بهبود شاخصهای اقتصادی و رشد 8/3 درصدی در بهار امسال
خط لوله نفت گوره به جاسک تا پایان امسال به بهرهبرداری کامل میرسد
سودمحوری پالایشگاهها با ارتقای کمی و کیفی محصول
جلوگیری از انتشار 502 تن تركيبات گوگردی در هوا
22 سال سختکوشی برای انتقال ایمن و پایدار
آوای انرژی پاک در دیار تاریخی و زرخیز زنجان
مدیریت بازارهای داخلی و خارجی با سند جامع کاتالیست
تضمین حیات آینده با bioplastic
برگزاری بیش از ۶۰ هزار نفر- ساعت دوره آموزش اچاسای
راهاندازی مرکز خودکفایی در صنعت پتروشیمی
رسول مهربانی؛ چهل جلوه زیبا از گفتار و رفتار رسول اکرم(ص)
وزیر نفت عنوان کرد:
سخنگوی اقتصادی دولت با ارائه آماری از وضعیت اقتصادی کشور در بهار امسال طبق گزارش مرکز آمار ایران گفت: رشد اقتصادی بهار امسال به ۳.۸ درصد رسید که این رقم بدون احتساب بخش نفت ۴.۳ درصد است. سید احسان خاندوزی در نشست خبری روز دوشنبه ۱۱ مهرماه اظهار کرد: در ماه های اخیر روند نامناسبی که رشد تولید در صنایع بزرگ بویژه در یکی دو ماه ابتدایی سال داشت و تا نرخ منفی ۵.۸ درصد ثبت شده بود، بهبود یافت و اکنون وضع رو به رشد بوده و طبق آمار پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی به مثبت ۶.۷ درصد رسیده است.
وی با بیان اینکه در بخش صنعت، بیشترین افزایش مربوط به تولید در صنایع خودرو و ماشین آلات با ۲۲ درصد تعلق دارد، افزود وزیر نفت از آمادگی دولت ایران برای جذب سرمایه گذاری فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز، مشارکت در میدان ها، سوآپ فراورده های نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی خبر داد. جواد اوجی در نشست هم اندیشی با ۱۰۰ نفر از فعالان اقتصادی فدراسیون روسیه که در حاشیه دومین همایش اقتصادی خزر برگزارشد، به تفاهمنامه های موجود به ارزش ۴۰ میلیارد دلار میان دو کشور ایران و روسیه اشاره و اظهار کرد: دولت ایران برای سرمایه گذاری فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز، مشارکت در میدان ها، سوآپ فراورده های نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی آماده است.
وزیرنفت گفت: ترانزیت وسوآپ نفت و گاز از روسیه، ایران رابه هاب انرژی منطقه تبدیل و درآمدهای ارزی فراوانی را نصیب کشور می کند.جواد اوجی که همراه معاون اول رئیس جمهوری وهیأت ایرانی برای شرکت در دومین همایش اقتصادی خزر به روسیه سفرکرده بود، درحاشیه این مجمع بااشاره به همکاری های ایران و روسیه در حوزه انرژی اظهارکرد: ایران و روسیه به عنوان کشورهای صادرکننده گاز، همکاری های فراوانی در حوزه سوآپ انرژی انجام داده اند ودرسفربه روسیه هم تفاهم های تازه ای برای ایجاد تأسیسات و بهره برداری از میدان های گازی مشترک ایجاد می شود. وی بااشاره به جایگاه شرکت گازپروم روسیه درصنایع نفت وگاز دردنیا از سرمایه گذاری مشترک برای تولید ال ان جی (گاز طبیعی مایع) وفناوری های مرتبط با تأسیسات گازی خبر داد و تصریح کرد: خوشبختانه با این شرکت و شرکت های دیگرمذاکرات خوبی انجام شده که سقف تفاهمنامه هایی آن تا ۴۰میلیارد دلار می رسد و این شرکت ها درمیدان های نفت و گاز کشورمان سرمایه گذاری می کنند و هزینه های آن را پس از بهره برداری از بخش تولید برداشت خواهند کرد.
وزیر نفت، همکاری دو کشور ایران و روسیه در میدان های پارس شمالی، کیش و فشارافزایی میدان پارس جنوبی را موضوعی مهم برشمرد و اظهار کرد: در زمینه صادرات گاز به پاکستان و عمان نیز تفاهم نامه هایی امضا کرده ایم و احداث خط لوله صادرات به این دو کشور همسایه، به صورت مشترک میان ایران و روسیه انجام خواهد شد.
اوجی با اشاره به سوآپ فراورده های نفتی نظیر بنزین در دریای خزر و نیز تهاتر اقلام غیرنفتی با نفت گفت: دو کشور قادرند تا ۱۰ میلیون تن سوآپ فراورده های نفتی و غیرنفتی داشته باشند که خوشبختانه تأسیسات زیربنایی آن وجود دارد.وی همکاری ایران با کشورهای حوزه خزر در موضوع نفت، گاز و انرژی را راهبردی خواند و افزود: قطع گاز صادرات روسیه به اروپا و تغییر شرایط بین المللی سبب شده تا ایران بتواند پل انتقال فراورده های نفتی و گازی روسیه به سایر کشورها باشد و به قطب گازی منطقه تبدیل شود.وزیر نفت به موضوع ترانزیت برق نیز اشاره و تصریح کرد: در این زمینه خطوط انتقال نیرو در کشور ظرفیت مناسبی برای انتقال برق از آذربایجان و ترکمنستان به کشورهای دیگر و حتی سوآپ با کشورمان را فراهم کرده و تلاش می کنیم از نظر فنی، همه اشکالات این موضوع را رفع کنیم. بخش ماشین آلات و تجهیزات با ۱۹ درصد، منسوجات با ۱۷ درصد و فلزات اساسی با ۸.۵ درصد بیشترین سهم را در رشد تولید صنایع بزرگ داشته اند.
معاون اول رئیس جمهوری:
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری چهارشنبه (۱۳مهرماه) در بدو ورود به شهر مسکو، به منظور شرکت در دومین همایش اقتصادی خزر، با مدیران ۱۵ شرکت بلندپایه روسی درحوزه های مختلف انرژی، کشتیرانی، محصولات کشاورزی و... که دستیار ویژه رئیس جمهوری روسیه نیز حضور داشت، نشستی برگزار و ضمن شنیدن گزارش فعالیت ها و مراودات آنها با بخش های خصوصی و دولتی در ایران، موانع رفع چالش های پیش روی و گسترش سطح تعاملات را بررسی کرد. دراین نشست که وزیران نفت، اقتصاد، جهاد کشاورزی، قائم مقام بانک مرکزی و معاونین وزرای خارجه، صمت و راه و شهرسازی نیزحضور داشتند، معاون اول رئیس جمهوری، عزم جدی دولت سیزدهم برای توسعه روابط با شرکت ها و فعالان اقتصادی روسی را مورد تأکید قرار داد و گفت: فارغ ازمسأله تحریم ها، مصلحت اقتصادی دو کشور حکم می کند که روابط اقتصادیشان به بالاترین سطح گسترش یابد.
معاون اول رئیس جمهوری گفت: توافق های بسیار خوبی در بخش انرژی میان ایران و روسیه حاصل شده است؛ اما باید نسبت به زمان اجرای این توافق ها حساس باشیم و با جدیت آن را دنبال کنیم. مخبر درسفر به مسکو برای شرکت در دومین همایش اقتصادی خزر با ایگور لویتین، دستیار رئیس جمهوری روسیه دیدار و بر گسترش همکاری های دو کشور در زمینه های مختلف تأکید کرد. وی اظهار کرد: مسیر رشت - آستارا و توسعه همکاری های بانکی برای تسهیل فعالیت تجار و بخش خصوصی نقش مؤثری در ارتقای سطح همکاری های تهران و مسکو خواهد داشت.مخبر با بیان اینکه سازوکارخوبی برای اجرای توافق های فی مابین فراهم شده است، افزود: برای توسعه همکاری های بانکی باید برنامه ای دقیق و زمان بندی شده تدوین و با جدیت آن را پیگیری کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری گفت:اراده رؤسای جمهوری ایران و روسیه، به حداکثر رساندن سطح روابط اقتصادی دو کشور است.مخبر درحاشیه دومین همایش اقتصادی خزر درنشست هم اندیشی با استانداران و رؤسای مناطق فدراسیون روسیه، ظرفیت های موجود در این مناطق را در جهت ارتقای سطح همکاری ها، مفید و سازنده ارزیابی و اظهارکرد: گزارش رؤسای مناطق روسیه نشان می دهد که توسعه مناسبات تجاری میان دو کشور، امری دست یافتنی است.وی با بیان اینکه استان های ایران و مناطق روسیه از ظرفیت های گسترده ای برای همکاری برخوردارند، تصریح کرد: ظرفیت های این مناطق بیش از مقدار فعلی صادرات و واردات است و این حد از مبادلات تجاری، فاصله زیادی با اهداف و چشم انداز روابط دارد. مخبر برگسترش صادرات، واردات و همچنین تهاتر میان تهران و مسکو تأکید کرد و گفت: ایران و روسیه دو کشور دوست و همسایه هستند و می توانند در مبادلات تجاری به جای استفاده از ارز بیگانه، از پول ملی خود استفاده کنند که در این صورت با افزایش تقاضا نسبت به پول ملی، ارزش آن ارتقا خواهد یافت.وی در ادامه دیدارهای خود درحاشیه دومین همایش اقتصادی خزر با علی اسدف، نخست وزیر آذربایجان هم دیدارکرد.
معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به دستور رئیس جمهورایران درخصوص توسعه همکاری های حوزه حمل ونقل با کشور آذربایجان اظهار کرد:ظرفیت های گسترده ای برای توسعه همکاری های دو کشور در بخش حمل ونقل وجود دارد و تهران مصمم به تقویت همکاری های خود با باکوست.
مخبرهمچنین در دیدار باعلی خان اسماعیل اف، نخست وزیر قزاقستان اظهارکرد: در سفر رئیس جمهوری قزاقستان به ایران ۱۰ سند در بخش دولتی و ۱۱ سند در بخش خصوصی دو کشور به امضا رسید که نقطه عطفی در روابط فی مابین خواهد بود.
وی از آمادگی ایران برای اعزام شرکت های فعال درحوزه معدن به قزاقستان خبر داد و افزود: تهران آماده همکاری با آستانه در حوزه بندر، سدسازی، احداث نیروگاه برق آبی، حوزه دانش بنیان و ارائه خدمات فنی و مهندسی است. معاون اول رئیس جمهوری بر استفاده از پول ملی دو کشور درمبادلات تجاری فی مابین تأکید کرد و گفت: باید با حسن نیت و اراده جدی در مسیر اراده و خواست رؤسای جمهوری در توسعه مناسبات دو کشور گام برداریم. دومین همایش اقتصادی دریای خزر 14 مهر امسال در مسکو برگزار شد و محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری به دعوت میخاییل ولادیمیرویچ میشوستین، نخست وزیر روسیه در راس هیأتی بلند پایه دراین اجلاس شرکت کرد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی:
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: با ایجاد شفافیت و اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت، شاهد سیاستگذاری بهتر وزارت نفت و دولت برای توسعه بخش نفت و گاز خواهیم بود.
به گزارش خبرنگار شانا، مهدی طغیانی در این باره اظهار کرد: شفافیت یا اصلاح مالی دولت و شرکت ملی نفت به منظور حکمرانی و سیاستگذاری بهتر وزارت نفت و دولت بر توسعه بخش نفت و گاز است.
وی تصریح کرد: نبود شفافیت به نفع کشور و مردم نیست، هرچقدر این موارد روشن تر و شفاف تر باشد، دقیق تر برای آن تصمیم گیری خواهد شد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی بتازگی آماری از مقدار همکاری دستگاه ها در ارائه صدور مجوز کسب وکار ارائه کرده است. در این گزارش عنوان شده: سازمان های حفاظت محیط زیست، صداوسیما و وزارت نفت بیشترین همکاری را در شفافیت صدور مجوزهای کسب وکار داشته اند.
همچنین وزارت نفت در عمل به تکلیف قانونی بند (ص) از تبصره (یک) قانون بودجه ۱۴۰۱ پیشنهاد اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت را به هیأت وزیران ارائه کرد که در نشست 16تیرماه این هیأت، مورد موافقت و تصویب قرار گرفت. اصلاح رابطه مالی از آن جهت مهم است که سبب ایجاد شفافیت در درآمدها و نحوه هزینه کرد شرکت ملی نفت ایران خواهد شد.
مجلس شورای اسلامی از سال ۱۳۹۸ تا سال ۱۴۰۱ به صورت پیاپی در قانون بودجه، دولت و وزارت نفت را به اصلاح رابطه مالی مکلف می کرد که متأسفانه در دولت قبل انجام نشد و سرانجام در دولت سیزدهم این موضوع اجرایی شد.
حسن لطفی، سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس نیز در این باره گفت: ما از منابع مشترک نفت و گاز که با همسایگان خود داریم، نمی توانیم به نحو احسن استفاده کنیم و برای رفع این مشکل از یک طرف شرکت ملی نفت باید خود را به پیشرفته ترین سیستم های بهره برداری مجهز و از طرف دیگر باید منابع مالی را متناسب با سیستم های پیشرفته تأمین کند.
وی افزود: مجلس معتقد است که با اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت، اعتبار مورد نیاز توسعه صنعت نفت و گاز کشور باید به شرکت ملی نفت داده شود.
صادرات نفت عراق در سپتامبر از ۹۸ میلیون بشکه گذشت
وزارت نفت عراق مقدار صادرات نفت این کشور در ماه سپتامبر را بیش از ۹۸ میلیون بشکه و درآمد آن را ۸ میلیارد و ۷۳۳ هزار بشکه اعلام کرد.به گزارش وزارت نفت عراق، بر اساس بیانیه وزارت نفت این کشور و بر مبنای آمار شرکت دولتی بازاریابی نفت خام عراق (سومو) این کشور در ماه سپتامبر ۹۸ میلیون و ۷۶۰ هزار و ۱۵۳ بشکه نفت فروخته و از محل آن ۸ میلیارد و ۷۷۳ میلیون دلار درآمد کسب کرده است. سومو، کل مقادیر نفت خام صادرشده از میدان های نفتی جنوبی و مرکزی این کشور و از بندر بصره را ۹۶ میلیون و ۴۴۵ هزار و ۴۲۱ بشکه و نفت صادرشده از شمال عراق و از طریق کرکوک و بندر جیهان ترکیه را ۲ میلیون و ۱۶۹ هزار و ۱۸۰ بشکه اعلام کرده است.
میانگین قیمت هر بشکه نفت صادراتی عراق در ماه سپتامبر ۸۸ دلار و ۸۳ سنت بوده است. عراق بر اساس تازه ترین گزارش اوپک در ماه اوت (مردادماه - شهریورماه) روزانه ۴ میلیون و ۵۲۵ هزار بشکه نفت تولید کرده و دومین تولیدکننده بزرگ اوپک است.
۲۳ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش (ائتلاف اوپک پلاس) در سی وسومین نشست خود با کاهش روزانه ۲ میلیون بشکه ای تولید از ماه نوامبر (آبان - آذر) تا دسامبر سال ۲۰۲۳ به اجماع رسیدند. براساس تصمیم روزدوشنبه، ۱۳ مهرماه نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس، سهمیه تولید نفت خام کشورهای عضو این ائتلاف از ماه نوامبر تا دسامبر ۲۰۲۳ روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش می یابد. اوپک پلاس در نشست سی ودوم هم ۱۰۰ هزار بشکه از تولید خود کاسته بود. اوپک پلاس در واکنش به فروپاشی تقاضا در اوج بحران شیوع ویروس کووید-۱۹، تولید خود را از ماه مه سال ۲۰۲۰، ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز معادل حدود ۱۰ درصد از تقاضای جهانی محدود کرد؛ اما پس از آن زمان با بهبود تقاضا، محدودیت عرضه را به مرور تسهیل کرده است. وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو ائتلاف اوپک پلاس، همچنین با انتشار بیانیه ای درسی وسومین نشست خود با توجه به شرایط کنونی بازار نفت و دورنمای مبهم اقتصاد جهانی تصمیم گرفتند تولیدشان را از ماه نوامبر ۲۰۲۲ روزانه ۲ میلیون بشکه کاهش دهند.
چهل وپنجمین نشست کمیته مشترک وزارتی نظارت بر توافق کاهش تولید اوپک و غیراوپک (JMMC) و سی وسومین نشست وزیران اوپک و متحدانش موسوم به اوپک پلاس چهارشنبه، ۱۳ مردادماه (پنجم اکتبر ۲۰۲۲) به صورت حضوری در دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در وین برگزار شد.
وزیر نفت:
وزیر نفت از بهره برداری کامل خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک تا پایان امسال خبر داد و گفت: این پروژه در دولت قبل زودتر از موعد افتتاح شد، به همین دلیل نواقص و مشکلاتی داشت که همکاران ما در شرکت ملی نفت از طریق پیمانکاران در حال رفع این نواقص هستند. جواد اوجی در حاشیه نشست کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه از آغاز به کار دولت، کار احداث پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها را دنبال کردیم، اظهار کرد: وزارت نفت با همکاری بانک ها، ساخت پالایشگاهی ۳۰۰ هزار بشکه ای با نام شهید سلیمانی را در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس کلید زده و ساخت پالایشگاه ۳۰۰ هزار بشکه ای دیگری در منطقه مکران دنبال می شود. وی افزود: از طرف دیگر، طرح های توسعه ای مشابه را به طور جدی دنبال می کنیم و تا پایان امسال یا ابتدای سال آینده، پالایشگاهی به ظرفیت ۶۰ هزار بشکه در منطقه سیراف به بهره برداری می رسد. وزیر نفت تصریح کرد: در بحث بهینه سازی و افزایش کیفیت محصولات پالایشگاهی نیز پروژه های متعددی در پالایشگاه های جاری بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار تعریف کردیم که امیدواریم با حضور رئیس جمهوری، نخستین پروژه را در پالایشگاه اصفهان در قالب تولید گازوییل یورو ۵ به بهره برداری برسانیم.
اوجی در پاسخ به این پرسش که آیا بحث واردات بنزین جدی است یا خیر، اظهار کرد: متأسفانه در چند سال گذشته به دلیل نبود سرمایه گذاری در بخش پالایشگاه ها و پتروپالایشگاه ها تولید بنزین افزایش نداشته است، این در حالی است که با کاهش بیماری کرونا تردد و سفرهای مردم بویژه در سه ماه تابستان افزایش یافت و مصرف بیشتر شد؛ اما با مدیریت موضوع، اجازه ندادیم مردم در تأمین بنزین دچار مشکل شوند. وی در خصوص نشست با اعضای کمیسیون انرژی مجلس نیز گفت: در کمیسیون انرژی مجلس در پی سؤال های نمایندگان توضیحاتی را درباره آخرین وضع میدان های مشترک و توضیحاتی نیز مبنی بر اینکه مسؤولان وزارت نفت از ابتدای کار دولت سیزدهم کمیته ای راهبردی در زمینه پروژه ها و میدان های مشترک ایجاد کرده اند، ارائه کرده ام. وزیر نفت افزود: امروز می توان به جرأت گفت که تمامی میدان های مشترک ما تعیین تکلیف شده اند که برخی در مرحله مناقصه، بعضی در مسیر مطالعه و برخی دیگر در مسیر اخذ مجوز شواری اقتصاد و دولت قرار دارند. اوجی تأخیر در تکمیل خط لوله انتقال نفت گوره به جاسک را پرسش دیگر نمایندگان از وی عنوان کرد و گفت: این خط لوله نزدیک به یکهزار کلیومتر است و از سه استان فارس، بوشهر و هرمزگان می گذرد؛ اما این پروژه در دولت قبل زودتر از موعد افتتاح شد. به همین دلیل نواقص و مشکلاتی داشت که همکاران ما در شرکت ملی نفت از طریق پیمانکاران در حال رفع این نواقص هستند. این پروژه تا آخر سال تکمیل می شود و به بهره برداری کامل می رسد.
وزیرنفت همچنین درنشست کمیته رسیدگی به طرح های جدید سرمایه گذاری وزارت نفت در بخش گاز که به ریاست محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد و در آن طرح های مهم، اساسی و اولویت دار در بخش پایین دستی در حوزه شرکت ملی گاز ایران نیز به تصویب رسید، گفت: بر اساس بند (الف) تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ مبلغ ۲۶ هزار میلیارد تومان بیش از یک میلیارد دلار برای سرمایه گذاری در طرح های اولویت دار شرکت ملی گاز ایران پیش بینی شده است.
وی با اشاره به پروژه های جدید قابل سرمایه گذاری شرکت ملی گاز ایران افزود: بر اساس ردیف ۱۰-۱ بند (الف) تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ مبلغ ۲۶۰ هزار میلیارد ریال معادل یک میلیارد دلار برای اجرای پروژه به منظور حفظ و نگهداشت تولید در پالایشگاه ها، ذخیره سازی گاز، توسعه شبکه انتقال گاز و گازرسانی به شهرها و روستاهای باقیمانده فاقد گاز پیش بینی شده است.
در ادامه این نشست مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز گزارشی از پروژه های اولویت دار قابل سرمایه گذاری ارائه کرد که پس از بحث و بررسی، سرمایه گذاری بیش از یک میلیارد دلار معادل ۲۶ هزار میلیارد تومان برای طرح های مذکور به تصویب رسید.
همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری در پروژه های تأمین خدمات شناوری مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران در قالب قراردادهای ساخت، بهره برداری و مالکیت (BOO) برگزار می شود. این شرکت در نظر دارد مطابق سیاست های اقتصاد مقاومتی جمهوری اسلامی ایران و دستورالعمل ابلاغی وزیر نفت به منظور حمایت از ساخت داخل، همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری در تأمین خدمات شناوری مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران را در قالب قراردادهای ساخت، بهره برداری و مالکیت (BOO) برگزار کند. این همایش سه شنبه، (۲۶ مهرماه) در مرکز همایش های کوشک شرکت ملی نفت برگزار می شود و حضور در آن تنها با ثبت نام مجاز خواهد بود. متقاضیان حضور در این همایش، می توانند حداکثر تا روز یکشنبه (۲۴ مهرماه) با مراجعه به پرتال مدیریت سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران به نشانی investment.nioc.ir فرم ثبت نام را تکمیل کنند. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند با شماره تلفن های ۶ ۱۶۲ ۷۸۴۶ و ۶۱۶۲۷۸۱۲ تماس بگیرند.
از سوی معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت تبیین شد
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت ۱۲ مصوبه جدید حاصل از سفرهای استانی مدیران ارشد صنعت نفت برای منابع انسانی را تبیین کرد. مهدی علی مددی با اشاره به رویکرد دولت سیزدهم مبنی بر رصد میدانی مشکلات کارکنان و دیگر اقشار جامعه از جمله بازنشستگان و پیگیری و رسیدگی تا حصول نتیجه و رفع مشکلات در چارچوب موازین قانونی، همچنین دستور وزیر نفت در این خصوص اظهار کرد: در طول یک سال گذشته برنامه ریزی های منسجم و هدفمند برای انجام بازدیدهای متناوب از هاب نفت، گاز و تولید و بهره برداری صنعت نفت در مناطق عملیاتی و جزایر و سکوها از سوی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و شرکت های اصلی انجام شده است. وی با بیان اینکه نتایج بازدیدهای حاصل از نشست های فشرده با مدیران عامل و رؤسای مربوطه، بخصوص دیدارهای رودررو با نمایندگان کارکنان، در ستاد وزارت نفت جمع بندی و مسائل و مشکلات پس از گزارش به وزیر نفت، در حدود اختیارات برطرف شده است، افزود: در مواردی که نیازمند تغییر یا تصویب مقررات بوده، اقدام های کارشناسی با همکاری شرکت های اصلی و فرعی برای تنظیم طرح های پیشنهادی انجام شد. معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزارت نفت تصریح کرد: نتایج به دست آمده این طرح های پیشنهادی در دو نشست شورای اداری و استخدامی صنعت نفت با حضور اعضای شورا مطرح و تصمیم ها و مصوبات خوبی برای کارکنان خدوم و تلاشگر صنعت نفت اتخاذ شد. علی مددی از طرح پس انداز مسکن کارکنان، طرح ودیعه مسکن کارکنان، اصلاح شرایط پرداخت فوق العاده برای کارکنان ارائه دهنده خدمات به بیماران مسری، افزایش سقف کمک بلاعوض پیوند کلیه و افزایش کمک ها برای دیگر پیوندهای ضروری پزشکی، اصلاح خدمات دندانپزشکی در طرح توسعه خدمات بهداشتی و درمانی، اصلاح ضوابط تعدیل مدرک تحصیلی بخصوص برای فارغ التحصیلان قبل از سال ۹۷، اصلاح شرایط جذب و نگهداشت کارکنان شاغل در سرخس و خانگیران، اصلاح شرایط جذب و نگهداشت کارکنان ارشد شاغل در سکوها (رئیس و جانشین رئیس سکو)، اصلاح شرایط جذب و نگهداشت کارکنان روی سکوهای صادراتی، اصلاح ضوابط مرخصی زایمان بانوان، افزایش فوق العاده کارانه پزشکان و تغییر سقف تسهیلات مددکاری به عنوان ۱۲ مصوبه جدید منابع انسانی حاصل از سفرهای استانی مدیران ارشد نفت نام برد.
آذرماه امسال همزمان با هفته پژوهش انجام می شود
نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت (پتروتک) به منظور حمایت واقعی از تولید و دانش بومی کشور در تهران برگزار می شود.
این رویداد با همت و مشارکت معاونت مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، دانشگاه صنعت نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز، شرکت های اصلی و فرعی وزارت نفت و همکاری ارکان مختلف زیست بوم فناوری و نوآوری صنعت نفت از تاریخ ۲۲ تا ۲۴ آذر امسال در محل پژوهشگاه صنعت نفت واقع در تهران برگزار خواهد شد. صادق صفارزاده، دبیر اجرایی این کنفرانس در این باره اظهار کرد: احکام ارکان اجرایی و اعضای شورای سیاستگذاری از سوی معاون مهندسی پژوهش و فناوری وزارت نفت صادر و مقرر شد، کنفرانس خبری به منظور تبیین دیدگاه ها و تعامل با اصحاب رسانه در مهرماه برگزار شود. وی هدف از برگزاری این رویداد را هدایت هدفمند شرکت های دانش بنیان به سمت نیازهای واقعی صنعت نفت، آشنایی با آخرین دانش و فناوری روز این حوزه، بررسی فرصت ها و چالش های توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری وزارت نفت با همکاری شرکت های دانش بنیان، بررسی و اجرایی سازی الگوهای نوین تأمین مالی شرکت های دانش بنیان، افزایش بهره وری، تقویت، رقابت پذیری و گام برداشتن در مسیر رونق کسب وکارهای دانش بنیان و فناور در صنعت نفت و عملیاتی سازی کارآفرینی فناورانه اعلام کرد. علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاع بیشتر به وب سایت کنفرانس و نمایشگاه به آدرس الکترونیکی www.petrotech.put.ac.ir مراجعه کنند یا با شماره تلفن ۷۱۰۵۷۱۲۴-۰۲۱ تماس بگیرند.
محمدامین نادریان، کاندیدای معرفی شده از سوی وزارت نفت موفق به احراز سمت ریاست اداره اقتصاد و برآورد انرژی دبیرخانه مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) شد. نمایندگان کشورهای عضو در هیأت اجرایی بیست وچهارمین اجلاس مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در سومین روز این نشست پس از مصاحبه با کاندیداهای واجد شرایط، محمدامین نادریان، کاندیدای کشورمان را برای این پست مهم با رأی بالا انتخاب کردند. نادریان برای دو دوره سه ساله به مجمع کشورهای صادرکننده گاز در دوحه قطر اعزام می شود. وی دانش آموخته دکترای اقتصاد انرژی در دانشگاه علامه طباطبایی است و تجربه عملی و درخشانی در مدل سازی با داده های کلان دارد. این موفقیت در دیپلماسی انرژی وزارت نفت، مرهون کفایت علمی و تخصصی کاندیدای کشورمان، همچنین تدوین راهبرد مؤثر و رایزنی موفق و بهره برداری از ظرفیت های مختلف دیپلماسی کشور از سوی همکاران امور اوپک و روابط با مجامع انرژی است. بنابراین گزارش، محمد حامل، دبیرکل جی ای سی اف و اعضای هیأت اجرایی نیز این موفقیت را به نماینده جمهوری اسلامی ایران تبریک گفتند. بیست وچهارمین نشست هیأت اجرایی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در تاریخ 5تا 7 مهر امسال در دوحه قطر برگزار شد.
افزایش صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور
مشعل درحالی که صفر کردن صادرات نفت خام ایران به آرزویی محال برای دولت آمریکا در ادوار مختلف بدل شده است، وزارت خزانه داری آمریکا بار دیگر از اعمال تحریم های جدید علیه صادرات نفت ایران خبر داده است.
وزارت خزانه داری آمریکا پنج شنبه (۷ مهر ۱۴۰۱) از اعمال تحریم علیه شرکت های واقع در چین و امارات خبر داد که به دست داشتن در صادرات نفت ایران متهم هستند. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد که برای جلوگیری از فرار از تحریم ها توسط ایران، خزانه داری آمریکا دو شرکت حمل ونقل و انبار ژانگو و کشتیرانی دبلیو اس واقع در چین را به فهرست تحریم های خود اضافه کرده است. در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده است که این اقدام شرکت های دلال و صوری ایران در امارات، هنگ کنگ و هند را نیز هدف قرار داده است. وزیر خارجه آمریکا در ادامه بیانیه خود آورده است: در زمانی که ایران در حال تسریع برنامه هسته ای خود است، ما به تسریع اعمال تحریم ها علیه نفت خام و محصولات پتروشیمی ایران که ذیل برجام برداشته شده بودند، ادامه می دهیم. این اقدام ها با هدف محدود کردن شدید صادرات نفت و محصولات پتروشیمی به طور منظم ادامه خواهند یافت.
اقدام تازه تحریمی آمریکا در حالی بار دیگر صنعت نفت و پتروشیمی ایران را نشانه رفته است که با روی کار آمدن وزارت نفت دولت سیزدهم، با وجود تحریم ها، ورق به نفع رشد صادرات نفت خام بازگشت.
افزایش چشمگیر صادرات نفت خام و وصول درآمدهای نفتی کشور از آغاز استقرار دولت سیزدهم با اتخاذ راهکارهای موثر و دیپلماسی فعال در مسیر خنثی سازی تحریم ها رقم خورده است.
دستاورد تلاش وزارت نفت دولت سیزدهم برای مقابله با تحریم های نفتی تحقق 114 درصدي سهم دولت از درآمدهاي ارزي حاصل از صادرات نفت خام، ميعانات گازي و خالص صادرات گاز طبیعی در 9 ماه نخست سال 1400 (ناشي از افزايش فروش نفت) همچنین تحقق بیش از 150 درصدي تعهدات ارزي وزارت نفت (مطابق مصوبات شوراي عالي هماهنگي اقتصادي) در 10 ماه نخست سال 1400 بوده است.در سایه همین فعالیت ها شاهد واريز 112 درصد منابع تبصره 14 قانون بودجه سال 1400 (منابع حاصل از فروش فرآورده های نفتی در داخل و صادرات) به حساب صندوق هدفمندسازي يارانه ها (میزان تعهد وزارت نفت 313 هزار میلیارد تومان و میزان تحویلی معادل 350 هزار میلیارد تومان) در سال 1400 بوده ایم.
در همین زمینه شرکت ملی نفت ایران در گزارشی آماری که چندی قبل به مناسبت هفته دولت (شهریورماه) منتشر کرد، اشاره داشت: این شرکت در ماموریت محول شده از سوی وزارت نفت در مسیر بازاریابی، صادرات و فروش نفت خام دستاوردهای مناسبی داشته و در مقطع مورد بررسی یک ساله دولت سیزدهم، شاهد افزایش 40 درصدی حجم صادرات نفت خام و 3/5 برابری میعانات گازی با شروع به کار دولت سیزدهم در شرایط تحریم مطلق نفتی و ارزآوری قابل توجه برای کشور و درنتیجه تقویت قدرت چانه زنی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته ای بوده ایم. همچنین در این زمینه، افزایش سه برابری وصول درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی، گاز طبیعی، فراورده های نفتی و محصولات پتروشیمی و تعهدات وزارت نفت در قالب تبصره 14 لایحه بودجه سال 1400 محقق شد. به کارگیری روش های جدید صادرات نفت خام از قبیل بازارسازی، تهاتر نفت با كالا يا تهاتر نفت با سرمایه گذاری در كشور و تهاتر نفت خام و ميعانات گازي با مطالبات پيمانكاران، مذاکرات فشرده با شرکت های صاحب نام بین المللی از جمله شرکت های روسی گازپروم، گازپروم نفت، لوک اویل، تات نفت و ژئوکام و اقدام های حقوقی و قانونی به منظور دفاع از منافع ملی در دعاوی بین المللی و داخلی و به روزرسانی و تطبیق متون قراردادهای فروش نفت خام و فراورده های نفتی با شرایط تحریم و ایجاد آمادگی برای شرایط پساتحریم از دستاوردهای این دوره به شمار می روند.
مجموعه فعالیت هایی که با به کارگیری روش های جدید صادرات نفت خام از قبیل تهاتر نفت با كالا يا تهاتر نفت با سرمايه گذاري در كشور و تهاتر نفت خام و ميعانات گازي با مطالبات پيمانكاران و فروش نفت با استفاده از همه ظرفيت ها و شناسايي بازارهاي جديد نفت و ورود به آنها رقم خورد.
ارائه این آمار با توجه به نقش صنعت نفت در تولید ناخالص ملی و درآمدهای ارزی و همچنین سهم بیش از 95 درصدی در تامین انرژی اولیه مورد نیاز کشور حائز اهمیت است؛ از این رو هر رشد درآمدی می تواند به رشد اقتصادی و به تبع آن به افزایش سطح رفاه عمومی مردم منجر شود.
مسیر مهم در رشد صادرات نفت خام را به اذعان صاحب نظران می توان حاصل نگاه و باور وزیر نفت دانست که با روی کار آمدن دولت سیزدهم و با رای مجلس شورای اسلامی ایران به عنوان دهمین وزیر نفت کشور سکان این وزارتخانه را در اختیار گرفت، موضوعی که بر آن تاکیدی ویژه داشت، مساله فروش نفت خام با وجود تحریم های ظالمانه آمریکا بود. از این رو او که منتقد برخورد منفعلانه در قبال تحریم ها در حوزه صادرات و فروش نفت خام بود، اعلام کرد که برنامه های مهمی در این باره در دستور کار دارد.این مساله همچنین از محورهای مهمی بود که جواد اوجی در مجلس شورای اسلامی و در جلسه رای اعتماد خود آن را مورد اشاره قرار داد؛ این در حالی بود که کمتر از 100 روز از روی کار آمدن دولت سیزدهم، اخباری مهم از رشد فروش نفت خام ایران از سوی مراجع رسمی مختلف اعم از رئیس جمهور،وزیر نفت و... منتشر شد. افزون بر آن، وزیر نفت در حاشیه نشست با نمایندگان کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بود که از موضوع مهم بهبود وضع فروش نفت سخن گفت. به موازات آن، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در نشست مطبوعاتی 6 آذرماه پارسال با بیان اینکه با لطف خدای متعال، صادرات نفت خام و میعانات گازی، به نسبت گذشته و پیش از تحویل گرفتن دولت سیزدهم، افزایش یافته و از ظرفیت های مختلف برای به حداکثر رساندن فروش نفت خام و صادرات میعانات گازی استفاده می شود،اعلام کرد:ایمن سازی، بازارسازی و پایداری صادرات نفت و میعانات گازی، راهبرد شرکت ملی نفت به شمار می آید و این مجموعه به دنبال آن است که بازارهای جدید پایدار و ایمن را برای فروش نفت، مطابق سیاست های اقتصاد مقاومتی و ادامه صادرات گسترش دهد. شرکت ملی نفت ایران آمادگی دارد برای فروش نفت خام، میعانات گازی و صادرات گاز و فراورده های آن، حتی قراردادهای بلندمدت امضا کند. سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری نیز در این باره گفت: موضوع فروش نفت و افزایش درآمدهای نفتی با موفقیت انجام شده و دنبال می شود، همین طور افزایش منابع مالی، ارزی و ریالی انجام می شود و اینها پشتوانه هایی هستند که می تواند گام های بلندی برای مسائل اقتصادی کشور باشد. پس از آن بود که آماری دقیق تر از میزان رشد صادرات نفت خام رسانه ای شد و در واقع با تکیه بر دیپلماسی نفتی در مقطع حدود 6 ماهه افزایش صادرات نفت و رشد ۴۰ درصدی صادرات نفت ایران رقم خورد، اقدامی مهم که برگ برنده ای برای کشور در دوره اعمال شدیدترین تحریم ها محسوب می شود؛ به این ترتیب فروش نفت ایران از نظر حجمی و وزنی نسبت به گذشته افزایشی خیره کننده داشت. به همین علت، به تبع آن منابع درآمدی و وصول مطالبات از نظر حجمی و صادرات و وصول درآمدها نسبت به پارسال افزایشی چشمگیر داشته است. اوجی در آن مقطع اعلام کرد که بخش عمده درآمد حاصل از فروش نفت، وصول مطالبات است که نقدی و به صورت ارز دریافت شده و بخش جزیی از آن هم به تهاتر با کالا، اختصاص داده شده است. در کنار آن وزارت نفت در حال آغاز تهاتر بخشی از درآمد حاصل از فروش نفت با مشارکت در پروژه هاست و راهکارهای گوناگونی برای تهاتر با کالا و فروش نفت و تهاتر با مشارکت در پروژه ها مطرح است.
اهمیت رشد صادرات نفت خام برای کشور آشکار است؛ از این رو که بازگشت تحریم ها از سال های گذشته، فصل تازه ای از محدودیت ها را در صنعت نفت ایران حاکم کرد؛ وضعیتی که نگاه غالب در آن، استفاده از ابزار سیاسی نفت برای تحت فشار قرار دادن ایران بود. در واقع از همان دوره ریاست جمهوری ترامپ که دور جدید تحریم های ظالمانه و یکجانبه، با وضع نمونه ای تازه از محدودیت ها برای کشور همراه بود، صنعت نفت ایران روایتی تلخ و متفاوت تری را شاهد بود،به این دلیل که تحریم ها، محدودیت های بیشتری را در این حوزه نشانه رفته و در واقع هدف اصلی آن، ناکارآمد ساختن کاملاین حوزه بود. فراموش نکردیم آنچه از سخنان مسئولان وقت آمریکا شنیده می شد که آرزوی صفر کردن صادرات نفت ایران را در سر داشتند؛ آرزویی که تا همین امروز نه تنها محقق نشده؛ بلکه وزیر نفت از بهبود آمار فروش نفت هم خبر می دهد. افزون بر این، طی دور دوم تحریم هایی که از سوی آمریکا اعمال شد، صنعت نفت، مبادلات بانکی، کشتیرانی، خدمات بیمه ای و بخش انرژی ایران مورد هدف قرار گرفتند؛در این میان آمریکا اگرچه چند بازه زمانی مختلف را به منظور معافیت برای خریداران عمده نفت ایران در نظر گرفت و به تمدید آن اقدام کرد؛ اما آنچه در سر داشت این بود که پس از چند مرحله تمدید معافیت ها، با هدف پیدا شدن بازار جدید برای خریداران نفت ایران، در نهایت تمامی معافیت ها را لغو کند و آنچه در برنامه داشت، این بود که برای اعمال فشار حداکثری، صادرات نفت ایران را به صفر برساند؛ هدفی که تا به امروز هم محقق نشده است. تکرار ناکامی ها در دستیابی به اهداف نفتی، باعث شد یک به یک تحریم های جدیدتری وضع شود. مطابق آماری که جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم بیان کرد، تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران سبب شد از آوریل ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱، ایران از تولید یک میلیارد و ۸۰۰میلیون بشکه نفت خود (براساس آمار منابع ثانویه) محروم شود که منجر به وارد آمدن بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار خسارت در زمانی شد که نیازمند تأمین ضروریات کشور از جمله برای مقابله با شیوع ویروس کرونا بود. از سویی اگرچه نمی توان منکر سختی های ایجاد شده ناشی از تحریم ها بر صنعت نفت شد، اما هنر مدیریت در این حوزه، وضع قوانین درست در همین شرایط سخت است. تحریم های ظالمانه آمریکا پس از خروج از برجام، بیش از نیمی از ظرفیت صادراتی کشور را متوقف کرده و طی دو، سه سال گذشته میلیاردها دلار از درآمدهای کشور را حذف کرده و فرصت سوزی ها و عدم صیانت از بازارهای صادراتی نفت کشور، به تضعیف امنیت بخش تقاضا منجر شده است.
در همین زمینه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران چندی قبل با انتشار گزارشی به افزایش تولید و صادرات نفت، گاز و میعانات گازی از مؤلفه های رشد اقتصادی در ۱۴۰۰ اعلام کرد که افزایش قابل ملاحظه ارزش افزوده گروه نفت در سال ۱۴۰۰ بیشتر ناشی از افزایش تولید و صادرات نفت خام، گاز طبیعی و میعانات گازی نسبت به سال پیش از آن است.
گزارش بانک مرکزی اشاره دارد: رشد اقتصادی کشور در فصل پاییز سال گذشته ۴.۸ درصد و در زمستان گذشته ۵.۷ درصد بوده است. به این ترتیب در دو فصل نخست عملکرد دولت سیزدهم رشد اقتصادی فصلی کشور به طور میانگین ۵.۲۵ درصد بوده است.
این در حالی است که از پاییز ۱۳۹۲ تا تابستان ۱۴۰۰ در دولت های یازدهم و دوازدهم متوسط رشد فصلی اقتصاد ایران ۱.۴۵ درصد بوده است. به این ترتیب در دولت سیزدهم تاکنون رشد اقتصادی کشور ۳.۶ برابر بزرگ تر از رشد اقتصادی دولت قبل بوده است. رشد اقتصادی کشور (به قیمت های ثابت سال ۱۳۹۵) در سال ۱۴۰۰ به عدد ۴.۴ درصد رسید. تحقق رشد اقتصادی ۴.۴ درصدی در سال ۱۴۰۰ در امتداد رشد اقتصادی ۴.۱ درصدی سال ۱۳۹۹، حکایت از روند رو به بهبود فعالیت های اقتصادی در کشور با وجود تداوم تحریم های اقتصادی دارد.
در این راه نباید از افزایش ظرفیت نفت خام هم به آسانی گذشت که به موازات رشد صادرات نفت خام در برنامه ریزی های وزارت نفت و به تبع آن شرکت ملی نفت ایران قرار گرفت. به گفته خجسته مهر، برخی از عوامل این کاهش تولید، عبارت است از اینکه تعمیرات اساسی در مدت چند سال در شرایط گذشته انجام نشد و تعمیر چاه های نفتی با نارسایی هایی روبه رو بود و تأسیسات سرچاهی دچار مشکلاتی شدند. اقدام های مربوط به خطوط لوله جریانی و خطوط انتقال نفت خام به مبادی مصارف داخلی و مبادی صادراتی و تلمبه های درون چاهی که باید طبق برنامه در آن چاه ها نصب می شد و پمپ های درون چاهی، انجام نشد و بخش قابل توجهی از ظرفیت تولید نفت کشور را از دست دادیم. نکته مهم در سخنان مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اشاره به این مساله است که برای نگهداشت توان تولید و بازگرداندن ظرفیت تولید نفت به پیش از تحریم ها هیچ نیازی به خارج از کشور نداشتیم و به طور کامل از ظرفیت داخل صنعت نفت چه در زمینه نیروی انسانی و چه کالا، مواد و تجهیزات استفاده کردیم.طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با آغاز به کار دولت سیزدهم از جمله اولویت هایی وزیر نفت که به شرکت ملی نفت ایران تکلیف کرد این بود که طی ۶ ماه، در ۱۵ اسفند ظرفیت کاهش داده شده و از دست رفته را به پیش از تحریم ها بازگردانیم. بیش از ۱۸۰۰ اقدام عملیاتی در چاه های نفتی از سوی متخصصان شرکت ملی نفت ایران انجام شد و بیش از ۲۵۰ کار مربوط به تعمیرات اساسی از جمله تأسیسات سرچاهی و تعمیرات اساسی مربوط به تأسیسات روسطحی انجام و حدود ۵۰۰ میلیون دلار در این زمینه هزینه شد. بخش قابل توجهی از این هزینه ها صرف نگهداشت توان تولید شد. خجسته مهر گفت: در این دوره افزایش ظرفیت جدید نیز داشتیم از جمله تولید از میدان مشترک آزادگان جنوبی و موفق شدیم در مدت ۶ ماه حدود ۱۳ حلقه چاه جدید را به مرحله تولید برسانیم. با این اوصاف شرکت ملی نفت ایران از تمامی ظرفیت های خود برای تولید حداکثری نفت استفاده خواهد کرد و طبق خبر خجسته مهر بنا بر برنامه ریزی انجام شده، مقرر شده است تا ظرفیت تولید را تا پایان سال 1401 به 4 میلیون بشکه در روز افزایش دهیم.ذخایر قابل برداشت نفت خام ایران بر مبنای ضریب بازیافت به گفته او، حدود ۱۵۷ میلیارد بشکه و ذخایر گاز ما حدود ۳۳ تریلیون مترمکعب، اما از نظر مجموع نفت و گاز حدود ۳۳۰ تریلیون معادل مترمکعب است و از نظر حجم ذخایر نفت و گاز درجا، در مجموع بیش از ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت، ذخایر مایعات گازی و میعانات گازی درجا زیرزمین وجود دارد.
نگاهی به فعالیت های عام المنفعه شرکت نفت و گازاروندان
مشعل مرور عملکرد صنعت نفت نشان می دهد که این صنعت در توجه به امر مسؤولیت اجتماعی در میان سازمان های همتراز خود پیشگام است، به طوری که می توان گفت، مسؤولیت اجتماعی به بخش مهمی از ادبیات و فرهنگ مدیریت نفتی و مرجعی برای پاسخگویی به نیازهای اجتماعی مردم در زمینه بهبود وضع اقتصادي، اجتماعی،زیست محیطی و حفاظت از منافع ذینفعان، همچنین بهبود کیفیت زندگی شهروندان و تغییر نگرش هاي شخصی تبدیل شده است. رویکرد مهم صنعت نفت در توجه به مسؤولیت اجتماعی شرکتی Corporate Social Responsibility در سطح جهانی نیز به عنوان اولویتی مهم شناخته شده است. از این رو بر اساس اهداف اعلام شده از سوی سازمان ملل، از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۳۰، همه کشورهای عضو سازمان ملل باید تلاش کنند که به اهداف و شاخص های توسعه پایدار در سه سطح ملی، منطقه ای و بین المللی دست یابند. سازمان ملل متحد برای رسیدن به اهداف توسعه پایدار، ۱۷ هدف کلان را تعیین و تصویب کرده که در این میان اهداف زندگی سالم، در دسترس بودن آب سالم، دسترسی به انرژی پاک و مقرون به صرفه، مبارزه با تغییرات اقلیمی، استفاده پایدار از اقیانوس ها و دریاها، ارتقای اکوسیستم و احیای مشارکت جهانی برای توسعه پایدار، به منزله اسناد بالادستی ملی یا بین المللی در حوزه محیط زیست مطرح می شوند؛ مجموعه فعالیت هایی که از سوی شرکت های تابعه شرکت ملی نفت در مسیر عمل به مسؤولیت اجتماعی به چشم می آید. این گزارش نگاهی به عملکرد شرکت نفت و گاز اروندان در این مسیر طی یک سال اخیر با رویکرد عام المنفعه داشته است.
شرکت نفت و گاز اروندان اگرچه ماموریت های مهمی از جمله راهبری تولید، نگهداری و حفظ تاسیسات نفتی و گازی، تامین خوراک پالایشگاه و پتروشیمی و صدور به بازارهای بینالمللی را به عهده دارد؛ اما از موضوع عمل به وظایف خود در زمینه مسؤولیت اجتماعی هم غافل نمانده است. مرور فعالیت های این شرکت در عمل به وظایف مسؤولیت های اجتماعی، تنها با رویکرد عام المنفعه در ماه های اخیر، حاکی از عملکرد موفقیت آمیزی است که در کارنامه کاری خود دارد و در فهرست آن فعالیت های متنوع عام المنفعه از سانحه تلخ ریزش ساختمان متروپل آبادان تا حضور فعال در کمک به راهیان نور، آبرسانی ، بازسازی و ساخت مدارس و... به چشم می خورد که در ادامه می آید:
شرکت نفت و گاز اروندان از مجموعه هایی بود که در ساعات اولیه حادثه متروپل در کنار مردم آبادان حضور یافت و به رسم وظیفه، از تمامی ظرفیت های خدماتی، نیرو و لجستیکی خود برای خدمت رسانی به حادثه دیدگان استفاده کرد و با تشکیل قرارگاه پشتیبانی و با همکاری شرکت مناطق نفت خیز جنوب و ملی حفاری ایران در کنار پالایشگاه نفت آبادان و پایگاه های مقاومت بسیج، ادارات اچ اس ای و سایر بخش های این شرکت ها تا آخرین روز در صحنه باقی ماند. این قرارگاه پشتیبانی، با تقسیم مسؤولیت بین خود، یگانی بزرگ از ده ها فروند انواع ماشین آلات سنگین همچون جرثقیل های بزرگ، کشنده، لودر، کرین، بیل مکانیکی، تانکر، کمپرسی، تریلی و انواع تجهیزات صنعتی مانند ژنراتور، پمپ، لیفتراک، دستگاه ماشین امدادی پله دار مخصوص اطفای حریق، ماشین های یخچال دار، آمبولانس و... را در کنار تیم های متخصص اچ اس ای و آتش نشانی با تجهیزات کامل امدادرسانی به منطقه گسیل و در کنار آن با انواع خدمات پشتیبانی، همه ظرفیت های ممکن را در صحنه بسیج کرد.
تخصیص 114 دستگاه/روز انواع ماشین آلات سبک، نیمه سنگین، سنگین و فوق سنگین (سواری، ایسوز، وانت، اتوبوس، کمپرسی، بیل مکانیکی، لودر و تجهیز انواع ملزومات اچ اس ای)،کلاه ایمنی، کفش ایمنی، بسته بهداشتی، بلندگو، کوله و...، اقدامات پشتیبانی تیم های نجات در خصوص تامین غذا (تخصیص13 هزار و 300 پرس غذا در سه نوبت و13 هزار عدد بطری آب معدنی) و حضور تقریبی 20 نفر از همکاران در سطوح مختلف مدیریتی و عملیاتی از دیگر فعالیت ها در این عرصه به شمار می رود.
شرکت نفت و گاز اروندان همسو با انجام مسؤولیت های اجتماعی و همزمان با تنش آبی در استان خوزستان و شهرهای همجوار تاسیسات نفتی شرکت نفت و گاز اروندان، در دمای بالای ۵۰ درجه اقدام به نقش آفرینی مهم در زمینه کمک به مردم کرده که از جمله آن می توان به تخصیص پنج دستگاه تانکر 30 هزار لیتری از ابتدای خرداد امسال تا کنون به منظور آب رسانی به روستاهای شهرستان هویزه با هدف کاهش بحران تنش آبی، همچنین تخصیص دو دستگاه تانکر 28 هزار لیتری و دو دستگاه تانکر 18 هزار لیتری برای آب رسانی به روستای سبعه در شهرستان دارخوین به دلیل اشکال در شبکه آب رسانی و خطوط انتقال آب در روستای مذکور اشاره کرد.
از دیگر اقدام های شرکت نفت و گاز اروندان در تنش آبی تابستان امسال، آماده سازی ۶۵ عدد مخزن 200 لیتری برای تأمین آب شرب دام های شهرستان های سوسنگرد و تحویل به مردم آن منطقه بوده است.
تخصیص دو دستگاه بالابر، دو دستگاه کمپرسی و دودستگاه لودر برای کمک به ستاد اربعین شرکت ملی نفت ایران به منظور راه اندازی ورزشگاه سوسنگرد، همچنین در اختیار قراردادن دو دستگاه لودر و چهار دستگاه کمپرسی به مدت یک هفته به آموزش و پرورش این شهرستان به منظور خاکبرداری، از دیگر اقدام های شرکت نفت و گاز اروندان است.
در میان فعالیت های عام المنفعه شرکت نفت و گاز اروندان، می توان به کمک رسانی راهیان نور نیز اشاره کرد؛ کمک رسانی از جنس در اختیار قرار دادن ماشین آلات سبک و سنگین به راهيان نور(ستاد اهواز) با 6 دستگاه/روز گریدر و کمپرسی، راهیان نور(سپاه هویزه) با 3 دستگاه/روز اتوبوس، راهیان نور(دفتر امام جمعه خرمشهر) با 60دستگاه/روز سمند،همچنین توریع بسته های لوازم تحریر در روستای های محروم همجوارتاسیسات نفتی غرب کارون (حدود 8500 بسته آموزشی) در آستانه بازگشایی مدارس.
شروع به ساخت مدرسه چهار کلاسه سردار شهید حاج قاسم سلیمانی در شهرستان خرمشهر با اعتبار 1.5 میلیارد تومان، ساخت مدرسه 3 كلاسه شهيد سپهبد حاج قاسم سليماني در روستاي البوبالد دارخوين، ساخت مدرسه 3 كلاسه شهيد سپهبد حاج قاسم سليماني در روستاي شريعه سيد عبود، تعمير مدرسه حيدر كرار روستاي سويچتي عليا، تعمير و بازسازي مدرسه بلال در روستاي سويچتي سفلي و كمك به مدرسه باقر العلوم روستاي ام الخرجي به منظور تكميل كلاس ها از دیگر اقدام های انجام شده در مسیر ساخت و بازسازی مدارس مناطق محروم همجوار تاسیسات نفتی به شمار می رود. افزون بر موارد اشاره شده، باید به کمک رسانی به واحدهای آتش نشانی شهرهای همجوار و خاموش کردن تالاب هورالعظیم از سوی شرکت نفت و گاز اروندان اشاره کرد. مسؤولیت اجتماعی باگام های عملی برداشته شده در این مسیر از سوی صنعت نفت درکنار مسؤولیت اصلی و ذاتی خویش (تولید،پالایش و عرضه فراورده های نفتی) موضوع مهمی است که در دولت به آن توجه ویژه شده تا آنجا که در زیر مجموعه های آن، بویژه وزارت نفت تلاش می شود، نقش آفرینی بیشتری در این زمینه صورت گیرد وشمار بیشتری از مردم از این خدمات منتفع شوند.
در نخستین نشست تخصصی مهندسی و عملیات صنعت پالایش نفت تاکید شد:
مشعل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به منظور پایش چالش های فراروی صنعت پالایش نفت کشور اقدام به برگزاری نخستین نشست تخصصی مهندسی و عملیات صنعت پالایش نفت کشور کرد. دراین نشست تخصصی که با حضور علی زیار، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، برخی مدیران این شرکت از جمله سعید مداح مروج، مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزارشد، مهندسان بخش های مهندسی و عملیات پالایشگاه های نفت سراسر کشور، روزهای 10 و 11 مهرماه 18 مقاله تخصصی بارویکرد رفع چالش های پیش روی صنعت نفت ارائه کردند. انتظار می رود با ارائه این مقالات و تبادل تجربیات خوبی که حاصل این گونه نشست های تخصصی است، بخش عمده ای از چالش های پالایشگاه ها برطرف شود و آینده ای روشن تر برای صنعت پالایش کشور رقم بخورد. آنچه می خوانید، گزیده ای از این نشست دو روزه است.
با اعلام فراخوان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به شرکت های پالایشی برای ارسال مقاله درجهت رفع چالش های این صنعت، 160مقاله به دبیرخانه نشست تخصصی ارسال وپس ازچند مرحله بررسی 18 مقاله برگزیده و طی دو روز(10 و 11 مهرماه) در نشست تخصصی مهندسی و عملیات صنعت پالایش ارائه شد.
در آغاز این نشست علی زیار، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه هم فکری وهم افزایی که در این جلسات شکل خواهد گرفت، برای توسعه و ارتقای صنعت پالایش نفت کشور بسیار مفید خواهد بود، گفت: مقالات ارائه شده دراین نشست تخصصی به دلیل اینکه تمام جوانب چالش های پیش روی صنعت نفت را بررسی کرده اند، قابل ارائه در مجامع بین المللی نیز هست.
به گفته او صنایع پالایشی، ازجمله صنایع آب بر محسوب می شوند؛ از این رو این مهم در داخل پالایشگاه های کشور به نحو احسن مدیریت می شود و دراین مسیر، ارائه راهکارها و پیشنهادهای فنی وکاربردی برای مدیریت هرچه بهتر مصرف آب، بسیار راهگشا خواهد بود.
زیار در ادامه با اشاره به مسائل زیست محیطی پالایشگاه ها اظهار کرد: مدیریت پسماند و انرژی و ارتقای کمی و کیفی فرآورده ها ازجمله موضوع های مهمی هستند که باید به آنهاپرداخته شود و در این زمینه استفاده از روش های نوین می تواند بسیار کمک کننده باشد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران افزود: اکنون 10 پالایشگاه متولی تامین انرژی کشور هستند و با توجه به ناترازی تولید و مصرف در سال 1401 تولید فرآورده های نفتی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. این روند موجب شده است تا بیش از پیش درجهت نگهداری و ارتقای کمی وکیفی محصولات تلاش کنیم.
به گفته او، در زمینه ارتقای کیفی امروزه پالایشگاه های کشور محصولات با کیفیت یورو تولید می کنند و برخی پالایشگاه های کشور برای دستیابی به محصولات بنزین و نفت گاز درحد استانداردهای جهانی اقدام به راه اندازی واحدهای جدید کرده اند.
زیار در بخش دیگری به سود محوری پالایشگاه ها اشاره وتصریح کرد: باید تغییراتی در زمینه ارتقای کیفی محصولات داشته باشیم و به سمت تولید محصولات با ارزش تر سوق پیداکنیم تا در زمینه سودآوری شرکت های پالایشی کشور حداکثر سودآوری را داشته باشند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بابیان این که همه پالایشگاه ها باید همگراعمل کنند و تجربه ها و دستاوردهای خود رابه اشتراک بگذارند، تصریح کرد: برگزاری نشست های مشابه مانند نشست تخصصی مهندسی و عملیات صنعت پالایش نفت کمک خواهد کرد تا دستاوردهای شرکت های پالایشی به اشتراک گذاشته شود.
زیار تاکید کرد: مقالات ارائه شده در نشست تخصصی مهندسی و عملیات صنعت پالایش نفت نباید در حد نوشته باقی بماند و در پالایشگاه های کشور باید به مرحله اجرا برسد.
سعید مداح مروج، مدیر هماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز در این نشست تخصصی گفت: از شرکت های پالایشی انتظار بهینه سازی مصرف سوخت را داریم، البته تاکنون گام های موثری در این زمینه از سوی این شرکت ها صورت گرفته است و طی سال های قبل در بسیاری از پالایشگاه های کشور پروژه های بهینه سازی مصرف سوخت تعریف و اجرایی شده است.
وی به تامین کاتالیست در کشور اشاره و تصریح کرد: کاتالیست در عملیات تولید بسیار اهمیت دارد و درحال حاضر بیشتر پالایشگاه های کشور با تکیه بر شرکت های دانش بنیان از کاتالیست های ساخت داخل استفاده می کنند.
مداح مروج با اشاره به اینکه به دنبال اصلاح مدیریت مصرف آب و انرژی در شرکت های پالایشی هستیم، تاکید کرد: با اصلاح زیرساخت ها و دستیابی خودروها به استانداردهای روزآمد دنیا می توان مصرف بنزین در کشور را مدیریت و بهینه کرد؛ در غیر این صورت اگر زیر ساخت ها اصلاح نشود، از نظر مصرف بنزین وارد جاده ای بی پایان خواهیم شد.
به گفته او خودروهای داخلی کشور به طور متوسط سه برابر مصرف استاندارد جهانی بنزین مصرف می کنند و بابهره مندی ازاستانداردهای روزآمد دنیا در تولیدخودرو و توسعه حمل ونقل شهری می توان شرایط را بهبود بخشید و نیازی به واردات بنزین نخواهیم داشت.
مدیرهماهنگی و نظارت بر عملیات شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفت همچنین به توانمندی مهندسان جوان در پالایشگاه های کشور اشاره کرد و افزود: بیشترافرادی که امروزدر پالایشگاه های کشور فعالیت می کنند، مهندسان جوانی هستند که ذهنی خلاق درحرفه خود دارند وشرکت های پالایشی باید از این ظرفیت به نحو مطلوب استفاده کنند.
در نخستین نشست تخصصی مهندسی و عملیات صنعت پالایش نفت که طی دو روز 10 و 11 مهرماه امسال در سالن غدیر شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار شد، مقالاتی بامحورهای تصفیه خانه پساب شهری شرکت پالایش نفت اصفهان، مشکلات و چالش ها؛ امکان سنجی احداث واحد تولیدMTBE، آموزه های تعویض مشعلهای قدیمی کوره های اولیه وثانویه واحدهای تقطیر، ارزیابی تولید کک اسفنجی ازبرش های سنگین، بومی سازی طراحی، احداث و راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفتای سبک، بررسی میدانی صرفه جویی ناشی از ممیزی انرژی در بخش سیستم های الکتریکی پالایشگاهها و روش های نوین حذف سموم کاتالیست ایزومریزاسیون از خوراک ورودی نفتای سبک و هیدروژن از سوی مهندسان پالایشگاه های کشور ارائه شد.
طرح ارتقای کیفی محصولات بالاسری برج تقطیر؛رفع مشکل هدرروی آمین باجایگزینی سینی های سانتریفیوژ در برج آمین واحد RFC؛بررسی محدودیت ها و گلوگاه های تعیین الگوی بهینه پترو پالایشی؛ ارائه مدل بهینه تولید پالایشگاه با استفاده از نرم افزارهای ASPEN PIMS و PETRO SIM؛ برنامه ریزی به روش بازه موزون جهت برنامه زمان بندی و کنترل گروههای تعمیرات تخصصی؛ همچنین بهینه سازی واحد تقطیر در اتمسفر با تغییر نسبت میعانات گازی در خوراک؛ به روزآوری سامانه کنترل؛ اجرای سیستم حفاظتی جلوگیری از افزایش دما در راکتورهای واحد CCR؛ ارزیابی قابلیت سرویس دهی تجهیزات در واحدهای عملیاتی پالایشگاه ها؛ بررسی مشکل ریبویلر واحد آب ترش وراه حل ارائه شده جهت رفع مشکل و جایگزین سیال گرم مبدل پیش گرمایش برج بوتان زدای واحدهای تقطیر، از دیگر محورهای مقالات ارائه شده در این نشست تخصصی بود .در پایان این نشست، مقالات برتر معرفی و از ارائه دهندگان آنها قدردانی شد.
در گفت و گویی مشروح با مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیر عامل وزارت نفت عنوان شد:
مشعل سلامت، ایمنی و بهداشت و محیط زیست، واژگانی هستند که در زبان فنی به اختصار اچ اس ای نام گرفته اند. این واژگان اگر چه مستقل از هم به نظر می رسند؛ اما کارکرد کلی آنها، به آن د لیل که ابعاد مختلف سلامت انسان و محیط را در بر می گیرد، به انسجام و پیوستگی واحد ختم می شود. اچ اس ای همه صنایع، بویژه صنعت نفت ازجایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. به گونه ای که بر آن قوانینی سختگیرانه و آموزش های مستمر و به روز مترتب است، تا جایی که آسیب های انسانی و زیست محیطی به کمترین حدممکن و حتی به صفر می رسد. اداره کل اچ اس ای وزارت نفت به منظور پیشبرد اهداف بهداشت، ایمنی و محیط زیست برنامه هایی تدوین کرده و در دستور کار خود دارد، ضمن آنکه نظارت و پایش مستمر از سوی این اداره کل، به واسطه شرکت های اصلی و تابعه و فرعی صنعت نفت صورت می گیرد. به منظور آگاهی از کم و کیف اچ اس ای وزارت نفت، اقدام های انجام شده و همچنین برنامه های آتی این وزارتخانه درحوزه یاد شده، با مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیر عامل وزارت نفت گفت وگویی انجام شده که مشروح آن را می خوانید.
اقدام های اجرایی و رویکردهای اداره کل اچ اس ای با هدف پیاده سازی صحیح الزام های اچ اس ای از طریق تدوین و ابلاغ ضوابط را تشریح کنید.
مطابق برنامه های راهبردی وزارت نفت مبنی بر استقرار و بهبود نظام مدیریت اچ اس ای و عطف به آيين نامه نظام استانداردسازي در صنعت نفت، شناسايي و احصای فهرست كلي استانداردهاي مورد نياز و تدوين و ارائه آنها به صورت استاندارد ملي بر اساس آخرين ويرايش، استانداردهاي بين المللي مرتبط و همچنین به روزرساني استانداردهای IPS موجود در حوزه اچ اس ای در دستور کار اداره کل بهداشت، ایمنی و محیط زیست قرار گرفت و پس از برگزاري نشست های تخصصي، 32 عنوان استاندارد در حوزه اچ اس ای كميته هاي برنامه ريزي سازمان ملی استاندارد مصوب و از سوی دبیران منتخب، تدوین شد که هم اکنون در مرحله برگزاری کمیسیون های نهایی، ویراستاری فنی - ساختاری و طرح در اجلاسیه های ملی سازمان ملی استاندارد قراردارد. درحال حاضر 5 عنوان پیش نویس استاندارد در مرحله چاپ، انتشار و فرايند ملي سازي قرار دارد و دیگر عناوین استانداردهای مذكور نیز برای پايان سال 1401 برنامه ریزی شده است. افزون بر تدوین ضوابط و استانداردهاي اچ اس ای صنعت نفت، با توجه به لزوم رعایت ضوابط و مقررات بهداشت، ایمنی و محیط زیستی در این صنعت، مستندات تخصصی در قالب راهنما، روش اجرايي و دستورالعمل، از سوی اداره كل اچ اس ای تدوین، بازنگری و اصلاح شده و به منظور ایجاد وحدت رویه در اجرا به شرکت های اصلی/ فرعی تابعه و مدیریت ها/ ادارات وزارت نفت ابلاغ می شود. تاكنون46 عنوان راهنما، روش اجرايي و دستورالعمل از سوی اداره كل اچ اس ای برای اجرا در سطح صنعت نفت ابلاغ شده که 12 عنوان آن در حوزه بهداشت شغلی، 19 عنوان در حوزه ایمنی و آتش نشانی، 11 عنوان در حوزه محیط زیست و 4 عنوان درحوزه مشترک اچ اس ای است که این فرایند، با توجه به نیازهای صنعت و شرایط موجود همچنان استمرار داشته و در دستور کار قراردارد.
آموزش کارکنان صنعت نفت به منظور آگاهی از موازین اچ اس ای و به دنبال آن، تأثیر بر کاهش روند وقوع حوادث، یکی از پارامترهای کلیدی در خط مشی بهداشت، ایمنی و محیط زیست است و برگزاری برنامه های آموزشی کارکنان بر اساس نیازسنجی سالانه درشرکت های اصلی و فرعی تابعه، با هدف ارتقای شایستگی های مورد نیاز شغلی کارکنان، از مهم ترین فعالیت های مدیریت ها و ادارات اچ اس ای محسوب می شود. با توجه به روند رو به رشد برون سپاری فعالیت های صنعت نفت به بخش پیمانکاری، طرح ریزی، اجرا و ارتقای اثربخشی آموزش های برگزار شده برای کارکنان به عنوان سیاست اجرایی در دستور کار قرار دارد و در این ارتباط، وزارت نفت تفاهمنامه ای با مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت و بهداشت کار با هدف آموزش کارکنان منعقد کرده است. همچنین در خصوص ساعات آموزشی درشرکت های اصلی و فرعی تابعه وزارت نفت، درسال 1400درمجموع یک میلیون و 914 هزار و 22 ساعت آموزشی در بخش های بهداشت، ایمنی و محیط زیست برگزار شده که میانگین سرانه آموزش هاي بهداشت، ايمني و محيط زيست وزارت نفت دراین بازه زمانی، معادل هشت ساعت و 69 دقیقه شده است.
با هدف اجرای سیاست های وزارت نفت برای افزایش ضریب ایمنی و قابلیت اطمینان در طراحی و بهره برداری از تجهیزات و تأسیسات صنعت نفت و به منظور تولید ایمن و بدون آسیب به افراد، دارایی ها و محیط زیست و همچنین ايجاد يكپارچگي در طرح ريزي اهداف و برنامه هاي اچ اس ای، اركان جهت ساز شامل31 هدف كلان، 69 راهبرد و 235 سياست، تدوين و برای اجرا از سال 1401 و در بازه زمانی 4 ساله به شركت هاي اصلي ابلاغ شد. در این ارتباط 264 برنامه پروژه محور به ارزش تقریبی 110520 میلیارد ریال در حوزه بهبود مدیریت شرایط اضطراری ( 3درصد)، ارتقای سلامت کارکنان (24 درصد)، کاهش نرخ حوادث (37درصد) و مدیریت آلاینده ها و مخاطرات محیط زیستی(36 درصد) در شرکت های اصلی و فرعی تابعه تعریف شده که از این تعداد، 38 پروژه در سطح شرکت ملی نفت، 84 پروژه در سطح شرکت ملی گاز، 90 پروژه در سطح شرکت ملی پالایش و پخش و 52 پروژه در سطح شرکت ملی پتروشیمی در حال اجرا هستند و نظارت بر پیشرفت اجرای آنها از سال 1401 در دستور کار قرار گرفته است.
با توجه به لزوم ایمن سازی ساختمان ها و پیشگیری از وقوع حوادث، اداره کل اچ اس ای وزارت نفت نسبت به تدوین ضوابط و ابلاغ بخشنامه های مرتبط با رعایت ایمنی در ساختمان های اداری و تأسیسات صنعت نفت اقدام کرده که در این خصوص، ارزیابی و سطح بندی وضعیت ایمنی ساختمان هادر برابر زمین لرزه، آتش سوزی، انفجار، فرونشست و نظایر آن در دستور کار قرار گرفته و تا این لحظه پايش و شناسايي وضعيت ايمني 60 ساختمان سه شركت اصلي گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش انجام شده است. ساختمان هاي شركت هاي فرعي، تابعه و عملياتي شركت نفت نیز تحت پايش و بهبود وضعيت بوده و درمورد ساختمان هاي ادارات مركزي و مجموعه هاي تهران از مجموع 29 ساختمان كه تحت ارزيابي و كنترل مرجع ذیصلاح (سازمان آتش نشاني شهر تهران) قرار داشته، نواقص 12 ساختمان اصلاح شده و مابقي نيز در حال پيگيري است، ضمن اينكه اين اداره كل، 7 ساختمان مهم وزارت نفت و شركت نفت را از طريق چک لیست های ماهانه و تست هاي آتش نشاني مورد ارزيابي قرار داده و نسبت به اصلاح اشكالات و نواقص اقدام مي کند. دریافت اطلاعات تکمیلی از وضعیت ایمنی سایر ساختمان ها نیز در حال پیگیری است.
این اداره کل همسو با ماموریت سازمانی خود مبنی بر نظارت عالیه و آگاهی از میزان تحقق اهداف اچ اس ای شرکت های اصلی و فرعی تابعه، همچنین اطلاع از نارسایی ها و نقاط قوت و قابل بهبود در مناطق و تأسیسات عملیاتی نسبت به برنامه ریزی و انجام بازدیدها و ممیزی در قالب تیم های مدیریتی، کارشناسی و تخصصی اقدام می کند و با حضور میدانی از نزدیک در جریان مشکلات قرار گرفته و با رصد امور، رفع چالش های شناسایی شده را به منظور پیشبرد برنامه های بهداشتی، ایمنی و محیط زیست صنعت نفت از طریق مدیریت ها و ادارات مرتبط پیگیری می کند.
شرکت های دانش بنیان از طریق ساخت محصولات و توسعه فناوری های نوین در حوزه ایمنی و آتش نشانی، سلامت و محیط زیست می توانند نقش مؤثری در رفع چالش های صنعت نفت داشته باشند. این اداره کل، گسترش همکاری و برخورداری از توانمندی های شرکت های دانش بنیان را در دستور کار قرار داده که در این خصوص، نیازهای اولویت دار فناورانه در حیطه بهداشت، ایمنی و محیط زیستی صنعت نفت شامل 11 محور شناسایی و برای معرفی شرکت های توانمند در حوزه های مرتبط و ایجاد زمینه های مناسب همکاری، به مدیریت های ذیربط اعلام شده است.
يكي از اهداف اصلي نظام مديريتي اچ اس ای، كنترل نرخ وقوع رويدادها وكاهش خسارات است. تحليل و درس آموزي از حوادث، يكي از فرايندهاي كليدي نظام مديريت اچ اس ای به منظور شناخت دقيق نقاط قابل بهبود و تبيين اقدامات اصلاحي و پيشگيرانه با هدف برنامه ريزي راهبردي بهبود وضعيت ايمني، كاهش نرخ حوادث و پيشگيري از تکرار حوادث مشابه است. بر اين اساس، اداره كل اچ اس ای، با جمع بندي اطلاعات كليدي حوادث شغلي و فرايندي مهم رخ داده در صنعت نفت كشور طي سال های گذشته، گزارش تحليل آماري حوادث صنعت نفت را تهيه می کند که برای بهره برداري و اطلاع رسانی به شركت هاي اصلی و فرعي تابعه ارسال مي شود. به طور متوسط 80 درصد حوادث منجر به فوت، از نوع شغلي و 20 درصد از نوع فرايندي هستند. بر اين اساس، تمركز ويژه بر حيطه كنترل حوادث شغلي همچنان به عنوان يك راهبرد اصلي براي كاهش حوادث صنعت نفت بايد مورد توجه قرار گيرد. بیش از 60 درصد علل ريشه اي در بروز حوادث شغلي و فرايندي منجر به فوت، ناشي از چهار علت ريشه اي به ترتيب (از بيشترين) ضعف در اجراي نظام پروانه كار، آموزش و صلاحيت، مديريت ريسك، شناسايي خطرات شغلي، فرايندي و سرپرستي و عدم نظارت و پايش موثر بر اجراي فعاليت ها بوده است. به منظور پيشگيري از حوادث، برنامه ريزي و اجراي اقدام های كليدي زير با تأكيد بر حمایت و پشتیبانی های موثر مديران ارشد از اچ اس ای، ضروري به نظر مي رسد:
-نهادينه شدن انضباط عملياتي و رعايت دقیق ضوابط، استانداردها و دستورالعمل هاي اچ اس ای
بهبود و ارتقای فرهنگ اچ اس ای تمامی سطوح سازمانی و پیمانکاران به منظور نهادینه شدن نگرش پیشگیرانه
تقويت آموزش هاي مؤثر اچ اس ای
مديريت ريسك، شناسايي و ارزیابی دقيق خطرات، اقدام های مؤثر كنترلي و اجراي راهكارهاي اصلاحي
بهبود فرايند مديريت اچ اس ای پيمانكاران
درس آموزي از حوادث و پيشگيري از تكرار حوادث مشابه
طرح ريزي و اجراي رويكردهاي مديريت دارايي هاي فيزيكي و يكپارچگي مكانيكي از طريق افزايش قابليت دسترسي تجهيزات، فعال بودن لايه هاي حفاظتی ايمني و کاهش نرخ خرابي تجهيزات، بويژه در خصوص تجهيزات حياتي از منظر ايمني.
ابلاغ نقشه راه برنامه جامع مهندسی بهداشت حرفه اي (Road Map) در قالب برنامه ها، سياست ها و اهداف كلان معاونت بهداشت صنعتي به شركت هاي تابعه از طريق شركت هاي اصلي براي تدوين اهداف خرد، برنامه ها و فعاليت هاي بخش هاي بهداشت طي سال هاي 1401 تا 1404 از مهم ترین اقدامات شاخص اداره کل در حوزه بهداشت کار/صنعتی است. مطابق نقشه راه، الزام های بهداشت شغلی بر اساس الگوبرداری از مدل های به روز بین المللی بر اساس عناصر هشت گانه انجمن بین المللی توليدكنندگان نفت و گاز (OGP) مشتمل بر ارزیابی ریسک های بهداشتی و برنامه ریزی، بهداشت حرفه ای و کنترل مواجهه با عوامل زیان آور محیط کار، مدیریت فوریت های پزشکی، مدیریت بیماری های شغلی، ارزیابی تناسب آمادگی جسمانی و وظایف محوله مراقب بهداشتی، ارزیابی اثرات بهداشتی، مدیریت سوابق و گزارش دهی وضعیت بهداشت و تعامل با بهداشت عمومی و ارتقای سلامت ابلاغ شده و در ابتدا نسبت به ارزیابی وضعیت موجود با عملکرد بین المللی در این حوزه ها اقدام و با توجه به فرصت های بهبود شناسایی شده برنامه های لازم پیش بینی شده و در حال اجراست.
از جمله موارد مهم زیست محیطی که در خصوص آنها اقدام شده و در حال پیگیری هستند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مصوبات زيست محيطي هيأت دولت در خصوص منطقه اقتصادی پارس
تدوین برنامه های بهبود وضعيت محيط زيست با همكاري و تعامل وزارت نفت و شركت هاي مستقر در منطقه عسلويه و تصویب در هیات وزیران، طی مصوبه شماره 91194/ت56411ﻫ مورخ 12/8/1399
ايجاد چارچوب اجرايي و نظارتي براي اجراي برنامه هاي مذکور، پيگيري اجرا و پيشرفت پروژه هاي مصوب، ازسوی اداره كل اچ اس ای وزارت نفت
اثرات منتج از اجراي كامل مصوبات مذكور:
جلوگيري از انتشار سالانه حدود 502 تن تركيبات گوگردي در هوا
رعايت استاندارد آلاینده بنزن به ميزان 9 ميكروگرم در مترمكعب در محدوده صنعتی و رعایت استاندارد محيطي بنزن به میزان 5 میکروگرم در متر مکعب، خارج از مرز تاسیسات از سوی تمامی شرکت هاي مستقر در منطقه با اجراي برنامه LDAR ((Leak Detection And Repair
جلوگيري از فلرينگ سالانه حدود دو میلیارد و 344 میلیون متر مکعب
ارتقای واحدهاي تصفيه فعلي پالايشگاه هاي گاز و احداث تصفيه خانه تکمیلی فازهاي مجتمع گاز پارس جنوبي
احداث تصفيه خانه متمركز دماوند در محدوده پارس2 با ظرفيت 900 مترمكعب در ساعت
ارتقای وضعيت مديريت پسماند در منطقه ويژه پارس جنوبي، با احداث مجتمع مديريت پسماند به ظرفیت 100 هزار تن در سال
سرمايه گذاري بیش از 5 میلیارد دلار و برنامه ريزي و بهره برداري از برخي طرح هاي بهسازي و احداث تاسيسات جمع آوري گازهاي مشعل مانند: شركت پالايش گاز بيدبلند، پتروشيمي مارون، گازهاي مشعل ميادين نفت شهر/ سومار، گازهاي مشعل ميدان نفتي چشمه خوش، گازهاي مشعل ميادين سروستان و سعادت آباد، گازهاي مشعل ميدان نفتي مناطق مركزي، گازهاي مشعل منطقه جفير، احداث و تکمیل کارخانجات جدید گاز و گاز مایع (شامل 3100، 3200، خارگ)، پروژه هاي كاهش فلرينگ پالايشگاه هاي اول تا دهم پارس جنوبي به میزان20 درصد و جلوگيري از فلرينگ سالانه حدود 2344 ميليون مترمکعب و با اتمام و عملیاتی شدن این پروژه ها، حدود 9 میلیارد متر مکعب درسال گازهای همراه نفت و مشعل جمع آوری و بازيافت خواهدشد.
اقدام های مختلفی در زمینه توسعه فضای سبز صورت گرفته است که عبارتند از:
ایجاد و نگهداشت فضای سبز، با هدف اجراي ماده 15 قانون هواي پاك و رعايت حد قانوني 10درصد نسبت مساحت فضاي سبز به مساحت تأسيسات
استفاده از گیاهان مقاوم و سازگار با اقلیم مناطق مختلف عملياتي و كمك به حفظ تنوع زیستی همسو با اهداف مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت، مانند گونه های در حال آسیب مانگرو (جنگل هاي حرا) در سواحل جنوبی
تهیه طرح جامع فضای سبز منطقه ويژه پارس جنوبي با هدف توسعه فضای سبز از مقدار 311 هکتار به 5511 هکتار و عقد تفاهمنامه با اداره کل جنگل ها، مراتع و آبخیزداری استان بوشهر به منظور توسعه فضای سبز منطقه
احداث مساحت فضای سبز در مجموعه صنعت نفت به ميزان حدود 7000 هكتار تا پايان سال 1400 (مساحت مذکور، حدود 30 درصد مساحت تاسيسات مجموعه صنعت نفت را شامل مي شودكه حدودا سه برابرِ حد 10 درصدی تعیین شده در قانون است.)
اجراي راهنماهاي شش گانه مديريت پسماند و دريافت گزارش هاي روتين مديريت پسماند، سالانه از 4 شركت اصلي با هدف تجميع وضعيت توليد و مديريت پسماند درصنعت نفت و ارائه راهكارهاي بهبود مديريت
پيگيري سياست هاي «تعیین تکلیف و مدیریت نهایی پسماندهای انباشته شده»، «اتخاذ روش های فنی مناسب برای مدیریت پسماندهای ناشی از حفاری (با اولویت کاهش تولید، بازیابی منابع و دفع نهایی)» و «افزایش ضریب بازیافت پسماندها (استفاده مجدد و فروش) حداقل به میزان 5 درصد در مقایسه با سال گذشته» از طريق شركت هاي اصلي
مهندسي و ساخت مكان هاي دفن پسماندكنده هاي حفاري در طرح هاي آزادگان شمالي و جنوبي، ياران شمالي و جنوبي و طرح آذر با هدف كنترل و پيشگيري از بروز آلودگي در محدوده تالاب هورالعظيم
احداث 5 لندفيل اختصاصي براي پسماندهاي عادي در پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد، پتروشيمي گچساران و مناطق نفت شهر، تنگ بيجار و چشمه خوش
احداث سايت بازيافت و توليد كمپوست در پايانه نفتي خارك
احداث 2واحد تفكيك لجن هاي نفتي بيولوژيكي و آهكي در پالايشگاه تبريز و انبار نفت شهيد آنجفي
احداث و راه اندازی8 دستگاه پسماندسوز در پالایشگاه تهران، پالايشگاه گاز ايلام، پتروشيمي هاي فجر، لرستان، دماوند، كارون، تندگويان و بندرامام
احداث 3 دستگاه كمپوستر و سوله ورمي كمپوست در پالايشگاه تهران، پالايشگاه گاز هفتم منطقه ويژه پارس جنوبي و منطقه گاز استاني آذربايجان شرقي
تجهيز 23 دكل حفاري به سيستم تخليه صفر و خريد 9 دستگاهSolid Control در شركت ملي حفاري با هدف كاهش پسماند تولیدی عملیات حفاری و هدرروی آب و گل حفاری
خريد حداقل 16 دستگاه امحای لامپ هاي فلورسنت در مجموعه صنعت نفت
خريد يك دستگاه زباله سوز بشكه اي پرتابل از سوی پتروشيمي پليمر آريا ساسول
پيگيري تهيه گزارش جامع نحوه مديريت و تعيين تكليف پسماندهاي توليدي در ساختمان هاي اداري و مجموعه هاي تحت نظارت شركت ملي نفت
پيگيري بحث به روز رساني و تكميل اطلاعات مديريت پسماند شركت ها برای تهيه گزارش تحليلي مديريت پسماند صنعت نفت طي دوره 4 ساله 1397 تا 1400
اجراي پروژه هاي تغییر سیستم آب خنک کننده ازحالت یکبارگذر به مدار بسته در شرکت پالایش نفت آبادان
اجراي طرح توسعه تصفيه خانه پتروشیمی مبین برای شرکت های پتروشیمی مستقر در عسلویه
پروژه طراحی و احداث تصفیه خانه تکمیلی پساب صنعتی پتروشیمی هاي بندرامام و شهید تندگویان
بازیافت آب در پالايشگاه گاز خانگيران و انجام پروژه های بازچرخانی آب به منظور صرفه جویی در مصرف 500 تا 800 مترمکعب آب در روز (20درصد آب خام مصرفی آن پالایشگاه)
پایش آنلاین
نصب 119 تجهيزات پايش آنلاين براي دودکش ها و 32 آنلايزر درخروجی هاي پساب
برای حل مشکلات، پيگيري های مستمر به منظور انعقاد تفاهمنامه همكاري ميان وزارت نفت و سازمان حفاظت محیط زیست در هشت محور زير در دست اقدام است که عبارتند از:
ارزیابی اثرات زیست محیطی طرح های توسعه ای صنعت نفت
عوارض آلایندگی مالیات بر ارزش افزوده
قانون حفاظت از خاک
اجراي قوانين و مقررات مربوط به پایش لحظه ای
حدود مجاز انتشار آلاینده ها در صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
دستورالعمل ها و آیین نامه های مرتبط با صنعت نفت
برنامه های مصوب هیأت دولت برای کاهش آلودگی منطقه عسلویه
مجوز محیط زیستی طرح های دارای پیشرفت فيزيكي.
اگر مطلبی باقیمانده که می خواهید از این طریق اطلاع رسانی کنید، بفرمایید.
با توجه به اهميت مقوله ايمني و آتش نشاني و مسؤوليت مهم اين بخش در صنعت نفت، رمز موفقيت در اين است كه ديد روشني از آنچه كه بايد انجام دهيم، داشته باشيم و از فرايند اجراي قوي و سيستم هاي سازماني مورد نياز بهره بگيريم. از اين رو، طراحي نقشه راه و به كارگيري تفكر راهبردي در اين زمينه در دستور كار قرار گرفته است. نقشه راهي جامع كه به بررسي راهكارهاي كوتاه مدت، دراز مدت كه در نگاهي كلي و گذرا قابل درك، اجرايي و پيگيري باشد. در نقشه راه تدوين شده، اهدافي شفاف و معقول با در نظر گرفتن پويايي و پيشرفت طي زمان در نظر گرفته شده تا با استفاده از آن از انحراف مسير و عدم تحقق اهداف جلوگيري شود. در اين خصوص، با بهره گيري از آخرين يافته ها و بررسی وضعيت درون سازماني (نقاط ضعف و قوت) و برون سازماني (فرصت ها و تهديدات) موارد زیر در این سند مورد توجه قرار گرفته است:
بررسي تنگناها و محدوديت هاي ساختار ايمني و آتش نشاني در نظام نامه اچ اس ای-MS و ضرورت بازنگري آن، كميته هاي تخصصي ايمني و آتش نشاني، بررسي جامع عملكرد شركت هاي تابعه، توسعه فرهنگ ايمني، بهبود مستمر عملكرد ايمني و آتش نشاني، توجه ويژه و تمركز بر شاخص هاي عملكردي پيشرو (Leading Indicator) تقويت ساختار سازمانی و ارتقاي سطح جايگاه سازماني ، شناسایی مخاطرات و مديريت ريسك در تمامی فعاليت ها و فرايندهاي نظارت و كنترل محيط كاري از نظر الزام های ايمني، تهيه و بازنگري دستورالعمل هاي ايمني عمومي و تخصصي، چالش ها و تنگناهاي موجود و تكميل فرايند اچ اس ای پيمانكاران، افزايش سرانه آموزش ايمني، درس آموزي از حوادث به منظور پيشگيري از تكرار حوادث مشابه در صنعت، برنامه ريزي برای افزايش و ارتقاي فرهنگ ايمني، بازسازي و به روز كردن تجهيزات، وسايل و ماشين هاي آتش نشاني، برگزاري سمينارها، كارگاه هاي آموزشي و المپيادها به منظور ارتقای فرهنگ ايمني و آتش نشاني، بهره گيري از ظرفيت مراكز علمي و دانشگاه هاي معتبر و شركت هاي دانش بنيان و نخبگان با هدف حل مشكلات و چالش هاي حوزه اچ اس ای مديريت اثر بخش ريسك در چرخه حيات پروژه ها و عمليات صنعت نفت، سياستگذاري و نظارت بر راهبري حوزه هاي مرتبط با توسعه عملكرد اچ اس ای، انطباق فرايندها و فعاليت ها با الزام های قانوني و ضوابط مرتبط با اچ اس ای و به روز رساني آنها، گسترش تحقيقات بنيادي و مطالعات راهبردي در زمينه اچ اس ای، يكپارچه سازي راهبردها، سياست ها و برنامه هاي اچ اس ای صنعت نفت، ارتقای فرهنگ اچ اس ای، مديريت اطلاعات اچ اس ای و شفاف سازي گزارش ها از محورهای سياست هاي كلي بهداشت، ايمني و محيط زيست وزارت نفت در این نقشه راه به شمار می رود. ارتقای سلامت كاركنان در تاسيسات و فعاليت هاي صنعت نفت، كاهش نرخ حوادث فرايندي/ عملياتي در تاسيسات صنعت نفت، مديريت آلاينده ها و مخاطرات محيط زيستی از اهداف تدوین شده و كنترل مهندسي در تاسيسات با هدف كاهش مواجهات شغلي بيش از حد مجاز بر اساس اولويت بندي سطح ريسك هاي بهداشتي، ارتقای سطح ايمني و حفاظت در برابر حريق تاسيسات فرايندي، ارتقای سطح ايمني و حفاظت در برابر حريق مخازن ذخيره، ارتقای سطح ايمني و حفاظت در برابر حريق سكوها و تاسيسات فراساحلي، مديريت آلاينده هاي هوابرد و تغييرات اقليمي، مديريت آب و پساب و مديريت مخاطرات محيط زيستي پروژه ها و طرح هاي توسعه اي از جمله راهبردهای ارائه شده در این سند است. امید است، با نگاه به نقشه راه بهداشت، ایمنی و محیط زیست و حمایت مدیران و همکاران، در تحقق اهداف عالیه صنعت نفت در حوزه ارتقای سلامت افراد، حفاظت از تجهیزات و تأسیسات و صیانت از محیط زیست، گام هایی مثبت و مؤثرتر برداشته شود.
گفت و گو با رئیس پژوهشکده مطالعات راهبردی موسسه مطالعات بین المللی انرژی
مشعل مصرف شتابان و بی رویه بنزین در کشور که با کاهش محدودیت های کرونایی و فروکش کردن شیوع سویه جدید اوج گرفت، شائبه واردات بنزین را بار دیگر مطرح کرد. پیش بینی ها بر اساس وضعیت موجود نشان می دهد روند ناترازی تولید و مصرف بنزین در آینده نزدیک محتمل خواهد بود و نگرانی از باب نیازمندی به بازارهای دنیا را دو چندان خواهد کرد. اینگونه که کارشناسان و صاحب نظران امر تخمین زده اند، فرصت برای پیشگیری از واردات بنزین چندان زیاد نیست و هرچه سریع تر باید راهکارهای مدبرانه ای ازسوی دولت و مسئولان اندیشیده شود. «هرگاه بحث کمبود سوخت مطرح است، همه نگاه ها و برنامه ها به سوی افزایش تولید معطوف می شود، وقت آن فرارسیده است که توجه جدی به اقدام های بهینه سازی، توسعه حمل ونقل عمومی و فعال سازی بازار بهینه سازی انرژی در دستور کار باشد و امیدواریم موضوع منفی شدن تراز تولید و مصرف بنزین بتواند جرقه اولیه این موضوع را در سطح سیاست گذاری کشور به وجود آورد.» این بخشی از صحبت های عقیل براتی، رئیس پژوهشکده مطالعات راهبردی فناوری موسسه مطالعات بین المللی انرژی در گفت وگو با «مشعل» است؛ گفت وگویی که از محتمل بودن واردات بنزین در کشور آغاز شد و در ادامه از فرصت ها و چالش های صنعت نفت در حوزه بنزین، از الزام های مدیریت مصرف انرژی و اهتمام بیش از پیش آن سخن به میان آمد. صحبت به اصلاح نظام یارانه ای سوخت هم کشیده شد؛ اینکه هر اقدامی به جز رقابتی کردن قیمت سوخت در مقایسه با قیمت های بین المللی موقتی بوده و نمی تواند پایدار باشد. رئیس پژوهشکده مطالعات راهبردی فناوری موسسه مطالعات بین المللی انرژی که دکترای مدیریت تکنولوژی دارد، بر اهمیت تقدم پرداختن به صرفه جویی و بهینه سازی انرژی بر افزایش تولید تاکید زیادی داشته و معتقد است که ساخت و راه اندازی پالایشگاه و پتروپالایشگاه جدید هرچند در کوتاه مدت می تواند اثربخشی لازم را داشته باشد، اما با توجه به هزینه بالا و زمان طولانی در بلندمدت با ریسک بالایی مواجه خواهد بود. مشروح این گفتوگو را در ادامه میخوانید.
روند كنوني مصرف بنزین و ظرفیت های توليدي كشور، دورنمايي به جز واردات بنزين را پيش روي متصدیان تامین سوخت كشور قرار نمی دهد. حال براي مقابله با اين چالش بايد كليه راهكارهاي ممكن كه طي سال های اخير بنا به تجارب مختلف اعم از تحريم، شيوع كرونا و روندهاي جهاني انرژي مطرح شده است، با عزمي ملي مورد اجرا قرار گیرند. در اولين قدم، اصلاح الگوي مصرف، توسعه حمل ونقل عمومي، استانداردسازی توليد خودرو و سوخت و حركت به سمت سوخت های جايگزين می تواند در دستور كار باشد. در بلندمدت، با توجه به شتاب گرفتن روند گذار جهانی انرژی، برای رهایی از وابستگی به سوخت های فسیلی به ویژه بنزین، باید به تدوین یک راهبرد ملی برای پیوستن به این گذار اقدام و زیرساخت های لازم برای آن را ایجاد کرد. در این راه، توجه به بخش حمل ونقل و حرکت به سوی استفاده از خودروهای هیبریدی، برقی و هیدروژنی از طریق تولید یا واردات می بایست در درجه نخست اولویت قرار داده شود. ایجاد زیرساخت های تولید سوخت های تجدیدپذیر نیز افزون بر ایجاد آمادگی لازم برای خودکفایی در تامین سوخت های جدید در آینده، امکان استفاده از مزیت های رقابتی ایران در بازارهای آتی انرژی را نیز مهیا خواهد کرد.
هرچند در کوتاه مدت به دلیل لزوم توجه به امنیت انرژی کشور در شرایط کنونی (برقراری تحریم ها، ناآرامی های منطقه ای و...) ساخت و راه اندازی پالايشگاه و پتروپالايشگاه جديد می تواند مورد توجه قرار گیرد و اساسا نمی توان ریسک عدم توجه به این اقدام ها را به طور کامل پذیرفت، توصیه می شود در کنار رویکرد ساخت واحدهای جدید، افزایش ظرفیت و بهسازی واحدهای موجود، پيگيري اجراي معیارهای مصرف بهينه و توسعه ناوگان حمل ونقل عمومي در کوتاه مدت، حركت به سمت بهبود فناوری خودروهای موجود، سوخت های جايگزين و خودروهای هیبریدی در میان مدت و ايجاد زیرساخت های بهره برداری از فناوری های جديد در توليد و مصرف سوخت های تجديدپذير از جمله هيدروژن به ویژه در بخش حمل ونقل در بلندمدت در اولویت باشد.
هزینه صرفه جویی هر واحد انرژی کمتر از یک سوم هزینه تولید همان میزان انرژی (با توجه به حامل انرژی مورد نظر و منبع آن) است؛ بنابراین از دیدگاه اقتصادی، تقدم پرداختن به صرفه جویی و بهینه سازی انرژی بر افزایش تولید، به طور گسترده ای نزد صاحب نظران و سیاست گذاران حوزه انرژی پذیرفته و بدیهی است. از دیگر سو با توجه به روند گذار جهاني انرژي و به احتمال زیاد تدوين رژیم های جهاني الزام آور در خصوص انجام تعهدات عملي كشورها در بهینه سازی مصرف انرژي برای كاهش انتشار كربن، اجراي طرح های بهینه سازی مصرف انرژي هم از منظر ايجاد قابليت پيوستن صنعت نفت ايران به گذار جهاني انرژي و هم ازلحاظ بهره مندی از مزاياي اقتصادي اجراي آن ها در درجه ی بالای اهميت قرار دارد. خوشبختانه شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده است در نظر دارد نسبت به تهیه برنامه جامع اقدام های کاهش مصرف انرژی و حمایت از اجرای طرح های بهینه سازی مصرف انرژی در سطح وزارت نفت از طریق سازوکارهای مختلف حمایتی، اقدام کند كه در صورت جدیت در اجرا و پیگیری مستمر، اقدامی بسیار شایسته خواهد بود.
افزون بر راهکارهای مشخص و عنوان شده که شامل افزایش ظرفیت تولید، اصلاح الگوی مصرف، اصلاح نظام یارانه های انرژی، استانداردسازی مشخصات سوخت، بازنگری و اجرای جدی معیارهای مصرف سوخت در تولید خودرو، جایگزینی گاز به جای بنزین، جلوگیری از قاچاق، توسعه ناوگان حمل ونقل، اصلاح ترافیک، احداث پالایشگاه های جدید و حرکت به سوی خودروهای برقی و سوخت های تجدیدپذیر است، توجه به ظرفیت های منابع تأمین انرژی های تجدیدپذیر و قابلیت های نیروهای انسانی کشور و مواردی از این دست همسو با راهکارهای عنوان شده می تواند اثربخشی لازم را دوچندان کند، همچنین نگاه ویژه به موضوع نوآوری و اعمال اصول مدیریت نوآوری در حمایت از ظرفیت های دانشی کشور در حوزه انرژی، شامل توجه جدی به راهکارها و پیشنهادهای اندیشکده ها و تحقیق و توسعه (اکتساب، انتقال و جذب فناوری های نوین و...) و تسهیل حرکت ایده های نو از آزمایشگاه تا بازار، یک رویکرد علمی و پایدار برای رفع وابستگی کشور به سوخت های فسیلی و پیوستن به گذار جهانی انرژی به عنوان یک قطب تامین انرژی در منطقه و جهان خواهد بود.
با توجه به افزایش چشمگیر قیمت های جهانی گاز طبیعی، تایید این سوخت از سوی اتحادیه اروپا به عنوان سوخت پاک برای دوران گذار انرژی و وجود تقاضای بالا برای این حامل در سطح جهانی، به نظر می رسد بهتر است تا حد ممکن ظرفیت های گاز کشور را به سوی صادرات و استفاده از منافع اقتصادی و سیاسی آن برای کشور سوق داد. همان گونه که گفته شد، می توان با هزینه بسیار کمتری نسبت به توسعه بیشتر صنعت سی ان جی تمرکز سیاست ها، حمایت ها و اقدام ها را به سوی موضوع های بهینه سازی مصرف سوخت (شامل اقدام های فناوری محور، استانداردسازی تولید و مصرف، به کارگیری ظرفیت بازار بهینه سازی و...) متنوع سازی سبد سوخت بخش حمل ونقل (توسعه استفاده از خودروهای هیبریدی، برقی و...) و اصلاح نظام یارانه ای سوخت در کشور سوق داد.
بدیهی است که با افزایش سطح رفاه (تعداد و میزان استفاده از خودروهای شخصی) و نیز پایان همه گیری کرونا در صورتی که اقدام های بهینه سازی و نیز برنامه ریزی دقیق اجرایی در دستور کار حاکمیت قرار نگیرد، مصرف بنزین افزایش می یابد، حال سوال اینجاست که آیا این موضوع قابل پیش بینی نبوده است. مسلما کسی نمی تواند بگوید این اتفاق غیرمنتظره بوده است. اندیشکده های مختلف از جمله موسسه مطالعات بین المللی انرژی (در قالب ارائه دورنمای انرژی کشور) این هشدار را از قبل داده بودند. متاسفانه تاکنون هرگاه بحث کمبود سوخت در کشور مطرح شده است، همه نگاه ها و برنامه ها به سوی افزایش تولید معطوف شده است، اما به نظر می رسد، وقت آن فرارسیده است که توجه جدی به اقدام های بهینه سازی، توسعه حمل ونقل عمومی (به ویژه ریلی) و فعال سازی بازار بهینه سازی انرژی در دستور کار باشد. امید می رود موضوع منفی شدن تراز تولید و مصرف بنزین بتواند جرقه اولیه این موضوع را در سطح سیاست گذاری کشور به وجود آورد.
مسلما ايجاد رقابت، مهم ترین عامل ارتقاي كيفيت در هر زمینه ای است؛ از این رو ايجاد بازار باز و امكان حضور رقباي بین المللی در بازار ايران، همراه با ایجاد زمینه رقابت عادلانه، خودروسازان را ناگزير به سمت بهبود كيفيت خودروهاي توليدي در همه جنبه ها از جمله مصرف سوخت سوق خواهد داد. حمایت های دولت از اقدام های فناورانه بخش خصوصي، همراه با نظارت مستمر و ارتقای رقابت و جلوگيري از ايجاد رانت رقابتي در اين بازار اين مهم را محقق خواهد كرد.
تجربه سال ها تلاش برای جلوگیری و کاهش قاچاق سوخت نشان داده است که هر اقدامی به جز رقابتی کردن قیمت سوخت در مقایسه با قیمت های بین المللی (که عمدتا در کشورهای همسایه اعمال می شود) موقت بوده و نمی تواند پایدار باشد؛ بنابراین اولویت نخست برای حل اساسی مشکل قاچاق سوخت، اصلاح نظام یارانه ای سوخت است. دولت باید با اطلاع رسانی صحیح، اقدام های توجهی برای محل مصرف منابع حاصل از افزایش قیمت سوخت و تبیین منافع آن برای عموم مردم و به ویژه اقشار محروم و مرزنشینان، فضای فکری جامعه را آماده کرده و این جراحی بزرگ اقتصادی را با استفاده از ظرفیت های مردمی و بخش خصوصی اجرایی کند. ذکر این تجربه خالی از لطف نیست که در تجربه قبلی هدفمندی یارانه ها به دلیل تعیین قیمت ثابت متاسفانه بعد از چند سال قیمت های واقعی حتی به میزانی کمتر از قبل از اجرای طرح مذکور کاهش یافت؛ بنابراین با استفاده از تجارب قبلی، دولت باید ضمن اصلاح نظام یارانه ای، تدابیری بیندیشد که این موضوع تکرار نشود. فروش سوخت از طریق بورس و بر اساس قیمت های متناسب با تغییرات جهانی قیمت، راهکار اساسی و پایدار در این حوزه است. ضمنا باید هرچه سریع تر بخش عرضه سوخت به مصرف کنندگان را به طور کامل به بخش خصوصی واگذار کرد تا با ایجاد فضای رقابتی در این حوزه، بهره وری افزایش یابد.
این بحث در خصوص گاز طبیعی و فرآورده می تواند جنبه های متفاوتی داشته باشد. در خصوص گاز، با توجه به موقعیت ژئوپلیتیک ایران در کریدور جنوب و با فرض به نتیجه رسیدن مذاکرات برجامی، ایران می تواند در انتقال گاز ترکمنستان به اروپا نقش آفرینی کند. همچنین با فرض فوق و دسترسی به فناوری مایع سازی گاز (LNG)، امکان تکمیل نسبتا سریع پروژه ایران ال ان جی (که هم اکنون نزدیک به 70 درصد پیشرفت دارد) و تامین bcm 10 گاز برای اروپا از این طریق یا حتی در کوتاه مدت استفاده از تاسیسات LNG کشورهای همسایه همچون عمان وجود خواهد داشت. در بحث نفت خام و فرآورده نیز با توجه به ذخایر قابل توجه میعانات و گاز آماده ایران در خلیج فارس، در صورت حل مسئله سیاسی، امکان کمک قابل توجه به اروپا برای زمستان امسال و همچنین تامین بخشی از نیاز این کشورها در بلندمدت از طریق ایران وجود خواهد داشت. البته در هر دو حوزه فوق، یک عامل نهفته و بسیار مهم، عزم و توجه جدی داخلی به اقدام های بهینه سازی انرژی و کنترل مصرف داخلی است. استفاده از سازوکارهای بازار بهینه سازی و طرح های ماده 12 قانون رفع موانع تولید، بودجه های دولتی برای اقدام های بهینه سازی، به روزسازی فناوری ها و توسعه استفاده از تجدیدپذیرها در تاسیسات و اماکن دولتی و عمومی و حمایت از توسعه پروژه های تجدیدپذیر با فناوری روزآمد (به ویژه نیروگاه های خورشیدی) از جمله اولویت های اساسی این حوزه است.
فعالیت های شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در نشست مدیرعامل با اصحاب رسانه تشریح شد:
مشعل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با داشتن ۱۹۴ مرکز انتقال نفت، فشارشکن و تأسیسات و ۲۹۶ ایستگاه مخابراتی، یکی از شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به شمار می آید که وظیفه انتقال ایمن نفت خام و فرآورده های نفتی را به عهده دارد. انتقال کلان پایدار و بی وقفه مواد نفتی در گستره ایران پهناور، مبتنی بر تلاش، دانش و تجربه کارکنانی است که شبانه روز می کوشند تا پیکره صنعت انتقال، لحظه ای ازحرکت باز نماند؛ البته در این میان نگهداشت و بهره برداری پایدار، ایمن و اقتصادی از خطوط لوله با پشتیبانی شبکه مخابرات صنعتی وبا ضریب اطمینان 99. 99 درصد، نکته ای مهم به شمار می رود که دستیابی به اهداف و انجام ماموریت های خطیر این شرکت رابیش ازهر زمان دیگری، راهبری کرده است؛ درنشست خبری که به مناسبت آغازبیست ودومین سال فعالیت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، برگزارشد، ارسلان رحیمی، مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران و همکاران وی درباره فعالیت های این شرکت به ویژه در یک سال گذشته، توضیحاتی دادند که از نظرتان می گذرد.
دریافت انواع فرآورده های نفتی از پالایشگاه ها و انتقال به مخازن انبارهای نفت متصل به خطوط لوله در سراسر کشور، تامین سوخت مایع برخی نیروگاه ها وبخشی ازخوراک صنعت پتروشیمی ودرمجموع کنترل شبکه ای با کارکرد انتقال سالانه بالغ بر 123 میلیارد لیتر مواد نفتی به وسیله حدود14هزارکیلومترخط لوله انجام می شود. درآغاز بیست ودومین سال فعالیت شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، با نگاهی به آخرین دستاوردها واقدام های این شرکت دریک سال اخیر، این واقعیت به وضوح نمایان می شود که دستیابی به جایگاه برتر در زمینه انتقال کلان، پایدار وایمن نفت خام و فرآورده های نفتی، همچنین ارائه خدمات مخابرات صنعتی درخاورمیانه، چندان دور از ذهن نیست ومی توان این مهم را ازآن شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران دانست.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درنشست با اصحاب رسانه ضمن ارائه گزارشی از آخرین اقدام ها و دستاورد های این شرکت در یک سال گذشته گفت: شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران با بهره گیری از14هزارکیلومتر خط لوله درسراسر کشور، مسئولیت انتقال نفت خام از مبادی تولید به پالایشگاه های کشور و انتقال فرآورده های نفتی به مبادی مصرف را به عهده دارد.
ارسلان رحیمی با اشاره به انتقال ۱۲۸میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده در سال ۱۴۰۰ گفت: در صورتی که شبکه خطوط لوله نفت و فرآورده در کشور وجود نداشت، برای انتقال این حجم عظیم نفت و فرآورده به تردد حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار نفتکش ۳۰ هزار لیتری نیاز بود که این موضوع افزون برمسئولیت خطیر این شرکت برای حمل نفت خام وفرآورده، تحمیل هزینه جابه جایی، خطرها و ترافیک جاده ای، همچنین آلودگی های زیست محیطی را به همراه داشت.
وی همچنین با بیان اینکه در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱، در مجموع 5. 34 میلیارد لیتر نفت خام و 7. 31 میلیارد لیتر فرآورده نفتی در کشور منتقل شده است، افزود: در ۶ ماه نخست پارسال (۱۴۰۰)، ۳۳ میلیارد لیتر نفت خام و ۳۰ میلیارد لیتر فرآورده منتقل شد که این رقم در نیمه نخست امسال به ترتیب و به طور میانگین روزانه ۱۸۶ میلیون لیتر و ۱۷۰ میلیون لیتر بوده است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همچنین در گزارشی درباره آخرین وضعیت رسیدگی به آلودگی های نفتی حادثه سرخون گفت: حوادث خطوط لوله در برخی مواقع تحت تأثیر عوامل محیطی و طبیعی و در برخی مواقع تحت تأثیر عوامل عملیات و بهره برداری رخ می دهد که در حادثه سرخون این اتفاق ناشی از رانش زمین و جابه جایی و سرانجام شکستگی خط بود که متأسفانه به ایجاد آلودگی و چالش هایی برای مردم و همجواران این خط منجر شده است.
رحیمی با تأکید بر به کارگیری همه توان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران برای کاهش عوارض این حادثه در کوتاه ترین زمان ممکن افزود: اقدام های عملیاتی متعددی نیز در این منطقه تاکنون انجام شده است که سنجش میزان آلودگی آب با هماهنگی محیط زیست استان و انجام نمونه گیری های متعدد در مقاطع مختلف و بررسی آن در آزمایشگاه های معتمد محیط زیست استان از آن جمله بوده است. وی با بیان اینکه طرح های پژوهشی نیز برای کاهش آلودگی آب و خاک این منطقه اجرایی شده است، تأکید کرد: یک پروژه با دانشگاه تبریز برای تعیین منشأ و رفتار آلودگی و دو طرح دیگر در ارتباط با حذف آلودگی خاک بوده که ازسوی دانشگاه صنعت نفت انجام شده است و حدود ۱۶ هزار تن از خاک های آلوده منطقه در قالب این طرح، پاکسازی خواهد شد. قرارداد دیگری نیز برای پاکسازی درجای خاک منطقه تنگه گندمکار منعقد شده است که در فاز یک آن که به منظور بررسی میزان اثربخشی و نتیجه بخشی طرح اجرایی می شود، ۴۲۰۰ مترمربع خاک منطقه درجا پاکسازی خواهد شد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تصریح کرد: پایش آب سرخون نیز به صورت ماهانه در حال انجام است و طبق آزمایش های انجام شده آلودگی ها تقریبا به صفر رسیده است و هدف اصلی ما راه اندازی مجدد پرورش ماهی است که تفاهم نامه آن با جهاد کشاورزی منعقد شده و قرار است با هزینه کرد شرکت خطوط لوله پرورش ماهی در این منطقه به طور جدی از سرگرفته شود.
رحیمی درباره هزینه انتقال هر لیتر فرآورده ازطریق خطوط لوله نیز گفت: هزینه انتقال هر لیتر فرآورده نفتی از طریق خط لوله، ۳۰۰ ریال است که این رقم یک پنجم هزینه جاده ای است و افزون بر آن، آلودگی زیست محیطی و مخاطره های حمل جاده ای را نیز ندارد، این رقم امسال ۳۸ درصد افزایش خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت با تأکید بر آمادگی دائمی سیستم های مخابراتی صنعتی این شرکت اظهار کرد: موضوع سرقت از خطوط لوله با افزایش قیمت فرآورده های نفتی و کاربردهای نفت خام، از دغدغه ها در سطح کلان این شرکت به شمار می آید که افزون بر تحمیل هزینه های اقتصادی، مخاطرات محیط زیستی و گاه جانی را نیز در پی دارد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت مهم ترین دلیل افزایش انشعاب های غیرمجاز ازخطوط لوله را اختلاف قیمت حامل های انرژی با کشورهای همسایه اعلام کرد و گفت: مقدار برداشت غیرمجاز از خطوط لوله کشور در سال جاری، ۱۰ برابر افزایش یافته است.
رحیمی با اشاره به کشف حدود یک مورد انشعاب در هر هفته افزود: خوشبختانه با اقدام های انجام شده و حساسیت هادر این زمینه، همچنین تجهیزات به کارگرفته شده، بیشتر انشعاب های غیرمجاز به سرعت کشف می شود. این انشعاب های غیرمجاز همچنین هزینه و دغدغه های اجتماعی به دنبال دارد و متاسفانه در دو مورد برداشت غیرمجاز در شهر سیرجان دو نفر و در رفسنجان یک نفر فوتی داشتیم.
وی همچنین از امضای تفاهم نامه های پرشمار به منظور کشف انشعاب های غیرمجاز و پایش خطوط لوله کشور خبر داد وگفت: ساخت پیگ انشعاب یاب و تجهیز سخت افزاری کشف انشعاب بر اساس تغییرات فشار خط در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در حال پیگیری است. همچنین طرح دیگری در زمینه کشف انشعاب با استفاده از فیبر نوری توسط دانشگاه شریف در حال پیگیری است که پایلوت آن روی خط تنگ فنی - دره شهر انجام شده و پس از موفقیت آمیز بودن، در مسیرهای اصلی خطوط لوله کشور به کار گرفته خواهد شد.
رحیمی ازامضای تفاهم نامه با شرکت «صنعت کاران الکترونیک مراغه» در این حوزه خبر داد و گفت: این پروژه نیز در حوزه کشف برداشت های غیرمجاز از خطوط لوله کشور در حال پیگیری است.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت گفت: مهم ترین پروژه های در حال انجام و در حال بهره برداری این شرکت خط لوله نائین - کاشان - ری، خط لوله بندرعباس - رفسنجان به طول ۴۶۸ کیلومتر، خط سبزآب - شازند به طول ۳۵۰ کیلومتر، تبریز - خوی - ارومیه به طول ۲۲۰ کیلومتر، خط لوله شازند - ری به طول ۲۹۲ کیلومتر از جمله پروژه های در حال اجرای خطوط لوله کشور است. خط لوله نظامیه - سبزآب به طول ۱۲۵ کیلومتر پیشرفت خوبی داشته است و امیدواریم به زودی به بهره برداری برسد.
وی همچنین با اشاره به انعقاد تفاهم نامه برای احداث خطوط لوله جدید پارس و تابش در کشور به طول ۹۴۸ و ۴۰۰ کیلومتر در کشور گفت: خط لوله گوره- جاسک وخط لوله عسلویه به پالایشگاه ستاره خلیج فارس نیز از جمله خطوطی است که بهره برداری آن به این شرکت واگذار شده و خواهد شد.
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران درباره نگهداری ازخطوط لوله نفت و فرآورده کشور گفت: هم اکنون حدود ۱۴ هزار کیلومتر خط لوله و ۹۲۲ دستگاه تجهیزات دوار شامل توربین ها، الکتروموتورها، پمپ ها، ژنراتورها و بوسترپمپ ها در صنعت انتقال کشور وجود دارد که خوشبختانه توان داخلی کشور برای نگهداری از این تأسیسات کافی است و در این زمینه با مشکل خاصی روبه رو نیستیم.
رحیمی با تأکید بر پرزحمت بودن نگهداری از این شبکه عظیم و حجیم افزود: دومین خط لوله سخت گذر جهان در تنگ لیر در کشورمان وجود دارد که نگهداری از آن با توجه به نزدیکی به سد باید در شرایطی باشد که سبب آلودگی خطوط نشود. خوشبختانه با توان شرکت و اقدام های پیشگیرانه، تاکنون حوادثی نداشته ایم و امیدواریم روز به روز کمبودها در این زمینه نیز برطرف شود.
وی افزود: عمر خطوط لوله در ایران به طور میانگین ۳۲سال برای نفت خام و ۳۵ سال برای فرآورده است که این عدد در دنیا ۳۰ سال است، اما مساله مهم در صنعت انتقال نوع نگهداری خطوط لوله است که می توان با استفاده صحیح از سیستم های حفاظتی، عمرخطوط لوله را افزایش داد که خوشبختانه این اقدامات در کشور ما به درستی در حال انجام است.
رحیمی افزود: گاهی پیش می آید که نگهداری خطوط به گونه ای بوده که پروژه به درستی اجرا نشده است و خط خوردگی زیاد دارد ؛ در این موارد پروژه های تعویض خطوط اجرایی می شود که پروژه نظامیه - سبزآب از جمله این خطوط است.
معاون مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز در این نشست گفت: برای طراحی خطوط لوله نفت خام به ظرفیت پالایشگاه و برنامه های افزایش ظرفیت آن نگاه می کنیم؛ این در حالی است که برای خطوط فرآورده مصرف ۲۰ تا ۲۵ سال آینده مدنظر قرار می گیرد و برای مصرف بلندمدت طراحی می شود.
هادی شیخ مقدس افزود: هم اکنون برخی از خطوط فرآورده ما بیش از ظرفیت کار می کند که علت آن اجرانشدن طرح های توسعه ای خطوط لوله در سال های گذشته بوده است.
وی به ابعاد پنهان فعالیت در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران اشاره و اظهار کرد: اغلب پروژه ها و طرح های توسعه ای شرکت به طور مستقیم و یا غیرمستقیم با ابعاد مسئولیت اجتماعی همراه است به عنوان نمونه هم اکنون پروژه ای به طول 125 کیلومتر در حال اجرا شدن است که این طرح بنا به دلیل گسترش شهرها باید مسیر دیگری را برای احداث آن لحاظ کرد که البته می طلبد تا دیگر دستگاه های مسئول نیز در این زمینه توجه لازم و کافی را داشته باشند و اینطور نباشد که با گسترش روز به روز شهرها طرح ها و پروژه ها ما با مخاطرات جدی روبه روشود.
مدیر کالای شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت نیز در این نشست خبری اظهارکرد: تجهیزی در صنعت انتقال نداریم که قابلیت و توان ساخت داخل آن در کشور وجود نداشته باشد، در کشور ما امکان تولیدتمام تجهیزات موردنیاز وجود دارد، اما برخی از تجهیزات که تولید نمی شود، به دلیل آن است که با توجه به نیاز به تعداد کم آن، برای تولیدکنندگان داخلی صرفه اقتصادی ندارد.
ابوالقاسم زمانی با تاکید بر اهمیت مهندسی و طراحی در ساخت تجهیزات صنعت انتقال گفت: از سال ۸۵ تا الان ۱۴۰ توربین در داخل کشور تعمیر شده است و تعمیر تمامی توربین ها به صورت داخلی انجام می شود و وابستگی به خارج وجود ندارد.
وی بیان کرد: شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت از سال ۷۳ در زمینه ساخت قطعات داخلی پیشگام بوده و ساخت پره های توربین از همان ابتدا در کنار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب انجام شده است و با پشتیبانی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، توربین ۴ هزار مگاواتی در داخل کشور ساخته شد که در تلمبه خانه اشتهارد موردبهره برداری قرار گرفته است.
مدیر مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز با اشاره به بی نظیر بودن تجهیزات مخابرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: مخابرات صنعت نفت از آغاز در کنار این صنعت بوده که این امر به دلیل گستره طول خطوط بوده و لازم است در کنار این خطوط، مخابرات صنعتی وجود داشته باشد.
احمد بهفرد با تاکید بر این که اکثر زیرساخت های مخابراتی صنعت نفت از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران تامین می شود، گفت: بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ کیلومتر فیبر نوری و بیش از ۳۰۰ ایستگاه مخابراتی در صنعت انتقال نفت کشور وجود دارد و به جرات می توانیم بگوییم که مخابرات صنعت نفت در منطقه خاورمیانه بی نظیر است.
مشعل استان زرخیز زنجان در شمال غرب کشور واقع شده و با طبیعتی زیبا و بکر، مردمی با اصالت، قانع و آرام را در خود جای داده است. این استان، زادگاه فیلسوف بزرگ، سهروردی و قرار گرفتن میان گیلک ها، ترک ها، تات ها و کردها از ویژگی های جالب توجه این دیار است. شهری با فاصله 4 ساعته از تهران می تواند برای صاحبان صنایع، یک پیشنهاد ویژه و مقصدی جذاب محسوب شود. زنجان اکنون به پایگاهی برای سرمایه گذاران و صنایع مختلف تبدیل شده و مسئولان استانی نیز از این سرمایه گذاری استقبال و امکانات متعددی را برای آنها فراهم کرده اند. در این میان، گاز در توسعه این استان سردسیر نقشی انکارناپذیر داشته و افزون بر پوشش 100 درصدی جمعیت شهری، بخش قابل توجهی از واحدهای صنعتی و اغلب ساکنان روستایی، نیز از این نعمت الهی بهره مند هستند. در مجموع تاکنون 593 کیلومتر خط انتقال، بیش از 7هزار و 332 کیلومتر شبکه گذاری و نزدیک به 200 هزار مورد انشعاب در سطح استان نصب شده است. در بخش خانگی و عمومی نیز با گازرسانی به 11 هزار خانوار در سال گذشته، مجموع مشترکین گاز این استان به 380 هزار خانوار رسیده و بر اساس برنامه ریزی ها، با پایان پروژه های فعلی و آغاز پروژه های جدید در سال جاری، شاهد اشتراک پذیری بیش از 12 هزار خانوار در بخش های خانگی شهری و روستایی خواهیم بود. در ادامه، گفت وگو با رحیم سلیمانی نژاد، مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان و برخی روسای این شرکت را می خوانیم.
به همت همکاران این شرکت، شاهد بهره مندی بیشتر واحدهای صنعتی و تولیدی فعال مستقر در شهرک های صنعتی استان و دیگر صنایع خارج از محدوده یادشده از این نعمت هستیم که با توجه به مصوبات شورای اقتصاد و تاکیدهای مسئولین کشوری و پیگیری های استاندار مبنی بر حمایت حداکثری از صنایع و واحدهای تولیدی، تاکنون تعداد 86 واحد دارای مجوز بهره برداری نسبت به عقد قرارداد و یا انجام مراحل اولیه آن اقدام و براساس برنامه ریزی ها تا پایان امسال به جمع واحدهای برخوردار از نعمت گاز افزوده خواهد شد. از سوی دیگر، همکاران و کارشناسان این مجموعه، آماده ارائه هرگونه راهنمایی و مشاوره در زمینه بهینه سازی مصرف سوخت صنایع و سایر مسائل مرتبط با شرکت گاز هستند.
پروژه ای که در شرایط معمول باید طی حداقل 5 تا 6 ماه تکمیل و راه اندازی می شد، با عزم جهادی در مدت2 ماه به ثمر رسید و اکنون شاهد بهره برداری از آن هستیم. پروژه گازرسانی به نیروگاه برق 546 مگاواتی آریان زنجان در سال 98 آغاز شد؛ با این حال به دلایل متعدد، افتتاح و بهره برداری از خط انتقال فوق تا پایان سال 1400 میسر نشد. در ادامه با مدیریت منسجم همکاران و پیمانکاران پروژه، در نخستین روز کاری امسال، کارهای باقیمانده خط لوله 20 و 12 اینچ منشعب از خط لوله 48 اینچ دوم صادراتی آذربایجان و ایستگاه های مربوطه کلید خورد، خوشبختانه با تلاش های شبانه روزی و بدون وقفه موفق شدیم قبل از شروع پیک مصرف برق، از پروژه بهره برداری و از کمبود برق در فصل گرما پیشگیری کنیم.
این پروژه با جهش 30 درصدی در 2 ماه امسال در حال اجراست. یکی از دلایل جهش در پیاده سازی و استقرار سامانه اطلاعات مکانیGIS ، تجمیع همکاران ذی ربط با نظام GIS در یک واحد متمرکز با هدف کاهش و از بین بردن مکاتبات و پیگیری های متعدد بوده و در کنار این مهم، استفاده از خدمات همزمان مهندسین مشاور به منظور ایجاد تسریع در فعالیت های بخش های مختلف است. ضمن اینکه شرکت گاز استان زنجان به عنوان یکی از اعضای کمیتهGIS استان و پیشرو در میان سازمان های خدماتی استان به عنوان مشاور در کنار دیگر ارگان ها برای پیاده سازی نظام GIS همکاری می کند. راه اندازی نظام یادشده سبب شده است این شرکت، در کوتاه ترین زمان ممکن به استعلامات دریافتی در زمینه سرمایه گذاری، رشد تولید و اشتغال زایی پاسخ دهد و مطابق ارزیابی مرکز خدمات سرمایه گذاری استان، جزء3 شرکت پیشرو در پاسخگویی به استعلام هاست.
از ابتدای حضور در این سمت، تیمی متشکل از کارشناسان با تجربه معاونت های مهندسی و اجرای طرح ها، بهره برداری، واحدهای برنامه ریزی و کنترل، اندازه گیری و بهینه سازی تشکیل و مقرر شد با بهره مندی از توانایی های شرکت های دانش بنیان فعال در بخش انرژی، مصارف بخش های صنعتی، خانگی و حتی نانوایی ها را به حداقل برساند و در مسیر مصرف بهینه سوخت مدیریت کنند. بر این اساس، با مذاکرات و حمایت های اولیه، یک شرکت دانش بنیان توانست با فناوری های نوین در بخش نانوایی ها و صنایع ذوب مس و روی، به دستاوردهای باارزشی در زمینه کاهش چشمگیر مصرف سوخت دست یابد که نتایج آن در حال بررسی نهایی بوده و پس از اخذ تاییدیه های مربوطه اجرایی خواهد شد.
یکی از مسئولیت های اجتماعی شرکت گاز استان، فرهنگ سازی عمومی براي آشنایی مشترکین با خطرهای احتمالی گاز طبیعی و بهینه سازی مصرف است كه دانش آموزان در این حوزه نقشي مهم و كاربردي ايفا مي كنند. سال 87 پيشنهاد طرح هميار گاز برای اولين بار در كشور از سوی شرکت گاز استان ارائه شد که از آن زمان به صورت طرحی ملی در سراسر کشور اجرا می شود. با اين حرکت فرهنگی ارزشمند و موثر در کنار ارائه آموزش های مصرف بهينه و ايمن گاز طبيعی؛ ضروری ترین اطلاعات در اختيار دانش آموزان و شهروندان قرار می گیرد. از دیگر فعالیت های همکاران در این زمینه می توان به جذب و آموزش 140 هزار دانش آموز در قالب طرح همیار گاز، برگزاری بیش از صدها نشست از سوی كارشناسان منتخب ازجمله روساي ادارات گاز استان برای آموزش و اطلاع رسانی در مساجد و مدارس استان، تهیه بیش از 480 هزار بسته اقلام فرهنگي و توزيع در مساجد و مدارس، تهیه و پخش انيميشن آقاي ايمني با گويش محلي از صداوسیمای استان به صورت روزانه در فصول سرد سال و... اشاره کرد. تهیه مصاحبه های تخصصی و پخش آنها در برنامه های مختلف رادیویی، تلويزيوني و رسانه های محلي براي آگاه سازی مردم استان و تشريح چگونگي مصرف ايمن و بهينه گاز طبيعي و... از دیگر اقدام ها در این حوزه به شمار می آید.
با توجه به بهره مندی 100 درصد شهرها و بیش از 89 درصد روستاهای استان از نعمت گاز، واحد خدمات فنی و مهندسی در حال تهیه پکیج های مربوط به گازرسانی به همه روستاهای باقیمانده سطح استان است. شرکت گاز استان زنجان در بخش سامانه اطلاعات مکانی GIS نیز پس از توقف حدود یک ساله، با سعی و تلاش مجدد همکاران و ایجاد یکپارچگی و تلفیق نیروهای متخصص GIS بهره برداری، خدمات فنی و مهندسی و نیروهای متخصص موفق به کسب رتبه 21 کشوری شده است. سید احمد آقایی، رئیس امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان زنجان می گوید: استان زنجان دارای21شهر و 911 روستا است که100درصد شهرها و611 روستا تاکنون گازدار شده اند. از 299روستای باقیمانده116روستا در حال اجرا، 49 روستا در حال پیمان سپاری و تعداد 39 روستا نیز در حال طراحی است. وی با اشاره به اینکه سال گذشته 8 روستا، 64 واحد تولیدی و صنعتی با مجموع مصرف44 هزار و 600 مترمکعب در ساعت گازدار شده اند تاکید می کند: با پایان پروژه های در دست اجرای فعلی و برنامه ریزی های صورت گرفته، حدود 20 هزار مشترک جدید از این نعمت الهی برخوردار خواهند شد.
نیازهای پژوهشی و فناورانه شرکت گاز استان زنجان از دو طریق دعوت از شرکت ها به واسطه حضور در نمایشگاه ها و مراکز ارائه فناوری و از طریق فراخوان و اطلاع رسانی در سامانه های پژوهشی همچون ساتع، سمات و درگاه شرکت گاز استان و... اطلاع رسانی می شود. رسول نصیری، رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان زنجان می گوید: برنامه های آتی این شرکت شامل تقویت و نهادینه کردن اجرای پروژه های فناوری و تجاری سازی با اولویت هزینه کرد موثر، تولید محصول و خدمات مورد نیاز به واسطه همکاری با مراکز دانشگاهی و به طور ویژه شرکت های دانش بنیان و زیست بوم پژوهشی می شود. به گفته وی، شرکت گاز استان پروژه های فناورانه منحصربه فردی در زمینه های مختلف از جمله پروژه انتقال داده به واسطه خطوط فلزی، طراحی و ساخت گرمکن خطی ایستگاه های تقلیل فشار برون شهری و تغییر ساختار فیلتراسیون فیلترهای گاز خشک که به مرحله تجاری سازی رسیده اجرایی کرده است. رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان زنجان یادآور می شود: خوشبختانه با پیگیری های صورت گرفته و تعامل بسیار موثر با همکاران مدیریت پژوهش و گازرسانی شرکت ملی گاز ایران، هم اکنون چندین پروژه پژوهشی به مرحله تصویب و اجرا درآمده است. پروژه اجرای فناوری واقعیت مجازی و افزوده در ایستگاه تقلیل فشار اصلی استان زنجان که برای اولین بار در سطح شرکت ملی گاز ایران اجرایی خواهد شد، از جمله این پروژه ها به شمار می آید. وی ادامه می دهد: این فناوری با توجه به کارایی و اثربخشی این قابلیت را دارد که به عنوان پروژه ملی مطرح شود. همچنین پروژه های مختلفی در حوزه های مدیریت و منابع انسانی با هدف توسعه مباحث مدیریت در مراحل پایانی اجرا قرار دارد که شامل شناسایی شاخص های سازمانی، سازمان های یادگیرنده و چگونگی دستیابی به شرکت دانش بنیان در گاز استان، پروژه بررسی تاثیرات تعامل با دستگاه های برون سازمان بر عملکرد شرکت، بررسی تنش های سازمانی ناشی از تغییرات در پست های سازمانی که مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته اند، می شود. به گفته نصیری، در ادامه نیز پروژه های در جریان فناورانه برای مطالعه، اقتصادسنجی و امکان سنجی دانش تولید 4محصول مورد نیاز شرکت در دستور کار قرار دارد. از جمله تبدیل یک ایده ثبت اختراع به محصول فناورانه که تاثیر بسیار مستقیم در صرفه جویی مصرف انرژی برق و هزینه های شرکت خواهد داشت.
استفاده بهینه از سرمایه های خدادادی به همکاری همه سازمان ها و مردم نیاز دارد. در بخش بهینه سازی انرژی گاز طبیعی، واحد بهره برداری شرکت گاز استان زنجان اقدام های قابل توجهی را انجام و در حال انجام دارد، امیدوارم این بخش از وظیفه شرکت ملی گاز ایران از سوی همه مسئولین و خادمین شرکت ملی گاز ایران به طور جد پیگیری شود تا مشکلات مربوط به عدم موازنه مصرف و تولید گاز طبیعی به زودی پایان یابد. محمدرضا باژرنگ، معاون بهره برداری شرکت گاز استان زنجان می گوید: نگهداری از تاسیسات گازرسانی در قالب عملیات های تعمیرات پیشگیرانه، تعمیرات پیشگویانه، تعمیرات بر اساس شرایط تجهیز و... صورت می گیرد که با بهره گیری از این عملیات ها می توان یک برنامه جامع نگهداری از تاسیسات ایجاد و بهترین بهره برداری را از تاسیسات به عمل آورد. در شرکت گاز استان زنجان با بهره مندی از روش های مختلف تعمیرات و نگهداری، برای هر یک از تجهیزات برنامه نت تهیه و در حال انجام است. وی ادامه می دهد: در صورتی که علل خرابی به صورت منظم تهیه شود و با بهره گیری از نرم افزارهای نت (نگهداری و تعمیرات) مورد بررسی قرار گیرند، ما را در سیاست گذاری نگهداری و تعمیرات یاری می کنند که این موضوع هم اکنون با بهره مندی از تجارب همکاران بهره برداری و به کمک نرم افزار TMMS در شرکت گاز استان زنجان در حال انجام است. باژرنگ تصریح می کند: با توجه به افزایش عمر تاسیسات گازرسانی، از ابتدای سال 1401 فرآیند تشخیص و تعیین عمر تجهیزات در برنامه کاری این شرکت قرار گرفته و مقدمات استفاده و مدون کردن این روش در حال انجام است.معاون بهره برداری شرکت گاز استان زنجان می گوید: با توجه به تجارب گذشته، اجرای موارد یادشده مستلزم استفاده از نرم افزارهای قدرتمند و با کارآیی بالاست که در این باره مقرر شده است نرم افزار نت IGDMS جایگزین نرم افزار نت TMMS شود. وی یادآور می شود: وجود شیرهای منهولی و استفاده از آنها ایرادهای متعدد دارد که از جمله آنها کار در فضای بسته است که برای رفع این موارد مقرر شده است 50 درصد شیرهای منهولی طی سال جاری ساقه بلند شوند. به گفته باژرنگ، از آنجا که کنترل تردد به داخل ایستگاه های تقلیل فشار به دلیل قرارگیری در نقاط خارج از شهر و روستا امکان پذیر نیست، به همت همکاران ناحیه زنجان مقرر شده است طی سال جاری سیستم هوشمند ثبت تردد در ایستگاه های تقلیل فشار استان اجرایی شود. از سوی دیگر افزایش عمر ناوگان حمل و نقل شرکت مخصوصا در بخش خودروهای باری، موجب شده اولویت اول واحد حمل و نقل طی سال جاری جایگزینی خودروهای فرسوده با خودروهای تازه باشد.
شرکت گاز استان زنجان همواره با درصد بالای جذب اعتبارات سرمایه ای در سرفصل های مختلف بیشترین تخصیص منابع مالی را در جهت تکمیل برنامه گازرسانی خود انجام داده؛ به طوری که در سال 1400توانست با جذب 96درصد از اعتبارات سرمایه ای، حجم گازرسانی به روستاها را به حدود 90درصد برساند . مریم رستمخانی، رئیس مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان زنجان می گوید: آنچه این واحد را در اجرای موفق برنامه های اجرایی و نگهداشت اموال و دارایی های شرکت همراهی می کند، تامین به موقع نقدینگی، تامین و تدارک اقلام پروژه ای و مصرفی، تامین نیروی انسانی کارآمد و ارائه آموزش های لازم و همساز با فعالیت ها و مسئولیت های محوله و تامین و به روزرسانی سیستم های رایانه ای است. وی درباره برنامه های تامین مالی پروژه ها برای امسال می گوید: با توجه به رویه شرکت ملی گاز ایران در خصوص تامین اعتبار پروژه های سرمایه ای، برنامه ریزی لازم به عمل آمده تا بر اساس برنامه های تدوین شده برای پیمان سپاری طرح های گازرسانی، در زمان اصلاحیه بودجه های سرمایه ای (شهریورماه 1401) گزارش های ذی ربط به مدیریت برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران ارسال شود و بودجه مورد نیاز در سرفصل های ذی ربط شامل گازرسانی به شهرها، روستاها، توسعه خطوط صنعتی، خطوط انتقال افزایش یابد. رستمخانی تصریح می کند: مطابق روال سال های گذشته، اکثر اعتبارات سرمایه ای شرکت های گاز استانی در بخش توسعه گازرسانی از محل منابع داخلی شرکت ملی گاز ایران، تبصره های قانون بودجه و نیز سایر منابع درآمدی شرکت ملی گاز از جمله ماده 12 قانون رفع موانع تولید (بند ق - قانون بودجه سال 1393 کل کشور) تامین می شود. رئیس مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان زنجان می گوید: با ارائه منظم و به موقع گزارشات عملکرد اعتبارات جاری و عمرانی و تغذیه آنها در سامانه سورین و با حمایت های مسئولین شرکت ملی گاز ایران و پیگیری ها و زحمات همکاران پرتلاش این شرکت، خوشبختانه تاکنون در پرداخت نقدینگی به پیمانکاران با مشکلی روبه رو نبوده ایم؛ به طوری که در پایان سال 1400 همه مطالبات شرکت پرداخت شده وهم اکنون نیز این مطالبات به صورت روتین با حداکثر 3روز بعد از رسیدن اسناد به واحد مالی پرداخت می شود. وی ادامه می دهد: واحد مالی این شرکت با در اختیار داشتن کارشناسان جوان، تحصیل کرده، متعهد و خبره در مسیر تحقق اهداف شرکت، همگام با سایر واحدها در مسیر تعالی گام برداشته و در تمام مدت فعالیت خود خوشبختانه جزو معدود شرکت هایی هستیم که بدون بند حسابرسی بوده و همواره گزارشات مطلوب در قالب صورت های مالی ارائه کرده ایم. این واحد همواره بین گازهای استانی در مسیر اجرای برنامه های ملی گاز پیشرو بوده، به طوری که در راه اندازی سامانه مالی پیوست جزو نخستین شرکت های گروه بوده و حتی به دلیل پایلوت بودن این شرکت همکاران واحد نسبت به مشارکت اجرای این برنامه در سایر گازهای استانی نیز اقدام کرده اند. همچنین در صدور حواله الکترونیکی که جایگزین صدور چک شده، این شرکت، نخستین شرکت صادرکننده حواله محسوب می شود. رئیس مالی و پشتیبانی شرکت گاز استان زنجان می گوید: در مبحث بهای تمام شده نیز همکاران واحد، یکی از سرآمدترین و فعال ترین گروه مجری این موضوع بوده اند و در استقرار سیستم بهاي تمام شده موفق به احراز امتیاز 8,29 از 30 بابت ورود اطلاعات ABC و کسب امتیاز6.59 از امتیاز کل 60 از بابت محور شفافیت مالی و کسب رتبه عالی در ارزیابی عملکرد واحد مالی در بین شرکت های گاز استانی بوده است. در رفع مغایرت های سیستم مالی سایر شرکت های گاز استانی نیز همکاران واحد یادشده طی سال جاری و سال های گذشته فعالیت فراوانی داشته اند .
با وجود تحریم های مستقیم و چند جانبه صنعت کاتالیست در حال بومی سازی است
مشعل بازار حداقل نیم میلیون دلاری کاتالیست های پتروشیمی و پالایشی در کشور، بازار قابل توجهی است که می تواند به یکی از منابع مهم درآمدی پتروشیمی ها و صنعت نفت برای کشور تبدیل شود و در عین حال تاثیرگذاری صنعت پتروشیمی در بازار جهانی را بیشتر از قبل کند. بر اساس آمارهای جهانی میزان مصرف فرآورده های پتروشیمی تا 2030 بیش از 30.5 درصد خواهد بود و به همین دلیل توسعه سه برابری سرمایه گذاری و تولید در این صنعت نسبت به بخش های دیگر صنعت نفت از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این میان کاتالیست ها به عنوان یکی از مهم ترین محصولات مورد استفاده در صنعت پتروشیمی از بازار با اهمیت زیاد برخوردار است و صنعت نفت کشورمان در سا ل های اخیر توانسته در این حوزه به خودکفایی قابل توجهی دست یابد.
بر اساس گزارش های جهانی، ارزش فروش انواع کاتالیست های مصرفی در دنیا سالانه به نزدیک 35 میلیارد دلار می رسد و از این میزان بیش از ۵۴ درصد به حوزه پتروشیمی و پالایش تعلق دارد، اما سهم ایران از این رقم سالانه حدود 500میلیون دلار است که قابل قبول نیست و باید این سهم را افزایش داد. اقدام قابل توجهی که در سال های اخیر در جهت بومی سازی کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی آغاز شده است، خیلی زود با کمک متخصصان داخلی و شرکت های دانش بنیان ها تعداد قابل توجهی از کاتالیست های راهبردی بومی و داخلی سازی شده اند و به این ترتیب از واردات این محصولات و خروج از ارز جلوگیری شده و مهم تر اینکه قدرت تاب آوری این صنعت را افزایش داده است.
در حال حاضر بیش از 22 شرکت در حوزه کاتالیست فعال هستند و تعداد زیادی از شرکت های دانش بنیان و فناور به تازگی وارد این عرصه شده اند و از حداقل ۴۰ گروه کاتالیست مورد نیاز در صنعت پتروشیمی، به جز چند مورد از کاتالیست های راهبردی مابقی تجاری و بومی سازی شده و وارد بازار داخلی شده اند. در حال حاضر هم شرکت های فناور و با محوریت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی روی چند کاتالیست باقی مانده تمرکز کرده اند.
نکته قابل توجه در مورد کاتالیست ها و بازار آنها این است که بازار این محصولات چه در داخل و چه در خارج از کشور در حال گسترش است و بازاری آینده دار و پرسود را پیش رو دارد. با توجه به بهره برداری از واحدهای پتروشیمی که در دست اجرا هستند و واحدهای بالادست و پایین دستی که در دستور کار قرار دارند،ظرفیت پتروشیمی تا پایان 1401 از مرز 100 میلیون تن و تا پایان 1406 از مرز 130 میلیون تن عبور می کند و این ظرفیت، فرصت خوبی برای شرکت های تولید کاتالیست در بازار داخل است.
در عین حال در دولت سیزدهم و با تمرکزی که روی بازارهای منطقه ای و جهانی صورت گرفته است، موضوع صادرات کاتالیست ها در اولویت قرار گرفته و در حال حاضر قراردادهایی با کشورهایی خارجی برای انواع کاتالیست های مهم و کاربردی منعقد شده است.
موضوع تولید و داخلی سازی کاتالیست ها حداقل از یک دهه گذشته در دستور کار صنعت پتروشیمی بوده و موضوع زمینه های تولید و دسترسی به این محصول در کنار طرح های توسعه و متناسب با نیاز کشور همواره مورد ارزیابی قرار گرفته است. در ابتدای این مسیر پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از بازوهای فناوری صنعت نفت در موضوع کاتالیست ها فعالیت خود را شروع کرد، اما در ادامه با راه اندازی و فعال شده شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، این مجموعه به طور تخصصی روی کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی و پالایشی فعالیت کرد.
از همان ابتدای دهه 90 موضوع تدوین سند تولید کاتالیست در پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت پژوهش و فناوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی آغاز شده و قرار بر این بود که همه شرکت ها، فعالان بخش خصوصی (در این زمینه تولید کاتالیست) و مراکز فناوری و توسعه دهنده ها شناسایی شده و همه کاتالیست های مورد استفاده در صنعت گاز، پتروشیمی و پالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز شناسایی و برای تولید داخلی مورد ارزیابی قرار گیرند. با توجه به اینکه واردات این میزان کاتالیست میلیون ها دلار هزینه برای کشور دربر داشت، این موضوع علاوه بر مدیریت پتروشیمی از سوی شرکت های خصوصی پتروشیمی هم دنبال شد و ارتباط آنها با شرکت های فناور و دانش بنیان شکل گرفت.
روند تکمیل دستاوردها در حوزه کاتالیست در این سال ها در حال تکمیل و به روزرسانی بوده و حالا در 1401 و نمایشگاه شانزدهم ایران پلاست ، نسخه روزآمد شده سند جامع کاتالیست صنعت نفت رونمایی شد. شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با همکاری شرکت های دانش بنیان و مراکز علمی داخلی در یک سال اخیر، موضوع روزآمد کردن سند بومی سازی کاتالیست های صنعت پتروشیمی را انجام داده و متناسب با آخرین تحولات و برنامه های پیش روی صنعت نفت آن را به روزرسانی کرده است.
مجید دفتری، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با بیان اینکه دانش فنی در صنعت پتروشیمی حکم موتور محرک را دارد، گفت: هم اکنون ۹۹ نوع کاتالیست، جاذب و آغازگر در صنعت پتروشیمی کشور وجود دارد، ضمن اینکه پژوهشگران صنعت پتروشیمی با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت تاکنون توانسته اند ۸۸ مورد از این کاتالیست ها را بومی سازی و تولید کنند و با توجه به روزآمد کردن سند کاتالیست کشور، باقی کاتالیست ها نیز تا پایان دولت سیزدهم بومی شود و به عبارتی دیگر وقت به روزرسانی این سند بود تا برای برنامه های آینده این صنعت راه رو مسیر روشن باشد.
وی با اعلام اینکه به خودکفایی ۹۸ درصدی صنعت پتروشیمی در زمینه کاتالیست از لحاظ وزنی رسیده ایم، گفت: ۲ درصد باقیمانده نیز تا سه سال آینده بومی سازی و در داخل کشور تأمین شود.
مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با اشاره به رونمایی از سند جامع کاتالیست گفت: پیش بینی می شود تا قبل از پایان دولت سیزدهم برای همیشه مجتمع های تولیدی و سرمایه گذاران دغدغه ای به نام تأمین کاتالیست یا محدودیت برای واردات کاتالیست نداشته باشند، چراکه سازندگان داخلی کاتالیست های مورد نیاز این صنعت را تولید می کنند.
وی افزود: به پشتوانه برنامه ریزی برای تولید کاتالیست و خودکفایی در این زمینه، مذاکره با کشورهای مختلف را برای صادرات کاتالیست در دستور کار قرار داده ایم، همچنین در حوزه دانش فنی با کمک مراکز پژوهش و فناوری و دانشگاه ها، دانش فنی مورد نیاز واحدها را بومی خواهیم کرد.
با توجه به آنچه در چند سال اخیر در حوزه صنعت پتروشیمی و کاتالیست ها رخ داده می توان گفت در آینده نزدیک انحصار شرکت های خارجی در تأمین کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی شکسته خواهد شد و کشورمان تا پایان دولت سیزدهم در تولید کاتالیست های مورد نیاز صنعت پتروشیمی بی نیاز می شود. در سال های اخیر با توجه به تحریم های همه جانبه ای که صنعت پتروشیمی با آن مواجه بود، از یک سو شرکت های پتروشیمی با محدودیت تامین مواد اولیه خود مواجه بوده اند و از سوی دیگر متخصصان داخلی توانسته اند، اقلام مورد نیاز این شرکت ها را داخلی سازی کنند. در این مدت هم شاهد بوده ایم که بسیاری از شرکت ها با اعتماد به تولیدات داخلی کاتالیست ها و سایر تولیدات داخلی، نسبت به جایگزین کردن محصولات داخلی با اقلام وارداتی اقدام کرده اند.
در سند روزآمد شده کاتالیست ها، به این نکته توجه شده است که موانع و مشکلات، مسیرهای تجربه شده و دارای قابلیت شناسایی شده و برای پروژه های جدید مورد نظر قرار گیرند. همچنین نحوه ارتباط با مراکز دانشگاهی، شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها، شرکت های دانش محور، مؤسسه های پژوهشی (متانول، الفین و پروپیلن) و... مورد توجه قرار گرفته است. در عین حال موضوع روند تجاری سازی پروژه ها و فرآیند مالی که مجموعه های علمی و تحقیقاتی دارند، مورد توجه قرار گرفته است.
اینکه صنعت پتروشیمی کشور در ساخت داخل کردن کاتالیست گام های بلندی برداشته است، می تواند نویدبخش آن باشد که حلقه ای دیگر از انحصارها آزاد شده است و می توان چشم انداز روشن تری را برای پتروشیمی کشور متصور بود به ویژه آنکه در دولت سیزدهم تلاش می شود شرکت های دانش بنیان نیز همسو با دولت، مسیری هموارتر از پیش را بپیمایند.
تغییر رویکرد درباره پلاستیک های زیستی از الزام های صنایع بزرگ است
مشعل صنعت پلاستیک، مواد پلیمری را به پلاستیک هایی تبدیل می کند که برای دامنه وسیعی از صنایع از جمله بسته بندی، ساختمان و ساخت وساز، الکترونیک، هوافضا و ترابری، خودرو و... کاربرد دارد. پلاستیک ها در دنیای امروز سهم و اهمیتی قابل توجه دارند؛ از نی که برای آب میوه استفاده می شود تا فرمانی که هر روز در خودروها در دستمان می گیریم؛ همه و همه متعلق به دنیای بی شمار پلاستیک ها هستند. تولید جهانی پلاستیک، از صدها میلیون تن در هر سال، گذشته است و هر روز بر میزان و تنوع مصرف این محصول در کل دنیا افزوده می شود؛ از این رو بیشتر کشورها به فکر روش هایی برای کاهش یا جایگزینی پلاستیک ها در بخش های مختلف زندگی امروز هستند؛ به طوری که نوآوری هایی تازه در این زمینه در کشورهای مختلف از جمله ایران شروع شده است که می تواند امیدوارکننده باشد.
شاید یکی از موارد پرمصرف و در معرض دید مصرف پلاستیک، انواع کیسه های پلاستیکی است که در زندگی روزمره همه مردم در سراسر کشورها مصرف می شود. مصرف کیسه های پلاستیکی از هزاران میلیارد در هر سال، گذشته و نزدیک به یکصد کشور از سال ها قبل برای مصرف این کیسه های پلاستیکی جریمه قرار داده و یا استفاده از آن را پولی کرده اند تا شهروندان تمایل کمتری به مصرف آنها داشته باشند.
بر اساس برآورد کارشناسان محیط زیست، تجزیه پلاستیک ها تا ۴۵۰ سال تخمین زده شده است. ممکن است این محصولات پلاستیکی در طول سالیان سال به قطعات ریزتری تبدیل شوند، اما همچنان تجزیه ناپذیر باقی می مانند. در عین حال مواد شیمیایی ترکیبات پلاستیک ها به تدریج به خاک و آب راه پیدا کرده و محیط زیست گیاهان و جانوران و در نتیجه انسان ها آلوده می شود. سال هاست که در کشورهای مختلف، صنایع پلاستیکی و صنایع مرتبط با آنها، به دنبال روش هایی جایگزین برای بهبود کیفیت پلاستیک ها یا محصولاتی جایگزین هستند. بسیاری از کسب وکارهای نوآور و دانش بنیان با تکیه بر الزام های زیست محیطی، مقوله ای جدید با عنوان پلاستیک سبز را پایه گذاری کرده اند و امروز بسیاری از صنایع فعال در این عرصه، این موضوع را در کنار تولیدات خود دنبال می کنند و برخی دیگر تنها پلاستیک سبز را به عنوان تولیدات خود معرفی می کنند.
در حال حاضر این نوع پلاستیک ها به صنایع مختلف و کاربردهای متنوع زندگی امروز راه یافته و کاربردی شده اند. بیشتر پلاستیک هایی که می شــــناسیم (پلاستـیک های هیدروکربنی) طبق معمول قـــبل از محصولات نـفتی تجـدیدنـاپذیر ساخته می شوند، اما پلاستیک های ســـبز، زیســت تخریب پذیر هستند و از پلیمرهای گیاهی ساخته می شوند. این نوع از پلاستیک قابل تجزیه زیستی است و به طور جزئی یا کامل از مواد بیولوژیکی ساخته شده است. به دلیل اینکه این نوع از پلاستیک های زیست تجدیدپذیر می تواند از انتشار گازهای گلخانه ای جلوگیری کند و به سوخت های فسیلی وابستگی نداشته باشد، به شدت مورد استقبال بسیاری از کشورها و بازارهای مصرفی جهانی روبه رو شده است.
برخی نمونه های کاربردی پلاستیک سبز شامل پلی اتیلن ترفتالات، پلی ا تیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) و پلی لاکتیک اسید (PLA) می شود. پلی اتیلن ترفتالات با پایه زیستی با نام bio-PET نیز شناخته می شود. این ماده از اتانول زیستی نیشکر ساخته شده و پیشروترین بیوپلاستیک است. بهترین ویژگی این پلیمر این است که می تواند جایگزین همتای پتروشیمی خود شود. پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) بر پایه بیواتانول هستند؛ آنها دومین بیوپلاستیک محبوب هستند و می توانند شامل ظروف سفت و سخت، پوشش های مانع، درپوش ها، روکش های فیلم و سایر محصولات مشابه باشند.
باید توجه داشت که استفاده از پلاستیک های سبز علاوه بر ماهیت خود آنها که زیست تجدیدپذیر هستند، مزیت های دیگری را هم برای جامعه و شهرهای بزرگ به همراه دارد. اولین قابلیت این است که به شدت روی کاهش میزان زباله و ایجاد کمپوست و جذب شیرابه زباله ها تاثیر دارد و این موضوع روی کاهش هزینه های جمع آوری و نگهداری زباله و دفن آنها تاثیر دارد و هزینه شهرداری ها را کاهش می دهد و می توان گفت که شهرهای آینده به پلاستیک های سبز نیاز دارند.
در حــال حـاضر و با فراگیر شــدن جریان استفاده چنـد باره از محصـــولات پلاســـتیکی در زنـدگی روزمره، شاهد تــحولاتی قابل توجه هستیم. استفاده چند باره از لباس ها، لوازم مصرفی خانگی، استفاده چند باره از پوشش و پلاستیک مواد مصرفی و آرایشی و بهداشتی و یا نهضت موفق استفاده از کیسه های چند بار مصرف پارچه ای به جای پلاستیک ها و... همه این موارد در کشورهای مختلف دنیا و از جمله در ایران نهادینه شده و بخش قابل توجهی از جامعه و بازارهای مصرف متوجه این تغییر رویکرد در مصرف شده اند و با آن همراهی می کنند.
بخش پایین دست صنعت پتروشیمی ایران به عنوان صنعتی پیشرو در سال های اخیر تلاش کرده است تا با صنعت پلاستیک دنیا در این جریان آینده ساز برای محیط زیست همراه شود و در این مسیر تحولات و تغییرات قابل توجه و اثرگذاری را رقم زده است. بسیاری از شرکت های فعال در بخش های پلیمری به سمت استفاده از پلاستیک های زیست تجدیدپذیر یا پلاستیک های زیستی یا سبز رفته اند و تلاش می کنند محصولاتشان قابلیت یک بار مصرف نداشته باشند.
صنعت بسته بندی به عنوان یکی از زمینه های مهم در استفاده از پلاستیک های زیست تجدیدپذیر یا زیستی به این حوزه ورود داشته و شاهد هستیم که شرکت ها وارد رقابت هایی بین المللی شده اند. حوزه مهم دیگر صنعت کشاورزی است؛ هر ساله حجم قابل توجهی از پلاستیک ها در فرآیـــند تـــولید محصـــــولات کشاورزی از کشت تــا بسته بندی و بازار مصرف، به کار گرفته می شوند که بـــه اعـــتقاد کارشناسان قیمت نهــــایــــی پلاســتیک های زیستـی بسـیار کمتــــــر از پلاستیک های سنتی پلیمری باشد. در عین حال صنعت پتروشیمی امروز به خوبی با مقوله بیوپلاستیک آشنا شده است؛ بیوپلاستیک ها از پلیمرهای زیست تخریب پذیری که از منابع تجدیدپذیر مانند پلی ساکاریدها حاصل شدند، تولید می شوند.
بر اساس آمارهای جهانی، ایران در زمره ۲۰ کشور نخست جهان در تولید زباله های پلاستیکی است و سالانه حدود ۴میلیون تن زباله پلاستیکی تولید می کند. فقط نیم میلیون تن از زباله های تولید شده در کشور به کیسه های پلاستیکی اختصاص دارد، یعنی هر ایرانی روزانه به طور متوسط سه کیسه پلاستیکی مصرف می کند که ۹۶ درصد آن مستقیم وارد سطل های زباله می شود.
بر اساس آنچه در نمایشگاه های معتبر و بین المللی همچون ایران پلاست آشکار است، تمایل و توجه شرکت های داخلی به سمت تولیدات مواد پلاستیکی تجدیدپذیر، پلاستیک های سبز یا زیستی و حوزه متنوع بیوپلاستیک ها بسیار زیاد است. در عین حال شاهد ورود موفق و همراه با سود حاصل از صرفه جویی بالای شرکت های فناور و دانش بنیان در این عرصه هستیم که تلاش آنها در کنار توسعه منطقه و ایجاد اشتغال، باعث افزایش استانداردهای زیست محیطی در همه نقاط کشور و شهرهای کوچک خواهد شد. به نظر می رسد سیاست های کلان و بالادست دولت سیزدهم در حمایت از صنایع پایین دست پتروشیمی و نیز حمایت از شرکت های فناور و دانش بنیان باعث شده است موضــوع پلاستیک های زیستــی و مصرف آن در حوزه های مخــتلف به عنوان یـک افق جـدید سرمایــه گذاری در صنـــعت پــتروشیمی مطرح شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از برگزاری دوره های آموزش اچ اس ای برای ۷ هزار و ۵۱۰ نفر از کارکنان این شرکت در قالب ۶۰ هزار نفرساعت به منظور ارتقای سطح آگاهی کارکنان، همچنین پیاده سازی فرهنگ اچ اس ای از ابتدای امسال تاکنون خبر داد. شهباز صفری گفت: نگاه ویژه و تلاش در جهت حفظ و ارتقای سلامت و ایمنی کارکنان و مدیریت صحیح و بهینه در حوزه حفاظت از محیط زیست همواره از اولویت های مهم شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است. وی با اشاره به ویژگی خاص و گستره شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران در چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، بوشهر و استان فارس و مسئولیت مدیریت ایمنی اظهار کرد: همسو با سیاست های ابلاغی وزارت نفت مبنی بر توجه ویژه به اصول ایمنی و تأکید بر برگزاری دوره های آموزشی در حوزه اچ اس ای و مدیریت بحران، اداره ایمنی، بهداشت و محیط زیست این شرکت از ابتدای سال تاکنون موفق به برگزاری ۶۰ هزار و ۱۰۰ نفر - ساعت آموزش به کارکنان شده است. رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با بیان اینکه این دوره ها در زمینه های آتش نشانی، ایمنی، حفاظت محیط زیست، پدافند غیرعامل، مدیریت بحران و بهداشت حرفه ای در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران و زیر نظر مستقیم کارشناسان این امور برگزار شده است، تصریح کرد: این آموزش ها همسو با خط مشی سازمان و به منظور ارتقای سطح سلامت کارکنان و حفظ اموال و سرمایه های شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران برگزار می شود.
صفری به دیگر فعالیت های این اداره اشاره کرد و افزود: انجام ۲ هزار و ۳۰۰ فقره بازرسی اچ اس ای به منظور شناسایی نقاط مخاطره آمیز و ارائه راهکار برای حذف یا کاهش ریسک ناشی از کارهای عملیاتی و تعمیراتی از سوی کارشناسان واحدهای اچ اس ای از بارزترین فعالیت های میدانی این شرکت بوده است و صدور بالغ بر ۱۱ هزار و ۵۴۰ فقره اجازه نامه کار (پرمیت) نشان از تعدد کارهای تعمیراتی و کنترل اقدام های بازدارنده با هدف پیشگیری از بروز حوادث دارد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گفت: تعمیرات ماشین آلات فرآیندی و ساخت تجهیزات مورد نیاز این شرکت با مشارکت شرکت های دانش بنیان داخلی شتاب می گیرد.
به گزارش شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون، قباد ناصری با بیان اینکه صنعت نفت هیچ گاه معطل دانش فنی بیگانگان نمی ماند، اظهار کرد: تجربیات چند سال گذشته نشان می دهد که شرکت های دانش بنیان توانمندی های قابل توجهی در حوزه مهندسی ساخت و تعمیرات ماشین آلات فرآیندی پیچیده دارند و می توانند بخش بزرگی از موانع پیش روی سازمان در این حوزه را برطرف سازند.
وی تصریح کرد: وظیفه اصلی شرکت های بهره بردار، تولید صیانتی از مخازن نفت و گاز و ایجاد ثروت ملی برای کشور است و در این مسیر، باید تمامی واحدهای پشتیبانی و ستادی در تسهیل امور مربوط به عملیات و تولید اهتمام کامل داشته باشند.
شرکت ملی نفت ایران
ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز در تازه ترین رده بندی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به کسب رتبه علمی «ج» شد.
ماهنامه اکتشاف و تولید نفت و گاز با ۲۰ سال سابقه انتشار (۱۳۸۱) در قالب نشریه تخصصی و با هدف اطلاع رسانی فناوری ها و تحقیقات علمی حوزه بالادستی صنعت نفت از سوی روابط عمومی شرکت ملی نفت ایران تولید و منتشر می شود و اکنون در تازه ترین رده بندی از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به ارتقای جایگاه و کسب رتبه علمی «ج» شده است.
ماهنامه علمی اکتشاف و تولید همواره نقش تأثیرگذاری در حمایت از پژوهشگران و دانشجویان و در زمینه مستندسازی، انتقال تجربه و یافته های علمی متخصصان حوزه صنعت نفت و گاز ایفا کرده است.
این نشریه علمی از مهم ترین نشریات مورد نظر جامعه صنعتی و دانشگاهی در حوزه بالادستی صنعت نفت است و جایگاه مناسبی میان سایر نشریات علمی این حوزه دارد، همچنین با حفظ استانداردهای یک نشریه علمی و به منظور حفظ و رعایت شرایط و موازین علمی، تحت نظارت و اعتبارات پژوهشی مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران با شورای سیاست گذاری تشکیل شده از استادان عالی رتبه دانشگاهی با تجارب ارزنده علمی و پژوهشی زنجیره اکتشاف و تولید در کمیته های فنی و مدیران ارشد بالادستی و باتجربه شرکت ملی نفت ایران راهبری می شود.
ماهنامه علمی اکتشاف و تولید در موضوع های تخصصی بالادستی صنعت نفت مانند تعیین ویژگی ها و توصیف مخزن، تحقیقات آزمایشگاهی مهندسی نفت، حفاری، فناوری های پیشرفته استخراج، تولید و بهره برداری از مخازن نفت و گاز و مباحث کاربردی - مروری پذیرش مقاله دارد و از این طریق به اطلاع تمامی استادان، کارشناسان و صاحب نظران علاقه مند و متخصص در عرصه های مختلف حوزه بالادستی صنعت نفت می رساند، این ماهنامه به منظور اعتلا و ارتقای حوزه بالادستی صنعت نفت آماده دریافت مقالات علمی - پژوهشی و کاربردی - مروری شما در زمینه های اشاره شده است، بنابراین از تمامی علاقه مندان دعوت می شود ضمن رعایت کامل شناسنامه مقاله مندرج در ماهنامه اکتشاف و تولید، مقالات تألیفی یا گردآوری شده خود را از طریق سایت به نشانی www.ekteshaf.nioc.ir به دبیرخانه ماهنامه ارسال کنند.
بهداشت و درمان صنعت نفت
طی یک سال گذشته در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تهران، حدود 105 هزار و 283 دوز واکسن کرونا در سه دوز به کارکنان وزارت نفت و عموم مردم تزریق شده است.
براساس آمار یک ساله واحد بهداشت محیط این مرکز حدود 11 هزار و 59 دوز واکسن کرونا در بیمارستان نفت تهران و 94 هزار و224 دوز در پایگاه واکسیناسیون باشگاه فرهنگی- ورزشی تهرانسر به پرسنل و عموم مردم تزریق شده است. برپایه این گزارش، تعداد ثبت سیستمی موارد بیماری کووید 19 در سامانه های وزرات بهداشت و طرح شهید سلیمانی از اواسط سال 1400 تا کنون به 6 هزار 310 مورد رسید.
همچنین تکمیل فرآیند واکسیناسیون کرونا برای همه کارکنان و خانواده های تحت پوشش، مطابق با دستورالعمل های ستاد ملی کرونا و اجرای دیگر پروتکل های بهداشتی، علیه بیماری کرونا و صدور یک هزار و 533 کارت تندرستی برای کارکنان، از اقدام های قابل توجه همکاران واحد بهداشت محیط در بیمارستان نفت تهران است. بررسی فعالیت های انجام شده در واحد بهداشت محیط نشان می دهد در 11 ماه گذشته، کارشناسان این واحد 11 هزار و 982 مورد از بیمارستان و مراکز درمانی بازدید تخصصی بهداشتی، 4 هزار و554 مورد بازدید تخصصی بهداشتی از ادارات تحت پوشش و داشته اند. دربازه زمانی یاد شده 249 مورد آزمایش و 951 مورد کلر و pH سنجی در فرآیند نمونه برداری میکروبی وشیمیایی از آب و پساب بیمارستان نفت تهران انجام شده است. تکمیل پروژه های توسعه اتاقک امحای زباله و نصب دستگاه شماره 2 امحاء از نوع مرطوب جهت بیمارستان نفت تهران و پروژه اتصال سیستم فاضلاب درمانگاه آزادی به سیستم جمع آوری فاضلاب شهرتهران، از دیگر اقدام هایی است که در یک سال گذشته در واحد بهداشت محیط انجام شد.
شرکت ملی حفاری ایران
حفارمردان شرکت ملی حفاری ایران در تلاش شبانه روزی در نیمه نخست امسال موفق به حفر و تکمیل ۴۵ حلقه چاه نفت و گاز در مناطق خشکی و دریایی کشور شدند که نسبت به مدت مشابه پارسال ۹ حلقه بیشتر است.
مسعود افشار، معاون مدیرعامل شرکت در عملیات حفاری گفت: از ۴۵ حلقه چاه حفاری شده در نیمه نخست امسال تعداد سه حلقه توسعه ای، چهار حلقه اکتشافی و ۳۸ حلقه تعمیری بوده است.
وی افزود: از شمار چاه های حفرشده ۳۴ حلقه در گستره عملیاتی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، ۶ حلقه در شرکت نفت فلات قاره، یک حلقه در شرکت مهندسی و توسعه نفت، یک حلقه در قالب پروژه و سه حلقه در اجرای طرح های مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران حفاری و تکمیل شد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران اظهار کرد: از ابتدای فروردین تا پایان شهریورماه ۳۹ هزار و ۶۹۰ متر حفاری با به کارگیری دکل های خشکی و دریایی ناوگان شرکت به ثبت رسید که این رقم نیز ۷ هزار و ۱۲۹ متر در مقایسه با ۶ ماه اول سال قبل افزایش نشان می دهد.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در عملیات حفاری با بیان اینکه این شرکت ۷۲ دستگاه حفاری خشکی و دریایی در تملک دارد که تعدادی در برنامه بازسازی و نوسازی یا جایگزین هستند، گفت: هم اکنون ۹ دکل حفاری خشکی در حال جابه جایی در مناطق عملیاتی است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران گفت: ایمنی و باور به ایمنی بسیار مهم است و ثابت شده که رعایت الزام های ایمنی، حوادث را کاهش و بهره وری را در سازمان افزایش می دهد.
عباس اسدروز در آیین بزرگداشت روز ملی ایمنی و آتش نشانی در پایانه نفتی خارک اظهار کرد: روز آتش نشانی و ایمنی در واقع بهانه ای است تا به گرامیداشت انسان هایی بپردازیم که از جان و آسایش خود در راه حفظ جان و آسایش ما می گذرند تا بتوانیم در امنیت زندگی کنیم. آن عزیزانی که بدون هیچ ترس و واهمه ای به عنوان فرشتگان نجات به دل حادثه می روند تا جان انسانی را نجات دهند یا از تأسیسات حیاتی کشور صیانت می کنند. وی با بیان اینکه اختصاص یک روز در سال به نام روز ملی ایمنی و آتش نشانی نشان از اهمیت فوق العاده ایمنی دارد و ضرورت ایمنی به عنوان یک الگوی رفتاری، سازمانی و اجتماعی بسیارمشهود است، تصریح کرد: ایمنی یک باور است و امروزه با گسترش ماشین آلات، تجهیزات و پیشرفت هایی که در صنعت حاصل شده، ایمنی متنوع تر و گسترده تر شده و باید دانش، توانمندی و به روزرسان ها بالا برده شود. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران تصریح کرد: خوشبختانه در شرکت پایانه های نفتی ایران نیروی انسانی دانشی و عملیاتی خوبی حضور دارند که با وجود همه محدودیت ها و کمبودها از زیرساخت های حیاتی کشور و ثروت ملی صیانت می کنند و بدون توجه به مخاطرات احتمالی به دل آتش می زنند و بحران را کنترل می کنند.
اسدروز با تأکید بر اینکه ایمنی و باور به ایمنی بسیار مهم و ثابت شده است که رعایت الزامات ایمنی، حوادث را کاهش و بهره وری را در سازمان افزایش می دهد، افزود: شرکت پایانه های نفتی ایران در چهار منطقه عملیاتی کشور در پایانه نفتی خارک، پایانه نفتی شمال، پایانه میعانات گازی عسلویه و منطقه عملیاتی ماهشهر مأموریت دارد و برای دستیابی به اهداف مهم و سیاست های راهبردی شرکت، باید از این زیرساخت های حیاتی کشور در این مناطق با یک برنامه ریزی مدون نگهداری و حفاظت کنیم. وی با بیان اینکه یکی از مهم ترین اهداف، ایجاد تحول در راستای چابک سازی و پیشرفت جایگاه سازمانی شرکت پایانه های نفتی ایران است و در این زمینه دارای اهداف عمومی و تخصصی با یک برنامه ریزی از پیش تعیین شده هستیم، تصریح کرد: در بخش عمومی هر مدیریت باید نشان دهد که در پایان سال کیفیت و بهره وری را بالا برده و خلاقیت و نوآوری را در سیستم جاری کرده است. مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران با اشاره به اینکه در زمینه هدف های تخصصی هدف اول تعریف شده در این شرکت چابکی همراه با دقت در عملیات های مختلف است و باید در جهت افزایش رضایتمندی ذی نفعان و سهامداران تلاش مضاعف شود، افزود: حفظ نظام دارایی های فیزیکی شرکت شامل مخازن ذخیره سازی، خطوط لوله و اسکله های صادراتی است که این اهداف باید در دستور کار مستمر مدیران، رؤسای ستادی و رؤسای مناطق عملیاتی قرار داشته باشد.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
«مرکز خودکفایی صنعت پتروشیمی» با هدف استفاده حداکثری از همه ظرفیت های علمی و پژوهشی کشور در مسیر توسعه صنعت پتروشیمی راه اندازی شد.
مهیار نادری، مسئول امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اظهار کرد: همسو با تحقق شعار سال و منویات مقام معظم رهبری (مدظله) مبنی بر دانش بنیان شدن صنایع بزرگ کشور، مرکز خودکفایی صنعت پتروشیمی با هدف ارتقای بهره مندی از توان شرکت های دانش بنیان و فناور، سازندگان داخلی و دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، با تجمیع فعالیت های ساخت داخل تجهیزات و لوازم یدکی مورد نیاز صنعت، AVL صنعت پتروشیمی و توسعه کسب وکارهای دانش بنیان آغاز به فعالیت کرد.
وی با تأکید بر اهمیت تحقق برنامه های ساخت داخل و بار اول در صنعت پتروشیمی افزود: اهداف و فعالیت های مهمی برای این مرکز تبیین شده است که احصای تجهیزات و قطعات یدکی مورد نیاز صنایع پتروشیمی، شناسایی توانمندی های ساخت داخل و دانش بنیان و به هم رسانی عرضه و تقاضا در این حوزه، از جمله مهم ترین این اهداف به شمار می رود.
مسئول امور توسعه کسب وکارهای دانش بنیان و ساخت داخل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: شناسایی توانمندی های فناورانه دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، ارتقای قابلیت طراحی، تولید و افزایش توان ساخت داخل و ایمن سازی فعالیت های پژوهشی نیز از دیگر محورهای فعالیت این مرکز خواهد بود.
نادری با بیان اینکه تدابیر لازم برای دانش بنیان کردن صنعت پتروشیمی با بهره مندی حداکثری از توان شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی اتخاذ شده است، گفت: اقدام های گسترده ای در این زمینه با هماهنگی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و همکاری هلدینگ ها و فعالان صنعت ارزش آفرین پتروشیمی در قالب کارگروه دانش بنیان کردن صنعت پتروشیمی برنامه ریزی شده که به زودی شاهد ثمرات آنها خواهیم بود.
پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه
در 6ماه نخست امسال با افزایش 16درصدی مصرف انواع فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه آمار توزیع فرآورده نفتی به بیش از 390 میلیون لیتر افزایش یافت.
جواد بلندی، مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: با رشد 16درصدی توزیع انواع فرآورده های نفتی در 6 ماه اول سال 1401 بیش از 390میلیون لیترفرآورده در حوزه عملیاتی منطقه توزیع شد. وی تصریح کرد: با وجود افزایش مسافرت های تابستانی امسال و تردد بالای زائرین آقا علی ابن موسی الرضا (ع)در محورهای مواصلاتی منطقه در ایام محرم وصفر، بویژه ایام اربعین حسینی و شهادت امام رضا(ع) با تلاش همکاران منطقه و دست اندرکاران حوزه سوخت رسانی در شرکت های حمل ونقل و مجاری عرضه سوخت با عنایت پروردگار تامین و توزیع سوخت مصرفی هموطنان عزیز در حوزه عملیاتی با موفقیت به سرانجام رسید.
مدیر شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه تربت حیدریه افزود: در نیمه نخست سال مصرف بنزین 26درصد و مصرف نفت گاز 10درصد افزایش داشت همچنین مصرف سی ان جی به عنوان سوخت جایگزین مصرف بنزین، 8درصد افزایش نشان می دهد که به همین میزان در مصرف بنزین صرفه جویی شده است.
بلندی ضمن قدردانی از دست اندرکاران حوزه سوخت رسانی تصریح کرد: در 6 ماه نخست امسال با توجه به اجرای طرح توزیع الکترونیکی فرآورده های نفتی، پایش مصرف کنندگان نفت سوز، توسعه شبکه گازرسانی و بهره مندی همشهریان از گاز طبیعی، مصرف نفت سفید 34درصد و مصرف گازمایع 14درصد و مصرف نفت کوره 74 درصد کاهش پیدا کرد.
شرکت ملی گاز ایران
رئیس واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) شرکت ملی گاز ایران ضمن رونمایی از برنامه سه گانه صنعت گاز برای کاهش مشعل سوزی در پالایشگاه های گاز کشور، از اقدام برای جمع آوری سالانه بیش از ۲ هزار میلیون مترمکعب گاز مشعل در پالایشگاه های پارس جنوبی به منظور حفظ محیط زیست خبر داد.
غلامرضا بهمن نیا با اشاره به برنامه های این مجموعه برای جمع آوری گازهای مشعل در منطقه عسلویه اظهار کرد: کاهش انتشار آلاینده های محیط زیستی منتشره به محیط، همواره یکی از رویکردهای اصلی شرکت ملی گاز و شرکت های تابع به منظور صیانت از محیط زیست بوده و تاکنون برنامه ها و اقدام های ارزنده متعددی در سطح شرکت های زیر مجموعه صنعت گاز انجام شده است.
وی ادامه داد: منطقه عسلویه به دلیل تمرکز واحدهای صنعتی مختلف، سطح انتشار آلودگی بالایی دارد و بهبود وضع محیط زیستی آن به علت همجواری واحدهای صنعتی با مناطق مسکونی، اهمیت بسیار بالایی داشته و دارد، از این رو برنامه های متعددی برای کاهش آلودگی محیط زیستی پالایشگاه های دوازده گانه پارس جنوبی برنامه ریزی شده و در حال اجراست. رئیس اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه این برنامه ها در سه بخش تقسیم بندی شده اند، تصریح کرد: کاهش مشعل سوزی، کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد و تصفیه تکمیلی پساب ها از جمله این برنامه هاست که با ابلاغ مصوبه هیئت وزیران در سال ۱۳۹۸ قوت گرفت و اکنون پروژه های اجرایی آن احصا شده و مراحل مختلف طراحی و اجرا را طی می کنند. بهمن نیا افزود: این مصوبه طیف متنوعی از اقدام های مرتبط با کاهش آلودگی، پایش و کنترل وضع محیط زیست منطقه را در بر می گیرد و بر این اساس تکالیف پرشماری هم برای شرکت های ملی نفت، گاز، پتروشیمی و سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس منظور شده است. وی گفت: تکالیف مرتبط با شرکت ملی گاز ایران به طور عمده بر کاهش مشعل سوزی و کاهش انتشار اکسیدهای گوگرد متمرکز است که طبق مصوبه یادشده در مجموع قرار است دی اکسید گوگرد منتشره از پالایشگاه ها ۴۸۸۵۰۰ تن در سال در مجموع ۱۲ پالایشگاه پارس جنوبی کاهش یابد که این مهم از طریق رفع مشکلات عملیاتی، بهینه سازی فرآیند و نصب سیستم های تکمیلی در واحدهای عملیاتی پالایشگاه و به ویژه واحد گوگردسازی آن به دست خواهد آمد. با انجام این کار مقدار مشعل سوزی گازهای اسیدی نیز کاهش می یابد که ضمن افزایش محصول گوگرد، بهبود قابل توجهی در کیفیت هوای منطقه حاصل خواهد شد.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گازایران بااشاره به عزم این شرکت در اتصال به درگاه ملی خدمات دولت هوشمند و ارائه خدمات برخط، از پیشرفت ۷۰ درصدی این پروژه در شرکت ملی گاز ایران خبر داد.
محمدرضا سراجی در این باره گفت: اکنون پنج خدمت شرکت ملی گاز ایران از طریق این درگاه قابل دسترسی است و امیدواریم با صدور مجوزهای لازم، همه ۲۲ خدمت این شرکت در کوتاه ترین زمان ممکن با اتصال به این درگاه در اختیار مردم قرار گیرد. وی با بیان اینکه شرکت ملی گاز ایران طبق برنامه باید تا پایان شهریورماه امسال به منظور ارائه برخی خدمات به مردم به درگاه ملی خدمات دولت هوشمند متصل می شد، ادامه داد: این مهم از نیمه دوم شهریورماه اجرایی و شرکت ملی گاز ایران از ۱۹ شهریورماه امسال در گام ابتدایی برای ارائه خدمت برخط در پنج حوزه به این درگاه متصل شده که این خدمت ها شامل نحوه محاسبه گازبها بر اساس رقم کنتور، محاسبه مقدار بدهی گاز براساس شماره اشتراک، محاسبه مقدار بدهی گاز براساس شماره کنتور، ثبت شکایت ها در بازرسی، پیگیری شکایت ها و پاسخگویی به شکایت هاست.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران با تأکید بر بهره مندی این شرکت در موضوع اتصال به درگاه ملی خدمات دولت هوشمند بر اساس وظایف قانونی، اظهار کرد: عملکرد و برآورد ناشی از ماهیت کار سازمان ها با یکدیگر متفاوت است؛ در واقع، خدمات برخی سازمان ها از ابتدا و برمبنای مأموریت آن برخط بوده، اما خدمات شرکت هایی مانند شرکت ملی گاز ایران بر بستر اینترانت (شبکه داخلی) بود که این شرکت بر بستر اینترنت خدمتی نداشته است. سراجی افزود: از این رو ورود به عرصه خدمت برخط و اتصال به درگاه ملی خدمات دولت هوشمند، برای ما پروژه بسیار بزرگی محسوب می شد و اکنون هم چنانچه بر مبنای پیشرفت کلی کار درصدبندی کنیم، می توان گفت شرکت ملی گاز ایران بیش از ۷۰ درصد کل پروژه را به سرانجام رسانده است.
وی تصریح کرد: در صورت صدور مجوزهای لازم از سوی نهادهای نظارتی مانند سازمان پدافند غیرعامل و «افتای» ریاست جمهوری، امکان ارائه همه ۲۲ خدمت شرکت ملی گاز ایران از این درگاه فراهم خواهد شد، هرچند اکنون هم این خدمت ها از سوی دفاتر پیشخوان دولت ارائه می شود.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه این خدمات از دو سال پیش از طریق شبکه ملی اطلاعات به همه سازمان ها ارائه شده و متقابلاً خدماتی نیز از سازمان های دیگر دریافت شده است، گفت: تلاش ما این است که این خدمات به صورت تمام وکمال از شبکه ملی اطلاعات به شبکه اینترنت ملی منتقل شود و امیدواریم این پروژه بزرگ در اسرع وقت به سرانجام برسد.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در همایشی که با حضور مدیران ستادی و مناطق 37 گانه به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، اهمیت امنیت اطلاعات و پدافند سایبری را شرح داد و گفت: با توجه به گستره عملیاتی شرکت و کسب و کاری که در بستر فناوری اطلاعات انجام می شود توجه به این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است.
علی اکبر نژادعلی در این همایش که نماینده سازمان پدافند غیرعامل کشور نیز حضور داشت به گزارشی که از سوی این سازمان تدوین شده اشاره کرد و بر اجرای دقیق آن در جهت اقدامات پیشگیرانه و پدافند سایبری در ستاد و مناطق تاکید داشت.
وی همچنین تشکیل جلسات مستمر به منظور توجیه مدیران در حوزه های مرتبط و امن سازی فضای سایبری را مورد تاکید قرار داد و افزود: برای پیشیگری از حملات سایبری در کشور میبایست طبق سندی که از سوی سازمان پدافند غیر عامل تدوین شده و به تمامی دستگاه های اجرائی ابلاغ شده، عمل کرد.
این مقام مسئول به تشکیل کمیته امنیت اطلاعات در ستاد شرکت ملی پخش اشاره کرد و گفت: این کمیته باید در تمامی 37 منطقه فعالیت خود را آغاز کند تا بر اساس سند تدوین شده از سوی سازمان پدافند غیر عامل به نتایج مثبتی برسیم.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با اشاره به حملات سایبری سالهای گذشته و اهمیت این موضوع که شرکت ملی پخش به عنوان توزیع کننده انحصاری فرآورده های نفتی است، اظهار کرد: خوشبختانه در حادثه اخیر (اختلال در سامانه هوشمند سوخت) که حدود یک سال از آن می گذرد با تدوین روش های بازدارنده و پیشگیرانه در کمترین زمان ممکن این بحران مهار شد و شرایط توزیع سوخت به حالت عادی برگشت.
نژادعلی لایه های سه گانه، ایمنی، امنیت و دفاع را جز لایه های مهم سایبری برشمرد و طرح های شش گانه پدافندی را که از سوی سازمان پدافند غیرعامل ابلاغ شده را پاسخ به شرایط اضطرای سایبری، طرح امن سازی اضطرای سایبری، مصون سازی سایبری، تداوم فعالیت های ضروری زیرساخت ها، طرح بازیابی اطلاعات در حوادث و حملات سایبری و همچنین بحث رزمایش عنوان کرد.
پتروشیمی خلیج فارس
مدیرعامل گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول) با اشاره به برنامه جدی هلدینگ خلیج فارس در تکمیل زنجیره ارزش و بالا بردن ارزش افزوده محصولات گفت: در این مسیر تا جایی که امکان دارد از ظرفیت های مردمی و خصوصی استفاده می کنیم.
رشید قانعی در آیین امضای تفاهم نامه همکاری میان گروه سرمایه گذاری و توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی خلیج فارس (پترول) و انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری ایران با اشاره به اینکه برنامه جدی هلدینگ خلیج فارس تکمیل زنجیره ارزش و بالا بردن ارزش افزوده محصولات است، اظهار کرد: بنگاه های بزرگ به طور معمول از برنامه ریزی تا اجرا و تأمین مالی طرح را خود انجام می دهند و کمترین ارتباط را با سازمان های مردم نهاد (NGO) دارند.
وی ادامه داد: در صورتی که بسیاری از سازمان های مردم نهاد از نظر تخصصی بسیار حرفه ای تر از بنگاه ها عمل می کنند که هلدینگ خلیج فارس این واقعیت را پذیرفته و به دنبال آن است تا جایی که امکان دارد از ظرفیت های مردمی و خصوصی استفاده کند و ما بیشتر نقش پشتیبان و هدایت گر و تأمین سرمایه را داشته باشیم. مدیرعامل پترول با اشاره به اینکه عمده محصولات صادراتی واحدهای پتروشیمی ایران ارزش افزوده بالایی ندارند که بخش مستربچ و کامپاند از این موارد است، اظهار کرد: بر اساس این تفاهم نامه از ظرفیت های انجمن تولیدکنندگان مستربچ و کامپاند پلیمر در زمینه طراحی محصولات آتی، توسعه کسب وکار و بازارهای جهانی استفاده می شود.
قانعی گفت: امیدواریم این همکاری ها افزون بر تکمیل زنجیره و جلوگیری از خام فروشی منجر به تقویت بخش خصوصی هم شود.
مهدی قربانی، معاون حاکمیت، خدمات مشترک و سامانه های گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس نیز در این آیین با اشاره به اینکه ارتباط با انجمن ها، مراکز علمی و سازمان های مردم نهاد از اهداف و سیاست های هلدینگ خلیج فارس است، اظهار کرد: استفاده از این ظرفیت ها به خلق ارزش و تکمیل زنجیره ارزش منتج می شود.
وی ادامه داد: انجمن ها و اصناف به خوبی می توانند حلقه واسط در این زمینه باشند و به عنوان عناصر تصمیم ساز بسیار مؤثرند، زیرا می توانند رصد دقیقی از واقعیت های بازار و صنعت داشته باشند و این ارتباط را به خوبی میسر کنند.
قربانی افزود: این تفاهم نامه مقدمه ای برای گسترش ارتباط هلدینگ خلیج فارس با سایر انجمن ها و سازمان های مردم نهاد که در این زمینه فعالیت می کنند، خواهد بود.
سعید زکایی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری ایران نیز در این آیین اظهار کرد: توسعه صنعت پتروشیمی و پلیمری به واسطه وجود زنجیره کامل مواد خام و میانی و نهایی و افراد تحصیل کرده از اولویت های کشور است.
همکلامی «مشعل» با یک هنرمند نفتی در 93 کیلومتری جزیره لاوان
مشعل اگر گذرتان به مناطق عملیاتی نفتی افتاده باشد، می توانید در دل این تاسیسات دورافتاده در کویر و یا پهنه دریا نقش هنر را بیابید. می توان گفت این خاصیت دورافتادگی و کارسخت است که یکباره از دل آن هنری بی بدیل پدید می آید. گاه رد این هنر رادر دستان کارکنان و مهندسان نقاش می توان سراغ گرفت و گاه در نوایی که ازاساتید برجسته به گوش جان می نشیند. هنری از جنس آواز امین اسدی حسنوند؛ او که اهل شاهین شهراصفهان وازکارکنان سکوی نفتی بلال در93کیلومتری جنوب غربی جزیره لاوان است؛اصالتا بختیاری است وعاشق هنردرعرصه آواز با مدد گرفتن از اشعار شعرایی چون مولوی، حافظ وسعدی.
نوای دلنشین امین اسدی درسکوی بلال، سکویی دردل خلیج فارس ما را بر آن داشت تا با او که همکارانش ازشنیدن صدایش درمناسبت های مختلف لذت برده اند، هم کلام شویم.
حسنوند متولد 1361 وسابقه فعالیت اودرصنعت نفت با خشکی و دریا همراه است. سال 1383 دراین صنعت استخدام شده و پس از گذراندن دوره های آموزشی از سال 1383 تا 96 درشرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب (شرکت نفت و گازآغاجاری) به عنوان مکانیک تاسیسات مشغول کاربوده است. جایی که آن را گرم ترین نقطه دنیا می خواند وخاطراتش از آن دوره باسختی کار وگرمای بالای هوا در آمیخته است. اما امروز درشرکت نفت فلات قاره دربخش دریا روی سکوی بلال(بخش مکانیک توربین) فعالیت می کند و گاه باصدایی برخاسته از کنه وجود، هوای دل خود وهمکارانش را تازه می سازد.
اسدی حسنوند با اشاره به این که هنرآوازخوانی را از پدربه ارث برده است، می گوید: با توجه به اینکه او آوازمی خواند، گوش من نیزبه این نواها آشنا شد وازسال 1385 با شرکت درکلاس های آموزشی، این هنر را تقویت و با توفیق حضور در محضراساتیدی همچون علی جهاندار، علیرضا قربانی، طباطبایی و کارگاه استاد شجریان در سال 1387 تلاش کردم دراین عرصه پیشرفت کنم.
وی با بیان این که دوسال پس از استخدام درصنعت نفت، فعالیت آوازخوانی را آغازکرده واین رشته هنری را به طورکامل یاد گرفته است، اظهار کرد: تخصص من در رشته آوازسنتی به سبک استاد شجریان است و با طی مراحل مختلف در این رشته ازهنر، آثاری راهم درکارنامه هنری خود ثبت کرده ام.
آموزش و فعالیت های هنری همواره با فراز ونشیب های زیادی همراه است؛ این موضوعی است که حسنوند نیز به آن اشاره دارد ومی گوید: پس از ازدواج فعالیتش درآوازخوانی کمرنگ شد، اما متوقف نشد. از نو فعالیت در این زمینه را زیاد کردم تاآنجا که برآیند جدی تلاش هایم به آلبومی انجامیده که نوروز 1402 منتشر خواهد شد.
اسدی حسنوند می گوید: پیش از این کارنامه کاری ام در آوازخوانی به شکل تراک های مجزا بود که شمارآنها به حدود هشت تراک می رسد اما اکنون برای انتشارچند آلبوم برنامه ریزی کرده ام.
از او درباره جزییات نخستین آلبوم هنری اش می پرسم، می گوید: این آلبوم حال وهوای سنتی بااشعاری از سعدی، حافظ، مولانا دارد و با نوازندگان تار، سه تار، نی و . . . که گروهی متشکل از دوستانم در شاهین شهر اصفهان هستند، اماهنوز برای نخستین آلبوم خود اسم انتخاب نکرده ام اما باید بگویم که سبک آن پاپ و پاپ سنتی است.
این کارمند صنعت نفت افزون بر موسیقی ازحرفه ای های ورزش کشتی نیزهست وبدون شک نامش برای هم دوره ای هایش در این رشته آشناست.
وی با بیان این که قبل از استخدام درنفت، عضو تیم ملی کشتی فرنگی جوانان بوده است، بیان می کند: قهرمان مسابقات ادوارمختلف کشتی صنعت نفت بوده ام، اما با توجه به پایان عمر رشته کشتی درصنعت نفت، این فعالیت ورزشی برای من و افرادی مثل من که در این رشته ورزشی فعال بودند، پایان یافت.
حسنوند اگر چه در مقاطعی ازموسیقی و ورزش حرفه ای دور بوده است اما اکنون به هر دو علاقه مند است ومی گوید علاقه مندی خود را به هر دو همچنان حفظ کردم و موسیقی را جدی تر دنبال می کنم.
همین روحیه او به خانواده امین اسدی حسنوند نیز تعمیم یافته و از میان دو فرزند او، پسرش کیان یک سال و نیم است که هنر نواختن ویولن می آموزد.
حسنوند می گوید: پسرم به آوازخوانی علاقه ندارد، اما موسیقی را دوست دارد؛ابتدا آموزش برای او را با پیانو آغاز کردیم که بعد متوجه شدیم علاقه مندی اش ویولن ونواختن این سازاست او از اکنون مبتدی های رو به بالاست.
طاهره صالحی، همسرامین نیزهنرمند است و درمقطعی از زمان رشته خوشنویسی را دنبال می کرده است. او درباره فعالیت خود و حال و هوای هنری خانواده اش می گوید: درحال حاضر خانه دارهستم. خوشنویسی از علایق من بوده و هست که پس از ازدواج و مشغله کاری زیاد به ویژه سبک زندگی ما با توجه به اقماری بودن همسرم کمرنگ شد.
وی در ادامه اظهار می کند: تحمل زندگی اقماری و دوری ازهمسر در ابتدای زندگی با توجه به اینکه تجربه کمتری داشتم، برایم سخت بود، اما اکنون آن را پذیرفته ام.
خانم صالحی با اشاره به این که تصمیم دارد افزون برازسرگیری فعالیت خوشنویسی، تحت تاثیر حال و هوای هنری خانه، یک رشته موسیقی را هم دنبال کند. می گوید: هنر همسرم درفضای خانه درسمت و سو گرفتن علاقه مندی های ما تاثیر زیادی داشته است.
بعثت پیامبر اعظم (ص) بزرگ ترین رویداد آفرینش بود که پنجره ای تازه به روی بشر تشنه معنویت و عدالت گشود. این رویداد فرهنگی تازه بر پایه بینش توحیدی استوار شد و زندگی فردی و اجتماعی پیروان اسلام، رنگ الهی به خود گرفت. این فرهنگ نوپا، مرز رنگ، نژاد و سرمایه را درنوردید و در جامعه ای بدوی، خون ریز، بت پرست و متعصب، انسان هایی پرورش داد که الگوهایی بی بدیل از رابطه فرد با خالق هستی، فرد با هم نوعان و فرد با طبیعت را به نمایش گذاشتند.
محمد صلی الله علیه و آله، خلق و خوی الهی داشت و تجسم عینی همه فضیلت های اخلاقی به شمار می رفت. به همین اعتبار، خداوند از ایشان به عنوان اسوه و الگویی جامع و کامل یاد می کند و مسلمانان را به پیروی از حضرتش فرامی خواند. بدون تردید، در وصف پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله هر چه بگوییم، نخواهیم توانست کمی از بسیار آن را ادا کنیم.
کتاب«رسول مهربانی: چهل جلوه زیبا از گفتار و رفتار رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم» دارای دو بخش اصلی است.
بخش اول: عنوان نخست این کتاب، گذری بر اخلاق فردی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله، است. عناوین دیگر این بخش عبارت است از: دوستی و محبت، قناعت، دنیاگریزی، آراستگی، سخن گفتن، عبادت و بندگی، اهتمام به قرآن، خوردن و آشامیدن، نشست و برخاست، دانش ورزی، رضامندی.
بخش دوم: گذری بر اخلاق خانوادگی و اجتماعی پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله، عنوان بخش دوم و پایانی این کتاب است. عناوین دیگر این بخش عبارت است از: مهمان نوازی، رفتار با کودکان، رفتار با جوانان، احترام به والدین، منزلت زنان، عفو و گذشت، مهربانی همراه با شجاعت، سعه صدر، فروتنی، شوخ طبعی، هم نشینی با نیکان، پیمان برادری، هم بستگی اجتماعی، صلح طلبی، رعایت حقوق اقلیت ها، خرافه زدایی، وفاداری به عهد و پیمان، سپاسگزاری از دیگران، سیره تبلیغی، کار و تلاش، قرض الحسنه، انفاق و رسیدگی به محرومان، صدقه و بخشش، سیره حکومتی، آینده نگری، فرجام سخن.
1. معرفی گفتارهایی از رسول مکرم اسلام(ص)
2. معرفی اخلاق و ویژگی های اخلاقی حضرت رسول(ص)
3. پرداختن به اخلاق فردی و اجتماعی حضرت رسول(ص)
4. معرفی رفتارهای پیامبر اسلام(ص)
انتشارات مرکز پژوهش های اسلامی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران، کتاب«رسول مهربانی: چهل جلوه زیبا از گفتار و رفتار رسول خدا صلی الله علیه و اله و سلم» نوشته حسین اسحاقی در قطع رقعی را به چاپ رسانده است.
جوانان عزیز! هر چه می توانید در افزایش بصیرت خود، در عمق بخشیدن به بصیرت خود، تلاش کنید و نگذارید، دشمنان از بی بصیرتی ما استفاده کنند؛ دشمن به شکل دوست جلوه کند، حقیقت به شکل باطل و باطل در لباس حقیقت. امیرالمؤمنین (ع)در خطبه ای از جمله مهم ترین مشکلات جامعه همین را می شمارد: «انّما بدء الوقوع الفتن اهواء تتّبع و احکام تبتدع یخالف فیها کتاب اللَّه».(۱) در همین خطبه، امیرالمؤمنین می فرماید: اگر حق به طور واضح در مقابل مردم آشکار و ظاهر شود، کسی نمی تواند زبان علیه حق باز کند.
اگر باطل هم خودش را به طور آشکار نشان بدهد، مردم به سمت باطل نخواهند رفت. «و لکن یؤخذ من هذا ضغث و من هذا ضغث فی مزجان». آن کسانی که مردم را می خواهند گمراه بکنند، باطل را به صورت خالص نمی آورند؛ باطل و حق را آمیخته می کنند، ممزوج می کنند، آن وقت نتیجه این می شود که «فهنالک یستولی الشّیطان علی اولیائه»؛ حق، برای طرفداران حق هم مشتبه می شود. این است که بصیرت می شود اولین وظیفه ما. نگذاریم حق و باطل مشتبه بشود.
15/07/1388
«وحدت»، از مقدماتی است که اساس و انسجام و پویایی یک نظام را تشکیل داده و رمز ماندگاری آن است. از آنجا که «آسیب شناسی انقلاب» یکی از مهم ترین مسائل تداوم نظام اسلامی است و با توجه به اینکه اختلاف و تفرقه،یکی از آسیب هایی است که انقلاب ما با آن مواجه شده است، برآنیم که وحدت ملی را در منظر امیر مؤمنان علی(ع) بررسی و نظاره کنیم.
با مراجعه به کلمات علی (ع)چنین می توان استنباط کرد که «اتحاد» امری فطری و طبیعی و انسان با روحیه نوع دوستی پدید آمده است؛ بنابراین آنچه باید به ریشه یابی آن پرداخت، «اختلاف» است، چراکه «اتحاد» ریشه در فطرت انسان دارد. در خطبه 112 نهج البلاغه آمده است: «انما انتم اخوان علی دین الله، مافرق بینکم الا خبث السرائر و سوء الضمائر فلا توازرون و لاتناصحون و لاتباذلون ولاتوادون.»
همانا شما براساس دین خدا که آیین فطرت است، با یکدیگر برادر و پیوسته اید و تنها ناپاکی های درونی و زشتی های باطن موجب تفرقه و جدایی میان شما شده است که در نتیجه تعاون و همیاری، نصیحت، بذل و بخشش، دوستی و محبت از میان شما رخت بربسته است.
گرچه وحدت گرایی، فطری است، اما امور فطری نیازمند پرورش و توجه است وبی توجهی و عدم اهتمام به آن، موجب این می شود که شکوفا نشود و یا در معرض تندبادهای روزگار قرار گیرد؛ از این رو امیرالمؤمنین علی (ع)برای تقویت این امر فطری در بین امت پیامبر(ص) بسیار تلاش می کردند و خود را مشتاق ترین شخص به وحدت اسلامی به شمار می آوردند:
«لیس رجل - فاعلم - احرص علی جماعة امة محمدصلی الله علیه وآله و الفتها منی ابتغی بذلک حسن الثواب؛ و..کرم المآب»؛ بدان هیچ کس از من بر اتحاد و همبستگی در امت محمدصلی الله علیه وآله حریص تر نیست، من در این کار خواستار پاداش نیکو... و بازگشت به جایگاه نیکو هستم.
با مطالعه سخنان امام علی (ع)می توان به برخی دلایلی که ایشان براساس آن بر مقوله وحدت تاکید می کردند، دست یافت که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود:
فیض الهی
از دیدگاه حضرت علی (ع)خداوند در طول تاریخ بشری هیچ نعمتی را با وجود اختلاف، به قوم و امتی عنایت نکرده است: «و ان الله سبحانه لم یعط احدا بفرقة خیرا ممن مضی و لاممن بقی»؛ بی گمان در میان گذشتگان و آیندگان بشری، هرگز خداوند با وجود اختلاف خیری را ارزانی کسی نداشته و نمی دارد.
نه تنها اختلاف مانع نزول فیض های الهی می شود، بلکه حتی باعث سلب نعمت های موجود نیز می شود. چنانکه امام علی (ع)با اشاره به سرانجام قوم بنی اسرائیل، چنین بیان می کنند که چگونه با رسوخ تفرقه بین آنها دوستی ها و مهربانی ها رخت بربست و پراکندگی و اختلاف سبب جنگ آنها علیه یکدیگر شد و این اختلافات سبب شد که خداوند لباس عزت و فراوانی نعمتش را از آنان برگیرد.
از نگاه امام علی (ع)وحدت و با هم بودن است که سبب یاری خداوند می شود، چراکه «یدالله مع الجماعة»؛ دست خدا با جماعت است و امام خمینی(قدس سره) همیشه بر این نکته تاکید می کردند: «کاری نکنید که عنایت خدا، خدای ناخواسته کم شود.»
پیروزی و گسترش اسلام در سال های اولیه بعثت نتیجه همبستگی و وحدت مسلمانان بود. این ایمان و اتحاد بود که آنان را چنان تربیت کرده بود که فارغ از هر نوع دسته بندی و قوم سالاری، تحت لوای نبوی صلی الله علیه وآله برای اعتلای کلمه «لااله الاالله» جانفشانی می کردند و به برکت همین وحدت بود که خداوند پیروزی های روزافزون را بر مسلمانان عنایت می داشت.
اینکه اتحاد باعث پیروزی می شود، یک قانون عام و قطعی است، به طوری که اگر در جبهه حق «اختلاف» و در جبهه باطل «اتحاد»حاکم باشد، به طور قطع پیروزی از آن اهل باطل خواهد بود، حضرت علی (ع)خطاب به لشکریان خویش می فرمایند: «والله لاظن ان هولاء القوم سیدالون منکم باجتماعهم علی باطلهم و تفرقکم عن حقکم»؛ به خدا سوگند به همین زودی آنان (ارتش معاویه) بر شما چیره شوند، چراکه آنان در باطل خویش اتحاد و همبستگی دارند و شما در حق خود دچار تفرقه و اختلاف هستید.
در به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، وحدت دارای نقش مهم و اساسی بود؛ وحدتی که چنان در بین اقشار جامعه اعم از روحانی و دانشجو، کارگر و کارمند و... الفت و صمیمیت ایجاد کرد که به تعبیر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی(قدس سره) «بی آنکه دارای ادوات نظامی باشیم فقط به واسطه قدرت ایمان و وحدت کلمه، بر قوای طاغوتی غلبه کردیم.»
و در دفاع مقدس نیز ایمان و وحدت کلمه پیروزی رزمندگان اسلام را به همراه داشت.
از آنجا که مورخین، تاریخ را یکی از منابع شناخت محسوب کرده و قوانین حاکم بر آن را قابل تطبیق بر موارد مشابه به حساب می آورند، بنابراین بر ما لازم است که دریابیم رمز عزت و عظمت ملت های متمدن و مصونیت آنها از سلطه قدرت های خارجی چیست تا با بهره گیری از آن در تداوم انقلاب خویش تلاش کنیم.
حضرت علی (ع)براساس تجربه تاریخی خویش، راز تداوم انقلاب را پرهیز از اختلاف و ایجاد همبستگی و اتحاد ملت دانسته و می فرمایند: «فالزموا کل امر لزمت العزة به شانهم و زاحت الاعداء له عنهم و مدت العافیة به علیهم و انقادت النعمة له معهم، ووصلت الکرامة علیه حبلهم من الاجتناب للفرقة و للزوم للالفة و التعاض علیها والتواصی بها»؛ به سراغ کارهایی بروید که موجب عزت و اقتدار آنان شد، دشمنان را از آنان دور نموده، عافیت و سلامت به آنها روی آورد، نعمت را در اختیارشان قرار داد، کرامت و شخصیت باعث پیوند اجتماعی آنان شد.
یعنی از تفرقه و پراکندگی اجتناب ورزیدند و بر الفت و همگامی همت گماشتند و یکدیگر را بر آن توصیه کردند.
در جای دیگر ایشان وحدت را سبب قوت و قدرت و رفع نابسامانی های امت دانسته اند: «فانه لم یجتمع قوم قط علی امر واحدالااشتد امرهم و استحکمت عقدتهم... لم یمتنع قوم قط الا دفع الله عنهم العلة، وکفاهم جوائح الذلة و هداهم الی معالم الملة»؛ به طور قطع تاکنون ملتی بر آرمان خاصی وحدت پیدا نکرد، مگر آنکه قدرت گرفت و همبستگی آنان قوت یافت و هیچ ملتی قدرت و عزت نیافت، مگر آنکه خداوند نابسامانی را از آنان برداشت و بلای ذلت را از آنان دفع و آنان را به نشانه های دین راهنمایی کرد.
4 - وحدت ملی پشتوانه اجرای حق
فقدان اتحاد و وحدت در هر جای جامعه باعث هرج و مرج در آن نظام می شود و هنگامی که هرج و مرج و ناامنی در کشور حاکم شود، اجرای حق و عدالت میسر نخواهد بود.
حضرت علی (ع)می فرمایند:«فقلنا: تعالوا نداوی، لایدرک الیوم باطفاءالنائره و تسکین العامة حتی یشتد الامر ویستجمع، فنقوی علی وضع الحق فی مواضعه»، ما گفتیم که بیایید با خاموشی آتش جنگ و آرام کردن انبوه مردم، به چاره جویی و درمان بنشینیم تا کار مسلمانان قوام و انسجام یابد و ما برای اجرای حق و عدالت نیرومند شویم.
مشعل سرمربی جدید تیم فوتبال صنعت نفت آبادان اعتقاد دارد تیمش ظرفیت خوبی داردونتایج قبلی این تیم دلیل برضعیف بودن بازیکنان نیست بلکه یک فرمانده و رهبرخوب داخل زمین نداشتند.
فیروز کریمی می گوید صنعت نفت می تواند با توجه به بازیکنان خوبی که دارد در بین چهار تیم بالای جدول قرار بگیرد. با سرمربی جدید صنعت نفت گفت وگویی در مورد حضور دوباره اش درآبادان و تیم صنعت نفت و نیز نخستین بازی شاگردانش داشتیم که باهم می خوانیم.
ابتدا باید بگویم که من به خانه برگشتم. من بازیکن این تیم بودم و به عنوان مربی هم در این تیم کارکرده ام و علاقه خاصی بین من و مردم آبادان وجود دارد. برای همین خوشحالم که یک بار دیگر درجمع تیم ریشه دار و محبوب صنعت نفت آبادان هستم.
عازم ترکیه بودم که پیشنهاد صنعت نفت آبادان به دستم رسید. به خاطرعشق و علاقه ام به اینجا آمدم و برای همین با توجه به سابقه حضورخوبی که دراین شهرداشتم و اینکه نیتم خدمت است، این مسئولیت را پذیرفتم. امیدوارم باتلاش تمام بازیکنان و با حمایت هیات مدیره همچنین حمایت همه جانبه هواداران و مسئولان، بتوانیم یک تیم خوب را بسازیم و در ادامه امتیازهای لازم را کسب کنیم.
خیلی درباره صنعت نفت دراین فصل کنکاش نکردم، اما با توجه به شرایطی که تیم سابقم داشت، به نظرم هم آن تیم وهم تیم فعلی خوب هستند، اما تیم سابقم ازنظر مهره و شرایط کار وبا توجه به اینکه زمان مناسب تری برای تمرین با آن داشتم، متفاوت بود البته درمجموع دوتیم خوب هستند. مشکلی که این فصل با صنعت نفت داریم، نداشتن زمان مناسب برای آماده سازی تیم است.
بازی خوبی بود. قبول کنیم درکنار دوگلی که ردوبدل شد، هردو تیم موقعیت های بهتری حتی نسبت به گل شان داشتند. همه تصدیق می کنند که بچه ها تلاش شان را کردند. هنوز روز بازی تعدادی از بچه ها را ندیده ام. البته باید این را اضافه کنم گلی که خوردیم بچه گانه بود. به بچه ها گفته بودیم که روی توپ های بلندچه کار کنند، اما تجربه نداشتند؛ بنابراین آنها روی توپ مرده ای که آن را رها هم کردند برای خودش استفاده کردند. نوش جانشان؛ البته بچه ها هم تلاش کردند وگل زدیم. حتی می توانستیم گل های بعدی را هم بزنیم که از روی خط گل برگشت دادند. دقیقه 90 هم وقتی مهاجم جوان مان را به زمین فرستادم، می توانست به راحتی از دفاع آخرحریف عبور کند و تک به تک شود،اما در کل برای دو جلسه نباید بیشتر از این توقع داشته باشیم. حریف هم بایداز مساوی که اینجا گرفته خیلی راضی باشد.
درمجموع راضی هستم. ما دو جلسه بیشتر تمرین نکردیم. به نظرم بدن سازی بد نیست گرچه باید خیلی قوی تر از این باشد. اما طرح و تاکتیک، آن چیزی است که من می خواهم. فوتبالی که از بچه ها می خواهم، صنعتی تر از فوتبالی است که قبلاً بازی می کردند. این تیم صنعت نفت است. فنی ترین بازیکنان ایران در این تیم بودند. باید یک بازی زیبا ارائه بدهند. ان شاءالله جلسات بعدازاین هم بهتر می شود. روی یکی دو بازیکن حساب می کردیم، اما نشد. تعدادی ازجوان ها خوب هستند، از جمله مهاجم ما که در تمرین او را خوب دیدم و در بازی هم خوب بود. بازیکنان جوانی درخط هافبک وخط حمله داریم، اما در کل زمان می برد ببینیم چه کسی مرد مسابقه وچه کسی مرد تمرین است. باید ببینیم چه کسی تعصب وغیرت دارد. درمجموع نسبت به همین دوجلسه ای که نصفه و نیمه کارکردیم، از بچه ها راضی هستم.
کار کردن و بستن این تیم به زمان و تمرین بیشتر نیاز دارد. البته کادر فنی گذشته زحمت کشیده اند و از آنها تشکر می کنم. اما تفکرات سرمربیان باهم متفاوت است واگر آن تفکرات موردقبول بود، من اصلاً اینجا نبودم. به نظرم به زمان نیاز داریم تا تفکرات در تیم جا بیفتد. اگر خاطرتان باشد آن فصلی که اینجا بودم، در سه هفته ابتدایی فعالیتم دو امتیاز گرفتیم، اما فکر می کنم بعد از بیست تا بیست وپنج روزجا بیفتیم. این را هم اضافه کنم خیلی نمی توانیم در تیم تغییر ایجاد کنیم. ساختار یک تیم برای تغییر نیاز به زمان و ممارست دارد. به عقیده من مشکل صنعت نفت فعلی این است که نبض بازی در زمین مسابقه دست یک لیدر نیست و اگر یک گرداننده داشته باشد، تیم از این حالت خارج می شود. تغییراتی را در نظر گرفته ایم و برای جذب یک نفرجاداریم، یک بازیکن هم مدنظرمان است که اگر او بیاید، به میزان خیلی زیاد تغییرخواهیم کرد. البته نمی توانم اسم آن بازیکن را بگویم. با تمام این اوصاف باید بگویم پیش بینی من این است که صنعت نفت با این بازیکنان و برنامه هایی که دارم و بچه ها هم تلاش و همت بیشتری داشته باشند، می توانیم دربالای جدول قرار بگیریم و حتی بین 4 تیم باشیم.
باشگاه صنعت نفت آبادان یک تیم ریشه دار و قدیمی است و به 50 سالگی خودش رسیده است، در این موردنظری دارید؟
توضیح واضحات است. چند تیم داریم که از عمر آن نیم قرن گذشته باشد؟ من خودم در این تیم بازی کرده ام. درجام تخت جمشید تیم خوبی داشت. یک تیم مردمی است. حسنی که اینجا نسبت به جاهای دیگر دارد این است که مردم و طرفدارانش فوتبال را خوب می فهمند. به هرحال امیدوارم این باشگاه همیشه موفق و سرافراز باشد.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان بعد از کسب نتایج ضعیف و3 شکست پیاپی و حضور در انتهای جدول دچار تغییرات زیادی شد. ابتدا مدیرعامل این تیم عوض شد و با کنار رفتن جهانگیر کی شمس، احمد پارو، به عنوان مدیرعامل باشگاه صنعت نفت آبادان انتخاب ومعرفی شد. تغییرات با جابه جایی مدیرعامل پایان نیافت بلکه مدیرعامل جدید باشگاه، رضا پرکاس، سرمربی این تیم را به خاطر نتایج ضعیف (1 برد یک تساوی و4 شکست) برکنارکرد و بعد از بررسی چند گزینه در نهایت فیروز کریمی را به عنوان سرمربی باشگاه صنعت نفت آبادان انتخاب و معرفی کرد. صنعت نفت آبادان بعد از این تغییرات در نخستین بازی با مدیرعامل و سرمربی جدید در خانه و در روزی که میزبان بود، به مصاف تیم مس رفسنجان رفت و موفق شد بعد از 3 شکست پیاپی به یک تساوی دست پیدا کند.. صنعت نفت آبادان درهفته هفتم لیگ برتر فوتبال باشگاه های ایران در ورزشگاه تختی آبادان، میزبان تیم فوتبال مس رفسنجان بود. در نیمه اول، نفتی ها روی یک غفلت دروازه شان باز شد تا با شکست، در پایان نیمه نخست به رختکن بروند. با شروع نیمه دوم، شاگردان فیروز کریمی با تغییراتی که ایجادشده بود، موفق شدند ضمن تسلط بر بازی، گل تساوی را هم به ثمر برسانند تا درنهایت با تساوی یک بر یک، به کار خود پایان دهند. میرهادی میرجوان با شماره (72)برای صنعت نفت ومهرداد رضایی با شماره (26) برای مس رفسنجان دراین بازی گلزنی کردند وصنعت نفت آبادان با این تساوی 5 امتیازی شد و به خاطر تفاضل گل کمتر در جایگاه پانزدهم ایستاد. دراین بازی برای صنعت نفت آبادان: احسان مرادیان،سید فاخر تهامی، محمد طیبی، میثم تهیدست، امیرحسین فرهادی، رحیم آلبوغبیش، حکیم نصاری، مهدی ممی زاده، طالب ریکانی (60- شیرالدین بابایف)، حسن بیت سعید و میر هادی میرجوان (85- احمد شریعت زاده) بازی کردند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از دریافت مجوز رسمی فعالیت باشگاه فرهنگی ورزشی این شرکت در پنج رشته ورزشی خبر داد. سید ابوالحسن محمدی گفت: امور ورزش شرکت ملی نفت مجوز رسمی فعالیت باشگاه فرهنگی - ورزشی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با مرکزیت شهر شیراز را صادر کرد. محمدی افزود: این باشگاه برای شروع در رشته های کشتی فرنگی، تکواندو، هندبال، بسکتبال و فوتبال از امسال در لیگ های برتر کشوری و استانی فعالیت می کند. وی ادامه داد: تیم های این باشگاه در رشته های کشتی فرنگی و تکواندو آقایان و هندبال بانوان در رده سنی بزرگ سالان در سطح لیگ برتر کشور و در رشته های فوتبال آقایان و بسکتبال بانوان در رده های سنی بزرگ سالان در سطح لیگ های استان فارس در مسابقات ورزشی حضور می یابند. وی افزود: در حال حاضر با همکاری اداره کل ورزش و جوانان استان فارس، اعضای تیم ها از میان ورزشکاران نخبه بومی حوزه فعالیت شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و فرزندان مستعد کارکنان این شرکت انتخاب شده و به زودی تمرینات آن ها آغاز می شود. محمدی ادامه داد: با توجه به اینکه این باشگاه در ابتدای راه قرار دارد، با همکاری اداره کل ورزش و جوانان استان فارس، تیم ها جهت آمادگی از اماکن و امکانات ورزشی این سازمان استفاده می کنند، اما در درازمدت این باشگاه صاحب اماکن ورزشی اختصاصی می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با اشاره به اینکه راه اندازی این باشگاه نتیجه تلاش جمعی مسئولان استانی و حمایت و نگاه مثبت مسئولان ورزش وزارت نفت، شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت مناطق مرکزی ایران بوده است، افزود: با راه اندازی این باشگاه فضای مناسب جهت پرورش استعداد های بومی مناطق عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و توسعه ورزش های همگانی فراهم می شود. محمدی در پایان با اشاره به اینکه استان فارس یکی از مهم ترین قطب های تولید گاز در سطح کشور است، گفت: توجه به مسئولیت های اجتماعی وزارت نفت به ویژه در حوزه های فرهنگی و ورزشی یکی از مهم ترین مطالبات مردم این استان طی سالیان گذشته بوده است و با راه اندازی این باشگاه، رضایتمندی خوبی به وجود می آید.
فرزند همکار نفتی شاغل در واحد تأسیسات شرکت ملی نفت ایران موفق شد در مسابقات کاراته قهرمانی کشور به مقام قهرمانی دست پیدا کند. صبا حمزه لو فرزند سعید حمزه لو که در مسابقات کاراته قهرمانی کشور (سبک شیتوریو) و در رده سنی نونهالان (13 سال) در رامسر شرکت کرده بود، موفق شد بعد از پشت سر گذاشتن رقبایش در رشته کاتا انفرادی به مقام اول و مدال طلا دست پیدا کند. صبا حمزه لو داری کمربند قهوه ای است. او از 6 سالگی کاراته کار می کند و چند مقام قهرمانی در استان و کشور دارد.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان که هفته گذشته موفق شده بود تیم فوتسال نصرفردیس مدعی را از پیش رو بردارد، درهفته چهارم لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران و در دیداری مهم به مصاف رایزکوصفادشت شش امتیازی رفت که موفق شد در دیداری پرگل و جذاب حریف خود را با نتیجه ۸ بر۲ شکست دهد. با این نتیجه پرگل و کسب 3 امتیاز، شاگردان پریسا امامی توانستند با کسب دوازده امتیاز با اقتدار به صدر جدول رقابت ها تکیه زنند و از مدعیان دیگر فاصله بگیرند. در همین هفته تیم فوتسال بانوان ملی حفاری اهواز به مصاف تیم مس رفت که در ادامه ناکامی های خود بازی را با نتیجه 3 بر یک به حرف واگذار کرد. شاگردان فروزان سلیمانی در تیم ملی حفاری با کسب فقط یک امتیاز درقعر جدول رده بندی قرار گرفته اند. این ضعیف ترین حضور ملی حفاری در لیگ برتر فوتسال بانوان است؛ تیمی که رکورد دار قهرمانی در این مسابقات است.
رئيس هيات شنا، شيرجه و واترپلو شرکت ملی نفت ایران:
آرش جعفری تیم های شنا، شیرجه و واترپلوی نفت تهران همیشه حضوری فعال در رقابت های لیگ برتر باشگاه های ایران داشته اند و درعین حال در بیشتر اوقات جزو 3 تیم برتر کشور بوده و مقام های متعددی را کسب کرده اند. نکته مهم در تیم های آبی نفت تهران، حضور فرزندان شرکتی است. اکثر بازیکنان تیم واترپلو و یا شناگرها و شیرجه روهای نفت تهران که بالغ بر 70 تا 80 درصد تیم می شوند، ازمیان فرزندان شرکتی که در آکادمی شنا نفت تهران آموزش های لازم را فراگرفته اند، تشکیل می شود. البته شنا، شيرجه و واترپلو از رشته های پرطرفدار در ورزش شرکت ملي نفت است ودر دو بخش همگاني و قهرماني بسيارفعال است.تربيت و سرمایه گذاری روی فرزندان نفتي و کارکنان، يکی از برنامه های اصلي هيات شنا، شيرجه و واترپلوی شرکت ملی نفت به شمار می رود. حالا در آستانه شروع رقابت های لیگ برتر رشته های آبی باشگاه های ایران با جلال چاوشی فر، رئيس هيات رشته شنا، شيرجه و واترپلو شرکت ملي نفت گفت وگویی در خصوص وضعيت تیم های حاضر در این رقابت ها داشتیم که باهم می خوانیم.
خدا را شکر اوضاع خوب است و تمام تیم های آبی زیر نظر مربیان در حال تمرین کردن هستند تا با آمادگی هرچه بهتر و با اقتدار در مسابقات لیگ برتر شرکت کنند.
مشکل خاصی نداشتیم. خوشبختانه با روی کار آمدن دولت جدید گشایش های خیلی خوبی ایجادشده است. نگاه ها به ورزش دوباره مثبت است و می بینیم مدیری مثل آقای علی مددی، دیدگاه خوبی به ورزش دارد ومتعاقبا شورای مرکزی ورزش وزارت نفت حمایت های خوبی انجام می دهد. برای همین اعتقاد دارم نه تنها رشته های آبی بلکه در تمام رشته های ورزشی نفت شاهد شکوفایی و رشد خواهیم بود و ورزشکاران و تیم های نفتی ها باردیگر روی سکو می روند.
بله خوشبختانه امسال باقدرت هرچه تمام تر در مسابقات لیگ برتر و در هر سه رشته شرکت می کنیم.
تمام برنامه امسال این است که تیم های نفتی روی سکو بروند. قول قهرمانی نمی دهم،اما این توان راداریم که روی سکو برویم.
بله مطمئنا از آنان استفاده می کنیم. به جرات می توانم بگویم شاکله تیم های ما بر اساس فرزندان شرکتی است.خوشبختانه آکادمی نفت در این بخش بسیار فعال بوده و هرساله شاهد حضور استعدادهای جدیدی در تیم های شنا، شیرجه و واترپلو نفت هستیم.همیشه از این مسئله حمایت کرده ایم و نتیجه هم گرفته ایم و مطمئنا این راه ادامه خواهد داشت.
مسلماً سخت است، البته ما هم ملی پوش داریم، اما نه به اندازه آنها. خدا را شکر بودجه امسال نسبت به سال گذشته بهتر است و تیم های بهتری را برای حضور درمسابقات آماده کرده ایم. از تمام بازیکنان به خوبی در فصل گذشته حمایت کردیم و این حمایت ها ادامه دارد. برای همین عقیده دارم امسال هم می توانیم نتایج خوبی بگیریم. فصل گذشته درشنا سوم شدیم. تیم واترپلو با قهرمانی در لیگ دسته یک موفق شد به لیگ برترصعود کند و در شیرجه هم به مقام چهارم رسیدیم.امسال سعی داریم که نتایج بهتری نسبت به فصل گذشته بگیریم.
بله متأسفانه این موضوع بود اما امسال با صحبت هایی که داشتیم مجوز حضور نفت تهران هم در لیگ برتر صادرشده است و با قدرت مسابقات واترپلو شرکت می کنیم.
از هفته نامه «مشعل» که به ورزش نفت اهمیت می دهد، قدردانی می کنم. در هیات شنا، شیرجه و واترپلو امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ایران امسال طوری برنامه ریزی کرده ایم که هر سه تیم در مسابقات بهترین نتایج را کسب کنند و روی سکو بروند. از سوی دیگر، امیدوارم نگاه مثبت مدیران به ورزش نفت ادامه داشته باشد تا شاهد درخشش بیشتر ورزشکاران و تیم های نفتی در مسابقات ورزشی باشیم.
یک دوره مسابقات شطرنج انتخابی تیم آقایان نفت تهران با حضور ۳۰ شطرنج باز در سطح شرکت ملی نفت ایران و واحد های ستادی وزارت نفت (رده سنی آزاد)، در روزهای پایانی شهریور و ابتدایی مهر ماه 1401 در سالن چند منظوره باشگاه شهید زرگر تهران برگزار شد که در پایان این مسابقات، امیرمهدی عظیمی، علی عظیم وند و جعفر تنگسیری به ترتیب عناوین اول تا سوم را به دست آوردند.
مسابقات لیگ برتر شطرنج استان تهران در هفته پایانی مهر ماه 1401 سال جاری آغازخواهدشد و تیم نفت تهران نیز در این رقابت ها حضور خواهد داشت.
همکارشاغل در واحد حراست شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان به قله الوند همدان صعود کرد.
مهدی به نژاد، به نمایندگی از همکاران حراست منطقه اصفهان، همراه با تیم حراست کل استان، به قله 3 هزار و 450 متری الوند همدان از رشته کوه زاگرس صعود کرد.
در این برنامه، تیم کوهنوردی حراست با حضور بر سر مزار فرمانده جبهه مقاومت سردار شهید حاج حسین همدانی، ضمن قرائت فاتحه با آرمان های این شهید بزرگوار تجدید میثاق کردند.
تیم بسکتبال مردان پالایش نفت آبادان لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران را با پیروزی شروع کرد.
شاگردان علی توفیق در هفته نخست این رقابت ها در کرمان مهمان تیم صنعت مس این شهر بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر میزبان خود را با نتیجه 71 بر 61 شکست دهند.
تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در هر 4 کوارتر تیم برتر میدان بود و پیروز از میدان خارج شد. این تیم در رده دوم جدول قراردارد.
سام بوشهری، سرپرست تیم بسکتبال پالایش نفت آبادان در خصوص پیروزی این تیم در هفته نخست لیگ برتر بسکتبال گفت: همیشه بازی نخست سخت است، اما بازیکنان ما بازی خوبی را به نمایش گذاشتند و موفق شدند با برتری در هر 4 کوارتر به یک برد شیرین دست پیدا کنند.
بوشهری درادامه گفت: مقابل تیم هایی که مثل خود ما فقط باریکن ایرانی دارند، مشکلی نداریم و می توانیم به راحتی برنده شویم، اما تیم هایی که بازیکن خارجی دارند، ما را به دردسر می اندازند. برخی از بازیکنان خارجی سطح بالاتری نسبت به بازیکنان ایران دارند و می توانند در نتیجه گیری خیلی تاثیر بگذارند.
بوشهری درباره اینکه آیا درادامه لیگ پالایش نفت می تواند بازیکن خارجی جذب کند یانه، گفت: سال گذشته اجازه جذب بازیکن خارجی را نداشتیم و برای همین نتوانستیم خوب نتیجه بگیریم، اما امسال درحال بررسی هستند و گویا مشکل مجوز جذب هم حل شده است، اما مشکل مالی کار را برای جذب بازیکن خارجی سخت می کند. اگر بتوانیم مثل دیگرتیم ها بازیکن خارجی جذب کنیم، می توانیم جزو 4 تیم برتر ایران باشیم و حتی روی سکو برویم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات