سرمایهگذاریهای داخلی در حوزههای نفت و گاز ادامه مییابد
پیام وزیر نفت به مناسبت روز بازگشت آزادگان به میهن اسلامی
فــــــاز 14 ،نقطه پایان توسعه خشکی در پارس جنوبی
تعمیرات اساسی در گرمای آتشین جنوب
آغاز فصلی نــو از مدیریت داراییهای فیزیکی در صنعت گاز
برنامه ریزی برای بازآرایی سمت های سازمانی Hse
توسعه پروژههای اکتشافی بـا کاوشگر دریایی خلیج فارس
کارکنان داستان های زیبایی از نجات حیوانات دارند
نفت و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری تفاهمنامه امضا کردند
امضای ۳ تفاهمنامه برای همکاری با دانشبنیانها
تزریق لطافت موسیقی به صنعت گاز
رئیس سازمان برنامه و بودجه:
رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه رویکرد دولت سیزدهم بهبود شاخص های کلان از جمله رشد اقتصادی است، گفت: انعقاد قرارداد ۲۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری داخلی در حوزه های نفت و گاز انجام شده و ۱۰ میلیارد دلار دیگر نیز به زودی به نتیجه خواهد رسید.
سیدمسعود میرکاظمی با بیان اینکه در هفت سال گذشته، ۲۷۰۰ هزار میلیارد تومان مصارف کشور بوده، اما خروجی مؤثری برای مردم نداشته است، گفت: وقتی شاخص های کلان اقتصادی در چند سال گذشته را نگاه می کنیم، می بینم که حتی عقب رفت داشته ایم و اقتصاد کوچک تر شده و نرخ رشد سرمایه گذاری به منفی چهار و شش دهم درصد تنزل یافته و رشد اقتصادی چهار دهم درصد بوده است.
وی افزود: هنر این است که منابع خلق و کار انجام شود، اما هم اکنون همه متکی به منابع خزانه هستند. در حالی که آنقدر منابع در کشور هست که بتوانیم پروژه های بزرگ را خودمان انجام دهیم. در یک ماه گذشته در سازمان برنامه و بودجه کشور کارگروه ها و کنسرسیوم های مختلف تشکیل شده و برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان، ۷ میلیارد دلار قرارداد امضا کردیم، همچنین برای احداث دو پروژه پتروپالایشگاه، ۱۹ میلیارد دلار تفاهم نامه امضا کردیم و در حال آماده سازی حدود ۱۰ میلیارد دلار دیگر پروژه هستیم، بنابراین لازم است برای خلق منابع از روش های مختلف، خلاقیت و ابتکار استفاده کرد، وگرنه با منابع کنونی دولتی، امکان حرکت جدید وجود ندارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: در کشور، دارایی های ارزشمندی از جمله مردم و بخش خصوصی داریم که باید از طریق تشکیل کنسرسیوم و مشارکت در تأمین منابع پروژه ها، رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال را به صورت جدی موردتوجه قرار دهیم. پس لازم است برای هریک از این مؤلفه های مهم در استان ها برنامه وجود داشته باشد و بر اساس استعدادها و ظرفیت های منطقه، کار تعریف و به صورت منظم و جدی رصد شود و در شورای برنامه ریزی و توسعه استان، همچنین نشست های مختلف دیگر، نتایج را از متولیان امر پیگیری کنید.
میرکاظمی اظهار کرد: هم اکنون میانگین عمر پروژه ها در کشور ۱۷ سال است که پیش بینی می شود با این روند تأمین منابع مالی به ۴۰ سال برسد، ما در تلاش هستیم محوریت بیشتری به استان ها داده شود و مطمئن هستیم که نظارت بر پروژه ها از سوی استان ها بهتر انجام خواهد شد و معتقدیم هرچه استان ها فعال تر باشند، کار بهتر انجام خواهد شد.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در نشست با مسئولان وزارت نفت از تعیین تکلیف موضوع قیر حواله ای برای سال ۱۴۰۱ خبر داد. علی نیکزاد در تشریح نشست روز دوشنبه (۲۴ مردادماه) با مسئولان وزارت نفت درباره تعیین تکلیف قیر حواله ای به خبرنگاران گفت: برای تعیین تکلیف قیر حواله ای نشستی با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و معاونان وی، رئیس کمیسیون عمران مجلس و تعدادی از نمایندگان برگزار شد که بر اساس نامه ای که از دیوان محاسبات به وزارت نفت ارسال شده بود، باید این موضوع تعیین تکلیف شود. وی افزود: بر این اساس باید تا شهریورماه ۱۴۰۱ به میزان ۱۵ هزار میلیارد تومان وکیوم باتوم طبق قانون برای دستگاه های اجرایی ذیل قانون بودجه سال ۱۴۰۱ داده می شد، در این نشست مقرر شد تا شهریورماه امسال برای مانده قیرهای حواله ای که صادر شده، توسط وزارت نفت اقدام شود.
نایب رئیس مجلس اظهار کرد: انتظار می رود دستگاه های اجرایی ذیل قانون بودجه سال ۱۴۰۱ همچون وزارت راه و شهرسازی، سازمان راهداری، حمل ونقل جاده ای کشور و سازمان شهرداری ها و دهیاری ها و دیگر دستگاه های اجرایی برای این امر زمان ویژه ای در نظر گیرند و قیر حواله ای را پیش از پایان فصل کاری به آسفالت، در محلی که وظیفه سازمانی دارند، تبدیل کنند.
در نشست فوق العاده مجمع تشخیص مصلحت نظام
موضوع و نقش صندوق توسعه ملی در برنامه هفتم توسعه طی نشست فوق العاده مجمع تشخیص مصلحت نظام به بحث گذاشته و مواردی از آن ازسوی اعضای مجمع تصویب شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مجمع تشخیص مصلحت نظام، این مجمع در نشست روز شنبه (۲۲ مردادماه) که به ریاست صادق آملی لاریجانی و با حضور رؤسای قوای مقننه و قضائیه، دبیر و اعضای مجمع برگزار شد به بحث و بررسی درباره بندهای مربوط به تولید انرژی های تجدیدپذیر و همچنین سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه پرداخت.
اعضای مجمع در بند الحاقی مربوط به تولید انرژی های تجدیدپذیر و نوین پیشنهادی به کمیسیون مشترک، رفع موانع و ایجاد ساز و کار مناسب به منظور افزایش هزار مگاواتی تولید انرژی های تجدیدپذیر و نو در طول سال های برنامه با مشارکت بخش خصوصی و عمومی را تصویب کردند.
در این نشست که با حضور معاونان وزارت نفت و نیرو، رئیس سازمان برنامه و بودجه، رؤسای کمیسیون های برنامه و بودجه و اقتصاد و رئیس مرکز پژوهش های مجلس و معاون صندوق توسعه ملی برگزار شد، موضوع و نقش صندوق توسعه ملی در برنامه هفتم به بحث گذاشته و مواردی از آن تصویب شد.
در این مصوبه آمده است: در تحقق سیاست تغییر نگاه به نفت و گاز و درآمدهای حاصل از آن از منبع تأمین بودجه عمومی به منابع و سرمایه های زاینده اقتصادی، اساسنامه صندوق توسعه ملی با اعمال اصلاحات زیر تنفیذ می شود:
واریز سالانه ۴۲ درصد از عواید حاصل از صادرات نقدی و تهاتری نفت خام، میعانات گاز و خالص صادرات گاز به صندوق توسعه ملی و افزایش ۲ واحد درصد سالانه آن، همچنین در این نشست افزایش و تقویت منابع صندوق توسعه ملی از طریق سرمایه گذاری در داخل و خارج کشور تصویب و ادامه بررسی این بند به نشست آینده مجمع موکول شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: معتقدیم لغو تحریم های ظالمانه نه تنها به نفع دولت و ملت ایران، بلکه به نفع منطقه و اقتصاد جهانی است و در حوزه تأمین انرژی نیز به سود کشورهای اروپایی خواهد بود.
ناصر کنعانی در نشست خبری روز دوشنبه (۲۴ مردادماه) درباره جایگزینی ایران در زمینه بحران انرژی در بازارهای اروپا بعد از جنگ اوکراین گفت: جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد که در سایه بحران انرژی که در جهان شکل گرفته است بتواند بخشی از نیازهای حیاتی و اساسی جهان را در حوزه انرژی بر مبنای شرایط موجود و حتی در سایه تحریم تأمین کند.
وی افزود: همکاری ها و معاملات نفتی ایران با طرف های مختلف در حوزه منطقه ای و بین المللی ادامه دارد. لغو تحریم های ظالمانه و یکجانبه می تواند کمک کند جمهوری اسلامی ایران بیش از گذشته در تأمین انرژی مورد نیاز دنیا نقش ایفا کند. این به همت و اراده طرف های گفت وگو در برجام و مشخصاً دولت آمریکا بستگی دارد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از تلاش دولت در خنثی سازی تحریم از طریق دیپلماسی اقتصادی به ویژه در حوزه انرژی با همسایگان قدردانی کرد و گفت: ملاک مجلس در رویارویی با مذاکرات هسته ای لغو کامل تحریم ها و انتفاع اقتصادی مردم ایران است.
مالک شریعتی نیاسر در نشست علنی روز یکشنبه (۲۳ مردادماه) مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی گفت: در بحث مذاکرات و لغو تحریم ها باید بگویم نخست از تلاش دولت در خنثی سازی تحریم از طریق دیپلماسی اقتصادی به ویژه در حوزه انرژی با همسایگان قدردانی می کنم، ثانیا تأکید می شود که ملاک مجلس در مواجهه با گزارش دولت و مذاکرات هسته ای، لغو کامل تحریم ها و انتفاع اقتصادی برای مردم ایران است.
وی افزود: طبق ماده (۷) قانون اقدام راهبردی، دولت باید گزارش تحریم های لغوشده را به مجلس ارائه کند تا در کمیسیون های انرژی و امنیت ملی ارزیابی شود و مجلس تصمیم بگیرد این ارزیابی دقیق، جدی و منطبق با منافع اقتصادی مردم خواهد بود یا خیر.
سفیر کوبا در تهران از کمک ایران به مهار حریق در مخازن نفت این کشور خبر داد و از همکاری وزارت نفت در این عملیات قدردانی کرد. آلبرتو گونزالس کاسالس روز سه شنبه (۲۵ مردادماه) در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه پنجم ماه اوت (۱۴ مردادماه) تأسیسات نفتی کوبا در شهر ماتانزاس دچار حریق شد، اظهار کرد: این آتش سوزی بسیار گسترده در مخازن نفت این کشور چند انفجار پیایی را در پی داشت. وی با بیان اینکه به دلیل انفجار در این تأسیسات متأسفانه دو نفر جان خود را از دست دادند و بیش از ۱۰۰ نفر زخمی و چند نفر هم ناپدید شدند، افزود: متأسفانه این حادثه روی محیط زیست هم تأثیر گذاشته است. سفیر کوبا در تهران با یادآوری اینکه همزمان با وقوع این حادثه کشورهای ایران، مکزیک و ونزوئلا برای کمک به مهار آتش سوزی اعلام آمادگی کردند، تصریح کرد: ایران تجربه زیادی در مهار آتش تأسیسات نفتی از جمله خاموش کردن چاه های نفت کویت دارد و از این رو ایران گروهی از متخصصان خود را برای کمک به مهار آتش به کوبا اعزام کرده است. گونزالس کاسالس از جمهوری اسلامی ایران، وزارت نفت، جواد اوجی، وزیر نفت، بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جمعیت هلال احمر و مردم ایران که همیشه در شرایط سخت کنار مردم کوبا ایستادند، قدردانی کرد. متخصصان ایرانی حاضر در کوبا به ریاست مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت اکنون در حال بازرسی ایمنی تأسیسات و ارائه گزارش درباره نواقص و راهکارهای ارتقای ایمنی و حفاظت از حریق (فعال و غیرفعال) در تأسیسات هستند و بسته پیشنهادی را برای ارائه به مقام های نفتی به منظور انتقال متخصصان کوبایی به کشور و آموزش آنها در مراکز آموزشی ویژه ایمنی و اطفای حریق و دوره های تخصصی تربیت فرمانده میدان آماده کرده است. ماتانزاس مهم ترین بندر کوبا برای واردات نفت و دیگر حامل های انرژی است، نفت خام سنگین کوبا، نفت کوره و گازوئیل ذخیره شده در این شهر به صورت عمده برای تولید برق در جزیره استفاده می شود.
بورس انرژی ایران شاهد عرضه ۳ هزار تن گاز مایع برای صادرات و بیش از ۱۰ هزار تن میعانات گازی برای مصرف داخلی بود. این بورس، روز یکشنبه (۲۳ مرداد) میزبان عرضه حدود ۲۹ هزار و ۹۸۵ تن انواع فرآورده های هیدروکربوری بود. در این روز همچنین ۳ هزار تن گاز مایع برای صادرات و بیش از ۱۰ هزار تن میعانات گازی برای مصرف داخلی عرضه شد. رینگ داخلی بورس انرژی ایران نیز شاهد عرضه اکستراکت سنگین DAE40 عمده شرکت نفت ایرانول، آیزوریسایکل پالایش نفت شیراز، ته مانده برج تقطیر شرکت نفت ستاره خلیج فارس، ته ماند برج تقطیر (اتمسفریک) عمده پالایش نفت کرمانشاه، حلال ۴۰۲ پالایش نفت بندرعباس، حلال ۵۰۲ و رافینت پتروشیمی بیستون و میعانات گازی مجتمع گاز پارس جنوبی بود. در رینگ بین الملل نیز رافینت پتروشیمی بیستون و گاز مایع پالایش گاز فجر جم عرضه شد. بورس انرژی ایران روز شنبه (۲۲ مرداد) شاهد معامله ۶ هزار و ۳۷۹ تن فرآورده هیدروکربوری به ارزش ۸۸۳ میلیارد و ۵۷۱ میلیون و ۴۶۴ هزار ریال بود. در این روز فرآورده های آیزوفید پالایش نفت تبریز، ته ماند برج تقطیر (اتمسفریک) عمده و نفتای سبک پالایش نفت کرمانشاه و حلال ۴۰۰، حلال ۴۰۲ و حلال ۴۱۰ پالایش نفت اصفهان در رینگ داخلی معامله شدند.
وزیر نفت در پیامی ضمن تبریک بازگشت با عزّت آزادگان به آغوش میهن اسلامی نوشت: «سالروز بازگشت پیروزمندانه این رزمندگان عرصه های جهاد و مقاومت، از خاطر مردم ایران پاک نخواهد شد.»
به گزارش شانا، متن پیام جواد اوجی به مناسبت روز بازگشت آزادگان به میهن اسلامی به شرح زیر است: «آزادگان را می توان از جمله شایسته ترین مصداق های «… الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا …» به شمار آورد. ۲۶ مرداد ۱۳۶۹، روزی تاریخی در تقویم جمهوری اسلامی ایران به شمار می آید؛ روزی که اسوه های ایثار و مقاومت، دلاورمردان و پایدار زنان سرافراز و آزاده، پس از سال ها ایستادگی و پایداری در دشوارترین شرایط اسارتگاه های دشمن، با افتخار به میهن اسلامی ایران بازگشتند. بازگشت با عزّت آزادگان مقاوم به آغوش میهن اسلامی، جلوه ای دیگر از پیروزی جبهه حق در نبردی بود که به ایران انقلابی تحمیل شده بود و به یقین، سالروز بازگشت پیروزمندانه این رزمندگان عرصه های جهاد و مقاومت، از خاطر مردم ایران پاک نخواهد شد.
بنده ضمن قدردانی از همه آزادگان غیور، این روز را به همکاران آزاده در سراسر صنعت نفت و خانواده های صبور و مقاوم آنان تهنیت می گویم و برای همه مردان و زنان آزاده ای که با شجاعت و شهامت خویش، ۲۶ مرداد ماه را به روز استقامت و پایداری در تاریخ ایران بدل کردند، سلامت و سعادت مسألت دارم.»
با حضور اوجی و وزیر تجارت و کار موریس
راه های همکاری ایران و جمهوری موریس در بخش انرژی در دیدار وزیر نفت با وزیر تجارت و کار این کشور بررسی شد. به گزارش شانا، احمد اسدزاده ، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت درباره محور دیدار روز دوشنبه، (۲۴ مردادماه) جواد اوجی با «سودش ساتکام کالیچورن»، وزیر تجارت و کار جزایر موریس و هیأت همراه با مثبت ارزیابی کردن این دیدار اظهار کرد: در این دیدار ظرفیت های همکاری دو طرف در بخش انرژی بررسی شده است. وی از جمهوری موریس به عنوان وارد کننده محصولات نفتی و پتروشیمی نام برد و اظهار کرد: ایران در این زمینه می تواند با این کشور همکاری داشته باشد.
گروه فنی و تخصصی ایران برای کمک به خاموش کردن آتش مخازن نفتی به کوبا اعزام شد
همسو با اهداف فعال سازی دیپلماسی انرژی از سوی وزارت نفت ایران، پس از وقوع حریق گسترده در تأسیسات نفتی کشور کوبا ناشی از صاعقه، گروهی از متخصصان ایرانی برای کمک به این کشور اعزام شدند.
به گزارش شانا، پس از برخورد صاعقه به تأسیسات بزرگ ذخیره سازی و نگهداری نفت خام در شهر ماتانزاس کشور کوبا و وقوع چهار انفجار پیاپی که منجر به آسیب دیدگی بیش از ۵۰ نفر شد، جواد اوجی، وزیر نفت ایران، با توجه به درخواست این کشور برای کمک به مهار آتش در مخازن کوبا دستور داد. بر همین اساس در گام نخست، مظاهر انصاری، مدیرکل بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) وزارت نفت با حضور آلبرتو گونزالس کاسالس، سفیر کوبا در تهران طی تماس ویدیوکنفرانسی با گروه اطفای حریق، مقام های نفتی کوبا و معاون وزیر نفت کوبا، راهنمایی های کلیدی درباره بایدها و نبایدهای مهار حریق مخازن به گروه عملیات منتقل و در نتیجه انتقال تجربه از تکرار اشتباهات در روند اطفای حریق جلوگیری شد. در گام بعدی به دستور وزیر نفت گروهی از افراد متخصص و باتجربه، به ریاست مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت، به کوبا اعزام شدند. هدف نخست این گروه انتقال تجربه ها و آموزش های اطفای حریق و مقابله با آتش سوزی مخازن و آموزش کارشناسان کوبایی برای مقابله با آتش سوزی های مخازن و مهار آن است، این آموزش ها به کوبایی ها کمک می کند که در آینده نیز بتوانند برای مقابله با چنین مواردی آمادگی داشته باشند. به عنوان هدف دوم، بازدید از تأسیسات نفتی کوبا و ممیزی و ارزیابی ریسک تأسیسات در دستور کار این گروه است تا وضع ایمنی این تأسیسات ارزیابی و اصلاحات مورد نیاز به کارشناسان کوبایی منتقل شود. گروه اعزامی همچنین قرار است با مقام های نفتی کوبا دیدارهایی داشته باشد، همچنین تجهیزات مورد نیاز برای مهار آتش از جمله دستگاه فوم ساز، لباس های آتش نشانی و ضد اسید، دستگاه تنفس و موارد دیگر در حد مقدور به این کشور ارسال شد.
آیین گرامیداشت ورود آزادگان سرافراز به میهن اسلامی با حضور معاونان وزیر نفت برگزار شد
مراسم گرامیداشت سالروز ورود آزادگان سرافراز به میهن اسلامی با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت، مدیران، روسا، کارکنان و برخی از آزادگان صنعت نفت برگزار شد.
معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این آیین که روز چهارشنبه (۲۶ مردادماه) برگزار شد، گفت: آزادگان، عزیز آزموده ترین و با غیرت ترین فرزندان انقلاب هستند. محسن خجسته مهر با بیان اینکه ۲۶ مرداد، روزی بزرگ است، افزود: این روز بزرگ با ایام اسارت آل الله همزمان شده و آن را ارزشمندتر کرده است. به گفته مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، شاید این فرصتی مغتنم است برای اینکه عمیقا احساس کنیم که آزادگان ما از جنس اسرای کربلا هستند.
وی ادامه داد: آزادگان که روز آنان را گرامی می داریم، ممکن است روزی اسیر میله های زندان و در اسارت دشنه های دژخیمان درآمده باشند؛ اما هرگز به اسارت تن و دنیا در نیامده اند.
آزادگان، سفیران انقلاب هستند
معاون وزیر نفت با بیان اینکه خون و ارسال پیام، دو چهره واقعه کربلا بوده است، گفت: حضرت زینب (س) مشقت ها را در اسارت بر خود هموار کردند تا پیام واقعه کربلا را به عنوان ماموریت بزرگی که به عهده داشتند، ارسال کنند.
خجسته مهر ادامه داد: ما می توانیم بگوییم که آزادگان، ماموریتی بزرگ داشتند. چه کسی می توانست بهتر از آزادگان به دل دشمن برود و پیام انقلاب را ترویج کند؛ آیا ما می توانیم با اراده خود در جایی حضور یابیم که دشمن انقلاب اسلامی است؟
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: با توجه به بزرگ و ایده آل بودن رسالت آزادگان، با بازگشت آنان انقلاب دوباره زنده و بیمه شد.
وی اظهار کرد: امیدوارم بتوانیم در کنار آنان، آزاده بمانیم و به وظایف خود عمل کنیم. ماموریت های سنگینی در همه عرصه ها به عهده داریم که از جنس آزادگی است. کارکنان صنعت نفت باید بتوانند در این جبهه و جهاد اقتصادی، آزاده بمانند و کار و عملکرد آزادگان را منتشر کنند. معاون وزیر نفت گفت: در کنار ماموریت های سختی که در وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران وجود دارد، فضای اسلامی نیز حاکم است.
شهید تندگویان از جنس آزادگی است
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه صنعت نفت مفتخر بوده که از خانواده اصیل آزادگان است، گفت: پیشانی وزارت نفت، مزین به نامی است از جنس آزادگی و آن هم شهید والامقام تندگویان است.
خجسته مهر افزود: وزیرمان یک آزاده بوده و درصد قابل توجهی از کارکنانمان نیز ایثارگر، جانباز و رزمنده هستند.
وی با بیان اینکه امیدوارم همواره با آزادگی، آزاده بمانیم، اظهار کرد: به همکارانم در حوزه منابع انسانی تاکید کرده ام که از هیچ کوششی برای اجرای حداقل وظیفه خود مضایقه نکنند و فراتر از دستورالعمل ها به آزادگان احترام ویژه بگذارند. معاون وزیر نفت با بیان اینکه افتخار می کنم در این جمع حضور دارم، گفت: از همه عزیزانی که این آیین را برگزار کردند، قدردانی می کنم. نام آزادگان را بلند صدا زدن خود آزادگی است.
صنعت نفت یک بنیاد شهید است
در ادامه این مراسم، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت گفت: صنعت نفت با توجه به آمار بالای شهدا و ایثارگران، خود یک بنیاد شهید است و در قامت مدیر منابع انسانی خادم این عزیزان هستم.
مهدی علی مددی افزود: شهید تندگویان در کمتر از ۳ ماه، ۴۰ بار از مناطق عملیاتی و پالایشگاه آبادان بازدید کرد. این موضوع به ما درس می دهد و وظیفه ما را سنگین تر می کند. امیدواریم از روش این شهید والامقام استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه شهدا حاضر و ناظر بر اعمال، کردار و رفتار ما هستند، اظهار کرد: در حوزه قانون جذب فرزندان ایثارگر کار سختی پیش رو داشتیم. برای اجرای قانون در شروع دولت سیزدهم، چند مانع بزرگ وجود داشت. ابتدا باید زیرساخت ها را آماده می کردیم تا بتوانیم قانون را اجرا کنیم.
علی مددی یادآور شد: نبود اطلاعات کافی در حوزه مشمولان بند «د» از دیگر مشکلات اجرای این طرح بود.
وی با بیان اینکه وزیر نفت در این حوزه دغدغه داشت، اظهار کرد: با طراحی سیستمی از سوی یکی از جوانان کشور که هم اکنون با عنوان سامانه ایثار در دسترس قرار دارد و تعریف ۶۰۰ یوزر، در مدت یک ماه توانستیم آمار ایثارگران شاغل به صورت پیمانکاری در همه پیمان های صنعت نفت را جمع آوری کنیم.
علی مددی ادامه داد: پس از آن در جلسه با وزیر نفت اعلام کردیم که می توانیم این طرح را اجرا کنیم. براین اساس با هماهنگی سازمان اداری و استخدامی کشور، دستورالعمل را تنظیم و سمت ها ایجاد شد که اجرای این کار به برکت خون شهدا بود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت با بیان اینکه در حوزه ایثارگران شاغل نیز دغدغه ای وجود داشت، یادآور شد: در شرایط سختی دولت را تحویل گرفتیم؛ چراکه بر اثر سوء مدیریت، برخی از آیتم های این عزیزان حذف شده بود.
به گفته وی، در جلساتی که با حضور این عزیزان داشتیم، صحبت ها و مطالبات به حق و در چارچوب قانون آنان را شنیدیم و پس از برگزاری جلسات کارشناسی، راهکارهای خوبی تعریف کردیم و با همراهی وزیر نفت و مدیران عامل ۴ شرکت اصلی، شرایط به قبل بازگشت و امیدواری در آنان ایجاد شد.
قدردانی از آزادگان، روایت خاطرات دوران اسارت از سوی فرمانده بسیج پژوهشگاه صنعت نفت و فرزند یکی از شهدا و اجرای گروه تواشیح ابناء الحسن، از دیگر برنامه های این آیین بود. حاضران در این مراسم، همچنین با حضور در مقبره الشهدای وزارت نفت، یاد و خاطره شهدا را گرامی داشتند و با آنان تجدید بیعت کردند.
پازل 28 تکه قطب انرژی در دولت سیزدهم تکمیل می شود
مشعل وزارت نفت دولت سیزدهم تمرکز بر توسعه میدان گازی پارس جنوبی، اتخاذ تمهیدات لازم و استفاده از تمام ظرفیت های موجود را برای افزایش تولید گاز غنی از این میدان مشترک در دستور کار قرار داده است، ضمن آنکه با بهره برداری از فازهای میدان گازی پارس جنوبی، تولید گاز غنی ایران از قطر، با وجود سهم دو برابری این کشور از این میدان گازی مشترک، پیشی گرفته است. در همین زمینه با بسیج تمام امکانات، فاز 14 به عنوان یکی از بخش های باقی مانده، روندی رو به پیشرفت را طی می کند.
فاز 14 پارس جنوبی که از ابتدا تا امروز فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته، قرار است تا پایان امسال مراحل مهمی از پیشرفت را پیش رو داشته باشد. جواد اوجی، وزیر نفت، اوایل مردادماه امسال در دیدار با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در این باره گفته است: سه ردیف پالایشی پالایشگاه بخش خشکی طرح توسعه فاز ۱۴ پارس جنوبی پیش از پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.
در همین زمینه محمد مشکین فام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس چندی قبل در نشست با پیمانکاران پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی با تأکید بر اهمیت زمان عملیات اجرایی و راه اندازی واحدهای جانبی و فرآیندی پالایشگاه این طرح گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور و لزوم صرفه جویی در هزینه های ساخت و راه اندازی، باید فعالیت های باقیمانده به منظور افزایش بازده کاری شتاب گیرد و فعالیت ها به دستاوردهای تازه تبدیل شود.
نخستین ردیف عملیاتی شده (ترین چهارم) این پالایشگاه، اسفندماه پارسال با حمایت جدی وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و همکاری مضاعف همه پیمانکاران در مدار تولید قرار گرفت. برای تکمیل بخش های باقیمانده این پروژه ملی نیز همچنان این حمایت ها به قوت خود باقی و برنامه این است که با مدیریت اصولی زمان و استفاده حداکثری از توان کارکنان، فعالیت های باقیمانده پیگیری شود تا ضمن بالا بردن راندمان کار، سایر واحدهای فرآیندی در سریع ترین زمان ممکن به بهره برداری برسند.
میدان پارس جنوبی از بزرگ ترین منابع گازی مستقل جهان است که روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیج فارس و در ۱۰۰ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار گرفته است. در سال ۱۳۶۹ با حفر نخستین چاه اکتشافی در این میدان، وجود گاز تأیید شد. سهم ایران از این میدان ۹۷۰۰ کیلومتری، ۳۷۰۰ کیلومتر است و با ذخایر ۱۴ هزار میلیارد مترمکعب حدود ۸ درصد از ذخایر کل جهان را در خود جای داده است. حجم ذخایر میعانات گازی این میدان ۱۸ میلیارد بشکه تخمین زده شده است. توسعه این میدان در سال ۱۳۷۶ از سوی ایران آغاز شد.
پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی آخرین مجتمع پالایشی درحال توسعه پارس جنوبی است که مراحل ساخت و راه اندازی آن را شرکت نفت و گاز پارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران از سوی کنسرسیومی متشکل از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران، شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران، شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی ایران (مپنا)، شرکت پایندان و شرکت ماشین سازی اراک واگذار شده که مسؤولیت رهبری کنسرسیوم را سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) به عهده دارد و با تکمیل این پالایشگاه، پرونده توسعه بخش خشکی پارس جنوبی به طور کامل بسته خواهد شد.فاز 14 که بخشی مهم از منابع میدان مشترک 9700 کیلومترمربعی پارس جنوبی است، به منظور تأمين بخشی از گاز مورد نياز كشور در بخش های مختلف وارد فاز اجرایی شد.
از جمله اهداف طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبی، تولید روزانه 56.6 میلیون مترمکعب گاز غنی، تولید روزانه 75 هزار بشکه میعانات گازی، تولید سالانه 1.05 میلیون تن گاز مایع پروپان و بوتان، تولید سالانه یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی و تولید روزانه 400 تن گوگرد است. تاسیسات دریایی فاز 14 پارس جنوبی، شامل چهار سکوی دریایی در مجموع 44 حلقه چاه در 105 کیلومتری ساحل کنگان، دو رشته خط لوله 32 اینچ دریایی انتقال گاز به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر، دو خط لوله 4 اینچ دریایی به منظور انتقال محلول گلایکول به طول تقریبی هر خط 105 کیلومتر است. همچنین تاسیسات ساحلی آن، مشتمل بر واحدهای دریافت و جداسازی گاز و میعانات، تثبیت میعانات گازی، چهار ردیف تصفیه گاز شامل واحدهای شیرین سازی، نم زدایی، تنظیم نقطه شبنم و مرکاپتان زدایی هر کدام به ظرفیت پالایش 500 میلیون فوت مکعب در روز، واحد فشرده سازی و تراکم گاز به منظور صادرات، واحدهای استحصال و بازیافت گوگرد به همراه واحد جداسازی و دانه بندی گوگرد و واحد احیای منواتیلن گلایکول، سرویس های جانبی شامل بخار، توزیع برق، آبگیری از دریا و سرویس های متفرقه از جمله نیتروژن، هوای فشرده و...، سیستم تصفیه آب های صنعتی و فاضلاب و سیستم های مشعل به منظور تخلیه اضطراری سیستم سوخت گاز و دیزل پالایشگاه، سیستم آب آتش نشانی (مخزن، تلمبه ها و شبکه ها) اتاق های کنترل، پست های برق، آزمایشگاه، انبار، کارگاه، دفاتر و... همچنین چهار مخزن برای ذخیره و صادرات میعانات گازی شامل مخازن ذخیره سازی است. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، تمام امکانات برای سروسامان گرفتن فاز 14 پارس جنوبی که با انبوهی از مشکلات از مسائل تامین کالا تا اعتراضات کارگری و ... همراه بود، بسیج شد تا آنکه با رفع مشکلات یک «ترین» آن به سرانجام رسید.
با توجه به اهمیت برداشت سهم ایران از میادین مشترک و محدودیت منابع مالی، در فاز 14 نیز تمرکزی جدی بر تکمیل بخش فراساحل صورت گرفت تا با فرآورش گاز این موقعیت در ظرفیت های خالی پالایشگاه های دیگر پارس جنوبی، هدف اصلی این طرح پیش از تکمیل بخش پالایشگاهی محقق شود. عملیات احداث فاز 14 پارس جنوبی از 25 خرداد سال 1389 آغاز شده و چهار سکو و دو زنجیره دریایی فاز 14 میدان مشترک گازی پارس جنوبی هم در مردادماه به بهره برداری رسیده است.افزون بر اهمیتی که بیان شد، ميدان گازي پارس جنوبي به عنوان قطب انرژي كشور، دارای منابع ارزش آفرین متنوع برای اقتصاد کشور است و هم اکنون بزرگ ترین كانون توسعه صنعتي و موتور اصلي توسعه اقتصادي ايران محسوب می شود كه افزون بر تأمين حداکثری تقاضای گاز كشور، می تواند با ایجاد صدها هزار شغل پایدار، سالانه دهها میلیارد دلار درآمد عاید کشور کند. به عنوان نمونه در همین فاز 14 پارس جنوبی فعالیت گسترده 7 هزار نفری برای به ثمر نشستن تمام مراحل آن در حال انجام است که نشان از آمار بالای اشتغالزایی آن در این گستره دارد.
طبق اعلام معاونت برنامه ریزی وزارت نفت، ظرفیت تولید گاز خام کشور در سال ۱۴۰۰ برای نخستین بار از مرز ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کرد و برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی هم نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد افزایش یافت.در این گزارش با اعلام اینکه توسعه فازهای ۱۳ و ۲۴-۲۲ پارس جنوبی به اتمام رسیده و پیشرفت فیزیکی فاز ۱۴ در پایان سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۱ درصد بوده، اعلام شده است: در گزارش معاونت برنامه ریزی وزارت نفت همچنین آمده است: به پشتوانه افزایش جهشی تولید گاز کشور در پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز خام کشور برای نخستین بار از مرز ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز عبور کرد.میانگین تولید گاز غنی از میدان گازی مشترک پارس جنوبی در سال های اخیر از روند افزایشی قابل توجهی برخوردار بوده و در دی ماه ۱۴۰۰ توانست به رکورد ۷۰۵ میلیون مترمکعب در روز برسد. این رقم در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۹) بیش از ۴ درصد رشد داشته است، با راه اندازی فازهای جدید پارس جنوبی، میزان تأمین گاز کشور از این میدان در سال ۱۴۰۰ به حدود ۷۰درصد ارتقا یافته است.
در کنار فاز 14، فاز 11 نیز روند تکاملی خود را طی می کند و این دو با هم، نقطه پایانی هستند برای طرح توسعه پارس جنوبی که با بهره برداری کامل از آنها پازل های این میدان گازی کامل و این تکامل نیز، افق هایی امیدبخش را فراروی پاسخ گویی به نیازهای داخل و بازارهای صادراتی قرار خواهد داد.
با بیش از 20 هزار نفر ساعت کار در شرکت نفت و گاز اروندان به ثمر رسید
مشعل شرکت نفت و گاز اروندان که نامش با میدان های مشترک نفت و گاز زیادی پیوند خورده و تولید روزانه بیش از یک میلیون بشکه نفت در افق 1404 را در هدف گذاری دارد، با انجام به موقع تعمیرات اساسی، اقدام های اصلاحی و پیشگیرانه و برنامه های افزایش تولید در آمادگی کامل قرار دارد. تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان، بتازگی با بیش از 20 هزار نفر ساعت کار به پایان رسیده و دور تازه ای از تعمیرات در این شرکت قرار است در پاییز امسال آغاز شود. آنچه مهم است، اینکه با این اقدام اخیر تعمیرات اساسی، شرکت نفت و گاز اروندان از آمادگی کامل برای افزایش ظرفیت برخوردار شده است. نفت و گاز اروندان اگرچه عنوان جوان تری در میان شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران است؛ اما ماموریت های مهمی از جمله راهبری تولید، نگهداری و حفظ تاسیسات نفتی و گازی، تامین خوراک پالایشگاه و پتروشیمی و صدور به بازارهای بینالمللی را به عهده دارد. شرکت نفت و گاز اروندان دارای میدان های کوچک، متوسط، بزرگ و بسیار بزرگ است و یکی از بزرگ ترین میادین نفتی کشور و جهان به نام میدان نفتی آزادگان را در خود جای داده و از نظر میزان تولید، دومین شرکت تولیدکننده نفت و گاز در کشور به شمار می رود. نفت های تولیدی سبک و سنگین در میدان های بالادست حوزه اروندان به وسیله خطوط انتقال به تلمبه خانه غرب کارون منتقل می شود. میدان های نفتی تحت مدیریت شرکت نفت و گاز اروندان مشتمل بر میدان های مشترک آزادگان، یادآوران، یاران، سهراب، اروند و خرمشهر و میدان های مستقل دارخوین، جفیر، سپهر، بندکرخه، سوسنگرد، امید و مشتاق و دارای گستردگی قابل ملاحظهای از نظر ابعاد، خصوصیات مخزنی و پیچیدگیهای فنی تولید است، از این رو فرایند تعمیرات اساسی در آن اهمیت زیادی دارد.
طبق اعلام عبدالله عذاری اهوازی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان، ظرفیت تولید در این شرکت طی ۲ ماه گذشته به حداکثر رسیده و این آمادگی وجود دارد که نفت با ظرفیت بالاتری نسبت به دولت قبل صادر شود. وی با اشاره به اینکه افزایش ۱۸ درصدی ظرفیت تولید، عدد کمی نیست، بیان کرد: توانستیم با یک تغییر فراورشی در غرب کارون، برخی طرح های نفتی را که از سوی برخی شرکت های خارجی در منطقه اجرا می شد، در کارخانجات داخلی انجام دهیم. رضا جعفری، مدیر منطقه آزادگان و جفیر اهمیت تعمیرات اساسی در آمادگی برای افزایش تولید این کارخانه را موثر خواند و به هفته نامه «مشعل» گفت: کارخانه فراورش نفت و گاز اروندان، ۳ ردیف فراورش ۵۵ هزار بشکه ای دارد که هر ردیف می تواند ۵۵ هزار بشکه نفت را فراورش کند که در مجموع روزانه قادر به فراورش ۱۶۵ هزار بشکه نفت در کارخانه فراورش غرب کارون هستیم تا پس از آن آماده صادرات شود. در این تعمیرات، ردیف (ترین) 2 نفتی در برنامه تعمیرات اساسی قرار داشت. او با اشاره به اینکه معمولا تعمیرات اساسی در بازده حداکثری کار و تولید تاثیر مهمی دارد، توضیح داد: با توجه به اینکه از 3 ردیف (ترین) تولید این کارخانه در حال حاضر 2 ردیف فعال است، با انجام تعمیرات اساسی یک ردیف دیگر را به طور کامل آماده ساختیم تا در صورت اعلام افزایش تولید، از آمادگی 100 درصدی برخوردار باشیم و با اتمام این فعالیت اخیر، اعلام می کنیم که در آمادگی کامل قرار داریم تا در حداقل زمان ممکن تولید را ارتقا دهیم. جعفری با اشاره به برنامه آتی شرکت نفت و گاز اروندان گفت: با توجه به اینکه میدان های در حال توسعه سپهر، جفیر، سهراب و سوسنگرد هم قرار است به این کارخانه اضافه شوند و از ظرفیت خالی آن حداکثر استفاده صورت گیرد، این آمادگی با تعمیرات اساسی موجود در شرکت فراهم شد. مدیر منطقه آزادگان و جفیر با اشاره به تلاش بی وقفه کارکنان در این تعمیرات اساسی گفت: تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان طبق برنامه زمانبندی 35 روز به طول انجامید و در فصل پاییز قرار است با توجه به شرایط جوی، زمانبندی برای تعمیرات اساسی ردیف (ترین) 3 انجام شود.
تعمیرات اساسی یا بازسازی، قبل از رسیدن دستگاه به یک حالت معین از شکست یا خرابی انجام می شود. این عملیات، یک فعالیت قابل پیشبینی است و نقش پیشگیری از شکستگی، سوراخ شدن، حادثه و انفجار در تجهیزات پالایشگاهی را ایفا میکند. در شرایط کنونی کشور به دلیل تحریم ها، بیش از گذشته نیازمند حفظ سرمایه های اقتصادی و توجه به مقوله نگهداری و تعمیرات این سرمایه ها در بخش های مختلف سازمان هستیم. به عبارت دیگر، اورهال و تعمیرات اساسی در صنعت نفت، یکی مهم ترین موارد برای نگهداری تجهیزات است. این تعمیرات برای سالم نگه داشتن تجهیزات صورت می گیرد که اگر بموقع و بدرستی انجام شود، در افزایش طول عمر تجهیزات مختلف صنعت نفت نیز بسیار تاثیر گذار خواهد بود. طی این عملیات، تعمیرات اساسی یا بازسازی، تعمیرات جزئی و نیز تمیز کردن تمامی تجهیزات و قطعات انجام می شود.
تجهیزات صنایع پالایشگاهی اغلب با تداوم، درجه حرارت بالا، فشار بالا، جرم گرفتگی و خوردگی قوی همراه است. بنابراین بهتر است که تجهیزات را از این موارد در امان نگه داشت و با رسیدگی دقیق و به موقع، از فاجعه ای چه بسا بزرگ جلوگیری کرد. بنابراین اگر هر شرکتی بخشی از سرمایه اولیه خود را برای اورهال در نظر بگیرد، از این مشکلات در امان خواهد بود.
جعفری با تاکید بر اهمیت و ضرورت انجام تعمیرات اساسی در شرکت نفت و گاز اروندان توضیح داد: تعمیرات اساسی شامل تعمیرات هر چیزی می تواند باشد؛ از کوچک ترین قطعات و لوازم مکانیکی و الکترونیکی تا دستگاه ها و ابزارهای صنعتی و... را شامل می شود. به تعبیر بهتر باید گفت که در یک تعمیرات اساسی، همه تجهیزات، اتصالات و دستگاه های کارخانه باز، نظارت، بازرسی و ترمیم یا تعمیر و سپس بسته می شود.
مدیر منطقه آزادگان و جفیر، اهمیت تعمیرات اساسی را در استمرار تولید ایمن، پیشگیری از حوادث و همچنین کاهش آلودگی و حفظ محیط زیست اعلام کرد و خاطرنشان ساخت: با توجه به این موارد، انجام به موقع تعمیرات اساسی، طبق برنامه اهمیت دارد و باید بازرسی و اقدام های مورد نیاز انجام شود.
جعفری با تاکید بر نگاه پیشگیرانه در کار خطیر صنعت نفت گفت: یونیت های نفتی با توجه به ماهیتشان، معمولا بعد از مدتی به تعمیرات نیاز پیدا می کنند. رسوبات در تماس با خطوط نفت و گاز باعث خوردگی و مسدود شدن تجهیزات می شود و بخشی هم گرفتگی خطوط، نداشتن کارایی و در نهایت کاهش عملکرد دستگاه ها بویژه دستگاه های کنترلی را به دنبال دارد، از این رو تمام تجهیزاتی که اورهال می شود، به منظور ارتقای ایمنی، در برنامه تعمیرات اساسی قرار می گیرد و این نگاه، حاکم است که با پرهیز از هرگونه ریسک و خطر، منتظر ایراد و سپس درمان نباشیم، بنابراین عملیات بسته شدن واحد مربوطه شروع و زیر نظر بازرسی فنی، نگهداری و تعمیرات، فعالیت تعمیرات اساسی آغاز و بعد از آن نیز با تأیید نهایی بازرسی فنی، برای راه اندازی، تحویل واحد بهره برداری می شود. در اورهال، تمامی تجهیزات و قطعاتی که قبلا بسته شده را باز می کنند و بعد از رسوب زدایی و شست و شوی کامل، شناسایی و رفع عیوب احتمالی انجام می شود، همچنین در صورت نیاز، قطعات جدید و بازسازی کامل تجهیزات صورت می گیرد. بعد از اتمام مراحل بازنگری، تمامی قطعات بسته و راه اندازی می شوند.
مدیر منطقه آزادگان و جفیر، در ادامه با اشاره به اینکه تعمیرات اساسی یا اورهال، کاری کاملاً تخصصی است و با توجه به پیچیدگی دستگاه های صنعتی، در یک پروژه اورهال باید از نیروهای متخصص مکانیک، الکتریک، الکترونیک و صنایع استفاده شود، توضیح داد: شرایط کار، نیازمند تیم حرفه ای و تخصصی است؛ چون هر کدام از تجهیزات باید با ظرافت خاص از سرویس خارج، تمیزکاری، عیب یابی، تست، بازرسی و سپس نصب شود. کار بسیار سختی است و با توجه به محدودیت فضا، ماهیت نفت، مواد شیمیایی و گازهای همراه، به دقت، مراقبت و ایمنی خاص نیازمند است که آن را در بازه زمانی مناسب انجام دادند.
او ترکیب این تیم در تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان را متخصصان و از بومی های خوزستان با میانگین سنی 35 سال اعلام کرد.
موضوع مهمی که نباید از آن غافل بود، آنکه تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان در فصل داغ تابستان جنوب با گرمایی که در مقاطعی رکورد بالای 60 درجه را هم ثبت کرد، انجام شد و به این گرما رطوبت و گردوغبار را هم اضافه کنید تا سختی این کار بیشتر ملموس باشد. این خاصیت کار در صنعت نفت است که لحظه ای توقف در آن جایز نیست و فعالیت شبانه روزی مستمر ادامه دارد تا چرخ تولید در جریان باشد.
در این میان، تیم تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان در جدال با گرمای آتشین، گردوغبار و تجهیزاتی که تماس با آنها بر اثر گرمای هوا شجاعت می خواهد، کار را بی وقفه و طبق برنامه زمانبندی به نتیجه رساندند.
جعفری با اشاره به سختی کار در طول دوره تعمیرات اساسی این شرکت گفت: جنس کار صنعت نفت، بویژه در جنوب با سختی و مشکلاتی همچون بدی آب و هوا و گرمای طاقت فرسا همراه است و همکاران تعمیرات اساسی هم در ایامی این فعالیت را انجام دادند که رکورد گرما و بدی آب و هوا در خوزستان زده شد؛ اما این موارد مانع کار نشد و خوشبختانه کار با موفقیت به نتیجه رسید.
مدیر منطقه آزادگان و جفیر، با اشاره به شرایط سختی کار گفت: نیروهای حاضر در این دوره از تعمیرات اساسی، از جان و دل مایه گذاشتند و با ایمنی کامل، کار را به اتمام رساندند.
او یادآور شد: در این تعمیرات اساسی، حدود 50 نفر 12 ساعته مشغول فعالیت بودند و در مجموع، این فعالیت با بیش از 20 هزار نفر ساعت کار به ثمر رسید.
صادق میاحی، رئیس بهره برداری غرب کارون نیز در گفت وگو با «مشعل» یادآور شد: سختی کار در گرمای بالای 60 درجه و رطوبت نفس گیر و بالای خوزستان، فعالیت را متوقف نکرد و کار بی وقفه و با رعایت نکات ایمنی تداوم داشت و با موفقیت به ثمر رسید. کار در یک فضای بسته در دما و رطوبت بالای خوزستان بسیار طاقت فرسا بود، به طوری که گاه دما به بالای60 درجه هم می رسید و در داخل مخازن هم دما، بالای 50 تا 60 درجه بود و کسی که شروع به کار در این فضا می کرد، با مشکل و خطرات تنفسی در فضای گازی و نفتی، کک و ذرات جامد مواجه بود؛ اما کار انجام می شد.
او توضیح داد: تجربه این دوره تعمیرات اساسی برای بنده که 21 سال سابقه فعالیت در بخش بهره برداری را دارم، بی سابقه، متفاوت و یکی از سخت ترین اورهال های دوره کاری ام بود. رئیس بهره برداری غرب کارون با اشاره به تعمیرات اساسی در این کارخانه توضیح داد: تجهیزات پالایشگاهی، اغلب متاثر از درجه حرارت، فشار، جرم گرفتگی و خوردگی بالاست، بنابراین باید در زمان مورد نیاز اورهال شوند تا به نقطه شکست نرسیم.
به گفته او، در این دوره از تعمیرات اساسی از فرصت استفاده و عملیات سندبلاست و رنگ آمیزی داخل جداکننده ها هم انجام شد.
در زمان انجام تعمیرات اساسی، خطرات بالقوه ای وجود دارد که چنانچه شناسایی و کنترل نشوند، می توانند باعث بروز حوادث مختلف و گاه غیرقابل جبرانی شوند، از این رو یکی از ارکان اساسی در طول تعمیرات اساسی، رعایت ایمنی است. بنابراین در طول عملیات تعمیرات اساسی، نیروهای اچ اس ای هم حضوری فعال دارند. ناگفته نماند که به منظور پیشگیری از حوادثی نظیر آسیب های انسانی، آسیب به تجهیزات، ادوات و تاسیسات و حتی انفجار و آتش سوزی در زمان تعمیرات، راهنمای اچ اس ای تعمیرات اساسی در اختیار شرکت ها قرار دارد که ملزم هستند براساس خطوط راهنما، نسبت به تدوین روش اجرایی تعمیرات اساسی مطابق با ماهیت و نوع ساختار عملیاتی خود اقدام کنند. از نکات قابل توجه در تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز اروندان این است که بدون هیچ حادثه ای انجام شده است.
جعفری نیز رعایت ایمنی را از الزام های کار تعمیرات خواند و توضیح داد: ایمنی افراد و تاسیسات، سرلوحه کار تعمیرات اساسی است و همیشه به شکل جدی مورد توجه قرار دارد؛ چراکه در کار حساس و پر ریسک صنعت نفت، نمی توان از رعایت اصول اچ اس ای غافل بود که خوشبختانه کار در شرایط کاملا ایمن و بدون هیچ حادثه ای با موفقیت به پایان رسید.
او با بیان اینکه در کار تیمی تعمیرات اساسی از تخصص های مختلف استفاده و کار بعد از تعمیرات اساسی، از سوی تیمی از متخصصان چک و بازرسی می شود و در صورت تایید، به سرویس می آید، گفت: بنابراین تعمیرات اساسی از ارکان مهم در تولید ایمن و استمرار آن به شمار می رود.
این نقطه، پایان تعمیرات در شرکت نفت و گاز اروندان نیست و تیم تخصصی تعمیرات اساسی، در تدارک تمهیدات لازم به منظور اقدام تازه ای در یکی دیگر از ردیف های تولید هستند.
صنعت پتروشیمی در میانه تحریم از مسیر توسعه درونی باز نمانده است
مشعل بومی سازی، حالا دیگر یک شعار نیست و به عنوان سیاست مهم و راهبردی در دستور کار بخش های مختلف صنعت نفت قرار گرفته است. در دورانی که محدودیت های بسیار داخلی و خارجی و دشمنی کشورهای خارجی در قالب تحریم به اوج خود رسید، باور توانستن و اعتماد به توان داخل، مهم ترین رویکرد برای نجات صنعت کشور، بخصوص صنعت نفت بود. صنعت نفت ایران توانسته است با توان داخلی و همراهی با سازندگان داخلی و نخبگان و مجموعه های دانش بنیان، بسیاری از نیازهای فنی و استراتژیک و پرمصرف خود را تامین کند. صنعت پتروشیمی به عنوان مجموعه ای از شرکت های تولیدی و پروژه های در حال اجرا، یکی از بخش های صنعت نفت است که تحت تحریم های مستقیم ایالات متحده آمریکا قرار گرفته و آمریکا و کشورهای غربی گمان می کردند که با این تحریم های مستقیم کمر صنعت پتروشیمی ایران شکسته و در بازار منطقه محدود و دست بسته می شود. آنچه امروز به عنوان کارنامه این صنعت در داخل و خارج از کشور در معرض دید همه این کشورها قرار دارد، نمایشی از توانمندی داخلی و تلاش برای بومی سازی صنعت پتروشیمی است.
صنعت پتروشیمی در میانه مشکلات بسیار داخلی، محدودیت ها و فشارهای تحریمی و به کمک شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها و با اعتماد به توان داخل، توانسته است بخش قابل توجهی از نیازهای خود را جبران کند، به طوری که امروز شعار خودکفایی در این صنعت معنا پیدا کرده و تلاش برای بومی سازی این صنعت و نیازهای اصلی آن در مرز تحقق قرار گرفته است.
درحالی که کل صنعت، طی حداقل یک دهه اخیر مطابق با بخشنامه هایی با محور ساخت داخل، برای ساخت اقلام راهبردي و تحريمي صنعت نفت اقدام کرده اند، صنعت پتروشیمی تلاشی پیشروانه در مسیر بومی سازی و ساخت داخل داشته است. صنعت پتروشیمی با قدم گذاشتن در مسیر خودکفایی و ساخت داخل با تحولات بزرگی همراه بوده است. اکنون بسیاری از ورق ها ولوله های مورد نياز صنعت پتروشيمي، در داخل ساخته می شود و می توان گفت که بيش از 90 درصد مخازن، تانک ها و حدود 30 تا 40 درصد ماشین آلات در داخل ساخته می شود و همه این ها در حالی است که تاکنون بخش قابل توجهی از کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی در داخل کشور تولید شده و به مرحله صادرات رسیده و در آستانه خودکفایی در تولید انواع کاتالیست های صنعت پتروشیمی قرار داریم. اما اتفاق مهمی که پیشروی صنعت پتروشیمی در مسیر بومی سازی را شدت بخشیده، همراهی و همنشینی این صنعت با مجموعه های دانش بنیان بوده است. بومی سازی کاتالیست های استراتژیک، خاص و گران برای مجتمع های بزرگی همچون بومی سازی کاتالیست «پالادیوم» برای پتروشیمی تندگویان یا ساخت ۶۰۰ قطعه در پتروشیمی امیرکبیر و صرفه جویی بیش از ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار یورویی از جمله مواردی است که نشان می دهد این صنعت دیگر از سد تحریم ها گذشته است. با توجه به نقش صنعت پتروشیمی در زنجیره ارزش، این صنعت می تواند نقشی مهمی در حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولیدهای بار اول ایفا کند. باید گفت که در این مسیر، ارتباط شرکت های دانش بنیان با صنعت پتروشیمی و تداوم این روند با در نظر گرفتن مشوق های لازم و حمایت بیشتر از ساخت داخل، شاهد رونق تولید داخل در این صنعت باشیم. بر اساس این گزارش، به نظر می رسد با توجه به سهم قابل توجهی که صنعت پتروشیمی در اقتصاد و صنعت کشور، بخصوص در دوران تحریم ایفا می کند، ایجاد زمینه فعالیت و سرمایه گذاری بیشتر برای این صنعت، منفعت و سود بیشتری را برای کل صنعت نفت و کشور به همراه داشته باشد. مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی که پیش از این بارها بر موضوع بومی سازی صنعت پتروشیمی تاکید کرده، با بیان اینکه باید وابستگی صنعت پتروشیمی در زمینه تأمین دانش فنی و کاتالیست ها به شرکت های خارجی کاهش یابد، گفت: داخلی سازی نیازهای صنعت پتروشیمی، سبب افتخار و عزت ملی است و باید از تمامی ظرفیت های موجود برای تأمین نیازها استفاده کرد که پیامد آن افزون بر تأمین نیاز شرکت ها، اشتغالزایی و ارزآوری نیز خواهد بود.او با تاکید بر اینکه چشم اندازهای تعیین شده برای کاهش وابستگی صنعت پتروشیمی به خارج از کشور تعیین شده است، گفت: بومی سازی این صنعت در سال های آینده بی شک قابل تحقق است. در واقع افزون بر افزایش تولید مجتمع ها، امکان اجرای طرح های زنجیره ارزش، شتاب بیشتری خواهد گرفت و ما معتقدیم که بومی شدن این صنعت، سبب رشد اقتصادی و ایجاد فرصت های پایدار شغلی در کشور می شود.مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: با اتکا به دانش داخلی، امکان طراحی قطعات مورد نیاز، همچنین نصب و راه اندازی آنها از سوی متخصصان ایرانی امکانپذیر است و باید این چشم انداز طی سه یا چهار سال آینده محقق شود.
در حداقل یک سال اخیر و با تلاش دولت سیزدهم، موضوع تقویت ساخت داخل و همکاری با بخش های دانش بنیان به منظور بومی سازی در صنعت پتروشیمی قوت گرفته است. انعقاد 13 قرارداد صنعت نفت با انستیتوهای تحقیقاتی در صنایع پایین دست، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی منتخب کشور برای طراحی فرایندهای اولویت دار و مشخص در حوزه گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی و دستیابی به دانش فنی طراحی و ساخت کاتالیست های مربوط به آنها، یکی از مهم ترین مواردی بوده که در این مسیر محقق شده است. در حوزه ساخت کاتالیست ها، نگاه اصلی، نگاه صرف هزینه نیست؛ بلکه مسؤولان به چشم سرمایه گذاری زیربنایی برای حال و آینده کشور وارد این عرصه شده اند. دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در روز پتروشیمی سال گذشته، با بیان اینکه ۳۲ فناوری صنعت در این شرکت بومی شده است، تصریح کرد: 8 فرایند اصلی و ۲۴ کاتالیست عمده صنعت از سوی این شرکت داخلی سازی شده است. او اظهار کرد: ۲۰ کاتالیست صنعت پتروشیمی در کشور داخلی سازی شده و این شرکت تصمیم دارد 8 کاتالیست را تا پایان سال ۱۴۰۱ و ۱۲ کاتالیست را تا سال ۱۴۰۳ داخلی سازی کند.
وی درباره قراردادهایی که در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به امضا رسیده، گفت: این مجموعه ۳۰ قرارداد به ارزش ۵ میلیون یورو امضا کرده و با اجرای چنین قراردادهایی، لایسنس (دانش فنی) ایرانی می تواند موتور محرک توسعه صنعت پتروشیمی کشور باشد. مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر اینکه ۲۱ محصول راهبردی صنعت پتروشیمی همسو با سند تحول دولت شناسایی و برنامه ریزی برای داخلی سازی آنها آغاز شده است، گفت: صنعت پتروشیمی ایران در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفته و با تولیدی شدن طرح های جدید، ظرفیت تولید این صنعت، رشد خیره کننده ای را رقم خواهد زد. وی با بیان اینکه دانش فنی، کاتالیست و تجهیزات مورد نیاز صنعت پتروشیمی بزودی در داخل کشور بومی سازی خواهد شد، گفت: در بخش طراحی و اجرا، همچنین راه اندازی طرح ها، اکنون متخصصان و کارشناسان ایرانی نقش آفرین هستند. شاهمیرزایی در عین حال موضوع دیگری را در عرصه ساخت داخل مطرح و تاکید کرد که عرصه بومی سازی و ساخت داخل، با توجه به دامنه گسترده ای که در صنعت پتروشیمی دارد، محیطی مستعد برای ورود سرمایه گذاران است. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، با تأکید بر حمایت از سرمایه گذاران در صنعت پتروشیمی اظهار کرد: از تمامی علاقه مندان، بویژه سرمایه گذارانی که در خارج از کشور دارای سرمایه هستند، دعوت می کنیم سرمایه های خود را وارد کشور کرده و در تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی و پروژه های ساخت داخل مشارکت فعال داشته باشند.
تغییر رویه بازرسی فنی از تصدی گری به سیاست گذاری
لطفا اشاره ای به مهم ترین مأموریت ها و برنامه های امور بازرسی فنی داشته باشید.
سال ۷۹، فعالیت های اجرایی امور بازرسی و کنترل فنی شرکت طی یک دوره پنج ساله به شرکت های فرعی واگذار شد. بعد از یک وقفه سه ساله دوباره در سال ۸۸، مأموریت های امور بازرسی فنی بازتعریف و در نهایت در سال ۹2، نظام نامه جامع بازرسی فنی با مسؤولیت های جدید تدوین و به مدیریت ها و شرکت های فرعی ابلاغ و در مسؤولیت های جدید، تدوین سیاست ها و خط مشی های بازرسی فنی، تدوین ضوابط و دستورالعمل های فنی و بازرسی در نظر گرفته شد. این امر به این معناست که تا قبل از سال ۷۹، امور بازرسی فنی به نوعی تصدی گری داشت؛ اما بعد از آن، به سمت سیاست گذاری، برنامه ریزی و نظارت گام برداشت.
به کارگیری رویکردها، سیستم ها، تکنیک ها و روش های نوین در انجام فعالیت های بازرسی فنی و چرخه عمر دارایی های فیزیکی، از اولویت های امور بازرسی فنی شرکت ملی گاز است. یکی از روش های مهم، بهره گیری از رویکرد ریسک در بازرسی فنی (RBI ) است. بازرسی بر مبنای ریسک علاوه بر بهینه سازی فواصل بازرسی تاسیسات، منجر به بازرسی موثر تجهیزات شده و این مهم پایداری و افزایش تولید در تاسیسات پالایش گاز را به همراه دارد. استفاده از روش های جوش و اسکن اتوماتیک، پرتونگاری دیجیتال، توپک رانی هوشمند، به کارگیری ابزارهایPDA و IOT در ثبت اطلاعات دستگاه ها و انجام بازرسی ها مورد تاکید است.
با توجه به مأموریت شرکت ملی گاز ایران، یعنی«تولید ایمن، پاک، بهره ور و پایدار»، آنالیز تقاضا و محدودیت های توسعه، اولویت تمرکز بر افزایش بهره وری با بهینه سازی هزینه ها و افزایش بهره برداری حداکثری از تجهیزات و واگذاری فعالیت ها با مدل برون سپاری است. انجمن صنفی می تواند در ارتقای سطح توانمندی فنی و مدیریتی شرکت های ارائه دهنده خدمات بازرسی فنی، نقش و مسؤولیت مهمی ایفا کند. ارزیابی آماده به کاری و قابلیت اطمینان تاسیسات با توجه به ماهیت عملیاتی شرکت ملی گاز، از شاخص های مهم دارایی های فیزیکی بوده و در همین زمینه بخش خصوصی، با مشارکت در زمینه های خدمات مهندسی بازرسی فنی و ارائه خدمات مشاوره با رویکرد ارزیابی ریسک و انجام تحلیل های FFS برای پایداری تولید و کاهش حوادث فرایندی مسؤولیت مهمی به عهده دارند.
این امور بر اساس وظایف شرکت های اصلی برای ساختاردهی فعالیت های مدیریت دارایی های فیزیکی، بررسی و بازآرایی ساختار بازرسی فنی به ساختار مدیریت دارایی های فیزیکی با هدف انطباق سازمان با رویکردهای جدید کسب و کارهای دارایی محور و همچنین انطباق با الزامات سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی (استاندارد ایزو 55000 ) و مدل موسسه مدیریت دارایی (IAM) از ابتدای سال 1399 با مشارکت مدیریت مهندسی ساختار پروژه ای در سه فاز ، مشتمل بر فاز شناخت ، فاز طراحی ساختار سازمانی مدیریت دارایی های فیزیکی ستاد شرکت ملی گاز و فاز طراحی ساختار سازمانی مدیریت دارایی های فیزیکی شرکت های فرعی تعریف و اقدامات اجرایی آن را با استفاده از خدمات مشاور از اردیبهشت 99 به مدت 8 ماه شروع کرد.
با هدف هم افزایی، انتقال دانش و تجربیات عملیاتی حوزه بازرسی فنی و ایجاد هماهنگی بین بخش های متولی کیفیت و سلامت تاسیسات، جلسات هماهنگی روسای بازرسی فنی را به صورت ماهانه برنامه ریزی و اجرا می کنیم. شناسایی چالش های عملیاتی با رویکرد مساله محوری و ایجاد کمیته های تخصصی برای عارضه یابی و ارائه راهکارهای فرایندی از دیگر اهداف مهم برگزاری این جلسات است.
برنامه ریزی برای تدوین سیاست ها، الزام ها، اهداف و برنامه دارایی های فیزیکی و ایجاد بستر مناسب برای استقرار سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی در سطح شرکت ملی گاز و شرکت های زیرمجموعه، از اهم مأموریت های واحد برنامه ریزی و ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی است. عماد ضرغامی، رئیس واحد برنامه ریزی و ارزیابی مدیریت دارایی های فیزیکی می گوید: تدوین و به روزرسانی اسناد راهبردی مدیریت دارایی های فیزیکی از جمله اسناد خط مشی، اهداف استراتژیک مدیریت دارایی ها، الزام های مدل اجرایی و اسناد AMP ، SAMP ، تدوین سیاست ها و الزام ها چرخه عمر در سیستم مدیریت بهره برداری، مدیریت نگهداشت، مدیریت بازرسی فنی و مدیریت خوردگی و سلامت فنی دارایی های فیزیکی از فعالیت های این واحد است. به گفته وی، تدوین سیاست ها و الزام های مدیریت مالی دارایی های فیزیکی، تدوین سیاست ها و الزام ها از رده خارج کردن و اسقاط دارایی های فیزیکی، ارزیابی دوره ای سطح بلوغ سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی و ممیزی فرایندهای چرخه عمر تاسیسات و تجهیزات در سطح شرکت ملی گاز و شرکت های فرعی، همچنین مدیریت دانش و بهبود مستمر فعالیت های چرخه عمر از دیگر مأموریت های مهم این واحد به شمار می رود. ضرغامی با بیان اینکه استقرار و راهبری نظام مدیریت دارایی فیزیکی در سازمان ها منجر به بهبود عملكرد مالي می شود، ادامه می دهد: تصميمات سرمایه گذاری آگاهانه، مديريت ريسك، بهبود توليد و خدمات، توسعه اعتبار و برند، بهبود کارایی و اثربخشي تجهيزات باعث توسعه متوازن سازمان خواهد شد.
وی در خصوص سند الزام ها و مدل اجرایی مدیریت دارایی فیزیکی شرکت ملی گاز می گوید: این سند با هدف تبیین خط مشی، رویکردها و الزام های اجرایی استقرار مدیریت دارایی های فیزیکی تدوین شده و اهداف، برنامه های استراتژیک و الزام های سیستم مدیریت دارایی ها را با رویکردی بهینه، منسجم و بلندمدت تشریح می کند. مدل اجرایی مدیریت دارایی فیزیکی شرکت ملی گاز، ابزارها و تکنیک هایی را برای مدیریت فعالیت های چرخه عمر دارایی های فیزیکی بر اساس 6 گروه موضوعی مدل مؤسسه مدیریت دارایی ها تبیین می کند. این مدل، بستر مناسبی را برای ارتقای سطح بلوغ سیستم مدیریت دارایی فیزیکی و قرار گرفتن در مسیر تعالی برای شرکت ملی گاز و شرکت های فرعی زیرمجموعه فراهم می کند. وی با اشاره به اینکه برنامه ریزی برای استقرار مدیریت دارایی فیزیکی در سطح شرکت ملی گاز و شرکت های فرعی زیرمجموعه از ابتدای سال 1399 آغاز شده است، می گوید: شرکت ملی گاز ایران به عنوان شرکت پیشرو، با تعریف طرحی در همین زمینه و انتخاب پروژه های پایلوت در زنجیره تأمین گاز، اقدام های مهمی را برای استقرار این سیستم شروع کرد.
با توجه به ضرورت گسترش استفاده از خدمات شرکت های مشاور بازرسی فنی با رویکرد تضمین سلامت فنی دارایی های فیزیکی شركت ملی گاز ایران، واحد ارزیابی و تعیین صلاحیت شرکت های مشاور بازرسی فنی بر اساس نظام نامه جامع مصوب بازرسی و کنترل فنی شرکت ملی گاز مسؤولیت شناسایی و ارزیابی صلاحیت شرکت های مشاور بازرسی را به عهده دارد. غلامرضا مطهری، رئیس واحد ارزیابی و تعیین صلاحیت شرکت های مشاور بازرسی فنی می گوید: ارزیابی صلاحیت شرکت های بازرسی فنی بر اساس دستورالعمل ارزیابی، تشخیص صلاحیت و براساس معیارهایی نظیر سوابق کاری، ساختار مدیریتی، رویه ها و مستندات فنی، گواهینامه ها و توان مالی انجام می شود. به گفته وی، مطابق مراحل انجام این فرایند، مدارک شرکت های مشاور متقاضی به صورت فایل الکترونیک روی لوح فشرده دریافت می شود؛ البته سامانه نرم افزاری برای خودکارسازی این فرایند، در مرحله راه اندازی است که در آینده نزدیک همه مراحل ارزیابی از طریق این سامانه صورت می گیرد. مطهری ادامه می دهد: هم اکنون در لیست مرجع مذکور، تعداد 191 شرکت در 12 زمینه خدمات بازرسی فنی در دسترس و قابل بهره برداری است. نتیجه فرایند ارزیابی به تفکیک زمینه در قالب لیست مرجع شرکت های مشاور بازرسی فنی واجد صلاحیت از طریق تارنمای امور بازرسی فنی به آدرس ir.nigc.pam در دسترس شرکت های فرعی قرار دارد. به روزرسانی زمینه ها و لیست شرکت ها، ممیزی دوره ای و نظارت بر عملکرد این شرکت ها از دیگر وظایف مهم این واحد است.
واحد نظارت بر روش ها و دستورالعمل های بازرسی فنی، مسؤولیت برنامه ریزی و نظارت بر تدوین و به روزرسانی آیین نامه ها، روش ها و دستورالعمل های فعالیت های چرخه عمر دارایی ها از زمان اکتساب تا مرحله اسقاط را به عهده دارد. ایجاد هماهنگی با سازمان های بیرونی برای هماهنگی و یكپارچگی روش ها و دستورالعمل ها، نیازسنجی روش ها و رضایت سنجی منظم از ذینفعان، از دیگر وظایف این واحد به شمار می رود. علی مسائلی، رئیس واحد نظارت بر روش ها و دستورالعمل های بازرسی فنی می گوید: خوردگی، یکی از پدیده های مخرب در صنعت است که سالانه هزینه های زیادی را به صنایع تحمیل می کند. بر این اساس، مطالعاتی در زمینه مدیریت خوردگی در وزارت نفت صورت گرفته و در نهایت سندی با عنوان سند راهبردی مدیریت خوردگی صنعت نفت از سوی معاونت امور مهندسی وزارت نفت ابلاغ و نظر به اهمیت موضوع، شرکت ملی گاز ایران به عنوان پایلوت برای استقرار این سیستم از سال 1396 انتخاب شد. به گفته وی، این طرح در قالب قرارداد پژوهشی در 6 مرکز پایلوت منتخب شرکت ملی گاز ایران منعقد و فاز اجرایی آن از آبان سال 96 آغاز شد. آذر امسال، خروجی های این طرح در قالب نظام نامه های مدیریت خوردگی برای پیاده سازی و استقرار به شرکت های زیرمجموعه ابلاغ شد. مسائلی ادامه می دهد: تدوین و ابلاغ سند راهنمای الزام های نظام مدیریت بازرسی فنی، تدوین و ابلاغ روش اجرایی نظارت و بازرسی فنی عملیات تعمیر و بازسازی قطعات توربین گازی، تدوین و ابلاغ روش اجرایی ارزیابی قابلیت سرویس دهی، تدوین سند راهنمای استقرار ایزو 3834 ، تدوین و ابلاغ نظام نامه های مدیریت خوردگی، به روزرسانی استاندارد تست مقاومت و نشتی از جمله دستورالعمل های سال گذشته بوده است. وی یادآور می شود: سند سیاست ها و الزام های فنی و استانداردی سیستم مدیریت بازرسی فنی، بخشی از سیستم مدیریت دارایی های فیزیکی محسوب می شود که با هدف ارتقای سطح کیفی و اثربخشی فعالیت های بازرسی فنی در طول چرخه عمر دارایی ها و مدیریت بهتر چالش های پیش روی سازمان، طرح ریزی و تدوین شده است.
واحد بازرسی و کنترل فنی تأسیسات، طرح ها و کالا، مسؤولیت کنترل انطباق استانداردها، فرایندها و روش های بازرسی فنی در چرخه عمر تأسیسات و تجهیزات شرکت های فرعی شرکت ملی گاز ایران را به عهده دارد. نظارت بر اجرای همه آیین نامه ها، استانداردها و روش های اجرایی بازرسی فنی در شرکت های فرعی در زمینه های تخصصی ذی ربط از اهم وظایف این واحد است. غلامرضا سجودی، رئیس واحد بازرسی و کنترل فنی تاسیسات، طرح ها و کالا می گوید: در مسیر فعالیت های مديريت دارايي فيزيكي و ايجاد توازن در هزينه، ريسك و عملكرد و ارزش افزايي حداكثري از تجهیزات دوار حساس و گران قیمت، ضرورت یکپارچه سازی و نظام مند کردن فرايند نظارت و بازرسي فني در عمليات بازسازي قطعات توربين گازي ایجاب کرد که امور بازرسی فنی نسبت به تدوین روش اجرايي بازرسي، تعمير و بازسازي قطعات توربين گاز اقدام کند که پس از جمع بندی و اعمال پیشنهادات به شرکت های فرعی، برای اجرا ابلاغ شد. به گفته وی، به منظور ارزیابی عملکرد، واحدهای بازرسی فنی شرکت های فرعی، نظام گزارش فصلی فعالیت های بازرسی فنی، نظام ممیزی سیستم مدیریت بازرسی فنی، تقویم سالانه ممیزی فرایندهای بازرسی فنی را تدوین و کارشناسان این امور برای ارزیابی عملکردها و ممیزی دوره ای در شرکت های فرعی حضور پیدا می کنند و محورهای تبیین شده را مورد ارزیابی قرار می دهند.
سجودی تصریح می کند: با توجه به گزارش های انواع خوردگي، بويژه ترك هاي هيدروژني در تجهيزات فرايندي چند پالایشگاه گاز و نبود چارچوب نظام مند و سبد استانداردي مرجع، نياز به بهره گیری از روش هاي استاندارد قابليت سرویس دهی با هدف افزايش ايمني تجهيزات و كاركنان، كاهش زمان و هزینه های تعميرات و استمرار توليد، احساس شد كه با گردآوري اطلاعات و استانداردهاي لازم، دستورالعمل مذكور از سوی كميته متخصص تدوین شد.
رئیس واحد بازرسی و کنترل فنی تاسیسات، طرح ها و کالا ادامه می دهد: بازرسی فنی برای حفظ و افزایش کیفیت کنتورها، اقدام به استقرار بازرس مقیم در شرکت های تولیدی کرد تا بر فرایند تهیه و تامین مواد اولیه و قطعات مصرفی، خط تولید و تست های نهایی نظارت داشته باشد و در صورت مطابقت با استاندارد و مشخصات فنی ارائه شده در قرارداد، اقدام به صدور مجوز ترخیص كند.
4 هزار نفر - ساعت آموزش اچ اس ای در منطقه 9عملیات انتقال گاز ثبت شد
به منظور کاهش حوادث و به صفر رساندن آنها اعم از حوادث مهم و جزئی، اقدام های قابل توجهی در این حوزه عملیاتی انجام شده که حضور فعال نماینده واحد ایمنی و آتش نشانی در همه عملیات و فعالیت های پر ریسک به منظور نظارت بر انجام ایمن آنها، بازدیدهای دوره ای و موردی مستمر از فعالیت های پیمانکاران فعال منطقه به منظور شناسایی و راهنمایی در زمینه اصلاح موارد ناایمن مشاهده شده در کارگاه ها و فعالیت های اجرایی، همچنین بازدیدهای دوره ای از همه تاسیسات تقویت فشار گاز، مراکز بهره برداری خطوط لوله، ایستگاه های شیر بین راهی و مخابراتی منطقه به صورت فصلی و موردی، برگزاری جلسات تجزیه و تحلیل علل ریشه ای رویدادها و انجام اقدام های اصلاحی با هدف رفع علل ریشه ای و پیگیری مستمر تا حصول نتیجه مطلوب، بخش هایی از این اقدام هاست. همچنین ارزیابی مستمر ریسک های ایمنی و بهداشت شغلی، الزام همه پیمانکاران به جذب و به کارگیری نماینده اچ اس ای دارای صلاحیت، برگزاری دوره های آموزشی مرتبط با اچ اس ای، اجرای دقیق و سختگیرانه مقررات نظام پروانه های انجام کار شرکت ملی گاز ایران و دستورالعمل صدور پروانه فعالیت (PTW) شرکت انتقال گاز ایران درکنار دیگر الزام های مرتبط، از دیگر مسؤولیت ها و فعالیت هایی است که واحد اچ اس ای منطقه انجام آن را به عهده دارد.
طی سال گذشته، آموزش در حوزه اچ اس ای در منطقه 4، یکهزار و 83 نفر- ساعت بوده که این عدد می تواند رکورد خوبی برای پیگیری این امور در خصوص برگزاری دوره های مرتبط با اچ اس ای در سطح منطقه محسوب شود.
به طور کلی، سالانه برنامه های زیست محیطی در مسیر اهداف استراتژیک شرکت انتقال گاز ایران تعریف می شود و اجرای اقدام های موردنیاز برای تحقق اهداف زیست محیطی مورد توجه قرار می گیرد. تعریف و اجرای پروژه های بهبود در زمینه مدیریت فرایندهای کلیدی محیط زیست (فرایندهای مدیریت پسماند، مدیریت منابع آب و پساب، شناسایی و ارزیابی جنبه های زیست محیطی، مدیریت کربن و کنترل آلاینده های هوا) از اقدام های شاخص واحد محیط زیست است. در این میان می توان به برخی فعالیت های این حوزه اشاره کرد:
پایش و تحلیل مستمر شاخص های زیست محیطی، مجهز کردن همه تاسیسات تقویت فشار گاز منطقه به سیستم تصفیه پساب بهداشتی SBR، شناسایی و ارزیابی جنبه های زیست محیطی با رویکرد چرخه حیات، در نظر گرفتن الزام های زیست محیطی در شرح پیمان پروژه ها و نظارت بر عملکرد آنها برای اجرای صحیح قوانین و مقررات زیست محیطی، تعریف پروژه هایی در زمینه ارتقای فرهنگ زیست محیطی همکاران در منطقه و اندازه گیری و پایش پارامترهای آلاینده محیط زیست.
خوشبختانه همواره مشارکت و همکاری در همه بخش های این امور با واحد متناظر آن در ستاد در حوزه مسائل مرتبط و همچنین سایر مناطق عملیاتی برقرار بوده است. ضمن اینکه در همه پروژه ها و کارگروه های تخصصی، مشارکت فعال وجود دارد.
برای همه پیمان ها و قراردادهای منعقده در منطقه، متناسب با شرح فعالیت های جاری مندرج در آن، ضمن درج موارد اچ اس ای در شرایط خصوصی پیمان، الزام ها و دستورالعمل اچ اس ای مرتبط نیز به آن الصاق می شود. عملکرد پیمانکاران در بازدیدهای دوره ای و موردی مطابق با موارد درج شده و الزام های الصاق به پکیج نهایی پیمان، مورد پایش قرار می گیرد. ضمن اینکه شروع فعالیت اجرایی پیمانکار در منطقه منوط به تایید نماینده/نمایندگان اچ اس ای و همچنین مسؤولان اجرای کار پیمانکار از سوی این امور است.
با توجه به عضویت واحد پدافند غیرعامل و مدیریت بحران این امور در کارگروه های آب و انرژی و امداد و نجات استان های شمالی کشور (گلستان، مازندران و گیلان)، رعایت حرایم خطوط لوله انتقال گاز، همچنین خطرات ناشی از تجاوز به این حریم ها از سوی کشاورزان و همسایگان اطراف خطوط لوله مربوط، به طور مستمر در این جلسات مورد تاکید قرار می گیرد. همچنین در چند نوبت و طی جلساتی که با فرمانداران شهرهای پرتراکم و مستعد تجاوز به این حریم ها برگزار شد، برای نشان دادن حساسیت و اهمیت موضوع، تصاویری از خطرات تجاوز به حریم خطوط لوله گاز و اثرات آن بر محیط اطراف به تصویر کشیده شد. با پیگیری این امور در سال های قبل نیز کتابی به زبان کودکانه و به منظور فرهنگ سازی چاپ و در دسترس همسایگان این خطوط قرار گرفت.
با شیوع ویروس کرونا و به منظور حفظ آمادگی منطقه در فصول سرد سال، این منطقه با استفاده از ماتریس ارزیابی ریسک، پس از شناسایی سمت ها و دپارتمان هایی که عدم حضور نفرات ذی ربط آنها می توانست در انجام ماموریت سازمان خللی وارد کند، اقدام به شناسایی نفرات جایگزین در سطح واحد، منطقه، منطقه معین و پیمانکار کرده است. به این منظور و با تعریف هر شغل، غیبت متصدی اصلی به عنوان رخداد یا خطر در نظر گرفته شده و اقدام های کنترلی، پیشنهاد و در جداولی ثبت شده است. عمده تفاوت این جداول با جداول کمیته مدیریت بحران مناطق، عدم تمرکز جانشینی/ جایگزینی بر روسا و معاونین، استفاده از مدل ارزیابی ریسک و نیز در نظر گرفتن احتمال ابتلا به ویروس برای یک دپارتمان (به عنوان نمونه همه کارکنان بهره برداری یک تاسیسات تقویت فشار گاز) بوده است. ضمن اینکه به منظور آموزش و فرهنگ سازی نیز با تهیه، توزیع، نصب و بارگذاری پوسترها و بروشورهای مرتبط با ویروس کرونا در سیستم اتوماسیون اداری، اینترانت منطقه، توزیع بین همکاران و نصب در ساختمان های سطح منطقه به صورت مستمر انجام شد. در ضمن با تخصیص تجهیزات مورد نیاز (ماسک سه لایه پرستاری، محلول ضدعفونی سطوح و دست و همچنین دستمال کاغذی رومیزی) به صورت مستمر از زمان پیدایش این بیماری تا پایان سال 1400 به همه کارکنان منطقه و همچنین افراد بیمار و خانواده آنها در زمان ابتلا به این ویروس، این امور با انجام اقدام های کنترلی همچون ضدعفونی کردن همه سطوح تردد، خودروهای استیجاری تحت پوشش منطقه، ضدعفونی کردن کل فضای داخلی ساختمان ها پس از پایان ساعت اداری به صورت روزانه، حذف دستگاه انگشت زنی و جایگزین کردن دستگاه اسکن چهره، حذف ماموریت های غیرضروری، ارجاع افراد مشکوک به ابتلا به مراکز درمانی و ترخیص آنها، شناسایی افراد در معرض خطر و ترخیص/چرخشی/دورکار کردن آنها برحسب اولویت و... را قبل از ابلاغ دستورالعمل های مرتبط در دستور کار خود قرار داده است. به لطف اقدام های انجام شده در زمان شیوع این بیماری، همه برنامه ها، پروژه ها و فرایندهای عملیاتی منطقه بدون هیچ گونه کاستی انجام شده است.
از بدو شروع به کار منطقه و باوجود اضافه شدن میزان کیلومتر خطوط انتقال گاز تحت پوشش، ایستگاه های شیر بین راهی و مرکز بهره برداری خطوط لوله ساری به مجموعه منطقه (135 کیلومتر خط 42 اینچ دامغان-کیاسر- نکا، 108 کیلومتر خط 56 اینچ قزوین- رشت و در آینده نزدیک 153 کیلومتر خط 42 اینچ رشت- چلوند)، سازمان امور اچ اس ای و پدافند غیرعامل منطقه مورد بازآرایی قرار نگرفته و پایین بودن گرید سازمانی مربوط به مسؤولان واحدهای این امور با توجه به افزایش حجم بالای فعالیت ها و ریسک های مرتب با شرایط کاری و... باعث بی انگیزگی، افزایش نرخ خروج کارکنان، تمایل به جابه جایی کارکنان و کاهش سطح انگیزشی نیروهای این امور شده است.
کاهش مصرف بنزین؛ محور نشست انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران
سمیه راهپیما عرضه کالاهای ویژه در بورس برای ایجاد وحدت رویه نرخ ها ، عضویت پتروپالایشگاه ها در انجمن در سال 1399، استفاده از 25 هزار قطعه در هر تعمیرات اساسی پالایشگاه ها، بی نیازی از واردات بنزین و گازوییل از سال 1397، اجرای سیاست های بهینه سازی و جلوگیری از واردات در سال 1402 و عضویت 9 پالایشگاه در انجمن صنفی پالایش نفت ایران، از مهم ترین محورهای نشست روز دوشنبه(24 مرداد) رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور با خبرنگاران بود که مشروح آن را می خوانید.
دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران در این نشست خبری با اشاره به عملکرد انجمن در زمینه تعیین نرخ فرآورده های نفتی در بورس ها گفت: ۹ پالایشگاه کشور عضو انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت هستند و این انجمن مصوباتی در خصوص سیاست گذاری ها و ارائه خدمات دارد. ناصر عاشوری ادامه داد: انجمن افزون بر تنظیم تولید فرآورده های نفتی در میان این واحدهای پالایشی، پیگیری حقوق کارکنان و کارگران پالایشگاه ها و اتخاذ سیاست های یکپارچه سازی، ایجاد وحدت رویه در عرضه کالاهای ویژه در بورس و جلوگیری از کم فروشی یا گران فروشی فرآورده 9 پالایشگاه (به جز پالایشگاه آبادان) را به عهده دارد و همه این پالایشگاه ها نیز موظف به اجرای سیاست های اتخاذشده این انجمن در زمینه تعیین نرخ فرآورده هستند.به گفته وی، عرضه کالاهای ویژه در بورس برای ایجاد وحدت رویه نرخ ها مشخص است، کم فروشی، گران فروشی و دامپینگ ممنوع است و همه پالایشگاه ها مقید به اجرا هستند تا بازار دچار مشکل نشود. وظیفه اصلی 9 شرکت پالایشی، تولید ۶ محصول اصلی مانند بنزین و گازوییل و ۴۱ فرآورده دیگر است. در طول سال برخی پالایشگاه ها باید تعمیرات اساسی شوند که با برنامه ریزی پالایش و پخش این کار انجام می شود.عاشوری با تکذیب کاهش تولید فرآورده های نفتی در سال جاری گفت: بنزین با کیفیت در پالایشگاه های کشور با استانداردهای یورو۴ و ۵ تولید می شود و بنزینی از پتروشیمی ها در صنعت پالایش دریافت نمی کنیم.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: سیاست این انجمن حمایت از طرح های توسعه ای است که نظام، دولت و مجلس دنبال آن هستند، از جمله آنکه تاسیس پتروپالایشگاه های جدید باید انجام شود؛ از سال 1399 پتروپالایشگاه های کوچک که خوراک میعانات و نفت خام دارند، عضو انجمن شده اند و اکنون سه پتروپالایشگاه عضو هستند و تعدادی نیز درخواست داده اند.
عاشوری گفت: پالایشگاه نفت آفتاب با ظرفیت ۳۰ هزار بشکه، پالایش نفت قشم و پتروپالایش خورشید زاگرس با ظرفیت پالایش ۵ هزار بشکه در روز از جمله این واحدها هستند که شرایطشان مورد قبول کارگروه و هیات مدیره قرار گرفته و به عضویت انجمن درآمده اند.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش کشور با اشاره به ایجاد کارگروهی برای بررسی دقیق شرایط این واحدها گفت: شرایط عضویت در انجمن سختگیرانه است و ما به دقت خوراک و محصولات تولیدی این واحدها را بررسی می کنیم.عاشوری اولویت بعدی انجمن را حمایت از شرکت های دانش بنیان عنوان کرد و افزود: در ماه های آینده گردهمایی با معاون ریاست جمهوری برگزار خواهیم کرد و جایگاه شرکت های پالایشی و نقش و حمایت آنها از شرکت های دانش بنیان مشخص خواهدشد.وی با بیان اینکه اکنون در هر تعمیرات اساسی ۲۵ هزار قطعه را تعویض می کنیم که ۷۵ درصد این قطعات از داخل کشور تامین می شود، تاکید کرد: در تلاشیم تا ۲۵ درصد باقی مانده را از شرکت های دانش بنیان تامین کنیم و به تولید انبوه و صادرات برسانیم، این سیاست وجود داشته و در سال های اخیر استفاده از تولیدات شرکت های دانش بنیان تقویت شده است. شرکت های پالایشگاهی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان خرید نقدی و ثبت سفارش خواهند داشت.به گفته عاشوری، دریافت خوراک پالایشگاه ها کاهش نداشته است، اما در تنوع تولید تغییراتی انجام می شود.وی با اشاره به اینکه تولید لوبکات در کشور سالانه ۲ میلیون تن است، افزود: امکان ذخیره سازی طولانی مدت وجود ندارد و این تنوع تولید برای مدیریت انبارهاست. سال ۱۴۰۱ هیچ کاهش تولید فرآورده نداریم و ظرفیت پالایشگاه ها ۲.۲ میلیون تن است و پالایشگاه ها با همه ظرفیت کار می کنند.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ادامه داد: اکنون در صنعت پالایش نفت روزانه بیش از 100 میلیون لیتر بنزین تولید می شود، اما به دلیل اصلاح نشدن الگوی مصرف ، روزانه 90 میلیون لیتر آن در داخل کشور استفاده می شود و اگر تحریم ها ادامه داشته باشد، با تکیه بر توان داخل، لطمه ای به ظرفیت تولید فرآورده های نفتی در کشور وارد نمی شود، با این حال اگر برنامه ریزی نکنیم، برای سال های آینده دوباره وارد کننده بنزین خواهیم شد.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر واردات بنزین و گازوئیل گفت: از نیمه دوم سال 1397 کشور از نظر واردات بنزین و گازوئیل بی نیاز بوده و این رویه ادامه داشته و مشکلی به لحاظ تامین سوخت کشور نداریم. مجموعه شرکت های پالایشی وظیفه تولید فرآورده های نفتی را به عهده دارند تا هم نیاز داخل کشور را تامین و هم فرآورده های ویژه را برای صنایع پایین دستی تامین و بخشی را صادر کنند، باید گفت جایگاه شرکت های پالایشی بی ارتباط با امنیت اقتصادی و اجتماعی نیست. شرکت های پالایشی در تامین درآمدهای ارزی نقش اساسی دارند و اکنون در سه نوبت کار می کنند.
عاشوری با اشاره به پیشنهادهای انجمن به دولت سیزدهم جهت مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از واردات ادامه داد: از جمله این پیشنهادها می توان به تولید خودروهای داخلی با مصرف سوخت کمتر و تقویت سوخت سی ان جی اشاره کرد. بهتر است در زمینه بهینه سازی مصرف سوخت اقدام هایی انجام شود تا مسابقه تولید و مصرف سوخت پایان یابد.
عاشوری با بیان اینکه اکنون پالایشگاه های کشور با تمام ظرفیت کار می کنند و امکان افزایش تولید بیش از ظرفیت فعلی وجود ندارد، ادامه داد: اگرچه برنامه های زیادی برای افزایش تولید پالایشگاه ها وجود دارد، اما اگر بخواهیم این برنامه ها را اجرا کنیم، نیازمند منابع مالی بالاست که در شرایط تحریم امکان تامین آن نیست.
دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر احداث پالایشگاه های جدید گفت: برخی افراد معتقدند باید برای توازن در تولید و مصرف، پالایشگاه های بیشتری احداث شود، اگر دنبال پالایشگاه سازی برویم و تحریم نباشد و منابع مالی به صورت کامل تامین شود، باز هم به 6 سال زمان نیاز داریم، بنابراین باید مصرف را کنترل کنیم تا در تولید بنزین خودکفا بمانیم. اکنون در فاز 4 پالایشگاه ستاره خلیج فارس یک فرآیند اصلاحی صورت گرفته تا بتواند ظرفیت اسمی را از 360 هزار بشکه به 440 هزار بشکه در روز افزایش دهد.عاشوری در ادامه از ساخت یک واحد پالایشگاهی جدید در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس با ظرفیت 120 هزار بشکه در روز خبر داد و گفت: این پالایشگاه شبیه یکی از فازهای پالایشگاه ستاره است و اکنون در مرحله طراحی قرار دارد. به گفته وی، نباید از دولت این انتظار را داشت که با افزایش مصرف، تولید فرآورده نیز افزایش پیدا کند، بلکه باید به سمت مدیریت مصرف برویم. تمام پالایشگاه ها افزایش کیفیت را در دستور کار دارند، چند پالایشگاه نیز به دنبال امضای قرارداد هستند و۷۰ درصد پروژه ها به بهره برداری رسیده است.
دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران در پاسخ به اینکه آیا شرکت های پالایشی نقشی در صادرات بنزین و گازوئیل دارند، افزود: این شرکت ها هیچ نقشی در صادرات ندارند، خوراک را از وزارت نفت دریافت می کنیم و بعد از پالایش، فرآورده های اصلی را به وزارت نفت تحویل می دهیم و توزیع داخلی و صادرات آن به عهده وزارت نفت است. عاشوری با اشاره به اینکه فرآورده های ویژه برای شرکت های داخلی به عنوان خوراک و هم صادرات از طریق بورس از سوی شرکت های پالایشی عرضه می شود و هر 15 روز یک بار قیمت گذاری می کنیم، گفت: اکنون شرایط فراهم است تا صادرات فرآورده های اصلی به صورت مستقیم انجام شود اما از آنجا که اولویت اصلی تامین سوخت کشور است، یکپارچگی اهمیت بیشتری دارد، بنابراین بحث اینکه دولت بخواهد اختیار فروش مستقیم را بدهد، ضروری نیست.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با تاکید بر اینکه برای تامین خوراک مینی ریفاینری ها(پالایشگاه های کوچک) دولت موظف است خوراک مورد نیاز را تامین کند، افزود: دریافت بنزین پیرولیز را از پتروشیمی ها تکذیب می کنیم و این مساله ارتباطی با صنعت پالایش ندارد.عاشوری ادامه داد: اکنون پالایشگاه های کشور بیش از ظرفیت اسمی کار می کنند و اگر سیاست های بهینه سازی اتفاق نیفتد، در ابتدای سال ۱۴۰۲ ایران وارد کننده بنزین خواهد شد. اکنون میزان تولید و مصرف بنزین به یکدیگر نزدیک شده است و بهینه سازی مصرف سوخت در کشور باید در دستور کار قرار گیرد و خودروسازها نیز در این باره اهتمام ورزند.وی با مثبت ارزیابی کردن سیاست دولت در احداث پتروپالایشگاه های جدید گفت: در صورتی که احداث و تأمین اعتبار و سرمایه گذاری پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی و طرح مروارید مکران و افزایش ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه ای پالایشگاه به سرعت در دستور کار قرار گیرد، در جبران فاصله تولید و مصرف امیدبخش خواهد بود.
عاشوری به نوسان در تنوع سبد محصولات اشاره کرد و گفت: این نوسان به دلیل تأمین نشدن خوراک نیست، بلکه بسته به نیاز جامعه و اعلام دولت است.وی با تأکید بر اینکه به هیچ عنوان کاهش تولید فرآورده در پالایشگاه های کشور نداریم، گفت: هم اکنون ظرفیت پالایش نفت کشور ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است و هیچ کاهشی در سال ۱۴۰۱ گزارش نشده است.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ادامه داد: پالایشگاه ها پروژه های افزایش ظرفیت را از سال های گذشته در دستور کار قرار داده اند؛ افزایش کیفیت فرآورده های نفتی نیز در همه پالایشگاه ها تعریف شده که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد این پروژه ها به بهره برداری رسیده است.
ضرورت نگرشی تازه بر روند مصرف سوخت در کشور
مشعل پالایشگاه های کشور همواره با استمرار تولید سوخت با کیفیت، تلاش می کنند تا محصولی بر پایه استانداردهای جهانی تولید کنند. درمقابل، توجه به موضوع مصرف بهینه سوخت وجدی گرفتن آن از سوی مصرف کنندگان نیز مقوله دیگری است که کم توجهی به آن در گذر زمان می تواند به چالشی بزرگ برای بخش تولید پالایشگاهی تبدیل شود.بنابرآمارهای موجود، هم اکنون روزانه نزدیک به 104میلیون لیتر بنزین در روز تولید می شود، این درحالی است که مصرف این فراورده راهبردی و مهم، به 101 میلیون در لیتر رسیده که می تواند زنگ خطری جدی برای پالایشگاه های کشور به شمار آید.به گوه این آمار، اگر درمصرف بنزین مدیریتی صحیح صورت نگیرد، به طورحتم مشکلاتی درتامین این فراورده نفتی راهبردی به وجود خواهد آمد و آن را به چالشی برای صنعت نفت کشور تبدیل خواهد کرد. درکنار انجام تعمیرات اساسی پالایشگاه ها که یک ضرورت است و دربازه زمانی با هدف تولید بهینه فراورده های نفتی به کاهش مقطعی بخش تولید منجر می شود، بالا بودن میزان مصرف سوخت در بسیاری ازخودروها و افزایش سفرها، بویژه در تابستان را می توان از جمله عوامل بالارفتن مصرف بنزین عنوان کرد که باید در مدیریت آن از سوی متولیان آن و دستگاه های مرتبط، اهتمامی جدی انجام شود.
ایران، یکی از بزرگ ترین دارندگان و تولیدکنندگان مهم در بازار انرژی جهان است که حضور قوی تر در این بازار، منوط به شاخصه هایی همچون تولیدات پالایشگاهی و عرضه محصولات به بازارهای جهانی است؛ مواردی که می تواند کشور را هرچه بیشتر به سوی تراز مثبت انرژی و تثبیت هرچه بیشتر آن در این بازار بزرگ رقابتی هدایت کند.
آمار مصرف انرژی، از جمله بنزین، گاز و برق در کشورمان نشان می دهد که طی یک دهه اخیر، میزان شدت انرژی، روندی افزایشی داشته و بیشتر از سرمایه گذاری در زمینه بهینه سازی مصرف، دولت منابع مالی و زمان را صرف توسعه انرژی و افزایش تولید کرده است، به طوری که در تمام بخش ها، مصرف نزدیک به دو برابر بیشتر شده و تولید نیز برای پاسخگویی به آن، دنباله رو مصرف بوده است. این درحالی است که غالب کشورهای جهان، طی یک بازه زمانی ۲۰ ساله، شدت انرژی خود را دست کم ۱۰ درصد کاهش داده اند. به این معنا که مصرف نه تنها افزایش نداشته؛ بلکه با کاهش هم روبه رو بوده است.
کارشناسان حوزه انرژی بر این باورند که ادامه این مسیر، ایران را در سال ۱۴۰۲یعنی یک سال دیگر دچار بحران تأمین انرژی خواهد کرد و آنچه اکنون مقطعی رقم می خورد، تشدید و حتی دائمی خواهد شد. برای مثال در زمینه بنزین، پیش بینی می شود که ایران در این سال (1402) واردکننده خواهد شد، بدون در نظر گرفتن اینکه چقدر درکشور تلاش شده تا از واردکننده بنزین، به صادرکننده آن بدل شویم.
برای بهینه سازی مصرف انرژی بایدبرنامه داشت و همه بخش های مرتبط باید به گونه ای برنامه ریزی کنند که این امتیاز و جایگاه مهم (خوداتکایی به تولید بنزین و ورود به باشگاه صادرکنندگان این فراورده نفتی راهبردی) برای کشور حفظ شود.
از جمله مواردی به شمار می آید که در زمان های مختلف به عنوان ضرورتی مهم به آن اشاره شده و در دولت سیزدهم نیز این مهم با اولویتی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.
درمیان فراورده های پالایشگاه، بنزین به آن دلیل که آحاد جامعه از آن برای استفاده از وسایل نقلیه بهره می گیرند، مصرفی تقریبا لجام گسیخته به خود گرفته است.
جواد اوجی، وزیر نفت اوایل امسال درباره نزدیکی مقدار مصرف بنزین و نفت گاز به ظرفیت پالایشی کشور هشدار داده و تأکید کرده است که ضرورت سرمایه گذاری در این صنعت روزبه روز آشکارتر می شود.
به گفته جواد اوجی، سال گذشته در فصل سرد حدود 850 میلیون مترمکعب در روز گاز شیرین در شبکه داشتیم و روزانه حدود 250 میلیون مترمکعب هم با کسری گاز رو به رو بودیم. به همین دلیل مجبور شدیم گازرسانی به صنایع و نیروگاه ها را محدود کنیم تا جوابگوی تأمین گاز بخش خانگی و تجاری باشیم. بر اساس برآوردها طی هشت سال آینده 80 میلیارد دلار باید در حوزه گاز کشور سرمایه گذاری صورت گیرد تا هدف تولید روزانه یک میلیارد و 400 میلیون مترمکعب گاز محقق شود.
با توجه به اینکه سالانه حدود 10 تا 12 درصد مصرف سوخت مایع کشور افزایش می یابد، همزمان باید به فکر افزایش ظرفیت پالایشی کشور باشیم و ضروری است از اجرای طرح های بهینه سازی مصرف سوخت در کشور، بویژه در بخش های خانگی و صنعتی غافل نشویم. بر اساس آمار موجود، روزانه نزدیک به 101 میلیون لیتر سوخت مایع درکشور مصرف می شود که در صورت اجرای طرح های بهینه سازی مصرف سوخت، درآمد خوبی از محل صادرات این محصولات نصیب کشور خواهد شد.
کیفی سازی محصول در پالایشگاه ها، نکته مهم دیگری در حوزه تولید است. همسو با بهینه سازی مصرف سوخت درکشور و ایجاد راهکارها برای کاهش مصرف بنزین، برخی پالایشگاه ها اقدام به طرح های کیفی سازی کرده اند، مصداق این امر طرح های کیفی سازی فراورده های نفتی در پالایشگاه های اصفهان و شیراز است که امسال به بهره برداری خواهد رسید.
پالایشگاه کرمانشاه، طرح افزایش ظرفیت، کیفی سازی محصولات بنزین و نفت گاز را آغاز کرده است، به طوری که در گام نخست باتولید۴۰ هزار بشکه فعالیت خواهد کرد. سپس احداث واحد تقطیر در خلأ به منظور تبدیل نفت کوره به محصولات با ارزش نفت گاز، احداث واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز به منظور تولید محصول نفت گاز مطابق استاندارد یورو ۵، احداث واحد حذف بنزن از بنزین، احداث واحد تصفیه نفتای سبک و ایزومریزاسیون به منظور تولید بنزین بر اساس استاندارد یورو ۵، احداث واحد تولید هیدروژن، احداث واحد تامین آمین به منظور بازیافت گاز هیدروژن سولفوره برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست، احداث واحدهای تصفیه آب ترش، احداث واحد بازیافت گوگرد و احداث واحد تصفیه گازهای اسیدی TGT صورت خواهد گرفت.
وزیر نفت در این باره گفته است: روند ساخت پالایشگاه های جدید و طرح های کیفی سازی در پالایشگاه های موجود، موانع و مشکلات طرح های توسعه ای در بخش پالایشگاهی کشور بشدت پیگیری می شود و با وجود تحریم های ظالمانه ای که بر ضد کشورمان در جریان است، از روند احداث طرح های جدید پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی کشور راضی هستیم.
گفت و گو با رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت
سمیه راهپیما زمانی که موضوع روانشناسی در سطح کشور مطرح نبود، صنعت نفت اقدام به ایجاد مرکز خدمات مشاوره کرد. از آن زمان تا کنون، موضوع سلامت روان کارکنان و خانواده های آنها مورد توجه صنعت نفت بوده است. نزدیک به 26 سال است که از آغاز به کار مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت می گذرد و از آن تاریخ تا کنون گام های مهمی در این زمینه برداشته شده است. برای آگاهی از روند فعالیت های مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت، گفت و گویی با مریم مقدسی، رئیس این مرکز انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت از سال 1375 بر اساس مصوبه هیأت مدیره وقت تنظیم شد و به عنوان یکی از زیر مجموعه های مدیریت منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران فعالیت خود را آغاز کرد. ابتدا ساختمان آن در خیابان شهيد حسینی بود و شرکت با 30 نفر از مشاوران قرارداد ساعتی که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا تخصص داشتند، قرارداد بست و مركز از ساعت 8 تا 21 فعال بود و همکاران و خانواده های آنها برای دریافت مشاوره به آنجا مراجعه می کردند.
در سال 1396 بر اساس ابلاغيه ریاست جمهوری، رویکرد مرکز از خدمات مستقیم به برون سپاری تغییر کرد و اين تغيير در آغاز با مقاومت و شايد تا حدي دلخوري و عدم رضايت براي همكاران همراه بود؛ اما در طول زمان و تجربه هاي جديد كه همكاران از روش ارجاع به مراكز متنوع و به روز خدمات روانشناسي در سطح شهر تهران كسب کردند و نزديكي مراكز به محل سكونت آنها، هر روز به جمع همكاران خواهان معرفي نامه براي خود و خانواده هايشان اضافه می شود.
ابتدای امسال تفاهمنامه ای با سازمان نظام روانشناسی امضا شد و بر اساس آن، مراکز معتبر در سطح کشور شناسایی شدند و با توجه به اينكه رويكرد مركز مشاوره صنعت نفت نظارت و ارزیابی است، از این ر و ليست مراكز معتبر در اختيار ساير شركت هاي تابعه قرار گرفته تا خودشان راسا اقدام به عقد قرارداد کنند.
من از اسفند سال گذشته، وارد مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت شدم و از ابتدای امسال تاکنون برنامه ریزی هایی كوتاه مدت و بلندت مدت براي مركز تعريف كرديم که از آن جمله می توان به برگزاری سلسله همایش های سلامت روان در هر ماه اشاره کرد.
تاكنون 3 همايش با عناوين «خانواده بالنده»، «مرزهاي عاطفي بسته، خانواده هاي خسته» و «نوجوان من به توان 2» برگزار شده و ان شاء الله در پایان اين ماه نيز دوره آموزشي «روانشناختي وزن» خواهيم داشت.
از دیگر اقدامات انجام شده از سوی مرکز خدمات مشاوره می توان به انتشار پیام هاي آموزشي، انگیزیشی با عنوان «پژواک درون» در ابتدای هر هفته اشاره کرد.
سامانه همراز به شماره 66726351 را نیز داریم که همکاران می توانند در شرایطی که نیاز فوری به مشاوره دارند، با این خط در ساعات اداري تماس بگيرند.
طرح مشاوره رایگان اختلالات زبان و گفتار و اختلالات بلع را داریم که با اخذ معرفی نامه از سوی مركز مشاوره، می توانند از خدمات مراکز طرف قرارداد استفاده کنند.
طرح رایگان مشاوره 4 سال اول زندگی براي خانواده های نوپا را داريم كه از سوی همكاران مركز مشاوره نفت انجام می شود.
ماهنامه تخصصی روانشناسي با عنوان زیر و بم را داریم که هر ماه از طريق سامانه eorg اطلاع رساني می شود.
توليد پادكست هاي آموزشی / روانشناختي از سوی همكاران اين مركز انجام و براي روابط عمومي ارسال شده؛ اما تا كنون اطلاع رساني نشده است.
این پروژه به صورت تحقیقاتی است و در آن 10 زوج در آستانه ازدواج را آموزش می دهیم تا همكاران ما بتوانند مهارت های حل مسأله و تعارض را ياد بگيرند.
کارگاه آموزشی پیش از ازدواج را با سرفصل هاي مهارت های ارتباطی، صمیمیت در روابط زوجین، انعطاف پذیری روانشناختی، مسأله و شیوه های رفع آن، تعارض و شیوه های حل آن، آموزش نقشه زندگی به زوجین، تعیین اهداف شخصی، زوجی و خانوادگی، بهبود روابط جنسی و پرداختن به مسائل مالی را در روابط زوجین آموزش می دهیم که چگونه با مشکلاتی که برایشان پیش می آید، برخورد کنند.
قرار است يكسري كارگاه آموزشي براي خانواده ها و فرزندانشان در باشگاه هاي نفت داشته باشيم.
شرکت نفت و گاز پارس نیز برای برگزاری دوره های روانشناسی اعلام آمادگی کرده و بسته ازدواج با 7 عنوان برای آنها تعریف کرده ایم و قرار است هر ماه یک كارگاه برگزار كنيم. بعد از آن با شرکت های دیگر نیز همکاری خواهیم داشت.
با توجه به موافقت مدیرمنابع انسانی وقت در سال گذشته، شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، از سال گذشته از خدمات روانشناسي مركز ما استفاده می كنند. در حال حاضر شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی، متقاضی استفاده همكارانشان از خدمات مركز مشاوره نفت هستند.
در این مرکز سه مشاور فعال داریم که در زمینه سلامت خانواده و سلامت روان در مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت به نيروهاي قراردادي و پيمانكاري كه امكان استفاده از مراكز طرف قرارداد را ندارند، خدمات ارائه می کنند و افراد متقاضی می توانند برای این منظور تلفنی وقت بگیرند.
مشکلات کوچک یک فرد، هم برای همکاران و هم براي سازمان مشکل ایجاد می کند. زمانی که دغدغه ها، مشکلات کارکنان و خانواده آنها حل می شود، قطعا توانمندی بیشتری در محیط های کاری خود خواهند داشت و اين امر موجب افزايش كارايي سازمان خواهد شد.
خدمات مشاوره برای کارکنان و خانواده های آنهاست و بیشتر، خانواده ها متقاضی دریافت خدمات هستند که اين امر شامل مشاوره تحصيلي، ازدواج، فردي، خانوادگي و... می شود. زمانی که اتفاقی در یک خانواده می افتد، تمام اعضای خانواده درگیر می شوند که قطعاً حل مشكلات كاركنان و خانواده هاي آنان نقش مهمي در ارتقاي بهره وري نيروي انساني خواهد داشت.
ما از تمام شرکت ها برای شناسایی جامعه هدف استعلام گرفته ایم و بر اساس آن فهرست ها را از سازمان نظام روانشناسی خواسته ایم.
آماری دارید که سال گذشته و امسال چند نفر- ساعت جلسه های روانشناسی در سطح صنعت نفت داشته اید؟
مشاوره های ما به این صورت است که هر فردی 10 تا 15 جلسه مشاوره دریافت می کند. سال گذشته تعداد 54 نفر به مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت مراجعه کردند و امسال نیز این آمار به 98 نفر رسیده است. همچنین در سال گذشته، 306 نفر و امسال نیز 175 نفر به مراکز طرف قرارداد مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت مراجعه داشته اند.
در پایان هر نشست تخصصی، فرم های نظر سنجی داریم که بر اساس آن نشست های بعدی را برنامه ریزی می کنیم.
گاهی اوقات نیز مرکز خدمات مشاوره تشخیص می دهد که موضوعی مشکل و معضل جامعه ماست و باید در این زمینه همکاران و خانواده های صنعت نفت نیز اطلاع داشته باشند. علاوه بر نشست های تخصصی، نشست های آنلاین را تا پایان سال در برنامه خود داریم.
بله، پس از برگزاري هر دوره، خلاصه اي از همايش از سوی همكاران مركز تهيه می شود و به همراه يكسري از بروشورهاي روانشناسي در همايش بعدي در اختيار همكاران قرار می گيرد.
دوره های تخصصی که تا پایان سال برگزار می شود، عبارتند از: روانشناسی وزن، پسا کرونا و مدرسه، آیا ما ایرانی ازدواج می کنیم؟، هنر زن بودن، رفتارهای کلامی و غیر کلامی در رفتارهای بین فردی، کارگاه آموزش تخصصی اعتیاد و مقابله با آن (اعتیاد به فضای مجازی).
تمام فعالیت های ما در محور پیشگیری است و بعد از آن در حوزه هایی که همکاران مراجعه می کنند، تلاش داریم تا مشکلات آنها را حل کرده و بعد از آن پیگیری می کنیم. رویکرد ما در درجه اول، سلامت روان همکاران و خانواده های آنهاست. می توان گفت در سه مرحله پشیگیری، درمان و پیگیری فعالیت می کنیم.
سامانه ای با عنوان مرکز مشاوره ایجاد کرده ایم که در بستر اینترانت همکاران رسمی از طریق پرتال نفت به سامانه مرکز مشاوره وارد می شوند و تقاضای خود را با وارد کردن شماره شناسایی اعلام می کنند و همکاران ما در کوتاه ترین زمان با آنها تمامی می گیرند و با توجه به نوع مشاوره و آدرس محل سکونت برای متقاضیان به صورت الکترونیکي معرفی نامه صادر می شود و همکاران پس از دريافت معرفي نامه می توانند به مركز مراجعه كنند. پرداخت هزينه ها نيز به صورت 30 درصد از سوي همكاران و 70 درصد از سوي شركت است.
نخست این خدمات به همکاران ستاد اختصاص داشت و اکنون شرکت های تابعه شركت نفت را نیز تحت پوشش داریم و شركت هاي فرعي هم می توانند از خدمات مركز مشاوره و مراكز طرف قرارداد استفاده كنند.
به واسطه فعالیتی که در واحد مددکاری شرکت ملی نفت ایران داشتم، به مناطق مختلف شركت نفت سفر کرده ام و با مشکلات آنها از نزدیک آشنا هستم. وقتی در مورد سختی های کار سکو و مناطق عملياتي صحبت می شود، تمام مشخصات آن را در ذهن خود دارم و این مسأله کمک می کند تا درد آشنای همکاران خود در صنعت نفت باشم و با اشراف به مسائل و مشكلات همكاران، بخصوص در مناطق عملياتي خدمت رساني بيشتر و بهتري انجام بدهیم. به اميد روزي كه اهميت و توجه به سلامت روان، دغدغه مردم كشور ما، بخصوص همكاران در صنعت نفت باشد و به اين باور برسيم كه وقتي با مسأله و مشكلي مواجه می شويم، به فردي كه تخصص و تجربه كافي در اين زمينه دارد، مراجعه کرده تا بتوانيم آن را بهتر حل كنيم. اميدوارم مركز خدمات مشاوره نفت بتواند فضايي ايجاد كند تا كاركنان خدوم صنعت نفت با آرامش بيشتري بر انجام وظايف خود همت گمارند و به ايفاي نقش خود بپردازند.
همکاری مشترک صنعت نفت و وزارت علوم وارد عرصه های جدید می شود
مشعل منابع نفت و گاز ایران از منحصر به فردترین ها در میان کشورهای دارنده منابع نفت و گاز محسوب می شود؛ بخش زیادی از میدان های نفتی ایران در آبهای خلیج فارس قرار گرفته اند و برای اکتشاف و بهره برداری از دهه های گذشته تاکنون اقدام های زیادی شده است. عملیات اکتشاف میدان های نفتی به عنوان یکی از حساس ترین عملیات های نفتی شناخته شده است و اگرچه در دهه های گذشته بسیاری از آنها با کمک شرکت های خارجی به مرحله تولید و بهره برداری رسیده اند، اما امروز این توانمندی و دانش در میان شرکت های ایرانی و متخصصان وجود دارد که به تنهایی به عملیات اکتشاف و همه بخش های فنی آن بپردازند.
متخصصان ایرانی و شرکت های دانش بنیان و پژوهشگاه های فعال در حوزه نفت از سال ها قبل در جریان عملیات های نفتی از بخش های اکتشاف تا بهره برداری از میدان همراه شرکت های نفتی بوده و توانسته اند عرصه های جدیدی را در این مسیر بگشایند و منفعت آن به صنعت نفت و کشور برسد. در این مسیر البته مجموعه هایی همچون پژوهشگاه صنعت نفت به واسطه تعداد بالای مطالعات و پروژه های مشترک و ارتباط نزدیکی که با متخصصان و دانشگاهیان و شرکت های نفتی دارد، موفقیت و نقش بیشتری داشته است. در یک مورد مشخص که به تازگی فعالیت پروژه آن آغاز شده، پژوهشگاه صنعت نفت در کنار کاوشگر خلیج فارس درخلیج فارس قرار گرفته است و باید در انتظار نتایج چشمگیر این همکاری باشیم.
روند همیشگی اکتشاف در خلیج فارس اینگونه بوده است که شرکت ملی نفت ایران بلوک های نفتی و گازی را تعیین می کند و مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران برای عملیات در آنها مراحل قانونی برای انتخاب پیمانکار را می گذراند. شرکت های رتبه بندی شده و حائز صلاحیت پروسه های قانونی انتخاب را می گذرانند و در نهایت پیمانکاران با تامین تجهیزات خود در محل تعیین شده مستقر می شوند. پس از آن دیگر همه مراحل همچون همه میدان های نفت و گاز پیگیری و با رسیدن به اهداف مورد نظر عملیات تولید شروع می شود.
در حال حاضر تعداد قابل توجهی از حفاری های اکتشافی با کمک دانش روز و متخصصان داخلی در خلیج فارس آهسته و پیوسته در حال انجام است و می توان گفت فصل جدیدی از فعالیت های اکتشافی شرکت ملی نفت ایران در حال تحقق و تلاش بر این است که دامنه این حفاری های اکتشافی به دریای عمان هم کشیده شود. نکته قابل توجه این است که موضوع اکتشاف نفت و گاز در خلیج فارس، همواره به عنوان یکی از برنامه های اولویت دار شرکت ملی نفت مطرح بوده و بر همین مبنا ازسال ها قبل تلاش زیادی شده است تا علاوه بر تولید دانش فنی این پروژه ها، تجهیزات و زیرساخت های اجرایی مورد نیاز آنها نیز تامین شود. با این حال رویکرد مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران همواره در جهت کاهش فعالیت های تصدی گری و ارائه پروژه های اکتشافی به شرکت های پیمانکار بوده است. از سوی دیگر ناوگان حفاری که در حال حاضر در اختیار شرکت ملی حفاری ایران و شرکت های زیرمجموعه قرار دارد، از بهترین مجموعه ها در منطقه محسوب می شوند؛ به طوری که بسیاری از تجهیزات فنی و تخصصی همچون مته های حفاری به عنوان تجهیزات اساسی صنعت نفت داخلی سازی کرده اند.
حالا مجموعه وزارت نفت و علوم در همکاری مشترک با پژوهشگاه صنعت نفت، پژوهشکده اقیانوس شناسی و علوم جوی و برخی مراکز آزمایشگاهی و تحقیقاتی دیگر اقدام به اجرای برنامه ای جدید و کاربردی تر کرده اند. «کاوشگر خلیج فارس» یک شناور مدرن تحقیقاتی با ۵۰ متر طول، ۱۰ متر عرض و ۱۲ متر ارتفاع است که می تواند با آب و سوخت کامل به مدت ۴۵ روز با ظرفیت ۲۷ نفر در آب های خلیج فارس، دریای عمان و شمال اقیانوس هند اقدام به تحقیقات میدانی در حوزه اکتشاف نفت و گاز کند.
این کاوشگر دارای آزمایشگاه های مجهز و تجهیزات اندازه گیری در زمینه های فیزیک دریا، شیمی، زیست شناسی، زمین شناسی، هواشناسی و نقشه برداری دریاست که از سوی متخصصان و محققان پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی، فعالیت های تحقیقاتی و آزمایشگاهی در آن انجام می شود. در واقع عملیات ساخت این کاوشگر حدود یک دهه گذشته در موافقت نامه ای بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم شروع شده است و امروز در زمان بهره برداری از این کاوشگر، صنعت نفت می تواند از کارایی آن برای پیش بردن پروژه های خود استفاده کند. به عبارتی این کاوشگر در کنار وظایف و اهدافی که در حوزه محیط زیست و پایش های ساحلی و فراساحلی دارد، نقطه اتکای خوبی برای پروژه های اکتشافی صنعت نفت خواهد بود.
چندی قبل هم جمعی از مدیران وزارت نفت از کاوشگر دریایی خلیج فارس بازدید کردند و زمینه های همکاری های متقابل برای ساخت تجهیزات تحقیقاتی و همچنین گشت های تحقیقاتی فراهم شد. در این بازدید مهدی فکور، رئیس مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران، مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران و عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت حضور داشتند. مدیران صنعت نفت بر مفید بودن این همکاری و آمادگی مجموعه تحت مدیریت خود برای حمایت از طرح ها و برنامه های پژوهشی کاربردی پژوهشگاه اقیانوس شناسی تاکید و توصیه هایی جهت بهبود و ارتقای خدمات قابل ارائه توسط پژوهشگاه ارائه کرده اند. همچنین برخی زمینه های همکاری های فی مابین بررسی شد و تاکید کردند که فعالیت های مجموعه های دانش بنیان برای ساخت تجهیزات مورد نیاز کشور در زمینه ژئوفیزیک دریایی به صورت همکاری های چندجانبه قابل پیگیری است. بر اساس اظهارات مرتضی توکلی، رئیس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی «کاوشگر خلیج فارس» مجهز به ابزارهای اندازه گیری و نمونه برداری از آب دریا، رسوبات کف دریا و بررسی لایه های زیر بستر دریا است و این ابزارها می تواند شناخت دقیق تری از وضعیت دریاهای پیرامونی و اقیانوس ها را در زمینه های فیزیک دریا، شیمی دریا، زمین شناسی دریایی و زیست شناسی دریایی در اختیار محققین قرار دهد و یکی از حوزه های مرتبط اکتشاف در صنعت نفت است. همچنین رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ابراز امیدواری کرد که همکاری کنونی در زمینه شناسایی منابع هیدرات گازی در دریا مقدمه ای برای گسترش همکاری های پژوهشی و فناوری محور فی مابین دو پژوهشگاه باشد. ساخت این شناور کاوشگر در همان ابتدای دهه 90 به سازمان صنایع دریایی کشور واگذار و ابتدا مقرر شدکار طراحی را یک شرکت ایتالیایی انجام دهد، اما با شروع تحریم ها و بدقولی شرکت های خارجی در عمل به تعهدهای خود، شرکت ایتالیایی از همکاری در این پروژه سرباز زد. ابتدا این گمان بود که پروژه شکست خورده باقی می ماند، اما کار طراحی و ساخت این شناور تحقیقاتی به شکل کاملاً بومی و از سوی محققان داخلی ادامه پیدا می کند و در نهایت به سرانجام می رسد. طبق اعلام رسمی مدیران پروژه این شناور با صرف هزینه 27 میلیارد تومان و در مدت چهار سال ساخته شده است. می توان گفت که با ساخت این کاوشگر دریایی 40 درصد صرفه جویی ارزی برای کشور به ارمغان آمده است. این شناور تحقیقاتی مجهز به چهار آزمایشگاه و انواع تجهیزات، امکانات و دستگاه های پیشرفته مطالعات دریایی و اقیانوسی است و با شروع به کار آن توانایی های تحقیقاتی دریایی ایران در آب های کشور، منطقه و جهان به نحو قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. همکاری های این چنین در حوزه ساخت فناوری های همچون کاوشگر خلیج فارس و جولان در اعماق آب های نیلگون خلیج فارس در عرصه حفاری، همچنین عزم راسخ دولت سیزدهم برای استفاده از ظرفیت های بالقوه داخلی می تواند نویدبخش آن باشد که تحولی شگرف در راه است که می تواند خوداتکایی در صنعت نفت را بیش از پیش تقویت سازد و با قرار گرفتن در ردیف نوآوران فناوری، وابستگی ها نیز به صفر نزدیک شود.
پیشتازی صنعت نفت در حوزه حمایت از گونه های جانوری و گیاهی
مشعل حال زمین ما انسان ها خوب نیست و گونه های انسانی بسرعت در حال تخریب گونه های گیاهی و جانوری هستند. در این سال ها تعداد زیادی از گونه های گیاهی و جانوری در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند و بسیاری از دانشمندان و فعالان محیط زیست در دنیا، این موضوع را جدی گرفته و برای کاهش اثرات زیست انسانی بر طبیعت تدابیری را اتخاذ کرده اند و برنامه های حمایتی از حیوانات و انواع گونه های گیاهی را در دستور کار قرار داده اند. در کشورمان ایران هم به دلیل بی توجهی در دوره های مختلف و اثرات مخرب زیست انسانی در کنار خشکسالی، محدودیت منابع آبی و... تعداد زیادی از گونه های گیاهی و جانوری در خطر انقراض قرار گرفته اند.
آنطور که در آمار جهانی گفته شده، بیش از ۱۴۲ هزار و ۵۰۰ گونه از گیاهان و جانوران در سراسر جهان در فهرست قرمز سازمان جهانی حفاظت از محیط زیست (IUCN) قرار دارند. چندی قبل هم صندوق حمایت از حیات وحش آلمان اعلام کرد که با تداوم مشکلات زیست محیطی روزافزون، طی10 سال آینده بیش از یک میلیون گونه گیاهی و جانوری منقرض خواهند شد؛ انقراضی که به لحاظ تعداد، از زمان انقراض دایناسور ها تاکنون، بی سابقه بوده است.
در کشور ما نیز، وضعیت بعضی از گونه های جانوری و گیاهی نگران کننده و در برخی موارد بحرانی است. بر اساس آخرین آمار رسمی در بخش جانوری، حدود ۱۵۱ گونه از رده های جانوری ایران در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارند و در این میان، اوضاع جمعیت یوزپلنگ آسیایی و میش مرغ بشدت بحرانی است، تا جایی که براساس سرشماری ها، تنها ۱۲ قلاده یوزپلنگ و حدود ۳۰ میش مرغ در زیستگاه هایشان وجود دارد؛ البته اوضاع در مورد گونه های دیگر همچون پلنگ، گوزن زرد ایرانی، گورخر آسیایی، شتر دوکوهانه، فک دریای خزر، هوبره، خرس سیاه آسیایی، لاک پشت دریایی پوزه عقابی، تمساح پوزه کوتاه، نهنگ آبی و نهنگ باله ای، دلفین گوژپشت و... نیز مطلوب نیست. در مورد گونه های گیاهی هم شرایط نگران کننده وجود دارد و پایش دقیقی هم از میزان خسارت و از بین رفتن سالانه این گونه ها در مناطق مختلف وجود ندارد.
باید گفت که طی سالیان متمادی، بهره برداری بی رویه و ناپایدار از منابع پایه، تخریب زیستگاه ناشی از فعالیت های انسانی در ابعاد مختلف، شکار غیر مجاز، آلودگی های محیطی و رها سازی زباله ها در طبیعت، معرفی و آزاد گذاشتن و غذا دادن به گونه های مهاجم، تغییرات اقلیمی جهانی و فراگیر، استمرار خشکسالی ها و کمبود منابع آبی، گرمایش زمین و آتش سوزی های گسترده و قطع کریدورهای حیات وحش، عمده ترین تهدید های تنوع زیستی در کشورهای مختلف از جمله ایران است.
طبیعت کم نظیر، پهناور، متنوع و غنی کشور ما در قالب پارک های ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه های حیات وحش و مناطق حفاظت شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور حفاظت می شوند و این مجموعه وظیفه اصلی را در حفظ بسیاری از گونه های کلیدی دارد و در واقع، حفظ این ذخایر ژنتیکی و میراث طبیعی، مسؤولیت اصلی این سازمان است؛ هرچند که باید گفت همه ما در حفظ این میراث سهم و وظیفه داریم.
در حال حاضر پروژه های مختلفی از سوی این سازمان به طور مستقیم و یا در همکاری با نهادها و ارگان های دیگر برای حفاظت از گونه های گیاهی و جانوری اجرا می شود که بسیاری از آنها موفق و برخی دیگر نتیجه دلخواه را نداشته است. مواردی همچون حفاظت و حفظ نسل یوزپلنگ، پلنگ، گربه پالاس، گربه شنی، شاه روباه، خرس قهوه ای، آهو، جبیر و هوبره، تبادل ژنتیکی به عنوان یکی از الزام های حفاظت پایدار و درازمدت گونه های جانوری و تامین اعتبارات برای مقابله با اثرات سوء ناشی از خشکسالی در این سال ها اجرایی شده و ادامه دارد. ضمن اینکه نگهداری، تعمیر و تجهیز منابع آبی موجود اعم از چشمه ها، آب انبارها، چاه ها، آبشخورها و ایجاد منابع جدید، آبرسانی سیار، تامین و توزیع علوفه در زمان بحران خشکسالی و در نواحی حساس، یکی از موضوعات مهم پیگیری شده در چند سال اخیربوده که در این مورد، گروه های مردمی و شرکت ها و سازمان های مختلف به عنوان مسؤولیت اجتماعی خود در آن نقش اثرگذاری داشته اند.
وزارتخانه ها و نهادهای دولتی، عمومی و خصوصی زیادی در سال های گذشته همسو با اهداف مسؤولیت اجتماعی خود، تلاش کرده اند تا یکی از گونه های گیاهی و جانوری کشور را در نقاط مختلف مورد حمایت خود قرار دهند. در این میان، مجموعه صنعت نفت به واسطه سطح گسترده مناطق عملیاتی خود در نقاط دور افتاده استان های مختلف و ارتباط با جامعه انسانی، یکی از مجموعه های پیشرو در حفظ و حمایت از گونه های جانوری بوده است.
حمایت از دلفین های گوژپشت، حمایت از لاک پشت های سبز و منقار عقابی، حمایت و پایش آهوی جبیر، پایش و حمایت از پلنگ ایرانی، مراقبت از درختان حرا و انجیر معابد، مراقبت از طوطی ماهی ها در اسکله ها، پاکسازی سواحل از انواع زباله ها و پلاستیک ها و... نمونه هایی از اقداماتی است که زیرمجموعه های مختلف صنعت نفت در شرکت های مختلف از سال ها قبل اجرا کرده اند و تا امروز ادامه دارد. باید گفت، قبل از اینکه این پروژه ها، به اعتبارات مالی و تامین تجهیزات و امکانات نیاز داشته باشند، نیازمند توجه و نگاه حمایتی در درون سازمان ها و مجموعه ها دارند و این نقش حمایتی در میان تک تک نیروهای انسانی این مجموعه ها وجود دارد. حتما خبرهای مختلفی هر چند وقت یکبار از سوی شرکت های مستقر در مناطق عملیاتی صنعت نفت در مورد نجات گونه های مختلف جانوری منتشر می شود را دیده یا شنیده اید. نجات لاک پشت های گرفتار شده، نجات آهوهای جبیر در میان تاسیسات و... که هر کدام داستان زیبایی دارند.
خبرهایی مثل اینکه: «کارکنان نیروی پدافند هوایی جزیره خارگ پس از مشاهده بچه آهوی تازه به دنیا آمده که تنها در کنار جاده رها شده بود، با هماهنگی اداره حفاظت محیط زیست جزیره خارگ برای نجات بچه آهو اقدام کردند. این بچه آهو هم اکنون در اختیار اداره حفاظت محیط زیست جزیره خارگ است و چندی بعد به آغوش مادرش بازگردانده شد.» چندی قبل هم در گروه کارکنان منطقه عملیاتی لاوان، کارکنان خبر نجات یک بچه آهو در منطقه «گیرت» را دادند. گویا آهوی مادر در زمان زایمانش در کنار جاده می ترسد و فرزندش را رها کرده و فرار می کند. وقتی کارکنان به بچه آهو می رسند، می بینند که تازه به دنیا آمده و بسیار ضعیف است. با اطلاع اداره محیط زیست، از بچه آهو نگهداری شده و به آن شیر می دهند و پس از مدتی که بچه آهو به سطحی از سلامت رسید، او را به همان محل و منطقه برمی گردانند و می بینند که مادر در همان منطقه حضور دارد. این لحظه های زیبا را کارکنان، بدون چشمداشتی از ارگان یا سازمانی می آفرینند که می تواند در کنار برنامه ریزی و اختصاص اعتبارات دولتی، به یک جریان حمایتی پایدار تبدیل شود و به همزیستی مسالمت آمیز انسان ها در کنار گونه های جانوری و صنعت کمک کند. باید تاکید کرد که تا پیش از این، صنعت نفت برای جامعه پیرامونی خود اقدامات حمایتی انجام می داد که در بسیاری از موارد، آن را وظیفه نفت در قبال جامعه محلی می دانستند و عمدتا با پرداخت پول همراه بود. این نگاه اگرچه در معنای اصلی آن درست و به حق است؛ اما نمی تواند در بلندمدت برای نسل های مختلف انسانی، محیط پیرامونی و گونه های گیاهی و جانوری طبیعت ساکن در آن مفید و کارساز باشد. صنعت نفت از معدود صنایعی بود که از سالیان قبل، این تعهد خود به جامعه پیرامونی و محیط زیست را در قالب مسؤولیت اجتماعی، به شکلی نظام مند در دستور کار قرار داده است.
درس آموزی از حوادث
در روز حادثه، کشیك ارشد نوبت كاري شب در حال تردد در سايت، متوجه نشتی اطراف فلنج مسیر ورودي به مبدل می شود و بسرعت به وسیله بیسیم موضوع را به اطلاع اتاق کنترل می رساند. سه نفر از اپراتورها به همراه سرپرست ناحیه، برای ايزوله کردن مبدل و بستن شیرهاي ورودي و خروجی ريبويلر به محل مراجعه می کنند. در هنگام تلاش براي ايزوله کردن مبدل، ناگهان دبی جريان نشتی افزايش می يابد و ابر بخار تشكیل شده با رسیدن به منبع حرارتی (احتمالا دودکش کمپرسور واحد جذب) منفجر می شود و برگشت حريق به منبع نشت، کارکنان را در بر می گیرد. سرپرست بهره برداري و کشیك ارشد نیز که در فاصله حدود 17متر از برج دي اتانايزر قرار داشتند، بر اثر موج انفجار به اطراف پرتاب می شوند.
با ادامه يافتن نشت از فلنج و رسیدن حريق به نشت آن، آتش فورانی ايجاد می کند که پايپرک ها و خطوط لوله اطراف را در مواجهه با حريق قرار می دهد. تجمع ابر بخار در پايین برج، سبب وقوع انفجار دوم و در پی آن، کنده شدن برج و واژگونی آن روي تجهیزات مجاور می شود. با گذشت چند دقیقه، جداره خط برج دي اتانايزر به سمت چیلر از درز جوش پاره و آتشی کروي شکل (Fireball) به ارتفاع87 متر تشکیل می شود. در نهايت، حريق درساعت 22کنترل ودر ساعت 3:27 بامداد به صورت کامل مهار می شود. بر اثر اين حادثه 4 نفر از کارکنان واحد بهره برداري جان خود را از دست می دهند.
70درصد حوادث مربوط به گاز مايع (پروپان و بوتان) با پديده دومینو همراه هستند و باعث گسترش حريق به تاسیسات مجاور می شوند.
گاز مايع هنگام تغییر فاز257 برابر حجم مايع خود، فضا اشغال می کند و حداقل انرژي لازم براي اشتعال آن 0.1 ژول است.
گاز مايع از هوا سنگین تر است و به تجمع در نقاط پست و فضاهاي محصور تمایل دارد.
قبل از وقوع این حادثه، بیش از10 نقص جزئی و متوسط در واحد جذب و تفكیك و مبدل ورودي برج در فاصله زمانی چندماه رخ داده بود.
ضدحريق کردن سازه ها و پايه برج ها براساس استاندارد 2218 API
استقرار يك سیستم مديريت تغییرات جامع و بررسی مجدد تغییرات عمده
برگزاري دوره هاي آموزشی براساس استانداردهاي آموزشی
استقرار تجهیزات اطفای حريق متناسب با استانداردهاي 2030 API،15NFPA
انجام مطالعاتHAZOP برای شناسايی و ارزيابی مجدد خطرات
بهره گیري از نیروهاي متخصص با هدف استقرار سیستم مديريت ايمنی فرايند
اجراي مانورهاي مختلف و بررسی میزان اثر بخشی آنها
بررسی و ريشه يابی حوادث گذشته و برگزاري دوره آموزشی براي آگاهی کارکنان
رعايت دستورالعمل هاي راه اندازي و پیش راه اندازي
زون بندي نواحی خطر و نصب سیستم کاشف گاز و حريق
بررسی فرهنگ ايمنی و ارائه راه حل به منظور ارتقای فرهنگ ايمنی
وزارت نفت
وزارت نفت و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به منظور استفاده از ظرفیت زنان در بهینه سازی مصرف انرژی تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
تفاهم نامه همکاری وزارت نفت و معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با هدف بهینه سازی مصرف انرژی در کشور میان جواد اوجی، وزیر نفت و انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری امضا شد.
هدف از اجرای این تفاهم نامه، گسترش همکاری و استفاده بهینه از ظرفیت ها برای تغییر سبک زندگی و بهینه سازی مصرف انرژی با تکیه بر توسعه مشارکت زنان و بهره گیری از نقش ویژه آنان در مدیریت خانه و خانواده است.
زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان با اشاره به اینکه اجرای مفاد تفاهم نامه در وزارت نفت به عهده مشاور وزیر در امور زنان و خانواده خواهد بود، گفت: یکی از ماموریت هایی که از طرف مقام عالی وزارت به امور زنان و خانواده محول شده، فعالیت به منظور فرهنگ سازی در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت خانواده است، زیرا فرزندان و دیگر اعضای خانواده نحوه استفاده و شیوه های صحیح صرفه جویی و بهینه سازی را در بستر خانواده یاد می گیرند و در زندگی فردی و اجتماعی خود به کار می برند.
وی افزود: آگاهی زنان (با سهم ۴۹.۵ درصد از کل جمعیت کشور) از مقدار مصرف و نحوه استفاده صحیح از وسایل خانگی و منابع انرژی در خانه و جلوگیری از اسراف و تبذیر اهمیتی بسزا دارد و به همین منظور کارگروهی با عنوان کارگروه انرژی و محیط زیست در این امور تشکیل شده است.
مشاور وزیر نفت در امور زنان این تفاهم نامه را گامی در مسیر گسترش و هم افزایی فعالیت های کارگروه انرژی و محیط زیست خواند و گفت: این تفاهم نامه همسو با تحقق سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در حوزه اصلاح الگوی مصرف انرژی، به منظور گسترش همکاری و استفاده بهینه از ظرفیت ها برای تغییر سبک زندگی و بهینه سازی مصرف انرژی با تکیه بر توسعه مشارکت زنان و بهره گیری از نقش ویژه آنان در مدیریت خانه و خانواده امضا شد.
قیصری با تأکید بر اینکه بهینه سازی و اصلاح مصرف انرژی نیازمند نوآوری های فناورانه و اجتماعی است که بازیگران متعددی در آن نقش ایفا می کنند، دیگر اهداف این تفاهم نامه را توسعه حوزه های همکاری مستمر و همه جانبه و ایجاد زمینه های مناسب برای مشارکت و هم افزایی منابع و امکانات موجود و استفاده بهینه از ظرفیت های همه دستگاه های دولتی و خصوصی برای ارتقای نقش زنان در مدیریت مصرف منابع انرژی عنوان کرد و گفت: محورهای همکاری دو طرف شامل طراحی و تدوین طرح ها و برنامه های آموزشی و ترویجی، حمایت از طرح های پژوهشی، همچنین هماهنگی با دستگاه های اجرایی، استانداری ها، نمایندگان مجلس، آموزش و پرورش و صداوسیما به منظور ارتقای دانش زنان و خانواده ها در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی است.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران از پیشرفت ۸۴ درصدی در مرحله برداشت اطلاعات مکانی تجهیزات و تأسیسات گازرسانی در کشور تا پایان سه ماه نخست امسال خبر داد.
سیدجلال نورموسوی گفت: بدون تردید با تکمیل فاز برداشت داده (با پیشرفت کنونی ۸۴ درصد) و ورود به مرحله بهره برداری از داده و اصلاح فرآیندهای سازمانی بر پایه GIS، می توان موجبات افزایش بهره وری و چابکی سازمان و افزایش رضایت مشتریان و ذی نفعان را فراهم کرد.
وی ادامه داد: با توجه به توسعه چشمگیر خطوط تغذیه و توزیع گازرسانی در سال های اخیر، اکنون بهره برداری از طریق حفظ، نگهداشت، کنترل و مدیریت شبکه ها و تأسیسات و ارائه خدمات به طیف وسیع مشترکان، امری ضروری و تحقق شعار دولت الکترونیک به منظور افزایش بهره وری و چابکی شرکت های گاز استانی، اجتناب ناپذیر است.
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: سیستم GIS نیز به عنوان زیرساختی ضروری، مفید و کارآمد در راهبری و مدیریت یکپارچه شبکه تأمین گاز کشور مطرح می شود.
نورموسوی افزود: بر اساس سیاست گذاری شرکت، عملیاتی کردن هرچه سریع تر سیستم GIS در دستور کار مدیریت گازرسانی قرار دارد و اقدام های بسیاری در حوزه راهبری استان ها و نظارت بر عملکرد آنها از طریق پایش های میدانی و دریافت گزارش های ادواری، مطابق با شاخص های مصوب کمیته GIS انجام شده و به طور مستمر در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه اجرای این امر به عهده شرکت های گاز استانی است، اظهار کرد: بهره مندی از ساختار سازمانی مناسب به لحاظ پشتیبانی کار و به کارگیری نیروی انسانی متخصص، همچنین به کارگیری نرم افزار/ سامانه مناسب و کارآمد برای بهره گیری از داده های برداشت شده، امری ضروری است و پیگیری تحقق موارد مزبور در دستور کار مدیریت گازرسانی قرار دارد تا از طریق ارتباط با مدیریت های ذی ربط، پشتیبانی لازم فعالیت های GIS برقرار شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
آسیب دیدگی بخشی از خط لوله انتقال نفت خام مارون ـ اصفهان در محدوده کیلومتر ۱۵۴ در پی فعالیت سامانه بارشی مونسون و بارندگی های سیلابی در ارتفاعات خوزستان و ایجاد فرورفتگی ناشی از برخورد سنگ به خط لوله انتقال نفت خام در محدوده کیلومتر ۳۰۵+۱۵۴ به همت کارکنان منطقه اصفهان شناسایی و در شرایط ناپایدار جوی ایمن شد.محمدحسن بگی، معاون فنی منطقه اصفهان گفت: بارندگی های اخیر استان خوزستان حدفاصل مراکز انتقال نفت شماره ۳ (شهید ملک باغملک) و شماره ۴ (شهید مرزبان ایذه) باعث آب بردگی های متعدد و بیرون افتادگی خط لوله در چند نقطه شد که بلافاصله گروه های تعمیرات خط، خوردگی و ترابری با آمادگی کامل در محل حاضر شدند و آسیب به وجودآمده حاصل از برخورد سنگ به خط لوله در کیلومتر ۳۰۵+۱۵۴ شناسایی و نسبت به ایمن سازی آن اقدام شد.وی افزود: در این عملیات با توجه به حجم سنگ های بالادست و ریزشی بودن آن، گروه اعزامی واحد ترابری سنگین بیش از ۲۰۰ مترمکعب سنگ را با دقت و سرعت بالا جابه جا و شرایط را برای خاکبرداری خط، نصب، جوشکاری هافسل و پوشش خط لوله آماده کردند.غلامرضا گودرزی، رئیس تعمیرات خط منطقه نیز در این باره گفت: عملیات ایمن سازی با نصب و جوشکاری یک جفت هافسل (نیم پیل) به طول یک ونیم متر و پوشش آن با نظارت مدیر و معاون فنی منطقه در شرایط جوی نامناسب و تا پاسی از شب انجام شد.وی بیان کرد: نیروهای اعزامی منطقه اصفهان، پوشش، خاکریزی و ایمن سازی مسیر خط لوله انتقال نفت خام در کیلومترهای ۶۹۴+۱۵۵ و ۱۵۴+۳۰۵ را نیز انجام دادند.
شرکت نفت و گاز پارس
عملیات لوله گذاری دریایی خط انتقال گاز نخستین سکوی فاز ۱۱ پارس جنوبی در خلیج فارس تکمیل شد.عملیات لوله گذاری خط انتقال گاز موقعیت دریایی سکوی 11B از فاز ۱۱ پارس جنوبی که با استقرار شناور لوله گذار سی مستر از ششم مردادماه آغاز شده بود، پایان یافت.
این عملیات شامل یک رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی گاز ترش و یک رشته خط لوله ۴.۵ اینچ تزریق منواتیلن گلایکول به طول تقریبی ۱۵ کیلومتر است که از طریق اتصال در کیلومتر ۱۸ خط لوله دریایی سکوی دریایی 12C از فاز ۱۲ پارس جنوبی، وظیفه انتقال گاز ترش سکوی 11B را به پالایشگاه خشکی بر عهده دارد.
هدف از اجرای این خط لوله، انتقال روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز تولیدی سکوی 11B پارس جنوبی به پالایشگاه خشکی فاز ۱۲ در منطقه پارس ۲ کنگان خواهد بود.
بر اساس این گزارش، افزون بر بخش لوله گذاری دریایی، شرح کار مرحله نخست طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، نصب جکت، انتقال و نصب عرشه سکوی 12C به موقعیت 11B، حفاری و تکمیل چهار حلقه چاه است که با اجرای آن ظرفیت تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به میزان روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب افزایش می یابد. موسوی گفت: شناور یادشده، با ۶ خدمه از شارجه به سمت اروندکنار در حرکت بود که نزدیک جزیره خارک به علت به گل زدن دچار آب گرفتگی شدید و با وضع اضطرار مواجه شده بود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مسئول پروژه در خط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز از پیشرفت ۹۰ درصدی گستره های اول و دوم خط لوله انتقال گاز ایرانشهر - چابهار خبر داد.فرامرز لطیفی در این باره گفت: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به لحاظ رویه های اجرایی و دستورالعمل ها بسیار پیشرو است و فرآیندهای آن می تواند به عنوان الگو مورد استفاده دیگر بخش های وزارت نفت باشد. از سویی صورت وضعیت های پیمانکاران در این شرکت به سرعت پرداخت می شود و مشکل بودجه ای نیز در این مجموعه وجود ندارد.وی دیگر نقطه قوت شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران را انجام فعالیت های اثربخش در زمینه اچ اس ای دانست و تأکید کرد: در بحث ایمنی، آموزش های خوب و نظارت مدام وجود دارد و می توان این رویکرد را به دیگر بخش های صنعت نفت تسری داد. مسئول پروژه در خط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز یکی از نقاط قابل بهبود در این شرکت را پررنگ تر شدن حضور نیروهای کارفرما در پروژه خواند و توضیح داد: بازدید های سرزده مقام های شرکت از پروژه ها بی شک بر مشاور و پیمانکار تأثیر می گذارد و ارکان پروژه را به جدیت و انرژی بیشتر در فعالیت ها ترغیب می کند.لطیفی همچنین با بیان اینکه تقویت زبان مشترک بین شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و بهره بردار، سبب کاهش قابل توجه پانچ ها و رفع موانع موجود در پروسه تحویل موقت و دائم می شود، تصریح کرد: با استناد به تجربه ای که از حضور در پروژه «گوره – جاسک» دارم، یکی از عوامل موفقیت آن پروژه را حضور دائم نیروهای کارفرما در محل اجرا و رسیدگی مستقیم و از نزدیک بر روی روند پیشرفت کار می دانم و البته باید تدابیری اندیشیده شود که ناظران مقیم، رغبت بیشتری به این موضوع پیدا کنند، این گونه بسیاری از چالش ها و موانع در همان سایت پروژه حل می شود و نیازی به انتقال مسائل به تهران نیست و حل و فصل موضوعات در پیچ و خم بوروکراسی اداری به درازا کشیده نمی شود.
وی در ادامه با اشاره به پیشرفت ۹۰ درصدی قطعه های اول و دوم خط لوله گاز ایرانشهر – چابهار گفت: این پروژه در ادامه مسیر خط لوله هفتم سراسری گاز که از جنوب به سمت شرق کشور امتداد دارد، در حال اجراست و همسو با راهبرد کلان کشور در محرومیت زدایی و شکوفایی استان سیستان و بلوچستان می تواند سبب گازدار شدن نیروگاه های این منطقه و حذف سوخت های آلاینده گازوییل و نفت کوره شود، همچنین با توجه به شکل گیری قطب انرژی در منطقه، این پروژه می تواند سبب شکوفایی پتروشیمی مکران و افزایش اشتغال بین جوانان استان شود.
مسئول پروژه در خط لوله هفتم و یازدهم سراسری گاز در تشریح موانع اجرای پروژه در استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: یکی از موانع پروژه، تازگی مفهوم گاز برای اهالی است که چالش های مرتبط با آن در بحث تحصیل اراضی نمایان و با تلاش متخصصان این بخش، موانع برطرف شد.
لطیفی یادآور شد: شاید در نگاه نخست مسیر پروژه صاف و خاک نرم به نظر برسد، اما واقعیت آن است که گستره نخست و دوم پروژه ایرانشهر - چابهار نقاط سنگی بسیار سختی دارد که حتی با پیکور هم نمی توان از آن عبور کرد و باید از انفجار بهره گرفت. انجام چنین کاری نیازمند انرژی مضاعف، ماشین آلات و دستگاه های ویژه است.
وی تصریح کرد: نبود تسهیلات در سیستان و بلوچستان به ویژه در بخش های برق و مخابرات عرصه را بر دست اندرکاران پروژه تنگ می کند. اکنون هم به دلیل کمبود آب، انجام آزمون هیدرواستاتیک با محدودیت هایی روبه روست و احتمالاً نیاز است آب مورد نیاز از استان های دیگر به سیستان و بلوچستان انتقال یابد.
سازمان بهداشت و درمان اهواز
به منظور رفاه حال شاغلین محترم صنعت نفت، طی چند ماه اخیر دو کلینیک ویژه شاغلین صنعت نفت راه اندازی شده است.
زهره حقیقی، رئیس خدمات دندانپزشکی با اشاره به اینکه علاوه بر کلینیک دندانپزشکی بیمارستان بزرگ نفت، 8 کلینیک دندانپزشکی خانواده نیز برای ارائه خدمات به جمعیت تحت پوشش صنعت نفت در سطح شهر اهواز فعال است، گفت: مجتمع های تخصصی سلامت خانواده شهدای نفت و کارون و مرکز سلامت خانواده نیوساید (شهید بهشتی) به صورت دو شیفت (صبح و بعدازظهر) و مراکز سلامت خانواده خرمکوشک، لشکر (شهید هاشمی)، طالقانی، کوی ملت و کوت عبداله فقط در شیفت صبح خدمات دندانپزشکی را ارائه می کنند.وی افزود: خدمات روتین دندانپزشکی از جمله معاینات روتین، اقدام های ترمیمی، جرم گیری و ... در بیمارستان بزرگ نفت و تمامی مراکز سلامت خانواده در روزهای شنبه تا چهارشنبه در شیفت صبح ارائه می شود و شیفت عصر 4 مرکز از جمله مجتمع های تخصصی سلامت خانواده شهدای نفت و کارون، مرکز سلامت خانواده نیوساید (شهید بهشتی) و کلینیک دندانپزشکی بیمارستان نیز به ارائه خدمات تخصصی دندانپزشکی از جمله عصب کشی و ... اختصاص یافته است.حقیقی اظهار کرد: با توجه به استقبال ویژه از کلینیک اختصاصی شاغلین در شیفت عصر روزهای شنبه تا چهارشنبه در معاونت بهداشت و طب صنعتی، برنامه ریزی برای افتتاح کلینیک دوم شاغلین نیز صورت گرفت و هم اکنون کلینیک دندانپزشکی مجتمع سلامت خانواده شهدای نفت نیز در روزهای پنجشنبه به شاغلین محترم صنعت نفت اختصاص یافته است.وی گفت: با توجه به محدودیت های زمانی شاغلین محترم صنعت، برنامه ریزی های لازم صورت گرفته تا کلیه اقدام های دندانپزشکی مورد نیاز از جمله ترمیم، عصب کشی، جرم گیری و ... در همین مراکز اختصاصی شاغلین ارائه شود.رئیس خدمات دندانپزشکی بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز، در خصوص نحوه اخذ نوبت خدمات عمومی و تخصصی دندانپزشکی گفت: مراجعین محترم می توانند برای دریافت نوبت برای خدمات عمومی دندانپزشکی در همه ساعات شبانه روز از طریق سایت nobat.ahv.piho.ir اقدام کنند. مراجعین همچنین می توانند در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 12 تا 16 نیز از طریق مرکز نوبت دهی تلفنی بیمارستان نفت (شماره 3153-061) تماس حاصل کنید.حقیقی همچنین با اشاره به ارائه خدمات دندانپزشکی پیشگیری برای کودکان از ۳ سالگی و با رویش کامل دندان های شیری گفت: فلوراید تراپی و فیشورسیلنت، از جمله خدماتی است که در واحد بهداشت دهان و دندان در معاونت بهداشت و طب صنعتی برای کودکان در فواصل زمانی مشخص انجام می شود. به علاوه برای کودکانی که نیاز به ترمیم و یا عصب کشی دندان دارند و در حالت عادی امکان تحمل انجام اقدام های دندانپزشکی را ندارند و همچنین برای کودکان مبتلا به سندرم داون و یا کودکان توان یاب، اقدام های دندانپزشکی در اتاق عمل بیمارستان بزرگ نفت و با حضور متخصص بیهوشی انجام می شود.
شرکت پالایش گاز فجر جم
شرکت پالایش گاز فجر جم با پارک علم و فناوری خلیج فارس، فن بازار منطقه ای استان بوشهر و شتاب دهنده تخصصی نفت و گاز اینولیکس تفاهم نامه همکاری امضا کرد.
سید محمدمهدی هاشمی، مدیرعامل پالایشگاه گاز فجر جم با تأکید بر ضرورت رفع موانع حضور شرکت های دانش بنیان در صنعت کشور اعلام کرد که چرخ صنعت نفت و گاز با فعالیت آنها حرکت می ک ند.
وی با تأکید بر تحقق شعار سال گفت: حضور شرکت های دانش بنیان در صنعت نفت و گاز بسیار ارزشمند است و صنعت نفت به عنوان یکی از صنایع پویا در کشور باید از آنها بهره ببرد.
وی ادامه داد: در این صورت می توان بخشی از اقتصاد کشور و چرخ صنعت را به حرکت درآورد و بی شک ارتباط با شرکت های دانش بنیان و ایجاد فضایی برای توسعه و رونق، شرایط مناسبی را برای این کار ایجاد کرده است، اما اکنون به لحاظ تأمین کنندگان و دانش بنیان ها دچار محدودیت ها، تنگناها و مشکلاتی هستیم. از سوی دیگر شرکت های پالایشی و به ویژه شرکت پالایشی گاز فجر جم که میزبان این جمع است، مشکلاتی دارد که نیاز بود در یک گردهمایی و نشست هایی تخصصی بیشتر به رفع تنگناها پرداخته شود.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم تصریح کرد: از سویی با ارتباط مطلوبی که بین صنعتگران و شرکت های دانش بنیان، تولیدکننده و تأمین کننده به وجود می آید، محدودیت ها و مشکلات حل و رفع می شود و نیازمندی ها به صورت متقابل اعلام خواهد شد.
هاشمی افزود: این نشست با الگوبرداری از نشست مجتمع گاز پارس جنوبی با همکاری پارک علم و فناوری استان بوشهر و فراخوان از شرکت های دانش بنیان از سرتاسر کشور برگزار شده و هدف اصلی برداشتن چالش های پیش رو و تصمیم سازی برای رفع این تنگناهاست.
وی با تأکید بر ضرورت وجود مشاور صنعتی در این شرکت های دانش بنیان گفت: به عنوان شریک تجاری انتظار داریم ارتباط تنگاتنگی با دانش بنیان ها ایجاد شود و می خواهیم اینجا قول بدهیم که صنعت، خانه دوم شرکت های دانش بنیان می شود.
احمد زمانی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران نیز در این نشست با تأکید بر اینکه اگر تحریم تا سال ها هم ادامه یابد، تولید گاز ایران متأثر از آن نخواهد بود، از تعهد صنعت گاز برای کاهش آلودگی مشعل ها نیز خبر داد.وی گفت: با اقدام هایی که بعضی از شرکت های دانش بنیان انجام می دهند، زنجیره ارزش محصول گوگرد را تکمیل می کنیم که برای آن نقشه دانش بنیان شرکت های پالایشی را آماده کردیم و بخشی از آن اقدام ها و نتایجی که داشته، همین نشست است.وی با بیان اینکه اکنون صحنه تولید، صحنه جهاد است، ادامه داد: بخش زیادی از سبد انرژی کشور به گاز وابسته شده است و همه بخش های زندگی و معیشت مان به نوعی به نتیجه زحمت کارکنان صنعت گاز وابستگی دارد و هر اقدامی در این حوزه، کمک به اقتصاد ملی است.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: همه نتایج عملکرد صنعت گاز در حوزه تولید، ارتباطی مسقیم با اقتصاد و صنعت کشور دارد و ما مفتخریم که خدمتگزار این صنعت هستیم.زمانی با اشاره به گذر موفق و بدون قطع گاز از زمستان در سال ۱۴۰۰ گفت: اکنون تلاش کارکنان پالایشگاه ها، انجام به موقع و موفق تعمیرات اساسی است تا برای تولید گاز در زمستان امسال هم آماده باشیم.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران با اشاره به بومی سازی بسیاری از تجهیزات و نیازهای صنعت گاز کشور افزود: یکی از مواردی که نیاز است دانش بنیان ها به آن ورود کنند، حوزه کاهش آلودگی گازهای مشعل است که اقدام های موثری هم برای آن انجام دادیم و متعهد شدیم تا سال آینده در این موضوع اتفاقی جدی بیفتد و برنامه یک ساله، سه ساله و دراز مدتی را برای آن تدوین کردیم که بخشی از آن تأمین کالا، بخشی اجرا و بخشی از آن تکمیل نیازهای فناورانه است.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در پیامی به مناسبت گرامیداشت روز تشکل ها و مشارکت اجتماعی با بیان اینکه از فعالیت های همه تشکل های حوزه بازنشستگان صنعت نفت کمال تشکر و قدردانی را داریم، افزود: به دنبال اجرای اضافات شایستگی کارکنان رسمی، فرآیند متناسب سازی مستمری بازنشستگان صنعت نفت در دستور کار قرار گرفته است. متن پیام عبدالحسین بیات به مناسبت ۲۲ مردادماه روز تشکل ها و مشارکت های اجتماعی به شرح زیر است:
«توسعه و مشارکت اجتماعی از جمله فرآیندهایی است که تحقق آن نیازمند ایجاد زیرساخت ها و سازوکارهای کاربردی است که این موضوع در پرتو مشارکت و همراهی اجتماعی به سرانجام خواهد رسید. انجمن های اجتماعی و تشکل ها می توانند در فرهنگ سازی و اجتماعی سازی بسیاری از سیاست های حوزه نفت و انرژی، از تحقیق تا ترویج فعالیت کنند.مشارکت تشکل های مردم نهاد در مسائل اجتماعی، یک نوع سرمایه اجتماعی محسوب می شود. در این رهگذر تشکل های مردم نهاد بخش بازنشستگان صنعت نفت، می توانند با رویکردهای علمی نقش آفرینی کنند. صندوق ها با ایجاد بستری مناسب، تعامل و هم افزایی تشکل های مختلف بخش بازنشستگی را فراهم می سازد؛ بدین ترتیب شیوه نامه ارتباط اداری و مالی با بخش های مردم نهاد از جمله کانون ها در حال تدوین است. ارتقای سطح کیفی خدمات رفاهی، ورزشی و گردشگری با رعایت مقررات از جمله اهداف والای صندوق ها درباره تعامل با تشکل های این حوزه است.ضمن پاسداشت این روز، از فعالیت های همه تشکل های حوزه بازنشستگان صنعت نفت کمال تشکر و قدردانی را داریم و با آرزوی توفیق روزافزون برای پیشکسوتان، امیدواریم با تعامل سازنده بین تشکل ها و نهادهای تصمیم ساز، بیش از پیش در رشد خدمت رسانی گام های مؤثر برداریم.در خاتمه یادآور می شویم در ۱۰ ماه گذشته سه مرحله ترمیم و تعدیل مستمری و مقرری با تکیه بر منابع حاصل از سرمایه گذاری های صندوق ها انجام شد و به امید خدا و به دنبال اجرای اضافات شایستگی کارکنان رسمی صنعت نفت، با همیاری و اهتمام وزیر نفت شاهد متناسب سازی سال ۱۴۰۱ برای بازنشستگان گرانقدر خواهیم بود؛ از این رو با اجرای آن، مراحل ترمیم ها و تعدیل های صندوق ها در این ۱۰ ماه، به چهار مرحله (پرداخت معوقات تعدیل سال ۹۹ اعمال در دی ماه ۱۴۰۰، اعمال متناسب سازی سال ۱۴۰۰ در اردیبهشت ماه، انجام اضافات عمومی ۱۰ درصد در اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، متناسب سازی ۱۴۰۱ در دستور) خواهد رسید.»
دانشکده نفت محمودآباد
مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشکده نفت محمودآباد به منظور حمایت های لازم برای ایده های فناور به منظور حل مشکلات و موانع صنعت نفت راه اندازی شد.
آیین گشایش مرکز نوآوری و کارآفرینی دانشکده نفت محمودآباد با حضور رئیس و اعضای هیئت رئیسه دانشگاه، فرماندار و امام جمعه و جمعی از مسئولان اداری استان مازندران و مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری افتتاح شد.
صادق صفارزاده، رئیس دانشکده نفت محمودآباد در این آیین اظهار کرد: تلاش و فعالیت بیشتر به منظور حمایت از نوآوری و کارآفرینی یک ضرورت است و ما آماده پذیرش ایده ها و طرح های فناور محور با کمک دانشگاه صنعت نفت و سیستم بانکی منطقه هستیم. کریم سلحشور، رئیس دانشگاه صنعت نفت نیز در این آیین با بیان مأموریت گرا بودن دانشگاه و توجه ویژه به کارآفرینی و ورود به نسل سوم دانشگاه ها بر ضرورت توجه و حمایت از شرکت های دانش بنیان تأکید کرد و گفت: باید همه دانشکده ها، مرکز نوآوری داشته باشند و اعضای هیئت علمی دانشگاه و دانشجو درگیر نوآوری و کار آفرینی باشند.
مصطفی بغدادی، مدیر توسعه اکوسیستم صندوق نوآوری و شکوفایی هم گفت: این صندوق آماده همکاری با مراکز نوآوری و کارآفرینی دانشگاه صنعت نفت است.
مرکز نوآوری و فناوری دانشکده نفت محمودآباد با هدف شتاب دهی ایده ها به سمت کارآفرینی و سرانجام تبدیل شدن به شرکت های دانش بنیان تشکیل شده است و عمده مخاطبان این مرکز، متخصصان و صاحبان ایده و کارآفرینان هستند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال
محمدمهدی جامعی، مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال از آمادگی کامل و امدادرسانی این منطقه به نقاط سیل زده استان های گلستان، مازندران و تهران خبر داد.وی گفت: پس از پیش بینی ها برای بارش های گسترده در منطقه شمال هم زمان با تعطیلات تاسوعا و عاشورای حسینی، نشست کارگروه بحران تشکیل و مقرر شد که گ روه های علمیاتی و کاری به مناطق مختلف اعزام شوند و در حال آماده باش قرار گیرند تا در شرایط اضطراری بتوانیم کمک رسانی لازم را انجام دهیم.
وی افزود: هم زمان امکانات لجستیکی از جمله بیل مکانیکی، لودر و دیگر ماشین آلات سنگین را در دو استان گلستان و مازندران به ویژه شهرستان فیروزکوه که احتمال خطر بیشتری وجود داشت، مستقر کردیم تا در کمترین زمان خود را به محل برسانیم و واکنش سریع داشته باشیم.
مدیر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال تأکید کرد: فرمانداری فیروزکوه نیز احتیاج به کمک رسانی داشت که ما از همین فرصت استفاده کردیم و دستگاه هایی را که در سمت ورسک داشتیم، در اختیار فرمانداری فیروزکوه قرار دادیم که این عملیات همچنان در آن منطقه در حال انجام است و در حال پاکسازی راه های مواصلاتی و خانه های روستاهای سیل زده منطقه ایستگاه زرین دشت از جمله روستای باغات و... هستیم.
جامعی تصریح کرد: با توجه به پیش بینی های هواشناسی، آمادگی کامل وجود دارد تا در صورت بروز هرگونه سیلاب در منطقه فیروزکوه و دیگر نقاط، نسبت به اعزام تجهیزات خود به محل اقدام کنیم.
وی همچنین با تأکید بر ایمن سازی همه خطوط لوله نفت و فرآورده منطقه شمال در طول سال های گذشته گفت: خوشبختانه با ایمن سازی ها و تمهیدهای پیش پیش بینی شده، در هیچ کدام از مسیرهای خطوط لوله حادثه و آسیبی نداشتیم.
مدیر منطقه شمال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت افزود: این آمادگی را داریم تا در صورت بروز هرگونه سیلاب غیرمنتظره در نقاط دور از انتظار، گروه های عملیاتی را اعزام کنیم و از انتقال مواد به محیط و خسارت های محیط زیستی جلوگیری کنیم.خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال به عنوان یازدهمین منطقه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سال ۱۳۸۵ با هدف انتقال نفت خام وارداتی کشورهای حاشیه دریای خزر (طرح سوآپ) از پایانه نفتی نکا به پالایشگاه های تهران و تبریز، انتقال و تحویل فرآورده های نفتی تولیدی پالایشگاه تهران و وارداتی از طریق پایانه نفتی نکا به مراکز پخش استان های مازندران و گلستان و تأمین ارتباط مخابراتی مراکز انتقال نفت، فشارشکن ها، تأسیسات تابع منطقه و شرکت ها و اداره های تابع وزارت نفت در استان های مازندران و گلستان تأسیس شد.
مرکز منطقه شمال در استان مازندران در شهرستان ساری واقع شده است و عملیات انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی در منطقه شمال، با ۵ مرکز انتقال نفت، ۳ فشارشکن و ۳ تأسیسات انتهایی و از طریق حدود ۶۰۰ کیلومتر خطوط لوله انجام می شود.
حوزه فعالیت (استحفاظی) منطقه شمال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در استان مازندران، از مرکز انتقال نفت نکا آغاز و به فشارشکن مغانک در شهرستان دماوند (استان تهران) ختم و از سوی دیگر در استان گلستان از کوه ابر شهرستان شاهرود و علی آباد آغاز و به شهرستان های گرگان و گنبد محدود می شود.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مشارکت کنندگان جدید شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست می توانند از ۲۴ تا ۲۶ مردادماه در این رویداد بزرگ و تخصصی صنعت پتروشیمی پیش ثبت نام کنند.
با توجه به درخواست های مکرر مشارکت کنندگان جدید که تاکنون موفق به ثبت نام برای حضور در این نمایشگاه نشده اند، مهلت ثبت نام از روز دوشنبه ۲۴ مردادماه به مدت ۷۲ ساعت تمدید شد.شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست امسال نیز همانند ادوار گذشته در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران در چهار گروه مواد اولیه، کالاهای ساخته و نیمه ساخته، ماشین آلات و تجهیزات و خدمات برگزار می شود.
براساس برنامه ریزی ها، مشارکت کنندگان تازه می توانند برای حضور در این رویداد نمایشگاهی از طریق سایت رسمی نمایشگاه www.iranplast.ir اقدام به پیش ثبت نام کنند. به گفته ایوب بنوی، مدیر نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، با توجه به استقبال مشارکت کنندگان برای حضوری فعال و توانمند در این نمایشگاه، همه فضای شرکت سهامی نمایشگاه های بین المللی تهران، از ۳۰ شهریور تا دوم مهرماه به شانزدهمین دوره این نمایشگاه اختصاص دارد. وی افزود: در مرحله نخست پیش ثبت نام که از چهارم مردادماه به مدت ۱۵ روز ادامه داشت، نزدیک به ۹۰۰ شرکت داخلی برای حضور در ایران پلاست اعلام مشارکت کرده اند. مدیر شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست تصریح کرد: نگاه و توجه بسیاری از کشورها و بازارهای جهان به صنعت پتروشیمی ایران و به ویژه نمایشگاه ایران پلاست است، زیرا این نمایشگاه محلی برای تبادل تازه ترین و روزآمدترین دستاوردهای فنی، تعاملات تجاری و توسعه صنعت پایین دستی پتروشیمی است؛ صنعتی که به جد می توان از آن به عنوان مهم ترین ابزار برای ایجاد اشتغال در سراسر کشور یاد کرد. ایران پلاست از بزرگ ترین رویدادهای صنعت پلیمر در منطقه خاورمیانه به شمار می رود و در میان نمایشگاه های معتبر صنعت پلاستیک جهان طبقه بندی می شود.
شرکت گاز استان کردستان
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان اعلام کرد که تاکنون حدود ۱۴۰ مجتمع کوخ نشین در شهرستان مرزی بانه شناسایی شدند که از این تعداد به ۴۰ مجتمع گازرسانی شده است.
احمد فعله گری در بازدید از طرح های گازرسانی فعال شهرستان مرزی بانه با بیان اینکه اکنون در این شهرستان چهار طرح فعال گازرسانی وجود دارد، گفت: ۴۳ هزار و ۵۰۰ مشترک در شهرها و ۱۱ هزار و ۵۰۰ مشترک در روستاها از گاز بهره مند هستند.
وی ادامه داد: اکنون ۱۵۶ روستای شهرستان بانه از گاز طبیعی برخوردارند که با تکمیل گازرسانی به روستاهای باقی مانده، تعداد روستاهای گازرسانی شده این شهرستان به ۱۷۷ مورد می رسد و ضریب نفوذ گاز طبیعی در جمعیت روستایی از ۹۶ درصد به ۹۹ درصد ارتقا می یابد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان درباره تازه ترین وضع گازرسانی در بخش کوخ نشینان این شهرستان مرزی اظهار کرد: اولویت برنامه ریزی امسال مجموعه، تکمیل طرح های گازرسانی به روستاهای بالای ۲۰ خانوار است که تا پایان امسال پایان می یابد، اما نکته قابل اهمیت، گازرسانی به کوخ های شهرستان بانه است که شامل تجمع چند خانواده در یک مکان مشخص است که کمتر از ۲۰ خانوار هستند و در تقسیمات کشوری جزو روستا به شمار نمی آیند.
فعله گری تصریح کرد: شرکت گاز استان کردستان برای بهره مندی و رفاه بیشتر مرزنشینان شهرستان بانه و همسو با تأمین انرژی مستمر و مداوم و حفظ محیط زیست در طراحی مسیرهای گازرسانی روستایی طوری عمل می کند که تعداد زیادی از کوخ ها از گاز طبیعی بهره مند شوند.
وی یادآور شد: حدود ۱۴۰ مجتمع کوخ نشینی در این شهرستان شناسایی شده اند که تاکنون تعداد ۴۰ سکونتگاه از آنها گازرسانی شده و ۵۸ مورد دیگر نیز در مرحله گازرسانی قرار دارد و برای بقیه کوخ ها نیز برنامه ریزی منظمی انجام شده که تا پایان سال ۱۴۰۲ به شبکه سراسری گاز طبیعی متصل شوند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان در پایان بیان کرد: ساکنان نوار مرزی شهرستان های بانه و مریوان در طول سال های دفاع مقدس دین خود را به انقلاب اسلامی ادا کرده و در سال های سخت جنگ با استقامت و پایداری صدها شهید و جانباز را به کشور تقدیم کردند و اکنون وظیفه اصلی ماست که با گسترش خدمات رفاهی به ماندگاری آنان در محل زندگی خود کمک کنیم و شرکت گاز استان کردستان این هدف را سرلوحه برنامه های راهبردی خود قرار داده است.
کارمند حراست شرکت انتقال گاز از علاقه اش به نوازندگی می گوید
برخی کارکنان شاغل درصنعت انتقال گاز، علاوه بر انجام ماموریت های کاری، موفقیت هایی دارند که پرداختن به آنها ارزشمند است. یکی از این افراد موفق، سیدعبدالمهدی هاشمی، کارمند واحد حراست و از نوازندگان برتر عرصه موسیقی است.
او متولد سال 64 درشهرستان دشتی، شهرخورموج است و ازسال 89 و پس ازموفقیت در آزمون و مراحل مصاحبه به استخدام شرکت انتقال گاز ایران (منطقه 10 عملیات انتقال گاز ایران) درآمده است. هاشمی، فعالیت خود را از واحد حراست منطقه آغاز کرده و هم اکنون به عنوان نیروی حراست فیزیکی در تاسیسات تقویت فشار گاز خورموج مشغول به انجام وظیفه است. او در این 20 سالی که در زمینه موسیقی فعالیت دارد، افتخارات فراوانی را درکارنامه درخشان خود به ثبت رسانده که بهترین طراح موسیقی جشنواره های مختلف، آهنگسازی و تنظیم ترانه «مادر» با اجرای معلولین، همکاری با رادیو قرآن و مدرس موسیقی در سطح استان از جمله آنهاست.
وی می گوید: «ازدوران کودکی، نوازندگی ساز پیانو را به صورت آماتور در مدرسه آغاز کردم. پس از آن وارد فرهنگسرای شهید شهریاری خورموج شدم و زیرنظر استاد رضوانی به صورت حرفه ای این کار را ادامه دادم. درسال 81 نیز زیرنظر استادانی همچون رضا جعفری ساز سه تار را دنبال کردم.»
هاشمی درباره نقش خانواده در پیشرفت خود تاکید می کند: «مسلما خانواده، نقش بسزایی درپیشرفت من داشته اند و حمایت آنها بود که باعث شد به این رشته هنری گرایش پیدا کنم. پدر و مادرم همیشه درزمینه های هنری مشوق من بودند و ازهمه مهم تر بر درس خواندن نیز تاکید داشتند، به همین دلیل در هر دو زمینه تلاش کرده ام تا روند رو به رشدی داشته باشم.»
وی با اشاره به فعالیت همزمان در عرصه حراست، هنر و تطبیق این دو حوزه تصریح می کند: بدون شک عرصه صنعت، خشک و بی روح است و عرصه هنر، لطیف و با روح آدمی سازگار. مهم این است که با ادغام این دو بتوان لطافت و زیبایی را به صنعت نفت تزریق کرد و من به شخصه از داشتن هر دو حرفه در کنار هم بی نهایت لذت می برم.»
هاشمی در پایان می گوید: «به همه همکاران توصیه می کنم که به خواسته ها و علایق درونی خود توجه داشته باشند و در کنار کار در صنعت نفت، حتما حرفه و هنری را برای لطافت روح خود دنبال کنند.»
در ادامه، شیما بحرینی، همسر آقای هاشمی می گوید: «دارای مدرک کارشناسی ادبیات زبان انگلیسی هستم وچند سالی است که در اداره راه و حمل ونقل جاده ای شهرستان خورموج، فعالیت می کنم. پدرانمان با یکدیگر دوست بودند و به واسطه این رابطه، با یکدیگر آشنا شدیم و ازدواج کردیم.»
وی درباره شرایط زندگی با فردی شاغل در محیط عملیاتی می گوید: «برای من که بسیار جالب و لذتبخش است. همسرم به واسطه فعالیت هنری اش، صبر، آرامش فکری و روحی و اعتماد به نفس بیشتری دارد؛ چراکه حتی در مواقعی هم که خسته است، هیچ گلایه ای ندارد و حتی برای ما ساز هم می نوازد.»
خانم بحرینی یادآور می شود: «لحظه تولد فرزندم بود که همسرم با شوق و اشک، با آواز، شروع به خواندن ابیاتی از حافظ کردند که باعث تشویق حاضران شد و البته سکوت وسپس گریه های مکرر نوزادان.»
گذری بر زندگی و امامت پربرکت حضرت امام سجاد (ع)
پيشواي عارفان و زينت عبادت کنندگان، حضرت امام سجاد (ع) در سال 38 هجری قمری در شهر مدينه و در دوران حکومت عدلگستر علي (ع) ديده به گيتي گشود. دو سال و چند ماه از دوران کودکي را در عصر نياي بزرگوارش سپري کرد، ده سال از بيوفاييها و مرارتهاي مردمان با عموي مظلومش امام حسن مجتبي (ع) را شاهدي صادق بود و ده سال نيز در عصرامامت پدر زيست. امام سجاد (ع) در رخداد جانگداز عاشورا حضور داشت و پس از شهادت جانسوز پدر، عهدهدار امامت مسلمانان شد. آن امام پس از 35 سال پيشوايي مردمان و بر جاي گذاشتن ميراثي گرانبها از معارف ناب الهي، سرانجام در محرم سال 95 هجری قمری به دست عبدالملک بن مروان، خليفه پليد اموي به ديدار محبوب شتافت. سالروز شهادت اين امام همام، بر همه مسلمانان جهان تسليت باد.
امام سجاد (ع) نواده راستين رسالت و سلاله پاک امين وحي الهي بود. عليبنالحسين (ع) در کانون آسمان سامان امامت رشد يافت و از دامان پر مهر سه امام الهي، شهد شيرين تربيت نوشيد. آن امام، اوان کودکي را درسآموز منش والاي امير مؤمنان علي (ع) نياي بزرگمردي بود که اوج کمالات انساني، همه و همه در وجودش تجلي مييافت. بعدها بلنداي بردباري، صبرسبز و سعه صدر را در مکتب عموي گرانقدرش امام مجتبي (ع) آموخت. امام سجاد (ع) از محضر پربار پدر، دانش و بينش و حماسه و شور و شوق شهادت را به ارث برد و از اين رو، آن امام، افزون بر اين که زينت عبادت کنندگان و اسوه عرفان و سجده بود، بزرگمرد علم وانديشه و معرفت و شکوه وجلال و ابهت نيز لقب يافت. امام سجاد (ع) در يک کلمه، کانون همه کمالات انساني و ارزشهاي والاي معنوي بود.
در کاخ بيداد يزيد، آن هنگام که دژخيم به خيال خام خود، سرمست از پيروزي، بر تحقير اهل بيت پيامبر (ص) قهقهه مستانه ميزد، بار ديگر در نگاه همه حقيقتپويان گيتي، تقابل ژرف حق و باطل شکل گرفت. يک سو روح نستوه امام سجاد (ع) اگرچه در زنجير و پايبند اسارت و در سوي ديگر، پليدترين ددمنشاني که از آدمي، تنها نامي به همراه داشتند؛ همانان که اسير شهوت و شهرت و ثروت و حکومت بودند و اينان که جز حق و عدل و توحيد و تکليف، مطلوب ديگري نداشتند. در نگاه ظاهربين، امام سجاد (ع) اسيري مظلوم بود، اما در بينش الهي امام، اسارت، معنا نداشت. او نشان داد که به آزادي و آزادگي ميانديشد و راه حق و حقيقت ميپيمايد. او اين سخن علي (ع) را روشناي راه خود قرار داد که اگر حق باشيد و بميريد، زندهايد و اگر باطل باشيد و زنده، مردهايد.
عاشوراي حسيني در عصر دهم محرم سال 61 هجری قمری به پايان رسيد، اما دامنه آن کوفه، شام، مدينه و مکه را فرا نگرفت؛ از اين رو امام سجاد (ع) و حضرت زينب(س) رساندن خون پيام کربلا و تداوم مکتب عاشورا را عهدهدار شدند. آنان ميبايست پيام عاشوراييان را که همان بيداري، آگاهي، اصلاح انديشه، حاکميت الله، آزادگي و عدالت بود، به مردم چند شهر بزرگ آن روز جامعه اسلامي برسانند و بذر عزت و کرامت انساني را در نهاد جامعه اسلامي و انساني بکارند. در اين راه، اسارت فرصتي براي مبارزه در عرصه عقيده و انديشه شد و رهاورد آن، بيداري و هوشياري مردم کوفه و شام و عصيان و اعتراض بر ضد حکومت وقت بود. اهل بيت و در رأس آن امام سجاد (ع) از فرصت اسارت، براي پرده افکندن از چهره پليد اموي و معرض سيماي امامت و ولايت، بهترين بهرهها را گرفتند و رسالت سرخ امام حسين (ع) را به فرجامي شايسته رساندند.
امام زينالعابدين (ع) و حضرت زينب (س) را به موازات رسالت بلند امام حسين (ع)، رسالتي همسان و همراه بود و تحقق آن، از همان عصر عاشورا آغاز شد که ساعاتي تلخ و جانگداز براي اهل حرم بود. اين امر در همراهي کاروان اسرا از کربلا، جلوهاي عيني و انقلابيتر گرفت. بدون ترديد نخستين و مهمترين بخش اين رسالت، برانداختن چهره نفاق و تظاهر دودمان اموي بود. امام سجاد (ع) با نقل تمام مشاهدات خود از وقايع کربلا، پرده مکر و نيرنگ را از چهره حکومت فاسد يزيديان کنار زد و زنگ بيدارباش را در گوش مردم خواب و خمود آن عصر به صدا درآورد. برنامهريزان دستگاه تبليغاتي ابن زياد و يزيد، کوفه و شام را با تزيين و آذين، مهياي بهرهبرداري از واقعه کربلا و نيز به اسارت رفتن بازماندگان کاروان حسيني ساخته بودند، ولي امام سجاد (ع) با درک شرايط زمانه و با خطابههاي آتشين خود، موفق به خنثيسازي اين نيرنگ يزيدي شد و فضاي کوفه و شام را برضد وضع موجود برآشفت و ذهن و ضمير مردم بيخبر از واقعه را در هالهاي از ابهام و پرسش فرو برد.
دژخيمان اموي که آفتاب حقيقت را برنميتافت و دل سياهش را راهي به سرچشمه نور نبود، سرانجام نقشه به قتل امام عارفان و زينت پرستندگان الهي، حضرت علي بن الحسين (ع) گرفت. «وليد بن عبدالملک» خليفه سفاک اموي، منظور پليدش را به وسيله حاکم مزدور خود در مدينه، عملي ساخت و امام را با خوراندن زهر به شهادت رساند. پيکر پاک امام سجاد(ع) را در ميان اندوه پيروان و عزادارانش و در کنار قبر عموي بزرگوارش امام حسن مجتبي (ع) در قبرستان بقيع به خاک سپردند. امروز، مزار غريب او، فرودگاه فرشتگان الهي و زيارتگاه عاشقان و ارادتمندان اهلبيت و طهارت است..
ماهیت کارِ کارمند، خدمت است. البته در یک نظام سالم، حتی کسانی که شغل آزاد هم دارند، ممکن است به نحوی به جامعه خدمت کنند؛ اما آنها کجا و آن کسی که همه عمر و همه وقتش، برای جریان امروز کشور صرف می شود کجا؟ محیط کارمندی، چنین محیطی است. انسان کارمند، چه خواهران و چه برادران، یعنی آن کسی که همه زندگیش را در همان حدی که در وسعت توانایی های اوست، برای اداره امور کشور صرف می کند. این، خیلی ارزش دارد ...
من می خواهم به همه شما برادران و خواهرانی که در اینجا هستید و به همه کارمندان دولت در سراسر کشور عرض کنم: در محیط کار، سعی کنید از همه توان و استعداد و ابتکار خودتان استفاده کنید. این لازم است. از همه قدرت فکری و عملی خودتان در محیط کار استفاده کنید. نگذارید ساعتی از ساعات کار شما، به بطالت یا به کم کاری بگذرد. اجازه ندهید در محیط کاری که شما در آنجا مشغول هستید، چنین چیزی پیش بیاید. اگر همه آحادی که امروز در این دستگاه عظیم دولتی مشغول کارند، از ابتکار و نیرو و اخلاص و توانایی های فکری و روحی خودشان استفاده کنند، کار دولت، شتابان تر و بهتر و پیشرفت ها، بیشتر و متناسب با همان قدم های بزرگی که امروز دولت جمهوری اسلامی و نظام مقدس اسلامی در پیش رو دارد، خواهد شد. این، توصیه اول من به شما کارمندان دولت است که از وقت و امکانات و استعدادها و توانایی های خود استفاده کنید. یکایک کارمندان دولت در سطوح مختلف -در سطوح بالا و در سطوح پایین- حتی در سطح آن کارمند دون پایه ای که کار خدماتی کوچکی در فلان اداره دارد، می توانند دلسوزانه و با ابتکار و با دقت، کار خود را انجام دهند و بازده کار را مضاعف کنند.
توصیه دوم این است که عزیزان من! کسانی که دشمنِ نظام جمهوری اسلامی هستند، اکتفا نمی کنند که مسئولان و برجستگان و چهره های نمایان نظام را مورد اتهام قرار دهند. به همه دستگاه نظام اداری جمهوری اسلامی، اتهاماتی را متوجه می کنند. شما باید مراقب باشید، دستگاه اداری را از این اتهامات مبرا کنید. نگذارید افرادی که نه به فکر خدا و وجدان و شرافت و اخلاقند، نه به فکر سرنوشت خودشانند و به طریق اولی نه به فکر سرنوشت بقیه کارمندان دولت هستند، این طور چهره کارمند را خدای نکرده در نظرها مخدوش کنند؛ به این عنوان که کارمند کار نمی کند؛ کارمند طمع ورزی می کند و ...
البته رسانه ها هم باید توجه کنند. رسانه ها هم تحت عناوین مختلف، هر یاوه ای را نباید در مورد کارمندان پخش کنند و این قشر زحمتکش و خدوم را که این همه زحمت می کشند و این بارِ سنگین اداری کشور را متحمل می شوند و چرخ و پَر کارهای دولت را می گردانند، با عناوین مختلفی لکه دار کنند. خودِ شما مسئولیت بزرگ تری دارید. مراقب باشید و نگذارید در محیط کار، آدم های طماع، این قشر قانع و شریف و زحمتکش و دلسوز را خدای نکرده مورد اتهامات قرار دهند. دشمن، منتظر بهانه است که دشمنی کند.
مسجد اهمیت دارد، پایگاه است؛ همچنان که معروف شده در زبان ها واقعاً پایگاه است. نه فقط پایگاه برای فلان مسئله اجتماعی، [بلکه ] مسجد می تواند پایگاه همه ی کارهای نیک باشد؛ پایگاه خودسازی، انسان سازی، تعمیر دل و تعمیر دنیا و مقابله با دشمن و زمینه سازی برای ایجاد تمدن اسلامی و بصیرت افزاییِ افراد؛ و هَلُمَّ جَرّا. مسجد یک چنین جایگاهی است.
31/05/1395
مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایشان، با حضور دسته های عزاداری شرکت های تابعه وزارت نفت، با حضور جواد اوجی، وزیر نفت در جوار شهدای گمنام وزارت نفت برگزار شد.
این مراسم به همت مرکز بسیج وزارت نفت، ۱۲ مرداد برگزار شد و با اقامه نماز جماعت ظهر و عصر پایان یافت.
همایش کمیته تخصصی ورزش قهرمانی شرکت ملی نفت ایران برگزار شد
امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب دراهواز، میزبان مدیران ورزشی شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت در همایش کمیته تخصصی ورزش قهرمانی شرکت ملی نفت ایران بود.
در این همایش که به میزبانی امور ورزش و تربیت بدنی مناطق نفت خیزجنوب در سالن اجتماعات مجموعه فرهنگی- ورزشی امام رضا(ع) شهرک نفت اهواز برگزارشد، مدیران ورزشی شرکت ملی نفت و وزارت نفت در خصوص ورزش قهرمانی نفت به بحث و بررسی مشکلات ورزشکاران، اماکن ورزشی و سایر موارد پرداختند و در پایان مقرر شد، بهترین شرایط برای پیشرفت ورزش قهرمانی نفت مثل سنوات گذشته فراهم شود. در این همایش، ابتدا منصور قنبرزاده، مدیر کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت در خصوص ورزش قهرمانی این صنعت گفت: هسته اصلی ورزش از دل ورزش قهرمانی مناطق نفت خیزجنوب و شرکت ملی نفت ایران تشکیل شده و ما خودمان را فراتر از این عزیزان نمی دانیم و اعتقاد داریم که وجود کارشناسان در امور ورزش مناطق نفت خیز و شرکت ملی نفت ایران، کار ما را در ورزش وزارت نفت تسهیل کرده است.
وی در ادامه یادآور شد: اداره کل سلامت و تربیت بدنی، وظیفه خود می داند که تسهیل کننده امور باشد و اگر در جایی اصطكاك هایی وجود دارد، آنها را بر دارد و مسیر را هموار کند. مدیرکل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت در بخش دیگری از سخنان خود، اصلاح پرداخت حق الزحمه مربیان ورزشی، تلاش برای تخصیص بودجه لازم برای ورزش همگانی و قهرمانی و همچنین برنامه ریزی برای قرارگرفتن یک تیپ قرارداد در سطح وزارتخانه به منظورساختار سازی بهتر را از دیگر برنامه های امور ورزش وزارت نفت عنوان کرد.
قنبرزاده همچنین یادآورشد: پس از سال ها توقف، شورای سلامت کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت با ابلاغ مهندس اوجی، وزیر نفت بار دیگر فعالیت خود را آغاز کرد.
در ادامه این مراسم منوچهر بارانی، مدیرمنابع انسانی مناطق نفت خیزجنوب نیز با اشاره به اینکه این اماکن ورزشی طی سال های اخیر، از زیرساخت های ورزشی مناسبی برخوردار بوده، گفت: با گذشت زمان و همچنین قدمتی که این زیرساخت ها دارند، این اماکن دچار فرسودگی شده اند و همین امر باعث شده تا نتوانیم به نحو مطلوب از این ظرفیت استفاده کنیم.
منوچهر بارانی در ادامه افزود: امیدواریم با مساعدت اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت و امور ورزش شرکت ملی نفت ایران، بودجه زیرساخت ها و تعمیر و نگهداری اماکن ورزشی این مجموعه تأمین شود تا بتوانیم مانند گذشته درمسیر رضایتمندی کارکنان و خانواده های آنان گام برداریم.
هادی افشار، رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت ایران نیز در این مراسم، با بیان اینکه هم اکنون جایگاه ورزش قهرمانی در سطح این شرکت به گونه ای است که خیلی از دغدغه های این بخش برطرف شده است، گفت: شرکت ملی نفت ایران در بخش قهرمانی، دارای 138 تیم ورزشی است که طی سال های اخیر بودجه مناسبی برای این تیم ها لحاظ نمی شد؛ اما با کمک تمامی دوستان و دست درکاران، این بودجه طی سال گذشته و امسال افزایش مناسبی داشته؛ ولی هنوز کافی نیست و امیدواریم با ارائه نظرات کارشناسی، اقدامات اساسی در زمینه حمایت از ورزش قهرمانی انجام شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود، به مشکلات زیرساخت های ورزشی اشاره کرد و گفت: باید به همت تمامی کارشناسان امور ورزش این شرکت، روسای امور ورزش شرکت ها و ارائه کارکارشناسی، ضمن تشریح مشکلات برای مدیران ارشد شرکت ها، با کمک آنان و تخصیص اعتبار لازم در این زمینه، معضل زیرساخت های ورزشی را مرتفع کنیم.
اسکندر فرهمند، مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی مناطق نفت خیزجنوب نیز در این نشست، خواستار اصلاح ساختار سازمانی و افزایش بودجه ورزش قهرمانی در این شرکت شد.
درپایان این همایش، روسای امور ورزش شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران، ضمن بیان مشکلات و چالش های پیش رو به ارائه نظرات کارشناسی به منظور رفع این معضلات پرداختند.
تیم فوتسال نفت وگازشرق، قهرمان مسابقات فوتسال جام ادارات شهرستان سرخس شد. یک دوره مسابقات فوتسال با حضور ۱۲ تیم از ادارات شهرستان سرخس در سالن ورزشی شهید احمدی و به میزبانی اداره آموزش وپرورش شهرستان برگزار شد که در پایان، تیم فوتسال نفت وگازشرق با پشت سر گذاشتن رقبایش موفق به کسب عنوان قهرمانی شد. مسابقه فینال دومین دوره مسابقات فوتسال جام ادارات شهرستان سرخس هفته گذشته برگزار شد که در این مسابقه، تیم فوتسال نفت وگازشرق با ارائه یک بازی زیبا و جذاب توانست با نتیجه ۴ بر ۲ برابر تیم آموزش وپرورش به برتری دست یابد و از عنوان قهرمانی خود دفاع کند. شایان ذکر است، تیم اداره گازرسانی هم که در این رقابت ها حضور داشت، با غلبه بر تیم بهداری نفت، مقام سوم را به دست آورد.
جمعی از کوهنوردان پایگاه بسیج شهید تندگویان منطقه مرکزی، با صعود به قله بینالود و شیرباد مشهد، پرچم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران را بر فراز این قله ها به اهتزاز درآوردند . احمد درامامی، فرمانده پایگاه بسیج شهید تندگویان با اشاره به اجرای موفق صعود تیم کوهنوردی به قله 3 هزار و 211 متری بینالود و قله 3 هزار و 320 متری شیرباد مشهد گفت: جمعی از کوهنوردان پایگاه بسیج شهید تندگویان منطقه، با سرپرستی حسین جودکی توانستند در دو روز متوالی، قله های بینالود و شیرباد مشهد را فتح کنند. درامامی در ادامه گفت: در این برنامه کوهنوردی که با همت پایگاه بسیج شهید تندگویان منطقه برنامه ریزی شده بود، بسیجیان قبل از آغاز کوهنوردی به حرم علی بن موسی الرضا(ع) مشرف شدند و پس از توفیق زیارت، طی دو روز متوالی قله بینالود و شیرباد را فتح کردند. گفتنی است، مشهور ترین رشته کوه در خراسان، رشته کوه بینالود است و مهم ترین علت این معروفیت، قرارگیری بلندترین نقطه (قله) خراسان در این رشته کوه است. بلندترین نقطه رشته کوه بینالود، قله شیرباد با بلندی 3320 متر است که در شمال روستای بوژان (شمال شرقی شهر نیشابور) قرار گرفته و معروف به بام خراسان و بلندترین ارتفاع شمال شرق ایران است.
کاراته کاران باشگاه ملی حفاری ایران در سبک سوکیوکوشین، عنوان نخست رقابت های کشوری را از آن خود کردند.
مسابقات سبک سوکیوکوشین کاراته قهرمانی کشور با حضور بیش از ۷۰۰ بازیکن در دو بخش آقایان و بانوان به میزبانی استان چهارمحال و بختیاری برگزار شد که باشگاه فرهنگی - ورزشی شرکت ملی حفاری ایران با مربیگری استاد وحید بهرمان، عنوان نخست این رقابت ها را از آن خود کرد.
در این مسابقات، ورزشکاران در رده های سنی امید و بزرگسال با هم به رقابت پرداختند که برترین ها به لیگ کاراته آزاد و مسابقات جهانی ژاپن راه پیدا کردند.
این رقابت ها با رعایت شیوه نامه های بهداشتی، به مدت دو روز برگزار شد.
مدیرعامل باشگاه ملی حفاری اهواز:
مدیرعامل باشگاه ملی حفاری گفت: برخی مشکلات فوتسال زنان به فدراسیون برمی گردد که خیلی از شرکت های دولتی و تیم ها را از حضور در لیگ فوتسال زنان پشیمان می کنند.
سید سالار محمدنیا در خصوص تیم داری باشگاه حفاری در فصل جدید سوپرلیگ فوتسال زنان گفت: طی جلسه ای که با حضور مسؤولان شرکت ملی حفاری و مناطق نفت خیز جنوب داشتیم، مقرر شد که امسال نیز شرکت حفاری در سوپرلیگ فوتسال تیم داری کند و کمک هایی در این زمینه به باشگاه حفاری صورت بگیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تیم فوتسال زنان حفاری با شرایط بهتری نسبت به فصول قبل پا به مسابقات می گذارد، گفت: بله، با شرایطی بهتر حضور پیدا خواهیم کرد؛ البته هر فصل تیم فوتسال زنان حفاری شرایط خوبی داشته و امسال نیز بر اساس توانمان تیم را خواهیم بست. تیم ما همیشه جزو تیم های اول تا چهارم بوده و امسال هم تلاشمان بر این است که تیم را برای قهرمانی ببندیم.
مدیرعامل باشگاه ملی حفاری خاطرنشان کرد: ما شرکتی هستیم که اصلاً از بودجه دولتی استفاده نمی کنیم. یعنی تمام هزینه هایمان از درآمدهای خود شرکت است و در حال حاضر نیز کمی مشکل اقتصادی وجود دارد. با این وجود تمام هدف ما این است که تیم را برای قهرمانی ببندیم.
وی تأکید کرد: بزودی کادر فنی تیم مشخص خواهد شد و کادر ما بومی خواهد بود. تلاش می کنیم تمرین ها را هر چه سریع تر شروع کنیم. همیشه تیم حفاری استخوان دار و خوب بوده و جزو مدعیان محسوب می شود.
همکار تکواندوکار خطوط لوله و مخابرات:
مشعل کارمند واحد تعمیرات خط شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان است. علاقه اش به رشته ورزشی رزمی باعث شد که تکواندوکار شود. منصور شریف حسین، همکار نفتی با 52 سال سن، دارای کمربند مشکی دان 6 در رشته تکواندوست.
برعکس ورزش رزمی که حرکاتی سریع و به عبارتی خشن دارد (منظور شکستن اجسام است)، شریف حسین روحیه ای آرام دارد و قدرت را حتی از قدم زدنش هم می توان متوجه شد.
تکنیسین لوله کشی صنعتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، به گفته خودش بارها برای مسابقات تمرین کرده؛ اما به دلیل شرایط عملیاتی کار خطوط لوله نتوانسته در رقابت ها شرکت کند. با این همکار نفتی گفت وگویی داشتیم که در ادامه می خوانید:
اصالتاً خرم آبادی هستم؛ اما در شهرآبادان بزرگ شده ام که با شروع جنگ تحمیلی، به همراه خانواده، به شاهین شهر اصفهان مهاجرت کردیم. در سن 14سالگی و هنگامی که به هنرستان می رفتم، با دوستانی آشنا شدم که تکواندو تمرین می کردند و طبق علاقه ای که به ورزش های رزمی داشتم، در این رشته قدم گذاشتم و نزد استاد علی معینی، بنیانگذار تکواندو شاهین شهر و پس ازآن استاد هادی ترکاشوند (مربی سجاد مردانی، قهرمان تکواندو جهان) آموزش دیدم و کمربند مشکی دان 6 گرفتم.
در رشته کیورگی یا مبارزه اولین دوره لیگ استان مقام اول را کسب کردم. در مسابقات قهرمانی استان، رشته هانمادانگ کیو یا شکستن اجسام سخت قهرمان شدم. در مسابقات استانی و لیگ استان پومسه یا اجرای فرم، مقام هایی را از آن خود کردم و قهرمان شدم و دو دوره هم در اردوی تیم پومسه استان شرکت داشتم. این نکته را هم باید اضافه کنم، زمانی که برای مسابقات کشوری خودم را آماده می کردم، متأسفانه در حین کار دچار آسیب دیدگی شدید تروما و شکسته شدن مچ و انگشتان پا شدم که پس از گذراندن دوران نقاهت با انگیزه ای که داشتم، بهبود نسبی پیدا کردم و دوباره تمریناتم را ادامه دادم.
مثل هر ورزشکاری من هم آرزوی کسب عناوین بالا را داشته ام که تا این لحظه توانسته ام به یکی از آنها برسم. در سال 1381 موفق به کسب مدرک مربیگری شدم؛ البته دوست دارم شرایطی پیش بیاید که بتوانم حداقل در کسوت مربیگری به قهرمانی آسیا برسم.
من در پروژه های مختلفی حضورداشته ام مانند ماهشهر، بوشهر، بندرعباس، عسلویه و... اما در هر شرایطی تمرین های مربوط به تکواندو را انجام داده ام. در پتروشیمی پردیس، مربی ورزش صبحگاهی بودم و پس از آمدن به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان، طی دو دوره، مربیگری تکواندو فرزندان کارکنان را قبول کردم که مقام هایی را نیز به دست آوردیم.
علاوه بر آموزش به فرزندان کارکنان، این هنر رزمی را به تک فرزند خود که در حال حاضر مشغول گذراندن خدمت سربازی است، آموزش داده ام و تا کمربند مشکی دان یک پیش برده ام؛ البته فداکاری ها و صبوری های همسرم در این مسیر فراموش شدنی نیست، حتی زمانی که به کرونا مبتلا شدم و 50 درصد ریه هایم درگیر این ویروس بود، تنها با پیگیری و مراقبت های همسرم توانستم دوباره به زندگی و ورزش برگردم.
به همه همکاران توصیه می کنم همیشه ورزش کنند؛ البته حتماً نباید ورزش حرفه ای را در پیش بگیرند؛ بلکه با یک ورزش ساده مثل پیاده روی هم می توانند سلامت خود و خانواده شان را تضمین کنند. زندگی با تمام مشکلاتش زیباست و چه بهتر که در کنار خانواده، جامعه و کار، مشغول فعالیت ورزشی هم باشیم.
با مربیگری همکار نفتی رقم خورد
احسان امینی، آتش نشان شایسته پتروشیمی جم به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی آزاد جمهوری اسلامی ایران در مسابقات همبستگی کشورهای اسلامی حضور پیدا کرد و موفق شد با این تیم قهرمان شود.
احسان امینی، آتشکار شایسته پتروشیمی جم که مدتی است به عنوان مربی در تیم های ملی کشتی آزاد جمهوری اسلامی ایران مشغول فعالیت است، به عنوان سرمربی تیم ملی کشتی آزاد جمهوری اسلامی ایران انتخاب شد تا هدایت تیم کشتی آزاد را در رقابت های همبستگی کشورهای اسلامی به عهده داشته باشد.
پنجمین دوره بازی های همبستگی کشورهای اسلامی در شهر قونیه ترکیه از تاریخ ۱۸ تا ۲۷ مرداد ۱۴۰۱ برگزار شد که رقابت های کشتی آزاد این دوره از مسابقات در روزهای ۱۹ و ۲۰ مرداد بود و تیم آزاد کاران ایران با کسب ۵ طلا، ۲ نقره و ۲ مدال برنز با قهرمانی به کار خود در بازی های کشورهای اسلامی پایان داد.
در پایان مسابقات شطرنج قهرمانی استان خراسان رضوی، فرزند یکی از همکاران نفتی موفق شد به مدال برنز دست پیدا کند.
مسابقات شطرنج قهرمانی استان خراسان رضوی در دو رشته برق آسا و سریع ریتد، دختران و پسران برگزار شد که محمدمهدی پورعابد، فرزند حسین پورعابد از همکاران مرکز انتقال نفت و تأسیسات سبزوار که در رده سنی زیر12 سال پسران مسابقات شطرنج قهرمانی برق آسا این دوره شرکت کرده بود، توانست ضمن کسب مقام سوم، مدال برنز را از آن خود کند.
شایان ذکر است، در این مسابقات شطرنج بازانی از مشهد، کاشمر، سبزوار، نیشابور، تربت جام، تربت حیدریه، کلات، بجستان، فریمان و باخرز حضور داشتند و با یکدیگر به رقابت پرداختند.
تیم تفنگ بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران در اولین هفته مسابقات لیگ دسته اول کشور به پیروزی رسید تا در صدر جدول قرار بگیرد. تیم تفنگ بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران در اولین هفته از مسابقات لیگ دسته اول باشگاه های کشور در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی موفق شد تیم پاس تهران را شکست دهد.
باشگاه ملی حفاری ایران در ماده تفنگ بادی بانوان با در اختیار داشتن نیلوفر محسنی پور، معصومه دشت بزرگ، ساناز صفدری و مریم فرشیدفر در این رقابت ها حاضر شده است. همچنین فرزانه فتوتی به عنوان سرپرست، این تیم را همراهی می کند.
سلیمان سلیمان پور، فرزند جانباز شهید براتعلی سلیمان پور از همکاران امدادگر شرکت گاز خراسان، به همراه تیمی از کوهنوردان باشگاه سلامت خراسان به قله 4811 متری سبلان در استان اردبیل صعود کرد.
او از سال 1390 کوهنوردی را به صورت حرفه ای آغاز کرده و موفق به کسب عنوان مربی آمادگی جسمانی و مربی کوهنوردی شده است. این کوهنورد به بیشتر قله های ایران اعم از دماوند بام ایران، علم کوه دومین قله ایران و... صعود کرده است.
شایان ذکر است، این صعود به همراه یک گروه4 نفره به سرپرستی و مربیگری باشگاه کوهنوردی سلامت خراسان برگزار شد که کوهنوردان طی 6 ساعت کوهپیمایی موفق شدند به قله برسند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات