تحریم، کشورهای اروپایی را از نفت و گاز ایران محروم کرده است
نگرانی در زمینه تامین سوخت تجهیزات کشاورزی وجود ندارد
جلوههایی از ایثار و پایمردی در تنگ فنی
دفاع مقدس رساترین واژه در قاموس ایستادگی ملت قهرمان است
توصیف پیامبر(ص) از زبان امام علی(ع)
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری گفت: ما امروز یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت و گاز هستیم. تحریم آمریکا باعث می شود هم خودشان هم اروپایی ها و هم کشورهای دیگر نتوانند از نفت و گاز ما استفاده کنند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سی بی اس (CBS) آمریکا گفت: وقتی ایران به تعهدهای خود عمل کرده است، چرا تحریم شود؟ ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم، هیچ کشوری نمی تواند برای حق برخورداری ایران از داشتن دانش و صنعت هسته ای محدودیت یا ممنوعیت ایجاد کند.
وی افزود: بارها هم جمهوری اسلامی اعلام کرده است که در دکترین دفاعی اش، سلاح هسته ای وجود ندارد و آنچه مورد تأکید جمهوری اسلامی بوده و است، بهره بردن از دانش هسته ای است که هم اکنون این دانش در ایران بومی شده است.
رئیس جمهوری تصریح کرد: بارها به این نوع ادعاهای بی اساس پاسخ داده شده است. دوربین های آژانس در مراکز هسته ای فعال بوده و گفته شده آنچه تاکنون در جمهوری اسلامی اتفاق افتاده، همسو با استفاده صلح آمیز است. بارها اعلام کرده ایم با توجه به توانمندی در این حوزه، بهره مندی از صنعت هسته ای فقط با هدف مصارف صلح آمیز است. چرا نسبت به استفاده صلح آمیز از صنعت هسته ای محدودیت ایجاد می کنند؟
رئیسی ادامه داد: امروز در حوزه های درمانی، کشاورزی، نفت، گاز و بسیاری از حوزه ها از صنعت هسته ای استفاده می شود و این استفاده صلح آمیز حق ملت ایران است. چرا باید ایران از این حق محروم شود؟
وی اظهار کرد: برخلاف آنچه آمریکایی ها فکر می کنند، تهدید علیه کشورهای مستقل، تبدیل به متحد کردن کشورهای مستقل می شود تا این کشورها بتوانند با هم کار کرده و تحریم آمریکایی ها را خنثی کنند. استفاده از تحریم علیه کشورها از سوی آمریکایی ها جواب نمی دهد. همچنان که حربه نظامی و تهدید نظامی جواب نداد.
رئیس جمهوری عنوان کرد: معلوم است که تحریم مشکلاتی را ایجاد می کند، نه فقط برای ما؛ بلکه برای خود آمریکایی ها و اروپایی ها هم مشکلاتی ایجاد کرده است. ما امروز یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت و گاز هستیم. تحریم آمریکایی باعث می شود هم خودشان، هم اروپایی ها و هم کشورهای دیگر نتوانند از نفت و گاز ما استفاده کنند.
در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات محقق شد
فهرست ۲۶ دستگاه و سازمان 100درصد پاسخگو در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات منتشر شد که حدود نیمی از آنها در مجموعه بزرگ صنعت نفت قرار دارد.
به گزارش دبیرخانه کمیسیون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، از مجموع ۱۸۲۹ دستگاه فعال در سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، ۴۴۵ دستگاه و سازمان به همه (100در صد) درخواست های شهروندان پاسخ داده اند.
بر اساس این گزارش، ۸۵ دستگاه و مؤسسه، سریع ترین پاسخگویی را داشته اند و در مهلت ۱۰ روز و کمتر از آن به درخواست های ثبت شده پاسخ داده اند، همچنین ۳۹۳ مؤسسه بدون شکایت هستند، یعنی پاسخ های ارائه شده برای شهروندان رضایت بخش بوده است.
از میان دستگاه های با سریع ترین زمان پاسخگویی، ۲۶ مؤسسه بیش از ۱۰ درخواست دارند و به نسبت تعداد پاسخ و سریع ترین زمان پاسخگویی جزو دستگاه های برتر این گزارش به شمار می آیند که حدود نیمی از آنها به شرکت های تابع وزارت نفت اختصاص دارند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت انتقال گاز ایران، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، شرکت پالایش گاز پارسیان، شرکت مهندسی و توسعه نفت، صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، سازمان های منطقه ویژه اقتصاد انرژی پارس و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از جمله دستگاه های برتر در پاسخگویی هستند.
شایان یادآوری است، از ابتدای فعالیت سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، میانگین پاسخگویی وزارت نفت و ۳۸ شرکت تابع آن، همواره کمتر از ۱۰ روز بوده است، همچنین وزارت نفت به منظور شفاف سازی عملکرد خود، تاکنون ۸۴۴۴ سند عمومی را در این سامانه منتشر کرده که در جایگاه برترین دستگاه های اجرایی کشور است.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: بر اساس گزارش های ارائه شده از سوی وزیر نفت در زمینه تامین کود اوره مشکلی وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار شانا، محمدجواد عسکری در تشریح نشست روز سه شنبه (۲۹ شهریورماه) کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی که با حضور جواد اوجی، وزیر نفت برگزار شد، گفت: در این نشست از وزیر نفت دعوت کردیم تا گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در حوزه ماموریتی خود ارائه کند. بر اساس گزارش های ارائه شده از سوی وزیر نفت در زمینه تامین کود اوره مشکلی وجود ندارد و اعتبارات برق دار کردن چاه های کشاورزی تامین شده و در قانون بودجه ۱۴۰۱ نیز آمده است و اکنون وزارت نیرو باید اقدام های لازم را انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه در این نشست، در زمینه تامین سوخت موتورهای دیزل، تراکتور، کمباین و ماشین آلات نیز مباحثی مطرح شد، افزود: ستاد مبارزه با قاچاق سوخت، دستورالعمل هایی دارد و با توجه به نیاز اساسی در زمینه تامین گندم مورد نیاز کشور نمی توانیم منتظر اجرای دستورالعمل این سازمان باشیم. به مسؤولان این سازمان اعلام کردیم که حوزه نظارتی خود را تعیین تکلیف کنند.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس تصریح کرد: در این نشست، وزارت جهاد کشاورزی مکلف شد، نیازهای بخش کشاورزی به سوخت را در سامانه «سدف» بارگذاری و وزارت نفت نیز باید آن را تامین کند و در نهایت، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و سوخت بر آن نظارت داشته باشد. باید کشاورزان بدون دغدغه، سوخت مورد نیاز خود را تامین کنند.
نماینده مردم استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی:
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی گفت: تولید نفت صیانت شده با وجود محدودیت ها، افتخاری بزرگ برای شرکت ملی حفاری ایران، به عنوان یکی از شرکت های بالادستی شرکت ملی نفت ایران است.
به گزارش شرکت ملی حفاری ایران، مجتبی یوسفی، روز دوشنبه (۲۸ شهریورماه) در نشست محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل، مدیران ارشد و رؤسا و مسؤولان شرکت ملی حفاری ایران گفت: خدمات شرکت ملی حفاری ایران در چهار دهه گذشته در حفر چاه های توسعه ای، اکتشافی و تعمیری، نقشی اساسی در حفظ، نگهداشت و افزایش تولید و کشف میدان های جدید نفتی داشته است. وی اظهار کرد: این شرکت با تکیه بر نیروهای متخصص، متعهد و باتجربه خود از دانش فنی، توانمندی و ظرفیت های بالا در بخش های عملیات حفاری و خدمات یکپارچه فنی و مهندسی برخوردار است و افزون بر دستیابی به فناوری حفر چاه های عمیق که در انحصار چند کشور قرار دارد، امروز دانش فنی و تجارب خود را در حفر چاه های ژرف آب نیز به کار گرفته است. نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس ضمن تشکر از جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، به دلیل پیگیری هایشان برای خارج کردن شرکت ملی حفاری ایران از موضوع خصوصی سازی و حفظ جایگاه آن به عنوان یک شرکت حاکمیتی در عرصه صنعت نفت، گفت: در دو سال گذشته، تلاش شد از خصوصی سازی این شرکت جلوگیری شود و این تلاش ها از سوی وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم و از طریق مجلس ادامه دارد.
یوسفی افزود: اگر شرکت ملی حفاری ایران به عنوان یک شرکت زیرمجموعه در بخش بالادستی شرکت ملی نفت ایران نبود، امروز برای حفاری و تعمیر چاه ها باید دو برابر هزینه های جاری، هزینه می شد. وی با بیان اینکه جا دارد در طرح توسعه ۲۸ مخزن و توسعه میدان های مشترک از ظرفیت های شرکت ملی حفاری ایران استفاده حداکثری شود، اظهار کرد: کارکنان این شرکت با توجه به شرایط سخت کار اقماری که نیمی از دوران خدمت خود را دور از خانواده سپری می کنند، با پشتکار و تلاش مضاعف نقش مهمی برای اعتلای صنعت نفت دارند.
نماینده مردم اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی در ادامه توجه به پرداخت به موقع حقوق کارکنان به عنوان هزینه های اجتناب ناپذیر همزمان با دیگر شرکت های نفتی، تبدیل وضعیت کارکنان و جذب نیرو با اولویت نیروهای بومی با توجه به بازنشسته شدن شماری از کارکنان با سابقه را یادآور شد.
یوسفی همچنین از همکاری شرکت های نفتی عضو ستاد اربعین صنعت نفت در جنوب از جمله شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت و گاز اروندان، شرکت ملی حفاری ایران و شرکت مهندسی و توسعه نفت در خدمات رسانی به زائران اربعین حسینی در پایانه های مرزی قدردانی کرد.
مسؤولان استان ایلام از وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به دلیل کمک به برگزاری باشکوه راهپیمایی اربعین در مرز مهران قدردانی کردند.
الله نور کریمی تبار، نماینده ولی فقیه در استان ایلام؛ حسن بهرام نیا، استاندار ایلام و جمال شاکرمی، فرمانده سپاه امیرالمومنین(ع)، از جواد اوجی، وزیر نفت و محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران برای کمک به برگزاری باشکوه راهپیمایی اربعین در مرز مهران قدردانی کردند.
وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران در پیاده روی باشکوه اربعین، افزون بر کمک های مالی در زمینه های دارویی، لجستیک، ماشین آلات، اختصاص ناوگان اتوبوس رانی برای حمل ونقل زوار، تجهیز موکب ها و ایجاد موکب های تخصصی، کمک های قابل توجهی به ستاد اربعین استان ایلام داشته است.
حسین ملک میرزایی، نماینده تام الاختیار شرکت ملی نفت در ستاد اربعین گفت: وزارت نفت با توجه به دغدغه انقلابی و تکلیفی که در موضوع مسؤولیت های اجتماعی در مناطق نفتی و گازی دارد، اقدام های شایسته ای را برای خدمت به زوار اباعبدالله الحسین(ع) داشته که این خدمات علاوه بر موضوع اربعین در طول سال مورد استفاده عموم مردم استان ایلام نیز قرار می گیرد.
وی افزود: با توجه به رویکرد دولت مردمی، امسال متفاوت از سال های گذشته، شرکت ملی نفت ایران برای خدمت رسانی به زائران وارد میدان شده است.
مشاور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: با توجه به قدردانی مقام معظم رهبری از حرکت تاریخی اربعین امسال خوشحالیم که وزارت نفت توانست در این حرکت عظیم سهیم باشد.
در پی نگرانی ها درباره خروجی نشست بانک های مرکزی سراسر جهان مبنی بر احتمال افزایش دوباره نرخ بهره و به دنبال آن وخیم تر شدن شرایط اقتصادی و اثر منفی آن بر تقاضای جهانی سوخت، قیمت نفت ثابت ماند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از سنگاپور، به دنبال نگرانی های بیشتر درباره احتمال افزایش نرخ بهره آمریکا در هفته جاری با هدف مهار تورم و در پی آن کُند شدن روند رشد اقتصادی و تقاضا برای سوخت در بزرگ ترین مصرف کننده نفت جهان، قیمت نفت روز سه شنبه (۲۹ شهریورماه) پس از افزایش در معاملات روز دوشنبه (۲۸ شهریورماه) ثابت ماند.
قیمت نفت خام شاخص برنت دریای شمال برای تحویل در ماه نوامبر در ساعت ۴ و ۴۹ دقیقه به وقت گرینویچ با ۳ سنت افزایش ۹۲ دلار و ۳ سنت برای هر بشکه دادوستد شد. قیمت نفت خام شاخص وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (دبلیوتی آی) برای تحویل در ماه اکتبر هم با ۳ سنت افزایش به ۸۵ دلار و ۷۶ سنت برای هر بشکه رسید. قراردادهای قیمت نفت خام شاخص دبلیوتی آی برای تحویل در ماه اکتبر منقضی می شود، در عین حال قیمت نفت خام آمریکا برای تحویل در ماه با هفت سنت یا ۰.۱ درصد افت، ۸۵ دلار و ۲۹ سنت برای هر بشکه معامله شد. دلار در آستانه برگزاری نشست های بانک مرکزی در سراسر جهان به رهبری بانک مرکزی آمریکا که برای مهار تورم احتمال دارد نرخ بهره را ۷۵ واحد پایه دیگر افزایش دهند، در روز سه شنبه (۲۹ شهریورماه) کمتر از بالاترین رقم دو دهه اخیر باقی ماند. دلار قوی تر، نفت بر مبنای دلار را برای خریدارانی که از ارزهای دیگر استفاده می کنند، گران تر می کند و افزایش نرخ های مورد انتظار، سبب افزایش نگرانی ها درباره تشدید رکود جهانی در پی شرایط انقباضی شده است. تینا تانگ، تحلیلگر مؤسسه سی ام سی مارکتز در این باره گفت: قیمت نفت از اواسط ماه ژوئن، روندی کاهشی در پیش گرفته و ترس از رکود اقتصادی و کُند شدن روند اقتصادی در چین به طور کلی همچنان از عوامل اصلی روند کاهشی در بازارهای جهانی هستند. در حالی که دیگر اقتصادهای بزرگ در حال افزایش نرخ بهره هستند، چین، دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان، روز سه شنبه (۲۹ شهریورماه) نرخ های بهره را ثابت نگه داشت؛ زیرا تلاش می کند حمایت از رشد اقتصادی کُند خود را در مقابل تضعیف یوان متعادل کند.
صادرات محموله های نفت خام عراق از پایانه نفتی بصره پس از ۲۴ ساعت توقف به دلیل نشت نفت از سر گرفته شد. به گزارش خبرگزاری پلتس، عراق بارگیری محموله های صادراتی نفت خام از پایانه نفتی بصره را پس از توقفی که در پی نشت نفت در اواخر روز پنجشنبه (۲۴ شهریورماه) رخ داده بود، از سر گرفت. صادرات حدود یک میلیون بشکه در روز از نفت عراق در پی وقوع نشت در تأسیسات صادراتی دومین کشور تولیدکننده عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، مختل شده بود.
وزارت نفت عراق روز شنبه (۲۶ شهریورماه) در بیانیه ای اعلام کرد که شرکت دولتی نفت بصره، مشکلاتی را که منجر به نشت نفت و بارگیری و صادرات شد، پس از ۲۴ ساعت وقفه برطرف کرده و صادرات نفت از پایانه نفتی بصره به حال عادی بازگشته است.
در بیانیه این وزارتخانه همچنین آمده است که شرکت دولتی نفت بصره در روزهای آینده، صادرات نفت خام ازدست رفته را با پمپاژ حجم اضافی جبران خواهد کرد تا سطوح صادرات برنامه ریزی شده تحت تأثیر قرار نگیرد.
در بیانیه ای که ۲۵ شهریورماه منتشر شد، شرکت دولتی نفت بصره گفت: گروه های فنی و مهندسی شرکت دولتی نفت بصره مشکل نشت نفت خام در سیستم مخازن مازاد در پایانه نفتی بصره را برطرف کردند و عملیات پمپاژ به تدریج از سر گرفته شد.
بر اساس این بیانیه، بارگیری از طریق گوی های شناوری که مکمل پایانه نفتی بصره است، مختل نشد. رئيس جمهوري:
تحريم، کشورهاي اروپايي را از نفت و گاز ايران محروم کرده است
رئيس جمهوري گفت: ما امروز يکي از کشورهاي بزرگ توليدکننده نفت و گاز هستيم. تحريم آمريکا باعث مي شود هم خودشان هم اروپايي ها و هم کشورهاي ديگر نتوانند از نفت و گاز ما استفاده کنند.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، سيدابراهيم رئيسي در گفت وگو با شبکه تلويزيوني سي بي اس (CBS) آمريکا گفت: وقتي ايران به تعهدهاي خود عمل کرده است، چرا تحريم شود؟ ضمن اينکه بايد توجه داشته باشيم، هيچ کشوري نمي تواند براي حق برخورداري ايران از داشتن دانش و صنعت هسته اي محدوديت يا ممنوعيت ايجاد کند.
وي افزود: بارها هم جمهوري اسلامي اعلام کرده است که در دکترين دفاعي اش، سلاح هسته اي وجود ندارد و آنچه مورد تأکيد جمهوري اسلامي بوده و است، بهره بردن از دانش هسته اي است که هم اکنون اين دانش در ايران بومي شده است.
رئيس جمهوري تصريح کرد: بارها به اين نوع ادعاهاي بي اساس پاسخ داده شده است. دوربين هاي آژانس در مراکز هسته اي فعال بوده و گفته شده آنچه تاکنون در جمهوري اسلامي اتفاق افتاده، همسو با استفاده صلح آميز است. بارها اعلام کرده ايم با توجه به توانمندي در اين حوزه، بهره مندي از صنعت هسته اي فقط با هدف مصارف صلح آميز است. چرا نسبت به استفاده صلح آميز از صنعت هسته اي محدوديت ايجاد مي کنند؟
رئيسي ادامه داد: امروز در حوزه هاي درماني، کشاورزي، نفت، گاز و بسياري از حوزه ها از صنعت هسته اي استفاده مي شود و اين استفاده صلح آميز حق ملت ايران است. چرا بايد ايران از اين حق محروم شود؟
وي اظهار کرد: برخلاف آنچه آمريکايي ها فکر مي کنند، تهديد عليه کشورهاي مستقل، تبديل به متحد کردن کشورهاي مستقل مي شود تا اين کشورها بتوانند با هم کار کرده و تحريم آمريکايي ها را خنثي کنند. استفاده از تحريم عليه کشورها از سوي آمريکايي ها جواب نمي دهد. همچنان که حربه نظامي و تهديد نظامي جواب نداد.
رئيس جمهوري عنوان کرد: معلوم است که تحريم مشکلاتي را ايجاد مي کند، نه فقط براي ما؛ بلکه براي خود آمريکايي ها و اروپايي ها هم مشکلاتي ايجاد کرده است. ما امروز يکي از کشورهاي بزرگ توليدکننده نفت و گاز هستيم. تحريم آمريکايي باعث مي شود هم خودشان، هم اروپايي ها و هم کشورهاي ديگر نتوانند از نفت و گاز ما استفاده کنند.
در سامانه انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات محقق شد
فهرست 26 دستگاه و سازمان 100درصد پاسخگو در سامانه انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات منتشر شد که حدود نيمي از آنها در مجموعه بزرگ صنعت نفت قرار دارد.
به گزارش دبيرخانه کميسيون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات، از مجموع 1829 دستگاه فعال در سامانه انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات، 445 دستگاه و سازمان به همه (100در صد) درخواست هاي شهروندان پاسخ داده اند.
بر اساس اين گزارش، 85 دستگاه و مؤسسه، سريع ترين پاسخگويي را داشته اند و در مهلت 10 روز و کمتر از آن به درخواست هاي ثبت شده پاسخ داده اند، همچنين 393 مؤسسه بدون شکايت هستند، يعني پاسخ هاي ارائه شده براي شهروندان رضايت بخش بوده است.
از ميان دستگاه هاي با سريع ترين زمان پاسخگويي، 26 مؤسسه بيش از 10 درخواست دارند و به نسبت تعداد پاسخ و سريع ترين زمان پاسخگويي جزو دستگاه هاي برتر اين گزارش به شمار مي آيند که حدود نيمي از آنها به شرکت هاي تابع وزارت نفت اختصاص دارند.
شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت انتقال گاز ايران، شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس، شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد، شرکت پالايش گاز پارسيان، شرکت مهندسي و توسعه نفت، صندوق هاي بازنشستگي، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، سازمان هاي منطقه ويژه اقتصاد انرژي پارس و منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي از جمله دستگاه هاي برتر در پاسخگويي هستند.
شايان يادآوري است، از ابتداي فعاليت سامانه انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات، ميانگين پاسخگويي وزارت نفت و 38 شرکت تابع آن، همواره کمتر از 10 روز بوده است، همچنين وزارت نفت به منظور شفاف سازي عملکرد خود، تاکنون 8444 سند عمومي را در اين سامانه منتشر کرده که در جايگاه برترين دستگاه هاي اجرايي کشور است.
رئيس کميسيون کشاورزي مجلس شوراي اسلامي:
رئيس کميسيون کشاورزي مجلس شوراي اسلامي گفت: بر اساس گزارش هاي ارائه شده از سوي وزير نفت در زمينه تامين کود اوره مشکلي وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار شانا، محمدجواد عسکري در تشريح نشست روز سه شنبه (29 شهريورماه) کميسيون کشاورزي مجلس شوراي اسلامي که با حضور جواد اوجي، وزير نفت برگزار شد، گفت: در اين نشست از وزير نفت دعوت کرديم تا گزارشي از عملکرد اين وزارتخانه در حوزه ماموريتي خود ارائه کند. بر اساس گزارش هاي ارائه شده از سوي وزير نفت در زمينه تامين کود اوره مشکلي وجود ندارد و اعتبارات برق دار کردن چاه هاي کشاورزي تامين شده و در قانون بودجه 1401 نيز آمده است و اکنون وزارت نيرو بايد اقدام هاي لازم را انجام دهد.
وي با تاکيد بر اينکه در اين نشست، در زمينه تامين سوخت موتورهاي ديزل، تراکتور، کمباين و ماشين آلات نيز مباحثي مطرح شد، افزود: ستاد مبارزه با قاچاق سوخت، دستورالعمل هايي دارد و با توجه به نياز اساسي در زمينه تامين گندم مورد نياز کشور نمي توانيم منتظر اجراي دستورالعمل اين سازمان باشيم. به مسؤولان اين سازمان اعلام کرديم که حوزه نظارتي خود را تعيين تکليف کنند.
رئيس کميسيون کشاورزي، آب، منابع طبيعي و محيط زيست مجلس تصريح کرد: در اين نشست، وزارت جهاد کشاورزي مکلف شد، نيازهاي بخش کشاورزي به سوخت را در سامانه «سدف» بارگذاري و وزارت نفت نيز بايد آن را تامين کند و در نهايت، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و سوخت بر آن نظارت داشته باشد. بايد کشاورزان بدون دغدغه، سوخت مورد نياز خود را تامين کنند.
نماينده مردم استان خوزستان در مجلس شوراي اسلامي:
نماينده مردم اهواز، باوي، حميديه و کارون در مجلس شوراي اسلامي گفت: توليد نفت صيانت شده با وجود محدوديت ها، افتخاري بزرگ براي شرکت ملي حفاري ايران، به عنوان يکي از شرکت هاي بالادستي شرکت ملي نفت ايران است.
به گزارش شرکت ملي حفاري ايران، مجتبي يوسفي، روز دوشنبه (28 شهريورماه) در نشست محسن خجسته مهر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران با حميدرضا گلپايگاني، مديرعامل، مديران ارشد و رؤسا و مسؤولان شرکت ملي حفاري ايران گفت: خدمات شرکت ملي حفاري ايران در چهار دهه گذشته در حفر چاه هاي توسعه اي، اکتشافي و تعميري، نقشي اساسي در حفظ، نگهداشت و افزايش توليد و کشف ميدان هاي جديد نفتي داشته است. وي اظهار کرد: اين شرکت با تکيه بر نيروهاي متخصص، متعهد و باتجربه خود از دانش فني، توانمندي و ظرفيت هاي بالا در بخش هاي عمليات حفاري و خدمات يکپارچه فني و مهندسي برخوردار است و افزون بر دستيابي به فناوري حفر چاه هاي عميق که در انحصار چند کشور قرار دارد، امروز دانش فني و تجارب خود را در حفر چاه هاي ژرف آب نيز به کار گرفته است. نماينده مردم اهواز، باوي، حميديه و کارون در مجلس ضمن تشکر از جواد اوجي، وزير نفت و محسن خجسته مهر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، به دليل پيگيري هايشان براي خارج کردن شرکت ملي حفاري ايران از موضوع خصوصي سازي و حفظ جايگاه آن به عنوان يک شرکت حاکميتي در عرصه صنعت نفت، گفت: در دو سال گذشته، تلاش شد از خصوصي سازي اين شرکت جلوگيري شود و اين تلاش ها از سوي وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در دولت سيزدهم و از طريق مجلس ادامه دارد.
يوسفي افزود: اگر شرکت ملي حفاري ايران به عنوان يک شرکت زيرمجموعه در بخش بالادستي شرکت ملي نفت ايران نبود، امروز براي حفاري و تعمير چاه ها بايد دو برابر هزينه هاي جاري، هزينه مي شد. وي با بيان اينکه جا دارد در طرح توسعه 28 مخزن و توسعه ميدان هاي مشترک از ظرفيت هاي شرکت ملي حفاري ايران استفاده حداکثري شود، اظهار کرد: کارکنان اين شرکت با توجه به شرايط سخت کار اقماري که نيمي از دوران خدمت خود را دور از خانواده سپري مي کنند، با پشتکار و تلاش مضاعف نقش مهمي براي اعتلاي صنعت نفت دارند.
نماينده مردم اهواز، باوي، حميديه و کارون در مجلس شوراي اسلامي در ادامه توجه به پرداخت به موقع حقوق کارکنان به عنوان هزينه هاي اجتناب ناپذير همزمان با ديگر شرکت هاي نفتي، تبديل وضعيت کارکنان و جذب نيرو با اولويت نيروهاي بومي با توجه به بازنشسته شدن شماري از کارکنان با سابقه را يادآور شد.
يوسفي همچنين از همکاري شرکت هاي نفتي عضو ستاد اربعين صنعت نفت در جنوب از جمله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت نفت و گاز اروندان، شرکت ملي حفاري ايران و شرکت مهندسي و توسعه نفت در خدمات رساني به زائران اربعين حسيني در پايانه هاي مرزي قدرداني کرد.
مسؤولان استان ايلام از وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي نفت ايران به دليل کمک به برگزاري باشکوه راهپيمايي اربعين در مرز مهران قدرداني کردند.
الله نور کريمي تبار، نماينده ولي فقيه در استان ايلام؛ حسن بهرام نيا، استاندار ايلام و جمال شاکرمي، فرمانده سپاه اميرالمومنين(ع)، از جواد اوجي، وزير نفت و محسن خجسته مهر، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران براي کمک به برگزاري باشکوه راهپيمايي اربعين در مرز مهران قدرداني کردند.
وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران در پياده روي باشکوه اربعين، افزون بر کمک هاي مالي در زمينه هاي دارويي، لجستيک، ماشين آلات، اختصاص ناوگان اتوبوس راني براي حمل ونقل زوار، تجهيز موکب ها و ايجاد موکب هاي تخصصي، کمک هاي قابل توجهي به ستاد اربعين استان ايلام داشته است.
حسين ملک ميرزايي، نماينده تام الاختيار شرکت ملي نفت در ستاد اربعين گفت: وزارت نفت با توجه به دغدغه انقلابي و تکليفي که در موضوع مسؤوليت هاي اجتماعي در مناطق نفتي و گازي دارد، اقدام هاي شايسته اي را براي خدمت به زوار اباعبدالله الحسين(ع) داشته که اين خدمات علاوه بر موضوع اربعين در طول سال مورد استفاده عموم مردم استان ايلام نيز قرار مي گيرد.
وي افزود: با توجه به رويکرد دولت مردمي، امسال متفاوت از سال هاي گذشته، شرکت ملي نفت ايران براي خدمت رساني به زائران وارد ميدان شده است.
مشاور مديرعامل شرکت ملي نفت ايران تصريح کرد: با توجه به قدرداني مقام معظم رهبري از حرکت تاريخي اربعين امسال خوشحاليم که وزارت نفت توانست در اين حرکت عظيم سهيم باشد.
در پي نگراني ها درباره خروجي نشست بانک هاي مرکزي سراسر جهان مبني بر احتمال افزايش دوباره نرخ بهره و به دنبال آن وخيم تر شدن شرايط اقتصادي و اثر منفي آن بر تقاضاي جهاني سوخت، قيمت نفت ثابت ماند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، به دنبال نگراني هاي بيشتر درباره احتمال افزايش نرخ بهره آمريکا در هفته جاري با هدف مهار تورم و در پي آن کُند شدن روند رشد اقتصادي و تقاضا براي سوخت در بزرگ ترين مصرف کننده نفت جهان، قيمت نفت روز سه شنبه (29 شهريورماه) پس از افزايش در معاملات روز دوشنبه (28 شهريورماه) ثابت ماند.
قيمت نفت خام شاخص برنت درياي شمال براي تحويل در ماه نوامبر در ساعت 4 و 49 دقيقه به وقت گرينويچ با 3 سنت افزايش 92 دلار و 3 سنت براي هر بشکه دادوستد شد. قيمت نفت خام شاخص وست تگزاس اينترمديت آمريکا (دبليوتي آي) براي تحويل در ماه اکتبر هم با 3 سنت افزايش به 85 دلار و 76 سنت براي هر بشکه رسيد. قراردادهاي قيمت نفت خام شاخص دبليوتي آي براي تحويل در ماه اکتبر منقضي مي شود، در عين حال قيمت نفت خام آمريکا براي تحويل در ماه با هفت سنت يا 0.1 درصد افت، 85 دلار و 29 سنت براي هر بشکه معامله شد. دلار در آستانه برگزاري نشست هاي بانک مرکزي در سراسر جهان به رهبري بانک مرکزي آمريکا که براي مهار تورم احتمال دارد نرخ بهره را 75 واحد پايه ديگر افزايش دهند، در روز سه شنبه (29 شهريورماه) کمتر از بالاترين رقم دو دهه اخير باقي ماند. دلار قوي تر، نفت بر مبناي دلار را براي خريداراني که از ارزهاي ديگر استفاده مي کنند، گران تر مي کند و افزايش نرخ هاي مورد انتظار، سبب افزايش نگراني ها درباره تشديد رکود جهاني در پي شرايط انقباضي شده است. تينا تانگ، تحليلگر مؤسسه سي ام سي مارکتز در اين باره گفت: قيمت نفت از اواسط ماه ژوئن، روندي کاهشي در پيش گرفته و ترس از رکود اقتصادي و کُند شدن روند اقتصادي در چين به طور کلي همچنان از عوامل اصلي روند کاهشي در بازارهاي جهاني هستند. در حالي که ديگر اقتصادهاي بزرگ در حال افزايش نرخ بهره هستند، چين، دومين مصرف کننده بزرگ نفت جهان، روز سه شنبه (29 شهريورماه) نرخ هاي بهره را ثابت نگه داشت؛ زيرا تلاش مي کند حمايت از رشد اقتصادي کُند خود را در مقابل تضعيف يوان متعادل کند.
صادرات محموله هاي نفت خام عراق از پايانه نفتي بصره پس از 24 ساعت توقف به دليل نشت نفت از سر گرفته شد. به گزارش خبرگزاري پلتس، عراق بارگيري محموله هاي صادراتي نفت خام از پايانه نفتي بصره را پس از توقفي که در پي نشت نفت در اواخر روز پنجشنبه (24 شهريورماه) رخ داده بود، از سر گرفت. صادرات حدود يک ميليون بشکه در روز از نفت عراق در پي وقوع نشت در تأسيسات صادراتي دومين کشور توليدکننده عضو سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، مختل شده بود.
وزارت نفت عراق روز شنبه (26 شهريورماه) در بيانيه اي اعلام کرد که شرکت دولتي نفت بصره، مشکلاتي را که منجر به نشت نفت و بارگيري و صادرات شد، پس از 24 ساعت وقفه برطرف کرده و صادرات نفت از پايانه نفتي بصره به حال عادي بازگشته است.
در بيانيه اين وزارتخانه همچنين آمده است که شرکت دولتي نفت بصره در روزهاي آينده، صادرات نفت خام ازدست رفته را با پمپاژ حجم اضافي جبران خواهد کرد تا سطوح صادرات برنامه ريزي شده تحت تأثير قرار نگيرد.
در بيانيه اي که 25 شهريورماه منتشر شد، شرکت دولتي نفت بصره گفت: گروه هاي فني و مهندسي شرکت دولتي نفت بصره مشکل نشت نفت خام در سيستم مخازن مازاد در پايانه نفتي بصره را برطرف کردند و عمليات پمپاژ به تدريج از سر گرفته شد.
بر اساس اين بيانيه، بارگيري از طريق گوي هاي شناوري که مکمل پايانه نفتي بصره است، مختل نشد.
وزیر نفت:
وزیر نفت گفت: در زمینه برق دار کردن چاه های کشاورزی بر اساس بودجه سال ۱۴۰۱ وزارت نفت منابع مورد نیاز را تامین می کند و به صورت کامل این آمادگی را داریم.
جواد اوجی درباره نشست با اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: در ابتدای این نشست گزارشی از وضع عملکرد وزارت نفت و تولید گازوئیل، بنزین و گاز و مصارف آنها در حوزه های حمل ونقل، صنعت و کشاورزی ارائه شد. نمایندگان نیز پرسش ها و دغدغه های خود را در زمینه تامین سوخت مورد نیاز تجهیزات و ادوات کشاورزی و پمپ های آب مطرح کردند.
وی با اشاره به اینکه با مدیریت مناسب صورت گرفته هیچ گونه جای نگرانی در زمینه تامین سوخت ماشین آلات کشاورزی وجود ندارد، افزود: حتما باید ادوات، تراکتورها و موتورهای چاه های آب کشاورزی در سدف (سامانه دریافت فرآورده) ثبت نام کنند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه طی ۶ ماه گذشته تعهد وزارت نفت درباره تامین کود شیمیایی و اوره یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده است که تا امروز یک میلیون و ۲۴۰ هزار تن آن از طریق ۶ پتروشیمی تحویل داده شده است، تصریح کرد: اولویت وزارت نفت در حوزه کودهای شیمیایی تامین نیاز داخلی است و صادرات این محصولات در اولویت دوم قرار دارد.
اوجی با بیان اینکه وزارت نفت نسبت به تعهد خود در زمینه تولید و تامین کودهای شیمیایی پایبند است، اظهار کرد: در زمینه برق دار کردن چاه های کشاورزی بر اساس بودجه سال ۱۴۰۱ وزارت نفت منابع مورد نیاز را تامین می کند و به صورت کامل این آمادگی را داریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران:
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به گشایش نخستین کارخانه تولـــید پــمپ های مصـنوعی درون چاهی گفت: حمایت شرکت ملی نفت از شرکت های فناور و سازندگان داخلی با قدرت ادامه دارد.
محسن خجسته مهــر در آییــن گشایش نخستین کارخانه تولید پمپ های فرازآوری مصنوعی درون چاهی(ESP) که در اهواز برگزار شد، گفت: روش هایی مانند ازدیاد برداشت و... برای افزایش تولید مدنظر داریم، اما مناسب تر از آن روش های چاه محور است.
وی با بیان اینکه اقدام های چاه محور به فــرازآوری مصنوعی معروف هستند، گفت: روش های چاه محور ما را زودتــر به ازدیاد بـرداشت می رسانند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ادامه داد: ۸۰۰ میلیارد بشکه ذخیره نفت درجا داریم که اگر موفق شویم با این روش در بلندمدت یک درصد به ضریب بازیافت بیفزاییم، به ۸ میلیارد بشکه نفت قابل برداشت بیشتر می رسیم که اگر قیمت را ۸۰ دلار به ازای هر بشکه محاسبه کنیم، بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار ثروت قابل توجــه برای کشــور ایجاد می شود.
خجسته مهر با بیان اینکه تولید پمپ های مصنــوعی درون چاهی به تدریج و در کوتاه مدت در ساخت و انتقال فناوری به ظرفیت کامل می رسند، گفت: خوشبختانه تجربه همکاری شرکت نفت و گاز پرشیا و شرکت روس به نتیجه قابل توجهی ختم شده است.
وی ادامه داد: پمپ های درون چاهی افزون بـر ساخت، به نگـهداری و تعمیرات ویژه نیز نیاز دارند و این تجارتی ارزشمند را در کشور به چرخش درمی آورد.
ساخــت نخستیـن کارخـانه تولید پمــپ های فرازآوری مصــنوعی درون چاهی که با همکاری شرکت نفت و گاز پرشیا و یک شریک روس و حمایت های شرکت ملی نفت ایران به نتیجه رسیده است، عصر دیروز با حضــور محــسن خجسـته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، غلامرضا نوذری، رئیس هیئت مدیره شرکت نفت و گاز پرشیا، مدیران عامل شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، ملی حفاری ایران، نفت و گاز اروندان، مدیران ارشد شرکت ملی نفت و مدیران شرکت روس در اهواز گشایش یافت.
آیت الله عبــاس کعـــبی، عضو هیئــت رئیسه و نمــاینده مردم خوزســتان در مجــلس خبرگان رهبری نیز، در دیدار با خجسته مهر از عملکرد شرکت ملی نفت ایران در زمینه مسئولیت های اجتماعی در استان خوزستان و خدمات رسانی به زائران اربعین قدردانی کرد.
وی ضمن قدردانی از اقدام های شــرکت مــلی نفــت در زمینه مسئولیت های اجتماعی در استان خوزستان و خدمات رسانی به زائران اربعین، بر ضرورت توجه ویژه به سیاست های ذکرشده در برنامه هفتم ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب تأکید کرد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ضمن اعلام آمادگی این شرکت برای ورود به فصل سرد سال، از انجام منسجم برنامه های تعمیرات خطوط لوله و توربوکمپرسورها در نیمه نخست امسال خبر داد.
غلامعباس حسینی در حاشیه بازدید از منطقه ۳ عملیات انتقال گاز گفت: تا شهریورماه امسال بیش از نیمی از برنامه های پیش بینی شده در تأسیسات تقویت فشار گاز و تعمیرات خطوط لوله با تلاش کارکنان مناطق ده گانه عملیاتی تکمیل می شوند.
وی ضمن قدردانی از همه کارکنان شرکت انتقال گاز ایران که در این زمان با تعهد و مسئولیت پذیری در گرما و دمای بیش از ۵۰ درجه و شرجی هوا، نسبت به اجرای برنامه های تعمیراتی اقدام کرده اند، اظهار کرد: تاکنون حدود ۱۰۰ مورد برنامه تعمیراتی در نیمه نخست سال انجام شده یا در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران ادامه داد: تعمیرات بیش از ۸۰۰ نقطه در خطوط سراسری اول، دوم، سوم، چهارم، ششم، نهم و دهم سراسری، پیگرانی هوشمند ۳۴۸ کیلومتر خطوط لوله و انجام تعمیرات اساسی و توربین های تأسیسات تقویت فشار گاز از جمله شاخص ترین فعالیت ها برای گذر موفق از زمستان امسال است.
حسینی در ششمین سفر خود به مناطق عملیاتی ضمن بازدید از مجتمع تأسیسات تقویت فشار گاز قم و در نشستی با مدیر و اعضای هیئت رئییسه منطقه ۳ عملیات انتقال گاز، به اهمیت مجتمع تأسیسات تقویت فشار گاز قم که در مرکز توزیع انرژی کشور واقع شده، اشاره کرد و افزود: این مجتمع یکی از منظم ترین و استانداردترین مجتمع های تقویت فشار گاز کشور است که در زمان اوج مصرف گاز در زمستان، ظرفیت انتقال روزانه ۲۵۰ میلیون مترمکعب گاز (با احتساب واحدهای یدک) را دارد و ایستگاه های این مجتمع می توانند الگویی کامل برای همه ایستگاه ها در نظر گرفته شوند.
وی به انجام موفقیت آمیز همه تعمیرات پیش بینی شده براساس نتایج پیگرانی هوشمند خطوط لوله و تعمیر اساسی توربین ها و کسب آمادگی منطقه ۳ عملیات پیش از آغاز فصل سرما اشاره کرد و گفت: همکاری این منطقه عملیاتی در اجرای موفق تعمیرات ۱۷۵ نقطه از خط لوله چهارم سراسری در منطقه ۵ عملیات در کوتاه ترین زمان ممکن، نشان از آمادگی، تعهد و تخصص کارکنان خطوط لوله منطقه ۳ عملیات و پشتیبانی واحدهای ستادی این مجموعه دارد.
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در پایان، بهبود ساختار سازمانی را از دغدغه های اصلی این شرکت اعلام و تصریح کرد: بحث ساختار سازمانی جزو خواسته های بحق کارکنان شرکت انتقال گاز ایران است و با توجه به اینکه از سال ۱۳۸۸ تغییری در آن اعمال نشده، اینجانب از همان روز نخست فعالیت خواستار بازنگری در ساختار سازمانی شرکت انتقال گاز شدم و در این باره هم کارگروهی تشکیل شد که به طور مستمر، مباحث بازآرایی و روزآمد کردن ساختار سازمانی در آن در حال پیگیری است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نامه ای خطاب به مدیر منابع انسانی دستور داد تبدیل وضعیت همه مشمولان بند «د» تبصره ۲۰ بودجه سال ۱۴۰۰ حداکثر تا پایان دی ماه ۱۴۰۱ انجام شود.
محسن خجسته مهر طی نامه ای ضمن درخواست برای تسریع تبدیل وضعیت مشمولان بند «د» تبصره ۲۰ بودجه سال ۱۴۰۰ از وی خواست فرآیند تبدیل وضعیت این مشمولان حداکثر تا چهار ماه آینده، یعنی پایان دی ماه ۱۴۰۱ تکمیل شود و مشمولی بدون انجام فرآیند در سطح شرکت ملی نفت ایران باقی نماند. با آغاز دولت سیزدهم، فرآیند تبدیل وضعیت مشمولان بند «د» و «و» ایثارگری که در دوره های قبل مسکوت مانده بود، شکل جدی به خود گرفت و با پیگیری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت و دستور مقام عالی وزارت، این فرآیند به طور رسمی در سطح چهار شرکت اصلی وزارت نفت آغاز شد. برای جذب این افراد بیش از ۱۵ هزار سمت سازمانی در دولت سیزدهم احیا شده است. شرکت ملی نفت ایران همچنین وظیفه انجام فرآیند ارزیابی و مصاحبه ۱۴۵۰ فارغ التحصیل گروه «الف» دانشگاه صنعت نفت در دولت سیزدهم را به عهده داشت.
مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: برنامه تعمیر اساسی و دوره ای تأسیسات نفت و گاز این شرکت در سال ۱۴۰۱ که به صورت بسته ای اجرا می شود تاکنون حدود ۶۱.۶۸ درصد پیشرفت داشته است.
ماشاالله فتاحی نیا اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون تعمیر دوره ای و اساسی ۱۰ کارخانه نفت و گاز با همکاری شرکت های بهره برداری نفت و گاز تابع انجام شد و کارخانه های یادشده عملیاتی شده اند. وی افزود: برنامه تعمیر اساسی تجهیزات بهره برداری و نمک زدایی دارای بودجه متعلق به پنج شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون، آغاجاری، مارون، گچساران و مسجدسلیمان نیز تاکنون ۴۹.۳۲ درصد پیشرفت کار داشته و برنامه تعمیرات اساسی ماشین آلات نیز به میزان ۶۰.۵۱ درصد محقق شده است. مدیر تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین آلات فرآیندی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب درباره فعالیت های مرتبط با تعمیرات در هر شرکت تابعه گفت: در شرکت بهره بردار نفت و گاز کارون تعمیر اساسی ۴۹ درصد تجهیزات واحدهای بهره برداری و ۴۴ درصد تجهیزات نمک زدایی ها انجام شد و در شرکت مارون نیز ۴۳ درصد تجهیزات بهره برداری ها و ۵۹ درصد تجهیزات نمک زدایی ها انجام شد.
فتاحی نیا افزود: در شرکت بهره بردار نفت و گاز آغاجاری تعمیر اساسی ۴۹ درصد تجهیزات واحدهای بهره برداری و ۶۴ درصد تجهیزات نمک زدایی ها، در شرکت گچساران ۴۷ درصد تجهیزات بهره برداری ها و ۳۰ درصد تجهیزات نمک زدایی ها و در شرکت مسجدسلیمان نیز ۵۱ درصد تجهیزات بهره برداری ها محقق شد.
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون اعلام کرد این شرکت موفق به تحقق ۱۰۱ درصدی برنامه ابلاغی شرکت ملی نفت ایران برای تولید نفت خام خود را در ۶ ماه نخست امسال شد.
قباد ناصری ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای جنگ تحمیلی در آستانه فرارسیدن هفته دفاع مقدس، توانمندی امروز صنعت نفت و رسیدن به مقصد خوداتکایی را نتیجه جانفشانی شهدا و ایثارگران دانست و گفت: خوشبختانه با وجود تنگناهای اقتصادی و شرایط خاص عملیاتی موفق شدیم به اهداف تولیدی خود و حتی فراتر از آن دست یابیم. وی افزود: به منظور حفظ ایمنی و محیط زیست پیرامون تأسیسات شرکت، پروژه ایمن سازی ۱۶ کیلومتر از خطوط لوله زیرزمینی ۶ اینچ مایعات اصلی و ۱۴ اینچ گاز اصلی ایستگاه های تقویت فشار گاز شرکت را در دستور کار قرار دادیم که در موعد مقرر پایان یافت. سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون با بیان اینکه خط یادشده روزانه ۴۰ میلیون فوت مکعب گاز آسماری مارون را از مجموعه های مارون۲ (آغاجاری) و مارون ۵ به ان جی ال ۷۰۰ و ۸۰۰ ارسال می کند، گفت: به دلیل مجاورت این خط با رودخانه جراحی و تعدادی روستا، ایمن سازی آن از اهمیت زیادی برخوردار بود تا هیچ گونه خطری جامعه پیرامونی تأسیسات فرآیندی را تهدید نکند.
صفحه و حساب کاربری رسمی وزیر نفت در شبکه های اجتماعی اینستاگرام و توئیتر اعلام شد.
با توجه به فعالیت صفحه های پرشمار به نام جواد اوجی، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در شبکه های اجتماعی، اداره کل روابط عمومی وزارت نفت با هدف آگاهی رسانی و ارتباط مستقیم و شفاف با مخاطبان و جلوگیری از هرگونه سوء استفاده احتمالی، نشانی صفحه رسمی وزیر نفت در «اینستاگرام» و حساب کاربری رسمی وزیر نفت در «توئیتر» را به شرح زیر معرفی می کند:
نشانی صفحه رسمی وزیر نفت در «اینستاگرام»:
oji_ir@
نشانی و شناسه حساب کاربری رسمی وزیر نفت در «توئیتر»:
javad_owji@
حدود ۱۰ صفحه اینستاگرام به نام وزیر نفت فعالیت می کنند که به جز صفحه معرفی شده، هیچ یک مورد تأیید نیستند.
شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست برگزار شد
مشعل وزیر نفت در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست گفت: با تلاش دست اندرکاران صنعت پتروشیمی برای نخستین بار صادرات کاتالیست صنایع پتروشیمی به روسیه (شرکت سیبور) امسال انجام شده است و بر اساس قولی که مسئولان این صنعت داده اند، تا پایان دولت در تولید کاتالیست به خودکفایی کامل خواهیم رسید.
جواد اوجی، وزیر نفت در حاشیه بازدید از غرفه های شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست که روز چهارشنبه (۳۰ شهریور) با حضور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سفیران، معاونان وزیر نفت و فعالان صنعت پتروشیمی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران گشایش یافت، در جمع خبرنگاران گفت: صادرات محصولات پتروشیمی از نظر وزنی و دلاری در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش شده است.
وی در بازدید خود از این رویداد بین المللی با بیان اینکه با دیدن توانمندی شرکت های ایرانی در صنعت پتروشیمی به ویژه در تکمیل زنجیره ارزش افزوده، احساس غرور می کنم، افزود: در بازدید از غرفه های شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست، شاهد حضور شرکت های دانش بنیان در زمینه زنجیره ارزش و تجهیزات کاربردی بودم، البته غرفه داران چالش های خود را نیز مطرح کردند که تلاش می کنیم در اسرع وقت برای رفع آنها اقدام کنیم.
وزیر نفت ادامه داد: صنعت پتروشیمی پارسال ۱۲.۵ میلیارد دلار به سامانه نیما تزریق کرده است و بر اساس آمارهای موجود، در ۶ ماه نخست امسال نسبت به مدت مشابه پارسال از نظر وزنی و دلاری شاهد افزایش صادرات محصولات پتروشیمی هستیم.
اوجی با تأکید بر اینکه تلاش می شود صنایع تکمیلی پتروشیمی را در مناطق کم برخوردار ایجاد کنیم، تصریح کرد: متأسفانه در دهه اخیر در زمینه توسعه زنجیره ارزش کار زیادی نشده و باید در این بخش تلاش و سرمایه گذاری بیشتری کنیم.
وی با اشاره به اینکه عمده تلاش دولت سیزدهم در صنعت پتروشیمی بر توسعه صنایع پایین دستی متمرکز است، گفت: این بخش از صنایع پتروشیمی کشور تحریم ناپذیر بوده است و بازگشت سرمایه سریعی دارد.
وزیر نفت افزود: با تلاش دست اندرکاران صنعت پتروشیمی برای نخستین بار صادرات کاتالیست صنایع پتروشیمی به روسیه (شرکت سیبور) امسال انجام شده است و بر اساس قولی که مسئولان این صنعت داده اند، تا پایان دولت در صنعت کاتالیست به خودکفایی کامل خواهیم رسید.
اوجی درباره صادرات فرآورده های نفتی به لبنان نیز تصریح کرد: ما از پارسال تاکنون صادرات به این کشور داشته ایم و از آن زمان تاکنون پول حاصل از این صادرات به طور کامل دریافت شده است.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز در آیین گشایش ایران پلاست شانزدهم با اعلام اینکه ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی از ابتدای انقلاب تاکنون ۶۰ برابر شده است، گفت: ظرفیت اسمی صنعت پتروشیمی در دوره پیش از انقلاب ۱.۵ میلیون تن در سال بود که این ظرفیت هم اکنون با افزایش ۶۰ برابری به ۹۰ میلیون تن رسیده است و با وجود انواع تحریم بر پیکره این صنعت امروز می گوییم که ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران تا ۱۰ سال آینده ۲ برابر و تا ۲۰۰ میلیون تن می رسد. معاون وزیر نفت در امورپتروشیمی گفت: صنعت پتروشیمی به سرعت در حال رشد است و صدها هزار نفر از متخصصان در داخل و خارج از کشور در حال آماده سازی خود برای مدیریت این صنعت هستند تا چرخ این صنعت بچرخد.
وی با اعلام اینکه هم اکنون ۵۰۰ گرید انواع محصول پتروشیمی و پلیمری در داخل تولید می شود، افزود: در افق یک دهه آینده و به کمک مراکز پژوهشی و دانشگاهی داخلی و متخصصان ایرانی، واحدهای بومی تولید همه محصولات پتروشیمی را تولید می کنیم و به بهره برداری می رسانیم.
وی ادامه داد: ما هر فناوری را که صنعت نیاز داشته باشد، وارد می کنیم، بنابراین سرمایه گذاران خارجی و فعالان این بخش می توانند از مزایای نسبی سرمایه گذاری و خرید محصولات صنعت پتروشیمی در ایران حتی در بلندمدت برنامه ریزی کنند. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به اولویت این صنعت بر تکمیل زنجیره ارزش یادآور شد: برای تولید همه محصولات پتروشیمی در زمینه صنایع صوتی و تصویری، صنایع هوایی، صنایع دریایی و ... در داخل کشور، جدی و قاطع هستیم. شاهمیرزایی با دعوت دوباره از سرمایه گذاران داخلی وخارجی برای حضور در صنعت پتروشیمی تصریح کرد: با برنامه ریزی هایی که در دولت سیزدهم انجام شده است، توسعه متوازن این صنعت را در دستور کار قرار داده ایم، به این صورت که واحدهای انرژی بر و آب بر را در مناطقی که امکان اجرای آنها وجود دارد، اجرا خواهیم کرد، ضمن اینکه صنایع تکمیلی را در مناطقی که امکان آن فراهم باشد، احداث می کنیم. وی ادامه داد: از همه سازندگان و دست اندرکاران این صنعت درخواست می کنم تمامی نیازهای تجهیزات و قطعات و کالاهایی که صنعت نفت را در داخل کشور تولید کنند. معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی همچنین با اشاره به برنامه ریزی در صنعت پتروشیمی برای خودکفایی در بخش کاتالیست افزود: همان طور که پارسال در روز صنعت پتروشیمی نیز اعلام کردیم، پایان دولت سیزدهم همه کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی و حتی پالایشگاهی و گازی را در داخل کشور تولید می کنیم و به خودکفایی کامل می رسیم. شاهمیرزایی با بیان اینکه به زودی سند جامع کاتالیست رونمایی می شود، گفت: البته پیش بینی می شود که قبل از پایان دولت سیزدهم برای همیشه مجتمع های تولیدی و سرمایه گذاران دغدغه ای به نام تأمین کاتالیست یا محدودیت برای واردات کاتالیست نداشته باشند، چراکه سازندگان داخلی کاتالیست های مورد نیاز این صنعت را تولید می کنند. به پشتوانه برنامه ریزی برای تولید کاتالیست و خودکفایی در این زمینه، مذاکره با کشورهای مختلف را برای صادرات کاتالیست در دستور کار قرار داده ایم. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی همچنین گفت: در حوزه دانش فنی با کمک مراکز پژوهش و فناوری و دانشگاه ها، دانش فنی مورد نیاز واحدها را بومی خواهیم کرد.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی همچنین در نشست خبری خود در دومین روز از برپایی نمایشگاه ایران پلاست با اشاره به برنامه ریزی برای تولید ۲۰ محصول تازه پتروشیمی در کشور گفت: برای ۱۷ تا ۱۸ محصول سرمایه گذار داخلی پیش قدم شده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تأکید بر اینکه به دنبال رفع ناقصی پازل محصولات پتروشیمی هستیم، گفت: مذاکراتی مطلوب با کشورهای دوست برای توسعه محصولات تازه انجام شده است و این شرکت ها حضور فعال و پرشوری در نمایشگاه ایران پلاست داشته اند.
شاهمیرزایی با اشاره به نام گذاری امسال که در آن به شرکت های دانش بنیان اشاره شده بود، افزود: تلاش می کنیم با تکیه بر توان و ظرفیت داخلی، سرمایه گذاران مصمم، سرمایه انسانی متخصص، مراکز علمی، پارک های فناوری و پژوهشکده ها، با اراده پیش رویم و از گردنه وابستگی به خارج رها شویم. در مسیر رهایی از وابستگی، تجربه خوبی درباره تولید انواع کاتالیست به دست آورده ایم و امروز قراردادهای مطلوبی برای صادرات انواع کاتالیست با شرکت های خارجی امضا کرده ایم. وی با اشاره به اقدام های پیشین در صنعت پتروشیمی گفت: ما به زحماتی که در سال های گذشته کشیده شده است، افتخار می کنیم هرچند که اشکالاتی وجود داشت و باید اصلاحاتی شود، در این سال ها روی بعضی از محصولات بی توجهی و کم کاری شده است و باید این روند اصلاح شود. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه این نشست در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره تولید۲۰ محصول جدید پتروشیمی و سرمایه گذاران متقاضی و رقم سرمایه گذاری مورد نیاز آن گفت: تاکنون برای ۱۷ تا ۱۸ محصول اعلام آمادگی شده است و برای چند محصول باقیمانده نیز پیگیری هایی انجام شده و پیش بینی ما این است که حدود ۳ تا ۴ میلیارد دلار برای تولید این محصولات نیاز باشد. شاهمیرزایی با بیان اینکه این محصولات تنوع زیادی داشته و نیاز به فرآینده خاص خود دارند، ادامه داد: منطقی است که پیگیری تولید این محصولات فرآیند خاص خود را دارد، اما مانعی فراروی تولید نداریم. همه سرمایه گذاران متقاضی، داخلی هستند، اما از سرمایه گذاران خارجی هم دعوت کرده ایم؛ با این حال تأکید ما این است که هلدینگ ها و سرمایه گذاران داخلی در تولید این محصولات شریک شوند و منفعت آن به کشور برسد.
وی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره توسعه پایین دست متانول و ادامه پروژه های پیشران پروپیلن، همچنین تخفیف خوراک برای این پروژه ها، توضیح داد: در افق ۱۰ساله آینده نزدیک به ۴۰ میلیون تن درسال متانول تولید می شود که این رقم هم می تواند تهدید و هم فرصت باشد. متانول زنجیره ارزش عظیمی دارد و پروپیلن و پلی پروپیلن، یکی از محصولات آن است که ارزش بالایی دارد و معافیت های خوبی برای قیمت خوراک این محصولاتی که در این زنجیره قرار دارند، لحاظ شده است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی از پنج درصد تخفیف قیمت خوراک برای تکمیل زنجیره ارزش متانول خبر داد و گفت: البته رایزنی هایی برای مشوق های بیشتر صورت گرفته و تا ۳۰ درصد تخفیف خوراک برای چند زنجیره ارزش پیش بینی شده است.
شاهمیرزایی در پاسخ به پرسش شرکت نفت و گاز سرو درباره چشم انداز تولید کاتالیست در کشور و زمینه های بومی سازی آن افزود: طبق برآوردها همه کاتالیست های مورد نیاز کشور ظرف سه تا چهار سال آینده در کشور تولید می شود و تا سطح صنعتی و تجاری خواهد رسید و این مهم گامی بلند و راهبردی برای کشور خواهد بود. برای تولید کاتالیست با شرکت های داخلی و خارجی هم پیمان همکاری می کنیم تا به زودی به قطب تولید کاتالیست و صادرکننده در دنیا تبدیل شویم. وی در پاسخ به پرسشی دیگر درباره اینکه آیا دریافت مالیات از مواد خام و نیمه خام صنعت پتروشیمی منجر به توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی شده است، ادامه داد: ما به قانون کشور در بخش عوارض و مالیات پایبند هستیم، مالیات دریافت شده از مواد خام و نیمه خام در صنعت پتروشیمی به نحوی دریافت شده است که واحدهای پتروشیمی دچار آسیب یا زیان نشوند، این موضوع هم از سوی مسئولان وزارت نفت در حال پیگیری است. اما آنچه که مسلم است هنوز مالیات بر این محصولات نهایی نشده است.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی تصریح کرد: اساس کار ما بر این است که واحدهای پتروشیمی فعال باشند و شاهد فعالیت نداشتن در این باره نباشیم.
شاهمیرزایی گفت: از همین تریبون از مدیران مجتمع های پتروشیمی که بیشترین تولید متانول را داشته و از گذشته نیز واحدهایی را در حال اجرا دارند، تقاضا می کنم که به سرعت به سمت برنامه ریزی برای تکمیل زنجیره ارزش متانول حرکت کنند، ضمن اینکه به سرمایه گذاران در این بخش و سایر بخش هایی که به تولید محصولات نیمه خام پتروشیمی می پردازند، اعلام می کنم که با برنامه ریزی برای تکمیل زنجیره ارزش، معافیت های تخفیف خوراک نیز شامل حال آنها خواهد شد. نمایشگاه ایران پلاست به عنوان بزرگ ترین رویداد صنعت پلیمر در منطقه خاورمیانه، درچند گروه «مواد اولیه»، «کالاهای ساخته و نیمه ساخته شده»، «ماشین آلات و تجهیزات»، «خدمات» و «بانک ها، بورس و مؤسسه های مالی» فعال شده و به گفته ایوب بنوی، رئیس روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیر نمایشگاه ایران پلاست، رکورد مشارکت در این بزرگ ترین رویداد صنعت پلیمر از بعد کمی و کیفی شکسته شد.
ایوب بنوی، ریس روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی بنوی در آیین گشایش شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست با بیان اینکه جایگاه و اهمیت ایران پلاست سبب شده است تصمیم گیران و تولیدکنندگان این صنعت ارزش آفرین هر سال در این رویداد بزرگ شرکت کنند، افزود: ویژگی ایجاد ارزش افزوده بالا برای این نمایشگاه از آن جهت است که اقتصاد و تولید ناخالص داخلی کشور را تحت تأثیر مستقیم قرار می دهد؛ به عبارتی ایجاد ظرفیت اسمی ۹۵ میلیون تن انواع محصول پتروشیمی در سال، موتور محرکه ای برای به حرکت در آوردن اقتصاد ملی، رونق اشتغال و سرانجام عامل مهمی در توسعه پایدار و متوازن کشور است.
او افزود: یکی از مهم ترین ارکان توسعه پایدار یک کشور ویژگی «سرمایه پذیری» در اقتصاد و صنعت کشور آن است که صنعت پتروشیمی ایران و به ویژه بخش پایین دست و زنجیره تکمیلی آن، زمینه بسیار آماده و مناسب برای جذب سرمایه به ویژه سرمایه های پراکنده است. در این میان نمایشگاه «ایران پلاست» به خوبی مُبین این نکته است که با هر میزان سرمایه، در گروه های شغلی متفاوت می توان در بخش پایین دست پتروشیمی فعال بود.
رئیس روابط عمومی شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ایران پلاست به مفهوم واقعی محل تبادل فناوری، سرمایه، مهارت و در نهایت آغاز مشارکت هایی است که از دل این رویداد مهم و بین المللی متولد می شود، گفت: ایران پلاست را می توان رکن دیگری از توسعه پایدار که همان «مشارکت فعال» است، نامید؛ پرواضح است که به دلیل تنوع و گستردگی صنعت پایین دست پتروشیمی، تغییرات و پیچیدگی در این صنعت می تواند تنوع بیشتری داشته باشد که نتیجه و تاثیر آن تولید سریع، ارزان و با ارزش افزوده بالاتر است. مدیر نمایشگاه ایران پلاست با اشاره به نقش مهم و اساسی صنعت پتروشیمی در حوزه اشتغال زایی از طریق تولید در خوشه ها و شهرک های شیمی و پتروشیمی ادامه داد: در این باره نیز اقدام های مفید و طرح هایی ویژه در دولت مردمی سیزدهم انجام شده است. اقتصاد مقاومتی با توصیه های مقام معظم رهبری با سرفصل های جلوگیری از خروج ارز، اشتغال آفرینی، افزایش تولید ناخالص ملی و تولید بر پایه دانش کاملا ایرانی به عنوان راهنما و نقشه راه توسعه صنعت پایین دست می تواند راهگشایی کلیدی در مهم ترین رکن توسعه پایدار باشد که همان تاب آوری اقتصادی است. وی برگزاری این نمایشگاه را در شرایطی که کشور در همه جنبه ها، تحت تحریم های نابخردانه قرار دارد، رویدادی بزرگ برشمرد که افزون بر جابه جا کردن رکورد نمایشگاه های ایران پلاست های پیشین، چه از بُعد کمّی و چه کیفی، مُهر باطلی بر همه تحریم های یکجانبه خواهد بود.
در حاشیه این نمایشگاه، بیژن چگنی، مدیر تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز گفت: به دلیل قیمت جهانی متانول بعضی از واحدها از نظر صرفه اقتصادی در کوتاه مدت دچار زیان شده اند؛ از این روز مذاکراتی با این واحدها انجام شده مبنی بر اینکه نگاه بلندمدت به بحث تولید متانول داشته و نگاه مقطعی را در این زمینه کنار بگذارند. وی با اشاره به مذاکرات مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با وزیر نفت و معاونت برنامه ریزی وزارت نفت برای حل این مشکل ادامه داد: این مذاکرات درباره اصلاح فرمول قیمت خوراک بود؛ به این ترتیب که این زیان را از بین برده و شرکت ها به سوددهی برسند. مدیر تولید شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه شرکت ها هم اکنون راه اندازی مجتمع های خود را آغاز کرده اند، درباره مسائل فنی به وجود آمده در بخش هوای مجتمع دماوند تصریح کرد: مشکل به وجود آمده در این بخش سبب شد که اکسیژن پتروشیمی دماوند تامین نشود، هم اکنون نیز پس از تعمیرات واحد هوای پتروشیمی دماوند، مجتمع های کیمیا و سبلان هم به چرخه تولید بازخواهند گشت، ضمن اینکه باقی مجتمع ها هم عملیاتی هستند.
بسیاری از فعالان صنعت پتروشیمی در این نمایشگاه حضور داشتند و به بیان دیدگاه های خود پرداختند. از جمله احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفت: این انجمن ضمن تشویق سرمایه گذاران، برای رفع نگرانی های سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی نیز گام های مؤثر بر می دارد. وی بر ایجاد ارزش افزوده صنعت پتروشیمی تأکید کرد و گفت: این نمایشگاه با توجه به ظرفیت های صنعت پتروشیمی سال به سال در حال توسعه است و از آنجایی که صنایع پلاستیک و پایین دست پتروشیمی رو به توسعه هستند، در بالادست نیز تلاش می کنیم تا نیاز آنها در همه زمینه ها برآورده کنیم. ابهری با اشاره به افزایش قیمت نفتا متناسب با افزایش قیمت نفت در جهان تصریح کرد: قیمت خوراک نفتا با توجه به اینکه قیمت محصول نهایی تغییر نکرده، یکی از مشکلات صنعت است که در حال رایزنی با وزارتخانه های نفت و صنعت، معدن و تجارت (صمت) برای رفع این مشکل هستیم. ما ترجیح می دهیم که پتروشیمی ها مایع سوز باشند و تولید پلی پروپیلن افزایش یابد تا صنایع پایین دست پتروشیمی رونق بیشتری پیدا کنند. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در مورد رونق ایجاد پتروپالایش ها در دنیا یادآور شد: ما باید بتوانیم ارزش افزوده برای نفت ایجاد کنیم، این موضوع به تولید فرآورده های نفتی در کنار تکمیل زنجیره ارزش منجر خواهد شد. ما برنامه داریم که بر اساس افق چشم انداز پیش بینی شده به تولید ۱۳۱ میلیون تن برسیم. وی یکی از وظایف انجمن را رفع نگرانی های سرمایه گذاران صنعت پتروشیمی اعلام کرد و افزود: از دولت و مجلس می خواهیم تا زیرساخت های لازم برای گسترش سرمایه گذاری در این صنعت را فراهم کنند. ما نیز سرمایه گذار را تشویق می کنیم تا به اهداف بلندمدت خود یعنی ارزآوری بیشتر صنعت پتروشیمی دست یابیم. امیدواریم در آینده نزدیک ارزآوری صنعت پتروشیمی جوابگوی نیاز کشور باشد.
مهم ترین رویدادها ، قراردادها و تفاهم نامه های شانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست
در دومین روز از شانزدهمین نماشگاه بین المللی ایران پلاست، ۶ قرارداد، موافقت نامه و تفاهم نامه همکاری با حضور معاونان وزیر نفت میان شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و شرکت های دانش بنیان امضا شد. مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری قرارداد اعطای حق استفاده از دانش فنی (لیسانس)، تهیه بسته طراحی فرآیندی واحد تولید پلی اتیلن با ظرفیت ۸۵ هزار تن در سال را با جمشید خلیل زاده، مدیرعامل شرکت ابنیه فنی تهران و همچنین قرارداد اعطای حق استفاده از دانش فنی (لیسانس) تولید فعال کننده کربنات پتاسیم با ظرفیت ۱۵۰ هزار تن در سال را با محمد وحید سرفراز، مدیرعامل شرکت آریا افق فیار به طور جداگانه امضا کرد. تفاهم نامه همکاری در زمینه ساخت راکتور سنتز متانول، پکیج WHB، پکیج ریفرمر اولیه و پکیج ریفرمر ثانویه (ATR)، تامین رفرکتوری و انجام عملیات نصب رفرکتوری واحد تولید متانول هم با علیرضا بیگ زاده، مدیرعامل شرکت ماشین سازی تاشا و تفاهم نامه همکاری در ارائه خدمات فنی، پژوهشی و مشاوره در زمینه توسعه محصول، رفع مشکلات فرآیندی، تجهیزاتی، افزایش تولید، توسعه و کسب دانش فنی فرآیندهای مرتبط با تولید مواد پتروشیمی، کاتالیست و غشاهای صنعتی و احداث واحدهای جدید در زنجیره تکمیلی و ارزش پتروشیمی با محمد ابراهیمی، مدیرعامل هلدینگ صبا انرژی، زیر مجموعه شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی امضا شد. افزون بر این شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، موافقت نامه همکاری در طراحی و ساخت سیستم های انتقال مواد و بسته بندی واحدهای تولید الفین را با علی طباطبایی، مدیرعامل شرکت کنترل فرآیند رادمان و موافقت نامه همکاری در زمینه طراحی و ساخت خطوط بسته بندی تولید پلی الفین را با محمد حسینی، مدیرعامل شرکت افرا ونداد ایرانیان امضا کرد.
نسخه روزآمد شده سند جامع کاتالیست صنعت نفت با حضور معاونان وزیر نفت در حاشیه شانزدهمین دوره نمایشگاه بین المللی ایران پلاست رونمایی شد. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در آیین رونمایی از نسخه به روز شده کاتالیست صنعت نفت که با حضور مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در حاشیه شانزدهمین نمایشگاه بین المللی ایران پلاست برگزار شد، اظهار کرد: طی یک سال گذشته شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با همکاری شرکت های دانش بنیان و مراکز علمی داخلی روزآمدکردن سند بومی سازی کاتالیست های صنعت پتروشیمی را انجام داده است. مجید دفتری با بیان اینکه دانش فنی در صنعت پتروشیمی حکم موتور محرک را دارد، گفت: هم اکنون ۹۹ نوع کاتالیست، جاذب و آغازگر در صنعت پتروشیمی کشور وجود دارد، ضمن اینکه پژوهشگران صنعت پتروشیمی با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت تاکنون توانسته اند ۸۸ مورد از این کاتالیست ها را بومی سازی و تولید کنند و با توجه به روزآمد کردن سند کاتالیست کشور، باقی کاتالیست ها نیز تا پایان دولت سیزدهم بومی شود. مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به خودکفایی ۹۸ درصدی صنعت پتروشیمی در زمینه کاتالیست از لحاظ وزنی اشاره کرد و گفت: ۲ درصد باقیمانده نیز تا سه سال آینده بومی سازی و در داخل کشور تأمین شود.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان از انعقاد دست کم 5 قرارداد میان شرکت های کردستان عراق با شرکت های ایرانی در شانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست خبر داد و گفت: در 5 دوره اخیر برگزای نمایشگاه ایران پلاست، به صورت مرتب به این رویداد دعوت شده ایم. شیخ مصطفی شیخ عبدالرحمان افزود: در شانزدهمین دوره نمایشگاه ایران پلاست، 20 شرکت از اقلیم کردستان در این نمایشگاه حاضر شده اند، به دلیل این که شرکت های زیادی در حوزه های مواد اولیه و ماشین سازان در این نمایشگاه حضور دارند، برای ما بسیار مفید بوده است؛ امیدواریم در آینده رایزنی هایی که در این نمایشگاه صورت گرفته است به نتیجه منجر شود و وارد همکاری شویم. وی در پاسخ به این پرسش که آیا میان شرکت های اقلیم کردستان عراق که در این نمایشگاه حضور دارند با شرکت های ایرانی، قراردادی هم امضا شده است، گفت: بر اساس رایزنی های انجام شده دست کم 5 قرارداد به امضا می رسد. رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان اقلیم کردستان، حجم تبادلات تجاری با ایران را در سال 6 میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: انتظار می رود این رقم در سال جاری میلادی به 7 میلیارد دلار برسد.
در دومین روز از شانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست، آیین انعقاد تفاهمنامه همکاری سه جانبه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بانک تجارت و انجمن ملی صنایع پلیمر با حضور مرتضی شاهمیرزایی معاون وزیر نفت، اخلاقی مدیرعامل بانک تجارت و سعید ترکمان رئیس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران برگزار شد. اخلاقی در این مراسم گفت: با امضای این تفاهمنامه، زمینه تامین مالی مناسب و تسهیل گر برای زنجیره کامل از بالادست و پایین دست فراهم می شود. وی اظهار امیدواری کرد که با این تفاهمنامه، انتظارات صنعت در بخش مالی برای تولید محصولات نهایی فراهم شود. در ادامه سعید، ترکمان رئیس انجمن ملی صنایع پلیمر ایران گفت: با توجه به ضرورت صنایع تکمیلی و جلوگیری از خام فروشی امیدواریم با حمایت شرکت ملی پتروشیمی بتوانیم قدم بزرگی در مسیر جلوگیری از خام فروشی برداریم.
آیین امضای تفاهمنامه همکاری دو جانبه شرکت ملی صنایع پتروشیمی با سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران با حضور مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی و علی رسولیان، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران برگزار شد. مرتضی شاه میرزایی در آیین امضای این تفاهم نامه گفت: انتظار هم همین بود که وزارت صمت و وزارت نفت در تمام شئون با یکدیگر همکاری کنند تا توسعه متوازن را محقق کنیم. البته در نیمه شرقی خبری از واحدها و شهرک های پتروشیمی نیست، ضمن آنکه شرایط اقلیمی نیمه شرقی کشور با شرایط اقلیمی غربی متفاوت است. در کرانه خلیج همیشه فارس، عمده تاسیسات پتروشیمی آب بر و انرژی بر قراردارند که به کمک سازمان صنایع کوچک و با برنامه ریزی می توان شهرک های شیمیایی با آب بری بیشتر را متناسب با شرایط اقلیمی استان هایی که در نیمه شرقی و مرکزی کشور قرار دارند، توسعه داد و در آنها اشتغال زایی کرد.
شانزدهمین دوره نمایشگاه بین المللی ایران پلاست روز چهارشنبه (۳۰ شهریور) با حضور مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سفیران، معاونان وزیر نفت و فعالان صنعت پتروشیمی در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران گشایش یافت. درنمایشگاه امسال ۶۱۰ شرکت داخلی و خارجی در ۱۵سالن به اضافه فضای باز نمایشگاه حضور یافتند و آخرین فناوری های خود درحوزه پتروشیمی را به نمایش گذاشتند. در این دوره از نمایشگاه ایران پلاست ۱۰شرکت خارجی و هیئت هایی از کشورهای پاکستان، صربستان، قزاقستان، سوریه، لبنان، جمهوری آذربایجان، ترکیه، جمهوری نخجوان، اقلیم کردستان عراق، تونس، قطر، عمان، افغانستان، برزیل، گرجستان، ازبکستان، رومانی، عراق، بوسنی و هرزگوین، لهستان و اسپانیا حضور یافتند .
پرونده ویژه « مشعل» به مناسبت هفته دفاع مقدس
صحبت از جنگ است و آنچه در این واژه برای دفاع مقدس ایران مهم است اینکه باید بدانیم که حدیث جنگ تنها به خطوط مقدم جبهه ها محدود نبود و در تورق روزهای دفاع مقدس صنعت نفت صفحاتی دارد که با ایثار و رنگ خون نفتی ها نقش بسته است. از این رو باید گفت جنگ هیچ مرزی نمی شناسد؛ صدای پایش که برسد هر آبادی را یکسر ویران می کند، این میان چه آبادانی ها و تلاش هایی که رنگ خرابی می گیرد؛ اینجاست که صحبت از دفاعی می شود که مقدس است؛ جان هایی که وقتی رنگ دفاع به خود می گیرند دیگر خود را نمی بیند و این حفاظت از کشور است که حرف اول و آخر را می زند.
جنگی که به ما تحمیل شد از جمله اهدافش این بود که چوبی لای چرخ اقتصاد شود و صنعت نفت، گاز و پتروشیمی ایران هم از این آسیب و گزند در امان نمانند و حملات دشمن بخش عظیمی از صنعت کشور را هم مورد هدف و حمله قرار داد و روند صعودی و رو به پیشرفت آن را نشانه رفت؛ پس از آن با وجود تهاجم های دشمن اقتصاد کشور از جمله پتروشیمی ها بار دیگر روی پای خود ایستادند و قد برافراشتند و برای کشور نقش آفرینی کردند. بی تردید تهدیدها، حملات و جنگ هنوز همان است.
آتش جنگ و زبانه شعله هایش در کنار شهرها و روستاها، مراکز حیاتی و تاسیسات پراهمیت از جمله پالایشگاه ها، تلمبه خانه ها، سکوهای نفتی، خطوط انتقال نفت، نفتکش ها و... را هم دربر گرفت که کارکنان ایثارگر، با خون و جانشان، نامی ماندگار باقی گذاشتند و در این راه با تقدیم 1051 شهید، 11295 جانباز، 1232 آزاده، 6424 رزمنده،همچنین اسارت و شهادت، بالاترین مقام اجرایی خود شهید محمدجواد تندگویان ماندگار شدند.
از آن زمان تا امروز حکایت صنعت نفت حکایت پایداری است؛ تمامی تاسیسات همچنان پابرجا و سکوها پایدارتر از گذشته پابرجا هستند.
آنچه قابل یادآوری است آنکه صنعت نفت که در آن زمان خط مقدم جنگ کشور بود که افزون بر آنکه وظیفه تامین مالی کشور را بر عهده داشت، جنبه امنیتی و راهبردی را هم عهده دار بود. آن روایت برای صنعت نفت همچنان باقی است و با گذشت چند دهه این صنعت همچنان در خط مقدم جنگ و این بار با تحریم قرار دارد؛ اما همچنان مقتدر در حال دفاع و ایستادگی است.
روایتی از نقش مناطق نفتخيز جنوب در دوران دفاع مقدس
اینجا ایران، سرزمینی دیرینه در جایی مهم تر از سایر جاها و تاریخی مملو از فراز و فرودهای بزرگ. در مهم ترین رویداد تاریخ معاصر، انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) به پیروزی رسید؛ انقلابی همچون نهال که دشمنان تنها شاخ و برگ نورسیده اش را دیده بودند و از ریشه سترگش بی اطلاع. به خیالشان، موعد فتح ایران بود و ابزاری یافتند به نام ارتش بعث. سراپا تجهیزش کردند و به مرزهایمان گسیل داشتند.آن روز، 31 شهریور 59 بود،روزی که به بهانه پوچ اختلافات مرزی، جنگی را آغاز کردند که 8 سال،با بمب و خمپاره و گلوله و حتی ادوات جنگی شیمیایی ازکودک تا پیر کهنسال این سرزمین را مورد هجوم خصمانه قراردادند. برخی مناطق را تصرف کردند،جمعی را بی رحمانه به شهادت رساندند وشماری راهم به اسارت گرفتند.ملت وارد صحنه شد و همه رفتند به میدان و چه میدانی بود؛ بی مثال درتاریخ. ما نفتی ها هم رفتیم.
شهریور59،مقطعی از زمان وتاریخ است که حکایت دد منشی های رژیم بعث عراق درآن مشهود است. همه چیز یکباره رخ داد... صدای آژیر قرمز وجنگنده های دشمن و فرو ریختن انواع بمب برسر مردم بی دفاع. دراین حمله وجشیانه، تاسیسات صنعت نفتی نیز مورد هجمه و هجوم دشمن بعث قرارگرفت وخسارات سنگيني به بارآورد. 12 لشكر، 800 قبضه توپ، 5400 دستگاه تانک و نفربر، 400 قبضه ضدهوايي، 400 فروند بالگرد(هليكوپتر) و 366 فروند هواپيما دراختیارارتش صدام قرارداشت. آبادان وخرمشهر از مهم ترين بنادر وشهرهاي جنوبي بودند كه به محاصره واشغال ارتش بعثي درآمدند و افق غروب كارون به غم نشست و آن جلوهها وچشماندازهاي زيبا،بديع وخاطرهانگيز را ازدست داد ودرغم شهادت جوانمردان دليرش به سوگ نشست.
تاسیسات عملياتي شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب به عنوان بخش مهمی از دارایی های وزارت نفت، اهميت راهبردی و نقش بسيار حساس و حياتي در اقتصاد کشور داشت. اين امکانات دستمايه اصلي کسب درآمدهاي ارزي و عامل اساسي تامين سوخت و انرژي براي مصارف بخش هاي مختلف اقتصادي محسوب مي شد. از طرفی، وضعيت خاص کارخانه ها و تاسيسات نفتي به صورت بالقوه و با فرض نبود هيچگونه عامل تهديد و خطر خارجي، از درون آسيب پذير بوده و مواد موجود در آنها مي توانست براي تاسيسات و اماکن اطراف نيز يک عامل تهديدکننده جدي محسوب شود. از نخستين روز آغاز رسمي جنگ ايران و عراق، تاسيسات صنعت نفت ايران به عنوان اهداف بزرگ وقابل دسترس اقتصادي، آماج حملات زميني، هوايي و موشکي دشمن قرارگرفت.ازهمان دقايق آغازين روز 31شهريور، گلوله باران پالايشگاه بزرگ آبادان که درخط مقدم جبهه بود،آغازشد و جزیره خارک نيزبه عنوان بزرگ ترين بندر صادراتي نفت ايران هدف حملات پي در پي هوايي دشمن قرارگرفت. اين در حالي بود که ماه ها قبل از شروع جنگ، عمليات خرابکارانه درخطوط لوله نفتي ايران که عموما با تحريک همسايه غربي و کشورهاي معاند صورت مي گرفت،به دفعات انجام گرفته و عمليات حفاري شرکت ملي نفت ايران درمناطق مرزي غرب کشور ابتدا با حملات ايذايي مختل و به دنبال آن با حمله مستقيم بعثي ها متوقف و تعدادي از تجهيزات و دکل هاي نفت به عراق منتقل شده بود. در اوايل جنگ حملات دشمن بر نفتكشها و ديگر كشتيهاي تجاري چندان گسترده نبود چرا که دشمن عملاً به گسترش جنگ درحوزه خليجفارس نيازي نداشت.بااين وصف، بسيج تدريجي نيروهاي مردمي، تقويت جبهههاي جنگ ازسوي ايران و درفشار قراردادن متجاوز،موجب شد كه دشمن با اهدافي چون قطع صدور نفت ايران، ایجاد اخلال در روند واردات و صادرات، قطع راههاي آبي وبالاخره بُعد بينالمللي دادن به جنگ با هدف درگيركردن ديگر كشورهاي منطقه،اقدامات تحريكآميز خود را درخليجفارس شدت بخشد و در دي ماه 1360 با حمله به دو كشتي خارجي امنيت خليج فارس رامختل كرد. بدين ترتیب آبراههاي جنوب ايران ناامن و عراق براي تحقق بخشيدن به اهداف راهبردی خود، پیش تاخت.در آن هنگام، دولت جمهوری اسلامی ايران با درك موقعيت، فعاليتهاي گستردهاي را درجهت بازسازي مناطق و تأسيسات نفتي آغاز كرد.افزايش توليد نفت كه به دنبال اين اقدامات و درپي همين سياست صورت ميگرفت، توانمندي ايران را در اداره امور جنگ به وضوح نشان داد.عراق با موشكهاي اگزوسه، آرما و هواپيماهاي سوپراتانداردي كه از فرانسه دريافت كرده بود، مرتب به پايانههاي نفتي و نفتكشهاي ما ضربه ميزد. در طول ساليان جنگ، تاسيسات و کارخانه های شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب خسارات ناشي از 2500 حمله هوايي و موشکي راتحمل کرد. با اين حال به عنوان سکاندار کشتي اقتصاد کشور تا واپسين روزجنگ برنامه حفظ توان واستمرارتوليد به ميزان متوسط 3ميليون بشکه در روز را به سرانجام رساند
با توجه به اهميت و نقش اساسي نفت در اقتصاد کشور و ضرورت محافظت از تاسيسات نفتي، موضوع نگهداري و بالا بردن ضريب اطمينان در مصون سازي تاسيسات در دوران دفاع مقدس مورد توجه قرار گرفت. به اين منظور پس از مطالعات گسترده و بحث و بررسي در خصوص راه هاي انجام اين مهم، راه حل هايي درچارچوب پدافند غير عامل درون سيستمي و برون سيستمي تعريف و به مجريان ذيربط در سازمان هاي مختلف ابلاغ شد.
الف) پدافند غير عامل درون سيستمي
روش هاي دفاع غيرعامل درون سيستمي به شيوه هاي پدافندي خاصي اطلاق مي شود که با تمهيد و ابداع فعاليت ها و اقدام هاي خاص آسيب پذيري دروني تاسيسات و دستگاه هاي فعال در زمينه توليد و بهره برداري از منابع نفتي را تا حد امکان کاهش دهد.ايزوله سازي سيستم و جداسازي بخش هاي مختلف آن از يکديگر اساس اين تمهيدات است؛ به نحوي که آسيب احتمالي وارده به بريک جزء سيستم، حتي الامکان به اجزاي ديگر آن انتقال نيابد.
ب)پدافند غير عامل برون سيستمي
اساس اين روش بر مبناي اغفال دشمن از طريق استتار و ايجاد امكانات جلوگيري از صدمات ناشي از آتش سوزي، اصابت تركش، موج انفجار و غيره استوار است. ايجاد هر گونه پوشش ايمني يا استتاري روي كارخانه ها تأسيسات ، سيستم ها يا اماكن اداري و مسكوني در جهت ايمن سازي بيشتر افراد و دستگاه ها در چارچوب پدافند غيرعامل برون سيستمي تعريف مي شود. تمهيدات دفاعي و اقدامات انجام شده در كارخانه هاي گاز و گاز مايع، تقويت فشار، تزريق گاز و ساير تاسيسات گازي به قرار زير بود:
كارخانه هاي گاز و گازمايع، پالايشگاه گازمايع ماهشهر و مخازن شانه اي به علت وجود گازهاي مختلف و مخصوصا گاز پروپان، وضعيت استثنايي داشتند. در اطراف اين تاسيسات و مخازن آن ديوارهاي بتوني ايجاد و يا لوله هايي با قطر 30 اينچ تعبيه شد. ارتفاع اين حفاظ ها 50 سانتيمتر از ارتفاع مخازن بيشتر و اغلب آنها با لوله، يا ورق آهن و سقف و سپس با گوني هاي ماسه اي پوشانده شده بود.
توربين ها و كمپرسورها نيز با ديوار بتوني از هم جدا شده بودند.
عمليات دفاعي كارخانه هاي بهره برداري و تلمبه خانه ها در اتاق هاي كنترل نيز معمول شده بود.
در اطراف محوطه هاي تفكيك مخازن و برج هاي گاز، ديوارهاي بتوني (به ضخامت 80 سانتيمتر) ايجاد و سقف آنها با تور استتار پوشانده شده بود.
مخازن شانه اي مايل 40 ماهشهر با ديوارهاي لوله اي (به قطر 30 و با ارتفاع 50 سانتيمتر بالاتر از سقف مخازن) حفاظ بندي شده بود.
مجموعه اقدام ها در مجتمع هاي اداري و اماكن عمومي:
اطراف تمام ادارات، بيمارستان ها، سالن هاي ورزشي و ... تا ارتفاع 2 متر گوني چيني و يا با بشكه پر از ماسه محصور شد.
در كليه مجتمع هاي اداري آژير اعلام خطر نصب شد.
براي پناه گرفتن كاركنان هنگام بروز خطر در كنار مجتمع هاي اداري جان پناه بتوني در اندازه هاي كافي احداث شد.در محوطه هاي مسكوني نيز براي پناه گرفتن كاركنان و خانواده هاي آنان جان پناه هاي بتوني در اندازه لازم احداث شد.در مجاورت مدارس نيز براي پناه گرفتن دانش آموزان جان پناه هاي بتوني احداث شد.
با تحويل سلاح هاي پيشرفته و مدرن فرانسوي، روسي و آمريكايي و تقويت توان عراق در مورد اصابت قراردادن تأسيسات حياتي و اقتصادي ايران، اين حركات ايذايي شدت گرفت. حتي كشورهاي حاشيه خليج فارس نيز، با در اختيار نهادن امكانات و فراهم آوردن، امكان سوختگيري هواپيماهاي عراق، دستيابي دشمن را به اهداف دورتر بيشتر فراهم آورده بودند و ضرورت توسل به طرح هاي ابتكاري در جهت تداوم صدور نفت بيشتر احساس مي شد. نصب گوي هاي شناور يكي از همين طرح ها بوده است. بمباران نقطه به نقطة بندر صادراتي خارك و تخريب تقريباً صد در صد اين بندر صادراتي و اصولاً وحشت كشتي ها از نزديك شدن به اسكله هاي بارگيري آن و دقت بالاي هواپيماهاي بمب افكن در هدف قراردادن نقاط ثابت و غيرمتحرك، اهميت ابتكار و استفاده از گوي هاي شناور را بيش از پيش روشن ساخت. اين گوي ها در فاصله 20 كيلومتري ساحل خارك و در آب هاي خليج فارس مستقر شد. دو خط لوله از ساحل بندر گناوه با استفاده از بستر دريا به محل استقرار گوي ها كشيده و به آنها متصل شد. اين گوي ها به وسيله لنگر در محل استقرار خود به صورت شناور درآمدند.
قطعه متحرك گوي امكان چرخش و مقابله آن را با امواج و تندبادهاي دريا فراهم مي كرد. لوله هاي لاستيكي شناور انعطاف پذير نيز ضمن تطابق با حالت شناور گوي، و سهولت اتصال به كشتي نفتكش انجام عمليات بارگيري را ممكن مي ساخت. نفتكش ها پس از اتصال به گوي (با واسطه لوله هاي لاستيكي انعطاف پذير) اين امكان را داشتند كه در حين بارگيري با شعاع مشخص به دورگوي بچرخند و از حالت هدف ثابت و آسان هواپيماهاي دشمن خارج و مصونيت بيشتري پيداكند.
چرخش دايره وار كشتي به دورگوي عملا در عمليات بارگيري نيز خللي وارد نمي ساخت و به اين ترتيب طي عمليات بارگيري كه گاه تا 34 ساعت به طول مي انجاميد، كشتي از امنيت نسبي برخوردار بود. گرچه ايران با اين روش توانست مقادير متنابهي نفت را بارگيري و صادر كند و در بحراني ترين روزها نيز عمليات صادرات نفت خام را از افتادن در ورطه تعطيل برهاند، با اين حال تحويل سلاح هاي پيشرفته تر عراقيها را قادر مي ساخت كه صرف نظر از ثابت يا متحرك بودن هدف، بتوانند آن را مورد اصابت قرار دهند، عملاً بهره گيري از ابتكار گوي شناور را به تدريج در پرده ابهام قرار مي داد.
دستيابي دشمن به سلاح هدف ياب، حتي كارآيي گوي هاي شناور براي بارگيري كشتي هاي در حال حركت را نيز، زير سؤال مي برد بنابراين تمهيدات و ابتكارات ديگري ضرورت پيدا كرد. بارگيري كشتي ها در جزيره خارك به وسيله نفتكش سيار و تخليه آن در كشتي هاي بزرگ به عنوان مخزن ذخيره سازي و بهره گيري از آن در صدور نفت يكي از تمهيدات و تسهيلاتي است كه به خدمت گرفته شد.
در اين روش، كشتي هاي بزرگ با استفاده از فرصت هاي بين بمباران با پهلوگيري در اسكله خارك به بارگيري نفت اقدام و سپس در اسرع وقت از اسكله فاصله مي گرفتند. اين سياست و جدايي نفتكش هاي بزرگ از مخازن و لوله هاي انتقال، ضريب اطمينان امنيت محموله ها و جان افراد را تا حدودي افزايش مي داد. اين كشتي هاي مادر، نفت خام را در چند كيلومتري بندر صادراتي، به كشتي هاي نفتكش كوچكتر انتقال مي دادند و مقاديري از سهم صادرات را تامين مي كردند .
طرح و تمهيد ديگر بارگيري مستقيم كشتي هاي كوچك در فواصل امن بمباران ها بود كه نفت آنها يا مستقيماً به كشتي هاي صادراتي منتقل و يا در كشتي هاي بزرگ دور از مبادي صادرات ذخيره سازي مي شد. بديهي است كه روش هاي اخير نيز كارايي محدودي داشت. زيرا چه بسا كشتي ها پس از ساعتها مرارت و بارگيري، در مسير بازگشت خود طعمه حملات هواپيماي دشمن مي شدند كه به زيان از دست رفتن كشتي و محولة نفت آن منجر مي شد.
در مراحل بعد ضمن بهره گيري از جزاير سيري و لارك براي بارگيري كشتي هاي صدور نفت و استفاده از روش انتقال نفت از كشتي به كشتي تا مدتي از وقفه در صدور نفت جلوگيري شد. با اين حال دشمن با استفاده از پايگاه ها، فرودگاه هاي كشورهاي جنوبي خليج فارس و با بهره گيري از سوخت گيري در حال پرواز، توانست اين پايگاه هاي نسبتاً دوردست را نيز ناامن كند.
با تشديد حملات دشمن به تأسيسات جزيره خارك و اكراه نفتكش هاي خريدار نفت از عزيمت به مقصد خارك و نتيجتاً كاهش صادرات نفت خام از اين جزيره، از 11دي ماه 63 شركت ملي نفتكش با همكاري مناطق نفتخيز فلات قاره و اموربين الملل طرح موسوم به والفجر را به مرحله اجرا درآورد كه به موجب آن 3نفتكش غول پيكر به صورت مخزن شناوردرجزيره سيري مستقر شد و يازده فروند نفتكش سيار نفت خام صادراتي را از پايانه خارك بارگيري مي كرد و به نفتكش هاي مشتريان نفت تحويل مي داد.
باوجود تمهيدات پدافند غيرعامل درون و برون سيستمي در غالب سيستم ها و تأسيسات نفتي عمليات پاكسازي و بازسازي بعد از تهاجم دشمن غيرقابل اجتناب بود. لذا پس از اطلاع كاركنان صنعت نفت از مواضع بمباران شده و آسيب ديده، تیم های موجود در محل فعال و اكيپ هاي كمكي از نقاط مجاور به كمك آنان مي شتافتند.
ابتدا عمليات اطفاي حريق وجلوگيري از سرايت آن به تأسيسات مجاور معمول مي شد ، عمليات امداد رساني به مجروحان و آسيب ديدگان احتمالي بالاخره پاكسازي آثار خرابي به منظور فراهم شدن امكان عمليات بازسازي آغاز مي شد.
در موارد مختلف،حسب ميزان شدت آسيب،امكان عملي بازسازي و ...، اقدامات لازم در جهت بازسازي انجام، يا بازسازي به تهيه ملزومات و فراهم شدن امكان عملي آن موكول مي شد. در هرحال سياست كلي بر اين بود كه امكان لازم براي استمرارعمليات واحد آسيب ديده در اسرع وقت فراهم آيد. بر اساس برنامه تنظيمي،به دنبال هربمباران وپس از اطفاي حريق،گروهي ازكاركنان بازسازي باهماهنگي ادارات ذي ربط،از واحد مورد بمباران بازديد و محل هاي صدمه ديده را روي نقشه هاي آن واحد مشخص مي كردند.
گروه پاكسازي عمليات پاكسازي واحد را به عهده مي گرفت. همزمان با اجراي پاكسازي و بر اساس ابعاد خسارت مشخص شده در نقشه، گروه كارپردازي به تأمين وسايل و تجهيزات مورد نياز اقدام مي كردند و آنگاه گروه بازسازي وارد عمل مي شد.
تا پيش از انقلاب اسلامي، سفارش و تأمين كالاي مورد نياز صنايع نفت جنوب به صورت متمرکز در آبادان و از طريق شركت كالاي لندن “ IROS “ انجام مي شد.
با پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي و شروع جنگ تحميلي به منظــور تداوم عمليات توليد نفت و تغذيه پالايشگاه هاي كشور و تأمين سوخت مورد نيازمصارف داخلي وجبهه ها،انديشه تأسيس سازمان تداركات و امور كالا در يك منطقه عملياتي با امكانات ايمني بهتر باساختار و سازماندهي جديد در مناطق نفتخيز جنوب با مركزيت اهواز، شكل گرفت.
انتقال کالاها و تجهيزات موجود در گمرک و انبارهاي آبادان در زير آتش مستقيم دشمن يکي از حماسي ترين بخش هاي فعاليت ستاد جبهه و جنگ و نيروهاي از جان گذشته مناطق نفتخيز بود که جلوه هايي از کارداني، تجربه و گره گشايي در اين اقدامات پر رنگ بود. انتقال زميني يک دستگاه هواپيماي فرندشيپ واقع در تيررس نيروهاي عراقي به ماهشهر جلوگيري از اتلاف صدها راس گاو گرفتار آمده در ديري فارم آبادان و انتقال پر دردسر آنها به اهواز هم از برنامه هاي جالب توجه کارکنان مناطق بود که در آن شرايط کمي عجيب و دور از ذهن به نظر مي رسيد.
بنا به ضرورت و پيمودن راه هاي طي نشده در عرصه ساخت داخل اداره كل تداركات و امور كالاي مناطق نفتخيز جنوب شكل گرفت و بدون شك نخستين زيرساخت هاي خودكفايي و برداشتن گام هايي اساسي در عرصه ساخت داخل به صورت ساختارمند در شركت ملي مناطق نفت خيز جنوب فعاليت ايجاد شد.
اين سازمان با وجود مشكلات ناشي از بروز جنگ و تحريم هاي اقتصادي و همچنين لزوم پشتيباني از جبهه هاي جنگ و محدوديت هاي ارزي، توانست در شرايط حساس هشت سال دفاع مقدس، رسالت خود را با همت و تلاش مستمر كاركنان بخوبي به انجام برساند.
باهجوم گسترده ارتش عراق به ايران وتصرف بخش هاي از استان خوزستان و استان هاي غربي بخشي از منابع نفتي كشور شامل چاه ها و واحدهاي بهره برداري چشمه خوش و دهلران و نفت شهر در كنترل ارتش عراق قرار گرفت. قرار گرفتن بخش وسيعي از مخازن و تاسيسات نفتي در تيررس دشمن از يك سو و نياز شديد نيروي دفاعي ايران به زيرساخت ها، امكانات و خدمات صنعت نفت در مناطق جنگي موجب شد تا مناطق نفت خيز جنوب به طور كامل و مستقيم درگير وضعيت جنگي شود.
شايد اغراق نباشد اگر گفته شود كه مناطق نفت خيز جنوب در ماه هاي آغازين جنگ علاوه بر ماموريت هاي سازماني خود، با بر عهده گرفتن پشتيباني از نيروهاي دفاعي، كاركردي نظامي از خود به جاي گذاشت. در 3 ماه آغاز جنگ حدود 70 درصد توان مناطق نفت خيز جنوب صرف خدمت رساني به نيروهاي دفاعي و ساماندهي جنگ زدگان مي شد و صنعت نفت جنوب عملاً با 30 درصد از توان خود وظيفه خطير و حياتي توليد، انتقال و صدور نفت به عنوان تنها منبع مالي جنگ را به انجام رساند.
در خلال جنگ تحميلي مناطق نفت خيزجنوب سازمان مستقلي براي هماهنگي و برنامه ريزي کمک هاي همه جانبه از جنگ تشكيل داد.
بخشي از فعاليت هاي اين ستاد همكاري در ساخت ادوات نظامي و صنعتي بود :
ساخت تجهيز مين جمع كن
ساخت و تراش انواع سوزن هاي توپخانه
تراشكاري قطعات بولدوزرها
ساخت آچارهاي مخصوص تانک ها و زره پوش ها
ساخت شناور کاربردي ني بر
ساخت و تغيير فلنج هاي مختلف
همكاري در ساخت پل شناور مربوط به طرح تحقيقاتي قرارگاه رزمي مهندسي خاتم الانبيا
تغيير شكل در سيستم پرتابي نارنجك انداز، خمپاره انداز، آرپي جي وتجهيزات مختلف نظامي
ساخت لوله خمپاره انداز
ساخت دستگاه انتقال هاوركرافت ها در عرض 12 متر، طول 25 متر و ارتفاع 10 متر
ساخت پين براي پل عملياتي، ساخت پايه هاي مخابراتي
كاركنان مناطق نفت خيز جنوب علاوه بر نبرد در كنار رزمندگان در جبهه هاي جنگ، وظيفه كمك در ايجاد مراكز ارتباطي و مخابراتي، ايجاد كارگاه هاي تعميراتي جهت بازسازي و ترميم تجهيزات نظامي، ياري رساندن و همكاري در حفر زمين و ايجاد سنگرهاي بتوني، تعمير باند فرودگاه هاي نظامي آسيب ديده، احداث بيمارستان هاي صحرايي و تامين پزشك و دارو و ساير خدمات، ايجاد بانك هاي خون، ساختن ماده شست وشو دهنده موتور هواپيماهاي جنگي، تهيه روغن هاي مخصوص سلاح ها، تهيه برخي قطعات يدكي مورد نياز تجهيزات نظامي، كمك در زمينه هاي تخصصي مانند مين گذاري، مين يابي و خنثي كردن آنها، تهيه و ارسال مواد غذايي براي جبهه ها، قرار دادن وسايل ضروري مثل ماشين آلات راهسازي و ساختماني و وسايل نقليه در اختيار ارتش و سپاه پاسداران، تامين ژنراتور و موتور هاي قابل حمل برق، موتورهاي آب و ايجاد زير ساخت هاي فني و ارتباطي پايگاه ها و مراكز استقرار نيروهاي دفاعي كشور را عهده دار شدند.
در كنار اين كمك هاي مستقيم به جبهه هاي جنگ و نيروهاي مسلح، زنجيره اي از كمك هاي غير مستقيم نيز به دفاع مقدس صورت گرفت كه از جمله مهم ترين آنها پشتيباني غير نظامي از رزمندگان و همچنين كمك به ساماندهي آوارگان و جنگ زدگان است. از جمله اين خدمات، ايجاد بيمارستان و ارائه خدمات درماني در پشت جبهه جهت درمان آسيب ديدگان و مصدومين جنگ و و نيازمندان به فوريت هاي پزشكي، تامين كادر پزشكي و پرستاري اين بيمارستان ها، تامين وسايل ارتباطي و مخابراتي مورد نياز سازمان هاي درگير در جنگ، تهيه و تامين وسايل ارتباطي پشت جبهه اعم از وسايل نقليه سبك و سنگين و تامين كادر متخصص جهت استفاده و تعمير آنها، ايجاد اردوگاه جهت اسكان و نگهداري هموطنان جنگ زده و ايجاد درمانگاه و تامين خدمات درماني و بيمارستاني براي جنگ زدگان قابل عنوان است. در 3 ماه نخست جنگ تحميلي مناطق نفت خيز جنوب افزون بر 850دستگاه وسايل نقليه سبك و سنگين در اختيار ارتش، سپاه پاسداران و ساير نهادهاي انقلابي قرار داد. در دوران جنگ، مناطق نفت خيز جنوب حدود 7هزار سنگر جمعي و انفرادي براي محافظت از رزمندگان و غيرنظاميان احداث كرد. همچنين در طول هشت سال دفاع مقدس، مركز خدمات كامپيوتري مناطق نفت خيز جنوب در ارائه خدمات سخت افزاري و نرم افزاري همكاري تنگاتنگي با نهادهاي ذي ربط داشته است.
گردآوري و تنظيم : سعيد سپهري کيان
منابع:خدمات مناطق نفتخيزجنوب به دفاع مقدس
نفت و مديريت بحران در دوران دفاع مقدس
مشعل سکوهای نفتی ایران تنها این روزها روایتگر تلاش و ایثار شبانه روزی کارکنان صنعت نفت برای تولید حداکثری نیستند؛ بلکه روایت نشانه های ایثار در میان آنها را می توان ازهمان دوران دفاع مقدس آغاز کرد؛ روایتی به رنگ دفاع، خون و اقتدار. بعد از گذشت چند دهه اگر چه دفاع شکل دیگری گرفته است؛ اما قصه همان است که بود. سکوهای نفتی، زیرمجموعه شرکت نفت فلات قاره ایران هستند. شرکتی که در اواخر شهریور سال 1359 بر اساس مصوبه شورای انقلاب و با لغو قراردادهای مشارکت شرکت های چندملیتی با هدف صیانت از منابع نفتی ایران تاسیس که از قضا آغاز به کار آن با شروع جنگ تحمیلی و حملات موشکی عراق به تأسیسات نفتی ایران در خلیج فارس همزمان شد.
در این حملات موشکی، طی سال های 1359 تا 1364 تأسیسات مناطق بهرگان و خارگ شامل میادین نوروز، بهرگانسر، سروش و ابوذر به دلیل قرار داشتن در نزدیکی محدوده جنگ، بیش از سایر میادین نفتی ایران در مناطق فلات قاره مورد حمله قرار گرفتند و در سال های بعد (1365 تا 1367) با گسترش جنگ تحمیلی به مناطق لاوان و سیری، تأسیسات دریایی و خشکی میادین رشادت، رسالت، سلمان و سیری نیز بارها مورد حملات ارتش بعثی عراق و ناوگان دریایی متجاوز ایالات متحده آمریکا قرار گرفتند.
در کنار این حجم خسارت انبوه وارده به تاسیسات نفتی دریایی ایران، نهضتی از بازسازی و تعمیر تاسیسات آسیب دیده برای تداوم روند تولید و صادرات نفت ایران شکل گرفت که در نهایت، خط مقدم نبرد دریایی ایران با دشمنان این مرزوبوم را شکل داد. مجاهدت عظیمی که کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران در جریان حملات مکرر دشمن ایفا کردند، منجر به این شد که حتی برای یک روز هم تولید و صادرات نفت از میادین نفتی ایران در خلیج فارس قطع نشود. به موازات و در سال های پس از جنگ، همت و شوری بی بدیل برای بازسازی خرابی های ناشی از جنگ در صنعت نفت دریایی ایران به وجود آمد که منتهی به نوسازی، به روز سازی سکوهای آسیب دیده و احیای صنعت نفت دریایی ایران شد. در این سال ها ظرفیت تولید نفت دریایی ایران به حداکثر خود رسید و افزون بر آن تولید صیانتی به عنوان شیوه اصولی و بنیادی تولید نفت ایران در دریا محقق شد.آنچه در مجموعه شرکت نفت فلات قاره ایران در سال های جنگ و پس از آن رخ داد، در دو زمینه خسارات وارده و اقدامات انجام شده برای بازسازی به تفکیک مناطق عملیاتی و میادین نفتی ایران در گزارشی که در پی می آید، شرح داده شده است:
الف) میدان نوروز:
1) سکوی بهره برداری نوروز و سکوهای چاه آن، بیش از 10 بار مورد اصابت موشک های عراق قرار گرفتند و متحمل خسارات فراوانی شدند که بزرگ ترین خسارت وارده در تاریخ 29/11/1361 روی داد و «سکوی بهره برداری نوروز» در این حمله به صورت کامل خسارت دید.
به دلیل گستردگی حملات دشمن، تولید نفت از میدان نوروز تا انجام بازسازی و نوسازی کامل، متوقف ماند.
2) چاه شماره (3) میدان نوروز نیز در تاریخ 29/11/1361 مورد اصابت موشک دشمن قرار گرفت و این چاه با تمامی متعلقات آن به درون دریا سقوط کرد و غرق شد، به گونه ای که اثری از آن به جز نشت از شیر ایمنی آن در محل چاه به چشم نمی آمد. این چاه در تاریخ 27/6/1362 مهار شد.
3) چاه های شماره (9) و( 10) میدان نفتی نوروز که دارای یک سکوی مشترک هستند، در تاریخ 11/12/1361 مورد حمله موشکی دشمن قرار گرفتند و دچار حریق شدند. تمامی مشتقات فوقانی چاه در بالای سطح آب از بین رفته و باقیمانده آنها در بالای سطح آب در حال سوختن بود. نفت از لوله مغزی بالای سطح آب فوران می کرد و در همانجا عمدتاً آتش می گرفت.
با تلاش کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران پس از مهار آتش، عملیات مهار چاه طراحی و در تاریخ 14/1/1363 انجام شد و چاه های یاد شده ایمن سازی شدند.
4) چاه های شماره (5)، (6)، (7) و( 8) که دارای یک سکوی مشترک بودند، در تاریخ 11/12/1361 و به دنبال حملات موشکی رژیم بعث عراق دچار حریق شدند و تمامی بخش های فوقانی چاه های شماره (5) و (6) که در روی سکو تقریباً به فاصله دو متر از یکدیگر قرار داشتند، کاملاً منهدم شدند و باقیمانده آنها در بالای سطح آب در حال سوختن بود، از درون چاه شماره (5)، نفت به بالای سطح آب فوران می کرد و به شعله های آتش دامن می زد. از درون چاه شماره (6) نیز نفت از داخل لوله مغزی به بالای سطح آب فوران می کرد و در همانجا در کنار چاه شماره (5) می سوخت. میزان نفت خروجی از هر کدام از این دو چاه، حدوداً 6 هزار بشکه در روز بود که عمدتاً در بالای سطح آب می سوختند، بنابراین شدت و حرارت آتش در روی این سکو به حدی بود که امکان نزدیک شدن کامل از بالای سطح آب به سکو تحت هیچ شرایطی وجود نداشت.
با تلاش کارکنان جان برکف شرکت نفت فلات قاره ایران، چاه شماره (5) با اجرای یک عملیات سخت و پیچیده در تاریخ 14/2/1364 مهار شد.
عملیات مهار چاه شماره (6) نیز همانند مهار چاه شماره (5) با فداکاری کارکنان و غواصان شرکت نفت فلات قاره ایران با روش های کاملاً بدیع و ابتکاری صورت گرفت و در نهایت در روز 21 شهریور سال 1364 به نتیجه رسید.
طراحی عملیات مهار چاه های شماره (5) و (6) کاملاً ابتکاری و در نوع خود بی نظیر بود، به گونه ای که بخش قابل توجهی از عملیات غواصی در تاریکی شب و در عمق آب های خلیج فارس انجام شد. پس از مهار چاه های (5) و (6) عملیات مقابله با آلودگی نفتی در دریا صورت گرفت.
5) سکوی چاه شماره (4) نوروز بر اثر حمله موشکی دشمن در تاریخ 29/11/1361مورد اصابت موشک قرار گرفت و دو پایه از چهار پایه سکوی اصلی چاه تخریب، در نتیجه سکوی فوقانی چاه منهدم شد و به دریا سقوط کرد.
6) چاه های شماره (14) و (15) نوروز که دارای یک سکوی مشترک است، چند مرتبه مورد حمله قرار گرفتند که بجز بخشی از این سکو، آسیب چندانی به چاه های مزبور وارد نشد.
بر اثر حملات مکرر دشمن به منطقه نفتی نوروز، حدود 9 میلیون بشکه نفت خام به دلیل آتش سوزی چاه ها از بین رفت و با توجه به شدت انفجارهای به وجود آمده، تنها در سکوهای شماره (5) و (9) حدود 6 تا 10 هزار بشکه نفت در روز در حال اشتعال بود. گروه مهار با بهره گیری از گروه ویژه غواصان در زیر آب و با استفاده از سیستم HOT-TAP و همچنین دستیابی به لوله های تولیدی، موفق به مهار این چاه ها شدند و در حین این عملیات، تعدادی از کارکنان شرکت نفت فلات قاره ایران به دلیل تشدید حملات دشمن به شهادت رسیدند.
پس از مهار چاه ها اقداماتی برای بازسازی موقت میدان نوروز صورت گرفت و در نهایت در سال های پس از جنگ، این میدان نفتی مهم دریایی ایران به شرایط طبیعی تولید بازگشت.
ب ) میدان بهرگانسر:
1) سکوی بهره برداری بهرگانسر در 4 نوبت مورد حمله هواپیماهای دشمن قرار گرفت که بر اثر این حملات، خسارات زیادی به سکوی بهره برداری، سکوی حفاری و سکوی مسکونی وارد آمد. تأسیسات مسکونی و بهره برداری بهرگانسر بر اثر این حملات 100 درصد خسارت دید. بازسازی تأسیسات فراورش سکوی بهره برداری و آغاز تولید محدود از میدان بهرگانسر از 22/11/1370 با میانگین تولید 3019 بشکه در روز آغاز شد.
همچنین در بهمن سال 1388 مجتمع جدید بهره برداری و نمک زدایی نفت بهرگانسر با ظرفیت تولید و فراورش روزانه 60 هزار بشکه نفت خام شامل دو بخش خشکی و دریایی، طی مراسمی افتتاح شد.
2) سکوی چاه های (1)، (2) و (3) در تاریخ 16/4/1362 مورد حمله قرار گرفت و100 درصد آسیب دید که پس از ایمن سازی چاه ها و انجام تعمیرات لازم مربوط به سکو، این سکو در اسفند سال 1370 در مدار تولید قرار گرفت.
3) چاه شماره (7) بهرگانسر در تاریخ 16/4/1362 مورد حمله قرار گرفت. با اتمام جنگ، این چاه دوباره احیا شد و پس از انجام تعمیرات این سکو در اسفند سال 1370 در مدار تولید قرار گرفت.
4) سکوی چاه شماره (5) بهرگانسر در تاریخ 16/4/1362 مورد اصابت موشک رژیم بعث عراق قرار گرفت و تاج سر چاهی (Christmas tree) چاه جدا شد و به دریا سقوط کرد. همچنین سکوی فوقانی چاه آسیب دید و تخریب شد. این چاه در اسفند سال 1370 در مدار تولید قرار گرفت.
5) سکوی چاه شماره (6) بهرگانسر در تاریخ 1/8/1364 مورد اصابت موشک دشمن بعثی قرار گرفت و با مجموعه اقدامات شرکت نفت فلات قاره ایران در بهمن سال 1370 این چاه نیز در مدار تولید قرار گرفت.
ج ) ميدان هنديجان:
سازه هاي فوقاني 5 سكوي دريايي هنديجان، بارها طي سال هاي 1361 تا 1366 مورد تهاجم قرار گرفت که بر اثر این حملات در مجموع 20 درصد خسارت به سكوهاي دريايي هنديجان وارد آمد.
تأسيسات خشكي درياي هنديجان پس از يك توقف طولاني در سال 1368 راه اندازي شد و در سال 1369 اين ميدان كاملاً در مدار توليد قرار گرفت.
تأسيسات خشكي منطقه بهرگان نیز طي سه مرحله مورد اصابت موشك هاي رها شده از هواپيماهاي دشمن قرار گرفت که تنها در تهاجم 15 فروردین سال 1365 نيروگاه و قسمتي از تأسيسات بهره برداري منطقه بهرگان دچار خسارت شد.
الف( ميدان سروش:
1) تاسیسات این میدان در طول سال 1361 بارها مورد حمله موشكي قرار گرفت كه با تلاش پيگير كاركنان منطقه ، از بروز هرگونه نشت نفت از چاه ها يا آتش سوزي جلوگيري به عمل آمد و قسمت های صدمه دیده تا حدي ترميم و مرمت شدند.
2) پس از دو بار حمله شديدي كه در سال 1362 روي تأسيسات بهره برداري و سكوي چاه هاي سروش صورت گرفت، اين تأسيسات تقريباً غير قابل استفاده شد و نياز به تعميرات اساسي و تعويض بسياري از تجهيزات پيدا كرد.
3) تأسيسات بهره برداري دريا و سكوي اصلي چاه هاي ميدان سروش كه روي بارج پاسارگاد قرار داشت، پس از حمله دشمن در سال 1362 غیرقابل استفاده شد.
4) بارج پاسارگاد، چاه هاي سروش و كل تأسيسات اين ميدان در حملات دشمن بعثي 100 درصد تخريب و باعث آتش گرفتن چاه ها، فوران نفت، غرق شدن سكوهاي چاه و توقف توليد اين ميدان شد.
چاه هاي سروش در سال هاي 1361 و 1362 ايمن سازي شد.
ب ) ميدان ابوذر:
این میدان بزرگ نفتی، طي سال هاي جنگ تحميلي به طور مستمر مورد تهاجم رژيم عراق قرار گرفت. در آبان سال 1364 سكوي ابوذر مورد حمله شديد دشمن قرار گرفت كه منجر به آتش سوزي و انهدام سكوهاي استراحت و شماره 11 شد كه در اين حوادث 2 تن از کارکنان شركت و چند تن از كاركنان كشتي بدر به شهادت رسيدند.
1) در تاريخ 26/9/1365 سكوهاي ميدان ابوذر دوباره مورد تهاجم هوايي رژيم بعث عراق واقع شدند كه در اين حادثه نيز تعدادي از شناورهاي خدماتي مورد اصابت قرار گرفته و علاوه بر وارد شدن خسارات مالي، کارکنان به شهادت رسيدند.
2) به دكل حفاري مورب ابوذر 100 درصد و تأسيسات خشكي اين ميدان 40 درصد خسارت وارد آمد. به سه سكوي بهره برداري، سكوي مسكوني و سكوهاي چاه ها و پل های رابط ابوذر طي حملات رژيم بعثي 100 درصد خسارت وارد آمد و در نتيجه انهدام كامل تأسيسات آن، توليد اين ميدان متوقف شد.
به دليل تعدد چاه ها در سكوي ابوذر و وجود مقدار زيادي گاز، همه چاه هاي ابوذر در سال 1362 به روش تزريق سيمان ايمن سازي شدند و در حملات دشمن بجز يك مورد كه بلافاصله اطفا شد، آتش سوزي رخ نداد. اقدامات مربوط به نوسازی تاسیسات مجتمع نفتی ابوذر براي توليد 140 هزار بشكه در روز از اين ميدان در آبان سال 1379 به ثمر نشست و تولید از این میدان از سر گرفته شد.
ج) ميدان درود:
1) طي سال هاي 1359 تا 1367 جزيره خارگ بارها مورد حمله هواپيماهاي رژيم عراق قرار گرفت كه در اين حملات به تأسيسات ميدان درود آسيب هايي جدی وارد آمد و خطوط لوله زيردريايي و تاسیسات نفتی کارخانه درود در اثر این حملات دچار آسیب های مهمی شد.
2) راه اندازي توليد طبيعي ميدان درود در تاريخ 21/6/1367، با بازسازي، نوسازي و به روزسازی تأسيسات ميدان درود محقق شد.
3) طي سال هاي 1361 تا 1367 تأسيسات مستقر در جزيره خارگ و بخش هایی از كارخانجات درود، ابوذر، فروزان، خطوط لوله و... مورد تهاجم واقع شدند. برای ممانعت از توسعه خسارت به تاسیسات نفتی، ايمن سازي تأسيسات خشكي خارگ در سال 1362، اطفای حريق، بازسازي و نوسازي تأسيسات خشكي منطقه خارگ و تعميرات اساسي مخازن ذخيره انجام شد.
منطقه لاوان
الف) ميدان رشادت:
در 24/7/1365 ( 14/11/1986 ) سكوي رشادت مورد حمله هوايي رژيم عراق قرار گرفت و بر اثر اين حمله به سكوي بهره برداري صدمات عمده اي وارد و توليد ميادين رشادت و رسالت كه عمليات فراورش هر دو ميدان در اين سكو صورت می گرفت، متوقف شد.
سكوي بهره برداري و تأسيسات دكل حفاري مربوط به آن و خطوط لوله آن بشدت آسيب ديد و به دريا سقوط كرد. در اين حمله 2 نفر از كاركنان شهيد و يك نفر مفقودالاثر شد.
در اين حمله سكوي بهره برداري با وسايل مستقر در آن طعمه حريق شد و چون در زمان حمله، عمليات بهره برداري در جريان بود، ظروف تحت فشار آن منفجر و به همراه دو عدد پل ارتباطي كاملاً منهدم و غرق و آتش سوزی در رشادت پس از 12 ساعت، مهار شد.
در تاريخ 24/4/1366دوباره سكوي رشادت 7 مورد تهاجم هواپيماهاي رژيم بعث قرار گرفت. با این حال پیش بینی می شد عملیات بازسازی تاسیسات این منطقه در سال 1367 پایان یابد و این میدان به تولید بازگردد؛ اما با حمله تفنگداران دریایی آمريكايي به تأسيسات رشادت در تاريخ 27/7/1366 و از بين رفتن تمامی تجهيزات روي سكوها، فوران چاه ها و ناامن شدن منطقه، كليه پروژه هاي تعميراتي متوقف شد.
ايالات متحده آمريكا در تاريخ 27/7/1366 (19/10/1987) با 5 فروند ناوشكن و حدود یکهزار گلوله توپ 120 ميلي متري تأسيسات دريايي، چاه هاي رشادت و سكوهاي حفاري و مسكوني رشادت را به آتش كشيد و با بستن مواد انفجاري روي پايه هاي سكوي نيروگاه، تمامي سكو و تجهيزات آن را در آب غرق كرد.
طرح بازسازي و نوسازي تأسيسات ميدان رشادت در برنامه پنج ساله چهارم توسعه منظور شده است.
ب) ميدان رسالت:
تأسيسات دريايي رسالت در دو مرحله در تاريخ 23/4/1366 (14/7/1987) و 7/6/1366 (29/8/1987) مورد حمله هوايي عراق قرار گرفت كه در حمله اول، تعدادي از چاه هاي سكوي دچار حريق شد و در حمله دوم سكوي بهره برداري به دليل برخورد تركش آتش گرفت و به طوركلي اين سكو غیرقابل استفاده و سكوي حفاري و دكل مستقر در آن به طور كامل منهدم شد. خسارت اين ميدان بيشتر به دلیل توقف توليد به دليل انهدام سكوي بهره برداري رشادت و مركز انتقال نفت بود. به دليل پاره شدن خط لوله نفت خام چاه شماره (6) زيردريايي از نقطه اي در زير سطح آب و عدم دسترسي به وسايل سيستم كنترل سرچاهي كه در عمق حدود 240 پايي از سطح آب قرار دارند، نفت و گاز اين چاه به داخل دريا نشت کرد. اين چاه در مهر سال 1366 از سوی گروه غواصان شركت نفت فلات قاره ايران ايمن سازي شد و از نشت آن جلوگيري به عمل آمد.
ج) ميدان سلمان:
تأسيسات مجتمع بهره برداري سلمان طي سال هاي 1365 تا 1367 بارها مورد تهاجم قرار گرفت. در سال 1365 بر اثر تهاجم هوايي هواپيماهاي عراقي بخش هایی از سازه سكوي بهره برداري شماره (1)، اتاق كنترل واقع در سكوي تسهيلات و ساير بخش هاي مجتمع آسيب ديد که در اين حمله سه نفر از كاركنان سكو به شهادت رسيدند.پس از بازسازی، بر اساس برنامه ریزی ها قرار بود در سال 1367 توليد كامل از این میدان از سر گرفته شود؛ اما در تاريخ 29 فروردین سال 1367، پيش از راه اندازي توليد كامل، این تاسیسات از سوی نيروهاي آمريكايي مورد حمله قرار گرفت كه بر اثر اين حمله بخش های مهمی از مجتمع تولید نفت سلمان به صورت کامل تخریب شد. بازسازي چاه هاي ميدان سلمان در سال 1370 و نوسازي و به روزسازی كامل سكوي مجتمع دريايي سلمان در سال1371 انجام و تولید این میدان به صورت کامل از سر گرفته شد.
د) جزيره لاوان و تأسيسات خشكي رشادت، رسالت و سلمان:
جزيره لاوان طي جنگ تحميلي بارها مورد تهاجم هواپيماهاي رژيم بعث عراق قرار گرفت.
1) در تاريخ 7/6/1366 مخازن ذخيره نفت خام شماره (3)و (4) ميادين رسالت و رشادت هر يك به ظرفيت 500 هزار بشكه بمباران و منفجر شدند و در نتيجه آتش به مخازن (2) و (1) رشادت و (4) و (6) سلمان خسارات عمده اي وارد شد.
2) از جمله آثار و تبعات این حمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:آتش گرفتن مخزن شماره (2) به دليل پرتاب حجم زيادي از نفت در حال اشتعال مخزن شماره (3) در تاريخ 8/6/1366 در اين حادثه يك تن از كاركنان شركت در حين انجام وظيفه مفقودالاثر شد.
3) آتش گرفتن و تغيير شكل پيدا كردن خطوط لوله انتقال نفت مخازن به دليل آتش سوزي اطراف لوله های 42.
4) آتش گرفتن کارگاه های نجاري و تعميرات ابزار دقيق و موتورهاي ديزل.
5) سوراخ شدن خطوط لوله انتقال نفت مخازن سلمان به دليل فرود آمدن چند بمب در محلي بين مخازن (4) و(6).
6) آتش گرفتن نيروگاه رشادت، مخازن گازویيل، آب شيرين و آب شور اين كارخانه كه متحمل خسارات سنگيني شدند.
در پی این حملات وحشیانه اطفای حريق و مهار آن در 24/6/1366 و بخشی از بازسازي و نوسازي تأسيسات خشكي انجام شد.
7) در تاريخ 5/9/1366 جزيره لاوان بار ديگر مورد حمله قرار گرفت. در این حمله مخزن شماره (5) تأسیسات سلمان مورد اصابت یک فروند موشک قرار گرفت که منجر به آتش کشیده شدن آن شد. مهار آتش سوزی آن در تاریخ 7/9/1366 به پایان رسید.
سکوی بهره برداری نصر:
سکوی نصر در تاریخ 29/1/1367 (18/4/1988) مورد حملات ناوگان دریایی متجاوز آمریکا قرار گرفت. این حمله موجب انهدام کامل و به آتش کشیده شدن سکوی بهره برداری نصر و تمامی تأسیسات روی آن، همچنین انهدام پل ارتباطی بین سکوی مشعل و سکوی بهره برداری شد. در نتیجه این حمله تجاوزکارانه، ساختمان مسکونی سکوی نصر منهدم و تولید و بهره برداری از میادین نصر و نصرت به مدت 37 روز به طور کامل قطع شد.
بازسازی کامل چاه های میدان نصرت در سال 1370 و بازسازی، نوسازی و به روزسازی سکوی نصر نیز در سال1370 پایان یافت و در 12 بهمن سال 1370 سکوي یاد شده راه اندازی شد و به تولید کامل نفت خام رسید.
به احترام شهدای غریب با وضو وارد شويد
عباسعلي حسين پور دفاع مقدس صفحه ای درخشان از تاريخ پرشکوه ایران است. با حمله دشمن متجاوز بعثي در31 شهريور1359 مردم قهرمان ايران مجالي مي يابند تا صفحاتي از مفاهيم بلند انساني و اسلامي ايمان، ايثار، خلوص، ولايت پذيري، وطن دوستي و شجاعت را نزد دیدگان اهالي عالم بگشايند. صفحاتي از کتاب قطور تاريخ دفاع مقدس به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران اختصاص دارد، صفحاتي که همانند بانيان آن در عين مظلوميت و گمنامي کمتر خوانده شده و کمتر روايت شده است. با مرورکوتاه زندگي و سفر شهداي مرکز انتقال نفت تنگ فني شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران جلوه هايي به چشم مي آيد که مي توان از آن درس زندگي گرفت، لحظه هايي ماندگار مي شود که براي هميشه در جان ودل مي نشيند و اگر چشم نبسته باشيم، گاه گاه در خلوتي خاموش بر وجود غفلت زده مان تلنگر مي زند. بازديد خبرنگاران مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران از «تنگ فني» آن هم در سالروز تاسيس اين شرکت که با هفته دفاع مقدس همزمان شده، راهگشاي ما بود تا در محضر شهداي همکارمان زانو بزنيم و بياموزيم دفاع از ميهن و ناموس مرد عمل مي خواهد و دل شير.
ساعت 12و نيم ظهر است، حدود سي وپنج دقيقه تا اذان مانده. تازه به مرکز خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان رسيده و مورد استقبال همکاران اين منطقه قرار گرفتيم. بعد از حال و احوال به سمت مسجد رفته، وضو گرفتيم، هم زمان منادي مسجد با صداي بلند مي گفت: «بشتابيد به سوي نماز»، نماز را به جماعت خوانديم، به سمت ناهارخوري حرکت کرديم، دبستان هاي دخترانه و پسرانه محوطه منازل سازماني مرکز تعطيل شده بودند و همين بهانه بس بود تا بوي گل، بوي باران، بوي تبسم درختان، بوي نسيم خنک، بوي کتاب، بوي دفتر و بوي مهرباني تمام فضاي مرکز منطقه لرستان را سرشار از ذوق و شوق کودکانه کند. آفتاب پاييزي و صداي خنده بچه ها همه جا را پر کرده است. با نواخته شدن زنگ آخر باز هم شادي اين سو و آن سو خيابان هاي مرکز مي دويد. چه زيباست اين لحظه ها. چه زيباست تفريح در فضايي که پدر در آن نزديکي مشغول به کار است. چه زيباست دست در دست همکلاسي ها تکرار «باز هم مهر، باز هم مهرباني، باز هم بهار دانش». آنقدر فضاي بازي هاي کودکانه دلنشين بود که دقايقي را نظاره کردم انصافا خش خشِ برگ درختان با صداي کودکان، همچون سمفوني شماره 9 بتهوون نواي «حيات» را در مرکز انتقال نفت لرستان مي نواخت.
ناهار را خورديم، موضوع زمان برگشت، بليت پرواز همکاران مناطق مختلف، خستگي رانندگان، اصرار بر حرکت شبانه نداشتن و... همگي دست به دست هم داده بود تا برنامه به گونه اي پيش رود که بازديد از تنگ فني کنسل شود. دو پيشنهاد مطرح بود؛ نخست اينکه بازديد انجام شود و شب خرم آباد بمانيم و صبح زود به سمت تهران حرکت کنيم تا همه به پروازهايشان برسند، دوم اينکه بازديد تنگ فني را کنسل کرده و به يکي ديگر از مراکز انتقال نفت منطقه لرستان سر بزنيم و ساعت 15همان روز چهارشنبه مطابق با جدول سين برنامه، به سمت تهران عزم سفر کنيم. سرپرست گروه همه سناريوها را با رييس روابط عمومي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران درميان گذاشت. تصميم نهايي گرفته شد «بازديد از تنگ فني ارزش تحمل ناملايمات سفر را دارد، پس انجام شود». بعد از ناهار به سمت تنگ فني حرکت کرديم، به دليل خرابي جاده قديم از اتوبان رفتيم، عوارضي 18هزار توماني را پرداخت کرديم، در همين اوضاع باتري خودروي ما توان ياري نداشت و کولر ماشين خاموش شد. گرما طاقت فرسا بود، باد بيرون هم بسيار گرم بود. باز کردن پنجره هاي خودرو، نشستن روبه روي سشوار را برايمان تداعي مي کرد. همگي خسته، خيس عرق، کاسه هاي صبر لبريز و توان ها طاق شده بود. تصورم اين بود که چون تنگ فني در ارتفاعات مستقر است، پس قطعا هواي مطبوعي خواهد داشت، ولي اصلا اين گونه نبود. به هر سختي بود رسيديم. از خودرو پياده شديم، ولي هوا نه تنها خنک نشده بود که شايد گرم تر هم بود، وضعيت کلافه کننده اي داشتيم. از در نگهباني پس از تشريفات حراست عبور کرديم. آبسرد کن جنب حراست همه ما را دور خود جمع کرد، رييس تلمبه خانه به استقبال ما آمد، توضيحاتي داد و به معرفي مرکز انتقال نفت شهداي تنگ فني پرداخت. براي ما که در مراکزي مشابه اين مرکز کار کرده بوديم چيز جديدي نبود. ميزان حجم انتقال، تعداد خطوط انتقال، تاسيسات و... که از چهره ها مي شد فهميد سوالات بي جواب به صورت رگباري از ذهن همه ما مي گذرد. اصرار بر بازديد از اين مرکز انتقال براي چه بود؟ آن اهميت تاريخي و دستاوردهاي ويژه مرکز که همه از آن ياد مي کردند، کجاست؟ اطلاعات ارائه شده در مصاحبه رييس مرکز که هم در سايت شرکت موجود است و هم مي شد در همان مرکز منطقه شنيد، پس چرا اين همه مشقت؟ و...
بازديد به نيمه راه رسيد، در يکي از کانکس هاي مرکز که با هواي خنک کولرهاي گازي بسيار دلنشين شده بود، گرد هم آمديم، همکاران ما از نقاط مختلف ايران با هم کار مي کردند. شايد اگر بگوييم تنگ فني يک ايران کوچک شده بود، اغراق نکرده باشيم. همه جوان بودند، از هرکس سراغ زمان بمباران ها را مي گرفتم يک جواب مشترک مي شنيديم «من زمان جنگ اينجا نبودم، فقط شنيده ام!». براي پذيرايي به سمت اتاق کنترل مرکز که يک ساختمان تمام بتني است، حرکت کرديم اين ساختمان در زمان جنگ محل استقرار پدافند هوايي بود، ديوار در ورودي آن به تمثال مبارک هفت شهيد مرکز مزين شده بود. شهيد رازي سيفي بلمکي، شهيد سيدجعفر درخشان، شهيد رضا قلندري، شهيد شفيع کوگاني، شهيد خدامراد عادل قلي، شهيد جدار قلاوند و شهيد جمال الدين ميرزايي.
چند لحظه اي براي قرائت فاتحه ايستادم. مسلم بهداد از کارکنان وقت حراست مرکز انتقال نزديک شد، از او سوال کردم در بين همکاران مرکز، بومي اين منطقه داريم؟ گفت: خودم. از شنيدن اين جواب خيلي خوشحال شدم. نخستین سوالم اين بود، شنيده ام که شهداي تنگ فني 11 نفر هستند چرا تمثال 7 نفر اينجاست؟ گفت: 4 نفر از آنها از کارکنان مرکز نبوده بلکه از مردم روستاي تنگ فني هستند. عمق جواب، دقايقي مجبور به سکوتم کرد 7 شهيد از 11 شهيد اين منطقه از همکاران رشيدمان در مرکز انتقال نفت تنگ فني هستند خيلي عجيب است! از او خواهش کردم چند دقيقه اي از وقتش را به من اختصاص دهد، با خوشرويي پذيرفت.
گفتم در زمان بمباران ها اينجا مشغول بوديد؟ گفت: آن زمان سن و سال آنچناني نداشتم، ولي خيلي از بمباران ها را يادم است. گفتم: از شهداي اين مرکز چه مي داني؟ لطفا اگر خاطره داري يا شنيده اي برايمان بگو. مسلم بهداد، مرد خوش صحبتي بود، خيلي شيرين خاطره تعريف مي کرد. او گفت: «... يکي از روزها در مدرسه مشغول به تحصيل بوديم که صداي آژير خطر به صدا درآمد، از تلمبه خانه با مدير مدرسه تماس گرفتند و اعلام کردند چون امکان بمباران مجدد وجود دارد، سريعا مدرسه را تعطيل و به پناهگاه برويد. همگي به سمت کوه هاي اطراف فرار کرديم، خوشبختانه رزمندگان ما يک فروند از هواپيماهاي عراقي را ساقط کرده بودند، هواپيما در نزديکي روستا به زمين خورد، صداي انفجار عجيبي داشت، خلبان آن اجکت کرده بود، مردم روستا به سمت او دويدند تا دستگيرش کنند، بعضي ها هم قصد کتک زدنش را داشتند، يادم هست دو تا از همکلاسي هاي مان روز قبل در بمباران شهيد شده بودند، پدر اين دو شهيد خردسال که اتفاقا از کارکنان مرکز بود که داغدار و عصباني به سمت خلبان مي دويد به او رسيد، خلبان زخمي و درمانده بود، شروع به کتک زدنش کرد، يادم نمي رود که شهيد خدامراد عادل قلي، خودش را در بين خلبان عراقي و مردم قرار داده بود تا نگذارد آسيبي به او برسد، دائم اصرار مي کرد شايد فرماندهان ما بتوانند اطلاعات خوبي از او به دست آورند».
خود شهيد خدامراد بيشتر از هرکس ديگري براي پسران شهيد همکارش مي گريست، آخر آنها سني نداشتند و به اقتضاي سنشان، از جنگ درک درستي هم نداشتند. هر روز براي رسيدن به مدرسه، مسير روستا را انتخاب مي کردند، اما در روز حادثه فقط به شوق ديدن پدر، مسير مرکز انتقال را انتخاب کرده بودند، مسيري که هر دو را جاودانه کرد و آنها بدون امتحان، قبول درگاه حق شدند. اسفند 59 براي مردم روستاي تنگ فني فراموش نشدني است ولي ايکاش از اين رشادت ها بيشتر گفته مي شد تا مردم بيشتر مي دانستند. اي کاش حال که ما در حق شهداي اين مرکز کوتاهي کرده ايم، کوه هاي تنگ فني به سخن مي آمدند و شهادت مي دادند که چه رشادت هايي ديده اند. بعدها از سر کنجکاوي از بزرگ ترهاي روستا شنيدم ساعت 11صبح 13اسفند 59 تنگ فني بمباران مي شود. شهيد سيدجعفر درخشان، شهيد رضا قلندري و شهيد جدار قلاوند براي خاموش کردن آتش به دل تلمبه خانه مي زنند تا به همکارانشان کمک کنند، آتش هم مهار مي شود، رئيس مرکز، مهندس رضوي به سيد مي گويد، برگرديد، سيد پاسخ مي دهد: «اينجا پردود و خطرناک است، خانواده هاي زيادي اينجا زندگي مي کنند، پس بهتر است بمانيم و کمک کنيم». سيد به همراه شهيد قلندري در کوره اي از آتش در حال اطفاي حريق بودند، خستگي فراوان، گرماي زياد منطقه، سر و صداي زياد ناشي از انفجارات اول، گرماي آتش نمروديان زمانه، همه و همه باعث شده بود که همکاران شهيدمان صداي آژير خطر بعدي را نشنوند.
آژيري که ساعت 16 به صدا درآمده بود و خبر ورود هواپيماهاي رژيم بعث عراقي را گوشزد مي کرد، دوباره مرکز را بمباران کردند، بمباراني که پيکر شهيد سيدجعفر را به درون لهيبي از آتش خود کشيد و پيکر مطهرش را سوزاند، به گونه اي که از پيکر او جز يک قطعه از پاي ايشان، چيزي به جا نماند و همکاران شجاعش را نيز سوزاند و به فيض شهادت رساند. شنيدم که شهيد شفيع کوگاني يکي از روزهاي کاري در حال گشت زني در اطراف مرکز انتقال بوده که يکباره جنگنده هاي عراقي مرکز را بمباران مي کنند، او به شهادت مي رسد، ولي پدرش همچون يعقوب چشم انتظار يوسف جوانش بر در خانه تکيه داده و غرش هواپيماها را نظاره مي کند، دائم «أَمن يجيب» مي خواند که براي جوان 27ساله اش مشکلي به وجود نيايد. وقتي كه پسر نيامد، او به سمت تنگ فني رفت و ديد که تير ترکش ناجوانمردانه از پشت به سرش اصابت کرده است، صبوري کرد، تنها تسلي دلش اين بود که پسرش آرزوي شهادت داشته و در آخرين صحبت هايش تاکيد کرده بود: دا(مادر)، شهيد شدن ترس نداره! شهادت راه حقه! منم اين راه رو رفتم... دالکه(مادر) خوبم! دالکه مهربونم.
شهيد رازي سيفي بلمکي در روز شهادتش شيفت هم نبوده، صداي انفجار را مي شنود و متوجه مي شود دوباره مرکز را بمباران کرده اند، با صدای رسا مي گويد: «...غيرتم اجازه نمي دهد تنگ فني در آتش بسوزد...» وقتي به جملاتش فكر مي كنم، حتي جرات بر زبان آوردن در آن شرايط هم سخت مي شود، چه روح بلندي مي طلبد اين گونه سخن گفتن. خدايا ما كجاي اين عالم سير مي كنيم؟ يا غياث المستغيثين، او به همراه همکار شهيدش عادلي، براي مهار آتش رفت، ولي رفت که رفت! او، شهيد عادلي، شهيد درخشان، شهيد کوگاني و شهيد قلندري در لهيب شعله هاي بعثيان از خدا بي خبر سوختند تا تنگ فني زنده بماند و فعاليت کند تا ايران آباد بماند.
اسفند 59 از آن ماه هايي بود که همه اهالي روستاي تنگ فني منتظر پايان آن بودند، اميد داشتند با رسيدن فصل بهار خبرهاي خوبي برسد، اما درست همان زماني که همه به دنبال رخت و لباس نو بودند، دختر 10 ساله شهيد جمال الدين ميرزايي خبر شهادت پدرش را مي شنود، براي يک دختر 10ساله که در خاطراتش گفته بود: وابستگي زيادي به پدرم داشتم، يعني بابايي بودم، شنيدن خبر شهادتش خيلي سخت بود تا جايي که هنوز صداي هواپيماها، موشک باران، بمب هايي که بر تنگ فني و روستا فرود آمدند، همه و همه را در خواب مي بينم، کابوس بمباران هنوز با من همراه است.
صحبت هاي همکارمان آقاي مسلم بهداد عجيب بود! انگار خود شهدا با من حرف مي زدند. به خدا که اينها نمرده اند، «بل احياء عند ربهم يرزقون». پندار ما اين است كه ما مانده ايم و شهدا رفته اند، ولي حقيقت اين است كه زمان، ما را با خود برده است و شهدا مانده اند. دستانم را بلند مي كنم و مي خوانم: خدايا به «امام زماننا و به دماء شهدائنا، اللهم ارزقنا توفيق شهادة عارفا خالصا في سبيلك». آنگاه دست هايم را به صورتم مي كشم، دستم را كه برمي دارم، تصاوير به هم چسبيده مختلفي مانند فيلم از جلوي چشمانم مي گذرد. تصوير دختر بچه هاي بي پدر، پدر و مادرهاي پيري که در فراق فرزند رشيدشان قد خم کرده اند. تصوير همکاراني که با احتياط و با وضو در تنگ فني گام بر مي دارند.
شايد حالا بهتر بتوانم درک کنم که چرا کولر ماشين ما خراب شد، شايد اين گونه بهتر بتوانم شرايط سخت کار در تنگ فني آن هم در زمان جنگ و بمباران را لمس کنم، اصلا اگر همين اندک سختي هم نبود، چگونه شرايط محيطي آنجا را درک مي کردم؟
در پايان فقط مي توانم بگویم: شهدا شرمنده ايم؛ در حق همه شما و خانواده و پدر و مادرهايتان کوتاهي کرده ايم، حق شما بيشتر از اين است، ببخشيد ما را... خوشحالم که سالروز تاسيس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران با ايام هفته دفاع مقدس هم زمان و همين موضوع، بهانه اي شد تا در اين سفر «تنگ فني» را بشناسم. اگر در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران کار کني و مرکز انتقال «تنگ فني» را از نزديک نبيني، در حق خودت ظلم کرده اي.
گفت و گو با همکار و فرزند خلبان شهید علی اکبرقربان شیرودی به مناسبت هفته دفاع مقدس
راحله خالقی «هر بار که ماموریت می روم، حال عاشقی را دارم که به دیدار معشوق می رود»، عادله شیرودی می گوید: «کوچک که بودم با شنیدن این گفته پدرم، غمگین می شدم؛ مگر پدر ما را دوست نداشت، مگر نمی خواست پیش ما باشد، اما حالا می دانم که درک حال و هوای پدرم قبل از هر پرواز و عشق ستودنی او برای پیوستن به معبودش، قابل توصیف نیست و هر بار که باز می گشت، همچنان خود را خالص برای این پیوند نمی دانست که اگر بود، پروازش بی بازگشت بود.» عادله و ابوذر، فرشتگان کوچک به یادگارمانده از افتخارآفرین ترین خلبانان ایران، به ترتیب در مهر 58 و شهریور 59 متولد شدند؛ فرزندان بزرگمردی از خطه قهرمان پرور مازندران و بانویی از طایفه شیرزنان کرمانشاه. به مناسبت فرارسیدن هفته دفاع مقدس، فرصت گفت وگویی خودمانی پیش آمد تا به واسطه عادله شیرودی، فرزند شهید علی اکبر شیرودی که هم اکنون در اداره کل روابط عمومی وزارت نفت همکارمان است، آن شهید بزرگوار را بیشتر بشناسیم. آنچه در ادامه می خوانید، از زبان اوست.
پدر در 20 فروردین 1334 در بالاشیرود تنکابن، در استان مازندران به دنیا آمد. او 7 خواهر و دو برادر داشت. پدربزرگم کشاورز، مردی مذهبی و متدین بود که بسیار به پدر علاقه داشت و برایش احترامی ویژه قائل بود. شهید شیرودی تحصیلاتش را تا دبیرستان در منطقه شیرود و تنکابن تکمیل کرد و برای ادامه تحصیل و کار به تهران آمد، در سال 1351 به هوانیروز ارتش پیوست. پس از طی کردن دوره استخدام در هوانیروز، دوره مقدماتی خلبانی را در تهران به پایان رساند، پس از آن برای گذراندن دوره آشنایی با بالگرد کبری، به پادگان هوانیروز اصفهان اعزام شد و به درجه ستوان یاری نائل آمد. با استعداد، نبوغ نظامی و علاقه وافری که در هدایت بالگرد از خود نشان داد، اطرافیان را به گونه ای تحت تاثیر قرار داد که از او به عنوان خلبانی صاحب سبک در رزم های هوایی یاد می کنند. هزار ساعت پرواز و جان به در بردن از 340 سانحه جنگی هوایی بر تسلط ایشان صحه می گذارد.
شهید شیرودی پس از پایان دوره خلبانی به استخدام ارتش درآمد و بعد از سه سال خدمت در ارتش به پادگان هوانیروز کرمانشاه منتقل شد و همان جا با خلبان احمد کشوری آشنا شد. با اوج گیری جریانات انقلاب اسلامی و غائله کردستان، به همراه چند تن از خلبانان نقشی تعیین کننده درجریان آزادسازی پاوه داشت، در این برهه تلاش کرد تا مردم را با آرمان های امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی آشنا کند. هنوز بسیاری از شهروندان تنکابنی سخنرانی های ایشان را در میدان مرکزی شهر به خاطر دارند. او در یکی از مأموریت های خود با سرپیچی از فرمان بنی صدر مبنی بر تخلیه پادگان و انهدام انبار مهمات منطقه، به همراه دو خلبان و دوبالگرد دیگر، پایگاه ابوذر را که چیزی نمانده بود به تصرف عراقی ها در آید، آزاد کرد. در همان سال نخست جنگ تحمیلی به دستور فرماندهی هوانیروز، چند درجه تشویقی گرفت و از ستوانیار سوم خلبان به درجه سروانی ارتقا یافت، اما پدر در نامه ای از فرمانده هوانیروز کرمانشاه تقاضا کرده بود تا درجه ایشان برگردانده شود، چرا که هدف از مبارزه را کسب درجه و رتبه نمی دانست. این نامه را در کنار دیگر دست نوشته های شهید که مادربزرگم در سالنی به یادگار نگه داشته بود، خوانده بودم. مادر بزرگ پس از شهادت پدر، سالنی را به یادگاری های پدر اختصاص داده بود، صندلی شکسته بالگرد، البسه، تصاویر، تسبیح، ساعت و ... . او بعدها تسبیح را به ابوذر و ساعت را به عنوان یادگار به من هدیه داد.
مادرم، شهناز شاطرآبادی در مراسم عروسی خواهرش، برای اولین بار با پدر ملاقات می کند. ایشان تعدادی از همکارانشان را به این مراسم دعوت کرده بود که از قضا، نامزد یکی از همکارانشان دوست صمیمی پدر بود و به این ترتیب پدر نیز به مراسم دعوت شده بود. زمانی که می خواستند عروس را به خانه داماد ببرند، دوست مادرم و نامزدشان از مادر می خواهند آنها را تا رسیدن به منزل داماد همراهی کند. زمانی که مادر سوار ماشین می شود، از همکارشان می پرسد: این آقا (اشاره به پدر) اسمشان چیست؟ او جواب می دهد: اکبر. مادر رو به پدر می گوید: اکبر آقا، امیدوارم روزی برای شما باشد. پدر در جواب می گوید: نه خانم خدا نکنه... از این دعاها برای من نکنید. پدر چند روز بعد به واسطه همان همکار، از مادر خواستگاری می کند. مادر که آن زمان به علت مشغولیت کاری و تحصیلی بسیار در رشته پرستاری، اصلا قصد ازدواج نداشت، به پدر پاسخ منفی می دهد. اما طی ملاقات های بعدی به ایشان علاقه مند می شود و این علاقه به ازدواج می انجامد. مادر آن زمان 17 سال سن داشت و پدر 24 ساله. زندگی مشترک سه ساله آنها به قول مادر به دلیل ماموریت های متعدد و مشغله زیاد پدر، در مجموع به سه ماه هم نرسید. مادر در زمان شهادت پدر 20 سال بیشتر نداشت. من یک سال و نیمه بودم و ابوذر چند ماهه بود.
همان طور که پیش از این اشاره کردم، پس از چند هزار مأموریت هوایی و نجات یافتن از بیش از 300 موقعیت خطرناک هوایی، در آخرین عملیات پروازی خود، هشتم اردیبهشت ۱۳۶۰ در منطقه بازی دراز، هنگامی که نیروهای رژیم بعث با لشکری زرهی با تانک و با پشتیبانی توپخانه و خمپاره انداز و چند فروند جنگنده، برای بازپس گیری ارتفاعات بازی دراز به طرف سرپل ذهاب آمده بود، به مقابله با آنان پرداخت و پس از انهدام چندین تانک، بالگردش مورد اصابت گلوله تانک قرار گرفت و ایشان به درجه رفیع شهادت نائل آمد. پیکر پدر در روستای شیرود تنکابن به خاک سپرده شده است. در مورد پدر توصیفات زیادی گفته شده که بارزترین آنها شاید به نظر عده ای شعارگونه باشد که من بارها از زبان خانواده پدری، مادری، همکاران و دوستان ایشان شنیدم: مسئولیت پذیری، تعهد، شجاعت و گشاده رویی بود. مادربزرگ برایم تعریف می کرد که هروقت ایشان از ماموریت بازمی گشت، بلافاصله برای کمک در امور کشاورزی به سر زمین می رفت و خانواده را همراهی می کرد. مقام معظم رهبری هم از پدر به عنوان اولین نظامی ای یاد می کنندکه در نماز به ایشان اقتدا کرده است وپدر را مکتبی، مؤمن و جنگنده در راه خدا توصیف می کنند. آیت الله علی اکبر هاشمی رفسنجانی نیز درباره ایشان گفته اند: من در چهره شیرودی مالک اشتر را دیدم، ایمانش، ابهتش و نفوذ کلامش.
از پدر تصویر یا خاطره ای در ذهن ندارم. اما از زبان مادر و اطرافیان، از ایشان بسیار شنیده ام. مادر از بیماری ابوذر در دوران طفولیت می گوید که به علت تب شدید تشنج می گیرد و پدر در ماموریت بود. شرایط ناگوار جنگ حاکم بود و محدودیت امکانات. نگرانی بر مادر غلبه می کند، به واسطه همکاران پدر به او اطلاع می دهد که ابوذر بیمار است و در صورت امکان به کرمانشاه بازگردد، پدر در پاسخ می گوید: اینجا هزاران نفر وضعیتی شبیه ابوذر دارند و من نمی توانم محل ماموریت را ترک کنم.
پدر به دلیل پرواز و ماموریت های متعدد، کمتر به خانه می آمد و زمان کافی برای دیدن خانواده نداشت. مادر می گوید: یک شب پدرتان به منزل آمد، پاهایش از شدت فشار پوتین و نداشتن استراحت کافی، تاول زده بود. مادربزرگتان پای پدرتان را حنا گرفت تا از تورم آن کم شود و فردای آن روز به من گفت: من آن شب فهمیدم که اکبر همانند میوه رسیده ای است که هر لحظه امکان دارد از درخت بیفتد.
در جایی دیگر مادر در مورد آخرین دیدار با پدر تعریف می کند که به تقاضای ایشان به همراه من و ابوذر و پدر بزرگ به پادگان می رود تا ایشان ما را از نزدیک ببیند. آن روز پدر بزرگ از شدت علاقه هفت بار دور پدرکه یک سر و گردن از دیگر خلبابان بلندتر بود، می گردد. شهید با خنده به پدر می گوید: چرا اینطور می کنی، مگر از زیارت آمده ام، پدر فقط یک کلمه به ایشان گفت: پسرم مواظب خودت باش.
عموی بزرگ تر هم نقل می کند که روزی از پدر خواسته بود به شهر و پیش خانواده بازگردد و ایشان در پاسخ می گوید: «هر وقت از شما خواستم که خانواده را از کرمانشاه منتقل کنی، بدان که وقت رفتن من است.» قبل از شهادت، پدر با ایشان تماس می گیرد و می خواهد که ما را به شمال بازگرداند. عمویم تعریف می کند: دلم لرزید اما با خودم گفتم شاید ماموریتی در کار باشد… پس از آن دیگر برادر را ندیدم.
قبل از شهادت هم، شهید اشرفی اصفهانی که آن زمان امام جمعه کرمانشاه بود، از پدر خواسته بود تا جمعه همان هفته برای مردم سخنرانی کند. ولی ایشان قبول نمی کند و می گوید: من تا جمعه زنده نمی مانم و همینطور هم شد.
مادر پس از شهادت پدر دیگر ازدواج نکرد. برایمان هم مادر بود، هم پدر، هم رفیق. نمی دانم به تنهایی چگونه ما را بزرگ کرد و سرو سامان داد، اما هرچه بود از خودگذشتن بود و عشق. عشق به خانواده، به پدر، به فرزندان به اهداف و ارزش هایی که برایش مقدس بودند. مادر بدون انتظار از دیگران، بار تربیت و پرورش ما را به دوش کشید. پدر، مادرم را بسیار دوست داشت و مادر بزرگ تعریف می کرد که هیچگاه اسم کوچک مادر را به تنهایی و بدون واژه ای زیبا و عاشقانه صدا نمی زد. شاید همین عشق بود که اینچنین مادر را عاشق کرد و ما را با جریان این عشق همسفر و بارها ناجی ما شد در نبود پدر.
روایت مفقود الاثری که اسیر بود
مشعل جنگ و مرور خاطرات آن اگرچه ممکن است تلخ باشد اما جنبه دیگرش یادآوری هشت سال دفاعی است که هر روزش حماسه آفرینی مردم کشوری است که بافداکاری و ایثار گری و حتی اهدای خون پاکشان، نگذاشتند ذره ای ازخاک ایران به تصرف دشمنی در آید که تابن دندان مسلح به انواع تجهیزات وسلاح های جنگی مدرن درآن روزها بود. احمدآبان گاه، دانش آموز آن روزهای جنگ و آتش و مدیر مالی- پشتیبانی این روزهای شرکت بازرگانی گازدر زمره همین مردم است. او و همرزمانی که جانانه دفاع کردند، برخی از آنها به درجه رفیع شهادت نائل آمدند و برخی چون او اسیری مفقودالاثر شدند و اردوگاه دشمن را لرزاندند.
دانش آموز بودکه باخبر شد کشورش مورد هجوم دشمن بعثی قرار گرفته و در شرایط جنگی قرار دارد. با اعلام خبر آزادسازی خرمشهر، با هم کلاسی ها و دیگر اقشار پرشور ملت به خیابان ها آمد و به شادمانی پرداخت و برای یکسره کردن کار دشمنی که چشم به این آب و خاک دوخته بود، مصمم تر شد. او که خونش از دست اندازی متجاوزان بعثی به جوش آمده بود، دفاع از وطن و آب وخاک رایک واجب شرعی می دید و مصمم بود که از آرمان های کشور و نظام محافظت کند.
احمدآبان گاه اولین بار از طریق پایگاه مالک اشتر تهران و به صورت بسیجی داوطلب رهسپار جبهه های نبرد شد و 6 ماه در منطقه پاوه حضور داشت. او پس از بازگشت از جبهه و اتمام تحصیلات برای باردوم و این باردرقامت سربازمیهن، راهی منطقه جبهه های غرب کشور شد و در سال 67 و در منطقه سومار به اسارت دشمن بعثی در آمد.
وی درباره نحوه اسارتش می گوید: اولین بار بود که بعثی ها شبانه حمله می کردند، عادت همیشگی آنها حمله از آغاز صبح بود و ما فکر نمی کردیم که در محاصره دشمن قرار بگیریم. ماگروهی 12نفره بودیم که وقتی شرایط را نامساعد دیدیم، شروع به عقب نشینی کردیم، اما وقتی که به فرماندهی گردان رسیدیم، اوضاع بسیار ملتهب شد و تیراندازی ها بی امان ادامه داشت. درچاله ای مستقر شدیم که دراین حین چند تن از همرزمان شهید شدند و درحالی که فشنگ هایمان تمام شده بود، به اسارت در آمدیم.
خاطرات دوران جنگ و اسارت چیزی نیست که از اذهان رزمندگان اسلام پاک شود آبان گاه هم از این قاعده مستثنی نبود و از خاطرات اسارتش گفت: همانند بسیاری از اسرای ایرانی ما نیز در اردوگاهی درتکریت اسکان داده شدیم. اردوگاهی که سوله بندی شده بود و در روزهای اول حتی سیم خاردارها به طور کامل دور تا دور آن کشیده نشده بود. خاطرم هست وقتی خبر ارتحال امام راحل را شنیدیم همان لباس های همرنگ آسایشگاه را به تن کردیم و به عزاداری پرداختیم که این موضوع سبب عصبانیت عراقی ها شد و اسرا را 24 ساعت مدام مورد شکنجه قرار دادند و حتی اجازه خروج و آمدن به فضای آزاد را ندادند.
شدت فشار غربت و شکنجه های روحی و جسمی عراقی ها به حدی بود که هیچ گاه فکر نمی کردیم روزی به وطن بازگردیم. به خصوص آنکه اسامی مادر فهرست صلیب سرخ ثبت نشده بود و به عنوان مفقود الاثر محسوب می شدیم و نهادهای متولی در کشور و به ویژه خانواده های ما، خبری از وضعیت مان نداشتند. ارتباط ما با دنیای بیرون از اردوگاه قطع شده بود. اغلب اخباری که از سوی عراقی ها انتشار می یافت، کذب بود و بیشتر شایعاتی بود که برای تضعیف روحیه و در هم شکستن مقاومت ما منتشر می شد. هر از گاهی که شدت آزار و اذیت و کینه ورزی عراقی ها بیشتر می شد، در می یافتیم که جبهه ایران به موفقیتی چشمگیر دست یافته که این گونه عراقی ها را خشمگین و برآشفته کرده است. اما با همه این مسائل، بعثی ها از اتحاد ایرانی ها هراس داشتند و سعی می کردند هرطور که شده بین ما اختلاف بیندازند. ما نیز برای خنثی کردن حربه بعثی ها، بین اسرا گروه بندی و برای هر گروه مسئول تعیین کردیم تا خدای ناکرده خبری از ایرانی ها به بیرون درز نکند و وحدت اسرا که عامل مقاومت و صبوری ما بود، خدشه دار نشود.
وی ادامه داد: خاطرم هست یک بار که شکنجه بعثی ها به اوج خود رسیده بود، یکی از بچه ها که اهل شهرری بود، پیشنهاد داد که برای یک بارهم که شده آزار عراقی ها را تلافی کنیم و درس خوبی به آنها بدهیم. روز موعود فرا رسید و هنگامی که مامورعراقی وارد آسایشگاه شد، دورتا دور او حلقه زده و محاصره اش کردیم و دوست اهل شهرری ما ضرباتی محکم به شکم و صورت سرباز بعثی واردساخت. عراقی ها که اصلا انتظار چنین اقدام شجاعانه ای را نداشتند، شروع به تیراندازی هوایی کردند و با تهدید خواستند که عامل این کار را معرفی کنیم. هرچند که این بار هم سنگ آنها به تیر خورد و هیچ کدام از اسرا پشت هموطن خویش را خالی نکردند همان طور که پیشتر عنوان کردم، با اینکه ما اسیر بودیم، اما عراقی ها بیشتر از ما می ترسیدند و روحیه همبستگی و عرق به هموطن در بین اسرا موج می زد.
آن قدر به رفتارهای دوران اسارت شرطی شده بودیم و عادت های آن دوران سخت، بخشی از وجودمان شده بودکه برخی از آن رفتارها تا مدت ها پس از آزادی ادامه داشت. خاطرم هست در ساعات نخست ورود به خاک وطن و موقع رفتن به غذاخوری، هنوز به صورت پشت سر هم و در قالب یک صف منظم حرکت می کردیم که این موضوع تعجب بسیاری از ناظران را در پی داشت. انگار که باور نمی کردیم از آن روزهای سخت رها شده ایم و در دنیایی آزاد و بدون نگهبان زندگی می کنیم. وقتی که قرار شد خبر آزادی را به خانواده ها اطلاع بدهیم، من تنها شماره یکی از اقوام را در خاطر داشتم که به او خبر دادم و او که سر از پا نمی شناخت، در حالی که اشک می ریخت، از شدت شوق چند کیلومتر را دوان دوان طی کرد تا این خبر خوش را به خانواده ام برساند.
از دوران جنگ سال های زیادی گذشته و نسلی دیگر ظهورکرده؛ نسلی که متفاوت از نسل دوران جنگ است و در معرض هجمه های مختلف قرار دارد؛ از این رو بایسته است مراقبت بیشتری از آنها شود تا اسیر این هجمه ها نشود.
آبان گاه تاکید می کند: امروز نیز اگرچه جنگ فیزیکی تمام شده است، اما جنگ نرم همچنان ادامه دارد؛ دشمن باوجود شکست مکانیزم های تحریمی هر روز با حربه ای نو به دنبال اعمال فشار بر مردم آزاده و سرفراز ایران است. تجربه جنگ به ما آموخت که بااتکا به نیروهای متخصص و ظرفیت های داخلی می توانیم باکمبودها مقابله کنیم. هر چند که همه نقصان ها به تحریم برنمی گردد و با برنامه ریزی اصولی می توان از بسیاری از گردنه ها عبور کرد.
وی ادامه می دهد: ملت ایران در مقابل دشمنان خارجی و جبهه استکبار همیشه متحد بوده اند و دولتمردان هم به پاس این وطن دوستی و اعتقادات و ایمان راسخ مردم، باید با تمام وجود از ظرفیت های داخلی حمایت کنند تا از وضع موجود به سلامت عبور کنیم.
در دوران هشت سال دفاع مقدس، نیروهای نظامی و غیرنظامی همچون بسیج مردمی، با شروع جنگ تحمیلی، فوج فوج روانه جبهه های نبرد حق علیه باطل شدند و همچون ید واحده در مقابل دشمن زبون، به دفاع از تمامیت ارضی کشور پرداختند. در آن سال های دود و آتش، جوانان و نوجوانانی بودندکه با سن کم، بی هیچ هراسی از دشمن، راهی جبهه ها شدند و رشادت های زیادی ازخود به نمایش گذاشتند. نصراله حسونی بحرینی، نوجوان 13ساله آن روزهای جنگ و رئیس کنونی بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان و سکینه کاووسی، پرستار جوان آن روزهای بهداشت و درمان صنعت نفت مسجدسلیمان و بازنشسته امروز این سازمان، از آن دسته کسانی هستند که خاطراتی ماندگار دارند از آن رشادت ها.
در آن دوران که آتش جنگ زبانه می کشید، صحنه های دلخراش متعددی از مقابل چشمان بسیاری می گذشت و در اذهان ثبت می شد؛ صحنه هایی همچون شهادت همرزمی که تا ثانیه ای پیش با دشمن می جنگید.
برخی یادگاران دوران جنگ که پهلوانان نوجوان آن دوران بودند، امروز با گذشت سال ها، افراد مقتدری شده اند و هم اینک نیز با دل وجان به کشور خدمت رسانی می کنند؛ بحرینی از نوجوانان آن دوران در اروندکنار است؛ شهری در 54 کیلومتری آبادان در نقطه صفر مرزی که در زمان جنگ تحمیلی، هجمه زیادی را از سوی دشمن شاهد بود و زخم آن را بارها بر پیکر خود دید، به طوری که 6 ماه پس از جنگ خالی از سکنه شد.
بحرینی که از ساکنان همین شهر بود، با اشاره به آن روزهای جنگ می گوید: در دوران جنگ تحمیلی، علاقه به دفاع از کشور، ایثار و شهامت در چهره تک تک رزمندگان موج می زد. آنها داوطلبانه، خانه و کاشانه خود را رها کرده بودند تا از کیان کشور دفاع کنند؛ از قشرهای مختلف مردمی در میانشان بود: دانشجوی رشته پزشکی، مکانیک و... که با رها کردن درس و دانشگاه، به میدان آمده بودند تا دشمن نتواند حتی یک وجب از خاک وطن را تصاحب کند.
بحرینی با بیان اینکه در آن روزها که برای دفاع از خاک وطن، داوطلبانه به جبهه رفته، نوجوانی 13 ساله بوده، اظهار می کند: آبادان و مسجدسلیمان، شهرهایی هستند که در دوران دفاع مقدس بویژه در شروع جنگ، هجمه های زیادی به آنها شد و موشک های بسیاری به آنها اصابت کرد و من با آن سن کم می دیدم که همرزمانم برای دفاع از خاک وطن، چه ایثار و فداکاری هایی می کنند.
جنگ پر است از خاطرات تلخ و گاه شیرین؛ از آن جهت که صحنه های ماندگاری در ذهن ثبت می شود که شاید تکرار ناشدنی باشد و بحرینی از میان بی شمار خاطره آن دوران به یک مورد اشاره می کند و ادامه می دهد: در مقطعی از جنگ در یکی از مناطق، عزیزی بود که ترکش خورده بود. وقتی خود را بالای سر او رساندم، با خنده می گفت که چیزی نیست و یک ترکش کوچک است و حالش خوب است. نظیر چنین صحنه هایی در جبهه های جنگ به وفور دیده می شد؛ صحنه هایی که حکایت از عشق به وطن داشت.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان می گوید: این ایثارگری ها تنها به خط مقدم محدود نمی شد و پشت جبهه ها نیز شاهد جانفشانی های زیادی بودیم. در آن دوران پزشکان و پرستاران نیز با از خودگذشتگی تمام و امدادرسانی به مجروحان جنگ، خدمات قابل توجهی ارائه می کردند.
بحرینی درباره خدمات رسانی در حوزه درمانی، به بیمارستان صنعت نفت آبادان در دوران جنگ تحمیلی اشاره و تصریح می کند: این بیمارستان در دوران هشت سال دفاع مقدس، از ابتدای جنگ با توجه به موقعیت راهبردی آن و دیوار به دیوار بودنش با پالایشگاه آبادان، همچنین قرار داشتن در نقطه صفر مرزی در کنار رودخانه اروند در تیررس دشمن قرار داشت، به گونه ای که هواپیماهایی که پالایشگاه آبادان را بمباران می کردند، ترکش هایش به بیمارستان نیز اصابت می کرد که به دلیل این بمباران، چند بخش آن با خاک یکسان شد.
وی می افزاید: بیمارستان صنعت نفت آبادان در دوران دفاع مقدس، بجز یکی، دو سال آخر که مردم مجبور به تخلیه شهر شدند، فعالیت خود را ادامه داد. همه بیماران را ویزیت می کرد و اتاق عمل آن نیز دایر بود، به طوری که اگر همکاران پالایشگاه یا مردم شهر زخمی می شدند، این بیمارستان پذیرای آنها بود تا مداوای لازم را روی مجروحان انجام دهد. بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان در دوران جنگ 16 شهید تقدیم کرد، ضمن اینکه بسیاری از عزیزان نیز آن زمان زخمی و اسیر شدند. بحرینی، دوران دفاع مقدس را دوران خاصی می داند که در آن ایثار و فداکاری موج می زد و اظهار می کند: در آن زمان همه کسانی که به جبهه ها آمده بودند، به یک چیز فکر و به آن عمل می کردند و آن دفاع از خاک کشور بود، به طوری که بسیاری از آنها تا شهادت پیش رفتند و امنیت را برای ما که ماندیم، به جا گذاشتند.یاد و خاطره ایثارگری های آن روزها را گرامی می دارم و امیدوارم این روحیه ایثار و شجاعت در ما حفظ و تقویت شود.
از جنگ و پایان آن، سال هاست که می گذرد و با گذر از آن دوران و شروع بازسازی ها، زنان، کودکان و کهنسالانی که ناگزیر به ترک شهر خود شده بودند، به خانه و کاشانه شان بازگشتند.
بحرینی می گوید: بعد از جنگ تحمیلی، اروند شهر و آبادان با مشارکت سازمان بازسازی کشور و مردم بازسازی شد و من نیز به همراه خانواده به زادگاهم بازگشتم و با ادامه تحصیل و کسب معدل خوب در دوران راهنمایی و دبیرستان، در آزمون تربیت معلم قبول شدم؛ اما از آنجا که علاقه مند به رشته پزشکی بودم در 1372موفق شدم به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران راه یابم و تخصص داخلی خود را نیز پس از دوره عمومی به پایان برسانم و سال 1385 در منطقه جنوب کشور مشغول به خدمت شوم.
رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان می گوید: به استناد پرونده های باقیمانده از زمان جنگ و بازبینی 25دفتر پذیرش مربوط به آن دوران در بیش از 13هزار صفحه، افزون بر150هزار مراجعه کننده در دفاتر بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان ثبت شده که نشان از تلاش و ایثارگری های این مجموعه در دوران جنگ دارد. متاسفانه در زمان جنگ، بسیاری از مستندات پزشکی از بین رفته؛ اما بنا بر باقیمانده مستندات، جانبازان آن دوران که پرونده ای در بهداشت و درمان صنعت نفت آبادان دارند، از شهرهای مختلف به این مرکز مراجعه و گواهی جانبازی دریافت می کنند.
اکنون این مستندات مهم به دلیل گذر زمان، پوسیده شده است، از این رو مذاکراتی با آستان دفاع مقدس و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت انجام شده تا این اسناد مکانیزه و به عنوان یادگار هشت دفاع مقدس، به موزه دفاع مقدس اهدا شود.
در دوران جنگ تحمیلی، در کنار رزمندگانی که در جبهه ها با دشمن بعثی می جنگیدند، پزشکان و پرستارانی هم بودند که در سنگری دیگر ایثارگری می کردند، سکینه کاووسی، پرستار بازنشسته امروز از آن جمله است. وی که اصالتا مسجدسلیمانی است و در سال 1352 با استخدام در صنعت نفت، وارد حرفه پرستاری شده، می گوید: پس از دو سال آموزش در آموزشگاه پرستاری مسجدسلیمان، به جمع همکاران پرستار خود در صنعت نفت پیوستم و در همان زمان در بخش جراحی فعالیت خود را شروع کردم.
کاووسی اظهار می کند: با اولین بمباران شهر مسجدسلیمان، به دلیل تعداد کم پرستار از من خواسته شد که خود را به این بیمارستان برسانم. وقتی وارد محیط شدم، تقریبا همه چیز را نیمه تعطیل دیدم. تعداد کسانی که در آنجا فعالیت داشتند، در مجموع 8 پرستار و 16 جهادگر بود.
وی ادامه می دهد: پزشک جراحی در بیمارستان بود که در بدو ورود، از من خواست در اتاق عمل حاضر شوم؛ با اینکه تجربه کاری نداشتم و فقط دوره آموزشی را گذرانده بودم، ایشان به من اعتماد کردند و آن روز در اتاق عمل به عنوان دستیار به جراحی کلیه پرداختم.
این پرستار بازنشسته می گوید: روز بسیار سختی بود؛ اما از آنجا که مفید واقع شده بودم، احساس خوشحالی می کردم.
وی ادامه می دهد: ساعت 16همان روز صدای غرش هواپیما را شنیدم و پس از آن بمباران شهر شروع شد. در این حمله هوایی، دو نقطه شهر بمباران و شمار زخمی هایی که به بیمارستان انتقال می یافت، زیاد شده بود. من که تازه به منزل رسیده بودم، با تلفن ناظم داخلی بیمارستان و خودرویی که فرستاده بودند، دوباره روانه بیمارستان شدم.
اوضاع بیمارستان اضطراری اعلام شده بود و هر خودرویی که می رسید، مجروحانی در آن بودند که باید بسرعت به آنها رسیدگی می شد. تعداد مجروحان و گاه شهدا آنقدر زیاد بود که حتی سردخانه بیمارستان نیز پاسخگو نبود.
کاووسی تصریح می کند: در آن شرایط جنگی، مادران، کودکان خود را در آغوش گرفته بودند و با پدر و مادر کهنسالی که داشتند، خانه های خود را ترک کرده و به بیابان پناه برده بودند. شرایط دشواری بود؛ خطر بمباران از سوی هواپیماهای عراقی، گرمای هوا، جانوران گزنده و احتمال گزیدگی و در زمستان نیز باران های سیل آسا و سرمای آزاردهنده تهدیدکننده بود.
وی ادامه می دهد: به دلیل کمبود نیروی پرستار، آموزشگاه بهیاری بیمارستان نفت مسجدسلیمان که تعطیل شده بود، در سال 1361 فعالیت خود را از سر گرفت. نیروهای داوطلبی که می آمدند، دوره یک ساله پرستاری را در آن آموزشگاه طی می کردند و سپس وارد کار می شدند.
کاووسی از سال 1359 تا زمانی که قطعنامه 1598 امضا شد، در کادر درمانی بیمارستان صنعت نفت مسجدسلیمان، 8 هزار و 780 مورد عمل جراحی انجام داده، درحالی که مسجدسلیمان بیش از 90 بار بمباران شده است.
روزهای جنگ و دفاع مقدس در سرزمینی که امروز با آسودگی خیال در آن زندگی می کنیم، فراموش ناشدنی است؛ فراموش نشدنی از این نظر که برای حفظ تمامیت ارضی کشور و امنیت آن، هزاران شهید در خون خود غلتیدند و شماری نیز سال ها رنج اسارت را بر خود هموار کردند تا ایران باقی بماند.
گزارشی از رشادت های کارکنان پالایشگاه آبادان در دوران دفاع مقدس
مشعل تعریف دیروز برای امروز در گذر زمان و نسل فاصله دار با آن سال ها به دلیل اقتضای سن، بدون ترسیم حال و هوای آن روز، میسر نیست. شهر آبادان 31 شهریور 1359 آماج بمباران و گلوله های ریز و درشت قرار گرفت و روزهای «مهر» با نامهربانی گره خورد و درخشم متجاوز، به خون وآتش ودود بدل شد.
همه چیز غیرعادی است؛ بحران ، اضطراب، حرکات دشمن، دود وآتش، صدای پی درپی آژیر آمبولانس ها، پیام هایی که از رادیو نفت ملی پخش می شود، حجم صدمات وکثرت زخمی ها وشهدا، همچنین تلاش خستگی ناپذیر پرستاران و پزشکان برای کمک به مجروحان چند برابر شده است؛ آتش نشان هایی که مقابل شعله های زبانه کشیده ناشی از حملات دشمن، قدعلم کرده و سقفی از دود سیاه که آبادان را همچون شبی تاریک درخود فرو برده است. اینها و شماری دیگر، روایاتی هستند که مکی دریس،رئیس روابط عمو می پالایشگاه آبادان و علی پارسا که امروز بازنشسته این پالایشگاه است، از آن سخن می گویند.
روزها و شب های آبادان زمان جنگ را تنها افرادی به خاطر دارندکه یادر آن ایام ساکن این شهر بودند یا در آن دوران به عنوان رزمنده به این شهر اعزام شدند.
مکی دریس، رئیس روابط عمومی پالایشگاه آبادان که در زمان شروع جنگ وحمله به شهرش، آبادان، تنها 13سال داشته، می گوید: درنخستین روزهای حمله ددمنشانه رژیم بعث عراق به خاک کشورمان، مردم مجبور به ترک شهر شدند. برخی اسباب واثاثیه ای راکه ثمره سال ها زندگی شان بود، بار وانت یاهر وسیله نقلیه ای که کردند تابتوانند خانواده خود را در جای امنی پناه دهند. برخی نیز با اطمینان از امنیت خانواده، برای دفاع از شهرشان، بازگشتند تا در برابر دشمن زبون به مقابله برخیزند.
وی ادامه می دهد: درشروع جنگ، به دلیل شدت حملات دشمن، به همراه خانواده ودیگر همشهریان مجبور به مهاجرت به نقطه امن تری شدیم. ازسوی دیگر دشمن متجاوز، جاده های آبادان-ماهشهر و آبادان- اهواز را تصرف کرده بود؛ بنابراین مجال درنگ نبود و بایدبر می گشتیم و سلاح در دست می گرفتیم و ازخاک و ناموسمان دفاع می کردیم.
رئیس روابط عمومی پالایشگاه نفت آبادان که پس از شکست حصر آبادان دوباره به زادگاه خود بازگشته ، اظهار می کند: در دوران دفاع مقدس، نوجوانان، جوانان و حتی افراد مسنی بودند که پای به میدان نبرد گذاشتند تا از کشورشان دفاع کنند و با رشادت وصف ناپذیری که ازخود نشان دادند، نماد مقاومت و ایثار شدند. مکی دریس بااشاره به حضور خود درجبهه جنگ اظهار می کند: بعد ازطی یک دوره آموزشی، افتخار شرکت در عملیات مختلفی از جمله والفجر 8، اروند کنار، کربلای 4، کربلای 5 و کربلای 8 را در کنار دیگر هم قطاران خود داشتم. وی افزون بر شرکت در این عملیات، در بخش های دیگری مثل ناوتیپ کوثر، همراه با دیگر همسنگران خود به دفاع از کشور پرداخته است. وی می افزاید: درجبهه، بویژه آن زمان که قرار بود عملیاتی انجام شود، فضای معنوی خاصی توام با اشتیاقی حاکم می شد. به این معنا که همه دوست داشتند در آن شرکت داشته باشند. به طوری که قبل ازمن برادر بزرگترم (ناصر )به جبهه اعزام شده بود و در عملیات جزیره مجنون به شهادت رسید. مکی دریس می گوید: در زمان جنگ، حضور افراد مختلفی را درجبهه هاشاهد بودیم که تاثیر بسزایی بر نگاه و نگرش فکری ما داشتند؛ آنها درس های بزرگی از فداکاری و ایثار به ما دادند و هم اکنون نیز از شخصیت اخلاقی شان کمک می گیریم.
وی به حمله دشمن به پالایشگاه آبادان و اهمیت آن اشاره و تصریح می کند: پالایشگاه آبادان از همان ابتدای جنگ، یعنی 31 شهریور 1359 مورد هجوم دشمن و حمله هوایی قرار گرفت و از آنجا که کارکنان پالایشگاه، آن را مانند فرزند خود می دانستند، با تمام توان و اقتدار از این تاسیسات نفتی دفاع کردند. آنچه ازپیشکسوتان پالایشگاه شنیده ایم، حکایت از آن داردکه نقش پالایشگاه آبادان در دوران جنگ به دلیل موقعیت راهبردی که داشت، بسیار مهم بود. در این پالایشگاه از خدمات فنی، مهندسی وکارگاه مرکزی به منظور ساخت قطعات مورد نیاز برای پل سازی استفاده می شد، ضمن اینکه در زمینه نقل و انتقال تجهیزات هم نقش بسیار مهمی داشت، به طوری پس از یک سال، حصر آبادان شکسته شد. مکی دریس با بیان اینکه یکی از ویژگی های مهم جنگ، ظرفیت بالایی است که در زندگی به آن دست یافته ایم، اظهار می کند: وقتی شرایط سخت ومتنوعی در زندگی پیش می آید، گذر از آن برایمان چندان سخت نیست و چیزی که ما را در برابر شرایط مقاوم می سازد، معنویات و ارتباط با خداست؛ چیزی که درفضای جبهه بیشتر قابل درک و دستیابی بود.
علی پارسا، متولد سال 1332 در شهر آبادان، در سال 1354 پس از یک دوره آموزشی، با افتخار کارگری وارد دنیای آرزوهایش در صنعت نفت شد و با آغاز جنگ، در پالایشگاه آبادان کار خود را شروع کرد.
پارسا با نگاه قبل ازجنگ درباره پالایشگاه آبادان و با اشاره به اینکه آبادان تنها یک پالایشگاه نبود؛ بلکه همه چیز بود، از خدمات رسانی بهداشت و درمان تا رادیو ملی نفت، دانشکده نفت و ... می گوید: باشروع جنگ تحمیلی، تولید فراورده در پالایشگاه عملا امکانپذیرنبود. بنابراین با ارائه خدمات فنی- مهندسی و درمانی به رزمندگان، اطفای آتش سوزی ها، سنگرسازی، ساخت پل بشکه ای روی رودخانه بهمنشیر، تراش صحفه کلاچ تانک، رفع گیر و تراش موردی سلاح های رزمندگان، تامین آب آشامیدنی رزمندگان و بخشی از ساکنان درمنازل، همچنین تشکیل ستادهای سوخت و تخلیه کالا، ارائه خدمات استحکامات و. . . تغییر کاربری داد. تشکیل ستادپدافند غیرعامل درپالایشگاه آبادان نیز نکته مهمی در بخش منابع انسانی است که در تشکیل مدیریت شهری، نظامی، دانشجویان دانشکده نفت و پالایشگاه بسیار مؤثر و سازنده بود.
او در باره رشادت کارکنان پالایشگاه آبادان در آن دوران می گوید: نوع و ماهیت کار در پالایشگاه به گونه ای است که هر لحظه امکان رویارویی با خطر وجود دارد. حال تصور کنید کار در شرایط جنگ و آتش و دود و زیر بمباران های پیاپی دشمن همچنان ادامه دارد. در مقابل این همه رشادت، بجز تکریم و احترام، چیز دیگری نمی توان گفت؟
پارسا از دوران جنگ ودفاع خاطراتی دارد که می گوید: اگر از هر رزمنده ای سؤال کنید، ازجنگ و دفاع با وجود ناخوشایند بودنش، در نفس عمل و معرفت درونی، به نیکی یاد می کند؛ عشق الهی، ارادت عاشورایی و انجام تکالیف خدایی، همه اینها معانی است که کمتر پیش می آید یکجا در آدمی رسوخ کند.
پارسا درباره شهید تندگویان، وزیر نفتی که در آبان 1359 به اسارت دشمن در آمد، می گوید: اسارت این شهید بزرگوار وشکنجه شدنشان از سوی نیروهای بعثی، از جمله خاطرات فراموش ناشدنی است، همچنین شهادت محمد رضا حسینیان، کارمند تعمیرات پالایشگاه آبادان در تعمیر پلی که رزمندگان باید از آن عبور می کردند یا شهادت کرم کریمی با زبان روزه در زیر آوار چند تن بار کالای نفتی که باید به نقاط امن فرستاده می شد، خاطراتی هستند اگرچه تلخ؛ اما باید نصب العین قرار گیرند تا فراموش نکنیم که برای این امنیت چه خون های پاکی بر زمین ریخته شده است.
وی در کلام پایانی می گوید: از نوع زندگی شهدا آموخته ام که متاع دنیا قلیل است و نباید آلوده این دنیا و توجیه گرانش شوم و از خداخواسته ام که کمکم کند راه امام حسین (ع) را بروم. به امید عاقبت بخیری.
گفت و گو با همکار جانباز و مدیر تیم فوتبال باشگاه نفت و گاز گچساران:
حسین آزادی در اوج انقلاب، جنگی نابرابر به ایران تحمیل شد، درحالی که کشور از جانب استکبار جهانی تحت فشار بود و در داخل نیزجناح های وابسته به غرب و شرق با ایجاد هیاهوی و درگیری های نظامی درصدد تضعیف نظام بودند و نیروهای نظامی نیز به علت تبعات قهری انقلاب، هنوز مراحل بازسازی و ساماندهی را به طور کامل پشت سر نگذاشته بودند. در این میان ارتش عراق نیز قصد تصرف یک هفته ای ایران را در سر می پروراند و در روزهای نخست جنگ نیز بدون مانع در مرزها تا دروازه های اهواز و خرمشهر پیش رفت و جنوب کشور را به خاک و خون کشید و لحظات تلخ و جان سوزی را برای مردم غیور جنوب رقم زد، اما در این شرایط امام خمینی (ره) به خروش آمد و مردم غیور ایران ندای انقلابی اش را لبیک گفتند و با تمام وجود از کیان کشور حفاظت کردند. هشت سال پی درپی غروب های شهادت و طلوع های فتح در ذهن تمام دنیا حک کردند. ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ سرآغاز هشت سال جنگ، خون، مقاومت، شهادت، ایثار و رشادت های پیر و جوان بود، سرآغاز روزهایی که سربه سر، تن به مرگ می سپردند تا مبادا وجبی از کیان دین و وطن، به دست کفتاران حریص و متجاوز بیفتد؛ چراکه دفاع مقدس، رساترین واژه در قاموس ایستادگی این ملّت قهرمان است. مردان این دیار در پی تجاوز کفتار صفتان ننگ و نفرین، راه آزادگی را پیمودند و حماسه آفریدند. در جنگ تحمیلی ورزشکاران و کارمندان نیز دوشادوش مردم عزیزمان با حضور در جبهه های نبرد حق علیه باطل حضور یافتند، یکی از افرادی که با حضور در جبهه به درجه رفیع جانبازی هم نائل شد، ابوالحسن غلامی از کارکنان شرکت نفت و گاز گچساران و ورزشکاران قدیمی است که در اوج جوانی ورزش را کنار گذاشت و به جبهه های حق علیه باطل رفت تا دوشادوش سایر رزمندگان از کیان کشورمان دفاع کند. به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس با این فوتبالیست قدیمی که هم اکنون مدیرتیم فوتبال باشگاه نفت و گاز گچساران است گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
سال ۱۳۴۹ در منطقه باشت روستای نارگ موسی متولد شدم، ۳۶ سال است که در نفت و گاز گچساران مشغول خدمت هستم. در رشته مدیریت دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد هستم. جانباز ۵۵ درصد و دو پسردارم و اینکه پدر من جانباز شیمیایی دفاع مقدس بودند که مرحوم شدند. البته باید این را هم اضافه کنم پدر مرحومم از کارکنان و کارگران و کارمندان قدیمی نفت و گاز گچساران بودند. در حال حاضر نیز به عنوان مدیر خدمات نفت گچساران و مدیرتیم های فوتبال نفت وگازگچساران مشغول فعالیت هستم.
من از کودکی مانند هر پسربچه ای به فوتبال علاقه داشتم و برای همین در رشته پرهیجان فوتبال به ورزش می پرداختم و در سطح نوجوانان و جوانان شهر و استان بازی می کردم. البته باید این را هم اضافه کنم در مدرسه آریوبرزن و۱۷شهریور بازیکن منتخب مدرسه در مسابقات آموزشگاه های گچساران بودم. سپس در تیم فوتبال نوجوانان دارایی گچساران بازی می کردم. جبهه هم که رفتیم معمولا از بازیکنان منتخب تیم گردان امام حسین بودم.
حدود ۱۳ سالم بود که پدرم در عملیات بدر جانباز شد، ازآنجا که فرزند بزرگشان بودم و با توجه به درسی که از پدر آموخته بودم، در ابتدای کلاس اول هنرستان بر اساس عشق و علاقه ای که داشتم و آن چیزی که عقل به من حکم می کرد، در ۱۴ سالگی عازم جبهه جنگ حق علیه باطل شدم.
اولین باری که در جبهه حضور پیدا کردم ۱۴ سال و هفت ماه سن داشتم. در عملیات والفجر ۸ و کربلای ۴ حضور داشتم و در عملیات کربلای۴ از ناحیه پای راست مجروح شدم و پایم از بالای زانو قطع شد، پس ازآن پای مصنوعی گذاشتم و اواخر جنگ باهمان پای مصنوعی حدود دو ماه به جبهه رفتم.
خاطره که زیاد است، اما خاطره ای که رنگ و بوی ورزشی و فوتبالی داشته باشد این است که من قبل از عملیات کربلای ۴ آمده بودم مرخصی، بعد از مرخصی که برگشتم، دیدم مسابقات ازفوتبال در گردان برگزارمی شود. یکی از تیم ها حالا با توجه به اینکه من بازیکنان ریزنقش و سرعتی بودم، فوری من را صدا زدند که وارد مسابقه شوم. یک نفر هم سن و سال خودم به شوخی گفت این عادلانه نیست شما که تازه آمدی، بروی داخل بازی! من بچه سید هستم، اما اینجا هرچقدر خواهش می کنم من را بازی نمی دهند. خلاصه باحالت شوخی آمد که بازی کند دیدم پشت کمرش با خودکار نوشته ورود تیر و ترکش ممنوع، یا زیارت یا شهادت،این گذشت و بعدازاینکه چند ماه بعد من مجروح شدم، بعدها پرس وجو کردم، دیدیم ایشان که اسمش هم آقاسید مختار بود، مفقودشده و بعد از مدت ها جسد مطهرشان پیدا شد و نکته جالب توجه اینکه همه بدن این نوجوان داخل اروند توسط ماهی ها آسیب دیده بود ولی کمرایشان سالم مانده بود.
من بعد از جنگ پای مصنوعی گذاشتم. با توجه به شرایط جسمانی خیلی دلم می خواست فوتبال قطع عضو بازی کنم اما چون در این رشته در شهر ما فعالیتی نبود، رفتم به سمت شنا و کوهنوردی و بخصوص والیبال نشسته که در ادامه عضو تیم والیبال نشسته جانبازان نفت و گاز گچساران شدم و در این تیم بازی می کردم تا اینکه به لیگ زیرگروه و در ادامه تا لیگ برتر ایران صعود کردیم. به رشته شنا هم که علاقه دارم و برای همین خیلی به این رشته می پردازم. کوه هم زیاد می روم ازجمله اینکه یک بار موفق شدم با سایر دوستان قله ۳۸۰۰ متری سهند را فتح کنم.همین الان فرصت داشته باشم با بچه ها فوتبال بازی می کنم و یا گاهی هم در سالن فوتسال بازی می کنم . به پینگ پنگ هم علاقه زیادی دارم و گاهی اوقات بازی می کنم.
بله من در این سال ها از ورزش جدا نبودم و همیشه سعی کردم بهترین شرایط برای ورزشکاران نفتی فراهم باشد تا بتوانند در مسابقات کشوری و نیز بین المللی بدرخشند. برای همین دورانی هم که مسئول ورزش شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران بودم، در کارنامه من نایب قهرمانی آسیا در واترپلو، چهارم هندبال آقایان در آسیا، صعود با تیم فوتبال نفت و گاز به لیگ یک وجود دارد. همچنین قهرمانی پینگ پنگ با تیم بزرگ سالان و تیم نوجوانان و جوانان، صعود تیم والیبال نشسته به لیگ برتر باشگاه های کشور، نایب قهرمانی تیم هندبال بانوان در لیگ برتر ایران، سه سال قهرمانی هندبال آقایان در لیگ برتر ایران و معرفی حدود ۴۳ ملی پـوش در رشته های مختلف ورزشی ایران از دیــگر عناوینی است که به همراه تیم های ورزشی نفــت و گـــاز گــچساران بـه دست آورده ام.
امام علی(علیه السلام) در فرازی از خطبه 72 نهج البلاغه، بهترين درود و بركات الهى را نثار روان پاك پيامبر اسلام(صلی الله عليه وآله) كرده و آن حضرت را به بيش از بيست وصف از اوصاف برجسته که او را شايسته اين درود و صلوات می کند، ياد می فرماید و می گوید: ([خداوندا!] گرامی ترین درودها و افزون ترین و پربارترين بركاتت را بر محمد(صلی الله عليه وآله) بنده ات و رسولت بفرست)؛ «اِجْعَلْ شَرَائِفَ صَلَوَاتِكَش وَ نَوَامِىَ بَرَكَاتِكَ عَلَى مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَ رَسُولِكَ». صلوات، همان رحمت های الهى است و بركات، انواع نعمت های پروردگار را شامل می شود و مجموعه صلوات و بركات چنان فراگير است كه هيچ خير و سعادتى از آن بيرون نخواهد بود. در اين قسمت از سخن امام(علیه السلام)، دو وصف معروف و مهم كه در واقع مهم ترین اوصاف پيامبر اكرم(صلی الله عليه وآله) است بيان شده است: نخست، مسأله عبوديت و دوم، رسالت.
در سومين توصيف به مسأله خاتميت اشاره می کند و می فرماید: پيامبرى كه خاتم پيامبران پيشين بود؛ «الْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ». و در چهارمين و پنجمين توصيف می فرماید: كسى كه درهاى بسته را گشود و حق را با حق آشكار ساخت؛ «وَ الْفَاتِحِ لِمَا انْغَلَقَ وَ الْمُعْلِنِ الْحَقَّ بِالْحَقِّ». منظور از پیچیدگی ها و درهاى بسته، ابواب علوم و دانش ها و مسایل پيچيده اخلاقى و اجتماعى انسان هاست كه پيامبر(صلی الله عليه وآله) با دين و آيين و هدایت های خود، آنها را به روى انسان ها باز كرد و منظور از آشكار ساختن حق به حق، ممكن است اشاره به معجزات باشد كه حقانیت پيامبر(صلی الله عليه وآله) را تبيين كرد و يا اشاره به بيانات منطقى او باشد كه حقايق را شرح داد يا اشاره به جنگ ها و غزواتى است كه دشمنان حق را كنار زد تا مردم چهره حق را ببينند يا روشن ساختن حقايق به قرينه يكديگر باشد؛ همان گونه كه آيات قرآن را به كمك يكديگر تفسير می کنند. هيچ مانعى ندارد كه تمام معانى چهارگانه فوق در اين جمله جمع باشد.
در ششمين و هفتمين توصيف می فرماید: همان كسى كه غوغاى باطل را دفع كرد و حملات گمراهی ها را درهم شكست؛ «وَ الدَّافِعِ جَيْشَاتِ الاَبَاطِيلِ وَ الدَّامِغِ صَوْلَاتِ الاَضَالِيلِ». در هشتمين توصيف كه در واقع به منزله بيان علت براى تقاضاى اين درود وافر و گسترده است، می فرماید: به دليل اینکه با تمام قدرت بار سنگين رسالت را بر دوش كشيد؛ «كَمَا حُمِّلَ فَاضْطَلَعَ» و در نهمين و دهمين توصيف آمده است: آن حضرت به فرمانت قيام فرمود و در طريق رضا و خشنودى تو با سرعت گام برمی داشت؛ «قَائِماً بِأَمْرِكَ، مُسْتَوْفِزاً فِي مَرْضَاتِك».
در يازدهمين و دوازدهمين توصيف می فرماید: (در گام هایی كه [به سوى انجام اوامر تو] برمی داشت، ترديد به خود راه نداد و عقب گرد نكرد و عزم و اراده اش به سستى نگراييد)؛ «غَيْرَ نَاكِلٍ عَنْ قُدُمٍ وَ لَا وَاهٍ فِي عَزْمٍ». و در سيزدهمين تا پانزدهمين وصف می فرماید: (اين در حالى بود كه وحى تو را با آگاهى گرفت و عهد تو را پاسدارى كرد و در انجام فرمانت [با قدرت و جدیت] پيش رفت)؛ «وَاعِياً لِوَحْيِكَ، حَافِظاً لِعَهْدِكَ، مَاضِياً عَلَى نَفَاذِ أَمْرِكَ».
سپس آن حضرت در ادامه اين سخن، نتيجه تلاش ها، کوشش ها و فداکاری های پيامبر(صلی الله عليه وآله) را ضمن بيان اوصاف ديگرى بازگو می کند و در شانزدهمين تا هجدهمين وصف می فرماید: (او همچنان در اين راه به پيش رفت تا شعله حق را براى طالبانش برافروخت و راه را براى ناآگاهان روشن ساخت، و دل هایی كه در فتنه ها و گناهان فرو رفته بود، به بركت وجودش هدايت شد)؛ «حَتَّى أَوْرَى قَبَسَ الْقَابِسِ وَ أَضَاءَ الطَّرِيقَ لِلْخَابِطِ وَ هُدِيَتْ بِهِ الْقُلُوبُ بَعْدَ خَوْضَاتِ الْفِتَنِ وَ الآثَامِ». اين سخن اشاره به پيشرفت سريع اسلام، در تمام جهات و روشن شدن شبه جزیره عربستان كه مهد كفر، شرك و كانون جهل و جنايت بود، می باشد كه هر كس كمترين اطلاعى از تاريخ اسلام داشته باشد، آن را تصديق می کند و حتّى دشمنان اسلام نيز به آن معترفند.
سپس در نوزدهمين وصف از اوصاف كريمه آن حضرت، می افزاید: (او پرچم های آشکارکننده حق را برافراشت و احكام نورانى اسلام را برپا ساخت)؛ «وَ أَقَامَ بِمُوضِحَاتِ الاَعْلَامِ وَ نَيِّرَاتِ الاَحْكَامِ». در حقيقت براى اينكه رهروان راه حق گرفتار خطا و اشتباه نشوند و به بيراهه نروند، بايد پرچم ها و علايم راهنمايى، در جای جای اين طريق نصب شود و چراغ های نورانى تمام جاده را به هنگام تاريكى روشن كند و اين همان كارى بود كه رسول خدا(صلی الله عليه وآله) انجام داد و براى هر حقّى نشانه ای قرار داد و پاسدارانى تعيين فرمود.
بسيارى از احكام مانند نمازهاى پنج گانه يوميّه و نماز جمعه - با آن مراسم ويژه - زيارت خانه خدا، نمونه های زنده ای از آن پرچم ها و چراغ هاست كه رهروان اين راه را از گمراهى رهايى می بخشد و همچنين احكامى كه درباره مسايل اجتماعى، تربيتى، سياسى و اقتصادى بيان فرموده است.
در پايان اين بخش به پنج صفت ديگر (كه با توجّه به صفات گذشته مجموعاً بیست وچهار وصف می شود) به صورت نتیجه گیری از تمام بحث های گذشته اشاره كرده، می فرماید: (آرى، او امينِ معتمد و گنجینه دار مخزن علوم تو و شاهد و گواه روز رستاخيز و برانگیخته ات براى بيان حقايق و فرستاده ات به سوى خلايق است)؛ «فَهُوَ أَمِينُكَ الْمَأْمُونُ وَ خَازِنُ عِلْمِكَ الْمَخْزُونِ وَ شَهِيدُكَ يَوْمَ الدِّينِ و بَعِيثُكَ بِالْحَقِّ وَ رَسُولُكَ إِلَى الْخَلْقِ».
تعبير به «امين مأمون» در واقع تاكيدى است بر كمال امانت آن حضرت و اشاره ای است به مقام عصمت كه از شرايط حتمى نبوّت است و منظور از «خزانه دار بودن علم مخزون»، آگاه بودن پيغمبر اكرم(صلی الله عليه وآله) از اسرار غيب است که پيامبران و امامان بدون آگاهى از اين اسرار نمی توانند رسالت خود را به طور كامل انجام دهند، قرآن مجيد نيز می فرماید: «عَالِمُ الْغَيْبِ فَلَا يُظْهِرُ عَلَى غَيْبِهِ أَحَداً * إلَّا مَنِ ارْتَضَى مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ يَسْلُكُ مِنْ بَيْنِ يَدَيْهِ وَ مِنْ خَلْفِهِ رَصَد اً* لِيَعْلَمَ أَنْ قَدْ أَبْلَغُوا رِسَالَاتِ رَبِّهِمْ»؛ (خداوند داناى غيب است و هيچ كس را بر اسرار غيبش آگاه نمی سازد مگر رسولانى را كه برگزيده و مراقبينى از پيش رو و پشت سر آنها قرار می دهد تا بداند پيامبرانش رسالت های پروردگار را ابلاغ کرده اند.
حصر آبادان چطور شکسته شد؟ حرف من این است. ملت ایران، رزمندگان، آزادگان، خانواده های عزیز شهیدان، جانبازان عزیزمان که جگرگوشه های ما هستند و خود کسانی که در آن حادثه شرکت داشتند، به خودشان برگردند و مراجعه کنند و از خودشان سؤال کنند: چه شد که حصر آبادان شکست؟ ما نتوانسته بودیم جلوی دشمن را بگیریم که روی رودخانه پل نزند و بیاید. برای یک نیروی نظامی، پل زدن روی رودخانه، کار خیلی مشکلی است. جلوگیری از آن، به مراتب آسان تر از شکستن آن محاصره سنگین بود. چطور شد که ما توانستیم این کار بزرگ را انجام بدهیم؟ این عامل، عامل اصلی است. این عامل، همان عاملی است که تمام مشکلات جمهوری اسلامی را رفع خواهد کرد. این عامل، همان عاملی است که تا امروز هم در تمام جبهه های مبارزات گوناگون نظام مظلوم ما، به داد مردم رسیده است. این عامل چیست؟
این عامل، چیزی مرکب از دو عنصر است: اول، توکل به خدا و دل به دریا زدن به امید او. دوم، فداکاری و جان و راحتی و منافع خود را به حساب نیاوردن.
(۵ مهر ۱۳۶۹ )
مهربانی صفت زیبای خداست و نخستین خصلت نیکویی است که به گونه ای غیرقابل وصف در وجود معصومین(ع) متجلی شده است. مهرورزی و گسترش دوستی در سطح همگان، شیوه انسان های تربیت شده و الهی است که خصلت های خودمحور و خودخواهانه را تا حدود زیادی کمرنگ می سازند، و صفت های متعالی دیگرگزینی(ایثار) و نوع دوستی را جایگزین آن می کنند. اهمیت دوستی کردن و عاطفی بودن، در آیات و احادیث، با تعبیرهایی گوناگون تبیین گشته است به گونه ای که دین را حب و حب را دین شمرده اند. دوستی مومن نیز از بزرگترین شاخصه های ایمان به حساب آمده است. همچنین مقیاس برتری دو انسان، محبت شمرده شده است.
مهرورزی و نوع دوستی و اهتمام ورزیدن در مورد مسائل دیگران، دوستی و محبت را در میان آدمیان رواج می دهد. از سنت و سیره معصومان(ع) که الگوهای زندگی بهتر و برتر هستند، چنین برمی آید که اموری که موجب انس میان مردم و نزدیکی قلب ها می شود، باید مورد توجه قرار گیرد؛ چراکه انس انسان ها با یکدیگر، محبت را در دل ها زنده می کند و همین موجب تالیف قلوب و همدلی و در نهایت همراهی و همکاری میان مردم گردد.
در اهمیت مهرورزی از منظر امام رضا(ع) همین روایات کافی است که نیمی از عقل را دوستی با مردم و راحت نمودن مؤمن را اسباب راحتی روز قیامت معرفی نموده است: «دوستى با مردم نصف عقل است».
امام رضا(ع) یاری رساندن به مردم را گذرگاهی برای دستیابی به بهشت می داند و مقامی ویژه در پیشگاه خداوند را برای یاری دهنده نوید می دهد: «بدانید که سپاسگزاری و شکرانه خداوند یکی ایمان به خداست و پس از آن پذیرش جایگاه و جانشینی اهل بیت پیامبر به عنوان جانشینان او است. ولی بدانید سپاس و شکرانه الهی محبوب تر نزد خداوند کمک و یاری به برادران مؤمنتان در امور دنیایشان است، زیرا همین دنیا گذرگاه راهیابی به بهشت خداوندی است؛ بنابراین کسی که چنین کند، از اشخاص ویژه نزد خداوند تبارک و تعالی خواهد بود».
ابراهیم بن عباس می گوید: «هیچگاه ندیدم که امام رضا(ع) در سخن بر کسی جفا ورزد و نیز ندیدم که سخن کسی را پیش از تمام شدن قطع کند، هرگز نیازمندی را که می توانست نیازش را برآورده سازد، رد نمی کرد، در حضور دیگری پایش را دراز نمی فرمود، هرگز ندیدم به کسی از خدمتکاران و غلامانشان بدگویی کند،خنده او قهقهه نبود بلکه تبسم بود،چون سفره غذا به میان می آمد همه افراد خانه حتی دربان و مهتر را نیز بر سفره خویش می نشاند و آنان همراه با امام غذا می خوردند. شب ها کم می خوابید و بیشتر بیدار بود و بسیاری از شب ها تا صبح بیدار می ماند و به عبادت می گذراند، بسیار روزه می داشت و روزه سه روز در هر ماه را ترک نمی کرد، کار خیر و انفاق پنهان بسیار داشت، و بیشتر در شب های تاریک مخفیانه به فقرا کمک می کرد». محمد بنابی عبادمی گوید: «فرش آن حضرت در تابستان حصیر و در زمستان پلاسی بود لباس او- در خانه- درشت و خشن بود، اما هنگامی که در مجالس عمومی شرکت می کرد (لباس های خوب و متعارف می پوشید) و خود را می آراست.
شبی امام میهمان داشت، در میان صحبت چراغ نقصی پیدا کرد، میهمان امام دست پیش آورد تا چراغ را درست کند، امام نگذاشت و خود این کار را انجام داد و فرمود: «ما گروهی هستیم که میهمانان خود را به کار نمی گیریم». یک بار شخصی که امام را نمی شناخت، در حمام از امام خواست تا او را کیسه بکشد، امام(ع) پذیرفت و مشغول شد، دیگران امام را بدان شخص معرفی کردند و او با شرمندگی به عذرخواهی پرداخت، ولی امام بی توجه به عذرخواهی او همچنان او را کیسه می کشید و او را دلداری می داد که طوری نشده است.
رفتار محبت آمیز امام رضا(ع) نه تنها در مورد مسلمانان وجود داشته است، بلکه غیرمسلمانان نیز از آن بهره مند برده اند. همچنین ضرورت حفظ و تداوم رابطه دوستی میان افراد از مواردی است که امام رضا(ع) به آن تأکید و افراد را به انجام آن سفارش کرده اند.
امام رضا(ع) در مورد ویژگی های دوست خوب و وظایف دوستان نیز توصیه هایی فرموده اند؛ چراکه انتخاب دوست از نظر ایشان رویه ای مبتنی بر عملکرد آگاهانه است. آگاهی از اینکه شخص با فردی با باطن سالم و خیرخواه که هم از حیث سلامت شخصیت و هم جهت گیری عاطفی قابل اعتماد و موثق باشد، وارد رابطه دوستانه شود که این موضوع دقت و ظرافت دیدگاه امام را برای کسب آگاهی و سازمان دهی شخصیت نشان می دهد؛ چراکه دوستی در نگاه ایشان مقوله ای جدی و ماندگار است که به عنوان سرمایه ای دنیوی و اخروی دانسته شده است و با عمق عواطف و احساسات فرد نیز ارتباط پیدا می کند، به گونه ای که از نظر ایشان دوستان مؤمن از احوالات روحی یکدیگر متأثر می شوند و هرچه این ارتباط دوستی عمیق تر باشد تأثیرگذاری آنها بر هم نیز افزون می شود، البته برای این ارتباط حدودی نیز مشخص شده است تا معاشرت و انس با دیگران از حساب و کنترل خارج نشود و به شخصیت افراد آسیب نرساند. در واقع دوستی با مردم اگرچه از نگاه امام رضا(ع) لازم و ضروری دانسته شده و مایه خوشی دنیاست، ولی زیاده روی در آن نیز نهی شده و به مؤمنین در پیش گرفتن طریق اعتدال توصیه شده است. امام رضا(ع) به همان اندازه که در اهمیت دوستی سخن گفته اند، از همنشینی و رفاقت با افراد منحرف نیز نهی فرموده اند با بررسی روایات مختلف از سیره و سخنان امام رضا(ع) این حقیقت آشکار می شود که اهمیت دوستی و محبت در منظر امام رضا(ع) به آن اندازه است که رعایت آن را به عنوان یک حق بر خود و مردم واجب می شمرد.
امام رضا(ع) محبت و مهربانی با بندگان خدا را در کنار فرمانبرداری از خدا قرار می دهد. از نظر ایشان مؤمنان باید بدانند تعظیم، تسبیح و تقدیس خداوند لازم است ولی کافی نیست، بلکه باید با خلق خدا اعم از انسان ها، حیوانات و حتی گیاهان مهربانی کرد انسان مؤمن، موفق و کامل کسی است که در مقابل خدا خاشع و با مردم مهربان باشد و این دو بال پرواز به سوی خوشبختی است. از این رو مردم را به حفظ و تداوم روابط دوستانه تشویق و آن را رمز خوشبختی و همچنین عامل نزدیکی شیعیانشان به خویش معرفی کرده اند.
محبتی که از منظر امام رضا(ع) در بذل آن به دیگران می بایست جانب برابری و عدالت را رعایت کرده اند به ویژه اینکه فقر و ضعف افراد یا توانایی و ثروت آنها عاملی برای تبعیض در مورد آن نیست. امام رضا (علیه السلام) نظریه اسلام را، درباره روابط میان انسان ها که برادران یکدیگرند، با برخى اعمال خود که تراویده از رفتار یک انسان حقیقى است، بیان مى فرماید، آنچنان که مى توان دریافت که اسلام از نظر حفظ حقوق جامعه و رعایت شرف انسانى، هرگونه امتیاز طبقاتى و هر نوع برترى جویى فردى و اجتماعى را لغو کرده است و ملاک تفاوت را عملکرد افراد می داند.
شرکت ملی نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از امضای توافق نامه یک میلیارد دلاری میان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با شرکت ملی حفاری ایران خبر داد و گفت: بر اساس مفاد این توافق نامه، حدود ۲۰۰ میلیون دلار به بازسازی و نوسازی دکل های حفاری شرکت ملی حفاری ایران اختصاص می یابد. محسن خجسته مهر در حاشیه بازدید از دکل ۵۸ فتح شرکت ملی حفاری ایران از حمایت همه جانبه شرکت ملی نفت ایران از شرکت ملی حفاری ایران خبر داد و گفت: موافقت نامه اخیر شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با ملی حفاری مشتمل بر اختصاص ۲۰۰ میلیون دلار برای بازسازی ناوگان حفاری این شرکت است که مورد حمایت کامل شرکت ملی نفت ایران قرار دارد.
وی اظهار کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب آمادگی خواهد داشت تا سالانه حدود ۴۰ میلیون دلار به بحث بازسازی ناوگان ملی حفاری اختصاص دهد و تأمین اعتبار آن از سوی شرکت ملی نفت ایران تضمین می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه شرکت ملی حفاری ایران جزئی از بدنه بالادستی صنعت نفت است، گفت: این شرکت نقش بی بدیلی در امر حاکمیتی ایفا می کند. به گفته وی، از مهم ترین اولویت های مطرح در شرکت ملی نفت ایران درباره پایداری ناوگان حفاری و کمک به توسعه و ثبات این شرکت، مشتمل بر مدیریت پایدار و نوسازی و بهسازی حدود ۷۴ دکل حفاری مورد استفاده در شرکت ملی حفاری ایران است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین با بیان اینکه شرکت ملی حفاری نمادی از اقتصاد مقاومتی در شرکت ملی نفت ایران است، گفت: به مدد خدمات کارکنان این شرکت در طول سال ها و پس از خروج شرکت های خارجی، خللی در تولید نفت و گاز کشور ایجاد نشده است.
خجسته مهر افزایش میزان بهره وری را به عنوان یکی از الزام های کاری در شرکت ملی حفاری ایران برشمرد و افزود: پیش از این یک دکل حفاری می توانست چهار حلقه چاه را حفاری کند؛ بر همین اساس لازم است تا نسبت به رسیدن به این حد نصاب اقدام شود. وی تصریح کرد: شرط بالا بردن بهره وری در شرکت ملی حفاری ایران استفاده از فناوری روزآمد و استفاده حداکثری از توان حدود ۱۷ هزار نفر از کارکنان این شرکت است که بیشتر آن ها به عنوان نیروهای ارکان ثالث مشغول به فعالیت هستند.
خجسته مهر در باره نحوه خدمت رسانی این شرکت به زائران اربعین گفت: امسال برای نخستین بار دو ستاد یکی در حوزه جنوب کشور و دیگری در غرب کشور تشکیل شد که افزون بر کمک های نقدی، از تمامی خدمت لجستیکی و ماشین آلات موردنیاز برای حمایت حداکثری از زائران اربعین استفاده کردند. وی افزود: در حوزه ستاد جنوب شرکت های ملی مناطق نفت خیز جنوب، نفت و گاز اروندان و شرکت مهندسی و توسعه نفت و در حوزه ستادی در غرب کشور، شرکت های متن، نفت و گاز پارس و نفت مناطق مرکزی ایران خدمت رسانی کرده اند.
شرکت نفت و گاز گچساران
رئیس کارخانه ان جی ال ۹۰۰ پازنان با اشاره به شرایط سخت کاری و خطرات موجود به دلیل فشار بالای گاز کارخانه ان جی ال ۹۰۰ پازنان گفت: هم اکنون روزانه ۷۰۰ میلیون فوت مکعب خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس را تأمین می کنیم. محمد محسنی افزود: گاز و مایعات گازی ارسالی از ۱۵ حلقه چاه گنبدی واقع در منطقه پازنان ۲ به عنوان خوراک کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰ استفاده می شود. گاز غنی ورودی وارد چهار واحد فرآورش گازی ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ می شود و پس از آب زدایی و جداسازی مایعات گازی، گاز وارد توربین انبساطی شده و بعد از افت فشار، مقدار زیادی مایعات سرد تولید می شود که به سیستم مایع ارسال، سپس گاز سبک با توربوکمپرسورها فشار افزایی شده و به منظور خوراک پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ارسال می شود. وی اظهار کرد: مایعات گازی ارسالی از منطقه تفکیک و مایعات سرد تولیدی کارخانه نیز وارد سیستم پالایشگاهی مایع می شود و پس از فرآورش بسته به نیاز محصولات، می توان نفتای سبک، نفتای سنگین، گاز مایع، نفت سفید و گازوییل تولید کرد. هم اکنون سیستم فرآورشی کارخانه با تولید نفتای سبک برای تأمین خوراک پتروشیمی بوعلی سینا در مدار عملیاتی قرار دارد.
رئیس کارخانه ان جی ال ۹۰۰ پازنان ادامه داد: پالایشگاه گاز بیدبلند خلیج فارس تمامی گاز این مجموعه را دریافت می کند و گاز سبک را به خط سراسری کشور می دهد و این ویژگی خاص کارخانه ان جی ال ۹۰۰ پازنان است.
محسنی افزود: با اینکه کارکنان می دانند در چه مجموعه پرخطری مشغول کار هستند، اما خاک پازنان گیرایی خاصی دارد و حجم کار بچه ها را پخته کرده است و هیچ گونه تنش و حاشیه ای در کار نیست، زیرا اینجا را خانه خود می دانند، به گونه ای که برخی مواقع منتظر نمی مانند و از جیب خودشان هم برای تعمیر هزینه می کنند که این همان عشق است نسبت به کار.
وی با اشاره به نقش ویژه این تأسیسات در کشور تصریح کرد: امروز افتخار ما این است که در این مجموعه در سخت ترین شرایط تحریم لحظه ای نگذاشتیم کار متوقف شود و این نشان از اراده همه نیروهای عملیاتی در این منطقه است.
رئیس کارخانه ان جی ال ۹۰۰ پازنان عنوان کرد: در منطقه پازنان واحد تفکیک، تقویت فشار، بهره برداری و تعمیرات نیز وجود دارد که همه واحدها پا به پای هم شبانه روز در تلاش هستند، این پالایشگاه با تأمین روزانه ۷۰۰ میلیون فوت مکعب از خوراک پالایشگاه بیدبلند، نقش ویژه ای در زنجیره تولید و خلق ثروت برای کشور دارد.
پژوهشگاه صنعت نفت
پروژه آماده سازی خوراک تصفیه هیدروژنی CSO که متقاضی آن شرکت پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند است با هدف انجام مطالعات، تهیه مدارک مهندسی پایه و واگذاری حق بهره برداری از دانش فنی طرح تولید کک سوزنی در نشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد.
هدف از انجام این پروژه بررسی و انجام مطالعاتی در زمینه تشکیل کک، رسوب ذرات جامد، انسداد و گرفتگی (Fouling) در رآکتورهایی با خوراک CSO، ارائه پیشنهادها و راهکارهایی برای جلوگیری از گرفتگی ایجادشده و ارزیابی پیشنهادها در سامانه رآکتوری است.
از کاربردهای حاصل از این پروژه می توان به راهکارهایی نظیر استفاده از فیلتر در مسیر خوراک ورودی، استفاده از مواد متخلخل (Porous) غیرکاتالیستی (Guard) و مواد متخلخل کاتالیستی (Grade) در شرایط عملیاتی اشاره کرد.
در این پروژه مشابه شرایط عملیاتی آزمون های تصفیه هیدروژنی CSO، راهکارهای اشاره شده ارزیابی و در هرکدام میزان گرفتگی و انسداد در رآکتور بررسی می شود و سرانجام راهکاری که در آن مدت وقوع گرفتگی بیشتر باشد انتخاب و در طراحی فرآیند از آن راهکار و شرایط آن استفاده میشود.
شرکت پالایش گاز بیدبلند
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند از پایان تعمیرات اساسی و بازرسی فنی واحدهای پالایش گاز ۲۰۰ در موعد مقرر خبر داد. علی محمد پوررضا گفت: عملیات تعمیرات اساسی و بازرسی فنی واحدهای پالایش گاز ۲۰۰ طبق برنامه زمان بندی برای آماده سازی و استمرار تولید گاز در موعد مقرر تکمیل شد.
وی درباره سیاست های اقتصاد مقاومتی و تأمین قطعات یدکی ساخت داخل بیان کرد: بیشتر قطعات یدکی بخش های مختلف از جمله مکانیک، برق و ابزاردقیق از سازندگان داخلی تأمین شده است که این سیاست به منظور حمایت از تولید داخل تا قطع وابستگی و خودکفایی کامل ادامه خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند افزود: فعالیت تعمیرات اساسی با استفاده حداکثری از نیروهای بومی و متخصصان منطقه بدون هیچ حادثه و با رعایت همه اصول ایمنی و براساس استانداردهای تدوین شده انجام شد.
پوررضا همچنین با اشاره به اقدام های مؤثر در بازه زمانی تعمیرات اساسی برای حفاظت محیط زیست تصریح کرد: تعمیرات اساسی مشعل اسیدی و کوره H1 با هدف اطمینان از عملکرد مناسب آنها در حفاظت محیط زیست انجام شد.
وی با بیان اینکه تعدادی از پیشنهادهای اصلاحی همکاران که در روند افزایش تولید گاز موثر بوده به اجرا در آمده است، گفت: با پایان تعمیرات اساسی واحدهای پالایش گاز، این شرکت آمادگی کامل خود را برای دریافت خوراک اعلام می کند و امیدواریم با یاری پروردگار امسال نیز مانند سال های گذشته در تأمین انرژی پاک و آسایش هموطنان موفق باشیم.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت: این شرکت حدود ۶ هزار میلیارد تومان عوارض آلایندگی مربوط به سال های ۹۴ تا ۹۶ را به شهرداری ها پرداخت کرده است. علیرضا دانشی در دیدار با آیت الله عباس کعبی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری گفت: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب حدود ۶ هزار میلیارد تومان عوارض آلایندگی مربوط به سال های ۹۴ تا ۹۶ را به شهرداری ها پرداخت کرده است.
بر اساس این گزارش، تدوین دستورالعمل اجرای عوارض آلایندگی از اهرم های کنترل و پیشگیری از وقوع آلودگی محیط زیست است که به منظور ایجاد وحدت رویه و اعمال مدیریت یکپارچه در اجرای قانون عوارض آلایندگی به ادارات کل محیط زیست استان ها برای اجرا ابلاغ شده است. از نیمه دوم سال ۸۷، قانون مالیات بر ارزش افزوده تصویب شده است، بر اساس تبصره ۱ ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده، واحدهای تولیدی که آلاینده محیط زیست محسوب می شوند و استانداردها و ضوابط حفاظت از محیط زیست را رعایت نمی کنند، مشمول این قانون می شوند. بنا بر تشخیص و اعلام سازمان حفاظت محیط زیست افزون بر عوارض متعلقه، مشمول پرداخت یک درصد از قیمت فروش به عنوان عوارض آلایندگی می شوند.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
صندوق بازنشستگی صنعت نفت با هدف شتاب بخشی به ساخت ردیف نخست طرح ایران ال ان جی، هزار و 600 میلیارد تومان سرمایه به شرکت مایع سازی گاز ایران اختصاص داد.
بیست وهفتمین نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با حضور عبدالحسین بیات، رئیس هیئت رئیسه صندوق ها در محل شرکت سرمایه گذاری اهداف برگزار شد، هدف از برگزاری این نشست، ارزیابی روند پیشرفت پروژه های حوزه (قطب) سرمایه گذاری جنوب بود.
رئیس هیئت رئیسه صندوق ها در خلال گزارش های مدیران پروژه گفت: حفظ و تقویت فضای رقابتی در میان شرکت های گروه ضروری است، اما این موضوع منوط به رعایت دو اصل کیفیت و زمان در انجام کار است.
وی رقابت بخش دولتی با بخش خصوصی را مغایر با مفاهیم اقتصاد مردمی دانست و افزود: بخش دولتی نباید با بخش خصوصی رقابت کند، بلکه بهتر است برای حضور مؤثر بخش خصوصی، زمینه سازی کند و دولت نیز باید به مباحث ابزارهای حکمرانی و نظارتی و اخذ درآمد از محل مالیات بپردازد.
رئیس هیئت رئیسه صندوق ها تصریح کرد: یکی از سیاست های مؤثر دولت سیزدهم، تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام و راکد است، زیرا این طرح ها منابع را بدون تولید ارزش افزوده معطل نگه می دارند.
بیات ادامه داد: هیچ کدام از طرح های در حال اجرای صندوق ها واگذار نخواهد شد، زیرا هرگونه واگذاری پیش از تکمیل طرح از منظر اصول بنگاه اقتصادی صرفه ندارد، از این رو همه طرح ها با همه نیرو و طبق برنامه ای که در یک سال گذشته برای آنها تدوین شده است پیش خواهند رفت و به چرخه اقتصادی گروه یاری خواهند رساند.
وی گفت: در بنگاه اقتصادی پویا، طرح ها به موقع به سرانجام می رسند و منابع حاصل از آن، دوباره برای طرح های تازه و نو به کار گرفته می شود؛ بنابراین سود حاصل از هر طرحی، پشتوانه طرح بعدی است.
رئیس هیئت رئیسه صندوق ها اظهار کرد: ظرفیت های شرکت های گروه در نظام اقتصادی پویا، در کنار هم قرار گرفته است تا گردش اقتصادی درون گروهی انجام شود، به این ترتیب سود حاصل از طرح ها در داخل گروه حفظ می شود.
مدیرعامل باشگاه نفت مسجد سلیمان:
مشعل تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان به عنوان نماینده شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب، یکی از ۱۶ تیم حاضر در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران است که ششمین حضورش در بالاترین سطح فوتبال کشور را تجربه می کند. این تیم فصل گذشته، با وجود فراز و فرودهای فراوان و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات متعدد، سرانجام با تدابیر سرمربی خود رضا مهاجری، سختکوشی بازیکنان وحمایت های مدیرعامل باشگاه در لیگ برتر باقی ماند. اما اوضاع در لیگ برتر 22، خیلی فرق کرد و دیگر از تیمی که برای بقا بازی می کرد، خبری نبود. نفت مسجدسلیمان در لیگ ۲۲ با ارائه فوتبال باکیفیت، روبه جلو و تهاجمی، نظر بسیاری از کارشناسان را به خودجلب کرده است، به گونه ای که زدن هشت گل، این تیم را در کنار پرسپولیس و گل گهر سیرجان به عنوان بهترین خط حمله لیگ برتر قرار داده وحضور در میانه بالای جدول باعث شده که روی این تیم یک حساب ویژه باز کنند. به همین منظور و درخصوص آخرین وضعیت تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان، با هدایت یزدی، مدیرعامل باشگاه فرهنگی- ورزشی نفت مسجدسلیمان گفت و گویی انجام داده ایم که باهم می خوانیم.
من هم به نوبه خودم از نشریه وزین «مشعل» که این وقت را در اختیاربنده قرار داد، تشکر می کنم. در پاسخ به سوال شما ابتدا باید به این موضوع اشاره کنم که طی 6 فصل حضور تیم نفت مسجدسلیمان در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران بجز یک فصل، در تمامی سال ها بسختی تیم در لیگ برتر باقی ماند. ازجمله فصل گذشته و درلیگ 21. با توجه به نتایجی که تیم در نیم فصل نخست به دست آورده بود، دغدغه همگان بر این بود که در پایان فصل در لیگ برتر بمانیم که در نهایت با تلاش و کوشش فراوان بازیکنان و کادرفنی، حمایت مسؤولان استانی، کشوری ومدیران نفتی از جمله وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیرعامل مناطق نفت خیزجنوب، مدیرعامل شرکت نفت و گازمسجدسلیمان، سایر مدیران ستادی در اهواز و مسجدسلیمان و هواداران عزیزمان توانستیم سهمیه شهر اولین ها و استان فوتبال خیز خوزستان را در لیگ برترحفظ کنیم؛ البته ذکر این نکته هم لازم است که روند رو به رشد تیم ما در انتهای فصل به گونه ای بود که حتی در آخرین بازی در ورزشگاه آزادی و در مقابل استقلال، یک فوتبال زیبا و تماشاگر پسند ارائه شد و حتی می توانستیم پیروز این مسابقه هم باشیم.
خوشبختانه با عزم و اراده ای که در مجموعه مسؤولان نفتی وجود داشت، خیلی زود تکلیف تیم نفت مسجدسلیمان برای حضور در فصل ۱۴۰۲-۱۴۰۱مشخص شد. سرمربی سال قبل را ابقا کردیم، وارد بازار نقل و انتقالات شدیم، خرید های مد نظر سرمربی راانجام دادیم و تیم با برگزاری اردوهای تدارکاتی در تهران و مشهد و چند بازی تدارکاتی، آماده حضور در لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران شد.
هدف ما در بازی های این فصل، ارائه فوتبالی است که بتوانیم تماشاگران وهواداران با تعصب و زاگرس نشینان باغیرت را با فوتبال آشتی دهیم. در بازی های این فصل، ابتدا در یک بازی خارج از خانه، مس کرمان را ۳ بر۲ شکست دادیم و در ادامه نیز بازی های رو به جلو و تهاجمی و با کیفیتی را مقابل سایر حریفان ارائه کردیم، ازجمله بازی مقابل استقلال در هفته چهارم و پرسپولیس در هفته ششم که به اذعان کارشناسان، تیم نفت مسجدسلیمان جزء دو تیم برتر لیگ برتر است که در این فصل، فوتبال تهاجمی و زیبایی را بازی می کند. زدن ۸ گل در 6 بازی و قرار گرفتن درکنار پرسپولیس وگل گهر به عنوان بهترین خط حمله لیگ برتر، بیانگر این مدعاست. ازنظر امتیاز نیزباهشت امتیاز وبا اختلاف اندک و تفاضل گل نسبت به سایر رقبا، درمیانه بالایی جدول رده بندی لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران هستیم.
هدف ما این بوده که علاوه بر ارائه فوتبال زیبا و تماشاگرپسند، در انتهای فصل شرایطی ایجاد شود که ابتدا دغدغه سقوط نداشته باشیم و ان شاءالله با توانمندی بازیکنان و کادر فنی، همچنین حمایت هواداران در میانه بالایی جدول قرار بگیریم. امیدوارم که به این امر مهم دست پیدا کنیم.
فوتبال متعلق به هواداران است و خوشحالیم که پس از گذشت سه سال، هواداران را به عنوان یار دوازدهم در کنارخودمان داریم و به داشتن آنها افتخار می کنیم. از اینکه در کنار ماهستند، خرسندیم و لذت می بریم. فوتبال بدون تماشاگر معنا ندارد. امیدوارم دیگر مشکلی پیش نیاید.
امسال پس از گذشت سال های متمادی، مدارس فوتبال را راه اندازی کردیم و تیم های پایه را سر و سامان دادیم؛ اما اتفاق مهمی که امسال برای مسجدسلیمان و شهرهای اطراف رخ داد، این بود که سهمیه حضور درلیگ برتر فوتبال امیدهای کشور را کسب کردیم. هدف ما از این اقدام کمک به رشد و توسعه فوتبال، استعدادیابی و پرورش این استعدادها برای حضور درتیم های بزرگسالان است وقراراست در چرخه فوتبالی لیگ برتر، جوانان پرشور مسجدسلیمانی و بومی استان خوزستان، شانه به شانه فوتبالیست های سطح اول کشور با هم رقابت کنند. این اتفاق مبارکی است که امیدواریم همه قدر این نعمت را بدانند.
دربازی با پرسپولیس، شاهد یکسری اتفاقات بودیم و پس از مسابقه، خود شما هم اعتراض شدیدی مطرح کردید که بازتاب زیادی درفصای مجازی و رسانه ها داشت.
بازی ما مقابل پرسپولیس، یک جنگ نابرابر بود. اگر یک نگاه گذرا به مبلغ قرارداد این فصل تیم پرسپولیس داشته باشید، بالغ بر ۴۰۰ میلیارد تومان است، درحالی که کل تعهدات مالی تیم نفت مسجدسلیمان بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد تومان است. در بازی با پرسپولیس اگر داور خطایی را که در دقیقه ۵۸ و در درون محوطه جریمه روی حسین شنانی اتفاق افتاد، پنالتی می گرفت، علاوه بر اخراج مدافع حریف، ما خیلی زود به بازی برمی گشتیم؛ اما متاسفانه اشتباه های تیم داوری و همچنین اتفاقات قبل از بازی، مانع از تحقق این امر شد، حتی در این بازی با وجود ۱۰ نفره شدن، تیم ما یک فوتبال تهاجمی را ارائه کرد.
ضمن تشکر از مسؤولان شهرستان، استان و وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران که در کنار ما بودند، از آنها انتظار داریم که به عنوان نماینده وزارت نفت وشهر مسجدسلیمان، از لحاظ تامین منابع مالی و پرداخت مبالغی برای استمرار فعالیت این تیم به شکل مطلوب به ما کمک کنند. اگر درلیگ برتر فوتبال منابع مالی به موقع به تیم تزیق نشود، تیم دچارحاشیه می شود. از این رو امیدوارم که همه در مسیر تامین منابع مالی مکفی برای حضور موثر گام برداریم.
تیم کشتی فرنگی باشگاه ملی حفاری، رقابت های دور رفت لیگ منطقه ای کشور در منطقه ۷ را با صدرنشینی مقتدرانه به پایان رساند.
لیگ پایه (منطقه ای) کشتی کشور با گرامیداشت یاد کشتی گیر شهید بهنام محمدی در رده سنی نوجوانان و در رشته های آزاد و فرنگی با شرکت ۳۱ استان و منطقه آزاد اروند در ۸ منطقه کشور به میزبانی ۱۰ استان برگزار شد.
در منطقه ۷ استان های خوزستان (باشگاه ملی حفاری)، چهارمحال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد و اصفهان به میزبانی باشگاه فرهنگی- ورزشی شرکت ملی حفاری ایران به مصاف یکدیگر رفتند که در پایان، با قهرمانی باشگاه ملی حفاری همراه بود. دور برگشت این رقابت ها در تاریخ ۷ مهربه میزبانی باشگاه کهگیلویه و بویر احمد برگزار می شود.
رقابت های لیگ منطقه ای کشتی آزاد و فرنگی کشور با حضور ۳۱ استان در قالب ۸ گروه و انجام ۸۷ دیدار تیم به تیم و ۸۷۰ کشتی برگزار شد.
مريم چاله چاله از مربيان بسكتبال گاز فجرجم که فرزند كارمند بازنشسته گاز فجرجم است، موفق شد در کلاس های مربیگری بسکتبال پیشرفته در كشور اسلووني که مهد بسكتبال دنياست، دوره مربیگری را طی کند.
او از طریق سایت فیبا درجریان برگزاری اين كلينيك قرار گرفت و توانست در این دوره ثبت نام کند. این دوره، امسال با حضور 5 نفر از برترين هاي دنيا ٥ و٦ شهريور (٢٧، ٢٨ اوت ٢٠٢٢) در كشور اسلووني برگزار و او موفق به کسب گواهی این دوره شد. مریم چاله چاله در خصوص این دوره مربیگری گفت: معتقدم با کمی برنامه ریزی بسیار ساده، به اندازه کافی وقت برای ترقی در زمینه های مختلف بسکتبال وجود دارد. شعار نیست، واقعیت دارد. ساده نیست؛ اما امکان دارد. کلینیک مربیگری اسلوونی به من یادآوری کرد که با برنامه ریزی تمرینی می توانم پیشرفت بیشتری کنم. با جمعی از مربیان شناخته شده بسکتبال اروپا از سطحی که داشتم، فراتر رفتم و با شناخت صحیح از الزامات، آموزش لازم را کسب کردم که موجب بهبود روند آموزش در تمرین هایم می شود.
وی افزود: با تشخیص اصول بنیادین حمله و دفاع و کار با جوانان و تمرین هایی که با تیم خود انجام می دهم، دستاوردهایی را که می خواهم به دست می آورم و این بسیار امیدبخش است. آموزش اصول و مبانی مربیگری زیر نظر این مربیان، به قدری برای من لذتبخش بود که هر لحظه در کلاس های متعدد، شاهد نحوه آموزش چشمگیر مهارت ها و عملکرد بازی بودم.
افتخاری دیگر برای شرکت ملی حفاری ایران
همکار نفتی در شرکت ملی حفاری ایران با کسب مدال طلا و جابه جایی رکورد پارالمپیک در گرندپری مراکش برای کشورمان افتخارآفرینی کرد.
هاشمیه متقیان از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران در جریان رقابت های گرندپری دوومیدانی در مراکش موفق شد مدال طلای پرتاب نیزه در کلاس f۵۶ را به خود اختصاص دهد.
هاشمیه متقیان، تنها بانوی طلایی کاروان دوومیدانی ایران در پارالمپیک توکیو، در این رقابت ها موفق شد با ثبت رکورد ۲۴.۷۶ سانتی متر، رکورد خود در توکیو را نیز ارتقا بخشد.
شایان ذکر است، 41 کشور در این مسابقات حضور داشتند و در کلاس متقیان، ۹ ورزشکار برای کسب سکوهای برتر باهم به رقابت پرداختند.
بانوی طلایی نفت در مسابقات گرند پری پرتاب نیزه مراکش، مدال طلای خود را به شهدای شرکت ملی حفاری ایران تقدیم کرد.
هاشمیه متقیان پس از کسب مدال طلای پرتاب نیزه در مسابقات جایزه بزرگ مراکش اظهار کرد: مسابقه خوب و نزدیکی بود و با حریفان خوبی به رقابت پرداختم.
وی گفت: در این مسابقات هم مدال طلا گرفتم وهم رکوردم در مسابقات پارالمپیک توکیو را جابه جا کردم که این موفقیت برای من شادی دوچندان داشت. از همان روزی که برای این رقابت ها آماده می شدم، هدفی جز این هم نداشتم.
این ورزشکار نفتی در ادامه گفت: باید تشکر ویژه از آقایان اوجی وزیر نفت، خجسته مهر مدیرعامل شرکت نفت ملی ایران و گلپایگانی مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران داشته باشم که با حمایت از من باعث شدند، بدون دغدغه و با آرامش خاطر، خودم را برای مسابقات گرندپری مراکش و افتخارآفرینی مجدد آماده کنم.
قهرمان نفتی پارالمپیک افزود: من مدال طلای خود را به شهدای شرکت ملی حفاری ایران تقدیم می کنم. خوشحالم که حمایت های شرکت ملی حفاری ایران به بار نشست و جواب اعتماد این شرکت را با این موفقیت دادم.
هاشمیه متقیان، بانوی ملی پوش شاغل در شرکت ملی حفاری ایران، پس از کسب مدال طلای رقابت های دوومیدانی گرندپری مراکش، وارد فرودگاه بین المللی شهید سپهبد قاسم سلیمانی اهواز شد.
قهرمان پارالمپیک نفتی در فرودگاه اهواز از سوی مدیران و دست درکاران، مسؤولان ورزش، کارکنان شرکت و علاقه مندان به ورزش مورد استقبال قرار گرفت.
حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل و رئیس هیات مدیره شرکت ملی حفاری ایران، افتخارآفرینی این همکار سختکوش و تلاشگر را به جامعه ورزشی و کارکنان صنعت نفت تبریک گفت. حمید بنی تمیم مدیرکل ورزش و جوانان خوزستان، ابراهیم نصیری معاون ورزش قهرمانی استان، سیدسالار محمدنیا مدیرعامل باشگاه ملی حفاری، راهداری مدیر روابط عمومی شرکت ملی حفاری و جواد حردانی رئیس هیات جانبازان و معلولان شرکت ملی حفاری از دیگر مسؤولانی بودند که از قهرمان نفتی در فرودگاه استقبال ویژه ای کردند.
در لیگ برتر دوومیدانی باشگاه های ایران
سومین و آخرین مرحله از بیست و ششمین دوره رقابت های لیگ برتر دوومیدانی قهرمانی باشگاه های ایران در بخش آقایان روزهای یک شنبه و دوشنبه 20 و 21 شهریور سال جاری در مجموعه ورزشی آفتاب انقلاب شهر تهران برگزار شد و تیم نفت تهران توانست به مقام سوم دست پیدا کند. در این دوره از مسابقات 220 ورزشکار از تیم های باشگاهی پلیمر خلیج فارس خرم آباد، ذوب آهن اصفهان، نفت تهران، عماد تهران، زینت گیلان، گل گهر سیرجان، شهرداری شیراز، عقاب نیروی هوایی، نیروی زمینی، لیانا بوشهر، دنیای دوندگان اصفهان و صنعت مس کرمان با هم رقابت کردند و در حالی که تیم ذوب آهن اصفهان تا قبل از مرحله پایانی پیشتاز این مسابقات بود، قافیه را به رقیب سرسخت خود پلیمر خلیج فارس خرم آباد واگذار کرد و در جایگاه دوم تیمی قرار گرفت. تیم قدرتمند پلیمر که از ملی پوشان کشورمان بهره می برد، قهرمان شد و تیم نفت تهران نیز با دوومیدانی کارانی جوان و آینده ساز با کسب 374 امتیاز موفق شد بر سکوی سوم بایستد.
در مرحله سوم و پایانی، دوومیدانی کاران نفت تهران به مقام های زیر دست پیدا کردند:
امیر مرادی در مرحله سوم و پایانی در ماده 1500 متر به مقام دوم رسید و در 800 متر در رتبه چهارم قرار گرفت. محمدحسین نیک ضمیر در 400 متر چهارم شد. علی سلامتیان در 110 متر با مانع چهارم شد. امیر مقدمی در 400 متر با مانع به مقام چهارم رسید و امیرحسین صفری در 3000 متر با مانع به عنوان چهارم دست یافت.
مراسم اختتامیه این دوره از مسابقات با حضور مدیران عامل باشگاه های برتر از جمله هادی افشار رئیس امور ورزش و تربیت بدنی و مدیرعامل باشگاه نفت تهران برگزار و از سوی فدراسیون دوومیدانی نیز لوح های یادبود به آنها اهدا شد.
اسامی اعضای کادر فنی تیم دوومیدانی نفت تهران در این مسابقات که اغلب از قهرمانان شاغل در صنعت نفت هستند، به شرح زیر است:
عبدالغفار سقر(سرمربی)
احمد زارعکار، مهدی جلودارزاده، حالی محمد قاندومی و فرهاد آق آتابای(مربی)
امیرحسین آتش زر(فیزیوتراپ)
فرشاد فرج وند (ماساژور)
رضا مقدم اصلانی(تدارکات)
اسماعیل کبوتران(سرپرست)
ایرج ایری(رئیس هیأت دوومیدانی)
مدرسه فوتبال ستاد شرکت ملی نفت ایران در دو رده سنی نوجوانان و نونهالان، کار خود را از خرداد امسال با حضور ۱۵۰ نونهال و نوجوان علاقه مند به این رشته ورزشی آغاز کرد که در پایان فصل تابستان به کار خود در این ترم از کلاس ها پایان داد.
کلاس های تمرینی این مدرسه فوتبال تا پایان سال در ترم های پاییز و زمستان نیز ادامه خواهد داشت.
در همین خصوص، در پایان ترم تابستان، مراسم اختتامیه مدرسه فوتبال ستاد شرکت ملی نفت ایران با حضور قمری نژاد، معاون امورپشتیبانی مدیریت توسعه منابع انسانی، افشار رئیس امور ورزش و تربیت بدنی، راشدی رئیس خدمات پشتیبانی، عیسی زاده مسؤول آکادمی فوتبال، رؤسا و کارشناسان واحد های مختلف امور ورزش؛ مربیان و دست درکاران مدرسه فوتبال وخانواده های نونهالان و نوجوانان در باشگاه صنعت نفت تهرانسر برگزار شد. در حاشیه این مراسم، قمری نژاد معاون امور پشتیبانی مدیریت توسعه منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران به همراه راشدی رئیس خدمات پشتیبانی از قسمت های مختلف باشگاه نفت تهرانسر بازدید کردند. در این بازدید، هادی افشار رئیس امور ورزش شرکت ملی نفت و عبدالله رضایی نژاد رئیس باشگاه تهرانسر نیز مهمانان را در جریان اقدامات و فعالیت های متعددی که در این باشگاه صورت گرفته، قرار دادند و برای رفع مشکلات، کمبودها و نواقص موجود در این مجموعه، از آقایان قمری نژاد و راشدی، مساعدت و همکاری های لازم را خواستار شدند.
فرزند نفتی درمسابقات کاراته قهرمانی کشور موفق شد مقام سوم را کسب کند. یاشار پوربندری، فرزند آرش پوربندری از همکاران بهره بردار مرکز انتقال نفت قطب آباد در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس در مسابقات قهرمانی کشور در رشته کاراته، عنوان سومی این دوره از مسابقات را کسب کرد. محسن خدابخشی، مسؤول ورزش منطقه خلیج فارس در این باره گفت: این دوره از مسابقات، هجدهمین دوره مسابقات قهرمانی کشور در رشته کیوکوشین کاراته یونیون ایران است که امسال به میزبانی تهران برگزار شد و یاشار پوربندری در وزن ۶۰- کیلوگرم در رده سنی نوجوانان، توانست مقام سومی این دوره از مسابقات را به دست آورد.
تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان نفت و گاز گچساران، عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر باشگاه های کشور را به خود اختصاص داد. مرحله نهایی مسابقات تنیس روی میز باشگاه های کشور به میزبانی شهر قم برگزار شد که تیم نفت و گاز گچساران در مرحله گروهی، تیم های آکادمی آرمند تهران و نوین چرم البرز را شکست داد و به مرحله حذفی صعود کرد.
این تیم در مرحله حذفی نیز مقابل تیم های آکادمی تاپ گرگان و آکادمی پینگ پنگ خراسان رضوی به برتری رسید و راهی مرحله نهایی شد.
تیم نفت و گاز گچساران در مرحله نیمه نهایی نیز پالایش و پخش آبادان را شکست داد و به بازی فینال صعود کرد.
در بازی فینال، تیم های هیأت قم و نفت و گاز گچساران مقابل هم صف آرایی کردند که در این بازی نزدیک و پایاپای، تیم هیأت قم ۳ بر ۲ به برتری دست یافت و قهرمان شد. همچنین در این رقابت ها، تیم های پالایش و پخش آبادان و اسکود تهران به صورت مشترک سوم شدند.
مسابقات تنیس روی میز نوجوانان و جوانان باشگاه های کشور با حضور ۱۸۰ ورزشکار در قالب ۲۹ تیم از ۲۲ تا ۲۴ شهریور به میزبانی شهر قم برگزار شد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات