ساخت پتروپالایشگاهها و جلوگیری از خامفروشی از اولویتهای کشور است
مهمترین بخشهای تفاهمنامه ایران و نیجریه تبیین شد
بهرهبرداری و کلنگ زنی ۶۰۹۶ پروژه گازرسانی و توسعهای صنعت گاز
ارتقای منابع انسانی با کیفی سازی سمت های سازمانی
تنوع محصول رمز دور زدن تحریم ها
بعد از ساخت دکل نوبت ساخت مته حفاری است
حواسمان به انگیزه و خلاقیت باشد
جایگاه ایـــران در تامین انرژی پاکستان
تحقق ۱۰۱ درصدی برنامه تولید نفت در سال گذشته
تبدیل وضعیت بیش از ۱۱هزار نفر از مشمولان در یک سال گذشته
نوایی خوش از دامنه رشته کوه بنفش بیرمی
رقابت ورزشکاران خطوط لوله برای حضور در مسابقات سراسری پالایش و پخش
اورست، رویایی است که حتی فکر کردن به آن بسیار زیباست
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی ساخت پتروپالایشگاه ها، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع معدنی و جلوگیری از خام فروشی را از اولویت ها برشمردند و افزودند: نگذارید ظرفیت های طبیعی و انسانی عظیم موجود در کشور هرز برود. رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس جمهوری و اعضای هیئت دولت، بررسی و بیان عملکرد دولت و یاد و زنده نگه داشتن حوادث مهم انقلاب و ۴۳ سال اخیر را دو رویکرد اساسی هفته دولت برشمردند و با تشریح توفیق های یک ساله دولت، در بیان توصیه های مهم از جمله درباره اولویت مسئله اقتصاد افزودند: مردم در همه حوادث و رویدادها قهرمان اصلی سرگذشت انقلاب بوده اند و این واقعیت مایه درس و عبرت است و به همه مسئولان نشان می دهد که با این ملت باید چگونه رفتار کرد. ایشان فرمودند: ساخت پتروپالایشگاه ها، تکمیل زنجیره ارزش افزوده در صنایع معدنی و جلوگیری از خام فروشی، تکمیل مسیرهای حیاتی شمال- جنوب و شرق به غرب برای افزایش ظرفیت حمل ونقل بین المللی و همچنین مسیرهای ارتباطی و حمل ونقل داخلی و توسعه استفاده از ظرفیت بی بدیل دریا اولویت های دیگری بود که رهبر انقلاب بر آنها تأکید و خاطرنشان کردند: نگذارید ظرفیت های طبیعی و انسانی عظیم موجود در کشور هرز برود.
رهبر انقلاب، بررسی و پرداختن به فعالیت های دولت را دومین کارکرد هفته دولت برشمردند و با اشاره به برخی توفیق های دولت، توصیه هایی خطاب به رئیس جمهوری و اعضای دولت بیان کردند.
حضرت آیت الله خامنه ای، زنده کردن امید و اعتماد مردم را مهم ترین توفیق دولت دانستند و افزودند: مردم می بینند که دولت در وسط میدان و مشغول کار و تلاش برای حل مشکلات و خدمت رسانی به آنهاست و این واقعیت، امید و اعتماد عمومی را تا حد زیادی احیا کرده است، البته این تلاش ها در برخی زمینه ها به نتیجه رسیده و در بعضی زمینه ها نیز هنوز به نتایج لازم نرسیده است.
سرعت عمل و حضور در محل حوادث طبیعی و پیش بینی نشده به نشانه همدردی دولت با مردم، زدوده شدن رقابت های منفی و مناقشه برانگیز در روابط بین قوا که موجب آشفته کردن ذهن مردم می شد، تأکید بر مراقبت جدی سه قوه در استمرار این تلاش آرامش بخش و جوانگرایی از دیگر توفیق های دولت بود که رهبر انقلاب به آنها پرداختند.
حضرت آیت الله خامنه ای،خارج کردن جامعه از چشم انتظاری برای تصمیم گیری و اقدام دیگران، پرهیز از شرطی کردن کشور و اهمیت دادن به ظرفیت های داخلی را از دیگر موفقیت های قوه مجریه خواندند.
ایشان دولت سیزدهم را مسئولیت پذیر دانستند و گفتند: در یک سال اخیر شنیده نشد که دولت فرافکنی و بهانه تراشی کند و بگوید اختیار نداریم و یا نمی گذارند. دولت این سررشته و سبک کاری را برای دستیابی به توفیق های بیشتر ادامه دهد.
حضرت آیت الله خامنه ای در خصوص موضوع اقتصاد چند نکته را بیان کردند.
لزوم انسجام مدیران اقتصادی و داشتن نظر واحد در مسائل گوناگون اقتصادی، مشخص کردن اولویت ها و تمرکز بر شاخص های اصلی و پیگیری روزانه آنها از جانب رئیس جمهوری و دیگر مسئولان نکاتی بود که رهبر انقلاب به آنها اشاره کردند. رهبر انقلاب اسلامی در بیان شاخص های اصلی اقتصاد گفتند: اندازه تورم، رشد اقتصادی، رشد سرمایه گذاری، رشد اشتغال، رشد درآمد سرانه و کاهش فاصله طبقاتی شاخص هایی هستند که باید به صورت دقیق و مستمر مورد توجه قرار گیرند.
رهبر انقلاب در توصیه بعدی، عمده ترین سرفصل در پیشرفت اقتصاد کشور را مسئله تولید خواندند و تأکید کردند: قاطعانه با هر عاملی که تولید را تضعیف می کند، مقابله کنید.
ایشان در بخش تولید کشاوزی، با اشاره به بحران غذا به دنبال وقوع جنگ اوکراین، مسئله امنیت غذایی را بسیار مهم دانستند و با یادآوری توصیه های مستمر قبلی مبنی بر لزوم خودکفایی در اقلام اساسی مانند گندم، افزودند: مسئله امنیت غذایی یک مسئله درجه یک است که نباید از آن غفلت شود.
حضرت آیت الله خامنه ای در خصوص تولید صنعتی، با اشاره به مشکل کمبود سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، تأمین این سرمایه را وظیفه بانک ها خواندند و گفتند: بانک مرکزی سخت گیری های بجا و به موقعی را در خصوص کنترل ترازنامه بانک ها آغاز کرده است، اما باید مراقبت شود که این کنترل ها بر روی فعالیت های غیر مولد بانک ها همچون خرید زمین و سکه یا فعالیت های بنگاهداری آنها اعمال شود و تسهیلات لازم برای واحدهای تولیدی آسیب نبیند.
رهبر انقلاب در برشمردن اولویت های اقتصادی، مسئله مسکن را مورد توجه قرار دادند و گفتند: در قضیه مسکن عقب ماندگی زیادی وجود دارد که موجب افزایش سرسام آور قیمت و اجاره بها و رنج و زحمت مردم شده است.
حضرت آیت الله خامنه ای در پایان سخنانشان با تأکید بر پرهیز از نیمه کاره رها کردن کارها و ضرورت پیش گرفتن صبر و استقامت و افزایش کار جهادی برای حل مشکلات متراکم و بجا مانده، گفتند: اگر به این توصیه ها عمل شود، ثابت خواهد شد که دولت سیزدهم دولتی کاملاً کارآمد، فعال و برطرف کننده مشکلات زندگی مردم است که نتیجه آن رضای پروردگار و مردم خواهد بود.
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: صادرات نفت ما امروز در وضعی است که احساس می کنیم باید آنچه در توان داریم را بگذاریم و چه صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه می دهیم. سیدابراهیم رئیسی در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت، رویکرد این دولت در یک سال اخیر را عدالت محور قلمداد کرد و گفت: بودجه ما بر اساس عدالت تنظیم و به آمایش سرزمینی هم توجه شده است و در جذب نیروی انسانی،پرداخت ها و به کارگیری افراد تأکید شده است که باید پیوسته عدالت داشته باشد، مسئله عدالت باید به همه اقدام ها گرایش داشته باشد و با گوشزد کردن موارد مشخص به سمت رعایت عدالت برویم. وی درباره حامل های انرژی افزود: در سالی که دولت کار خود را آغاز کرد، قطعی برق داشتیم، اما امسال قطعی برق نداشتیم، زیرا ۶ هزار مگاوات برق به شبکه اضافه شد. کاری که در ۲۵ سال گذشته سابقه نداشت. تعدادی از زیرساخت ها در زمان خودش باید انجام می شد که نشد، اما ما انجام دادیم، بعضی از استان ها قطعی گاز داشتیم، اما با همان کشورهایی که فکر می کردیم نباید ارتباط برقرار کرد، ارتباط برقرار کردیم و قطعی گاز برطرف شد.
رئیس جمهوری در پاسخ به پرسشی درباره خنثی سازی تحریم ها تصریح کرد: خنثی سازی تحریم ها را دنبال می کنیم و قرارگاهی با مدیریت معاون اول رئیس جمهوری برای آن تشکیل دادیم، همچنین رفع تحریم ها را با وزارت خارجه و از طریق مذاکرات دنبال می کنیم، در خنثی سازی تحریم ها بسیاری از تحریم هایی که ما را محدود می کرد، محقق نشد و محدودیتی را برای خود در این باره به رسمیت نمی شناسیم. رئیسی اظهارکرد: سطح همکاری ما با کشورهای منطقه پنج برابر شده و صادرات نفت ما امروز در وضعی است که احساس می کنیم باید آنچه در توان داریم را بگذاریم و چه صادرات نفتی و غیرنفتی را ادامه می دهیم.
حجم انتقال گاز روسیه به اروپا به وسیله بخش شرقی خط لوله یامال کاهش یافت. به گزارش خبرگزاری رویترز، داده های اپراتور خط لوله نشان می دهد که حجم انتقال گاز از طریق بخش شرقی خط لوله یامال-اروپا به لهستان کاهش یافت در حالی که عرضه گاز روسیه به اروپا از مسیر اوکراین و آلمان ثابت بود.
داده ها حکایت از آن دارد که جریان خروجی در نقطه اندازه گیری مالنو در مرز آلمان با لهستان به ۱ میلیون و ۷۲۱ هزار و ۲۰۹ کیلووات ساعت رسیده است که نسبت به رقم ۳ میلیون و ۱۶۸ هزار کیلووات ساعت روز پنجشنبه (سوم شهریورماه) کاهش نشان می دهد. درخواست ها برای دریافت گاز با بخش شرقی خط لوله یامال-اروپا روز جمعه یک میلیون و ۷۲۲ هزار و ۹۶۷ کیلووات ساعت بود. حجم انتقال گاز با خط لوله نورد استریم-۱، ۱۴ میلیون و ۴۶۱ هزار و ۶۸۹ کیلووات ساعت و ثابت بود. شرکت دولتی گازپروم روسیه هفته گذشته اعلام کرده بود که عرضه گاز طبیعی به اروپا با خط لوله نورد استریم-۱ را به مدت سه روز در پایان ماه متوقف خواهد کرد. خط لوله نورد استریم-۱ اکنون تنها با ۲۰ درصد ظرفیت کار می کند. گازپروم اعلام کرد که روز جمعه ۴۲ میلیون و ۲۰۰ هزار متر مکعب گاز را از مسیر اوکراین از طریق نقطه ورودی سودژا به اروپا بدون تغییر نسبت به روز پنجشنبه ارسال کرده است. داده های اپراتور سیستم انتقال اوکراین نشان می دهد درخواست ها برای حجم انتقال از اوکراین به اسلواکی از طریق نقطه مرزی ولکه کاپوسانی در روز جمعه ۳۷ میلیون مترمکعب بوده است. گازپروم عرضه گاز به شرکت هلندی تجارت گاز گس ترا و شرکت های دانمارکی اورستد و شل انرژی را به دلیل امتناع از پذیرش طرح پرداخت روبل در ازای گاز قطع کرده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: در شرایطی که سایه تحریم ها همچنان روی کشور وجود دارد، توانستیم ۵.۶ درصد رشد افزوده نفت را به ۹.۸ درصد برسانیم و نسبت به سال قبل ۱۱ برابر شد.
سیداحسان خاندوزی در نشست خبری با ارائه گزارش عملکرد یک ساله وزارت امور اقتصادی و دارایی کشور، گفت: در دولت قبل بی انضباطی های نظام مالی و بودجه ای اثر خود را در اقتصاد به ویژه سفره مردم وارد کرده بود. اثرات کرونا و گره زدن اقتصاد به موضوع برجام در عمل سبب بی تصمیمی در بسیاری از سیاست ها شده بود، طوری که فعالان اقتصادی چشم اندازی نداشتند که چگونه برنامه اقتصادی خود را ارائه دهند. وی افزود: دولت سیزدهم تدابیری برای ثبات و حل چالش های اقتصادی در بلندمدت اندیشید و رشد اقتصادی در سه ماه نخست در دولت تصویب و این به اولین مصوبه اقتصادی تبدیل شد. افزون بر این تلاش شد در مواجهه با کارآفرینان و صادرکنندگان، مسائل حوزه تولید و عدالت منطقه ای برای استان هایی مدنظر قرار بگیرد که از آنها غفلت شده بود. وزیر امور اقتصادی و دارایی تصریح کرد: در شرایطی که سایه تحریم ها همچنان روی کشور وجود دارد، توانستیم ۵.۶ درصد رشد افزوده نفت را به ۹.۸ درصد برسانیم و نسبت به سال قبل ۱۱ برابر شد. خاندوزی با بیان اینکه درآمدهای پایدار کشور دیگر درآمدهای نفتی نیست، گفت: این درآمد پایدار ۶۳ درصد افزایش یافت، همچنین بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از شبکه بانکی کشور برای ابرپروژه های نفتی شهید سلیمانی، جاسک، مکران و طرح انتقال آب از خلیج فارس اختصاص یافت. سخنگوی اقتصادی دولت درباره اینکه آیا دولت برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین در سال آینده دارد یا خیر اظهار کرد: قیمت بنزین از مؤلفه های موثر در الگوی مصرف این فرآورده در کشور است و ما در دولت قائل به این هستیم که صرفاً نباید به سمت متغیرهای قیمتی رفت، بلکه باید هم زمان از متغیرهای غیرقیمتی هم به عنوان ابزارهایی برای تغییر الگوی مصرف در این زمینه استفاده کنیم. وزیر امور اقتصاد و دارایی اعلام کرد: مصرف روزانه بنزین در ماه های گذشته به ۱۰۰ میلیون لیتر هم رسید که رشد قابل توجهی را نشان می دهد و اگر این روند ادامه یابد، به صراحت می گویم که واقعاً کشور ممکن است نیازمند واردات بنزین شود، مگر اینکه آن سقف هایی را که رد کردیم کنترل کنیم. خاندوزی تأکید کرد: وزارت نفت تلاش می کند با برخی تدابیر غیرقیمتی مدیریت مصرف بنزین را داشته باشد، اما همان طور که بارها گفته شده واقعاً امسال هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین نداریم، اما هم زمان باید از متغیرهای مختلفی که سرانجام کنترل مصرف بهینه بنزین را به همراه دارد، استفاده کنیم.
وی افزود: در مورد سال آینده هم تا بودجه ۱۴۰۲ تدوین نشود و پیشنهادهای وزارت نفت نیاید و در مجلس بررسی نشود، نمی شود هیچ صحبتی کرد و امروز که با شما صحبت می کنم برنامه ای برای سال ۱۴۰۲ در حوزه بنزین آماده نیست.
از سوی معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت مهم ترین بخش های تفاهم نامه ایران و نیجریه را تبیین کرد و گفت: مقرر شد کارگروه مشترکی از دو طرف برای پیشبرد بندهای این تفاهم نامه هر چه سریع تر تشکیل و نسبت به تنظیم قراردادهای نهایی اقدام شود. احمد اسدزاده درباره دیدار جواد اوجی، وزیر نفت و تیمپره سیلوا، وزیر نفت نیجریه با اشاره به اینکه این دیدار به دعوت وزیر نفت کشورمان انجام شد، اظهار کرد: با توجه به عضویت دو کشور در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ئی سی اف) در این نشست بر ادامه همکاری ها در مجامع بین المللی تأکید شد. وی با بیان اینکه وزیر نفت کشورمان در این نشست با اشاره به ظرفیت ها و توانمندی های کشورمان در تولید نفت و گاز، همچنین احداث پالایشگاه ها و مجتمع های پتروشیمی از سوی کارشناسان ایرانی خواستار توسعه روابط و همکاری ها در این زمینه ها شد، تصریح کرد: صدور خدمات فنی و مهندسی به کشور نیجریه در زمینه بازسازی و نوسازی پالایشگاه های نیجریه، احداث خطوط لوله و پالایشگاه های گازی و پتروشیمی، اجرای پروژه دوگانه سوز کردن خودروها در نیجریه از سوی شرکت های ایرانی از جمله مواردی بود که آقای اوجی به طرف نیجریه ای پیشنهاد کرد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت از کشور نیجریه به عنوان یکی از صادرکنندگان ال ان جی در قاره آفریقا و دنیا نام برد و با بیان توانمندی این کشور در این زمینه افزود: در این نشست پیشنهاد مشارکت طرف نیجریه در تکمیل و راه اندازی پروژه ایران ال ان جی و صدور گاز آن به هر نقطه از دنیا که مایل هستند، مطرح شد.
اسدزاده با بیان اینکه سیلوا، وزیر نفت نیجریه نیز در این نشست با اذعان به اینکه کشور ایران با وجود تحریم ها پیشرفت های قابل توجهی در بخش های مختلف صنعت نفت داشته است، تصریح کرد: وی اعلام کرد که ایران در زمینه های مختلف می تواند به کشور نیجریه کمک کند. کشور نیجریه ضمن آنکه بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده نفت خام در آفریقاست، بیشترین واردکننده فرآورده نیز است. با توجه به یارانه سوخت در نیجریه، پالایشگاه های این کشور در حالت کاملاً غیراقتصادی فعالیت می کنند. وی ادامه داد: در این نشست با توجه به هزینه بالای تأمین سوخت برای دولت نیجریه، برنامه دوگانه سوز کردن خودروها و استفاده از گاز به عنوان سوخت سی ان جی مطرح شد. کشور ایران یکی از کشورهای پیشرو در زمینه سوخت سی ان جی در دنیاست و می تواند به نیجریه کمک کند. در این زمینه شرکت های دو طرف مذاکرات خوب و سازنده ای با یکدیگر داشته و امیدوارند که با امضای تفاهم نامه موجود در روند اجرای آن تسریع شود. معاون وزیر نفت گفت: همچنین وزیر نفت نیجریه پیشنهاد سرمایه گذاری و ساخت یک پالایشگاه از سوی ایران در نیجریه را مطرح کرد. در این نشست تفاهم نامه ای که در ششمین نشست کمیسیون مشترک دو کشور که در خردادماه امسال در تهران تنظیم و نهایی شده بود، به امضای وزیران نفت دو کشور رسید. در این تفاهم نامه موضوعات مختلف همکاری از قبیل دوگانه سوز کردن خودروها، همکارهای پالایشگاهی و پتروشیمی، انتقال دانش و فناوری، ال ان جی و... مطرح شد. بنا به برنامه ریزی صورت گرفته از سوی وزارت نفت قرار است وزیر نفت نیجریه از بعضی از کارخانه های فعال در حوزه صنعت سی ان جی در کشور بازدید کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد:
افتتاح خط تولید کاتالیست های پالایشگاهی با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری
هم زمان با هفته دولت و با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری نخستین خط تولید کاتالیست های پالایشگاهی توسط یک شرکت دانش بنیان به بهره برداری رسید.
سورنا ستاری در آیین بهره برداری از خط تولید کاتالیست های کراکینگ نفت سنگین RFCC و کربن زدای FCC با بیان اینکه توانمندی در تولیدات ایران ساخت و بی نیازی از واردات، با طراحی و اجرای خطوط تولید مبتنی بر نیازهای بومی محقق می شود، گفت: تحقق این طرح فناورانه بیش از یک دهه زمان برد، اما خوشبختانه اکنون این کار با بیش از ۷۰ درصد بومی سازی به نتیجه رسیده است تا یکی از پیچیده ترین و فناورانه ترین نیازهای کشور را پاسخ دهد. معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری با اشاره به رفع وابستگی و بی نیازی از واردات با راه اندازی این خط تولید افزود: ویژگی مهم این خط تولید، ایران ساخت بودن بخش قابل توجهی از آن است که امکان ارتقا، توسعه و تولید محصولات پیشرفته را فراهم می کند.
ستاری با بیان اینکه تولید محصولات ایران ساخت با حمایت از شرکت های دانش بنیان میسر شده است، تصریح کرد: همواره به کارآفرینان غبطه می خورم، زیرا چراغ خانه تعداد قابل توجهی از هم وطنان را روشن می کنند. وی با تأکید بر اینکه معاونت علمی و فناوری از ایجاد زیرساخت های تولید محصولات راهبردی و بار نخست حمایت می کند، اظهار کرد: امیدوارم همچنان این نوآوری ها ادامه داشته باشد، زیرا نوآوری برای تولید محصولات راهبردی و توسعه فناوری های جدید، ضرورتی اساسی است.
در آینده نزدیک محقق می شود
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران اعلام کرد که برای افزایش ظرفیت و تأمین خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، این شرکت تعدادی از قطعات مورد نیاز مجتمع های پالایشی ۱۲۰۰ و ۱۳۰۰ را تامین و تعمیر کنند تا با برطرف شدن موانع در مدار قرار گیرند و ظرفیت ارسالی نیز در آینده ای نزدیک افزایش یابد. مهرداد کاهکش با تشریح نقش اصلی و کلیدی این شرکت در تأمین گاز که خوراک اصلی این پالایشگاه است، تصریح کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با تأمین مقدار ۷۰۰ میلیون فوت مکعب از خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، نقشی ویژه در زنجیره تولید و خلق ثروت برای کشور دارد. وی افزود: خوشبختانه همکاری سازنده ای بین مجتمع های پالایشگاهی ۹۰۰ و ۱۲۰۰ به منظور تأمین خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس با هدف توسعه پایدار برقرار است. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران ضمن قدردانی از کارکنان جهادی نفت و گاز گچساران گفت: به منظور افزایش این ظرفیت و تأمین خوراک بیشتر برای پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، اداره تعمیرات اساسی در تلاش است، تعدادی از قطعات مورد نیاز مجتمع های پالایشی ۱۲۰۰ و ۱۳۰۰ را تأمین و تعمیر کنند تا با برطرف شدن موانع عملیاتی شوند و ظرفیت ارسالی نیز در آینده ای نزدیک افزایش یابد. کاهکش گفت: قرار گرفتن تأسیسات این شرکت در گستره جغرافیایی چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بوشهر و فارس از ویژگی های این شرکت است که در کنار قرار گرفتن تلمبه خانه عظیم گوره و چندراهه نفت خام صادراتی کشور در حوزه عملیات این شرکت، گچساران را به قلب صادرات نفت خام کشور تبدیل کرده است. وی ادامه داد: نفت تولیدی در شرکت نفت و گاز گچساران و چند شرکت مهم دیگر با خط لوله به تلمبه خانه گوره منتقل و با افزایش فشار سرانجام برای صادرات به سمت پایانه خارک هدایت می شود. مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه راهبری همه این مراحل، تعمیر و نگهداری این تأسیسات به عهده کارکنان تلاشگر شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است، گفت: در این شرکت ۲۳ میدان نفتی، ۳۵ کارخانه و ۸۴۴ حلقه چاه وجود دارد که از این تعداد میدان، ۱۶ میدان نفتی فعال است و این نشان از نقش ویژه این شرکت در اقتصاد کشور دارد.
در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم محقق شد
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای مردادماه پارسال تا پایان تیرماه امسال و در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم، مقدار تولید گاز طبیعی شیرین ارسالی به خط سراسری، ۱۸۴ هزار میلیون مترمکعب بوده است.
احمد باهوش با اشاره به هفته دولت گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی در دوره یک ساله دولت سیزدهم با توجه به تأکیدهای مقام عالی وزارت، همچنین مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، اقدام های بسیار حیاتی و کلیدی برای افزایش توان تولید، فرآورش گاز و محصولات جانبی انجام داده است.
وی با اشاره به مقدار تولید اتان در یک سال اخیر ادامه داد: در این بازه زمانی ۳۱ میلیون تن گاز اتان تولید شده که این مقدار برای مصرف پتروشیمی های منطقه پارس جنوبی به خط هدر (Header) اتان تزریق شده است.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به تمرکز این مجموعه بر تأمین پایدار امنیت انرژی کشور تصریح کرد: همچنین طی یک سال فعالیت دولت سیزدهم، بیش از ۲۵۱ میلیون بشکه میعانات گازی تولید شده است که این مقدار نقش بسیار مهمی در اقتصاد کشور دارد.
باهوش همچنین با اشاره به توان بالای متخصصان و کارکنان مجتمع و استفاده از اقدام های نوآورانه که سبب رشد تولید محصولات جانبی می شود، بیان کرد: تولید گاز مایع (ال پی جی) شامل پروپان و بوتان تولیدی مجتمع گاز پارس جنوبی ۴ میلیون و ۷۳۱ هزار تن و گاز ترش تولیدی مجتمع نیز حدود ۲۰ هزار و ۵۴۰ میلیون استاندارد مترمکعب بوده که نزدیک به ۳۵ درصد آن در ۴ ماه نخست ۱۴۰۱ تولید شده است.
با حضور معاون وزیر در امور پتروشیمی انجام شد:
دو محصول جدید آنالایزر لیزری گازی دی اکسیدکربن و تیوب کلینر از دستاوردهای تازه پارک فناوری پردیس با حضور مرتضی شاه میرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مهدی صفاری نیا، رئیس پارک فناوری پردیس و مدیران شرکت های دانش بنیان پارک فناوری پردیس رونمایی شد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی در این آیین با اشاره به نقش مؤثر پارک فناوری پردیس و دانش بنیان ها گفت: شرکت های نوآور و استارتاپ ها نقش بسیار اساسی و حیاتی در تأمین تجهیزات پتروشیمی کشور دارند و آماده سازی این دو محصول جدید، به کار ما در صنعت پتروشیمی کشور سرعت می بخشد.
در ادامه آیین رونمایی از ساخته های تازه شرکت های عضو پارک فناوری پردیس در صنعت پتروشیمی، میز شرکت های عضو پارک فناوری عضو پردیس در نمایشگاه تخصصی صنعت پتروشیمی شرکت های تشکیل شد و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از این نمایشگاه بازدید کرد و درباره کالاهای عرضه شده با تولیدکنندگان صحبت کرد. ربات شست و شوی کندانسور سه محور با نام تجاری (تیوب کلینر) از سوی شرکت دانش بنیان ایده کاوان صنعت پردیس و محصول دیگر آنالایزر گازی لیزری دی اکسیدکربن با نام تجاری QS۹۳۰۰ TDLAS Gas Analyzer از سوی شرکت دانش بنیان بیناب سنجش دماوند ساخته شده اند. نشست اقتصاد دانش بنیان با محور فن بازار تخصصی پتروشیمی نیز امروز پیش از آیین رونمایی، با حضور معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و رئیس پارک فناوری پردیس و احمد عسکری، مدیرکل سرمایه گذاری و بومی سازی فناوری پارک برگزار شد.
با حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری انجام شد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با صدور حکمی از سوی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به عضویت هیئت امنای پژوهشگاه صنعت نفت درآمد. جلیل سالاری طی حکمی از سوی محمدعلی زلفی گل، برای مدت ۴ سال به عضویت هیئت امنای پژوهشگاه صنعت نفت درآمد. در متن حکم وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آمده است: «در اجرای ماده ۶ قانون تشکیل هیئت های امنای دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی و پژوهشی و به استناد تبصره ۱ ماده ۴ اساسنامه پژوهشگاه صنعت نفت (وابسته به وزارت نفت) به موجب این حکم، به مدت ۴ سال به عضویت هیئت امنای آن پژوهشگاه منصوب می شوید. با تشکر از همکاری شما در پیشبرد برنامه های آموزش عالی، توفیق جنابعالی را در انجام امور محوله از خداوند متعال خواستارم.»
گزارش «مشعل» از دستاورد سفرهای وزیر نفت به پایتخت های نفت و گاز کشور در هفته دولت
مشعل هفته دولت درحالی به پایان رسید که وزارت نفت دولت مردمی در این مقطع زمانی شاهد افتتاح و همچنین آغاز به کار طرح ها و پروژه های زیادی بود. وزیر نفت، روزهای آغازین هفته دولت را با سفر به قطب نفتی کشور آغاز کرد و روزهای پایانی این هفته را نیز با سفر به قطب گازی کشور به پایان رساند. ایام اولین هفته دولت سیزدهم در دوره خدمت برای جواد اوجی، وزیر نفت و معاونان او و در مجموع وزارت نفت هم پرترافیک و شلوغ بود تا آنجا که در روزهای آغازین هفته دولت، عازم خوزستان-اهواز قطب نفتی کشور شد؛ سفری که در آن وزیر نفت، افزون بر افتتاح رسمی آغاز عملیات اجرایی چند طرح توسعه ای و مسؤولیت اجتماعی، از مردم غافل نشد ودر کنار میز خدمت نماز جمعه نیز حاضر شد و در زمانی چند ساعته با مردم اهواز دیدار و گفت وگو کرد.
بررسی سفر و سخنان وزیر نفت و هیات همراه به اهواز نمایانگر سهم قابل توجه خوزستان از منابع دولت برای عمران و توسعه است. به عنوان نمونه طبق اعلام اوجی، در حالی سهم وزارت نفت از رقم ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی سفرهای استانی در زمینه مسؤولیت اجتماعی، پروژه های گازرسانی، خط لوله و مخازن حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است و 14 هزار میلیارد تومان از این مبلغ در سفرهای استانی نیز به پروژه های مسؤولیت های اجتماعی اختصاص یافته که ۵۰ درصد پروژه های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در استان خوزستان اجرا می شود. پروژه هایی که مشتمل بر تنش های آبی در روستاها، راه ، برق رسانی و گازرسانی، فرهنگی، بهداشت و تجهیزات بیمارستانی و فرهنگی و بسیاری از پروژه های نیمه کاره است.
اوجی پس از بازگشت از اهواز و افتتاح چند طرح مهم در پایتخت نفتی ایران، 6 شهریور ماه و در پنجمین روز ازهفته دولت، به برج 16 طبقه گازخیابان آبان رفت و درحضور برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی ومدیران عامل شرکت های گاز استانی، دستور بهره برداری و شروع عملیات اجرایی 6096 طرح گازرسانی به ارزش 156 میلیارد ریال را به صورت ویدئوکنفرانس صادرکرد. در این نشست چندساعته، وزیرنفت به صحبت ها وبرخی درخواست های مطرح شده ازسوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، همچنین گزارش کلی مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران درخصوص 6096 طرحی که بهره برداری وعملیات اجرایی آنها آغازمی شد، گوش داد ومدیران عامل شرکت های گاز استانی حاضر درجلسه نیز گزارش هایی را به فراخور طرح های اجرا شده در استان خود ارائه کردند.
وزیر نفت همچنین در روزهای پایانی هفته دولت، سفری یکروزه به عسلویه، قطب گازی کشور داشت و تنها در این سفر، پروژه های صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با اعتبار یک میلیارد دلار در این استان به بهره برداری رسید و عملیات اجرایی پروژه هایی با اعتبار ۲ میلیارد دلارهم در بخش بالادست و پایین دست آغاز شد؛ طرح هایی که با تکمیل آنها شاهد تحولات مطلوب در منطقه خواهیم بود.
بررسی نتایج این سفرهم نشان می دهد، طبق اهداف مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت، ۱۳۷۷ میلیارد تومان به این بخش در استان بوشهر اختصاص یافته و وزارت نفت تنها در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم، ۱۴هزارمیلیارد تومان مصوبه برای پروژه های مسؤولیت اجتماعی اختصاص داده که رقمی بی سابقه است.
او از این خطه حیاتی، پیامی مهم هم به مردم داد و گفت: زمستان امسال به دلیل اینکه در سال های گذشته در صنعت گاز سرمایه گذاری نشده، کسری گازخواهیم داشت؛ اما تلاش همکارانمان در شرکت های تابع وزارت نفت این است که با تدابیر اندیشیده شده، اجازه ندهیم مثل پارسال مردم عزیزکشورمان دچار چالش و مشکل شوند.
فعالیت هایی که دریک سال گذشته وبا همت دولتمردان انجام شده است،همگی نشان از آن دارند که عزم دولت سیزدهم درهمه بخش ها، بویژه صنعت نفت، حرکت شتابان؛ اما مدبرانه برای رشد وتوسعه اقتصادی وبه تبع آن گسترش رفاه حال مردمی دارد؛ مردمی که دولت سیزدهم نام خود را ازآنها وام گرفته است.
وزیر نفت در عسلویه
مشعل عسلویه، پایتخت انرژی ایران بار دیگر از زمان وزارت جواد اوجی، مقصد سفر او بود؛ اگر چه حضور این بار وزیرنفت با دوره های قبل تفاوت داشت. به آن دلیل که اگر در سفرهای گذشته شاهد بازرسی، دریافت گزارش، بازدیدهای میدانی، تعریف پروژه ها یا ردیف های مالی جدید برای طرح ها و... بودیم، این بار دستاورد یک سال اخیر وزارت نفت با افتتاح و آغاز به کار طرح هایی به ارزش مالی 3 میلیارد دلار در این خطه مهم از ایران همراه بود که بدون شک، تحولاتی مطلوب را در این منطقه به همراه خواهند داشت.
سفر وزیر به عسلویه به سنت دیگر سفرهای او از گلزار شهدا آغاز شد و با بازدید از کشتی لوله گذار سی مستر پایان یافت. زمانی اندک با برنامه کاری فشرده و متعدد در گرما و رطوبت بالایی که کارکنان حاضر در آنجا، آن را یکی از سختی های کار اعلام می کنند و می گویند اگر چه این گرما، چاشنی همیشگی کار ما بوده و هست؛ اما شدت و حدت آن در سال جاری بی سابقه و طاقت فرسا شده است.
در این سفر وزیر، طرح هایی هم چون واحد نخست طرح سیکل ترکیبی نیروگاه متمرکز پارس جنوبی با ظرفیت ۱۶۰مگاوات و سرمایه گذاری بیش از ۴۵۰ میلیون یورو، نخستین واحد شیرین سازی میعانات و مرکاپتان زدایی در فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی، پروژه انتقال میعانات گازی تولیدی از پالایشگاه های سایت (2) به سایت (یک) پارس جنوبی، عملیات اجرایی احداث خط لوله جدید فاز ۱۶ میدان پارس جنوبی، واحدهای ۳، ۴ و ۵ گازی نیروگاه سیکل ترکیبی شرکت مایع سازی گاز طبیعی ایران، بهره برداری از ۲۷ طرح مسؤولیت اجتماعی، بهره برداری از فاز ۳، ۴ و ۵ شرکت ایران ال ان جی، پایانه صادراتی ال پی جی شرکت پتروصنعت ایرانیان، ۲۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی، عملیات اجرایی طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH/PP) شرکت پالایش پارسیان سپهر و پتروشیمی پارس بهره برداری شدند و آغاز به کار کردند.
جواد اوجی در بدو ورود به فرودگاه بین المللی خلیج فارس (عسلویه) برای بهره برداری رسمی از طرح های توسعه ای در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اظهار کرد: مطابق برنامه مقرر شد اعضای هیأت دولت در هفته دولت به استان های مختلف سفر کنند واین سفر همسو با این برنامه انجام شده است، به نمایندگی از رئیس جمهوری سلام گرم وی را به مردم غیور و شریف استان بوشهر می رسانم.
وی با بیان اینکه افتتاح چند طرح و دستور آغاز عملیات چند پروژه برای این سفر برنامه ریزی شده است، تصریح کرد: این طرح ها در بحث اشتغالزایی و ایجاد درآمد برای استان بوشهربرکات خوبی خواهد داشت که امیدوارم به مردم برسد.
وزیر نفت درباره کسری گاز در روزهای سرد امسال هم گفت: امسال هم به دلیل اینکه درسال های گذشته درصنعت گاز سرمایه گذاری نشده، کسری گاز داریم؛ اما تلاش همکارانمان در شرکت های تابع وزارت نفت این است که با تدابیر اندیشیده شده مثل پارسال اجازه ندهیم مردم عزیز کشورمان دچار چالش و مشکل شوند.
اوجی همچنین در آیین بهره برداری رسمی از واحد شیرین سازی و مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی با بیان اینکه ظرفیت شیرین سازی میعانات گازی کشور با این طرح ۸۰ هزار بشکه افزایش یافت، گفت: بزرگ ترین مزیت این طرح، بومی سازی دانش مرکاپتان زدایی میعانات گازی در کشور است و ان شاءالله در این زمینه خودکفا می شویم. وزیر نفت افزود: به همت شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت و گاز پارس و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) به عنوان پیمانکار، این طرح به دست توانمند ایرانی ساخته شد. وزیرنفت از افزایش ۲۰ درصدی صادرات گازمایع (ال پی جی) در یک سال نخست فعالیت دولت سیزدهم در مقایسه با دوره مشابه پارسال خبر داد و اعلام کرد که ایران بزودی در حوزه تولید پروپیلن از پروپان به خودکفایی می رسد.
وزیر نفت با تأکید بر استقبال از هرگونه سرمایه گذاری داخلی و خارجی، اعلام کرد که برای توسعه میدان گازی پارس شمالی هم با شرکت گازپروم روسیه تفاهمنامه همکاری امضا شده است. جواد اوجی در پایان بهره برداری و آغازعملیات اجرایی طرح های وزارت نفت به استان بوشهر با تشریح این طرح ها گفت: پروژه های صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با اعتبار یک میلیارد دلار در استان بوشهر به بهره برداری رسید و عملیات اجرایی پروژه هایی با اعتبار ۲میلیارد دلارهم در بخش بالادست و پایین دست آغاز شد که براساس برنامه ریزی وزارت نفت، ان شاءالله همه پروژه ها در مدت زمان مقرر تکمیل می شوند تا شاهد تحولات مطلوب در منطقه باشیم. وزیر نفت با بیان اینکه طبق اهداف مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت، ۱۳۷۷ میلیارد تومان به این بخش در استان بوشهر اختصاص یافته است، گفت: وزارت نفت در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم، ۱۴ هزار میلیارد تومان مصوبه برای پروژه های مسؤولیت اجتماعی اختصاص داده که بی سابقه است. او افزود: همکاری خوبی هم با هنرستان فنی - حرفه ای در این منطقه آغاز شده که همه هزینه ها برای ارتقای تخصص جوانان بوشهری از سوی وزارت نفت انجام می شود.
وزیر نفت در بخشی دیگر با تأکید بر اینکه در بحث حمله سایبری نیز قصد داشتند دولت را در همان ماه های نخست زمین گیر کنند، گفت: قول می دهم نگاه وزارت نفت با گذشته کاملاً تفاوت پیدا کرده و ما نیز از اجرای پروژه های مسؤولیت های اجتماعی حمایت می کنیم و مردم شهرهای میزبان صنایع نفت و گاز نیز باید ازمنافع پروژه های عام المنفعه بهره مند شوند. وزیر نفت با اشاره به تعیین تکلیف کاهش آلایندگی های استان بوشهر گفت: پروژه جمع آوری گازهای مشعل در حال اجراست و ازهرگونه سرمایه گذاری استقبال می کنیم.وی گفت: واحد مرکاپتان زدایی از میعانات گازی پالایشگاه فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی، نخستین طرحی بود که با دانش بومی پژوهشگاه صنعت نفت و به همت قرارگاه خاتم الانبیا (ص) اجرا شد و قول می دهیم که در بقیه فازها این واحد نیز راه اندازی شود. امیدواریم آقای خجسته مهر هم در هیأت مدیره شرکت ملی نفت ایران، اجرای این طرح در بقیه فازهای پارس جنوبی را مصوب کنند. این طرح نمونه اولیه ای بود که خوشبختانه به نتیجه رسید و کمک زیادی به بحث آلایندگی ها می کند. اوجی با اشاره به دغدغه های استاندار بوشهر درباره احداث پالایشگاه نفت در شمال این استان افزود: در صورت معرفی سرمایه گذار، وزارت نفت آماده حمایت و پشتیبانی از اجرای طرح است. از اسدی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس نیز می خواهم که این موضوع را در کارگروهی با محمدزاده، استاندار بوشهر انجام دهند و سازوکاری طراحی و موضوع را حل وفصل کنند. وزیر نفت درباره طرح موضوع تخلفات پیمانکاران نیز گفت: در بحث تخلفات پپمانکاران، به هیچ وجه نمی پذیریم که پیمانکار غیربومی در منطقه تخلف کند و این پیمانکاران باید وارد فهرست سیاه شوند و جایگاهی در منطقه نداشته باشند.
اوجی همچنین درباره بحث آزادسازی سواحل افزود: در بحث آزادسازی سواحل نیز بخشی از سواحل که درگیر مجتمع های پتروشیمی، اسکله ها و بنادر است، با سواحل تفریحی متفاوت هستند و این موضوع را در هیأت دولت طرح کرده ایم و امیدواریم به چشم پدافند غیرعامل به آن نگاه شود.ما نمی توانیم این سواحل را آزاد کنیم؛ اما سرانجام تصمیم گیری دراین باره در اختیار مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس و استاندار بوشهر است.
وی از فرمانداران شهرستان های عسلویه، کنگان، دیر و جم، ائمه جمعه، نمایندگان مجلس، نیروهای امنیتی - انتظامی و نیز کارکنان صنعت نفت منطقه، بویژه شرکت نفت و گاز پارس قدردانی و تأکید کرد: وزارت نفت به دلیل قرار گرفتن در خط مقدم جنگ اقتصادی، سال بسیار سختی را در شرایطی گذراند که همه تلاش دشمن برای تخریب صادرات نفت، ارزآوری و امنیت انرژی به کار گرفته شد که به لطف خداوند و به همت مردان و زنان صنعت نفت ناامید شد. وزیر نفت همچنین با قدردانی از تلاش مجتمع های پتروشیمی گفت: هرگاه در حوزه سرمایه انسانی دچار چالش می شویم، از توان آیت الله صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه استان و امام جمعه بوشهر استفاده می کنیم و با حمایت، پشتیبانی و همراهی ایشان گره باز می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم بهره برداری از طرح های وزارت نفت در هفته دولت با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در جریان سفر سال های گذشته به عسلویه گفت: تاکنون ۱۰ میلیون بشکه میعانات گازی در طرح مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی پس از شیرین سازی صادر شده که سرمایه گذاری انجام شده در این طرح، طی سه تا چهار ماه باز می گردد.
محسن خجسته مهر گفت: ایشان در سفر خود فرمودند که صنعت نفت سه ویژگی دارد. نخست اینکه این صنعت اقتصادی، دوم اینکه علمی و سوم اینکه جهادی است. وی با بیان اینکه منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، بخش مهمی از صنعت نفت است، افزود: این منطقه از لحاظ اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و امنیتی راهبردی است.
به اعتقاد مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، بخش مهمی از اقتدار دولت که بخش اقتصادی است، تقویت می شود.
او افزود: امروز عملیات اجرایی ۶طرح در بخش نفت به ارزش حدود یک میلیارد دلار آغاز می شود یا به بهره برداری می رسد. در این دولت سریع برنامه ریزی می کردیم، با شتاب تصمیم می گرفتیم و با حضور همه عزیزان طرح ها را به واقع جهادی اجرا می کردیم. بهره برداری از طرح شیرین سازی و مرکاپتان زدایی میعانات گازی فاز ۲ و ۳ پارس جنوبی، یکی از طرح های به بهره برداری رسیده بود که دانش فنی آن از سوی پژوهشگاه صنعت نفت ایجاد شده، بنابراین وجه آن دانش بنیان است. این طرح تداوم افزایش صادرات میعانات گازی را در کشور به دنبال داشت و توان اجرایی مطلوبی را از سوی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا(ص) در این طرح شاهد بودیم و سرمایه گذاری انجام شده در این طرح طی سه تا چهار ماه به کشور بازمی گردد.
به گفته او، از زمان راه اندازی این طرح تاکنون ۱۰ میلیون بشکه میعانات گازی، شیرین سازی و صادر شده و حدود ۴۵ تا ۴۶ میلیون دلار ارزآوری و بازگشت سرمایه داشتیم که اتفاقی راهبردی بود.
خجسته مهر با معرفی پروژه سیکل ترکیبی نیروگاه بعثت به عنوان یکی دیگر از مجموعه طرح های شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: اجرای این طرح، صرفه جویی سالانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی را به همراه خواهد داشت. چند دستگاه آب شیرین کن به مدد این نیروگاه راه اندازی شد و موفق شدیم با تحویل روزانه ۲۰۰ مگاوات برق از این نیروگاه به شبکه سراسری به پایداری آن کمک کنیم.
وی همچنین درباره طرح خط لوله ۵۲ کیلومتری انتقال میعانات گازی از سایت (2) به (یک) پارس جنوبی گفت: این طرح با انتقال میعانات گازی که پیش تر به صورت دریایی انجام می شد، صرفه جویی سالانه یکهزار و ۵۰۰ میلیارد تومان را برای کشور به ارمغان آورد که باید اجاره روزانه نفتکش غول پیکر نزدیک به ۳۵ هزار دلار است که با اجرای این خط لوله، این هزینه ها کسر شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره دیگر طرح این شرکت اظهار کرد: خط لوله ۳۲ اینچ دریایی طرح توسعه فاز ۱۶ پارس جنوبی به طول ۱۱۵ کیلومتر بسیار راهبردی است.
خجسته مهر گفت: با آغاز به کار دولت سیزدهم، عوارض دولت گذشته، نشتی های پرشمار خط لوله فاز ۱۶ پارس جنوبی بود که در نتیجه در زمستان تولید ۲۸ میلیون مترمکعب گاز روزانه از این فاز را از دست دادیم. به دنبال این اتفاق، بسرعت خط لوله را ترمیم کردیم؛ اما این خط قابل اتکا نبود و در همان زمان ساخت خط لوله تازه را در برنامه قرار دادیم. با آنکه اجرای چنین خط لوله ای دو سال زمان می برد، به توفــیق الهی ایـن عملیات تســریع و زودتر تکمیل شد و امسال در زمستان تولید روزانه ۲۸ میلیون مترمکعب گاز این فاز را در دسترس داریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به فعالیت های دولت سیزدهم در پارس جنوبی گفت: پیش از دولت سیزدهم برنامه تکمیل فاز11 و ظرفیت افزایش تولید از ۲۷ سکوی پارس جنوبی را نداشتیم و با عنایت وزیر نفت، رکورد تولید ۷۰۵ میلیون مترمکعب از پارس جنوبی جابه جا شد که افتخاری برای همکاران ماست.
خجسته مهر با اشاره به بهره برداری ازچند واحد نیروگاه سیکل ترکیبی شرکت ایران ال ان جی به عنوان یکی دیگر از طرح های هفته دولت که در حوزه سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی نفت است، تصریح کرد: شرکت ملی نفت ایران به عنوان سهامدار در این پروژه مشارکت داشت.
مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران در اولویت
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین با اشاره به بهر ه برداری ۲۷ پروژه مسؤولیت اجتماعی در استان بوشهر گفت: اقدام های مطرح شده در برنامه این سفر تنها اقدام های شرکت ملی نفت ایران در استان بوشهر نبود؛ بلکه فعالیت های دیگری هم در این استان از سوی شرکت ملی نفت ایران انجام شد. برای نمونه روزانه ۷ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب به شهرهای عسلویه، نخل تقی و روستاهای شیرینو و پرک تحویل می شود. برگزاری کلاس های کنکور برای جوانان استان بوشهر با اعتبار ۳ میلیارد تومان، برگزاری دوره های آموزشی برای توانمندسازی جوانان استان بوشهر با اعتبار ۳میلیارد تومان (تا برای تأمین نیروی مورد نیاز مجبور به بهره گیری نیرو از سایر مناطق نباشیم)، تأمین سرویس رایگان مدارس برای عسلویه، کنگان و دیر، خرید سه شناور جدید برای تردد مردم جزیره خارگ و تهیه یک دستگاه سی تی اسکن برای منطقه خارگ از جمله اقدام های مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران در استان بوشهر بود.
خجسته مهر به تأمین اورژانس هوایی برای مردم جزیره خارگ اشاره کرد و افزود: مردم خارگ با جمعیت ۱۰ هزار نفری خواستار اورژانس هوایی بودند که در نشستی مصوب کردیم بالگرد و هواپیمای در اختیار کارکنان برای اورژانس مردم جزیره نیز استفاده شود.
معاون وزیر نفت در امور پتــروشیمی در مراســـم آغــاز عمـــلـیات اجرایی ۲ طرح PDH/PP شرکت های پتروشیمی پارس و پالایش پارسیان سپهر برای تولید پروپیلن و پلی پروپیلن از برنامه ریزی برای احداث ۱۲ طرح PDH در کشور خبر داد و گفت: با اجرای طرح های پروپیلن از پروپان (PDH)، افزون بر اینکه کشور در زمینه محصول پلی پروپیلن بی نیاز می شود، به عنوان قطب بزرگ تولید پلی پروپیلن هم شناخته خواهد شد.
به گفته مرتضی شاهمیرزایی از اسفند پارسال ۳۶ پروژه عام المنفعه از سوی صنایع پتروشیمی همسو با سیاست عمل به مسؤولیت اجتماعی آغاز شده که به صورت جدی پیگیری می شوند و چند طرح نیز بزودی افتتاح خواهد شد. همچنین سالن سرپوشیده ورزشی چندمنظوره شهدای گمنام در شهرک پردیس جم با ۲۴۰۰ مترمربع زیربنا و ۴ هزار مترمربع محوطه بیرونی، به دستور وزیر نفت افتتاح شد. شاهمیرزایی با اشاره به اجرای طرح های تولید پروپیلن و پلی پروپیلن در منطقه عسلویه و اعلام اینکه در این منطقه، بیشترین تعداد واحد PDH به دلیل پروپانی که از میدان های غنی پارس جنوبی استخراج می شود، برنامه ریزی شده، افزود: ۱۲ طرح PDH در کشور احداث می شود که با اجرای این طرح ها تمدن جدیدی برای پروپان در کشور پایه گذاری خواهد شد که البته برنامه ریزی برای احداث این طرح ها از چند سال پیش انجام شده بود و هم اکنون یکی پس از دیگری عملیات اجرایی آنها آغاز می شود. در این طرح های PDH، پروپان به پروپیلن و سپس پروپیلن به پلی پروپیلن تبدیل خواهد شد. اجرای طرح های PDH نه تنها کشور را در زمینه محصول پلی پروپیلن بی نیاز می کند؛ بلکه به عنوان قطب بزرگ تولید این محصول شناخته خواهد شد.
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران از اجرای ۹۵ طرح مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران در استان بوشهر در دولت سیزدهم خبر داد.
بابک دارابی نیز در مراسم بهره برداری از طرح های هفته دولت در عسلویه با حضور جواد اوجی، وزیر نفت، ضمن ابراز امیدواری از اجرای مطلوب طرح های مسؤولیت اجتماعی در استان بوشهر و دیگر استان های کشور گفت: صنعت نفت برای اجرای مسؤولیت های اجتماعی در استان بوشهر بر اساس رویکرد و فرامین وزیر نفت، بیش از یکهزار و ۳۷۷ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته است. این مقدار اعتبار برای طرح های مسؤولیت اجتماعی چهار شرکت اصلی وزارت نفت شامل شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران و شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران است.
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، درباره طرح های مسؤولیت اجتماعی ویژه شرکت ملی نفت ایران گفت: اعتبار طرح های مسؤولیت اجتماعی این شرکت در استان بوشهر ۵۴۰ میلیارد تومان برای تعداد ۳۶۰ پروژه است. تعداد طرح های مسؤولیت اجتماعی تکمیل شده شرکت ملی نفت ایران در استان بوشهر مربوط به دولت سیزدهم ۹۵ طرح است که این طرح ها بر اساس اسناد دریافت شده از پیمانکاران که منجر به پرداخت شده اند، تاکنون ۹۰ میلیارد تومان هزینه داشته است. در این سفرهم برای بهره برداری از ۲۷ پروژه شامل پنج پروژه ورزشی، ۱۲ پروژه آموزشی ساخت مدرسه، یک پروژه درمانی و ۹ پروژه طرح هادی روستایی با سرجمع اعتبار ۵۱ میلیارد تومان حاضر شدیم. با انجام این پروژه ها در حوزه آموزش ۱۶ هزار و ۲۰۰ مترمربع به سرانه آموزشی استان بوشهر، بویژه چهار منطقه همجوار تأسیسات وزارت نفت می افزاییم.
ناظر و نماینده مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در استان بوشهر، از افزایش ۹۴ کلاس به فضای آموزشی استان بوشهر با افتتاح طرح های مسؤولیت اجتماعی وزارت نفت در این استان خبر داد.
رضا غفاریان در مراسم آغاز عملیات اجرایی و افتتاح طرح های وزارت نفت به مناسبت هفته دولت با بیان اینکه از ابتدای دولت سیزدهم ۹۵ پروژه در استان بوشهر با هزینه کرد ۹۰ میلیارد تومان تکمیل شده است، گفت: امروز از این تعداد ۲۷ پروژه با دستور وزیر نفت افتتاح می شود که اعتبار مصوب آن ۵۱ میلیارد تومان است.
وی ۱۲ طرح از ۲۷ طرحی را که افتتاح شدند، به اداره کل نوسازی مدارس استان بوشهر مربوط دانست و گفت: این ۱۲ طرح در منطقه پارس هستند و زیربنای آموزشی استان را ۱۶ هزار و ۲۰۰ مترمربع افزایش می دهند.
ناظر و نماینده مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران در استان بوشهر در پایان گفت: امروز پروژه ۱۲ کلاسه قدس کنگان به نمایندگی از۲۷ پروژه دیگر به بهره برداری می رسد.
سرپرست شرکت نفت و گاز پارس با تبیین چهار طرح تکمیلی این شرکت، مجموع سرمایه گذاری در آنها را حدود ۷۱۲ میلیون یورو اعلام کرد. محمدحسین متجلی هم در این مراسم گفت: نخستین طرح واحد نخست پروژه نیروگاه سیکل ترکیبی نیروگاه متمرکز پارس جنوبی با سرمایه گذاری بیش از ۴۵۰ میلیون یورو بوده است. وی از واحد مرکاپتان زدایی از میعانات گازی (DMC) پالایشگاه فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی با سرمایه گذاری ۷۵ میلیون یورو و طرح انتقال میعانات گازی تولیدی از پالایشگاه های سایت (۲) به سایت (یک) پارس جنوبی با سرمایه گذاری معادل ۱۹ میلیون یورو به عنوان دومین و سومین طرح نام برد و افزود: همچنین عملیات اجرایی لوله گذاری خط ۳۲ اینچ جدید دریایی انتقال گاز از سکوی فاز ۱۶ پارس جنوبی به پالایشگاه فازهای ۱۵ و ۱۶ با سرمایه گذاری بیش از ۱۶۵ میلیون یورو آغاز شد.
سرپرست شرکت نفت و گاز پارس، مجموع سرمایه گذاری در این چهار طرح را حدود ۷۱۲ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: امیدوارم با استعانت از خداوند حکیم و روح بلند شهدا و با پشتکار و همکاری خوب تلاشگران، بتوانیم مأموریت و اهداف شرکت نفت و گاز پارس را محقق کنیم.
غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه بوشهر در این مراسم گفت: صنعت نفت توانست با طرح هایی که جهان استکبار در بخش تهاجم اقتصادی و تخریب اقتصادی ایران طراحی کرده بود، مقاومت اقتصادی را به نمایش بگذارد.
او دانش بنیان بودن، تلفیق مدیریت ستادی با میدانی و آفرینش اقتدار بین المللی را از ویژگی های صنعت نفت خواند و گفت:نفت؛ صنعتی راهبردی و از ارکان مهم مدیریت در عرصه تولید ثروت و ایجاد قدرت است. صنعت نفت در جنگ نرم اقتصادی جهان استکبار، خط مقدم مقاومت اقتصادی و اقتصاد مقاومتی است. او تصریح کرد: صنعت نفت توانست با طرح هایی که جهان استکبار در حوزه تهاجم اقتصادی و تخریب اقتصادی ایران طراحی کرده بود، مقاومت اقتصادی را به نمایش بگذارد. همچنین توانست تهدید بین المللی را به مؤلفه قدرت جهانی برای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تبدیل کند و تک تک افراد وزارت نفت همانند افسران و سربازان سربلند در جبهه مقاومت حضور داشتند.
او خاطرنشان کرد: وزارت نفت در استان بوشهر منشأ خیرات بسیاری بوده و استان بوشهر نیز برای وزارت نفت برکات زیادی داشته است. این استان با وجود آنکه در منظومه اقتصاد ایران و در تولید ناخالص ملی در جایگاه سوم و تولید سرانه ثروت در جایگاه نخست قرار کشور دارد؛ اما همه استان به طور متوازن از این ثروت برخوردار نیستند. به همین دلیل باید تدبیر اساسی برای حل این مشکل اندیشیده شود. اجرای طرح های مسؤولیت های اجتماعی در استان بوشهر، اقدامی بزرگ است و عزم دولت برای توسعه پارس شمالی ستودنی است. مردم بوشهر و جوانان بوشهر نگاهشان به وزارت نفت و صنعت نفت است.
با حضور وزیر نفت و همزمان با هفته دولت انجام شد
مشعل در هفته دولت امسال 6096 طرح گازرسانی با اعتبار 156 هزار میلیارد ریال و با حضور جواد اوجی، وزیر نفت؛ مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و شماری از نمایندگان مجلس، بهره برداری یا عملیات اجرایی آنها آغاز شد و برگی دیگر در صنعت گاز کشور ورق خورد. این پروژه ها شامل بهره برداری از گازرسانی به16شهر، 1091 روستا و 1959 واحد صنعتی با اعتباری نزدیک به ۷۸ هزار میلیارد ریال، همچنین شروع عملیات اجرایی گازرسانی به 9 شهر، 928 روستا و 2091 واحد صنعتی با اعتباری در حدود 53هزار میلیارد ریال بود. در این آیین، وزیر نفت فرمان شروع پروژه های زیرساختی شامل خط انتقال زاهدان- زابل و خط انتقال گاز فاز 2 زرند -کرمان همچنین طرح های گازرسانی به استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، آذربایجان غربی و فارس را به نمایندگی از دیگر طرح های گازرسانی صادر کرد.
در هفته ای که گذشت،جواد اوجی به عنوان سکاندار صنعت نفت کشور روزهای پرمشغله ای را گذراند و با حضور در طبقه شانزدهم برج گاز خیابان آبان، بهره برداری و عملیات اجرایی بیش از 6 هزار طرح گازرسانی را کلید زد تا هم شمار دیگری از هم میهنان این مرز و بوم زیرپوشش گاز قرار گیرند و هم واحدهای صنعتی بیشتری از این حامل انرژی ارزشمند بهره مند شوند. اوجی با گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر اظهار کرد: یکی از شاخص های رفاه در جامعه،گازرسانی شهری و روستایی است که مردم از این نعمت خدادادی بهره مند شوند. وزیر نفت با اشاره به افتتاح 10 هزار میلیارد تومان افتتاح طرح گازرسانی شهری، روستایی و خطوط انتقال و نقش مؤثر گازرسانی به صنایع اظهار کرد: بیش از ۵ هزار میلیارد تومان نیز آغاز عملیات اجرایی گازرسانی شهری، روستایی و صنایع انجام شده که کمک بسیاری به اشتغالزایی و اقتصاد کشور خواهند کرد. وی با قدردانی از پیمانکاران این پروژه ها که سختی بسیاری را در انجام آن متحمل شده اند، ادامه داد: از آقای چگنی، همه مدیران شرکت ملی گاز و همکارانشان که در این یک سال تحولات خوبی را در این حوزه ایجاد کرده اند، تشکر می کنم.
اوجی با اشاره به اینکه پروژه های نیمه کاره در وزارت نفت بسیار است، گفت: از ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم، اجرای پروژه ها با بررسی همکارانم در وزارت نفت و چهار شرکت اصلی اولویت بندی شد که گازرسانی و افزایش تولید گاز یکی از این اولویت ها بود. وی به کسری ۲۵۰ میلیون مترمکعبی گاز در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم به دلیل نبود سرمایه گذاری ها، بویژه در بخش بالادستی اشاره و اظهار کرد: پروژه ها تعریف و برنامه ریزی شد که طی هشت سال نزدیک به ۱۶۰ میلیارد دلار برای پروژه های اولویت داری که به منظور تأمین امنیت کشور و ارز کشور باید اجرا شوند، نیاز است. وزیر نفت ادامه داد: بخش اعظم بودجه سال ۱۴۰۰ از محل درآمدهای حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی، فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی جزو تکالیف وزارت نفت بود. ما وقتی دولت را تحویل گرفتیم، شاید یک پنجم تکالیف بودجه در شهریورماه انجام شده بود که با همت همکارانم، حمایت دولت و مجلس حجم صادرات و قیمت ها افزایش یافت و سبب شد تکالیفمان در بودجه انجام شود. اوجی با اشاره به اینکه وزارت نفت برای تحقق اهداف خود، نیازمند سرمایه گذاری است، گفت: وزارت نفت یک میلیارد دلار از درآمدهای خود را به توسعه اختصاص داده است؛ اما برای جبران کسری گاز نیازمند سرمایه گذاری است؛ البته منتظر برجام و سرمایه گذار خارجی نمی مانیم که اگر می ماندیم، بی شک پارسال با قطع گاز و برق روبه رو می شدیم. وی از تأمین سوخت نیروگاه ها و جایگاه های عرضه سوخت سراسر کشور به عنوان اقدام مهم وزارت نفت در یک سال گذشته یاد و تصریح کرد: امسال همکاران ما در وزارت نفت، همچنین وزارت نیرو خوش درخشیدند و در تأمین سوخت نیروگاه ها اقدامی جهادی کردند. اوجی با اشاره به اینکه همزمان با فصل مسافرت مردم که با پایان دوران کرونا مصادف شده است، گفت:در تأمین سوخت4400 جایگاه عرضه سوخت سراسر کشور کار بی سابقه ای انجام می شود. وزیر نفت همچنین ضمن تاکید بر تعهد برای تسریع طرح هایی که در دولت سیزدهم تعریف شده است، گفت: برای شتاب بخشی به این پروژه ها، بویژه طرح هایی که نیاز روزمره مردم و چالشی برای آنهاست، از هیچ اقدامی فروگذار نمی کنیم.
اوجی اجرای خط لوله و گازرسانی را همچون انتقال آب و راه آهن دانست و افزود: گازرسانی، آبادانی به همراه دارد و تحول و رفاه را برای مردم به ارمغان می آورد.
وی با بیان اینکه ایران دارنده رتبه نخست ذخایر هیدروکربنی در دنیاست، تأکید کرد: زیبنده کشور نیست که مردم در نقطه ای از این کشور از نعمت گاز بی بهره باشند و در این مسیر استان سیستان و بلوچستان اولویت نخست در گازرسانی است و قول مساعد می دهم تحولی در این استان و دیگر استان ها و شهرستان های محروم کشور در حوزه گازرسانی رخ دهد. وزیر نفت به دغدغه نماینده سراوان و مهرستان برای تأمین سوخت اشاره و اظهار کرد: گازرسانی به شهرستان های استان سیستان و بلوچستان دغدغه آقای چگنی و بنده است و برای این موضوع، همچنین سوخت رسانی، وظیفه خود می دانم و قول رسیدگی می دهم.
اوجی در تشریح شرایط سخت یک سال گذشته نیز گفت: در سالی که گذشت، برای تعهدها و درآمدهای ارزی و تأمین امنیت انرژی کشور سال سختی را پشت سر گذاشتیم و در مسائلی از جمله حمله سایبری و سوخت رسانی در روزهای پیک سفر مردم، همکارانی در وزارت نفت بودند که از زندگی خود مایه گذاشتند. وی همچنین درباره حفر چاه های عمیق به منظور تأمین آب مردم استان سیستان و بلوچستان گفت: درحالی که این حفاری ها بدون بازپرداخت انجام شده است؛ اما وزارت نفت وظیفه خود می داند این اقدام ها را برای رفاه مردم انجام دهد و بزودی دکل دوم هم برای حفاری به منظور تأمین آب، راهی استان سیستان و بلوچستان می شود.
وزیر نفت با حضور در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسش های آنها در حوزه تولید و مصرف بنزین نیز گفت: در برخی روزها تا 120 و 130میلیون لیتر در روز بنزین مصرف می شود، درحالی که تولید بنزین در 10پالایشگاه کشور، حدود 104میلیون لیتر در روز است و برای پاسخ به این نیاز سراغ ذخیره سازی ها هم رفتیم.وی در پاسخ به پرسشی درباره کاهش سهمیه سوخت در بعضی استان های کشور تصریح کرد: در این باره بررسی مجدد خواهد شد؛ اما در حوزه تامین سوخت بنزین در کشور با توجه به مسافرت های هموطنان پس از دوران شیوع ویروس کرونا، بالاترین حجم سفرها را داریم.اوجی اظهار امیدواری کرد: انتظار می رود مردم از این سوخت به نحو احسن استفاده کنند تا مشکلی به وجود نیاید.وی همچنین در بخشی دیگر با بیان اینکه طلسم برداشت گاز از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی پس از 20سال رد و بدل قراردادها روی کاغذ، زمستان امسال شکسته خواهد شد، از افتتاح مرحله دوم پروژه های گازرسانی در دهه فجر خبر داد.وزیر نفت افزود: با ابتکار همکاران ما در شرکت ملی نفت ایران که به طور جد در حال تلاش هستند، قول می دهیم نخستین مرحله برداشت از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که به مدت ۲۰ سال تنها به صورت قرارداد روی کاغذ میان پیمانکاران مختلف داخلی و خارجی رد و بدل می شد، زمستان امسال آغاز شود.اوجی با بیان اینکه پیش بینی می شود در مرحله نخست از طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی روزانه ۱۰ تا ۱۱ میلیون مترمکعب گاز برداشت شود، ادامه داد: این مقدار گاز به کمک شبکه گازرسانی کشور می آید و مردم از نعمت آن بهره مند خواهند شد.وی با اشاره به برنامه های وزارت نفت برای کنترل ناترازی گاز طبیعی در زمستان امسال اظهار کرد: پارسال اعلام کردیم که به دلیل نبود سرمایه گذاری مناسب در سال های گذشته در فصل سرد، روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی کسری داشتیم و پیرو آن در این مدت پروژه هایی برای توسعه میدان های گازی و تکمیل فازهای پارس جنوبی در دستور کار قرار دادیم که البته امسال هم کسری گاز وجود دارد.
معاون وزیر نفت در امور گاز و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز گفت: همزمان با هفته دولت و در سال نخست فعالیت دولت سیزدهم، شاهد افزایش ۶۴ درصدی درآمد صادرات گاز و بهره برداری از ۵۰۳ کیلومتر خطوط انتقال گاز جدید بودیم. مجید چگنی با بیان اینکه دولت مردمی سیزدهم نشاط و تحرک در صحنه اجرایی کشور ایجاد کرده است، گفت: انگیزه بالا، روحیه بالا و تلاش و جهاد مستمر از ویژگی های جدایی ناپذیر ارکان دولت است و در مسیر عدالت و پیشرفت و توسعه همه جانبه اقتصادی پیشرفت داشته ایم. وی درباره بهره برداری از طرح های گازرسانی در هفته دولت اظهار کرد: خطوط لوله انتقال گاز و گازرسانی به ۱۶ شهر و ۱۰۹۱ روستا و بالغ بر ۱۹۵۹ صنعت این مرز و بوم با ۱۰ هزار ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار، مجموع طرح هایی هستند که بهره برداری از آنها آغاز شده است. چگنی به طرح هایی که عملیات اجرایی آنها از هفته دولت آغاز می شود، اشاره و بیان کرد: عملیات اجرایی گازرسانی به ۹ شهر و ۹۲۸ روستا و بیش از ۲ هزار صنعت دیگر با اعتباری بیش از ۵۳ میلیارد ریال مجموع طرح هایی هستند که عملیات اجرایی آنها در هفته دولت آغاز شد. وی با اشاره به اینکه بیش از ۷۵ درصد سبد انرژی کشور با ۳۰ میلیون واحد اشتراک شامل خانگی، تجاری، صنعتی و کشاورزی به گاز طبیعی وابسته است،تصریح کرد: این مبالغه نیست اگر بگوییم صنعت گاز، قلب تپنده اقتصاد کشور است.
وی در ادامه اقدام های انجام شده در طول یک سال فعالیت دولت مردمی سیزدهم را تشریح کرد و گفت: گازرسانی و توجه به مناطق کم برخوردار از اهداف راهبردی شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت است و خوشبختانه با نگاه ویژه رئیس جمهوری، دولت خدمتگزار و حمایت های بی دریغ وزیر جهادی نفت و نمایندگان مجلس شورای اسلامی این موضوع شتاب گرفته تا آنجا که برای گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان پنج شرکت گاز استانی و برای گازرسانی به استان هرمزگان سه شرکت گاز استانی بسیج شده اند. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: در استان های کردستان و خراسان جنوبی که شاید در شاخصه های اقتصادی از میانگین کشور پایین تر باشند، همکاران ما به سطحی از توانمندی دست یافته اند که سطح خدمات را از استان فراتر برده اند و به عنوان معین استان های هرمزگان و بلوچستان قدم پیش گذاشته اند. چگنی به افتخارات در حوزه پالایش، انتقال و توزیع گاز در داخل و تجارت و صادرات گاز در دوره یک ساله اشاره و تشریح کرد: رسیدن به توان بهره مندی از ظرفیت اسمی فرآورش گاز طبیعی در پالایشگاه ها و تأسیسات نم زدایی شرکت ملی گاز ایران به میزان ۱۰۳۰ میلیون مترمکعب، احداث و راه اندازی ۲ تأسیسات عظیم تقویت فشار گاز روی خط هشتم سراسری و افزایش پایداری شبکه انتقال گاز، انجام به هنگام بیش از ۱۴۰ مورد تعمیرات توربوکمپرسورهای فعال روی شبکه انتقال گاز کشور و احداث و بهره برداری از ۵۰۳ کیلومتر خطوط انتقال گاز جدید و افزایش پایداری و انعطاف عملیاتی شبکه را می توان را از مهم ترین اقدام های یک ساله شرکت برشمرد. وی افزود: احداث و بهره برداری از ۱۴ هزار و ۳۹۶ کیلومتر شبکه شهری و روستایی، نصب ۳۳۵ هزار و ۷۳۶ انشعاب، گازرسانی به ۷ نیروگاه جدید شامل آرین زنجان، پاسارگارد قشم، بهین پالایش قشم، ماهتاب کیش، آب و برق ماهتاب، هنگام و راشد تربت، بهره مندی هزار و ۱۳۰ واحد صنعتی کشور از انرژی گاز طبیعی به منظور حمایت از تولید و اشتغال آفرینی، افزایش ۶۴ درصدی درآمدهای صادرات گاز، افزایش ۱۱ درصدی حجم صادرات گاز به ترکیه، ادامه مذاکرات برای افزایش مقدار صادرات گاز، وصول حدود ۱.۶ میلیارد دلار بابت طلب گاز ایران، افزایش ۱۳۸ درصدی سوآپ گاز، استمرار تهاتر گاز با برق کشور ارمنستان، تقویت دیپلماسی انرژی و انجام مذاکرات با کشورهای مختلف با اولویت کشورهای همسایه را می توان به اقدام های یاد شده اضافه کرد. معاون وزیر نفت در امور گاز به تحقق شعار سال با عنوان تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین در این شرکت اشاره کرد و گفت: برای این منظور در سالی که گذشت، پارک گوگردی گنبدی در سرخس با حضور رئیس جمهوری افتتاح شد.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز نوک حمله تحریم اقتصادی به سمت صنعت نفت نشانه رفته است، گفت: سربلندترین وزارتخانه در شرایط تحریم های اقتصادی، وزارت نفت است. فریدون حسنوند گفت: امروز صنعت گاز به عنوان یک صنعت راهبردی و تأثیرگذار در امنیت و اقتصاد کشور محسوب می شود. وی با اشاره به اینکه اولویت نخست ما رفع ناترازی گاز در کشور است و دولت و مجلس باید برای تقویت زیرساخت های حوزه گاز همکاری کنند، افزود: باید به سمت تولید هرچه بیشتر در این صنعت حرکت و برای ناترازی و توزیع عادلانه و به صرفه آن تلاش کنیم، همچنین باید برای نظارت، کنترل بر مصرف صحیح که امروز یکی از مشکلات ما در حوزه گاز است، چاره اندیشی کرد. رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بنده به عنوان نماینده اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از زحمات وزیر نفت، معاونان وی و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تشکر می کنم. این اقدام ها و فعالیت ها در صنعت نفت و گاز درحالی که انجام می شود که در شدیدترین تحریم های اقتصادی قرار داریم. حسنوند اظهار کرد: امروز نوک حمله تحریم ها به سمت صنعت نفت است؛ اما سربلندترین وزارتخانه در این شرایط وزارت نفت است که هم در فروش نفت، هم ارزآوری و هم توسعه میدان های نفت و گاز و سایر پروژه ها موفق عمل کرده است. وی گفت: این موفقیت ها مدیون تلاش، همدلی و هماهنگی بین دولت، مجلس و وزارت نفت است و مجلس نیز خود را متعهد می داند که در کنار دولتمردان برای سربلندی صنعت نفت تلاش کند؛ زیرا هموارسازی مسیر برای شما، هدف ماست.
نماینده الیگودرز در مجلس، وزارت نفت را جزو وزارتخانه های موفق دانست و اعلام کرد: وزارت نفت با روحیه جهادی، کارهای بسیار خوبی در سراسر کشور انجام داده است. محمد خدابخشی گفت: خوشبختانه وزارت نفت با روحیه جهادی کارهای بسیار خوبی در سراسر کشور انجام داده که کم نظیر است. وی افزود: بخش الیگودرز به دلیل سخت گذر بودن دارای روستاهای دوردست و محرومی است، از این رو انتظار داریم در منطقه سخت گذر، عملیات گازرسانی تکمیل شود و گازرسانی به بخش زلقی که جزو مصوبه های سفر رئیس جمهوری است، اجرایی شود. نماینده الیگودرز در مجلس شورای اسلامی با قدردانی از اقدام های وزارت نفت در زمینه گازرسانی اظهار کرد: وزارت نفت، جزو وزارتخانه های موفق است.
نماینده سراوان و مهرستان در مجلس، ضمن قدردانی از خدمات وزارت نفت در این استان از وزیر نفت خواست، توجهی ویژه برای تأمین سوخت در این استان داشته باشد. ملک فاضلی، با قدردانی از وزارت نفت برای اجرای طرح های گازرسانی در این استان گفت: طرح های عظیمی که در سراسر کشور به برکت خون شهدا افتتاح می شود، جای تبریک به ملت شریف ایران و مردم خوب و شرافتمند سیستان و بلوچستان دارد. وی با بیان اینکه نگاه به مستضعفان، سبب اجر اخروی است و مردم استان به لحاظ تأمین سوخت در مضیقه هستند، گفت: استان سیستان و بلوچستان به دلیل فاصله طولانی میان شهرها و روستاها، نیازمند سهمیه سوخت است و مردم توان پرداخت هزینه های جابه جایی چند ۱۰ برابری را ندارند و این موضوع، نیازمند نگاه ویژه وزارت نفت است. نماینده سراوان و مهرستان در مجلس افزود: برخی مردم در این استان، به دلیل ناتوانی در تأمین هزینه ها از جمله هزینه حمل ونقل، امکان ادامه تحصیل فرزندانشان را ندارند و باید برای ایجاد رفاه و شرایط اولیه تحصیل این فرزندان اقدام کنیم. فاضلی گفت: با نگاه به نیروی انسانی توانمند استان، مرز گسترده با کشور همسایه و امکان بهره مندی از اقتصاد گمرکی، معادن گسترده و ... می توان از ظرفیت این استان، همسو با منافع کشور، بهره بسیاری برد.
نماینده خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این حوزه انتخابیه می تواند به قطب بزرگ منطقه ای انرژی در ایران بدل شود، گفت: مجلس با همه قدرت در کنار راهبردهای توسعه ای وزارت نفت قرار دارد. عادل نجف زاده گفت: مجلس با همه قدرت در کنار دولتمردان و راهبردهای توسعه ای فعالیت های وزارت نفت قرار دارد و در این حوزه، وظیفه نظارتی خود را نیز بخوبی انجام می دهد. وی افزود: امروز آذربایجان غربی در حوزه انرژی با برخی کاستی ها روبه روست، از این رو باید نهضت گازرسانی به این استان شتاب بیشتری داشته باشد؛ زیرا این منطقه زمستان های سردی دارد. نماینده خوی و چایپاره در مجلس تصریح کرد: شهرستان خوی می تواند به هاب بزرگ منطقه ای انرژی در ایران و همچنین حوزه صادرات انرژی تبدیل شود و خدمات پتروشیمی گسترده ای داشته باشد. وی گفت: ۵۴ روستا در این حوزه انتخابیه در حال گازرسانی هستند که باید در اجرای آن تسریع شود. اگر به ۴۶ روستای باقیمانده نیز گازرسانی شود، شهرستان خوی و چایپاره از ۱۰۰ درصد نعمت گاز برخوردار می شوند.
نماینده جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی گفت: گازرسانی، هم موجب توسعه کشور می شود و هم به معنای توزیع عادلانه امکانات و محرومیت زدایی است. ذبیح الله اعظمی ساردویی گفت: گازرسانی، محور توسعه و پیشرفت کشور و به معنای توزیع عادلانه امکانات و محرومیت زدایی است. وی افزود: وجود گاز در روستاها ضمن اینکه امنیت غذایی ایجاد می کند، از مهاجرت روستاییان و عشایر نیز جلوگیری خواهد کرد. نماینده جیرفت و عنبرآباد در مجلس با بیان اینکه این حوزه انتخابیه، منطقه کشاورزی است و گلخانه های متعددی در آن وجود دارد، تصریح کرد: عملیات گازرسانی به گلخانه های این منطقه لازم و ضروری است، از این رو باید تسهیلات لازم برای گازرسانی به گلخانه های این منطقه در نظر گرفته شود. اعظمی ساردویی اظهار کرد: موضوع کاهش سهمیه سوخت کشاورزان منطقه نیز باید پیگیری و برطرف شود.
نماینده زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در مجلس با بیان اینکه سرعت و پیشرفت بسیاری از پروژه ها در دولت سیزدهم ستودنی است، گفت: سرعت عملیات اجرایی انتقال گاز به حوزه سیستان با همت دولت سیزدهم شتاب خوبی گرفت. محمد سرگزی از مجاهدت های شبانه روزی در دولت سیزدهم برای توسعه و آبادانی کشور تشکر و قدردانی کرد و گفت: حرکت جهادی که شخص رئیس جمهوری در مناطق محروم آغاز کرده و با سرعت و پیشرفت بسیاری از پروژه ها مواجه هستیم، بسیار ستودنی است. وی افزود: طی چند سال اخیر، سرعت انجام عملیات اجرایی گاز در حوزه انتخابیه سیستان بسیار پایین بود؛ اما به همت دولت سیزدهم شاهد آن هستیم که این پروژه ها با یک سرعت بسیار خوب در حال پیشرفت است. این نماینده مجلس تصریح کرد: پروژه ای که امروز شاهد افتتاح آن هستیم، ۵ شهر بزرگ حوزه سیستان را از نعمت گاز برخوردار می کند و مردم این شهرها بعد از سالیان سال انتظار، از نعمت گاز برخوردار می شوند. سرگزی از تلاش شرکت ملی گاز ایران و وزارت نفت در اجرایی کردن این پروژه تشکر و قدردانی کرد و گفت: دغدغه این روزهای مردم در استان سیستان و بلوچستان این است که در دو ماه اخیر ۱۰۰ لیتر از سهمیه سوخت اضطراری آنها کاهش یافته است. در این استان یک جایگاه عرضه سی ان جی (گاز طبیعی فشرده) نیز بیشتر وجود ندارد، بنابراین به نظر می رسد که تا اجرایی شدن سوخت جایگزین، باید در کاهش سهمیه سوخت بازنگری شود. وی اظهار کرد: قاچاق سوخت در این استان به آن اندازه که گفته می شود، نیست. باید نشست های تخصصی برگزار کنیم تا دغدغه قاچاق سوخت نیز برطرف شود.
نماینده زرند و کوهبانان در مجلس با تأکید بر اینکه گازرسانی به شهرستان های زرند و کوهبانان، رمز توسعه مناطق صنعتی و معدنی استان کرمان خواهد بود، گفت: با گازرسانی به این مناطق شاهد تحول در بحث اشتغال و اقتصاد منطقه خواهیم بود. عفت شریعتی کوهبنانی با بیان اینکه وزیر نفت، اهتمام ویژه ای به سرمایه گذاری در توسعه زیرساخت های گازرسانی کشور دارند، گفت: دولت سیزدهم در سفر به استان کرمان، تلاش زیادی را برای رفع مشکلات مردم این استان در حوزه گازرسانی انجام داده است. وی گازرسانی به شهرستان های زرند و کوهبانان را رمز توسعه میدان مناطق صنعتی و معدنی استان کرمان دانست و افزود: با گازرسانی به این مناطق، شاهد تحول در بحث اشتغال و اقتصاد منطقه خواهیم بود
رئیس مجمع نمایندگان فارس، ضمن قدردانی از اجرای پروژه های گازرسانی و کلنگ زنی این پروژه ها برای گازرسانی به این استان گفت: دولت توانسته است در بخش گازرسانی، پیوست اجتماعی خوبی شکل دهد و مسؤولیت دیگر بخش ها را نیز به عهده بگیرد. محسن علیزاده افزود: در همین مدت کوتاهی که از عمر دولت سیزدهم گذشته، اقدام های مؤثری شکل گرفته و در حوزه اقتصادی نیز اتفاق های مثبتی افتاده که انجام آنها جرأت و جسارت زیادی می خواست. وی بیان کرد: در ۱۰ سال گذشته شاخص های بهره وری در کشور منفی بود؛ اما با حضور رئیس جمهوری، شاخص های بهره وری در همین مدت کوتاه ۲.۹ درصد رشد کرده و من به نمایندگی از همه نمایندگان، از وزیر نفت و همکاران ایشان در استان فارس بابت گازرسانی به شهرها و روستاهای استان فارس با وجود همه مشکلات قدردانی می کنم.
استاندار کرمان با بیان اینکه امروز بیش از یک سوم پروژه های افتتاح شده گازرسانی در کشور مربوط به استان کرمان است، گفت: در یک سال اخیر بیش از ۶۰ درصد از پروژه های افتتاح شده این استان مربوط به شرکت گاز استان کرمان بوده است. محمدمهدی فداکار با تأکید بر اینکه هم اکنون مقدار برخورداری از گاز طبیعی در این استان، از میانگین کشوری بالاتر است، گفت: گاز، یکی از ارکان توسعه استان کرمان به شمار می آید و هم اکنون به دلیل کمبود این حامل انرژی در بخش توسعه صنایع با مشکلاتی روبه رو هستیم. خط یازدهم سراسری گاز که مصوبه آن سال ۱۳۹۵ به تصویب هیأت دولت رسیده، هنوز تکمیل نشده، این در حالی است که با راه اندازی این خط، ظرفیت توسعه این استان در حوزه معادن بشدت افزایش می یابد. وی افزود: با توجه به ظرفیت بالای استان کرمان در زمینه تولید انرژی خورشیدی، پیشنهاد می کنیم با حمایت وزارت نفت، زیرساخت های تولید این نوع انرژی در این استان ایجاد شود؛ زیرا معتقدیم که صنعت نفت می تواند از محل تولید انرژی خورشیدی در این استان صرفه جویی قابل توجهی در حوزه گاز داشته باشد. در این مراسم، صمد رحیمی، نایب رئیس هیأت مدیره شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران؛ علی اکبر میدانشاهی، مدیرعامل شرکت گاز استان فارس؛ منوچهر فلاح، مدیرعامل شرکت گاز استان کرمان و فرهاد حسنی، مجری طرح احداث خط دهم سراسری انتقال گاز، گزارش های مبسوطی در حوزه کاری خود ارائه کردند.
وزیر نفت در سفر استانی به پایتخت نفتی ایران مطرح کرد:
مشعل جواد اوجی، وزیر نفت به عنوان یکی از وزرای دولت سیزدهم، همسو باسیاست های کلان دولت مردمی در سومین روز از هفته دولت امسال به اهواز، پایتخت نفتی ایران سفر و افزون برافتتاح رسمی آغاز عملیات اجرایی چند طرح توسعه ای و مسئولیت اجتماعی باحضور در نمازجمعه این شهرستان و ارائه گزارش عملکرد وزارت نفت به نمازگزاران، در میز خدمت نماز جمعه حاضر شد و با مردم اهواز دیدار و گفت وگو کرد.
جواد اوجی پس از ورود به اهواز راهی گلزار شهدای مدافع حرم شد و به مقام شامخ شهیدان ادای احترام کرد. آغاز عملیات اجرایی فاز دوم طرح توسعه میدان مشترک یاران، آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه میدان مشترک بلال، آغاز عملیات اجرایی توسعه و نگهداشت میدان نرگسی، آغاز عملیات اجرایی طرح PDH پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس و افتتاح طرح های مسئولیت اجتماعی، از دیگر برنامه های وزیر نفت در این سفر بود.
اوجی در دیدار با خانواده شهدا با ابراز خرسندی برای حضور در میان این خانواده ها اظهار کرد: خانواده شهدا به واسطه شهیدان خود نزد خداوند متعال جایگاه والایی دارند و وظیفه من و همکارانم است که در خدمت و کمک خانواده شهدا باشیم.
وی همچنین باحضوردرنماز جمعه اهواز،درخطبه های پیش از نماز ضمن گرامیداشت هفته دولت به بخشی از اقدام های دولت سیزدهم طی یک سال گذشته اشاره و تصریح کرد: دولت سیزدهم از ابتدای شهریورماه ۱۴۰۰ کار خود را آغاز کرد با مشکلات و چالش های بزرگی از جمله کسری بودجه ۴۶۰ هزار میلیارد تومانی روبه رو بود، همچنین در بودجه ۱۴۰۰، نزدیک به ۸ میلیارد دلار برای خرید کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص یافته بود که دولت دوازدهم تا شهریورماه کل این مبلغ را به اتمام رسانده بود.
اوجی ادامه داد: بخش مهمی از تکالیف دولت برای رفع چالش ۴۶۰ هزار میلیارد تومانی به عهده وزارت نفت بود که خوشبختانه وزارت نفت به تکالیف خود عمل کرد. وزیر نفت با اشاره به کسری گاز در زمستان ۱۴۰۰ گفت: در همان بررسی های اولیه متوجه شدیم اگر کشور بخواهد با همین روند به مصرف گاز ادامه دهد، بی شک در زمستان ۱۴۰۰ با قطع گاز و برق روبه رو خواهیم بود.
اوجی ضمن یادآوری قطع برق تعدادی از استان های کشور در زمستان ۱۳۹۹ ادامه داد: این مشکلات به دلیل سرمایه گذاری نکردن در حوزه نفت و گاز بود و اینکه همه مسائل را به تحریم ها گره زده بودند.
وزیر نفت ادامه داد: در همان آغاز به کار دولت سیزدهم، در وزارت نفت پروژه های کلیدی و اولویت دار و مهم برای مردم و تأمین امنیت انرژی را مشخص کردیم، ما ننشستیم که بگوییم باید سرمایه گذار خارجی بیاید، بلکه از ظرفیت های مالی در حوزه بانک ها و هلدینگ های بزرگ اقتصادی استفاده کردیم و سبب مشارکت آنها در اجرای پروژه های نفتی شدیم.
وی با تأکید بر اینکه در کل جهان سرمایه گذاری در هیچ بخشی سودآورتر از بخش نفت و گاز نیست، ادامه داد: خوشبختانه موفق شدیم با مشارکت هلدینگ های بزرگ اقتصادی و بانک ها و در عین حال مردم طی یک سال گذشته با استفاده از ظرفیت های داخلی و خارجی کشورهای دوست و همسو موفق شدیم حدود ۱۰۰ میلیارد دلار تفاهم نامه و قرارداد در صنعت نفت امضا کنیم که اجرای آن امنیت انرژی کشور را در پی دارد.
وزیر نفت همچنین با اشاره به اینکه هم اکنون تولید بنزین و نفت گاز در کشور به مصرف نزدیک شده است، تصریح کرد: بر اساس برنامه ریزی های پیشین باید هرسال تولیدمان را در بخش نفت و گاز افزایش می دادیم تا در این بخش با مشکل روبه رو نشویم که متأسفانه سرمایه گذاری در این بخش انجام نشده است.
اوجی با اشاره به تفاهم نامه طرح توسعه یکپارچه میدان مشترک آزادگان که ارزش آن ۷ میلیارد دلار است، بیان کرد: اکنون برداشت نفت از این میدان مشترک نزدیک به ۱۹۰ هزار بشکه در روز است، هر روز تأخیر ما در برداشت نفت از این میدان مشترک به معنای برداشت بیشتر شریک ما از آن است.
وی گفت: برای توسعه میدان آزادگان از توان و ظرفیت های داخلی استفاده کردیم، ما از بانک ها وام نگرفتیم بلکه آنها را در اجرای این پروژه شریک کردیم که خوشبختانه ظرف چند سال آینده ظرفیت برداشت از این میدان مشترک به ۵۷۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. وزیر نفت یکی از مهم ترین مزیت های سرمایه گذاری در صنعت نفت را افزون بر درآمدزایی برای کشور، اشتغال آن و ارزش افزوده ای که برای کشور به همراه دارد، یاد کرد.
وزیر نفت با اشاره به موضوع سفرهای استانی دولت سیزدهم، اظهار کرد: دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت تا به امروز (یک سال گذشته)، به همراه اعضای کابینه به همه استان ها سرکشی کرده و بزرگ ترین حسن سفرهای استانی این است که هم رئیس جمهوری و هم اعضای دولت، مدیران و مسئولان به هر استانی که می روند، با چالش ها و مشکلات آنها از نزدیک آشنا می شوند.
وی تصریح کرد: طی یک سال گذشته دولت ۱۲۰ هزار میلیارد تومان برای انجام پروژه های نیمه کاره که بعضی از آنها ۱۵ تا ۲۰ سال طول کشیده، اختصاص داده است.
وزیر نفت با بیان اینکه سهم وزارت نفت از رقم ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی سفرهای استانی در زمینه مسئولیت اجتماعی، پروژه های گازرسانی، خط لوله و مخازن حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان است، گفت: ۱۴ هزار میلیارد تومان از این مبلغ در سفرهای استانی نیز به پروژه های مسئولیت های اجتماعی اختصاص یافته که بیشتر هم در استان های نفت خیز و گازخیز است.
وی افزود: سهم استان خوزستان از رقم ۱۴ هزار میلیارد تومانی، ۷ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های عام المنفعه و مسئولیت اجتماعی است و این موضوع حاکی از آن است که ۵۰ درصد پروژه های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در استان خوزستان اجرا می شود.
اوجی پروژه های عام المنفعه در خوزستان را شامل پروژه های تنش های آبی در روستاها، راه ، برق رسانی و گازرسانی، فرهنگی، بهداشت و تجهیزات بیمارستانی و فرهنگی و بسیاری از پروژه های نیمه کاره اعلام کرد.
وزیر نفت با اشاره به اینکه خوزستان از جمله استان های توانمند در فعالیت شرکت های دانش بنیان است، ادامه داد: خوشبختانه وزارت نفت هم به شرکت های دانش بنیان در این استان توجه کرده است.
وی همچنین با اشاره به پروژه های صنعت نفت که هم زمان با هفته دولت در استان خوزستان افتتاح و یا آغاز به کار شد، افزود: اجرای این پروژه ها بی شک سبب تحول در خوزستان خواهد شد.
وزیر نفت در ادامه به تبدیل وضعیت ایثارگران هم اشاره کرد و گفت: ما در صنعت نفت ۶۵ هزار نیروی رسمی داریم، اما طی یک سال گذشته ۳۵ هزار نفر از نیروهای ایثارگر رسمی و به خانواده صنعت نفت اضافه شده اند، ضمن اینکه در این مدت نیز ۹۸ درصد از فارغ التحصیلان صنعت نفت هم جذب شده اند.
اوجی با بیان اینکه وزارت نفت برنامه ریزی های خوبی را برای رفع مشکلات معیشتی کارکنان صنعت نفت و نیروهای ارکان ثالث انجام داده است، گفت: بر بنده و دولت سیزدهم تکلیف است تا مشکلات معیشتی کارکنان صنعت نفت را که سربازان گمنام در خط مقدم جبهه اقتصادی هستند، رفع کنیم، ضمن اینکه شخص رئیس جمهوری و هیئت دولت نیز از این موضوع حمایت می کنند.
وی گفت: قول می دهم در بحث تبدیل وضعیت ها و معیشت ها اتفاق های خوبی بیفتد، ضمن اینکه برنامه های خوبی برای جذب نیروها داریم.
اوجی همچنین پس از سخنرانی در خطبه های پیش از نماز جمعه به عنوان نماینده رئیس جمهوری به همراه معاونان خود، در دیداری صمیمانه با اقشار مختلف مردم به مطالبات و درخواست های مردم که بیشتر مربوط به بخش های منابع انسانی و مسئولیت اجتماعی بود، رسیدگی کرد.
وزیر نفت در این دیدار که حدود ۶ ساعت به طول انجامید، به بیان اقدام های شاخص انجام شده در زمینه مسئولیت اجتماعی و منابع انسانی به ویژه تبدیل وضعیت ایثارگران در صنعت نفت و به کار گیری فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت پرداخت.
وزیرنفت همچنین در آیین رسمی آغاز عملیات اجرایی طرح های توسعه ای وزارت نفت و افتتاح پروژه های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت هم زمان با هفته دولت اظهار کرد: در آغاز کار دولت سیزدهم در شهریورماه ۱۴۰۰ زمانی که وزارت نفت دولت مردمی کارش را آغاز کرد، با یک بررسی اولیه مشخص شد که به دلیل نبود سرمایه گذاری، با یک کسری گاز ۲۵۰ میلیون مترمکعبی در آغاز فصل سرما روبه رو خواهیم بود.
وی با اشاره به گره زدن سرمایه گذاری به رفع تحریم ها در دولت گذشته، بیان کرد: وزارت نفت را در شرایطی تحویل گرفتیم که ذخیره سازی های سوخت مایع در نیروگاه ها ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافته بود و دولت نیز بدهی های سنگینی داشت.
اوجی کسری بودجه دولت سیزدهم در ابتدای کار را ۴۶۰ هزار میلیارد تومان بر اساس درآمد حاصل از صادرات نفتی و غیرنفتی با توجه به پیش بینی های بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی در همان زمان اعلام کرد و گفت: عمده تأمین این کسری در شرایطی به عهده وزارت نفت بود که صادرات نفت، فرآورده و میعانات گازی در آن سال بسیار پایین بود و حتی برای نمونه مقدار فروش میعانات گازی در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ روزی ۷ هزار بشکه ثبت شده بود.
وی با اشاره به لزوم تمرکز وزارت نفت به بحث تأمین امنیت انرژی در داخل با توجه به شرایط به وجود آمده در کاهش حجم ذخیره سازی ها گفت: با تلاش همکارانم در همه حوزه ها به ویژه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، سطح ذخیره سازی ها را ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش دادیم و زمستان گذشته را بدون کمبود پشت سر گذاشتیم و تابستان امسال نیز به لطف خدا و همت همه کارکنان صنعت نفت و گاز کشور، قطع گاز و برق نداشتیم.
وزیر نفت با اشاره به اینکه با مشکلات و ظرفیت های استان خوزستان آشنا هستم، تأکید کرد: امروز ظرفیت تولید روزانه نزدیک به ۳ میلیون بشکه نفت از میدان های نفتی خوزستان را در اختیار داریم، بخش زیادی از تولید گاز کشور را نیز این استان به عهده دارد و افزون بر آن بسیاری از میدان های مشترک ما با کشورهای همسایه از جمله میدان بزرگ نفتی آزادگان با تولید ۱۹۰ هزار بشکه در روز در این منطقه قرار دارد.
وزیر نفت با اشاره به برنامه ریزی دشمن برای همه حوزه ها گفت: در بحث حمله سایبری به جایگاه های عرضه سوخت در آبان ماه پارسال، ۴ هزار و ۴۰۰ جایگاه سوخت را هم زمان از برنامه خارج کردند که در همان ساعات نخستین با آماده باش همه کارکنان صنعت نفت و با صبوری مردم، ۷۰۰ جایگاه کلیدی و تا پایان شب ۱۲۰۰ جایگاه عرضه سوخت عملیاتی شد.
وی با اشاره به اطلاع رسانی لحظه ای صداوسیما و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی از راه اندازی جایگاه های عرضه سوخت افزود: همه نازل ها در جایگاه های عرضه سوخت دستی فعال می شدند و همین عملیات جهادی دشمن را مأیوس کرد، هدف دشمن این بود که مردم عصبانی شده و به خیابان بیایند، اما با ادامه نیافتن این اتفاق و جلوگیری از توقف سوخت رسانی به مردم، به لطف خدا و همت دستگاه های امنیتی و صبوری مردم دشمن ناامید شد.
وزیر نفت با اعلام اینکه در یک سال اخیر نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار قرارداد و تفاهم نامه داخلی و خارجی امضا شده است، با تأکید بر افزایش اشتغال زایی با اجرای پروژه های گوناگون، اظهار کرد: با برنامه ریزی انجام شده بی شک این پروژه ها تا چند سال آینده به بهره برداری می رسند و اقتصاد کشور حرکت می کند، مردم هم این موضوع را در سفره خود احساس خواهند کرد.
وی گفت: همه استان های ایران در یک سال اخیر از سوی رئیس جمهوری و هیئت دولت بازدید شدند که این موضوع سبب می شود مشکلات و چالش ها از نزدیک لمس شوند و حدود ۱۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های مسئولیت اجتماعی تخصیص داده شد.
اوجی نفت در سخنانی با فرمان راه اندازی عملیات اجرایی پروژه تولید پروپیلن از پروپان (PDH) پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، گفت: این پروژه از مهم ترین پروژه های همسو با تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در جلوگیری از خام فروشی است و در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس گازهای مشعل جمع آوری و پروپان تبدیل به پروپیلن می شود و زنجیره کامل می شود.
وزیر نفت در ادامه برای گشایش ۵۰۰ واحد مسکونی در مسجدسلیمان فرمان صادر و تصریح کرد: فاز نخست این پروژه به برکت ایام سوگواری سیدالشهدا افتتاح می شود و وزارت نفت هر قولی بدهد بی شک پیگیری و دنبال می شود و معتقدیم باید به مناطق نفت خیز توجه ویژه شود.
وی با تأکید بر اینکه اولویت به کارگیری کارکنان پروژه ها نیروهای بومی هر منطقه هستند، افزود: تا مجوز محیط زیست برای پروژه ها گرفته نشود، هیچ طرحی آغاز به کار نمی کند و درباره میدان سهراب هم همین طور است.
وزیر نفت همچنین با فرمان آغاز عملیات اجرایی فاز دوم میدان یاران اظهار کرد: ساخت پمپ های درون چاهی به زودی برای ازدیاد برداشت در این استان به بهره برداری می رسد.
اوجی در سخنانی با فرمان آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه میدان مشترک بلال گفت: این تلاش های جهادی همه نزد پروردگار اجر عظیمی دارد.وی با فرمان آغاز افزایش تولید نفت در میدان نرگسی گچساران از همه متولیان این پروژه همسو با توسعه و حفظ نگهداشت تولید، قدردانی کرد.
اظهارات مدیران نفتی در سفر به خوزستان
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ضمن اعلام خبرهایی درباره بهره برداری از پروژه های مهم نفتی و سرمایه گذاری در پروژه های تازه صنعت نفت، از آغاز عملیات بهره برداری از میدان مشترک سهراب در آینده نزدیک خبر داد. محسن خجسته مهر در آیین رسمی آغاز عملیات اجرایی طرح های توسعه ای وزارت نفت و افتتاح پروژه های مسئولیت اجتماعی با حضور جواد اوجی، وزیر نفت و هم زمان با هفته دولت گفت: به زودی عملیات بهره برداری از میدان مشترک سهراب در منطقه غرب کارون آغاز خواهد شد. وی همچنین از بهره برداری پروژه ان جی ال ۳۲۰۰ در منطقه غرب کارون تا پایان امسال خبر داد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین از واگذاری مزایده جمع آوری گازهای مشعل منطقه مسجدسلیمان به 3 پیمانکار داخلی به ارزش ۶۵ میلیون دلار خبر داد. خجسته مهر با تأکید بر سهم ۷۵ درصدی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از تولید شرکت ملی نفت ایران در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ افزود: سرمایه گذاری در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب حدود ۵.۵ میلیارد دلار است؛ ۱۶ مخزن گازی گروه خامی را در این شرکت برنامه ریزی کردیم که خوراک بخش پایین دستی در پتروشیمی ها را تأمین خواهد کرد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره استفاده از حداکثر ظرفیت بخش داخلی در پروژه های این شرکت گفت: به دستور وزیر نفت در هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، مصوب کردیم که مجموعه شرکت ملی نفت ایران بتواند سفارش کالای 5 ساله به ارزش ۴.۶ میلیارد دلار را داشته باشد که سهم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از این رقم ۶۰ درصد خواهد بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از درآمد ارزی ۱۸ میلیارد دلاری محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۱ خبر داد و گفت: ظرفیت تولید پروپیلن در افق ۱۴۱۲ به ۱۴ میلیون تن در سال خواهد رسید. مرتضی شاهمیرزایی در آیین رسمی آغاز عملیات اجرایی طرح های توسعه ای وزارت نفت و افتتاح پروژه های مسئولیت اجتماعی اظهار کرد: از همه سرمایه گذاران برای کمک به توسعه صنعت ارزش آفرین و بدون ریسک پتروشیمی دعوت می کنم. هم اکنون صنعت پتروشیمی در زنجیره ارزش صنعت نفت به صنعتی بالغ و پیشرو تبدیل شده است که ظرفیت تولید در این صنعت به بیش از ۹۰ میلیون تن در سال و ارزش فروش محصولات آن در سال گذشته به بالغ بر ۲۵ میلیارد دلار رسید. پیش بینی می شود صادرات محصولات پتروشیمی امسال حدود ۱۸ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور داشته باشد. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی افزود: در برنامه راهبردی شرکت ملی صنایع پتروشیمی در افق ۱۰ ساله صنعت پتروشیمی ۳۵ طرح تولیدکننده محصول پروپیلن با ظرفیت اسمی حدود ۱۳ میلیون تن در سال پیش بینی و تعریف شده است و ظرفیت تولید پروپیلن با فرض رفع کمبود مجتمع های تولیدی از سوی مازاد پروپیلن در افق ۱۴۱۲ در حالت تجمیعی به ۱۴ میلیون تن در سال خواهد رسید که از این مقدار حدود ۸۱ درصد یعنی ۱۱ میلیون تن برای تولید محصول پلی پروپیلن و ۱۹ درصد آن یعنی ۳ میلیون تن در تولید سایر محصولات زنجیره پروپیلن مصرف می شود.
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با بیان اینکه یکی از برنامه های جدی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، بازگرداندن توان تولید نفت به دوران پیش از تحریم ها بود، گفت: با افتخار اعلام می کنیم که توانایی تولید نفت به پیش از تحریم ها بازگشته است. علیرضا دانشی در آیین رسمی آغاز عملیات اجرایی طرح های توسعه ای وزارت نفت و افتتاح پروژه های مسئولیت اجتماعی همزمان با هفته دولت افزود: ظرفیت تولید نفت خام مناطق نفت خیز جنوب تا پایان امسال به ۳ میلیون بشکه در روز می رسد و در پنج سال آینده تولید روزانه ۳ میلیون و ۲۸۰ هزار بشکه در روز محقق خواهد شد.آینده روشنی در انتظار صنعت نفت ایران است، افزون بر افزایش توان تولید، در زمینه مسئولیت اجتماعی اهواز و خوزستان نیز گام های بزرگی برداشته شده است. با توجه به تأکید مقام معظم رهبری بر تولید دانش بنیان، فعالیت های پژوهش و فناوری بیش از 3 برابر مدت مشابه گذشته شده که هدف گذاری های بالاتری هم در نظر گرفته شده است.
مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه در هفته دولت ۲۳ پروژه عمرانی شامل ۱۳ پروژه هادی روستایی، ۹ پروژه ورزشی و ۵۰۰ واحد مسکونی در مسجدسلیمان افتتاح می شود، گفت: وزارت نفت همسو با سیاست های دولت سیزدهم، همواره در کنار مردم است.بابک دارابی در آیین رسمی آغاز عملیات اجرایی طرح های توسعه ای وزارت نفت و افتتاح پروژه های مسئولیت اجتماعی همزمان با هفته دولت، گفت:اعتبار تخصیص یافته برای استان خوزستان ۷ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان و به عهده شرکت ملی نفت ایران است؛ به این ترتیب در عمل در استان خوزستان ۷ هزار و۴۴۴ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های اجرایی به تعداد ۸۸۵ پروژه اختصاص دادیم که ۱۴۶ پروژه آن در دولت سیزدهم تکمیل شده و به بهره برداری رسیده و ۲۶۷ میلیارد تومان در این باره به ذی حسابان دستگاه های دولتی پرداخت شده است که باز هم حدود ۵۰ درصد اعتبار نظارت بر طرح های عمرانی است.دارابی سرفصل های اعتبارات تخصیص یافته در بخش مسئولیت اجتماعی را شامل حوزه تنش آبی و آب و فاضلاب به میزان ۲ هزار و ۷۳۴ میلیارد تومان، راه ها مواصلاتی هزار و ۹۲۳ میلیارد تومان، امور پزشکی، خانه بهداشت و درمانگاه ها ۷۳۰ میلیارد تومان، ورزش و جوانان ۳۲۶ میلیارد تومان، نوسازی مدارس ۲۵۵ میلیارد تومان، بنیاد مسکن با اولویت طرح های هادی روستایی ۲۲۸ میلیارد تومان و منابع طبیعی ۱۰۲ میلیارد تومان اعلام کرد.مدیر نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران، احداث شبکه های فاضلاب و دفع آب های سطحی در حاشیه شهر اهواز، تهیه ۳ میلیون سرنگ به اعتبار ۳ میلیارد تومان برای بحث های واکسیناسیون و برگزاری کلاس ارتقای سطح علمی دبیران برای کلاس کنکور در همه مقاطع شامل هزار و ۲۸۵ دبیر با اعتبار ۵۰۰ میلیارد تومان، در بخش محیط زیست شامل مدیریت روان آب ها به مقدار هزار و ۲۰۰ هکتار، نهال کاری ۹۵۰ هکتار را از جمله اقدام های وزارت نفت در زمینه مسئولیت اجتماعی خود فارغ از مصوبه های استانی برشمرد و گفت: تأمین نهال ۳۴۰ هزار اصله نهال نیز در حال انجام است.
اظهارات مقام های محلی خوزستان و نمایندگان مجلس
حجت الاسلام موسوی فرد، نماینده ولی فقیه در خوزستان و امام جمعه اهواز: درخواست داریم نگاهی ویژه به این استان شود.همه دولت ها در استان ما زحمت کشیدند؛ ما از دولت انقلابی انتظار دیگری داریم، دولتمردان حرف مردم را بشنوند و به مطالبه مردم خوزستان توجه کنند. ایجاد ظرفیت های گوناگون از جمله اشتغال به ویژه در صنایع پایین دستی از دغدغه های مردم است که باید برطرف و مورد توجه قرار گیرد. خوزستان متخصصان توانمندی دارد که باید از آنها استفاده شود؛ نیازی نیست افراد غیربومی در استان به کارگیری شوند.خوزستان میدان های نفتی بسیاری دارد که با توجه به این همه ظرفیت توقع داریم نگاهی ویژه به این استان شود. موفقیت در حوزه نفت، خارج کردن پول های مسدود شده از کشورهای دیگر در دولت سیزدهم رخ داده است.
سفرهای وزیر نفت؛ منشا عمران و توسعه
صادق خلیلیان، استاندار خوزستان: همه سفرهای یک سال اخیر اوجی به خوزستان در مسیر توسعه و عمران این استان بوده است. در زمینه مسئولیت های اجتماعی در مصوبه های سفر رئیس جمهوری بیش از ۷ هزار میلیارد تومان به خوزستان اختصاص داده شد که منجر به رشد و توسعه استان می شود، دولت توجه ویژه ای به خوزستان داشته است و ۳۴ هزار میلیارد تومان به توسعه استان طی 3 سال اختصاص داده است. با اقدام های انجام شده نرخ رشد اقتصادی خوزستان در یک سال اخیر دو برابر شده و نرخ بیکاری کاهش یافته است، صادرات غیرنفتی نیز در این استان ۵۰ درصد رشد داشته است. درباره صنایع نفت و گاز ظرفیت های بزرگی در خوزستان وجود دارد که باید از این ظرفیت ها بهره مند شویم.
سردار حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه حضرت ولی عصر خوزستان: امروز فعالیت های اقتصادی و نفتی در مرزهای کشور انجام می شود و این مهم تداوم خواهد یافت، استان خوزستان از بُعد اقتصادی جایگاه ویژه ای دارد و بخشی از اقتصاد کشور در این استان ایجاد می شود. یکی از توقعات مردم این است که اقدام های دولت را سریع تر مشاهده کنند ما هم به عنوان مجموعه نیروهای مسلح خوشحالیم که این اقدام ها دنبال می شود. امروز کارهای زیادی توسط نظام جمهوری اسلامی در کل کشور به ویژه استان خوزستان انجام شده است، اما تا رسیدن به وضع مطلوب فاصله داریم . یکی از بحث های که باید به آن توجه شود، موضوع زیرساخت های امنیت است که در حوزه مسئولیت اجتماعی باید با شدت بیشتری پیگیری شود.ما در حوزه های مختلف از جمله مناطق محروم و آبرسانی فعالیت می کنیم که توقع داریم این ریل دنبال شود، همچنین مسائل مربوط به محیط زیست باید پیگیری شوند.
علیرضا ورناصری قندعلی، نماینده مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی: امیدوارم با اقدام های گره گشای مدیران مجموعه وزارت نفت، شاهد بازگشت عظمت مسجدسلیمان بزرگ برای مردم این خطه باشیم. مسجدسلیمان شناسنامه نفت و گاز خاورمیانه، ایران و وزارت نفت است، امیدوارم با اقدام های گره گشای مدیران مجموعه وزارت نفت، شاهد بازگشت مجدد عظمت مسجدسلیمان بزرگ برای مردم این خطه باشیم. انتظار می رود برای فعال کردن پروژه احیای مخزن نفتی مسجدسلیمان و صنایع پایین دستی پتروشیمی که مجوزهایی نیز در این باره برای آن صادر و به ویژه بحث جمع آوری گازهای مشعل در مسجدسلیمان و حمایت بیشتر از تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان نیز اقدام هایی انجام شود.
محمدطلا مظلومی، نماینده بهبهان و آغاجاری در مجلس شورای اسلامی: رویکرد وزیر نفت در استفاده از ظرفیت مسئولیت های اجتماعی نفت در خوزستان و به ویژه مناطق محروم این استان ستودنی است.امروز روز بسیار مسرت بخشی برای مردم استان خوزستان است، از این بابت که مطالبات مقام معظم رهبری نیز در این استان محقق می شوند. مقام معظم رهبری فرمودند باید به اقتصاد مقاومتی تکیه کرد تا تولید در کشور دانش بنیان شود، امروز ما شاهد استفاده از این ظرفیت مطلوب و مناسب در استان خوزستان هستیم. در بخش افزایش زنجیره تولید، ظرفیت های داخلی بسیار خوبی در کشور شکل گرفته که نمونه آن در مجموعه بیدبلند خلیج فارس وجود دارد، همچنین سبد انرژی کشور برای ارزآوری جایگاهی مناسب و لازم دارد که باید از آن استفاده شود.
مجتبی یوسفی، نماینده اهواز و باوی در مجلس شورای اسلامی: با فعالیت های شایسته وزیر نفت امروز ما به برند صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت نفت تبدیل شده ایم. وزارت نفت در یک سال گذشته دو کار بسیار بزرگ انجام داده است، تولید و صادرات نفت باوجود مشکلات تحریم و دیگری تأمین خوراک نیروگاه ها از جمله این کارهای بزرگ و عظیم است.با وجود مشکلاتی که در ناترازی تأمین سوخت نیروگاه ها داشتیم، خوشبختانه با درایت وزارت نفت تابستان امسال و زمستان گذشته بدون خاموشی سپری شدند که این از کارهای بزرگ وزارت نفت است. در حوزه تبدیل وضعیت ایثارگران صنعت نفت خوشبختانه و با جدیت شخص وزیر، انقلابی در این زمینه و تبدیل وضعیت این عزیزان رخ داد، امیدواریم برخی مشکلات کارکنان صنعت نفت هم از جمله مسائل مربوط به مالیات برطرف شود.
سیدکریم حسینی، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی: بدون شک نفت یکی از وزارتخانه های موفق با کارنامه ای درخشان، خوب و مورد قبول در دولت سیزدهم طی یک سال گذشته بوده است. امروز ابر چالشی که استان خوزستان با آن روبه روست، حوزه اشتغال بوده که خوشبختانه با تأکید وزیر نفت در تسریع اجرای پروژه ها، ظرفیت های جدید اشتغال در استان به ویژه برای نیروهای بومی ایجاد خواهد شد. در حوزه زیست محیطی نیز تأکید ما بر حفظ حریم و احترام به آن، به ویژه هورالعظیم و در اجرای پروژه های نفتی در استان خوزستان حضور و جذب نیروهای بومی است.
در نشست مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با کارکنان مطرح شد:
سمیه راهپیما در هفته دولت امسال، شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به مناسبت روز کارمند، نشستی صمیمی با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل این شرکت و برخی مدیران از جمله حمید ذنوبی، مدیر منابع انسانی با کارکنان برگزار کرد. در این نشست، سالاری ضمن قدردانی از تلاش همکاران خود در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، به ارائه عملکرد یک ساله این شرکت در دولت سیزدهم و تشریح مواردی از جمله «چگونگی پیوستن شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به فهرست سازمان توسعه ای» و «نیروی انسانی و ضرورت توجه به آن در ساختار سازمان» پرداخت و ذنوبی نیز درباره حوزه نیروی انسانی سخن گفت. در این نشست، کارکنان واحدهای مختلف پرسش هایی داشتند که سالاری و مدیران وی پاسخگوی آن ها بودند. آنچه می خوانید شرحی است بر این نشست صمیمی.
در نشست صمیمانه مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران که با عنوان «جلسه همدلی پرسش و پاسخ همکاران» برگزار شد، جلیل سالاری، ضمن تبریک به مناسبت هفته دولت، عملکردی از فعالیت های یک سال گذشته شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را که نتیجه تلاش و همدلی همکاران وی در بخش های مختلف بود، ارائه کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به اهمیت منابع انسانی گفت: باید سطح منابع انسانی را ارتقا دهیم و سمت های سازمانی را کیفی سازی کنیم تا از این طریق از تمام ظرفیت های نیروهای انسانی استفاده کنیم. در این زمینه اصلاح ساختار انجام شد تا به لحاظ وظیفه، انتظاراتی که از یک شغل تعریف شده، متناسب با یک فرد باشد. در این مسیر باید کار جهادی صورت گیرد و نباید آزمون و خطا داشته باشیم تا بتوانیم با یک شتاب خاصی، اهدافمان را به پیش ببریم و این امر در قالب اتاق فکر و استفاده از ظرفیت های مجموعه امکانپذیر خواهد بود. وی با تاکید بر اینکه در حوزه زیرساخت ها و دستورالعمل ها نیاز به بازنگری است، افزود: اگر بتوان طرح های مدونی در مجموعه تعریف و از افراد کارآزموده و متخصص استفاده کرد، می توان به توانمندسازی و چابکی سازمانی دست یافت.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اظهار کرد: طی یک سال گذشته، اقدام های قابل توجهی انجام شد و توانستیم مسائل و مشکلات حوزه انرژی را با تدبیر حل و فصل کنیم.
به گفته وی، امنیت انرژی پاشنه آشیل شرایط حاکم در کشور است و دشمنان روی آن تمرکز دارند، از این رو ضرورت دارد برنامه ریزی کمی و کیفی در این بخش صورت گیرد و نیازمند اصلاح ساختار هستیم و برای تحقق آن، اساسنامه شرکت را اصلاح کردیم و برای نخستین بار اساسنامه شرکت در قالب شرکت های توسعه ای تدوین شد.
سالاری با بیان اینکه توسعه شرکت با نظام کارمزدی همخوانی ندارد، افزود: با وجود مخالفت ها توانستیم در سطح دولت مجوز توسعه ای شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران را اخذ کنیم. شرکت های توسعه ای وظایف و اختیاراتی دارند و در این مسیر باید ساختار مالی را اصلاح کرد .
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران بابیان اینکه با رایزنی های انجام شده توانستیم بودجه امسال شرکت را به طور کامل دریافت کنیم، افزود: با توجه به این موضوع می توانیم در بخش جاری و سرمایه ای از ظرفیت تبصره 14 استفاده کنیم. در این تبصره بر هوشمندسازی جایگاه های عرضه سوخت تاکید شده که برای تحقق آن از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده خواهیم کرد.
وی تصریح کرد: ظرفیت سنجی این شرکت ها انجام شده و طی فراخوانی مقرر شده در استان البرز به صورت پایلوت از ظرفیت شرکت های دانش بنیان استفاده شود.
سالاری افزود: کارتخوان هایی که در جایگاه ها وجود دارد، منبع تولید آن خارجی است، ضمن آنکه عمر آنها زیاد است، از این رو توانستیم با تلاش، کوشش و همت نیروهای خودی و شرکت های دانش بنیان، بومی سازی 54 هزار نازل سوخت مایع را آغاز و عملیاتی کنیم.
وی در بخش دیگری به گاز مایع(ال پی جی) پرداخت و گفت: سیاستگذاری هایی در این زمینه صورت گرفته و چون مازاد فراورده در کشور موجب از کنترل خارج شدن عرضه در کشور می شود، برای رفع این مشکل بستر صادراتی ایجاد کرده ایم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران تصریح کرد: باید طی یک هدف گذاری معین، ال پی جی را وارد سبد سوخت حمل و نقل کشور کنیم تا به نوعی رقابت در مصرف سوخت های سی ان جی و ال پی جی ایجاد شود.
سالاری با بیان اینکه چالش کشور در ناترازی و خام فروشی است، تصریح کرد: در گذشته مجوزهایی برای جلوگیری از خام فروشی صادر شد که فقط روی کاغذ بود و توانستیم در دولت سیزدهم مجوز یک پتروپالایشگاه را در قانون بودجه 1401 اخذ کنیم. با این رویکرد می توان اشتغالزایی در کشور را پویا کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران با اشاره به مبحث بهینه سازی مصرف انرژی افزود: اکنون شبکه حمل و نقل و خودروها در کشور معیوب و مصرف بسیار بالاست و باید توجه ویژه ای در این مبحث صورت گیرد. برای رفع آن جایگزینی سوخت را منظور و شبکه خطوط لوله و مخابرات را تعریف کردیم. همچنین در تامین گاز و سوخت نیروگاه ها پروژه ای تعریف کردیم که در آن، نگاهمان بر عدم استفاده از منابع دولت بود.
سالاری افزود: نظارت بر شرکت ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد و در این زمینه چالشی با سازمان خصوصی سازی کشور داشتیم تا بتوانیم خصوصی سازی را به معنای واقعی اعمال کنیم. روش واگذاری به بخش خصوصی نادرست بود که با تلاش های صورت گرفته توانستیم مجمع شرکت های پالایشی را امسال خودمان برگزار کنیم. وی تاکید کرد: تراز شرکت های پالایشی تا قبل از دولت سیزدهم زیان ده بود که با برنامه ریزی های انجام شده توانستیم این شرکت های پالایشی و تابعه را سود ده کنیم .
وی همچنین با اشاره به مبحث مسؤولیت اجتماعی گفت: شرکت های پالایشی افزون بر تولید سوخت در کشور باید به جامعه پیرامون خود نیز توجه داشته باشند و در این حوزه، یکی از بزرگترین اقدام ها، ساخت بیمارستان بندرعباس است.
سالاری تصریح کرد: دیگر شرکت های پالایشی از جمله پالایشگاه های امام خمینی (ره)شازند و آبادان نیز در این حوزه فعالیت های خوبی انجام داده و می دهند.
حمیدرضا ذنوبی، مدیر منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از روند فعالیت های این مدیریت گفت: آغاز فعالیت ما در این مدیریت، با بحث انتظار همکاران در ساماندهی همکاران مدت موقت کلید خورد و توانستیم پروژه چند ماهه را ظرف 15 روز با تلاش جهادی در سطح مدیریت منابع انسانی به ثمر برسانیم. در این مسیر نخستین شرکتی هستیم که ساماندهی قراردادهای مدت موقت را به نتیجه رسانده ایم و در کنار آن بحث ساماندهی بندهای «و» و «د» را دنبال کردیم.
وی با بیان اینکه 95 درصد از اهداف و برنامه های بند «و» تاکنون انجام شده است، ادامه داد: نزدیک به 30هزار نفر از کارکنان وزارت نفت مشمول بند «د» می شوند. در این زمینه با رویکرد مساعدی که در مدیریت منابع انسانی، نگاه ویژه مدیرعامل شرکت پالایش و پخش با همکاری واحد گزینش و مدیریت مهندسی ساختار وجود داشت، این شرکت سمت های جدید ایجاد و سمت های قبلی را نیز احیا کرد که تا پایان شهریورماه به اتمام خواهد رسید.
ذنوبی با اشاره به استخدام نیروهای جدید در سطح وزارت نفت ادامه داد: مجموع 2 هزار و 600 نفر از جذب نیرو در سطح وزارت نفت مختص به شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران است که بخشی از آن در طرح توسعه فاز 2 پالایشگاه آبادان جذب خواهند شد و بخشی دیگر نیز در پروژه توسعه خطوط لوله و مخابرات هستند. نیمه دوم امسال جذب این تعداد نیروی انسانی شروع می شود و هم اکنون در حال اخذ مجوز از دستگاه های ذی ربط اداره استخدامی وزارت نفت هستیم و پالایش و پخش در بحث استخدامی نفرات جدید، بیشترین سهم را دارد .
به گفته مدیر منابع انسانی شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران، رویکرد ما در مجموعه مدیریت منابع انسانی، خارج از هر نگاه و تفکری، توجه به سرمایه انسانی است. اگر نیروی انسانی رضایت نداشته باشد، به طور قطع اهداف بلند شرکت در پرده ای از ابهام قرار خواهد گرفت.
در پایان این نشست از کارمندان نمونه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در واحدهای مختلف آن با اهدای لوح تقدیر شد.
گفت و گوی « مشعل» با مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران :
مشعل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در سال 1307 تشکیل شد و بیش از 9 دهه است که در زمینه تامین و نظارت بر توزیع روزانه حدود 200 تا 250 میلیون لیتر انواع فراورده های نفتی در کشور فعالیت دارد. سوخت رسانی پایدار و بدون وقفه در زمستان سال گذشته که با مساعدت این شرکت و بدرستی مدیریت شد، از نمونه دستاوردهای قابل توجهی است که با برنامه ریزی های از پیش انجام شده محقق شد، به نحوی که امروز دست درکاران این شرکت به عموم هموطنان این اطمینان خاطر را می دهند که کمبودی در موجودی انبارها و ذخیره سازی فراورده کشور وجود ندارد و وضعیت سوخت رسانی در شرایط مطلوبی قرار دارد. گزارش پیش رو در گفت وگو با علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با این رویکرد، به فعالیت های این شرکت طی یک سال دولت سیزدهم پرداخته است.
بدون تردید فعالیت های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به عنوان متولی تأمین و توزیع سوخت در کشور و نیز ضرورت اقدام های پیشگیرانه این شرکت به منظور حصول اطمینان از آسیب پذیری حداقلی ناشی از فصول سرد سال یا شرایط اضطرار ستودنی است.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به اهم اقدام های انجام شده در یک ساله گذشته ازسوی این شرکت اشاره می کند و می گوید: با توجه به این اقدام ها انتظار می رود هیچ گونه کمبود سوختی در کشور در هیچ یک از فصول سال حادث نشود.
وی در ابتدای توضیحات خود، ضمن اشاره مبسوط به روند میزان تولید و مصرف در بازه زمانی 5 ماهه امسال، عنوان می کند: برنامه های متعددی پیرامون ترازکردن میزان تولید و مصرف انواع فراورده های نفتی و تامین و تجهیز سوخت مورد نیاز مجاری عرضه در کشور صورت گرفت که ماحصل تلاش شبانه روزی همکاران من در شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران، امروز به وضوح قابل مشاهده است؛ چرا که با وجود برخی نگرانی ها مبنی بر کمبود سوخت، امروز به جرات می توان گفت که تأمین سوخت مورد نیاز جایگاه های عرضه، بدون چالش در حال پیگیری است و مردم هیچ گونه نگرانی و دغدغه ای از باب تأمین سوخت مورد نیاز خود نداشته باشند. نژادعلی به میزان مصرف بنزین و نفتگاز از ابتدای امسال تاکنون اشاره و بیان می کند: با توجه به میزان تولید پالایشگاه های 10 گانه کشور، در حوزه بنزین شاهد تولید رقمی معادل روزانه 101.5 میلیون لیترو در بخش نفتگاز نیز 110 میلیون لیتر در روز بودیم، این در حالی است که میزان مصرف در 5 ماهه نخست امسال به طور میانگین روزانه 101.5 میلیون لیتر بنزین و 107 میلیون لیتر نفتگاز بوده که بر این اساس، میزان مصرف نفتگاز در بخش نیروگاهی 29 میلیون لیتر در روز و در بخش غیرنیروگاهی، رقمی معادل 78 میلیون لیتر در روز را به ثبت رسانده است.
اوایل آبان سال گذشته بود که سامانه هوشمند سوخت برای مدت کوتاهی(هشت روز) دچار اختلال و سیستم روند سوخت رسانی در جایگاه های عرضه سوخت به یکباره قطع شد. بلافاصله مدیریت بحران در مجموعه شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی شکل گرفت و در مدت زمان کوتاهی مشکل سوخت رسانی حل و فصل شد. جدا از اختلال در سامانه سوخت که از آن به عنوان نخستین اتفاق غيرمنتظره در دولت سیزدهم می توان یاد کرد، تدابیر هوشمندانه کارشناسان شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران بود که توانست در مدت زمان کوتاهی، بحران پیش آمده را به نحو مطلوب و درست مدیریت کند.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که در زمان بروز این حادثه در کسوت معاونت مجموعه ، راهبری و هدایت این شرکت را به عهده داشت، عنوان می کند: بی شک بحران پیش آمده مبنی بر سوخت رسانی در حوزه حمل ونقل بسیار سهمگین بود؛ اما آنچه حایز اهمیت است، صبوری، همیاری و حمایت های هموطنان عزیزمان بود که ما توانستیم از این حادثه با موفقیت و سربلندی عبور کنیم، ضمن اینکه همکاری گروه های فنی و عملیاتی شرکت و همینطور همکاران بنده در ستاد ومناطق شركت هم در این زمینه راهگشا بود و سبب شد در كمترين زمان ممكن و با آرامش کامل مشکل پیش آمده حل و فصل و جایگاه ها وارد مدار سوخت رسانی مناسب شوند.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران می افزاید: فرایند نوسازی و راه اندازی سامانه هوشمند سوخت از آن دست موضوع های مهم و اولویت داری است که فرایند عملیات اجرایی آن ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بسرعت در حال پیگیری است؛ پروژه بسیار بزرگی که از سال 1386 کلید خورد. بر اساس طرح سامانه هوشمند سوخت، فناوری اغلب تجهیزات کاربردی مجاری عرضه، قدیمی بوده و نیازمند روزآمدی و نوسازی است، ضمن آنکه تحقق این مسیر همسو با فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر بهره مندی از توان و دانش شرکت های دانش بنیان رقم می خورد. به این منظور تاکنون چند شرکت دانش بنیان، آخرین تحقیقات و دستاوردهای خود را برای تجهیز مورد نیاز جایگاه ها ارائه کرده اند و در این زمینه سال جاري تفاهمنامه ای هم با یکی از شرکت های دانش بنیان منعقد شده که در آینده ای نزدیک، مرحله اجرای پایلوت این طرح در برخی جایگاه های عرضه سوخت انجام خواهد شد. با آمدن تجهیزات شرکت های دانش بنیان، عملا مجاری عرضه ما به سمت نوسازی متمایل می شود و خوشبختانه در این زمینه با چالش و مشکلی روبه رو نخواهیم بود.
نژادعلی می گوید: البته نباید از کمک و حمایت های سازمان پدافند غیرعامل غافل ماند. تجهیزات به کار رفته در مبادی عرضه، به لحاظ ابعاد ایمنی و مسائل امنیتی بسیار حایز اهمیت است و باید به تأیید و پذیرش دستگاه های امنیتی کشور برسد که نقش ویژه و کلیدی سازمان پدافند غیرعامل در این زمینه راهگشاست. مجوزهای اولیه برای اجرای مرحله پایلوت این طرح ازسوی سازمان پدافند غیرعامل دریافت شده که در صورت موفقیت، با فعالان دانش بنیان در این عرصه وارد قرارداد می شویم و طرح سامانه هوشمند سوخت را به همه جایگاه ها تسری خواهیم داد.
با این وجود، روش های نوین دیگری در بهره برداری از سامانه هوشمند سوخت و توزیع عادلانه در مجاری عرضه و همچنین تخصیص سهمیه در دستور کار شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران قرار دارد که نژادعلی، ضمن بیان این مطلب عنوان می کند: خبرهای خوشی در این خصوص منتشر خواهد شد که می توان بر مبنای آن، بهره برداری بهینه و لازم از سامانه مذکور را دنبال کرد.
تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاه ها در فصول سرد سال، غالباً از آن دست موضوعاتی است که همواره می طلبد تا دولت ها، سیاست های هوشمندانه ای را برای عبور بی دغدغه از این بحران اتخاذ کنند که این مهم، به بهترین شکل ممکن در سال گذشته محقق شد و کارکنان خدوم صنعت نفت، چه در بخش تولید نفت و گاز و چه در بخش های پالایش و توزیع سوخت، بخوبی توانستند سوخت مورد نیاز نیروگاه ها را بدون کوچکترین وقفه ای تأمين کنند.
در این زمینه، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، اتخاذ راهبرد وزارت نفت به منظور سوخت رسانی پایدار به نیروگاه ها در زمستان سال گذشته را از دستاوردهای ستودنی این صنعت سرنوشت ساز کشور یاد کرد و ضمن ابراز امیدواری نسبت به این مسأله که هموطنان ما برخلاف پارسال، تابستان امسال را بدون خاموشی سپری کردند، عنوان می کند: قدر مسلم، ذخیره سازی سوخت در شش ماهه نخست سال صورت می گیرد تا مشکلی در تامین سوخت نیروگاه ها در نیمه دوم سال رخ ندهد. به این منظور نشست های متعددی در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ايران مبنی بر سوخت رسانی به نیروگاه ها برگزار و تصمیم های مقتضی گرفته شد که خوشبختانه با تلاشی ستودنی و با دستیابی به سرمایه خودباوری که در وجود تمامی همکاران بنده در شرکت پخش نهادینه شده، توانستیم با تأمين به موقع سوخت نیروگاه ها در اقصا نقاط کشور از زمستان پرفراز و نشیب سال گذشته با سربلندی عبور کنیم و همچنین شاهد خاموشی های متعدد و پراکنده در تابستان امسال نباشیم.
نژادعلی تصریح می کند: در تلاش هستیم، طبق پیش بینی ها و برآوردهای حاصله امسال هم به مانند سال گذشته کمبودی در تأمين سوخت مورد نیاز نیروگاه ها ایجاد نشود و سال دوم سوخت رسانی دولت سیزدهم هم به نحو مطلوب و به موقع انجام شود. ضمن اینکه جلسات هفتگی برای پایش و ارزیابی این مسأله بین نهادهای مرتبط در شرکت پخش در حال پیگیری و برگزاری است و هماهنگی های لازم با دیگر سازمان ها و نهادهای بیرونی هم برقرار است تا این اتفاق مثبت، امسال رقم بخورد و مردم عزیزمان بتوانند از میزان انرژی در حوزه سوخت مایع و انرژی برق، به طور کامل بهره مند شوند و با چالش و کمبودی در این زمینه روبه رو نباشند.
وی در ادامه اظهارات خود، حجم کل ارسالی فراورده به نیروگاه ها را رقمی معادل 16.8 میلیارد لیتر عنوان می کند و می گوید: 9.7 میلیارد لیتر از این حجم عنوان شده از طریق نفتکش های جاده پیما بوده و مابقی آن ازسوی ناوگان حمل ونقل ریلی و بخشی هم از طریق خطوط لوله متصل به نیروگاه ها انجام شده تا خللی در روند سوخت رسانی به این بخش ایجاد نشود.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از ایجاد بسترهای لازم به منظور تغییر در انتقال انواع فراورده در کشور خبر می دهد و می گوید: در 87 نقطه از کشور، انبارهای شرکت ملی پخش مستقر است که با دریافت فراورده های نفتی از مراکز اصلی و پالایشگاه ها، در انبارها ذخیره سازی شده و در نهایت فراورده ها از طریق نفتکش های جاده پیما، ناوگان حمل ونقل ریلی و خطوط لوله به مصرف کنندگان تحویل داده می شود. از منظر دیگر، 232 ناحیه در نقاط مختلف کشور وجود دارد که سوخت مورد نیاز خود را از طریق همین انبارهای نفت تامین می کنند. بنابراین فرایند تأمین و توزیع 250 میلیون لیتر فراورده های اصلی از جمله بنزین و نفتگاز ازسوی ناوگان حمل ونقل ریلی، نفتکش ها و خطوط لوله سخت و طاقت فرسایی انجام می شود و نیازمند فراهم کردن شرایط لازم و تغییر در روند سوخت رسانی است.
نژادعلی تصریح می کند: با توجه به ضرورت خدمت رسانی مطلوب و به موقع به هموطنان، همکاران من در شرکت پخش نهایت تلاش خود را می کنند تا چالشی در این زمینه ایجاد نشود که خوشبختانه در این مدت کوتاهی که از عمر دولت سیزدهم می گذرد، مشکل خاصی در هیچ یک از بخش ها مشاهده نشده و این فرایندها به نحو احسن پیاده سازی و اجرایی شده است.
وی مردم را به سمت بهره مندی از راهکارهای بهینه در مدیریت مصرف سوخت رهبری و راهنمایی و بیان می کند: توزیع 120 میلیون لیتر بنزین در روز به مبادی عرضه و حمل ونقل این حجم از فراورده که در زمان مسافرت ها و پیک مصرف بیشتر نیز می شود، می طلبد که هموطنان ما در این زمینه ورود کرده و مدیریت مصرف داشته باشند. همچنین راهکارهای بهینه سازی مصرف انرژی هم باید بیش از هرزمان دیگری ازسوی نهادها و سازمان های مرتبط جدی گرفته شود. در زمان تعطیلات که مصرف به اوج خود می رسد، بار ترافیک کاری همکاران من در شرکت پخش مضاعف شده و مجبورند در تمامی ساعات شبانه روز در انبارهای نفت و مراکز و نواحی مستقر باشند تا سوخت رسانی مطلوب و بهینه در اختیار مردم قرار داده شود.
افزایش سرسام آور مصرف بنزین در فروردین امسال، شائبه واردات بنزین را دوباره به محافل رسانه ای کشاند. بر اساس آمارهای اعلامی ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، از اول فروردین امسال تا پایان مرداد، به طور میانگین روزانه 101.5 میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع شده است. همچنین میانگین توزیع روزانه نفتگاز در کشور در بازه زمانی عنوان شده روزانه ۱۰۷ میلیون را نشان می دهد. این در حالی است که میانگین مصرف روزانه بنزین کشور طی امسال، حدود 82 میلیون لیتر بود که این عدد، حاکی از افزایش حدود 24 درصدی مصرف بنزین کشور دربازه زمانی ابتدای فروردین تا پایان مرداد امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال (۱۴۰۰) در کشور است. این موضوع حکایت از آن دارد که در حال حاضر فاصله چندانی بین مقدار تولید و مصرف بنزین باقی نمانده، بنابراین باید سياست هاي كشوري در حوزه مديريت مصرف اتخاذ شود.
مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در این زمینه می گوید: نه در برآوردها و نه در پیش بینی های ما، موضوع واردات بنزین مطرح نیست. ظرفیت های بی شماری در کشور وجود دارد که با بهره مندی از آن می توانیم مانع از واردات بنزین شویم. با راه اندازی پالایشگاه ستاره خلیج فارس توانستیم نه تنها واردات بنزين را حذف کنیم و به خودكفايي برسيم؛ بلكه صادركننده بنزين شويم. این روند با اتخاذ تدابیر هوشمندانه و تعامل و همکاری واحدهای پالایش و پخش تداوم خواهد داشت. حداقل امسال وارداتی برای بنزین نخواهیم داشت و امیدواریم در سال های آتی نیز همین گونه باشد. هم اکنون صادرات ما در چند فراورده به نحو خوبی پیگیری شده و با عرضه در بورس و ورود شرکت های خارجی می توانیم خرید انواع فراورده ها را انجام داده و فرایند صادرات را به نحو احسن دنبال کنیم.
نژادعلی درباره کمبود سوخت در مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اظهار می کند: بارها پیرامون این مسأله صحبت شده است. با توجه به میزان تولید، هیچ گونه کمبود یا عدم عرضه سوخت در هیچ یک از مناطق نداریم و خدا را شکر تامین سوخت به موقع انجام می شود.حتی با وجود بحران سیل اخیر و تعطیلات تابستانی در بخش هایی با 40 الی 50 درصد افزایش روبه رو بودیم که خوشبختانه با تمهیدات لازم مشکلی حادث نشد و تامین سوخت به موقع صورت گرفت. به هر حال از وظایف اصلی شرکت پخش، سوخت رسانی مطلوب به هموطنان است و تحقق رضایتمندی مردم در صدر اهداف شرکت پخش قرار دارد. فرصت را غنیمت شمرده و یک بار دیگر به مردم عزیزمان این اطمینان خاطر را می دهم که با هیچ گونه کمبود سوختی روبه رو نخواهند شد و تامین و عرضه سوخت حتی در دورافتاده ترین مناطق هم صورت خواهد گرفت و با توجه به پیش بینی های انجام شده، حتی در فصل زمستان هم در بحث تامین سوخت، چالش و مشکلی نخواهیم داشت.
صنعت پتروشیمی در سال های اخیر بیشترین سهم را در بازارهای منطقه ای و جهانی داشته است
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های اخیر با وجود تحریم های مستقیم علیه خود توانسته است ضمن توسعه پروژه های داخلی و افزایش میزان محصولات و تنوع آنها، بازارهای منطقه و جهانی را حفظ کرده و گسترش دهد. در این میان یکی از امتیازها و اقدام های قابل توجه این صنعت، تلاش برای تولید و تنوع محصولات مختلف پتروشیمی بوده است. در صنعت پتروشیمی هم اکنون بیش از ۹۰ نوع محصول تولید می شود که ۱۸ نوع آن پلیمری است و در ۳۳۳ گرید متنوع عرضه می شود و بنابر پیش بینی ها تنوع محصول به عنوان یکی از شاخصه های توسعه پایدار، در سال ۱۴۰۴ به ۱۰۴ و تا سال ۱۴۰۶ با اجرای طرح های در حال اجرا به ۱۲۴ محصول می رسد.
صنعت پتروشیمی درحداقل دو دهه گذشته و در میان فشارهای اقتصادی و تحریمی، همواره تلاش کرده است تا چند اقدام اساسی نظیر متنوع سازی خوراک ترکیبی در طرح های جدید صنعت پتروشیمی، متنوع سازی سبد تولید محصولات، افزایش تاب آوری، تکمیل زنجیره های ارزش و جلوگیری از توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی را در دستور کار داشته باشد. حالا دیگر، سال هاست که مهم ترین مؤلفه توسعه صنعت پتروشیمی در اختیار داشتن سبد متنوعی از محصولات و سبد مطمئنی از انواع خوراک های مایع و گاز برای توسعه صنعت پتروشیمی پیش بینی می شود.
هر اندازه که تولیدات صنعت پتروشیمی به سطح صنایع پایین دست بیشتر نزدیک شود، ارزش افزوده بالاتری به همراه دارد. از همین رو است که اغلب کشورها در کنار توسعه بالادست صنایع پتروشیمی خود تلاش می کنند تا صنایع پایین دستی را نیز به صورت متوازن توسعه دهند. این موضوع آنجا اهمیت بیشتری پیدا می کند که گفته می شود چنانچه زنجیره ارزش محصولی خاص پنج مرحله ادامه پیدا کند، ارزش هر تن کالای آن تا ۳۰ برابر افزایش پیدا می کند.صنعت نفت و پتروشیمی ایران هم در سالهای گذشته تلاش زیادی برای تبدیل محصولات بالادست به محصولات با ارزش بیشتر داشته است تا هر چه بیشتر به سمت هدف مهم «کاهش خام فروشی» در پتروشیمی حرکت کنیم. در جهش های اول و دوم، برنامه ریزی هایی در این جهت صورت گرفت، اما بخش قابل توجهی از آنچه در جهت تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی و تنوع سبد محصولات پیش بینی شده در جهش سوم دیده شده است. در واقع با تحقق طرح های پیش بینی شده پتروشیمی و در کنار آن اجرای طرح های پیشران صنعت پتروشیمی در ۴ زنجیره متانول، پروپیلن، اتیلن و بنزن، زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی تکمیل و کاهش خام فروشی و تنوع سبد محصولات رقم خواهد خورد. می توان گفت که هدف از طرح های پییشران تعریف شده، ساخت سایر محصولات در زنجیره ارزش پروپیلن است تا سبد محصولات پتروشیمی متنوع تر شود. در واقع هدف اصلی ما از تولید پروپیلن، تبدیل آن به پلی پروپیلن نیست، زیرا این ماده به نوعی در کشور تامین می شود اگرچه با تولید بیشتر پلی پروپیلن صنایع پایین دست آن بیشتر رونق می گیرد و مصرف آن بیشتر خواهد شد. در مجموع با برآوردهای صورت گرفته، تا سال ۱۴۰۴، کشور حداقل به ۲ واحد ۳۰۰ هزار تنی تولید پلی پروپیلن برای تامین تقاضای کشور طی سال های آتی نیاز خواهد داشت که در مواردی مانند خودرو، موکت، پلاستیک های خاص و... کاربرد دارد و اگر از این محصول بیشتر تولید شود، صنایع پایین دستی رونق می گیرد. در واقع با ارائه مجوز تولید پروپیلن و نقشه راه تکمیل زنجیره ارزش آن در محصولات جدید، امکان تولید محصولاتی همچون آکریلیک اسید و مشتقات آن شامل پلیمرهای سوپر جاذب، آکریلونیتریل، پلی اتر پلی ال به عنوان ماده اولیه پلی یورتان (در صنعت ساختمان و فوم مبل ها استفاده می شود)، فنل و استون برای تولید پلی کربنات و پلی متیل متاکریلات فراهم می شود که امروز وارد کننده آنها هستیم.
اتفاق مهمی که در این سالها برای آن برنامه ریزی شده، کاهش واردات برخی از محصولات پتروشیمی به طور خام است که حالا و با سرمایه گذاری و تولید آنها، از خروج ارز جلوگیری شده و زمینه خودکفایی در تولید آنها فراهم می شود. در واقع هدف از تعریف طرح های پیشران جلوگیری از واردات برخی از کالاهای پتروشیمی است که با این طرح ها واردات این محصولات تا ۵۰ درصد کاهش پیدا می کند. در مورد ۵۰ درصد باقی مانده نیز، برخی از این واردات مقدارش کم شده و دیگر توجیه اقتصادی ندارد تا طرح تولیدی برای آن در کشور تعریف شود. در واقع با سرمایه گذاری چند ده هزار دلاری در صنایع پایین دستی پتروشیمی، می توان علاوه بر توسعه اقتصادی یک منطقه و ایجاد شغل، زمینه سودآوری ارزی و کاهش واردات را هم فراهم آورد و چه بسا در شرایط تحریمی و پسا تحریمی شرکت های ایرانی و دانش بنیان داخلی بتوانند بخش قابل توجهی از صنایع پایین دست پتروشیمی را توسعه دهند. از آنجا که بسیاری از محصولات پتروشیمی، ازجمله پلیمرها، مواد اولیه صنایع پایین دستی بوده و در طول زنجیره ارزش استفاده خواهند شد، می توان گفت که محصولات پتروشیمی یک کالای «نیمه خام» و یا یک کالای واسطه ای در طول زنجیره تولید هستند که هر چه به انتهای زنجیره پیش برویم، ارزش افزوده بیشتری ایجاد خواهد شد. با این تعریف می توان دریافت که تکمیل زنجیره ارزش در پتروشیمی، به معنای تولید محصولات میانی و پایین دست پتروشیمی و تامین خوراک صنایع پتروشیمی است که به عنوان یکی از اولویت های دولت از آن یاد شده است.بی شک در صورت توسعه فعالیت بخش خصوصی در حوزه پایین دست، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی در تعامل بهتر صنایع بالادستی و پایین دستی پتروشیمی، ضمن ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی، زمینه رقابت تولیدات داخلی در بازارهای جهانی فراهم می شود که بدون شک این امر به توسعه کشور منجر می شود. صنایع پایین دستی پتروشیمی عموما در زیرشاخه هایی همچون صنایع پلاستیک، صنایع رنگ و رزین، صنایع تولید الیاف مصنوعی، صنایع چسب، صنایع تولید مواد نساجی و رنگهای نساجی، صنایع تولید روغن های صنعتی و موتور، صنایع تولید سموم سنتز و فرمولاسیون، صنعت تولید پودرهای قالب گیری و صنعت شوینده های بهداشتی و... فعالیت دارند که البته همه آنها هر روز تکنولوژی و مواد تولیدی خود را به روز و به استانداردهای روزآمد نزدیک تر می کنند. در واقع هرچه این فناوری تولید و فرآوری پیچیده تر و ماده تولیدی به مرحله نهایی بازار مصرفی نزدیک تر باشد، ارزش افزوده بیشتری را به دنبال دارد. در حال حاضر بسیاری از کشورها که به منابع اولیه نفت و گاز دسترسی ندارند، با خرید مواد اولیه و منابع نفت و گاز ارزان، در زمینه های خاصی از پتروشیمی از جمله تولید مواد پایه و یا پایین دستی سرمایه گذاری می کنند و ارزش افزوده قابل توجهی را برای خود تامین می کنند.
بر همین اساس،صنعت پتروشیمی در کنار برنامه ریزی برای تولید محصولات متنوع و جدید پتروشیمی، تلاش می کند برای داخلی سازی ۲۱ محصول راهبردی صنعت پتروشیمی هم اقدام کند. مرتضی شاهمیرزایی در این باره گفت: برنامه ریزی برای داخلی سازی این تعداد محصول مهم و راهبردی صنعت پتروشیمی آغاز شده است و در این مسیر مدیریت برنامه ریزی و تولید شرکت باید از همه ظرفیت های موجود صنعت برای اجرایی شدن این برنامه استفاده کند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه مدیریت کنترل تولید، مدیریت طرح ها، مدیریت سرمایه گذاری و نیز دفتر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی باید همه توان خود را برای تحقق زنجیره ارزش در صنعت پتروشیمی به کار بگیرند، گفت: صنعت پتروشیمی ایران در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفته است و با تولیدی شدن طرح های جدید، ظرفیت تولید این صنعت رشد خیره کننده ای را رقم خواهد زد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی بارها بر توسعه بازارهای هدف صنعت پتروشیمی در آمریکای جنوبی تاکید کرده و برای تحقق این هدف لازم است ظرفیت تولید صنعت پتروشیمی و تنوع تولید محصولات حفظ و گسترش داشته باشد.
همکاری صنعت نفت با جهاد دانشگاهی در مسیرهای جدید
مشعل بهرهمندی از ظرفیتهای داخلی کشور به خصوص در صنایع مادر همچون صنعت نفت، یکی از الزام هایی به شمار می آید که در سال های اخیر بارها مورد توجه دولت ها و به ویژه مقام معظم رهبری قرار داشته است. یکی از الزام های مورد تاکید، تلاش برای تولید، پشتیبانی و مانع زدایی برای بومی سازی اقلام و تجهیزات راهبردی مورد نیاز صنایع مختلف بود که بیش از همه در صنعت نفت معنا پیدا کرد. در شرایط سخت و محدود کننده تحریم های همه جانبه، در بخش های مختلف صنعت نفت تلاش برای ساخت داخل آغاز شده؛ به طوری که امروز به نقطه ای قابل اتکا رسیده است و می توان گفت بخش قابل توجهی از نیازهایی که تا دیروز تنها به دست شرکت های خارجی تامین می شد، با افتخار تولید داخل شده اند و این مهم تنها با اثربخشی شرکت های دانش بنیان و مشارکت مراکز علمی و دانشگاهی تحقق یافته است.
در قالب برنامه راهبردی مدیریت زنجیره تامین کالای نفت، سلسله اقدام هایی در دستورکار قرار گرفت که از آن جمله میتوان به تلاش برای فعال سازی امکانات و منابع مالی و سرمایههای انسانی و علمی کشور و حرکت در مسیر فعالیتهای دانشبنیان شرکت ها و تولید تجهیزات و کالاهای اساسی اشاره کرد. فناوری ساخت مته های حفاری، یکی از مهم ترین آنها به شمار می آید که یکی از اصلی ترین مجموعه های فعال در ساخت این محصول جهاد دانشگاهی بوده است.
وزارت نفت و جهاد دانشگاهی همواره همکاری های نزدیک و منسجمی داشته اند. ظرفیتهای جهاد دانشگاهی به عنوان مجموعهای توانمند در داخل کشور به قدری حائز اهمیت است که جواد اوجی، وزیر نفت در یک سال اخیر نشست های متعددی با این مجموعه داشته و چند تفاهم نامه و قرارداد مهم و کاربردی را با آنها به امضا رسانده است. وزیر نفت پیش از این تاکید کرده بود که برای توسعه کشور چاره ای جز حمایت از بومی سازی فناوری و ساخت داخل نداریم و برای عبور از تحریم های ظالمانه باید به توانمندی فناوران داخلی به ویژه جهاد دانشگاهی اعتماد کنیم. بر این اساس، تفاهم نامه امکان سنجی و برنامه ریزی بازسازی و تعمیرات اساسی و تأمین تجهیزات بر اساس شرایط دستگاه های حفاری و اعلام نیاز شرکت ملی حفاری ایران بین شرکت ملی حفاری ایران و جهاد دانشگاهی و تفاهم نامه انجام خدمات مشاوره تصفیه پساب صنعتی واحد بهره برداری نفت قشم برای تخلیه به محیط پذیرنده، بر اساس استانداردهای ملی کشور با استفاده از روش های ترکیبی و بیولوژیک بین شرکت نفت فلات قاره ایران و جهاد دانشگاهی امضا شد. البته جهاد دانشگاهی در حوزه های مختلف فعالیت آموزشی، پژوهشی و اجرایی دارد، اما در حوزه های پژوهشی و فناوری، زمینه های مشخصی پیش بینی شده که در ارتباط با ارگان ها و نهادهای مربوطه فعالیت خود را انجام می دهند. از جمله این زمینه ها می توان به گسترش تحقیقات و شکوفایی در حوزه های صنعتی، گسترش طرح های کاربردی و نیمه صنعتی ازطریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی به منظور به کارگیری نتایج پژوهش، انجام تحقیقات توسعه ای و کاربردی، پیگیری طرح های تحقیقاتی جهاد دانشگاهی تا مرحله نیمه صنعتی و صنعتی اشاره کرد. این مجموعه در چند سال اخیر تلاش موفقی را در حوزه بالادستی نفت داشته است و پروژه های اخیر در زمینه مته های حفاری چاه های نفتی، تنها یکی از این عملکردهای موفق است. دکل 72 فتح، بازوهای بارگیری و مته های حفاری، از جمله مهم ترین دستاوردهای همکاری صنعت نفت با جهاد دانشگاهی بوده که این سال ها به ثمر نشسته است.
در ادامه این تعامل نزدیک و سازنده بین صنعت نفت در دولت سیزدهم و جهاد دانشگاهی، مدیر گروه پژوهشی مهندسی مکانیک، پژوهشکده فناوری تولید جهاد دانشگاهی از بومی سازی دانش فنی ساخت مته های حفاری به عنوان یک کالای راهبردی و حیاتی در صنعت نفت کشور با همراهی مسئولان حوزه نفت خبر داده است. حسن محمدی مجد گفت: طرح تدوین دانش فنی و تولید انبوه مته های حفاری دندانه ای در سال ۱۳۹۵شروع شده و در دولت سیزدهم پیگیری این موضوع دنبال شد. همچنین پیگیری پروژه تدوین دانش فنی و ساخت مته حفاری PDC انجام شده است. در حالی که نخستین نمونه موفق این پروژه سال ۱۳۹۹ ساخته شد و امروز دانش فنی این مته راهبردی بومی سازی شده است. وی با تاکید بر اینکه مته حفاری از کالاهای راهبردی و حیاتی صنعت نفت است که در نوک پیکان صنعت حفاری نقش ویژه ای دارد، گفت: این نهاد به کمک برخی مسئولان دلسوز صنعت نفت با درک این واقعیت مهم، با وجود همه مخالفت ها و مشکلات، تدوین دانش فنی پیچیده مته های حفاری را به عنوان یکی از اولویت های اساسی صنعت نفت برشمرد و توانست این نقطه ضعف و تهدید را به نقطه قوت و فرصت تبدیل کند. وی افزود: ماهیت نوآوری، ایجاد تغییر در محصولات، خدمات یا روش خلق و عرضه آنها با هدف پاسخگویی به بازارهای جدید و نیازهای متغیر مشتریان است، با توجه به توانمندی های ویژه گروه اجرایی طرح در حوزه های مختلف، در این طرح ها در مباحث مختلف فرآیندهای تولید، تولید محصول و ارائه خدمات جدید به مشتریان، شاهد نوآوری های فراوانی بوده ایم.مدیر پروژه تدوین دانش فنی و تولید انبوه مته های حفاری دندانه ای جهاد دانشگاهی تصریح کرد: با توجه به پیچیدگی های فناورانه مته های حفاری از یک سو و محدودیت های سخت افزاری موجود از سوی دیگر، راه نجات و برون رفت از بن بست های پرشمار فناورانه در این زمینه، به کمک نوآوری های پژوهشگران جهاد دانشگاهی میسر شد. وی اظهار کرد: طبق برنامه ریزی ها، پروژه تدوین دانش فنی مته حفاری PDC تا سال آینده پایان می یابد و قرارداد تولید انبوه آن نیز امضا شده است، همچنین توسعه محصولات و ایجاد نوآوری در این حوزه از مسائل اصلی فعالیت این گروه است.این تفاهم نامه ها و قراردادهای با ارزش در این سال ها در ارتباط با مراکز علمی و دانشگاهی بسیار زیاد بوده و شرکت های زیرمجموعه بارها و در موارد متنوعی اقدام به قرارداد مشترک می کنند و نمونه های آن را در ارتباط با پژوهشگاهی صنعت نفت، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، پارک علم و فناوری نفت و یا جهاد دانشگاهی بارها دیده ایم. یکی از عرصه های اصلی هم که این سال ها محل آشنایی چند جانبه شرکت ها و مراکز علمی بوده، نمایشگاه نفت و گاز دوره ای است که به صورت دوره ای و متناوب برگزار می شود و تبدیل به آوردگاه و مرکزی برای تعامل بسیاری از شرکت ها و مراکز علمی و دانشگاهی و دانش بنیان ها در صنعت نفت شده است. خوشبختانه صنعت نفت به جز نمایشگاه بین المللی خود چند نمایشگاه تخصصی دیگر هم دارد که نمایشگاه صنعت نفت اهواز، یکی از این رویدادهای مهم است. در نمایشگاه سال گذشته نیز جهاد دانشگاهی خوزستان و شرکت ملی حفاری ایران در یک تفاهم نامه همکاری به منظور گسترش زمینه های همکاری علمی و پژوهشی به منظور رفع نیازهای موجود در صنعت حفاری به ویژه در زمینه فیلترهای صنعتی امضا کردند. پژوهش در جهت تدوین دانش فنی و فناوری ساخت و تولید انبوه قطعات و تجهیزات مورد نیاز شرکت و انجام بازرسی های فنی شخص ثالث، تعریف و اجرای پروژه های تحقیقاتی در رابطه با فیلترهای صنعتی و تأمین قطعات صنعتی مورد نیاز شرکت با استفاده از توانمندی های سازمان جهاد دانشگاهی استان خوزستان به منظور تأمین کالاهای اساسی صنعتی، از جمله مفاد این تفاهم نامه است. شرکت ملی حفاری ایران تفاهم نامه های دیگری را نیز با شرکت نفت خزر، پارک علم و فناوری خوزستان، سازمان بسیج علمی پژوهشی خوزستان و دانشگاه شهید چمران اهواز منعقد کرده است که همه این موارد به تعامل بیشتر صنعت و دانشگاه و مجموعه های دانش بنیان کمک می کند. وجود ظرفیت های بالقوه درکشور با نگاه مثبت وحمایت گونه دولت سیزدهم برای به فعلیت درآوردن این ظرفیت ها در عرصه های مختلف از جمله صنعت نفت، موجب ایجاد تحولی شگرف در استفاده از ظرفیت های داخلی برای تولید اقلام ضروری و راهبردی در این صنعت شده است؛ بدون تردید تداوم این حرکت بنیادین با اتکا و اعتماد بیش از پیش به توانمندی شرکت های دانش بنیان و سوق دادن آنها به همکاری با شرکت های اصلی و فرعی صنعت نفت می تواند فرصت هایی مغتنمی را برای رونق اقتصادی کشور رقم بزند و آن را در مسیر آبادانی بیش از پیش قرار دهد.
نگاهی به فرسودگی شغلی در مشاغل سخت و عملیاتی و زمینه های کاهش آن
مشعل افسردگی شغلی، یکی از اختلال های روحی در زندگی امروزی است که تقریبا به سراغ همه ما در زندگی و کارمان می آید و می تواند دلایل بسیاری هم داشته باشد. در برخی افراد و مشاغل، این اختلال زمینه و بروز بیشتری دارد و ممکن است به طور مستقیم بر عملکرد و کیفیت زندگی شان تاثیر بگذارد. نکته قابل توجه این است که اختلال افسردگی شغلی همراه با ناراحتی، خستگی و بی علاقگی نسبت به زندگی و کار روزمره است و ممکن است سال ها طول بکشد. این موضوع در برخی مشاغل سخت که در موقعیت های کاری و جغرافیایی خاص و دور از خانواده و اجتماع است، بیشتر دیده می شود و باید نسبت به بروز نشانه های این نوع اختلال که به شکلی چراغ خاموش و در گذر است، حساسیت بیشتری داشت.
برای افسردگی شغلی، نشانه ها و دلایل مختلفی وجود دارد؛ یکی از دلایل این است که روی شغلی که امروز داریم، تمرکز و علاقه مندی کامل وجود ندارد، اینکه به محض کسب اولین فرصت، می خواهیم از محیط کار فرار کنیم یا ممکن است اشتباهاتی را به شکل مداوم در جریان کار داشته باشیم که روی کیفیت کارمان تاثیر بگذارد یا اینکه احساس اجبار و نارضایتی از کار روزانه مان داشته باشیم و فکر کنیم اگر یک روز این شغل نباشد، محتاج می شویم. در واقع همه اینها به موضوعی به نام فرسودگی شغلی منتهی می شود که نوعی از فرسودگی روانی است. فرسودگی شغلی با فشارهای روانی یا استرس های مربوط به شغل و محیط کار توأم می شود و می تواند سلامت عمومی فرد را تحت تأثیر قرار دهد. این موضوع بیشتر در شغل هایی که با خدمات بهداشتی و اجتماعی یا شغل هایی که در موقعیت های خاص و دور از اجتماع و جامعه مرتبط هستند، به وجود می آید. به عبارتی یک نفر از کارکنان بیمارستانی در تهران یا نیرویی عملیاتی روی نفتکش های صادراتی به دلیل حساسیت بالای کاری و موقعیت های خاص، ممکن است دچار این فرسودگی شود.
طبق یک تعریف روانشناسانه، افسردگی شغلی به معنی «از دست رفتن انگیزه، بخصوص در مواردی که فرد در کار خود فداکاری می کند و نتیجه مطلوب حاصل نمی شود»، است. فرسودگی شغلی، واکنشی در برابر استرس شغلی طولانی مدت یا مزمن است و با سه عامل فرسودگی، بدبینی و احساس کاهش توانایی حرفه ای شناخته می شود. فرسودگی شغلی، نشانه هایی دارد که می توان با شناخت آنها نسبت به کاهش اثرات و زمینه های آن اقدام کرد. یکی از این نشانه ها شامل بیگانگی با فعالیت های مرتبط با کار است. به این معنی که افراد به مرور به شرایط کاری یا افرادی که با آنها کار می کنند، بدبین می شوند و از نظر دادن یا شنیدن نظرات دیگران فاصله می گیرند و به عنصری بی حس نسبت به اطرافشان تبدیل می شوند. یکی دیگر از نشانه ها بروز رفتارهای استرس گونه مزمن است که می تواند به طور مستقیم به سلامت فرد صدمه وارد کند و عموما باعث بروز بیماری هایی همچون سردرد، معده درد یا مشکلات روده شود. یکی دیگر از نشانه های فرسودگی شغلی، فرسودگی هیجانی است. در چنین مواردی افراد با عدم توانایی مقابله با احساسات و مشکلات روبه رو هستند و بشدت و برای همیشه احساس خستگی می کنند. افراد احساس می کنند انرژی لازم برای کار کردن را ندارند و در همین شرایط با اختلال در خواب و اضطراب موقعیت مواجه هستند. همه این موارد قاعدتا به یک نتیجه دیگر یعنی کاهش عملکرد و راندمان شغلی و انگیزه های زندگی فرد منتهی می شود. در چنین شرایطی، افراد اغلب فاقد خلاقیت می شوند و انگیزه ای برای ارتقا یا ایجاد تغییر در زندگی و شغل خود ندارند. البته محققان و کارشناسان علوم روانشناسی به زمینه های بروز فرسودگی شغلی کارکنان هم توجه کرده اند و دلایلی را برای آن مطرح می کنند. فشار زمانی غیرمنطقی یکی از این موارد است و گفته شده کارمندانی که وقت کافی برای انجام کار خود دارند ۷۰ درصد کمتر به فرسودگی دچار می شوند و به عکس کارکنانی که به سرعت عمل نیاز دارند، بیشتر در معرض خطر فرسودگی قرار دارند. یکی دیگر از دلایل عدم پشتیبانی مدیر بالاسری است و کارمندانی که از طرف مدیر خود احساس حمایت دریافت می کنند، تا ۷۰ درصد کمتر احتمال تجربه فرسودگی دارند. شاید یکی از دلایل مهم دیگر، عدم شفافیت نقش فرد در مجموعه کاری آن هم در طول یک دوره زمانی طولانی باشد. در بسیاری از موارد، کارمندان خود را عنصری بلاتکلیف و بدون اثرگذاری در سیستم احساس می کنند یا کارهایی بیهوده و غیرضروری به آنها سپرده می شود و فرد احساس بی معنی بودن جایگاه خود را پیدا می کند. در کنار این عامل باید به حجم کار غیرقابل کنترل و بیش از اندازه یا نامتوازن بین همه کارکنان اشاره کرد. بسیاری از کارمندان در مواجهه با حجم کار زیاد، احساس ناامیدی و تنهایی یا اجحاف و رفتارهای ناعادلانه می کنند و این موضوع به مرور باعث فرسودگی شغلی می شود.
صنعت نفت، به عنوان یکی از صنایع مادر و مهم در کشور که حوزه فعالیت گسترده ای را در نقاط مختلف کشور و روی آب وخاک و مناطق عملیاتی سخت و پرچالش دارد، همواره با موضوع فرسودگی شغلی مواجه بوده است. در واقع فرسودگی شغلی، همواره به عنوان یکی از خطرهای در کمین نیروی انسانی صنعت نفت به شمار رفته و مدیران این صنعت تلاش کرده اند با اقدامات اصلاحی و تمهیداتی برای کارکنان و خانواده ها، بخصوص در مناطق عملیاتی، اثرات منفی شغلی را کاهش داده و به صفر برسانند. در سال های اخیر، روانشناسان و کارشناسان زیادی مطالعه و تحقیقاتی را در زمینه فرسودگی شغلی در میان کارکنان صنعت نفت انجام داده اند و پژوهش های کاربردی و میدانی زیادی در این زمینه انجام شده است. افراد دچار فرسودگی شغلی برای رسیدن به آرمان ها و معیارهای کاری خود، بیش از حد تلاش می کنند؛ اما وقتی می بینند فداکاری ها و تلاش هایشان برای رسیدن به اهداف ناکافی بوده یا به اندازه کافی مورد قدرشناسی قرار نگرفته اند، دچار فرسودگی و حتی دچار بدبینی می شوند و شاهد هستیم که تعدادی از این نیروهای جوان و نخبه هم ممکن است تصمیم به مهاجرت بگیرند. به همین دلیل بوده که شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، طی سال ها همواره تلاش کرده اند راهکارهایی را برای برون رفت از مسأله فرسودگی شغلی به شکل انفرادی، گروهی و درون سازمانی و فراگیر اعمال کنند یا بسیاری از اقدامات برای شنیدن صدای کارکنان و رسیدگی به نیازهای آنها، به کارگیری روانشناس برای تشخیص مشکلات آنان، ایجاد انگیزه و اعتماد بین کارکنان، جبران خدمات کارکنان در قالب تشویق های مالی یا ایجاد شرایط رفاهی و تفریحی برای کارکنان و خانواده ها و... اجرا شده و هر روز این خدمات کیفیت های بیشتری پیدا می کند. بررسی میزان افسردگی شغلی در میان کارکنان، یکی از موارد مهمی است که به شکل دوره ای در همه شرکت های صنعت نفت انجام می شود و اداره های سلامت کار و بهداشت و درمان صنعت نفت به شکل دوره ای سلامت روان کارکنان و خانواده ها را غربالگری می کند. درعین حال صنعت نفت، یکی از معدود بخش هایی در کشور است که امکانات رفاهی، ورزشی و تفریحی را به شکل مداوم برای بخش قابل توجهی از کارکنان خود و خانواده هایشان اعمال می کند تا سلامت جسم و روان آنها در کنار خانواده هایشان حفظ شود. برگزاری کلاس های ورزشی، هنری و اردوهای تابستانی، برگزاری مسابقات ورزشی دوره ای یا فراهم آوردن حداقل وسایل ورزشی در کنار سایت های فنی و عملیاتی و برگزاری کارگاه های آموزشی ارتقای سلامت روان برای کارکنان زن و مرد و خانواده های آنها و... تنها مواردی محدود از این تلاش صنعت نفت با هدف کاهش فرسودگی شغلی است که تاکنون نتایج قابل توجهی داشته و همچنان ادامه دارد.
شعیب بهمن امنیت انرژی در سیاست های اقتصادی دولت های مختلف پاکستان همواره از حساسیتی ویژه برخوردار بوده است. اگرچه اقتصاد پاکستان به طور عمده مبتنی بر کشاورزی است و حدود ۳۳ درصد تولید ناخالص ملی این کشور را تشکیل می دهد، اما در سال های اخیر، رشد مصرف انرژی در بخش های خانگی، صنعتی و حمل و نقل موجب افزایش وابستگی اسلام آباد به واردات گاز شده است؛ به گونه ای که در حال حاضر گاز در سبد انرژی پاکستان نقشی چشمگیر ایفا می کند. با این حال گاز با وجود مزیت هایی که در مقایسه با سایر سوخت های فسیلی دارد، از مشکلاتی نیز برخوردار است که یکی از آنها، هزینه بالا و حساسیت های امنیتی انتقال آن است. این مشکل به ویژه درباره کشوری مانند پاکستان محسوس تر است، زیرا با وجود مناطق ناامن در بلوچستان پاکستان، عملا دولت مرکزی کنترل چندانی بر شرایط امنیتی ندارد. با توجه به بالا بودن ناامنی و خشونت در پاکستان، احتمال اقدام های تقریبی علیه خط لوله به منظور بهره برداری سیاسی زیاد است؛ از این رو تامین انرژی و حفظ امنیت آن برای پاکستان از اهمیتی ویژه برخوردار است.
مصرف انرژی پاکستان در سال های گذشته رشدی چشمگیر داشته و برآوردها نشان می دهد که این رشد در یک دهه آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد. آمارهای جهانی نشان می دهد که مصرف گاز ال ان جی پاکستان از حدود 10 میلیون تن در سال 2021 به حدود 30 میلیون تن در سال 2031 افزایش خواهد یافت که رشد 3 برابری را نشان می دهد. در چنین شرایطی پاکستان ناگزیر است منبع و مسیری امن برای انتقال انرژی به سرزمین خود بیابد، به خصوص که این کشور از گاز ال ان جی برای تولید برق نیز استفاده می کند؛ از این رو در سال های اخیر پاکستان قصد داشته است از طریق سه منبع به تامین انرژی مورد نیاز خود بپردازد:
1. واردات گاز از ایران که یکی از به صرفه ترین و بهترین مسیرها برای پاکستان بوده، اما به دلایل متعدد از جمله فشارهای خارجی هنوز به سرانجام مشخصی نرسیده است.
2. خط لوله تاپی که به دلیل بی ثباتی و ناامنی در افغانستان با موفقیت چندانی روبه رو نبوده است.
3. تامین گاز از طریق کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس همچون قطر که به دلیل نبود مجاورت جغرافیایی و هزینه بر بودن احداث خط لوله، به وسیله کشتی حمل می شود.
اگرچه در حال حاضر مهم ترین منبع تامین گاز پاکستان، همین کشتی های غول پیکر هستند که هرماه، ۸ تا ۱۰ محموله وارد این کشور می کنند، اما این مقدار کفاف مصارف خانگی و صنعتی را نمی دهد، زیرا اسلام آباد برای تولید برق کافی و همچنین تأمین نیازهای صنعتی خود به 14 محموله در ماه نیاز دارد. به دلیل کمبود واردات، هر ساله صنایع و بخش حمل ونقل پاکستان متحمل خسارت های سنگین می شود. در این بین اگر به هر دلیلی عرضه گاز با توقف روبه رو شود، آنگاه چالش ها افزایش می یابند. همچنان که در سال 2021 میلادی، عرضه گاز چهار بار در ژانویه، ژوئن، سپتامبر و سپس در دسامبر متوقف شد.
ایران پس از روسیه، دومین دارنده ذخایر گاز در جهان است؛ به همین دلیل بسیاری از متقاضیان گاز در حال رقابت برای دستیابی به منابع ایران هستند و البته ایران نیز تلاش می کند با وجود مشکلات پیش رو، طرحهای توسعه تولید گاز را عملیاتی کند. در این بین ایران و پاکستان به عنوان دو کشور همسایه از ظرفیتهای فراوانی برای توسعه روابط اقتصادی به خصوص در حوزه انرژی برخوردارند. همکاری های دو کشور در حوزه انرژی، مسئله چندان جدیدی است، زیرا نخستین مذاکرات برای احداث خط لوله گاز میان دو کشور از سال 1995 شروع شد و پس از توافقات اولیه، تهران و اسلام آباد قراردادی در این زمینه امضا کردند. در این قرارداد پیش بینی شده بود که یک خط لوله برای انتقال گاز از پارس جنوبی در ایران تا کراچی در پاکستان احداث شود. بعدها هند نیز در پی پیوستن به پروژه خط لوله گاز برآمد و پیشنهادی در این زمینه ارائه کرد و در فوریه 1999 ایران و هند توافقنامه ای امضا کردند. با این حال هند در سال 2009 به بهانه قیمت گذاری و مسائل امنیتی از این پروژه کنار کشید. با این اتفاق، پاکستان هم تحت فشارهای امریکا از واردات گاز ایران دلسرد شد. بر اساس این قرارداد که اکنون در وضعیت نامشخصی به سر می برد، ایران باید به مدت ٢۵ سال روزانه ١۴ میلیون مترمکعب گاز به پاکستان صادر می کرد. قرار بود این میزان صادرات به صورت پلکانی افزایش یابد و در دو فاز ابتدا به ٢١ و سپس به ٣٠ میلیون مترمکعب افزایش یابد. همچنین قرار بود پاکستان در ٢٢ ماه، خط لوله خود را تا مرز ایران برساند.
اگرچه سرنوشت خط لوله صلح نامشخص است، اما به نظر می رسد همکاری های ایران و پاکستان در زمینه انرژی می تواند با احیای خط لوله گاز میان دو کشور از سر گرفته شود. بر اساس برآوردهایی که پیشتر صورت گرفته بود، خط لوله گازی می تواند 25 درصد از نیازهای انرژی پاکستان را تأمین کند. این پروژه در صورت راه اندازی قادر خواهد بود گاز مصرفی پاکستان را تأمین کند و حدود 5 هزار مگاوات برق از طریق کاربرد گاز تولید کند. به علاوه، خط لوله می تواند به بخشی از کریدور اقتصادی پاکستان و چین نیز مبدل شود و گاز ایران را به چین نیز برساند.
نیاز روزافزون پاکستان به انرژی و غنی بودن سرزمین ایران از این منابع، فرصت مناسبی برای دو طرف ایجاد می کند تا علاوه بر گسترش همکاری در حوزه اقتصادی، مناسبات سیاسی و امنیتی خود را نیز تقویت کنند. با این حال طرف پاکستانی برای گام برداشتن در این زمینه باید نخست نقش فشارهای بازیگران ثالث همچون آمریکا، عربستان و هند را کمرنگ کند، زیرا فشارهای اعمال شده از جانب این کشورها در سال های گذشته، یکی از موانع اصلی در روابط اقتصادی ایران و پاکستان بوده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گفت: در یک سال گذشته بیش از ۱۰۱ درصد برنامه تولیدی محقق شده است و به همه اهداف همسو با پایداری تولید و صیانت از محیط زیست دست یافته ایم.
حمید کاویان دستاوردهای شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در سایه حمایت های دولت در یک سال گذشته را ایده آل توصیف کرد و گفت: خوشبختانه با وجود همدلی، برنامه ریزی دقیق و با استفاده از ظرفیت های بزرگی همچون منابع انسانی متعهد و بخش خصوصی (بیشتر شرکت های دانش بنیان و سازندگان توانمند)، توانستیم همه موانع را برطرف کنیم و با وجود تداوم تحریم های خصمانه، به اهداف مورد نظر در بخش تولید برسیم.
وی افزود: با استفاده از دستگاه های فرآورش سیار نفت (MOT) و تفکیک گر سیار نفت (MOS) و به صفر رساندن مقدار نفت سوزی، بیش از ۱۵۰ هزار بشکه نفت خام استحصال شد و با انجام ۱۱ مورد اصلاحیه فرآیندی، زیرساخت های لازم برای افزایش تولید از مخزن آسماری شادگان از ۷۰ به ۱۲۰ هزار بشکه در روز را ایجاد کردیم.
کاویان با بیان اینکه اجرای طرح جمع آوری گازهای مشعل با همکاری و حمایت بخش خصوصی و استفاده از دانش بومی سبب شد بیش از ۹۲ درصد گازهای همراه به جای مشعل، جمع آوری و عملیاتی شود، اظهار کرد: فعالیت های اجرایی احداث خط لوله ۱۰ اینچ انتقال نفت، حدفاصل شادگان تا مارون ۳ به طول ۲۶ کیلومتر آغاز شد و در نتیجه اقدام های بخش اول، تولید نفت شادگان از حدود ۷۰ هزار بشکه در روز به ۹۲ هزار بشکه در روز افزایش یافت.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با اشاره به ساخت داخل کالای موردنیاز ماشین آلات فرآیندی و تعمیرات آنها با همکاری سازندگان و شرکت های دانش بنیان گفت: از مرداد ۱۴۰۰ تا مرداد امسال، ۲۳۸ قلم (۳۵۴۸ قطعه) کالای موردنیاز بومی سازی و ۱۲۹ قلم (۳۲۱ قطعه) نیز تعمیر شد.
وی تزریق حدود ۹۹ درصد پساب های نمک زدایی شرکت به چاه های دفعی را نیز گامی بزرگ در مسیر صیانت از زیست بوم پیرامونی و رفاه حال همجواران تأسیسات برشمرد و یادآور شد: احداث مدرسه روستای چای ورشام بخش غیزانیه و مسجد روستای شاخ کوپال، تأمین زمین چمن مصنوعی شهرستان رامشیر، مرمت و بازسازی منازل در روستاهای عبدالسید و حیاویه و کوی منبع آب اهواز، تأمین ۸ هزار اصله نهال برای کاشت در رامشیر، رامهرمز و غیزانیه، تأمین اقلام بهداشتی، نوشت افزاری و ورزشی مدارس آیت الله خامنه ای روستای شاوه عبدالله، محدثه روستای رمیص، شهید منتظری روستای دامغه کوچک و شهید چمران روستای صحینات، تأمین کتب دینی و بسته های نوشت افزاری مؤسسه قرآنی اهل بیت رامشیر، تأمین ۵ هزار و ۳۰۰ بسته کمک معیشتی (رزمایش کمک های مؤمنانه) و توزیع میان خانوارهای کم برخوردار همجوار تأسیسات، تأمین ۲ هزار بسته نوشت افزاری (رزمایش کمک های مؤمنانه) و توزیع میان دانش آموزان کم برخوردار همجوار تأسیسات و تخصیص تانکر برای آب رسانی (آب آشامیدنی) به روستاهای همجوار واحدهای عملیاتی از مهم ترین اقدام های شرکت همسو با عمل به مسئولیت های اجتماعی در قبال مردم شریف و همجواران واحدهای عملیاتی شرکت هستند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه هفتم مجتمع گاز پارس جنوبی از راه اندازی جایگاه عرضه سوخت در این پالایشگاه با ظرفیت ذخیره روزانه ۲۸ هزار لیتر خبر داد. حسن اسعدی گفت: به منظور سوخت گیری خودروهای عملیاتی مستقر در پالایشگاه و افزایش توان عملیاتی، یک جایگاه عرضه سوخت گازوئیل با ظرفیت ذخیره سازی روزانه ۲۸ هزار لیتر هم زمان با هفته دولت امسال در پالایشگاه هفتم پارس جنوبی راه اندازی شد. وی با بیان اینکه: یکی از پانچ های پروژه در پالایشگاه هفتم پارس جنوبی،راه اندازی جایگاه سوخت ۲۸ هزار لیتری گازوئیل بود، تصریح کرد: در طراحی اولیه برای استفاده از دو نوع سوخت (گازوئیل و بنزین) برنامه ریزی شده بود، اما پس از اقدام های اصلاحی و تغییراتی در این زمینه این جایگاه تنها برای ذخیره سازی گازوئیل در نظر گرفته و راه اندازی شد. مدیر پالایشگاه هفتم مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این پروژه پس از طراحی اولیه و جانمایی مکان مناسب با نظارت مطلوب واحد اچ اس ای عملیاتی و موارد و موانع متعدد در این حوزه با اقدام های نوآورانه و کار گروهی متخصصان این پالایشگاه اجرا شد.
اسعدی یادآور شد: بازرسی از مخازن سوخت هم انجام شد که بازرسی به صورت چشمی و ضخامت سنجی و اصلاحات تعمیراتی با پوشش بلزنا بود که با توجه به استاندارد بودن از نظر بازرسی کف و دیواره و سقف مخازن جایگاه سوخت از منظر بازرسی فنی گواهینامه سلامت دارند. به گفته اسعدی، این جایگاه سوخت دارای دو مخزن است و با به کارگیری و اشتغال دو نیروی انسانی فعالیت خود را در روز نخست هفته دولت آغاز کرد.
سرپرست تأسیسات مشترک ۲ پالایشگاه هفتم مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: ارسال آب شیرین به شهر عسلویه در چارچوب مسئولیت های اجتماعی مجتمع گاز پارس جنوبی افزون بر خط کوثر برای بهره وری مردم این بندر از دیگر مأموریت های مهم و اساسی این مجموعه صنعتی است. حسین ابراهیمی گفت: تأسیسات مشترک ۲ پالایشگاه هفتم با مأموریت دریافت آب شور از دریا و ارسال به پالایشگاه های ششم، هفتم، هشتم، نیروگاه سیکل ترکیبی و تولید آب شیرین و ارسال به پالایشگاه های یادشده و شهر عسلویه از تأثیرگذارترین مجموعه های صنعتی در مجتمع گازی پارس جنوبی است. وی تصریح کرد: این واحد شامل چهار دستگاه آب شیرین کن و هرکدام به ظرفیت ۱۶۷ مترمکعب بر ساعت (معادل ۴۰۰۰ مترمکعب در روز) است و با توجه به زمان کارکرد تجهیزات به دلیل نشست رسوب در دستگاه در نیمه دوم سال ۱۳۹۹ شاهد آن بودیم که ظرفیت هر دستگاه به طور متوسط ۵۰ درصد کاهش یافته است. سرپرست تأسیسات مشترک ۲ پالایشگاه هفتم پارس جنوبی ادامه داد: همسو با افزایش ظرفیت تولید واحد آب شیرین کن ، برنامه های اجرایی در دو فاز مجزا که نخست رسوب برداری پکیج های آب شیرین کن، سپس افزایش ظرفیت بویلرها و تعویض تیوب های بویلرهای معیوب برنامه ریزی شد و با تشکیل کارگروهی از همکاران پالایشگاه هفتم و پس از نشست های مکرر و بررسی های لازم کارگروه، روی محلول های مورد نظر و در نتیجه انتخاب محلول میتره سرد برای رفع نقص گزینش شد. ابراهیمی بیان کرد: عملیات رسوب برداری پکیج ها در بهمن ماه ۱۳۹۹، پکیج دوم در آبان ماه ۱۴۰۰، پکیج سوم در دی ماه ۱۴۰۰ و پکیج چهارم در اسفندماه ۱۴۰۰ انجام شد و پس از گذراندن آزمون ظرفیت به صورت مجزا و بر اساس نتایج به دست آمده، مقدار افزایش ظرفیت هر پکیج به طور میانگین از تولید ۷۰ مترمکعب بر ساعت با ۴۵ درصد طراحی تولید پیش از رسوب برداری، به تولید ۱۴۰ مترمکعب در ساعت با ۸۴ درصد طراحی تولید پس از رسوب برداری دست یافتیم.
شرکت پایانه های نفتی ایران
رئیس پایانه نفتی خارک از موفقیت گروه امداد و نجات اچ اس ای پایانه نفتی خارک در آزمون سطح ۳ اتحادیه بین المللی تجاری - صنعتی دسترسی با طناب (IRATA) برای نخستین بار در وزارت نفت خبر داد.
سیدمحمدجواد موسوی اظهار کرد: پس از پنج سال تمرین مداوم و تلاش های مثال زدنی، کارکنان کوشای اداره اچ اس ای پایانه نفتی خارک موفق به دریافت گواهینامه بین المللی سطح ۳ دسترسی با طناب (International Rope Access Trade Association) شدند. وی افزود: سیستم دسترسی با طناب، روشی ایمن برای کار و نجات در ارتفاع است که با استفاده از طناب و تجهیزات مرتبط، با حفاظت و پشتیبانی به طور کامل تخصصی شرایط را برای کارهای دشوار در اماکن و تأسیسات صنعتی، غیرصنعتی و مناطق عملیاتی فراهم می کند.
رئیس پایانه نفتی خارک ادامه داد: با توجه به اهمیت موضوع، اداره اچ اس ای با برنامه ریزی دقیق و منظم و همکاری و هماهنگی بسیار مؤثر اداره آموزش پس از طی مراحلی شامل آموزش و تمرین الزامی سطح یک به مدت ۱۰۹۰ ساعت (آغاز دوره هفتم دی ماه ۱۳۹۶) آموزش و دریافت گواهینامه سطح یک (۲۵ اسفندماه ۱۳۹۶)، آموزش و تمرین الزامی سطح ۲ به مدت ۲۰۲۲ ساعت (۱۶ تیرماه ۱۳۹۷)، آزمون و دریافت گواهینامه سطح ۲ (یکم دی ماه ۱۳۹۸) آزمون و دریافت گواهینامه سطح ۳ (۲۵ مردادماه ۱۴۰۱) سرانجام جهانگیر اکبری، محمد پورحسن، محسن سلمانپور، میلاد فقیهی، سید اکبر موسوی، محمدحسن فخاری و سهراب حیدری موفق به دریافت گواهینامه سطح ۳ ایراتا شدند. موسوی تأکید کرد: بدون شک این موفقیت بزرگ در سایه حمایت های بی دریغ و توجه ویژه مدیریت این شرکت حاصل و به افزایش ضریب اطمینان فعالیت های شرکت منجر شده است.
شرکت ملی نفت ایران
چهارمین همایش از سلسله همایش های سلامت روان مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت با عنوان«مدیریت روان شناختی وزن» با حضور دکتر مژگان آگاه حریص در سالن شهید بهشتی وزارت نفت و جمعی از کارکنان شاغل در صنعت نفت برگزار شد.
در این همایش به موضوعاتی از قبیل چاقی و اضافه وزن و عوارض ناشی از آن، رفتارهای سالم غذا خوردن، غذا خوردن هیجانی، مدیریت افکار غیرمنطقی در غذا خوردن، تله های رژیم گرفتن، غذا خوردن با ذهن آگاهی و ... پرداخته شد.
دکتر آگاه نقش افکار مخرب و همچنین خطاهای شناختی (فکری) را در چاقی و اضافه وزن بسیار پررنگ دانست و گفت: افکار مخرب از جمله توجیه افراد برای رژیم گرفتن و تله های ناشی از خطاهای شناختی است که ممکن است در افراد وجود داشته باشد که در امر مدیریت وزن بسیار موثر است.
وی همچنین عوامل مختلفی از جمله عوامل ژنتیکی (میزان سوخت وساز بدن) عوامل شناختی (باورهای فکری و نقش افکار در ولع غذا خوردن) همچنین عوامل رفتاری (مثل رفتار غذا خوردن، فعالیت بدنی) را به عنوان دلایل چاقی و اضافه وزن عنوان کرد و ادامه داد: عوامل دیگری مانند اضطراب، افسردگی، عزت نفس و اعتماد به نفس پایین، تصویر بدنی منفی، نارضایتی بدنی به عنوان عوامل خطرساز روان شناختی اضافه وزن و چاقی نیز به شمار می روند.
در پایان این همایش همچنین به پرسش های افراد حاضر در جلسه پاسخ داده شد و با اهدای لوح سپاس از دکتر مژگان آگاه حریص تقدیر شد.
شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی
متخصصان شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی با موفقیت عملیات کشش ساحلی (Shore Pull) خط لوله ۳۲ اینچ جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی را تکمیل کردند.
عملیات کشش ساحلی خط لوله ۳۲ اینچ جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی از سوی متخصصان شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران بر اساس برنامه ریزی های انجام شده طی سه روز عملیات شبانه روزی ۲۸ مردادماه انجام و خط لوله فراساحل، در نقطه تعیین شده در کریدور شرقی لوله های فراساحل در عسلویه دریافت شد. به این ترتیب، اولین مرحله از احداث خط لوله جدید گاز ترش ۳۲ اینچ فاز ۱۶ پارس جنوبی، با موفقیت پایان یافت. خط لوله ۳۲ اینچ جدید فاز ۱۶ پارس جنوبی، یک خط لوله فراساحل به طول ۱۱۰.۵ کیلومتر است که بین ساحل جنوبی پالایشگاه فاز ۱۶-۱۵ در عسلویه و سکوی فاز ۱۶ در حوزه گازی پارس جنوبی نصب می شود.
این رشته خط لوله برای انتقال گاز ترش پارس جنوبی طراحی شده است و شرایط را برای پایداری انتقال روزانه یک میلیارد فوت مکعب گاز از حوزه گازی پارس جنوبی را تضمین می کند و سبب اطمینان از تولید پایدار در سکوی SPD16 خواهد شد. عملیات اجرایی کشش لوله که به دست متخصصان ایرانی به سرانجام رسیده است، با فعالیت شبانه روزی گروه های مختلف اجرایی، عملیاتی و پشتیبانی از جمله شناور لوله گذار سی مستر انجام شد.
با پایان موفقیت آمیز این بخش، امکان ادامه لوله گذاری خط لوله فراساحل محقق شد و دستیابی به تولید گاز مورد نیاز زمستانی کشور یک گام به تحقق نزدیک تر شد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیر منابع انسانی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از سامان دهی و تبدیل وضعیت هزار و ۵۸۸ نفر در قالب اجرای بند (و) ایثارگری، نیروهای ارکان ثالث بند (د) تبصره ۲۰ و جذب دانش آموختگان برتر دانشگاه صنعت نفت خبر داد.
خلیل قاسم زاده در تشریح عملکرد این مدیریت در سال جاری افزود: از تعداد ۲۸۴ نفر از مشمولان بند (و) ایثارگری تاکنون ۱۵۵ نفر شاغل در ستاد و شرکت های تابعه زاگرس جنوبی، شرق و غرب تبدیل وضعیت شده اند.
وی افزود: فرآیند اداری تبدیل وضعیت تعداد ۱۲۹ نفر از کارکنان مشمول بند یادشده نیز تا آبان ماه امسال تکمیل می شود. مدیر منابع انسانی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران یادآور شد: استخدام یک هزار و ۲۴۰ نفر از نیروهای ارکان ثالث بند (د) تبصره ۲۰ قانون بودجه امسال نیز در حال اجرا و پیگیری قرار دارد.
قاسم زاده در رابطه با جذب دانش آموختگان برتر دانشگاه صنعت نفت اظهار کرد: فرآیند تشریفات و جذب ۶۴ نفر از این افراد در حال اجراست.
وی در ادامه درباره نصب و راه اندازی سامانه بایگانی الکترونیکی در این شرکت گفت: با هدف دسترسی سریع و آسان به پرونده های نیروی انسانی و صرفه جویی در مصرف کاغذ و حذف روش های سنتی، این سامانه به همت کارشناسان منابع انسانی در ستاد نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابع با موفقیت راه اندازی شده است. مدیر منابع انسانی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران افزود: در سامانه پیش گفته همه اطلاعات نیروی انسانی در گروه بندی های هشت گانه طراحی شده است.
قاسم زاده رعایت الزامات اچ اس ای را در سلامت نیروی انسانی مهم تلقی کرد و یادآور شد: به منظور حفظ سلامت نیروی انسانی به عنوان کلید توسعه و رعایت الزام های اچ اس ای در دوران شیوع بیماری کرونا، دستگاه های حضور و غیاب و تردد کارکنان در ساختمان های ستاد نفت مناطق مرکزی ایران به صورت چهره نگار استفاده شد.
شرکت اویک
چاه شماره ۲۷ میدان نفتی رامشیر از طرح های نگهداشت و افزایش تولید ۲۸ میدان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب راه اندازی و با تلاش شبانه روزی مهندسان و متخصصان داخلی شرکت اویک تا حدود ۲ هزار بشکه در روز به ظرفیت تولید نفت کشور افزوده شد.
این عملیات با بهره مندی حداکثری از توانمندی پیمانکاران داخلی به ویژه پیمانکاران توانمند بومی استان خوزستان و در شرایط سخت تحریم و با وجود چالش های جدی مالی و نقدینگی به ثمر نشست.
چاه مذکور با تلاش شبانه روزی و پیگیری مستمر تیم مدیریت پروژه بالادستی میدان رامشیر راه اندازی شده و پس از تثبیت پارامترهای تولیدی، تحویل کارفرما می شود.
از شروع سال ۱۴۰۱ شرکت اویک موفق به راه اندازی سه حلقه چاه در میدان نفتی منصوری (۱۲۱، ۱۲۳ و ۱۲۴) شده است.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: در یک سال اخیر، ۱۴۶۱ نفر از مشمولان شناسایی شده طرح قانون تفسیر بند (و) ماده ۴۴ برنامه پنجم توسعه و ۹۶۴۲ نفر از مشمولان طرح قانون بند (د) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ در صنعت گاز جذب شدند.
سیروس امیری گفت: این مدیریت همسو با رویکرد دولت مردمی در دولت سیزدهم و تحقق بند ۵-۱۱ برنامه ارائه شده وزیر نفت درباره «اهمیت دادن و سامان دهی منابع انسانی و تربیت نیروهای متخصص و متعهد»، اقدام های مهمی را در یک سال گذشته در این زمینه انجام داده که مهم ترین آن، جذب نیروهای قراردادی و پیمانکاران ایثارگر به طور رسمی بوده است.
وی ادامه داد: مقدمات لازم برای جذب ۷۶۵ نفر از فارغ التحصیلان گروه الف دانشگاه نفت و تبدیل وضعیت ۵۸۱ نفر از قبول شدگان طرح توانمندسازی کارکنان مدت موقت نیز انجام شد.
سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران افزود: این در حالی است که بهبود وضعیت جبران خدمات نزدیک به ۸ هزار نفر از کارکنان قرارداد مستقیم با اجرای طرح گروه بندی مشاغل و ارائه فوق العاده های مرتبط با شغل در دستور کار است، ضمن آنکه ظرفیت جذب بخش های مورد نیاز برای استخدام از طریق آزمون سراسری وزارت نفت هم به اطلاع عموم رسیده است.
امیری با بیان اینکه گسترش خدمات الکترونیک برای تسهیل امور کارکنان شرکت ملی گاز ایران نیز دیگر اقدام انجام شده در این بازه زمانی است، اظهار کرد: بر این اساس، توسعه حجم آموزش های غیرحضوری و استفاده از شیوه های نو آموزش مجازی در سال ۱۴۰۰، افزایش بیش از ۶۰ درصدی را نسبت به دو سال پیش از آن داشته، ضمن آنکه روزآمد کردن و تغییرات زیرساختی در سامانه آموزش های الکترونیک شرکت ملی گاز ایران نیز با هدف افزایش دسترسی و عدالت آموزشی این سامانه به هاب تخصصی آموزش الکترونیک وزارت نفت، انجام شد. به گفته وی، با هدف کاهش شکاف شایستگی های ۳۲۱ نفر از افراد ارزیابی شده در مرکز ارزیابی و سنجش، ۲۵۶۴۰ ساعت آموزش نیز در این یک سال برگزار شده است.
سرپرست مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: افزون بر همه این موارد، سند جامع فرهنگی و اخلاقی شرکت ملی گاز ایران شامل خط مشی های اخلاقی شرکت در دو بخش درونی و بیرونی شرکت تدوین شد.
معرفی کتاب
کتاب « نمایش بزرگ از تهران تا بغداد» به قلم سپیده نورایی از همکاران امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران در 321 صفحه منتشر شد.
در مقدمه این کتاب عنوان شده است که انگار نقاش زن در نگارگری تا پایان دوران قاجار در این سرزمین به کلی گم شده است. ناديده گرفتن زنان نگارگر طی قرن ها نقش آفرینی بر دیواره غارها، دامن صخره ها، نقاشي ديواري و کتاب آرایی، به نظر می رسد از کمالات مردان باشد. داستان من در اوضاع آشفته، نابسامان و متزلزل حکومت احمدشاه قاجار و دولت مشروطه لب پر و ضعیف آن دوران می گذرد که حکومت های انگلیس، روس، آلمان و عثمانی بر سر پاره پاره تن رنجور ایران قمار وحشیانه ای را آغاز کرده بودند. در این میانه به دنبال زنی نقاش بودم که مدام در خیال حسش می کردم.
همچنین در خلاصه ای از کتاب نشان می دهد که چگونه نمایش بزرگ از تهران تا بغداد شکل گرفته و به رشته تحریر درآمده است که در ادامه به خلاصه مختصری از این اثر اشاره می کنیم.
یک سال پیش بعد از سه سال آخرین صحنه نمایش بزرگ به پایان رسید. در این دوره بارها از خود پرسیده ام چگونه این داستان ذهنم را اشغال کرد و چون شیری تیزچنگال و نرم خو تا پایان رهایم نکرد، گرچه هنوز نمی دانم از نقاشی به نمایش بزرگ رسیدم یا از قحطی. سال ها پیش ذهنم به شدت در پی تاریخ نقاشی در ایران بود. به کارهای موجود نگارگران ایرانی تا پایان دوران قاجار نک زدم، دریغ از نام یک زن. از قضا در دارالفنون به یکی از شاگردان مزین الدوله برخوردم که به دنبال تاریخ نمایش در ایران بود.
خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
خط لوله نفت کوره پالایشگاه نفت اصفهان با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان ایمن سازی شد. پس از اعلام نشتی در خط لوله ۱۲ اینچ نفت کوره با توجه به اهمیت موضوع، ارسال نفت کوره متوقف شد و گروه های مختلف به همراه تجهیزات و ماشین آلات برای شناسایی محل دقیق نشتی، حفاری، ایمن سازی و تعمیرات به محل اعزام شدند و با ارزیابی شرایط محیطی، تصمیم لازم اتخاذ و در جلسه ای با حضور فرماندار و رؤسای ادارات مرتبط شهرستان خمینی شهر، سناریوی عملیات تشریح و هماهنگی نهایی انجام شد و تعویض کل لوله زیر بلوار به طول حدود ۷۲ متر در دستور کار قرار گرفت.
برای پیشگیری از اختلال در فعالیت تولیدی پالایشگاه اصفهان به علت انباشت نفت کوره، تمهیدات لازم مدنظر قرا گرفت و خاک های آلوده به نشتی از محل خارج و زیر نظر نماینده محیط زیست به لندفارم مرکز انتقال نفت شهید بهشتی اصفهان منتقل شد.
خط لوله ۱۲ اینچ نفت کوره اصفهان - آبنیل به طول حدود ۴۴ کیلومتر و با ظرفیت انتقال روزانه ۴۰ هزار بشکه، نفت کوره تولیدی پالایشگاه اصفهان را به پایانه ریلی آبنیل منتقل می کند.
حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی نقدعلی، نماینده مردم خمینی شهر در مجلس شورای اسلامی از روند کار ایمن سازی این خط بازدید کرد.
شرکت نفت فلات قاره ایران
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: مرحله نخست توسعه میدان مشترک اسفندیار در دستور کار این شرکت قرار گرفت و مطابق برنامه ریزی ها، پیش بینی می شود عملیات اجرایی آن طی مدت ۳۶ ماه به سرانجام برسد.
علیرضا مهدی زاده با اشاره به رهنمودهای جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مبنی بر اولویت بخشی به توسعه میدان های مشترک افزود: برنامه مرحله نخست توسعه میدان نفتی اسفندیار (مشترک با میدان لولو کشور عربستان) تهیه شده و به تأیید هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران رسیده است و به زودی مراحل واگذاری توسعه میدان آغاز می شود. وی با بیان اینکه این میدان در ۹۵ کیلومتری جنوب غرب جزیره خارک واقع شده است، گفت: بر اساس نتایج مطالعه جامع میدان، طراحی، ساخت و نصب یک سکوی سرچاهی و حفاری چهار حلقه چاه تولیدی در فاز اول پیشنهاد شده است و سیال تولید شده از این میدان، پس از انتقال و فرآورش در سکوی ابوذر به جزیره خارک منتقل خواهد شد.
به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران، همچنین حفر یک حلقه چاه توصیفی به منظور شناخت بیشتر ساختمان مخزن و طراحی مراحل بعدی توسعه نیز در دستور کار شرکت نفت فلات قاره ایران قرار دارد.
شرکت گاز استان همدان
تفاهم نامه همکاری بین شرکت گاز استان همدان و کمیته امداد امام خمینی(ره) به منظور اجرای طرح رایگان لوله کشی داخلی گاز املاک مسکونی مددجویان زیر پوشش این کمیته هم زمان با هفته دولت امضا شد. محمدصادق محبی نظر، مدیرعامل شرکت گاز استان همدان در این باره گفت: این تفاهم نامه به منظور توسعه همکاری های مشترک، بهره مندی از ظرفیت های موجود و افزایش تعاملات دوجانبه در حوزه مسئولیت های اجتماعی همچنین با هدف اتخاذ تدابیر و انجام اقدام های مؤثر و کارآمد برای ترویج فرهنگ خیر و احسان و نشر سنت های حسنه، کاهش فقر و نابرابری، توسعه کمّی و کیفی خدمات به گروه ها برای اجرای طرح رایگان لوله کشی داخلی املاک مسکونی تعداد ۵۰۰ مددجوی این کمیته امضا شد. وی افزود: بر اساس مفاد این تفاهم نامه مقرر شد دو طرف تفاهم نامه فهرست مشخصات خانواده های زیرپوشش مشمول طرح را برای آغاز اقدام های اداری و قانونی لازم به این شرکت ارائه کنند. مدیرعامل شرکت گاز استان همدان تصریح کرد: امید می رود نتایج این همکاری جمعی و تعاملات بین سازمانی، منتج به بهره مندی به موقع مددجویان مشمول این طرح از گاز طبیعی، پیش از فرا رسیدن فصل سرما شود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از طرح های جایگزینی خطوط لوله کشور به عنوان طرح های توسعه ای یاد کرد و گفت: برخی از خطوط نیاز به تعویض یا جایگزین شدن دارد که خط ۲۰ اینچ ۱۲۵ کیلومتری نظامیه اهواز- سبزآب به ظرفیت ۲۰۰ هزار بشکه در روز از آن جمله است.
ارسلان رحیمی افزود: این پروژه از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت به صورت ای پی سی در حال اجرایی شدن است. این پروژه در بخش «ای» هم اکنون ۱۰۰ درصد، در بخش «پی» ۷۰ درصد و در قسمت اجرا ۴۰ درصد پیشرفت دارد. ظرفیت این خط ۲۰۰ هزار بشکه در روز است و با برنامه ریزی انجام شده، انتهای ۶ ماه نخست یا ابتدای ۶ ماه دوم امسال به بهره برداری خواهد رسید. این خط نقش مهمی به لحاظ انتقال فرآورده جنوب کشور به سمت شمال ایفا خواهد کرد، افزون بر آن خط قدیم ۱۶ اینچی موجود دارای مشکلات مختلفی است که این خط جایگزین آن خواهد شد.
وی تصریح کرد: طرح جایگزینی دیگر پروژه جایگزینی ۳۰ کیلومتر از خط ۳۲ اینچ مارون است که از امیدیه به سمت اصفهان به دلیل قرار گرفتن در بافت شهری اجرایی خواهد شد.
ابوالقاسم زمانی،مدیر کالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز گفت: براي نخستین بار در کشور 4 دستگاه توربين زيمنس SGT 100 و 4 دستگاه توربين سولار تاروس 6502 با قطعات داخلي تعمير اساسي شدند.
وی افزود: تعميرات اساسي توربین ها در گذشته با قطعات خارجي انجام می شد كه به دليل تحریم ها همواره مشكلاتي در تامين قطعات توربین ها وجود داشت، اما خوشبختانه در حال حاضر قطعات توربین های زيمنس و سولار با حمايت از توليدكنندگان در داخل كشور ساخته می شود.
مدیر کالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اظهار کرد:حمايت و اعلام نياز شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به توليدكنندگان موجب شده است تا در حال حاضر 4 شركت داخلي نیز اكچويتور برقي توليد كنند و در تلاش هستيم که شرکت های ديگري به سازندگان اكچويتور داخلي اضافه شوند.
هادی شیخ مقدس،مدیر مهندسی و طرح های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران هم گفت: طراحي و تهيه نقشه هاي مارون 3 از سوی مهندسين شركت انجام شده و صرفه جويي ريالي قابل توجهي براي شركت به همراه داشته است.
وی افزود: براي انجام اين پروژه از پتانسيل همكاران در واحد طراحي استفاده شد و به جاي اينكه عمليات برون سپاری انجام شود از دانش فني نيروهاي شركت بهره برداری شد.
سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از اصلاح و بازنگری آیین نامه اجرایی شورای راهبردی این سازمان در آینده نزدیک و با تصویب اعضای شورای راهبردی خبر داد. پیام برزگر بر ضرورت کاربردی و اثربخش تر شدن فعالیت های شورای راهبردی این سازمان تأکید و اظهار کرد: برابر با پیشنهادها و راهکارهای کارشناسی بررسی شده، بخشی از آیین نامه اجرایی شورای راهبردی شرکت های منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی اصلاح و بازنگری خواهد شد. وی افزود: به منظور تسریع در تأمین اعتبارات تعیین شده و رعایت برنامه زمانی برای انجام تعهدات ضرورت دارد که شرکت های عضو این شورا، قدرالسهم خود را در بازه های زمانی سه ماهه و پس از ارائه گزارش پیشرفت پرداخت کنند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی ادامه داد: دبیرخانه مسئولیت های اجتماعی سازمان منطقه ویژه به عنوان ناظر فرآیند اجرا معرفی شده و موظف خواهد بود هر سه ماه یک بار گزارش کامل، شفاف و مستند خود را برای طرح در شورا ارائه کند تا اعضا ضمن تأیید نسبت به تأمین اعتبارات مربوطه برای بازه های زمانی سه ماه بعد اقدام کنند.
برزگر با بیان اینکه به منظور تفکیک فعالیت ها و با هدف ارتقای کارایی و اثربخشی اقدام ها، موارد مطرح شده در شورای راهبردی به دو بخش داخل صنعت و خارج صنعت تقسیم شده اند، گفت: اعتبارات داخل صنعت، با هدف همکاری و همیاری همه شرکت ها در باب موضوعات و مشکلات مشترک و ارتقای خدمات به خانواده صنعت در منطقه ویژه، شهرک بعثت، فرودگاه و سایر اماکن و تأسیسات شرکت ها برنامه ریزی خواهد شد. وی یادآور شد: هزینه های جاری داخل صنعت دربرگیرنده حوزه های محیط زیست، ایمنی و آتش نشانی، پدافند غیرعامل، هزینه های جاری فرودگاه، شهرک بعثت و پارک ارم، مسائل مربوط به ترافیک و دیگر موارد و حوادث غیرمترقبه است. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی تصریح کرد: بخش سرمایه ای– زیرساخت ها نیز شامل اجرای پروژه های بهسازی فرودگاه، پروژه ها و موارد مرتبط با خودروها و محیط زیست، مسائل فرهنگی و برگزاری مراسم فرهنگی و اینگونه فعالیت ها خواهد بود. رئیس شورای راهبردی منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی به برنامه ریزی منابع این شورا برای فعالیت های خارج صنعت اشاره کرد و گفت: این منابع با هدف کمک و مساعدت شرکت ها به منظور محرومیت زدایی، خدمات عام المنفعه، اشتغال زایی، عمران و آبادانی منطقه با لحاظ اولویت های تعیین شده هزینه خواهد شد. وی تصریح کرد: هر ساله کلیات بودجه منطقه ای (از مجموع بودجه منطقه ای، استانی و کشوری) بر اساس سوابق موضوع و نیازهای آتی در شورای راهبردی مطرح و سرفصل های مربوطه به همراه درصد بودجه مورد نظر برای سال ۱۴۰۱ همانند دیگر مصوبه های جاری از سوی شورای راهبردی تصویب خواهد شد. برزگر درباره بودجه های خارج از صنعت ادامه داد: سهم شورای سیاست گذاری، ویژه پروژه های عمرانی از منابع شورای راهبردی معادل ۵۵ درصد، سهم فرمانداری برای تأمین هزینه های متفرقه جاری منطقه حدود ۱۰ درصد، بودجه تعیین شده برای فعالیت های فرهنگی (در اختیار ائمه جمعه) ۸.۵ درصد، بودجه اعتبارات امور جهادی و محرومیت زدایی (در اختیار بسیج سازمان منطقه ویژه و سپاه) ۴ درصد پیشنهاد شده است.
استاد موسیقی دشتی در بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر از خاطره ها می گوید
مشعل سهراب درمسرا خواننده موسیقی سنتی، مدرس آواز و نوازنده تار و سه تار، متولد سال ۱۳۴۳ شهرستان خورموج و از چهره های مطرح موسیقی دشتی است. برخورداری از استعداد طبیعی، از خودگذشتگی، سختکوشی و شاگردی در محضر بزرگان موسیقی سنتی، از او هنرمندی برجسته ساخته است. اجرای کنسرت های متعدد، آلبوم های چشمه وصال و رقص مهتاب و به تازگی مطرب قصه گو و تدریس آواز، از فعالیت های هنری درمسرا است. در آلبوم رقص مهتاب و مطرب قصه گو با آهنگ سازی استاد حسین پرنیا (خالق گلپونه ها)، شعر تصنیف ها از مولانا وخواجوی کرمانی و داراب افسر بختیاری و اشعار آوازها از مارکوت بیگل و حافظ و مولانا انتخاب شده است. او از جوانی در این عرصه وارد شده و از آن هنگام به بعد مسیر رو به جلویی را در موسیقی ایرانی طی کرده است. سهراب درمسرا از سی سالگی از محضر اساتید زنده یادان نورالدین رضوی سروستانی و ایرج بسطامی و ردیف دان موسیقی محسن کرامتی بهره برده است. سهراب درمسرا به دلیل علاقه به دستگاه همایون و دشتی تاکنون بیشتر آثارش را در این دو سبک اجراکرده است. او اکنون در رادیولوژی بیمارستان صنعت نفت خلیج فارس جزیره خارگ مشغول به کار است. در ادامه گفت وگوی مشعل با وی را می خوانید.
از بدو استخدام در بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر مشغول به خدمت بوده ام واکنون نیز در بخش رادیولوژی بیمارستان صنعت نفت خلیج فارس جزیره خارگ در حال انجام وظیفه هستم. از نوجوانی علاقه مند به موسیقی سنتی شدم و در محضر استادانی چون زنده یادان نورالدین رضوی سروستانی، ایرج بسطامی و محسن کرامتی بهره برده ام.
متولد خورموج هستم؛ شهری در دامنه بیرمی. رشته کوه بنفشی که زندگی و خاطرات انسان های بی شماری را به یاد سپرده و با بارش باران ، آبراه ها و جویبارها را همچون ماری در خود لغزانده است و چه سحرها و صبحگاهانی که صدای غلتیدن سنگ ها در درون دره ها، خواب خرگوشی مردمان این سرزمین را نوازش کرده است. چه سینه ها که آرزوی گذراندن تخته ها و پستوهای سایه دار این کوه را در خود نپرورانده اند و چه دیده ها که هنگام بغض خود برای رفتن و دور شدن و یافتن آرزوی خویش با خیال پرواز از فراز این کوه ستبر اشک ها فرو ننشانده اند. در این طبیعت زیبا رشد کرده ام و دوران کودکی همچنین جوانی ام با وجود همه خاطرات خوب و تلخ و تفاخرها و خطاها و لغزش ها در خواب دامنه های این کوه، مدفون شده است.
موسیقی سنتی را تنها راه نجات انسان گمشده و فرو رفته در رنج و بحران و تنهایی می دانم، خاصه برای ما ایرانیان که توفیق دانستن زبان حافظ و سعدی و ... را یافته ایم. دریغ و درد که یک روز در خواب تب آلود ما، غرب چاره جو و زخم خورده از کردار خویش به این موسیقی فاخر دست خواهد یازید و مدهوشی ما را با آن درمان خواهد کرد.
به همه نوع موسیقی علاقه مند بوده ام. تنها گذر زمان و بلوغ بیشتر فکری مرا به موسیقی سخت و دست نیافتنی سنتی رساند. از سی سالگی به صورت جدی در محضر استاد نورالدین رضوی سروستانی موسیقی را آغاز کردم. پس از آن چندین سال نزد زنده یاد ایرج بسطامی و ردیف دان ارزشمند محسن کرامتی شاگردی کردم و دوباره دلداده و شتابان به سر کلاس های استاد سروستانی برگشتم.
تخصص من در نواختن تار و سه تار است وآشنایی با سازهای موسیقی برای یک خواننده بسیار اهیمت دارد، زیرا وی همه عمر تلاش می کند به عرصه ای قدم بگذارد به این امید که روزی از همنوازی یک استاد موسیقی بهره مند شود. حال اگر خود نیز به چنین مرتبه ای رسیده باشد، بهترین حالات خواهد بود.
چو در دست است رودی خوش بزن مطرب سرودی خوش
که دست افشان غزل خوانیم و پا کوبان سر اندازیم
همان طور که پیش تر اشاره شد، بلوغ حرفه ای و فکری هر هنرجو او را به آخرین مرحله خوانندگی یعنی آواز سنتی خواهد رساند و اگر کسی فرهنگ و توانایی ایستادگی برای درک و پرداختن به آواز را پیدا کند، در این تیره راه قدم خواهد گذاشت در غیر این صورت تا همیشه در حسرت آواز سنتی خواهد ماند.
مهم ترین عامل، احساس صدای خواننده است که ارتباط چندانی به چند دانگه بودن صدا ندارد. احساس صدا موهبتی غیر ارادی است که معبود به معشوق تقدیم می دارد. همچنان که حسین قوامی یا بنان و بدیع زادگان با چهار پنج دانگ صدا زیباترین آثار هنری ایران را خلق کرده اند و خوانده اند.
بیشتر مایل به خواندن دستگاه همایون بوده ام .شاید بیشتر آثار عاطفی در همایون و دشتی خلق شده اند که آن هم به دلیل عمق استیصال و شکوه پذیری این دو آواز است. همه خوانندگان تلاش دارند اشعار آواز را متناسب با دستگاه آوازی انتخاب کنند. اما بنده خیال می کنم شعر نیز هدیه ای است که از جانب دوست به نسبت حرمت و لیاقت هرخواننده به وی تقدیم می شود. گویی از پیش همه چیز آماده شده باشد.
پیش از جواب دادن به این سوال اجازه دهید بگویم هیچ سرزمینی در هیچ زمانی نتوانست فرزندانی همچون حافظ و سعدی و مولانا را در دامان خویش بپروراند.
هیچ سرزمینی نتوانست بنایی همچون تخت جمشید را به دست معماران و حجاران خود خلق کند؛ این توفیق ها مخلوق افکار بلند و زیبایی است که طبیعت نیز برای جاودانگی این بناهای عمدتا فکری به دوستی و کمک شتافته است.
موسیقی سنتی همنشین و همزاد افکار بلند مولانا و حافظ است و در زندگی من تاثیر این بیت زیبای حافظ است که برای اولین بار آن را شنیدم و به پیچ و تاب در افتادم.
بدان کمر نرسد دست هر گدا حافظ
خزانه ای به کف آور ز گنج قارون بیش
روزی به استاد حسین پرنیا آهنگ ساز آلبوم رقص مهتاب گفتم چگونه و کدام پرده ها را کنار میزنی تا به نغمه هایی همچون گلپونه ها، حریر مهتاب، تحریر خیال، خانه بوی گل گرفت و ... دست پیدا می کنی، خندید و چیزی نگفت و من بعدها روزهای تنهایی و انتظار او برای پیوستن به این زلال جاری را دریافتم؛ روزهای بخشش همه کینه ها و بغض هاو رنج ها برای رسیدن به بخشیده شدن و برگزیده شدن، روزهایی که باران سرشک و شوق همه گله ها و بی مهری ها را می شوید.
کز نیستان تا مرا ببریده اند
از نفیرم مرد و زن نالیده اند
آیا به تدریس آواز هم می پردازید؟
بله، توفیق آن را داشته ام که شاگردانی داشته باشم که هر یک از آنها هم اکنون به تربیت هنرجو مشغولند.
سه فرزند دختر دارم. انتخاب مسیر زندگی را به خودشان واگذاشته ام، هر چند روح آنان نیز به هنر آمیخته شده است و هر کجا که بروند به همین سوی باز خواهند گشت.
کاش می توانستم از بلای خاموش و سهمگین بی عشقی و بی هنری آنان را آگاه کنم؛ فقط می توانم بگویم.
عاشق شو ار نه روزی کار جهان سر آید
ناخوانده نقش مقصود از کارگاه هستی
همه عمر در فراقت بگذشت و سهل باشد
اگر احتمال دارد به قیامت اتصالی
چه خوش است در فراقت همه عمر صبر کردن
که مگر گشاده گردد در دولت وصالی
روایتی از شهادت امام حسن(ع)
«صلح حسن علیه السلام با معاویه، از دشوارترین حوادثی بود که امامان اهل بیت پس از رسول اکرم(ص) از ناحیه این امت بدان دچار شدند.
امام حسن علیه السلام با این صلح، آنچنان محنت طاقت فرسایی کشید که هیچ کس- جز به کمک خدا- قادر بر تحمل آن نیست؛ لیکن او این آزمایش عظیم را با پایداری و متانت تحمل کرد و سربلند و پیروزمند و دست یافته به هدف خود، یعنی مراعات حکم خدا و قرآن و پیامبر(ص) و صلاح مسلمانان، از آن بیرون جست... و این همان هدفی بود که او برای هر گفتار و عمل بدان نظر داشت و عشق می ورزید.
آنان که او را به راحت طلبی و عافیت اندیشی متهم کرده اند و هم آن دسته از شیعیانش که تحت تأثیر شور و احساس، آرزو بُرده اند که کاش وی نیز در جهاد با معاویه پایداری می کرد و از راه شهادت، زندگی می یافت و به پیروزی از همان راهی که برادرش در روز عاشورا رفت و رسید، می رفت و می رسید... این هر دو گروه را در میزان سنجش فکر و خود، وزن و مقداری نیست. شگفت آن که مردم، هنوز درباره این صلح دچار اشتباه و کج بینی اند و کسی نیست که با بررسی کامل و با استناد به دلایل و شواهد عقلی و نقلی، سیمای این صلح را روشن سازد. من بارها در این صدد بوده ام، ولی مشیت حکیمانه خدای عزّ و جلّ بر این قرار گرفت که بدین مهم، کسی را که از همه سزاوارتر و شایسته تر است، برانگیزد... و او فراهم آورنده این کتاب مبتکرانه صلح الحسن است که به حق در موضوع خود، سخن آفرین است و گزارنده قضاوت راستین و نماینده مرز حق و باطل.
بر فصول درخشنده ای چند از آن [کتاب] که نمایشگر فضل مؤلف بزرگوار نیکوکارش بود، واقف آمدم و آن را به راستی در کاوشگری و باریک بینی و میانه روی و هم در قاطعیت بیان و استدلال، ریزه کاری و تتبع و پرهیز و احتیاط در نقل گفتارها و رادمنشی در مجادله و احاطه بر چیزهای مناسب موضوع، در عین روانی اسلوب و انسجام سخن و رسایی در آنجا که سخن به ایجاز گفته و زیبایی و گیرایی در آنجا که سخن را به درازا کشانده... درست همانند مؤلف بزرگوارش یافتم.
کتاب، فراهم آمده فکری منظم، مبتکر و قوی است. هماهنگی و پیوستگی اش آن را به صورت جویباری سرشار و لبریز از اندوخته های عقلی و نقلی درآورده و به واحدهایی به هم پیوسته و به نهایت غنی و کامل، از همه جهاتی که با موضوع متناسب است و موجب ارزش تمام، همانند ساخته است.
پیراستگی اش همراه با جامعیت و روشنی اش همراه با عمق و نقد تحلیلی اش، نقطه مرکزی این ممیزات است.
و اما مؤلف اعلی الله مقامه می گوید:خواننده می تواند خصال برگزیده اش را در زیبایی های این کتاب مشاهده کند و من اگر او را ندیده بودم، بی گمان می توانستم چهره او را با الهام از مطالب کتاب ترسیم کنم.
اینک این اثر اوست که او را با چهره ای باز، سیمایی درخشنده، سخنی شیرین، طبعی هموار و آرام، سینه ای گشاده، خویی نرم، ذهنی سرشار و دانشی فراوان، اطلاعی وسیع، انشایی زیبا، نکته سنجی شیرین، کنایه پردازی لطیف، استعاره ای نغز با گفتاری حکمت آموز و منطق و رفتاری دانش آفرین، اخلاقی به نهایت بزرگوارانه و فطرتی به نهایت سلیم، دریای مواجی از دانش آل محمد، دانشمندی محقق... دانای اسرار اهل بیت و روشنگر معضلات و شناسایی سره از ناسره آن... با این صفات بارز و سَماتی دیگر، به خواننده بازمی شناسند.
... هیچ یک از بزرگان دین در مورد این موضوع مهم، کوششی را که او در فراهم آوردن این کتاب منحصربه فرد و بی نظیر مبذول داشت، به کار نبرده است؛ و اینک این کتاب اوست، با این اوج و سطح بلند که در کتابخانه اسلام، خلأیی را که امت اسلامی سخت نیازمند پر شدن آن بود، پر می کند...»
کتاب با گفتاری نسبتاً مفصل از علامه عبدالحسن شرف الدین، رهبر شیعیان لبنان در نیمه دوم قرن گذشته هجری قمری و پیشگفتار کوتاه نویسنده درباره تحقیق و کتابش آغاز می شود و پس از پرداختی کوتاه به زندگی نامه و سیره و سیمای حضرت امام حسن علیه السلام به سراغ محور اصلی بحث یعنی زندگی سیاسی پرفراز و نشیب ایشان می رود.
در بخش های دوم و سوم که پیکره اصلی تحقیق را شکل می دهند، سخن از موقعیت سیاسی ویژه آن روزگار و چرایی و چگونگی صلح و پیامدهای آن است؛ نویسنده با نگاهی ژرف به تحلیل داده های تاریخی و مدارک و اسناد معتبر پرداخته و تصویر روشن و منسجمی از موضوع ارائه کرده است.
در بخش پایانی نیز مقایسه ای کوتاه و فشرده میان شرایط زمانه امام حسن با روزگار امام حسین(ع) صورت گرفته است.
بی شک کتاب حاضر از بهترین آثاری است که تاکنون به این موضوع مهم پرداخته و شاید هنوز هم در نوع خود بی مانند باشد.
نوشته شیخ راضی آل یاسین
ترجمه حضرت آیت الله سید علی خامنه ای
دفتر نشر فرهنگ اسلامی 1383، 474 صفحه
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
... این روزها روزهاى نزدیک به اربعین است. پدیده ای بى نظیر و بى سابقه این سال های اخیر، پیاده روى(اربعین) میان نجف و کربلا یا بعضى از شهرهاى دورتر از نجف تا کربلاست؛ بعضى از بصره، بعضى از مرز، بعضى از شهرهاى دیگر، پیاده راه مى افتند و حرکت می کنند. این حرکت عشق و ایمان است؛ ما هم از دور نگاه می کنیم به این حرکت و غبطه می خوریم به حال آن کسانى که این توفیق را پیدا کردند و این حرکت را انجام دادند:
گرچه دوریم به یاد تو سخن می گوییم بُعد منزل نبوَد در سفر روحانى
بیانات در درس خارج فقه ۹/آذر/۱۳۹۴
فضیلت اهل بیت علیه السلام از زبان امام باقر(ع) نقل شده، آنگاه که جابر سلام رسول خدا(ص)را به او رساند که حضرت او را باقر العلم نامیده اند. در شماره پیشین(1074) بخشی از سخنان و احادیث حضرت باقر(ع) انتخاب و به صورت پرسش و پاسخ ارائه شد. در این شماره ادامه مطلب تقدیم خوانندگان می شود.
همه انسان های معمولی از بلا و گرفتاری ها گریزان هستند، جز انسان های والا و برتر که برای رشد بیشتر خویشتن از بلاها و گرفتاری ها در راه خداوند استقبال می کنند.
پاسخ این سؤال را می توان از زبان حضرت باقر(ع) دریافت، آنجا که فرمود: «ما من نکبةٍ تصیب العبد الّا بذنبٍ؛ هیچ گرفتاری به بنده نمی رسد، مگر به سبب گناه.»
این همان است که قرآن کریم می فرماید: «و ما اصابکم من مصیبةٍ فبما کسبت ایدیکم و یعفوا عن کثیرٍ؛ هر مصیبتی به شما می رسد، به خاطر اعمالی است که انجام داده اید و بسیاری را نیز عفو می کند.»
این مطلب را متوجه شدیم که ریشه گرفتاری ما انسان های معمولی گناه است، حال خوب است از زبان حضرت باقر(ع) بشنویم که کدام گناه و یا گناهان است که بدتر از همه است و شرترین آنها که زمینه گرفتاری انسان را فراهم می کند، کدام است؟
حضرت باقر(ع) در پاسخ به این سؤال سخنانی دارد، از جمله فرمود:
1-«انّ اللّه جعل للشّرّ اقفالاً و جعل مفاتیح تلک الاقفال الشّراب و الکذب شرٌّ من ذلک؛ به راستی خداوند برای شر و بدی قفل هایی قرار داده که کلید آن قفل ها شراب است و دروغگویی بدتر از شراب است».
2- «ایّاک و الکسل و الضّجر فانّهما مفتاح کلّ شرٍّ؛ از تنبلی و بی حوصلگی بپرهیزید که این دو کلید هر بدی اند»
و مخصوصاً درباره کسالت در نماز فرمود: «لا تقم الی الصّلاة متکاسلاً و لا متناعساً و لامتثاقلاً فانّها من خلل النّفاق؛ نماز را با کسالت و خواب آلودگی و بی حالی و سنگینی اقامه نکنید، چون این عمل از راه ها(و نشانه ها)ی نفاق شمرده می شود.»
روشن شد که گناهان عامل بیچارگی و گرفتاری انسان است، اکنون مناسب است بدانیم راه نجات انسان از گرفتاری ها و بلاها و گناهان چه می تواند باشد؟
حضرت باقر(ع) نجات انسان را در پاکی و تقوا می داند و در این باره سخنان نغز و زیبایی دارد که به نمونه هایی اشاره می شود:
1- آن حضرت در نامه به سعد خیر نوشت: «انّ اللّه یقی بالتّقوی عن العبد ما غرب عنه عقله و یجلی بالتّقوی عنه عماه و جهله و بالتّقوی نجا نوحٌ و من معه فی السّفینة و صالحٌ و من معه من الصّاعقة و بالتّقوی فاز الصّابرون و نجت تلک العصب من المهالک؛ به راستی خداوند به وسیله تقوا از بنده در مقابل آنچه از فهم عقل پوشیده مانده، محافظت می کند و به وسیله تقوا کوری و نادانی او را برطرف می سازد و به وسیله تقواست که نوح(ع) و همراهان او در کشتی نجات یافتند و به وسیله تقوی صالح(ع) و همراهان از صاعقه نجات یافتند و به وسیله تقواست که صابران رستگار شدند و آن گروه ها از هلاکت نجات یافتند.»
2- در جای دیگر به سعد خیر فرمود: اوصیک بتقوی اللّه فانّ فیها السّلامة من التّلف و الغنیمة فی المنقلب؛ تو را به تقوا و خداترسی توصیه می کنم، زیرا در تقوا سلامت و رهایی از تلف شدن (و هلاکت) و سود بردن در بازگشتگاه (آخرت است.
ضمناً علائم و نشانه های متقین را نیز بیان می کند تا بتوانیم خود را چک کنیم که علامت تقوا را داریم یا نه.
حضرت باقر(ع) از جدش امیرمؤمنان نقل کرده که آن حضرت فرمود: «انّ لاهل التّقوی علاماتٍ یعرفون بها صدق الحدیث و اداء الامانة و الوفاء بالعهد..و قلّة المؤاتاة للنّساء و بذل المعروف و حسن الخلق وسعة الحلم و اتّباع العلم فیما یقرّب الی اللّه؛ برای اهل تقوا نشانه هایی است که با آن شناخته می شوند(از جمله): راستگویی، امانتداری، وفای به عهد و... کمتر آمیختن با زنان، احسان بی دریغ، خوش اخلاقی، با حوصلگی و دریادلی، و دنبال آگاهی و فهم بودن در آن چیزی که انسان را به خدا نزدیک می سازد.»
اشاره شد که یکی از علائم متقین پیروی از علم و دانش است. در این زمینه پرسشی مطرح است که آیا راه افزودن علم و دانش فقط کوشش است و یا راه های دیگری نیز وجود دارد که برای کسب دانش توجه به آنها نیز ضروری است؟
در پاسخ حضرت باقر(ع) رهنمودهای زیبایی دارد که به برخی از آنها اشاره می شود:
1-آن حضرت فرمود: «من عمل بما یعلم علّمه اللّه ما لا یعلم؛ هر کس به آنچه می داند، عمل کند، خداوند دانشی را که نمی داند(به صورت غیرمستقیم) به او تعلیم می دهد.»
2-حضرت به سلمة بن کهیل و حکم بن عتبه فرمود: «شرّقا و غرّبا لن تجدا علماً صحیحاً الّا شیئاً یخرج من عندنا اهل البیت؛ به شرق روید و یا غرب، علم صحیحی نمی یابید، مگر اینکه از دهان ما اهل بیت خارج شده است.»
ابن ابی الحدید درمقدّمه جلد اول شرح نهج البلاغه،اعتراف می کند که همه علوم به اهل بیت(ع) و علی(ع) برمی گردد.
به این نکات توجه کنید:
1- علم را هر جا یافتید، اخذ کنید
حضرت باقر(ع) فرمود: «خذوا الکلمة الطّیّبة ممّن قالها و ان لم یعمل بها؛ سخن نیک را از گوینده آن برگیرید، هرچند به آن عمل نکند.»
2- قلب بی دانش همچون خانه خراب است
آن حضرت فرمود: «انّ قلباً لیس فیه شی ءٌ من العلم کالبیت الخراب الّذی لاعامر له؛ دلی که در آن دانش نباشد، مانند خانه ای است خراب که آبادی ندارد.»
3- پاداش معلّم
در یکجا فرمود: «من علّم باب هدیً فله مثل اجر من عمل به و لا ینقص اولئک من اجورهم شیئاً؛ کسی که راه هدایت را تعلیم دهد، اجر کسی را دارد که بدان عمل می کند و این پاداش از پاداش عمل کنندگان نمی کاهد.»
و در جای دیگر فرمود: «معلّم الخیریستغفر له دوابٌّ الارض و حیتان البُحور و کلّ صغیرة و کبیرةٍ فی ارض اللّه و سمائه؛ برای معلّم خیر، جنبندگان زمین و ماهیان دریا و هر ریز و درشتی که در زمین و آسمان خداوند است، استغفار می کنند.»
مشعل با فروکش کردن ویروس کرونا و از سر گرفته شدن مسابقات ورزشی در صنعت نفت، تیم های ورزشی شرکت های اصلی و تابعه وزارت نفت، با برگزاری مسابقات داخلی در رشته های مختلف ورزشی، خود را برای حضور در مسابقات سراسری شرکت های اصلی و در نهایت حضور در المپیاد سراسری وزارت نفت آماده می کنند. یکی از شرکت های فعال برای حضور در این المپیاد سراسری، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران است که در بخش بانوان و آقایان و در رده فرزندان و کارکنان،مسابقات سراسری خود را در رشته های مختلف ورزشی برگزار کردند. آنچه می خوانید، شرحی است بر نتایج به دست آمده از این رقابت های ورزشی در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران.
مسابقات ورزشی بانوان 25 سال و کمتر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در رشته های ورزشی شطرنج، بدمینتون، شنا و والیبال با حضور تیم هایی از مناطق 12 گانه و ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به مدت 14 روزبه میزبانی منطقه اصفهان برگزار شد.
این مسابقات با حضور تقریبی 350 ورزشکار، سرپرست، مربی و عوامل اجرایی برگزار شد که نتایج این مسابقات به شرح زیر است:
مسابقات رشته شطرنج 25 سال و کمتر طی 2 روز و با حضور 4 تیم از مناطق مرکزی، اصفهان، جنوب شرق و شمال شرق در محل دانشگاه پیام نور شاهین شهر برگزار شد که در پایان تیم های مرکزی، اصفهان و جنوب شرق عناوین اول تا سوم را کسب کردند.
مسابقات رشته بدمینتون 25 سال و کمتر نیز طی 2 روز و با حضور 3 تیم از مناطق شمال شرق، شمال و اصفهان در محل سالن پوریای ولی شاهین شهر برگزار شد و درنهایت تیم های شمال شرق و شمال مقام های اول و دوم را از آن خود کردند.
مسابقات رشته شنای 25 سال و کمتر طی 2 روز در استخر مجموعه ورزشی انقلاب اصفهان و در 4 ماده کرال سینه، کرال پشت، قورباغه و پروانه برگزار شد که 10 تیم از مناطق اصفهان، شمال شرق، فارس، ستاد، خلیج فارس، جنوب شرق، شمال غرب، غرب، مرکزی و خوزستان به رقابت پرداختند و در پایان تیم های اصفهان، شمال غرب، شمال شرق و خوزستان به ترتیب مقام های اول تا چهارم را کسب کردند.
مسابقات والیبال با حضور 8 تیم اصفهان، شمال، خلیج فارس، خوزستان، شمال شرق، فارس، جنوب شرق و لرستان طی 5 روز در محل سالن پوریای ولی شاهین شهر برگزار شد و در پایان تیم های فارس، شمال شرق، اصفهان و خلیج فارس عناوین اول تا چهارم را از آن خود کردند.
گفتنی است؛ مسابقات آمادگی جسمانی نیز در این دوره برنامه ریزی شده بود که با وجود آمادگی تیم های ثبت نام شده، به دلایل شرایط قرمز کرونایی در برخی شهرها و همچنین سامانه بارشی مونسون که منجر به بروز سیل در برخی از مناطق کشور شد، این مسابقات برگزار نشد.
مسابقات ورزشی تنیس روی میز بانوان کمتر از 25 سال شرکت به میزبانی منطقه غرب برگزار شد.
سربازی، مدیر منطقه غرب در آیین افتتاحیه این دوره از مسابقات گفت: امیدوارم در این چند روز توانسته باشیم با امکانات محدودی که در اختیارداریم، میزبان خوبی برای شما باشیم و با خاطره ای خوش کرمانشاه را ترک کنید.
میرزایی، مسؤول امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز در این مراسم، ضمن تقدیر از میزبانی شایسته منطقه غرب بیان کرد: برگزاری مسابقات ورزشی در سطح شرکت با حمایت های مدیرعامل، مدیر منابع انسانی و اعضای شورای ورزش شرکت انجام شد.
دراین مسابقات که دو روزبه طول انجامید، درنهایت بعد از مسابقاتی بسیار جذاب، تیم اصفهان اول شد، تیم منطقه غرب مقام دوم مسابقات را کسب کرد و تیم فارس نیز عنوان سوم را به خود اختصاص داد.
مسابقات والیبال فرزندان پسر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با قهرمانی تیم منطقه شمال شرق به پایان رسید.
سید حسن آقایان، مسؤول امور ورزش منطقه شمال شرق و میزبان این رقابت ها گفت: شش تیم از مناطق مرکزی، خلیج فارس، شمال، لرستان، شمال شرق و یک تیم از ری به این بازی ها اعزام شده بودند که در دو گروه با یکدیگر به رقابت پرداختند.
از گروه اول؛ تیم های مرکزی و شمال و از گروه دوم؛ شمال شرق و خلیج فارس پس از یک دوره مسابقه چرخشی به دور بعد راه یافتند.
در مسابقات نهایی نیز تیم شمال قهرمان شد و تیم های مرکزی و شمال شرق به مقام های دوم و سوم دست پیدا کردند.
کاپ اخلاق این مسابقات نیز به تیم خوش اخلاق خلیج فارس تعلق گرفت.
تیم تنیس روی میز ستاد در مسابقات فرزندان پسر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران خوش درخشید و بیشترین عناوین و مدال ها را از آن خود کرد.
سید حسن آقایان، رئیس امور ورزش این منطقه گفت: پس از یک روز مسابقه نفسگیر، تیم ستاد به مقام قهرمانی دست یافت تا تیم های لرستان و فارس به ترتیب در سکوهای دوم و سوم قرار بگیرند.
در مسابقات انفرادی تنیس روی میز فرزندان پسر 25 و زیر 25 سال نیز تیم ستاد با ماهان ترک زبان و محمدمهدی جمشیدیان توانست دو سکو را از آن خودکرده و عناوین قهرمانی و نایب قهرمانی را به خانه ببرد.
سجاد مسعودنیا از تیم تنیس روی میز منطقه فارس در دو بازی نزدیک، مغلوب حریفان ستادی خود شد و درنهایت توانست جایگاه سوم این مسابقات را از آن خود کند.
شایان ذکر است، مسابقات تنیس روی میز فرزندان پسر شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با حضور هشت تیم از مناطق شمال شرق(شاهرود)، ستاد، شمال، اصفهان، مرکزی، فارس، جنوب شرق و لرستان در سالن ورزشی شهید بهشتی مشهد مقدس برگزار شد.
مسابقات فوتسال زیر 25 سال فرزندان کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به میزبانی منطقه لرستان و با قهرمانی تیم خوزستان به پایان رسید.
عباس صراطی، مسؤول امور ورزش این منطقه گفت: مسابقات فوتسال زیر 25 سال فرزندان کارکنان شرکت با حضور 6 تیم از مناطق 12 گانه در مرکز منطقه لرستان برگزار شد.
در این مسابقات، تیم های مناطق خوزستان، لرستان، رفسنجان، اصفهان، غرب و شمال به مدت 5 روز در 2 گروه 3 تیمی با یکدیگر به رقابت پرداختند.
وی یادآور شد، در پایان مسابقات تیم خوزستان به مقام قهرمانی رسید و تیم های مناطق رفسنجان و اصفهان به ترتیب عناوین دوم و سوم را به دست آوردند.
گفتنی است، کاپ اخلاق این مسابقات را تیم منطقه غرب کسب کرد.
منصور قنبرزاده، مدیرکل اداره سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت با شرکت در انتخابات فدراسیون فوتبال به عنوان نایب رئیس دوم این فدراسیون انتخاب و معرفی شد. منصورقنبرزاده که به عنوان یکی از نواب مهدی تاج، رئیس جدید فدراسیون فوتبال به مجمع انتخابات فدراسیون فوتبال معرفی شده بود با 58 رأی موفق شد به فدراسیون فوتبال راه پیدا کند. بر اساس مقررات، نایب رئیس دوم فدراسیون فوتبال به صورت اتوماتیک رئیس سازمان لیگ فوتبال ایران خواهد شد. به این ترتیب مدیرعامل سابق تیم فوتبال نفت تهران که سابقه سرپرستی دبیرکلی فدراسیون فوتبال و عضویت درهیات رئیسه سازمان لیگ فوتبال ایران را در کارنامه دارد حالا به عنوان رئیس سازمان لیگ مشغول به کار خواهد شد.
بانوان کوهنورد باشگاه کوهنوردی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند موفق شدند به قله آرارات در کشور ترکیه صعود کنند. خانم ها وجیه زمانی ، مژگان بهرامی و سکینه مرادی که همسرانشان از کارکنان پالایشگاه امام خمینی (ره) به شمار می روند و خود، عضو باشگاه کوهنوردی این پالایشگاه هستند ، موفق شدند به قله 5138 متری آرارات در کشور ترکیه صعود کنند. بانوان کوهنورد پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند، ساعت 8:30 دقیقه از کمپ (یک) صعود خود را شروع کردند و بعد از سه ساعت کوهپیمایی در مسیری که پوشیده از برف بود، به کمپ (2) در ارتفاع ۴۲۰۰ متری رسیدند. سپس بعد از استراحتی چند ساعته بامداد روز بعد، از ساعت1:45 دقیقه صبح حرکت از کمپ (2) به سمت قله آغاز شد و پس از تقریبا چهار ساعت پیمایش، به ارتفاع ۴۸۰۰ متر پوشیده از یخ و برف و یخچال دائمی رسیدند (شروع بام برفی ) و ساعت 7:10 دقیقه بامداد بر فراز قله باشکوه آرارات به ارتفاع ۵۱۳۷ متر پا گذاشتند.
گفتنی است، کوه آرارات در شمال شرقی کشور ترکیه در مرز ایران، جمهوری نخجوان و ارمنستان واقع شده است.
تیم های تفنگ و تپانچه بادی باشگاه ملی حفاری ایران، با پیروزی در سومین هفته مسابقات لیگ دسته اول کشور صدرنشین شدند.
باشگاه ملی حفاری ایران با شرکت در سومین هفته مسابقات تیراندازی لیگ دسته اول کشور در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی در هر دو ماده تفنگ و تپانچه بادی آقایان در رقابتی، به ترتیب تیم های بدون شکست فولاد هرمزگان و کوثر قزوین را شکست دادند. باشگاه ملی حفاری ایران در ماده تفنگ بادی با در اختیار داشتن مهدی احمدی، محمدامین رهسپار، محمدرضا فلیوش و علی بخشی و همچنین در ماده تپانچه بادی با ترکیب وحید گلخندان، میلاد اوصیا لقب، مهدی امیری و امیرمحمد ابراهیمی نژاد در این رقابت ها حاضر شدند. در پایان دور مقدماتی و پس از راهیابی بازیکنانی از هر دو تیم به فینال در ماده تفنگ، مهدی احمدی قهرمان و محمدامین رهسپار، جایگاه سوم انفرادی را از آن خود کردند. در ماده تپانچه نیز وحید گلخندان با کسب مقام قهرمانی انفرادی به کار خود پایان دادند. در مجموع تیمی، تیم های تفنگ و تپانچه ملی حفاری ایران در پایان هفته سوم همچنان بااقتدار در جایگاه نخست باقی ماندند.
گفتنی است، حسین امیری و فتح اله دلفانی خان به عنوان مربی و سپیدار بختیاری و سیدناصر حسینی به عنوان سرپرست، این تیم را همراهی کردند.
بانوی کوهنورد نفتی در گفت وگو با «مشعل»:
آرش جعفری در خانواده ای ورزشی و نفتی به دنیا آمده و از همان دوران کودکی، ورزش را شروع کرده و هم اکنون با پیمودن پله های ترقی، در بام نفت ایران به عنوان همکار نفتی مشغول به کار است و همزمان یک ورزشکار حرفه ای است. پگاه شاکرمی، فرزند محمدرضا شاکرمی، در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مشغول به کار است. محمدرضا شاکرمی، پدر پگاه شاکرمی کارمند خدمات که سال های زیادی از خدمتش در زمان جنگ را در مناطق عملیاتی گوره، رگ سفید و بی بی حکیمه گذرانده، بازنشسته نفت و ورزشکار است. درتیم فوتبال تاج گچساران بازی می کرده و سپس در نفت و در مسابقات والیبال شرکت کرده و سال ها بازیکن بوده و بعدها سرپرست تیم والیبال نفت و گاز گچساران شده و در بیلیارد نیز تبحر دارد. حالا پگاه شاکرمی، پا جای پای پدر گذاشته و علاوه بر نفتی بودن، در رشته های شنا، بدمینتون ، بسکتبال، کوهنوردی، بدنسازی و یوگا نیز کار می کند؛ البته کوهنوردی، رشته اصلی ورزشی اوست که موفق شده قله های زیادی را در ایران و خارج از ایران فتح کند. صعود به قله کازبک گرجستان با ۵۰۴۱ متر ارتفاع، معروف به اورست کوچک (به دلیل وجود یخچال های عمیق و گسترده) در روزهای پایانی مرداد 1401 موجب شد تا با این ورزشکار و کوهنورد نفتی گفت وگویی داشته باشیم که باهم می خوانیم.
مهر سال 1355 در شهر آغاجاری و در خانواده ای ورزشی و نفتی به دنیا آمدم. تحصیلاتم، لیسانس حسابداری است. فرزند شرکتی هستم و از سال 1380 در شرکت نفت شاغل شدم و هم اکنون در دبیرخانه کمیسیون مناقصات کار می کنم. پدرم علاوه بر اینکه نفتی بودند، از ورزشکاران و پیشکسوتان ورزش فوتبال، والیبال و بیلیارد نفت و گاز گچساران به شمار می روند که الان بازنشسته شده اند.
از سال 1375 بعد از پایان دبیرستان فعالیت ورزشی ام را آغاز کردم. در رشته های مختلفی فعالیت داشتم و تا حدودی هم موفق بودم. رشته پایه واصلی من، آمادگی جسمانی بود که سال ها در مناطق و وزارت نفت و در مسابقات کارگران مدال آور بودم و در سال 1385 صاحب مدال طلای کشوری و قهرمان قهرمانان مسابقات شدم.
در رشته های شنا، بدمینتون و بسکتبال هم فعالیت داشتم؛ اما در حال حاضر علاوه بر کوهنوردی، بدنسازی و یوگا کارمی کنم؛ البته نه به صورت حرفه ای؛ اما جزو فعالیت های همیشگی و دائمی من است.
از سال 1375 این ورزش را با دوستانم شروع کردم؛ اما متاسفانه با وجود پتانسیل فردی و جغرافیایی زیادی که در این منطقه وجود دارد، دچار محرومیت های زیادی است که این موضوع همواره مانعی به شمار رفته و قطعا اگر در شهری بزرگ زندگی می کردم، سال ها پیش صعودهای شاخصی را می توانستم انجام دهم؛ اما به دلیل علاقه ای که به این رشته دارم، حدود ۷ سالی است که به طور مستمر کوهنوردی می کنم؛ البته این را هم باید اضافه کنم که خانواده من ورزشی هستند، به همین دلیل هیچ روزی نیست که پرانرژی نباشم و فعالیتی انجام ندهم، حتی با هوای گرمی که منطقه ما دارد. همه اینها دست به دست هم داده تا ورزش کوهنوردی را انتخاب کنم.
خانواده و دوستان ورزشی خوبی دارم که همیشه من را برای موفق تر شدن تشویق می کنند و درواقع مشوق اصلی من هستند.
کوهنوردی، رشته ای است که اگر اصولی و صحیح انجام شود، سن ندارد و من خیلی دوست دارم تا زمانی که زنده ام و توان دارم، کوهنوردی کنم.
قطعا هدف در کوهنوردی، فتح قلل مرتفع دنیا و بام جهان است. برای من هم صعود به قلل ۷ و ۸ هزار متری، رؤیایی است که دست یافتنی خواهد بود. فقط اراده و تلاش می خواهد که امیدوارم شرایط مالی که بخش بزرگی از این مسیر را هموار می کند، برای من مساعد شود یا اینکه بتوانم اسپانسری برای فعالیتم پیدا کنم تا آرزویم که فتح بزرگترین قلل دنیاست، محقق شود.
فتح اورست؛ اورست رؤیایی است که حتی فکر کردن به آن بسیار زیباست.
در داخل کشور به بیشتر قلل مرتفع صعود داشته ام؛ مثل دماوند، سبلان، علم کوه، سهند، قلل خلنو تهران، اشترانکو، کلجنو، زلیخا، پرو کرمانشاه، کان صیفی، هزار کرمان، کینو و... . در ادامه باید بگویم که من در سال گذشته، خط الرأس کامل رشته کوه دنا را که تقریبا ۴۸ قله بالای ۴ هزار متر دارد، در ۷ شبانه روز طی کردم و نخستین بانوی استان کهگیلویه و بویراحمد بودم که موفق به انجام این کار شدم. همچنین صعود زمستانه قلل دنا، دماوند و سبلان را موفق به انجام آن شدم. در خصوص صعودهای برون مرزی هم باید بگویم که به آرارات ترکیه و کازبک گرجستان (اورست کوچک) صعود کرده ام و ۱۲مهر امسال هم عازم اولین قله ۶هزاری در نپال هستم.
متاسفانه در منطقه ما اصلا برای بانوان هیچ گروه یا فعالیتی در نفت وجود ندارد و فرزندان، همسران و کارکنان خانم در باشگاه های آزاد شهرستان فعالیت دارند. امیدوارم شرایطی فراهم شود که بانوان نفتی هم بتوانند تحت باشگاه کوهنوردی نفت، به این ورزش بپردازند؛ چون از ظرفیت و توانایی بالایی برخوردارند.
من در جایگاهی نیستم که نظر کلی در مورد این گستره فعالیت بدهم؛ اما بخش مثبت این موضوع، استقبال زیادی است که طی سال های گذشته، بویژه از زمان کرونا از این رشته ورزشی شده و خوشبختانه موفقیت های پی درپی هموطنانمان چه بانوان و چه آقایان را در مناطق مختلف جهان شاهد هستیم؛ اما متاسفانه ایرادهای زیادی هم در این ورزش وجود دارد که به دنبال آن، آسیب ها و آمار بالای مرگ و میر رخ می دهد. قطعا اگر علاقه مندان در بدو ورود به این رشته، همه دوره ها و آموزش های لازم را طی کنند و علم کوهنوردی را بیاموزند، آمار حوادث بسیار کم خواهد شد.
با اینکه بانوان کوهنورد توانمندی در این منطقه هستند؛ اما تاکنون هیچ گروه یا تیمی برای کوهنوردی بانوان نفت تشکیل نشده است. باتجربه ای که در این سال ها در گروه های مختلف کوهنوردی به دست آورده ام، به جرات می توانم بگویم که در بسیاری موارد، بانوان از نظر توانایی و استقامت در کوهنوردی نه تنها از آقایان کمتر نیستند؛ بلکه برابر و در مواردی هم قوی تر از برخی مردان ظاهر شده اند. برای همین امیدوارم بانوان بیشتری جذب این رشته شوند و مطمئنا با آموزش لازم می توانند به قلل مرتفع 5 هزار متر و بالاتر صعود کنند.
بسیار سپاسگزارم از شما و نشریه خوب «مشعل» که وقت گذاشتید و به من، به عنوان یک ورزشکار نفتی فرصتی دادید تا بتوانم صدای همنوردان و بانوان دیگر باشم. امیدوارم کوهنوردی در صنعت نفت، روز به روز پیشرفت کند و شاهد صعودهای شاخصی از سوی بانوان نفتی در جهان باشیم، بخصوص در نفت و گاز گچساران که پتانسیل انسانی و جغرافیایی خوبی برای این رشته دارد. از خانم ها فانی و صمیمی هم باید تشکر کنم که در این ورزش حامی من بودند. از آقایان مهرداد کاه کش مدیر عامل شرکت نفت و گاز گچساران، آیت الله علیپور مدیر منابع انسانی و رحمت الله محمدی رییس امور ورزش به خاط حمایت هایشان تشکر ویژه دارم. این نکته را هم باید اضافه کنم که ورزش کوهنوردی، بسیار پرهزینه است. برای همین امیدوارم مسؤولان ورزش نفت از این رشته و ورزشکاران حمایت کنند تا دلگرم تر باشند؛ البته حمایت های مالی هم نیاز است؛ چون در نهایت باعث افتخار نام نفت هستیم..
گروه کوهنوردی بانوان شرکت ملی نفت ایران در یک برنامه کوهپیمایی به دره زمان رفتند.
دره زمان، تنگه ای زیبا و بکر کوهستانی در دل شهرستان پلور استان مازندران است. منطقه کوهستانی دره زمان در دل رشته کوه البرز قرار دارد. در این دره زیبا، رودخانه ای خنک و زلال جاری است که در برخی مناطق، عمق آن به یک و نیم متر می رسد.
این منطقه کوهستانی به خاطر رودخانه آن، هوایی پاک و تمیز دارد که باعث خنکی هوای آن شده است. فصل گرم سال همانند تابستان، موقعیتی عالی را برای کوهپیمایی به این منطقه ایجاد می کند.
38 نفر از بانوان کوهنورد شرکت ملی نفت ایران از ساعت 10:30 وارد دره زمان شدند و در ادامه در یک مسیر ترکیبی (کوهپیمایی در خشکی و رودخانه) پس از 3 ساعت کوهپیمایی در ساعت 13:30 به آبشار و انتهای مسیر رسیدند و به کوهپیمایی خود پایان دادند.
کوهنوردانی که در این کوهپیمایی شرکت داشتند، عبارتند از:
سمیه خوش سیرت، مریم احسنی، آزیتا سعیدی، سرور خسروشاهی، سمیرا ساعدی، لیندا هوشیار، شهناز حسنی، اعظم عباسی، آذر علیخانی، فاطمه میرشفیعی، زینب احمدی، فریده قلی یار، الهه اللهیاری، طاهره حسن زاده، الهام ابن علیان، مرضیه سلطانی، ملکه توکلی، فاطمه مهرخواه، ناهید ناصری، فاطمه پرست نژاد، فیروزه رهبر، فرزانه طیاری، زینب هزاوه ای، پرستو احمدی، خدیجه علی پناه، فرشته زارعی، فریده عباسی، مهری آذردار، سارا عاشری، زهره زارع، بهناز دمهری، توران اسامی، مژگان لجمیری، مهتاب محمدی، سمانه زارع، مریم گلشنی، اسماعیل پژوهیده و علی قربانی.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات