمی وجود دارد. این اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بازنگری مجوزهای فعلی پروژه های نیمه فعال و یا متوقف مانده پتروشیمی از این جهت اهمیت دارد که می تواند جلوی اتلاف وقت و سرمایه گذری شرکت ها و مجموعه های مدیریتی را بگیرد و سرمایه گذاری های پیش بینی شده برای این صنعت در مسیر درست و مشخص آن قرار گیرد و درزمان معین نتیجه دهد. به نظر می رسد در این مسیر و زمان که فشارهای اقتصادی و تحریمی بیشتر شده، لازم است همه اعضای صنعت پتروشیمی بیشتر به الزام ها پایبند باشند و اهداف و برنامه های توسعه صنعت را با جدیت و اهتمام بیشتری دنبال کنند. لازم است شرکت های پتروشیمی نسبت به تعهدات و وظایف خود در حوزه های مختلف پاسخگو باشند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به عنوان نماینده حاکمیت آماده هرگونه حمایت و همکاری برای تحقق اهداف صنعت پتروشیمی در داخل و خارج از کشور باشد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی مجوز پروژه های نیمه فعال و متوقف پتروشیمی را بررسی می کند
مشعل : صنعت پتروشیمی در میانه روند رو به رشد و پرشتاب خود تحولات و نواقصی را پشت سر گذاشته و همواره به دنبال اصلاح روندهای اشتباه گذشته خود بوده است. در میان این عملکرد درخشان و موفق،همواره برخی اتفاقات محدود بوده اند که ممکن بود این عملکرد را زیر سوال ببرد، اما صنعت پتروشیمی و بالاتر از آن صنعت نفت، همواره به دنبال حفظ انسجام درونی خود و پروژه های اجرایی بوده است. نمود چنین موضوعی را می توان در مورد پروژه پر حاشیه پتروشیمی میانکاله دید که با توجه به مخالفت های بسیاری که در مورد اجرای این پروژه وجود داشت، صنعت پتروشیمی و وزیر نفت مطابق با بررسی های فنی و حقوقی از اجرای این پروژه جلوگیری کردند و در نهایت اجرای آن متوقف شد. علاوه بر این، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بارها تاکید کرده اند که حتی در مورد پروژه های غیر فعال پتروشیمی هم که تنها از برخی مجوزها و امکانات استفاده کرده اند، بازنگری می کنند.
صنعت پتروشيمي تا سال 1401 بخش قابل توجهی از پروژه های تعریف شده در جهش دوم خود را به پایان رسانده و همزمان نیز تعدادی از طرح های پیش بینی شده درجهش سوم را کلید زده است؛ در این گام حداقل 26 پروژه تعريف شده و قرار است ظرفيت تولید محصول اين صنعت ارزآور به133 ميليون تن درسال برسد. درگام چهارم هم نزدیک به 50 پروژه جدید در سه بخش طرح های خوراک ترکیبی، طرح های تازه تولید پروپیلن و طرح های پیشران تعریف و طبقه بندی شده است که نیاز به سرمایه گذاری های جدید دارند. به این ترتیب مجموعه صنعت پتروشیمی در حال حاضر با تعداد زیادی پروژه پتروشیمی در حال ساخت و یا دارای مجوز رو به روست که در مورد نحوه اجرا و عملیات توسعه ای آنها باید نظارت لازم را داشته باشد.
از آنجا که موضوع مجوزهای پروژه های پتروشیمی، یکی از موارد مهم در حال پیگیری از سوی NPC است، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جمع مدیران این شرکت اعلام کرد که مجوزهای پروژه های غیرفعال بازنگری می شود. او با بیان اینکه در سال های گذشته حدود ۱۵۵ موافقت اصولی احداث طرح های پتروشیمی صادر شده است، گفت: کمیته بازنگری مجوزهای طرح های پتروشیمی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ضمن نظارت کامل بر روند فعالیت طرح های توسعه ای در صنعت، مجوز طرح های تعطیل و نیمه تعطیل را بازنگری خواهد کرد. وی با تأکید بر تسریع در تعیین تکلیف طرح های غیرفعال از سوی سهامداران این طرح ها گفت: سرمایه گذاران، سهامداران و شرکت هایی که مجوز احداث را دریافت کرده اند، باید به فعال کردن این طرح ها اقدام کنند. معاون وزیر نفت همچنین بر عزم دولت در تکمیل زنجیره ارزش و توسعه متوازن صنعت پتروشیمی تأکید کرد و افزود: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان تسهیل گر و حمایت کننده به دنبال آن است که برنامه های توسعه ای پیش بینی شده، در موعد مقرر به بهره برداری برسند و در این مسیر، دولت از طرح های فعال پتروشیمی به طور کامل پشتیبانی می کند. شاهمیرزایی درباره تعیین تکلیف طرح های نیمه فعال یا تعطیل پتروشیمی تصریح کرد: بر اساس قانون، با طرح های پتروشیمی غیرفعال برخورد می شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره نحوه دریافت مجوز سرمایه گذاران برای احداث طرح های پتروشیمی افزود: وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی با در نظر گرفتن مواردی نظیر نحوه تأمین خوراک، تخصیص یوتیلیتی، شرایط محیط زیست و انتقال محصولات تنها مراجع قانونی دریافت مجوز احداث طرح های پتروشیمی هستند.
براساس این گزارش، چندی قبل بود که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و دیگر معاونان وزیر نفت به همراه مدیران مربوطه در شرکت ملی صنایع پتروشیمی، جمع شدند و نشست هم اندیشی مدیران عامل هلدینگ های پتروشیمی با مدیران ارشد صنعت نفت برگزار شد تا در آن برخی از دیدگاه ها و موضوعات مهم این صنعت مطرح و به بحث و بررسی گذاشته شود. در آن جلسه بود که شرکت های بزرگ هلدینگ پتروشیمی در مورد مشکلات از جمله کمبود خوراک و فروش مجوزهای پتروشیمی و استفاده از این مجوزها برای اهدافی دیگر صحبت و به این روند معترض بودند. در همان جلسه رضا نکویی، مدیر سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در توضیحی گفت: طرح های پتروشیمی در حال اجرا به صورت مرتب رصد می شوند. اگر طرحی توقف داشته باشد و یا پیشرفت چندانی نداشته باشد، به کمیته بازنگری ارسال و طرح ها لغو مجوز خواهند شد. پیش از اینکه هرگونه اقدامی برای انتقال مجوزهای پتروشیمی به غیر انجام شود، باید اجازه لازم از شرکت ملی صنایع پتروشیمی دریافت شود تا با مشکلی روبه رو نشوند و به لغو مجوز منجر نشود. در همان جلسه، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، درباره صدور مجوز ایجاد مجتمع های پتروشیمی اظهار کرد: همه صنعت نفت آمادگی همکاری برای ایجاد صنایع پایین دست را دارند، اما نخست باید دید چه خوراکی در بازه ۱۰، ۲۰ ساله در دسترس است و بعد مجوز سرمایه گذاری صادر کرد. نباید مجوزی صادر شود که بعدها سرمایه گذار را دچار چالش کند، اگر مجتمعی ایجاد شود که خوراکش فقط پنج سال در دسترس است، ایجاد آن مجتمع معنایی ندارد و معاونت های برنامه ریزی شرکت ها نباید مجوز برای طرح هایی که خوراکش خیالی است، صادر کند.
معاون وزیر نفت با اشاره به مجوزهای صادرشده در دوره های پیش گفت: با وجود تحولاتی که در حوزه آمایش سرزمین شکل گرفته و تجدید نظارتی که در مجوز برخی طرح انجام شده است، هنوز جای بازنگری وجود دارد تا اثربخشی طرح ها بالاتر رود. همچنین مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی هم با تاکید بر اینکه مجوزهایی که تاکنون صادرشده است، راستی آزمایی می شوند، همان زمان تاکید کرده بود که در صورت پیشرفت نداشتن پروژه، سهمیه های حبس شده خوراک، زمین و. . . آزاد و فرصت سرمایه گذاری به دیگر سرمایه گذاران داده شود. وی بر حمایت همه جانبه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از شرکت ها، هلدینگ ها و سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی تأکید کرد و گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی همه تدارکات و نیازهای لازم برای سرمایه گذاران را فراهم می کند تا سرمایه گذار با خیالی آسوده صنعت را توسعه دهد. شاهمیرزایی درباره فروش مجوزهای پتروشیمی اعلام کرد: سرمایه گذاران در صورت تمایل به نقل و انتقال مجوز باید هماهنگی های لازم را مرجع صادرکننده داشته باشند، در غیر این صورت ممکن است از اساس مجوز از دست آنها خارج شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر این نکته که هلدینگ ها و سرمایه گذاران پتروشیمی برای طرح های توسعه ای خود برنامه عملیاتی به شرکت ملی صنایع پتروشیمی ارائه کنند، افزود: متولی توسعه هر بخش مشخص و بهتر است منافع کلان و ملی کشور دیده شود. حجم سرمایه گذاری لازم برای جهش های دوم و سوم حدود 40 میلیارددلار است که بخشی از آن از منابع فاینانس داخلی و همکاری هلدینگ ها و کنسرسیوم بانک ها تامین می شود و همچنان نیاز به سرمایه گذاری جدید در صنعت پتروشیمی وجود دارد. این اقدام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در بازنگری مجوزهای فعلی پروژه های نیمه فعال و یا متوقف مانده پتروشیمی از این جهت اهمیت دارد که می تواند جلوی اتلاف وقت و سرمایه گذری شرکت ها و مجموعه های مدیریتی را بگیرد و سرمایه گذاری های پیش بینی شده برای این صنعت در مسیر درست و مشخص آن قرار گیرد و درزمان معین نتیجه دهد. به نظر می رسد در این مسیر و زمان که فشارهای اقتصادی و تحریمی بیشتر شده، لازم است همه اعضای صنعت پتروشیمی بیشتر به الزام ها پایبند باشند و اهداف و برنامه های توسعه صنعت را با جدیت و اهتمام بیشتری دنبال کنند. لازم است شرکت های پتروشیمی نسبت به تعهدات و وظایف خود در حوزه های مختلف پاسخگو باشند و شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به عنوان نماینده حاکمیت آماده هرگونه حمایت و همکاری برای تحقق اهداف صنعت پتروشیمی در داخل و خارج از کشور باشد.
بررسی عملکرد شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در بارندگی های اخیر
مشعل در روزهای پایانی هفته نخست مردادماه امسال، خشم طبیعت در قالب سیل بروز کرد و بارش های کوتاه مدت، اما سیل آسا تقریبا همه استان های کشور را در برگرفت و متاسفانه سبب شد افزون برخسارت های مادی سنگین، شماری از هموطنان نیزجان خود را از دست بدهند. شاید دور از ذهن بود که چنین بارش هایی به خسارت هایی اینچنین جبران ناپذیر بینجامد و طبیعت را همچون طوفانی از ریشه درنوردد. اما به هر حال این اتفاق افتاد و آسیب هایی هم به انسان ها و هم به طبیعتی که انسان ها درآن دست برده بودند، وارد کرد. درچنین مواقعی از آنجا که شرایط طبیعی نیست، فعالیت های بخش های خدمات رسان، چندین و چند برابر می شود؛ شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران یکی از همین بخش های خدمات رسان است که در رویارویی با رخدادهایی همچون زلزله، سیل و. . .، برای ذخیره، تامین و توزیع فرآورده های نفتی دستور آماده باش کامل را می دهد.
بارندگی های شدید که از روزهای آغازین مردادماه امسال خود را نشان داد، سیلاب های بی سابقه ای را در پهنه گسترده ای از کشور به راه انداخت. این سیلاب ها که شماری از هموطنان را نیز قربانی کرد، خسارت های هنگفتی نیز در بخش های مختلف به دنبال داشت. از جمله پیامدهای ناگوار بارندگی های شدید وسیل آسا، تخریب راه های مواصلاتی و دسترسی نداشتن به سوخت مورد نیاز بود که خوشبختانه با تمهیدات به موقع مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران مشکلی برای تامین سوخت مناطق سیل زده و نیروهای امدادرسان ایجاد نشد وروند سوخت رسانی در همه استان های درگیر سیل اخیر به نحوی مطلوب و بی کم و کاست انجام شد. براساس گزارش های واصله ازبرخی مدیران مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، موجودی ذخایر فرآورده های نفتی درمناطق درگیرسیل به ویژه استان های تهران، کرمان، زنجان و یزد مطلوب است و نگرانی وجود ندارد. کمیته بحران هر یک از مناطق شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ضمن بررسی آخرین وضعیت توزیع سوخت در مناطق تحت مدیریت خود، مسیرهای مختلف توزیع سوخت در صورت شدت گرفتن بارش ها و تغییر شرایط سوخت رسانی را بررسی و شناسایی کرده است. همچنین با توجه به آبگرفتگی برخی محورهای مواصلاتی دراستان های درگیر سیل و نیز تداوم بارش ها، تمهیدات ویژه برای تامین سوخت در این نواحی اتخاذ شده است. مقاوم سازی تاسیسات وانبارهای نفت دربرابرطغیان احتمالی رودخانه، توزیع سودخت در مناطق روستایی و سخت گذر وارسال جایگاه های سیار توزیع سوخت درصورت نیاز ازجمله اقدام های شرکت های پخش مناطق استان های درگیر سیلاب به شمار می رود.
استان تهران از جمله استان های درگیر در سیلاب های اخیر تابستانی بود که دو منطقه امامزاده داوود بیشترین بار خسارت را متحمل شدند و تعدادی از هموطنان عزیز نیز در این مناطق جان خود را از دست دادند. ابوالفضل روح الهی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران گفت: پس از وقوع طوفان و سیل در منطقه امامزاده داوود (ع) در غرب تهران بلافاصله کمیته بحران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در منطقه تهران و انبار کن تشکیل شد.
وی با تأکید بر اینکه خوشبختانه به تأسیسات، انبارها و جایگاه ها آسیبی وارد نشده است، افزود: اوضاع سوخت رسانی در این منطقه عادی است و هیچ کمبودی هم وجود ندارد. مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران با اشاره به اینکه این شرکت عضو تیم ستاد مدیریت بحران استان تهران است و در نشست های این ستاد شرکت می کند، تصریح کرد: سیل در برخی مناطق روستایی فیروزکوه روستایی خساراتی وارد کرد وبا توجه به شرایط، سوخت مورد نیاز ازجمله نفت سفید به این منطقه از استان تهران ارسال شد. روح الهی تصریح کرد: با وجود شدت بارش ها، خوشبختانه درجریان سیل اخیردرهیچ یک ازجایگاه ها عرضه سوخت، مشکلاتی نظیر آبگرفتگی ایجاد نشد. وی با تاکید برآمادگی نیروهای ستادی وعملیاتی در نواحی زیرپوشش شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران تصریح کرد: این شرکت برای رویارویی با حوادثی مانند سیل اخیر همیشه در حال آماده باش است تا بتواند به نحوی مطلوب خدمت رسانی کند. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تهران گفت: هم اکنون نیز مناطقی که در سیل اخیر دچار مشکل شدند، رصد می شوند و مشکل خاصی در زمینه تامین سوخت آنها وجود ندارد.
استان زنجان نیزازجمله مناطقی بود که بارش ها سیل گونه مردادماه امسال را تجربه کرد وخوشبختانه در حوزه سوخت رسانی همچون دیگر استان ها با مشکل خاصی روبه رو نشد.
حمید حبیبی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان دراین باره گفت: با توجه به آبگرفتگی برخی پمپ های بنزین و تخریب جاده ها برای ارسال سوخت، چهارباب جایگاه سیارسوخت برای ارسال به مناطق سیل زده استان زنجان درنظرگرفته شد.
وی اظهارکرد: با توجه به نقشه های هواشناسی و هشدارهای مکرر این سازمان مبنی بر وقوع بارش های سیل آسا در اکثرمناطق واستان های کشور، شرکت پخش استان زنجان به حال آماده باش کامل درآمد و مدیریت بحران استان زنجان نیز با برگزاری نشست های روزانه برای مقابله با وقوع احتمالی سیل، تمهیدات لازم رابرای مدیریت این بحران به کارگرفت و سوخت رسانی مطلوب در صدر برنامه ها قرار گرفت.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان گفت: استان زنجان جزء استان های سردسیری است که شرایط بحرانی درآن، عمدتا درفصول سرد سال رخ می دهد و به ندرت شاهد مشکل خاصی در فصول گرم سال هستیم. اما از آنجا که ما باید همیشه آماده باشیم، پیش بینی های لازم برای رویارویی با چالش ها و عبور بی دغدغه از بحران ها ادر نظر گرفته می شود که اگر برای مثال در اثر بارندگی و سیلاب، گاز روستاهای مناطق سخت گذر بامشکلی روبه رو شدیم، بتوانیم با توزیع به موقع گازمایع از چالش پیش آمده عبور کنیم و مشکلی برای مردم ایجاد نشود.
حبیبی اظهار کرد: عمده مخازن جایگاه های استان زنجان زیرزمینی است به طوری که آب گرفتگی ناشی از بارش باران وسرریزشدن آب به داخل فرآورده ها را به دنبال خواهد داشت. یه این منظور احداث سیل بند می تواند راهکارمنطقی برای جلوگیری از ورود آب به داخل مخازن باشد. افزون بر این، زیرساخت های لازم برای دفع سیلاب های احتمالی درانبارهای نفت نیزدر نظرگرفته شده است. کانال های مخصوص دفع سیلاب برای جلوگیری از بروز بحران در انبارهای نفت تعبیه شده است که در هفته های اخیر به محض هشدارهای هواشناسی، لایروبی، گودبرداری و آماده سازی شدند تا نه تنها جلوی ورود سیلاب به انبارهای نفت گرفته شود بلکه از آسیب جدی به مخازن، خطوط لوله و موتورخانه ها نیز جلوگیری شود.
حبیبی به توزیع سوخت مورد نیاز روستاها نیزاشاره و تصریح کرد: ازآنجا که در سیل اخیر احتمال تخریب جاده های روستایی مواصلاتی و سخت گذر نیزمحتمل بود به همین منظور قبل از وقوع بارندگی ها به توزیع گازوئیل در روستاها اقدام شد تا این دسته از هموطنان در شرایط بحرانی با کمبود سوخت روبه رو نشوند.
وی تصریح کرد: هرچند بارندگی ها درسراسر استان شدت داشت، اما هیچ یک از جایگاه ها و تاسیسات شرکت پخش زنجان با آسیب جدی روبه رو نشد و خوشبختانه وضعیت مطلوب و بهینه ای در سطح شرکت حاکم بود. همچنین تمام مرخصی های کارکنان شرکت پخش دربازه زمانی بارندگی ها به طور کامل لغو شد ودراین اثنا نشست های مدیریت بحران به طور روزانه و باحضور همه مسئولان و متولیان واحدهای مختلف برگزارشد و در این نشست ها سناریوهای متعددی برای مقابله با وقوع سیل مطرح شد که به فراخور و موقعیت های احتمالی پیش آمده، عملیاتی و اجرایی شد.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه زنجان عنوان کرد: هم اکنون روندسوخت رسانی در جایگاه ها، باهماهنگی شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران انجام می شود و به هرمیزان که سوخت برداشت شد، همان مقدار ازطریق خطوط لوله جایگزین شده است.
حبیبی به ظرفیت مخازن اضطراری تامین سوخت ماشین آلات راهدارخانه ها و هلال احمر اشاره کرد و گفت: تامین سوخت خودروهای سنگین راهداری نیز از دیگر اقداماتی بود که در صدر برنامه های شرکت پخش منطقه زنجان قرار گرفت که خوشبختانه اقدام های این شرکت به منظور سوخت رسانی به این دست از ماشین آلات و وسایل امدادی هم به نحو مطلوب انجام شد.
وی با بیان اینکه شرکت پخش منطقه زنجان افزون بر تامین و توزیع فرآورده های نفتی به ایفای مسؤولیت اجتماعی خود درمواقع بحرانی نیز توجه واهتمام لازم رادارد، افزود: تجهیزسالن های ورزشی، اجتماعات و کلیه اماکن عمومی متعلق به این شرکت به امکانات رفاهی، نیزهمواره در دستورکار قرار دارد تا اگر هموطنان در استان با مشکل جدی روبه رو شوند، بتوان از این امکانات استفاده کرد.
از زمان وقوع سیل و بارندگی های مداوم در یزد، انواع فرآورده نفتی در مناطق سیل زده این استان توزیع شد و هیچ یک از تاسیسات این شرکت در اثر گستردگی سیلاب آسیب ندید.
این را عبدالرضا انتظاری، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد گفت و افزود: در سیل اخیری که دامنه ان به استان یزد نیز رسید، سوخت رسانی به جایگاه ها به صورت پایدار انجام شد.
وی یادآورشد: ستاد بحران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد از نخستین دقایق وقوع سیل به منظور پایش سوخت رسانی تشکیل شد و تلاش ها برای ارائه خدمات مطلوب و به موقع به هموطنان در دستور کار قرار گرفت.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه یزد اظهار کرد: با توجه به پیش بینی هواشناسی مبنی بر ناپایداری جوی، آبگرفتگی و احتمال وقوع سیل تمهیدات لازم در سطح شرکت پخش منطقه برای وقوع بحران احتمالی در نظر گرفته شد.
انتظاری برتامین و توزیع بی وقفه و بدون محدودیت سوخت دراستان یزد تاکید کرد و افزود: با توجه به گزارش های سازمان هواشناسی مبنی بر وقوع بارش های شدید و سیل احتمالی، این شرکت نیز در آماده باش کامل قرار گرفت تا سوخت رسانی به گونه ای روان انجام شود و مشکلی برای هموطنان ایجاد نشود.
استان کرمان یکی دیگراستان های درگیردرسیلاب های اخیر بودکه خوشبختانه بارش باران مشکل خاصی را در زمینه سوخت رسانی در این استان ایجاد نکرد.
سیدباقر نورالدینی، مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان گفت: در جریان سیل مردادماه هیچ مشکل و کمبودی در حوزه سوخت رسانی به مجاری عرضه ایجاد نشد وهمه جایگاه های عرضه سوخت استان به گونه ای فعال عمل کردند تا مشکلی برای مردم ایجاد نشود.
وی تأکید کرد: درسیلاب های اخیر هیچ آسیبی به تأسیسات نیزوارد نشد و بارگیری فرآورده در انبارها طبق روال عادی صورت گرفت.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمان تصریح کرد: سیل بیشتر در نواحی شهر بابک و حوزه شهرستان رفسنجان اتفاق افتاد، اما در تمام مناطق، مدیریت بحران نشست هایی برگزارشد تا بر عملیات سوخت نظارت و این مهم به گونه ای مطلوب انجام شود.
نورالدینی بابیان اینکه برای تأمین سوخت خودروهای سنگین راهداری آمادگی ایجاد شده بود، اظهار کرد: برای این منظورباهماهنگی ستاد مدیریت بحران، از طریق روسای نواحی، به ارسال محموله های درخواستی اقدام شد تا این ماشین آلات بتوانتد خدمات جاده ای خود را انجام دهند.
نامساعد بودن شرایط جوی و وقوع سیلاب در روزهای نخستین مردادماه امسال بیش از18 استان کشور را در نوردید وخسارت های فراوانی هم به بار آورد. گروه های مختلف مردمی برای امدادرسانی پای کارآمدند تا ضمن خدمت رسانی به هموطنان، بتوانند قدری التیام بخش دردهای این عزیزان باشند. دراین میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیزاز آغاز وقوع سیل تا پایان عملیات امدارسانی، به مانند همیشه پای کار بود و به خوبی نقش آفرینی کرد تاسوخت مورد نیاز خودروهای امداد ونجات، ادوات و تجهیزات راهداری و راه سازی و بالگردهای امدادی به موقع تامین شود. همینطوربه گونه ای عمل کرد که هیچ کمبودی به لحاظ تامین سوخت درهیچ یک ازاستان های درگیرسیل ایجاد نشود؛ همیشه حاضر حتی به وقت سیل.
گزارشی از امداد رسانی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در سیل اخیر
مشعل «ما کنارتان هستیم»؛ باید گفت که کنار مردم بودن برای صنعت نفت، یک «شعار» نیست و در برهه های مختلف ثابت شده که نفت در مسیر عمل به وظایف ذاتی خود، با هدف ایفای نقش مسؤولیت اجتماعی نیز این موضوع را در صدر برنامه ریزی ها و اولویت های خود قرار داده است؛ اگر چه رویکرد صنعت نفت در ایفای این نقش مهم، خود باعث آبادانی و عمران برای مردم شده؛ اما هر حادثه ای هم که در میان باشد از سیل و زلزله تا گردوغبار و..... نفتی ها دوشادوش دیگر بخش ها خدمت رسانی کرده اند و این مهم را برای خود یک اولویت برشمرده اند.
پیشگامی صنعت نفت در توجه به امر مسؤولیت های اجتماعی در میان سازمان های همتراز، به نوبه خود قابل توجه است؛ تا جایی که مسؤولیت اجتماعی به بخش مهمی از ادبیات و فرهنگ مدیریت نفتی تبدیل شده و پاسخگویی به نیازهای اجتماعی مردم در زمینه بهبود وضع اقتصادي، اجتماعی، زیست محیطی و حفاظت از منافع ذینفعان، بهبود کیفیت زندگی شهروندان و تغییر نگرش هاي شخصی در این صنعت به عنوان وظیفه شناخته شده است.
در این میان، شركت ملي مناطق نفت خیز جنوب، همگام با فعاليت در زمينه توليد نفت، گاز و مايعات گازي، در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي نيز فعال است و بخش عمده اي از فعاليت های خود را به توسعه و عمران مناطق پيراموني با هدف عمل به مسؤولیت اجتماعی اختصاص داده است که آخرین نمونه آن، آمادگی این شرکت برای کمک رسانی به سیل زدگانی بود که اوایل مرداد امسال رخ داد. این شرکت همسو با دیگر بخش های صنعت نفت که همیشه و در هر موقعیت و شرایطی پای کار هستند، در سیل اخیر نیز که تقریباً در استان های متعددی به وقوع پیوست، در مسیر عمل به مسؤولیت اجتماعی خود گام برداشت و با آمادگی کامل، به کمک سیل زدگان در مناطق جنوبی کشور شتافت.
در همین زمینه، پیرو اعلام ستاد بحران برای واحدهای اجرایی استان در زمینه احتمال بروز سیل و آبگرفتگی معابر، جلسه ستاد بحران از سوی مديريت عمليات ترابري و پشتیبانی تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تشکیل شد و ضمن هم اندیشی با معاونین و رؤسای واحدهای مرتبط، نظرات و پیشنهادها به منظور ارائه راهکارهای مقابله با سیل و با توجه به تجربه سیل ۹۸ مطرح و به تمامی واحدهای عملیات سبک، سنگین، ماشين آلات سیار ساختمانی، اتوبوسرانی، تعمیرات، پشتیبانی و واحدهای ستادی حراست، HSE و روابط عمومی برای وقوع هرگونه حوادث غیرمترقبه اعلام آماده باش صادر شد. امیر بصیری، مدیر عملیات ترابری و پشتیبانی تولید شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت و گو با «مشعل» درباره آمادگی و کمک این شرکت گفت: «پیرو ابلاغیه های استانداری خوزستان و اخطاریه های هواشناسی، تیم ستاد بحران در بخش ترابری و... شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب تشکیل شد تا در برابر هرگونه سیل احتمالی آمادگی لازم وجود داشته باشد. در این خصوص، تیم های تخصصی و ماشین آلات موردنیاز از دو روز قبل از سیل آماده بودند که خوشبختانه غیر از شهرهای باغملک، گچساران و مسجدسلیمان در سایر شهرهای استان، مشکل خاصی ایجاد نشد .» وی با اشاره به حضورش در جلسه استانداری خوزستان به منظور بحران سیل گفت: «با دستور مدیر عامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و به اتفاق نادری، رئیس HSE مناطق نفت خیز جنوب در جلسه ستاد بحران حضور یافته و در این نشست نیز آمادگی خود را برای ارائه کمک اعلام کرده که به محض دریافت اعلام نیاز در این زمینه، اقدامات لازم انجام شده است. بصیری تأکید کرد: «شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به منظور ارائه خدمات عام المنفعه همچون گذشته که در حادثه فوران چاه رگ سفید، سیل های گذشته، حادثه متروپل، آتش سوزی خط لوله ماهشهر و..... حضور داشته، این رویه تداوم خواهد داشت و در هر حادثه و بحرانی، در صف اول کمک رسانی بوده و به عنوان آخرین مجموعه، از منطقه خارج می شویم .» وی افزود: «مدیریت عملیات ترابری و پشتیبانی تولید به منظور کمک به مهار سیلاب در شهرستان باغملک، پنج دستگاه خودرو کمک دار شاسی بلند در اختیار فرمانداری این شهرستان قرار داده است .»
او با اشاره به اینکه شرکت های بهره برداری مسجدسلیمان و گچساران نیز در سیل اخیر در کنار مردم برای تأمین امکانات مورد نیاز بودند، توضیح داد: «از جمله اقدام های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، لایروبی جوی ها و انهار قبل از بروز بحران بود و پس از سیل نیز اقدام به تأمین انواع ماشین آلات مورد نیاز راهسازی و بالابرنده از تاریخ 6 مرداد ماه لغایت 11 مرداد 1401 کرد که در اختیار فرمانداری قرار گرفت .» او اضافه کرد: «این شرکت همچنین پمپ های کف کش را برای تخلیه آب از منازل، در اختیار نهادهای مربوطه گذاشت .»لازم به ذکر است که هیأتی متشکل از مدیران و رؤسای شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران به همراه فرماندار و رؤسای ادارات مرتبط با ستاد بحران شهرستان، از نقاط حادثه خیز و مسیل های سیلاب بازدید کرده و از نزدیک در جریان فعالیت ها قرار گرفتند. در این بازدید میدانی، مهرداد کاهکش، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران که در منطقه حضور داشت از زحمات همکاران اداره ترابری این شرکت که به صورت جهادی و با هدف رفع موانع مسیرهای تخریب شده در اثر سیل، درکنار کارکنان واحدهای عملیاتی دیگر ادارات شهرستان گچساران تلاش کرده بودند، تشکر و قدردانی کرد. کاهکش گفت: «شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با تلاش بی وقفه، دوشادوش دیگر نهادهای این شهرستان در امر کمک رسانی به سیل زدگان، بازگشایی و جمع آوری گل و لای تلاش های زیادی کرد و تا پایان بحران، در کنار واحدهای امدادرسان به ارائه خدمات پرداخت .»
در مورد مشابه دیگری، شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان که یکی از شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است، بنا به رسالت و تکلیفی که در حوزه مسؤولیت های اجتماعی برای خود قائل است، در جریان امدادرسانی به سیل زدگان حادثه سیلاب اخیر در کنار دیگر بخش های امدادرسان قرار گرفت. به نحوی که همزمان با حادث شدن طوفان مونسون، با هماهنگی و درخواست ستاد مدیریت بحران شهرستان مسجدسلیمان و با هدف عمل به مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت، تعداد یازده دستگاه انواع خودروهای سبک، سنگین و ماشین آلات راهسازی اداره ترابری این شرکت را در اختیار دستگاه های اجرایی مربوطه قرار داد که تا پاسی از نیمه شب به امداد رسانی پرداختند.در این زمینه یک دستگاه لودر و یک دستگاه گریدر به منظور پاکسازی معابر شهری در اختیار شهرداری قرار گرفت. همچنین، یکدستگاه جرثقیل 25 تُن نیز برای جابه جا کردن 2 اصله درخت نخل که روی خطوط شبکه برق فشار متوسط و ضعیف سقوط کرده بود در مدیریت توزیع برق به کارگیری شد تا شرایط ایمن سازی و اتصال مجدد شبکه برق مناطق و محلات شهری را انجام دهد.
علاوه براین، یک دستگاه کامیون بنز یونیماگ نیز برای کمک به خودروهای آسیب دیده و گرفتار در مناطقی که دچار آب گرفتگی شده بودند، در اختیار ادارات خدمت رسان قرار گرفت. همچنین تعداد هفت دستگاه خودروی دو کابین کمک دار نیز برای سرکشی و خدمت رسانی به ستاد مدیریت بحران، هلال احمر و سایر دستگاه های خدمت رسان در مسجدسلیمان اختصاص یافت.
در قالب تفاهم نامه 40 میلیارد دلاری ایران و روسیه صورت می گیرد
مشعل ایران و روسیه چندی پیش یکی از مهم ترین سندهای همکاری راهبردی بین دو کشور را امضا کردند که می تواند زمینه گسترش همکاری های دو کشور در حوزه های نفت و گاز را فراهم کند. این تفاهم نامه قرار است به عنوان پیشران همکاری دو کشور، زمینه گسترش همکاری های مشترک در سایر بخش ها را نیز فراهم کند. تجربه دوران سخت تحریم و رها کردن کار از سوی شرکت های خارجی نشان داده که شرکت های روسی همچنان به مذاکرات خود ادامه داده اند و حتی در همین دوران قراردادهای توسعه ای امضا کرده اند و تفاهم نامه اخیر هم یکی از همین زمینه های همکاری مشترک بوده است. این اعتماد به همکاری با شرکت های روسی به خصوص در حوزه های فناوری و پژوهش های کاربردی و مهم صنعت نفت از اهمیت بالایی برخوردار است. به این ترتیب یکی از بندهای مهم تفاهم نامه 40 میلیارد دلاری مشترک بین ایران و روسیه را حوزه تعاملات فناورانه بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم تشکیل می دهد که مشتمل بر سه دسته از فناوری هاست که در گام نخست فهرست فناوری های شناسایی شده در این سه حوزه تکمیل و در مذاکرات قراردادی نهایی می شود.
شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم روسیه سال های گذشته هم در خصوص توسعه میادین نفتی و گازی، تکمیل پروژه های ال ان جی و اجرای پروژه های خط لوله انتقال گاز، همکاری های مشترک قبلی داشته اند که با وجود انجام مطالعات فنی و مذاکرات قراردادی، با توجه به تحولات بین المللی منجر به آغاز فعالیت اجرایی نشده بودند و حالا روس ها تمایل زیادی به ادامه این همکاری ها دارند. در دولت سیزدهم و با توجه به اهتمام جدی رئیس جمهور و دولت مبنی بر گسترش همکاری ها با سایر کشورها و نظر به تحولات بین المللی، برای استفاده از این فرصت و حداکثرسازی منافع ملی و به منظور رفع نیاز کشور به جذب سرمایه خارجی، تفاهم نامه همکاری مشترک بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم منعقد شد تا بسیاری از برنامه ریزی های مشترک به سرانجام برسند.
با توجه به انجام مطالعات فنی و مذاکرات انجام شده قبلی، تفاهم نامه 40 میلیارد دلاری مشترک بین ایران و روسیه می تواند به سرعت وارد فازهای اجرایی شده و افزون بر فشارافزایی در پارس جنوبی، توسعه ۲ میدان عظیم گازی کیش و پارس شمالی و ۶ میدان نفتی آذر، چنگوله (میادین مشترک)، منصوری، آب تیمور، دارخوین و کرنج را فراهم کند. با اجرایی شدن این اهداف ظرفیت تولید گاز کشور بیش از ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و ظرفیت تولید نفت خام و میعانات کشور به ۵ میلیون و 700 هزار بشکه در روز افزایش می یابد و این موارد قدم های بزرگ و مؤثری برای کشور خواهد بود. اما باید توجه داشت که شرکت گازپروم به عنوان یکی از شرکت های بزرگ بین المللی نفت و گاز جهان حجم فعالیت های قابل توجه اجرایی و تحقیقاتی را در حوزه توسعه، تولید، فرآورش، تولید محصولات و فرآورده های نفتی و توسعه فناوری و ساخت و تولید تجهیزات مورد نیاز صنایع نفت و گاز را دارد و از همین رو همکاری دو شرکت در حوزه های علمی و فناوری می تواند فرصت های بزرگ و جدیدی را برای مراکز علمی و تحقیقاتی صنعت نفت کشور فراهم کند. جواد اوجی، وزیر نفت هم درباره این تفاهم نامه گفت: در حوزه انرژی و در بخش بالادست، توسعه میدان های نفت و گاز و بخش پایین دست در توسعه پتروپالایشگاه ها و پتروشیمی و انتقال تجهیزات و فناوری که در صنعت نفت و گاز ایران راهبردی است، تصمیم های خوبی گرفته شده و در این تفاهم نامه به نتیجه خوبی می رسیم.
وی با بیان اینکه در نشست با شرکت های بزرگ روسیه در موضوع انتقال فناوری و تجهیزات راهبردی مورد نیاز و راهبردی صنعت نفت توافق های خوبی انجام شده است، تصریح کرد: نقشه جامع و کامل همکاری با روسیه تدوین شده که در اختیار این کشور قرار گرفته است و امیدواریم در چارچوب این نقشه به توافق و قراردادهای جدیدی دست یابیم.
اوجی با اشاره به اینکه هر دو کشور ایران و روسیه تحریم هستند که می توانند از این فرصت استفاده کنند و آن دسته از شرکت های روسی که با شرکت های اروپایی و آمریکا همکاری ندارند نیز می توانند با ایران همکاری داشته باشند، تصریح کرد: مقرر شد از توان شرکت های روس در بخش بالادست و توسعه میدان های نفتی و ساخت تجهیزات و انتقال فناوری استفاده کنیم، همچنین شرکت های دو کشور می توانند با تأسیس کارخانه مشترک در ایران و تولید تجهیزات افزون بر استفاده در ایران، آن را صادر کنند.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز در جریان امضای تفاهم نامه همکاری راهبردی بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم ضمن توضیحی درباره این تفاهم نامه گفت: سوآپ گاز و فرآورده، تکمیل طرح های ال ان جی، تعریف بسته انتقال فناوری با مراکز فناوری و پژوهشی گازپروم، از محورهای این تفاهم نامه است و می توان گفت این بزرگ ترین و بی سابقه ترین میزان سرمایه گذاری خارجی در تاریخ صنعت نفت است که با یکی از غول های انرژی دنیا به امضا رسیده است.
وی با تأکید بر اینکه همه مردم و جامعه متخصصان می دانند که جمهوری اسلامی ایران و روسیه دارای بیش از ۷۰ تریلیون مترمکعب ذخایر گازی هستند که ۳۰ درصد ذخایر گازی جهان است، گفت: این دو کشور نقش مهمی در پایداری تأمین انرژی در دنیا ایفا می کنند.
این همکاری های مشترک در حوزه فناوری قرار است در همه زیرمجموعه های صنعت نفت و گاز و پتروشیمی و پالایش و پخش وجود داشته باشد و به طور مشخص بر انتقال فناوری و دانش فنی تاکید دارد. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران در تشریح ظرفیت های پژوهش و انتقال فناوری در این تفاهم نامه مشترک تاکید کرده که حوزه تعاملات فناورانه بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم مشتمل بر سه دسته از فناوری هاست که در گام نخست فهرست فناوری های شناسایی شده در این سه حوزه تکمیل و در مذاکرات قراردادی نهایی می شود.
مهدیا مطهری با بیان اینکه یکی از مؤلفه های اصلی برای توسعه و تولید از میدان های نفت و گاز کشور، جذب سرمایه است، اظهار کرد: هر اندازه جذب سرمایه بیشتر باشد، تعداد بیشتری از میدان ها را می توان توسعه داد و حتی پروژه های ازدیاد برداشت را عملیاتی کرد.
او افزود: بر این اساس، به تولید حجم بیشتری از نفت و گاز هم می توان دست یافت، همچنین در کنار دستیابی به اهداف تولید نفت و گاز در شرکت ملی نفت ایران این تلاش وجود دارد که از ظرفیت سرمایه گذاری ها برای توانمندسازی شرکت های دانش بنیان و فناور داخلی هم استفاده شود، به نحوی که بتوان در افزایش سهم ۵ درصدی اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی گام های مؤثرتری را برداشت.
مطهری تأکید کرد: شرکت ملی نفت با حمایت سایر طرف های ذی ربط از ظرفیت این تفاهم نامه برای دستیابی به این مهم استفاده خواهد کرد. وی حوزه تعاملات فناورانه بین شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه را سه دسته خواند و گفت: یک دسته فناوری هایی است که گازپروم در آنها به بلوغ فناورانه رسیده و در این حوزه کسب فناوری از طریق فعال سازی ظرفیت پیوست فناوری در قراردادهای توسعه ای دنبال خواهد شد؛ دسته دوم فناوری هایی است که با توجه به ظرفیت زیست بوم فناوری و نوآوری در داخل کشور، به دنبال تسهیل به کارگیری آنها از سوی طرف روس و در دسته سوم به دنبال توسعه فناوری در حوزه های مشترک مورد علاقه دو طرف از طریق تعریف و اجرای پروژه های پژوهش و فناوری مشترک خواهیم بود.
او افزود: در این حالت ریسک هزینه های توسعه فناوری برای هر دو طرف کاهش خواهد یافت و بازار بزرگ تری برای فناوری توسعه یافته، متصور خواهد بود که با توجه به این دسته بندی، اجرایی کردن این تفاهم نامه در حوزه پژوهش و فناوری به واسطه مذاکرات بین تیم ایرانی با طرف روس خواهد بود.
وی افزود: دو موضوع اصلی در این مذاکرات تکمیل و نهایی کردن عناوین فناوری های شناسایی شده و تعیین شکل همکاری ها از جمله تشکیل کنسرسیوم بین شرکت های دو کشور و تعریف پروژه های تحقیقاتی مشترک خواهد بود که تقاضاهای فناورانه در شرکت ملی نفت شناسایی شده و از سوی دیگر توانمندی های فناورانه شرکت گازپروم هم در حال مطالعه و بررسی بیشتر است.
مطهری گفت: مقدار بهره مندی شرکت ملی نفت ایران و تمامی بازیگران زیست بوم فناوری و نوآوری از فناوری های ارتقا یافته به ظرفیت جذب فناوری در داخل کشور بستگی دارد و با توجه به اینکه در دستیابی به یک سامانه فناورانه مسائلی از جمله طراحی، ساخت مواد و کالا و عملیات به کارگیری سامانه موضوعیت دارند، لازم است تا از طریق شکل دهی به زنجیره ای از شرکت های دانش بنیان و فناور طراح، سازنده کالا و مواد و شرکت های خدمات چاه که نسبت به موضوع فناوری آن سامانه شناخت و آشنایی نسبی دارند، ظرفیت جذب فناوری را افزایش داد و از این طریق بتوان با توانمند کردن این زنجیره ها، شرکت های دانش بنیان داخلی را توانمند کرد.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران اظهار کرد: هر چقدر حجم همکاری های شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه بیشتر باشد، امکان توانمندسازی شرکت های دانش بنیان و فناور بیشتری با به کارگیری مدل بالا وجود خواهد داشت، بنابراین افزون بر جذب سرمایه و دستیابی به اهداف از جمله تولید نفت و گاز، یکی از نتایج همکاری ها، افزایش توانمندی های فناورانه شرکت های دانش بنیان و فناور داخلی خواهد بود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر برای ایجاد ضمانت انتقال فناوری در قراردادهای توسعه ای، لازم است مشوق ها و حتی جریمه های قراردادی مؤثرتری را در متن قراردادها قرار داد.
مطهری با اشاره به راهکارهای پیشنهادی برای استفاده بهینه از مقوله پژوهش و انتقال فناوری در این تفاهم نامه گفت: راهکار نخست شناسایی، تکمیل و نهایی سازی عناوین فناوری های مورد علاقه طرفین است؛ راهکار دوم استفاده از ظرفیت پیوست فناوری در قراردادها در جهت توانمندسازی زیست بوم نوآوری و فناوری کشور از جمله شرکت های دانش بنیان است که در این زمینه تغییراتی در پیوست فناوری قراردادها داده شده است.
وی راهکار سوم را تعریف پروژه های تحقیقاتی مشترک (Joint Research Project) با هدف توسعه پایلوت های میدانی فناوری خواند و ادامه داد: توسعه پایلوت های میدانی فناورانه مورد توجه دو کشور است؛ راهکار چهارم، شکل دهی به کنسرسیوم های ایرانی - روسی برای تجاری سازی فناوری ها است و راهکار پنجم نیز بازاریابی محصولات فناورانه توسعه یافته یا در حال توسعه از سوی زیست بوم نوآوری و فناوری داخل کشور در کشور روسیه خواهد بود.مطهری تاکید کرد: شرکت های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت به خصوص در حوزه صنعت پتروشیمی، در سال های سخت تحریمی گام هایی را در مسیر فتح بازارهای جدید برداشته اند و به ویژه اینکه در حوزه تولید و فروش کاتالیست های استراتژیک توانسته اند موفقیت های خوبی را کسب کنند.وی افزود: این مجموعه ها در سال های اخیر و با همکاری مراکز دانشگاهی، شرکت های دانش بنیان و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی و تأمین دانش فنی و کاتالیست های مورد نیاز پتروشیمی ها، دستاوردهای بزرگی را به خود اختصاص داده اند بدون شک دسترسی به بازارهای جدید و امکان تبادل تجربیات با شرکت های بزرگ، در سرعت بیشتر اجرای پروژه های مهم و مشترک و منفعت افزایی صنعت نفت تاثیر دارد.
سازه های نا ایمن تهران و شهرهای بزرگ در انتظار اصلاح فنی و نوسازی هستند
مشعل از سالهای گذشته تاکنون در تهران و شهرهای دیگر کشور شاهد رخدادهایی تلخ همچون پلاسکو و متروپل بوده ایم که درنتیجه آن جان انسان های زیادی از دست رفت، خانواده های زیادی عزادار شدند و خسارت های زیادی به افراد و زیرساخت های شهری وارد شد. نکته قابل توجه درباره همه این رخدادهای ناگوار و پرخسارت این است که با هر حادثه مدتی درباره ساختمان های مسکونی و اداری و تجاری و مگامال ها اظهار نگرانی و هشدارهایی داده می شود، اما پس از مدتی دوباره همه چیز به فراموشی سپرده می شود. پس از آخرین حادثه یعنی ریزش برج متروپل در شهر آبادان و جان باختن تعداد زیادی از هموطنان، موضوع ایمن سازی ساختمان های مختلف مسکونی و اداری و تجاری در شهرها به طور جدی مطرح شد و مسئولان مربوطه دستورالعمل هایی را صادر کردند تا به شناسایی و ایمن سازی آنها اقدام شود. ساختمان های وزارت نفت نیز از آن جمله است که به دستور جواد اوجی، وزیر نفت، روزآمدی گزارش ایمنی آنها در دستور کار قرار گرفت.
در مورد ساخت و ساز در کشورمان قوانینی وجود دارد و مجموعه ای از قوانین جامع به عنوان مقررات ملي ساختمان تدوین شده است که به عنوان الگوی اصلی در دستور کار همه بخش های اجرایی قرار دارد. مقررات ملی ساختمان، مجموعه اي شامل ضوابط فني، اجرايي و حقوقي لازم الاجرا در طراحي، نظارت و اجراي عمليات ساختماني می شود. این عملیات اعم از تخريب، نوسازي، توسعه بنا، تعمير و مرمت اساسي، تغيير كاربري و بهره برداري از ساختمان استكه به منظور تأمين ايمني، بهره دهي مناسب، آسايش، بهداشت و صرفه اقتصادي فرد و جامعه وضع مي شود. در كشـور ما و در كنار مقررات ملي ساختمان، مـدارك فنـي ديگر از قبيل آيين نامه هاي ساختماني، استانداردها و آيين كارهاي ساختمان سازي، مشخصات فني ضميمه پيمان ها و نشريات ارشادي و آموزشي از سوی مراجع مختلف تدوين می شود و انتشار مي يابد. در واقع مقررات ملی ساختمان مجموعه اي از حداقل هاي مورد نياز و بايدها و نبايدهاي ساخت و ساز است كه با توجه به شرايط فني و اجرایي و توان مهندسي كشور و با بهره گيري از آخرين دستاوردهاي روز کشوری و بین المللی و براي آحاد جامعه كشور اجرایی شود.
موضوع ایمنی در ساختمان های اداری و تجاری شهرهای بزرگ به خصوص پایتخت در سال های اخیر به عنوان یکی از موضوع های اصلی مطرح شده است. به خصوص پس از چند حادثه دلخراش در تهران از جمله آتش سوزی یک ساختمان درخیابان جمهوری و یا آتش سوزی و آوار شدن ساختمان پلاسکو در تهران، مدیریت شهری تهران و شهرهای بزرگ به دنبال شناسایی و معرفی ساختمان های ناایمن رفتند و لیستی از این ساختمان های خطرناک معرفی شدند و هر سال این لیست به روز رسانی می شود. البته بسیاری از این ساختمان ها همچنان در حال بهره برداری هستند و تخلیه نشده اند، اما نسبت به اصلاح فنی و ایمنی برخی از آنها اقدام هایی انجام شده است. در آخرین اعلام لیست 129 ساختمان ناایمن تهران منتشر شده است. لیستی که نشان می دهد بسیاری از ساختمان های دولتی، بیمارستان ها، پاساژها و خوابگاه ها وضعیت بحرانی دارند. اسامی این ساختمان ها را برخی رسانه ها منتشر کرده اند، اما همچنان نهادهای متولی و مسئول از جمله شهرداری تهران و سازمان آتش نشانی در مورد این لیست و اقدام های ایمنی و اصلاحی سازه که باید انجام شود، پیگیری و اطلاع رسانی نداشته اند. با مرور لیست این ساختمان ها، یک مسئله قابل توجه مطرح می شود و آن این است که بسیاری از آنها اگر مالک شخصی داشته باشند، محل جایگزینی برای انتقال ساکنان را در نظر نمی گیرند و اگر دولتی و اداری باشد، هم امکانی برای تعطیلی موقت کار و انتقال کارکنان به محلی دیگر ندارند. به همین دلیل است که روند تخلیه و بازسازی و اصلاح و یا تخریب و جایگزینی این ساختمان های نا ایمن تقریبا در حد صفر و به کندی انجام می شود. مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران به عنوان یکی از موافقان انتشار رسمی اسامی ساختمان های ناایمن تاکید دارد که مردم باید بدانند این ساختمان ها کدامند و چه شرایطی دارند و باید در مورد شرایط اصلاح و شاریط ایمنی این ساختمان ها به طور جدی بررسی شود. بر اساس اعلام سازمان نظام مهندسی در حال حاضر حدود هزار ساختمان بلند بالای ۱۲ طبقه داریم که مسؤولیت ایمنی آن به عهده مدیریت شهری است و باید مورد نظارت جدی در مورد ایمنی و سلامت سازه بر اساس مقررات ملی ساختمان، قرار گیرند. همچنین بیش از دو میلیون واحد در مسکن مهر ساخته شده که به لحاظ کیفیت، الزامات مورد نظر مقررات ملی ساختمان در همه آنها رعایت نشده است و بسیاری از این ساختمان ها در حوادث مختلف و به خصوص زلزله که در کشور ما احتمال زیادی دارد، آسیب پذیر هستند.
اگرچه برخی ارگان ها همچون شهرداری تهران در مورد ایمنی ساختمان های نوساز از زمان ساخت و ساختمان های قدیمی و فرسوده مسؤولیت مستقیم دارد، اما نهادها و ارگان های دیگری هم هستندکه در این حوزه فعالیت می کنند. ساختمان های وزارت نفت از جمله ساختمان هایی هستند که تعدادی از آنها از چند دهه قبل ساخته شده و حتی در فهرست ساختمان های ناایمن شهر تهران هم قرار دارند. همچنین از ابتدای دهه 90 مجموعه وزارت نفت دستورالعمل ایمنی در ساختمان های خود را به همه زیرمجموعه ها ابلاغ کرده و همه شرکت ها و سازمان های زیرمجموعه موظف به رعایت همه مسائل ایمنی و نوسازی بنای ساختمان خود شدند. جواد اوجی، وزیر نفت هم طی ابلاغی خواستار روزآمد کردن گزارش های ارزیابی و سطح بندی وضع ایمنی ساختمان های اداری و تأسیسات صنعت نفت شد. او با اشاره به حادثه تأسف برانگیز متروپل آبادان و لزوم پیشگیری از وقوع حوادث مشابه، اعلام کرده است که به استناد جزء (۳)، بند (الف) ماده (۳) از قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت، لازم است تا ضمن به روزرسانی گزارش های ارزیابی و سطح بندی وضعیت ایمنی ساختمان های اداری و تأسیسات صنعت نفت در برابر زمین لرزه، آتش سوزی، انفجار، فرونشست و نظایر آن، مجموعه اقدام ها و برنامه های پیشنهادی برای ایمن سازی ساختمان ها و تأسیسات تابعه ارائه و عملیاتی شود. همچنین تاکید شده است که اداره کل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت مکلف است نسبت به تدوین دستورعمل های لازم و نیز نظارت مستمر اجرا و استمرار کارکرد بهینه تمهیدات ایمنی و آتش نشانی اقدام کند.
البته بسیاری از زیرمجموعه های صنعت نفت به منظور حفاظت از سلامت کارکنان و الزامات محیطی آنها، نسبت به ایمن سازی محیط اداری و یا عملیاتی و تاسیساتی فضای کاری خود اقدام کرده اند. برگزاری مانورهای آمادگی در برابر آتش سوزی و تخلیه ساختمان و مانورهای مختلف زلزله، یکی دیگر از اقدام های شرکت های مختلف عملیاتی و ستادی است که هر ساله تکرار می شود. نکته قابل توجه این است که در جریان این مانورها و برنامه های آمادگی در برابر حوادث، بسیاری از نواقص سازه ای و دسترسی های فرار از حادثه و امکانات برای نجات افراد شناسایی و به روزرسانی می شود. به عنوان نمونه پس از حادثه متروپل در آبادان مجموعه شرکت نفت و گاز اروندان، علاوه بر کمک و حضور در صحنه برای کمک به شهروندان آبادانی در جریان این حادثه، نسبت به ایمنی همه ساختمان ها و تاسیسات نفت و گاز اروندان اقدام کرد. این شرکت نسبت به روزآمد کردن گزارش های ارزیابی و سطح بندی وضع ایمنی ساختمان های اداری و تأسیسات خود اقدام کرده است تا در صورت بروز هرگونه ایراد و اشکال، این تأسیسات در فرآیند احیا و تعمیر اساسی قرار می گیرند و این موضوع در شرکت نفت و گاز اروندان یک اولویت جدی به شمار می آید. بر این اساس می توان امیدوار بود با پیگیری های جدی که وزارت نفت دولت سیزدهم در حوزه ایمنی سازه های اداری و عملیاتی خود به عنوان صنعت پیشرو در میان صنایع دیگر دارد، روند ایمن سازی و اصلاح و نوسازی ساختمان های نا ایمن سرعت بیشتری بگیرد.
وقوع رکود در اقتصادهای بزرگ، تنها راه مطمئن برای کاهش درآمدهای نفتی روسیه به نظر می رسد؛ این واقعیتی تلخ است که سیاستگذاران غربی سعی کرده اند از شهروندان خود پنهان کنند. سیاستگذاران در ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا قصدی برای ورود عمدی اقتصادشان به رکود، با هدف تشدید فشار های اقتصادی بر روسیه ندارند؛ زیرا شرایط نابسامان اقتصادی در شرایط انتخاباتی، گزینه جذابی نیست. با این حال چنانچه به هر دلیل، اقتصاد آنها با رکود روبه رو شود که اکنون ممکن یا حتی تا حدودی محتمل به نظر می آید، احتمال تشدید تحریم ها علیه صادرات نفت روسیه در اواخر سال 2022 و همین طور در سال 2023 میلادی به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
روسیه در سال 2021 میلادی با مجموع تولید 536 میلیون تن نفت خام، پس از ایالات متحده آمریکا با تولید 711 میلیون تن، دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان بود. در این بازه زمانی، عربستان سعودی 515 میلیون تن نفت خام تولید کرده است.بر اساس تازه ترین گزارش بررسی آماری بی پی در ژوئیه 2022، روسیه 13 درصد از تولید نفت خام جهان را به خود اختصاص داده، سهم آمریکا 17 درصد و سهم عربستان سعودی از این مقدار 12 درصد بوده است.به نظر می رسد، عربستان و دیگر کشورهای عربی تولیدکننده نفت حاشیه خلیج فارس و شرکت های تولیدکننده نفت شیل در آمریکا، نزدیک به ظرفیت خود تولید می کنند و ظرفیت اندکی برای افزایش تولید در کوتاه مدت دارند.باوجود افزایش اخیر قیمت ها، به نظر می رسد هیچ یک از این تولیدکنندگان، توان و حتی تمایلی برای جبران افت صادرات نفت خام و فراورده های نفتی روسیه نداشته باشند.
بنابراین در غیاب رکود، بیشتر بشکه های نفتی موجود در بازار نفت، از آنِ روسیه خواهد بود که این شرایط، موقعیت مناسبی را در اختیار خریداران منطقه خاورمیانه و آسیا قرار داده و این اوضاع، تعیین کننده قیمت جهانی این کالای راهبردی است.
تاکنون اعمال تحریم های نفتی علیه مسکو قیمت این کالای راهبردی را برای مصرف کنندگان افزایش داده و این شرایط، افزایش درآمدهای نفتی روسیه را رقم زده؛ زیرا قیمت ها سریع تر از کاهش حجم فروش، افزایش یافته است.حال وقوع رکود اقتصادی یا رکودی بلندمدت، سبب تغییر چرخه تجاری در اقتصادهای بزرگ مصرف کننده نفت از جمله ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و چین به دلیل ایجاد ظرفیت مازاد عرضه در بازار نفت می شود و این رویه وضع را تغییر خواهد داد.در این شرایط، دیگر تنها بشکه های نفت روسیه به طور انحصاری تعیین کننده قیمت نفت در بازارهای جهانی نخواهد بود؛ بلکه عربستان، سایر اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا همگی برای عرضه راکد یا کاهش مصرف، رقابت خواهند کرد.
تاکنون، تحریم ها بیش از آنکه جریمه ای برای روسیه باشد، به مصرف کنندگان آسیب رسانده است؛ زیرا اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا تا حد زیادی به دلیل قیمت بالای انرژی و دیگر کالاها به سمت رکود چرخه تجاری پیش می روند.
اکنون به نظر می رسد، اتحادیه اروپا با خود تحریمی به رکود نزدیک شده است؛ زیرا افزایش قیمت های نفت، گاز، برق، محصولات غذایی و اقلام تولیدی درآمد خانوارها و مشاغل را کاهش می دهد.
البته چنین شرایطی برای سیاستگذاران قدیمی تعجب آور نیست، تجربه چهار قرن نشان می دهد که تحریم های انرژی، قیمت های پرداختی مصرف کنندگان را در کوتاه مدت و میان مدت به طور قابل توجهی افزایش می دهد، مگر اینکه منابع جایگزین براحتی برای جبران کسری موجود باشد.
تحریم انرژی، اگر و تنها درصورتی که ظرفیت مازاد عرضه بالفعل یا بالقوه وجود داشته باشد، یک ابزار سیاستی جذاب به شمار می آید، به این شرط که زمینه برای جایگزینی منابع با منابع غیرتحریمی فراهم باشد.
تحریم ها علیه نفت روسیه بر مصرف کنندگان تأثیر گذاشته است، همان طور که پارلمان انگلیس در سال های 1642 تا 1643 در طول جنگ داخلی، ارسال زغال سنگ به لندن را از مناطق تحت سلطه پادشاهی بریتانیا ممنوع کرد.
همین مشکل در زمانی که شرکت های نفتی بین المللی طی سال های 1951 تا 1954 به دنبال ملی شدن صنعت نفت ایران (شرکت نفت انگلیس و ایران) محموله های سوخت از ایران را تحریم کردند و این شرایط خود سبب کمبود سوخت در آسیا شد، رخ داد.
رکود اقتصادی یا رکود چرخه تجاری، تغییر اوضاع را به دنبال دارد و عرضه نفت از سوی دیگر تأمین کنندگان، جایگزین صادرات نفت روسیه می شود.
ضمن اینکه این شرایط و ظهور ظرفیت مازاد عرضه، کاهش قیمت ها برای همه تولیدکنندگان نفت در سراسر جهان از جمله روسیه را در پی دارد.
در شرایط رکود اقتصادی، درآمد روسیه با ترکیب قیمت های پایین تر و حجم فروش پایین تر با آسیب هایی مضاعف روبه رو می شود؛ زیرا نفت تولیدکنندگان دیگر، جایگزین بشکه های نفت روس ها می شود.
قابل درک است که سیاستگذاران بلندپایه ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا تمایلی به مهندسی رکود عمدی برای اثربخشی تحریم های روسیه ندارند.
پیشنهادهای پیچیده به منظور اعمال سقف قیمتی برای فروش نفت خام روسیه، تلاشی برای فرار از این معضل یا حداقل پنهان کردن مبادلات سیاستی است؛ اما اگر در چند ماه آینده رکودی ناخواسته رخ دهد، فضای بیشتری برای تشدید سیاست های تحریمی در اواخر سال 2022 و طی سال 2023 ایجاد خواهد شد. ظهور مجدد مازاد عرضه، شرایط را برای جایگزینی نفت روسیه عملی می کند، درحالی که قیمت های پایین تر، هزینه تحریم ها را برای مصرف کنندگان پنهان و از نظر سیاسی برای شرکت کنندگان در انتخابات قابل قبول تر می کند.
با توجه به کاهش همزمان مقدار فروش و قیمت نفت، احتمال دارد تولیدکنندگان علاقه بیشتری به عرضه پیدا کنند و این شرایط ، ائتلاف اوپک پلاس را تا حدودی تغییر می دهد. تنش های نظامی بین مسکو و کی یف، تحریم های غرب علیه صادرات نفت روسیه و چشم انداز چرخه اقتصاد جهانی به طور جدایی ناپذیر،عواملی درهم تنیده هستند.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: جان کمپ
مترجم: امیر دشتی
وزارت نفت
مشاوران وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور زنان و خانواده در بازدید از پایانه نفتی خارک مسائل و مشکلات بانوان شاغل و خانواده کارکنان این منطقه را بررسی و بر پیگیری مطالبات بانوان صنعت نفت تأکید کردند.
زینب قیصری در این نشست با ابلاغ پیام تشکر وزیر نفت از کارکنان سختکوش پایانه نفتی خارک، با تأکید بر نقش بی بدیل بانوان صنعت نفت کشور در خط مقدم جهاد اقتصادی گفت: هدف از این سفر بررسی مشکلات زنان و خانواده های ساکن در منطقه خارک و تلاش برای رفع آنهاست.
وی با بیان اینکه در صنعت نفت زنان توانمندی وجود دارند که افزون بر داشتن تحصیلات تکمیلی، در کنار مردان سوابق و تجارب ارزنده ای را به دست آورده اند، افزود: نقش زنان در توسعه این صنعت نفت بی بدیل و همسان با مردان است.مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با یادآوری اینکه پیگیری مطالبات بانوان اصلی ترین وظیفه امور بانوان و خانواده وزارت نفت است، اظهار کرد: قانون حمایت از خانواده و طرح جوانی جمعیت در کارگروه هایی تشکیل شده و در حال پیگیری است، همچنین چگونگی استفاده کامل از جامعه متخصص بانوان در صنعت نفت را در برنامه داریم.
قیصری ادامه داد: بی تردید فعالیت در جزیره خارک با توجه به موقعیت اقلیمی و جغرافیایی آن مشکلات و چالش های را به همراه دارد که در این بازدید ضمن شناسایی این مشکلات از نزدیک، برای رفع آنها تلاش خواهیم کرد.
وی تأکید کرد: در حوزه بانوان زیرساخت های مطلوبی در وزارت نفت وجود دارد که اگر به موقع و به صورت بهینه در اختیار خانواده ها قرار گیرد، شاهد اتفاق های خوبی در آینده خواهیم بود. در این نشست که با حضور مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران، سیدمحمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارک و خدیجه گودرزی، مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور بانوان برگزار شد، چالش ها و مشکلات حوزه بانوان و خانواده بررسی و برای رفع آن با هم افزایی و همکاری در همه سطوح تأکید شد.در پایان این نشست، از تعدادی بانوان شاغل نمونه و خانواده های موفق تجلیل شد. بازدید از تأسیسات ذخیره سازی و اسکله های صادراتی نفت، بیمارستان نفت خارک، حضور در جمع بانوان شاغل در شرکت پایانه نفتی، دیدار با خانواده های ساکن جزیره و بازدید از زیرساخت های ورزشی شرکت پایانه های نفتی ایران، از دیگر برنامه های مشاور وزیر نفت در امور بانوان و خانواده در سفر به پایانه نفتی خارک بود.
پتروشیمی بندر امام
مدیرعامل پتروشیمی بندر امام، طرح ها و پروژه های آینده این شرکت در حوزه های تولیدی، تأمین خوراک و توسعه ای را تشریح کرد.
سپهدار انصاری نیک در مجمع عمومی عادی سالانه شرکت اظهار کرد: مطالعه طرح ها و پروژه هایی با هدف ایجاد ارزش مجدد و مضاعف برای سهامداران در دست داریم که بتوانیم با مصوبه های مجمع و هیئت مدیره، ارزش دارایی ها را در آینده نزدیک به افزایش قابل توجهی برسانیم.
وی با اشاره به اهمیت اجرای طرح ها و پروژه ها برای تکمیل زنجیره ارزش افزود: تکمیل پروژه های اصلی شرکت به ویژه کلرآلکالی، بازیافت اتان و ان جی ال که روی افزایش خوراک و تولید تأثیر مستقیم دارد از اولویت های مهم و اصلی ماست و با تشکیل کارگروه ها و رفع گلوگاه های حساس درصدد تکمیل و راه اندازی هرچه سریع تر آنها هستیم. مدیرعامل پتروشیمی بندر امام اصلی ترین مبحث شرکت را اقدام برای تأمین خوراک و تولید با ظرفیت اسمی مجتمع بیان کرد و گفت: با تشکیل کارگروه تامین خوراک و برنامه ریزی به منظور تأمین و پایداری خوراک مجتمع، هدف ما کمک به راه اندازی پروژه پالایشگاه گاز یادآوران خلیج فارس است که بتوانیم در فاز نخست حدود روزانه ۲۰ هزار بشکه به خوراک مجتمع اضافه و به تبع آن محصولات تولیدی را افزایش دهیم. انصاری نیک در ادامه از آغاز مطالعات برنامه های آتی در بخش طرح ها و پروژه های مشارکتی با هلدینگ خلیج فارس خبر داد و اظهار کرد: برای استفاده از زنجیره ارزش بوتان، پروژه پلی پروپیلن ایلام و پروژه «ای پی دی ام» مطالعات و بررسی های فنی و اقتصادی را شروع کردیم که نتایج آن به زودی به هیئت مدیره گزارش می شود. وی درباره رویکردهای مدیریتی جدید در شرکت به تمرکز بر بهبود کارایی فرآیندهای تولید و سازمان از طریق مدیریت منابع و داده اشاره کرد و گفت: در این راستا ضرورت دارد در حوزه منابع انسانی کارهای اساسی انجام شود؛ از ضرورت اصلاح و تکمیل و نهایی کردن ساختار سازمانی، استقرار و پیاده سازی مدیریت ارزیابی عملکرد و طرح ریزی تا فعال سازی واحد برنامه ریزی و کنترل به منظور پایش و سهولت گردش کارها و اجرای مؤثر برنامه ها. مدیرعامل پتروشیمی بندر امام مباحث زیست محیطی را اولویت اصلی رویکرد شرکت اعلام و تشریح کرد: تسریع روند راه اندازی و بهره برداری تصفیه خانه مرکزی که یکی از پروژه های بسیار مهم در پتروشیمی بندر امام به شمار می رود، به صورت ویژه در دستور کار است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران از جذب بیش از ۱۷۰ نفر از فارغ التحصیلان گروه الف دانشگاه صنعت نفت در مجتمع گاز پارس جنوبی در آینده نزدیک خبر داد. احمد زمانی در بازدید از پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی که با حضور احمد باهوش، مدیرعامل این مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد، گفت: با تلاش و همت شما عزیزان، مجتمع گاز پارس جنوبی به نماد افتخار و عزت در کشور تبدیل شده و همه نگاه ها به پارس جنوبی است. وی در جمع کارکنان اتاق کنترل پالایشگاه پنجم اظهار کرد: فعالیت ها و تلاش های شبانه روزی کارکنان و متخصصان در این مجتمع بزرگ باید مشخص و دیده شود، ضمن آنکه همه مدیران برای رفع مشکلات شما گام برمی دارند. مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران افزود: مسائل حوزه منابع انسانی با برنامه ریزی دقیق و منظم طبقه بندی و اولویت بندی شده است و متناسب با این طبقه بندی، برای حل آنها تلاش می کنیم.زمانی در این باره گفت: طبق برنامه ریزی و پیگیری های انجام شده، شرایط جذب بیش از ۱۷۰ نفر از فارغ التحصیلان گروه الف دانشگاه صنعت نفت برای اشتغال در پالایشگاه های مجتمع فراهم و صادر شده و اقدام های اولیه جذب و به کارگیری این نفرات نیز در حال انجام است.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران همچنین در نشست تخصصی بررسی چالش ها و مشکلات مهم پالایشگاه ششم مجتمع گاز پارس جنوبی بیان کرد: با همدلی و کارگروهی برای تولید مستمر و حداکثری گاز، باید به استقبال فصل سرد سال برویم.وی ادامه داد: همه مشکلات و مسائل مهم پالایشگاهی باید با نگاهی متفاوت نسبت به قبل تقویت و بررسی شود، ضمن آنکه موضوعاتی را که در کاهش تولید نقش و تأثیرات منفی دارند، باید شناسایی و در کوتاه ترین بازه زمانی مرتفع کرد.زمانی یادآور شد: همه ما یک گروه هستیم و باید که نگرانی ها و چالش ها را در سایه همدلی، همبستگی و کار منسجم تیمی به سمت بهبودی سوق دهیم.
شرکت ملی حفاری ایران
متخصصان خدمات فنی شرکت ملی حفاری ایران در اقدامی پیشگیرانه، پیش از وقوع هرگونه حادثه، موفق به مهار نشت نفت و ایمن سازی یک حلقه چاه در میدان نفتی مارون در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب شدند.
فرخ حسن زاده گفت: در پی اعلام وضع بحرانی چاه شماره 372مارون از سوی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به علت نشت نفت خام و احتمال آتش سوزی، اقدام های پیشگیرانه فوری در دستور کار این اداره کل قرار گرفت.
وی افزود: بر همین اساس واحدهای عملیاتی و پشتیبانی شرکت ملی حفاری ایران و بهره برداری شرکت ملی نفت مناطق نفت خیز جنوب با اتکا به تخصص و تجربه کارشناسان متبحر خود و با هم افزایی و به کارگیری ظرفیت های موجود از نظر دانش فنی، عملیاتی و پشتیبانی توانستند در کوتاه ترین زمان ممکن به نحو مطلوب عملیات مهار چاه را انجام دهند.
حسن زاده اظهار کرد: اقدام های انجام شده به فاصله دقایقی پس از دریافت درخواست، فاصله چاه تا مبدأ، تاریکی شب و سرعت کار در انتقال تجهیزات و اعزام گروه های فنی و مهندسی به موقعیت، از نکات قابل توجه در تحقق به موقع این عملیات بود که مانع از بروز هرگونه خسارت اعم از مالی و جانی شد.
وی گفت:این اقدام به موقع نشان دهنده تخصص، تبحر و تعهد همه عوامل دست اندرکار عملیات و پشتیبانی و هم افزایی، همکاری و همیاری میان این شرکت و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب است.
سرپرست مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی حفاری ایران گفت: در همکاری و هم افزایی میان این شرکت با یک شرکت دانش بنیان برای نخستین بار در کشور کمربند نگهدارنده دکلبان دستگاه حفاری تولید شد.
فرزین کاوش افزود:با بومی سازی این کمربندها و تولید انبوه آن ، دکلبانان شرکت مجهز به این تجهیز شدند و ضریب ایمنی کار به نحوی مطلوب افزایش خواهد یافت.
سرپرست مدیریت اچ اس ای شرکت ملی حفاری گفت: در تولید این کمربندها تلاش شده است تا افزون بر مطابقت با انواع خارجی آن با توجه به شرایط خاص اقلیمی و محیطی موقعیت های عملیاتی حفاری در ایران خاصه جنوب غربی کشور، نکات ایمنی بیشتری لحاظ شود.
کاوش افزود: نخستین سری از کمربندهای نگهدارنده دکلبان ساخت داخل که با هزینه بسیار ارزان تر از مشابه خارجی تولید شده است در موقعیت استقرار چند دکل حفاری استفاده و از لحاظ کیفی و فنی بررسی شد و با تأیید کیفیت و شاخص های استاندارد مورد تأیید شرکت ملی نفت ایران به تولید انبوه رسید و توزیع آن در دستور کار قرار گرفت.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران گفت: خطوط لوله نفت در این حوزه عملیاتی در جریان سیل اخیر به دلیل ایمن سازی های انجام شده، هیچ گونه آسیبی ندید.
مجتبی بشارتیان در این باره اظهار کرد: همه خطوط لوله حوزه عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران که در هشت استان کشور گسترده شده است، از دو سال گذشته ایمن سازی شده بود، از جمله خط لوله واقع در تقاطع روخانه کن که در جریان سیل آسیب ندید. وی افزود: با تمهیداتی که در هشت استان با توجه به پیش بینی های هواشناسی اندیشیده شده بود، به هیچ یک از خطوط لوله در این مناطق آسیبی وارد نشد و هیچ گونه مشکلی در زمینه انتقال نفت و مواد نفتی به وجود نیامد.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران تأکید کرد: در جریان سیلاب ها، تمام نیروهای منطقه به صورت شبانه روزی آماده باش بودند و پایش مسیر خطوط به صورت کامل انجام می شد،افزون بر آن گروه های مربوط به خدمات فنی، تعمیرات خطوط و خط بان ها نیز 24ساعته در مسیر خطوط حضور داشتند و موارد مهم را از نزدیک پایش می کردند.
بشارتیان تصریح کرد:همسو با ایفای رسالت های مسئولیت های اجتماعی،در جریان سیل اخیر نسبت به امدادرسانی به مردم سیل زده روستاهای همجوار خطوط لوله منطقه تهران اقدام شد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
گروه اقتصادی صندوق بازنشستگی نفت در دولت سیزدهم، طرح «ایران ال ان جی» را در فهرست برنامه های توسعه ای اقتصادی قرار داد و ضمن ترمیم بدنه مدیریتی اجرای این طرح در طول ۱۰ ماه گذشته در مرحله نخست، موافقت اصولی برای راه اندازی یک ردیف (ترین) ۵ میلیون تنی از معاونت برنامه ریزی وزارت نفت دریافت کرد. طرح «ایران ال ان جی» تقریباً به یک دهه گذشته برمی گردد؛ در طول سالیان گذشته، به دلیل مسائلی مانند تحریم ها، نبود منابع مالی و مدیریتی، این طرح طبق برنامه پیش بینی شده پیش نرفت و به عنوان طرحی نیمه تمام و راکد به دوره مدیریتی جدید انتقال یافت. طرح «ایران ال ان جی» برای کشور راهبردی است؛ بنابراین، توسعه و تکمیل این پروژه نیمه تمام برای مجموعه گروه اقتصادی صندوق ها بااهمیت است؛ تأخیر در راه اندازی طرح های نیمه تمام ضمن آنکه سبب راکد ماندن سرمایه ها می شود افزایش هزینه های تکمیل و توسعه را نیز در پی دارد. ایران از همان سال های ابتدایی ظهور این فناوری در دنیا، به دنبال احداث واحدهای ال ان جی بود، به طوری که نخستین بار مطالعات مهندسی احداث کارخانه ال ان جی با عنوان کالینگس (KALINGAS) در سال ۱۹۷۸ میلادی (۱۳۵۶ شمسی) به منظور احداث در استان بوشهر انجام شد. با خروج شرکت های آمریکایی موضوع احداث واحدهای ال ان جی که فناوری آن تنها در اختیار کشور آمریکا بود که حدود ۳۰ سال در ایران متوقف ماند تا بار دیگر در دهه ۱۳۸۰ شمسی و بر اساس توافق با تعدادی از شرکت های اروپایی موضوع احداث سه کارخانه بزرگ تولید ال ان جی در تیتر نخست اخبار صنعت نفت و گاز ایران قرار گیرد. طبق قرارداد امضاشده با شرکت های لینده آلمان، شل هلند و توتال فرانسه، مقرر شد سه کارخانه بزرگ ال ان جی و این بار بر پایه فناوری شرکت های اروپایی که خودشان نیز در ابتدای این راه قرار داشتند، به ترتیب با عنوان های ایران ال ان جی (به ظرفیت ۱۰.۴ میلیون تن در سال)، پرشین ال ان جی (به ظرفیت ۱۶.۲ میلیون تن در سال) و پارس ال ان جی (به ظرفیت ۱۰ میلیون تن در سال) در جنوب کشور ساخته شوند و در بازه زمانی ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ میلادی (۱۳۹۰ تا ۱۳۹۳) به بهره برداری برسند. از این میان تنها پروژه ایران ال ان جی بود که پس از تکمیل مطالعات مهندسی، وارد مرحله ساخت شد و بعدها با عنوان شرکت مایع سازی گاز طبیعی ایران (ILC) به فعالیت خود ادامه داد، اما این بار نیز تحریم های اتحادیه اروپا گریبانگیر اجرایی شدن این پروژه ها شد و شرکت های طرف قرارداد یکی پس از دیگری از انجام مسئولیت ها شانه خالی کردند.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در دومین نشست شورای عالی خدمات، از برنامه ریزی گروه اقتصادی صندوق ها برای احیای شرکت «فاوا نفت» خبر داد. عبدالحسین بیات گفت: از منظر اقتصادی، سرمایه گذاری در حوزۀ فناوری اطلاعات و ارتباطات از چشم انداز روشنی برخوردار است. وی افزود: احیای شرکت «فاوا نفت» که متعلق به حوزه سرمایه گذاری صندوق ها بود و در زمینه فناوری اطلاعات فعالیت می کرد در دستور کار قرار گرفته است. بیات در خلال گزارش بخش های مربوط به خدمات نیز گفت: در صندوق های بازنشستگی، توسعه خدمات رفاهی مانند گردشگری، ورزش و مراکز اقامتی به دلیل اهمیت این مقوله در حوزه سلامت، حساسیت بالایی دارد.
وی با اشاره به گزارش معاون رفاه و بازنشستگی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درباره فعالیت های قابل واگذاری به کانون ها، افزود: شتاب بخشی به امور ورزش و گردشگری ضروری است.
رئیس هیئت رئیسه همچنین با اشاره به گزارش معاون درمان صندوق های بازنشستگی صنعت نفت درباره میانگین بازپرداخت هزینه ها و روند توسعه مراکز طرف قرارداد گفت: سازوکارهای مختلف و نو را جهت بهبود زمان بازپرداخت هزینه ها بررسی کنید، زیرا میزان زمان کاهش یافته در بازپرداخت هزینه ها، به منزله پایان کار نیست، بلکه باید به طور مستمر شیوه های ارائه خدمات را بررسی و روش های بهتر جایگزین شود.
شرکت نفت فلات قاره
کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه لاوان، یک راس آهو(جبیر) را که بر اثر تصادف با خودرو دچار جراحات جدی شده بود، از مرگ حتمی نجات دادند.
در اثر بی احتیاطی و سرعت بالای یک دستگاه خودرو در ورودی کمپ رشادت، یک رأس آهو از ناحیه صورت و پا دچار آسیب دیدگی جدی شد که خوشبختانه با گزارش افسران اچ اس ای و حضور به موقع گشت حراست، این آهو با انتقال به درمانگاه و از سوی کادر درمانی شرکت نفت فلات قاره تحت مراقبت و مداوا قرار گرفت. این آهو با پیگیری های انجام شده هم اکنون وضع جسمانی خوبی برخوردار شده و به آغوش طبیعت بازگشته است.
شرکت نفت فلات قاره ایران به منظور عمل به مسئولیت های اجتماعی،همواره ارائه کمک های عام المنفعه و خدمات رسانی به ساکنان بومی، نهادها، ارگان های همجوار و حیات وحش و محیط زیست را در اولویت کاری خود قرار داده و همه تلاش خود را در انجام این مسئولیت به کار بسته است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران بر نقش مهم و تعیین کننده خط ۴۲ اینچ انتقال گاز رشت - چلوند در تبادل گازی با جمهوری آذربایجان تأکید کرد.
محمدرضا جولایی در جریان بازدید از چگونگی روند پیشرفت خط ۴۲ اینچ انتقال گاز رشت - چلوند، گفت: این پروژه به مرحله بهره برداری اولیه نزدیک شده است و در روزهای آینده به شرایطی بسیار مطلوب در حوزه انتقال می رسد.
وی به اهداف مهم بهره برداری از این خط اشاره کرد و افزود: ایستگاه اندازه گیری و صادرات گاز آستارا یکی از قدیمی ترین ایستگاه های کشور است که نقش بسزایی در مبادلات گازی و ارزآوری دارد، ضمن آنکه خط ۴۲ اینچ رشت - چلوند افزون بر پایداری گاز استان اردبیل و استان های همجوار، نقش تعیین کننده ای در تبادل گازی با کشور آذربایجان بر عهده خواهد داشت.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: در سالی که مزین به شعار تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی است، باید برای تحقق عملی به این مطلب با همه وجود به ویژه در پایداری، استمرار جریان گاز به منظور رشد و رونق تولید و به تبع آن، ارتقای نظام دانش بنیان و اشتغال آفرینی تلاش کنیم. جولایی در ادامه بازدید، ضمن تاکید بر لزوم روزآمد کردن و نصب ایستگاه جدید اندازه گیری حجم گاز، از تازه ترین وضع تغییرات اساسی توربین ها برای آگاهی از آمادگی انتقال گاز در نیمه دوم سال اطلاع یافت.
وی تصریح کرد: دسترسی به اطلاعات دقیق و لحظه ای درباره وضع جریان گاز از نقطه آغاز، انتقال و توزیع گاز به منظور کنترل، هماهنگی و تصمیم گیری صحیح، امری ضروری است. مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در پایان، ضمن لزوم همکاری و هماهنگی کامل منطقه در مباحث انتقال و صادرات گاز با دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، بر افزایش بهره وری با انجام به موقع و بهینه تعمیرات خطوط لوله و ایستگاه های منطقه تأکید کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب از اجرای تعمیرات اساسی واحد عملیاتی تنگ بیجار با صرف ۲۵ هزار نفر ساعت کار تعمیراتی در مدت زمان کمتر از یک ماه خبر داد.
علی رضایی درباره اجرای برنامه تعمیرات اساسی منطقه تنگ بیجار در سال ۱۴۰۱ گفت: در این تعمیرات با توجه به شیوع دوباره بیماری کرونا در کشور و لزوم انجام تعمیرات اساسی در موعد مقرر، تمهیدهای لازم برای اجرای دستورالعمل های بهداشتی از جمله معاینه سلامت نیروهای دست اندرکار تعمیرات، توزیع وسایل بهداشت فردی، ضدعفونی مداوم وسایل حمل ونقل و اماکن عمومی در ۱۵ تیرماه آغاز شد و با انجام همه موارد عملیاتی، تعمیرات در ۱۳ مردادماه و با صرف ۲۵ هزار نفر- ساعت کار عملیاتی با موفقیت کامل و بدون حادثه پایان یافت.
وی افزود: تعمیرات اساسی واحد عملیاتی تنگ بیجار یک فعالیت مهم، تخصصی و حساس است که با هدف تولید بخشی از سوخت زمستانی غرب کشور، نگهداشت تولید پایدار، صیانت از سرمایه های ملی، تضمین استمرار عملیات تولید فرآورده های گازی با کیفیت مناسب و حفاظت از تأسیسات و تجهیزات، به صورت دوره ای با هماهنگی پالایشگاه گاز ایلام و ستاد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران انجام شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با تشریح مراحل انجام این عملیات گفت: این عملیات با برنامه ریزی دقیق واحد برنامه ریزی تعمیرات اساسی و مشارکت تمامی واحدهای منطقه به ویژه واحدهای تعمیرات، بهره برداری، اچ اس ای، بازرسی و حفاظت فنی، خدمات و پشتیبانی صورت گرفت و با بستن تمامی چاه ها و آزمون ESD در تأسیسات مرکزی تنگ بیجار (TCF) و تأسیسات لخته گیر ایلام (ISF) و تخلیه تأسیسات و خطوط و در نهایت پرچ تأسیسات آغاز و توپک رانی خطوط جریانی و انتقال انجام و پس از اسپیدگذاری، آبگیری و لخته گیر به منظور ایمن سازی برای بازدید و برشکاری، سایت تحویل واحدهای تعمیراتی شد.
رضایی افزود: در این تعمیرات اساسی، اداره بهره برداری حدود ۵۳۰ پرمیت گرم، سرد و… در نقاط مختلف صادر و با واحد اچ اس ای به منظور ایمن سازی نقاط کار ایمن واحدهای تعمیراتی همکاری داشت.
در این فعالیت تعمیراتی، مواردی از جمله، تخلیه گاز و مایعات، انجام عملیات توپک رانی ۴۲ کیلومتر خط ۱۸ اینچ انتقال گاز و چهار حلقه چاه ، اسپیدگذاری و ایمن سازی تأسیسات، برشکاری سرد و گرم، فیت آپ و جوشکاری نقاط معیوب، تعمیر و تنظیم شیرهای ایمنی فرآیندی و غیرفرایندی و در نهایت تعمیر و نصب مجدد شیرهای مختلف تأسیسات انجام شد.
بر اساس این گزارش، مرکز بهره برداری تنگ بیجار و کمانکوه در ۷۰ کیلومتری شهر ایلام قرار دارد. فاز نخست این مرکز در سال ۱۳۸۶ به بهره برداری رسید. ظرفیت این مرکز فرآورش روزانه 7 میلیون مترمکعب گاز است که با اجرای فاز دوم این منطقه، ظرفیت آن به ۱۱ میلیون مترمکعب می رسد.
شرکت نفت مناطق مرکزی
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: در اجرای طرح های حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت این شرکت در میدان های سعادت آباد، دانان و نفت شهر در استان های فارس،ایلام و کرمانشاه، حفاری آخرین حلقه چاه از پروژه میدان دانان پایان یافت.
مهدی حیدری در توضیح این عملیات گفت: با تکمیل حفاری این چاه و اجرای عملیات روسطحی شامل تسهیلات سرچاهی و احداث واحد نمک زدایی و خطوط لوله جریانی و انتقال به مبادی مصرف و واحدهای بهره برداری، ظرفیت تولید نفت در شرکت نفت مناطق مرکزی، بر اساس ارزیابی اولیه تولید چاه ها به 13 هزار بشکه در روز می رسد. وی با بیان اینکه طرح نگهداشت و افزایش تولید این میدان ها در قالب قراردادهای EPD & EPC اجرا شده است، تصریح کرد:تکمیل عملیات حفاری و تعمیر 17حلقه چاه در میدان های پیش گفته انجام و آخرین حلقه از11حلقه چاه در میدان نفتی دانان داستان ایلام نیز وارد مرحله تکمیل تسهیلات سرچاهی شده است. مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران یادآور شد: اجرای طرح های حفظ، نگهداشت و افزایش تولید نفت در ستاد نفت مرکزی ایران با راهبری طرح های نگهداشت و افزایش تولید و با همکاری بخش های ستادی، عملیاتی و پیمانکاران داخلی انجام و پیش بینی می شود عملیات اجرایی در بخش روسطحی این طرح تا پایان امسال پایان یابد.
حیدری افزود: به منظور اجرای طرح افزایش تولید نفت ابلاغی از سوی شرکت ملی نفت ایران، تولید میدان نفتی دانان از مجموع تعداد چاه های یاد شده حدود 9هزار بشکه در روز پیش بینی شده بود که با تمهیدات تکمیلی آتی و استفاده از شیوه های نوین پیش بینی می شود این مقدار با توجه به تولید اولیه به بیش از 11 هزار بشکه در روز افزایش یابد.
وی تصریح کرد: یکی از نکات برجسته حفاری در میدان نفتی دانان، هم زمان بودن عملیات لرزه نگاری سه بعدی به مساحت تقریبی 500کیلومترمربع در این میدان با عملیات حفاری چاه های دانان است که در نوع خود قابل توجه است.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون 500 بسته حمایتی و شرکت نفت و گاز مسجدسلیمان از زیرمجموعه های شرکت مناطق نفت خیز جنوب،1200بسته مواد غذایی میان خانوارهای کم برخوردار توزیع کردند.
حمید کاویان، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در دیدار با فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان وزارت نفت- جنوب اظهار کرد: همدلی و تعامل بسیج به ویژه حوزه شهید تندگویان با صنعت نفت در پشتیبانی پایگاه های مقاومت و همراهی در سایر حوزه های فرهنگی، اجتماعی، آموزشی و امنیتی سبب دلگرمی کارکنان و تسهیل فرآیند تولید شده است.
وی افزود: در شرایط خاص اقتصادی امروز، موفق شدیم با تکیه بر توانمندی کارکنان و تعامل با سازندگان و شرکت های دانش بنیان داخلی، بخش عظیمی از تحریم های خصمانه دشمنان را بی اثر کنیم، به طوری که در چند سال اخیر همواره تولید را فراتر از برنامه ابلاغی تحقق بخشیده ایم.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، عملکرد پایگاه مقاومت بسیج این شرکت (سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی) در حوزه محرومیت زدایی، سازندگی و فرهنگی را ایده آل ارزیابی کرد و افزود: بسیجیان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون همواره در کنار مردم همجوار تأسیسات عملیاتی حضور داشته اند و بخش بزرگی از دستاوردها در حوزه مسئولیت های اجتماعی را مدیون تلاش های جهادی این عزیزان می دانم.
حسن باقری، فرمانده حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان وزارت نفت- جنوب نیز با تسلیت ایام سوگواری سیدالشهدا، امام حسین(ع) و قدردانی از تلاش های کارکنان و بسیجیان شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در عمل به مسئولیت های اجتماعی، واقعه عاشورا را نمونه بارز شعار «صبر و مقاومت تا رسیدن به نتیجه مطلوب» برشمرد و اظهار کرد: با صبر می توان از همه سختی ها و مشکلات عبور کرد و در صنعت نفت نیز همین صبر، راهگشا خواهد بود.
وی افزود: تبدیل تهدید به فرصت را می توان در واکنش های مدبرانه حضرت زینب(س) در واقعه عاشورا جست وجو کرد که با وجود آن همه ظلم و فشار دشمنان، رسالت خود را به نحو شایسته به انجام رساند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، نیز همزمان با ایام پرحزن و اندوه محرم و سوگواری شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع)۱۲۰۰بسته مواد غذایی خشک میان شهروندان کم برخوردار توزیع کرد.
این بسته های غذایی شامل برنج، حبوبات، ماکارونی، همچنین پروتئین گیاهی، رب گوجه و چای به ارزش تقریبی 10 میلیون ریال، در همسویی با اقدام به عمل مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت،از سوی پایگاه مقاومت بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون بین شهروندان کم برخوردار شهرهای مسجدسلیمان، لالی و هفتکل توزیع شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان پیش از این نیز در سال گذشته 3 هزار بسته نوشت افزار و بیش از 4100 بسته مواد غذایی کمک معیشتی را با صرف هزینه 31میلیارد و 200 میلیون ریال میان شهروندان کم برخوردار شهرهای حوزه عملیاتی توزیع کرد.
گفت و گو با قهرمان سابق دو و میدانی صنعت نفت:
مشعل در میان خانواده بزرگ صنعت نفت، ورزشکاران حرفه ای بسیاری هستند که عناوین قهرمانی در کارنامه ورزشی خود دارند. تعدادی از این ورزشکاران بادنیای قهرمانی خداحافظی کرده اند و گروهی همچنان به ورزش حرفه ای ادامه می دهند، اما هر دوگروه یک نقطه اشتراک دارند، اینکه ورزش حرفه ای هیچگاه باعث نشد ازتلاش برای توسعه و پیشرفت در صنعت نفت دست بردارند وتعهد کاری را در کنار ورزش، همیشه سرلوحه زندگی خود قرارداده اند. ورزشکاراني هستند که سال ها در مسيرقهرماني قدم برداشته و افتخارهای ملي و بين المللي کسب کرده اند وبه نوعی پرچمدار ورزش نفت هم بوده اند و حال درکنار کار و زندگی، همين مسير را براي خانواده بزرگ صنعت نفت و فرزندان کارکنان هموار کرده اند. به هرگوشه ازصنعت نفت که نگاه می کنیم، یک ورزشکار وقهرمان بزرگ را می بینیم که به نوعی تجربیات ورزشی وحرفه ای خود را دراختیار دیگر ورزشکاران خانواده بزرگ نفت می گذارد، امادرعین حال باید گفت روند زندگی هر یک از اين قهرمانان ورزشکار در بخش های مختلف صنعت نفت با هم متفاوت است. ايرج ايری، یکی ازهمین ورزشکاران قهرمان صنعت نفت است که در رشته دو و میدانی درایران وآسیا در مواد 400 متر، 800 متر و 4 درچهارصد متر امدادی دویده و عناوینی راهم کسب کرده است.
این قهرمان دو ومیدانی سابق ایران به غیر ازآن که درکسوت مربی، فرزندان نفتی را آموزش می دهد، به عنوان رئیس ورزش قهرمانی شرکت ملی نفت ایران نیز مشغول به کار است. ایرج ایری برخلاف بسیاری از نوجوانان زمان خود که عاشق توپ گرد و فوتبال بودند، دو ومیدانی رابه عنوان رشته ورزشی حرفه ای خود انتخاب کرد.
ایری اهل شهرستان گنبد کاووس استان گلستان و دانش آموخته رشته مکانيک است و با توجه به علاقه مندی به ورزش، کارشناسی ارشد خود را در رشته تربیت بدنی ادامه داده است.
وی افزود: ازسال 82 درطرح استفاده از قهرمانان ملی در شرکت ملي نفت ايران استخدام شده ام و با کار در امور ورزش و تربیت بدنی، فعالیت خود را در صنعت نفت آغاز کرده ام. البته همزمان با کار در صنعت نفت، برای تیم دو ومیدانی نفت تهران در لیگ کشور و مسابقات بین المللی می دویدم و افتخار کسب می کردم.
ایرج ایری می افزاید: این سال ها درامور ورزش شرکت ملی نفت مسئوليت هاي مختلف داشته ام و پله های ترقی را یکی پس ازدیگری بالا رفته ام وهم اکنون نیز به عنوان رئیس ورزش قهرماني شرکت ملي نفت ايران خدمت می کنم. او ادامه می دهد: دراين حوزه، مسئوليت نظارت و هماهنگي بیش از 130 تيم ورزشي را درحوزه قهرماني و در رده هاي مختلف سني وسطوح شهرستان، استان، ملي و بين المللي به عهده دارم. ایری درباره حضوردر ورزش صنعت نفت می گوید: دراين سال ها، تيم های متعددی از مجموعه نفت مثل تیم دو و میدانی نفت تهران به سطوح قهرماني رسيده اند و افتخارآفرين شده اند.
حدود 17 سال است درليگ برتر دوومیدانی حضور داريم وتاکنون 13 عنوان قهرمانی کسب کرده ايم تا پرافتخار ترین تیم این رشته درکشور باشیم؛ البته این قهرمانی ها فقط در کشور نبوده بلکه درمسابقات بین المللی مجارستان و یا کشورهای آسیای میانه هم بوده و تیم دو ومیدانی نفت پرچمداراین رشته شد.
وی با اشاره به این که این قهرمانی هادر مناطق و رشته های دیگرنیز قابل توجه بوده است، اظهار می کند: کسب عناوین قهرمانی ملی و بين المللی تيم های وزنه برداری شرکت مناطق نفت خيز جنوب، هندبال شرکت نفت و گازگچساران و فوتبال ساحلی و ووشو منطقه ويژه اقتصادي انرژی پارس، ازجمله موفقیت های به دست آمده در این عرصه هاست که می توان به آنها اشاره کرد.
ايری همچنین درباره اینکه چرا دوومیدانی کار شد واینکه چرا رشته مکانیک در دانشگاه را انتخاب کرده است، گفت: از دوران نوجوانی به رشته های فنی و دويدن علاقه مند بودم و برای همین در دانشگاه رشته مکانيک را انتخاب کردم، اما از آنجا که دو وميداني بخشی از زندگی من بود و هم اکنون نیزهست، به این رشته ورزشی پرداختم و خوشبختانه درآن پیشرفت هم داشتم.
قهرمان نفتی که اصالتا از خانواده اي ترکمن است، همچنین درباره این که چرا والیبال و یا اسب سواری را که مختص ترکمن هاست، انتخاب نکرده است، می گوید: سرعت درخون و از علاقه مندی ترکمن هاست ومن هم سرعت را دوست داشتم وگرايش و علاقه مندی مردم ترکمن به اسب دوانی و واليبال باعث نشد به سمت دو ومیدانی نروم. من به دویدن خیلی علاقه مند بودم و در اين رشته ورزشی با سختي های زيادی روبه رو بودم. به دليل جثه کوچکی که داشتم، در مدرسه و آموزشگاه ها من را جزو تيم و انتخاب هاي دووميدانی نمی گذاشتند و اهميتی به توانايی من داده نمی شد، تا اينکه يک بار پدرم را آوردم و اواز آنها خواست تا من را در تيم بگذارند و در همان زمان مربيان توانايی من را ديدند و همین سبب شد در مسابقات مختلف استانی وسپس ملی مقام آوردم و مراحل قهرماني پله پله طی کردم وبه سطوح ملی و بین المللی رسيدم. برای همین باید بگویم پدرم نقش بسزایی در پیشرفت من داشت و من از ایشان و سایر اعضای خانواده ام که از من حمایت کردند، قدردانی می کنم.
ایری درباره نحوه استخدام درصنعت نفت هم گفت: همزمان با آخرين مسابقات بین المللی که مسابقات آسيايي بود، هيات وزيران درسال 82 مصوبه اي تصویب کرده بود تا براساس آن از مدال آوران و قهرمانان ورزشی حمايت شود وشرکت ملي نفت ایران هم از جمله مجموعه هايي بود که براي جذب قهرمانان ورزشي شرايطی فراهم کرده بود؛ این گونه شد که من هم به همراه تعدادي ديگر ازقهرمانان ورزشي در نفت استخدام شدیم. يک سال بعد از ورودم به مجموعه نفت و درسال 83 توانستيم برای نخستین بار تيم نفت را در ليگ دووميدانی وارد کنيم و در ادامه و تا کنون 13 بار قهرمان ليگ شويم.
ایری يک پسر13ساله ويک دختر 6 ساله دارد. او درباره اینکه همسرش ورزشکار است یا نه، می گوید: ابتدا باید بگویم در محیط زندگی تلاش کرده ام تا محيطی ورزشي داشته باشیم. همسرم ورزشکار حرفه ای نیست، اما به ورزش کردن علاقه دارد. او به دليل شرايط خانه و نگهداري فرزندانمان زمان کمی براي ورزش کردن دارد؛ به همین دلیل هر زمان فرصتی پیش بیاید، ورزش هم می کند؛ البته این ورزش کردن بیشتر درحد ورزش همگانی است که جنبه سلامت دارد.
پسرم هم به دووميداني علاقه دارد وحتی به اين ورزش هم مي پردازد، اما برخلاف من رشته اول موردعلاقه اومانند بیشتر نوجوانان فوتبال است. اومثل بسياري ازپسربچه هاي همسن و سال خود، حال وهواي فوتبال رادرسر دارد و در مدرسه فوتبال بازی می کند. دخترم هم که هنوز به سنی نرسیده تا به ورزش خاصی علاقه نشان دهد. باید بزرگتر شود وببینم اوبه چه رشته ای علاقه مند خواهد شد. اماهم اکنون در رشته ورزشی شنا زیر نظرمربیان در آکادمی نفت، آموزش های لازم را می بیند. البته این راهم بگویم که اولویت من برای هر دو فرزندم، درس خواندن آنهاست وبعد ورزش کردن. عقیده دارم ورزش باید درکنارتحصیل انجام شود.
بازگشت آزادگان به میهن
بیست و ششمین روز از مردادماه، یادآور بازگشت سرافرازانه آزادگان به میهن ا سلامی در سال ۱۳۶۹ و فرصتی برای مرور رشادت های این غیور مردان است.
روز ۲۶ مرداد سال ۱۳۶۹ بالاخره جمهوری اسلامی ایران با سربلندی توانست رزمندگانی را که مجاهدانه از دین، شرف و خاک کشور دفاع کرده و در دست دشمن اسیر شده بودند، به وطن بازگرداند. در این روز، اولین گروه آزادگان پس از سال ها اسارت در زندان های رژیم بعث عراق با سرافرازی به کشور بازگشتند. آزادگان، آزاده نامیده شدند؛ چرا که از قید نفس رهایی یافته بودند. اسرا در برابر همه فشارهای جسمی و روحی دشمنان ایستادند و روابط اجتماعی جامعه کوچک اردوگاهی خود را بر پایه اخلاق حسنه بنا نهادند و از شکنجه های مزدوران بعثی هراسی به خود راه ندادند و صبورترین و راضی ترین افراد به قضای الهی بودند. اسرای ایرانی از چند نقطه مرزی با تشریفات وارد کشور شدند. ستاد رسیدگی به امور آزادگان که در ۲۲ مرداد ۶۹ تشکیل شده بود، تبادل حدود ۵۰ هزار آزاده را با همین تعداد اسیر عراقی و با هماهنگی دستگاه های دیگر به عهده گرفت، با این تفاوت که اسرای آنها نظامی و اسرای ایرانی، بیشتر بسیجی و غیرنظامی بودند. نخستین واکنش آزادگان پس از رسیدن به خاک وطن، بوسه بر خاک ایران و ریختن اشک شوق بود. زیارت مرقد مطهر امام خمینی (ره) و بیعت با حضرت آیت الله خامنه ای، از نخستین برنامه ها و اقدامات مشترک آزادگان بود.مقام معظم رهبری درباره آزادگان چنین می گویند: «یکی از چیزهایی که شما و دل هایتان را زنده نگه می داشت، پر امید نگه می داشت، یاد آن چهره و روحیه پرصلابت امام عزیزمان بود. آن بزرگوار هم خیلی به یاد اسرا بودند. حال پدری را که فرزندانش به این شکل از او دور شده باشند، راحت می شود فهمید. مسأله اسارت طولانی مدت فرزندان این ملت، امتحان دیگری بود که ملت ما با موفقیت آن را به انجام رساند و اسرای ما همانند ملت ایران، از خود آزادمردی نشان دادند و سرانجام با موفقیت و سرافرازی به وطن بازگشتند. شما در دوران اسارت، شرایط سختی را گذراندید؛ اما در عین حال با حفظ دین و اعتقادات و دلبستگی خود به اسلام، امام و انقلاب، موجب افتخار و آبرومندی ملت خود در برابر دشمن شدید.»
حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) ... نشان داد... اینکه زن می تواند قله بلندی باشد از خردمندی و تدبیر... این رفتاری که در دوران اسارت کرد، حقیقتاً شگفت آور است؛ عقیده من این است که روی جزء جزء این رفتار باید مطالعه کنیم، تامل کنیم، بنویسیم، بگوییم، اثر هنری تولید کنیم؛ شوخی است؟
[همچنین] دربرابر حکام مغرور و متکبر، مظهر ایستادگی و اقتدار روحی است. در کوفه وقتی که ابن زیاد زبان شماتت را باز می کند که مثلاً «هان! دیدید چه شد، دیدید شکست خوردید»؛ در جوابش می گوید: «مَا رَاَیتُ اِلَّا جَمیلا»؛هر چه دیدم زیبایی بود؛ زد تو دهن آن مرد متکبر خبیثِ مغرور؛ این در مقابل [ابن زیاد]. در مقابل یزید وقتی که آن حرف های مُهمل و چرند را یزید بر زبان آورد و آن کارها را کرد، حضرت بیاناتی را فرمودند و این جمله را که واقعاً تاریخی است [گفتند که] «کِد کَیدَکَ وَ اسعَ سَعیَکَ ... فَوَاللهِ لا تَمحو ذِکرَنا»؛ به زبان امروز ما این جوری می شود که هر غلطی می توانی بکن، هر کاری می توانی انجام بده، والله نخواهی توانست یاد ما را از آفاق ذهن مردم دور کنی. این را به چه کسی می گوید؟ به یزید متکبر مغرورِ مستبد خونخوار؛ این، قدرت روحی یک زن را نشان می دهد؛ این چه قدرتی است؟ این چه عظمتی است؟ [اینها] نشان دهنده تدبیر و خردمندی است. این حرف ها با محاسبه بیان شده؛ اما در مقابل مردم وقتی قرار می گیرد، آنجا جای اظهار اقتدار نیست؛ جای تنبیه است، جای تبیین است، جای سرزنش مردمی است که نمی دانند چه کار کرده اند و چه کار باید می کردند.
در شماره پیشین، برخی نکات اخلاقی در سیره امام حسین(ع) مورد بحث قرار گرفت. در این شماره دیگر مکارم اخلاقی آن حضرت بازگو مي شود.
عشق به خانواده و اظهار آن
امام حسين (ع) به خانواده و همسران خود عشق مي ورزيدند و دختران خود را دوست مي داشتند و اين دوستي و عشق را اظهار مي کردند تا براي مردم درسي باشد که خانواده خود را دوست داشته و عشق و علاقه شان را ابراز کنند.
آن حضرت در این باره فرموده اند:« من خانه اي را دوست مي دارم که در آن سکينه و رباب هستند.» که البته اين جمله نماد است.
این امام بزرگوار، عشق به خانواده را در صحنه هاي نبرد نيز با جديت مطرح فرمودند و عملاً اين محبت و وفاي خود به خانواده را نشان دادند. به عنوان مثال، وقتي عازم ميدان جنگ بودند، يکي از دخترانش مقابل مرکب امام(ع) قرار گرفت. حضرت از مرکب پياده شدند و او را نوازش کردند و به سوي خيمه ها باز گرداندند. در روز عاشورا نیز مرتبا گرداگرد خيمه ها مي گشتند و آنان را دلداري می دادند و به صبر دعوت مي کردند.
در همين کانون گرم است که فرزندي چون علي اکبر (ع) تربيت يافته که وقتي از او پرسيده مي شود مرگ در راه خدا براي تو چگونه است؟ جواب می دهد: شيرين تر از عسل. این جمله را فرزند جوان تربيت شده در کانون خانواده با محبت امام حسين (ع) در روزگاري گفته که دنياطلبي و گرايش به ماديات، رياست طلبي، رفاه طلبي و گرايش به خوشگذراني، جامعه اسلامي را فراگرفته بود و امويان پس از پيامبر، اخلاق و ارزش هاي اسلامي را به خوشگذراني ها تبديل کرده بودند؛ روزگاري که ارزش جهاد از بين رفته و به فراموشي سپرده شده بود و مردم براي رسيدن به ماديات، حاضر بودند فرزند پيامبر خود را با لب تشنه بکشند.
بنابراين، بهترين درسي که ما مي توانيم از امام حسين (ع) بگيريم، عشق به خانواده، همسر و فرزندان است؛ زیرا چنين بستري است که مي تواند فرزندانی تربيت کند که جامعه ساز و زندگي ساز باشد. همسران امام حسين(ع) نیز به حدی ایشان را دوست مي داشتند و نسبت به امام(ع) باوفا بودند که پس از آن حضرت، آنقدر در فراق و دوري شان گريستند که جان به جان آفرین تسليم کردند. پس کانون خانواده را بايد با تأسي از امام حسين (ع)، با محبت و عشق متقابل، خدايي ساخت تا اين کانون، بستر رويش انسان هاي بزرگ باشد و حامل پيام امام حسین(ع) به جهانيان.
امام حسین (ع )درباره خضوع و دوری جستن از غرور و تکبر فرموده اند: « ادب، تواضع و فروتني آن است که وقتي از منزل خارج شدي، هر کس را ديدي، او را برتر از خود تلقي کني و بزرگ تر از خود ببيني؛ چراکه فخر فروشي، کبر و غرور از رذايل اخلاقي است که هرگاه انسان در دام آن بیفتد، «نجاتش مشکل است .» کبر از ذات انسان بيرون و رفتاري است که از شيطان به يادگار مانده است، از این رو قرآن کریم از زبان لقمان فرموده است:« چهره ات را براي ديگران اخمو نکن و تکبر نداشته باش و در حال راه رفتن، رفتار متکبران را به خود نگير. مثل انسان راه برو، آرام صحبت کن و ادب را رعايت نما.»
با رويدادها، اتفاقات فرهنگي و تحولات اجتماعي و اقتصادي که در جوامع صورت گرفته، متأسفانه برخي هنجارهاي خوب، کم رنگ شده و جامعه رفته رفته از آموزه هاي ديني فاصله گرفته که اين موضوع، آسيب بزرگ اخلاقي برای جامعه اسلامي است؛ زیرا هم خانواده ها را در معرض خطر جدي قرار داده، هم جوامع را و هم به تبع آن، دیگر عرصه ها نيز در معرض آسيب جدي قرار گرفته اند، به طوری که احترام به بزرگ تر ها و احترام به پدر و مادر تا حدودی، از فرهنگ ما رخت بر بسته است.
امام حسين (ع) در اين باره فرموده اند:«پيامبر به من فرمودند که از پدرت پيروي کن و اوامر او را انجام بده.» این امام همام، تربيت يافته مکتب رسول خدا و وحي است و در اين باره الگوست. آن حضرت، حد اطاعت از پدر و مادر را بر اساس آيات قرآن کريم، تنها در دعوت به شرک جايز نمي داند و در بقيه موارد، اطاعت از آنان را لازم و احترام به پدر و مادر و بزرگداشت آنان را ضروري دانسته اند. انسان ريشه دارد و ريشه او پدر و مادر هستند. بنابراین وقتي آنان را گرامي بدارد، مثل اين است که خود را گرامي داشته است. احترام به پدر و مادر را باید خود والدین به فرزندان بیاموزند. اين دستور اهل بيت (ع) است که فرموده اند:« خدا رحمت کند پدر و مادري را که فرزندان خود را ياري مي دهند که چگونه با آنان به مهرباني رفتار کنند.»
بنابراين پدر و مادر، بايد فرزندان خود را با نيکي ها آشنا کنند. امام حسين (ع) به برادر خود، امام حسن (ع) که بزرگ تر از ایشان بودند، با احترام رفتار و در محضر ایشان ادب را رعايت مي کردند. هيچگاه در حضور امام حسن (ع)سخن نمي گفتند و به احترام ایشان ساکت مي نشستند؛ آری فرزندان اميرمؤمنان، حضرت علی (ع) اينگونه تربیت شده بودند.
هديه دادن، روشی برای جذب مردم و محبت آنها و همچنین روشی برای هدايت آنهاست. این شيوه تربيتي در قرآن نيز توصيه وذکر شده است و اهل بيت نيز ازاين روش استفاده مي کردند؛ به گونه ای که امام حسين (ع) درعمل به اين شيوه و در مقایسه با مردم روزگار خود، نسبت به همه برتري داشتند و به این ویژگی اخلاقی معروف بودند. هر کس به امام(ع) هدیه ای مي داد، ایشان، هديه اي بالاتر به او بر مي گرداندند و در توجیه این رفتار خود با استناد به آيه قرآن مي فرمودند:« وَإِذَا حُيِّيْتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّواْ بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُدُّوهَا؛ هر گاه کسي شما را احترام کرد، با هديه اي يا با رفتار نيکي متقابلاً به او احترام کنید و بهتر از آن را به او برگردانيد يا لااقل مثل آن را.» وقتي يکي از خدمتکاران حضرت، گلي را به ایشان هديه دادند، حضرت او را به خاطر اين رفتار، در راه خدا آزاد کردند و با این کار، عملاً مردم را به پايبندي به دستورات قرآن توصيه مي فرمودند. یا زمانی که پير زني در صحرا، گوسفندي را که تمام دارایی اش بود، براي آن حضرت وهمراهانش قرباني کرد، حضرت چند برابر آن را به پیرزن دادند و فرمودند:« آن گوسفند همه دارایي تو بود، پس سزاوار است که ما نيز درقبال این بخشش وهديه تو، تمام دارایي مان را بدهيم.»
براي ايجاد انقلاب و تحول اجتماعي، اولین شرط، داشتن رهبري شايسته و دومین شرط نیز برخورداری از نيروهاي وفادار و مطيع است؛ نيروهايي که در ايثار و پاکيزگي روح و اطاعت از رهبر و شناخت منزلت رهبر مشکلي نداشته باشند. امام حسين (ع) پس از شهادت برادرش امام حسن (ع)در فکر ايجاد اصلاح بود که مانع استقرار روش امويان بر جامعه اسلامي شود. بسیاری از نيروهاي مخلص وشيعه تا زمان آغاز حرکت امام حسين (ع) یا از دنيا رفته بودند و يا به دست امويان و معاويه کشته شده بودند. از اين رو امام(ع) در مدت زمانی اندک و در بين بني هاشم و برادران خود، شروع به تربیت و هدایت نیرو کردند. افرادی همچون زهير، حر بن يزيد رياحي و... از تأثير تربيت، نفوذ کلام ونگاه امام (ع) و شخصيت ایشان دگرگون شدند:
آنان که خاک را به نظر کيميا کنند *** آيا بود که گوشه چشمی به ما کنند؟
بنابراين تا روز عاشورا، امام (ع) لشکری منسجم، باوفا، شجاع، خودساخته و داراي معرفت ديني و توحيدي عميق تشکیل دادند و توانستند با این سپاه، اهداف خود را به نوعي مطرح کنند که تا ابد درس آموز ديگران باشند.
نهضت امام حسين (ع)، براي همه اقشار از کودک گرفته تا پير و ميانسال الگوست و هر کس به فراخور حال خود مي تواند از اين نهضت درس بگيرد و رفتار سپاه عاشورا را که هریک از افراد آن می توانند رهبري يک ملت را به عهده بگیرند، برای خود سرمشق قرار دهد.
از اين رو امام حسين (ع) تا ظهر روز عاشورا از افراد، اقوام وگروهاي مختلف ( در میان سپاه امام حسین (ع) ترک زبان، آفريقايي، ايراني و.... دیده می شد) لشکری منسجم تشکيل دادند که به کمک و رهبري حکيمانه آنها، توانستند تمام تحولات را به سود دين اسلام دگرگون کنند. امام (ع) حتی براي پس از شهادت خود نیز يارانی تربيت کردند که در استمرار انقلاب و ایجاد تحول، نقشی بزرگ به عهده داشتند. این یاران، بانوان حرم اهل بيت (ع)، همسران و خواهران امام(ع) وياران ایشان بودند که به رهبري امام سجاد (ع،) پس از شهادت امام حسين (ع) توانستند فرهنگ اسلام را زنده نگه دارند و پيام ایشان را که مکارم اخلاق انساني و کرامت انسان بود، تا به امروز در گوش انسان ها طنين انداز کنند.
همکار نفتی فاتح قله دماوند:
مشعل برای آنان که فارغ از هیاهوی زندگی های پرفرازونشیب به دامان طبیعت پناه می برند، کوهستان ویترین آرامش است و فقط کسانی که لحظات ناب صعود به ارتفاعات را تجربه کرده اند، می توانند عظمت خالق و زیبایی بی حد خلقت را توصیف کنند. ابوالفضل شیخ زاده، یکی از کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که آرامش خود و اعجاز طبیعت را در کوهستان یافته و معتقد است، پس از هر صعودی، با روحی جلا یافته به دامان زندگی شهری بازمی گردد. با وی که بتازگی صعود به قله دماوند را در شناسنامه حرفه ای کوهنوردی خود ثبت کرده است، گفت وگویی انجام داده ایم که می خوانید.
بستگی به تعریف شما از ورزشکار حرفه ای دارد. طبیعی است که برای صعود به قله دماوند، باید شرایط لازم فراهم شود. تمرینات آمادگی جسمانی و صعود به قلل مرتفع برای تمرین صعود به دماوند، تنها بخشی از تلاش برای فتح این قله شگفت انگیز است. با این توضیح که برای کوهنوردی تمرینات حرفه ای انجام می دهم؛ اما حرفه من، کوهنوردی نیست و تجهیزات و صعودهایم هم با هزینه شخصی تامین و انجام می شود.
کوهنوردی از جمله علایق شخصی من است. واقعیت این است که از ابتدا هم برای صعودهایم به دنبال حمایتی نبوده ام. من متولد کاشان هستم و از سال ها پیش به تمام کوه های اطراف کاشان به تنهایی صعود کرده ام . در چند سال گذشته هم با عضویت در یک باشگاه کوهنوردی در تهران، صعودهایم را هدفمندتر و جدی تر دنبال کردم و در آخرین گام هم موفق به فتح قله زیبای دماوند شدم.
بله؛ اما هزینه صعودهای خارجی بالاست و این در توان من نیست که با هزینه شخصی صعود خارجی داشته باشم؛ ولی امیدوارم شرایط به گونه ای فراهم شود که بتوانم با حمایت ها صعود خارجی هم داشته باشم.
من از سال 87 در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران استخدام شدم و هم اکنون نیز در واحد خدمات مهندسی این شرکت مشغول به کار هستم. شغل و کارم به طور ذاتی پراسترس و طاقت فرساست، از این رو باید یک فعالیت جنبی وجود داشته باشد تا توازن برقرار شود. به یقین تاثیرات کوهنوردی نه تنها در محیط کاری؛ بلکه بر زندگی شخص ام مشهود است.کوهنوردی دو ویژگی منحصربه فرد دارد؛ یکی بالا بردن صبر و تحمل و دیگری درک عظمت خداوند متعال. این ویژگی ها تاثیرات بسزایی بر زندگی و محیط کاری ام داشته است.
دماوند، مرتفع ترین قله ایران به شمار می رود، بنابراین صعود به این قله مستلزم تمرین و آمادگی پیش از صعود است. تیم ما برای این صعود چند قله با ارتفاع بیش از 3 و 4 هزار متری را فتح کرد تا برای صعود به قله 5671 متری دماوند مشکل هم هوایی و تنفسی نداشته باشیم. پس از صعودهای تمرینی، از سمت شمال شرق قله دماوند کار خود را آغاز کردیم و پس از 2 روز و دو شب توانستیم بر بلندای دماوند بایستیم.
ادبا و شاعران بسیاری در وصف عظمت دماوند نوشته اند و سروده اند؛ اما جلال و شکوه آن را فقط باید دید تا به معنای واقعی درک کنیم که گویی نوک قله دماوند به خدا نزدیک تر است؛هرچند عظمت دماوند از دور هم پیداست؛ اما زیبایی شگفت انگیز این قله فقط برای فاتحان آن قابل درک است.
3 تیم لیگ برتری بسکتبال مردان پالایش نفت آبادان، فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان و بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان، سرمربیان خود را برای حضور در فصل جدید مسابقات لیگ برتر شناختند. احمد پارو، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی پالایش نفت آبادان، دو سرمربی تیم های بسکتبال مردان و فوتسال بانوان را تغییر داد و قرارداد سرمربی تیم بسکتبال بانوان باشگاه خود را نیز تمدید کرد.
محمدرضا اسلامی در مسابقات فصل آینده لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران، هدایت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان را به عهده خواهد داشت. احمد پارو، رئیس امور ورزش و تربیت بدنی پالایش نفت آبادان، با تایید این خبر گفت: برای هدایت تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان چند گزینه مورد توجه بودند که پس از مذاکرات مثبت، اسلامی به عنوان سرمربی برگزیده شد. وی در ادامه گفت: اسلامی از مربیان صاحب سبک و خوب بسکتبال ایران است که می تواند تیم پالایش نفت را به روزهای اوج برگرداند. مدیر ورزش پالایش نفت آبادان گفت: تیم بسکتبال پالایش نفت، در آبادان محبوبیت خاصی دارد و امیدواریم با حمایت هواداران به نتایج دلخواه خود در فصل جدید دست یابیم. تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان که سابقه قهرمانی در لیگ برتر و سومی آسیا را تجربه کرده، فصل گذشته به مقام هفتمی لیگ برتر دست یافت.
تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، سرمربی جدید خود برای حضور قدرتمند در سوپر لیگ فوتسال زنان را شناخت. پالایش نفت آبادان که فصل گذشته در مرحله یک چهارم نهایی، مقابل مس رفسنجان حذف شد، به دنبال تقویت تیم برای حضور در فرمت جدید لیگ است. درهمین خصوص، با نظر رئیس باشگاه پالایش نفت آبادان، پریسا امامی که پیش از این سابقه پوشیدن لباس این تیم را به عنوان بازیکن داشته، همچنین به عنوان مدیر فنی پالایش فعالیت می کرده و سابقه مربیگری این تیم و ملی حفاری را در کارنامه کاری خود دارد، به عنوان سرمربی جدید آبادانی ها در فصل پیش روی لیگ برتر انتخاب شد تا جایگزین نرگس علوانی، سرمربی سابق این تیم باشد. پالایش نفت آبادان در فصل ۱۳۹۹-۱۴۰۰ قهرمان لیگ برتر فوتسال شد؛ اما فصل گذشته از رسیدن به نیمه نهایی بازماند. حال باید دید آیا امامی می تواند موفقیت های گذشته را تکرار کند یا نه؟ تیم پالایش نفت در هفته اول لیگ برتر فوتسال زنان، باید در دربی نفتی ها به مصاف ملی حفاری برود.
سرمربی بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان، تنها مربی بود که تغییر نکرد و کماکان سرمربی این تیم در لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران باقی ماند. رئیس امور ورزش و تربیت بدنی پالایش نفت آبادان، بعد از بررسی نتایج تیم بسکتبال بانوان در فصل گذشته به این نتیجه رسید که با سرمربی قبلی برای فصل جدید ادامه دهد. از این رو مدینه آلبوعلی، سرمربی تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان، بعد از توافق با رئیس امور ورزش و تربیت بدنی پالایش نفت آبادان، قراردادش را به مدت یک سال دیگر تمدید کرد تا برای فصل جدید، هدایت دختران بسکتبالیست آبادانی را به عهده داشته باشد. تیم پالایش نفت آبادان، فصل گذشته با هدایت این مربی بومی به مقام چهارم لیگ برتر بسکتبال بانوان باشگاه های ایران رسید.
افتخاری دیگرو بزرگ برای مربی وهمکار نفتی شاغل در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در مسابقات تکواندوی جهانی ثبت شد.
مسابقات تکواندوی نوجوانان جهان با حضور786 تکواندوکار از 91 کشور جهان به میزبانی بلغارستان در سالن «آرمتس» شهر صوفیه آغاز شد و پس از 6 روز رقابت، در نهایت با نایب قهرمانی تیم های ملی کشورمان در هر دو بخش دختران و پسران به پایان رسید.
در بخش پسران، تیم ملی نوجوانان ایران که با ۵ تکواندوکارعازم صوفیه شده بود، دست به کار بزرگی زد و با کسب 4 مدال طلا و 509 امتیاز با شایستگی عنوان نایب قهرمانی جهان را به خود اختصاص داد.
تیم ملی نوجوانان کشورمان با مربیگری و هدایت بهزاد خداداد از قهرمانان سابق جهان و المپیک که از همکاران نفتی شاغل در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران است، موفق شد به نایب قهرمانی جهان دست پیدا کند.
اولين برنامه صعود سراسری ادارات مركزي ستاد وزارت نفت، شركت ملي نفت ايران و شركت ها و واحدهاي تابعه آن به همت امور ورزش و هيأت كوهنوردی شركت ملي نفت ايران با استقبال گرم همکاران و واحدهای تابعه در روزهاي 5 و 6 مرداد 1401 انجام شد. در روز نخست، پیش از صعود به ارتقاعات آبعلی، نشست هم انديشي هم نوردان درمحل سالن بزرگ آبعلي برگزار و پس از سخنرانی رئيس هيأت كوهنوردي درباره اهميت برگزاري برنامه هاي مشترك و ارتقای جايگاه ورزش كوهنوردي در شركت ها، همچنین استفاده ازتجربيات و امكانات شركت ها براي اين مهم، جزئیات برنامه صعود ارائه شد.
درصبح روز دوم نیز با حضوریک گروه 70 نفری از جانبازان شرکت ملی نفت ایران، صعود به ارتقاعات از جاده سلامت مجتمع ورزشی تفریحی آبعلی آغاز شد و پس ازدو ساعت کوهپیمایی درارتفاعات، گروه ها براساس آمادگي فني و ميزان آشنایی به منطقه، با نظرمربيان به صعود خود پایان دادند.
سرمربی نفت مسجدسلیمان در گفت وگو با «مشعل»:
بعد از فصل سختی که با خوبی به پایان بردیم، با مدیران باشگاه صحبت کردم. شرایط کار را فراهم دیدم و از آنجا که خودم هم دوست داشتم در نفت بمانم، در نهایت با مدیران به توافق رسیدم و یک فصل دیگر در خدمت مردم خوب مسجدسلیمان هستم.
در مجموع شرایط خوبی داریم؛ البته یکسری مشکلات وجود دارد که باشگاه درصدد حل آنهاست. مطابق با توانایی هایمان، بازیکنان خوبی جذب کردیم؛ البته تعدادی هم از جمع ما جدا شدند. یک اردوی خوب در تهران برگزار کردیم که باید بگویم با توجه به شرایط سابق، همه چیز خوب است.
با صراحت اعلام می کنم که از باشگاه درخواست کردم با بازیکنان بومی رده سنی امید و زیر ۲۳ سال که در لیگ دو کشور بازی کرده اند یا بازیکن رده امید که توانسته اند در لیگ برتر امیدهای کشور بازی کنند، بدون تست گیری قرارداد امضا کند. بازیکنانی هم که چنین شرایطی ندارند، طبق قولی که دادیم، بعد از بازگشت به مسجدسلیمان از آنها تست می گیریم تا بازیکنان شایسته پوشیدن پیراهن تیم نفت به جمع ما اضافه شوند. من به جوانان ایمان دارم و مطمئن هستم که با آنان می توان کارهای بزرگ انجام داد.
نه منظور من این نبود که اصلا بازیکن باتجربه نداشته باشیم و یا اینکه من اعتقاد نداشته باشم. در تیم من، بازیکن باتجربه هم حضور دارد. ما سعی کردیم با حداقل اشتباه، کارمان را نسبت به جذب بازیکنان مورد نیاز پیش ببریم. در کنار یک بازیکن باتجربه سعی کردیم یک بازیکن جوان و مستعد را جذب کنیم. شرایط باشگاه از نظر ساختاری و مالی زیاد خوب نیست؛ اما طی صحبت هایی که با مدیرعامل و هیات مدیره داشتیم، قرار شد که بتوانیم در این زمینه قوی تر عمل کنیم تا به سمتی برویم که بازیکن برای آمدن به مسجدسلیمان دغدغه اسکان، زمین تمرین و... نداشته باشد. بارها گفته ام و اعتقادم این است که تیم باید در منطقه و فرهنگی که به آن تعلق دارد، بازیکن جذب کند و تمرین داشته باشد.
بله، اولویت من بازیکن بومی و بااستعداد و بعد تمرین و بازی در همان شهر است. عقیده دارم باید تیم در مسجدسلیمان ، تمرین کند؛ اما همانطور که همه می دانند، ما در شهر مسجدسلیمان، زمین تمرین مناسبی نداریم و باید در استادیوم محل میزبانی از تیم ها، تمرین کنیم که این مسأله، ما را در جریان مسابقات با مشکل مواجه می کند؛ اما سعی مان بر آن است تا جایی که امکان داشته باشد، از ظرفیت خوب مسجدسلیمان استفاده کنیم. متاسفانه این دغدغه هر ساله است که امیدوارم مسؤولان، بویژه مسؤولان شرکت نفت با ایجاد ساختار مناسب، این دغدغه را رفع کنند. وزارت نفت، جزو وزارتخانه های خوب کشورمان است و امیدوارم نگاه ویژه ای به مسجدسلیمان داشته باشند تا از امتیاز میزبانی مان به صورت 100 درصدی استفاده کنیم؛ البته قول داده اند که فرودگاه شهر تا آبان ماه آماده خواهد شد که خبر خوبی است و می تواند به میزبانی خوب ما کمک کند.
قرعه کشی بد نبود؛ اما اینکه در هفته اول یا چند بازی ابتدایی با چه تیم هایی بازی کنیم، برای من فرقی نمی کند. بالاخره باید با همه تیم ها بازی کنیم. مهم این است که با قدرت و با برنامه به مصاف حریفان برویم.
مس کرمان تیم خوبی است. درست است که این تیم از لیگ یک به لیگ برتر آمده؛ اما تیم استخوان داری است که سابقه حضور در لیگ برتر را دارد. ما در مسجدسلیمان، میزبان این تیم هستیم و باید در شروع کار هر 3 امتیاز بازی را بگیریم. به دنبال برد و کسب 3 امتیاز در این بازی هستیم و نخستین برد در شروع لیگ به ما خیلی کمک خواهد کرد.
از الان نمی توان در خصوص جایگاه حرف زد. باید وارد مسابقات شویم تا تیم ها را آنالیز و سپس در مورد جایگاهمان صحبت کنیم؛ البته سعی داریم از همین ابتدا پرقدرت شروع کنیم تا با کسب امتیازات لازم، در انتهای فصل کارمان به اما و اگر کشیده نشود. من و شاگردانم به دنبال این هستیم که فصل خوبی را پشت سر بگذاریم.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان برخلاف سال های گذشته که در بلاتکلیفی برای حضور در لیگ برتر به سر می برد، برای لیگ بیست و دوم با یک مدیریت صحیح، روند خوبی را در پیش گرفته است.
نفتی های مسجدسلیمان در فصول گذشته با کوله باری از مشکلات، مدیریت ناصحیح و در نهایت دقیقه نودی، آماده حضور در لیگ برتر می شدند؛ موضوعی که دود آن به چشم مردم مسجدسلیمان می رفت و لیگ را با استرس فراوان آغاز می کردند؛ لیگی توام با مشکل مالی بازیکنان به دلیل عدم دریافتی، نتایج ضعیف و ماندن های با اما و اگر در لیگ برتر!
اما لیگ بیست و دوم برای نفت طور دیگری رقم خورده است؛ اگرچه بعد از پایان لیگ فصل گذشته، هدایت یزدی از مدیرعاملی این باشگاه استعفا و جدایی او نگرانی مردم این شهر را که اعتقاد بسیاری به مدیریت درست او دارند، بیشتر کرد؛ ولی مسؤولان نفتی دست روی دست نگذاشتند تا فصول سخت و توام با نابسامانی گذشته برای این تیم پرطرفدار تکرار شود؛ آنها در اولین گام برای شکل گیری تیم، با مهاجری تمدید قرارداد کردند، سپس یزدی را به راس باشگاه برگرداندند.
باشگاه نفت مسجدسلیمان نیز با یک کار تیمی خوب، موفق شد خیلی زود وارد بازار نقل و انتقالات شود و به اردو برود؛ موضوعی که فصل های گذشته برای نفت معنا و مفهومی نداشت و این تیم، تنها بازیکن از دست می داد و در امر جذب بازیکن آن هم به موقع، حرکتی بسیار آهسته داشت؛ آنقدر آهسته که به ته مانده های بازار می رسید و از روی اجبار، اقدام به خرید بازیکنان دسته چندمی می کرد.
اما امسال نفتی ها با تیمی منسجم که متشکل از بازیکنان باتجربه و جوان است، پا به لیگ بیست و دوم می گذارند، هرچند هنوز مشکلات سابق مثل نبود بودجه لازم و امکانات مناسب اعم از زمین تمرین در شهر مسجدسلیمان پابرجاست؛ اما همت مدیریت باشگاه و انگیزه ای که در این تیم برای شروع فصلی خوب وجود دارد، به نظر می رسد این تیم در حال حاضر در ساحلی امن و آرام قرار گرفته و نگاه ویژه مدیران نفتی در مهیا کردن شرایط بهتر برای تیم نفت که در شرایط فعلی شهر مسجدسلیمان که از خیلی از نبودن ها و نداشتن ها رنج می برند، می تواند مرهمی بر دردهایشان باشد.
تیم نفت امسال برخلاف دیگر تیم های لیگ برتری خوزستان، بازیکنان و استعدادهای خوزستانی را ویژه دیده است. این باشگاه در حال حاضر مسلم مجدمی، مجتبی مقتدایی، علیرضا دغاغله، عقیل کعبی، حسین شنانی، علی کیانی فر، سینا بختیاری نسب، حسین فیض، حسین گودرزی و علیرضا منظمی از بازیکنان خوزستانی را در اختیار دارد و حتی قرار است تعدادی از بازیکنان جوانان، امید و زیر۲۳ سال مسجدسلیمانی نیز به این جمع اضافه شوند. این یعنی باشگاه نفت برای احیا و پرورش بازیکنان و استعدادهای خوزستانی نیز برخلاف فصل های گذشته برنامه دارد.
روند خوبی که نفت مسجدسلیمان پیش از حضور در لیگ برتر در پیش گرفته، می تواند نویدبخش روزهای توام با موفقیت این تیم در لیگ بیست و دوم باشد؛ البته به شرطی که مدیران ورزش نفتی هم بیش از پیش پای کار بیایند و مسؤولان باشگاه را همراهی کنند.
تیم ملی حفاری در دور رفت لیگ برتر پاورلیفتینگ کشور در جایگاه اول قرار گرفت.
مسابقات دور رفت گروه (ب) لیگ برتر پاورلیفتینگ کشور در تهران برگزار شد. ٥ تیم در این گروه در ٨ دسته وزنی به میزبانی تیم پیک سلامتی صبا در تهران با هم به رقابت پرداختند که تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری ایران با ٨١ امتیاز با گذشتن از سد حریفانش موفق شد صدرنشین شود.
دیگر رقبای حفاری در گروه (ب)، تیم های پیک سلامتی صبا (قوی ترین مردان) با ٧٢ امتیاز، دانشگاه آزاد اسلامى فارس با ٦٩ امتیاز، اطلس سمنان با ٤٢ امتیاز و اکوان چالوس با ٣٣ امتیاز به ترتیب صاحب عناوین دوم تا پنجم مرحله رفت دومین دوره رقابت های لیگ برتر پاورلیفتینگ باشگاه های کشور شدند.
مسابقات دور برگشت این گروه ٣ شهریور امسال، به میزبانی سمنان برگزار خواهد شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات