قانون اصلاح بند (ز) تبصره (یک) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور ابلاغ شد
آمادگی ایران برای افزایش امنیت انرژی در جهان به دور از سیاسیکاری
تخصص ما تبدیل ایده به محصول است
چشمانداز درآمد 360 میلیون دلاری
همه امکانات برای خدماترسانی به زائران کربلای معلی مهیاست
دستیابی به مدیریت فناوری با ترسیم افق های جدید توسعه ای
جایگاه زنان متخصص نیازمند بازتعریف است
توسعه برای نفت سود برای بانک ها
اوج گیری نوسان بازار نفت با خروج سرمایهگذاران
استقرار 14سوخترسان سیار در مبادی خروجی زائران اربعین
رونمایی از طرح پایلوت سبکسازی نفت فوقسنگین
شروع نقره ای درعرصه های علمی صنعت نفت
مسجد سلیمان پیروز دربی نفتیها
آتش نشان بودن از قهرمانی بالاتر است
در نامه رئیس جمهوری به وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه
رئیس جمهوری قانون اصلاح بند (ز) تبصره (یک) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور را برای اجرا به وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه ابلاغ کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در اجرای اصل یکصد و بیست وسوم قانون اساسی جمهوری اسلامی، قانون اصلاح بند (ز) تبصره (یک) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور را که در نشست علنی روز چهارشنبه (۱۲ مردادماه) مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۲۶ مردادماه به تایید شورای نگهبان رسید، برای اجرا به وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه ابلاغ کرد.
براساس بند (ز) تبصره (یک) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۱ اصلاح شده، در سال ۱۴۰۱ وزارت نفت مکلف است معادل مبلغ 190 هزار میلیارد ریال نفت خام از محل منابع در اختیار شرکت ملی نفت ایران را در اختیار پالایشگاه ها قرار داده و به میزان آن، به صورت ماهانه از ابتدای سال ۱۴۰۱ مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) را در اختیار دستگاه های اجرایی موضوع این قانون قرار دهد.
وزارت نفت مکلف است، مابه التفاوت قیمت هر تن ۷۵ میلیون ریال با میانگین وزنی ماهانه قیمت های معاملاتی مواد اولیه (وکیوم باتوم) در بورس را با تعدیل قیمت ماهانه خوراک از طریق شرکت ملی پخش و پالایش جبران و اعمال حساب کند. تسویه حساب مواد اولیه قیر (وکیوم باتوم) تحویل شده به دستگاه ها در سال ۱۴۰۰ نیز به همین ترتیب تنفیذ می شود. در صورت کاهش قیمت قیر، مقدار قیر تحویلی به دستگاه های موضوع این بند افزایش می یابد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: فردی در رأس وزارت نفت قرار گرفته است که افزون بر اشراف کامل به این بخش، دغدغه رفع مشکلات این صنعت و کارکنان آن را دارد.
موسی احمدی در گفت وگو با خبرنگار شانا با اشاره به سفرهای وزیر نفت به مناطق نفت خیز و گاز خیز کشور در چند ماه اخیر گفت: نخستین سفر وزیر نفت دولت سیزدهم به منطقه عسلویه بود که همان زمان هم گفتم این سفر، انرژی مضاعفی به کارکنان مناطق عملیاتی صنعت نفت داد.
وی افزود: فردی که در میان مردم است، دغدغه اش رفع مشکلات مردم خواهد بود، آقای اوجی از مردم و نفتی است و این صنعت را بخوبی می شناسد و در میان مردم بویژه کارکنان صنعت نفت حاضر می شود و پای صحبت های آنان می نشیند.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: وزیر نفت نگاه ویژه ای به مناطق نفت خیز دارد. کسی که بدون فوت وقت، دستور اجرای رفع مشکلات صنعت نفت و کارگران این صنعت را می دهد، بدون شک همان شعار مردمی و انقلابی بودن رئیس دولت سیزدهم را دنبال می کند.
احمدی اظهار کرد: هر میزان نیروی انسانی را تقویت کنیم، در این کار سرمایه گذاری کرده ایم؛ هرچند کارهایی برای معیشت سرمایه انسانی صنعت نفت انجام شده است، اما باید بیش از این باشد.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه در گذشته نفتی که می فروختیم، وجه آن را در اختیار نداشتیم و کالاهای اساسی ما همه به خط قرمز رسیده بود، گفت: با راهنمایی مقام معظم رهبری به رئیس جمهوری، نفتمان را فروختیم، پولمان را جابه جا کردیم و کالاهای اساسی آوردیم. به گزارش ایرنا، محمد مخبر در رویداد اجلاسیه جهادگران کشور گفت: ابتدا که دولت را تحویل گرفتیم، با مشکلات زیادی مواجه بودیم؛ وضع فروش نفت ما مناسب نبود، به طوری که نفتی که می فروختیم، وجه آن را در اختیار نداشتیم، کالاهای اساسی ما همه به خط قرمز رسیده بود. وی افزود: کشورهای اطراف ما مدعی بودند دیپلماسی را می فهمند و کشورهای منطقه علیه ما بودند؛ اما با این راهنمایی که مقام معظم رهبری به رئیس جمهوری کردند، نفتمان را فروختیم، پولمان را جابه جا کردیم و کالاهای اساسی آوردیم. معاون اول رئیس جمهوری تصریح کرد: تدبیر رهبر معظم انقلاب را باید اینجا دید، کشور ما در جنگ تحمیلی بود و سران کشورها برای میانجی می آمدند؛ اما امروز کشورها از ما می خواهند برای حل مسائل بین المللی میانجیگری کنیم. مخبر اظهار کرد: با همین راهبرد امروز نفتمان را فروختیم، پولمان را جابه جا کردیم. روزانه ۷۵۰ نفر بر اثر کرونا در کشور فوت می شدند که نه واکسن و نه اجازه ساخت آن را می دادند و تجهیزات را هم تحریم کردند. وقتی دولت سیزدهم روی کار آمد، در دو ماه، ۱۵۰ میلیون دوز واکسن وارد شد و تا امروز حدود ۶۰ میلیون دوز واکسن هم در داخل کشور ساخته شده است.
سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد:
سازمان برنامه و بودجه کشور اعلام کرد، بررسی گزارش ۵ ماه کشور نشان می دهد دولت همزمان با تسویه ۵۴ هزار میلیارد تومانی بدهی دولت پیش توانسته در ایجاد درآمدهای پایدار بخوبی عمل کند؛ موضوعی که در بهبود شاخص های کلان اقتصادی اثرگذار خواهد بود.
به گزارش سازمان برنامه و بودجه، آمار عملکرد متغیرهای اصلی پنج ماه سال ۱۴۰۱ نشان دهنده تکیه دولت به درآمدهای پایدار و پرهیز از استقراض از بانک مرکزی است؛ رویکردی که آدرس ادامه شیب نزولی تورم در ماه های آینده را می دهد. در پنج ماه سال، منابع درآمدی دولت به ۴۱۲ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به پارسال ۵۶.۵ درصد رشد دارد. همچنین درآمدهای عمومی به عنوان پایدارترین جزء منابع دولت، با ۶۶.۵ درصد افزایش، به حدود ۲۴۹ هزار میلیارد تومان رسیده است.
با تمرکز دولت بر مقابله با فرار مالیاتی به جای افزایش بار مالیاتی بخش مولد اقتصاد، درآمدهای مالیاتی هم رشد قابل ملاحظه ۷۳ درصدی داشته و به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. در این مدت، وصول درآمدهای نفتی ۷۰۰ درصد افزایش یافته و منابع فروش نفت و فراورده های نفتی به ۱۱۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. این آمار نشان می دهد دولت سیزدهم، هم توانسته نسبت به دولت پیش نفت بیشتری صادر کند و هم اینکه پول فروش آن به کشور بازگردد که به معنای موفقیت دولت در دور زدن تحریم های نفتی است.
این دولت همچنین در کنار تلاش برای اداره کشور و ایجاد رونق اقتصادی با ابزارهای غیرتورمی همچنان مجبور به آواربرداری و بازپرداخت بدهی های سنگین ایجادشده در دولت گذشته است. در پنج ماه نخست امسال تملک دارایی های مالی که بیشتر از بازخرید اوراق منتشرشده پیش ناشی می شود، ۲۵۱ درصد رشد کرده است. به عبارت دیگر دولت سیزدهم در ۵ ماه امسال ۵۵ هزار میلیارد تومان از بدهی دولت گذشته را تسویه کرده است.
این در حالی است که در همین مدت، انتشار منابع حاصل از واگذاری دارایی های مالی یا همان انتشار اوراق بیش از ۵۱ درصد کاهش یافته است؛ یعنی دولت اعتقادی به آینده فروشی و ایجاد بدهی سنگین برای آیندگان ندارد و برنامه خود را مبتنی بر افزایش درآمدهای پاک و پایدار پیش می برد.
وزیر کشور با حضور در محل پروژه بزرگ گازرسانی زیلایی به نمایندگی از دیگر پروژه های فعال شرکت گاز در استان کهگیلویه و بویراحمد، ضمن ارزیابی و اعلام رضایت از وضع اجرایی پروژه، همکاری استاندار و مجموعه شرکت گاز برای محرومیت زدایی در این استان را مثمر ثمر دانست.
احمد وحیدی با تأکید بر اینکه از هرگونه همکاری در مسیر به ثمر نشستن پروژه بزرگ گازرسانی به زیلایی دریغ نخواهد کرد، گفت: از استاندار و مسؤولان شرکت ملی گاز ایران درخواست دارم برای محرومیت زدایی این منطقه و افتتاح این پروژه نهایت همکاری و تلاش خود را به کار گیرند.
ریحان بهادر، مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به اولویت این پروژه برای استان اظهار کرد: پس از پایان کار کارشناسی و برگزاری نشست های هماهنگی متعدد بین مسؤولان گاز استان کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری، عملیات اجرایی این ابرپروژه اواخر بهمن سال ۱۴۰۰ آغاز شد.
وی افزود: از جمله مشکلات اساسی گازرسانی به زیلایی، مسیر انتخابی برای اجرای مسیر خط لوله است که کار کارشناسی سبب انتخاب مسیر انتقال گاز از شهرستان لردگان در استان چهارمحال و بختیاری شد.
مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد، درباره جزئیات این پروژه تصریح کرد: این پروژه حدود ۱۷۰ میلیارد تومان هزینه و بیش از ۱۸۰ کیلومتر شبکه گذاری دارد که با تکمیل آن ۴ هزار و ۴۱۷ خانوار در قالب حدود ۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر و حدود ۴۱ روستا از نعمت گاز بهره مند می شوند.
بهادر ادامه داد: گازرسانی به منطقه زیلایی در دو قسمت انجام می شود؛ یک بخش مربوط به موشمی، برد پهن و سادات چاهن و بخش دیگر مور زرد زیلایی است. در طرح گازرسانی به زیلایی ۲۸ روستای بالای ۲۰ خانوار و ۴۱ روستا از گاز طبیعی بهره مند خواهند شد. وی گفت: پیش بینی می شود طرح مهم گازرسانی به این مناطق از زیلایی، به وسیله استان چهارمحال و بختیاری و شهرستان لردگان در ۴۰۰ روز انجام شود و سال آینده تعدادی از روستاهای این منطقه محروم، از گاز برخوردار شوند.
مدیرعامل شرکت گاز استان کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: با نظارت دقیق، اکنون انجام پروژه در دو جبهه در استان کهگیلویه و بویراحمد در منطقه زیلایی و یک جبهه هم در منطقه چهارمحال و بختیاری با قدرت در حال فعالیت هستند.
بهادر با اشاره به شعار سال و لزوم تحقق آن از سوی مسؤولان اجرایی دولت مردمی و جهادی سیزدهم یادآور شد: در حوزه گازرسانی تلاش های زیادی خواهیم کرد که به منویات مقام معظم رهبری در زمینه گازرسانی برای توسعه زیرساخت ها، جامه عمل بپوشانیم.
دیوان محاسبات:
دیوان محاسبات در گزارشی اعلام کرد، منابع وصولی حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص گاز صادراتی در چهار ماه نخست ۱۴۰۱ با افزایش 5 برابری به حدود ۶۶ هزار میلیارد تومان رسید. به گزارش دیوان محاسبات کشور، این دیوان گزارش نظارت مستمر بر اجرای بودجه سال ۱۴۰۱ در مقطع زمانی چهار ماه نخست را منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، در چهار ماه نخست امسال، از میان ۶۷ حکمی که طبق قانون باید تا پایان خردادماه برای آنها تصویب نامه، دستورعمل، سازوکار اجرایی، ترتیبات اجرایی یا شیوه نامه تهیه و تصویب می شد، تنها ۱۷ مورد (۲۵ درصد) اجرایی شده و در ۵۰ مورد دیگر احکام تصویب نشده است.
شایان ذکر است، ابلاغ نشدن به موقع آیین نامه ها، سبب اجرا نشدن احکام قانون بودجه، کاهش وصول درآمدها و سرانجام محقق نشدن هدف قانونگذار می شود.
یافته های گزارش تفصیلی برش چهار ماه تفریغ بودجه سال ۱۴۰۱ نشان می دهد، حدود ۶۲ درصد از منابع مصوب بازه زمانی این گزارش تحقق یافته است. همچنین طی همین بازه زمانی، میزان مصارف حدود ۶۶ درصد مبلغ مصوب بوده است. مقایسه عملکرد وصول منابع عمومی دولت در دو ماه نخست و دوم امسال، حاکی از روند مطلوب و افزایشی آن بوده است.
بر اساس این گزارش، درآمدهای مالیاتی در چهار ماه نخست امسال حدود ۸۱ درصد مبلغ مصوب این بازه زمانی بوده و مجموع درآمدهای مالیاتی نیز تا تیر ماه امسال نسبت به دوره مشابه پارسال رشد ۶۹ درصدی را نشان می دهد و از حدود ۹۱ هزار میلیارد تومان به حدود ۱۵۴ هزار میلیارد تومان رسیده است.
گزارش تفریغ بودجه چهار ماه نخست سال ۱۴۰۱ حاکی است، میزان وصول حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی و خالص گاز صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل، افزایش بیش از ۴۸۱ درصدی داشته است. به عبارت دیگر، می توان گفت منابع وصولی حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و خالص گاز صادراتی در چهار ماه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۱۱ هزار میلیارد تومان بوده که در چهار ماه نخست سال ۱۴۰۱ به حدود ۶۶ هزار میلیارد تومان رسیده که از افزایش خیره کننده حدود پنج برابری حکایت دارد.
بر مبنای گزارش دیوان محاسبات، تعداد دستگاه های صورتحساب نداده در چهار ماه نخست سال ۱۴۰۱ نسبت به دوره مشابه سال گذشته، با کاهش ۵۱ درصدی همراه بوده و از ۲۱۸ دستگاه به ۱۰۷ دستگاه کاهش یافته که نشان از بهبود وضع ارائه صورت حساب های ماهانه دستگاه های اجرایی تحت رسیدگی در پی انتشار نتایج گزارش های نظارت مستمر دو ماهه و پیگیری های مستمر خزانه داری کل کشور و دیوان محاسبات دارد.
وزیر نفت پس از پایان نشست اوپک پلاس تأکید کرد:
وزیر نفت با تأکید بر اینکه بازار جهانی انرژی نیازمند افزایش عرضه نفت ایران است، گفت: ما همواره به عنوان یک تولیدکننده عمده نفت و فرآورده های نفتی در جهان آمادگی داریم به دور از سیاسی کاری به نقش خود در عرضه نفت و افزایش امنیت انرژی در جهان کمک کنیم.
جواد اوجی پس از پایان سی ودومین نشست وزارتی ائتلاف اوپک پلاس گفت: از نظر فنی و کارشناسی، کمیته فنی و نظارتی اوپک پلاس در سناریوی پایه خود، مازاد عرضه به تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۲ را در سطح روزانه ۴۰۰ هزار بشکه پیش بینی کرده که این رقم نسبت به پیش بینی ماه گذشته، حدود ۶۰۰ هزار بشکه در روز کمتر است.
وی با بیان اینکه طبق بررسی ها تصمیم های اوپک پلاس به بهبود شرایط بازار نفت از نظر توازن عرضه و تقاضا کمک کرده است، افزود: با این حال، در شرایط کنونی، در نتیجه بعضی از نگرانی ها از پیامدهای تنش های ژئوپلیتیک برای رشد اقتصادی جهان و آسیب های احتمالی برای تقاضای بازار جهانی نفت در وضع شکنندگی است و اثبات کننده این مسئله تلاطم بالای قیمت های نفت خام در ماه های اخیر است که باید به آن توجه شود.
وزیر نفت با اشاره به اینکه برخی وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس نیز در هفته های اخیر به این نکته اشاره کردند، تأکید کرد: شرایط کنونی نیازمند دقت نظر و بررسی بیشتر است.
وی تصریح کرد: بر اساس تازه ترین آمار و گزارش های منتشرشده، پایبندی مناسب کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس، در ماه ژوئیه سال ۲۰۲۲ به سطح ۵۴۶ درصد رسید که دلیل اصلی افزایش سطح پایبندی، تولید نکردن به مقدار تعهد شده از سوی بعضی از کشورها بوده است.
وزیر نفت افزود: با توجه به کاهش تولید بعضی از تولیدکنندگان اوپک پلاس و محقق نشدن سطوح تولید تعهد شده، همچنین کاهش سطح ذخیره سازی های تجاری نفت خام و فرآورده های نفتی در بعضی از کشورهای بزرگ مصرف کننده، سی ودومین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک ضمن حمایت دوباره از تصمیم نوزدهمین نشست وزارتی اوپک و غیراوپک (ژوئیه ۲۰۲۱)، بر اساس اجماع تصمیم گرفت برای ماه اکتبر ۲۰۲۲ مجموع تولید کشورهای اوپک و غیراوپک ۱۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد و اوپک پلاس در قالب نشست های کارشناسی و وزارتی ماهانه به رصد و نظارت خود بر تحولات بازار و انجام هرگونه اقدام لازم برای حفظ ثبات حاکم بر بازار نفت ادامه خواهد داد.
تشدید بحران انرژی در اروپا
اوجی با یادآوری اینکه روند بحران انرژی در سطح جهان به ویژه در منطقه اروپا در حال تشدید است و پیوسته، ابعاد تازه تری پیدا می کند، گفت: نمونه آن افزایش قیمت گاز طبیعی در برخی از قطب های گازی اروپا به حدود ۷۰ دلار برای هر یک میلیون بی تی یو معادل قیمت نفت بیش از ۴۰۰ دلار به ازای هر بشکه است.
وی ادامه داد: هرچند اروپایی ها با بعضی از تصمیم ها در حوزه سیاست های انرژی خود سعی در جبران کمبود انرژی و کاهش شدت بحران دارند، اما تأمین پایدار و مطمئن منابع انرژی، به طور مشخص نفت و گاز، به ویژه با نزدیک شدن به فصول پاییز و زمستان، یک نیاز ضروری برای مصرف کنندگان اروپایی به شمار می رود.
وزیر نفت با بیان اینکه نقش و اهمیت عرضه منابع انرژی ایران اعم از نفت، گاز و فرآورده های نفتی، در تأمین ثبات و امنیت انرژی جهان اهمیتی مضاعف دارد و این موضوعی است که ناظران بازار نفت و انرژی، همچنین سیاست گذاران کشورهای مصرف کننده به آن اذعان دارند، تأکید کرد: این یک واقعیت است که افزایش قیمت گاز طبیعی در بازار اروپا، مصرف کنندگان را به سمت مصرف نفت و فرآورده های نفتی سوق می دهد و افزایش تقاضای قابل توجه نفت و فرآورده ها در قاره سبز دور از ذهن نیست.
اوجی با بیان اینکه ما همواره به عنوان یک تولیدکننده عمده نفت و فرآورده های نفتی در جهان اعلام کرده ایم که آمادگی داریم به دور از سیاسی کاری و با پرهیز از استفاده سیاسی از انرژی، به نقش خود در عرضه نفت و فرآورده های نفتی و به ارتقای امنیت انرژی در جهان کمک کنیم، گفت: بازار جهانی انرژی نیازمند افزایش عرضه نفت از سوی ایران است.
وی در پایان تأکید کرد: اوپک پلاس در بالاترین سطح همکاری خود قرار دارد و فکر می کنم تقریباً همه اعضای اوپک پلاس در زمینه دستاوردهای این همکاری برای ثبات بازار دیدگاه های یکسانی دارند، ثبات و تداوم همکاری اوپک پلاس می تواند در شرایط بحرانی کنونی کمک زیادی به مصرف کنندگان دنیا کند.
صنعت گاز ایران برای تأمین انرژی در فصل سرد شال و کلاه می کند
معاون وزیر نفت در امور گاز گفت: مسئله ناترازی تولید با مصرف گاز در فصل های سرد در سال های اخیر به عنوان مهم ترین مسئله صنعت گاز کشور مطرح است، بنابراین باید با مدیریت مصرف، این ناترازی را رفع کنیم.
مجید چگنی در نشست آمادگی این شرکت برای زمستان سال ۱۴۰۱ که به صورت ویدئوکنفرانس با حضور مدیران عامل شرکت های گاز استانی و با محوریت توجه به بهینه سازی مصرف گاز برگزار شد، اظهار کرد: شرکت ملی گاز ایران با نزدیک شدن به فصل سرما با هدف بهبود نظام توزیع و مصرف گاز در کشور، تمهیدهایی را به منظور بهینه سازی مصرف گاز در دستور کار قرار داده است.
وی ادامه داد: همه ارکان شرکت ملی گاز ایران به عنوان سربازان خط مقدم تأمین گاز کشور و مسئول توزیع گاز به بخش های مختلف کشور هستند، از این رو، در بحث بهینه سازی نیز باید دست به دست هم و آن را سرلوحه کارهای خویش قرار دهیم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران خواستار توجه ویژه به موضوع بهینه سازی مصرف گاز بر اساس سیاست های ابلاغی ستاد و اجرای آن از سوی شرکت های تابع استانی شد و تأکید کرد: باید نسبت به استفاده از ظرفیت فناورانه و ایده های نو در پیشبرد سیاست بهینه سازی در مصرف گاز اقدام های اساسی انجام شود. چگنی موضوع بهینه سازی مصرف گاز را ضرورت جدی صنعت گاز به ویژه برای فصل سرد سال دانست و از مدیران ستادی و مدیران عامل شرکت های گاز استانی خواست تا با اجرای ابلاغیه های مصوب ستاد و بهره گیری از راهکارها و ظرفیت های موجود در مجموعه استان نسبت به اجرای سیاست های بهینه سازی مصرف گاز در کشور، اقدام عملی داشته باشند.
وی در ادامه با بیان اینکه بحث بهینه سازی مصرف گاز، بسیار بااهمیت است، تصریح کرد: هرساله با آغاز فصل سرد سال با موضوع ناترازی گاز روبه رو هستیم؛ مانند پارسال که اعلام شد روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی گاز داریم و این یعنی، مصرف ما بیش از تولید است، بنابراین باید صحنه عملیات خدمات گاز را مدیریت کنیم که این مهم، ناگزیر بر دوش همکاران ما در ستاد و شرکت های گاز استانی است.
معاون وزیر نفت در امور گاز همچنین با بیان اینکه باید مصرف انرژی را مدیریت کرد، درباره سازوکار توزیع گاز در بخش های مختلف گفت: براساس ابلاغیه به شرکت ملی گاز ایران، موظفیم گاز تحویلی از شرکت ملی نفت ایران را ابتدا در بخش خانگی و تجاری و پس از آن، برای مصارف نیروگاهی و دیگر صنایع توزیع کنیم.
چگنی افزود: در سال های اخیر، تلاش هایی از سوی شرکت ملی نفت ایران به عنوان متولی تولید گاز کشور برای افزایش تولید انجام شده است، اما این به مقداری نیست که ناترازی را برطرف کند؛ ناترازی برای سال های آینده هم وجود خواهد داشت، از این رو باید با بهینه سازی مصرف، ناترازی را مدیریت کرد.
وی یادآور شد: باید در کلیت مجموعه شرکت ملی گاز ایران به ویژه شرکت های گاز استانی، این دغدغه ملموس باشد که بهینه سازی مصرف، برای رفع ناترازی پیگیری می شود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ۱۰۰ دستگاه توربوکمپرسور را داخلی سازی کرد
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تأکید بر اینکه این شرکت میدان دار حمایت از ظرفیت های داخلی است، از داخلی سازی ۱۰۰ دستگاه توربوکمپرسور خبر داد.
رضا نوشادی در نشست مشترک با مدیران پژوهشگاه صنعت نفت، همکاری دو مجموعه را دربردارنده منافع بی شمار برای صنعت کشور دانست و گفت: انتظار داریم پژوهشگاه صنعت نفت نیازهای شرکت های پروژه محور را بررسی کند و برای دستیابی به اهداف فناورانه، شرح کار عملیاتی ارائه دهد.
وی افزود: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با پذیرفتن خطر داخلی سازی ۱۰۰ دستگاه توربوکمپرسور ثابت کرد که میدان دار حمایت از ظرفیت های داخلی است، به نحوی که این مجموعه امروز به عنوان پایه گذار و پیشرو در بومی سازی پیشرفته ترین تجهیزات صنعت نفت شناخته می شود و با تکیه بر همین تجربیات موفق، راهبردها و روش های کارآمد خود را در خدمت تعالی دیگر بخش های مدیریتی و تصمیم گیری کشور قرار داده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تأکید بر اینکه این شرکت در مسیر دستیابی به اهداف بلند خود، حساب ویژه ای روی ظرفیت مراکز تحقیقاتی و فناوری کشور باز کرده است، تصریح کرد: انجام فعالیت های مشترک به ویژه فاز دوم پروژه مهم ادورانت باید طبق برنامه و زمان بندی پیش رود و دربردارنده نتایج مورد انتظار باشد.
نوشادی با اشاره به تکامل قابل توجه سازندگان داخلی در ساخت توربوکمپرسورهای فوق پیشرفته و استفاده از تجهیزات و فناوری ایرانی در پروژه های ذخیره سازی گاز طبیعی گفت: مدیریت کارآمد انتقال فناوری در موضوع توربوکمپرسور به قدری موفق بوده که امروز همکاران ما در پروژه های پارس جنوبی، متقاضی استفاده از این تجهیزات پیشرفته هستند.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت هم در این نشست با بیان اینکه همه امکانات، تجهیزات و آزمایشگاه های این مرکز در خدمت تحقق اهداف عملیاتی صنعت نفت است، اظهار کرد: پژوهشگاه برای برگزاری رویدادهای مرتبط با صنعت گاز آمادگی دارد و می کوشد با ایجاد زبان مشترک، برای رفع نیازهای این صنعت برنامه های فناورانه ارائه کند.
آمادگی صنعت نفت برای برگزاری هرچه باشکوه تر راهپیمایی اربعین حسینی
رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در وزارت نفت از اختصاص بودجه لازم و اجرایی شدن بیشتر تکالیف ستاد اربعین کشور به صنعت نفت برای برگزاری هرچه باشکوه تر مراسم پیاده روی اربعین حسینی خبر داد.
محمدعلی فلاح مهرجردی با اشاره به اینکه ستاد اربعین کشور سه ماه پیش برای تمامی وزارتخانه ها و نهادهای دولتی طرح های تکلیفی را به منظور کمک به برگزاری هرچه باشکوه تر مراسم پیاده روی اربعین حسینی تعیین کرده است، گفت:کمک به ایجاد زیرساخت های لازم در مسیر پیاده روی اربعین در استان های خوزستان و ایلام، اختصاص سهمیه ۵ میلیون لیتری گازوئیل و ۱۲ میلیون تنی قیر برای تسطیح راه های دسترسی به مرزهای غربی کشور از جمله اقدام های حمایتی صنعت نفت در حماسه پیاده روی اربعین حسینی است.
وی کمک به تأمین آب آشامیدنی و دارو در موکب های داخلی کشور، تأمین هزار اتوبوس کرایه ای برای حمل ونقل زائران اربعین حسینی، کمک به ایجاد زیرساخت ها در استان های ایلام و خوزستان از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی به صورت جداگانه، ساخت ۴ هزار و ۹۰۰ متر سوله دائمی در مبادی خروجی در غرب کشور، ارائه خدمات پزشکی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را از دیگر اقدام های حمایتی صنعت نفت در حماسه پیاده روی اربعین حسینی دانست. رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات در وزارت نفت با بیان اینکه در مجموع ۱۰ موکب در ایران و دو موکب در عراق از سوی وزارت نفت در ایام پیاده روی بزرگ اربعین ایجاد و اداره خواهد شد، گفت: بزرگ ترین موکب این وزارتخانه در جوار حرم حضرت عباس (ع) در کربلا ایجاد خواهد شد. فلاح مهرجردی افزود: به منظور تسریع در روند سفر کارکنان صنعت نفت برای شرکت در پیاده روی بزرگ اربعین حسینی تمهیدهایی برای پرداخت وام از صندوق قرض الحسنه بسیجیان و ایثارگران وزارت نفت (شهید تندگویان) اندیشیده شده است، ضمن آنکه مقرر شده منابع انسانی وزارت نفت در مکاتبه ای که با منابع انسانی شرکت های تابع خود خواهد داشت دستورهای لازم را برای مساعدت با مرخصی کارکنان عازم پیاده روی اربعین صادر کند.
چارچوب همکاری های ایران و ازبکستان در بخش انرژی تعیین شد
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در دیدار با سرپرست وزارت انرژی ازبکستان چارچوب همکاری های دو کشور در بخش انرژی را تعیین کردند.
هیئت عالی رتبه وزارت نفت که به ریاست معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت به منظور آماده سازی نخستین تفاهم نامه همکاری نفتی با ازبکستان برای امضا در نشست سران شانگهای تهران را به مقصد این کشور ترک کرده بود، با عظیم احمد خوجه اف، سرپرست وزارت انرژی ازبکستان در تاشکند دیدار کرد. هیئت های ایران و ازبکستان در این نشست درباره نقشه راه همکاری های کوتاه و بلندمدت دو کشور در بخش انرژی به بحث و تبادل نظر پرداختند و چارچوب همکاری های را تعیین کردند. نمایندگان شرکت های ایرانی حاضر در این نشست ضمن معرفی توانمندی ها و ظرفیت های خود درباره زمینه های موجود همکاری های دوجانبه با ازبکستان، با سرپرست وزارت انرژی و دیگر مدیران آن وزارتخانه به تبادل نظر پرداختند. در این نشست، همچنین یادداشت تفاهم توسعه همکاری های دوجانبه انرژی ایران و ازبکستان نهایی شد. این سند قرار است در سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری به ازبکستان برای شرکت در نشست سران شانگهای (۲۴ و ۲۵ شهریورماه) از سوی وزیر نفت و همتای ازبک امضا شود.
تلاش شبانه روزی کارکنان عملیاتی شرکت نفت فلات قاره برای افزایش تولید نفت در خلیج فارس
مشعل همگام با سرعت بخشی طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت، سکوی نفتی رشادت نیز با بهبود وضعیت تولید و امکانات رفاهی و اسکان کارکنان همراه خواهد بود. تولیدی حدود روزانه 50 هزار بشکه نفت خام که 30 تا 35 هزار بشکه نفت خام آن، به گفته مدیر طرح توسعه سکوی نفتی رشادت در شرکت نفت فلات قاره ایران، نتیجه اجرای طرح توسعه ای در این مخزن نفتی خواهد بود. رشادت؛ عنوانی نام آشنا در 108 کیلومتری جنوب غربی جزیره لاوان، جایی در چاله خلیج فارس که سازه های آهنی آن با حروف لاتین به اختصار R4 قابل تشخیص است. این سکوی نفتی در حوزه شرکت نفت فلات قاره ایران و در جزیره لاوان به فاصله 108 کیلومتری از سواحل خلیج فارس واقع شده است؛ جزیره ای که با اکتشاف نفت در خلیج فارس و فعال شدن شرکت لاپکو در سال 1346، استخراج نفت در این منطقه نفتی برای نخستین بار عملیاتی شد.
رشادت را که سابقه بهره برداری از آن، به سال های دور یعنی 1347 بازمی گردد،متخصصان ایتالیایی موفق به کشف میدان نفتی آن شدند؛ این سکوی نفتی پس از آسیب های ناشی از جنگ، این روزها با طرح توسعه ای نگهداشت و افزایش تولید، در انتظار روزهای پررونقی است که حاصل آن، افزایش تولید چند برابری نفت خام در آن خواهد بود.
در این میدان نفتی، یکی از مرغوب ترین نفت های دنیا را می توان سراغ گرفت. اکبر عظیمی، رئیس سکوی رشادت با اشاره به این موضوع می گوید: کار سخت و مشقت باری روی سکوها از جمله رشادت در حال انجام است، آن را ساده نبینید.
اشاره او به فعالیت مهمی است که برای تولید کنونی نفت در این سکو که از سوی کارکنان انجام می شود. در این سکوی نفتی می توان ايرانی کوچک، متشکل از استان های مختلف را در دل خليج فارس يافت؛ از گلستان، تهران، خوزستان، تبريز و... و از هر طايفه و قشري. کار روي سکو به شکل اقماري است: 14 روز کار و 14 روز هم استراحت و به اصطلاح خودشان «رست».
تعداد روزهاي کاري که بايد آن را ضرب در تعداد روزهاي سال کرد تا دوري آنها از خانواده عیان تر شود. ساکنان پرتلاش در این سکوی نفتی که گرداگردش را آب احاطه کرده، هر دو هفته یک بار از دنيايي که همه در آن زندگي می کنیم، دور هستند.
عظیمی، رئیس سکو با اشاره به سختی کار روی سکو افزون بر دوری از خانواده و انجام فعالیتی مستمر در وسط دریا می گوید: کار سختی روی سکوهای نفتی از جمله رشادت در شرایط آب وهوایی با دمای بالای 50 درجه و رطوبت بیش از 90 درصد، در حال انجام است. گاه همکاران به صورت پیوسته 24 تا 72 ساعت هم مشغول کار بوده اند تا روند تولید حفظ شود.
به عنوان نمونه در دوره گردوغبار امسال، شرایط سختی را در اینجا شاهد بودیم، به گونه ای که حتی فاصله یک متری هم قابل مشاهده نبود؛ اما با این حال با توجه به مشکل موتور سکو باید یک مولد دیزلی در آن جایگزین می شد و بنا بر اهمیت حفظ استمرار تولید در آن شرایط سخت آب وهوایی، هیچ توقفی جایز نبود.
عظیمی به ترکیب سنی کارکنان فعال روی سکو نیز اشاره و تصریح می کند: روی سکوی نفتی رشادت 63 نفر با میانگین سنی کارکنان 30 تا 35 سال مشغول به کار هستند و تنها یک نفر بالای 50 سال است. بیشتر کارکنان فوق لیسانس و دکترا و در سطح نخبگان کشوری هستند؛ اما با توجه به اینکه سمت های سازمانی فریز مانده، ناگزیر باید چند سال را دریک سمت درجا بزنند.
او به سقف 80 ساعتی اضافه کار کارکنان این سکوی نفتی به عنوان یکی از دغدغه ها اشاره و اظهار می کند: به نظرمی آید باید در این زمینه وافزایش این سقف اضافه کار، تجدید نظری صورت گیرد.
موضوع دیگری که عظیمی به عنوان دغدغه کارکنان سکوی رشادت به آن اشاره می کند، وضعیت تلفن و اینترنت است. او می گوید: با قطع اینترنت و تلفن، هرگونه تماس با خارج از سکو غیرممکن می شود. امواج اینترنتی از سکوی رسالت تامین می شود، به طوری که با یک باد امکان اختلال و قطعی آن وجود دارد؛ اتفاقی که هرازگاهی رخ می دهد و سبب قطع کامل ارتباطات تلفنی و اینترنتی می شود.چندی پیش به سبب قطع ارتباط تلفن و اینترنت سه روز از همه جا بی خبر بودیم. همه کارکنان این سکو متاهل هستند و بی خبری از خانواده برای آنها و خانواد ه هایشان بسیار سخت است و اگر در این شرایط سخت کاری، امکان تماس و دسترسی وجود نداشته باشد، کار کردن بسیار سخت تر می شود.
با وجود پیگیری های مستمر، هنوز دکل برای ما نصب نشده است؛ اگرچه با طرح مشکل، این قول داده شده که اینترنت سکوی رشادت از عسلویه به شکل پایدار تامین شود.
رئیس سکوی نفتی رشادت، همچنین حضور روانشناس و پزشک یا اعزام دوره ای آنها را به سکوهای نفتی، ضرورتی مهم برمی شمرد و می گوید: در 22 سال فعالیتی که روی سکوی رشادت دارم، تاکنون هیچ روانشناسی به اینجا اعزام نشده و با توجه به ماهیت کار روی سکوهای نفتی، حضور یک روانشناس می تواند تا حدود زیادی کمک باشد و از فشارهای روانی ناشی از کار در سکو بکاهد.
رئیس سکوی نفتی رشادت با اشاره به مشکلات آب وهوایی امسال توضیح می دهد: برخی همکاران به دلیل گردوغبار و آلودگی های ناشی از آن، به تنگی نفس و ناراحتی قلبی دچار شده اند و برای معاینات کامل پزشکی به منزل اعزام شده اند. برخی دیگر از همکاران نیز با افت فشار مواجه می شوند. افزون بر این آسیب ها، گاه شرایط آب وهوایی، رفت وآمد نیروی انسانی با کشتی، بالگرد و حتی هواپیما را هم مختل می کند.
به هرحال شرایط کار روی سکو و فعالیت اقماری آسان نیست و با توجه به مواردی که از آنها به عنوان سختی کار نام برده شد، وضع به گونه ای شده که درخواست های انتقالی به منطقه عملیاتی لاوان افزایش یافته است.
کمبود نیروی متخصص در حوزه برق از دیگر مواردی است که رئیس سکوی رشادت به آن اشاره می کند و ادامه می دهد: تا حد ممکن به مشکلات کارکنان اشاره شد و امیدوار به توجه برای حل آنها هستیم.
عظیمی با تاکید بر اینکه برای حفظ نیروی انسانی که با شرایط سخت روی سکو مشغول فعالیت هستند، باید تسهیلات و امکانات رفاهی در نظر گرفته شود، ادامه می دهد: مجموعه این دغدغه ها برای رسیدگی و اصلاح به مدیر جدید منطقه اعلام شده و امیدوار به رسیدگی و حل آنها هستیم.
اگرچه عظیمی از وضعیت اسکان و امکانات رفاهی در سکوی رشادت گلایه مند است؛ اما سید جواد هاشمی، مدیر طرح توسعه سکوی نفتی رشادت در شرکت نفت فلات قاره ایران این نوید را می دهد که با اتمام طرح توسعه ای این سکو اوضاع بهبود یابد. او همچنین به مراحل راه اندازی سکوهای اقامتی جدید برای کارکنان اشاره کرده و توضیح می دهد: دو سکوی اقامتی ،تولیدی و پل های ارتباطی آنها در یارد بوشهر در حال ساخت است و روند مناسبی را پشت سر می گذارد و اکنون در مجموع از پیشرفت فیزیکی 60 درصدی برخوردار است. هاشمی با بیان اینکه سکوی قدیمی در حال حاضر مناسب نیست، گفت: با اتمام این کار، افزون بر تحول در میزان تولید، شاهد استراحتگاه مناسب اقامتی برای کارکنان خواهیم بود که در آن، امکانات مختلف مثل باشگاه، سالن ورزشی و اتاق های مناسب در نظر گرفته شده است.
یکی از نکات قابل توجه روی سکوی رشادت که عظیمی به آن اشاره می کند، این است که 90 درصد فعالیت های مرتبط را که در دیگر سکوها از سوی نیروهای خارج از سکو صورت می گیرد، خودمان انجام می دهیم. از رنگ کاری و سند بلاست تا فعالیت های تعمیراتی مختلف و... .
به عنوان نمونه، بتازگی یک کار تعمیراتی در بخش موتور چاه ها را به ثمر رساندیم. همکاران در اقدامی گروهی 48 ساعت بی وقفه کارکردند تا موتور سکو را برای تداوم و حفظ تولید تعمیر کنند.
او درباره این اقدام توضیح می دهد: به دلیل فعالیت اغلب چاه ها با پمپ های درون چاهی، لازم است برق تولیدی داشته باشیم تا چاه ها در مدار باشند. در سکوی رشادت با توجه به محدودیت فضا، امکان نصب و به کارگیری توربین گازی که به حجم وسیعی نیاز است، وجود ندارد. از این رو از مولدهای گازی استفاده می شود و این مولدها به دلیل قدمت زیاد از کار افتاده اند و در مرحله تعمیرات قرار دارند. برآورد زمان تعمیر آنها که از ابتدای مردادماه آغاز شده، اواسط پاییز است. در حال حاضر جایگزین این مولدهای گازی دو مولد دیزلی شده که استفاده از آنها مستلزم تامین برق مورد نیاز است، از این رو تولید این سکو وابسته به این است که برق لازم برای طرح توسعه سکوی رشادت چهار توربین 7.9 مگاوات در نظر گرفته شود.
در همین زمینه، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران یکی از اقدام های مهم برای افزایش تولید را که در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ انجام شد، مرتبط با سکوی رشادت در منطقه لاوان دانسته و در این زمینه توضیح داده است: متأسفانه در دولت گذشته، به دلیل توجه نکردن و انجام نشدن به موقع تعمیرات اساسی، دیزل های گازسوز سکو غیرعملیاتی و برق رسانی به پمپ های درون چاهی تعدادی از چاه های سکو با مشکل روبه رو شد که همین موضوع، تولید سکوی رشادت را به نصف کاهش داده بود. در همین باره نیز با پیگیری انجام شده ضمن برگزاری مناقصه برای انجام تعمیرات اساسی دیزل ها، با انتقال یک دستگاه دیزل از منطقه خارگ به سکوی رشادت و رفع بعضی ایرادها و نواقص فنی و تجهیز و راه اندازی آن، مشکل برق رسانی به چاه های رشادت برطرف و تولید سکوی رشادت بیش از دو برابر شد.
باید بدانیم که در حال حاضر، تولید نفت میدان رشادت از چاه های سکوی قدیمی و چاه های تکمیل شده طرح تولید زودهنگام انجام می شود. حفاری و تکمیل ۲٠ حلقه چاه، تکمیل و نصب عرشه سکوهای تولیدی، مسکونی و سرچاهی با انعقاد قرارداد EPCD به پیمانکار واگذار شده است .
با توجه به اینکه از سیستم تلمبه های درون چاهی در تولید نفت از چاه های میدان رشادت استفاده می شود، تکمیل و نصب سکوی تولیدی به منظور تأمین برق موردنیاز حائز اهمیت است که با اتمام مراحل طرح توسعه ای این مشکل مرتفع خواهد شد.
با پایان یافتن اجرای طرح توسعه این میدان، تولید نفت خام آن به روزانه 50 هزار بشکه افزایش خواهد یافت و با توجه به تولیدی شدن پنج حلقه چاه جدید در میدان نفتی رشادت در قالب طرح تولید زودهنگام، با آغاز دور جدید تعمیرات پمپ های درون چاهی میدان رشادت، تولید نفت خام این میدان افزایش خواهد یافت.
طرح توسعه میدان رشادت از مجموعه طرح های نگهداشت و افزایش تولید نفت محسوب می شود که در گستره فعالیت سه شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران (شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت فلات قاره ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران) در محدوده جغرافیایی هفت استان کرمانشاه، ایلام، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، فارس و هرمزگان تعریف شده و شامل 33 پروژه (29 پروژه در بخش خشکی و چهار پروژه در بخش فراساحل) است که نخستین قرارداد آن، مهر سال 1397 برای پروژه سیری (میدان های سیوند و اسفند) شرکت نفت فلات قاره ایران امضا شد و طرح توسعه میدان رشادت در زمره آخرین بسته های قراردادی بود که به امضا رسید.
همگام با برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت تولید نفت، هدف اصلی از تدوین و اجرای طرح نگهداشت و افزایش تولید نفت، حفظ جریان کار و اشتغال در میان پیمانکاران و سازندگان ایرانی صنعت نفت است و به این منظور، ضمن بهره مندی صرف از توان پیمانکاران ایرانی، فهرستی از کالاهای پرمصرف طرح که امکان ساخت داخل آنها وجود دارد، تهیه و در قراردادهای مربوطه گنجانده شده است و پیمانکاران صرفاً ملزم به تامین اقلام این فهرست از محل تولیدهای داخلی هستند. پیش بینی می شود در پایان اجرای همه بسته های کاری این طرح، سهم ساخت داخل بالغ بر 80 درصد باشد.
سیدجواد هاشمی، مدیر طرح توسعه سکوی نفتی رشادت در شرکت نفت فلات قاره ایران، درباره آخرین وضعیت این پروژه می گوید: بعد از جنگ و آسیب های ناشی از آن، سکوهای R7 از بین رفتند و یک سکوی سرچاهی موقت باقی ماند که با طرح توسعه ای قرار است شاهد اقدام های تازه ای در میدان باشیم.
او با اشاره به جزییات طرح توسعه سکوی نفتی رشادت توضیح می دهد: قرارداد طرح توسعه میدان نفتی رشادت تیر سال 1400 میان شرکت نفت فلات قاره و قرارگاه خاتم الانبیا(ص) به امضا رسید که مطابق این قرارداد، باید پیمانکار تیر سال 1402 پروژه را نهایی کند.
به گفته هاشمی، براساس این طرح قرار است 18 حلقه چاه، حفاری و تکمیل و 2 حلقه چاه تکمیل شود که از این 20 حلقه چاه ،10 حلقه چاه تزریق آب و 10حلقه چاه تولید نفت است.
او در ادامه اظهار امیدواری می کند که در پایان این طرح توسعه ای 30 تا 35 هزار بشکه افزایش تولید نفت را شاهد باشیم.
هاشمی درباره روند اقدام های انجام شده می گوید: در حال حاضر حفاری برخی از چاه ها انجام و برخی دیگر نیز در حال انجام است. افزون بر آن سکوهای نصب شده کنونی هم نیازمند بازسازی است.
براساس توضیحات او، در این طرح توسعه ای چهار توربو ژنراتور برای تامین برق در نظر گرفته شده است و در پایان کار شاهد تحول خاصی خواهیم بود.
مدیر طرح توسعه سکوی نفتی رشادت در شرکت نفت فلات قاره ایران در بین صحبت های خود، خواستار همکاری بخش های مختلف در طرح های مهم ملی از جمله این طرح توسعه ای شده و می گوید: متاسفانه پروژه حدود 2 ماه معطل سوخت ماند تا شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، نرخ سوخت دکل و شناورهای پشتیبان آن را یارانه ای همانند گذشته تحویل دهد که این موضوع، تاثیر منفی زیادی بر کل پروژه داشت.
هاشمی اظهار امیدواری کرد که با همکاری همکاران شرکت نفت فلات قاره و قرارگاه خاتم، این پروژه را به ثمر برسانیم.
وزارت نفت برنامه ویژه ای برای افزایش و نگهداشت تولید دارد و در این راستا، همزمان با این اقدام شرکت نفت فلات قاره ایران خبر داد که ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در خلیج فارس با بهره برداری از پروژه بازسازی و تعمیرات اساسی مخزن شماره ۴ منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره، ۵۰۰هزار بشکه افزایش یافته است.
پروژه بازسازی و تعمیرات اساسی مخزن شماره ۴ بهرگان با حضور علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران و شماری از مدیران، روسا و دست درکاران این شرکت 10 شهریور امسال به بهره برداری رسید.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران در نشستی به این منظور، با بیان اینکه بخش عمده ای از اقلام این پروژه ساخت داخل است، گفت: پروژه بازسازی و تعمیرات اساسی مخزن شماره ۴ منطقه بهرگان اسفند سال ۱۳۹۸ آغاز و با وجود مشکلات ناشی از همه گیری ویروس کرونا، پروژه با جدیت پیگیری شد و به بهره برداری رسید.
به گفته وی، با عملیاتی شدن این مخزن، ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در منطقه بهرگان ۱۰ درصد افزایش یافت و با توجه به اینکه منطقه بهرگان پایانه ای برای واردات و صادرات نفت خام و میعانات گازی است، اجرای این طرح مزایای فراوانی دارد.
مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران گفت: تا سه ماه آینده، مخزن ۲۵۰ هزار بشکه ای در منطقه خارگ به بهره برداری می رسد. همچنین مخزن ۵ و ۶ و ۸ منطقه بهرگان با ظرفیت مجموع اسمی یک میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در فرایند مناقصه و انتخاب پیمانکار است که با این اقدام ها ظرفیت عملیاتی ذخیره سازی نفت خام ایران در خلیج فارس افزایش خواهد یافت.
در این نشست، گزارشی از روند تعمیرات اساسی و بازسازی مخزن ذخیره سازی نفت خام شماره ۴ منطقه بهرگان از سوی مجری پروژه ارائه و بر استفاده حداکثری از توان شرکت های داخلی در آن تأکید شد.
یکه تازی پالایشگاه هاشمی نژاد در شمال شرق کشور
مشعل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، امسال شاهد حضور عالی ترین مقام اجرایی کشور بود. این پالایشگاه سال هاست که افزون بر حوزه فرآورش گاز، تولید گوگرد و تاحدودی میعانات گازی و ذخیره سازی راهبردی گاز در مخزن شوریجه، به حوزه های دیگری نیز ورود کرده است و تلاش می کند ایده های جوانان این سرزمین را به محصول تبدیل کند. پالایشگاه شهید هاشمی نژاد این روزها به مقصدی جذاب برای شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی تبدیل شده؛ به طوری که در این مدت زمان کوتاه، ثبت و تحقق پروژه های مهم و راهبردی را شاهد بوده است. یحیی فیضی، مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد در گفت وگو با «مشعل» به فعالیت های این پالایشگاه و کم وکیف آنها در واحدهای مختلف پرداخته است که مشروح آن را می خوانید.
در سال 1400 درمجموع چند میلیارد مترمکعب گاز فرآورش شده است؟لطفا گزارشی از میزان محصولات جانبی تولید شده در پالایشگاه ارائه کنید.
سال 1400 در این پالایشگاه حدود 13 میلیارد و 380 میلیون مترمکعب گاز فرآورش و 460هزار تن گوگرد تولید شده است. از طرفی در همین بازه زمانی حدود دو میلیارد مترمکعب گاز از مخزن شوریجه برداشت داشته ایم؛ در حالی که این میزان برداشت گاز درسال 99 ، یک میلیارد و 770 میلیون متر مکعب بوده است.
در حوزه جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش افزوده، اقدام های تاثیرگذاری اجرایی شده است؛ لطفا گزارشی از فعالیت های پالایشگاه در این حوزه ارائه کنید.
در پالایشگاه هاشمی نژاد دو راهبرد داریم؛ راهبرد گاز و گوگرد. در راهبرد گاز برداشت ازمخزن صیانتی بوده و سعی بر این است که با افزایش بهره وری، هزینه های تولید راکاهش دهیم.
در بخش گوگرد که بخش مهمی است و درآمد پالایشگاه از طریق آن محقق می شود نیز تلاش کرده ایم در زنجیره تولید گوگرد و محصولات گوگردی با ارزش افزوده بالا، درآمد بیشتری ایجاد کنیم. طبق طراحی اولیه پالایشگاه، گوگرد تولیدی به صورت کلوخه بود. این گوگرد از پالایشگاه هاشمی نژاد به بندرعباس ارسال و به کشورهایی از جمله چین و هند صادر می شد واین موضوع هزینه زیادی درپی داشت، ضمن این که به صادرات خام گوگرد نیز منجر می شد. از سوی دیگر، کشورهای خریدار نیزکه ازگوگرد برای تولید کود بنتونیت استفاده می کردند، این کود را با چند برابر قیمت، مجدد به ایران صادر می کردند و همین موضوع موجب شد تا برای تبدیل گوگرد به محصولات با ارزش افزوده بالا برنامه ریزی شود. با توجه به سیاست های اصل 44 قانون اساسی، باید درجهت کوچک سازی شرکت های دولتی تلاش وتاحدامکان از ظرفیت بخش خصوصی استفاده شود. بر این اساس، برنامه فروش گوگرد مذاب در دستور کار قرار گرفته است و با این برنامه، بخش خصوصی وارد عمل شد و توانست با همکاری شرکت های دانش بنیان، طراحی واحدهای دانه بندی گوگرد، تولید کود بنتونیت و کود میکرو ارگا نیزه را در دستور کار قرار دهد. کارکنان این شرکت های دانش بنیان، فارغ التحصیلان دانشگاه شریف بودند و این موجب افتخار بود. این شرکت ها توانستند واحدهای دانه بندی گوگرد را طراحی کنند و تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز را نیز بسازند. این تجهیزات هم در پایین دست پالایشگاه شهید هاشمی نژاد نصب است و این کارخانه خوشبختانه ابتدای امسال با حضور رئیس جمهوری، وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران افتتاح شد. تحقق این دستاورد، برای ما مایه افتخار است چون محصولی که پیش از این به صورت خام ازکشور خارج می شد، با بهره گیری ازظرفیت جوانان در پایین دست پالایشگاه، به محصولات با ارزش افزوده بیشتر تبدیل می شوند.
فعالیت ها در شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد زیر چتر اقتصاد مقاومتی انجام می شود. در بند 6 اقتصاد مقاومتی تکلیف شده است که دانش را باید ایجاد، جاری و ترویج داد. با توجه به حمایت و استقبال شرکت ملی گاز ایران، قرار است در آینده، مشابه کاری که در خانگیران انجام شد درپالایشگاه های ایلام و عسلویه نیز انجام شود. از سوی دیگر، ترکمنستان و کشورهای حوزه سی ای اس(کشورهای مستقل مشترک المنافع) نیز تولید کننده گوگرد هستند. باتوجه به ایجاد پارک گوگردی در پایین دست پالایشگاه، این امکان که از مزیت های رقابتی نزدیکی به مرز ترکمنستان استفاده شود، مهیاست و با واردات گوگرد تولیدی این کشورها، می توان آن را به محصولات با ارزش افزوده بالاتر تبدیل و آن را به کشورهای هدف بازار صادر کرد.
نکته دیگر اینکه در بازدیدی ک ه احمد زمانی ، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید گاز از پالایشگاه شهید هاشمی نژاد داشت، بر تولید محصولات گوگردی با ارزش افزوده بالاتر و اشتغال زایی در پارک های گوگردی تاکید کرد. بر این اساس، پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در این حوزه مهم ماموریت گرفت. کشور به سالانه دو میلیون تن کود فسفات نیاز دارد که این کود هم اکنون از خارج وارد می شود؛ درحالی که می توان در پارک های گوگردی آن را تولید کرد. این کود ارزش افزوده بسیار بالایی دارد، همچنین مورد نیاز دانه های روغنی است و با تولید و تحویل آن به کشاورزان، شاهد افزایش تولید دانه های روغنی خواهیم بود و از واردات این محصولات نیز
بی نیاز می شویم.
در بازار دنیا، گوگرد کلوخه و دانه بندی از 15 تا 150 دلار قیمت گذاری می شوند. به زبان ساده، با تبدیل گوگرد مذاب به دانه بندی قیمت آن از 15 به 150 دلار افزایش می یابد. زمانی که این گوگرد به کود بنتونیت تبدیل می شود، ارزش افزوده آن 3 برابر و با تبدیل آن به میکرو ارگانیزه شاهد افزایش 5 تا 8 برابری ارزش آن خواهیم بود. زمانی هم که این گوگرد به کود فسفات تبدیل شود، ارزش افزوده آن افزایش 10 برابری خواهد داشت.
پالایشگاه هاشمی نژاد سه رکن دارد و در حوزه های مرتبط با خودکفایی، آینده پژوهشی و تحقیقات جدید، فعال است. کمیته خودکفایی، شناسنامه فنی قطعات مورد نیاز پالایشگاه را تهیه می کند و آن را دراختیار صنایع و شرکت های دانش بنیان قرار می دهد تا با این شناسنامه فنی بتوانند قطعه مورد نیاز پالایشگاه را تولید کنند. در حوزه پژوهش نیز، نیازهای این حوزه پس از احصا، از طریق دانشگاه ها، مراکز علمی و دانش بنیان ها پیگیری می شود تا بتوان پس از به نتیجه رسیدن تحقیقات، به سمتی برویم که نتایج آن را تجاری کنیم. مرکز رشد نیز، بخش سوم از ارکان پالایشگاه هاشمی نژاد است؛ زمانی که نیازهای فناورانه در پالایشگاه احصا می شوند، جوانانی که قدرت تبدیل ایده به محصول را دارند، در قالب استارت آپ ها و با تکیه بر دانش فنی، این محصولات را تولید می کنند. این سه گروه و رکن اساسی، روی موضوعات مرتبط با خودکفایی، اشتغال زایی و بهره گیری از ظرفیت دانش بنیان ها فعالیت می کردند. با شعار امسال و فرمایشات مقام معظم رهبری تکلیف شد که این فعالیت ها را گسترش دهیم و آنها را منسجم تر پیگیری کنیم. بر این اساس، کارگروهی تشکیل دادیم تا به صورت یکپارچه، پژوهش، خودکفایی و مرکز رشد در کنار هم قرار گیرند تا با هم افزایی، شاهد شتاب در اجرای برنامه های تجاری سازی و تولید محصولات بار اول این حوزه باشیم. در این زمینه تاکید ویژه ای روی تولید محصولات بار اول داشتیم با این هدف که پژوهش، خودکفایی و مرکز رشد با هم به گونه ای عمل کنند که برای همه نیازهای فناورانه ای که تاکنون تولید نداشته، برنامه های عملیاتی تعریف کنیم و به نتایج مطلوبی برسیم. تاکنون 26 مورد محصول بار اول شناسایی شده و قرار است در این زمینه با شرکت های دانش بنیان همکاری کنیم. بر این اساس، تا پایان سال این برنامه ها محقق خواهند شد و با ظرفیت شرکت های دانش بنیان در این 26 مورد به مرحله خودکفایی کامل خواهیم رسید.
با تاکید احمد زمانی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران، مبنی بر توجه ویژه به اقدام های نوآورانه، همچنین ضرورت تولید محلول آمین در داخل(برای شیرین سازی گاز)، کارگروهی ویژه تشکیل شده است که با تکیه برتوان شرکت های دانش بنیان، بتوان این محصول راهبردی را تولید داخل و از واردات آن جلوگیری کرد.
خوشبختانه هم اکنون12 درصد از برنامه تکلیفی تزریق گاز به مخزن شوریجه پیشی گرفته ایم.
درباره افزایش بهره وری در پالایشگاه شهید هاشمی نژاد از ایده های خوب همکاران در جهت افزایش تولید و بهره وری استفاده می شود و بر تحقق و اجرای آن هم تاکید بسیار داریم. این برنامه را باپیاده سازی نظام پیشنهادات در سطح شرکت ارتقا داده ایم؛ به طوری که در این حوزه در زمره شرکت های برتر در سطح شرکت ملی گاز ایران قرار داریم. درطراحی اولیه پالایشگاه شهیدهاشمی نژاد واحد ذخیره سازی، فشار گاز ورودی کمپرسورها را حدود 42 بار در نظر گرفته بود؛ درحالی که فشار خروجی پالایشگاه همیشه بیش از 42 بار است و به 45 تا 56 بار نیز می رسد. این موضوع دلیلی شد تا همکاران آن را بررسی کنند تا بتوانیم در کمپرسورهای تزریق، افزایش ظرفیت داشته باشیم. پس از بررسی و انجام شبیه سازی، به این نتیجه رسیدیم که با توجه به اینکه فشار خروجی پالایشگاه بالاتر است، کمپرسورها می توانند با دور کمتر، گاز بیشتری را تزریق کنند. این طرح در قالب تفاهم نامه پژوهشی با دانشگاه فردوسی مشهد امضا و اجرایی شد. براین اساس، اساتید دانشگاه این طرح را بررسی کردند و پس از تایید با توجه به پکیجی که آماده شده بود، در اقدامی ارزشمند توانستیم مجموع ظرفیت تزریق 3 کمپرسور مجتمع ذخیره سازی شوریجه را از 5. 10 میلیون مترمکعب به 13 میلیون مترمکعب برسانیم.
در برنامه ششم توسعه، همه شرکت های نفت و گاز مکلف شده اند مقدار گازی را که به مشعل ارسال می کنند به میزان کمتر از 90 درصد طراحی برسانند وطرحی با عنوان «حرکت به سمت فلر صفر» تعریف شد. برای این که این طرح عملیاتی شود، اولین گام این بود که بررسی شود شرکت های پیشرو در سطح دنیا چگونه این کار را انجام می دهند. تحقیقات اولیه نشان داد شرکتی معتبر که طراحی و ساخت مشعل پالایشگاه هاشمی نژاد را نیز انجام داده، پکیج های فلرگس ریکاوری ساخته است. این پکیج ها گاز را از فلر دریافت کرده و پس از تصفیه به عنوان گاز سوخت به سمت پالایشگاه ارسال می کنند. این شرکت خارجی برای ساخت این پکیج، 6 میلیون دلار هزینه درخواست کرده بود؛ درحالی که باتکیه بر ظرفیت جوانان توانمند پالایشگاه، در 3 فاز، گازهایی را که به سمت مشعل می رفت، ریکاوری کردیم. در فاز نخست، گازهای شیرین فلر را با ایجاد شبکه به سوخت زباله سوزهای واحد باز یافت گوگرد اختصاص دادیم. در فاز دوم، پکیج شیرین سازی شبیه پکیج شرکت خارجی، در پالایشگاه طراحی و گازهای ترشی که به سمت مشعل می رفت، جمع آوری کردیم. پس از شیرین سازی، این گاز برای سوخت بویلرها استفاده می شود. در مرحله سوم نیز نشتی هایی که از سمت شیرهایی که به سمت شبکه فلر می رفت، مدیریت شد. طبق استاندارد و طراحی اولیه پالایشگاه، 24 هزار مترمکعب گاز به سمت فلر ارسال می شد که اجرای طرح «حرکت به سمت فلر صفر» حجم این گاز به کمتر از 2 هزار متر مکعب کاهش یافت. براین اساس، تکلیفی که دربرنامه ششم توسعه به آن توجه شده بود، تحقق یافت. نکته قابل تامل اینکه، گاز مصرفی شهر سرخس با 100 هزار مشترک در فصل زمستان گذشته روزانه 10هزار مترمکعب در ساعت بوده است و با اجرای این طرح بخشی از این گاز از مسیر بهینه سازی و کاهش مشعل سوزی تامین شد.
پروژه ای را با عنوان تغلیظ گاز اسیدی در دست اقدام داریم که در مرحله راه اندازی است. عملیات نصب تجهیزات و پیش راه اندازی این پروژه نیز انجام شده است. در زمان طراحی اولیه پالایشگاه و درکوره واکنش، غلظت گازی که به سمت واحدهای بازیافت گوگرد هدایت می شد، حدود 36 درصد بوده است و موجب می شود که با این درصد تغلیظ واکنش به طورکامل انجام نشود؛ دمای پایین موجب می شود راندمان کوره کاهش یابد و ترکیبات سمی به سمت کاتالیست های بازیافت گوگرد حرکت و آنها را غیر فعال کنند. هدف از اجرای این پروژه، افزایش غلظت از 36 به 50 درصد است. با اجرای پروژه افزایش غلظت گاز، شاهد انجام کامل فرایند کوره واکنش خواهیم بود و دمای کوره از 840 به 1000 درجه سانتیگراد خواهد رسید و ترکیبات مسموم کننده کاتالیست ها نیز از بین خواهند رفت.
زمانی که کاتالیست کیفیت خود را از دست دهد، راندمان واحد که در ابتدای راه اندازی بین 94 تا 97 درصد است، به تدریج کاهش می یابد. باکاهش راندمان، تولید گوگرد نیز کاهش می یابد.
با اجرای این پروژه افزون بر بهبود مولفه های زیست محیطی، تولید گوگرد پالایشگاه نیز به ازای هر واحد تصفیه گاز، 11 هزار تن در سال و در مجموع 55 هزار تن افزایش می یابد.
در رابطه با حفظ محیط زیست، افزون بر موارد یادشده، اقدام مثبت و خوبی دیگری که انجام شده، مربوط به موضوع آب است. با توجه به شرایط خشکسالی حاکم بر کشور، موضوع آب بسیار کلیدی و راهبردی است. براساس طراحی اولیه، پالایشگاه باید روزانه چهار هزار مترمکعب آب مصرف کند که مقدار قابل توجهی است.براین اساس، پروژه های بازچرخانی آب را در پالایشگاه طراحی کرده ایم و با نصب تاسیسات مناسب و بهینه سازی مناسب تر، این بازچرخانی را انجام داده ایم. با اجرای این پروژه ها توانسته ایم آب مصرفی پالایشگاه را از روزانه چهار هزار مترمکعب به 2500 مترمکعب در روز کاهش دهیم. از سوی دیگر، از روش تبخیری برای تولید آب مقطر استفاده می شد که هزینه های زیادی را به سیستم تحمیل می کرد، ضمن این که اتلاف آب زیادی نیز به همراه داشت، اما تبدیل فرایند قبلی به سیستم آر او(RO) موجب شد 750 مترمکعب در روز بازچرخانی و برگشت آب داشته باشیم. کاهش این میزان آب باعث شد 750 مترمکعب آب برداشتی از چاه های آب کاهش یابد. در خصوص کاهش مصرف آب و استفاده بهینه از آن پروژه های زیادی اجرایی شده است و پروژه هایی نیز در دست اقدام داریم که مقدار بازچرخانی آب را از مقدار مورداشاره بیشتر کنیم. دمای هوا زمستان در منطقه سرخس به منفی 25 درجه می رسد. زمانی که دما به این میزان می رسد، سیستم ها باید گرم نگه داشته شود. گرم کردن این سیستم ها با بخار «ال پی» انجام می شود. در انتهای سیکل استفاده از بخار، برای گرم کردن، تله هایی وجود دارد و در صورتی که بخار ال پی به مایع تبدیل نشده و کماکان بخار داشته باشد، جلوی آن را می گیرد تا حداکثر بهره وری به وجود بیاید. ممکن است مقداری بخار فرار کند که این بخار داخل آکومولاتور جمع آوری می شود؛ همچنین داخل مخزن جمع آوری، آب و بخار به دلیل اینکه در فشار 1.5کیلوگرم بر سانتیمترمربع فعالیت می کنند، مقداری تبخیر بخار ایجاد می شد. همکاران ما بررسی کردند که چگونه می شود با بهره گیری از امکانات موجود، این بخار را به سیستم بازگرداند. در واحدهای بازیافت، یکسری کندانسر داریم که فن هوایی است و بخاراتی را که در کندانسور سوم واحد بازیافت وجود دارد، سرد می کند و دوباره به سیکل بر می گرداند تا بتوان بخارات گوگرد را به گوگرد مایع تبدیل کرد. در این بخش ظرفیت مازادی وجود داشت. با بهره گیری از این فن ها دوباره از بخاراتی که در انتهای واحد بازیافت گوگرد وجود داشت، استفاده و این بخارات دوباره مایع و به سیستم برگردانده شد. با اجرای این پروژه، 100 تا 150 مترمکعب در روز بخاراتی که هدر می رفت، مجدد به سیکل بازگشت.
تعمیرات اساسی پالایشگاه از پنجم اردیبهشت ماه آغاز شده است و اولین واحد بازیافت گوگرد وارد فرایند تعمیرات اساسی شد؛ با این حال برای اجرای این فرایند از 5 سال قبل برنامه ریزی می شود. در پالایشگاه هاشمی نژاد با استقرار برنامه آر بی آی و یک نرم افزار خاص که طراحی شده، برای تعمیرات اساسی 10 سال آینده برنامه ریزی کرده ایم.
ما باید برای پنج سال آینده برنامه مشخصی در حوزه تعمیرات داشته باشیم و در قالب آن بررسی کنیم که این تجهیزات برای تعمیرات اساسی به چه قطعاتی نیاز دارند و شروع به تامین این قطعات کنیم. با توجه به اینکه تکلیف داریم که همه قطعات را از داخل تامین کنیم، تبادلات با شرکت های توانمند داخلی باید همواره در جریان باشد. مجموعه این اقدام ها باید از پنج سال قبل آغاز شود تا شرایط برای تعمیرات اساسی پنج سال آینده مهیا باشد. تعامل بالادست، پالایشگاه و مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران نیز، از دیگر ملزومات اجرای تعمیرات اساسی است. در مدت 22 روزی که به عنوان تعمیرات اساسی برنامه ریزی شده است، باید این فرآیند به طور کامل انجام شود تا تعهدی را که داریم، محقق شود. براین اساس برنامه تعمیرات اساسی واحدهای تصفیه گاز، تعمیرات اساسی و تاپ آف واحدهای بازیافت گوگرد را در دستور کار داریم. در حوزه تعمیرات کلی پالایشگاه نیز، تعمیرات زنجیره تولید شمال شرق شامل چاه های گاز (شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق)، پالایشگاه و یوتیلیتی و نقاطی که در تعمیرات اساسی واحدی تعریف شده است، انجام می شود. در تعمیرات اساسی، ورودی و خروجی یک واحد بسته و فرایند آغاز می شود. ولی در خصوص بخش های مشترک، کل فرایند چرخه تولید در بالادست، پالایشگاه و خط لوله به مدت پنج روز فشرده از سرویس خارج و انجام می شود. برای این فرآیند نیز برنامه ریزی شده تا در شهریورماه پرونده این کار بسته شود. نکته حائز اهمیت دیگر اینکه پروژه تعمیرات اساسی، اولویت اول کاری نیمه اول سال پالایشگاه است. اولویت اول کاری از این لحاظ که باید واحدهای بهره برداری، تعمیراتی و همه واحدهای پشتیبان از جمله اچ اس ای، تامین کالا، خدمات رفاهی، حمل ونقل و... در برنامه منسجمی که تعریف شده است، حضور دارند تا از برنامه و اولویت اول پالایشگاه که در پایداری تولید در فصل زمستان نقشی اساسی دارد، پشتیبانی کنند. به همین منظور همه واحدها را مکلف کرده ایم که همه توان خود را روی برنامه تعمیرات اساسی متمرکز کنند. تعمیرات اساسی واحدهای ترش، ریسک های خاص خود را هم دارد. این ریسک ها باید کنترل شود تا به حادثه منجر نشود؛ از این رو تمرکز واحد اچ اس ای ما در مقوله تعمیرات اساسی نیز، مستلزم رویکردی بسیار دقیق و شفاف است که خوشبختانه همکاران این واحد روی این موضوع دقت نظر خاصی دارند که بتوانیم سلامت و صحت همکاران و تاسیسات را داشته باشیم.
همه گزارشی که در حوزه فعالیت های پالایشگاه ارائه شد، از سوی سرمایه انسانی (منابع انسانی) تحقق می یابد؛ براین اساس باید توجه خاصی داشته باشیم تا منابع انسانی به سرمایه انسانی تبدیل شود. به حوزه جانشین پروری در پالایشگاه توجه ویژه و خاصی شده است. روی هر یک از سمت هایی که در پالایشگاه هستند، سبد جانشین پروری تعریف کرده ایم. در این سبد، همکارانی که مستعد هستند و پیش بینی می شود در آینده می توانند روی این سمت قرار بگیرند با مکانیزم شایسته سالاری که پیش تر هم به اطلاع همکاران رسانده شده است، انتخاب می شوند.
به خاطر شفافیت کار برای هر سمت و حوزه یکسری معیارهای کیفی-کمی مشخص کرده ایم. در پارامترهای ارزیابی، سابقه کاری، تحصیلات، سکونت در سرخس، قدرت تجزیه تحلیل مسائل، قدرت رهبری و مدیریت و پارامترهای مهمی که در سرپرستی مهم است، استخراج شده است. زمانی که می خواهیم ارزیابی کنیم، کارگروه این ارزیابی را انجام می دهند. پس از ارزیابی ها، از میان همه نفرات، چهار نفر انتخاب و در سبد جانشین آن سمت قرار می گیرند. این چهار نفر در زمان انتخاب به عنوان رئیس یا سرپرست بار دیگر مورد ارزیابی قرار می گیرند و در ادامه برای آنها کلاس ها و دوره های آموزشی برگزار می شود تا زمانی که به عنوان سرپرست یا رئیس منصوب شوند، همه آموزش های مورد نیاز را گذرانده باشند؛ لازم است تا همکاران برای قبول مسئولیت های آینده توانمند شوند. همزمان کار دیگری نیز انجام شده است. از بین جوانان تحصیل کرده، 18 نفر به عنوان گروه مشاوران جوان انتخاب می شوند که برای آنها هدف گذاری شده است. نخست ملزومات کسب و کار و شرکت داری را به آنها یاد می دهیم. این مشاوران جوان را از هم اکنون آماده می کنیم و به آنها آموزش هایی که بتوانند یک کسب و کار را راهبری کنند، ارائه می شود و دید کلان در آنها ایجاد می کنیم. این مشاوران حافظ و نگهبان راهبردهای شرکت نیز هستند. راهبرد های سازمان به آنها آموزش داده شده است و می دانند برای تحقق چشم انداز باید در چه مسیری گام بردارند. براین اساس در صورت انحراف از مسیر تعیین شده برای رسیدن به چشم انداز، به مدیران و تصمیم سازان شرکت اطلاع می دهند؛ همچنین در صورتی که فرصت های بهبود جدید وجود داشته باشد، برای تسهیل آن اقدام می کنند و مشورت می دهند.
یکی از نگرانی های همکارانمان این است که ارزیابی ها با چه مکانیزمی انجام می شود و آیا در فرایند آن عدالت وجود دارد؟ در سطح واحدهای پالایشگاه، سیستم جدیدی را که پیش تر فقط در واحدهای عملیاتی بود، اجرایی کرده ایم. هر همکار در واحد باید گزارشی ماهانه براساس شرح وظایف از عملکرد خود به سرپرستش ارائه دهد. سرپرست نیز این گزارش ها را براساس شرح وظایف، راندمان و بهره وری از 100 نمره می دهد. علاوه بر اینکه نمره می دهد، یک سری آیتم های دیگر نیز برای توانمندسازی و چابک سازی لحاظ شده است. به عنوان مثال نظام پیشنهادات، مدیریت دانش، به ازای هرکدام از این موارد نیز نمره دریافت می کند. بخش دیگر نیز برگرفته از ارزشیابی سالانه شرکت ملی گاز ایران است. در مجموع هر نفر در پایان ماه، یک کارنامه ارزیابی دارد. نفری که اول فهرست قرار می گیرد و بیشترین نمره و امتیاز را دریافت کرده است، بیشترین شایستگی را می گیرد و نفری که پایان فهرست قرار دارد نیز، کمترین شایستگی را دریافت می کند. جاری کردن این فرایند باعث شد کارکنان مطمئن شوند که با یک مکانیزم اصولی ارزیابی می شوند؛ با ارائه گزارش ماهانه، خودشان در ارزیابی نقش دارند. نمره ماهانه و سالانه خود را می بینند و متوجه می شوند در چه بخش هایی نمره بالاتر و کمتری دریافت کرده اند.
شرکت ملی گاز ایران در حوزه مسئولیت اجتماعی پیشتاز است. معتقدیم که ذی نفعان ما که مردم شهرستان سرخس هستند، از نعمت بزرگ خداوندی و از تاسیسات گازی که در این منطقه ایجاد شده است، باید منتفع باشند. در این زمینه رویکردهای متنوعی داریم. ابتدا باید همه کارهایی که در حوزه مسئولیت اجتماعی انجام می شود، قانونمند باشد و طبق ضوابط قانونی انجام شود. یکسری بخشنامه و دستورالعمل هایی از سوی وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران در این زمینه تدوین شده است. به عنوان مثال هر سال پروژه های عمرانی مورد نیاز که می توانند به مناطق کم برخوردار کمک کند، احصا می کنیم. پس از دریافت تاییدیه نهادهای ذی صلاح سطح شهرستان، این پروژه ها در هیات مدیره پالایشگاه مصوبه و به ستاد شرکت ملی گاز ایران ارسال می شوند. پس از تصویب، دریافت مصوبه و بودجه در هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران، این طرح ها درقالب مسئولیت اجتماعی اجرا می شوند. در مسیر توانمندسازی جوانان و شرکت های بومی منطقه نیز گام برداشته ایم تا خدمات مورد نیاز پیمانکاری پالایشگاه را با برون سپاری از طریق این شرکت ها تامین کنیم. دراین زمینه چهار رویکرد تعریف کرده ایم. نخست استفاده از ظرفیت شرکت ها، فروشندگان و توزیع کنندگانی است که درسرخس حضور دارند. این موارد شامل توزیع آب معدنی، قند، چای و... است که در محل دیگری تولید و در شهرها توزیع می شوند. این بخش را در قالب جلساتی که با صنعت و معدن سرخس برگزار شده است، ساماندهی کرده ایم. شرکت ها به دلیل اینکه بومی هستند، می توانند با قیمتی پایین تر ازشرکت های خارج شهرستان در مناقصه شرکت کنند. بخش دیگر، کارهای خدماتی و پیمانکاری است. حدود 20 سال پیش که پیمان های تعمیرات اساسی را انجام می دادیم، بیشتر پیمانکاران از دیگر شهرها بودند و نیروی انسانی خود را نیز از شهرهای خودشان می آورند. با توجه به رویکردی که برای توانمندسازی جامعه هدف سرخس و جوانان این شهرستان در دستور کار قرار داده ایم، تفاهم نامه هایی با سازمان فنی و حرفه امضا شد تا نیروهای تحصیل کرده و مستعد شهرستان را آموزش دهند و توانمند کنند تا بتوانند فعالیت های فنی پالایشگاهی را انجام دهند. در میان این جوانان توانمند، افرادی شناسایی شدند که تحصیل کرده بودند و می توانستند شرکت کوچک تاسیس و مدیریت کنند. به آنها شرکت داری آموزش دادیم و در میان شرکت های نوپا و بومی که در مناقصات کوچک ما شرکت می کردند، گسترش پیدا کردند. هم اکنون مناقصه پیمان تعمیرات اساسی را که یکی از بزرگ ترین پیمان های پالایشگاه است، یک شرکت از سرخس برنده شده است. این مناقصه در فرآیندی شفاف و از طریق سامانه ستاد در سطح ملی برگزار شد. تولید قطعات یدکی نیز رویکرد دیگر است. گاز، صنعتی پیچیده و دارای فناوری پیشرفته است. تولید قطعات در این زمینه از سوی جوانان تحصیل کرده به زمان نیاز دارد و برای انجام این کار یکسری رویکردهای خاصی می خواهد. در این زمینه نیز دو رویکرد داریم. نخست این است که از بیشتر شرکت های دانش بنیان و شرکت هایی که در حوزه تولید قطعات و یا ارائه خدمات با فناوری بالای پالایشگاه فعالیت می کنند، خواسته ایم که در پیمان های خود و برای تحقق سیاست های مسئولیت اجتماعی، از جوانان تحصیل کرده سرخس استفاده و آنها را توانمند کنند. در مرکز رشد پالایشگاه، 16 استارت آپ شکل گرفته است. به عنوان مثال یکی از آنها در حال راه اندازی است تا گسکت های مورد نیاز پالایشگاه ها را تولید کند. شرکتی دیگر، ویال هایی را که در قسمت تصفیه پالایشگاه مورد استفاده قرار می گیرد، تولید کرده است و یک شرکت دیگر نیز شکل گرفته است تا ماده ای را که در واحدهای دانه بندی استفاده می شود، تولید کند.
با همکاری شرکت های دانش بنیان و مراکز دانش بنیان در پی آن هستیم که ایده های جوانان نخبه شهرستان سرخس را تبدیل به محصول کنیم. امیدوارم روزی برسد که شرکت های دانش بنیان در سرخس به وجود بیاید و با دیگر شرکت های دانش بنیان در پارک های علم و فناوری کشور رقابت کنند.
بله.کارکنان پالایشگاه در قالب فعالیت های خودجوش اقدام به فعالیت در حوزه های خیرخواهانه و حمایت از افراد بی سرپرست و بی بضاعت کرده اند. البته ممکن است این افراد تحت پوشش کمیته امداد یا بهزیستی نیز قرار داشته باشند؛ با این حال در پالایشگاه خیریه ای داریم که هر کدام از کارکنان بخشی از حقوق خود را به طور ماهیانه به حساب این خیریه واریز می کنند. این خیریه یک هیات امنا دارد و کارهای خیرخواهانه ای را انجام می دهد. هم اکنون150 خانوار تحت پوشش خیریه پالایشگاه شهید هاشمی نژاد است.
مهم ترین موضوعی که بر آن تاکید داریم این است که همه اقدام ها و فعالیت های پالایشگاه بر محور قانون و ضوابط و مقررات شکل بگیرد.
در نشست تخصصی «معرفی سیاست های ژاپن در استفاده از هیدروژن و آمونیاک» مطرح شد:
مشعل با افزایش شمار جمعیت جهان و رسیدن آن به مرز هشت میلیارد نفر، تامین انرژی، چالشی مهم فراروی تصمیم سازان و تصمیم گیران این عرصه قرار داده است. محدودیت منابع و ذخایر انرژی در دنیا و خطر افزایش انتشارگازهای گلخانه ای موجب شده است دیدگاه های جدیدی در سبد انرژی کشورها شکل بگیرد و برای کاهش خطرهای زیست محیطی گام های جدی تری برداشته شود.
برای دستیابی به این رویکرد مهم هریک از کشورهای جهان از جمله ژاپن که تجربیات مفیدی در حوزه محیط زیست از جمله کاهش گازهای گلخانه ای دارند، برنامه های خاصی را تدوین کرده اند. این کشور تا سال 2050 سیاست های خود را برای دستیابی به انتشار کربن صفر تدوین کرده است.
به این منظور مدیریت بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیر عامل شرکت ملی نفت ایران با هدف بهره مندی از دستاوردهای کشور ژاپن در دستیابی به «کربن صفر»، اواسط شهریور امسال نشستی تخصصی با عنوان «معرفی سیاست های کشور ژاپن در استفاده از هیدروژن و آمونیاک، برای رسیدن به انتشار کربن صفر تا سال 2050» برگزار کرد. در این نشست که در مرکز همایش های تخصصی کوشک وزارت نفت و با حضور روسای اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابعه آن برگزار شد، نمایندگان سفارت ژاپن و منابع طبیعی و اقتصاد، بازرگانی و صنعت ژاپن حضور داشتند و به طرح دیدگاه های خود پرداختند که مشروح آن را می خوانید.
ایران و ژاپن از دیرباز در زمینه های مختلف از جمله انرژی همکاری داشته اند و نشست دستیابی به کربن صفر نیز در ادامه همین همکاری ها برگزار شد؛ نشستی تخصصی که در آن، طرفین ایرانی و ژاپنی تجربیات خود را با یکدیگر تبادل کردند تا از این طریق، گامی مهم در مسیر حفط سلامت انسان ها برداشته شود.
عباس رزمی، مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی نفت ایران، هدف از این نشست را کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بیان کرد و گفت: اقدامات قابل توجهی در سطح دنیا انجام شده و در این میان کشور ژاپن برنامه ها و اهداف بلندی برای سلامت بشریت دنبال می کند، بخصوص برای کشورهایی که انتشار گازهای گلخانه ای دارند.
به گفته وی، ایران جزو 10 کشور نخست جهان در انتشار گازهای گلخانه ای به شمار می رود که برای عبور از آن برنامه های کلانی در دستور کار داریم تا از پروژه های قوی کمک و یاری بگیریم و در سلامت بشریت و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای سهیم باشیم.
مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: با برنامه ریزی های کلانی که داریم، در کمتر از 5 سال دیگر به سمت صفر شدن فلر ها خواهیم رفت؛ البته این را باید گفت که هدفگذاری صفر نمی توان داشت؛ زیرا با روشن شدن یک فلر، خلق ثروت شده و جشن می گیرند و بعد از مدتی برای صفر کردن فلر باید اقدامات لازم را انجام دهند. دستیابی به این روند، همفکری یک کشور را نمی طلبد؛ بلکه باید تمام کشورهای حامی سلامت بشریت، برای نجات زمین دست یاری به یکدیگر بدهند و سلامت بشریت را هدفگذاری کنند.
رزمی تاکید کرد: امیدواریم در آینده ای نزدیک، کلاس های آموزشی با فناوری های جدید را که مد نظر کشور ژاپن در کاهش و تولید گازهای گلخانه ای است، برگزار کنیم.
ماساشی واتانابه، مدیر سیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن در این نشست، درباره اهمیت استفاده از هیدروژن و آمونیاک در کاهش انتشار کربن تا سال 2050 گفت: ژاپن تجربیات خوبی درحوزه کاهش گازهای گلخانه ای و استفاده ازهیدروژن و سوخت آمونیاک، همچنین برنامه های جدیدی در این حوزه ها دارد که می تواند آنها را در اختیار ایران قرار دهد.
به گفته وی، درسال 2020 ژاپن اعلام کرد که می خواهد انتشار گازهای گلخانه ای را تا سال 2050 به صفر برساند، از این رو بعضا گام هایی در این مسیر برداشته و بناست انتشارگازهای گلخانه ای را در سال 2030 تا 46 درصدکاهش دهد.
واتابانه ادامه داد: ژاپن هر سه سال، استراتژی خود را در زمینه کاهش گازهای گلخانه ای مورد بازنگری قرار می دهد و برای این مسیر چند محور در نظر گرفته شده که مهم ترین آنها ایمنی است و در کنار آن محورهای دیگری مانند محیط زیست، امنیت انرژی و بازنگری اقتصادی کاهش گازهای گلخانه ای قرار دارد.
مدیر سیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن گفت: استفاده از هیدروژن را می خواهند در ترکیب انرژی های اولیه افزایش دهند و تا سال 2030 به درصدی که در سبد وجود دارد، برسانند.
واتابانه با بیان اینکه در کشور ژاپن از نفت و سوخت های فسیلی استفاده می شود، ادامه داد: در ژاپن برای تولید برق از سوخت های فسیلی استفاده می کنند؛ زیرا استفاده از انرژی هسته ای در سال 2011 کاهش یافته است. وی با اشاره به اهداف میان مدت و بلند مدت در کاهش گازهای گلخانه ای گفت: ژاپن قصد دارد در سال 2030 میزان انتشار گازهای گلخانه ای را نسبت به سال 2015 کاهش دهد و در اهداف بلند مدت تا سال 2050 به کربن خنثی برسد.
واتانابه در ترسیم مسیر دستیابی به کربن خنثی تا سال 2050 گفت: یکی از عوامل مهم در این زمینه، بهینه سازی مصرف انرژی و صرفه جویی است، همچنین حوزه هایی که برقی نیستند، الکتریکی شود.
مدیرسیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن در ادامه به تدوین «راهبرد رشد سبز ژاپن» در سال گذشته اشاره و تصریح کرد:برای تدوین راهبرد رشد سبز، 14 بخش برای دستیابی به کربن صفر انتخاب شده اند که یکی از آنها هیدروژن و سوخت آمونیاک است. برای تحقق این هدف، ژاپن صندوق نوآوری سبز را با سرمایه 15 میلیارد دلار ایجاد کرده تا این صندوق به پیشرفت های فنی و فناوری دستیابی به اهداف 14 گانه کمک کند.
به گفته وی، برقی کردن بخش هایی که برقی نیستند، به همراه تولید برق، به روش کربن زدایی مانند استفاده از هیدروژن مورد توجه کشور ژاپن است.کشورهای درحال توسعه، نیازمند انرژی های تجدید پذیر هستند و تولید برق حرارتی در این زمینه می تواند بسیارحیاتی باشد. برای پایداری شبکه برق افزون بر انرژی های تجدیدپذیر از انرژی برق حرارتی نیز استفاده می کنیم، از این رو کربن زدایی در تولید برق حرارتی اهمیت پیدا می کند.
واتانابه ادامه داد: برای تولید برق حرارتی دو راه وجود دارد؛ در روش نخست می توان از روش CCUS استفاده کرد. این روش به فناوری هایی گفته می شود که برای جذب کربن، ذخیره سازی و استفاده از آن مورد استفاده قرار می گیرد. روش دوم، استفاده از سوخت هیدروژن و آمونیاک است که کربن صفر دارند. هیدروژن در نیروگاه های حرارتی و آمونیاک در نیروگاه های زغال سنگ مورد استفاده قرار می گیرند.
وی با اشاره به شرایط تقاضای جهانی برای استفاه از هیدروژن آمونیاک تاکید کرد: تا سال 2070 تقاضای جهانی برای استفاده از هیدروژن به 520 میلیون تن خواهد رسید. همچنین از سوخت آمونیاک بیشتر در صنعت برق و حمل ونقل استفاده می شود. اکنون هیدروژن و آمونیاک با استفاده از سوخت های فسیلی تولید می شوند و امیدواریم از روش هایی که همزمان با تولید هیدروژن، آمونیاک و کربن با یکدیگر ذخیره سازی می شوند، استفاده کنیم یا از انرژی الکتریکی تجدیدپذیر استفاده کنند تا از این طریق انتشار کربن را به صفر برسانیم. مدیرسیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن همچنین با اشاره به سیاست هیدروژن ژاپن و راهبردهای آن برای دستیابی به هیدروژن گفت: ژاپن، نخستین کشوری است که راهبرد استفاده از هیدروژن را تدوین کرده و بعد از آن ایالات متحده نیز دست به کار مشابهی زده است. در سال 2015 نخست وزیر ژاپن اعلام کرد تا سال 2050 ژاپن می خواهد به سیاست کربن خنثی برسد و در این راه، هیدروژن را به عنوان یکی از بخش های با اولویت قرار دهد، ضمن آنکه این کشور تلاش می کند تا استفاده از هیدروژن را بیشتر معرفی و ترویج کند و هزینه های مالی آن را نیز کاهش دهد. این کار با استفاده از پروژه هایی که در صندوق نوآوری سبز ژاپن وجود دارد، در حال اجراست.
واتانابه ادامه داد: منابع انرژی در کشور ژاپن وجود ندارد و وارد کننده انرژی های نفت، گاز و... است و واردات هیدروژن نیز به آنها افزوده می شود، از این رو واردات، یکی از محورهایی است که در سطح عرضه وجود دارد و قصد داریم تا سال 2030 زنجیره تامین جهانی هیدروژن را پایه گذاری کنیم.
وی با بیان اینکه تا سال 2050 تمامی نیروگاه های ژاپن از سوخت هیدروژن استفاده می کنند و علاوه بر آن در قسمت های گرمایشی و صنایع فولاد و تولید مواد شیمیایی نیز می توان از این سوخت بهره گرفت، افزود: در سال 2022 نخستین حمل ونقل دریایی کشتی که حامل هیدروژن مایع بوده، از استرالیا به سمت ژاپن انجام شده که این حمل و نقل، شامل تخلیه و بارگیری هیدروژن مایع نیز بوده و می خواهیم تا سال 2029 استفاده از سوخت هیدروژن را تجاری سازی کنیم.
به گفته واتانابه، ژاپن قصد دارد به منظور ایجاد زنجیره تامین آمونیاک، با کشورهایی که در این زمینه غنی هستند، مانند خاورمیانه، استرالیا و آمریکای شمالی همکاری داشته باشد، ضمن آنکه در حال افزایش تقاضای استفاده از آمونیاک در سطح جهان هستیم و می خواهیم با کشورهایی که اکنون برای تولید برق از زغال سنگ استفاده می کنند، مانند مالزی، اندونزی و هند همکاری داشته باشیم. همچنین برنامه های بین المللی مانند کنفرانس بین المللی استفاده از سوخت آمونیاک در 28 سپتامبر 2022 به صورت آنلاین را برنامه ریزی کرده ایم.
مدیر سیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن، به ارزیابی رشد تقاضای انرژی در آسیا پرداخت و گفت: به طور کلی تقاضای انرژی در جنوب شرق آسیا تا سال 2030 تا 60 درصد رشد خواهد کرد و در سال 2040 نیز سوخت های فسیلی، سهم 80 درصدی در تقاضای انرژی خواهند داشت و حدود 70 درصد سوخت های الکتریکی نیز تا سال 2040 به وسیله سوخت های فسیلی تامین خواهد شد.
در پایان نشست تخصصی «معرفی سیاست های کشور ژاپن در استفاده از هیدروژن و آمونیاک، برای رسیدن به انتشار کربن صفر تا سال 2050» هر کدام از مدعوین سوالات خود را از مدیر سیاست نفت و LNG در آژانس منابع طبیعی و انرژی وزارت اقتصاد و تجارت و صنعت ژاپن پرسیدند که به آنها پاسخ داده شد.
صفرکردن گازهای فلر وکاهش گازهای گلخانه ای، موضوعی مهم برای حفظ سلامت بشریت است. بی تردید دستیابی به این هدف مهم، برنامه ریزی کلانی را از سوی همه کشورهای جهان می طلبد؛ برنامه هایی که در آنها به اجرای طرح هایی که به کاهش آلودگی های زیست محیطی منجر می شود، اهمیت داده شود وگام برداشتن در این مسیر، تضمینی برسلامت بشریت باشد.
با صادرات دریایی گاز مایع از بندرعباس رقم می خورد
مشعل طرح صادرات دریایی گاز مایع که همزمان با آغاز هفته دولت به بهره برداری رسید، از هدررفت روزانه ۲ هزار تن گاز مایع که تاکنون سوزانده می شد، جلوگیری می کند. مدت زمان اجرای این طرح از ایده تا اجرا تنها دو ماه بوده و بدون کمترین بودجه و با ۴۳ هزار نفر -ساعت کار جهادی، تأسیسات متروک بندرعباس از مرکز ذخیره سازی به مبدا صادرات دریایی گاز مایع (ال پی جی) تبدیل شده است. با اجرایی شدن این طرح همچنین برای ۲۰۰ نفر اشتغال زایی و از محل صرفه جویی در محصولی که در مشعل پالایشگاه های بندرعباس می سوخت، سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار سود نصیب کشور می شود.
هم اکنون استان هرمزگان به یکی از قطب های انرژی کشور تبدیل شده و به عنوان و یکی از قطب های صادرات کشور مطرح است. طرح صادرات دریایی گاز مایع که با هدف تقویت جایگاه هرمزگان به عنوان قطب تولید و صادرات انرژی راه اندازی شده و در کنار طرح احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی با هزینه کرد ۱۲.۵ میلیارد دلار و انبار نفت شهید مهدوی که در آینده با ظرفیت ۶۰۰ میلیون تن به بهره برداری می رسد، از جمله طرح هایی است که امنیت انرژی را در منطقه هرمزگان بهبود می بخشد.
نگاهی به احجام پروژه نشان می دهد که تأسیسات گاز مایع بندرعباس با ۹ سکوی تخلیه و ۲ موتورخانه، امکان تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و پمپاژ فرآورده های آن با خط لوله انتقال ۱۶ اینچ به اسکله نفتی شهید باهنر بندرعباس را دارد. موتورخانه یادشده از ۱۷ دستگاه پمپ و ۷ دستگاه کمپرسور برای تامین فشار عملیاتی لازم برای انتقال گاز مایع بهره می برد.
این پروژه با بهره گیری از ۴۳ هزار و ۲۰۰ نفر-ساعت متخصص حوزه های نفتی و عملیاتی در رشته های مکانیک، ابزار دقیق، برق و ماشین بری اجرایی و عملیاتی شده است. در این پروژه متخصصان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با باز مهندسی و عملیات فرآیندی ضمن رعایت همه دستورالعمل های بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) و رعایت مقررات ایمنی در صنعت نفت برای نخستین بار در کشور بدون بهره برداری از مخازن ذخیره سازی گاز مایع، فرآیند انتقال از گازکش به کشتی را به طور مستقیم به اجرا درآورده اند. با بهره برداری از این تاسیسات و تخلیه همزمان ۹ دستگاه گازکش و بهره مندی از توان پمپ ها و کمپرسورها، اکنون امکان بارگیری دریایی به طور میانگین ۶ هزار تن گاز مایع در شبانه روز میسر می شود.
جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ایجاد پایانه صادراتی گاز مایع در بازه زمانی 2 ماهه را یک اقدام جهادی و منحصربه فرد خواند و گفت: بر اساس برنامه ریزی های منسجم و دقیقی که از سوی مسئولان و متولیان انجام شد، توانستیم نیروهایی را که نگاه جهادی داشتند، به منطقه اعزام و مستقر کنیم و با احداث این پایانه صادراتی، از انحراف مسیر گاز مایع که یک سرمایه ملی محسوب می شود نیز جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه مکاتبات زیادی درباره هدررفت و وضعیت نامناسب گاز مایع و گلایه هایی که در این خصوص مطرح شده بود، اظهار کرد: غالب موارد به تعیین تکلیف هرچه سریع تر این مسئله اشاره داشت و از آنجا که حل این مشکل با مکاتبه حل نمی شد و نیازمند اقتدار و مدیریت بود، باید در این زمینه تصمیم سازی می شد. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: زیرساخت ها در این زمینه بررسی و ارزیابی شد و سناریوهای مختلفی هم برای عملیاتی کردن طرح مطرح شد و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که نخستین گام برای احداث پایانه صادرات دریایی گاز مایع این است که با تولید 6 هزار تن گاز مایع، بتوانیم 2 هزار تن آن را وارد چرخه صادرات کنیم. سالاری با بیان اینکه خوشبختانه به همت همه همکارانم در مجموعه پالایش و پخش و مسئولان استانی، این مهم محقق شد، گفت: این تنها شروع یک کار است و باید سعی کنیم این نگاه در همه ارکان به صورت کامل و جامع شکل بگیرد. باید به جوانان اعتماد کرد و به آنان میدان داد. همین جوانان بودند که در زمان جنگ تحمیلی پای کار آمدند و جنگ را مدیریت کردند؛ بنابراین باید از ظرفیت های بالقوه جوانان به بهترین شیوه ممکن بهره جست. وی ادامه داد: برای به ثمر رسیدن این پروژه حتی یک ریال هم هزینه نشد و از همه تجهیزات و امکاناتی که از سال های قبل متروک مانده بود برای اجرای این طرح استفاده کردیم و امروز به خود می بالیم که توانستیم این حجم از ظرفیت در صادرات گاز مایع را ایجاد کنیم. البته ناگفته نماند که شرکت های دانش بنیان هم در این راه پای کار بودند و از ظرفیت آنان هم به نحو مقتضی استفاده کردیم. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اظهار کرد: بار دیگر وظیفه خود می دانم که از همگی بزرگواران تقدیر و سپاسگزاری کنم که در گرمای طاقت فرسای 50 درجه جنوب و شرجی آب وهوا شبانه روزی تلاش کردند تا این طرح ملی به سرانجام ممکن دست یابد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران نیز درباره اهمیت پروژه ملی صادرات دریایی گاز مایع گفت: با اجرای این پروژه، از هدررفت روزانه ۲ هزار تن گاز مایع که تاکنون سوزانده می شد، جلوگیری خواهد شد.
علی اکبر نژادعلی با تأکید بر اینکه اجرای این پروژه سالانه تا ۳۶۰ میلیون دلار درآمد نصیب کشور می کند، افزود: این پروژه اواخر خردادماه امسال به دستور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی کلید خورد، نشست های پرشمار و فشرده ای با شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت های پالایش نفت خلیج فارس و پالایش نفت بندرعباس برگزار و سرانجام با امضای تفاهم نامه ای با قرارگاه مرکزی اقتصاد مقاومتی ستاد کل نیروهای مسلح مردادماه امسال اجرایی شد. وی با اشاره به اینکه این پروژه در نخستین روز از هفته دولت راه اندازی و به مرحله بهره برداری رسید، بیان کرد: پروژه ملی صادرات دریایی گاز مایع با ۹ سکو با قابلیت تخلیه همزمان، چهار موتورخانه و امکان بارگیری روزانه ۶ هزار تن گاز مایع فراهم شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از رشد 9.4 درصدی مصرف انواع فرآورده در کشور در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبر داد و در ادامه ضمن ارائه گزارشی از عملکرد این شرکت گفت: نمودار مصرف انواع فرآورده نفتی در کشور نشان می دهد که مصرف چهار فرآورده اصلی شامل بنزین، نفت گاز، گاز مایع و نفت کوره در کشور در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۹.۴ درصد افزایش یافته است. نژادعلی ظرفیت ذخیره سازی فرآورده در کشور را حدود ۱۳ میلیارد لیتر اعلام کرد و گفت: حدود ۵۷ درصد از انتقال فرآورده در کشور با نفتکش های جاده پیما و حدود ۳۶ درصد از انتقال با خطوط لوله انتقال فرآورده و بقیه با واگن های ویژه حمل ریلی سوخت جابه جا می شود. وی به هزینه های سرسام آور انتقال فرآورده از سوی نفتکش ها اشاره کرد و گفت: به تازگی تیمی تشکیل شده است که به ارزیابی و بررسی موضوع برنامه ریزی خطی و بهینه سازی حمل فرآورده ها می پردازد؛ امیدواریم در ماه های آتی این کار به اتمام برسد و آرزوی دیرینه شرکت پخش مبنی بر کاهش هزینه های حمل نفتکش ها جامه عمل پوشانده شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به میزان مصرف بنزین در کشور اشاره کرد و گفت: روزانه 103 میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف می شود که اگر سی ان جی نبود، قدر مسلم ما واردکننده بنزین می شدیم.
نژادعلی تصریح کرد: بر اساس مطالعات سال 79 و پیرو آن مصوباتی که در سال 80 به وزارت نفت ابلاغ شد، برنامه زمان بندی شده ای برای شرکت ملی پخش تعیین شد که مطابق آن باید 2 هزار و 500 جایگاه راه اندازی می شد، اما خوشبختانه این تعداد فراتر از برنامه تعیین شده محقق شد؛ به نحوی که هم اکنون 2 هزار و 536 جایگاه سی ان جی راه اندازی شده و کمک شایانی در کنترل میزان مصرف بنزین به همراه داشته است.
طرح هایی همچون صادرات گاز مایع که ایده تا اجرای آن مدت زمان کوتاهی نزدیک به دو ماه را دربر می گیرد، نشان از آن دارد که باید از ظرفیت های موجود به گونه ای اصولی بهره گرفت و از فرصت ها بیشترین استفاده را کرد.
طرح صادرات گاز مایع از آن دست طرح هایی است که با اقدامی جهادگونه و به گفته جلیل سالاری، بدون صرف ریالی و تنها با استفاده از ظرفیت های بالقوه متروک مانده از سال ها قبل به ثمر نشسته است و این یعنی می توان با نگرشی نو و استفاده از ظرفیت های مغفول مانده، طرح های مشابه دیگری را به ثمر رساند.این نگاه در دولتمردان دولت سیزدهم وجود دارد و می توان انتظار داشت که در آینده طرح هایی دیگر با ابعاد و زمینه هایی بیش از طرح صادرات دریایی گاز مایع با استفاده از ظرفیت های بالقوه به فعلیت درآیند.
گفت و گوی «مشعل» با مدیر عملیات و مدیران مناطق مرزی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مشعل عراق همه ساله در ایام اربعین، میزبان خیل عظیمی از عاشقان و دوستداران اباعبدالله الحسین(ع) است که برای حضور در مراسم چهلمین روز شهادت آن بزرگوار، با پای پیاده رهسپار این سرزمین می شوند. بزرگترین گردهمایی مذهبی جهان که در یکی دو سال اخیر به دلیل مخاطرات ناشی از شیوع بیماری کرونا با استقبال کم شمار زائران روبه رو بود؛ اما اینک بر اساس جدیدترین گزارش های واصله، با فروکش کردن شدت بیماری و لغو محدودیت های سفربه عراق، شاهد استقبال هزاران تن از زائران امام حسین(ع) در آیین باشکوه اربعین خواهیم بود.با وجود دشواری های فراوان این سفر و پیاده روی طولانی که امسال همزمانی این ایام با گرمای شدید هوا نیز به طور قطع سختی های سفر را دوچندان می کند، اهتمام به برنامه ریزی گسترده بادر نظرگرفتن امکانات و شرایط حداقلی برای زائران ضروری است؛ موضوعی که جعفرسالاری نسب، مدیرعملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران و مدیران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مناطق ایلام، کرمانشاه، اهواز و آبادان در گفت و گو با «مشعل» به آن پرداخته اند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران که رسالت خطیر سوخت رسانی در ایام اربعین را به عهده دارد، از ماه ها قبل در تلاش است تا با ذخیره سازی مناسب وتامین سوخت مورد نیاز زائران، به نحو مطلوبی خدمت رسانی کند. هم اکنون این شرکت با تلاش شبانه روزی کارکنان و دست درکاران زیرمجموعه خود در تمامی خروجی های مهم مرزی غرب و جنوب کشور آماده ارائه خدمات سوخت رسانی به موکب ها و زائران اربعین حسینی است، ضمن آنکه ذخیره سازی مناسب درانبارهای سوخت مناطق هدف از جمله کرمانشاه، ایلام، خوزستان و آبادان انجام و پیش بینی های لازم در این زمینه برای تامین سوخت از انبارهای استان های معین شده است.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از استقرار جایگاه های سیار عرضه سوخت در خروجی های مهم استان های مرزی غرب کشور به منظور سوخت رسانی به زائران اربعین حسینی خبر داد و گفت: همه ساله با نزدیک شدن به آیین باشکوه اربعین حسینی، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، همه امکانات خود را در امر سوخت رسانی به زائران و موکب ها در چهار مرز اصلی مهران در ایلام، چزابه در اهواز، شلمچه در آبادان و خسروی در استان کرمانشاه برای استقبال از زائران راهپیمایی باشکوه اربعین حسینی تجهیز و آماده می کند.سالارینسب، همچنین از تجهیز و آماده باش جایگاه های عرضه سوخت سیار مستقر در محورهای منتهی به مرزهای خروجی به کشور عراق خبر داد و افزود: با توجه به حجم زیادی از وسایل نقلیه و خودروهای شخصی و بار ترافیکی زیاد در مسیرهای منتهی به مرزها، سوخت رسان های سیار را اعزام کردیم تا در این ایام عملیات سوخت گیری به نحو مطلوبی انجام شود و هموطنان با مشکل و چالشی مواجه نباشند.وی ادامه داد: برای تامین سوخت مورد نیاز خودروهایی که از جاده ترانزیتی زاهدان و شمال شرق کشور وارد و پس از عبور از کرمان به سمت ایلام و خوزستان می روند هم باید تدابیر لازم اندیشیده می شد. بنابراین با برنامه ریزی های انجام شده، تعدادی جایگاه های عرضه سوخت سیار نیز در این مسیر مستقر شده و مردم از بابت تامین سوخت در این منطقه مشکلی نخواهند داشت.
سالاری نسب با بیان اینکه هماهنگی های لازم به منظور تامین سوخت مورد نیاز خارج از مرزها نیز انجام شده است، گفت: بر اساس پیش بینی های انجام شده، امسال شاهد حضور میلیونی هموطنان در مراسم اربعین خواهیم بود و خوشبختانه مطابق با برنامه ریزی های دقیقی که انجام شده، مشکلی برای تامین سوخت مورد نیاز زوار در داخل و خارج از کشور نخواهیم داشت.وی با اشاره به اینکه اتوبوس های شرکت واحد، وظیفه انتقال زوار را به نقاط صفر مرزی به عهده دارند، گفت: طی هماهنگی های انجام شده با سازمان اتوبوسرانی، این اتوبوس ها می توانند به سمت جایگاه هایی که در محورهای مشخص برای سوخت گیری در نظر گرفته شده، با کارت های شخصی خود و با نرخ یارانه ای سوخت گیری کنند، ضمن اینکه کارت آزاد جایگاه ها نیز وجود دارد و در صورت نیاز می توانند از آن استفاده کنند.مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با تاکید بر اینکه طبق پیش بینی ها، تعداد جایگاه های سیار در نظر گرفته شده برای سوخت رسانی کافی است، گفت: ظرفیت سوخت رسانی در مرزها به نسبت سال های گذشته افزایش دارد و با وجود ظرفیت ایجاد شده، اگر تعداد زائران افزایش داشته باشد، امکانات برای سوخت رسانی کافی فراهم است.سالاری نسب، یکی دیگر از خدمات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در ایام اربعین حسینی را تامین سوخت موکب های مستقر در مسیر راهپیمایی اربعین عنوان کرد و افزود: شرکت پخش علاوه بر تامین سوخت موکب های مستقر شده در داخل کشور، تامین سوخت موکب های داخل خاک کشور عراق را نیز به عهده دارد.مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی همچنین با اشاره به استقرار و فعالیت تعداد زیادی موکب از طریق وزارت نفت و شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت و نیز شرکت پخش فراورده های نفتی گفت: عمده این موکب ها با همکاری و همیاری کارکنان وزارت نفت فعالیت و خدمات ارزنده ای را به زائران ارائه می کنند و سوخت رسانی برای طبخ غذا و نذورات به این موکب ها موجب ارائه مطلوب خدمات به زائران می شود.مدیر عملیات شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از اعزام گروه های ایمنی از ستاد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی به جایگاه های محورعبور و مرور زائران و مناطق مرزی خبر داد و افزود: با توجه به ازدحام در جایگاه های محور منتهی به نقاط مرزی، گروه های ایمنی به منظور تامین ایمنی تجهیزات، مدیریت حوادث احتمالی در جایگاه ها و یاری رسانی به جایگاهداران اعزام و مستقر شده اند.
علی اصغر چاغروندی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام نیز از جانمایی و استقرار 8 جایگاه سیار سوخت در مکان هایی که از سوی کارگروه کمیته زیرساخت اربعین استان تعیین شده است، خبر داد و گفت: این منطقه چند سالی است که افتخار میزبانی زوار حسینی را در مراسم سیاسی-عبادی در مسیر ایران به عراق به عهده دارد. این منطقه به عنوان پایتخت اربعین حسینی شناخته می شود و عموم ایرانیانی که برای مراسم اربعین از نجف تا کربلا به عراق عزیمت می کنند، غالبا این مرز را به عنوان مسیر رفت و برگشت خود تعیین می کنند که به این منظور شهر ایلام نقطه ثقل جابه جایی زائران اربعین حسینی است و جذبه خاصی نیز پیدا کرده است.وی افزود: منطقه ایلام با توجه به رسالتی که در امر سوخت رسانی زائران به عهده دارد، چند ماهی است که در تلاش است تا این مهم به بهترین نحو ممکن اجرایی شود. تمهیدات لازم برای افزایش ظرفیت ذخیره سازی سوخت و نیز تامین و عرضه به موقع و بدون وقفه از سوی شرکت پخش منطقه انجام شده است و این اطمینان خاطر وجود دارد که زوار با هیچ کمبود سوختی در مرز مهران مواجه نخواهند بود.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه ایلام با بیان اینکه هم اکنون 8 جایگاه عرضه سوخت سیار در مناطق مختلف مرز و منطقه ایلام جانمایی و مستقر شده است، عنوان کرد: این سوخت رسان های سیار با نرخ پایه 600 تومان به صورت شبانه روزی کار عرضه سوخت رسانی را انجام می دهند.
چاغروندی از شهرهای ایلام، همدان،اراک، لرستان، آذربایجان غربی و شرقی، زنجان و گرگان به عنوان شهرهای معین یاد کرد که در امر تامین و توزیع سوخت مورد نیاز زوار پشتیبانی و همکاری لازم را دارند، گفت: 12 گروه پشتیبان و ایمنی به منظور استقرار در مسیر تردد زائران در زمینه های مرتبط با نگهداشت تجهیزات در جایگاه های عرضه سوخت مستقر هستند تا به لحاظ مسائل ایمنی و امنیتی حفاظت های لازم صورت گرفته و در صورت بروز هرگونه حادثه بسرعت اقدام های مقتضی از سوی گروه تعیین شده انجام شود. همچنین کانکس های پشتیبان جایگاه های سیار برای اسکان نیروهای راهبر جایگاه های مذکور استقرار یافته است.وی تصریح کرد: برای سوخت رسانی اربعین 4 میلیون لیتر نفتگاز یورو 4 و 5 میلیون لیتر گازوییل معمولی در نظر گرفته شده است. همچنین تعداد قابل توجهی هم کپسول گاز مایع در ایلام و مرز مهران دپو شده و در اختیار موکب ها و مساجد قرار داده می شود. این اطمینان خاطر وجود دارد که هم در بحث ذخیره سازی سوخت اربعین و هم عرضه و توزیع آن مشکلی حادث نخواهد شد و هموطنان ما از این بابت نگرانی و دغدغه ای نداشته باشند.
فریدون یاسمی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه نیز از جانمایی و نصب 6 جایگاه عرضه فراورده های نفتی سیار و یک جایگاه دومنظوره ثابت در نقطه صفر مرز خسروی در ایام اربعین خبر داد و گفت: یکی از جایگاه های سیار عرضه گازوییل با ظرفیت 18 هزار لیتر در پایانه شهید کاویانی شهرستان کرمانشاه مستقر شده است.وی با بیان اینکه این جایگاه های عرضه سوخت سیار، جانمایی و آماده سوخت رسانی به زوار کربلای معلی است، افزود: یک جایگاه دومنظوره بنزین و گازوییل در نقطه صفر مرزی خسروی مستقر است که ظرفیتی معادل 90 هزار لیتر (هرکدام 45 هزار لیتر) دارد. همچنین جایگاه سیار 1 و 2 که عرضه کننده سوخت نفتگاز است، دارای دو مخزن 20 و 40 هزار لیتری است و دیگر جایگاه های سیار نیز هر کدام معادل 18 هزار لیتر ظرفیت دارد که بر اساس پیش بینی های انجام شده مشکلی در تامین سوخت زائران در ایام اربعین نخواهیم داشت.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه تصریح کرد: 163 جایگاه استان نیز در آمادگی کامل سوخت رسانی به زواری هستند که از مسیرهای متفاوت وارد استان کرمانشاه می شوند.یاسمی گفت: با توجه به اینکه 200 کیلومتر از حوزه استان ایلام در مسیر کرمانشاه قرار دارد، تمهیدات لازم اندیشیده شده و جایگاه های این مسیر نیز در آمادگی کامل قرار دارند و نیز بر اساس برنامه ریزی های انجام شده اکیپی از نیروهای منطقه به صورت شبانه روزی بر ارائه خدمات رسانی مطلوب جایگاه ها به زوار کربلای معلی نظارت دارند.
نعمت الله نجفی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز گفت: با فرارسیدن ایام اربعین حسینی و به منظور رفاه حال زوار اباعبدالله الحسین(ع) دو باب جایگاه سیار عرضه سوخت بنزین و نفتگاز در مسیر اهواز به چزابه نصب و جانمایی شده است.وی افزود: هریک از جایگاه ها با ظرفیت ذخیره سازی 36 هزار لیتر فراورده، دارای 2 دیسپنسر دو نازله است که آماده ارائه سوخت لازم به وسایل نقلیه زوار اربعین حسینی است. نرخ سوخت بنزین قابل عرضه به مراجعان در این جایگاه ها 3000 تومان و نرخ نفتگاز با ارائه کارت سوخت برای اتوبوس های حامل زوار اربعین حسینی 300 تومان است.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز عنوان کرد: هیچگونه کمبود سوخت در خوزستان نداریم و سوخت مورد نیاز به اندازه کافی در جایگاه های ورودی از محورهای پل زال، حسینه، اندیمشک، شوش، الهایی، الوان، اهواز، حمیدیه، سوسنگرد و چزابه تا نقطه صفر مرزی برای ارائه به زائران اربعین حسینی(ع) برنامه ریزی شده است.
محمد بنی سعید، مدیر شرکت ملی پخش منطقه آبادان نیز از اتخاذ تمهیدات لازم پیرامون سوخت رسانی به وسایل نقلیه زوار اربعین حسینی و خدمت رسانی در مرز شلمچه خبر داد.وی با اشاره به استقرار یک باب جایگاه سیار عرضه سوخت در ایام اربعین حسینی و در مسیر تردد وسایل نقلیه زوار حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در ورودی شهر خرمشهر اظهار کرد: همچنین برای تأمین گاز مایع مورد نیاز موکب ها با مسؤولان شرکت های توزیع کننده پرسی، ایران گاز آبادان و بوتان خرمشهر هماهنگی های لازم انجام شده است.مدیر شرکت ملی پخش منطقه آبادان به برپایی موکب خدمات رسانی از سوی شرکت ملی پخش فراورده نفتی ایران در مسیر زوار اربعین حسینی در مرز شلمچه اشاره و تصریح کرد: منطقه آبادان همچون سال های گذشته آماده ارائه خدمات به زوار حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است.همه ساله در ایام اربعین حسینی، یکی از بزرگ ترین راهپیمایی های مذهبی جهان در مسیر بارگاه امام حسین(ع) در کشور عراق برگزار می شود که نه تنها مورد استقبال شیعیان عراق قرار می گیرد؛ بلکه شیعیان سایر کشورها نیز در این راهپیمایی عظیم شرکت می کنند و سال به سال بر تعداد شرکت کنندگان افزوده می شود، به طوری که آمارها حاکی از حضور بیش از 28 میلیون نفر در این مراسم در سال گذشته بوده است.مرز بین المللی مهران در ۹۶ کیلومتری جنوب غربی مرکز استان و با داشتن ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق با برخورداری از ویژگی هایی چون امنیت و کوتاهی مسافت با کشور همسایه در بین مرزهای دو کشور ایران و عراق، پذیرای بیش از ۷۰ درصد از زائرین عتبات عالیات در ایام منتهی به اربعین حسینی است.همه ساله با آغاز موسم اربعین حسینی، شمار زیادی از عاشقان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) برای سوگواری راهی کربلای معلی می شوند. کارکنان وزارت نفت در تمامی زیرمجموعه های خود ازجمله شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با انجام مسؤولیتی که در زمینه تامین و توزیع سوخت به عهده دارند، به بهترین نحو در این زمینه ایفای نقش کنند و با نقش فعال خود در برگزاری آیین باشکوه اربعین حسینی، سهمی در خدمت رسانی به زائران دارند.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز تشریح کرد:
مشعل پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت در عمر کوتاه خود تاکنون توانسته است جایگاهی قابل قبول را در میان گروه های متخصص و شرکت های نوآور و فناور صنعت نفت به دست بیاورد و مدیریت جدید آن در دولت سیزدهم به دنبال معرفی و شناخت بیشتر این پارک در میان مدیران و فعالان این عرصه است. با دكتر محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت گفت وگویی درباره زمینه های فعالیت این مجموعه انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
پارک نوآوري و فناوري صنعت نفت، مكاني است كه بخش دولتي و خصوصي در توسعه فناوري هاي صنعت نفت با هم مشاركت مي كنند.اين پارك ، خانه امني براي كارآفرينان و شركت هاي نوپا، دانش بنيان، خلاق و نوآور و پلي بين پژوهش و خلق ثروت در صنعت نفت است. پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت می تواند نهاد واسطي در بازار فناوري بين عرضه كنندگان و تقاضاكنندگان فناوري و بستري برای گسترش ايده ها تا مرحله تجاری سازی و فروش و صادرات باشد .
این پارک با حمایت ویژه مسئولان صنعت نفت تلاش می کند تا فضاهای خالی همکاری افراد نوآور و فناور و بخش های اجرایی را پر کند و در این مسیر موفق عمل کرده است.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز به اهمیت موضوع فرهنگ سازی و ترویج برخی موضوع های اساسی صنعت نفت کشور اشاره کرد و گفت: هنوز مفهوم پارک فناوری و عملکردهاي آن به طور كامل شناخته شده نیست و فکر می کنم یکی از رسالت های رسانه ها این است که این ظرفیت را به خوبی معرفی کنند. بسیاری از بخش های صنعت نفت از ما می پرسند که فرق شما با دانشگاه یا پژوهشگاه چیست و بسیاری از حوزه های کاری، ما را یکسان می بینند. البته اشتراکاتی با اين مجموعه ها مثل پژوهشگاه و دانشگاه وجود دارد، اما واقعیت این است که فعالیت پارک فناوری و نوآوري صنعت نفت فراتر از انجام یک پژوهش و فعالیت علمی محض است.
محمد اسماعیل کفایتی افزود: بسیاری از ماموریت ها و برنامه های مشترک وجود دارد که بخشي از هویت پارک را تشکیل می دهند، اما پارک، يك سري ماموريت هاي اختصاصی و نیمه اختصاصی را که بيشتر در حوزه دانش و فناوری است، در دست اقدام دارد و با این موارد در فضای رسانه ای شناخته می شود.
به عنوان مثال، همراه شدن شرکت های دانش بنیان برای احیای چاه های بسته و یا کم بازده در زمینه ازدیاد برداشت است که مجموعه ها قادر نبودند این پروژه را به اين مرحله برسانند.
برای انجام این کار مدعیان زیادی وجود داشت، اما پارک فناوری توانست راهبری خوبی در این حوزه داشته باشد و دلیل آن هم این است که پارک فناوري و نوآوري از ظرفیت به هم رسانی های موثر خود استفاده کرده است.
عموما چنین کارهای بزرگ و پیشران که ماهیت و پایه آن دانش است و نیاز به شبکه سازی و منتورینگ (هدايتگري) دارد، از سوی پارک های فناوری انجام می شود. او در پاسخ به این سوال که این شبکه سازی و ساز و کارهای اجرایی آن درحال حاضر برای پارک انجام شده است، گفت: تلاش ما حرکت به این سمت است و باید بتوانیم شبکه ای از دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و شرکت ها را که به دانش و فناوری رسیده اند، تشکیل دهیم، زیرا در شبکه سازی است که ظرفیت پذیری دانش و فناوری و نوآوری بیشتر و متنوع مشخص می شود.
کفایتی می گوید: مفهوم کلی «دانش بنیان شدن صنعت نفت» هنوز به طور صحیح و کامل توضیح داده نشده و نه تنها کارکنان بلکه بسیاری از مسئولان و مدیران قسمت های مختلف نفت هم خیلی تصویر روشنی از دانش بنیان شدن ندارند و این مفهوم را با «خودکفایی» و «داخلی سازی» و «ساخت بار اول» یکسان می گیرند؛ در حالی که پیش زمینه این موارد لزوما دانش بنیان شدن نیست.
او با تاکید بر کلیدی و مهم بودن این مسئله گفت: در بسیاری از نشست ها و کارگروه هایی که در پارک تشکیل یا در دیگر بخش ها تشکیل می شود، می بینیم این تصورغلط در مورد دانش بنیان شدن صنعت نفت وجود دارد و اصول ابتدایی و اولیه درباره دانش بنیان بودن هم اشتباه گرفته شده است.
کفایتی با تاکید بر اینکه وجود چنین تصویر درست و مشخصی از دانش بنیان شدن صنعت نفت اهمیت زیادی دارد، گفت: اگر چنین تصویر مشترکی نباشد، همگرایی هم به وجود نمی آید و کار موثری صورت نمی گیرد؛ در نتیجه هدف اصلی یعنی دانش بنیان شدن صنعت هم اجرایی نمی شود و تنها اسم و عنوانی را یدک می کشیم؛ به همین دلیل لازم است درعرصه فناوری و نوآوری بدانیم که چه شاخصه ای را دنبال می کنیم و قرار است به چه چیزی برسیم.
رئیس پارک فناوری و نوآوري صنعت نفت و گاز می گوید: در دوره جدید و در دولت سیزدهم و با توجه به رویکرد ارتباطی با زیرمجموعه های صنعت نفت، تلاش کرده اند میزان آمادگی و نگاه به دانش بنیان شدن صنعت نفت را اصلاح کنند. او افزود: شرایط صنعت در کشور ما با کشورهای دیگر تفاوت دارد؛ در کشورهای پیشرفته ابتدا صنعت و بعد دانشگاه شکل گرفت و این ارتباط بینشان برقرار ماند، اما در مورد صنعت نفت ایران که صنعت از ابتدا در داخل شکل نگرفته و بومی نشده بود، ارتباط و وابستگی با دانشگاه هم به طور موثر وجود نداشته است. در عین حال در همه این سال ها منافع به سمت تولید داخل نبوده و منفعت در واردات بوده است ودر این سال ها به شکل نامریی تشویق به واردات ادامه پیدا کرده است.
کفایتی با بیان اینکه با شروع تحریم های گسترده علیه ایران، اقدام های خوب در جهت توسعه صنعت داخلی شکل گرفت، گفت: اگر به نمایشگاه های بین المللی نفت در این سال ها دقت کنید، می بینید که تعداد شرکت های ساخت داخل بسیار زیاد شده است؛ مثلا در نمایشگاه نفت، گاز، پتروشیمی 26 بیش از دو هزار شرکت ایرانی داشتیم؛ در حالی که در يك دهه گذشته تا ۷۰ درصد شرکت های شرکت کننده خارجی بودند و جالب توجه این بود که ما به این میزان حضور خارجی ها افتخار می کردیم. امروز کارهای بسیار بزرگی صورت گرفته که باعث افتخار است. در بازديدهايي كه از برخي از اين مجموعه ها داشته ام، این میزان از توانمندی حتی برای من که سال ها دراین حوزه ها فعال بوده ام، هم جای شگفتی دارد. او افزود: با وجود وابستگی های زیادی که در صنعت نفت وجود داشته، بسیاری از تجهیزات مورد نیاز و اساسی آن داخلی سازی شده و تقریبا از80 درصد وابستگی ها کاسته شده است و بیشتر در بحث دانش فنی وابستگی هایی وجود دارد؛ تلاش پارک فناوری صنعت نفت و گاز در حوزه دانش و فناوری بیشتر معطوف به حوزه دانش فنی است.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز با بیان اینکه با ابزارهای مختلفی برای معرفی و شناخت درست و مناسب از دانش بنیان شدن صنعت نفت مسير پيشرفت را شروع کرده ایم، گفت: در حوزه ترویج و فرهنگ سازی دانش بنیان شدن صنعت نفت حوزه های مختلفی را فعال کرده ایم و از آنجایی که حوزه نانو را هم سال ها قبل به همین شکل فعال کرده ایم، می دانیم که باید از چه حوزه هایی ورود کنیم. در ابتدا لازم است اقدام هایی کوتاه مدت در حوزه فرهنگ سازی صورت گیرد که اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و برگزاری نشست های آموزشی در اولویت این اقدام ها قرار دارد.
کفایتی با تاکید بر اینکه درخواست ها و شروع برنامه های تحقیقاتی و اجرایی باید بيشتر از طرف مجموعه های صنعت نفت باشد و بعد نیازها و الزام ها مورد شناسایی قرار گیرد و به شرکت های نوآور و فناور اعلام شود، افزود: در دنیا هم به این شکل است شرکت ها یک نیاز یا ایده ای را دنبال می کنند و در واقع خودشان متقاضی فناوری هستند و در ادامه در ارتباط با مجموعه های دانش بنیان قرار می گیرند و با هم همکاری می کنند، اما در حال حاضر هنوز بسیاری از تعاملات اینگونه اند که شرکت دانش بنیان تجهیز یا ابتکاری را اجرایی می کند و به دنبال مشتری و شرکت هایی که مرتبط هستند می روند! از آنجایی که بسیاری از مدیران تصویر درستی از مجموعه های دانش بنیان ندارند، امکان اعتماد کردن به شرکت ها را هم ندارند. در نتیجه شرکت های دانش بنیان پس از تولید محصول خود، امکان فروش و ورود به بازار را ندارند و انگیزه ای برای خرید آن کالاو تجهیز فنی وجود ندارد.
او با بیان این که تلاش پارک فناوري و نوآوري این است که زمینه های پذیرش شرکت های دانش بنیان و محصولات آنها را در صنعت نفت فراهم کنند، افزود: باید قالب های ارتباطی و شرایط را ایجاد کنیم و پذیرش فناوری داخلی را بالا بیاوریم. مهم ترین کار پارک، به همرسانی موثر است و در قالب یک نهاد تعاملی بالادست متناسب با اقتضای هر مجموعه و چهارچوب های فعلی اقدام می کنیم.
کفایتی می گوید: مراکز نوآوری و فناوری که در شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت شکل گرفته اند، هنوز خام و در حد یک کار ساده است و برای پروژه های محدود و اولیه، کفایت می کنند؛ این مراکز باید گسترش بیشتری داشته باشد.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز افزود: این سطح از اعلام تقاضا و پیگیری آنها برای صنعت نفت کفایت نمی کند و بسیاری از شرکت های دانش بنیان خصوصی توانایی فنی و مالی خوبی دارند که می توانند در پروژه های بزرگ همراه صنعت نفت شوند. در عین حال تلاش بر این است که سازوکارهایی را برای ارائه تسهیلات مالی شرکت های دانش بنیان فراهم کنيم.
کفایتی افزود: تسهیلات بند دال تبصره ۱۸ این امکان را فراهم کرده است که به مجموعه های دانش بنیان تسهیلات خوبی اعطا شود اما من فکر می کنم اولویت اول در تحقق اهداف، مسائل مالی نیست. من منکر اهمیت تامین مالی نیستم و می دانم که تا حد زیادی محدود کننده است، اما جدی تر از آن نحوه تامل مجموعه دانش بنیان با مجموعه متقاضی است که باید به عنوان نکته کلیدی مورد توجه قرار گیرد.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز با اشاره به سازوکاری که در پارک های فناوری بزرگ دنیا وجود دارد، گفت: در این مجموعه ها به دنبال حل مسئله هستند و دو مجموعه متقاضی و دانش بنیان حول یک موضوع و نیاز گرد هم می آیند و پس از توافق در مورد موضوع درباره نحوه اجرا و توسعه کار و تامین مالی به نتیجه می رسند و هرگز اینگونه نیست که شرکت های توسعه دهنده وارد کارهای اجرایی و خدماتی شوند.
کفایتی با بیان اینکه در پارک فناوری در مرحله اول با شرکت های رشدي که ایده ای برای اجرا دارند، شروع می کنیم، افزود: پس از آنکه توانستند ایده خود را در حدی ابتدایی تجاری سازی کنند، تبدیل به شرکت های پارکی و پس از آن تبدیل به شرکت های پیشران می شوند و در این مرحله است که می توانند مسائل مهم صنعت نفت را به آنها سپرد و حل کرد. در این سطح شرکت های پیشران یک مسئله مهم را حل می کند و آن این است که تعداد زیادی از شرکت های کوچک را در زیرمجموعه خود جمع و یکپارچه می کند و می تواند در سطح ملی و بین المللی عمل کند.
رئیس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت و گاز می گوید: برای رسيدن به این هدف بايد افقي در نظر داشته باشیم و محدود به چیزی نشویم؛ برای صنعت نفت با اين سابقه و تحول آفرين در بخش اقتصاد كشور و دنيا مهم است که ساز و کاری را اجرایی کند که مجموعه ای پیشران در اين صنعت ایجاد شود و نه یک استارتاپ معمولی!
کفایتی با تاکید بر اینکه اموری پایه و زیرساختی باید به شکلی بالادست و مستقیم مورد حمایت قرار بگیرند تا به نتایج مورد نظر برسیم، اظهارکرد: یک نمونه موفق در کشور پژوهشکده رویان است که با حمایت مستقیم مقام معظم رهبری، پیگیری و مورد حمایت قرار گرفت و نتایج ارزشمندی را به دست آورد. اگر می خواهیم مجموعه های بزرگ و ارزشمند دانش بنیان شکل بگیرند، باید امور آن از عالی ترین مقام در وزارتخانه یا حتی دولت پیگیری شود و به نظر من یک سری مسائل باید از بالا حل شود. وقتی مقام معظم رهبری عنوان سال را برای دانش بنیان ها اعلام کرده اند، مقام های رده هاي پایین تر هم باید در جهت تحقق فرمايش ايشان اقدام هایی را به شکلي بسيار فراگیر و جنبش وار اجرایی کنند.
رئیس پارک فناوری و نوآوري نفت و گاز با تاکید بر اینکه پارک گوشه ی امن برای یک سری از شرکت ها و افراد نیست، تصریح کرد: قبلا پارک تنها برای برنامه های همرسانی و انجام برخی جلسات مشورتی بود، اما افق هایی را ترسیم کرده ایم تا برنامه های توسعه ای اجرا شود و به سمت مدیریت فناوری برویم.
کفایتی با بیان اینکه همراه شدن شرکت های دانش بنیان در احیا و ازدیاد برداشت چاه های بسته و یا کم بازده، اتفاق مبارک و مهمی بوده است، گفت: اميدواريم تا مهر ماه قراردادهای همکاری این شرکت ها منعقد شود. این پروژه ها و اجرایی شدن آنها نماد خوبی از کار حرفه ای مجموعه نفت با محوریت پارک فناوری نوآوري نفت و گاز بوده است. این پروژه می تواند الگوی خیلی خوبی باشد چرا که برای اولین بار در حال انجام است. در عین حال فرصت بسیار استثنایی است که کمتر در اختیار شرکتي كوچك قرار می گیرد و اگر پارک نبود، امکان پذیر نمی شد!
کفایتی با بیان اینکه امروز دیگر وجود پارک فناوری و نوآوري برای صنعت نفت یک ضرورت است و یک مساله فانتزی نیست، افزود: حمایت های صنعت نفت به خصوص حمایت های مالی بسیار قابل توجه بوده است، هرچند در برخی موارد از جمله پرداخت سهم صندوق تسهیلات، شرکت های زیرمجموعه وزارتخانه به تعهداتشان عمل نمی کنند.
او به برنامه های بین المللی در دست پیگیری اشاره کرد و گفت: یکی از محدودیت های ما در بحث دیپلماسی انرژی بوده که در این دوره تا حد زیادی برطرف شده و با برخی کشورها از جمله روسيه به نتایج خوبی رسیده ایم. با نمايندگاني از كشورهای آلمان، هند، عراق، قطر، نیجریه، چین، مالزی و ازبکستان و دیگر کشورها برای بازديد و بررسی زمینه های همکاری و ارتباط برقرار شده است و برخی از آنها به دنبال انتقال فناوری و خرید تجهیزات از شركت هاي دانش بنيان ايراني هستند.
نخستین نشست « زنان متخصص در صنعت نفت » برگزار شد
مشعل زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه، همواره در خلق ایده های نو و رقم خوردن رخدادهای جدید، نقش آفرینی کرده اند و این نقش آفرینی در صنعت نفت نیز مشهود است تا آنجا که حتی، شماری از پست های سازمانی کلیدی این صنعت را زنان متخصص تشکیل داده اند.
درهفته ای که گذشت، نخستین نشست تخصصی «زنان متخصص درصنعت نفت» با محوریت شناسایی فرصت ها، راهبردها و راهکارهای ارتقای زیست بوم زنان متخصص صنعت نفت و جایگاه آنها در دستیابی صنعت دانش بنیان به همت امور زنان و خانواده وزارت نفت برگزار شد.
در این نشست تخصصی که در مرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت برگزار شد، زینب قیصری، مشاور امور زنان وخانواده وزارت نفت و سمیه رفیعی،نمایند مردم استان تهران درمجلس شورای اسلامی، درباره نقش و جایگاه زنان در صنعت نفت، سخنانی را مطرح کردند. آنچه می خوانید شرحی است بر این نشست.
مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت در اولین نشست تخصصی «زنان متخصص در صنعت نفت» هدف از برگزاری این نشست را کمک به تقویت زیست بوم زنان متخصص نفت و ارائه راهکارها بیان کرد و گفت: ما در صنعت نفت جایگاه مشاور امور زنان و خانواده را داریم. از این رو در تلاش هستیم آن را تقویت و بازتعریف کنیم تا متناسب با نیازهای بانوان باشد. همیشه مشاور، یک جایگاه تشریفاتی داشته؛ اما رویکرد ما این است که این جایگاه از مشاوره صرف خارج شود و حالت عملیاتی به خود گیرد.
قیصری با اشاره به پایگاه تشکیلاتی مشاور زنان وخانواده در دستگاه های اجرایی که به عنوان یکی از مصوبات ستاد ملی زن و خانواده با حضور رئیس جمهور مطرح شد،افزود: مقرر شده است از این پس، این مشاوران، هم ردیف مدیرکل یامعاونان در دستگاه ها ارتقای جایگاه داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه با این دیدگاه، می توان ساختار امور زنان و خانواده را توسعه داد، افزود: دستیابی به این هدف، نیازمند مطالبه گری از سوی بانوان است. قیصری با اشاره به اینکه تمام مطالبات صنعت نفت به سمت عمومی همسو با مسؤولیت اجتماعی سوق پیدا کرده و مطالبات اقشار خاص در نظر گرفته نمی شود، تصریح کرد: بهره مندی از توانایی بانوان در صنعت نفت، حلقه مفقوده ای است که باید برای آن اولویت بندی شود. مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت با اشاره به حضور سمیه رفیعی،نماینده استان تهران برای آگاهی هرچه بیشتر از مسائل بانوان شاغل درصنعت نفت، اظهار کرد: آن زمانی که نمایندگان مجلس شورای اسلامی واقف به مسائل زنان متخصص در صنعت نفت باشند، می توانند در مراحل مختلف تصویب طرح، لوایح و قانونگذاری، این موضوع را مورد توجه قرار دهند.
قیصری همچنین تاکید کرد: در شرع و قانون اساسی کشورمان، محدودیتی برای بانوان در نظر گرفته نشده است؛ اما به دلیل نبود آگاهی، مطالبه عمومی در این زمینه صورت نمی گیرد، از این رو نمایندگان مجلس شورای اسلامی باید نظارت بر حسن اجرا داشته باشند و راهکارهای الزام آور از سوی آنها برای بانوان تعریف شود.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه زنان متخصص در صنعت نفت در اولویت نیستند،گفت:برنامه داریم تا نظام جامعی تعریف و آن را هدفمند کنیم.
مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت تاکید کرد: متخصص ترین زنان را در صنعت نفت داریم که برای رفع چالش های آنها باید تجربه نگاری نهادینه شود . قیصری خاطر نشان کرد: هر قدر کارگروه های تخصصی بانوان قوت گیرد، قدرت چانه زنی آنها نیز بیشتر می شود. بنابراین از بانوان صنعت نفت می خواهم دراین کارگروه ها حتی به صورت آنلاین حضور داشته باشند تا طرح ها با قوت بیشتری مصوب شود.
سمیه رفیعی، نمایند مردم استان تهران و رئیس فراکسیون محیط زیست در مجلس شورای اسلامی نیزدر این نشست، با بیان اینکه به موضوعات مرتبط به بانوان نگاه تخصصی نمی شود، تصریح کرد: در منظومه فکری انقلاب اسلامی، به بانوان وجایگاه آنها در اجتماع بها داده شده است؛ اما در اجرا درگیر برخی بدیهیات هستیم.
وی ادامه داد: وقتی صحبت از ارزش های الهی به میان می آید، جدا از موضوع جنسیت به آن پرداخته می شود. این رویکرد باید در توان و تخصص بانوان نیز مورد توجه قرارگیرد که متاسفانه گاه به جای اینکه به استانداردها توجه شود، به صورت سلیقه ای عمل می شود.
رفیعی تاکید کرد: از مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت درخواست می کنم تا چنین جلسه ای با حضور زنان متخصص صنعت نفت درمجلس شورای اسلامی برگزارشود تا دیگر نمایندگان نیز در جریان توانمندی بانوان متخصص قرار گیرند. این رویکرد در قانونگذاری ها بسیار تاثیر گذار خواهد بود. گفتنی است، در این نشست، شماری از بانوان متخصص صنعت نفت، با بیان فهرستی از فعالیت های خود طی دوران خدمت، به طرح مسائل و مشکلات بانوان و ارائه راهکارهایی در این زمینه پرداختند.
زمینه های جدید سرمایه گذاری صنایع و بخش های اقتصادی در دولت سیزدهم افزایش می یابد
مشعل در سال های سخت تحریم و محدودیت های صنعتی و اقتصادی ، بسیاری از بخش های اقتصاد و صنایع تلاش کرده اند تا بسیاری از نیازهای خود را از داخل کشور و با کمک گرفتن از توان داخلی تامین کنند. این تلاش در حوزه های صنعتی و فنی و دانشی تا حد زیادی موفق بوده است. همچنین می توان گفت بخش قابل توجهی از این اتکا به توان داخلی را در حوزه های سرمایه گذاری و تامین مالی در این سال هاشاهد بوده ایم. بسیاری از پروژه های بزرگ کشور در این سال هابا تامین مالی دولت و همکاری بخش خصوصی و هلدینگ های بزرگ و در همکاری با بانک هاو موسسه های مالی اجرایی شده اند.
در سال های اخیر بانک هابه شکل مستقل و یا در قالب کنسرسیوم در پروژه های بزرگ و حساس کشور مشارکت داشته اند و در این تعامل برد - برد نه تنها صنایع و بخش های اقتصادی به روند توسعه خود ادامه داده اند و کشور را متنفع ساخته اند ، بلکه بانک هانیز در شرایط تحریمی و سخت اقتصاد داخلی، زمینه ای مطمئن و سازنده برای سرمایه گذاری های خود داشته اند. در دولت سیزدهم ، با توجه به برنامه های توسعه ای که برای ادامه کار پروژه های قبلی و شروع به کار پروژه های جدید وجود داشته، تلاش شده است تا این ارتباط و زمینه برای شرکت های بزرگ صنعتی و اقتصادی و بخش های مختلف صنایع و بانک های مختلف متقاضی فراهم شود. به همین دلیل در برخی حوزه های اقتصادی که بیشترین حاشیه سود و امکان سرمایه گذاری وجود داشته است، ردپای حضور و سرمایه گذاری بانک هارا شاهد هستیم.
دولت سیزدهم در یک سال اخیر تلاش کرده است زمینه های مشترک همکاری برای سرمایه گذاری را در حوزه های مختلف اقتصادی و صنعتی شناسایی کند و به مرحله سرمایه گذاری و اجرا برساند. در واقع زمینه های متنوعی برای سرمایه گذاری بانک هادر سال های اخیر به وجود آمده و در بسیاری از موارد موانع و محدودیت های قبلی برای ورود و همراهی بانک هادر عرصه های مختلف برداشته شده است. یکی از زمینه های این سرمایه گذاری و حمایت ، سرمایه گذاری روی بنگاه های کوچک و متوسط است که در این سال هابه دلیل شرایط سخت اقتصادی و تحریم هادر معرض آسیب بوده اند و حالا بانک توسعه تعاون در همکاری با دولت تلاش می کند تا این بنگاه هارا تحت پوشش حمایتی خود قرار دهد.
یکی دیگر از مجموعه های بانکی که در حمایت از صنایع فعال بوده، بانک صادرات ایران است که برای حمایت از تامین مالی پروژه های صنعتی ساخت داخل اعلام آمادگی کرده است. مدیرعامل این بانک تاکید کرده است که با توجه به جریان تولید و ساخت داخل با توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های امیدبخش موجود ، ظرفیت افزایش عقد قرارداد در حوزه ساخت داخل به بیش از ٢ میلیارد یورو وجود دارد و باید در این حوزه اقدام جدی تری صورت گیرد. بانک ملی هم به عنوان یکی از بانک های با سابقه در حوزه های اقتصادی بارها، حمایت خود را از تولیدات داخلی و رشد صنعت کشور اعلام کرده است.این بانک تلاش می کند تا به عنوان یک زنجیره تامین در کنار تولیدکنندگان قرار گیرد.
در این میان صنعت نفت و زیرمجموعه های آن ، همواره یکی از حوزه های پر سود و فعال در زمینه سرمایه گذاری بوده است و بانک هاچه به شکل حمایت و چه به عنوان سرمایه گذار همواره برای ورود به این عرصه تمایل داشته اند. در هیچ دوره ای وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده کرده است. در دولت سیزدهم نیز با تدوین بسته های سرمایه گذاری جامع، متناسب با اولویت های تولید و توسعه از ظرفیت بانک هاو صنایع پایین دست برای سرمایه گذاری در بالادست استفاده شده است. پیش تر وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، همچنین جمعی از فعالان بازار پول و سرمایه در نشستی مشترک گرد هم آمدند. جواد اوجی در این نشست تاکید کرد:» مجموعه دولت، عزم خود را برای استفاده از ظرفیت مالی بانک های داخلی به منظور تامین منابع مالی موردنیاز پروژه های کلان صنعت نفت به ویژه توسعه میدان مشترک آزادگان جزم کرده است».
وی همچنین با اشاره به سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان گفت: «بانک های بزرگ کشور و شرکت های مهم اکتشاف و تولید در این طرح، سهامدار خواهند بود. وزیر نفت با اشاره به لزوم ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش های بالادستی و پایین دستی کشور طی هشت سال آینده، گفت: بخش عمده ای از سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری برای طرح توسعه میدان آزادگان را از بانک ها، شرکت های توسعه ای و صندوق توسعه ملی تأمین می کنیم.
وزیر نفت تأکید کرده است: امسال (1401) پروژه های نیمه کاره صنعت نفت کشور به ارزش ۱۳ میلیارد دلار طبق یک برنامه زمان بندی مشخص با استفاده از منابع داخلی و کنسرسیوم بانک های داخلی به بهره برداری خواهند رسید. وی همچنین تصریح کرد: هم اکنون بهترین و شیرین ترین مکان برای سرمایه گذاری مردم و بانک های داخلی، صنعت نفت است.
وی با اشاره به مذاکره شرکت ملی نفت ایران با ۵ یا ۶ شرکت و بانک بزرگ داخلی و نیز صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری ۷ میلیارد دلاری در میدان آزادگان گفت: بر اساس برنامه ریزی قرار است چاه های زیادی در این میدان حفاری شود. اسفند ماه سال گذشته هم توافق بزرگ بانکی در حاشیه بزرگ ترین رویداد ساخت داخل صنعت نفت برقرار و قرار شد تسهیلات بانکی حمایت از سازندگان صنعت نفت ۲.۵ برابر شود. به این ترتیب انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت و بانک صادرات در حاشیه برگزاری سومین نمایشگاه حمایت از ساخت داخل در صنعت پتروشیمی، تفاهم نامه ای به ارزش ۵ هزار میلیارد تومان با هدف حمایت از قراردادهای داخلی سازی تجهیزات صنعت نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی امضا کردند. این همراهی و حمایت به نحوی بوده که چندی قبل جواد اوجی، وزیر نفت ، از همراهی بانک ملت صنعت نفت تقدیر و با اشاره به پیشتازی بانک ملت در حوزه نفت و انرژی کشور، اعلام کرد که این بانک در موفقیت های حوزه نفت کشور بسیار تاثیرگذار بوده و اثرگذارترین بانک در حوزه انرژی کشور است. جواد اوجی با قدردانی از دست اندرکاران بانک ملت، مشارکت این بانک را در اکثر پروژه های بزرگ نفتی کشور به ویژه در راه اندازی پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس، پروژه های مختلف صنعت پتروشیمی و گاز، فازهای مختلف پارس جنوبی و پالایشگاه های کشور ستودنی خواند و اظهار امیدواری کرد که در دوره جدید، این مشارکت هاافزایش پیدا کند و حوزه نفت که از راهبردی ترین حوزه های اقتصادی کشور است، بتواند با حمایت نظام بانکی و به ویژه بانک ملت، پروژه های بزرگی در مسیر شکوفایی اقتصاد کشور به مرحله اجرا درآورد. در این میان بسیاری از همکاری های مشترک بین صنعت نفت و بانک هابه حوزه هایی متفاوت و منحصر به فرد و البته پر ریسک اختصاص همچون سرمایه گذاری در حوزه دانش بنیان هاو فناوری های نو اختصاص یافته است. چندی قبل بانک ملی ایران حمایت خود را از تولید کنندگان و دست اندرکاران صنعت نفت اعلام کرد. بر اساس این گزارش ، بانک ملی همچنین چندی قبل شرکت کارون ایمن قطعه که از جمله شرکت های دانش بنیان در زمینه تراشکاری قطعات مورد نیاز حفاری در صنعت نفت است، مبلغ ۳۰ میلیارد ریال تسهیلات از بانک ملی ایران دریافت کرده است. چندی قبل هم تفاهم نامه پنج هزار میلیارد تومانی گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس و بانک شهر برای توسعه صنایع پایین دستی امضا شد. مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با اعلام خبر تعریف بیش از ۵۰ پروژه پایین دستی در این گروه از جمله پارک پایین دستی متانول، به ظرفیت های ارزی بانک شهر و پیشرو بودنش در ایجاد و به کارگیری ابزارهای نوین مالی و بانکداری اشاره و بر توسعه همکاری ها با این بانک تاکید کرد. بارویکرد مثبتی که دولت سیزدهم و به تبع آن وزارت نفت در علاقه مندی و استقبال از بانک هابرای حضور در پروزه های نفتی و سرمایه گذاری در آنها وجود دارد، می توان انتظار داشت که بسیاری از طرح های نیمه تمام باقی مانده از سال های قبل به سامان شوند و طرح های جدید دیگری نیز در این صنعت زیربنایی کشور به نتیجه برسد.
بانک هانیز با توجه به همین رویکرد نشان داده اند علاقه مندند در اجرای طرح های صنعت نفت مشارکت داشته باشند و ضمن هدایت پول های سرگردان به سمت طرح های متمرکز، همراه با مردم نقشی سازنده در آبادانی و عمران کشور ایفا کنند.
معامله گران و مدیران صندوق های مالی، اعتباری، پوشش ریسک و بازنشستگی در ماه های اخیر به تدریج سرمایه های خود را از بازارهای جهانی نفت خام بیرون کشیده اند و اکنون که جهان با بحران شدید انرژی در دهه های اخیر دست و پنجه نرم می کند، فعالیت های خود را به پایین ترین حد در هفت سال اخیر رسانده اند، زیرا تمایلی به مقابله با نوسان های شدید و مداوم را ندارند. خروج بازیگران بازارهای جهانی نفت خام، به ویژه صندوق های پوشش ریسک و سفته بازان، سبب تشدید نوسان های روزانه قیمت ها به نسبت سال های گذشته شده و کار را برای شرکت ها در مقابل خرید نفت در بازارهای فیزیکی دشوارتر کرده است.
نوسان های موجود در بازارهای جهانی نفت خام به شرکت هایی که برای فعالیت های خود نیازمند ثبات بازار انرژی هستند شامل شرکت های نفت و گاز، صنایع تولیدی و غذایی و آشامیدنی، آسیب رسانده است.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال هر روز به شدت در حال نوسان است، در بازه زمانی تنش های روسیه-اوکراین (24 فوریه تا 15 اوت)، محدوده نوسان اوج گیری تا پایین ترین سطح قیمت این شاخص پنج دلار و 64 سنت برای هر بشکه بود.تجزیه و تحلیل رویترز از داده های مؤسسه رفینیتو ایکون (Refinitiv Eikon) نشان می دهد که برای مدت مشابه پارسال میانگین محدوده نوسان قیمت نفت خام شاخص برنت یک دلار و 99 سنت به ازای هر بشکه بود. آرجون مورتی، یکی از تحلیلگران قدیمی حوزه انرژی در این باره می گوید: نوسان های بالا افزایش هزینه های سرمایه ای را که به عرضه همگام با تقاضای انرژی کمک می کند، به تأخیر می اندازد. وی اعتقاد دارد زمانی که نوسان ها بالا باشد، شرکت های نفتی اعتماد کمتری به پیش بینی قیمت های جهانی نفت خام دارند. مورتی تأکید می کند که این نگرانی وجود خواهد داشت که قیمت های جهانی نفت خام به سطوحی پایین تر بازگردد، به طوری که این شرایط توجیهی برای افزایش سرمایه جدید نخواهد داشت. بازیگران بازارهای جهانی بر این باورند که انواع مختلفی از سرمایه گذاران، از جمله بانک ها، صندوق ها و تولیدکنندگان، از بازار خارج شده اند، زیرا بازار در بعضی از روزها به دنبال تهدید کمبود عرضه افزایش می یابد، درحالی که در روزهای دیگر چشم انداز تیره و تار شرایط اقتصادی نیز باعث تشدید شرایط فروش می شود. بر اساس داده های بانک آمریکایی «جی پی مورگان» (JP Morgan) از زمان آغاز تنش های مسکو-کی یف، تمایل کلی به داد و ستد در بازارهای آتی نفت خام حدود 20 درصد کاهش یافته است.
بر اساس داده های مؤسسه «رفینیتو ایکون»، بهره آزاد در معاملات آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال در ابتدای ماه اوت سال 2022 میلادی به یک میلیون و 802 هزار قرارداد یعنی کمترین سطح از ژوئیه سال 2015 میلادی رسید.
اوله هانسن، رئیس راهبرد کالا در بانک «ساکسو» مستقر در کپنهاگ دانمارک در این باره به خبرگزاری رویترز می گوید: این شرایط بیشتر از سوی سفته بازان، دنبال کنندگان روند و صندوق های کلان متمرکز است که به دنبال پوشش ریسک در شرایط رکود اقتصادی هستند. نظرسنجی ماه ژوئیه مؤسسه «اشنایدر الکتریک» نشان می دهد که نوسان ها تأثیری شدید بر شرایط اشتغال در سال 2022 میلادی داشته است، این نظرسنجی حکایت از آن دارد که 24 شرکت از 100 شرکت در صنایع مختلف از جمله انرژی، تولید و شرکت های ساختمانی اذعان کرده اند که این موضوع به شدت بر تجارت آنها تأثیر گذاشته است.
43 درصد از شرکت های شرکت کننده در این نظرسنجی می گویند که بودجه ها در حوزه انرژی بزرگ ترین بخش عملیاتی هستند که تحت تأثیر اختلال های زنجیره تأمین ناشی از بحران های مربوط به شیوع ویروس کرونا و مسائل ژئوپلیتیک قرار گرفته اند.
یکی از حاضران در این نظرسنجی که در بخش تولید و صنایع فعالیت دارد، در این باره می گوید: افزایش شدید قیمت انرژی باعث بی تعادلی در بخش های تدارکات، بودجه و تولید شده که حفظ آن هم به طور فزاینده دشوار است. 17 درصد از شرکت های حاضر در این نظرسنجی در این باره می گویند یا به هیچ وجه مطمئن نیستند یا تنها اندکی به توانایی سازمان و نهاد خود برای محافظت در برابر نوسان های آینده اطمینان دارند.
بانک آمریکایی جی پی مورگان در این باره اعلام کرده است که به دلیل کاهش مشارکت معامله گران و سرمایه گذاران در بازارهای جهانی نفت خام، قیمت این کالای راهبردی به ازای هر یک میلیون بشکه در روز تغییر در عرضه یا تقاضا، حدود 25 دلار برای هر بشکه در حال تغییر است.
این رقم نزدیک به دو برابر مبلغ 15 دلاری پیش از آغاز درگیری های نظامی روسیه و اوکراین است و این شرایط باعث ایجاد چرخه ای شده است که طی آن نوسان های شدید تمایل سرمایه گذاران به داد و ستد در بازارهای جهانی نفت خام را به شدت کاهش داده است.
تونی اسکات، معاون تحلیل انرژی در مؤسسه «فکت ست» (FactSet) در این باره می گوید: به طور معمول زمانی که شاهد نااطمینانی و جهت گیری زیاد باشیم، تمایل به مشارکت در بازارهای جهانی نفت خام رو به افول می گذارد؛ در این شرایط بازیگران منتظر می مانند تا جای خود را انتخاب کنند، زیرا آینده شرایط بنیان های بازار در آن زمان وضوح بیشتری خواهد داشت.
وی در این باره معتقد است که تثبیت نیز می تواند نشان دهنده این باشد که صندوق های پوشش ریسک که یک سال پیش در بازار سرمایه گذاری کردند، به سادگی سود می برند.
منبع: رویترز
مترجم: امیر دشتی
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از استقرار ۱۴ دستگاه سوخت رسان سیار و دو جایگاه سیار آماده باش در مبادی خروجی زائران اربعین، تأمین سوخت زائران در عراق و نیز افزایش ظرفیت سوخت رسانی به زائران در مقایسه با سال های گذشته خبر داد.
جعفر سالاری نسب گفت: هم اکنون پنج جایگاه سیار سوخت در مبادی مرزی ایلام، دو جایگاه سیار در اهواز، یک جایگاه سیار در آبادان، چهار جایگاه در کرمانشاه، یک جایگاه در سنندج، یک جایگاه سیار در میاندوآب و دو جایگاه سیار آماده باش در ارومیه استقرار یافته اند.
وی تأکید کرد: شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همه ساله با نزدیک شدن به آیین باشکوه اربعین حسینی، امکانات خود را در زمینه سوخت رسانی به زائران و موکب ها در چهار مرز اصلی مهران در ایلام، چذابه، اهواز، شلمچه (آبادان) و خسروی در استان کرمانشاه تجهیز و آماده می کند.
مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی گفت: با توجه به حجم زیاد وسائل نقلیه و خودروهای شخصی و بار ترافیکی مسیرهای منتهی به مرزها، تعدادی جایگاه سوخت سیار نیز در محورهای منتهی به مرزهای خروجی به کشور عراق مستقر شدند.
سالاری نسب افزود: امیدواریم با برنامه ریزی و تمهیدات اندیشیده شده، عملیات سوخت گیری به نحو مطلوبی انجام شود و هموطنان با کمبود و چالشی در این زمینه مواجه نباشند.
وی بیان کرد: برای تأمین سوخت موردنیاز خودروهایی که در جاده ترانزیتی زاهدان و شمال شرق کشور تردد می کنند و پس از عبور از کرمان به سمت ایلام و خوزستان می روند، تدابیر لازم اندیشیده شده و مردم از این بابت در تأمین سوخت در این منطقه مشکلی نخواهند داشت.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران از تعمیر یک تجهیز کاربردی شناورهای ملکی با استفاده از توان متخصصان این شرکت خبر داد.عباس اسدروز با بیان اینکه شرکت پایانه های نفتی ایران سازمانی مأموریت گرا، تخصصی، حرفه ای در حوزه های دریافت و ذخیره سازی نفت خام و میعانات گازی است، اظهار کرد: عملیات دریایی شرکت پایانه های نفتی ایران به عنوان متولی خدمات دریایی پهلودهی و جداسازی کشتی ها نقشی اصلی و تعیین کننده در به ثمر رساندن فرآیند صادرات نفت کشور ایفا می کند.وی لازمه استمرار فرآیند صادرات نفت را تعمیرات و روزآمد کردن و بهینه سازی مداوم شناورهای عملیاتی از جمله یدک کش ها و قایق های دانست و افزود: پشتیبانی و اعتماد به توانمندی کارکنان سازمان و رفع موانع و فراهم آوری زمینه شکوفایی دانش و تخصص آنان، برگ زرین دیگری بود تا شکست هرچه بیشتر تحریم های ظالمانه نمود یابد و نیازهای صنعت نفت به دست متخصصان داخلی برطرف شود.مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به اینکه نقش یدکش های عملیاتی در عملیات پهلودهی و جداسازی کشتی ها بسیار حائز اهمیت است و ایمنی ترمینال را به شدت بالا می برد، گفت: به تازگی یکی از یدک کش های ASD شرکت که از یدک کش های بسیار مهم در عملیات های پهلودهی و جداسازی محسوب می شود، کارت های الکترونیکی آن که وظیفه سیگنال دادن به نیرو محرکه شناور را داشت، از کار افتاد و به همین دلیل یدک کش از سرویس خارج شد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی از پایان عملیات تعمیرات اساسی امسال با تکیه بر توان و دانش داخل، اقدام های نوآورانه و استفاده از قطعات و تجهیزات با کیفیت ایرانی خبر داد.
بهزاد سالاری گفت: عملیات تعمیرات اساسی امسال پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی با برنامه ریزی انجام شده از سوی واحد هماهنگی و نظارت بر تولید گاز بنا بود ۲۴ مردادماه تا ۱۰ شهریورماه انجام شود، اما با توجه به تغییر برنامه تعمیرات سکوها با هماهنگی مرکز دیسپچینگ، تعمیرات این پالایشگاه زودتر از موعد مقرر آغاز شد و به همان نسبت زودتر پایان یافت.
وی دلیل این موفقیت را استفاده از تجربیات تعمیرات اساسی سال های گذشته دانست و گفت: اتصال خط نیتروژن گازی پتروشیمی بوشهر به پالایشگاه و در نتیجه رفع معضل هر ساله نیتروژن، تشکیل نشست های کارگروه های پرشمار دارایی های فیزیکی از سال پیش (بلافاصله پس از تکمیل اورهال پارسال) و برنامه ریزی دقیق واحد برنامه ریزی تعمیرات پالایشگاه از مهم ترین موارد در این حوزه است.
مدیر پالایشگاه چهارم مجتمع گاز پارس جنوبی با تأکید بر آمار بالای اقدام های شاخص عملیات تعمیرات اساسی امسال و موارد بسیار مهم اصلاحی و پیشگیرانه انجام شده در واحدهای مختلف افزود: انجام تعمیرات روی بیش از ۱۸۰ تجهیز ماژور در واحد تثبیت میعانات گازی فاز ۸، مبدل ها و درام های ردیف های گازی پنجم و ششم، واحد تصفیه گاز مایع (ال پی جی)، همچنین تعمیر تعداد زیادی از شیرها و آیتم های مهم ابزار دقیق و برق در مناطق مختلف پالایشگاه، از مهم ترین اقدام های شاخص در بازه زمانی تعمیرات اساسی امسال بوده است.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در بازدید از تأسیسات تقویت فشار گاز رشت، از تکمیل ۳۰ پروژه ایمن سازی خطوط لوله انتقال گاز در تقاطع با رودخانه ها خبر داد.
غلامعباس حسینی در آخرین روز از هفته دولت ضمن بازدید از مرکز بهره برداری خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار گاز رشت، در نشست هم اندیشی با هیئت رئیسه منطقه ۹ عملیات انتقال گاز، ضمن قدردانی از تلاش های همه کارکنان این منطقه برای انتقال پایدار گاز در استان های شمالی کشور، گفت: ارزیابی خطر روی رودخانه ها در منطقه ۹ عملیات انجام شده و ۳۰ پروژه از ۳۷ پروژه ایمن سازی خطوط لوله در تقاطع با رودخانه ها تکمیل شده است.
وی بر لزوم آمادگی کامل این منطقه عملیاتی در شرایط اضطراری سیل و طغیان رودخانه ها تأکید کرد و افزود: در اطراف ایستگاه های همجوار جنگل مانند رشت و رامسر، عایق بندی لازم برای حفاظت این ایستگاه ها در مقابل آتش سوزی انجام شود.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران با بیان اینکه در ماه های باقیمانده تا فصل سرد سال باید عملیات و پروژه های برنامه ریزی شده تکمیل شوند، تصریح کرد: ایستگاه رامسر باید آمادگی انتقال معکوس و تأسیسات قلعه جیق نیز آمادگی واردات گاز از ترکمنستان را داشته باشند.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: ۴۲ کیلومتر از خط لوله ۲۴ اینچ انتقال نفت ارسالی گچساران به گوره برای نخستین بار و پس از چهار دهه توپکرانی شد.
مهرداد کاهکش با بیان اینکه ۴۲ کیلومتر از خط لوله ۲۴ اینچ انتقال نفت ارسالی بهره برداری گچساران-۳ تا مایل ۳۲ توپکرانی شد، اظهار کرد: با تلاش متخصصان این شرکت و برای نخستین بار پس از احداث این خط به منظور شناسایی نقاط معیوب این توپکرانی با موفقیت انجام شد.
وی گفت: امروز پس ازچهاردهه برای نخستین بار از زمان احداث، عملیات توپکرانی خط لوله ۲۴ اینچ نفت ارسالی واحد بهره برداری گچساران-۳ که وظیفه آن ارسال نفت به گوره است، با اقدام های انجام شده در کارگروه فنی و عملیاتی با موفقیت انجام شد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران افزود: توپک رانی عملیات عبور دادن شی خارجی با فرآیندی ویژه از خطوط انتقال نفت و گاز است که با هدف تمیز کردن شریان های انتقال از رسوب های ایجادشده، خارج ساختن مایعات، اندازه گیری قطر درونی خطوط لوله، پوشش دادن جدار لوله با مواد ضدخوردگی و بازدید درونی خطوط به دلیل ایمن شدن خط، انجام می شود.
کاهکش با بیان اینکه ایمن سازی خطوط لوله از مهم ترین اولویت های صنعت نفت و گاز است، اعلام کرد: توپکرانی این خط در سه مرحله به دست توانمند کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران انجام شد.
پژوهشگاه
تفاهم نامه همکاری سه جانبه پژوهشگاه صنعت نفت، قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و انجمن شرکت ها و مؤسسه های پژوهشی و دانش بنیان صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (اپنا) با هدف توسعه دانش بنیان پروژه های صنعت نفت امضا شد. عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، در آیین امضای تفاهم نامه همکاری میان پژوهشگاه صنعت نفت، قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و انجمن شرکت ها و مؤسسه های پژوهشی ودانش بنیان صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (اپنا) گفت: پژوهشگاه صنعت نفت، بزرگترین پژوهشگاه کشور، آمادگی لازم را برای افزایش همکاری با وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و دیگر نهادهای دولتی و خصوصی را دارد.
وی با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت مجموعه ای برای نگهداشت و استفاده بهینه از نخبگان کشور است، گفت: امیدواریم بتوانیم با امضای این تفاهم نامه بتوانیم دستاوردهای خوبی را با همکاری هم در صنعت نفت داشته باشیم.رئیس پژوهشگاه صنعت نفت افزود: این مرکز هم اکنون آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی، آموزشی و دانش بنیان به وزارت دفاع و پشتیبانی و نیروهای مسلح و اپنا خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت همچنین درنشست هم اندیشی تأسیس شرکت های زایشی دانش بنیان در زیست بوم فناوری نفت با بیان اینکه تجاری سازی و توسعه یافته های علمی پژوهشگاه صنعت نفت هم اکنون اصلی ترین رسالت و رویکرد ماست، گفت: مکتوب سازی و اشتراک تجربه با دیگر پژوهشگاه ها و مراکز علمی کشور می تواند به ما در رسیدن به اهدف کمک شایانی کند.کلانتری اصل هدف ازبرگزاری این گردهمایی را به اشتراک گذاری تجربه ها و رفع مشکلات در زمینه ایجاد شرکت های زایشی دانش بنیان با همکاری پژوهشگاه های نیرو و پلیمر خواند و اظهار کرد: شرکت های زایشی دانش بنیان در حقیقت شکاف میان مراکز تولید علم و تجاری سازی محصولات را پر می کنند که با توجه به تعریف نشدن آنهادر بدنه صنعت نفت لازم برای تشکیل آنها، روی همکاری قانون گذاران و نهادهای نظارتی به صورت ویژه حساب باز کنیم.وی با تأکید بر اینکه امیدواریم حاصل هم اندیشی تأسیس شرکت های زایشی دانش بنیان در زیست بوم فناوری نفت به صورت مکتوب در اختیار مدیران پژوهشگاه صنعت نفت قرار گیرد تا بتوانیم از تجربه های دیگر وزارتخانه ها برای تشکیل شرکت های زایشی دانش بنیان بهره ببریم، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از قطب های علمی صنعت نفت تاکنون توانسته است انحصار بسیاری از شرکت های خارجی در لایسنس های مختلف در بخش های بالادستی و پایین دستی را بشکند.
شرکت ملی نفت ایران
فراخوان تحویل مدارک شرکت های متقاضی فعالیت در حوزه اکتشاف و تولید تا ۲۲ شهریورماه تمدید شد.
در بخشی از متن این فراخوان آمده است:
وزارت نفت در نظر دارد بر اساس ضوابط و معیارهای تعیین شده، نسبت به ارزیابی و تهیه فهرست شرکت های صاحب صلاحیت ایرانی جهت فعالیت به عنوان شرکت اکتشاف و تولید (E&P) اقدام کند.بنابراین از همه شرکت های متقاضی دعوت می شود نسبت به مطالعه شیوه نامه و تکمیل جدول شماره (۱) شیوه نامه مذکور و پرسش نامه پیوست آن و ارسال آنها به همراه مستندات مربوطه به دبیرخانه کارگروه تخصصی ارزیابی اقدام کنند.سنجش کیفی شرکت ها بر اساس امتیازات کسب شده در هر ردیف از پرسش نامه انجام خواهد شد. در این فرآیند، شرکت هایی که مطابق مدل ارزیابی، حائز حداقل امتیازات لازم مطابق با جدول شماره (۲) شیوه نامه باشند، در فهرست شرکت های اکتشاف و تولید دارای صلاحیت، درج خواهند شد، همچنین شرکت های دارای صلاحیت بر اساس امتیازات کسب شده در سه پایه ۱ و ۲ و ۳ رده بندی خواهند شد و در صورت لزوم سازوکار نحوه ارتقا به پایه بعدی یا تنزل از هر پایه و سایر موضوع های مرتبط با آن بر اساس تصمیم های کارگروه موضوع ماده ۲ شیوه نامه ابلاغی وزارت نفت به شماره ۴۲۳۳۴۲ متعاقباً اعلام خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توان بانشانی وشماره تماس دبیرخانه واقع در تهران، خیابان حافظ، پیش از پل حافظ، شماره ۵۲۳، ساختمان مرکزی ششم شرکت ملی نفت ایران، طبقه هفتم، تلفن ۸۸۹۴۳۰۲۴ تماس گرفت.
شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی
با ساخت ۲۰ قطعه کارت الکترونیکی سیستم کنترل توربوکمپرسورهای ایستگاه تقویت فشار گاز نار، ۴۱ میلیارد و ۸۱۵ میلیون ریال صرفه جویی اقتصادی در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی رقم خورد.سیدابوالحسن محمدی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی بااشاره به اینکه هزینه ساخت این کارت ها در مقایسه با واردات نمونه های خارجی بسیار پایین تر است، افزود: با ساخت این کارت ها افزون بر سود و صرفه اقتصادی به دست آمده، فناوری ساخت آنها نیز بومی سازی و کشور از واردات آن بی نیاز شد.
وی با تأکید براینکه درصورت تأمین نشدن این کارت ها، تولید میدان نار متوقف می شد، تصریح کرد: ایستگاه تقویت فشار گاز ناربا تولید روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب، دارای چهار ردیف توربوکمپرسور است که نگهداشت آنها به منظور استمرار تولید و انتقال گاز اهمیت بالایی دارد.
شرکت نفت و گاز اروندان
طرح پایلوت سبک سازی نفت فوق سنگین به عنوان یکی از طرح های فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت به سفارش شرکت نفت و گاز اروندان برای نخستین بار در صنعت نفت کشور رونمایی شد.
عبدالله عذاری اهوازی، مدیر عامل شرکت نفت و گاز اروندان با اشاره به اینکه این شرکت یکی از بزرگ ترین میدان های مشترک نفتی خاورمیانه را با کشور همسایه در اختیار دارد، افزود: افزایش تولید و استخراج نفت از میدان های مشترک نفتی از مهم ترین سیاست های حائز اهمیت وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت و گاز اروندان است.
وی ادامه داد: باید با اتخاذ تصمیم های کارآمد و قابل اجرا و با توجه به تحریم های غرب علیه ایران از ظرفیت های موجود در داخل بیش از پیش استفاده شود و بهینه سازی هزینه های تولید و بهره برداری سریع تر از میدان های نفتی مشترک و دیگر میدان های حوزه غرب کارون از جمله اقدام های مورد اهتمام ما در این شرکت است.
وی گفت: امیدواریم با انتخاب یک سرمایه گذار خوب این طرح پژوهشی هر چه سریع تر منجر به ساخت و استفاده میدانی شود تا نقش کلیدی این پروژه مهم که سبک سازی نفت فوق سنگین کشور را به همراه خواهد داشت، رقم بخورد؛ شرکت نفت و گاز اروندان نیز برای پیشبرد اهداف عالی نظام که صرفه اقتصادی و تولید با کیفیت دارد، حمایت می کند.
با تداوم حضور پرشور زائران اربعین حسینی در پایانه های مرزی شلمچه، چذابه و مهران برای حضور در راهپیمایی باشکوه اربعین حسینی، موکب شرکت نفت و گاز اروندان در پایانه مرزی شلمچه پذیرای زائران اباعبدالله الحسین (ع) از تمام نقاط کشور و دیگر زائرینی است که از کشورهای مختلف پایانه مرزی شلمچه را برای ورود به کشور عراق انتخاب کرده اند.صادق خلیلیان، استاندار خوزستان نیز از عملکرد شرکت نفت و گازاروندان برای افزایش تولید نفت و عمل به تعهدهای مسئولیت اجتماعی قدردانی کرد و گفت: برداشت صیانتی از ذخایر نفت میدان های مشترک در اولویت اصلی دولت و وزارت نفت است.
وی با اشاره به این نکته که کار شرکت نفت و گاز اروندان درباره افزایش ظرفیت تولید موضوعی مهم است، اظهار کرد: این اقدام شاخص در شرکت نفت و گاز اروندان می تواند تولید و فروش نفت کشور را در صورت حصول به توافق پیش روی برجام افزایش دهد که امیدواریم فروش نفت کشور به بیش از ۴ میلیون بشکه در روز برسد.
«شرکت نفت فلات قاره ایران
ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در خلیج فارس با بهره برداری از پروژه بازسازی و تعمیرات اساسی مخزن شماره ۴ منطقه بهرگان شرکت نفت فلات قاره ایران ۵۰۰ هزار بشکه افزایش یافت.پروژه بازسازی و تعمیرات اساسی مخزن شماره ۴ بهرگان باحضور علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران و شماری از مدیران، رؤسا و دست اندرکاران این شرکت به بهره برداری رسید.مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره در نشستی به این منظور با بیان اینکه بخش عمده ای از اقلام این پروژه ساخت داخل است، گفت: پروژه بازسازی و تعمیرات اساسی مخزن شماره ۴ منطقه بهرگان اسفندماه ۱۳۹۸ آغاز شد و با وجود مشکلات ناشی از همه گیری ویروس کرونا، پروژه با جدیت پیگیری شد و به بهره برداری رسید.به گفته وی، با عملیاتی شدن این مخزن، ظرفیت ذخیره سازی نفت خام در منطقه بهرگان ۱۰ درصد افزایش یافت و با توجه به اینکه منطقه بهرگان پایانه ای برای واردات و صادرات نفت خام و میعانات گازی است، اجرای این طرح مزایای فراوانی دارد.
شرکت پالایش گاز سرخون و قشم
سرپرست شرکت پالایش گاز سرخون و قشم از تکمیل تعمیرات اساسی واحد ۶۰۰ پالایشگاه از سوی کارشناسان و متخصصان این شرکت خبر داد.
پارسا پروین گفت: با توجه به اهمیت و ارزش این واحد در کیفیت گاز خروجی به دلیل اینکه گلایکول وظیفه جذب آب همراه گاز و جلوگیری از تشکیل هیدرات را برعهده دارد، کارشناسان و متخصصان توانمند با به کارگیری نیروهای بومی عزم خود را جزم کردند تا با برنامه ریزی دقیق، نسبت به تکمیل به موقع تعمیرات اساسی طبق برنامه زمان بندی و در چرخه قرار گرفتن دوباره این واحد در صنعت پاک، گامی مطمئن در تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری بردارند و مانند گذشته برگی زرین در کارنامه خود ثبت کنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه فعالیت های تعمیراتی بدون هیچ حادثه ای و با رعایت همه اصول ایمنی و بر اساس استانداردهای تدوین شده و زودتر از موعد مقرر انجام شده است، افزود: با حضور ۵۰ نفر از کارشناسان و کارکنان واحدهای مختلف و پس از حدود ۹۰ ساعت کار شبانه روزی، این واحد به طور کامل عملیاتی شد و این نشان از دستیابی به دانش فنی داخلی در این حوزه، استفاده حداکثری از نیروهای بومی و متخصصان منطقه و حرکتی پویا و مستمر به سمت خودکفایی است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افتتاح پروژه خط لوله انتقال گاز ۸ اینچ سیمان لارستان را سبب خلق منافع عظیم محیط زیستی و اقتصادی دانست و از صرفه جویی ماهانه یک میلیون دلار در این مجتمع بزرگ صنعتی خبر داد.
رضا نوشادی با اشاره به بهره برداری رسمی خط لوله انتقال گاز ۸ اینچ سیمان لارستان تصریح کرد: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با هدف حذف مصرف روزانه بیش از ۷۰ هزار لیتر فرآورده سوخت مایع (مازوت) در کارخانه سیمان لارستان این پروژه را عملیاتی کرد.
وی کاهش هزینه تامین سوخت مصرفی کارخانه را سبب صرفه جویی اقتصادی قابل توجه در این مرکز صنعتی دانست و ادامه داد: گازرسانی به کارخانه سیمان همچنین سبب جلوگیری از آلودگی محیط زیستی ناشی از مصرف سوخت مایع شده است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، گازرسانی به شهرک های صنعتی حسنلری، روستاهای کورده، بریز و دهکویه را از دیگر بخش های پروژه اعلام و اظهار کرد: اجرای این پروژه، افت فشار شبکه گازرسانی روستاها و مصرف کنندگان عمده را برطرف کرد و مابه التفاوت جایگزینی سوخت مایع با گاز طبیعی را که حداقل ماهانه یک میلیون دلار پیش بینی می شود، به ارمغان آورد.
مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران
پروژه سیلک دراستان اصفهان و شمال شهر آران بیدگل (محدوده طرح ایران مرکزی) با ظرفیت ۱۵۰ کیلومتر داده های لرزه نگاری دوبعدی روی لید چهارتاقی و ۴۰۰ کیلومتر داده های لرزه نگاری سه بعدی روی تاقدیس سیلک که در مرداد ماه ۱۴۰۱ از سوی مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران آغاز به کار کرد، روند پیشروی خود را ادامه می دهد.
حوضه رسوبی ایران مرکزی، وسیع ترین حوضه رسوبی کشور و ازجمله مناطقی است که مستعد اکتشاف هیدروکربن بوده و از دیرباز توجه مطالعات اکتشافی را به خود جلب کرده است. از همین رو چاه شماره ۱ سیلک روی یک ساختار ژئوفیزیکی در سال ۱۳۸۸ از سوی شرکت دولتی نفت تایلند (PTTEP) در منطقه شمال آران، حفاری شد و با توجه به وجود گاز و میعانات گازی در بخش بالایی سازند قم آغاز به کار کرد که البته با وجود گسل های پرشمار در سازند قرمز بالایی و ضخامت زیاد بخش تبخیری قاعده این سازند، مشکلات زیادی در حین حفاری چاه شماره ۱ ایجاد شد؛ از این رو پروژه لرزه نگاری «سیلک» با ترسیم هندسه دقیق ساختمان و الگوی گسل ها، پس از برداشت سه بعدی و مشخص کردن دقیق محل حفاری چاه شماره دو، در مردادماه امسال آغاز به کار کرد.
اهداف اکتشافی این پروژه شامل تهیه نقشه عمقی از سازند قرمز بالایی، سازند قم و در صورت امکان سطح پی سنگ ائوسن (شکل هندسی، الگوی گسل و شکستگی ها) در ساختمان سیلک، مطالعات ژئوفیزیک مخزن یکپارچه در تاقدیس های آران و سیلک و بررسی بستگی ساختاری لید چهارتاقی در جریان اجرا محقق می شوند.
مدت قرارداد حاضر شانزده ماه (۱۶ ماه) است که این زمان با احتساب هم پوشانی برداشت پروژه سه بعدی آران بیدگل و خطوط دو بعدی در سال ۸۳ که از شرکت BGP انجام شده، محاسبه شده است و بنابراین پردازش پروژه های سیلک و آران به صورت یکپارچه از سوی شرکت ژئوفیزیک «دانا کیش» انجام خواهد شد.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مزایده فروش گازهای مشعل را به منظور تولید ثروت و جلوگیری از آلودگی محیط زیست، اجتناب از هدررفت منابع ملی، ایجاد فرصت برای سرمایه گذاری و اشتغال زایی برگزار کرد.حمید ترنجی زاده، معاون مدیر طرح های نفت و گاز مدیریت مهندسی و ساختمان مناطق نفت خیز جنوب درباره مزایده فروش گازهای مشعل گفت: این مزایده باهماهنگی وهمکاری مدیریت های برنامه ریزی تلفیقی، امور فنی، تولید، امورحقوقی وقراردادها وشرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان، با نظارت معاونت طرح های نفت وگاز (مدیریت مهندسی و ساختمان) برگزار شد وپایش های فنی و پیگیری های اجرایی در طول دوره اجرای کار نیز از سوی معاونت طرح های نفت و گاز مدیریت می شود.وی افزود: پروژه درخواست فروش (مزایده) گازهای همراه ارسالی به مشعل در محدوده شرکت بهره برداری نفت و گاز مسجدسلیمان در چهار بسته مجزا شامل بسته شماره یک شامل گازهای همراه موجود در میدان مسجدسلیمان (بیع متقابل)، نفت سفید، تمبی و پرسیاه با حدود ۱۷.۶۵ میلیون فوت مکعب در روز، بسته شماره ۲ شامل گازهای همراه میدان زیلایی، هفت شهیدان و نرگسی با ۱۹.۱ میلیون فوت مکعب در روز، همچنین بسته شماره ۳ شامل گازهای همراه میدان عنبر و لالی با ۱۹.۹ میلیون فوت مکعب در روز و بسته شماره ۴ که شامل قلعه نار با ۴ میلیون فوت مکعب در روز است، تقسیم بندی مجموع گازهای همراه هر چهار بسته حدود ۶۱ میلیون فوت مکعب در روز است که درآمد حاصل از فروش آنها سالانه ۶۷ میلیون دلار پیش بینی می شود.
یوسف مزرعه فرد، مدیر تدارکات و امور کالا شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: این شرکت در سال ۱۴۰۱ برای نخستین بار، شاخصِ درجه یک استانداردهای کالا را از وزارت صنعت، معدن و تجارت دریافت کرده است.وی با بیان اینکه «شاخص درجه یک استانداردهای کالا» می تواند شرایط را برای ساخت انبار مربوط به کالای بازرگانی خارجی را در مجموعه تأسیسات مناطق نفت خیز جنوب» فراهم کند، افزود: از این پس کالاهای این شرکت به صورت ویژه خارج از نوبت قابل ترخیص خواهد بود و نیازی به توقف کالاهای خارجی در گمرک برای ترخیص نیست.علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز، ضمن بررسی و تصمیم گیری درباره چالش ها و برنامه های مدیریت عملیات غیرصنعتی این شرکت باتأکید بر چابک سازی ساختار سازمانی مدیریت عملیات غیرصنعتی و غنای سمت های سازمانی گفت: نگاه سنتی برعملیات غیرصنعتی جوابگو نیست و باید برنامه ریزی ساختاری انجام شود و انتظار داریم این مدیریت یک مدیریت ویژه و پیشرو با ساختار مترقی باشد.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
مدیریت منابع انسانی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با حمایت همه جانبه از نیروهای خود به صورت مستمر سبب انگیزه فراوان این نیروها شده است.در شرایط کنونی که همچنان کادر درمان این سازمان با ویروس کرونا درگیر است، مدیریت منابع انسانی با حمایت همه جانبه از نیروهای خود به صورت مستمر سبب انگیزه فراوان آنها شده است.برای نمونه در زمینه انجام اقدام های مربوط به تبدیل وضعیت به رسمی مشمولان بند «د» (تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۴۰۰) و بند «و» (ماده ۴۴ قانون برنامه پنجم توسعه کشور) نشستی در تیرماه امسال با حضور مدیرعامل سازمان و نمایندگان ستادی و معاونان پشتیبانی مناطق تابع تحت الامر پراکنده در سراسر کشور به منظور تسریع و تسهیل اقدام های اداری مشمولان یادشده برگزار شد.همکاران تأمین نیروی انسانی با راهنمایی های مدیریت منابع انسانی و امور اداری سازمان در کمترین زمان، به نحو احسن این موضوع را مدیریت کرده و آزمون های الزامی عمومی بدو استخدام این مشمولان را واحد آموزش و مطالعات و تحقیقات سازمان با همکاری و نظارت آموزش مرکزی شرکت ملی نفت ایران با موفقیتی خیره کننده انجام داده است.
پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
کسب رتبه اول ناوگان حمل ونقل منطقه تربت حیدریه حاصل تلاش شبانه روزی رانندگان سخت کوش نفتکش شرکت های حمل ونقل فرآورده های نفتی منطقه و تعامل موثر مدیران وکارکنان مناطق کرمان ،هرمزگان وانبارهای نفت مبدا بندر عباس ورفسنجان است .
جواد بلندی با بیان کسب رتبه برتر ناوگان حمل ونقل منطقه درسال1400و شش ماه اول سال1401گفت: تامین سوخت پایدار جز با تدبیر همکاران تامین وتوزیع ،بویژه واحد حمل ونقل منطقه همچنین تلاش رانندگان سخت کوش نفتکش وهمراهی شرکت های حمل ونقل محقق نمی شد.
بلندی تصریح کرد :تعامل با مدیران مناطق مبدا تامین در هرمزگان وکرمان وهمکاری موثر مسئولین وکارکنان انبارهای نفت بندرعباس ورفسنجان با منطقه تربت حیدریه در جهت تسریع درارائه خدمت عظیم سوخت رسانی شایسته تقدیر است.
مدیرمنطقه تربت حیدریه از اعزام روسای تامین و توزیع وروابط عمومی منطقه برای عرض خداقوت به رانندگان عزیز وپر تلاش نفتکش واحصای مشکلات وموانع احتمالی این عزیزان در مسیر طولانی و طاقت فرسای جنوب به شمال شرق کشور خبر داد وافزود: در ادامه پایش وضعیت ناوگان حمل ونقل، نمایندگان اعزامی منطقه حضوری از همکاران مناطق هرمزگان وکرمان تقدیر وتشکر کرد.
گفت و گو با جوان نخبه فعال در شرکت نفت و گاز اروندان :
مشعل صنعت نفت، امروز به یکی از حوزه های پر رونق و فعال در زمینه های علم و فناوری تبدیل شده و این موقعیت و جایگاه با ارزش را بیش از همه مدیون نیروی انسانی متخصص و ماهر خود است. در سال های گذشته که کشورهای غربی سعی کردند با تحریم های همه جانبه صنعت نفت، کشورمان را تحدید و منزوی کنند، بسیاری از دانشجویان و متخصصان داخلی توانستند جای شرکت های خارجی و نیاز تامین تجهیزات و قطعات مورد نیاز صنعت را با اتکا به دانش و تلاش خود پر کنند. بسیاری از نیروهای صنعت نفت در سال های اخیر در جشنواره ها و رقابت های علمی و تحقیقاتی بین المللی درخشیده اند و زمینه های سود و منفعت صنعت نفت و عدم وابستگی آن را فراهم کرده اند. حسین سلمانوندی، کارمند حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان است که توانسته نشان نقره جشنواره بین المللی EURO INVENT را کسب و دستگاهی تولید کند تا هزینه های جاری در فرایند جداسازی آب شور از نفت خام را به حداقل برساند.
حسین سلمانوندی، دانشجوی دکترای مهندسی شیمی دانشگاه تهران است و از سال 95 همزمان با مقطع کارشناسی ارشد خود، وارد مجموعه شرکت نفت و گاز اروندان شده است. این جوان 30 ساله و نخبه صنعت نفت، اهل آبادان است؛ اما در حال حاضر در اهواز ساکن شده، بتازگی ازدواج کرده و همزمان با تلاش های علمی، زندگی مستقل خود را هم تشکیل داده است.
پدر حسین حقوق خوانده و در دادگستری مشغول فعالیت بوده و مادر هم خانه دار است. حسین، یک برادر و یک خواهر دیگر هم دارد و در این باره می گوید: «خانواده و والدینش در این سال ها حامی و پشتوانه خوبی برای کار و تحصیل، همچنین زندگی جدیدش بوده اند.» او ادامه می دهد: «همسرش نیزدر رشته مشاوره خانواده تحصیل کرده و در همین حوزه به شکل آزاد فعالیت دارد.» آنها بهمن ماه سال گذشته ازدواج کردند و بسیاری از برنامه های کاری، علمی و حتی ورزشی حسین به خاطر ازدواجش، با تغییراتی همراه شده است.
این کارمند حراست شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان از نوجوانی در ورزش های رزمی هم فعال بوده و می گوید، در چند ماه اخیر به دلیل مشغله کاری نتوانسته تمرین های ورزشی خود را مانند قبل ادامه دهد. او همچنین می گوید، علاقه زیادی به سفر به نقاط مختلف کشور دارد و گزینه سفر برای او و خانواده همیشه وجود دارد.
سلمانوندی درباره زمینه شروع این کار تحقیقاتی که در واقع شروع نقره ای فعالیت های علمی او محسوب می شود، می گوید: «از سال 95 همزمان با دوره کارشناسی ارشد و استخدام در شرکت بهره برداری نفت و گاز اروندان، وارد عرصه علمی –تحقیقاتی، همچنین فعالیت های پژوهشی و نوشتن مقاله شدم. یکی از کارمندان قدیمی شرکت نفت و گاز گچساران در این مسیر مشوق و راهنمای اصلی من بود و در ادامه تیم پنج نفره ای را تشکیل دادیم و روی موضوع عملکرد دستگاه نمک گیر الکترومغناطیس کار کردیم.»
سلمانوندی افزود: «روند بررسی و کار تحقیقاتی حدود سه سال طول کشید و پس از طراحی و اجرا، ثبت اختراع را انجام دادیم و در ادامه مقاله و بررسی های علمی دیگر انجام شد و در این جشنواره شرکت کردیم؛ البته این تجهیز هنوز مورد استفاده صنعت نفت قرار نگرفته و صحبتی در مورد به کارگیری آن نشده و امیدوارم هرچه زودتر این بخش از پروژه ها هم محقق و در صنعت نفت به کار گرفته شود؛ هرچند که معمولا فرایند تجاری سازی و به کارگیری این تجهیزات در صنعت از بخش علمی و اجرایی پروژه طولانی تر و سخت تر است.»
او با اشاره به جشنواره بین المللی Euroinvent که با حضور ۲۷ کشور از جمله استرالیا، کانادا، ایران، ژاپن، کره، تایوان، لهستان و آمریکا به صورت حضوری و غیرحضوری به میزبانی کشور رومانی برگزار شده است، توضیح می دهد: «در این جشنواره ۳۳۶ طرح بین المللی و ۳۳۱ طرح داخلی با یکدیگر به رقابت پرداختند و طرح های نوآورانه شرکت کننده در این جشنواره از کشورهای مختلف جهان در زمینه انتقال تکنولوژی، تجاری سازی، شبکه سازی و فروش حضور داشتند و در قالب ۱۴ کارگروه تخصصی مورد ارزیابی قرار گرفتند.»
سلمانوندی می افزاید: «در این جشنواره تیم ایرانی توانست هفت مدال شامل ۴مدال طلا، ۲ مدال نقره و۱مدال برنز و دو جایزه ویژه را به خود اختصاص دهد و من هم به همراه همکارانم با طرح نمک گیر الکترومغناطیس، موفق به کسب مدال نقره شدیم.»
او همچنین از شرکت نفت و گاز اروندان برای حمایت و تشویق هایشان تشکر می کند و می گوید: «مدیر پژوهش و توسعه شرکت اروندان، دکتر نویری، خواستار حضور بنده برای معرفی اختراع و ارائه گزارش از نحوه عملکرد آن به دلیل حمایت همه جانبه از طرح و استفاده از آن در صورت اجرایی شدن در مناطق عملیاتی شدند.»
سلمانوندی در ادامه، درباره نحوه عملکرد دستگاه نمک گیر الکترومغناطیس می گوید: «در ورودی این دستگاه، با ایجاد یک میدان مغناطیسی بدون دخالت هیچ ماده ثانویه ای، باعث جداسازی آب و نمک از یکدیگر می شود. همچنین این اختراع در صنعت جداسازی آب و نمک از نفت می تواند بسیار کارآمد و مؤثر باشد. طراحی این دستگاه به گونه ای است که برای کاهش هزینه های بهینه سازی، بالا بردن سرعت انجام و توجیه پذیری در عملکرد و عملیات، از همین تجهیزات فعلی استفاده شده تا دیگر نیازی به جایگزینی مجدد یا خرید تجهیز گران قیمت نباشد.»
او در مورد مزایای دستگاه نمک گیر الکترومغناطیس هم توضیح می دهد: «جداسازی بدون وجود آیتم های فراورشی در نمک زدایی، کاهش بسیار قابل توجه هزینه های جاری در فرایند جداسازی آب شور از نفت خام، قیمت بسیار ارزان نسبت به دستگاه های مشابه خارجی و بازگشت هزینه ها در اولین روز فراورشی و اجرای بسیار ساده در کوتاه مدت، از جمله مزیت های این دستگاه است.»
این کارمند شرکت نفت و گاز اروندان، همچنین با بیان اینکه یکی از کارهای تحقیقاتی تیمشان در دست قرار بررسی دارد، می افزاید: «یکی از کارهای تحقیقاتی این تیم مربوط به PH سنج است و در مراحل پایانی قرار دارد؛ اما هنوز ثبت اختراع نشده و امیدورایم این پروژه هم به نتایج خوبی برسد و برای صنعت نفت مفید واقع شود.»
استعدادهای خلاق و ایده پردازانی همچون حسین سلمانوندی در صنعت نفت، بی تردید می توانند راه های پر پیچ و خم این صنعت را برای رسیدن به آینده ای درخشان تر از امروز بسازند؛ استعدادهایی که شمارشان کم نیست و فقط باید آنها را کشف و حمایت کرد.
محمد زمانی نسیمی روح بخش و زندگی آفرین از باغ سیب وزیدن گرفت و عطرش مشام جانت را سرمست و شعله شوق را در قلبت برافروخت و نیت کردی اربعین به کربلا بروی. خوشا به حالت؛ متاع وجودت خریدنی شد.
حرم، از صحن و سرای دل تا صحن و برای دوست امتداد دارد لیک آگاه باش که در ایام اربعین با وجود حضور میلیون ها زائر، راحت تر از همیشه می توانی به حرمش مشرف شوی و حتی آسان تر از زمان های خلوت دستت به ضریح می رسد.
در آن ایام شگفت، حرم تا دهها کیلومتر دامن می گسترد، سرچشمه رحمت به شهرها و روستاهای دوردست به خیمه ها و خانه ها منتقل می شود؛ به اولین موكب که رسیدی، یقین بدان آنجا محل حضور فرشتگان و منزل محبوب است و تو میهمانی با وضو و حضور قلب وارد شو مسیرهای پیاده روی منتهی به کوی دوست از جمله نجف به کربلا، تجلیگاه فضائل اخلاقی است؛ عبادتگاهی به وسعت بی نهایت که عجب و ریا در آن راه ندارد. همه آسمان را می توانی در آن قطعه از زمین بیابی، جایی که هر کس از هر شغل و منصب و گروه، خود را ذره ای می بیند در حال صعود به سمت خورشید، عشاقی که بالاتر از عرش راه می پیمایند، صدای مهیج طبل و سنج، نوحه های سوزناک عربی دود اسپند و کندر، اهتزاز پرچم ها بر فراز خیمه ها، زوج های جوان، پیرزنان پابرهنه و پیاده روندگان بدون پا، بچه هایی روی دوش پدر خواب رفته، کفن پوشان جوان، اقلیت های مذهبی، مسیحیان مشتاق، زائران کشورهای دور، سفیدپوستان حیرت زده، سیاهپوستان بی قرار و شیعیان عراقی که خاضعانه و متواضعانه در مقابلت بال گسترانیده، به مهر دستت را در دست می گیرند، به لطف می فشرند و با اصرار و احترام تو را اطعام می دهند. هوشیار باش که آنان عظیم الشان هستند و قدر و منزلتی ویژه دارند، چراکه سال هاست به درجه و مقام ارشد خادمي مفتخر شده او به نیابت از پادشاه خوبان به استقبالت آمده اند.
در میان انبوهی از شور و شوق و شیدایی عزاداران، غوغا و هیاهوی فرشتگان، همهمه و آهنگ زیبای دل های عاشورایی که هر یک با صدا و نواهای مخصوص مشتاقان زیارت را به سفره خویش دعوت کرده و نظر آنان را به انواع طعام ها و نوشیدنی ها جلب می کنند؛ صداهایی هماهنگ با طنینی خاص از پیرمردان و کودکان عرب با لهجه محلی شما را به صرف چای فرامی خوانند:
شای (چای) أبوعلي، شاي ابوعلی، شای ابوعلی، هله بزوار ابوالسجاد... بهداشتی ترین چای عالم، تنها چایی که از آن سور منتشر می شود، چای آتشی، استکان های لبریز، لب سوز، شیرین، دلچسب و گوارا و به تعبیری بهتر، جانسوز و جان بخش و دل آرا.
نگاه هایی پررمز و راز و معصومانه، به غایت پاکی و نجابت و صورتی سوخته، لب ها و دل های ترک خورده و انگشتان پای کودکانی که نصف بیشتر آنها روی زمین است و با شلوار کوتاه و ساق های نازکشان ساعت ها با صلابت ایستاده اند تا زائران را برای رفع خستگی به موکب خویش دعوت کنند. کاش می شد صورت را زیر پاهایشان گذاشت، چراکه هرکس برای «حسین» ایستاده است، تربت قدم هایش بوی بهشت می دهد.
جایی دگر، در قد خمیده اش با درد و غصه هایی به فراوانی ریگزارها، صورت را با سیلی صبوری، نیلی ساخته است. او همه دارایی و سرمایه مادی خویش را یکجا به کربلا آورده است. آنجا که امن ترین نقطه عالم و تجارتش پرسودترین تجارت هاست.از اندوهی که به تارهای حنجره اش نشسته و قطرات اشکی که محاسن سپیدش را می شوید، می توان فهمید با چه مرارتی خود را به کربلا رسانده؛ با تاسی از حبیب، رخت پیری را کنده و پا به پای جوانان مشغول دلدادگی و خدمت شده است. پس از تکریم بسیار، احترام فراوان، با ذکر التماس و تکرار کلمه «دعا» بدرقه ات می کند و پیاله ای از اشک پشت سرت می باشد. یک خیمه کوچک، چند گلیم، تعدادی پشتی، پتو، مقداری زغال منقل، چند قوری، چند کتری چند استکان، مقداری شکر دریایی از صدق و صفا، سخاوت و ایمان، خلوص و معرفت، توكل و يقين.
اربعین، ظاهری دارد و باطنی؛ توصیف ظاهرش از عهده خارج است چه رسد به باطنش.
شرح شگفتی اربعین امام حسین(ع) در انحصار یک شخصیت است و او کسی نیست جز فرزند و تنها یادگار حضرتش، خورشید پشت ابر، ولی عصر، حضرت مهدی موعود(عج).
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
... این روزها روزهاى نزدیک به اربعین است. پدیده بى نظیر و بى سابقه این سال های اخیر، پیاده روى(اربعین) میان نجف و کربلا یا بعضى از شهرهاى دورتر از نجف تا کربلا است؛ بعضى از بصره، بعضى از مرز، بعضى از شهرهاى دیگر، پیاده راه مى افتند و حرکت می کنند. این حرکت عشق و ایمان است؛ ما هم از دور نگاه می کنیم به این حرکت و غبطه می خوریم به حال آن کسانى که این توفیق را پیدا کردند و این حرکت را انجام دادند:
گرچه دوریم به یاد تو سخن می گوییم بعد منزل نبوَد در سفر روحانى
بیانات در درس خارج فقه ۹/آذر/۱۳۹۴
متن زيارت اربعين را حضرت صادق(ع) به صفوان بن مهران (معروف به صفوان جمال) آموخته و فرموده است كه اين زيارتنامه را هنگامي كه آفتاب روز اربعين برآمد و روز بلند شد، بخواند. اين توصيه، اهميت اين زيارت مأثور را مي رساند. حديث را سيد بن طاووس باسند خويش از صفوان روايت مي كند. متن زيارت، در «اقبال الاعمال» سيد بن طاووس، «المزار الكبير» محمد بن جعفر مشهدي، «المصباح» كفعمي و «مصباح المتهجد» شيخ طوسي آمده است. علامه مجلسي هم در جلد ۹۸ بحارالانوار، به نقل از تهذيب شيخ طوسي آن را نقل كرده است. گرچه در بعضي كلمات، تفاوت های جزئي ميان نقل ها ديده مي شود، ولي كليت آن ثابت و يكسان و معتبر است. بنابراين شايسته است كه در متن و محتواي «زيارت اربعين» دقت و تدبر شود، تا زائران و محبان سيدالشهدا(ع) از معارف ناب و مفاهيم بلند آن مستفيض شوند. برخی محورهاي عمده اين زيارتنامه را مي توان چنين برشمرد:
زيارت اربعين، همچون بسياري از زيارتنامه هاي ديگر با «سلام» آغاز مي شود كه نشانه تولاي شيعي نسبت به اولياي دين است و مخاطب اين سلام، با اوصاف و القابي ياد مي شود كه هر كدام، بعدي از ابعاد شخصيت حضرت سيدالشهدا را نشان مي دهد. از آن حضرت، با عناويني همچون ولي خدا، حبيب خدا، خليل خدا، برگزيده خدا، شهيد مظلوم، گرفتار رنج ها و مصيبت ها و كشته اشك ها ياد مي شود: السلام علي اسير الكُرُبات و قتيل العَبَرات.
پس از بيان اين اوصاف و مقامات، زائر در پيشگاه خدا شهادت مي دهد كه آن امام شهيد، ولي خدا و فرزند ولي خدا و صفي پروردگار و فرزند صفي خداست، تا اين گواهي، عمق ايمان و باور زائر را نشان دهد و اين اعتقادات را در جان او بنشاند.
در بخش بعد، به برخي از اوصاف ويژه و كرامت ها و ارجمندی های آن امام شهيد اشاره شده است. از جمله اینکه آن حضرت، به كرامت الهي در سايه شهادت نائل آمد و از سعادت ویژگی هایی كه عنايت الهي به شمار می رود، برخوردار است، همچنین طينت و سرشت او و ولادتش، پاك و دور از هر آلودگي است و از سروران، رهبران و از مدافعان حق و دين و ميراث دار خط انبيا و حجت الهي بر همه بندگان خداست.
درباره نهضت عاشورا تحلیل های گوناگوني ارائه مي شود و اهداف مختلفي براي آن قيام خونين بيان شده است. آنچه در اين زيارتنامه مطرح است «هدف هدايت و نجات و بيداري امت» است. آن حضرت در دعوت مردم به راه خدا و سنت پيامبر(ص) و احكام قرآن چنان عمل كرد كه راه عذر و بهانه را بر همه بست و اتمام حجت کرد: «فَاَعْذَرَ فىِ الدُّعآءِ، وَمَنَحَ النُّصْحَ». گاهي بيداري جامعه و شكستن جوّ خفقان و مبارزه با بدعت ها و انحراف ها، «خون» مي طلبد. امام، خون قلب خويش را در راه خدا نثار كرد: «وَبَذَلَ مُهْجَتَهُ فيك»، با اين هدف كه مردم را از جهالت و گمراهي درآورد و فضاي حيرت و سرگشتگي را بشكند و تكليف بندگان خدا را روشن كند: «لِيسْتَنْقِذَ عِبادَك مِنَ الْجَهالَةِ وَحَيرَةِ الضَّلالَةِ». درباره عبرت های عاشورا و جهل و بی بصیرتی مردم بسيار سخن مي توان گفت. وضع جامعه به گونه ای شده بود كه تنها خون مطهر فرزند رسول خدا(ص) مي توانست انقلابي ايجاد كند و زلزله ای در اركانِ حكومت اموي كه بر پايه جهل مردم استوار بود، بيفكند.
چه كساني، با چه ویژگی هایی و با چه اهدافي به جنگ با امام حسين(ع) آمدند و دست به آن جنايت عظيم زدند؟ هدفشان چه بود كه جز با كشتن ثارالله به آن نمي رسيدند؟ در فراز بعدي، ویژگی های گروه های ائتلافي بر ضد ولي خدا را ـ كه در حقيقت بروز بغض و کینه های ديرينشان از صدر اسلام بود ـ ترسيم مي كند: ـ فریب خوردگان دنيا: «غَرَّتْهُ الدُّنْيا»، فروختن آخرت به بهاي ناچيز دنيا: «وَشَرى آخِرَتَهُ»، هواپرستي: «وَتَرَدّى فى هَواهُ»، به خشم آوردن خدا و پيامبر(ص) و امام و پيروي از منافقان و تفرقه افکنان و گنهكاران.
جهاد در راه خدا، همراه با صبر بر اداي تكليف و اخلاص در مبارزه و ادامه جهاد تا مرز شهادت و حتي پس از شهادت، يعني اسارت آزاديبخش آل الله، تضمین کننده حيات و بقاي دين و خنثی کننده توطئه امويان ضد اسلام بود: فَجاهَدَهُمْ فيك صابِراً مُحْتَسِباً، حَتّى سُفِك فى طاعَتِك دَمُهُ، وَاسْتُبيحَ حَريمُهُ. احياي دين و مبارزه با بدعت های ضد اسلامي، قرباني و فدايي مي خواهد. آنكه گام در اين راه مي نهد، هم بايد اهل جهاد باشد، هم صبر و مقاومت داشته باشد و هم اخلاص، ضمن آنکه آماده فدا كردن خون و تحمل هتك حرمت ها نسبت به خودش و خانواده اش باشد. امام، عزيز خدا و رسول خدا(ص) در صحرايي سوزان به محاصره آن نامردان گرفتار شد. تشنگي خود و فرزندان و يارانش، عريان كردن پيكر پاكش، بريدن سرش، بر نيزه كردن سر مطهرش، آتش زدن خيمه ها، اسب تاختن بر جسد مطهرش، غارت خيام، به اسيري گرفتن اهل بيت(ع) و... همه در راه خدا بود و آن حضرت، با گفتن «الهي رضيً بقضائك» خود را براي همه اين مصائب آماده ساخته بود.
در بسياري از زيارتنامه ها، در کنار سلام به عنوان موالات و همسويي، «لعن» دشمنان هم ديده مي شود كه نشانه تبري از ظالمان و دشمنان اهل بيت(ع) است. هم لعن زائر بر قاتلان و كافران و هم درخواست لعن الهي بر آنان كه نمونه اش در اين زيارت وارد شده است: اَللّهُمَّ فَالْعَنْهُمْ لَعْناً وَبيلاً.
وقتي در زيارت امام حسين(ع)، پيامبر(ص) و امیر مؤمنان و خاندان نبوت و عصمت(ع) را مي خوانيم، تأكيدي بر ارتباط آن شهيد با اين خاندان رفيع و نوراني است. در زيارت ديگر نيز چنين است كه بر امام حسين(ع) به عنوان فرزند پيامبر(ص)، فرزند فاطمه(س)، فرزند امير مؤمنان(ع)، وارث انبيا: امين خدا، فرزند امين خدا، فرزند وصي خدا، فرزند وصي پيامبر(ص) سلام مي دهيم تا اين پيوند را آشكار و علني سازيم و اين نكته، خنثی کننده توطئه دشمنان است كه مي كوشند شهداي كربلا را جدا از دودمان نبوت و آل الله معرفی كنند. حيات سعادتمندانه، بيزاري از همفكران اهل ظلم،تأكيد بر دودمان پاك، جايگاه والاي امامت و ائمه(ع)، همچنین ايمان، تسليم و تبعيت به عنوان سه عنصر اصلي هدايت و سعادت در خط ائمه(ع) و اعلام مَواضع و درود پایانی دیگر محورهایی هستند که در زیارتنامه اربعین به آنها اشاره شده است.
زيارت اربعين، نوعي «تجديد ميثاق» با امام حسين(ع) و اهل بيت و امامان معصوم(ع) است. ابراز وفاداري نسبت به آنان و راه و مرامشان، ابراز عداوت و برائت نسبت به قاتلان و دشمنان آنان، تولي و تبري، اعلام آمادگي براي جانفشاني در راه مقدس آنان، بيان مواضع و همبستگي با خط نوراني اهل بيت پيامبر(ص)، تبعيت و تسليم و نصرت، شناخت چهره های حق و باطل و رهبران «نور» و «نار» و مسئله جهاد و شهادت و خط ايثارگري در راه مكتب و عقيده كه دستاورد شناخت فلسفه عاشورا و قيام حسيني است. اين سرفصل ها در زيارت اربعين بازگويي مي شود و زائر حسيني اين باور ها را از دل بر زبان جاري مي كند، تا زمينه رسوخ قلبي و نمود اجتماعي آن فراهم آيد.
توفيق الهي نصيبمان باد تا در اربعين حسيني، آن امام شهيد را با اين زيارتنامه زيبا و پرمعنا كه آموزه حضرت صادق(ع) به شيعه است، در كنار حرم باصفايش زيارت كنيم.
تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان در ادامه روند رو به ر شد خود در فصل جدید لیگ برتر فوتبال ایران در استادیوم تختی آبادان دست به کار بزرگی زد و موفق شد همنام آبادانی خود را شکست دهد.
دو تیم فوتبال صنعت نفت آبادان و نفت مسجدسلیمان از هفته پنجم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در ورزشگاه تختی به میزبانی نفت آبادان و در حضور بیش از 5 هزار تماشاگر مشتاق در دربی نفتی ها به مصاف هم رفتند که در پایان، تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان موفق شد با ارائه یک بازی برتر، حریف خود را با دو گل شکست دهد.
چند دقیقه ابتدایی مسابقه با حملات نفت مسجدسلیمان همراه بود؛ اما زرد پوشان آبادانی با سپری شدن این دقایق توانستند جریان بازی را کنترل کنند و گل دقیقه 19 مهدی ممی زاده باعث پیش افتادن تیم میزبان شد. نفتی های مسجدسلیمان در ادامه برای جبران گل خورده تلاش کردند؛ اما نیمه اول با برتری شاگردان پرکاس به پایان رسید. در نیمه دوم، سفیدپوشان نفت مسجدسلیمان بعدازاینکه چند صحنه خطرناک روی دروازه میزبان خلق کردند، در دقیقه 65 از سوی رضا دهقانی به گل تساوی رسیدند. ادامه تلاش تیم مهمان، گل دوم را از روی نقطه پنالتی در پی داشت و پیمان رنجبری در دقیقه 76 مسجدسلیمانی ها را پیش انداخت. شاگردان مهاجری در ادامه بازی از نتیجه حاصل شده دفاع کردند و درنهایت این مسابقه با برتری 2 بر یک نفت مسجدسلیمان برابر صنعت نفت آبادان خاتمه یافت.
تیم نفت مسجدسلیمان با پیروزی در این دیدار 8 امتیازی شد ودر رده پنجم جدول قرارگرفت وصنعت نفت آبادان هم 4 امتیازی باقی ماند تابا حضور در رتبه چهاردهم، حال و روز خوبی نداشته باشد.
سرمربی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان گفت: پیروزی ما مقابل صنعت نفت آبادان 6 امتیازی بود؛ زیرا این تیم رقیب اصلی ماست.
رضا مهاجری، پس از برتری دو بر یک نفت مسجدسلیمان مقابل صنعت نفت گفت:در نیمه اول طراوت فوتبالی نداشتیم. در یک لحظه اشتباه کردیم و نفت آبادان با استفاده از فرصت پیش آمده، توانست به گل برسد . در فوتبال اشتباه قابل پیش بینی است. مهم این است که اشتباه را جبران کنیم. در نیمه اول حرف زیادی برای گفتن نداشتیم و سعی کردیم با همان نتیجه یک بر صفر به رختکن برویم و اتفاق دیگری نیفتد. در این کارهم موفق بودیم.
سرمربی نفت مسجدسلیمان در ادامه گفت: در نیمه دوم تغییراتی را ایجاد کردیم که به کمک تیم آمد. توانستیم دو گل بزنیم و در یک بازی سخت، پرانرژی و سنگین سه امتیاز باارزش بگیریم که می تواند به ما در آینده خیلی کمک کند؛ البته باید بگویم که ارزش این مسابقه، شش امتیازی بود. رقیبان ما استقلال و پرسپولیس نیستند؛ بلکه تیم هایی مثل نفت آبادان از رقبای ما به شمار می روند. حال با این پیروزی و با شرایط روحی و روانی خیلی خوب، برای دیدارهای آینده آماده می شویم.
مهاجری درباره حضورهواداران گفت: خیلی ارزشمند است که هواداران به ورزشگاه آمدند و تیمشان را تشویق کردند. فوتبال بدون هوادار معنا ندارد. سرمربی نفت مسجدسلیمان در باره داوری و ضربه پنالتی برای این تیم گفت: داور به صحنه نزدیک و این تصمیم او بود و باید به تصمیم او احترام بگذاریم. روزی که داورپنالتی ما را نگرفت، احترام گذاشتیم والان هم نمی توانیم بگوییم پنالتی بود یا نبود؟ اما فقط می توانم دراین شرایط به تیم داوری خسته نباشید بگویم. داورسعی دارد بدون نقص قضاوت کند؛ اما برخی مواقع اشتباه می کند که یک روزبه نفع من و روز دیگر به ضررمن است. با تمام این اوصاف و با توجه به وضعیت بازیکنم در آن لحظه که خودم شاهد آن بودم، فکر می کنم پنالتی بود.
رضا پرکاس، سرمربی صنعت نفت آبادان پس از شکست 2 بر یک تیمش برابر نفت مسجدسلیمان گفت: بازی را خوب شروع کردیم و توانستیم به گل برسیم. در ادامه هم بازی را کنترل کردیم؛ اما مشکل صنعت نفت این بود که نیمکت ما پرنبود. 3-2 بازیکن مصدوم داریم و سه بازیکنی که روی آنها حساب می کردیم، از دسترس خارج شدند. بیشتر، تعویض های تهاجمی انجام دادیم؛ اما بازهم درصحنه ای که خیلی عادی بود و در شرایطی که احتمال نمی دادم پنالتی باشد، داور به ضرر ما پنالتی گرفت.
سرمربی نفت آبادان در ادامه گفت: تلاش کردیم به بازی برگردیم. فوتبال همین است. در نیمه اول موقعیت های خوبی داشتیم. اگر گل می شد، می توانستیم راحت تر بازی کنیم. دو تعویض اجباری داشتیم که کار ما را سخت کرد. باید برای بازی های بعدی تلاش کنیم. خیلی دوست داشتیم سه امتیاز را اینجا نگه داریم و در جدول جایگاه بهتری داشته باشیم. به بازیکنان خسته نباشید می گویم. برخی از آنها در حد و اندازه خودشان ظاهر نشدند؛ اما بیشتر از این بازیکن نداریم که تعویض کنیم. در ترکیبمان بالای 5 بازیکن زیر 25 سال بودند.
سرمربی نفت آبادان در مورد شرایط ورزشگاه خانگی این تیم گفت: مدیریت پالایشگاه خیلی خوب این ورزشگاه را مجهز کرد که بتوانیم بازی های خانگی را داشته باشیم. از جهانگیر کی شمس، مدیرعامل باشگاه هم تشکر می کنم.
سرمربی صنعت نفت آبادان در ادامه گفت: امیدوارم با تلاش بیشتر و هماهنگی بازیکنان شرایط بهتری پیدا کنیم. قصد توجیه ندارم. باید این تیم را روی پا نگه داریم و بالا بکشیم. قطعاً با اضافه شدن دو سه بازیکن خودمان که باشگاه پیگیر است، قوی تر می شویم. امیدواریم دربازی های بعدی، حداکثر امتیازات را بگیریم و بتوانیم به بالای جدول برسیم.
رقابت های فوتبال فرزندان زیر ۲۵ سال شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران از ۳۱ مرداد ماه با شرکت تیم های پالایشگاه آبادان، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه اصفهان، پالایشگاه کرمانشاه، پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، همچنین شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران وشرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به میزبانی پالایشگاه امام خمینی(ره)شازند در شهرک مهاجران برگزار شد. در مرحله گروهی این رقابت ها بعد از انجام ۹ مسابقه تیم های شرکت ملی پخش ، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه آبادان و شرکت خطوط و لوله و مخابرات راهی مرحله نیمه نهایی شدند که در این مرحله بعد از بازی های ضربدری دو تیم پالایشگاه آبادان و شرکت خطوط لوله ومخابرات به فینال راه پیدا کردند.
درفینال مسابقات فوتبال فرزندان زیر ۲۵ سال شرکت ملی پالایش و پخش که بین تیم های پالایشگاه آبادان وشرکت خطوط لوله و مخابرات در زمین چمن مجتمع ورزشی پالایشگاه امام خمینی (ره) شهرک مهاجران برگزارشد ، تیم پالایشگاه آبادان موفق شد با غلبه برحریف خود عنوان قهرمانی این رقابت ها را کسب کند. در دیدار رده بندی این رقابت ها نیز تیم فوتبال شرکت ملی پخش با برتری برابر پالایشگاه بندرعباس به مقام سوم دست پیدا کرد.
فرزند نفتی موفق شد در مسابقات کشتی فرنگی با پشت سر گذاشتن رقبایش، به مقام قهرمانی دست پیدا کند. محمدباقر ابوعلی، فرزند همکار نفتی مجتبی ابوعلی، از کارکنان واحد حراست پالایشگاه لاوان با شرکت در مسابقات کشتی فرنگی یادواره شهدای حرم و امنیت که به مناسبت گرامیداشت هفته دولت در شهرستان آغاجاری از سوی شرکت پالایش نفت لاوان برگزار شده بود، توانست بعد از شکست دادن رقبایش، عنوان قهرمانی وزن ۴۰ کیلوگرم را از آن خود کند.
تیم پاورلیفتینگ ملی حفاری، عنوان قهرمانی مرحله گروهی لیگ پاورلیفتینگ را به خود اختصاص داد.
مرحله برگشت دومین دوره رقابت های لیگ پاورلیفتینگ کشور در گروه (ب) با حضور تیم های اطلس سمنان، اکوان چالوس، پیک سلامتی صبا، دانشگاه آزاد فارس و ملی حفاری ایران به میزبانی شهر سمنان برگزار شد.
تیم ملی حفاری در این مرحله با کسب ۴ مدال طلا، ۳ نشان نقره و یک مدال برنز و کسب ۸۳ امتیاز به عنوان قهرمانی مرحله گروهی دست پیدا کرد و به فینال این رقابت ها رسید.
زمین ورزشی چندمنظوره فوتبال، هندبال و والیبال ساحلی و استخر دریایی در پایانه نفتی خارگ افتتاح شد. طی مراسمی و با حضور رئیس پایانه نفتی خارگ، زمین ورزشی چندمنظوره فوتبال، هندبال و والیبال ساحلی در عملیات دریایی پایانه نفتی خارگ به بهره برداری رسید.
سید محمدجواد موسوی، رئیس پایانه نفتی خارگ دراین مراسم گفت: جزیره خارگ با برخورداری از موقعیت جغرافیایی ویژه و بکر و استعدادهای فراوان و بی نظیر و با وجود همه محدودیت های جغرافیایی، همواره برای کشور و مجموعه پایانه های نفتی ایران افتخارآفرین بوده و به عنوان ظرفیتی خاص در فعالیت ها و ورزش های ساحلی شناخته شده است.
موسوی افزود: با شناخت این ظرفیت ها وبرنامه ریزی انجام شده و همچنین با همت بی شائبه عملیات دریایی و امور ورزش، زمین ورزشی چندمنظوره ساحلی در مجموعه عملیات دریایی به بهره برداری رسیده که میزبان درخشش ورزشکاران فوتبال، هندبال و والیبال ساحلی خواهد بود. رئیس پایانه نفتی خارگ گفت: این مجموعه چند منظوره با توجه به ساکن بودن نفرات یدک کش ها در شناور و لزوم استفاده آنها از امکانات ورزشی، همچنین برگزاری دوره های دریایی ایمنی چهارگانه وشناور بقا که نیازمند استخراست، با امکاناتی از جمله زمین والیبال ساحلی، فوتبال ساحلی واستخر دریای آزاد به بهره برداری رسیده و کارکنان می توانند از این مجموعه ورزشی استفاده کنند. موسوی تصریح کرد: چشم انداز پایانه های نفتی ایران در حوزه ورزش، حمایت از استعدادها و تعالی ورزش است که موجبات پویایی، شورونشاط را در جامعه و شرکت فراهم می سازد. شایان ذکر است، این مجموعه ورزشی درمدت زمان ۱۸ ماه و باهمت رئیس و کاركنان عملیات دریایی و بدون ایجاد هزینه ای برای شرکت، به بهره برداری رسیده است.
گفت وگوی « مشعل» با همکار نفتی و مربی تیم ملی:
آرش جعفری درخانواده ای ورزشی به دنیا آمده است. از کودکی درکنار دایی هایش به کشتی گرفتن مشغول شد تا اینکه رفته رفته با علاقه مندی به این رشته، درنهایت رشته کشتی را به صورت حرفه ای دنبال کرد و به قله های قهرمانی در آسیا و جهان رسید.احسان امینی کارمند پتروشیمی جم که در واحد آتش نشانی به عنوان آتش نشان مشغول به کار است موفق شده به عنوان کشتی گیر قهرمان آسیا شود و در ادامه فعالیت ورزشی اش و در کسوت مربیگری، قهرمان جهان شده است. او به آتش نشان بودن خود افتخار می کند واین شغل را بالاتر از عنوان قهرمانی جهان می داند. با این همکار نفتی شاغل در پتروشیمی جم به بهانه قهرمانی درمسابقات کشور های اسلامی به عنوان سرمربی تیم ملی، گفتگویی انجام شده است که باهم می خوانیم.
احسان امینی هستم سال 64 در شهر اسلام آباد غرب در خانواده ای ورزش دوست و ورزشکار به دنیا آمدم. درس خواندن را دوست داشتم وهیچ گاه تحصیل را کنار نگذاشتم وهم اکنون نیزهم زمان باورزش تحصیل می کنم ودانشجوی رشته مدیریت ورزشی در مقطع دکتری هستم .
همان طورکه گفتم من درخانواده ای ورزش دوست به دنیا آمدم.دایی های من کشتی گیر بودند وهمین باعث شد من هم به این رشته ورزشی علاقه مند شوم. از سن 8، 9 سالگی به سالن کشتی می رفتم و با دایی هایم تمرین می کردم. رفته رفته علاقه ام به کشتی بیشتر شد و درنهایت این رشته را به صورت حرفه ای تا سن 29 سالگی ادامه دادم.بعد از پایان دوران کشتی گرفتن هم مربیگری را شروع کردم.
من در وزن 86 کیلوگرم کشتی می گرفتم. سه مدال طلای بازی های آسیایی در رده بزرگسالان دارم. در رده نوجوانان هم دو مدال طلا و نقره قهرمانی آسیا را هم کسب کرده ام. در سه دوره مسابقات جام جهانی کشتی نیز موفق شدم قهرمان شوم.در جام تختی به نایب قهرمانی رسیدم.در مسابقات بین المللی لهستان و روسیه هم قهرمان شدم.البته در مسابقات کشوری هم عناوین قهرمانی زیادی دارم.
سال 95 بود که درعسلویه وشرکت پتروشیمی جم استخدام شدم.
من در پتروشیمی جم به عنوان آتش نشان مشغول به کارهستم و به آتش نشان بودنم افتخار می کنم. هفت سال است که در این سمت فعالیت دارم.
من شغلم را خیلی دوست دارم و به آن افتخار می کنم.آتش نشان بودن سخت تر است. شما در این حرفه مسئول جان و مال مردم هستید. در ورزش قهرمان جهان می شوید که بسیارهم لذت بخش است اما وقتی جان یک انسان گرفتار در آتش را نجات می دهید، لذت بسیار بیشتری دارد و اینجاست که قهرمان واقعی هستید.
شما دراین شغل اجازه حتی یک اشتباه کوچک را ندارید امادر ورزش اگر بازنده هم شوید ایرادی ندارد و می توانید جبران کنید؛یا اینکه اگر قهرمان هم نشوید مهم نیست اما اگرنتوانید آتش رامهار کنید ویا نتوانید جان یک انسان نجات دهید همیشه پشیمان وناراحت خواهید بود.برای همین عقیده دارم وتاکید هم می کنم که آتش نشان بودن با توجه به اینکه مسئول جان و مال مردم هستیم، کارسخت تری در مقایسه با ورزش کردن است.
اینکه بگویم تداخل ورزش و کار مشکل درست نمی کند، صحیح نیست(با خنده). اما همیشه نه. برخی مواقع اذیت می شوم. من باید در اردوهای تیم ملی شرکت کنم و همین باعث می شود که مشکلاتی برایم ایجاد شود.با توجه به شغلی(آتش نشان) که دارم در محل کار به من احتیاج پیدا می کنند. ازطرفی دیگر از سال گذشته که ابتدا مربی تیم ملی جوانان شدم و بعد به تیم ملی بزرگسالان آمدم، مدام در اردوهای تیم ملی بوده ام. برای همین باید از آقای قنبریان مدیرعامل پتروشیمی جم، همچنین آقای کاظمیان رئیس مجتمع وآقای مولایی رئیس واحد آتش نشانی تشکر کنم که نهایت همکاری را با من دارند تا بتوانم درخدمت تیم ملی باشم.
شرایط کاری من در عسلویه به گونه ای است که همیشه درمحل کار خود نیستم.من به صورت شیفتی کارمی کنم و وقتی در سالن کشتی تمرین می کنم تجربه خودم را در اختیار همکاران و فرزندان می گذارم.اگرکسی برنامه تمرینی بخواهد یا راهنمایی در مورد کشتی بخواهد به اوکمک می کنم ویا حتی به کسانی که علاقه دارند تمرین کشتی می دهم.
شرکت های پتروشیمی ظرفیت خوبی در ورزش دارند. فکر می کنم اگر مسئولان ورزش پتروشیمی بخواهند حتی می توانند در سطح باشگاهی تیم خوب کشتی داشته باشند؛ این کار قشنگی است و من حاضرم به نوبه خود در این راه کمک کنم.
از چه زمانی مربی شدید؟
به صورت رسمی من از سال 1400 مربی کشتی شدم.
من در رده جوانان و بزرگسالان مربیگری کرده ام .اما اینکه کدام راحت تر یا سخت تر است باید بگویم. هرکدام سختی خود را دارد. اما کار با جوانان راحت تر است.شما در بزرگسالان با ستاره های کشتی ایران وجهان باید کارکنید که خود یک افتخار است. شما در بزرگسالان کنارکشتی گیرانی چون حسن یزدانی باید کارکنیدکه مسئولیت را دو چندان می کند.درمجموع کار با هر دو گروه خوب و لذت بخش است.
من در رده جوانان درمسابقات جهانی روسیه با کسب 5 طلا قهرمان جهان شدم. سپس به تیم ملی بزرگسالان آمدم و درمسابقات جهانی نروژ بااینکه 7 مدال رنگارنگ کسب کردیم سوم دنیا شدیم. درمسابقات قهرمانی آسیا در مغولستان قهرمان شدم.در مسابقات کشورهای آسیایی هم به عنوان سرمربی قهرمان شدم. در مسابقات بین المللی قزاقستان هم که با 4 کشتی گیر شرکت کرده بودیم 3 طلا و یک نقره به دست آوردیم.
زمانی که خودم کشتی می گرفتم، می گفتم خوش به حال مربیان.چون نه استرس دارند، نه ضربان قلبشان بالا می رود و نه مجبورند وزنه بزنند ومثل من لازم نیست سخت تلاش کنند.اما زمانی که مربی شدم دیدم اوضاع خیلی فرق می کند. در زمان کشتی گرفتن فقط مسئولیت خودم را به عهده داشتم اما الان باید مسئولیت 10 نفر را به عهده داشته باشم. باید به 10 نفر رسیدگی کنم که تغذیه مناسب داشته باشند، به موقع تمرین کنند، همه سر وزن باشند و هزار و یک مسئولیت دیگر که خیلی سخت تر از کشتی گرفتن است. اما در کل باید این را هم بگویم هر کدام سختی خودش را دارد. شما زمانی که کشتی می گیرید به لحاظ فیزیکی باید همیشه آماده باشید.حفظ شرایط آرمانی سخت است چون باید همیشه تمرین کنید و بدنتان روی فرم و آماده باشد.اما در مربیگری شما به لحاظ احساس مسئولیت، کار خیلی سختی دارید.
مسابقات خوبی بود. در سطح بالایی برگزار شد. تیم های آذربایجان، ترکیه قزاقستان، قرقیزستان و ... شرکت کرده بودند که کشتی گیران خوبی داشتند. ما هم با تیم خوبی روانه مسابقات شده بودیم و دو تیم ترکیه و آذربایجان حریفان اصلی بودند. خدا را شکر بچه ها خوب کارکردند و بااقتدار قهرمان شدیم.
من همیشه به دوستان و همکارانم می گویم که ورزش کنند.ورزش کردن باعث می شود همیشه سالم تر باشند. به خصوص در حرفه آتش نشانی شرایطی وجود دارد دارد که باید بدن سالم و آماده ای داشته باشیم. درکل ورزش کردن باعث شادابی روحیه افراد می شود و برای همین بهتر می توانید کارکنید.
ابتدا باید از نشریه مشعل تشکر کنم که به ورزش کشتی و همکاران ورزشکار توجه دارد واهمیت می دهد. ازهمکاران خوبم تشکر ویژه دارم که در این مدت به خوبی جای من را پرکرده اند تا بتوانم در اردوهای تیم ملی حاضرباشم. از مدیران شرکت، ازجمله از مدیرعامل ، رئیس مجتمع و رئیس واحد خودم هم تشکر ویژه دارم که نهایت همکاری را با من دارند تا بتوانم درخدمت تیم ملی باشم.امیدوارم با قهرمانی در مسابقات جهانی و حضور پرقدرت در مسابقات المپیک پاریس، دل مردم را شاد کنیم و جواب محبت همه را داده باشم.
اولين برنامه صعود سراسري ادارات مركزي ستاد وزارت نفت و شركت ملي نفت ايران و شركت ها و واحدهاي تابعه آن به همت امور ورزش و هيات كوهنوردي شركت ملي نفت ايران با استقبال گرم شركت ها و واحدهاي تابعه و نیز با همراهی گروه كوهنوردي جانبازان انجام شد.بیش از 70 نفر از همکاران و خانواده های آن ها در مجتمع آبعلي گردهم آمدند. در این همایش ابتدا رئيس هيات كوهنوردي در خصوص اهميت برگزاری برنامه هاي مشترك و ارتقا جايگاه ورزش كوهنوردي در شركت ها و استفاده از تجربيات و امكانات شركت ها صحبت کرد. کوهنوردان شرکت کننده دراین صعود برنامه کوهپیمایی را مطابق نظر مربيان و گروه ها بر اساس آمادگي فني و ميزان آشنايي به منطقه شروع کردند. گفتنی است کوهپیمایان پشت سرهم قرار گرفتند وحركت در مسير جاده سلامت را ادامه دادند و بعد از دو ساعت کوهپیمایی به ارتفاعات آبعلی رسیدند.
تیم های تفنگ و تپانچه بادی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران در دومین هفته مسابقات لیگ دسته اول کشور به برتری رسیدند. تیم تیراندازی بانوان باشگاه ملی حفاری ایران در دومین هفته مسابقات تیراندازی لیگ دسته اول کشور درسالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی در هر دو ماده تفنگ و تپانچه بادی به ترتیب تیم های هیات همدان و ایرانیان نیشابور را شکست داد.
تیم حفاری درماده تفنگ بادی با ترکیب سپیده شهراسپی، نیلوفرمحسنی فر، رکسانا کاظمی وساناز صفدری و در ماده تپانچه بادی با دراختیار داشتن الهام هریجانی، یاسمن مومن زاده، ترانه رضایی و ستایش مرادی به مصاف حریفان رفتند. در پایان دورمقدماتی و پس از راهیابی نیلوفر محسنی فر،یاسمن مومن زاده و الهام هریجانی به فینال درماده تفنگ، نیلوفر محسنی فر با جابه جایی رکورد کشوری و قبلی خود همچنین کسب امتیاز ۶۲۳ امتیاز،مدال قهرمانی را از آن خود کرد. فتح الله دلفانی خان به عنوان سرمربی، مریم ممبینی به عنوان مربی و فرزانه فتوتی به عنوان سرپرست، این تیم را همراهی می کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات