کاهش مصرف بنزین؛  محور نشست انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران

خودکفا بمانیم

سمیه راهپیما     عرضه کالاهای ویژه در بورس برای ایجاد وحدت رویه نرخ ها ، عضویت پتروپالایشگاه ها در انجمن در سال 1399، استفاده از 25 هزار قطعه در هر تعمیرات اساسی پالایشگاه ها، بی نیازی از واردات بنزین و گازوییل از سال 1397، اجرای سیاست های بهینه سازی و جلوگیری از واردات در سال 1402  و عضویت 9 پالایشگاه در انجمن صنفی پالایش نفت ایران، از مهم ترین محورهای نشست روز دوشنبه(24 مرداد) رئیس انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور با خبرنگاران بود که مشروح آن را می خوانید.

 دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران در این نشست خبری با اشاره به عملکرد انجمن در زمینه تعیین نرخ فرآورده های نفتی در بورس ها گفت: ۹ پالایشگاه کشور عضو انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت هستند و این انجمن مصوباتی در خصوص سیاست گذاری ها و ارائه خدمات دارد. ناصر عاشوری ادامه داد: انجمن افزون بر تنظیم تولید فرآورده های نفتی در میان این واحدهای پالایشی، پیگیری حقوق کارکنان و کارگران پالایشگاه ها و اتخاذ سیاست های یکپارچه سازی، ایجاد وحدت رویه در عرضه کالاهای ویژه در بورس و جلوگیری از کم فروشی یا گران فروشی فرآورده 9 پالایشگاه (به جز پالایشگاه آبادان) را به عهده دارد و همه این پالایشگاه ها نیز موظف به اجرای سیاست های اتخاذشده این انجمن در زمینه تعیین نرخ فرآورده هستند.به گفته وی، عرضه کالاهای ویژه در بورس برای ایجاد وحدت رویه نرخ ها مشخص است، کم فروشی، گران فروشی و دامپینگ ممنوع است و همه پالایشگاه ها مقید به اجرا هستند تا بازار دچار مشکل نشود. وظیفه اصلی  9 شرکت پالایشی، تولید ۶ محصول اصلی مانند بنزین و گازوییل و ۴۱ فرآورده دیگر است. در طول سال برخی پالایشگاه ها باید تعمیرات اساسی شوند که با برنامه ریزی پالایش و پخش این کار انجام می شود.عاشوری با تکذیب کاهش تولید فرآورده های نفتی در سال جاری گفت: بنزین با کیفیت در پالایشگاه های کشور با استانداردهای یورو۴ و ۵ تولید می شود و بنزینی از پتروشیمی ها در صنعت پالایش دریافت نمی کنیم.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت گفت: سیاست این انجمن حمایت از طرح های توسعه ای است که نظام، دولت و مجلس دنبال آن هستند، از جمله آنکه تاسیس پتروپالایشگاه های جدید باید انجام شود؛ از سال 1399 پتروپالایشگاه های کوچک که خوراک میعانات و نفت خام دارند، عضو انجمن شده اند و اکنون سه پتروپالایشگاه عضو هستند و تعدادی نیز درخواست داده اند.

عاشوری گفت: پالایشگاه نفت آفتاب با ظرفیت ۳۰ هزار بشکه، پالایش نفت قشم و پتروپالایش خورشید زاگرس با ظرفیت پالایش ۵ هزار بشکه در روز از جمله این واحدها هستند که شرایطشان مورد قبول کارگروه و هیات مدیره قرار گرفته و به عضویت انجمن درآمده اند.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش کشور با اشاره به ایجاد کارگروهی برای بررسی دقیق شرایط این واحدها گفت: شرایط عضویت در انجمن سختگیرانه است و ما به دقت خوراک و محصولات تولیدی این واحدها را بررسی می کنیم.عاشوری اولویت بعدی انجمن را حمایت از شرکت های دانش بنیان عنوان کرد و افزود: در ماه های آینده گردهمایی با معاون ریاست جمهوری برگزار خواهیم کرد و جایگاه شرکت های پالایشی و نقش و حمایت آنها از شرکت های دانش بنیان مشخص خواهدشد.وی با بیان اینکه اکنون در هر تعمیرات اساسی ۲۵ هزار قطعه را تعویض می کنیم که ۷۵ درصد این قطعات از داخل کشور تامین می شود، تاکید کرد: در تلاشیم تا ۲۵ درصد باقی مانده را از شرکت های دانش بنیان تامین کنیم و به تولید انبوه و صادرات برسانیم، این سیاست وجود داشته و در سال های اخیر استفاده از تولیدات شرکت های دانش بنیان تقویت شده است. شرکت های پالایشگاهی برای حمایت از شرکت های دانش بنیان خرید نقدی و ثبت سفارش خواهند داشت.به گفته عاشوری، دریافت خوراک پالایشگاه ها کاهش نداشته است، اما در تنوع تولید تغییراتی انجام می شود.وی با اشاره به اینکه تولید لوبکات در کشور سالانه ۲ میلیون تن است، افزود: امکان ذخیره سازی طولانی مدت وجود ندارد و این تنوع تولید برای مدیریت انبارهاست. سال ۱۴۰۱ هیچ کاهش تولید فرآورده نداریم و ظرفیت پالایشگاه ها ۲.۲ میلیون تن است و پالایشگاه ها با همه ظرفیت کار می کنند.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ادامه داد: اکنون در صنعت پالایش نفت روزانه بیش از 100 میلیون لیتر بنزین تولید می شود، اما به دلیل اصلاح نشدن الگوی مصرف ،  روزانه 90 میلیون لیتر آن در داخل کشور استفاده می  شود و اگر تحریم ها ادامه داشته باشد، با تکیه بر توان داخل، لطمه ای به ظرفیت تولید فرآورده های نفتی در کشور وارد نمی شود، با این حال اگر برنامه ریزی نکنیم، برای سال های آینده دوباره وارد کننده بنزین خواهیم شد. 

پیشنهادهایی به دولت

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر واردات بنزین و گازوئیل گفت: از نیمه دوم سال 1397 کشور از نظر واردات بنزین و گازوئیل بی نیاز بوده و این رویه ادامه داشته و مشکلی به لحاظ تامین سوخت کشور نداریم. مجموعه شرکت های پالایشی وظیفه تولید فرآورده های نفتی را به عهده دارند تا هم نیاز داخل کشور را تامین و هم فرآورده های ویژه را برای صنایع پایین دستی تامین و بخشی را صادر کنند، باید گفت جایگاه شرکت های پالایشی بی ارتباط با امنیت اقتصادی و اجتماعی نیست. شرکت های پالایشی در تامین درآمدهای ارزی نقش اساسی دارند و اکنون در سه نوبت کار می کنند.

عاشوری با اشاره به پیشنهادهای انجمن به دولت سیزدهم جهت مدیریت مصرف سوخت و جلوگیری از واردات ادامه داد: از جمله این پیشنهادها می توان به تولید خودروهای داخلی با مصرف سوخت کمتر و تقویت سوخت سی ان جی اشاره کرد. بهتر است در زمینه بهینه سازی مصرف سوخت اقدام هایی انجام شود تا مسابقه تولید و مصرف سوخت پایان یابد.

عاشوری با بیان اینکه اکنون پالایشگاه های کشور با تمام ظرفیت کار می کنند و امکان افزایش تولید بیش از ظرفیت فعلی وجود ندارد، ادامه داد: اگرچه برنامه های زیادی برای افزایش تولید پالایشگاه ها وجود دارد، اما اگر بخواهیم این برنامه ها را اجرا کنیم، نیازمند منابع مالی بالاست که در شرایط تحریم امکان تامین آن نیست.

خودکفایی در تولید بنزین با کنترل مصرف

دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر احداث پالایشگاه های جدید گفت: برخی افراد معتقدند باید برای توازن در تولید و مصرف، پالایشگاه های بیشتری احداث شود، اگر دنبال پالایشگاه سازی برویم و تحریم نباشد و منابع مالی به صورت کامل تامین شود، باز هم به 6 سال زمان نیاز داریم، بنابراین باید مصرف را کنترل کنیم تا در تولید بنزین خودکفا بمانیم. اکنون در فاز 4 پالایشگاه ستاره خلیج فارس یک فرآیند اصلاحی صورت گرفته تا بتواند ظرفیت اسمی را از 360 هزار بشکه به 440 هزار بشکه در روز افزایش دهد.عاشوری در ادامه از ساخت یک واحد پالایشگاهی جدید در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس با ظرفیت 120 هزار بشکه  در روز خبر داد و گفت: این پالایشگاه شبیه یکی از فازهای پالایشگاه ستاره است و اکنون در مرحله  طراحی قرار دارد. به گفته وی، نباید از دولت این انتظار را داشت که با افزایش مصرف، تولید فرآورده نیز افزایش پیدا کند، بلکه باید به سمت مدیریت مصرف برویم. تمام پالایشگاه ها افزایش کیفیت را در دستور کار دارند، چند پالایشگاه نیز به دنبال امضای قرارداد هستند و۷۰ درصد پروژه ها به بهره برداری رسیده است.

 پالایشگاه ها نقشی در صادرات ندارند

دبیر کل انجمن کارفرمایی صنعت پالایش نفت ایران در پاسخ به اینکه آیا شرکت های پالایشی نقشی در صادرات بنزین و گازوئیل دارند، افزود: این شرکت ها هیچ نقشی در صادرات ندارند، خوراک را از وزارت نفت دریافت می کنیم و بعد از پالایش، فرآورده های اصلی را به وزارت نفت تحویل می دهیم و توزیع داخلی و صادرات آن به عهده وزارت نفت است.   عاشوری با اشاره به اینکه فرآورده های ویژه برای شرکت های داخلی به عنوان خوراک و هم صادرات از طریق بورس از سوی شرکت های پالایشی عرضه می شود و هر 15 روز یک بار قیمت گذاری می کنیم، گفت: اکنون شرایط فراهم است تا صادرات فرآورده های اصلی به صورت مستقیم انجام شود اما از آنجا که اولویت اصلی تامین سوخت کشور است، یکپارچگی اهمیت بیشتری دارد، بنابراین بحث اینکه دولت بخواهد اختیار فروش مستقیم را بدهد، ضروری  نیست.

لزوم بهینه سازی مصرف سوخت

دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت با تاکید بر اینکه برای تامین خوراک مینی ریفاینری ها(پالایشگاه های کوچک) دولت موظف است خوراک مورد نیاز را تامین کند، افزود: دریافت بنزین پیرولیز را از پتروشیمی ها تکذیب می کنیم و این مساله ارتباطی با صنعت پالایش ندارد.عاشوری ادامه داد: اکنون پالایشگاه های کشور بیش از ظرفیت اسمی کار می کنند و اگر سیاست های بهینه سازی اتفاق نیفتد، در ابتدای سال ۱۴۰۲ ایران وارد کننده بنزین خواهد شد. اکنون میزان تولید و مصرف بنزین به یکدیگر نزدیک شده است و بهینه سازی مصرف سوخت در کشور باید در دستور کار قرار گیرد و خودروسازها نیز در این باره اهتمام ورزند.وی با مثبت ارزیابی کردن سیاست دولت در احداث پتروپالایشگاه های جدید گفت: در صورتی که احداث و تأمین اعتبار و سرمایه گذاری پتروپالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای شهید سلیمانی و طرح مروارید مکران و افزایش ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه ای پالایشگاه به سرعت در دستور کار قرار گیرد، در جبران فاصله تولید و مصرف امیدبخش خواهد بود.

تنوع در سبد محصولات

عاشوری به نوسان در تنوع سبد محصولات  اشاره کرد و گفت: این نوسان به دلیل تأمین نشدن خوراک نیست، بلکه بسته به نیاز جامعه و اعلام دولت است.وی با تأکید بر اینکه به هیچ عنوان کاهش تولید فرآورده در پالایشگاه های کشور نداریم، گفت: هم اکنون ظرفیت پالایش نفت کشور ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز است و هیچ کاهشی در سال ۱۴۰۱ گزارش نشده است.دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت ادامه داد: پالایشگاه ها پروژه های افزایش ظرفیت را از سال های گذشته در دستور کار قرار داده اند؛ افزایش کیفیت فرآورده های نفتی نیز در همه پالایشگاه ها تعریف شده که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد این پروژه ها به بهره برداری رسیده است.