رهبر انقلاب سیاستهای کلی برنامه هفتم را ابلاغ کردند
همراهی وزیر نفت با رئیس جمهوری برای شرکت در اجلاس شانگهای
ساخت تجهیزات کنترل فوران چاه های پرفشار
بینیاز از واردات کک نفتی تا سال 1404
برنامه ریزی کلان برای تغییرات ساختاری
طعم شیرین خدمت رسانی به کام مردم
تلاش برای توسعه گرنتهای پژوهشی
خلبانی محدود به آقایان نمی شود
ساخت سازه چراغ دریایی در چاههای سکوی نوروز
تصمیم دارم یک شرکت دانشبنیان داشته باشم
حضرت آیت الله خامنه ای در اجرای بند (یک) اصل ۱۱۰ قانون اساسی، سیاست های کلی برنامه هفتم را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام و با اولویت پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت تعیین شده است، به سران سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ابلاغ کردند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی با تشکر از فعالیت فشرده اعضا و دبیرخانه مجمع در ارائه نظرات و مشارکت فعال قوای سه گانه و سایر ارکان نظام، تهیه و تصویب قانون برنامه هفتم بر پایه این سیاست ها را گامی دیگر در تحقق اهداف نظام خواندند و بر نظارت فعال بر حسن اجرای سیاست ها تأکید کردند. سیاست های کلی برنامه هفتم در هفت سرفصل اقتصادی، امور زیربنایی، فرهنگی و اجتماعی، علمی، فناوری و آموزشی، سیاسی و سیاست خارجی، دفاعی و امنیتی، اداری، حقوقی و قضایی و در ۲۶ بند تصویب شده است.
متن نامه رهبر انقلاب اسلامی و سیاست های ابلاغی برنامه پنج ساله هفتم به این شرح است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
سیاست های کلی برنامه هفتم که با اولویت اصلی پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت تعیین شده است، ابلاغ می شود:
از اعضای محترم به ویژه رئیس مکرم مجمع تشخیص مصلحت نظام و نیز دبیرخانه آنکه با فعالیت فشرده و کوشش فراوان در جلسات صحن مجمع و کمیسیون ذی ربط، پیش نویس سیاست های کلی برنامه هفتم را مورد بررسی قرار دادند و نظرات خود را در این زمینه به اینجانب ارائه کردند، تقدیر و تشکر می کنم.
مشارکت فعال و مؤثر دولت، مجلس، قوه قضاییه و سایر ارکان نظام نیز شایسته تقدیر است.
تهیه و تصویب قانون برنامه هفتم بر پایه این سیاست ها و اجرای دقیق و مسؤولانه آن، گامی دیگر در تحقق اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران خواهد بود، همچنان که نظارت فعال هیأت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت، به حسن اجرای سیاست های کلی برنامه کمک خواهد کرد. شایسته است، برخی از راه های تحقق سیاست ها و الزامات مالی و شاخص های کمی که در پیشنهادهای مجمع است و در مجموعه سیاست های ابلاغی مذکور نیست، در حد وسع و امکانات دولت در تهیه لایحه مورد توجه و عمل قرار گیرد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه:
ایران می تواند بخشی از نیاز بازار جهانی انرژی را تأمین کندسخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ایران به عنوان یک بازیگر برجسته در بازار بزرگ انرژی، این توانمندی را دارد که بخشی از نیاز بازارهای جهانی را تأمین کند.
ناصر کنعانی ۲۱ شهریورماه در یک نشست خبری در پاسخ به پرسشی در مورد نیاز اروپا به انرژی و صدور بیانیه سه کشور اروپایی و پاسخ ایران اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر بسیار مهم در حوزه بازار بزرگ انرژی، این توانمندی را دارد که بخشی از نیاز بازارهای جهانی را برای کسانی که علاقه مند هستند از این ظرفیت استفاده کنند، تأمین کند.
وی در ادامه به نشست سران شانگهای در سمرقند و عضویت دائم ایران اشاره کرد و افزود: گام های اجرایی برای عضویت ایران در این سازمان در حال طی شدن است. این سازمان به عنوان سازمانی چندجانبه و منطقه ای، دارای ظرفیت های زیادی در حوزه های اقتصادی، فنی، ترانزیتی و انرژی است.سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان یک کشور مهم و منطقه ای دارای منابع مهم انرژی و ظرفیت های اقتصادی است و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال - جنوب می تواند همسو با یکی از اهداف مهم سازمان قرار بگیرد. عضویت در این سازمان مصلحت دوسویه است، هم برای ایران و هم برای کشوری که با ظرفیت های خود در مسیر اهداف متنوع اقتصادی، تجاری، بازرگانی و ترانزیتی این سازمان و اهداف مربوط به انرژی سازمان قرار بگیرد.کنعانی همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد صدور ویزا برای رئیس جمهوری کشورمان به منظور شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل اظهار کرد: دولت آمریکا بر اساس موافقت نامه کشورش موظف است زمینه حضور سران همه اعضای سازمان ملل متحد را از جمله مجمع عمومی فراهم کند و انتظار داریم در خصوص ایران نیز به تعهداتش عمل کند.
وی تأکید کرد: به مسؤولیت های دولت آمریکا به عنوان میزبان توجه و انتظار داریم مسؤولیت خود را انجام دهد که در این مورد نیز نهاد ریاست جمهوری اطلاع رسانی خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه بازگشت حجم قابل توجهی از ارزها و سرمایه های بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور از موفقیت های ماست، گفت: بازگرداندن ارزهای ناشی از صادرات گاز ما به برخی کشورهای منطقه و تلاش ایران برای صادرات نفت در شرایط تحریمی و بازگرداندن پول ناشی از صادرات نفت، سبب افزایش حجم تجاری ما با بسیاری از کشورهای منطقه شده است. همه اینها نشان دهنده موفقیت های دولت در انجام تعهدهایی است که ابتدا اعلام کرده، مبنی بر اینکه ما روند اقتصاد، معیشت و تجارت را به روند مذاکرات برجام جام گره نخواهیم زد و امیدوار هستیم در عمل این اتفاق بیشتر بیفتد.
معاون پارلمانی رئیس جمهوری:
معاون پارلمانی رئیس جمهوری گفت: در گذشته یا نفت به فروش نمی رسید یا اگر هم به فروش می رسید پول آن بلوکه می شد و به کشور برنمی گشت؛ اما اکنون صادرات بیشتر هم شده است.
به گزارش شانا و به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، سیدمحمد حسینی در سخنانی با بیان اینکه دولت در یک سال گذشته نشان داد که روحیه جهادی و مدیریت انقلابی دارد، افزود: در دو سال اخیر شاهد بودیم که مشکلات عدیده ای برای مردم ایجاد شده بود و کم کاری ها، تحریم ها و کرونا دست به دست هم داد تا شرایط دشواری برای کشور فراهم شود.
وی ادامه داد: با این حال دولت سیزدهم از ابتدا کار را با جدیت آغاز کرد و مسائل جاری کشور را سامان داد. دولت نشان داد که دغدغه اش مردم است و تلاش می کند مشکلات مردم را برطرف کند، همچنین افزون بر اینکه امور کشور اداره می شود، حرکت کارهای عمرانی هم آغاز شده است. معاون پارلمانی رئیس جمهوری تصریح کرد: در زمینه سیاست منطقه ای کاری کرده ایم که صادراتمان بیشتر شده است. در گذشته یا نفت به فروش نمی رسید یا اگر هم به فروش می رسید پول آن بلوکه می شد و به کشور بازنمی گشت؛ اما عزم،اراده و جدیت دولت سبب شده اکنون کشور در وضع خوبی قرار بگیرد؛ اگرچه التهاب هایی هم داشته ایم؛ اما دولت تلاش کرده و بر اینها فائق آمده است.
وی گفت: افزایش قیمت ها سبب ایجاد فشار به مردم شد؛اما این دوران گذر است و از این شرایط عبور خواهیم کرد. تورمی هم که دولت تحویل گرفت، یک تورم بی سابقه بود. اکنون اما اراده دولت در فروش نفت سبب وضع مطلوب امروز شده است.
معاون اجرایی رئیس جمهوری:
معاون اجرایی رئیس جمهوری درباره شایعه گرانی بنزین گفت: تحت هیچ شرایطی رئیس جمهوری اجازه افزایش قیمت بنزین را نخواهد داد.
صولت مرتضوی اظهار کرد: رئیس جمهوری درباره قیمت دیگر اقلام هم تأکید دارند تا پایان سال افزایش قیمتی رخ ندهد.
احمد وحیدی، وزیر کشور نیز چندی پیش در واکنش به اینکه عده ای شایعه گرانی بنزین یا کاهش سهمیه ها را در جامعه مطرح می کنند، گفت: به هیچ وجه تغییری در سهمیه و قیمت بنزین رخ نخواهد داد و مردم خیالشان راحت باشد.
وی با بیان اینکه سهمیه دوم بنزین هم به طور کامل برقرار است و مشکلی از این بابت وجود ندارد، تصریح کرد: متأسفانه عده ای در کشور شایعه گرانی بنزین یا کاهش سهمیه بنزین ۱۵۰۰ تومانی را مطرح می کنند که بنده این شایعه ها را تکذیب می کنم.
قیمت سبد نفتی اوپک روز دوشنبه(۲۱ شهریورماه) نسبت به روز جمعه بیش از ۲ دلار افزایش یافت. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، قیمت سبد نفتی اوپک دیروز ۹۷ دلار و ۵۰ سنت ثبت شد، در حالی که جمعه (۱۸ شهریورماه) ۹۵ دلار و ۲۸ سنت بود. سبد نفتی اوپک شامل ۱۳ نوع نفت خام اعضای این سازمان از جمله مخلوط الجزایر، گیراسول آنگولا، سبک رابی گابن، میناس اندونزی، سنگین ایران، سبک بصره، صادراتی کویت، السیدر لیبی، سبک بونی نیجریه، سبک عربی عربستان، موربان امارات، مری ونزوئلا و جنو کنگوست. قیمت نفت خام شاخص برنت و وست تگزاس اینترمدیت (WTI) نیز امروز (سه شنبه، ۲۲ شهریورماه) و تا لحظه انتشار این خبر به ترتیب ۹۴ دلار و ۸۲ سنت و ۸۸ دلار و ۵۸ سنت به ازای هر بشکه بود.
وزیر دارایی هند اعلام کرد که دهلی نو برای مهار تورم به خرید نفت خام روسیه ادامه می دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از دهلی نو، نیرمالا سیتارامان گفت: واردات نفت هند از روسیه بخشی از راهبرد مدیریت تورم این کشور است و دیگر کشورها هم کاری مشابه انجام می دهند.
هند، سومین مصرف کننده و واردکننده نفت خام جهان که با وجود فشارهای غرب در مسئله تنش های مسکو - کی یف بی طرف بوده، خواستار راه حلی دیپلماتیک برای حل بحران و پایان دادن به درگیری هاست. وزیر دارایی هند گفت: محموله های نفت خام هند از روسیه از فوریه امسال به بعد از حدود ۲ درصد در گذشته به ۱۲ تا ۱۳ درصد از کل منابع رسیده است. سیتارامان با بیان اینکه نخست وزیر نارندرا مودی برای ایجاد تعادل در تجارت و روابط با دیگر کشورها تحسین برانگیز است، تصریح کرد: با مدیریت نخست وزیر در سطح جهانی روابط هند با همه کشورها حفظ و در عین حال از روسیه نفت وارد شده است، کاری که امروز ژاپن و بعضی کشورها انجام می دهند. وزیران دولت هند بارها گفته اند که این کشور باید برای مهار تورم به خرید نفت از روسیه ادامه دهد.
صدراعظم آلمان اعلام کرد که قیمت های کنونی گاز طبیعی بسیار بالاتر از حد مجاز است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، اولاف شولتز گفت: با توجه به پیشرفت آلمان و شریکان اروپایی اش در تکمیل ظرفیت های ذخیره سازی گاز طبیعی خود در آستانه فرا رسیدن زمستان، قیمت های کنونی در بازارهای گاز بالاتر از آن رقمی است که باید باشد. وی پس از گفت وگو با چارلز میشل، رئیس شورای اروپا در برلین گفت: شاید این پیام برای بازارها باشد؛ قیمت ها اکنون بسیار بالاتر از حد توجیه شده است. وزیران انرژی اتحادیه اروپا روز جمعه (۱۸ شهریورماه) در نشستی اضطراری به منظور تصمیم گیری درباره اعمال سقف قیمتی برای گاز روسیه با این طرح مخالفت کردند. وزیران انرژی اتحادیه اروپا ضمن مخالفت با طرح اعمال سقف قیمتی برای گاز روسیه، این اتحادیه را موظف کردند طی چند روز پیش نویسی را برای محدود کردن درآمد تولیدکنندگان شرکت های انرژی با خوراکی غیر از گاز طبیعی و کمک به شرکت های تولید برق تهیه کند.
جواد اوجی، وزیر نفت، رئیس جمهوری کشورمان را در سفر به ازبکستان برای حضور در اجلاس سران شانگهای و تداوم مسیر دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم همراهی کرد.
سید ابراهیم رئیسی روز چهارشنبه (23 شهریور) به منظور شرکت در بیست ودومین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای، تهران را به مقصد سمرقند ازبکستان ترک کرد و جواد اوجی وزیر نفت نیز وی را در این سفر همراهی کرد.
سازمان همکاری شانگهای (SCO) بزرگ ترین تولیدکننده و مصرف کننده انرژی در جهان است؛ ائتلافی منطقه ای شامل بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان که مجموع تجارت اعضای آن حدود ۶.۶ تریلیون دلار بوده و در دو دهه گذشته صد برابر شده است. تنها چین در کشورهای عضو این سازمان ۸۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده و تجارت بین اعضای سازمان در سال ۲۰۱۸ با رشد قابل توجه ۱۷ درصدی به ۲۵۵ میلیارد رسیده است. بر اساس گزارش صندوق جهانی پول، طی پنج سال منتهی به ۲۰۲۳، ظرفیت اقتصادی کشورهای عضو سازمان از اقتصادهای گروه هفت (G7) پیشی خواهد گرفت.
شورای تجاری، انجمن بین بانکی و باشگاه انرژی سه نهاد غیردولتی زیرمجموعه سازمان شانگهای هستند. شورای تجاری سال ۲۰۰۵ تأسیس شده و مقر آن در مسکو است که باهدف گرد آوردن فعالان بازرگانی کشورهای عضو و ایجاد فضای ایده برای پروژه های مشترک تشکیل شد.
در همان سال و به منظور ایجاد سازوکار تأمین مالی و سرمایه گذاری در پروژه های مشترک انجمن بانکی تشکیل شد که تاکنون به ۶۳ پروژه حدود ۱۵ میلیارد دلار بودجه اختصاص داده است. باشگاه انرژی هم به صورت رسمی سال ۲۰۱۳ به منظور شکل دهی به مدل جدید تبادل و تدوین راهبرد مشترک انرژی اوراسیایی تشکیل شد.
«مهدی صفری» معاون اقتصادی وزیر امور خارجه در تشریح جزئیات عضویت ایران در سازمان شانگهای گفته است: حضور ما به عنوان عضو پس از این سفر مشخص خواهد شد. در این نشست حدود ۱۹ کشور حضور دارند. اگر شانگهای را حتی با ناظران مقایسه کنیم از لحاظ وزن، جمعیت و وسعت خاک و سهم اقتصادی قابل مقایسه با جایی نیست. مثلاً به لحاظ جمعیت هند و چین، از نظر انرژی ایران و روسیه و به لحاظ ترانزیت چین، روسیه و قزاقستان اعضای این پیمان هستند.
وی با بیان اینکه در این اجلاس فارغ از مسائل مالی، دو عامل اصلی یعنی ترانزیت و انرژی برای ما اولویت بالایی دارد، تصریح کرد: کشورهای چین، هند و پاکستان مصارف انرژی بالایی دارند و ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان هم از مشتریان انرژی ما هستند.
سفر رئیس جمهور به سمرقند و آغاز پروسه تثبیت ایران در سازمان همکاری های شانگهای، تداوم مسیر دیپلماسی است که دولت سیزدهم ترسیم کرده است.
مطالعه اولیه برای به صفر رساندن مدارس سنگی و کانکسی استان های هدف با همکاری سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور و با هدف اجرای طرح شهید پناهی در حال تکمیل است.
بنابر اعلام دبیرخانه مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی، مطالعات اولیه برای به صفر رساندن مدارس سنگی و کانکسی استان های هدف با همکاری سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور و با هدف اجرای طرح شهید پناهی انجام شده و داده های لازم برای انعقاد تفاهم نامه در حال تکمیل است.
علی ربانی، مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: صنعت پتروشیمی در سال های گذشته بیش از ۶۵ مدرسه را در نقاط مختلف کشور تکمیل و به آموزش و پرورش تحویل داده است؛ هم اکنون نیز هشت مدرسه را با اعتباری معادل ۲۲۰ میلیارد ریال در دست تکمیل دارد.
وی افزود: این رویکرد به منظور راهبردهای حمایت از آموزش و ایجاد زیرساخت های دارای منافع مشترک و با هدف کاهش تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل و برقراری عدالت آموزشی با بهبود شاخص های آموزش پیگیری می شود.
دبیر شورای عالی مسئولیت اجتماعی صنعت پتروشیمی،از شرکت های پتروشیمی که بارویکرد علمی و بر اساس استانداردها و شاخص های متأثر از فعالیت صنعت در محیط پیرامونی و با هدف راهبرد مصوب و مصوبات شورای عالی مسئولیت اجتماعی به تعریف پروژه های مسئولیت اجتماعی اهتمام می ورزند، قدردانی کرد.
مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت:
طرح نظام/ امریه در صنعت نفت سابقه ای طولانی دارد. با توجه به ماهیت عملیاتی و جذابیت های کار در این صنعت، عده بسیاری در سال های گذشته متقاضی حضور در صنعت نفت از مسیر طرح نظام بوده اند.
در سال های اخیر موضوع به کارگیری افراد از طریق طرح نظام یا امریه، از سوی وزارت نفت مسکوت مانده بود که معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت در دولت سیزدهم بنا را بر ادامه روند طرح نظام گذاشت.
به گزارش خبرنگار شانا، مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت، با اشاره به جزئیات این طرح گفت: از ابتدای شروع طرح به کارگیری مشمولان وظیفه و تخصیص آنها از سوی دفتر سیاست گذاری و نظارت راهبردی حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح به دولت، صنعت نفت به طور مستمر از خدمات این افراد بر اساس سهمیه تعلق گرفته بهره مند می شد. برای مثال از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا شهریورماه امسال تعداد ۲ هزار و ۲۲۶ نفر از این نیروها در صنعت نفت مأمور و به کارگیری شدند.
علی ستوده افزود: بر اساس هماهنگی های انجام شده از سوی این معاونت با ستاد کل نیروهای مسلح، سهمیه نیروهای مذکور دوباره پس از ۱۴ ماه برقرار و سامانه مربوطه نیز از ابتدای اسفندماه سال ۱۴۰۰ فعال شد. تأمین نیروی انسانی در مناطق عملیاتی و دورافتاده و استفاده از دانش و تخصص این نیروها به منظور تلفیق دانش تئوریک با تجربه و انتقال دانش به روز به صنعت نفت، از اهداف مهم جذب نیروهای امریه در صنعت نفت است. وی افزود: متقاضیان می توانند از اول تا دهم ماه های زوج سال، به سامانه مربوطه به آدرس
http://eservice.mop.ir/mios مراجعه و در صورت واجد شرایط بودن، نسبت به ثبت نام در سامانه مذکور اقدام کنند. مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت گفت: امتیازدهی و رتبه بندی متقاضیان در سامانه طرح نظام/ امریه صنعت نفت، بر اساس تغذیه اطلاعات ثبت شده از سوی فرد متقاضی، به صورت سیستمی و بدون دخالت انسانی صورت می گیرد و متقاضیان مورد پذیرش، بر اساس اعلام نیاز قبلی شرکت های اصلی/ ستاد انتخاب و به منظور بررسی اصل مدارک، کاریابی، انجام مصاحبه تخصصی و گزینش به شرکت های مربوطه معرفی می شوند تا پس از تأیید مراحل از سوی شرکت های مذکور، نسبت به درخواست صدور امریه برای آنها با دفتر سیاست گذاری و نظارت راهبردی حفاظت اطلاعات نیروهای مسلح اقدام های مربوط صورت گیرد.
فارغ التحصیلان تمامی دانشگاه های کشور در صورتی که تحصیلات خود را در رشته های مورد نیاز صنعت گذرانده باشند با حداقل معدل ۱۵ (برای فارغ التحصیلان دانشگاه های برتر) و ۱۶ (برای سایر دانشگاه ها) می توانند نسبت به ثبت نام در سامانه امریه صنعت نفت اقدام کنند.
مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت گفت: با توجه به ماهیت پژوهشگاه صنعت نفت، از شروط اختصاصی و مهم برای پذیرش امریه در این پژوهشگاه، تحصیل و اخذ مدرک از یکی از دانشگاه های برتر مندرج در سامانه ثبت نامی است و حداقل معدل برای رشته های تخصصی ۱۷ و رشته های غیرتخصصی ۱۸ تعیین شده است.
افزون بر این، متقاضیان انجام خدمت نظام در پژوهشگاه صنعت نفت نیز حداقل باید دارای یکی از شرایط مورد تأیید دفتر حفاظت اطلاعات فرماندهی کل قوا باشند که شامل افراد متأهل، معاف از رزم، تحت پوشش کمیته امداد، تحت پوشش بهزیستی، خانواده ایثارگران یا نفرات ممتاز دانشگاه های برتر است.
در نشست هیأت دولت
هیأت دولت همسو با حکم مندرج در تبصره (۱۴) قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در خصوص سازوکار هدفمندسازی یارانه ها، آیین نامه اجرایی این بند از قانون را تصویب کرد.به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در نشست 20 شهریورماه هیأت دولت که به ریاست سیدابراهیم رئیسی برگزار شد، آیین نامه اجرایی مربوط به سازوکار هدفمندسازی یارانه ها به تصویب هیأت وزیران رسید.از مهم ترین محورهای پیش بینی شده در آیین نامه اجرایی مذکور می توان به مواردی همچون تعیین قیمت کارمزد حق العمل جایگاه های عرضه سوخت مایع و سی ان جی، تعیین فرایند واریز و پرداخت منابع و مصارف هدفمندسازی یارانه ها، تعیین قیمت سوخت انواع نیروگاه ها، تعیین قیمت سوخت گاز خوراک پتروشیمی ها و سوخت صنایع مختلف، شناسایی خانوارهای پردرآمد از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ارسال آن به سازمان هدفمندسازی یارانه ها، ثبت نام افراد جدید متقاضی یارانه از سوی سازمان هدفمندسازی یارانه ها و رسیدگی به اعتراضات از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اشاره کرد.
بر این اساس، حق العمل خدمات جایگاه های سوخت با احتساب عوارض و مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۴۰۱، با اعمال ۴۵ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۰ تعیین شد، همچنین متوسط نرخ حق العمل جایگاه های گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ (برحسب طبقه بندی) ۴۵ درصد افزایش می یابد.وزارت نفت اجازه دارد افزایش های تعیین شده حق العمل سوخت مایع را براساس مقدار فروش جایگاه ها، به صورت پلکانی (حداکثر سه پله) به نحوی تعیین کند که میانگین افزایش ۴۵ درصد رعایت شود..
در خصوص حجم گاز تحویلی به جایگاه های عرضه سی ان جی رقم سامانه اندازه گیری تحویل دهنده (شرکت ملی گاز ایران) مبنای محاسبات و صدور صورتحساب و هرگونه کسری، پرتی، هدررفتگی و موارد مشابه به عهده تحویل گیرنده (جایگاه عرضه سی ان جی) است. بر این مبنا نرخ حق العمل جایگاه های عرضه سی ان جی نسبت به مصوبه تیرماه دولت، به میزان ۳درصد افزایش می یابد.
همچنین نرخ گاز خوراک طبیعی پتروشیمی ها بر اساس فرمول ابلاغی وزارت نفت و با اعمال سقف نرخ گاز صادراتی (حداکثر معادل ۵۰ هزار ریال به ازای هر مترمکعب) و نرخ گاز طبیعی سوخت پتروشیمی ها و پالایشگاه ها و صنایع پایین دستی پالایشگاهی و مجتمع های احیای فولاد و مصارف مربوط به تأسیسات عمومی پتروشیمی ها و پالایشگاه ها شامل برق، آب، اکسیژن و... معادل ۴۰ درصد نرخ خوراک گاز پتروشیمی (حداکثر ۲۰ هزار ریال) همچنین صنایع سیمان و سایر صنایع معادل ۱۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمی ها تعیین می شود. در خصوص نرخ گاز سوخت سایر واحدهای تولید فلزات و کانی های فلزی و تأسیسات عمومی آنها مطابق ارقام قانون بودجه سال ۱۴۰۰ عمل می شود. نرخ های مذکور از سوی شرکت ملی گاز ایران از ابتدای سال ۱۴۰۱ در قبض های مصرفی این صنایع اعمال خواهد شد.
برای نخستین بار در صنعت نفت با تلاش متخصصان ایرانی رقم خورد
مشعل در روزهای شلوغ و پرترافیک خبری هفته دولت، برخی دستاوردهای صنعت نفت به همین دلیل مهجور ماند و بازتاب خبری نداشت؛ از آن جمله اقدام مهمی که بدون اتکا به هیچ شرکت خارجی در حوزه کنترل فوران چاه های پرفشار رقم خورد و متخصصان و کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب برای نخستین بار در صنعت نفت کشور موفق شدند با تکیه بر دانش و تخصص خود، تجهیزات کنترل فوران چاه های پرفشار در مناطق خشکی را طراحی و تولید کنند. از این تجهیزات نوآورانه منطبق با نیازهای واقعی صنعت نفت در آیینی با حضور محسن خجسته مهر،مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در اهواز رونمایی شد. طراحی و ساخت تجهیزات کنترل فوران چاه های پرفشار، حاصل تلاش تیم 10 نفره متشکل از متخصصان سازمان کنترل فوران و کارگاه مرکزی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، به همراه یکی از نخبگان کشوری است که برای نخستین بار موفق به طراحی و ساخت نوآورانه تجهیزات كنترل فوران چاه های پرفشار نفت و گاز در مناطق نفت خیز جنوب شدند. این تیم پس از فوران چاه رگ سفید در سال 96 به این نتیجه رسید که با ضعف تجهیزات فناورانه روزآمد برای کشتن چاه ها روبه روست، ازاین رو درصدد برآمد تا بر این ضعف فائق آید.ساخت این تجهیزات نیازمند 70درصد کالا و مواد، کارگاه ماشین آلات برش و...، همچنین نیروهای متخصص کنترل فوران چاه بود و با ظرفیت سنجی که انجام شد،متخصصان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به این باور رسیدند که می توان چنین تجهیزاتی را ساخت و همین مهم موجب شد تا استارت ساخت تجهیزات کنترل چاه ها در اهواز زده شود.
فوران چاه های نفت و گاز، یکی از غیرمتعارف ترین چالش های صنعت نفت در جهان است که امنیت اقتصادی و تولید پایدار را دچار مشکل می کند. فوران چاه ها با وجود برخورداری کارشناسان نفتی از دانش فنی و تجهیزات روزآمد، به لحاظ ناشناخته بودن طبیعت و رفتار چاه ها اجتناب ناپذیر است، ازاین رو توسعه فناوری های نوین در این زمینه در دستور کار شرکت های بزرگ قرار دارد.
مرتضی فولادی، به عنوان مجری عملیات کنترل فوران چاه های نفت و گاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت وگو با هفته نامه «مشعل» درباره مشخصات فنی این تجهیزات به دستگاه آتی واگن یا جرثقیل تمام اتومات هیدرومکانیکال پیشرفته بوم خشک آتش رو با تکنولوژی آبگرد داخلی، تجهیزات استینگر هیدرومکانیکال یونیورسال با قابلیت مقابله با فشارهای 5 هزار پی اس آی به بالا، بوم های 6 متری با فناوری انتقال گل حفاری و آبگرد داخلی مقاوم در برابر آتش و حرارت تا 1200 درجه سانتی گراد، تجهیزات وینچ و جک هیدرومکانیکال با قابلیت باربرداری تا 12 تن عملیاتی، سامانه کنترل فرامین هیدرولیک متمرکز و پیشرفته کنترل فوران چاه و تزریق گل حفاری به منظور کشتن چاه، ابزار و تجهیزات راهنمای مکانیکال هدایت کننده استینگر به داخل دهانه تسهیلات سرچاهی و قفل کننده و نگهدارنده تجهیزات استینگر در برابر فشار سیال خروجی در حال فوران به منظور جلوگیری از پرتاب استینگر از دهانه چاه اشاره کرد.
فولادی همچنین در ادامه با برشمردن مزایای فنی طرح، ارتقای سرعت عملیاتی در کنترل فوران و کشتن چاه های نفت و گاز از سطح زمین( top kill ) ، قطع 100 درصد وابستگی به شرکت های خارجی در خصوص فناوری و دانش فنی کنترل فوران چاه های نفت و گاز از سطح، جلوگیری از آسیب چاه های نفت و گاز حادثه دیده و امکان بازگشت چاه پس از کنترل فوران از سطح با این تجهیزات به مدار تولید، کاهش چشمگیر خسارات تحمیلی ناشی از فوران و آسیب های مخرب مخازن نفت و گاز، ارتقای جایگاه فناورانه صنعت نفت کشور در بین کشورهای نفت خیز دنیا به بالاترین سطح تکنولوژی موجود در دنیا، ایجاد حق مالکیت صنعتی و اختراع این طرح ها برای صنعت نفت کشور به عنوان طرح فناورانه و نوآوری بدون مشابه خارجی و امکان فروش خدمات فنی و مهندسی طرح به کشورهای همسایه و همکاری تنگاتنگ بدنه مهندسی و کارشناسی صنعت نفت کشور با شرکت دانش بنیان و طراحان بخش خصوصی در به ثمر رساندن صفر تا 100 تجهیزات را از جمله این موارد اعلام کرد. از او درباره مزایای اقتصادی طرح سوال کردم که آمار و ارقام قابل ملاحظه ای را بیان کرد. از جمله ایجاد ارزش مالکیت معنوی طرح برای صنعت نفت کشور بالغ بر 100میلیون دلار و همچنین صرفه جویی بالغ بر 250 میلیارد تومان برای صنعت نفت کشور از ناحیه ساخت داخل و استفاده از امکانات و مواد اولیه موجود در انبارها و شرکت های تابعه شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و در ادامه گفت: همچنین با این اقدام از هدررفت منابع هیدروکربوری چاه های نفت و گاز حادثه دیده در چاه های پرفشار به ازای هر روز تسریع در مهار چاه به وسیله این تجهیزات به میزان 10 تا 30 هزار بشکه نفت در روز جلوگیری خواهد شد.
اگر می خواهید قابلیت های عملیاتی را بدانید، باید به کنترل فوران چاه های نفت و گاز از سطح به روش استینگرگذاری، عملیات کنترل انفجار، خطوط لوله نفت و گاز به روش های تپ، بریدن و پرس کردن خطوط لوله، کف پاشی و اطفای حریق مخازن بزرگ نفتی و پایانه های نفتی اشاره کرد.
فولادی درباره ضرورت این اقدام گفت: یکی از چالش های جدی وزارت نفت در بخش های تولید، فوران چاه های نفت و گاز است که البته باید این مشکل را در سطحی وسیع تر در بعد جهانی تلقی کرد که باعث اخلال در تولید نفت و گاز می شود. در این زمینه، شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب پس از بروز حادثه فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید در سال ۱۳۹۶ که از شمار چاه های پرفشار کشور به شمار می آید، ایجاد زیرساخت های مطمئن با استفاده از فناوری جدید را مدنظر قرار داد تا با استفاده از ظرفیت های داخلی در زمینه ساخت تجهیزات مهار فوران و کشتن چاه ها از سطح به روش (TOP KILL) اقدام های مؤثر و در حد استاندارد تعریف و در مرحله اجرا قرار گیرد و در این مسیر، با توجه به وجود تفکر جهادی در مجموعه مناطق نفت خیز جنوب اعم از مدیران، کارشناسان و متخصصان و همیاری و همکاری مستمر و مؤثر مدیریت تعمیرات توربین، کارگاه مرکزی، مدیریت فنی و سازمان کنترل فوران چاه ها و با بهره گیری از امکانات شرکت و سازندگان داخلی و انجام مراحل طراحی و تهیه نقشه ها، ساخت بیش از ۱۰ تجهیز برای اولین بار در کشور وارد فاز اجرایی شد که باید این نکته را مورد تاکید قرار دهم که این تجهیزات همگی اختراع بار نخست محسوب می شود و برخی از آنها در دنیا مشابه ندارد و برخی هم در ایران برای اولین بار به انجام می رسد.
او با اشاره به بهره گیری از ظرفیت های بالقوه عالی کشور در زمینه ساخت داخل در مناطق نفت خیز جنوب در زمینه تجهیزات کنترل فوران به بهره گیری از دانش دانشمند و نخبه ایرانی به نام سیدجواد کاظمی اشاره کرد که دانش فنی و نقشه های بیش از 10 تجهیز هوشمند( (TOP KILL) را تولید و مخترع آن، مالکیت معنوی این تولید را طی تفاهمنامه ای به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب واگذار کرده است. کاظمی نیز در گفت وگو با «مشعل» گفت: در این پروژه بزرگ و با ارزش به منظور خلق فناوری و اختراع و حق مالکیت این طرح بزرگ، هزینه ای از شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مطالبه نکردم و برای واگذاری و انتقال تمامی طرح ها، اختراعات و طرح های صنعتی به نام شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به صورت افتخاری و هدیه ای برای نظام جمهوری اسلامی و رایگان واگذار کرده ام. او درباره دلیل ورود فناوری فوران گیر چاه های پرفشار توضیح داد: از اواخر سال 1388 مطالعاتی در زمینه نیازهای تکنولوژی چاه های نفت مناطق نفت خیز جنوب انجام دادم که سال 1390 منجر به طراحی و ساخت اولین فوران گیر و شیر ضد انفجار هوشمند شد که با موفقیت طراحی و ساخته و نمونه های تولید شده آن در برخی چاه ها نصب شد و مورد تایید قرار گرفت. با توجه به اینکه هدف اصلی من در زندگی حرفه ای، گشایش مسیری برای طراحی و ساخت تلمبه های استخراج و انتقال نفت مولتی فاز سطح الارضی و درون چاهی مورد نیاز صنعت نفت کشور با تکنولوژی بومی و ملی بود، سمت و سوی همکاری و تعاملاتم با شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب از ابتدا بر همین اصل استوار بوده است. بر این اساس، عملا از سال 1396 اقدام به نمونه سازی اولین پمپ مولتی فاز سطح الارضی به معنی واقعی با تکنولوژی بومی و ملی و منطبق با نیاز صنعت نفت و شاخصه های چاه های نفت کشور کرده که با همراهی گروهی سرمایه گذار، این تکنولوژی در مراحل پایانی تست های فنی و وارد شدن به عرصه تولید صنعتی و تجاری و خدمت به صنعت نفت کشور قرار دارد.
کاظمی یادآور می شود: تفکر ورود به حوزه تجهیزات کنترل فوران تقریبا از سال 1388 آغاز شد و با اتفاقی که در سکوی هوریزون دیپ واتر در خلیج مکزیک افتاد، به اوج رسید و انگیزه ای قوی در من به وجود آورد که همزمان با مطالعات گسترده و پژوهش در ساختار چاه های نفت و طراحی فوران گیر هوشمند، به فکر طراحی تجهیزات خاص در این حوزه باشم که به شکل مجازی با تیم مهارگر چاه صدمه دیده در خلیج مکزیک مرتبط شده و همکاری داشتم که به لطف خدا، موفقیت خوبی در ارائه طرح و پیشنهادات فنی در نحوه طراحی ابزار مناسب با این تیم، حاصل و همین مهم باعث شد مصمم تر در این زمینه مطالعه کنم و در این مسیر گام بردارم.
پروژه ساخت تجهیزات در پنج فاز کاری تعریف شده و در گام نخست، ساخت دو دستگاه آتی واگن فوق پیشرفته هیدرومکانیکال، ۱۰ دستگاه استینگر با سیستم قفل شونده داخلی پیشرفته و دو دستگاه مسدودکننده پیستونی آغاز شده که به نام شهیدان حاج قاسم سلیمانی، کاظمی و حججی مزین و با اتمام مراحل ساخت، رونمایی شد. کاظمی اشاره می کند: از فازهای بعدی این طرح، رادیو کنترل است که در واقع همان کنترل از راه دور است. در صورت نهایی شدن برای نخستین بار در کشور به ثمر خواهد رسید. این فاز از طرح، اکنون در مراحل پایانی و تکمیلی فاز مطالعاتی قرار دارد که بزودی در برنامه اجرا قرار خواهد گرفت.
رسیدن به قله های موفقیت در صنعت نفت، رخدادی است که طی سال ها تحریم های ظالمانه، به کرات اتفاق افتاده و نشان از آن دارد که هیچگاه دست از تلاش برنداشته ایم و به امید بیگانگان نبوده ایم.
طراحی و ساخت تجهیزات کنترل فوران چاه های پرفشار در خشکی نیز یکی از همین پیامدهاست که به همت و اتکا به دانش و تخصص مهندسان ایرانی رقم خورده است؛ اقدامی که به طورحتم ادامه دار خواهد بود و به خلق ایده های دیگری برای رونق بخشی هرچه بیشتر صنعت نفت منجر می شود.
گزارش اقدامات وزارت نفت در اربعین 1401
مشعل وزارت نفت، امسال هم به سنت ایام اربعین هر سال، تمام قد در خدمت زائران و عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) قرار گرفت تا این بار، عمل به مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، رنگ و بویی از جنس معنوی به خود بگیرد و نفتی ها را درقامت خادمان حسینی وارد عرصه کند. خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی، از اقدام هایی است که همه ساله و به منظورعمل به مسؤولیت های اجتماعی صنعت نفت به شکل گسترده وبا بسیج تمامی امکانات در گستره جنوب و غرب کشور اجرایی می شود. محمدعلی فلاح مهرجردی، مسؤول توسعه ستاد بازسازی عتبات عالیات وزارت نفت درخصوص فعالیت های این ستاد با راهبری ستاد کل اربعین کشور، توضیحاتی در زمینه خدمت رسانی صنعت نفت به زائران کربلای معلی در اربعین امسال ارائه کرده است که مشروح آن را می خوانید.
اربعین 1401باتوجه به محدودیت های ناشی از ویروس کرونا دردوسال گذشته، امسال باتفاوت چشمگیری رو به رو بود؛ تفاوت از آن نظر که خیل کثیری ازمشتاقان حضرت سید الشهدا(ع) دراین موسم معنوی، راهی کربلای معلی شدند تاعرض ارادتی خالصانه به مقام والای اباعبدالله الحسین (ع) داشته باشند.
همسوبا این حضورپرشور و باتشکیل ستاد کل اربعین برای برگزاری هرچه باشکوه تر این آیین معنوی، دستگاه های اجرایی کشور نیزبا راهبری این ستادنقش آفرینی کردند وهریک به فراخورمسؤولیت، تکالیف مشخص شده ای را به عهده گرفتند.
وزارت نفت به عنوان یکی ازمجموعه های حاضر درستاد اربعین کل کشور، باتبعیت ازستاد کل اربعین وبراساس تکالیف مشخص شده، درکناردیگر دستگاه ها و وزارتخانه ها قرارگرفت وباهم افزایی شرکت های تابع وبسیج حداکثری امکانات، با ارائه خدمات متعدد وگسترده به عاشقان سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، به نقش آفرینی دراین عرصه پرداخت.
مسؤول توسعه ستاد بازسازی عتبات عالیات وزارت نفت با اشاره به وظایفی که به عهده وزارت نفت برای خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی قرارگرفته بود، گفت: جلسات اولیه برای خدمات رسانی در اربعین از مهر سال گذشته آغاز و پیرو آن امسال نیز در ماه های خرداد و تیر نشست هایی به منظور هماهنگی هرچه بیشتر برگزار و تکالیف دستگاه های اجرایی در ستادکل اربعین کشور مشخص شد.
محمدعلی فلاح مهرجردی ادامه داد: پیش بینی ستاد کل اربعین کشور بر این اساس بودکه باتوجه به شیوع ویروس کرونا طی دو سال گذشته ومحدودیت های ناشی از آن برای حضور زائران درکربلای معلی، امسال حضورعاشقان امام حسین (ع) برای زیارت بیشتر و پرشورتر باشد.
وی همچنین با اشاره به وظایف مشخص شده از سوی ستاد کل اربعین برای هریک از دستگاه ها و وزارتخانه ها همچون نفت، راه و شهرسازی، صنعت، معدن وتجارت و نیرو تصریح کرد: باتوجه به برگزاری جلسات متعدد، مشخص شدن تکالیف و ابلاغ آن به هر یک از دستگاه ها، وزارت نفت افزون بر تامین سوخت، قیر و فراورده های نفتی، تامین منابع مالی به منظور اصلاح زیرساخت های مبادی خروجی منتهی به مرزها را عهده دارشد .
مسؤول توسعه ستاد بازسازی عتبات عالیات وزارت نفت افزود: با ابلاغ تکالیف مزبور، تدابیر لازم با تشکیل کارگروه ستاد اربعین در وزارت نفت بامسؤولیت مدیرکل دفتر وزارتی، نمایندگان چهارشرکت اصلی ومشاور وزیر درحوزه مسؤولیت های اجتماعی اتخاذ و با اجرای تکالیف ابلاغی از سوی ستاد کل اربعین، مسؤولیت های محوله طی برگزاری آیین باشکوه اربعین به نحوی مطلوب انجام شد.
فلاح اظهار کرد: افزون برتکالیف ابلاغی، ستاد اربعین وزارت نفت، متعهد به تامین آب آشامیدنی مورد نیاز شد، ضمن اینکه500 دستگاه اتوبوس را به منظوراستفاده زائران، به این امر اختصاص داد.
وی گفت: باتوجه به تاکید شورای عالی فرهنگی وزارت نفت وبامدیریت معاون توسعه منابع انسانی وزیرنفت، صندوق قرض الحسنه شهید تندگویان نیز پرداخت 6میلیون تومان وام قرض الحسنه به افرادی که قصد زیارت درایام اربعین را داشتند، در دستور کار قرار داد.
مسؤول توسعه ستاد بازسازی عتبات عالیات وزارت نفت یاد آورشد: افزون بر موارد ذکر شده، در مبادی خروجی، موکب های درمانی شامل آمبولانس، پزشک، پزشکیار و داروهای اورژانس برپا و به زائران خدمات درمانی ارائه شد.
وی همچنین با اشاره به برپایی موکبی به نام موکب امام رضا (ع) (شهدای صنعت نفت) به مساحت 1200 متر مربع در کربلای معلی اظهار کرد: دراین موکب، خدمات مختلفی ازجمله تامین غذای نیم روزی، اسکان و درمان به زائران ارائه شد.
فلاح گفت:در اربعین امسال با توجه به رویکرد دولت سیزدهم مبنی بر برگزاری باشکوه این همایش عظیم، وزیر نفت، معاونان و همه مدیران عامل شرکت ها برای برگزاری هرچه با شکوه تر آن دست به دست هم دادند وهمکاری ویژه ای داشتند تا همه تکالیف برون سازمانی و درون سازمانی به نحو احسن انجام شود.
مسؤول توسعه ستاد بازسازی عتبات عالیات وزارت نفت همچنین از راه اندازی اپلیکیشن پترو ویزیت با هدف ارائه خدمتی دیگر به کارکنان صنعت نفت در اربعین امسال خبرداد و افزود: ازسوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، کارکنانی که این اپلیکیشن راروی تلفن همراه خود نصب کرده بودند، این امکان برایشان فراهم شد که با واردکردن نام کاربری و رمزینه (کد) خود به صورت مجازی، با پزشکان متخصص در ارتباط باشند و از آنها خدمات پزشکی دریافت کنند.
وی تصریح کرد: این فضا همچنین برای زائران اربعین حسینی نیزمهیا بود تا در موکب های صنعت نفت یا درمسیر راهپیمایی اربعین بتوانند درصورت نیاز باتماس تلفنی، از پزشک معتمدخود مشاوره پزشکی بگیرند. سامانه پترو ویزیت بعد از ایام اربعین نیز در دسترس کارکنان صنعت نفت خواهد بود.
تلاشی که از ماه ها قبل در وزارت نفت برای برگزاری هرچه با شکوه تر آیین اربعین حسینی شکل گرفت، حکایت ابراز عشق و علاقه به حضرت سیدالشهداست؛ عشقی که موجب شده همگان، دست به دست هم دهند و با خدمت رسانی از سر صدق واخلاص، موجبات زیارتی خالصانه را برای عاشقانی که عشق به مولایشان دارند، فراهم کنند؛ تا سالی دیگر و اربعینی دیگر. . .
مشعل نفت کوره که تا مدت ها و تا چندی پیش به صورت خام صادر می شد؛ امروزه با تغییر الگوی پالایشی و تبدیل شدن به «کک»، کاربردهای مختلفی را در صنایع داخلی به خود اختصاص داده است، تا جایی که با تنوع تولید محصول از جمله کک سوزنی و کک اسفنجی، این امکان ایجاد شده که کشور از واردات مواد اولیه آن (کک) برای استفاده در صنایعی همچون آلومینیوم و فولاد بی نیاز شود.
هم اکنون فرایند طرح تولید کک در کشور، با تکیه بر توان علمی شرکت های دانش بنیان در برخی پالایشگاه های نفت از جمله بندرعباس و امام خمینی (ره) شازند در حال انجام است و در تولید این محصول با ارزش پیش قدم هستند.گزارش پیش رو اشاره ای دارد به روند تولید کک در واحدهای پالایشی این محصول که در ادامه می خوانید.
کک یا همان Petcokeیکی از محصولات مجتمع های پالایش نفت است که بسته به نوع کیفیت و شکل فیزیکی آن، با نام های مختلفی شناخته می شود. تولید این محصول با توجه به برخی عوامل از جمله فرایندهای به کارگیری شده، شرایط عملیاتی و خواص خوراک به کار رفته در آن متفاوت است. در فرایند تولید کک، ماده اولیه (وکیوم باتوم پالایشگاهی) به مواد با ارزش تری نظیر اسفنجی، کک سوزنی و فراورده های نفتی از جمله نفتا، نفتگاز و گاز مایع تبدیل که بخش زیادی از این ماده اولیه از طریق واردات تامین می شود. با توجه به رشد تولید آلومینیوم در کشور، نیاز به کک نیز افزایش یافته و این مهم موجب شده است پالایشگاه های کشور برای بی نیازی از واردات آن، اقدام به تولید این محصول با ارزش کنند. تولید کک از مواد سنگین نفتی، روشی است که برای نخستین بار در کشور با تکیه برفناوری بومی انجام می شود. در این طرح، میزان گوگرد و فلزات سنگین، در خوراک واحد کک سازی که تاثیر مهمی بر کیفیت محصول نهایی دارند، با تدابیر ویژه به صورت مناسبی حل شده است. تمام کک های تولیدی از واحدهای کک سازی که «کک سبز» نامیده می شوند، حاوی مقدار بسیار کمی هیدروکربن سنگین و مقداری هیدروژن است و به عنوان کک نفتی به فروش می رسند. ماده اولیه مورد نیاز برای تولید کک از ته مانده برج تقطیر در خلا پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند و پالایشگاه بندرعباس تامین می شود. در صنعت فولاد، سالانه به حدود 45 هزار تن کک سبز نیاز است که این رقم برای افق 1404 که ظرفیت تولید فولاد 55 میلیون تن پیش بینی شده، حدود 135هزار تن در سال است. همچنین روند افزایشی تولید آلومینیوم و فولاد در برنامه های توسعه کشور حکایت از آن دارد که توسعه بخشی از زنجیره تامین مواد در صنایع مهم کشور، بشدت به کک نفتی وابسته خواهد بود، از این رو طرح تولیدکک نفتی به عنوان یکی از طرح های دانش بنیان، با هدف دستیابی به فناوری مربوط و تامین بخش مهمی از نیاز صنایع تولید آلومینیوم و فولاد کشور اجرا شده است.
شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند، یکی از پالایشگاه هایی است که در تولید کک نفتی گام های موثری برداشته است. اکنون صنایع فولاد، سالانه به۵۴ هزار تن کک سوزنی نیاز دارند که این رقم براساس طرح های مطالعاتی انجام شده برای تولید سالانه50 میلیون تن فولاد در کشور، طی سال های آینده به 94هزار تن می رسد. طراحی واحد تولیدکک سوزنی در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت انجام می شود و ظرفیت سالانه کک تولیدی در این واحد90 هزارتن خواهد بود، به گونه ای که می تواند نیاز صنایع فولاد را برای تولید الکترود گرافیتی برطرف کند.در توضیح این طرح باید گفت، کک سوزنی تولیدی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند درکارخانه اردکان یزد به الکترودگرافیتی مورد نیاز صنایع فولاد تبدیل می شود. این پروژه افزون برتولید محصول با ارزش کک سوزنی، مازوت تولیدی این پالایشگاه را نیز به عنوان یکی از محصولات کم ارزش پالایشگاهی به صفر می رساند؛ هرچند مقدار تولید این محصول در پالایشگاه مزبور کمتر از10 درصد بوده تا آنجا که کمترین مقدار درصد وزنی را درپالایشگاه های کشور به خود اختصاص داده است.با اجرایی شدن این پروژه، کل مازوت تولیدی پالایشگاه در پروژه کک سوزنی استفاده می شود و افزون بر آن، در واحدهای جانبی که برای این پروژه طراحی شده، به مواد با ارزش افزوده بیشتر از جمله بنزین و نفتگاز یورو ۴ و ۵ تبدیل می شود.
پالایشگاه بندرعباس نیز از دیگر پالایشگاه هایی است که طبق استانداردهای روزدنیا، مگاپروژه ارتقای کیفیت محصولات سنگین را در دستور کار قرار داده است. دانش فنی لازم برای اجرای این پروژه، پیشتر تنها در اختیار چند کشور بود؛ اما امروز پالایشگاه بندرعباس با اعتماد وتکیه بر دانش و توانمندی های داخلی، موفق به بومی سازی فناوری ارتقای کیفیت فراورده نفت کوره و تولیدکک اسفنجی مورد نیاز کشور بر اساس استاندارد های بین المللی شده است. در این مگاپروژه، نفت کوره که به صورت خام به خارج از کشور صادر می شد، با تغییر الگوی پالایشی به کک اسفنجی تبدیل خواهد شد که یکی از موارد استفاده آن، صنایع آلومینیوم کشور است. این محصول در حال حاضر از خارج تامین می شود؛ اما با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی کشور و با همکاری پالایشگاه های نفت، می توان انتظار داشت که در آینده ای نه چندان دور، ضمن جلوگیری از واردات آن به کشور، خوداتکایی در این زمینه نیز رقم بخورد.در طرح تولید کک اسفنجی پالایشگاه بندرعباس، این پالایشگاه با تغییر الگوی پالایشی خود در تولید کک نفتی، به جای آنکه برش یا مواد نفتی تولید کند، آن را به کک اسفنجی تبدیل خواهدکرد و این برای نخستین بار است که همه مراحل طرح تولید این محصول ارزشمند، از مرحله مطالعات امکان سنجی تا مطالعات مفهومی، طراحی بنیادین و تفصیلی و اجرا، از سوی پیمانکاران، مشاوران و مهندسان داخلی انجام شده و افزون بر پاسخگویی به نیاز داخلی، تقویت روحیه اعتماد به نفس و خودباوری کارشناسان داخلی را نیز در پی خواهد داشت.کیفیت کک اسفنجی این پالایشگاه که نمونه آزمایشگاهی آن در پایلوت نیمه صنعتی و با دانش داخلی تولید شده، مورد تایید شرکت های آلومینیوم ساز داخلی به عنوان مصرف کننده این محصول قرار گرفته و کیفیت آن نیز از سوی شرکت های معتبر اروپایی تایید شده است.
هاشم نامور، مدیرعامل شرکت پالایش نفت بندرعباس با اشاره به اینکه کاهش میزان نفت کوره تولیدی برای ادامه حیات پا لایشگاه الزامی است، می گوید: ارتقای کیفیت محصولات سنگین به دانش فنی خاص خود نیاز دارد که باتوجه به تحریم های ظالمانه کشور، امکان دستیابی به این دانش از سوی شرکت های خارجی وجود نداشت، از این رو باتکیه برخودباوری دانش ایرانی و همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، برای نخستین بار درکشور، دانش فنی این پروژه ملی ابداع شد، به گونه ای که افزون بر تولید کک اسفنجی مورد نیاز صنایع آلومینیوم سازی، می توان نفت کوره را به محصولات با ارزش افزوده بیشتر دیگری نیز تبدیل کرد.وی با اشاره به اینکه برای دستیابی به دانش فنی لازم برای تولیدکک اسفنجی، اقدام های گسترده ای با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت انجام شده است، می افزاید: ابتدا فرایند تولید این محصول در مقــیاس پایلوت نیمه صنــعتی شبیه سازی و در سه مرحله (هر مرحله نیز حدود سه ماه) آزمایش های لازم انجام شد و با تلفیقی از دانش و تجربه و همچنین پژوهش های صورت گرفته در این زمینه، موفق به تولید نمونه استاندارد کک اسفنجی شدیم.نامور با بیان اینکه نمونه تولیدی کک اسفنجی پالایشگاه بندرعباس به همراه نتایج آزمایش های انجام شده برای شرکت های معتبر اروپایی صاحب لیسانس ارسال و تایید شده است، ادامه می دهد: برای اجرای این پروژه از سوی پالایشگاه بندرعباس، چهار سال زمان در نظر گرفته شده است. مدیرعامل پالایشگاه بندرعباس با بیان اینکه طرح ارتقای کیفیت محصولات سنگین(نفت کوره) با توجه به حجم عملیات اجرایی و منابع مورد نیاز آن به سه پروژه تقسیم شده است، تصریح می کند: این پروژه ها شامل احداث 14واحد فرایندی در دو فاز (فاز اول 8 واحد فرایندی و در فاز دوم 6 واحد فرایندی) و همچنین ساخت واحد های جانبی تامین کننده آب، برق، بخار، هیدروژن، مخازن ذخیره سازی مورد نیاز و احداث مجتمع روغن سازی تولید روغن های گروه 2 و 3 است. نامور، بومی سازی دانش فنی باتکیه بر توان و تجربه متخصصان داخلی، تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر، تولید محصول راهبردی کک اسفنجی به عنوان نبض تولید صنعت آلومینیوم، تولید فراورده های نفتی مطابق با استانداردهای روز دنیا، بی اثرسازی و خنثی کردن تهدیدات و تحریم ها، همچنین قطع وابستگی و جلوگیری از خروج ارز، بهبود عملکرد اقتصادی و اشتغالزایی را از مهم ترین دستاوردهای این پروژه ملی بیان می کند.
پیشینه تاریخی تولید کک نفتی در جهان، بیانگر آن است که کلید تولید این محصول با ظرفیت 24 میلیون و 700 هزار تن در سال 2014 میلادی زده شد و چین توانست به تنهایی 49 درصد تولید این محصول را در دنیا به خود اختصاص دهد. در خاورمیانه نیز در بازه زمانی یاد شده 950 هزار تن کک نفتی تولید شد که کشور کویت، رتبه نخست منطقه را داشت. 76 درصد مصرف کک نفتی در جهان به صنعت آلومینیوم، 5 درصد به صنعت فولاد و بقیه به دیگر صنایع اختصاص دارد. در کشور ما نیاز کنونی آلومینیوم به کک، سالانه 200 هزار تن است که هم اکنون بخشی زیادی از آن به وسیله واردات تامین می شود. مشهود است که با رشد تولید آلومینیوم در کشور، نیاز به کک نیز افزایش خواهد یافت.در حوزه تولید فولاد نیز این صنعت سالانه به 45 تن کک سبز نیاز دارد و این رقم در چشم انداز 1404 که ظرفیت تولید فولاد در کشور به 55 هزار تن می رسد، به حدود 135 هزار تن در سال افزایش خواهد یافت.این آمارها، بیانگر آن هستند که برای تولید انواع «کک» و تامین نیاز صنایعی همچون فولاد و آلومینیوم به آن باید هدفمندتر از قبل گام برداشت و با تکیه بر دانش و توان شرکت های دانش بنیان داخلی، این مسیر روشن را طی کرد تا افزون بر بی نیازی به واردات این محصول ارزشمند، از خروج ارز از کشور نیز جلوگیری شود.
گفت و گوی «مشعل» با مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران
سمیه راهپیما بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل، یکی از مباحث مهم و کلیدی در صنعت نفت به شمار می رود؛ زیرا هر یک از آنها با نیروی انسانی در ارتباط است. مقوله نیروی انسانی، با بحث تجهیزات آنچنان در هم تنیده شده اند که برای حفظ آن باید دستورالعمل هایی مانند کاهش آسیب پذیری، جایگزینی تجهیزات فرسوده با جدید، حفظ محیط زیست پیرامون و...از سوی مسؤولان مصوب شود. در این زمینه، مدیریت اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران گام های موثری برداشته که ورود آمبولانس های دریایی و هوایی با رویکرد فراساحلی نمونه ای از آن است. در ادامه به منظور آگاهی از برنامه ها و اقدام های شرکت ملی نفت ایران با عباس رزمی، مدیر اچ اس ای این شرکت گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
نگاه ما در خلق ثروت، فراساحلی است. منطقه ویژه اقتصاد انرژی پارس در حوزه فراساحلی بیش از 700 میلیون متر مکعب گاز تولید می کند که این عدد، رقم کوچکی نیست. بنابراین سعی داریم با همان برنامه ای که از طریق وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم دیکته شده، در مسیر کاهش حوادث اچ اس ای و پدافند غیرعامل گام برداریم، به گونه ای که مخاطرات و حوادث صنعت نفت برای یک کارگر ساده تا مهندس آن قابل درک باشد؛ چراکه اگر انسان های سالم داشته باشیم، به طور قطع تجهیزات سالمی نیز خواهیم داشت؛ زیرا تجهیزات سالم، به حوادث تخریب کننده محیط زیستی منجر نخواهند شد. از این رو برای اداره همه این موارد، باید مدیریتی یکپارچه وجود داشته باشد و اقداماتی صورت گیرد تا میزان حوادث کاهش یابد که ما در پنج ماهه نخست امسال توانستیم حوادث کارکنانی و فرایندی منجر به فوت در شرکت ملی نفت ایران را به صفر برسانیم.
اما در شرکت های زیر مجموعه پیمانکاری، همچنان شاهد حوادث هستیم. به عنوان نمونه این شرکت ها برای جابه جایی کارکنان از وسایل نقلیه فرسوده استفاده می کنند که لازم است به منظور کاهش این آسیب پذیری، نقشه راه اچ اس ای ترسیم شود.
اچ اس ای، پشت میز نشستن نیست و حضور مستمر در مناطق، یکی از برنامه های این مدیریت است. اکنون 169 منطقه در شمال، جنوب، شرق و غرب کشور داریم که با برنامه ریزی کلان باید تغییراتی در آنها ایجاد کنیم. به عنوان مثال در حوزه اچ اس ای به لحاظ کمی و کیفی باید تغییر ساختاری صورت گیرد تا شاهد کاهش آسیب پذیری در حوزه های مختلف باشیم.
اکنون برخی تاسیسات فرسوده شده اند که برای پیشگیری از حوادث در این تاسیسات و خطوط لوله، باید نیروی انسانی و نظارت ها را بیشتر کنیم، از این رو تغییر ساختار، یکی از برنامه های کلان مدیریت اچ اس ای درشرکت ملی نفت ایران است که برای تحقق این امر، چارت های مختلفی تهیه کرده ایم تاکاهش کمی و کیفی حوادث را شاهد باشیم.
طی بازدیدها و ممیزی های مستمر، سعی بر تعیین تکلیف ساختار ایمنی داریم. ابنیه در ساختار تجهیزات، یکی از مباحث مهم است. هم اکنون ساختمان هایی با عمر بالای 70 تا 80 سال داریم و برخی کارکنان در مناطق جنوب کشور نیز در کانکس زندگی می کنند که برای رفع این معضل در بازدیدهای خود دستورالعمل هایی برای ایمن سازی تاسیسات و ابنیه لحاظ کرده ایم.
همچنین لازم است تجهیزات وتاسیسات مورد نیاز درحوزه ایمنی ازجمله ایستگاه های آتش نشانی و خودروهای آتش نشانی و تجهیزات مقابله با امداد و نجات به روزرسانی شوند.
نیروهای اچ اس ای باید چند هزار نفر باشد تا بتوانیم نظارت کامل داشته باشیم. برای رفع این مشکل، یکی از نگاه های کلان، فرهنگ سازی پیمانکاران است. طی یک سال گذشته، بازدیدها و ممیزی های منظمی داشته ایم که شروع این روند از سوی شرکت های تولیدی و خدماتی، فرهنگ سازی را به همراه دارد.
تا زمانی که از نزدیک در جریان فعالیت شرکت های تولیدی، حفاری و صادراتی نباشیم، نمی توانیم گوشزدهای لازم و تغییر فرهنگ را با بازدیدها و ممیزی ها به وجود آوریم.
69 دستگاه خودروی آتش نشانی در شرکت ملی نفت ایران داریم که برای نوسازی 17 دستگاه از این تعداد مصوبه گرفته شده که اکنون در مرحله ساخت و خرید هستند. خرید 5 دستگاه استیشین بزرگ در عسلویه نیز مورد تایید قرار گرفته که این به همت مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و هیأت مدیره آن باز می گردد.
زمانی قیمت یک دستگاه خودروی آتش نشانی 800 میلیون تومان بود؛ اما اکنون این رقم به 18 میلیارد تومان رسیده و نمی توان هر خودرویی را در هر منطقه ای استفاده کرد. به عنوان مثال در بی بی حکیمه (یک) و (2) (منطقه گچساران) نمی توان یک سازه سنگین را در خودروی آتش نشانی گذاشت و با آب، پودر، فوم و... در پیچ ها و سر بالایی های این منطقه رفت و آمد داشت؛ چرا که با دوبار رفت و آمد در این مسیر از رده خارج می شود.
با وجود بازدید ها و نامه نگاری های انجام شده، حتی یک مورد از مسائل بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل در هیأت مدیره بدون تصویب مدیریت اچ اس ای مورد بررسی قرار نمی گیرد، ضمن آنکه هر هفته در جلسه های هیأت مدیره یک مصوبه در حوزه اچ اس ای و پدافند غیرعامل داریم.
برای سال 1401 هماهنگی هایی با مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران داشته ایم و در حوزه تهدیدات و پیشگیری اچ اس ای و پدافند غیر عامل بیش از 11 هزار میلیارد تومان مصوب در بخش های مختلف اخذ شده که این دگرگونی و تغییر نگاه لازم است تا بتوانیم با پیگیری های مستمر، ساماندهی منظم داشته باشیم. اگر برای ساماندهی وضعیت آتش نشانی پیگیری نداشته باشیم، نمی توانیم برای رفع نیازهایمان هدفگذاری کنیم.
متاسفانه برخی اقدامات و فعالیت ها از دوران گذشته انباشته شده است؛ اما برای اجرایی کردن آنها نظارت و پایش برنامه های عملیاتی را پیش بینی کرده ایم.
اکنون بر تمام مباحث و موضوعات ایمنی و آتش نشانی شرکت های نفت نظارت داریم که با رفت و آمد و بررسی می توانیم بسیاری از مسائل و اهداف را از مجموعه ها دریافت کنیم که نتیجه آن به روز رسانی و نوسازی خودروهای آتش نشانی و خرید استیشن های آتش نشانی است.
راهکارهای خوبی در این حوزه پیشنهاد داده ایم. کمبودهایی در زمینه آمبولانس های هوایی، دریایی و زمینی داریم و زمانی که 7 تا 8 میلیارد تومان برای خرید آمبولانس خشکی هزینه می کنیم، می توانیم به همین میزان یک آمبولانس دریایی را خریداری کنیم. هدفگذاری و راهکارهایی برای خرید آمبولانس های دریایی ارائه کرده ایم. سکوهایی داریم که بیش از 200 کیلو متر با خشکی فاصله دارند و در زمان شرایط جوی نامناسب، نیازمند آمبولانس هوایی هستیم.
تمام این موارد به همت کمیته بحران و پدافند غیر عامل مطرح و به دستور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مصوب شده است. با نگاه سلامت محور می توان انسان، تجهیزات و محیط زیست را حفظ کرد. اگر تجهیزات از بین بروند، می توان تجهیزات جدید را جایگزین کرد؛ اما انسان را نمی توان مجدد بازیابی کرد و برای حفظ جان آنها باید برنامه ریزی های مدونی داشته باشیم و نگاه ها را تغییر دهیم.
اکنون پروژه های عظیم ملی با رویکرد حفاظت از محیط زیست به بهره برداری می رسند و محور اصلی ما در همه پروژه ها انجام مسؤولیت های اجتماعی است. مباحث زیست محیطی با مسؤولیت های اجتماعی در هم تنیده هستند، از این رو برای مباحث مسؤولیت اجتماعی در سال 1401 نزدیک به 11 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است. نگاه ها تغییر کرده و برای انجام یک پروژه در شهر و روستا رویکرد حفاظت از محیط زیست را مورد توجه قرار می دهیم. در همین حوزه سه محور در نظر گرفته ایم؛ نخستین محور، مدیریت آلاینده های هواست. 25 دی سال 1400 وزیر نفت بر کاهش فلرها برای رفع آلودگی هوا تاکید کردند که پیرو آن برای رفع این آلودگی درحوزه مشعل سوزی، دستورالعمل و آیین نامه ابلاغ کردیم تا برای کاهش مشعل سوزی و جلوگیری از هدررفت سرمایه ملی، برنامه داشته باشیم و شرکت ها نیز موظف به انجام این اقدامات شده اند. در کمتر از 7 ماه حدود 593 میلیون فوت مکعب در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب واگذاری گازهای همراه داشته ایم، ضمن آنکه 249 میلیون فوت مکعب گاز همراه جمع آوری در مناطق نفت خیز به پتروشیمی مارون داده شده است.
تکمیل دو پروژه جمع آوری گازهای مارون 3 و منصوری را در دستور کار داریم که ظرفیت آنها 25 میلیون فوت مکعب در روز است و اکنون در مرحله مزایده قرار دارند. در کنار این موارد، استفاده از تفکیک گرهای سیار را داریم که در عملیات بهبود بخشی و احیای نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرند.
در گذشته نفت خام در گودال سوزانده می شد که آلایندگی و هدررفت منابع را داشتیم؛ اما امروز توانسته ایم با برنامه ریزی های مدون، کاهش آسیب پذیری،خلق ثروت و آلایندگی داشته باشیم. ضمن آنکه در زمینه جمع آوری گازهای همراه نیز درحال مزایده فروش گاز در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و نفت مناطق مرکزی هستیم.
همچنین مدیریت پساب و پسماند را پیگیری می کنیم که در این زمینه نظارت های کلانی داریم که مصداق این امر، بازسازی، ترمیم کانال ها و حوضچه های نفت، نصب و راه اندازی سیستم های تصفیه پساب ها در پایانه های نفتی خارگ است.
همچنین نظارت بر طراحی و ساخت پروژه بهبود وضعیت واحدهای تصفیه پساب صنعتی در پالایشگاه های پارس جنوبی را داشته ایم که در این خصوص، هشت تصفیه خانه مجزا در سایت (یک) و تصفیه خانه متمرکز را در سایت (2) ایجاد کرده ایم.
در زمینه محیط زیست از شرکت های توانمند داخلی بهره گرفته ایم و جلسات مختلفی برگزار شده است. دیگر جزیره ای عمل نمی شود و واگذاری به شرکت های دانش بنیان را داریم. با این روند، هم صرفه جویی در هزینه و هم بهره مندی از توان متخصصان را خواهیم داشت.
باتوجه به شعار امسال، فضایی فراهم کرده ایم تا در آن هر هفته با چند شرکت دانش بنیان جلسه داشته باشیم و طرح های مورد تایید به شرکت های نفتی معرفی شوند. طی 5 ماه گذشته از سوی این شرکت ها بیش از 20 تا 30 طرح اچ اس ای ارائه که از این تعداد 8-7 طرح به مناطق نفتی ارسال شده است.
ایزوله کردن پیت دکل های حفاری را انجام داده ایم که در گذشته، این فرایند در گودال انجام می شد؛ اما اکنون در حوضچه های نفتی جمع آوری می شوند. به این صورت که دیگر ورود آلاینده ها به خاک را نخواهیم داشت و از نشت مستقیم آلاینده ها به خاک جلوگیری می کنیم.
waste.nioc.ir را طراحی و در 100 شرکت نفتی ایجاد کرده ایم و اکنون ورود تمام پسماندها مشخص است، ضمن آنکه پیشرفت اجرای برنامه مجتمع پسماندهای صنعتی سازمان منطقه اقتصادی پارس را با هدف اجرای 100 هزار تن در سال داریم. اکنون 20 پتروشیمی و 8 پالایشگاه در محدوده بسیار زیادی کار می کنند و در دنیای امروز پسماند و پساب، ثروت محسوب می شود. جمع آوری لجن های نفتی مخازن شرکت بهره برداری نفت و گاز آغاجاری به میزان 600 متر مکعب را انجام داده ایم و 10 حلقه چاه کمپوست در 28 مخزن حفر کرده ایم که به این وسیله مدیریت پسماند کنده های حفاری در شرکت ملی مناطق نفت خیز را داریم.
در معاملات پسماندهای هیدروکربنی، برنامه ریزی و فرم اصلاحیه سوم را تهیه و برای شرکت های تابعه ارسال کرده ایم که چگونه می توانیم لجن های نفتی را بازیافت کنیم. چند شرکت دانش بنیان را در مناطق نفت خیز در جزیره خارگ مستقر کرده ایم که پروپوزال های خوبی در این زمینه ارائه کرده اند.
در زمینه فضای سبز و خاک نیز طبق قوانین، پاکسازی 700 تن خاک آلوده را آغاز کرده ایم که برای تسریع در این روند، روش های زیست پالایی و زیست محیطی برای پاکسازی محیطی در نظر گرفته ایم. به حوزه های بیولوژیکی نیز ورود کرده ایم و اکنون موادی در سراسر دنیا ساخته شده و شرکت های دانش بنیان به آن ورود کرده اند که هیچ اثر مخرب زیست محیطی ندارد. هر گاه صحبت از جزیره خارگ می شود، همه جزیره ای با تاسیسات نفتی تصور می کنند؛ اما این جزیره به همت شرکت های نفتی فعال در آن، یکی از سرسبزترین و زیباترین جزیره خلیج فارس به شمار می رود. اکنون پالایشگاه های منطقه عسلویه در فاصله نزدیک به یکدیگر ایجاد شده اند که اگر هر کدام از آنها 40 کیلومتر از هم فاصله داشتند، خروجی گازفلر هر پالایشگاهی مشخص می شد. از این رو باید فرهنگ درون سازمان ها تغییر کند تا تحت کنترل قرار گیرند و حوادث نزدیک به صفر شود.
طی دو سال اخیر که کرونا شیوع پیدا کرده، اقدامات متنوعی انجام شده و شرکت ملی نفت ایران به صورت جداگانه واکسیناسیون کارکنان را آغاز کرده است، به طوری که این مراکز در تهران علاوه بر شهروندان، بیش از 78 درصد نیروهای خود را واکسینه کرده است. تلاش می کنیم تا تمام دستورالعمل ها و ابلاغیه های دولت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را اجرایی کنیم. زمانی که دولت بعد از دو سال تعطیلی هتل ها، مهمانسراها و... اعلام بازگشایی کرد، قبل از ورود به سال جدید با 50 درصد ظرفیت، تمام مراکز تفریحی و فرهنگی نفت را با کمک معاونت پشتیبانی شرکت ملی نفت ایران بازدید و ممیزی کردیم و اکنون با رعایت تمام دستورالعمل های بهداشتی، در اختیار همکاران و خانواده های آنها قرار گرفته است.
یک نظارت کلان برحسن اجرای الزامات در حوزه مهندسی و بهداشت در شرکت های تابعه و فرعی نفت ایران داشتیم. یکسری دستورالعمل ها در دولت قبل به وجود آمده بود و خرید اقلام جعبه کمک های اولیه را سازمان خاصی انجام می داد؛ اما اکنون برای تامین آن، بر حسن اجرای انجام کار نظارت داریم.
همچنین به منظور ساماندهی آمبولانس ها، تیپ های مختلف،a،b، c را بررسی کرده ایم و دستورالعمل های جدیدی از سال گذشته برای آن لحاظ شده است.
بر این اعتقاد هستیم که اگر آمبولانس داشته باشیم و پزشکیار نداشته باشیم، یعنی هیچ استفاده ای از آن نکرده ایم. برای رفع این مشکل با سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت صحبت کرده ایم تا در بسیاری از مناطق، پزشکیار مستقر شود و برای مناطقی که پزشکیار ندارند، به صورت ساعتی قرارداد بسته ایم.
تمام نیازهای آموزشی را بر اساس نیازهای شایستگی بررسی می کنیم. زمانی که صحبت از اچ اس ای به میان می آید، یعنی باید نفرات توانمند، با تجربه و با دانش روز داشته باشند، از این رو آموزش ها را هدفگذاری کرده ایم که از اول شهریور شروع شده و برای 2300 آتش نشان 18 روز آموزش عملی و تئوری در سطح شرکت ملی نفت ایران بر اساس توانمندی هایشان گذاشته ایم.
در منطقه عسلویه نیز زمینی چند هکتاری برای ساخت بزرگترین مرکز اچ اس ای در خاورمیانه را در نظر گرفته ایم تا نیرو تربیت کنند و کمترین رفت و آمد را برای آموزش ها داشته باشند.
شعار پدافند غیر عامل، کاهش آسیب پذیری است. با برنامه ریزی های انجام شده، امسال کاهش حداکثری را خواهیم داشت. باید افزایش حداکثری بازدارندگی را داشته باشیم که برای تحقق آن باید تجهیزات را به روز کنیم. با این کار بخش های ضروری حفظ می شوند. با مدیریت بهینه، می توان از بحران پیشگیری کرد که از سال گذشته، کمیته عالی پدافند غیر عامل و مدیریت بحران به ریاست شرکت ملی نفت ایران ایجاد کرده ایم و نایب رئیس آن نیز مدیر اچ اس ای است. بیشتر مدیران در حوزه های حراستی، سایبری، مالی و... عضو این کمیته هستند تا بتوانیم ارتقای سطح پایداری ملی را با خلق ثروت به وجود آوریم.
در اچ اس ای گفته می شود، فردی که دچار گرمازدگی می شود، حتما یکسری مسائل را رعایت نکرده است. چند عامل برای آن وجود دارد؛ نخست اینکه کارکنان این مناطق، باید حداقل روزی 2.5 لیتر آب بنوشند. دمای هوا در مناطق جنوب کشور به 51 درجه نیز می رسد که این میزان در سکوهای نفتی و سازه های موجود در آن افزایش می یابد. برای جلوگیری از گرمازدگی در این مناطق، نیروی انسانی برای محافظت از خود باید کفش و لباس مناسب بپوشد، ضمن آنکه باید از افراد مناسب برای هر منطقه استفاده شود. می توانیم با حداقل دستورالعمل ها خودمان را ایمن نگه داریم؛ اما متاسفانه این دستورالعمل ها از سوی پیمانکاران مورد توجه قرار نمی گیرد.
در اچ اس ای اعتقاد داریم که ممکن است طی 30 سال اتفاقی نیفتد؛ اما احتمال دارد در 30 ثانیه حادثه ای رخ دهد. با این وصف که نمی دانیم این 30 ثانیه چه زمانی است؟ بنابراین باید برای پیشگیری، نیروهای مجربی داشته باشیم. در این زمینه فرهنگ سازی می کنیم تاکارکنان واحدهای مختلف به اهمیت این موضوع پی ببرند. برخی حوادث، طبیعی و برخی انسانی است. باید سطح آگاهی همه را افزایش دهیم تا با تشکیل کمیته ها، بازدیدها و ممیزی ها بتوان نقاط قوت و ضعف را پیگیری و سپس استراتژی اهداف کلان را اتخاذ کنیم.
ایران به باشگاه جهانی تعمیرکنندگان بال ولوها وارد شد
مشعل معاون مهندسی و خدمات فنی، واحدی است که می تواند نقش بسیار تاثیرگذاری در روند حركت یك سازمان ایفا کند. این واحد با پروژه هایی که اجرا می کند، نقش پشتیبانی از عملیات را در صنعت به عهده دارد و با عملکرد مناسب خود می تواند موجب بهبود کارایی سازمان خود در نیل به اهداف باشد. با وجود چنین واحدی، بسیاری از مشکلات از پیش روی صنعت برداشته خواهد شد. در همین حال، با استفاده از توان شركت های داخلی، فعالیت های مهمی در منطقه 4عملیات انتقال گاز ایران صورت گرفته، به طوری که یکی دیگر از دستاوردهای آن در حوزه بهره گیری از خلاقیت همکاران، رسیدن به بام تعمیرات شیرها و بال ولوها در کشور، همچنین ورود به باشگاه تعمیرکنندگان این اقلام در جهان است. در ادامه گفت وگو با عباس سمرقندیان، معاون مهندسی و خدمات فنی منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران را می خوانیم.
از آنجا كه مهندسی منطقه، وظیفه تدوین و پایش راهبرد، خط مشی ها، اهداف و برنامه ها و شاخص های مرتبط را به عهده دارد، به طور طبیعی یكی از اهداف راهبردی منطقه كه نگهداری و تعمیرات مناسب تجهیزات و تاسیسات است نیز مشمول این موضوع می شود؛ از این رو تدوین برنامه سالانه تعمیرات اساسی، برآورد منابع مورد نیاز از جمله منابع مالی، كنترل اجرای برنامه تدوین شده، مدیریت تغییرات فنی و ریشه یابی عیوب و در نتیجه بهبودهای فنی/عملیاتی و تعیین و اصلاح روش های تعمیراتی به عهده معاونت مهندسی است.
تعمیرات پیشگیرانه به منظور تداوم پایدار انتقال گاز انجام می شود. تعمیرات پیشگیرانه همه تاسیسات تقویت فشار تا پایان تیرماه به پایان رسید و تعمیرات پیشگیرانه خطوط لوله منطقه نیز مطابق برنامه در حال انجام است. در كل پیشرفت برنامه تعمیرات منطقه تا تاریخ هشتم تیرماه، 32درصد واقعی در مقابل 40درصد برنامه ای بوده است.
آیا از روش های نوین عملیاتی بهره می گیرید؟ به عنوان مثال از نرم افزارهای خاصی همچون مدیریت ریسك در فرآیند تعمیرات اساسی استفاده می کنید؟
سعی این معاونت، استفاده از استانداردهای روزآمد دنیا و مورد تایید وزارت نفت و به خصوص ریسک پذیری حساب شده برای به حداقل رساندن تخلیه گاز به اتمسفر یا به جا گذاشتن پسماندهای مضر است.
در این زمینه، منطقه با استفاده از روش های مختلف از توان بالقوه خلاقیت و نوآوری همكاران بهره برده است. در ابتدا با استقرار و نهادینه سازی نظام پیشنهادات و مشاركت قابل توجه كاركنان، نظرات و پیشنهادات درخور توجهی اخذ شده است كه با اجرایی کردن برخی از آنها ضمن صرفه جویی قابل ملاحظه، قدرت مانور عملیاتی در انتقال گاز نیز افزایش چشمگیری داشته است. از روش های دیگر به كار گرفته شده در منطقه، برای بهره وری از خلاقیت و نوآوری همكاران می توان كمیته خودكفایی را نام برد. این كمیته متشكل از كارشناسان جوان و خلاق در كنار كاركنان باتجربه است. با استفاده از توان شركت های داخلی، فعالیت های مهمی صورت گرفته است ویکی دیگر از دستاوردهای ما در حوزه بهره وری از خلاقیت همکاران، رسیدن به بام تعمیرات شیرها و بال ولوها در کشور و ورود به باشگاه تعمیرکنندگان این اقلام در جهان است که به همت همکارانم در واحدهای عملیات ساختمانی و ولوشاپ به انجام رسیده است.
در خصوص سیاست های اقتصاد مقاومتی،منطقه 4 اقدامات درخور تحسینی همانند شناسایی نیازهای مرتبط با ساخت داخل، تهیه شناسنامه فنی برای قطعات و تجهیزات مورد نیاز، شناسایی مراكز دانش بنیان، ساخت قطعات مورد نیاز، تامین نیازهای مبتنی بر فناوری از طریق پژوهش و کمیته خودكفایی انجام داده است.در ارتباط با بخش دوم سوال؛ شروع فعالیت های خودكفایی منطقه از سال 1383 بوده است كه در سال 1385 تحت راهبری كمیته خودكفایی با همكاری مسئولین و کارشناسان منطقه به ادامه فعالیت پرداخته است. این ساختار از سال 1391 با تصویب روش اجرایی و تدوین فرم ارزیابی ریسك با حضور نفرات واحدهای مرتبط و نیروهای متخصص در قالب ساختار نظام مند شروع به فعالیت کرده است.از اهم فعالیت های این كمیته می توان به شناسایی تولیدکنندگانی كه توان ساخت اقلام مصرفی مورد نیاز منطقه را از قبیل انواع گسكت، اورینگ، روغن و... دارا بوده است، اشاره کرد كه حمایت های لازم در خصوص انتقال دانش فنی و مدارك مورد نیاز با در نظر گرفتن استانداردهای شركت ملی گاز ایران صورت گرفته است. بر این اساس، پس ازطی مراحل طولانی، ساخت این اقلام در داخل با موفقیت انجام و همه خریدهای خارجی در این خصوص لغو شد. (به عنوان نمونه دستگاه كلدكتر و پاور و تیغه های آن دستگاه برش سرد لوله).انعقاد قرارداد با پیمانكاران و مشاوران داخلی برای بهره مندی از توانمندی آنها در رابطه با تهیه شناسنامه فنی قطعات به روش مهندسی معكوس از دیگر فعالیت های واحد خودكفایی منطقه بوده است. همچنین برای نمونه می توان به ساخت همه كارت های الكترونیكی سیستم های كنترل توربوكمپرسورهای Dresser-Rand اشاره كرد. با توجه به اینكه تولید این كارت ها در شركت سازنده از سال 1990 میلادی متوقف شده است، در صورت عدم ساخت این كارت ها در داخل كشور، امكان ادامه بهره برداری از این كمپرسورها وجود نداشت. از دیگر فعالیت های خودكفایی ساخت استند( Stand ) مخصوص تعمیرات اساسی توربین هاست كه صرفه جویی حدود 500 هزار یورو را به همراه داشت. همچنین ساخت محفظه مخصوص حمل و نگهداری توربین ها كه 250 هزار یورو صرفه جویی به همراه داشته است. البته تعدد اقلامی كه از طریق خودكفایی ساخت داخل شده، بسیار زیاد است و ذكر تمامی آنها در حوصله این گفت وگو نیست.
تاكنون 108 قلم از تجهیزات پركاربرد و مصرفی مورد نیاز منطقه از سوی شرکت های داخلی ساخته شده و به بهره برداری رسیده و برای 47 مورد از این تجهیزات شناسنامه فنی تهیه شده است.
ارتباط با مراكز علمی و پژوهشی كشور با دو رویكرد انجام می شود، اول دانشگاه ها و مراكز دانش بنیان سطح منطقه (4 استان) به صورت بازدید دوطرفه، عارضه یابی، فرصت مطالعاتی اساتید، تعریف پروژه های كاربردی، تفاهم نامه، برگزاری سمینار و سایر مواردی كه خلا ارتباط صنعت و دانشگاه را پر می کند و دوم دانشگاه ها و مراكز دانش بنیان سطح كشور كه به صورت موضوع محور به منظور رفع ایرادها و توسعه تكنولوژی ارتباط برقرار می کنیم. سال گذشته با بیش از 20 دانشگاه و مركز علمی كشور به صورت رسمی در قالب حضوری و مجازی جلسه تشكیل داده ایم و بیش از 30 جلسه كارشناسی و تخصصی بین كارشناسان منطقه و اساتید مراكز علمی كشور برگزار شده است.
امیدوارم با تكیه بر توان متخصصان داخلی به زودی شاهد خودكفایی و بالندگی بیشتر ایران عزیزمان در همه حوزه ها به ویژه صنعت نفت و گاز باشیم.
توسعه گازرسانی در اردبیل؛ استان برف و سرما
مشعل توسعه گازرسانی در کشور همواره به عنوان یکی از نقاط قوت وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران مطرح بوده و تداوم این روند توانسته است در حوزه افزایش رفاه عمومی هموطنان در مناطق مختلف تاثیرگذار باشد. اردبیل، استان برف و سرما نیز در سال های گذشته شاهد روند شتابان گازرسانی بوده است و هم اکنون 100 درصد خانوار شهری و 97درصد خانوارهاي روستايي آن از نعمت گاز برخوردارند. براساس برنامه های تعریف شده، گازرساني به خانوارهاي روستايي باقیمانده در دست اجرا بوده و عملیات گازرسانی به 60 روستا در مرحله پیمان سپاری قرار دارد كه با پایان آن، درصد برخورداري خانوارهاي روستايي به بیش از 5/99درصد خواهد رسید. افزون بر بخش خانگی، در مجموع تا پایان تیرماه امسال، دو هزار واحد صنعتي،490 هزار مشترک خانگي و43 هزار مشترک تجاري نیز مصرف کننده گاز طبيعي شده اند. مير سعيد سيدمتين، مدیرعامل شرکت گاز استان اردبیل و تعدادی از مدیران و روسای این شرکت، عملکردی از فعالیت های انجام شده و در دست اجرا را ارائه کرده اند که مشروح آن را می خوانید.
از مجموع 2 هزار واحد صنعتي مصرف کننده، حدود300 مورد مصرف کننده عمده از قبيل سی ان جی ها (69 مورد)، فولاد، سيمان و يك مورد نيز نيروگاه سيكل تركيبي است. محورهاي صنعتي در همه شهرستان ها ايجاد شده و همه شهرك ها و نواحي صنعتي فعال استان از نعمت گاز برخوردارند. شهرك هاي گلخانه ای استان نيز گازدار هستند. برای پايداري شبكه گاز، پروژه خط انتقال تقويتي شمال استان در مرحله پیمان سپاری است.
50 مورد پروژه گازرساني در روستاها، حفره های خالي شهرها، نصب انشعابات، جابه جایی شبكه و نشت یابی شبكه و تاسيسات، همچنين چهار پروژه گازرساني به صنايع، 9مورد احداث و بازسازي ساختمان ادارات و 5 پروژه پژوهشی در دست اجراست. پروژه های گازرساني به 60 روستا نيز در مرحله انتخاب پيمانكار قرار دارد. احداث ساختمان منطقه 2 اردبيل نیز در مرحله طراحي است.
تنظيم دقيق عمليات زمان بندی براي پرچ گاز، استفاده از تجهيزات ثبت مدت زمان پرچ گاز براي جلوگيري از پرچ بيش از حد گاز طبيعي، استفاده از سيستم GIS در جهت اشتراک پذیری به اين نحو كه اشتراک پذیری تنها براي علمك هايي كه در سيستم GIS ثبت شده اند ممكن باشد، جدا كردن مصارف صنعتي بالا و غيرصنعتي پايين در واحدهاي صنعتي، اجراي منظم برنامه تعمير و كاليبراسيون تجهيزات اندازه گیری شامل كنتورهاي توربيني و تصحيح کننده های حجمي گاز و ترانسميترهاي تجهيزات آلتراسونيك در همه دستگاه های استان طبق برنامه زمان بندی دوره كاليبراسيون، تعويض كنتورهاي قديمي، بازرسي كنتورها و پلمپ آنها، برگزاري کلاس های ايمني و صرفه جویی گاز در مدارس استان بر اساس برنامه ریزی انجام شده با اداره كل آموزش و پرورش استان، استفاده از ظرفيت نمازهاي جمعه و ائمه جمعه استان در ترويج فرهنگ استفاده بهينه و ايمن گاز، تهيه و پخش برنامه های متنوع آموزشي و تبليغاتي در راستاي تشويق مشتركين به رعايت اصول و مقررات ايمني در بحث مصرف گاز و رعايت صرفه جویی، بخشی از اقدام های این شرکت در حوزه بهینه سازی و فرهنگ سازی مصرف گاز به شمار می آید.
اقدام های شاخص این شرکت شامل پيگيري تكميل پروژه مانيتورينگ استان و رفع اشکالات مشاهده شده در پارامترهاي آنلاین ایستگاه ها، پيگيري و رفع اشکالات و مجوزهاي مربوط به نرم افزار اسكادا و نرم افزار گزارش گیری، توسعه سيستم حفاظت الكترونيك شركت از ایستگاه هاي تقليل فشار و اندازه گیری اين استان به منظور جلوگيري از هدررفت و استفاده های غیرمجاز، كاهش چشمگير هدررفت گاز با رويكردهايي از قبيل بازرسي و پلمپ كنتور مشتركين، نصب دوربين مداربسته صنايع عمده، تعويض كنتورهاي قديمي نشت يابي و نشت گيري شبكه و تاسيسات و توسعه گازرساني روستايي با برخورداري 97درصد و... می شود.
اخذ مجوز گازرساني به روستاهاي باقيمانده و شروع عمليات اجرايي احداث ساختمان در شهرهاي كلور، قصابه و منطقه 2 اردبيل، بازسازي ساختمان ها با مقاوم سازی و بلوک بندی شبکه ها، افزايش ظرفيت ايستگاه CGS مشکین شهر، اخذ مجوز افزايش ظرفيت ايستگاه CGS اردبيل ،پيگيري اجراي خط انتقال تقويتي شمال استان، توسعه محورهاي صنعتي، گازرساني به واحدهای صنعتي باقيمانده مصرف کننده سوخت مايع، استفاده از فناوري GIS در جهت مديريت مكاني نصب علمك ها و كنتورها از مرحله درخواست تا نصب، شناسايي شبکه هاي جديد مورد نياز برای افزايش تاب آوری و پايداري شبکه های توزيع و تغذيه با استفاده از سيستمGIS، شناسايي نقاط ضعف سيستم در برابر خطرات و بلایای طبيعي و غیرطبیعی با استفاده از سيستم GIS و مستندسازي مكان مبناي اطلاعات موجود در سيستم GIS جهت مديريت دانش و جمع آوری همه اطلاعات مربوط به همه شبکه های گاز موجود در استان از جمله برنامه های امسال شرکت گاز استان اردبیل در حوزه های مختلف به شمار می آید.
با توجه به فرمايشات مقام معظم رهبري(مدظله العالی) متقاضيان صنعتي از جمله شرکت های دانش بنیان در سریع ترین زمان ممكن گازرساني شده و به شبكه گاز استان متصل خواهند شد. نقش فناوری در پیشبرد اهداف شرکت گاز استان ضروری است و بهره گیری از روش فنی و تخصصی شرکت های دانش بنیان در خصوص اجرای پروژه های پژوهشی و مباحث فنی همواره مدنظر است. طراحی و ساخت دستگاه Repair Hot برای تعمیر علمک ها و بررسی و امکان سنجی تغییر قطعات داخلی شیرهای فولادی کلاس 150 و 300 به غیرفولادی و 2 مورد از پروژه های جاری دانش بنیان این شرکت است که هم اکنون میزان پیشرفت هر یک از این پروژه ها به ترتیب 40 و 85 درصد است. معتقدم ظرفیت بسیار خوبی در شرکت های دانش بنیان شکل گرفته است که علاوه بر اینکه بازار خوبی برای این شرکت ها ایجاد می کند، صنعت گاز استان نیز توانسته است از دستاوردهای این شرکت ها در ارتباط با رویکردهای راهبردی خود بهره مند شود؛ از این رو همسویی و تعامل سازنده در رابطه با تعریف مسائل و همفکری با متخصصین صنعت و دانشگاه و ایجاد ارتباط مستمر با شرکت های دانش بنیان، یکی از نیازمندی های صنعت گاز است.
آمار سالانه اجرای شبکه و خطوط گازرسانی استان در سال 94 در قالب پروژه های جدید گازرسانی روستایی با عنوان بند «ق» با شبکه گذاری و اجرای خطوط و تزریق گاز و بهره برداری بیش از یک هزار و 200 کیلومتر خطوط تغذیه فولادی و شبکه های توزیع فولادی - پلی اتیلن با تلاش شبانه روزی همکاران در امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان اردبیل و پشتیبانی همه واحدها، افزایش یافت و قسمت عمده ای از روستاهای بالای 20 خانوار استان به شبکه سراسری گاز کشور پیوستند. بهروز معز، سرپرست مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان اردبیل می گوید: یکی از برنامه های بلندمدت این امور که با تلاش شبانه روزی همکارانم در واحد GIS در حال انجام است، ثبت داده های مکانی همه تاسیسات گازرسانی استان از قبیل ایستگاه های /TBS/CGS CPS و خطوط تغذیهBG و شبکه های توزیع و انشعابات در نرم افزارهای اطلاعات مکانی برای استفاده در مواقع بحران و گزارش گیری های مختلف و برنامه ریزی های تعمیراتی یا حوادث و... است. با توجه به ریسک های بالای فعالیت در صنعت گاز، دسترسی به اطلاعات مکانی تاسیسات وUTM های نقاط خاص مانند محل شیرهای قطع و وصل جریان و ارتقای واکنش سریع توسط نیروهای امدادی و تعمیراتی از اهمیت بالایی برخوردار است. به گفته وی، موضوع حائز اهمیت که همکاران واحد خدمات فنی و مهندسی در حال بررسی های فنی و تهیه اجرایی در این خصوص هستند، بحث مقاوم سازی تاسیسات گازرسانی است. همچنین به منظور واکنش مطلوب در شرایط اضطراری، طرح بلوک بندی شبکه های60 PSI در دستور کار این امور قرار دارد و در آینده نزدیک به صورت عملیاتی مورد بهره برداری قرار می گیرد. سرپرست مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان اردبیل تصریح می کند: امسال برای هفته دولت چندین روستا از توابع شهرستان های مختلف استان که شبکه گازرسانی آنها تکمیل شده و آزمایش های مقاومت و نشتی آنها به صورت موفقیت آمیز به پایان رسیده است، به فهرست روستاهای گازدار اضافه خواهند شد. چندین طرح گازرسانی به محورهای صنعتی و صنایع متقاضی از جمله کارخانه های آب معدنی، کارخانه آسفالت، شهرک های گلخانه ای و... همچنین پروژه های ساختمانی احداث و تعمیرات و ایستگاه های تقلیل فشار گاز TBS آماده بهره برداری خواهد شد. وی ادامه می دهد: سال 1400 با اجرای 313 کیلومتر شبکه توزیع و تغذیه فولادی و پلی اتیلن در سطح استان و اجرای گازرسانی به صنایع، در مجموع42 هزار و 557 مترمکعب بر ساعت قرارداد با صنایع اجرا شد. پروژه های فعال شامل 60 ردیف پیمان بوده که در واحدهای اجرای طرح ها، ساختمانی و حفاظت از زنگ و برق و نصب انشعابات تعریف شده اند. همچنین بیش از 180 مورد قرارداد گازرسانی به صنایع در دست اقدام بوده که با استفاده از توان و پتانسیل فنی مشاور نظارت کارگاهی به صورت دقیق تحت کنترل و نظارت کارفرماست. در سال های قبل دو مگا پروژه خط انتقال تحت عنوان پروژه خط انتقال 30 اینچ نیروگاه گازی اردبیل به طول 30 کیلومتر و خط انتقال گاز تقویتی شهرستان مشکین شهر سایز 16 اینچ به طول 50 کیلومتر توسط این امور با موفقیت طراحی، اجرا و بهره برداری شده اند. در حال حاضر نیز پروژه خط انتقال8 اینچ پتروشیمی آرتا انرژی اردبیل با پایان تست مقاومت و نشتی و مقاومت الکتریکی پوشش تحت نظارت مشاور نظارت کارگاهی این امور بوده و با توجه به گستردگی عملیات و اشتغالزایی استانی و ظرفیت مصرف 20 هزار مترمکعب بر ساعت گاز طبیعی جزو پروژه های شاخص این امور است که عملیات انشعاب گیری TAP HOT آن نیز از خط 30 اینچ توسط این امور انجام گرفته و در آینده نزدیک شاهد تزریق گاز و بهره برداری از پروژه خواهیم بود.
شركت گاز استان اردبیل يك وظيفه اصلي و اساسي دارد و آن هم رساندن پایدار و ايمن گاز به مشتركين و ايجاد رضایت مندی كامل مشتركين و متقاضيان است كه در این زمینه همكاران امور بهره برداری این شركت به صورت شبانه روزی تلاش مي كنند كه اين امر مهم محقق و وظيفه اصلي شركت به صورت شايسته انجام شود. كريم برجي، معاون بهره برداری شركت گاز استان اردبيل می گوید: به منظور حمايت از صنايع و واحدهاي توليدي، اين شركت آمادگي دارد در صورت مراجعه متقاضي پس از بررسی های فني به تامين گاز مورد نياز آنها اقدام کند. در مجموع 533 هزار و 524 مشترک فعال در این استان وجود دارد. وی در خصوص نحوه خدمات رسانی در شرایط کرونا تصریح می کند: ارائه خدمات غیرحضوری شركت گاز استان اردبيل از طريق دفاتر پيشخوان دولت، سايت اينترنتي شركت؛ همچنين نرم افزار تلفن همراه است. حذف قبوض كاغذي و پرداخت های آنلاین در همسویي با اين اقدام ها بوده است. وی اشتراک پذیری تقريبا 8 هزار مشترك، نصب تعداد تقريبي 7 هزار علمك گاز، تعويض تعداد تقريبي20 هزار كنتور و رگولاتور در سايزهاي مختلف، بازرسي و پلمپ كنتور 40 هزار مشترک، گازرساني به حفره های خالي به متراژ تقريبي 20 كيلومتر، گازرساني به صنايع كوچك و بزرگ بنا به درخواست متقاضيان، تعميرات و نگهداري تاسيسات گازرساني شامل ساقه بلند كردن شيرهاي منهولي به تعداد تقريبي 100 عدد، جايگزيني مهره ماسوله مفصلي به تعداد تقريبي50 هزار عدد را از برنامه های آتی شرکت برشمرد.
شرکت گاز استان اردبیل در حوزه محیط زیست با امضای تفاهم نامه با سازمان محیط زیست استان، به عنوان شركت خدماتي سبز طي 3 سال انتخاب و موفق به اخذ تقديرنامه از سوي سازمان محیط زیست كشوري شده است. بابك فيضي، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان اردبیل می گوید: با نظارت مستمر و بازديدهاي دوره ای از پروژه های اجرایي و بهره برداری، ايمني پروژه ها در حد قابل قبول بوده و ميزان 318 هزار نفر ساعت فعاليت بدون حادثه ثبت شده است. به گفته وی، به منظور بهبود شرايط ايمنی در پروژه ها، 664 نفر- ساعت کلاس آموزشي ارزيابي ريسك هاي ايمني براي نفرات ناظران پروژه ها و مسئول ايمني پروژه ها برگزار شده است. به گفته وی، بازديد پروژه های اجرايي و كنترل وضعيت زیست محیطی اجراي پروژه ها، بازديد و كنترل ساختمان ها و ادارات و ایستگاه هاي تقليل فشار گاز و برگزاري مانورهاي زیست محیطی و برگزاري کلاس های تئوري و عملي مديريت پسماند از جمله برنامه ها در جهت بهبود وضعيت محیط زیست در پروژه ها بوده است. فيضي، افزايش ساعات آموزشي نفرات اچ اس ای پروژه ها و مسئولين محوطه و اجرا، افزايش ضريب ايمني و كاهش و حذف حوادث پيرو بازديدهاي مستمر، مشاركت كاركنان در معاينات دوره ای بالای 95 درصد، ثبت عدد صفر بيماري شغلي در نتايج معاينات دوره ای، گزارش بدون فوتي كرونا تاكنون و ارزيابي عوامل زیان آور محيط كار را از دستاوردهای این شرکت عنوان می کند. رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان اردبیل اعلام می کند: برای سال جاری بازديد از همه ایستگاه های سطح استان، بازديد از پروژه های فعال اجرایي و بهره برداری، آموزش صدور مجوزهاي كار گرم و سرد، اجرایي كردن دستورالعمل جديد صدور پرميت انجام كار، اجرایي كردن دستورالعمل شوراي مديران، الزام كاركنان به رعايت بيش از پيش پروتکل های بهداشتي، مديريت و امحاء پسماندهاي ويژه توليدي، كنترل آلاینده های زیست محیطی صوت و هواي ایستگاه ها و موتورخانه ها، اجراي مانورهاي زیست محیطی و اجراي مانورهاي پدافندي و بحران را در دست اقدام خواهیم داشت.
با برنامه ریزی های صورت گرفته در سطوح ملي و استاني همه پروژه های عمراني شركت گاز استان اردبیل تامين نقدينگي شده و با توجه به تخصیص های به موقع از سوي مديريت مالي شركت ملي گاز ايران، وضعيت مالي پروژه ها از روند مطلوبي برخوردار است. سيامك سكاكي، رئیس امور مالی شرکت گاز استان اردبیل می گوید: تخصيص به موقع و تزريق بهنگام نقدينگي به پروژه های اجرايي و تامين کالا با اولویت بندی و توجه به محدوديت فصل كاري در استان در دستور كار قرار دارد. به گفته وی، لزوم جديت در انجام پرداخت ها از اهميت ویژه ای برخوردار است. به طور مثال در نيمه جنوبي استان در اغلب ماه های نيمه دوم سال پروژه ها به علت شرايط جوي دچار ركود شده كه زمان بندی پرداخت مطالبات پيمانكاران در این بازه اهميت خود را به صورت واضح نشان می دهد . سكاكي تاکید می کند: تامين منابع مالي اين شركت مشابه اغلب شرکت های گاز استاني به صورت متمركز و توسط مديريت مالي شركت ملي گاز ايران انجام می شود. با تدابير مسئولين در ستاد شركت ملي گاز ايران اعم از مدیریت های مالي، گازرساني و برنامه ریزی تلفيقي و با بهره گیری از تجارب ساليان گذشته، سعي در کاهش مشکلات مربوط به پرداخت مطالبات پيمانكاران شده و در ساليان اخير مشكل حادی وجود نداشته است. به گفته وی، از مزاياي عمده امور مالي در شركت گاز استان اردبيل، بهره مندی از نيروهاي جوان تحصیل کرده است كه با عزم جدي و راسخ و با بهره گیری از تحصیلات دانشگاهي، بر امور محوله اشراف كامل داشته و ماحصل آن در گزارش های حسابرسان به خصوص در صورت های مالي سالانه قابل مشاهده است. گزارش های همکاران به مجمع عمومي صاحبان سهام در سالیان اخير همگي مقبول بوده که حاكي از عملكرد درخشان در اين واحد بوده است.
پروژه ها و طرح های پژوهشي پیشنهادی متناسب با ميزان بودجه پژوهشي شركت مطابق دستورالعمل «بررسي و تصويب طرح ها و پروژه های تحقيقاتي و مراحل انتخاب واحد پژوهشي در شركت ملي گاز ايران» بررسی و تصویب نهایی شده است که در نهایت به انعقاد قرارداد ختم خواهند شد.
افشين آزادخاني، رئيس پژوهش و فناوري شرکت گاز استان اردبیل در مورد نحوه همکاری با شرکت های دانش بنیان می گوید: در شرايط فعلي و نياز كشور به استفاده حداكثري از خدمات اين شرکت ها، همكاري با شرکت های دانش بنیان، از اولویت های شركت گاز استان بوده؛ به گونه ای كه 2 مورد پروژه پژوهشي جاري اين شركت از سوی شرکت های دانش بنیان در حال اجرا است. رئيس پژوهش و فناوري شرکت گاز استان اردبیل، پروژه پژوهشي»تحليل اثرات مخرب فرونشست زمين روي عملكرد و ايمني ایستگاه هاي تقليل فشار گاز و خطوط لوله انتقال و شبکه های تغذيه و توزيع گازرساني و شناسايي مناطق بحراني و ارائه راهكارهاي پيشگيرانه مقاوم سازی تاسيسات گازرساني در مقابل پديده فرونشست در سطح استان اردبيل، پروژه پژوهشي احداث ابنيه بر روي تاسيسات مكانيكال ایستگاه های CGS گاز و تهيه استاندارد و دستورالعمل مربوطه و حمايت از پایان نامه های كارشناسي ارشد و دكتري مرتبط با فعاليت شركت را از برنامه های پیش روی این واحد عنوان کرد. به گفته آزادخاني، انتخاب شركت گاز استان اردبيل به عنوان قطب پژوهشي«بهينه سازي عملكرد هيترهاي ایستگاه هاي CGS در جهت افزايش راندمان،كاهش مصرف انرژي و كاهش آلایندگی هوا ناشي از فعاليت هيترها» در سطح شركت ملي گاز ايران در سال 1393، كسب رتبه سوم این پروژه در سال1394، كسب رتبه دوم و دريافت لوح تقدير و تنديس پروژه پژوهشي« بررسي و تعيين مشخصات فني ساخت و توليد انواع مشعل های دمنده دار و تطابق ظرفيت حرارتي آنها برای گرمكن هاي آبي غيرمستقيم در ایستگاه هاي تقليل فشار گاز» در جشنواره ملي ابتكارها و اختراع های سوخت و احتراق در سال1397 بخشی از دستاوردهای این واحد بوده است. پروژه هایی همچون طراحي و ساخت دستگاه نشت یاب هوشمند آب، مميزي انرژي در ساختمان شركت گاز استان اردبيل، اجرا و پیاده سازی سيستم حفاظت از یخ زدگی با استفاده از کابل های حرارتي بر روي ايستگاه تقليل فشار كابينتي TBS مشکین شهر ، طراحي و اجراي سامانه جامع کنترل و پايش مداربسته و آنلاین بر پايه پروتکل انتقال داده ها و سامانه هوشمند کنترل هيترهاي گازي در ايستگاه تقليل فشار گاز شهرک صنعتي ٢(قرهلر)، اندازه گیری و افزايش راندمان احتراق در مشعل های هيترهاي ایستگاه هاي تقليل فشار گاز CGS ،مطالعه و بررسي روش های مختلف بازيافت انرژي از گازهاي خروجي هيترها در ایستگاه هاي CGS و مقايسه فني و اقتصادي آنها و ارائه طراحي مناسب برای پیاده سازی روش پيشنهادي، جايگزيني مشعل اتمسفريك با مشعل دمنده دار در ايستگاه CGS ارجستان، بررسی استفاده از دمپر در دودکش گرمکن های ایستگاه تقلیل فشار گاز، بررسی و امکان سنجی استفاده از انواع روش های جلوگيری از یخ زدگی و ميعان گاز طبيعی در ایستگاه های تقليل فشار گاز، تدوين استاندارد معيار مصرف انرژی و حد مجاز انتشار آلاینده های گرمکن های ایستگاه های تقليل فشار گاز، بررسی و تعیین مشخصات فنی ساخت و تولید انواع مشعل های دمنده دار و تطابق ظرفیت حرارتی آنها برای گرمکن های آبي غیرمستقیم در ایستگاه های تقلیل فشار گاز به نتیجه رسیده است. وی پروژه های پژوهشي جاري این شرکت را بررسي و امكان سنجي تغيير قطعات داخلي شيرهاي فولادی کلاس 150 و 300 به غیر فولادی و طراحی و ساخت شيرهای ترکيبی (تلفيقیTF و شيرهای پلی اتيلن) برای جايگزينی با شيرهای فولادی کلاس 150 و ساخت نمونه آزمايشگاهي برای هر دو مورد و طراحی و ساخت دستگاه Repair Hot برای تعمير علمک ها عنوان کرد. به گفته وی، این شرکت همچنین 52 عنوان مقاله در نشريات و كنفرانس هاي داخلي و بين المللي، برگزاري 94 سمينار علمي ارائه نتايج و دستاوردهاي پروژه های پژوهشي و پايان نامه ها و ارائه دستاوردهاي پژوهشي در نمايشگاه دستاوردهاي پژوهش و فناوري را نیز در کارنامه خود دارد.
رونمایی از 5 طرح زیرساختی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی در همسویی با دولت الکترونیک
مشعل پنج طرح ملی زیرساختی ، همگام با اهداف دولت الکترونیک و تکالیف قانونی ابلاغی به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با حضور جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، فرشید مسجدی، مدیر اداره معاملات ریالی بانک مرکزی و مدیران عامل بانک های ملت و تجارت رونمایی شد. آنچه می خوانید، گزارشی است از این آیین.
20شهریورماه امسال در ساختمان مرکزی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، پنج طرح زیرساختی مشتمل بر صدور مجوز احداث جایگاه ها از طریق درگاه ملی مجوزهای کشور، ایجاد سامانه تبدیل خودروهای بنزینی به دوگانه سوز، اتصال درگاه های کسب وکار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به پنجره واحد دولت الکترونیک، همچنین تمرکز حساب های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی نزد بانک مرکزی و هوشمندسازی جایگاه های گاز فشرده(سی ان جی) بهره برداری و با رونمایی از آنها گامی دیگر در همسویی با اهداف دولت الکترونیک برداشته شد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با حضور در این آیین و اشاره به رویکرد تسهیل خدمات دولت الکترونیک، همچنین شفاف سازی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: به منظور اجرای اهداف دولت الکترونیک مقرر شده است مکاتبات اضافی حذف و با برگزاری نشست های مشترک، مشکلات حل شود.
جلیل سالاری همچنین با اشاره به اینکه هنوز چند موضوع مغفول مانده است و تلاش می کنیم بقیه موارد نیز نهایی شود، اظهار کرد: این دستاورد وظیفه ای قانونی بوده و امضاهای طلایی با این کار حذف می شود.
وی با بیان اینکه از این پس شفاف سازی اعمال و گردش مکاتبات اضافی حذف خواهد شد، از برنامه های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برای رونمایی از طرح های دیگر با هدف شتاب بخشی بیشتر به امور خبر داد.
سالاری گفت: فعالیت مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با توجه به زنجیره عظیم تولید و توزیع فرآورده های نفتی، همانند یک وزارتخانه است و به این دلیل که بنا بر مصوبه هیات دولت، نهادی توسعه ای شده ایم، از این رو وظایف بیشتری نیز به عهده این شرکت قرار گرفته است تا بتواند از این ظرفیت برای خدمت رسانی بیشتر به مردم استفاده کند.
سالاری در بخشی دیگر با اشاره به گازسوز کردن خودروها افزود: از یک میلیون و ۴۶۰ هزار خودرو که در برنامه قرار داشت، تنها حدود ۵۰ هزار خودرو در سال های گذشته تبدیل شده بود.
وی گفت: در گام نخست، آنچه در قانون آمده است،گازسوز کردن خودروهای عمومی و وانت بارها بوده است، ضمن اینکه پیگیر مجوز نوسازی ناوگان تاکسی های فرسوده نیز هستیم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین درباره طرح اسقاط خودروهای فرسوده با بیان اینکه طرح یاد شده در دهه 80 و با تبصره11 اجرایی شد، تصریح کرد: بر این اساس، خودروهای فرسوده اسقاط و از مدار استفاده خارج می شدند. در بخش واردات خودرو نیز به همین ترتیب بود که برای این منظور شرط اسقاط شدن خودرو مدنظر داشت.
وی همچنین با اشاره به پیگیری طرح نوسازی ناوگان حمل ونقل عمومی از سوی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: این مهم در وزارت صمت مطرح شده است تا بتوانیم به تدریج طرح جایگزینی را پیش ببریم.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: اجرای این طرح می تواند بخشی از مسائل زیست محیطی را حل کند و کاهش مصرف سوخت را نیز در پی داشته باشد؛ منوط به اینکه خودروسازها هم به سمت کاهش مصرف سوخت حرکت کنند.
سالاری با بیان اینکه یکی از اهداف مهم این است که توسعه ناوگان سی ان جی را از حوزه خودروهای سبک به سمت خودروهای دیزلی و سنگین سوق دهیم، تصریح کرد: این موضوع در دست پیگیری است و در این زمینه تفاهم نامه هایی هم با شرکت های دانش بنیان خواهیم داشت، ضمن اینکه در حوزه تولید مخازن کامپوزیت هم پیگیری هایی انجام شده است که به توسعه ناوگان حمل ونقل عمومی سی ان جی سوز کمک خواهد کرد.
در آیین رونمایی از پنج طرح زیرساختی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل این شرکت نیز با بیان اینکه رونق کسب وکار در این شرکت تنها با توسعه دولت الکترونیک شکل می گیرد، افزود: بر اساس مصوبه شورای عالی فناوری اطلاعات ابلاغی به همه دستگاه های اجرایی در سال1399، توسعه دولت الکترونیک باید در دستور کار قرار گیرد و در این ارتباط، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در دو سال گذشته اقدام های مثبت و رو به جلویی انجام داده است.
وی تاکید کرد: توسعه دولت الکترونیک در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، سرعت و چابکی فرآیندها، همچنین مسئولیت پذیری و پاسخ گویی کارکنان و افزایش اعتماد میان مردم را در پی خواهد داشت.
نژادعلی همچنین با اشاره به اینکه توسعه دولت الکترونیک در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران موجب باز مهندسی فرآیندها خواهد شد، افزود: استنادپذیری به اسناد و مدارک در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با توسعه دولت الکترونیک افزایش خواهد یافت و شفافیت در صدور مجوز، همچنین حذف امضاهای طلایی دیگر دستاورد آن خواهد بود. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه تبدیل خودروهای عمومی بنزینی به گازسوز یکی از تکالیف این شرکت در سال های اخیر بوده است، گفت: طبق مصوبه شورای اقتصاد مقرر شده بود که یک میلیون و460 هزار خودرو دوگانه سوز شوند که این رقم بر اساس ابلاغیه جدید به یک میلیون و 206 هزار خودرو تا پایان سال 1405 رسیده است.
نژادعلی در ادامه از امضای قرارداد با 330 کارگاه تبدیل خودرو به گازسوز خبر داد و افزود: تاکنون 213 هزار خودروی عمومی گازسوز شده اند که از این محل، بیش از 370میلیون لیتر بنزین در کشور صرفه جویی شده است، ضمن آنکه با توجه به۷۲میلیارد تومان هزینه انجام شده در این بخش بیش از126میلیون دلار درآمد برای کشور ایجاد شده است.
وی با یادآوری اینکه تا پایان شهریورماه قرار است همه دستگاه های اجرایی، حداقل یک سوم فعالیت های خود را از طریق پنجره دولت الکترونیک ارائه کنند، گفت: هم اکنون دوسوم سامانه های این شرکت به این پنجره متصل شده اند و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با نصب سامانه درخواست فرآورده های نفتی(سدف) به پنجره دولت الکترونیک، به صورت کامل به پنجره واحد دولت الکترونیک متصل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره تکالیف قانونی اصل ۵۳ قانون اساسی در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در حوزه تمرکز حساب های دولت در خزانه داری کل کشور نیز اظهار کرد: با همکاری بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران توانسته ایم از اوایل تابستان امسال، حساب های همه مناطق این شرکت را به حساب سامانه متمرکز بانک مرکزی متصل کنیم.
نژادعلی هوشمندسازی عرضه سی ان جی در کشور را یکی دیگر از تکالیف شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران اعلام و اظهار کرد: پروژه مربوط به انجام این تکلیف بنا به دلایلی سال ها مغفول ماند، اما از اواخر پارسال با همکاری شرکت های دانش بنیان داخلی و بانک ملت توانستیم هوشمندسازی جایگاه های عرضه سی ان جی را در مقیاس آزمایشگاهی به نتیجه برسانیم؛ به طوری که این طرح هم اکنون به صورت آزمایشی در دو جایگاه دومنظوره استان البرز اجرایی شده است.
در حاشیه نشست
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در پاسخ به پرسشی در خصوص سهمیه بنزین گفت: سهمیه تخصیصی هر فرد با نرخ اول(۱۵۰۰تومان)، قابل ذخیره است و ماندگاری دارد، اما درباره نرخ دوم، بارها تکرار کرده ایم که همه افراد می توانند از اعتبار خود و افزون بر آن از کارت جایگاهدار استفاده کنند. با توجه به اینکه سطح قیمت ها تفاوتی ندارد، در عمده تراکنش ها از کارت های جایگاهداران انجام می شود.
شایعه تغییر قیمت بنزین از دیگر سوالاتی بود که سالاری درباره آن شفاف سازی کرد و گفت: هیچ تصمیمی برای سه نرخی شدن سوخت اتخاذ نشده است و مسئولان مختلف کشوری نیز بارها در این باره تأکید کرده اند. وی تاکید کرد: اخبار فضای مجازی ناصحیح بوده و اخبار صحیح در حوزه سوخت باید از مسئولان امر پیگیری شود.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی همچنین با اشاره به ایام اربعین حسینی اظهار کرد: برای خدمات رسانی به زائرین در حوزه تامین سوخت خودروها 18 جایگاه سیار سوخت در مرزهای مناطق غرب کشور از جمله مرز خسروی، مهران و باشماق استقرار یافته اند تا سوختگیری خودروها در مرزها با سهولت بیشتری انجام شود. سالاری با تاکید بر اینکه ذخیره سازی مناسبی در حوزه تامین سوخت در ایام اربعین تدارک دیده شده است، تصریح کرد: با وجود ازدحام در مسیر حرکت زائران، هیچ کمبودی از نظر تامین سوخت وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی همچنین از تخصیص سهمیه مازاد ۵ تا ۷ هزار لیتری برای ناوگان گازوئیلی در ایام اربعین خبر داد و گفت: ناوگان اتوبوسرانی برای جابه جایی زوار، در هر مرحله می تواند ۴۰۰ لیتر سوختگیری داشته باشند که ظرفیت مناسبی است.
صنعت پتروشیمی در مسیر خودکفایی زنجیره پروپیلن قرار گرفته است
مشعل صنعت پتروشیمی برنامه ريزي بلند مدت و راهبردي را برای خود ترسیم کرده و حالا در شروع جهش سوم، تلاش می کند به نقاط قوت خود بیشتر بپردازد و آنها را برای سهم بیشتر در بازار بین المللی فعال کند. پیش بینی پروژه هاي پيشران پتروشيمي، بخصوص در حوزه تولید پروپیلن برای رفع نياز داخلي و جلوگيري از واردات، ايجاد توازن و تنوع در زنجيره پايين دست پتروشيمي و کمک به تکميل زنجيره ارزش و ايجاد رونق در صنايع پايين دستي بوده و حالا در دولت سیزدهم، موضوع تولید پروپیلن از پروپان در اولویت اصلی قرار گرفته است.
بر اساس آمار شرکت ملی صنایع پتروشیمی در حال حاضر هم اکنون سالانه نزدیک به یک میلیون تن پروپيلن در کشور توليد مي شود؛ اما هنوز حدود 200 هزار تن کمبود برای این محصول وجود دارد و تقاضا براي آن در سال هاي آينده سالانه به بیش از 700 هزار تن مي رسد. به همین دلیل پیش بینی می شود، برنامه افزايش ظرفيت توليد پروپيلن تا 3 ميليون تن با توجه به شرايط کنوني بازار پتروشیمی کشور قابل تحقق باشد. یکی از راه های اصلی، تولید پروپیلن از پروپان است؛ اما در حال حاضر پروژه هایی برای تولید پروپیلن از متانول پیش بینی شده و با توجه به منابع قابل توجهی که برای متانول در کشور وجود دارد، این مسیر هم می تواند موفقیت آمیز باشد.
طبق آخرین اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ظرفيت متانول کشور در سال 1404 به حدود 23 ميليون تن خواهد رسيد که ظرفيت بسيار خوبي براي توليد پروپيلن از متانول را فراهم خواهد کرد. در عین حال با پروژه هایی همچون طرح هاي MTP در سواحل کشور و پروژه های فعال توليد پروپيلن از متانول، اين محصول می تواند با خط لوله به مرکز کشور منتقل و توسعه صنایع پایین دستی، از مسير پروپيلن در استان هاي مرکزي اجرا شود. این پروژه ها که در قالب طرح های پیشران پیش بینی شده اند، با اجراي طرح هاي GTP به منظور توليد پروپيلن از گاز طبيعي در نوار شمالي کشور و انتقال پروپيلن به استان هاي شمالي و شمال شرق کشور براي توسعه صنايع پايين دست در اين مناطق، با دانش فني ايراني برنامه ريزي شده است. نخستين طرح GTPP کشور هم درحال حاضر با دانش فني ايراني در اسلام آباد غرب در حال انجام است که حداکثر تا سال 1403 به بهره برداري خواهد رسيد.در دوره جدید و دولت سیزدهم، این اهداف بلند مدت برای تولید پروپیلن ادامه یافته و به گفته جواد اوجی، وزیر نفت، ایران در حوزه تولید پروپیلن از پروپان هم به خودکفایی می رسد. اوجی در سفر اخیر خود به بوشهر با اشاره به آغاز عملیات اجرایی طرح تولید پروپیلن از پروپان (PDH/PP) شرکت پالایش پارسیان سپهر و پتروشیمی پارس، تأکید کرد: یکی از طرح های ضروری صنعت پتروشیمی، همین طرح های تبدیل پروپیلن به پروپان است که برای زنجیره تکمیلی پتروشیمی هم مهم است، در حالی که هنوز بخشی از پروپیلن به کشور وارد می شود.وی افزود: طبق برنامه ریزی انجام شده، احداث مجتمع های تولید پروپیلن از پروپان را آغاز می کنیم و تا چند سال آینده در این حوزه به خودکفایی خواهیم رسید. با این کار اشتغالزایی خوبی در این حوزه برای نیروهای بومی و متخصصان استان بوشهر فراهم می شود. وزیر نفت همچنین گفت: پژوهشگاه صنعت نفت هم به دانش فنی تولید پلی پروپیلن دست یافته و این بخش به طور کامل بومی سازی شده است.
البته بسیاری از پروژه های تولید پروپیلن و پروپان در حال حاضر در مسیر اجرا قرار گرفته اند و به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، برنامه ریزی هماهنگی برای این پروژه ها وجود دارد. مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از برنامه ریزی برای احداث ۱۲ طرح PDH در کشور خبر داده و گفته است: با اجرای طرح های تولید پروپیلن از پروپان (PDH)، افزون بر اینکه کشور در زمینه محصول پلی پروپیلن بی نیاز می شود، به عنوان قطب بزرگ تولید پلی پروپیلن هم شناخته خواهد شد. شاهمیرزایی درباره اجرای طرح های تولید پروپیلن و پلی پروپیلن در منطقه عسلویه گفت: در این منطقه، بیشترین تعداد واحد PDH به دلیل پروپانی که از میدان های غنی پارس جنوبی استخراج می شود، برنامه ریزی شده است.
وی از احداث ۱۲ طرح PDH در کشور خبر داده و اظهار کرده است: با اجرای این طرح ها، تمدن جدیدی برای پروپان در کشور پایه گذاری خواهد شد که البته برنامه ریزی برای احداث این طرح ها از چند سال پیش انجام شده بود و هم اکنون یکی پس از دیگری آماده آغاز عملیات اجرایی می شوند. در این طرح های PDH، پروپان به پروپیلن و سپس پروپیلن به پلی پروپیلن تبدیل خواهد شد. اجرای طرح های PDH نه تنها کشور را در زمینه محصول پلی پروپیلن بی نیاز می کند، بلکه به عنوان قطب بزرگ تولید این محصول شناخته خواهد شد.
بر اساس آمارهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، در برنامه راهبردی این شرکت، در افق ۱۰ ساله صنعت پتروشیمی، ۳۵ طرح تولیدکننده محصول پروپیلن با ظرفیت اسمی حدود ۱۳ میلیون تن در سال پیش بینی و تعریف شده است. در طرح های درحال اجرای صنعت پتروشیمی در افق۱۰ساله، حدود۷۸ درصد از پروپیلن تولیدی در تولید محصولات پلی پروپیلن و حدود ۱۴ درصد آن برای تولید سایر محصولات زنجیره پروپیلن مصرف خواهد شد که هرچند یک حرکت رو به جلوست؛ اما با مقیاس جهانی فاصله دارد و در حال اصلاح بعضی از طرح ها و تنوع بخشی به زنجیره پروپیلن هستیم.
در حال حاضر ظرفیت تولید پروپیلن با فرض رفع کمبود مجتمع های تولیدی از سوی مازاد پروپیلن در افق ۱۴۱۲ در حالت تجمیعی به ۱۴میلیون تن در سال خواهد رسید که از این مقدار، حدود ۸۱ درصد یعنی ۱۱ میلیون تن برای تولید محصول پلی پروپیلن و ۱۹درصد آن یعنی ۳ میلیون تن در تولید سایر محصولات زنجیره پروپیلن مصرف می شود. تولید پروپیلن هم اکنون از مسیرهای مختلف در واحدهای پالایشگاه نفت خام، واحدهای الفین با خوراک مایع، واحدهای MTP و واحدهای PDH صورت می گیرد. همچنین با افتتاح پروژه هایی مثل پتروشیمی خمین و واحد PDH پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس، تولید این محصول بیشتر شده است.
باید توجه داشت که پروپیلن، یکی از اصلی ترین و راهبردی ترین محصولات صنعت پتروشیمی است که به عنوان «خاویار» صنعت پتروشیمی معروف است و بسیاری از محصولات بازار امروز پتروشیمی به این محصول وابستگی دارد. به همین دلیل است که برنامه ریزی و سرمایه گذاری روی این محصول در تصمیمات امروز ، افق صنعت پتروشیمی و حضور بیشتر در بازار آینده را رقم می زند.
هرچند نباید فراموش کنیم که برای تحقق این اهداف، همچون بخش های دیگر صنعت پتروشیمی در سال های اخیر، به سرمایه گذاری داخلی و همراهی شرکت های بزرگ و هلدینگ ها نیاز است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مسیر روشنی را برای تامین خوراک و رفع موانع فراهم کرده و بخش مهم تحقق این اهداف، سرمایه گذاری در آن است. پیش از این هم مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی براهمیت سرمایه گذاری در این مسیر تاکید و تصریح کرده است: «زنجیره تکمیل متانول به محصولات با ارزش تر مانند پروپیلن و پلی پروپیلن، نیازمند سرمایه گذاری بخش خصوصی و شرکت های بزرگ صنعت پتروشیمی و هلدینگ هاست.» نکته قابل توجه دیگر این است که در حال حاضر دانش فنی تبدیل گاز طبیعی به متانول، متانول به پروپیلن و پروپیلن به پلی پروپیلن در داخل کشور بومی شده و بسیاری از پروژه های اجرایی با اتکا به همین دانش فنی داخلی امکان توسعه پیدا کرده اند. تولید کاتالیست های مورد نیاز برای تولید کاتالیست پلی پروپیلن و پلی اتیلن سنگین از جمله این موفقیت هاست که از حدود یک سال اخیر فعال شده و نیاز داخلی را به طور کامل پوشش می دهد.
ارتباط نزدیک صنعت نفت با نخبگان و دانشگاهیان برای تامین نیازهای فناورانه
مشعل گرنت پژوهشی یا پژوهانه، وام بلاعوض، یا بودجه ای است که به نهادها، موسسات، شرکت ها یا افراد خاصی برای امور پژوهشی و دانشگاهی داده می شود. صنعت نفت یکی از مجموعه هایی است که در سال های اخیر برای توسعه دانش در زیرمجموعه های خود و تامین نیازهای فناورانه اقدام به اعطای گرنت پژوهشی به متقاضیان دانشگاهی و موسسات پژوهشی می کند و در نتیجه این حمایت ها تحولات فناورانه قابل توجهی در صنعت نفت رقم خورده است. هدف اعطای گرنت پژوهشی به پژوهشگران، ترغیب و تشویق اعضای هیئت علمی دانشگاه به انجام هر چه بهتر و بیشتر فعالیت های پژوهشی و حرکت در مسیر نیازهای آن بخش اقتصاد یا صنعت است. بر اساس آیین نامه وزارت علوم گرنت پژوهشی عموما به اعضای هیئت علمی دانشگاه ها اعطا می شود تا در خرید تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی، تحقیقاتی، پرداخت هزینه های خدمات آزمایشگاهی و میدانی و خرید مواد مصرفی و یا حق الزحمه نیروهای به کار گرفته شده، به کار گرفته شود. در پروژه های مرتبط با صنعت نفت، بخش قابل توجهی از مبلغی که برای گرنت پژوهشی در نظر گرفته می شود، صرف مراحل اوله علمی و تحقیقاتی می شود و پس از رسیدن به مرحله تجاری سازی رها نشده و از سوی شرکت ها و مراکزی همچون پارک های علم و فناوری نفت مورد حمایت قرار می گیرند.
صنعت نفت از سال ها قبل مسیرها و مراجع مختلفی را برای همکاری و ارتباط با بخش های دانشگاهی و پژوهشی و نخبگان پیش بینی کرده است و بسیاری از این مسیرها با اصلاح اشکالات و محدودیت های مالی و اداری، آماده حضور و فعالیت و همکاری با نخبگان و دانشگاهیان هستند. چند سال قبل هم شیوه نامه فرصت مطالعاتی وزارت نفت به منظور پیوند صنعت و دانشگاه و توسعه اقدام های نوآورانه و فناورانه وزارت نفت ابلاغ شد. همچنین به منظور اثربخش کردن فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی اعضای هیئت علمی دانشگاه های سراسر کشور در حوزه پژوهش های مورد نیاز صنعت نفت، دستورالعمل اعطای گرنت فناوری به نخبگان دانشگاهی نیز تدوین و ابلاغ شده است. در واقع وزارت نفت منطبق بر اهداف تعیین شده در اسناد بالادستی و به منظور تحقق اهداف سند چشم انداز ۲۰ ساله کشور، نقشه جامع علمی کشور، اجرای قانون برنامه توسعه و نظر به اهمیت روزافزون پژوهش و فناوری در عصر اقتصاد دانش بنیان و به منظور کمک به ایجاد و ارتقای ظرفیت های تولید علم و فناوری در سطح ملی، اقدام به اعطای گرنت پژوهشی به محققان و اعضای هیأت علمی کرده است. این تلاش و اهتمام وزارت نفت در جهت تامین نیازهای فناورانه داخلی خود و حضور در بازارهای جهانی و همسطح بودن با دانش و فناوری روزآمد جهان است. در این طرح، اعطای گرنت پژوهشی پس از دریافت پیشنهاد انجام طرح تحقیقاتی از سوی متقاضیان (اعضای هیئت علمی) و طی کردن فرآیند تصویب خواهی منطبق بر مکانیسم های پیش بینی شده، متناسب با امتیاز درنظر گرفته شده با هر یک از عناوین تحقیقاتی، در نوبت این گرنت پژوهشی قرار می گیرند. اعطای مبلغ گرنت پژوهشی (پژوهانه) برای هر طرح، مطابق با شرایط مندرج در شیوه نامه، حداکثر تا سقف سه برابر نصاب معاملات کوچک، از سوی شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت امکان پذیر است. به عبارتی صنعت نفت با نگاه نفع دوسویه صنعت نفت و جامعه دانشگاهی برای شناسایی و خلق ایده برای حل مسائل، ترویج مفاهیم حوزه برنامه ریزی راهبردی و آگاهی سازی عمومی تلاش می کند تا در کنار همه حمایت هایی که در حوزه های دیگر دارد، تحقیقات و پروژه های پژوهشی مرتبط با صنعت نفت را هم مورد حمایت خود قرار دهد.
اما در میان بخش های متنوعی که درون صنعت نفت یا در ارتباط با آن اقدام به اعطای گرنت پژوهشی می کنند، تعدادی از آنها فعال تر و شناخته شده تر هستند و یکی از مهم ترین آنها پژوهشگاه صنعت نفت است. این مجموعه در ارتباط با ارگان های دیگری از پژوهشگران و محققان حمایت می کند. از امضای تفاهم نامه همکاری با صندوق حمایت از پژوهشگران یا صندوق فناوری و نوآوری ریاست جمهوری تا تلاش برای اخذ گرنت پژوهشی از سازمان ملل متحد در همه این زمینه ها فعالیت دارد. می توان گفت که امضای این تفاهم نامه های مشترک، مسیر تازه ای است که پژوهشگران و نخبگان میتوانند بهمنظور طرح های پژوهشی پژوهشگاه، مسائل تحقیقاتی موردنیاز صنعت را دنبال کنند و سطح علمی خود را افزایش دهند و پژوهشگاه از توان نیروهای نخبه برای پیشبرد طرح های تحقیقاتی خود بهره مند میشود. یکی دیگر از مجموعه هایی که از ابتدای فعالیت کوتاه خود تاکنون تلاش زیادی برای همراهی و کمک به فعالیت های فناورانه صنعت نفت داشته است، پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز بوده است. این مجموعه به خصوص در دوره مدیریت جدید خود در همکاری نزدیک با صندوق نوآوری و شکوفایی تلاش کرده است سهم بیشتری در معرفی نیازهای صنعت نفت به شرکت های دانش بنیان و محققان فناور مرتبط با صنعت نفت داشته باشد و حلقه اتصالی برای این ارتباط باشد.
چندی قبل وبینار معرفی «گرنت پژوهش و توسعه در صنعت نفت» برگزار شد و در آن پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز میزبان اعضای هیئت علمی مؤسسه های آموزشی و پژوهشی وزارت نفت و کارآفرینان شرکت های دانش بنیان در وبینار معرفی «گرنت پژوهش و توسعه» بود. به عبارتی پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت، دانشگاه صنعت نفت و موسسه مطالعات بین المللی انرژی و با مشارکت صندوق نوآوری و شکوفایی، وبینار معرفی گرنت پژوهش و توسعه در صنعت نفت را برگزار کرد و به تبیین زمینه های همکاری با نفت و اخذ این گرنت پرداختند. در این نشست که با حضور برخط بیش از ۸۰ نفر از اعضای هیئت علمی، کارآفرینان و پژوهشگران شاغل در حوزه های مختلف برگزار شد، محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز با تأکید بر اهمیت توجه به نوآوری باز در صنعت نفت گفت: توجه به عرصه های جدید مورد نیاز کشور مانند امنیت انرژی و امنیت غذا جایگاهی ویژه دارد که باید مسئله توجه به پژوهش در صنعت نفت از طریق ارائه خدماتی همچون گرنت پژوهش و توسعه تسهیل و تسریع شود. معصومه خان احمدی، مشاور رئیس هیئت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری به تشریح خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی پرداخت و گفت: گرنت مدنظر در دو سطح تقاضای فناوری از سوی شرکت های دانش بنیان و عرضه فناوری از سوی اعضای هیات علمی و پژوهشگران دانشگاه ها و پژوهشگاه ها ارائه می شود و سقف آن سه میلیارد ریال است. پس از آشنایی اعضای جلسه با طرح گرنت و بیان روش اجرایی استفاده از آن، اعضای برخط نشست به بیان دیدگاه ها و طرح پرسش های خود درباره نحوه استفاده از گرنت پرداختند و کارشناسان حاضر در نشست از صندوق نوآوری و شکوفایی پاسخ های لازم را به پرسش های مطرح شده ارائه کردند. همچنین مقرر شد مسئولان پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت و مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی تمهیدهای اجرایی لازم را برای بهره مندی علاقه مندان استفاده از این خدمت ارزشمند صندوق لحاظ کنند تا در اسرع وقت بتوان از این خدمت در سطح صنعت نفت بهره بیشتری گرفت. یس پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت از اقدام های این پارک برای توسعه فعالیت های بین المللی شرکت های مستقر در این پارک خبر داد و گفت: پارک های فناوری جزو مناطق آزاد تلقی می شوند؛ از این رو می توان خارج از تحریم ها، مبادلات فنی و علمی خود را در سطح بین المللی گسترش داد. بر اساس این گزارش، کفایتی پیش تر تاکید کرده بود که اعطای گرنت های بین المللی از جمله برنامه های آتی این پارک فناوری به شمار می رود. او گفته است: در این برنامه به جای اینکه نخبگان به کشورهای دیگر مهاجرت کنند، درصدد هستیم گرنت های بین المللی را دریافت کنیم تا طرح های تحقیقاتی از سوی محققان ایرانی در کشور، اجرایی و حاصل تحقیقات آن به کشور متقاضی ارائه شود. وی با تاکید بر اینکه در این زمینه در حال برنامه ریزی هستیم، اضافه کرد: پارک های فناوری در قالب مناطق آزاد تلقی می شوند و این موجب می شود که خارج از تحریم ها فعالیت های خود و همچنین مبادلات فنی و علمی خود را در سطح بین المللی ادامه دهند. کفایتی نمونه این همکاری های بین المللی را با کشور روسیه خواند و افزود: این همکاری در حوزه کاتالیست ها بوده است. در این همکاری شرکت های ایرانی فعال در حوزه کاتالیست با شرکت های روسی دیدار کردند و در نهایت دو قرار تولید کاتالیست منعقد شد. اعطای وام های پژوهشی و به عبارتی «گرنت» راهبردی است که می تواند زنجیره ای از فعالیت های منجر به تعریف طرح هایی با قابلیت اجرا را به گونه ای هدفمند ومتکی بر علوم پژوهشی رقم بزند وصنعت نفت را که پیشرو دراین حوزه است، درمسیری روشن تر و درخشان تر برای کشور قرار دهد.
گفت و گو با نسیم طاهریان، خلبان دوم پرواز هواپیمایی قشم ایر
مشعل برخلاف سال های نه چندان دور، این روزها نامی از زنان این مرز و بوم شنیده می شود که در جایگاه خلبان قرارگرفته اند و هدایت پروازهواپیماهای غول پیکر را عهده دار شده اند تا گام رو به جلوی دیگری ازتوانمندی زنان را دراین عرصه به تصویربکشند. چندی پیش درسفرجواد اوجی، وزیرنفت به عسلویه، نمونه ای ازاین درخشش حضور بانوان دربه دست گرفتن مسؤولیت های کلیدی همچون خلبانی هواپیما را شاهد بودیم.
نسیم طاهریان، خلبان دوم شرکت هواپیمایی قشم ایر درمسیر تهران– عسلویه، در خط هواپیمایی که به شرکت ملی نفت ایران تعلق دارد، به حرفه سخت و پرهیجان خلبانی مشغول است. حضوراو به عنوان خلبان دوم پرواز وهمسفری با وی بهانه ای شد تا در بازگشت وزیر نفت از عسلویه گفت وگویی با او انجام شود.
این گزارش نگاهی اجمالی دارد به توانمندی های یک بانو درکسوت خلبان پرواز از سویی و مسؤولیت هایی همچون ایفای نقش همسری و احتمالا مادرشدن ( درآینده نه چندان دور) ازسوی دیگر. ضمن اینکه برای آن دسته ازکسانی که رؤیای پرواز درآسمان را دارند، شاید تصویری روشن تر ازیک رؤیا را در اذهان شیفتگان پرواز ایجاد کند.
پرواز تهران –عسلویه؛ پروازی که درآن وزیر نفت باهیأتی همراه شد تا افزون بربازدید از طرح های در دست اجرا درپایتخت انرژی کشور، شماری ازطرح های به ثمر نشسته دراین منطقه را نیزافتتاح کند. در این پرواز، شماری ازمدیران ازجمله محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران وکاپیتان رامین حمزه، رئیس شرکت هواپیمایی قشم ایر وزیرنفت راهمراهی می کردند ونسیم طاهریان نیزخلبان دوم این پرواز بود. طاهریان، اهل یزد است وبا 32 سال سن، هفت سالی می شود که درحرفه خلبانی فعالیت می کند و البته درآینده ای نه چندان دوربه عنوان خلبان نخست پرواز، سکان هواپیما را در مسیر تهران – عسلویه یا دیگر مسیرهای پروازی در دست خواهد گرفت.
از وی درباره ورودش به صنعت هوانوردی و علاقه اولیه به این حوزه خاص می پرسم که می گوید: «در مقایسه با بسیاری از کسانی که در رشته خلبانی تحصیل کردند، دیر به سراغ این رشته رفتم. به این دلیل که اصلا نمی دانستم خانم ها هم می توانند خلبان شوند و علت دیگر آن بود که درمحل زندگی من (یزد) این رشته غریب بود و چندان دنبال آن نمی رفتند. بنابراین تا زمانی که در شهر یزد بودم، اصلا به این رشته فکرهم نکرده بودم تا اینکه یک بار قرار بود در شهرمان کلاس های آموزش خلبانی برگزار شود. درآن کلاس ثبت نام کردم؛ امابه حدنصاب نرسید وتشکیل نشد. بعد از پایان تحصیل در رشته دانشگاهی ام (کامپیوتر با گرایش نرم افزار از دانشگاه آزاد یزد) در سال 92 و در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه علوم تحقیقات تهران پذیرفته شدم و به همین دلیل به همراه خانواده از یزد به تهران نقل مکان کردم.» طاهریان درباره ادامه راه خود پس ازنقل مکان به تهران می گوید: «از این مقطع بود که این فرصت فراهم شد تا به سراغ خلبانی تفریحی بروم و آنجا بود که متوجه شدم خانم ها هم می توانند خلبان خطوط هواپیمایی شوند. یک ماه پس ازگذراندن کلاس های تفریحی، برای آموزش خلبانی ایرلاین اقدام کردم و با تحقیقات و مشورت هایی که انجام دادم، وارد یکی از آموزشگاه های خلبانی تجاری شدم و دوره های مختلف PPL، CPL و IR را پشت سرهم و بدون وقفه درحدود دو سال ( 94-96) گذراندم. باشرکت در آزمون استخدامی شرکت هواپیمایی قشم ایر و قبولی در آن، فرایند استخدامی ام در اردیبشهت سال 97 پایان یافت و ازآن زمان تاکنون به عنوان خلبان دوم پرواز دراین شرکت فعالیت می کنم. »
ازاو درباره نخستین پرواز خود در این جایگاه شغلی و حال و هوایش می پرسم که می گوید: «نخستین پروازآموزشی برایم عجیب ومثل بازی های کامپیوتری بود؛ اما اولین پرواز که به شکل جدی درقشم ایر داشتم، از تهران به مقصد مشهد بود که با حضورخلبان و یک نفرسوم دیگر انجام شد. حال وهوای آن روزقابل توصیف نیست؛ حسی بود توام با غرور و قدرت. به حضور و واکنش مسافران هیچ توجهی نداشتم. پس ازتلاش ها، سختی ها، گریه ها و دغدغه های زیاد به یک آرزوی بزرگ خود رسیده بودم و این لحظه در زندگی ام بسیار مهم بود. همه می گفتند نمی شود، نمی توانی. پسرها هم دراین راه مانده ا ند؛ اما من توانسته بودم. دراین پرواز ترسی هم نداشتم والبته درهیچ پروازی نترسیده ام. فقط یکی دو باراسترس هوای بد یا نقص فنی را داشته ام. در کل باید بگویم ترس در کارم معنا ندارد و سراسر لذت است.» طاهریان به مراحلی که برای خلبان پروازشدن باید طی شود، اشاره و تصریح می کند: «همه باید از خلبان دوم شروع کنند و تفاوت شرایط کاری به تصمیم گیری، تجربه، محدودیت ساعت پروازی و نیاز شرکت های هواپیمایی بستگی دارد. خانم ها باید بدانند که هیچ محدودیتی برای فعالیت دراین عرصه ندارند و اگر علاقه مند به این رشته هستند، می توانند دست به کار شوند و دنبال علاقه و آرزویشان برای خلبان شدن بروند و هیچ محدودیتی را برای خودشان در نظر نگیرند.» وی با تاکید بر اینکه محدودیتی برای فعالیت زنان به عنوان خلبان وجود ندارد، می گوید: در حال حاضر درایران چند خانم درشرکت های ایرلاین زاگرس، ماهان، آسمان، تابان و پارس ایر به عنوان خلبان اول پرواز فعالیت می کنند و فکر می کنم جامعه آماری خلبانان زن ایرانی، درمجموع حدود 16 نفر باشد؛ البته من به عنوان دهمین زن ایرانی مشغول خلبانی شدم و پیش از من تعداد دیگری ازخانم ها وارد این حرفه شدند. » اوهمچنین درباره سختی حرفه خلبانی می گوید: «سخت ترین بخش کار برای من وهمه کسانی که در صنعت هوانوردی فعالیت می کنند، شیفتی بودن آن است که تایم مشخصی ندارد و نمی توان هیچ برنامه ریزی برای زندگی داشت. » او درباره برنامه آینده خود می گوید: «به بچه دار شدن فکر می کنم و مطمئن هستم دو سال باید از کار دورباشم؛ اما مطمئنا دوباره به پرواز بازخواهم گشت.» طاهریان می گوید که تاکنون حدود دوهزار و 600 ساعت پرواز در کارنامه کاری خود داشته و این تصویر چندان دور نیست که بزودی خودش روی صندلی خلبان اول پرواز بنشیند.
صحبت از نگاه مردانه در این صنعت که می شود، می گوید: «می توانم بگویم تبعیض جنسیتی چندانی را برای ورود به این رشته ندیده ام و فقط در ابتدای کار چند مورد محدود را شاهد بودم که مثلا مسافران وقتی می فهمیدند خلبان خانم است، نگران می شدند و می گفتند می خواهیم پیاده شویم؛ البته این موارد اندک شمار ومربوط به همان اوایل کارم بودند. به هر حال با توجه به فضای جامعه، انتظارم فراتر از این بود؛ اما آنقدرهمه چیز مناسب و خوب پیش رفته که همان موارد اندک هم قابل اغماض است. » او معتقد است که با توجه به رخدادهای خوبی که در مشاغل مختلف از جمله خلبانی افتاده است، خلبان شدن زنان مثل رانندگی آنها، جایگاه خود راپیدا کرده و نگاه ها نیز در این حرفه با گذشته فرق کرده است. از او می خواهم توصیه ای به زنان علاقه مند به این رشته داشته باشد که می گوید: « در ابتدا باید بگویم، این خانواده است که فرزند را می سازد، بنابراین باید نگاه بازتری داشته باشد، توانایی های فرزندان خود راجدی بگیرند وکوچک نشمارند وبه آن بها بدهند؛ چون بها دادن بویژه به دختران می تواند معجزه کند. خانواده من هیچ محدودیتی برای من قائل نشدند؛ هر چند که با شغل خلبانی به دلیل نگرانی درباره ایمنی و استانداردهای صنعت هوانوردی موافق نبودند؛ اما هیچگاه مانع من نشدند. این نکته را هم به علاقه مندان این رشته یادآور شوم که هزینه آموزش خلبانی زیاد و رشته ای گران است؛ چون باید از آموزشگاه خصوصی استفاده شود. از این رو توصیه می کنم همه جوانب را بسنجند و پس از آن وارد دنیای پرواز شوند، ضمن اینکه با ورود به این دنیا، نمی توان برنامه ریزی مشخصی برای زندگی داشت. در حال حاضر همه زندگی من براساس پروازهایم می چرخد. خانم و آقا هم ندارد، همه باید تمام جوانب را درنظر بگیرند.» اگر رؤیای پرواز در آسمان را دارید، بدانید که آسمان ازکابین (کاکپیت) خلبان رنگ دیگری دارد که خانم طاهریان درباره آن می گوید: «بیشتر اوقات مناظر و لحظه هایی را می بینم که می گویم کاش خانواده ام اینجا بودند و این صحنه ها را تماشا می کردند. در واقع دراین جایگاه و درحین کار، تصاویر و مناظر غیرقابل توصیفی را می بینیم.» او با بیان اینکه پرواز، وابستگی زیادی ایجاد می کند، می گوید: «با وجود سختی کار و اینکه گاهی می خواهم دیگر ادامه ندهم، باز هم خلبانی، حرفه ای است که وابستگی زیادی برایم ایجاد کرده است. احساس می کنم برای مشتاقان به این شغل هم چنین باشد و وقتی وارد آن می شوند، نتوانند از آن دل بکنند و بیرون آمدن از این حرفه برایشان بسیار دشوار باشد.»
شرکت نفت فلات قاره ایران
ساخت و نصب سازه چراغ دریایی در چاه های ۵ تا ۸ سکوی نوروزبا استفاده از امکانات موجود منطقه، توان علمی و دانش فنی مهندسان جوان این سکو انجام شد. جکت چاه های ۵ و ۶ و ۷ و ۸ درجریان جنگ تحمیلی متحمل خسارات فراوانی شد و تنها سه عدد از پایه ها باقی مانده بود که هنگام پدیده جزر، حدود نیم متر از آب بیرون می آمد و شرایط بسیار مخاطره آمیزی را برای شناورهای پشتیبان سکو و دیگر شناورهای عبوری و مسافری ایجاد می کرد. درسال های گذشته در موارد متعددی به صورت های مختلف چراغ دریایی روی پایه ها نصب می شد، اما درشرایط نامساعد جوی چراغ ها ازمحل جدا می شدند که در این رابطه دو مورد حادثه نیز برای شناورها در اثر برخورد با این پایه ها ایجاد شده بود. طرح پیشنهادی از سوی مسئولان و مهندسان تعمیرات سکو به واحد بازرسی فنی منطقه به منظور ساخت یک سازه چراغ هشدار دریایی ایمن ارائه وسازه یادشده پس ازتأیید مسئولان بازرسی فنی، ازسوی همکاران پرتلاش وخستگی ناپذیرکارگاه مکانیک منطقه ساخته شد وبه موقعیت سکوی نوروزانتقال یافت. با توجه به محدودیت زمانی شرایط جوی به منظورانجام اجرای عملیات درموقعیت خطرزا، طرح تئوری عملیات اجرای نصب این سازه بابرگزاری نشست های هماهنگی باهمه تیم های عملیاتی منطقه و سرپرست غواصان منطقه خارک بافوریت ازسوی مسئولان سکوی نوروزانجام وپس ازکسب مجوزهای لازم ازمسئولان منطقه ومسئولان تعمیرات زیرآب خارک، شرایط استقرارشناور 1Provider- در موقعیت مناسب و پهلوگیری ایمن شناور مهتاب در کنار پایه های جکت سوخته شده مهیاشد. نصب سازه پیش ساخته باوزن حدود ۱. ۴تن با غلاف آندی وارتفاع مجموع هفت متربا محوریت تیم عملیاتی سکو وتیم غواصی شناور 1Provider- همچنین تلاش کارکنان شناورمهتاب، روی پایه مدنظر با موفقیت کامل انجام شد. این پروژه که از آغاز تا پایان 6 ماه به طول انجامید، به منظورایمن سازی موقت جکت چاه های سوخته ۵ و ۶ و ۷ و ۸، پیشگیری از تکرار وقوع حوادث دریایی در این میدان، جلوگیری از طرح دعاوی حقوقی ازشرکت نفت فلات قاره ایران، همچنین صرفه جویی ریالی و ارزی چند میلیون یورویی برای جلوگیری از برون سپاری اجرا شده است.
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران
شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران وشرکت دانش بنیان«صنعت کاران الکترونیک مراغه» به منظورهمکاری علمی و فنی برای ساخت پیگ هوشمند، نشت یاب و انشعاب یاب خطوط لوله، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران در آیین امضای این تفاهم نامه بااشاره به اینکه پیگرانی هوشمند از ملزومات نگهداری و بهره برداری از خطوط لوله نفت است، گفت: هم اکنون تولید و ساخت پیگ هوشمند در داخل کشور انجام نمی شود و امید می رود با امضای این تفاهم نامه، فناوری ساخت پیگ هوشمند، نشت یاب و انشعاب یاب در اختیار متخصصان داخلی قرار گیرد.
ارسلان رحیمی افزود: با توجه به تأکیدهای مقام معظم رهبری مبنی بر استفاده از توان شرکت های دانش بنیان، درمجموعه خطوط لوله ومخابرات نفت ایران تلاش کرده ایم با بهره گیری از توان این شرکت ها، بومی سازی پیگرانی هوشمند خطوط لوله نفت را عملیاتی کنیم.
وی یادآورشد: توانمندی وتخصص مهندسان داخلی غیرقابل انکار است و با اعتماد به دانش ایرانی می توان کشور را از فناوری های وارداتی بی نیاز کرد.
سیدعلیرضا حسینی نسب، رئیس پژوهش و فناوری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت نیز در آیین امضای تفاهم نامه ساخت پیگ هوشمند به وسیله شرکت دانش بنیان ایرانی گفت: مراحل ساخت پیگ هوشمند برای نخستین بار در داخل کشور انجام می شود وبا امضای این تفاهم نامه، شرکت دانش بنیان «صنعت کاران الکترونیک مراغه» متعهد شده ساخت پیگ هوشمند، نشت یاب و انشعاب یاب در سریع ترین زمان ممکن به پایان برسد.
گروه پتروپارس
مدیرعامل گروه پتروپارس از پایان حفاری دومین چاه میدان نفتی مشترک فروزان با طول سه هزار و 379 متری خبر داد.
سید شمس الدین موسوی با اشاره به اینکه چاه شماره 03-12 میدان نفتی مشترک فروزان حفاری شده و به تولید رسیده است، گفت: این عملیات با تلاش شبانه روزی همکاران مان و حمایت های مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به پایان رسید وبا توجه به شرایط بستر، 950 متر ازطول سه هزار و 379 متری آن به صورت افقی حفاری شده است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس ظرفیت اولیه چاه، روزانه یک هزار بشکه نفت قابل برداشت خواهد بود، اظهارکرد: جریان دهی از این حلقه چاه در روزهای گذشته آغاز و تمیزکاری آن نیز انجام شده است.
مدیرعامل گروه پتروپارس با بیان اینکه پس ازحفاری نخستین حلقه چاه درمیدان نفتی فروزان در اردیبهشت ماه امسال، این دومین چاهی است که بر اساس تعهدات گروه پتروپارس به کارفرما (شرکت نفت فلات قاره ایران) تحویل می شود، یادآورشد: تعهد پتروپاس برای حفاری درمیدان نفتی فروزان 26 حلقه چاه است که تا پایان سال 1402 تحویل کارفرما خواهد شد وبا برنامه ریزی و روندی که در پیش داریم، تلاش خواهیم کرد در موعد مقرر به تعهدات خود عمل کنیم.
موسوی با اشاره به این نکته که درحوزه مهندسی، تأمین کالا، خدمات فنی و اجرایی دراین میدان از ظرفیت های ایرانی استفاده می شود، بیان کرد: امکانات و توانمندی های داخلی، ما را از پیمانکاران خارجی بی نیاز کرده و به جز موارد بسیارمحدود در تأمین کالا، مابقی خدمات از سوی شرکت های داخلی تأمین و اجرا شده که سبب افتخار و غرور ملی است.
میدان نفتی فروزان در 100کیلومتری جنوب شرقی جزیره خارک در خلیج فارس واقع شده و با میدان نفتی مرجان کشور عربستان مشترک است.
شرکت ملی حفاری ایران
ضریب ایمنی در جایگاه استقرار دکلبان دستگاه حفاری 52 فتح ناوگان شرکت ملی حفاری ایران در نتیجه اقدام ابتکاری یکی از کارکنان عملیاتی این شرکت افزایش یافت. کمیل بابایی، رئیس دستگاه 52فتح گفت: در برخی دکل های حفاری ، شرایط استقرار دکلبان غیرایمن بود و کار درارتفاع با ریسک بالا انجام می شد؛ از این رو با الگوبرداری از دستگاه های حفاری جدید، همچنین ارزیابی و بررسی های فنی ومهندسی، در یک طرح ابداعی، فضای مورد نظر اصلاح ومحیط کاری امن برای دکلبان ایجاد شد. وی افزود: جایگاه دکلبان با نصب راهروی ایمن برای عبورآسان تعبیه و شرایط بستن کمربندهای مربوط به ویژه در زمان برپایی، همچنین خواباندن دکل که مستلزم جمع کردن فینگرهای قرارگیری لوله های حفاری درسمت چپ و راست این محل است، به نحو چشمگیری ارتقا یافت وایمن سازی شد. رئیس دستگاه حفاری 52 فتح شرکت ملی حفاری ایران به عنوان طراح و مبتکراین طرح با اشاره به اهمیت سلامت کارکنان به عنوان سرمایه های اصلی سازمان وتلاش برای کاهش ریسک پذیری به ویژه هنگام کار درارتفاع ادامه داد: درعملیات جمع آوری یابلند کردن دکل، راهروی زیرپای دکلبان با استفاده ازبالابرهوایی دکلبان، مکانی برای قرارگیری درحالت امن تاپایان فرآیند جمع آوری فینگرها نداشت که با اجرای این طرح ریسک عملیات بسیار کاهش یافت. بابایی اظهارکرد: هم اینک راهرو ایمن برای دکلبان وجود دارد وهمکاران باآرامش خاطر وبدون استرس و نگرانی سقوط از ارتفاع وظایف حساس خود را به نحو مطلوب انجام می دهند.
شرکت ملی نفت ایران
خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی از اقدام های شرکت ملی نفت ایران است که همه ساله و به منظور عمل به مسئولیت های اجتماعی این شرکت به صورت گسترده وبا بسیج همه امکانات موجود در حوزه جنوب و غرب کشور اجرایی می شود. بر این اساس به دستورمحسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران مبنی برهم افزایی شرکت های تابع و بسیج حداکثری امکانات برای خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی، ستاد اربعین صنعت نفت در جنوب آغاز به کارکرد وشرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت و گاز اروندان، ملی حفاری ایران، نفت مناطق مرکزی ایران و نفت و گازغرب، مهندسی و توسعه نفت، همچنین مدیریت اکتشاف، حوزه مقاومت بسیج شهید تندگویان وزارت نفت، بسیج شرکت ملی نفت و دیگر شرکت های وابسته به شرکت ملی نفت ایران، موظف به انجام اقدام های لازم برای رفاه حال زائران اربعین در پایانه های مرزی چذابه، شلمچه، مهران و خسروی شدند. درنخستین گام ازسوی این ستاد، کارگروه تخصصی متشکل از نمایندگان استانداری خوزستان، شهرداری وشرکت های تابع شرکت ملی نفت ایران برای بررسی، برآورد نیازها و تأمین امکانات ضروری در پایانه های مرزی مذکورتشکیل وبه تهیه فهرست نیازمندی ها و امکانات لازم برای زائران اقدام شد. هماهنگی ستاد اربعین استانداری خوزستان نسبت به ایجاد زیرساخت های از جمله فضای مناسب برای ایجادموکب، اسکان، پارکینگ، سالن پذیرایی، نصب تجهیزات مه پاش، کانکس، سرویس های بهداشتی، آمبولانس و تانکرهای آبرسان، ازدیگر اقدام های شرکت ملی نفت ایران درایام اربعین است.
کمک به ایجاد زیرساخت های لازم درمسیر پیاده روی اربعین دراستان های خوزستان وایلام از دیگر اقدام های حمایتی شرکت ملی نفت ایران است که باهمکاری با دیگر ارگان های اجرایی انجام شده است. در همسویی با ایفای مسئولیت های اجتماعی واجرای مصوبه های ستاد اربعین صنعت نفت درجنوب، تاکنون (یک هفته تا پایان اربعین امام حسین (ع) افزون بر40 دستگاه انواع کانکس برای خدمات دهی به زائران کربلای معلی درموقعیت پایانه های مرزی شلمچه وچذابه مستقرشد، ضمن این که حدود70دستگاه اتوبوس برای انتقال زائرانی که از مرز زمینی وارد کشور شده اند، به اهواز اختصاص یافت. از اقدام های شرکت ملی نفت ایران و شرکت های تابع آن در ایام اربعین امسال می توان به برپایی موکب درچذابه به متراژ هزارمترمربع (نمازخانه مردانه و زنانه، سالن خوابگاهی و غرفه های مشاور مذهبی، حجاب و عفاف، غرفه کودک و...)، ایجاد موکب و ارائه خدمات در پایانه های مرزی شلمچه، مهران وخسروی، ایجاد مخازن آب و سیستم های سردخانه، برگزاری مراسم سخنرانی و فرهنگی، معرفی شهدای صنعت نفت و توزیع بسته های فرهنگی، تأمین صبحانه، ناهار، شام و میان وعده در ایام اربعین حسینی برای زائران، تأمین سرویس های بهداشتی و حمام، استقرار کاروان پزشکی و. . . اشاره کرد.
صندوق های بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در دیدار با جمعی ازشاغلان و بازنشستگان صنعت نفت تأکید کرد: انضباط اقتصادی مانند توجه کامل به محاسبات بیمه ای، برای پایداری صندوق ها ضروری است.
عبدالحسین بیات درادامه نشست های رودررو بابازنشستگان و دیدارباجمعی از شاغلان و بازنشستگان ایثارگر با اشاره به نشست چندی پیش هیئت رئیسه با عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص سیاست های ابلاغی تأمین اجتماعی، تصریح کرد: قاعده حاکم برصندوق ها که ضامن پایداری آن است اصل نظام بیمه گری است، بنابراین یکی از مبانی استمرار خدمت رسانی صندوق بازنشستگی صنعت نفت، طول مدت پرداخت حق بیمه (کسور) است.
وی افزود: طبق نظام بیمه گری وعدالت، پرداخت ازکسوردیگران برای افراد دیگر برخلاف اصول بیمه ای است، منطق نظام بیمه ای روشن است هر ذی نفع به تناسب میزان و طول بیمه پردازی، از مبلغ مستمری و مقرری برخوردار خواهد شد.
بیات گفت: با وجود نبود توازن درتناسب میان تعداد بازنشستگان مستمری بگیر با شاغلان کسورپرداز، خوشبختانه باتکیه برسود حاصل ازسرمایه گذاری ها، تعهدات قانونی اجرایی شده است.
وی تاکید کرد: اگر انضباط اقتصادی رعایت نشود، ادامه این فرآیند دچارمشکل خواهد شد، از این رو رعایت انضباط اقتصادی ازجمله توجه کامل به محاسبات بیمه ای، برای پایداری صندوق ها ضروری است.
رئیس هیئت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت دربخشی دیگربه جایگاه ایثارگران و روحیه ایثارگری اشاره و تصریح کرد: روحیه جوانان دوران انقلاب و دفاع مقدس روحیه ای متفاوت و ارزشمندی بود، از این رو صیانت از آثار دفاع مقدس و ارزش های آن، ازاصول تفکر انقلابی است، زیرا فرهنگ و روحیه ایثارگری از کشور صیانت می کند و بهترین دلیل برای این ادعا، مدافعان حرم هستند که با تکیه بر همین روحیه از ارزش های انقلاب اسلامی دفاع می کنند.
وی افزود: به یقین ایثارگران هنگام ورود به میدان با اخلاص عمل کرده اند و رسیدگی به مطالبات بحق آنها نیز وظیفه ماست، از این رو درحد توان وچارچوب قوانین، ازمصوبه های مورد اشاره حمایت می کنیم.
بیات گفت: استحکام کشور در پرتو تقویت روحیه ایثارگری واستقامت است. معاونت اموربازنشستگی و رفاه و واحد امور ایثارگران در صندوق ها مأموریت دارد موارد ذکرشده در این نشست را مانند موضوع درمان و مصوبه های بخش ایثارگران مرتبط با صندوق ها، پیگیری کند و نتیجه را به اطلاع عزیزان ایثارگر برساند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
جمعی از کارکنان پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی برای حفظ و بهسازی محیط زیست پیرامونی پالایشگاه ها در برنامه ای مشترک و فرهنگی، ساحل نایبند در محدوه جغرافیایی شهرستان عسلویه را پاکسازی کردند.
کامبیز صفتی، سرپرست پالایشگاه پنجم پارس جنوبی گفت: برنامه پاکسازی سواحل پارک ملی دریایی نایبند با مشارکت پالایشگاه پنجم و اداره محیط زیست شهرستان عسلویه برای ششمین بار متوالی در قالب پویش سواحل پاک و همسو با صیانت از محیط زیست منطقه اجرایی شد.
وی افزود: این پالایشگاه در اجرای طرح پاکسازی مستمر سواحل هم جوار مراکز صنعتی پیشگام است و در نظر دارد تا به طور مستمر و در بازه های زمانی ماهانه، در این پویش حضور فعال داشته باشد.
سرپرست پالایشگاه پنجم پارس جنوبی همچنین با اشاره به ضرورت پاکسازی سواحل منطقه برای حفظ زیست بوم ارزشمند آن، تصریح کرد: پراکندگی پسماند و انتقال آن به دریا افزون بر تأثیرات مخرب و ماندگار بر اکوسیستم دریایی، تهدیدی برای گونه های نادر جانوری منطقه نیز محسوب می شود. صفتی تاکید کرد: امید است با اجرای این طرح و تداوم برنامه های مشابه، ضمن ایجاد روحیه مشارکت در گروه های مردمی و ترویج فرهنگ طبیعت دوستی، قدمی در راه حفاظت از محیط زیست سواحل این منطقه برداشته شود.
مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان بااعلام آمادگی این منطقه برای سوخت رسانی به ناوگان حمل ونقل زائران کربلای معلی درایام اربعین، ازاستقراریک دستگاه جایگاه سیار سوخت در مسیر زوار اربعین در مرزباشماق خبر داد.
جهانبخش نوکانی درحاشیه بازدید استاندارکردستان از مرز باشماق گفت: به منظور رفاه حال زائران اربعین و تسهیل در سوخت رسانی به وسایل نقلیه و خدمات رسان، جایگاه سیارعرضه سوخت با ظرفیت 19 هزارلیتر برای عرضه سوخت به اتوبوس ها، کاروان های حامل زوار، همچنین کامیون های خدمات رسان به موکب های مستقر در مرز باشماق مریوان مستقر شد. وی بیان کرد: با توجه به قرارگرفتن منطقه کردستان در مسیر استان های کرمانشاه و ایلام این منطقه به عنوان منطقه معین با87جایگاه عرضه فرآورده های نفتی، به منظور ارائه خدمت به زائران اربعین در مجاری عرضه که از مسیرهای مختلف وارد استان می شوند، آمادگی دارد. مدیرشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کردستان به کمک های همکاران منطقه به موکب های برپاشده در استان کردستان و کربلای معلی اشاره وتصریح کرد: به این منظور بیش از 100 میلیون ریال کمک نقدی و 300 کپسول گاز مایع به این موکب ها اهدا شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از انجام 12هزار و 525 نقطه ضخامت سنجی از ابتدای امسال تاکنون در این شرکت خبر داد.
مهرداد کاهکش گفت: آزمایشهای ضخامت سنجی، آلتراسونیک و بررسی نقاط مستعد خوردگی این نقاط که بیش از 320هزار دسی مترمربع را شامل می شود درتأسیسات و خطوط لوله شامل چهار ایستگاه تقویت فشار ضعیف گچساران، ایستگاه های تقویت فشار و تزریق گاز گچساران و نرگسی، مجتمع گاز و گاز مایع 1200، چندراهه های گازی گچساران و لخته گیر سیاهمکان انجام شده است.
وی اظهارکرد: این فعالیت در 68 نقطه کاهش ضخامت مشاهده و پس ازشناسایی، دستور تعویض آنها صادرشد؛شناسایی این نقاط به منظورایمن سازی محیط کار کارکنان، تأسیسات شرکت و جلوگیری از وقوع حوادث انجام شده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت وگاز گچساران با اشاره به 180نفر -روز تعمیرات اساسی و بازرسی دوره ای تجهیزات و تأسیسات در کارخانه ها و واحدهای مختلف گفت: با انجام تعمیرات اساسی و بازرسی دوره ای تجهیزات وتأسیسات، نقاط ضعف و بحرانی تجهیزات و تأسیسات شناسایی و برنامه ریزی برای تعمیر و رفع عیوب آنها انجام شد.
کاهکش افزود: اندازه گیری و پایش میزان خوردگی داخلی در تأسیسات و خطوط لوله در 70 نقطه بوده که با انجام پایش خوردگی داخلی در تأسیسات از وضع و میزان خوردگی داخلی اطلاعات کامل به دست آمده، همچنین با بهینهسازی و تنظیم میزان تزریقی مواد ممانعت کننده از بروز خوردگی شدید جلوگیری شده است.
وی با تقدیر از کارکنان سختکوش نفت گچساران واقدامهای انجام شده در اداره بازرسی فنی و خطوط نفت وگازاین شرکت اشاره و اظهار کرد: بازرسی دوره ای و مستمر سامانه های حفاظت کاتدی نصب شده روی خطوط لوله زیرزمینی، همچنین اندازه گیری مقدار اختلاف ظرفیت الکتریکی خطوط و لوله حفاظت کاتدی 2900 مورد و بازرسی سامانه های تزریق پیوسته مواد شیمیایی درتأسیسات وخطوط لوله در مجموع به 324 دستگاه با موفقیت انجام شد.
گاز استان کرمانشاه
گاز طبیعی در کمترین زمان و درمدت زمان 20 روز کاری به پایانه مرزی بین المللی خسروی رسید. سرپرست شرکت گاز استان کرمانشاه در آئین بهره برداری از پروژه گازرسانی به پایانه مرزی خسروی که با حضوراستاندارکرمانشاه برگزار شد، گفت: پایانه مرزی خسروی با رعایت همه استانداردها و موارد فنی و در کمترین زمان با اعتبار۱۸۰ میلیارد تومان گازرسانی شد.
ناصر حسینی بااشاره به محدودیت زمانی و الزام رعایت همه استانداردهای گازرسانی و دشواری و لزوم انتخاب پیمانکاران واجد شرایط ودارای صلاحیت افزود: کاربرای زائران اربعین حسینی، محدودیت زمان، مکان و سختی کار نمی شناسد، انگیزه کار جهادی سبب شد 20 کیلومتر خط تغذیه در کمترین زمان و با رکوردی بی سابقه با تجهیز 10گروه کاری و به صورت شبانه روزی از سوی مجموعه همکاران گاز استان اجرا شود. بهمن امیری مقدم، استاندار کرمانشاه نیز اظهار کرد: انجام این کار که بیش از چند ماه تا یک سال زمان نیاز دارد، در کمترین زمان ممکن انجام شد و زائران، هتل ها، اماکن و اداره ها در مرز خسروی از این نعمت بهره مند شدند. پایانه مرزی خسروی یکی از پایانه های رسمی کشور وبزرگ ترین پایانه زمینی خاورمیانه و نزدیک ترین و هموارترین مرز رسمی به عتبات عالیات در کشورعراق است. این مرز زمینی روزانه می تواند جوابگو و پذیرای تردد 20 هزار زائر و مسافرباشد، همچنین به طور میانگین روزانه می توان پنج هزارنفر را در مرزخسروی اسکان داد. با توجه به ایجاد زیرساخت های ممکن درمرز ازجمله هتل ها واماکن دولتی همچون چندین پایگاه اورژانس، پارکینگ های ترانزیت، موکب های پذیرایی، بیمارستان های صحرایی و اداره ها و نهادهای دولتی، نیازهرچه بیشتر این مجموعه بزرگ به ایجاد زیرساخت به منظوراستفاده ازگازطبیعی را بیش از پیش ضروری ساخته بود.
پژوهشگاه صنعت نفت
تفاهم نامه هوشمندسازی و تحول دیجیتال میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروشیمی نوری با هدف توسعه همکاری های مشترک امضا شد.
این تفاهم نامه همسو با اهداف کل زنجیره ارزش و سند جهت گیری های کلان و سیاست های پژوهشی فناوری و تجاری سازی وزارت نفت میان طرفین امضا شده است. بر اساس سیاست ها و اهداف وزارت نفت، دیجیتالی کردن و هوشمندسازی در صنعت نفت و گاز جزو اولویت های اساسی و ضروری به حساب می آید.
همچنین توسعه فناوری های نوظهور نظیر کلان داده ها، اینترنت اشیا برای ارتقای بهره وری در زنجیره ارزش بالادستی و پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی از اهداف سند جهت گیری های کلان وزارت نفت است. بر همین اساس پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروشیمی نوری تفاهم نامه مشترکی را امضا کردند که بهره گیری از ابزارهایی نظیر هوش مصنوعی، تجهیزات فناورانه و نظایر آن در جهت رشد سطح هوشمندی و دستیابی به هدف ایجاد دیجیتال همگام با فناوری روز دنیا از مهم ترین موضوعات آن به شمار می آید.
تبیین الگویی مبتنی بر هوشمندسازی و تحول دیجیتال در صنایع نفت و پتروشیمی، همچنین بهره گیری از توانمندی های علمی، تخصصی و اجرایی طرفین، از دیگر موضوعات این تفاهم نامه است. پیاده سازی پروژه های اولویت دار در شرکت های گروه صنایع نفت و پتروشیمی، شناسایی نیازهای مرتبط با هوشمندسازی و تحول دیجیتال و هماهنگی برگزاری دوره های تخصصی هوشمندسازی و تحول دیجیتال با مدرک معتبر و فرهنگ سازی تحول دیجیتال با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پتروشیمی نوری را باید موضوع های این تفاهم نامه برشمرد.
مدت این تفاهم نامه سه سال است وعظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت و تقی صانعی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی نوری در پژوهشگاه صنعت نفت آن را امضا کردند.
پودر زئولیت X 13 توسط محققان پژوهشگاه صنعت نفت و با حمایت شرکت ملی گاز ایران، تولید، بومی سازی و جایگزین نمونه های خارجی شد.
زئولیت X 13 ماده ای مؤثر مهم در صنعت نفت و گاز به شمارمی آید که پیش از این وارداتی بود و هم اکنون با تلاش محققان پژوهشگاه صنعت نفت در زمان یک سال دانش فنی آن بومی سازی و در داخل کشور تولید شده است.
این ماده مؤثر در صنعت نفت و گاز به عنوان کاتالیست و جداسازِ جاذبِ مواد کاربرد دارد و سالانه هزار تن از این ماده مؤثر در کشور نیاز است که هم اکنون از کشورهای خارجی وارد می شود.
مراحل تست پایلوتی این محصول انجام شده و شرکت صنایع شیمیایی بهداشت قرار است تحت لیسانس پژوهشگاه صنعت نفت تجاری سازی آن را انجام دهد تا در نهایت بتوان به تولید انبوه این محصول در کشور دست یافت.
جلوگیری از خروج ارز، قطع وابستگی به واردات پودر زئولیت X13 و کنترل ساختار این ماده تولیدی مطابق با نیاز واحد عملیاتی را می توان از مزایای تولید این محصول برشمرد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
صنعت نفت ایران هم زمان با برگزاری راهپیمایی اربعین حسینی در کشور عراق اقدام هایی برای تسهیل حضور زوار انجام می دهد و ارائه خدمات در مرزها تداوم دارد.
همسو با تداوم این خدمت رسانی، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در مناطق مرزی کشور با عراق درمجموع 14 دستگاه جایگاه سیار بنزین مستقر شده است. (2 دستگاه در مرز خسروی، 5 دستگاه درمرز مهران، 2 دستگاه در اهواز، 2 دستگاه در شلمچه، یک دستگاه در خرمشهر، یک دستگاه در مرز تمرچین و یک دستگاه در مرز باشماق) که سوخت از این جایگاه ها تأمین می شود.
از سویی افزون بر تأمین بنزین جایگاه ها در مناطق مرزی غرب کشور، ذخیره سازی بنزین در انبارهای مناطق اشاره شده هم انجام گرفته است و درعین حال مازاد برسهمیه ماه جاری، 3500 اتوبوس بین شهری 5هزار تا 7هزار تا لیتر سهمیه اضافه دریافت می کنند که این مقدار تا دیشب به کارت سوخت آنها شارژ شده است.
برای رفاه حال زائران حسینی در ایام اربعین درخاک عراق و به منظور جابه جایی زائران در آن سوی مرز هم سوخت کافی در نظر گرفته و تحویل شده است.
وزارت نفت
وزیر نفت در احکامی جداگانه اعضای اصلی و علی البدل هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران را منصوب کرد.
جواد اوجی با صدور احکامی جداگانه «سیدمحمدحسین حسینی»، «احمد زمانی قراقوشی» و «حسینعلی محمدحسینی» را به عنوان اعضای اصلی هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران و «حسین بیدارمغز» و «ولی الله دینی» را به عنوان اعضای علی البدل هیئت مدیره شرکت ملی گاز ایران را به مدت سه سال منصوب کرد.
وی همچنین در احکامی از زحمات و تلاش های محمدرضا صدیقی و حمیدرضا حق بین جهرمی در مدت تصدی این سمت ها قدردانی کرد.
شرکت مهندسی و توسعه گازایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گازایران با تأکید براینکه این شرکت میدان دار حمایت از ظرفیت های داخلی است، از داخلی سازی 100 دستگاه توربوکمپرسور خبر داد.
رضا نوشادی در نشست مشترک با مدیران پژوهشگاه صنعت نفت، همکاری دو مجموعه را دربردارنده منافع بی شماربرای صنعت کشور دانست وگفت: انتظار داریم پژوهشگاه صنعت نفت نیازهای شرکت های پروژه محور را بررسی کند و برای دستیابی به اهداف فناورانه، شرح کار عملیاتی ارائه دهد.
وی افزود: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با پذیرفتن ریسک داخلی سازی ۱۰۰ دستگاه توربوکمپر سور ثابت کرد میدان دار حمایت از ظرفیت های داخلی است، به نحوی که این مجموعه امروز به عنوان پایه گذار و پیشرو در بومی سازی پیشرفته ترین تجهیزات صنعت نفت شناخته می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تأکید براینکه این شرکت در مسیر دستیابی به اهداف بلند خود، حساب ویژه ای روی ظرفیت مراکز تحقیقاتی وفناوری کشور بازکرده است، تصریح کرد: انجام فعالیت های مشترک به ویژه فاز دوم پروژه مهم ادورانت باید طبق برنامه و زمان بندی پیش رود و دربردارنده نتایج مورد انتظار باشد.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست با بیان اینکه همه امکانات، تجهیزات و آزمایشگاه های این مرکز درخدمت تحقق اهداف عملیاتی صنعت نفت است، اظهار کرد: پژوهشگاه برای برگزاری رویدادهای مرتبط با صنعت گازآمادگی دارد ومی کوشد با ایجاد زبان مشترک، برای رفع نیازهای این صنعت برنامه های فناورانه ارائه کند.
نگاهی به وضعیت تولید و عرضه روغن موتور در بازار
مشعل روغن موتور، یکی از محصولات پایه و مهم در زندگی امروز محسوب می شود که بخش زیادی از زندگی شهری و صنعتی امروز به آن وابسته است. خودروها نیاز به روغن موتور دارند و این محصول با انواع و برندهای مختلفی از سال ها قبل تولید شده و به عنوان یکی از محصولات اصلی و مهم در زیرشاخه های صنعت نفت قرار گرفته است. روغن موتور از دو جزء روغن پایه و ادتیو( مواد افزودنی ) تشکیل شده است. روغن پایه موجب می شود که روغن موتور، روانکاری قسمت های متحرک را انجام دهد و اصطکاک در موتور کاهش یابد، همچنین از آنجا که روغن به تنهایی برای حفاظت موتور کافی نیست، از مواد افزودنی به منظور جلوگیری از خراب شدن روغن پایه تحت شرایط دمایی موتور و هم چنین حفاظت بیشتر موتور استفاده می شود. مواد افزودنی اصلی در روغن موتور شامل ادتیوهای پاک کننده، بازدارنده های خوردگی و زنگ زدگی، آنتی اکسیدان ها، مواد ضد سایش و اصلاح کننده های ویسکوزیته است. در مورد موارد مصرف روغن موتور در خودروها، شرایط متفاوتی اعلام شده است، اما اغلب رانندگان و مالکان خودرو در زمان برخورد با کم کردن روغن احساس نگرانی و گمان می کنند که خودرویشان خراب شده است و باید به تعمیرگاه مراجعه کنند. به طور معمول و با توجه به کارکرد شهری یا بین شهری خودرو گفته شده که باید بعد از حدود 5هزار کیلومتر، روغن موتور تعویض شود.
بسیاری از شرکت های تولیدکننده روغن موتور تا قبل از انقلاب و در سال های قبل از تحریم های مستقیم امریکا، محصول خود را با عنوان و تحت لیسانس شرکت های اروپایی و آمریکایی تولید می کردند، اما پس از انقلاب و در چند دهه اخیر تعداد زیادی از شرکت های ایرانی وارد این عرصه شده اند و امروز این شرکت ها قابلیت و توان قابل توجهی در تولید انواع روغن موتور با کیفیت با استانداردهای روزآمد دنیا را دارند. صنعت تولید روغن موتور در ايران به يك سال قبل از ملي شدن صنعت نفت می رسد. در سال 1328 شركت نفت ايران و انگليس سابق، نخستین واحد پالايشگاه توليد روغن را در آبادان راه اندازی کردند، اما با توجه به اتفاقات همزمان با ملی شدن صنعت نفت، این مجموعه فعال نبود و با خروج كارشناسان خارجي از ايران متوقف ماند. چندی بعد کارشناسان وزارت نفت این مجموعه را دوباره راه اندازي كردند و روغن موتور در داخل کشور تولید شد؛ در حالی که تا قبل از آن كليه روغن هاي صنعتي و روغن هاي موتور مورد نياز از خارج كشور وارد مي شد. پس از این مجموعه دومين پالايشگاه تولید روغن موتور، مربوط به شركت نفت پارس بود كه در سال 1342 به طور خصوصی شروع به کار کرد و پس از آن نیزشركت نفت بهران با همكاري شركت (OSSO) راه اندازي شد. شرکت های دیگری هم در این سال ها فعال شدند و با وقوع جنگ تحمیلی دوباره روند تولید و واردات روغن موترو با مشکلات جدی رو به رو شد.
یکی از برش های (محصولات) نفتی، برش روغن یا لوبکات (lube cut) است که از پالایشگاه های نفت خام تأمین می شود و با انجام عملیات پالایش روی آن در پالایشگاه های روغن، از آن ماده ای به نام روغن پایه به عنوان ماده اصلی روغن های موتوری، صنعتی و گریس به دست می آید. لوبکات جزء اصلی و ماده اولیه تولید روغن موتور است که حدود ۸۵ تا ۹۵ درصد آن را تشکیل می دهد. در حال حاضر چهار پالایشگاه به تولید روغن های دست اول از لوبکات حاصل از نفت خام مشغول هستند. تعدادی از روغن های موتور نیز، دارای روغن پایه هایی غیر از نفت خام به نام روغن پایه سنتزی هستند. هر نوع تغییر و تحول در داخل و خارج از کشور در مورد این محصول به طور مستقیم روی قیمت نهایی روغن موتور در بازار تاثیر دارد. در شرایطی که رشد مستمر بهای نفت سبب شده است تا بهای نفت کوره سولفور بالا در بازارهای مختلف دنیا به رکوردهای چندساله خود برسد، افزایش قیمت پایه لوبکات (ماده اولیه تولید روغن موتور) اجتناب ناپذیر است. چندی قبل هم مدیرعامل یکی از شرکت های تولید کننده روغن موتور با بیان اینکه با مشکل خوراک رو به رو هستیم، افزود: پالایشگاه ها به سمت خوراک سنتزی حرکت کرده اند؛ بنابراین قابلیت استحصال لوبکات را ندارند و این به بروز مشکلاتی منجر شده است. نکته قابل توجه در مورد روغن موتور این است که تولید این محصول پس از سال ها همچنان گرفتار موضوع واردات و بی نظمی در بازار است. از آنجا که صنعت تولید روغن موتور، یکی از صنایع پایین دستی پر سود و مهم است، لازم است مسئولان اتحادیه ها و صنوف و مسئولان مرتبط در کنار کنترل جریان بازار و قیمت هایی که به شکلی نامنظم و افسارگسیخته ادامه دارد و زندگی مردم را تحت تاثیر قرار می دهد، به دنبال آن باشند که بخش قابل توجهی از روغن پایه تولیدی را به شرکت های داخلی کوچک تولید روغن عرضه کنند تا این صنایع امکان ادامه فعالیت و رقابت در بازار را داشته باشند. همچنین چنانچه عرضه روغن پایه ساز و کار منظمی داشته باشد و عرضه آن در بورس کالا، نظم بگیرد، امکان نظارت و کنترل بیشتری بر بازار ایجاد می شود.
در حال حاضر وزارت نفت، وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) و نهادهای نظارتی تلاش می کنند تا التهاب بازار روغن ناشی از افزایش قیمت خوراک، افزایش قیمت مظروف ها در شرکت های پیمانکار به دلیل تنش های روسیه و اوکراین و افزایش سالانه حقوق کارکنان راکاهش دهند. در نتیجه پیگیری های صورت گرفته هم مقدار تولید روغن موتور تنها در یک مجموعه یعنی شرکت نفت سپاهان از ۸ میلیون لیتر در فروردین 1401 به بیش از ۱۵ میلیون لیتر در مردادماه رسیده است. اگرچه موضوع احتکار و روغن های تقلبی و التهاب در بازار همچنان وجود دارد، اما تا حد زیادی مدیریت شده و با وساطت و حمایت وزارت صمت به توافق هایی با شرکت های تولیدی انجامیده است و این شرکت ها نیز متعهد شده اند تا از فروش حواله، فروش در خارج از استان، دخالت در تولید روغن و فرآورده های بازیافتی خودداری و افزون بر آن، فهرست فروش خود را در سامانه تجارت ثبت کنند. با توجه به اینکه روغن موتور محصولی است که مستقیم در اختیار شهروندان قرار می گیرد و نقش مهمی در زندگی روزمره و ایمنی آنها وخودرویی که در اختیار دارند، ایفا می کند، لازم است شهروندان از یک سو و مسئولان و تولیدکنندگان روغن موتور از سوی دیگر، در تولید و عرضه و استفاده از روغن های تقلبی و باز خودداری کنند.در حال حاضر انواع روغن های تقلبی در ظروف اصلی ریخته می شود و یا به صورت باز و فله ای به فروش می رسد و قیمت بالای این محصول باعث می شود برخی شهروندان از تهیه روغن های اصلی خودداری کنند؛ به همین دلیل خرید از نمایندگی ها و مراکز رسمی و مجاز خودرو و نظارت منظم مراکز فروش و عرضه از اهمیت زیادی برخوردار است.
گفت وگو با همکار مرکز انتقال نفت شازند
مشعل در سال های اخیر و با حمایت افزون تر از اشتغال بانوان در عرصه های اجتماعی، بیش از هر زمانی دیگر شاهد نزاع های سلیقه ای بر سر این موضوع بوده ایم؛ مسئله ای که با بحث مادر شدن بانوان وارد مرحله ای دیگر از کشمکش ها می شود. درحالی که اشتغال مادران هم مانند هر موضوعی دیگر، مزایا و معایبی دارد که تنها با دیدن آنها در کنار هم می توان قضاوت منصفانه تری از آن داشت. از یک سو با هویتی حقیقی روبه رو هستید که تمام هم وغم نوجوانی و جوانی آن فرد صرف رسیدن به یک موقعیت اجتماعی و جنگیدن با موانع سر راه برای اثبات خودش به جامعه بوده است و از سوی دیگر با هویتی حقیقی به نام مادر که به گونه ای فطری وظایف و کنش هایی به تعهداتش دارد و نمی تواند به راحتی و به تنهایی، جمع بندی از شرایط موجود داشته باشد. حذف بانوان از چرخه اقتصادی جامعه و فعالیت های اجتماعی غیرممکن است، حتی در صورت رخداد چنین اتفاقی، مشاغلی وجود دارد که ویژه بانوان است و این یعنی درهرصورت دولت و کارفرماها باید تدابیر لازم را برای زن و جایگاه او در جامعه بیندیشند. حضور زنان در عرصه های مختلف اجتماعی افزون بر اینکه منافاتی با خانواده و تحکیم آن ندارد، کمکی هم خواهد بود برای رفع مشکلات مادران، ضمن اینکه بررسی های میدانی نشان می دهد این حضور، تأثیری مستقیم هم بر میزان کارآیی زنان شاغل دارد و حتی کارآیی همسران آنها را نیز در محیط کار افزایش می دهد؛ بنابراین هزینه کرد در حوزه بانوان و بهره مندی از توانمندی آنها به نوعی سرمایه گذاری در جامعه محسوب می شود. با الهه عطاالهی، کارمند آزمایشگاه مرکز انتقال نفت شازند، بانوی شاغل و درعین حال خانه دار که تا مرحله دکترای مهندسی شیمی پیش رفته است و دستی هم در تحریر مقالات علمی مرتبط با کار خود دارد، گفت گویی انجام داده ایم که مشروح آن را می خوانید.
دانشجوی دکترای مهندسی شیمی دانشگاه شریف که دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد را در دانشگاه صنعت نفت گذرانده ام. طی این سال ها پروژه های دانشگاهی متعددی انجام داده ام که بیشتر آنها در همسویی با نیازهای صنعت نفت بوده است.مدتی راهم همزمان با تحصیل، در شرکت های دانش بنیان محیط زیست فعالیت داشته ام و هم اکنون کنترل کیفی مرکز انتقال نفت شازند که زیرمجموعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی است، فعالیت می کنم.
مقالات ISI و رتبه های علمی را نیز داشته اید. توضیح می دهید که با چه انگیزه ای وارد زمینه های علمی شدید؟
بله، دو مقاله ISI و چندین مقاله علمی پژوهشی دارم. از دوران دبیرستان علاقه زیادی به پژوهش های شیمی و تجزیه مواد داشتم؛ در همین ارتباط هم موفق به کسب چند مقام استانی در جشنواره خوارزمی شده ام. انجام پروژه های کاربردی و مورد نیاز صنعت از علاقه مندی های من است و تصمیم دارم یک شرکت دانش بنیان داشته باشم.
موفقیت یک مسیر است.زمانی می توانی در این مسیر که بی شک توام با سختی ها و دشوارهای فراوانی است، سربلند بیرون آیی که داشتن هدف به انضمام امید به آینده را ره توشه خود کرده باشی. البته ناگفته نماند، داشتن برنامه ریزی منسجم و صبر در رسیدن به اهداف مسیر تعیین شده، بسیار راهگشا خواهد بود.
تفاوت هایی که میان زنان و مردان وجود دارد، بیشتر به جنسیت آنها برمی گردد.هستند زنانی که مدارج بالایی را کسب کرده اند و هم اکنون مدیریت بخش یا بخش هایی به آنها سپرده شده است؛ این نشان از آن دارد که زنان نیز می توانند همانند مردان در جایگاه های کلیدی و مهمی قرار گیرند.
به وضوح در جامعه می بینید که بانوان افزون بر نقش ها و مسئولیت های مختلفی که در زندگی عهده دار آن هستند، ازجمله همسری و مادری، توانسته اند در حوزه های مختلف دیگر همچون علم، ورزش، هنر و... خوب ظاهر شوند؛ این به آن معناست که بانوان از توانمندی های مختلفی برخوردارند که نباید از آنها غافل شد.
نه. شاید اندکی تغییر می دادم.نگاه من قبل از ورود به دانشگاه، فقط بر مبنای علاقه نبود و کار را بیشتر در نظر داشتم البته در دوران دکترا این نگاه و مسیر را کمی تغییر داده ام و در کنار کار در مسیر مورد علاقه ام پیش می روم.
علاقه زیادی به رفتن به محیط های روستایی و زندگی با آنها دارم. حس و حال روستا و بودن هرچند کوتاه مدت در کنار مردمانی ساده و بی پیرایه، جان و دل آدمی را زنده و چنان آرامشی را نصیبم می کند که حاضرم دست از دغدغه و هیاهوی زندگی شهری بردارم و برای همیشه در آنجا ساکن شوم. به جز رفتن و گشت وگذار در دل طبیعت و روستا به ورزش کوهپیمایی هم علاقه زیادی دارم و اگر فرصتی دست دهد، به کوه می روم.
بی شک آینده هر فرزندی برای پدر و مادر او مهم و ارزشمند است.اما این به معنای آن نیست که باید راهی را که من در زندگی طی کرده ام، او نیز بپیماید.اینکه در آینده فرزند شما در چه رشته، شغل و حرفه ای فعالیت داشته باشد، از آن دست مسائلی است که همیشه به آن فکر می کنم و از دغدغه های زندگی ام است. اما آنچه که بیش ازهمه برایم حائز اهمیت است، دوست دارم فرزندم راهش را خودش انتخاب کند و تجارب زیادی را در عرصه های مختلف زندگی اش به دست آورد و من نیز تنها درحد مشاور کنارش باشم و به او کمک دهم.
بی تردید این شرایط سخت است، به ویژه آنکه فرزند خردسال هم داشته باشی واین شرایط را سخت تر هم می کند.متاسفانه این رفت وآمدها و بی خوابی های شبانه منجر به بیماری هایی برای من شد.ابتدا تا حدودی مشکل نگهداری از دخترم زهرا راکه اکنون سه سال دارد، با پرستار و مهدکودک خوبی که در منطقه داشتیم، حل شد اما با شیوع کرونا واسترس ناشی از آن، همچنین رفت وآمدهای هفتگی که به تهران داشتم، این شرایط را برای من و همسرم بسیارسخت تر کرد. البته همسر صبور و همراهی دارم که شرایط من را درک می کند و در این راه سخت کنار من است.
کاملا. داشتن هدف و امید به آینده همیشه در زندگی من بوده است و حس خوشبختی را همیشه همراه خود دارم. زندگی سخت نباید انسان را از رسیدن به اهدافش باز دارد. البته در پی هر سختی، آسانی هم خواهد بود. مرکز انتقال نفت شازند، امکانات خیلی خوبی دارد و زندگی در شهرک مهاجران که در نزدیکی محل کارم هم است با داشتن چهار فصل زیبا و امکانات خوب، این دوری ازخ انواده را برای من کمرنگ تر می کند.
خیر، همسرم دانشجوی مقطع دکترا رشته علوم و اعصاب دانشگاه بقیه الله است و هم اکنون نیز به عنوان مدرس در این دانشگاه مشغول به فعالیت است. همچنین در پژوهشکده علم وصنعت به صورت غیرحضوری همکاری می کند. در ابتدای زندگی مشترکمان همسرم در داروخانه هم کار می کرد، اما بعدها با مشغله ای که در زمینه درس و دانشگاه برای وی ایجاد شد، تصمیم گرفت تمام وقت خود را به تحصیل اختصاص دهد و هم اکنون نیز در حال گذراندن مراحل اتمام پایان نامه رشته تحصیلی اش است.
سال 94 با همسرم آشنا شدم و این آشنایی به ازدواج ختم شد. من در آن سال ها مشغول به تحصیل بودم و همزمان نیز کارمی کردم و برایم خیلی مهم بود که با کسی در زندگی همراه و همقدم باشم که او هم مثل من دانشجو باشد و بتواند از نزدیک شرایط زندگی وکاری من را درک کند. خدای را شکر همسرم هم دانشجو بود و هر دو درک متقابلی از شرایط زندگی همدیگر داشتیم. چون من به نوعی متعهد به فعالیت در صنعت نفت بودم، پیشنهاد فعالیت حتی به صورت اقماری در مناطق خارک و عسلویه را عنوان کردم که مورد قبول واقع نشد تا اینکه کار در خط لوله شازند اراک به من معرفی شد و برای کار به شازند منتقل شدم. بارزترین شاخصه رفتاری همسرم این است که در تمام سختی ها همراه و همفکر من بوده و اکنون یک سالی است که دخترمان به دلیل نبود شرایط مناسب، در تهران کنار پدرش است و او به خوبی مسئولیت نگهداری فرزندمان را انجام می دهد و من از این بابت خیالم راحت است.
کار و زندگی، مقوله های مهمی به ویژه برای بانوان هستند که هریک را باید درجایگاه خویش دید و برایشان برنامه داشت. بانوان باید در حل مشکلات پشتیبان یکدیگر باشند و از آنجایی که مشکلات همدیگر را می شناسند، باید به همدیگر کمک کنند. اگر مجرد هستیم، روزی متاهل و پس ازمدتی ممکن است صاحب فرزند شویم، بنابراین بهتر است با درک شرایط همدیگر پشتیبان هم باشیم.
محمدمهدی هادی پور، همسر الهه عطاالهی نیز در این گفت وگو همراه شد و حرف هایی زد که همه از جنس صبر بود و مهربانی مادر و همسری دلسوز و فداکار را به تصویر کشید.
به عقیده من بانویی که در محیط جامعه می تواند نقش آفرین باشد و با وجود همه چالش ها و مشکلات خم به ابرو نیاورد و مصمم و استوار پای کار باشد، قطعا در مدیریت زندگی هم موفق خواهد بود و این مسئله در مورد همسر من هم صدق می کند و وی در مدیریت زندگی و خانواده همیشه همراه و پشتیبان من بود. البته باید این نکته را هم خاطرنشان کنم که زندگی یک امر مشترک است که بدون همراهی به تعادل نمی رسد و من هم سعی کرده ام در زندگی تا جایی که می توانم همراه باشم.
صبوری، مهربانی و پشتکار همسرم ازصفات بارز اوست و همیشه سعی کرده است تا آرامش را در محیط خانواده برقرارکند، حتی در موضوع پرورش و رشد فرزندمان نیز بسیار شکیبا و مسئولیت پذیر است. ناگفته نماند که در این زمینه اصل را بر تعامل و از خودگذشتگی گذاشته ایم و سعی کردیم که فرزندمان بر مبنای توصیه های ائمه اطهار رشد و پرورش یابد.
بله، علاقه دارم و همواره سعی کرده ام در اوقات فراغت کتاب بخوانم. کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» را به خواندن توصیه می کنم.
برای نخستین بار در 22 سال گذشته روی داد
تقاضای نفت خام چین، بزرگ ترین مصرف کننده انرژی جهان، ممکن است در سال 2022 میلادی در پی اعمال قرنطینه ها در تعطیلات پیش رو و سیاست های سختگیرانه برای مقابله با شیوع ویروس کووید-19 (کرونا) و به دنبال افت مصرف سوخت برای نخستین بار طی دو دهه اخیر روندی کاهشی داشته باشد.
صدها میلیون چینی که به طور معمول درطول جشنواره میانه پاییز روانه جاده ها می شوند و شمار پروازهای داخلی روندی افزایشی می گیرد، امسال به دلیل قرنطینه ها و اعمال قوانین سختگیرانه باید تعطیلات هفته طلایی اوایل اکتبر را درخانه بمانند.
قرنطینه در شهرهای کلیدی مانند مرکز مالی شانگهای اکنون تقاضای نفت خام چین در سه ماه دوم را تحت تأثیر قرار داده است و در عین حال انتظار می رود روند رشد در ادامه سال جاری میلادی با توجه به اعمال محدودیت ها و قرنطینه های سختگیرانه کند شود و این وضع می تواند تقاضای نفت از سوی بزرگ ترین واردکننده نفت خام جهان را محدود کند وقیمت جهانی این کالای راهبردی را کاهش دهد.
سان جیانان، تحلیلگر مؤسسه «انرژی اسپکتز» دراین باره گفت: تقاضای چین برای بنزین، گازوئیل و سوخت جت ممکن است با کاهش روزانه 380 هزار بشکه ای در سال 2022 میلادی به 8 میلیون و 90 هزار بشکه برسد که نخستین کاهش از سال 2002 میلادی خواهد بود و نقطه عطفی در تقاضای اژدهای زرد به شمار می آید؛ این در حالی است که تقاضای نفت خام چین در سال 2021 میلادی با 5.6 درصد یا 450 هزار بشکه افزایش روزانه همراه بود.
چین تاکنون در سال جاری میلادی شاهد افت 4.7 درصدی واردات نفت خام خود در بازه زمانی ماه های ژانویه تا اوت بوده است که نخستین کاهش در بازه زمانی هشت ماهه حداقل از سال 2004 میلادی به شمار می آید.
تحلیلگر مؤسسه «انرژی اسپکتز» تصریح کرد: ما معتقدیم که واردات نفت خام چین در اوایل سه ماه نخست 2023 زمانی که چین فرآیند تأمین نفت خام برای سال جدید قمری را آغاز می کند، در حالی که پیش تر انتظار می رفت این اتفاق در سه ماه چهارم سال 2022 میلادی رخ دهد.
جیانان گفت: در حالی که پالایشگران دولتی چین تولید فرآورده های نفتی را افزایش می دهند، پالایشگاه های مستقل - که یک پنجم واردات نفت خام چین را به خود اختصاص می دهند - در بحبوحه کارهای مالیاتی مقدار بهره گیری از ظرفیت پالایشی خود را در سطحی پایین نگه می دارند.
زمانی که در اوایل اوت امسال حدود 80 هزار گردگشر در «سانیا»، مرکز اصلی توریستی در جزیره گرمسیری جنوبی «هاینان»، پس از شناسایی صدها مورد ابتلا به کرونا در آنجا حبس شدند، کمکی به بهبود شرایط تقاضا برای سوخت در سفرهای مربوط به تعطیلات نکرد.
مقام های محلی در استان های پرجمعیت چین مانند «هبی»، «جیانگشی» و «هنان» پیش بینی کرده اند که ترافیک جاده ای در جشنواره میانه پاییز امسال نسبت به دوره مشابه پارسال با 20 درصد کاهش همراه خواهد بود.
داده های جمع آوری شده ازسوی مؤسسه فوروارد کیز (ForwardKeys) نشان می دهد که از 31 اوت (9 شهریورماه)، رزرو برای سفرهای هوایی داخلی در طول تعطیلات امسال افت 38.5 درصدی را نسبت به سال 2021 میلادی نشان می دهد و انتظار می رود رزرو پروازها برای سفرها در هفته طلایی تعطیلات امسال نسبت به پارسال 23.8 درصد کاهش یابد.
بر اساس داده های مؤسسه «بایدو»، ترافیک جاده ای در شهر «چنگدو» واقع در جنوب غربی که قرنطینه ناشی از کرونا را تمدید کرده است، در این هفته نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته است.
تحلیلگر مؤسسه «انرژی اسپکتز» گفت: انتظار می رود در سه ماه چهارم امسال، تقاضای بنزین، گازوئیل و سوخت جت باحدود روزانه 530 هزار بشکه کاهش نسبت به سه ماه سوم سال جاری میلادی به 8 میلیون و 550 هزار بشکه در روز برسد.
وی ادامه داد: با افزایش موارد ابتلا به کرونا در چین این احتمال وجود دارد که تقاضای این کشور برای نفت خام با توجه به افت مصرف سوخت با کاهش بیشتری روبه رو شود.
«موکش ساداو»، رئیس بخش پایین دستی و تجارت نفت در شرکت مشاوره «ریستاد انرژی» نیز در این باره گفت: تقاضا برای سوخت هوایی اکنون حدود روزانه 500 هزار بشکه کمتر از رقم یک میلیون و 100 تا یک میلیون و 200 هزار بشکه ثبت شده در روزهای پیش از آغاز بحران شیوع ویروس عالم گیر کروناست.
وی گفت: ازسرگیری ترافیک جاده ای وبالا رفتن مصرف گازوئیل بیشترمتکی به رشد شاخص های اقتصاد کلان خواهد بود.
با این حال، رئیس بخش پایین دستی و تجارت نفت در شرکت مشاوره «ریستاد انرژی» گفت: مصرف سوخت چین ممکن است امسال در مجموع روزانه 100 هزار بشکه افزایش یابد و به 8 میلیون و 200 هزار بشکه در روز برسد و انتظار می رود پس از انتخابات کنگره حزب کمونیست چین در اواسط اکتبر سال جاری میلادی، تقاضا برای سوخت دوباره افزایش یابد.
ساداو دراین باره گفت: انتظار می رود تقاضای کلی نفت در ماه نوامبر امسال نسبت به پارسال روزانه 500 هزار بشکه و در بازه زمانی دسامبر امسال تا فوریه سال آینده میلادی با شفاف تر شدن سیاست های چین روزانه یک میلیون بشکه افزایش یابد.
منبع : خبرگزاری رویترز
مترجم: امیر دشتی
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
... وقتی انقلاب پیروز شد، او با همان روحیه دینی و ذهنیت صاف و روشن خودش، از انقلاب استقبال بسیار خوبی کرد. شاید در آن یکی دو سال اول انقلاب، کسی از ما به یاد شهریار نبود. یعنی گرفتاری ها آنقدر زیاد بود که مجالی برای این یادها پیش نمی آمد. یک وقت دیدیم صدای شهریار، در ستایش انقلاب، از تبریز بلند شد. دیدیم همه جزئیات انقلاب را او تعقیب می کند.
در همه مواقع حساس انقلاب، او نقش موثری ایفا کرد. یک جنگ هشت ساله بر ما تحمیل شد که یکی از سخت ترین تجربه های ما بعد از انقلاب بود. تعداد شعرهایی که شهریار برای جنگ گفته؛ حضوری که او در مراکز مربوط به جنگ، مثل کنگره های مربوط به جنگ و شعر جنگ پیدا کرده و مدحی که او از بسیج عمومی مردم یا از سپاه یا ارتش کرده، به قدری زیاد است که اگر انسان نمی دید و نمی شنید و خودش لمس نمی کرد، به دشواری می توانست آن را باور کند. مردی در حدود هشتاد سال سن - بلکه بیش از هشتاد سال - در مجامع شعری حضور پیدا کند و برای هر مراسمی، شعر یا شعرهایی بگوید! این در حالی بود که از مثل او، چنین توقعی هم نبود. این، نشان دهنده نهایت اخلاص و صفا و بزرگواری آن مرد بود.
به هرحال، شهریار یک شاعر اسلامی و انقلابی بود. من خبر داشتم در همان اوقاتی که شهریار برای انقلاب می سرود، یک عده از روشنفکران وابسته به رژیم گذشته که با او سابقه دوستی داشتند، مرتب فشار می آوردند، نامه برایش می نوشتند و شعر در هجوش می گفتند. حتی اطلاع داشتم که رفته بودند و او را ملامت کرده بودند که «تو چرا برای انقلاب اسلامی، این طور دل می سوزانی!؟» و او مثل کوه ایستاده بود.
عن حمران قال: زرت قبر الحسين (ع) فلما قدمت جاءنى ابو جعفر محمد بن على (ع)…. فقال (ع) ابشر يا حمران فمن زار قبور شهداء آل محمد (ص) يريدالله بذلك وصله نبيه حرج من ذنوبه كيوم ولدته امه. (امالى شيخ طوسى، ج 2، ص 28)
حمران مى گويد هنگامى كه از سفر زيارت امام حسين (ع) برگشتم، امام باقر (ع) به ديدارم آمد و فرمود:
اى حمران! به تو مژده مى دهم كه هر كس قبور شهيدان آل محمد (ص) را زيارت كند و مرادش از اين كار رضايت خدا و تقرب به پيامبر (صلوات الله علیه) باشد، از گناهانش بيرون مى آيد چون روزى كه مادرش او را زاد.
رويدادها در تاريخ، هرچه از زمان وقوع خود فاصله می گيرند، كم رنگتر و بي فروغتر می شوند و سرانجام به سايه روشني از يك خاطره يا حادثه در ذهنها بدل می شوند، اما تنها يك حادثه را می شناسيم كه در روزي داغ، در سرزميني كوچك وگمنام به نام «كربلا» رخ داد و امروز پس از قرنها و روزگاران دراز، دامن گستر و تأثير گذار و حركت آفرين، راه به فردايي درخشانتر می سپارد. شور و شكوه و شرارهاي كه عاشورا آفريد، هنوز و همواره قلمرو قلب و ذهن انسانها را فتح می كند و خون خيزش و حركت در رگها می دواند. اين ويژگي، اين سخن پيامبر(ص) را به ياد می آورد:
ان لقتل الحسين حراره في قلوب المومنين لا تبرد ابدا
از شهادت حسين، آتشي در قلب مؤمنان افروخته شود كه هرگز سردي و خاموشي نمي پذيرد.
كربلا، زنده، زاينده و فزاينده است؛ كوثري است كه می جوشد و هر عصر و نسلي به نسبت توان و تكاپو و ظرفيت خويش از آن بهره ميگيرد. كربلا به روحها طراوت، زيبايي، سرزندگي و شيوه خوب زيستن می آموزد كه حسين (ع) يعني خوب، يعني زيبا.
كربلا، اساسنامه ايمان، فهرست همه خوبيها و فرهنگنامه قبيله معرفت و عشق است. هيچ كس نيست كه با كربلا انس و الفت بيابد و شكفتن و باليدن و جوشش و حيات را در خود احساس نكند. جامعهاي نيز كه با فرهنگ عاشورا پيوند و آشنايي بيابد، سرشار پويايي، زايايي و توانايي خواهد شد. به همين دليل است كه كربلا، بهترين پايگاه الهام براي حركت و خيزش و قيام است و آنان كه معرفت عاشورايي يافته اند، انسان هاييهستند كه حريت، عزت، جوانمردي، پاكبازي، اخوت، صميميت، عرفان، ايمان وشهادت، درون مايه زيستن و قانون زندگي و جهت گيريهاشان خواهد شد.
انقلاب اسلامي ايران و درون ماية آن نيز مُلهَم و متأثر از فرهنگ عاشوراست. خون شهيدان انقلاب اسلامي در زلال كربلا ريشه دارد و انقلاب ما بارقه و شعاعي از آتش ستم سوزي است كه در سال 61 هجري در ساحل فرات شعله كشيد. امام خميني(قدس سره) در يكي از سخنراني هاي خويش فرموده است:
اگر سيدالشهدا نبود، اين نهضت (انقلاب اسلامي) هم پيش نمي برد، سيد الشهدا همه جا هست «كل ارض كربلا» همه جا محضر سيدالشهدا است، همه منبرها محضر سيدالشهدا است، همه محرابها از سيدالشهدا است ... . امام حسين نجات داد اسلام را، ما براي يك آدمي كه نجات داده اسلام را و رفته كشته شده سكوت كنيم؟ ما هر روز بايد گريه كنيم، ما هر روز بايد منبر برويم براي حفظ اين مكتب، براي حفظ اين نهضتها؛ اين نهضت ها مرهون امام حسين (ع) است.
رهبر معظم انقلاب، حضرت آيت الله خامنهاي نيز می فرمايد:
شما ببينيد اين نصف روز حادثه(كربلا)، چه قدر در تاريخ ما بركت كرده و تا امروز هم زنده و الهام بخش است... اين در انقلاب و جنگ و گذشته تاريخ ما محسوس بوده است... ما اگر نخواهيم هشت سال جنگ خودمان را با آن هشتـ نه ساعت عاشوراي امام حسين مقايسه كنيم يا آن را خيلي درخشانتر بدانيمـ كه واقعاً هم همين است، يعني من حادثهاي را در تاريخ نميشناسم كه با فداكاري آن نصف روز قابل مقايسه باشد؛ همه چيز كوچكتر از آن است.
شباهت و همساني انقلاب عظيم عاشورا و انقلاب بزرگ اسلامي، اين همه ايثارها، شجاعتها، صبوريها و عظمتها را رقم زد و صحنههايي آفريد كه در آنها، شور، شعور، شوكت و شكوه عاشورايي را می توان يافت. همانگونه كه در سخن دقيق و روشن حضرت امام (ره) ديديم، همه نهضتهايي كه امروزه در جهان رخ می دهند و با انقلاب اسلامي همراهند، تأثير فرهنگ را در خويش دارند. رزمندگان ما كه در هشت سال دفاع مقدس حماسه آفريدند و امّت بزرگ ما كه صبورانه در مقابل شدائد و سختيها ايستاد و رهبري كه ناشر همان فرهنگ و بر دوشدارندة همان رايت بود، نشان داد كه عاشورا نه تنها حادثه سال 61 هجري نيست، كه در هر زمان و مكان تكرارپذير است و به هر نسبت كه يك حادثه هويت فرهنگي عاشورا را بيابد، تأثير، دوام و عمق خواهد يافت. شايد بتوان گفت در طول قرنها مبارزه در تاريخ شيعه، هيچ انقلاب و حركتي همچون حركت انقلاب اسلامي و هيچ صحنههايي همچون صحنههاي دفاع مقدس، شبيه انقلاب عاشورا و كربلاي حسيني نيست. هزاران آيت و نشانه در جبهههاي دفاع مقدس، امروز را به ديروز عاشورا پيوند می زد و بوي كربلا را به شامهها می رساند. درنگ و تأملي اندك در شعارها، وصيّت نامهها، عمليات ها، نام عملیاتها، شبهاي عمليات، نامهها، مزارنوشتهها، سخنان رهبر و امام و مقتداي رزمندگان خانواده شهيدان، خاطرات، تابلو نوشتهها و همه مظاهر و جلوههاي جبههها، نشان ميدهد كه می توان پيوندي شگفت و قابل مطالعه ميان اين دو قطعه تاريخي يافت. مطالعه و پژوهش در اين زمينه و نشان دادن اين مشتركات و همسانيها نه تنها ترسيم و تبيين «زايندگي و تأثير گذاري و حيات فرهنگ عاشورا»، كه نشانه سلامت، عظمت، ارجمندي و قداست سالهاي دفاع مقدس و بزرگي و بزرگمنشي امّت امام برزگوار و انقلاب عاشورايي اسلامي است.
در نگاه كلي می توان به برخي وجوه مشترك میان دو فرهنگ عاشورا و دفاع مقدس، این گونه اشاره داشت:
هر دو براي دفاع از حريم ارزشها و حفظ اسلام و رضاي پروردگار روياروي دشمن می ايستند.
رهبر هر دوحركت، فرزندان پيامبرند. همان صلابت، پايداري، ذلت ناپذيري، شهادت پذيري و روح ايثاركه در وجود مبارك اباعبدالله (ع) هست، در وجود امام خميني(ره) تجلي يافته است. امام به پيروي از سرور و سالار شهيدان، از هيچ فداكاري در راه مكتب و آرمانهاي الهي دريغ ندارد.
دشمن رويارو با دو جريان، در نهايت قساوت، پستي، دنياپرستي و خودخواهي است.
هر دو جريان رسواگر ستم شدند و نقاب از چهره دروغ و تزوير ونفاق برافكندند.
در هر دوجريان از شهيدان شيرخوار تا پيران سالخورده می توان يافت.
ياران امام خميني (قدس سره) همچون شهيدان كربلا، كانون عرفان ومحبت الهي وسرشار ازشوق شهادت و فداكارياند.
همان مظاهر روز و شب عاشورا در جبهه هاي دفاع مقدس ديده می شود؛ زمزمه هاي عاشقانه، نماز، عبادت، قرائت قرآن و آمادگي براي وصل و پيوند با محبوب.
پايداري و شكيبايي زنان امت امام خميني و نقش روشنگري و صبوري آنان، جلوهاي از صبوري و پيام رساني قافله اسيران كربلا است.
صحنهها و موقعيتهايي همچون صحنههاي كربلا بارها در جبهههاي دفاع مقدس اتفاق افتاد؛ مانند تشنگي، جدا شدن سرها، اسارت و...اين صحنه ها هماره ذهن ها را به صحنههاي كربلا پيوند می زند.
جبهههاي هشت سال دفاع مقدس جلوهگاه اخلاق، فضايل و ارزشهاي الهي و سازندهترين و پرشكوه ترين درسها بود؛ درسهايي كه رزمندگان در مكتب عاشورا آموخته بودند.معمولاً، در جبههها همه ارزشهاي اخلاقي، با كربلا تطبيق داده می شد.
پايان هشت سال دفاع مقدس، همچون پايان عاشورا، تمام شدن و توقف راه نبود، بلكه پس از آن، ايماني كه محصول خلوص و فداكاري رزمندگان بود، هشياري، تحرك و بيداريهاي بزرگي را رقم زد كه نه تنها تضمين سلامت جامعه، كه الهام بخش مبارزات در گوشه و كنار جهان شد. تأثير اين ايثار و خلوص را در رزمندگان لبنان نيز می توان يافت.
با بررسي مظاهر عاشورايي در دفاع مقدس، وجوه اشتراك اين دو نهضت و دو نمونه بزرگ تاريخي را باز می يابيم. هر چند قلمرو تحقيق، دوران هشت ساله دفاع مقدس است، اما به دليل پيوندي كه انقلاب اسلامي با نهضت عاشورا دارد، حضور اين ويژگيها را در سالهاي پس از دفاع مقدس نيز می توان در جامعه احساس كرد؛ به ويژه آن كه برخي ازمسائل هشت سال دفاع مقدس مانند بازگشت آزداگان، بازگشت پيكر مطهر مفقودالاثرها، شهادت نيروهاي تفحّص و به طور كلي استمرار جريان شهادت، اين باب را همچنان مفتوح نگاه می دارد.
از اين فراتر، نمي توان ارزشهاي انقلابي را كه نمادها و نمودهاي خويش را از كربلا و عاشورا دريافت كرده است، در حصار زمان، محدود و محصور كرد و اين انگاره كه ارزشهاي دفاع مقدس را تنها در همان سال هاي جنگ خلاصه و در همان فرصت تاريخي بررسي و مطالعه كنيم، نه علمي، نه مقبول و مطلوب و نه امكانپذير است.
يافتن وجوه مشترك و به زبان ديگر، جلوههاي عاشورا در دفاع مقدس، براي تاريخ فردا و آيندههايي كه جهاد و دفاع، ناگزير با سرنوشت و حيات جامعهها پيوند می خورد و به آنها الگويي مناسب نيازمند می شوند، بايسته و ضروري است.
نشست تخصصی، شیوه های دعوت به نماز، پاسخ به شبهات مهدویت و آسیب های فضای مجازی، باحضور روحانیون و دبیران اقامه نماز شرکت های پتروشیمی منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر در شرکت ره آوران فنون پتروشیمی برگزارشد.
حجت الاسلام محسن محمدپور، مشاور فرهنگی و رئیس شورای اقامه نماز شرکت ملی صنایع پتروشیمی، هدف از این نشست ها را دانش افزایی امامان جماعت و دبیران اقامه نماز و در همسویی با مصوبات توافق سالانه وزارت نفت با ستاد اقامه نماز کشور برشمرد.
در این نشست علاوه بر اساتید مرکز تخصصی نماز و مهدویت قم، یکی از اساتید منطقه نیز مطالبی بیان کرد. در حاشیه این نشست یک روزه که ائمه جمعه منطقه نیز در آن حضور داشتند، دکتر برزگر، مدیر عامل منطقه ویژه نیز گزارشی از فعالیت های توسعه ای و چشم انداز آینده پتروشیمی در منطفه ارائه کرد.
سرمربی تیم فوتسال دختران پالایش نفت آبادان:
آرش جعفری تیم فوتسال دختران پالایش نفت آبادان، سوپرلیگ فوتسال باشگاه های ایران را با پیروزی در دربی نفتی ها شروع کرد تا به نوعی برای حریفان خود در این رقابت ها خط و نشان کشیده باشد. سرمربی جوان و جدید پالایش نفت می گوید: تازه ابتدای راه است و زود است در خصوص ادامه لیگ صحبت کنیم، اما درعین حال می خواهیم بهترین بازی ها را به نمایش بگذاریم و نتایج خوبی کسب کنیم. با پریسا امامی زاده، سرمربی تیم فوتسال پالایش نفت آبادان درباره وضعیت این تیم و بازی اول آن مقابل حفاری در دربی نفتی ها گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
بله. تیم به خوبی برای مسابقات آماده شده بود. البته 100درصد آماده نبودیم، اما خدا را شکر تمرینات تا اینجا به خوبی پیش رفته است و در بازی اول هم بدن بازیکنان جواب داد و بازی خوبی را ارائه کردیم.در خصوص آماده سازی هم باید بگویم تمرینات بدنی را تقریباً از سه هفته پیش آغاز کردیم. هرچند فشار تمرینات بالا و خستگی نزد بازیکنان نمایان بود که ان شاءالله در هفته های اول و دوم برطرف خواهد شد.
هفته اول به خاطر شروع لیگ و اینکه تیم ها از فصل بدنسازی آمدند، بازی سختی داشتیم. در همین رابطه تیم نیمه اول کمی به هم ریخته بازی کرد اما درعین حال با تساوی یک - یک به رختکن رفتیم. نیمه دوم بازی بهتر شروع شد و زمانی توانستیم گل برتری را بزنیم که شرایط بازیکنانم بهتر شده بود و با در دست گرفتن نبض بازی در ادامه گل های بعدی راهم به ثمر رساندیم و در نهایت خدا را شکر اولین گام را با کسب سه امتیاز خارج از خانه به پایان رسانیدم.
در نخستین بازی مهمان ملی حفاری اهواز بودیم. حفاری تیم خوبی است و همیشه در زمره مدعیان قرار دارد. برای همین شروع سختی بود. از سوی دیگر باید بگویم دربی همیشه جذابیت های خاص خودش را داشته است. به نظرم مهم ترین بازی هفته اول، مسابقه ما بود. اما همانطور که اشاره کردم، دربی حساسیت های خودش را دارد و این شرایط را سخت تر کرده بود.اما اینکه من فکر می کردم برنده شویم یا نه باید بگویم فوتبال و فوتسال را نمی شود پیش بینی کرد، اما برای برد و کسب سه امتیاز به اهواز رفته بودیم.البته همیشه سه امتیاز بازی اول خیلی مهم است چون روحیه تیم را بالا می برد و برای ادامه راه به تیم کمک می کند. این راهم اضافه کنم که برد در دربی همیشه لذت بخش است.
داوری بازی خوب بود. به عقیده من مشکلی نداشت. امیدوارم در ادامه راه هم داوری ها همین گونه باشد.
بعد از سپری کردن پیک های شدید کرونا، مقرر شده امسال رقابت ها به صورت سوپر لیگ 8 تیمی و دوره ای برگزار شود. از سوی دیگر امسال با وجود ۸ تیم شدن سطح مسابقات بالاتر رفته است. در سوپر لیگ تیم ها باکیفیت تر هستند. وقتی سطح کیفی تیم ها نزدیک به هم باشد، قطعاً کیفیت بازی ها را بهتر خواهد کرد. در مورد سوپرلیگ این را هم باید توضیح دهم که بعد از برگزاری بازی های رفت و برگشت، تیم ها بر اساس نتایج رودررو که میزبان را مشخص می کند، یک بار دیگر با یکدیگر رقابت می کنند. در نهایت هر تیم 21 بازی انجام می دهد و قهرمان لیگ را بر اساس رتبه در جدول مشخص خواهد شد.
هنوز زود است در مورد ادامه راه صحبت کرد، اما مثل همه تیم ها آمده ایم که قهرمان شویم. تمام سعی خودمان را می کنیم که با کسب نتایج خوب قهرمان شویم.
امسال نسبت به سال قبل که مدیر فنی بودید، چقدر شرایط فرق کرده است؟ فکر نمی کنید انتظارات از شما بالاتر رفته باشد؟
خب انتظار همیشه از پالایش نفت آبادان که یک مدعی بوده و در چند سال گذشته چند بار قهرمان شده زیاد است. امیدوارم بتوانیم انتظارات را برآورده کنیم.
در ابتدا و قبل از شروع فصل ما کارمان را با آقای پارو، مدیرعامل قبلی باشگاه که از مدیران خوب بودند، شروع کردیم. من سال های قبل سعادت همکاری با ایشان را داشتم و باید بگویم همیشه دلسوزتیم و حامی تیم بودند. در ادامه هم آقای چوپان، مدیرعامل جدید که به باشگاه آمدند، تا اینجای کار از ما حمایت کردند و همه شرایط را مهیا کردند و در ادامه هم من و بازیکنانم خواهان ادامه این حمایت ها هستیم تا بتوانیم بهترین نتایج را بگیریم.
امیدوارم بتوانم جواب اعتماد مدیران را بدهم. امسال مسئولیت من به عنوان سرمربی سنگین تر از قبل شده است و برای همین تمام سعی خودم را می کنم تا بتوانیم بهترین نتایج را بگیریم. از مدیران باشگاه هم می خواهم که مثل قبل از تیم به بهترین شکل حمایت کنند.
هفته نخست سوپر لیگ فوتسال بانوان باشگاه های ایران با شکست سنگین ملی حفاری اهواز برابر پالایش نفت آبادان در دربی نفتی ها همراه بود.
سوپر لیگ فوتسال دختران باشگاه های ایران از هفته گذشته استارت خورد و در اهواز، تیم ملی حفاری اهواز که میزبان بود، برابر پالایش نفت آبادان شکست خورد.
حفاری در این بازی گرچه در آغاز بازی توسط سحر پاپی بازیکن باتجربه خود به گل رسید، اما قادر به ایستادگی برابر نفرات آماده تر تیم آبادانی نبود.
فرشته خسروی، سهیلا ملمولی، فاطمه رحمتی و راحله رفیعی گلزنان تیم پالایش نفت آبادان در این بازی بودند. پس از تساوی یک - یک در نیمه نخست، آبادان برتری خود را در نیمه دوم بر حریف خسته تحمیل کرد.
شکست حفاری در این بازی به دست خودی ها رقم خورد. فرشته خسروی، سهیلا ملمولی و فاطمه رحمتی بازیکنان سابق حفاری بودند که عامل شکست همان تیم سابق شدند.
ملی حفاری اهواز در حالی لیگ را آغاز کرده که شرایط مناسبی ندارد. این تیم از ۱۰ شهریور(یعنی تنها ۸ روز پیش از مسابقات) تمرینات خود را آغاز کرد و قرارداد سرمربی آن نیز سه روز قبل از شروع مسابقات امضا شد.
مشکلات حفاری پس از موضوع انصراف از سوپرلیگ و سپس توافق با مناطق نفت خیز جنوب و بازگشت به جدول مسابقات کماکان ادامه دارد چنانکه این تیم حتی در مورد سالن محل تمرین هم مشکل دارد.
باید دید آینده حفاری با هدایت فروزان سلیمانی در لیگ دشوار امسال چه خواهد شد. شرایطی متضاد با تیم پریسا امامی که تیمی سرسخت و قدرتمند برای بازگشت به دوران خوش گذشته بسته است.
فرزند همکار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در مرکز انتقال نفت یزد که در مسابقات هندبال نوجوانان دختر انتخابی کشور شرکت کرده بود به مقام سوم رسید.
یاسر دهقان، مسئول امور ورزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه جنوب شرق گفت: یگانه ملک زاده، فرزند ناصر ملک زاده از همکاران مرکز انتقال نفت یزد، موفق به کسب مقام سوم در مسابقات هندبال انتخابی کشوری دختران در بخش نوجوانان استان یزد شده است.
یگانه ملک زاده، دانش آموز کلاس چهارم و عضو باشگاه دختران آفتاب شهر یزد است.
مسابقات فوتسال گرامیداشت هفته دولت در جزیره خارگ با قهرمانی تیم پایانه های نفتی ایران به پایان رسید.
این مسابقات با شرکت 10 تیم از سازمان ها وادارات و شرکت ها در سالن شهدا جزیره خارگ برگزار شد.
چهار تیم پایانه های نفتی ایران، پتروشیمی، شرکت صف و منتخب برق و اداره بندر به نیمه نهایی راه یافتند. در فینال مسابقات، دو تیم پایانه های نفتی ایران و پتروشیمی به مصاف هم رفتند که بازی در وقت قانونی به تساوی یک - یک رسید و در ضربات پنالتی تیم پایانه های نفتی ایران بود که توانست عملکرد بهتری داشته باشد و با برتری 4 بر 3 قهرمان مسابقات شود.
در دیدار رده بندی منتخب برق و اداره بندر با تیم صف با هم دیدار کردند که تیم صف توانست منتخب برق و بندر را شکست دهد و مقام سومی این مسابقات را کسب کند.
در این مسابقات احمد عوضی از تیم پایانه های نفتی ایران عنوان بهترین گلزن و بهترین بازیکن مسابقات را به دست آورد. محمد حسینی فرد، نوازالله علیپور، محسن محمدعلیپور، اسماعیل سعدابادی، احمد عوضی، مهدی باقری، مصطفی درودگاهی، ابوالفضل ایزدی، محمود رستمی، مهدی کیانی، محمد خرم آبادی، آرش صیادی، رسول علیپور و سهراب حیدری بازیکنان تیم پایانه های نفتی ایران بودند، مربی این تیم را ناصر تنگستانی به سرپرستی پیمان صیادی به عهده داشتند.
این مسابقات با همکاری و همت امور ورزش پایانه ها، هیات فوتبال، اداره ورزش و جوانان و بخشداری خارگ برگزار شد.
همکاران کوهنورد شرکت ملی گاز ایران در استان مازندران موفق شدند به قله 4250 متری ناظر بزرگ در رشته کوه البرز صعود کنند.
قله ناظر بزرگ در رشته کوه البرز مرکزی به ارتفاع ۴۲۵۰ متر ، در غرب دشت دریوک، شمال دشت لار و خط الرأس عظیم دو خواهران و شمال غربی دماوند قرار دارد. این قله منفرد بوده و در مجاورت آن قله کهون و کمی دورتر مجموعه قلل خط الرأس دوخواهران قرار دارد که همگی آنها بالای ۴۰۰۰ متر ارتفاع دارند.
کوهنوردان گاز مازندران طی دو روزبه این قله صعود کردند. در روز اول موفق شدند تا ارتفاع 2250 متری بالا بروند و در روز دوم نیز موفق شدند بعد از پنج ساعت در یک صعود سخت به قله برسند.
خانم ها ابراهیمی و بهرامی و آقایان دنگ پیایی، عرب، تقوی، اعزی، سلیمانی، عباس زاده، خالقی، کیانژاد، اصغری، مدانلو، خانپور و افشار کوهنوردانی بودند که در این صعود شرکت داشتند.
شرکت بهره برداری نفت و گازمارون باهدف توسعه و گسترش ورزش همگانی و ایجاد شور و نشاط درقالب مسابقات کارگری در بین کارکنان یک دوره مسابقات ورزشی در 3 رشته برگزار کرد که با استقبال 90 نفر از کارکنان همراه بود.
یدالله پیامنی، مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در این خصوص گفت: به مناسبت هفته دولت و گرامیداشت روز کارمند یک دوره مسابقات فوتبال دستی، دارت و تیراندازی در ۲ بخش بانوان و آقایان جهت بالا بردن سطح روحیه و نشاط در بین کارکنان در شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون برگزار شد.
در پایان مسابقات فوتبال دستی، شهرام قربانپور و رضا کریم پورعنوان نخست را به خود اختصاص دادند، سیدعباس حسینی مهر و رضا شکرخدایی دوم شدند و ایرج حسنی فر و عبدالله ایگدری مقام سوم را کسب کردند.
مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در ادامه گفت: در رشته دارت، مصطفی کعبی قهرمان شد، عباس سلجوقی مقام دوم را کسب کرد و حمید حاجتی، مقام سوم را به خود اختصاص داد. در رشته تیراندازی بخش تپانچه نیز رضا تیموری قهرمان شد، محمد آرمانفر عنوان دوم را به خود اختصاص داد و تا در شعیبی در جایگاه سوم ایستاد و در بخش تفنگ بادی، سروش صیفوری اول شد، احمد آلبوشوکه در رده دوم قرار گرفت و مسعود علیزاده سوم شد.
وی با بیان اینکه ۹۰ نفر در دو بخش بانوان وآقایان با هم به رقابت پرداختند، به برترین های بخش بانوان اشاره کرد و گفت: در رشته فوتبال دستی، فروغ سهرابی نیا و عفت جراحی مقام اول را کسب کردند، زینب مهمدی و سهیلا ابراهیمی دوم شدند و نسترن حلالی و نازان صبری نظرزاده عنوان سوم را از آن خود کرد. در رشته تیراندازی نیز لیدا غلامپور کوراوند، خدیجه شیخ زائری و نسترن حسین شوشتری به ترتیب اول تا سوم شدند.
تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان نفت و گاز گچساران در مسابقات منطقه ۷ کشور قهرمان شد.
تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان نفت و گاز گچساران با برتری ۳ بر ۲ مقابل تیم پارک آبی خضوعی یاسوج، عنوان قهرمانی مسابقات انتخابی منطقه ۷ لیگ برتر باشگاه های کشور را به خود اختصاص داد.
در فینال این رقابت ها جمعه ۱۸ شهریور تیم های نفت و گاز گچساران و پارک آبی خضوعی یاسوج مقابل هم صف آرایی کردند که در نهایت تیم نفت و گاز گچساران با نتیجه ۳ بر۲ حریف قدرتمند خود را شکست داد و عنوان قهرمانی را کسب کرد.
تیم نفت و گاز گچساران در نخستین بازی مرحله مقدماتی مسابقات انتخابی تنیس روی میز منطقه ۷ کشور، ۳ بر ۱ تیم پرسام را شکست داد و در دومین بازی این مرحله نیز با نتیجه ۳ بر صفر بر تیم خلیج فارس ماهشهرغلبه کرد و به مرحله نیمه نهایی صعود کرد.
تیم نفت و گاز گچساران در این مرحله با نتیجه ۳ بر ۲ تیم پالایش و پخش آبادان را شکست داد و بااقتدار راهی بازی فینال شد.
در این رقابت ها که به میزبانی اهواز برگزار شد، ١٠ تیم از استان های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان حضور داشتند.
دور نهایی مسابقات تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه های کشور به میزبانی قم برگزار می شود.
اسامی اعضای کادر فنی و بازیکنان تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان نفت و گاز گچساران که قهرمان شدند:
بازیکنان:
۱- بنیامین فرجی ،۲- حسام کشاورزی،۳- سجاد شیخ ممو،۴- متین الله کرم پور،۵- علی انصاری،۶- کیارش میرزایی،۷- سامران کریمی،۸- متین نجفی امرالله،۹- وفا کریمی،۱۰- مسیح کشاورزی،۱۱- مهر پویا مختاریان،۱۲- محمد کوبی،
سرمربی : سعید بهادری
مربی: سهیل دستگذار
سرپرست : احد دشتی
مسابقات فوتسال جام گرامیداشت هفته دولت در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با قهرمانی تیم فوتسال جانبازان ستاد اهواز به پایان رسید.
این مسابقات به مدت چهار روز و به صورت دوره ای با شرکت 5 تیم از شرکت های بهره برداری گچساران، آغاجاری، مسجدسلیمان، کارون و ستاد اهواز به میزبانی مجتمع ورزشی آموزش فنون واقع در منطقه برومی اهواز برگزار شد.
در پایان این رقابت ها تیم ستاد اهواز موفق شد با پشت سر گذاشتن رقبای خود قهرمان شود و تیم های گچساران و آغاجاری به ترتیب مقام های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
اختتامیه این بازی ها با حضور علیرضا دانشی، مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب، فرهمند رئیس امور ورزش و تربیت بدنی و تعدادی از مدیران و کارکنان نفت و خانواده های صنعت نفت برگزار شد.
در جریان برگزاری این رقابت ها تیم فوتسال جانبازان نفت و گاز گچساران در اقدامی جوانمردانه در بازی مقابل تیم نفت کارون وقتی بازیکن تیم حریف به دلیل مصدومیت امکان حضور در مسابقه را پیدا نکرد، این تیم در یک حرکت شایسته با چهار بازیکن همچون تیم کارون در مسابقه حاضر شد؛ این اقدام جوانمردانه مورد توجه مدیرعامل مناطق نفت خیز جنوب قرار گرفت و در پایان مسابقات از تیم نفت و گاز گچساران به صورت ویژه تقدیر شد.
تیم فوتسال جانبازان نفت و گاز گچساران در این رقابت ها به دلیل تفاضل گل کمتر قهرمان نشد، اما حرکت زیبای جانبازان گچسارانی در تاریخ مسابقات ورزشی صنعت نفت ماندگار شد.
تیم های برتر مسابقات شنا بانوان زیر 25 سال و 17 سال شرکت ملی پالایش و پخش پس از رقابتی دیدنی مشخص شدند.
مسابقات شنا بانوان زیر ۲۵ سال شرکت ملی پالایش و پخش در دو رده سنی زیر ۱۷ سال و زیر ۲۵ سال و با حضور تیم های پالایشگاه اصفهان، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه آبادان، پالایشگاه شازند، ستاد پالایش و پخش ، شرکت خطوط لوله و مخابرات و شرکت ملی پخش به میزبانی پالایشگاه شازند در استخر مجتمع ورزشی مهاجران برگزار شد.
در پایان این رقابت ها و در رده سنی زیر ۱۷ سال تیم پالایشگاه شازند با کسب ۳۱۱ امتیاز به مقام اول دست پیدا کرد. تیم های خطوط لوله و مخابرات با کسب ۲۹۳ امتیاز و ستاد پالایش و پخش با کسب ۲۷۲ امتیاز مقام های دوم و سوم را کسب کردند.
در مسابقات رده سنی زیر ۲۵ سال نیز خطوط لوله و مخابرات با کسب ۳۲۲ امتیاز مقام اول را کسب کرد. تیم های پالایشگاه آبادان با کسب ۳۰۲ امتیاز و پالایشگاه شازند با کسب ۲۸۴ امتیاز رتبه دوم و سوم شدند.
تیم والیبال دختران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران موفق شد به مقام قهرمانی مسابقات فرزندان دختر زیر 17 سال شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران دست یابد.
مسابقات والیبال دختران زیر 17 سال شرکت ملی پالایش و پخش به میزبانی پخش فارس برگزار شد. در این دوره از مسابقات دو تیم از پالایش های اراک و بندرعباس یک تیم از خط ولوله و یک تیم از شرکت ملی پخش حضور داشتند که پس از پایان مسابقات تیم والیبال دختران زیر 17 سال شرکت ملی پخش با شکست حریفان خود به مقام اول و تیم های پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت اراک به ترتیب در رده های دوم و سوم قرار گرفتند و کاپ اخلاق این دوره از مسابقات به تیم خط لوله اهدا شد.
مراسم اختتامیه مسابقات والیبال دختران زیر 17 سال شرکت ملی پالایش و پخش با حضور مسئولان ورزش ستاد و منطقه برگزار و از تیم های برگزیده با اهدای لوح و مدال قدردانی شد.
در این مراسم جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش نیز طی تماس تلفنی ضمن تبریک به قهرمانی دختران پخش در این دوره از مسابقات از مسئولان برگزارکنندگان این دوره از مسابقات قدردانی کرد و گفت: نگاه وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش به توسعه ورزش و سلامت جسمی همکاران به ویژه ایجاد زیرساخت های ورزش در بین خانواده ها یک نگاه سرمایه ای است و در این زمینه حمایت های لازم صورت پذیرفته است.
در ادامه تابنده، مسئول ورزش بانوان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ضمن قدردانی از میزبانی پخش منطقه فارس در برگزاری این دوره از مسابقات گفت: توجه به سلامت جسمی و روانی خانواده به ویژه بانوان از اولویت های شرکت ملی پالایش و پخش بوده و در این زمینه حمایت های خوبی از سوی معاون وزیر و مدیرعامل شرکت انجام و برنامه های جامعی برای ارتقای ورزش بانوان تدوین شده است.
وی توسعه زیرساخت های ورزش بانوان به ویژه در سنین پایه را از اولویت های اصلی ورزش شرکت ملی پالایش و پخش خواند و افزود: به همین منظور برنامه ریزی برای برگزاری مسابقات در رشته های مختلف برای فرزندان دختر همکاران صورت گرفته است.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات