در عین صادرات نفت و گاز شبکه گسترده توزیع برق و گاز در سراسر ایران ایجاد شده است
حضور وزیر نفت در سومین نشست وزارتی مشارکت در رشد سبز آسیا
سپهتن سامانه تکاملی برای سهولت در سوختگیری
زنجیره های میانی و انتهایی تولید در اولویت
تجـاری سازی حلقه گمشده پروژههای فناورانه
تولید پایدار در 26 – تا 48+ درجه سانتی گراد
تأمین3 دکل حفاری دریایی در آبهای خلیجفارس
پیوند آسمانی ازدواج پیامبر(ص) با حضرت خدیجه(س)
بازگشایی مدارس پس از دو سال دوری
رئیس جمهور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد:
رئیس جمهوری گفت: امروز ما در عین صادرات نفت و گاز، شبکه گسترده توزیع برق و گاز را هم در سراسر کشور ایجاد کرده ایم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، ابراهیم رئیسی گفت: من مفتخرم نماینده ملتی هستم که میراث دار تمدنی بزرگ است. ملتی که همیشه آزاد بوده و قرن ها تلاش سلطه گران برای اسارت سرنوشت خود را ناکام گذاشته است. ملتی که همواره ظلم را مایه تباهی دانسته و در طول تاریخ خود با اسارت دیگر ملت ها نیز مبارزه کرده است.
وی افزود: ما قائل به سرنوشت مشترک برای بشریت هستیم و از جهانی شدن عدالت حمایت می کنیم. ما آنچه را برای خود می پسندیم، برای دیگران آرزو می کنیم و آنچه را برای خود نمی پسندیم، به دیگران تحمیل نمی کنیم. ملت ایران بر این باور است که عدالت، وحدت آفرین است و ظلم، جنگ افروز.
رئیس جمهوری تصریح کرد: اینکه کشوری در داخل خود مدعی عدالت باشد؛ اما در خارج، انواع تروریست را تربیت کند و به جان ملت ها بیندازد یا با تحمیل فشارهای مختلف، ملت ها را به تسلیم وادار کند، باید هم از بشریت شرم کند، هم از آزادی و هم از عدالت.
رئیسی اعلام کرد: داستان ملت ایران، داستان ملتی ا ست که آموخته روی پای خود بایستد و به دیگران تکیه نکند. این تجربه را زمانی آموخت که در هر دو جنگ جهانی، اعلام بی طرفی کرد؛ اما در هر دو بار اشغال نظامی شد.
وی اظهارکرد: ملت ایران با داشتن همین نگرش و آن تجارب، سیاست ایستادگی و پیشرفت را دنبال کرده است. دقیقا به دلیل نظم سیاسی و مدنی پیشرفته و مستحکم و عقلانی، ایران اسلامی با وجود تحریم و تهدید، امروز یک کشور قوی، با دستاوردهای عظیم علمی، فنی و استقلال بی نظیر در سطح منطقه و جهان است. ما معتقدیم که امروز جهان به ایران قوی نیازمند است.
رئیسی افزود: من به عنوان نماینده ملت بزرگ ایران صریحا اعلام می کنم که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت سلاح اتمی نیست و این سلاح، جایی در دکترین دفاعی ما ندارد. این حکم حکومتی در فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی اعلام شده و برای دولت و ملت ایران، فتوای شرعی رهبر معظم انقلاب اسلامی از هر نظر، نافذتر است.
وی تصریح کرد: منطق مذاکراتی ایران بر مبنای تحلیل عادلانه از تحولات، فقط یک جمله است: «پایبندی به تعهدها». موضوع تضمین های اطمینان بخش، صرفا آمادگی برای یک اتفاق احتمالی نیست. ما از یک تجربه صحبت می کنیم. ما تجربه خروج آمریکا از برجام و بیش از یکسال ونیم تعلل دولت کنونی آمریکا در بازگشت به تعهدهای خود را پیش چشم داریم. همین امروز که دولت آمریکا از قصد خود برای بازگشت به تعهد خود سخن می گوید، صدای دیگری از داخل آن کشور به گوش می رسد که تعهدپذیر بودن آمریکا را زیر سوال می برد. آیا با آن تجربه و این چشم انداز، می توانیم در موضوع مهمِ تضمینِ پایداریِ توافق، با مسامحه عمل کنیم؟
رئیس جمهوری اظهار کرد: البته جمهوری اسلامی ایران با امکانات وسیع و ارتباطات گسترده با جهان، آثار تحریم ها را یکی پس از دیگری خنثی و فرصت های جدیدی را خلق کرده است. به اذعان رسمی دولت آمریکا، سیاست فشار حداکثری علیه ایران شکست مفتضحانه خورده است.
دیدار معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با سفیر جمهوری بلاروس
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با سفیر جمهوری بلاروس در جمهوری اسلامی ایران در زمینه گسترش سطح همکاری های مشترک گفت وگو کردند.
احمد اسدزاده در دیدار با دمیتری کالتسوف در خصوص توسعه سطح همکاری های مشترک و چشم انداز آینده برای همکاری در بخش نفت و پتروشیمی گفت وگو کردند.
طبق توافق های به عمل آمده در این دیدار مقرر شد، ولادیمیر سیزوف، معاون شرکت نفت دولتی «بل نفت خیم» بلاروس بزودی برای گفت وگو با همتای ایرانی خود به تهران سفر کند.
ولادیمیر ماکی، وزیر امور خارجه بلاروس در راس هیأتی متشکل از وزارت راه و بانک هم همسو با توافق های اخیر فیمابین ابراهیم رئیسی و الکساندر لوکاشنکو، روسای جمهوری ایران و بلاروس در حاشیه اجلاس شانگهای ۲۰۲۲ در شهر سمرقند ۱۰ تا ۱۳ مهرماه به ایران سفر می کند.
بر اساس گزارش وزارت اقتصاد:
بر اساس گزارش وزارت امور اقتصاد و دارایی، وزارت نفت برترین دستگاهی است که بیشترین همکاری را در شفافیت صدور مجوزهای کسب وکار داشته است.
وزارت امور اقتصاد و دارایی، بتازگی آماری از میزان همکاری دستگاه ها در ارائه صدور مجوز کسب وکار ارائه کرده است. در این گزارش عنوان شده، سازمان های حفاظت محیط زیست، صداوسیما و وزارت نفت بیشترین همکاری را در شفافیت صدور مجوزهای کسب وکار داشته اند.
در این گزارش تعداد مجوزها برای وزارت نفت پنج مجوز، کل درخواست ها ۳۳۷۴ درخواست، صادرشده ۱۴ و در فرایند صدور ۱۰۱ مورد ثبت شده است.
شایان یادآوری است، هیأت مقررات زدایی و بهبود محیط کسب وکار، نام دستگاه هایی را که در اجرای قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب وکار سهل انگاری و تعلل کرده اند، منتشر کرد. در این گزارش آمده است، با وجود مهلت قانونی، هنوز دستگاه هایی هستند که اقدامی برای پیوستن به درگاه ملی مجوزها نکرده اند.
هشتمین سمینار بین المللی سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) 5 و 6 ژوئیه ۲۰۲۳ (۱۴ و ۱۵ تیرماه ۱۴۰۲) در کاخ سلطنتی هافبورگ وین با عنوان «انتقال پایدار و فراگیر انرژی» برگزار می شود. به گزارش دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، سمینار بین المللی اوپک از رویدادهای مهم در تقویم انرژی جهان است. این سمینار با تسهیل بحث در مورد مسائل مهم تأثیرگذار بر صنعت نفت، همکاری و گفت وگو میان ذی نفعان انرژی را تقویت می کند. شرکت کنندگان در این سمینار شامل وزیران کشورهای عضو اوپک، کشورهای حاضر در بیانیه همکاری و سایر کشورهای تولیدکننده نفت و مصرف کننده انرژی، همچنین رؤسای سازمان های بین المللی، مدیران شرکت های انرژی و... هستند. هشتمین سمینار بین المللی اوپک بر مسائل کلیدی مربوط به گذار انرژی از جمله امنیت انرژی، فناوری، مسائل زیست محیطی، توسعه پایدار، سیاست های انرژی و ... متمرکز خواهد بود. هیثم الغیص، دبیرکل اوپک در خصوص برگزاری این سمینار اظهار کرد: سمینار بین المللی اوپک هم از نظر میزان شرکت کنندگان و هم از نظر سطح بالای بحث هایی که در مورد مسائل مهم تأثیرگذار بر بخش انرژی بویژه در این برهه حساس در صنعت جهانی صورت می گیرد، سابقه درخشانی دارد. اوپک از سال ۱۹۶۹ سمینارهایی برگزار کرده است. با این حال، نخستین سمینار از سری سمینارهای بین المللی کنونی در سال ۲۰۰۱ برگزار و پس از آن در سال های ۲۰۰۴، ۲۰۰۶، ۲۰۰۹، ۲۰۱۲، ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ تکرار شد.
«حرکت به سوی آینده پایدار انرژی»، «نفت در جهانی مستقل»، «اوپک در عصر جدید انرژی: چالش ها و فرصت ها»، «نفت: تضمین ثبات در آینده و پایداری»، «نفت؛ تضمین شکوفایی، حمایت از پایداری» و «نفت - موتور توسعه جهانی» به ترتیب شعارهای نخستین تا ششمین دوره سمینار اوپک بوده است.
در هفتمین سمینار بین المللی اوپک که ۲۰ تا ۲۱ ژوئن ۲۰۱۸ (۳۰ و ۳۱ خردادماه ۱۳۹۷) با موضوع «نفت؛ همکاری برای آینده ای پایدار» در کاخ سلطنتی هوفبورگ در وین پایتخت اتریش برگزار شد، ۹۵۰ شرکت کننده از بیش از ۵۰ کشور، حدود ۸۰ سخنران، ۶۰ وزیر و مدیرعامل، ۱۹ حامی مالی، ۲۰ غرفه دار و بیش از ۲۰۰ روزنامه نگار و تحلیلگر حضور داشتند.
تقاضای چین برای نفت خام با توجه اینکه پالایشگاه های این کشور برای افزایش تولید آماده می شوند، دوباره افزایش می یابد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، منابع مطلع اعلام کردند که حداقل سه پالایشگاه دولتی نفت چین و یک پالایشگر خصوصی بزرگ در حال بررسی افزایش ۱۰ درصدی مقدار بهره گیری از ظرفیت پالایشی خود در ماه اکتبر نسبت به سپتامبر هستند و چشم انداز روشنی نسبت به تقاضای مطلوب تر و افزایش احتمالی صادرات سوخت در سه ماه چهارم سال جاری میلادی دارند. پالایشگاه های چینی انتظار دارند، پکن برای حمایت از اقتصاد چین، سهمیه های صادرات فراورده های نفتی به ارزش ۱۵ میلیون تن را برای بقیه سال آزاد کنند. کاهش صادرات اقتصاد نشان دهنده تغییر در سیاست صادرات فراورده های نفتی چین، افزایش عرضه جهانی و کاهش قیمت سوخت است. معامله گران گفتند که پس از کاهش اخیر قیمت نفت خام برنت به زیر ۱۰۰ دلار در هر بشکه، پالایشگاه های چینی از فرصت های پر کردن ذخیره سازی های خشکی و روی آب از فروشندگان در قاره آمریکا و خاورمیانه استفاده کردند. یکی از مقام های یک پالایشگاه دولتی گفت: این پالایشگاه به افزایش ۱۰ درصدی تولید در ماه اکتبر نسبت به ماه سپتامبر و رساندن مقدار تولید به روزانه حدود ۲۴۰ هزار بشکه تمایل دارد.
وی افزود: ما در ماه آینده به منظور آماده سازی برای گشایش احتمالی در صادرات فراورده های نفتی مقدار بهره گیری از ظرفیت پالایش را افزایش می دهیم؛ هر چند کسی نمی داند وسعت این گشایش چه مقدار خواهد بود.
یک پالایشگاه دولتی دیگر هم اعلام کرد که در حال برنامه ریزی برای افزایش ۸ درصدی در ماه اکتبر است و این طرح به دلیل حاشیه های داخلی بالاتر انجام شده است.
یکی از این منابع گفت: پالایشگاهی دیگر هم انتظار دارد فعالیت یک واحد پالایشی با ظرفیت پالایش روزانه ۶۰ هزار بشکه ای نفت خام را پس از تعمیر و نگهداری در ماه آینده میلادی از سر گیرد.
به گفته دو منبع مطلع، مجتمع پالایشی و پتروشیمی ژجیانگ چین با ظرفیت پالایش روزانه ۸۰۰ هزار بشکه ای در نظر دارد در ماه های آینده تولید خود را نسبت به سطح کنونی روزانه ۷۰۰ تا ۷۵۰ هزار بشکه را افزایش دهد.
تسری دیپلماسی انرژی به شرق آسیا
سومین نشست وزارتی مشارکت در رشد سبز آسیا AGGPM سوم مهرماه امسال در کشور ژاپن و شهر توکیو برگزار شد و جواد اوجی، وزیر نفت نیزدر آن حضور یافت. این نشست با تمرکز بر محورهایی مانند تأمین امنیت عرضه و تقاضای انرژی، تأمین مالی فرآیندگذاری انرژی در آسیا، توسعه فناوری های نو مرتبط با فرآیندگذاری انرژی در آسیا و تقویت همکاری های دوجانبه در زمینه کاهش اتلاف انرژی، کاهش انتشار کربن در کشورهای مختلف شامل تولیدکننده و مصرف کننده انرژی برگزار شد. در این نشست بین المللی وزیران کشورهای اندونزی، پاکستان، امارات متحده عربی، استرالیا، مالزی، عمان و... حضور داشتند.جواد اوجی وزیر نفت،در این در نشست با تأکید برضرورت گذار انرژی تدریجی، منصفانه و تمرکز بر توسعه گاز طبیعی اظهار کرد: در سال های گذشته رویکردی تهاجمی نسبت به ضرورت کاهش سریع استفاده از سوخت های فسیلی با هدف کاهش انتشار کربن، سبب کاهش سرمایه گذاری در منابع فسیلی شده است.
وی گفت: تصور می کنم بخش مهمی از راه حل چالش جهانی تأمین امنیت انرژی جهان در گرو توجه و تمرکز بر گاز طبیعی به عنوان سوختی پاک برای حداقل چند دهه آینده است که توانایی تأمین سهم قابل توجهی از انرژی اولیه مورد نیاز جهان را خواهد داشت.
اوجی با تأکید بر اینکه تحریم های یکجانبه و ظالمانه وضع شده علیه جمهوری اسلامی ایران به عنوان دارنده رتبه نخست مجموع ذخایر نفت و گاز و تولیدکننده مهم انرژی جهان، امنیت انرژی جهان و منطقه را به خطر انداخته است، اظهار کرد: اگرچه تحریم ها بالفعل ساختن ظرفیت های بالای تولید و صادرات نفت و گاز و ایفای نقش مؤثر از سوی ایران در زنجیره تأمین منطقه ای و جهانی انرژی را با چالش مواجه کرده، اما ایران در سال های گذشته با وجود همه محدودیت ها، به موفقیت ها و دستاوردهای قابل توجهی در بخش های مختلف صنعت نفت، گاز، پالایشگاه و پتروشیمی نائل شده است. وی ضمن استقبال از حضور شرکت های بین المللی صاحب سرمایه و دانش فنی در حوزه افزایش کارایی انرژی و کاهش انتشار کربن، از توسعه انرژی های پاک و تجدیدپذیر، ذخیره سازی انرژی در ایران اظهار کرد: بدون همکاری های بین المللی در کاهش تدریجی انتشار کربن و در صورت تداوم رویکرد تهاجمی کنونی در توجه نکردن به منافع تولیدکنندگان سوخت های فسیلی در فرآیند گذار انرژی، بی تردید جهان در دهه آینده با بحران امنیت عرضه و دسترسی به انرژی مواجه خواهد شد. وزیر نفت همچنین در تداوم دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم با شرکت های بزرگ نفت و گاز ژاپن ازجمله توشیاکی کیتامورا، مدیرعامل اینپکس، تاکشی سایتو، رئیس شرکت انئوس ژاپن، یاماموتو، مدیرعامل فوجی اویل، ترامورا، عضو هیئت مدیره مؤسسه بیمه سرمایه گذاری و صادرات (نکسی)، هابا، مدیرعامل نفت و گازمیتسوبیشی و مدیرعامل شرکت ماروبنی دیدار و درباره فرصت های سرمایه گذاری در بخش بالادستی و پایین دستی صنعت نفت ایران، همکاری های مشترک، تجارت حامل های انرژی و فناوری رایزنی و گفت وگو کرد. جواد اوجی در سفر به توکیو، به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران در آیین تدفین ملی شینزو آبه، نخست وزیر فقید ژاپن نیز حضور یافت و پیام تسلیت جمهوری اسلامی ایران را به فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن و آکی آبه، همسر شینزوآبه ابلاغ کرد. وی همچنین درحاشیه آئین یادبود شینزو آبه، نخست وزیر فقید ژاپن در گفت وگو با شبکه دولتی کشور ژاپن (NHK) با بیان اینکه ایران بدون انتظار برای بازگرداندن توافق، برای جذب سرمایه گذاری خارجی تلاش می کند، اظهار کرد: ایران 100درصد آمادگی پذیرش سرمایه گذاری شرکت های ژاپنی را دارد. اوجی با دعوت از شرکت های ژاپنی برای گسترش حضور در بازار ایران تصریح کرد: ایران ظرفیت تولید روزانه ۴ میلیون بشکه نفت خام را دارد و توانسته صادرات نفت خام خود را به چند کشور افزایش دهد.
وزیر نفت افزود: ایران در ماه ژوئیه با غول انرژی دولتی روسیه (گازپروم) برای همکاری در صنعت نفت و گاز یادداشت تفاهم امضا کرد.
مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران از انتشار نخستین فراخوان برای اجرای ۶ پروژه پژوهشی مورد نیاز این شرکت در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی حفاری ایران، محمدعلی بیگ زاده اظهار کرد: این شرکت در نظر دارد در سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» نیازهای پژوهشی خود را که با همکاری واحدهای مختلف فنی و عملیاتی احصا شده اند، بر اساس نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت و با همکاری دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری و مراکز علمی از طریق امضای قرارداد پژوهشی انجام دهد.
وی افزود: این فراخوان در سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری (sate.atf.gov.ir) قابل مشاهده بوده و پژوهشگران می توانند پیشنهاد خود را در قالب فرم پیشنهاد پروژه پژوهشی روی سایت rtd.nioc.ir تهیه و همراه با نامه رسمی از سوی معاونت پژوهشی دانشگاه/ رئیس پارک علم و فناوری در سامانه ساتع ارسال کنند. مدیر پژوهش، فناوری و مهندسی ساخت شرکت ملی حفاری ایران تصریح کرد: اطلاعات تکمیلی مربوط به پروژه ها روی سامانه قابل دسترس بوده و آخرین مهلت بارگذاری پیشنهادها تاریخ ۳۰ مهرماه تعیین شده و شماره تلفن های ۰۶۱۳۴۱۴۴۳۵۸ و ۰۶۱۳۴۱۴۴۳۲۰ برای پاسخگویی به پرسش ها اختصاص یافته است.
بیگ زاده با اشاره به اینکه پروژه های ذکرشده بخشی از نیازهای فناورانه شـرکت است، گفت: در این ارتباط تعداد ۵۰ نیاز فناورانه سرشماری شده که ۱۳ مورد در شورای عالی پژوهش شرکت به تصویب رسید و برای اخـذ مصوبات به مـدیریت پژوهش و فناوری شـرکت ملی نفت ایران ارجاع و تاکنون ۶ پروژه تأییـد شده و بقیه در حال پیگیری برای تکمیل مستندات است که پس از بررسی های لازم به فهرست پروژه های تأیید شده، اضافه می شود.
وزیر نفت در دیدار با وزیر امورخارجه ژاپن بر توسعه همکاری ها میان دو کشور تأکید کرد.
جواد اوجی دردیداربایوشیماسا هایاشی با بیان اینکه ایران می تواند نقش مهمی در تأمین انرژی ژاپن ایفا کند،تصریح کرد:هم اکنون سطح همکاری های اقتصادی دوکشور درسطح شایسته نیست.شرکت های ژاپنی بسیار درایران خوشنام هستند واین سرمایه ارزشمندی برای توسعه همکاری ها میان دو کشور است.
وی ابراز امیدواری کرد که امکان همکاری با شرکت های ژاپنی در بخش های نفت، گاز، پالایشگاه و پتروشیمی برقرار شود.
اوجی اظهارکرد:در دولت جدید برنامه جامعی برای توسعه صنعت نفت با پیش بینی جذب 160میلیارد دلار سرمایه گذاری درهشت سال و رساندن سطح ظرفیت تولید نفت به پنج میلیون و 700هزاربشکه در روز و تولید گاز طبیعی به یک میلیارد و 500 میلیون مترمکعب در روز طراحی شده است.
وزیر نفت ضمن اشاره به اینکه ایران از سوی یک کشور متخاصم به طور یکجانبه تحریم شده است، اظهار کرد: هم اکنون همکاری های نفتی میان ایران و برخی کشورها در حال انجام است.
ایران و ژاپن برای همکاری مصمم هستند
یوشیماساهایاشی،وزیرامورخارجه ژاپن نیزبایادآوری اینکه دراجلاس نیویورک،فومیوکیشیدا نخست وزیر این کشور را همراهی کرد و درآنجا باسید ابراهیم رئیسی،رئیس جمهوری ایران وحسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه دیدار داشتند،تأکید کرد: مقام های عالی رتبه دو کشور در زمینه توسعه همکاری مصمم هستند.
وی افزود: درماه های اخیر قیمت نفت افزایش زیادی داشته وایران این فرصت را دارد که با نهایی کردن مذاکرات حداکثر بهره برداری را از این موقعیت به دست آورد.
وزیرنفت در پیامی با تبریک روز ملی آتش نشانی به تمامی آتش نشانان کشور تأکید کرد: تضمین تولید پایدار و تداوم عملیات ایمن در صنعت نفت، مستلزم مدیریت مخاطرات فرآیندی و نهادینه شدن اصل«پیشگیری قبل از وقوع» است.
متن پیام جواد اوجی، وزیر نفت به مناسبت روز ملی آتش نشان به شرح زیر است:
«همکاران عزیز؛
صنعت نفت کشور در طول دوران دفاع مقدس، بارها هدف تهاجم دشمن قرار گرفته و آتش نشانان غیور این صنعت نیز در حفظ تأسیسات، جان فشانی کرده اند. ازخودگذشتگی این عزیزان در حمله هوایی رژیم بعثی به تأسیسات پالایشگاه آبادان در هفتم مهر سال ۱۳۵۹، برگ زرین رشادت، ایثار و پایمردی ایشان در صیانت از سرمایه های ملی و صنعت نفت کشور است.
به پاس بزرگداشت این روز، ضمن تشکر از آتش نشانان و فعالان عرصه ایمنی، فرصت را مغتنم شمرده و به جهت اهمیت ایمنی در صنعت نفت، نکات مهم ذیل را یادآور می شود:
۱-تضمین تولید پایدار و تداوم عملیات ایمن در صنعت نفت، مستلزم مدیریت مخاطرات فرآیندی و نهادینه شدن اصل«پیشگیری قبل از وقوع» است. در این خصوص، اعمال ضوابط و استانداردهای ایمنی در طراحی، ساخت و راه اندازی طرح ها، همچنین تجهیز، نوسازی سامانه های ایمنی و آتش نشانی در تأسیسات در حال بهره برداری، ضروری است. در این راستا، اتکا به توان علمی کشور و استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، مورد توجه قرار گیرد.
۲-اصل بر این است که کلیه فعالیت های صنعت نفت، به صورت ایمن انجام شود. لذا شناخت کامل خطرات هر فعالیت و پیش بینی اقدام های کنترلی قبل از انجام آن همراه با انضباط و اجرای دقیق الزام های ایمنی در کلیه فرآیندهای سازمان به خصوص نظام بهره برداری، نگهداشت و تعمیرات، الزامی است.
۳- فرهنگ ایمنی حاکم بر سازمان، یک ارزش بنیادین و مؤلفه کلیدی در پیشگیری و کاهش حوادث است که مدیران و کارکنان در ایجاد و حفظ آن سهیم بوده و نقش مؤثری دارند. از این رو، ارتقای فرهنگ و افزایش دانش و مهارت ایمنی کلیه کارکنان، مورد تأکید است.
درخاتمه ضمن تبریک روز ملی آتش نشانی و ایمنی به همه همکاران عزیز انتظار می رود مدیران و کارکنان محترم با برنامه ریزی، مشارکت و تعهد به الزام های ایمنی، در جهت تحقق عملی شعار «روز بدون حادثه» و صیانت صنعت نفت به عنوان سرمایه ملی کشور، تلاش کنند.»
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت:
مشعل در آیین گرامیداشت هشت سال دفاع مقدس، با اهدای لوح سپاس از رزمندگان صنعت نفت در این دوران، تجلیل و از کتاب «جنگ به روایت نفت » رونمایی شد.
دراین مراسم که با حضور جمعی از فرماندهان، مدیران صنعت نفت و رزمندگان جنگ تحمیلی درسالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزارشد، علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت، جنگ را یکی ازمهم ترین عوامل هویت بخش ملی خواند وبا تاکید براینکه هیچ چیزی مثل جنگ برای ما هویت بخش نیست، افزود: نکته حیاتی در زمینه جنگ ایران این است که اگرما آن را روایت نکنیم، دیگران آن را به جای ما و مطابق آنچه می خواهند، برای ما روایت خواهند کرد.
وی گفت: اگراقدام به روایت مستند ومستندسازی از نفت در دوران دفاع مقدس نشود، نمی توان انتظار داشت که روایت های هنری بر آن سوار شوند. او ادامه داد: امروز که از وزیر نفت تا مدیران ارشد صنعت نفت همه از افراد جنگ و جهاد هستند، نباید فرصت را از دست بدهیم و حداکثر فعالیت برای مستندسازی نفت در دوران جنگ و دفاع مقدس انجام شود.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت اشاره کرد: در قالب قراردادی با بنیاد سینمایی فارابی، قرار است برای صنعت نفت در دفاع مقدس، فیلم ساخته شود و افزون بر آن نویسندگان مطرح دفاع مقدس هم روایت های این صنعت را در دوران دفاع مقدس به نگارش در آورند، اما این موارد کافی نیست.
فروزنده با اشاره به رونمایی ازکتاب «جنگ به روایت نفت» ، آن راحاصل کار شبانه روزی و دربرگیرنده مواردی همچون خدمت رسانی، بازسازی، نوسازی، وضعیت منطقه عملیاتی خارگ، مهارچاه ها، همچنین شهدا و آزادگان، هنر و ادبیات، اوپک، اقتصاد عراق و... خواند و آن را گام نخست برای اتفاقات بعدی برشمرد.
شجاعت فعالان صنعت نفت در دریا و خشکی
دریادار علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در این مراسم گفت: ما بعد از گذشت 43 سال از انقلاب و 42 سال از دفاع مقدس امروز سرافرازیم.
وی افزود: ما دلاورمردی شما را قبل از انقلاب شاهد بودیم که با اعتصاب رژیم طاغوت را به زانو درآوردید، ضمن این که تلاش کردید فرآورده های نفتی مورد نیاز مردم را در اختیارشان بگذارید. تنگسیری با اشاره به شجاعت فعالان صنعت نفت در دریا و خشکی طی دوران دفاع مقدس اظهار کرد: شما با آتش و آب جنگیدید و در دریا و خشکی حماسه آفریدید. مردانگی و شجاعت برادران شرکت نفت کمتر از رزمندگان خط مقدم نبوده است که صادرات نفت ایران حتی یک روز هم قطع نشد. من به چشم خود دیدم که نفتی ها کوتاهی نکردند.
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه اشاره کرد: هواپیماهای عراقی به اندازه روزهای دفاع مقدس خارگ را بمباران کردند. افتخار می کنم به عنوان سرباز شما دست به سینه شوم و در مراسم تجلیل از شما حضور یافتم. ما نوکر و خادم این مردم هستیم و از جان هم برای مردم دریغ نکرده و نمی کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی جزئیات سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان را تشریح کرد:
مشعل سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن)، سامانه ای است که به منظور نظارت و کنترل بهینه تر ناوگان حمل ونقل عمومی جاده ای طراحی و برنامه ریزی شده است. آنچه بر لزوم طراحی و بهره گيری از اين سيستم هوشمند تأكيد دارد، بعد نظارتی آن و ساماندهی اصولی تردد های بين شهری است که قطعا برای دستيابی به مديريت يکپارچه و كلان در بخش حمل ونقل جاده ای وجود اين سيستم از ضروريات است که به بهینه سازی سیستم های حمل ونقل کمک می کند. اين سيستم حتی قادر است در خصوص مواردی نظير نداشتن بيمه، معاينه فنی و جلوگيری از قاچاق سوخت به مجريان قانون یاری برساند. کاهش تخلفات رانندگی، کاهش زمان سفر مخصوصا برای ناوگان اتوبوس ها، بهینه سازی مصرف سوخت، افزایش ایمنی و کاهش تصادفات رانندگی درجاده ها از دیگر مزیت های این سامانه است. علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درباره سپهتن به عنوان طرحی تکاملی درهمسویی با طرح سوختگیری بر مبنای پیمایش، توضیحاتی ارائه داده است که مشروح آن را می خوانید.
سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن) ابزاری است كه كنترل و نظارت ها را دوچندان و تلاش برای برقراری امنيت، آسايش و ايمنی جاده های كشور را تسهيل می كند. این سامانه که قرار است در آینده نزدیک با امضای تفاهم نامه ای چهارجانبه میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و پلیس راهور عملیاتی شود، در حقیقت فاز دوم از طرح پیمایش است که در صورت نهایی شدن می توان گفت که طرح پیمایش به طور کامل به بار نشسته است.
طرح پیمایش که اغلب از آن به عنوان یکی از مهم ترین طرح ها در زمینه مدیریت مصرف انرژی یاد می شود، از سال 1394 در مجموعه وزارت نفت کلید خورد. این طرح در حقیقت تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل نفت گازسوز براساس مقدار پیمایش است که براساس آن یک سهمیه پایه کشوری و یک سهمیه عملکردی به ناوگان جاده ای اختصاص می یابد. سهمیه عملکردی بر اساس عملکرد و پیمایشی است که برپایه اطلاعات دریافتی از سامانه های سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای و سازمان شهرداری و دهیاری های کشور به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اختصاص داده می شود.
با توجه به پایین بودن نرخ نفت گاز در کشور در مقایسه با کشورهای همسایه، اجرای طرح پیمایش، افزون بر توزیع عادلانه سوخت در کشور (براساس مسافت پیموده شده) و نظام مند شدن فرآیند سوخت گیری هر ناوگان، سبب مهار عرضه خارج از شبکه سوخت در کشور خواهد شد و افزون بر آن مقدار برداشت دقیق روزانه نفت گاز در کشور از طریق این طرح قابل رصد و ارزیابی است. بر اساس آخرین اظهارات متولیان مجموعه شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، رقم تخصیص روزانه نفت گاز به ناوگان حمل ونقل شامل خودروهای حمل بار و اتوبوس های مسافربری روزانه بالغ بر ۵۹ میلیون لیتر اعلام شده است که این رقم از پشتوانه منطقی و توجیه قابل قبولی برخوردار نیست و این میزان مصرف باید به نحو بهینه و کارآمدی کاهش پیدا کند.
کارشناسان معتقدند بخشی از این میزان مصرف نفت گاز، عرضه خارج از شبکه دارد که با اعمال برخی محدودیت ها در برداشت روزانه، تا حدی می توان مانع خروج آن شد وتنها سازکار برای برون رفت از این چالش، بهره مندی از ابزار سهمیه بندی است. یعنی می بایست برای هر خودرو سهمیه اى متناسب با مصرفش آنهم براساس پیمایش یا بارنامه اختصاص داد. بر اساس برآوردهای حاصل شده، اجرای طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش دربسترسامانه هوشمند می تواند ۱۰ تا ۱۵درصد برداشت غیرمجاز سوخت در کشور را کاهش دهد و از مصرف بی رویه روزانه ۷ تا ۱۰ میلیون لیتر نفت گاز نیز جلوگیری کند.
چندی پیش جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز از کاهش 30 درصدی مصرف سوخت (معادل روزانه 20 تا 30 میلیون لیتر) با اجرای طرح سپهتن خبر داد و گفت: برای مدیریت مصرف سوخت، طرح سپهتن هرچه زودتر باید اجرا شود، البته تاکنون پیوست های امنیتی این سامانه به همراه تفاهم نامه های مربوطه میان دستگاه های ذی ربط امضا شده است و باید با پیمانکار مربوطه وارد مرحله امضای قرارداد شویم. از سوی دیگر شکاف قیمتی زیادی در داخل و کشورهای همسایه وجود دارد که باید در این زمینه راهکاری اندیشیده شود.
علی اکبر نژادعلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران درگفت وگو با «مشعل» از اجرای کامل طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش در بستر سامانه هوشمند سوخت خبر داد و گفت: طرح پیمایش از طرح های موفقیت آمیز در زمینه مدیریت مصرف انرژی در کشور و درمجموعه وزارت نفت است که عملیات اجرایی آن از مهرماه ۹۴ ازسوی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در کشور آغاز شد. فاز تکمیلی طرح پیمایش که غالبا به اختصار از آن به عنوان «سپهتن» یاد می شود، سامانه پیمایش هوشمند تردد ناوگان برون شهری است که در قالب تفاهم نامه ای 4 جانبه میان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، سازمان بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهور و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای به امضا خواهد رسید.
وی افزود: سامانه سپهتن بستری را فراهم خواهد کرد تا بخشی از سهمیه سوخت که در گذشته بر اساس بارنامه های حمل ونقل تخصیص داده می شد، امروز با توجه به تولید و ارسال اطلاعات توسط سامانه مذکور، سهمیه سوخت خودروها شارژ شود. بر این اساس اطلاعات ناوگان حمل ونقل به صورت الکترونیک در اختیار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران قرار داده خواهد شد و این اطلاعات به عنوان ورودی سامانه تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش قرار گرفته و به عنوان لیتراژ عملکردی به ناوگان حمل ونقل مسافری و باری از طریق کارت هوشمند سوخت وسیله نقلیه قابل بهره برداری در جایگاه های سوخت خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه الزام به اجرای سامانه سپهتن ضرورتی انکارناپذیر است و هم اکنون اجرای آن در صدر برنامه نهادها و سازمان های درگیر در این امر قرار دارد، عنوان کرد: بر اساس تفاهم نامه منعقد شده، سامانه سپهتن بر روی ناوگان حمل مسافری و باری پیاده سازی می شود که در مرحله نخست مقرر شده است 368 هزار دستگاه که از این تعداد، 350 هزار دستگاه در حوزه باری و 18 هزار دستگاه در حوزه مسافربری است به این سامانه متصل شده و بر مبنای اطلاعات ثبت شده تخصیص سوخت انجام شود.
نژادعلی ابراز امیدواری کرد که این تفاهم نامه در اسرع وقت مبادله و اجرایی خواهد شد. سرمایه گذاران این طرح ازطریق فراخوان توسط سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای تعیین و معرفی شده و ضمن نصب این تجهیز کاربرد روی خودروها، امکان مدیریت مصرف در بخش نفت گاز نیز فراهم خواهد شد.
وی در ادامه به مهم ترین مزایای اجرای سامانه سپهتن اشاره کرد و با بیان اینکه اگر سامانه سپهتن پیاده سازی شود عملا دسترسی به اطلاعات به صورت برخط خواهد بود، گفت: روند تخصیص سوخت در وضعیت فعلی به ناوگان جاده ای بر این منوال است که افزون بر سهمیه پایه، سهمیه ای هم به عنوان سهمیه عملکردی در نظر گرفته شده و به خودروها اختصاص داده می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: با وجود راه اندازی سامانه سپهتن و دریافت اطلاعات به صورت برخط سهمیه پایه به میزان حداقل خود خواهد رسید. سهمیه سوخت بر اساس مسافت پیموده شده و با توجه به فرمول های مشخصی به لیتراژ تبدیل و به صورت پیمانه ای به کارت هوشند سوخت آنها در زمان سوختگیری منتقل می شود. با نصب و راه اندازی سامانه سپهتن سهمیه پایه دیگر مفهومی نخواهد داشت و ما تنها یک سهمیه باک اضافی در اختیار ناوگان حمل و نقل قرار خواهیم داد تا در مواقع قطع ارتباط استفاده شود. همچنین با راه اندازی سامانه سپهتن بارنامه های حمل ونقل کاربری خود را از دست داده و در عمل در حوزه حمل ونقل مدیریت مصرف به سرانجام خواهد رسید.
نژادعلی تصریح کرد: البته این امکان وجود دارد که در ماه های نخست از اجرای طرح سپهتن و در فاز پایلوت نیاز باشد که تخصیص سهمیه از طریق مقایسه عملکرد تعیین شده از بارنامه های حمل و عملکرد تعیین شده، سامانه سپهتن انجام شود ولی در نهایت به سمت وسویی خواهیم رفت که اطلاعات منحصراً از طریق سامانه سپهتن در اختیار سامانه تخصیص سوخت برمبنای پیمایش قرار گیرد. وی با بیان اینکه تخصیص سوخت باید به سمت عدالت محوری سوق داده شود، عنوان کرد: همانطور که قبلاً هم به آن اشاره شد، یکی از مهم ترین مزایای اجرای طرح سپهتن مدیریت مصرف سوخت ناوگان حمل ونقل جاده ای است. شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی به دنبال این است تا روش های نوینی را درمدیریت مصرف ابداع کند البته برای تحقق این مهم به دنبال کاهش مصرف نیستیم بلکه درصددیم تا با ارائه راهکارهای لازم مصرف را در وهله نخست به طرز بهینه ای مدیریت کنیم که در صورت تحقق این امر کاهش مصرف خود به خود صورت می پذیرد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران خروجی طرح سپهتن را به عنوان یکی از موفق ترین دستاوردهای سامانه تخصیص سوخت یاد کرد و افزود: توزیع عادلانه و واقعی سوخت، امکان رصد میزان توزیع و شناسایی مصرف کنندگان واقعی در بستر طرح سپهتن ایجاد خواهد شد ضمن آنکه هدف اصلی از اجرای طرح پیمایش دستیابی جامعه هدف به توزیع عادلانه نفت گاز در بخش حمل ونقل است که این مهم نیز کاملا محقق می شود.
نژادعلی ادامه داد:یکی از موضوع هایی که در سامانه پايش هوشمند تردد ناوگان (سپهتن) همواره مدنظر قرار داشته، مربوط به کلاس کاربری خودروهاست که با اجرای سامانه مذکور، امکان بررسی دقیق میزان مصرف سوخت در هر کلاس کاربری (نوع وسیله نقلیه از نظر باری یا مسافری و ظرفیت تناژ حمل یا تعداد ظرفیت مسافر) نیز مشخص خواهد شد. ناوگان حمل ونقل جاده ای 13 نوع کلاس کاربری دارد که از طریق اطلاعات الکترونیکی حاصله قابل احصا و امکان بررسی میزان تخصیص سهمیه از طریق جداول پایگاه قواعد (میزان تخصیص به ازای 100 کیلومتر کارکرد و بر اساس عمر ناوگان) هر کلاس کاربری فراهم است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران قابلیت های دیگری را که قابل تعبیه در سامانه تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش است، عنوان کرد و افزود: در ارتباط با این طرح می توان امکانات ویژه دیگری را نیز در نظر گرفت؛ نبود تخصیص سهمیه به ناوگانی که فاقد بیمه شخصی یا فاقد معاینه فنی و یا دارای بدهی جرایم رانندگی و... است، از جمله آنهاست. وی تصریح کرد: البته این راهکارهای عنوان شده مادامی که ازسوی دستگاه ها و ارگان های خاص خودش به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران ابلاغ شود، قابلیت اجرا شدن خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به مقوله بلوک بندی جغرافیایی در ناوگان حمل ونقل جاده ای اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از امکانات سامانه مورد اشاره این است که فعالیت ناوگان به محدوده جغرافیایی که وسیله نقلیه مربوطه در آن قرار دارد، محدود می شود و در این زمینه می توان از مهاجرت کارت های هوشمند سوخت جلوگیری کرد.
نژادعلی گفت: از دیگر دستاوردهای طرح تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش می توان به ساماندهی میزان تخصیص سهمیه و همچنین کاهش مصرف نفت گاز در بخش حمل ونقل اشاره کرد. در سال 1394 و همزمان با پیاده سازی اولیه این طرح در طول بازه زمانی یک ساله ما توانستیم حدود 10 درصد مصرف سوخت را در بخش حمل ونقل جاده ای کاهش دهیم و در سال های بعد آن نیز از قابلیت مدیریت مصرف آن بهره برداری شده است. امیدواریم با راه اندازی کامل این سامانه مدیریت مصرف سوخت را به نحو مطلوب اجرایی کنیم و شرایطی را مهیا کنیم که مالکان خودروهای باری و مسافربری به صورت برخط سوخت مورد نیاز خود را پس از حمل دریافت کنند و رضایتمندی لازم را داشته باشند و دیگر به مانند سابق شکایتی از باب میزان سهمیه عملکردی پایه و تخصیص داده شده نداشته باشند. وی یادآور شد: طرح سپهتن فاز دوم از طرح پیمایش است که در صورت راه اندازی، طرح پیمایش به طور کامل اجرایی خواهد شد. بر اساس مصوبه هیئت وزیران این کار تا حد نهایت با کمک سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، پلیس راهور و شرکت پخش فرآورده های نفتی به سرانجام خواهد رسید. بدون تردید، دراهداف کلانی که درطرح های حوزه مدیریت مصرف سوخت، پیش بینی شده، افزون بر توزیع عادلانه ای که از این رهگذر اتفاق می افتد، به موضوعات جنبی آن درجهت رونق بخشی اقتصاد کشور نیز توجه شده است ودرطرح پیمایش که سپهتن ادامه روند تکاملی آن است، این مهم هویدا و عیان است؛ از این رو انتظار می رود با اجرای دقیق آن آثاری همچون کاهش مصرف سوخت درجاده های کشور، جلوگیری از تردد های غیر ضرور و کاهش تصادفات جاده ای شاهد باشیم.
بیشترین توسعه شبکه خطوط درمنطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران قرار دارد
مشعل منطقه6 عمليات انتقال گاز ایران، پهناورترین منطقه عملیاتی کشور است که استان هاي هرمزگان، كرمان، سيستان و بلوچستان، بخش هايي از استان هاي فارس و يزد را تحت پوشش دارد. 26 درصد از وسعت جغرافيايی كشور متعلق به این منطقه است که از این بابت بزرگ ترین منطقه عملياتي انتقال گاز كشور به شمار می آید. وجود خط هفتم سراسري در اين منطقه، تنها منطقه ای كه داراي خط لوله زير درياست، وجود خطوط لوله ميعانات گازي و سرچاهي، اهميت مسائل امنيتي خط لوله هفتم سراسري و خطوط لوله محدوده استان سيستان و بلوچستان، منفرد بودن اكثريت خطوط لوله منطقه (ضريب پراكندگي بالا)، توسعه كمتر و مرزي بودن 2 استان تحت پوشش اين منطقه، شرايط اقليمي دما، گرما و رطوبت هوا از ویژگی های این منطقه است. علیرضا عربلوکرامه، مدیر منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران در گفت وگو با «مشعل» به تشریح عملکرد این حوزه عملیاتی پرداخته است که در ادامه می خوانید.
تعمیرات اساسی (اورهال)300 هزار ساعته كمپرسور گاز واحد شماره 2 تاسيسات آب شیرین در سال 1400 و تعمیرات اساسی كمپرسور گاز واحد3 تاسيسات آب شیرین نیز مطابق برنامه پيش بيني شده درخرداد 1401 با موفقیت انجام شد و در حال حاضر هم اورهال كمپرسور گاز واحد شماره يك در دست اقدام است.
همچنین اورهال اقلام مكانيكي تاسيسات سيرجان درسال 1400 انجام شد و برنامه لازم برای اورهال اقلام مكانيكي تاسيسات تنگ ني نیز، از اواخر تيرماه امسال انجام شده است.يك دستگاه توربين ایستگاه تقویت فشار گاز آب شيرين هم در سال1400 برای تعميرات اساسي پس از برگزاري مناقصه تحويل پيمانكار شد و فرايند پيمان سپاري دو دستگاه ديگر هم درحال انتخاب پيمانكار است، ضمن این که فرايند برگزاری مناقصه دو دستگاه توربین ديگر در مرحله كسب مجوزهای لازم قرار دارد. رنگ آميزي تجهيزات تاسيسات آب شيرين از قبيل كولرهاي هوايي و مخزن آب هوايي و اگزاست توربین ها (به همراه تعميرات لازم بر روي بدنه از قبيل جوشكاري و تعويض نوارهاي نسوز) از سال1400شروع شد و تيرماه1401 پايان یافت. برنامه تست صاعقه گيرهاي تاسيسات آب شيرين در سال1401 توسط همكاران تعميرات اساسي به پايان رسيده و پيمان رفع نواقص ارتينگ و صاعقه گير تاسيسات تنگ ني که ازسال1400 شروع شده است، ادامه دارد.
دراين منطقه عملیاتی، گاز از لوله هاي با قطر 4 اينچ تا 56 اينچ برای مصارف خانگي و صنعتي انتقال می یابد و هم اکنون سه هزار و 863 كيلومتر خطوط لوله فشار قوي گاز در استان هاي زیر پوشش آن قرار دارد. با توجه به چشم انداز شرکت ملی گاز ایران در جهت توسعه پایدار در استان سیستان و بلوچستان و انتقال گاز به همه مناطق شهری، روستایی و صنعتی این استان؛ همچنین توسعه خطوط لوله گاز درجنوب استان کرمان، امسال 975 كيلومتر به خطوط لوله انتقال گاز در اين منطقه اضافه و بهره برداري خواهد شد، همچنين دو هزار و 302 كيلومتر خط لوله انتقال گاز در مرحله دریافت مجوز و پيمان سپاري است.
پيگراني تميزكننده یک هزار و 144 کیلومتر ازخطوط لوله، تزريق گاز خط لوله 6 اینچ پارس بهين پالايش نفت قشم، خط لوله 10 اینچ انشعاب جديد فولاد كاوه و 30 اینچ نيروگاه كلاس F هنگام، انجام عمليات هات تپ برای اتصال ورودي ايستگاه كنترل فشار کیلومتر 428 خط لوله 56 اینچ هفتم سراسری به خط هفتم، تعميرات اضطراري خط لوله 12 اینچ زير دريا و تعويض اسمارت فلنچ، اقدام های پدافندي و بحراني در زلزله ايستگاه تقويت فشار گاز آب شيرين و در سرويس قرار گرفتن ايستگاه پس از 14 روز با انتقال تجهيزات كنترلي از ساختمان به كانكس، بخشی از اقدام های انجام شده در سال گذشته بوده اند. از انجام پيگراني یکهزار و 114 كيلومترخطوط لوله انتقال گاز، تهيه 75 درصد كالاهاي مورد نياز از شركت هاي داخلي كه 224 قلم آن مربوط به شركت هاي دانش بنيان بوده است، برگزاري مانور نوع A در ايستگاه كنترل فشار پاريز، اعزام ماشين آلات ساختماني و توزيع بسته هاي كمك معيشتي برای امداد رساني در شهرستان ميناب و روستاي همجوار منطقه (روستاي فتح الجليل) پس از وقوع سيل را می توان به عنوان بخش دیگری از اقدام های شاخص سال گذشته برشمرد.
امسال نیز مجموعه اقدام هایی در حوزه عملیاتی منطقه انتقال گاز ایران انجام شده است که اتصال نهايي بخش خروجي ايستگاه به كيلومتر 805+6 خط لوله 24 اینچ سرخون رفسنجان از آن جمله است. تعميرات اساسي پنج عددپلاگ ولو 20 اینچ كلاس 600، تهيه نصب و راه اندازي صاعقه گيرهاي تاسيسات تقويت فشار گاز تنگ ني، احداث ابنيه فني خط لوله 56 اینچ هفتم سراسري ازكيلومتر 209 تا کیلومتر 428، تعمیرات اساسی دو دستگاه توربين گازي موتور سيچ، احداث سوله مركز بهره برداري خطوط لوله گورزين، رنگ آميزي گس كولرها، اگزاست توربوكمپرسورها و منبع آب هوايي تاسيسات تقويت فشار گاز آب شیرین، همچنین احداث ابنیه فنی خط لوله 30 اینچ غرب بندرعباس و خط لوله 20 اینچ نفت ستاره، تامين اقلام، نصب و راه اندازي روشنايي محوطه پايپ رك اداره مركزي، تعميرات، نگهداري و بازرسي خط لوله «12 زير دريا 1400-1401، و ايمن سازي موقت ساختمان ها و تاسيسات ايستگاه آب شيرين پس از زلزله، از دیگر برنامه های امسال است.
حجم انتقال گاز منطقه در سال گذشته 20 ميليارد و 34 ميليون متر مكعب بوده كه در مقايسه با سال پیش از آن، بيش از 9 درصد افزايش انتقال را نشان می دهد.
اين منطقه عملیاتی در عرصه خودكفايي و قطع وابستگي از كشورهاي سازنده و تامين كننده اقلام، تجهيزات و قطعات، با اتكا به دانش و تخصص كارشناسان و مهندسان خود و به كارگیری روش هاي مختلف از جمله مهندسي معكوس، بومي سازي، استفاده از اقلام موجود در بازار به جاي اقلام اصلي و خارجي، ساخت و توليد قطعات و تجهيزات از سوی كارشناسان مجرب، متخصص و متعهد منطقه 6 عملیات انتقال گاز ایران و شركت هاي توانمند و دانش بنيان، در بسياري از بخش ها به ویژه واحدهاي عملياتي از جمله ايستگاه های تقویت فشار گاز وخطوط لوله انتقال، فعالیت های چشمگیری را در سال های اخير انجام داده اند. درجهت تحقق شعار امسال، همچنين گام نهادن در عرصه خودكفايي با تكيه بر توان و تخصص داخلي برای قطع وابستگي و صرفه جويي ارزي اقدام های دیگری نیز انجام شده است که برگزاري منظم نشست های كميته خودكفايي، ساخت تجهيزات و قطعات از سوی متخصصان و كارشناسان منطقه، ساخت لوله هاي فلكسي بل پيچ وخم دارهوا و روغن توربین هاي گازي، الكتروموتورهاي ضد انفجار، ساخت انواع فيلترهاي روغن، سوخت و دراي گس سيل ها، كليدهاي برقي فشار ضعيف و فشار قوي كيت هاي تعميراتي كمپرسورهاي هواي ابزار دقيق، بردهاي الكترونيكي مورد نياز در سيستم هاي كنترلPLC، ولوهاي پنوماتيك و ترانسديورهاي دور توربین هاي تاسيسات از آن جمله است. در انجام برنامه هاي تعميراتي و توسعه اي منطقه 6 شامل پيگيري راه اندازي ايستگاه كنترل فشار گاز پاريز در حوزه رگولاتورهاي فشار قوي با ظرفيت بالا با هدف بومي سازي دانش تعميرات اين نوع رگولاتورها و در مراحل بعدي ساخت داخل آنها، تعميرات خطوط لوله انتقال گاز به ویژه خط لوله 56 اينچ هفتم سراسري با استفاده از روش هاي نوين با توجيه اقتصادي و مزيت زيست محيطي از جمله كامپوزيت اسليو كه يك مرحله از تعميرات آن سال گذشته انجام شده و ادامه تعميرات آن در دستور كار قرار دارد، همچنین برنامه ريزي به منظور تامين و ساخت قطعات يدكي مورد نياز جهت تعميرات اورهال توربین هاي منطقه در حوزه ماشين هاي دوار، مجموعه اقدام های منطقه 6 عملیات انتقال گاز در حوزه پژوهش و خودکفایی در سال جاری بوده است.
با برنامه ريزي انجام شده در جهت استفاده از ظرفيت بومي سازي و خودكفايي، ساخت قطعات داخلي توربین هاي گازي ازجمله پليدهاي بخش سرد و گرم و لاينرهاي محفظه احتراق نیزبا توجه به توانايي شركت هاي داخلي در دستور كار قرار گرفته است. سهم 75 درصدي توليدكنندگان كالاهاي داخلي از اين منطقه در سال گذشته رقم خورده است؛ به گونه ای که 224 قلم كالا از شركت هاي داخلي و دانش بنيان خريداري شده است و سامانه تداركات الكترونيكي دولت و سامانه توانيران نیز مي توانند درجهت شفافيت، شناسايي و حمايت از توليدكنندگان داخلي، نقش بسزايي ايفا كنند.
صنعت پتروشیمی به دنبال تنوع در خوراک و اطمینان در تامین آن است
مشعل اگرچه صنعت پتروشیمی یکی از مزیت های اصلی و پردرآمد صنعت نفت است، اما مدیریت این بازار به خصوص در بخش داخلی و تامین خوراک یکی از مهم ترین موضوعات به خصوص برای آینده بازار است. توسعه همه جانبه صنعت پتروشیمی همراه با اشکالات و محدودیت هایی بوده که حالا و پس از حدود سه دهه، عوارض و زمینه های این مشکلات به خوبی قابل مشاهده و بررسی هستند. اینکه آیا این تعداد مجتمع پتروشیمی در گستره کشور و به شکل مجتمع یا پراکنده کارشناسی شده و اقتصادی است و اینکه آیا مجوزهای قابل توجه تنها در حوزه متانول آن هم در یک دوره درست بوده است یا نه؟ بسیاری از پرسش هایی از این دست که در مورد تامین خوراک مجتمع های جدید مطرح می شود همه و همه ما را به یک موضوع می رساند و آن هم مدیریت بازار پتروشیمی و تامین خوراک و بازار مصرف داخلی و خارجی است. در این میان موضوع مهم تکمیل زنجیره ارزش و کاهش جریان خام فروشی و حرکت به سمت صنایع پایین دستی، کلید حل مشکل و مسیری راهگشا خواهد بود؛ موضوعی که صنعت پتروشیمی در دولت سیزدهم آن به خوبی در پیش گرفته است.
سهم پتروشیمی ها از گاز طبیعی، اتان، پروپان، بوتان، میعانات و نفتا به عنوان اصلی ترین خوراک ها برای مجتمع های پتروشیمی قابل توجه است و هر سال به میزان آن افزوده می شود. شکل ایده آلی که صنعت پتروشیمی برای توسعه متوازن و پایدار خود پیش بینی کرده، دسترسی به انواع خوراک های مایع و گاز است، اما با وجود منابع غنی نفت و گاز در کشور، بهتر است به جای خام فروشی یا سوختن بخش زیادی از گاز تولیدی در بخش صنعتی و خانگی، این سهم در صنعت پتروشیمی تبدیل به ارزش افزوده شود.
در حال حاضر، مجموع گازی که به عنوان خوراک و سوخت در اختیار صنعت پتروشیمی قرار می گیرد، بیش از 8.7 درصد مصرف روزانه کشور و معادل روزانه 62.5 میلیون مترمکعب است که از این میزان 43 درصد به عنوان خوراک و 57 درصد به عنوان سوخت مورد استفاده قرار می گیرد.همچنین طبق برآوردها با توجه به مجتمع های در حال ساخت، گاز مورد نیاز پتروشیمی ها در سال 1404 در حدود 153 میلیون مترمکعب در روز خواهد بود و با بهره برداری از طرح های جدید، این نیاز در سال 1405 روزانه به 163 میلیون مترمکعب خواهد رسید.
صنعت پتروشیمی به این نتیجه رسیده است که اجرای طرح های خوراک ترکیبی، سودآوری طرح های خوراک مایع را به مقدار خیره کننده ای افزایش می دهد. همچنین مهم ترین مزیت استفاده از این خوراک ها در طرح های جدید، ایجاد تنوع در سبد تولید محصولات، افزایش تاب آوری، تکمیل زنجیره های ارزش و جلوگیری از توسعه نامتوازن صنعت پتروشیمی است.حالا دیگر سال هاست مهم ترین مؤلفه توسعه صنعت پتروشیمی، در اختیار داشتن سبد متنوع و مطمئنی از انواع خوراک های مایع و گاز است و تا زمانی که خوراک کافی و پایدار وجود نداشته باشد، توسعه ای در صنعت پتروشیمی اتفاق نخواهد افتاد.
اگرچه با توسعه پارس جنوبی افزون بر افزایش تولید و عرضه سوخت و خوراک متان، دوره کمبود شدید خوراک اتان و میعانات گازی صنایع پتروشیمی هم به پایان رسیده است، اما نگاهی به وضعیت تولید مجتمع های زنجیره آروماتیک صنایع پتروشیمی نشان می دهد این واحدها در سخت ترین شرایط تحریم بدون کسری و کمبود خوراک میعانات گازی در حال تولید، تأمین نیاز داخلی و صادرات محصولات هستند. در حال حاضر وضع تولید در واحدهای الفینی و به دنبال آن مجتمع های مسیر خط اتیلن غرب، از ثبت رکوردهای جدید تولید حکایت دارد که این رکوردشکنی به دلیل توسعه پارس جنوبی و افزایش ظرفیت تولید و تأمین خوراک اتان در طول چند سال اخیر است.
موضوع تنوع خوراک پتروشیمی ها و تکمیل زنجیره ارزش و به تبع آن جلوگیری از خام فروشی محصولات پتروشیمی در دوره اخیر به شدت مورد توجه و ارزیابی قرار گرفته و مدیران به دنبال راهکارهایی در جهت منفعت بیشتر در این مسیر هستند. محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت چندی قبل در دیدار با هلدینگ های پتروشیمی با تاکید بر اینکه نباید اجازه صادرات خوراک مورد نیاز زنجیره ارزش پتروشیمی صادر شود، گفت: موضوع کمبود خوراک تنها به کمبود تولید مربوط نمی شود. گاهی خوراک با حداقل ارزش صادر می شود، گاهی طرحی آماده نیست و خوراک تخصیص داده شده برای آن صادر می شود و گاهی ظرفیت خالی وجود دارد، اما باز صادر می شود که موضوع دوم بسیار بد است.
خجسته مهر افزود: باید سیاست هایی اتخاذ کنیم که اجازه صادرات به این خوراک داده نشود، البته خود پتروشیمی ها نیز باید در این زمینه همت کنند؛ گاهی خوراک بین مجتمعی از سوی یک پتروشیمی صادر می شود که این موضوع برای دیگری دردسرساز است.
وی درباره صدور مجوز ایجاد مجتمع های پتروشیمی اظهار کرد: همه صنعت نفت آمادگی همکاری برای ایجاد صنایع پایین دست را دارند، اما نخست باید ببینیم چه خوراکی در بازه ۱۰، ۲۰ ساله در دسترس است و بعد مجوز سرمایه گذاری صادر کنیم. نباید مجوزی صادر شود که بعدها سرمایه گذار را دچار چالش کند، اگر مجتمعی ایجاد شود که خوراکش فقط 5سال در دسترس است، ایجاد آن مجتمع معنایی ندارد و معاونت های برنامه ریزی شرکت ها نباید مجوز برای طرح هایی که خوراکش خیالی است، صادر کند.
مرتضی شاهمیرزایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران هم چندی قبل با تاکید بر اینکه رویکرد آینده نگر توسعه صنعت پتروشیمی، بازنگری در طرح های توسعه ای با تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش مبتنی بر منطق بهره گیری حداکثری از خوراک های اولیه و کشش بازارها برنامه ریزی شده است، گفت: در سنوات قبل با استفاده از منابع طبیعی و خام هیدروکربوری توسعه مناسبی در بالادست زنجیره ارزش پتروشیمی صورت گرفته و سهم بالای تولید محصولات پایه صنعت پتروشیمی نشان دهنده این موضوع است که در تولید محصولات پایه پتروشیمی توسعه کافی انجام شده است.
وی در خصوص چالش های پیش رو توسعه صنعت پتروشیمی اظهار کرد: پس از بررسی های کارشناسی ، مشخص شد صنعت پتروشیمی در حال حاضر با چالش هایی از جمله نبود توسعه کافی در بخش میانی و انتهای زنجیره های تولید نظیر زنجیره پروپیلن (به دلیل دسترسی نداشتن به فناوری و نبود جذابیت برای سرمایه گذاران) و همچنین نبود کفایت تولید محصولات میانی و نهایی مورد نیاز کشور مواجه است که در اثر عدم توسعه متوازن زنجیره ارزش، برخی محصولات مورد نیاز صنایع پایین دستی پتروشیمی به اندازه کافی در کشور تولید نمی شود و موجب شده این صنایع مجبور به واردات این محصولات باشند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه بعضی از مجتمع های پتروشیمی که وابستگی زیادی از حیث خوراک و محصول به یکدیگر دارند، به صورت مجزا واگذار شده اند که منجر به تعارض منافع در برهه هایی از زمان می شود، ادامه داد: از طرفی واگذاری پالایشگاه ها و پتروشیمی ها به صورت منفک از یکدیگر سبب شده تبادل خوراک و محصول میان صنعت پالایش و پتروشیمی به صورت حداقلی صورت گیرد.
وی تصریح کرد: عوامل متعددی باعث عدم توازن و توسعه نامتناسب در محصولات میانی و نهایی شده است. از جمله این چالش ها می توان به مواردی از قبیل دسترسی به خوراک های گازی فراوان و لزوم بهره برداری از میادین مشترک، دسترسی نداشتن به فناوری برخی محصولات پایین دستی و میانی زنجیره ارزش، نبود جذابیت اقتصادی در بازارهای کوچک محصولات میانی در مقابل بازار وسیع محصولات پایه، تحریم ها و همکاری نکردن شرکت های خارجی جهت تأمین فناوری و تجهیزات ویژه و در نهایت ضعف در قوانین موجود و لزوم اصلاح آنها اشاره کرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: جهت تزنجیره ارزش صنعت پتروشیمی در دست تهیه است که جهت گیری های صنعت پتروشیمی و اقدام های شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران را در مسیر احقاق سند مذکور در حوزه مهم ارزش افزایی نشان می دهد.
شاهمیرزایی، رویکرد آینده نگر دیگر شرکت ملی صنایع پتروشیمی را «بازنگری در طرح های توسعه ای با تمرکز بر تکمیل زنجیره ارزش» خواند و ادامه داد: توسعه طرح های صنعت پتروشیمی در سال های آتی مبتنی بر منطق بهره گیری حداکثری از خوراک های اولیه موجود در صنعت نفت و گاز و کشش بازار داخلی و خارجی برنامه ریزی شده است.
به گفته وی، در حال حاضر در صنعت پتروشیمی 68 طرح در حال اجراست که در طول 5 سال آینده وارد مدار تولید خواهند شد و از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون دو طرح پتروشیمی به بهره برداری رسیده است و تا پایان سال جاری 4 طرح دیگر نیز وارد مدار تولید خواهند شد.
تحولاتی که در صنعت پتروشیمی کشور در حال رخ دادن است، نویدبخش این خواهد بود که شکوفایی بیش از پیشی را می توان برای آن متصور بود. شکوفایی که هم صنایع داخلی از آن منتفع خواهند شد و هم بازار صادرات محصولات آن را گسترده تر و متنوع تر خواهد کرد.
مسئولیت اجتماعی در شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران
علی صدر آنهایی که وزارت نفت را می شناسند، به خوبی می دانندکه یکی از زیر مجموعه های آن شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و خطوط لوله ومخابرات نفت ایران نیز از زیرشاخه های این شرکت است که با تقسیم شدن به12منطقه وتعیین حوزه استحفاظی هریک ازآنها، مسئولیت انتقال فرآورده های نفتی اعم از بنزین، نفت گاز، نفت سفید و...را در سراسر کشور به عهده دارند. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران، یکی از همین مناطق دوازده گانه به شمار می رود که ستادآن در جنوب تهران (شرق پالایشگاه تهران)در زمینی بامساحت بیش از 500 هزار مترمربع با 1020 متر ارتفاع از سطح دریا بنا شده است. این منطقه، با بهره گیری از 12رشته خط لوله 8 اینچ تا 30 اینچ، استان های تهران، البرز، قزوین، گیلان، قم و مازندران را باگستره عملیاتی نزدیک به 1800کیلومتر دربر می گیرد. منطقه تهران با تقریبا نیمی از کل مناطق شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران (مرکزی، اصفهان، شمالغرب، شمالشرق، شمال)، به طور مستقیم اشتراک انتقال دارد و به تنهایی، تأمین کننده سوخت مورد نیاز کلانشهر تهران و استان تهران است. درمحدوده منطقه عملیاتی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت تهران، روستاهایی قراردارند که باتاسیسات آن همجواری و همسایگی می کنند وچشمه شور از آن جمله است؛ روستایی که مردمانش با مرکز انتقال نفتی به همین نام همجوارند و همسایه واین گزارش نیز اشارتی دارد به نزدیکی این دو.
با فاصله گرفتن از دود و دم تهران، در کیلومتر 55 آزاد راه تهران– قم که پوششی از بلورهای نمک و تپه های رنگارنگ حاصل از دوره های زمین شناسی برگستره زمین پراکنده شده است، مردمی سختکوش دردل روستایی که چشمه شور می نامندش، با تأسیسات نفتی برگرفته از همین نام، هم آغوش شده اند؛روستایی که گویی برف سفیدی با طعم نمک برخاک آن گسترانیده شده با مردمانی که دامداری پیشه شان است و با قناعت روز را به شب گره می زنند. جاده ای فرعی باتابلویی که روی آن عبارت «مرکز انتقال نفت چشمه شور» نقش بسته است، راهنمایت می شود به سوی این مرکز.
نسیم خنکی می وزد آنچنان که روحت را پرواز می دهد تا آسمان خدا، امازود گذر است این لحظه و با نمایان شدن تاسیسات نفتی چشمه شور، رویای پرواز نیز پایان می یابد و پای در واقعیت زمین می گذاری، واقعیتی خفته در دل کویر با مسئولیتی مهم برای انتقال نفت و فرآورده های نفتی به نقاط دور دست تر از اینجا.
مرکز انتقال نفت چشمه شوربا قدمتی65ساله یکی از 9 مرکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران محسوب می شود که در زمینی به مساحت نزدیک به 20 هکتار با 908 متر ارتفاع از سطح دریا و درکنار دیگر تاسیسات همچون ایستگاه های فشارشکن این حوزه عملیاتی بنا شده است.
بخشی ازاین زمین گسترده را تأسیسات صنعتی و ساختمان های اداری تشکیل می دهد و بخش دیگر به پوشش گیاهی اختصاص دارد، اگرچه بی آبی منطقه، کمر درختان آن را خم کرده است. فاصله این مرکز تا مرکز انتقال نفت قم70کیلومتر، تا مرکز انتقال نفت شازند، 210 کیلومتر و تا مرکز انتقال نفت بعدی (دریافت و ارسال ) 68 کیلومتر است. از مرکز انتقال نفت چشمه شور دو رشته خط لوله فرآورده با قطرهای ۱۰ و ۱۶اینچ عبور می کند؛ مبدا خط ۱۰ اینچی آبادان و مبدا خط 16 اینچی اهواز است. خط لوله 10اینچ با پیمایش نزدیک به ۷۹۲کیلومترتا مرکز دریافت وارسال فرآورده های نفتی تهران، امتداد می یابد و چشمه شور درکیلومتر ۷۲۴ آن واقع شده است. خط لوله 16 اینچ نیز با طی مسیری753کیلومتری با عبور از چشمه شور درکیلومتر ۶۸۵ به تاسیسات نفتی ری می رسد و هر دواین خطوط لوله، انتقال فرآورده های نفتی(بنزین موتور، بنزین سوپر، بنزین یورو، نفت گاز معمولی، نفت گاز یورو، نفت سفید، نفتا و بعضا پلات فورمیت) به مبادی مصرف را انجام می دهند.
برای رسیدن به روستای چشمه شور باید مسیری 55کیلومتری در آزاد راه تهران–قم به سمت جنوب طی شود و با پیمایش این مسیر است که دریاچه نمک هویدا و نظر هر بیننده به آن جلب می شود. درست در چهار کیلومتری شمال این دریاچه به نام حوض سلطان، در مجاورت تأسیسات شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران، روستای چشمه شور خودنمایی می کند؛ روستایی که درشمال آن، کوه ها وتپه های کم ارتفاع این منطقه کویری، بلندترین نقطه آن به شمار می آیند.
اینکه چرا نام این تأسیسات نفتی چشمه شور است بر می گردد به روستایی به همین نام؛ روستایی با قدمتی چند صد ساله و آداب و رسومی متشکل از دو ایل شاهشون وکلکو با ساکنانی که برخی شان در همین مرکز انتقال نفت در پی روزی از روزگارند.
روستای چشمه شورتاچندی پیش، یکی از روستاهای بکر و دست نخورده به شمار می آمد اما درگذر زمان و به واسطه احداث برخی تاسیسات از جمله نفت در پیرامونش، تغییر را تجربه کرد؛ تغییری ازجنس فرهنگ و آداب و سنت ها.
این روستا با مساحتی نزدیک به 240کیلومتر مربع در دهستان قمرود، بخش مرکزی شهرستان قم بین تاسیسات نفتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران و دریاچه حوض سلطان که به دریاچه ساوه و شاهی نیز شهرت دارد، واقع شده است.
نام روستای چشمه شور در ابتدا قشقاتویی به معنای چاه ابلق بوده و بعدها به دلیل شوری آب چشمه های آن (رودشور و قره چای) به چشمه شور تغییر نام یافته است. چشمه شور براساس سر شماری مرکز آمارایران177نفرجمعیت دارد وکم آبی از جمله مشکلات عمده آن است؛ گرچه این مشکل باعمل به مسئولیت اجتماعی ازسوی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت منطقه تهران تا حدودی برطرف شده است. افزون بر آب، جنس خاک نیز، مشکلی دیگر در این روستاست؛ جنس خاک چشمه شورکه مرکب از رسوبات آبرفتی ریز دانه و عمدتاً گچ، آهک و نمک است، شوری آب این ناحیه را در پی داشته و شرایط نامساعدی برای کشاورزی رقم زده است.
پیشه سکنه این دیار همسایه با خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران نیز دامداری است؛دام هایی که علوفه و آب، نیاز مبرمشان است. اهالی این روستای کویری با میانگین بارش سالانه 125 تا 215 میلیمتر، درخانه های اغلب کاهگلی مسقف شده با تیر و چوب، زندگی می کنند و به تعداد انگشتان دست، خانه ای ساخته شده با آجر و آهن درآن دیده می شود.
در جوار این روستای کم جمعیت وکم بارش و کم آب، منازل سازمانی تاسیسات نفتی چشمه شور بناشده اند. منازلی که سکنه آن یعنی کارکنان مرکز انتقال نفت چشمه شور وخانواده هایشان به دلیل نبود امکانات آموزشی(مدرسه ومهد کودک)، ورزشی(زمین بازی و وسایل ورزشی) و...که پیش تر در این مرکز وجود داشت، برای رهایی از این حصار یکنواختی و روزمرگی، مهاجرت به شهر را ترجیح داده اند. اگرچه مهاجرتی اتفاق افتاده است، اما خدمت رسانی همچنان روال معمول خود را دارد و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران با بهره گیری از امکانات حتی درحدیک درمانگاه کوچک، یک دستگاه آمبولانس و مقداری دارو، تلاش می کند به مردم روستای چشمه شورکه با تاسیسات نفتی تنها به اندازه یک فنس فاصله دارند، خدمت رسانی کند.
اهالی روستای چشمه شور هنگام بیماری های سرپایی به درمانگاه این مرکز انتقال نفت مراجعه می کنند و این تاحدزیادی می تواند راضی کننده باشد برای این مردم دور افتاده از شهر و امکانات شهری چرا که هم فاصله تا شهر را برایشان پر می کند و هم تا حد ممکن به نیاز دارویی شان پاسخ داده می شود.
سال هاست که آب آشامیدنی مورد نیاز روستاییان بنابر تکلیف و مسئولیت اجتماعی، با مساعدت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران تأمین می شود و عمل به مسئولیت اجتماعی از سوی این شرکت نفتی به همین جا ختم نمی شود و موارد دیگری همچون ساخت مسجد برای اقامه نماز، خدمتی دیگر است که مردم دیار چشمه شور از آن بهره مند شده اند.
وجود مرکز انتقال نفتی چشمه شوردرجوار روستای هم نامش مزیتی است مهم برای اهالی این روستا؛ اهالی این روستا و تأسیسات چشمه شور سال هاست که باهم عجین شده اند، گویی همه شان یک خانواده شده اند پس از سال ها در کنار هم بودن و مردم این دیارکویری حس خوبی از این همجواری گرفته اند؛ حسی که آرامش و امنیت را به آنها القا کرده است و همه اینها ریشه در یک همسایگی ساده دارد؛ همسایگی که شوری چشمه شور را به یک همجواری شیرین و پرحلاوت بدل کرده است.
تدوین الگوی تازه اقتصادی - مالی در پژوهشگاه صنعت نفت می تواند زمینه ساز تحولات مهم باشد
مشعل در دنیای شلوغ و پرتلاطم علم و فناوری امروز، سرعت رسیدن به فناوری های جدید از اهمیت زیادی برخوردار است، اما یکی از موضوع های مهم دیگر، تجاری سازی این فناوری ها در فرصتی کوتاه و رساندن آنها به بازارهای بین المللی و عرصه های تجربی و اجرایی است. بسیاری از موضوع هایی که در دهه های اخیر به یک صنعت بزرگ تبدیل شده اند، ابتدا در حلقه کوچک چند محقق و پژوهشگر جان گرفته و به کمک سرمایه گذاری و برنامه ریزی تجاری شرکت ها، به موقع و میزانی کافی به بازارهای جهانی رسیده است و این همان حلقه و زنجیره مهم در حوزه علم و فناوری و بازارهای مالی و سرمایه گذاری های بین المللی است و به نظر می آید که این مهم به ویژه در حوزه پژوهش های کاربردی و فناورانه در صنایع پایه ای همچون نفت، مورد توجه قرار گیرد.
از سال ها قبل که موضوع توسعه کسب و کارهای دانش بنیان و فناورانه در صنایع مختلف گسترش یافت و مورد حمایت گسترده قرار گرفت، یکی از موضوع های مهم و چالش برانگیز اما و اگر و چرایی و چگونگی ورود این شرکت های پژوهشی و فناورمحور به حوزه های تجاری و مالی بوده است. اینکه آیا این شرکت ها می توانند خودشان به تنهایی وارد این عرصه شوند و آیا حمایت و ورود دولت ها و حامیان بخش خصوصی برای سرمایه گذاری اصل حرکت علمی و فناورانه را منحرف نمی کند، موضوعی است قابل بحث. در بخش های زیادی از صنعت نفت از سال ها پیش تاکنون تجربه های خوبی در مورد شرکت های دانش بنیان و فناور، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها وجود دارد؛ به گونه ای که توانسته اند تولیدات و محصولات فناورانه خود را به مرحله تجاری سازی و بازارهای مصرف داخلی و خارجی برسانند و این روند در دولت سیزدهم نیز بیش از پیش پیگیری شده است.
در یک سال اخیر صنعت نفت تلاش کرده است موضوع تجاری سازی را برای حوزه های فناوری و شرکت های دانش بنیان و دانشگاه ها و پژوهشگاه ها وارد فاز تازه و برخی موانع فراروی این مسیر را برطرف کند. یکی از مجموعه هایی هم که در این حوزه فعالیت و اثرگذاری قابل توجه دارد، پژوهشگاه صنعت نفت است. فعالیتهای این بخش از صنعت نفت، در سه مجموعه «پردیس پژوهش و توسعه صنایع بالادستی نفت»، «پردیس پژوهش و توسعه صنایع پایین دستی نفت» و «پردیس پژوهش و توسعه انرژی و محیط زیست» انجام میشود و راهبرد اصلی پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد ارزش افزوده از راه تولید و تجاریسازی فناوری با رویکرد اصل انجام پژوهش برای توسعه و داخلی سازی فناوریهای جدید است. در این مسیر محدودیت هایی برای پژوهشگاه صنعت نفت در سال های گذشته وجود داشت؛ از این رو با توجه به تغییر عملکرد و شرایط و ضرورت اصلاح در روند حرکت، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت از اداره پژوهشگاه صنعت نفت مطابق آیین نامه ای جدید در آینده نزدیک و مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از ضرورت تدوین الگوی اقتصادی- مالی نو در پژوهشگاه صنعت نفت خبر داده اند و به این ترتیب، پای پژوهشگاه صنعت نفت به موضوع تجاری سازی برخی پروژه های تحقیقاتی و فناورانه باز می شود. اگرچه هنوز هم بودجه بخش پژوهش در بخش های مختلف صنعت نفت ناکافی است، اما مسیر پژوهش و فناوری راه خود را به بازار کالا و خدمات باز و این اتفاق در چند سال اخیر با حمایت و توجه بیشتری دنبال شده است. باید توجه داشت که رویکرد تجویزی به این معنا که بایدها و نبایدها را مشخص و سیاست ها را اعلام کنیم، تاکنون در تعامل صنعت نفت با بخش های فناوری و پژوهشی جواب نداده است و باید به دنبال روش های دیگری برای حضور در بازارهای جهانی باشیم. لازم است در شرایط کنونی با توجه به داشته هامان در حوزه منابع انسانی،زیرساخت های علمی و فناورانه و حمایت های دولت، اکوسیستم نوآوری و فناوری در کشور را مورد بازنگری و اصلاح قرار دهیم و بی شک یکی از مهم ترین بخش های لازم برای تحول، حوزه تجاری سازی محصولات و تجهیزات است.
از سوی دیگر،موضوع تدوین الگوی تازه اقتصادی - مالی در پژوهشگاه صنعت نفت در دوره اخیر وزارت نفت مورد توجه قرار گرفته و مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران ضرورت این اقدام را اعلام و قول پیگیری داده است. از آنجایی که پژوهشگاه صنعت نفت علاوه بر حوزه های پایین دستی، در بخش های مهم و کاربردی در بالادست صنعت نفت هم حضور دارد و همزمان امکان ارتباط و تعاملی مستقیم با متخصصان و نخبگان این صنعت را دارد، لازم است زمینه های همکاری بخش صنعت و دانشگاه و شرکت های فناور و دانش بنیان بیش از قبل تبیین شود و همه سازوکارهای مالی و اقتصادی مورد ارزیابی مجدد قرار بگیرند. یکی از توصیه های مناسب و قابل پیگیری این است که پژوهشگاه صنعت نفت در بخش پایین دست به دنبال تهیه لایسنس هایی برود که شرکت های خارجی ها از ارائه آن به ما خودداری کرده و می کنند و همزمان در همکاری با دولت و بخش های دیگر وارد حوزه های حساس و کاربردی بالادست صنعت نفت شود و برای این مهم لازم است که الگوی اقتصادی- مالی جدید داشته باشد.عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت که در مدت حضور خود در پژوهشگاه صنعت نفت موضوع تجاری سازی و توسعه یافته های علمی را به عنوان یکی از اصلی ترین رسالت های پژوهشگاه نفت دنبال کرده و گفته است: مکتوب سازی و اشتراک تجربه با دیگر پژوهشگاه ها و مراکز علمی کشور می تواند به ما در رسیدن به اهداف کمک شایانی کند.او چندی قبل در نشست هم اندیشی تأسیس شرکت های زایشی دانش بنیان در زیست بوم فناوری نفت که با حضور مسئولان و پژوهشگران پژوهشگاه های نیرو و پلیمر و پتروشیمی کشور در محل پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، هدف از برگزاری این گردهمایی را به اشتراک گذاری تجربه ها و رفع مشکلات در زمینه ایجاد شرکت های زایشی دانش بنیان با همکاری پژوهشگاه های نیرو و پلیمر خواند و اظهار کرد: شرکت های زایشی دانش بنیان در حقیقت شکاف میان مراکز تولید علم و تجاری سازی محصولات را پر می کنند که با توجه به تعریف نشدن آنها در بدنه صنعت نفت باید برای تشکیل آنها روی همکاری قانون گذاران و نهادهای نظارتی به صورت ویژه حساب باز کنیم.وی با تأکید بر اینکه امیدواریم حاصل هم اندیشی تأسیس شرکت های زایشی دانش بنیان در زیست بوم فناوری نفت به صورت مکتوب در اختیار مدیران پژوهشگاه صنعت نفت قرار گیرد تا بتوانیم از تجربه های دیگر وزارتخانه ها برای تشکیل شرکت های زایشی دانش بنیان بهره ببریم، گفت: پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از قطب های علمی صنعت نفت تاکنون توانسته است انحصار بسیاری از شرکت های خارجی در لایسنس های مختلف در بخش های بالادستی و پایین دستی را بشکند.برای فعالیت و اثرگذاری شرکت های زایشی دانش بنیان که در چند سال اخیر همزمان با رشد شرکت های دانش بنیان فعال شده اند، مشکلات و موانع زیادی وجود دارد. مواردی همچون وجود تعهدهای سازمانی برای انجام تحقیقات به موازات تعهدها در حوزه کسب وکار، ریسک پذیری پایین شرکت ها، مقاومت در بهره گیری از متخصصان علوم انسانی و کسب وکار، حضور نداشتن در دوره ها و کارگاه های آموزشی تخصصی و کسب وکار و کمبود نقدینگی در مسیر این شرکت ها قرار دارد. باید توجه داشت که تجاری سازی همان بخشی است که محققان و فناوران از ابتدای کار به امید این بخش فعالیت خود را شروع می کنند و به عبارتی نقطه اوج و به بار نشستن پروژه است و به همین دلیل نقص و ضعف در این مرحله می تواند مجموعه های نوپا و جوان دانش بنیان و فناور را با ناامیدی مواجه کند. می توان امیدوار بود که با اصلاحاتی که در پژوهشگاه صنعت نفت در شرف وقوع است و تغییراتی که برای تجاری سازی پروژه های پژوهشی و فناورانه در این مجموعه صورت می گیرد، الگویی مناسب و کارآمد برای تجاری سازی سایر پروژه های فناورانه و دانش بنیان فراهم شود.
گفت و گو با کارمند نمونه شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
مشعل تلاش کارکنان صنعت نفت، تنها در عرصه تولید خلاصه نمی شود و در بخش های مختلف این صنعت، می توان لحظاتی ویژه را سراغ گرفت که تاثیر و ارزش آن با تولید برابری می کند؛ لحظاتی که می توان آن را در صیانت از این تاسیسات ارزشمند سراغ گرفت. نمونه این اقدام در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق یافت می شود که کارکنان آن با اقدام به موقع و تلاشی غیرقابل وصف،از وقوع یک بحران جلوگیری کردند؛بحرانی که می توانست گستره ای از کشور را دربر گیرد و به بحرانی بزرگ تر بینجامد که به واسطه این فعالیت ارزشمند، آرش نادری اپراتور ارشد جمع آوری مرکزی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق موفق شد، عنوان کارمند نمونه1401 در شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق را به خود اختصاص دهد.وی متولد سال1361و دارای مدرک کارشناسی ارشد مهندسی شیمی است و فعالیت خود در این صنعت را از سال۱۳۹۱ آغاز کرده است.آنچه می خوانید، شرحی است بر تلاش او و همکارانش در پیشگیری از وقوع یک بحران.
ماجرا از نشت گاز در یکی از خطوط شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق آغاز شد؛ اگرچه مواردی اینچنین را می توان از روتین های کار در همه مناطق عملیاتی دنیا دانست؛ اما آنچه در این مسیر،حیاتی و مهم است،توقف سریع نشتی گاز در خط لوله و جلوگیری از خطرهای ناشی از آن است؛ همان مسیری که در این شرکت به ثمر رسیده است. نادری درباره اهمیت این اقدام و تاثیر زمان بر این رخداد می گوید: در بخشی از خط لوله که نشتی گاز رخ داده بود، به دلیل حساس بودن محل، تنها یک ساعت زمان داشتیم که نشت گاز را تا زمان توتال شات دان (total shut down) متوقف کنیم. در غیر این صورت گسترش نشتی، افزون بر خطرات زیست محیطی، به دلیل قطع جریان گاز در دو هدر اصلی جمع آوری مرکزی نیز می توانست به افت فشار گاز در شرق کشور منجر شود. از این رو در زمان بسیار اندکی که در اختیار داشتیم، توانستیم با تشکیل تیمی از همکاران خود، با طرح ریزی یک برنامه منسجم و بهره گیری از تخصص نیروهای مکانیک ، در سریع ترین زمان ممکن نشت گاز را متوقف کنیم. گاز خانگیران به دلیل بالا بودن میزان
H2S ) ppm 36000) در زمزه ترش ترین گازهای جهان قرار دارد و سمی بودن آن به حدی است که علاوه بر مخاطرات احتمالی ناشی از نشت،عواقب جبران ناپذیری بعد از تنفس گاز بدون تجهیزات به همراه خواهد داشت.
بد نیست بدانیم که شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، مسؤولیت تولید، فراورش و انتقال گاز و مایعات گازی از میدان های خانگیران و گنبدلی در شمال شرق کشور را عهده دار است و عملکرد آن تاثیر بسزایی بر تامین انرژی پایدار شرق کشور با حفظ و صیانت از منابع ملی دارد. صيانت از ميادين نفت و گاز تحت مسؤوليت با اولويت برداشت از مخازن مشترك، تلاش در مسیر رسيدن به استانداردهاي ملي و بين المللي، ارتقای تكنولوژي موجود شركت و به كارگيري فناوري پيشرفته، گسترش فعاليت هاي پژوهش و توسعه، حمايت از ساخت داخل و توجه به نوآوري و خلاقيت كاركنان، ارتقای بهره وري و كاهش هزينه ها از طريق استفاده حداكثر از ظرفيت هاي موجود، بهينه سازي مصرف انرژي و كاهش ضايعات و مديريت مصرف منابع، توجه ويژه به مسائل كيفيت، ايمني و زيست محيطي، با استقرار، حفظ و ارتقای سيستم هاي مديريت نوين از قبيل استانداردهايIMS و HSE-MS و طراحي، برنامه ريزي، اجرا و كنترل مناسب طرح هاي توسعه اي وسرمايه اي محول شده از سوی شركت نفت مناطق مركزي برای نگهداشت توان توليد و افزايش سقف توليد از جمله اهداف این شرکت اعلام شده است.
نادری با بیان اینکه شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، پشتوانه اصلی تولید و تامین گاز مصرفی در شرق و شمال ایران است، توضیح می دهد: اقدام مهمی که با کمک همکاران با هدف توقف نشتی گاز انجام شد، به این مهم انجامید که به این مسؤولیت سنگین یعنی تولید پایدار، خللی وارد نشود. او درباره محل نشتی در مسیر تخلیه هدرهای اصلی جمع آوری مرکزی شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق به عنوان یکی از مهم ترین مسیرهای تخلیه اظهار می کند: اگر این اقدام، در زمان مورد نظر(یک ساعت) انجام نمی شد، مقادیر زیادی از گاز تولیدی هدر می رفت و در صورت اقدام دیرهنگام، گسترش نشتی می توانست افزون بر کاهش تولید به ایجاد خطرهای جانی و آلودگی های زیست محیطی نیز بینجامد. کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق همچون دیگر کارکنان نفت در اقصی نقاط این مرز و بوم در تلاش شبانه روزی برای صیانت از سرمایه های کشور هستند. کارکنانی که شکل فعالیت آنها همچون بسیاری دیگر از مناطق عملیاتی صنعت نفت اقماری است و در این گستره از صنعت نفت 14 روز کار و 14 روز استراحت دارند. در زمان 14 روز کاری خود هم یک هفته شب کار و یک هفته روز کار هستند.
از او درباره مشکلات کاری اش می پرسم که به موضوع کمبود نیرو به عنوان یکی از مشکلات در حوزه کاری خود(جمع آوری مرکزی گاز استحصالی) اشاره و تصریح می کند: در این بخش، گاز استحصالی از17حلقه چاه ترش که شامل چاه های loop line، از طریق ترانک لاین های۱۶و۱۴ اینچ به مرکز اندازه گیری ارسال می شود. با وجود حساسیت بالای کار در مراکز جمع آوری و کمبود نیرو، با تلاش بی دریغ کارکنان توانسته ایم هدف۱۰۰درصدی تولید تکلیفی را محقق سازیم. در کنار کمبود نیرو، تولید پایدار در شرایط دمایی 26- درجه تا 48+ درجه و وجود ریزگردها نیز از دیگر مشکلاتی است که به طور مداوم با آن مواجه هستیم. با اینکه از نظر مزایا، این منطقه با وجود تولید گاز اسیدی و کشنده به لحاظ قرار گرفتن در نیمه شمالی کشور از مزایای حقوقی کمتری نسبت به سایر مناطق برخوردار است، باز هم کارکنان شرکت با جان و دل و تلاش شبانه روزی، وظیفه خود را در مسیر تولید پایدار و خدمت رسانی به هموطنان انجام می دهند.
نادری با اشاره به فعالیت مهمی که این سال ها در صنعت نفت و گاز در حال انجام است، می گوید: با توجه به تحریم هایی که ازسال ها پیش با آنها مواجه هستیم، باید گفت تاسیسات را با چنگ و دندان حفظ کرده ایم تا تولید متوقف نشود؛ اگرچه متاثر از تحریم، فعالیت ها دوچندان شده است، چون تعداد رصدها، پایش ها و بازرسی ها را بیشتر کرده ایم. این کارمند نمونه صنعت نفت خاطرنشان می کند: مهم ترین هدف در مسیر تمام فعالیت ها، استمرار تولید و امنیت عرضه انرژی است.
گفت وگو با آتش نشان بازنشسته پالایشگاه آبادان به بهانه روز ملی ایمنی و آتش نشانی
سمیه راهپیما 7 مهرماه، روزی است که به پاس رشادت ها، فداکاری هاو ازخودگذشتگی های آتش نشانان این مرز و بوم، در گاه شمارکشور، به نام «روزآتش نشانی» نامگذاری شده وهمه ساله بابرپایی آیین هایی، ازاین جمع فداکار که همواره درلحظه آماده مقابله باحوادث ازجمله مهار شعله های سرخ وسرکش هستند، تجلیل می شود. شایداین سوال دراذهان شکل بگیردکه ریشه این نامگذاری در چیست و «7مهر» چگونه در روز شمارکشور به نام روز آتش نشانی نامگذاری شده است؟ درسال 1359یعنی زمان شروع جنگ تحمیلی وآغاز دوران دفاع مقدس، تاسیسات نفتی مورد هجمه دشمن بعث قرار گرفت و پالایشگاه آبادان به دلیل همجواری با خاک دشمن، نزدیک ترین تاسیسات نفتی بود که بمباران شد. باوقوع این حمله دد منشانه، آتش نشانان پالایشگاه آبادان به منظوراطفای آتش ناشی ازبمباران، وارد عمل شدند و متاسفانه به دلیل گستردگی دامنه آتش سوزی، شماری از آنها جان خود را از دست دادند و به شهادت رسیدند.
سال ها پس از پایان جنگ، یعنی 20 سال پس ازحمله به پالایشگاه آبادان وشهادت برخی آتش نشانان این پالایشگاه، بنابر پیشنهاد ستاد هماهنگی امورایمنی و آتش نشانی کشور و تصویب شورای عالی انقلاب فر هنگی، 7مهرماه به نام روز آتش نشانی نامگذاری شد و ازآن زمان همه ساله آیین هایی به این مناسبت برگزار می شود. به بهانه این روز با حسن صفرنژاد، آتش نشان آن روزهای پالایشگاه آبادان وهمکار بازنشسته امروزصنعت نفت هم صحبت شدیم و او از آن روزهای پرالتهاب پالایشگاه و جانفشانی آتش نشانانی گفت که جان برکف، به جنگ شعله های سرخ رفتند وآسمانی شدند.
جنگ آتش نشانان با آتش، گویا جنگی ادامه داراست و پایانی برآن نیست؛ هنگامی که صدای آژیر ماموریت را می شنوند، بسرعت به محل حادثه اعزام می شوند؛ زیرا می دانند که برای نجات جان و مال هم میهنان خود، نباید ثانیه های طلایی را از دست بدهند.
اینها صحبت های ابتدایی حسن صفر نژاد است که باغوری در گذشته، از آن سال های جنگ می گوید: 5مهر سال 1359 حصر آبادان شکسته شد. دو روزبعد از آن، پالایشگاه آبادان از سوی رژیم بعث عراق مورد حمله و بمباران قرارگرفت و آتش نشانان با آتشی مهیب روبه رو شدند. آتش نشانان به صورت سینه خیز خود را به آتش نزدیک کردند تا ازگسترش آن جلوگیری کنند. دراین عملیات، آتش نشان های شهر آبادان نیزبه کمک آمده بودند. لوله های آب آتش نشانی که در آن زمان استفاده می شد، روکار بود که بر اثراصابت ترکش، سوراخ شده بودند. به همین دلیل، باید با تانکرهای آب، آتش مهار می شد. درآن روز 18نفر ازهمکاران آتش نشان پالایشگاه آبادان جان خود را از دست دادند و بعدها به همین مناسبت، 7مهرماه را روز ایمنی و آتش نشانی نامگذاری کردند.
وی در ادامه اظهار می کند: وقتی در ذهن خود، دوران جنگ ودفاع مقدس را مرور می کنم، ایثار و ازخودگذشتگی رامهم ترین وبزرگترین درسی می بینم که درحرفه آتش نشانی آموخته ام و آن رادرکنار امانتداری و صداقت در کار، سرلوحه زندگی خود قرارداده ام. ضمن اینکه طی سال های گذشته، تلاش کرده ام این موارد را به نسل بعد از خود منتقل کنم.
صفرنژاد درباره آتش نشانی وحال و روز این حرفه، بویژه درصنعت نفت می گوید: آتش نشانی، حرفه ای است که یک نیروی فعال باقوای بدنی بالا می خواهد. کسی که بتواند با توجه به آموزش هایی که فراگرفته، خوب فکر کند، خوب تصمیم بگیرد و از تجهیزاتی که در اختیار دارد، به بهترین نحو استفاده کند. بتواند ظرف چندثانیه خودرا به بالای برجی برساند که آتش درآن زبانه می کشد و آتش سرخ را مهار کند. خوشحالم از اینکه امروز، افرادی جای ما را گرفته اند که از بهترین ها هستند و بارسنگین مسؤولیت این حرفه را با جان و دل بر دوش گرفته اند. وی ادامه می دهد: اداره ایمنی و آتش نشانی در آن زمان، دو اداره مستقل با ماموریت های جدا از هم بود؛ اما زمانی که آتش سوزی اتفاق می افتاد، تیم آتش نشانی نیز درعملیات خاموش سازی آن شرکت داشت. درحال حاضر، این دو بخش درهم ادغام شده اند و هر دو زیر نظر یک اداره واحد با عنوان «اچ اس ای» فعالیت می کنند.
صفر نژاد به عنوان فردی که سال ها در حرفه آتش نشانی کار کرده، امروزبا کوله باری از تجربه، به جوانان علاقه مند به این حرفه توصیه می کند: همواره اخلاق مداری و روحیه مردم داری را حفظ کرده و در جهت ارتقای آن بکوشید وتلاش کنید که با ایمان به خدا و تکیه بر توان خود، پله های موفقیت را یک به یک طی کرده و دراین مسیر هر آنچه را که می آموزید، به نسل های پس از خود منتقل کنید. جامعه به تمامی مشاغل و حرفه ها نیاز دارد و هر فردی متناسب با روحیه اش، شغلی را برای خود انتخاب می کند. در این میان برخی شغل ها سخت تر از بقیه است و به افرادی با روحیه خاص نیاز دارد. آتش نشانی، یکی از همین مشاغل است که روحیه خاصی می طلبد. در شغل آتش نشانی، افرادجان خود را در طبق اخلاص می گذارند و در زمان وقوع حادثه، دل به آتش می زنند تا جان انسان ها را نجات دهند؛ روحیه ای که همچون دوران دفاع مقدس، هم اکنون نیز در آتش نشانان پالایشگاه آبادان موج می زند.
گفت و گو با رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های شیمیایی و پلیمری پژوهشگاه صنعت نفت
سمیه راهپیما زنان در امر پژوهش، همپای مردان ورود کرده اند و به دلیل دقت نظری که در حرفه خود دارند، بسیار موشکافانه تر موضوعات را بررسی می کنند، از این رو همواره درخشان ظاهر شده اند. پژوهشگاه صنعت نفت با در نظر گرفتن این ویژگی، از بانوان با ذوق و با استعداد بهره گرفته تا در مسیر پیشبرد اهداف صنعت نفت، دستاوردهای قابل توجهی داشته باشد. مرضیه شکرریز از جمله این افراد است که پله های ترقی و موفقیت را یکی پس ازدیگری طی کرده و امروز به عنوان رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های شیمیایی و پلیمری درپژوهشگاه صنعت نفت فعالیت می کند. با این بانوی تلاشگر درپژوهشگاه صنعت نفت که توانسته گام های ارزشمندی در مسیر اعتلای صنعت نفت بردارد، گفت و گویی انجام شده که در ادامه می خوانید.
سخت است که حرفه خود را در یک جمله بیان کنم؛ اما آنچه به ذهنم می رسد، این است که پژوهش پنجره ای به سوی آینده است؛ چراکه باید برای فعالیت های آینده خود، در حال حاضر پژوهش کنیم تا بتوانیم در عرصه های جهانی، حضوری فعال داشته باشیم.
بعد از اتمام تحصیلات خود در دانشگاه شیراز و دریافت مدرک دکترا در رشته شیمی آلی در سال 1378 وارد پژوهشگاه صنعت نفت شدم. پژوهشگاه صنعت نفت را به این دلیل برای فعالیت انتخاب کردم که بتوانم موثرتر و همگام تر با مسائل و مشکلات صنعت نفت کشور باشم و از این طریق، با ارائه برخی راهکارها گامی در پیشبرد اهداف این صنعت بزرگ در کشور بردارم. اکنون در سمت رئیس پژوهشکده توسعه فناوری های شیمیایی و پلیمری که یکی از زیرمجموعه های پردیس پژوهش توسعه فناوری های پایین دستی نفت پژوهشگاه صنعت نفت به شمار می رود، خدمت می کنم.
به اعتقاد من برای همه در محیط کار پستی ها و بلندی هایی وجود دارد که من نیز از آن مستثنا نبوده ام. اکنون که به پشت سر خود نگاه می کنم، می بینم که مسیر پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشته ام. مشکلاتی که آن زمان بزرگ به نظر می رسید، امروز رنگ باخته و جز خاطره ای از آنها همراه با تلاش در آن لحظه، چیزی باقی نمانده است.
عمده فعالیت هایی که در پژوهشگاه صنعت نفت انجام می شود، بر پایه تحقیقات است. بر همین اساس تاکنون پروژه های زیادی(بیش از 70پروژه) را یا به عنوان مجری اصلی یا به صورت مشارکتی انجام داده ام که برخی از آنها در ابعاد پایلوت یا تست های میدانی و صنعتی بوده است. وقتی یک پروژه از مقیاس آزمایشگاهی شروع می شود و به مقیاس بالاتر و تست های میدانی می رسد، این مهم از نظر یک محقق، فعالیتی شاخص و موفق است؛ اما برای اینکه بتوان یک فناوری را در سطح صنعت نفت فراگیر کرد، نیازمند اثبات فناوری هستیم و باید تست ها و موارد بسیاری برای آن در نظر گرفته شود. امیدوارم تا پایان دوره خدمت خود در پژوهشگاه صنعت نفت، با کمک همکاران بتوانیم برخی از این پروژه ها مثل استفاده از مواد شیمیایی سبز با کارآیی بالاتر را که سبب کاهش مخاطرات زیست محیطی هم می شود، به اجرا درآوریم. بدون تردید هنگامی که یک طرح پژوهشی به ثمر می رسد و آثار مثبت آن بر صنعت نفت ظاهر می شود، منشأ تحول و دگرگونی در جهت بهبود خواهد بود.
به اعتقاد من محیط کار بسیار تاثیرگذار است، جایی که به توانمندی ها ارزش داده شود، موفقیت های سازمانی و بهره وری کارکنان بیشتر نمایان می شود. درصورتی که وقتی محیط کار به گونه ای باشد که افراد نتوانند خلاقیت و توانمندی خود را نشان دهند، به طور قطع باعث ایجاد سرخوردگی و مسائلی برای آن فرد می شود. خوشبختانه من در پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشکده شیمی، در محیطی بسیار دوستانه کار کرده ام و همیشه از سوی مدیریت و همکاران خود حمایت شده ام. در چنین محیطی، وقتی یک پروژه با مشکل مواجه شود، می توان با همفکری همکاران آن را برطرف کرد و راه را تا رسیدن به هدف ادامه داد. این روند باعث شده من به عنوان فردی در جمع بتوانم توانمندی های خودم را بیشتر نشان دهم. بنابراین ایجاد یک محیط دوستانه توام با یک رقابت سالم و سازنده و قبول مسؤولیت در حوزه تخصصی، همراه با ارتباط جمعی موثر، از عوامل موفقیت به شمار می رود.
برای موفقیت می توان جنبه های مختلفی در نظر گرفت. هر یک از افراد جامعه موفقیت را از دیدگاه خود تعریف می کنند؛ اما اگر شاخص موفقیت را در صنعت نفت، رشد و ارتقای سازمانی بدانیم، به نظر من مهم ترین عاملی که می تواند هر فرد را در شغل خود موفق سازد، علاقه و پشت کار اوست. اگر به حرفه و کاری که انجام می دهیم، اعتقاد داشته باشیم و باپشتکار آن را دنبال کنیم، حتما در آن حرفه موفق خواهیم شد. برای دستیابی به موفقیت، علاقه مندی نقش ویژه ای دارد، ضمن آنکه حمایت هایی که از سوی خانواده، مسؤولان و همکاران خود دریافت می کنیم، در این مسیر بسیار موثر و سازنده است. یک فرد برای موفقیت باید نخست به توانایی های خود تکیه کند و بتواند با بهره مندی از خلاقیت در کار و ایجاد شبکه های همکاری، اهدافش را پیش ببرد.
در دوران خدمت، همیشه مشکلات و تلخی هایی وجود داشته که از تلخ ترین روزهای کاری می توانم به خبر از دست دادن برخی همکاران اشاره کنم. حل نشدن برخی مشکلات صنعت در محدوده زمانی حضورم در صنعت نفت نیز از روزهای سخت کاری ام بوده که البته این امیدواری وجود دارد که در آینده ای نزدیک این مورد یا موارد مشابه با کمک سایر همکاران حل شود. شیرین ترین خاطره کاری ام نیز موفقیت ها و دستاوردهایی است که طی این سال ها در زمینه های تحقیقاتی خود به آن دست یافته ام و با اجرایی شدن آنها گام های ارزشمندی برای صنعت کشور برداشته خواهد شد.
خودشان را دست کم نگیرند، ریسک کنند و در جایگاه هایی که تاکنون در آن قرار نگرفته اند، حضور یابند تا با تکیه بر دانش و پشتکار خود بتوانند کارهای ارزشمندی انجام دهند. مهم ترین عامل در این مسیر، داشتن اعتماد به نفس و خودباوری است. این اصل، لازمه هر موفقیتی در زندگی و فعالیت اجتماعی به شمار می رود.
اکنون برخی قوانین به دلیل به روز نشدن آنها، مسائل و مشکلاتی را برای بانوان به وجود آورده که امیدوارم در آینده ای نزدیک و با حمایت مدیران و قانونگذاران این مشکلات برای بانوان برطرف شود. همچنین امیدوارم تمام صنعت نفت به این باور برسند که پژوهش می تواند نقشی موثر در پیشبرد اهداف صنایع، ایجاد مزیت رقابتی و توسعه آنها در کشور و جهان داشته باشد.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: با تأمین سه دکل حفاری دریایی، حضور این شرکت در آب های خلیج فارس در آینده نزدیک همانند ۴۰ سال گذشته پررنگ می شود.
حمیدرضا گلپایگانی با اشاره به اینکه اکنون این شرکت سه دستگاه حفاری شامل دستگاه حفاری شهید رجایی، شهید مدرس و مورب در خلیج فارس دارد، افزود: دکل های شهید رجایی و شهید مدرس به سبب فرسودگی تجهیزات ناکارآمد شده و با توجه به مصوبه شرکت ملی نفت ایران سه دکل جدید جایگزین این دکل ها می شود.
وی اظهار کرد: تغییر ساختار و اصلاح فرآیندها، بازسازی و نوسازی دستگاه های حفاری و تجهیزات خدمات فنی، تأمین به موقع کالا و اقلام کاربردی، اصلاح نرخ دکل روز، آموزش و پرورش نیروی انسانی و آینده نگری در موضوع منابع انسانی از جمله محورهایی است که می تواند در چابک سازی و افزایش توان بهره وری و بازده کار این شرکت مؤثر واقع شود.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران گفت: در دولت سیزدهم با توجه ویژه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و پشتیبانی انجام شده، مدیریت این شرکت با تلاش و همت مضاعف مجموعه کارکنان سخت کوش خود توانست شمار دستگاه های حفاری فعال خود را از ۵۶ در سال ۱۴۰۰ به ۶۴ دستگاه در زمان کنونی افزایش دهد که با برنامه ریزی انجام شده این تعداد تا پایان امسال به ۶۶ دستگاه می رسد.
گلپایگانی افزود: شرایط سنی و سنوات خدمتی بخشی از کارکنان شرکت سبب می شود تا پنج سال آینده تعداد قابل توجهی از همکاران به درجه بازنشستگی نائل شوند که ایجاد شرایط برای جذب نیروهای جایگزین شامل رسمی و ارکان ثالث و آموزش آنها می تواند از عواقب این چالش مهم پیشگیری کند تا شرکت با مشکلات کمبود نیروی متخصص مواجه نشود.
وی با مقایسه مقدار بستانکاری و بدهکاری شرکت توضیح داد: با دریافت مطالبات، بخش های قابل توجهی از بدهکاری های شرکت به پیمانکاران تسویه می شود و از این رو به مساعدت و اهتمام ویژه و همراهی شرکت های کارفرمایی نیاز است که در این ارتباط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب چه در زمینه افزایش نرخ دکل و چه در پرداخت ها، همگامی و همراهی و اهتمام ویژه ای داشته اند.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران تخصیص اعتبار برای بازسازی ناوگان حفاری را که مورد توجه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران است موجب تحرک و شتاب بخشیدن به کار حفاری و در نتیجه رضایت مندی کارفرماها دانست و گفت: اصلاح نرخ دکل ها و نزدیکی آن با استاندارد بین المللی و افزایش سرمایه در گردش شرکت، ایجاد تحول در این مجموعه بزرگ صنعتی را به دنبال خواهد داشت و با توجه به برنامه های توسعه ای و کلان صنعت نفت، شرکت ملی حفاری می تواند به نحو مطلوب برای تحقق برنامه های پیش رو گام بردارد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
پروژه خط انتقال گاز «رشت - چلوند» یکی از پروژه های مهم شرکت ملی گاز ایران است و کارکنان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مصمم اند با تلاش خستگی ناپذیر و غلبه بر موانع جغرافیایی، اقلیمی و تحصیل اراضی به اهداف این پروژه دست یابند. نعمت الله شهرویی، مجری این طرح با بیان اینکه خط انتقال گاز ۴۲ اینچ «رشت - چلوند» در مجاورت خط لوله موجود اول سراسری در حال اجراست، به تشریح ضرورت اجرای آن پرداخت و اظهار کرد: با توجه به گذشت بیش از ۵۰ سال از عمر خط لوله اول سراسری گاز، ضرورت داشت خط لوله جدید جایگزین آن شود از این رو احداث پروژه «رشت - چلوند» در دستور کار قرار گرفت.وی با تشریح ویژگی های این پروژه توضیح داد: این خط لوله به طول ۱۵۱ کیلومتر و قطر ۴۲ اینچ از تأسیسات تقویت فشار گاز لاکان رشت آغاز شده است و تا منطقه چلوند آستارا ادامه دارد تا به خط ۳۰ اینچ اردبیل متصل شود و گاز را به شمال غرب کشور انتقال دهد. مجری طرح با بیان اینکه این پروژه در دو قطعه در حال اجراست، افزود: قطعه اول از لاکان رشت تا نیروگاه پره سر و قطعه دوم از نیروگاه پره سر تا چلوند امتداد می یابد. شهرویی اجرای پروژه «رشت - چلوند» را سبب تقویت شبکه گاز در غرب گیلان و استان های اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی دانست و تصریح کرد: قطعه اول این پروژه هشت ایستگاه شیر بین راهی، پنج انشعاب، یک ایستگاه حفاظت کاتدیک و یک ایستگاه لانچر دارد و برای قطعه دوم آن هفت ایستگاه شیر بین راهی، یک ایستگاه حفاظت کاتدی و یک ریسیور پیش بینی شده است.
رمضانعلی ضرابی، مسئول پروژه «رشت - چلوند» نیز با بیان چالش ها و موانع این پروژه، موضوع تعرض به مسیر اختصاصی شرکت گاز را از مشکلات اصلی پروژه برشمرد و گفت: در طول سال هایی که از احداث خط لوله اول سراسری می گذرد تعارضاتی به حریم این خط وارد شد و با توجه به حاصلخیز و ارزشمند بودن زمین، برخی اقدام به زراعت در آن کردند و مدعی مالکیت بودند که حل و فصل این مسائل با همه پیچیدگی های حقوقی مترتب، سبب شد روند کارها به درازا بینجامد و بر پروژه تأثیر بگذارد.وی همچنین به عبور مقاطعی از مسیر از کنار ساحل و احداث مجتمع های مختلف از سوی برخی ارگان ها به ویژه در قطعه دوم اشاره کرد و ادامه داد: تخریب بناهایی که به صورت غیرقانونی ایجاد شده به رایزنی و برگزاری نشست های مشترک با متولیان امر نظیر شورای تأمین، فرمانداری، دادستانی، محیط زیست و دیگر دستگاه ها نیاز دارد که این موارد نیز زمان بر بوده و بر پیچیدگی روند پروژه افزوده است.مسئول پروژه «رشت - چلوند» درباره تقاطع های این پروژه بیان کرد: در قطعه اول ۱۵ رودخانه، ۴۰ مورد عبور از جاده آسفالت، سه مورد گذر از کانال انتقال آب و در قطعه دوم ۲۴ تقاطع با رودخانه داشتیم.
ضرابی همچنین به محدودیت های محیط زیستی برای انجام کار در فصل تخم ریزی ماهیان و دشواری ها در تردد به در فصل های کاشت و برداشت برنج اشاره کرد و افزود: راه های دسترسی کشاورزان به زمین هایشان سال ها است از طریق جاده اختصاصی شرکت گاز انجام می شود و طبیعی است که در اوج کار کشاورزی امکان عبور و مرور هم زمان ماشین آلات، سایدبوم، بیل مکانیکی و کشاورزان از عرض جاده نیست و این موضوع در روند پروژه اختلال ایجاد می کند.وی با اشاره به انشعاب های پیش بینی شده برای قطعه اول پروژه تصریح کرد: انشعاب های متعددی برای شهرهای انزلی، رضوانشهر، صومعه سرا، ضیابر و نیروگاه پره سر در قطعه اول این پروژه پیش بینی شده است.
مسئول پروژه «رشت - چلوند» در پایان گفت: با وجود همه موانع فرارو تاکنون این پروژه بدون هیچ گونه حادثه و خطر در مجاورت خط لوله اول سراسری گاز انجام شده و دست اندرکاران پروژه توانسته اند پیشرفت ۸۲ درصدی در قطعه اول و ۸۷ درصدی در قطعه دوم را با تلاش و صبوری خود برای این پروژه مهم رقم بزنند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه دوازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که عملیات تعمیرات اساسی امسال این پالایشگاه از ۱۷ مردادماه طبق برنامه ریزی آغاز شد و ۱۵ شهریورماه در بازه زمانی ۲۸ روز با موفقیت پایان یافت. مهدی گرامی شیرازی در این باره اظهار کرد: عملیات تعمیرات اساسی امسال پالایشگاه دوازدهم با استفاده از توان داخل و اقدام های نوآورانه و بهره مندی از قطعات و تجهیزات سازندگان داخلی طبق برنامه زمان بندی شده با مشارکت جمعی همه گروه های عملیاتی با موفقیت تکمیل شد. وی افزود: در عملیات تعمیرات اساسی پالایشگاه دوازدهم پارس جنوبی در مجموع ۱۴۱۱ مورد تعمیراتی مطابق با برنامه برای نوسازی و بازرسی دوره ای باهدف صیانت از تولید پایدار و ایمن کردن تجهیزات اصلی انجام شد. مدیر پالایشگاه دوازدهم مجتمع پارس جنوبی تصریح کرد: از اقدام های مثبت انجام شده پیش و حین اجرای تعمیرات اساسی می توان به برگزاری نشست های مدیریتی هفتگی از سه ماه پیش از آغاز تعمیرات اساسی، ۱۲۰۰۰ نفر ساعت آموزش نیروهای اورهال، ایجاد گزارش های آنلاین و بهنگام از روند اجرای برنامه در واحد برنامه ریزی تعمیرات و کمترین انحراف از برنامه (کمتر از ۵ درصد) اشاره کرد. گرامی گفت: رسیدن به نتیجه مطلوب، تولید زودهنگام و تزریق به موقع گاز به خط سراسری بدون هیچ حادثه ناتوان کننده ای در این عملیات، مرهون تلاش، همدلی و مشارکت گروه های بهره برداری، تعمیرات، ایمنی، بازرسی و همکاری همه واحدها بوده است که می تواند به عنوان نقطه قوت در اهداف و برنامه های پالایشگاه قلمداد شود.
شرکت گاز استان خراسان رضوی
مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان خراسان رضوی از تزریق موفق گاز طبیعی به شبکه نیروگاه تولید برق راشد در شهرستان تربت حیدریه خبر داد. سیدمصطفی حیدری گفت: برای گازرسانی به این پروژه ۳۵۰۰ متر خط انتقال ۱۶ اینج به همراه یک ایستگاه تقلیل فشار، یک ایستگاه میترینگ و یک قطعه شیر گاز با نظارت فنی شرکت گاز استان نصب و اجرایی شد. وی با بیان اینکه عملیات تزریق گاز به این نیروگاه با هدف تولید برق در مدتی کمتر از دو ماه انجام شده است، افزود: شرکت گاز خراسان رضوی در این طرح ۸۵ هزار مترمکعب بر ساعت گاز به نیروگاه راشد اختصاص می دهد. مدیر مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان خراسان رضوی استفاده از کنتور آلتراسونیک با قابلیت ارسال داده به مرکز استان را از ویژگی های این پروژه اعلام و اظهار کرد: طراحی Intrinsically Safe سیستم الکترونیکی، ایمن در برابر انفجار، دقت بالا، هزینه نگهداری پایین و تنوع درگاه های ارتباطی از دیگر ویژگی های این کنتور است. حیدری تصریح کرد: پروژه ملی گازرسانی به نیروگاه راشد تربت حیدریه با همکاری منطقه ۴ عملیات انتقال گاز و واحدهای گازرسانی به طرح جنوب، اندازه گیری و توزیع گاز، گازرسانی به صنایع و هماهنگی فروش شرکت گاز استان در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شد.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان
همزمان با کشف انشعابی غیرمجاز روی خط لوله ۳۲ اینچ انتقال نفت خام مارون به اصفهان، عملیات ایمن سازی و رفع نشتی این خط توسط کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان انجام شد.
قدرت سربازی، سرپرست این منطقه در این باره گفت: روز جمعه (۲۵ شهریور) افراد سودجو با تعرض به خط لوله نفت خام مارون به اصفهان در محدوده کیلومتر ۳۹۵ شهرستان نجف آباد و جوشکاری و نصب انشعاب غیرمجاز روی لوله، سبب آسیب به این شریان مهم و حیاتی انرژی شده بودند که با گزارش گشت حراست از مشاهده نشتی مراتب اعلام شد و در کوتاه ترین زمان ممکن تیم های فنی، عملیاتی و ستادی منطقه به محل اعزام شدند. وی افزود: هم زمان با اعزام تیم های تعمیراتی به محل با هماهنگی کنترل مرکزی، عملیات انتقال نفت خام متوقف و محل موردنظر برای انجام تعمیرات ایمن شد. پس از ایمن سازی خط لوله ۳۲ اینچ موردنظر، نفت خام موجود در محل حادثه به وسیله تانکرهای مکنده (آیخوف) و یک دستگاه نفت کش جمع آوری و با نظارت اچ اس ئی منطقه و اداره محیط زیست نجف آباد، خاک های آلوده با چند دستگاه کمپرسی به لندفارم مرکز انتقال نفت و تاسیسات شهید بهشتی منتقل شد. سرپرست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان تأکید کرد: در این عملیات درپوش لوله ای با همکاری کارکنان واحدهای مرتبط فنی در محل نصب و پس از پوشش لوله و تخلیه کامل خاک های آلوده، کانال با خاک تمیز پر شد و سرانجام پس از حدود ۹ ساعت توقف دوباره خط لوله عملیاتی شد. سربازی بیان کرد: تعرض به شریان های حیاتی کشور، سبب اختلال در عملیات سوخت رسانی و تبعات جانی، مالی و زیست محیطی می شود و انتظار داریم مردم در صورت مشاهده هرگونه تعرض به حریم خطوط لوله از طریق شماره تلفن های درج شده روی مارکرهای (نشانگر) خطوط لوله، اطلاع رسانی کنند و یاری رسان خدمتگزاران خود در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران باشند.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تأمین پایداری عملیات و بالا بردن قابلیت اطمینان عملکرد تجهیزات و تأسیسات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و اساسی آنها و اجرای پروژه های توسعه ای را از جمله اولویت های مدنظر برشمرد.
عباس اسدروز اظهار کرد: شرکت پایانه های نفتی ایران با توجه به مأموریت و مسئولیت خود در زمینه ذخیره سازی، اندازه گیری و صادرات نفت خام و نقش مهم آن در زنجیره ارزش شرکت ملی نفت ایران، همواره حفظ پایداری تولید و ارتقای توانمندی های خود در زمینه روزآمد کردن تجهیزات و آماده سازی شرایط عملیاتی را در دستور کار دارد.
وی افزود: برای انجام وظیفه خطیر واگذارشده به شرکت پایانه های نفتی ایران و تأمین پایداری عملیات و بالا بردن قابلیت اطمینان عملکرد تجهیزات و تأسیسات نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و اساسی آنها، اقدام هایی انجام شده یا در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران افزود: انجام عملیات نگهداری و تعمیر جامع سازه و خطوط لوله و پوشش حفاظتی ناحیه خشکی، تعمیرات پیشگیرانه و کلی ادوات و تجهیزات مکانیک، برق و ابزار دقیق، عملیات اجرایی جامع ابنیه در نواحی صنعتی خشکی در جزیره خارک، تعمیر و رفع نشتی از هدر ۵۶ اینچ ورودی پهلوگاه شماره ۱۱ اسکله غربی در خارک، تمیزکاری و رنگ آمیزی بازوهای بارگیری پهلوگاه ۱۲ اسکله غربی، تعمیرات دیواره حوضچه نفت گیر شرقی و احداث کانال آب رو برای لوله گذاری به منظور انتقال آب از حوضچه به دریا، تعمیرات اساسی نیروگاه بزرگ، نصب و راه اندازی دیزل ژنراتورهای نیروگاه از جمله پروژه های انجام شده یا در حال انجام است.
اسدروز ادامه داد: خوشبختانه شرکت پایانه های نفتی ایران توانسته است کارهای بزرگی در حوزه ساخت داخل انجام دهد و نیازهای پشتیبانی را که بعضاً حیاتی نیز بوده اند با تکیه بر توان و دانش داخلی تأمین کند. ساخت کارت HXPD و HAIC توربین های جان براون، ساخت دو عدد سلونوئید سیستم پالس کلین توربین جان براون، تولید داخلی کارت mainboard و Modbus module اکچویتورهای rotork IQ، ساخت قطعات مربوط به گیت ولوهای مخازن نفت و اسکله های شرقی و غربی و میترینگ ساحل آذرپاد و... از جمله این اقدام ها بوده است.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
پروژه خط انتقال گاز «رشت - چلوند» یکی از پروژه های مهم شرکت ملی گاز ایران است و کارکنان شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران مصمم اند با تلاش خستگی ناپذیر و غلبه بر موانع جغرافیایی، اقلیمی و تحصیل اراضی به اهداف این پروژه دست یابند. نعمت الله شهرویی، مجری این طرح با بیان اینکه خط انتقال گاز ۴۲ اینچ «رشت - چلوند» در مجاورت خط لوله موجود اول سراسری در حال اجراست، به تشریح ضرورت اجرای آن پرداخت و اظهار کرد: با توجه به گذشت بیش از ۵۰ سال از عمر خط لوله اول سراسری گاز، ضرورت داشت خط لوله جدید جایگزین آن شود از این رو احداث پروژه «رشت - چلوند» در دستور کار قرار گرفت.وی با تشریح ویژگی های این پروژه توضیح داد: این خط لوله به طول ۱۵۱ کیلومتر و قطر ۴۲ اینچ از تأسیسات تقویت فشار گاز لاکان رشت آغاز شده است و تا منطقه چلوند آستارا ادامه دارد تا به خط ۳۰ اینچ اردبیل متصل شود و گاز را به شمال غرب کشور انتقال دهد. مجری طرح با بیان اینکه این پروژه در دو قطعه در حال اجراست، افزود: قطعه اول از لاکان رشت تا نیروگاه پره سر و قطعه دوم از نیروگاه پره سر تا چلوند امتداد می یابد. شهرویی اجرای پروژه «رشت - چلوند» را سبب تقویت شبکه گاز در غرب گیلان و استان های اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی دانست و تصریح کرد: قطعه اول این پروژه هشت ایستگاه شیر بین راهی، پنج انشعاب، یک ایستگاه حفاظت کاتدیک و یک ایستگاه لانچر دارد و برای قطعه دوم آن هفت ایستگاه شیر بین راهی، یک ایستگاه حفاظت کاتدی و یک ریسیور پیش بینی شده است.
رمضانعلی ضرابی، مسئول پروژه «رشت - چلوند» نیز با بیان چالش ها و موانع این پروژه، موضوع تعرض به مسیر اختصاصی شرکت گاز را از مشکلات اصلی پروژه برشمرد و گفت: در طول سال هایی که از احداث خط لوله اول سراسری می گذرد تعارضاتی به حریم این خط وارد شد و با توجه به حاصلخیز و ارزشمند بودن زمین، برخی اقدام به زراعت در آن کردند و مدعی مالکیت بودند که حل و فصل این مسائل با همه پیچیدگی های حقوقی مترتب، سبب شد روند کارها به درازا بینجامد و بر پروژه تأثیر بگذارد.وی همچنین به عبور مقاطعی از مسیر از کنار ساحل و احداث مجتمع های مختلف از سوی برخی ارگان ها به ویژه در قطعه دوم اشاره کرد و ادامه داد: تخریب بناهایی که به صورت غیرقانونی ایجاد شده به رایزنی و برگزاری نشست های مشترک با متولیان امر نظیر شورای تأمین، فرمانداری، دادستانی، محیط زیست و دیگر دستگاه ها نیاز دارد که این موارد نیز زمان بر بوده و بر پیچیدگی روند پروژه افزوده است.مسئول پروژه «رشت - چلوند» درباره تقاطع های این پروژه بیان کرد: در قطعه اول ۱۵ رودخانه، ۴۰ مورد عبور از جاده آسفالت، سه مورد گذر از کانال انتقال آب و در قطعه دوم ۲۴ تقاطع با رودخانه داشتیم.
ضرابی همچنین به محدودیت های محیط زیستی برای انجام کار در فصل تخم ریزی ماهیان و دشواری ها در تردد به در فصل های کاشت و برداشت برنج اشاره کرد و افزود: راه های دسترسی کشاورزان به زمین هایشان سال ها است از طریق جاده اختصاصی شرکت گاز انجام می شود و طبیعی است که در اوج کار کشاورزی امکان عبور و مرور هم زمان ماشین آلات، سایدبوم، بیل مکانیکی و کشاورزان از عرض جاده نیست و این موضوع در روند پروژه اختلال ایجاد می کند.وی با اشاره به انشعاب های پیش بینی شده برای قطعه اول پروژه تصریح کرد: انشعاب های متعددی برای شهرهای انزلی، رضوانشهر، صومعه سرا، ضیابر و نیروگاه پره سر در قطعه اول این پروژه پیش بینی شده است.
ازدواج پیامبر(ص) با حضرت خدیجه(س)
در روز دهم ربیع الاول زمانی که بیست و پنج بهار از عمر پر برکت رسول خدا (ص) می گذشت، با بانوی پاکدامن حجاز حضرت خدیجه (س) پیمان زندگی مشترک را امضا می کند. حضرت خدیجه (س) به خانه ای می آید که زینتی جز حضور همیشگی ملائک ندارد؛ خانه ای که جز صدای محمد (ص)، هیچ موسیقی دیگری را نمی شناسد، خانه ای که افق های روشن آسمان، چشم به آستان بی آلایش آن دوخته اند.
پیامبر (ص) ۱۵ سال قبل از هجرت با حضرت خدیجه کبری (س) ازدواج کردند. در احادیث منابع شیعه و اهل سنت آمده است که حضرت خدیجه(س) بنت خویلد بن اسد، در دانش و اطلاع به کتب زمان خود معروف بوده است.
او از زنان قریش بوده و علاوه بر کثرت اموال و املاک، به عقل و کیاست نیز بر دیگران برتری داشت و در آن زمان او را «طاهره»، «مبارکه»، «سیده نسوان» و «ملکه بطحاء» می نامیدند. او از کسانی بود که انتظار قدوم پیامبر (ص) را می کشید و همیشه از علمای آن زمان نبوت آن حضرت را جویا می شدند.
از احادیث مشهور میان شیعه و اهل سنت این حدیث است که پیغمبر(ص) فرمود:
از مردان گروه زیادی به کمال رسیدند ولی از میان زنان فقط چهار زن به کمال رسیدند: آسیه دختر مزاحم، زن فرعون، مریم دختر عمران، خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد.
و در حدیث دیگری فرمودند:خدای عز و جل از زنان عالم چهار زن را برگزید:مریم، آسیه، خدیجه و فاطمه.
و در تفسیر عیاشی از امام باقر(ع) از رسول خدا(ص) روایت شده که فرمودند:
در شب معراج چون بازگشتم از جبرئیل پرسیدم: ای جبرئیل آیا حاجتی داری؟
گفت:حاجت من آن است که خدیجه را از طرف خدای تعالی و از جانب من سلام برسانی. و در کشف الغمة از علی(ع) روایت کرده که روزی رسول خدا(ص) در پیش زنان خود بود و در این هنگام نام خدیجه برده شد، آن حضرت گریست، عایشه گفت:این چه گریه است که برای پیرزنی از بنی اسد میکنی؟
حضرت با ناراحتی فرمودند:او هنگامی مرا تصدیق کرد که شما تکذیبم کردید و به من ایمان آورد وقتی که شما به من کافر بودید و برای من فرزند زایید که شما عقیم ماندید. عایشه گوید: از آن پس هرگاه میخواستم نزد رسول خدا(ص) تقرب جویم، به وسیله نام خدیجه تقرب میجستم.
و ابن هشام در کتاب سیره از عبد الله بن جعفر بن ابیطالب روایت کرده که رسول خدا(ص) فرمود: من مأمور شدم تا خدیجه را به خانه هایی از در و لؤلؤ در بهشت بشارت دهم.
انتظار قبل از آنكه از ادعاى انسان فهمیده شود، از رفتار و كردار او فهمیده مىشود. نمىتوان هر كسى را كه ادعاى دوستى و ولایت امام زمان را دارد، در شمار دوستان و منتظران او قلمداد نمود! آرى «مشك آن است كه خود ببوید نه آنكه عطاربگوید» با چنین توضیحى، روشن است كه منتظر واقعى امام زمان(عج) باید رفتارش به گونهاى باشد كه هر لحظه منتظر ظهورایشان باشد، یعنى، در هر لحظه كه این خبر را به او بدهند، خوشحال شود و آماده یارى آن حضرت باشد و با مال و جان خویش جهاد و خود را در راه آن حضرت فدا کند. منتظر واقعى، اهل گناه و دلبسته به دنیا نیست؛ چرا كه چنین كسى نمىتواند از وابستگىها، دلبستگىها و آلودگىها دست بردارد و آماده به خدمت در جهت اهداف مقدس امام زمانعلیه السلام باشد.با توجه به نكات ذكر شده مىتوان برخی وظایف منتظران امام زمان (عج) را چنین برشمرد:
اولین شرط انتظار، معرفت است تا انسان میهمان خود را نشناسد و از خصوصیات خوب او مطلع نباشد، منتظر او نخواهد شد. تنها هنگامى انسان در انتظار كسى مىنشیند كه او را خوب بشناسد، اما اگر انسان كسى را نشناسد و بداند كه آن شخص خواهد آمد، برایش اهمیتى نخواهد داشت و منتظر او نخواهد ماند. در مورد انتظار امام زمان(عج) هم چنین است. كسانى كه آن حضرت را نمىشناسند (مانند كفار و یا اهل ادیان دیگر)، هرگز انتظار او را نمىكشند، اما كسانى كه او را مىشناسند و ارزش و مقام او را مىدانند، منتظر او مىمانند. كسانى كه امام زمان را نمىشناسند، اگر چه به ظاهر مسلمان باشند، چنانچه در این حال بمیرند، در حال جاهلیت از دنیا رفتهاند؛ چنانكه پیامبر اكرمصلى الله علیه و آله فرمود: «مَنْ ماتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ اِمامَ زَمانِهِ ماتَ میتَةَ الْجاهِلِیَّةِ» ؛ بحارالانوار: ج 32، ص 331. «هر كس بمیرد و امام زمانش را نشناسد به مردن جاهلیت از دنیا رفته است». بنابراین اولین شرط انتظار، ایجاد معرفت در مورد امام زمان(عج) و طبیعى است كه هر مقدار معرفت انسان نسبت به آن حضرت بیشتر باشد، ارزش او را بیشتر درك كرده و به عظمت او بیش از پیش پى خواهد برد و بیشتر تشنه وجود آن حضرت خواهد شد. در حالى كه افراد جاهل و ناآگاه به ارزش آن حضرت، هرگز احساس تشنگى و عطش نسبت به وجود مقدس ایشان نخواهند داشت و به این جهت از زمره منتظران بیرون هستند!
وصل خورشید به شب پره اعمى نرسد كه در این آینه صاحبنظران حیرانند
شناخت امام زمان(عج) دو گونه است:
1. شناخت تاریخى وجود آن حضرت؛ مانند اینكه او امام دوازدهم است و تاریخ ولادتش در چه سالى است و مانند آن.
2. شناخت مقام نورانیت آن حضرت كه این شناخت كار هر كسى نیست و ظرفیت و لیاقت زیادى مىخواهد. در حقیقت، اصحاب خاص امام زمان(عج)كسانىاند كه آن حضرت را به مقام نورانیت شناختهاند.
براى آگاهى از مقام عظیم امامت خواندن زیارت جامعه كبیره و تأمل در معانى عمیق آن توصیه مىشود. همچنین خواندن كتب معتبرى كه در مورد امام زمان(عج) نوشته شده است مىتواند انسان را تا حدى به مقام و عظمت آن حضرت آشنا سازد.
این انتظار فرج است كه بهترین اعمال و بهترین عبادت است و چنین منتظرى، مقامى عالى دارد و هر گاه در زمان غیبت از دنیا برود، به منزله كسانى است كه پس از ظهور حضرت حجت(عج) زنده و تحت فرمان او در راه خدا جهاد مىكنند.
محبت به امام زمان (عج)
وظیفه دیگرى كه منتظران آن حضرت دارند این است كه باید دوستى و محبت به امام عصر(عج) را در خود ایجاد كنند و آن را افزایش دهند. بدیهى است تا انسان به میهمان علاقه مند نباشد و نسبت به او محبت نداشته باشد، هر چند هم كه او رابشناسد،نمىتواند واقعاً منتظر آمدن او باشد؛ پس تا محبت به امام زمان(عج) در وجود كسى شكل نگرفته و شعلهور نشده باشد، او نمىتواند به وظایف منتظران واقعى عمل نماید. محبت به امام زمان(عج) وظیفهاى است كه پیامبر اكرم صلى الله علیه و آله نیز به دستور خدا از ما خواسته است؛ آنجا كه در قرآن كریم مىفرماید: «قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى»؛ سوره شورا: آیه 23.
منتظران واقعى وضعیت روحى و فكرى و عملى خود را به گونهاى سامان مىدهند كه سنخیت كاملى با امام زمان(عج) داشته باشند. آیا مىتوان منتظر قدوم كسى بود؛ ولى با او مشابهت و سنخیت نداشت؟ آیا مىتوان محبت كسى را داشت، اما با او هیچ سنخیت و مشابهتى نداشت؟ ایجاد سنخیت با امام زمان از طریق تقویت ایمان و تقوا و فضایل اخلاقى و درجات معنوى حاصل مىشود. تنها در این صورت است كه مىتوان ادعاى محبت به آن حضرت را داشت. در صورتى كه انسان رفتارش مطابق میل امام زمان(عج) باشد، شعله محبت او در دلش زبانه خواهد كشید و عشق آن حضرت او را به فریاد خواهد آورد و دورىاش را بر او سخت و ناگوار خواهد ساخت.
طبیعى است كه هر چقدر سنخیت با ولى عصر(عج) بیشتر باشد، محبت آن حضرت به انسان بیشتر و محبت انسان نیز به آن حضرت افزونتر خواهد شد، پس منتظر واقعى باید سعى كند تمام وظایف دینى و احكام الهى را انجام دهد.
منتظر امام زمان(عج) مىداند كه برنامه آن حضرت یك برنامه جهانى است و باید یاوران زیادى داشته باشد تا حركتش پیروز شود؛ بنابراین به فكر گسترش یاران و منتظران آن حضرت بوده و با ارتباط با آنها، به تقویت روحیات ایمانى خود و دیگران خواهد پرداخت تا بر اساس دستور قرآنى «تَعاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَ التَّقْوى به كمك مؤمنان منتظر، خود را آماده ظهور حضرت کند.
منتظر واقعى هر لحظه انتظار محبوب را مىكشد و از خدا مىخواهد كه هر چه زودتر او را برساند. بنابراین دعاى فراوان براى فرج آن حضرت از وظایف همیشگى منتظران حضرتش مىباشد. دعا براى تسریع در فرج امام زمان(عج)، به وسیله آن حضرت نیز توصیه شده است.
صدقه دادن
براى سلامتى آن عزیز و یا هدیه کردن ثوابهایى به حضرت مهدى(عج)، كه خود، موجب قبولى هر چه بیشتر اعمال است.
امیدوارى به قیام
قیام و انقلاب آن یوسف زهرا (س) و امید دادن به دیگران.
ایجاد آمادگى دائم رزمى براى ظهور
چنانكه در روایت آمده است:«لیعدن احدكم لخروج القائم و لو سهما» ؛ بحارالانوار، ج 52، ص 366، ح 146. هر یك از شما براى قیام قائم(عج) باید آماده شود هر چند با تهیه یك تیر باشد؛ از این رو شركت در بسیج یكى از وظایف منتظران است.
پیام شورای عالی فرهنگی وزارت نفت به مناسبت هفته دفاع مقدس
شورای عالی فرهنگی وزارت نفت با صدور پیامی ضمن تبریک فرا رسیدن هفته دفاع مقدس، آشوب های خیابانی، هتک حرمت مقدسات، سلب آسایش و امنیت مردم و اهانت به پرچم مقدس ایران را محکوم کرد و بر حمایت کارکنان صنعت نفت از نیروهای نظامی و قوه قضائیه و پیوند با ولایت فقیه تأکید کرد.
متن پیام شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
صنعت نفت همواره به عنوان یکی از نهادهای پیشرو در همراهی با مردم و نهضت اسلامی امام خمینی(ره) در گام اول انقلاب نقش موثر خود را ایفا نموده و در هشت سال دفاع مقدس که تمامی جبهه استکبار در برابر این نظام مظلوم، صف آرایی کرده بودند، به صورت یکپارچه مقاومت نمود و به تبع آن پشتیبانی از نظام با خون شهیدان فداکار این صنعت تضمین گردید.
حال در گرامیداشت آن سال های پرافتخار، دشمن به بهانه درگذشت یکی از هموطنان، با پشتیبانی رسانه ای تمامی بدخواهان این آب و خاک همه توان خود را به میدان آورده و عرصه دیگری برای بصیرت دلیرمردان این صنعت بروز نموده است. بدیهی است که آشوب و اغتشاشات خیابانی و هتک حرمت مقدسات و سلب آسایش و امنیت مردم و اهانت به پرچم مقدس ایران به هر بهانه و برای همیشه محکوم است و کارکنان صنعت نفت نیز از آن اعلام برائت و انزجار نموده و در این برهه با بصیرت مثال زدنی، نقش خود را در گام دوم انقلاب به بهترین شکل ایفا می نمایند. اینک که دشمنان قسم خورده این انقلاب تلاش های شکست خورده سالهای اخیر را دیگر باره تکرار نموده اند، کارکنان صنعت نفت به صورت یکپارچه پشتیبانی همه جانبه خود را از نیروهای نظامی و انتظامی و قوه قضائیه اعلام می نمایند و قاطعانه بیان می دارند که خشونت و انجام اقدامات مخرب و ضد انسانی که منجر به سلب آرامش و امنیت و همچنین آسیب به اموال عمومی می گردد، تحت هر عنوانی محکوم است و بایستی مقتدرانه با آن مقابله نمود.
اینک وظیفه تمامی دلسوزان این نظام عمل به دستور أکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص جهاد تبیین به عنوان یک واجب عینی و فوری بوده و تمسک به این راهکار اساسی موجب مقاومت بیش از پیش جامعه در مقابل طوفان های حوادث خواهد بود و کارکنان این صنعت سترگ، همبستگی و پیوند خود با ولایت فقیه را اعلام می دارد.
محیطی حمایتی و امن آماده کنیم
شبنم اعماری طی چند سال گذشته ویروسی کشنده از کشور چین ظهور و کل دنیا را با چالشی جدی مواجه کرد، به طوری که طی دو سال شاهد مرگ میلیون ها انسان در سراسر جهان بودیم. ایران هم از این قاعده مستثنا نبود. با ورود کرونا به کشور هموطنان زیادی را از دست دادیم و دوران سختی را گذراندیم. ماه ها از عزیزانمان دور بودیم و دوستی را به معنای واقعی در دوری از اطرافیانمان تجربه کردیم. در دوران کرونا، روزهای سختی را سپری کردیم و موج های زیادی از این بیماری را پشت سر گذاشتیم، کمتر از خانه بیرون رفتیم و برای حفظ سلامت خود و اطرافیانمان دستورالعمل های بهداشتی را رعایت کردیم، دورکاری جزئی از زندگی مان شد و مدارس و دانشگاه ها هم از حضوری به غیرحضوری تغییر رویه دادند تا به امروز رسیدیم.
امروز کرونا همچنان می تازد و در سویه های مختلف جولان می دهد؛ اما واکسیناسیون عمومی و رعایت پروتکل های بهداشتی توانسته از شدت شیوع آن بکاهد. به همین دلیل میلیون ها دانش آموز ایرانی پس از ماه ها دوری از مدرسه، روز اول مهرسر کلاس درس حاضر شدند و بار دیگر شور و اشتیاق در مدرسه بودن را تجربه کردند. مدرسه یکی از مهم ترین بخش های زندگی محسوب می شود، جایی که بچه ها در کنار هم علم می آموزند، به گسترش روابط اجتماعی خود می پردازند و با استعداد ها و علایقشان آشنا می شوند؛ اما در دو سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا، این بخش مهم زندگی با چالش هایی مواجه شد که یکی از آنها آموزش از راه دور بود. شرایط کرونایی، آموزش مجازی را جایگزین آموزش حضوری کرد، چراکه خانواده ها بیم آن را داشتند فرزندانشان در کلاس های حضوری به ویروس کرونا مبتلا شوند؛ اما با واکسیناسیون عمومی و واکسینه شدن دانش آموزان، همگان، از مسؤولان رده بالا گرفته تا خانواده ها بر اهمیت بازگشایی مدارس تأکید داشتند و بر این باور بودند که با ادامه آموزش مجازی، آسیب های جبران ناپذیری به سیستم تعلیم و تربیت و سلامت جسم و روان دانش آموزان وارد می شود.
براساس اخبار منتشر شده، موج هفتم کرونا فروکش کرده و آمارها نشان می دهد که تعداد موارد جدید ابتلا به این ویروس و همچنین مرگ ومیر ناشی از کرونا کاهش یافته، سه دوز واکسن کرونا هنوز مصونیتش حفظ شده و آلودگی به عفونت قبلی، بویژه در پیک پنجم و ششم بیماری نیز آنتی بادی را در بدن اغلب افراد جامعه ایجاد کرده است. از سوی دیگر محدودیت ها برداشته شده و امروز هیچ فعالیتی محدود نیست، از این رو تصمیم به بازگشایی مدارس گرفته شد. البته هنوز نگرانی هایی وجود دارد و خانواده ها از موج پاییزی کرونا بیمناک هستند؛ اما به واسطه واکسیناسیون بیشتر مردم، فرهنگیان و شمار زیادی از دانش آموزان، ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم به بازگشایی مدارس گرفت. این احتمال که موج پاییزی کرونا، پیک جدیدی را به دنبال داشته باشد و بار دیگر باعث تعطیلی مدارس شود، همچنان وجود دارد، به این دلیل که عدم رعایت پروتکل های بهداشتی در مدارس و در بین دانش آموزان دور از انتظار نیست. با این حال، بحث بازگشایی مدارس، آن هم پس از دو سال دوری از کلاس درس، می تواند گامی مهم و امیدبخش برای جامعه باشد.
حالا که تصمیم بر بازگشایی مدارس گرفته شده، بهتر است اقداماتی هم در زمینه پیشگیری از ویروس کرونا انجام شود تا به حفظ سلامت دانش آموزان کمک کند.
شناور کردن شروع و پایان روزانه کلاس ها، برگزاری کلاس ها در فضای باز، زنگ های تفریح شناور، شیفت بندی کردن پایه های مختلف و کاهش تعداد دانش آموزان حاضر در کلاس از جمله اقدامات موثری است که مسؤولان مدارس باید برای کنترل کرونا انجام دهند. علاوه بر این، باید بهداشت بیش از گذشته مدنظر قرار گیرد. رعایت فاصله اجتماعی هم اصل مهمی در پیشگیری از کرونا محسوب می شود. توجه به تمیزی تجهیزات و فضای مدرسه هم از دیگر نکاتی است که مسؤولان مدارس باید به آن توجه داشته باشند.
با شیوع کرونا رویه زندگی همه مردم دنیا تغییر کرد، به طوری که امروز بازگشت به زندگی گذشته کمی سخت به نظر می رسد. دانش آموزان نیز همین شرایط را دارند. میلیون ها دانش آموز بعد از ماه ها دوری از مدرسه بار دیگر می خواهند در کلاس درس حاضر شده و کم کم به زندگی عادی گذشته برگردند که این موضوع، آماده کردن شرایط و حمایت بیش از پیش از آنها را می طلبد.
بنابراین نباید از یاد برد که محیط حمایتی و امن، می تواند با واکنش مثبت دانش آموزان همراه باشد و استرس و اضطراب ماه ها دوری از مدرسه را از بین ببرد.
پاییز از راه رسیده؛ فصلی دل انگیز که امسال با فروکش کردن شدت شیوع کرونا شور و نشاطش دوچندان است. مهر ماه آغاز شده و دانش آموزان پس از ماه ها انتظار، لبخند به لب راهی مدرسه شده اند و بار دیگر حضور در کلاس درس را با عمق وجود خود لمس می کنند. امسال مهر ماه، دلنشین ترین آهنگ خود را پس از ماه ها سکوت نواخته و بار دیگر خاطره انگیزترین دوران زندگی دانش آموزان آغاز شده است. میز و نیمکت های چوبی پس از مدت ها، بار دیگر جان گرفته اند و صدای خنده دانش آموزان دوباره حیاط مدرسه را پر کرده است. این پاییز و مهر با پاییز و مهر دو سال قبل فرق دارد، چراکه پاییز امسال می خواهد پس از ماه ها، مشتاقانه نسیم دل انگیزش را بر گونه کودکانی بدمد که خواب آلود راهی مدرسه می شوند تا بار دیگر فصلی جدید از سال تحصیلی را آغاز کنند. امسال پس از ماه ها رخوت و سکوت، کلاس ها با آغوش باز پذیرای دانش آموزان شده اند، تخته سیاه ها دوباره جان گرفته اند و عطر شادی بار دیگر فضای مدرسه را پر کرده است. باز هم شادی این سو و آن سوی حیاط مدرسه پرسه می زند و چقدر زیباست این لحظات ناب. پس در این روزهای نخستین مدرسه، وقتی دفترت را باز کردی، با نام او شروع کن و در مسیر دانستن و فهمیدن جمله ای بنویس.
بازگشایی مدارس پس از ماه ها انتظار اتفاق خوبی است که می تواند دانش آموزان را دوباره گردهم آورد و اجتماع کوچک؛ اما زیبای آنها را پس از مدت ها بار دیگر به تصویر بکشد. با وجود کاهش شدت شیوع کرونا، ابتلا به این ویروس در محیط مدرسه دور از ذهن نیست؛ اما نتایج تحقیقات انجام شده نشان می دهد، راهبردهای چندگانه می تواند شیوع این ویروس را در مدارس کاهش دهد.
تزریق واکسن کرونا از ابتلای دانش آموزان به این ویروس جلوگیری می کند، حتی اگر دانش آموزی هم در مدرسه به کرونا مبتلا شد، واکسیناسون می تواند از شدت بیماری او بکاهد.
استفاده از ماسک
از ابتدای شیوع کرونا تا امروز، ماسک بهترین محافظ در برابر این ویروس بوده که توصیه می شود مدارس نیز بر استفاده دانش آموران از ماسک تاکید داشته باشند.
بهبود تهویه در مدارس، ذرات ویروس در هوا را کاهش می دهد. باز کردن در و پنجره کلاس ها، استفاده از هواکش یا تغییر سیستم های گرمایش، تهویه مطبوع یا فیلتر هوا در کنترل ویروس کرونا و پیشگیری از آن نقش بسزایی دارد.
مدارس و والدین باید این مساله را به دانش آموزان گوشزد کنند که دست هایشان را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویند یا از ضدعفونی کننده ها استفاده کنند. همچنین دانش آموزان باید هنگام سرفه یا عطسه جلوی دهان و بینی خود را با آرنج یا دستمال بپوشانند.
برای کاهش خطر انتشار ویروس کرونا، تمام سطوح موجود در مدارس باید روزانه و به طور مرتب ضدعفونی شوند، مساله ای که مسؤولان مدارس باید آن را جدی بگیرند و به آن توجه ویژه داشته باشند.
دوران تحصیل چه از لحاظ رشد شخصیتی و چه از لحاظ رشد جسمانی برای دانش آموزان یکی از حساس ترین دوره هاست. بنابراین تغذیه دانش آموز باید به شکلی باشد که از تمام جهات نیازهای او را برطرف کند. از این رو داشتن برنامه غذایی سالم برای دانش آموزان می تواند در پیشبرد یک سال تحصیلی خوب، نقشی بسزا داشته باشد. به طور کلی برنامه غذایی در زمان مدرسه و خارج از آن تفاوت چندانی با هم ندارد؛ اما دانش آموزان و دانشجویان به دلیل استفاده از حداکثر پتانسیل ذهنی و جسمی خود باید تمام مواد مغذی از جمله لبنیات، میوه و سبزیجات، ویتامین ها و پروتیین ها را به طور متعادل به بدن خود برسانند. پس از گنجاندن این مواد مغذی در برنامه غذایی فرزندانتان، چه زمان حضور در مدرسه و چه زمانی که در خانه هستند، غافل نشوید.
قهرمان پارالمپیک و جهان در گفت وگو با «مشعل»:
هدفم قهرمانی در پارالمپیک پاریس است
آرش جعفری در جنوبی ترین قسمت شهر اهواز به دنیا آمد. در سن یک سالگی متأسفانه از ناحیه پا دچار معلولیت شد؛ اما این معلولیت نه تنها نتوانست مانع پیشرفت او در زندگی شود؛ بلکه باعث شد مصمم تر به زندگی نگاه کند و پله های ترقی را هم در درس و هم در زندگی یکی پس از دیگری طی کند. تا جایی که حالا او بانوی طلایی ایران و خوزستان لقب گرفته و از محبوبیت فراوانی در بین نفتی ها و خوزستانی ها برخوردار است. هاشمیه متقیان، تنها بانوی کاروان دوومیدانی ایران بود که موفق شد اولین مدال طلای تاریخ ورزش بانوان ایران در این رشته را در پارالمپیک به دست آورد. متقیان، از همکاران شرکت ملی حفاری ایران که قهرمانی مسابقات دوومیدانی (رشته پرتاب نیزه) پارالمپیک توکیو را یدک می کشد، در مسابقات گرندپری مراکش دو مدال طلای دیگر در این رشته کسب کرده است. همین پیروزی بهانه ای شد تا گفت وگویی با او داشته باشیم.
متولد سال ۱۳۶۵ و اهل ملاشیه اهواز هستم که در رشته دوومیدانی فعالیت دارم. عضو تیم ملی پرتاب نیزه و دیسک جانبازان و معلولان و پارادوومیدانی هستم. در رشته حسابداری نیز تحصیلات دانشگاهی دارم و هم اکنون با مدرک لیسانس حسابداری، در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی حفاری فعالیت می کنم.
همانطور که گفتم در ملاشیه اهواز به دنیا آمدم، پدرم کارگر شرکت نورد و لوله اهواز بود. فرزند سوم خانواده هستم و رنج های پدر و سختی زندگی در ملاشیه را با گوشت و پوست خود لمس و با وجود معلولیت ۷۰ درصدی با تلاش و پشتکار راه ترقی در رشته ورزشی دوومیدانی(پرتاپ دیسک و نیزه) را طی کردم و در این راه نیز خانواده ام بسیار حمایتم کردند.
از سال ۱۳۸۸ به طور رسمی وارد عرصه مسابقات ملی و جهانی در رشته های پرتاب نیزه و دیسک جانبازان و معلولان شدم و تاکنون ۹ مدال طلای قهرمانی مسابقات ملی از سال های ۸۸ تا ۹۶، همچنین ۴ مدال طلای لیگ باشگاهی را کسب کرده ام و موفق به حضور در ۴تورنمنت و مسابقات برون مرزی شده ام. در طول فعالیت خود در تیم ملی دوومیدانی ایران، دو بار سهمیه پارالمپیک را به دست آوردم و اولین بار با شرکت در مسابقات پارالمپیک آسیایی ۲۰۱۴ کره جنوبی، موفق به کسب ۲ مدال نقره پرتاب دیسک و نیزه شدم. در مسابقات آسیایی امارات متحده عربی ۲۰۱۶ مدال طلای قهرمانی رشته پرتاب دیسک را به دست آوردم و در مسابقات جهانی ۲۰۱۷ لندن هم توانستم مدال نقره در پرتاب نیزه کلاس F56 را از آن خود کنم. در ادامه مدال طلای پرتاب دیسک و نقره پرتاب نیزه پاراآسیایی جاکارتا و مدال نقره پرتاب نیزه ۲۰۱۹ جهان را به دست آوردم. بالاخره در پارالمپیک توکیو در سال 2021 موفق شدم مدال طلا بگیرم و قهرمان شوم. در رشته پرتاب نیزه ایران در کلاس ادغامی F۵۵ و F۵۶ با ثبت رکورد ۲۴ متر و ۵۰ سانتی متر به نشان طلا در بخش بانوان رسیدم و رکورد جهان در این رشته را نیز ارتقا بخشیدم.
خرداد ۱۳۶۵ در روستای ملاشیه (جنوبی ترین نقطه غربی اهواز) به دنیا آمدم. تا یک سالگی هیچ مشکلی نداشتم. معلولیتم از یک سالگی که واکسن فلج اطفال را تزریق کردم، شروع شد. علتش هم این بود که در حالت سرماخوردگی و تب این تزریق انجام شد و از یک روز بعد هر دو پایم سفت و سخت شد؛ البته با فیزیوتراپی، پای راستم کمی بهتر شد؛ اما عضلات پای چپم از لگن به پایین برای همیشه بی حرکت ماند؛ اما این اتفاق باعث نشد گوشه نشین شوم و افسردگی بر من غالب شود. در دوران دانش آموزی به دلیل شرایط بدنی نمی توانستم با بچه ها بازی کنم. معمولاً در زنگ های ورزش با پیشنهاد معلم ورزش، رشته شطرنج را انتخاب می کردم؛ اما این رشته برای من صرفا برای گرفتن یک نمره بود و آن طور که دوست داشتم، انرژی ام تخلیه نمی شد.
زمانی که حدود 18 سال داشتم، در یکی از روزها که در ایستگاه اتوبوس منتظر وسیله ایاب و ذهاب برای رفتن به پیش دانشگاهی بودم، دختران ورزشکار معلول را دیدم. از آنها راهنمایی گرفتم و به سمت جامعه معلولان رفتم و ورزش را به صورت جدی آغاز کردم.
در واقع باید بگویم به صورت اتفاقی با ورزش جانبازان و معلولان آشنا شدم؛ این همان چیزی بود که سال ها دنبالش بودم و نمی دانستم باید از کجا شروع کنم. خدا را شکر از آن به بعد راهم را در ورزش حرفه ای پیدا کردم.
از اولین روزی که برای تست وارد باشگاه شدم، با جان و دل مایه گذاشتم. ۲ سال اول را در رشته والیبال نشسته فعالیت می کردم؛ اما چون فیزیک بدنی ام مناسب نبود و در بازی های پاراآسیایی، دست های رقیبم نسبت به من کشیده تر بود، از انتخابی جوانان حذف و دوباره بی انگیزه شدم؛ اما باز هم از ورزش فاصله نگرفتم و با تشویق مربی ام در سن ۲۳ سالگی و بعد از تست دوومیدانی وارد این رشته شدم. رشته دوومیدانی، دنیای جدیدی برایم بود و از محیطش خوشم آمد. در این رشته ورزشی، متکی به توان و انرژی خودم بودم. همین موضوع باعث انگیزه ای مضاعف در من شد تا از هیچ تلاشی کم نگذارم. دوومیدانی زیرشاخه های زیادی دارد که من پرتاب نیزه و دیسک را انتخاب کردم.
هاشمیه پرانرژی صحبت می کند و می گوید: در هفته ۶ جلسه در نوبت صبح و عصر تمرین دارم و ۳ جلسه هم بدنسازی کار می کنم، یعنی روی هم رفته در هفته ۹ جلسه تمرین دارم و فقط جمعه ها آزادم. برای اینکه در تمرین ها کم نیاورم، ساعت خوابم نباید به نیمه شب برسد. در نهایت بین ساعت ۱۱ تا 11:30 شب می خوابم و صبح یکبار برای نماز صبح بیدار می شوم و دوباره می خوابم و مجدداً ساعت ۸ بیدار می شوم تا بعد از خوردن صبحانه، ساعت 9:30 در باشگاه حاضر باشم. تمرینات صبح، ۲ ساعته است. بعد از تمرین به خانه می آیم و بعد از ناهار و نماز و استراحت دوباره بین ساعت ۵ تا ۶ تمرینات هوازی را شروع می کنم.
متقیان در مسابقات پارالمپیک توکیو علاوه بر کسب مدال طلا، رکورد جهانی را جابه جا کرده است. او که تأکید زیادی روی تمرین و تکرار دارد و بارها این کلمات را در کنار توکل به خدا مطرح می کند، می گوید: اگر کسی از همان دوران مدرسه برای خودش هدف انتخاب و مسیرش را مشخص کند، محال است که با تکرار و تمرین به هدفش نرسد، حتی اگر زمین بخورد هم باید با توکل به خدا، دوباره برخیزد و به تلاش ادامه دهد.
ورزشکار حرفه ای باید از خیلی چیزها بگذرد تا به جایگاه بالا برسد؛ من هم از این موضوع مستثنا نبودم. به عنوان مثال، برخلاف میل باطنی ام، سال هاست که از دورهمی ها، تفریحات و رفت وآمدها فاصله گرفته ام تا به هدفی که در ذهن دارم، برسم. بارها شده زودتر از زمانی که برای بیداری صبح در نظر گرفته ام، بیدار شده ام و به جای اینکه بگویم حالا ۵ دقیقه بیشتر بخوابم از رختخواب بلند شده و روزم را شروع کرده ام. یا خیلی وقت ها که در ست های بدنسازی کم آورده ام و مربی این اجازه را داده که تمرین را متوقف کنم، وجدانم اجازه نداده از تمرین دست بکشم و با هر زحمتی بوده، برنامه ورزشی را تا آخر اجرا کرده ام. در این مواقع شاید دچار بدن درد زیادی شوم و تمام عضلاتم از گردن تا نوک پادرد بگیرد؛ اما وقتی در پرتاب نیزه و دیسک، ثمره اش را می بینم، تمام این سختی ها را به جان می خرم. خیلی از خانمها با اینکه خدا را شکر بدن سالمی دارند؛ اما به هر بهانه ای خودشان را در خانه پایبند کرده و به دنبال هیچ هدفی نمی روند یا خیلی از افراد که براثر تصادف یا حتی مشکلات مادرزادی دچار معلولیت هستند، کنج خانه، زانوی غم بغل گرفته اند و فکر می کنند دنیا به آخر رسیده است، در صورتی که واقعاً اینطور نیست. پشتکار و اراده، راه تمام این تصورات ذهنی را سد می کند و باعث می شود تکاپو داشته باشیم. این را هم بگویم که خیلی از معلولان از ورزش مخصوص جانبازان و معلولان اطلاعاتی ندارند، بنابراین باید اطلاع رسانی شود تا آنها هم به این عرصه پا بگذارند.
قهرمان نفتی که در پارالمپیک توکیو به عنوان تنها بانوی کاروان دوومیدانی ایران موفق شد به نشان طلای پرتاب نیزه دست پیدا کند، حالا با کسب یک مدال طلای دیگر در مراکش، بانوی طلایی ایران و خوزستان لقب گرفته و اکنون نیز از محبوبیت فراوانی در بین نفتی ها و خوزستانی ها برخوردار است. دارنده دو مدال طلا در مسابقات گرند پری دوومیدانی می گوید: معلولیت، محدودیت نیست؛ با وجود معلولیت، خداوند پشتکار فراوانی به من داده است. مسابقات گرندپری مراکش در سطح بالایی برگزار شد و ۴۲ کشور در این رقابت ها حضور داشتند که من در پرتاب نیزه و پرتاب دیسک به دو مدال طلا رسیدم. همچنین کاروان دوومیدانی ایران به عنوان نایب قهرمانی دست یافت. این را هم باید اضافه کنم که در این مسابقات، من رکورد خودم و جهان را ارتقا دادم. قبلاً 24 متر و 50 سانتی متر پرتاب کرده بودم که در این مسابقات 24 متر و 76 سانتی متر پرتاب کردم.
متقیان درباره جذب خود در شرکت ملی حفاری می گوید: بعد از مسابقات پارالمپیک توکیو و قهرمانی در این رقابت ها، مدیران شرکت ملی حفاری از من تقدیر و تجلیل کردند و در ادامه با مساعدت حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، شرایطی فراهم شد که به عنوان کارمند ارکان ثالث (پیمانکاری) جذب شوم. در حال حاضر نیز به عنوان کارشناس امور ورزش مشغول به کار هستم. از این رو جا دارد از مسؤولان شرکت ملی حفاری تشکر ویژه داشته باشم؛ زیرا باعث شدند که در این مدت بدون دغدغه برای حضور در مسابقات مراکش تمرین کنم و شاید باورتان نشود که من پرتوان تر از پارالمپیک توکیو تمام تلاشم را کردم که بتوانم موفق شوم. خدا را شکر می کنم که با کسب دو مدال و ارتقای رکوردم در پارالمپیک توکیو، پیش مردم ایران و همکارانم در شرکت حفاری روسفید شدم.
این پرتابگر نفتی درباره هدفش برای آینده می گوید: من از الان به کسب سهمیه پارالمپیک ۲۰۲۴ و ارتقای رکوردم در مسابقات جهانی پاریس فکر می کنم. در تیرماه سال آینده ابتدا به مسابقات جهانی فرانسه می روم که هدفم قهرمانی و کسب سهمیه است و4 ماه بعد، راهی مسابقات آسیایی می شوم که این دو مسابقه، بهترین تمرین برای قهرمانی در پارالمپیک پاریس در سال 2024 است.
این قهرمان نفتی در پایان با بیان اینکه معلولیت، محدودیت نیست و خواستن توانستن است، عنوان می کند: شاید به ظاهر دچار معلولیت باشم؛ اما مطمئنم خدا نعمتی بالاتر به ما معلولان داده که شاید افراد سالم از آن بی بهره باشند. خدا در ازای محدودیت و معلولیت، پشتکاری فراوان در وجود من گذاشته که هیچ وقت خسته نمی شوم. همیشه می گویم که خستگی ناپذیرم و با انگیزه و با تمام وجود برای رسیدن به موفقیت تلاش می کنم.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، چند فصل است که روز خوشی را به خود ندیده است.این تیم، یکی از پرطرفدارترین تیم های فوتبالی ایران است و مردم این شهر، تیمشان را برزیل ایران می دانند و اگر به خانه و مغازه هر آبادانی در امیری، احمدآباد و سایر محله های آبادان سر بزنید، بعید است عکسی از این تیم را در کنار تیم ملی برزیل یا پرچمی از آن نبینید. آبادانی هایی که اگر تیم های پایتخت نشین برای بازی به شهرشان بیایند، محال است در ورزشگاه پیر آبادان جز پرچم طلایی رنگ، رنگ دیگری ببینند؛ اما همین تیم پرطرفدار از سال ۱۳۹۵ که با هدایت مرحوم نادر دست نشان لیگ برتری شد، با مشکلات ریز و درشت فراوانی مواجه است؛ مشکلاتی که گویا تلاشی برای حل آن وجود ندارد.
درهمان فصلی که آبادانی ها با مرحوم دست نشان لیگ برتری شدند، پس از مدتی همکاری، باشگاه تصمیم به انتخاب گزینه دیگری برای هدایت این تیم گرفت؛ موضوعی که درفصل های دیگر نیز برای نفت آبادان رخ داده بود. مثل فصلی که دراگان اسکوچیچ، هدایت نفت را به عهده داشت و بعد هم به بهانه بیماری و البته برای نشستن روی نیمکت تیم ملی، آبادان را رها کرد و رفت تا جایی که صنعت نفتی ها روزهای پرتلاطمی را پشت سرگذاشتند.
در تمام این سال ها، علاوه بر تغییرات فراوان در رأس کادرفنی و رأس مدیریت باشگاه که به نوعی نفتی ها اصلا ثباتی را تجربه نکردند، چالش های حاصل از قانون مجلس در سال ۸۶ را هم باید به این مشکل اضافه کرد؛ قانونی که مجلس طی آن، دستگاه های دولتی را از تیم داری در بخش حرفه ای فوتبال منع کرد و باعث شد طی این سال ها هیچ وقت پول به موقع به تیم های نفتی از جمله صنعت نفت آبادان نرسد و این تیم دیر بسته شود و حتی نتواند بازیکنان مورد نیاز را جذب کند.
البته دراین میان، بسیاری از پیشکسوتان وصاحب نظران معتقدند که در این سال ها صنعت نفت آبادان از سوء مدیریت نیز رنج برده و کمتر زمانی از حمایت همه جانبه و حتی به موقع مسؤولان شهری و استانی برخوردار بوده است، تا جایی که در فصل های اخیر به دلیل عدم پرداخت به موقع مطالبات بازیکنان، آنها بارها دست به اعتصاب زدند و همین فصل گذشته بود که به دلیل اعتصاب نفتی ها، این تیم جام حذفی کوتاه ترین راه برای رسیدن به سهمیه آسیایی را به دلیل حضور نیافتن بازیکنان تیم بزرگسالان در بازی با خیبر خرم آباد از دست داد.
این مشکلات حالا به فصل بیست ودوم فوتبال رسیده است؛ نفت بازهم با مشکلات مالی، لیگ را آغاز کرد و نتواست بازیکنان خوبی راجایگزین بازیکنانی کند که از این تیم جدا شدند وحتی بازهم در رأس کادرفنی ثبات نداشت و علیرضا منصوریان، جای خود را به رضا پرکاس داد؛ مربی که عمر حضورش روی نیمکت نفت، تنها شش هفته بود. این فصل نفت حتی در رأس مدیریت باشگاه نیز به یکباره دچار تغییرات شد و جهانگیر کی شمس رفت و احمدپارو آمد و درهمین حین نیز رضاپرکاس به دلیل نتایج ضعیف، به صورتی توافقی جدا شد تاصنعت نفت بدون سر مربی، خود را برای بازی هفته هفتم آماده کند؛ هرچند که گفته می شود مذاکرات با شفر،سرمربی سابق استقلال ادامه دارد؛ اما فعلا این تیم زیر نظر بهنام سراج به عنوان سرمربی موقت تمرین می کند.
به نظر می رسد، صنعت نفت آبادان همچنان درگیر چالش های فراوان است؛ روزهایی طلایی که از دست می روند و گویا فکر اساسی برای رسیدن این تیم به ساحل آرامش نمی شود، تا جایی که هواداران بی شمار این تیم، باید هرفصل با نگرانی بسیار لیگ را به پایان برسانند.ازآنجا که فوتبال در آبادان ریشه دارد و به گفته مردم این شهر، با وجود مشکلات فراوان شهری و اجتماعی، فوتبال به نوعی تنها دلخوشی آنها محسوب می شود و جدا از تمام مشکلات، بعد از هر بازی صنعت نفت، ساعت ها می توانند از تیم شان بگویند، بنابراین مسؤولان شهری و استانی باید به دنبال خروج صنعت نفت آبادان از چالش های تکراری هرفصل باشند تا مردم این شهر روزهای بهتری را با تیمشان سپری کنند. آبادانی ها سال هاست که منتظر حضور قدرتمندانه تیمشان در لیگ برتر و رقابت برای کسب سهمیه آسیایی هستند.
مدیرعامل باشگاه نفت آبادان از انتخاب بهنام سراج به عنوان سرمربی این تیم خبر داد. احمد پارو دراین خصوص گفت: طی تصمیم گرفته شده بهنام سراج تا انتخاب سرمربی، هدایت تیم را برعهده خواهد داشت و تمام مجموعه باشگاه او را در سمت جدید حمایت و پشتیبانی می کند. وی در ادامه گفت: همچنین بهروز مکوندی به عنوان دستیار سراج او را در امر هدایت صنعت نفت آبادان همراهی می کند.
مدیرعامل باشگاه نفت آبادان از ادامه مذاکرات با گزینه های داخلی و خارجی برای هدایت این تیم خبر داد. او پیش از این اعلام کرده بود که سراج سرمربی این تیم شده است. احمد پارو با تاکید بر این که تیم در حال حاضر زیر نظر بهنام سراج و بهروز مکوندی تمرینات خود را دنبال می کند، اظهارکرد: همچنان مذاکرات با گزینه های داخلی و خارجی ادامه دارد. وی افزود: در تلاشیم هر چه سریع تر سرمربی تیم را انتخاب کنیم.
سه نفرازهمکاران شاغل و فرزندان کارکنان شرکت ملی گاز ایران در تاریخ های متفاوت موفق شدند در برنامه های کوهپیمایی جداگانه به بام ایران، قله دماوند صعود کنند. گزارش صعود این 3 همکار به قله دماوند به شرح زیر است:
زهرا حسابی، کارمند رسمی واحد خدمات فنی_ مهندسی، با سمت مهندس کنترل شبکه های گازرسانی که ۱۷سال از حضور او در شرکت ملی گاز می گذرد، در استان قم مشغول به کار است. بانوی کوهنورد شرکت گاز استان قم در روزهای پایانی تابستان و در هوای حدود منفی 15 درجه و درحالی که عدم تطابق با پیش بینی هواشناسی، صعود چالشی و سختی را رقم زده بود، از مسیر جنوبی به سمت قله صعود کرد. گفتنی است، زهرا حسابی، برای هم هوایی(انطباق با شرایط ارتفاع و کوهستان) طی یک ماه گذشته، صعود به قلل علم کوه و سبلان را نیز با موفقیت انجام داده بود.
نفیسه داوودی لسان از کارکنان واحد حسابرسی داخلی ستاد شرکت ملی گاز ایران که دارای مدرک کارشناسی مهندسی نرم افزار کامپیوتر است موفق شد به قله دماوند صعود کند. بانوی کوهنورد ستاد شرکت ملی گاز دلیل ورود به کوهنوردی را علاقه خود به انجام فعالیت های ورزشی که هم زمان تفریح و سلامتی را در خود داشته باشد عنوان کرده و به همین دلیل پا به کوهنوردی نهاده است. داوودی از قبل شروع کرونا به طور مبتدی کوه نوردی را آغاز کرده و برنامه های پیمایش سبک را در دستور کار خود قرار داده بود. حالا این همکار کوهنورد بعد از طی کردن دوران آماتوری موفق شد در یک برنامه کوهنوردی از مسیر جبهه جنوبی به قله دماوند صعود کند،نفیسه داوودی هوای پاک کوهستان و آرامش موجود، دیدن استقامت بزرگی و ارتفاع کوهستان را نشانی از قدرت خدای بزرگ دانسته و همه و همه را علت علاقه خود به این رشته می داند.
فروغ بهرامي، از فرزندان کارکنان شرکت گاز استان مازندران به قله ۵۶۱۰ متری دماوند صعود کرد. فروغ بهرامی فرزند همكار گرامي آقای اسفنديار بهرامي که در یک ماه گذشته موفق شده بود جهت هم هوایی و آمادگی جسمانی خود، صعود به قلل خرونرو، سماموس و ناظر بزرگ را انجام دهد در روز اول صعود از مسیر کمپ گوسفند سرا تا بارگاه سوم در ارتفاع ۴۲۰۰ متر را پیموده و در روز دوم، صعود خود را کامل و پا بر قله ۵۶۱۰ دماوند نهاد. به گفته وی در طی پیمایش مسافت هشت کیلومتری تا قله در ساعات ابتدايي بامداد تا صعود دماي هوا بين منفی 8 درجه تا مثبت هفت درجه سانتی گراد متغیر بوده است.
یک دوره مسابقات فوتسال به مناسبت هفته دولت زیر نظر فدراسیون ورزش های همگانی در سطح استان تهران که از ابتدای شهریورماه برگزارشده بود، در هفته پایانی شهریورماه به پایان رسید و تیم فوتسال ستاد پالایش و پخش با کسب مقام چهارم به کار خود پایان داد. 25 تیم فوتسال دولتی در 6 گروه به صورت دوره ای در مرحله مقدماتی به مصاف هم رفتند. سپس تیم های برتر هر گروه در مرحله بعد به صورت تک حذفی با یکدیگر به رقابت پرداختند تا اینکه 4 تیم به مرحله نیمه نهایی رسیدند. در این مرحله، تیم فوتسال ستاد پالایش و پخش بعد از تیم های فرودگاه های کشور، بانک شهر و شرکت توانیر به مقام چهارم دست پیدا کرد. در این رقابت ها بیشتر تیم ها از بازیکنان لیگ برتری و باشگاهی استفاده کرده بودند؛ اما تیم فوتسال ستاد پالایش و پخش را همکاران شاغل شرکتی تشکیل می دادند. بازیکنان و اعضای کادر فنی تیم ستاد پالایش و پخش که در این رقابت ها حضور داشتند، عبارتند از:
مهرتاش قاجار، سید محمد حجت رضوی، رضا شبابی، علی کسرایی، امیر شریف لو، امیر شاهسوند، محمدماهروزاد، سید محمود حسینی، علیرضا سادات میر، ابوالفضل یار محمدی، حسین یعقوبی و رسول اسناوندی
کادر فنی: سید عبدالحسین معینی کیان و محمد احمدی
بانوی همکار منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران موفق شد در مسابقات بین المللی شنا در آب های آزاد کشور ترکیه به مقام قهرمانی برسد. اکرم کناری، اولين شناگر زن محجبه ايراني از کارکنان پیمانکار منطقه 3 عملیات انتقال گاز در مسابقات بین المللی شنا آب های آزاد کشور ترکیه است که در مسافت 3 هزار متر با پوشش اسلامی شرکت کرد و توانست با پشت سر گذاشتن رقبایش، به مقام اول دست پیدا کند. مسابقات شنا آب های آزاد ترکیه در سه بخش و در مسافت های 1500 متر، 3000 متر و 5000 متر با حضور بیش از 150 شناگر از کشورهای مختلف به میزبانی ترکیه و زیر نظر فینا (فدراسیون بین المللی شنا) برگزار شد. شایان ذکر است، در سال 1398 اکرم کناری، بانوی شناگر انتقال گاز که ساکن امیدیه خوزستان بود، در یک حرکت ارزشی، مسافت 5 هزار و 65 متری را در 175 دقیقه، با دستانی که از پشت بسته بود، به یاد شهدای غواص شنا کرد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات