اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت لازمه بهبود شفافیت است
جزئیات تبادلات نفت و گاز ایران و روسیه
ضرورت نگاه راهبردی به اچ اس ای
چتر آبی گـــــاز در دیار سبز گیلان
گاز مایع سدی در برابر خام فروشی
استفاده از فناوریهای نو نمکزدایی در فرآیند تولید
از حضور در تیم ملی تا آموزش به فرزندان نفتی
25 راه موفقیت از زبان امام صادق(ع)
ورزشکاران نفت اهواز مدالهای طلا را درو کردند
قهرمانان جانباز و معلول در دارت به هدف زدند
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس:
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس گفت: اجرایی شدن اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت بیشتر برای افرادی که در بیرون به این ارگان ها و سازمان ها نگاه می کنند، می تواند مفید باشد.
عبدالعلی رحیمی مظفری در خصوص اجرایی شدن اصلاح رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت گفت: معتقدم روابط مالی این دو (دولت و شرکت ملی نفت ایران) هم اکنون نیز شفاف است، اما این آیین نامه بدون شک برای افرادی که در بیرون به این سازمان ها و وزارتخانه ها نگاه می کنند، می تواند مفید باشد.
وی افزود: هرچند این آیین نامه می تواند در بحث شفافیت مسائل مالی مفید باشد، اما این گونه هم نیست که بگوییم الان شفافیتی وجود ندارد، بلکه این آیین نامه شفافیت بیشتری ایجاد خواهد کرد.
وزارت نفت در دولت سیزدهم به منظور شفافیت فعالیت ها و فرآیندهای خود اقدام های اساسی را در پیش گرفت. از تکمیل و راه اندازی سامانه مجوزها گرفته تا اصلاح رابطه مالی با دولت و پیشگامی در پاسخگویی و دسترسی آزاد به اطلاعات، از جمله فعالیت هایی بوده است که در دوره یک ساله دولت سیزدهم به طور جدی پیگیری شد.
وزارت نفت همچنین با پیوستن به پنجره خدمات هوشمند دولت، دسترسی مخاطبان را به خدمات خود تسهیل و با تکمیل و توسعه سامانه شفافیت، این وزارتخانه به منظور تسهیل شفافیت فعالیت ها و فرآیندهای خود برای جامعه اقدام کرد.
از سوی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا انجام شد
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا از اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به منظور اجرای سرفصل یکم سند دهه اقدام برای ایمنی راه ها با عنوان «از خودمان شروع کنیم» قدردانی کرد. در آیینی که به میزبانی پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا برگزار شد، از علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت به منظور اجرای سرفصل یکم سند دهه اقدام برای ایمنی راه ها با عنوان از «خودمان شروع کنیم» با اهدای لوح سپاس قدردانی شد.
در متن قدردانی سیدکمال هادیانفر، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا از علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت آمده است:
«استقرار انضباط و آرامش در کشور جز با اعتماد و مشارکت سازمان ها و مؤسسات دولتی و غیردولتی و اقشار مختلف جامعه و ایفای نقش مستمر و عمل به سهم مستقیم هر یک از آنان محقق نمی شود.
از آنجا که ارتقای انضباط اجتماعی و افزایش ایمنی عبور و مرور از سیاست های ابلاغی سند دهه اقدام برای ایمنی و راه هاست، پلیس راهور فراجا توانسته است با همکاری و مشارکت بین بخشی همه سازمان ها و نهادهای ذی ربط ترافیکی در همه حوزه های اجتماعی، آموزشی، فرهنگی و اجرایی برای بهبود رفتارهای ترافیکی گام بردارد که به لطف خداوند منان این مهم، منجر به کاهش میزان جان باختگان سوانح رانندگی در سال های اخیر شده است. لذا بدین وسیله از جناب عالی به جهت همکاری و مساعدت در اجرای سند دهه اقدام برای ایمنی راه ها (۱۴۰0-۱۴۰9) با سرفصل از خودمان شروع کنیم که با مشارکت و همدلی خود نقش موثری در تحقق آن داشته اید، قدردانی کرده و توفیق شما را در خدمت به مردم شریف و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران تحت زعامت فرماندهی معظم کل قوا حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) از خداوند متعال مسئلت دارم.»
در گذشته و در صنعت نفت شاهد برخی سوانح رانندگی منجر به فوت بودیم که مسئولان وزارت نفت از جمله اداره کل روابط عمومی برای فرهنگ سازی رانندگان شاغل در بخش فرآورده های نفتی و ترانزیت فرآورده ها، همکاری گسترده ای با پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا برای آموزش این رانندگان و حتی خانواده آنها آغاز کرده است.
مرحله نخست این آموزش به تازگی تکمیل و آموزش رانندگان در مراحل بعدی نیز آغاز شده است.
صنعت نفت در مقوله کاهش و جلوگیری از حوادث رانندگی در جایگاه برتری قرار داشته که درصدد است این سوانح را به صفر برساند. در این باره برنامه های پرشماری از جمله آموزش برای رانندگان بخش های عملیاتی و آموزش برای خانواده آنها را نیز دنبال کرده که این موضوع در کاهش سوانح رانندگی تأثیرگذار بوده است.
پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در پژوهشگاه ژنتیک تفاهم نامه همکاری امضا کردند.
در آیین امضای این تفاهم نامه که با حضور محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، جواد محمدی، رئیس پژوهشگاه و معاونان دو مرکز علمی امضا شد، رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری اظهار کرد: یکی از اهداف ما در همکاری با دیگر مراکز علمی، هم افزایی در تخصص ها و توانمندی های علمی و حل مسائل در سطح ملی و مشکلات کشور و کمک به دیپلماسی علمی منطقه ای و جهانی کشور است، به همین دلیل این گونه مسائل را در اولویت فعالیت های علمی، پژوهشی و تحقیقاتی پژوهشگاه و همکارانمان قرار داده ایم.
وی افزود: هم اکنون پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری همکاری های هدفمند علمی را با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، ستاد توسعه زیست فناوری، ستاد سلول های بنیادی، دانشگاه های علوم پزشکی ایران و شهید بهشتی، انستیتو پاستور برای مطالعه، تشخیص و درمان ناباروری، سرطان و بیماری های قلبی و عروقی دارد.
رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری گفت: در حوزه صنایع و صنعت نفت و گاز به ویژه در پژوهشکده صنعت و محیط زیست و معاونت فناوری این پژوهشگاه کارها و فعالیت های علمی و عملی فراوانی از جمله سولفورزدایی میکروبی از گاز طبیعی و پاکسازی و جداسازی نفت از خاک نباتی انجام شده است و با توجه به توانمندی بالای پژوهشی و تحقیقاتی و علمی هر دو مجموعه می توان شاهد هم افزایی و پروژه های مشترک فراوانی بود.
در همین حال، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز نیز ضمن ابراز خوشحالی از حضور در پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری اظهار کرد: سابقه همکاری بنده با پژوهشگاه ژنتیک به سال ها قبل باز می گردد، پس می توان گفت شناخت خوبی از پژوهشگاه ژنتیک و قابلیت های و توانمندی های علمی آن وجود دارد.
وی افزود: برای همکاری این دو مرکز علمی موضوعات جذاب میان رشته ای فراوانی وجود دارد که نیاز به زمینه سازی در این زمینه وجود دارد. همان طور که اشاره شد سولفورزدایی میکروبی از گاز، استخراج و پالایش گاز ازون، جداسازی نفت از خاک و... همه مباحثی است که می توان با تشکیل تیم های پژوهشی و تحقیقاتی از پژوهشگران پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز به نتایج علمی و عملی قابل قبولی دست یافت. همکاری این دو مرکز علمی بیش از دو دهه قدمت دارد و امضای تفاهم نامه نیز بی شک در انسجام و همکاری بیش از پیش این دو مجموعه در عرصه ملی و بین المللی تأثیرگذار خواهد بود.
در ادامه این نشست، معاونان و مدیران گروه های پژوهشگاه ژنتیک، هریک به موارد مشترک علمی قابل تحقیق و پژوهش بین دو مرکز پرداختند. در پایان نشست نیز تفاهم نامه علمی و پژوهشی با مفاد استفاده از ظرفیت های علمی دو طرف، توسعه همکاری های مختلف علمی و پژوهشی، شناسایی طرح های فناوری برای تکمیل چرخه فناوری زیستی مورد نیاز پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز، ترویج و گسترش اهداف تحقیقاتی و علمی پارک در فضای پژوهشگاه، برگزاری نشست ها، کارگاه ها و همایش های علمی ملی و بین المللی و برنامه ریزی برای تأسیس و ایجاد شرکت های دانش بنیان به امضای دو طرف رسید.
نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی:
نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس با بیان اینکه اقدام های سازنده ای در زمینه گازرسانی خوزستان انجام شده است، گفت: امروز در عمده مناطق شهر اهواز حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد و در بعضی از شهرها تا ۹۹ درصد گازرسانی شده است.
مجتبی یوسفی شامگاه سه شنبه (۱۹ مهرماه) با حضور در برنامه عیار که از شبکه افق پخش شد به اقدام های انجام شده برای توسعه استان خوزستان در چند سال اخیر اشاره کرد و گفت: یکی از این اقدام ها در خوزستان موضوع گازرسانی بوده و کارهای سازنده ای در زمینه گازرسانی این استان شده است.
وی با اشاره به آماری از گازرسانی به شهرهای مختلف اهواز در دهه ۸۰ افزود: اهوازی که مجموع ۷۸ درصد نفت و گاز کشور را در اختیار دارد، تا دهه ۸۰ نیمی از شهرها و روستاهای آن فاقد گاز بودند و حتی بعضی از شهرهای این استان با کپسول گازرسانی می شدند.
نماینده اهواز، باوی، حمیدیه و کارون در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: عمده مناطق شهر اهواز گازرسانی شده و در برخی شهرها تا ۹۹ درصد از نعمت گاز بهره مند هستند و ۸۰ درصد روستاها نیز به شبکه گاز وصل شده اند، البته باید کارهای ویژه تری نیز در این باره انجام شود زیرا گازرسانی به روستاها و شهرها از جمله نخستین خدمات در حوزه آسایش است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: هم اکنون به ویژه بعد از دومین همایش اقتصادی خزر، فصلی نو از همکاری ها بین ایران و روسیه آغاز شده است.
محمدرضا پورابراهیمی داورانی در مصاحبه با رادیو گفت وگو درباره دومین نشست مجمع اقتصادی خزر و فصل تازه روابط بانکی و تجاری ایران و روسیه اظهار کرد: با توجه به اتفاق های چند ماه اخیر و تغییر روابط اقتصادی کشور روسیه با کشورهای اروپایی، ظرفیت هایی تازه برای همکاری ایران و روسیه فراهم شده است، البته این ظرفیت ها پیش تر هم ایجاد شده بود، اما یا عملیاتی نشده بود یا آنها را به طور کامل اجرایی نکرده بودیم.
وی همکاری ایران و روسیه در بخش های مختلف و توافق های شکل گرفته برای تبادلات تجاری بین دو کشور را ظرفیتی برای افزایش سطح روابط اقتصادی قلمداد کرد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به افزایش ۷۰ درصدی ظرفیت صادرات ایران به کشور روسیه در ۶ ماه نخست امسال تصریح کرد: این مقدار افزایش نشان می دهد حرکتی نو در افزایش همکاری های اقتصادی آغاز شده است، اما با این تفاوت که پیش تر در تراز منفی حرکت می کردیم، اما اکنون به تدریج می توانیم تراز منفی را هم جبران کنیم.
پورابراهیمی با بیان اینکه در نشست مجمع اقتصادی خزر تأکید بر تقویت همکاری های اقتصادی ایران و روسیه بود، گفت: هم اکنون به ویژه پس از برگزاری این نشست، فصلی نو از همکاری ها آغاز شده است، همچنین این امکان وجود دارد که به صورت موازی با دیگر کشورهای دنیا نیز روابط اقتصادی داشته باشیم. جواد اوجی، وزیر نفت، هفته گذشته در حاشیه دومین همایش اقتصادی دریای خزر در مسکو و در نشست هم اندیشی با ۱۰۰ نفر از فعالان اقتصادی فدراسیون روسیه، به تفاهم نامه های موجود به ارزش ۴۰ میلیارد دلار بین دو کشور ایران و روسیه اشاره و اظهار کرد: دولت ایران برای سرمایه گذاری فعالان اقتصادی روسیه در بخش نفت و گاز، مشارکت در میدان ها، سوآپ فرآورده های نفتی و صادرات محصولات پتروشیمی آماده است.
وزیر انرژی موقت لبنان از آغاز اکتشاف گاز در آب های لبنان از سوی شرکت توتال انرژی فرانسه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولید فیاض پس از ملاقات با یک هیئت ارشد توتال انرژی در بیروت گفت: توتال انرژی به محض نهایی شدن قرارداد مرزی دریایی با کشورهای همسایه روند اکتشاف گاز در آب های لبنان را آغاز خواهد کرد. در ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی، نادا بستانی، وزیر انرژی پیشین لبنان، مجوز حفاری نخستین چاه اکتشافی در لبنان را به شرکت توتال فرانسه اعطا کرد. در ماه آوریل سال ۲۰۱۹ میلادی، بستانی از آغاز دور دوم صدور مجوز برای اکتشاف نفت و گاز در پنج بلوک در لبنان خبر داده بود. لبنان امیدوار است با کشف انرژی در مناطق فراساحلی، اقتصاد خود را تقویت کند. این کشور از بدهی عمومی شدید رنج می برد. لبنان در آستانه بحران اقتصادی قرار دارد که بانک جهانی آن را از عمیق ترین رکودهای تاریخ معاصر نامیده است، سه چهارم جمعیت این کشور در فقر فرو رفته اند و واحد پول لبنان ۹۰ درصد ارزش خود را در سه سال گذشته از دست داده است.
صادرات گاز شرکت دولتی گازپروم روسیه به اروپا از مسیر اوکراین ثابت و بی وقفه ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، داده های اپراتور خط لوله انتقال گاز روسیه به اروپا از خاک اوکراین نشان می دهد که جریان گاز روز دوشنبه (۱۸ مهرماه) ثابت بود، در حالی که عرضه گاز به سمت شرق با خط لوله یامال- اروپا به لهستان از آلمان متوقف مانده است. داده های اپراتور سامانه انتقال گاز روسیه از خاک اوکراین نشان می دهد که درخواست ها برای عرضه گاز روسیه به اسلواکی از خاک اوکراین از طریق نقطه مرزی «ولکه کاپوسانی» (Velke Kapusany) به ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب رسیده که نسبت به روز پیش از آن (یکشنبه، ۱۷ مهرماه) تغییر چندانی نداشته است. گازپروم روز دوشنبه اعلام کرد که ۴۲ میلیون و ۴۰۰ هزار مترمکعب گاز را از خاک اوکراین به اروپا عرضه خواهد کرد که نسبت به روز یکشنبه تغییری نداشت. داده های شرکت اپراتور خط لوله «گسکید» (Gascade) نشان داد که جریان خروجی در مرکز اندازه گیری «مانلو» (Malnow) واقع در مرز آلمان با خط لوله یامال- اروپا صبح روز دوشنبه صفر بود. عرضه گاز با خط لوله نورد استریم-۱ که از دریای بالتیک از روسیه به آلمان می گذرد، از اواخر ماه اوت پس از برنامه ریزی برای تعمیر و نگهداری خط لوله، متوقف شده است. خط لوله نورد استریم-۱ که از زیر دریای بالتیک برای تأمین انرژی آلمان و دیگر بخش های اروپا عبور می کند، قرار بود پس از سه روز توقف به منظور اجرای عملیات تعمیر و نگهداری در ساعت یک بامداد روز ۱۲ شهریورماه فعالیت خود را از سر گیرد.
از سوی وزیر نفت تشریح شد:
وزیر نفت گفت: در حوزه صادرات فرآورده ها، تهاتر و سوآپ از حوزه دریای خزر را با برخی شرکت های روسی شروع کرده ایم و نزدیک ۱۰ میلیون تن ظرفیت تهاتر و سوآپ و صادرات فرآورده های نفتی در این حوزه داریم.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، جواد اوجی درباره بعضی از ویژگی های این تفاهم نامه بزرگ بین ایران و روسیه توضیح داد: ایران و روسیه هر دو ظرفیت های بسیار خوبی در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی دارند؛ خوشبختانه در این مدت نزدیک به ۴ میلیارد دلار قرارداد در بحث توسعه میدان ها و ۴۰ میلیارد دلار در حوزه احداث خطوط صادراتی گاز و واحدهای ال ان جی تفاهم نامه امضا کرده ایم.
وی افزود: در حوزه صادرات فرآورده ها و تهاتر و سوآپ از حوزه دریای خزر نیز با بعضی از شرکت های روس آغاز به کار کرده ایم و نزدیک به ۱۰ میلیون تن ظرفیت تهاتر و سوآپ و صادرات فرآورده های نفتی داریم، همچنین در بحث پتروشیمی نیز ما صادرات محصولات و کاتالیزها را داشتیم، پارسال رقمی نزدیک به ۱۲.۵ میلیارد دلار صادرات به کشورهای مختلف از جمله به اروپا داشته ایم.
وزیر نفت ادامه داد: در این دوره برای روس ها قراردادهای توسعه میدان هایی در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی و پیش خرید (OFF TAKE) را رونمایی کردیم که سرمایه گذار از همه ابعاد همچون از سوی وزارت نفت، دولت جمهوری اسلامی بیمه و حمایت می شود. این نوع قراردادها برای سرمایه گذاران روس بسیار شیرین و جذاب است و خوشبختانه با توجه به اهمیت انرژی که امروز در دنیا همه به این آگاهی داریم فرصت طلایی را برای امضای قراردادهای دیگر با روس ها در حوزه انرژی به وجود آورده است.
بر اساس این گزارش، شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه در ماه ژوئیه یادداشت تفاهم ۴۰ میلیارد دلاری امضا کردند که به توسعه میدان های گازی کیش و پارس شمالی، ۶ میدان نفتی، همچنین حفظ فشار در میدان پارس جنوبی کمک می کند. در عین حال، این سند شامل عملیات مبادله با گاز طبیعی و فرآورده های نفتی، اجرای پروژه های گاز مایع و ساخت خطوط لوله گاز صادراتی می شود.
تحلیلگران بخش انرژی این معامله بین ایران و روسیه را ۴۰ میلیارد دلار ارزیابی کردند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران بر بهره مندی از توان، تجربه و دانش نیروهای مسلح کشور برای پیشبرد پروژه های صنعت نفت و گاز تأکید کرد.
مجید چگنی در آیین امضای قرارداد تدوین الگوی ملی استقرار نظام هوشمندسازی توزیع و اندازه گیری گاز طبیعی بین شرکت ملی گاز ایران و دانشگاه صنعتی مالک اشتر گفت: همسو با تفاهم نامه ای که وزیر نفت با وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حدود چند ماه پیش امضا کرد، مقرر شد صنعت تخصصی، فنی و کلیدی نفت بتواند از ظرفیت ها و توانمندی های وزارت دفاع استفاده کند، زیرا صنعت دفاعی در اقتصاد کشور بسیار پیشروست. وی ادامه داد: امیدواریم از تجربه های صنعت دفاعی کشور به ویژه در ساخت تجهیزات و اقلامی که مورد نیاز صنعت نفت است، بهره کافی ببریم. در صنعت گاز پروژه بسیار مهمی را در دستور کار داریم و با توجه به نیاز موجود باید این موضوع را با سرعت و قدرت جلو ببریم تا بتوانیم بحث هوشمندسازی را در صنعت گاز کشور نهادینه کنیم. معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر اینکه کل کشور به گاز وابسته شده است، تصریح کرد: اکنون بیش از ۳۰ میلیون واحد گازرسانی شده است و هیچ صنعتی در کشور با این عظمت وجود ندارد. چگنی افزود: متأسفانه با وجود توسعه گازرسانی در کشور، به طور هم زمان و موازی از فناوری های روزآمد دنیا استفاده نکردیم، در حالی که بسیاری از کشورهای اروپایی در بحث کنترل هوشمند مصرف گاز از فناوری های نو بهره می برند و در آن پیشرو هستند.
وی اظهار کرد: ایران در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا در حوزه مصرف گاز اسراف کار است و استاندارد جهانی مصرف بسیار پایین تر از رقمی است که در کشور ما مصرف می شود، در حالی که گاز با قیمت ناچیزی در اختیار مردم است. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه راهی جز حرکت به سوی بهینه سازی مصرف انرژی نداریم، گفت: کنتورهای هوشمند مزایای زیادی دارد که یکی از مزایای آن اعمال حاکمیت است. به این معنا که اگر زمانی قرار بر اعمال سهمیه بندی و محدودیت منابع باشد، می توان با کنتورهای هوشمند برنامه ریزی کرد. از سویی مصرف کننده با استفاده از این فناوری می تواند از مقدار مصرف خودآگاه باشد و هشدارهایی هم به او داده شود. چگنی گفت: حتی با استفاده از این ابزار اگر خانواری بتواند در مصرف انرژی خود ذخیره داشته باشد، اختیار فروش آن را در بازار و با قیمت صادراتی خواهد داشت که همه این کارها در قالب اجرا و استفاده از کنتور هوشمند قابل اجراست. وی با تأکید بر اینکه چشم ما به شرکت های دانش بنیان داخلی است و باید از توان آنها استفاده کنیم، اظهار کرد: هدف نهایی این است که همسو با دولت الکترونیک که سیاست راهبردی دولت بوده، بتوانیم گامی مؤثر برداریم.
قاسم تقی زاده، رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر هم در سخنانی گفت: ما اکنون در پروژه های بدیع، نوظهور و شالوده شکن حدود ۱۵۸ فناوری را احصا کردیم و در حال انجام داریم که قرار است در برنامه ای چهار ساله هم در تأمین نیازهای نیروهای مسلح و هم برای همراهی، همیاری و هماهنگی با پروژه های بزرگ ملی گام برداریم که امروز آیین امضای قرارداد یکی از آن پروژه هاست.
وی افزود: دانشگاه مالک اشتر حدود ۳۴۸ هیئت علمی موقر و اساتید تمام و دانشیار دارد که در هشت سال دفاع مقدس، رزمنده بودند و امروز برای توسعه مباحث غیرنظامی گاز برمی دارند. اگر ما در طول حدود ۳۷ سال درگیر پروژه نظامی و ساخت انواع موشک های زمین به زمین، هوا به هوا، ضدزره، کروز و فعالیت های بسیار گسترده با فناوری های بسیار پیچیده و در لبه دانش بودیم، امروز با پایان جنگ فرصتی پیدا کردیم که سرریز این دستاوردها را برای انجام فعالیت های غیرنظامی داشته باشیم. رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر تصریح کرد: خوشبختانه میانگین سنی عزیزانی که ما در دانشگاه داریم بین ۳۴ تا ۳۵ سال است و تمایز این دانشگاه با دیگر دانشگاه های کشور و حتی بسیاری از دانشگاه ها در سطح بین المللی این است که بیش از اینکه دانشگاهی آموزشی باشیم، دانشگاهی پژوهش محور هستیم و پروژه های مهمی در سطح ملی را پیش می بریم.
تقی زاده با بیان اینکه دانشگاه مالک اشتر روی فناوری های بومی و نویی کار می کند که ممکن است آمریکایی ها هم آن را نداشته باشند، تأکید کرد: ما در بحث جنگ نامتقارن برنامه ریزی و سرمایه گذاری کردیم و فناوری هایی را ساختیم که تاکنون رسانه ای نشدند و برای روز محتمل اگر لازم شد، استفاده می شوند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در حکمی سرپرست شرکت پتروپارس را منصوب کرد.
در حکم محسن خجسته مهر خطاب به میثم شکرچیان بروجنی آمده است:
«با توجه به سوابق و تجربیات ارزشمند و توانمندی های جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «سرپرست شرکت پتروپارس» منصوب می شوید.
امید است با اتکال به خداوند متعال و همکاری مدیران و کارکنان ارزشمند آن مجموعه، در انجام مأموریت های محوله موفق باشید.»
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت از اجرای قانون ایثارگری برای ۵ هزار و ۷۰۰ نفر از شاغلان وزارت نفت خبر داد و گفت: به زودی آزمون استخدامی برای جذب ۶ هزار و ۴۴۸ نفر در وزارت نفت برگزار می شود، ضمن آنکه امتیازهای ویژه برای نیروهای قراردادی و پیمانی در نظر گرفته خواهد شد.
به گزارش خانه ملت، مهدی علی مددی، درباره آخرین وضع اجرای قانون ایثارگری و تبدیل وضعیت مشمولان این قانون در وزارت نفت گفت: ۳۲ هزار نفر مشمول این قانون در وزارت نفت می شوند که ۵ هزار و ۷۰۰ نفر آنها مشمول بند (و) هستند، یعنی افرادی که قرارداد مستقیم با صنعت نفت دارند، کار استخدام حدود ۹۵ درصد این افراد انجام شده است و از قراردادی به رسمی تبدیل وضعیت شده اند.
وی ادامه داد: مشمولان بند (د) نیز حدود ۲۶ هزار نفر هستند، یعنی افرادی که باید از پیمانکاری به رسمی تبدیل وضعیت شوند، این افراد نیز ضمن معرفی به گزینش، دارای سمت سازمانی شده اند و در شرف تکمیل تشریفات استخدامی هستند که ان شاءالله حکم استخدامی آنها از تاریخ یکم فروردین به آنها اعطا خواهد شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی وزیر نفت درباره تبدیل وضعیت نیروهای قرارداد موقت و پیمانکار وزارت نفت نیز توضیح داد: قرار است به زودی آزمون استخدامی برای جذب ۶ هزار و ۴۴۸ نفر در وزارت نفت برگزار شود. بنابراین به محض ارائه مجوز از سوی اداره استخدامی این آزمون استخدامی برگزار خواهد شد، البته در تلاش هستیم برای عزیزان شاغل در صنعت نفت شامل قراردادی و پیمانی امتیازهای ویژه ای در این آزمون در نظر بگیریم.
افزایش ظرفیت بارگیری و صادرات زمینی میعانات گازی تأسیسات بارگیری زمینی میعانات گازی سایت ١ پارس جنوبی، با پیگیری مدیریت برنامه ریزی تلفیقی و کمک به رفع مشکلات توسعه و تکمیل این تأسیسات، به زودی محقق می شود.
تأسیسات بارگیری زمینی میعانات گازی (انتقال با تانکرهای جاده پیما) سایت ١ پارس جنوبی با ظرفیت تقریبی ۲٠ هزار بشکه در روز، جنب مخازن متمرکز میعانات گازی منطقه عسلویه قرار گرفته است که پیش از این، عملیات راهبری آن به منظور بارگیری و ارسال میعانات گازی تولیدی با تانکرهای حمل سوخت به مقاصد داخلی و صادراتی، در اختیار شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بود. به دستور محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، فرآیند تحویل و تحول این تأسیسات و برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت بارگیری تا ١٠٠ هزار بشکه در روز، از ابتدای تیرماه به شرکت پایانه های نفتی ایران واگذار شد. این تأسیسات که متشکل از یک خط هدر ورودی ۲٠ اینچ از مخازن متمرکز، ٣ دستگاه پمپ سانتریفوژ به منظور ارسال میعانات گازی زیر فشار ۲.۵ بار به پهلوگاه های بارگیری، ۸ دستگاه اندازه گیری ٣ اینچ از نوع توربینی و هشت نازل بارگیری است، مجهز به رینگ آب آتش نشانی فایبرگلاس زیرزمینی است و از شبکه آب آتش نشانی مخازن متمرکز تغذیه می شود.
به منظور بررسی مسائل و چالش های موجود، جمعی از کارشناسان مدیریت برنامه ریزی تلفیقی طی بازدید میدانی از این تأسیسات دیدن کردند و از نزدیک در جریان مشکل ها و مسائل فنی و عملیاتی، انتقال (بارگیری و حمل میعانات)، اچ اس ای، زیست محیطی، ارتباطی و مخابراتی، خدماتی و ترابری، ساختمان های اداری، تجهیزات ایمنی و... قرار گرفتند.
به دنبال این بازدید ، جلسه ای با حضور مدیران شرکت پایانه های نفتی ایران، مدیریت امور بین الملل و کارشناسان معاونت برنامه ریزی تلفیق طرح ها و برنامه ها پیرامون مشکلات موجود برگزار شد که پس از بحث و تبادل نظر و تعیین اولویت اقدام های کوتاه مدت و میان مدت برای بهره برداری ایمن و رفع نواقص منتهی به حوادث احتمالی، تصمیم هایی برای اعتباربخشی به شرکت پایانه های نفتی ایران به منظور انجام تعمیرات، استقرار استانداردها و رعایت الزام های اچ اس ای و همچنین توسعه و تکمیل تأسیسات یادشده به ظرفیت های بالاتر اتخاذ شد.
شرکت پایانه های نفتی ایران هم اکنون، بازسازی و تکمیل ساختمان های نیمه تمام مجاور این تأسیسات که در مالکیت شرکت نفت وگاز پارس است را با هماهنگی این شرکت در حال اجرا دارد که پس از تکمیل کار، بخشی از آن به فضای مناسب اداری و بخشی دیگر، به استقرار رانندگان تانکرهای حمل سوخت جاده ای اختصاص می یابد.
تفاهم نامه 100 میلیارد ریالی طرح پویش اهدای 60 هزار بسته آموزشی به دانش آموزان مناطق نفت خیز و گازخیز امضا شد
مشعل اجرای سیاست های مسئولیت اجتماعی در وزارت نفت دولت سیزدهم هر روز شکل و ابعاد گسترده تری به خود می گیرد و گام های بیشتر و بلندتری در مسیر تحقق این هدف مهم برداشته می شود. طرح پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان مناطق نفت خیز و گازخیز کشور به منظور توانمندسازی دانش آموزان بومی و محروم این مناطق و ایجاد توسعه پایدار اجرا می شود تا صنعت نفت بار دیگر گامی تازه را در جهت عمل به مسئولیت اجتماعی بردارد. با همین رویکرد، شانزدهم مهرماه امسال، شرکت ملی نفت ایران تفاهم نامه ای با عنوان «طرح پویش اهدای بسته های آموزشی (نوشت افزار تولید داخل) به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور» با معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور در حوزه معاونت اول ریاست جمهوری منعقد کرد. بر پایه این تفاهم نامه که محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و سیدوحید سعادت، معاون امور سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی معاون اول ریاست جمهوری امضاکنندگان آن بودند، 60 هزار بسته کمک آموزشی به ارزش 10میلیارد تومان از سوی شرکت ملی نفت ایران برای کمک به دانش آموزان مناطق محروم و نفت خیز اختصاص یافت.آنچه می خوانید، مروری است براین رویداد.
در همسویی با سیاست های مسئولیت اجتماعی شركت ملی نفت ایران و نیز با هدف حمایت و توانمندسازی دانش آموزان بومی و محروم مناطق نفت خیز و گازخیز كشور و ایجاد توسعه پایدار، به استناد تبصره ذیل ماده 80 قانون اساسنامه این شرکت، با هدف رفع بخشی از آلام و مشكلات آموزشی دانش آموزان محروم تحت پوشش كمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی استان های نفت خیز و گازخیز كشور، اهدای بسته های آموزشی (نوشت افزار تولید داخل) در سقف مبلغ 10 میلیارد تومان در دستور كار قرار گرفت كه با همراهی و نظر مساعد تمامی اعضای هیات مدیره شركت ملی نفت ایران تصویب شد و بر این اساس نفت ۴۰ هزار بسته آموزشی و نوشت افزار به دانش آموزان مناطق محروم اهدا می کند.
باید گفت صنعت نفت با رویکرد ویژه دولت سیزدهم تمام قد برای بازگرداندن الفبای آبادانی به مناطق نفت خیز و گازخیز کشور ظاهر شده است که نمونه آن را می توان در حوزه های گسترده ای از این مناطق سراغ گرفت و بخش مهم دیگری از آن با اجرایی شدن کامل بودجه های مصوب فراهم خواهد شد که با تحقق کامل آن در این مسیر، می توان بارقه اميد براي زندگي بهتر را به مردماني که زیر پایشان ثروت خدادادي نهفته است، نظاره گر بود. این مسیر مهم را جواد اوجی از همان آغاز فعالیت خود با سفر به عسلویه، خوزستان، فارس و دیگر نقاط کشور آغاز کرد و با تخصیص بودجه های قابل توجهی برای هر یک از این مناطق نگاه مجموعه خود را در توجه به مردم عیان ساخت که در فهرست موارد تعریف شده می توان حجم گسترده ای از برنامه های تمهید شده در قالب پروژه های عمرانی، آموزشی، بهداشتی، درمانی، محیط زیستی، اشتغالزایی و... برای مناطق نفت خیز و گازخیز را شاهد بود. تنها در یک سال گذشته بالغ بر 14 هزار میلیارد تومان از منابع وزارت نفت، به طرح های عام المنفعه تخصیص داده شده است که در فهرست آنها می توان به مواردی همچون آبرسانی به روستاهای با تنش آبی، احداث بیمارستان و تامین تجهیزات بیمارستانی، طرح های آموزشی و راهسازی و بهسازی معابر، حمایت از کمیته امداد و سازمان بهزیستی کشور، کمک به مددجویان تحت پوشش این سازمان ها اشاره کرد.
افزون بر آن ابتدای شهریور 1400 تا نوزدهم مرداد امسال، تعداد 386 پروژه به تفکیک 20 طرح آموزشی، 121 پروژه ورزشی، 31 طرح بهداشتی و درمانی، 16 پروژه راه، 7 طرح آبرسانی و برق رسانی، 178 طرح هادی و 13 طرح خدماتی با اعتباری بالغ بر 4 هزار و 977 میلیارد ریال اجرایی شده است.
مطابق گزارش شرکت ملی نفت ایران، اعتبار هزینه شده برای پروژه های عام المنفعه مرتبط با مسئولیت اجتماعی به میزان ۵۵۶ میلیارد تومان بوده است. همچنین شرکت ملی نفت ایران بیش از ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار در هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران مربوط به سفرهای استانی رئیس جمهوری را تصویب کرده است.
براساس تفاهم نامه طرح پویش اهدای بسته های آموزشی (نوشت افزارتولیدداخل)،به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور همسو با مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت ایران، بین شرکت ملی نفت ایران و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور معاونت اول ریاست جمهوری، در محل سالن نشست های هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران واقع در ساختمان مرکزی وزارت نفت امضا شد، اهداف مهمی همچون شناسایی دانش آموزان محروم واجد شرایط تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی در استان های نفت خیز و گازخیز کشور، تعیین میزان سهم سازمان های مربوطه (کمیته امداد و بهزیستی) از سرجمع اعتبار این طرح توسط معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور، ارائه فهرست نیازمندی های مربوطه (بسته های آموزشی نوشت افزار تولید داخل) به همراه تعداد آن براساس نیاز برای مناطق نفت خیز و گازخیز کشور در استان های خوزستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، کرمانشاه، ایلام، هرمزگان، لرستان، خراسان رضوی تعریف شده است.
محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در مراسم امضای تفاهم نامه با اشاره به اینکه با آغاز به کار دولت سیزدهم ۱۰ هزار میلیارد تومان دولت تکالیف مسئولیت اجتماعی برای صنعت نفت در نظر گرفته شد، گفت: برای این تکالیف در بخش های مختلف پروژه ها با اولویت مناطق محروم و کم برخوردار تعریف شده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به مفهوم یکپارچگی در طرح های توسعه ای صنعت نفت گفت: زمانی که ما صحبت از یکپارچگی طرح های توسعه ای می کنیم، در واقع از طرح های همه جانبه و متوازن صحبت می کنیم که شامل همه الزام های از جمله مسئولیت های اجتماعی باشد و طرحی که بدون پیوست مسئولیت های اجتماعی باشد، ناقص و عاری از موضوع های آمایش سرزمینی است.
او در تشریح آمایش سرزمینی توضیح داد: آمایش فقط مربوط به حوزه جغرافیایی نیست، بلکه حوزه های اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و صنعتی را شامل می شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه با آغاز به کار دولت سیزدهم، گرایش های رئیس جمهوری متمرکز بر رفاه مردم بود، گفت: موضوع مسئولیت های اجتماعی یکی از ارکان طرح های توسعه ای کشور به شمار می رود و در اصل پایداری و دوام و قوام یک طرح صنعتی بدون توجه به مقتضیات جغرافیایی و مسائلی مانند محرومیت زدایی، اشتغال و توانمندسازی بخش های مختلف از جمله آموزشی و پژوهشی بی معناست.
وی این طرح ها را در بخش های مختلف صنعتی، راهسازی، عمران، درمان، پژوهشی و آموزشی و دیگر موارد برشمرد و افزود: از این تعداد پروژه، هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان تنها مربوط به حوزه آموزشی است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: افتخار می کنیم در بخش آموزشی به عنوان نمادی در زمینه مسئولیت اجتماعی کارهای بزرگی انجام داده ایم و تفاهم نامه ای که بین شرکت ملی نفت ایران و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور معاونت اول ریاست جمهوری در این زمینه امضا شد، تجلی این افتخار در دولت سیزدهم به شمار می رود.
خجسته مهر افزود: این تفاهم نامه نه تنها از جنبه مالی، بلکه از بعد معنوی و تکریم بحث آموزشی و توانمندسازی مناطق نیازمند، بسیار حائز اهمیت است.
او با تشریح اقدام های حوزه آموزش در شرکت ملی نفت ایران در زمینه مسئولیت اجتماعی توضیح داد: تاکنون پروژه های زیادی در حوزه آموزش در مناطق محروم به سرانجام رسانده ایم؛ یکی از آنها توانمندسازی سه هزار معلم در مناطق محروم با کمک آموزش و پرورش بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران تعداد طرح های عام المنفعه اجرا شده در یک سال گذشته را ۵۴۰ طرح برشمرد و گفت: ۷۰ پروژه مربوط به توانمندسازی و تقویت بنیه علمی و نوسازی و بازسازی فضاهای آموزشی بوده که مربوطه به وزارت علوم و وزارت آموزش و پرورش است.
خجسته مهر همچنین در ادامه سخنان خود در این مراسم از تخصیص بودجه برای تقویت بنیه علمی دانش آموزان مناطق محروم یاد کرد و یادآور شد: با توانمندسازی علمی، می توان نیروی بومی را برای مشاغلی که در آینده ایجاد می شود، آموزش داد.
وی درباره امضای تفاهم نامه پیش رو گفت: امروز برای تکریم و ارزش گذاری به علم و دانش آموزانی که به آینده کشور و اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی فکر می کنند، این تفاهم نامه را اجرا می کنیم.
سیدوحید سعادت، معاون امور سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی معاونت اول ریاست جمهوری نیز که برای امضای تفاهم نامه طرح پویش اهدای بسته های آموزشی (نوشت افزار تولید داخل)، به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور همسو با مسئولیت های اجتماعی صنعت نفت ایران، بین شرکت ملی نفت ایران و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور معاونت اول ریاست جمهوری در وزارت نفت حاضر شده بود، در سخنانی از همراهی و پیشتازی شرکت ملی نفت ایران در عمل به مسئولیت های اجتماعی قدردانی کرد.
معاون امور سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی معاونت اول ریاست جمهوری اظهار کرد: طرح پویش اهدای بسته های آموزشی می تواند به شکوفایی استعداد دانش آموزان مناطق محروم کمک کند.
وی با اشاره به امضای تفاهم نامه ای که در قالب طرح پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان محروم مناطق نفت خیز و گازخیز کشور به امضا رسید، توضیح داد: این پویش در قالب نهضت پیگیری می شود، نهضتی که تولید داخل را در امر لوازم تحریر تقویت می کند و در پی آن اتفاقات مثبتی هم به صورت زنجیره ای رقم خواهد خورد.
سعادت با بیان اینکه ورود معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور در این پویش به دلیل جلوگیری از دوباره کاری و موازی کاری بوده است، اظهار کرد: شرکت های صنعتی، تجاری و به ویژه شرکت ملی نفت ایران در حوزه های مسئولیت های اجتماعی همواره ورود فعالانه ای داشتند و ما اکنون تلاش می کنیم که این توزیع به صورت یکپارچه انجام شود.
معاون امور سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی معاونت اول ریاست جمهوری اظهار امیدواری کرد که مجموعه این اقدام ها با مشارکت مجموعه هایی همچون شرکت ملی نفت ایران در سال آینده ثمره بیشتری داشته باشد.
او یادآوری کرد: استعدادهای خوبی در مناطق محروم وجود دارد که گاهی ممکن است به دلیل نبود امکانات اولیه تحصیل این استعدادها شکوفا نشوند؛ از این رو همین که ما بتوانیم گوشه ای از این کمبودها را رفع کنیم، کمک شایانی به حرکت علمی و پیشرفت آینده کشور شده است.
طبق اعلام معاون امور سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی معاونت اول ریاست جمهوری، ۱۲ هزار طرح اقتصادی و زیرساختی و ۳۰۰ هزار شغل در حوزه روستایی در معاونت اول ریاست جمهوری در چهار محور دنبال می شود که تفاهم نامه پیش رو همسو با یکی از این محورهاست.
او در تشریح این چهار محور که از سوی قرارگاه جهادی که به دستور رئیس جمهوری به منظور اجرای مسئولیت اجتماعی ایجاد شده است، توضیح داد: نخستین محور رفع بازماندگی از تحصیل است، در شرایط کرونا و پیشامد موضوع های اقتصادی، خیلی از دانش آموزان از تحصیل بازمانده بودند که در نشست هایی که با استانداران و مراکز عشایری داشتیم، اجرای این طرح را در برنامه گذاشتیم.
معاون سرمایه گذاری فرهنگی و اجتماعی معاونت اول ریاست جمهوری، نوسازی مدارس مرزی و محروم را از دیگر محورها برشمرد و گفت: ۳۰ هزار کلاس در این مناطق از سوی سازمان نوسازی مدارس شناسایی شده است و در حال پیگیری هستیم. سعادت افزود: در محور دیگر ۱۱۰ هزار صفحه خورشیدی برای مناطق محروم در نظر گرفته شده است که ۱۰ هزار تعداد از آن برای مدارس اجرا می شود، تا برق مورد نیاز را تأمین کنیم.
وی یکی دیگر از محورها را تفاهم نامه پیش رو برشمرد و گفت: این تفاهم نامه بخشی از پویشی است که در قالب یک نهضت پیش می رود و در این تفاهم نامه الزام تهیه اقلام از تولیدکنندگان داخلی و فرهنگی بودن آن، همسو با موضوع های مورد توجه کشور از جمله مسائل مذهبی تبیین شده است.
حبیب اله آسوده، معاون توسعه مشارکت های مردمی در کمیته امداد امام خمینی(ره)، در این نشست، با تشکر و قدردانی از رویکرد مدیریتی شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت، اظهار کرد: اگر بخواهیم کشور توسعه یافته در حوزه امنیت اجتماعی داشته باشیم، مسئولان باید در بخش اقتصادی مسئولیت اجتماعی را رعایت کنند و به آن اهتمام داشته باشند.
معاون توسعه مشارکت های مردمی در کمیته امداد امام خمینی(ره) گفت: اگر به توسعه یافتگی و سرمایه گذاری هایی که در کشور انجام می شود، نگاهی داشته باشیم، متوجه خواهیم شد سهم مسئولیت اجتماعی در کشور بسیار پایین است.
او در ادامه به تشریح اقدام هایی که در دولت سیزدهم در زمینه مسئولیت اجتماعی انجام شده است، پرداخت و توضیح داد: با توجه به نگاه مردمی رئیس جمهوری دولت سیزدهم، اقدامی که شرکت ملی نفت ایران در این حوزه انجام می دهد بسیار ستودنی است.
معاون توسعه مشارکت های مردمی در کمیته امداد امام خمینی(ره) با بیان اینکه رویکرد شرکت ملی نفت ایران در زمینه مسئولیت اجتماعی رویکرد توانمندسازی به جای توزیع است، گفت: تعامل کمیته امداد امام خمینی(ره) با دیگر سازمان ها و شرکت ها از جمله شرکت ملی نفت ایران می تواند، آثار و نتایج مطلوبی را برای مردم به همراه داشته باشد.
آسوده گفت: توانمندسازی جوامع که رویکرد کمیته امداد امام خمینی(ره) نیز است، می تواند در آینده به توسعه یافتگی کشور کمک کند.
آسوده با بیان اینکه کمیته امداد همواره تلاش می کند تا استعدادهای نهفته در خانواده های محروم را شناسایی کند، افزود: با کمک های کمیته امداد و مشارکت های مردمی هم اکنون نزدیک به 50 هزار دانشجو نیز در حال تحصیل هستند.
معاون توسعه مشارکت های مردمی در کمیته امداد امام خمینی(ره) افزود: بدون شک با مسئولیت های اجتماعی شرکت ملی نفت ایران و با مشارکت های مردمی و سایر دستگاه ها، امسال شاهد پیشرفت های مطلوبی در حوزه اشتغال، ایجاد مهارت و توانمندسازی اجتماعی به ویژه معلم محور در مناطق محروم خواهیم بود.
بدون شک راه دنبال شده حکایت از توجه وزارت نفت دولت سیزدهم به رویکرد عدالت بنیانی دارد که ثمرات آن را مردم مناطق نفت خیز و گازخیز در همسایگی تاسیسات نفت، گاز، پتروشیمی، پالایش و پخش فرآورده های نفتی و... در آینده شاهد خواهند بود.
هجدهمین دوره جام برتر ایمنی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار شد
مشعل اچ اس ای و پدافند غیر عامل از موارد مهمی است که درتمام صنایع به عنوان رکنی اساسی، از جایگاهی ویژه برخوردار است و محورهای چهارگانه آن یعنی بهداشت، ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل به گونه ای تخصصی مورد پایش و بررسی قرار می گیرند. البته این مهم درصنعت نفت به لحاظ ماهیت آن ویژه تر و سختگیرانه تراست تا از بروزحوادث احتمالی انسانی و زیست محیطی کاسته شود؛ از همین روی، درصنعت نفت متشکل از شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و زیرمجموعه آنها اچ اس ای به عنوان رویکردی مهم در دستور کار این شرکت ها قرار دارد و به منظور ارتقا و روزآمدی این سیستم مدیریتی، برنامه های کلانی تعریف و تدوین می شود. اواسط هفته گذشته، شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در نشستی بارویکرد ایمنی، هجدهمین دوره جام برتر ایمنی را برگزار و در آن از شرکت های برتر این حوزه تجلیل کرد.
چهارشنبه (20 مهر) هجدهمین دوره جام برتر ایمنی به همت شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با حضور جلیل سالاری، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش و مدیران ارشد اچ اس ای وزارت نفت، روسا و کارشناسان اچ اس ای پالایشگاه های نفت، شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت برگزار شد. در این مراسم جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ومظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت به اهمیت اچ اس ای و جایگاه مهم آن در صنعت نفت پرداختند.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران که میزبان برگزاری این مراسم بود، پیش از سخنان مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای، با قدردانی از برگزارکنندگان این نشست گفت:تایید صلاحیت مدیران اچ اس ای باید از ستاد پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مورد تایید قرار گیرد، زیرا این شرکت همسو با اصل 44 قانون اساسی کشور اقدام به بنگاه داری کرده است و در این مسیر باید مدیریت اچ اس ای صاحب صلاحیت باشد؛ از این رو باید انتخاب مدیرعامل و مدیریت اچ اس ای با نظر حاکمیت دیده شود، زیرا میان حوزه اچ اس ای با منابع مالی ارتباطی تنگاتنگ وجود دارد. جلیل سالاری با اشاره به هم افزایی تمامی بخش های زیر مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: لازم است در دستورالعمل های ایمنی، فرآیندی، تعمیر و نگهداری بازنگری صورت گیرد. او در ادامه با اشاره به پیوست اچ اس ای در ارزیابی پیمانکاران جهت اجرای طرح ها و پروژه ها گفت: برای به کارگیری نیروی سالم باید فضای سالم و تجهیزات ایمن داشته باشیم؛ از این رو مدیریت اچ اس ای می باید حضوری چشمگیر در مناطق داشته باشند و بر مباحث آموزش، تدوین دستورالعمل ها و نظارت و انتخاب مدیران شایسته در حوزه اچ اس ای ورود کنند. سالاری با اشاره به پیوستن شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به فهرست شرکت های توسعه ای افزود: در کار توسعه ای باید بخش اچ اس ای مورد توجه قرار گیرد، باید در مشارکت ها، در سرمایه گذاری ها ورود کنیم و برای این کار باید ساختار اصلاح شود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با بیان اینکه سهامداران نباید به دنبال تقسیم سود پایان سال باشند و یک سهام دار واقعی کسی است که به حوزه توسعه ای و اجرای پروژه ها توجه کند، تاکید کرد: در این زمینه جلساتی با تمام مجموعه سهامداران و مدیران عامل شرکت های پالایشی داشته ایم و برای شرکت های پالایشی نیز یک تعهدنامه ارسال کرده ایم و بر اساس آن عملکرد شان را ماهانه پایش خواهیم کرد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در بخش دیگری از سخنان خود به تکالیف قانون هوای پاک پرداخت و ادامه داد: همسو با این قانون مقرر شده مناطق عملیاتی 30 درصد از سود عملیاتی خود را به قانون هوای پاک و کیفی سازی فرآورده های نفتی اختصاص دهند و تا پایان دولت سیزدهم باید عملیاتی شود.
مظاهر انصاری، مدیرکل اچ اس ای وزارت نفت نیز با اشاره به تغییر نگاه حوزه اچ اس ای از وظیفه ای به راهبردی گفت: استانداردها، تکمیل کننده این حوزه هستند اما باید نگاه راهبردی به اچ اس ای داشته باشیم. شاخص های اچ اس ای در مجموعه وزارت نفت و مجموعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران روندی رو به بهبود دارد و در یک بازه زمانی 15 ساله، کاهشی بوده است، اما این نقطه مطلوب نیست و باید همانند گذشته برنامه ریزی های کلانی جهت پیشبرد اهداف اچ اس ای داشته باشیم. انصاری با اشاره به معنای شعار تولید ایمن و پایدار در مجموعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران ادامه داد: این شعار به آن معناست که در پروژه های جدید باید تغییر نگرش و بازنگری داشته باشیم و مخاطرات و مدیریت ریسک مورد توجه قرار دهیم. به گفته او، زمانی می توان به پالایش و پخش فرآورده های نفتی در رده های جهانی دست یافت که بتوانیم ذهن خود را تغییر دهیم. اگر راهنمای ایمنی پیش راه اندازی (PSSR) را به درستی انجام دهیم و آن را سرلوحه اجرای پروژه ها قرار دهیم، به طورحتم شاهد به صفر رسیدن حوادث خواهیم بود. باید مدیران گوش شنوا به حوزه اچ اس ای داشته باشند و مدیریت ریسک در راه اندازی ها همواره مورد توجه قرار گیرد. انصاری با اشاره به چهار گزینه عوامل حوادث در صنایع بزرگ نفتی گفت: نقص در سرپرستی، آموزش، صلاحیت و مدیریت ریسک، شناسایی مخاطرات و عدم نظارت پایش موثر بر فرآیندها مواردی هستند که باید در جمع آوری و ارائه گزارش ها به آن توجه ویژه داشته باشیم. مدیر کل اچ اس ای وزارت نفت افزود: ایمنی در مقابل تولید نیست و برای تاسیسات هزینه ندارد بلکه در کنار تولید است و باید نگرش ها نسبت به آن تغییر کند.
علیرضا نریمان نژاد، مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز دراین مراسم به129 مرکز حیاتی و حساس صنعت پالایش پخش اشاره و تصریح کرد: از این تعداد 9 مرکز مهم و حیاتی است و باید آنها را در اولویت کارهایمان قرار دهیم و در مرحله بعد نیز باید به مراکز حساس پرداخت. او شرکت های پالایشی را به سه گروه سه ستاره، چهار ستاره و پنج ستاره تقسیم کرد و افزود: هر پالایشگاهی برای ارتقا به رتبه بالاتر باید موارد بیشتری از محیط زیست را مورد توجه قرار دهد. اکنون برای ستاره دار کردن پالایشگاه های از محیط زیست آغاز کرده ایم و قطعا محورهای دیگر نیز در سال های آینده لحاظ خواهند شد. نریمان نژاد به تحقق 88 درصدی استاندارد صنعت پالایش و پخش در کنترل آلودگی هوا و 93 درصدی استاندارد در پساب های صنعتی پرداخت و گفت: در مدیریت فضای سبز نیز 400 درصد بالاتر از استاندارد محیط زیستی هستیم و در کنترل خاک و آب های زیر زمینی نیز به طور متوسط 90 درصد اقدام های محیط زیستی محقق شده است. سال 1400 نزدیک به دو هزار میلیارد تومان برای اقدامات شاخص های زیست محیطی در صنعت پالایش و پخش هزینه شده است. او در ادامه از اعزام گروه 12 نفره به کشور ژاپن جهت آموزش در مدیریت پیشگیری و مدیریت بحران ایمنی در اول آبان ماه امسال خبر داد و افزود: 60 تا 70 نفر از همکاران ما نیز در سال گذشته و سه ماه نخست امسال در مرکز آموزش محمود آباد دوره های تخصصی امداد و نجات را گذرانده اند، همچنین با مدیریت شرکت پالایش نفت آبادان 30 نفر در فاز دو این پالایشگاه در بخش پروژه و بهره برداری دوره های آموزشی گذرانده اند. مدیر اچ اس ای و پدافند غیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در ادامه به بازآرایی مدیریت اچ اس ای خطوط لوله و مخابرات و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با همکاری مدیریت اچ اس ای و پدافند غیر عامل وزارت نفت اشاره کرد و گفت: ایجاد ساختار مدیریت پدافند غیر عامل را در مناطق حیاتی انجام داده ایم و در سمت های سازمانی اچ اس ای نیز بازنگری داشته ایم، زیرا اکثر افراد وقتی به یک سطح سازمانی در حوزه اچ اس ای می رسند، ترجیح به جابه جایی می دهند برای ماندگاری آنها باید انگیزه ایجاد کنیم. نریمان نژاد همچنین به چگونگی ارزیابی شرکت های برتر اشاره کرد و افزود: امسال 70 درصد گزینش شرکت های برتر بر اساس سال های گذشته بوده است و 30 درصد مابقی را به اتفاقاتی که دنبال آن در شرکت ها هستیم، اختصاص دادیم. در گذشته رویکرد انتخاب شرکت های برتر بر اساس رویدادهای گذشته بوده است و ما امروز به دنبال بهبود و اصلاح مشکلات هستیم. در پایان مراسم هجدهمین دوره جام برتر ایمنی صنعت پالایش و پخش فرآورده های نفتی کشور، از شرکت های برتر پالایشی، خطوط لوله و مخابرات نفت و پخش فرآورده های نفتی با اهدای لوح و تندیس تقدیر شد. در بخش دیگری از این مراسم، طرح ها و پروژه های برتر شرکت های زیر مجموعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی اعلام و ازمجریان آنها قدردانی شد.تقدیر از شرکت هایی که مانورهای برتر در سطح یک و دو برگزار کرده اند نیز، بخش دیگری از هجدهمین دوره جام برتر ایمنی در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بود.
از گردنه حیران تا چابکسر رقم خورد
مشعل سرگذشت گاز در پرباران ترین استان کشور بسیار جالب توجه است؛ رطوبت و سرما در طول تاریخ، بخش جدایی ناپذیر زندگی گیلانی ها بوده و اهالی این دیار در مناطق کوهستانی و ییلاقی آن برای گرم کردن منازل خود ناچار بودند که به قطع کردن درختان روی بیاورند. درمناطق جلگه ای نیز شمالی ها از نفت استفاده می کردند. بسیاری از گیلانی ها هنوز روزهای سرد زمستانی را که ساعت ها در صف های شلوغ برای تهیه سوخت می ایستادند، به خاطر دارند.گاز برای آنها به معنای رهایی از همه این مشکلات بود و اهالی این استان سرسبز، از گردنه حیران تاچابکسر، استقبالی بی نظیر از انرژی پاک داشتند. برای اهالی این استان گاز موهبتی آسمانی و پیام آور وداع با بخاری های نفتی و مشقت های حمل کپسول های سنگین گاز مایع بود.
عیسی جمال نیکویی،مدیرعامل شرکت گاز استان گیلان همراه با برخی متصدیان مسئول در بخش های مختلف، به گونه ای مبسوط،گازرسانی به این استان را درحوزه های مسئولیتی خود تشریح کرده اند که در ادامه می خوانید.
مشتركين بهره مند از گاز استان تا پايان تير ماه به یک میلیون و 927 هزار و 749 مورد رسیده که شامل 6 هزار و 289 واحد صنعتی، 95 هزار و 438 مشترک تجاری، 1 میلیون و 90 هزار و 922 مشترک خانگی، 95 سی ان جی و 5 نیروگاه می شود.
گازرسانی به صنایع و نیروگاه ها و در سرویس بودن تجهیزات مربوطه همواره از اولویت های شرکت گاز استان بوده و سعی شده حداکثر توان برای تامین سوخت این بخش به ویژه در فصل تابستان مهیا شود. باوجود همه محدودیت ها روزانه11 میلیون مترمکعب به نیروگاه ها تحویل شده است. درخصوص گازرسانی به صنایع نیز، یکی از اهداف راهبردی شرکت گاز استان، جایگزینی سالانه 40 هزار متر مکعب بر ساعت سوخت مایع با گاز در این حوزه است که این مهم هر ساله محقق شده و اکثر صنایع استان تحت پوشش گازرسانی قرار گرفته اند. امسال نیز با استفاده از اعتبارات تعریف شده در قانون بودجه، گازرسانی به صنایع شتاب گرفته است.
با توجه به پوشش گازرسانی 97 درصدی در سطح استان گیلان بنا داریم امسال گازرسانی به مناطق ییلاقی و سخت گذر استان محقق شود که در این زمینه پروژه گازرسانی به سه محور اشکوات، کمنی و پارودبار در قالب 4 خوشه شوییل، لشکان، کمنی و پارودبار با مجموع 109روستا تعریف شده است. گازرسانی به 4 خوشه کوهستانی تالش، 5 روستای باقیمانده آستارا و ادامه پروژه مریان تالش نیز در دست اقدام است. از سوی دیگر، گازرسانی به 54 روستای سطح استان پیشرفت بالایی دارد که با تکمیل این پروژه ها (گازرسانی به 54 روستا) در مجموع 3 هزار و 317 خانوار از نعمت گاز بهره مند می شوند.
از پروژه های شاخص گاز استان گیلان در چند سال گذشته می توان به استقرار سیستم GIS برای همه تجهیزات، انشعابات و خطوط گاز دار استان اشاره کرد که گام بزرگی در مسیر مکان یابی مختصات محور این تجهیزات است. سامانه امداد متمرکز در استان گیلان به صورت مرکزی 24 ساعته در حال خدمات رسانی است و همه شهرها و روستاهای استان را تحت پوشش دارد که از این نظر در سطح کشور بی نظیر است. سامانه خدمات الکترونیک نیز زیرساختی اینترنتی برای ارائه خدمات غیرحضوری به مشترکین گاز است که تقریبا بیشتر خدمات مهم به مشترکین گاز بدون مراجعه حضوری از این طریق قابل دسترس است.
با هدف تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و شعار سال، تفاهم نامه ای با پارک علم و فناوری به امضا رسید و در قالب آن مقرر شد چالش ها و مشکلات شرکت مطرح تا با استفاده از توان حداکثری شرکت های دانش بنیان و بومی سازی در صدد رفع آنها برآییم. نحوه انتخاب و انجام پروژه های پژوهشی و همکاری با شرکت های دانش بنیان بدین صورت است که طی نامه ای از واحدهای مستقر در شرکت گاز استان درخواست می شود پیشنهادها و مشکلات فنی و ... که با آن مواجهند، مطرح و مسائلی را که بتوان به صورت پروژه پژوهشی تعریف کرد، پس از بررسی در امور پژوهش شرکت گاز استان با همکاری دانشگاه گیلان و پارک علم و فناوری در قالب پروژه پژوهشی تعریف می شود. هر پروژه پژوهشی ابتدا باید در امور پژوهش بررسی و پس از تایید در شورای پژوهش مطرح و پس از تصویب به امور مهندسی ستاد ارسال می شود تا تصویب نهایی انجام شود. اقدام های متعددی در حوزه پژوهش صورت گرفته که یکی از موارد آن پروژه استفاده از انرژی خورشیدی برای مصارف برق هیتر ایستگاه گاز است. در این پروژه، برق 220 ولت حذف و بجای آن از برق جریان مستقیم 12 و 24 ولت استفاده شده است. در این روش برق برای قسمت های برقی و الکترونیکی از جمله جرقه زدن مشعل هیتر، سنسورهای حرارتی استفاده می شود. مورد بعدی اندازه گیری مصرف گاز مشعل هیترها با استفاده از کنتورهای دیافراگمی خانگی است و پروژه پژوهشی بعدی نیز با عنوان پیش نویس استاندارد کالیبراسیون دستگاه تصحیح کننده حجم گاز بوده که با همکاری دانشگاه آزاد فومن و یک شرکت دانش بنیان انجام شده است .
در حوزه آموزش و اطلاع رسانی به مشترکین گاز، همکاری های مثبتی با صداوسیما در خصوص پیام های تبلیغاتی مصرف بهینه صورت گرفته است. روابط عمومی نیز فضای مجازی را رصد کرده و از شبکه های اجتماعی پربیننده برای اطلاع رسانی و آگاه سازی موثر مشترکین بهره می برد. بازرسی دوره ای ادارات و نهادهای دولتی در فصل سرد برای پایش دما نیز از اقدام های موثر دیگری در این زمینه بوده است. از سال گذشته با اجرای طرح بهینه سازی مصرف سوخت موتورخانه های مشترکین خانگی، گام مهمی در زمینه بهینه سازی این تاسیسات برداشته شده است که با به روزرسانی تعرفه های پرداختی برای اصلاح این موتورخانه ها در سال جاری اقدام های مربوطه گسترش خواهد یافت.
شرکت گاز استان گیلان در سال گذشته 14روستا با یک هزار 566 خانوار و 65 واحد صنعتی را به شبکه گاز متصل کرده است.
سید علیرضا میرباقری، سرپرست معاونت مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان گیلان می گوید: هم اکنون پروژه گازرسانی به 44 روستا در قالب خوشه های جلگه 2 (شهرستان لنگرود)، کالمرود (شهرستان املش)، سجیران 2 (شهرستان رودسر)، امام زاده ابراهیم (شهرستان شفت) و ویسرود (شهرستان شفت) آماده افتتاح هستند که 22 روستا با یک هزار و 432 خانوار در هفته دولت سال 1401 از نعمت گاز بهره مند شد؛ همچنین 26 واحد صنعتی در سطح استان با حجم جایگزینی 7 هزار و 160 مترمکعب از گاز استفاده خواهند کرد.
وی یادآور می شود: افزون بر این، با توجه به طرح ضربتی گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان، شرکت گاز استان گیلان به عنوان استان معین برای گازرسانی به 5 شهر زابل، محمد آباد، دوست محمد، زهک و ادیمی انتخاب شده که با تعریف 5 پیمان مجزا، گازرسانی به شهرهای یادشده در حال انجام است.
میرباقری ادامه می دهد: همزمان با اجرای 5 پروژه گازرسانی به روستاها در قالب خوشه های مختلف، تعداد 10 پروژه حفره خالی و 2 پروژه خط تغذیه نیز در دست اجراست.
سرپرست معاونت مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان گیان تصریح می کند: با انجام پروژه های جاری تا پایان سال، 4 هزار و 257 خانوار از نعمت گاز برخوردار می شوند.
بهينه سازي مصرف گاز، هوشمندسازي و تحليل مصرف همه صنايع و سی ان جی ها و مشتركين عمده، راه اندازي سيستم قرائت از راه دور براي كنتورهاي ديافراگمي با مصرف حداكثر 160 مترمكعب بر ساعت در بخش مشتركين عمده از جمله برنامه های امسال شرکت گاز استان گیلان است.
محمود شكورنيا، معاون بهره برداری شرکت گاز استان گیلان می گوید: همه صنايع و نيروگاه هاي استان امكان بهره مندي از گاز را داشته و با توجه به سبز بودن استان و شبكه گذاري در اكثر مناطق درصورتي كه واحد صنعتي در مكاني واقع شده باشد كه با شبكه گاز فاصله دارد، براساس مصوبه هیات وزیران نسبت به شبكه گذاري صنايع بدون اخذ هزينه شبكه خط اختصاصي اقدام خواهد شد.
وی با بیان اینکه زیرساخت های لازم براي مصرف روزانه حداكثر 14 ميليون مترمكعب در سطح استان ایجاد شده است، اعلام می کند: هم اکنون یک هزار و 581 مشترك صنعتي عمده از گاز برای توليد استفاده مي کنند و بیشترین مصرف با سالانه 3 میلیارد مترمکعب مربوط به بخش نیروگاهی است.
به گفته شكورنيا، این شرکت در دوران كرونا اقدام به راه اندازي سامانه خدمات الكترونيك در سايت شركت کرد كه از اين طريق، 21 خدمت بدون مراجعه به شركت قابل انجام است، اپليكيشن نیز پس از كرونا راه اندازي می شود و متقاضيان مي توانند همه خدمات خود را از اين طريق دريافت کنند. سامانه تلفنی 3414 نيز در ساعات اداري آماده خدمات رساني به متقاضيان است.
وی ادامه می دهد: علاوه بر این، امكان دريافت خدمات از طریق دفاتر پيشخوان دولت در شهرها و روستاها وجود دارد. راه اندازي امداد متمركز در سطح استان و تماس همه متقاضيان استان با سامانه 194 امداد برای خدمت رسانی نيز، از ديگر اقدام هایی به شمار می آید که برای رفاه حال مشتريان راه اندازی شده است.
معاون بهره برداری شرکت گاز استان گیلان می گوید: برنامه تعميرات و ارزيابي فرسودگي شبكه و تاسيسات با توجه به گزارش های واحدهاي بازرسي فني و HSE كه بر مبناي ارزيابي ريسك و RBT صورت مي گیرد، به طور خاص در مناطق تحت تهديد و به صورت عام با توجه به مدت سرويس تجهيزات انجام می شود.
به گفته وی، تعميرات روتين و غيرروتين، مقاوم سازي شبكه هاي مناطق تحت تاثير سيل و رانش زمين، تهيه و تنظيم نصب كارتابلي كنتورهاي جديد به صورت الكترونيكي، اشتراك پذيري الكترونيك براي متقاضيان عمده و شهرك هاي صنعتي و مسكوني، اشتراك پذيري حدود40 هزار متقاضي در بخش هاي مختلف خانگي، تجاري، صنعتي همراه با رويكرد جديد اشتراك پذيري غيردائم حسب قانون بودجه، برنامه تبليغاتي در حوزه ايمني و بهينه سازي مصرف گاز، هوشمندسازي و تحليل مصرف تمامي صنايع و سی ان جی ها و مشتركين عمده، راه اندازي سيستم قرائت از راه دور براي كنتورهاي ديافراگمي با مصرف حداكثر 160 مترمكعب بر ساعت در بخش مشتركين عمده، از جمله برنامه های سال جاری شرکت گاز استان گیلان است.
شرکت گاز استان گیلان امسال، در مجموع 21 مانور با موضوع مديريت بحران، پدافند غیرعامل، محيط زيست و ... برنامه ريزي کرده است كه تاكنون 11 مورد در سطح شركت و ادارات تابعه اجرا شده و مابقي بر اساس برنامه زمان بندي اجرا خواهد شد.
شهرام مداح حسيني، رئيس HSE شرکت گاز استان گیلان می گوید: با مديريت بحران و پدافند غیر عامل استانداري همکاری داریم و عضو كارگره هاي تخصصي و همينطور عضو كارگروه و كميته تخصصي مديريت بحران و پدافند غیرعامل شركت ملي گاز ایران هستیم.
به گفته وی، در حوزه پسماندها، ادارات گاز باید نسبت به تفکیک از مبدا، ذخیره سازی پسماندها، حمل ونقل جاده ای و .... در بخش عادی، عادی ویژه، صنعتی و ویژه بر اساس قوانین، آیین نامه ها و راهنماها عمل کنند که در این زمینه اقدام هایی شامل انعقاد قرارداد عملیات جمع آوری، حمل و امحای پسماندهای صنعتی و ویژه و تهیه روش اجرایی مدیریت پسماند، تهیه فهرست پسماند شرکت، برگزاری دوره های آموزشی مدیریت ضایعات خطرناک، ارزیابی همه ادارات و بارگذاری اطلاعات مدیریت پسماند در سامانه مدیریت سبز سازمان حفاظت محیط زیست انجام شده است.
مداح حسيني می گوید: در حوزه مدیریت پساب نیز انعقاد قرارداد با آزمایشگاه معتمد محیط زیست برای اندازه گیری آلاینده های فاضلاب بهداشتی در خروجی سپتیک تانک اداره مرکزی و شهرستان انزلی صورت گرفته است. وی یادآور می شود: در حوزه الزامات هوای پاک اقدام هایی نظیر : انعقاد قرارداد پایش و اندازه گیری آلاینده ها درخصوص اندازه گیری گازهای خروجی از دودکش هیتر ایستگاه های تقلیل فشار شرکت، انعقاد قرارداد صوت سنجی از ایستگاه های تقلیل فشار شهری، انعقاد قرارداد برای معاینه فنی موتورخانه ساختمان های مالی و پشتیبانی، مهندسی و مدیریت اداره مرکزی در اداره مرکزی، ساختمان آموزش و سالن ورزشی و نظارت بر همه وسایل نقلیه مورد استفاده مبنی بر داشتن کارت معاینه فنی و انطباق نتایج خروجی اگزوز با استاندارد انجام شده است.
رئيس HSE شرکت گاز استان گیلان، برنامه های امسال این واحد در حوزه محیط زیست در بخش انرژی و کربن را شامل جایگزینی اتصالات مفصلی با مهره و ماسوره های قدیمی دارای نشتی در انشعابات خانگی و رفع نشتی از تجهیزات مشترکین و ایستگاه های تقلیل فشار با استفاده از تکنیک های نوین و مبتکرانه عنوان می کند و می گوید: در بخش بهینه سازی سوخت برنامه هایی همچون تنظیم و بهینه سازی مصرف سوخت در مشعل هیترهای ایستگاه های تقلیل فشار، استفاده از انرژی های نو و تجدید پذیر مانند سلول های خورشیدی و ... در ایستگاه ها و ساختمان ها و طرح کاهش مصرف سوخت با استفاده از نانو سیال تزریق در هیتر را دنبال خواهیم کرد.
وی طراحی و ساخت سوله پسماند برای پسماندهای عادی، صنعتی و ویژه و نیز تصفیه اولیه فاضلاب بهداشتی با نصب سپتیک تانک و ... را از جمله برنامه های مدیریت پسماند و پساب نام برد . وی می گوید: در بخش مدیریت آلودگی هوا و صوت، استفاده از سایلنسرها و ... در ایستگاه های تقلیل فشار شهری و توسعه فضای سبز با کاشت درختان مقاوم به اقلیم هدف گذاری شده است. به گفته مداح حسيني، برای امسال، در حوزه ایمنی این شرکت، پياده سازي مقررات جديد نظام پروانه هاي انجام كار، امضای تفاهمنامه با سازمان هلال احمر استان برای همکاری های دوجانبه در زمان وقوع حوادث، بحران و همچنین استفاده از ظرفیت های آن سازمان برای آموزش های تخصصی کارکنان، بخصوص در بخش پروژه هاي اجرايي، الحاق ماتريس آموزش هاي HSE در پكيج پيمان ها و برگزاري آموزش هاي مهارت شغلي براي همه كاركنان برنامه ریزی شده است.
یک سهل انگاری کوچک یعنی وقوع حادثه ای بزرگ
مشعل صنایع نفت و گاز با توجه به کیفیت و کمیت مواد خام، بینابینی و محصولات جانبی و نهایی، همچنین دارابودن سه مشخصه پیچیدگی بالا، قابلیت انعطاف پایین و آسیب پذیری از دیدگاه اچ اس ای (HSE) جزء صنایع بحرانی محسوب می شود که بروز یک حادثه در آن می تواند جنبه های انسانی، زیست محیطی و اقتصادی را تحت تاثیر قرار دهد. طبق تحقیقات و محاسبات انجام شده، بروز حادثه در تاسیسات نفت، گاز و پتروشیمی کشورهای در حال توسعه به مراتب گران تر و جبران ناپذیرتر از حوادث مشابه در کشورهای توسعه یافته است؛ از این رو مدیریت کارا و اثربخش عملکرد اچ اس ای امری ضروری است. منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران به تازگی موفق به کسب نشان يك ستاره در ارزیابی تعالي اچ اس ای شرکت ملی گاز ایران شده، به همین دلیل با سامان صفائی، رئیس اچ اس ای و پدافند غیرعامل این منطقه که دارای مدرک صلاحیت حرفه ای در حوزه اچ اس ای است گفت وگو کرده ایم که در ادامه می آید.
شاید تولد اچ اس ای در سازمان های غربی مبتنی بر رویکردهای اقتصادی و سرمایه داری بوده، اما مفاهیم مذکور ریشه در اندیشه های دینی ما دارند و طبعا رویکردهای اسامی و انسانی در نظام جمهوری اسلامی ایران، ارزش و اهمیت موضوع را بسیار بیشتر می کند. در صنعت با توجه به وجود مخاطرات وجنبه های زیست محیطی، ریسک های زیادی متصور است، پس برای مدیریت این ریسک ها باید ارزش ها و رویکردهای اچ اس ای در راهبرد و فرآیندهای سازمان حاکم باشد. پایداری انتقال گاز به عنوان محور توسعه، صیانت از انسان و دارایی های فیزیکی سازمان که بیت المال هستند و ضرورت حفاظت از محیط زیست به عنوان یک مسئولیت اجتماعی در قبال نسل های امروز و آینده، در ماموریت شرکت انتقال گاز ایران یعنی: «انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز» متبلور است. اکنون بیش از ۷۰ درصد سبد انرژی کشور به گاز اختصاص یافته و مردم ایران به نعمت گاز وابسته شده اند؛ این موضوع مدیریت چنین صنعتی را حساس تر کرده است.
صنعت نفت، به عنوان صنعت مادر در این کشور مطرح است، همه برای صیانت از سرمایه های ملی، مسئولیت مشترکی داریم و دستیابی به اهداف عالیه تنها زمانی تحقق خواهد یافت که در پیمودن این مسیر از هیچ کوششی کوتاهی نکرده و احساس مسئولیت کنیم. از سوی دیگر با توجه به گستردگی کارها هیچ تضمینی برای رخ ندادن حوادث وجود ندارد و حوادث هزينه هاي آشکار و پنهان بسیار زیاد دارد. فعالیت های اچ اس ای دی، پیش از آنکه وظیفه سازمانی باشد، یک جهاد و رسالت معنوی است و هر آسیب به همکاران عزیز، یک تراژدی خانوادگی است. مسائل اچ اس ای دی ساده و در عین حال پیچیده است، حتی یک سهل انگاری ساده یا یک قطعه کوچک می تواند حادثه ای بزرگ ایجاد کند پس باید به این نکته توجه داشته باشیم که اچ اس ای دی قابل مذاکره سر میز نیست و باید در همه سطوح در اولویت نخست اجرا باشد. تصور اینکه انجام کار و رعایت الزامات اچ اس ای دی دو امر تفکیک پذیر هستند، یک خطای راهبردی است.
عامل اکثر قریب به اتفاق حوادث، انسانی است؛ از این رو ارتقای سطح فرهنگ و صلاحیت کارکنان در زمینه اچ اس ای امری حیاتی است. آموزش یک سرمایه گذاری راهبردی در این مسیر است تا انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز تضمین شود.
اول اینکه عملکرد اچ اس ای سازمان در همه واحدهای سازمانی به ویژه عملیات، منابع انسانی و غیره تحقق می یابد و امور اچ اس ای و پدافند غیرعامل تنها یک حلقه از این زنجیر است. ما به سهم خود تلاش های زیادی در این مسیر انجام می دهیم، نظارت عالیه بر جاری بودن و صحت عملکرد فرآیندهای سازمانی مربوطه از جمله مدیریت ریسک های اچ اس ای،پدافند غیرعامل و مدیریت شرایط اضطراری، جاری سازی و به روز رسانی الزامات، مشاوره، آموزش، بازرسی و ممیزی در فعالیت هایی که از سوی کارکنان سازمان یا از طریق پیمانکاران انجام می شود، بررسی و تجزیه و تحلیل رویدادهای گزارش شده، مدیریت اقدامات اصلاحی، مانورها، گزارش گیری و گزارش دهی مستمر، مدیریت داده ها و اطلاعات و پایش شاخص ها و... و سعی داریم از منظر اچ اس ای و با منطق رادار به تعالی سازمان کمک کنیم.
مدیریت توانمند منطقه، فرهنگ سازمانی و سرمایه های انسانی ارزشمند موجب شده که ادامه دهنده راه پیشکسوتانی باشیم که برای ایجاد و رشد منطقه زحمات بسیار زیادی را متحمل شدند و این امانت را به ما سپردند و ان شاء الله ما نیز امانت دار خوبی باشیم و این مشعل خدمت را به آیندگان برسانیم. همه مناطق عملیاتی در کنار یکدیگر، تحت مدیریت ستاد شرکت انتقال گاز ایران در حال گام برداشتن در مسیر تعالی هستند و همه ما یک تیم و اعضای یک خانواده هستیم. با توجه به فرصت ها، تهدیدها، قوت ها وضعف هایمان همگی تلاش می کنیم و دستاوردهایمان را باید به اشتراک بگذاریم تا با هم افزایی در مسیر دشوار و بی انتهای سفر تعالی سازمان، دست در دست یکدیگر حرکت کنیم. فعالیت ها در مناطق عملیاتی مشابه است و تنها تفاوت های اندک در کمیت و کیفیت است که در نتایج ارزیابی ها انعکاس می یابد. یکی از وجوه تمایز منطقه وجود همکارانی ارزشمندی مانند هادی جغتایی است که با تعهد و تخصص خود توانسته است نرم افزار مدیریت اچ اس ای را پایه گذاری کند. این مهم تاکنون با همراهی و محبت مدیریت وکارکنان شرکت انتقال گاز و به طور خاص خانواده بزرگ اچ اس ای محقق شده و بدون اراده و حمایت های مدیران مناطق به ویژه محمد کامل، مدیر منطقه و روسای اچ اس ای شرکت انتقال گاز و تسهیل گری مدیریت مخابرات و تلمتری میسر نبود.
تعدد الزامات ابلاغی به شرکت انتقال گاز از مراجع مختلف بالادستی که بعضا با یکدیگر همخوانی ندارند، یک چالش عمده است. ارتقای کمی ساختار سازمانی اموراچ اس ای دی یا استفاده از خدمات مشاوران دارای صلاحیت و خرید خدمات در حوزه های اجرایی یک نیاز فوری است. هم اکنون باوجود گذشت بیش از ۱۵ سال از تولد ساختار سازمانی اچ اس ای دیدر وزارت نفت و توسعه جهش گونه در حجم و پراکندگی جغرافیایی خطوط لوله و تاسیسات و تنوع عملیاتی در شرکت انتقال گاز، ساختار سازمانی تغییر نیافته و حتی در سال گذشته یک سمت سازمانی آن یعنی ۲۵درصد ساختار سازمانی واحد ایمنی و آتش نشانی حذف شد. در ساختار مجازی نیز سال هاست که امکان جذب نداریم و از سویی نمایندگان اچ اس ای پیمانکاران که شرکای راهبردی ما هستند، به دلیل محدودیت های قانونی و ساختاری نمی توانند آن گونه که باید همراه و یاور ما باشند. مسائل فوق در کنار کیفیت پایین ساختار سازمانی (پایه سمت)، نیازمند تامل و بازنگری است. برابر راهبرد شرکت انتقال گاز، نیازمند بازطراحی الگوی حاکمیتی، مهندسی مجدد فرآیند و متناسب با آن ساختار سازمانی هستیم. آموزش مستمر و در تراز جهانی برای شاغلین حوزه اچ اس ای دی یک نیاز مستمر، ضروری و فوری است. امیدوارم زیرساخت ها و منابع به گونه ای تامین شود که امور اچ اس ای دی از روزمرگی نجات یابد و زمان بیشتری برای اندیشه و راهبری صرف کند.
گزارشی از روند اجرای طرح تثبیت و توسعه پالایشگاه آبادان
مشعل اصلاح و نوسازی پالایشگاه های موجود و به دنبال آن ساخت و راه اندازی طرح های جدید پالایشی هم زمان با روند رو به رشد ظرفیت پالایشگاه ها در سال های اخیر، شتاب دوچندانی به خود گرفته است که از جمله آنها می توان به طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اشاره کرد. طرح مذکور که در فاز 2 پالایشگاه آبادان پیاده سازی می شود در دو بخش تعریف شده است که بخش نخست آن در حالی بالای 98 درصد پیشرفت دارد که با بهره برداری از آن در ماه های آتی، افزون بر جهش تولید فرآورده های نفتی و ظرفیت تولید بنزین، کیفیت محصولات تولیدی نیز افزایش پیدا می کند. با بهره برداری از طرح توسعه و تثبیت پالایشگاه آبادان بخشی از پالایشگاه قدیمی از مدار تولید خارج واحدهای جدید با بهره وری بالاتر جایگزین می شود.
قرارداد طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با هدف بهینه و سودآور کردن پالایشگاه، استاندارد سازی محصولات تولیدی و همچنین تثبیت ظرفیت 360 هزار بشکه ای پالایشگاه با احداث واحدهای جدید و جمع آوری واحدهای قدیمی در سال 96 منعقد شد. در این طرح افزون بر تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان در 360 هزار بشکه در روز، کلیه محصولات تولیدی در واحدهای هیدروژنی تصفیه خواهد شد. در بخش نخست از طرح مذکور واحدهای تقطیر اتمسفریک، تقطیر در خلاء، گاز مایع، هیدروکراکر، تولید هیدروژن، تفکیک نفتا و واحدهای یوتیلیتی و تاسیسات جانبی جانمایی شده و در حال احداث است. بخش دوم از طرح توسعه و تثبیت پالایشگاه، احداث واحدهای تصفیه هیدروژنی نفت سفید، نفت گاز، نفتا، رفورمینگ کاتالیستی و ایزومریزاسیون به همراه واحدهای یوتیلیتی و تاسیسات جانبی پیش بینی شده است که هم اکنون مقدمات اولیه برای اجرایی شدن آن ازسوی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در حال پیگیری است. طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان بنا بر اظهارات اخیر جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران از آن دست طرح های هوشمندانه پالایشی است که در نتیجه اتکا به دانش و تجربه داخلی در شرایط تحریم رقم خورده است، مضاف بر آنکه نگاه به فاز 2 را یک نگاه توسعه ای برشمرده و با بیان اینکه به دنبال استانداردسازی واحدهای پالایشگاهی در سطح جهانی هستیم، عنوان کرد: تاکید سیاست های مقام معظم رهبری جلوگیری از خام فروشی است، ازاین رو با توجه به احکام درونی که به وزارت نفت تکلیف شده است تلاش بر این است که با توسعه ظرفیت پالایشگاه خام فروشی را کاهش دهیم. سالاری نقش آفرینی ارزشمند کارکنان در شرایط سخت و طاقت فرسا را ستودنی دانست و ابراز امیدواری کرد: ثمره دستاوردهای این پروژه عظیم در آینده ای نه چندان دور ملموس و عینی خواهد بود. وی از ارتقای کیفیت محصولات تولیدی، کنترل و کاهش آلایندگی زیست محیطی، افزایش تولید گوگرد جامد به میزان ۳۰۰ تن در روز، کاهش تولید نفت کوره به میزان ۱۰درصد افزایش تولید ۱۰درصدی بنزین با کیفیت بالا و تولید روزانه ۶ هزار و ۷۰۰ بشکه بنزین سوخت جت به عنوان مهمترین اهداف اجرای این طرح برشمرد.
فاز 2 پالایشگاه آبادان که از آن به عنوان منطقه پالایش شمال یاد می شود، در دل خود واحدهای فرآیندی قدیمی را جای داده که در مسیر به روزآوری و نوسازی است.
احداث واحدهای فرآیندی و یوتیلیتی در این بخش از پالایشگاه آبادان در حقیقت یک گام رو به جلو در مسیر جلوگیری از خام فروشی و اتلاف منابع و ایجاد ارزش افزوده به شمار می آید. کاهش چشمگیر نفت کوره تولیدی پالایشگاه از 46 درصد به 24 درصد، افزایش ۱۰ برابری ظرفیت تولید گازوئیل یورو ۵، کاهش یک هزار برابری غلظت گوگرد و ... را می توان از اهم دستاوردهای اجرای طرح های توسعه ای در این فاز از پالایشگاه آبادان عنوان کرد.
آنچه در این میان حائز اهمیت است؛ نصب و راه اندازی بزرگترین واحد تقطیر کشور در پالایشگاه آبادان است که توانایی تقطیر روزانه 70 هزار بشکه نفت خام را دارد. برج تقطیر در خلاء، بدون نیاز به واحد تفكیك برش های روغن قادر است روزانه بیش از 13 هزار بشكه ماده اولیه تولید روغن موتور و بیش از 14 هزار بشكه خوراك واحد FCC تولید كند كه 10 هزار بشكه از آن معادل یك میلیون و 590 هزار لیتر است که به بنزین تبدیل خواهد شد.
احمد فرزانه، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از آغاز عملیات اجرایی واحدهای تفکیک گاز مایع و ال پی جی شماره 1 و 2 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان خبر داد و گفت: بر اساس برنامه ریزی های انجام شده همزمان با هفته دولت واحدهای مذکور راه اندازی شده و در بازه زمانی کوتاهی بعد از آن واحدهای تقطیر در سرویس بهره برداری قرار خواهند گرفت. وی به دلایل تاخیر در راه اندازی بخش نخست از فاز دوم طرح توسعه و تثبیت پالایشگاه آبادان اشاره کرد و افزود: دلایل متعددی از جمله گرمای بی سابقه، وجود گرد و غبار و ریزگردها و مهم تر از آن سانحه متروپل سبب شد که راه اندازی این طرح با تاخیر روبرو شود که تمامی این موارد دست به دست هم داد تا واحدها در موعد مقرر و مطابق با برنامه ریزی های انجام شده در مدار تولید قرار نگیرند. مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ادامه داد: هم اکنون ما در جنوب کشور درگیر هوای بسیار گرمی هستیم که اغلب کارگران دچار گرمازدگی مفرط می شوند و ما به ناچار باید مراعات کنیم مضاف برآنکه وجود گرد و خاک و ریزگردهای انبوه در هوا هم مزید بر علت شده و کارها به سختی پیش می رود. همچنین در زمان وقوع سانحه متروپل نیز بسیاری از نیروها برای امداد و کمک رسانی به این منطقه گسیل شدند و باز به ناچار قدری از کارها با کندی پیش رفت که البته همکاران ما در پالایشگاه آبادان همزمان با اجرای این پروژه مشغول به فعالیت هستند تا این طرح در موعد مقرر آماده و تحویل بهره بردار بشود. فرزانه با بیان اینکه هم اکنون مرحله نصب مکانیکی واحدهای گاز مایع و برخی واحدهای جنبی آن مانند مشعل و سوخت گازی به اتمام رسیده و در مرحله پیش راه اندازی قرار دارند، ابراز امیدواری کرد که در هفته دولت شاهد عملیاتی شدن قسمتی از بخش نخست از فاز دوم طرح توسعه پالایشگاه آبادان خواهیم بود.
سالها کار بدون حادثه در پروژه فاز 2 پالایشگاه آبادان نه تنها یک اتفاق نادر محسوب می شود بلکه از رعایت دقیق و حسابشده الزامات ایمنی حکایت دارد. همچنین این میزان تخصص، پشتکار و ابتکار عمل در اجرای طرح توسعه و تثبیت این پالایشگاه، بی تردید مرهون سال ها تلاش و همت بی وقفه کارکنان خدوم و پیگیری است که در عرصه خدمت رسانی مجموعه پالایشی کشور خوش درخشیدند که این یک ظرفیت قابل توجه برای کشور به شمار می رود. البته نباید تمرکز مدیران شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران بر تعمیق اولویت های ساختاری این شرکت و نیز انجام پروژه های نیمه تمام سنوات گذشته را نادیده انگاشت چرا که با ایجاد بهره وری و رونق بخشی به طرح های پالایشی، گام های موثری در زمینه اجرای طرح های زیربنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت برداشته خواهد شد. فرزانه در ادامه توضیحات خود به تشریح مختصری از نحوه عملکرد و اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اشاره کرد و گفت: این طرح در طول سالیان متمادی با فراز و فرودهای بیشماری همراه بود که در این میان تحریم ها و شیوع بیماری کرونا وقفه زیادی را در عملیاتی کردن آن ایجاد کرد. طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان که فاز 2 پالایشگاه آبادان به شمار می آید به دلیل گستردگی و حجم بالای فعالیت ها در آن به دو بخش تقسیم بندی شد و همانطور که به آن اشاره کردم قسمتی از بخش نخست از فاز 2 در هفته های آتی تکمیل و راه اندازی می شود و در صورت توافقات حاصله ازسوی مسئولان، بخش دوم از فاز 2 طرح نیز با تامین اعتبار لازم برای سرمایه گذاری عملیاتی خواهد شد. وی هدف از اجرای این طرح را بهینه و سودآورکردن پالایشگاه، استاندارد محصولات تولیدی و همچنین تثبیت ظرفیت پالایشگاه با احداث واحدهای جدید و جمع آوری واحدهای قدیمی دانست و تصریح کرد: با احداث و راه اندازی واحدهای تقطیر فازهای 1 و 2 که به ترتیب شامل 210 و 150 هزار بشکه در روز است، ظرفیت پالایشگاه آبادان به طرز مطمئنی 360هزار بشکه در روز تثبیت می شود. مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با بیان اینکه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، عملیات اجرایی پروژه های مهم صنعت پالایش را برعهده دارد، عنوان کرد: هم اکنون با روی کارآمدن مدیریت جدید شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت تحرک و نفس تازه ای در اجرای پروژه های این مجموعه حاصل شده است که این تلاش ها نه تنها ستودنی است بلکه تاکنون نتایج و دستاوردهای قابل توجهی هم به دنبال داشته است.
بر این اساس، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان با بیان اینکه شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، عملیات اجرایی پروژه های مهم صنعت پالایش را برعهده دارد، عنوان کرد: هم اکنون با روی کارآمدن مدیریت جدید شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت تحرک و نفس تازه ای در اجرای پروژه های این مجموعه حاصل شده است که این تلاش ها نه تنها ستودنی است بلکه تاکنون نتایج و دستاوردهای قابل توجهی هم به دنبال داشته است. فرزانه به فعالیت نیروهای شاغل در طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان اشاره و بیان کرد: بیش از 7 هزار نفر نیروی شاغل به صورت مستقیم در این پروژه مشغول به فعالیت هستند که از این تعداد بالغ بر 85 درصد نیروها بومی شهرهای خوزستان و آبادان به شمار می آیند و نیز بیش از 60 شرکت در زیرمجموعه شرکت طراحی و ساختمان نفت ایران(ODCC) هدایت و راهبری این پروژه ملی را به عهده دارند. وی با بیان اینکه ۷.۵ درصد از محصولات تولیدی پالایشگاه جدید آبادان شامل گاز مایع خواهد بود، افزود: ۱۰ درصد محصولات نیز مربوط به نفت سفید و سوخت جت است. مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان تأکید کرد: سهم بنزین از تولیدات فاز جدید پالایشگاه آبادان ۲۷.۹ درصد است و گازوئیل نیز سهمی ۳۰ درصدی دارد. برش های سنگین مانند نفت کوره هم در مجموع ۲۴ درصد از سهم فرآورده های واحد ۲۱۰ هزار بشکه ای پالایشگاه آبادان را به خود اختصاص می دهد. این در حالی است که در واحد قدیمی پالایشگاه آبادان نفت کوره سهمی ۴۰ درصدی از فرآورده های تولیدی را به خود اختصاص داده بود.
مجید عالیخانی، مدیر برنامه ریزی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان نیز با اشاره به روند اجرای این طرح عنوان کرد: طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان از سه بخش مهندسی، خرید و تدارکات و ساختمان و نصب تشکیل شده است که میزان پیشرفت هر یک از این بخش ها به ترتیب در حدود 95، 97 و 90 درصد و کل پروژه نیز 95 درصد است. وی با بیان اینکه بخش نخست از فاز 2 طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان دارای 6 واحد تحت لیسانس و دیگر واحدها شامل تقطیر در جو و خلا ، 2&1 LPG و واحدهای یوتیلیتی است، افزود: هدف از اجرای این طرح تثبیت ظرفیت پالایشی پالایشگاه آبادان، تولید محصولات بر اساس استاندارد یورو ۵ اروپا، کاهش آلاینده های زیست محیطی، افزایش درصد تولید نفت سفید و بنزین سوپر با بهبود فناوری تولید و کاهش تولید نفت کوره است. مدیر برنامه ریزی طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان عنوان کرد: بر اساس برآوردهای اولیه هزینه سرمایه گذاری اجرای طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه نفت آبادان در حدود 1.7 میلیارد یورو ( عادل ۸.۱۶ میلیارد یوان ) است. برای بخش دوم از فاز دوم هم امیدواریم توافقات لازم برای تامین اعتبار آن انجام شود و در نیمه دوم سال شاهد برنامه ریزی برای اجرایی شدن آن باشیم.
وی بیان کرد: در بخش دوم فاز ۲ واحدهای تصفیه هیدروژنی و بنزین سازی شامل CCR ، NHT ، ISOM ، GHT ، KHT و واحدهای یوتیلیتی و تأسیسات جانبی مربوطه ساخته خواهد شد.
گزارشی از فعالیت های درمانگاه مرکزی نفت
سمیه راهپیما در وزارت نفت، واحدی برای حفظ سلامت کارکنان و پایش طب صنعتی وجود دارد؛ واحدی که برای بدنه نفت، یکی از ضروریات به شمار می رود؛ چراکه وقتی نیرویی با بیمار یا حادثه ای رو به رو می شود، در ثانیه های طلایی خود را به بالین او می رساند و اقدامات اولیه را تا رسیدن اورژانس و انتقال به بیمارستان(در صورت ضرورت) انجام می دهد. صحبت از درمانگاه مرکزی نفت است؛ مکانی که از سال گذشته لباس تازه بر تن کرده و برای رفاه حال کارکنان، بازسازی و بر تعداد خدمات درمانی آن افزوده شده است، به طوری که هم اکنون روزانه بین 120 تا 150 نفر برای درمان سرپایی یا معاینات طب صنعتی به آنجا مراجعه می کنند و نیروهای آن از رئیس گرفته تا پزشک، پرستار و... سعی بر ارائه بهترین خدمات به کارکنان را دارند. برای جویا شدن از خدماتی که در این بخش از صنعت نفت ارائه می شود، با حضور در درمانگاه مرکزی صنعت نفت،پای صحبت فربد افتخار، رئیس درمانگاه مرکزی وزارت نفت و برخی همکاران وی در بخش های مختلف آن نشسته ایم که در ادامه می خوانید:
ساعت از 14 گذشته؛ اما تعداد مراجعه کنندگان هنوز قابل توجه است و پزشکان و پرستاران پرانرژی،ارائه دهنده خدمات پزشکی به مراجعان هستند.یکی از این افراد، فربد افتخار، رئیس درمانگاه مرکزی وزارت نفت است که 27سال سابقه کار درشهرهای ماهشهر، آبادان،ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و درمانگاه های مختلف سطح تهران ازجمله آزادی را دارد.
افتخار می گوید: درمانگاه مرکزی نفت، جمعیت 5 تا 6 هزار نفری صنعت نفت را تحت پوشش دارد و بیشتر کارکنان شاغل در ساختمان های اصلی وزارت نفت برای معاینات طب صنعتی و خدمات اورژانس به این مرکز درمانی مراجعه می کنند.
اهمیت ایجاد این درمانگاه از این نظر است که مدیران صنعت نفت برای درمان و طب صنعتی به اینجا مراجعه می کنند و تک تک این افراد در صنعت نفت اثرگذار هستند، بنابراین حفظ سلامت و روان آنها می تواند در کل کشور اثرگذار باشد.
او از خدماتی که در درمانگاه مرکزی نفت ارائه می شود،سخن می گوید و می افزاید: طب صنعتی، یکی از خدماتی است که این درمانگاه ارائه می دهد و معاینات دوره ای کارکنان شامل تست های آزمایشگاهی، نوار قلب و بینایی سنجی انجام می شود و برای افرادی که نیاز به پایش بیشتر دارند، تست های تکمیلی مانند سونوگرافی، رادیوگرافی، تست گوش، تست ریه و... صورت می گیرد.
این درمانگاه، علاوه بر انجام معاینات طب صنعتی کارکنان، معاینات عمومی را هم انجام می دهد و با توجه به فعالیت اورژانس در آن،به ارائه خدمات اولیه پزشکی نیز اقدام می کند. بهره مندی از پزشکان متخصص در بخش های داخلی، پوست، روانپزشکی، زنان، خدمات مامایی، بینایی سنجی، همچنین آزمایشگاه، داروخانه و واحد پرستاری، از دیگر امکانات این درمانگاه است.
وی ادامه می دهد: برای تخصص های قلب و گوش و حلق و بینی، اعلام نیاز کرده ایم که به مجموعه درمانگاه افزوده شوند و بتوانند حداقل یک یا دو جلسه در هفته به بیماران این بخش ها خدمات ارائه کنند.
در زمینه دندانپزشکی نیز شرکت ملی نفت ایران متقاضی است؛ اما با مشکل کمبود فضای فیزیکی روبه رو هستیم. در این خصوص با شرکت ملی نفت ایران رایزنی هایی صورت گرفته تا فضای مناسبی در اختیار این درمانگاه قرار دهند که در صورت اجابت این درخواست، بخش دندانپزشکی را فعال خواهیم کرد.
کمبود فضای فیزیکی، یکی از مواردی است که درمانگاه مرکزی وزارت نفت با آن روبه روست. رئیس درمانگاه مرکزی وزارت نفت در این باره می گوید: در زمان شیوع گسترده بیماری کرونا، به دلیل محدودیت در فضا نتوانستیم بیماران کرونایی را از سایر بیماران جدا کنیم و در این زمینه با محدودیت هایی از نظر فضای فیزیکی روبه رو بودیم. وزیر نفت در بازدیدی که از این درمانگاه داشتند، در جریان برخی کمبودها ازجمله فضای کار قرار گرفتند که برای رفع آن دستورهای لازم داده شد. از این رو انتظار می رود با پیگیری مسؤولان،این موارد در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه برسد.
او تقاضای دیگری هم از مدیران و مسؤولان دارد و می گوید: سلامت کارکنان، یکی از مواردی است که باید همواره مورد توجه مدیران قرار گیرد و در مورد اعزام کارکنان برای معاینات دوره ای(طب صنعتی) کوتاهی نکنند. یکی از محاسن طب صنعتی، آن است که اگر فردی بیمار شده و از آن بی خبر باشد، با انجام معاینات دوره ای، این بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده و جلوی پیشروی آن گرفته می شود.
افتخار از کارکنان هم می خواهد در انجام معاینات طب صنعتی کوتاهی نکنند؛ زیرا در مقایسه با سایر وزارتخانه ها و شرکت های دولتی، این موضوع یک مزیت به شمار می رود.
به گفته او، برخی مراجعه کنندگان دچار سندروم متابولیک(مشکلاتی نظیر چربی خون، فشارخون، قند خون و چاقی) هستند که دلیل آن به سبک نادرست زندگی در پی تحرک پایین و تغذیه نادرست برمی گردد.
افتخار، در پاسخ به اینکه آیا پیمانکاران می توانند از خدمات درمانگاه مرکزی نفت بهره مند شوند، می گوید: تمهیداتی از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در نظر گرفته شده تا نیروهای پیمانکار بتوانند با بیمه تکمیلی از خدمات درمانگاه و دریافت دارو از داروخانه این مرکز استفاده کنند که متاسفانه این موضوع در پیچ وخم های اداری قرار گرفته و هنوز چیزی در این زمینه ابلاغ نشده است.
«درمانگاه مرکزی نفت به لحاظ قانونی، مختص به کارکنان صنعت نفت است؛ اما وقتی مسأله ای در محدوده این درمانگاه ایجاد شود،موارد اولیه درمانی برای بیمار انجام می شود و پس از آن با مرکز فوریت های پزشکی(115) تماس حاصل شده تا بیمار برای دریافت خدمات تخصصی تر به بیمارستان دیگر منتقل شود.» این بخش دیگری از صحبت های رئیس درمانگاه مرکزی نفت است.
یکی از خاطره های به یادماندنی افتخار این است: یک روز در ماهشهر، فردی فرزندش را برای ویزیت نزد پزشک متخصص به درمانگاه آورده بود. در زمان انتظار، دست روی قلبش گذاشت و سوزشی در آن ناحیه احساس کرد. فورا خودم را به بالین بیمار رساندم و او را تحت نظر قرار دادیم. همین که دستورات لازم به پرستار داده شد و از اتاق بیرون آمدم، پرستار فریاد زد که بیمار ایست قلبی کرده، همان موقع عملیات احیای قلبی و ریوی را انجام دادیم و بیمار را به سی سی یو منتقل کردیم. حدود یک ماه بعد فردی نزد من آمد و در حالی که لبخند بر لب داشت، گفت: من همان فردی هستم که شما او را به زندگی بازگرداندید و باعث شدید زنده بمانم.
بعد از صحبت با رئیس درمانگاه مرکزی نفت به سمت آزمایشگاه می روم؛ جایی که یکی از بخش های مهم در پایش بیماران برای طب صنعتی به شمار می رود.
نیلوفر حسینی، مسؤول این آزمایشگاه و مسؤول آزمایشگاه های سایر درمانگاه های شرکت نفت در سطح شهر تهران است. 29 سال سابقه کار دارد و به دلیل حساس بودن معاینات طب صنعتی، در این درمانگاه به صورت ثابت حضور دارد.
او می گوید: آزمایش های مرسوم و نیمه تخصصی در درمانگاه مرکزی نفت انجام می شود و اگر امکان شرایط پایش برخی آزمایش ها فراهم نباشد، تحت شرایط خاصی با کلدباکس به بیمارستان صنعت نفت ارسال می کنیم.
حسینی، آزمایشگاه را در دو بخش تشخیصی و پاراکلینیکی حائز اهمیت می داند و ادامه می دهد: پزشکان، سیکل درمان را از طریق آزمایش رصد می کنند. ما در دوران کووید مراجعات اورژانس زیادی داشتیم و با توجه به اینکه این درمانگاه طب کار است، این عزیزان بعد از درمان و برای برگشت به کار، اگر علائمی داشته باشند، دوباره از سوی پزشک برای آنها آزمایش نوشته می شد.
مسؤول آزمایشگاه درمانگاه مرکزی نفت، کار خود را بسیار پر مسؤولیت، دقیق، حساس و با وجدان و علاقه تعریف می کند و در زمینه سختی ها و کمبودها می گوید: کار ما یک جنبه فیزیکی و یک جنبه انسانی دارد. جنبه فیزیکی آن شامل یکسری تجهیزات و کیت های آزمایشگاهی می شود که بسیار حایز اهمیت است و جنبه انسانی آن به نیروی انسانی، مکان و فضای لازم برای کار برمی گردد که خوشبختانه از این نظر شرایط خوبی داریم.
اکنون مسأله اصلی، کیت های آزمایشگاهی است و به دلیل شرایطشان ، مشکلاتی در تهیه آنها وجود دارد؛ چراکه مواد اولیه آنها به سختی وارد می شود و شرکت ها نمی توانند کیفیت قبلی را ارائه کنند، بنابراین مجبوریم کیت ها را تغییر دهیم و کیت جدید جایگزین کنیم.
حسینی به دیگر کمبودهای این آزمایشگاه اشاره می کند و ادامه می دهد: یکسری سوزن برای خون گیری داشتیم که خوب بود و زمانی که دوباره درخواست دادیم، سوزن هایی با کیفیت پایین برایمان آوردند که این باعث نارضایتی مراجعه کنندگان بود.
به گفته او، نظارت دائم از آزمایشگاه درمانگاه صنعت نفت صورت می گیرد و نمونه ها به طور روزانه از سوی بیمارستان نفت تهران بررسی شده و سالانه نیز سه بار از طریق شرکت های بین المللی، نمونه هایی برایمان در بخش های مختلف به منظور پایش ارسال می شود تا دقت ما را در جواب آزمایش ها بسنجند.
پذیرش روزانه بیش از 50 نفر
واحد پرستاری درمانگاه وزارت نفت علاوه بر مسؤولیت اصلی این واحد، خدمات اورژانس نیز ارائه و روزانه 50 تا 100 نفر را پذیرش می کند. یکی از کارشناسان پرستاری این درمانگاه، فاطمه هادیان است که 8 ساله به طور مستمر فعالیت می کنند. او می گوید: به این دلیل که چند مرکز مانند شهید تندگویان، نفت مناطق مرکزی، پالایش و پخش و وزارت نفت و شرکت های تابعه تحت نظر درمانگاه مرکزی نفت هستند، تعداد مراجعه کنندگان آن زیاد است.
هادیان ادامه می دهد: تعداد اعزامی ها از سوی درمانگاه زیاد است و در کوتاه ترین زمان ممکن خود را به بالین بیمار می رسانیم و کارهای اولیه را انجام می دهیم و آنهایی که به بررسی بیشتر نیاز دارند، با اورژانس هماهنگ کرده و به بیمارستان نفت تهران منتقل می شوند و کسانی که بیمه تامین اجتماعی دارند نیز به مراکز تحت پوشش آن خارج از صنعت نفت ارسال می شوند.
او از مسؤولان انتظار دارد که به شغل و کارشان بیشتر اهمیت دهند. هادیان ادامه می دهد: سختی کار ما زیاد است، سه پرستار هستیم و حدود 6 هزار کارمند و روزانه بین 50 تا 100نفر به اورژانس مراجعه می کنند.
او در تعریف حرفه خود می گوید: پرستاری، شغل مقدسی است و با حساسیت ها و استرس های خاص همراه است. به گونه ای که وقتی قند خون بیماری 20 باشد، اگر اقدامات اولیه و به موقع برای او صورت نگیرد، به کما می رود و نجات دادن جان او سخت می شود، از این رو می توان گفت که پرستار با جان بیمار در ارتباط است و باید در ثانیه های طلایی، جان او را نجات داد. واحد پرستاری، مادر درمانگاه به شمار می رود.
ارائه داروهای اورژانس به پیمانکاران
واحد داروخانه در مجاورت بخش پرستاری و اورژانس قرار دارد. یکی از نیروهای باسابقه صنعت نفت که متصدی داروخانه درمانگاه مرکزی وزارت نفت است و مهر امسال بازنشسته می شود، مهرداد صنعتی نام دارد. او می گوید: 35 سال به عنوان متصدی داروخانه در درمانگاه های وزارت نفت مشغول به کار بودم و طی این مدت نیز در ستاد بهداشت و درمان صنعت نفت، تدارکات کل دارویی، بیمارستان صنعت نفت تهران، درمان غیرمستقیم، سرویس های دارویی، داروخانه تخصصی بیمارستان نفت تهران و درمانگاه مرکزی صنعت نفت فعالیت کرده ام.
او درباره خدمات قابل ارائه در درمانگاه مرکزی نفت می گوید: خدمات دارویی به کارکنان رسمی داده می شود و پیمانکاران نیز می توانند داروهای اورژانسی را دریافت کنند.
صنعتی، حرفه خود را سخت و پر از مسؤولیت می داند؛ زیرا ممکن است با خوانش اشتباه یک دارو جان بیمار به خطر افتد.
جذب بهترین ها در صنعت نفت
در ادامه راه با رضا کریم زاده، پزشک عمومی درمانگاه مرکزی نفت هم صحبت می شوم. او مقابله با کرونا را به جبهه جنگی ترسیم می کند. او می گوید: بارها شاهد آن بوده ایم که مادری، فرزند مبتلا به کرونای خود را روی تخت معاینه گذاشته و به بیرون رفته و این پزشکان بودند که بدون هیچگونه ترس و واهمه ای خدمات رسانی به بیماران را در راس فعالیت های خود قرار داده اند.
کریم زاده با بیان اینکه در سطح وزارت نفت پزشکان به دو دسته رسمی و پیمانکار (پزشکانی که در گذشته پرکیس بودند) تقسیم می شوند، می گوید: هر ساله چند نفر از پزشکان رسمی صنعت نفت بازنشسته و از سیستم جدا می شوند و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به سمت جذب پزشکان پیمانکار می رود. اکنون قسمتی به عنوان تامین حقوق و مزایا برای پزشکان داریم و به نظر می رسد که این تامین حقوق و مزایا باید به گونه ای باشد که صنعت نفت، بهترین ها را جذب کند. در این زمینه اقدام هایی از سوی مسؤولان انجام شده؛ اما به دنبال آن هستیم که گام های برداشته شده به نتیجه ای که می خواهیم، برسد و خانواده صنعت نفت بتواند از خدمات درجه یک استفاده کند. خدمات درجه یک با حقوق درجه دو و سه نخواهد بود.
پهنای کم باند
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که واحد امور اداری در درمانگاه چه وظیفه ای به عهده دارد؟ پاسخ این پرسش را مهرداد قیاسی، مسؤول امور اداری درمانگاه مرکزی نفت می دهد: مکاتبات اداری با ستاد سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به مدیریت سلامت کار و خانواده و کارهای اداری و نامه نگاری برخی مراجعه کنندگان از طریق این واحد صورت می گیرد، ضمن آنکه یکسری خدمات و مراودات نیز از شرکت نفت می گیریم که شامل خدمات آذوقه ای تا آبدارخانه، لوازم التحریر و... می شود. انجام این مراودات با بنده است و یکسری مکاتبات و مراودات نیز با بهداری داریم. به گفته او، درمانگاه مرکزی نفت، نخستین درمانگاهی است که همواره در استفاده از فناوری و سیستم کامپیوتری برای پذیرش پیشگام بوده؛ زیرا با استفاده از فناوری اطلاعات ریز اقدامات به صورت ثبت شده نگهداری می شود تا آمارهایی که ارائه می دهیم، دقیق تر باشد، ضمن آنکه می توانیم نقص هایمان را شناسایی و رفع کنیم. قیاسی می افزاید: متاسفانه سرعت اینترنت این درمانگاه پایین است که دلیل آن به پهنای کم باند بازمی گردد؛ زیرا به صورت رادیویی با بیمارستان در تماس هستیم و کابل نوری نداریم. در نتیجه معطل شدن بیمار برای اینکه پروسه پذیرش طی شود، زیاد است که گاه با نارضایتی بیماران روبه رو می شویم. همچنین درمانگاه هایی که برای مراکز شرکت ملی کار می کنند، تامین تجهیزات آن با شرکت است. به عنوان مثال ما درمانگاه مرکزی نفت در داخل وزارتخانه هستیم و تامین لوازم ما شامل میز، صندلی و... با شرکت ملی است و یک سری را هم بیمارستان باید تهیه کند. تداخل این فرایند و جدا نبودن آن، برای امور اداری سخت است. همچنین با کمبود کاغذ مواجه هستیم؛ زیرا تعداد مراجعه کننده به این درمانگاه زیاد است و همه کاغذ پرینتر می خواهند. از مسؤولان تقاضا دارم کادر درمان را دریابند. به گفته او، همه مراجعه کنندگان همیشه حق ندارند؛ اما ما حق را به آنها می دهیم. دلمان می خواهد جایی نیز از ما دفاع شود و اگر قرار است دستورالعملی داشته باشیم، از حقوق ما نیز دفاع شود؛ زیرا بارها به ناحق زیر سوال رفته ایم و هیچ کس شرایط ما را درک نکرده است.
بازگشت به حرفه اصلی
در پایان راه با علی فراهانی، متصدی واحد پذیرش صحبت می کنم. او در رشته مددکاری اجتماعی تحصیل کرده و مشاور خانواده است و به دلیل برون سپاری واحد مشاوره در مرکز خدمات مشاوره وزارت نفت به درمانگاه مرکزی نفت آمده و در واحدی که هیچگونه همخوانی با حرفه اصلی اش ندارد، به کار مشغول است. او می گوید: با توجه به روحیه مددکاری ای که دارم، تا جایی که بتوانم سعی بر برخورد مناسب با ارباب رجوع دارم. از این رو از مسؤولان تقاضا می کنم بنده را به حرفه ای که چند سال است در آن فعالیت می کنم، بازگردانند.
سخن آخر
زمانی که مصاحبه را پایان داده و به محل کار خود بازمی گردم، تنوع خدمات و فضایی را که کارکنان با دل و جان در آن فعالیت دارند، در ذهنم بازبینی می کنم؛ چیزی جز عشق و علاقه به کار در آن نمی یابم. درمانگاهی که وقتی از بیرون به آن نگاه می کنیم، شاید حجم کار آن قابل درک نباشد؛ اما کارکنانش همواره سعی در ارائه خدماتی در خور شأن مسؤولان و کارکنان صنعت نفت دارند که جا دارد به همه آنها دستمریزاد و خدا قوت گفت.
توسعه پایین دست پتروشیمی، تحول در صنایع و نیازهای کشور را رقم می زند
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های گذشته جریان توسعه خود را به بهترین شکل ادامه داده و در شرایط تحریم و محدودیت های قانونی و اقتصادی توانسته است برنامه توسعه بالادستی و پایین دستی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات خود را اجرایی کند. موضوع توسعه پایین دست یکی از محورهای مهمی است که برای جلوگیری از خام فروشی محصولات پتروشیمی مدنظر قرار داشته و حالا با تلاش های دولت سیزدهم این مسیر برای توسعه صنایع پایین دستی و دسترسی به زنجیره با ارزشی که به تامین نیازهای روزمره شهروندان و عامه مردم منتهی می شود، هموار شده است. تامین نیازهای صنعت داروسازی یکی از صنایع پر مصرف و با جامعه هدفی انبوه و حیاتی است که بنا بر اعلام فعالان این عرصه امروز بیش از 90 درصد نیازهای سخت افزاری و ماشین آلات و 70 درصد ماده موثر دارو در صنایع پایین دستی پتروشیمی کشورمان تامین می شود.
محصولات پایین دست صنعت پتروشیمی در عرصه های مختلف زندگی ما کاربرد دارند و زنجیره این صنعت در قالب محصولاتی چون پلاستیک، کامپوزیت، دارو، مواد شوینده، بهداشتی و انواع رنگ و ... نیازهای زندگی ما را پاسخگو است. اگرچه در سال های گذشته به این نیاز پاسخ لازم داده نشده و بخش زیادی از نیاز این صنایع از خارج کشور تامین شده است، اما امروز می توانیم به توانمندی بخش پایین دستی صنعت پتروشیمی اتکا و افتخار کنیم که این نیاز را به طور کامل از داخل کشور تامین می کند.
باید توجه داشت که سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی و پایین دست پتروشیمی همواره به علت وجود ارزش افزوده بالا، یک سرمایه گذاری مطمئن و سودآور خواهد بود و در بلند مدت زمینه توسعه و اشتغالی فراگیر را فراهم می کند. در عین حال برنامه ریزی برای توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی سبب توزیع عادلانه ثروت در کشور خواهد شد و نه تنها قیمت محصولات را پایین می آورد، بلکه زمینه اشتغال در مناطق محروم را فراهم می کند.
بر اساس برآورد کارشناسان صنایع پایین دستی، با توجه به موقعیت جغرافیایی و دارایی های طبیعی کشورمان در حوزه انرژی، صنعت پتروشیمی ایران می تواند بازاری با حدود ٦٠٠ میلیون نفر را در منطقه پوشش دهد و به همین دلیل لازم است در ابتدای مسیر توسعه صنایع پایین دست، چالش ها و نیازها و فرصت های پیش رو را به خوبی برآورد کرد. شرکت ها و صنوف مرتبط با بخش دارو و تولیدات مرتبط با مواد شیمیایی دارویی، همواره یکی از صنایع اصلی در حوزه پایین دست پتروشیمی محسوب شده و همواره دو بخش سندیکای تولیدکنندگان دارو و بخش های پایین دست پتروشیمی در همکاری نزدیک با هم قرار داشته اند. این حوزه های مهم و اثرگذار سال ها به دنبال همکاری و همیاری با هم بوده اند و حالا بالاخره این ارتباط برقرار شده و در مسیر خودکفایی قرار گرفته و در نتیجه آن تولید دارو در کشور به نقطه قابل قبولی رسیده است.
صنعت پتروشیمی از سال 1340 در ایران شکل گرفته و در این مسیر تحولات زیادی را پشت سر گذاشته است و امروز 73 درصد نیاز کشور در حوزه ماده موثر دارو از داخل کشور تامین می شود؛ همچنین بیش از 90 درصد نیاز ماشین آلات مورد نیاز در حوزه دارو در کشور تولید می شود؛ در حالی که صنعت دارو، مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی گردش مالی 1.59 تریلیون دلاری در دنیا را دارد، رقابت در این عرصه به طور مستقیم رقابت با کشورهای اروپایی و امریکاست، تلاش ها و حضور مدام درحوزه پایین دست پتروشیمی و تامین نیازهای بخش دارو، از اهمیت زیادی برخوردار است.
نکته قابل توجه اینجاست که همه نیازها برای تولید دارو از مواد معدنی و شیمیایی تا ماشین آلات بسته بندی دارویی، جوانان متخصص و بازار منطقه ای فراهم است و نکته مهم تر اینکه فعالیت در این عرصه و خودکفایی در آن از خروج ارز جلوگیری می کند.
میثم کریمی، دبیرکل سندیکای تولیدکنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی به عنوان یکی از بخش های اثرگذار و فعال در زمینه تولید دارو و پیگیری کننده نیازهای این صنعت در بخش پایین دست پتروشیمی، با اشاره به سهم متخصصان جوان ایرانی و شرکت های فناور و دانش بنیان در حوزه دارو و ماشین آلات مورد نیاز آن گفت: از 46 شرکت ایرانی فعال در حوزه ماده موثره دارو، 41 شرکت، دانش بنیان هستند و نقش قابل توجهی در داخلی سازی نیازها و حضور در بازارهای بین المللی داشته اند.
او با اشاره به بازار قابل توجهی که برای ایران در منطقه وجود دارد، گفت: با توجه به پتانسیل ها و مزیت هایی که ایران در تولید مواد موثر دارو دارد، می تواند بسیاری از شرکت های میان دست پتروشیمی را حمایت و در بلند مدت ایران را به غول دارویی در خاورمیانه بدل کند.
کریمی می گوید اگرچه در جریان شیوع و فراگیری ویروس کرونا در جهان بسیاری از شرکت های تولید دارویی تعطیل شدند اما این صنعت در این دوره خاص نقش قابل توجهی در تامین نیازهای مردم جهان داشت. نمونه آن را هم در داخل کشور و در همکاری نزدیک شرکت های دارویی - پزشکی و بهداشتی با شرکت های پتروشیمی و شرکت های پایین دست آنها به خوبی دیدیم.
نکته قابل توجه در مورد شرکت های دارویی این است که این حوزه میان بخشی تحت تاثیر مولفه های زیادی قرار دارد؛ از مشکلاتی که در زمینه ارز و تغییرات نرخ آن وجود دارد تا مشکلاتی که برای ایجاد موسسه و شرکت های دارویی از سوی دولت اعمال می شود و بروکراسی سنگین آن ! با این این حال این شرکت ها توانسته اند در سال های اخیر نشان دهند که می توانند در زمان خود مفید باشند و نیاز کشور را تامین کنند.
توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی یک ضرورت چند جانبه است که نگاه به آن از هر سویی که باشد، زمینه منفعت برای کشور را فراهم می کند. تولید مواد میان دست و پایین دست پتروشیمی و چرخیدن چرخ کمپانی های مواد شیمیایی، زمینه تولید و کلید توسعه آینده صنعت پتروشیمی است، ضمن اینکه منفعت توسعه این بخش تنها مربوط به بخش تامین دارو نمی شود و بلکه در حوزه سموم و محصولات کشاورزی، قطعات خودرویی و قطعات مورد نیاز صنایع و ... مورد استفاده زیادی دارد که هر کدام از آنها چرخه ای از اقتصاد و اشتغال و توسعه را برای کشور به ارمغان می آورند.
آنچه امروز به عنوان تامین نیاز داخل در بخش پایین دست اعلام می شود، افق و نگاهی بلندمدت به صادرات و حضور در بازارهای منطقه ای و جهانی دارد و نگاه مثبت به تکمیل زنجیره تولید محصولات پتروشیمی و پیوند صنعت دارو و پتروشیمی، این افق را روشن تر خواهد کرد. به نظر می رسید چنانچه دولت همین مسیر حمایت و اولویت دار برای صنایع پایین دست را ادامه دهد، به زودی شاهد تحولات چشمگیر و ارزشمند بیشتری خواهیم بود. در این مسیر ارائه مشوق ها، ارائه تخفیف خوراک و اعمال بعضی از تخفیف ها در چارچوب قانون برای صنایع میان دستی و پایین دستی ضروری و سرمایه گذاران بیشتری را به این حوزه جذب می کند. به این ترتیب تکمیل زنجیره ارزش و کاهش خام فروشی، راهبردی است که نه تنها فعالیت بخش بالادست را معنا می بخشد، بلکه زمینه توسعه و ریشه دواندن صنعت پتروشیمی در همه ارکان زندگی مردم می شود. به همین دلیل اقدام های حمایتی همچون اجرایی شدن صندوق تخصصی مادر پروژه از سوی مدیریت سرمایه گذاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی با هدف تامین مالی صنایع پتروشیمی با اولویت صنایع پایین دستی از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین همراهی صندوق توسعه ملی، سازمان بورس و اوراق بهادار و نیز هلدینگ های پتروشیمی برای سرمایه گذاری و عدم توقف پروژه ها نقطه امید و قوت خوبی برای ادامه این مسیر است.
وزارتخانه های نفت و دفاع برای رسیدن به خودکفایی در ساخت تجهیزات تحریمی صنعت نفت تلاش می کنند
مشعل صنعت نفت در سال های اخیر تلاش زیادی برای همکاری و تعامل با بخش های مختلف صنعت و اقتصاد کشور داشته تا علاوه بر استفاده از پتانسیل های داخلی خود برای کشور، از توانمندی سایر بخش های علمی و اجرایی کشور در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده کند. یکی از مجموعه های فعال و با قابلیت های علمی و پژوهشی قوی، وزارت دفاع و زیرمجموعه های تحقیقاتی آن به شمار می رود که در دولت سیزدهم، وزیر نفت همکاری های خوبی را با آنها آغاز کرده است. امضای تفاهم نامه های همکاری در بخش های مختلف زیرمجموعه صنعت نفت طی ماه های اخیر، نوید شروع تحولاتی قابل توجه برای صنعت نفت را می دهد.
همکاری های وزارت نفت با مجموعه های دفاعی و نظامی در پروژه های اجرایی، مسبوق به سابقه بوده که نمونه آن ساخت خط لوله انتقال گاز ایرانشهر- چابهار است؛ اما از آنجا که وزارت نفت طی چند سال اخیر توجه ویژه ای به حوزه پژوهش و فناوری داشته، به همین دلیل همکاری های ویژه ای را هم در این عرصه ها با وزارت دفاع شروع کرده است. جواد اوجی، وزیر نفت چندی قبل و پیش از امضای تفاهم نامه مشترک در توییتر خود نوشت: « صنایع نظامی، یکی از پیشران های فناوری در جهان هستند و بسیاری از فناوری ها برای نخستین بار در این صنایع توسعه پیدا کرده اند. با امضای تفاهم نامه با وزارت دفاع، این ظرفیت را برای تولید تجهیزات پیچیده و تحریمی مورد نیاز صنعت نفت به خصوص در بخش high - tech فعال کردیم.»
تیر امسال بود که وزارتخانه های نفت و دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح برای همکاری در زمینه مسائل مهندسی، ساخت و تأمین کالا و خدمات مورد نیاز صنعت نفت، تفاهم نامه همکاری امضا کردند. این تفاهم نامه، با هدف تسهیل و تسریع در دستیابی به تولید حداکثری در وزارت نفت با به حداقل رساندن چالش های ناشی از تطویل زمانی پیشبرد امور مربوط با تولید و بهره گیری از ظرفیت ها و قابلیت های متقابل در توسعه فناوری و نوآوری و استفاده از سرریز آن در توسعه اقتصاد دانش بنیان کشور از سوی دو وزارتخانه تدوین شد.
از زمینه های همکاری دو وزارتخانه ذیل این تفاهم نامه مهم، می توان به ساخت و تأمین کالاها و خدمات مورد نیاز وزارت نفت و انجام مبادلات علمی و فنی در زمینه های فناوری های برتَ ر اشاره کرد. همچنین از جمله حوزه های کاری این تفاهم نامه، تعریف، اجرا و حمایت از طرح های پژوهش و فناوری و سرمایه گذاری مشترک به شمار می رود. در این ارتباط دو طرف، موافقت خود را برای ارائه مجوز استفاده از زیرساخت های آزمایشگاهی وزارتخانه متبوع به طرف مقابل اعلام کردند.
وحید رضا زیدی فرد، معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری در این زمینه تأکید کرد: با توجه به توانمندی بالای وزارت دفاع در زمینه ساخت تجهیزات پیشرفته، به نظر می رسد که در آینده ای نزدیک، نتایج خوبی از همکاری بین دو وزارتخانه به دست بیاوریم.
وی ادامه داد: رسوب دانش و فناوری در طول سال های متمادی تحریم در بدنه وزارت دفاع سبب شده است که امروز بتوانیم امید زیادی برای ساخت تجهیزات حساس صنعت نفت با کمک این وزارتخانه داشته باشیم.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه برخی کالاهای حساس و پرکاربرد صنعت نفت هم اکنون تحریم بوده و امکان ساخت آنها در داخل کشور وجود ندارد، تصریح کرد: امید زیادی به ساخت این گونه کالاها با توجه به توانایی وزارت دفاع به وجود آمده است. ما قصد داریم از سرریز فناوری موجود در این وزارتخانه برای رسیدن به خودکفایی در صنعت نفت بهره کامل ببریم.
این همکاری با وزارت دفاع البته در همین سطح باقی نماند و پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی پژوهش و فناوری صنعت نفت با همکاری انجمن شرکت ها و مؤسسه های پژوهشی و دانش بنیان صنایع نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی (اپنا)، تفاهم نامه همکاری را با قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع با هدف توسعه دانش بنیان پروژه های صنعت نفت امضا کردند.
عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت تاکید کرد که این مرکز هم اکنون آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی، آموزشی و دانش بنیان به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و اپنا خواهد بود.
مصطفی محمد نجار، رئیس قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز با تأکید بر اینکه پژوهشگاه صنعت نفت، معدن دانش و فناوری این صنعت به شمار می آید، اظهار کرد: هم اکنون وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و زیرمجموعه هایش بیش از ۶۰ میلیارد یورو پروژه در حال اجرا دارد که امیدواریم با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت روند توسعه و ساخت این پروژه ها با روند بهتری پیش برود.
یکی دیگر از زیرمجموعه های صنعت نفت که تعامل سازنده ای را با وزارت دفاع شروع کرده، شرکت ملی گاز ایران است که قرارداد تدوین الگوی ملی استقرار نظام هوشمندسازی توزیع و اندازه گیری گاز طبیعی را با دانشگاه مالک اشتر به امضا رساند. دانشگاه صنعتی مالک اشتر، وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است که با هدف اجرای پروژه های تحقیقاتی خاص ملی، آموزش و تربیت کارشناسان و کادر ویژه مورد نیاز صنایع و مراکز تحقیقاتی ملی و دفاعی کشور در سال ۱۳۶۳ و با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم تحقیقات و فناوری تأسیس شده است.
مجید چگنی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این مراسم بر بهره مندی از توان، تجربه و دانش نیروهای مسلح کشور برای پیشبرد پروژه های صنعت نفت و گاز تأکید کرد و گفت: همسو با تفاهم نامه ای که وزیر نفت با وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح حدود چند ماه پیش امضا کرد، مقرر شد صنعت تخصصی، فنی و کلیدی نفت بتواند از ظرفیت ها و توانمندی های وزارت دفاع استفاده کند؛ زیرا صنعت دفاعی در اقتصاد کشور بسیار پیشروست.
وی ادامه داد: امیدواریم از تجربه های صنعت دفاعی کشور بویژه در ساخت تجهیزات و اقلامی که مورد نیاز صنعت نفت است، بهره کافی ببریم. در صنعت گاز، پروژه بسیار مهمی را در دستور کار داریم و با توجه به نیاز موجود، باید این موضوع را با سرعت و قدرت جلو ببریم تا بتوانیم بحث هوشمندسازی را در صنعت گاز کشور نهادینه کنیم.
وی با تأکید بر اینکه چشم ما به شرکت های دانش بنیان داخلی است و باید از توان آنها استفاده کنیم، اظهار کرد: هدف نهایی این است که بتوانیم همسو با دولت الکترونیک که سیاست راهبردی دولت بوده، گامی مؤثر برداریم. کنتورهای هوشمند که قرار است در این همکاری مشترک تولید شوند، مزایای زیادی دارند که یکی از آنها،اعمال حاکمیت است. به این معنا که اگر زمانی قرار بر اعمال سهمیه بندی و محدودیت منابع باشد، بتوان با کنتورهای هوشمند برنامه ریزی کرد، ضمن اینکه مصرف کننده نیز با استفاده از این فناوری بتواند از مقدار مصرف خودآگاه باشد و هشدارهایی هم به او داده شود.
قاسم تقی زاده، رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر هم در سخنانی گفت: ما اکنون در پروژه های بدیع، نوظهور و شالوده شکن حدود ۱۵۸ فناوری را احصا کرده ایم که در حال انجام بوده و قرار است در برنامه ای چهار ساله، هم در تأمین نیازهای نیروهای مسلح و هم برای همراهی، همیاری و هماهنگی با پروژه های بزرگ ملی گام برداریم که امروز آیین امضای قرارداد یکی از آن پروژه هاست.
از آنجا که موضوع حمایت از رشد و توسعه زمینه های پژوهش و فناوری، همواره یکی از اولویت های صنعت نفت بوده است، طی سال های اخیر و با گسترش فعالیت مجموعه های اجرایی در حوزه فناوری های دانش بنیان، صنعت نفت هم حمایت و برنامه ویژه ای را برای فعالیت ها در این عرصه در نظر گرفته است. همچنین با توجه به نامگذاری سال جاری به عنوان سال حمایت از دانش بنیان ها، این اولویت گذاری بیشتر شده و وزارت نفت تلاش می کند همه پتانسیل های موجود را شناسایی کرده و تا حد امکان به کارگیری کند. در این میان مجموعه هایی همچون پژوهشگاه صنعت نفت و مدیریت های پژوهش و فناوری شرکت ها بخوبی توانسته اند خود را در ارتباط با مجموعه های فناور و دانش بنیان در بخش خصوصی و دولتی نگه دارند که بزودی شاهد به ثمر نشستن این همکاری ها خواهیم بود و همانطور که وزیر نفت در توییت خود در ارتباط با همکاری با وزارت نفت نوشته است: آینده روشن است ...
در بازدید مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده مطرح شد:
مشعل- خدمات مشاوره صنعت نفت، یکی از محورهای مهم در بهبود روابط کار به شمار می رود و هرگاه فردی با مشکلی در محیط کار و خانواده خود روبه رو شود، می تواند با یک مشاور و روانشناس برای رفع آن صحبت کند. از این رو می توان به اهمیت خدمات مشاوره در محیط کار پی برد و برای آن برنامه ریزی های کلانی در نظر گرفت.
در صنعت نفت، به لحاظ ماهیت کاری برخی کارکنان آن در سکوهای نفتی، پالایشگاه های نفت و... سلامت روان به عنوان یک ضرورت از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به این مهم، از سال های پیش مراکز خدمات مشاوره به کارکنان و خانواده های آنها در این صنعت شروع به کار کرده اند تا با ارائه خدمات مشاوره در سطوح مختلف، شرایط روحی مناسبی، هم برای کارکنان و هم برای خانواده های آنان رقم بخورد.
در این میان زنان نیز به عنوان بخشی از بدنه صنعت نفت در پیشبرد اهداف این صنعت سهم و نقشی بارز دارند؛ برخی از آنها، خود در صنعت نفت شاغل هستند و برخی همسرانشان. از این رو، سلامت روان آنها نیز نقش آفرین جلوه می کند، به گونه ای که وجود چنین مراکزی را برای زنان ضروری می سازد.
با توجه به همین رویکرد، در هفته ای که گذشت زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده، از مرکز خدمات مشاوره ای که در ساختمان مرکزی هشتم شرکت ملی نفت ایران به همکاران نفتی و خانواده های آنها خدمات رسانی می کند، بازدید کرد و مطالبی را ایراد کرد از جنس ضرورت سلامت روان بانوان و نقش آن در خانواده که در ادامه می خوانید:
زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده با حضور در مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت با قدردانی از رئیس و کارکنان مرکز خدمات مشاوره ساختمان مرکزی هشتم شرکت ملی نفت ایران، به واسطه ارائه خدمات مشاوره ای به خانواده صنعت نفت (بانوان شاغل در این صنعت و همسران آنها) با اشاره به یکسانی جامعه مخاطب امور زنان با مرکز مشاوره گفت: انتظار می رود این مرکز با ظرفیتی که در خود تجمیع کرده است، بتواند به مباحث اجتماعی و محیطی خانواده ها ورود کرده و بر اساس آخرین علم روز این حوزه، پاسخگوی نیازهای مخاطبان خود باشد.
ضرورت برنامه های کیفی با محوریت خانواده
وی افزود: رویکرد معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، درکنار برقراری عدالت جنسیتی، خانواده محوری و توجه ویژه به خانواده است. از این رو از مرکز مشاوره وزارت نفت انتظار می رود برنامه هایی کیفی و وزین حول محور خانواده تعریف کند؛ چراکه زن، ستون و پایه آرامش خانواده و خانواده نیز بخشی از جامعه است.
به گفته قیصری، آنچه خلأ آن عمیقا احساس می شود، وجود فضایی آرام و معتمد برای خانواده هاست تا بتوانند مشکلات نوظهورشان را در آنجا مطرح و به دنبال راه حل مناسب با شرایط زندگی خود باشند. به عنوان مثال در خصوص ورود نوجوانان به شبکه های مجازی که ممکن است با اعتقادات دینی ما مطابقت نداشته باشد، یکی از مسؤولیت های مرکز خدمات مشاوره، این است که بتواند سواد رسانه ای را به خانواده ها منتقل کند و همچنین اصول صحیح رفتار با فرزندان را به آنها آموزش دهد. از دیگر مسائل مهم برای خانواده ها، امکان دریافت مشاوره در لحظه است. انتظار می رود این مرکز، ترتیبی اتخاذ کند تا مشاوران در دسترس بوده و خانواده ها بتوانند براحتی با آنها تماس حاصل کنند.
پرهیز از خودایده آلی
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده در بخش دیگری از صحبت های خود به بانوان شاغل پرداخت و گفت: بانوان شاغل 8 ساعت در روز را مشغول به کار در سازمان های خود هستند و پس از فراغت از کار باید به امور منزل و فرزندان بپردازند. بنابراین فشار مضاعفی را در زندگی متحمل می شوند، از این رو باید بیاموزند که میان کار و خانواده تعادل مناسبی برقرار کنند. افزون بر این، به زنان این چنین القا شده که باید نسبت به خود، یک نگاه ایده آل نگر داشته باشند و از خود یک خانم همه جانبه و ایده آل را طلب می کنند. در این خصوص نیز مرکز خدمات مشاوره باید کمک کند تا زنان در دام بیماری خود ایده آلی نیفتند. به بانوان شاغل یادآوری شود که از خود انتظار 100 درصدی نداشته باشند و با پذیرش این رویکرد، ایجاد آرامش در روان را تمرین کنند.
قیصری ادامه داد: افزون بر زنان، یکی از اقشاری که نیاز به خدمات مرکز مشاوره دارند و نباید از آنان غافل شد، نوجوانان و دانش آموزان هستند که بحران شرایط کرونا و برگزاری مجازی کلاس های درس را گذرانده اند. مراکز مشاوره باید بستری مناسب و بر اساس آخرین روش های روز روانشناسی در سطح دنیا را برای مشاوره دادن به نوجوانان و خانواده های آنها فراهم سازد. در این میان دانش آموزان مقطع ابتدایی بویژه مقطع اول ابتدایی بیشترین آسیب را دیده اند؛ چراکه مادران در ادارات مشغول کار بوده و فرزندان در شرایط کرونایی در منزل، در کلاس های مجازی حاضر می شدند و اینترنت را تمام وقت، در دسترس داشته اند. بنابراین در زمان پساکرونا، هم فرزندان و هم مادران شاغل نیاز به مشاوره ویژه دارند که این مهم از جمله وظایف مرکز خدمات مشاوره است و باید برنامه ای در این خصوص تدوین شود.
او همچنین به طرح ملی مشاوره فعال و مستمر خانواده نوپا در 5 سال ابتدایی زندگی مشترک اشاره کرد و افزود: این طرح با هدف تقویت پایه های خانواده، به عنوان اصلی ترین نهاد اجتماعی تعریف شد و انتظار داریم اجرای درست این مهم نیز در مرکز مشاوره صنعت نفت محقق شود. در کنار مشاوره رایگان، تدوین دوره های ضروری نیز در دستور کار قرار گیرد. این طرح از سوی معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری به تمامی سازمان ها و وزارتخانه ها ابلاغ شده است.
مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده تاکید کرد: این امور قطعا برای ارائه هرچه بهتر خدمات به خانواده بزرگ صنعت نفت، در کنار مرکز خدمات مشاوره خواهد ایستاد و از خدمات و حمایت های مشاور امور زنان و خانواده وزارت نفت بهره مند خواهند شد.
ایجاد سامانه همراز
همچنین مریم مقدسی، رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت نیز به ارائه گزارشی از روند فعالیت های این مرکز پرداخت و گفت: مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت از سال 1375 بر اساس مصوبه هیأت مدیره وقت تنظیم شد و به عنوان یکی از زیرمجموعه های مدیریت منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران فعالیت خود را آغاز کرد. ابتدا ساختمان آن در خیابان شهيد حسینی بود و شرکت با 30 نفر از مشاوران که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا تخصص داشتند، قرارداد ساعتی بست. این مركز از ساعت 8 تا 21 فعال بود و همکاران و خانواده های آنها برای دریافت مشاوره به آنجا مراجعه می کردند.
به گفته او، سال 1396، رویکرد مرکز از خدمات مستقیم به برون سپاری تغییر کرد و اکنون در 4 منطقه از شهر تهران تفاهمنامه امضا کرده ایم و کارکنان رسمی می توانند به سامانه ای که برای این کار طراحی شده است، مراجعه و ثبت نام کنند و ظرف 24 ساعت کاری، همکاران با آنها تماس می گیرند و بر اساس نوع مشاوره ای که می خواهند، نزدیک ترین مرکز به محل سکونت آنها معرفی می شود. 70 درصد هزینه ها را شرکت و 30 درصد دیگر را بیمار پرداخت می کند.
ارائه خدمات مشاوره ای به نیروهای قراردادی و پیمانکار
رئیس مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت با اشاره به بهره مندی نیروهای قراردادی و پیمانکاری از خدمات این مرکز افزود: نیروهای قراردادی و پیمانکاری می توانند از خدمات مشاوره مرکز بهره مند شوند و در صورت نیاز به بیرون از مرکز برای بررسی بیشتر معرفی خواهند شد.
او انتشار پیام های آموزشي_ انگیزشی با عنوان «پژواک درون» در ابتدای هر هفته را از دیگر اقدامات مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت بیان کرد و گفت: سامانه همراز به شماره 66726351 را نیز داریم که همکاران می توانند در شرایطی که نیاز فوری به مشاوره دارند، با این خط در ساعات اداري تماس بگيرند.
شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با اشاره به برنامه افزایش تولید این شرکت، بر ظرفیت سازی و استفاده از فناوری های روزآمد در فرآیند تولید تأکید کرد و گفت: با توجه به افزایش تولید نفت نمکی از جمله در شرکت نفت و گاز کارون در سال های آینده، روش های قدیمی پاسخگو نیست و باید درباره استفاده از فناوری های نو نمک زدایی با همکاری دانش بنیان ها برنامه ریزی لازم انجام شود.علیرضا دانشی در نشست پیش بینی بهره دهی چاه های شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون برای نیمه دوم سال ۱۴۰۱ با اشاره به جایگاه و اهمیت شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون گفت: مخازن شرکت نفت و گاز کارون اهمیتی ویژه دارند و به لحاظ نقش آنها در تولید، موضوعات مرتبط با روسطحی و زیرسطحی آن نیازمند توجه جدی است.مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با تأکید بر رفع مسائل و مشکلات تولید و بهره برداری از چاه ها، برنامه ریزی برای تعیین تکلیف و شتاب بخشی به پروژه های مرتبط با تولید از جمله طرح توسعه ۲۸ مخزن را خواستار شد.
حسن شهروئی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون نیز در این جلسه با تشریح عملکرد این شرکت در نیمه نخست امسال گفت: در ۶ ماه نخست امسال بیش از ۱۰۰ درصد برنامه تولید نفت این شرکت محقق شده است.
وی گفت: ۹۹.۴ درصد گازهای همراه نفت نیز در شرکت نفت و گاز کارون جمع آوری شده که در موضوع صیانت از محیط زیست و پیشگیری از آلودگی هوا دستاوردی مهم به شمار می آید.
شهروئی با اشاره به اینکه شرکت نفت و گاز کارون راهبری چهار میدان نفتی را به عهده دارد، گفت: بیش از ۴۷ درصد فعالیت های شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در زمینه افزایش تولید به شرکت نفت و گاز کارون اختصاص دارد و این موضوع از نقاط قوت این شرکت است.
عبدالمجید اسفندیارپور، مجری طرح های نگهداشت و افزایش تولید ناحیه اهواز و طرح توسعه میدان های نفتی مناطق نفت خیز جنوب نیز به عملیاتی شدن چاه های 123، 122 و 124 تولید در میدان منصوری اشاره کرد و گفت: تولید در این میدان به ۴ هزار و ۵۰۰ بشکه در روز رسید.وی با تشریح اقدام های انجام شده در طرح های افزایش تولید در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱ در مناطق نفت خیز جنوب ادامه داد: در طرح نگهداشت و افزایش تولید بسته اهواز ۱۴، در مجموع ۴ هزار و ۶ متر حفاری در چاه های ۵۲۶ و ۵۲۸، واردات بخشی از تجهیزات بسته CCT، ساخت تابلوهای برق چند راهه، ورود محموله های پلی اتیلن خط آب رسانی و لوله های تزریق پساب انجام شد.مجری طرح های نگهداشت و افزایش تولید ناحیه اهواز و طرح توسعه میدان های نفتی مناطق نفت خیز جنوب گفت: در طرح نگهداشت و افزایش تولید بسته اهواز ۲، ۳ و ۵ اهم فعالیت های انجام شده در ۶ ماه گذشته شامل ۳۱۲۸ متر حفاری در چاه های ۵۲۵ و ۵۲۷، تحویل ۲ هزار و ۳۰۰ متر لوله ۶ اینچ جریانی به سایت، امضای قرارداد واشرهای صنعتی و فلنج ها و بخش عمده ولوها برای کل پروژه، اتمام احداث موقعیت چاه های ۴۱۳، ۳۴۱/۱، ۲۴۸/۱، ۲۴۸/۲، ۳۹۷، ۳۹۴/۱ و ۴۱۶ و اتمام عملیات خاکی چندراهه های اهواز ۲ و اهواز ۳ است.
پژوهشگاه صنعت نفت
مدیران پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با هدف توسعه تعاملات دوجانبه در نشستی گردهم آمدند.
عظیم کلانتری، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در این نشست به فعالیت های این مجموعه پژوهشی اشاره کرد و گفت: پژوهشگاه در حوزه های آموزش، خدمات آزمایشگاهی، همچنین خدمات پژوهشی و فناورانه نقش آفرینی می کند و با بسیاری از مجموعه های دیگر همکاری بسیار نزدیکی دارد. وی با تأکید بر اینکه پژوهشگاه در بسیاری از زمینه ها نقش حاکمیتی و مرجعیت را به عهده دارد، تصریح کرد: این سازمان پژوهشی هم اکنون در بخش استانداردسازی نیز فعالیت و تلاش می کند در تدوین استانداردهای مدنظر کشور نقش بسزایی ایفا کند. رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه پژوهشگاه از سه پردیس پژوهشی تشکیل شده است، تصریح کرد: تمامی موضوعات اصلی مورد نیاز صنعت نفت را این سه پردیس به خوبی می توانند پوشش دهند، البته نباید فراموش کرد که پژوهشگاه صنعت نفت در اجرای بسیاری از پروژه ها با شرکت های دانش بنیان و بخش خصوصی نیز همکاری دارد.کلانتری با بیان اینکه این مجموعه در تمامی دوره ها تلاش کرده است خود را با نیاز صنعت تطبیق دهد، افزود: همواره مأموریت اصلی پژوهشگاه صنعت نفت همسو با نیازهای کشور و با هدف توسعه فناوری های مورد نیاز صنعت بوده است؛ از این رو این مجموعه در طول سال ها فعالیت خود محصولات و خدمات فناورانه ای را ارائه می کند که قابل واگذاری به شرکت های دیگر نیز هست. بر همین اساس این سازمان همواره به دنبال رفع نیازهای جدید در صنعت نفت و توسعه فناوری است از این رو خود را رقیب دانشگاه ها و شرکت های دیگر نمی داند.
مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی
رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی از آمادگی کامل این مؤسسه برای ارائه تحلیل های پژوهشی به منظور تأمین بهینه منافع ملی کشور خبر داد. محمدصادق جوکار در میزگرد علمی ترویجی (آموزشی) با عنوان «چالش های مدیریت تأمین گاز طبیعی در ماه های سرد سال و راه های برون رفت از آن» به برنامه های این مؤسسه که در پنج سطح تدوین شده است، اشاره و اظهار کرد: در سطح سوم این برنامه ها که بحث شرکت های اصلی است، مؤسسه با چهار شرکت اصلی زیرمجموعه وزارت نفت همکاری خواهد داشت. وی با بیان اینکه این نشست در دو بخش برگزار شده است، افزود: در بخش نخست مسائل مربوط به سوخت زمستانی که چالش چند بعدی برای کشور دارد، بیان و در بخش دوم این موضوع به صورت نشست کارشناسی و گفتگومحور مطرح می شود. رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی ادامه داد: برای نمونه، چنین نشست هایی با مسائلی که حائز اهمیت ملی و حتی شرکتی است در دفتر خدمات پژوهشی کنگره آمریکا نیز بسیار برگزار می شود. جوکار با اشاره به اینکه در برنامه های مختلف مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی مسائل مختلفی نیز بررسی خواهد شد، گفت: مؤسسه در رویکرد جدید خود مقداری خِست کارهای پژوهشی که به طور معمول عرف نهادهای مطالعاتی است، رها کرده و تحلیل ها و نتایج پژوهشی را به شرکت ها ارائه می کند. وی اظهار امیدواری که تا پایان سال موسسه مطالعات بین المللی انرژی نشست های گفت و گومحور مختلفی خواهد داشت و ادامه داد: برای مثال با اندیشکده ای از جمهوری آذربایجان درباره اینکه همکاری های گازی در حوزه قفقاز می تواند مطرح شود یا با اروپایی ها درباره یکی از اندیشکده ها صحبت کردیم که برگزار شود.
رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی با بیان اینکه یکی از اهداف برگزاری این نشست های گفت وگومحور، افزایش همکاری این مؤسسه با بدنه رسانه ای کشور به منظور ارائه تحلیل هاست، تصریح کرد: مؤسسه آمادگی کامل را برای ارائه و در دسترس قرار دادن بسیاری از موارد تحلیلی با هدف تأمین بهینه منافع ملی کشور دارد. جوکار افزود: این هدف با شرکت ملی گاز ایران سریع تر پیش رفته و در مؤسسه یک ستاد تشکیل شده است که پنج حوزه را در گام نخست در بردارد؛ بحث های تراز گاز، بازار گاز، بهینه سازی مصرف گاز، فضای کسب و کار شرکت ملی گاز و منابع انسانی از این موارد است.
شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران
معاون مدیر بازرگانی در فروش داخلی فرآورده های نفتی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی خبر داد: حق العمل جایگاه های عرضه نفت گاز برای نخستین بار در کشور از ابتدای مرداد ماه پلکانی پرداخت شده و این اقدام مهم، رضایتمندی مجموعه مالکان مجاری عرضه و جایگاه داران را به دنبال داشته است. رضا فروردین گفت: این شرکت در اردیبهشت ماه امسال با همکاری معاونت برنامه ریزی وزارت نفت و برگزاری نشست های پرشمار با سازمان برنامه و بودجه و سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و مشارکت جایگاهداران کشور، انجمن صنفی جایگاه داران و کانون انجمن های صنفی به نتیجه مطلوبی رسید و در پی آن، هیئت محترم وزیران افزایش ۴۵ درصدی حق العمل جایگاه داران را تصویب کرد. وی جایگاهداران را از جمله بازوهای مهم سوخت رسانی نام برد و ادامه داد: با صدور این مجوز و برنامه ریزی های انجام شده، حق العمل جایگاه ها را به صورت پلکانی در نظر گرفتیم، به این صورت که با فروش ۶۵۰ هزار لیتر در ماه، یک مبلغ و برای فروش بیش از ۶۵۰ هزار لیتر نیز، مبلغ دیگری در نظر گرفته شد، ضمن این که سقف بودجه ای که تعیین شده بود نیز رعایت شد. معاون مدیر بازرگانی در فروش داخلی فرآورده های نفتی شرکت پخش تأکید کرد: این اقدام رضایتمندی مجموعه مالکان مجاری عرضه و جایگاه داران را به دنبال داشته است.
فروردین تعداد شرکت های زنجیره ای توزیع سوخت (صاحب نشان) را بالغ بر ۷۰ شرکت اعلام کرد و گفت: شیوه نامه ای برای بهبود عملکرد این شرکت ها در حال آماه سازی است که در صورت تصویب هیئت مدیره این شرکت، اعلام خواهد شد. وی افزود: شکل گیری شرکت های صاحب نشان در کشور به منظور کوچک سازی و چابک سازی دولت و بر اساس اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و با استفاده از تجربه دیگر کشورها از سال ۹۵ اجرایی شده است. معاون مدیر بازرگانی شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی مزیت این طرح را ایجاد فضای رقابتی میان جایگاه ها برای بهبود کیفیت خدمات اعلام و بیان کرد: با همکاری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، بازنگری برای بهبود عملکرد این شرکت ها و بازآرایی در نحوه توزیع فرآورده در دستور کار شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی قرار گرفته است. وی درباره شیوه های نو عرضه سوخت در کشور گفت: راه اندازی سوخت رسان های سیار، جایگاه های کوچک مقیاس (تک تلمبه) و جایگاه های بدون اپراتور برای تسهیل در امر سوخت رسانی در دستور کار این شرکت قرار دارد. معاون مدیر بازرگانی در فروش داخلی فرآورده های نفتی شرکت پخش با بیان اینکه برای راه اندازی جایگاه های سوخت رسان سیار در سطح کلان شهرها با توجه به وضع قرارگیری و موقعیت جایگاه های ثابت و میزان ازدیاد مراجعات مردم تمهیداتی در نظر گرفته شده است، ادامه داد: امیدواریم با مساعدت شهرداری های کلانشهرها، جایگاه های کوچک مقیاس یا تک تلمبه نیز توسعه یابد تا شاهد ازدحام در برخی از جایگاه های کلان شهرها نباشیم.فروردین از ورود بخش خصوصی برای احداث جایگاه های بدون اپراتور و کوچک مقیاس خبر داد و بیان کرد: درخواست هایی از سوی شرکت ها اعلام شده است که البته نیاز به بررسی، تهیه و تدوین شیوه نامه دارد تا به صورت یکپارچه و مدون در اختیار متقاضیان قرار گیرد و در شرایط برابر به این حوزه ورود پیدا کنند. وی ضمن درخواست همکاری سازمان های دولتی برای اختصاص زمین جایگاه های کوچک مقیاس افزود: این طرح به صورت پایلوت در شهر اصفهان اجرایی شده و هم اکنون تعدادی جایگاه های کوچک مقیاس در این شهر مشغول به فعالیت هستند که با توجه به استقبال و بازخورد خوب، امیدواریم اجرای آن در سراسر کشور گسترش یابد.
مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت
چهارمین همایش روان شناختی «من، فرزندانم و فضای مجازی» با هدف آگاهی بخشی والدین در مقابل فرزندانشان جهت استفاده از فضای مجازی در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد. مریم مقدسی، رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره ای صنعت نفت با بیان اینکه در این همایش به موضوعات و ویژگی های فضای مجازی پرداخته شد، گفت: امروزه بیشتر انسان ها درگیر فضای مجازی هستند و افراد در لحظه( آنلاین) باحجم انبوهی از اطلاعات روبه رو می شوند که بسیار آسیب زننده است و برای درگیر نشدن با آنها باید برنامه داشته باشیم او محور دیگر این همایش را «من هزاره سومی» خواند و افزود: امروزه باچند کلیک ساده در فضای مجازی می توان به دنیایی از اطلاعات دست پیدا کرد و این عامل باعث افراط گرایی می شود. استفاده از فضای مجازی یک نوع خشم پنهان در افراد به وجود می آورد و باید به آن آگاه باشیم تا بتوانیم آن را کنترل و مهار کنیم. او بابیان اینکه درزمینه فضای مجازی و کنترل خشم، پدر و مادر باید آمادگی لازم را برای رویارویی با فرزندان خود داشته باشند، اظهار کرد: این که چقدر همسو با فرزندان خود باشیم و در صورت بروز خطا می توان از چه ابزاری استفاده کرد، بسیار اهمیت دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی
نخستین جلسه شورای راهبردی رؤسای روابط عمومی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و شرکت های تابعه به منظور هم افزایی ، تشریک مساعی و ارائه نقشه راه برای فعالیت های جاری و بهبود شرایط کاری و سازمانی برگزار شد. در این نشست که با حضور مشاوران مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در امور اجرایی و مسئول پیگیری های ویژه ، دبیر هیئت مدیره و رؤسای روابط عمومی ستادی و شرکت های تابعه بهره برداری نفت وگاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب برگزار شد، ایمان ارجمندراد، سرپرست روابط عمومی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، با اشاره به برنامه و چشم انداز این امور مبنی بر رویدادمحور و آموزش محور بودن فعالیت های روابط عمومی اظهار کرد: محور و سیر تحولی روابط عمومی این شرکت و شرکت های تابعه بر بنیان تعریف و ارائه شاخص از فعالیت ها و گزارش از کارکرد و پیشرفت طرح ها و پروژه ها در قالب گزارش های خبری ، فیلم ، کلیپ های تصویری و تولید محتوا و استفاده از ظرفیت های رسانه های خبری و صدا و سیما خواهد بود.
شرکت پالایش نفت اصفهان
مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان از وارد مدار تولید شدن طرح بزرگ محیط زیستی تصفیه گازوییل شرکت پالایش نفت (پالایشگاه) اصفهان با هدف تولید گازوییل یورو ۵ خبر داد.
محسن قدیری در این باره گفت: با اجرای این طرح، همه گازوئیل تولیدی این شرکت، مطابق استانداردهای یورو ۵ اروپا تولید می شود و در اختیار هموطنان قرار می گیرد.
وی با بیان اینکه با اجرایی شدن این طرح کلان ملی، مقدار گوگرد ۲۳ میلیون لیتر گازوئیل تولیدی، از ۱۰ هزار به زیر ۱۰ ppm کاهش می یابد، تأکید کرد: پروژه تصفیه گازوئیل یا گوگردزدایی از گازوییل شرکت پالایش نفت اصفهان در هوای پاک شهر و استان اصفهان و همه استان های وابسته به این شهر تأثیری بسزا خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت پالایش نفت اصفهان با اشاره به اینکه در این طرح محیط زیستی، روزانه حدود ۳۰۰ تن از گوگرد گازوییل تولیدی حذف خواهد شد، گفت: گوگرد استحصالی به صورت گرانوله تولید می شود و در اختیار شرکت های متقاضی قرار خواهد گرفت.
قدیری افزود: طرح بزرگ تصفیه گازوئیل (سوخت دیزل) با سرمایه گذاری ۶ هزار و ۷۸۴ میلیارد تومان و ۵۱۱ میلیون یورو در پالایشگاه اصفهان اجرا شده است و برآورد افزایش سودآوری آن ۲۶۳ میلیون دلار در سال پیش بینی می شود.
وی بیان کرد: ۹۰ درصد از تجهیزات طرح ملی تصفیه گازوییل توسط تولیدکنندگان داخلی تهیه شده است و با راه اندازی آن در پالایشگاه اصفهان روزانه ۱۰۰ هزار بشکه گازوییل یورو ۵ تولید می شود. با بهره برداری از طرح کلان تصفیه گازوئیل، همه گازوئیل تولیدی روزانه پالایشگاه اصفهان مطابق با استاندارد بین المللی یورو ۵ تصفیه و روزانه ۳۰۰ تن گوگرد نفت گاز تولیدی حذف می شود.
شرکت انتقال گاز ایران
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به منظور تأمین دسترسی های لازم برای شرکت انتقال گاز ایران از سامانه اطلاعات مدیریت پروژه PMIS رونمایی کرد.
مدیران شرکت انتقال گاز ایران با دسترسی به این سامانه می توانند ضمن گزارش گیری از مراحل مختلف اجرای پروژه در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و رویت مدارک مهندسی مرتبط، در صورت داشتن هر گونه دیدگاه، در بازه زمانی مقرر، موارد مدنظر خود را ارائه کنند. شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین شرکت های پروژه محور وزارت نفت با طیف متنوعی از ذی نفعان مانند شرکت ملی گاز ایران و بهره برداران مختلف در ارتباط مستمر است و این ذی نفعان با دسترسی به سامانه PMIS می توانند از ابتدا تا پایان فرآیند پروژه را پایش و پیگیری کنند که دستیابی به این مهم سبب جلوگیری از بروز مشکلات آینده به ویژه هنگام فرآیند تحویل پروژه می شود.
آیین رونمایی ازسامانه مزبور با حضور رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران برگزار شد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
تیم ورزشی منتخب آتش نشانان مجتمع گاز پارس جنوبی به نمایندگی ایران، در مسابقات جهانی آتش نشانان و امدادگران به میزبانی کشور ازبکستان حضور یافت.
محمد مسعودنیا، رئیس امور بهداشت، ایمنی، محیط زیست (اچ اس ای) و پدافند غیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی در این باره گفت: تیم منتخب آتش نشانان این مجتمع به عنوان نماینده کشور متشکل از ۱۰ نفر از آتش نشانان پالایشگاه های پارس جنوبی با آمادگی بسیار بالا در مسابقات جهانی به میزبانی شهر ازبکستان حضور یافت.
وی ادامه داد: هفدهمین دوره مسابقات آتش نشانان جهان از ۸ تا ۱۶ مهرماه امسال به میزبانی شهر سمرقند برگزار شد که تیم مجتمع گاز پارس جنوبی به نمایندگی از ایران با موافقت مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و حمایت های مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز و مدیرعامل مجتمع در این مسابقات شرکت کرده است و امید داریم این موفقیت ها و کسب افتخارهای تیم منتخب آتش نشانان و پالایشگاه های پارس جنوبی تداوم یابد.
رئیس اچ اس ای مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: این تیم از سوی انجمن آتش نشانان که یکی از زیرمجموعه های فدراسیون ورزش های همگانی است با همراهی علیرضا پوستچی، سرپرست انجمن و عضو سابق تیم ملی آتش نشانان و محمدرضا فروحی، دبیر فدراسیون ورزش های همگانی و سرمربی تیم به این دوره از مسابقات اعزام شده است.
تیم آتش نشانان ایران پس از ۱۲ سال وقفه که برای اعزام به مسابقات قهرمانی جهان بود، در این دوره از مسابقات حضور یافته است.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران در جریان سفر گروهی از وزارت برق عراق به ایران، از افزایش صادرات گاز به این کشور در سال ۱۴۰۱ خبر داد.
محمدرضا جولایی در نشست با مسئولان ارشد وزارت برق عراق که در اصفهان برگزار شد، گفت: رابطه ما با عراق، رابطه ای راهبردی است.
وی با اشاره به مذاکرات در این نشست اظهار کرد: به صورت سالانه و فصلی، نشست هایی با مسئولان وزارت برق عراق حول محور قرارداد صادرات گاز به این کشور، انجام می شود و در این نشست نیز مباحث فنی و عملیاتی این فرآیند مطرح شد.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به آغاز فصل سرد سال در کشور و افزایش مقدار مصرف گاز در بخش خانگی، بیان کرد: با توجه به مقدار مصرف در ۶ ماه گذشته و مقدار گاز طبیعی مورد نیاز در ۶ ماه پیش رو، بررسی های فنی و عملیاتی لازم انجام شد تا برای آن مشکلی نداشته باشیم و صادرات گاز طبق توافق انجام شده با طرف های عراقی انجام شود.
جولایی همچنین گفت: صادرات گاز ایران به کشور ترکیه پس از تکمیل تعمیرات توافق شده ازسر گرفته شده است.
وی اظهارکرد: صادرات گاز ایران به ترکیه ۱۰ مهرماه برای انجام تعمیرات دوره ای از سوی دو کشور و با توافق قبلی به مدت هشت روز متوقف شده بود که پس از تکمیل این تعمیرات، 18مهرماه از ساعت ازسر گرفته شد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
نشست آغاز به کار پروژه پژوهشی هوشمندسازی گاز طبیعی با حضور مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، نمایندگان دانشگاه مالک اشتر و کارشناسان شرکت مهندسان مشاور موننکو ایران برگزار شد.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در این نشست با اشاره به مصرف فزاینده گاز در ایران، اجرای طرح هوشمندسازی گاز طبیعی را از الزام های اساسی در مباحث کلان انرژی کشور دانست و گفت: اجرای این پروژه اهمیت غیرقابلانکاری دارد و با توجه به کمبود گاز در سال های آینده باید با جدیت دست اندرکاران هر چه سریع تر به فاز اجرا وارد شود.
براساس این گزارش، قرارداد هوشمندسازی توزیع و اندازه گیری گاز طبیعی به منظور اجرایی شدن پروژه ملی ساخت کنتورهای هوشمند گاز بین مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و رئیس دانشگاه صنعتی مالک اشتر امضا شد و گام نخست را شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با دعوت از دست اندرکاران و برگزاری نشست آغاز به کار پروژه برداشت.
هماهنگی امور مرتبط با پروژه پژوهشی هوشمندسازی گاز طبیعی از طریق سامانه PMIS شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران انجام می شود.
پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت
پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت با شرکت توسعه پترو ایران و پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری تفاهمنامه همکاری امضا کرد.
محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری صنعت نفت پس از امضای تفاهمنامه با شرکت توسعه پترو ایران گفت: در سالی که به نام سال حمایت از دانش بنیان ها نام گذاری شده است، پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت به عنوان یکی از متولیان مجموعه دانش بنیان ها بنا دارد با ایجاد شبکه «توان» در قسمت های مختلف داخلی و بیرونی مجموعه صنعت نفت، کار شبکه سازی (Networking) را انجام دهد.
وی با بیان اینکه هدف از ایجاد این شبکه، سرعت بخشیدن به دانش بنیان شدن صنعت نفت و هم افزایی است، افزود: ما به دنبال یک جنبش مهندسی در صنعت نفت هستیم و شبکه سازی می تواند به این هدف کمک کند؛ در همین باره «شبکه توان» می تواند بسیاری از مسائل ما را حل کند و نیازهای صنعت نفت را پاسخ دهد.
سپهر سپهری، مدیرعامل شرکت توسعه پتروایران نیز گفت: امیدواریم با امضای این تفاهمنامه در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به تولید، اشتغال زایی و توجه به شرکت های دانش بنیان مزین است، بتوانیم دیدگاه های حمایتی سال های اخیر مقام های ارشد نظام و به ویژه مدیریت عالی شرکت ملی نفت ایران در سال 1401 را درباره شرکت های دانش بنیان به خروجی های ملموس تبدیل کنیم.
جواد محمدی، رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری هم در آئین امضای این تفاهم نامه اظهار کرد: یکی از اهداف ما در همکاری با دیگر مراکز علمی، هم افزایی در تخصص ها و توانمندی های علمی و حل مسائل در سطح ملی و مشکلات کشور و کمک به دیپلماسی علمی منطقه ای و جهانی کشور است، به همین دلیل این گونه مسائل را در اولویت فعالیت های علمی، پژوهشی و تحقیقاتی پژوهشگاه و همکارانمان قرار داده ایم.
کفایتی، رئیس پارک فناوری و نوآوری نفت و گاز نیزاظهار کرد: برای همکاری این دو مرکز علمی موضوعات جذاب میان رشته ای فراوانی وجود دارد که نیاز به زمینه سازی در این زمینه وجود دارد.
شرکت پتروشیمی فن آوران
عملیات اجرایی پروژه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی پتروالفین فن آوران کلید خورد و این طرح وارد فاز اجرایی شد. پروژه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی پتروالفین فن آوران پس از تکمیل مطالعات امکان سنجی و صدور مجوزهای لازم، با مشارکت سهامداران خود وارد مرحله عملیاتی ساخت شد. بنابراین گزارش، با تخصیص زمین مربوطه در فاز ۵ منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، اخذ تمام مجوزهای لازم و اعلام آمادگی سهامداران، این طرح وارد مرحله عملیاتی شد. محمد جواد بدری، نائب رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل پتروشیمی فن آوران که سهامدار عمده شرکت پتروالفین فن آوران به شمار می رود، در این ارتباط گفت: قرار است در گام نخست، زمینه سازی لازم برای احداث کارخانه تولیدی صورت پذیرد که طی آن علاوه بر آماده سازی معابر پیرامونی و داخلی، ساخت دو مخزن ۵۰ هزار تنی ذخیره متانول با مجموع ۱۰۰ هزار تن ظرفیت در دستور کار قرار دارد.
وی هدف از احداث این واحد یک میلیون و ۶۵۰ هزار تنی تولید متانول را با توجه به لزوم تغییر راهبردهای تولیدی از خام فروشی به سوی اهداف با سودآوری مطمئن و پایدارتر، تأمین خوراک لازم برای زنجیره ارزش تعریف شده این محصول در پتروالفین فن آوران اعلام کرد و افزود: قرار است با توسعه زنجیره تولید در حوزه صنایع پایین دست متانول، سالانه ۲۸۰ هزار تن پلی اتیلن سبک و سنگین خطی و ۴۵۰ هزار تن پلی پروپیلن در کنار دیگر محصولات جانبی تولید شود.
بدری درباره نحوه تامین اعتبارات لازم برای تکمیل این پروژه ادامه داد: منابع مالی لازم برای احداث و بهره برداری از این طرح از محل سرمایه گذاری سهامداران و با استفاده از منابع بانکی خواهد بود که زمینه تأمین آن فراهم شده است.
وی در بیان فرصت های شغلی جدید مهیاشده از سوی این طرح گفت: این طرح در فاز پروژه حدود ۳ تا ۴ هزار نفر اشتغال زایی مستقیم خواهد داشت و در زمان بهره برداری و عبور از فاز پروژه دارای ساختار نیروی انسانی ۸۰۰ نفری خواهد بود.
پتروالفین فن آوران از طرح های کلان در حال اجرا در صنعت پتروشیمی است که با اجرای آن سالانه ۱ میلیون و 650 هزار تن به ظرفیت تولید متانول کشور و طبق اهداف طرح، ۲۸۰ هزار تن پلی اتیلن سبک و سنگین خطی، همچنین ۴۵۰ هزار تن پلی پروپیلن و سایر محصولات جانبی تولید خواهد شد.
منابع نزدیک به دولت های روسیه و عربستان سعودی به خبرگزاری رویترز گفتند: ریاض و مسکو، به عنوان رؤسای نشست های وزارتی ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و غیراوپک موسوم به اوپک پلاس نفت 100 دلاری را قیمتی منصفانه برای این کالای راهبردی و در عین حال شرایط اقتصاد جهانی می دانند.
اعضای ائتلاف اوپک پلاس بیش از 40 درصد از تولید روزانه 100 میلیون بشکه ای در سراسر جهان را به عهده دارند، این ائتلاف با توجه به سیاست ها و تصمیم هایشان درباره عرضه نفت تأثیری بسزا بر قیمت جهانی سوخت دارند. اعضای ائتلاف اوپک پلاس هیچگاه آشکارا به سطح مطلوب و ترجیح خود برای قیمت های جهانی نفت خام اشاره نداشته است، مقام های ارشد عربستان و روسیه در هفته های اخیر در مواضع خود بر این موضوع تأکید کرده اند که تنها تمرکز آنها بر حصول اطمینان از برقراری توازن بین عرضه و تقاضا در جهان است و از سطوح قیمتی معین دفاعی نمی کنند. یک منبع ارشد اوپک پلاس به رویترز گفت: تمرکز در ظرف بیش از یک سال و نیم گذشته به تعادل بین عرضه و تقاضا بوده است. وی افزود: متغیرهای زیادی از جمله بحران شیوع ویروس کووید-19 در سال 2020 میلادی و بحران مالی سال 2008 خارج از کنترل بشر وجود دارد؛ بنابراین ما باید فروتن باشیم. با این حال، قیمت یکی از شاخص های کلیدی تعادل عرضه و تقاضاست، زمانی که تقاضا از عرضه پیشی گیرد، قیمت ها افزایش می یابد و بالعکس این موضوع نیز صادق است. گفته های اعضای گروه ائتلاف اوپک پلاس و اینکه آیا آنها عرضه را افزایش یا کاهش می دهند، نشان از این دارد که تولیدکنندگان به منظور بازدهی معقول برای نفت خود به دنبال چه اقدامی هستند. سه منبع دولتی و تحلیلگران به رویترز گفتند: سیگنال های اخیر نشان می دهد که سطح قیمت ترجیحی حدود 90 تا 100 دلار برای هر بشکه نفت خام شاخص برنت دریای شمال است، به طوری که این رقم بالاتر از سطح مورد انتظار پیشین حدود 75 دلار به ازای هر بشکه است که ناظران اوپک پلاس به عنوان قیمتی که این گروه می خواستند ببیند، تعیین کرده بودند. نفت در بیشتر ماه های بازه سه ماه دوم سال جاری میلادی در سطوح 100 تا 120 دلار برای هر بشکه معامله شد و این شرایط کشورهایی را که از پیش در حال دست و پنجه نرم کردن با تورمی سرسام آور، نگران کرد. ایالات متحده آمریکا با ایجاد ائتلاف با دیگر کشورهای مصرف کننده در بیش از یک سال گذشته به دنبال مجاب کردن عربستان و دیگر تولیدکنندگان برای پایین آوردن قیمت های فزاینده نفت خام بوده اند.
اما تولیدکنندگان بزرگ نفت از جمله عربستان در هفته های اخیر برای حمایت از قیمت هایی که در بحبوحه تضعیف چشم اندازهای اقتصاد و تقاضای جهانی به سطوح 90 دلار برای هر بشکه بازگشته است، بیانیه های علنی ارائه کردند. این گفته ها زمانی به اوج رسید که اعضای اوپک پلاس هدف تولید نفت خود را در تازه ترین نشست وزارتی این ائتلاف 100 هزار بشکه در روز کاهش دادند و بسیاری از تحلیلگران این تصمیم را به عنوان سیگنالی برای دفاع از قیمت های بالای 90 دلار برای هر بشکه تفسیر کردند. منبعی مستقل درباره شرایط دولت عربستان و یک منبع صنعتی دیگر توضیح داد که قیمت ها با افزایش هزینه های مواد اولیه و تورم افزایش یافته است و این عوامل بدان معناست که تولیدکنندگان برای به تعادل رساندن باید درآمدهای بیشتری از نفت به دست آورند.
یکی از این سه منبع گفت: قیمت نفت 120 تا 130 دلار برای هر بشکه مخاطره آمیز است و عربستان از آن جلوگیری می کند، اما قیمت 100 دلار به ازای هر بشکه تأثیر زیادی بر اقتصاد جهانی نخواهد داشت و عربستان از این سطح قیمتی رضایت دارد. در حالی که بیشترتولیدکنندگان عضو اوپک پلاس برای متعادل کردن بودجه خود به قیمت ها و درآمدهای بالای نفت متکی هستند، عربستان و روسیه هدف قیمتی رسمی و مشخصی ندارند. مقام های ریاض سال هاست که آشکارا درباره هدف قیمت یا دیدگاه شخصی خود درباره قیمت صحبت نکرده اند. خزانه کشورهای تولیدکننده نفت از جمله عربستان، به دلیل سقوط قیمت ناشی از شیوع ویروس عالم گیر کرونا در سال 2020 میلادی به شدن خالی شد و اکنون قیمت های بالا به آنها کمک می کند خزانه خود را دوباره پر کنند.صندوق بین المللی پول در ماه آوریل قیمت نفت 79 دلار و 20 سنت برای هر بشکه پیش بینی کرد.
کارن یانگ، کارشناس ارشد مؤسسه خاورمیانه در واشنگتن می گوید: قیمت نفت بیش از 100 دلار برای هر بشکه تبدیل به پول های بادآورده می شود، من فکر می کنم قیمت مطلوب رقمی بالاتر از 80 دلار به ازای هر بشکه خواهد بود، اما سیاست های مالی انعطاف پذیر است. یک منبع نزدیک به دولت عربستان گفت: نفت 100 دلاری برای تدوام سرمایه گذاری شرکت ها در بخش های ایجاد ظرفیت های جدید و برقراری توازن بین عرضه و تقاضا ضروری است.
اکنون با وجود رسیدن قیمت نفت به سطوح 90 دلار برای هر بشکه، قیمت های این کالای راهبردی هنوز تاحدودی گران است. نفت خام شاخص برنت تنها در ماه فوریه امسال پس از رسیدنبه سطوحی زیر 90 دلار برای نخستین بار از سال 2014 میلادی به بالای 90 دلار بازگشت. روسیه درباره قیمت نفت مطلوب انگیزه های متفاوتی نسبت به عربستان دارد، مسکو امسال مجبور شده است نفت خام خود را با تخفیف به خریداران آسیایی بفروشد، زیرا اروپا و ایالات متحده آمریکا واردات نفت روسیه را به تلافی تنش های مسکو و کی یف تحریم کرده اند. دو منبع صنعتی نزدیک به دولت روسیه گفتند: مسکو برای جبران تخفیف ها خواهان نفت حداقل 100 دلاری است، البته الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه وجود هر گونه تبانی قیمتی را رد می کند. وی گفته است که ما درباره قیمت گذاری صحبت نمی کنیم، بلکه درباره کافی بودن عرضه نفت در بازار سخن می گوییم تا از یک طرف مازاد و از طرف دیگر هم کمبودی وجود نداشته باشد. اوپک در گذشته تلاش های پراکنده ای برای حفظ قیمت ها در سطحی معین انجام می داد، این سازمان در سال 2000 میلادی سازوکاری را برای حفظ قیمت در بازه 22 تا 28 دلار ارائه کرد، اما این سازوکار پس از اینکه قیمت به بالای 28 دلار برای هر بشکه رسید به کل به حال تعلیق درآمد. عربستان و اوپک نیز در مقاطع مختلف از قیمت 100 دلاری نفت حمایت کرده اند، منابع در آن زمان گفتند که عربستان نخستین بار نفت 100 دلاری را در سال 2012 میلادی تأیید کرد و در سال 2018 میلادی مقام های عربستانی در نشست های خصوصی خود نفت 80 تا 100 دلاری را مطلوب ارزیابی می کردند. پس از تحولاتی از جمله رونق نفت شیل ایالات متحده آمریکا و در نتیجه آن مازاد عرضه جهانی و فروپاشی قیمت، چنین آرزوهای بلندپروازانه مانند کاهش قیمت در طول دوره بحران شیوع ویروس کرونا این آرزوها از واقعیت به دور شد. اکنون محدودیت دوباره عرضه سبب حمایت از قیمت ها می شود، توسعه نفت شیل آمریکا دیگر از فهرست نگرانی های اوپک خارج شده یا به رده های پایین ترآمده است و پیش بینی کنندگان با وجود رشد اقتصادی ضعیف تر و ترس از رکود همچنان پیش بینی می کنند که تقاضای نفت در سال 2023 میلادی رشد قابل توجهی خواهد داشت. تاماس وارگا از مؤسسه پی وی ام با اشاره به شرایط قیمت نفت خام برنت گفت: اوپک پلاس به دنبال 90 دلار به عنوان حداقل قیمت است. وی افزود: برنامه های گروه 7 درباره اعمال طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه در صورت اقدام های تلافی جویانه مسکو از قیمت ها حمایت خواهد کرد.این شرایط نشان می دهد که ائتلاف اوپک پلاس در نظر دارد از کف قیمت 90 دلار برای هر بشکه حمایت کند و این در شرایطی است که سقف پیشنهادی برای نفت روسیه می تواند به اقدام های تلافی جویانه از سوی روسیه منجر شود و ناترازی در بازار نفت را تشدید کند.
منبع : خبرگزاری رویترز
مترجم: امیر دشتی
گفت وگو با قهرمان سابق فوتسال صنعت نفت
آرش جعفری در میان خانواده بزرگ صنعت نفت، ورزشکاران حرفه ای بسیاری هستند که عناوین قهرمانی در کارنامه ورزشی خوددارند. تعدادی از این ورزشکاران با دنیای قهرمانی خداحافظی کرده اند و گروهی همچنان به ورزش حرفه ای ادامه می دهند، اما هر دو گروه یک نقطه اشتراک دارند، اینکه ورزش حرفه ای هیچ گاه باعث نشد از تلاش برای توسعه و پیشرفت در صنعت نفت دست بردارند و تعهد کاری را در کنار ورزش، همیشه سرلوحه زندگی خود قرارداده اند. ورزشکاراني هستند که سال ها در مسیر قهرمانی قدم برداشته و افتخارهای ملي و بین المللی کسب کرده اند و به نوعی پرچمدار ورزش نفت هم بوده اند و حال در کنار کار و زندگی، همين مسير را براي خانواده بزرگ صنعت نفت و فرزندان کارکنان هموار کرده اند. مجتبی آهنگران یکی ازهمین ورزشکاران قهرمان صنعت نفت است که در رشته فوتسال در ایران و آسیا سابقه قهرمانی دارد و این روزها در نقش یک معلم و مربی تجربه درخدمت فرزندان نفتی است. این قهرمان سابق فوتسال ایران افزون بر این که درکسوت مربی فرزندان نفتی را آموزش می دهد، به عنوان رئیس باشگاه ورزشی زرگر در ورزش قهرمانی شرکت ملی نفت ایران نیز مشغول به کار است.
متولد 1352 در محله خراسان هستم. مثل همه پسربچه ها به فوتبال علاقه زيادي داشتم و همين مسئله باعث شد به اين ورزش گرايش پيدا کنم. همه عشق و علاقه ام توپ گرد و فوتبال بود؛ البته ما خانوادگي فوتبال را دوست داشتيم تا جايي که برادرم هم فوتباليست بود، اما شهيد شد.
از همان سنين نوجواني و شايد هم کمتر مثلاً 10 سالگي، به دليل علاقه وافري که به فوتبال داشتم و نيز ازآنجاکه محله ما به خاطر بافتي که داشت، همه بچه ها دنبال توپ گرد بودند، من هم فوتبال بازي می کردم، اما از سال 1372 به طور رسمي از رده اميدها، فوتبال را با تيم وحدت تهران شروع کردم. همان سال براي اميدهاي تهران انتخاب و به تيم ملي اميد ايران دعوت شدم. در زمان مربيگري حاجي انور بوسنيايي، جلال چراغپور و يورگن گده آلماني تقريبا به مدت هفت ماه در تمرين ها حضور داشتم و در زمان مربيگري حسن حبيبي و در آخرين اردو و چند روز مانده به مسابقات، درحالی که در بازي با تيم ملي ارتش که مجيد جلالي سرمربي آن بود، در زمين صفر6 پاسداران از بهترین های زمين بودم و گل قيچي برگردان زيبايي هم زدم، اسم من خط زده شد و اولين شکست ورزشی ام رقم خورد. هیچ وقت يادم نمی رود از استاديوم آزادي تا ميدان انقلاب پياده آمدم و به خاطر اين اتفاق گريه کردم. بعدازآن به تيم کشاورز تهران رفتم، زمان مرحوم سيروس قايقران. سال بعد وارد تيم کارگران تهران شدم و چهار سال هم در تيم برق تهران بودم. در این بین در مسابقات فوتسال هم شرکت می کردم که با تيم منتخب تهران به قهرماني ايران رسيدم.
در سال 1379 با تشکيل ليگ فوتسال به به این رشته ورزشی روي آوردم. همان سال با تيم پيمان قهرمان شديم، سال 1380 با استقلال تهران قهرمان ايران شديم و سال بعد هم با تشکيل تيم فوتسال پرسپوليس به اين تيم پيوستم. چند سال در اين تيم بودم و قهرماني جام رمضان و سومي ليگ را با اين تيم کسب کردم. آن موقع ها ابتدا فوتسال به جام رمضان محدود می شد و جام رمضان های قبل با الان خيلي متفاوت بود. از سال 1372 که با تيم داخل سالن منتخب تهران با مربيگري قاسم پناهگر وارد سالن شدم تا زماني که به رشته فوتسال رو آوردم، هميشه در مسابقات جام رمضان حضور داشتم و مثل بقيه تیم ها که فوتبالی ها وارد سالن می شدند، من هم همين کار را می کردم، اما بعد از سال آخري که در برق تهران بازي می کردم (سال 1379)، تيم پيمان با مربيگري زنده یاد احمد طاهري براي جذب من تماس گرفت و با تلاش امير شمسايي به خدمت تيم پيمان تهران درآمدم و قصد اين بود که يک دوره بازي کنم، اما با توجه به جذابيت فوتسال، در اين رشته ماندني شدم.
من بعد از بازی هایی که در جام رمضان و سپس ليگ انجام دادم، به تيم ملي دعوت شدم. اگر اشتباه نکنم در تمام اردوي تیم هاي ملي فوتسال از بعد از چهارم شدن ایران در جام جهانی فوتسال که به سن من نمی خورد، حاضر بودم؛ البته در ابتدا چون فوتبال را کامل کنار نگذاشته بودم، زياد در تيم ملي بازي نمی کردم، تا اينکه زمان جام جهاني سنگاپور که براي سفر به اين کشور با سرمربيگري سعيد آخوندي شش ماه اردوي شبانه روزی داشتيم و کاملاً آماده بودم، به تيم ملي دعوت شدم؛ البته بعد از قهرماني آسيا به صورت مداوم که فکر کنم بيشتر از دو سال بود، در تيم ملي بودم.
از سال 1383 به استخدام شرکت ملي نفت درآمدم و سال 1387 به مدت دو سال در تيم فوتبال ساحلي نفت فلات قاره بازي کردم؛ اما از ابتدا پست سازماني تعریف شده براي ما که به عنوان قهرمانان ملي وارد نفت شده بوديم، کمک مربی بود.
طي اين سال ها در پست های مختلفي در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملي انجام وظیفه کردم، مثل دبير کميته فوتسال، رئيس کميته فوتسال، کارشناس ورزشي و در حال حاضر که به عنوان رئيس باشگاه ورزشي زرگر مشغول به کار هستم.
سال 1380 ازدواج کردم. خدا به من دو پسر داده است. امیرحسین که 13 سال دارد و امیررضا که 8 ساله است. هر دو به فوتبال خیلی علاقه دارند. امیرحسین در رده نوجوانان فوتبال بازی می کند، اما امیررضا به قول معروف داخل کوچه و پیش ما بازی می کند. درعین حالی که به ورزش اهمیت می دهم، درس خواندن و رسیدن به مدارج بالای علمی برایم مهم تر است. برای همین اول درس بعد ورزش. در خصوص اینکه دوست دارم امیرحسین یا امیررضا مثل من فوتبالیست شوند باید بگویم هیچ گاه به آنها فشار نیاورده ام که چه ورزشی را انتخاب کنند و یا اینکه فوتبالیست شوند. البته این را اضافه کنم که امیرحسین خیلی دوست دارد مربی شود و استعداد و کاریزمای مربیگری را هم دارد.
جالب است بگویم وقتی فوتبال می بینیم به خوبی بازی را آنالیز می کند و پیش بینی خوبی دارد و بعد می بینم مربی هم همان کار را می کند. همسرم ورزشکار حرفه ای نیست، اما به ورزش کردن علاقه دارد. او به دليل شرايط خانه و نگهداري فرزندان مان، زمان کمی براي ورزش کردن دارد؛ به همین دلیل هر زمان فرصتی پیش بیاید، ورزش هم می کند؛ البته این ورزش کردن بیشتر درحد ورزش همگانی است که جنبه سلامت دارد. از همسرم باید تشکر ویژه ای داشته باشم. چون زندگی با یک فوتبالیست سخت است و او در سال هایی که من بازی می کردم به خوبی شرایطم را درک می کرد و همیشه حامی وهمراه خوبی برای من بوده است.
از امام صادق (ع) روایت شده است که فرمودند:
بهشت را جست وجو کردم، پس آن را در بخشندگى و جوانمردى یافتم.
تندرستى و رستگارى را جست وجو کردم، آن را در گوشه گیرى (مثبت و سازنده) یافتم.
سنگینى ترازوى اعمال را جست وجو کردم، آن را در گواهى به یگانگى خدای تعالى و رسالت حضرت محمد (ص) یافتم.
سرعت در ورود به بهشت را جست وجو کردم، آن را در کار خالصانه براى خداى تعالى یافتم.
و دوست داشتن مرگ را جست وجو کردم، آن را در پیش فرستادن ثروت (انفاق) براى خشنودى خدا یافتم.
و شیرینى عبادت را جست وجو کردم، آن را در ترک گناه یافتم.
رقت (نرمى) قلب را جست وجو کردم، آن را در گرسنگى و تشنگى (روزه) یافتم.
روشنى قلب را جست وجو کردم، آن را در اندیشیدن و گریستن یافتم.
(آسانى) عبور بر صراط را جست وجو کردم، آن را در صدقه یافتم.
روشنى رخسار را جست وجو کردم، آن را در نماز شب یافتم.
فضیلت جهاد را جست وجو کردم، آن را در به دست آوردن هزینه زندگى زن و فرزند یافتم.
دوستى خداى تعالى را جست وجو کردم، آن را در دشمنى با گناهکاران یافتم.
سرورى و بزرگى را جست وجو کردم، پس آن را در خیرخواهى براى بندگان خدا یافتم.
آسایش قلب را جست وجو کردم، آن را در کمى ثروت یافتم.
کارهاى پر ارزش را جست وجو کردم، آن را در شکیبایى یافتم.
بلندى قدر و حسب را جست و جو کردم، آن را در دانش یافتم.
عبادت را جست وجو کردم، آن را در پرهیزکاری یافتم.
آسایش را جست وجو کردم، آن را در پارسایى یافتم.
برترى و بزرگوارى را جست وجو کردم، آن را در فروتنى یافتم.
عزت (ارجمندى) را جست وجو کردم، آن را در راستى و درستى یافتم.
نرمى و فروتنى را جست وجو کردم، پس آن را در روزه یافتم.
توانگرى را جست و جو کردم، آن را در قناعت یافتم.
آرامش و همدمى را جست و جو کردم، آن را در خواندن قرآن یافتم.
همراهى و گفت وگوى با مردم را جست وجو کردم، پس آن را در خوشخویى یافتم.
و خشنودى خدای تعالى را جست وجو کردم، پس آن را در نیکى به پدر و مادر یافتم.
(مستدرک الوسائل، ج 12، ص 173 - 174، ح 13810)
معلم عزیز بداند شغل او فقط تعلیم نیست؛ یا به تعبیرى فقط تعلیمِ مطالب کتاب و دانشِ در دست اجرا نیست. معلم، هم باید علم بدهد، هم باید روش تفکر و کار تفکر را بیاموزد، هم رفتار و اخلاق آموزى در کار او باشد. اگر تعلیم را یک معناى وسیعى بگیریم، این سه عرصه را شامل می شود:
یاد دادن دانش؛ محتواى کتاب ها و محتواى علوم و مانند اینها که باید بچه هاى ما - مردان و زنان آینده کشور ما اینها را یاد بگیرند. این، یک کار است. کار دوم که از این مهم تر است، یاد دادن تفکر است... سوم، رفتار و اخلاق؛ آموزش رفتارى، آموزش اخلاقى... ما ملتى هستیم با آرمان هاى بلند، با حرف هاى بزرگ، با قله هاى ترسیم شده اى... که می خواهیم خودمان را به این قله ها برسانیم. این احتیاج دارد به انسان هاى صبور، عاقل، متدین، اهل ابتکار، اهل اقدام، دور از تنبلى، مهربان، عطوف، داراى حلم، داراى شجاعت، با رفتارهاى مؤدبانه، پرهیزگار و انسان هایى که درد دیگران، درد آنها محسوب بشود.
۱۳۹۳/۰۲/۱۷
برخی پدران و مادران تصور می کنند مسئولیت آنان نسبت به فرزندان، منحصر در تأمین نیازهای جسمی و مادی آنان است و هیچ وظیفه دیگری ندارند؛ آنان فکر می کنند رفاه زندگی فرزندان یعنی آماده بودن غذاهای متنوع، پوشاک، مسکن مناسب و آینده مالی کافی، اما چنین نیست، بلکه پرورش و تربیت دینی و اخلاقی فرزندان، بزرگ ترین مسئولیتی است که بر دوش پدران و مادران نهاده شده است. این مسئولیت تا آنجا اهمیت دارد که انجام صحیح آن می تواند باعث سعادت فرزندان در دنیا و آخرت شود و بی اعتنایی و بی توجهی به آن سبب شقاوت آنان و بازخواست از پدران و مادرانشان می شود.
امیرمؤمنان (ع) می فرماید: «ما نَحلَ والدٌ وَلَداً نُحلاً أفضَل مِن أدَبٍ حَسَنٍ» بهترین هدیه ای که پدر می تواند به فرزند خود هدیه کند، همان تربیت نیکو و پسندیده است.
این وظیفه و مسئولیت تا آنجا مهم و سنگین است که امام سجاد (ع) برای توانایی و موفقیت در آن از خداوند متعال تقاضای کمک می کند و در ضمن راز و نیاز چنین عرضه می دارد: «وأعِنِّ عَلی تَربِیَتِهِم و تَأدیبِهِم و بِرِّهم»؛ پروردگارا! مرا در تربیت، ادب کردن و نیکی کردن به فرزندانم یاری کن.
کودکان، ارزشمندترین و ظریف ترین هدیه ای هستند که خداوند به امانت به پدران و مادران سپرده است و تربیت آنان، سرنوشت فرزندان را می سازد؛ آنان که به تربیت فرزندانشان اهمیت نمی دهند، امانت داران خوبی نیستند، بلکه در امانت های الهی خیانت می کنند؛ از این رو، مقابل وظایف خویش بازخواست می شوند.
همان گونه که فرزندان به دلیل نافرمانی و ناسپاسی نسبت به پدر و مادر خویش، عاق آنان می شوند، پدران و مادران نیز با کوتاهی نسبت به وظایف و مسئولیت های خود، عاق فرزندان می شوند؛ پیامبر گرامی اسلام (ص) در این باره می فرماید: «یَلزَمُ الوالِدَینِ مِنَ العقوقِ مَا یَلزَمُ الوَلَدَ لَهُما مِن عُقُوقِهما»؛ پدران و مادران عاق فرزندان خود می شوند؛ همان گونه که فرزندان نیز عاق پدر و مادر می شوند.
همچنین در سخن زیبای دیگری می فرماید: «أوِّبُوا أولادَکُم فَإِنَّکُم مَسئُولُونَ»؛ فرزندان خود را تربیت کنید که در برابر آنان مسئولید.
عموم پدران و مادران دوست دارند فرزندان خود را نیکو تربیت کنند، اما تربیت خود هنری است که بی تلاش و بدون مطالعه به دست نمی آید؛ بنابراین، پدران و مادران باید بیاموزند تا بتوانند فرزندان خود را درست تربیت کنند و حقوق ایشان را بپردازند؛ امام سجاد (ع) در بیان حقوق فرزندان چنین می فرماید:
«حق فرزندت به تو آن است که بدانی او از توست و کارهای او چه بد و چه خوب به تو مربوط می شود؛ باید بدانی که در مقابل فرزند خویش مسئول هستی؛ باید او را نیکو ادب کنی و با خداوند آشنایش سازی و راه اطاعت و فرمان بری از خداوند را برایش هموار کنی».
پدران، مسئولیت بزرگی نسبت به تربیت کودکان خود دارند؛ کوتاهی در این زمینه، کیفر سختی دارد. پیامبر (ص) چنین پدرانی را نفرین کرده است؛ روزی رسول خدا (ص) به کودکانی نگاه کرد و فرمود: وای بر پدران فرزندان دوره آخر الزمان. گفته شد: منظور شما پدران غیر مسلمان است؟
پیامبر (ص) فرمود: خیر؛ بلکه به خاطر پدران مسلمان ایشان! که واجبات دینی را به فرزندان خود نمی آموزند و اگر فرزندان ایشان به فراگیری واجبات اقدام کنند، پدرانشان آنان را از این کار بازمی دارند؛ این گونه پدران به دانش ناچیز فرزندانشان، به دلیل به دست آوردن متاع و بهره ای اندک راضی شده اند.
من از این پدران بیزارم.
روایات بسیاری بر این نکته تأکید می کنند که کودکان بر فطرت پاک توحیدی آفریده شده اند و این پدران و مادران هستند که می توانند فطرت را شکوفا سازند و آنان را به سر منزل رستگاری و سعادت برسانند و یا فطرت آنان تغییر داده و آنان را به شقاوت و بدبختی بکشانند. امام صادق (ع) می فرماید:
ما مِن مَولُودٍ یُولَدُ إلّا عَلَی الفِطرَة فَأبَواهُ اللَذَّانِ یُهَوِّدانِهِ وَ یُنَصِرّانِهِ وَ یُمَجِّسانِهِ
هر نوزادی بر فطرت خداشناسی و توحید متولد می شود و این پدر مادر او هستند که وی را یهودی، مسیحی و یا ... می گردانند.
زراره می گوید: از امام صادق (ع) درباره معنای «فطرت» در آیه شریفه: (فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا)؛ فطرت الهی که مردم بر آن آفریده شده اند، پرسیدم؛ امام (ع) در پاسخ فرمود: منظور این است که خداوند متعال، مردم را بر سرشت خداشناسی آفریده است.
اگر زمینه ها و روش ها به درستی به کار گرفته شود، نوزاد همراه با رشد جسمی و ظاهری، اندک اندک، با فطرت خدادادی خود به سوی کمال و زیبایی قدم می نهد و سعادت خویش، پدر، مادر و جامعه را تأمین می کند.
اما اگر این فطرت پاک از مسیر خود منحرف شود، اندک زمانی بیش نمی گذرد که بازگشت به راه درست، سخت و دشوار می شود، آنگاه پدر ومادر، متوجه اشتباه های گذشته خود می شوند، اما ممکن است بسیار دیر شود و فرصت ها از دست برود.
هفت سال نخست زندگی، شیرین ترین دوران بازی کودکان است؛ نوزاد در اوان تولد، هنوز دنیای جدید را نمی شناسد و لحظات تجربه، حس و شناخت اطراف را می گذراند؛ سپس تا دو سالگی دوران حسی - حرکتی را سپری می کند؛ در این زمان کودک از تمرکز طولانی گریزان و به دنبال تنوع طلبی و آزادی است و این روحیه سبب می شود تا هر چه سریع تر اطراف خود را بشناسد.
اگرچه هفت سال نخست، دوران امیری، آقایی و بازی کودک است، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا شکل گیری شخصیت کودک در این دوران رخ می دهد.
«گزل»، روان شناس مشهور می گوید: «کودک در 5 و 6 سالگی، نسخه ای کوکی از جوانی است که بعدها خواهد شد.»
به نظر آلپورت روان شناس معروف در حدود چهار ماهگی رشد و تقویت یادگیری نوزاد به حدی رسیده است که می تواند صفات و عادت هایی را بیاموزد؛ در این زمان ارتباطش با محیط بیشتر می شود؛ بنابراین، این دوران مهم ترین دوران تربیت کودک است و باید به این دوره توجه ویژه کرد و لحظه لحظه آن را قدر دانست و با دقت به تربیت پرداخت.
هر چه زمان می گذرد، اندک اندک شخصیت کودک شکل می گیرد و آثار خود را نشان می دهد. هر چه سن کودک کمتر باشد، آنچه در اطراف او می گذرد، در ذهن و روح او پابرجاتر و استوارتر و ماندگارتر می شود.
دوره هفت ساله نخست، مهم ترین و سرنوشت ساز ترین دوران زندگی هر انسانی است، اما اکنون چند نمونه و نشانه را تبیین می کنیم تا روشن شود کودکان در این دوره زندگی، آمادگی کامل دارند تا تربیت شوند و آنچه به آنان داده می شود، دریافت کنند.
1. اهل بیت (علیهم السلام) برای دوره هفت سال نخست، برنامه و دستورات آموزش دینی ارائه کرده اند که نشان می دهد کودکان در این دوره تربیت پذیرند و باید به آنها اهمیت داد و لحظه لحظه آن را غنیمت شمرد و از همه امکانات استفاده کرد تا تربیت مناسبی صورت گیرد.
2. در این دوره کودکان چگونه راه رفتن، نشستن، حرکت، سخن گفتن، ابراز احساسات، لهجه و آهنگ سخن گفتن را می آموزند و همه این موارد را آن گونه انجام می دهند که اطرافیان به آنان می آموزند.
3. اسلام از همان لحظات نخست تولد، برای تربیت و زمینه سازی سعادت شخص، برنامه ای زیبا ارائه کرده است، تا آنجا که از پدر و مادر می خواهد تا لحظات خلوت و زناشویی را در حضور نوزاد انجام ندهند که این عمل سبب گمراهی و آلودگی کودک در آینده می شود.
4. امروزه پزشکان تأکید می کنند در اولین لحظات تولد، کودک را به روی سینه مادر قرار دهید، تا آرامش یابد و این کار در آینده شخصیتی وی تأثیری شگرف دارد و برای اعتماد به نفس وی بسیار مؤثر است.
5. هر کسی که با کودکان زیر هفت سال ارتباط داشته باشد و در گفتار و رفتار آنان دقت کند، به راحتی در می یابد که رفتارهای اطراف و چگونگی تربیت، تأثیر بسیاری در آنان دارد، تا آنجا که تا پایان این دوران شخصیت کودک کامل و تمام می شود.
در هشتمین جشنواره ورزشی فرزندان پسر زیر15 سال مناطق نفت خیزجنوب
هشتمین جشنواره فرهنگی _ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب، به میزبانی نفت و گاز آغاجاری (امیدیه) و نفت اهواز در 12 رشته ورزشی برگزارشد و تیم های برتر این دوره ازمسابقات، بعد از رقابتی سخت و فشرده مشخص شدند. مسابقات فرزندان پسر زیر 15سال مناطق نفت خیزجنوب از اواخر شهریورامسال در رشته های شطرنج، شنا، تنیس روی میز، واترپلو، ژیمناستیک، کشتی آزاد، کشتی فرنگی، تنیس خاکی، فوتبال، والیبال، فوتسال، وزنه برداری و بسکتبال با حضور بیش از 600 ورزشکار، بین شرکت های نفت و گاز گچساران، نفت و گاز مسجدسلیمان، نفت و گاز آغاجاری(نفت امیدیه)و نفت اهواز و باحضور داورانی که ازسوی فدراسیون های مربوطه حضور داشتند، طی یک ماه در دو شهر امیدیه و اهواز برگزار شد.
شایان ذکر است، تیم های برتر این مسابقات در المپیاد سراسری فرزندان وزارت نفت شرکت خواهند کرد.
نتایج مسابقات برگزارشده بین تیم ها در 12 رشته ورزشی به شرح زیر است:
شنا
شناگران نفت امیدیه در مسابقات شنا فرزندان پسر زیر ۱۵ سال مناطق نفت خیزجنوب جنوب گوی سبقت را در آب از حریفان ربودند و کاپ قهرمانی این رقابت ها را به خود اختصاص دادند. مسابقات شنا هشتمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب که در استخر سرپوشیده مجتمع آموزشی_ ورزشی ولایت شهر امیدیه برگزارشد،با قهرمانی نفت امیدیه به پایان رسید. بعد از تیم نفت امیدیه، تیم های نفت و گاز گچساران و نفت اهواز به ترتیب رده دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
در لشکر کشی مهره های شطرنج،نفت اهواز بر سکوی قهرمانی مسابقات شطرنج پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب ایستاد. رشته شطرنج هشتمین جشنواره فرهنگی _ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب(جام ولایت) که در سالن شطرنج مجموعه ورزشی ولایت نفت امیدیه برگزارشد،با معرفی تیم های برتربه پایان رسید. در پایان این رقابت ها، تیم نفت اهواز عنوان نخست را به خود اختصاص داد. تیم نفت و گاز گچساران نیز نایب قهرمان شد و تیم نفت امیدیه درجایگاه سوم قرار گرفت.
نفت اهواز، قهرمان مسابقات تنیس روی میز فرزندان زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب شد. هشتمین جشنواره فرهنگی _ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب(جام ولایت) که در سالن اختصاصی تنیس روی میز مجموعه آموزشی ورزشی ولایت نفت امیدیه آغازشده بود، با معرفی تیم های برتر به پایان رسید. در پایان این رقابت ها تیم نفت اهواز با برتری مقابل حریفان، عنوان نخست را به خود اختصاص داد. تیم نفت امیدیه نایب قهرمان شد وتیم گچساران نیز درجایگاه سوم ایستاد.
کوچولوهای نفت اهواز در مسابقات واترپلو مناطق نفت خیزجنوب قهرمان شدند. مسابقات هشتمین جشنواره فرهنگی _ورزشی واترپلو فرزندان پسر زیر ۱۵ سال مناطق نفت خیزجنوب، به میزبانی نفت امیدیه در استخر سرپوشیده مجتمع آموزشی _ورزشی ولایت برگزار شد که در پایان این رقابت های دیدنی، تیم واترپلو نفت اهواز بر سکوی نخست ایستاد، نفت امیدیه دوم شد و نفت و گاز گچساران در جایگاه سوم قرار گرفت.
ژیمناستیک کاران نفت اهواز بااجرای حرکاتی زیبا همه رامیخکوب کردند. در ادامه رقابت های فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب، قهرمانی مسابقات در رشته ژیمناستیک به نفت اهواز رسید. مسابقات ژیمناستیک هشتمین جشنواره فرهنگی_ورزشی فرزندان پسر زیر15سال مناطق نفت خیزجنوب که به میزبانی نفت امیدیه مجموعه آموزشی_ ورزشی ولایت آغازشده بود، با قهرمانی تیم نفت اهوازبه پایان رسید. پس از تیم نفت اهواز، تیم نفت امیدیه نایب قهرمانی این دوره از رقابت ها را به خود اختصاص داد. مقام سوم این دوره هم به تیم نفت و گاز گچساران رسید.
نفت و گاز گچساران در کشتی آزاد و نفت مسجدسلیمان در کشتی فرنگی، بقیه تیم ها را ضربه فنی کردند. در ادامه هشتمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب و آغاز مسابقات کشتی، تیم نفت گچساران در کشتی آزاد و نفت مسجدسلیمان در کشتی فرنگی توانستند بااقتدار عناوین قهرمانی مسابقات را به خود اختصاص دهد.
شایان ذکر است، مسابقات کشتی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب، به میزبانی نفت اهواز در سالن کشتی شهرک نفت برگزارشد. در کشتی آزاد پس از تیم نفت و گاز گچساران،تیم های نفت اهواز و نفت امیدیه به مقام دوم و سوم رسیدند و در کشتی فرنگی نیز پس از نفت مسجدسلیمان، تیم های نفت و گاز گچساران و نفت امیدیه عناوین دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
پولادمردان کوچک نفت اهواز با زدن رکوردهای جدید موفق شدند با کسب عنوان قهرمانی، برسکوی اول مسابقات وزنه برداری مناطق نفت خیزجنوب بایستند. در ادامه رقابت های هشتمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب، قهرمانی مسابقات در رشته وزنه برداری به تیم نفت اهواز رسید و تیم های نفت مسجدسلیمان و نفت امیدیه به ترتیب مقام های دوم و سوم را کسب کردند.
فوتبالیست های زیر 15 سال نفت اهواز، برزیلی بازی کردند و قهرمان شدند. در ادامه مسابقات هشتمین جشنواره فرهنگی _ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب در رشته فوتبال که به میزبانی نفت اهواز برگزار شد، در پایان تیم های تیم نفت اهواز به مقام قهرمانی رسید و تیم های نفت امیدیه و تیم نفت و گاز گچساران به مقام سوم دست پیدا کردند.
قهرمانی فوتسال به فرزندان زیر 15 سال گچسارانی رسید. در ادامه مسابقات هشتمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب در رشته فوتسال که در سالن چند منظوره شهرک نفت اهواز برگزار شد، تیم نفت و گاز گچساران با غلبه بر حریفان خود موفق شد قهرمان شود. بعد از قهرمانی تیم نفت و گاز گچساران ، تیم های نفت اهواز با نایب قهرمانی و نفت مسجدسلیمان با کسب مقام سوم به کار خود پایان دادند.
والیبالیست های نفت و گاز گچساران با غلبه بر حریفان خود موفق شدند بر سکوی نخست بایستند. در ادامه مسابقات هشتمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب، در رشته والیبال که در سالن چند منظوره شهرک نفت اهواز برگزار شد، تیم والیبال نفت و گاز گچساران قهرمان شد و تیم های نفت امیدیه و نفت مسجدسلیمان به ترتیب مقام های دوم و سوم را به خود اختصاص دادند.
آسمان خراش های 15 ساله نفت اهواز موفق شدند قهرمانی بسکتبال فرزندان مناطق نفت خیزجنوب را به خود اختصاص دهند. در ادامه مسابقات هشتمین جشنواره فرهنگی_ ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب در رشته بسکتبال که در سالن چند منظوره شهرک نفت اهواز برگزار شد، تیم میزبان موفق شد با شکست دادن تمام حریفان به مقام قهرمانی برسد . تیم نفت امیدیه نایب قهرمان شد و تیم نفت وگاز گچساران هم به مقام سوم دست پیدا کرد.
نفت اهواز قهرمان مسابقات تنیس خاکی فرزندان زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب شد. در ادامه مسابقات هشتمین جشنواره فرهنگی _ورزشی فرزندان پسر زیر 15 سال مناطق نفت خیزجنوب در رشته تنیس خاکی که در زمین های تنیس شهر ک نفت اهوازبرگزار شد، با معرفی تیم های برتر به پایان رسید. در این رشته بعد از قهرمانی تیم نفت اهواز، تیم های نفت مسجدسلیمان با نایب قهرمانی و نفت و گاز گچساران با کسب مقام سوم به کار خود پایان دادند.
در ادامه هفته پنجم سوپر لیگ فوتسال زنان در شیراز، تیم ملی حفاری اهواز سرانجام رنگ برد را دید و نخستین پیروزی فصل خود را در مسابقه ای که ۱۴ گل داشت، به دست آورد.
تیم فوتسال ملی حفاری اهواز در مسابقه برابر پویندگان صنعت فجر شیراز ۸ بر ۶ به پیروزی رسید. حفاری بابت اولین برد فصل، خوشحال است؛ اما می داند که دریافت ۶ گل در این بازی، موضوعی نیست که براحتی از آن عبور کند.
فاطمه حسینی (۴ گل)، زهرا کیانی (۲ گل)، سحر پاپی و الهام عنافجه، گلزنان تیم فوتسال حفاری اهواز در بازی شیراز بودند.
پیروزی حفاری، این تیم را با 4 امتیاز در جایگاه هفتم جدول ۸ تیمی قرارداد.
تیم فوتسال صدرنشین پالایش نفت آبادان درهفته پنجم در تهران، مقابل پیکان مدافع عنوان قهرمانی فصل قبل قرار گرفت. در این دیدار که در سالن شهید قیانوری تهران برگزار شد،تیم فوتسال پالایش نفت آبادان ۶ بر ۲ شکست خورد تا نخستین شکست آبادانی ها رقم خورده باشد.
تیم پریسا امامی که هر ۴ بازی قبلی خود را با اقتدار برده بود، در هفته پنجم نمایشی ضعیف و غیرقابل انتظار داشت و به پیکان فرصت داد تا به این تیم در صدر جدول نزدیک تر شود. با این نتیجه فاصله امتیازی پالایش نفت آبادان و پیکان در صدر جدول کم شد و به یک امتیاز رسید؛ البته پالایش نفت آبادان همچنان در صدر است و با ۱۲ امتیاز، بالاتر از پیکان ۱۱ امتیازی قرار دارد.
تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب (گچساران) که در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران قرار دارد، در فصل جدید این رقابت ها شروع خوبی داشته و در پایان هفته دوم با دو پیروزی صدرنشین است.
تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب (گچساران)که در گروه (ب) رقابت ها ی لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران قرار دارد، با سرمربی جدید خود داریوش یزدی که سابقه هدایت این تیم و نیز نفت مسجدسلیمان را هم در کارنامه کاری خود داشته، فصل را بسیار توفانی شروع کرده است.
شاگردان داریوش یزدی درهفته نخست و درحالی که در بوشهر و در زمین حریف با نتیجه 2 بر صفر ازحریف خود شاهین بوشهر جلو بودند، پس از ترک بازی از سوی تیم حریف در نیمه نخست، با رأی کمیته انضباطی به نتیجه 3 بر صفر، برنده میدان اعلام شدند.
درهفته دوم این رقابت ها تیم مناطق نفت خیزجنوب(گچساران) میزبان تیم مس نوین کرمان بود که موفق شد با ارائه یک بازی برتر و با نتیجه پرگل 3 بر یک، حریف کرمانی خود را شکست دهد تا با 6 امتیاز و تفاضل گل بهترنسبت به سایر رقیبان خود در صدر جدول قرار بگیرد.
در بازی مناطق نفت خیزجنوب(گچساران) مقابل مس نوین کرمان، خیرالله ویسی آرا (پنالتی)، امید علیپور و سعید کریمی گلزنی کردند تا برنده این دیدار شوند.
در سیزدهمین جشنواره فرهنگی ورزشی شرکت ملی پالایش و پخش
سیزدهمین جشنواره فرهنگی -ورزشی جانبازان و معلولان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران در رشته دارت به میزبانی شرکت پالایش نفت لاوان برگزار شد.
این دوره از مسابقات با حضور بیش از 50 ورزشکار در قالب 9 تیم متشکل از شرکت پالایش نفت لاوان، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، شرکت پالایش نفت اصفهان، شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند، شرکت پالایش نفت تهران، همچنین شرکت پالایش نفت شیراز، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، شرکت ملی پالایش و پخش(ستاد) و شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران طی 4 روز برگزار شد.
این مسابقات در دو بخش انفرادی و تیمی به صورت دوره ای و حذفی برگزار و پس از چهار روز رقابت سخت و فشرده، در بخش انفرادی، علی عربی از شرکت پالایش نفت امام خمینی شازند موفق شد به مقام قهرمانی دست پیدا کند. علی بیگدلی از تیم شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز به مقام دوم رسید و احمدرضا احمدی از تیم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران مقام سوم را کسب کرد.
در بخش مسابقات تیمی هم این شرکت پالایش نفت اصفهان بود که بعد از پشت سر گذاشتن رقبای خود به مقام قهرمانی دست یافت. تیم شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به نایب قهرمانی بسنده کرد و تیم شرکت پالاش نفت لاوان که میزبان این دوره از مسابقات بود به مقام سوم رسید.
کاپ اخلاق هم در این مسابقات به تیم شرکت ملی پالایش و پخش(ستاد) اهدا شد.
شایان ذکر است، عباس بزمی، معاون اداره کل سلامت و تربیت بدنی وزارت نفت؛ حسین کشاورزی، رئیس ورزش شرکت ملی پالایش و پخش نفت ایران و حجت الله نوری، رئیس امور ایثارگران پالایش و پخش نفت ایران در این مسابقات حضور داشتند و در روز پایانی و اختتامیه مسابقات، کاپ، مدال و جوایز تیم های برتر را اهدا کردند.
گفتنی است، قبل از شروع رقابت ها، ورزشکاران و مدیران حاضر در این مسابقات، به زیارت مقبره شهدای گمنام 8 سال دفاع مقدس در جزیره لاوان رفتند و نسبت به مقام والای شهدا ادای احترام کردند.
شرکت پالایش نفت لاوان در شب پایانی مسابقات هم به منظور ارزش گذاری به مقام والای جانبازان و ایثارگران 8 سال دفاع مقدس، طی مراسمی که با حضور مدیران ورزشی و مدیران پالایشگاه برگزار شد، با اهدای هدایایی به رسم یادبود از مقام شامخ جانبازان 8 سال دفاع مقدس تجلیل کرد.
رئیس ورزش پالایش نفت لاوان:
استقبال کارکنان پالایشگاه از ورزش قابل توجه است
ابتدا باید از زحمات و پیگیری های مهندس اخباری، مدیرعامل شرکت پالایش نفت لاوان که با حمایت هایشان توانستیم میزبانی خوب و در خور شان جانبازان باشیم، تشکر می کنم. در خصوص میزبانی هم باید بگویم هرچه در توان داشتیم، برای بهتر برگزار شدن مسابقات انجام دادیم و با توجه به نظرسنجی که از ورزشکاران انجام شد، خدا را شکر همه از برگزاری مسابقات راضی بودند.
از نظر من کیفیت برگزاری مسابقات بسیار خوب بود.از فدراسیون و اداره کل ورزش استان هرمزگان درخواست کرده بودیم که بهترین داورهایشان را برای قضاوت در این مسابقات معرفی کنند و اداره کل هم 15 داور را به ما معرفی کرد که 3 نفر از بهترین ها به منظور قضاوت در این دوره از مسابقات انتخاب شدند.بنابراین به لحاظ داوری سطح کیفی مسابقات بسیار بالا بود. در خصوص ورزشکاران هم باید بگویم از تبحر خاصی برخوردار بودند و رقابت فشرده ای رابین تیم ها برای کسب مقام قهرمانی شاهد بودیم.
بر اساس برنامه ریزی انجام شده، قرار است در بهمن امسال میزبان مسابقات تنیس خاکی کارکنان باشیم. باید یادآور شوم که با توجه به محدودیت های پروازی و مشکل اسکان ورزشکاران، احتمال دارد در شهر دیگری مثل شیراز میزبان ورزشکاران باشیم؛ البته هم اکنون در حال برنامه ریزی هستیم تا بتوانیم در این جزیره، میزبان ورزشکاران باشیم، چون با توجه به زیبایی جزیره لاوان و وجود دریا، ورزشکاران دوست دارند به این جزیره بیایند.
در ورزش فوتسال بسیار فعال هستیم. دو زمین فوتسال داریم که ورزشکاران مرتب در حال بازی و تمرین در آنها هستند. در دو رده سنی بالای 45 سال و زیر 45 سال تیم داریم. در بالای 45 سال، بازیکنان در حال تمرین برای بازی های پیشکسوتان هستند که قرار است در آبادان برگزار شود. تیم زیر 45 سال هم در حال تمرین است و خود را برای مسابقات کارکنان آماده می کند.
والیبال نیز از رشته های فعال است و بازیکنان زیر نظر مربیان تمرین می کنند تا برای مسابقات اصفهان آماده شوند. در دیگر رشته ها مثل شنا، دوومیدانی، شطرنج، آمادگی جسمانی، بیلیارد و اسنوکر هم فعال هستیم و کارکنان استقبال خوبی از این رشته ها دارند، تا جایی که قرار است در این رشته ها نیز حضوری فعال در مسابقات داخلی پالایش و پخش و المپیاد سراسری داشته باشیم. اگر اشتباه نکرده باشم، نزدیک به 100 ورزشکار در تیم ها برای حضور در مسابقات فعال و مشغول تمرین هستند.
بیش از 1350 نیروی فعال در پالایشگاه داریم که بیشتر آنها در ساعت های غیرکاری به ورزش می پردازند و شاهد استقبال خوبی از سوی آنها در تمام رشته های ورزشی هستیم. کارکنان بیشتر در رشته های بدنسازی، بیلیارد، فوتسال، فوتبال و تنیس روی میز فعال هستند.
خدا را شکر امکانات بد نیست؛ اما اگر بیشتر باشد، خیلی بهتر است. چندی پیش با مساعدت مدیرعامل پالایشگاه لاوان یک انبار بدون استفاده، تحویل امور ورزش شد تا به سالن ورزش تبدیل شود. جالب است بگویم، سالنی که مسابقات دارت جانبازان و معلولان در آن برگزار شد، انبار متروکه ای بود که به یک سالن ورزشی مجهز تبدیل شد و قرار است به سالن بدنسازی تغییر کاربری دهد تا ورزشکاران بیشتری بتوانند در این رشته فعالیت کنند. امیدوارم امکانات بیشتری اختصاص داده شود تا کارکنان بتوانند با آسودگی خیال ورزش کنند، حتی به ما قول داده شده که تا دی امسال، یک سالن چندمنظوره برای رشته هایی مانند فوتسال و والیبال آماده می شود.
در این خصوص باید بگویم که چندی پیش محمد مطوری، بازیکن سابق فجر را که این روزها مربی است به پالایشگاه دعوت کردیم تا استعدادهای فوتبال و فوتسال را شناسایی کند که اتفاقاً چند نفر را هم انتخاب کرد تا به تیم های حرفه ای معرفی شوند. همچنین با هدف عمل به مسؤولیت اجتماعی، از بین ورزشکاران جوان و نوجوان جزیره، نفراتی برای معرفی به تیم های حرفه ای انتخاب شدند. این را هم اضافه کنم که استعدادها و بازیکنان خوبی در سطح مسابقات داخلی پالایش و پخش و المپیادها شناسایی خواهند شد که باید تا آن موقع صبر کنیم.
همان طور که می دانید، تیم ها باید در مسابقات داخلی پالایش و پخش در رشته های مختلف برای حضور در المپیاد انتخاب شوند و امیدواریم بتوانیم در سه رشته فوتسال، والیبال و تنیس خاکی که ورزشکاران زبده ای در آنها داریم، نماینده پالایش و پخش در المپیاد سراسری وزارت نفت باشیم.
با مساعدت مهندس اخباری، مدیرعامل پالایشگاه لاوان طی این چند سال برای ورزشکاران دهکده، چند قطعه زمین فوتبال چمن آماده و سالن های ورزشی نیز تعمیر و بازسازی شده اند تا بتوانند بهتر ورزش کنند. برخی سالن ها کولر نداشتند که به کولر مجهز شدند و اگر اشتباه نکنم 12 کولر برای این سالن ها در نظر گرفته ایم. یک زمین فوتسال در مدرسه دهکده آماده کرده ایم تا دانش آموزان بتوانند در آن ورزش کنند و برای ورزشکاران اقلام ورزشی مثل کفش، لباس و... تهیه کرده ایم. این را هم بگویم سعی داریم از تیم فوتسال دهکده با شرایطی خوب حمایت کنیم.
جا دارد از همه همکارانم در پالایشگاه لاوان که برای هرچه بهتر برگزار شدن جشنواره فرهنگی - ورزشی جانبازان و معلولان تلاش کردند، تشکر ویژه داشته باشم. همچنین از مساعدت مهندس اخباری، مدیرعامل پالایشگاه، مدیر عملیات، مدیر بازرگانی ، منابع انسانی، روابط عمومی ، رئیس حراست، نگهداری و تعمیرات، اچ اس ای و مدیران کالا و پایگاه بسیج شهید شیردم و تمامی همکارانی که در میزبانی به ما کمک کردند، تشکر می کنم. از آقایان بزمی، نماینده اداره کل ورزش وزارت نفت؛ کشاورزی، رئیس ورزش پالایش و پخش و نوری، رئیس اداره ایثارگران شرکت پالایش و پخش سپاسگزاری می کنم که در این مسابقات کنار ما بودند و از میزبانی ما حمایت کردند.از نشریه «مشعل» هم که این مسابقات را پوشش داد و نگاه خوبی به ورزش دارد، تشکر ویژه دارم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات