نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت ابلاغ شد
عزم دانش بنیانها برای افزایش ظرفیت تولید
محرومیتزدایی به سبک خطوط لوله
یک میلیارد دلار سرمایه گذاری برای 13 پارک
65 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای دانش بنیان ها
نا امیدی بازارهای جهانی نفت از بهبـود تقاضا در چین
از سوی وزیر نفت
وزیر نفت، نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران را ابلاغ کرد و نوشت: ستاد وزارت نفت، واحدهای مستقل ستادی، همه شرکت های اصلی، فرعی و تابع موظف هستند همکاری لازم را با مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در استقرار کل فرآیندها داشته باشند.
متن کامل ابلاغیه جواد اوجی به شرح زیر است:
اکنون که «نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران» با هدف تحقق بند چهارم سیاست های کلی نظام اداری، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری مبنی بر «دانش گرایی و شایسته سالاری مبتنی بر اخلاق اسلامی در نصب و ارتقای مدیران» و همچنین بند پنجم اصول دوازده گانه حاکم بر نقشه ملی پیشگیری و مقابله با فساد اداری و اقتصادی ابلاغی از سوی رئیس جمهوری، ناظر بر «استقرار نظام شایسته گزینی و انتصاب مدیران کارآمد و فسادستیز و انقلابی در لایه ها و سطوح مختلف نظام اداری و توانمندسازی نیروی انسانی و رفع کمبود نیروی انسانی صاحب صلاحیت در تصدی مناصب دولتی» با همکاری مدیران ارشد و خبرگان فنی – تخصصی حوزه های مختلف، پس از طی مراحل لازم نهایی و تصویب شده است، برای اجرا در صنعت نفت ابلاغ می شود.
ستاد وزارت نفت، واحدهای مستقل ستادی، همه شرکت های اصلی، فرعی و تابع موظف هستند نسبت به انجام تکالیف تعیین شده در نظام جامع توسعه مدیریت اقدام کرده و همکاری لازم را با مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در استقرار تمام فرآیندها داشته باشند.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی مطابق نظام جامع یادشده، به عنوان نائب رئیس و دبیر «شورای سیاست گذاری و راهبری توسعه مدیریت» باید گزارش پیشرفت و اقدام های انجام شده از سوی ستاد وزارت نفت، واحدهای مستقل ستادی و شرکت های اصلی، فرعی و تابع را به صورت منظم در این شورا ارائه کنند.»
سومین جلسه کارگروه جمعیت وزارت نفت با حضور معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و مشاور بانوان چهار شرکت اصلی صنعت نفت، همچنین رئیس فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی برگزار شد. مهدی علی مددی، معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی گفت: امور زنان و خانواده وزارت نفت در ایجاد و تشکیل قرارگاه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در صنعت نفت همتی والا داشته اند و با نگاه ویژه به این موضوع، اقدامات قابل توجهی در دستور کار دارند.
به گفته وی، معاونت توسعه و مدیریت سرمایه انسانی تمام تلاش خود را دارد که در این حوزه به نحو احسن و شایسته ورود پیدا کند و همسو با آن احکامی صادر و اعضای کارگروه تعیین شدند تا وزارت نفت همانند گذشته پیشگام باشد. علی مددی افزود: صنعت نفت باید در تمام حوزه ها سرآمد باشد و در شورای عالی فرهنگی وزارت نفت اقدامات خوبی صورت گرفته و در آن تمام ارکان فرهنگی صنعت نفت را یکپارچه کردیم.
فاطمه محمد بیگی، رئیس فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه 19 آبان ماه امسال، یک سالگی تصویب قانون «حمایت ازخانواده و جوانی جمعیت» است، گفت: این قانون ابر استراتژیک است وشاید امروز که سال اول تصویب این قانون است، خیلی آثار آن احساس نکنیم. این تعبیر شاید اغراق آمیز باشد؛ اما در آینده آن رابه عنوان مهم ترین ثروت یک جامعه که نیروی انسانی، مغزها، تفکرها و انسانیت جامعه است، به رسمیت خواهیم شناخت.
رئیس فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی گفت: این قانون 73ماده دارد که 34 ماده آن به طور مستقیم به سلامت، ارتقای سلامت مادر وکودک، ساماندهی بارداری، ثبت سقط ها، همچنین سونوگرافی، آزمایشات بارداری و حمایت از درمان ناباروری و افزایش مراکز زایمان طبیعی است.
محمدبیگی بابیان اینکه دراین قانون درحمایت ازخانواده وجوانی برای وزارتخانه ها تکالیفی در نظر گرفته شده است، افزود: بنابر این قانون، وزارت راه و شهرسازی به منظورتامین مسکن خانواده های پر جمعیت در نظر گرفته شده است. تاکنون 1800 واحد مسکونی تحویل خانواده های چند قلویی شده وپس از آن خانوادهای سه فرزندی برای تامین مسکن تحت پوشش قرار می گیرند که آیین نامه آن تدوین شده است.
وی از اجرایی شدن 35 درصدی از مواد قانون جوانی جمعیت و حمایت از خانواده خبر داد و گفت: نفت و گاز زمانی اهمیت پیدا می کند که جمعیتی برای مصرف آن وجود داشته باشد.
زینب قیصری، مشاور وزیر نفت در امور زنان و خانواده نیز با اشاره به اینکه جلسه ای با فراکسیون جمعیت مجلس شورای اسلامی خواهیم داشت تا ابهامات موجود در این قانون را بررسی و آن را به نحو احسن اجرا کنیم، افزود: زنان صنعت نفت دارای تحصیلات عالیه و جذب نخبگی هستند و وزارت نفت از نخستین دستگاه هایی به شمار می رود که گام هایی موثر در این زمینه برداشته است.
با ابلاغ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت
خانه مدیران صنعت نفت با ابلاغ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت آغاز به کار می کند. به گزارش خبرنگار شانا، به دنبال ابلاغ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران ازسوی جواد اوجی، وزیر نفت خانه مدیران صنعت نفت راه اندازی می شود و آغاز به کار می کند. این شبکه سازماندهی شده از مدیران، زمینه انگیزشی مناسبی برای مستندسازی پروژه ها و ارائه دستاوردها، همچنین معرفی مداوم مدیران ارزش آفرین، الگوهای مدیریت جهادی و تسهیل برنامه ریزی فراهم می کند. تقویت فرهنگ توسعه فردی میان اعضا، تلاش در جهت بهبود ذهنی مدیران و ارائه مباحث روزآمد مدیریت، از دیگر اهداف خانه مدیران صنعت نفت است.
مباحث علمی روزآمد مدیریت و بهره مندی از تجربیات خبرگان و بازنشستگان صنعت نفت که دارای اندوخته های ارزشمند و یافته های قابل انتقال هستند، از دیگر اهداف خانه مدیران صنعت نفت به شمار می رود.
۱۶ هیئت عالی و تخصصی با ابلاغ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران بر ارزیابی مدیران صنعت نفت نظارت خواهند کرد. با ابلاغ نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران از سوی جواد اوجی، وزیر نفت، ۱۶ هیئت عالی فنی و تخصصی در ۱۶ گروه شغلی، معیارها و فرآیندهای ارزیابی و انتصاب مدیران صنعت نفت را ارزیابی و نظارت خواهند کرد.
بر اساس ابلاغیه نظام جامع توسعه مدیریت صنعت نفت جمهوری اسلامی ایران، هیئت های عالی فنی و تخصصی هر گروه شغلی از بالاترین مقام فنی - تخصصی از آن گروه شغلی به عنوان رئیس هیئت و دو نفر از خبرگان درون صنعت نفت از آن گروه شغلی و نماینده مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به عنوان دبیر هیئت و یک نفر از خبرگان گروه شغلی مربوط به خارج از صنعت نفت با پیشنهاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت هستند.
در شورای عالی فرهنگی وزارت نفت انجام شد:
نخستین نشست شورای فرهنگی مناطق 9گانه صنعت نفت باحضور مهدی علی مددی،معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت برگزار شد. معاون وزیر و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت دراین نشست تخصصی بابیان اینکه نگاه مثبت وزیر نفت در دولت سیزدهم منجر به این شده که از تمام ظرفیت نخبگان باتجربه صنعت نفت کمک گرفته و شیوه نامه شورای عالی فرهنگی وزارت نفت تصویب و ابلاغ شود، افزود: شورای عالی فرهنگی وزارت نفت سال گذشته ایجاد شد و برای تسریع در روند ارکان آن، شوراهای فرهنگی مناطق صنعت نفت نیز شکل گرفت. به گفته علی مددی،برای راهبری بهتر شورای فرهنگی مناطق در هر منطقه، یکی از شرکت های ارشد صنعت نفت دراستان محور، به عنوان رئیس شورای فرهنگی در نظرگرفته شده تایکپارچگی درخصوص مباحث فرهنگی وجود داشته باشد. وی با اشاره به دسته بندی مناطق فرهنگی و شرکت های مرجع تصریح کرد: منطقه یک، استان های تهران، البرز، قزوین، مرکزی و سمنان را شامل می شود و مسئولیت هماهنگی آنها با شورای عالی فرهنگی وزارت نفت است. علی مددی با بیان اینکه حوزه عملیاتی شورای فرهنگی منطقه 2 نیز در برگیرنده استان های فارس، اصفهان و یزد، همچنین مدیرعامل گازاستان فارس به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه تعیین شده است،اظهار کرد:درحوزه مسئولیتی شورای فرهنگی منطقه 3، استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و کرمان قرار دارند و مدیرعامل گاز استان هرمزگان به عنوان رئیس شورای فرهنگی این منطقه معرفی شده است. به گفته وی،استان های مازندران، گیلان و گلستان نیز حوزه عملیاتی منطقه 4 و مدیرعامل شرکت گاز استان مازندران رئیس شورای فرهنگی منطقه است. علی مددی ادامه داد: استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل و زنجان، حوزه عملیاتی منطقه 5 است و مدیرعامل شرکت گاز استان آذربایجان شرقی به عنوان شورای فرهنگی منطقه مذکور تعیین شده است. همچنین استان های خوزستان، چهار محال بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد، به عنوان منطقه 6 و مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان شورای فرهنگی آن منطقه در نظر گرفته شده است. وی با بیان اینکه منطقه 7 شامل استان های کرمانشاه، کردستان، ایلام، همدان و لرستان می شود و مدیرعامل شرکت گاز استان کرمانشاه به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه تعیین شده، تصریح کرد: منطقه 8 نیز به استان های خراسان رضوی، خراسان شمالی وخراسان جنوبی اختصاص داشته ومدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی مرجعیت دارد. همچنین منطقه 9 مختص استان بوشهر است که مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، به عنوان رئیس شورای منطقه تعیین شده است. علی مددی گفت:مراجع تعیین شده برای مناطق 9گانه لازم است که به تشکیل دبیرخانه اقدام کنند و از تجربیات رؤسای روابط عمومی یا حراست شرکت ها بهره بگیرند.تشکیل جلسات منظم در این شوراها اهمیت دارد و حتما باید برنامه داشته باشند.
برگزاری نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز
مشعل 17 آبان ماه امسال، نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز باحضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران، همچنین شماری از متخصصان و کارشناسان مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان درمرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد. دراین همایش سه روزه که بامحوریت بهره دهی چاه های نفت و گاز برگزار شد، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و شماری از مدیران و کارشناسان، در ارتباط با موضوع این همایش سخنرانی کردند. گزارش پیش رو، چکیده ای است از این نشست تخصصی که در ادامه می خوانید.
همایش تخصصی بهره دهی چاه های نفت و گاز که هفته پیش برگزار شد، حاوی مطالب و اخباری نوید بخش بود و درحاشیه برگزاری آن، نمایشگاهی نیز برپا شد که توان علمی، تجربی و تخصصی صنعت نفت را نمایان می ساخت؛ توانی برخاسته از عزم و اراده همه آنهایی که به ایران پیشرفت می اندیشند و در این راه گام بر می دارند.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و متولی برگزاری این نشست تخصصی، یکی ازسخنرانان اصلی بود و اخبار خوشایندی داد.
محسن خجسته مهر از آغاز عملیات اجرایی میدان مشترک سهراب در آینده نزدیک خبر داد وگفت: چالش های بالادست صنعت نفت باید به مسائل فناورانه تبدیل شود.
محسن خجسته مهر اظهار کرد: قرارداد میدان های یاران شمالی وجنوبی، بلال و لایه نفتی پارس جنوبی در دولت سیزدهم تنفیذ و عملیات اجرایی آنها آغاز شده، ضمن آنکه سه ردیف پالایشی پالایشگاه فاز ۱۴میدان گازی مشترک پارس جنوبی هم اکنون عملیاتی است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه عملیات اجرایی میدان مشترک سهراب به ارزش حدود یک میلیارد دلار به زودی آغازخواهد شد، تصریح کرد: عملیات اجرایی لایه نفتی پارس جنوبی در آینده نزدیک آغاز می شود. خجسته مهر با اشاره به اینکه مرکز مدرن ازدیاد برداشت در اهواز با مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت به زودی راه اندازی می شود، اظهار کرد: راه اندازی این مرکز گامی برای تقویت و توسعه کارهای آزمایشگاهی ازدیاد برداشت در سطح شرکت ملی نفت و توسعه جایگاه صنعت نفت است.
وی با تأکید بر اینکه همیشه به دنبال رابطه عمیق و آگاهانه صنعت و دانشگاه بوده ایم، ارتباط دانشگاه و صنعت را به چهار دوره تقسیم کرد و گفت: دوره نخست گفتاردرمانی بود که در این دوره از خواسته های هم آگاه نبودیم و تقاضای غیرمرتبط از دانشگاه داشتیم؛ دوره دوم بیشتر بر اجرای طرح های عمرانی و تجهیز آزمایشگاه متمرکز و دوره سوم مربوط به حضور دانشگاه ها در پروژه بود. معاون وزیر نفت دوره چهارم ارتباط دانشگاه نفت را دوره بلوغ دانست و با بیان اینکه وزارت نفت ۱۲۰۰ میلیارد تومان و ۶۵ میلیون یورو پروژه با دانشگاه ها و مراکز علمی دارد که بیشتر میدان های نفتی هستند، تصریح کرد: معتقدم باید چالش های بالادستی به مسائل فناورانه تبدیل شود و از ظرفیت دانشگاه و ظرفیت زیست بوم نوآوری و فناوری کشور استفاده کنیم. خجسته مهر ادامه داد: همه تلاش ما این است که از مرحله شعار عبور کنیم و تعداد قابل توجهی از چاه ها موسوم به چاه های کم بازده و بسته را به شرکت های دانش بنیان بسپاریم تا با کمترین هزینه و سریع ترین زمان تولیدی شود. وی از اعطای تسهیلات بند «الف» تبصره ۱۸ قانون بودجه و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به عنوان بخشی از کمک به شرکت های دانش بنیان نام برد و تصریح کرد: اجرای طرح های صنعت نفت پنج تا هفت سال زمان می برد و ما باید اکنون اقدام کنیم تا ۱۰ سال دیگر به نتیجه برسیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین درجمع خبرنگاران، از مذاکره مداوم برای توسعه بازار نفت ایران خبر داد و گفت: صادرات نفت در ماه های اخیر بهبود یافته است و برای توسعه بازار با مشتریان نو و قدیمی در حال مذاکره هستیم. خجسته مهر با بیان اینکه هر شرکت دانش بنیان در مدت سه سال می تواند پنج حلقه چاه را به بازده برساند، اظهار کرد: برای احیای چاه های کم بازده و متوقف، ۴۰ شرکت متقاضی همکاری هستند که پس از ارزیابی آنها قرارداد با این شرکت ها امضا خواهد شد تا با همکاری شرکت های خدماتی فنی چاه به صورت مشترک کار خود را آغاز کنند. وی در تشریح شانزدهمین نشست کمیسیون اقتصادی مشترک با روسیه تصریح کرد: در این دور از نشست ها در دو محور؛ ابتدا وضع هفت میدان نفتی و در محور دوم آخرین وضع مطالعات زمین شناسی و مخزنی قرارداد ۴۰ میلیارد دلاری با روسیه بررسی شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از استقرار تیم های مطالعاتی روسیه در میدان های نفتی و گازی ایران خبر داد و افزود: با پایان مطالعات، تیم راهبری برای جمع بندی مطالعات در اواخر ماه نوامبر (دهه اول آذرماه) عازم تهران می شود.
خجسته مهر درباره قرارداد سوآپ با برخی کشورهای همسایه گفت: سوآپ هم نام و غیرهم نام با توجه به شرایط انجام می شود.
وی درباره وضع توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز اظهار کرد: شناور اوشنیک در عسلویه مستقر و فعالیت های طرح توسه فاز ۱۱ پارس جنوبی در حال انجام است و زمستان امسال گاز فاز ۱۱ به مدار می آید. معاون وزیر نفت درباره ناترازی تولید و مصرف گاز و عبور ایمن از زمستان نیز تصریح کرد: ظرفیت تولید گاز کشور که یک میلیارد مترمکعب بوده، برای امسال کاهشی ندارد، اما در بخش مصرف افزایش داشته ایم و در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برای افزایش تولید گاز به منظور عبور ایمن از زمستان همه تلاشمان را به کار گرفته ایم. خجسته مهر در پاسخ به سؤالی مبنی بر محل تأمین منابع لازم به منظور توسعه میدان های نفتی و گازی اظهار کرد: بخشی از سرمایه مورد نیاز از منابع داخلی و بخشی نیز در قالب قراردادهای جدید از سوی سرمایه گذاران خارجی و در بعضی از موارد فاینانس داخلی تأمین می شود.
وی درباره وضع میدان آزادگان و فرایند توسعه آن گفت: در ماه جاری ۲۰ حلقه چاه تازه تولیدی شد و تا ماه آینده نیز ۱۰ حلقه دیگر تولیدی می شوند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه برای توسعه یکپارچه آزادگان کار مطالعات به زودی آغاز می شود، افزود: برای توسعه این میدان از حداکثر ظرفیت داخلی استفاده می کنیم.
خجسته مهر درباره ظرفیت تولید نفت شرکت ملی نفت ایران توضیح داد: هم اکنون ظرفیت روزانه تولید نفت کشور ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه است و تا پایان امسال به ۴ میلیون بشکه در روز می رسد. وی درباره بازارهای نفت ایران گفت: صادرات نفت کشور نسبت به ماه های گذشته بهبود یافته است، با این حال مذاکرات فشرده برای توسعه بازار با مشتریان قدیم و جدید ادامه دارد.
معاون وزیر نفت همچنین از جذب ۶ هزار نفر در وزارت نفت خبر داد و اظهار کرد: از این تعداد ۵۰ درصد در شرکت ملی نفت ایران به کار گرفته می شوند.
زیدی فرد ادامه داد: از متخصصان انتظار می رود با به کارگیری روش های نوین تحریک و انگیزش چاه و روش های کاربردی برای کاهش اثر پوسته و دیگر روش های نو، موجبات افزایش ضریب بهره دهی چاه های موجود را فراهم آورند. در همین زمینه «طرح احیای چاه های کم بازده با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان» یکی از پروژه های مهمی به شمار می رود که از سوی وزارت نفت در دستور کار قرار گرفته است. یکی از مزایای مهم این طرح استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و نیروی انسانی کارآمد و آموزش دیده در این بخش از زیست بوم فناوری و نوآوری صنعت نفت برای حل چالش های اساسی و واقعی صنعت نفت است.
وی با بیان اینکه طرح احیای چاه های کم بازده و غیرفعال، یکی از مصادیق تعامل وزارت نفت با شرکت های دانش بنیان و به طور کلی نقش آفرینی فعال در اقتصاد دانش بنیان است، گفت: بنا بر گزارش های منتشرشده در برخی کشورها یا شرکت ها هم طرح های مشابه با «احیای چاه های کم بازده» اجرا شده که نتایجی قابل قبول به همراه داشته و به افزایش تولید نفت و گاز منجر شده و در عین حال برای شرکت های درگیر نیز از منظر اقتصادی به طور کامل جذاب بوده است. اینجا هم پیش بینی می شود در صورت اجرای موفقیت آمیز این طرح، سالانه حجمی قابل ملاحظه به ظرفیت تولید نفت کشور اضافه شود.
معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت افزود: ما در وزارت نفت به منظور حمایت از مجموعه های دانش بنیان ذیل بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه ۱۴۰۰ کشور، تسهیلاتی را برای ایجاد اشتغال و با هدف کمک به تأمین داخلی تجهیزات مورد نیاز، پیاده سازی طرح های توسعه ای و ساخت بار نخست اختصاص داده ایم که طرح احیای چاه های غیرفعال و کم بازده نیز، از جمله این طرح هاست.
زیدی فرد با اشاره به اینکه یکی دیگر از مسائل مهم در مسیر پیشرفت تأمین پایدار امنیت انرژی است و وزارت نفت دولت سیزدهم از یک سو با تقویت دیپلماسی انرژی در حال توسعه زیرساخت های همکاری با شرکت های خارجی را فراهم کرده است، اظهار کرد: همسو با تحقق تأمین پایدار امنیت انرژی کشور، اقدام های مناسبی در حوزه داخلی آغاز شده است. برای نمونه، وزارت نفت تفاهم نامه طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی را که می توان نخستین پروژه در حوزه تلفیق پالایش و پتروشیمی در کشور قلمداد کرد، امضا کرده است. هدف این طرح افزون بر عبور کشور از پالایشگاه سازی و حرکت به سمت پتروپالایشگاه ها، ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از خام فروشی به منظور هم سویی با نگاه دولت سیزدهم و پیش بینی سند تحول دولت مردمی است.
وی گفت: نخستین حلقه در بحث توسعه شرکت های دانش بنیان، دانشگاه ها هستند، دانشگاه با ایجاد روابط دوجانبه و پایدار و بلندمدت با صنعت نفت، می تواند افزون بر پاسخگویی به برخی نیازهای پژوهشی کشور در سطوح بالا نیروی انسانی کارآمد و آشنا به مسائل صنعت نفت را نیز تربیت کند. در صورت نیل به این هدف، نیروهای آموزش دیده می توانند کمیت و کیفیت شرکت های استارت آپی و دانش بنیان را افزایش دهند و در نتیجه به توسعه همکاری نهادهای پژوهشی و صنعت نفت کمک شایانی کنند، بنابراین باید به گونه ای برنامه ریزی شود که مهم ترین حلقه ارتباطی بین دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان و صنعت نفت که اعتماد است شکل گیرد و سرانجام به شریک راهبردی مؤثر برای صنعت تبدیل شوند.
معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت تأکید کرد: وزارت نفت به منظور تحقق اهداف بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی تلاش دارد در چارچوب مأموریت توسعه علم و پژوهش و فناوری، از ظرفیت نیروی انسانی توانمند و کارآمد برای توسعه و بومی سازی دانش فنی مورد نیاز برای برداشت بهینه نفت و گاز استفاده کند.
وحید زیدی فرد، معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت نیز به عنوان دیگر سخنران حاضر در نشست تخصصی بهره دهی چاه های نفت، از برخی چالش ها ازجمله چاه های کم بازده و راهکارهای مقابله با آنها گفت. معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت با بیان اینکه از متخصصان انتظار می رود با به کارگیری روش های نو تحریک و انگیزش چاه افزایش ضریب بهره دهی چاه های موجود را فراهم آورند، گفت: در طرح احیای چاه های کم بازده یکی از مزایای مهم آن استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها و سرمایه انسانی کارآمد در زیست بوم فناوری و نوآوری صنعت نفت برای حل چالش های واقعی است. زیدی فرد با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران بر وجود ظرفیت عظیم نیروی انسانی مؤمن، مستعد و کارآمد و فهرست طولانی فرصت های مادی کشور، به ویژه منابع عظیم زیرزمینی تأکید کرده اند، اظهار کرد: در پرتو امید و نگاه خوش بینانه به آینده، توصیه های مهمی را در حوزه علم و پژوهش و اقتصاد مقاومتی ایراد فرموده و مسیر آینده را برای مسئولان و فعالان راه روشن کرده اند. وی ادامه داد: اهداف و سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شده و بر پیشرفت اقتصادی توأم با عدالت، با میانگین نرخ رشد اقتصادی هشت درصد در طول برنامه هفتم تأکید ویژه شده است، یکی از سیاست های مهم برای دستیابی به اهداف فوق تأکید بر افزایش بهره وری بر کل عوامل تولید (یعنی منابع انسانی، سرمایه، فناوری و مدیریت) است.
معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت تصریح کرد: همان طور که می دانید، سال ۱۴۰۱ به تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین نام گذاری شده است و با توجه به اهمیت صنعت نفت به عنوان پیشران اقتصاد ایران، در این حوزه برنامه ریزی جدی برای حمایت از تولید با تأکید بر دو بال دانش بنیان و اشتغال آفرین بودن انجام شده و فعالیت های ویژه ای در حال انجام است. زیدی فرد اظهار کرد: برای افزایش بهره وری باید آن را در قالب شاخص های مختلف و در دوره های معینی بررسی کنیم. برای نمونه به منظور افزایش بهره وری می توان به کاهش زمان (Non-Productive Time) آشکار و پنهان در چاه های نفت و گاز هنگام حفاری و تکمیل چاه اشاره کرد، یا در حوزه منابع انسانی استفاده بهینه از استعدادها، ایجاد انگیزه در کارکنان، شاخص هایی هستند که به صورت غیرمستقیم در افزایش بهره وری صنعت نفت تأثیر می گذارند. وی گفت: از یک دیدگاه کلی تر، افزایش بهره وری در حوزه تولید در صنعت نفت شامل افزایش ضریب بهره دهی چاه های موجود در مخازن، افزایش ضریب بازیافت در میدان های مستقل، افزایش ارزش افزوده از طریق تکمیل زنجیره ارزش صنعت نفت و گاز و افزایش حداکثری تولید نفت و گاز از میدان های مشترک با تأکید بر برداشت صیانتی است که در این بین موضوع افزایش تولید و ضریب بهره دهی چاه های نفت و گاز اهمیتی ویژه دارد.
معاون امور مهندسی و پژوهش و فناوری وزیر نفت افزود: با توجه به عمر مخازن کشور، میانگین سرعت تولید طبیعی هیدروکربن از مخازن مناطق خشکی و دریایی در حال کاهش است و باید راهکارهایی برای حفظ سطح تولید در نظر گرفت، برای حفظ سطح تولید یا باید سالانه تعدادی چاه تازه حفر شود که این کار نیازمند سرمایه گذاری کلان است، یا باید تولید از چاه های موجود بهینه تر شود که این موضوع جذاب تر و زودبازده تر است.
کریم زبیدی، مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت نیز با تأکید بر اینکه نفت و گاز ثروت کشور است و باید برای بهبود برداشت از مخازن سرمایه گذاری افزایش یابد، اظهار کرد: استفاده از روش های چاه محور که سال ها در مناطق نفت خیز جنوب استفاده می شد، گاه می تواند ۱۵ تا ۴۰ درصد در نگهداشت تولید موثر باشند. کریم زبیدی با بیان اینکه راه ارتباط با مخازن نفت و گاز چاه ها هستند و باید روی مطالعه آنها متمرکز شد، گفت: نمودارهای پتروفیزیک، تولید، تصویرگری، قطرنگاری، فشار و دما و چاه آزمایی امروزه راه های ارتباط با مخازن هستند. وی تصریح کرد: هم اکنون میانگین برداشت از چاه های نفت و گاز در کشور به ترتیب در بخش نفت، روزانه هزار و ۵۰۰ بشکه و در بخش گاز، روزانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب است.
مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران با یادآوری اینکه میانگین برداشت نفت در چاه ها، پیش از انقلاب اسلامی در بعضی از میدان ها در مناطق نفت خیز جنوب، روزانه ۳۷ هزار بشکه و گاه بیشتر بوده است، افزود: باید با سرمایه گذاری و اقدام های فناورانه و همکاری دانشگاه های کشور، تولید را در میدان های قدیمی همچون مارون، گچساران، آغاجاری و اهواز بالا ببریم. زبیدی تصریح کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تولید نفت خام ایران، از میدان های جوان روزانه فراتر از ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه بود، امروز ایران بار دیگر با تکیه بر میدان های توسعه نیافته خود که تاکنون برداشتی از آنها نشده است، می تواند تولید خود را با سرمایه گذاری و فناوری روزآمد در میدان های قدیمی به طور چشمگیر افزایش دهد.
وی نبود شناخت آناتومی و ظرفیت مخازن، تخلیه طبیعی، استفاده نکردن از روش های ازدیاد برداشت و استفاده ناصحیح و بهنگام از روش های چاه محور را از جمله دلایل کاهش تولید از میدان های نفتی و گازی کشور اعلام کرد. مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت با تأکید بر اینکه نفت و گاز ثروت کشور است و باید برای افزایش برداشت از مخازن، سرمایه گذاری در صنعت نفت افزایش یابد، یادآور شد: استفاده از روش های چاه محور که سال ها در مناطق نفت خیز جنوب استفاده می شد، از جمله روش های اثربخش در ازدیاد برداشت هستند که گاه می تواند 15 تا 40 درصد در نگهداشت تولید موثر باشند و حتی سبب افزایش تولید هم شوند.
هرمز قلاوند، مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران نیز در این همایش با اشاره به وجود ۶۰۰ تا ۷۰۰ چاه کم بازده در صنعت نفت کشور گفت: به زودی قرارداد افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز با شرکت های داخلی امضا می شود. هرمز قلاوند با تأکید بر اینکه میدان های بزرگ نفت و گاز کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند، افزود: هم اکنون استفاده از روش ازدیاد برداشت از چاه های نفت و گاز اهمیت بالایی برای رسیدن به اهداف موجود در چشم انداز دارد.
وی با اشاره به اینکه سبک ترین نفت ایران در میدان هنگام و سنگین ترین نفت ایران در میدان پایدار شرق تولید می شود، تصریح کرد: روش های فرازآوری مصنوعی، پمپ های تسمه ای، حفاری های افقی، ایجاد انگیزش با اسیدکاری در چاه های نفت و گاز و تزریق مواد شیمیایی و نانوپایه از روش های معمول برای افزایش برداشت نفت و گاز دنیا به شمار می رود.
مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران با اشاره به وجود ۶۰۰ تا ۷۰۰ چاه کم بازده در صنعت نفت کشور ادامه داد: به زودی قرارداد افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز با شرکت های داخلی امضا می شود و در صورت تحقق اهداف مدنظر به همه چاه های نفت و گاز کم بازده تسری خواهد یافت.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف هم که از سخنرانان همایش تخصصی بهره دهی چاه ها بود، از دستیابی دانشکده شیمی و نفت این دانشگاه به جایگاه هفدهم دنیا به دنبال همکاری با صنعت نفت خبر داد.
رسول جلیلی با بیان اینکه این نخستین رویداد همکاری دانشگاه صنعتی شریف و شرکت ملی نفت ایران است، اظهار کرد: افزایش تولید و بهره وری از مخازن نفت و گاز همواره یکی از مسائل محوری و دغدغه های صنعت نفت بوده است که این مهم جز با همکاری صنعت و دانشگاه به راحتی محقق نمی شود. وی از فعالیت دانشگاه در صنعت نفت در دو حوزه چاه محور و مخزن محور یاد کرد و گفت: در این دو حوزه دانشگاه صنعتی شریف فعالیت های تحقیقاتی گسترده ای را اجرا کرده که به ارتقای دانشکده شیمی و نفت این دانشگاه به جایگاه هفدهم دنیا منجر شده است.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف افزود: دستیابی به این جایگاه جز با همکاری گسترده با صنعت نفت از جمله همکاری در میدان های کوپال و پارس جنوبی ممکن نبود.
جلیلی از همکاری خوب صنعت نفت در دوره وزارت جواد اوجی یاد کرد و گفت: وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم نگاه ویژه ای به دانشگاه داشته اند و نقش دانشجو در این مسیر بسیار شاخص است. وی در تشریح این موضوع گفت: دانشجویی که خود برگزارکننده این همایش است، از نزدیک با جنس کار آشنا می شود و به نوعی کارآموزی را خارج از کلاس تجربه می کند.
گزارش «مشعل» از سختی کار و زندگی روی سکوهای نفتی خلیج فارس
مرجان طباطبایی این گزارش، صدای کارکنان سکوی نفتی ایلام است؛ جایی که رد آن را حتی در نقشه ایران به سختی می توانید پیدا کنید، اما بخش قابل توجهی از نفت و گاز تولیدی کشور حاصل تلاش آنهاست که می گویند:« ما نفرات اقماری اگر چه در نقطه ای دورافتاده و محدود در حال فعالیت هستیم. ، به ما هم مثل لوله ها و تجهیزات نفتی توجه و رسیدگی کنید.» هوا هنوز گرگ و میش است که کارکنان سکوی نفتی ایلام با شناور روانه این سکوی دریایی در ۱۸کیلومتری جزیره سیری می شوند؛ سکویی که سابقه اکتشاف آن به سال 1969 بازمی گردد و تولید آن از میدان نفتی اسفند است با30 حلقه چاه که روزانه حدود20هزار بشکه نفت خام را به همراه دارد. وقتی با بالگرد «آگوستا» به آن می رسیم، از هلی دک، صف نفراتی که در حال پیاده شدن از شناورند، مشخص است که با همکاری هم روی شانه های خود، اقلام موردنیاز سکو از آب تا اقلام غذایی را هم به داخل منتقل می کنند؛ جمعیتی ۱۶ نفری که هر شبانه روز در این مسیر در رفت و آمد هستند و به تیم ثابت به همین تعداد روی سکو اضافه می شوند. سکوی اصلی ایلام از بالای بالگرد خودنمایی می کند که با یک پل ۵۰ متری به سکوی دیگر متصل می شود. سکوهای ایلام ۲ و ایلام ۳ هم در بخش غربی و شرقی سکوی اصلی با سه کیلومتر فاصله از هم قرار دارند که در زمان رسیدن ما به دلیل نشتی ناشی از فرسودگی، تیمی از تعمیرات روی آن مستقر شده بودند تا رفع اشکال موقت، ایزوله سازی و ایمن سازی محیط را انجام دهند و در مرحله بعد، تیمی از غواصان برای تعمیرات اساسی در عمق مستقر شوند.
ما روی سکوی ایلام اصلی مستقر می شویم؛ سکویی که نفت تولیدی از سکوهای فرعی به آن منتقل شده و پس از فرآورش اولیه با خط لوله 16 اینچی به جزیره سیری می رود. البته این مخزن، ظرفیت برداشت بیشتر را هم دارد که به گفته مازیار دهقان، رئیس سکوی ایلام، مهندسی مخازن به منظور افزایش ظرفیت به وسیله چاه ها و تعمیرات اساسی و درون چاهی در حال بررسی است.
سکوهای نفتی و گازی ایران، محیطی کاملا مردانه است و حضور زنان روی آن به شکل موقت و با هماهنگی هایی خاص امکان پذیر است. زمانی به سکوی ایلام می رسیم که رئیس و معاون سکوی جدیدی را به خود دیده است و کارکنان از این موضوع خرسندند. آنچه در زمان حضور از این سکو با آن مواجه شدم، وجه تمایز زندگی و کار روی سکوی ایلام است با دیگر سکوهایی که پیش تر به آنجا رفته ام و از آنها گزارش تهیه کرده ام. اینجا نخستین سکوی نفتی و نقطه عملیاتی نفتی است که در میان نفراتی که با آنها صحبت می کنیم،کسی از داغی هوا و رطوبت بالای 90 درصد حرف نمی زند، حتی در میان حرف ها، دوری از خانواده هم نقشی کمرنگ دارد.
از همان ابتدا می شود فهمید که سازه های زرد و سیاه آهنین وعظیم وسط دریا، اگرچه پناهی امن برای مرغان و عروس های دریایی هستند، اما برای ساکنان آن، فضای مناسب اسکان ندارد و سازه های فلزی خشک و بی روح، سختی کار را به دلیل کمبود فضا و امکانات رفاهی برای ساکنان ایلام سخت تر کرده است. مشکل اصلی اینجا کمبود فضای کار و اسکان است.
تاسیسات سکوی ایلام را از صفر تا صد شرکت توتال در سال 1377ساخته و طراحی آن بدون نفر ساکن روی سکو بوده است. علیرضا علیخانی ها، مدیر منطقه سیری، می گوید که این شرکت برای کاهش هزینه ها این طراحی را انجام داده؛ پروژه ای را به صورت بیع متقابل انجام داده و مسلما در حد مقدور تا توانسته، از هزینه ها زده است تا بتواند آن را پایین بیاورد و یکی از این موارد، اسکان کارکنان است. چون قرار بوده طی پنج سال هزینه این سرمایه گذاری بازگردد.
کارکنان حاضر در سکوی ایلام شامل تعمیرات، گروه خدمات فنی و تکمیل چاه، مهندسی بهره برداری و بازسازی دریایی می شوند. میانگین سنی نفرات حدود 38 تا 40 سال است که نفرات بهره بردار از افراد ثابت روی سکو هستند و از نیروهای بخش تعمیرات به دلیل کمبود فضا در هر شیفت شب فقط یک نفر می تواند روی سکو حضور داشته باشد. به دلیل محدودیت فضای سکوی ایلام یک شناور روزانه باید در تردد میان جزیره و سکو باشد. با این حال مجموع نفراتی که مستقیم با سکوی ایلام همکاری و فعالیت دارند، 30 نفر هستند و در وقت شبانه 16 نفر باقی می مانند (معاون سکو- خدمات- حراست) که برای همین تعداد هم فضای سکو مناسب و کافی نیست. این را در بازدید از اتاق های استراحت یا همان LQ متوجه شدم.
در این سکو تنها چهار اتاق مسکونی وجود دارد که از این تعداد یک اتاق به نفرات خدمات و حراست، دو اتاق برای نفرات تعمیرات و ایمنی و یک اتاق مسئول سکو و نوبت کار و یک اتاق هم برای نفرات بهره برداری است. وارد این بخش که می شویم، این نوشته که «شب کار خواب است؛ لطفا آهسته تردد نمایید.» راهنمایی می شود تا بی سروصدا تردد کنیم.
وضعیت ال کیو یا همان اتاق استراحت جالب نیست؛ چهار اتاق بدون پنجره کوچک که در هر یک از آنها تختی برای چهار نفر در نظر گرفته شده است. هر یک از تخت ها در دو طبقه با پرده های آبی تیره رنگ از هم تفکیک شده اند؛ فایل هایی برای وسایل شخصی و یک آینه در آن نقش بسته است. تنها یک راهروی کوچک قرار دارد که امکان رفت و آمد یک نفر بیشتر نیست. روی اتاق ها کاغذهایی قرار دارد که مشخص می کند چه نفراتی در آنها مستقر هستند. به عنوان نمونه، اتاق یک: (حراست-خدمات-خدمات- خدمات) اتاق دو: (تعمیرات-تعمیرات- تعمیرات- ایمنی). داخل اتاق ها امکانات خاصی به چشم نمی آید و حتی از تلویزیون هم خبری نیست و برای کل سکو تنها یک تلویزیون در فضایی محدود رستوران قرار دارد که آن هم وقتی برای صرف چای می رویم که حداکثر ظرفیت 10 نفر به شکل فشرده را دارد. تقریبا تمام نفرات از این فضای محدود گله مند هستند. می گویند وقتی خواب و محل اسکان خوبی نداشته باشی، روز خوبی هم نخواهی داشت؛ در شرایط کار عملیاتی کسی نمی تواند کم کاری کند، وقتی فشار لاین بالا می رود و مشکلات زیاد دیگری مدام در حال تکرار است، در وضعیت سردرد و فشارهای ناشی از محل کار و خواب نامناسب باید با تمام توان پای کار باشیم.
احسان داداشی نیا، معاون سکو که سابقه 17 سال فعالیت در جزیره سیری و شرکت نفت فلات قاره را دارد، یک هفته است که عهده دار سمت معاون سکو شده و از جزیره سیری به اینجا آمده است، می گوید: توسعه فضا در اینجا آسان نیست و این موضوع با افزایش سازه ای امکان پذیر است. برنامه برای توسعه وجود دارد که بتوان تعداد نفرات بیشتری را اسکان داد و امکانات رفاهی بیشتری هم فراهم کرد؛ در غیر این صورت هر میزان تعداد نفرات بیشتر شوند، پاسخگو نیست. میزان تولید سکو به میزانی هست که افزایش نفرات قابل توجیه باشد؛ در واقع از نظر توسعه ای صرفه اقتصادی دارد.
داداشی نیا درباره شرایط کار روی سکو هم می گوید: چون وسط دریاست. اینجا محدودیت بیشتر و کار سخت تر است. در جزیره همه نفرات پایشان روی زمین است. اینجا برای انتقال حتما به شناور نیاز داریم و برای ما نقش خودروی خشکی را در جابه جایی دارد. وقتی دریا خراب است، مشکلات رفت و آمد بیشتر می شود. برخی به دریا حساس هستند و در دریای مواج حالشان بد می شود. از او درباره بزرگ ترین ریسک های کار می پرسم، می گوید: اینجا کلا ریسک است و بالاترینی وجود ندارد. وقتی روی سکو پا می گذارید، ریسک است.
در حال بازدید از سکو با اتاقی مواجه می شوم حدود ۳۰ متری که مرتب نفرات در رفت و آمد در آن هستند که یک سمت آن میزی با لیوان های یک بار مصرف نیمه از چای و قهوه به چشم می آید و نفراتی دور آن در حال صحبت کردن. اینجا کارگاه و دفتر تعمیرات سکو است.
محسن شمایلی، تکنیسین تعمیرات با 30 سال سابقه فعالیت که 10 سال آن به سکوی ایلام اختصاص دارد، درباره این کارگاه توضیح می دهد: اینجا کارگاه کار است که به دلیل محدودیت فضای سکو، تمام تعمیرات در این محل انجام می شود. البته به نوعی سالن اجتماعات و محل استراحت و سالن غذاخوری هم این مکان است. حتی بعد از استراحت، بیشترین زمان ما در اینجا سپری می شود. او می گوید کار در اینجا از ساعت 6 شروع می شود؛ اما ادامه آن با ما نیست و زمان مشخصی ندارد. محیطی بسته و کوچک، اما دوستانه است. سیدجواد میرحسینی، تکنیسین ابزار دقیق سکوی ایلام هم که نزدیک به 14 سال روی سکو مشغول فعالیت است، می گوید: سه گروه تعمیرات اینجا مشغول فعالیت هستند. کارگاه به یک گروه اختصاص ندارد، ابزار دقیق، مکانیک و بهره برداری هم در آن فعالیت دارند.
ظهر هم نفراتی که می خواهند استراحت کنند، در راهروهای تنگ و تاریک با هوایی ناخوشایند، موکت هایی پهن و روی آن استراحت می کنند و در کنار هم می خوابند. البته این فقط به ظهر اختصاص ندارد، شب تا صبح هم اینجا می گذرانیم. سروصدا زیاد است، اما گزینه دیگری وجود ندارد.
کار اقماری یعنی 14 روز کار و 14 روز استراحت، اما برای بسیاری از کارکنان سکوی ایلام که از شهرهایی مثل کردستان، شمال و... به جزیره سیری و سپس به سکو می آیند، زمان استراحت کمتر می شود. یکی از کارکنان توضیح می دهد: ما باید با دو پرواز ابتدا به تهران بیاییم، عملا یک روز قبل باید حرکت کنیم تا به موقع به سکو برسیم. عملا 16 – 12 هستیم نه 14-14. در 12 روز استراحت هم مدام باید پیگیر کارهای باقی مانده از جمله نواقص بیمه ای و مشکلات این موارد باشیم. دیگری با اشاره به شرایط سخت اقماری خاطره فوت پدرش زنده می شود که به دلیل محدودیت پروازهای جزیره سیری که تنها دو روز در هفته است، می گوید: راهی برای رفتن نبود؛ باید صبر می کردم تا به روزی که هواپیما به اینجا می آید، برسم. نفرات هم محدود هستند و جایگزینی وجود ندارد. این خاطره تلخ نفرات دیگری از سکو است که با از دست رفتن پدر، مادر و دیگر بستگان خود ناگزیر به ماندن بوده یا دیر رسیده اند.
سعید مقدسی، تکنیسین تعمیرات هم درباره شرایط کاری خود می گوید:. خودش می گوید: 18 سال سابقه کار دارم. سکو نسبت به زمانی که روی آن آمدم، بسیار فرسوده شده است. نفرات هم فرسوده شدند. متاسفانه جایگزینی برای نفرات نیامده است تا تجربه منتقل شود و صنعت را دست بگیرند. این معضل بزرگی است. همه ما آسیب های شغلی داریم؛ زانودرد، کمردرد و بسیاری مشکلات دیگر چاشنی کار در این سال ها بوده است. دهقانی، رییس سکو هم می گوید: وقتی روی سکو کار می کنیم در واقع در این مخازن، لوله ها و آهن ها که می بینید، حل می شویم.
ما با این خطوط لوله فرقی نداریم، هر دو فرسوده ایم. هرچند برای این لوله ها برنامه تعمیراتی وجود دارد که ایمن و نوسازی می شوند، امیدواریم به ما نیز توجه بیشتری بشود. خیلی ها می گویند به نوعی زندگی شخصی ما در اقماری از دست می رود.
آن یکی هم با لهجه آبادانی می گوید: قصد ماندن در اینجا را نداشتم، هر چقدر شیطنت کردم؛ از دریا پیاده ام نکردند. البته این را هم بگویم که خاک دریا دامنگیر است. می گوید: دیگر آن توان گذشته را ندارم. مشکل نیرو داریم و با این تعداد نیرو 20 سال پیش کار می کردیم که سکو نو و تازه بهره برداری شده بود، حالا که 20 سال گذشته باز همان تعداد و نفرات هستند.
کار روی سکو سختی هایی دارد که حتی این گزارش از ترسیم دقیق آن عاجز است. مثلا میلاد که سال ها پیش یک لحظه پایش سر خورد، از ارتفاع داخل دریا پرت شد و دستش شکست و زانویش را از دست داد، هیچ گاه نامش به سطح رسانه ها نیامد. او بعد از پیگیری زیاد توانست دوباره به دریا و سکو بازگردد. روی سکوهای نفتی میلادهای زیادی می توان یافت که نامی از آنها نشنیده ایم.
اگر درباره نحوه تامین مواد غذایی در سکو برایتان سوال است، بهزاد قادری به عنوان مسؤول خدمات سکو در این باره توضیح می دهد که تره بار به صورت هفتگی به سکو می رسد و خشکبار هم هر 14 روز یک بار که تمام اقلام با کانکس تخلیه می شود، اما اگر دریا خراب باشد، ارسال مواد قطع خواهد بود. او با اشاره به سکته قلبی یکی از نیروهای خدمات و کمبود نیرو روی سکو می گوید: نفرات با همدلی اقلام وارد شده را روی سرو شانه خود از شناور به سکو منتقل کردند وگرنه یک مهندس با 20 سال سابقه در سکوی بهره برداری نباید در شرایط یک دست بار آب میوه و دست دیگر ابزار باشد.
روی سکو یک مخزن 14 تنی آب قرار دارد که آب آن با کشتی از جزیره منتقل و تخلیه می شود. آب آشامیدنی روی سکوی ایلام موضوع مهمی است؛ نفرات روی این سکو می گویند: وقتی دریا شرایط خوبی نداشته باشد، امکان پهلوگیری کشتی حامل آب وجود ندارد، به خصوص در زمستان ها که از نظر تامین آب آشامیدنی با محدودیت مواجه هستیم.
شاید در ذهن بسیاری از ما تنها فصل گرما به خاطر داغی و شرجی هوا کار روی سکو را سخت می بینیم، اما زمستان هم برای کارکنان دلهره آور و پراسترس است؛ از این جهت که کافی است به قول خودشان دریا خراب باشد که همراه آن مشکلات ریزو درشت مختلف به همراه دارد.
مسؤول خدمات سکو می گوید: فصل زمستان و در شرایط بد آب و هوایی، زمانی که کشتی نتواند پهلو بگیرد و آب به سکو بدهد، ناگزیر به جیره بندی آب هستیم و دوش های حمام را می بندیم. روی این سکو دو حمام و دو توالت برای این ۳۰ نفری که روزانه در این آن رفت و آمد دارند و زندگی می کنند، وجود دارد. حتی ظروف غذا هم جمع آوری می شود و ظرف های یک بار مصرف جایگزین و استفاده می شود. حتی روی سرویس بهداشتی هم این کاغذ که «همکاران در مصرف آب صرفه جویی کنید»، نقش بسته است.
مسؤول خدمات سکو یادآور می شود این بخش مختصری از مشکلات و سختی های کار روی سکو افزون بر روند کار تخصصی و فنی است که جریان دارد. اینها فشارهایی است که کارکنان سکو علاوه بر 12-13 ساعاتی که نفرات کار سخت روی سکو را انجام می دهند و تازه می خواهند استراحت کنند و دوش بگیرند و غذای گرم بخورند، شاهد این مشکلات هم هستند. ای کاش افرادی که در وزارتخانه هستند، سختی کار را برای کارکنان شاغل روی سکو لحاظ کنند تا ما پس از 20 تا 25 سال، امکان بازنشستگی داشته باشیم، نه اینکه منتظر باشیم وقتی سن ما به 60 سال و سابقه مان به 30 سال برسد که آن موقع هم دیگر کسی سالم برنمی گردد و اگر بازگردد، فرسوده است. آشپز ما که بیمه تامین اجتماعی دارد، زودتر از من می تواند بازنشسته شود. چرا نباید پنج سال زودتر بازنشسته شویم؟ هر روز صبح با شناور می آییم و گاهی از جزیره تا پای سکو می آییم و دریا که خراب است ، دوباره باید برگردیم. یکی از کارکنان می گوید:
امیدواریم بهداشت روان در این سکوها بیشتر مورد توجه قرار گیرد، کلا همه بچه ها از نظر روانی به هم ریخته هستند. محیط به قدری کوچک است که اینجا چیزی به اسم حریم شخصی وجود ندارد؛ اینجا ما خاموش از بین می رویم.
اگرچه کارکنان با طرح مشکلات خود، عصبانی به نظر می رسند، اما سعی می کنند میزبان مهربانی برای ما باشند. تمام این موارد باعث درخواست انتقال حداکثری نفرات حاضر روی این سکو است. در کنار موضوعات ریز و درشت از اسکان تا امکانات که کارکنان سکو به آن اشاره می کنند قایق نجات 15 نفره است که برای نفرات حاضر کفایت نمی کند.
در ادامه بازدید از سکو در بخش کوچک اداری آن به اتاق کنترل و مانیتورینگ سکو می رسم. نفرات در حال تماس با سکوی ایلام 2 هستند که کار تعمیرات در آن جریان دارد. محسن لطیفی که حدود 16 سال است روی این سکو فعالیت دارد، عاشق کار و محیط کاری خود است و البته مثل دیگر همکاران خود از نبود سکوی اقامتی گله مند است. از روی سیستم ها مراحل تولید و انتقال نفت را توضیح می دهد: «در این سکویی که در آن هستیم، اتاق کنترلی وجود دارد که اتاق کنترل مرکزی چهار سکو است و کار استحصال اولین مرحله جداسازی در سکوی مادر انجام می شود. از چاه های فرعی که فرستاده می شود، در تفکیک کننده های سه فازی، آب و گاز همراه نفت جدا می شود و گاز استحصال شده از نفت با خط لوله 18 اینچ به جزیره سیری فرستاده و پس از فرآورش برای تامین گاز مورد نیاز به جزیره کیش فرستاده می شود.»
در میان صحبت ها، موضوع مشترک میان کارکنان رسمی همچون دیگر بخش های صنعت نفت مطرح می شود: سقف حقوق که از دغدغه های اصلی نیروهای رسمی حاضر در سکوی ایلام است. مازیار دهقانی، رییس سکو با طرح این مساله اشاره می کند که در حال حاضر 60 درصد از کارکنان با این مشکل مواجه هستند و امسال تعداد بیشتری را شامل خواهد شد. من چه در خشکی و چه در دریا کار کنم، حقوقم یکسان است و باید بگویم یک ریال بابت کار روی سکو به من تعلق نمی گیرد. سوال من این است که چرا شرایط را برای ما دشوار می کنند؟ امیدواریم دولت و مجلس با در نظر گرفتن کار سخت روی سکوهای نفتی، موضوع سقف حقوق ر ا به نحوی اصلاح کنند.
دهقانی همچنین با اشاره به نقش موثر خانواده به ویژه همسران کارکنان اقماری ادامه می دهد: اگر حمایت های آنها نبود،کار کردن در چنین محیط های سختی، خیلی قابل تحمل نبود و شاید به این منتج می شد که عطای کار را به لقایش ببخشیم.
داداشی نیا، معاون سکو هم با اشاره به شرایط سخت کار روی سکو توضیح می دهد: دوری از خانواده با هیچ پولی قابل جبران نیست. این پول دریافتی برای کسی که سقف حقوق می گذارد و می گوید کسی که در جنوب کار می کند، نباید از این مبلغ بیشتر بگیرد. این افراد نیامدند دو شب اینجا بخوابند و شرایط زندگی و کار را از نزدیک لمس کنند. با این همه آنچه ما را روی پا نگه داشته است، همسر و فرزندانمان هستند.
او می گوید: مساله سقف حقوق در نفت باعث شده تعدادی از نیروهای قدیمی منطقه هم اندازه رییس جزیره حقوق دریافت کنند و این موضوع روی انگیزه های کارکنان به ویژه در شرایط سخت تاثیر زیادی دارد.
روی سکوی ایلام حتی از گیاهان سبز سایر سکوها هم خبری نیست و امکانات ورزشی در حد یک کانکس 6 متری است که امکانات خاصی نمی توان مهیا کرد؛ با این حال یکی از کارکنان جوان سکو می گوید: همین باشگاه تنها محیط امن و دلباز سکو به نظر می رسد.
همین باشگاه هم امکانات خاصی نداشته و با پیگیری کارکنان، وسایلی به آن اضافه شده که حالا در حد صفحه و میز پرس پا و جلو پاست. یکی از کارکنان می گوید: اینجا قهرمان شنا و ورزشکاران رزمی کار داریم.
غیر از این باشگاه در زمینه فرهنگی، امکانات دیگری روی سکو نیست. تنها در محوطه کوچکی که برای استراحت می رویم، مشخص می شود بخش فرهنگی رستوران تی وی روم میتینگ روم در یک فضای کمتر از 10 متری است.
یکی از کارکنان می گوید: صدای ما باشید و بهداشت روان ما را مطرح کنید. تمام این مسائل و کمبود امکانات به مرور بر روح و روان ما اثر گذاشته است و حالا پس از ده سال کار روی این سکو می توانم بگویم همیشه سرعت اقتصاد از ما جلوتر و بیشتر است و حقوق ها هم صرف روزمرگی می شود.
خورشید که پایین می رود، جمعی از ساکنان ایلام هم منتظر شناور هستند تا به جزیره بروند. برخی هم در اتاق های تاریکی که دل خوشی از آن ندارند، شب را به صبح و روز کاری جدید می رسانند، چون آهنگ کار در سکو هیچ توقفی ندارد. در واقع روی این سکو حتی امکان هم نشینی های شبانه هم وجود ندارد و نفرات باید به فکر جایی برای خواب یا مکانی دنج برای گپ و گفت با بچه ها و خانواده خود باشند.
زمان حضور ما روی سکوی ایلام رو به پایان است و باید منتظر رسیدن بالگردی باشیم که ما را به مقصد جدید برساند بااین حال هنوز پیگیری ما تمام نشده و حرف های تمام کارکنان را نشنیده ایم.
البته این جمله یکی از ساکنان سکوی ایلام در ذهنم نقش می بندد که شما که در تهران هستید، از طرف ما از وزیر نفت بخواهید اینجا بیاید و حرف های ما را بشنود.
نوبت روزهای روشن سکوی ایلام می رسد؟
مشعل می گویند برایشان جزیره با سکو فرقی ندارد؛ وقتی تمام طول روزهای کاری، استراحت، خواب و اوقات فراغتت در فضایی بسته و با امکانات محدود و حداقلی باشد، دیگر فرقی نمی کند که در جزیره سیری باشی یا 18کیلومتر دورتر و روی سکوی ایلام!
واژه «کار سخت» برای کارکنان صنعت نفت، روی سکوی ایلام که به آنها لقب دورترین مرزبان های دریایی هم داده اند، تنها یک عنوان است. اگر تنها یک روز یا ساعاتی در کنار کارکنان سکوی نفتی ایلام زندگی کنید، خواهید دید که سختی کار آنها، آن هم در شرایط کمبود امکانات و نبود دسترسی ها، سال هاست که از آستانه تحملشان بالاتر رفته؛ اما آنها نجیبند و صبور و همچنان ایستاده پای کار.
برای ما به عنوان خبرنگار، ماموریت به سیری و سکوهای نفتی آن، یک برنامه مهیج و متفاوت است، می آییم که چند روز دیگر برگردیم؛ اما تلاش آنها که روی سکو هستند، این است که این اقامت چند روزه، در بهترین شرایط و به زعم خود با بهترین امکانات برایمان رقم بخورد. با پرواز (هلی کوپتر) به سکو می رویم و با پرواز برمی گردیم. در اتاق های مدیران اقامت داریم و برای تردد در جزیره نیز خودرویی در اختیارمان است؛ اما وقتی می بینیم کارکنان در شرایط عادی و بیشتر روزهای سال که اینجا آتش از آسمان و زمین و دریا می بارد، محل اسکان و استراحتشان، اتاقی 3 در 4 است که باید چهار نفری در آن زندگی کنند، به وقت رست یا همان زمان استراحت نیز باید با شناور تردد کنند (آن هم اگر شرایط آب و هوایی و دریا اجازه دهد)، دیگر حس خوبی به این امکانات نداریم.
جایی که از ما استقبال می کنند، هم سالن اجتماعات، هم tv room و هم رستوران است. یک باشگاه کوچک هم هست؛ اما در اتاق تعمیرات و ایمنی کوچکشان دور هم جمع می شوند و فوتبال دستی و دارت بازی می کنند. اینجا، یک جورهایی اتاق سیگارشان هم محسوب می شود. اواخر مهرماه است و ما در فصل نسبتا خوب سال به سیری رفته ایم. برایمان نگاه کردن به آبی آب و بیکرانگی آن، آرامش و شعف خاصی دارد؛ اما تکرار این حس، آن هم هر روز و در شرایط سخت، باز هم شیرینی و لذت اولیه را دارد؟ این آبی بیکران، یکی از در دسترس ترین چیزها برای آرامش داشتن کارکنان روی سکوست که البته در بیشتر روزهای سال از آن هم محروم می شوند؛ به طوری که در اوج شرجی هوا، نفسشان را تنگ می کند و دیگر دل و دماغی برای نگاه کردن به آبی بیکران نمی ماند. بعد از ساعت کار موظفی هم باید خیلی زود خود را به همان اتاق 3 در 4 فشرده و تاریک برسانند. اینجا روی سکوی ایلام در منطقه نفتی سیری فلات قاره، بخش مسکونی و عملیاتی سکو در کنار هم قرار گرفته و از این نظر، خطر بزرگی تهدیدشان می کند. در هر شیفت کاری روزانه، حدود 30 نفر روی سکو حضور دارند؛ اما تعدادی که باید روی سکو بمانند و شب در آن ساکن باشند 15 نفر است؛ یعنی فقط به اندازه یک قایق نجات! سکوی ایلام از سال 78 از سوی شرکت فرانسوی توتال به بهره برداری رسیده؛ اما از همان ابتدا به صورت UNMAN و بدون حضور نیروی مستقر برنامه ریزی و ساخته شده و به همین دلیل فضای عملیاتی و موجود برای کارکنان بسیار محدود پیش بینی شده است. 4 اتاق مسکونی برای گروه های خدمات و حراست، تعمیرات و ایمنی، مسؤول سکو و نوبتکار و مسؤول بهره برداری دارد که متناسب با شیفت کاری در این اتاق ها حضور می یابند. اتاق هایی کوچک و تنگ که با وجود تخت های دو طبقه و کمدهایی کوچک، امکان چرخش و ایستادن در وسط آن نیست. پنجره، نور و تهویه ای به بیرون ندارد و اگر فردی از بیرون صنعت نفت، این فضا و امکانات را ببیند، ذهنیتش در مورد کارکنان صنعت نفت تغییر می کند!
دو واحد حراست و اچ اس ای که در واقع دو تا میز هستند که با یک کمد از هم جدا شده اند، در اتاق برق و در کنار تجهیزات و دستگاه های حساس مربوط به برق سکو قرار گرفته اند. در واقع یک واحد دیگر یعنی «ابزار دقیق» هم با قرار دادن یک میز، در همین قسمت جای داده شده است؛ اما در کنار این گوشه کوچک سکوی نفتی ایلام و در کنار واحد حراست و اچ اس ای و ابزار دقیق، مسجد یا اتاق نماز هم قرار دارد. یک فرش کوچک را در فضایی محدود پهن کرده اند و یک ظرف مخصوص مهر هم آن کنار گذاشته اند. مسؤول برق سکو که اهل پارسیان است، تجهیزات برق و مخابرات را که در فاصله یک قدمی از هم چیده شده، معرفی و به فضای محدودی اشاره می کند و می گوید: زیر پایمان پر از کابل و سیم کشی است و وقتی همه را بازکنیم، دیگر نمی شود اینجا راه رفت. گاهی هم که کار زیاد می شود و از ساعت کاری می گذرد، در همین نیم متر جا میان تجهیزات، زیلویی پهن می کنیم و می خوابیم. این قسمت از سکوی ایلام که در کنار اتاق چند متری رئیس سکو قرار گرفته، مهم ترین و پرترددترین قسمت سکوست که در فشرده ترین حالت ممکن چیده شده و برای عبور هر نفر، نفر دیگر باید بایستد.
علیرضا کلانتری، افسر ایمنی سکوی ایلام است. او 15 سال سابقه کار دارد؛ اما از 7 سال قبل در ایلام مشغول به کار شده و چم و خم کار در این سکوی جمع و جور و کوچک را خوب می داند. او از اولین نفراتی است که وقتی افراد جدید وارد سکو می شوند، باید حاضر باشد و الزام های ایمنی را به آنها یادآوری کند. کلانتری می گوید: این سکو به دلیل نفتی و گازی بودن و اتصال به سکوهای فرعی، الزام های مخصوص ایمنی به خود را دارد و همه نفرات، بویژه افراد مهمان باید این موارد را رعایت کنند.
آتش سوزی، انتشار گاز، سقوط از ارتفاع، غرق شدگی و خفگی از جمله حوادث احتمالی روی این سکوست، به همین دلیل طبق دستورالعمل، همه ملزم به رعایت موارد مورد تاکید اچ اس ای هستند. وی در ادامه می گوید: استفاده از وسایل استحفاظ فردی شامل کفش، کلاه و لباس مناسب برای همه کارکنان الزامی است و برای انجام هر نوع کار در قسمت های سکو، باید مجوز کار از رئیس سکو و اچ اس ای گرفته شود. کلانتری با اشاره به شرایط جوی و دریایی و زیست محیطی که روی سکوی ایلام و در این منطقه جغرافیایی حاکم است، تصریح می کند: در هر فصل و شرایط آب و هوایی این شرایط تغییر می کند و ما تلفیقی از همه این موارد را باید رعایت کنیم؛ چون شرایط سکو و عملیات اجرایی، همچنین سلامت خود ما به هم وابسته است. وی می افزاید: تغییرات جوی، روی شرایط دریایی و زیست محیطی و عملیات سکو اثرگذار است؛ اما در این شرایط، همه باید الزام ها، بویژه الزام های زیست محیطی را رعایت کنیم.
افسر ایمنی سکوی ایلام به یکی از برنامه های مهمی که از چند ماه گذشته در مورد تفکیک پسماند، روی سکو اجرا می شود، اشاره و تصریح می کند: زباله های تر از زباله های خشک کاملا جداسازی و پسماند تر نیز که شامل پسماند مواد غذایی است، در چند مرحله جداسازی و به عنوان خوراک دریایی به دریا ریخته می شوند، بنابراین عملا در این سکو چیزی به عنوان زباله تر نداریم. زباله خشک هم تفکیک و در چند بخش مجزا نگهداری و در محفظه های مشخص شده به منطقه سیری ارسال می شود و در آنجا نیز مراحل بعدی تفکیک را انجام می دهند. او با تاکید بر اینکه یکی از بخش های مهم تفکیک روی سکو، جمع آوری، تفکیک و انتقال درست مواد نفتی است تا از هر نوع نشت و انتشار نفت در دریا جلوگیری کنیم، می افزاید: زباله های نفتی در مخزنی جداگانه نگهداری و به جزیره ارسال می شوند.
کلانتری یکی از چالش های مهم اچ اس ای روی سکوی ایلام را محل قرار گرفتن اتاق استراحت و خواب کارکنان اعلام می کند و می گوید: سکوی ایلام از ابتدا برای اسکان و اقامت دائم کارکنان پیش بینی نشده بود و در این سال ها نیز نفرات به سکو اضافه شده اند؛ اگرچه تلاش هایی برای ایجاد امکانات رفاهی صورت گرفته؛ اما کافی و به اندازه نیست. این سکو محل استراحتی مجزا از محیط کار ندارد و استانداردهای لازم برای سلامت کارکنان از حداقل ممکن هم، کمتر است.
او بابیان اینکه این شرایط در وهله اول،امنیت روانی کارکنان را هدف می گیرد، می افزاید: این شرایط باعث تهدید حریم شخصی افراد و کارکنان شده و احساس می کنند محدوده امن و شخصی ندارند. این موضوع بر شرایط روحی آنها هم تاثیر می گذارد. در عین حال اتاق های استراحت، فشرده هستند و برای استراحت و تفریح مناسب نیستند. مهم تر اینکه وقتی محل کار و استراحت در یک مکان باشد، همه استرسی که در طول روز در محل کار وجود دارد، به محل استراحت هم منتقل می شود. او با بیان اینکه افراد مستقر درسکو حداقل 7 یا 8 سال سابقه دارند و تجربه کافی برای کار روی این سکو را کسب کرده اند، می افزاید: کار روی سکو، تنش و حساسیت بالایی دارد و شرایط ایمنی متفاوتی را ایجاب می کند. به همین دلیل در این فضا تمام نفرات باید از همه موارد ایمنی و الزام ها در موقعیت های مختلف آگاه بوده و در زمان تردد و استفاده از تجهیزات نیز آشنایی و هماهنگی داشته باشند. افسر ایمنی سکوی نفتی ایلام با اشاره به تجهیز این سکو به سیستم های مقابله ای در مقابل آتش سوزی، انفجار یا نشت گاز توضیح می دهد: این سکو از زمان تاسیس، سیستم های اطفای حریق کامل داشته و همه قسمت های آن به شیرفلکه های خاموش کردن آتش مجهز است. همچنین مخزن آب شیرین و آب شور را به طور همزمان در اختیار داریم. به همین دلیل هیچ محدودیتی برای خاموش کردن آتش وجود ندارد.
کلانتری می گوید: به کمک پمپ های دیزل و برقی در زمان وقوع هر حادثه ای، کل سیستم سکو بلافاصله از کار می افتد و در زمان نشت گاز یا نفت هم بلافاصله کل سکو شات دان می شود و به خاموشی کامل می رود؛ چون هر جرقه ای می تواند باعث حادثه شود. پمپ های برق داخلی و آتش نشانی هم در این شرایط به صورت دیزل کار می کنند و نیازی به برق ندارند و آب را تامین می کنند.
وی به جعبه های قرمزرنگی که در قسمت های مختلف سکو تعبیه شده اشاره می کند و می گوید: در این جعبه ها هوز(شیلنگ)های آتش نشانی، انواع کپسول ها و نازل هایی که برای اطفا لازم هستند، قرار گرفته و در مواقع لزوم آب شور را از دریا می کشد و آماده اطفا می شود. همچنین سنسورهای تشخیص گاز در بخش کنترل و بیرون از آن وجود دارد که با کوچک ترین مورد انتشار، فعال شده و به اتاق کنترل اعلام می شود. سنسورهایی برای تشخیص کوچک ترین شعله ها وجود دارد که حتی حضور اپراتور، باز هم عمل و در پی آن دوش های اطفای حریق، شروع به فعالیت می کند.
کلانتری با تاکید بر اینکه تنها نیروی ایمنی سکو و مسؤول آن، خود اوست و در شرایط بحرانی به تنهایی نمی تواند همه اقدامات ایمنی را همزمان انجام دهد، می افزاید: هر روز به عنوان یک برنامه همیشگی، همه الزام ها برای زمان حادثه با کارکنان سکو مرور می شود تا در صورت بروز هر اتفاق، هر کس وظیفه خود را انجام دهد؛ همه ما سوار بر یک قایق هستیم و رعایت این نکات برای حفظ آرامش و سلامت جان خودمان است.
افسر ایمنی سکوی نفتی ایلام با بیان اینکه هر نوع اقدام و عملیات روی سکو باید با هماهنگی و مجوز انجام شود، می گوید: اقدامات روی سکو در دو حالت عملیات سرد و گرم است که برای هر دو این موارد، باید مجوز فعالیت از مسؤول سکو و اچ اس ای گرفته شود. عملیات گرم شامل مواردی می شود که از ابزار و ادوات گرم مثل جوشکاری و برشکاری استفاده می شود و همه این موارد قبل از شروع کار باید مجوز بگیرند و در مجوز قید شده که چه بخش هایی، چه مسؤولیت هایی برای بررسی بخش های مختلف دارد و در آخر هم بخش ایمنی باید همه این مراحل را تایید کند. عملیات سرد هم شامل همه مواردی است که این تجهیزات در آنها به کار گرفته نمی شود، مثل بستن پیچ و داربست، جا به جایی بار و... که این موارد هم مجوز می خواهد و افرادی که مسؤولیت دارند، باید تا پایان پاسخگو باشند.
اگر چالش اول کارکنان سکوی ایلام در منطقه نفتی سیری را کمبود امکانات رفاهی و نبود فضای کافی برای استراحت کارکنان در نظر بگیریم، چالش مهم و اساسی دیگر کارکنان جزیره سیری، نگرانی شدید در مورد پرواز از جزیره به مقاصد دیگر است. به طوری که این مسأله در میان آنها، به فوبیا تبدیل شده است. علی مختاری، کارشناس پرستاری، 4 سال است که به عنوان پزشکیار در سکوی نفتی ایلام فعال است. وی می گوید: در صورت بروز بحران و داشتن مصدوم، رسیدگی و اقدامات اولیه را انجام می دهیم؛ اما اگر نیاز به اعزام به درمانگاه جزیره سیری یا منطقه های دیگر مثل کیش با بندر لنگه باشد، حضور بالگرد و رفت و برگشت آن حداقل یک ساعت طول می کشد و ممکن است ساعت طلایی امداد از دست برود.
وی به شرایط سخت کار اقماری، دوری از خانواده و فشارهای روحی زیادی که برای کارکنان به همراه دارد، اشاره می کند و می گوید: یکی از مهم ترین ترس ها در میان کارکنان، ترس از پرواز بین سکوها و جزایر، همچنین پرواز از جزیره تا محل زندگی است. یکی از دلایل مهم این ترس هم حوادث زیادی است که در این سال ها تکرار شده و پروازها کیفیت پایینی دارند. مختاری با بیان اینکه برخی کارکنان سکوی ایلام دو مقصد دارند، ادامه می دهد: آنها تلاش می کنند بخشی از مسیر خود را زمینی، با اتوبوس یا سواری طی کنند؛ چراکه هر هفته شاهد نقص فنی پروازها هستیم و با هر مورد از این نقص فنی، این ترس از پرواز بیشتر و عمیق تر می شود و این موارد، اثرات بدی بر روح و روان کارکنان اقماری دارد. مختاری همچنین با اشاره به اینکه تمام اقدامات درمانی پایه برای همه بیماری ها نیز روی سکو و به شکل شبانه روزی انجام می شود، تصریح می کند: برای بیماری های پیشرفته تر، بیمار باید به جزیره یا مناطق دیگر اعزام شود. وی بیشترین موارد مراجعه را در بین کارکنان، مشکلات گوارشی ناشی از کیفیت آب، سرماخوردگی و حساسیت اعلام می کند و می گوید: البته مواردی از جراحات احتمالی در سکو را هم داریم. پزشکیار سکوی ایلام به 15 نفر نیروی ثابت روی سکو اشاره می کند و می گوید: در این سال ها و به دلیل شرایط، بیشتر شبیه یک خانواده شده ایم و حواسمان به همدیگر است؛ البته اتاق های تنگ و جای کم باعث شده بیشتر در کنار هم و در فاصله کمی در اتاق ها باشیم و به عبارتی، حریم خصوصی خاصی وجود ندارد و تقریبا از مسائل خانوادگی همدیگر مطلع هستیم.
شرحی بر فرایند تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگردرگفت و گو بارئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی:
سمیه راهپیما خردادماه سال 1400 بود که خبر تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت و وزارت نفت نیز که از همان ابتدا برنامه های منسجمی در این زمینه داشت، این مهم را گام به گام در شرکت های اصلی و فرعی خود، اجرایی کرد.از 32 هزار نفر مشمول ایثارگر این وزارتخانه، اطلاعات سه هزار و 524 نفر در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران طبق بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال1400 در سامانه ایثار ثبت شده است و قبل از آن نیز تبدیل وضعیت ایثارگران بند «و» این شرکت انجام شده که بر اساس آن یک هزار و 113 نفر مشمول این بند شده اند. از خردادماه سال گذشته تا کنون امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اقدام های قابل توجهی در این زمینه انجام داده است. حجت اله نوری، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، در گفت وگو با «مشعل» به ارائه اطلاعاتی در این زمینه پرداخته است که در ادامه می خوانید.
از اجرای بند «و» در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی بگویید و اینکه در چه مرحله ای قرار دارد؟
مراحل اجرایی بند «و» ماده44برنامه پنج ساله پنجم توسعه یاهمان قانون تبدیل وضعیت ایثارگران که مصوبه مجلس شورای اسلامی است، سال 1399در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی کلید خورد.با فراخوان دریافت مدارک، یک هزار و 113 نفر در چرخه بررسی قرار گرفتند و با بررسی ها و صحت سنجی های انجام شده در این زمینه،یک هزار نفر به عنوان افراد واجد شرایط بند «و» شناخته شدند. آن زمان سامانه ایثار وجود نداشت و همه فرآیندها به صورت دستی و سنتی انجام می شد، مدارک ایثارگران این افراد از سوی امور ایثارگری جمع آوری و استعلام ها انجام و بعد از صحت سنجی به واحد تامین نیروي انساني اعلام شد و چون 99 درصد این افراد قرارداد مدت موقت بودند و واحد تامین نیرو اطلاعات منسجمی از این افراد داشت، بر پایه این اطلاعات، بقیه تشریفات استخدامی شروع و اسامی به واحدهای مربوط (گزینش و طب صنعتی) اعلام شد. هم اکنون بیش از 98 درصد از این افراد احکام استخدامی خود را دریافت کرده اند و با صدور شماره پرسنلی برای آنها در سیستم تبدیل وضعیت شده اند(تبدیل وضعیت این افراد، 27 مهرماه 1399 در سیستم جاری شده است). برای افرادی که تبدیل وضعیت شده اند، سه ماه دوره پیمانی در نظر گرفته شده، اما تاریخ رسمی شدن آنها از همان 27 دی ماه 1399 است.
بعد از آنکه تبدیل وضعیت بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال1400 ابلاغ شد، همزمان با آن سامانه ای در وزارت نفت تحت عنوان سامانه ایثار راه اندازی و در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز 109 کاربر فعال برای ثبت اطلاعات تعریف شد. شرکت های تابعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مانند شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با 37 منطقه زیر پوشش، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با 12منطقه زیر پوشش، دو شرکت پالایش نفت آبادان و امام خمینی(ره) شازند و ستاد پالایش و پخش، اطلاعات افراد واجد شرایط را دریافت و تاکنون اطلاعات سه هزار و 524 نفر از آنها در سامانه ایثار ثبت شده است. در ادامه بودجه سال 1401 همین تبدیل وضعیت بند «د» ایثارگران تحت عنوان بند «و» تبصره 20 قانون بودجه 1401 استمرار پیدا کرده است.
کاربر فعال یعنی افرادی که می توانند مدارک مشمولین را دریافت و در سامانه ايثار ثبت و مدارک را بارگذاری کنند. در تمام مناطق شركت ملي پخش فرآورده های نفتی ایران یک یا چند کاربر به عنوان کاربران تغذیه کننده شامل رئیس امور اداری یا کارشناسان ارشد امور اداری به عنوان کاربران سامانه ایثار هستند. دسترسي هر کاربر متناسب با منطقه عملياتي آن کاربر تعریف شده است.به عبارت دیگر کاربری که برای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه اصفهان است، فقط می تواند مشمولان این منطقه را ثبت کند.
بیشترین فراوانی به ترتیب به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، شرکت پالایش نفت آبادان و کمترین فراوانی نیز به ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اختصاص دارد. در گام اول، ثبت نام افراد انجام و مدارک آنها در سامانه ایثار بارگذاری شد و سپس استعلام مدارک ایثارگری و صحت سنجی آنها صورت گرفت. مرجع استعلام گواهي هاي جانبازان و فرزندان آنها، آزادگان و فرزندانشان، شهدا و فرزندان آنها و منسوبین به شهدا، بنیاد شهید و امور ایثارگران و حسب بخشنامه ستاد كل نيروهاي مسلح، مرجع مابقي گواهي ها يگان هاي زیرمجموعه نيروهاي مسلح بود. مثلاً برای ارتش، مرجع، نیروی هوایی، نیروی زمینی، نیروی دریایی و پدافند اعلام شد. برای سپاه، مرجع استعلام گواهی، سپاه های استانی و برای جهاد کشاورزی نیز این مرجع برای استعلام گواهی، مدیریت توسعه منابع انساني جهاد کشاورزی در تهران و مدیرکل جهاد استان ها بود.
تاکنون از 3 هزار و 524 نفر، استعلام بیش از 3 هزار و 100 نفر اخذ و نهایی شده و استعلام 2 هزار و 959 نفر نیز به مخزن وزارت نفت ارسال شده است. برای شتاب بخشی به فرآيند کار، این استعلام ها قبل از اعلام به تامین نیرو، از طریق مجوزهایی که از سوی اداره کل آموزش وزارت نفت اخذ شده بود، به واحد برنامه ریزی نیروی انسانی اعلام شد تا متناسب با مدارک تحصیلی، به تعریف عناوین شغلی به منظور ایجاد سمت های سازمانی این افراد اقدام شود.
مبنای ایجاد سمت در خصوص مشمولین بند «و»، شغل افراد بود، اما در مورد بند «د» با توجه به اینکه برخی مشاغل در صنعت نفت وجود نداشت یا اینکه برون سپاری یا پیمانکاری شده بود، مدرک تحصیلی افراد، مبنای ایجاد سمت قرار گرفت.البته با توجه به هماهنگی با اداره کل آموزش و همراهی مدیریت توسعه منابع انسانی در این خصوص، اگر افرادی بودند که مدرک تحصیلی آنها مرتبط نبود و اعمال مدرک تحصیلی برای ایجاد سمت به ضررشان بود، شغل آنها مبنای ایجاد سمت قرار می گرفت و این انعطاف وجود داشت که تغییر رویکرد داشته باشیم، همچنین سمت های این افراد از سوی مدیریت ساختار ایجاد و همزمان به منظور انجام تشریفات استخدامی (معاینات دوره ای ،طب صنعتی، معرفی به گزینش جهت تکمیل فرآیند استخدام) به تامین نیرو اعلام شده است. در بند«د» تبصره 20 چون قانون مجلس شورای اسلامی تا29 اسفند 1399 اعلام شده است، در صورت پذیرش افراد در مرحله گزینش، تاریخ رسمی شدن آنها اول فروردین 1400 لحاظ و معوقات پرداخت خواهد شد، اما دربند «و» تبصره 20سال 1401 چون تا 30 بهمن 1400 بود، هنوز تاریخ نهایی تبدیل وضعیت آنها اعلام نشده و پیش بینی ما برای مبنای رسمی شدن افراد، اول اسفند سال 1400 است.
با توجه به اینکه بیشتر درخواست ها به مناطق عملیاتی اختصاص دارد، واحد اچ اس ای اعلام کرد استانداردهای معاینات دوره باید متناسب با شرایط شغلی فرد تعریف شود، همچنان که در جلسات نیز تاكيد شد تا مشاغلی که ستادی و دفتری هستند، از مشاغل 100 درصد عملیاتی تفکیک شود، زیرا برای مثال در پالایشگاه ها هم واحدی به نام منابع انسانی ستادی وجود دارد. از 3 هزار و 300 نفری که واحد تامین نیرو اعلام کرده، بالای هزار نفر طب صنعتی آنها انجام شده است و مراحل گزینش آنها نیز در حال انجام است.
هيات مرکزی گزینش باید از اداره اطلاعات برای همه متقاضیان استعلام بگیرد. قرار بود این فرایند در مورد ایثارگران هم اعمال شود، اما از آنجا که این مهم از سوی امور ايثارگران انجام شده بود، دیگر نیازی به این کار و استعلام مجدد نبود و در نشستی با حضور (مهدی علی مددی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، علی ستوده، مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری وزارت نفت و اسماعیل عسگریان، دبیر هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت) تاكيد شد که درباره گزینش ایثارگران نیازی به استعلام گرفتن نیست.
اکنون در حوزه منابع انسانی در خصوص مشمولین بند «د» فرآیند استخدامی پایان یافته است و منتظر نظر گزینش و طب صنعتی هستیم تا احکام استخدامی امضا شود. سمت ها نیز تعیین و به شرکت ها ابلاغ شده است و انتظار می رود با توجه به اعلام برنامه های گزینش طب صنعتی، تبدیل وضعیت مشمولین تا اوایل بهمن امسال نهایی شود.20-
افرادی که به صورت پیمانکاری و قراردادی هستند، دریافتی آنها و آیتم هایی که به عنوان فوق العاده های حقوق دریافت می کنند، بر اساس قانون اداره کار است و پیمانکار بر اساس شرایط کاری آنها می تواند یک سری فوق العاده هایی را در نظر بگیرد و در قرارداد با شرکت منعقد می شود، اما وقتی فرد رسمی می شود، طبق جدول 21 پایه ای حقوق در نظر گرفته می شود. برای اینکه این مشکل برطرف شود، نخست با جلساتی که با واحد برنامه ریزی نيروي انساني و امور کارکنان داشته ایم، مقرر شد در شورای تعيين سوابق بررسی و سوابق این افراد معادل حداقل یک و حداکثر دو گرید در نظر گرفته شود، این روند بر پایه حقوق آنها اعمال می شود و دوم اینکه پایه حقوق این افراد بر اساس جدول شرایط حداکثری را می بینند. افراد صبور باشند. اگر ماده 10 از سوی وزارت نفت ابلاغ و اجرا شود، حقوقشان افزایش چشمگیری خواهد داشت.
این ماده سال 1393 از طریق مجلس شورای اسلامی برای صنعت نفت ابلاغ و تصویب شد، اما در آن مقطع بر اساس سیاست های وزارت نفت و با توجه به بار مالی که داشت، اجرا نشد. این ماده ترمیم حقوق برای کارکنان رسمی است. با افزایشی که اخیرا در نفت کارت اتفاق افتاده است، بخشی از آن را پوشش می دهد. از سوی دیگر مزایایی مانند بیمه صنعت نفت شامل حال افراد رسمی می شود و این تا حدودی افت حقوق را پوشش می دهد. پیشنهاد من به همه دوستان این است که در گام اول از تبدیل وضعیت انصراف ندهند. نکته ای که وجود دارد این است که در صنعت نفت اگر یک فرد رسمی بخواهد رابطه استخدامی خودش را با صنعت نفت ادامه ندهد یا باید بازنشسته یا اینکه بازخرید شود و حالت دیگری وجود نداشته و در سیستم جامع تعريف نشده است. برای افراد پیمانکاری و قراردادی كه در مسير تبدیل وضعیت ایثارگری قرار دارند به منظور حمايت بيشتر از حقوق ايثارگران طي پيشنهاد به اداره كل آموزش و طرح در شوراي مديران تصویب شد که این افراد بعد از تبدیل وضعیت هر زمانی خواستند بتوانند به حالت شغلی قبل خود بازگردند، بدون اینکه خسارتی متحمل شده يا از سيستم منفك شوند؛ از این رو ما به دوستان پیشنهاد می کنیم که صبور باشند و ببینند که چه اتفاقی روی حقوق آنها می افتد و بر اساس ماه اول و دوم تصمیم نگیرند.
معیار مدرک تحصیلی فرد است. اگر لیسانس یا فوق لیسانس باشد، گرید 11 و اگر مدرک تحصیلی پایین تر باشد، گریدهای پایین تر.
در خصوص تعریف عناوین شغلی و ایجاد سمت های سازمانی که از سوی واحد برنامه ریزی و مدیریت ساختار انجام شد، شرکت ملی پالایش و پخش اول بود، در زمینه استعلام مدارک ایثارگری نیز این شرکت فرآیندها را خیلی سریع شروع کرد. بر اساس مکاتباتی که صورت گرفت و جلساتی که با قسمت های مختلف گذاشته شد، کار استعلام زودتر انجام شد و در جلساتی که با دکتر ستوده و اداره کل آموزش برگزار شد، آنها خواستند در خصوص استعلام ایثارگران کل صنعت نفت کمک کنیم. اطلاعات رزمندگان صنعت نفت را گرفتیم و از طریق شرکت های ملی پخش نیز در شهرها و استان های مختلف استعلام را آغاز کردیم. اکنون می توان گفت که اگر گزینش و طب صنعتی فرآیندها را تسریع کند، تمام مشمولین شرکت پالایش و پخش در کمتر از دو ماه ديگر تبديل وضعيت شوند.
از دی ماه 1400 سامانه ایثار راه اندازی و ثبت نام ها شروع شد و تا دی ماه 1401 نهایی خواهد شد. این پروژه بسیار عظیمی بود و در صنعت نفت تحت عنوان مگاپروژه تعریف شد، زیرا در کل صنعت نفت حدود 27 هزار نفر در حال تبدیل وضعیت هستند.
علاوه بر بحث تبدیل وضعیت ایثارگران که مهم ترین و با اولویت ترین کار ما بود، با توجه به وظایف ذاتی امور ایثارگران سعی کرده ایم از بقیه موارد غافل نشویم در شش ماه اخیر احیای مصوبه 1497 را داشتیم که از سوی وزارت نفت ابلاغ شد. بر اساس این مصوبه، فرزندان شهدا، فرزندان جانبازان 25 درصد بالاتر، فرزندان آزادگان یک سال اسارت و بیشتر را شامل می شد. در پالایش و پخش نیز تاکنون 350 نفر را ثبت نام کرده ایم. نکته مهم اينكه افرادي که قبلا از این مصوبه استفاده کرده اند، شامل حالشان نمی شود. اطلاعات این افراد پایش و بررسی شده و در حال اعلام به شرکت ها برای کاریابی و اشتغال این بزرگواران هستیم. در سال هاي اخير به دليل رويكرد وزارت نفت به امور ورزش و همچنين شرايط كرونایي كشور، فعاليت هاي ورزشي متوقف شده بود، اما امسال امور ايثارگران شركت ملي پالايش و پخش مسابقات ورزشي را در قالب هيات ورزشي جانبازان و معلولين به صورت جامع و كامل فعال و در يك طرح ابتكاري امسال 6 رشته ورزشي را به صورت تک رشته ای برنامه ریزی کرده است و در حال اجرای آن هستيم و هدفمان اين است كه جامعه آماري بيشتري را در برگرفته و حضور و مشاركت حداكثري جانبازان عزيز را داشته باشيم. در 6 رشته ورزشي بايد 67 نفر ورزشکار حضور داشته باشند و مطمئن بوديم که برای شرکت های عملیاتی این امکان وجود ندارد که در یک مقطع زمانی واحد این تعداد از همكاران را ترخيص و اعزام کنند؛ از این رو به سمت برگزاري مسابقات بصورت تک رشته ای حركت كرديم. شش رشته ورزشي شامل دارت، تیراندازی، شنا، تنیس روی میز، شطرنج و فوتسال است. رشته دارت با حضور 9 تیم به میزبانی شرکت پالایش نفت لاوان و رشته شنا با حضور 6 تیم به میزبانی شرکت پالایش نفت امام خميني(ره) شازند برگزار شد و چهار رشته مابقی نیز طی چند ماه انتهایی سال برگزار می شود.
یکی از رویکردهایی که داشتیم این بود که شرکت های پالایشی خصوصی هم به صورت جامع به امور ايثارگران شركت هاي خود بپردازند و همه شرکت ها استقبال کرده اند و در امور ورزشی شرکت و میزبانی ها را نیز قبول کرده اند. مانند شرکت پالایش نفت لاوان که میزبانی مسابقات دارت را قبول کرد. فوتسال نیز به میزبانی شرکت پالایش نفت بندرعباس برگزار خواهد شد. تیراندازی نیز به میزبانی پالایش نفت اصفهان است و مشارکت حداکثری نیز اتفاق افتاده است.
همچنین برنامه ریزی کردیم چهار نوبت صعود سراسری کوهنوردی برای جانبازان و معلولین داشته باشيم که دو دوره آن برگزار شده، دوره اول در تیرماه در استان کهگیلویه و بویراحمد در ارتفاعات دنا در شهر سی سخت بود. صعود سراسری دوم ما نیز در یک ماه گذشته بود که در استان مرکزی در ارتفاعات سفیدکوه انجام شد و برای ما مایه افتخار است که جانبازان ما توانسته اند این کوه به ارتفاع سه هزار و 118 متر را فتح کنند. دو صعود دیگر نیز داریم که در ادامه سال برگزار خواهد شد و دو صعود باقي مانده به ميزباني شركت هاي پالايشي و عملياتي انجام خواهد شد. علاوه بر برنامه های ورزشی، اردوهای زیارتی و سیاحتی نیز برای جامعه ایثارگران در نظر گرفته ایم که شامل خودشان و خانواده های آنها می شود. تاکنون 8 اردوی زیارتی به مشهد مقدس برگزار کرده ایم و یک هزار و 150 نفر اعزام شده اند. سه دوره اردوی سیاحتی نیز به محمودآباد به تعداد 250 نفر داشته ایم. یکی از مباحث اولویت دار ما دیدار چهره به چهره با خانواده شهدا و جانبازان است که تاکنون 32 دیدار به صورت اختصاصی انجام داده ایم و تا پایان سال 20 دیدار دیگر نیز خواهیم داشت. یکی از مسائلی که در امور ایثارگران در سال های گذشته خیلی به آن توجه نشده بود و اطلاعات منسجمی در مورد آن نداشتیم، شناسنامه ورزشی جانبازان و معلولین بود که برای تکمیل آن با کمک امور ورزش فرمی را طراحی کرده و برای همه شرکت ها ابلاغ شد و همه شرکت ها را ملزم کرده ایم تمامی جانبازان و معلولین این شناسنامه ورزشی را تکمیل کنند تا بر اساس آن بتوانیم برای همه جامعه هدف متناسب با علاقه مندی های آنها برنامه های ورزشی در نظر بگیریم. برای رسیدگی به امور ایثارگران و جامعه هدف در شرکت های تابعه به صورت میدانی حضور پیدا می کنیم. تاکنون در 8منطقه شرکت ملی پخش و دو شرکت پالایش نفت آبادان و شازند با کل ایثارگران آنها جلسه پرسش و پاسخ گذاشته و مشکلات آنها را از نزدیک شنیده ایم و در حال بررسی مسائل هستیم و خیلی از موضوعات را با تعامل خوبی که با مدیران عامل مناطق و منابع انسانی در شرکت ها داشته ایم، مرتفع شده است. رسیدگی به امورات استخدامی ایثارگران مانند ایجاد سمت ایثارگری یا حالت اشتغال، پیگیری بازنشستگی پیش از موعد جانبازان، حضور مستمر و فعال در کمیسیون های ماده 16 که مربوط به بنیاد شهید است و همچنين پيگيري براي اجراي آراء دیوان عدالت اداری برای احقاق حقوق جانبازان و خانواده شهدا را انجام داده ایم. نظارت بر حسن اجرای قوانین در واحدهای دیگر و همچنین بررسی درخواست های شخصی که از جامعه هدف و ایثارگران، جانبازان، فرزندان و خانواده های آنها و آزادگان به ما ارجاع داده می شود، از جمله فعالیت هاست.
به مناسبت هفته دفاع مقدس نیز اوایل مهرماه همایش یاد یاران در ستاد پالایش و پخش با حضور تمامی رزمندگان ستاد برگزار شد و طی آن به رزمندگان هدایا و لوح هایی تقدیم شد، همچنین در ابتدای سال در ماه مبارک رمضان برنامه افطاری برای خانواده های معزز شهدا را در نظر گرفتیم و 200 نفر از خانواده های شهدای ساکن تهران را دعوت کردیم. این مراسم برای خانواده ها مایه خرسندی بود. هدایایی نیز برای ایثارگران در نظر گرفته ایم و طبق مصوبه ستاد امور ایثارگران در مناسبت های مختلف به این عزیزان تقدیم می کنیم، به صورتی که تکریم و تجلیل به معنای حقیقی کلمه صورت گیرد.
در مورد خانواده شهدای کارگر بازنشسته و پیگیری و برخورداری این خانواده ها از خدمات بهداشت و درمان صنعت نفت هم از دیگر اقدام هایی است که به صورت مجدانه پیگیری می کنیم و امور درمانی و بهداشتی این عزیزان نیز در حال انجام است.
برنامه هایی نیز برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت داریم. از جمله برنامه هایی که در مناسبت های خاص مانند سال گذشته به مناسبت روز شهدا 22 اسفندماه برنامه زیارت عاشورا در کهف الشهدا برگزار شد و همچنین برنامه های فرهنگی و مسابقاتی که برنامه ریزی شده و در جهت تحقق و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت تا بتوانیم حق این عزیزان را ادا کنیم.
یکی از مسائلی که اکنون در مناطق و در مواجهه با آن در شرکت ها تابعه برخورد کرده ایم، مسائل و موضوعات مخصوص فرزندان شهداست. برخي از این افراد مشکلات سمت سازمانی دارند و برخی مشکلات ارزشیابی دارند و با تعامل خوبی که میان مدیران منابع انسانی برقرار شده، بسیاری از مشکلات این عزیزان حل شده است. برخی از این افراد نیز پیگیر جابه جایی بودند که مذاکراتی در اين خصوص انجام شده است. در امور ایثارگران هر کاری که انجام دهیم، در مقابل ایثارگري و از خودگذشتگی این عزیزان کمترین است و امیدوارم بتوانیم به وظایف خودمان عمل کرده و شرمنده خون پاك شهدا نشويم.
گذر انتقال گاز از گردنه های يخ زده خراسان شمالی تا شنزارهای روان خراسان جنوبی
مشعل قرعه این شماره «مشعل» برای ثبت لحظه هایی از تلاش های پولادمردان صنعت انتقال گاز، به اولین منطقه در بین مناطق به لحاظ خدمت رسانی، به طولانی ترین طول خطوط لوله انتقال گاز فشار قوی کشور با بیش از 5 هزار و 700 کیلومتر و البته دومين منطقه از لحاظ وسعت سرزمينی در بين مناطق ده گانه عمليات انتقال گاز كشور، يعنی منطقه 4عملیات انتقال گاز رسيده است. منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران با بیش از 311 هزار کیلومترمربع مساحت (بزرگ تر از حداقل 25 كشور جهان)، رتبه دوم در بین مناطق عملياتی را دارد و با وجود بافت های متنوع آب و هوايی مانند نقاط برف گیر و گردنه های يخ زده در خراسان شمالی و کویر نمك و شنزارهای روان در خراسان جنوبی، پايش، نگهداری و بهره برداری از حدود 5 هزار و 738کیلومتر خط لوله را به عهده داشته و در اين ميان حدود 120 شهر را پوشش می دهد که از این نظر نیز، دومین منطقه عملیاتی گاز کشور محسوب می شود. برای آگاهی بیشتر از این موضوع، به سراغ محمد کامل، مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران رفته ایم؛ منطقه ای که با انجام و پیگیری اقدام های تحول آفرین، موجب شده است کشورمان با ورود به باشگاه جهانی چهار کشور دارای تکنیک و تاکتیک تعمیر شیرهای فشار قوی گاز هنگام در سرویس بودن و تعمیر شیرهای جوشی یک تکه، به افتخاری بزرگ نائل آید. آنچه می خوانید، ماحصل این گفت وگو است.
مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران درباره گستره سرزمینی این منطقه عملیاتی تحت مدیریت وی می گوید: شركت انتقال گاز ايران به منظور تسريع در انجام وظيفه خطير انتقال بهينه گاز و حفظ سرمايه های ملی، به 10 منطقه عملياتی تقسيم شده است.در این میان، منطقه 4 با دارا بودن بيش از 5 هزار و 700 کیلومتر خط لوله،7 مركز بهره برداری و 3 ايستگاه تقويت فشار گاز در گستره سرزمينی به وسعت بيش از 398 هزار كيلومتر (كمی بيشتر از کشوری مانند فرانسه) به عنوان اولین منطقه انتقال گاز كشور به لحاظ طول خطوط لوله و دومین منطقه از نظر وسعت سرزمینی، وظيفه ارائه خدمات انتقال گاز مستمر و مطلوب در محدوده عملياتی استان های خراسان رضوی، شمالی، جنوبی و قسمتی از استان های سمنان و گلستان به عنوان قلب تپنده صنعت گاز در بخش شرقی كشور را به عهده دارد. به گفته کامل، ماموريت این منطقه، انتقال پاك، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبیعی است. به طور میانگین، روزانه حدود 75 میليون مترمكعب گاز طبيعی از سوی این منطقه منتقل می شود. در مجموع 6 ماه امسال، انتقال 13 میلیارد و 610 میلیون مترمکعب گاز به بیش از 149شهر، 140بخش، 312 دهستان و 14 هزار روستا، همچنین ارسال آن به مصرف کننده های عمده شامل نيروگاه شريعتی، نيروگاه مشهد، نيروگاه طوس، نيروگاه نيشابور، نيروگاه شيروان 1و2، نيروگاه فردوسی و نیز نيروگاه قائن، پتروشيمی بجنورد، فولاد خراسان، سيمان مشهد، ريخته گری جاجرم، صنايع آلومينيوم، سيمان زاوه، سيمان قائن و همچنین فولاد نيشابور، از جمله فعالیت های منطقه است.
مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، رشد نزدیک به دو برابری عملیات پیگرانی در 6 ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه را یکی از اقدام های مهم منطقه به منظور بالا بردن ظرفيت انتقال گاز در این منطقه می داند و می گوید: سال گذشته، بيش از یکهزار و 248 کيلومتر خط لوله فشار قوی با انواع پيگ های تمیزکننده و هوشمند پيگرانی شده است كه از اين ميان بيش از 724کیلومتر از خطوط لوله انتقال گاز اين منطقه مورد عملیات پیگرانی تمیزکننده و 542 كيلومتر از خطوط لوله انتقال گاز منطقه تحت پايش پيگ هوشمند قرار گرفت؛ این در حالی است که تنها در 6 ماه نخست سال جاری بیش از هزار کیلومتر پیگرانی تمیزکننده و 54 کیلومتر پیگرانی هوشمند انجام شده است که درکل نسبت به مدت مشابه سال گذشته شاهد افزایش نزدیک به دو برابری این نوع از عملیات بودیم.
وی در خصوص ايمنی خطوط لوله و ميزان نشتی ها ادامه می دهد: به صورت ماهانه و در قالب برنامه ریزی در مراكز بهره برداری، به بررسی مسير خطوط می پردازيم تا در حوزه حريم خطوط و ايمنی آن، به اطمينان دست پيدا کنیم. از این جهت از ابتدای سال جاری و مطابق با برنامه ای ابلاغی تاکنون بیش از 3 هزار و 610 کیلومتر نشت یابی در مسیر خطوط لوله سراسری گاز انجام شده كه در اين ميان يك مورد نشت زيرزمينی خطوط لوله و نشت از شيرهای مدفون مشاهده و برای رفع آن اقدام های لازم صورت گرفته است.
مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز ایران، توجه به زیرساخت ها در حوزه امور تدارکات کالا را برای پشتیبانی از عملیات ها و پروژه های منطقه ضروری می داند و تصریح می کند: توسعه فضاهای انبارها به ویژه تخصيص و تجهيز انبار 40 هزار مترمربعی محوطه باز واقع در منطقه سيس آباد مشهد، ايجاد انبار مصور برای دسترسی كاربران منطقه به صورت مجازی به همراه تصاوير و مشخصات همه اقلام كالايی انبارش شده در انبار از طريق ايجاد نرم افزار بايگان، استقرار كامل سامانه تداركاتی دولت (ستاد) و انجام همه خريدها و مزايده ها از طريق این سامانه، حمايت از توليد داخل با همكاری شركت های دانش بنیان در زمينه فنی و انجام خودكفايی و اولويت در خريد از محصولات توليد داخل، شناسايی و تعيين تكليف اقلام راكد و پيگيری مستمر به منظور واگذاری اقلام مازاد به ساير مناطق و شركت ها و پشتيبانی از ساير مناطق شركت انتقال گاز ايران در تامين قطعات و تجهيزات مورد نياز، از مهم ترین اقدام های این مجموعه در مسیر توسعه و نظام مند کردن امور تدارکات کالا به حساب می آید.
وی در خصوص پروژه های تعمیراتی انجام شده در حوزه آمادگی برای گذر ایمن از فصل سرما و پیک مصرف گاز نیز بیان می کند: با توجه به اينكه عمليات های تعميراتی و پشتيبانی باید در ايامی انجام شوند كه مصرف گاز در حداقل ممكن باشد، اين منطقه نيز به لحاظ اينكه بيش از90 درصد مناطق تحت پوشش آن در اقليم گرم و خشك قرار دارند، از ابتدای سال به صورت متناوب و از ابتداي مردادماه به صورت متمركز اقدام به اجراي عمليات های تعميراتی مهم مانند تعمیر 240 نقطه حاصل از نتایج پیگرانی هوشمند خط 30 اینچ سرخس/نکا، رفع نشتي از خط 20 اينچ نیشابور، تعميرات پيگ سيگنالر لانچر تقويتی 16 اینچ و رسيور تقويتی30 اینچ ديزباد-تربت حيدريه، تعويض دو شاخه لوله در خط 16 اينچ كلات/ درگز، تعمیر یا تعویض شیر30 اینچ در کیلومتر صفر بعد از لانچر خط 36 اینچ قدیم، ايجاد مسير بای پاس برای شير انتهای خط نيروگاه طوس و فردوسی، رفع نشست ايستگاه لانچر خط تقويتی اسفراين، رفع نشتی از خط 30 اينچ جنوب خراسان، رفع نشتی از 9 نقطه خطوط 8 اینچ شاهرود/ دامغان و سمنان/ دامغان و تعویض پوشش به میزان 2 هزار 400 متر در سطح خطوط منطقه کرد و همچنین تعميرات اساسی تاسيسات تقويت فشار طبق برنامه با موفقيت انجام و جهت بالا بردن ضريب اطمينان آمادگی تاسيسات تقويت فشار تعمیرات PM (تعميرات پيشگيرانه) نيز با اجرای بیش از 1200 دستور کار، طبق برنامه به اتمام رسيده ، علاوه بر اين اقلام يدكی مورد نياز تاسيسات تهيه شده است.
کامل، منطقه 4 را به عنوان یک منطقه پیشرو در حوزه حرکت به سمت خودکفایی و استفاده از فناوری نو همگام با پيشرفت های جهانی برشمرده و می گوید: در صنعت نفت و گاز همواره بر استفاده از توان و تخصص نيروهای داخل كشور تاكيد شده و هر روز به سمت پيشرفت بيشتر حركت كرده ايم. با نگرشی نو كه در سیستم های مديريتی اتفاق افتاده و با استفاده از توان همكاران توانمند، شاهد رشد روزافزون در حوزه فناوری های نو در عرصه انتقال گاز هستيم؛ از این رو از زمان شروع گام هایی در مسیر خودكفايی در اين منطقه، افزون بر شناسايی تولیدکنندگانی كه توان ساخت اقلام مصرفی مورد نياز منطقه را داشته اند، در قالب قرارداد با پيمانكاران و مشاوران داخلی موفق به تولید 108 قلم از تجهيزات پركاربرد و مصرفی مورد نياز منطقه شده ایم، ضمن آنکه برای 47 مورد از اين تجهيزات، شناسنامه فنی تهيه شده است. در حوزه استفاده از توانمندی کارکنان نیز این منطقه در حرکتی ابتکاری و فناورانه، طی دو سال اخیر با شناسایی همکاران مستعد از بین همکاران منطقه و اعتماد به توانایی آنان، با ایجاد یک ولو شاپ و در نتیجه تعمیر و تجهیز بیش از 210 عدد شیرهای اسقاطی و تعمیری در سایزهای مختلف، از سطح شرکت های تابعه وزارت نفت مانند پالایشگاه فجر جم و گازهای استان خراسان رضوی، همدان، تهران و مناطق 10، 6، 7، 3 و 9، علاوه بر ورود به باشگاه تعمیرکنندگان جهانی3 کشور دارای قابلیت تعمیر اینگونه شیرها حتی در حالتی که شیرها در وضعیت بهره برداری هستند، بدون نیاز به قطع جریان گاز، گام مهمی در مسیر خودکفایی و قطع نیاز به کشور ثالث برداشته است و می توان گفت اجرای اینگونه طرح ها نشان از آمادگی اين مجموعه برای حركت به سمت تعالی همگام با پيشرفت های جهانی است.
مدیر منطقه 4 عملیات انتقال گاز با بیان اینکه مسئولیت اجتماعی از دریچه شركت انتقال گاز، خانواده ای به وسعت ایران زمین را شامل می شود، ادامه می دهد: مسئولیت اجتماعی در مجموعه صنعت نفت و گاز تعریف شده که در کنار توسعه فردی، شغلی و... از بین نرود و مجموعه شرکت انتقال گاز و در کنار آن این منطقه نیز از این روند مستثنا نیست. در این حوزه اقدام های متعددی مانند ایجاد صندوق خیریه ابوفاضل کارکنان منطقه، پاسخگویی به شکایات و پرسش های هموطنان در کوتاه ترین زمان ممکن، برگزاری جلسات مسئوليت اجتماعی در طول سال، برگزاری جلسات هم انديشی با ذی نفعان بيرونی به ویژه گازهای استانی خراسان های سه گانه و سمنان، پايش عملكرد واحد های منطقه در زمينه مسئوليت های اجتماعی، برگزاری جلسات هم انديشی با دهياری ها و مجاوران خطوط لوله و در ادامه برگزاری همايش بخشداری ها و دهياری های حوزه، از مهم ترین اقدام ها در این زمینه است و در مورد ارتباط مستقیم با کارکنان نیز علاوه بر دیگر درگاه های ارتبــاط با مدیریت مانند بخش ارتباط با مدیر در پورتال منطقه، صندوق ارتباط مســتقیم با مدیر منطقه نصب شده در ساختمان مرکزی، شماره ارسال پیامک مستقیم به مدیر، جلسات ملاقات حضوری با مدیر در روزهای دوشنبه و برگزاری بیش از 30 نشست رودررو با تمام واحدهای ذی ربط، از دیگر نقاط قوت این منطقه در این زمینه است.
بازخوانی پرونده مسئولیت پذیری در دولت سیزدهم
مشعل ترمیم شبکه های آبرسانی، اجرای پروژه های راهسازی، حفاظت و توسعه منابع طبیعی، ارائه امکانات بهداشتی و درمانی و ایمنی ساکنان مجاور خطوط لوله، نوسازی مدارس، بهسازی و تسطیح معابر محلی و توانمندسازی و اشتغالزایی نیروهای بومی، از رویکردهای مسئولیت اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در استان های نفت خیز و گازخیز به شمار می رود که به ویژه در سال های اخیر و با تأکید وزیر نفت، با جدیت و تلاش بیشتری پیگیری و اجرایی شده است. گزارش پیش رو دربرگیرنده اهم فعالیت ها و دستاوردهای اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران و مناطق دوازده گانه تابعه این شرکت است که نشان می دهد رویکرد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به حوزه مسئولیت اجتماعی صرفا یک رویکرد شعاری نبوده بلکه برخاسته از نوعی نگاه راهبردی به جوامع محلی و ایجاد بسترهای لازم برای توسعه و پیشرفت پایدار در مناطق نفت خیز است.
مناطق دوازده گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در کنار ایفای نقش انتقال کلان مواد نفتی و تامين انرژي بخش هاي مختلف صنعتي، در مسیر اولویت و ارجحیت مسئولیت های اجتماعی، توانسته است در مناطق نفت خیز اقدام های ارزنده ای انجام دهد و می توان گفت طرح ها و برنامه های اجراشده، اثری بر توسعه پایدار گذاشته، ضمن آنکه رضایت جوامع محلی و پیرامونی مناطق را نیز به همراه داشته است. در حقیقت چشم انداز شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران افزون بر دستيابي به جايگاه برتر در زمينه انتقال كلان، پايدار و ايمن نفت خام و فرآورده هاي نفتي، مبدل شدن به الگویی شایسته در عرصه مسئولیت های اجتماعی است که درصدد است تا این مهم را با پشتوانه کارکنان متعهد و توانمند خود و با بهره گیری از رویکردهای عملیاتی یکپارچه و کارآمد محقق سازد. آنچه در ادامه می آید، بخشی از خدمات عام المنفعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران به تفکیک مناطق دوازده گانه زیرمجموعه این شرکت در یک سال گذشته است که انتظار می رود با تداوم رویکرد مثبت این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی، در آینده شاهد اقدام هایی خوب در استان های محروم به ویژه مناطق همجوار تاسیسات نفت و گاز کشور باشیم.
مسئولیت انتقال نفت خام از میدان نفتی مارون به پالایشگاه نفت اصفهان به عهده شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان است که پس از تامین خوراک این پالایشگاه، مازاد آن را به پالایشگاه های تهران و تبریز انتقال می دهد. همچنین فرآورده های نفتی پالایشگاه اصفهان و پالایشگاه بندرعباس را از منطقه جنوب شرق دریافت و به منطقه تهران ارسال می کند. انتقال نفت کوره دریافتی از پالایشگاه اصفهان به نیروگاه اسلام آباد و پایانه آب نیل و همچنین انتقال سوخت مورد نیاز فرودگاه شهید بهشتی اصفهان، از دیگر خدمات این منطقه به شمار می رود.
گزارش های آماری شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران حاکی از آن است که از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون در منطقه اصفهان 27 پروژه مسئولیت اجتماعی با اعتبار بیش از 318 میلیارد ریال اختصاص و تکمیل یافته است. خرید یک دستگاه گیرنده دیجیتال شبکه های ورزشی در روستای گندمکار استان چهارمحال وبختیاری به ارزش 150 میلیون ریال به منظور بهره مندی اهالی این روستا از شبکه های دیجیتال ورزشی نصب و تجهیز شده است. همچنین کمک به تخریب ساختمان مدرسه قدیمی با هزینه ای بالغ بر 2 میلیارد ریال و نیز اجرای پروژه پاکسازی 20 هزار تن از خاک های آلوده از سوی پژوهشگاه صنعت نفت با اعتبار 7 میلیارد ریال، از دیگر اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه اصفهان در روستای گندمکار از توابع استان چهارمحال وبختیاری است. اختصاص بخشی از حریم مرکز انتقال نفت مارون 4 به منظور تعریض جاده ترانزیتی خوزستان – اصفهان به ارزش 2 میلیارد و 85 میلیون ریال، راه اندازی کتابخانه در مدارس روستاهای همجوار این مرکز انتقال، تخریب مدرسه متروکه روستای گلشور به منظور بازسازی مجدد و تامین آب آشامیدنی مردم دهدز هر یک با هزینه ای بالغ بر 900 میلیون، بهره برداری از پروژه تعویض 4 کیلومتر از خط لوله مارون در محدوده تنگ سرخون تا دره گندمکار به ارزش300 میلیارد ریال، توزیع بیش از ۴ هزار ماسک و بسته های فرهنگی در مدارس مناطق محروم سرخون در سه نوبت متوالی به ارزش 120 میلیون ریال، جمع آوری، دفن و معدوم سازی پسماندها و زباله های شهر سرخون با اعتباری بالغ بر 1میلیارد و 200 میلیون ریال، تسطیح و تعریض جاده سخت گذر روستایی با همیاری واحد ترابری منطقه اصفهان به ارزش 1 میلیارد و 300 میلیون ریال به منظور دسترسی آسان کشاورزان به مزارع کشاورزی، اهدای بیش از 800 جلد کتاب به مدرسه روستایی حریم خط لوله انتقال نفت منطقه اصفهان به مبلغ120میلیون ریال، اهدای 50 قلم اسباب بازی به ارزش 50میلیون ریال و اطفای حریق هزار مترمربع از جنگل های بلوط منطقه حفاظت شده هلن با هزینه ای معادل 50میلیون ریال برای حفاظت از منابع طبیعی محیط زیست و منابع طبیعی منطقه، از اهم دستاوردهای عام المنفعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه اصفهان محسوب می شود.
قطب انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی از نواحی جنوبی کشور به نواحی شمال، شمال غرب و شمال شرق کشور به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران اطلاق می شود. این منطقه یکی از گسترده ترین و مهم ترین مناطق خطوط لوله شناخته می شود و گستره فعالیت آن سوخت رسانی به استان های تهران، البرز، قزوین، گیلان و مبادی استان های سمنان، مازندران و زنجان است. بر این اساس، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در مدت زمان سال 1400 تا سال 1401 در استان تهران و توابع آن 13 پروژه مسئولیت اجتماعی را تکمیل کرده است که در این میان پنج پروژه در حوزه پیشگیری از آلودگی و حفاظت از محیط زیست اجرایی شده است. به این منظور برگزاری کلاس های مهارت زندگی و استفاده از امکانات بهداشتی و درمانی نفت برای اهالی روستای چشمه شور، ایمن سازی خط در مسیر رودخانه شاهرود به منظور پیشگیری از آلودگی، گازسوز کردن توربین های مغانک و مرکز انتقال نفت خام، محاسبه و پایش انرژی در تاسیسات قوچک، ایجاد مسیر جدید رسید مازاد از خط ۱۰اینچ برای نیروگاه باقرشهر و حذف پمپ های این نیروگاه و ... از اهم اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه تهران در بازه زمانی یک سال اخیر است.
مسئولیت نگهداری و بهره برداری از سه رشته خطوط لوله به قطر 10 اینچ نفت خام گچساران/ شیراز، 8 اینچ میعانات گازی دالان/ شیراز و 10 اینچ نفت خام سروستان/ شیراز را به عهده دارد. نفت خام و ميعانات گازي پس از دریافت از ميادين دشت بلوط گچساران، آغار و دالان فراشبند و سعادت آباد سروستان با بهره گیری از 5 مرکز انتقال نفت خام و میعانات گازي و 2 تاسیسات انتهایی با طی مسیری سخت گذر به شرکت پالایش نفت شیراز منتقل می شود. بر این اساس، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس از سال 1400 تاکنون در این استان 18 پروژه مسئولیت اجتماعی را با اعتبار بیش از یک میلیارد ریال تکمیل کرده است که بخش اعظم آن یعنی 543 میلیون و 600 هزار ریال در حوزه آموزشی و فرهنگی صرف شده است. پروژه دیگر نیز با 400 میلیون ریال به منظور افزایش سطح ایمنی جوامع محلی هزینه شده است. از دیگر اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه فارس را می توان به مواردی از جمله تسطیح جاده عشایری در محدوده خط گچساران، جذب نیروهای بومی، بهسازی و تسطیح معابر محلی، تسطیح مسیر مخزن آب آشامیدنی و ایمن سازی خطوط لوله در مناطق تحت مدیریت این شرکت اشاره کرد.
يكي از مناطق دوازده گانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است. اين شركت با بيشترين حجم انتقال فرآورده هاي نفتي نقش بسيار موثري در تامين انرژي كشور به عهده دارد. سه مركز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران در راستاي ماموريت شركت به صورت شبانه روز در انتقال حجمي فرآورده هاي نفتي به استان همجوار نقش اصلي دارند.
از مجموع پروژه های مسئولیت اجتماعی اجراشده در منطقه خلیج فارس، 22 پروژه تکمیل شده است. جمع آوری و پاکسازی آلودگی 631 کیلومتر مسیر خط گوره – جاسک با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست و پالایشگاه ستاره خلیج فارس، انجام عملیات سمپاشی و کنترل آفات صنعتی و بهداشتی در مراکز انتقال نفت و ایستگاه های مخابراتی، راه اندازی سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی مراکز انتقال نفت قطب آباد و مهرآران، توزیع آب آشامیدنی به خانوارهای محروم مجاور مرکز انتقال نفت مهرآران، تسطیح مسیرهای روستایی آبماه و آبرسانی به روستای گهکم در مجاورت مرکز انتقال نفت قطب آباد، بازگشایی مسیر ترانزیت بندرعباس به سیرجان در منطقه تنگ زاغ و ... از اهم اقدام های عام المنفعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس به شمار می آید.
نخستین خط لوله سراسری در سال 1335 در منطقه خوزستان به طول 500 کیلومتر از اهواز تا ازنا احداث شد و با گسترش انتقال مواد نفتی و به موازات آن ساخت چندین تلمبه خانه، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان با هدف حفظ و نگهداری از تجهیزات ایجاد شده شکل گرفت. در حال حاضر حوزه عملیاتی این منطقه خوزستان، گستره وسیعی از استان خوزستان را دربر گرفته است؛ به گونه ای که در جنوب استان از آبادان تا ماهشهر و در شمال تا پل زال و محدوده منطقه لرستان را شامل می شود.
بر اساس اعلام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه خوزستان در حدود یک سال فعالیت دولت سیزدهم، 36 پروژه مسئولیت اجتماعی را نیز با تخصیص بیش از 16 میلیارد ریال تکمیل کرده است که تمامی این طرح ها اجرا شده و به بهره برداری رسیده است. بخش عمده آنکه رقمی بیش از 2 میلیارد ریال است، به تعمیر و بازسازی منازل مسکونی جوامع محلی مربوط می شود. 5 پروژه به ارزش بیش از 800 میلیون ریال در حوزه فرهنگی و 4 پروژه به ارزش 3 میلیارد ریال نیز به منظور ارائه بسته های آموزشی و توزیع نوشت افزار میان اقشار محروم منطقه خوزستان، هزینه شده است.
این منطقه به عنوان یازدهمین منطقه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سال 1385 با هدف انتقال نفت خام وارداتی کشورهای حاشیه دریای خزر (طرح سوآپ) از پایانه نفتی نکا به پالایشگاه های تهران و تبریز، انتقال و تحویل فرآورده های نفتی تولیدی پالایشگاه تهران به مراکز پخش استان های مازندران و گلستان و تأمین ارتباط مخابراتی مراکز انتقال نفت، فشارشکن ها و تأسیسات تابعه منطقه، تاسیس و فعالیت خود را آغاز کرد. به این منظور بیش از 21 میلیارد ریال اعتبار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال نیز در بازه زمانی یک سال اخیر به 8 پروژه مسئولیت اجتماعی اختصاص یافته است. ترمیم و شنریزی مسیر روستایی، احیای سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی، ایمن سازی تقاطع خط 32 اینچ نفت خام با رودخانه پلنگ دره، کاشت درخت مثمر در محوطه غیر صنعتی مرکز ساری، توزیع اقلام بهداشتی، همکاری برای راه اندازی مجدد جایگاه های سوخت و احداث سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی، از مهم ترین اقدام های حوزه مسئولیت اجتماعی منطقه شمال محسوب می شود.
منطقه شمال غرب در گذر از مسيرهاي اشتهارد، ابهر، زنجان، ايده لو، ميانه، شهيد كريمي، تبريز، مياندوآب، اروميه، مراغه، سراب، و اردبيل واقع شده است. مركز اين منطقه در ضلع شمالي شهر زنجان قرار دارد که استان هاي البرز، قزوين، زنجان، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و اردبيل به عنوان حوزه عملیاتی این منطقه شناخته می شود. تامين نفت خام پالايشگاه تبريز و بخشي از خوراك پتروشيمي تبريز، تامين فرآورده نفتي استان هاي تحت پوشش، تامين سوخت هواپيماها، تامین سوخت نيروگاه های اردبيل و اروميه، تعمیر و نگهداری سیستم های مخابراتی، ایستگاه های حفاظت کاتدیک و تجهیزات برقی مراکز انتقال و تاسیسات تابعه از جمله وظایف اصلی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب را شامل می شود.
بر اساس این گزارش، در منطقه شمال غرب نیز در بازه زمانی یک سال اخیر، 23 پروژه مسئولیت اجتماعی با تخصیص یک میلیارد و 414 میلیون ریال اعتبار تکمیل و اجرا شده است.
حوزه عملیاتی این منطقه، استان های سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی است و تامین سوخت این استان ها به دلیل مجاورت با مرقد مطهر امام رضا(ع) از حجم بالایی برخوردار است. واحدهای فنی، عملیاتی، ستادی و نیروهای پرتلاش منطقه شمال شرق همه تلاش خود را برای انتقال ایمن،سریع و بهینه فرآورده های نفتی به کار می گیرند و هم زمان در همسویی با ایفای مسئولیت های اجتماعی در صیانت از سرمایه های انسانی و دیگر مواهب خدادادی به خصوص محیط زیست کوشا هستند. به این منظور شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق اجرا و تکمیل 43 پروژه مسئولیت اجتماعی را در یک سال اخیر به انجام رسانده است که حجم بالایی از این خدمات مسئولانه اجتماعی، به منظور بهسازی و نوسازی جاده های روستایی،همچنین اختصاص ماشین آلات و تجهیزات این شرکت به روستاها و جوامع محلی در مواقع بحرانی بوده است.
اين منطقه وظیفه اداره خطوط لوله نفت خام و فرآورده های نفتی را از قطرهای 4 تا 26 اینچ در محدوده استان های لرستان، مرکزی، همدان، قم و اصفهان به عهده دارد. عملیات بهره برداری در این منطقه از سوی 3 مرکز انتقال نفت، 3 ایستگاه فشارشکن و 3 پایانه نفتی انجام می شود. با توجه به نقش ارزنده فضاي سبز در لطافت هوا و سلامت عمومي جامعه، اين منطقه با توسعه فضاي سبز در مساحت قابل توجه ، بر اين باور است كه بدون حفظ محیط زیست و استفاده بهينه از منابع توسعه هر صنعتي تک بعدی و ناپايدار است؛ از این رو حفاظت از خطوط لوله را در بالاترين اولويت اجرايي خود قرار داده و با 40 ايستگاه حفاظت كاتديك و پیگرانی به روش هوشمند، ضمن کنترل و شناسایی نقاط فرسوده نسبت به ایمن سازی و پایداری آنها تاکید فراوان دارد. بر اساس اعلام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه مرکزی در حدود یک سال فعالیت دولت سیزدهم، 35 پروژه مسئولیت اجتماعی را با اعتباری بالغ بر 5 میلیارد و 60 میلیون ریال تکمیل و اجرایی کرده است. جداسازی پسماندهای ویژه و خطرناک در سطح تمام منطقه مرکزی، احداث شبکه آب آتش نشانی به منظور کنترل حوادث و آتش سوزی های صنعتی، کمک های مومنانه غیرنقدی با هدف کاهش ضریب فقر در جامعه، تسطیح مسیر خط برای کمک به تردد کشاورزان، جمع آوری کمک های معیشتی و توزیع آن بین خانواده های کم بضاعت، ارائه خدمات مخابراتی به واحدهای درمانی، نصب شاخه های لوله در مسیرهای آبرو کشاورزی را می توان از اهم اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی برشمرد.
مركز منطقه جنوب شرق در دل كوير و در 7 کيلومتري شهر رفسنجان قرار دارد. در سمت مغرب و در 5 كيلومتري، مركز انتقال نفت و تاسيسات رفسنجان و در مشرق آن شهرك نفت قرار گرفته است. کمک به کشاورزان جامعه محلی، کمک به اجرای ایمن خطوط لوله آب و گاز، برق رسانی به مناطق مسکونی منطقه، ایجاد و اصلاح آبروهای فصلی، اجرای پروژه های زیباسازی در سطح شهر، در اختیار گذاشتن اسلب های بتنی برای ایمن سازی مسیر خط، کمک به بهسازی جاده های دسترسی و ... بخش عمده ای از فعالیت های عام المنفعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق است که به همت کارکنان پرتلاش این شرکت در طول بازه زمانی یک سال اخیر به سرانجام رسیده است.
تامين خوراك نيروگاه سيكل تركيبي سنندج، تامين خوراك نفت خام پالايشگاه كرمانشاه، تامين بخش اعظم فرآورده هاي سوختي استان هاي كرمانشاه و كردستان، تامين خوراك نفت سفید پتروشيمي، تامين و نگهداري سيستم هاي مخابراتي حوزه استحفاظي و... در حیطه وظایف شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب تعریف شده است. مرکز این منطقه در شهر کرمانشاه و در جوار پالایشگاه قرار دارد. براساس اعلام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، 8 پروژه مسئولیت اجتماعی با تخصیص اعتبار 3 میلیارد ریال در منطقه غرب تکمیل و اجرایی شده است که اغلب این پروژه ها به منظور صیانت از محیط زیست جوامع محلی بوده است. احیای مسیر فاضلاب شهرک صنعتی شهرستان اسلام آباد، مسدود کردن مسیر تخلیه نخاله های ساختمانی، کنترل و احیای مسیر آبرو و انتقال آب های فصلی به خارج از زمین های کشاورزی و لایروبی و پاکسازی مسیر فاضلاب شهرستان کرند، از جمله اقدام های عام المنفعه ای است که از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب اجرایی شده است.
در کیلومتر20 جاده خرم آباد / پلدختر منطقه لرستان واقع شده است. حوزه استحفاظی این منطقه پل زال تا تنگه ازنا را دربر می گیرد. منطقه لرستان در نیم قرن گذشته در عرصه انتقال نفت و تاسیسات کارنامه درخشانی داشته است. این منطقه با در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص و مجرب، وظیفه انتقال نفت خام مورد نیاز پالایشگاه های اراک، تهران، کرمانشاه، تبریز و نیز انتقال فرآورده های تولیدی و وارداتی از جنوب به شمال کشور را به عهده دارد و سوخت مصرفی استان لرستان و استان های همجوار (مركزي، كرمانشاه، ايلام) را تامین می کند. بر اساس این گزارش، در بازه زمانی یک سال اخیر، 5 پروژه مسئولیت اجتماعی در حوزه های کم برخوردار منطقه لرستان تکمیل شده است. رفع آلودگی از چشمه آب آشامیدنی اهالی روستای سراب رجب شهرستان پلدختر با اعتبار بیش از 10 میلیارد ریال، اطفای حریق خودروهای عبوری در سطح حوزه استحفاظی منطقه لرستان، ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به روستائیان همجوار، تسطیح راه روستایی در تقاطع خط لوله مسیر تنگ فنی به دره شهر و لایروبی کانال آب کشاورزان در مسیر خط روستای ولی عصر را می توان از فعالیت های منطقه لرستان در حوزه مسئولیت اجتماعی نام برد.منطقه خليج فارس
يكي از مناطق دوازده گانه شركت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران است. اين شركت با بيشترين حجم انتقال فرآورده هاي نفتي نقش بسيار موثري در تامين انرژي كشور به عهده دارد. سه مركز انتقال نفت بندرعباس، قطب آباد و مهرآران در راستاي ماموريت شركت به صورت شبانه روز در انتقال حجمي فرآورده هاي نفتي به استان همجوار نقش اصلي دارند.
از مجموع پروژه های مسئولیت اجتماعی اجراشده در منطقه خلیج فارس، 22 پروژه تکمیل شده است. جمع آوری و پاکسازی آلودگی 631 کیلومتر مسیر خط گوره – جاسک با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست و پالایشگاه ستاره خلیج فارس، انجام عملیات سمپاشی و کنترل آفات صنعتی و بهداشتی در مراکز انتقال نفت و ایستگاه های مخابراتی، راه اندازی سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی مراکز انتقال نفت قطب آباد و مهرآران، توزیع آب آشامیدنی به خانوارهای محروم مجاور مرکز انتقال نفت مهرآران، تسطیح مسیرهای روستایی آبماه و آبرسانی به روستای گهکم در مجاورت مرکز انتقال نفت قطب آباد، بازگشایی مسیر ترانزیت بندرعباس به سیرجان در منطقه تنگ زاغ و ... از اهم اقدام های عام المنفعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خلیج فارس به شمار می آید.
نخستین خط لوله سراسری در سال 1335 در منطقه خوزستان به طول 500 کیلومتر از اهواز تا ازنا احداث شد و با گسترش انتقال مواد نفتی و به موازات آن ساخت چندین تلمبه خانه، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان با هدف حفظ و نگهداری از تجهیزات ایجاد شده شکل گرفت. در حال حاضر حوزه عملیاتی این منطقه خوزستان، گستره وسیعی از استان خوزستان را دربر گرفته است؛ به گونه ای که در جنوب استان از آبادان تا ماهشهر و در شمال تا پل زال و محدوده منطقه لرستان را شامل می شود.
بر اساس اعلام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه خوزستان در حدود یک سال فعالیت دولت سیزدهم، 36 پروژه مسئولیت اجتماعی را نیز با تخصیص بیش از 16 میلیارد ریال تکمیل کرده است که تمامی این طرح ها اجرا شده و به بهره برداری رسیده است. بخش عمده آنکه رقمی بیش از 2 میلیارد ریال است، به تعمیر و بازسازی منازل مسکونی جوامع محلی مربوط می شود. 5 پروژه به ارزش بیش از 800 میلیون ریال در حوزه فرهنگی و 4 پروژه به ارزش 3 میلیارد ریال نیز به منظور ارائه بسته های آموزشی و توزیع نوشت افزار میان اقشار محروم منطقه خوزستان، هزینه شده است.
این منطقه به عنوان یازدهمین منطقه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سال 1385 با هدف انتقال نفت خام وارداتی کشورهای حاشیه دریای خزر (طرح سوآپ) از پایانه نفتی نکا به پالایشگاه های تهران و تبریز، انتقال و تحویل فرآورده های نفتی تولیدی پالایشگاه تهران به مراکز پخش استان های مازندران و گلستان و تأمین ارتباط مخابراتی مراکز انتقال نفت، فشارشکن ها و تأسیسات تابعه منطقه، تاسیس و فعالیت خود را آغاز کرد. به این منظور بیش از 21 میلیارد ریال اعتبار شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال نیز در بازه زمانی یک سال اخیر به 8 پروژه مسئولیت اجتماعی اختصاص یافته است. ترمیم و شنریزی مسیر روستایی، احیای سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی، ایمن سازی تقاطع خط 32 اینچ نفت خام با رودخانه پلنگ دره، کاشت درخت مثمر در محوطه غیر صنعتی مرکز ساری، توزیع اقلام بهداشتی، همکاری برای راه اندازی مجدد جایگاه های سوخت و احداث سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی، از مهم ترین اقدام های حوزه مسئولیت اجتماعی منطقه شمال محسوب می شود.
منطقه شمال غرب در گذر از مسيرهاي اشتهارد، ابهر، زنجان، ايده لو، ميانه، شهيد كريمي، تبريز، مياندوآب، اروميه، مراغه، سراب، و اردبيل واقع شده است. مركز اين منطقه در ضلع شمالي شهر زنجان قرار دارد که استان هاي البرز، قزوين، زنجان، آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي و اردبيل به عنوان حوزه عملیاتی این منطقه شناخته می شود. تامين نفت خام پالايشگاه تبريز و بخشي از خوراك پتروشيمي تبريز، تامين فرآورده نفتي استان هاي تحت پوشش، تامين سوخت هواپيماها، تامین سوخت نيروگاه های اردبيل و اروميه، تعمیر و نگهداری سیستم های مخابراتی، ایستگاه های حفاظت کاتدیک و تجهیزات برقی مراکز انتقال و تاسیسات تابعه از جمله وظایف اصلی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب را شامل می شود.
بر اساس این گزارش، در منطقه شمال غرب نیز در بازه زمانی یک سال اخیر، 23 پروژه مسئولیت اجتماعی با تخصیص یک میلیارد و 414 میلیون ریال اعتبار تکمیل و اجرا شده است.
حوزه عملیاتی این منطقه، استان های سمنان، خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی است و تامین سوخت این استان ها به دلیل مجاورت با مرقد مطهر امام رضا(ع) از حجم بالایی برخوردار است. واحدهای فنی، عملیاتی، ستادی و نیروهای پرتلاش منطقه شمال شرق همه تلاش خود را برای انتقال ایمن،سریع و بهینه فرآورده های نفتی به کار می گیرند و هم زمان در همسویی با ایفای مسئولیت های اجتماعی در صیانت از سرمایه های انسانی و دیگر مواهب خدادادی به خصوص محیط زیست کوشا هستند. به این منظور شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال شرق اجرا و تکمیل 43 پروژه مسئولیت اجتماعی را در یک سال اخیر به انجام رسانده است که حجم بالایی از این خدمات مسئولانه اجتماعی، به منظور بهسازی و نوسازی جاده های روستایی،همچنین اختصاص ماشین آلات و تجهیزات این شرکت به روستاها و جوامع محلی در مواقع بحرانی بوده است.
اين منطقه وظیفه اداره خطوط لوله نفت خام و فرآورده های نفتی را از قطرهای 4 تا 26 اینچ در محدوده استان های لرستان، مرکزی، همدان، قم و اصفهان به عهده دارد. عملیات بهره برداری در این منطقه از سوی 3 مرکز انتقال نفت، 3 ایستگاه فشارشکن و 3 پایانه نفتی انجام می شود. با توجه به نقش ارزنده فضاي سبز در لطافت هوا و سلامت عمومي جامعه، اين منطقه با توسعه فضاي سبز در مساحت قابل توجه ، بر اين باور است كه بدون حفظ محیط زیست و استفاده بهينه از منابع توسعه هر صنعتي تک بعدی و ناپايدار است؛ از این رو حفاظت از خطوط لوله را در بالاترين اولويت اجرايي خود قرار داده و با 40 ايستگاه حفاظت كاتديك و پیگرانی به روش هوشمند، ضمن کنترل و شناسایی نقاط فرسوده نسبت به ایمن سازی و پایداری آنها تاکید فراوان دارد. بر اساس اعلام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، منطقه مرکزی در حدود یک سال فعالیت دولت سیزدهم، 35 پروژه مسئولیت اجتماعی را با اعتباری بالغ بر 5 میلیارد و 60 میلیون ریال تکمیل و اجرایی کرده است. جداسازی پسماندهای ویژه و خطرناک در سطح تمام منطقه مرکزی، احداث شبکه آب آتش نشانی به منظور کنترل حوادث و آتش سوزی های صنعتی، کمک های مومنانه غیرنقدی با هدف کاهش ضریب فقر در جامعه، تسطیح مسیر خط برای کمک به تردد کشاورزان، جمع آوری کمک های معیشتی و توزیع آن بین خانواده های کم بضاعت، ارائه خدمات مخابراتی به واحدهای درمانی، نصب شاخه های لوله در مسیرهای آبرو کشاورزی را می توان از اهم اقدام های مسئولیت اجتماعی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی برشمرد.
مركز منطقه جنوب شرق در دل كوير و در 7 کيلومتري شهر رفسنجان قرار دارد. در سمت مغرب و در 5 كيلومتري، مركز انتقال نفت و تاسيسات رفسنجان و در مشرق آن شهرك نفت قرار گرفته است. کمک به کشاورزان جامعه محلی، کمک به اجرای ایمن خطوط لوله آب و گاز، برق رسانی به مناطق مسکونی منطقه، ایجاد و اصلاح آبروهای فصلی، اجرای پروژه های زیباسازی در سطح شهر، در اختیار گذاشتن اسلب های بتنی برای ایمن سازی مسیر خط، کمک به بهسازی جاده های دسترسی و ... بخش عمده ای از فعالیت های عام المنفعه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه جنوب شرق است که به همت کارکنان پرتلاش این شرکت در طول بازه زمانی یک سال اخیر به سرانجام رسیده است.
تامين خوراك نيروگاه سيكل تركيبي سنندج، تامين خوراك نفت خام پالايشگاه كرمانشاه، تامين بخش اعظم فرآورده هاي سوختي استان هاي كرمانشاه و كردستان، تامين خوراك نفت سفید پتروشيمي، تامين و نگهداري سيستم هاي مخابراتي حوزه استحفاظي و... در حیطه وظایف شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب تعریف شده است. مرکز این منطقه در شهر کرمانشاه و در جوار پالایشگاه قرار دارد. براساس اعلام شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، 8 پروژه مسئولیت اجتماعی با تخصیص اعتبار 3 میلیارد ریال در منطقه غرب تکمیل و اجرایی شده است که اغلب این پروژه ها به منظور صیانت از محیط زیست جوامع محلی بوده است. احیای مسیر فاضلاب شهرک صنعتی شهرستان اسلام آباد، مسدود کردن مسیر تخلیه نخاله های ساختمانی، کنترل و احیای مسیر آبرو و انتقال آب های فصلی به خارج از زمین های کشاورزی و لایروبی و پاکسازی مسیر فاضلاب شهرستان کرند، از جمله اقدام های عام المنفعه ای است که از سوی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب اجرایی شده است.
در کیلومتر20 جاده خرم آباد / پلدختر منطقه لرستان واقع شده است. حوزه استحفاظی این منطقه پل زال تا تنگه ازنا را دربر می گیرد. منطقه لرستان در نیم قرن گذشته در عرصه انتقال نفت و تاسیسات کارنامه درخشانی داشته است. این منطقه با در اختیار داشتن نیروی انسانی متخصص و مجرب، وظیفه انتقال نفت خام مورد نیاز پالایشگاه های اراک، تهران، کرمانشاه، تبریز و نیز انتقال فرآورده های تولیدی و وارداتی از جنوب به شمال کشور را به عهده دارد و سوخت مصرفی استان لرستان و استان های همجوار (مركزي، كرمانشاه، ايلام) را تامین می کند. بر اساس این گزارش، در بازه زمانی یک سال اخیر، 5 پروژه مسئولیت اجتماعی در حوزه های کم برخوردار منطقه لرستان تکمیل شده است. رفع آلودگی از چشمه آب آشامیدنی اهالی روستای سراب رجب شهرستان پلدختر با اعتبار بیش از 10 میلیارد ریال، اطفای حریق خودروهای عبوری در سطح حوزه استحفاظی منطقه لرستان، ارائه خدمات درمانی و بهداشتی به روستائیان همجوار، تسطیح راه روستایی در تقاطع خط لوله مسیر تنگ فنی به دره شهر و لایروبی کانال آب کشاورزان در مسیر خط روستای ولی عصر را می توان از فعالیت های منطقه لرستان در حوزه مسئولیت اجتماعی نام برد.
اهتمام وزارت نفت برای اجرای توسعه پارک های پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش
مشعل صنعت پتروشیمی پس از دو دهه توسعه فشرده و تولید و تامین نیاز داخلی و حضور در بازارهای جهانی ، حالا به دنبال به صفر رساندن خام فروشی محصولات،تکمیل زنجیره ارزش خود و سودآوری بیشتر از محصولات پایین دستی است. تجربه این روزهای بازارهای جهانی و شرایط داخلی ، صنعت پتروشیمی را به سمت توسعه صنایع پایین دست پتروشیمی و تنوع محصول و کاهش واردات محصولات راهبردی سوق داده است. در عین حال مدیران صنعت بزرگ نفت و پتروشیمی در کنار این اهداف مهم، به دنبال توسعه منطقه ای، اشتغال پایدار و ارزش افزوده بیشتر برای کشور هستند و یکی از مسیرهایی که این اهداف را بخوبی محقق می سازد، احداث و راه اندازی پارک های پتروشیمی است که بدرستی از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم در دستور کار وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار گرفته است.
اگرچه برای احداث پارک های پتروشیمی از سال های قبل اقداماتی شروع شد؛ اما نیمه کاره و معطل باقی مانده بود، تا جایی که امروز به عنوان یک هدف مهم در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفته است. شرکت ملی صنایع پتروشیمی با نگاه بالادست و برطرف کننده موانع و هلدینگ ها وشرکت های پتروشیمی به عنوان ذینفعان ومجموعه های اجرایی، تعداد قابل توجهی از پروژه های پتروشیمی پایین دست و پارک های پتروشیمی را در دست اجرا دارند و آن طور که جواد اوجی، وزیر نفت اعلام کرده است، هم اکنون احداث حداقل 13 پارک پتروشیمی در چهار استان کشور در دست اجراست.
جواد اوجی، هفته گذشته با اشاره به برنامه اجرای ۱۳ شهرک زنجیره پایین دستی پتروشیمی در نوار ساحلی خلیج فارس تاکید کرد که با اجرای کامل این طرح ها برای بیش از ۲۰ هزار نفر اشتغال ایجاد می شود.وزیر نفت با اشاره به برگزاری جلساتی مستمر با هماهنگی معاونت اول ریاست جمهوری گفت: یکی از وظایف اصلی وزارت نفت، جلوگیری از خام فروشی و ورود برای تکمیل زنجیره ارزش است که در اسناد بالادستی نیز موجود است و در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری نیز این موضوع اعلام شده و ایشان به صورت مداوم بر ورود به تکمیل زنجیره ارزش و جلوگیری از خام فروشی تأکید داشته اند. بر همین اساس، وزارت نفت در دولت سیزدهم برنامه های گسترده و منسجمی را برای تحقق این هدف در طول یک سال انجام داد که برای همین منظور، نشست های پرشماری با حضور معاون اول رئیس جمهوری در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برگزار شد.وزیر نفت درباره ظرفیت پتروشیمی کشور توضیح داد: امروز در کشور ۶۰ مجتمع پتروشیمی وجود دارد که ٧٠ درصد عمده محصولات آن صادر و در قالب محصولات نیمه خام شناسایی می شوند و ۳۰ درصد از این محصولات در داخل کشور به مصرف می رسد.
اوجی با بیان اینکه تکمیل زنجیره ارزش از اولویت های وزارت نفت است، افزود: بر همین اساس برنامه ریزی انجام شده است تا برای این ۷۰ درصد تکمیل زنجیره ارزش محقق شود که می تواند ایجاد ارزش افزوده، جلوگیری از خروج ارز، درآمدزایی بالاتر و اشتغالزایی را در پی داشته باشد.
وی با اشاره به شناسایی ۲۹ نقطه در کشور در چهار استان خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان برای ایجاد پارک های پتروشیمی گفت: ۱۳ منطقه نهایی شده و مطالعات آمایش سرزمینی و موضوع تحصیل زمین، امکان تأمین خوراک و فراهم بودن تأسیسات جانبی و دانش فنی در این انتخاب دخیل بوده است.
وزیر نفت با ابراز خرسندی از تکمیل فرایند مطالعات فنی و اقتصادی این طرح ها تصریح کرد: این پارک ها در حوزه های کشاورزی صنایع وابسته بسته بندی، خودروسازی، بهداشت و درمان، محصولات شوینده و ساختمان سازی به کار گرفته می شوند. این طرح ها با سرمایه گذاری شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس)، تسهیلات بانکی و استفاده و مشارکت فعالان پتروشیمی اجرا خواهد شد.
همچنین هوشنگ فلاحتیان، معاون برنامه ریزی وزیر نفت چندی قبل اعلام کرده بود که منابع مورد نیاز برای طرح احداث پارک های پتروشیمی در مرحله نخست یک میلیارد دلار است و ورود به بخش زنجیره ارزش، ثروت بزرگی را نصیب کشور می کند. وی با بیان اینکه از حدود یک سال پیش، پیرو اقدام هایی که در گذشته صورت گرفته بود، کار منسجم و فشرده ای برای تعریف طرح های جدید در جهت تکمیل زنجیره ارزش در سطح وزارت نفت، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی آغاز شد، تصریح کرد: این اقدام ها در نشست های مختلف بررسی و سرانجام طرح احداث پارک های پتروشیمی در کشور نهایی شد و وارد مرحله ای تازه از توسعه زنجیره ارزش در وزارت نفت شدیم. وی با اشاره به زمینه های اجرایی که در دولت برای اجرای این پروژه ها به عنوان یک مطالبه وجود دارد، گفت: وزیر نفت عزم خود را برای انجام اقدام های مؤثر در این زمینه جزم کرده و همسو با این موضوع، برنامه ریزی مطلوبی شده است. فلاحتیان تاکید کرد،ه ماهیت و هدف شکل گیری و احداث پارک های فناوری و نوآوری با پارک های پتروشیمی متفاوت است. وی ادامه داد: پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت، با هدف استقرار شرکت های دانش بنیان و استارت آپ برای مطالعات اولیه طرح های زنجیره ارزش و ساخت داخل احداث شده؛ اما پارک های پتروشیمی به استقرار واحدهای پتروشیمیایی مربوط می شود که قرار است در این پارک ها پس از ساخت واحدهای مورد نظر و تکمیل زنجیره ارزش، کارهای علمی و توسعه فناوری شکل بگیرد. معاون برنامه ریزی وزیر نفت تصریح کرد: در قالب احداث پارک های پتروشیمی اقلامی در زنجیره ارزش نفت و گاز تولید می شود که وجود آنها در همه بخش های صنعت و زندگی محسوس است. ساده بگویم وقتی محصولات پتروشیمی در زنجیره ارزش قرار بگیرد، به این معناست که می توانیم قطعات مورد نیاز هواپیما، کشاورزی، اداری، پزشکی و... بسازیم. وی افزود: احداث پارک های تخصصی کشاورزی و صنایع وابسته (سه پارک)، بسته بندی و صنایع وابسته، رنگ، رزین و چسب، صنعت خودرو و صنایع وابسته، محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولات غذایی و دارو، کلر آلکالی و صنایع وابسته، مواد شوینده و صنایع وابسته، پتروپالایشگاهی و متانول و صنایع در برنامه است.
فلاحتیان تصریح کرد: وقتی وارد این عرصه شویم، بسیاری از شرکت های دانش بنیان و فناور می توانند خلاقیت و نخبگی خود را به منصه ظهور بنشانند و زمینه ای برای نخبگان و دانشمندان فراهم خواهد شد. ویژگی که برای پارک های پتروشیمی قائل هستیم، مبتنی بر تکمیل زنجیره ارزش و خلق ثروت، اقتصاد مقاومتی با رویکرد آمایش سرزمینی، جلوگیری از خام فروشی، افزایش ظرفیت صادرات، اشتغالزایی و از همه مهم تر غلبه بر تحریم است.
وی تصریح کرد: طبق تاکید معاون اول رئیس جمهوری، مرحله نخست احداث پارک های پتروشیمی در یک زمان بندی کوتاه و در همین دولت به بهره برداری می رسد و برای مرحله نخست اجرای این طرح، یک میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز است که مقرر شده از سوی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس) تأمین شود.
هلدینگ خلیج فارس، به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های پتروشیمی از چند سال قبل تاکنون به دنبال احداث پارک های پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش محصولات درون مجتمعی خود بوده و حالا این هلدینگ به عنوان حامی مالی و اجرا کننده تعدادی از پارک ها در پیشانی این هدف بزرگ قرار گرفته است. عبدالعلی علی عسکری، مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس هم چندی قبل اعلام کرد که به دنبال اجرای چند پارک پتروشیمی در عسلویه و سایر مناطق عملیاتی است.
وی با تاکید بر اینکه در صورت توسعه پارک های پتروشیمی و صنایع تکمیلی آن، درآمد ایران از محل محصولات پتروشیمیایی ده ها میلیارد دلار افزایش می یابد، افزود: بی شک شرکت های دانش بنیان در این حوزه باید برای رسیدن به اهدافمان به میدان بیایند؛ زیرا هم اکنون در این حوزه نیاز شدیدی به دانش فنی در زمینه فرایند و آلیاژهای جدید داریم که باید این الزام ها در داخل ساخته یا دانش فنی آنها خریداری و بومی سازی شود. به عبارت دیگر، مسیر خلق ثروت در صنعت پتروشیمی از ایستگاه فناوری عبور می کند.علی عسکری با اشاره به محل های در نظر گرفته شده برای احداث پارک های پتروشیمی در پارسیان، نایبند، ماهشهر و چابهار که زیرساخت های لازم برای آغاز به کار را دارند، تصریح کرد: از میان ۷۰۰ طرح امکان سنجی شده برای اجرا در پارک های پتروشیمی، هم اکنون ۹۰ طرح تأیید شده و در حال مطالعات نهایی و تأیید بانک ها برای سرمایه گذاری و اجرا هستند. مدیرعامل شرکت هلدینگ خلیج فارس ادامه داد: به سرمایه گذاران و سازندگان پارک های پتروشیمی باید این اطمینان را بدهم که خوراک این پارک ها به صورت طولانی مدت از سوی شرکت هلدینگ خلیج فارس تضمین می شود. در میان پارک های پتروشیمی کشور، منطقه چابهار با توجه به تأکیدهای مقام معظم رهبری، با سرمایه گذاری های انجام شده چهره دیگری از توسعه یافتگی را به خود خواهد دید. نخستین واحدها و زیرساخت ها در این منطقه از سوی هلدینگ خلیج فارس سرمایه گذاری و اجرا خواهد شد و پس از آن، از حضور دیگر بخش های خصوصی کشور در این منطقه استقبال خواهیم کرد.
وی با اشاره به اینکه بانک های داخلی و صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در پارک های پتروشیمی در کل کشور بویژه منطقه چابهار اعلام آمادگی کرده اند، افزود: برای تأمین مالی این پروژه ها سازوکار صندوق پروژه (فرایندی که سرمایه گذاران در آن به سهامداران پروژه تبدیل خواهند شد) نیز در نظر گرفته شده است.
بر اساس این گزارش، صنعت پتروشیمی در میانه فشارهای اقتصادی و تحریم های مستقیم و همه جانبه، توانسته سهم قابل توجهی در تامین ارز و نیازهای داخلی صنایع مختلف داشته باشد. این صنعت در کنار توسعه همه جانبه خود و حرکت به سمت تکمیل زنجیره ارزش خود، سبب توسعه در بخش های مختلف اقتصادی، افزایش اشتغال و توسعه منطقه ای در استان های مختلف می شود، به همین دلیل اجرای این پارک های پتروشیمی و توسعه در پایین دست، بیشتر به نفع مردم و اشتغال در استان های مختلف هم خواهد بود.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت در گفت و گو با «مشعل» خبرداد:
مشعل صنعت نفت برای رشد و توسعه خود، همواره نیازمند آخرین تکنولوژی، فناوری و پژوهش های کاربردی است و در این مسیر، برای همسان سازی استانداردها و الزام های فنی و تجهیزاتی نیاز به همراهی با بخش های دانشگاه، دانش بنیان ها و فناوران دارد. این الزام ها و استانداردهای فنی و اجرایی طی دهه های اخیر همواره رعایت و به روزرسانی و تلاش شده در ارتباط با شرکت های داخلی و خارجی آنچه بیش از همه برای صنعت نفت اهمیت و اولویت دارد، در نظر گرفته شود. حمیدرضا زیدی فرد، معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت، مسؤولیت مستقیمی در مورد رعایت استانداردهای مورد نیاز تجهیزات صنعت نفت دارد و همزمان اولویت های پژوهشی و کاربردی مورد نیاز را هم در پروژه های مختلف دنبال می کند.
حمیدرضا زیدی فرد با اشاره به ارتباط خوبی که وزارت نفت در دوره جدید با وزارت علوم برقرار کرده است، گفت: تا امروز چند جلسه مشترک با وزیر علوم داشته ایم و در نتیجه آن کارگروه مشترکی تشکیل شده و به صورت معمول کارها را پیش می بریم. در این مسیر دانشگاه ها هم در جریان مباحث مرتبط و مشترک بین صنعت نفت و دانشگاه ها قرار دارند. ارتباط خوبی که وزارت نفت در دوره جدید با وزارت علوم برقرار کرده، منتج به نتایجی از جمله نشست های مشترک وزرای دو وزارتخانه و پیرو آن، تشکیل کارگروهی برای پیشبرد همکاری های فی مابین شده و البته در این مسیر همکاری دانشگاه ها نیز در جریان مباحث مرتبط و مشترک بین صنعت نفت و دانشگاه ها قرار دارد.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت به آخرین وضعیت قراردادهای مشترک وزارت نفت و دانشگاه ها در خصوص مطالعات پژوهشی و فناورانه برای توسعه برخی میادین نفتی و گازی اشاره و تصریح کرد: در دوره جدید و پس از بررسی قراردادها به این نتیجه رسیدیم که این قراردادها بیشتر از آنکه جنبه «مساله محور» و «فناوری محور» داشته باشد، مبنای «میدان محور» دارد. با توجه به اینکه در میادین مختلف، برخی مسائل و راهکارهای حل آن، مشابه یکدیگر است، تلاش های موازی برای حل آن مسائل رخ می داد و بومی سازی دانش فنی بخوبی شکل نمی گرفت.
زیدی فرد با بیان اینکه کلیت این قراردادها به صورت «میدان محور» تنظیم شده بود، افزود: ممکن بود در دو میدان متفاوت، یک مساله مشترک از سوی دو دانشگاه مختلف در حال بررسی باشد که این به صرفه و به صلاح دانشگاه و صنعت نفت نبود. با اصلاح این شرایط، تلاش یک دانشگاه روی یک مساله کفایت می کند و سایر دانشگاه ها روی دیگر فناوری های مورد نیاز صنعت نفت متمرکز می شود که این امر، استفاده بهینه از فرصت این قراردادها را به دنبال دارد. وی همچنین با تاکید بر اینکه تلاش شده است روند اجرایی پروژه های پژوهشی و فناورانه برای توسعه برخی میادین نفتی و گازی دچار وقفه نشود، افزود: از دانشگاه ها خواستیم که در هر مرحله از کار، یک توقف کوتاه داشته باشند تا ما (امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت)کار را بررسی و به طور همزمان با شرکت ملی نفت و شرکت های تابعه آن (شرکت نفت مناطق نفت خیز جنوب، شرکت نفت فلات قاره و...) نیز نشست های مشترک برگزار کنیم. به گفته وی پس از جلسات کارشناسی متعدد،چارچوب جدیدی برای این پروژه ها طراحی و در همه مراحل بررسی چارچوب قراردادها و روندهای کار، نتایج آنها به دانشگاه ها نیز اعلام شد.
زیدی فرد با اعلام اینکه برخی دانشگاه ها در این مسیر جلوتر از دیگر مجموعه ها هستند و به نتایج ملموسی رسیده اند، افزود: زمان بندی این پروژه ها متناسب با شرح کار جدید پروژه، قابل تغییر است؛ اما اعتبارات در همان سقف مصوب قبلی باقی می ماند. وی تأکید کرد، در آینده نزدیک و پس از آنکه چند دانشگاه به نتایج موردنظر رسیدند، خروجی کار به شکل رسمی اعلام خواهد شد.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با اشاره به نامگذاری سال 1401 از سوی مقام معظم رهبری به عنوان حمایت از مجموعه های دانش بنیان گفت: جدا از اقداماتی که از ابتدای کار دولت شروع کرده بودیم، تکلیف جدی را روی دوش خودمان برای حمایت بیشتر از دانش بنیان ها دیدیم. نگاه ما این است که حمایت از این بخش ها به بالا بردن خدمات فناوری در صنعت نفت کمک می کند. او افزود: در این مدت کارهای زیادی ازجمله امضای قرارداد و تفاهمنامه با مراکز مختلف علم و فناوری و برخی شرکت های دانش بنیان، بازدید از این مجموعه ها و... را داشته ایم. یکی از مهم ترین اقدام های این معاونت، تسهیل ورود شرکت های دانش بنیان به فهرست بلند تأمین کنندگان کالای صنعت نفت (AVL) بود. در این اقدام، شرایط ویژه و امتیازهایی را برای شرکت های دانش بنیان در نظر گرفتیم که منجر به افزایش تعداد این شرکت ها در این فهرست شده و موجب نقش آفرینی بیشتر و موثرتر آنها خواهد شد. زیدی فرد با بیان اینکه به واسطه همین تسهیلات، تعداد شرکت های دانش بنیان در لیست AVL از 150 مورد به حدود 550 مورد رسیده است، افزود: برخی از این شرکت ها، مجموعه هایی هستند که از قبل فعالیت داشتند؛ اما دانش بنیان نبودند و با تشویق ما به سمت دانش بنیان شدن حرکت کردند و برخی دیگر هم با همین تسهیلات وارد شدند و در همه حوزه های بالادست، میان دست و پایین دست فعال هستند.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت افزود: همچنین وزارت نفت به منظور جذب مجموعه های دانش بنیان، دو فراخوان را در شش حوزه کاری بهینه سازی مصرف انرژی، تحول دیجیتال در صنعت نفت، افزایش ضریب بازیافت از طریق احیای چاه های غیرفعال و کم بازده و سایر راهکارها، جمع آوری گازهای مشعل و بازیابی گازهای همراه نفت، ساخت بار اول محصولات راهبردی صنعت نفت و تکمیل زنجیره ارزش صنایع پایین دستی نفت، گاز و پتروشیمی اعلام کرده که در وبگاه my.ioiv.ir قابل مشاهده است. طی هماهنگی که بین وزارت نفت، وزارت اقتصاد، استان های مربوطه و چهار بانک عامل صورت گرفته، تعدادی از مجموعه های دانش بنیان برای دریافت وام های با بهره کم معرفی شدند. زیدی فرد رقم پیش بینی شده برای اعتبار این تسهیلات بانکی را از نیمه 1400 حدود 11 هزار میلیارد تومان اعلام کرد که تاکنون شرکت های مختلفی برای دریافت تسهیلات (جمعا به مبلغ تقریبی 6.5 هزار میلیارد) به بانک ها معرفی شده اند. معاون وزیر نفت با تأکید بر اینکه به اندازه کافی برای رفع موانع تولید، قانون وجود دارد و مجلس، شورای عالی امنیت ملی و ارگان های مرتبط دیگر، حمایت های مختلفی برای رفع موانع تولید داشته اند، افزود: موضوع مهم، به فعلیت رساندن و اراده برای اجرای این قوانین است. وی افزود: در این دوره از وزارت نفت احساس کردیم که نیاز است در زمینه ساخت بار اول کمک بیشتری صورت گیرد و با تأکید وزیر نفت، کارگروه رفع موانع ساخت بار اول تشکیل شد که جلسات آن مرتب برگزار می شود. در این مدت پروژه ها و موضوعاتی که با مانع روبه رو شده اند، به صورت موردی بررسی می شوند و مصوبات کارگروه،مطابق با مصوبات وزیر ابلاغ می شود.
زیدی فرد با تأکید بر اینکه ساخت قطعه جدید و استفاده از آن حتماً بايد همراه با اخذ استانداردهای خاص آن محصول باشد، افزود: بحث استانداردسازی در صنعت نفت از همان 120 سال قبل وجود داشته و شرکت ها ملزم به استفاده از استانداردها بوده اند. به طوری که اگر فرایند استانداردسازی اجرا نمی شد، اولا پیشرفت های موجود به دست نمی آمد، ثانیاً حوادث زیادی رخ می داد و خطرآفرین می شد. این استانداردها و رعایت آنها، مراحل مختلفی را تا امروز طی کرده است.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت با اذعان به اینکه استانداردهای صنعت نفت، حساسیت و سختگیری خاص خود را دارد و نمی توانیم از این استانداردها عقب نشینی کنیم، افزود: در سال های اخیر که شرکت های دانش بنیان تمایل به حضور در این بخش ها داشته اند، همواره با الزام رعایت استانداردها روبه رو شده اند. برخی از شرکت ها توانسته اند این استانداردها را اجرا و رعایت کنند؛ اما برخی دیگر گلایه دارند که این استانداردها سختگیرانه هستند. سخن ما با این شرکت ها این است که اگر این سختگیری ها نباشد، نه کالا به کیفیت موردنظر ما می رسد و نه ما اطمینان لازم را برای به کارگیری این محصولات در تأسیسات خواهیم داشت. وی به روند تدوین «سند جامع و نقشه راه تحول نظام استانداردسازی و مدیریت کیفیت انرژی» که در سازمان استاندارد در حال انجام است، اشاره کرد و گفت: فعلاً نمی توانیم در مورد این سند و کارکرد آن اظهارنظر کنیم؛ اما ازآنجا که سال ها کار مشترک و همکاری با سازمان استاندارد داشته ایم و تعداد زیادی از استانداردهای ما به صورت ملی درآمده، می توان گفت تدوین و ابلاغ این سند بسیار مفید خواهد بود. در حال حاضر هم کارگروه مشترکی تشکیل شده و به نوعی سطح استاندارد صنعت نفت با این مجموعه هماهنگ می شود و چند استاندارد جدید تدوین شده، چند مورد دیگر نیز در حال تدوین است و این روند ادامه دارد. زیدی فرد با اشاره به شرایط تحریم و محدودیت های آن تصریح کرد: در دوران تحریم و عدم دسترسی به برخی از استانداردها، نهاد صدور گواهی کیفیت در زیرمجموعه انجمن نفت ایران و در خود وزارت نفت تشکیل شد. این نهاد وظیفه دارد که اقلام موردنیاز صنعت نفت را ازنظر کیفی بررسی کند و گواهینامه معتبر خودشان را ارائه کنند. این نهاد کار خود را با چهار قلم شروع کرد و امروز به 17 قلم رسیده است. هر قلم شامل تجهیزات مختلفی می شود که برای صنعت نفت اهمیت زیادی دارد و در مرحله اول حداقل 60 گواهينامه تطبيقي صادر شده است؛ البته می دانيم که این روند باید تسریع شود و الزامات شرکت ها به اخذ گواهینامه را باید اجرا کنیم.
معاون امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت همچنین از برگزاری اولین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوري محصولات دانش بنیان در صنعت نفت (پتروتک) در 22 الي 24 آذر در پژوهشگاه صنعت نفت خبر داد و گفت: علاوه بر این رویداد، به دنبال ایجاد نمایشگاه دائمی محصولات و تجهیزات دانش بنیان صنعت نفت هستیم تا ایده ها و محصولات موردنیاز و کارهای انجام شده به شکل دائمی در این نمایشگاه قرار گیرد.
او با بیان اینکه در حال بررسی این موضوع هستیم تا این نمایشگاه دائمی به هر دو شکل فیزیکی و مجازی برپا شود، گفت: این نمایشگاه دائمی کمک می کند، کسانی که خارج از صنعت نفت هستند، بدانند که چه نیازهایی وجود دارد و کسانی که در داخل صنعت نفت هستند هم بدانند چه قابلیت هایی در خارج صنعت وجود دارد.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد، در پروژه توسعه مخزن ذخیره سازی شوریجه و با استقرار دکل در آن از سوی این مجموعه، شرکت ملی گاز ایران وارد حوزه بالادستی می شود.
رضا نوشادی در آیین بزرگداشت هفته پدافند غیرعامل با بیان اینکه ۸۵ درصد گردش مالی شرکت ملی گاز ایران در طرح های توسعه ای شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هزینه و همه دستاوردهای بزرگ شرکت ملی گاز در این مجموعه معماری می شود، گفت: شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران از دیرباز توجه ویژه ای به خنثی سازی تهدیدها داشته است، از این رو با پیش بینی حجم بالای استفاده از توربوکمپرسور در شبکه گاز کشور، با امضای دو قرارداد بزرگ با کشورهای اروپای غربی و شرقی، فناوری ساخت این تجهیز راهبردی را به ایران منتقل کرد و اکنون کشور در این زمینه به درجه ای از پیشرفت رسیده که شرکت های پالایشی و نفت و گاز پارس هم از ثمرات این دوراندیشی و تدبیر مدیریتی بهره مند می شوند.
وی ادامه داد: در حوزه سیستم کنترل ایستگاه های تقویت فشار گاز نیز با توجه به احتمال وجود تهدید در تجهیزات وارداتی، با تلاش متخصصان داخلی بزودی ایستگاه خورموج به سیستم کنترل تمام ایرانی مجهز خواهد شد تا واردات سیستم کنترل نیز پایان یابد.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با بیان اینکه بخشی از مدیریت اوج مصرف باید از طریق ذخیره سازی انجام شود، تصریح کرد: قرارداد شوریجه اکنون اجرایی شده و برای نخستین بار با استقرار دکل در این مخزن مهم، شرکت ملی گاز ایران وارد حوزه بالادستی می شود.
نوشادی با اشاره به احداث همزمان ۱۲ ایستگاه تقویت فشار گاز از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، این دستاورد را رکوردی بی سابقه در تاریخ صنعت گاز کشور دانست و گفت: اکنون اغلب میدان های تولیدی کشور وارد نیمه دوم عمر خود شده اند و ظرفیت عظیمی در این شرکت برای تأمین و پاسخگویی سیستم های مورد نیاز در بحث فشارافزایی وجود دارد که استفاده از ظرفیت ملی، مستلزم یکپارچگی بالادست و پایین دست است.
وی یکی دیگر از اقدام ها در حوزه پدافند غیرعامل را تعریف پروژه هوشمندسازی دانست که در حوزه مدیریت مصرف کاربرد دارد و نیازمند حمایت سازمان پدافند غیرعامل برای عملیاتی شدن است.
نوشادی همچنین وابستگی ۷۰ درصدی سبد انرژی کشور به گاز را از عوامل تهدیدزا اعلام و بر ضرورت تنوع بخشی به عوامل انرژی و ارتقای بهره وری در نیروگاه ها تأکید کرد.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از اجرایی شدن بیش از ۸۰۰ کیلومتر توپکرانی در این شرکت خبر داد.
مهرداد کاهکش، درباره اجرای ۸۰۰ کیلومتر توپکرانی شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: این توپکرانی در اندازههای مختلف از خط لوله 4 تا ۴۲ اینچ انجام شده است.
وی افزود: با توجه به تعدد خطوط لوله در موقعیت جغرافیایی این منطقه که از نقاط کوهستانی و سختگذر در چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، فارس و بوشهر عبور می کند، در برخی موارد بازدیدها به دلیل عملیاتی بودن با بالگرد انجام می شود.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به انجام بیش از ۲۰ مورد توپکرانی در یک سال گذشته ادامه داد: این عملیات برای حفظ تولید و نگهداری از خطوط لوله جریانی، اصلی و صادراتی نفت، گاز و گاز مایع انجام شده است.
کاهکش تصریح کرد: با هدف بازرسی، تشخیص، تعیین میزان خوردگی ها و تشخیص معایب احتمالی حدود ۶۰۰ کیلومتر توپکرانی هوشمند نیز برای خطوط لوله نفت و گاز گچساران برنامه ریزی شده است.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون گفت: این مدیریت پس از ۶ هزار نفر_ساعت مطالعه، بررسی و کار گروهی موفق شد، نخستین سند فرایندهای مدیریت منابع انسانی در سطح شرکت ملی نفت را بر اساس استانداردهای روزآمد تدوین کند.
یدالله پیامنی با بیان اینکه مستندسازی در گام نخست سبب ایجاد شناخت کامل و جامع نسبت به فرایندها می شود، اظهار کرد: منابع انسانی، اصلی ترین سرمایه های سازمان به شمار می آید و همسو با مأموریت، تحقق اهداف و اجرای راهبردها باید اقدام هایی را به منظور تعریف و شفاف سازی وظایف اتخاذ کرد.
وی با اشاره به اینکه انجام کارآ و اثربخش فعالیت ها در گرو رویکردی منسجم و یکپارچه به فرایندهای حوزه مدیریت منابع انسانی است، افزود: تحلیل محتوا و انطباق ۲۲ فرایند با استانداردهای حوزه منابع انسانی از جمله ISO۳۴۰۰۰، بازنگری نهایی ۱۴۴ زیر فرایند، مستندسازی بالغ بر ۱۵۰۰ وظیفه، تعیین ملاک برای شاخص های ارائه شده، بررسی جوانب ریسک هر فرایند، احصای موجودیت های مورد نیاز سامانه یکپارچه مدیریت منابع انسانی و ایجاد بانک داده فرایندها را می توان از اهم مراحل طی شده برای تدوین سند یادشده برشمرد.
مدیر منابع انسانی شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون تصریح کرد: آماده سازی زیرساخت مدیریت منابع انسانی دیجیتال، طراحی و استقرار داشبوردهای مدیریت منابع انسانی، هوشمندسازی سیستم گزارش ها، تعیین شاخص های کلیدی عملکرد (KPI)، مدیریت ریسک، بازنگری اساسی نیازهای آموزشی و تقویت برنامه های فراگیر آموزشی کارکنان، تسهیل برنامه ریزی نیروی انسانی و طراحی مسیر شغلی، از مهم ترین کاربردهای سند فرایندهای مدیریت منابع انسانی است که افزون بر بهبود وضع ساختاری، رفع پاره ای از مشکلات نیروی انسانی و ارتقای امنیت شغلی، موجب تشویق و توانمندسازی کارکنان شده و تحولی خیره کننده را در درون این مدیریت رقم خواهد زد.
همچنین قباد ناصری، سرپرست شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون تلاش برای ارتقای سطح امکانات و مزایای نیروی شاغل در تأسیسات فرایندی را همسو با افزایش انگیزش و تولید پایدار دانست و گفت: در شرایط کنونی، صنعت نفت نخستین و مهم ترین هدف، تحریم های خصمانه است. مهم ترین نقش در تولید ثروت و پیشبرد اهداف اقتصادی را سرمایه انسانی به عهده دارد و به صورت جهادی در خط مقدم جبهه صنعتی و اقتصادی فعالیت می کند.
وی دستاوردهای شرکت در حوزه تولید، صیانت از محیط زیست پیرامونی و عمل به مسؤولیت های اجتماعی را ستودنی توصیف کرد و افزود: اقدام هایی که در کنار تولید به عنوان رسالت اصلی سازمان، همسو با خدمت یا حفاظت از محیط زیست انجام شده نیز نشان از تعهد کارکنان شرکت نسبت به ابعاد مختلف فعالیت های صنعتی دارد که ستودنی است.
شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد از استفاده ۱۰۰ درصدی از دانش بومی در پروژه تغلیظ گازهای اسیدی این پالایشگاه خبر داد.
یحیی فیضی درباره بهره برداری از واحد شماره یک پروژه تغلیظ گاز اسیدی و آغاز عملیات اجرایی واحد شماره ۲ این پروژه، با تأکید بر تمام ایرانی بودن آن گفت: شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد مانند دیگر شرکت های پیشرو صنعت گاز، پایداری کسب وکار خود را بر سه محور اقتصاد، محیط زیست و انجام مسؤولیت های اجتماعی قرار داده است.
وی ادامه داد: از این رو این شرکت با اینکه مجموعه ای دولتی است؛ اما باید ظرفیت های خود را به عنوان یک بنگاه اقتصادی مدنظر قرار دهد و با ارائه طرح های کارشناسی نسبت به افزایش سطح بهره وری و ارائه محصولات اقدام کند.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد تصریح کرد: در عصر کنونی، مأموریت های ما در جهاد تولید، جنبه شرعی به خود گرفته و لازم است با این نگاه به وظایف خود در خدمت رسانی به مردم برای تولید پایدار و بهره ور گاز اقدام کنیم.
فیضی افزود: با توجه به ظرفیت بالای این پالایشگاه در زمینه تولید گوگرد، این شرکت در بعد محیط زیستی با انجام طرح های متعددی از جمله کاهش گازهای ارسالی به مشعل و تغلیظ گازهای اسیدی، گام های مهمی در این مسیر برداشته است.
وی با اشاره به مسؤولیت های اجتماعی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد در عرصه خدمت رسانی به مردم و مناطق محروم گفت: افزون بر تأمین گاز بخش های خانگی و صنایع در شمال و شرق کشور از سوی این پالایشگاه، ظرفیت ها و منابع آن باید برای ارتقای کیفی معیارهای معیشتی اقشار مختلف شهرهای منطقه بویژه جوانان قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد تأکید کرد: بهره مندی از سرمایه انسانی توانمند، این اعتمادبه نفس را به مدیران می دهد که بر دانش و توان داخلی تکیه کنند و نتیجه این می شود که شاهد اجرای پروژه های کارآمد و مبتنی بر دانش فنی بالا و تمام ایرانی هستیم که این موارد سبب می شود نگاه به درون در صنایع تقویت شود.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی اعلام کرد:این شرکت در زمینه پذیرش ایده های نوین و افکار تازه در هر حوزه ای آمادگی دارد و همکاری با مؤسسه مطالعات انرژی، گامی در مسیر تحقق این خواسته است.
مهدی حیدری در نشستی مشترک با محمدصادق جوکار،رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی که به میزبانی مؤسسه و به مناسبت گرامیداشت روز جهانی مدیریت پروژه برگزار شد، زمینه های همکاری در بخش های مختلف مدیریت پروژه، آموزش، پژوهش و تقویت نیروی انسانی مورد بررسی قرار گرفت.
وی با اشاره به سهم ۳۳ درصدی این شرکت در تأمین گاز مصرفی کشور تصریح کرد: حیطه فعالیت کنونی و آینده شرکت در ۱۷ استان در بخش های تولید، توسعه و ذخیره سازی ترسیم شده است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران از تغییر ماهیت فعالیت این شرکت از قالب تولیدمحور به سمت تولیدی - توسعه ای خبر داد و تصریح کرد: شرکت نفت مناطق مرکزی به منظور تحقق اهداف تولید و تکلیفی که از سوی شرکت ملی نفت ایران ابلاغ می شود، فعالیت جدید خود را ترسیم کرده که اجرای طرح ضربتی تولید نفت و گاز از ۱۳ میدان به عنوان طرحی راهبردی با سرمایه گذاری ۴ میلیارد دلاری دراین باره تعریف شده و شبانه روز و جهادگونه تلاش می کنیم، بتوانیم با همیاری و مساعدت، این مهم را به غایت نهایی خود که تولید حداکثری است، برسانیم.
حیدری با ترسیم سبد انرژی کشور و اشاره به مصرف بی محابای انرژی پاک اظهار کرد: تولید و مصرف روزانه حدود یک میلیارد مترمکعب گاز در بخش های خانگی و صنعتی، با هیچ مبنا و معیار استاندارد جهانی سازگار نیست. بخش زیادی از این معضل به مصرف ناصحیح در بخش خانگی و روزآمد نبودن صنایع بازمی گردد که در این زمینه فرهنگ سازی و ملزم ساختن صنایع در استاندارد کردن محصولاتشان ضرورت دارد.
رئیس مؤسسه مطالعات بین المللی انرژی نیز ضمن ابراز خرسندی از دیدار با مدیرعامل و مدیران ارشد شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: این مؤسسه با تمام قوا آمادگی دارد با این شرکت در زمینه های مختلف توسعه ای و ظرفیت سازی از منابع همکاری و همیاری کند.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی همچنین در نشست صمیمی با مدیران ارشد، مجریان طرح های نگهداشت و افزایش تولید، متخصصان و کارشناسان مدیریت مهندسی و ساختمان این شرکت به مناسبت گرامیداشت روز بین المللی مدیریت پروژه، با بیان اینکه این شرکت سهم قابل توجهی در تأمین سبد انرژی کشور به عهده دارد، گفت:طرح های ضربتی در گستره زیر پوشش این شرکت آغاز دوره ای تازه از تولید نفت و گاز کشور است و نفت مناطق مرکزی نقشی اثرگذار و سرآمد را در تأمین پایدار انرژی کشور دارد. وی تصریح کرد:این شرکت به عنوان سازمانی پروژه محور ضمن تأمین بخش عظیمی از تولید مواد هیدروکربوری کشور، جهش خود را در عرصه تولید نفت و گاز به اندازه چهار فاز پارس جنوبی در سال های آینده فراتر برده است. حیدری از مدیران ارشد و مجریان پروژه های طرح های ضربتی و حفظ و نگهداشت تولید شرکت نفت مناطق مرکزی خواست تا با نگاه عملیاتی و حضور به موقع در مناطق مرتبط با طرح های توسعه ای، به پیشبرد اهداف سازمان در تحقق اهداف تولید و نفت گاز یاری رسانند.
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
مدیر مهندسی و طرح های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران برای اجرای طرح کهاب خبر داد و گفت: تاکنون ۳۵۰ جایگاه عرضه سوخت به مرحله ۱ ، ۳ و ۱۱۰ جایگاه در کشور به چرخه کامل طرح کهاب تجهیز شده است.کاووس سامانی در این باره اظهار کرد: در آینده نزدیک همه انبارهای نفت واقع در حریم کلانشهرها و مراکز استان ها نیز به این طرح مجهز خواهند شد.وی در این باره تأکید کرد: طبق ابلاغ مصوبه هیأت وزیران پیرامون اجرای این طرح ملی، همه جایگاه های عرضه سوخت داخل محدوده شهری کلانشهرها و مراکز استان ها باید به منظور جلوگیری از انتشار بخار و هدرروی بنزین طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخارات بنزین) را به طور کامل اجرا کنند. تاکنون ۹۰ درصد از انبارهای نفت کلانشهرها به تجهیزات طرح کهاب مجهز شده اند. در پنج انبار نفت این طرح اجرایی شده و افزون بر این، در چهار انبار نفت دیگر نیز از جمله اهواز، مشهد، اراک و تبریز ۹۰ درصد پیشرفت داشته و تا پایان امسال به بهره برداری خواهد رسید.مدیر مهندسی و طرح های شرکت ملی پخش فراورده های نفتی با اشاره به اینکه خوشبختانه حدود ۸۰ درصد تعهدات پیرامون مصوبه هیأت وزیران و ماده ۱۶ هوای پاک در کلانشهرها از سوی شرکت ملی پخش اجرایی شده است، ادامه داد: مذاکراتی به منظور ارائه تسهیلات بانکی به جایگاهداران و شرکت های زنجیره ای توزیع سوخت برای اجرای این طرح در جایگاه ها در حال انجام است.
شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار از بسیج امکانات این مجموعه برای تأمین سوخت نیروگاه گازی بمپور خبر داد.سیدکیومرث کمالیار در این باره گفت: با توجه به اعلام وضع هشدار به دلیل قطعی گاز نیروگاه بمپور و نیروگاه بخار ایرانشهر به علت تعمیرات، همه امکانات این مجموعه برای ارسال سوخت مایع به نیروگاه های یادشده بسیج شده است.وی افزود: به محض دریافت خبر، کارگروه بحران منطقه تشکیل و بلافاصله بخش بزرگی از توان حمل ونقل منطقه به نیروگاه های یادشده به منظور ایجاد پایداری در تأمین سوخت اعزام شد. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه چابهار تأکید کرد: طی پنج روز حدود ۹ میلیون لیتر نفت گاز به نیروگاه گازی بمپور ارسال شد.کمالیار گفت: از زمانی که تعمیرات خط گازی این نیروگاه آغاز شد، روزانه بیش از یک میلیون لیتر فراورده به این نیروگاه ارسال می شود.
شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان از وجود بیش از ۱۱۶ هزار مشترک گاز طبیعی در این استان خبر داد و تأکید کرد که حرکت پرشتاب گازرسانی در سیستان و بلوچستان ادامه دارد.
محمدرضا میرشکاری با اشاره به تازه ترین گزارش عملکرد گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان اظهار کرد: جمعیت کل استان ۲میلیون و ۷۷۰ هزار و۴۲۶ نفر شامل یک میلیون و ۳۷۸ هزار و ۶۵۹ نفر جمعیت شهری و یک میلیون و ۳۹۱ هزار و ۷۶۷ نفر جمعیت روستایی در ۵۵ شهر و ۱۰ هزار و ۷۲ روستاست.
وی ادامه داد: تعداد روستاهای دارای قابلیت گازرسانی سیستان و بلوچستان ۹۰۰ روستاست که از این تعداد گاز به ۲۵ روستا و شهرهای زاهدان، زابل، ایرانشهر، محمدان و بزمان رسیده و ۱۱۳ هزار و ۵۱خانوار شهری و یکهزار و ۷۳۱خانوار روستایی اکنون زیر پوشش گاز طبیعی هستند.
مدیرعامل شرکت گاز استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: تاکنون ۳ هزار و ۹۹۵کیلومتر شبکه گازرسانی در استان اجرا و ۲ هزار و ۲۸۹کیلومتر خط انتقال، گازدار شده است. تعداد علمک نصب شده ۸۳ هزار و ۱۷۳ و تعداد کل مشترکان گاز طبیعی در سیستان و بلوچستان هم ۱۱۶ هزار و ۷۸۲ است.
میرشکاری با بیان اینکه در نیمه نخست امسال ۳ میلیون و ۹۹۷ هزار و ۸۳ مترمکعب گاز در این استان مصرف شده است، گفت: تزریق گاز خط انتقال زاهدان - زابل، تزریق گاز به سیمان سیستان، اجرای بیش از ۳۳۸ کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع و نصب یکهزار و 500 انشعاب در استان، پیگیری تعیین تکلیف باقیمانده شهرها و روستاهای استان با استفاده از ظرفیت استان های معین، گازرسانی به جایگاه سی ان جی شهرداری، شهرک کارگاهی در شهر زاهدان، مجتمع ۳۹۶ واحدی ارتش و تزریق گاز شهر بزمان با تعداد یکهزار و 350 خانوار، اقدام های انجام شده طی ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۱ است.
وی بیان کرد: انتخاب شرکت گاز استان به عنوان قطب دارایی های فیزیکی جنوب شرق کشور، دریافت رتبه یازدهم در حوزه GIS در بین شرکت های گاز استانی، ارائه ۲۲ خدمت به صورت الکترونیکی از طریق دفاتر پیشخوان دولت، استقرار سیستم مکانیزه امداد در شهر زاهدان، راه اندازی سیستم پیامکی و سیستم ارتباط با مشتری CRM و راه اندازی فاز یک سیستم قرائت آنی در شهر ایرانشهر از جمله گزارش عملکرد ماست، همچنین مباحث هوشمندسازی، بهینه سازی و مقاوم سازی در سال ۱۴۰۱ در دستور کار این شرکت قرار دارد.
شرکت پتروشیمی بندر امام
شرکت پتروشیمی بندر امام در روز نخست همایش «توسعه روابط با شرکت های دانش بنیان و فناور» با ۲۸ شرکت دانش بنیان داخلی تفاهمنامه همکاری امضا کرد.
سپهدار انصاری نیک، مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام در آیین امضای تفاهمنامه ها با ابراز خرسندی از حضور شرکت های دانش بنیان اظهار کرد: امروز، روز مبارکی بود و مهم ترین برکت این روز، در کنار شما فرهیختگان و سازندگان ایرانی بودن است. وی در ادامه با اعلام یک خبر خوش به مشارکت کنندگان در نخستین همایش «توسعه روابط با شرکت های دانش بنیان و فناور» گفت: تفاهمنامه هایی که امضا شد، همه به خرید و قرارداد نهایی منجر می شود و این قدرت فرزندان ایران است که بسیاری از کشورها به توان جوانان و متخصصان ایرانی غبطه می خورند. مدیرعامل شرکت پتروشیمی بندر امام به نقش و استعداد جوانان ایرانی در بی نیاز کردن صنعت کشور از خارجی ها اشاره کرد و افزود: این توانمندی امروز به عمق راهبرد دفاعی تبدیل شده و توان ملی ما را ارتقا داده و باید به این نکته افتخار کرد که در نقطه تحول قرار داریم و همه خوشه های یک صنعت جهانی به دست توانمند دانشمندان داخلی محقق شده است.
همچنین احسان ثقفی، رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت گفت: حدود ۱۷ درصد شرکت های دانش بنیان در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی فعالیت می کنند و ۴۰ درصد فعالان دانش بنیان در این حوزه، عضو استصنا هستند. وی با بیان اینکه دانش بنیان بودن پایه پیشرفت صنعت و اقتصاد کشور است، اظهار کرد: هر حرکت و پویشی اگر مبتنی بر دانش باشد، پایدار خواهد بود.
هلدینگ خلیج فارس
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس گفت: با راه اندازی پارک های پتروشیمی، شعار سال (تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین) به معنای واقعی محقق می شود؛ زیرا این پارک ها اشتغال، ارزش آفرینی و فناوری مدرن را برای کشور به ارمغان می آورند.
عبدالعلی علی عسکری در برنامه زنده گفت وگوی ویژه خبری با بیان اینکه صنعت پتروشیمی یکی از مزیت های ایران است و اگر بر توسعه این صنعت تمرکز شود، می تواند برای کشور ثروت آفرین باشد، افزود: هم اکنون در صنعت پتروشیمی جهان، تمرکز بر بخش های پایین دستی این صنعت است. برای نمونه آلمان، سالانه بیش از ۶۰ میلیارد دلار محصولات در حوزه پایین دستی صادر می کند، در مجموع هم اکنون در بخش پایین دستی پتروشیمی یک بازار ۳ هزار میلیارد دلاری در دنیا وجود دارد که متأسفانه سهم ایران از این بازار ناچیز است.
وی تصریح کرد: مسؤولان بلندپایه نظام تاکید فراوانی بر جلوگیری از خام فروشی در صنعت پتروشیمی دارند و خواستار فعالیت بیشتر در حوزه پایین دستی این صنعت هستند. هلدینگ خلیج فارس به عنوان نخستین شرکت بزرگ صنعتی در بورس اوراق بهادار و کشور با حمایت وزیر نفت و معاون اول رئیس جمهوری از چندی پیش تصمیم به ورود به عرصه صنایع پایین دستی و پارک های پتروشیمی گرفته است.
مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس با تأکید بر اینکه ایران در حوزه پایین دستی پتروشیمی نیاز به کار بیشتری دارد، گفت: در صورت توسعه پارک های پتروشیمی و صنایع تکمیلی آن، درآمد ایران ده ها میلیارد دلار افزایش می یابد.
علی عسکری وجود پارک های علم و فناوری مجهز به مراکز تحقیق و توسعه در پارک های پتروشیمی را از الزام های اصلی توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی دانست و اظهار کرد: بی شک شرکت های دانش بنیان در این حوزه باید برای رسیدن به اهدافمان به میدان بیایند؛ زیرا هم اکنون در این حوزه نیاز شدیدی به دانش فنی در زمینه فرایند و آلیاژهای جدید داریم که باید این الزام ها در داخل ساخته یا دانش فنی آنها خریداری و بومی سازی شود. به عبارت دیگر، مسیر خلق ثروت در صنعت پتروشیمی از ایستگاه فناوری عبور می کند.
هلدینگ انرژی بنیاد مستضعفا ن
مدیرعامل هلدینگ انرژی گستر سینا وابسته به بنیاد مستضعفان، جزییات سند همکاری امضاشده میان این بنیاد و روس ها را برای احداث خط لوله انتقال فراورده های نفتی تابش تشریح کرد.
محمد زیار در تشریح جزییاتی از سند امضاشده در سفر اخیر جواد اوجی، وزیر نفت به روسیه به منظور همکاری مشترک در اجرای خط لوله انتقال فراورده های نفتی رفسنجان - مشهد (تأمین بازار انرژی شرق) موسوم به «تابش» اظهار کرد: این سند همکاری، در نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه بین«هلدینگ انرژی گستر سینا» و شرکت دولتی «پرومسی ریوایمپورت» امضا شد و بر اساس توافق های صورت گرفته در این سند همکاری، خط لوله تابش با مشارکت این دو مجموعه ساخته می شود.
وی بیان کرد: بر اساس مذاکرات مشترک قرار است این خط لوله ۹۴۸ کیلومتری از رفسنجان تا مشهد به همراه دو تلمبه خانه و سه پایانه به صورت EPC+F با همکاری مشترک هلدینگ انرژی گستر سینا و شرکت روس اجرا شود.
مدیرعامل هلدینگ انرژی گستر سینا گفت: مدت اجرای این پروژه چهار سال خواهد بود و مقرر شده، روس ها تأمین منابع مالی این پروژه را به عهده بگیرند و «طراحی، تأمین تجهیزات و اجرا» نیز از سوی شرکت های زیرمجموعه بنیاد مستضعفان انجام شود.
زیار اظهار کرد: با بهره برداری از این خط لوله، امکان انتقال فراورده های نفتی با ظرفیت ۱۵۰ هزار بشکه در روز ممکن می شود.
وی گفت: تأمین پایدار سوخت مورد نیاز شرق و شمال شرق کشور، کاهش مصرف سوخت و هزینه های حمل، تسهیل صادرات فراورده به کشورهای همجوار، کوتاه شدن مسیر انتقال فراورده و استفاده از خط لوله به عنوان جایگزین حمل ونقل جاده ای از دیگر اهداف اجرای پروژه خط لوله تابش است.
پژوهشگاه صنعت نفت
پروژه «بررسی کمّی و کیفی امکان تولید روغن پایه از برش های گازوییلی پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم» در نشست شورای پژوهشی پژوهشگاه صنعت نفت تصویب شد. گازوییل های سبک و سنگین تولیدی پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم به منظور بررسی امکان تولید روغن پایه با گرید مناسب در این پروژه پژوهشی مطالعه می شود. تعیین مشخصات گازوییل های تولیدی پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم، تصفیه گازوییل های سبک، سنگین و مخلوط آنها با استفاده از فورفورال در راکتور استخراج RDC تحت شرایط دمای بالا و جداسازی فازهای اکستراکت و رافینیت و تعیین میزان جداسازی ترکیبات آروماتیک از جمله مراحلی است که در این پروژه استفاده می شود، همچنین از دیگر مراحل این پروژه پژوهشی، جداسازی واکس از فاز رافینیت و تهیه روغن های پایه و تعیین مشخصات و گرید روغن های پایه حاصله است. نتایج این پروژه درباره واحد تولید روغن از گازوییل های پالایشگاه نفت سنگین پاسارگاد قشم مؤثر است و می تواند به افزایش مقدار تولید روغن پایه در کشور کمک کند.
مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی گفت: مجتمع گاز پارس جنوبی با حمایت از تولیدکنندگان و شرکت های سازنده قطعات و تجهیزات با کیفیت، تاکنون توانسته است بیش از ۵۰ درصد از قطعات و تجهیزات ایرانی را در پالایشگاه های 13 گانه استفاده کند.
احمد باهوش در حاشیه بازدید از پارک علم و فناوری خراسان رضوی تأکید کرد: پارک های علم و فناوری در سطح کشور با ساخت قطعات و تجهیزات باکیفیت، بازوی پرتوان مجتمع گاز پارس جنوبی برای تولید پایدار گاز هستند و پارک علم و فناوری خراسان رضوی از پارک های پیشرو در حوزه اقتصاد دانش بنیان در این زمینه، فعالیت بسیار خیره کننده دارند. وی بیان کرد: امروز شاهد فعالیت گسترده شرکت های مستقر در پارک به منظور تأمین نیاز صنعت نفت و گاز بودیم و این شرکت ها باید با دانش روزآمد، نیازهای مهم مجتمع گاز پارس جنوبی را شناسایی کنند و برای رفع نیازهای مجتمع گاز پارس جنوبی گام بردارند. مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: وجود این نشست ها که برای آشنایی بیشتر با تجهیزات مهندسی آزمایشگاهی و تجهیزات کارگاهی شرکت ها انجام می شود، آثار بسیار مؤثری در بحث درک و ارتباط متقابل میان صنعت و شرکت های دانش بنیان دارد.
باهوش افزود: با توجه به شرایط کسب وکار کشور، عملکرد پارک های علم و فناوری برای کاهش تحریم ها در صنعت نفت و گاز مثبت ارزیابی می شود و درِ پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی به روی تمام سازندگان و شرکت های دانش بنیان باز است.وی ادامه داد: با توجه به فضای کسب وکار کشور، آینده عملکرد شرکت های دانش بنیان و فناور، متناسب با تقاضای موجود در مجتمع گاز پارس جنوبی افق بسیار روشنی را پیش رو دارد و انتظار داریم در آینده بسیار نزدیک، شاهد رفع نیاز عملیاتی پالایشگاه های گاز کشور از ظرفیت های دانش بنیان باشیم.
پالایشگاه گاز فجر جم
مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم از آمادگی این مجموعه برای اجرای تعهدها به منظور تولید گاز در فصل سرد سال طبق برنامه ریزی خبر داد.
سیدمحمدمهدی هاشمی گفت: تعمیرات اساسی در پالایشگاه فجر جم با موفقیت در زمان مقرر انجام شد و در این دوره، چهار ردیف از ردیف های شیرین سازی همراه دستگاه ها و تجهیزات جانبی در سال ۱۴۰۱ تعمیر شدند. وی با بیان اینکه شرکت پالایش گاز فجر جم در مجموع تولید ۹ درصد از گاز کشور را به عهده دارد، درباره تعهد تولید گاز از سوی این شرکت افزود: تعهد در نظر گرفته شده برای پالایشگاه گاز فجر جم در زمستان، روزانه ۷۰ تا ۷۵ میلیون مترمکعب است. مدیرعامل پالایشگاه گاز فجر جم تصریح کرد: این شرکت در بحث تولید گاز مایع (ال پی جی) و میعانات گازی هم مطابق با برنامه ریزی پیش رفته است. هاشمی با اشاره به بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در اجرای فرایند حل مشکلات پالایشگاه گفت: استفاده از ظرفیت دانش بنیان ها و بهره گیری از دانش متخصصان بومی و داخلی در این شرکت سابقه دارد. با این حال امسال، توجه و تلاش مجموعه مدیران برای همکاری با شرکت های دانش بنیان و ایجاد زمینه فعالیت برای آنها دوچندان شده است. وی ادامه داد: از جمله اقدام های انجام شده در این عرصه می توان به استقرار پارک علم و فناوری در پالایشگاه و تولید ۱۳۵ محصول مورد نیاز در این بخش اشاره کرد. مدیرعامل شرکت پالایش گاز فجر جم با تأکید بر اینکه برگزاری نشست های هم اندیشی میان مدیران شرکت پالایش گاز، نقش قابل توجهی در هم افزایی تجربیات دارد، اظهار کرد: آگاهی از مشکلات مشترک و مبتلابه در روند مدیریت پالایشگاه ها بویژه درباره مواردی که نیاز به اصلاح قوانین و آیین نامه ها احساس می شود، در این نشست مطرح شد.
پالایشگاه نفت اصفهان
تفاهمنامه تأمین منابع مالی طرح های بهبود فرایند تولید فراورده های نفتی پالایشگاه نفت اصفهان بین پالایشگاه نفت اصفهان و بانک ملی امضا شد. بر اساس این تفاهمنامه قرار شد به منظور تکمیل اجرای طرح های بهبود فرایند تولید فراورده های نفتی در شرکت پالایش نفت اصفهان، ۱۲ هزار میلیارد تومان وام بانکی با سود ۱۸ درصد از سوی بانک ملی به این شرکت اختصاص یابد.
طبق این تفاهمنامه تاکنون ۴ هزار میلیارد تومان از این وام به پالایشگاه اصفهان پرداخت شده، ۴ هزار میلیارد تومان نیز تا پایان امسال پرداخت خواهد شد و ۴ هزار میلیارد تومان مابقی نیز طی ۶ ماه نخست سال آینده برای اجرای این طرح اختصاص خواهد یافت.
واردات نفت خام چین درماه اکتبر روندی افزایشی داشته است؛ اما جزییات آن به اندازه ای که آمارهای اصلی، پیش از این حکایت می کردند، نیست و ارقامش پایین تر از حد انتظارهاست .
بر اساس داده های منتشر شده ازسوی اداره کل گمرک چین در روز 16 آذرامسال، بزرگترین کشور واردکننده نفت خام جهان در ماه اکتبر سال 2022 میلادی به طور میانگین 10 میلیون و 160 هزار بشکه نفت خام وارد کرد که بالاترین مقدار از ماه مه سال جاری میلادی به شمار می آید و نسبت به دوره مشابه سال 2021 میلادی، جهش 14 درصدی را نشان می دهد.
عواملی پرشمار، افزایش واردات نفت خام این کشور آسیایی در ماه اکتبر را رقم زده است؛ اما بعید به نظر می آید که بهبود این شرایط، متأثر از افزایش تقاضا برای این کالای راهبردی باشد؛ چراکه ترکیبی از عواملی مانند واردات نفت خام به منظور پر کردن مخازن ذخیره سازی برای دو واحد پالایشی بتازگی راه اندازی شده و قیمت پایین تر نفت خام نسبت به ماه های گذشته، تخصیص سهمیه واردات بیشتر برای پالایشگاه های مستقل و افزایش مداوم صادرات فراورده های نفتی دراین افزایش خرید چین طی ماه اکتبر دخیل بوده اند.
شرکت دولتی پتروچاینا، بتازگی عملیات راه اندازی آزمایشی مجتمع پالایشی خود با ظرفیت فراوری روزانه 200 هزار بشکه را در استان گوانگدونگ چین آغاز کرد، در حالی که پتروشیمی شندونگ هم در حال آماده سازی مقدمات راه اندازی اولیه کارخانه خود با ظرفیت روزانه 320 هزار بشکه در استان جیانگ سو است.
واحدهای پالایشی نفت خام به طور معمول به حدود سه هفته ذخیره سازی عملیاتی نیاز دارند. در نتیجه پالایشگاه و این کارخانه پتروشیمی چین، برای آغاز کامل فعالیت عملیاتی خود به حدود روزانه 11 میلیون بشکه نفت خام نیاز دارند.
احتمال می رود، این حجم از نفت خام اضافه برای ذخیره سازی در مخازن واحدهای یاد شده، ظرف چند ماه خریداری شده باشد؛ اما همچنان باید شاهد روند فزاینده واردات نفت خام چین در ماه های اخیر بود؛ البته این عاملی نیست که تداوم داشته باشد.
این احتمال هم وجود دارد که پالایشگاه های نفت خام چین به دلیل قیمت های ارزان تر نفت خام در بازارهای جهانی، واردات خود را در ماه اکتبر افزایش داده باشند، در حالی که قیمت های آتی نفت خام شاخص برنت دریای شمال پایین تر از بازه زمانی ژوییه تا اواخر سپتامبر امسال و همزمان با دوره ای که قرار بود محموله های با قراردادهای مدت دار و تک محموله سفارش داده شود، معامله شده است.
قیمت نفت خام برنت دریای شمال از رقم بالای 110 دلار و 67 سنت برای هر بشکه در 29 ژوییه به 83 دلار و 65 سنت به ازای هر بشکه در 26 سپتامبر رسید و اکنون این شاخص در معاملات اولیه روز 17 آبان ، 97 دلار و 93 سنت برای هر بشکه داد و ستد شد.
عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت خام جهان و به طور معمول، بزرگترین تأمین کننده نفت خام چین، قیمت رسمی فروش نفت خام (OSP) خود را برای محموله های بارگیری شده در ماه اکتبر سال جاری میلادی کاهش داده و این احتمال وجود دارد که این اقدام، پالایشگاه های چینی را به خرید بیشتر نفت تشویق کرده باشد.
شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان، قیمت نوع نفت خام سبک عربی خود را برای عرضه به مشتریان آسیایی با 5 دلار و 85 سنت به ازای هر بشکه نسبت به قیمت نفت خام شاخص عمان/دبی، 9 دلار و 80 سنت برای هر بشکه کاهش داده است.به نظر می رسد این موضوع، یکی از عوامل افزایش واردات نفت خام چین از بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده نفت عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) باشد، به طوری که بررسی ها و برآوردهای مؤسسه ریفینیتیو حکایت از این دارد که واردات نفت خام چین از عربستان در اکتبر امسال، به طور میانگین یک میلیون و 910 هزار بشکه در روز بوده باشد، به طوری که نسبت به رقم یک میلیون و 840 هزار بشکه ای ماه سپتامبر امسال افزایش نشان می دهد.
واردات نفت خام چین نیز در پی اعطای سهمیه های اضافی به پالایشگاه های مستقل این کشور با افزایش همراه بوده است، به طوری که شرکت پتروشیمی ژجیانگ در دوره مورد بررسی 10 میلیون تن یا 73 میلیون بشکه و شرکت کم چاینا (ChemChina) حدود 32 میلیون بشکه نفت خام دریافت کرده است.
اختصاص سهمیه های اضافی به پالایشگاه های مستقل چینی، احتمال واردات نفت خام چین را طی سه ماهه آخر سال جاری میلادی افزایش می دهد؛ زیرا پالایشگاه ها با افزایش خرید تلاش دارند از تخصیص خود به طور کامل استفاده کنند. افزایش صادرات فراورده های نفتی هم به عنوان محرکی برای افزایش واردات نفت خام عمل می کند، به طوری که پالایشگران چینی در ماه اکتبر 4 میلیون و 460 هزار تن سوخت را روانه بازارهای جهانی کردند. در حالی که گزارش تفکیکی دقیقی بر اساس نوع فراورده در اواخر ماه نوامبر منتشر می شود، استفاده از نرخ تبدیل سبد محصول بی پی 8 بشکه به یک تن، نشان می دهد که چین در ماه اکتبر سال جاری میلادی، حدود یک میلیون و 150 هزار بشکه انواع فراورده نفتی به بازارهای جهانی صادر کرده است.
این مقدار صادرات فراورده در مقایسه با رقم روزانه یک میلیون و 500 هزار بشکه ای ماه سپتامبر و یک میلیون و 230 هزار بشکه ای ماه اوت، حاکی از کاهش آن است؛ اما باید گفت که در سه ماه گذشته، بالاترین سطح از ژوییه سال گذشته میلادی بوده است.
صادرات فراورده های نفتی پالایشگران چینی طی سه ماه گذشته بسرعت افزایش یافته؛ اما پس از آمارهای ضعیف مربوط به نیمه نخست، همچنان بررسی 10 ماه نخست حکایت از کاهش 24.5 درصدی دارد.
با توجه به بالا بودن حاشیه سود برای فراورده های نفتی، بویژه برای گازوییل، این احتمال وجود دارد که پالایشگاه های چینی برای نقد کردن پول به منظور تداوم اعطای سهمیه های صادراتی به پکن فشار بیاورند.
ممنوعیت قریب الوقوع واردات نفت خام و فراورده های نفتی روسیه از اروپا، احتمالاً در ماه های آینده، حاشیه سود را بالا نگه می دارد.
به طور کلی، احتمال دارد واردات نفت خام چین در سه ماهه آخر سال، در سطوح قابل قبولی باقی بماند که دلیل عمده آن هم، عوامل موقتی و افزایش صادرات فراورده های نفتی خواهد بود؛ اما تداوم این مقدار در هاله ای از ابهام قرار دارد.
منبع: خبرگزاری رویترز
نویسنده: کلاید رافل
مترجم: امیر دشتی
مِنَ التَّواضُعِ السَّلامُ علی کُلِّ مَنْ تَمُرُّ بهِ وَ الجُلوسُ دونَ شرَفِ المجْلِسِ؛ سلام کردن به هرکه بر او می گذری و نشستن در جای پایین مجلس، از تواضع است. (تحف العقول، ص ۴۸۷)
شرح حدیث
یکی از نعمت های الهی، تواضع و فروتنی است.افراد متواضع، محبوبند و متکبران، منفور.
تواضع، نشانه هایی دارد؛ یکی هم سلام دادن به دیگران است، هرکه می خواهد باشد. بعضی ها فقط به دوستان و آشنایان سلام می دهند، اما توصیه دین ما این است که در جامعه اسلامی، هر مسلمان در برخورد با مسلمان دیگر، ابتدا سلام دهد. حضرت محمد (ص) نیز چنین بودند و در سلام دادن به دیگران پیشدستی می کردند. هنگام ورود به مجلس، هرجا که جا بود، می نشستند و جای خاصی را برای نشستن خود قرار نداده بودند (مکارم الاخلاق، ص ۱۴) و این نیز نشانه دیگری از تواضع است.
باید به مرور و استمرار، هرجا که پای خودبینی و خودخواهی به میان می آید، آن«من» را زیر پا گذاشت و غرور خویش را شکست تا فروتنی جزء خلق و خوی انسان و تکبر ریشه کن شود.
هرکه شد خاک نشین، برگ و بری پیدا کرد
سبز شد دانه، چو با خاک، سری پیدا کرد
تصمیم بگیریم بدون تکبر و خودپسندی، به هرکه رسیدیم، سلام کنیم. خواهیم دید که کبر و غرور، به تدریج از وجود ما ریشه کن می شود و جای آن را تواضع و افتادگی می گیرد. آنگاه، هم رحمت الهی شامل حال ما می شود، هم محبوبیت مردمی پیدا می کنیم.
افتادگی آموز اگر طالب فیضی
هرگز نخورد آب، زمینی که بلند است
«تفسير الميزان»، اثرى است در 20 جلد به زبان عربى در تفسير قرآن كريم، نوشته علامه سید محمد حسين طباطبايى.
انگيزه شروع اين تفسير از هنگام تدريس علامه در حوزه علميه قم براى طلاب علوم دينى شكل گرفت كه ایشان در نهايت با اصرار شاگردانش به جمع آورى آن دروس پرداخت.
علامه طباطبايى تفسير قرآن را در سال 1333 شمسی آغاز كرد و در2 آبان 1350 شمسی به پايان برد.
گزارش محتوا
تفسير الميزان يكى از منابع اصيل فرهنگ و معارف اسلامى در قرن اخير به شمار می رود. اين كتاب عظيم در واقع دایره المعارفی جامع، مشتمل بر مباحث عميق قرآنى، حديثى، فلسفى، عرفانى، ادبى، اخلاقى، تاريخى، اجتماعى و غيره كه با طرحى بی سابقه و شيوه اى محققانه به رشته تحرير درآمده است. اين تفسير ارزنده از نظر صورى و معنوى، رعايت موازين صحيح قرآنى، تفكيك مباحث تفسيرى و روائى و علمى از يكديگر، نقد و بررسى و تحليل آرای برخى مفسران و ديگر موارد مشابه، آنچنان بديع است كه می توان گفت در طول تاريخ تفسير قرآن، كتابى به اين دقت و ظرافت و جامعيت تاليف نشده است.
علامه طباطبايى، پس از نقد و بررسى تمام روشهاى تفسيرى در مقام استنتاج بر اين باوراست كه كه تمامى اين روشها از نقيصه اى بزرگ رنج می برند و آن عبارت است از تحميل نتايج بحثهاى علمى يا فلسفى از خارج بر مدلول آيات كه در اين صورت، تفسير به تطبيق تغيير يافته و تطبيق، تفسير نام گرفته است و بسيارى از حقايق قرآن مجاز جلوه داده شده و شمارى از آيات تأويل شده است.
علامه با آگاهى از نقايص روش مفسران پيشين و با توجه به رعايت ظرايف و دقايق لازم در تفسير صحيح كتاب خدا و نيز با در نظر داشتن هدفى متعالى، اين تفسير را به نگارش درآورد.
علامه در آغاز تفسير مقدمه اى نگاشته و در آن نگاهى اجمالى به سير تطور تفسير و روشهاى آن دارد. در اين مقدمه ديدگاه خود را درباره تفسير و چگونگى برخورد با آن و تفاوت كلى اين برخورد با روش گروهى از اخبارى مسلكان و حشويه( از شعب و فرق انحرافی) كه قرآن را از حجيت ساقط می كنند و تفسير را تنها از زاويه حديث قابل استناد می دانند و حتى گاه می گويند، قرآن قابل فهم براى ما نيست، نگاهى انتقادى می اندازد و به دلايلى كه برمی شمارد، آن را رد می كند. در پايان اين مقدمه روش خود را بازگو می كند. ايشان روش اهل بيت(علیهم السلام) را در تفسير، تفسير قرآن به قرآن می داند و در اين زمينه به نمونه هايى از تفسير اهل بيت( ع) در جاى جاى كتاب ارجاع می دهد.
شيوه علامه طباطبايى در تفسير به اين شرح است كه در آغاز چند آيه از يك سوره را می آورد، پس از آن به بخشى تحت عنوان بيان آيات كه شامل مباحث موضوعى است، می پردازد. در اين قسمت غالبا مباحث لغوى، ادبى، توضيح معناى آيه با توجه به آيات نظير و مشابه و مسائل دلالتى آيه مطرح می شود. سپس در بخشى ديگر نقل و نقد احاديث و اخبار آغاز می شود. در اين قسمت علامه از منابع گوناگون حديثى شيعه و سنى سود می جويد و عمده مطالب( بحث روايتى) را نقل و نقد دلالتى اين دسته از اخبار تشكيل می دهد.
اما درباره آيات الاحكام از آنجا كه به فقه بازمی گردد، علامه از بحث درباره آنها پرهيز كرده است.
علامه با مراعات ترتيب در تفسير آيات، آيه به آيه و سوره به سوره، از جايگاه بلند تفسير موضوعى نيز كه اهميت آن امروزه روشن شده غافل نبوده و هر دو جنبه را با كمال دقت و ظرافت دنبال كرده و تفسيرى كامل در تمامى ابعاد عرضه داشته است. تفسير موضوعى از ديدگاه ايشان اهميت فراوانى داشته و ايشان به اين ترتيب مقاصد عالى و معارف جليل قرآن را دسته بندى كرده آماده و كامل به پژوهشگران عرضه داشته است.
هر سوره داراى هدف به خصوصى است كه آن را با مقدمه اى ظريف دنبال می كند وبا خاتمه اى بس شيوا به پايان می رساند و اختلاف عدد آيات سوره ها به همين امر بستگى دارد و تا مقصود نهايى حاصل نشود، سوره به پايان نمی رسد و كوچكى و بزرگى هر سوره به كوتاهى و بلندى هدف و مقصود از هر سوره وابسته است. به عقيده علامه هر سوره صرفا مجموعه آيات پراكنده و بدون جامع واحدى نيست؛ بلكه يك وحدت فراگير بر هر سوره حاكم است و پيوستگى آيات را می رساند و مسئله وحدت موضوعى يا وحدت سياق در هر سوره، كه از قراين كلامى قابل توجه است، از همين جا سرچشمه گرفته است.
اين نظريه بر تمامى آيات و سور سايه افكنده، حقيقت و جان كلام الهى را تشكيل می دهد. علامه بر اين باور است كه در پس ظاهر الفاظ و معانى، حقيقتى والاتر نهفته است كه گوهر قرآن و بطن آن را تشكيل می دهد، داراى وحدتى استوار و از هر گونه تجزيه و تفصيل مبراست. آن حقيقت همانند روح در جسد، عينيت وجودى دارد و سر منشأ تمامى احكام و شرايع و بيانات قرآن است كه نه از سنخ الفاظ و نه از سنخ مفاهيم است، بلكه از سنخ عالم امر و ملكوت است كه هرگز دست آلوده خاكيان به آن نمی رسد.
عينيت بخشيدن به مسئله« القرآن يفسر بعضه بعضا»
علامه با قدرت و احاطه فوق العاده به تمامى آيات مرتبط با يكديگر اين مساله را عينيت می بخشد، به گونه اى كه هر يك از آيات نسبت به آيات ديگر، رافع ابهام و شك آن بوده است.
چگونگى رسيدن به حقايق تفسيرى و دقایق تأويلى قرآن كريم
اين عمده ترين ويژگى است كه از جايگاه فطرت پاك و درون تابناك بايد نشأت گيرد و علامه بزرگ از همين صراط سوىّ به مبانى تفسير و معانى تأويل دست يافته است.
توضيح اينكه قرآن در بيان مطالب و ارائه مقاصد- چه تفسير و چه تأويل- شيوه خاصى دارد كه از ساير شيوه ها جداست. قرآن براى رساندن مطالب خود و القاى مفاهيم عالى، روشى مخصوص به خود دارد و اگر كسى خواسته باشد از روشهاى معمولى براى رسيدن به معانى قرآن بهره گيرد، بسى اشتباه رفته، زيرا قرآن كلام الهى است و فروغى فروزان دارد كه هر دلى آمادگى تابش آن را ندارد. علامه طباطبايى با همين ديد روشن و نهاد پاك، پايه اين تفسير ارزشمند را پی ريزى کرده و كاملا در اين راه موفق شده و توانسته است حقايقى گرانبها را براى امت اسلام به ارمغان آورد كه ديگران توان آن را نداشتند و خود را به دشوارى انداختند.
تأويل از ديدگاه علامه واقعيتى است كه بيانات قرآنى از حكم و پند و حكمت بدان تكيه دارند و اين حقيقت در تمام آيات قرآنى- چه محكم و چه متشابه- موجود است و از قبيل مفاهيم و مدلولهاى الفاظ نيست؛ بلكه از امور عينى خارجى است و الفاظ آن را در برنمی گيرند و از آن رو، خداوند آن را با الفاظ به بند كشيد تا بشر را اندكى با حقيقت آن آشنا سازد.
به باور علامه منظور از تأويل آيه، جنبه مفهومى آن نيست كه آيه بر آن دلالت می كند؛ بلكه تأويل از قبيل امور خارجى است. البته نه هر امر خارجى تا اينكه مصداق خارجى خبر، تأويل آن باشد؛ بلكه امر خارجى خاصى كه نسبت آن با كلام الهى نسبت ممثل با مثال و باطن با ظاهر است.
خلاصه آنكه تأويل قرآن عبارت است، از حِكَم و مصالح نهفته كه منظور الهى بوده و تمامى احكام و معارف قرآن از همان جا نشأت گرفته است.
نامه تاریخی رهبر معظم انقلاب در جریان عملیات آزادسازی سوسنگرد
سرکار سرهنگ قاسمی
فرمانده لشکر 92 زرهی
با سلام
شنیدم تیمسار ظهیرنژاد به شما تلفن کرده اند که تیپ 2 فردا وارد عمل نشود، مگر بنا به امر و منظورشان امر آقای رییس جمهور است. من این عدول از تصمیم جلسه عصر را قابل توجیه نمی دانم و این به معنای تعطیل و یا به ناکامی کشاندن عملیات فرداست. استعداد دشمن چنان است که دو گروهان پیاده یارای کار درستی در برابر آن ندارند. اگر تیپ 2 وارد عمل نشود، در حقیقت تک انجام نگرفته است. صبح اگر برای تصمیم نهایی بخواهیم منتظر تصمیم تیمسار ظهیرنژاد بمانیم، وقت خواهد گذشت. جوانان ما در شهر سوسنگرد حداکثر تا صبح مقاومت خواهند کرد و صبح زود اگر ما قدری دشمن را سبک نکنیم، همه نابود خواهند شد و شهر کاملا سقوط خواهد کرد.
خلاصه به نظر و تشخیص ما کار باید به همان منوال که عصر صحبت شد، پیش رود و تیپ 2 آماده باشد که صبح وارد شود. در غیر این صورت مسئولیت سقوط سوسنگرد با هر کسی است که از این تصمیم عدول کرده است.
سید علی خامنه ای
مِنَ التَّواضُعِ السَّلامُ علی کُلِّ مَنْ تَمُرُّ بهِ وَ الجُلوسُ دونَ شرَفِ المجْلِسِ؛ سلام کردن به هرکه بر او می گذری و نشستن در جای پایین مجلس، از تواضع است. (تحف العقول، ص ۴۸۷)
شرح حدیث
یکی از نعمت های الهی، تواضع و فروتنی است.افراد متواضع، محبوبند و متکبران، منفور.
تواضع، نشانه هایی دارد؛ یکی هم سلام دادن به دیگران است، هرکه می خواهد باشد. بعضی ها فقط به دوستان و آشنایان سلام می دهند، اما توصیه دین ما این است که در جامعه اسلامی، هر مسلمان در برخورد با مسلمان دیگر، ابتدا سلام دهد. حضرت محمد (ص) نیز چنین بودند و در سلام دادن به دیگران پیشدستی می کردند. هنگام ورود به مجلس، هرجا که جا بود، می نشستند و جای خاصی را برای نشستن خود قرار نداده بودند (مکارم الاخلاق، ص ۱۴) و این نیز نشانه دیگری از تواضع است.
باید به مرور و استمرار، هرجا که پای خودبینی و خودخواهی به میان می آید، آن«من» را زیر پا گذاشت و غرور خویش را شکست تا فروتنی جزء خلق و خوی انسان و تکبر ریشه کن شود.
هرکه شد خاک نشین، برگ و بری پیدا کرد
سبز شد دانه، چو با خاک، سری پیدا کرد
تصمیم بگیریم بدون تکبر و خودپسندی، به هرکه رسیدیم، سلام کنیم. خواهیم دید که کبر و غرور، به تدریج از وجود ما ریشه کن می شود و جای آن را تواضع و افتادگی می گیرد. آنگاه، هم رحمت الهی شامل حال ما می شود، هم محبوبیت مردمی پیدا می کنیم.
افتادگی آموز اگر طالب فیضی
هرگز نخورد آب، زمینی که بلند است
«تفسير الميزان»، اثرى است در 20 جلد به زبان عربى در تفسير قرآن كريم، نوشته علامه سید محمد حسين طباطبايى.
انگيزه شروع اين تفسير از هنگام تدريس علامه در حوزه علميه قم براى طلاب علوم دينى شكل گرفت كه ایشان در نهايت با اصرار شاگردانش به جمع آورى آن دروس پرداخت.
علامه طباطبايى تفسير قرآن را در سال 1333 شمسی آغاز كرد و در2 آبان 1350 شمسی به پايان برد.
تفسير الميزان يكى از منابع اصيل فرهنگ و معارف اسلامى در قرن اخير به شمار می رود. اين كتاب عظيم در واقع دایره المعارفی جامع، مشتمل بر مباحث عميق قرآنى، حديثى، فلسفى، عرفانى، ادبى، اخلاقى، تاريخى، اجتماعى و غيره كه با طرحى بی سابقه و شيوه اى محققانه به رشته تحرير درآمده است. اين تفسير ارزنده از نظر صورى و معنوى، رعايت موازين صحيح قرآنى، تفكيك مباحث تفسيرى و روائى و علمى از يكديگر، نقد و بررسى و تحليل آرای برخى مفسران و ديگر موارد مشابه، آنچنان بديع است كه می توان گفت در طول تاريخ تفسير قرآن، كتابى به اين دقت و ظرافت و جامعيت تاليف نشده است.
علامه طباطبايى، پس از نقد و بررسى تمام روشهاى تفسيرى در مقام استنتاج بر اين باوراست كه كه تمامى اين روشها از نقيصه اى بزرگ رنج می برند و آن عبارت است از تحميل نتايج بحثهاى علمى يا فلسفى از خارج بر مدلول آيات كه در اين صورت، تفسير به تطبيق تغيير يافته و تطبيق، تفسير نام گرفته است و بسيارى از حقايق قرآن مجاز جلوه داده شده و شمارى از آيات تأويل شده است.
علامه با آگاهى از نقايص روش مفسران پيشين و با توجه به رعايت ظرايف و دقايق لازم در تفسير صحيح كتاب خدا و نيز با در نظر داشتن هدفى متعالى، اين تفسير را به نگارش درآورد.
علامه در آغاز تفسير مقدمه اى نگاشته و در آن نگاهى اجمالى به سير تطور تفسير و روشهاى آن دارد. در اين مقدمه ديدگاه خود را درباره تفسير و چگونگى برخورد با آن و تفاوت كلى اين برخورد با روش گروهى از اخبارى مسلكان و حشويه( از شعب و فرق انحرافی) كه قرآن را از حجيت ساقط می كنند و تفسير را تنها از زاويه حديث قابل استناد می دانند و حتى گاه می گويند، قرآن قابل فهم براى ما نيست، نگاهى انتقادى می اندازد و به دلايلى كه برمی شمارد، آن را رد می كند. در پايان اين مقدمه روش خود را بازگو می كند. ايشان روش اهل بيت(علیهم السلام) را در تفسير، تفسير قرآن به قرآن می داند و در اين زمينه به نمونه هايى از تفسير اهل بيت( ع) در جاى جاى كتاب ارجاع می دهد.
شيوه علامه طباطبايى در تفسير به اين شرح است كه در آغاز چند آيه از يك سوره را می آورد، پس از آن به بخشى تحت عنوان بيان آيات كه شامل مباحث موضوعى است، می پردازد. در اين قسمت غالبا مباحث لغوى، ادبى، توضيح معناى آيه با توجه به آيات نظير و مشابه و مسائل دلالتى آيه مطرح می شود. سپس در بخشى ديگر نقل و نقد احاديث و اخبار آغاز می شود. در اين قسمت علامه از منابع گوناگون حديثى شيعه و سنى سود می جويد و عمده مطالب( بحث روايتى) را نقل و نقد دلالتى اين دسته از اخبار تشكيل می دهد.
اما درباره آيات الاحكام از آنجا كه به فقه بازمی گردد، علامه از بحث درباره آنها پرهيز كرده است.
علامه با مراعات ترتيب در تفسير آيات، آيه به آيه و سوره به سوره، از جايگاه بلند تفسير موضوعى نيز كه اهميت آن امروزه روشن شده غافل نبوده و هر دو جنبه را با كمال دقت و ظرافت دنبال كرده و تفسيرى كامل در تمامى ابعاد عرضه داشته است. تفسير موضوعى از ديدگاه ايشان اهميت فراوانى داشته و ايشان به اين ترتيب مقاصد عالى و معارف جليل قرآن را دسته بندى كرده آماده و كامل به پژوهشگران عرضه داشته است.
هر سوره داراى هدف به خصوصى است كه آن را با مقدمه اى ظريف دنبال می كند وبا خاتمه اى بس شيوا به پايان می رساند و اختلاف عدد آيات سوره ها به همين امر بستگى دارد و تا مقصود نهايى حاصل نشود، سوره به پايان نمی رسد و كوچكى و بزرگى هر سوره به كوتاهى و بلندى هدف و مقصود از هر سوره وابسته است. به عقيده علامه هر سوره صرفا مجموعه آيات پراكنده و بدون جامع واحدى نيست؛ بلكه يك وحدت فراگير بر هر سوره حاكم است و پيوستگى آيات را می رساند و مسئله وحدت موضوعى يا وحدت سياق در هر سوره، كه از قراين كلامى قابل توجه است، از همين جا سرچشمه گرفته است.
اين نظريه بر تمامى آيات و سور سايه افكنده، حقيقت و جان كلام الهى را تشكيل می دهد. علامه بر اين باور است كه در پس ظاهر الفاظ و معانى، حقيقتى والاتر نهفته است كه گوهر قرآن و بطن آن را تشكيل می دهد، داراى وحدتى استوار و از هر گونه تجزيه و تفصيل مبراست. آن حقيقت همانند روح در جسد، عينيت وجودى دارد و سر منشأ تمامى احكام و شرايع و بيانات قرآن است كه نه از سنخ الفاظ و نه از سنخ مفاهيم است، بلكه از سنخ عالم امر و ملكوت است كه هرگز دست آلوده خاكيان به آن نمی رسد.
علامه با قدرت و احاطه فوق العاده به تمامى آيات مرتبط با يكديگر اين مساله را عينيت می بخشد، به گونه اى كه هر يك از آيات نسبت به آيات ديگر، رافع ابهام و شك آن بوده است.
چگونگى رسيدن به حقايق تفسيرى و دقایق تأويلى قرآن كريم
اين عمده ترين ويژگى است كه از جايگاه فطرت پاك و درون تابناك بايد نشأت گيرد و علامه بزرگ از همين صراط سوىّ به مبانى تفسير و معانى تأويل دست يافته است.
توضيح اينكه قرآن در بيان مطالب و ارائه مقاصد- چه تفسير و چه تأويل- شيوه خاصى دارد كه از ساير شيوه ها جداست. قرآن براى رساندن مطالب خود و القاى مفاهيم عالى، روشى مخصوص به خود دارد و اگر كسى خواسته باشد از روشهاى معمولى براى رسيدن به معانى قرآن بهره گيرد، بسى اشتباه رفته، زيرا قرآن كلام الهى است و فروغى فروزان دارد كه هر دلى آمادگى تابش آن را ندارد. علامه طباطبايى با همين ديد روشن و نهاد پاك، پايه اين تفسير ارزشمند را پی ريزى کرده و كاملا در اين راه موفق شده و توانسته است حقايقى گرانبها را براى امت اسلام به ارمغان آورد كه ديگران توان آن را نداشتند و خود را به دشوارى انداختند.
تأويل از ديدگاه علامه واقعيتى است كه بيانات قرآنى از حكم و پند و حكمت بدان تكيه دارند و اين حقيقت در تمام آيات قرآنى- چه محكم و چه متشابه- موجود است و از قبيل مفاهيم و مدلولهاى الفاظ نيست؛ بلكه از امور عينى خارجى است و الفاظ آن را در برنمی گيرند و از آن رو، خداوند آن را با الفاظ به بند كشيد تا بشر را اندكى با حقيقت آن آشنا سازد.
به باور علامه منظور از تأويل آيه، جنبه مفهومى آن نيست كه آيه بر آن دلالت می كند؛ بلكه تأويل از قبيل امور خارجى است. البته نه هر امر خارجى تا اينكه مصداق خارجى خبر، تأويل آن باشد؛ بلكه امر خارجى خاصى كه نسبت آن با كلام الهى نسبت ممثل با مثال و باطن با ظاهر است.
خلاصه آنكه تأويل قرآن عبارت است، از حِكَم و مصالح نهفته كه منظور الهى بوده و تمامى احكام و معارف قرآن از همان جا نشأت گرفته است.
نامه تاریخی رهبر معظم انقلاب در جریان عملیات آزادسازی سوسنگرد
سرکار سرهنگ قاسمی
فرمانده لشکر 92 زرهی
با سلام
شنیدم تیمسار ظهیرنژاد به شما تلفن کرده اند که تیپ 2 فردا وارد عمل نشود، مگر بنا به امر و منظورشان امر آقای رییس جمهور است. من این عدول از تصمیم جلسه عصر را قابل توجیه نمی دانم و این به معنای تعطیل و یا به ناکامی کشاندن عملیات فرداست. استعداد دشمن چنان است که دو گروهان پیاده یارای کار درستی در برابر آن ندارند. اگر تیپ 2 وارد عمل نشود، در حقیقت تک انجام نگرفته است. صبح اگر برای تصمیم نهایی بخواهیم منتظر تصمیم تیمسار ظهیرنژاد بمانیم، وقت خواهد گذشت. جوانان ما در شهر سوسنگرد حداکثر تا صبح مقاومت خواهند کرد و صبح زود اگر ما قدری دشمن را سبک نکنیم، همه نابود خواهند شد و شهر کاملا سقوط خواهد کرد.
خلاصه به نظر و تشخیص ما کار باید به همان منوال که عصر صحبت شد، پیش رود و تیپ 2 آماده باشد که صبح وارد شود. در غیر این صورت مسئولیت سقوط سوسنگرد با هر کسی است که از این تصمیم عدول کرده است.
سید علی خامنه ای
قهرمان سابق تیم ملی فوتسال ایران:
آرش جعفری مانند تمام پسربچه های جنوب شهر، فوتبال را از کوچه و خیابان شروع کرد. رويای فوتباليست شدن او خيلي زود محقق شد و از جوانی باحضور در تیم های پايه بانک ملی وعقاب، دوران حرفه ای کار خود را آغاز کرد و بعد ازچند سال تلاش، بالاخره به آرزوی خود که حضور در تيم ملي بود، رسيد و توانست قهرمان آسيا شود. مسابقات جام رمضان و بازي تکنيکي، مسير زندگي اش را تغيير داد و باعث شد از فوتبال به فوتسال روي بياورد و در زمره قهرمانان ملي قراربگيرد. اوعبدالله رضایی نژاد، از کارکنان شرکت ملي نفت ايران است؛فوتباليستي که فوتساليست شد. رضایی نژاد که هم اکنون در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملي نفت مشغول به کار است، هنوز هم از ورزش جدا نشده و تجربيات خود را در اختيار فرزندان و کار کنان نفت قرارمی دهد.با این قهرمان سابق تیم ملی گفت وگویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید.
عبدالله رضایی نژاد،52 ساله ومتأهل هستم. دو فرزند پسر به نام های متین و ماهان دارم. درکنار ورزش، تحصیل را هم ادامه دادم و مدرک کاردانی حرفه ای امور فرهنگی دارم.
چه شد که فوتبالیست شدید و ورزش دیگری را انتخاب نکردید ؟
زمانی که ما بچه بودیم، همه در کوچه وخیابان، بخصوص در جنوب شهر فوتبال بازی می کردند. من هم مثل همه پسربچه ها،به دلیل علاقه ای که به فوتبال داشتم و بازی در کوچه وخیابان، این رشته را انتخاب کردم و رفته رفته که بزرگ ترشدم، در زمین های خاکی،فوتبال را ادامه دادم وبه سمت فوتبال حرفه ای وباشگاهی رفتم.
ابتدا با تیم فوتبال خانه جوانان باقرشهر که خودم آن را تشکیل داده بودم، در مسابقات شهر ری شرکت کردم.درواقع این آغاز فوتبال حرفه ای من بود و بعد از آن، در تیم های باشگاهی مثل بانک ملی،عقاب، دارایی، انتظام، بسیج الیاف، پیمان و...که ازباشگاه های تهران بودند، بازی می کردم.
درست می گویید؛ اما اگر یادتان باشد اواخر دهه 60 و اوایل دهه 70 درماه رمضان که مسابقات فوتبال تعطیل می شد، اغلب فوتبالیست ها در مسابقات سالنی جام رمضان که بعد از افطار برگزار می شد، شرکت می کردند.من هم از این موضوع، مستثنا نبودم.در آن سال ها، هم فوتبال بازی می کردم و هم فوتبال سالنی که بعدها اسمش شد فوتسال .
اما فوتبال را دیگر ادامه ندادید ؟
بعد ازچند سال حضور در فوتسال و علاقه ای که به این رشته پیدا کردم، به جای ادامه دادن فوتبال،این رشته را به صورت حرفه ای وباشگاهی دنبال کردم وبه تیم ملی رسیدم. از این انتخاب هم پشیمان نیستم.
بعد از بازی درجام رمضان،از سال ۱۳۷۵به طور رسمی و از زمانی که لیگ فوتسال دایر و راه اندازی شد،تا پایان دوران ورزشی خود،اگر اشتباه نکنم، تا سال 1383 فوتسال بازی کردم.
بله به تیم ملی هم رسیدم. بعد از بازی هایی که درجام رمضان و سپس در ليگ انجام دادم، به تيم ملي دعوت شدم.
در مسابقات آسیایی سال 1999 در مالزی با تیم ملی ایران قهرمان آسیا شدم. در مسابقات داخلی، مثل باشگاه های تهران و لیگ برتر با تیم های استقلال، انتظام و راه آهن به مقام قهرمانی رسیدم. در مسابقات کشوری نیز با تیم منتخب تهران و درمسابقات قهرمانی کارگران کشورهم با تیم تهران، قهرمان شدم. یک دوره هم با تیم محورسازان ایران خودرو، به قهرمانی دست یافتم.
سال 1383 درطرح جذب قهرمانان ملی به استخدام شرکت ملی نفت درآمدم و با توجه به اینکه ورزشکار بودم، درامور ورزش شرکت ملی نفت شروع به کار کردم.
در امور ورزش وتربیت بدنی شرکت ملی نفت کار می کنم، ضمن اینکه در باشگاه تهرانسر نیز به عنوان مدیر باشگاه و کارشناس برنامه ریزی ورزش همگانی، مشغول به کارم.
بله، بارها به عنوان مربی در کلاس های مختلف به فرزندان همکاران آموزش داده ام. جالب است بگویم که درهمان سال های ابتدایی ورودم به شرکت ملی نفت ایران، کلاس های تئوری و عملی فوتسال را، هم برای کارکنان وهم فرزندان آنها برگزار می کردم. سپس به عنوان مربی درتیم های پایه نفت، مشغول آموزش فرزندان نفتی شدم و به مدت ۶سال، مربی تیم فوتبال امیدهای نفت تهران بودم. در المپياد مختلف نیزبه عنوان بازیکن ومربي در تیم های گوناگون فوتسال شرکت ملي نفت ایران در رده پايه،کارکنان و پيشکسوتان حضور داشتم و تجربياتم را انتقال داده ام.
درمقطعی، مربی تیم فوتبال امیدهای نفت تهران بودم.سپس هدایت تیم فوتبال ساحلی نفت فلات قاره رابه عهده داشتم.بعد از هدایت نفتی ها هم هدایت تیم فوتسال فرخی باقرشهر را درمسابقات استان تهران و لیگ دسته دوم کشور به عهده داشتم.
ورزش و ورزش کردن چه در سطح همگانی وچه قهرمانی، دیگر جزئی از بدنه نفت شده اند. شما الان نگاه کنید چند تیم نفتی در ورزش قهرمانی کشورحضور دارند. ازفوتبال و فوتسال گرفته تا بسکتبال، والیبال، دوومیدانی،شنا و واترپلو که حضوری پرقدرت دارند و همیشه روی سکو می روند. جالب است که بگویم خیلی از این تیم ها از ورزشکاران شرکتی استفاده می کنند.برای همین فکر می کنم ورزش نفت، ظرفیت بالایی دارد واگر بیشترحمایت شود، موفقیت های بیشتری هم کسب می کند.
ابتدا از نشریه «مشعل» تشکر می کنم که به پیشکسوتان ورزش نفت بها می دهید. در ادامه باید بگویم که ورزش، مساوی است با سلامت جسم و روح.حتماً و لزوماً نباید به صورت حرفه ای ورزش کرد؛ بلکه می توان برای داشتن روحیه ای شاد و بدنی سالم، روزانه بین 20 دقیقه تایک ساعت به ورزش اختصاص داد،مثل پیاده روی و تمرین های هوازی یا ورزش کردن در داخل خانه. شما وقتی سالم و بانشاط باشید، بهتر زندگی و کار می کنید.
یک دوره مسابقات ورزشی درون شرکتی در رشته های فوتسال و تنیس روی میز ویژه آقایان بین 3 مرکز، (دفتر مرکزی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی) با میزبانی مرکز اراک انجام شد.
در این مسابقات و در رشته فوتسال 4 تیم به صورت دوره ای طی مدت 3 روزبه مصاف هم رفتند که در پایان با برتری تیم ماهشهر به عنوان قهرمان این دوره از مسابقات، تیم های مرکز اراک و مرکز تهران به ترتیب مقام دوم و سوم را به دست آوردند.
همزمان با برگزاری این مسابقات در سالن تنیس روی میز که با حضور 5 تیم (دفتر مرکزی، مرکز تهران، مرکز اراک ، مرکز ماهشهر و تیم حراست کل) به صورت تیمی برگزار شد، تیم تنیس روی میز ماهشهر به مقام قهرمانی رسید و دو تیم حراست کل و تیم دفتر مرکزی به ترتیب عناوین دوم و سوم را کسب کردند.
در مسابقات تنیس روی میز انفرادی هم به ترتیب سیامک آقاجری از مرکز ماهشهر، محمدتقی یوسفی از دفتر مرکزی و ماجد خزلی از مرکز ماهشهر، مقام های اول تا سوم را کسب کردند.
مسابقات سراسری فوتبال دستی جانبازان و ایثارگران، به میزبانی شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران منطقه شمال غرب در اردبیل برگزار شد.
اصغر امامی، مسؤول ورزش این منطقه در خصوص برگزاری این رقابت ها گفت: مسابقات سراسری فوتبال دستی جانبازان و ایثارگران در استان اردبیل با حضور 16 شرکت کننده از مناطق 12 گانه شرکت به صورت انفرادی برگزار شد که در پایان مسابقات به ترتیب حمداله پیامی از ستاد مقام اول، محمد عباچی از منطقه شمال غرب مقام دوم و بهرام بهاروند و حسین سپهرپور از منطقه شمال غرب و ستاد مشترکا مقام سوم این دوره از مسابقات را کسب کردند.
مسؤول ورزش منطقه شمال غرب در ادامه افزود: همچنین مسابقات سراسری شطرنج جانبازان و ایثارگران نیز در استان آذربایجان شرقی با حضور 8 شرکت کننده از مناطق 12 گانه شرکت به صورت انفرادی برگزار شد که در پایان مسابقات به ترتیب نعمت الله رضا پور از منطقه اصفهان مقام اول، ناصرحسین از ستاد مقام دوم و امراله هارونی از منطقه اصفهان مقام سوم را ازآن خود کردند.
نفت مسجدسلیمان لیگ وزنه برداری مناطق نفتخیز جنوب را مقتدرانه شروع کرد.
مرحله نخست از هشتمین دوره مسابقات لیگ وزنه برداری مناطق نفتخیز جنوب، با درخشش وزنه برداران نفت مسجدسلیمان خاتمه یافت .
این مسابقات در رده سنی 12 + سال با حضور تیم های نفت اهواز، نفت مسجدسلیمان و نفت گچساران و حضور 30 وزنه بردار در 10 وزن 55 ، 61، 67 ، 73 ، 81 ، 89 ، 96 ، 102 ، 109 و 109+ به مدت یک روز در شهر مسجدسلیمان برگزار شد .
در پایان هفته اول این رقابت ها که به نام شهیدان عزیز الماسی و جهانگیر دانش و شهدای صنعت نفت مزین شده بود، تیم های نفت مسجدسلیمان و اهواز با کسب 763 امتیاز مشترکاً در جایگاه نخست قرار گرفتند و تیم نفت گچساران با 727 امتیاز در مقام دوم قرار گرفت .
هفته دوم و سوم این رقابت ها به ترتیب در شهرهای گچساران و اهواز پیگیری می شود .
اسامی وزنه برداران تیم نفت مسجدسلیمان عبارت است از :
کیارش نصیری (55کیلوگرم) – علی اسدپور (61کیلوگرم) - بهراد کریمی ( 73 کیلوگرم ) – ایلیا صالحی پور ( 81کیلوگرم) – یاسین نصیری (89 کیلوگرم) – متین الهی فر ( 96 کیلوگرم ) – چاوش قیاسی ( 96 کیلوگرم ) – علی صالحی پور ( 102 کیلوگرم ) – نریمان نقدی پور ( 109 کیلوگرم ) و امیر شجاعی
(109 کیلوگرم ) .
سرمربی، میلاد رامهرمزی و مربی هم یاسین نامداری و شهرام داراب پور بودند.
در نخستین المپیاد فرهنگی- ورزشی
مشعل نخستین المپیاد فرهنگی- ورزشی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، با معرفی نفرات و تیم های برتر پایان یافت. نخستین المپیاد فرهنگی- ورزشی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با حضور شرکت های تابعه بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب به میزبانی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب در کرمانشاه برگزار شد.
این المپیاد ورزشی در دو مرحله، از29 مهر تا 9 آبان در رشته های فوتسال، شطرنج، شنا، والیبال، آمادگی جسمانی، تنیس روی میز و تیراندازی با شرکت بیش از300 ورزشکار، داوران، کادر فنی و عوامل اجرایی برگزار شد و با شناخت نفرات و تیم های برتر به کار خود پایان داد.
بر اساس این گزارش، در مرحله اول این مسابقات که در رشته های فوتسال، شطرنج و شنا برگزار شد، نتایج زیر به دست آمد:
در مسابقات رشته فوتسال، شطرنج و شنا،شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق، با کسب مجموع 92 امتیاز، رتبه نخست تیمی را به خود اختصاص داد. همچنین ورزشکاران شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق با کسب عنوان رتبه دوم در رشته فوتسال، رده نخست در رشته شطرنج و قرار گرفتن بر سکوی اول در رشته های مختلف شنا ازجمله کرال پشت (50 متر)، قورباغه، پروانه و آزاد تیمی، رتبه اول این المپیاد را به نام خود به ثبت رساندند. ورزشکاران شرکت های بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و غرب نیز درمجموع تیمی به ترتیب رتبه های دوم و سوم را کسب کردند.
دور دوم این المپیاد طی روزهای 7 و9 آبان، با رقابت ورزشکاران در رشته های والیبال، آمادگی جسمانی، تنیس روی میز و تیراندازی دنبال شد که نتایج به دست آمده به این شرح است:
در این مرحله در رشته والیبال، تیم های شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص دادند. در رشته مسابقات آمادگی جسمانی زیر 38 سال دو ورزشکار شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب بر سکوی اول و سوم و ورزشکار شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق بر سکوی دوم تکیه زدند.
در مسابقات آمادگی جسمانی بالای 38 سال نیز ورزشکار شرکت نفت و گاز شرق قهرمان شد و رتبه های دوم و سوم نیز به ورزشکاران نفت و گاز غرب تعلق گرفت.در مجموع تیمی در این رشته نیز تیم های نفت و گاز شرق، غرب و زاگرس جنوبی اول تا سوم شدند.
در مسابقات رشته تنیس روی میز ورزشکاران ستاد شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و زاگرس جنوبی در رده اول و دوم قرار گرفتند و رتبه سوم نیز به صورت مشترک به دو ورزشکار نفت مرکزی و زاگرس جنوبی تعلق گرفت.
در رشته تیراندازی، ابتدا در مسابقات تفنگ بادی، ورزشکار شرکت نفت و گاز شرق در رتبه اول ایستاد و رتبه های دوم و سوم نیز به ورزشکاران شرکت نفت مناطق مرکزی ایران اختصاص یافت. همچنین در مسابقات رشته تپانچه به ترتیب تیم های نفت و گاز غرب، نفت مناطق مرکزی و زاگرس جنوبی بر سکوهای اول تا سوم قرار گرفتند. در رشته تیراندازی تیمی نیز شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، نفت و گاز غرب و نفت و گاز زاگرس جنوبی اول تا سوم شدند.
در روز پایانی مسابقات، مراسم اختتامیه با حضور علی رضایی، مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به عنوان میزبان اولین دوره برگزاری این رقابت ها، همچنین مهرداد گل محمدی، رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران و ورزشکاران شرکت های تابعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برگزار و ازتیم ها و ورزشکاران برتر تقدیر شد. در این مراسم، علی رضایی با تقدیر از مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در برگزاری متمرکز این دوره از رقابت ها به صورت المپیاد و حسن اعتماد وی در معرفی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب به عنوان میزبان اولین دوره با اشاره به اهمیت و جایگاه رقابت های ورزشی در افزایش بهره وری نیروی انسانی و حفظ و نگهداشت آن، بویژه در مناطق عملیاتی و اقماری، بر گسترش جایگاه ورزش بخصوص ورزش های گروهی در این شرکت تأکید کرد. مهرداد گل محمدی، رئیس امور ورزش شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در آیین اختتامیه این دوره از رقابت ها با تقدیر از میزبانی خوب شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت: این دوره از رقابت ها به صورت متمرکز و در قالب المپیاد فرهنگی- ورزشی برگزار شد و با توجه به تعداد نفرات زیاد ورزشکاران در رشته های مختلف، تصمیم گرفته شد تا رقابت ها در دو مرحله برگزار شود.
گل محمدی، همچنین با تقدیر از مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی و شرکت های تابعه در برگزاری اولین دوره این رقابت ها، بر لزوم توجه جدی به موضوع ورزش در ستاد و مناطق عملیاتی تابعه تأکید کرد و برگزاری المپیاد ورزشی را فرصتی بزرگ برای نهادینه سازی ورزش در سطح شرکت دانست.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان، لیگ برتر بسکتبال باشگاه های ایران را با دو پیروزی پی درپی شروع کرد تا به نوعی برای حریفان خود خط ونشان کشیده باشد.
پالایش نفت آبادان ابتدا در نخستین دیدار خود در لیگ برتر بسکتبال زنان و در دیداری پرگل توانست تیم پاز تهران را از پیش رو بردارد. این بازی، نخستین مسابقه پالایش نفت آبادان (با توجه به معوقه شدن مسابقه هفته اول این تیم) بود و میزبان توانست ۸۶ بر ۵۴ پاز را شکست دهد. تیم پالایش نفت آبادان، برنده هرچهار کوارتر مسابقه بود. این تیم در کوارتر اول ۲۷ بر ۱۳و در کوارتر دوم ۲۲ بر ۱۳پیروز شد و با این اندوخته، در کوارتر های سوم و چهارم نیز ۲۴ بر ۱۷ و ۱۳ بر ۱۱ صاحب برتری شد.
انیس مرادی، بازیکن ارزشمند نفت آبادان، این فصل نیز باقدرت کار خود را آغاز کرد و با ۱۴ امتیاز، ۱۲ ریباند و ۶ پاس منجر به گل، دبل دبل کرد و درخشید.
پالایش نفت آبادان در دیدار دوم خود موفق شد در دربی نفتی ها از سد گاز تهران بگذرد.
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در تهران موفق شد در یک بازی برتر ۷۹ بر ۵۲ تیم گاز را شکست دهد. در این مسابقه، آبادان در هر چهار کوارتر برنده بازی بود و به ترتیب ۲۳ بر ۱۱، ۲۱ بر ۱۲، ۱۵ بر ۱۲ و ۲۰ بر ۱۷ پیروز شد، ضمن اینکه گاز نیز در این بازی، تیمی جنگنده نشان داد.
امتیازآورترین بازیکن میدان، سوگند احمدی، گارد راست تیم گاز بود که تمام مدت مسابقه را در زمین حضور داشت و ۲۴ امتیاز کسب کرد. او6 ریباند و ۲ بلاک شات نیز داشت و در ترکیب تیم نفت آبادان، انیس مرادی بازهم در نقش یک ستاره ظاهر شد. او ۲۷ دقیقه برای نفت بازی کرد، ۱۵ امتیاز به دست آورد و ۸ ریباند، ۳ پاس گل و یک توپ ربایی ثبت کرد.
شاگردان پریسا امامی در فوتسال پالایش نفت آبادان که هفته هاست به صدر جدول رده بندی لیگ برتر فوتسال بانوان باشگاه های ایران تکیه زده اند، در شروع نیم فصل دوم در دربی نفتی ها موفق شدند حریف خود، تیم ملی حفاری اهواز را شکست داده تا کماکان در صدر جدول به یکه تازی خود ادامه دهند.
تیم فوتسال پالایش نفت آبادان، نیمه اول این دیدار را توفانی شروع کرد و این نیمه را با نتیجه سه بر صفر به اتمام رساند؛ اما با شروع نیمه دوم، ملی حفاری عملکرد بهتری نشان داد و شاگردان فروزان سلیمانی موفق شدند 3 گل خورده را جبران کنند؛ اما در ادامه این تیم پالایش نفت آبادان بود که گل چهارم را به ثمر رساند تا درنهایت با نتیجه پرگل 4 بر3 برنده دربی نفتی ها باشد.
فاطمه رحمتی، کافیه هزاریان، سهیلا ملمولی و پریویش خلیلی برای پالایش نفت آبادان گل زدند و الهام عنافچه، زهرا کیانی و فاطمه حسینی برای حفاری اهواز گلزنی کردند.
تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با این برد 21 امتیازی شد و صدرنشینی جدول سوپرلیگ بانوان را حفظ کرد. تیم ملی حفاری اهواز هم با 7 امتیاز در رده ششم قرار گرفت.
افتخاری دیگر برای ورزش نفت
تیم تیراندازی تپانچه ملی حفاری به لیگ برتر کشور صعود کرد. تیم ملی حفاری در آخرین دیدار خود از مرحله گروهی لیگ دسته اول تیراندازی باشگاه های کشور در رشته تپانچه، در روز ۱۳ آبان در سالن تیراندازی ۸۰ خط آزادی به مصاف تیم هیأت البرز رفت. مردان تیرانداز حفاری در این دیدار به پیروزی رسیدند و درمجموع نیز با ثبت هفت برد و کسب ۳۵ امتیاز، صعود خود را به لیگ برتر مسجل کردند.
تیم تپانچه ملی حفاری ۱۸ آذر برای کسب مقام قهرمانی تلاش می کند. پیش از این نیز تیم تفنگ بادی ملی حفاری موفق به صعود به لیگ برتر شده بود. تیم تپانچه ملی حفاری با ترکیب وحید گلخندان، میلاد اوصیا لقب، مهدی امیری، مهدی نیسی پور، جمشید اسفندیاری و امیرمحمد ابراهیمی نژاد موفق به کسب این افتخار برای ورزش نفت شد.
فتح الله دلفانی، هدایت تیم تیراندازی ملی حفاری را به عهده دارد و سپیدار بختیاری و سیدناصر حسینی نیز به عنوان سرپرست، تیم حفاری را همراهی می کنند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات