افزایش صادرات گاز در شرایطی رخ داد که سهم دولت از درآمدهای نفتی کاهش یافت
تحریم مهمترین دارندگان ذخایر گاز پیامد جبرانناپذیری دارد
افزایش ظرفیت 10 هزار بشکه ای نفت خام
چتر آبی گــاز در جنگلهای سبز زاگرس
شمارش معکوس برای بهره برداری از پارک استایرن
چشم اندازی روشن برای ارزش افزوده پایدار
توسعه زیرساخت های صادراتی با تکیه بر توان داخل
چتر حمایتی بر سر 22 هزار نفر از کارکنان نفت
کوه سفید اوره بزرگ تر و مفیدتر می شود
اجرای طرحهای گروه اقتصادی بر توسعه صنعت نفت تاثیر مستقیم دارد
صدور خدمات فنی و مهندسی صنعت نفت، مشروط به استاندارد سازی است
آیا اوپک پلاس طرف مسکو را گرفته است ؟
هومن افاضلی: نگاه نفت مسجدسلیمان است
پریسا امامی : امیدوارم با نمایش بازی های زیبا قهرمان شویم
سخنگوی اقتصادی دولت:
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: افزایش صادرات گاز در شرایطی رخ داد که سهم دولت از درآمدهای نفت، نسبت به سال های گذشته کمتر بوده است.
به گزارش شانا و به نقل از ایرنا، سید احسان خاندوزی در نشست خبری سه شنبه (سوم آبان) با بیان اینکه وضع تورمی، همچنان از نظر دولت قابل قبول نیست، اظهار کرد: تلاش دولت بر این بوده تا از طریق مهار تورم ها، خلق نقدینگی به نقطه مطلوبی برسد، به طوری که نقدینگی پایان شهریورماه به ۵.۳ درصد کاهش یافته و همین مقدار نقدینگی هم نسبت به مردادماه روند کاهشی داشته است.
وی ساماندهی نظام بانکی و کاهش زیان انباشته بانک ها را از دیگر سیاست های دولت در حوزه اقتصاد کلان اعلام کرد و افزود: از ۶ بانک دولتی، پنج بانک سودآور شده اند.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: افزایش صادرات گاز و مواردی از این دست، در شرایطی رخ داد که سهم دولت از درآمدهای نفت نسبت به سال های گذشته کمتر بوده است.
با امضای معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد
مصوبه مربوط به اعطای تسهیلات قرض الحسنه برای تأمین هزینه های گازرسانی و لوله کشی داخل منازل در شهرها و روستاهای استان های خوزستان، کرمان و کهگیلویه و بویراحمد با ابلاغ و امضای معاون اول رئیس جمهوری اجرایی شد.
به گزارش شانا و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر هیأت دولت، در نشست روز چهارشنبه (۲۰ مهرماه) هیأت وزیران، اعضای دولت با هدف توسعه اشتراک پذیری برای استفاده بهینه از مزایای جایگزینی گاز طبیعی با سوخت مایع و صرفه و صلاح اقتصادی و رعایت نکات زیست محیطی، مصوب کردند بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از طریق بانک کشاورزی یا پست بانک، نسبت به اعطای تسهیلات مذکور برای استان های یادشده به تعداد ۳۰ هزار فقره تسهیلات بانکی به میزان ۱۵۰ میلیون ریال به هر خانوار در هر استان با معرفی نهادهای حمایتی، تضمین یارانه دریافتی تسهیلات گیرندگان، نظارت شرکت ملی گاز استان های یادشده و حصول اطمینان از هزینه کرد این تسهیلات در اجرای شبکه گاز داخلی سکونتگاه، مطابق دستورالعمل ابلاغی وزارت نفت اقدام کند.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس و دولت باید تأمین مالی برای رفع ناترازی در حوزه برق و گاز را در اولویت کاری خود قرار دهند. به گزارش شانا و به نقل از خانه ملت، فریدون حسنوند درباره گزارش کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور اظهار کرد: طبق ماده ۱۰۷ آیین نامه داخلی مجلس، هر کمیسیون می تواند درباره بعضی مسائل تخصصی، گزارش هایی را به هیأت رئیسه مجلس ارسال کرده و نظرها و پیشنهادهای خود را بیان کند. این در حالی است که کمیسیون انرژی از مدت ها پیش، موضوع ناترازی انرژی را دنبال می کند که یکی از این ناترازی ها در حوزه گاز است؛ هرچند نگرانی و دغدغه هایی هم در حوزه برق و تولید نفت داریم. وی گفت: گزارش نظارتی کمیسیون انرژی در مورد ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در کشور به چند دلیل، جمع آوری و به صحن علنی ارسال شد. ابتدا اینکه مسؤولان کشور نگاهشان به موضوع ناترازی معطوف شود؛ زیرا این مهم علاوه بر اینکه تهدیدی برای کشور است؛ اما می توان این تهدید را به فرصت تبدیل کرد و در حوزه هایی همچون اشتغال، اقتصاد، معیشت، امنیت و مسائل اجتماعی از آن بهره برد. دومین مسأله اهمیت تأمین مالی برای رفع ناترازی است، بنابراین مجلس و دولت باید تأمین مالی برای رفع ناترازی در حوزه برق و گاز را در اولویت کاری خود قرار دهند؛ زیرا تأمین منابع مالی این مهم با ۱۴.۵درصد سهم وزارت نفت در قانون بودجه امکانپذیر نیست.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس افزود: دلیل سوم ارائه این گزارش، از این نظر است که از ظرفیت دیگر دستگاه ها و بنگاه های اقتصادی در بخش خصوصی مانند پتروشیمی ها در توسعه صنعت گاز استفاده کنیم. به هر حال یکی از ناترازی ها متوجه خود پتروشیمی هاست؛ زیرا خوراک آنها بدرستی تأمین نمی شود. در واقع چند هزار میلیارد تومان برای یک پروژه پتروشیمی هزینه شده؛ اما اگر خوراک آن تأمین نشود، این کارخانه پتروشیمی به تعطیلی کشیده می شود و به بیکاری بسیاری از نیروها منجر خواهد شد.
حسنوند اعلام کرد: نکته چهارم موضوع ساختار است؛ زیرا در مسأله رفع ناترازی فقط به دنبال افزایش تولید نیستیم؛ بلکه کنترل مصرف اهمیتی دوچندان دارد. بنابراین باید دستگاه ناظر بر موضوع بهینه سازی، فراتر از سطح وزارتخانه ها باشد، به همین دلیل پیشنهاد دادیم سازمان بهینه سازی از درون وزارت نفت جدا شود و در ذیل معاونت ریاست جمهوری قرار گیرد تا با فرابخشی شدن این سازمان، همه دستگاه و سازمان ها با آن همکاری کنند. وی ادامه داد: نکته پنجم که در این گزارش اشاره شده، مسائل برون مرزی است و اتفاق هایی مانند جنگ اوکراین و روسیه هشداری برای ماست؛ زیرا اگر خود را در جایگاه جهانی به سطحی مناسب از تولید نرسانیم، در آینده محتاج برخی کشورها خواهیم بود، کما اینکه اکنون بخشی از نیاز خود را با سوآپ تأمین می کنیم، در حالی که نمی توان سوآپ و ناترازی دائمی داشت. رئیس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به حمایت رئیس مجلس از کمیسیون انرژی، با هدف اینکه نمایندگان کمیسیون بتوانند کار خود را با سرعت بیشتری پیگیری کنند، درباره راهکارهای رفع این ناترازی افزود: نخست آنکه همه ارکان نظام باید به این مهم واقف شوند که اولویت نخست کشور، مسأله انرژی است، دوم اینکه باید بدانیم بخش انرژی برای ما هم تهدید است و فرصت، سوم آنکه باید به مسأله تأمین منابع مالی برای رفع این ناترازی توجه ویژه شود؛ اما اکنون منابع مالی کشور به این سمت هدایت نشده اند، از این رو باید سهم صنعت نفت و گاز از صندوق توسعه ملی مشخص شود. موضوع چهارم به ساختار بودجه کشور مربوط می شود؛ زیرا ساختار سنتی کنونی نمی تواند ما را به اهداف بزرگمان، یعنی رشد اقتصادی 8 درصدی برساند.
حسنوند افزود: همچنین پتروشیمی ها، فولاد و سیمان باید در حوزه تولید گاز سرمایه گذاری کنند؛ زیرا تقریباً بخشی از صنایع نیاز بالایی به برق دارند، در حالی که خرید برق برای آنها هزینه بر است؛ اما با توجه به میزان درآمدشان می توان با تفاهم میان وزارت صمت، نیرو و نفت از توان مالی آنها استفاده کرد و در ساخت نیروگاه و توسعه صنعت گاز از آنها کمک گرفت تا در آینده شاهد کاهش این ناترازی باشیم.
نشست مشترک نایب رئیس مجلس با وزیر نفت
نشست مشترک علی نیکزاد ثمرین، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و جواد اوجی، وزیر نفت روز یکشنبه (اول آبان ماه ۱۴۰۱) برگزار شد. نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان نشست بررسی عملکرد بند (ز) قانون بودجه ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ که با حضور وزیر نفت و دیگر دستگاه های اجرایی کشور در هیأت رئیسه مجلس برگزار شده بود، اظهار کرد: در قانون بودجه سال ۱۴۰۱، ۱۹ هزار میلیارد تومان اعتبار برای وکیوم باتوم در نظر گرفته شده بود که از این تعداد حدود ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به دستگاه ها تخصیص یافت. جواد اوجی، وزیر نفت هم در پایان نشست با علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی درباره اختصاص قیر به دستگاه های مختلف اظهار کرد: با راهکارهای مناسبی که نمایندگان مجلس از شهریور سال ۱۴۰۰ داشتند، خوشبختانه همه حواله های قیر صادرشده از سوی دستگاه اجرایی جذب شده است.
وی افزود: در سال ۱۴۰۱ نیز آقایان نیکزاد و رضاخواه زحمات فراوانی در این زمینه کشیدند و ایرادهایی که به بحث دو فوریت قانون بودجه گرفته شده بود، رفع شد و آیین نامه آن نیز در دولت بررسی می شود، از این رو ما منتظر تصویب آیین نامه نماندیم و با توجه به همکاری مطلوب با مجلس، در ۶ ماه اخیر همه حواله های پارسال را از سوی پالایشگاه ها اجرایی کردیم.
وزیر نفت گفت: درباره سهمیه حواله قیر سال ۱۴۰۱ آقای نیکزاد هر دو ماه یکبار نشستی را با وزارت نفت و دستگاه های اجرایی برگزار می کند تا تعهدهای مربوطه بررسی شود. امروز هم وزارت نفت به عنوان تأمین کننده و دستگاه های دیگر نیز به عنوان اجراکننده، رضایت مندی خود را در این باره ابراز کردند.
اوجی افزود: امسال تعداد شرکت های دانش بنیان که در حوزه صنعت نفت فعال هستند، از ۱۵۰ شرکت در اوایل سال به ۵۴۰ شرکت رسید و وزارت نفت همه نیازهای خود در حوزه کالا، پالایشگاه ها و پتروشیمی ها را بررسی کرده و فراخوان نیز داده است تا شرکت های توانمند دانش بنیان در این پروژه ها مشارکت کنند.
وی اظهار کرد: ۷۰۰ حلقه چاه نفت را شناسایی کرده ایم که کم بازده هستند، از این رو قراردادی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار امضا خواهد شد تا ۵۴ شرکت دانش بنیان در این زمینه با استفاده از روش های فناورانه، تولید این چاه های نفتی را افزایش دهند و در موضوع کنتورهای هوشمند و فرایندهای بهینه سازی نیز در حوزه صنعت، خانگی و حمل ونقل اتفاق های خوبی افتاده که به مرور از آنها رونمایی می شود.
صدراعظم آلمان درباره اعمال طرح سقف قیمتی برای گاز طبیعی از سوی اتحادیه اروپا هشدار داد.به گزارش خبرگزاری رویترز، اولاف شولتز در پارلمان آلمان گفت: این کشور خود را از وابستگی به گاز روسیه رها کرده و در تلاش است قیمت های انرژی را پایین بیاورد.وی همچنین هشدار داد که سقف قیمتی اتحادیه اروپا برای گاز طبیعی، خطر بازگشت قیمت ها به سطوح بالا را با خود به همراه دارد.سخنان صدراعظم آلمان در حالی مطرح می شود که سران ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا برای دومین بار در دو هفته گذشته در حال هماهنگی برای ملاقات به منظور کاهش قیمت انرژی هستند، این در حالی است که اختلاف ها بر سر اعمال طرح سقف قیمتی هنوز به قوت خود باقی است.انتظار می رود ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا از یک شاخص قیمتی جایگزین برای گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) و خرید مشترک گاز حمایت کنند.پس از اینکه روسیه عرضه گاز خود را در پی تنش ها بین مسکو و کی یف کاهش داد، اعضای این اتحادیه درباره الزام و چگونگی تعیین قیمت گاز برای مهار تورم بالا و جلوگیری از رکود اختلاف نظر دارند.در حالی که ۱۵ کشور از جمله فرانسه و لهستان به نوعی خواهان اعمال طرح سقف قیمتی هستند، آلمان و هلند به ترتیب بزرگ ترین اقتصاد و خریدار گاز اروپا و قطب بزرگ تجارت گاز، اروپا بشدت مخالف هستند.
شولتز گفت: شکاف قیمت گاز تحمیلی از نظر سیاسی باعث می شود تولیدکنندگان گاز خود را در جای دیگری بفروشند، به این معنا که اتحادیه اروپا می تواند در نتیجه گاز کمتری دریافت کند.وی افزود: اتحادیه اروپا باید با دیگر مصرف کنندگان گاز مانند ژاپن و کره هماهنگ کند تا در رقابت با یکدیگر قرار نگیرند.
وزیر انرژی عربستان و مدیر اداره ملی انرژی چین، در مذاکرات تلفنی بر تحکیم روابط ریاض و پکن در حوزه انرژی تأکید کردند.به گزارش خبرگزاری رویترز، خبرگزاری دولتی عربستان سعودی گزارش داد: شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان و ژانگ جیان هوا، در مذاکره ای تلفنی بر توسعه و تحکیم روابط خود در بخش انرژی، همچنین اهمیت عرضه طولانی مدت و پایدار نفت خام به بازارهای جهانی تأکید کردند.وزیر انرژی عربستان پیش تر تأکید کرده بود که ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک پلاس) برای تضمین ثبات در بازارهای جهانی نفت خام، کار درست را انجام می دهد.ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی پس از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید حتی دچار اختلاف شده اند.چین، بزرگ ترین واردکننده نفت خام جهان، امسال به محدودیت های سختگیرانه برای مقابله با کرونا پایبند بوده و این شرایط بر فعالیت های تجاری و اقتصادی این کشور تأثیر زیادی گذاشته و تقاضا برای سوخت را کاهش داده است.
بن سلمان اوایل این هفته با وزیر بازرگانی ژاپن، یکی دیگر از مشتریان کلیدی نفت خام عربستان، مذاکره و درباره تقویت همکاری در زمینه انرژی تأکید کرد.
وزیر نفت در نشست وزارتی جی ای سی اف:
وزیر نفت کشورمان دربیست وچهارمین نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در قاهره تأثیر تحریم مهم ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی را غیرقابل جبران دانست و گفت: معتقدم تحقق زیست بوم جهانی با انتشار کربن صفر، بدون اراده سیاسی، تأمین منابع مالی، سرمایه گذاری در زیرساخت ها و همکاری های علمی و فناورانه جدی همه ذی نفعان، در حد شعار باقی خواهد ماند.
جواد اوجی با بیان اینکه گاز طبیعی، نقشی مهم و تعیین کننده در دوران گذار انرژی به عهده دارد و به دلیل مزیت های محیط زیستی، از توانایی خیره کننده ای برای جایگزینی دیگر سوخت های فسیلی از جمله زغال سنگ، برخوردار است، اظهار کرد: با این وجود، نظر به اهمیت افزایش حجم و تعریف مسیرهای جدید گاز طبیعی، ضروری است سیاست هایی نو در دستور کار اعضای مجمع قرار گیرد.
وی با بیان اینکه همسو با افزایش صرفه اقتصادی و گسترش تجارت گاز طبیعی، لازم است کشورهای در حال توسعه، بویژه توسعه یافته، در فناوری های مرتبط با تجارت گاز ازجمله فناوری های مرتبط با ال ان جی توجه جدی کنند و انحصارزدایی در فناوری های مرتبط با تجارت گاز را به عنوان یک اصل بپذیرند، تصریح کرد: از سوی دیگر، استفاده از ابزارهای سیاسی و تحریم مهم ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی، پیامدهای غیرقابل جبرانی بر محیط زیست خواهد داشت و سبب خواهد شد تحقق اهداف توسعه پایدار مصوب سازمان ملل متحد، مقدور نباشد.
وزیر نفت افزود: اجتناب از اقدام هایی که جامعه بشری را با پیامدهای ناگواری روبه رو می کند و مانعی در مسیر تجارت گاز طبیعی به عنوان یک سوخت پاک است، اصل دیگری است که باید مورد توجه کشورها باشد.سیاست های این مجمع در حمایت از دو اصل یادشده، تأثیر قابل توجهی بر توسعه تجارت جهانی گاز طبیعی و تأمین منافع اقتصادی این مجمع خواهد داشت.
وزیر نفت همچنین بر ضرورت توجه به مسائل محیط زیستی تأکید کرد و با بیان اینکه نیاز است توجه کشورهای عضو، به موضوع کاهش کربن تولیدی از فرایند تولید گاز طبیعی معطوف شود، اظهار کرد: به عنوان فردی که سال ها در بخش گاز ایران، فعالیت های مهندسی و مدیریتی کرده ام، باور دارم این امر با توجه به اراده سیاسی و توانمندی های فنی و مهندسی موجود امکانپذیر است.
وزیر نفت با بیان اینکه با توجه به جایگاه راهبردی کشورهای عضو جی ای سی اف و سهم نزدیک به ۵۰ درصدی در سبد صادرات جهانی گاز و ال ان جی،لازم است توان، قابلیت ها و تمهیدهای مورد نیاز مجمع تقویت شوند، اظهار کرد: ارتقای هم افزایی و هماهنگی های جمعی، سبب حفظ منافع اعضا و صیانت از امنیت عرضه جهانی گاز طبیعی می شود.
اوجی با بیان اینکه با وجود چالش های متعدد در بازارجهانی گاز در سال های اخیر، جی ای سی اف، در چارچوب اساسنامه و راهبرد بلندمدت خود، موفق شده همفکری ها، هماهنگی ها و همکاری ها را در این مجمع تقویت کند، افزود: این تمهیدات راهبردی سبب شده است، مجمع بتواند نقش کلیدی خود را در حفظ و ارتقای امنیت جهانی انرژی در دوران کووید-19 و پساکووید بخوبی ایفا کند.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ارتقای جایگاه مجمع در بازارهای جهانی گاز و ایفای نقش مؤثرتر در تأمین امنیت انرژی جهان، برای رشد و توسعه کشورهای در حال توسعه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است، تصریح کرد: بر این اساس پیشنهاد می کنم همفکری ها و همکاری های جمعی اعضای مجمع در سطوح «راهبردی، مدیریتی و فنی» ارتقا یابد. معتقدم که تبادل تجارب موفق میان کشورهای عضو در سطوح یادشده، از اهمیتی بسزا برخوردار است.
اوجی با یادآوری اینکه جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد در چارچوب ابتکار ویژه سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران با عنوان «گاز طبیعی در خدمت اقتصاد جهانی در دوران پس از کرونا» که در ششمین اجلاس سران مجمع در دوحه قطر مطرح شد، ایفای نقش کند، افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگ ترین صاحبان ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان و از بزرگ ترین دارندگان شبکه توزیع داخلی گاز طبیعی دنیا، برای هرگونه همکاری در بخش های اکتشاف، حفاری، توسعه، بهره برداری و توزیع گاز طبیعی آمادگی دارد.
وزیر نفت، توسعه صنعت گاز جهان و تحقق امنیت عرضه و تقاضای گاز طبیعی در بازارهای جهانی را مستلزم صلح جهانی و سیاست زدایی از تجارت انرژی دانست و اظهار کرد: بر این اساس، اعمال هرگونه تحریم یکجانبه یا چندجانبه بر هریک از اعضای مجمع را اقدامی سیاسی در تعارض با اصول و موازین حقوق بین الملل و مخالف عقلانیت اقتصادی ارزیابی می کنیم.
اوجی با بیان اینکه قربانیان به مخاطره انداختن امنیت انرژی، مردم عادی و بویژه کشورهای در حال توسعه هستند، افزود: واقعیت آن است که با وجود تحریم های یکجانبه و ظالمانه آمریکا، ایران توانسته است با تکیه بر توان داخلی و توسعه بازارهای خارجی، به پیشرفت های قابل توجهی دست یابد.
وی گفت: به عنوان وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران از منافع تولید و صادرکنندگان گاز عضو مجمع پشتیبانی می کنم. اطمینان دارم با تقویت همفکری و همکاری میان کشورهای عضو و ناظر، در رویارویی با چالش های بازار جهانی گاز، آینده ای روشن پیش رو خواهیم داشت.
جواد اوجی، وزیر نفت،روز دوشنبه(دوم آبان ) تهران را برای شرکت در بیست وچهارمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز(جی ای سی اف) به مقصد قاهره ترک کرد.نشست وزیران، عالی ترین نهاد حاکم بر مجمع است و مطابق اساسنامه جی ای سی اف سالانه یکبار برگزار می شود. ریاست این نشست را طارق المولا، وزیر نفت و منابع معدنی مصر به عهده داشت.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جی ای سی اف هستند و مالزی، نروژ، عراق، پرو، آذربایجان، امارات و موزامبیک به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت داشتند.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۳ درصد از تولید گاز جهان، ۷۲ درصد از ذخایر گازی جهان، ۵۵ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۰ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
وزیر نفت در حاشیه بیست وچهارمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در پنج محور اصلی، با جمعی از وزیران این مجمع به صورت دوجانبه گفت وگو کرد.
جواد اوجی در حاشیه بیست وچهارمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) در قاهره با طارق المولا، وزیر نفت و منابع معدنی مصر؛ نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه؛ سعد الکعبی، وزیر انرژی قطر؛ محمد عرقاب، وزیر انرژی الجزایر و معاون وزیر نفت ونزوئلا دیدار کرد.
در این دیدارها، درباره بازار و تجارت گاز، صادرات خدمات فنی و مهندسی، تجارت نفت و فراورده های نفتی، تبدیل تفاهمنامه های امضا شده به قرارداد و دیگر زمینه های همکاری گفت وگو و مذاکره شد.
بیست وچهارمین نشست وزیران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی ای سی اف) سه شنبه، سوم آبان ماه در قاهره پایتخت مصر برگزار شد.
اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۴۳ درصد از تولید گاز جهان، ۷۲ درصد از ذخایر گازی جهان، ۵۵ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۵۰ درصد از تجارت گاز طبیعی مایع شده (ال ان جی) را در اختیار دارند.
کشورهای الجزایر، بولیوی، مصر، گینه استوایی، ایران، لیبی، نیجریه، قطر، روسیه، ترینیداد و توباگو، ونزوئلا، ١۱ عضو اصلی جی ای سی اف هستند و مالزی، نروژ، عراق، پرو، آذربایجان، امارات و موزامبیک به عنوان اعضای ناظر در مجمع کشورهای صادرکننده گاز شرکت می کنند.
هم نشینی چند روزه «مشعل» با کارکنان اقماری منطقه عملیاتی سیری
مشعل هواپیما در میان دلهره و هراس مسافران و از جمله ما سرانجام به زمین می نشیند، اما به نظر می رسد این عادی ترین و بهترین فرود بوده است. مقصد جزیره ای در دل خلیج فارس است که در ورودی فرودگاه از آن به عنوان جزیره سبز سیری یاد شده است. یکی از مناطق عملیاتی صنعت نفت در همسایگی با ابوموسی، تنب کوچک و بزرگ که ورود به آن تنها از طریق صنعت نفت و دریافت مجوز از این مجموعه امکان پذیر است؛ منطقه ای که باید آن را متمایز و متفاوت از دیگر مناطق عملیاتی نفت دانست چون دیگر نه می توان سراغ بومی های گذشته را از آن گرفت و نه از ساکنان نفتی روزگاران دور در آن خبری هست.
بومی های این منطقه به مرور کشورهای عربی را برای زندگی برگزیدند تا ساکنان ثابت این جزیزه کارکنانی از صنعت نفت باشند که در این گستره، زندگی اقماری را برای تولید نفت از سواحل مرزی و داخلی کشور شکل دهند. 14 روز در منطقه و 14 روز در کنار خانواده.
نفتی ها اینجا برای فراهم ساختن تولید، فرآورش و صادرات نفت خام، اقدام به ایجاد زیرساخت های موردنیازکردند؛ از این رو، رد آب، برق، گاز، فرودگاه و هر زیرساخت دیگری در سیری، حاصل این تلاش است. در گشتی مختصر از جزیره 17 کیلومتری سیری که شکل ذوزنقه ای آن از بالای پرواز، خودنمایی می کند می توان رد ساکنانی را یافت که روزگاری اینجا بودند.
از کنسرسیوم ایران و فرانسه ( سوفیران) که از سال 1345 کار تولید نفت را با یک شرکت فرانسوی آغاز کرد تا توتال و اویک و دیگر شرکت های پیمانکار ... که نمایی از آنها به چشم می خورد. از در و دیوار کمپ های مسکونی تا برخی سقف های نیمه استوارکه کارکنان نفت در تلاش برای پایداری آن هستند.
با این همه، باید گفت که کارکنان این خطه از صنعت نفت کمتر در رسانه ها دیده شده اند و در این گوشه دور از مردم، بی سرو صدا، همراه با سختی هایی از جنس کار و زندگی، مشق صبوری را به تصویر می کشند و درهمین حال افزایش قابل توجه تولید نفت را رقم می زنند تا آنجا که مدیر منطقه سیری آنها را مظلوم ترین کارکنان صنعت نفت توصیف کرده است. این را هم از جزیره سیری به خاطر بسپارید که نام پارسی آن «راز» است و به دلیل نزدیکی به مناطق عرب نشین حاشیه جنوبی خلیج فارس، اعراب مترادف آن را «سری» به کار برده اند. اروپاییان نیز آن را «سیری» تلفظ کردند و با همین نام وارد زبان پارسی شد.
بخش نخست این گزارش نگاهی اجمالی دارد به جزیره زیبای سیری معروف به «راز»، فعالیت های کارکنان در بخش های پشتیبانی و تدارکات شرکت ملی فلات قاره ایران در این منطقه عملیاتی و در نهایت گفت وگوی تفضیلی با علیرضا علیخانی ها ، مدیرمنطقه عملیاتی سیری. در بخش های بعدی گزارش سفر به سیری، خبرنگار« مشعل »، با حضور در سکوهای نفتی ایلام و نصر به فرایند تولید نفت خام در این سکوها پرداخته اند که در شماره های آتی خواهید خواند.
مشعل کمی قبل از ساعت 6 و غروب آفتاب از سکوی ایلام و نصر برمی گردیم و آنقدر خسته ایم که فقط می خواهیم غذا بخوریم و بخوابیم. به رستوران می رسیم، همان ساعت 7 که رستوران باز می شود، غذا می خوریم و کمی انرژی می گیریم. خدمه خوش برخورد رستوران پاسارگاد جزیره سیری پیشنهاد بستنی بعد از غذا را می دهد و می گوید، باشگاه نزدیک است و خیلی زود می رسید. به این ترتیب مشتاق دیدن باشگاه و بستنی به راه می افتیم و به سالن بزرگی وارد می شویم که از امکاناتی همچون آمفی تئاتر، استخر، سالن والیبال و تماشای تلویزیون برخوردار است و میز بیلیارد و پینگ پنگ همچنین سالنی مجزا برای بدنسازی دارد. در این فضا، کافه ای هم برای کارکنان، چای و نسکافه و بستنی سرو می کند. خلبان پروازمان نیز در همین سالن با دوستانش حضور دارد و می پرسد خیلی خسته شدید؟ و ما سرمان را به نشانه تایید حرفش تکان می دهیم. او ادامه می دهد: تازه شانس آوردید رفت و برگشت به سکوها را با هلی کوپتر رفتید ! اگر با یدک کش رفته بودید، هنوز برنگشته بودید! بعد هم خنده کنان بستنی می خورد.
حضور ما در کنار کارکنان از همان ابتدا یعنی پرواز هواپیمایی کارون به سیری/اصفهان تا همه نقاط جزیره، عجیب و سوال برانگیز بود. کارکنان می گویند چند سالی می شود که نه تنها هیچ تیم خبری وارد جزیره سیری نشده؛ بلکه در این مدت مسؤولان عالی رتبه نفت هم سری به این جزیره نزده اند. با این حساب قابل قبول بود که یخ کارکنان در برخورد اولیه با خبرنگار و عکاس و تصویر بردار، دیر باز شود. منطقه عملیاتی سیری، یکی از شش منطقه عملیاتی شرکت نفت فلات قاره است که حوزه های فعالیت آن در دریا قرار دارد و به این دلیل، متفاوت از سایر مناطق عملیاتی صنعت نفت و با الزاماتی متفاوت هستند. جزیره زیبای سیری که به جزیره «سبز» هم خوانده می شود، شکلی ذوزنقه ای دارد و کمی بالاتر و در غرب جزیره ابوموسی واقع شده و می توان گفت که این جزیره و سکوهای عملیاتی آن یعنی ایلام و نصر در آخرین نقطه از خاک ایران، نزدیک مرز دریایی با امارات قرار گرفته اند. در هر شیفت کاری (14 روزه) این جزیره بین 800 تا یکهزار نفر از کارکنان بخش های مختلف عملیاتی، اسکله، اجرایی، اداری، خدماتی و ... فعال هستند و این تعداد بجز نیروهای نظامی ساکن و فعال در سیری هستند که نفت در بخش های مختلفی همچون تامین آب و برق، جمع آوری پسماند، فضای سبز و خدمات بهداشتی، درمانی و ... به آنها هم خدمت رسانی می کند.
خورشید رو به سرخی غروب می رود و نسیم خنکی که از ساحل می آید، بیشتر می شود. کارکنان به سمت کمپ ها شروع به حرکت می کنند. برخی از آنها با خودروهای سرویس می روند و برخی دیگر که محل استراحتشان فاصله کمی با کمپ ها دارد، پیاده به راه می افتند. برخی تا وقت شام استراحت می کنند، با تلفن همراه سرگرم می شوند و تلویزیون نگاه می کنند و برخی دیگر هم به باشگاهی که کنار رستوران واقع شده، سری می زنند و در آنجا وقت خود را می گذرانند. جزیره سیری، سه باشگاه و شش رستوران قدیمی و جدید دارد که در بخش کارمندی و کارگری فعال است. بخشی از تجهیزات این باشگاه ها از گذشته و بخشی هم در دوره های اخیر اضافه شده است و به طور کلی می توان گفت که به نسبت تعداد کارکنان، امکانات خوبی است؛ اما چیزی که خیلی به چشم می آید، تعداد کم حاضران در باشگاه ها و افراد در حال ورزش است. با توجه به میانگین سنی کارکنان (38 سال) و جمعیت حاضر، تعداد محدود افرادی که در حال پیاده روی یا استفاده از باشگاه و خدمات رفاهی هستند، گویای انگیزه کم کارکنان بخصوص در بخش کارگری برای ورزش و گذران اوقات فراغت است؛ هرچند فرصت و ساعت استراحت کارکنان با هم برابر نیست و کارکنان آشپزخانه ، کمترین ساعت استراحت و فرصت را برای استفاده از امکانات ورزشی و رفاهی دارند؛ اما همین میزان از امکانات هم در مقابل حجم کار و سختی آن تاحدی جوابگوست.
از ساعت 6 عصر تا 9 شب، تردد بین کمپ ها و فضاهای رفاهی و رستوران شروع می شود؛ البته برخی کارکنان به ساحل می روند تا در آب های شیشه ای جزیره که با آفتاب گرم شده، تنشان را آرام کنند. در بیرون کمپ ایلام (کارگری) و پاسارگاد (کارمندی)، شرکت چند کانکس را به عنوان کافه، آرایشگاه و فروشگاه تعبیه کرده که کارکنان برخی از نیازهای خود را از این کانکس ها تامین می کنند. فروشندگان کانکس های فروشگاهی، جزو کارکنان بخش های مختلف هستند و تازه از ساعت 7 عصر اجازه فعالیت دارند و کارکنان هم در همین ساعات، برای خرید به آنجا سر می زنند و یا به کافه می روند.
بعضی چیزها ممکن است در زندگی شهری و روزمره ما چندان به چشم نیاید؛ اما یک بستنی ساده و تکراری که هر شب در باشگاه های ورزشی برای کارکنان سرو می شود، تبدیل به یک قرار یا دلیل برای دورهمی می شود. این بستنی شاید خیلی خاص و به روز نباشد؛ اما همین که به این بهانه، کارکنان ساعاتی پس از کار دور هم جمع می شوند و در کنار ورزش و دیدن تلویزیون و شوخی و خنده، کامشان را شیرین می کنند، تاحدی از بار سنگین و غیرقابل جایگزین دوری از خانواده و سختی کار می کاهد.
یکی از باشگاه های جزیره، مربوط به اولین سال های شکل گیری تاسیسات و حضور فرانسوی هاست و حال و هوای داخل آن، بخصوص میزهای چوبی بیلیارد بر این قدیمی بودن تاکید می کند و شلوغی دور میز بیلیارد، حاکی از استقبال از این فضا ست و حتی کارکنان می گویند مسابقاتی هم بین آنها در جریان است. کتابخانه قدیمی و بزرگ این باشگاه، به همت چند نفر از نیروهای قدیمی که عکسشان را روی دیوار گذاشته اند و حالا جزو مدیران جزیره هستند، تاسیس شده و بخش زیادی از کتاب های آن هدیه کارکنان است، جالب اینکه متصدی کتابخانه روی قفسه های نشریات، نشریه مشعل و ایران پترولیوم که تا سال 96 به صورت مکتوب بودند و منتشر می شدند را نشان می دهد و می گوید، چقدر حیف است که این نشریه دیگر چاپ نمی شود.
به دلیل خستگی از کار سکو و تغییرات دمایی، بدن درد گرفته ام و از روابط عمومی می خواهم از پزشک شیفت کمک بگیرم و این مشکل، برنامه گفت و گوی بعدی با کارکنان و خدمات بهداشتی و درمانی جزیره سیری را جلو می اندازد. هر شب، پزشک شیفت که متخصص طب اورژانس است، در درمانگاه حاضر می شود و هر مورد مراجعه را بررسی می کند و در طول روز هم یک پزشک و سه نیروی دیگر کادر درمان در درمانگاه حضور دارند.
مازیار مولازاده، پزشک و مسؤول درمانگاه جزیره سیری است. او 10 سال در منطقه عملیاتی بهرگان حضور داشته و 10 سالی هم می شود که در جزیره سیری مشغول به کار است. مولازاده درباره سیستم درمانی در شرکت نفت فلات قاره که مستقل از سایر بخش های بهداشت و درمان صنعت نفت فعالیت می کند، به «مشعل» می گوید: از آنجا که عمده نیروهای فلات قاره، اقماری هستند و لازم است در مدت زمان حضورشان در محل کار، از بابت خانواده خود و سلامت آنها نگرانی کمتری داشته باشند، محدودیتی از نظر درمان برای آنها و خانواده ها وجود ندارد و سیستمی آزاد با پوشش کامل برای آنها پیش بینی شده است.
او با بیان اینکه الگوی پیش بینی شده برای خدمات درمانی کارکنان شرکت نفت فلات قاره، همچون سایر شرکت های نفتی در دنیا، شامل خرید خدمت سلامت، طب صنعتی، بهداشت و پیشگیری و سطح اول ارائه خدمات درمانی می شود، می افزاید: جزیره سیری به دلیل فاصله زیاد با خشکی و سرزمین مادری و عدم دسترسی همزمان به مراکز درمانی و پشتیبان، جزو سخت ترین و پرمسأله ترین منطقه در میان مناطق عملیاتی فلات قاره محسوب می شود و در موارد اورژانسی، مسؤولیت سنگینی دارد و در موارد اورژانسی، بیماران حتما باید به کیش یا سایر مراکز بزرگ منتقل شوند.
مولازاده ادامه می دهد: جزیره سیری، با توجه به وسعت و تراکم و پراکندگی تاسیسات در آن و حضور تاسیسات و نیروهای نظامی، جزو منطقه های با ریسک بالا محسوب می شود و ما در عین انجام امور روزانه و معمول، باید برای هر نوع حادثه و اتفاقات غیرقابل پیش بینی آماده باشیم.
او با اشاره به روند فعالیت معمول این مجموعه می گوید: نفرات و امکانات، در شرایط معمول و مراجعات روزانه و اورژانس های موردی و انفرادی، پاسخگو خواهد بود و به دلیل مستقر بودن متخصص طب اورژانس در درمانگاه، نگرانی وجود ندارد؛ اما اگر حوادث و اتفاقاتی رخ دهد که نفرات بیشتری را تحت تاثیر قرار دهد و در تعریف بحران قرار گیرد، نیاز به حمایت و کمک از بیرون جزیره داریم. در این موارد هم بر حسب نوع حادثه و تخصص مورد نیاز و زمانی که داریم، بیمار را به مناطق مختلفی از جمله شیراز، بندرعباس و کیش منتقل می کنیم.
مسؤول درمانگاه سیری با اشاره به محدودیت در انتقال اورژانسی بیمار با کمک بالگرد فعلی می گوید: در مورد پرواز به کیش و انتقال اورژانسی بیماران محدودیت داریم؛ چرا که اگر لازم باشد بیمار به صورت خوابیده منتقل شود، هلی کوپتر فعلی جوابگو نیست و زمان طلایی امدادرسانی را از دست می دهیم؛ البته قول هایی برای خرید بالگرد مجهز شده برای امداد و نجات داده شده که امیدواریم شرایط بهتر شود.
مولازاده با تاکید بر اینکه تمامی الزامات مربوط به طب صنعتی برای کارکنان رعایت و اجرا می شود، می افزاید: همه کارکنان از نظر بیماری های شایع مورد ارزیابی قرار می گیرند و معاینات پزشکی (غیر از دو سال کرونا) به صورت سالانه انجام می شود. در مورد افراد 50 سال به بالا هم پس از غربالگری، ارجاعات پزشکی صورت می گیرد و تست ورزش وسایر موارد انجام می شود.
او با اذعان به اینکه ذات و ماهیت کار اقماری برای سلامت مضر است و نمی توان از برخی آسیب های آن جلوگیری کرد، می گوید: این افراد مجبورند دو مدل زندگی کنند و به طور مداوم در نوسان دو نوع آب و هوا، تغییرات ارتفاع، دمای هوا، عادات غذایی و خواب و ... باشند و تطبیق این شرایط برای هر کسی اتفاق نمی افتد؛ البته در مورد مواد غذایی و غذاهای طبخ شده در رستوران ها نظارت از سوی امور اداری وجود دارد و در قراردادها موضوعات مربوط به سلامت کارکنان و مواد غذایی مورد استفاده رعایت می شود و امور رستوران ها به طور مشخص این موارد را پیگیری می کند. همچنین کارشناس تغذیه، مداخله هایی را در مورد وعده های غذایی دارد.
این پزشک به شرایط روحی کارکنان اقماری در جزیره هم اشاره می کند و می گوید: برای کارکنان، مشاوره های روانشناسی هم وجود دارد که البته خارج از زیرمجموعه بهداشت و درمان مدیریت می شود؛ اما کارکنان به دلیل شرایط کار اقماری، استقبال خوبی از این موضوع نداشته اند. راه های پیشگیری و کاهش آسیب های ناشی از شغل اقماری، آموزش و کسب مهارت مدیریت شرایط زندگی به شکل شخصی، خانوادگی و اجتماعی است که باید از بدو استخدام و در طول دوره، این مهارت ها کسب تا درک محیطی از شرایط بیشتر شود.
یکی از زیرمجموعه های فعال که در بخش های مختلف جزیره، نماینده آنها همراه ما ست و در تاسیسات نفتی و سکوها نکات مهمی را به مهمانان یادآوری می کند، نیروی اچ اس ای است. محمود آماده، رئیس اچ اس ای منطقه سیری، یکی از مدیران قدیمی و با سابقه در مناطق عملیاتی فلات قاره است که تجربیات ارزشمندی را از پروژه سروش و نوروز و پایانه صادراتی سورنا تا منطقه بهرگان و حالا هم چند سالی در سیری کسب کرده است. رئیس اچ اس ای جزیره هم مانند چند بخش دیگری که گفت و گو داشتیم، از دو مسأله اصلی زیرمجموعه خود، یعنی نبود امکانات و احتمال بروز خطر و کمبود منابع انسانی حرف می زند. او از سطح امکانات بویژه در مورد حوادث بزرگ و گسترده می گوید و اینکه نگران است اگر اتفاقی همچون آتش سوزی گسترده یا حادثه ای برای هواپیما رخ دهد، با توجه به فاصله داشتن با خشکی و عدم دسترسی به پشتیبانی موازی همچون جزیره خارگ، زمان طلایی از دست می رود و نمی توان به موقع اقدام کرد.
او به وجود سکوها، تاسیسات ان جی ال و میدان سلمان، اسکله نفتی و گازی و سایر تاسیسات پراکنده که منطقه سیری را متفاوت و پرریسک کرده، اشاره می کند و می گوید: در حال حاضر پروژه اعلان و اطفای حریق منطقه (F & G) مراحل تکمیل خود را می گذراند و اگرچه مدتی متوقف بود؛ اما دوباره فعال شده است. امیدواریم زودتر این مجموعه در سرویس قرار بگیرد تا بخشی از کمبود نیازهای ایمنی منطقه جبران شود و بتوانیم منطقه را در مقابل خطرات احتمالی تقویت کنیم و ضریب مقابله با حوادث احتمالی را بالا ببریم.
رئیس اچ اس ای منطقه سیری می افزاید: این پروژه کاملا اتوماتیک است و در زمان حریق احتمالی در تاسیسات، مستقیما اعلام اضطراری به سیستم کنترل را انجام می دهد و سیستم شروع به اطفا می کند. در حال حاضر اگر حادثه ای در منطقه رخ دهد، باید با خودرو به آن محل رفت و هوزکشی کرد و نفرات زیادی را درگیر کار کرد؛ اما در این سیستم، در زمان اولیه، کنترل گرها فعال می شوند و تنها یک اپراتور دستگاه درگیر خواهد بود و در همان زمان طلایی، وارد عمل می شود.
او با بیان اینکه در این سال ها جدا از محدودیت های درون سازمانی، مشکلات اقتصادی و ... هم باعث ضعیف شدن ما در مقابل حوادث و خطرات شده است، می گوید: اگرچه در سکوها تیم ERT وجود دارد و قبل از بروز هر حادثه ای سیستم اطفا، خودش فعال می شود؛ اما در مقابل حوادث بزرگ باید آماده باشیم. در داخل تاسیسات جزیره هم سیستم های جدید مجوز کار را راه اندازی کردیم که از سیستم های قدیمی، قوی تر است؛ اما هنوز بسیاری از الزامات مورد نیاز در دسترس نیست.
آماده، با تاکید بر اینکه حفظ جان کارکنان و تاسیسات در شرایط عادی و به حداقل رساندن خسارات جانی و مالی در شرایط اضطراری به عنوان وظیفه ما تعیین شده است، می افزاید: برای این دو وظیفه، اقدامات پیشگیرانه و اجرایی داریم و با توجه به اینکه طبیعت این صنعت، با حادثه احتمالی عجین شده، باید برای هر نوع حادثه ای آماده باشیم.
رئیس اچ اس ای منطقه سیری به وجود محدودیت و مشکل در بخش تامین نیروی انسانی و کاهش تمایل برای کار در مناطق عملیاتی و سکوها و در عین حال مهاجرت نیروهای متخصص اشاره می کند و می گوید: تقریبا طی سه سال گذشته 18 نفر از مجموعه اچ اس ای حذف شدند یا قطع همکاری کردند یا انتقالی گرفتند و یا بازنشسته شدند، در حالی که هیچ فردی جایگزین آنها نشده است. این افراد، نخبه ها و کارکنانی هستند که می توانند در صنعت نفت تاثیرگذار باشند؛ ولی به دلیل وجود برخی شرایط، از داشتن آنها محروم می شویم و با حذف آنها مناطق عملیاتی ضعیف تر می شود، ضمن اینکه برای جذب و جایگزینی نیرو هم موانع زیادی وجود دارد. افرادی که بیش از 10 سال در مناطق عملیاتی فعال بوده اند، باید جایگزین و نیروهای جوان وارد شوند و این مسأله در همه بخش های منطقه وجود دارد.
او با اشاره به چالش هایی که در تامین تجهیزات وجود دارد، می گوید: اگرچه ماشین آلات آتش نشانی، جدید و از شرکت های مطرحی هستند؛ اما برای به روز رسانی آنها باید از همان شرکت ها تکنیسین هایی بیایند و برای این منظور اعتبار اختصاص یابد؛ اما باز هم با توجه به مسائل مالی و ... چنین کاری میسر نیست.
رئیس واحد اچ اس ای جزیره سیری با اشاره به محدودیت های تامین آب در جزیره می گوید: در سیری، فرایند تامین آب از طریق بخار آب، پر هزینه و پیچیده است و تامین آب برای تاسیسات و کارکنان و برخی دیگر از ساکنان جزیره شرایط خودش را دارد. بخشی از این آب، برای فضای سبز و گونه های جانوری هم مورد استفاده قرار می گیرد و قرارداد حفظ، توسعه و نگهداشت فضای سبز جزو پیمان های اصلی جزیره است. در طول سال ها، گونه های گیاهی مناسب و سازگار شناسایی شده و با تجربه از گذشته در مورد برخی درختان با ریشه های بزرگ و عمیق، درختان جدیدی کاشته شده است.
آماده، با اشاره به چند گونه جانوری منحصر به فرد در سیری می گوید: بجز آهوها که در سایر مناطق عملیاتی فلات قاره هم زندگی می کنند، چند گونه منحصر به فرد و نادر همچون «خار دم مصری» که نوعی سوسمار است، در منطقه وجود دارد. در مورد آهوها هم حفاظت خوبی انجام می شود و تعدادشان افزایش خوبی داشته است، حتی یکی از نیروهای ایمنی منطقه که دکترای محیط زیست دارد، درباره تغییر در ریخت شناسی جمجمه آهوها مطالعات مفصلی را انجام داده است.
او می افزاید: بخش فضای سبز منطقه هم هر سه ماه یکبار علوفه مورد نیاز این آهوها را خریداری می کند و در محل های مشخص شده قرار می دهد و در ظروف پلاستیکی که از ضایعات پلاستیک تولید شده آبخورهایی هم قرار داده شده است. در ساعات کار که کارکنان در سطح منطقه و کمپ ها حضور ندارند، آهوها تا نزدیکی کمپ ها می آیند و همزیستی مسالمت آمیزی با کارکنان دارند.
رئیس اچ اس ای منطقه سیری همچنین در مورد پساب های صنعتی و بهداشتی منطقه می گوید: پساب های صنعتی از گذشته مدیریت شده و طرحی برای تغییر در شیوه مدیریت آن در حال اجرا داریم. پساب بهداشتی هم که در بخش های انسانی جمع آوری می شود، به وسیله میکروارگانیزم ها تجزیه و آب حاصل از آن هم قابل استفاده در فضای سبز می شود؛ البته باید به روز رسانی شوند.
آماده، اجرای سیستم مدیریت پسماند از مبدا را یکی از طرح های مفید و موثر برمی شمرد که از چند ماه قبل شروع شده و نتایج خوبی داشته است.
او می افزاید: در این برنامه ریزی، اصل اولیه بر این است که تا حد امکان، پسماند تولید نشود یا تولید آن به حداقل ممکن برسد و این موضوع در بسیاری از بخش ها از جمله آشپزخانه و استفاده از ظروف یکبار مصرف قابلیت اجرا دارد. در عین حال از پیمانکار خواسته ایم که تا حد امکان از ظروف شیشه ای و چند بار مصرف استفاده کنند یا حداقل یکبار مصرف های پایه ذرت باشد.
رئیس اچ اس ای منطقه سیری ادامه می دهد: ظروف جداگانه برای انواع زباله های خشک و جداسازی زباله تر را در همه نقاط جزیره و سکوها اجرا کرده ایم و آموزش های لازم را به کارکنان داده ایم. زباله های تر جمع آوری شده هم فعلا در سایت طراحی شده برای این موضوع، دفن و بزودی طرحی برای آن اجرا شده و به کود تبدیل می شوند.
وقتی در جزیره تردد داشته باشید، یکی از چیزهایی که به چشم می آید، محدوده قابل توجه درختکاری، فضای سبز و درختچه های گل کاغذی است که به وفور، جمعیت آهوها در زیر آنها و در سایه دیده می شود. این گستردگی فضای سبز البته به دلیل قرارداد قابل توجه پیمانکار و تلاش نیروهای فضای سبز است. جزیره سیری، یک گلخانه برای گل های آپارتمانی و یک خزانه نهال هم در کنار یک باغ پرندگان دارد که باعث تلطیف فضای این جزیره شده است. وارد خزانه نهال می شویم؛ زیر چتر بلند درخت انجیر هندی که ریشه هایش تا زمین رسیده، ردیف های سبز نهال ها دیده می شود که حال و هوای خوبی ایجاد کرده است. مسؤول خزانه و گلخانه، پیرمردی اهوازی و مهربان است که گل ها را معرفی و چند نهال را برایمان جدا می کند. او می گوید: هرچند شرایط کاری سخت است؛ اما همین که با گل ها سروکله می زنم، حالم خوب می شود و از این وضعیت راضی هستم. این پیرمرد اهوازی در شادگان اهواز برای خودش نخلستان و باغی کوچک دارد و وقتی برای استراحت می رود هم نمی تواند از گل و گیاه دل بکند. سوالات تخصصی ما را به کارشناس فضای سبزی که در این خزانه مستقر است، ارجاع می دهد و سراغ آب دادن نهال هایش می رود. سیدمهدی احمدی نژاد، کارشناس فضای سبز منطقه سیری است که از سال 87 در این آب و هوا بوده و همه بخش های جزیره و شرایط آن را می شناسد. می گوید، سال 86، وسعت فضای سبز اینجا 20 هکتار بود که سالانه 10 هکتار به آن اضافه شده است. همه این گل ها و گیاهان هم از تولیدات خزانه و تکثیر گیاهان بومی بوده است.
احمدی نژاد می گوید: چون در این منطقه آهو زیاد بود، برای حفظ و نگهداشت گونه های گیاهی جدید، دور این فضای سبز را بشکه می گذاشتیم و فنس کشی کرده و از آبیاری قطره ای استفاده می کردیم. امروز 128 هکتار فضای سبز در محدوده عملیاتی فلات در جزیره داریم و در مجموع حدود 200 هکتار در کل جزیره فضای سبز ایجاد شده که نگهداشت همه این فضا به عهده بخش فضای سبز فلات قاره است.
او می افزاید: در این سال ها و با اضافه شدن کمپ های جدید، فضای سبز اضافه شده و بیشتر به سمت المان سازی و اضافه کردن مبلمان و ساخت پارک و باغ پرندگان رفته ایم و در فصل خنک و هوای خوب جزیره، هفته ای دو شب غذای کارکنان را در همین فضای پارک و آلاچیق ها سرو می کنیم. در کنار این موارد، گلخانه، زمین های چمن برای فوتبال، باغ مرکبات، نخلستان و موزستان هم داریم.
کارشناس فضای سبز فلات قاره در جزیره سیری ادامه می دهد: در این سال ها بیشتر از گونه های سازگار و غیر تهاجمی استفاده شده و گونه هایی همچون گاروم زنگی، چیریش (روغن گیاهی مناسبی دارد؛ اما در کشور ما استفاده نمی شود)، انواع نخل ها، اکالیپتوس، انواع مرکبات و درختچه های زییتی مثل گل کاغذی، گل ختمی و خرزهره کاشته شده است.
احمدی نژاد می افزاید: در مورد گونه هایی که ریشه های عمیقی دارند و باعث نفوذ به فاضلاب و تخریب شبکه آن شده اند هم اقداماتی صورت گرفته است. گونه کونکارپوس، گونه وارداتی است که بدون مطالعه وارد و در بخش هایی کاشته شده بود؛ اما در چند مرحله از کنار بلوک های مسکونی برداشته و در بخش های ساحلی کمپ ها که نیاز به بادشکن داشتند، دوباره کاشته شدند و تا کنون 400 اصله را جا به جا کرده ایم و در کمپ های جدید دیگر از این گونه استفاده نمی شود؛ البته این گونه در جا به جایی مشکلی پیدا نکرد.
او ادامه می دهد: از ابتدا، هدف از گسترش فضای سبز، تاثیرگذاری روی اکوسیستم بود تا درجه حرارت در جزیره و محیط های کار و اقامتی را کمتر کنیم. اگر با قدیمی های جزیره صحبت کنید، می گویند که سال ها پیش در فصل تابستان، برای عبور از فاصله کمپ تا سایت عملیاتی، باید به غیر از کولر، برف پاک کن ماشین را هم روشن می کردند تا گرد و خاک اذیت نکند؛ اما طی این چند سال در میزان شرجی شدن هوا و گرد و خاک و درجه هوا تاثیر داشته است. این اقدامات روی گونه های جانوری هم اثر گذاشته و در حال حاضر کمی که هوا خنک می شود، تعدادی عقاب از منطقه قفقاز و طوطی و مرغابی می آیند؛ البته چون تعداد کلاغ ها زیاد شده، مزاحمت زیادی برای این گونه ها به وجود می آورند و تخم این پرندگان را می خورند و این کلاغ ها خودشان تبدیل به یک آفت شده اند. این کارشناس فضای سبز می افزاید: در جریان روند تفکیک زباله کار خوبی انجام شده و پسماند زباله تر قابل استفاده رستوران، بخصوص انواع سالاد، سبزی، برنج و ... را در باغ پرندگان و برای تعدادی از گونه ها استفاده می کنیم و روزانه این پسماند را جدا کرده و به این ترتیب هزینه نگهداشت باغ هم کمتر می شود.
او با اشاره به فعالیت باغ پرندگان از سال 99 در جزیره سیری می گوید: با استفاده از ضایعات سطح منطقه همچون کابل های غیر قابل استفاده سکوها و لوله های حفاری (بجز سیمان و فنس) به شکل ابتکاری این باغ آماده شده و در حال حاضر پرندگانی همچون عروس هلنی، طوطی کوتوله برزیلی، مرغ عشق، قرقاوول، طاووس، کبوترهای مینیاتوری، انواع مرغ، مرغ شاخ دار، اردک، غاز و ... در آن نگهداری می شوند.
درگفت وگوی « مشعل» با مدیر منطقه عملیاتی سیری اعلام شد:
علیرضا علیخانی ها، مدیر منطقه عملیاتی سیری از سال 1372 وارد شرکت نفت فلات قاره ایران شده و سوابق فعالیت در منطقه عملیاتی خارگ و حضور 14 ساله در سکوهای فروزان و ابوذر را در کارنامه دارد. علیخانی ها از سال 96 به سیری منتقل شده و به عنوان رییس عملیات تولید ادامه فعالیت داده و از ابتدای امسال هم به عنوان مدیر منطقه سیری منصوب شده است. صحبت از شرایط اقماری در این نقطه دورافتاده که می شود، اشاره می کند، نوع کار و شرایط سخت کاری، قابل مقایسه با مبلغی که در قبال آن دریافت می شود، نیست. اما قبول کرده ایم که اینجا کار کنیم والبته این سهم هر کسی نمی شود و آن را یک شانس برای خودم می دانم. او در بخش های زیادی از این مصاحبه زبان کارکنان خود می شود و دغدغه های زیادی را بیان می کند؛دغدغه هایی که در مدت اقامت در جزیره و درگفت وگو با کارکنان بخش های مختلف، زیاد شنیدیم. از پرواز تا اسکان، ازکار سخت و طاقت فرسا تا گرما و رطوبت بالای جزیره سیری و از نیازهای ابتدایی که می تواند حضور در سیری و کار در آن را سخت تر سازد. متن این گفت و گو در ادامه می آید.
جزیره سیری در حدود 72 کیلومتری خط ساحلی ایران در جنوب بندر لنگه و46 کیلومتری غرب جزیره ابوموسی واقع شده است، این جزیره 18 کیلومتر مربع وسعت دارد و موقعیت آن در27 و 25 درجه عرض جغرافیایی و32 و 54 درجه طول جغرافیای شرقی است، طول تقریبی جزیره 5/6 کیلومتر و عرض آن حدود 3 کیلومتر است. با اکتشاف نفت در خلیج فارس و فعال شدن شرکت نفتی سوفیران در این جزیره، نخستین بار استخراج نفت در این منطقه نفتی در سال 1355 آغاز شد. جزیره سیری در فاصله نزدیک با مرز امارات واقع شده و 78 کیلومتر تا بندرلنگه فاصله دارد که سرزمین اصلی و مادری این جزیره است. اطراف آن جزیره ابوموسی است که در واقع سیری بخشی از آن به حساب می آید و 46 کیلومتر با آن فاصله دارد. جزایر فارو، تنب کوچک و بزرگ و کیش هم از دیگر بخش های همسایه با سیری هستند. نزدیک ترین فارو و کیش هم بین سیری و قشم قرار دارد. در این جزیره سپاه پایگاه اصلی را دارد. سپاه در این جزیره شهرکی دارد که کمتر از 30 خانوار در آن اسکان داده است و برنامه توسعه ای دارد. دهیار هم در این جزیره وجود دارد که زیرنظر بخشداری (ابوموسی) به طور معمول در این جزیره ساکن هستند. با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری، برای سکنه بومی برنامه دارند که درجزایر بیشتر اسکان داده شوند و بومی ها بازگردند و مقدمات این موضوع در حال برنامه ریزی است.
میدان هایی که در جزیره سیری، برداشت نفت از آنها انجام می شود، شامل میدان های اسفند، الوند، میدان مشترک نصرت و میدان های نفتی سیوند و دناست. میدان اسفند در 18 کیلومتری جنوب شرقی جزیره قرار دارد و پنج سکوی دریایی شامل سه سکوی چاه، یک سکوی بهره برداری و یک سکوی مشعل است. از سال 80 برداشت نفت از این میدان و سکوهای آن شروع شده است. سکوی نصر از قبل از انقلاب با کنسرسیوم ایران و شرکت فرانسوی سوفیران به اجرا می رسد و پس از آن با تولد شرکت نفت فلات قاره ایران در اختیار این شرکت قرار می گیرد. سال 1366 که آمریکایی ها سکوی سلمان را زدند، سکوی نصر هم همزمان منهدم شد و پس از آن بلافاصله جایگزین و تولید از سر گرفته شد. سکوی ایلام یک طرح توسعه ای بود که از سوی شرکت توتال در سیری از اواخر دهه هفتاد و ابتدای هشتاد به این سو اجرایی کرده و به بهره برداری رسیده است. نفت ورودی از سکوهای مورد اشاره به کارخانه های فرآورش نفت خام در جزیره سیری می آید و طی چند مرحله پس از جداسازی آب، نمک و گاز راهی مخازن ذخیره سازی و در نهایت از طریق اسکله صادراتی، صادر می شود که ظرفیت ذخیره سازی نفت در منطقه حدود چهارونیم میلیون بشکه است. همچنین بخش زیادی از گاز دریافتی از سکوها به عنوان گاز مصرفی نیروگاه ها و تاسیسات منطقه، واحدهای آب سازی، توربوپمپ ها هیترها و آشپزخانه استفاده می شود. افزون بر آن گاز نیروگاه کیش هم از این منطقه تامین می شود.
جزیره سیری در مقایسه با سایر مناطق عملیاتی فاصله زیادی تا سرزمین مادری دارد. در خارگ و لاوان، فاصله تا سرزمین مادری کم است در نتیجه ارتباط آسان و محکم و پایدارتر است. راه های ارتباطی خارگ با استان بوشهر حدود یک ساعت و قایق های تندرو در آن در حال تردد است. موضوع دیگر این است که این منطقه از نظر خدمات کشوری پایگاهی ندارد. زمان جنگ بومی های منطقه، جزیره را ترک کردند (1366-1367) تعدادی بومی بودند که شغل اصلی آنها هم ماهیگیری بوده است، اما راه مهاجرت را پیشه کردند. وضعیت جزیره از دهه 1370 به بعد کاملا نفتی و در اختیار شرکت ملی نفت ایران برای بهره برداری از فیلد نفتی نصر و اسفند است. یکی دیگر از تفاوت های منطقه سیری با سایر مناطق دیگر شرکت نفت فلات قاره، استقلال کامل در زمینه تولید نفت و اسکان و خدمات شهری است. چون ما در جزیره سیری کامل از خدمات کشوری محروم هستیم، امکاناتی وجود ندارد، تمام امکانات را خودمان ایجاد کرده ایم و پشتیبانی می کنیم. تامین آب، برق، گاز، جمع آوری زباله، پسماندهای بهداشتی و صنعتی، تمام در اختیار منطقه است. این دسته از فعالیت های منطقه که از سوی افراد انجام می شود، یکی تولید آب است. (کارخانه تولید آب با دو دستگاه تجهیزات کامل بویلر و تقطیر داریم.) مورد بعد، جمع آوری پساب بهداشتی صنعتی است که در منطقه طراحی شده است و انجام می شود. از نقطه اول یعنی تولید نفت که از چاه شروع می شود ، انتقال به منطقه، فرایند نهایی در منطقه، تصفیه، ذخیره سازی و بارگیری در تمامی مراحل به شکل مستقل از سوی همکاران شرکت نفت فلات قاره انجام می شود. در مناطق دیگر این شرایط وجود ندارد. برای مثال در خارگ نفت را پس از تصفیه تحویل شرکت پایانه های نفتی ایران می دهد و کار صادرات از طریق آن شرکت انجام می شود، در منطقه عملیاتی بهرگانسر هم همین روند وجود دارد. در واقع سیری تنها منطقه ای است که اسکله صادراتی مستقل در آن وجود دارد و بارگیری به شکل کامل با نظارت نفت در آنجا انجام می شود.
کارکنان حدود 1600 نفری صنعت نفت ( رسمی-قراردادی-پیمانکاری و . . . ) در این جزیره به شکل اقماری در حال فعالیت هستند. حدود 600 نفر از آنها رسمی هستند و باقی آنها قراردادی و پیمانکاری را شامل می شوند.
باید اشاره کنم که در سال های اخیر استخدامی در وزارت نفت انجام نشده و بنابراین نیروی انسانی به سیستم اضافه نشده و به تبع آن منطقه عملیاتی سیری هم از جذب نیروی جدید محروم مانده است. به عنوان نمونه، در منطقه عملیاتی سیری معمولا سالانه به طور میانگین 25 تا 40 نفر بازنشسته می شوند؛ بنابراین در مدت زمان 10 سال، جمعیتی مشتمل بر 300 نفر از کارکنان کاهش یافته است. تعداد نیروهای جزیره سیری اکنون 1600 نفر است که اگر به 10 سال قبل بازگردیم، 300 نفر جدا شدند و نفراتی اضافه نشدند. در این مسیر آنچه بر آن تاکید دارم، انتقال تجربه ای است که صورت نگرفته و باید آن را یک نقطه ضعف دانست. سیستم های نفت زنده است باید دائم در آن فعالیت انجام شود مثل کارخانه های دیگر نیست که با یک آگهی نیرو جذب و مشغول به کار شود. نفت یک صنعت بزرگ است که انتقال تجربه درآن به صورت سنتی باید انجام شود و حتما چند نسل با هم درارتباط باشند. نسل اول در حال بازنشستگی است و باید تجربیات را منتقل کرده باشد و فعالیت سرپرستی را عهده دار باشد. نسل دوم فعال تر است و باید تجربه را دریافت کرده باشد و نسل سوم هم باید دائم بیاید که شروع به کار کند. به نظر من این سی سال به این شکل تقسیم می شود که متاسفانه یک 10 سال را از دست داده ایم. با این فرض که تعداد پرسنل زیاد است (درست بود، اما افزایش نیرو بیشتر در واحدهای ستادی بوده است) عقلانیت حکم می کرد که اگر قرار است تصمیمی برای کاهش نیروگرفته شود، با یک بررسی دقیق باشد تا کاهش نیروی مناطق عملیاتی مشخص شود. با این روند در منطقه عملیاتی سیری 300 نفر به طور طبیعی از سیستم بازنشسته و جدا شدند و افزون بر آن ما شاهد ریزش نیروی زیادی بودیم که با توجه به شرایط اجتماعی موجود، باعث خروج نیروهای با تجربه به خارج از کشور شده است. این نفرات که به خارج از کشور می روند در واقع تمامی تجربه را خارج می کنند.
ببینید میانگین سنی افراد بالا رفته است؛ آخرین گروه که به صورت کلی استخدام شده سال 1391 بوده است. 93 و 94 هم گروه کوچکی در نفت تقسیم شدند. اگر چه قرار است استخدام جدیدی صورت بگیرد، اما فاصله ایجاد شده برای انتقال تجربه به هیچ عنوان قابل جبران نیست. وقتی کسی جدید وارد سیستم می شود، در چهار- پنج سال اول نمی توان روی آن حساب کرد و در حال تجربه اندوزی است و در صورتی که نیروی خوبی باشد، بعد از پنج سال می شود روی آن حساب کرد. صنایع بزرگ و حساس دنیا را فقط با انتقال تجربه می توان اداره کرد. نمی شود یک باره اطلاعیه زد مهندس بهره بردار و ... جذب کرد. آنچه باید بر آن تاکید کنم در این میان خیال من راحت است که در خط مقدم سکوهای نفتی افرادی هستند که در صورت بروز اتفاق کار را سامان می دهند و از بروز فاجعه پیشگیری می کنند. به هر حال قابل انکار نیست که احتمال حادثه همیشه در سیستم های نفتی و گازی وجود دارد. به عنوان نمونه در همین جزیره به طور دائم حدود بیش از 500 دستگاه دوار در حال فعالیت است. از نظر آماری حتی یک درصد احتمال خطا و مشکل هر لحظه ممکن است رخ دهد که اتفاق هم می افتد، اما کسانی هستند که آن را مهار می کنند. چون راه های عملیاتی متعدد برای پیشگیری و رفع بروز مشکل وجود دارد. البته در زمینه نیروی انسانی در یک سال اخیر شاهد اقدام های مناسبی بوده ایم از جمله یک سری مشکلات در زمینه پیمانکاران داشتیم که با سامانه ساپنا و یک دست شدن حقوق کارکنان اتفاق مناسبی رخ داد هر چند نقاط ضعفی دارد که آنها را اعلام کرده ایم. در واقع پیش از این توزیع حقوق در این افراد یکسان نبود که باعث تنش می شد. قشر کارگر کلا حقوق پایینی دارد که با ارسال سوابق افراد در سامانه ساپنا حرکت مثبتی انجام شد. البته نیروهای رسمی هم با مشکلاتی همچون سقف حقوق مواجه هستند که با توجه به دریافتی های موجود اگر حضوری اینجا هست از روی عشق و تعصب است.
در زمینه اسکان کارکنان باید اشاره کنم که در جزیره سیری نسبت به سایر مناطق در زمینه اسکان با مشکل مواجه هستیم. در سیری و در دهه 80 با وجود تخصیص بودجه مناسب برای این موضوع، اما عملکرد مناسبی انجام نشده است. در دهه 90 به دلیل تحریم ها نفت بخشنامه زد که هیچ بودجه عمرانی تصویب نمی شود و درخواستی با این موضوع ارسال نشود. در نتیجه هیچ ساختمانی ساخته نشد؛ بنابراین آنچه وجود داشت هم فرسوده بود حتی بودجه برای تعمیر هم نمی توانستیم دریافت کنیم و به سختی در حد بضاعت منطقه توانستیم این ساختمان ها را حفظ کنیم. با این حال در میان پروژه های اجرایی یک کمپ 100 نفره ساخته شده که ایجاد یک باشگاه مناسب در آن یک نقطه قوت برای سیری است که متشکل از استخر، سالن بدنسازی، سالن والیبال، پینگ پنگ و . . . دارد. افزون بر آن کمپ قدیم هم امکانات سالن والیبال، زمین فوتبال، بسکتبال و. . . را دارد. در کنار این موارد دو زمین چمن، زمین تنیس، سالن سینما وجود دارد که کم و بیش استفاده می شود. در زمینه سالن غذاخوری هم باید اشاره کنم که سالن های 1 و 2 موجود از قبل از انقلاب برای کمپ نصر در نظر گرفته شده بود که حداکثر ظرفیت هر دو سالن حدود 200 نفر است و باشگاه پاسارگاد هم یک سالن دارد. آنچه در سیری شاهد هستیم، معضل پراکندگی است که با توجه به اینکه امکان تعریف پروژه کلی نبوده از پروژه های اجرا شده استفاده کردند که این شیوه مشکل جنبی دارد و مدیریت آنها را با سختی همراه می سازد.
در منطقه عملیاتی سیری حتی از نظر درمانی هم مستقل هستیم. درمانگاه و پزشک عمومی داریم. کادر درمان در هر شیفت 4 تا پنج نفر هستند. هر چند با توجه به نبود امکانات تخصصی درمان با مشکل مواجه هستیم و در صورت بروز مشکل برای کارکنان تنها کاری که می توان انجام داد، اعزام به کیش است. زمان طلایی برایمان مهم هست در شرایط خاص سکته قلبی و . . . باید نفرات را به کیش اعزام کنیم که در این مسیر زمان طلایی مهم است. موارد زیادی شاهد بودیم با وجود رساندن بیمار به کیش در آنجا متخصصی وجود نداشته است. در لنگه هم با وجود برخورداری یک بیمارستان در بازدیدی که پزشک و مسئول اداری از آنجا داشتند، آن هم بهتر از درمانگاه ما نیست. شاید اگر شعاری بخواهیم نگاه کنیم، جان انسان ها ارزش آن را دارد که یک بیمارستان تخصصی احداث کنیم اما این اتفاق تاکنون رخ نداده است.
موضوع دیگر اینکه با توجه به وجود یک بالگرد در منطقه که شب پرواز است، متاسفانه امکان اعزام بیمار را ندارد اما بالگرد کیش این قابلیت را دارد به ما هم سرویس می دهد. این هم مساله ای است که باید برنامه ریزی کنیم. یک سال پیش یکی از همکاران انگشتش قطع شده بود که نتوانستیم به موقع و در زمان طلایی به جزیره کیش برسانیم، در زمانی رسید که متخصص در آنجا نبود. با شرکت پاسارگاد جلسه ای داشتیم که بالگرد مجهز به برانکارد جایگزین کنند.
موضوع رفت و آمد تمامی کارکنان با پرواز از مشکلات اصلی منطقه عملیاتی سیری است. برای کاهش هزینه ها پروازهای ما دو بار در هفته به مقصد تهران و یک بار در هفته به مقصد اصفهان و شیراز است و روزهای دوشنبه نیز بندرعباس، لاوان و اهواز پوشش داده می شود. همان طور که اشاره کردید، از دغدغه های اصلی کارکنان انتقال به منطقه است. تصورکنید نفرات می خواهند با یک پرواز امن و با خیال راحت به خانه رفته و یا برای کار استراتژیک و سخت صنعت نفت به منطقه بیایند و با خیال آسوده کار خود را آغاز کنند. این واقعا دغدغه مهمی است که یکایک ما وقتی سوار هواپیما می شویم، استرس زیادی داریم. با وجود تلاش های زیاد و مکاتبات متعدد همچنان با مشکل روبه رو هستیم .
در زمینه تولید برق که در واقع به نوعی پاشنه آشیل منطقه است، در حال حاضر حدود 60 مگابایت ظرفیت اسمی وجود دارد و ظرفیت عملیاتی به دمای هوا بستگی دارد و با توجه به فصول سال می توان از 60 تا 80 درصد ظرفیت نیروگاه استفاده کرد. با توجه به اینکه امکان دسترسی به شبکه سراسری برخلاف دیگر مناطق وجود ندارد و تنها نیروگاهی که برای سکوها تولید برق می کند، از قبل از انقلاب وجود داشته، البته طرح توسعه ای در آن اجرا شده است. باید اشاره کنم که در جزیره سیری سه نیروگاه وجود دارد؛ یکی نیروگاه مرکزی که با توجه به قدمت آن ظرفیت اولیه را ندارد. دومی، نیروگاهی است که شرکت توتال در مسیر اجرای پروژه خود ایجاد و دو دستگاه توربین برای تولید انرژی به مجموعه اضافه کرده که یک نیروگاه کاملا مستقل است. نیروگاه سوم، موسوم به فرآب برای پمپ های تزریقی که مصرف بالای برق را داشتند، در نظر گرفته شده است. در کنار آن ایستگاه تقویت فشار وجود دارد که گاز از فیلد سلمان به سیری منتقل و پمپاژ به عسلویه می شود. در واقع یک کارخانه مستقل برای جابه جایی گاز ترش از فیلد سلمان به عسلویه وجود دارد که در آن انرژی تولید می شود و در شرایط خاص از آن توربین می توان برای شبکه برق جزیره استفاده کرد. پالایشگاه ان جی ال هم هست که چهار دستگاه توربین برق در آن وجود دارد. با توجه به ساکنان خانواده های نظامی که قرار است در دوسال آینده 20 تا 30 خانوار دیگر اضافه شوند، با مشکل تولید انرژی رو به رو خواهیم شد. ناگفته نماند که شرکت نفت فلات قاره ایران پروژه ای برای افزودن یک دستگاه توربین با ظرفیت 12 مگاوات در برنامه دارد که بودجه آن هم در شرکت ملی نفت ایران تصویب شده است.
در منطقه سیری دو دستگاه آب شیرین کن MED با ظرفیت اسمی تولید آب 1450 مترمکعب وجود دارد. مصرف آب در تابستان بیش از 2 هزار مترمکعب یعنی بیش از تولید است. ذخیره سازی حداقل 11 هزار مترمکعب است که در صورتی که تولید یک هفته تا 10 روز با مشکل مواجه شد، ذخیره مناسب در اختیار داشته باشیم. در بدترین حالت می توانیم یک هفته کل جزیره را از نظر تامین آب پوشش دهیم. با توجه به اینکه ظرفیت تولید آب محدود است، پروژه ای برای اضافه نمودن یک یونیت دیگر برنامه ریزی شده تا در صورت بروز مشکل کار تعمیراتی برای یونیت های موجود انجام شود که خوشبختانه بودجه آن تصویب شده و امیدواریم دستگاه آب سازی سوم را هم داشته باشیم.
درست اشاره داشتید. اسم اینجا جزیره سبز سیری است؛ بیش از 200 هکتار فضای سبز وجود دارد که در سال های اخیر شکل گرفته است. اگر عکس جزیره سیری در 20 سال گذشته را مقایسه کنید این تغییر از نظر افزایش مساحت سبز کاملا ملموس است که حفظ این برای ما بسیار مهم است. البته نکته ای که باید به آن اشاره کنم اینکه جمعیت هزار نفری حاضر در جزیره پسماند زباله زیادی دارند که جمع آوری آن کامل با شرکت نفت فلات قاره است که از مدت ها قبل در زمینه تفکیک از مرکز فعالیت هایی را آغاز کردیم. هر چند در حال حاضر برای پسماند خشک مشکل داریم و قرار است به زودی پیمانکار آن فعالیت خود را آغاز کند.
فعالیتی که شرکت نفت فلات قاره دارد تولید نفت و گاز است. این شرکت در زمینه مسئولیت اجتماعی برای خود وظایفی را تعریف و تدوین و همواره تلاش کرده است، در این زمینه گام های موثری بردارد. تامین، آب، برق، همچنین ایجاد تسهیلاتی برای برخی ارگان های حاضر در منطقه از جمله مواردی است که شرکت فلات قاره در کنار مسئولیت اصلی خود به آن می پردازد.
یکی از پروژه های مهم اجرا شده در منطقه عملیاتی سیری طرح های موسوم به EPDF است که قرارداد آن به عنوان نخستین بسته از طرح های نگهداشت و افزایش تولید شرکت ملی نفت ایران سال 97 منعقد شد و بر اساس آن با حفاری و تکمیل 13 حلقه چاه در میادین سیوند، اسفند و دنا تولید از این میادین 16 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت. هدف اصلی این پروژه، حفاری، تعمیر و تکمیل 13 حلقه چاه در میادین سیوند سیری (C) و اسفند سیری (E) بوده است که از این تعداد 4 حلقه چاه جدید، 6 حلقه حفاری مجدد و 3 حلقه تعمیری خواهد بود. این پروژه به صورت EPDF و در قالب 8 بسته کاری تعریف شده است. درباره آخرین وضعیت این پروژه باید اشاره کنم که این پروژه تقریبا رو به پایان است و بالای 80 درصد کار انجام شده است. از چاه های جدید دو حلقه آن حفاری اولیه انجام و دکل آن برای ادامه کار هم وارد منطقه شده است. در واقع با حفر چاه های جدید و احیای چاه های مرده توانستیم حدود 10 هزار بشکه به ظرفیت تولید سیری اضافه کنیم. با اتمام دو حلقه چاه باقیمانده پروژه به پایان می رسد و البته میزان تولید 2 حلقه چاه باقیمانده بستگی به شرایط چاه دارد. این را از این جهت می گویم که متاسفانه فیلد نفتی اسفند که دو چاه باقیمانده در آن قراردارد، یک مشکل خاص فنی مخزنی دارد. یک لایه آب ده پرفشار دارد که باعث می شود هرازگاهی برخی از این چاه ها به خاطر مچاله گی تولید چاه قطع شود. یک مشکل فنی خاص هست که در بعضی میادین وجود دارد. البته برای آن راهکار در نظرگرفته شده است. چاه هایی که توتال برای ما زد، در سالیان گذشته از سال 80 که آن را تحویل داد، این مشکل را مدنظر قرار نداده بود. خوشبختانه اداره حفاری ما در چاه های جدید این مشکل را برطرف کرده است. از این رو می شود پیش بینی کرد که هر چاه حداقل سه ماه زمان ببرد و با این اوصاف اوایل سال آینده به افزایش کامل تولید از این فیلد دست خواهیم یافت.
پروژه دیگر F&G است که طی دو سال گذشته با همت مدیران ستادی و همکارانم بار دیگر در منطقه فعال شده و پیشرفت خوبی داشته و برای منطقه وظیفه تامین آب آتش نشانی برای تمامی واحدهای تولیدی، مخازن ذخیره و اعلام و اطفای حریق را به عهده دارد که در آینده نزدیک شاهد بهره برداری از آن خواهیم بود و با تحقق آن نگرانی های زیادی مرتفع خواهد شد.
فوران سوخت پاک در سرزمین آبشارها
مشعل استان چهار فصل لرستان، گنجینه طبیعت گردی ایران زمین است؛ گنجینه ای که همچون نگینی سبز و زیبا می درخشد و با درخشش خود صحنه هایی بی بدیل را نمایان می سازد. لرستان سرزمینی کوهستانی است و به جز چند دشت محدود، سراسر آن را کوه های زاگرس در بر گرفته است. حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار از مساحت این استان، پوشیده ازجنگل هایی است که درحوزه رویشی زاگرس، از با ارزش ترین ذخایر جهان به شمار می آیند که مهم ترین گونه گیاهی آنها درختان بلوط است؛ درختانی که نقشی فوق العاده در اکولوژی منطقه دارند و منابعی مهم برای حفظ آب و خاک محسوب می شوند. دراین میان، شاید بتوان گازرسانی را یکی از مهم ترین عواملی برشمرد که توانسته است درکاهش تخریب اکوسیستم منحصر به فرد و محیط زیست این لرستان تاثیرگذار باشد به طوری که هم اکنون ازمجموع 26 شهر این استان 25 شهر آن زیرپوشش گاز طبیعی قرار گرفته و از دو هزار و 406 روستای واجد شرایط، به دو هزار و 90 روستا گازرسانی شده است.
گفت وگو با کرم گودرزی، مدیرعامل شرکت گاز استان لرستان و برخی روسای بخش های مختلف این شرکت، شرحی است از آخرین وضعیت گازرسانی در استان لرستان و مجموعه فعالیت های انجام شده و در دست اجرا برای پیاده سازی اهداف و برنامه ها.
با توجه به زیرساخت های ایجاد شده، هم اکنون همه 19 شهرک صنعتی سطح استان به شبکه گاز متصل و به 3 هزار و 500 واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی و 2 نیروگاه استان نیز گازرسانی شده است. افزون بر اقدام های یادشده در حوزه گازرسانی و با هدف حمایت از شرکت های دانش بنیان، با امضای تفاهم نامه با دانشگاه ها، موسسه های علمی و شرکت های دانش بنیان و ارائه موضوع ها و پیشنهادها، پروژه پژوهشی تعریف و اجرا شده است.
گازرسانی به 237 روستا و 504 واحد تولیدی صنعتی و کشاورزی و 6 شهرک صنعتی استان لرستان از ابتدای سال، رشد 5 درصدی ضریب نفوذ گازرسانی روستایی از 91 درصد به 95.4 درصد تا شهریور 1401، بهره برداری از سامانه مانیتورینگ ایستگاه های تقلیل فشار گاز، بهره مندی 99.8 درصدی خانوار شهری و 95.4 درصدی خانوار روستایی از نعمت گاز طبیعی، کاهش هدررفت گاز از 6.4 درصد به 2.3 درصد در سال 1400، اشتراک پذیری26 هزار و 290 مشترک گاز طبیعی و نصب 8 هزار و 800 انشعاب در شهرها و روستاها از ابتدای مهر 1400 از مهم ترین اقدام های این شرکت به شمار می آید.
پروژه های گازرسانی فراوانی در سطح استان در حال انجام است که مهم ترین آنها شامل گازرسانی به آخرین شهر باقیمانده شول آباد، گازرسانی به محور دادآباد شهرستان خرم آباد، گازرسانی به محور ضرون کوهدشت و گازرسانی به محور بزنوید الیگودرز است. برای سال 1401 نیز گازرسانی به 122روستا و 200 واحد تولیدی و صنعتی برنامه ریزی شده است.
ایجاد ارتباط مطلوب با مطبوعات و خبرگزاری ها و بهره برداری بهینه از آنها برای اطلاع رسانی درحوزه فرهنگ سازی مصرف بهینه گاز طبیعی، حضور مدیران و کارشناسان شرکت در برنامه های رادیویی و تلویزیونی با موضوع مصرف بهینه گاز طبیعی، فعالیت در کانال های مجازی استانی، تبلیغات محیطی در سطح شهرها، تولید انیمیشن و موشن گرافی، طراحی اینفوگرافی مصرف بهینه گاز طبیعی و چاپ در نشریات محلی و انتشار در فضای مجازی همگی با هدف فرهنگ سازی مصرف ایمن و بهینه گاز انجام شده است.
تخصیص اعتبار به پروژه هاي گازرساني شهری، روستایی و صنايع در سال جاری بر اساس بودجه مصوب به طور 100 درصد انجام و همه مطالبات پيمانكاران عمراني و كالايي به طور کامل پرداخت شده است. حجت الله لشني زند، رئيس امور مالي شركت گاز استان لرستان می گوید: كل بودجه سرمايه اي اين شركت در تمام سرفصل هاي بودجه در سال 1401 مبلغ 5 هزار و 373 میلیارد ریال بوده که در بخش گازرساني به شهرها، روستاها، صنايع و ... مصرف می شود. به گفته وی، محل تامين بودجه یادشده عموما از محل منابع داخلي و ساير منابع شامل عوارض، بند (د) و بند (ق) تبصره يك قانون بودجه است. سال گذشته 100 درصد بودجه تخصيصي جذب شده و با توجه به حمايت مديريت مالي شركت ملي گاز ايران برنامه هاي تامين مالي پروژه ها براي سال 1401 از طريق شركت مادر انجام خواهد شد و هيچ گونه برنامه اي برای تامين مالي از طريق اخذ تسهيلات بانكي وجود ندارد. رئيس امور مالي شركت گاز استان لرستان می گوید: با توجه به بودجه تخصيصي، به گونه ای برنامه ريزي می شود كه پروژه اي به دليل كمبود نقدينگي تعطيل و یا غير فعال نشود. در 5 ماه امسال همه مطالبات پيمانكاران عمراني پرداخت شده و با حمایت مديران ارشد تاكنون هيچ پروژه اي به دليل مشكل نقدينگي تعطيل نشده است. این شرکت در حسابرسی های سالانه و رعایت استانداردهای حسابداری و حسابرسی موفق به اخذ گزارش مقبول شده و واحد امور مالي اين شركت در بحث ارزيابي عملكرد در بين ساير شركت های گاز استانی بالاترین امتیاز را كسب کرده است. وی می گوید: با اجراي دقيق استانداردهاي مالي و پياده سازي سیستم حسابداري قيمت تمام شده و نیز COQ اميدوارم بتوانيم همسو با اهداف شركت و تعالي سازماني قدم برداريم و از اتلاف منابع و تحميل هزينه هاي اضافی به دولت جلوگيري شود.
با توجه به ایجاد همدلی وکار محوری در شرکت گاز استان، همچنین ایجاد زیرساخت برای رفاه مردم در قالب مسئولیت اجتماعی با پیگیری و برنامه ریزی، اجرای به موقع همه پروژه ها درسالیان اخیر و سال جاری برنامه ریزی شده است و پروژه های جاری نیز به خوبی در حال انجام است. سید محسن انوری، معاون امور مهندسی و اجرای طرح های شرکت گاز استان لرستان می گوید: با همت و همدلی مجموعه گاز استان و تدابیر مدیرعامل در مسیر خدمات رسانی پایدار به مردم در زمان کرونا هیچ گونه مشکلی در خصوص قطع خدمات رسانی و توقف پروژه ها به وجود نیامد و با اجرای پروتکل های بهداشتی، خدمات رسانی به صورت مستمر صورت گرفت. به گفته وی، سال 1400 تعداد21 هزار مشترک اشتراک پذیری و به 176 روستا و 417 واحد تولیدی و صنعتی گازرسانی شد. مهم ترین صنایعی که به آنها گازرسانی شده، نیروگاه سیکل ترکیبی خرم آباد، خودروسازی بروجرد و نیروگاه CHP بروجرد بوده است. پروژه های در دست اجرا شامل گازرسانی به شهر شول آباد، گازرسانی به محور دادآباد شهرستان خرم آباد، گازرسانی به محور ضرون کوهدشت و گازرسانی به محور بزنوید الیگودرز می شوند و با انجام پروژه های جاری تا پایان 1401، حدود 22 هزار مشترک به مشترکان شرکت گاز استان لرستان افزوده خواهد شد.
اجرای پروژه ارزيابی ريسك های امنيت
نظارت اچ اس ای بر فعاليت پيمانكاران، می تواند از بروز حوادث و آسيب هاي انساني، تجهيزاتي و محيط زيستي پیشگیری کرده و باعث افزايش اعتبار شركت شود.
شهیر نجف پور، رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان لرستان می گوید: مهم ترین وظیفه امور اچ اس ای کنترل عملیات در حوزه هایی شامل بهداشت، ایمنی و محیط زیست در همه فعالیت های انجام شده در مجموعه شرکت گاز است، ضمن آنکه فعالیت پیمانکاران مطابق دستورالعمل های موجود رصد خواهد شد.
نجف پور ادامه می دهد: از دیگر بخش های مهم امور واحد اچ اس ای پدافند غیرعامل و مدیریت بحران است. برای ایجادآمادگي رویارویی با بحران ها، جلسات كميته بحران با حضور اعضا كميته به صورت ماهيانه و یا در مواقع اضطراری برگزار می شود. همچنین با هدف آموزش، بررسي تجهيزات و توانايي كاركنان در رویارویی با بحران، بیش از 50 مانور برنامه ريزي شده و مناسبتي در سال اجرا می شود. برگزاری مانورهاي رویارویی با نشت مواد راديواكتيو و تصادف های جاده اي نیز در این حوزه برنامه ریزی شده است.
به گفته رئیس اچ اس ای شرکت گاز استان لرستان، از دیگر اقدام های مهم، اجرای پروژه ارزيابي ريسك هاي امنيتي در شرکت بوده که به همین منظور با تشكيل كميته ارزيابي ريسك، اقدام های لازم در خصوص سطح بندي دارايي ها، شناسايي تهديدها، ارزيابي ريسك هاي امنيتي و تعريف پروژه هاي اجرايي در حال انجام است. تدوين چك ليست بازديد ساختماني در حوزه پدافند غيرعامل و مديريت بحران، به صورت دوره اي (سالانه حدود 40 بازديد) انجام و ضمن تشخيص نواقص، اقدام های اصلاحي براي رفع مشكلات و بهبود ساختارها صورت می گيرد. تدوين و ارائه چارچوب آموزشي فراگير و افزايش تعداد دوره هاي آموزشي به حدود 8 دوره در سال، يكي ديگر از اقدام های اين واحد براي افزایش سطح آگاهي كاركنان است.
امور بهره برداری شرکت گاز استان لرستان در جهت ارائه خدمت مستمر و ایمن در تمام روزهای سال به صورت 24 ساعته در خدمت مردم است و در این زمینه به صیانت از تاسیسات، خطوط تغذیه، توزیع و نگهداشت تجهیزات پرداخته و مصرف مداوم، بهینه و ایمن گاز طبیعی را سرلوحه کار خود قرار داده است. علیرضا گیتی فرد، معاون بهره برداری شرکت گاز استان لرستان می گوید: با توجه به توسعه گازرسانی و اجرای پروژه های گازرسانی به تمام شهرک های صنعتی در سطح استان این امکان فراهم شده که چنانچه هرگونه صنعتی متقاضی استفاده از نعمت گاز باشد، در کمترین زمان ممکن جریان گاز برای آن برقرار شود که هم اکنون نیز بیش از 2 هزار و 80 مشترک صنعتی از این نعمت برخوردارند. به گفته وی، نیروهای توانمند شرکت گاز استان لرستان با وجود پاندمی کرونا طی چند سال اخیر و شرایط ویژه کاری برای رعایت فاصله گذاری اجتماعی و با توجه به حساسیت و اهمیت موضوع گازرسانی، با برنامه ریزی های لازم اقدام های گسترده ای را انجام دادند تا مشترکان بدون هیچ گونه نگرانی و با ضریب امنیت بالا استفاده مستمر و ایمن از گاز طبیعی را داشته باشند. این شرکت با تغییر نوبت کاری نیروهای امدادی، تعمیراتی و ارائه و توسعه خدمات اینترنتی به مشترکان و باوجود دورکاری ها توانسته است خدماتی شایسته و مطلوب را به مشترکان ارائه دهد که این اقدام ها رضایت حداکثری مشترکان را در پی داشته است. معاون بهره برداری شرکت گاز استان لرستان ادامه می دهد: شبکه و تاسیسات بی شک مهم ترین و تأثیرگذارترین تجهیزات انتقال گاز به مشترک است، از این رو برای نگهداری و نگهداشت آنها، ضمن توسعه نرم افزارهای روزآمد دنیا و ایجاد بستر تحت سامانه های الکترونیک با توجه به برنامه ریزی های دوره ای مدون روتین و غیرروتین ضمن برقراری کامل و مستمر گاز نسبت به نگهداری بهینه از تجهیزات و تأسیسات و خطوط که سرمایه های اصلی شرکت بوده و ایمنی و استمرار مصرف را در پی خواهد داشت، اقدام کرده است. این معاونت، با استفاده از توان نیروهای متخصص و با توجه به توسعه گازرسانی در سطح روستاها و افزایش مشترکین، ضمن برنامه ریزی های مدون تحت سامانه های بهره برداری به بازسازی، مقاوم سازی و رفع موارد حائز اهمیت در جهت استفاده بهینه از گاز در تمام نواحی سطح استان اقدام می کند.
مهم ترين برنامه هاي منابع انساني مواردي همچون: توسعه تعادل كار و زندگي، تسهيل پرداخت وام هاي مختلف و كمك هزينه هاي متنوع، بهبود نظام ايمني و سلامت، بازنگري نظام جبران خدمات كاركنان و پرداخت اضافه كاري، مديريت بهينه عملكرد كاركنان غيررسمي، توسعه شايستگي هاي رهبري و جانشين پروري، توانمندسازي كاركنان از طريق توسعه فرهنگ كار تيمي و مشاركتي، شناسايي و به كارگيري عوامل موثر بر بهره وري است. مراد ياروليپور، رئيس منابع انساني شرکت گاز استان لرستان می گوید: راه اندازی سايت جديد آموزش در ساختمان شماره 2 شركت گاز و راه اندازی كارگاه آموزشي عملي در سازمان فني و حرفه اي، خريد تجهيزات و لوازم اداري برای اكثر نواحي در جهت رفاه كاركنان، اجرای طرح طبقه بندي مشاغل براي همه کارکنان پيمانكاري و گزينش كاركنان پيمانكار، از مهم ترين اقدام های انجام شده است. مهم ترین چالش این واحد، کمبود نيروي انساني در حوزه منابع انساني با توجه به افزایش حجم كار کارکنان است. وی آموزش هاي مستمر و عملي از سوی اساتيد مجرب، جانشين پروري در سازمان، استفاده از نرم افزارهاي به روز، بهينه كاوي از اقدام های موثر شركت هاي پيشرو را از برنامه هاي عملياتي براي ارتقای كيفي كاركنان عنوان می کند. ياروليپور درباره اقدام های انجام شده در جهت افزایش سلامت کارکنان می گوید: افزون بر انجام برنامه هاي روتين سالانه و انجام طب صنعتي، با توجه به بيماري كوويد 19 در سال های اخير، خريد تجهيزات بهداشتي از قبيل ماسك و الكل براي همه كاركنان، برگزاری نشست در قالب ويدئو كنفرانس، عقد قرارداد با سالن هاي ورزشي با شرايط بهداشتي مطمئن و برگزاري دوره هاي آموزشي به صورت مجازي، از جمله برنامه هاي اين شركت بوده است. رئيس منابع انساني شرکت گاز استان لرستان تاکید می کند: رضايت شغلي بيانگر احساسات و نگرش هاي مثبتي است كه شخص نسبت به شغلش دارد و پيرو همين موضوع تلاش شركت بر اين بوده كه عوامل تاثيرگذاري مانند پرداخت به موقع حقوق و دستمزد، اعطای به موقع ترفيعات، بهبود شرايط محيط كار، تقدير از همكاران پر تلاش، امنيت و ثبات شغلي، مشاركت و نقش موثر كاركنان در تصميمات سازمان و ايجاد شادابي و نشاط را در اولويت قرار دهد.
در جهان امروز یکی از مهم ترین و کلیدی ترین سرمایه های هر سازمان که به افزایش اعتماد عمومی و بهبود جایگاه برند و ارزش ویژه آن کمک می کند، سرمایه اجتماعی است. شاید بتوان گفت که در قلب این سرمایه اجتماعی، راهبردها و رویکردهایی قرار دارد که سازمان در قبال مسئولیت اجتماعی خود اتخاذ می کند. شرکت گاز استان لرستان در این حوزه، فعالیت هایی همچون دیدار و تکریم خانواده شهدا، توزیع اقلام غذایی در ماه مبارک رمضان و اعیاد، کمک های خیرخواهانه، خرید نوشت افزار برای کودکان نیازمند، کمک به انجام لوله کشی داخلی منازل افراد بی بضاعت، ایجاد و حفظ اشتغال و دریافت گواهینامه هایی همچون 10002 سیستم مدیریت رسیدگی به شکایات و 10004 سیستم مدیریت رضایتمندی مشتریان و تعالی سازمانی را انجام داده است.
مسلم پارسا، رئيس روابط عمومی شرکت گاز استان لرستان می گوید: این واحد برای فرهنگ سازی مصرف بهینه گاز طبیعی در میان مشترکان، برنامه های جامع و کاملی از جمله ایجاد ارتباط مطلوب با مطبوعات و خبرگزاری ها، شرکت مدیران و کارشناسان در برنامه های رادیویی و تلویزیونی با موضوع مصرف بهینه گاز طبیعی، فعالیت در کانال های مجازی، تبلیغات محیطی در سطح شهرها، تولید انیمیشن و موشن گرافی، طراحی اینفوگرافی مصرف بهینه گاز طبیعی و چاپ در نشریات محلی و انتشار در فضای مجازی را در برنامه های خود قرار داده است.
وی ادامه می دهد: اطلاع رسانی و تهیه گزارش از فعالیت ها به منظور معرفی خدمات شرکت و روند توسعه گازرسانی در سطح استان، بارگذاری اخبار در سایت شرکت وکانال های مجازی استانی برای آگاهی اقشار مختلف جامعه، تلاش برای برندینگ سازمانی از طریق هماهنگی با رسانه های فعال سراسری و محلی برای مصاحبه و ارائه گزارش عملکرد شرکت و بازتاب آن به ادارات و ارگان های مختلف، برگزاری مسابقات سراسری قرآن و نهج البلاغه، برگزاری آیین های ملی و مذهبی به همراه تهیه عکس و گزارش از همه جلسات و آیین ها، فضاسازی و تبلیغات محیطی برای مناسبت های مختلف ملی و مذهبی، برگزاری مسابقات فرهنگی مختلف، نظرسنجی سالیانه از ذی نفعان، پاسخگویی و تعیین تکلیف کلیه درخواست ها و شکایات مردمی از طریق میزهای خدمت مستقر در ادارات سطح استان و سامانه 1594 سامد ازفعالیت های انجام شده واحد روابط عمومی بوده است. به گفته وی، خرید سرور مخصوص روابط عمومی برای نرم افزارهای مرتبط خصوصا آرشیو عکس و فیلم، برگزاری همایش و نشست های خبری، تجهیز و به روزرسانی واحد سمعی بصری، نظرسنجی سالانه از ذی نفعان و برگزاری جشن به مناسبت های مختلف جهت ایجاد نشاط در بین کارکنان و خانواده ها از برنامه های پیش روی این واحد به شمار می آید. پارسا یادآور می شود: کسب عنوان «ستاره» در میان روابط عمومی های ادارات سطح استان لرستان، تقدیر استاندار لرستان بابت عملکرد موفق در حوزه روابط عمومی و کسب عنوان روابط عمومی پیشرو در صنعت گاز ایران، از جمله افتخارهای این واحد بوده است.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق تاکید کرد:
مشعل صنعت پتروشیمی در سال های اخیر به دنبال تکمیل زنجیره ارزش خود و سودآوری بیشتر از محصولات پایین دستی بوده؛ چرا که توسعه در این بخش می تواند به توسعه منطقه ای، اشتغال پایدار و ارزش افزوده بیشتر برای کشور منجر شود. به همین دلیل، رفع موانع برای احداث همچنین شروع به کار پارک های پتروشیمی در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته و پارک استایرن، یکی از این پارک های پتروشیمی است که با هدف تکمیل زنجیره و تولید محصولات پتروشیمی با ارزش افزوده تشکیل شده است. میعانات گازی بعد از تحویل از فازهای پارس جنوبی، به اتان و بعد اتیلن تبدیل می شود و بعد بنزن تولید شده در پتروشیمی نوری به همراه اتیلن، در واحد اتیل بنزن پتروشیمی پارس به اتیل بنزن و در ادامه به مونو استایرن تبدیل می شود. مونو استایرن، خوراک اصلی پارک استایرن است و انواع محصولات پلی استایرن از آن تولید می شود. واحد های پارک استایرن، شامل پتروشیمی انتخاب، پلیمر پادجم، پتروشیمی صدف و پتروشیمی دالاهو است. نشریه «مشعل» با نگاه به این موضوع، با محمد هاشم نجفی اردکانی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق، گفت و گویی انجام داده وآخرین وضعیت پارک استایرن عسلویه را بررسی کرده است. آنچه می خوانید مشروح این گفت وگوست.
محمد هاشم نجفی اردکانی، مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق توانسته بخش زیادی از مشکلات این پارک را مرتفع سازد و شرایط را به سمت بهره برداری هر چه زودتر آن پیش ببرد. روند شکل گیری پارک استایرن چند سالی متوقف بود و حالا در دولت سیزدهم دوباره فعال شده و بزودی شاهد تحولات بزرگ در این پارک خواهیم بود.
نجفی با بیان اینکه ماهیت شکل گیری این شرکت، آماده سازی تامین نیازمندی ها و سرویس های مشترک چهار طرح پتروشیمی پاد جم، انتخاب، صدف و دالاهو در محدوده پارک استایرن است، گفت: این پارک در فاز 2پتروشیمی عسلویه قرار دارد و همه طرح های مستقر در آن، بر پایه خوراک استایرن طراحی شده و در حال تکمیل است. او با اشاره به عملیات اجرایی احداث اولین پارک پتروشیمی در ایران از حدود هشت سال پیش گفت: به این دلیل که خوراک همه مجتمع ها استایرن بود، این پارک به نام «پارک استایرن» نامگذاری شده است. طبق برنامه ریزی های صورت گرفته، خوراک پتروشیمی های مستقر در پارک، از پتروشیمی پارس به عنوان تولید کننده استایرن و به وسیله یک خط لوله به مخازن پارک منتفل می شود و شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق به عنوان متولی توزیع استایرن، خوراک را بین چهار پتروشیمی توزیع می کند. نجفی با اعلام اینکه میزان تولید استایرن منومر از سوی شرکت پتروشیمی پارس بالغ بر 500 هزار تن در سال است و شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای هر کدام از پتروشیمی های عضو پارک، سهمیه ای از این میزان تعیین کرده، افزود: طبق برنامه و طراحی های انجام شده، بناست یوتیلیتی (سرویس های جانبی) پارک استایرن از سوی پتروشیمی دماوند تامین شود که در این حوزه نیز شرکت پتروشیمی گوهر افق، مسؤولیت دریافت یکجا و توزیع آن بین شرکت های عضو پارک را نیز به عهده دارد. مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق، به ایجاد تاسیسات مشترک برای پارک و امکانات و خدمات عمومی شامل انبار، سیستم حراستی، سیستم متمرکز آتش نشانی، سالن همایش و ... هم اشاره کرد و گفت: می توان پارک استایرن را مدل کوچک تری از یک منطقه ویژه در نظر گرفت که همه امکانات مورد نیاز را در داخل خود تامین می کند؛ البته از آنجا که تاکنون در کشور تجربه احداث پارک پتروشیمی را نداشته ایم، روند اجرایی پارک استایرن با مشکلات و موانعی روبه رو بوده که در حال رفع آنها هستیم.
نجفی با اشاره به وضعیت سهامداران شرکت گفت: در واقع سرمایه گذاران طرح های مستقر در پارک، سهامدارن اصلی شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق هستند که پتروشیمی جم با شرکت پتروشیمی پادجم و 37/51 درصد، پتروشیمی انتخاب و دالاهو که متعلق به گروه انتخاب هستند با 49/43 درصد و پتروشیمی صدف نیز با 14/5 درصد، سهامداران اصلی این شرکت هستند. وی با اعلام اینکه عملیات اجرایی تاسیسات آفسایت پارک استایرن از سال ۹۷ به صورت رسمی آغاز شده و عملیات اجرایی برای ایجاد تاسیسات مشترک شامل مخازن، پست برق، ایستگاه گاز، خطوط انتقال خوراک و یوتیلیتی و کریدور های بین پتروشیمی های عضو پارک نیز از همان سال آغاز شده، گفت: در آن زمان مشکلاتی بین کارفرما و پیمانکار وجود داشت که در نتیجه احداث پروژه متوقف شد؛ اما پروژه در دوره جدید دوباره فعال شد و بناست ظرف ماه های آینده عملیات اجرایی تاسیسات مشترک آغاز شود. مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق با بیان اینکه فاز اول پارک به بهره برداری رسیده و در حال حاضر بخشی از خوراک را از پتروشیمی پارس گرفته و به پتروشیمی انتخاب منتقل می کنیم، افزود: هنوز سازه اصلی پارک فعال نشده و فعلا با سازوکارهای موقت، خوراک را به پتروشیمی انتخاب منتقل می کنیم و در همین مدت به درآمدزایی نیز رسیده ایم. روند تکمیل پروژه های تولیدی عضو پارک بخوبی در جریان است و پتروشیمی صدف و دالاهو هم اعلام کرده اند که تا اوایل سال آینده به مرحله پیش راه اندازی می رسند. نجفی افزود: با فعال شدن همه پروژه ها و بخش های خدمت رسانی پارک، به شکل اصلی و مد نظر در طرح جامع خواهد رسید. در خصوص فاز های مختلف، تاسیسات مشترک آفسایت پارک استایرن هم در حال انجام است و پست های برق و گاز به حدود 70 درصد اجرا رسیده که با وارد شدن تجهیزات در مدار قرار می گیرند. همچنین در بخش مخازن به بیش از 40 درصد پیشرفت رسیده ایم. با توجه به برنامه ریزی های انجام شده و هماهنگی و تغییراتی که شرکت پادجم در یک سال اخیر در سیستم مدیریتی خود داشته، به نظر می رسد تا پایان سال، پست های برق و گاز آفسایت پارک استایرن از سوی این شرکت به عنوان سازنده بخشی از تاسیسات مشترک آفسایت پارک تکمیل شود و در مدار قرار بگیرد.
نجفی با اشاره به اشکالاتی که از گذشته در روند اجرای پارک استایرن وجود داشته، گفت: اعتقاد ما این است که کار باید انجام شود و بن بستی وجود ندارد. بخصوص در صنعت پتروشیمی راه حل های زیادی را می توان در نظر گرفت و تعامل خوبی با سایر مجموعه ها برقرار کرد. این پارک الگو و سرآمد برای کشورمان در منطقه خواهد بود و فرصت های بسیار خوبی را می توان در حوزه استایرن به عنوان خوراک بسیاری از مجتمع های تولیدی و صنایع پایین دستی ایجاد کرد. مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق، ارتباط با شرکت های عضو پارک را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: به جرات می توانم بگویم که در هیچ مرحله ای طی سال های گذشته، ارتباط بین شرکت های پارک به این اندازه نزدیک و مثبت نبوده است. به هر حال بخشی از پارک مثل مجموعه های پادجم (متعلق به صندوق سرمایه گذاری کشوری) و صدف (متعلق به هلدینگ خلیج فارس) سهام دار دولتی دارند و بخشی از پارک شرکت هایی هستند که سهام دار خصوصی دارند و خواسته ها و الزامات هرکدام متفاوت است. نجفی با تاکید بر اینکه برخی رویکردها در مورد بخش خصوصی باید تغییر کند، افزود: بنا نیست سهام دار بخش خصوصی در جایی سرمایه گذاری کند و همه ریسک های سرمایه گذاری را بپذیرد و مورد بی اعتنایی هم قرار گیرد یا کنار گذاشته شود. اگر ما در شرکت پتروشیمی گوهر افق، به عنوان مدیریت کننده پارک بتوانیم این موازنه را بین هر دو گروه سرمایه گذار های های دولتی و خصوصی برقرار کنیم، نتیجه این تعامل، سودآوری بیشتر برای کشور و رشد صنایع و خود کفایی در صنعت پتروشیمی و صنایع پایین دستی خواهد بود. مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق بابیان اینکه در این مدت تلاش شده تا با ایجاد اعتماد بین شرکت های عضو پارک، این باور نیز که منافع تمام شرکت های پارک دنبال و تامین می شود، تقویت شود، افزود: نگاه و مشی مدیران عامل پتروشیمی های پارک نیز برحفظ و تقویت این اعتماد استوار است. این اعتماد در گذشته از دست رفته بود و در ابتدای شروع کار هم موانعی بود؛ اما اصلاحاتی صورت گرفت و امروز با رفع مشکلات اصلی به سود رسیده ایم. نجفی افزود: در این مدت جلسات هیات مدیره برقرار و کارگروه های مختلفی را برگزار کرده ایم و کمیته های حسابرسی و فنی و بازرگانی راه اندازی شده و من فکر می کنم بخشی از این هماهنگی به دلیل ترکیب هیات مدیره پارک است. در این مدت تلاش کرده ایم مطالبات سهام داران که کاملا معقول بوده را پیگیری و اجرا کنیم. نکته مهم این است که همه اعضا به دنبال تکمیل و فعالیت کامل این پارک هستند تا موجب افتخار صنعت نفت و پتروشیمی کشورمان باشد.
نجفی به تعامل و همکاری خوبی که با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشته اند، اشاره کرد و گفت: شاهد هستیم که با وجود مشکلات و محدودیت ها، تلاش می کنند موانع را از سر راه پارک استایرن بردارند. به نظر می رسد، تغییر رویکردهایی که طی یک سال اخیر ایجاد شده، قطعا روی پیگیری و ساز و کار های مرتبط با پارک تاثیر بگذارد و به نظر من وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی رفتار و رویکردی متفاوت نسبت به گذشته دارند. در دوره جدید بیشتر سعی می شود کار را به مرحله اجرا برسانند و از حالت های دستوری خارج سازند. نجفی سهمیه خوراک استایرن منومر در نظر گرفته شده برای شرکت های مستقر در پارک را در صورت تامین، کافی و مناسب خواند و گفت: اجازه نمی دهیم شرکت دیگری وارد پارک شود و بخواهد از این خوراک استفاده کند. دلیل آن هم این است که چهار شرکتی که در حال حاضر در پارک سرمایه گذاری کرده اند، به دنبال یک فعالیت اقتصادی و تولیدی مستمر هستند، نه یک مقطع کوتاه چند ماهه! اصل حضور و فعالیت این تعداد شرکت با این میزان خوراک از قبل طراحی شده و در صورت افزایش تعداد شرکت ها، امکان تامین خوراک و توجیه اقتصادی برای تولید همه مجتمع ها وجود نخواهد داشت.
وی تصریح کرد: بسیاری از شرکت های خصوصی روی زنجیره استایرن و صنایع پایین دستی برنامه ریزی کرده اند. به عنوان مثال، می خواهند پلی استایرن تولید کرده و به شرکت های لوازم خانگی بفروشند و اگر در ارائه خوراک به این مجموعه ها با چالش مواجه شوند، مجبور به واردات استایرن شده و این موضوع به طور مستقیم روی قیمت محصولات صنایع پایین دستی مثل لوازم خانگی تاثیر گذار خواهد بود.
نجفی گفت: تاکید ما این است که سهمیه خوراک باید به طور کامل برای شرکت های عضو پارک باقی بماند. ما با هر کدام از شرکت های پارک قرارداد مستقل داریم و تمامی اختیارات و حدود مسؤولیتی آنها در حوزه استایرن به شرکت پتروشیمی گوهر افق واگذار شده است. از آنجا که پروژه های تولیدی پارک با سرعت بسیار خوبی در حال تکمیل و در مدار تولید قرار گرفتن هستند، بزودی خوراک به طور کامل مصرف خواهد شد. مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق همچنین اعلام کرد که پتروشیمی پادجم تا پایان سال 1402 در مدار تولید قرار می گیرد و پتروشیمی های دالاهو و صدف هم اعلام کرده اند که در اوایل سال 1402 به مرحله پیش راه اندازی می رسند که به این ترتیب از سال 1402 هیچ مازاد استایرنی در پارک نخواهیم داشت. نجفی با اشاره به اینکه مجوزهای توزیع استایرن در کشور شامل دو گروه شرکت هایی هستند که شرکت ملی صنایع پتروشیمی(وزارت نفت) یا وزارت صمت به آنها مجوز داده است، افزود: شرکت هایی که وزارت صمت به آنها مجوز داده، پتروشیمی نبوده و شرکت های کوچکی هستند که در حوزه پایین دست پتروشیمی و زنجیره ارزش و کالاهای مصرفی سهم مهمی دارند و کمبود هرکدام از این محصولات موجب ایجاد چالش در کشور ایجاد خواهد شد. مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق در توضیح این موضوع گفت: تا زمان راه اندازی پتروشیمی های پارک استایرن، مازاد استایرنی که در پارک مصرف نمی شود را می توان به سبد شرکت های پایین دستی فروخت؛ اما به محض راه اندازی پتروشیمی های دالاهو و صدف در ابتدای سال ۱۴۰۲ این میزان خوراک باید به این پتروشیمی ها ارسال شود. سوال مهم این است که در آن زمان چه سازوکاری برای تامین استایرن مورد نیاز این شرکت های پایین دست اندیشیده شده است؟ یکی از راهکارها، احداث پتروشیمی «کیان» بوده که فکر می کنم حدود 16 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پیش بینی می شود در سال 1405 راه اندازی شود. بنابراین با این شرایط، امکان تامین بلند مدت استایرن مورد نیاز شرکت های صنایع پایین دستی وجود ندارد و همچنین استایرن تولیدی پتروشیمی تبریز نیز در همان مجموعه مصرف می شود و نمی تواند پاسخگوی نیاز سایر مجموعه ها در کشور باشد. وی با تاکید بر اینکه وارد شدن به فضای واردات برای شرکت های پایین دستی توجیه ندارد و در عین حال تخصص این کار را هم ندارند، افزود: به همین دلیل پیشنهاد دادیم که پتروشیمی گوهر افق به عنوان وارد کننده، اقدام به واردات استایرن کند و استایرن مورد نیاز اعضای پارک را طبق فرمول توافق ارائه و استایرن مورد نیاز سایر شرکت ها را وارد بورس کالا کرده تا از آن طریق به بازار برسانیم و به این ترتیب نقش تنظیم گر بازار را اجرا کنیم؛ البته این طرح در حال مطالعه است و باید روی جزییات آن بررسی بیشتری صورت گیرد.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق با بیان اینکه در حال حاضر درخواست برای عضویت جدید در پارک استایرن زیاد است؛ اما موافق افزایش تعداد اعضای پارک با توجه به موضوع خوراک نیستیم، افزود: شرایط برای توسعه پارک وجود دارد؛ اما مشکل اصلی محدودیت خوراک است. اگر بتوانیم بحث نگرانی تامین خوراک استایرن را به هر شکلی برطرف کنیم، می توانیم شرکت های تولیدی دیگر را هم به پارک اضافه کنیم. نجفی با اشاره به اینکه پارک استایرن منومر هنوز به طور کامل به مدار نیامده و نرخ خدمات قابل ارائه به شرکت های عضو پارک هم مشخص نیست، افزود: فعلا نمی توانیم ارزیابی دقیقی در مورد هزینه ها و درآمدهای شرکت و مجموعه پارک داشته باشیم. یکی از چالش های مهم پارک استایرن «نظام نامه عمومی پارک» است که تدوین شده؛ اما هنوز مصوب نشده و لازم است جلسه مشترکی با شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشته باشیم. با تصویب این نظام نامه، نقش، جایگاه و محدوده های جغرافیایی هر شرکت در پارک مشخص می شود و تا زمانی که این نظام نامه تصویب و اجرایی نشود، همه تعاملات ما در پارک استایرن معطوف به افراد خواهد بود و با حضور یا رفتن من یا هر فرد دیگری، سازوکارها تغییر خواهد کرد.
نقش کاتالیست ها در صنایع پالایشی کشور
مشعل چراغ بومی سازی کاتالیست در کشور از سال 1379 روشن و در آن زمان چهار پروژه تولید کاتالیست و جاذب با هـدف تامین نیاز 5 ساله پالایشگاه های کشور و خرید تضمینی این محصول به شرط دریافت تاییدیه های پژوهشگاه های صنعت نفت اجرا شد که نتیجه آن در سال 1386 به تولید پنج کاتالیست از جمله ریفرمینگ اولیه با بخار آب، جاذب اکتیو آلومینا وگاما آلومینا، مراکس و شیفت گاز آب در دمای پایین «LTSC» منجر می شد. با توجه به اهمیت کاتالیست و نقش آن در صنعت نفت، وزارت نفت با جدیتی بیش از پیش، بومی سازی این محصول کاربردی را در دستور کار قرار داد و با ابلاغ دستور به کارگروه های مربوط به این حوزه تخصصی به جمع آوری اطلاعات زمینه ای در خصوص شرایط واحدهای عملیاتی مصرف کننده کاتالیست، میزان مصرف سالانه کاتالیست در این واحدها، مشخص کردن پرمصرف ترین و گران ترین کاتالیست ها و در همسویی با این فعالیت ها، به گردآوری گزارش هایی از پژوهشگاه های بخش خصوصی و متخصصان صاحب تجربه در حوزه کاتالیست اقدام کرد. از آنجا که برخی کاتالیست های پالایشگاهی،نیازمندتعویض در دوره زمانی سه یا چهار سال هستند، ساخت آنها از سوی شرکت های دانش بنیان توجیه اقتصادی دارد درست برخلاف برخی دیگرکه دوره تعویض آنها 10 تا 15 سال است و به جای ساخت در داخل بهتر است آن را وارد کنیم. در گزارش پیش رو نیز با توجه به اهمیت و جایگاه کاتالیست درصنعت پالایش کشور و بومی سازی آن تلاش شده است از این منظر به آن توجه و پرداخته شود.
از فرآیندهای توسعه یافته در تولید صنایع نفت، گاز و پتروشیمی می توان به کاتالیست اشاره کرد. این کالا نقش مهمی در تولید سوخت ها و فرآورده های میانی و نهایی مورد استفاده در کشور دارد.کاتالیست ها برای واحدهای پالایش نفت بسیار پرکاربرد و اهمیت آنها روز به روز در حال افزایش است.
از جمله موارد مورد استفاده کاتالیست در صنایع پالایش نفت کشور می توان به کاتالیست مصرفی برای تولید بنزین و کاتالیست آیزوماکس به منظور گوگردزدایی گازوئیل اشاره کرد. ضمن آنکه از کاتالیست ریفرمینگ برای افزایش عدد اکتان و افزایش میزان کیفیت بنزین استفاده می شود. کاتالیست HDS نیز برای گوگردزدایی برش های بنزین و پیش از ریفرمینگ مورد استفاده قرار می گیرد.کاتالیست ریفرمینگ برای هیدروژن با بخار آب استفاده می شود و کاتالیست های دیگر از جمله آلومینای فعال، اکسید روی، اکسید تیتانیوم، اکسید وانادیوم و ... در صنایع مختلف مصرف می شوند.
پالایشگاه های نفت با هدف تبديل نفت خام و ميعانات گازي به فرآورده های نفتي ايجاد شده اند؛ از این رو دسترسي به منابع خوراک و فناوری های مورد نیاز و تنوع بازار فرآورده های پالايشگاهی و یکپارچه سازی مجتمع های پالایشی و پتروشیمی به توليد اقتصادي محصولات پالایشی منجر می شود.
با توجه به طرح های توسعه ای پالایشگاهی کشور و راه اندازی واحدهای جدید پالایشی نظیر واحدهای گوگردزدایی گازوییل و نفت سفید برای پالایشگاه هایی مانند تهران و تبریز، واحدهای RFCC برای پالایشگاه هایی از جمله اراک، آبادان و اصفهان، واحدهای جدید ایزومریزاسیون برای پالایشگاه هایی مانند تهران، اراک، بندرعباس و اصفهان، مصرف کاتالیست ها در سال های پیش رو افزایش خواهد یافت. حمایت صنعت پالایش نفت در زمینه کسب فناوری تولید کاتالیست های نفتی سبب دستیابی شرکت های سازنده داخلی به دستاوردهای قابل توجهی بوده که می توان به کسب دانش فنی کاتالیست های واحدهای سولفور زدایی از گازوییل، تبدیل کاتالیستی، ایزومریزاسیون و ... اشاره کرد. در حالت كلي فرايندهاي مورد استفاده درصنايع پالايشگاهي به چهار دسته عمومي فرايندهاي جداسازي، فرآيندهاي تبدیلی- شكست مولكولي، فرايندهاي كاهش گوگرد و فرآيندهاي ارتقای كيفيت و خواص محصولات تقسيم مي شوند. در این فرآیندها پالایشگاه های کشور گام های قابل توجهی برداشته اند. فرایند جداسازی آب و نمک و کلیه فرایندهای تقطیر اتمسفریک و تقطیر در خلا از فرایندهای جداسازی به شمار می روند.فرایندهای تبدیلی به منظور تبدیل هیدروکربن های سنگین به سبک تر مورد استفاده قرار می گیرند. در این حالت، هرچه خوراک ورودی به مجتمع پالایشگاهی سنگین تر باشد، نیاز به فرایندهای تبدیلی بیشتر خواهد شد. از فرایندهای تبدیلی می توان به واحدهای کراکینگ (بستر سیال، حرارتی، آیزوماکس) اشاره کرد که برش های سنگین تولیدی در برج تقطیر در اتمسفریک و خلا را به محصولات سبک و میان تقطیر تبدیل می کند. از مهم ترین واحدهای تبدیلی و به نوعی پیونددهنده صنعت پالایش و پتروشیمی، می توان به واحدهای کراکینگ بستر سیال FCC اشاره کرد. این واحدها با تولید الفین های سبک (پروپیلن و بوتیلن) و همچنین بنزین از مهم ترین واحدهای پالایشگاه های جدید به شمار می روند. از دیگر موارد مصرف کاتالیست می توان به واحدهای کاهش میزان گوگرد اشاره کرد. این واحدها جهت حذف گوگرد و فلزات سنگین و سایر ترکیبات آلاینده از برش های مختلف تولیدی به کار می روند. فرایندهای تصفیه هیدروژنی برش های نفتا ، نفت سفید و نفت گاز، از مهم ترین واحدهای حذف گوگرد است. فرایندهای ارتقای کیفیت نیز شامل واحدهای تبدیل کاتالیستی، ایزومریزاسیون و آلکیلاسیون می شود. به اعتقاد کارشناسان، بخش عمده ای از ارزش افزوده ایجاد شده در مجتمع های پالایشی، ناشی از فرایندهای تحت کاتالیستی است؛ به همین منظور انتخاب و استفاده کاتالیست مناسب از مهم ترین عوامل ایجاد ارزش افزوده پایدار در این صنعت به شمار می رود. كاتالیست هاي فرايندي در مجتمع های پالايشگاهي، نقشي بسیار كلیدي دارند، زیرا در صورت تأمین نشدن كمي و كیفي آنها، اين مجتمع ها از مدار تولید خارج می شوند.
براساس آخرین پیش بینی های مصرف کاتالیست در جهان که از سوی موسسه catalystgrp در مه ۲۰۲۰صورت گرفته است، ارزش بازار جهانی کاتالیست در سال ۲۰۲۲ به میزان ۲.۳۶ میلیارد دلار و با توجه به توسعه صنایع مصرف کننده کاتالیست، این عدد در سال ۲۰۲۵ به ۱. ۳۹میلیارد دلار خواهد رسید. بیشترین سهم مصرف کاتالیست به ترتیب در بازارهای صنایع پالایش نفت، محیط زیستی، صنایع پتروشیمی و شیمیایی و پلیمری خواهد بود. به دلیل رشد جمعیت و قوانین سختگیرانه زیست محیطی و صنعتی شدن روزافزون، بیشترین رشد بازار مصرف کاتالیست در حوزه صنایع پالایشگاهی نیز در منطقه APAC اتفاق خواهد افتاد که شامل مناطق آسیای شرق و اقیانوسیه خواهد بود و بیش از ۵۰درصد از تولیدات این بازار از سوی ۱۰ شرکت تولیدکننده کاتالیست در جهان تامین خواهد شد. از مهم ترین شرکت های مطرح جهان شرکت جانسون متی انگلیس است که از آن به عنوان رهبر کاتالیست جهان یاد می شود، به طوری که بیش از ۴۰درصد کاتالیست های حوزه پالایشگاهی را تولید می کند و از هر سه خودروی خارجی که تولید می شود، یک خودرو به کاتالیست های این شرکت مجهز است. در سال میلادی قبلی، ارزش تولیدات این شرکت بیش از ۹/ ۳میلیارد دلار درآمد این شرکت صاحب فناوری در سطح جهان گزارش شده است که ۴۵ درصد از گردش مالی این شرکت را فروش کاتالیست و فناوری های کاتالیستی تشکیل می دهد؛ البته به دلیل تاثیرات منفی بحران کرونا، این شرکت نیز با ۵ درصد کاهش در حجم فروش خود رو به رو شده است. در خصوص ایران هم باید گفت؛ مصرف کاتالیست در بازار صنایع پتروشیمی و پالایشی ایران تا پایان برنامه توسعه پنجم در سال ۱۴۰۴، از حجمی بیش از ۳۰ هزار تن و ارزشی بیش از ۷۰۰میلیون دلار برخوردار خواهد بود.
در پایان باید گفت؛ تولید کاتالیست در کشور، یکی از گام های مهم در مسیر خودکفایی است که به این وسیله از واردات بی نیاز شده و کاتالیست های مرغوب در کشورمان از سوی شرکت های دانش بنیان و با حمایت پالایشگاه های نفت کشور تولید و در صنایع نفت کشور مورد استفاده قرار می گیرند و در زمینه تولید بنزین های مرغوب بر پایه یورو 4 به محیط زیست کشورمان نیز کمک می کنند. بدون تردید،حمایت های بیش ازپیش از بومی سازی کاتالیست در بخش های بالادستی نفت(صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی) به ویژه با رشد و تبلور روز افزون شرکت های دانش بنیان، می تواند نوید بخش این مهم باشد که با بی نیازی کامل صنعت نفت از واردات این محصول، آینده ای روشن در انتظار بخش های تولیدی این صنعت خواهد بود.
در گفت وگوبا مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه مطرح شد
مشعل منطقه تربت حیدریه، یکی از مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران است که سوخت رسانی جنوب استان خراسان رضوی مشتمل بر ۱۰ شهرستان را به عهده دارد. زیرساخت های بالقوه موجود در این منطقه، این امکان را فراهم کرده که به عنوان هشتمین مرکز صادرات فراورده های نفتی در کشورشناخته شود. شهرستان تربت حیدریه با نزدیک به 50 سال قدمت و داشتن 140 کیلومتر مرزمشترک با افغانستان، به عنوان معدود شهرهای دارای موقعیت راهبردی قلمداد می شود. همچنین وجود معادن و صنایع بی شمار و تولید و کشت محصولات کشاورزی راهبردی مانند زعفران، پسته و گندم از مزیت های اصلی این منطقه به شمار می رود که بر اهمیت بیش از پیش آن می افزاید. جواد بلندی، مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، چندسالی است که سوخت رسانی دراین حوزه عملیاتی را راهبری می کند. آنچه می خوانید ماحصل گفت وگو با وی درخصوص فعالیت های سوخت رسانی در منطقه تربت حیدریه است.
با توجه به اهمیت مقوله صادرات فراورده های نفتی درشرایط تحریم، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه با تلاش و پیگیری مستمر و به کارگیری رویکرد صنعتی و راهبردی که تکیه بر توان و ظرفیت متخصصان داخلی به آن عینیت بخشیده، توانسته است امکان تحقق اهداف صادراتی فراورده های نفتی را که پیش تر به دلیل پاره ای محدودیت ها وکمبود برخی زیرساخت هامیسر نبود، فراهم آورد. تامین سوخت مورد نیاز درصد بالایی از صنایع و معادن موجود درحوزه عملیاتی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، همچنین سوخت رسانی به واحدهای کشاورزی درکنار دیگر وظایف محوله، این منطقه عملیاتی را درمیان مناطق37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، به یک شرکت متمایز مبدل کرده است، به نحوی که در ارزیابی های انجام شده ازسوی کارشناسان منتخب مدیریت ها و ادارات، رتبه نخست مناطق همتراز خود را کسب کرده و به عنوان یکی از سه منطقه برترکشور معرفی شده است.
استمرار مطلوب سوخت رسانی به جایگاه ها، نظارت برتوزیع کمی و کیفی بنزین و دیگر فراورده های نفتی، ایمنی تجهیزات، تکریم ارباب رجوع، تدارک وعرضه فراورده های نفتی در ایام تعطیلات متناسب با نیاز استان، تجهیز جایگاه ها به امکانات رفاهی وخدماتی وپاسخگویی شبانه روزی به نیازمخاطبان ومشتریان در حوزه سوخت رسانی، از جمله اولویت های کاری شرکت پخش منطقه تربت حیدریه به شمار می آید که همه کارکنان خدوم و پرتلاش این شرکت در به سرانجام رساندن هرچه بیشتر آن اهتمام و تلاش مضاعفی را به کار بسته اند.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه از این منطقه به عنوان هشتمین مرکز صادرات فراورده های نفتی یاد کرد و با بیان اینکه زیرساخت های صادراتی با اتکا به تخصص و تجربه نیروهای بومی منطقه با حداقل هزینه و در کمترین زمان ممکن فراهم شد، گفت: به عقیده من برای بی اثر کردن آثار تحریم های بین المللی، افزایش توان تولید و صادرات می تواند راهگشا باشد. به این منظور در اوایل آذرماه سال 99 بود که موضوع صادرات فراورده های نفتی از منطقه تربت حیدریه با توجه به ظرفیت های بالقوه موجود در منطقه مانند وجود مرز مشترک با افغانستان در صدر برنامه های شرکت گنجانده و مرکزانتقال نفت تربت حیدریه به عنوان پایانه صادراتی در نظرگرفته شد. بلندی ادامه داد: تربت حیدریه در142کیلومتری جنوب شهرمشهد مقدس قرار گرفته و یکی ازمناطق راهبردی در شرق کشور است که زیرساخت های بالقوه موجود درآن، این امکان را می دهد که چنین پایانه ای درآن فعال باشد وخوشبختانه این مهم با پیگیری های مستمر جنبه عملی به خود گرفته است، به طوری که از ابتدای سال 1400 صادرات بنزین از انبار نفت تربت حیدریه به طور رسمی کلید خورد. وی به ریلی شدن صادرات فراورده های نفتی اشاره کرد و آن را نقطه عطفی در روند صادرات استان خراسان رضوی دانست و یادآور شد: راه اندازی خط آهن ریلی از شهر خواف برای اتصال به هرات در افغانستان از جمله برنامه های کلان دولت است که می تواند مزیت های بی شماری برای دو کشور به همراه داشته باشد. چنین حرکت اقتصادی در منطقه تربت حیدریه دستاوردهای قابل تاملی به همراه دارد که رونق بخشی به اقتصاد این منطقه به واسطه تعاملات تجاری دو کشور ایران و افغانستان از آن جمله خواهد بود. وی تصریح کرد: همچنین وجود نیروهای متعهد و متخصص در شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه را نباید از یاد برد؛ نکته مهم دیگری که به تحقق عینی طرح، یعنی صادرات فراورده های نفتی ازانبار نفت تربت حیدریه به عنوان هشتمین مرکز صادرات بسیار کمک کرده است. ویژگی های پیش گفته، امتیاز بزرگی است، به گونه ای که سبب شد این طرح با رقمی بسیار ناچیز به بار بنشیند و حرکت اقتصادی مهمی در این بخش از کشور رقم بخورد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه به وضع تعمیر تاسیسات، مخازن و جایگاه های عرضه فراورده های نفتی منطقه پخش تربت حیدریه اشاره و در عین حال آن را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: فرایند تعمیرات اساسی با هدف استمرار عرضه سوخت رسانی بر اساس برنامه ریزی های منسجم و هماهنگ و مطابق با دستورالعمل های ابلاغی و همچنین تعامل موثر زیرمجموعه های تحت مدیریت شرکت در حال انجام و پیگیری است.
بلندی نظارت و کنترل مستمر بر روند توزیع و کیفیت فراورده های نفتی را از اولویت های کاری شرکت پخش منطقه تربت حیدریه برشمرد و افزود: مالکیت اغلب جایگاه های عرضه سوخت منطقه خصوصی و در اختیار اشخاص حقوقی است و به مراتب تعمیر و نگهداری آن هم به عهده خود جایگاه داران خواهد بود و در این زمینه شرکت پخش منطقه دخالتی نخواهد داشت. تنها واحدهای فنی و مهندسی شرکت سرویس کاران مجاز منطقه را تایید کرده و این خود جایگاه داران هستند که تصمیم گیری می کنند با کدامیک از سرویس کاران مجاز و مورد تایید در زمینه تعمیر تاسیسات و قطعات مورد نیاز جایگاه همکاری کنند؛ البته این نکته را هم باید عنوان کنم که ما به میزان کافی سرویس کار و تعمیرکار مجاز و در عین حال با دانش، مهارت و تجربه کافی در سطح منطقه داریم که مشکل جایگاه ها را در اسرع وقت مرتفع می کنند و در این زمینه نیازی به خارج از حوزه سوخت رسانی نیست.
وی تصریح کرد: البته ناگفته نماند که فرایند سوخت رسانی و سوخت گیری جایگاه ها به طور مرتب پایش و ارزیابی می شود و درصورت بروز مشکل و خطایی در سامانه، به سرعت به واحدهای پشتیبانی اطلاع رسانی خواهد شد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه در ادامه به بحث خدمات ایمنی و آتش نشانی اشاره کرد و با بیان اینکه شرکت پخش منطقه به دنبال توسعه رویکرد دانش محور در مورد مسائل ایمنی است، گفت: پیرامون مباحث ایمنی و آتش نشانی اقدام های خوب و اثربخشی در حال پیگیری است و همه سعی و تلاشمان را خواهیم کرد تا ضمن اجرای استانداردهای لازم، بتوانیم خدمات ایمنی و آتش نشانی را با رویکرد توجه به مبانی دانشی و الزام ها و ملاحظات فنی ارائه کنیم. بلندی به نقش کلیدی مخازن در فرایندهای ذخیره و نگهداری فراورده های نفتی اشاره کرد و افزود: لازم است در زمان تعمیرات، مخازن نفتی لایروبی و پاکسازی شوند تا ضمن ایمن بودن عملیات تعمیر، آسیبی به تجهیزات داخل مخازن وارد نشده و آلودگی های زیست محیطی ناشی از آن را نیز به حداقل ممکن کاهش دهند. بر این اساس مخازن فراورده های نفتی بر اساس استانداردهای ایمنی و زیست محیطی و مطابق با آخرین دستورالعمل ها و چارچوب های ابلاغی لایروبی و پاکسازی می شوند و در این زمینه مشکل و چالش خاصی وجود ندارد.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه گفت: راهبرد بسیاری از شرکت های موفق نفتی، توجه ویژه به نیروی انسانی متخصص و تلاش برای نگهداری از آن است که این مقوله از دید شرکت پخش منطقه تربت حیدریه نیز غافل نبوده و قدم های خوبی برای جذب نیروهای جوان و خوش فکر برداشته شده است. بلندی، مهم ترین منابع شرکت های پیشرو را جذب استعدادهای جوان دانست و افزود: از همین رو شناسایی و جذب نخبگان به عنوان اصلی بی بدیل در صنعت نفت و گاز کشور باید مورد تاکید قرار داده شود. امروز بسیاری از طرح ها و اقدام های شرکت پخش منطقه تربت حیدریه با تکیه بر توان نیروهای فنی و مهندسی داخلی به ثمر نشسته است. وی در همین خصوص، به مقوله جانشین پروری اشاره و از آن به عنوان یک راهکار اثربخش برای تامین منابع انسانی مستعد و شایسته سازمان یاد کرد و گفت: شناسایی و پرورش کارکنان متخصص و باانگیزه تداوم کارآمدی و اثربخشی در سازمان را به همراه خواهند داشت که به این منظور موضوع جاشین پروری نیز از آن دست مقوله هایی است که به جد در حال پیگیری است و امیدواریم با تحقق این مهم و ایجاد زیرساخت های لازم، در آینده ای نزدیک شاهد بهره مندی از استعدادها و توان نیروهای جوان باشیم.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه به اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی از اردیبهشت سال 99 تاکنون اشاره کرد و گفت: با استقبال مردم و استمرار اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی، از ابتدای اجرای طرح تاکنون دو هزار و 745 دستگاه خودرو در حوزه عملیاتی منطقه تربت حیدریه در سامانه مربوطه ثبت نام کرده اند که از این تعداد دو هزار و 550 دستگاه خودرو به صورت رایگان دوگانه سوز شده اند و بقیه نیز با اولویت زمان انجام ثبت نام، دوگانه سوز می شوند.
بلندی افزود: مالکان خودروهایی که تا این لحظه موفق به ثبت نام در سامانه نشده اند، می توانند با مراجعه به سامانه به آدرس GCR. NIOPDC. IR ثبت نام کنند و نوبت بگیرند.
وی تأکید کرد: فرهنگ سازی در زمینه بهینه سازی مصرف سوخت ، توسعه جایگاه های عرضه سی ان جی، اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودروها و همچنین نظارت بر عملکرد کارگاه های مجاز تبدیل سوخت، از جمله اقدام های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران برای کمک به توسعه اقتصاد کشور، حفظ منابع و سلامت محیط زیست است.
بلندی تصریح کرد: به منظور توسعه صنعت سی ان جی، شرایط برای جذب سرمایه گذار فراهم است، از این رو این منطقه آمادگی خود را برای صدور موافقت اصولی ساخت جایگاه سی ان جی با سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه عملیاتی جنوب خراسان رضوی اعلام می کند.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه ازاجرای طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع، نفتگاز و نفت سفید ازسال 99 تاکنون دراین منطقه و همسو باسیاست های دولت الکترونیک خبر داد وگفت: طرح توزیع الکترونیکی فراورده های نام برده شده باهدف عرضه آنها به نرخ مصوب وحمایت ازمصرف کنندگان در منطقه تربت حیدریه با موفقیت به مرحله اجرا درآمد.
بلندی اظهار کرد: هم اکنون حدود 6 تا 7 هزار خانوار منطقه تربت حیدریه از نفت سفید استفاده می کنند که متناسب با میزان گازرسانی، مصرف این فراورده کاهش خواهد یافت. همچنین فراورده نفت سفید مورد نیاز برخی از خانوارهای مناطق خراسان جنوبی وسیستان وبلوچستان هم ازسوی شرکت پخش تربت حیدریه تامین و توزیع می شود.
وی عنوان کرد: منطقه تربت حیدریه، یکی از ۱۰منطقه منتخب کشور برای اجرای طرح توزیع الکترونیک گاز مایع، نفتگاز و نفت سفید است که با فراهم ساختن زیرساخت های لازم و تعامل با بانک های عامل، طرح توزیع الکترونیکی این دست از فراورده ها در این منطقه اجرایی شد.
وی هدف از اجرای این طرح راساماندهی توزیع سوخت با کارت بانکی، جلوگیری از عرضه خارج از شبکه و تأمین نیازمصرف کنندگان مشمول دریافت گازمایع، نفتگاز و نفت سفید به نرخ مصوب عنوان کرد وافزود: حذف حواله های کاغذی و سهولت انجام کار با استفاده از کارت بانکی از دیگر مزایای این طرح است و همچنین با اجرای این طرح، خرید با قیمت مصوب دولتی از طریق دستگاه های کارتخوان و دریافت رسید از عاملان توزیع امکانپذیر است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه از کسب رتبه برتر ناوگان حمل ونقل منطقه تربت حیدریه درسال گذشته و همینطور 6ماهه نخست امسال به عنوان یک دستاورد چشمگیر یاد کرد و افزود: این مهم حاصل تلاش شبانه روزی رانندگان سختکوش نفتکش های حمل ونقل فراورده های نفتی منطقه و تعامل موثر مدیران و کارکنان مناطق کرمان، هرمزگان و انبارهای نفت مبدا بندر عباس و رفسنجان به منظور تسریع در روند خدمت سوخت رسانی است.
بلندی به رشد 20 درصدی مصرف بنزین در تابستان امسال اشاره کرد ویادآور شد: با توجه به فروکش کردن بیماری کرونا وتعدد بالای سفرهای تابستانی، امسال با رشد فزاینده مصرف بنزین روبه رو شدیم، ضمن اینکه منطقه تربت حیدریه در محور جنوب به شمال شرق قرار دارد و اغلب زائران مشهد مقدس از منطقه ما تردد می کنند که این مسأله سبب شده میزان مصرف بنزین در منطقه رشد چشمگیری داشته باشد. قسمت اعظم بنزین به وسیله نفتکش ها از مبدا هرمزگان و کرمان تامین شد که جا دارد از همکاری موثر مسؤولان و کارکنان انبارهای نفت بندرعباس و رفسنجان نیز قدردانی کنم.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه ظرفیت مخازن ذخیره سازی این منطقه را بیش از 235 میلیون لیتر عنوان کرد واز رشد 16 درصدی انواع فراورده های نفتی در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱خبر داد و گفت: با این میزان افزایش آمارتوزیع فراورده نفتی به بیش از 390 میلیون لیتر افزایش یافت.
بلندی تصریح کرد: باوجودافزایش مسافرت های تابستانی امسال و تردد بالای زائران مشهد مقدس در محورهای مواصلاتی منطقه درایام محرم و صفر، به ویژه ایام اربعین حسینی وشهادت امام رضا(ع) با تلاش همکاران منطقه و دست درکاران حوزه سوخت رسانی درشرکت های حمل ونقل و مجاری عرضه سوخت، تامین و توزیع سوخت مصرفی هموطنان عزیز درحوزه عملیاتی با موفقیت به سرانجام رسید.
وی افزود: درنیمه نخست امسال، مصرف بنزین26درصد، نفتگاز 10درصد و سی ان جی به عنوان سوخت جایگزین بنزین 8 درصد افزایش را نشان می دهد، این درحالی است که با استقبال مردم ازسی ان جی و افزایش تعداد خودروهای دوگانه سوز در 6 ماهه نخست امسال، روند فزاینده مصرف این فراورده به عنوان سوخت پاک و ارزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از میزان صرفه جویی در مصرف بنزین حکایت دارد.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه، ضمن قدردانی از دست درکاران حوزه سوخت رسانی تصریح کرد: در6ماهه اول سال 1401باتوجه به اجرای طرح توزیع الکترونیکی فراورده های نفتی، پایش مصرف کنندگان نفت سوز، توسعه شبکه گازرسانی و بهره مندی همشهریان ازگازطبیعی مصرف نفت سفید34 در صد و مصرف گازمایع 14درصدو مصرف نفت کوره 74درصد کاهش پیدا کرد.
بلندی به تعداد جایگاه های عرضه سوخت منطقه تربت حیدریه اشاره و از نواحی مرکزی، خواف، کاشمر و گناباد به عنوان چهار ناحیه تحت مدیریت پخش این منطقه یاد کرد و افزود: هم اکنون شمار جایگاه های عرضه فراورده نفتی بنزین و نفتگاز منطقه تربت حیدریه 63 باب وتعداد جایگاه های سی ان جی به 32 باب رسیده که از تعداد 63 جایگاه، 9 باب آن به عرضه فراورده بنزین اختصاص داردکه با این اوصاف تاکنون هیچ گونه کمبود یا وقفه ای در توزیع و عرضه انواع فراورده های نفتی در سطح منطقه و شهرستان های تابعه وجود نداشته است.
وی ادامه داد: منطقه تربت حیدریه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، وظیفه سوخت رسانی به 10 شهرستان جنوب استان خراسان رضوی شامل شهرستان های تربت حیدریه، مه ولات، زاوه، رشتخوار، کاشمر، خلیل آباد، کو هسرخ، گناباد، بجستان و خواف را به عهده دارد که این مهم با امکان ذخیره سازی قابل قبول فراورده های نفتی و بهره گیری از ظرفیت نفتکش ها تداوم داشته است.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه به شیوع ویروس همه گیر کرونا و مخاطرات ناشی از آن اشاره و از آن به عنوان عاملی برای ممانعت و تغییر رفتار در مصرف سوخت یاد کرد و افزود: جهان حدود دوسال بشدت درگیر کرونا و نوسانات ایجاد شده در بازار سوخت بود که تبعات زیادی را نیز به همراه داشت؛ اما در این میان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی هیچ گونه وقفه ای در ارائه خدمات خود نداشت، ضمن اینکه خدمات رسانی ازسوی این شرکت با قوت بیشتری نسبت به قبل ادامه داشت. محدودیت های بهداشتی اعمال شده در جایگاه ها و انبارهای نفت و رانندگانی که به فراخور کارشان به طور مکرر در رفت وآمد بودند و. . . مشکلی در فعالیت ها حادث نکرد.
بلندی با بیان اینکه باور و اعتقاد راسخ به ایفای وظایف مسؤولانه اجتماعی دارم که بر این اساس این مولفه جزو اولویت های کاری بنده تعریف شده است، عنوان کرد: جدا از مخاطرات ایجاد شده پیرامون شیوع ویروس کرونا، نباید از مسؤولیت های اجتماعی سازمان ها و نهادها در قبال این بیماری غافل ماند. به منظور تحقق این امر، شرکت پخش منطقه تربت حیدریه بر آن شد تا نسبت به راه اندازی مرکز واکسیناسیون کرونا اقدام کند که این مرکز در مجموعه سالن های شرکت ایجاد شد و به اذعان دوستان حوزه بهداشت و درمان منطقه از جمله مراکز استاندارد و مطابق با دستورالعمل ها و چارچوب های بهداشتی بود.
وی تعداد افراد واکسینه شده ازسوی مراکز بهداشتی شرکت پخش منطقه تربت حیدریه را بالغ بر 18هزار نفر عنوان کرد و ادامه داد: مطابق با برنامه ریزی های انجام شده، در مرحله نخست رانندگان شرکت و خانواده های آنان واکسینه شدند و در مراحل بعدی جایگاه داران و تمامی کارکنان بودند که در برابر این ویروس مهلک ایمنی یافتند.
مدیرشرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تربت حیدریه در پایان این گفت وگو، گریزی هم به اختلال پیش آمده درسامانه هوشمندسوخت و قطعی فعالیت جایگاه های عرضه سوخت درهفته نخست آبان ماه سال گذشته زدو گفت: درست پیش ازظهر روزسه شنبه (4 آبان)بودکه متوجه شدیم سامانه هوشمندسوخت کشور دچار اختلال شده و سوخت رسانی درجایگاه ها را دچار مشکل کرده است. درنخستین دقایق این حادثه، شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران بسرعت وارد عمل شد وتوانست با همت و تلاشی مضاعف و در عین حال ستودنی، شرایط پیش آمده را به بهترین نحو ممکن مدیریت کند.
بلندی افزود: منطقه تربت حیدریه نیز از مشکل فنی ایجاد شده در سامانه کارت هوشمند سوخت مستثنا نبود و همه همکاران دربخش های عملیاتی وفنی، همچنین جایگاه داران وگروه های پشتیبانی برای رفع هرچه سریع تر مشکل، بسرعت وارد عمل شدند و درهمان ساعات ابتدایی ایجاد اختلال سامانه هوشمند سوخت، مشکل تاحد زیادی برطرف وسوختگیری دربیشتر جایگاه های عرضه سوخت ازسرگرفته شد.
وی تصریح کرد: کارنامه شرکت پخش منطقه تربت حیدریه نشان داده است که بویژه در بزنگاه ها، همه کارکنان خدوم این شرکت دلسوزانه ومتعهدانه به میدان می آیند و با دستیابی به سرمایه خودباوری در عرصه خدمات رسانی گام برمی دارند. آنچه مسلم است، اعمال محدودیت های اینچنینی به طورقطع توطئه ای ازجانب دشمنان است که انتظار داشتند این صنعت بزرگ را با آسیب جدی روبه رو سازند؛ اما خوشبختانه این دسیسه ها راه به جایی نبرد و خانواده صنعت نفت توانست بار دیگر سربلند بیرون آید.
در گفت و گو با رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر مطرح شد
مشعل ارائه خدمات بهداشتی– درمانی به کارکنان و خانواده های آنها از جمله موارد مهمی به شمار می آید که صنعت نفت تقریبا همزمان با عمر 114 ساله خود در کنار دیگر فعالیت های تولیدی به آن پرداخته و این خدمات دهی، امروز نیز در قالب سازمانی آن با عنوان بهداشت و درمان صنعت نفت، همچنان ادامه دارد.
این سازمان خدمات رسان در صنعت نفت 15منطقه را شامل می شود که ارائه دهنده خدمات درمانی – بهداشتی به کارکنان و خانواده های آنها هستند و بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر از جمله این مناطق است.
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر، قدمتی 90 ساله دارد و فعالیت خود را با ایجاد یک واحد درمانی(درمانگاه) به منظور ارائه خدمات به کارکنان بندر صادراتی که برای صدور محصولات پالایشگاه آبادان ساخته می شود، آغاز کرده است.
با انتقال تجهیزات بیمارستان آبادان به ماهشهر در سال 1359، ارائه خدمات بیمارستانی در این مرکز نیز شروع شد و با پایان یافتن جنگ، همچنین توسعه صنایع پتروشیمی ماهشهر، خدمات رسانی در این مرکز بهداشتی – درمانی نیز گسترش یافت تا آنجا که بیمارستان ماهشهر از محل قبلی به محل کنونی منتقل شد. از آن زمان تا امروز، بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر خدمات قابل توجهی را به مراجعان خود که بازنشستگان، کارکنان و خانواده های آنها را شامل می شود، ارائه می کند.
گزارش پیش رو در گفت وگو با شیوا فرشیدی، رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر نگاهی اجمالی دارد به فعالیت های این مرکز درمانی به عنوان یکی از مناطق 15گانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت که متولی اصلی خدمات رسانی به کارکنان و خانواده بزرگ صنعت نفت کشور است.
بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر، یکی از مناطق فعال خدمات رسان در مجموعه نفت است که با عنوان بیمارستان صنایع پتروشیمی، ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به کارکنان صنعت نفت و خانواده های آنها را در جنوب کشور به عهده دارد. این مرکز درمانی در حوزه عملیاتی خود که گستره ای از خطه جنوب را دربر می گیرد، متشکل از یک بیمارستان با ظرفیت اسمی 200 تخت و ظرفیت فعال 90 تخت، دو درمانگاه خانواده، دو مرکز پلی کلینیک، سه مرکز دندانپزشکی و همچنین چهار مرکز سلامت کار و اچ اس ای و 11 واحد اورژانس است.
رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر در زمینه ارائه خدمات درمانگاه های تحت پوشش این مرکز می گوید: در هر درمانگاه خانواده، تیم سلامت متشکل از چهار پزشک خانواده، دو پرستار، سه ماما و یک کارشناس مراقبت کودک و واکسیناسیون حضور دارند . این گروه سلامت خانواده حدود 22 هزار نفر را زیر پوشش قرار داده که 2 هزار و 107 نفر آنها مبتلا به دیابت هستند . شیوا فرشیدی می افزاید: درمانگاه شهید بهشتی و درمانگاه مرکزی خانواده، با مجموع مساحت نزدیک به 5 هزار مترمربع و زیربنای یکهزار و766مترمربع در دو ناحیه مسکونی و صنعتی و بخش مرکزی ماهشهر، در فاصله 25کیلومتری از بیمارستان صنایع پتروشیمی واقع شده و به جمعیتی حدود 12 هزار نفر از کارکنان، بازنشستگان و خانواده های آنها خدمات درمانی ارائه می کنند. به گفته وی در این درمانگاه ها واحدهای اورژانس ، و اکسیناسیون ، دندانپزشکی ، رادیولوژی ، آزمایشگاه ، مامایی، همچنین پرستار خانواده، داروخانه و پلی کلینیک تخصصی فعال هستند و پزشکان متخصص، خدمات مربوط به هر بخش را به مراجعان ارائه می دهند. واحد فیزیوتراپی نیز که در زمان شیوع کرونا غیرفعال بوده در دست راه اندازی است. فرشیدی به واحد پلی کلینیک اشاره و تصریح می کند: در این واحد، 40متخصص، چهار فوق تخصص گفتاردرمان، روانشناس، اودیومتر و اپتومتر فعالیت دارند و حدود 60 کلینیک تخصصی در هفته برگزار می شود.
رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر با اشاره به اینکه بررسی ابتلا به دیابت، چربی خون بالا، فشارخون بالا، انواع سرطان ها، اندازه گیری ریسک خطر بیماری های قلبی و عروقی، ارزیابی شاخص توده بدنی، اصلاح تغذیه و بالا بردن کیفیت زندگی سالم، آموزش چهره به چهره برای تمامی گروه های سنی از سوی پزشک و پرستار خانواده انجام می شود، می گوید: در دوران کرونا، بیماران پرخطر شناسایی و به منظور بررسی وضعیت آنها، از طریق تماس تلفنی، روش های جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا به آنها آموزش داده شد و درباره نحوه دریافت داروهای مصرفی از درمانگاه در زمان مناسب نیز راهنمایی های لازم صورت گرفت . فرشیدی ادامه می دهد: خدمات سلامت باروری (انجام پاپ اسمیر، معاینه پستان، ماموگرافی و...)، مراقبت های دوران بارداری و پس از زایمان و مراقبت های دوران منوپوز در واحد بهداشت و مامایی نیز در مرکز سلامت خانواده ارائه می شود. فراخوان و انجام واکسیناسیون برای تمامی گروه های سنی براساس پروتکل های وزارت بهداشت در این مرکز در حال انجام است.
در زمان بحران کرونا، واحد واکسیناسیون سلامت خانواده با کمک واحد طب صنعتی و شبکه بهداشت و درمان شهرستان ماهشهر، در امر واکسیناسیون کووید 19 برای بیش از 13 هزار نفر از کارکنان بهداشت و درمان نفت و کارکنان شرکت های پتروشیمی منطقه فعالیت داشته است . در این واحد، پایش و پیگیری مراقبت های کودکان و نوجوانان (شنوایی سنجی، بینایی سنجی، ویزیت دندانپزشکی، مشاوره روان، آزمایشات و...) انجام می شود. رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر در این باره می گوید: همه موارد مربوط به سلامت خانواده با ثبت در پرونده الکترونیکی (سامانه هوشمند سینا ) به صورت مستمر پیگیری و فراخوان می شوند. انجام آزمایشات بیوشیمی، سرولوژی، هماتولوژی، میکروبیولوژی، آنالیز ادرار و مدفوع (انگل شناسی، خون مخفی، هلیکوباکتر)، آزمایش ادرار 24 ساعته، جداسازی نمونه های هورمون و تست های انعقادی در این مرکز از دیگر خدمات ارائه شده در بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر است. فرشیدی با بیان اینکه نمونه گیری و انجام آزمایش به صورت روزانه از 7 صبح شروع می شود، ادامه می دهد: این مرکز با انجام آزمایشات طب صنعتی (به صورت حضوری یا ارسال نمونه از پتروشیمی های منطقه ویژه) همکاری نزدیکی با سلامت کار و اچ اس ای دارد. خدمات آزمایشگاهی برای واحد اورژانس 24 ساعته است و به طور متوسط روزانه 90 نفر پذیرش می شوند. به گفته او با توجه به فاصله درمانگاه تا مرکز بیمارستانی، در واحد اورژانس با ظرفیت 8 تخت، تمامی خدمات اعم از مشاوره های تخصصی، اقدامات پاراکلینیکی انجام و در صورت نیاز پس از پایداری علایم حیاتی، بیمار به مرکز سطح بالاتر اعزام می شود.
با شروع بحران کرونا و تفکیک درمانگاه به دو واحد اورژانس تنفسی و جنرال، فضای کافی در اتاق انتظار آزمایشگاه به منظور رعایت فاصله اجتماعی وجود نداشت. از این رو پروژه ارجاع بیماران دیابتی به آزمایشگاه خصوصی طرف قرارداد با مجوز مدیریت بهداری، اجرایی شد. رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر می گوید: در این دوران فهرست آزمایشات درخواستی برای بیماران دیابتی برای آزمایشگاه طرف قرارداد ارسال شد. بیماران دیابتی با توجه به زمان بندی انجام شده فراخوان شدند و جواب آزمایشات از آزمایشگاه خصوصی به وسیله واحد نقلیه درمانگاه تحویل داده شد. پاسخ آزمایشات در سیستم CIS درمانگاه ثبت و ویزیت تلفنی بیماران و تنظیم داروها براساس آزمایشات دریافتی از سوی ریاست درمانگاه با توصیه تحویل نسخه از طریق یکی از افراد سالم خانواده از داروخانه انجام شد. ضمن آنکه بیماران به کلینیک های تخصصی براساس تشخیص پزشک ارجاع و تمامی اطلاعات ثبت شد. نوبت دهی منظم آزمایشات بیماران در فرمت اکسل تهیه شده برای این منظور(بیماران دیابتی هر 3 ماه)، ثبت می شود.
در شرایط کنونی و با بهبود همه گیری کرونا ویزیت و پیگیری بیماران به صورت حضوری صورت می گیرد. فرشیدی با بیان این مطلب ادامه می دهد: با افتتاح پلی کلینیک چمران با زیربنای 990 مترمربع در مهر سال 1399 دو درمانگاه خانواده بعثت و چمران با یکدیگر ادغام شدند. این مرکز که در فاصله حدود یک کیلومتری از بیمارستان صنایع پتروشیمی واقع شده، در دو نوبت صبح و بعدازظهر فعال است و جمعیتی نزدیک به 11هزار نفر از خانواده های کارکنان نفت را زیرپوشش دارد. خدماتی چون اورژانس ، پزشک و پرستار خانواده، واکسیناسیون، بهداشت و مامایی و پایش کودکان و مشاوره روانشناس ارائه و همه آنها در سامانه سینا ثبت می شود.رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر می گوید: جمعیت تحت پوشش، به دلیل نزدیکی، خدمات آزمایشگاهی، رادیولوژی، فیزیوتراپی و پلی کلینیک تخصصی خود را از بیمارستان دریافت می کنند. یکی از مراکز طب صنعتی در این درمانگاه مستقر است و معاینات طب کار در آن انجام می شود.به گفته او، واحدهای دندانپزشکی در هر دو درمانگاه خانواده و در درمانگاه سایت 3 منطقه ویژه اقتصادی مستقر هستند و 9 دندانپزشک و یک جراح فک و صورت مراقبت های سلامت دهان و دندان را در این مراکز به عهده دارند.
فرشیدی با اشاره به خدمات بیمارستان صنایع پتروشیمی ماهشهر در ایام بحران کرونا می گوید: حدفاصل شهرک شهید چمران و شهرک بعثت، در ساختمانی سه طبقه با مساحت 14 هکتار، 29 هزار و 400 مترمربع ساختمان اصلی و چهار هزار و 375 مترمربع ساختمان های جانبی واقع شده که دارای بخش های اورژانس، داخلی، جراحی، اطفال، ICU، CCU، زنان، دیالیز، اکو، آندوسکوپی، چهار اتاق عمل و واحدهای پاراکلینیک شامل فیزیوتراپی، رادیولوژی و آزمایشگاه است. رئیس سلامت خانواده بهداشت و درمان صنعت نفت ماهشهر ادامه می دهد: در شرایط بحران، بیمارستان، با یکی از بخش های درمانی کرونا در شهرستان ماهشهر با سه بخش و یک ICU فعال بوده است. در حال حاضر تعدادی از مبتلایان به کرونا در بیمارستان بستری هستند و تمهیداتی برای بستری بیماران در ICU کرونا نیز (در صورت نیاز) در نظر گرفته شده است. فرشیدی با بیان اینکه ارتقای سلامت، ارائه خدمات با کیفیت و جلب رضایتمندی حداکثری خانواده های صنعت نفت، اولویت اصلی تیم سلامت خانواده است که برای رسیدن به این مهم با کارکنان سختکوش و زحمتکش خود در تمام دوران از هیچ تلاش و کوششی دریغ نکرده است، خاطرنشان می کند: در زمان بحران بیماری کرونا، تیم سلامت خانواده از جمله پزشک، پرستار و ماما در بخش های کرونا و ICU کرونا پا به پای سایر همکاران برای ریشه کنی این بیماری و خدمتگزاری تلاش کرده اند.
نگاهی به وظیفه دولت ها در تامین کود مورد نیاز بخش کشاورزی و امنیت غذایی
مشعل گیاهان، ساکنان اولیه زمین هستند و سهم قابل توجهی در ادامه حیات موجودات و انسان ها دارند. گیاهان در عین اینکه برای گونه های مختلف جانوری و انسان ها حیات بخش و منبع غذا هستند، خودشان هم به مراقبت و تقویت نیاز دارند. بسیاری از گیاهان به خصوص آن گروه هایی که وظیفه تولید غذا و نیازهای روزانه انسان ها را به عهده دارند، در حجمی عظیم تولید می شوند و صنعت کشاورزی در این عرصه نقشی مهم و اساسی ایفا می کند. خاکی که گیاهان در آن رشد و نمو می کنند، بخش زیادی از مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را در خود دارد، اما انسان ها به دلایل مختلف دست به تغییر در این اکوسیستم می زنند و برای این تغییر از انواع کودها و سموم استفاده می کنند.
کود ماده ای است که به محیط کشت گیاه (اغلب خاک) اضافه می کنیم تا نیاز های گیاه را تامین کنیم. کود کشاورزی و موارد مصرف آن بی نهایت است و متناسب با جغرافیا و نوع خاک، نوع محصول و نیازی که کود برای آن مصرف می شود، متفاوت است. کودها از نظر ظاهری در چند مدل مایع، پودر و یا گرانول و یا گاز در بازارها در دسترس هستند و بیشتر با هدف تامین نیاز های تغذیه ای خاک، فرایند اصلاح خاک، افزایش نفوذپذیری خاک، افزایش توان نگه داری آب، تغییر PH و اصلاح بیولوژیکی و ... مورد استفاده قرار می گیرد.
کودهای کشاورزی به سه دسته کلی کودهای آلی، زیستی و شیمیایی تقسیم می شوند. کودهای شیمیایی که یکی از بیشتری موارد مصرفی در جهان محسوب می شوند، حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به عنوان مواد اولیه به کار برده می شوند اما در کودهای شیمیایی سه ماده مقوی و ثانویه دیگر یعنی کلسیم، منیزیم و گوگرد هم به کار برده می شود. از جمله کودهای شیمیایی و پرمصرف می توان به کود اوره اشاره کرد که معمولا به اشکال سفید رنگ و شکری یافت می شوند و بسیار اسیدزا نیز هستند. کود اوره جزء رایج ترین کودهای کشاورزی در کشور است که به سبب آن اوره جذب خاک می شود. کودهای آلی، جزء کودهایی هستند که انسان ها تولید می کنند و در زندگی امروز در شهرها، سهم قابل توجهی در تولید این نوع کود دارد. انواع زباله های شهری و نخاله ها، ضایعات کشاورزی و دامی، فضولات و ... در دامنه این نوع کودها قرار می گیرند.، اما کود بیولوژیک شکلی متفاوت از دو مورد دیگر دارد؛ عامل تشکیل دهنده کودهای بیولوژیک، باکتری و قارچ هستند که برای رشد گیاه مفید هستند. این نوع کود دارای فسفات، آهن و پتاسیم است و به همین دلیل علاوه بر اینکه نقش کاربردی در جذب عناصر غذایی دارد؛ جزء کودهای طبیعی نیز به شمار می روند. در میان این موارد کود اوره، رایج ترین کود مورد استفاده است و به طور گسترده در صنعت کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد. کشاورزی صنعتی این کود را به عنوان بهترین عملکرد در نظر می گیرد. این کود به صورت کود اوره پریل و گرانول عرضه می شود و از نظر ظاهری به شکل بلورهای سفید رنگ بود و حاوی ۴۶ درصد نیتروژن است. کود اوره در کشور ما به دلیل دسترسی به منابع انرژی و حمایت های دولتی با قیمتی پایین نسبت به قیمت های جهانی عرضه می شود و دولت ها همواره در تامین این محصول و دسترسی مناسب و ارزان آن برای کشاورزان متعهد هستند.
دولت ها در دوره های مختلف، وظیفه تامین کود اوره با قیمت های مشخص و دسترسی و تامین بازار را به عهده داشته اند، تعیین قیمت و دسترسی کشاورزان این محصول همواره یکی از دغدغه های اصلی دولت و مجلس بوده است. در دولت سیزدهم نیز دولت و مجلس در ارتباط با یکدیگر جلسات مشترک زیادی را برای رفع مشکلات و محدودیت های این حوزه برگزار کرده اند و از آنجا که کشورمان در تولید کود اوره خودکفاست، موضوع صادرات و تهاتر این محصول همواره مطرح بوده است. دی ماه سال گذشته وزیر نفت در جلسه مشترک با کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی چگونگی تهاتر کود شیمیایی اوره با نهاده های دامی را مورد ارزیابی قرار دادند. در این جلسه تاکید شد که برای تهاتر کود شیمیایی اوره با نهاده های دامی باید بین وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت، نفت، جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه هماهنگی هایی ایجاد شود تا هرچه سریع تر شاهد این اقدام مهم باشیم. در واقع زیرمجموعه های دولت با محوریت وزارتخانه های جهاد کشاورزی، نفت و صمت، موضوع تولید و تامین کود اوره را به عنوان یکی از اولویت های کشور در دستور کار دائم دارند. اخیرا هم رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد که بر اساس گزارش های وزیر نفت در زمینه تأمین کود اوره مشکلی وجود ندارد. محمدجواد عسکری با اشاره به جلسه مشترک با وزیر نفت، بر اطمینان وزیر نفت در باره تامین این محصول در عین برنامه های تهاتر آن تاکید کرد. جواد اوجی، وزیر نفت هم با تأکید بر اینکه در ۶ ماه نخست 1401 تعهد وزارت نفت درباره تأمین کود شیمیایی و اوره یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن بوده است که تا امروز یک میلیون و ۲۴۰ هزار تن آن از طریق ۶ پتروشیمی تحویل داده شده است، تصریح کرد: اولویت وزارت نفت در حوزه کودهای شیمیایی تأمین نیاز داخلی است و صادرات این محصولات در اولویت دوم قرار دارد. اوجی تاکید کرد که وزارت نفت به تعهد خود در زمینه تولید و تأمین کودهای شیمیایی پایبند است.
صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از زیرمجموعه های پرسود و تاثیرگذار صنعت نفت، نقش و جایگاه مهمی در تامین کود اوره و سایر کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی دارد. پتروشیمی شیراز به عنوان اولین مجتمع پتروشیمی در کشور، طی دهه های گذشته تا امروز وظیفه مهم تولید و تامین کود اوره کشور را به عهده داشته و همچنان به عنوان یکی از اصلی ترین تامین کنندگان اوره کشور شناخته می شود. در حال حاضر پتروشیمی های پردیس، شیراز، خراسان، کرمانشاه، رازی و لردگان وظیفه مهم تولید اوره کشور را بر عهده دارند. تولید کنونی کود اوره کشور بیش از 6 میلیون تن است که از سوی مجتمع های پتروشیمی شیراز، رازی، لردگان، خراسان، کرمانشاه و پردیس تولید می شود و کود اوره مورد نیاز بخش کشاورزی هم رقمی بین 2.2 تا 2.5 میلیون تن برآورد شده است.
مجموعه های پتروشیمی در عین تامین نیاز بازار داخل و برنامه های صادراتی خود همواره به دنبال اصلاح و افزایش کیفیت محصول خود بوده اند تا بیش از قبل متناسب و سازگار با الزام های زیست محیطی باشد. برخی مجموعه های تولید کننده اوره همچون پتروشیمی پردیس، مطالعات اجرایی را برای بهبود کیفیت کود اوره انجام داده که به نتیجه رسیده است. واحد تحقیق و توسعه پتروشیمی پردیس با همکاری محققان دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران پس از ۱۰ سال تحقیق و پژوهش و سه سال تلاش برای بومی سازی، برای نخستین بار در جهان موفق به تولید انبوه کود اوره دوستدار محیط زیست با مقاومت مکانیکی و خاصیت آنتی کیکی شد. افزایش خاصیت آنتی کیکی (ضد کلوخگی) محصول اوره، سبب ارتقای استانداردهای کیفیت و محیط زیستی محصول تا بالاترین استانداردهای جهانی و ارتقای مشتریان در کشورهای توسعه یافته خواهد شد. ضمن اینکه رهایش کندتر اوره می تواند به بهبود کارایی مصرف کود در مزرعه، سلامت بیشتر محصولات کشاورزی، کشاورزان و مصرف کنندگان محصولات کشاورزی منجر شود. این اقدام های زیست محیطی پتروشیمی ها البته تسری پیدا کرده و محمد اسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز هم به لزوم استفاده از توان شرکت های دانش بنیان حوزه نفت برای توسعه کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی اشاره کرده و گفته است: در کشاورزی تأمین پایدار کودهای فسفاته اهمیت دارد و به زودی چین صادرات این محصول را متوقف می کند و ایران می تواند مرجعیت عرضه کودهای فسفاته را در منطقه و آسیای میانه و ترکیه به دست بگیرد.
کفایتی تأکید کرد: در آینده نزدیک بیش از آنکه انرژی بحث اول باشد، کشاورزی و امنیت غذا موضوع اول خواهد بود، برای نمونه پروتئین های تک یاخته یا برخی اسید آمینه ها از جمله این موارد است که افزون بر کودهای پتروشیمی اوره و مشتقات آن، برخی موارد پتروشیمی می تواند در این زمینه راهگشا باشد. اگرچه موضوع تامین اوره مورد نیاز صنعت کشاورزی همواره یکی از وظایف دولت ها بوده است، اما به نظر می رسد که در دوره جدید وزارت نفت این وظیفه مهم با محوریت دانش و فناوری های جدید و نگاهی متفاوت به بازار داخلی و خارجی تولید و تامین می شود.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت در سی ویکمین نشست شورای عالی پروژه های صندوق بازنشستگی صنعت نفت اظهار کرد: طرح های گروه اقتصادی صندوق ها تأثیری مستقیم بر اقتصاد و توسعه صنعت نفت دارند، از این رو سرعت بخشی به توسعه آنها بسیار بااهمیت است.
عبدالحسین بیات در سی ویکمین نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق های بازنشستگی صنعت نفت گفت: طرح های گروه اقتصادی صندوق ها، ضمن تأمین منابع خدمت رسانی به بازنشستگان و بازماندگان، تأثیری مستقیم بر اقتصاد و توسعه صنعت نفت دارند، از این رو سرعت بخشی به توسعه آنها بسیار بااهمیت است. در ادامه این نشست، شرکت توربوکمپرسور نفت ضمن اعلام ساخت و تحویل ۱۵ دستگاه الکتروکمپرسورهای مورد نیاز برای توسعه میدان نفتی آذر، از وضع ساخت و طراحی کمپرسورهای مورد نیاز طرح های نفتی غرب کشور، صنایع پتروشیمی و کاهش گازهای مشعل گزارش داد، هم اکنون ۳۶ دستگاه الکتروکمپرسور در این شرکت در حال طراحی و ساخت است که نخستین مرحله از این الکتروکمپرسورها با پیشرفت ۸۰ درصدی تا آخر امسال تحویل واحد بهره بردار می شود و دیگر دستگاه های باقیمانده به تناسب شرایط قرارداد در موعد مقرر تحویل داده خواهد شد.
شرکت نیروگاه صبا دهلران نیز به وضع ساخت نیروگاه مجتمع NGL۳۱۰۰ که شامل ۶ پکیج توربوژنراتوری ۲۵ مگاواتی است، اشاره کرد و گزارش داد، در این زمینه هر دو ژنراتور این نیروگاه از طریق یک ترانسفورماتور ۵۰KVA، توان خود را به پست ۲۳۰ کیلوولت بلافصل منتقل می کنند و سوخت این نیروگاه از طریق یک ایستگاه تنظیم فشار تأمین می شود. بنا بر اعلام مسؤولان این پروژه توربو ژنراتورهای واحدهای یک تا چهار نیروگاه تا پایان آذرامسال آماده راه اندازی خواهد شد. ایستگاه تقویت فشار گاز اتیلن غرب (پروژه احداث دو ایستگاه تقویت فشار گاز اتیلن غرب واقع در سیاه مکان و گچساران) شامل احداث ایستگاه تقویت فشار شماره ۲ (CS۲) خط لوله سراسری اتیلن غرب کشور در منطقه سیاه مکان و همچنین احداث ایستگاه تقویت فشار شماره ۷ (CS۷) خط لوله سراسری اتیلن غرب کشور در گچساران از سوی شرکت اوتی سی (OTC) از شرکت های گروه اقتصادی صندوق ها در حال ساخت است که به گفته مدیران شرکت نیروگاه صبا دهلران، در صورت تأمین برق این دو ایستگاه تا پایان آذر امسال آماده راه اندازی خواهد بود.
در سی ویکمین نشست شورای عالی پروژه های صندوق بازنشستگی صنعت نفت وضع میدان های نفتی منصوری و رامشیر، پتروشیمی کیان و پلیمر گچساران مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. در این نشست گزارشی از چالش های قراردادی، جریان نقدینگی در این پروژه ها و محدودیت های تأمین مالی از سوی کارفرمایان ارائه و تصریح شد که با وجود محدودیت های ذکرشده، این پروژه ها بین ۳۰ تا ۴۰ درصد پیشرفت داشته اند. همچنین با توجه به سیاست دولت سیزدهم مبنی بر افزایش ظرفیت تولید نفت به مقدار پیش از تحریم ها و با تلاش شبانه روزی مهندسان و متخصصان داخلی، از ابتدای امسال چاه شماره ۲۷ میدان رامشیر و چاه های شماره ۱۲۱، ۱۲۳ و ۱۲۴ میدان منصوری به تولید رسیده اند و حدود ۱۰ هزار بشکه به ظرفیت تولید کشور افزوده شده است.
پروژه عرشه، متعلقات و جکت های فاز ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی نیز طرح دیگری بود که شرکت تأسیسات دریایی در سی ویکمین نشست شورای عالی پروژه های گروه اقتصادی صندوق ها در مورد آن گزارشی ارائه کرد. به گفته مدیران پروژه، این طرح حدود ۲۱ درصد پیشرفت داشته که با نصب جکت، جهشی خیره کننده در پیشرفت واقعی پروژه و آمار اعلامی خواهد داشت.
نخستین کنفرانس ملی دیپلماسی و چالش های فرامرزی زیست محیطی و بین المللی به میزبانی مرکز مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه آذر امسال برگزار می شود.
این کنفرانس باهدف اثرگذاری وهم افزایی بیشتر بویژه ارتقای نقش و جایگاه دیپلماسی زیست محیطی در سطح مقام های عالی وزارتخانه ها،سازمان ها و نهادهای دولتی و مراکز علمی و دانشگاهی کشور برگزار خواهد شد.
سخنرانان و پژوهشگران علاقه مند به شرکت در این کنفرانس می توانند مطالب خود را در قالب چهار میزگرد جداگانه در حوزه های دیپلماسی و تغییرات آب و هوایی، دیپلماسی و راهکارهای مقابله با پدیده گردوغبار، دیپلماسی و مدیریت پایدار رودخانه ها و منابع آبی مشترک و دیپلماسی و آلودگی های دریای خزر، خلیج فارس و دریای عمان ارائه کنند.
بنا بر اعلام دبیرخانه برگزاری نخستین کنفرانس ملی دیپلماسی و چالش های فرامرزی زیست محیطی و بین المللی، مهلت ارسال آثار به دبیرخانه کنفرانس تا 15 آبان امسال خواهد بود.پژوهشگران برای ارسال آثار خود به دبیرخانه کنفرانس می توانند چکیده مطالب خود را به نشانی a.salehpur@mfa.gov.ir ارسال و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره22802671 داخلی 3102 تماس بگیرند. مقالات برگزیده علاوه بر ارائه در کنفرانس، در شماره ویژه فصلنامه سیاست خارجی مرکز مطالعات سیاسی و بین المللی منتشر خواهد شد.
پالایشگاه نفت اصفهان
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی گفت: پالایشگاه نفت اصفهان، با بهره مندی از دانش بنیان ها و ظرفیت نخبگان توانسته است سرآمد شرکت های پالایشی باشد.
جلیل سالاری در حاشیه بازدید از پالایشگاه نفت اصفهان افزود: پروژه زیست محیطی تصفیه گازوییل شرکت پالایش نفت اصفهان با رویکرد بهره گیری از توانمندی های ساخت داخل و دانش بومی و در شرایط تحریم بسیار ارزشمند تلقی می شود؛ زیرا هموطنان از سوخت پاک و گازوییل یورو ۵ بهره مند شده اند. به این منظور امیدواریم بحث امنیت انرژی، توسعه بخش پتروپالایشگاهی و به موازات آن طرح های زیست محیطی در بخش برش های سنگین نیز که امروز در حال اجراست، همه به ثمر برسد.
وی با تأکید بر اینکه برای تحقق هر چه بیشتر اهداف تعیین شده، تلاش های بیشتری نیاز است، تأکید کرد: حضور جوانان متخصص و پرورش نیروهای کارآمد، با بهره مندی از ظرفیت های پالایشگاه ها و برطرف کردن خلأهای حوزه پیمانکاری و اجرای پروژه ها به طور حتم روزهای امیدبخش تری را رقم خواهد زد.
معاون وزیر در امور پالایش و پخش به زنجیره تولید کالایی و ایجاد برند کالایی اشاره کرد و افزود: خوشبختانه پالایشگاه اصفهان در این زمینه هم پیشروست.
محسن قدیری، مدیرعامل پالایشگاه نفت اصفهان نیز در این دیدار با اشاره به پروژه عظیم زیست محیطی تصفیه گازوییل شرکت پالایش نفت اصفهان، درباره مزایا و ضرورت های اجرای این طرح گفت: تولید روزانه ۱۰۰ هزار بشکه گازوییل و سوخت پاک مطابق استاندارد یورو ۵، جلوگیری از انتشار ۳۰۰ تن گوگرد در روز، کاهش گوگرد گازوییل تولیدی پالایشگاه به ۱۰ ppm و تولید گوگرد گرانول به میزان ۳۰۰ تن در روز از مزیت های این طرح است.
وی همسویی با سیاست کلی نظام همسو با برنامه های توسعه ملی، حفظ جایگاه پالایشگاه اصفهان در فضای بازار رقابتی در آینده با تولید محصولات متنوع و مطابق با بازار عرضه و تقاضا و ورود به بازارهای بین المللی به منظور فروش محصولات با توجه به خصوصی شدن پالایشگاه را از دیگر مزایای این طرح برشمرد.
شرکت ملی گاز ایران
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران از برگزاری نشست با نمایندگانی از شرکت بوتاش ترکیه و توافق های تازه خبر داد.
محمدرضا جولایی درباره این نشست گفت: طبق توافق های انجام شده، همه فعالیت های فنی، عملیاتی و اجرایی صادرات گاز به ترکیه در ۶ ماه آینده با هماهنگی دو طرف انجام خواهد شد که این موارد شامل برنامه های عملیاتی، تعمیرات، حفاظت کاتدی و پوشش خطوط بین ایران و ترکیه و نوسازی ایستگاه بازرگان و دیگر موارد مربوط به صادرات گاز به این کشور می شود.
وی با بیان اینکه در این نشست فشرده در مورد ظرفیت انتقال گاز، انجام خدمات فنی و مهندسی و افزایش دیگر همکاری ها بحث و تبادل نظر شد، افزود: صنعت عظیم گاز کشور با شتاب در مسیر توسعه گام برمی دارد و ایران به عنوان منبع تأمین مطمئن گاز در سرتاسر جهان شناخته می شود، بنابراین باید این جایگاه را مهم بدانیم و چالش های آن را برطرف کنیم.
مدیر دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران همچنین با اعلام رضایت از برگزاری این نشست تأکید کرد: فراموش نکنیم که تداوم و افزایش صادرات گاز با برنامه ریزی برای توسعه و نگهداشت از ظرفیت های موجود تولید و بهینه سازی مصرف، امکانپذیر خواهد بود.
شرکت مهندسی و توسعه گاز
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از امضای قرارداد صادرات ۴۰ دستگاه توربین ساخت ایران به روسیه خبر داد و اعلام کرد که تولید گاز ایران در دوران تحریم دو برابر شده است.
رضا نوشادی در نشست بصیرت افزایی سازمان بسیج اقشار به تبیین پیشرفت ها، فرصت ها و چالش های صنعت گاز پرداخت و گفت: موفقیت های صنعتی کشور منحصر به زمینه های موشکی و پهپادی نیست و اکنون ۸۵ درصد تأسیسات و تجهیزات مورد نیاز صنعت گاز در داخل کشور ساخته می شود و به پشتوانه همین توانمندی، بتازگی قراردادی برای صادرات ۴۰ دستگاه توربین ساخت ایران به کشور روسیه امضا شده است.
وی از بهره گیری از سیستم کنترل تمام ایرانی در ایستگاه تقویت فشار گاز خورمورج برای نخستین بار در کشور خبر داد و تصریح کرد: جوانان بااستعداد ایرانی پس از انتقال موفق فناوری ساخت توربین از کشورهای اروپای شرقی و غربی به تلاش مقدس خود برای استقلال صنعتی ادامه دادند و اکنون کشور به جایگاهی رسیده که توربین ملی از بازدهی بیشتری نسبت به انواع مشابه خارجی برخوردار است.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با تأکید بر اینکه دستاوردهای درخشان صنعت گاز در دوره تحریم به دست آمده است، به مقایسه تاب آوری صنعت نفت ایران و ونزوئلا در برابر تحریم پرداخت و یادآور شد: با آغاز تحریم ونزوئلا، مقدار تولید نفت این کشور سقوط آزاد را تجربه کرد، به نحوی که ونزوئلا در مدت زمان کوتاهی، از دارنده بزرگ ترین ذخایر نفتی جهان به یک واردکننده تبدیل شد و این در حالی است که تولید گاز ایران در دوران تحریم به دو برابر افزایش یافته است.
همچنین مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که کشورهایی مانند عراق، عمان و ونزوئلا در صف بهره گیری از تجهیزات پیشرفته ایرانی هستند.
وی با بیان اینکه ابتکار این شرکت در داخلی سازی توربین، برکات مبارکی برای کشور داشته است، تصریح کرد: اکنون شرکت های نفت و گاز پارس و مجتمع گاز پارس جنوبی متقاضی استفاده از توربوکمپرسور و Core Engine داخلی هستند و کشورهایی مانند عراق، عمان و ونزوئلا هم در صف بهره گیری از این تجهیزات پیشرفته ایرانی هستند، ضمن آنکه به پشتوانه همین تجربیات ارزشمند، در طرح ذخیره سازی مخزن شوریجه در میدان خانگیران، نسل نو توربوکمپرسور با فشار ۳۳۰ PSI برای نخستین بار در کشور ساخته می شود.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، بین المللی شدن را مهم ترین راه صنعت گاز برای تداوم نقش آفرینی در شکوفایی کشور برشمرد و توضیح داد: باید بتوانیم دستاوردهای صنعتی کشور را تجاری سازی و به دیگر کشورها صادر کنیم که این خود سبب خلق ارزش افزوده بیشتر، ارزآوری و اشتغال متخصصان در کارخانه های داخلی خواهد شد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق گفت: در مدت زمان تعمیرات اساسی تأسیسات مرکز اندازه گیری خانگیران، رکورد تازه ای ثبت شد.
فرشید خیبری درباره ثبت رکورد در تعمیرات اساسی شرکت نفت و گاز شرق گفت: با تلاش مستمر کارکنان عملیاتی در بخش های مختلف این شرکت، تعمیرات اساسی تأسیسات گازی مرکز اندازه گیری خانگیران که پیش از این، حدود یک هفته انجام می شد، به چهار روز تقلیل یافت.
وی درباره ایجاد تمهیدهای لازم برای کاهش مدت توقف تولید در زمان تعمیرات گفت: در این دوره تعمیرات با توجه به نیاز گازی در شبکه سراسری و بر اساس تکلیفی که به ما محول شده بود، با همکاری و همیاری مدیریت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد به نحوی برنامه ریزی شد که در مدت زمان کوتاهی انجام شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با بیان اینکه از مهم ترین اهداف این شرکت، حفظ و نگهداشت تولید گاز در مناطق تحت سرپرستی خود در حوزه شمال شرق کشور است، اظهار کرد: از جمله برنامه های توسعه ای این شرکت که می توان به آن اشاره کرد، طرح توسعه میدان توس است که در ۴۵ کیلومتری منطقه عملیاتی خانگیران واقع شده که چاه اکتشافی توس یک آن نیز تولیدی شده و وجود گاز قابل توجهی در این میدان به اثبات رسیده است.
خیبری در ادامه افزود: امیدواریم در سه سال آینده طبق برنامه زمان بندی شده، چهار حلقه چاه و تأسیسات جمع آوری و انتقال گاز که در فاز یک توسعه میدان توس تعریف شده، در مدار تولید قرار گیرد و با استحصال ۳ میلیون مترمکعب گاز در روز، ضمن افزایش ظرفیت تولید نهایی، مشکل کمبود گاز در محدوده شمال شرق کشور نیز رفع شود.
همچنین تعمیرات اساسی منطقه عملیاتی پارسیان با هدف استمرار و تولید پایدار گاز زمستانی، با انجام ۱۱۰ هزار نفر- ساعت کار شبانه روزی در شرایط ایمن پایان یافت.
سیدمحمود میرباقری، سرپرست منطقه عملیاتی پارسیان درباره مدت زمان و اهداف این تعمیرات اظهار کرد: تعمیرات اساسی این منطقه با هدف آماده سازی چاه ها، مراکز و تأسیسات فرایندی به منظور حفظ شرایط تولید پایدار برای تأمین سوخت زمستانی از ۱۲ شهریور امسال آغاز شد و در بازه زمانی ۴۸روزه با موفقیت پایان یافت.
وی درباره کلیات انجام این تعمیرات تصریح کرد: تعمیرات اساسی در بخش اقدام های درون سایتی با حدود ۵۰۰ درخواست با ۲۷ هزار نفر_ساعت و در بخش تعمیر و ایمن سازی خطوط لوله زیرزمینی و تأسیسات روزمینی نیز بیش از ۸۳ هزار نفر_ساعت کار انجام شد که با توجه به گرمای فصلی و سختی مسیر و راه ها، تلاش های جهادی کارکنان برای انجام این حجم زیاد کار، قابل تقدیر است.
معاونت امور مهندسی، پژوهش و فناوری:
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به اهداف کشور برای صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه گفت: تحقق این هدف بدون تدوین و اجرای دقیق استانداردسازی در صنعت نفت مقدور نیست. وحیدرضا زیدی فرد در نخستین گردهمایی سراسری مدیران و کارشناسان استانداردسازی در صنعت نفت، با تأکید بر اینکه استفاده از استانداردهای روزآمد در صنعت نفت ایران به عنوان اصلی ترین تأمین کننده انرژی و منابع اقتصادی کشور نسبت به دیگر صنایع از اهمیت زیادتری برخوردار است، گفت: هرگونه کوتاهی در زمینه استاندارد می تواند هزینه های جبران ناپذیری را در این صنعت پرخطر ایجاد کند. وی با بیان اینکه همواره در سال های اخیر علت اصلی حوادث در صنعت نفت، استفاده از تجهیزات غیراستاندارد یا رعایت نکردن استانداردهای لازم در فرایندهای کاری بوده است، اظهار کرد: تدوین و بومی سازی استاندارد در این صنعت پس از جنگ تحمیلی آغاز شد و هم اکنون با تلاش های انجام شده، شاهد وجود استانداردهای قوی در این صنعت هستیم. رئیس پژوهشگاه استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران نیز در این گردهمایی با تأکید بر اینکه استفاده از استانداردهای ملی و بهینه بین المللی می تواند به کاهش موانع فنی و هزینه های میلیاردی در صنعت نفت منجر شود، گفت: تنظیم نقشه راه استاندارد در صنعت نفت برای تحقق اهداف توسعه پایدار در این صنعت، امری الزامی است. زیدی فرد به هدفمندسازی فعالیت های استانداردسازی برای توسعه پایدار و تبیین نقشه راه صنعت نفت و گاز اشاره و اظهار کرد: هم اکنون در بخش های مختلف صنعت کشور، شاهد اجرای حداقل استانداردها هستیم، از این رو باید با مجموعه فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی بتوانیم بویژه در صنعت حساس نفت و گاز به دستاوردهای روزآمد دنیا در زمینه استاندارد برسیم.
وی با تأکید بر اینکه در خلق و تدوین استانداردهای ملی در صنعت نفت نباید از استانداردهای خارجی الگوبرداری و ترجمه شود، تصریح کرد: استانداردهای ملی در صنعت نفت باید به صورتی پژوهش محور تدوین و اجرایی شود تا در آینده در مجامع بین المللی بتوانیم از آنها به عنوان الگویی تازه یاد کنیم.
شرکت ملی نفت ایران
نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز با مشارکت دانشگاه صنعتی شریف و شرکت ملی نفت ایران برگزار می شود. دانشگاه صنعتی شریف با هدف تحقق ارتباط حداکثری صنعت و دانشگاه و تسهیل بهره مندی شرکت های فعال در حوزه بالادست از توان علمی و پژوهشی مراکز فناور و دانش بنیان، با همکاری شرکت ملی نفت ایران، اقدام به برگزاری مجموعه کنفرانس هایی با عنوان Sharif IOR می کند. آشنایی با دستاوردها و چالش های شرکت ملی نفت ایران، شرکت های اکتشاف و تولید و چاه پیما، معرفی فناوری های مرتبط با روش های ازدیاد برداشت چاه محور و میدان محور، نشست های تخصصی با موضوع های فراگیر صنعت و جذب دانشجویان و دانش آموختگان جوان و مستعد رشته های مهندسی، مدیریت و مالی در قالب نمایشگاه کار از دیگر اهداف این کنفرانس هاست. نخستین دوره این کنفرانس روزهای سه شنبه تا پنجشنبه (۱۷ تا ۱۹ آبان ) در سالن برگزاری همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار خواهد شد. علاقه مندان برای ثبت نام در این کنفرانس می توانند به سایت رسمی آن به نشانی sharif-ior.com مراجعه کنند.
شرکت انتقال گاز ایران
مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران گفت: برنامه های تعمیراتی امسال تاکنون مطابق برنامه زمان بندی انجام شده و در فرصت کوتاه باقیمانده تا آغاز فصل سرد، آماده سازی نهایی تأسیسات با استفاده از تجربه های گذشته به منظور بهبود شرایط آینده نیز باید انجام شود. غلامعباس حسینی در نشست پیشرفت برنامه های تعمیرات، پیمان سپاری، برون سپاری و آمادگی برای ورود به فصل سرد سال که با حضور برخی مدیران و رؤسای ستادی و مدیران مناطق عملیاتی به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با تأکید به همه مدیران مبنی بر کنترل و بازرسی دقیق خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار گاز اظهار کرد: همه ایستگاه های شیر بین راهی، شیرها و خطوط لوله باید بازرسی و کنترل شوند تا هیچ مشکلی در انتقال پایدار گاز در زمستان نباشد.
وی ادامه داد: با توجه به ضرورت آمادگی در فصل سرد سال، همه گروه های تعمیراتی باید آماده به کار باشند تا بتوانیم در مواقع ضروری در سریع ترین زمان ممکن، نسبت به انتقال پایدار گاز، اقدام های لازم را انجام دهیم. مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران به بهره بردن از پیمانکاران توانمند و باتجربه در بخش های مختلف اشاره و تصریح کرد: زمان فرایند مناقصات و پیمان سپاری را باید به حداقل زمان ممکن رساند تا بتوانیم به موقع پروژه های تعمیراتی و عملیاتی را در تأسیسات تقویت فشار گاز و خطوط لوله انجام دهیم. حسینی با اشاره برون سپاری تعدادی از تأسیسات در مناطق عملیاتی گفت: تحویل و تحول دارایی های فیزیکی بین مناطق باید بدرستی انجام شود و فرایند آموزش، جذب نیرو و همکاری مناطق عملیاتی با پیمانکار برون سپاری شده نیز به طور کامل مشخص شود تا هیچ چالشی در روند برون سپاری به وجود نیاید.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از اجرای ۹ طرح خودکفایی در این مجموعه و در نقطه صفر مرزی شهرستان سرخس خبر داد.
یحیی فیضی در این باره گفت: شناسنامه دار کردن قطعات یدکی، بومی سازی و تأمین کالاهای یدکی مورد نیاز پالایشگاهی، حرکت به سمت خودکفایی، اعتماد و اتکا به دانش جوانان ایران اسلامی، بررسی توانمندی صنعتگران نفت و گاز، حمایت و استفاده از ظرفیت ها و توانمندی شرکت های دانش بنیان برای احصای نیازهای فناورانه و حمایت از سازندگان داخلی از اولویت های اصلی این شرکت در سال های اخیر در جبهه اقتصادی و عمل به شعار اقتصاد مقاومتی و تحقق منویات مقام معظم رهبری بوده است.
وی تصریح کرد: کارگروه خودکفایی پالایشگاه در ۶ ماه گذشته در بخش های ابزار دقیق، برق، ایمنی، مکانیک و مواد شیمیایی اقدام به شناسایی اقلام فناورانه مورد تقاضا کرده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد افزود: همسو با آن، ۵۹ نیاز فناورانه احصا و از میان آنها ۹ پروژه تولید بار اول تشخیص داده شد که ساخت ۱۸ عدد کارت کنترلی منبع تغذیه بدون وقفه(مرکز کنترل پالایشگاه) از جمله این پروژه ها در واحد برق بوده است.
فیضی ادامه داد: با توجه به حساسیت خاص این دستگاه که وظیفه آن تأمین برق پایدار و بدون وقفه سیستم های کنترلی واحدهای عملیاتی پالایشگاه است و ویژگی ها و پیچیدگی این کارت ها، بویژه قطعات به کار رفته در آنها که از لحاظ کیفی در کلاس ساختاری بالایی قرار دارند، شناسایی شرکت های دانش بنیان که توانمندی ساخت این اقلام را داشته باشند، در دستور کار کارگروه خودکفایی این شرکت قرار گرفت.
وی تأکید کرد: همچنین با همت متخصصان داخلی و اتکا به دانش فنی روز کارکنان واحد تعمیرات ماشین آلات پالایشگاه، لاینرهای محفظه احتراق توربین ۵۰۰ واحد ذخیره سازی گاز طبیعی شوریجه، تعویض و این کمپرسور با موفقیت عملیاتی شد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد همچنین گفت: توربین گازی مورد نیاز برای به حرکت درآوردن کمپرسورهای گاز طبیعی، طراحی و تعداد ۶ دستگاه از این تجهیز در سایت ذخیره سازی سراجه و شوریجه نصب شده و در حال فعالیت هستند.
شرکت ملی گاز ایران
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای تأسیس این مجموعه تاکنون، بیش از ۲ هزار و ۳۰ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه های پارس جنوبی فراورش شده است.
احمد باهوش در نشست مشترک با مدیران عامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و نفت و گاز پارس که به مناسبت بیست وچهارمین سالروز تأسیس مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد، گفت: از ظرفیت هر دو شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی و نفت و گاز پارس به راهبری سازمان منطقه ویژه پارس برای گسترش، رونق و بهبود تولید در پالایشگاه های 13گانه مجتمع بهره می بریم و منطقه ویژه اکنون در همه حوزه های مهم گره گشا، همراه و همپا بوده و امیدواریم چراغ روشنی برای فردای بهتر در مسیر تولید پایدار گاز و محصولات جانبی باشد.
وی افزود: پارسال با اقدام های شاخص، انجام حرکات نوآورانه و دانش بومی مدیران و کارکنان مجتمع بیش از ۱۸۵ میلیارد مترمکعب گاز شیرین به خطوط سراسری کشور تزریق شد و امیدواریم امسال نیز با انجام عملیات تعمیرات اساسی موفقیت آمیز در پالایشگاه های مجتمع، این رقم افزایش قابل توجهی داشته باشد.
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با بیان اینکه مأموریت اصلی این مجتمع، ارزش آفرینی حداکثری از منابع گازی منطقه است، اظهار کرد: کارکنان تلاشگر و متخصص مجتمع با پایبندی به ارزش های سازمانی، گام های بلندی همسو با این موضوع برداشتند و با مسؤولیت پذیری در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی، با دستاوردهای درخشان و ارزشمند، به توانمندسازی سرمایه های انسانی و اشتغال جوانان، اهتمام ورزیده و با خودباوری و خوداتکایی، پیشگام در تولید پایدار گاز بوده و به برداشت پایدار از منابع همت گماشته اند.
باهوش تصریح کرد: خوراک دریافتی از سکوها پارسال بیش از ۲۱۵ میلیارد مترمکعب بود که این مقدار با تلاش مدیران، کارکنان و متخصصان مجتمع گاز پارس جنوبی به ثبت رسید و امید داریم در سایه همدلی و کار گروهی، این مسیر درخشان را همسو با عزت و شکوه کشور ادامه دهیم.
شرکت ملی نفت ایران
مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به منظور انجام تکالیف مسؤولیت های اجتماعی و با هدف خدمت به جامعه روستایی در مناطق نفت خیز، شهریورامسال، معابر چهار روستای شهرستان بهبهان را بازسازی و بهسازی کرد و همچنین در قالب طرح های آموزشی از محل مجموع اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال در این مدت موفق شد، اردوگاه دانش آموزی شهید باهنر شبانکاره را در شهرستان دشتستان با متراژ یکهزار و ۱۹۶ متر مربع تکمیل کند، همچنین از محل اعتبار ذکرشده برای احداث مدرسه ۱۰ کلاسه روستای بستانلو شهرستان عسلویه با زیربنای یکهزار و ۸۶۷ مترمربع با همکاری سازمان نوسازی مدارس استان اقدام کرد.
معابر چهار روستا در شهرستان بهبهان با صرف اعتباری افزون بر ۲۲ میلیارد ریال، بازسازی و به بنیاد مسکن استان خوزستان به عنوان دستگاه بهره بردار تحویل شد. این معابر در روستاهای تارتار، راه دسترسی بین دودانگه بزرگ و قنبری و حدفاصل دودانگه به قنبری، شاه غالب و تل کهنه در شهرستان بهبهان، در مجموع به ابعاد ۱۶ هزار و ۷۰۰ مترمربع شامل زیرسازی، بیس، قیر و آسفالت، جوی و جدول، انجام پل های ارتباطی زیرزمینی به منظور آبیاری نخلستان ها، از سوی شرکت ملی نفت ایران با همکاری بنیاد مسکن استان خوزستان تکمیل شد و به بهره برداری رسید.
همچنین وزارت نفت در دوره ۶ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۱، موفق شد هشت پروژه آموزشی را در استان بوشهر با اعتباری بالغ بر ۲۶۴ میلیارد ریال تکمیل کند. مدرسه ۶ کلاسه خدیجه کبری آبدان شهرستان دَیِر با زیربنای یکهزار و ۲۹۵ مترمربع تکمیل شد و به بهره برداری رسید. دبستان مختلط ۶ کلاسه طرح صبح و بعدازظهر سهمو شمالی در شهرستان عسلویه با زیربنای ۷۸۹ مترمربع، یکی دیگر از طرح های تکمیل شده وزارت نفت طی ۶ ماهه ابتدایی امسال بود. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به عنوان متولی طرح های مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت، همچنین اعتبار دبستان ۱۲ کلاسه قدس شهرستان کنگان با زیربنای یکهزار و ۶۹۲ مترمربع را تکمیل کرد. مدرسه روستای گورک خورشیدی فاز یک و تکمیل مدرسه سه کلاسه محمود احمدی فاز یک از دیگر طرح هایی بود که با اعتبار ذکرشده، به عنوان طرح های مسئولیت اجتماعی وزارت نفت در استان بوشهر ساخته شدند و به بهره برداری رسیدند.
وزارت نفت همچنین ساخت مدرسه ۶ کلاسه امام صادق(ع) بهرباغ با زیربنای هزار و ۵۳۸ مترمربع را به سرانجام رساند.
با این اقدام ها مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران موفق شد، سرانه آموزشی استان را بهبود بخشد و با ارتقای سطح کمی و کیفیت مراکز آموزشی استان به تحصیل و توانمندسازی اقشار کم برخوردار جامعه کمک کند.
شرکت ملی حفاری ایران
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در جمع دانشجویان بسیجی دانشگاه های خوزستان گفت: کشور ما اکنون بزرگ ترین ناوگان دکل های حفاری خشکی را در خاورمیانه دارد.
حمیدرضا گلپایگانی در نشست با دانشجویان نخستین اردوی علمی راهیان پیشرفت که با حضور ۱۲۰ نفر از دانشجویان بسیجی دانشگاه های خوزستان در سالن اجتماعات ساختمان مرکزی این شرکت در اهواز برگزار شد، افزود: از مجموع دکل های حفاری خشکی و دریایی در کشور ۷۲ دستگاه حفاری سبک، سنگین و فوق سنگین در تملک این شرکت است.
وی اظهار کرد: شرکت ملی حفاری ایران افزون بر دارا بودن بزرگ ترین ناوگان حفاری در منطقه با برخورداری از منابع انسانی متخصص، مجرب و کارآزموده، مجهزترین امکانات فنی و مهندسی را برای ارائه همزمان خدمات فنی و مهندسی صنعت حفاری دارد که این ویژگی از مزیت های منحصربه فرد این شرکت در قیاس با شرکت های بزرگ حفاری در جهان است.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به روند صعودی توسعه فعالیت ها و خدمات تخصصی این شرکت به صنعت نفت کشور و نقش بی بدیل آن در فرایند تولید گفت: تا پیش از تأسیس شرکت ملی حفاری ایران به فرمان امام خمینی(ره) صنعت حفاری در ایران به طور کامل در اختیار شرکت های غربی بود و از سوی آنها مدیریت می شد و کارکنان ایرانی، بیشتر کارهای یدی را به عهده داشتند و این صنعت ۱۰۰ درصد وابسته به خارج بود.
گلپایگانی با اشاره به اهداف جهاد تبیین، در تشریح نقش و ویژگی های این شرکت و عملکرد آن گفت: امروز صنعت حفاری در ایران ۱۰۰ درصد بومی است و متخصصان ایرانی، این توانمندی را دارند که در هر نقطه از جهان و در هر شرایط اقلیمی و سازندی، به نحو مطلوب حفاری چاه های نفت و گاز را انجام دهند.
وی اظهار کرد: این شرکت به موازات توسعه ناوگان عملیاتی و خدمات فنی و مهندسی به منظور تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی با هم افزایی و همکاری مستمر و مؤثر با مراکز علمی و پژوهشی و سازندگان و صنعتگران داخلی و دانش بنیان ها ساخت اجزای اصلی دستگاه حفاری و قطعات و تجهیزات کلیدی و پرمصرف کاربردی را سال هاست در دستور کار و اولویت برنامه ها قرار داده و توفیقات ارزشمندی همسو با خودکفایی و خوداتکایی در این صنعت راهبردی داشته است.
تصمیم ائتلاف تولیدکنندگان سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس برای کاهش عرضه روزانه 2 میلیون بشکه ای برای ماه نوامبر سال 2022 میلادی در نشست پنجم اکتبر
(13 مهرماه) در وین، فراتر از حد تصور وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو این ائتلاف، توجه واشنگتن و دیگر مصرف کنندگان جهان را به خود معطوف کرد. این اقدام که اعضای اوپک پلاس معتقدند کاهشی کمتر از رقم اعلام شده را رقم می زند، در حالی اجرا خواهد شد که اکنون قیمت های جهانی نفت خام به زیر 90 دلار برای هر بشکه رسیده و بازارها در آستانه ورود به سال 2023 میلادی با ابهام تاریخی ناشی از طیف رو به رشد متغیرها، از جمله متغیرهای سیاسی و پیامدهای اقتصادی تنش های مسکو-کی یف روبه رو شده است. در حالی که اوپک پلاس تأکید دارد تصمیمی غیرسیاسی و فنی بر اساس دیدگاهش از بازار گرفته است، ایالات متحده آمریکا به سرعت عربستان سعودی را عامل اصلی این تصمیم و اقدامی در تضاد با منافع واشنگتن خواند و به نوعی آن را حمایت از منافع روسیه معرفی کرد. اما می توان گفت بحث های مربوط به روابط ایالات متحده آمریکا و عربستان در پی تصمیم ائتلاف اوپک پلاس تا حدودی نابجا بوده و مایه تأسف است که بسیاری از ظرایف تأثیرگذار بر این تصمیم نادیده گرفته شده اند، آن هم در شرایطی که بازار با سیاست هایی چالش برانگیز مانند طرح تحریم محموله های نفت خام و فرآورده های نفتی روسیه از سوی اتحادیه اروپا و اعمال طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه از سوی گروه هفت (G7) روبه روست به طوری که مورد دوم همچنان باعث سردرگمی محافل صنعتی شده است. با این حال، طرح ادعاهایی مبنی بر اینکه ریاض آشکارا از مسکو حمایت می کند، بسیار غلوآمیز و نوعی زیاده روی است و تمایل به تعبیر اوپک پلاس به عنوان تسلط همه جانبه ائتلاف اوپک پلاس بر بازارهای جهانی نفت خام هم گفتاری پسندیده نیست.
با این حال، احتمال دارد ظرفیت تولید نفت روسیه با از دست دادن بازارها کاهش یابد و این احتمال وجود دارد که عرضه خود را متوقف کند و به راحتی هم نمی توان آن را ازسر گرفت، در حالی که برآورد می شود ظرفیت تولید نفت خام این کشور روزانه یک میلیون و 200 هزار کاهش یابد. به همین دلیل است که ظرفیت تولید نفت روسیه روی کاغذ بسیار متفاوت از واقعیت به نظر می رسد، اما در اوپک پلاس این سناریو تنها به تولید روسیه محدود نمی شود و آنها این اختلاف بین تولید روی کاغذ و واقعی را پنهان نمی کنند. برای آغاز اگرچه کاهش تولید اسمی روزانه 2 میلیون بشکه در نظر گرفته شده، اما در واقع کاهش واقعی به احتمال زیاد حدود یک میلیون بشکه در روز است. این اتفاق بیشتر به دلیل عملکرد ضعیف بسیاری از اعضای اوپک پلاس روی می دهد که مدام از تحقق اهداف تولید ماهانه خود بازمی مانند، در نتیجه کسری تولیدی که تا سپتامبر از روزانه 3 میلیون بشکه فراتر رفته بود، اتفاق می افتد. این واقعیت که برخی اعضا به طور مداوم از تحقق هدف تولید تعیین شده بازمی مانند و اینکه ونزوئلا و ایران به دلیل تحریم ها در سطوح پایین باقی مانده یا اینکه تولید روزانه یک میلیون و 200 هزار بشکه ای لیبی به دلیل تعطیلی متناوب پایانه ها و تأسیسات و ریسک های ناشی از خطرهای امنیتی در داخل این کشور به شدت آسیب پذیر است، رخدادهایی تازه نیست. با این حال، این عوامل تنها این واقعیت را تقویت می کنند که اوپک پلاس صرف نظر از دیدگاه های اعضا درباره تنش های مسکو و کی یف، با روسیه همکاری دارد و توانایی اش را برای جلوگیری از ضربه ژئوپلیتیک که تصمیمش ایجاد کرده است، محدود می کند. این موارد تنها عوامل اثرگذار بر نتیجه نشست پنجم اکتبر وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس در وین نبوده اند، اما محدودیت های بسیار واقعی را درباره گزینه های دیگری که این ائتلاف در تصمیم گیری برای افزایش یا کاهش پیش رو دارد نشان می دهد.
نزدیک شدن به انتخابات میان دوره ای ایالات متحده، سیاست داخلی را به این سمت برده و این پیچیدگی را تشدید و تا حدودی زمینه را برای واکنش احتمالی دولت بایدن فراهم کرده است. با این حال، کاخ سفید طیف محدودی از گزینه ها برای ارسال پیام تأثیرگذار در اختیار دارد، در حالی که احتمالاً مجوز انتشار بیشتر از ذخیره سازی های راهبردی نفت خام را صادر می کند، این سیاست از همان ابتدا بحث برانگیز بوده و رسیدن سطح مخازن ذخیره سازی به سطوح پایین با مجموعه ای از ریسک ها به ویژه در صورت تشدید قطعی عرضه، همراه است. احیای لایحه ضداوپک موسوم به نوپک (NOPEC) به عنوان یکی دیگر از احتمال ها پدیدار شده است، اگرچه سرانجام برای رسیدگی به نگرانی های داخلی کوتاه مدت درباره رکود در حال وقوع و فشارهای تورمی مداوم، کمک چندانی نمی کند.
موضوعی که اعضای اوپک پلاس نادیده گرفته اند یا به احتمال زیاد نگران آن نبودند این است که در غرب همه مسائل مربوط به روسیه را به دید سیاسی می نگرند و نقشی که انرژی در مناقشه ایفا کرده است، اساساً درک منفی آن هم در اشکال مختلف را افزایش می دهد. قطع همکاری شرکت های نفت و گاز غربی با روسیه و سرعت خروج آنها از این کشور با آغاز تنش ها بین مسکو و کی یف از مدت ها پیش به روشنی این موضوع را مشخص کرده است. با این حال، از آنجا که بسیاری از کشورهای عضو اوپک پلاس طرف مستقیم درگیری نیستند، ممکن است انتظار نداشته باشند که همکاری چندجانبه آنها با روسیه در قالب ائتلاف اوپک پلاس تحت نظارت شدید آمریکا و غرب باشد و با چنین انتقاد شدیدی روبه رو شوند. به طور مشابه، ممکن است آنها هرگز پیش بینی نمی کردند که تأکیدشان بر فنی بودن تصمیم کاهش عرضه در وین بدون توجه به اینکه چقدر صحت داشته باشد، نشنیده گرفته و رد شود. به نوبه خود، آنچه به نظر می رسد واشنگتن درباره اوپک پلاس نادیده می گیرد این است که این ائتلاف در صورت قطع همکاری با روسیه، تسلط بلامنازع و گسترده اش بر بازارهای نفت را تا حد زیادی از دست خواهد داد، نکته ای که از طریق تجدید این چارچوب همکاری و حفظ ائتلاف اوپک پلاس حداقل تا پایان سال 2023 میلادی در همان نشست بر آن تاکید شد. با این حال، این عامل برای ناظران اوپک پلاس برای ماه ها روشن بوده است. بحث های چندباره درباره ظرفیت مازاد اوپک پلاس در طول دوره افزایش قیمت بنزین در ایالات متحده طی تابستان گذشته نشان دهنده ارتباط اساسی بین ظرفیت تولید و توانایی این ائتلاف برای تأثیرگذاری بر بازارهاست و در عین حال نشان می دهد که چرا دوام اوپک پلاس به همکاری مستمر با مسکو بستگی دارد. افزون بر این تحریم های یادشده و طرح اعمال سقف قیمتی برای نفت روسیه، توانایی اوپک پلاس را برای پیش بینی نوسان های بازار در اوایل سال 2023 میلادی پیچیده تر کرده و در حالی که این موضوع برای بسیاری دیگر از پیش بینی کنندگان نیز صادق است، برآوردهای خودشان تأثیر واضح تری درباره پویایی عرضه فیزیکی دارد. توانایی ائتلاف اوپک پلاس برای تأثیرگذاری بر تصویر عرضه که در هسته اصلی این موضوع قرار دارد، تصادفی نیست. اوپک پلاس روی کاغذ ظرفیت تولید روزانه حدود 45 میلیون و 500 هزار بشکه دارد و خط پایه تولید روزانه 11میلیون و 500 هزار بشکه ای روسیه، 25 درصد از این مقدار را شامل می شود. حال این رقم را با ظرفیت تولید روزانه 15 میلیون و 200 هزار بشکه ای 9 تولیدکننده غیراوپک (روی کاغذ) عضو این ائتلاف که مشمول سهمیه بندی هستند (به استثنای مکزیک) مقایسه کنید، روسیه 76 درصد از ظرفیت موجود را تشکیل می دهد. به بیانی ساده تر، نه تنها ظرفیت تولید روسیه سبب تقویت اوپک پلاس می شود، بلکه حذفش تأثیری فاجعه بار بر توانایی این ائتلاف برای اثرگذاری بر بازارهای جهانی نفت خام خواهد داشت. دیگر اعضای ائتلاف اوپک پلاس ممکن است دیدگاه هایی متفاوت درباره تنش های مسکو-کی یف داشته باشند، اما بعید است درباره نیاز به مشارکت روسیه در ائتلاف اوپک پلاس اختلاف نظر داشته باشند.
حتی اگر اعضای اوپک پلاس بخواهند به روسیه پشت کنند، کسری تولیدکنندگان با عملکرد ضعیف این اجازه را نمی دهد زیرا اکنون بشکه های نفت روسیه در راهبرد متعادل کردن بازارهای جهانی نقشی مهم ایفا می کند. در حالی که آمریکا نمی تواند برای تغییر واقعیت موجود کاری کند، بازنگری درباره تحریم ها علیه دیگر اعضای اوپک به وضوح روشن است که شاید نشان دهنده محدودیت گزینه های واشنگتن باشد. با نگاهی به آینده، جنبه های «فنی» عملکرد اوپک پلاس، مانند از دست دادن ظرفیت مازاد طی سال های پیش رو، هنگام رمزگشایی از سیاست تولید این ائتلاف در ماه های آینده اهمیت فزاینده پیدا می کند. با این حال، پویایی اوپک پلاس که تأثیری عمیق بر روابط واشینگتن و ریاض دارد، غیرقابل انکار است.چشم دوختن به تصمیم های این ائتلاف از دریچه روابط دوجانبه به سیاستگذاران درک نادرستی از اوپک پلاس می دهد و این شرایط می تواند پیامدهای بالقوه وخیمی داشته باشد، زیرا امنیت انرژی به طور فزاینده ای با ژئوپلیتیک همسویی و ارتباط دارد.
منبع:
مرکز مردم نهاد مؤسسه خاورمیانه
(The Middle East Institute- MEI)
نویسنده: کلبی کنلی، تحلیلگر انرژی اینتلجنس
مترجم: امیر دشتی
امام حسن عسکری(ع) فرمود: «لَيْسَتِ الْعِبَادَةُ كَثْرَةُ الصَّلَاةِ وَ الصِّيَامِ الْعِبَادَةُ التَّفَكُّرُ فِي أَمْرِ الله؛ عبادت، روزه و نماز بسیار نیست؛ بلکه عبادت، تفکر بسیار در امر خداوند است.» بحارالانوار، ج۷۵، ص ۳۷۳
تفکر، از ارزنده ترین عبادت هاست. در حدیث است که «هیچ عبادتی همچون تفکّر نیست.» (غررالحکم، ج۶، ص ۳۴۸)
ولی فکر در چه؟ این مهم است. قرآن کریم، آنجا که از شگفتی های خلقت و عجایب آفرینش سخن می گوید، در پایان آیه های متعدد می فرماید: «لعلهم یتفکّرون»؛ «باشد که فکر و اندیشه کنند.»
قدرت خداوند، بی نهایت است و آفریده هایش شگفت. در ذره ذره اجزای آفرینش، نظم و تدبیر دیده می شود.
هرچه در این جهان است، یک «نشانه» است؛ نشانه ای که ما را به خدا راهنمایی می کند. برگ برگ درختان، کتاب معرفت است.
دل هر ذره را که بشکافی، آفتابیش در میان بینی.
درست است که عبادت هایی مثل نماز و روزه، از واجبات دینی اند و بسیار بااهمیت و سازنده، ولی وقتی ارزشمندند که با معرفت و شناخت و تفکر همراه باشند.
از سخنان امام علی (ع) است: «لا خیرَ فی عبادةٍ لیس فیها تفقّةٌ؛ عبادتی که در آن ژرف نگری و عمق بینش نباشد، خیری در آن نیست.» (تحف العقول، ص ۲۰۴)
آنچه عبادت راستین است، تأمل و تفکر در امر خدا، در خلقت و تدبیر او، در حکمت و اراده ی او، در شگفتی های آفرینش و قدرت نمایی های اوست. وقتی این نگاه در انسان باشد، عبادت هایش هم عارفانه و عاشقانه خواهد بود و عبادت کننده خواهد دید:
یار، بی پرده از در و دیوار در تجلی است، یا اولی الابصار
استکبارستیزی یکی از اصول و مبانی انقلاب اسلامی است که پشتوانه های عمیق دینی و عقلی دارد. اين واژه که مفهوم آن اظهار علو و برتري در زمين و بر ديگران بزرگي فروختن و خود را قاهر و مسلط دانستن است، در آيات مختلف قرآني و براي نماياندن ماهيت قدرت هاي استکباري در هر عصر و زمان و معرفي خصال و صفات و روحيات و عملکردهايشان مطرح مي شود. بیش از 1500 آیه قرآن در مورد دشمن شناسی است که 300 آیه آن در مورد منافقان و 48 آیه درباره استکبار است.
بررسی ریشه های قرآنی استکبارستیزی و جست و جوی آن در سیره و سنت، گویای این است که فرد مسلمان نمی تواند به طاغوت و مستکبر بی توجه باشد و همواره با رویکردی مسامحه آمیز و سازشکارانه با آنان مواجه شود. این موضوع از مبانی فقهی محکمی نیز برخوردار و از جمله مبانی آن، قاعده نفی سبیل که برگرفته از آیه چهار سوره نساء: «وَلَنْ يَجْعَلَ اللَّهُ لِلْكَافِرِينَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ سَبِيلًا» است. حدیث پیامبر اسلام(ص)، «الإسلام يَعْلوا و لايُعْلي (عليه) و قال تعالي: و كلمةُ اللهِ هِيَ الْعُلْيا بَيانُه: و جَعَلَها كلِمَةً باقيةً في عَقِبِهِ» که بر برتری اسلام بر هر آیین و مکتبی تأکید دارد نیز، از جمله مبانی اسلامی و فقهی است که اجازه نمی دهد، مسلمانان با مستکبران، ارتباط گیرند، مگر آن که مستکبر، ویژگی استکباری اش را کنار بگذارد. برخی آیات قرآن، همچون آیه 76 سوره نساء: «الذين آمنوا يقاتلون في سبيل الله والذين كفروا يقاتلون في سبيل الطاغوت فقاتلو أوليا الشيطان ان كيد الشيطان كان ضعيفاً» از ضرورت مقابله نظامی با مستکبران سخن می گویند؛ برخی آموزه های قرآنی (همانند چگونگی برخورد حضرت موسی(ع) با فرعون) مبارزه فرهنگی با استکبار، به معنای آگاه سازی افکار عمومی جامعه تحت سلطه از ظلم و استبداد طاغوت را به ما می آموزد و بخش زیادی از آیات قرآنی خطاب به پیامبر گرامی اسلام (ص)، ترکیبی از روش های نظامی، فرهنگی و حتی اقتصادی را در مقابله با استکبار آموزش می دهند و تشخیص استفاده از کدام روش در هر موقعیتی را به پیامبر و رهبر دینی جامعه واگذار می کند. بر این اساس، در متن حاضر تلاش می شود تا الگوی قرآنی رویارویی با استکبار، تشریح و تبیین شود.
«وَ أَوْرَثْنَا الْقَوْمَ الَّذینَ کانُوا یسْتَضْعَفُونَ مَشارِقَ الْأَرْضِ وَ مَغارِبَهَا الَّتی بارَکْنا فیها وَ تَمَّتْ کَلِمَتُ رَبِّکَ الْحُسْنی عَلی بنی اسرائیل بِما صَبَرُوا وَ دَمَّرْنا ما کانَ یصْنَعُ فِرْعَوْنُ وَ قَوْمُهُ وَ ما کانُوا یعْرِشُونَ» (آیه 137 سوره اعراف)
«و مشرق ها و مغرب های پربرکت زمین را به آن قومِ به ضعف کشانده شده (زیر زنجیر ظلم و ستم)، واگذار کردیم و وعده نیک پروردگارت بر بنی اسرائیل، به خاطر صبر و استقامتی که به خرج دادند، تحقق یافت و آنچه فرعون و فرعونیان (از کاخ های مجلل) می ساختند و آنچه از باغ های داربست دار فراهم ساخته بودند، در هم کوبیدیم!»
در این آیه خداوند، پیروزی بنی اسرائیل را محصول شکیبایی آنها در مبارزه با فرعونیان می داند و صبر و مقاومت را شرط پیروزی بر مستکبران معرفی و می فرماید: مستضعفان و ملتی که صابر و مقاوم باشند وارثان زمین هستند.
طبق این آیه، نخستین اصل اساسی برای مقابله با مستکبرین و زورگویان، صبر و پایداری در برابر تهاجمات گسترده آنها و مشکلات و گرفتاری هاست. هرقدر دشمن زورگو قوی تر باشد، استقامت بیشتری نیاز است.
«وَ ما لَکُمْ لا تُقاتِلُونَ فی سَبیلِ اللَّهِ وَ الْمُسْتَضْعَفینَ مِنَ الرِّجالِ وَ النِّساءِ وَ الْوِلْدانِ الَّذینَ یقُولُونَ رَبَّنا أَخْرِجْنا مِنْ هذِهِ الْقَرْیةِ الظَّالِمِ أَهْلُها وَ اجْعَلْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ وَلِیا وَ اجْعَلْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ نَصیراً»(آیه 75 سوره نساء)
«چرا درراه خدا، و (درراه) مردان وزنان و کودکانی که (به دست ستمگران) تضعیف شده اند، پیکار نمی کنید؟! همان افراد (ستمدیده ای) که می گویند: پروردگارا! ما را از این شهر (مکه)، که اهلش ستمگرند، بیرون ببر! و از طرف خود، برای ما سرپرستی قرار ده! و از جانب خود، یار و یاوری برای ما تعیین فرما!»
وجود رهبری شایسته و جمع شدن یاران و افراد جامعه گرد محور او از ضروریات مبارزه با استکبار است. رهبر صالح و نیروی انسانی دو شرط اساسی برای مبارزه با ستمگران است.
از این آیه درمی یابیم که برای رهایی از چنگال ظالمان، پیش از هر چیز، وجود رهبر و سرپرست لایق و دلسوز لازم است. بعد از رهبر در این آیه به یاوران صدیق اشاره شده است؛ بنابراین وجود یار و یاور بدون استفاده از رهبری بی نتیجه خواهد بود. درواقع یار و یاور و سرباز و لشگر نیاز است، اما اصل اساسی اول رهبر است.
یکی از راه های سلطه مستکبران بر مردم و به استضعاف کشیدن آنان ایجاد تفرقه است. نقطه مقابل تفرقه اتحاد است پس برای مبارزه با مستکبران باید در جهت مخالف تفرقه گام برداشت و با وحدت و انسجام، ضربه ای مهم بر آنان وارد کرد. در قرآن ضمن تأکید بر برادری مؤمنان، بر سازش میان آنان امر شده است. «إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَینَ أَخَوَیکُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ»(آیه 10 سوره حجرات) «مؤمنین برادر یکدیگرند، پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید و تقوای الهی پیشه کنید باشد که مشمول رحمت الهی شوید.» اسلام وحدت را از جمع مسلمانان نیز فراتر برده و حتی از اهل کتاب هم خواسته است که با همراهی مسلمانان حول اصل مشترک توحید حرکت و نفی شرک کنند.
«الَّذینَ آمَنُوا یقاتِلُونَ فی سَبیلِ اللَّهِ وَ الَّذینَ کَفَرُوا یقاتِلُونَ فی سَبیلِ الطَّاغُوتِ فَقاتِلُوا أَوْلِیاءَ الشَّیطانِ إِنَّ کَیدَ الشَّیطانِ کانَ ضَعیفاً»(آیه 76 سوره نساء)
«کسانی که ایمان دارند در راه خدا پیکار می کنند و آنان که کافرند درراه طاغوت. پس شما با یاران شیطان پیکار کنید، زیرا نقشه شیطان ضعیف است.»
در این آیه خداوند برخورد تهاجمی با استکبار را خواستار شده است.
مستکبر مانند حیوانی است که اگر به آن حمله کنی، عقب نشینی می کند و اگر از آن بترسی و گریز کنی، دنبالت می آید.
وجود این روحیه در مستکبرین اقتضا می کند که مردم مستضعف همواره در برابر آنها موضع تهاجمی اتخاذ کنند تا زمینه پیشروی پیدا نکنند.
ستمگران اهل شفقت و دلسوزی نیستند؛ از این رو بعد از استعمار بر آن ملت رحم نمی کنند و دست از استعمار برنمی دارند.
پیامبر اکرم (ص) در برابر افراد مستکبر سیره تهاجمی داشتند و در نامه ای که به سران ایران، رم و برخی از کشورها فرستادند، با آنها از موضع برتری سخن گفتند. به عنوان مثال در نامه ای که ایشان به پادشاه ایران فرستادند، به وی امر کردند که مسلمان شو تا در سلامت باشی ....
«وَ اتْلُ عَلَیهِمْ نَبَأَ نُوحٍ إِذْ قالَ لِقَوْمِهِ یا قَوْمِ إِنْ کانَ کَبُرَ عَلَیکُمْ مَقامی وَ تَذْکیری بِآیاتِ اللَّهِ فَعَلَی اللَّهِ تَوَکَّلْتُ فَأَجْمِعُوا أَمْرَکُمْ وَ شُرَکاءَکُمْ ثُمَّ لا یکُنْ أَمْرُکُمْ عَلَیکُمْ غُمَّةً ثُمَّ اقْضُوا إِلَی وَ لا تُنْظِرُونِ» (آیه 71 سوره یونس)
«ای قوم من اگر مقام و یادآوری من و آیات الهی بر شما سنگین است، من بر خدا توکل کرده ام. فکر و قوه و قدرت خود و خدایتان را یکجا گرد آورید تا هیچ چیز بر شما پوشیده نماند پس اگر می توانید به حیات من پایان دهید و هیچ مهلتم ندهید.»
رفتار حضرت نوح (ع) در برابر قوم سرکش و متکبرش این است که با تحقیرآمیزترین لحن با آنها سخن می گوید.
انسان کم ظرفیت وفاقد شخصیت هنگامی که همه چیز بر وفق مرادش باشد دچار غرور می شود و طغیان و سرکشی را شروع می کند که نخستین مرحله آن برتری جویی و استکبار بر دیگران است که برای مقابله با آن نیاز است شکوه دروغین آنان تحقیر و شکسته شود.
عطر ماندگار: از بیانات رهبر معظم انقلاب
به كليه قشرهاي مردم عزيز مخصوصا كساني كه از آگاهي بيشتري نسبت به حقايق موجود جهان و ايران برخوردارند، توصيه مي كنم كه بيش از همه چيز يك عنصر اساسي را هميشه در مد نظر داشته باشند و آن وحدت كلمه و حفظ يكپارچگي عموم ملت است . اين را اصلي بدانيد كه بايد بر همه گفتارها و كردارها و فعاليت هاي فردي و اجتماعي ملت ما حاكم وناظر باشد. كشوربزرگ و پراستعداد و پرنشاط ما هنوز راه هاي زيادي هست كه بايد بپيمايد؛ راه هايي كه به سعادت كامل ملتمان منتهي مي شود و در زندگي مردم جهان نيز تأثيراتي عميق مي گذارد. راه هايي كه به امنيت و رفاه و معنويت نه فقط در سطح كشور خودمان بلكه در سطح منطقه اسلامي و حتي در سطح جهان نايل مي شود، راه هايي كه از آغاز دوران استعمار يعني از بيش از دويست سال پيش تا كنون ، قدرت هاي سلطه گر عالم هرگز اجازه پيمودن آن را به هيچ يك ازكشورهاي زيرسلطه نداده اند و كشور عزيز ما هم مانند ديگر كشورهاي اسلامي همواره از آن محروم بوده است ، امروز آن كشوري كه حق دارد به جرأت داوطلب پيمودن اين راه ها شود و مطمئن باشد كه دخالت و تحميل قدرت هاي شيطاني، قادر نيست او را از اقدام به حركت و استمرار آن باز دارد كشور ما وملت ماست . پايبندي و ايمان عميق به اسلام و رهايي از نفوذ و سلطه قدرت هاي استكباري اين امكان را كه براي كمتر ملتي و كشوري پيش آمده ، دراختيار كشور ما و ملت ما قرار داده است ؛ ليكن شرط اساسي ، وحدت و يكپارچگي ملي است و اگر نباشد، همه آنچه هست، بيهوده خواهد بود پس مرز ميان پيروزي همه جانبه ملت ما يا خداي نكرده ناكامي و هدر رفتن همه زحمات گذشته ، يك چيز بيش نيست و آن وحدت كلمه ميان مردم است . دشمن به همين دليل است كه براي شكستن وحدت ملت ، سرمايه گذاري مادي و معنوي هنگفتي كرده و مي كند. گروه ها و جناح ها و اشخاص و دستگاه ها در هر نقطه كه تلاش خود را مضر به وحدت ملت ديدندف بايد آن را متوقف سازند. در تمام حوادث بزرگ تاريخ بيداري و مبارزات ملت ، هرجا شكست و نامرادي پيش آمده، بر اثر شكسته شدن صف واحد ملت بوده است . ما امروز حق نداريم تجربه هاي گذشته را تكرار كنيم و هيچ عذر و بهانه اي براي صدور گفتار و عملي كه ناقض وحدت است، پذيرفته نيست .
ملت ما بحمدالله در تمام دوران پس از انقلاب و در تمام حوادث مهم وحدت كلمه خود را پشت سر امام عظيم الشأن راحل با استحكام حفظ كرد و تعارض هاي گروهي و جناحي را به چيزي نگرفت و امروز هم بحمدالله به همين گونه است، ليكن صاحبان بيان و قلم و تريبون بايد توجه كنند كه تعارض ها و مناقشات گروهي ، نخستين ضررش آن است كه آنان را ازتوجه به مسايل مهم جهان و منطقه غافل ساخته و قهرا وظايف آنان در قبال ملت را از يادشان خواهد برد و ضرر بزرگ تر آن كه راه اين گونه افراد را ازملت جدا خواهد ساخت (13 آبان 1369).
آرش جعفری تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان، شروع خوبی در رقابت های لیگ برتر بیست و دوم فوتبال ایران داشت، تا جایی که در 5 هفته ابتدایی، با کسب امتیازات لازم، در جمع تیم های بالای جدول بود؛ اما باخت به پرسپولیس در خانه، باعث شد این تیم دچار بحران شود و در 4 بازی پیاپی شکست بخورد. مساوی در هفته دهم مقابل مس رفسنجان از تیم های مدعی، تا حدودی آرامش را به این تیم بازگرداند. مدیر فنی تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان که سابقه هدایت تیم های نفتی را به عهده دارد، معتقد است که دوران بحران در این تیم تمام شده و نفت دوباره به روزهای خوب برمی گردد. در خصوص وضعیت این تیم با هومن افاضلی، مدیر فنی تیم نفت مسجدسلیمان گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
من یک مربی فوتبال هستم و درواقع شغل من این است. همان طور که می دانید و اشاره کردید، قبلاً هم در تیم های فوتبال نفت تهران و پارس جنوبی جم، سرمربی بودم. برای همین به شرایط تیم های نفتی آشنا هستم. آقای مهاجری و سپس مسؤولان باشگاه با من صحبت هایی داشتند و وقتی شرایط را مساعد دیدم، به مسجدسلیمان آمدم تا به این تیم کمک کنم. امیدوارم که کمک هایم مثمر ثمر باشد.
همان طور که می دانید، بحران در تیم نفت بعد از باخت به پرسپولیس شروع شد. این بازی، حواشی زیادی داشت که همین حواشی باعث شد تیم ضربه بخورد. بعد از آن، در دو بازی مقابل نساجی و گل گهر با اینکه مستحق شکست نبودیم، غافلگیر شدیم و با تعداد گل های بالا، بازی را واگذار کردیم. کمی هم در اطراف تیم حاشیه درست کردند و همه این موضوعات، دست به دست هم دادند تا دچار مشکل شویم؛ البته این را هم اضافه کنم که داوری ها مزید برعلت شد. در بازی با تراکتور هم حق ما شکست نبود. بازی را که برنده بودیم، واگذار کردیم. در همین بازی در دقیقه آخر، توپ ما به تیرک دروازه خورد تا مساوی نشویم.
بله، همین طور است. در هفته دهم مسابقات، بازی سختی با مس رفسنجان داشتیم و با تساوی صفر بر صفر این دیدار خاتمه یافت. بعد از ۴ باخت متوالی توانستیم نوار شکست هایمان را قطع کنیم و یک امتیاز برابر حریف کرمانی به دست آوریم. مس رفسنجان از تیم های مدعی لیگ برتر است. در این بازی حتی ما شانس پیروزی هم داشتیم که متاسفانه فرصت ها را از دست دادیم.
متأسفانه وقتی یک تیم، چند بازی را بد ارائه می کند، انواع و اقسام شایعه ها و حاشیه ها برای آن درست می شود. رضا مهاجری، مربی خوبی است و درنفت مسجد سلیمان هم خوب کارکرده است. بعید می دانم که اخراج شود، ضمن اینکه در تمام تیم ها اختلاف وحاشیه وجود دارد و نفت مسجدسلیمان هم از این قاعده مستثنا نیست؛ اما مشکلات حل می شود.
مدیرعامل باشگاه نفت مسجد سلیمان، خودش یک فرد فوتبالی و از مدیران توانمند است. نفت با این تیم از لیگ یک به برتر صعود کرد. هدایت یزدی، برای بهتر شدن تیم خیلی زحمت می کشد و بخوبی حامی تیم است. خدا را شکر محرومیت ایشان هم بخشیده شده و به حالت تعلیق درآمده است.
این تنها مشکل نفت نیست. تیم ها در فاز دفاعی خوب سازماندهی شده اند، از سوی دیگر کیفیت و خلاقیت بازیکنان در خط حمله پایین است. بازیکن خلاقی که بتواند با خلاقیت و نبوغ خود نتیجه بازی را تغییر دهد، کم داریم. علاوه بر این، کیفیت تیم ها به هم نزدیک است و همین موضوع باعث شده تا ما کم گل بزنیم و تعداد گل ها در تیم های دیگر هم کم باشد. بازیکنان خلاق از فوتبال کشور دور شده و به لیگ های خارجی رفته اند و لیگ ما در زمینه بازیکن خلاق، فقیر است، ضمن اینکه درصدد هستیم در نفت، این مشکل را با تمرین اختصاصی بیشتر برای مهاجمان حل کنیم.
شک نکنید. حضور آبرومندانه در لیگ برتر، اولین برنامه نفت است. برای همین تیم ما در لیگ برتر می ماند. این را هم باید اضافه کنم که حتی نگاه ما مثل ابتدای فصل، به بالای جدول است و رتبه یک رقمی هم به دست میآوریم.
هفته اول لیگ برتر فوتبال بانوان باشگاه های ایران از جمعه، ۲۹ مهر با برگزاری دو دیدار آغاز شد. دریکی از این دیدارها، تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام در سنندج مهمان تیم زارع باتری این شهر بود که موفق شد حریف خود را در خانه اش متوقف کند.
شاگردان بیان محمودی با ارائه یک بازی منطقی موفق شدند در زمین تیم حریف با نتیجه تساوی یک بریک به کار خود پایان دهند.
تک گل تیم فوتبال دختران پالایش گاز ایلام را در این دیدار سمیه خرمی به ثمر رساند. شایان ذکر است، قرعه کشی پانزدهمین دوره لیگ برتر فوتبال زنان با ۱۲ تیم انجام شد؛ اما ذوب آهن اصفهان و همیاری آذربایجان غربی پیش از شروع مسابقات از حضور در لیگ انصراف دادند. به این ترتیب این دوره از مسابقات با حضور ۱۰ تیم پیگیری می شود.
بیان محمودی، سرمربی جدید تیم فوتبال بانوان شرکت پالایش گاز ایلام با اشاره به اینکه درهفته اول مهمان تیم زارع باتری کردستان بودند و با دست پر این بازی را ترک کردند، گفت: بازی خوبی بود، درحالی که فرصتی برای بازی تدارکاتی پیش نیامده بود؛ اما بازیکنانم از هماهنگی و روحیه بالایی برخوردار بودند که با تکیه بر توان آنها شروع خوبی را در فصل جدید لیگ برتر داشتیم.
محمودی در ادامه گفت: تیم فوتبال بانوان زارع باتری کردستان،تیمی با انگیزه و همچون ما ریشه دار و دارای بازیکنانی خوب و آماده ای بود که با تلاش شاگردانم موفق شدیم با دست پر از دیداری که خارج ازخانه او بود به ایلام برگردیم.
او در ادامه به حمایت مدیران و مسؤولان باشگاه فرهنگی ورزش شرکت پالایش گاز ایلام و نگاه ویژه آنها به فوتبال بانوان اشاره و ابراز امیدواری کرد: با درخشش در فصل جاری بتوانیم نماینده شایسته ای برای پالایش گاز ایلام و بانوان آن باشیم.
دو نفرازهمکاران کوهنورد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران منطقه اصفهان، به نام های محمود اسدی (از معاونت مخابرات منطقه اصفهان) و محمد ابراهیم صادقی (بازنشسته مرکز انتقال نفت و تأسیسات شهید بهشتی اصفهان) همراه با تیم جانبازان و معلولین شرکت ملی پالایش و پخش به قله سفیدخانی استان مرکزی صعود کردند. این صعود طی 2 روز به میزبانی شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران و شرکت پالایش نفت امام خمینی(ره) شازند به قله 3هزار و 118 متری سفیدخانی شهرستان اراک انجام شد. محمود اسدی 52 ساله جانباز 15 درصد، کوهنوردی را به مدت 15 سال است که انجام می دهد و تجربه صعود به قله هایی همچون سلطان کوه تبریز، سبلان اردبیل، دامنه کوه دماوند، سپیدان شیراز، کرکس اصفهان و گنو بندرعباس را دارد. محمدابراهیم صادقی 60 ساله جانباز 35 درصد نیز کوهنوردی را از 9 سال پیش آغاز کرده و پیش از این دربرنامه صعود سراسری جانبازان ومعلولین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران به قله دنا دراستان کهکیلویه و بویراحمد شرکت داشته است.
تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب (گچساران) که در لیگ دسته دوم فوتبال ایران قرار دارد و این فصل را بسیار توفانی و خوب شروع کرده، در ادامه این روند و در هفته چهارم لیگ دسته دوم فوتبال باشگاه های ایران، با یک پیروزی دیگر، جایگاه خود را در صدر جدول مستحکم تر از قبل کرد. شاگردان داریوش یزدی در تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب در هفته چهارم لیگ دسته دوم در خانه، میزبان تیم کیان سام بابل بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر و با نتیجه دو بر صفر، حریف خود را شکست دهند تا در همین شروع لیگ، پوکر(چهار پیروزی پی درپی) کرده باشند. تیم فوتبال مناطق نفت خیزجنوب با برتری برابر حریف شمالی خود به شکست ناپذیری در رقابت های گروه (ب) لیگ دسته دوم ادامه داد تا با 12 امتیاز صدر نشین این گروه باشد. خیرالله ویسی آرا، مهاجم باتجربه مناطق نفت خیزجنوب، هر دوگل این دیدار را به ثمر رساند تا هم زمینه ساز پیروزی تیمش باشد و هم با 4 گل زده در صدر گلزنان لیگ دسته دوم قرار بگیرد.
آرش جعفری تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان موفق شد در پایان نیم فصل نخست سوپر لیگ بانوان باشگاه های ایران در صدر جدول جای بگیرد. تیم فوتسال پالایش نفت آبادان بعد از اینکه سال گذشته نتوانست به مرحله نهایی راه پیدا کند، در فصل جدید سرمربی خود را عوض کرد تا پریسا امامی، هدایت این تیم را در سوپر لیگ به عهده داشته باشد. سازمان لیگ برای نخستین بار در فوتسال بانوان، سوپر لیگ را برگزار می کند. برای همین کار پریسا امامی در نخستین تجربه بسیار سخت به نظر می آمد؛ اما این مربی جوان؛ ولی در عین حال باتجربه موفق شد با هدایت درست شاگردانش در پایان نیم فصل قهرمان در صدر جدول جای بگیرد. این مربی جوان می گوید، هنوز هیچ چیز تمام نشده؛ چرا که دو مرحله دیگر باقی مانده و در پایان مرحله سوم اگر صدر باشیم قهرمان واقعی هستیم. در خصوص قهرمانی نیم فصل و اوضاع تیم پالایش نفت آبادان با پریسا امامی گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
لطف خدا شامل حال من و تیمم شد. خدا را شکر با برد دربی نفتی ها مقابل ملی حفاری اهواز، لیگ را شروع کردیم و در ادامه هم بازی های خوبی انجام دادیم و در نهایت در پایان نیم فصل اول، در صدر قرار داریم.
راضی هستم؛ اما هنوز نقاط ضعفی وجود دارد که باید با تمرین بیشتر آنها را بر طرف کنیم. در بعضی از بازی ها با اینکه برنده شدیم، عملکرد خوبی نداشتیم؛ چرا که روی بچه ها استرس و فشار زیادی بود.
خیر. ما تا بازی با پیکان، شرایط خوبی داشتیم. بعد از بازی با این تیم، استرس و فشار روی تیم من زیاد شد. در روز بازی با پیکان اصلاً خودمان نبودیم و شکست بدی را تجربه کردیم. برای همین به لحاظ روحی- روانی تیم به هم ریخت و شما وقتی نتایج بعد از بازی با پیکان را ببینید، متوجه این استرس و فشار روحی- روانی می شوید.در هفته های ابتدایی به هر تیم، بیش از 4 گل می زدیم و به قول معروف بردهای پرگلی داشتیم؛ اما بعد از شکست مقابل پیکان در بازی های بعدی با نتایج یک بر صفر یا اختلاف یک یا دو گل که زیاد خوب نبود، برنده شدیم و فقط 3 امتیاز را گرفتیم؛ البته همانطور که گفتم، قصد داریم درنیم فصل دوم، تمام این مسائل را برطرف و مانند شروع فصل، باقدرت نیم فصل دوم را شروع کنیم.
مشکل خاصی نداشتیم؛ اما یکی از بازیکنان خوبم به نام فاطمه رحمتی دربازی اول مقابل ملی حفاری اهواز مصدوم شد و در بازی با مس رفسنجان او را نداشتم. متأسفانه آسیب دیدگی شدیدی داشت که خدا را شکر الان بهبود یافته و در نیم فصل دوم می تواند به تیم کمک کند.
هنوز برای نیم فصل دوم برای جذب بازیکن جدید برنامه ای نداریم. باید این را هم اضافه کنم که بازیکن تاپ یا ملی پوش هم بیرون نیست که بتوانیم بگیریم؛البته خانم فرشته کریمی که لژیونرهستند، اگر برگردد برای جذب او فکر می کنیم.
متأسفانه داوری ها تا به اینجا زیاد خوب نبوده. این تنها حرف من نیست، تمام تیم ها از داوری ها ناراضی هستند؛ البته بعضی بازی ها مشکل ندارد؛ اما در کل باید بگویم داوری ها چنگی به دل نمی زند.در همین بازی آخر، داوری بازی را خراب کرد و حتی تیم حریف هم که در زمین خودش بازی می کرد، از داور راضی نبود.امیدوارم کمیته داوران در این خصوص بیشتر فکر کند و داوری ها بهتر شود.
بازی سخت و خیلی مهمی بود.ما با پیکان در کورس هستیم و بازی داخل و خارج خانه برایمان فرق ندارد؛ باید برنده شویم. در نیمه اول با اینکه یک بازیکن ما اخراج شد، توانستیم تیم حریف را کنترل کنیم. در نیمه دوم بر توپ و میدان تسلط داشتیم و درنهایت، گل برتری را زدیم؛ البته چند موقعیت دیگر داشتیم که استفاده نکردیم.
بعد از سپری کردن پیک های شدید کرونا، مقرر شده که امسال رقابت ها به صورت سوپر لیگ ۸ تیمی و دوره ای برگزار شود.بعد از برگزاری بازی های رفت و بر گشت، تیم ها بر اساس نتایج روبه رو که میزبان را مشخص می کند، یک بار دیگر با یکدیگر رقابت می کنند. در نهایت هر تیم ۲۱ بازی انجام می دهد و قهرمان لیگ بر اساس رتبه در جدول مشخص خواهد شد.
همانطور که گفتم، هشت تیم در مسابقات حضور دارند و کیفیت لیگ نسبت به سال های گذشته خیلی بالاتر است. تیم ضعیفی نداریم که مثل سال های قبل زنگ تفریح باشد.همه تیم ها باکیفیت هستند و نتایج نزدیکی رقم می خورد؛ البته باید این راهم اضافه کنم که سه مرحله ای شدن کمی باعث فرسایشی شدن هم می شود و در روزهای آخر مصدومیت احتمالی بازیکنان را به دنبال خواهد داشت و خیلی باید مراقب این موضوع باشیم.
هیچ مربی قول قهرمانی نمی دهد. در ضمن الان خیلی زود است. تازه نیم فصل اول تمام شده و به قهرمان نیم فصل هم جام قهرمانی نمی دهند. 14 بازی تا پایان فصل باقی مانده. بنابراین راه زیادی تا قهرمانی داریم؛ اما من و شاگردان سعی می کنیم ابتدا بازی های زیبایی به نمایش بگذاریم و سپس با کسب نتایج خوب قهرمان شویم.
در میانه راه مدیرعامل باشگاه عوض شد. این موضوع روی تیم شما تأثیر نداشت و اینکه مدیریت کماکان از تیم شما حمایت می کند ؟
ما فصل و درواقع پیش فصل را با آقای پارو شروع کردیم.ایشان مدیر بسیار خوبی بودند. قبلاً هم با ایشان کارکرده بودم. ایشان یک مدیر ورزشی بودند و اطمینان خاطر خاصی به تیم ومجموعه می دادند. از طریق نشریه شما از زحمات ایشان تشکرویژه دارم. آقای چوپان هــم که به جـــای ایشان آمده اند، انسـان و مدیر بسیارخوبی هستند و در این مدت بخوبی ازتیم حمایت کرده اند. امیدوارم این حمایت ها تا روز قهرمانی ادامه داشته باشد.
آخرین هفته نیم فصل نخست سوپرلیگ فوتسال بانوان باشگاه های ایران با برتری پالایش نفت آبادان مقابل مس و پیروزی مقتدرانه ملی حفاری اهواز مقابل هیأت فوتبال نطنز به پایان رسید. مسابقات سوپر لیگ فوتسال بانوان باشگاه های ایران در فصل جدید به خاطر کم شدن تعداد تیم ها در 3 مرحله برگزارمی شود که دختران آبادانی با ارائه عملکردی خوب و پشت سر گذاشتن رقبا در نیم فصل نخست، به قهرمانی رسیدند و حالا با صدرنشینی به مرحله دوم قدم می گذارند.
هفته هفتم و پایانی نیم فصل نخست سوپر لیگ فوتسال بانوان باشگاه های ایران با ادامه صدرنشینی پالایش نفت آبادان همراه شد. شاگردان پریسا امامی دریکی از مهم ترین دیدارهای خود در رفسنجان و در سالن پیام نور، مهمان تیم مس این شهر بودند که موفق شدند با ارائه یک بازی برتر و درعین حال منطقی، حریف قدرتمند و باانگیزه خود را با نتیجه یک بر صفر شکست دهند و به پیروزی برسند. تک گل 3 امتیازی تیم پالایش نفت آبادان را فرشته خسروی به ثمر رساند. تک گل فرشته خسروی در دقیقه ۲۳ روی پاس سهیلا ملمولی، سه امتیاز را به حساب تیم پریسا امامی واریز کرد. این برد، نوعی انتقام برای پالایش نفت از تیمی است که فصل گذشته مانع راه یابی آبادان به نیمه نهایی لیگ شد. حساس بودن بازی باعث شده بود دیدار پالایش نفت آبادان و مس رفسنجان، مسابقه ای پرحاشیه شود. اخراج فهیمه زارعی در دقیقه ۱۸ نقطه اوج اتفاقات بود، به طوری که پالایش نفت آبادان مجبور شد در انتهای نیمه نخست، با یک بازیکن کمتر، فشار بیشتری را تحمل کند.درحاشیه این بازی، دو تیم به نحوه قضاوت داوران اعتراض زیادی داشتند، به طوری که داوران، بارها از کارت زرد خود استفاده کردند و درصحنه اخراج فهیمه زارعی، بازیکن پالایش نفت نیزاعتراض زیادی به این تصمیم داشت. پیروزی پالایش نفت آبادان، این تیم را در پایان دور اول سوپر لیگ فوتسال بانوان درصدر حفظ کرد. این تیم در ۷ بازی خود ۱۸ امتیاز به دست آورده و یک امتیاز از پیکان رده دومی و مدافع عنوان قهرمانی، بیشتر دارد.
در ادامه هفته هفتم سوپر لیگ فوتسال بانوان باشگاه های ایران، تیم ملی حفاری اهواز در نطنز با عبور از سد تیم هیأت فوتبال این شهر، وضعیت خود را در جدول سر و سامان داد.
در این مسابقه که در شهر نطنز استان اصفهان برگزار شد، ملی حفاری با هدایت فروزان سلیمانی و در شرایطی که نیاز مبرمی به برد داشت، توانست با ارائه یک بازی برتر و قاطعانه با نتیجه سه بر صفر به پیروزی برسد. ملی حفاری اهواز در هفته های اخیر، شرایط سختی را تجربه کرده بود و اعاده حیثیت، هدف اول این تیم نفتی بود.این هدف، با گل های فاطمه پاپی، زهرا کیانی و فاطمه حسینی در مسیر تحقق قرار گرفت. فاطمه پاپی، همچنان نقش خود را به عنوان یک وزنه، برای آبی پوشان اهواز ایفا می کند.او یک مهره غیرقابل جایگزین در ملی حفاری اهواز است. ملی حفاری اهواز با این پیروزی ۷ امتیازی شد و به رده ششم صعود کرد تا به اوضاع خود سروسامان داده باشد. ملی حفاری اهواز درسال های اخیر، همواره یکی از تیم های قدرتمند و شاخص فوتسال بانوان ایران بوده؛ اما در این فصل با مشکلات زیادی مواجه است و تلاش می کند بتدریج از این مشکلات عبور کند. هدف تیم ملی حفاری اهواز این است که در دوسوم باقیمانده از لیگ فوتسال زنان بتواند خود را به نیمه بالایی جدول برساند؛ گرچه لیگ ۱۴۰۱، لیگی دشوار و پیچیده برای تمامی تیم هاست.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات