توافق برای از سرگیری سوآپ نفتی بین ایران و قزاقستان
مواضع وزارت نفت برای همکاری با شرکتهای روس تبیین شد
گرید جدید میعانات گازی ایران در آستانه ورود به بازارهای جهانی
شیرین ترین محموله میعانات گازی
سرمایه گذاری یک میلیارد یورویی برای تامین خدمات شناوری
عملکرد سبز پتروشیمیهای کشور متنوعتر میشود
سلامت روان ضمانتی برای انجام کار ایمن
فناوری ایرانی در مرحله دوم پروژه ادورانت
بازنگری در ساختار سازمانی تأسیسات ذخیرهسازی گاز سراجه
داریوش یزدی: امیدوارم به لیگ یک صعود کنیم
امیدوارم با زدن رکوردهای جدید آنها را در گینس ثبت کنم
رئیس جمهوری خبر داد:
رئیس جمهوری گفت: گرچه از حدود ۱۰ سال پیش، روند سوآپ نفت بین ایران و قزاقستان آغاز شده بود؛ اما در ادامه به دلیل مشکلاتی متوقف شد و اکنون در سفر به این کشور توافق در این باره به دست آمد.
سیدابراهیم رئیسی در بازگشت از سفر دو روزه به قزاقستان، در تشریح دستاوردهای این سفر گفت: اجلاس سیکا با ۲۸ عضو دائم از شرق تا غرب آسیا گسترده شده و به عنوان سازوکاری مهم در همگرایی، همکاری و امنیت آسیا نقش ایفا می کند.
وی اولویت توسعه روابط با همسایگان و تقویت همکاری با سازمان های منطقه ای و فرامنطقه ای را پیام حضور هیأت ایرانی در نشست قزاقستان دانست و افزود: در این اجلاس، تأکید داشتیم که امنیت منطقه باید حتما درون زا باشد و دخالت قدرت های بیرونی نه تنها راه حل مشکل نیست؛ بلکه بر مشکلات دیگر می افزاید.
رئیس جمهوری با اشاره به فصل تازه روابط ایران و قزاقستان در دولت سیزدهم تصریح کرد: آنچه در دیدار با مسؤولان قزاقستان بر آن تأکید شد، توسعه روابط اقتصادی و تجاری بود و در گام نخست مقرر شد رقم تجارت دو کشور به ۳ میلیارد دلار برسد که این هدف اقتضا می کند مسؤولان و فعالان اقتصادی کشور برای تحقق این مهم تلاش خود را مضاعف کنند. رئیسی موضوع از سرگیری سوآپ نفتی را از دیگر توافق ها بین ایران و قزاقستان در این سفر اعلام کرد و گفت: گرچه از حدود ۱۰ سال پیش این روند آغاز شده بود؛ اما در ادامه به دلیل مشکلاتی متوقف شده بود که در این سفر برای ازسرگیری سوآپ نفتی توافق شد.
وی تبادلات پولی و ارزی را از دیگر محورهای مطرح شده اعلام و اظهار کرد: لغو روادید ۱۴ روزه از طرف ایران و قزاقستان هم زمینه خوبی را برای توسعه روابط اقتصادی و تسهیل شرایط برای بخش خصوصی فراهم کرده است.
رئیس جمهوری به بحث و گفت وگو پیرامون همکاری ها در حوزه انرژی، حمل ونقل و ترانزیت با کشورهای شرکت کننده در اجلاس سیکا اشاره کرد و گفت: در این باره با مقام های قطری هم دیدار و گفت وگویی شد که با توجه به روابط همسایگی و تاکید مسؤولان دو کشور برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی، استفاده از ظرفیت این کشور برای صادرات به خود قطر و نیز کشورهای ثالث توافق شد.
برنامه های وزارت نفت دولت سیزدهم برای پارس جنوبی مانع خاموشی ها شد
مجتبی یوسفی، عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان (سه شنبه، ۲۶ مهرماه) درباره گزارش کمیسیون انرژی مجلس درباره ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور گفت: اگر برنامه های وزارت نفت و آقای اوجی در توسعه فازهای پارس جنوبی پیاده نمی شد، زمستان امسال با مشکل جدی روبه رو می شدیم و حتی در تابستان، خاموشی ها را شاهد بودیم؛ اما با اقدام های وزارت نفت، جلوی این اتفاق ها گرفته شد.
وی افزود: اگر هم اکنون صنعت نفت برای توسعه میدان های مشترک که سرمایه ملی هستند و از سوی بعضی کشورها در حال به تاراج رفتن بود، اقدامی نکند، این منابع به دست همسایگان می رسد، بنابراین باید در این باره با جدیت گام برداشت.
نماینده اهواز و باوی در مجلس تصریح کرد: ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، به صراحت اعلام کرده که مصرف انرژی باید کاهش یابد؛ اما متأسفانه به اندازه کل اتحادیه اروپا مصرف گاز داریم.
یوسفی اظهار کرد: میانگین بازده نیروگاهی ما زیر ۳۸ درصد ثبت شده؛ اما در اروپا این رقم بالای ۶۰ درصد است. اگر در ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید در اصلاح قیمت ها و تأمین بخاری های با مصرف بهینه و مصرف بهینه سوخت در بخش حمل ونقل عمومی چاره ای اندیشیده می شد، بی شک به اندازه یک فاز پارس جنوبی می توانستیم کاهش مصرف داشته باشیم.
رمضانعلی سنگدوینی، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز درباره ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور گفت: با گزارشی که در صحن مجلس قرائت شد، باید درباره تأمین آینده سوخت کشور نگران باشیم.
وی گفت: مصرف مشترکان کشور به طور میانگین سالانه ۷ تا ۱۰ درصد افزایش می یابد. در سال ۸۹ هدفمندی یارانه ها را آغاز کردیم و در آن سال در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان، مسائل مربوط به رعایت بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان ها مانند دوجداره کردن پنجره ها را آغاز کردیم. اکنون ۲۶ میلیون خانوار مصرف کننده داریم که اگر اجرای کامل سیاست های صرفه جویی را لحاظ کنیم، ناترازی گاز برطرف خواهد شد.
سنگدوینی افزود: هم اکنون ۲۰ میلیون خانوار در کشور از بخاری گازی برای گرمایش استفاده می کنند. از سال ۸۹ اقدام های زیادی برای بالا بردن بازده بخاری های گازی انجام شد که اگر بازدهی تولیدکنندگان افزایش یابد، معادل برداشت گاز از ۲ فاز پارس جنوبی جلو خواهیم افتاد.
موسی احمدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز درباره این گزارش تصریح کرد: سهم مصرف گاز ایران به گونه ای است که با مصرف کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه و هلند برابری می کند. گره خوردن تولید انرژی کشور با پارس جنوبی که تنها در سال ۱۴۰۰، ۲۳ میلیارد مترمکعب گاز از آن برداشت شده، اهمیت پارس جنوبی را که ۷۵ درصد گاز کشور را تأمین می کند، دوچندان می شود.
معاون پیشگیری و کاهش تقاضای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز:
معاون پیشگیری و کاهش تقاضای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ضمن تشریح محورهای مورد انتظار این ستاد از متولیان و دست درکاران حوزه تأمین و توزیع سوخت کشور، از وزارت نفت به عنوان یکی از همراه ترین و هماهنگ ترین ارگان های عضو ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نام برد و گفت: بی شک وزارت نفت در زمینه مبارزه با قاچاق سوخت جزو سرآمدهاست. عبدالله هندیانی (شنبه، ۲۳ مهرماه) در همایش دو روزه «در مسیر تحول سوخت رسانی، فناوری در خدمت تجربه» در محل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، با اشاره به اهم انتظارهای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: از همه همکاران و مدیران شرکت های زیرمجموعه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران انتظار دارم تمرکز کافی و لازم را بر چرخه توزیع انواع فراورده نفتی داشته باشند. متأسفانه به مقداری که حجم تمرکز و نظارت ها محدود می شود، قاچاق سوخت روند افزایشی به خود می گیرد.
وی افزود: واقعیت این است که از استان هایی مانند همدان، مرکزی، کرمانشاه و سمنان سوخت وارد سیستان وبلوچستان می شود. حال اینکه این سوخت به چه نحوی از این استان ها وارد این شهرهای مرزی می شود، خود جای پرسش و شگفتی دارد که پیگیری و رسیدگی مضاعف مدیران منطقه را می طلبد. معاون پیشگیری و کاهش تقاضای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، وزارت نفت را یکی از سازمان های سرآمد در این ستاد خواند و تصریح کرد: هماهنگی و همکاری مسؤولان این وزارتخانه در ستاد قاچاق سوخت ستودنی است و این مهم بی شک به مدد شما مدیران مناطق محقق شده است.
هندیانی از همکاری حداکثری در فرایندهای کدگذاری و تعیین ماهیت برای فراورده های نفتی، اجرای مفاد دستورعمل ماده ۴۴ و ۴۵ آیین نامه اجرایی مواد ۵ و ۶ مبارزه با قاچاق کالا و ارز، نظارت مضاعف بر تخصیص سوخت یارانه ای در بخش حمل ونقل، نظارت مضاعف بر تخصیص سوخت یارانه ای در بخش نیروگاه ها، بررسی معیار اعلام مغایرت پیرامون عملکرد متولیان در سامانه درخواست فراورده های نفتی (سدف)، بررسی استفاده از ماده شناساگر در نفت و گاز توزیعی، بررسی آثار و نتایج طرح منطقه ای کردن تخصیص سوخت، بررسی تخلفات تانکرهای سوخت رسان در پیمان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، اتصال نیروگاه های حائز اولویت واجد شرایط به خطوط لوله و تأیید جایگاه عرضه سوخت در سامانه جامع انبارها را از اهم انتظارهای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نام برد.
وی در ادامه یادآور شد: راه اندازی سدف، کار بزرگی بود که از سوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران انجام شد و همکاران ما برای به ثمر نشستن آن زحمات زیادی را متقبل شدند و راه اندازی این سامانه بیانگر این بود که امروز یک بررسی 3 ساله نشان می دهد از ۱۴ میلیارد لیتر سوخت انحرافی جلوگیری شده که عدد قابل توجهی است و طبق برآوردهای حاصله به میزان ساخت یک پالایشگاه است. اگر سدف برقرار نمی شد، بی شک این مقدار جلوگیری از انحراف سوخت هم رخ نمی داد. باید این سامانه با جدیت دنبال شود و به دیگر بخش ها نیز تسری یابد.
معاون پیشگیری و کاهش تقاضای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه هم اکنون بخش عمده ای از قاچاق گازوییل از سوی نیروگاه ها انجام می شود، اعلام کرد: مهم ترین چالش امروز مربوط به سوخت مصرفی نیروگاه هاست که متأسفانه نه تناسب سازی مقدار مصرف و خروجی آنها با هم سنجیده می شود و نه نظارتی روی آنهاست؛ البته برای رفع این مشکل، پلیس فراجا را بسیج کردیم تا در این زمینه حمایت ها و کمک های لازم را داشته باشند و این نیازمند همکاری مدیران پخش مناطق مختلف نیز است تا با در اختیار قرار دادن آمارهای لازم، با پلیس فراجا نهایت همکاری و هماهنگی را داشته باشند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو کمیسیون انرژی مجلس از روسیه به عنوان شریک راهبردی ایران در بخش های مختلف انرژی نام برد و گفت: ایران می تواند پل انتقال فراورده های نفتی و گازی روسیه به دیگر کشورها باشد.
علیرضا ورناصری در گفت وگو با خبرنگار شانا به همکاری ایران، روسیه و کشورهای حاشیه دریای خزر در حوزه نفت و گاز اشاره و اظهار کرد: این کشور به عنوان یکی از بزرگ ترین صادرکنندگان نفت و گاز دنیا، شریک راهبردی ایران در بخش های مختلف انرژی است. همکاری ایران و روسیه سبب کمک به توسعه میدان های نفت و گاز ایران می شود.
وی به اهمیت مقوله دیپلماسی انرژی اشاره کرد و افزود: فعال شدن این دیپلماسی با کشورهای حوزه خزر برای توسعه میدان های نفت و گاز، برقراری کریدورهای مواصلاتی و اتصالات انرژی میان کشورهای حاشیه دریای خزر و تشکیل صندوق سرمایه گذاری مشترک خزر به منظور توسعه پروژه های انرژی و به دست آمدن درآمدهای ارزی است. ایران می تواند پل انتقال فراورده های نفتی و گازی روسیه به دیگر کشورها باشد، همچنین به قطب گازی منطقه تبدیل شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد:
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: برای جلوگیری از ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور، باید جلوی هدررفت سالانه ۶۰ تا ۸۰ میلیارد دلاری انرژی را گرفت.
محمدباقر قالیباف در نشست علنی (سه شنبه، ۲۶ مهرماه) مجلس شورای اسلامی و پس از گزارش کمیسیون انرژی درباره ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور در جمع بندی سخنان وزیر نفت، نمایندگان و برخی اعضای کمیسیون انرژی گفت: مردم از دولت و مجلس توقع دارند موضوع ناترازی گاز حل وفصل شود؛ زیرا مجلس در سال ۹۳ و در قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در ماده ۱۲ بند (الف) و (ب) به همین موضوع پرداخته و راهکار داده بود. وی افزود: همه کارگران زحمتکش صنعت نفت و دلسوزان انقلاب و نظام می دانند که سالانه ۶۰ تا ۸۰ میلیارد دلار انرژی هدر می دهیم. آیا نمی خواهیم برای این موضوع تصمیم گیری کنیم، بی شک مشخص است که روش های اجرایی ما یا قانون گذاری ما اشکال دارد که هنوز به این موضوع رسیدگی نکرده ایم. رئیس مجلس تصریح کرد: چرا به گونه ای تدبیر نمی کنیم که قدرت خرید مردمی را که مصرف کننده اصلی هستند، بالا ببریم تا وسایل گازسوز و نفت سوز خود را بهینه کنند.
دبیرکل اوپک:
دبیرکل اوپک با تأکید بر اینکه تصمیم اوپک پلاس سیاسی نبوده است، گفت: بازار نفت با نوسان های گسترده ای روبه رو شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز از الجزیره، هیثم الغیص در جریان سفر دو روزه خود به الجزایر گفت: بازارهای نفت در مرحله نوسان های بزرگی قرار دارند. وی افزود: هدف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس)، حفظ ثبات بازار است و این تصمیم ربطی به سیاست ندارد. دبیرکل اوپک تصریح کرد: تصمیم اخیر اوپک پلاس مبنی بر کاهش روزانه ۲ میلیون بشکه ای برای ماه نوامبر به دنبال بهبود عملکرد اقتصاد جهانی به دور از سیاست است.
الغیص با اشاره به اینکه این تصمیم به اتفاق آرا و با اجماع گرفته شد، گفت: بررسی چشم انداز اقتصادی سال ۲۰۲۳ میلادی نشان می دهد که تقاضا برای نفت کاهش می یابد، بنابراین باید برای کاهش مازاد، تصمیم احتیاطی اتخاذ کرد. وی ادامه داد: تصمیم های اوپک پلاس قیمت ها را هدف قرار نمی دهد و دلیل این تصمیم، کاهش قیمت ها پس از توافق کاهش تولید در 5 اکتبر در مقایسه با سطوح پیشین قیمت هاست.
دبیرکل اوپک توضیح داد: تصمیم های اوپک پلاس از جمله تصمیم اخیر این ائتلاف همواره با اجماع گرفته می شود و هدف اصلی آن تضمین امنیت انرژی برای نسل های آینده است.
الغیص تأکید کرد که تصمیم های اوپک پلاس، عملی و فنی است و ربطی به سیاست ندارد.
بدر المولا در تغییر کابینه کویت به عنوان وزیر تازه نفت این کشور، حاشیه خلیج فارس عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) منصوب شد. به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت اطلاع رسانی کویت اعلام کرد که کویت بدر الملا را به عنوان وزیر نفت جدید این کشور در کابینه تازه منصوب کرد.
بر اساس اعلام این وزارتخانه، عبدالوهاب الرشید هم به عنوان وزیر دارایی و سالم الصباح به عنوان وزیر خارجه منصوب شدند. شیخ مشعل الاحمد الصباح، ولیعهد کویت اوایل ماه جاری میلادی شیخ احمد نواف الصباح، پسر امیر حاکم را دوباره به عنوان نخست وزیر منصوب کرد.
ولیعهد که بیشتر وظایف امیر کویت را به عهده گرفته است، نخستین بار در ماه ژوئیه پس از آنکه برخی نمایندگان مخالف برای فشار برای انتخاب نخست وزیر جدید تحصن کردند، شیخ احمد را به عنوان نخست وزیر منصوب کرد.
المولا جانشین حسین اسماعیل شده که تنها ۱۰ روز در سمت وزیر نفت حضور داشت. وی سومین وزیر نفت کویت در کمتر از دو هفته اخیر به شمار می آید.
وزیر نفت تازه کویت در سال ۲۰۱۹ در جریان انتخابات میان دوره ای، نماینده مجلس شد. وی در رشته حقوق مدنی دکترا دارد و به عنوان وکیل در دادگاه تجدیدنظر و دادگاه قانون اساسی کویت فعالیت کرده است.
المولا با وجود سوابق حقوقی، مسؤولیت گزارش کارگروه تحقیق و تفحص بخش نفت در مجلس شورای ملی را به عهده داشته و عضو هیأت علمی دانشگاه کویت بوده است.
هفته انرژی در روسیه و نشست بین المللی صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و انرژی های تجدیدپذیر با حضور جمهوری اسلامی ایران و ۴۰ کشور در روسیه برگزار شد.
پنجمین نشست بین المللی و هفته انرژی روسیه با حضور هیأت های ۴۰ کشور با شعار «توسعه پایدار انرژی»، از عصر پنجشنبه (۲۱ مهرماه) با سخنرانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و حضور برجسته هیأت جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. این نشست در حالی برگزار شد که به دلیل تداوم جنگ بین روسیه و اوکراین، موضوع انرژی و کمبود شدید آن بر اروپا سایه افکنده است.
احمد اسدزاده، معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت، مواضع وزارت نفت در زمینه همکاری با شرکت های روسیه را در همایش هفته انرژی این کشور تبیین کرد.
وی بر لزوم ارتقای زیر ساخت ها برای توسعه تعاملات در بخش انرژی در منطقه اوراسیا تأکید و با ذکر بعضی نمونه ها در بخش زیرساخت های ریلی و بندری به ضرورت توسعه این بخش ها اشاره کرد. وی همچنین بعضی از پیشنهادها را مانند تشکیل کنسرسیوم های انرژی، ایجاد صندوق مشترک سرمایه گذاری و... را برای تقویت پیوندهای راهبردی کشورهای این منطقه ارائه کرد و تقویت دبیرخانه انرژی اتحادیه اوراسیایی را برای تحرک بخشی به پروژه های انرژی در کشورهای این منطقه ضروری برشمرد.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت در حاشیه این همایش، نشست های دوجانبه ای با نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه، مدیر عامل شرکت گازپروم نفت و برخی وزیران انرژی و شرکت های حاضر در این نشست داشته است.
اسدزاده در میزگرد تخصصی با موضوع صنعت انرژی به عنوان پشتوانه ای برای شکل گیری مشارکت بزرگ اوراسیایی در روسیه اظهار کرد: ما ظرفیت های بسیار خوبی در منطقه اوراسیا داریم؛ اما به دلیل اینکه زیرساخت های مربوطه فراهم نیست، نتوانستیم موفقیت های خوبی به دست آوریم.
وی تصریح کرد: برای نمونه اگر اکنون بخواهیم موضوع تجارت نفت را بین ایران و روسیه رقم بزنیم، بنادر ما دچار مشکل هستند و زیرساخت های ما چه در طرف روسیه و چه در طرف ایران ضعیف است. موضوع لایروبی رودخانه ولگا، لایروبی بنادر روسیه، موضوعاتی است که باید از سوی هر دو طرف دنبال شود تا بتوانیم تجارت را در اوراسیا بین ایران و روسیه توسعه دهیم.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت با بیان اینکه ما اتصالات ریلی ضعیفی در کریدور شمال به جنوب داریم که نیاز است تقویت شود، افزود: هم اکنون بیش از ۱۰۰ کیلومتر اتصالات ریلی بین رشت تا آستارا در ایران نیاز به تکمیل شدن دارد که اگر این اتفاق رخ دهد، نزدیک به ۵۰ درصد هزینه ها و مدت زمان حمل ونقل بین کشورهای اوراسیا و جنوب شرق کم می شود.
به گفته اسدزاده، اگر بخواهیم از ایران به روسیه صادرات فراورده یا محصولات پتروشیمی داشته باشیم، تعرفه های ترانزیتی در مسیر یکسان نیست و این مشکل ایجاد می کند.
وی با یادآوری اینکه سوآپ بین ایران و ترکمنستان و ایران و آذربایجان می تواند افزایش یابد، اظهار کرد: ایران با دارا بودن موقعیت ژئوپلیتیکی ممتاز می تواند گذرگاه بسیار مطلوبی برای انتقال انرژی از مناطق حاشیه ای دریای خزر و کشورهای اوراسیایی به جنوب شرق آسیا باشد.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس اعلام کرد:
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به تولید و تأمین ۷۰ درصد گاز از میدان مشترک پارس جنوبی گفت: امروزه پارس جنوبی راهبردی ترین منطقه از منظر تولید انرژی کشور است.
سخاوت اسدی در هفتمین گردهمایی دوروزه رؤسای اچ اس ای، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران شرکت ملی نفت ایران، برگزاری این گردهمایی در منطقه پارس جنوبی را نمونه ای کامل برای مطالعه عدم انطباق های حوزه اچ اس ای اعلام و اظهار کرد: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، بزرگ ترین منطقه ویژه اقتصادی کشور با حدود ۵۴ هزار هکتار وسعت به شمار می آید که در سه منطقه پارس یک (عسلویه)، پارس ۲ (کنگان) و پارس ۳ (حد فاصل بندر دیر تا منطقه دلوار) شکل گرفته است. وی با اشاره به قرارگیری میدان گازی پارس جنوبی در این منطقه تصریح کرد: هم اکنون ۱۳ پالایشگاه در این مناطق در حال تولید و بهره برداری هستند که هشت پالایشگاه در منطقه پارس یک و ۵ پالایشگاه در منطقه پارس ۲ واقع شده اند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با یادآوری افزایش ظرفیت تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی در سال های گذشته افزود: با وجود همه تحریم های ظالمانه، سال ۹۶ موفق شدیم در برداشت روزانه گاز از قطر پیشی بگیریم که موفقیتی بزرگ در دوران تحریم به شمار می آید.
اسدی به موضوع ناترازی تولید و مصرف گاز هم اشاره کرد و افزود: متأسفانه با وجود دستاوردها در این زمینه، همه گاز تولیدی کشور در داخل مصرف می شود و هم اکنون ناترازی تولید و مصرف از دغدغه های اصلی وزارت نفت به شمار می آید. وی با اشاره به تولید و تأمین بیش از ۷۰ درصد گاز کشور از منطقه پارس جنوبی افزود: نیاز داخلی کشور به مصرف گاز سالانه تقویت می شود، در حالی که در کنار همه این تأسیسات گازی بیش از ۳۰ واحد پتروشیمی با ۳۰ میلیون تن ظرفیت در حال تولید محصولات مختلف هستند. مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با بیان اینکه با احداث واحدهای جدید پتروشیمی در این منطقه، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمیایی کشور با ۱۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری جدید به ۶۰ میلیون تن می رسد، افزود: ضمن اینکه در این منطقه، چهار پالایشگاه میعانات گازی با ظرفیت ۳۰۰ هزار بشکه در روز هم در حال احداث است که اگر این طرح ها عملیاتی شود، صادرات میعانات گازی به صفر خواهد رسید و همه ۷۰۰ هزار بشکه میعانات گازی تولیدی این میدان به مصرف داخلی می رسد.
عباس رزمی، مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اسای) شرکت ملی نفت ایران نیز در این گردهمایی، ضمن تشریح نقشه راه این مجموعه در حوزه اچ اس ای گفت: برای حفظ سلامت کارکنان، حفاظت از تأسیسات و محیط اطرافشان از هیچ تلاشی دریغ نمی کنیم.
وی اظهار کرد: این گردهمایی با هدف دستیابی به نتایج مطلوب در حوزه سلامت کارکنان، تجهیزات و محیط زیست در سطح شرکت ملی نفت ایران برگزار می شود و امیدواریم گام های مثبتی در این زمینه برداشته شود.
وی با بیان اینکه نگاه شرکت ملی نفت در زمینه اچ اس ای به فناوری ها معطوف شده است، اظهار کرد: برای دستیابی به فناوری های روزآمد از شرکت های دانش بنیان دعوت شده است دانش، تجارب و تازه ترین تجهیزات مورد استفاده در این بخش را به کار ببندیم.
مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت با قدردانی از شرکت های دانش بنیان حاضر در این گردهمایی گفت: در همه دنیا از روزآمدترین تجهیزات در حوزه سلامت کارکنان، تأسیسات و محیط زیست استفاده می شود. ما نیز قصد داریم با به کارگیری دانش شرکت های دانش بنیان و تجهیزات نو، خطرهای این حوزه را به صفر برسانیم.
همچنین علیرضا نجومی، رئیس ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت نفت و گاز پارس گفت: از نخستین روزهای طراحی پروژه ملی و راهبردی پایانه نفتی جاسک، همه الزام ها و ملاحظات پدافند غیرعامل در نظر گرفته شده و راهکارهای فنی و اجرایی حفاظت از تأسیسات در سه بخش پیاده سازی و اجرا شده است.
وی با اشاره به گفته های جانشین سازمان پدافند غیرعامل کشور مبنی بر اینکه پروژه ملی راهبردی خط لوله گوره - جاسک و تأسیسات پایانه نفتی جاسک به عنوان یک الگوی موفق در اجرای الزام های پدافند غیرعامل شناخته می شود، اظهار کرد: با پیگیری های کارفرمای طرح پایانه نفتی جاسک، مطالعات پدافند غیرعامل این طرح به صورت جامع در مرحله تفصیلی از سوی مشاور تخصصی انجام شد و بر این اساس، ضمن پیاده سازی الزام های سازمان پدافند غیرعامل در پروژه، مطالعات تهدیدشناسی و برآورد خسارت های ناشی از حملات خرابکارانه، آفندی و تداوم نداشتن کارکرد تأسیسات به صورت علمی و با لحاظ حساسیت ها و سطوح ثقل این پروژه مورد واکاوی قرار گرفت.
مشاور مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس در امور ایثارگران گفت: بیش از ۶۰۰ نفر از کارکنان ایثارگر سازمان منطقه ویژه پارس تبدیل وضعیت شده اند یا در حال تبدیل وضعیت هستند. حسن بشی اظهار کرد: بیش از ۶۰۰ نفر از ایثارگران سازمان منطقه ویژه پارس مطابق با قانون بند «و» ماده ۴۴ و بند «د» تبصره ۲۰ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران تبدیل وضعیت شدند. وی افزود: مقرر شد ۲۰ درصد جذب شرکت های مستقر در پارس جنوبی در شرایط برابر و با هماهنگی اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان بوشهر از ایثارگران انجام شود. مشاور مدیر عامل سازمان منطقه ویژه پارس در امور ایثارگران تصریح کرد: توانمندسازی جامعه ایثارگری برای ورود به بازار کار، ایجاد بانک اطلاعاتی از ایثارگران و استفاده از ظرفیت مدیریتی شاغلان ایثارگر از جمله برنامه های سازمان منطقه ویژه پارس برای استفاده از توانمندی ایثارگران صنعت نفت در پایتخت انرژی کشور است.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران:
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که بیش از ۲۰۰ پروژه مهم و اساسی صنعت گاز در کشور در حال اجراست.
مجید چگنی در سفر به استان ایلام و در دیدار با نماینده ولی فقیه در این استان و امام جمعه ایلام گفت: به دلیل شرایط ناترازی ۲۰۰ میلیون مترمکعبی تولید و مصرف گاز کشور در زمستان امسال، صرفه جویی در مصرف گاز برای خدمات رسانی و تأمین گاز پایدار همه هموطنان ضرورت است. وی با بیان اینکه تا پایان سال ۱۴۰۲، پروژه گازرسانی به همه روستاهای دارای قابلیت گازرسانی در استان ایلام تکمیل می شوند، افزود: اکنون ۱۰۰ درصد جمعیت شهری و ۹۷ درصد جمعیت روستایی استان از گاز برخوردارند. معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر اینکه رعایت الگوی مصرف ازسوی مشترکان سبب صرفه جویی قابل توجه در مصرف گاز می شود، ادامه داد: شرکت ملی گاز ایران مجموعه ای خاص و عملیاتی است که به صورت ۲۴ ساعته به مشترکان خانگی، صنایع، نیروگاه ها، کارخانه ها و... خدمات رسانی می کند. چگنی رعایت الگوی مصرف در فصل سرد سال را ضرورت دانست و اظهار کرد: هرچه هوا سردتر شود، مصرف گاز بالاتر می رود و به دلیل شرایط ناترازی گاز کشور، توسعه در حوزه گازرسانی و افزایش تعداد و مصرف مشترکان، برای جلوگیری از قطع گاز خانگی هموطنان، مجبور به قطع گاز صنایع و کارخانه های پرمصرف می شویم. وی تصریح کرد: گاز طبیعی سبب تقویت و گسترش صنایع و رفع محرومیت می شود و هرچه این نعمت خدادادی از سوی مردم بهینه مصرف شود، به چرخش اقتصادی واحدهای تولیدی و صنایع کشور کمک می شود. مصرف گاز در کشور ما بالاتر از حد استاندارد است و در صورت رعایت نکردن الگوی مصرف در فصل سرد سال با مشکل تأمین گاز روبه رو خواهیم شد، از این رو نیازمند کمک و همراهی ائمه جمعه در فرهنگ سازی و ترغیب مردم به رعایت الگوی مصرف و کاهش مصرف آن از تریبون نماز جمعه و مساجد هستیم. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین با اشاره به فعالیت تولید گاز در پالایشگاه گاز و در حال اجرا بودن طرح توسعه ای فاز ۲ پالایشگاه گاز ایلام گفت: این طرح در سال های پیش کمتر مورد توجه قرار گرفته بود و با پیشرفت فیزیکی حدود ۴۰ درصد در حال اجراست و تلاش می شود تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهره برداری برسد که در صورت بهره برداری کامل، گاز تولیدی آن ۳.۴ میلیون مترمکعب افزایش می یابد و ۵۰ درصد به ظرفیت کنونی تولید گاز پالایشگاه ایلام افزوده خواهد شد.
وزیر نفت در جمع کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران:
مشعل «از مهر تا مهر در مسیر تحول سوخت رسانی، فناوری درخدمت تجربه»، عنوان همایشی است که برای نخستین بار ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد تا محملی باشد برای تبادل ایده ها و نقطه نظرات مدیران ستادی و مناطق این شرکت برای تحول و گذار از روش های سنتی سوخت رسانی و روی آوردن به رویکردی علمی مبتنی بر نگاه بنگاه داری و تجاری؛ هرچند بسنده کردن به این عناوین و واژگان بدون اتکا به راهبرد، برنامه ریزی و انتقال دانش فنی و فناوری های روزآمد به تنهایی کارساز و مثمرثمر نخواهد بود؛ اما به طور قطع تلاش برای آغاز فرایند تحول و توسعه در مسیر محقق کردن اهداف تبیین شده می تواند راهگشا باشد. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران روزهای (23 و 24 مهرماه) با برگزاری همایش «از مهر تا مهر در مسیر تحول سوخت رسانی، فناوری درخدمت تجربه» با فراخوان مدیران 37 منطقه عملیاتی در روز دوم برگزاری خود، میزبان جواد اوجی، وزیر نفت و جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش وپخش فراورده های نفتی ایران بود که در آن به نقطه نظر هایی اشاره داشتند.
جواد اوجی، وزیر نفت در دومین روز این همایش که در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برگزار شد، در جمع مدیران و کارکنان این شرکت گفت: بر خود وظیفه دانستم که امروز در خدمت شما عزیزان باشم. خدا قوتی بگویم و از این محفل، مراتب سپاس و قدردانی ام را نسبت به حسن همکاری و زحمات بی شائبه شما عزیزان در یک سال اخیر دولت سیزدهم اعلام کنم. الحق والانصاف که در این مدت خوب درخشیدید؛ خدا قوت. وی به اختلال ایجاد شده در سامانه هوشمند سوخت و عرضه بنزین کشور که در سال گذشته رخ داد، اشاره کرد و افزود: حمله سایبری به مجاری عرضه بنزین در اوایل آبان سال گذشته که هنوز هم گاهی اوقات در دولت و ازسوی برخی مسؤولان نظام مطرح می شود، بی شک از آن دسته برنامه ریزی های دشمن بود تا با این شگرد بتواند کمر این انقلاب را بشکند؛ اما دیدیم که به همت ستودنی مدیران و کارکنان حوزه پخش فراورده های نفتی ایران، این حمله بخوبی مهار و مدیریت شد و دشمن را از این ناحیه به کل ناامید ساخت. وزیر نفت ضمن بیان سطح پایین ذخایر بنزین و نفتگاز، تامین سوخت تابستانی بویژه طی یکی دو ماه اخیر را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: با اینکه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی در زمینه تأمین سوخت، پارسال بسیار خوب عمل کرد؛ اما تامین سوخت در تابستان هم دغدغه ای بود که به لطف خدا و همت کارکنان پشت سر گذاشته شد که امیدواریم این امر ذخیره آخرت شما باشد. اوجی تصریح کرد: خوشبختانه مجوز برخی طرح ها در بحث احداث خطوط لوله فراورده های نفتی در شورای اقتصاد مصوب شده است که با اجرایی شدن این طرح ها، دغدغه ای که در زمینه تردد تانکرها در زمستان وجود دارد، اعم از چالش های جاده ای که برای تامین سوخت نیروگاه ها و صنایع با آن روبه رو هستند، مرتفع خواهد شد.
وی با بیان اینکه تحولی شگرف در شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران رقم خورده است، از راه اندازی نخستین پالایشگاه فراسرزمینی به نام ال پالیتو در ونزوئلا و پالایش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام میدان های کشور در این پالایشگاه خبر داد و عنوان کرد: این شاهکار بزرگ و البته آرزوی دیرینه 43 ساله ای بود که زمینه سازی آن با همت همکاران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و پیگیری آقای سالاری، مدیرعامل این شرکت در بخش فراسرزمینی شکل گرفت. اکنون قبح این کار که چرا ما در خارج از کشور نمی توانیم فعالیت داشته باشیم، شکسته شده. این تازه نقطه آغاز است که با برنامه ریزی های انجام شده، قطعا اتفاقات خوبی در این زمینه به ثمر خواهد نشست. وزیر نفت ابراز امیدواری کرد که امسال زمستان بی دغدغه ای را سپری خواهیم کرد و نخواهیم گذاشت در بحث تامین سوخت، چالش و مشکلی ایجاد شود. همچنین همکاران من در شرکت ملی گاز ایران زحمات زیادی را متحمل شدند تا عبور از فصل زمستان بدون کمترین دغدغه انجام شود. اوجی با بیان اینکه همکارانمان در صنعت نفت، گاز و پالایش و پخش در بحث تامین سوخت زمستانی، اقدام های کوتاه مدت و بلندمدتی را در نظر داشته اند، ادامه داد: با نبود سرمایه گذاری در بخش پتروپالایشگاه ها و احداث پالایشگاه های جدید در چند سال اخیر، ما تقریبا نسبت به برنامه ششم پیرامون ظرفیت پالایشی کمتر هستیم؛ اما تدابیر خوبی اندیشیده شده و امیدواریم برای تامین سوخت مورد نیاز بخش خانگی، صنایع، نیروگاه ها و همچنین حمل ونقل در زمستان امسال بدون دغدغه عبور کنیم. وی اظهار کرد: تقریبا به جرات می توانم بگویم که تمامی تعمیرات اساسی در بخش های مختلف صنعت نفت، خطوط انتقال گاز و ایستگاه های تقویت فشار انجام شده است. در بحث تامین سوخت نیروگاه ها تدابیر خوبی ازسوی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران اندیشیده شده و نسبتا ذخایر سوخت در حال تکمیل است. وزیر نفت همچنین بر لزوم همکاری شرکت ها و کارخانجات سیمان و فولاد تاکید کرد و گفت: خواهشم از شرکت ها و کارخانجات سیمان و فولاد این است که همکاری لازم را با ما داشته باشند؛ چون ممکن است به لحاظ کسری گاز در فصل زمستان، مجبور شویم که مقدار گازشان را کاهش دهیم؛ اما سوخت مایع به مقدار کافی تامین خواهد شد و جای هیچ گونه نگرانی نیست و ان شاءالله فعالیت این صنایع متوقف نخواهد شد. اوجی ادامه داد: همانطور که سال گذشته به لطف الهی و تلاش همه همکاران سوخت زمستانی تامین شد، امسال هم به مردم عزیزمان این قول را خواهیم داد که این کار تداوم داشته باشد. خواهشم از هموطنان عزیز این است که در بحث مصرف انرژی دقت لازم را داشته باشند؛ چون واقعا نعمت خدادادی است که باید قدرش دانسته شود و ان شاءالله با همکاری مردم، سوخت زمستانی امسال را هم تامین خواهیم کرد. وزیر نفت با اشاره به افزایش ۲۶۳ درصدی کشفیات سوخت قاچاق در ۶ ماه نخست امسال گفت: در بحث قاچاق سوخت، تنها وزارت نفت متولی نیست و ارگان های دیگری نیز مکلف به رسیدگی در این حوزه هستند. وزارت نفت تلاش های زیادی در این زمینه انجام داده است.اوجی با تأکید بر اینکه بیشترین نگرانی ما در بحث قاچاق سوخت در نیروگاه هاست، اظهار کرد: افزایش قاچاق سوخت به دلیل اختلاف قیمت سوخت با کشورهای همسایه رخ داده که با برنامه ریزی های وزارت نفت و تدابیر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، امیدواریم این روند کاهشی باشد. وی در پایان خاطر نشان کرد: باوجود مشغله های کاری زیاد، روزانه و به طور مرتب پیگیر و در حال رصد کردن تمامی مسائل مربوط به حوزه سوخت رسانی در بخش های مختلف اعم از صنایع، نیروگاه ها و بخش خانگی هستم و امیدوارم تمامی طرح ها و پروژه ها در حوزه پالایشی کشور در دولت سیزدهم به طور کامل اجرایی شود.
جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران نیز درهمایش «در مسیر تحول سوخت رسانی فناوری درخدمت تجربه» اطمینان خاطر داد که همه انتظارات و خواسته های شخص وزیر نفت در مجموعه پالایشی کشور به همت و تلاش گسترده همه مدیران و دست درکان مربوطه و به نحو شایسته ای محقق خواهد شد.
وی با بیان اینکه بعد از گذشت هفت سال این نخستین همایشی است که در مجموعه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران به صورت یکپارچه و هماهنگ برگزار شده است، افزود: جناب آقای وزیر؛ حتما به خاطر دارید که در سال گذشته شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی را در چه وضعی تحویل گرفتیم و چه اتفاق هایی طی سال های اخیر افتاده بود. وضع ذخایر سوخت و موجودی کشور شرایط مساعدی نداشت. حمل ونقل با چالش های بیشماری دست وپنجه نرم می کرد و مضاف بر آن با حمله سایبری هم در آبان ماه مواجه شدیم که متاسفانه شرایط را بسیار وخیم کرد. خوشبختانه با وجود همه موانع و بحران ها امروز توانستیم با تلاش مستمر و جهادی همه همکارانم در مجموعه پالایش و پخش بر مشکلات پیش آمده فائق آییم. سالاری یادآور شد: امروز همه همکاران بنده در مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران دور هم جمع شده اند تا نسبت به تعهدات و وظایفی که به عهده این مجموعه در بخش صادرات و مسائل مربوط به امنیت تامین سوخت در بخش های مختلف از جمله حوزه نیروگاهی طی 6 ماهه دوم سال گذاشته شده است، پاسخگو باشند و برای تحقق هرچه بیشتر اهداف تعیین شده گام های اثربخشی بردارند. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرا ورده های نفتی تصریح کرد: اقداماتی در بحث بودجه ریزی انجام شد که بسیار مثمرثمر بود، از جمله آنکه توانستیم کل هزینه کارمزد انتقال و ذخیره سازی انواع فراورده های نفتی را در بودجه پیش بینی کنیم و همچنین 5 هزار نفتکش فعال در حوزه واردات نیز بدون استثنا مسیر اسقاط شدن آنها دیده شد که جا دارد از این تریبون از جانب خودم و همه همکاران از توجه حضرتعالی نسبت به حوزه پالایش و پخش نهایت تشکر و قدردانی را داشته باشم. وی با بیان اینکه تابستان سختی را به لحاظ تامین سوخت مورد نیاز هموطنان، بویژه سوخت رسانی در ایام اربعین پشت سر گذاشتیم، عنوان کرد: برای عبور بی دغدغه از تابستان و ارائه خدمات مطلوب سوخت رسانی به مردم عزیز، در ابتدای امر قرارگاه های اقتصاد مقاومتی را در جنوب کشور در مناطق بندرعباس و خوزستان تشکیل دادیم. نشست های متعددی فی مابین مدیران و مسؤولان مربوطه برگزار شد که خوشبختانه با هماهنگی و همدلی این دوستان زنجیره تولید، تامین، توزیع و انتقال فراورده های نفتی به نحو مطلوب شکل گرفت و اهداف آن محقق شد. برنامه تعمیرات اساسی همه بخش ها با هماهنگی انجام شد و به موازات آن برنامه تولید مورد پایش قرار گرفت. همچنین حداکثر تولید بنزین نیز در دستور کار بود که همه این موارد دست به دست هم داد تا مشکلی در تامین سوخت مورد نیاز هموطنان در تابستان، بویژه ایام اربعین حادث نشود. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران اظهار کرد: امروز در شرایطی کار جابه جایی و سوخت رسانی انجام می شود که در این 8 سال نه ظرفیت سوخت رسانی شرایط مطلوبی داشته و نه خط لوله ای اضافه شده و ناوگان حمل ونقلی نیز توسعه نیافته است. بنابراین ما باید یک نگاه ویژه ای به این بخش ها هم داشته باشیم؛ البته در یک سال اخیر طرح ها و پروژه هایی در این بخش ها تعریف شده و متعاقب آن، اقدام ها و پروژه هایی نیز به ثمر نشسته است. بی شک تا رسیدن به شرایط مطلوب و بهینه فاصله زیادی وجود دارد. حوزه سامانه هوشمند سوخت با مشکلات و چالش هایی همراه است. شرایط قیمت تکلیفی در بخش مجاری عرضه باید دیده شود و نیازمند آن است که همه عزیزان نظارت های عالیه داشته باشند. قاچاق از جمله بحث های مهم دیگری است که باید موشکافانه مسائل مربوط به آن رسیدگی و ارزیابی شود؛ اما این امیدواری وجود دارد که بتوانیم با تلاش شبانه روزی همکاران در رفع هرچه بیشتر این چالش ها تاثیرگذار باشیم. سالاری با بیان اینکه در بخش خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، سال گذشته 128 میلیارد لیتر انواع فراورده و نفت خام جابه جا شده است، گفت: این یک رکورد محسوب می شود که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از رشد 18 درصدی برخوردار بوده است. وی یادآور شد: امیدواریم بحث امنیت انرژی، توسعه بخش پتروپالایشگاهی و به موازات آن، طرح هایی که امروز در دست اقدام است، تماما به ثمر برسد. مسیر سوخت رسانی را به سمت بهینه سازی حرکت داده ایم. همچنین در آینده نه چندان دور شاهد رونق و توسعه تولید کیفی و مطابق با استانداردهای زیست محیطی در حوزه فراورده های نفتی خواهیم بود. حضور پررنگ در باشگاه صادرات فراوره های نفتی و همچنین سوآپ، انتقال و جایه جایی آن در سطح منطقه و تلاش هایی که در حوزه برون مرزی انجام می شود، از جمله دستاوردهای شرکت ملی پالایش و پخش در سال های آتی خواهد بود؛ البته به مدد تلاش همه همکاران. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران به بحث مسؤولیت های اجتماعی و تعهد شرکت ها نسبت به ایفای وظایف خود در این حوزه اشاره کرد و گفت: امروز همکاران مجموعه پالایش و پخش این تعهد و الزام را دارند تا مسائل مربوط به مسؤولیت های اجتماعی را در مناطق تحت مدیریت خود به نحو احسن انجام دهند.
علی اکبر نژادعلی، مدیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران در این همایش به موضوع های کلان در حیطه سوخت رسانی پرداخت و ضمن تشریح و تبیین چرخش های راهبردی در وزارت نفت که در برخی موارد شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران نیز متاثر از آن است، به شعار «ما می توانیم» اشاره کرد و آن را به عنوان یکی از شعارهای مهمی که از ابتدای انقلاب تاکنون مطرح بوده است، دانست و گفت: همکارانم در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، این شعار را به نحو احسن در امور مرتبط با فعالیتشان نشان دادند. وی به اتفاق ها و اقدام های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طی یک سال اخیر اشاره کرد و افزود: حادثه آبان سال گذشته در ارتباط با اختلال در سامانه هوشمند سوخت و دفاع جانانه ای که در مناطق و ستاد برای مهار و دفع آن صورت گرفت، از جمله دستاوردهای قابل توجه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران طی یک سال گذشته است. همچنین پیاده سازی طرح بازتوزیع یارانه بنزین هم از دیگر اقدام های شایسته ای است که به صورت پایلوت در منطقه کیش انجام شد. سوخت رسانی مناسب در زمستان پارسال و به موازات آن تامین سوخت مورد نیاز مسافران تابستانی که با توجه به فروکش کردن شیوع ویروس کرونا به اوج خود رسیده بود، بویژه سوخت رسانی در ایام اربعین از جمله تلاش های ستودنی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی است که ماندگار خواهد ماند. نژاد علی از پیاده سازی سامانه حذف امضاهای طلایی و دریافت مجوزهای احداث جایگاه ها، سود ده شدن شرکت پس از گذشت چند سال، تمرکز حساب های فروش در بانک مرکزی ایران، بازطراحی، برنامه نویسی و پیاده سازی سامانه ثبت درخواست تبدیل ناوگان، اتصال سامانه های پرکاربرد به پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، استفاده از خدمات شرکت های دانش بنیان همسو با فرامین مقام معظم رهبری، ایجاد تاسیسات برای صادرات گازمایع و متعاقب آن، ارزآوری بالغ بر 360 میلیون دلار، تعیین نرخ حق العمل مجاری عرضه و ایجاد روش پرداخت پلکانی حق العمل، عرضه داخلی نفت سفید در بورس و ... را از اهم دستاوردهای شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برای تحقق شعار «ما می توانیم» برشمرد. وی به موضوع شفافیت مالی، ایجاد انضباط مالی و مقابله با فساد نیز اشاره کرد و یادآور شد: افزایش چند برابری بررسی ها و رسیدگی ها، بازنگری در قراردادها، پیگیری مطالبات شرکت، شفاف سازی و ساماندهی فرایند و نرخ عرضه به شرکت های تابعه وزارت نفت، شفاف سازی نرخ فروش فراورده های نیروگاهی، ساماندهی ساختار سازمانی بازارچه های مرزی و شفاف سازی و ساماندهی نرخ فروش در جایگاه های مرزی از اهم اقدام هایی است که در زمینه شفافیت مالی و مقابله با فساد صورت گرفته و سعی شده تا یک ساماندهی در این زمینه اتفاق بیفتد.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، مأموریت های جدید این شرکت را حاکمیت و رگولاتوری در بازار داخلی تأمین و توزیع فراورده اعم از واردات، صادرات، ترانزیت و سوآپ اعلام کرد و گفت: این مأموریت ها به منظور افزایش رقابت پذیری و ارتقای سهم بخش خصوصی به استناد سیاست های کلان ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در این شرکت اجرایی خواهد شد. نژادعلی به چالش های موجود در نظام کنونی سنتی عرضه فراورده اشاره و بیان کرد: نظام پرداخت مبتنی بر حق العمل در مجاری عرضه از محل بودجه عمومی، نظام پرداخت کرایه حمل فراورده های نفتی از محل بودجه عمومی، فروش فراورده به صورت یارانه ای و مشکلات ناشی از آن و ثابت بودن قیمت فروش فراورده از جمله موانع موجود در زنجیره تأمین و توزیع فراورده در کشور است. وی در تشریح راهکارهای موجود مدرن سازی نظام توزیع فراورده گفت: لزوم شناسایی و تفکیک وظایف حاکمیتی و غیرحاکمیتی، آزادسازی شرکت از وظایف تصدی گری و واگذاری به بخش خصوصی، پذیرش وظایف رگولاتوری و حاکمیتی در زنجیره تأمین و توزیع فراورده و لزوم بازآرایی ساختار متناسب سازمانی و تغییر در نظام تأمین و توزیع فراورده از جمله راهکارهای ضروری در این مسیر است.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران عنوان کرد: از 4 هزار و 159 جایگاه فعال در کشور، یکهزار و 432 جایگاه یعنی 34 درصد از کل جایگاه ها زیرپوشش شرکت های زنجیره ای توزیع هستند. همچنین 45 درصد از توزیع روزانه بنزین موتور و 40 درصد توزیع روزانه نفتگاز هم سهم این دسته از شرکت های توزیع است.
نژادعلی به 2 هزار و 800 میلیارد ریال به عنوان حق برند سالانه شرکت های زنجیره ای توزیع اشاره کرد و گفت: از ۵ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار تخصیصی به جایگاه های کشور، بالغ بر ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال آن به جایگاه های زیر پوشش برند تعلق گرفته است. وی با اشاره به شیب صعودی مصرف بنزین در کشور گفت: نبود تنوع در سبد سوخت بخش حمل ونقل و نبود مدیریت مصرف بی رویه بنزین، هشداری در انجام مأموریت های این شرکت در عرصه سوخت رسانی به شمار می آید.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران با بیان اینکه تغییر در نظام تأمین، انتقال و توزیع فراورده های نفتی و گذار از تفکر و روش های سنتی و ارائه راه حل های ساده برای مسائل پیچیده، به رویکردی علمی و مدرن با نگاه بنگاه داری و تجاری نیاز دارد، از امنیت عرضه، سامانه های پیشرفته، حسابداری صنعتی، استانداردسازی و شکل گیری بازار رقابت به عنوان الزام های بازنگری در نظام سنتی توزیع فراورده در کشور نام برد و افزود: برای حرکت به سمت یک نظام مدرن توزیع فراورده در کشور، نیازمند ساختار حاکمیتی، توجه به حقوق مصرف کننده و اقتصاد حمل فراورده هستیم.
«مشعل» از راه اندازی واحد مرکاپتان زدایی در فازهای 2 و 3 پارس جنوبی گزارش می دهد
مشعل در همسایگی پالایشگاه دوم پارس جنوبی، مجموعه جدیدی با عنوان واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای 2 و 3 پارس جنوبی به چشم می آید که دستاورد فعالیت آن، یکه تازی ایران در صادرات محصولات مرغوب و شیرین میعانات گازی با گریدی جدید در منطقه خواهد بود. این مجموعه مهم، هفته دولت با حضور وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به بهره برداری رسمی رسید.
واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی پالایشگاه فازهای 2 و3 پارس جنوبی (DMC) به منظور كاهش اثرات خوردگی تركیبات مضر بر تأسیسات پالایشگاهی، کاهش آلاینده های زیست محیطی، ارتقا و بهبود کیفیت میعانات گازی و افزایش ارزش افزوده این فرآورده با ظرفیت فرآورش 80 هزار بشکه در روز ایجاد شده است.
آنچه در بازدید از واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای 2 و 3 پارس جنوبی که در ضلع جنوب غربی واحدهای گازی پالایشگاه دوم و فنس به فنس آن قرار دارد، به چشم می آید، مجموعه ای کامل و در حال فعالیت است که مراحل ساخت، راه اندازی و تست تمام تجهیزات در آن به پایان رسیده و خروجی اش میعانات گازی مرکاپتان زدایی شده است؛ مجموعه ای که از آن به عنوان پالایشگاهی کوچک یاد می شود و به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران سرمایه گذاری انجام شده در آن طی سه تا چهار ماه بازمی گردد.
همجواری با پالایشگاه در حال فعالیت خود بیانگر سختی کار، فعالیت و ریسک بالای کار در دوره فعالیت های احداث این واحد بوده است؛ به گونه ای که با توجه به آنکه خطوط ارتباطی واحد DMC در محدود پالایشگاه قرار دارد، هر فعالیتی مستلزم هماهنگی و دریافت مجوز از پالایشگاه بوده است. در محوطه واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی پالایشگاه فازهای 2 و3 پارس جنوبی، طی فرایندی، میزان مرکاپتان های موجود در میعانات گازی را از 3600 ppm به 55 ppm کاهش و میزان کل گوگرد را به کمتر از 1600 ppm می رساند. در واقع مرکاپتان های سبک و سنگین، طی فرآیندی به ترکیبات پایدار، غیرخورنده و با آلودگی کمتر محیط زیست تبدیل می شوند. فرآیندی که برای اولین بار در پالایشگاه های گازی منطقه پارس جنوبی مورد احداث و بهره برداری قرار گرفته است. این همان عملیات مرکاپتان زدایی است که پس از آن محصول نهایی به وسیله خط لوله دیگری به سه دستگاه مخزن فعلی پالایشگاه منتقل شده و پس از ذخیره سازی با هماهنگی اداره نظارت بر صادرات و مبادلات مواد نفتی و با توجه به مصرف کننده ها، به سمت پتروشیمی یا برای صادرات به مقاصد مورد نظر انتقال می یابد.
سیروس پیکار، مدیر پروژه احداث واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای 2 و 3 پالایشگاه دوم پارس جنوبی در بازدید «مشعل» از این واحد اعلام می کند که این پروژه، هم اکنون با رعایت تمام الزام های راه اندازی و شرایط مدنظر پالایشگاه، همچنین تمامی اصول ایمنی، اقدام به دریافت خوراک از پالایشگاه کرده است.
ظرفیت این واحد 80 هزار بشکه در روز میعانات گازی ترش و محصولات آن شامل 80 هزار بشکه میعانات گازی شیرین (مرکاپتان زدایی شده) و ماده شیمیایی دی سولفید گوگرد است که در صنایع پالایش و پتروشیمی کاربرد دارد.
داوود انصاری فرد، مدیر راه اندازی شرکت پیمانکار این پروژه با اشاره به اینکه این واحد، از پیشرفته ترین نوع فرایند مرکاپتان زدایی بهره گرفته است، می گوید: با راه اندازی واحد دریافت خوراک، تولید اولیه محصول به شکل پیوسته در حال انجام است.
این همان عملیاتی است که با تحقق آن در هفته های اخیر، ایران به فناوري تصفيه ميعانات گازي بر اساس فرايند DMC دست یافته و خودكفايي برای كشور را در اين عرصه به ارمغان آورده است. به گفته پیکار، دانش فنی فرآیند مرکاپتان زدایی میعانات گازی به طور کامل در پژوهشگاه صنعت نفت بومی شده و از این فناوری می توان در تمامی پالایشگاه های نفت، گاز و پتروشیمی ها استفاده کرد. همچنین تولید کاتالیست مصرفی واحد از سوی سازندگان داخلی در حال انجام است.
اگر بخواهید از مزایا و شاخص های اقتصادی پروژه بدانید، به گفته سیروس پیکار، هزینه انجام شده برای سرمایه گذاری این پروژه 77 میلیون یورو پیش بینی شده است. میزان ارزش افزوده حاصل از اجرا و راه اندازی این واحد، بیش از 4 دلار به ازای هر بشکه است. این همان رقم، مابه التفاوت قیمت میعانات گازی ترش پالایشگاه های پارس جنوبی با میعانات گازی مرکاپتان زدایی شده است.
او اشاره می کند: پیش بینی می شود با توجه به 77 میلیون یورو سرمایه گذاری صورت گرفته برای این پروژه و ظرفیت طراحی ۸۰ هزار بشکه در روز و اختلاف قیمت 4 دلار به ازای هر بشکه میعانات گازی مرکاپتان زدایی شده نسبت به میعانات گازی ترش، درآمدی بیش از 110 میلیون دلار در سال عاید شود که با توجه به هزینه سرمایه ای و درآمد بعد از بهره برداری کامل در کمتر از یک سال، کل سرمایه گذاری انجام شده مستهلک می شود. پیکار با این توضیحات یادآوری می کند که این مجموعه در زمره پروژه هایی است که از نظر پارامترها و شاخص های اقتصادی شرایط مطلوبی دارد و با در نظر گرفتن میزان سرمایه گذاری انجام شده، سود حاصل از آن، دوره بازگشت سرمایه یا به عبارتی مزیت اقتصادی این پروژه بسیار مطلوب است.
پیکار در ادامه با اشاره به اینکه اکنون در منطقه خلیج فارس3 مشخصه میعانات گازی وجود دارد و 2 مشخصه مربوط به کشور قطر بوده که به نام میعانات گازی کم گوگرد و میعانات گازی بوزدایی شده در بازار جهانی شناخته شده است، یادآور می شود: برای طراحی واحد مرکاپتان زدایی، عملا مشخصات کشور قطر به عنوان یک شاخص در نظر گرفته شد و اکنون باید اعلام کنم که واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی پالایشگاه های پارس جنوبی، شرایط بهتری در مقایسه با واحدهای مشابه در کشور قطر دارند و خبر مهم آن است که با بهره برداری کامل از این واحد، قطعا به عنوان یک مشخصه جدید میعانات گازی قابل ارائه به بازار جهانی است.
علیرضا هاشمی مهر، مدیر سایت پروژه مرکاپتان زدایی میعانات گازی نیز با اشاره به کیفیت بالا و ارزش افزوده بالای محصول نهایی در این واحد، از مشتریان آن در آسیا و اروپا خبر می دهد و می گوید: محوریت پروژه بر مبنای صادرات است و در همین زمینه امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران، درخواست محصولی با کیفیت 430 ppm مرکاپتان را داشتند که همکاران با اقدام های شبانه روزی به این مشخصات رسیدند؛ البته ما براساس قرارداد، موظف به رساندن مرکاپتان محصول نهایی به 55ppm مطابق با مشخصات طراحی هستیم.
افزون بر بعد بین المللی اگر بخواهیم اهمیت محصول واحد مرکاپتان زدایی را از بعد داخلی ارزیابی کنیم، این مساله قابل اشاره است که اتفاقی که در طول این سال ها افتاده، به تدریج خوراک نفت خام و میعانات گازی به سمت ترش شدن و افزایش ترکیبات گوگردی پیش رفته است. هرچه میزان گوگرد در میعانات گازی افزایش داشته باشد، هزینه های عملیاتی پالایشگاه ها و پتروشیمی ها که آن را به عنوان خوراک دریافت می کنند، افزایش خواهد یافت. در نتیجه پالایشگاه ها و پتروشیمی ها به شدت از خوراک های شیرین استقبال می کنند و دلیل عمده در اختلاف قیمت بیش از 4 دلار در هر بشکه میعانات گازی ترش و شیرین شده به دلیل هزینه های عملیاتی، تعمیر و نگهداری ناشی از خوردگی ترکیبات گوگردی و مشکلات زیست محیطی است و به عبارتی مشتری ها به دنبال منابع تامین خوراک شیرین هستند که واحد مرکاپتان زدایی می تواند این خواسته آنها را تامین کند.
پروژه احداث واحد مرکاپتان زدایی میعانات شامل واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی، واحد خنثی سازی پساب کاستیکی، واحد تصفیه هوای Spent Air که برای نخستین بار در پالایشگاه ها اجرا شده است، احداث یک دستگاه مخزن ذخیره سازی آب آتش نشانی جدید در محدوده مخزن آب آتش نشانی موجود پالایشگاه و پست جدید برق است که بر پایه دانش فنی و لیسانس پژوهشگاه صنعت نفت طراحی شده است.
قرارداد این پروژه به کنسرسیومی متشکل از شرکت پتروصنعت از مجموعه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (گروه شهید رجایی) و پژوهشگاه صنعت نفت واگذار و طرح در قالب طراحی، خرید و تامین کالا، ساخت و اجرا و راه اندازی (EPCC) اجرایی شده است.
مدیر پروژه احداث واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای 2 و 3 پالایشگاه دوم پارس جنوبی، در بیان اهمیت این پروژه توضیح می دهد: یکی از محصولات اصلی پالایشگاه های گاز، میعانات گازی است که به صورت طبیعی حاوی مرکاپتان ها هستند. مرکاپتان ها از گروه ترکیب گوگردی هستند که عامل اصلی بوی بد و زننده و یکی از عوامل آلودگی محیط زیست و خوردگی تجهیزات در پالایشگاه ها و پتروشیمی ها به شمار می روند. با توجه به این شرایط نیاز است که میعانات گازی قبل از استفاده از سوی واحدهای مصرف کننده یک سری عملیات آماده سازی روی آن انجام شود.
حالا با راه اندازی این واحد، شاهد بهبود شاخص های اقتصادی پالایشگاه و ایجاد ارزش افزوده برای پالایشگاه، ارتقای کیفیت و بهبود مشخصات محصول میعانات گازی و تولید محصول مطابق با استانداردهای روزآمد جهانی، بهبود و سهولت در بازاریابی و فروش فرآورده، تولید خوراک مناسب برای صنایع پالایش و پتروشیمی خواهیم بود و در این فرآیند، شاخص های خوردگی و زیست محیطی محصول به طرز قابل ملاحظه ای بهبود پیدا می کند.
به گفته پیکار، در بخش واحد خنثی سازی پساب های کاستیکی، طراحی و سفارش گذاری کالاها از سوی شرکت داخلی انجام شده است. همچنین واحد تصفیه هوای Spent Air با هدف حذف ترکیبات هیدروکربنی پیش از تخلیه به محیط برای نخستین بار در پالایشگاه ها طراحی شده که با راه اندازی آن بخش قابل ملاحظه ای از ترکیبات هیدروکربوری همراه هوا جدا شده و از آلودگی محیط زیست جلوگیری می شود.
این پروژه در طول اجرا و در اوج فعالیت، شاهد حضور ۱۵۰۰ نفری نیروی کار مشتمل بر پیمانکار اصلی، پیمانکار فرعی، خدمات ماشین آلات و ستادی و... بوده است و طبق اعلام دست اندرکاران، در زمان بهره برداری و تحویل واحد، حدود 55 نفر به صورت مستقیم در این واحد مشغول به کار می شوند.
طبق اعلام مجری این پروژه، با توجه به شرایط تحریم ها، مشکلات نقل و انتقال بانکی منجر به طولانی تر شدن زمان اجرای طرح و صرف هزینه های بیشتر از سوی پیمانکار و طولانی شدن فرآیند انتقال کالا از سازندگان داخلی و خارجی شد. افزون بر آن با توجه به تحریم های بانکی، مشکلاتی در نقل و انتقالات ارز از بانک ها با مبدأ ایران به بانک های خارج از کشور رخ داد و گاه شاهد این مشکل بودیم که پول به حساب سازندگان واریز می شد؛ اما بانک عامل در خارج از کشور با توجه به اینکه مبدا پول کشور ایران بود، اقدام به برگشت ارز و در برخی موارد اقدام به بلوکه وجوه می کرد.
بزرگ ترین سختی انجام کار به گفته دست اندرکاران مختلف پروژه احداث واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی، فعالیت آن در مجاورت واحدهای در حال کار پالایشگاه بوده که تاثیر زیادی بر زمان و نحوه انجام کار داشته است. به گفته آنها، با توجه به استانداردهای بسیار بالای ایمنی و مخاطرات کار در پالایشگاه های گازی، انجام هر فعالیت نصب و اجرا، نیازمند هماهنگی با اداره های مهندسی، بهره برداری و اچ اس ای پالایشگاه است.
پیکار در ادامه با بیان اینکه در طرح اولیه مرکاپتان زدایی، احداث واحد DMC برای پالایشگاه فازهای 2 و 3 ، 4 و 5 و 9 و 10 پیش بینی شده است، می گوید: با توجه به اینکه پروژه واحد مرکاپتان زدایی میعانات گازی، اولین واحد در مجموعه پالایشگاه های گازی است، پیش بینی می شود که با درس آموخته های کسب شده در طول اجرای پروژه راه اندازی اولیه و پس از آن، با تغییراتی در اجرای واحد، بتوانیم این واحد را با هزینه مناسب تر و با شرایط مطلوب تری برای سایر پالایشگاه های پارس جنوبی که همگی میعانات گازی ترش تولید می کنند، اجرایی کنیم.
او می گوید: با توجه به شرایطی که پالایشگاه های منطقه عسلویه دارند، پیشنهاد ما به مجموعه مدیریت ارشد شرکت نفت و گاز پارس، احداث دو واحد آتی مرکاپتان زدایی در پالایشگاه های گازی منطقه کنگان است که از ابتدا در طرح آنها احداث واحد DMC پیش بینی شده بود.
افزون بر تمام فوایدی که در بیان اجرای این پروژه اعلام شد، حسین احسنی، رئیس اچ اس ای طرح های نفت و گاز پارس در بازدید از فرآیند مرکاپتان زدایی یکی از افتخارهای این پروژه را انجام نزدیک به 5 میلیون نفر- ساعت کار بدون هیچ حادثه ای اعلام ویادآوری می کند: سعی کردیم به کمک نیروهای کارفرما شرایط ایمن برای اجرای کار داشته باشیم.
او ثبت این رکورد را با توجه به روند فعالیت در محدوده پالایشگاه دوم پارس جنوبی منحصربه فرد خوانده و می گوید: انجام هر یک از فعالیت ها نیازمند اخذ مجوز از پالایشگاه بود که در مجموع 2100 مجوز کار یا پرمیت برای انجام فعالیت ها از پالایشگاه اخذ شده است.
نکته ای که با اجرای این پروژه نباید از نظر دور داشت، آنکه افزون بر کاهش اثرات خوردگی ترکیبات موجود در میعانات گازی، کاهش آلاینده های زیست محیطی، ارتقا و بهبود کیفیت محصولات نهایی و رسیدن به استانداردهای بین المللی و بالا رفتن قیمت محصولات، ایران به دانش بومی در زمینه مرکاپتان زدایی در صنعت نفت دست یافت. از حدود 10 سال قبل، پژوهشگاه صنعت نفت همكاري خود را با یک شركت خارجی در زمينه مركاپتان زدايي از برش هاي نفتي آغاز كرد و طي تفاهم نامه فی مابین، به توسعه اين فناوری به صورت مشترك اقدام کرده است. در اين خصوص، پايلوت DMC به ظرفيت روزانه 20 بشكه، در پژوهشگاه (محل قديمي در شهرری) و پايلوت جديد به ظرفيت روزانه 2 بشكه در محل پرديس جديد پژوهشگاه احداث شد. سیما طباطبایی، سرپرست بخش طراحی ابزار دقیق پژوهشگاه صنعت نفت که در حال ارزیابی از واحدهای تحت مدیریت خود در سایت این پروژه است، می گوید: در حال حاضر این فعالیت ها به ثمر نشسته و محصول قابل قبولی به دست آمده و اولین بار است که این طرح در کشور اجرایی می شود و غرورآفرین است.
1-جواد اوجی، وزیر نفت: ظرفیت شیرین سازی میعانات گازی کشور با این طرح ۸۰ هزار بشکه افزایش یافت، بزرگ ترین مزیت این طرح، بومی سازی دانش مرکاپتان زدایی میعانات گازی در کشور است و ان شاءالله در این زمینه خودکفا می شویم. میعانات گازی شیرین ارزش افزوده بالاتری دارد و فروش آن در داخل و بازار بین الملل راحت تر است. به همت شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت و گاز پارس و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به عنوان پیمانکار این طرح به دست توانمند ایرانی ساخته شد.
2- محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران: بهره برداری از طرح شیرین سازی و مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی، یکی از طرح های به بهره برداری رسیده امروز بود که دانش فنی آن از سوی پژوهشگاه صنعت نفت ایجاد شده، بنابراین وجه آن دانش بنیان است. این طرح تداوم افزایش صادرات میعانات گازی را در کشور به دنبال داشت و توان اجرایی مطلوبی را از سوی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) در این طرح شاهد بودیم. سرمایه گذاری انجام شده در این طرح طی سه تا چهار ماه به کشور بازمی گردد، از زمان راه اندازی این طرح تاکنون ۱۰ میلیون بشکه میعانات گازی شیرین سازی و صادر شده است و حدود ۴۵ تا ۴۶ میلیون دلار ارزآوری و بازگشت سرمایه داشتیم که اتفاقی راهبردی بود.
فناوری بی رقیب پژوهشگاه صنعت نفت در ایجاد ارزش افزوده از واحد DMC پارس جنوبی
مشعل مرکاپتان ها نوعی از سولفید های آلی هستند که به طور گسترده در محصولات نفت و گاز وجود دارند و اغلب موجب کاهش کیفیت محصول نهایی آنها می شوند. این ترکیب عموما بویی نامطبوع دارد که حتی پس از انجام فرآوری های مختلف به صفر نمی رسد و آزاردهنده است. آنچه در مورد این ماده از اهمیت زیادی دارد این است که فناوری مرکاپتان زدایی از انواع گاز درسال های گذشته تا امروز فرآیندی خاص و با فناوری خاص بوده است وحالا این فرایند در کشورمان با پی پی ام منحصر به فرد و با فناوری خاص پژوهشگاه صنعت نفت، در حال استفاده است.
وجود ترکیبات گوگردی و مرکاپتان ها در نفت و گاز موجب آلودگی محیط زیست و خوردگی در خطوط انتقال و مخازن نگهداری و بوی نامطبوع در محیط پیرامونی می شود؛ بنابراین لازم است تا مقدار گوگرد و مرکاپتان ها در برش های نفتی تاحد استانداردهای بین المللی، کاهش یابد. به این منظور فرآیند DMD جهت مرکاپتان زدایی به کار گرفته می شود؛ در تحقیقات جدیدی که در پژوهشگاه صنعت نفت صورت گرفته و عملیات اجرایی آن در پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی اجرا شده است، واحد مرکاپتان زدایی از میعانات گازی پالایشگاه فازهای 2 و 3 پارس جنوبی با دانش فنی داخلی اجرا شده که به عنوان فناوری بی رقیب در دنیا معرفی می شود.
با بهره برداری از واحد DMC پارس جنوبی با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت که شهریور ماه سال جاری آغاز شد، ظرفیت شیرین سازی میعانات گازی کشور ۸۰ هزار بشکه افزایش یافت. با بومی سازی این فناوری در داخل کشور به کمک مجموعه های دانش بنیان از خوردگی ترکیبات مضر موجود بر تاسیسات و تجهیزات پالایشگاهی و افزایش آلاینده های زیست محیطی جلوگیری به عمل آمده و زمینه ارتقا و بهبود کیفیت میعانات گازی، سهولت در بازاریابی، صادرات و… ایجاد شده است.
ذخایر عظیم میعانات گازی پارس جنوبی حاوی مقادیر قابل توجه مرکاپتان های سبک بوده که می توان با استحصال این مرکاپتان ها ضمن تولید ماده با ارزش بودارکننده گاز طبیعی با بهبود کیفیت میعانات، ارزش افزوده ایجاد کرد. وجود مرکاپتان های سبک در میعانات گازی به دلیل بوی نامطبوع و خورندگی آنها در طی فرایندهای ذخیره سازی و انتقال، مشکلات عدیده ای را به وجود آورده و عامل کاهش قیمت این محصول با ارزش می شود. با استخراج مرکاپتان های سبک و استفاده به عنوان ماده بودارکننده گازطبیعی ضمن مدیریت محصولات جانبی پالایشگاه و ارتقای کیفیت میعانات گازی، در تولید ماده بودارکننده خودکفایی و قطع وابستگی، ایجاد خواهد شد.
پژوهشگاه صنعت نفت به منظور خودكفايي در توليد اين ماده راهبردی، تحقيقات پايلوتي متعددي انجام داده كه از جمله مي توان به عمليات پايلوت براي توليد ماده بودار كننده گاز طبيعي با خوراك نفتاي پالايشگاه شيراز و مركاپتان زدايي از ميعانات گازي اشاره کرد. در واقع پژوهشگاه صنعت نفت مراحل به دست آوری دانش فني و بومي سازي، طراحي پايه واحد صنعتي، نظارت برطراحي تفصيلي واحد و راه اندازي گرم، همچنین انجام آزمون عملكردي واحد را با توجه به توجیه اقتصادی همه مراحل انجام داده است.
پروژه شیرین سازی و مرکاپتان زدایی میعانات گازی فازهای ۲ و ۳ پارس جنوبی بر پایه دانش فنی و لیسانس پژوهشگاه صنعت نفت طراحی و مراحل خرید کالا، ساخت، نصب و راه اندازی آن در قالب قرارداد (EPCC) به ارزش ۷۴ میلیون یورو و ۲۶۱ میلیارد تومان از سوی مجموعه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) اجرا شده است. بدون شک این اولین پروژه از عملیاتی شدن این فرایند است و به زودی این فرایند برای دیگر پالایشگاه های گازی به کار گرفته خواهد شد. بر اساس اعلام پژوهشگاه صنعت نفت، ارزش افزوده حاصل از اجرا و راه اندازی این واحد در پالایشگاه گازی فازهای 2 و 3 پارس جنوبی، بیش از ۴ دلار به ازای هر بشکه است که سالانه درآمدی بیش از ۱۱۰ میلیون دلار در پی خواهد داشت، ضمن اینکه این طرح برای ۱۷۴ نفر به صورت مستقیم و ۱۲۹ نفر به صورت غیرمستقیم شغل ایجاد کرده است.
باید گفت که راه اندازی واحدهای راهبردی دی ام سی پارس جنوبی یکی بزرگ ترین دستاوردهای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت است که محصول تولیدی این واحد در مقایسه با محصول کشورهای رقیب در منطقه خاورمیانه، کیفیت بسیار بالاتری دارد و به اصطلاح می توان گفت که در حال حاضر شیرین ترین میعانات گازی منطقه توسط واحد مرکاپتان زدایی از فازهای 2و3 پارس جنوبی تولید می شود.
بازار فروش میعانات گازی به علت وجود مرکاپتان و بوی بسیار بدی که دارد، معمولا با سختی و الزامات زیادی همراه است و حالا با تصفیه میعانات و حذف بخش قابل توجه مرکاپتان و بدون بو شدن ميعانات گازي، مشتری میعانات ایران به شدت افزایش پیدا خواهد کرد.
در حال حاضر دانش فنی مرکاپتان زدایی از میعانات گازی، فناوری اختصاصی پژوهشگاه صنعت نفت است و این مجموعه پیش از این هم کاتالیست این پروژه را توسعه داده و به بخش خصوصی واگذار کرده است، ضمن اینکه پیش از این هم پژوهشگاه صنعت نفت در پتروشیمی خارگ سه واحد مرکاپتان زدایی از نفتا، پروپان و بوتان را با دانش فنی خود راه اندازی کرده و در سال ۹۹ هم در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس ۲ واحد مرکاپتان زدایی با دانش فنی خود برای خوراک بوتان و نفتا اجرایی کرده است. به عبارتی پژوهشگاه صنعت نفت از نزیک به 15 سال قبل برای رسیدن به دانش فنی مرکاپتان زدایی از برخی محصولات با ارزش وارد عمل شده و تجربیات ارزشمندی را به دست آورده و امروز به این دانش فنی رسیده است.
در واقع وظیفه و کارکرد اصلی پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان بازوی فناور و پژوهش محور صنعت نفت همین است که زمینه ارزش افزوده بیشتر برای صنعت را فراهم کند. ممکن است پروژه هایی که به وسیله این مجموعه های دانش محور انجام می شود، قیمت پایینی داشته باشد، اما اثرگذاری آن در صنعت نفت ارزش افزوده بسیار بالايي دارد. به عبارت ديگر هزينه هايي كه صرف توسعه و ايجاد دانش فني مي شود، در مقايسه با نتايج آن بسيار ناچيز است و این خاصیت فناوری است.
اگرچه دولت ها برای شرکت های پژوهشی و فناور محور سرمایه گذاری می کنند، اما در نهایت اصل سود آن در بلند مدت به دولت و به صنعت بر می گردد. مثال این موضوع را به خوبی می توان در عملکرد پژوهشگاه صنعت نفت در حوزه کاتالیست دید؛ به عنوان نمونه گوگرد زدایی که از نفت کوره در پالایشگاه امام خمینی شازند انجام می شود. پیش از این کاتالیست مورد نیاز این واحد از شرکت های خارجی تهیه می شد، اما حالا پژوهشگاه صنعت نفت این کاتالیست را فرموله کرده و یک شرکت دانش بنیان آن را تولید می کند.
پژوهشگاه صنعت نفت از دهه 80 و همزمان با شکل گیری پردیس جدید خود و اختصاص فضاهای کاری بیشتر و توجهی که وزارت نفت به این مجموعه داشته، پروژه های پژوهشی و کاربردی زیادی را برای صنعت نفت به نتیجه رسانده است.
پروژه هایی همچون طرح DMD (مرکاپتان زدایی از برش های نفتی)، HDS (سولفوزدایی به وسیله هیدروژن)، شیرین سازی گاز به روش سولفیران، ساخت و سنتز رنگ اپوکسی دو جزیی پایه ای و ... که در این سال ها دنبال شده و در بسیاری از این پروژه ها نتایجی قابل قبول و ارزشمند حاصل شده است. پژوهشگاه صنعت نفت مهم ترین مرکز تحقیقات کشور و خاورمیانه در همه زیرمجموعه های صنعت نفت است و به عبارتی چرخ فناوری و پژوهش صنعت نفت با کمک این مجموعه به چرخش در می آید و در دولت سیزدهم بسیاری از پروژه های فعال این مجموعه با برنامه ریزی های جدید در حال رسیدن به نتیجه و رسیدن به مرحله تجاری سازی هستند.
فرصتی نو از سوی شرکت ملی نفت ایران اعلام شد
مشعل شرکت ملی نفت ایران روز سه شنبه(26 مه) در همایشی با عنوان «معرفی فرصت های سرمایه گذاری در پروژه های تامین خدمات شناوری» از فرصت سرمایه گذاری یک میلیارد یورویی برای تامین خدمات شناوری رونمایی کرد که البته این تنها برآورد اولیه سرمایه گذاری است که طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، اشتغال مستقیم 4 هزار نفری را می تواند به همراه داشته باشد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در این همایش گفت: با هدف اعتلای نظام جمهوری اسلامی ایران و پایبندی به این آرمان که انقلاب اسلامی ایران می تواند اقتصاد را اداره کند، می خواهیم گام کوچکی با هدف خدمت به مردم انجام دهیم. محسن خجسته مهر با اشاره به وجود ۱۶۰ تا ۱۷۰ سکوی نفتی و گازی دریایی در شمال و جنوب کشور گفت: بخش عمده خدمات شناوری این سکوها از سوی کشورهای خارجی تأمین می شود و باقی آن نیز که از داخل تأمین می شود، شناورهای خارجی هستند، حتی ۵۰ درصد کارکنان شناورها نیز خارجی هستند و این موضوع به اینجا ختم نمی شود و حتی خدمات به این شناورها از جمله تعمیرات، تأمین قطعات و کترینگ آنها نیز از سوی کشورهای خارجی انجام می شود که محاسبه درآمد سالانه آنها و ارزش قراردادی آن بسیار گسترده است. او با این توضیح، این سوال را مطرح کرد که ما که ناو جماران و انواع شناورها را می سازیم، آیا نمی توانیم شناورهای پشتیبانی را بسازیم؟
خجسته مهر با اشاره به پرداخت روزانه 4 تا 5 هزار یورو روزانه برای این شناورها توضیح داد: حدود 200 میلیون یورو ارز از کشور خارج می شود؛ از این رو ما در جایگاه شرکت ملی نفت ایران ظرفیت ساخت 100 شناور را روی میز گذاشتیم که برآورد اولیه سرمایه گذاری آن یک میلیارد یورو پیش بینی شده است و اشتغال مستقیم 4 هزار نفری را به همراه خواهد داشت. خجسته مهر با تأکید بر اینکه شرکت ملی نفت ایران در اجرای این طرح به دنبال سودآوری برای خود نیست، گفت: این طرح در واقع خدمتی به مردم و شرکت های خصوصی است و شرکت ملی نفت ایران قصد خرید و مالکیت شناور را ندارد، بلکه فرصت تأمین خدمات شناوری را برای شرکت های داخلی عرضه می کند و شرکت تنها خریدار خدمات این شناورهای داخلی است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه این یک جلسه کارشناسی در ابعاد بزرگ تر است، صنعت نفت را پیشران اقتصاد کشور خواند و گفت: همین امر وظیفه ما را سنگین تر کرده که با جدیت بیشتری برای تحقق این شعار گام برداریم. خجسته مهر با بیان اینکه مهم ترین و بزرگ ترین اهرم رشد اقتصادی در صنعت نفت نهفته است، بر به فعلیت رساندن این مهم تاکید کرد. او استعدادهای داخلی را اهرمی برای توسعه خواند و گفت: باید این اهرم را از حالت پتانسیل به فعلیت برسانیم و وظیفه داریم متناسب با مقدورات کشور از این اهرم استفاده کنیم. استفاده تمام و کمال از شرکت های داخلی یک آرمان است؛ این آرمان گرایی بسیار خوب است و باید تلاش کنیم به آن برسیم، اما اگر از این توان استفاده نکنیم، این آرمان گرایی نامطلوب است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران موضوع سرمایه گذاری در صنعت نفت را دارای ویژگی های درآمدزا و زمان بر بودن، اشتغال پایدار، مولد بودن و با توجیه اقتصادی پایدار خواند و یادآور شد: برخی طرح های ما اکنون بیش از ۱۱۰ سال در حال بهره برداری هستند، زیرا به ذخایر زیرزمینی متصل هستند که تمام نشده است. او با این مقدمه یادآور شد: اجرای طرح های صنعت نفت نیازمند همراهی است که منظور از آن صنعتگران، متخصصان، خدمات دهندگان هستند و البته مردم عام هم نقش مهمی در حصول این نتیجه دارند.
خجسته مهر گفت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم و با هدف مردمی شدن اقتصاد، اقدام های مهمی آغاز کردیم؛ باید مردمی کردن اقتصاد را به بلوغ برسانیم و با فراهم شدن تمامی مقدمات از جمله مقررات، تسهیلات و... بخش خصوصی وارد میدان شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نمونه طرح توسعه آزادگان جنوبی را مورد اشاره قرار داد که رفع موانع آن در دولت سیزدهم با 20 حلقه چاه جدید و افزایش 70 درصدی حفاری همراه بود.
او با اعلام اینکه توسعه این میدان نیازمند ۷ میلیارد دلار سرمایه بود که با توجه به تحریم ها امکان تأمین آن از منابع خارجی وجود نداشت و ظرفیت داخلی برای تأمین آن فراهم نبود، توضیح داد: بر همین اساس با به کارگیری مباحث تخصصی به گونه ای برنامه ریزی شد تا سرمایه گذاران داخلی تنها با تأمین ۲.۵ میلیارد دلار و با تولید زودهنگام این پروژه را پیش ببرند. با تولید زودهنگام از این میدان سرمایه گذار زودتر به سرمایه خود می رسد و در این طرح ۲۳ هزار نفر برای هفت سال به کار گرفته می شوند. خجسته مهر تأمین مالی طرح ها با مشارکت بانک های کشور در توسعه میدان ها را ابتکاری از سوی دولت سیزدهم خواند و گفت: پیش از این بانک ها تنها تسهیلات برای توسعه میدان ها می پرداختند و مشکلات بسیاری برای پذیرش ریسک و وثیقه از سوی بانک داشتیم، بر همین اساس تصمیم گرفتیم ریسک طرح ها را پایین بیاوریم تا جذابیت آنها بالا برود و این گونه خود بانک ها را در توسعه مشارکت دهیم. وی مشارکت بانک ها در توسعه میدان آزادگان را اقدامی بزرگ خواند و گفت: در نتیجه ابتکار عمل در شرکت ملی نفت ایران 6 بانک مهم کشور در کنار 60 شرکت اکتشاف و تولید (E&P) با سرمایه گذاری ۸۰ درصدی از سوی بانک و 20درصدی از سوی شرکت ها قرار است کار توسعه میدان آزادگان را به عهده گیرند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از تأسیس شرکت دشت آزادگان اروند (متشکل از 6 بانک و 6شرکت اکتشاف و تولید) خبر داد و گفت: با دریافت مجوز سرمایه گذاری بانک ها در آینده نزدیک، توسعه میدان آزادگان در دستور کار این شرکت قرار می گیرد.
او در ادامه با بیان اینکه بانکرینگ صنعت مغفول کشور است، گفت: خیلی از شناورها و کشتی های عبوری اگر در قشم بمانند، به لحاظ مصرف سوخت صرفه جویی می کنند، اما به بندر فجیره برای خدمات بانکرینگ می روند، زیرا در ایران جز تأمین سوخت خدمات دیگری برای این شناورها ارائه نمی شود.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران افزود: بانکرینگ به تأمین سوخت محدود نمی شود و باید خدمات تعمیرات، هتلینگ و... به صورت زنجیره ایجاد شود تا بتوانیم از این صنعت بهره ببریم.
فریدون کردزنگنه، مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران نیز در همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری در پروژه های تامین خدمات شناوری شرکت ملی نفت ایران با اشاره به همایش پارسال این شرکت با فعالان بازار پول و سرمایه گفت: به منظور اجرای سیاست های دولت سیزدهم برای توسعه عدالت محور و فقرزدایی، برای تأمین منابع مورد نیاز توسعه در شرکت ملی نفت ایران نشست هایی با فعالان بازار پول و سرمایه برگزار شد. وی افزود: نتیجه این اقدام ها تشکیل شرکت «دشت آزادگان اروند» با همکاری بانک ها و شرکت های اکتشاف و تولید برای توسعه یکپارچه میدان آزادگان بود. کردزنگنه افزود: به دستور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، با همین رویکرد تأمین خدمات شناوری با استفاده از توان داخلی در حال پیگیری است که می تواند با تحول در صنعت دریایی سبب رونق بازار ساخت شناورها، اشتغال آفرینی برای کشور و توسعه مناطق محروم باشد. وی در تشریح قراردادهای تأمین خدمات شناوری گفت: این قراردادها خرید ۱۰ ساله خدمات را تضمین می کند که می تواند اشتغال پایدار و مطمئن را به دنبال داشته باشد. کردزنگنه با بیان اینکه مدل قراردادی خرید خدمات شناوری در قالب قراردادهای ساخت، بهره برداری و مالکیت (BOO) خواهد بود، گفت: سرمایه گذاران باید ساخت داخل حداکثری را برای شناورها در نظر گیرند.
مدیر سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران اجرای این طرح را منجر به جلوگیری از خروج ارز از کشور خواند و گفت: با جلوگیری از به خدمت گرفتن خدمات استیجاری خارجی زمینه توسعه مناطق ساحلی کشور ایجاد می شود.
امیر مقیسه، معاون امور سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران نیز در این همایش با اشاره به اولویت به کارگیری نیروی بومی در تأمین خدمات شناوری گفت: اگر شرکت های ایرانی تأمین کننده خدمات شناوری از نیروهای بومی جوامع ساحلی استفاده کنند، به ازای هر فرد یک درصد به مبلغ کل قرارداد خدمات شناوری افزوده می شود.
وی با بیان اینکه در پرداخت قراردادها تفاوتی بین شرکت ایرانی و شرکت خارجی نخواهد بود، گفت: هزینه شرکت های تأمین کننده خدمات ایرانی به صورت ارزی محاسبه می شود و در زمان پرداخت با احتساب نرخ نیمایی، معادل ریالی آن به سرمایه گذار پرداخت خواهد شد.
معاون امور سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران در تشریح دیگر مزیت های این الگوی قراردادی توضیح داد: اگر احراز شود قطعات شناور (در دوره بهره برداری) باید از خارج کشور خریداری شود، در طول دوره بهره برداری هزینه به صورت ارز کشور تأمین کننده قطعه، پرداخت می شود.
امیر مقیسه، معاون امور سرمایه گذاری مدیریت سرمایه گذاری و کسب و کار شرکت ملی نفت ایران جزییات دیگری از طرح خرید خدمات شناوری موردنیاز شرکت ملی نفت ایران را بیان کرد و توضیح داد: این طرح خرید به روش B.O.O خواهد بود و مالکیت این شناورها در اختیار سرمایه گذاران است. از جمله تعهدات عمده شرکت ملی نفت ایران در این قرارداد، دریافت خدمات شناوری، تامین سوخت و آب شیرین و همچنین پرداخت حق الزحمه و بهای آمادگی است و سرمایه گذار نیز در این زمینه متعهد به تامین مالی، طراحی و مهندسی، تامین کالا و تجهیزات، ساخت و به آب اندازی شناورها، ارائه خدمات شناوری در ازای دریافت حق الزحمه و مالکیت و بهره برداری شناور در طول دوره و پس از پایان دوره قرارداد است. از جمله جذابیت های این سرمایه گذاری محاسبه ارزی حق الزحمه خدمات شناوری، قرارداد بلندمدت و بازار تضمین شده، مالکیت شناور، پرداخت بهای آمادگی خدمات، پیش خرید خدمات شناوری، تسهیل فرایند تامین مالی و شاخص های اقتصادی مورد انتظار سرمایه گذار اعلام شد.
در ادامه این مراسم، شرکت های نفت فلات قاره، نفت و گاز پارس و پایانه های نفتی ایران به ارائه مشخصات و نیازمندی های خود در زمینه شناورها پرداختند.
علیرضا مهدی زاده، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران نیز در این نشست با برشمردن نیازهای این شرکت در انواع شناورهای مورد استفاده در مناطق عملیاتی به شناورهای خدماتی، تدارکاتی، غواصی، تعمیراتی،یدک کش(ASD) طنابگیر، مسافری، AHTS و بارج جرثقیل دار اشاره کرد.او در ادامه با برشمردن مشکلات و چالش های تامین شناورهای موردنیاز شرکت نفت فلات قاره ایران به مواردی همچون رقابتی نبودن مناقصات و به نتیجه نرسیدن عمده مناقصات در دو سال اخیر به دلیل کمبود شناور ساخت داخل و یا شناور با پرچم ایران، عدم تمایل مالکان شناورها جهت حضور در مناقصات به دلیل پرداخت هزینه اجاره به صورت ریالی( نرخ نیمایی)، عمر بالا و فرسودگی بیشتر شناورهای فعلی نسبت به سال های گذشته که منتج به خدمات ضعیف تر و مصرف سوخت بالاتر می شود، اشاره کرد.
مهدی زاده زمان بالا برای انجام تعمیرات شناورهای ساخت داخل در باردهای تعمیراتی داخل به دلیل مشکل در تامین قطعات یدکی مورد نیاز، عدم تمایل به ساخت شناور در سال های اخیر در داخل کشور به دلیل مشکلات تحریم و تامین نشدن وسایل و تجهیزات ناوبری و موتورهای شناورها و کمبود نفرات متخصص دریایی ایرانی به دلیل بالا بودن هزینه های آموزش عملی در داخل کشور را از دیگر چالش های شرکت نفت فلات قاره در تامین شناورهای مورد نیاز اعلام کرد.
بخش مهم سخنان مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران برای سرمایه گذاران حاضر اعلام نیاز تعداد 24 شناور خدماتی، هفت فروند شناور تدارکاتی، 12 فروند شناور ASD (یدک کش)، هفت فروند شناور AHTS بود که با جزییات آنها ارائه کرد. شرکت نفت فلات قاره ایران همچنین برای تعداد 12 فروند شناور مسافری، 4 فروند شناور تعمیراتی و 2 فروند شناور غواصی اعلام نیاز به همراه مشخصات دقیق آن را مطرح کرد. امیری، مشاور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس نیز در این مراسم با اشاره به مساحت 9700 کیلومترمربعی میدان مشترک پارس جنوبی میزان ذخایر موجود در آن را معادل 8 درصد از مجموع ذخایر اثبات شده جهانی و شروع تولید از میدان را سال 1380 اعلام کرد. تعداد کل سکوها 41 عدد که مشتمل بر 37 سکوی سرچاهی، یک سکوی اقامتی، یک بارج اقامتی و یک سکوی فرآورشی اعلام و بر این مساله تاکید شد که در پارس جنوبی بحث ملی مطرح است و در ساخت شناورها نیز باید این نگاه با رعایت بالاترین استانداردها و سریع ترین خدمات مدنظر گرفته شود. شاه دوست، مدیر عملیات شرکت پایانه های نفتی ایران نیز در سخنان خود با ارایه ماموریت، وظایف و همچنین مناطق عملیاتی این شرکت آغاز کرد و با اشاره به عملیات صادرات نفت خام، میعانات گازی و یادآور شد: تمامی این عملیات نیازمند ابزار و ماشین آلات است.
گزارشی از یک روز کاری تعمیرات اساسی در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند
سمیه راهپیما هرگروه در قالب برنامه های تعیین شده از یک سال گذشته، سر کار خود حاضر می شوند تا عملیاتی بزرگ را که همانا ایمن کردن پالایشگاه است، انجام دهند. قسمت هایی که برای تعمیرات اساسی در نظر گرفته شده است، باز و بررسی و در صورت لزوم، قطعه یا قطعاتی تعمیر یا تعویض می شوند. صحبت از تعمیرات اساسی پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند است، پالایشگاهی در استان مرکزی واقع در 30 کیلومتری شهر اراک. در تعمیرات اساسی(مهرماه امسال) یکهزار و 600 نفر به فعالیت در بخش های مختلف آن پرداخته اند؛ این افرادکسانی هستند که از ابتدای فعالیت در صنعت نفت، در تعمیرات اساسی پالایشگاه های دیگر نیز حضور داشته و از مهارت های تخصصی دراین حوزه برخوردارند. با وجود این قبل از شروع تعمیرات اساسی، دوره های ایمنی را می گذرانند و پس از تایید طب صنعتی، وارد پالایشگاه می شوند. «مشعل» برای جویا شدن از روند تعمیرات اساسی با حضور در پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند، پای صحبت کارگران و مدیرانی که دراین عملیات مهم نقش آفرینی کرده اند، نشست که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
شور و هیجانی خاص در فرآیند تعمیرات اساسی برپاست، گروهی دیگ های سنگین راکه وزن آنها به دو تن می رسد، بازکرده و بعد از شست و شو به نصب آن مشغول شده اند. گروهی دیگر نیز روی داربست های فلزی و در ارتفاع کار می کنند؛ برخی جوشکاری و برخی هم و بر مجموعه این فعالیت ها نظارت می کنند تا کار بدون نقص و با ایمنی بالا انجام شودکه نشان از برنامه ریزی مدون و دقیق برای تعمیرات اساسی در پالایشگاه امام خمینی (ره)شازند دارد، یکی از کسانی که ناظر بر روند انجام فعالیت هاست، حمیدرضا خلیلی نام دارد؛ کارشناس تصفیه هیدروژنی نفت سفید با 31 سال سابقه.
زمانی که با این کارشناس تصفیه هیدروژنی نفت سفید صحبت می کنم، برخی درحال نصب کمپرسور خنک کننده مبدل ها هستند. خلیلی می گوید: نیروهایی که برای تعمیرات اساسی وارد پالایشگاه می شوند، قبل از ورود به واحدها، مهارت هایشان پایش می شود. روزانه برنامه کاری به آنها داده می شود و آنها بنابر این برنامه کار خود را شروع می کنند. نفراتی هم که به عنوان ناظر حضور و مسئولیت و نظارت برکارها را به عهده دارند، مراقبت می کنند تا همه موارد ایمنی درتمام مراحل تعمیرات اساسی رعایت شود چون بایک سهل انگاری کوچک، ممکن است حادثه ای بزرگ رخ دهد.
به بخش دیگری از پالایشگاه که تعمیرات اساسی در آن جریان دارد، می روم؛ بخشی که در آن جوشکاری جریان دارد و نور حاصل از اتصال الکترودها با فلز، چشم ها را خیره می سازد تا آنجا که اگر چشم مسلح به عینک نباشد، آنها را به کاسه ای از خون بدل می سازد و ممکن است تا مرز نابینایی هم پیش ببرد. جوشکاران دراین بخش بابرنامه ای که برایشان مشخص شده است، به فعالیت مشغولند. غلامرضا نوروزی که کلاه ایمنی بر سر و ماسکی بر صورت دارد، مشغول عوض کردن الکترود است تا قوی تر به جنگ اتصال فلزات برود. با گفتن خدا قوتی، انرژی مضاعفی می گیرد. از لهجه اش پیداست، اهل دیار لرستان است و با لهجه شیرین لری می گوید: متولد سال 1350 است و از سال 1378 به صورت تجربی، حرفه جوشکاری را فرا گرفته است و در قالب گروه تعمیرات اساسی به پالایشگاه های مختلف می روند. وی ادامه می دهد: جوشکاری در پالایشگاه ها بسیار حساس است و کوچک ترین سهل انگاری، حادثه ای بزرگ به بار می آورد؛ از این رو بایدتمام نکات ایمنی را رعایت و برای حفاظت ازخودمان از کلاه و دستکش مخصوص این کار استفاده کنیم. نوروزی ادامه می دهد: قبل از ورود به هرپالایشگاه باید مقررات آن پالایشگاه و طب صنعتی و آموزش های مربوط به حرفه خود و ایمنی را بگذرانیم.
نظارت بر تعمیرات اساسی از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا این ناظران هستند که بر اساس حرفه خود و با دقت نظری که دارند، هرگاه مشکلی هر چند کوچک در تعمیرات به وجود آید، سریع شناسایی می کنند تا به حادثه ای بزرگ بدل نشود، ضمن آنکه در صورت مصدوم شدن افراد، وظیفه انتقال بیمار به بهداری را به عهده دارند. محسن فرجی که مسئولیت نظارت بر تعمیرات اساسی را در پالایشگاه امام خمینی (ره)شازند به عهده دارد، می گوید: هر جا موضوع کار گرم و تخلیه مواد در تعمیرات اساسی مطرح باشد، ناظران نیز در آنجا حضور دارند. برای مثال دربخشی که جوشکاری در آن انجام می شود، باید تاشعاع 25 متر، مواد آتش زا از آنجا دور باشد و در آن محل آب می گیریم تا خطرات دیگری پیش نیاید.
کنترل پروژه نیز یکی دیگر از بخش هایی است که قبل از شروع تعمیرات اساسی، وظیفه تامین نیروی انسانی، مصاحبه اختصاصی از افراد با تجربه، برگزاری دوره های آموزش اچ اس ای برای نفرات و انجام معاینات پزشکی قبل از آغاز تعمیرات اساسی را به عهده دارد و پس از طی همه این مراحل است که نفرات مجوز ورود به پالایشگاه را برای انجام تعمیرات اساسی پیدا می کنند. محمد نوروزی، مسئول کنترل پروژه تعمیرات اساسی، می گوید: در این دوره از تعمیرات اساسی بیش از 1600 نفر نیروی مکانیک در گروه های مختلف با هم همکاری دارند و 80 درصد نیروهایی که در این پروژه همکاری دارند، بومی منطقه و کمتر از 20 درصد نیروهای غیربومی هستند. در فرآیند این عملیات بیش از 450 تجهیز شامل انواع کولرهای آبی، فن های هوایی، برج ها، پمپ ها و کمپرسورها مورد تعمیرات اساسی قرار گرفته اند و این تعمیرات هر چهار سال یک بار انجام می شود. نوروزی ادامه می دهد:چهارماه قبل از تعمیرات اساسی، برنامه ریزی ها برای شروع این عملیات مهم انجام شده است و بیشترین زمان تعمیرات اساسی به واحد تقطیر مربوط می شود.
رعایت نکات ایمنی و بهداشت، یکی از بخش های مهمی است که همواره در تعمیرات اساسی مورد توجه قرار می گیرد و نیروهای آن، با حساسیت بیشتری بر کار خود تمرکز دارند، زیرا یک سهل انگاری حادثه ای مهیب به همراه دارد، از این رو افرادی که در این واحدها مشغول به کار هستند، به عنوان چشم پالایشگاه به شمار می روند. حبیب اله شهنازی، رئیس اچ اس ای پالایشگاه امام خمینی (ره)شازند است که در این زمینه نکاتی را مطرح می کند. او می گوید: رعایت نکات ایمنی در تعمیرات اساسی اهمیت بسزایی دارد زیرا و قتی نیرویی بخواهد وارد برج تقطیر با ارتفاع 40 متر شودلازم است داخل برج به طور کامل از مواد سمی و گازهای خطرناک پاک سازی شود تا نیروی تعمیراتی بتواند با ورود به برج تقطیر، بازدیدها و کارهای تعمیراتی لازم را انجام دهد. از سوی دیگر باید باحفاظ و شرایط خاص، نفرات وارد ظروف شوند. مانند راکتور واحد CCRکه گازهای قابل اشتعال و گازهای سمی درآن وجود دارد، برای آن تمهیدات لازم در نظرگرفته می شود و نفر باید با ماسک اکسیژن داخل آن شود و میزان اکسیژن باید به زیر 4 درصد بر اساس استاندارد برسد. در این صورت اگر جرقه ای هم درآنجا زده شود، با توجه به شرایط ایمنی که ایجاد شده است، افراد می توانند با خیال راحت تخلیه کاتالیست را انجام دهند. او بخش دیگری از فعالیت های اچ اس ای در تعمیرات اساسی را آموزش کوتاه مدت به نیروهای پیمانکار بیان و اظهار می کند: پیمانکاران از محیط صنعتی دور هستند؛ ازاین رو به آنها آموزش های کوتاه مدت قبل از انجام کار در زمینه بهداشت و ایمنی ارائه می شود، ضمن این که قبل از ورود به پالایشگاه باید معاینات طب کار را انجام دهندو با توجه به فیزیک بدنی از آنها برای انجام کار استفاده می شود. شهنازی ادامه می دهد: غفلت نیروهای اچ اس ای در تعمیرات اساسی مساوی با آسیب است؛ به همین دلیل برای جلوگیری از چنین رخدادی، به ازای هر 25 نفر، یک نماینده ایمنی از طرف پیمانکار باید حضور داشته باشد. ضمن آنکه برای هر قسمت نیز باید یک نماینده جهت امضای پرمیت معرفی شود. از آنها مصاحبه و تست گرفته و شرایط امضای پرمیت نیز برای آنها توضیح داده می شود. درصورت کسب صلاحیت، کارت موقت امضای پرمیت برای آنها صادر می شود تا تعمیرات اساسی با نظارت و بدون ایجاد مشکل انجام شود.
از اداره بهره برداری به عنوان صاحبخانه یاد می کنند، زیرا واحد در اختیارش است و مسئولیت تولید را به عهده دارد. برای اینکه در طول تعمیرات اساسی میزان تولید بنزین در کشور کاهش نیابد، تمهیداتی در نظر می گیرند. اداره بهره برداری، مسئولیت تولید واحدهای بهره برداری را دارد و بر اساس استانداردهای جهانی خوراک را از خطوط لوله و مخابرات نفت دریافت و در واحدهای مختلف فرآورش می کند و فرآورده های نهایی نیز به خطو ط لوله و مخابرات و پخش ارسال می شود. مسئولیت واحد بهره برداری را سید رمضان موسوی عهده دارد، او دانش آموخته دانشگاه صنعت نفت آبادان است و از سال 1377 فعالیت خود را در واحد عملیاتی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند آغاز کرده است. به گفته او، فصلی که مسافرت هاکم باشد، تعمیرات اساسی را آغاز می کنیم، این پالایشگاه روزانه 16 میلیون لیتر بنزین تولید می کند و زمانی که وارد تعمیرات اساسی می شویم، این میزان تولید به نصف می رسد؛ از این رو برای جبران کاهش تولید از مخازن ذخیره استفاده می کنیم.
واحد تدارکات کالا یکی از بخش هایی است که ارتباطی مستقیم باشرکت های دانش بنیان جهت تامین کالای مورد نیازپالایشگاه دارد. در این واحد 48 هزارقلم کالای راهبردی تهیه می شود و نصراله احمدی که مسئولیت آن را به عهده دارد، می گوید: برای تامین مایحتاج مورد نیاز واحدها ارتباطی تنگاتنگ با شرکت های دانش بنیان و تولید کننده در استان مرکزی و شهرک های اطراف آن داریم. بیشتر کالاهای مورد نیاز در داخل استان ساخته می شود مگر اینکه توانمندی آن در داخل استان نباشد. در بخش مکانیک 99 درصدکالاهای مورد نیاز پالایشگاه در داخل کشورساخته می شود. متاسفانه در زمینه الکترونیک، شرکت های زیاد روی آن کار نکرده اند و رسالت سنگینی به عهده همکاران پالایشگاه است تا بتوانند کالای مورد را به موقع تحویل دهند. به گفته او، در زمینه تعمیرات اساسی از یکی دو سال قبل فهرست کالاهای موردنیاز به ما داده می شود و آنهایی را که موجودی در انبار داریم، اعلام می کنیم؛ در غیر این صورت اقلام را خریداری می کنیم. هر دوره از تعمیرات اساسی بیش از دو هزار قلم کالا انجام می شود و یک سری کالاها زمانی که تجهیزات باز می شود، نیازشان به یک کالای خاص مشخص می شود. احمدی در مورد سختی کار در محیط های صنعتی مثل پالایشگاه نیز می گوید: متاسفانه کار واحد تدارکات کالا خیلی به چشم نمی آید. این واحد در حاشیه قرار گرفته است اما تهیه به موقع اجزا و در اختیار قرار دادن آنها به واحدها نکته بسیار مهمی است که غالبا مغفول می ماند.
واحد مهندسی عمومی شامل چند بخش مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی ساختمان، مهندسی ابزار دقیق و کنترل و مخابرات و بایگانی اسناد فنی و کتابخانه می شود. هر یک از این مجموعه ها نیز یک مسئول، کارشناس و کارشناس ارشد دارد که مسئولیت طراحی، نظارت بر پروژ ها و طرح های جدید داخل پالایشگاه را عهده دار هستند. عیلرضا خدابخشی، رئیس واحد مهندسی عمومی پالایشگاه امام خمینی(ره) شازند است که از سال 1377 فعالیت خود را در این پالایشگاه آغاز کرده است. او درباره فعالیت خود در این بخش می گوید: مشکلات شناسایی شده در سیستم به این واحد ارجاع داده می شوند و برای آن باید راه حل پیدا کرد. خرید تجهیزاتی که نیاز به تغییر دارند، از سوی این واحد انجام می شود. وی ادامه می دهد: در زمان تعویض قطعه اگر لازم باشد خود قطعه را جابه جا کنند، این مهم به اداره تدارکات کالا ارجاع داده می شود اما اگر کالایی نیازمند تغییر طراحی باشد، این مهم به اداره مهندسی مکانیک ارجاع داده می شود تابر اساس دستورالعمل ها و نقشه هایی که دارند، یا از توانمندی مهندسان داخل پالایشگاه برای تامین آن استفاده شود و یا از طریق سفارش به شرکت دیگر. خدابخشی می افزاید: هم اکنون مهندسان پالایشگاه قطعه ای طراحی کرده اند که برای نصب آن می بایست فعالیت کل پالایشگاه تعطیل شود. در دنیا تنها یک گروه آن هم در کویت قابلیت انجام آن را دارد اما این کار را مهندسان پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند انجام داده اند که البته بازتاب خبری نداشت.
عزت اله غلامی، مدیرعملیات پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند آخرین نفری است که با او گفت و گو می کنم. او نیز همچون همکاران خود نکاتی را در باب تعمیرات اساسی و حوزه فعالیتی خود بیان می کند. غلامی می گوید: این مدیریت پنج مجموعه بهره برداری، خدمات فنی و مهندسی، برنامه ریزی تولید و اداره کل نگهداری و تعمیرات و آزمایشگاه را زیر پوشش دارد و نزدیک به 80 درصد مجموعه کارکنان پالایشگاه در این بخش مشغول به کار هستند. این مدیریت با تمام بخش های پالایشگاه از مدیریت کالا و پشتیبانی تا تامین قطعات ارتباط دارد. او با اشاره به تعمیرات اساسی مهر ماه امسال پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند ادامه می دهد: اطلاعات تعمیرات اساسی در هر دوره وارد نرم افزار RBI و تاریخ تعمیرات اساسی واحدها مشخص در آن می شود، برای واحدهای غیر کاتالیستی فاصله تعمیرات اساسی هر چهار سال یک بار و برای واحدهای کاتالیستی هر سه سال یک بار در نظر گرفته می شود. اگر این نرم افزار نشان دهد که یک واحد کاتالیستی می تواند تا چهار سال ادامه فعالیت دهد، فاصله تعمیرات اساسی آن را افزایش خواهیم داد. غلامی بابیان اینکه از 7- 8 ماه قبل از تعمیرات اساسی حجم کاری را که قرار است برون سپاری شود، برآورد می کنیم، افزود: پس از این مرحله، پیمانکار و نیروها قبل از تعمیرات اساسی انتخاب و از آنها مصاحبه به عمل می آید. ضمن این که بر اساس قوانین، آموزش های اچ اس ای فرا می گیرند و طب صنعتی انجام می دهند. وی می گوید: در زمان تعمیرات نیز برنامه ریزی مشخص است که در چه بازه زمانی کدام تجهیزات باید باز شده باشند و کدام باید شست وشو و تعمیر شوند. در جلسات روزانه با حضور سرپرستان تعمیرات اساسی، برنامه ها به لحاظ زمانی انجام کیفی کار مرور می شود تا اگر عقب ماندگی وجود دارد، جبران شود. پس از اتمام کار نیز از واحدهای تحت تعمیر تست نشتی گرفته می شود و بعد از بررسی نکات ایمنی متناسب با دستورالعمل های راه اندازی هر واحد را اجرا می کنیم تا در سرویس قرار گیرند. او در ادامه به برخی مشکلات مدیریت عملیات نیز اشاره و تصریح می کند: این مشکلات به دو بخش تامین نیروی انسانی کارآزموده و تامین تجهیزات و قطعات در زمان تحریم تقسیم می شوند. به دلیل کمبود نیروی انسای به جای 8 ساعت در روز از نیروهایمان به صورت 11 ساعته استفاده می کنیم. در زمینه تامین تجهیزات و قطعات نیز خوشبختانه توانسته ایم بدون مشکل پالایشگاه را اداره کنیم. اقلامی هستند که تاکنون تولید نشده مانند کاتالیست های مورد نیاز در پالایشگاه ها و اکنون توانسته ایم 90 درصد کاتالیست های کشور را تولید داخل کنیم.
ساعت ها گذشته است اما انگار تازه وارد محیطی شده ام که عملیاتی مهم در آن در حال انجام است. عملیاتی که به واسطه آن فرآیند تولید نفت خام و فرآورده های نفتی در آن لحظه ای متوقف نمی ماند. و پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند را در حالی ترک می کنم که شور و هیجان تعمیرات اساسی در آن همچنان ادامه دارد. در مسیر برگشت، وظیفه سخت پالایشگاه ها در دوران تعمیرات اساسی را مرور می کنم، هر یک از بخش ها از ماه ها قبل و وظیفه مشخص با برنامه ای مدون در بازه زمانی معینی باید کاری کنند کارستان تا چرخه تولید آنی از حرکت باز نایستد. خدا قوت.
چالش های تامین گاز در زمستان 1401 بررسی شد
مشعل گاز ومدیریت مصرف آن، موضوعی است که به ویژه در نیمه دوم سال از سوی مدیران ارشد بخش انرژی کشور به دلیل تغییر فصل، بیش ازپیش مورد توجه قرار می گیرد و با توجه به نزدیکی دوره سرما، برای تامین آن در مبادی تولید از سویی و مصرف بهینه آن درمبادی مصرف از سوی دیگر، برنامه ریزی می شود. هفته گذشته (19مهرماه) میزگردی علمی- ترویجی (آموزشی) به همت «خانه گاز شرکت ملی گازایران» با عنوان چالش های مدیریت تأمین گاز طبیعی در ماه های سرد سال و راه های برون رفت از آن» به میزبانی موسسه مطالعات بین المللی انرژی در سالن جلسات این موسسه برگزار شد. دراین میزگرد مدیرانی ازبخش های مختلف صنعت گاز کشور ازجمله محمدرضا جولایی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، مازیار سیاح نژاد، رئیس امور نظارت، اندازه گیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران، محسن مظلوم فارسی باف، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران، حسینعلی محمد حسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران، همچنین احمدزمانی، مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران و سرپرست پیشین مدیریت هماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گاز ایران حضور داشتند و دیدگاه های مختلفی درخصوص چالش های تامین گاز در ماه های سرد سال و راه های برون رفت ازآن با رویکرد مصرف بهینه آن مطرح شد. محمدصادق جوکار، رئیس موسسه مطالعات بین المللی انرژی نیز به عنوان میزبان این میزگرد علمی - ترویجی (آموزشی) درحوزه یاد شده دیدگاه های را مطرح کرده است که مشروح آن را می خوانید.
هم اینک نزدیک به 27 میلیون مشترک بخش خانگی با ضریب نفوذ 97 درصد در بخش شهری و90 درصد در بخش روستایی زیر پوشش گاز طبیعی قرار دارند و این جمعیت به طور میانگین درفصل سرد سال مصرف کننده روزانه 650 میلیون متر مکعب گازهستند.
به گفته جواد اوجی، وزیر نفت، 25 درصد مشترکان پرمصرف و بد مصرف، نزدیک به 50 درصد گاز بخش خانگی را مصرف می کنند از این رو، رصد ومدیریت درمصرف گازاین بخش می تواند تا حدود زیادی برطرف کننده چالش های احتمالی تامین گاز و نگرانی از مصرف آن باشد. البته این مدیریت تنها به بخش خانگی برنمی گردد و دیگر بخش ها از جمله صنایع، نیروگاه ها و . . . را هم در بر می گیرد. محمدصادق جوکار، رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی در این میزگرد علمی ترویجی (آموزشی) گفت: برنامه های موسسه مطالعات بین المللی انرژی در 5 سطح تدوین شده است که درسطح 3 آن، شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت (4 شرکت اصلی)، مساله های خود را به صورت عملیاتی، مطرح می کنند و زمانی که به پاسخ رسید بخشی از آن نیازمند ارائه است که با حضور کارشناسان و رسانه ها موضوعات و برنامه ها به بحث گذاشته می شود، ضمن این که پیش از این، برگزاری جلساتی از این دست در ایران کمتر بوده است. جوکار ا فزود: این نشست در 2 بخش بیان مساله و برنامه های شرکت گاز در حوزه سوخت زمستانی که یک چالش چند بعدی برای کشور ایجاد می کند، برگزارشده است و در قالب آن می توان افزون بر آسیب شناسی، دستاوردها را نیز ارائه کرد.
وی با بیان اینکه یکی ازاهداف برگزاری اینگونه نشست های گفت وگو محور، افزایش همکاری موسسه مطالعات انرژی با رسانه ها به منظورارائه تحلیل هاست، تصریح کرد: این موسسه آمادگی کامل خود را برای ارائه ودر دسترس قراردادن بسیاری از موارد تحلیلی با هدف تامین بهینه منافع ملی کشور دارد. رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی درباره برگزاری این نشست علمی - ترویجی (آموزشی) نیز گفت:این نشست که به همت شرکت ملی گاز ایران و تشکیل یک ستاد در موسسه برگزارشده است، در گام نخست، پنج حوزه ازجمله ترازگاز، بازارگاز، بهینه سازی مصرف گاز، فضای کسب و کار شرکت ملی گاز ایران و منابع انسانی را در بر می گیرد و نخستین جلسه آن درحوزه «چالش های مدیریت تامین گاز طبیعی درماه های سرد سال و راه های برون رفت از آن» است. وی تصریح کرد: تا پایان امسال، برنامه های گفت وگو محور بین المللی نیز در موسسه مطالعات بین المللی انرژی برگزارخواهد شد. جوکار تاکید کرد: این موسسه آمادگی دارد تا با ارائه تحلیل ها و اطلاعات (غیرمحرمانه) بسیاری از اطلاعات را در دسترس رسانه ها قرار دهد تا با استفاده از آنها، منافع ملی تامین شود. وی یادآورشد:زمستان سال گذشته با تلاش جهادگونه شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، سوخت مورد نیاز بخش های مختلف تامین شد.
مازیارسیاح نژاد، رئیس امور نظارت، اندازه گیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران که سخنران دیگر این میزگرد علمی بود، با بیان این که ایران رتبه سومین تولید کننده گاز جهان را در اختیار دارد، افزود: صنعت گاز ایران با 22 پالایشگاه روزانه یک میلیارد مترمکعب گاز معادل پنج میلیون بشکه نفت تولید می کند و 70 درصد گاز کشور از پارس جنوبی تامین می شود. وی اظهارکرد: گاز تولید شده در پالایشگاه ها با 38 هزار کیلومتر خط لوله، معادل سه برابر قطر کره زمین و 350 هزار کیلومتر خطوط توزیع، معادل 27 برابر کره زمین، به مبادی مصرف منتقل می شود. به گفته وی، هم اکنون 86 تاسیسات تقویت فشار گاز با 318 توربوکمپرسور درکشور موجود است. سیاح نژاد بابیان اینکه بخش اصلی تولید درجنوب و بخش قابل توجهی ازمصرف در مناطق شمال، شمال غرب و غرب کشور است، گفت: میان نقاط تولید و مصرف فاصله بسیار زیادی وجود دارد و شرکت انتقال گاز ایران با 10 منطقه عملیاتی، انتقال گاز از مبادی تولید به مبادی تعریف شده توزیع را انجام می دهد؛ ضمن این که بهره برداری، نگهداشت و تعمیرات از دیگر ماموریت های این شرکت است. به گفته رئیس امور نظارت، اندازه گیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گازایران، 6 تاسیسات اندازه گیری، وظیفه صادرات و واردات (عراق 2 نقطه، ترکیه، ارمنستان، نخجوان، آذربایجان) را به عهده دارند.
سیاح نژاد با اشاره به فعالیت های صنعت گاز تا پایان سال 1400 گفت: 6 درصد از تولید سالانه گاز به بخش صادرات اختصاص داشته است. وی افزود: دربازه زمانی یاد شده، 17 درصد از کل تولید سالانه گاز به 70 هزار واحد صنعتی عمده، 30 درصد از کل تولید سالانه گاز به 89 نیروگاه، همچنین 44 درصد از کل تولید گاز به بخش های خانگی و تجاری و روزانه 21 میلیون مترمکعب گاز نیز به جایگاه های سی ان جی اختصاص داشت. سیاح نژاد اعلام کرد: تا پایان سال گذشته، یک هزار و 310 شهر باضریب نفوذ 97 در صد و 35 هزار و 500 روستا با ضریب نفوذ 90 درصد از گازطبیعی برخوردار شده اند.
رئیس امور نظارت، اندازه گیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران با مقایسه آمارهای توسعه صنعت گاز میان سال های 86 و 1400 گفت: سال 86 روزانه 470 میلیون مترمکعب گاز در 9 پالایشگاه کشور فرآورش می شد واین مقدار سال گذشته به 850 میلیون مترمکعب در 22 پالایشگاه افزایش یافت. سیاح نژاد افزود:سال 86 حدود 28 هزارکیلومتر خط لوله انتقال گاز با44 تاسیسات تقویت فشار گازموجود بود و این میزان در سال 1400 به 38 هزار کیلومتر شبکه انتقال گاز و 86 تاسیسات تقویت فشار گاز رسید. وی ادامه داد: درسال 86 بیش از پنج هزار روستا، 695 شهر و 45 نیروگاه به شبکه گاز متصل بود که درسال 1400 به 35 هزار و 575 روستا، یک هزار 310 شهر و 89 نیروگاه افزایش یافت.
رئیس امور نظارت، اندازه گیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد:همواره تلاش شده است که میان تولید، انتقال و توزیع گاز توازن وجود داشته باشد؛ با این حال زمستان با افزایش انفجاری مصرف دربخش خانگی روبه رو می شویم. این افزایش شگفت انگیز مصرف باعث می شود برای پایداری تامین گاز بخش خانگی، در بخش های صنایع و نیروگاه ها محدودیت اعمال کنیم. سوخت این واحدها با همکاری میان شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت درمقطعی از طریق فرآورده های نفتی تامین می شود.
وی با بیان اینکه تامین پایدار گاز مورد نیاز بخش های مختلف وظیفه ذاتی شرکت ملی گاز ایران است، گفت: این فرآیند، قیمتی نهان دارد که هیچگاه در نظر گرفته نمی شود. تامین امنیت انرژی درکشور پارامتری تاثیرگذار است از این رو فرایند قیمت گذاری و ارزش واقعی آن باید مشخص شود. وی با اشاره به مخازن ذخیره سازی گازگفت: مخازن شوریجه و سراجه از ابعاد مختلف در نقاط کلیدی قرار دارند و می توانند در اوج مصرف بخشی از گاز مورد نیاز شبکه را تامین کنند. رئیس امور نظارت، اندازه گیری و کنترل کیفیت گاز مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: یکی از چالش هایی ما بحث بهینه سازی مصرف است. گاز را در ورودی نیروگاه تحویل می دهیم و در حوزه بهینه سازی و هدر رفت انرژی در بخش نیروگاهی وزارت نیرو باید توضیحات خود را ارائه دهد. به گفته وی، متولی بهینه سازی بخش خانگی نیز وزارت راه و شهرسازی و به تبع آن سازمان نظام مهندسی و شهرداری است.
در بحث ساختمانی، الگوی ساختمان های در حال بهره برداری (ممیزی انرژی) و درحال طراحی وساخت(مبحث 19 مقررات ملی ساختمان) تعریف شده است. متاسفانه در بحث ممیزی انرژی در ساختمان های در حال بهره برداری که بخش عمده ای از ساختمان های را در بر می گیرد، هیچ اقدامی انجام نشده است. سیاح نژاد افزود: شرکت ملی گاز ایران در ساختمان هایی که دارای موتورخانه بودند ورود کرد تا آنها را براساس دستورالعمل ها واستانداردها بهینه سازی کند. این واحدها، بخش کوچکی از ساختمان های درحال بهره برداری راشامل می شوند و بخش زیادی از ساختمان از پکیج و بخاری استفاده می کنند که از حیطه کاری شرکت ملی گاز ایران خارج است با این حال تلاش کرده ایم در این حوزه، الگوهای مصرف را اصلاح کنیم. وی تاکید کرد: در حوزه ساختمان های درحال طراحی قراربود مبحث 19مقررات ملی ساختمان از ابتدای سال 1400 اجرا شود که به دلایل فنی انجام نشد؛ براین اساس تکلیف بهینه سازی 44 درصد از مصرف کننده های گاز هنوز مبهم است.
محسن مظلوم فارسی باف، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز ایران نیز به عنوان دیگر سخنران این میز گرد علمی نیز گفت: این شرکت سه اقدام کلان عملیاتی را در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی تعریف کرده است.
وی با بیان اینکه این برنامه ها در حوزه موتوخانه ها به مرحله اجرا رسیده و در جریان است، گفت: قرارداد حوزه بهینه سازی بخاری ها نیز کامل و برای شرکت ملی نفت ایران ارسال شده است. باتوجه به اینکه قرار است از مباحث ماده 12 رفع موانع تولید استفاده شود، با شرکت ملی نفت ایران ارتباطی تنگاتنگ داریم. این برنامه در حوزه های هرمتیک و غیرهرمتیک فاز به فاز اجرا می شود.
به گفته مظلوم فارسی باف، درحوزه هوشمند سازی نیز ورود کرده ایم و چندی پیش قراردادی با دانشگاه صنعتی مالک اشتر امضا شد. در این حوزه برنامه عملیاتی- مطالعاتی تدوین مدل بومی- ملی را در دستور کار داریم تا فناوری مرجع را شناساسی کنیم.
وی ادامه داد: با همکاری دانشگاه صنعتی مالک اشتر و شرکت های دانش بنیان تخصصی این حوزه پس از تدوین مدل بومی- ملی امن وارد فاز عملیاتی می شویم. براین اساس، شرکت های عملیاتی که بتوانند تجهیزات، ماژول ها و پلتفرم ها را ارائه دهند نیز شناسایی کرده ایم.
حسینعلی محمد حسینی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران به عنوان یکی دیگر از سخنرانان شرکت کننده در میز گرد علمی- ترویجی (آموزشی)با عنوان چالش های مدیریت تأمین گاز طبیعی در ماه های سرد سال و راه های برون رفت از آن» گفت: کشورهای مختلف به ویژه کشورهایی که به منابع انرژی دسترسی نداشته اند، راهبردهای مدونی در حوزه بهینه سازی و ارتقای شاخص های بهینه سازی تعریف و اجرا کرده اند. مدون ترین گزارشی که در این خصوص تهیه شده، گزارش آژانس بین المللی انرژی است که کشورهای مختلف را مقایسه می کند.
وی با بیان اینکه شاخص های مختلفی در خصوص بهینه سازی مصرف داریم که مهم ترین آن، شدت مصرف انرژی است، اعلام کرد: بررسی روند 20 ساله (از سال 2000 تا 2020) کشورهای مختلف نشان می دهد که شدت انرژی در بیشتر کشورهایی که سیاست هایی مدون در بخش های مختلف تعریف و اجرا کرده اند، روند نزولی داشته است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: متاسفانه در ایران همه نگاه ها به این سمت و سو بوده که افزایش عرضه داشته باشیم و تنها تولید انرژی (نفت، گاز، برق و. . . ) را افزایش دهیم؛ بنابراین زمانی که با این نگاه پیش رفته ایم، شدت انرژی نه تنها ثابت نمانده بلکه افزایش نیز داشته است.
وی در ادامه با اشاره به جایگاه مهم و ویژه بهینه سازی در حوزه انرژی گفت: از نگاه اقتصادی، 1 واحد سرمایه گذاری در بخش بهینه سازی معادل 7 تا 10 واحد سرمایه گذاری در بخش تولید است. به بیان ساده، اگر 1 دلار در بخش بهینه سازی سرمایه گذاری کنیم، معادل 7 تا 10 دلار سرمایه گذاری در تولید میادین است. با این نگاه، شرکت ملی گاز ایران برنامه های مفصلی در استفاده از بحث بهینه سازی در برنامه دارد تا ناترازی میان عرضه و تقاضا را که بزرگ ترین چالش ماست، مرتفع کند.
وی اعلام کرد: براساس برنامه های تعریف شده، پرمصرف ها و بدمصرف هایی که از یارانه پنهان گاز که رقم بالایی است، بهره مند می شوند، کنترل می کنیم و این میزان صرفه جویی به خوراک صنایع و به صادرات اختصاص یابد.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی گاز ایران درباره برنامه های این شرکت برای عرضه گاز در بورس انرژی گفت: شرکت ملی گاز ایران با توجه به شرایط و ناترازی که در تولید و مصرف گاز دارد، بسته هایی مختلف با مکانیزم های متنوع طراحی کرده است. یکی از مکانیزم های خوبی که پیگیری می کنیم، بورس انرژی است. طرح های مختلفی به دبیرخانه بورس ارائه شده است. این طرح ها از نظر کفایت فنی و اقتصادی از سوی مدیریت برنامه ریزی بررسی شده اند و نتایج آن را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرده ایم.
سیدجلال نورموسوی، سرپرست پیشین مدیریت هماهنگی امورگازرسانی شرکت ملی گاز ایران نیز در این نشست علمی - تخصصی گفت: در حوزه هوشمند سازی علاوه بر نیازهایی که خودمان احساس می کردیم، یک الزام قانونی نیز وجود داشت تا با توجه به اینکه 27 میلیون کنتور خانگی و 27 هزار کنتور صنعتی و بزرگ داریم، سیستم های اندازه گیری را هوشمند کنیم.
وی افزود: این برنامه بسیار بزرگ است و در مدت 4 سال با 4 میلیارد دلار اعتبار اجرایی می شود. برای ورود به این فرایند لازم بود چالش های مسیر را شناسایی کنیم، از این رو لازمه آن اجرای طرح های پایلوت بود.
نورموسوی با بیان اینکه برای این کار اقدام های خوبی انجام شده است، گفت: ابتدا کمیته راهبری هوشمندسازی را در شرکت ملی گاز ایران پایه گذاری کردیم و تاکنون 14 جلسه برگزار شده است. با همکاری مدیریت پژوهش و فناوری، خروجی این جلسات منجر به امضای قرارداد با دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان مشاور هوشمندسازی شد. تهیه پکیج اجرای پایلوت، گام نخست است تا اطلاعات مربوط به هوشمندسازی شامل سه مرحله (جمع آوری، انتقال و تجریه و تحلیل داده ها) با لحاظ مواردی مانند دقت، سرعت و امنیت اجرایی شود. براین اساس لازم است پلتفرمی طراحی شود که این حجم اطلاعات را نگهداری، تجزیه و تحلیل کند و خروجی مورد نیاز را تحویل دهد.
سرپرست پیشین مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران یادآور شد: برای بهینه سازی تقسیم کار شده است و براساس مصوبه شورای اقتصاد، بهینه سازی موتورخانه ها به عهده شرکت ملی گاز ایران قرار گرفت. بهینه سازی موتورخانه بخش های خانگی و تجاری از 2سال پیش آغاز شد. 35 هزار اشتراک خانگی و تجاری را در سامانه ای که برای این پروژه تعریف شده بود، ثبت نام کردیم. پیمانکاران مجری بهینه سازی نیز در این سامانه آمادگی خود را اعلام کردند. پس از پذیرش پیمانکار به موضوع اجرای بهینه سازی شرکت گاز ورود و پس از اجرا، هزینه های مربوطه را پرداخت می کنیم.
سرپرست پیشین مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: تاکنون موتورخانه 20 هزار واحد خانگی و تجاری بهینه سازی شده است. برپایه گزارشی که سال 1400 منتشر شد، مصارف مشترکانی که موتورخانه آنها بهینه سازی شده، 31 درصد صرفه جویی داشته اند و با متوسط صرفه جویی 16 درصد، انتظارات ما در این بخش تحقق یافت.
به گفته وی، مکانیزم بخش بهینه سازی موتورخانه های بخش اداری تفاوت هایی دارد و در مجموع 865 هزار واحد عمومی شامل اداره های دولتی، اماکن ورزشی، خیریه و. . . ثبت نام کرده اند که تاکنون 14 هزار واحد بهینه سازی شده اند.
سرپرست پیشین مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: تاکنون در مجموع 125 میلیارد تومان برای بخش بهینه سازی موتورخانه ها هزینه کرده ایم. امسال اصلاح نرخ نیز برای پیمانکاران در نظر گرفته ایم تا این فرایند شتاب بگیرد.
نورموسوی گفت: یکی دیگر از بخش هایی که برای بهینه سازی در نظر گرفته شده، تعویض 5. 8 میلیون بخاری بوده که این موضوع به شرکت بهینه سازی مصرف سوخت واگذار شده است. در این زمینه، سرمایه گذارانی اعلام آمادگی کرده اند تا بخاری های راندمان بالا را با بخاری های کنونی تعویض کنند. شرکت ملی گاز ایران در این فرایند حضوری فعال دارد و آمادگی تعویض 20 میلیون بخاری را داریم. به ازای تعویض 1 بخاری، 15 درصد صرفه جویی پیش بینی شده است.
احمد زمانی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران هم در این نشست به نکاتی اشاره و تصریح کرد: در 6 ماه امسال سه درصد افزایش برداشت مخزن، یک درصد افزایش تولید گاز، 18 درصد افزایش تولید ال پی جی داشته ایم.
وی افزود: با برنامه ریزی که انجام شد، 6 روز کاهش زمان تعمیرات اساسی ثبت شد که به واسطه این کاهش، 4 میلیارد مترمکعب افزایش پالایش گاز داشته ایم. به گفته زمانی، افزون بر افزایش تولید، امسال برنامه های دیگری در حوزه افزایش کیفیت میعانات گازی، افزایش پایداری شبکه برق پالایشگاه ها، تامین مواد شیمیایی و. . . اجرایی شده است. استقرار مدیریت دارایی فیزیکی و استقرار مدل تعالی سازمانی در سیستم های پالایشی گاز نیز پیگیری می شود.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: تعمیرات اساسی تجهیزات ثابت با 95 درصد پیشرفت در جریان است و تعمیرات اساسی پالایشگاه ها تا ابتدای آبان ماه به پایان می رسد. وی با بیان اینکه میزان مشعل سوزی، در برخی پالایشگاه ها از میزان طراحی پایین تر است، گفت: بخش عمده برنامه های این حوزه در پارس جنوبی متمرکز است. دراین زمینه برنامه های یک ساله، سه ساله و پنج ساله مد نظر داریم و سال آینده برنامه یکساله محقق می شود.
محمدرضا جولایی، مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران هم دراین میزگرد علمی- ترویجی(آموزشی) گفت: پیش بینی می کنیم امسال روزانه یک میلیارد مترمکعب از منابع برداشت داشته باشیم و میزان گاز شیرین تحویلی نیز 850 تا 860 میلیون مترمکعب باشد.
وی با بیان اینکه میزان مصرف تابع بخش خانگی است و 6 ماه نخست امسال شاهد افزایش 6 درصدی مصرف این بخش بوده ایم، افزود: سال گذشته به طور متوسط 640 تا 650 گاز در بخش خانگی مصرف شد و رکورد مصرف 720 میلیون مترمکعب را نیز ثبت کردیم.
رقابت برای مشعل های خاموش
مشعل موضوع جمع آوری گازهای مشعل در مناطق مختلف عملیاتی، همواره به عنوان یکی از موضوعات مهم مطرح بوده است، به گونه ای که دولت ها در هر دوره از مسؤولیتشان، سیاست ها و برنامه هایی را برای آن در نظر می گیرند. موضوع خاموش شدن مشعل ها در پارس جنوبی و سایر مناطق عملیاتی از دو منظر جلوگیری از خام سوزی و از دست رفتن منابع با ارزش انرژی کشورمان، همچنین جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی و تهدید سلامت کارکنان وساکنان مناطق پیگیری شده است.با این وجود، بسیاری از این برنامه ها، سیاست ها وحتی قراردادهای رسمی منعقد شده در سال های گذشته، متوقف یا نیمه کاره باقی مانده و نتوانسته اند اهداف تعیین شده برای خاموش کردن مشعل های روشن را محقق سازند.بنابراهمیت این موضوع، باروی کارآمدن دولت سیزدهم و شروع فعالیت آن در زیرمجموعه های مختلف و پروژه های در دست اجرا، با جدیتی بیش از پیش در دستور کار قرار گرفت، به طوری که در یک سال و اندی گذشته شاهد تحولات قابل توجهی برای خاموش سازی مشعل و جلوگیری از هدرفت گاز آنها بوده ایم.
وزیر نفت به طور مشخص درباره کاهش مشعل سوزی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، موضوعات مختلفی را دنبال کرده است. امضای قراردادها و شروع پروژه هایی همچون هشت قرارداد جمع آوری گازهای شرق کارون درحوزه نفت، رونمایی از برنامه سه گانه صنعت گاز برای کاهش مشعل سوزی و پروژه های متعددی که شرکت های پتروشیمی برای خاموش کردن مشعل های خود و تبدیل شدن به صنعت سبز داشته اند، از جمله اقداماتی است که در این مدت با جدیت پیگیری شده اند.
صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع پیشرو کشور که افزون بر مناطق عملیاتی، در دیگر نقاط کشور هم حضور دارد، همواره برای حفظ محیط زیست پیرامونی خود در تلاش بوده واقدامات اجرا شده، شرکت های فعال این صنعت رادر فهرست صنایع سبزقرار داده است؛ اگرچه صنعت پتروشیمی در سال های اخیر، شرایط سخت اقتصادی و تحریم های مستقیم و همه جانبه ای را پشت سرگذاشته؛ اما این مجموعه تلاش کرده تا درکنار سودآوری، تولید، اشتغال و توسعه پروژه ها، وظیفه مهم حفاظت از محیط پیرامونی را فراموش نکند و همزمان بااجرای مسؤولیت های اجتماعی خود، در جهت ارتقای سیستم های کیفی و رعایت الزامات زیست محیطی حرکت کند. شرکت های خصوصی پتروشیمی به عنوان مجموعه هایی مستقل، یا در قالب شرکت های بزرگ عملیاتی یا شوراهای راهبردی منطقه ای، هر ساله اقدامات و برنامه های زیست محیطی را در قالب های متنوعی در دستور کار قرار می دهند و بودجه قابل توجهی برای این موارد تخصیص می یابد. بر این اساس، اقداماتی همچون کاشت نهال حرا و توسعه فضای سبز در محیط پیرامونی، اصلاح چرخه فاضلاب و تصفیه آب داخل تأسیسات، حمایت از گونه های جانوری، گیاهی در هر منطقه و... از جمله مواردی هستند که پتروشیمی ها به شکل مداوم و داوطلبانه به آن می پردازند. این سهم قابل توجه شرکت های پتروشیمی در میان همه مجموعه صنعت نفت به اندازه ای چشمگیر است که این شرکت ها در سال گذشته، سهم ۷۰ درصدی را در صنایع سبز صنعت نفت داشته اند. امروزه نه تنها گازسوزی در مشعل بین بیشتر پتروشیمی ها وجود ندارد؛ بلکه پتروشیمی های بزرگ و شاخصی همچون بیدبلند خلیج فارس درمسیرجلوگیری از سوختن گازهای همراه منطقه گچساران، دهلران و غرب کارون هم پیش رفته اند. مجموعه بزرگ پالایشگاه بیدبلندخلیج فارس گازهای همراه نفت موجود در منطقه گچساران را جمع آوری و به عنوان خوراک استفاده می کند و این میزان نزدیک به ۱۵میلیون مترمکعب گاز است، همچنین با افتتاح و بهره برداری از NGL ۳۱۰۰ و NGL ۳۲۰۰ نیز همین فرایند انجام و حدود ۲۰ میلیون مترمکعب هم از محل این دو پروژه تأمین و از سوختن بخش دیگری از گازها جلوگیری می شود. این مجموعه همچنین پاییز سال قبل، همزمان با انتقال و تزریق گازهای اسیدی مجتمع گازی بید بلند خلیج فارس به چاه های نفت منطقه آغاجاری به منظور صیانت از محیط زیست و تولید صیانتی نفت، جشن پایان سوزاندن گاز در مشعل های این مجتمع را برگزار کرد. این روند کاهشی در سوختن گازهای مشعل پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، افزون بر جلوگیری از هدر رفت سالانه بیش از ۱۲۰میلیون دلار سرمایه، سبب صیانت پایدار از محیط زیست می شود.
شرکت های پتروشیمی نه تنهادر میان صنایع مختلف نفتی، جزو فعالان و سبزترین ها هستند؛ بلکه در میان صنایع کل کشور نیز رتبه های برتر را به خود اختصاص داده اند. صنعت پتروشیمی درسال ۱۴۰۰با پنج عنوان منتخب از میان6 صنعت برگزیده کشور، بیشترین سهم را در صنایع برگزیده سبز کشورکسب کرد و مفتخر به دریافت تندیس زرین شد.علی ربانی، مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران چندی قبل از کاهش ۴۴ درصدی حجم آلایندگی صنعت پتروشیمی خبر داد و گفت: مقدار آلایندگی شرکت های پتروشیمی از اوایل دهه ۹۰ تاکنون از ۶۶ درصد به کمتر از ۲۲ درصد در اواخر پارسال رسیده که نشان می دهد شرکت های پتروشیمی توانسته اند با رعایت استانداردهای محیط زیستی، افزون بر افزایش تولید و بازدهی، نیازهای جامعه را در نظر بگیرند که امید است با تسریع این روند به بالاترین مقدار تولید با کمترین آلایندگی برسیم.مشاور اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ادامه داد: ظرفیت صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هشتم توسعه دو برابر می شود که با توجه به پیش بینی سرمایه گذاری ۸۰ میلیارد دلاری لازم است، بنابراین ۳.۲ میلیارد دلار یعنی حدود ۴ درصد باید در حوزه اجتماعی سرمایه گذاری شود. بر اساس این گزارش، صنعت پتروشیمی همواره یک قدم در موضوعات محیط زیستی جلوتر از صنایع دیگر است. به عنوان نمونه در حالی که صنایع مختلف همچنان در تکاپوی رعایت اصول اولیه محیط زیستی هستند، این صنعت وارد مرحله ای تازه از اقدام های خود می شود.
شرکت های پتروشیمی با توجه به سابقه و تعدد برنامه های زیست محیطی که در سال های گذشته تاکنون داشته اند، امروز تجربیات قابل توجهی دارند. دامنه این اقدامات از دریافت «گواهینامه مدیریت کربن» به عنوان یکی از الزام های محیط زیستی بین المللی در پتروشیمی های شیراز، رازی و مارون از سوی سازمان ملل متحد تا نصب «مشعل های پاک» در پتروشیمی صدف ادامه داشته و هر روز تنوع و اثرگذاری بیشتری دارند. از سوی دیگر، مدتی است که طرح پتروشیمی «همت»در منطقه پارس جنوبی در نوبت اجرا قرار دارد و در این طرح از 2 CO موجود چه در پالایشگاه ها و چه پتروشیمی های منطقه استفاده و با شبکه های جمع آوری 2 CO و ترکیب با گاز آمونیاک، اوره تولید خواهد شد.برخی دیگر از پتروشیمی ها هم در این عرصه، پا را فراتر گذاشته و با کمک گرفتن از مجموعه های دانش بنیان، به دانش فنی طراحی و اجرای پروژه برنر کوره های پرایمری تولید متانول دست یافته که استفاده از این دانش فنی به کاهش انتشار گازهای آلاینده و فلرینگ، کاهش قابل توجه مصرف سوخت و کاهش هزینه تولید منجر می شود. بر اساس این گزارش، کنترل وکاهش انتشار آلاینده های هوا، همواره از اهداف و راهبردهای محیط زیست وزارت نفت بوده که از اهم مصادیق آن، برنامه های کاهش مشعل سوزی، اجرای پروژه های جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه نفت و جمع آوری و بازیافت گازهای مشعل است. در همین رابطه نیز جواد اوجی، وزیر نفت طی بخشنامه ای موضوع کاهش گازهای همراه نفت و مشعل سوزی را به صورت خاص، مورد تاکید قرار داده و به طور مشخص، کاهش مشعل سوزی در عسلویه در اولویت قرار دارد. باید توجه داشت که مهار و کنترل 90 درصد از گازهای مشعل در برنامه ششم توسعه مورد تاکید قرار گرفته بود که هنوز محقق نشده و برنامه ها و اقداماتی که در دستور کار قرار دارد، می تواند صنعت نفت را به تحقق این هدف و برنامه نزدیک کند و پتروشیمی ها در رسیدن به این هدف، سهم قابل توجهی دارند.
گفت وگو با رئیس شورای تخصصی سلامت روان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت
سمیه راهپیما بهداشت روان یا سلامت روان، به معنی سلامت هیجانی و روانشناختی است. به شکلی که فرد بتواند از تفکر و توانایی های خود استفاده کند، در جامعه عملکرد داشته باشد و نیازهای معمول زندگی روزمره را برآورده سازد. این تعریفی کلی است که کارشناسان و متخصصان حوزه روانشناسی ارائه کرده اند. سلامت روان با انجام روش های صحیح به افراد کمک می کند تا از لحاظ روانی و عاطفی با محیط خود سازگار شوند و راه حلی مناسب برای حل مشکلات خود انتخاب کنند. با توجه به اهمیت این موضوع می توان گفت که رفتارهای مخرب در محیط کار، می تواند بر سلامت جسمی، روانی و عملکرد کاری افراد تاثیر بگذارد و نتایج کارآمد مربوط به پدیده های مثبت را از بین برده یا کاهش دهد. بنابراین توجه به رویکردی پیشگیرانه در این زمینه برای آینده سازمان، سرمایه گذاری سنجیده ای به شمار می آید که سلامت روان کارکنان را در محیط های کاری، بویژه محیط های صنعتی و سخت همچون پالایشگاه ها، سکوهای نفتی و ... به امری ضروری بدل می سازد. بنا بر اهمیت این موضوع، سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، دی ماه سال 1400 اقدام به ایجاد شورای تخصصی «سلامت روان» کرده و از آن زمان، متخصصانی با عنوان رابط سلامت روان به کارکنان، خانواده های آنها و حتی بومیان مناطق، خدماتی در این حوزه ارائه می کنند. برای جویا شدن از این فعالیت ها با دکتر سعید گران پی، رئیس شورای تخصصی سلامت روان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به گفت وگو نشسته ایم که ماحصل آن در ادامه می آید.
بهداشت روان یا سلامت روان، به معنی سلامت هیجانی و روانشناختی است،به شکلی که فرد بتواند از تفکر و توانایی های خود استفاده کند، در جامعه عملکرد داشته باشد و نیازهای معمول زندگی روزمره را برآورده سازد. کلمه سلامت، وسعت و تحول زیادی به همراه دارد و تمام جنبه های زندگی یک فرد را در تحت تاثیر قرار می دهد و شامل مسائل فیزیولوژیک، اقتصادی، فرهنگی و انسانی می شود.
با توجه به لزوم و اهمیت سلامت روان، از حدود 9 ماه پیش موضوع ایجاد شورای تخصصی سلامت روان از سوی رئیس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و همکاران و متخصصان داخل این سازمان مطرح و افرادی عضو این شورا شدند که در این زمینه فعالیت داشتند. از دی ماه سال 1400 تاکنون سه جلسه شورای تخصصی به دلیل محدودیت های کرونا برگزار شده است. بازبینی فرایندهای بخش سلامت روان، معاینات روتین طب صنعتی (غربالگری، ارجاع و پیگیری)، توانمندسازی روانشناسان شاغل در تمامی مناطق سازمان در حوزه های مختلف مداخلات غیر دارویی ، تعیین و معرفی یک نفر رابط سلامت روان از هر منطقه به شورای تخصصی و... از جمله مواردی بود که در این نشستها مطرح شد.
برای این کار، تعدادی از کارکنان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت را که سر رشته ای در حوزه روانشناسی داشتند، به عنوان رابطان سلامت روان در مناطق 15 گانه تحت پوشش خود در نظر گرفته ایم تا با کارکنان صنعت نفت در ارتباط باشند و مسائل و مشکلات آنها را برطرف و در صورت نیاز راهکاری ارائه کنند. وظیفه و رسالت این شورا در صنعت نفت به صورت تخصصی، ارائه راهکار به منظور بهبود ارائه خدمات سلامت روان در جمعیت تحت پوشش است که در این خصوص سال گذشته، با همکاری دانشگاه علوم پزشکی توانستیم مولفه های برنامه عملیاتی 1401 را به صورت بومی صنعت نفت تهیه و در شورای تخصصی سلامت روان تصویب کنیم. با توجه به اینکه در سال نخست این شورا قرار داریم و باید تمام جنبه های مختلف یک انسان مورد بررسی قرار گیرد، زمانبر است و در سال های آینده، شورا پرقدرت تر از قبل فعالیت های خود را ادامه خواهد داد.
یکی از بزرگترین معضلات این شورا،موازی کاری است. اکنون معاونت منابع انسانی،حراست، مدیریت پالایشگاه ها و روابط عمومی هر کدام به نوعی در حوزه سلامت روان کار می کنند و دیدگاه هایی هم در این زمینه دارند.
بخش های مختلف با یک هدف مشخص در یک مسیر گام برمی دارند که این موضوع، باعث کند شدن روند فعالیت شورای تخصصی سلامت روان می شود. خوشبختانه در شورای معاونین وزارت نفت، به مقوله اهداف این شورای تخصصی پرداخته شده؛ اما هنوز در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت جاری و ساری نشده است.
پرداختن و بررسی سلامت روان، یک کار تخصصی است و افرادی بجز رابطان سلامت، نمی توانند در آن ورود پیدا کنند.
مقرر شده است استفاده از خدمات مشاوره و سلامت روان برای نیروهای پیمانکار شاغل در منطقه پارس جنوبی به صورت پایلوت آغاز به کار کند تا بعد از بررسی تمامی جزییات، این طرح در تمام مناطق اجرایی شود. خدمات سلامت روان علاوه بر تمام کارکنان صنعت نفت، به خانواده های آنها نیز ارائه می شود که این کار در قالب مسؤولیت اجتماعی، مردم بومی منطقه را هم دربرمی گیرد.
بسته آموزشی در صنعت نفت با هدف ترویج سلامت روان، خود مراقبتی و افزایش سطح سلامت روان در نشست شورای معاونین صنعت نفت مطرح شده که با در نظر گرفتن چالش ها و مشکلات شرکت های مختلف در صنعت، امسال اجرایی خواهد شد. اقدامات دیگری نیز در دست انجام است و تا پایان سال، دو کارگاه تخصصی دیگر هم برگزار خواهد شد.
مشاوره فردی روانشناختی به مراجعان مرکز سلامت روان 17 هزار و 932 مورد بوده که از این تعداد، برای دو هزار و 53 نفر آزمون های تخصصی روان سنجی انجام شده است.
آزمون غربالگری سلامت روان به عنوان بخشی از فرایند معاینات دوره ای کارکنان و ارزیابی سلامت روان بدو استخدام کارکنان تبدیل وضعیت، برای 17 هزار و 555 نفر انجام شد.
در زمینه آموزش نیز ۹۵ کارگاه، ۱۸ سخنرانی و ۲۱ وبینار آموزشی (۳۴۰ ساعت) در مورد مباحث سلامت روان در مناطق ۱۵ گانه برگزار شده که در این برنامه های آموزشی، یکهزار و 972 نفر به صورت حضوری و یکهزار و 680 نفر به صورت مجازی در آن شرکت داشته اند.
۱۲۴ پمفلت آموزشی با موضوعات مختلف سلامت روان از سوی مراکز سلامت روان مناطق، علاوه بر تکثیر و توزیع به مراجعان هدف، در وبگاه سازمان نیز برای استفاده کارکنان و خانواده های آنان قرار داده شده است. همچنین تهیه ۳۱ کلیپ (با مجموع ۱۱۹ دقیقه) با محتوای سلامت روان بخش دیگری از فعالیت های مراکز سلامت روان مناطق بوده است.
محتوای تمامی برنامه های آموزشی فعالیت های مذکور با محور خود مراقبتی در سلامت روان، فرزند پروری، سواد سلامت کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنان همسو با برنامه عملیاتی سال ۱۴۰۱ ابلاغی شورای تخصصی سلامت روان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از دیگر برنامه های مراکز سلامت روان سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مناطق 15 گانه بوده است.
زندگی مانند رانندگی است، تفاوت زیادی میان فرد تازه کار با کسی که 10 سال پشت فرمان یک ماشین نشسته، وجود دارد. از این رو به جوانان توصیه می کنم که مهارت درست زندگی کردن را بیاموزند و آن را سرلوحه کار خود قرار دهند؛ زیرا سلامت روان و تعادل در رفتار، یکی از مهم ترین و اساسی ترین ارکان زندگی یک شخص به شمار می رود.
نگاهی به عملکرد دولت سیزدهم و زیرمجموعه های اجرایی در ایجاد اشتغال
مشعل ایجاد اشتغال همواره یکی از سیاست های مهم و راهبردی در دولت ها بوده و در هر دوره نیز برنامه هایی اجرایی و اشتغال زا در دستور کار قرار گرفته است . اشتغال یکی از مولفه های مهم در اقتصاد و سطح رفاه در جامعه محسوب می شود و به عنوان یکی از دغدغه های اجتماعی و اقتصادی مهم نیز در میان خانواده ها و جوانان مطرح است. اگرچه دولت ها موظف به توسعه زیرساخت ها و بسترسازی مناسب و باثبات در اقتصاد و ایجاد کسب و کارهای پایدار هستند اما در واقع ایجاد اشتغال مقوله ای چندوجهی است که دستگاه های اجرایی مختلفی در تحقق آن دخالت دارند. دولت سیزدهم در یک سال و اندی که در موقعیت اجرای برنامه های خود قرار گرفته توانسته بیش از ۹۷۵ هزار و ۶۳۳ شغل را در حوزه های مختلف اجرایی دولتی و خصوصی محقق و ایجاد کند و این رقم در مقابل شرایط سخت اقتصادی و تحریمی قابل توجه و با ارزش است.
در چند دهه گذشته روش ها و برنامه های اجرایی مختلفی برای ایجاد اشتغال در کوتاه مدت، ارائه تسهیلات در راستای فعال شدن کارگاه های کوچک و زودبازده ، وام های خوداشتغالی و یا کارآفرینی و ... تجربه شده است. امروز دولت سیزدهم نیز با توجه به تجربه های پیشین به اشتغال زایی به عنوان ایجاد یک ارزش افزوده جدید نگاه کرده و در مسیر جریان اشتغال زایی تلاش کرده است تا از بنگاه های اقتصادی خصوصی، کارآفرینان و مجموعه های فعال دانش بنیان کمک بگیرد؛ ضمن اینکه همزمان با ایجاد مشاغل جدید ،به دنبال توسعه کسب و کارهای موجود نیز بوده است.
کمترین نرخ بیکاری تابستانه در 1401 رقم خورد
مرکز آمار ایران گزارشی از وضعیت اشتغال و بیکاری در تابستان سال جاری ارائه کرده که نشان می دهد نرخ بیکاری در این فصل، کمترین نرخ بیکاری تابستانی از سال ۸۴ تاکنون را داشته است. در این گزارش تاکید شده که واکسیناسیون عمومی، تسهیل در صدور مجوزها و کاهش ۵ واحد درصدی مالیات تولید از مهم ترین اقداماتی به شمار می آید که به رونق کسب و کار و رشد اشتغال کمک کرده است. بر اساس این گزارش، نرخ بیکاری در تابستان سال جاری به ۸.۹ درصد رسیده که نسبت به فصل گذشته ۰.۳ واحد درصد و نسبت به تابستان سال گذشته ۰.۷ واحد درصد کاهش را نشان می دهد. همچنین جمعیت شاغلان ۱۵ ساله و بیشتر به ۲۳ میلیون و ۷۷۹ هزار نفر رسیده که نسبت به بهار سال جاری ۲۰۱ هزار نفر و نسبت به تابستان سال گذشته ۳۷۴ هزار نفر افزایش داشته است. طبق گزارش مرکز آمار نرخ بیکاری جوانان ١٥ تا ٢٤ ساله حاکی از آن است که 23.0 درصد از فعالان این گروه سنی در تابستان ١٤٠١ بیکار بوده اند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (تابستان ١٤٠٠) ٢.٧ واحد درصد و نسبت به فصل گذشته یک واحد درصد کاهش یافته است. همچنین بررسی نرخ بیکاری گروه سنی ١٨ تا ٣٥ ساله نیز نشان می دهد که در تابستان ١٤٠١، 16.2 درصد از جمعیت فعال این گروه سنی بیکار بوده اند. این در حالی است که تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می دهد این نرخ نسبت به تابستان ١٤٠٠، به میزان ١.٤ واحد درصد و نسبت به فصل گذشته ۰.۴ واحد درصد کاهش یافته است. به نظر می رسد با تداوم سیاست های اصلاحی دولت سیزدهم به ویژه در زمینه حمایت از تولید و کسب و کارها، رشد اقتصادی و ایجاد فرصت های جدید شغلی و فعال شدن پروژه های بیشتر در صنایع مختلف ، چشم انداز اشتغال در کشور به مراتب روشن تر از قبل باشد. در عین حال در سامانه ملی رصد اشتغال، مشخصات کامل اشتغال یافتگان جدید در کشور به همراه محل کار آنها به صورت روزانه و همچنین میزان اشتغال های ایجاد شده در سطوح ملی، استانی، شهرستانی همراه با عملکرد دستگاه های اجرایی کشور در ایجاد اشتغال های جدید به تفکیک دستگاه مسئول قابل رویت است. بر اساس نتایج حاصل از بررسی عملکرد دستگاه ها، وزارت صنعت، معدن و تجارت، کمیته امداد امام خمینی(ره) و وزارت جهاد کشاورزی بیشترین ثبت اشتغال کشوری را در این دوره کسب کرده اند. همچنین بررسی جنسیت اشتغال ثبت شده ۵ماهه سال جدید نشان می دهد که حدود ۷۰ درصد مربوط به مردان و ۳۰ درصد مربوط به زنان بوده و بیش از ۶۰ درصد افراد دارای مدرک دیپلم و بالاتر هستند. در عین حال حدود ۱۰۰ هزار مورد تأمین مالی اشتغال در این مدت انجام شده که ۴۸ درصد طرح ها به بخش خدمات، ۳۰ درصد به بخش صنعت و ۲۲ درصد مربوط به بخش کشاورزی بوده است؛ همچنین بیشترین محل تامین مالی منابع تبصره ۱۶ بودجه است که بیش از ۴۶ درصد از این محل پرداخت شده که تسهیلات اشتغالی کم بهره است.
اگرچه برخی از دستگاه های اجرایی سهم قابل توجهی در ایجاد اشتغال داشته اند اما برخی دیگر از زیرمجموعه های دولت و زیرمجموعه های مرتبط همچون وزارت نفت ، سهم قابل توجهی در اشتغال پایدار و نیز به کارگیری نخبگان و دانشجویان، داشته اند. از سوی دیگر برخی از دستگاه های اجرایی اشتغال های موقت و پروژه ای را در دستور کار دارند و صنعت نفت در این زمینه هم سهم قابل توجهی دارد. صنعت نفت به عنوان مجموعه ای فعال و روزآمد که در هر لحظه و هر روز، تحول و برنامه و پروژه ای جدید در آن آغاز شده و یا به پایان می رسد، ظرفیت بالایی برای اشتغال در کوتاه و بلندمدت دارد. مجموعه قابل توجهی از پروژه های پتروشیمی ، گاز و یا پالایش و پخش در حال حاضر فعال هستند و هزاران نفر از نیروی کار ماهر و متخصص تا زمان پایان پروژه مشغول فعالیت هستند و پس از پایان پروژه به پروژه ای دیگر منتقل می شوند. بخش دیگر اشتغال آفرینی نفت مربوط به چند ده هزار نیروهای پیمانکار ، قرارداد معین و موقت و رسمی است که به شکل دائمی در ارتباط با پروژه های تولیدی و عملیاتی صنعت نفت مشغول به کار هستند و جزو اشتغال پایدار صنعت نفت محسوب می شوند. البته صنعت نفت در سال های اخیر و به خصوص در دولت سیزدهم برنامه ریزی مجزا و مفصلی را برای ایجاد اشتغال از طریق شرکت های دانش بنیان و فناور شروع کرده که در این مسیر تعداد قابل توجهی از نخبگان دانشگاهی و نیروهای متخصص و جوان جذب پروژه های صنعت نفت شده اند. جواد اوجی، وزیر نفت از ابتدای شروع به فعالیت خود در وزارت نفت، توجه به نیازهای نیروی انسانی و ایجاد زمینه های اشتغال جدید را در دستور کار قرار داده است. او در سفرهای کاری که در این یک سال و اندی به مناطق عملیاتی داشته بارها با نیروهای شاغل در مناطق دیدارهای مستقیم برگزار کرده و جلساتی را برای رفع مشکلات نیروهای ارکان ثالث و سایر پرسنل نفت داشته به طوری که این پیگیری ها افزون بر جلب رضایت کارکنان صنعت نفت، مورد توجه نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسئولان اجرایی در دولت هم قرار گرفته است. در اردیبهشت ماه سال جاری ۲۲۶ نماینده از اقدام های اوجی در چند محور تقدیر کردند که یکی از محورهای آن استخدام رسمی و تبدیل وضعیت فرزندان شهدا، جانبازان و ایثارگران در اجرای قانون جامع ایثارگری مصوبه مجلس شورای اسلامی بود. در عین حال با پیگیری های وزیر نفت قانون ایثارگری برای ۵ هزار و ۷۰۰ نفر از شاغلان وزارت نفت اجرا خواهد شد و به زودی آزمون استخدامی برای جذب ۶ هزار و ۴۴۸ نفر در وزارت نفت برگزار می شود. نگاه و نگرش دولت سیزدهم به اشتغال زایی با هدف کاهش نرخ بیکاری در کشور و با بهره گیری از ظرفیت های بالقوه موجود در جوانان، خلاق و صاحب ایده و اندیشه به ویژه شرکت های دانش بنیان، نویدبخش آن است که کشور با بهره مندی از چنین ظرفیت هایی، مسیری روشن را در رونق بخشی به اقتصاد و دیگر جهات پیش رو خواهد داشت.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که این شرکت با پذیرفتن ریسک داخلی سازی ۱۰۰ دستگاه توربوکمپرسور، نشان داد میدان دار حمایت از ظرفیت های داخلی است، به نحوی که این مجموعه امروز به عنوان یکی از شرکت های پایه گذار و پیشرو در بومی سازی پیشرفته ترین تجهیزات در این صنعت شناخته شده است. رضا نوشادی در نشست مشترک با مدیران پژوهشگاه صنعت نفت، همکاری دو مجموعه را دربردارنده منافع بی شمار برای صنعت کشور دانست و گفت: انتظار داریم پژوهشگاه صنعت نفت نیازهای شرکت های پروژه محور را احصا کند و برای دستیابی به اهداف فناورانه، شرح کار عملیاتی ارائه دهد. وی با تأکید بر اینکه شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران در مسیر دستیابی به اهداف بلندمدت خود، حساب ویژه ای روی ظرفیت مراکز تحقیقاتی و فناوری کشور باز کرده است، افزود: انجام فعالیت های مشترک به ویژه فاز دوم پروژه مهم ادورانت، باید طبق برنامه و زمان بندی پیش برود و دربردارنده نتایج مورد انتظار باشد. مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با اشاره به تکامل قابل توجه سازندگان داخلی در ساخت توربوکمپرسورهای فوق پیشرفته و استفاده از تجهیزات و فناوری ایرانی در پروژه های ذخیره سازی گاز طبیعی تصریح کرد: مدیریت کارآمد انتقال فناوری در موضوع توربوکمپرسور به قدری موفق بوده که امروز همکاران ما در پروژه های پارس جنوبی، متقاضی استفاده از این تجهیزات پیشرفته هستند. عظیم کلانتری اصل، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت نیز در این نشست با بیان اینکه همه امکانات، تجهیزات و آزمایشگاه های این مرکز در خدمت تحقق اهداف عملیاتی صنعت نفت است، اظهار کرد: پژوهشگاه برای برگزاری رویدادهای مرتبط با صنعت گاز آمادگی دارد و می کوشد با ایجاد زبان مشترک، برای رفع نیازهای صنعت، برنامه های فناورانه ارائه کند.
تحقق ۱۰۲ درصدی برنامه های تولید در نیمه نخست سال
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی از تولید تجمیعی ۲۰ میلیارد و ۹۵۰ میلیون مترمکعب گاز با میانگین تولید روزانه ۱۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب گاز در نیمه نخست امسال بیش از تعهدات تولید خود گاز خبر داد.
سیدابوالحسن محمدی در حاشیه نشست پیش بینی بهره دهی چاه های این شرکت با اشاره به تحقق ۱۰۲ درصدی برنامه های تولید گفت: طبق برنامه تکلیفی، تعهدهای تولید این شرکت در نیمه نخست سال طبق برنامه مصوب، ۱۱۰ میلیون مترمکعب گاز در روز بوده است. وی مقدار تولید مایعات گازی زاگرس جنوبی در این بازه زمانی را ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه اعلام کرد و افزود: مقدار تولید تجمیعی نفت این شرکت نیز در نیمه نخست امسال یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه بوده است.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی گفت: این مقدار تولید در حالی انجام شده که شاخص حوادث (ضریب تکرار در شدت حادثه)، آتش سوزی و جرائم محیط زیستی در زاگرس جنوبی همه برابر با صفر است.
محمدی در ادامه برنامه پیش بینی تولید گاز برای مهرماه و آبان ماه را معادل ۱۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب در روز و چهار ماه پایانی سال را ۱۶۵ میلیون و ۳۵۰ هزار مترمکعب در روز اعلام کرد.
وی ادامه داد: بخش عمده گاز تولیدی این شرکت، برای تأمین سوخت کشور به شرکت ملی گاز ایران تحویل و بخشی دیگر برای تزریق به مخازن گازی به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ارسال می شود و نفت و بخشی از مایعات گازی نیز برای تأمین خوراک به پالایشگاه نفت شیراز و بخش اعظم مایعات گازی به پالایشگاه فجر جم، پارسیان و سرخون ارسال می شود.
شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان
روند پرشتاب گازرسانی به شهرهای جنوبی استان سیستان و بلوچستان به اجرای ۴ هزار کیلومتر خط توزیع و ۷۰۰ کیلومتر خط تغذیه گاز نیاز دارد.
محمدرضا میرشکاری، مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان در نشست هماهنگی پروژه گازرسانی به شهرستان های این استان که با حضور سرپرست و تعدادی از مدیران شرکت گاز استان خراسان جنوبی در محل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان برگزار شد، گفت: مطالعات مورد نیاز و امکان سنجی گازرسانی به شهرستان های نیکشهر، قصرقند، فنوج و سرباز از سوی شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان انجام شده و طراحی مقدماتی آن تا یک ماه آینده پایان می یابد، این در حالی است که افزون بر شهرستان های یادشده، همه روستاهای تابع که دارای طرح هادی با بیش از ۲۰ خانوار ساکن هستند، از این موهبت الهی بهره مند می شوند.
وی ادامه داد: شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان در همه مراحل انجام پروژه، آماده هرگونه کمک و همکاری برای رفع مشکلات احتمالی و همکاری با دیگر دستگاه هاست.
رحمان محمودی، سرپرست شرکت گاز استان خراسان جنوبی هم در سخنانی اظهار کرد: این شرکت با همه توان فنی و تجربه کاری بر آن است با حضور در استان سیستان و بلوچستان نقشی در تسریع عملیات گازرسانی به مردم شریف این استان پهناور ایفا کند.
وی تأکید کرد: طبق بررسی های اولیه، این پروژه نیازمند اجرای ۴ هزار کیلومتر خط توزیع و ۷۰۰ کیلومتر خط تغذیه است که امید می رود با همت و همکاری های همه جانبه، این پروژه در کمترین زمان ممکن به بهره برداری برسد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از به کارگیری فناوری پیشرفته اسمز معکوس به منظور نمک زدایی از نفت خام در مجتمع صنعتی شماره ۵ این شرکت با هدف جلوگیری از کاهش تولید و ارتقای کیفیت نفت شیرین خروجی خبر داد.
قباد ناصری با بیان اینکه فناوری اسمز معکوس برای نخستین بار در شرکت ملی نفت و به زودی وارد فرآیند تولید خواهد شد، گفت: با توجه به روند افزایشی نمکی شدن نفت موجود در مخازن و افزایش آب همراه نفت، جداسازی بهینه ذرات ریز آب از نفت اهمیت دوچندانی یافته است و همین موضوع سبب شد استفاده از بسته یادشده در اولویت قرار گیرد.
وی افزود: از مزایای این فناوری می توان به کاهش قابل توجه مصرف آب و برق و نبود نیاز به مواد شیمیایی تعلیق شکن در فرآیند نمک زدایی از نفت خام اشاره کرد.
سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون اظهار کرد: افزون بر این، نصب و به کارگیری این فناوری سبب افزایش ظرفیت نمک زدایی به مقدار ۲۰ هزار بشکه در روز می شود که تأثیر بسزایی در پایداری تولید و افزایش کیفیت نفت خام برای استفاده در صنایع پالایشگاهی داخلی و صادرات خواهد داشت.
اسمز معکوس ( RO) یک فرآیند فیزیکی به منظور جداسازی مواد معدنی حل شده از محلول با استفاده از غشای نیمه تراوا و فشار است.
مجتمع گاز پارس جنوبی
سرپرست پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به تولید پایدار گاز در این پالایشگاه، بر استفاده از فناوری روزآمد و کالاها و تجهیزات باکیفیت ایرانی تأکید و اعلام کرد که در نیمه نخست سال ۱۴۰۱، بیش از ۲۲۸ مورد کالا و تجهیزات ساخت داخل در این پالایشگاه استفاده شده است.
محمود طاهری ضمن اعلام این خبر، با اشاره به جایگاه و نقش بسیار مهم شرکت های سازنده قطعات و تجهیزات باکیفیت داخلی در پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: این مجتمع از آغاز بر پایه اراده ملی، تعهد، توان و تخصص داخلی، بومی سازی و فناوری های نو پدید آمده و اکنون استفاده و به کارگیری قطعات و تجهیزات باکیفیت سازندگان داخل را از اولویت های خود قرار داده است.
وی با بیان اینکه نگاه شرکت های دانش بنیان و سازندگان داخلی باید به سوی شناسایی، ساخت و تأمین کالاهای کلیدی و حیاتی در مجتمع گاز پارس جنوبی باشد، افزود: با توجه به این که شرایط برای گسترش همکاری با سازندگان داخلی، پارک های علم و فناوری و تولید بار اول در پالایشگاه های مجتمع و به ویژه پالایشگاه نهم پارس جنوبی مهیاست، می توان با استفاده از ظرفیت های موجود، همچنین همکاران توانمند پالایشگاه نهم، در حوزه های مورد نیاز اقدام های مؤثری انجام داد.
شرکت ملی حفاری ایران
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی از رشد ۲۲ درصدی خدمات یکپارچه فنی و مهندسی به چاه های نفت و گاز در ۶ ماه نخست امسال در مقایسه با دوره مشابه پارسال خبر داد.
شهرام شمی پور گفت: این خدمات از سوی دو مدیریت خدمات فنی و خدمات ویژه حفاری به شرکت های متقاضی ارائه شده است.
وی افزود: خدمات فنی و ویژه حفاری متنوع و افزون بر ۲۰ عملیات تخصصی است که به چاه های در دست حفاری، همچنین چاه های در حال بهره برداری ارائه می شود و نقش اساسی در حفظ، نگهداشت و افزایش تولید ایفا می کند.
معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری در امور فنی و مهندسی با اشاره به برخورداری این شرکت از متخصصان مجرب و تجهیزات لازم در این زمینه اظهار کرد: هم اکنون این خدمات به شرکت های نفتی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران و شرکت های بخش خصوصی فعال در عرصه صنعت حفاری ارائه و توانمندی در این بخش وجه تمایز شرکت ملی حفاری ایران در قیاس با شرکت های صاحب نام حفاری در جهان محسوب می شود.
شمی پور گفت: در مدیریت خدمات ویژه در مدت پیش گفته ۶۵ مورد عملیات نمودارگیری، ۲۴۶ مورد نمودارگیری از سیال حفاری و ۱۲۳ مورد چاه پیمایی انجام شد.
وی افزود: تحقق ۵ هزار و ۸۴۴ متر حفاری جهت دار و افقی با حفر ۱۸ حلقه چاه و ۵۲ متر مغزه گیری، از دیگر فعالیت های عملیاتی مدیریت خدمات ویژه در این مدت است.
شرکت ملی حفاری ایران با هدف افزایش رضایت مندی ذی نفعان، ارائه خدمات منطبق با نیازهای مشتری و حضور فعال در مناقصات برای هفتمین دوره سه ساله، موفق به تمدید گواهینامه مدیریت های کیفیت (ایزو ۹۰۰۱)، محیط زیستی ( ایزو ۱۴۰۰۱) و ایمنی و بهداشت حرفه ای (۴۵۰۰۱) شد.
حسین نظری، رئیس مهندسی ساختار و بهره وری و دبیر کمیته راهبری شرکت ملی حفاری ایران در این باره گفت: ممیزی استمرار گواهینامه های سیستم مدیریت کیفیت شرکت بر اساس استانداردهای ۹۰۰۱ از سوی شرکت گواهی دهنده SGS ایران برای روزآمدی و بر اساس ضوابط سازمان استاندارد در واحدهای عملیاتی، فنی، پشتیبانی و ستادی شرکت که اکنون بالاترین سطح استاندارد است، استقرار دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
زمینه های همکاری و شرایط امضای تفاهم نامه برای استفاده مطلوب از ظرفیت رسانه ملی و استانی به منظور بازتاب فعالیت ها در حوزه نفت و گاز در نشست مشترک مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و مدیرکل صداوسیمای استان کرمانشاه بررسی شد.
علی رضایی، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با حضور در صداوسیمای استان کرمانشاه، با اشاره به تأکید ویژه مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی و مصوبه شورای راهبردی روابط عمومی های شرکت نفت مناطق مرکزی و شرکت های تابعه مبنی بر همکاری بیشتر با رسانه ملی و استانی تصریح کرد: این دیدار مسئولان شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به عنوان یکی از تأمین کنندگان اصلی گاز غرب کشور با صداوسیمای مرکز کرمانشاه بر اساس خط مشی مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی و الزام شرکت های زیرمجموعه برای همکاری بیشتر با رسانه ملی و استانی و بازتاب فعالیت ها در بخش های ستادی و عملیاتی و فرهنگ سازی در زمینه مصرف بهینه انرژی، انجام شد. وی دستاورد این تفاهم نامه و همکاری را در تبیین شاخص های انقلاب پیرو مطالبه مقام معظم رهبری (مدظله) درباره جهاد تبیین برشمرد و افزود: تبیین دستاوردهای انقلاب اسلامی در اوضاع کنونی، تعیین شاخص های انقلاب و نقش مدیران و رؤسای دستگاه ها در تبیین این شاخص ها اهمیتی بسیار بالا و در این میان رسانه ملی و استانی به عنوان رسانه انقلابی ، نقشی ویژه در بازتاب جهاد تبیین مدنظر رهبری دارد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با دعوت از مدیرکل صداوسیمای استان کرمانشاه و مدیران خبری آن سازمان برای آشنایی بیشتر با این دستاوردها و فعالیت های شرکت در مناطق عملیاتی اظهار کرد: شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب یکی از شرکت های تابع شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، با ۶۵۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و وجود میدان های مشترک با این کشور سهم عمده و نقش راهبردی در تولید نفت و گاز دارد.
محمد منتظرحجت، مدیرکل صداوسیمای استان کرمانشاه نیز در این دیدار گفت: حضور مدیران نفت در صداوسیمای استان، نشان از نقش مهم و تأثیرگذار صداوسیما در پیشبرد اهداف توسعه ای استان و توجه مدیریت شرکت به اهمیت تعامل و توجه به افکار عمومی و انعکاس فعالیت های شرکت به ملت شریف ایران است.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران با حضور در تأسیسات ذخیره سازی سراجه، از بازنگری ساختار سازمانی این تأسیسات خبر داد.
ولی الله دینی در نشست با مدیر و دیگر اعضای هیئت رئیسه منطقه ۳ عملیات انتقال گاز، هدف از بازدید از این منطقه را شناسایی ایرادهای سازمانی تأسیسات ذخیره سازی سراجه اعلام و اظهار کرد: برای این تأسیسات، یک ایستگاه تقویت فشار گاز تعیین شده، اما این مجموعه ایستگاه تقویت فشار گاز نیست و به دلیل اینکه مجموعه پالایشگاهی و ذخیره سازی است، دامنه وظایف آن بسیار متفاوت و گسترده خواهد بود و هم زمان در همه مواقع سال در حال بهره برداری و تعمیرات اساسی است که باید به درستی تحلیل و برای آن سازمان بسیار بزرگ تری در نظر گرفته شود، زیرا در غیر این صورت به مرور زمان نیروی انسانی و تجهیزات دچار استهلاک خواهد شد.
وی اهمیت تأسیسات ذخیره سازی سراجه را در فصل زمستان و در مواقع ضروری بسیار مهم توصیف کرد و افزود: در فصل زمستان استخراج ۹ میلیون مترمکعب گاز این تأسیسات و تزریق آن به شبکه انتقال گاز به اندازه ۹۰ میلیون مترمکعب دارای ارزش است و این پوشش می تواند نقش راهبردی و تعیین کننده ای در قطع نشدن گاز شمال غرب ایران و به تبع آن صادرات مداوم گاز داشته باشد.
مدیر مهندسی ساختار شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: برخی اقدام ها مانند افزایش رتبه سازمانی و اقدام هایی که تاکنون انجام شده، موقتی و با اثر محدود بوده است، بنابراین این تأسیسات در شرکت انتقال گاز به صورت ویژه بازنگری می شوند.
دینی اجرای مرحله دوم تأسیسات ذخیره سازی سراجه را در آینده بسیار ضروری دانست و تأکید کرد: به دلیل اینکه مصرف گاز در نیمه بالای کشور با وجود سرمای فراوان بسیار بیشتر است، این تأسیسات نقشی ویژه و افزایش توان آن هم برای شرکت ملی گاز ایران اهمیتی بسیار بالای دارد.
پالایشگاه نفت اصفهان
رئیس بررسی منابع و پشتیبانی ساخت داخل پالایشگاه نفت اصفهان گفت: با هدف حمایت از ساخت داخل و پیرو تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در مجلس شورای اسلامی و با الگو گرفتن از ماده ۱۰ این قانون، یک بند به آیین نامه پالایشگاه با عنوان نداشتن التزام به برگزاری تشریفات مناقصه ها در معامله با دانش بنیان ها درباره تولید نخستین بار اقلام فناورانه راهبردی اضافه شد.
امیر سخنورنیا افزود: اگرچه در ابتدای سال ۱۴۰۱، قانون تولید نخستین بار تصویب و به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد، با توجه به اینکه شرکت پالایش نفت اصفهان خصوصی است و آیین نامه معاملات مختص به خود را دارد، اداره بررسی منابع و پشتیبانی ساخت داخل، طرحی را مبنی بر دریافت مجوز به هیئت مدیره شرکت ارائه کرد که خوشبختانه موافقت شد.
وی تصریح کرد: با توافق با طرح از سوی هیئت مدیره شرکت پالایش نفت اصفهان، بند مربوطه به آیین معاملات شرکت اضافه شد.
شرکت پالایش نفت اصفهان فعالیت خود را در زمینه پالایش نفت خام و فرآورده های نفتی و تأمین خوراک صنایع پایین دستی از سال ۱۳۵۸ آغاز کرده و هم اکنون بیش از ۲۲ درصد فرآورده های نفتی مورد نیاز کشور را تولید و تأمین می کند.
این مجتمع بزرگ پالایشی متشکل از دو پالایشگاه تا حدودی مشابه بوده و اصلی ترین واحدهای عملیاتی آن شامل واحدهای تقطیر، تولید گاز مایع، کاهش گرانروی، تبدیل کاتالیستی، تولید هیدروژن، آیزوماکس، بنزین سازی، حلال های ویژه، واحد آب و برق و بخار، واحدهای آمین و بازیابی گوگرد و... است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
مدیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی از ایجاد کنسرسیوم های صادراتی و شهرک های تخصصی با همکاری و مشارکت تشکل های صنایع پایین دستی پتروشیمی خبر داد.
عباس غلامی گفت: در دومین نشست کارگروه مشترک تفاهم نامه همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران ضمن عارضه یابی توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی بر لزوم هم افزایی واحدهای صنایع پایین دست در تکمیل و توسعه زنجیره ارزش تأکید شد.
وی اظهار کرد: در این نشست ضمن ارائه بسته خدمات حمایتی سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران از صنایع کوچک و متوسط صنایع پایین دستی پتروشیمی مستقر در شهرک ها و نواحی صنعتی، روند اجرایی تشکیل کمیته های تخصصی بررسی شد.
به گفته مدیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، ایجاد کارگروه مشترک و نحوه ایجاد کنسرسیوم های صادراتی صنایع پایین دستی پتروشیمی، استفاده از ظرفیت های نظام مبادلات پیمانکاری فرعی (SPX)، ایجاد شهرک های تخصصی صنایع پتروشیمی به لحاظ ظرفیت های جذب سرمایه گذاری و ایجاد ارزش افزوده و اشتغال از مهم ترین مسائل مطرح شده در این نشست بود.
غلامی در ادامه مشکلات فراگیر واحدهای صنایع پایین دستی را کمبود منابع مالی، مالیات، تعرفه های ترجیحی، رقابت پذیری صادراتی، تأمین مواد اولیه، نظام سهمیه بندی و پرداخت جوایز صادراتی واحدهای صنایع پایین دستی برشمرد و اظهار کرد: مقرر شد این مشکلات در کمیته آسیب شناسی و عارضه یابی صنایع پایین دستی که با حضور مسئولان مرتبط در سازمان توسعه تجارت، امور مالیاتی و شبکه بانکی و دفتر صنایع پلیمری و شیمیایی وزارت صمت برگزار می شود، مطرح و راهکارهای برون رفت از این موانع و مشکلات در نشست های آتی مشخص شود.
منطقه ۶ عملیات انتقال گاز
مدیر منطقه ۶ عملیات انتقال گاز، از افزایش ۵.۲۸ درصدی انتقال گاز به نیروگاه های تولید برق در جنوب و جنوب شرق کشور در نیمه نخست امسال که ۶ میلیارد و ۲۴۲ میلیون مترمکعب گاز طبیعی بود، خبر داد.
علیرضا عربلو در این باره گفت: با انتقال این مقدار گاز به نیروگاه های تولید برق در جنوب و جنوب شرق کشور در نیمه نخست سال ۱۴۰۱ در مقایسه با ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۰، افزایش ۵.۲۸ درصدی را داشتیم که این افزایش حجم انتقال گاز مرهون تلاش کارکنان این منطقه در واحدهای ستادی و عملیاتی است. وی با اشاره به انتقال گاز به ۱۶ نیروگاه تولید برق در استان های زیر پوشش این منطقه در سال ۱۴۰۰ بیان کرد: امسال با اضافه شدن سه نیروگاه تولید برق به مجموعه نیروگاه ها، انتقال پاک، ایمن، پایدار و بهره ور گاز طبیعی به ۱۹ نیروگاه در حال اجراست و با توجه به گرمای هوا در مناطق جنوب و جنوب شرقی کشور در فصل تابستان ۶۰ درصد گاز انتقال داده شده در حوزه راهبری این منطقه به مصرف نیروگاه های تولید برق می رسد.
مدیر منطقه ۶ عملیات انتقال گاز تصریح کرد: ایستگاه های اندازه گیری و نقاط تحویل گاز این منطقه عملیاتی به شرکت های گاز استانی پارسال ۱۳۶ ایستگاه بوده که این تعداد در سال ۱۴۰۱ به ۱۴۱ نقطه افزایش یافته است. از پنج ایستگاه جدید، سه نقطه آن مربوط به افتتاح نیروگاه های جدید شامل استان های هرمزگان، کرمان، سیستان و بلوچستان، یزد، فارس و شرکت نفت فلات قاره قشم است.
شرکت گاز استان همدان
مدیرعامل شرکت گاز استان همدان از شتاب بخشی به روند اجرای پروژه های گازرسانی این استان خبر داد.
محمدصادق محبی نظر در حاشیه بازدید از پروژه های فعال گازرسانی پراکنده و صنایع استان همدان گفت: شتاب گیری اجرای پروژه های گازرسانی در استان همدان از اولویت های امسال ماست.
وی افزود: ایمنی و رعایت استانداردهای اجرا و بازرسی از اصول مهم مجموعه شرکت ملی گاز است و رعایت شعار «اول ایمنی بعد کار» که باید سرلوحه فعالیت های جاری شرکت باشد و ایمنی ضمن اجرا، فرهنگ سازی شود.
مدیرعامل شرکت گاز استان همدان تصریح کرد: همکاری های بسیار خوبی با استاندار و فرمانداران استان وجود دارد که از ظرفیت ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در مانع زدایی و تسریع در پروژه ها بهره مند شدیم.
محبی نظر اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۸۶ کیلومتر خطوط تغذیه و توزیع در استان اجرایی شده که نسبت به سال های گذشته از رشد خوبی برخوردار است و از شتاب گیری اجرای طرح ها حکایت دارد.
وی یادآور شد: همچنان که در گازرسانی به شهرها و روستاها پیشتاز بودیم، باید در گازرسانی به صنایع و واحدهای تولیدی مصوبه شورای اقتصاد نیز نخستین باشیم و اقدام آینده شرکت گاز استان همدان، ارتقای کیفی خدمات است.
شرکت ملی گاز ایران
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه با اجرای طرح ملی بهینه سازی موتورخانه واحدهای مسکونی و تجاری ۱۶ تا ۳۱ درصد در مصرف گاز طبیعی صرفه جویی شده است، از هزینه کرد ۱۲۵ میلیارد تومانی برای آن خبر داد.
سیدجلال نورموسوی، سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران همزمان با دو سالگی رونمایی از این طرح توضیح داد: تاکنون ۱۹۲ هزار مشترک در این سامانه ثبت نام کردند البته در بعضی از اشتراک ها، واحدها هم بزرگ تر و تعداد موتورخانه ها بیش از یکی است و عموما واحدهای بزرگ به صورت موازی ۲ موتورخانه دارند که اگر یکی از سرویس خارج شد، بتوان از دومی استفاده کرد یا به دلیل اینکه استهلاک کمتری داشته باشند بتوانند به صورت دوره ای آنها را جابه جا کنند.
وی با بیان اینکه از ۱۹۲ هزار واحد مشترک ثبت نام شده، ۳۴ هزار موتورخانه در بخش های خانگی و تجاری و ۱۶۵ هزار موتورخانه در بخش عمومی است که شامل ساختمان های دولتی، اماکن، تاسیسات ورزشی و آموزشی و خیریه ها می شود، افزود: روال در این سامانه برای بخش خانگی و تجاری اینطور است که همزمان واحدهای سرویس کار هم در سایت ثبت نام و تعرفه را اعلام کردند تا کارها را از مشترکان بپذیرند، سازوکاری هم که تعریف شده به این صورت است که مشترک ثبت نام می کند و واحد سرویس کار هم مشترک را انتخاب کرده و با آن ارتباط می گیرد(اطلاعات مشترک در سامانه موجود است)، سرانجام اگر تفاهم شد، در همان سامانه اعلام می شود که من برای این شماره اشتراک، کار بهینه سازی را انجام می دهم.
سرپرست مدیریت هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: در این مرحله ناظر شرکت ملی گاز پیش از انجام سرویس های مدنظر، از موتورخانه بازدید می کند و پس از انجام سرویس هم تغییرات انجام شده ارزیابی و در صورت صحت، تأیید می کند و حجم کار را برای دادن مبالغ به پیمانکار مجری تعیین خواهد کرد که وارد سامانه می شود و شرکت ملی گاز از منابع داخلی خود هزینه های مربوطه را پرداخت می کند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت
سرپرست معاونت عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از توسعه سیستم های میترینگ و LGTG مناطق و همچنین توسعه خطوط انتقال مواد نفتی به عنوان برنامه های یک سال آینده حوزه یک و دو این شرکت عنوان کرد.
سیدمسلم مسلمی در حاشیه برگزاری گردهمایی دو روزه معاونان و مدیران عملیاتی مناطق و ستاد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران ضمن تشریح چشم انداز یک ساله این شرکت گفت: به روزرسانی سیستم های میترینگ، توسعه سیستم های LGTG مناطق، راه اندازی مرکز انتقال نفت کاشان، تحویل خط لوله جدید 26 اینچ بندرعباس به رفسنجان و خط 36 اینچ میعانات گازی عسلویه به بندرعباس از برنامه های اجرایی یک سال آینده شرکت است.
وی افزود : انتقال پایدار و ایمن مواد نفتی با همت و تلاش کارکنان این شرکت در گستره ای به وسعت 14 هزار و 501 کیلومتر خط لوله در قالب 5 هزار و 270 کیلومتر خطوط لوله انتقال نفت خام و 9 هزار و 231 کیلومتر خطوط لوله انتقال فرآورده های نفتی در کشور انجام می شود.
مسلمی اضافه کرد: در طول مسیر این خطوط لوله انتقال مواد نفتی 3 ایستگاه پیگرانی، 10 فشارشکن، 87 تأسیسات ، 101 مرکز انتقال نفت فعالیت دارند و 65 مخزن تعادلی فرآورده های نفتی به ظرفیت یک میلیون و 137 مترمکعب و 42 مخزن تعادلی نفت خام با ظرفیت یک میلیون و 458 هزار مترمکعب در مناطق 12گانه این شرکت قرار دارد.
شرکت پتروشیمی بندرامام
پتروشیمی بندر امام به منظور توانمندسازی تولید داخل و رفع نیازهای فناورانه و دانشی صنعت پتروشیمی، همایش «توسعه روابط با شرکت های دانش بنیان و فناور» را روزهای ۱۴ و ۱۵ آبان ماه در تهران برگزار می کند.
این شرکت از دهم شهریورماه امسال، نیازهای فناورانه خود را در یک برنامه ۱۵ روزه با مشارکت کارکنان متخصص خود جمع آوری کرد و تعداد ۷۷۰ ایده/ مسئله در حوزه های تخصصی مختلف شامل برق، ابزار دقیق و کنترل، آنالایزر، مکانیک، ماشینری، بهبود فرآیند و زنجیره ارزش ، مواد شیمیایی و کاتالیست، همچنین ایمنی و محیط زیست دریافت شد.
پیرو و به موازات رویداد بالا، کمیته های تخصصی در حوزه های ذکرشده در ۲۰ شهریورماه با حضور ۲۵ کارشناس تشکیل و ارزیابی، بازنگری، تجمیع و تکمیل مسائل دریافتی انجام شد که سرانجام ۱۵۸ مسئله در حوزه های تخصصی یادشده نهایی شد.
به منظور اطلاع رسانی به شرکت های دانش بنیان و فناور، دبیرخانه همایش تشکیل و سپس در پایگاه اینترنتی پتروشیمی بندر امام (bipc.ir) بخش ثبت نام شرکت های دانش بنیان و فناور ایجاد و اطلاع رسانی به شرکت ها از طرق مختلف مانند ارائه فراخوان، ارسال نامه و ایمیل انجام شد و این موضوع به طور مستمر در حال انجام است.
تاکنون نزدیک به ۲۰۰ شرکت دانش بنیان و فناور کشور در سامانه پتروشیمی بندر امام ثبت نام کرده اند و از سوی این شرکت پتروشیمی برای شرکت های منتخب فهرست نیازهای فناورانه در حوزه های تخصصی مرتبط برای آنها ارسال شد.
گفت و گو با یک خانواده موفق در عرصه کار و زندگی
مشعل صنعت نفت، خانواده بزرگی است که کارکنان آن غالبا در بخش های عملیاتی، با وجود فعالیت در محیط های سخت و طاقت فرسا همچون پالایشگاه ها، سکوهای نفتی و... در همنوایی با دل، فعالیت دیگری را جدا از فعالیت های روزمره صنعتی، انجام می دهند. گاه افزون بر کارکنان، خانواده آنها نیز در مسیر هنری، ورزشی، علمی و... گام برمی دارند که در این راه گاه به موفقیت هایی هم دست می یابند. مهدی ابوالحسن بیگی،کارشناس ارشد خدمات مهندسی کنترل خوردگی مدیریت مهندسی و طرح ها/ معاونت مهندسی در امور خطوط لوله شرکت انتقال گاز ایران، یکی از همین افراد است که خود و خانواده اش در همنوایی با دل، در عرصه های دیگری همچون تدریس در دانشگاه و ورزش گام نهاده اند. آنچه می خوانید گفت وگویی است صمیمی با این خانواده که طعم موفقیت را چشیده و با آن زندگی می کند؛ خانواده ای که موفقیت را یک ژن می داند.
مهدی ابوالحسن بیگی هم اینک در شرکت انتقال گاز ایران،به عنوان کارشناس ارشد خدمات مهندسی کنترل خوردگی مدیریت مهندسی و طرح ها/ معاونت مهندسی در امور خطوط لوله در ستاد شرکت انتقال گاز ایران به فعالیت مشغول است. او خانواده ای چهار نفره داردکه هر یک بنا بر علایق ذاتی خویش، مهارتی دارند. یکی در تدریس، همسر و فرزند در ورزش و البته «آراس» پسر هشت ماهه ای هم هست که راهی طولانی و فرصت های زیادی برای آموزش و انتخاب دارد.
ابوالحسن بیگی می گوید: با استخدام در صنعت نفت،فعالیت خود را در سال ۸۸ و در منطقه ۵ عملیات انتقال گاز ایران به عنوان بهره بردار،در واحد بهره برداری تاسیسات تقویت فشار گاز صفاشهر آغاز کردم.در سال ۹۳ با انتقال به واحد ستادی تعمیرات برق و کنترل خوردگی،به مدت دو سال هم در بخش عملیات خطوط لوله این منطقه عملیاتی در حوزه تعمیرات و نظارت بر پروژه های تعویض پوشش خطوط لوله، ادامه کار دادم و مهرسال 95 نیز به واحد ستادی تعمیرات برق و کنترل خوردگی منطقه ۳ عملیات انتقال گاز ایران منتقل شدم.
وی در ادامه اظهار می کند: در این مقطع، زمانی به عنوان مهندس ارشد برق مشغول به کار شدم و در حوزه تعمیرات تخصصی سیستم های حفاظت کاتدی و نظارت ارشد پروژه های متعدد تعویض پوشش،ارزیابی پوشش خطوط لوله و احداث ایستگاه های حفاظت کاتدی، فعالیت موثری داشتم. همزمان با مسؤولیتی که به عهده گرفته بودم، در مقطع دکترای مهندسی برق قدرت، ادامه تحصیل دادم.
ابوالحسن بیگی می گوید: سال ۸۵ با همسرم ، ازدواج کردم. همسری که نقش بسزایی در پیشرفت علمی و سازمانی ام داشته و ثمره این ازدواج دو فرزند به نام های آیسانا 13 ساله و آراس 8 ماهه است.
وی با بیان اینکه دخترش،آیسانا، باوجود سن کم توانسته به موفقیت هایی در رشته والیبال دست یابد، ادامه می دهد: دخترم هم اکنون13سال دارد و به رشته ورزشی والیبال علاقه مند است. این علاقه به بیش از 5 سال قبل بازمی گردد. تنها نقش من در هدایت او به این رشته ورزشی، ایجاد شرایطی برای حضور در سالن های ورزشی منطقه 5 عملیات انتقال گاز ایران و شرکت ملی گاز ایران بود و نقش اصلی در ادامه این موفقیت، به همسرم که فارغ التحصیل رشته مربیگری و علوم ورزشی و همچنین مربی درجه یک والیبال است،مربوط می شود.
ابوالحسن بیگی با اشاره به اینکه در فعالیت های علمی- پژوهشی نیز مشارکت فعال دارد، می گوید: از سال ۹۴به صورت پاره وقت در دانشگاه های آزاد و دولتی تدریس می کنم و در حال حاضر نیز در دانشکده دولتی فنی انقلاب اسلامی تهران مدرس گروه برق و کامپیوتر هستم.
وی با اشاره به اینکه پیش ترها در رشته های ورزشی فوتسال و تیراندازی فعالیت داشته است، ادامه می دهد: به دلیل آسیب دیدگی در ناحیه زانو، فوتسال را کنار گذاشتم؛ اما ورزش تیراندازی را ادامه دادم و هنوز به صورت پاره وقت به آن می پردازم.
زهرا غضنفرپور، همسر مهدی ابوالحسن بیگی نیز که متولد شیراز است، می گوید:با توجه به ماهیت عملیاتی فعالیت های شرکت انتقال گاز ایران، بویژه جایگاه سازمانی همسرم در مناطق3 و5که اغلب عملیاتی و بیشتر مواقع همراه با ماموریت های اداری است، با چالش های زیادی در مسیر زندگی روبه رو بودم.
او با اشاره به اینکه رشته دانشگاهی اش تربیت بدنی و علوم ورزشی است،ادامه می دهد: والیبال، رشته تخصصی ام است و به صورت حرفه ای در قالب بازیکن و مربی آن را دنبال می کنم و تمام سعی ام بر این است که ورزش را به صورت علمی دنبال کنم.
غضنفرپور می گوید: شیوع کرونا باعث شد بسیاری از برنامه ریزی ها آن طور که باید و شاید و در زمان مشخص انجام نشود؛ اما با تلاش مستمر و برنامه ریزی های مجدد در حوزه آموزش و پرورش، ورزش، تغذیه و... به لطف خدا نتیجه مطلوب حاصل شد که البته عوامل زیادی در این موفقیت تاثیرگذار بود و از شاخص ترین آنها می توان به ساختار فیزیولوژیک بدن،هوش ورزشی،استقامت بدنی، برنامه ریزی مدون، تمرینات مستمر و حرفه ای،همچنین آموزش آکادمیک و علمی، مشاوره پزشکی، مشاوره تغذیه، سبک زندگی و تغذیه سالم، خواب منظم و کافی و آرامش روحی و... اشاره کرد.
وی با بیان اینکه شرایط کاری همسرش (مهدی ابوالحسن بیگی)، راه سختی را پیش روی او قرار داده است، تصریح می کند: با توجه به ماهیت شغلی همسرم و البته حمایت های وی، تلاش کردم زندگی مان با روالی خوب پیش برود و در این مسیر از هیچ کوششی در تربیت فرزندانمان دریغ نکردم، بویژه درباره آیسانا که از همان ابتدا، علاقه مندی خود را به رشته ورزشی والیبال و ورود حرفه ای به آن نشان داد.
غضنفرپور با اشاره به علاقه مندی دخترش، آیسانا برای ورود حرفه ای به این رشته ورزشی تصریح می کند: شرایط کاری همسرم از سویی و بعد مسافت و محدودیت های تردد از سوی دیگر موجب شده بود تا هماهنگی ها برای حضور به موقع فرزندم در سالن های ورزشی،کلاس های درس و فعالیت های فوق برنامه بسیار سخت شود؛ اما امید به آینده و رویای فرزندم موجب شد این سختی ها را تحمل کنم و آنها را یکی پس از دیگری پشت سر بگذارم. ثمره این تلاش ها و سختی ها، موفقیتی است که فرزندم در کنار حمایت خانواده و مربیان گرانقدرش به دست آورده است.
وی تاکید می کند: خانواده هر ورزشکار، برای دستیابی به ارتقا و جایگاه بالا با چالش های زیادی روبه روست و ما هم از این قاعده مستثنا نیستیم. هزینه های مدیریت یک ورزشکار در سطوح حرفه ای، قابل توجه است؛ رفت و آمد به باشگاه های مختلف با ترافیک کلانشهری مثل تهران که مشکلات خاص خودش را دارد و بعضا سنگ اندازی هایی که در مسیر پیشرفت یک ورزشکار حرفه ای دیده می شود و انرژی زیادی را از او و خانواده اش می گیرد.
غضنفر پور ادامه می دهد: از همه کسانی که به هر نحو در موفقیت فرزندم نقش بسزایی ایفا کرده اند، قدردانی می کنم و برای فرزندان آنها در عرصه های ملی و بین المللی، سلامت و پیروزی آرزو دارم. همچنین از شما و همکارانتان برای انجام این مصاحبه نیز تشکر می کنم.
آیسانا ابوالحسن بیگی 13 ساله که به واسطه علاقه مندی و ممارست در رشته والیبال، امروز مهره ای است در این رشته ورزشی، می گوید:کلاس هشتم هستم و فعالیت در رشته والیبال را از سال ۹۴ در سالن ورزشی منطقه ۵ عملیات انتقال گاز ایران شروع کردم و از سال ۹۷ تاکنون نیز این ورزش را به صورت حرفه ای ادامه می دهم.
وی می گوید: برای نخستین بار در سال 94 که 8 سال داشتم، مینا روستا، بازیکن تیم ملی والیبال بانوان و مربی باشگاه والیبال منطقه 5، به علاقه و استعدادم در رشته والیبال پی برد و از همان سال، تمرین های ورزشی را زیر نظر ایشان شروع کردم. پس از انتقال پدرم به تهران، تمرین های خود را در سالن شرکت گاز و زیر نظر مهناز احمدی (در امور ورزش شرکت ملی گاز ایران) که رشته تخصصی شان والیبال است، انجام دادم تا اینکه در سال ۹۷ برای نخستین بار با تیم شرکت ملی گاز ایران در مسابقات رسمی لیگ دسته یک تهران شرکت و به همراه این تیم نشان طلای این دوره از مسابقات را دریافت کردم. آیسانا می افزاید: در این مسابقات با10 سال سن به عنوان کم سن ترین بازیکن لیگ معرفی شدم که جا دارد از مربیان خود، بویژه خانم احمدی به دلیل فراهم کردن این شرایط و همچنین حمایت هایی که داشتند و باعث شدند مسیر موفقیت برایم هموار شود، تشکر کنم.
وی می گوید: برای رسیدن به این جایگاه (منتخب مسابقات قهرمانی والیبال نونهالان کشور) از پدر و مادرم به خاطر برنامه ریزی که برای من داشتند، همچنین از مربیانی همچون مینا روستا، خدیجه خزایی، مهناز احمدی، سپیده فرجی و پروین یادآور (مربی بین الملل) که برایم زحمت کشیدند، تشکر می کنم. وی می افزاید: سال ۹۹ در پست پاسور، زیر نظر مربیان زبده، تمرین های سختی را انجام دادم و اکنون نیز برای شرکت در مسابقات کشوری برای حضور درتیم منتخب استان تهران (در رده نونهالان) برای بازی در این پست انتخاب شدم. آیسانا ادامه می دهد: همزمان در آکادمی والیبال اکباتان تحت نظر پروین یادآور (مربی بین الملل) و در سالن شرکت ملی گاز ایران زیر نظر خانم ها احمدی و فرجی به تمرین های خود به صورت حرفه ای ادامه می دهم. وی با اشاره به اینکه والیبال، یکی از رشته های ورزشی مورد علاقه اش است، می افزاید: از کودکی در کنار مادرم که مربی درجه یک و والیبالیست بود،در سالن های ورزشی حاضر می شدم. ابتدا با مینا روستا (بازیکن تیم ملی والیبال بانوان) تمرین می کردم که انگیزه زیادی در من ایجاد کرد و باعث شد این رشته را به صورت جدی پیگیری کنم. با انتقال پدرم به تهران، با مهناز احمدی (امور ورزش شرکت ملی گاز) آشنا شدم و حمایت ها و راهنمایی های ایشان باعث شد تا در این مسیر به طور حرفه ای گام بردارم .این را هم بگویم که افزون بر والیبال،به شنا و شطرنج هم علاقه مند هستم و گاه این ورزش ها را هم انجام می دهم. آیسانا با اشاره به نقش مهم ویژگی های فیزیکی ازجمله قدبلند در رشته والیبال، به پست ورزشی خود نیز اشاره و تصریح می کند: پاسور، یکی از مهم ترین پست های رشته ورزشی والیبال است و پارامترهای زیادی از جمله تمرکز، هوش بازی، انگیزه و میل به پیروزی،کنترل احساسات، رهبری تیم، مهارت آنالیز و تحلیل، پرش بلند، همچنین چابکی، جابه جایی سریع و هماهنگ، حالت مناسب بدن به هنگام ارسال پاس، ثبات و دقت در ارسال پاس، ردگیری دیداری به هنگام دریافت توپ، ارسال پاس با پرش از بالاترین نقطه ممکن و... را شامل می شود. آیسانا در ادامه می افزاید: هم اکنون هم با خانه والیبال تهران و بیشتر بازیکنان ملی در این رشته ارتباط دارم و در سخت ترین شرایط، تمرین ها را انجام و والیبال را به دیگر مسائل ترجیح می دهم. وی تصریح می کند: ستاد شرکت انتقال گاز ایران، بستر مناسبی برای استعدادیابی است و می تواند با حضور در مسابقات وزارت نفت، در رشته ورزشی والیبال بانوان فعالیتی در این عرصه داشته باشد. انتظار می رود این رشته ورزشی پرطرفدار به صورت حرفه ای در ستاد انتقال گاز فعال و دنبال شود و مسؤولان هم حمایت ویژه داشته باشند.
آیسانا با اشاره به اینکه الگوی ورزشی اش در رشته والیبال، سعید معروف، بازیکن سابق تیم ملی والیبال و مینا روستا هستند، می گوید: تاکنون در تیم های منتخب نونهالان استان تهران، شرکت ملی گاز ایران و آکادمی والیبال اکباتان حضور داشته ام. وی درباره چگونگی مدیریت فعالیت های خود در حوزه ورزش و زندگی نیز می گوید: زمان برایم خیلی مهم است. به صورت همزمان تمرین های منتخب نونهالان استان، آکادمی اکباتان و شرکت ملی گاز در حوزه ورزش، کلاس های زبان انگلیسی و آموزش های فوق برنامه را در تابستان و همچنین کلاس های درسی ام در طول سال تحصیلی را دارم. همه این موارد نیازمند برنامه ریزی دقیق است که سعی کرده ام به آن عمل کنم؛ البته پدر و مادرم همواره حامی من هستند تا شرایط برای تحقق برنامه هایم فراهم باشد. آیسانا می افزاید: هرچند تفریح هم بخشی از زندگی است؛ اما از وقتی وارد زندگی حرفه ای ورزشی شده ام، شاید به معنای واقعی کلمه نتوانسته ام تفریح را در برنامه های خود بگنجانم. هم اکنون چند ماه است که مشغول تمرین هستم. به طوری که روزانه به صورت میانگین، چهار ساعت در باشگاه ها ورزش والیبال را تمرین می کنم و حدود یک ساعت و نیم (سه روز در هفته) هم به بدنسازی تخصصی می پردازم. به دلیل همین تمرین ها و همچنین بعد مسافت،حتی نتوانسته ام پدربزرگ، مادربزرگ و اقوام را ببینم.
آیسانا می گوید: آینده ای که برای خود ترسیم کرده ام، بازی در تیم ملی بانوان کشورم و مسابقات قهرمانی در سطوح بین المللی است. طبیعتا بازی در لیگ های مطرح خارجی، آرزوی هر بازیکن حرفه ای است. مربیگری را دوست دارم و برای آینده کاری، برنامه ریزی ویژه ای برای آن خواهم داشت. وی تصریح می کند: افزون بر ورزش، با توجه به اینکه دوره 2 ساله ارف را گذرانده ام، علاقه زیادی به ساز ویولن دارم.در فضای مجازی هم فعالیت داشته و وبلاگ نویسی را به صورت نیمه حرفه ای دنبال می کنم و با محل تحصیل خود در این بخش همکاری دارم.
وی با اشاره به اینکه خانواده اش نقش زیادی در موفقیت او داشته اند، می گوید: پدرم حمایت ها و پشتیبانی جانانه ای در این راه از من داشته و مادرم نیز به لحاظ تخصصی، در انجام هماهنگی ها و همچنین رفت و آمدم به باشگاه نقش تعیین کننده ای ایفا کرده است که از زحمات آنها سپاسگزاری می کنم. همچنین از مربیان عزیزم خانم ها مینا روستا، مهناز احمدی، پروین یادآور، خدیجه خزایی و همچنین خانم شمسایی کمال تشکر و قدردانی را دارم و از شما و مسؤولان شرکت انتقال گاز ایران برای انجام این مصاحبه سپاسگزارم.
در مورد قیام امام حسین(ع) و صلح برادر بزرگوارش امام حسن (ع) باید تمام جهات تاریخى و اوضاع و احوال زمان آن دو بزرگوار را در نظر بگیریم تا اسرار آن «صلح» و این «جنگ» روشن شود. درست است که معاویه از نظر روحیات چندان تفاوتى با فرزندش یزید نداشت، ولى به گواهى همه تواریخ، معاویه مردى محافظه کار و مرموز بود و سعى مى کرد اعمال نارواى خود را در قالب هاى فریبنده و عوام پسند بریزد. داستان بر سر نیزه کردن قرآن ها در جنگ صفین و با این حیله جلوی شکست قطعى خود را گرفتن، نمونه اى از این موضوع است؛ ولى جانشین خام و ناپخته او یعنى یزید نه تنها به اصول اسلام عقیده اى نداشت بلکه از اصول کشور دارى و سیاست به کلى بى بهره بود و آن مختصر حفظ ظاهرى را هم که معاویه مراعات مى کرد، رعایت نمى کرد، آشکارا قوانین اسلام را زیر پا می گذاشت و بى پروا با مقدسات اسلام مخالفت مى کرد و پرده درى و وقاحت را به حداکثر رسانیده بود.
در چنین شرایطى، افکار عمومى مسلمان ها آماده شورش بر ضد دستگاه بنى امیه و بر چیدن این بساط ننگین بود، در اینجا بود که قیام امام حسین(ع) به عنوان آخرین ضربت، کار خودش را کرد و ماهیت این خاندان را که بر اثر اعمال بى رویه یزید تا اندازه اى روشن شده بود، کاملا آشکار ساخت و نتیجه آن، پیروزى اسلام و شکست واقعى بنى امیّه و طرد آنها از صفحه عمومى افکار مسلمان ها بود، اما اوضاع و شرایط زمان معاویه اینچنین نبود و به قول یکى از دانشمندان، اگر امام حسن(ع) در زمان یزید بود قیام مى کرد و اگر امام حسین(ع) در زمان معاویه بود، صلح مى کرد.
گواه روشن این مطلب این است که خود امام حسین(ع) بعد از برادرش امام حسن(ع) حدود ده سال در برابر معاویه صبر کرد و اقدام به مبارزه و جنگ نکرد، اما به محض این که شنید معاویه از دنیا رفته و فرزند وى یزید به جاى او نشسته است، مبارزه را شروع کرد و از آغاز با رد قطعى بیعت او، به وى اعلان جنگ داد و از پاى ننشست تا در صحنه جانبازى کربلا آخرین قطرات خون خود را در راه سربلندى و عظمت اسلام و کوتاه کردن دست هاى آلوده و جنایتکار بنى امیه نثار کرد.
خاموش نشستن در برابر دستگاه معاویه که ظواهر را تا حدودى رعایت مى کرد و پرده درى را از حد نگذرانده بود، آن هم براى حفظ خون مسلمانان بى گناه، براى حضرت امام حسن و براى حضرت امام حسین(ع) در ده سال از امامت ایشان ذاتى نبود.
موضوع مهم دیگرى که باید بر آنچه گفته شد افزود، این است که به گواه تاریخ وضع سیاست خارجى مسلمانان در زمان معاویه چنان صلحى را ایجاب می کرد، زیرا امپراطور روم شرقى که جنگ هاى داخلى مسلمانان را به دقت تعقیب مى کرد، خود را آماده مى ساخت که اگر جنگ دیگرى میان امام حسن(ع) و معاویه درگیرد، بر مرزهاى کشورهاى اسلامى حمله کند و شکست هاى گذشته خود را جبران سازد و اگر چنین حادثه اى رخ مى داد، ممکن بود ضربه سختى بر پیکر اسلام و مسلمین وارد شود.
چنین شرایطى ایجاب مى کرد که امام مجتبى(ع) صلح کند و دشمن را عملا سرجاى خود بنشاند.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
یکی از حقوق عمومی مردم همین است که امنیت روانی داشته باشند. امنیت روانی یعنی چه؟ یعنی هر روز یک شایعه ای، یک دروغی، یک حرف هراس افکننده ای در ذهن ها پخش نشود. حالا تا دیروز فقط روزنامه ها بودند که این کارها را می کردند، حالا فضای مجازی هم اضافه شده. هر چند وقت یا چند روز یک بار، گاهی چند ساعت یک بار یک شایعه ای، یک دروغی، یک حرفی را یک آدم مشخصی یا نامشخصی در فضای مجازی منتشر می کند، مردم را نگران می کند، ذهن مردم را خراب می کند. یک دروغی را مطرح می کند، شایع می کند، خب، این امنیت روانی مردم از بین میرود. یکی از وظایف قوه قضائیه برخورد با این مسئله است. البته اینجا هم من شنیدم بعضی گفتند که قانون نداریم؛ اولاً می شود از همین قوانین موجود استفاده کرد و حکم این را فهمید؛ اگر قانون هم ندارید، سریع قانون تهیه کنید؛ اینها چیزهای مهمی است. این هم یک مسئله. البته گاهی اوقات هم منبع برخی از همین اخبار خود قوه قضائیه است. یعنی گاهی اوقات یک نفری از قوه قضائیه یک گوشه ای یک چیزی راجع به یک کسی، راجع به یک مجموعه ای ذکر می کند که خود این، افکار عمومی را تحت تأثیر قرار می دهد.
اولیای خدا از هر فرصتی به بهترین نحو استفاده می کردند. ما چقدر تا به حال توانسته ایم از فضای مجازی استفاده کنیم و نکردیم؟ برای عبادت، ماه رمضان یک فرصت است، برای معاد، استفاده از بهار یک فرصت است، برای نزول آیات، شان نزول یک فرصت است، فضای مجازی نیز برای تبلیغ و ترویج معارف دین یک فرصت است.
در احادیث می خوانیم: «الفرصةُ سریعةُ الفَوتِ بَطئیةُ العَودِ!» (بحار/ج۷۸/ص۱۱۳) و: «بَادِرِ الْفُرْصَةَ قَبْلَ أَنْ تَکُونَ غُصَّةً» (نامه۳۱نهج البلاغه) فرصت زود می رود و دیر می آید و چه بسا اصلاً به دست نیاید. پس پیش از آنکه غصه بخورید، از آن بهره بگیرید. باید بدانیم با علم و فناوری نمی شود مخالفت کرد. امام(ره) وقتی از پاریس به بهشت زهرا(س) آمدند، فرمودند: ما با سینما مخالف نیستیم، با فیلم بد مخالف هستیم. امروز فضای مجازی به عنوان یک ابزار در دسترس همه و به ویژه جوانان است. ابزاری کم هزینه، سریع، فرامرزی، جذاب و دوطرفه که در واقع یک فرصت خوب است. عکس، فیلم، صوت، متن، و همه نوع محتوایی در آن امکان ارسال و استفاده دارد. شرایطی پیش آمده که ما نیز باید از آن استفاده کنیم. یکی از اعمال عمره و حج، سعی بین کوه صفا و مروه در کنار مسجدالحرام است که حاجی باید هفت بار این مسیر را طی کند. پیش از اسلام، روی کوه صفا یک بت و روی کوه مروه بت دیگری قرار داشت. در زمان پیامبر(ص)، مسلمان ها گفتند: چون روی این دو کوه بت است، ما سعی را انجام نمی دهیم. آیه نازل شد که نگویید چون بت است، ما نمی رویم بلکه بروید و با حضور خودتان شعائر الهی را تقویت کنید: «إِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِن شَعَائِرِ اللَّـهِ فَمَنْ حَجَّ الْبَیْتَ أَوِ اعْتَمَرَ فَلَا جُنَاحَ عَلَیْهِ أَن یَطَّوَّفَ بِهِمَا» (بقره/۱۵۸).
در فضای مجازی هم می شود کار حق انجام داد، هم کار باطل! اگر دانشمندان، اساتید دانشگاه، علما، طلاب فاضل، فرهنگیان، دانشجویان و اهل فرهنگ، فضای مجازی را از حق پر کنند، قطعاً حضور باطل در این فضا کم رنگ تر خواهد شد.
باید توجه داشت که در حال حاضر دشمنان و استکبار، با اهداف مختلفی از این فضا بهره برداری می کنند: عده ای با مقاصد شیطانی به دنبال ارائه و ترویج باورها و رفتارهای انحرافی هستند. قرآن می فرماید: «وَإِنَّ الشَّیَاطِینَ لَیُوحُونَ إِلَی أَوْلِیَائِهِمْ» (انعام/۱۲۱) شیطان به ذهن افراد می اندازد که چنین کاری بکنند و وسوسه ها از شیطان است. عده ای هم به دنبال سلب آرامش و آسایش از مردم هستند و هدف اصلی شان ایجاد آشوب در جامعه است. اینان با پخش برخی فیلم ها و تصاویرغیر واقعی و ساختگی در صدد از بین بردن فضای وحدت و همدلی و اعتماد و صداقت بین مردم و مسئولان هستند تا از آب گل آلودی که خود ایجاد می کنند، ماهی تفرقه و ضربه زدن به دین و نظام را بگیرند.
قرآن کریم می فرماید: «فَأَخْرَجَ لَهُمْ عِجْلًا جَسَدًا لَّهُ خُوَارٌ فَقَالُوا هَـذَا إِلَـهُکُمْ وَإِلَـهُ مُوسَی» (طه/۸۸) سامری برای آنان مجسمه گوساله ای که صدایی همچون صدای گوساله (واقعی) داشت، پدید آورد؛ پس به یکدیگر گفتند: «این خدای شما و خدای موسی (ع) است.» آری! افرادی همچون سامری با بهره گیری از ابزار هنر و زرق و برق و سر و صدا می خواهند کاری کنند که مردم غافل شده و از موسی (ع) دور شوند.
بر این اساس باید برای ارائه و تولید محتوا در این فضای پیچیده مسائلی را در نظر گرفت. باید بدانیم این فضا و استفاده کنندگان از آن چه حقوقی دارند و به چه ملاحظاتی باید توجه کنند. براساس آیات قرآن:
اولین حق مردم (در فضای مجازی) آن است که مطالب و اخبار به شکل صحیح و مستند در اختیار آنان قرار گیرد، نه براساس حدس و گمان، توهین و تهمت، یا شایعه و برداشت شخصی. گاهی می گویند در همه سایت ها آمده است. ممکن است همه سایت ها اشتباه کرده باشند!
قرآن می فرماید: «إِن جَاءَکُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَیَّنُوا» (حجرات/۶) اگر یک فاسق خبری آورد، تحقیق کنید. پخش اخبار بدون تحقیق در درست و غلط بودن آن، مسئولیت آفرین است. هدهد به حضرت سلیمان(ع) گفت: «أَحَطتُ بِمَا لَمْ تُحِطْ بِهِ وَجِئْتُکَ مِن سَبَإٍ بِنَبَإٍ یَقِینٍ» (نمل/۲۲) «من بر چیزی آگاهی یافتم که تو بر آن آگاهی نیافتی؛ من از سرزمین «سبا» یک خبر قطعی و یقینی برای تو آورده ام». مسأله دوم اینکه هر محتوایی باید به اهلش گفته شود. قرآن می فرماید همه مردم ظرفیت یکسان ندارند: «لَا تَسْأَلُوا عَنْ أَشْیَاءَ إِن تُبْدَ لَکُمْ تَسُؤْکُمْ» (مائده/۱۰۱) بر این اساس خبر و مطلبی را نقل نکنیم که امنیت فکری و روانی جامعه به هم بخورد.
نکته دیگر اینکه مسائل و مطالب، به روز و به موقع باشد. تقریباً چهل سال پیش در کتابی، ماجرای جالبی را خواندم. شخصی برف های خانه اش را در منزل همسایه ریخته بود. همسایه شکایتش را به دادگاه برده و در تابستان حکم صادر شده بود که برف های ریخته شده را برگرداند. زمانی که همه برف ها آب شده بود.
قرآن در ماجرای فرار حضرت موسی(ع) از مصر می فرماید: «وَجَاءَ رَجُلٌ مِّنْ أَقْصَی الْمَدِینَةِ یَسْعَی» (قصص/۲۰) وقتی دربار فرعون تصمیم گرفت حضرت موسی (ع) را بگیرند و او را بکشند. شخصی با سرعت به شهر آمد و این خبر را به او داد. اگرآن شخص به موقع نمی آمد، کار حضرت موسی(ع) تمام شده بود.
مسئله بعد اینکه باید فعالیت ها و حرکات دشمنان را رصد کنیم. ببینیم در دیگر سایت ها و فضاها چه می گذرد و چه گفته می شود؟ از دشمنان دین و کشور غافل نباشیم و...
در قرآن می خوانیم که وقتی مادر موسی(ع) نوزادش را در صندوقی گذاشت و آن را به نیل انداخت، آن را رها نکرد، بلکه به دخترش گفت: «وَ قَالَتْ لِأُخْتِهِ قُصِّیهِ فَبَصُرَتْ بِهِ عَن جُنُبٍ وَهُمْ لَا یَشْعُرُونَ» (قصص/۱۱) بدون آنکه کسی متوجه شود، این صندوق را دنبال کن. ما نیز باید همه چیز را رصد کنیم. خیلی وقت ها از مسائل مهم، زمانی خبردار می شویم که کار از کار گذشته است.
خبرها باید توسط افراد بصیر تحلیل و کارشناسی شود. در این باره قرآن می فرماید: «وَلَوْ رَدُّوهُ إِلَی الرَّسُولِ وَإِلَی(ص) أُولِی الْأَمْرِ مِنْهُمْ لَعَلِمَهُ الَّذِینَ یَسْتَنبِطُونَهُ مِنْهُمْ» (نساء/۸۳) اگر اخبار جامعه به پیامبر (ص) و پیشوایان که قدرت تشخیص کافی دارند، بازگردانده شود، مردم از ریشه های مسائل آگاه خواهند شد.
فضای مجازی باید سالم باشد و حب و بغض شخصی در آن نباشد. قرآن می فرماید: «شُهَدَاءَ لِلَّـهِ وَلَوْ عَلَی أَنفُسِکُمْ أَوِ الْوَالِدَیْنِ وَالْأَقْرَبِینَ» (نساء/۱۳۵) برای خدا شهادت دهید، اگرچه (این گواهی) به زیان خود شما، یا پدر و مادر و نزدیکان شما بوده باشد! این به این معناست که در درج اخبار و مطالب، قبل از رعایت مصالح شخصی، خدا را در نظر بگیریم.
باید مواظب بود به افراد بی گناه آسیبی نرسد و با آبروی اشخاص بازی نشود. شنیده ام که در سایت ها تصاویر و فیلم هایی از افراد معروف و غیرمعروف بدون در نظر گرفتن حریم خصوصی و شخصی افراد دست به دست می شود. قرآن می فرماید: «أَن تُصِیبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ» (حجرات/۶) مبادا به گروهی از روی نادانی آسیب برسانید!
باید مراقب باشیم مطلبی را که منتشر می کنیم، بازتاب منفی نداشته باشد و مورد سوء استفاده و بهره برداری غلط قرار نگیرد. قرآن می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَقُولُوا رَاعِنَا وَقُولُوا انظُرْنَا وَاسْمَعُوا» (بقره/۱۰۴) ای افراد باایمان! (هنگامی که از پیغمبر (ص) تقاضای مهلت برای درک آیات قرآن می کنید،) نگویید: «راعنا»؛ بلکه بگویید: «انظرنا». (زیرا کلمه اول، هم به معنای «ما را مهلت بده!» است و هم به معنای «ما را تحمیق کن!»؛ و دستاویزی برای دشمنان است).
مشاور وزیر و رئیس شورای اقامه نماز وزارت نفت با رئیس سازمان دارالقرآن کریم كشور برای انعقاد قرارداد تربیت حافظان قرآن کریم با پشتیبانی وزارت نفت، دیدار و گفت وگو کردند.
دراین نشست، حجت الاسلام المسلمين دکترحاجی کمالی بااشاره به فرمایشات رهبرمعظم انقلاب در خصوص لزوم تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم درکشور برپشتیبانی و همکاری ویژه وزارت نفت با سازمان دارالقرآن کریم كشورتاکید کرد وافزود: دو طرح تربیت حافظان قرآن کریم وساخت نمازخانه های متحدالشکل در جایگاه های سوخت رسانی سراسر کشور به صورت ملی باید در دست اقدام قرار گیرد.
وی اظهارکرد: دراین زمینه، قراردادی میان ستاد اقامه نماز وزارت نفت با سازمان دارالقرآن کریم منعقد و تبیین خواهد شد.
حجت الاسلام حریزاوی، رئیس سازمان دارالقرآن کریم نیز ضمن قدردانی و استقبال از این طرح ملی وزارت نفت در جهت حفظ، نشر و ترجمه قرآن کریم به زبان های مختلف، همچنین به روزرسانی ترجمه های پیشین تصریح کرد: فرهنگ قرآنی باید درجامعه به روز شود و موضوعات تمدنی و فرهنگ ایرانی در نگارش و خطاطی مورد توجه قرار گیرد تا افزون بر رفع نیازجامعه دراین جهات، برای کل دنیا و نسل های آینده نیزماندگاربماند.
وی افزود: موضوع قصص قرآن نیز ازموارد مهمی است که باید مورد پژوهش ویژه قرارگیرد تا بهره بشریت از این کتاب مقدس الهی افزون شود.
درپایان جلسه پیشنهاد شد این طرح بزرگ ملی که با پشتیبانی وزارت نفت انجام می شود، با نام گذاری شهید امنیت هادی عرفانی نیا (حافظ کل قرآن کریم) انجام شود.
آرش جعفری تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب(گچساران سابق) شروع خوبی در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران داشته است. این تیم در 3 هفته ابتدایی به 3 پیروزی متوالی رسیده که در نوع خود، بخصوص نسبت به فصول گذشته بسیار قابل توجه است. هدایت این تیم را در فصل جدید، داریوش یزدی، مربی نام آشنای خوزستانی و نفتی به عهده دارد. داریوش یزدی که طی سال های گذشته، هدایت تیم هایی چون نفت مسجدسلیمان، نفت اهواز و مناطق نفت خیزجنوب را عهده دار بوده، بخوبی با شرایط تیم های نفتی آشنا است و همین موضوع یک امتیاز برای او به شمار می رود. یزدی می گوید، یک کار ناتمام در گچساران دارد و آن صعود به لیگ دسته یک است تا دل هواداران این شهر را شاد کند.
با سرمربی جدید تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب (گچساران) درباره وضعیت این تیم و برنامه هایش گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
من از گذشته و طی سال های 95 و 96، خاطرات خوبی با این تیم دارم. مسؤولان ورزش گچساران و نیز مدیران تیم فوتبال باشگاه، مذاکرات و صحبت هایی با من داشتند و درنهایت، بعد از چند جلسه بحث و بررسی به توافق رسیدیم و قرار شد که امسال هدایت این تیم را در لیگ دسته 2 فوتبال باشگاه های ایران به عهده داشته باشم. این را هم اضافه کنم که اصلاً قصد نداشتم در لیگ دسته 2 مربیگری کنم؛ اما درنهایت به خاطر فوتبال این شهر و تکرار خاطر خوب برگشتم.
خدا را شکر شروع خوبی داشتیم؛ اما هنوز ابتدای راه هستیم. 23 بازی دیگر باقی مانده که باید برای صعود، همین راه و روش را ادامه دهیم. بازی در لیگ دسته 2 بسیار سخت است.
لیگ دسته 2 فوتبال ایران بسیار پرحاشیه است و خیلی از تیم ها قواعد فوتبال سالم را رعایت نمی کنند. لیگ دسته 2 شرایط خاص خودش را دارد. این طور بگویم که حاشیه، همیشه بر متن غلبه می کند و شما باید توانایی مبارزه با بسیاری از مسائل را داشته باشید. خیلی ها بیرون زمین دنبال امتیاز هستند که همین موضوع، کار را برای تیم های سالم سخت تر می کند. متأسفانه به غیراز این مسأله، در خود گچساران هم کمی مشکل حاشیه ای وجود دارد که مدیران باشگاه باید این موضوع را حل کنند تا تیم راحت تر کار کند.
متأسفانه یکسری از هواداران که بیشتر هوادار نما هستند و برخی افراد که تقریباً شناخته شده اند، نمی خواهند که این تیم، نتیجه بگیرد و بیشتر دنبال حاشیه سازی هستند. این موضوع برای امسال نیست؛ بلکه سال هاست که این حواشی به تیم ضربه زده و همه هم از بیرون باشگاه هستند. امیدوارم مدیران، امسال بتوانند این مشکلات را حل کنند.
هواداران یار دوازدهم تیم هستند. متأسفانه در چند سال گذشته تیم نتیجه نگرفته و همین باعث شده به نوعی با تیم قهر باشند. حالا که تیم دارد نتیجه می گیرد، تقاضا دارم از تیم شهرشان حمایت کنند تا با کمک آنها بتوانیم باقدرت بیشتری برای صعود به لیگ دسته یک قدم برداریم. این را هم اضافه کنم، درست است که اسم تیم، نفت است؛ اما فوتبال به همه مردم تعلق دارد.
اوضاع تیم خوب است و خداراشکر به انسجام و وحدت رسیده است. تمرین های خوبی را در این مدت برگزار کردیم و درنهایت بازیکنان هم بخوبی دستورات تاکتیکی در 3 بازی برگزارشده اجرا کردند و به پیروزی رسیدیم. من از عملکرد شاگردانم راضی هستم؛ اما درعین حال عقیده دارم که باید بهتر از این باشیم.
خریدها خوب بود؛ اما با توجه به بودجه ای که داشتیم، بازیکن خریدیم. خیلی از تیم ها 2 تا 4 برابر ما برای خرید بازیکن بودجه در نظر گرفته بودند و در قیاس با این تیم ها باید بگویم که ما توان زیادی برای خرید بازیکن تاپ نداشتیم. من در ابتدای فصل 2 لیست برای خرید بازیکن به باشگاه دادم که از این دو لیست، فقط توانستند 3 نفر را جذب کنند. متأسفانه بازیکنانی که می خواستیم، با باشگاه های دیگر به توافق رسیده بودند؛ چون پول بیشتری می دادند. برای همین مجبور شدیم لیست سوم و چهارم به باشگاه بدهیم و بیشتر، بازیکنان جوان و باانگیزه ای که می خواهند خودشان را نشان دهند، جذب کردیم. خوشبختانه بازیکنانی که آمدند، انگیزه لازم برای درخشش در فوتبال رادارند. همه جوان و پرانرژی هستند؛ البته این را هم باید اضافه کنم که چند بازیکن باتجربه مثل خیرالله ویسی یا احمد داوری را هم جذب کردیم تا تیم، تلفیقی از بازیکنان باتجربه و جوان باشد. عقیده دارم که الان، این تیم بالانس است و می توانیم با همین بازیکنان روبه جلو حرکت کنیم. اگر هم در ادامه مشکلی پیش آمد، درنیم فصل بازیکن جدید می گیریم تا نقطه ضعف ها پوشش داده شود.
خوشبختانه تیم خوبی را جمع کردیم. بازیکنانم انگیزه بالایی دارند. من در گچساران و نفت، از سال 95 و 96 یک کار ناتمام دارم که باید امسال آن را با صعود به لیگ دسته یک تمام کنم. در آن سال ما در جام حذفی تا نیمه نهایی صعود و تیم های بزرگی چون فولاد را در اهواز و استقلال خوزستان حذف کردیم و در مقابل تراکتور، با شایستگی و در دیداری که حقمان نبود، شکست خوردیم، باختیم و حذف شدیم. در لیگ هم تا یک قدمی صعود پیش رفتیم؛ اما نتوانستیم به لیگ یک صعود کنیم. حالا امسال می خواهیم با صعود به لیگ دسته یک، دل هواداران را شاد کنیم. این تیم توانایی صعود دارد؛ اما همانطور که گفتم، کار سختی پیش رو داریم. گچساران حق دارد حداقل یک تیم در لیگ دسته یک داشته باشد. امیدوارم این شروع خوب ادامه دار باشد و بتوانیم به لیگ یک صعود کنیم.
مسؤولان و مدیران تاکنون حمایت های خوبی داشتند و برای نتایج بهتر و صعود باید این حمایت ها ادامه دار باشد. مسؤولان شهری هم باید به مدیران نفتی کمک کنند و ما را تنها نگذارند. اگر همه دست به دست هم بدهیم، می توانیم روزهای خوبی را برای نفت و فوتبال گچساران رقم بزنیم.
پیروزی یک بر صفر پالایش نفت آبادان برابر هیات فوتبال نطنز، گرچه این تیم را صدرنشین نگه داشت؛ اما آبادان این برد را بسیار دشوار به دست آورد. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، هفته ششم سوپرلیگ فوتسال زنان، در خانه مقابل هیات فوتبال نطنز امتیاز کامل را کسب کرد. پالایش نفت صدرنشین پس از شکستی تلخ و سنگین برابر پیکان با هدف اعاده حیثیت و حفظ صدر جدول به میدان آمد و در این امر موفق بود.
با این وجود، تیم پریسا امامی کاری دشوار برای کسب سه امتیاز داشت. پس از یک نیمه بدون گل، پالایش نفت آبادان بتدریج احساس خطر کرد و خود را در آستانه از دست دادن امتیاز دید. تیم فوتسال بانوان نطنز با اتکا بر باتجربه هایش می کوشید با دفاعی منطقی و بسته، مانع از گلزنی میزبان شود و در اغلب دقایق بازی نیز با بر هم زدن تمرکز نفت، در این برنامه کامیاب شد. با این حال، یک گل از پالایش نفت آبادان برای سه امتیاز مورد نیاز این تیم کافی بود. فهیمه زارعی، کهنه کار همیشه ثمربخش پالایش نفت، با گل خود در دقیقه ۳۴ سه امتیاز را به آبادان هدیه کرد. طلایی های آبادان برای تبدیل شدن به تیمی شایسته قهرمانی، باید به ساماندهی قوای روانی خود بپردازند تا شکست و اتفاقات خلال فصل، سنگی بر مسیر این تیم نباشد.
در هفته ششم سوپرلیگ فوتسال زنان، تیم ملی حفاری اهواز در زمین خود، پیروزی را با شکست معاوضه کرد و برابر رایزکو مغلوب شد.
در این دیدار، حفاری امیدوار به کسب دومین پیروزی متوالی و بهره مندی از امتیاز بازی در خانه به زمین رفت؛ اما در حالی که پیروزی را در دست داشت، در نهایت شکست خورد. دو تیم در نیمه نخست با تساوی ۲ بر ۲ به رختکن رفتند و حفاری در آغاز نیمه دوم به گل سوم هم رسید؛ اما یک گل بحث برانگیز در صحنه ای که بازیکنان حفاری اعتقاد داشتند توپ از خط دروازه شان عبور نکرده، بازی را به تساوی کشاند.
در ادامه میزبان، عنان کار را از کف داد و رایزکو با به ثمر رساندن ۳ گل توانست بازی را به سود خود پایان دهد. حفاری د رخانه با نتیجه 6 بر3 شکست خورد.
حفاری در این فصل از ۶ بازی، صاحب ۴ امتیاز است و شرایط نامساعدی دارد؛ گرچه این نتایج با توجه به بی میلی برای تیم داری در آغاز فصل و آماده سازی ناقص این تیم، چندان عجیب نیست.
برای شاگردان فروزان سلیمانی در مسابقه امروز، الهام عنافجه، سحر پاپی و فاطمه حسینی گلزنی کردند.
تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب (گچساران سابق) که در لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران قرار دارد، در فصل جدید این رقابت ها شروع خوبی داشت و در پایان هفته سوم با کسب سومین پیروزی پی درپی، در صدر جدول به یکه تازی خود ادامه داد.
شاگردان داریوش یزدی در هفته سوم و در تهران و شهر اسلامشهر، مهمان تیم آریو اسلامشهر بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر، حریف اسلامشهری خود را با نتیجه 2 بر صفر شکست دهند.
در بازی مناطق نفت خیزجنوب مقابل آریو اسلامشهر، امید علیپور و یاسر چکاره، گلزنی کردند تا برنده این دیدار شوند.
تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب با این پیروزی در زمین حریف و کسب امتیاز کامل، 9 امتیازی شدند و در صدر جدول به یکه تازی خود ادامه دادند.
مدیران تیم فوتبال صنعت نفت آبادان به درخواست کادر فنی این تیم، به دنبال جذب بازیکنی جدید هستند. تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در پایان هفته نهم مسابقات لیگ برتر فوتبال با پنج امتیاز در قعر جدول قرار گرفته است. این باشگاه پس از تغییرات در کادر فنی و حضور فیروز کریمی به عنوان سرمربی، در سه بازی گذشته خود هم تنها یک امتیاز گرفته است. با توجه به کمبودهایی که صنعت نفت به لحاظ بازیکن دارد، کادر فنی طلایی پوشان آبادانی خواهان جذب بازیکن جدید است. بر همین اساس، مدیران صنعت نفت آبادان در پی پیدا کردن یک هافبک طراح و بازی ساز هستند تا ضعف صنعت نفت آبادان در میانه میدان برطرف شود.
گفتگو با بانوی قهرمان شناگر گازی
آرش جعفری چندی پیش، بانوی همکار منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران موفق شد در مسابقات بین المللی شنا در آب های آزاد کشور ترکیه به مقام قهرمانی برسد.
اکرم کناری، اولين شناگر زن محجبه ايراني از کارکنان ارکان ثالث (پیمانکار) منطقه 3 عملیات انتقال گاز در مسابقات بین المللی شنا آب های آزاد کشور ترکیه است که در مسافت 3 هزار متر با پوشش اسلامی شرکت کرد و توانست با پشت سر گذاشتن رقبایش، به مقام اول دست پیدا کند.
همکار ما در منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران در سال 1398 هم در یک حرکت ارزشی، مسافت 5 هزار و 65 متری را در 175 دقیقه، با دستانی که از پشت بسته بود، به یاد شهدای غواص شنا کرد.
با اکرم کناری در خصوص قهرمانی اش در کشور ترکیه و نیز حرکت ارزشی که چند سال پیش انجام داده بود، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
اکرم کناری دیل هستم، در شهر گچساران استان کهگیلویه و بویر احمد به دنیا آمدم. متأهل و دارای دو فرزند پسرهستم. لیسانس رشته حسابداری دارم و از سال 87 و پس از ازدواج، در شهرستان امیدیه استان خوزستان ساکن و در شرکت پالایش گاز بید بلند مشغول به کار شدم. الان هم در منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران کار می کنم.
ازحدود 10 سالگی ورزش شنا را آغاز کردم و از همان ابتدا با توجه به علاقه ای که به شنا داشتم، خیلی زود موردتوجه مربیان قرار گرفتم و به قول معروف پله های ترقی را طی کردم و با شرکت در مسابقات استانی وکشوری چند مقام به دست آوردم؛ یکی از آنها کسب مقام اول در مسابقات وزارت نفت است که به عنوان قهرمان قهرمانان معرفی شدم.
در دوران کودکی، ابتدا خانواده ام مشوقم بودند.سپس خواهرم، فرشته کناری دیل که مربی درجه یک شنا هستند، به عنوان مربی در تمام لحظات همراه من بودند و در ادامه نیز همسرم مشوق من برای ثبت رکوردهایم بود. با توجه به اینکه دو فرزند 10 و 5 ساله دارم، نقش ایشان درحمایت از من بسیارمؤثر بود و طی این سال ها،خانواده ام همیشه در کنارمن و مایه دلگرمی ام بودند.
بله. در سن ۱۸ سالگی توانستم مدرک نجات غریقی، سپس مربیگری شنا، مربیگری آب درمانی، واترپلو و همه زیرمجموعه های ورزش های آبی را که به آن مربوط می شود، بگیرم. پس از آن به عنوان مدرس شنا مشغول به تدریس و نخستین بانوی نجات غریق و مربی شهر امیدیه شدم.
همیشه احساس می کردم که باید بیشتر از توانایی هایم استفاده کنم، بنابراین به فکر ثبت رکورد افتادم که به لطف خدا توانستم، دو رکورد ملی شنا را ثبت کنم. ابتدا رکورد ملی 175 دقیقه شنا با دست های بسته که به مناسبت گرامیداشت یاد 175 شهید غواص دراستان خوزستان، شهر امیدیه ودر استخر شرکت پالایش گازبید بلند با حمایت مدیرعامل وقت این شرکت ثبت شد. دومین رکورد هم در بهمن سال 98 به ثبت رسید که توانستم با حمایت وزارت نفت، شرکت ملی گاز ایران و شرکت پالایش گاز بید بلند، رکورد 7304 مترشنا با دست های بسته را به مناسبت گرامیداشت مقام زن و به یاد 175 شهید طی مدت زمان 4 ساعت و پنج دقیقه در استخر قصر نشاط شهر تهران به ثبت برسانم.این رکورد در شرایطی ثبت شد که دست های من از پشت بسته بود و این حرکت، شرایط را برای شناگر سخت می کند.همچنین شرایط سخت و نفسگیری را در پی دارد. من این رکورد زنی را برای زنده نگه داشتن یاد وخاطره ۱۷۵شهید غواص انجام دادم. یکی از اهدافم این بود که همه مادرانی که با ایثارخود، مهربانانه ازهمه آرزو هایشان دست می کشند تا خانواده و فرزندانشان به آرزو های خود برسند، به دنبال استعداد ها وعلایقشان بروند وخود را فراموش نکنند؛ چراکه همه مادران، قهرمان هستند و توانایی های زیادی دارند؛ اما از آنها چشم پوشی می کنند. ثبت این رکورد برای من شروع راه جدیدی در زندگی ام بود که سال ها برای رسیدن به آن تلاش کرده بودم.
من در زندگی برای رسیدن به اهدافم، واقعاً سختی کشیدم. حدود ۲۰ سال پیش که شنا را شروع کردم، این رشته آنچنان که باید و شاید، در جامعه برای بانوان پذیرفته نبود.موضوعی که همیشه برای من بسیار اهمیت داشته، این بوده که بانوان سرزمینم به خودشان و ورزش اهمیت بدهند تا زندگی سالم تری داشته باشند.
از آنجا که به توانایی های خود واقف هستم و می دانم که توان انجام کار ها وخلق ایده های بسیاری را در این زمینه دارم، بسیار مشتاق به ثبت رکورد در گینس هستم؛ اما مشکلاتی وجود دارد؛ البته یکبار اقدام کردم و نامه نگاری هایی هم انجام شد؛ اما از داخل کشور، کسی از من حمایت نکرد.
ابتدا شنا را به افراد زیادی در شهرستان محل سکونت خود آموزش دادم و درحال حاضر شاگردانم همکارانم هستند. در دوران مربیگری، شاگردان بسیار خوبی داشتم که در مسابقات سراسری، مقام می آوردند و موفق بودند.
وقتی درحال ثبت رکورد بودم، به این فکر می کردم که من امروز در آرامش و امنیت کامل، با این شرایط در حال شنا کردن هستم و تماشاگران هم حیرت زده مرا به ادامه کار تشویق می کنند؛ اما روزگاری در آن شرایط وحشتناک جنگی، قهرمانان غواصی بودند که شجاعانه زیرباران گلوله و بمب در آب های مرزی برای دفاع ازخاک این کشورشنا کردند و معتقدم همه شهدایی که در آن روزها شجاعانه جنگیدند، از من قهرمان تر هستند.
من برای رسیدن به اهدافم بسیار تلاش کرده ام. شاید وقتی کسی در مورد چنین رکورد هایی بشنود، نداند که چه تلاشی در پشت این موفقیت ها پنهان است. این تلاش ها و سختی ها برای کسی که یک زن و مادر دو فرزند است، چند برابرمی شود. به طور مثال وقتی از یک تمرین طاقت فرسای ۶ ساعته شنا به خانه برمی گردم، باید این انرژی را داشته باشم که به فرزندانم رسیدگی کنم و کار های آنان را انجام بدهم و وقتی برای استراحت کردن ندارم. من با علم به همه این مسائل در این راه قدم گذاشته ام و به این جمله معتقدم که وقتی بانویی به موفقیتی دست پیداکرده، حتما چند برابر یک مرد موفق تلاش کرده و زحمت کشیده است، ضمن اینکه باور دارم اگر کسی تمام توان خود را صرف رسیدن به هدفش کند، حتماً موفق خواهد شد. من برای ثبت این رکورد و رکورد هایی که در ذهنم وجود دارد، محدودیت هایی داشته و دارم که بخشی از آن مربوط به هزینه هاست؛ چون واقعاً هزینه های ثبت رکورد در گینس بسیار بالا و ازعهده من خارج است.بخش دیگر به شرایطی مربوط می شود که در کشور برای بانوان وجود دارد و کار را سخت می کند. امیدوارم این مشکلات برطرف و شرایطی مهیا شود که بتوانم رکوردهای جدیدتری بزنم و آنها را در گینس ثبت کنم.
مسابقات بین المللی شنا در آب های آزاد کشورترکیه کیفیت و سطح بسیار بالایی داشت که من در مسافت 3 هزار متر با پوشش اسلامی شرکت کردم و توانستم با پشت سر گذاشتن رقبایم، به مقام اول دست پیدا کنم؛ البته ناگفته نماند که شنا در آب های آزاد، بسیار سخت تر از شنا در استخر است؛ زیرا شنا در آب های آزاد، انرژی بیشتری می خواهد و شما باید تلاش دو برابری داشته باشید. مسابقات شنا در آب های آزاد ترکیه در سه بخش و در مسافت های 1500 متر، 3000 متر و 5000 متر با حضور بیش از 150 شناگر از کشورهای مختلف به میزبانی ترکیه و زیر نظر فینا (فدراسیون بین المللی شنا) برگزار شد. از اینکه توانستم به عنوان یک زن ایرانی و با پوشش اسلامی مقام بیاورم، بسیار خوشحال هستم.
به عنوان یک مادر ورزشکار و شاغل که برای رسیدن به موفقیت، سختی های بی شماری را پشت سر گذاشته، از مسؤولان انتظار دارم حالا که قلبمان برای وطنمان می تپد و بدون درخواست کسی برای سرافرازی کشورمان درمیادین ورزشی تلاش می کنیم، با توجهی که به ورزش بانوان و ورزشکاران خانم خواهند داشت، خستگی را از تن آنها دور کنند تا انگیزه بیشتری برای ادامه مسیر داشته باشند.ازهمه مادران، بانوان و دختران عزیز کشورمان هم می خواهم که به سلامت خود اهمیت ویژه ای بدهند و بدانند که بزرگ ترین سرمایه هرانسان، سلامت اوست. بعد از آن، استعداد های خود را پیدا کنند و برای به ثمر رسیدن آرزوهایشان تا می توانند تلاش کنند و به هیچ مانعی توجه نداشته باشند؛ چرا که درنهایت، خودشان از نتیجه تلاششان لذت می برند و در بلندای موفقیت می نشینند و با نگاه به موانعی که پشت سر گذاشته اند، به خود می بالند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات