هدف، تامین نیاز همه اعضای پارک استایرن

نجفی با اشاره به اشکالاتی که از گذشته در روند اجرای پارک استایرن وجود داشته، گفت: اعتقاد ما این است که کار باید انجام شود و بن بستی وجود ندارد. بخصوص در صنعت پتروشیمی راه حل های زیادی را می توان در نظر گرفت و تعامل خوبی با سایر مجموعه ها برقرار کرد. این پارک الگو و سرآمد برای کشورمان در منطقه خواهد بود و فرصت های بسیار خوبی را می توان در حوزه استایرن به عنوان خوراک بسیاری از مجتمع های تولیدی و صنایع پایین دستی ایجاد کرد.   مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق، ارتباط با شرکت های عضو پارک را بسیار خوب ارزیابی کرد و گفت: به جرات می توانم بگویم که در هیچ مرحله ای طی سال های گذشته، ارتباط بین شرکت های پارک به این اندازه نزدیک و مثبت نبوده است. به هر حال بخشی از پارک مثل مجموعه های پادجم (متعلق به صندوق سرمایه گذاری کشوری) و صدف (متعلق به هلدینگ خلیج فارس) سهام دار دولتی دارند و بخشی از پارک شرکت هایی هستند که سهام دار خصوصی دارند و خواسته ها و الزامات هرکدام متفاوت است.  نجفی با تاکید بر اینکه برخی رویکردها در مورد بخش خصوصی باید تغییر کند، افزود: بنا نیست سهام دار بخش خصوصی در جایی سرمایه گذاری کند و همه ریسک های سرمایه گذاری را بپذیرد و مورد بی اعتنایی هم قرار گیرد یا کنار گذاشته شود. اگر ما در شرکت پتروشیمی گوهر افق، به عنوان مدیریت کننده پارک بتوانیم این موازنه را بین هر دو گروه سرمایه گذار های های دولتی و خصوصی برقرار کنیم، نتیجه این تعامل، سودآوری بیشتر برای کشور و رشد صنایع و خود کفایی در صنعت پتروشیمی و صنایع پایین دستی خواهد بود.  مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق بابیان اینکه در این مدت تلاش شده تا با ایجاد اعتماد بین شرکت های عضو پارک، این باور نیز که منافع تمام شرکت های پارک دنبال و تامین می شود، تقویت شود، افزود: نگاه و مشی مدیران عامل پتروشیمی های پارک نیز برحفظ و تقویت این اعتماد استوار است. این اعتماد در گذشته از دست رفته بود و در ابتدای شروع کار هم موانعی بود؛ اما اصلاحاتی صورت گرفت و امروز با رفع مشکلات اصلی به سود رسیده ایم.  نجفی افزود: در این مدت جلسات هیات مدیره برقرار و کارگروه های مختلفی را برگزار کرده ایم و کمیته های حسابرسی و فنی و بازرگانی راه اندازی شده و من فکر می کنم بخشی از این هماهنگی به دلیل ترکیب هیات مدیره پارک است. در این مدت تلاش کرده ایم مطالبات سهام داران که کاملا معقول بوده را پیگیری و اجرا کنیم. نکته مهم این است که همه اعضا به دنبال تکمیل و فعالیت کامل این پارک هستند تا موجب افتخار صنعت نفت و پتروشیمی کشورمان باشد.

 تلاش برای خروج ازحالت دستوری

 نجفی به تعامل و همکاری خوبی که با مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و  مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشته اند، اشاره کرد و گفت: شاهد هستیم که با وجود مشکلات و محدودیت ها، تلاش می کنند موانع را از سر راه پارک استایرن بردارند. به نظر می رسد، تغییر رویکردهایی که طی یک سال اخیر ایجاد شده، قطعا روی پیگیری و ساز و کار های مرتبط با پارک تاثیر بگذارد و به نظر من وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی رفتار و رویکردی متفاوت نسبت به گذشته دارند. در دوره جدید بیشتر سعی می شود کار را به مرحله اجرا برسانند و از حالت های دستوری خارج سازند.  نجفی سهمیه خوراک استایرن منومر در نظر گرفته شده برای شرکت های مستقر در پارک را در صورت تامین، کافی و مناسب خواند و گفت: اجازه نمی دهیم شرکت دیگری وارد پارک شود و بخواهد از این خوراک استفاده کند. دلیل آن هم این است که چهار شرکتی که در حال حاضر در پارک سرمایه گذاری کرده اند، به دنبال یک فعالیت اقتصادی و تولیدی مستمر هستند، نه یک مقطع کوتاه چند ماهه! اصل حضور و فعالیت این تعداد شرکت با این میزان خوراک از قبل طراحی شده و در صورت افزایش تعداد شرکت ها، امکان تامین خوراک و توجیه اقتصادی برای تولید همه مجتمع ها وجود نخواهد داشت.

 هیچ مازاد استایرنی در پارک نداریم

وی تصریح کرد: بسیاری از شرکت های خصوصی روی زنجیره استایرن و صنایع پایین دستی برنامه ریزی کرده اند. به عنوان مثال، می خواهند پلی استایرن تولید کرده و به شرکت های لوازم خانگی بفروشند و اگر در ارائه خوراک به این مجموعه ها با چالش مواجه شوند، مجبور به واردات استایرن شده و این موضوع به طور مستقیم روی قیمت محصولات صنایع پایین دستی مثل لوازم خانگی تاثیر گذار خواهد بود.

    نجفی گفت: تاکید ما این است که سهمیه خوراک باید به طور کامل برای شرکت های عضو پارک باقی بماند. ما با هر کدام از شرکت های پارک قرارداد مستقل داریم و تمامی اختیارات و حدود مسؤولیتی آنها در حوزه استایرن به شرکت پتروشیمی گوهر افق واگذار شده است. از آنجا که پروژه های تولیدی پارک با سرعت بسیار خوبی در حال تکمیل و در مدار تولید قرار گرفتن هستند، بزودی خوراک به طور کامل مصرف خواهد شد.   مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق همچنین اعلام کرد که پتروشیمی پادجم تا پایان سال 1402 در مدار تولید قرار می گیرد و پتروشیمی های دالاهو و صدف هم اعلام کرده اند که در اوایل سال 1402 به مرحله پیش راه اندازی می رسند که به این ترتیب از سال 1402 هیچ مازاد استایرنی در پارک نخواهیم داشت.  نجفی با اشاره به اینکه مجوزهای توزیع استایرن در کشور شامل دو گروه شرکت هایی هستند که شرکت ملی صنایع پتروشیمی(وزارت نفت) یا وزارت صمت به آنها مجوز داده است، افزود: شرکت هایی که وزارت صمت به آنها مجوز داده، پتروشیمی نبوده و شرکت های کوچکی هستند که در حوزه پایین دست پتروشیمی و زنجیره  ارزش و کالاهای مصرفی سهم مهمی دارند و کمبود هرکدام از این محصولات موجب ایجاد چالش در کشور ایجاد خواهد شد.  مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق در توضیح این موضوع گفت: تا زمان راه اندازی پتروشیمی های پارک استایرن، مازاد استایرنی که در پارک مصرف نمی شود را می توان به سبد شرکت های پایین دستی فروخت؛ اما به محض راه اندازی پتروشیمی های دالاهو و صدف در ابتدای سال ۱۴۰۲ این میزان خوراک باید به این پتروشیمی ها ارسال شود. سوال مهم این است که در آن زمان چه سازوکاری برای تامین استایرن مورد نیاز این شرکت های پایین دست اندیشیده شده است؟ یکی از راهکارها، احداث پتروشیمی «کیان» بوده که فکر می کنم حدود 16 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و پیش بینی می شود در سال 1405 راه اندازی شود. بنابراین با این شرایط، امکان تامین بلند مدت استایرن مورد نیاز شرکت های صنایع پایین دستی وجود ندارد و همچنین استایرن تولیدی پتروشیمی تبریز نیز در همان مجموعه مصرف می شود و نمی تواند پاسخگوی نیاز سایر مجموعه ها در کشور باشد.  وی با تاکید بر اینکه وارد شدن به فضای واردات برای شرکت های پایین دستی توجیه ندارد و در عین حال تخصص این کار را هم ندارند، افزود: به همین دلیل پیشنهاد دادیم که پتروشیمی گوهر افق به عنوان وارد کننده، اقدام به واردات استایرن کند و استایرن مورد نیاز اعضای پارک را طبق فرمول توافق ارائه و استایرن مورد نیاز سایر شرکت ها را وارد بورس کالا کرده تا از آن طریق به بازار برسانیم و به این ترتیب نقش تنظیم گر بازار را اجرا کنیم؛ البته این طرح در حال مطالعه است و باید روی جزییات آن بررسی بیشتری صورت گیرد.

 موافق عضوجدید در پارک استایرن نیستیم

مدیرعامل شرکت پتروشیمی توسعه پارک صنعتی گوهر افق با بیان اینکه در حال حاضر درخواست برای عضویت جدید در پارک استایرن زیاد است؛ اما موافق افزایش تعداد اعضای پارک با توجه به موضوع خوراک نیستیم، افزود: شرایط برای توسعه پارک وجود دارد؛ اما مشکل اصلی محدودیت خوراک است. اگر بتوانیم بحث نگرانی تامین خوراک استایرن را به هر شکلی برطرف کنیم، می توانیم شرکت های تولیدی دیگر را هم به پارک اضافه کنیم.   نجفی با اشاره به اینکه پارک استایرن منومر هنوز به طور کامل به مدار نیامده و نرخ خدمات قابل ارائه به شرکت های عضو پارک هم مشخص نیست، افزود: فعلا نمی توانیم ارزیابی دقیقی در مورد هزینه ها و درآمدهای شرکت و مجموعه پارک داشته باشیم. یکی از چالش های مهم پارک استایرن «نظام نامه عمومی پارک» است که تدوین شده؛ اما هنوز مصوب نشده و لازم است جلسه مشترکی با شرکت ملی صنایع پتروشیمی داشته باشیم. با تصویب این نظام نامه، نقش، جایگاه و محدوده های جغرافیایی هر شرکت در پارک مشخص می شود و تا زمانی که این نظام نامه تصویب و اجرایی نشود، همه تعاملات ما در پارک استایرن معطوف به افراد خواهد بود و با حضور یا رفتن من یا هر فرد دیگری، سازوکارها تغییر خواهد کرد.