شرحی بر فرایند تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگردرگفت و گو بارئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی:

تبدیل  وضعت در گام آخر

سمیه راهپیما    خردادماه سال 1400 بود که خبر تبدیل وضعیت مشمولان ایثارگر در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت و وزارت نفت نیز که از همان ابتدا برنامه های منسجمی در این زمینه داشت، این مهم را گام به گام در شرکت های اصلی و فرعی خود، اجرایی کرد.از 32 هزار نفر مشمول ایثارگر این وزارتخانه، اطلاعات سه هزار و 524 نفر در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران طبق بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال1400 در سامانه ایثار ثبت شده است و قبل از آن نیز تبدیل وضعیت ایثارگران بند «و» این شرکت انجام شده که بر اساس آن یک هزار و 113 نفر مشمول این بند شده اند.  از خردادماه سال گذشته تا کنون امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اقدام های قابل توجهی در این زمینه انجام داده است. حجت اله نوری، رئیس امور ایثارگران شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، در گفت وگو با «مشعل» به ارائه اطلاعاتی در این زمینه پرداخته است که در ادامه می خوانید.

   از اجرای بند «و» در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی بگویید و اینکه در چه مرحله ای قرار دارد؟

مراحل اجرایی بند «و» ماده44برنامه پنج ساله پنجم توسعه یاهمان قانون تبدیل وضعیت ایثارگران که مصوبه مجلس شورای اسلامی است، سال 1399در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی کلید خورد.با فراخوان دریافت مدارک، یک هزار و 113 نفر در چرخه بررسی قرار گرفتند و با بررسی ها و صحت سنجی های انجام شده در این زمینه،یک هزار نفر به عنوان افراد واجد شرایط بند «و» شناخته شدند.   آن زمان سامانه ایثار وجود نداشت و همه فرآیندها به صورت دستی و سنتی انجام می شد، مدارک ایثارگران این افراد از سوی امور ایثارگری جمع آوری و استعلام ها انجام و بعد از صحت سنجی به واحد تامین نیروي انساني اعلام شد و چون 99 درصد این افراد قرارداد مدت موقت بودند و واحد تامین نیرو اطلاعات منسجمی از این افراد داشت، بر پایه این اطلاعات، بقیه تشریفات استخدامی شروع و اسامی به واحدهای مربوط (گزینش و طب صنعتی) اعلام شد. هم اکنون بیش از 98 درصد از این افراد احکام استخدامی خود را دریافت کرده اند و با صدور شماره پرسنلی برای آنها در سیستم تبدیل وضعیت شده اند(تبدیل وضعیت این افراد، 27 مهرماه 1399 در سیستم جاری شده است). برای افرادی که تبدیل وضعیت شده اند، سه ماه دوره پیمانی در نظر گرفته شده، اما تاریخ رسمی شدن آنها از همان 27 دی ماه 1399 است.

   واحد تحت مدیریت شما در خصوص بند «د» تاکنون چه اقدام هایی انجام داده است؟

بعد از آنکه تبدیل وضعیت بند «د» تبصره 20 قانون بودجه سال1400 ابلاغ شد، همزمان با آن سامانه ای در وزارت نفت تحت عنوان سامانه ایثار راه اندازی و در شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران نیز 109 کاربر فعال برای ثبت اطلاعات تعریف شد. شرکت های تابعه پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران مانند شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با 37 منطقه زیر پوشش، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با 12منطقه زیر پوشش، دو شرکت پالایش نفت آبادان و امام خمینی(ره) شازند و ستاد پالایش و پخش، اطلاعات افراد واجد شرایط را دریافت و تاکنون اطلاعات سه هزار و 524 نفر از آنها در سامانه ایثار ثبت شده است. در ادامه بودجه سال 1401 همین تبدیل وضعیت بند «د» ایثارگران تحت عنوان بند «و» تبصره 20 قانون بودجه 1401 استمرار پیدا کرده است.

   منظور از 109 کاربر فعال در سامانه ایثار چیست؟

کاربر فعال یعنی افرادی که می توانند مدارک مشمولین را دریافت و در سامانه ايثار ثبت و مدارک را بارگذاری کنند. در تمام مناطق شركت ملي پخش فرآورده های نفتی ایران یک یا چند کاربر به عنوان کاربران تغذیه کننده شامل رئیس امور اداری یا کارشناسان ارشد امور اداری به عنوان کاربران سامانه ایثار هستند. دسترسي هر کاربر متناسب با منطقه عملياتي آن کاربر تعریف شده است.به عبارت دیگر کاربری که برای شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی  منطقه اصفهان است، فقط می تواند مشمولان این منطقه را ثبت کند.

    بیشترین فراوانی مشمولان برای کداميك از شرکت های زیرمجموعه پالايش و پخش فرآورده های نفتی ایران است؟

بیشترین فراوانی به ترتیب به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، شرکت پالایش نفت آبادان و کمترین فراوانی نیز به ستاد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران اختصاص دارد. در گام اول، ثبت نام افراد انجام و مدارک آنها در سامانه ایثار بارگذاری شد و سپس  استعلام مدارک ایثارگری و صحت سنجی آنها صورت گرفت. مرجع استعلام گواهي هاي جانبازان و فرزندان آنها، آزادگان و فرزندانشان، شهدا و فرزندان آنها و منسوبین به شهدا، بنیاد شهید و امور ایثارگران و حسب بخشنامه ستاد كل نيروهاي مسلح، مرجع مابقي گواهي ها يگان هاي زیرمجموعه نيروهاي مسلح بود. مثلاً برای ارتش، مرجع، نیروی هوایی، نیروی زمینی، نیروی دریایی و پدافند اعلام شد. برای سپاه، مرجع استعلام گواهی، سپاه های استانی و برای جهاد کشاورزی نیز این مرجع برای استعلام گواهی، مدیریت توسعه منابع انساني جهاد کشاورزی در تهران و مدیرکل جهاد استان ها بود.

   چه تعداد مشمول بند «د» شده اند؟

تاکنون از 3 هزار و 524 نفر، استعلام بیش از 3 هزار و 100 نفر اخذ و نهایی شده و استعلام 2  هزار و 959 نفر نیز به مخزن وزارت نفت ارسال شده است. برای شتاب بخشی به فرآيند کار، این استعلام ها قبل از اعلام به تامین نیرو، از طریق مجوزهایی که از سوی اداره کل آموزش وزارت نفت اخذ شده بود، به واحد برنامه ریزی نیروی انسانی اعلام شد تا متناسب با مدارک تحصیلی، به تعریف عناوین شغلی به منظور ایجاد سمت های سازمانی این افراد اقدام شود.

   چه تفاوتی میان سمت های سازمانی مشمولان بند «د» و  بند «و» وجود دارد؟

مبنای ایجاد سمت در خصوص مشمولین بند «و»، شغل افراد بود، اما در مورد بند «د» با توجه به اینکه برخی مشاغل در صنعت نفت وجود نداشت یا اینکه برون سپاری یا پیمانکاری شده بود، مدرک تحصیلی افراد، مبنای ایجاد سمت قرار گرفت.البته با توجه به هماهنگی با اداره کل آموزش و همراهی مدیریت توسعه منابع انسانی در این خصوص، اگر افرادی بودند که مدرک تحصیلی آنها مرتبط نبود و اعمال مدرک تحصیلی برای ایجاد سمت به ضررشان بود، شغل آنها مبنای ایجاد سمت  قرار می گرفت و این انعطاف وجود داشت که تغییر رویکرد داشته باشیم، همچنین سمت های این افراد از سوی مدیریت ساختار ایجاد و همزمان به منظور انجام تشریفات استخدامی (معاینات دوره ای ،طب صنعتی، معرفی به گزینش جهت تکمیل فرآیند استخدام) به تامین نیرو اعلام شده است. در بند«د» تبصره 20 چون قانون مجلس شورای اسلامی تا29 اسفند 1399 اعلام شده است، در صورت پذیرش افراد در مرحله گزینش، تاریخ رسمی شدن آنها اول فروردین 1400 لحاظ و معوقات پرداخت خواهد شد، اما دربند «و» تبصره 20سال 1401 چون تا 30 بهمن 1400 بود، هنوز تاریخ نهایی تبدیل وضعیت آنها اعلام نشده و پیش بینی ما برای مبنای رسمی شدن افراد، اول اسفند سال 1400 است. 

   طب صنعتی واحدهای عملیاتی بر چه مبنایی انجام شده است؟

با توجه به اینکه بیشتر درخواست ها به مناطق عملیاتی اختصاص دارد، واحد اچ اس ای اعلام کرد استانداردهای معاینات دوره باید متناسب با شرایط شغلی فرد تعریف شود، همچنان که در جلسات نیز تاكيد شد تا مشاغلی که ستادی و دفتری هستند، از مشاغل 100 درصد عملیاتی تفکیک شود، زیرا برای مثال در پالایشگاه ها هم واحدی به نام منابع انسانی ستادی وجود دارد. از 3 هزار و 300 نفری که واحد تامین نیرو اعلام کرده، بالای هزار نفر طب صنعتی آنها انجام شده است و مراحل گزینش آنها نیز در حال انجام است.

  چه راهکارهایی را پیشنهاد دادید تا روند اداری مربوط به مشمولین بند «د» کوتاه تر و پرشتاب تر شود؟

هيات مرکزی گزینش باید از اداره اطلاعات برای همه متقاضیان استعلام بگیرد. قرار بود این فرایند در مورد ایثارگران هم اعمال شود، اما از آنجا که این مهم از سوی امور ايثارگران انجام شده بود، دیگر نیازی به این کار و استعلام مجدد نبود و در نشستی با حضور (مهدی علی مددی، معاون وزیر در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، علی ستوده، مدیرکل آموزش، برنامه ریزی نیروی انسانی و تحول اداری  وزارت نفت و اسماعیل عسگریان، دبیر هیئت مرکزی گزینش وزارت نفت) تاكيد شد که درباره گزینش ایثارگران نیازی به استعلام گرفتن نیست.

اکنون در حوزه منابع انسانی در خصوص مشمولین بند «د» فرآیند استخدامی پایان یافته است و منتظر نظر گزینش و طب صنعتی هستیم تا احکام استخدامی امضا شود. سمت ها نیز تعیین و به شرکت ها ابلاغ شده است و انتظار می رود با توجه به اعلام برنامه های گزینش طب صنعتی، تبدیل وضعیت مشمولین تا اوایل بهمن امسال نهایی شود.20-