برگزاری نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز
عزم دانش بنیان ها برای افزایش ظرفیت تولید
مشعل 17 آبان ماه امسال، نخستین کنفرانس ملی افزایش بهره دهی چاه های نفت و گاز باحضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران، همچنین شماری از متخصصان و کارشناسان مراکز دانشگاهی و شرکت های دانش بنیان درمرکز همایش های تخصصی شرکت ملی نفت ایران (باشگاه کوشک) برگزار شد. دراین همایش سه روزه که بامحوریت بهره دهی چاه های نفت و گاز برگزار شد، محسن خجسته مهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و شماری از مدیران و کارشناسان، در ارتباط با موضوع این همایش سخنرانی کردند. گزارش پیش رو، چکیده ای است از این نشست تخصصی که در ادامه می خوانید.
همایش تخصصی بهره دهی چاه های نفت و گاز که هفته پیش برگزار شد، حاوی مطالب و اخباری نوید بخش بود و درحاشیه برگزاری آن، نمایشگاهی نیز برپا شد که توان علمی، تجربی و تخصصی صنعت نفت را نمایان می ساخت؛ توانی برخاسته از عزم و اراده همه آنهایی که به ایران پیشرفت می اندیشند و در این راه گام بر می دارند.
آغاز عملیات اجرایی میدان نفتی سهراب در آینده نزدیک
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و متولی برگزاری این نشست تخصصی، یکی ازسخنرانان اصلی بود و اخبار خوشایندی داد.
محسن خجسته مهر از آغاز عملیات اجرایی میدان مشترک سهراب در آینده نزدیک خبر داد وگفت: چالش های بالادست صنعت نفت باید به مسائل فناورانه تبدیل شود.
محسن خجسته مهر اظهار کرد: قرارداد میدان های یاران شمالی وجنوبی، بلال و لایه نفتی پارس جنوبی در دولت سیزدهم تنفیذ و عملیات اجرایی آنها آغاز شده، ضمن آنکه سه ردیف پالایشی پالایشگاه فاز ۱۴میدان گازی مشترک پارس جنوبی هم اکنون عملیاتی است. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه عملیات اجرایی میدان مشترک سهراب به ارزش حدود یک میلیارد دلار به زودی آغازخواهد شد، تصریح کرد: عملیات اجرایی لایه نفتی پارس جنوبی در آینده نزدیک آغاز می شود. خجسته مهر با اشاره به اینکه مرکز مدرن ازدیاد برداشت در اهواز با مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی نفت به زودی راه اندازی می شود، اظهار کرد: راه اندازی این مرکز گامی برای تقویت و توسعه کارهای آزمایشگاهی ازدیاد برداشت در سطح شرکت ملی نفت و توسعه جایگاه صنعت نفت است.
ضرورت تعمیق ارتباط صنعت و دانشگاه
وی با تأکید بر اینکه همیشه به دنبال رابطه عمیق و آگاهانه صنعت و دانشگاه بوده ایم، ارتباط دانشگاه و صنعت را به چهار دوره تقسیم کرد و گفت: دوره نخست گفتاردرمانی بود که در این دوره از خواسته های هم آگاه نبودیم و تقاضای غیرمرتبط از دانشگاه داشتیم؛ دوره دوم بیشتر بر اجرای طرح های عمرانی و تجهیز آزمایشگاه متمرکز و دوره سوم مربوط به حضور دانشگاه ها در پروژه بود. معاون وزیر نفت دوره چهارم ارتباط دانشگاه نفت را دوره بلوغ دانست و با بیان اینکه وزارت نفت ۱۲۰۰ میلیارد تومان و ۶۵ میلیون یورو پروژه با دانشگاه ها و مراکز علمی دارد که بیشتر میدان های نفتی هستند، تصریح کرد: معتقدم باید چالش های بالادستی به مسائل فناورانه تبدیل شود و از ظرفیت دانشگاه و ظرفیت زیست بوم نوآوری و فناوری کشور استفاده کنیم. خجسته مهر ادامه داد: همه تلاش ما این است که از مرحله شعار عبور کنیم و تعداد قابل توجهی از چاه ها موسوم به چاه های کم بازده و بسته را به شرکت های دانش بنیان بسپاریم تا با کمترین هزینه و سریع ترین زمان تولیدی شود. وی از اعطای تسهیلات بند «الف» تبصره ۱۸ قانون بودجه و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت به عنوان بخشی از کمک به شرکت های دانش بنیان نام برد و تصریح کرد: اجرای طرح های صنعت نفت پنج تا هفت سال زمان می برد و ما باید اکنون اقدام کنیم تا ۱۰ سال دیگر به نتیجه برسیم.
مذاکره با مشتریان تازه و قدیمی برای توسعه بازار نفت ایران
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین درجمع خبرنگاران، از مذاکره مداوم برای توسعه بازار نفت ایران خبر داد و گفت: صادرات نفت در ماه های اخیر بهبود یافته است و برای توسعه بازار با مشتریان نو و قدیمی در حال مذاکره هستیم. خجسته مهر با بیان اینکه هر شرکت دانش بنیان در مدت سه سال می تواند پنج حلقه چاه را به بازده برساند، اظهار کرد: برای احیای چاه های کم بازده و متوقف، ۴۰ شرکت متقاضی همکاری هستند که پس از ارزیابی آنها قرارداد با این شرکت ها امضا خواهد شد تا با همکاری شرکت های خدماتی فنی چاه به صورت مشترک کار خود را آغاز کنند. وی در تشریح شانزدهمین نشست کمیسیون اقتصادی مشترک با روسیه تصریح کرد: در این دور از نشست ها در دو محور؛ ابتدا وضع هفت میدان نفتی و در محور دوم آخرین وضع مطالعات زمین شناسی و مخزنی قرارداد ۴۰ میلیارد دلاری با روسیه بررسی شد.
اعزام گروه راهبری روسیه به تهران اوایل آذر
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از استقرار تیم های مطالعاتی روسیه در میدان های نفتی و گازی ایران خبر داد و افزود: با پایان مطالعات، تیم راهبری برای جمع بندی مطالعات در اواخر ماه نوامبر (دهه اول آذرماه) عازم تهران می شود.
خجسته مهر درباره قرارداد سوآپ با برخی کشورهای همسایه گفت: سوآپ هم نام و غیرهم نام با توجه به شرایط انجام می شود.
وی درباره وضع توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز اظهار کرد: شناور اوشنیک در عسلویه مستقر و فعالیت های طرح توسه فاز ۱۱ پارس جنوبی در حال انجام است و زمستان امسال گاز فاز ۱۱ به مدار می آید. معاون وزیر نفت درباره ناترازی تولید و مصرف گاز و عبور ایمن از زمستان نیز تصریح کرد: ظرفیت تولید گاز کشور که یک میلیارد مترمکعب بوده، برای امسال کاهشی ندارد، اما در بخش مصرف افزایش داشته ایم و در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران برای افزایش تولید گاز به منظور عبور ایمن از زمستان همه تلاشمان را به کار گرفته ایم. خجسته مهر در پاسخ به سؤالی مبنی بر محل تأمین منابع لازم به منظور توسعه میدان های نفتی و گازی اظهار کرد: بخشی از سرمایه مورد نیاز از منابع داخلی و بخشی نیز در قالب قراردادهای جدید از سوی سرمایه گذاران خارجی و در بعضی از موارد فاینانس داخلی تأمین می شود.
وی درباره وضع میدان آزادگان و فرایند توسعه آن گفت: در ماه جاری ۲۰ حلقه چاه تازه تولیدی شد و تا ماه آینده نیز ۱۰ حلقه دیگر تولیدی می شوند. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه برای توسعه یکپارچه آزادگان کار مطالعات به زودی آغاز می شود، افزود: برای توسعه این میدان از حداکثر ظرفیت داخلی استفاده می کنیم.
ظرفیت روزانه تولید نفت به ۴ میلیون بشکه می رسد
خجسته مهر درباره ظرفیت تولید نفت شرکت ملی نفت ایران توضیح داد: هم اکنون ظرفیت روزانه تولید نفت کشور ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه است و تا پایان امسال به ۴ میلیون بشکه در روز می رسد. وی درباره بازارهای نفت ایران گفت: صادرات نفت کشور نسبت به ماه های گذشته بهبود یافته است، با این حال مذاکرات فشرده برای توسعه بازار با مشتریان قدیم و جدید ادامه دارد.
معاون وزیر نفت همچنین از جذب ۶ هزار نفر در وزارت نفت خبر داد و اظهار کرد: از این تعداد ۵۰ درصد در شرکت ملی نفت ایران به کار گرفته می شوند.