وزارت نفت برای مصرف بهینه انرژی باید راهکارهایی مناسب در نظر بگیرد
در جنگ اقتصادی همه ارکان کشور باید پای کار بیایند
خرید و نصب 1000 قلم کالای پزشکی
فوقالعاده فراورش کلید طلایی افزایش رضایت مندی
بهینه سازی حلقه مفقوده مدیریت انرژی
نگین سیاه نفت در دل کوههای بـز قـوش
میانبرهایی برای بهبود تولید نفت
افزایش ظرفیت انتقال فرآوردههای نفتی به شمال کشور
رویکرد حمایتی از سازندگان داخلی
فاجعه آفرینی جنبش ضد اوپک برای بازار نفت
رقابت داغ برای انرژیهای جایگزین
وقتی نفت و شاعری با هم گره میخورند
رئیس جمهوری:
رئیس جمهوری با توجه به فرارسیدن فصل سرما در کشور و افزایش مصرف انرژی، وزارت نفت را مکلف کرد برای بهینه شدن مصرف انرژی، راهکارهای مناسب اتخاذ کند.
سیدابراهیم رئیسی در نشست هیأت دولت با اشاره به گزارش ارائه شده از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت، درباره آمارهای افزایش تولید در بخش های مختلف، این افزایش را حاصل بهبود عملکرد در عرصه های متعدد اقتصادی دانست و اظهار کرد: رسانه ها با بازتاب و تبیین صحیح این موفقیت ها، می توانند امید و اعتماد عمومی جامعه را ارتقا دهند.
وی با اشاره به ایجاد هیأت مولدسازی اموال راکد و مازاد دستگاه ها در وزارت امور اقتصادی و دارایی افزود: مولدسازی اموال مازاد و راکد دستگاه ها می تواند با رفع محدودیت های تأمین مالی، تحرکی جدی در اقتصاد کشور به وجود آورد و دولت با تشکیل این هیأت و نظارت دقیق بر عملکرد آن تلاش خواهد کرد.
رئیس جمهوری بر اهمیت استفاده از فرصت باقیمانده از سال ۱۴۰۱ برای ارتقای کیفی و کمّی فعالیت های دانش بنیان در کشور تأکید و تصریح کرد: اگرچه افزایش تعداد و تنوع واحدهای دانش بنیان در کشور مهم است، نباید اجازه داد ارتقای کیفی عملکرد مجموعه های دانش بنیان قربانی افزایش کمی این واحدها شود. رئیسی در این نشست، با توجه به فرارسیدن فصل سرما در کشور و افزایش مصرف انرژی، وزارت نفت را مکلف کرد برای بهینه شدن مصرف انرژی، راهکارهای مناسب اتخاذ کند.
با ابلاغ معاون اول رئیس جمهوری
هیأت وزیران آیین نامه اجرایی جزء (۱) بند (ز) تبصره ۱۹ ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۱ را که مربوط به فروش نفت از سوی اشخاص مورد تأیید دستگاه های اجرایی می شود، ابلاغ کرد. هیأت دولت با آیین نامه اجرایی جزء (۱) بند (ز) تبصره ۱۹ ماده واحده قانون بودجه ۱۴۰۱ کل کشور موافقت کرد و مصوبه مذکور در تاریخ ۱۸ آبان در نامه ای از سوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شد. در بند (ز) و جزء (۱) این بند آمده است: به منظور اجرای تکالیف این قانون و در صورت درخواست دستگاه های اجرایی دارای اعتبار از محل مصارف عمومی دولت، صندوق های بازنشستگی کشوری، لشکری و تأمین اجتماعی، همچنین در اجرای ماده (۹۰) قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، به دولت اجازه داده می شود از طریق شرکت ملی نفت ایران، نسبت به فروش نفت خام و میعانات گازی صادراتی به اشخاص معرفی شده از سوی دستگاه های اجرایی پس از تأیید آنها از طریق وزارت نفت و بر اساس قیمت روز صادراتی شرکت ملی نفت ایران و در سقف منابع بند (ب) تبصره (۱) این قانون اقدام کند.
مدیر امور اکتشاف شرکت ملی نفت ایران:
مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران از توسعه فعالیت های وزارت نفت در بخش برون مرزی با محوریت فعالیت های اکتشافی و تأمین تجهیزات خبر داد. مهدی فکور در نشست با سازندگان داخلی به منظور بررسی فرصت های تازه کسب و کار، ضمن تأکید بر نقش سازندگان داخلی درتوسعه صنعت نفت گفت: بی شک صنعت نفت در نبود سازندگان داخلی نمی توانست به جایگاه کنونی دست یابد و بخشی از حیات خود را مرهون سازندگان داخلی است. وی با بیان اینکه سازندگان داخلی اکنون کالایی رامی سازند که درخارج ازکشور به آن نیاز است، توضیح داد: متأسفانه درحوزه ساخت داخل مسائلی وجود دارد از جمله آنکه سازندگان داخلی در خارج ازکشورشناخته شده نیستند و گاهی فرایند ساخت طولانی می شود و این برتری سازندگان بیرون از کشور را رقم می زند.
مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفت: وزارت نفت تصمیم دارد مرزهای اکتشاف را از جمهوری اسلامی بیرون ببرد. وی افزود:این موضوع درنقشه راه وزارت نفت نیزمورد تأکید و نشست هایی در این زمینه با کشورهای خارجی از جمله ونزوئلا برگزارشده است. فکور با اشاره به اینکه شخص وزیر نفت برای فعال تر بودن در بخش برون مرزی تأکید دارد، گفت: این مسؤولیت ازسوی وزیر نفت به مدیریت اکتشاف سپرده شده است و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران نیز بر آن تأکید دارد.
فکور به سفرهیأت مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به کشورتاجیکستان اشاره و تصریح کرد: بنا به دستور وزیر نفت بازدیدی از زیرساخت های صنعت نفت این کشور برای بررسی زمینه فعالیت های توسعه ای و تولیدی صورت گرفت.
وی گفت:با توجه به نیاز مبرم این کشوربرای توسعه بخش انرژی و نیاز به فعالیت های اکتشافی، تولیدی و پالایشی، قرابت دو کشور می تواند نتایج خوبی را به دنبال داشته باشد. مدیراکتشاف شرکت ملی نفت ایران بابیان این که تاجیکستان اکنون وارد کننده انرژی به ویژه ازگازپروم روسیه است و تمایل دارد وابستگی خود به این شرکت را کاهش دهد، افزود:این کشور در حوزه نفت و تجهیزات آن بسیارضعیف است وبازار خوبی برای سازندگان تجهیزات صنعت نفت به شمار می رود.
فکور بااشاره به بازارخوب فراورده های نفتی درتاجیکستان اظهارکرد:پالایشگاه های ساده این کشور نیازمند راهبری به واردات فراورده نفتی نیز برای تامین نیازهای داخلی خود وابسته هستند. مدیراکتشاف شرکت ملی نفت به معادن گسترده وغنی ذغال سنگ، طلا،آلومینیوم و اورانیوم دراین کشواین کشوراشاره کرد و افزود: تاجیکستان در کنارتمایل برای توسعه بخش نفت خود برای تهاتر کالا بسیار مصر است.
در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مقرر شد
ستاد هماهنگی اقتصادی دولت به منظور افزایش تولید در حوزه نفت و گاز با استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی تصمیم هایی اتخاذ کرد. در نشست ستاد هماهنگی اقتصادی دولت که به ریاست سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری برگزار شد، برنامه وزارت نفت برای توسعه هشت پتروپالایشگاه جدید در سواحل جنوبی کشور از سوی بخش خصوصی مطرح و مقرر شد، صندوق توسعه ملی با استفاده از ظرفیت های قانونی خود در تأمین مالی این طرح ها مشارکت کند. با اجرای طرح های یادشده، ظرفیت پالایش نفت خام و میعانات گازی ایران به دو برابر مقدار کنونی افزایش خواهد یافت. موضوع تسویه بدهی های دولت به صندوق توسعه ملی از طریق واگذاری حق بهره برداری از میدان های مشترک ایران و کشورهای همسایه به این صندوق با تأکید بر میدان های اولویت دار مطرح و مقرر شد، وزارت نفت شرایط لازم را در این زمینه فراهم آورد. در این نشست، برنامه وزارت نفت برای ارتقای ظرفیت تولید نفت خام نیز مطرح و مقرر گردید، دولت به تأمین منابع مالی کافی برای سرمایه گذاری شرکت ملی نفت در این حوزه کمک کند. هدف برنامه یادشده، افزایش ضریب بازیافت نفت از میدان های موجود و نوسازی تجهیزات استخراج متعلق به شرکت ملی نفت ایران است. انتظار می رود با اجرای این طرح، جایگاه ایران در بازار جهانی نفت در سال های آینده ارتقا یابد.
آژانس بین المللی انرژی:
تلاش ها به منظور اعمال طرح سقف قیمتی برای نفت روسیه، بازارهای جهانی این کالای راهبردی را با تردیدهای بیشتری روبه رو می کند. به گزارش خبرگزاری رویترز از لندن، آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد که تولید نفت روسیه در سال آینده میلادی، پس از اجرایی شدن تحریم های اتحادیه اروپا علیه بخش دریایی صادرات نفت خام، روزانه یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه کاهش می یابد. این نهاد بین المللی در گزارش ماهانه بخش نفت خود اعلام کرد، تلاش برای محروم کردن مسکو از درآمدهای نفتی، تردیدهای بیشتری را برای بازارهای نفت ایجاد می کند و بر قیمت فراورده های نفتی از جمله گازوییل فشار می آورد. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد: تحریم های اتحادیه اروپا علیه واردات نفت خام و فراورده های نفتی روسیه و ممنوعیت ارائه خدمات بیمه ای و دریایی، فشار بیشتری بر توازن بازار نفت، بویژه بازار گازوییل می آورد و کمبود عرضه تشدید می شود. این نهاد در گزارش خود آورده است: سقف پیشنهادی برای قیمت محموله های صادراتی نفت خام روسیه ممکن است به کاهش تنش ها کمک کند. با این حال تعداد بی شماری از تردیدها و چالش های لجستیک، باقی مانده و دامنه عدم قطعیت هرگز به این اندازه نبوده است. اتحادیه اروپا از5 دسامبر (۱۴ آذرماه) واردات نفت خام روسیه و از 5 فوریه (۱۶ بهمن ماه) فراورده های نفتی روسیه را تحریم خواهد کرد و یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان بزرگ نفت جهان را مجبور به جست وجوی بازارهای جایگزین می کند. افزون بر این، طرح سقف قیمتی اعضای گروه 7 (هفت کشور صنعتی) به عنوان مکملی برای تحریم های اتحادیه اروپا در نظر گرفته شده است. بر این اساس ارائه دهندگان خدمات کشتیرانی، تنها در صورت رعایت سقف قیمتی می توانند به صادرات نفت روسیه کمک کنند. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد: این شرایط به آن معناست که اتحادیه اروپا باید روزانه یک میلیون بشکه نفت خام و روزانه یک میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه فراورده های نفتی، بویژه گازوییل را با قیمتی ۷۰ درصد بالاتر از زمان مشابه پارسال جایگزین کند که این شرایط بی شک، فشار بیشتری را بر تورم جهانی وارد خواهد آورد. آژانس بین المللی انرژی در گزارش خود آورده است: تغییر مسیر جریان تجارت جهانی به دلیل تلاش روسیه برای صادرات نفت بیشتر به بازارهایی غیر از اتحادیه اروپا و خرید اتحادیه اروپا از مسیرهای دیگر می تواند فشار بر عرضه نفت و فراورده های نفتی را کاهش دهد؛ اما تقاضای قوی برای نفتکش می تواند چالش هایی ایجاد کند.
این نهاد بین المللی مستقر در پاریس اعلام کرد: رقابت برای بشکه های گازوییل غیرروس در بازارهای جهانی شدید خواهد بود و کشورهای عضو اتحادیه اروپا مجبورند محموله های ایالات متحده، خاورمیانه و هند را به دور از خریداران سنتی خود پیشنهاد دهند. آژانس بین المللی انرژی پیش بینی کرد، چشم انداز تیره و تار اقتصادی باعث می شود مصرف جهانی نفت در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۲ روزانه حدود ۲۵۰ هزار بشکه کاهش یابد و رشد تقاضای امسال را از روزانه 3 میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه، به روزانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه در سال ۲۰۲۳ برساند. آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد: اقتصاد ضعیف چین، بحران انرژی در اروپا و ارزش بالای دلار، همگی از عوامل تأثیرگذار بر مصرف هستند. این نهاد همچنین پیش بینی خود را برای رشد تقاضای چین در سال آینده با روزانه ۱۰۰ هزار بشکه افزایش نسبت به برآورد پیشین به ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز رساند.
در همایش روابط عمومی های دستگاه های اجرایی دولت معرفی شد
اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به عنوان برگزیده نخستین گردهمایی روابط عمومی های دستگاه های اجرایی معرفی شد. همایش ملی جهاد تبیین و اطلاع رسانی هنرمندانه و گردهمایی روابط عمومی دستگاه های اجرایی پنجشنبه(۲۶ آبان) با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری، علی بهادری جهرمی، رئیس شورای اطلاع رسانی و سخنگوی دولت، محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضاییه، هادی طحان نظیف، سخنگوی شورای نگهبان، روابط عمومی های دستگاه های اجرایی و استانی و مدیران رسانه ای برگزار شد.
در این همایش مدیر روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی به نمایندگی از مجموعه روابط عمومی های دستگاه های اجرایی و رئیس روابط عمومی استانداری اراک به نمایندگی از روابط عمومی های استانداری های کشور مطالبی را خطاب به رئیس جمهوری و شورای اطلاع رسانی دولت مطرح کردند.
پس از آن علی بهادری جهرمی، رئیس شورای اطلاع رسانی دولت و رئیس جمهوری سخنرانی کرد.
دراین همایش از روابط عمومی برخی دستگاه های اجرایی و استانداری ها قدردانی و اداره کل روابط عمومی وزارت نفت به عنوان یکی از روابط عمومی های برتر دولت برگزیده و معرفی شد.
وزیر نفت:
وزیر نفت شرایط امروز تحریم ها راسخت ترین شرایط تحریم صنعت نفت دانست و با بیان اینکه در جنگ اقتصادی همه ارکان کشور باید پای کار بیایند، گفت: مدیران باید شجاعت تصمیم گیری داشته باشند، نباید از تصمیم بترسیم، چون کشور در شرایط جنگی است. جواد اوجی در جمع مدیران ارشد وزارت نفت با بیان اینکه در شرایط سختی دولت را تحویل گرفته ایم، گفت: ما درگیر جنگ تمام عیار اقتصادی هستیم و در جنگ اقتصادی مانند جنگ نظامی، همه ارکان کشور باید شرایط را درک کنند و مانند دوره جنگ پای کار بیایند و کمک کنند. وی با تأکید بر اینکه شرایط امروز تحریم ها سخت ترین شرایط تحریم صنعت نفت است و امروز همه نظام سلطه علیه کشور دست به دست هم داده اند تا بیشترین فشارها را به کشور وارد کنند، افزود: شرایط به گونه ای است که هر لحظه باید مواظب باشیم کشتی ما دچار مشکل نشود، پول آن پرداخت شود، خود نفت با اطمینان فروش رود و تحویل شود، اما به نظر می رسد بخش هایی از کشور متوجه این دشواری ها نیستند و انتظارهایی که مطرح می کنند، با این شرایط همخوانی ندارد. اوجی تصریح کرد: فرض ما بر این است که اگر برای خدا کار کنیم، خدا به ما کمک خواهد کرد که تا امروز هم چنین بوده است.
وزیر نفت با بیان اینکه مدیران باید شجاعت تصمیم گیری داشته باشند، نباید از تصمیم بترسیم زیرا کشور در شرایط جنگی است، اظهار کرد: این موضوع را هم باید به خودمان یادآوری کنیم و هم به مسئولان دستگاه های مختلف منتقل کنیم که شرایط جنگی است و شرایط جنگی به تصمیم های سخت نیاز دارد. وی ادامه داد: افزون بر این هر تصمیمی را باید با آینده نگری اتخاذ کنیم؛ تصمیم های ما تا جای ممکن نباید اقتضایی باشند؛ باید تأثیر هر تصمیم را از پیش ارزیابی کنیم و در مسیر تصمیم گیری این تأثیر را لحاظ کنیم.
اوجی با بیان اینکه مردم همه از دولت انتظار دارند، پس وظیفه ما دوچندان است. هر قدر کار کنیم، کم است و باید احساس مسئولیت مضاعف کنیم و زیرمجموعه های ما هم باید به دقت همین احساس را داشته باشند، تأکید کرد: هر اتفاقی می افتد، مسئولیت آن با ماست، اگر مدیری کار بلد نیست و با کشور همدل نیست، چرا او را نگه می دارید و آبروی نظام و دولت را به او گره می زنید؟
وی افزود: همه فکر می کنند تنها وزیر و ستاد وزارتخانه مسئول است، درحالی که مدیران میانی و استانی ما هم نسبت به اتفاق های استان ها مسئول هستند و باید وقت بگذارند و نمایندگان، مقام های استانی، رسانه ها و مردم محلی و ذی نفعان را توجیه کنند. وزیر نفت با تأکید بر اینکه در هر صورت نه نظام، نه دولت، نه بنده می پذیریم که محافظه کاری و کم کاری به ویژه در استان ها انجام شود، ادامه داد: اگر در استان مدیر استانی شما فعال عمل نمی کند، هم شما آسیب می بینید، هم دولت آسیب می بیند، هم به کلیت نظام آسیب وارد می شود. مدیر استانی شما باید با همه اجزا و ارکان استان در ارتباط و تعامل باشد. اوجی گفت: از نماینده مجلس و دادستان گرفته تا استاندار، فرماندار و بقیه ارکان باید موضوعات و چالش ها به درستی برای مردم و مسئولان مناطق مختلف کشور توضیح داده شود. مدیران محلی شما باید برای اطلاع رسانی و توضیح برای مردم وقت بگذارند و پای کار بیایند.
وی با بیان اینکه ستاد وزارت نفت نباید در این عرصه تنها باشد و یک تنه بجنگد. این ستاد مگر چند نفر است؟ و مگر با این حجم از وظایف و مسائل پرشمار و متنوعی که با آن درگیر است، چقدر برای پرداختن به هر موضوع زمان در اختیار دارد، اظهار کرد: درحالی که ما یک بدنه بسیار وسیع در کل کشور داریم که موظف است پای کار باشد و فعال عمل کند. به عنوان نمونه درباره موضوعی مانند مالیات یا مسائل دیگر مبتلابه صنعت و کارکنان مدیران محلی ما باید با نمایندگان ارتباط بگیرند و توضیح دهند. وقتی موضوع با وقت کافی و به درستی توضیح داده شود، بی شک روی اصلاح و بهبود تصمیم ها تأثیرگذار خواهد بود.
وزیر نفت گفت: در شرایط کنونی کشور و برای اداره کشور سه موضوع در رأس اولویت های وزارت نفت است، نخست «تأمین امنیت انرژی کشور»، دوم «پیش بردن سرمایه گذاری ها و طرح های در حال اجرا» و سوم «تأمین منابع مالی» که هر سه موضوع باید وجهه همت همه مدیران صنعت نفت در همه سطوح و همه رده های سازمانی باشد.
پیرو نشست مشترک شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، معاونت فرهنگی وزارت علوم و معاونت پرورشی وزارت آموزش و پرورش، تورهای بازدید از بخش های مختلف در حوزه پالایش و پخش فرآورده های نفتی با عنوان «راهیان پیشرفت» برگزار خواهد شد.
در این نشست سه جانبه هدف از برگزاری تورهای راهیان پیشرفت، آشنایی استادان و دانشجویان دانشگاه ها و دانش آموزان مدارس در سطوح مختلف،از مراکز مختلف اعم از پالایشگاه های نفت، خطوط لوله و تاسیسات انتقال نفت و پخش فرآورده های نفتی عنوان شده است.
سرپرست معاونت شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در این نشست مشترک با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر جهاد تبیین اظهار کرد: کوتاهی در این زمینه باعث شده است که دشمنان با فریب جوانان دانشگاهی و فرزندانمان، دستاوردهای جمهوری اسلامی را در 43 سال گذشته زیر سوال ببرند.
علی زیار همچنین با ارائه گزارشی از فعالیت های شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی و شرکت های زیرمجموعه آن گفت: ظرفیت پالایشی کشور با وجود تحریم روند افزایشی خوبی داشته است و به لحاظ کیفی و استاندارد نیز محصولات و فناوری های پالایشگاهی در سطح استانداردهای بین المللی قرار دارند. تولید فرآورده هایی با استاندارد یورو 4 و یورو 5 بخشی از این دستاوردهاست.
وی همچنین با اشاره به مگاپروژه تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان و اینکه این طرح در حال راه اندازی است و به دست توانمند مهندسان ایرانی به ثمر نشسته است، افزود: هنوز برخی مباحث و طرح هایی از این دست که به وسیله مهندسان ایرانی انجام شده است،در هیچ کتاب درسی دانشگاهی نیست و جا دارد به آن پرداخته شود.
زیار به اقدامات دولت سیزدهم نیز اشاره و تصریح کرد: دریک سال گذشته پتروپالایش شهید سلیمانی با ظرفیت 300 هزار بشکه با سرمایه گذاری 12 میلیارد دلار کلید خورده است. این پتروپالایشگاه نفت خام را هم به فرآورده های سوختی و هم پتروشیمی تبدیل می کند ویکی از مدرن ترین پتروپالایشگاه های دنیا تبدیل خواهد شد. وی افزود: از آغاز به کار دولت سیزدهم تاکنون احداث دو خط لوله با طول 948 کیلومتر و 240 کیلومتر را آغاز کرده ایم و رینگ توزیع فرآورده در کشور نیز تکمیل شده است. در حوزه ذخیره سازی نیز برای ذخیره سازی 6 میلیارد لیتر فرآورده نفتی هدف گذاری و اجرای نخستین پروژه آن(انبار نفت بندرعباس) با ظرفیت 600 میلیون لیتر آغاز شده است.
وی تاکید کرد: امروز آغوش خود را برای نشان دادن توانمندی های خود در حوزه پالایش و پخش فرآورده های نفتی برای دانشگاهیان و دانش آموزان باز کرده ایم و همان طور که سال هاست راهیان نور فضای معنوی جوانان کشورمان را تلطیف می کنند،کاروان راهیان پیشرفت نیز می تواند نشان دهنده توانمندی پالایشگاه ها و مهندسان کشورمان باشد .
رشید جعفرپور، قائم مقام معاونت فرهنگی وزارت علوم نیز بابیان اینکه هرچه بتوانیم دانشجویان، دانش آموزان و اساتید کشورمان را با تجهیزات نفتی آشنا کنیم، کمتر مورد تهاجم فرهنگی دشمن قرار خواهیم گرفت، افزود: وزارت علوم و آموزش عالی آئین نامه اجرایی راهیان پیشرفت را آماده کرده و وزارت نفت به عنوان یکی از ارکان اصلی آن معرفی شده است.
جعفرپور اظهار کرد: پیشنهاد می شود افزون بر اردوی راهیان پیشرفت، کرسی های آزاداندیشی نیز با حضور مدیران و مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران برگزار شود.
حیدربیگی، معاون برنامه ریزی اردویی و فضاهای پرورشی وزارت آموزش و پرورش نیز در این نشست گفت: اکنون افزون بر15میلیون دانش آموزش و 100هزار مدرسه در کشور داریم که برای تحت پوشش قرار دادن این تعداد باید بسته هایی طراحی شود تا همه دانش آموزان به صورت حضوری یا مجازی در جریان فعالیت ها و دستاوردهای صنعت نفت قرار گیرند.
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت:
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت در جمع مدیران ارشد وزارت نفت با بیان اینکه پس از سال ها وزیری در وزارت نفت منصوب شده که فارغ التحصیل دانشگاه نفت، متخصص نفت و از بدنه صنعت نفت است و در مدیریت های ارشد وزارتخانه نیز به جای مدیران سیاسی وارداتی، از کارشناسان و متخصصان فعال در بدنه صنعت نفت استفاده می کند، اظهار کرد: وزیر نفت امروز از جنس صنعت نفت است که مسائل، چالش ها و ظرفیت های این صنعت را به درستی می شناسد و با موضوع ها و مشکلات کارکنان به خوبی آشناست. علی فروزنده افزود: وزیر نفت با آنکه از نفت حقوق دریافت نمی کند و از دولت حقوق می گیرد، اما همه مشکلات کارکنان را در هر سطحی دنبال و با همه وجود برای حل آنها در سقف مقدورات تلاش کرده است. وی تصریح کرد: این وظیفه همه مدیران صنعت نفت است که نسبت به مسائل به ویژه در استان ها فعال عمل کنند و منفعل نباشند. زمانی که وزیر نفت در سفر به خوزستان ۵ یا ۶ ساعت برای دیدار چهره به چهره مردمی، شخصاً به همراه سه نفر از معاونانش وقت می گذارد، انتظار این است که مدیران صنعت نفت در استان ها هم با همین حساسیت و جدیت عمل کنند و نسبت به هیچ موضوعی چه در حیطه فعالیت و محل استقرار خود و چه در موضوع های ملی بی تفاوت نباشند. فروزنده گفت: عملکرد وزارت نفت در یک سال اخیر با فعال کردن دیپلماسی انرژی، سرعت دادن به پروژه ها و طرح ها، بازاریابی های تازه برای فروش نفت و میعانات گازی، استفاده از شیوه های نو تأمین مالی و جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی، عبور بی دغدغه از زمستان پارسال و تأمین موفق سوخت، مهار تبعات حمله سایبری به سامانه ملی هوشمند سوخت، امضای قراردادها و تفاهم نامه های پرشمار در حوزه های مختلف، پیشرفت سریع در دانش بنیان کردن صنعت نفت، عمل به مسئولیت اجتماعی و امثال آنها اثبات کننده همین مدعاست.
امام جمعه موقت تهران در گرامیداشت شهدای حادثه تروریستی حرم شاهچراغ (ع)
آیین گرامیداشت شهدای حادثه تروریستی حرم حضرت احمد بن موسی(ع) و يادبود پدر و برادر يكي از كاركنان شركت ملی نفت ايران كه در اين حادثه به درجه رفيع شهادت نائل شدند، با حضور حجت الاسلام محمدحسن ابوترابی فرد، امام جمعه موقت تهران،جواد اوجی، وزیر نفت و جمعی از مدیران و کارکنان وزارت نفت پس از اقامه نماز ظهر در محل نمازخانه مرکزی وزارت نفت برگزار شد. در این مراسم امام جمعه موقت تهران با تاكيد بر اينكه همگی بايد تلاش كنيم منابع ارزشمند با كمترين هزينه و بالاترين بهره وری به دست آيد، گفت: توليد حداكثری و مصرف حداقلی بايد سرلوحه کار باشد. سنگ بنای نظام های سياسی توحيدي علم و دانش است و هر جا عالمانه حركت کرده ایم، قطعا پيروز شده ایم.
وي افزود: يكی از حوزه های مهم در نظام جمهوری اسلامي ايران،صنعت راهبردی نفت است كه تمام موفقیت های آن در سایه توسعه علمی است و این نگاه علمي در اين حوزه باید تقويت شود و استمرار داشته باشد.
ابوترابی فرد اظهار كرد: نفت، پشتوانه مهم برای خلق ثروت و رشد كشوراست؛ تبديل اين سرمايه به دستاوردهای مهم نياز به كوشش دارد و همگي بايد تلاش كنيم اين منابع ارزشمند با كمترين هزينه و بالاترين بهره وری به دست آيد.
وي با بيان اينكه يكي از مهم ترین آسیب ها و تهديدهای امروز، مصرف بی رویه در همه حوزه هاست، ادامه داد: يكی از مهم ترین حوزه ها، صنعت نفت است و بايد اين محصول راهبردی در زنجيره توليد تبديل به خلق ثروت و ارزش و در نتيجه رفاه ملت ايران شود.
ابوترابی فرد با تقدير از تلاش كاركنان صنعت نفت در مسير توليد و توسعه تاكيد كرد: توليد حداكثری و مصرف حداقلی بايد سرلوحه كار ما باشد؛ با علم و دانش می توان يك نقشه راه اصولي در اين مسير اجرايی كرد و نبايد از توليد حداكثری بدون وقفه با رويكرد صيانت از مخازن غفلت كرد.
مدیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی:
مدیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی، تملک زمین را برای احداث شهرک های تخصصی پتروشیمی زمان برترین مورد اعلام کرد و گفت: سرعت احداث پارک های پتروشیمی به منظور تکمیل زنجیره ارزش با استفاده از ظرفیت موجود شهرک های صنعتی استان ها افزایش می یابد.
عباس غلامی در نشست بررسی ظرفیت های شهرک های صنعتی چهار استان خوزستان، هرمزگان، بوشهر و سیستان وبلوچستان به منظور ایجاد شهرک های تخصصی و تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی اظهار کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران در این زمینه تفاهم نامه ای در شانزدهمین نمایشگاه ایران پلاست امضا کرده اند.
وی افزود: براساس این تفاهم نامه مسائل و موارد مرتبط با ایجاد شهرک های تخصصی و از جمله ۱۳ پارک پتروشیمی که روند احداث آنها هفته گذشته با معاون اول رئیس جمهوری بررسی شد، مطرح، بررسی و رفع می شود.
مدیر توسعه صنایع پایین دستی پتروشیمی با اشاره به اینکه ایجاد شهرک تخصصی خصوصی در زمینه صنایع تکمیلی به دلیل طی فرآیندهای سازمان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی بسیار زمان بر است، گفت: تملیک زمین در بحث ایجاد شهرک های تخصصی پتروشیمی سخت ترین و زمان برترین مورد است.
غلامی تأکید کرد: استفاده از ظرفیت ها و بسترهای آماده شهرک های صنعتی با توجه به نیاز سرمایه گذاران پارک های پتروشیمی، توسعه صنایع تکمیلی را سرعت می بخشد، زیرا مجوزهای لازم از پیش دریافت شده است.
وی با بیان اینکه برای سرمایه گذاری در صنایع تکمیلی باید مطالعات تخصصی انجام و فرصت های سرمایه گذاری به سرمایه گذاران معرفی شود، افزود:شرکت ملی صنایع پتروشیمی بر تکمیل زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی به منظور جلوگیری از خام فروشی، صادرات محصولات نهایی و ایجاد ارزش افزوده بالاتر و افزایش اشتغال زایی تأکید بسیار دارد و به جد پیگیر این موضوع است.
مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گفت وگو با «مشعل» اعلام کرد:
مشعل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران که مسئولیت تولید و توسعه بیشتر میدان های خشکی در محدوده جغرافیایی استان های لرستان، کردستان، کرمانشاه، مرکزی، قم، ایلام، خراسان، آذربایجان غربی و شرقی، اردبیل، فارس، همچنین بوشهر، هرمزگان و چهارمحال بختیاری را به عهده دارد، در حال حاضر نیمی از گاز مورد نیاز کشور را تامین می کند و برای این منظور مسئولی ت توسعه و تولید از افزون بر ۸۰ میدان گازی و نفتی را عهده دار است. این تلاش با ایجاد سه شرکت تابعه نفت و گاز زاگرس جنوبی به مرکزیت شیراز، نفت و گاز غرب به مرکزیت کرمانشاه و نفت و گاز شرق به مرکزیت مشهد در حال انجام است. مهدی حیدری، مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در گفت و گو با «مشعل» به تشریح فعالیت های این شرکت و اقدام های انجام شده به منظور تامین پایدار گاز زمستان براساس ماموریت محوله پرداخته است. او در مورد تامين پايدار گاز زمستاني در حوزه ميادين شركت نفت مناطق مركزي ايران می گوید که به یاری خداوند از زمستان به سلامت گذر خواهیم کرد. حیدری همچنین صرفه جویی در مصرف گاز را بنابر آموزه های ديني، درخواست و تاكيد مسئولان ذي ربط، همچنین به منظور حفظ منابع انرژي براي نسل های آينده، تكليفي شرعي دانسته و از هموطنان می خواهد در مصرف بهینه اين نعمت الهي، مدیریت لازم را لحاظ کنند. مشروح این گفت و گو در ادامه می آید.
نفت مناطق مركزي ايران از شرکت های اصلي تولیدی شرکت ملی نفت ایران و بزرگ ترین توليدكننده گاز مناطق خشکی كشور است. اين شركت مسئوليت توليد، نفت و گاز، فرآورش، انتقال، همچنین توسعه افزون بر 85 میدان نفت و گاز نفت و گاز شناخته شده در بيش از 16 استان كشور را به عهده دارد. هم اكنون 15 ميدان نفتي و 15 ميدان گازي واقع در استان هاي فارس، بوشهر، قم، لرستان، خراسان رضوي، ايلام، كرمانشاه، هرمزگان، شمال خوزستان در برنامه عمليات بهره برداری قرار دارند و توسعه دیگر ميدان ها نیز در برنامه هاي آتی شركت نفت مناطق مرکزی قرار دارد. عملكرد اين شركت، ایفاگر نقش بسزايي در چرخه اقتصاد، تأمین انرژي پايدار و حفظ و صيانت از منابع ملي است. ستاد شركت نفت مناطق مرکزی در تهران و شركت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبي، شرق و غرب که زیرمجموعه های آن محسوب می شوند، به ترتيب در شهرهاي شيراز، مشهد مقدس و كرمانشاه قرار دارند. منطقه عملیاتی سراجه قم نیز تحت نظارت ستاد تهران فعالیت می کند. افزون بر آن، مناطق گازي عملياتي- توليدي کنونی تحت پوشش شركت نفت مناطق مرکزی، شامل میدان های گازي شمال شرق كشور مانند میدان های خانگيران و گنبدلي، تنگ بيجار در غرب كشور (استان ايلام)، میدان های آغار، دالان، هما، شانول، وراوي و تابناك (استان فارس)، نار و كنگان در استان بوشهر و سرخون (استان هرمزگان) و سراجه (استان قم) است. این شرکت با رویکرد نوین خود در سه محور توسعه میدان های گازی و نفتی، تثبیت تولید و ذخیره سازی گاز طبیعی در مخازن شوریجه D و سراجه قم را آغاز کرده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی تا پایان مهر ماه در مجموع حدود 32 میلیارد متر مکعب گاز، حدود 8 میلیون بشکه میعانات گازی و حدود 11 میلیون بشکه نفت تولید کرده است و در برنامه تولید تکلیفی گاز نیز در فصل سرد به حداکثر تولید 241 میلیون متر مکعب در روز می رسد.
با توجه به ضرورت تامین پایدار زنجیره خوراک پالایشگاه های گازی خشکی و جبران افت طبیعی تولید از میادین فعلی و با در نظر داشتن افزایش پیش بینی نشده گاز مصرفی خانگی در سال های آینده و همچنین به منظور بهبود تراز گاز تولیدی/مصرفی کشور، طرح افزایش تولید گاز از میادین خشکی و در حیطه مسئولیت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران در دستور کار این شرکت قرار گرفته است. بر این اساس توسعه 13 میدان جدید دی ، سفیدزاخور، هالگان ، سفیدباغون ، خارتنگ ، گردان ، ارم ، پازن ، مدار، توس ، باباقیر، بیستون و آغار- فاز۲ به همراه توسعه پالایشگاه گازی فراشبند و احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز میادین سرخون و شانول با صرف بودجه حدود چهار میلیارد دلار در هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران مصوب و ابلاغ شده است.
پیش بینی می شود با اجرای این طرح ها در زمستان سال 1405 حدود 140 میلیون متر مکعب در روز گاز و حدود 102 هزار بشکه در روز میعانات تولید و به پالایشگاه های گازی فجرجم، پارسیان، سرخون، فراشبند، ایلام، هاشمی نژاد و پارس جنوبی ارسال می شود. در این زمینه حفاری 102 حلقه چاه جدید و تعمیر 18 حلقه چاه موجود و اکتشافی، احداث خطوط لوله جریانی و انتقال، احداث مراکز جمع آوری و تفکیک، برق رسانی و احداث پست های برق، از اهم اقدام های مورد نیازبه شمار می رود.
هم اکنون جانمایی 131 موقعیت جدید حفاری تایید و نهایی شده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی ایران به منظور تثبیت تولید گاز و عمل به تعهدات تولید تکلیفی خود، پروژه احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز را در برنامه دارد، همچنین در منطقه عملیاتی پارسیان، احداث ایستگاه های تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک تابناک با هدف نگهداشت تولید و ازدیاد برداشت از میادین پارسیان و تامین خوراک پالایشگاه پارسیان و افزایش کیفیت خوراک به میزان 60 میلیون متر مكعب در روز را آغاز کرده که ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز هما، وراوی و مرکز تفکیک گاز تابناک به ارزش بيش از ۲۸۰ میلیون یورو در قالب قراردادهاي سرمايه گذاري EPCF در منطقه عملیاتی پارسيان در حال اجراست. این منطقه با برخورداری از هفت مرکز جمع آوری، یک مرکز تفکیک گاز در گستره راه های مواصلاتی به طول ۳۲۰ کیلومتر اکنون ۹ درصد از گاز تولیدی کشور و خوراک پالایشگاه گازی پارسیان را تأمین می کند.
در منطقه عملیاتی نار و کنگان احداث ايستگاه تقويت فشار ميدان گازی کنگان و طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشار گاز میدان نار با هدف نگهداشت تولید و ازدیاد ضريب بازيافت از ميدان كنگان و تامین خوراک پايدار پالايشگاه فجر جم به میزان 40 میلیون متر مكعب در روز با برآورد سرمایه گذاری 204 میلیون یورو تعریف شده است که در حال حاضر، اقدام های اجرایی برای انتخاب مشاور با تامین سرمایه از سوی یک شرکت خصوصی انجام و اسناد مهندسی پایه میادین بر اساس شرح کار مشاور نهایی و مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران برای سرمایه گذاری و اجراي پروژه ابلاغ شده است. همچنین طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشار گاز میدان نار با توجه به شرایط موجود و نبود امکان استفاده از خدمات شرکت هاي خارجی برای بخش کمپرسور و ضرورت اجرای طرح بازآرایی ایستگاه تقویت فشارگاز موجود میدان ناردر نگهداشت سقف تولید این میدان با رویکرد استفاده از توان داخل با یک شرکت سازنده داخلی با حجم سرمایه گذاری حدود 21 میلیون یورو دنبال می شود و اکنون در مرحله اخذ مجوز و اجرا قرار دارد.
احداث ایستگاه تقویت فشار گاز میدان شانول با هدف تأمين خوراك پايدار پالايشگاه پارسيان به ميزان 10 ميليون متر مكعب در روز است که انعقاد قرارداد جهت خرید خدمات مشاور و تهیه اسناد مهندسی پایه میادین نهایی و مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران برای اجرای پروژه ابلاغ شده است. در منطقه عملیاتی دهلران پروژه احداث و راه اندازی ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران با هدف تامین خوراک NGL3100 و جلوگیری از سوزاندن گازهای همراه و حفاظت محیط زیست تعریف شده است که اقدام های اجرایی به منظور ساخت ایستگاه تقویت فشار گاز دهلران جهت جمع آوری و فشار افزایی گازهای همراه میادین دهلران و دانان از طريق سرمايه گذاري شركت هاي داخلي به ارزش 125 میلیون یورو در منطقه عملیاتی دهلران در حال اجراست.
در استان هرمزگان احداث ایستگاه تقویت فشار گاز میدان سرخون پیگیری می شود که انعقاد قرارداد برای خرید خدمات مشاور و تهیه اسناد مهندسی پایه میادین نهایی و مصوبه هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران جهت اجرای پروژه ابلاغ شد. احداث اين ايستگاه به منظور تأمين خوراك پايدار پالايشگاه پارسيان به ميزان پنج ميليون متر مكعب در روز است.
در منطقه عملیاتی تنگ بیجار در استان ایلام نیز توسعه فاز دوم این میدان برنامه ریزی شده است. رسیدن به تولید روزانه 11 میلیون متر مکعب با هدف تامین خوراک پالایشگاه ایلام و تامین بخشی از گاز غرب کشور و خوراک پتروشیمی ایلام مدنظر است.
جمع آوری گازهای مشعل میدان های سروستان/ سعادت آباد، چشمه خوش، نفت شهر / سومار و خشت با حجم حدود 115 میلیون فوت مکعب گاز در روز برنامه شده است. با جمع آوری و فروش گازهای مشعل میادین یادشده، سالیانه حدود 11 میلیون دلار درآمد حاصل خواهد شد. با انجام این مهم، افزون بر جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی ناشی از سوزانده شدن گازهای مشعل و هدر رفت گاز، با ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش در فرایند تولید گاز موجب کسب درآمد، رونق کسب وکار و ایجاد اشتغال به ویژه در مناطق محروم پیرامونی تأسیسات نفتی می شود.
به موضوع راهبردی ذخیره سازی گاز طبیعی به عنوان یکی از ماموریت های شرکت نفت مناطق مرکزی بپردازیم، ذخیره سازی در هشت ماه نخست و میزان بازتولید در چهار ماه سرد سال در مخازن شوریجه و سراجه چه میزان بوده است؟
از ابتداي دوره تزريق سال 1401 در مجموع به ميزان دو میلیارد و 600 میلیون متر مكعب گاز در مخازن شوريجه و سراجه قم تزريق شده است. همچنین حدود دو میلیارد و 500 میلیون متر مکعب در فصل سرد سال از این دو مخزن بازتولید می شود. حداکثر بازتولید روزانه در مخزن شوریجه 16 میلیون متر مکعب و در مخزن سراجه میزان حداکثر 8 میلیون متر مکعب است.
به طور کلی تعمیرات اساسی تاسیسات گازی از جمله تعمیر شیرآلات، خطوط لوله، لخته گیرها و تجهیزات مراکز جمع آوری و تفکیک، توربین ها و کمپرسورهای ایستگاه تقویت فشار گاز و مخازن در تمامی میادین تولیدی گاز را شامل می شود. در خصوص تعميرات اساسي تاسيسات و خطوط لوله گازي در سال جاري در شرکت های بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرق و غرب به ترتيب 168 هزار، 41 هزار و 495 و در شرکت شرق 29 هزار و 500 نفر ساعت و مجموع تعمیرات نیز 238 هزار و 995 نفر- ساعت است.
باید اشاره کنم که با توجه به ذخیره سازی مكفي و حداكثري گاز در مخازن شوريجه و سراجه و نيز انجام فعالیت های تعميرات اساسي و نگهداري چاه ها، تاسيسات و خطوط لوله و همت و تلاش شبانه روزی همكاران خدوم شركت، در مورد تامين پايدار گاز زمستاني در حوزه ميادين شركت نفت مناطق مركزي ايران به یاری خداوند زمستان را به سلامت طی خواهیم کرد.
همان گونه که می دانیم، مخازن عظيم گاز كشور هديه و نعمت خداوند به ملت عزيز ايران است كه با تلاش شبانه روزی کارکنان پرتلاش وزارت نفت در شرکت های ملي نفت ایران و ملي گاز ایران توليد و تحويل مردم و صنايع می شود. طبق آموزه های ديني و درخواست و تاكيد مسؤولان ذي ربط و به منظور حفظ منابع انرژي براي نسل های آينده، صرفه جویی در مصرف گاز را تكليفي شرعي می دانم و از همه هموطنان عزيز و بزرگوار درخواست می کنم در مصرف اين نعمت الهي صرفه جویی کنند. تولید و مصرف روزانه حدود یک میلیارد متر مکعب گاز در بخش های خانگی و صنعتی، با هیچ مبنا و معیار استاندارد جهانی سازگار نیست که بخش زیادی از این معضل به مصرف ناصحیح در بخش خانگی و روزآمد نبودن صنایع برمی گردد. در این رابطه فرهنگ سازی و ملزم ساختن صنایع در استاندارد کردن محصولات خود با مصرف بهینه، بخشی از این راهکار به شمار می رود.
اجرای ۶ پروژه پژوهشی شرکت ملی حفاری با کمک مراکز علمی
مشعل گردش مته در کشور باید به پشتوانه دانش و کالای بومی باشد؛ این اعتقادی است که شرکت ملی حفاری ایران را به سمت توسعه همکاری و تعامل با بخش های مختلف دانشگاهی و دانش بنیان سوق داده است. ماموریت مهمی که وزارت نفت دولت سیزدهم از بدو روی کار آمدن بر آن تاکید داشته و در این مسیر در حال حرکت است.
در همین خصوص، شرکت ملی حفاری ایران براساس سیاست اولویت بخشی وزارت نفت به منظور حركت در مسير فناوري، ضمن عمل به این ماموریت خود 6 پروژه پژوهشی را در سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» که با همکاری واحدهای مختلف فنی و عملیاتی احصا شده اند، بر اساس نظام پژوهش، فناوری و تجاری سازی وزارت نفت و با همکاری دانشگاه ها، پارک های علم و فناوری و مراکز علمی از طریق امضای قرارداد پژوهشی در برنامه دارد.
در فهرست طرح های پژوهشی شرکت ملی حفاری ایران که قرار است پارک های علم و فناوری و مراکز علمی انجام دهند، موارد مهمی همچون تهیه و تدوین دانش فنی، فناوری طراحی و ساخت ابزار Wire Line Continues Gyro (with all accessories for well logging services) ، تهیه و تدوین دانش فنی، فناوری طراحی و ساخت آنالایزر گاز هیدروکربن همراه با پنل کنترل فشار GTP دستگاه جداساز گاز از گل حفاری با تکنولوژی، یونیت نمودارگیری از گل حفاری به چشم می آید. همچنین در آینده شاهد به ثمر رساندن طراحی و ساخت چشمه رادیواکتیو سزیم 137 برای ابزار نمودارگیری و مجموعه ای از ابزار شامل سامانه سطحی،نرم افزار سامانه سطحی، نرم افزار تفسیر داده ها و ابزار درون چاهی مناسب برای خدمات نمودارگیری چاه های نفت و گاز، تغییر دادن دستگاه های سانتریفیوژ از دور ثابت به دور متغیر، طراحی و ساخت دستگاه اندازه گیری وزن مخصوص گاز از سوی بخش های فناوری و دانشگاهی کشور خواهیم بود که بار دیگر به کمک صنعت می آیند. این پروژه ها بخشی از نیازهای فناورانه شـرکت ملی حفاری ایران است که در این ارتباط، ۵۰ نیاز فناورانه سرشماری شده که ۱۳ مورد در شورای عالی پژوهش شرکت به تصویب رسیده و برای اخـذ مصوبات به مـدیریت پژوهش و فناوری شـرکت ملی نفت ایران ارجاع و تاکنون ۶ پروژه تأییـد شده و بقیه در حال پیگیری برای تکمیل مستندات است که پس از بررسی های لازم، به فهرست پروژه های تأییدشده، اضافه می شود.
تقويت ساخت داخل و حمايت از شركت هاي دانش بنیان، از رویکردها و اولویت های مهم وزارت نفت دولت سیزدهم از بدو روی کار آمدن بوده که قصد دارد در راه تقویت اقتصاد نفت از طریق ارتقاي سطح همکاري با شرکت هاي دانش بنيان فعال و انجمن هاي تخصصي مرتبط با صنعت نفت گام بردارد. در این میان می توان به گام های مهمی همچون ایجاد لیست بلند منابع مورد تایید وزارت نفت شامل بيش از 1400 شركت سازنده ارزيابي صلاحيت شده و تامین بخش اعظم نیازهای صنعت نفت کشور از طریق سازندگان داخلی مورد تایید و ثبت 137 شرکت دانش بنیان در این سامانه، انجام بيش از 40 تفاهمنامه و موافقت نامه خريد خدمت و محصولات فناورانه و بومي سازي شده از محصولات شرکت هاي دانش بنيان و نوپا و نیز انجام بيش از 12 تفاهمنامه و موافقت نامه برای توسعه گروه هاي استارت آپي در سال 1400 اشاره کرد.
به این فهرست می توان موارد متعدد دیگری همچون پرداخت بيش از 7 هزار ميليارد تومان تسهيلات به شركت هاي دانش بنیان در زمينه طرح هاي تكميلي زنجيره ارزشي، بهينه سازي مصرف انرژي، ساخت بار اول قطعات و تجهيزات موردنياز صنعت نفت، تحول ديجيتال در صنعت نفت، احياي چاه هاي مرده يا كم بازده و كاهش فلرينگ، توسعه پارك فناوري و نوآوري صنعت نفت با هدف حمايت از ظرفيت شركت هاي دانش بنیان در بخش های مختلف بالادستي و پایین دستی صنعت نفت، انعقاد تفاهمنامه با بنياد ملي نخبگان به منظور بهره مندی ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، راه اندازي صندوق پژوهش و فناوري صنعت نفت برای حمايت از شركت هاي صاحب فناوری، دانش بنیان و نوپا و انجام اقداماتی نظیر خريد تضميني كالاهاي راهبردي صنعت نفت، ارائه تسهيلات، سرمايه گذاري خطرپذير و ارائه ضمانت براي ارتقاي ظرفيت فعاليت اقتصادي شركت هاي دانش بنيان ، افتتاح مركز نوآوري در پژوهشگاه صنعت نفت، ایجاد نهاد صدور گواهینامه کیفیت محصول و خدمات، پيگيري ايجاد و شكل دهي 13 انستيتوی تحقيقاتي در صنايع پایین دست با دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي منتخب كشور براي طراحي فرايندهاي اولويت دار و مشخص در حوزه گاز، پالايش و پخش و پتروشيمي و نيز دستيابي به دانش فني طراحي و ساخت كاتاليست هاي مربوط به آنها و همچنین انعقاد تفاهمنامه همكاري علمي- تحقيقاتي میان شركت هاي ملي صنايع پتروشيمي، پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و ملي گاز ايران با دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي كشور اشاره کرد. افزون بر مواردی که از سوی وزارت نفت برای هدایت علم، دانش و فناوری به سمت نفت به کار گرفته شده است، می توان به پيگيري اجراي 22 قرارداد انتقال و توسعه فناوری بخش بالادستی، منعقد شده با دانشگاه ها و مراکز پژوهشی کشور، با هدف بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت و نيز انجام مطالعات 17 ميدان اولويت دار كشور از سوی شركت هاي مشاور داخلي كشور اشاره کرد.
در این میان باید این نکته را در نظر داشت که شرکت ملی حفاری ایران هم اقدام های مهمی همچون ساخت نخستین دستگاه سیار فراورش نفت(MOT)، بومی سازی و ساخت تجهیز اصلی گرداننده فوقانی، ساخت کمربند نگهدارنده دکلبان دستگاه حفاری، تولید انبوه انواع قطعه موردنیاز در دکل های حفاری، اشتغال زایی و کارآفرینی برای کارگاه های تولیدی و ساخت صدها قطعه و تجهیزات مورد نیاز شرکت را در سایه همکاری مؤثر و مستمر با مراکز علمی، پژوهشی، تحقیقاتی به منظور تولید دانش بنیان و حمایت همه جانبه از شرکت های داخلی و دانش بنیان به ثمر رسانده است. در همین زمینه حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران، این شرکت را پیشگام حمایت از ساخت داخل خوانده و گفته است: اولویت اصلی ما این است که نیازهای این صنعت را به طور کامل بومی سازی کنیم و در این ارتباط آموزش و پرورش نیروهای فنی و متخصص در اولویت برنامه هاست و ایجاد هنرستان صنعت حفاری را پیگیری می کنیم.
با اجرای طرح زیست محیطی تصفیه گازوییل در پالایشگاه اصفهان محقق می شود
سمیه راهپیما طرح بزرگ زیست محیطی «تصفیه گازوییل» شرکت پالایش نفت اصفهان، با تولید 16میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ به همت متخصصان و شرکت های دانش بنیان در مدار تولید قرار گرفته است. به عبارت دیگر با راه اندازی واحدتصفیه گازوییل این پالایشگاه، از این پس روزانه از 23 میلیون لیتر گازوییل، 16میلیون لیتر آن بر پایه استانداردهای جهانی یورو 5 خواهد بود. کاهش گوگرد رها شده در هوا اصلی ترین هدف شرکت پالایش نفت اصفهان برای بهره برداری از واحد تصفیه گازوییل است. همچنین باید توجه داشته باشیم که هر چه به استانداردهای جهانی نزدیک می شویم، ارزش تولیداتمان افزایش پیدا می کند و سودآوری را به همراه دارد. گزارش پیشرو در گفت و گو با اصغرصابری، معاون تولید شرکت پالایش نفت اصفهان به روند اجرایی شدن واحد تصفیه گازوییل یورو 5 اشاره دارد که در ادامه می خوانید.
پالایشگاه اصفهان، یکی از مهم ترین پالایشگاه های کشور به شمار می رود. محصولات این پالایشگاه، تولید انواع گازهای ال پی جی، گازوییل، بنزین، نفت سفید و دیگر ترکیبات است و ۱۷ استان کشور را زیر پوشش قرار می دهد. اولویت با تامین نیاز سوخت استان اصفهان و پس از آن استان های مجاور است.
ظرفیت تولید شرکت پالایش نفت اصفهان 370 هزار بشکه نفت خام در روز است که از این میزان، حدود 23 میلیون لیترگازوییل در واحدهای مختلف آن تولید می شود و میزان گوگرد گازوییل تولیدی این پالایشگاه نیز بین 7 تا 8 هزار ppm است.
معاون تولید شرکت پالایش نفت اصفهان می گوید: گوگرد، عوارض و خطرات زیادی دارد، ازجمله اینکه در سوخت خودروهای سنگین، تبدیل به گازهای دی اکسید گوگرد(so2) وگوگرد تری اکسید (so3) می شود و در مجاورت بخار آب یا باران، گازهای اسیدی تولید می کند و آلودگی هوا و خاک را در پی دارد.
به گفته اصغر صابری، برای رفع این مشکل، پروژه «گوگرد زدایی از گازوییل» در پالایشگاه اصفهان تعریف شد. ظرفیت این واحد 16میلیون لیتر گازوییل (دیزل) درمقیاس جهانی زیر 10 ppm است. به این طریق توانستیم میـزان 7 تا 8 هزار ppm را به زیــر 10 ppm کاهـش داده و به استاندارد یورو 5 دست پیدا کنیم.
وی درباره روند تولید بنزیــن یورو ۵ که درگذشتـه تولید ایـن محصول در شرکت پالایش نفت اصفهان آغاز شـده نـیز اشاره کــرد و گفت: در طراحی اولیه شرکت پالایش نفت اصفهان، دو واحد تولید بنزین «سی آر یو» احداث شده بود که بنزین تولیدی آنها با اکتان ۸۷ وارد بازار مصرف می شد. با احداث واحد بنزین سازی، بنزین تولید شده در پالایشگاه اصفهان بااکتان (درجه آرام سوزی بنزین) ۹۵ و به بنزین سوپر تبدیل شد.هر چه میزان اکتان بنزین بالاتر باشد، میزان بهسوزی موتور خودروها بالاتر می رود و ترکیبات آلاینده گوگردی نیز کاهش می یابد. معاون تولید شرکت پالایش نفت اصفهان با بیان اینکه برای به مدار آمدن طرح «تصفیه گازوییل» پالایشگاه، ابتدا دو واحد جانبی هر یک به ظرفیت 50 هزار بشکه در روز احداث شده است، گفت: در این دو واحدی که بزرگترین واحدهای گازوییل کشور به شمار می آیند، طی فرایندی خاص از23میلیون لیترگازوییل تولیدی در پالا یشگاه، 16 میلیون لیتر گازوییل یور 5 استحصال می شود. صابری ادامه داد: برای استحصال گوگرد از گازوییل، اقدام به راه اندازی واحدهای جانبی مانند واحد هیدروژن ساز شد تا از این طریق بتوان عملیات گوگردزدایی ازگازوییل را انجام داد. این واحد هیدروژن ساز با ظرفیت 100 هزار نرمال مترمکعب برساعت، از بزرگترین واحدهای هیدروژن ساز در خاورمیانه به شمار می آید.
وی با بیان اینکه واحدهای تصفیه آب ترش، تصفیه با آمین و تولید گوگرد از واحدهای جانبی طرح «تصفیه گازوییل» محسوب می شود، اظهار کرد: با بهره گیری از این واحدها، گوگردهای جدا شده حاصل از فرایند تصفیه گازوییل، به گوگرد جامد تبدیل می شود.
صابری به میزان ظرفیت تولید گوگرد درپالایشگاه اصفهان اشاره کرد وافزود: ظرفیت تولید گوگرد پالایشگاه اصفهان در حال حاضر 100 تن در روز است که با طرح تصفیه گازوییل، این ظرفیت به 350 تن افزایش یافته است. با این روش از گوگرد منتشر شده در هوا و خاک جلوگیری شد و گوگرد جامد را به واحد گرانول سازی و از آنجا به بازار هدف منتقل کردیم.
معاون تولید شرکت پالایش نفت اصفهان، هدف از اجرای طرح «تصفیه گازوییل» را شیرین سازی و گوگردزدایی از گازوییل بیان کرد. وی در ادامه با اشاره به استفاده از شرکت های دانش بنیان و توانمندی مهندسی داخلی پالایشگاه افزود: اکنون 85 درصد از کالاهای مورد نیاز واحد «تصفیه گازوییل» از داخل کشور تامین شده است. کاتالیست که نقشی مهم و حیاتی در واحد گوگردزدایی دارد، به همت شرکت های دانش بنیان تولید می شود، ضمن آنکه عمده تجهیزات استفاده شده در این واحد از جمله ظروف، برج ها و لوله ها نیز از شرکت های داخلی تامین شده است.
صابری در ادامه با بیان اینکه از آغاز اجرای این طرح تازمان بهره برداری از آن (مهر 1401)سه سال زمان برده است، گفت: سودآوری این طرح 510 میلیون یورو در سال برآورد شده است؛ البته باید گفت که درپالایشگاه اصفهان، هدف اصلی از اجرای این طرح، کاهش آلودگی هوا و سودآوری بوده است؛ زیرا گازوییل با درصد گوگرد پایین، قیمت بالاتری دارد و ارزش افزوده آن برای پالایشگاه نیز بیشتر است.
وی تامین نقدینگی و سخت گیری های گمرکات کشور را از مشکلات اجرایی طرح «تصفیه گازوییل» بیان کرد و افزود: در اجرای این طرح با تامین نقدینگی و وارد کردن برخی کالاهای مورد نیاز مانند ابزار دقیق مشکل داشتیم؛ زیرا این کالاها از گمرک ترخیص نمی شدند، ضمن آنکه کسب یکسری مجوزهایی که در استان برای احداث این واحد نیاز داشتیم، بسیار سخت بود؛ زیرا آنها بر این باور بودند که با اجرای این طرح، افزایش ظرفیت داریم؛ اما هدف از اجرای این پروژه، عدم افزایش ظرفیت تولید و بهبود وضعیت گازوییل در کشور است.
معاون تولید شرکت پالایش نفت اصفهان در پایان تاکید کرد: اجرای چنین پروژه های بزرگی، اکنون به دست ایرانی ها در مراحل مهندسی، ساخت و اجرا انجام می شود. در اجرای طرح « تصفیه گازوییل» بیش از 85 درصد کالای استفاده شده، همچنین100 درصد نیروهای به کار گرفته شده در آن، ایرانی بوده است، به همین دلیل، باید به نیروهای توانمند کشورمان افتخار کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا خودروهای دیزلی کشور بر پایه یورو 5 طراحی شده اند، گفت: اکنون خودروهای دیزلی قدیمی نیز می توانند از این سوخت بهره بگیرند و استفاده از آن، از نظر بهسوزی و میزان مصرف به نفع آنهاست.
در گفت وگو با مدیر تدارکات کالا و تجهیزات سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مطرح شد:
سمیه راهپیما تدارکات یکی از واحدهای اصلی و ستادی هر سازمان برای رسیدن به اهداف مورد نظر است و امور مرتبط با خرید کالا و ارائه خدمات مورد نیاز برای انجام فرآیندهای سازمان، از مسئولیت های مهم آن به شمار می رود. این واحد با بخش های درون سازمان، همچنین تامین کنندگان بیرون از آن در ارتباط است و تلاش می کند پاسخگوی نیازهای اعلام شده ازسوی بخش های مختلف برای دسترسی به اقلام وخدمات مورد نیاز آنها باشد. در صنعت نفت و درحوزه ارائه خدمات درمانی به کارکنان با راهبری و مدیریت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت) واحدی با عنوان «تدارکات کالا وتجهیزات» فعالیت می کند؛ واحدی که سکان اداره آن هم اکنون در دست جهانبخش امینی است. با وی هم صحبت شدیم و او از «تدارکات کالا و تجهیزات پزشکی» سخن گفت. آنچه می خوانید، ماحصل این گفت وگوست.
تجهیزات پزشکی به عنوان یکی از عنصرهای تشخیص درمان به موقع بیماری ها به شمار میرود، زیرا با تشخیص بموقع بیماری می توان از تبعات پس از آن جلوگیری کرد، به عنوان مثال سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برای پیشگیری از بیماری های مزمن افراد بالای 50 سال را تحت کولونوسکوپی، آنژیوگرافی و آندوسکوپی قرار می دهد تا با تشخیص زودهنگام از پیشرفت سرطان های روده، معده و... جلوگیری کرد. با توجه به این رویکرد، نیازهای پزشکی در قالب مدیریت کالا، دارو وتجهیزات پزشکی، راهی سامانه تامین کالابهداشت درمان صنعت نفت می شود تا در جهت تامین و ارائه آنها به واحدهای درمانی تحت پوشش اقدام شود.
تجهیزات پزشکی به دو دسته تشخیصی و درمانی دسته بندی می شوند. با استفاده از دستگاه های تشخیصی و تجهیز آنها به فناوری های روزآمد دنیا می توان از روند پیشرفت بیماری های حاد جلوگیری کرد. برای تحقق این امر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در دولت سیزدهم، تجهیزات پزشکی را به طور عادلانه، در مراکز درمانی توزیع می کند. تمام تجهیزات پزشکی در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت دارای شناسنامه هستند و به صورت سیستمی می توان بررسی کرد که یک دستگاه چه زمانی خریداری و چند بار یا اینکه چقدر مستهلک شده است. با استفاده از این رویکرد، مشخص شد بسیاری از دستگاه های مستقر در مراکز درمانی، کمیت و کیفیت قابل قبولی ندارند و به دلیل قدمت بیش از 10سال، کارایی خود را از دست داده اند. برای رفع این مشکل، نوسازی و بهینه سازی را در دستور کار قرار دادیم. درکنار نوسازی تجهیزات پزشکی مستهلک، برای برخی مراکز درمانی دستگاه های تشخیصی و درمانی خریداری کرده ایم. برای اجرایی شدن این کار، وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نگاهی ویژه داشتند و به همین منظور بودجه قابل توجهی خارج از شمول، برای خرید تجهیزات مورد نیاز اختصاص یافت. با بودجه در نظر گرفته شده توانستیم در بیشتر مراکز درمانی تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، تجهیزات تشخیصی و درمانی را روزآمدکنیم و از بهترین برندهای روزآمد دنیا که امکان واردات آن وجود داشت، بهره مند شویم. این تدابیر در جهت خدمات رسانی و ارتقای سطح رضایت همکاران صنعت نفت انجام شده است.
حدود 100 نوع افزون بر یک هزار قلم تجهیزات پزشکی مورد نیاز در جهت توزیع عادلانه خدمات درمانی در بیمارستان ها و مراکز درمانی مثل پلی کلینیک ها، مراکز طب صنعتی و پزشکیاری صنعت نفت در دولت سیزدهم از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت خریداری شده است. از جمله این اقلام می توان به نوسازی و توسعه 50 یونیت های دندانپزشکی به همراه متعلقات آن، MRI، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، تجهیزات تخصصی فیزیوتراپی، رادیوگرافی های دیجیتال، اتو آنالایزرهای بیوشیمی، سل کانترهای هماتولوژی، الکتروشوک AEB، تجهیزات تخصصی معاینه و جراحی چشم، تخت های جراحی و تجهیزات جراحی ارتوپدی و جراحی اورولوژی و دستگاه های C-Arm اتاق عمل، سیستم های آندوسکوپی و... اشاره کرد.اکنون دستگاه های دیالیز در مناطق تهران، اهواز، آبادان نصب و نوسازی شده اند. سی تی اسکن 16 اسلایس برای آغاجاری، آبادان، ماهشهر، بوشهر و خارک را خریداری کرده و سی تی آنژیوگرافی اهواز نیز در دست اقدام برای خرید است. دستگاه OPG برای مناطق 15 گانه و 9 بیمارستان صنعت نفت نیز خریداری شده است، ضمن آنکه دستگاه ارتوپدی برای تهران، آبادان، اهواز و بوشهر و MRI تهران خریداری و نصب می شود.
در بخش های ارتوپدی، اورولوژی، قلب و عروق، داخلی و تخصصی داخلی گوارش، زنان و زایمان اطفال، گوش و حلق و بینی، چشم پزشکی، رادیولوژی، آزمایشگاه، اطاق های عمل، آنژیوگرافی، تجهیزات به روز شده است، ضمن آنکه در بخش های دیالیز، مراکز دندانپزشکی، تصویربرداری، اورژانس، تجهیز آمبولانس ها، فیزیوتراپی، سنجش تراکم استخوان، جراحی مغز و اعصاب، اعصاب و روان نیز نوسازی تجهیزات صورت گرفته است. این تجهیزات برای 9 بیمارستان صنعت نفت و دی کلینیک ها، پلی کلینیک ها و درمانگاه های سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در مناطق پانزده گانه است.
هدف این است که تشخیص بیماری به تعویق نیفتد و با تشخیص به موقع بتوان از روند پیشرفت بیماری های خطرناک مانند سرطان ها جلوگیری کرد. رضایتمندی و سلامت کارکنان صنعت نفت مهم است و خدمات به موقع باعث سلامت، تندرستی و شادابی کارکنان می شود این امر هم به سود مجموعه صنعت نفت و تک تک افراد است.
دارو و تجهیزات مصرفی مانند آنژیوکت، ست های دیالیز، ست های سرم، دستکش، گان و... با نازل ترین قیمت خریداری شده است. این خریدها با کارشناسی در حوزه های تجهیزات پزشکی، شورای عالی تجهیزات پزشکی صورت گرفته و از بهترین برندهای موجود است و برای خرید داروی مورد نیاز شورای عالی تخصصی دارویی طرح و تصمیم گرفته می شود.
با توجه به اینکه همجواری صنایع با شهرها ممکن است عوارضی برای ساکنین منطقه به همراه داشته باشد، جهت رضایتمندی ساکنان این مناطق خدمات رسانی را در راس کارمان قرار داده ایم؛ از این رو برخی مناطق مانند توحید جم، عسلویه، بوشهر و خارک و ماهشهر مکلف به ارائه خدمات درمانی به مردم بومی هستند. خدمات ما هزینه ای برای ساکنین مناطق ندارد و تمام هزینه ها به عهده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت یا شرکت های نفتی مناطق است. متاسفانه در برخی مناطق دانشگاه های علوم پزشکی، سازمان تامین اجتماعی و مراکز درمانی وجود ندارد. مانند درمانگاه خارگ که به دلیل جمعیت پایین آن دسترسی به مراکز درمانی مقدور نبود؛ از این رو علاوه بر اینکه می توانند از خدمات بیمارستان نفت این منطقه استفاده کنند، دستگاه هایی مانند سی تی اسکن خارج از برنامه سطح بندی خرید تجهیزات پزشکی جهت ارائه خدمت به بومیان منطقه خریداری و نصب شده است.
بخشنامه ای تحت عنوان خرید از شرکت های دانش بنیان از سوی وزارت نفت به ما ابلاغ شده است که خارج از مناقصه و مزایده و سامانه ستاد خریدهایمان را از این شرکت ها انجام دهیم. تاکنون 100 درصد تخت های الکترونیکی بیمارستانی و دستگاه های فیزیوتراپی، ونتیلاتور، دستگاه نوار قلب خرید از شرکت های دانش بنیان تهیه و در تولید این تجهیزات کشور خودکفا شده است.
موضوع تحریم مثل هر بخش دراین حوزه نیز اثرگذار بوده وتامین به موقع برخی تجهیزات پزشکی را با مشکل رو به کرده است، اما این نکته را هم باید گفت که تحریم ها موجب شکوفایی در این حوزه شده است و بسیاری از شرکت های دانش بنیان توانسته اند با انجام مهندسی معکوس یا اختراع جدید، در حوزه تجهیزات پزشکی و سرما یه ای به موفقیت های خوبی دست یابند. هم اکنون شرکت های دانش بنیان در تولید صافی دیالیز، تخت های بیمارستانی و اتاق عمل، مانتیور، ونتیلاتور، سی تی اسکن، دستگاه های رادیولوژی و... به خوبی می درخشند و آرام آرام جای بسیاری از واردات را می گیرند.
بر اساس سیاست دولت سیزدهم سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نیز برای مقابله با کرونا ذخیره 6 ماهه برای تجهیزات پزشکی و مصرفی انجام داده و حتی در خرید دارو که در اکثر مراکز کمبود آن هست، در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت کمتر دیده می شود. قبلا برای تجهیزات مصرفی، سرمایه ای و دارو که احتمال افزایش قیمت می دادیم، با خرید به موقع، کمترین مشکل را در این زمینه داشتیم.
دانشگاه های علوم پزشکی مسئولیت این امر را به عهده داشتند، اما در همین زمینه بیشتر مراکز درمانی صنعت نفت با دانشگاه ها همکاری کردند وتوانستیم کمک خوبی دراین زمینه باشیم و افزون برکارکنان صنعت نفت، واکسیناسیون بومیان مناطق را نیز انجام دهیم.
با توجه به اینکه مراکز درمانی تحت پوشش سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت مجهز به بهترین تجهیزات روزآمد دنیا شده اند، برنامه های افتتاحیه در مراکز مختلف را نیز در برنامه داریم. مصداق این امر افتتاح درمانگاه 12 فروردین سازمان بهداشت و درمان غرب کشور در پنجم آبان ماه امسال با حضور مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و تمامی مدیران صنعت نفت غرب کشور افتتاح شد و دراختیار کارکنان صنعت نفت این منطقه قرار گرفت.
تا پایان سال نیز در بهداشت و درمان اهواز، آبادان، بوشهر و خارگ، آغاجاری، گچساران، اصفهان و شیراز با توجه به نوسازی و بازسازی تجهیزاتی که صورت گرفته است، افتتاحیه خواهیم داشت، ضمن آنکه احتمالا راه اندازی بیمارستان 64 تختخواب در اصفهان نیز تا پایان سال جاری انجام خواهد شد.
اکنون بیمارستان آغاجاری افتتاح و بهره برداری و تجهیز شده است و مشکلی در این زمینه نداریم. بیمارستان گچساران نیز اکنون در دست شرکت نفت و گاز این منطقه است و هنوز به سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تحویل داده نشده است به محض تحویل به سازمان در کوتاه ترین زمان تجهیز و راه اندازی خواهد شد. حدود 10 تا 20 درصد از کار عمرانی بیمارستان آبادان نیز مانده است و بعد از تحویل به سازمان، تامین تجهیزات آن نیز در اولویت قرار خواهد گرفت.
در یکی دو سال اخیر تحولی بزرگی در خرید تجهیزات و بازسازی آنها از سوی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت صورت گرفته است تا به این طریق بتواند خدمات ارزنده و شایسته ای به کارکنان مناطق و بومیان همسو با مسئولیت اجتماعی ارائه دهد؛ از این رو سعی شده تا دقت نظر خاصی در خرید اقلام مورد نیاز و تجهیزات داشته باشیم و در این مسیر مدیران ارشد صنعت نفت نیز همکاری لازم را با ما داشته اند.
اختصاص «فوق العاده فراورش» به کارکنان تاسیسات ذخیره سازی سراجه
طراحی و برنامه ریزی، از عوامل توسعه سیستم مدیریت عملکردی سازمان در حوزه منابع انسانی و از راهبرد های مهم سرمایه سازمان به شمار می آید، از این رو منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران با طراحی پرسشنامه های ارزیابی عملکرد نیروهای غیر رسمی، تحلیل نتایج ارزیابی با نرم افزارهای spss و ارائه موارد پیشنهادی در مسیر توسعه وتعالی نیروهای انسانی گام برداشته است. همچنین به منظور ایجاد نفرات جایگزین برای هر سمت با هدف جانشین پروری، با حضور تاسیسات و برگزاری نشست های متعدد با کارکنان، اقدام هایی مناسب دراین زمینه انجام شده است. در همین حال با بررسی و تعاملات انجام شده از سوی بدنه مدیریتی منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران، تاسیسات سراجه مشمول دریافت فوق العاده فراورش شده است.
گفت وگو باحسن فتح الهی، رئیس منابع انسانی منطقه 3 عملیات انتقال گاز ایران، اشاره به جزییاتی در همین زمینه دارد که در ادامه می خوانید.
با توجه به ماهیت عملیاتی شرکت انتقال گاز ایران، چه اقداماتی برای پوشش سختی کارکارکنان وافزایش رضایت مندی آنها انجام شده است؟
با بررسی و تعاملات صورت گرفته، مشخص شد که تاسیسات سراجه مشمول دریافت فوق العاده فراورش است، ازاین رو با مکاتبات و پیگیری های انجام شده و همچنین همراهی ستاد شرکت انتقال گاز ایران، امتیاز فوق العاده فراورش به همکاران پرتلاش تاسیسات سراجه قم اختصاص یافت، ضمن اینکه با توجه به مشکلات ساختارسازمانی، مکاتبات و پیگیری هایی نیز برای تغییر ساختار در جریان است.
در حوزه تبدیل وضعیت کارکنان ایثارگر چه اقداماتی در منطقه 3 عملیات انتقال گاز صورت گرفته و براساس دو بند(د) و
همه همکاران مشمول شرایط ایثارگرای در منطقه شناسایی و مدارکشان در سامانه ایثار ثبت شده است.
در این میان 22 نفر از همکاران قرارداد مدت موقت دارای شرایط بند(و) بودند. 16 نفر به صورت پیمانی و رسمی تبدیل وضعیت شده اند و اقدامات تکمیلی برای دیگر کارکنان نیز پس از تکمیل پرونده آنها انجام خواهد شد.
همچنین 128 نفر از کارکنان پیمانکاری منطقه، مشمول بند (د) قرار گرفته اند که مجوز انجام تشریفات اداری 110 نفر آنها اخذ و اقدام های لازم برای آنها انجام شده است، درخصوص دیگر نفرات نیز پس از دریافت مجوز اقدام خواهد شد.
طرح طبقه بندی مشاغل و بیمه تکمیلی از جمله برنامه های وزارت نفت و صنعت گاز درحوزه افزایش رضایت مندی کارکنان است. تاکنون چه اقداماتی در زمینه جاری سازی این طرح در منطقه 3 عملیات انتقال گاز صورت گرفته است؟
طرح طبقه بندی مشاغل برای همه نیروهای ارکان ثالث منطقه اجرا شده و همه کارکنان قرارداد مدت موقت و ارکان ثالث دارای بیمه تکمیلی هستند، به طوری که 80 درصد پرداخت آن، سهم کارفرما و 20 درصد نیز سهم کارمند است.
مهم ترین چالش این حوزه در مرحله کنونی، کمبود شدید نیروی انسانی و تبعات ناشی از حذف سمت های مصوب طی چند سال گذشته است.
چه اقداماتی درحوزه نهادینه سازی نظام جانشین پروری، توسعه مدیر یت و حرفه ای گرایی مبنی بر شایستگی منطقه انجام شده است؟
در این زمینه تلاش شده با حضور در تاسیسات و برگزاری نشست های متعدد باکارکنان، همچنین مصاحبه باهمکاران و برگزاری دوره های آموزشی، با شناسایی افراد مستعد به پرورش علمی و مدیریتی آنها اقدام و با توجه به کمبود در این زمینه، چند جایگزین مناسب برای هر سمت ایجاد شود.
با توجه به اینکه در شرکت انتقال گاز ایران، آموزش ها به صورت تفکیک شده انجام می شود و هرمنطقه قطب آموزش برای تخصص های مختلف است، حسب تصمیمات اتخاذ شده، این منطقه درحوزه آموزش های جوش هات تپ، پیگرانی و امورحقوقی برنامه ریزی کرده و در بخش های دیگر نیز بنابه ضرورت و با اخذ مجوزهای لازم، آموزش مربوط انجام می شود.آموزش توربین ها، پدافند غیرعامل، امداد ونجات و سلامت اداری، همچنین روانشناسی خانواده ویژه بانوان و شخصیت شناسی، نشست های آموزشی هستند که بنابه ضرورت برگزار شده است.
کارکنان از روش های مختلف می توانند مشکلات خود را با مدیر منطقه در میان بگذارند. ارسال پیامک به خط تماس مستقیم مدیرمنطقه وملاقات حضوری با مدیر از جمله این روش هاست.
برگزاری جلسات عملیاتی درتاسیسات تقویت فشارگاز ومراکز بهره برداری و بازدید های مستمر از واحدها نیز این زمینه را فراهم کرده تاکارکنان ارتباط مستقیم و رو در رو با مدیر منطقه داشته باشند و مسائل خود را در میان بگذارند.
به نظر می رسد، توجه مضاعف به کلمه منابع انسانی و تفکر و تدبیر در آن، می تواند راهگشای بسیاری ازمشکلات سازمان باشد. منابع، جمع کلمه منبع و در لغتنامه به معنای چشمه ها و محل پیدایش است. با تفکر در معنای فوق، می توان اهمیت کلمه منابع انسانی را بیش از پیش درک کرد. منابع انسانی، انسان را به مثابه یک منبع، چشمه یا محل پیدایش در نظر می گیرد. این چشمه می تواند رضایت، انگیزه، خلاقیت، نوآوری و تلاش مضاعف باشد یا ناخرسندی، بی مسؤولیتی و بی تعهدی. این ما هستیم که با ارائه راهکارها، سیاست ها، خط مشی ها و فرایندها می توانیم این چشمه ها را در مسیر اهداف متعالی سازمانی هرچه بیشتر جوشان و هدایت کنیم.
ناترازی گاز و چالش های پیش رو
بهینه سازی مصرف انرژی با توجه به شرایط خاص کشور، طی سال های اخیر اهمیت بیشتری یافته است. بر پایه گزارش ها، تراز تولید و مصرف گاز طبیعی، وضعیت خوشایندی ندارد و در صورت تداوم این روند، در سال های آینده ناگزیر به واردات گاز برای مصارف داخلی خواهیم شد. در این میان، همزمان با سرمایه گذاری در صنعت گاز، یکی از مهم ترین و به صرفه ترین روش ها برای مدیریت ناترازی گاز، بهینه سازی مصرف آن است. قوانین بالادستی ازجمله قانون اصلاح الگوی مصرف، سال هاست که مصوب شده، با این حال این قوانین هنوز به طور کامل اجرا نشده اند. در ادامه تلاش ها برای کاهش شدت انرژی و بهینه سازی مصرف، سال 1393 شورای اقتصاد مصوبه ای را برای بهینه سازی مصرف ابلاغ کرد که این ابلاغیه در سال 1399 بازنگری شد. براین اساس، شرکت ملی گاز ایران به عنوان متولی عمده تامین انرژی کشور، ساختار سازمانی خود را اصلاح و سمت بهینه سازی مصرف را در ستاد و شرکت های گاز استانی ایجاد کرد. این سمت ها با هدف اجرای منسجم و کامل طرح های بهینه سازی مصرف گاز ایجاد شد و به عنوان نخستین طرح، پروژه بهسازی موتورخانه های مشترکان خانگی، تجاری و اداری با سرمایه گذاری دولت کلید خورد. آغاز این طرح می تواند گامی موثر در مسیر بهینه سازی مصرف گاز قلمداد شود.حمیدرضا افشون،رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز خراسان رضوی در گفت وگو با «مشعل»، درباره فعالیت های این شرکت در زمینه بهینه سازی مصرف گاز و اجرای طرح هایی همچون بهسازی موتورخانه ها توضیحاتی ارائه کرده که می خوانید.
طرح بهینه سازی موتورخانه ها با توجه به ظرفیت شرکت های گاز استانی کلید خورده و شرکت گاز استان خراسان رضوی به عنوان شرکتی پیشرو در این زمینه پیشنهادهایی را برای بهبود روند اجرا ارائه کرده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی می گوید: در خصوص بهینه سازی موتورخانه های بخش خانگی و تجاری، تاکنون 150میلیارد ریال هزینه شده که امیدواریم گام های بعدی نیز برای بهینه سازی دیگر بخش ها ازجمله صنایع برداشته شود.به گفته حمیدرضا افشون، در کنار اجرای این طرح برای واحدهای خانگی و تجاری، با توجه به زیارتی بودن شهر مشهد، هتل ها نیز به عنوان گروه جدید مصرف کنندگان به این طرح اضافه شده اند تا بهینه سازی مصرف گاز درباره آنها نیز اعمال شود.بنا بر آمارهای رسمی، مصرف سرانه گاز در کشور بسیار بالاتر از دیگر کشورهاست که این موضوع دلایل عمده ای دارد. با این حال بهینه سازی، یکی از گام های مشخص در کاهش مصرف انرژی است که با اجرای کامل و دقیق آن، انتظار می رود بتوان به موضوع ناترازی تولید و مصرف آن کمک کرد.
افشون با اشاره به راه اندازی پویش «انرژی همدلی» در این شرکت می گوید: از سال 1399 با پیشنهاد و حمایت مدیرعامل، اقدام به راه اندازی پویشی برای فرهنگ سازی مصرف بهینه گاز شد؛ در این پویش شرکت گاز استان خراسان رضوی به عنوان متولی اصلی تامین کننده گاز و خانواده کارکنان با هدف گسترش این فرهنگ مصرف بهینه گاز، پیش قدم شد. افشون با بیان اینکه برای راه اندازی پویش انرژی همدلی، دستورالعمل داخلی نوشته شده است، می گوید: این پویش با همکاری واحدهای روابط عمومی، بهینه سازی و پژوهش اجرا می شود. در این پویش همکاران، با ایده پردازی و خلاقیت، در بهینه سازی و کاهش مصرف گاز مشارکت می کنند. میزان مصرف گاز خانگی همکارانی که در طرح ثبت نام کرده و مشارکت داشته اند، پایش و در پایان از نفرات برتر تقدیر می شود.رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی یادآور می شود: پویش همدلی انرژی، افزون بر خانواده کارکنان شرکت گاز استان خراسان رضوی در میان مصرف کنندگان عمده که به آن پاسخ مثبت داده اند، انجام شده است. با پایش مصرف گاز در این بخش، از واحدهای برتر که مصرف بهینه داشته اند، قدردانی می شود.این فرهنگ سازی به ادارات و شرکت های دیگر تعمیم داده خواهد شد. بنا بر ایده مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی، در صورت تایید و دریافت مجوز، قصد این است که این پویش در سطح ملی اجرا شود. افشون با بیان اینکه مدیریت مصرف گاز در فصول سرد سال از اهداف عمده این پویش است، تصریح می کند: هر ساله با آغاز فصل سرما، این پویش اعلام و همکاران برای حضور در آن ثبت نام می کنند.وی تصریح می کند: براساس گزارش های دریافتی و بررسی های انجام شده، این پویش موفقیت های خوبی داشته و زمینه ای برای فرهنگ سازی مدیریت و کاهش مصرف در فصل سرد سال بوده است.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی می گوید: در موردی دیگر، دستگاهی ساخته ایم که فرایند تقلیل فشار گاز و عملکرد کنتور _ رگولاتور گاز خانگی را به صورت واقعی نمایش می دهد. این دستگاه در غرفه شرکت ملی گاز ایران در نمایشگاه بین المللی صنعت نفت تهران در معرض دید عموم قرار گرفت. با توجه به عملکرد فوق العاده این دستگاه، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران دستور داده اند که همه شرکت های گاز استانی از آن استفاده کنند.وی با بیان اینکه کنتور و رگولاتور، جزو تجهیزاتی به شمار می آیند که بیشترین فراوانی را در شرکت های گاز استانی دارند، می گوید: این دستگاه پژوهشی_آموزشی است و اپراتورهایی که در شرکت های گاز استانی کار می کنند، با استفاده از آن به مهارت های مورد نیاز دست می یابند.افشون ادامه می دهد: بدنه این دستگاه، شفاف ساخته شده تا امکان نمایش عملکرد داخلی آن به اپراتورها وجود داشته باشد.
افشون در ادامه می گوید: با توجه به قابلیت های استان خراسان رضوی از جمله دانشگاه ها و توانایی کارکنان شرکت گاز استان، این شرکت از گذشته به عنوان قطب پژوهشی در ارتقای راندمان تجهیزات گازسوز خانگی فعال بوده و خوشبختانه پروژه های خوبی در این حوزه تعریف و اجرایی شده است.وی ادامه می دهد: با توجه به فعالیت کارخانه های سازنده لوازم خانگی متعدد در استان خراسان رضوی، احداث و فعالیت آزمایشگاه برچسب انرژی، احساس می شد. بر این اساس، با همکاری اداره کل استاندارد استان خراسان رضوی، پارک علم و فناوری و گاز خراسان رضوی به عنوان سرمایه گذار، آزمایشگاه جامع برچسب انرژی تجهیزات گازسوز ایجاد شد. افشون با بیان اینکه در آزمایشگاه برچسب، 6 بستر آزمون وجود دارد،ادامه می دهد: بعضی بسترهایی که در آزمایشگاه برچسب انرژی ایجاد کرده ایم، در کشور وجود ندارد و راه اندازی این آزمایشگاه جامع، به ارتقای راندمان تجهیزات گازسوز استان و کشور کمک می کند. امیدواریم که با وجود این آزمایشگاه، بتوانیم گامی مهم در مسیر ارتقای راندمان تجهیزات گازسوز در سطح استان برداریم که این فرایند در ادامه، کاهش مصرف انرژی را به دنبال خواهد داشت.وی با بیان اینکه در این آزمایشگاه، از همکاری مراکز دانشگاهی نیز بهره می بریم، اعلام می کند: افزون بر برچسب انرژی، عملکرد تجهیزات گازسوز نیز بررسی می شود. این آزمایشگاه می تواند به عنوان آزمایشگاه همکار، در تحقیقات و تعریف پروژه های تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها، نقش ایفا کند.
رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی با اشاره به برنامه های این واحد برای تحقق شعار سال می گوید: پژوهش و فناوری این شرکت از گذشته به عنوان اموری پیشرو در سطح صنعت گاز شناخته شده و دستاوردهای خوبی نیز داشته است. با توجه به شعاری که برای سال 1401 انتخاب شد، شرکت های دانش بنیان اهمیت فوق العاده ای پیدا کردند.به گفته وی، شرکت گاز استان خراسان رضوی با همکاری شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری، پروژه های خوبی را تعریف کرده و به انجام رسانده است.افشون می گوید: برای نخستین بار با همکاری یکی از شرکت های دانش بنیان در پارک علم و فناوری، دستگاه بوسنج گاز (ODARATOR) را که نمونه آن در داخل وجود نداشت و آمریکایی بود، با 40 درصد هزینه کمتر از نمونه خارجی ساختیم. پس از بررسی عملکرد آن در چند استان، دستگاه بوسنج مورد تایید قرار گرفت. این دستگاه، از جمله ابزارهای الزامی در شرکت های گاز استانی است.
افشون در ادامه با اشاره به بهره گیری از مدیریت دانش در این شرکت می گوید: شرکت گاز استان خراسان رضوی، از سال 89 به حوزه مدیریت دانش ورود کرد. در آن سال ها، به عنوان یکی از انگشت شمار شرکت های ایران بودیم که این سیستم را پیاده سازی کردیم. در ادامه، تجربیاتی را که در این حوزه وجود داشت، به شرکت ملی گاز ایران توسعه دادیم.وی با بیان اینکه نرم افزاری که در شرکت گاز استان خراسان رضوی تهیه شده بود، در سطح ملی مورد استفاده قرار گرفت، ادامه می دهد: در فرایند جایزه ملی مدیریت دانش شرکت کردیم و موفق به دریافت جایزه شدیم.افشون با بیان اینکه، چاپ 24عنوان کتاب از دستاوردهای استقرار مدیریت دانش در شرکت گاز استان خراسان رضوی است، تاکید می کند: این کتاب ها، حاصل تجربیات و دانش همکاران این شرکت است. این کتاب ها با همکاری جهاد دانشگاهی مشهد چاپ شد و مورد استقبال دانشگاه و صنعت قرار گرفت. نرم افزارهای آموزشی تجهیزات گازرسانی نیز حاصل دانش همکاران این شرکت بود که از سوی شرکت ملی گاز ایران برای آموزش در اختیار دیگر شرکت ها قرار گرفت. رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی با بیان اینکه مدیریت دانش، سیستمی است که هر روز باید توسعه داده شود، اعلام می کند: مدیریت دانش را به سمت پیمانکار و شرکت های مشاور سوق دادیم. دانش حوادث را ثبت می کنیم و طبق برنامه ریزی که مدیریت دانش در شرکت گاز خراسان رضوی دارد، براساس برنامه ای منظم، دانش و تجربیات همه همکارانی که در شرف بازنشستگی هستند، ثبت، ضبط و نگهداری می شود.به گفته وی، به عنوان یک دستاورد توصیه می کنیم که همه شرکت های تابع وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران نسبت به استقرار و استفاده از این سیستم مدیریت دانش اهتمام بورزند. آمادگی داریم تجربه ای را که در استقرار مدیریت دانش در شرکت گاز استان خراسان رضوی به دست آورده ایم، به عنوان مشاوره در اختیار سایر شرکت ها قرار دهیم تا همه شرکت ها از منافع آن بهره مند شوند.رئیس پژوهش و فناوری شرکت گاز استان خراسان رضوی در پایان می گوید: استقرار سیستم مدیریت دانش، از تکرار حوادثی که ناشی از عدم دانش و آگاهی است، جلوگیری می کند.
سیدعلی ساعتچی ترکمنچای، یکی از قدیمی ترین شهرهای میانه است و گفته می شود که تاریخ آن به دوران سلجوقیان و اتابکان بازمی گردد. از آثار باستانی این شهر تاریخی، می توان به تپه باستانی بروانان در یک کیلومتری جنوب غرب روستای صومعه علیا و تپه خاکستر(کول تپه به زبان ترکی آذربایجان) که در یک کیلومتری شرق این شهر قرار دارد، اشاره کرد.
ترکمنچای با عطر آویشن و شیرین بیان، همچنین گل خطمی و کتیرایش زبانزد است. درختان گردو و بادام کوهی، جلوه ای دوچندان به ترکمنچای بخشیده اند و درختان گلابی، زردآلو و سیب آن نیز کام هر رهگذری را که سری به این شهر زده باشد، شیرین می کند. کارگاه های ریسندگی و موزاییک سازی از صنایع فعال ترکمنچای است و جوانان ساکن در آن برای گذران زندگی و تامین معاش، روزهای خود را با کار کردن در این واحدهای صنعتی سپری می کنند. اما در میان همه اینها و در دل این شهر،چهارمین مرکزانتقال نفت منطقه شمال غرب به فعالیتی مستمر مشغول است؛ فعالیتی که به واسطه آن نفت خام،این ماده ارزشمند به نقاط دوردست انتقال می یابدتا چرخ های صنعت و اقتصاد کشور روان بچرخند و از این گردش روان، شماری منتفع شوند. گزارش پیش رو نگاهی دارد به این مرکز و فعالیت های متعدد آن برای انتقال ایمن، مستمر و پایدار فراورده های نفتی به نقاط مصرف.
هرگاه نامی از ترکمنچای به میان می آید، عهدنامه ای با همین عنوان که برگی ننگین در تاریخ قراردادهای ایران در دوران سلطنت قاجاریه است، به ذهن متبادر می شود؛ عهدنامه ای مشتمل بر16فصل که فتحعلی شاه قاجار، حاکم بی درایت وقت به واسطه آن قسمت هایی ازخاک کشور از جمله ایروان، نخجوان و بخشی از تالش را دودستی تقدیم بیگانه کرد؛ اما به دور از این خاطره تلخ تاریخی، ترکمنچای نام شهری است کوهستانی و زیبا در بخش ترکمنچای شهرستان میانه در آذربایجان شرقی، شهری در دامنه های جنوبی کوه های بزقوش با هوایی که دل و جان آدمی را به وجد می آورد و سرمای فرحبخش کوهستانی اش، دل های مرده را زنده و با طراوات می سازد.
قره چمن، چهارمین مرکز انتقال نفت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال غرب، محصور در گندم زار طلایی است که هر صبح خورشید را به زمین فرامی خواند تا کارکنان، زیبایی های دوچندانش را به نظاره بنشینند. مساحت این مجموعه 19 هکتار است که 10 هکتار آن را بخش مسکونی، 5 هکتار را فضای سبز و بقیه را نیز محوطه صنعتی تشکیل می دهند. این مرکز که همچون گوهری در شهر ترکمنچای قرار گرفته، وظیفه انتقال نفت، این ماده ارزشمند را به سایر شهرها به عهده دارد تا در کورسوی چراغ ساکنان بدمد و شب های تارشان را روشن و اجاق زندگی شان را گرم کند، چنان گرمای مطبوعی که زیبایی ها و روشنای زمستان را بتوان معنا کرد. زمین های کشاورزی که بیشتر محصولشان گندم است، مرکز انتقال نفت قره چمن را به گونه ای احاطه کرده اند که وقتی قدم بر محوطه اش می گذاری، آن را مملو از گل های رز با عطری دل انگیز که هرگز از بوییدنش سیر نمی شوی، می یابی. فاصله این مرکز تا مرکز انتقال نفت قبل خود (میانه) 38 کیلومتر و از مرکز انتقال نفت ایده لو حدود 110 کیلومتر فاصله دارد و فاصله آن تا مرکز انتقال نفت و تاسیسات بعدی (تبریز) 134 کیلومتر است. حوزه استحفاظی مرکز انتقال نفت قره چمن از کیلومتر 460 شروع می شود و در کیلومتر554 خاتمه می یابد و خود این مرکز نیز در کیلومتر 473 این مسیر 94 کیلومتری واقع شده است. انتقال روزانه 110 هزار بشکه نفت خام با ظرفیت 750 مترمکعب در ساعت از خط 16 اینچ ری ـ تبریز و 60 هزار مترمکعب فراورده های نفتی اعم از بنزین معمولی و یورو، نفت سفید، نفتگاز معمولی، همچنین انتقال نفت های سبک و سنگین، حاصل تلاش کارکنان مرکز انتقال نفت قره چمن است. تامین نفت خام پالایشگاه تبریز و بخشی ازخوراک پتروشیمی تبریز، تامین سوخت استان های شمال غرب کشور، همچنین سوخت رسانی به نیروگاه های اردبیل، ارومیه و تامین سوخت هواپیماهایی که در فرودگاه های این دو استان، نشست و برخاست می کنند از جمله وظایف مهمی است که مرکز انتقال نفت قره چمن، مزین به نام شهید بزرگوار کریمی عهده دار آن است.
انتقال نفت خام و فراورده های نفتی در مرکز انتقال قره چمن به وسیله دو خط لوله 16 و 14 اینچ انجام می شود و از این طریق، سالانه افزون بر 10 میلیارد لیتر نفت خام و انواع فراورده نفتی از این مرکز به مبادی مصرف انتقال می یابد که 6 میلیارد و 400 میلیون لیتر آن نفت خام و مابقی، فراورده های نفتی است. احداث خط لوله 14 اینچ ری ـ تبریز در سال 1354 و به طول 606 کیلومتر شروع شد و در سال 1356 به بهره برداری رسید. این خط لوله در ابتدا عهده دار انتقال نفت خام و تامین خوراک پالایشگاه تبریز بود؛ اما بنابر تغییراتی در سال 1372، خط لوله 14 اینچ ری – تبریز از منیفولد اصلی جدا و در ابتدا با اتصال به دو دستگاه پمپ با نیروی محرکه توربین گازی از نوع رستون 1750 TA به عملیات تقویت فشار و انتقال انواع فراورده های نفتی اختصاص یافت. با انجام تغییراتی که درسال 1390 روی خط لوله 14 اینچ ری– تبریز انجام شد، تقویت فشار فراورده در این خط، از طریق دو دستگاه توربین سولار سنتار 4000MDG که به صورت سری نصب شده اند، انجام می شود، به طوری که به هنگام عملیات انتقال، یکی از توربین ها فعال است و توربین دیگر نیز در حالت آماده قرار دارد.
قره چمن با بهره گیری از توربین های برقی، یک تلمبه خانه و به عبارتی یک مرکز انتقال نفتی_ برقی است که فناوری به کار گرفته شده در آن، این امکان را ایجاد کرده که در حالت گردش داخلی، نیازمند استارت اولیه نباشد که این مزیت مهمی برای تعمیر و نگهداشت چنین تاسیساتی به شمار می آید. ظرفیت بالای پمپاژ، سادگی بهره برداری، همچنین افزایش راندمان و کاهش مصرف انرژی، دیگر موارد مزیتی این نوع توربین ها و مرکز انتقال نفت قره چمن است. مرکز انتقال نفت شهید کریمی ترکمنچای (قره چمن) دارای پمپاژ فعال روی دو خط انتقال (16 اینچ نفت خام و 14 اینچ فراورده) است. پمپاژ نفت خام از طریق الکتروپمپ هایی انجام می شود که تامین کننده نیروی محرکه آنها، الکتروموتورهای KV 6 با توان 1/2 مگاوات است. خط 16 اینج مرکز به طول 607 کیلومتر در سال 1363 احداث شد و به مدت 9 سال در اختیار شرکت گاز بود. این خط لوله در سال 1372 تحویل خط لوله نفت و با انجام تغییراتی در منیفولد آن، از توربین های سولار برای پمپاژ نفت خام استفاده شد تا اینکه درسال 1386 با نصب الکتروموتورهای جدید، عملیات پمپاژ نفت خام با استفاده از الکتروموتورکه همچنان ادامه دارد،صورت گرفت. در بهمن 1399 نیز با نصب یک دستگاه الکتروموتور 1/1 مگاواتی روی خط 14 اینچ انتقال فراورده که برای نخستین بار در مرکز انتقال نفت قره چمن به صورت پایلوت طراحی، نصب و راه اندازی شد، امکان استفاده از الکتروموتور روی این خط فراهم آمد. گام بعدی برنامه این است که یکی دیگر از توربین های یک سولار حذف شود و بهره برداری از الکتروموتور مصرف انرژی، هزینه تعمیرات و حتی حذف توقف های اضطرارای در فصول سرد سال به سبب افت فشار گاز کاهش یابد. بهره برداری از این تلمبه خانه در شهریور 1389 آغاز شده و در صورت بروز مشکل، امکان استفاده از توربین ها برای پمپاژ نفت خام نیز وجود دارد.
مرکز انتقال نفت قره چمن که وظیفه انتقال سالانه حدود 10 میلیارد لیتر نفت خام و فراورده های نفتی را به عهده دارد، در دل کوهستان های ترکمنچای واقع شده است. این مرکز تا سال 1380 به صورت اقماری فعال بوده و پس از سال 1380 با تحویل خانه های سازمانی از شکل اقماری خارج شده است. شمار واحدهای مسکونی این مرکز26 دستگاه و واحد مهمانسرا با ظرفیت 40 نفر از امکانات سکونتگاهی مناسبی برخوردار است؛ رستوان، درمانگاه به همراه یک دستگاه آمبولانس ، نانوایی، سالن سینما، سالن ورزشی، پایگاه بسیج و پارک کوچکی که پذیرای کودکان ساکن در این مرکز انتقال است از جمله امکانات رفاهی مرکز انتقال نفت قره چمن به شمار می آیند. در شهرک سازمانی مرکز انتقال نفت قره چمن 15خانوار باتوجه به شرایط نوبتکاری(شیفت) کارکنان ساکن هستند. همه مراحل عملیاتی این مرکز انتقال نفت از سوی 53 نفر از کارکنان رسمی، پیمانی و قرارداد مستقیم که شبانه روز و صادقانه مشغول به خدمت هستند، انجام می شود. مرکز انتقال نفت قره چمن، آشپزخانه ای دارد که غذاهای لذیذ و معطری درآن طبخ می شود، به طوری که تا مدت ها با بخش هیپوتالاموس مغز همکارانی که به حکم ماموریت به این مرکز سفر می کنند، همراه است و خاطره ای می شود در بایگانی ذهنشان. یکی دیگر از موارد قابل توجه در این فضای صنعتی، فعالیت نانوایی است که بوی نان تازه اش هوش از سر می برد. آنقدرکه سوغات سفر می شود برای خانواده کسانی که ماموریتی چند روزه به قره چمن دارند. درختان سیب ورودی این مرکز انتقال نفت، خود قصه ای دیگر است؛ آنقدر که با دیدنشان، شعر «لبخند پر از سیب تو زیباست_ آن سیب بهشتی که فقط در به دری داشت» در ذهن ها تداعی و زمزمه وجود می شود.
مرکز انتقال نفت قره چمن از نظر مسؤولیت اجتماعی ذاتی آن، در حوادث گوناگون طبیعی و غیرطبیعی پیشرو بوده و با استفاده از امکانات موجود مرکز و هماهنگی با مدیریت منطقه و معاونان سعی در رفع مشکلات مردم دارد که از جمله آن می توان کمک به اطفای حریق محصولات زراعی کشاورزان اطراف مرکز و نیز شهر ترکمنچای، کمک هر ساله به بازگشایی جاده اصلی شهر ترکمنچای در بارش های سنگین برف و بوران، کمک به بازگشایی هر ساله راه های روستایی و در بند برف و بوران و حضور بلافاصله ای همکاران و پزشکیار مرکز در زلزله آبان 98 در روستای ورنکش که بازتاب زیادی در استان و نیز خط لوله داشت، اشاره کرد. بدیهی است، این مرکز هر آنچه را که در توان دارد برای کاهش آلام انسان های والامقام این محدوده انجام می دهد و آن را برخود وظیفه می داند و چه تشکری بهتر از شادی آنها بعد از اینکه راهی باز و آتشی خاموش می شود و چه زیبا لبخند کودکی که با تلاش همکاران این مرکز و باز شدن جاده مسدود شده با برف و رسیدن آن به نزدیک ترین درمانگاه می آید و خستگی را از دل همه همکاران می زداید.
شرحی بر فعالیت های مرکز انتقال نفت کرمانشاه (منطقه غرب)
مشعل هريک از مناطق 12 گانه شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، در گستره اي از ايران، مسئوليت انتقال نفت خام و فرآورده هاي آن را به عهده دارند. فعاليتي بی وقفه و توقف ناپذیر. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب، يکي ازهمين مناطق است. منطقه اي که کارکنان آن همه هم وغم خود را مي گذارند تا سيالات درون خطوط به مبادي مصرف برسند تا اين چرخه در پهنه غربي کشور معطل نماند. اين منطقه عملياتي با مرکزيت کرمانشاه، شامل چهار مرکزانتقال نفت شهر، کرمانشاه، پايطاق و برداسپي است. تامين خوراك نيروگاه سيكل تركيبي سنندج، تامين خوراك نفت خام پالايشگاه كرمانشاه، تامين بخش اعظم فرآورده هاي سوختي استان هاي كرمانشاه و كردستان، تامين خوراك نفت سفيد پتروشيمي، تامين و نگهداري سيستم هاي مخابراتي حوزه استحفاظي و... از اهم وظایف شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه غرب است. در گزارش پیش رو با جلال حیاتی، رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه و علیرضا عزیزی، مسئول عملیات این مرکز هم صحبت شدیم و آنها از فعالیت های مرکز انتقال نفت کرمانشاه در حوزه های مسئولیتی خود سخن گفتند.
دقيقا درضلع جنوبي پالايشگاه كرمانشاه، مركز انتقال نفت و تاسيسات انتهايي كرمانشاه واقع شده است. این مرکز در زميني به مساحت 2. 5 هكتار قرار گرفته است که از سطح دريا هزار و 300 متر ارتفاع دارد. مركز انتقال نفت و تاسیات انتهای کرمانشاه در سال 85 و بهمنظور ارسال فرآورده هاي نفتي (نفت سفيد، نفت گاز و بنزين) به وسیله خط 10 اینچ به تاسيسات سنندج افتتاح شد. اين مركز نفت خام را از خط 8 و 16 اينچ دريافت مي كند و به پالايشگاه کرمانشاه تحويل مي دهد. اینها اطلاعاتی هستند که جلال حیاتی، رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه در ابتدای صحبت های خود به آن اشاره می کند. وی از فارغ التحصیلان رشته مهندسی مکانیک دانشگاه صنعت نفت است و 28 سال سابقه فعالیت در صنعت نفت را در کارنامه کاری خود دارد. تکنیسین تعمیرات مکانیک، مهندس تعمیرات مکانیک، رئیس واحد نگهداری و تعمیرات مکانیک، معاونت فنی منطقه غرب و در اداره مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه، مسئولیت هایی هستند که وی در28 سال گذشته به عهده داشته است.
حیاتی، رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه درباره پیشینه تاریخی این مرکز می گوید: با پیدایش نفت در نفت شهر، نخستین خط لوله در سال 1314 به طول 230 کیلومتر و با قطر 3 اینچ از نفت شهر تا کرمانشاه احداث و راه اندازی شد. این خط لوله که به عنوان چهارمین خط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی در کشور محسوب می شد، وظیفه تامین خوراک پالایشگاه کرمانشاه را عهده دار شد. با گسترش پالایشگاه این شهر و به دنبال آن افزایش ظرفیت، خط 3 اینچ به 4 اینچ تغییر پیدا کرد که سرانجام در فاصله سال های 1348 تا 1350 و با احداث پالایشگاه جدید کرمانشاه و نیاز به تامین خوراک آن که امری اجتناب ناپذیر می نمود، خط لوله 8 اینچ جایگزین خط 4 اینچ شد. در آن زمان فقط تاسیسات انتهایی وجود داشت که نفت خام سبک را از نفت شهر دریافت می کرد و به پالایشگاه تحویل می داد. وی در ادامه به نقش بارز و تاثیرگذار مرکز انتقال نفت کرمانشاه به دلیل تامین سوخت مورد نیاز مناطق غرب کشور در زمان جنگ تحمیلی اشاره و عنوان می کند: در سال 59 و همزمان با آغاز جنگ تحمیلی و با به اشغال درآمدن نفت شهر ازسوی رژیم بعث عراق، بهره برداری از خط 8 اینچ متوقف شد. پالایشگاه کرمانشاه به دلیل شرایط و اهمیت راهبردی، نیاز به خوراک داشت؛ به همین دلیل احداث خط لوله افرینه- کرمانشاه به قطر 16 اینچ و به طول 172 کیلومتر در فروردین ماه سال 61 آغاز شد و در آبان ماه سال 62 مورد بهره برداری قرار گرفت که افزون بر نفت خام سنگین جنوب، انتقال فرآورده را نیز به شهر کرمانشاه برعهده داشت. این روند کماکان ادامه داشت تا اینکه پس از پایان جنگ و بیرون راندن دشمنان از نفت شهر و بازسازی مراکز آسیب دیده، خط 8 اینچ نیز مجددا با تلاش کارکنان غیور، زحمت کش و ایثارگر که هیچگاه یاس به دل راه نداده اند، با همتی راسخ و در کوتاه ترین زمان ممکن، راه اندازی و به بهره برداری رسید. رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه با بیان این که در سال 85 خط لوله 10 اینچ انتقال فرآورده کرمانشاه- سنندج به طول 126 کیلومتر به منظور تامین سوخت مورد نیاز ساکنان این شهر راه اندازی و با این اقدام مرکز انتقال نفت کرمانشاه نیز به تاسیسات انتهایی این شهر افزوده و احداث شد، نقش حیاتی این مرکز و تاسیسات جانبی آن در تامین سوخت استان های کرمانشاه، کردستان و بخشی از استان ایلام را کلیدی ارزیابی می کند و می افزاید: وظیفه این مرکز تامین خوراک پالایشگاه کرمانشاه به وسیله خطوط لوله 8 و 16اینچ، تامین خوراک پتروشیمی بیستون (LAB)، تامین نفت گاز به عنوان سوخت مورد نیاز نیروگاه سیکل ترکیبی سنندج از طریق خط لوله 10 اینچ و همچنین تامین بنزین موتور، نفت سفید و نفت گاز مورد نیاز شرکت پخش فرآورده های نفتی مناطق کرمانشاه و سنندج است.
نقل و انتقال مواد نفتی در مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه با سه خط 8، 10 و 16 اینچ انجام می شود. محدوده این مرکز که با فنس از پالایشگاه کرمانشاه جدا شده، انواع تجهیزات را در دل خود جای داده است. از الکتروپمپ ها گرفته تا تجهیزات برقی، مکانیکی، ابزار دقیقی، مخازن و منیفولدها. در حقیقت این تجهیزات هستند که با همراهی خطوط لوله، قلب این مرکز را به تپش وا داشته اند. رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه با اشاره به پیشینه 50 ساله خط لوله 8 اینچ، عنوان می کند: نفت خام از مبادی تولید و چاه های نفت شهر، ازسوی این خط به مرکز انتقال نفت پایطاق و از آنجا به کرمانشاه می رسد که پس از رسیدن در مخازن شرکت پالایش نفت کرمانشاه ذخیره می شود. به فاصله چند متر از این خط، منیفولدهای خط 16 اینج قرار گرفته است. نفت خام دریافتی از این خط به مخازن پالایشگاه کرمانشاه و فرآورده های آن به مخازن شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه برای تامین سوخت کرمانشاه و شهرهای همجوار آن منتقل می شود. مرکزانتقال نفت پايطاق در15کيلومتري سرپل ذهاب و100 کيلومتري خط لوله 8 اينچي واقع شده است که نفت خام را ازمرکزانتقال نفت شهيد قمري دريافت و به مرکز انتقال نفت کرمانشاه ارسال مي کند.
اطمینان از سلامت مواد نفتی
حیاتی اطمینان از سلامت مواد نفتی در آزمایشگاه کنترل کیفیت را از الزام های کار مرکز انتقال نفت کرمانشاه می خواند و عنوان می کند: اتاقکی در ضلع جنوبی منیفولد خط 16 اینج قرار دارد که اتاق نمونه گیری است و سلامت مواد نفتی در این مکان مورد پایش و ارزیابی قرار می گیرد. این آزمایشگاه در سال 92 راه اندازی شد و مهم ترین وظیفه آن نظارت بر دریافت، ارسال نفت خام و فرآورده های نفتی و انجام آزمایش های لازم روی آن است. زمانی که تلاقی انجام می شود، از حدود 5 ساعت قبل، از مواد نمونه گیری شده، تا تحویل فرآورده ها به صورت سالم و با حداقل میزان آلودگی(مطابق با استانداردها) به شرکت پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه انجام شود. در بخش آزمایشگاه کنترل کیفی مواد نفتی آزمایش های مختلف از جمله تقطیر، تعیین وزن مخصوص، تعیین عدد اکتان، نقطه اشتعال و نیز تعیین رنگ روی مواد عبوری خطوط انجام می شود تا از سالم بودن مواد نفتی مطمئن باشیم. وی تجهیزات ایمنی موجود در این مرکز را مطلوب ارزیابی و اظهار می کند: شعار اول ایمنی، دوم کار در جای جای این مرکز جاری است؛ به گونه ای که در تمام نقاط بسته و باز مرکز انتقال نفت کرمانشاه انواع شعارهای ایمنی از جمله اچ اس یی ضامن توسعه پایدار، ایمنی شانس نیست، انتخاب است و... به چشم می خورد. افزون بر این شعارها که بر ضرورت ایمنی در کارها تاکید می کنند، کپسول های پودری و گازی آتش نشانی در چندین نقطه سایت صنعتی مرکز قرار گرفته اند تا در صورت وقوع حادثه در کمترین زمان از بروز حوادث ناگوار پیشگیری شود. رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه ادامه می دهد: افزون بر آنها یک لاین آب آتش نشانی نیز از پالایشگاه به سمت این مرکز کشیده شده که قطر آن 10 اینچ است. برای استفاده از آن در چهار جهت تلمبه خانه هایدرنت (شیرهای آتش نشانی) برای دسترسی سریع تر نصب شده اند که در زمان بروز حادثه و یا انجام مانورهای ایمنی و آتش نشانی و اطفای حریق، هوز آب آتش نشانی به آنها وصل شده و از آنها استفاده می شود. همچنین ایستگاه آتش نشانی پالایشگاه کرمانشاه در نزدیکی این مرکز قرار دارد که در صورت بروز حادثه و در صورت ضرورت، بلافاصله کامیون های آتش نشانی در محل حضور خواهند یافت. حیاتی با بیان اینکه همه کارکنان ملزم به رعایت تمامی قوانین و دستورالعمل های ایمنی هستند، می گوید: خوشبختانه کارکنان مرکز و نیروهای عملیاتی، فنی و تعمیراتی منطقه افزون بر رعایت موارد ایمنی، نسبت به مسائل زیست محیطی نیز کاملا پایبند بوده و خود را ملزم به رعایت آن می دانند. در ضلع شمالی مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه سه الکتروپمپ به منظور حفاظت بیشتر و جلوگیری از فرسودگی خطوط لوله واقع شده و مواد نفتی درون این لوله های آهنین پمپاژ شده است تا الکتروپمپ ها به عنوان قلب تپنده این مرکز به حرکت درآیند. رئیس مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه در این باره می گوید: این الکتروپمپ ها به صورت سری هستند که به دلیل نداشتن ضرورت استفاده همزمان از آنها، همیشه هنگام فعال بودن مرکز، یکی از الکتروپمپ های اصلی در حال کار است و دو دستگاه دیگر به صورت آماده به کار قرار دارند. افزون بر الکتروپمپ ها که قدرت آنها 580 کیلو وات است، یک دستگاه دیزل ژنراتور به قدرت 120 کیلو وات، 4 دستگاه کنترل والو خطوط 8، 10 و 16 اینچ، بوستر پمپ ها، دو مخزن درین تانک، مخزن جداکننده آب و نفت (o. w. s)، دو مخزن رلیف، دو دستگاه ترانس 20/606کیلو ولت و یک دستگاه ترانس 20/5. 4 کیلو ولت، کپسول های پودری و گازی اطفای حریق، از تجهیزات مهم این مرکز به شمار می روند. جلالی در پایان صحبت های خود به یک نکته و باور تاکید می کند و می گوید: مسیری که تاکنون برای تامین و انتقال نفت خام و فرآورده های آن در منطقه کرمانشاه طی شده، بسیار قابل دفاع است و از اتکا به توان و دانش داخلی و پاسداری از منافع ملی حکایت دارد.
علیرضا عزیزی، مسئول عملیات مرکز انتقال نفت وتاسیسات انتهایی کرمانشاه همانند حیاتی، رئیس بالادست خود در مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهای کرمانشاه، در صنعت نفت کم سابقه نیست و با 46 سال سن نزدیک به 20 سال است که در خطوط لوله و مخابرات نفت ایران سابقه کار دارد. عزیزی درباره مسئولیت خود در مرکز انتقال نفت وتاسیسات انتهایی کرمانشاه می گوید: پیگیری، هدایت و کنترل عملیات بهره برداری از دستگاه ها و تجهیزات موجود در مرکز، رسید و ارسال مواد نفتی با هماهنگی کنترل مرکزی و به طور کلی رعایت اصول ایمنی همه فعالیت هایی که در داخل فنس مرکز انجام می شود، به عهده من است. وی به مخازن ذخیره نفت خام و فرآورده های نفتی این مرکز انتقال نفت اشاره و تصریح می کند: تعداد مخازنی که از آنها مواد رسید و یا برداشت می شود،
14 مخزن است که در هر یک از آنها مواد خاصی ذخیره می شود. برخی از آنها مخازن نفت خام است و تعدادی از آنها برای ذخیره نفت سفید، نفت گاز و بنزین موتور در نظر گرفته شده اند. همه این مخازن از لحاظ ایمنی بسیار ایمن هستند و برای هر یک از آنها رینگ آب آتش نشانی تعبیه شده است که در صورت بروز حادثه می توان از آن استفاده کرد. عزیزی که با مدرک مهندسی برق وارد این حوزه شده،
پیش از این در مراکز انتقال نفت شهید قمری و پایطاق مشغول به کار بوده است، کار عملیات را بسیار سخت و طاقت فرسا می داند و ادامه می دهد: برای فعالیت در بخش عملیات باید از روحیه و توان بالایی برخودار بود تا بتوان به خوبی از عهده وظایف محوله برآمد. وی درباره سختی ها و مصائب کار عملیاتی می گوید: قدمت برخی تجهیزات، دستگاه ها و عملکرد دستی برخی از آنها که ریسک کار را بالا می برد، از جمله چالش ها و مشکل هایی است که در اینجا با آن دست وپنجه نرم می کنیم.
البته سختی های دیگری هم هست که بر خلاف میل باطنی اجتناب ناپذیرند و باید آن را بپذیری از جمله این که برخی شب ها به دلیل نوبت کاری باید خانواده را تنها بگذاری و یا در مناسبت های خاص مانند لحظه تحویل سال در کنار خانواده نباشیم؛ حتی در روزهای تعطیل ناشی از بدی هوا، سرما و یا آلودگی هوا باید سر کارخود حاضر باشی و... اما به هر حال این شغلی است که انتخاب کرده ایم و باید پذیرای آن باشیم.
محور صحبت های مسئول عملیات مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه، سختی های کار صنعت نفت است. به زلزله سهمگین 7. 3 ریشتری آبان ماه سال 1396 کرمانشاه اشاره می کند و اینکه چگونه در آن شب مجبور شد به همراه خانواده در محل کار خود حضور پیدا کند. عزیزی می گوید: هنگامی که زلزله آمد، شب کار بودم. می بایست ساعت 22 در محل کارم حضور می یافتم.
در حین خروج از منزل بودم که زلزله آمد. خانواده ام بسیار هراسان و وحشت زده بودند. از من خواستند تا کنارشان باشم، اما مجبور بودم سر کار بروم. چون اقدام های اولیه عملیاتی پس از زلزله خیلی مهم است. در زمان بحران ها از جمله وقوع زلزله، باید به هر نحو ممکن خود را به محل کار برسانی؛ بنابراین تصمیم گرفتم با خانواده راهی محل کار شوم. آنها تا صبح بیرون مرکز داخل خودرو بودند و من هم در محل کارم حضور داشتم.
آری؛ این داستان مردان نفتی است. مردانی از جنس آهن. قوی، سخت و استوار، اما دل هایشان به عشق خانواده و خدمت به همنوعانشان و تامین آرامش و آسایش آنان آنقدر لطیف است که خانواده و کار را در شبی سرنوشت ساز و سهمگین با یکدیگر عجین می کنند تا رگ های آهنین خطوط لوله، لحظه ای از حرکت باز نایستد و نفت را در قلب مراکز پمپاژ کنند.
گوشه گوشه مرکز انتقال نفت و تاسیسات انتهایی کرمانشاه، تجهیزاتی است که با همت مردانی آهنین به حرکت در می آیند تا ما آسوده زندگی کنیم و روزگار بگذرانیم. وقتی تلاش کارکنان خدوم صنعت نفت در شرایط سخت و دشوار را تجسم می کنی، بی اختیار باید سر تعظیم فرود آوری و به تک تک آنان که با همت و عزم بلندشان چرخ های این صنعت عظیم را به چرخش وا داشته اند تا ایران اسلامی همیشه در اوج سرافرازی و سربلندی باقی بماند، دست مریزاد بگویی.
واریز بی وقفه ارز صادراتی شرکت های پتروشیمی به سامانه نیما در پنج سال تحریمی
مشعل صنعت پتروشيمي ايران در سال های اخير به يکي از پشتوانه های مالي و توسعه ای کشور تبديل شده است. اين صنعت در کنار ریل گذاری که براي توسعه بخش های مختلف خود داشته، زمینه ای خوب براي تامين نياز ارزي دولت ها، تبادلات و توسعه اقتصادي شهرهاي مختلف همراه با فرصت های اشتغال بوده است. صنعت پتروشيمي امروز در کنار طرح های متنوع و قابل توجهي که در دستور کار دارد، به دنبال بازارهاي بيشتر و محصولات متنوع تر و به تبع آن کسب درآمد ارزي بيشتر براي خود و اقتصاد کشور است. رسيدن به ظرفيت بيش از95 ميليون تن در شرايط کنوني و برنامه ریزی براي رسيدن به ظرفيت 130 ميليون تني، هدفي است که درآمد و اثرگذاري زيادي را براي صنعت پتروشيمي و اقتصاد ايران به همراه دارد و در اين مسير وزارت نفت و دولت سيزدهم، حمایت های خوبي را در دستور کار دارند.
موضوع افزايش درآمد از محصولات پتروشيمي مقوله ای است که در سال های اخير مورد توجه جدي اين صنعت قرار گرفته و مسيرهاي مختلف براي اين افزايش درآمد ارزيابي شده و يکي از مهم ترین برنامه ریزی ها، توسعه و تکميل زنجيره ارزش محصولات پتروشيمي و اجراي پروژه های پایین دست است تا ضمن جلوگيري از واردات و خروج ارز، زمينه براي افزايش درآمد و ورود ارز بيشتر براي کشور فراهم شود. در حال حاضر هم صنعت پتروشيمي در پيشاني تامين کنندگان ارز دولت معرفي شده است و بخش قابل توجهي از واريز ارز صادراتي به سامانه نيما را پتروشیمی ها به طور منظم و هفته ای انجام می دهند.
واقعيت اين است که پتروشیمی ها در چند سال اخير و در اوج دوران تحريم مستقيم اين صنعت و اقتصاد کشور ، دولت را در تامين ارز تنها نگذاشتند و بخش قابل توجهي از درآمد ارزي خود را به سامانه نيما واريز کردند. با توجه به برنامه ریزی هاي صورت گرفته در صنعت پتروشيمي و با بهره برداری نهايي از طرح های در حال اجرا تا سال 1404، ظرفيت توليد سالانه محصولات پتروشيمي به 135 ميليون تن می رسد. از سال 1397 که صنعت پتروشيمي ايران مورد تحریم های مستقيم ايالات متحده امريکا قرار گرفته است تاکنون، بيشترين درآمدها را در اين سال ها رقم زده و به تناسب آن، بيشترين ارزآوري را نيز براي دولت تامين کرده است. به اين ترتيب، پتروشیمی ها در سال 1397 و تا پيش از راه اندازي رسمي سامانه نيما، بيش از 577 ميليون يورو با هماهنگي بانک مرکزي به صرافي هاي مجاز عرضه و در مجموع در سال 97 حدود 10 ميليارد دلار ارز حاصل از صادرات را وارد کشور کرده اند و در عرضه ارز حاصل از صادرات محصولات به سامانه نيما پيشتاز بوده اند؛ به نحوی که بيش از 70 درصد عرضه ارز در سامانه به اين واحدها اختصاص داشته است. در سال 1398 مجموع درآمد صنعت پتروشيمي ايران 15 ميليارد دلار بوده که حدود 10 ميليارد دلار آن صادر و 85 درصد ارز صادراتي اين صنعت، يعني بيش از تعهد تکليفي، به سامانه نيما تزريق شده است. اين رقم در سال 1399 که يک سال کرونايي بود با محدوديت مواجه شده، اما باز هم با اينکه تعهد اين صنعت 3.7 ميليارد دلار براي عرضه به سامانه نيما بود، در عمل 6.4 ميليارد دلار ،معادل 170 درصد تعهد، به اين سامانه ارز عرضه شد، به طوری که پتروشيمي ها بيش از 50 درصد ارز سامانه نيما را تأمين کردند. در سال 1400 مجتمع هاي پتروشيمي14.3 ميليارد دلار فروش صادراتي داشتند که 90 درصد آن معادل 12.7 ميليارد دلار به سامانه نيما عرضه شد و شرکت هاي پتروشيمي موفق به ايفاي 154 درصد تعهد ارزي سالانه و تأمين حدود 24 درصد نياز ارزي کشور شدند. در سال 1401 و تاکنون هم، صادرات محصولات پتروشيمي با ظرفيت سالانه 90 ميليون تني اين صنعت براي امسال، حدود 18 ميليارد دلار برآورد و تزريق 11.5 ميليارد دلار ارز حاصل از صادرات محصولات پتروشيمي به سامانه نيما تعهد شده است که با اين روند به طور حتم در پايان امسال رکوردي تازه از سوي پتروشيمي براي عرضه ارز به سامانه نيما ثبت خواهد شد. به اين ترتيب می توان گفت صنعت پتروشيمي از سال 97 و با وجود تحریم های همه جانبه، بيش از 50 ميليارد دلار را به تنهايي به سامانه نيما واريز کرده که اين سهم و اثرگذاري بی رقیب و مانند است.
چندي قبل رئيس کميسيون پتروشيمي اتحاديه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشيمي با اعلام اينکه 45 درصد ارز کشور از سوي پتروشيمي ها تأمين مي شود، گفت: اکنون در زنجيره تکميلي الفين ها مانند پلي اتيلن، با تکيه بر توان داخلي، طرح هاي توسعه اي در دستور کار است. سيداحسان خاندوزي، وزير امور اقتصاد و دارايي هم پتروشيمي ها را پيشاني کارنامه صنعتي کشور برشمرده و گفته است: پيگيري دغدغه های اين صنعت اهميت زيادي دارد. احمد مهدوي، دبيرکل انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي، هم با اعلام اينکه که پتروشیمی ها به طور هفته اي 350ميليون دلار به سامانه نيما تزريق می کنند، گفت: مديران صنعت پتروشيمي افسران خط مقدم جبهه در جنگ اقتصادي هستند و همواره براي رونق توليد، اشتغال و ثروت اندوزي کشور تلاش مي کنند.
فریبرز کريمايي، قائم مقام انجمن صنفي کارفرمايي صنعت پتروشيمي هم اعلام کرده است که در اوج تحريم، يعني سال های 97 تا 1401 صنعت پتروشيمي بيش از 54 ميليارد دلار براي کشور ارزآوري داشته است. افزون بر اين بيش از 22 ميليارد دلار از نياز صنايع پايين دستي اين حوزه و 3 ميليارد دلار کود اوره بخش کشاورزي را در سخت ترين شرايط تحريمي کشور تأمين کرده است. نکته قابل توجه در مورد اين ميزان ارزآوری و همراهي صنعت پتروشيمي براي تامين نياز داخلي و پايبندي به حضور در بازارهاي بین المللی و تامين ارز مورد نياز خود و دولت، اين است که روند تامين خوراک و توليد و توسعه واحدهاي جديد به خصوص در بخش پایین دست متوقف نشده و بيشتر از گذشته در جريان است. چنانچه در اين روند اختلال ايجاد شود و شرکت های پتروشيمي با محدوديت در تامين خوراک يا منابع درآمدي مواجه شوند، مستقيما بر اين تامين درآمد اثرگذار خواهد بود. سرمایه گذاری دوره های قبل زمینه ساز درآمدهاي کنوني شده است و امروز هم بايد براي درآمد سال های بعد اين صنعت و کشور، برنامه ریزی و هماهنگي وجود داشته باشد. دولت سيزدهم و جواد اوجي، وزير نفت و احسان خاندوزي، وزير اقتصاد، جلساتي را به شکل مجزا با متوليان و مديران عامل شرکت های پتروشيمي در هفته های گذشته برگزار کرده اند تا از نزديک با نيازهاي اين صنعت و الزام های کنوني آن آشنا شوند و در جهت برطرف کردن مشکلات گام بردارند. جواد اوجي، وزير نفت در جلسه ای که هفته گذشته با حضور نمايندگان و اعضاي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، مديرعامل شرکت ملي پتروشيمي، معاون برنامه ريزي وزير نفت، مديران عامل هلدينگ هاي بزرگ، همچنين شرکت هاي پتروشيمي و انجمن هاي تخصصي برگزار شد بر ورود صنعت بالادستي پتروشيمي به صنايع پایین دستي و تکميل زنجيره ارزش تأکيد کرد و از حمايت حداکثري وزارت نفت از سرمايه گذاران در اين بخش خبر داد. مرتضي شاهميرزايي، مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي هم از همکاري شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي گاز ايران به منظور رفع چالش هاي تأمين خوراک پتروشيمي ها خبر داد و گفت: به دنبال رفع موانع و چالش هاي طرح هاي پتروشيمي به ويژه در زمينه تأمين خوراک و اخذ موافقت هاي زیست محیطی و مسائل گمرکی و... هستيم تا طرح هاي توسعه اي در کمترين زمان ممکن اجرايي شوند و در اين مسير مديران شرکت ملي صنايع پتروشيمي آماده هرگونه همکاري و حمايت هستند. به نظر می آید با تعاملي که ميان دولت و نماينده آن يعني وزارت نفت با هلدينگ هاي پتروشيمي وجود دارد، همچنين تقويت اين روند، صنعت پتروشيمي کشور بتواند با برداشتن گام هایی بزرگ تر به ویژه در شرايطي که حلقه تحریم ها بيش از پيش فشرده شده است، نقشي مهم تر و تاثيرگذار در چرخه صادرات محصولات پتروشيمي و ارزآوري به کشور ايفا کند.
برنامه های عملیاتی ایران برای احیای چاه های کم بازده نفتی بیشتر شده است
مشعل براساس آمارهای موجود ایران در مجموع ذخایر نفت وگاز در رتبه اول دنیا قراردارد. بهره گیری از این ثروت عظیم و یا حفظ آن برای آیندگان، همواره به عنوان چالشی، پیش روی سیاست گذاران بوده است .
ورود انرژی های تجدیدپذیر و تلاش کشورها برای بالا بردن امنیت انرژی و عدم وابستگی آنها موجب شده است کشورهای نفتی به دنبال بهینه کردن تولید از مخازن هیدروکربنی جهت تبدیل آن به سرمایه ای برای نسل های آینده باشند در این میان برخی کشورها از جمله ایران برنامه مدونی را برای احیای چاه های غیرفعال در دستورکارخود قرارداده اند تابه عنوان راه حلی درکوتاه مدت و ضعیت تولید نفت در کشور را بهبود بخشد .
صنعت نفت ایران هم در حداقل یک دهه اخیر به طورجدی با این مسئله(احیای چاه های غیر فعال) رو به رو بوده و تلاش شده تا راهکارهای مختلفی را از مسیر فناوری و دانش روزآمد برای افزایش بازده چاه های نفتی دنبال کند. وزارت نفت این مسیر را با کمک مراکز دانشگاهی و پژوهشگاه ها و جمع قابل توجهی از نخبگان و متخصصان صنعت نفت دنبال می کند.
بر اساس گزارش وضعیت انرژی دنیا که از سوی شرکت بریتیش پترولیوم (بی پی) در سال 2020 منتشر شده است، ایران با داشتن 156 میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت، دارای رتبه چهارم جهان است، بر اساس همین گزارش نرخ تخلیه مخازن ایران (نسبت تولید به ذخایر) در میان کشورهای منطقه و عضو اوپک در سطحی قرارداردکه لزوم افزایش این نرخ می تواند باعث افزایش تولید نفت در این کشور شود . این وضعیت نسبت به استانداردهای جهانی، عمدتا ناشی از عدم توسعه یافتگی میادین کشف شده و عدم بهینه بودن توسعه و تولید از میادین در حال بهره برداری است
پیش از این، توسعه و افزایش تولید نفت در ایران با رویکرد مخزن محوری انجام می شد، اما در طرح جدیدی که برای افزایش تولید نفت ایران از سوی شرکت ملی نفت ایران پیگیری می شود، توسعه و افزایش تولید نفت از یک چاه نفتی که به تولید و افزایش تولید نفت چاه محوری معروف است، مورد توجه قرار گرفته که از نظر اقتصادی منفعت و بهره وری بیشتری برای کشور دارد. برای برداشت نفت از یک چاه جدید به طور میانگین حدود ۱۰ میلیون دلار سرمایه نیاز است، حال آنکه در طرح احیای چاه های کم بازده، با سرمایه گذاری یک میلیون دلاری می توان چاهی را تولیدی کرد که کاهش ۹۰ درصدی هزینه افزایش تولید را به دنبال دارد. به عقیده کارشناسان ، احیای چاه های کم بازده راهی میانبر برای تولید نفت است، به گونه ای که اگر تنها ۱۰ درصد از این پروژه به موفقیت منجر شود، ۸ تا ۱۰ درصد افزایش تولید نفت در کشور حاصل می شود که به معنای افزایش ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار بشکه ای تولید نفت ایران خواهد بود.
در حال حاضر طرح احیای چاه های کم بازده از سوی پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز با توجه به ظرفیت های موجود در آن پیگیری می شود و در دست اقدام قراردارد. به گفته محمداسماعیل کفایتی، رئیس پارک نوآوری و فناوری نفت و گاز، هر تعداد شرکتی که در این طرح حضور داشته باشد ، امکان جذب آن از سوی پارک نوآوری و فناوری وجود دارد، زیرا این کار بزرگی است که انجام آن می تواند سرآغازی برای دانش بنیان شدن در بالادست صنعت نفت به شمار آید . در پارک نوآوری و فناوری صنعت نفت فضا برای ورود شرکت های دانش بنیان و حمایت از آنها با هم رسانی سرمایه گذار فراهم شده و پس از کسب بازده بهتر از چاه های کم بازده یا تولید نفت از چاه های متوقف، بخشی از درآمدهای آن، مستقیم به شرکت فعال در پروژه پرداخت خواهد شد . با توجه به تقاضای موجود برای سرمایه گذاری می توان گفت هم اکنون این قبیل پروژه ها توجیه دارد، تا جایی که برآوردها این گونه بوده است که حتی اگر نفت به ۲۰ دلار برای هر بشکه نیز کاهش نرخ پیدا کند، باز هم شاهد توجیه فنی این پروژه ها هستیم که نکته مهمی به شمار می رود.از سوی دیگر، این فرآیند به ۸۵ تا ۱۰۰ میلیون دلار سرمایه نیاز دارد که با توجه به برآوردها از توجیه اقتصادی کامل برخوردار است. نکته مهم اینکه این فرآیند جزء فرصت های مغفول سرمایه گذاری است و به عنوان یک کار محوری در صنعت نفت در شورای اقتصاد تصویب شده است . اگر پیش بینی های صورت گرفته محقق شود، دو یا حداکثر سه سال آینده شاهد عرضه گسترده این نفت خواهیم بود. این در حالی است که حتی با احتساب موفقیت ۵۰ درصدی پروژه، بازدهی و خروجی آن فراتر از حد انتظار خواهد بود، اگر چه نوع فناوری به کار رفته یا ماشین آلات یا دانش فنی مورد استفاده نیز مهم است.در فرآیند بهره وری بالاتر از چاه ها رویکرد هوشمندانه با محوریت نوآوری باز تدوین شده و راه حل های ساده و مختلط بسیاری تجمیع و ارائه خواهد شد و البته جذابیت برای ورود شرکت های دانش بنیان و شرکت های سرمایه گذار فراهم شده است. تاکنون پس از فراخوان انجام شده، ۴۸ شرکت ثبت نام و پذیرش شده اند.
در حال حاضر طرح پیشران احیای چاه های غیرفعال و کم بازده که به عنوان طرح محوری در شرکت ملی نفت ایران پیش می رود، در شورای اقتصاد تصویب شده و در مراحل نهایی است .در ادامه با امضای قرارداد، کار آغاز می شود و این برای نخستین بار در تاریخ صنعت نفت ایران در حوزه بالادستی است که از توان شرکت های فناور و دانش بنیان به این صورت در این صنعت استفاده می شود . شورای اقتصاد ۷۰۰ میلیون دلار اعتبار برای احیای چاه های کم بازده و غیرفعال برای تولید سالانه ۸۰ میلیون بشکه نفت در نظر گرفته است و پس از فراخوان و طی مراحل قانونی اکنون نزدیک به ۴۰ شرکت پس از این فراخوان واجد شرایط شناخته شدند که در صورت تصویب طرح پیشنهادی فنی و اقتصادی قرارداد توسعه چاه های کم بازده با آنها امضا خواهد شد.
بر اساس اعلام شرکت ملی نفت ایران ، ۷۵۰ تا ۸۵۰ چاه کم بازده یا غیرفعال در این طرح وجود دارد که از این میان نزدیک به ۱۲۰ چاه در ابتدا غربال شده است که ریسک پایین تری برای احیا خواهند داشت، این چاه ها بیشتر مربوط به میدان ها در مناطق نفت خیز جنوب هستند و قرار است پس از غربالگری، چاه هایی که احیای آسان تری دارند، در اختیار شرکت ها قرار گیرند.چاه های معرفی شده در این طرح شامل چاه های آسان، متوسط و سخت است و برای هر سه نوع چاه، الگوی فنی و اقتصادی نوشته شده است و هر کدام تعرفه خودشان را دارند. بر اساس اعلام کارشناسان ، برای تولید نفت از یک چاه جدید 7 تا ۱۲ میلیون دلار و به طور میانگین ۱۰ میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز است، این در حالی است که در طرح احیای چاه های کم بازده، با سرمایه گذاری یک میلیون دلاری می توان چاه را تولیدی کرد که کاهش ۹۰ درصدی هزینه افزایش تولید نفت را به دنبال خواهد داشت. مدل ارتباط مالی برای اجرای طرح تعرفه ای است و به گفته رئیس پارک علم و فناوری نفت و گاز ، به ازای تولید هر بشکه نفت از چاه های کم بازده و با توجه به دسته بندی چاه ها، تعرفه مشخصی پرداخت خواهد شد.
با وجود ریسک بالا، احیای چاه های کم بازده، توجیه اقتصادی دارد. با توجه به استقبال شرکت های فناور برای حضور در این طرح و تقاضای بالایی که سایر شرکت ها برای حضور دارند، پیش بینی می شود با امضای قرارداد، فراخوان بعدی و جدیدی دوباره به همین منظور صورت گیرد، اما روند انتخاب شرکت های دانش بنیان از جمله موضوعات حائز اهمیت در این طرح است. بر اساس اعلام مسئولان همه شرکت های حاضر در این طرح ، شرکت های فناور و دانش بنیان هستند که دقت بالایی در انتخاب آنها صورت گرفته است. بر این اساس، هر شرکتی که فناوری آن به اثبات رسیده و ادعا کرده است توان احیا دارد، مورد پذیرش قرار گرفته، مگر اینکه نتواند طرح پیشنهادی فنی و اقتصادی اراده کند. در میان شرکت های حاضر در این طرح یک شرکت ایرانی نیز حضور دارد که به گفته کفایتی، با مذاکرات انجام شده مشخص شد این شرکت فناوری مناسبی دارد و با وجود پایین بودن تعرفه، به دلیل جذابیت بالا و صرفه اقتصادی، علاقه مند به حضور در این طرح است، ضمن آنکه یکی از دانشگاه های کشور نیز برای احیای چاه های کم بازده اعلام آمادگی کرده است و دو شرکت نیز با همکاری دانشگاه ها کار می کنند.بهبود تولید چاه محور (Well Production Enhancement) یکی از سریع ترین و کم هزینه ترین روش های افزایش تولید نفت خام در دنیاست. اساساً روش های بهبود تولید در دنیا در سه بخش چاه محور (Well Production Enhancement) ، تاسیسات روزمینی محور (Surface Facility Improvement) و مخزن محور(Enhanced Oil Recovery) تعریف می شوند که زمان اجرای آنها به ترتیب حداقل شش ماه، دو سال و سه سال است. روش های بهبود چاه محور را می توان در چاه های درحال تولید ولی کم بازده و همی ن طور چاه های غیرفعال پیاده کرد . سالانه درصدی از چاه های تولیدی شرکت ملی نفت به عنوان چاه های غیرفعال از مدار تولید خارج می شود. آنچنان که در حال حاضر چندین حلقه چاه از مجموع چاه های حفاری شده شرکت ملی نفت به عنوان چاه های بسته، متروکه و معلق دسته بندی شده و در مدار تولید نیستند. چاه های کم بازده و غیرفعال شرکت های تولیدکننده نفت خام بهترین شرایط را برای انجام فعالیت پژوهشگران و فناوران در زمینه خلق و پیاده سازی فناوری های جدید چاه محور و همین طور بهترین فرصت را برای ایجاد شرکت های استارتاپ و فناور و دانش بنیان نوپا در زمینه Services Well دارند.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران
مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اشاره به برنامه ریزی برای افزایش ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی از ری به شمال کشور گفت: فناوری پیگرانی هوشمند خطوط لوله در کشور با استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان، با انحصارشکنی از شرکت های خارجی در حال عملیاتی شدن است.
ارسلان رحیمی در حاشیه بازدید از تأسیسات نفتی منطقه شمال شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: فناوری پیگرانی هوشمند که تاکنون دانش آن در انحصار بعضی از کشورها بوده است، با پیگیری های انجام شده در داخل کشور، در حال بومی سازی است.
وی با اشاره به لزوم تحقق شعار سال بنا به منویات مقام معظم رهبری بیان کرد: به منظور استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و دانشگاهی، زمینه لازم برای استفاده و به کارگیری فناوری پیگرانی هوشمند خطوط انتقال نفت و فرآورده های نفتی در صنعت نفت مهیا شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، این فناوری با استفاده از توان داخل، پیشرفتی قابل توجه داشته است، بنابراین در آینده نزدیک می توان انتظار داشت که در صنعت نفت کشور عملیاتی شود.
رحیمی از وجود دو برنامه برای افزایش ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی از ری به شمال خبر داد و تصریح کرد: اجرای طرح افزایش ظرفیت انتقال فرآورده های نفتی به منظور برطرف شدن نیاز استان های شمالی کشور در برنامه آتی قرار دارد و به زودی اقدام های اجرایی آغاز می شود. پیگ هوشمند یکی از انواع پیگ هاست که به منظور کنترل شرایط فیزیکی خطوط لوله مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این فناوری، به موازات انجام تعمیرات به موقع، می توان افزون بر افزایش طول عمر خطوط، از بروز نشتی ها و آلودگی های ناشی از مشکلات خوردگی،همزمان با انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی ممانعت کرد.
شرکت پتروشیمی تبریز
واحد پلی پروپیلن پتروشیمی تبریز با ظرفیت سالانه ۳۰ هزار تن در سال با سرمایه گذاری ۲۰ میلیون دلار به بهره برداری رسید که بی شک قدرت این شرکت را در دنیای رقابت پلیمری افزون خواهد کرد.
سیاوش درفشی، مدیرعامل پتروشیمی تبریز در آیین بهره برداری از واحد پلی پروپیلن این شرکت با بیان اینکه به زودی تاریخ پتروشیمی تبریز روزهای پرباری را در دل خود ثبت خواهد کرد، اظهار کرد: بی شک احداث این واحد با وجود تمام فراز و نشیب ها قدرت پتروشیمی تبریز را در دنیای رقابت پلیمری افزون تر خواهد کرد و راه اندازی واحد پلی پروپیلن تنوع محصول و به طور حتم افزایش مشتریان را در پی خواهد داشت.وی افزود: ارزش افزوده بالای حاصل از تبدیل پروپیلن به پلی پروپیلن و وجود خوراک مازاد پروپیلن در مجتمع، شرکت پتروشیمی تبریز را بر آن داشت تا در سال ۱۳۹۷ پروژه ای به ظرفیت ۳۰ هزار تن تولید پلی پروپیلن در سال را تعریف کند که قرارداد اخذ لیسانس، انجام مهندسی پایه تفصیلی و تدارکات آن به صورت EP+C با دو شرکت چینی امضا شد. مدیرعامل پتروشیمی تبریز ادامه داد: فرآیند تولید پلی پروپیلن در این واحد به صورت BATCH BULK POlymerization بوده و محصول آن پودر پلی پروپیلن از نوع هموپلیمر و گریدهای با کاربرد تزریقی، پوشش کابل، لوله و الیاف است.
درفشی ادامه داد: از مزایای این فناوری نسبت به فرآیند پیوسته می توان به سرمایه گذاری کمتر، عملیات بهره برداری انعطاف پذیر و الزام های کمتر کیفیت خوراک اشاره کرد.
وی با اشاره به اینکه این واحد دارای بخش های عملیاتی «پیش تصفیه خوراک»، «آماده سازی کاتالیست»، «پلیمریزاسیون»، «بازیافت گاز پروپیلن»، «ذخیره، هموژناسیون و نقل و انتقال پودر» و «بسته بندی و انبار محصول» است، اظهار کرد: سرویس های جانبی مورد نیاز پروژه از جمله برق، آب و بخار، نیتروژن و هوای ابزار دقیق از ظرفیت موجود داخل مجتمع تأمین شده است.
شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر برنامه ریزی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تأکید کرد که نیازهای درمانی مجتمع گاز پارس جنوبی، یکی از اولویت های این مجموعه است.
رضا تیرگر با تأکید بر اینکه هم اکنون نگاه ما در بخش بهداشت و درمان به حوزه های عملیاتی و مجتمع گاز پارس جنوبی معطوف است، گفت: همه تلاش خود را برای رفع مشکلات حوزه بهداشت و درمان و تضمین سلامت کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی و خانواده آنان به کار بسته ایم و در این زمینه با همه توان گام برمی داریم.
وی که با همراهی سعید گران پی، رئیس بهداشت و درمان صنعت نفت بوشهر در نشست مشترک با مدیران و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی حضور داشت، ادامه داد: مسائل و چالش های حوزه بهداشت و درمان کارکنان پرتلاش مجتمع گاز پارس جنوبی در سایه همدلی و کارگروهی مرتفع خواهد شد و در این حوزه فرآیندها باید تعریف شود و در مسیر انجام دقیق فرآیندها تحول بزرگ حوزه سلامت و بهداشت را آغاز می کنیم.
مدیر برنامه ریزی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه مجتمع گاز پارس جنوبی اکنون به عنوان تامین کننده بیش از ۷۵ درصد بودجه کشور وهاب انرژی منطقه مطرح است، اظهار کرد: مدیران صنعت نفت باید با حمایت های ویژه برای رفع مشکلات و چالش های حیاتی این مجتمع فاخر حرکت کنند.
تیرگر افزود: کیفیت و کمیت خدمات گام به گام در مجتمع گاز پارس جنوبی افزایش می یابد و این مهم در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با خروجی بسیار روشن و امیدوارکننده همراه است.
وی با بیان اینکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در پارس جنوبی به همه اقشار جامعه خدمات ارائه می کند، گفت: خدمت رسانی به خانواده صنعت نفت در اولویت این سازمان است، اما این خدمات به سازمان و به کارکنان محدود نمی شود و اکنون دیگر افراد جامعه نیز از این خدمات ارزشمند استفاده می کنند.
مدیر برنامه ریزی سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در ادامه با اشاره به اهمیت طب صنعتی برای حفظ سلامت کارکنان صنعت نفت که در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور فعالیت دارند، اظهار کرد: اکنون آمار بیش از ۲۱ هزار ۳۰۰ نفر جمعیت طبی در منطقه پارس جنوبی ثبت شده است که این تعداد با راه اندازی و بهره برداری از پتروشیمی ها افزایش خواهد یافت و این مهم نیاز به تلاش، همت و کارگروهی دارد.
شرکت ملی حفاری ایران
دستگاه حفاری سنگین خشکی ۵۷ فتح شرکت ملی حفاری ایران به منظور شتاب بخشی به اجرای طرح توسعه مخازن گازی در شرکت نفت مناطق مرکزی، در چارچوب همکاری میان دو شرکت در حال انتقال به میدان گازی شانول در جنوب استان فارس است.
حمیدرضا گلپایگانی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران درباره جابه جایی دکل سنگین خشکی ۵۷ به میدان گازی شانول گفت: شرکت ملی حفاری ایران با هدف شتاب بخشیدن به طرح های توسعه ای نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران از همه ظرفیت های خود در بخش های عملیات حفاری، خدمات فنی و تخصصی و منابع انسانی کارآزموده استفاده می کند.
وی به امضا و مبادله اخیر موافقت نامه همکاری میان شرکت نفت مناطق مرکزی و شرکت ملی حفاری ایران اشاره کرد و افزود: این موافقت نامه درباره حفاری چاه های گاز برای افزایش تولید گاز در کشور است و ملی حفاری در نخستین گام، دستگاه حفاری ۵۷ فتح را برای این عملیات اختصاص داد و جابه جایی آن از خوزستان به فارس تا ۱۰ روز آینده به اتمام می رسد، همچنین آمادگی برای تخصیص و اعزام دکل های حفاری دیگر و امکانات خدمات فنی به مناطق و مخازن تحت سرپرستی شرکت نفت مناطق مرکزی به ویژه میدان های مشترک وجود دارد.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با اشاره به عملکرد امسال شرکت ملی حفاری ایران در زمینه حفاری چاه های نفت و گاز اظهار کرد: از ابتدای امسال تاکنون حفاری و تکمیل ۶۴ حلقه چاه در مناطق خشکی و دریایی کشور خاتمه یافته که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۲۰ حلقه بیشتر بوده است.
شرکت پایانه های نفتی ایران
مشاور مسئولیت های اجتماعی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: مجموعه دولت سیزدهم و وزارت نفت، در کنار پروژه های توسعه ای، نگاهی ویژه به موضوع مسئولیت های اجتماعی و حل مشکلات مناطق محروم با اولویت مناطق نفتی و گازی دارند. حسین ملک میرزایی در جریان سفر سه روزه به پایانه نفتی خارک گفت: خارک ویترین شکوه و اقتدار صنعت نفت انقلاب اسلامی ایران است که امروز از سوی جوانان ایرانی و خلاق با مدیریتی بی بدیل در حال نقش آفرینی و حرکت به سوی قله های پیشرفت است.
عباس اسدروز، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران نیز با بیان اینکه جزیره خارک در حیات اقتصادی کشور نقشی بسیار مهم و حیاتی دارد، گفت: این جزیره نقطه ای است که آخرین زنجیره تولید انرژی کشور به اقتصاد جهانی وصل می شود. وی افزود: تأسیسات جزیره خارک از نظر پایداری جریان تولید نفت نه تنها برای ایران بسیار حیاتی است، بلکه از نظر بین المللی نیز حائز اهمیت است. در دوران جنگ تحمیلی با وجود همه فشارهای دشمن و تراکم بمباران ها روی جزیره خارک، کارکنان شرکت نفت در کنار مردم اجازه ندادند که صدور نفت حتی برای یک روز قطع شود.
شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران از افزایش استحصال ۲۲۵ هزار بشکه ای نفت با بهره مندی از دستگاه های سیار فراورش نفت خام در این شرکت خبر داد.
مهرداد کاهکش گفت: به منظور پیشگیری از آلودگی های محیط زیستی در یک سال گذشته بیش از ۲۲۵ هزار بشکه نفت به وسیله دستگاه های فراورش سیار MOS و MOT در شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران استحصال شد.
وی افزود: عملیات استحصال نفت از طریق دستگاه های تفکیک گر سیار، نقش بسیار حائز اهمیتی در کاهش حجم نفت سوزانده شده، جلوگیری از آلودگی محیط زیست، جلوگیری از هدررفت سرمایه ملی، افزایش تولید و اعمال دقت بیشتر در اتخاذ تصمیم مقتضی برای توسعه میدان ها، عملیات بهره برداری به موقع از چاه و طراحی تسهیلات فراورش مناسب میدان دارد.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران گفت: کارکنان نفت گچساران موفق شدند در یک سال گذشته تعمیر اساسی ۵۸ دستگاه مخزن تحت فشار درون واحدی و سرچاهی و تعمیر کلی ۱۵۲ دستگاه تجهیزات فرآیندی شامل ۵۳ دستگاه ذخیره، خشک کننده و مولد هوا، ۴۶ دستگاه الکتروموتور، ترانسفورمر و رله های حفاظتی، ۴۴ دستگاه تلمبه های نفت، آب صنعتی، آب زائد تزریقی و تزریق مواد شیمیایی، پنج دستگاه دیزل آتش نشانی و دو دستگاه توربین گازی را با موفقیت انجام دهند.
مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران با اشاره به فعالیت های این شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی گفت: شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران ۳ هزار بسته نوشت افزار میان دانش آموزان کم برخوردار در حوزه فعالیت این شرکت توزیع کرد.
وی افزود: همگام با پویش اهدای بسته های آموزشی به دانش آموزان مناطق محروم، در شرکت ملی نفت ایران، شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران، نزدیک به ۳ هزار بسته نوشت افزار میان دانش آموزان مناطق محروم روستاهای همجوار تأسیسات نفتی توزیع شده است.
وی با اشاره به ضرورت تأمین نیازهای دانش آموزان مناطق کم برخوردار همجوار با تأسیسات نفت اظهار کرد: شرکت نفت و گاز گچساران برای ایفای مسئولیت های اجتماعی و اقدام های عام المنفعه خود، توجهی ویژه به فراهم آوردن زمینه های مناسب تحصیل دانش آموزان در مناطق محروم همجوار با تأسیسات این شرکت داشته؛ از این رو در کنار حمایت های انجام شده هر ساله اقدام به توزیع بسته های نوشت افزار بین دانش آموزان این مناطق کرده است.
شرکت نفت مناطق مرکزی
نشست تخصصی روسای ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت های تابعه نفت مناطق مرکزی ایران به منظور هم افزایی و بهبود کارایی برگزار شد.
میرحسین کاظمی، معاون مدیرعامل در عملیات شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب با قدردانی از عملکرد واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست این شرکت گفت: برگزاری نشست های مشترک و تخصصی در حوزه های مختلف، به ویژه حوزه مهم و راهبردی ایمنی سبب هم افزایی و بهبود کارایی واحدهای تابعه و به تبع آن افزایش بهره وری کارکنان این واحدها می شود.
وی با اشاره به گستردگی فعالیت این شرکت در غرب کشور (با وجود ۶۵۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق) و پراکندگی این فعالیت ها در استان های کرمانشاه، ایلام، لرستان و شمال خوزستان گفت: این مسئله به خوبی نشان دهنده اهمیت و ضرورت توجه به این امر مهم در مقابله با چالش های ایمنی است و باید نگاهی ویژه به رفع این چالش ها در حوزه مدیریت کلان شرکت داشت.
علیرضا قاسمی نژاد، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت نفت مناطق مرکزی ایران نیز در این نشست با قدردانی از برگزاری مانور در منطقه عملیاتی نفت شهر،همچنین اقدام های انجام گرفته در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب تصریح کرد: با توجه به اهمیت بحث ایمنی در شرکت های نفتی، واحدهای اچ اس ای تابعه موظف هستند با حداکثر تدابیر ایمنی عمل و نیازمندی های خود را با اولویت ویژه فراهم کنند.
نادر فتاحی، رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب هم با تشریح دستاورهای این واحد در یک سال اخیر و چالش های شرکت در حوزه اچ اس ای اظهار کرد: با تداوم رویکرد مثبت مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، زمینه رفع این چالش ها فراهم خواهد شد.
دومین نشست شورای بازرسی و حفاظت فنی شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با هدف همکاری بیشتر ستاد و شرکت های تابعه برگزار شد.
در این نشست، نمایندگان مدیریت های فنی، تولید و مهندسی و ساختمان شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، ضمن بررسی موارد و چالش های کاری مشترک بازرسی فنی با هر مدیریت، راهکارهایی برای رفع این چالش ها ارائه دادند.
همچنین رؤسای بازرسی و حفاظت فنی ستاد نفت مناطق مرکزی و شرکت های تابعه نیز ضمن ارائه گزارش عملکرد، نتایج اقدام ها و پیگیری های مصوبات نشست نخست و موارد مندرج در نشست دوم را بررسی کردند.
شرکت انتقال گاز ایران
سرپرست مدیریت تدارکات و خدمات کالای شرکت انتقال گاز ایران رویکرد اصلی این مدیریت را حمایت از سازندگان داخلی به منظور بومی سازی قطعات و تجهیزات اعلام کرد.
حسینعلی اسماعیلی در حاشیه بازدید از تأسیسات تقویت فشار گاز فامنین و ستاد منطقه ۷ عملیات انتقال گاز اظهار کرد: این منطقه عملیاتی با توجه به موقعیت راهبردی منطقه و بهره مندی از کارکنان خبره و کارآمد در حوزه تدارکات و عملیات کالا به خوبی همسو با سیاست های مدون شرکت انتقال گاز حرکت کرده که قابل تحسین است.
وی افزود: همکاری های مناسب این واحد با دیگر واحدهای ستادی و عملیاتی منطقه، همچنین ارتباطات خوب و پویای همکاران درون واحدی با یکدیگر توانسته است از واحد تدارکات و عملیات کالای منطقه ۷ واحدی الگو در سطح مناطق عملیاتی ایجاد کند.
مهدی زارع، مدیر منطقه ۷ عملیات انتقال گاز نیز در سخنانی گفت: این منطقه عملیاتی به دلیل قرارگیری در جغرافیای کوهستانی، سخت گذر و سردسیر شهرها و روستاهای غربی کشور وظیفه خطیری در انتقال پایدار و پاک گاز طبیعی به ویژه در تامین کالاها و تجهیزات مربوط به خطوط لوله و تأسیسات تقویت فشار گاز دارد که این مهم با هماهنگی ها و مساعدت های همکاران مدیریت تدارکات و خدمات کالای ستاد شرکت انتقال گاز با امور کالای منطقه به نحو مطلوبی انجام شده است.
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت
شرکت بهینه سازی مصرف سوخت با انتشار فراخوانی برای اجرای طرح های بهینه سازی انرژی با استفاده از ظرفیت آیین نامه ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست اقدام کرده است.
متن فراخوان شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به این شرح است:
«با استعانت از خداوند متعال و بر اساس آیین نامه ایجاد بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست به شماره ۱۷۴۶۷۱۰ مورخ ۱۳۹۶/۱۲/۱۹ مصوب شورای عالی انرژی و دستورالعمل اجرایی آن به شماره ۲۰۹۷۳۴ مورخ ۱۴۰۰/۰۵/۰۹ مصوب شورای عالی انرژی، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت به عنوان دبیرخانه بازار یادشده درباره طرح های صرفه جویی گاز طبیعی در نظر دارد با استفاده از ظرفیت این بازار، نسبت به انجام پروژه ها و طرح های بهینه سازی انرژی با کمک بخش خصوصی اقدام کند، لذا از همه علاقه مندان و سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای مشارکت در این امر دعوت می شود.
متقاضیان محترم می توانند بر اساس دستورالعمل اجرایی آیین نامه بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست و نظام ثبت، اندازه گیری، راستی آزمایی و تأیید صرفه جویی انرژی به شماره ۲۰۹۴۴۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۵/۰۹ مصوب شورای عالی انرژی نسبت به ارائه پیشنهادهای خود با رعایت شرایط مندرج در آیین نامه های یادشده اقدام کنند.
پیشنهادها باید به صورت مکتوب به آدرس تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، خیابان شیرازی شمالی، خیابان دانشور شرقی، پلاک ۲۳، شرکت بهینه سازی مصرف سوخت یا ایمیل این سازمان به آدرس Bazar@Ifco.ir ارسال شوند.
مدیریت صنعت این شرکت با شماره تماس ۸۸۶۰۴۷۶۰ داخلی ۱۲۰۲ به منظور هماهنگی های مربوطه و پاسخ به پرسش های مرتبط تعیین شده است.»
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت غرب
مدیر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور با اشاره به تجهیز این مرکز به پیشرفته ترین دستگاه های سونوگرافی، دستگاه آزمایشگاهی، رادیولوژی، تست ورزشی و اکو با اعتبار بیش از ۱۰ میلیارد تومان گفت: این مرکز سالانه به حدود ۱۴ هزار نفر خدمات پزشکی ارائه می دهد.
جهانبخش کیانی با بیان اینکه سازمان بهداشت و درمان غرب صنعت نفت کشور در چهار استان کرمانشاه، ایلام، کردستان و همدان فعالیت دارد، گفت: در مجموع بیش از ۱۴ هزار نفر از کارکنان صنعت نفت و خانواده آنها تحت پوشش این مرکز قرار دارند که از این تعداد بیش از ۷ هزار نفرشان در استان کرمانشاه هستند.
وی با اشاره به فعالیت شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی منطقه کرمانشاه، شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب و شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران (منطقه غرب) و شرکت پالایش نفت کرمانشاه در استان کرمانشاه افزود: پلی کلینک تخصصی سازمان بهداشت و درمان منطقه غرب کشور که سال ها از احداث آن می گذرد، به شدت به تغییرات، بازسازی و توسعه و خرید تجهیزات پزشکی نیاز داشت، از این رو کارکنان خدوم صنعت نفت در این منطقه با چالش ها و مشکلات درمانی زیادی مواجه بودند و سطح رضایت مندی آنها پایین بود.
مدیر سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت غرب کشور با اشاره به الگوبرداری های انجام شده از ساختار فیزیکی، درآمدزایی، روش های افزایش رضایت مندی و نحوه تعامل با شرکت های تابعه مرکز درمانی صنعت نفت در استان مرکزی ادامه داد: برای توسعه خدمات درمانی در غرب کشور در حوزه صنعت نفت به تجهیزات پیشرفته پزشکی نیاز داشتیم که خوشبختانه با حمایت سازمان بهداشت درمان صنعت نفت ایران این مهم به خوبی انجام شد.
کیانی گفت: از مجموع بیش از ۱۴ هزار نفر از کارکنان صنعت نفت و خانواده آنها در چهار استان غربی ۷ هزار و ۳۴۷ نفر از کارکنان رسمی شاغل و بازنشسته شرکت نفت و گاز کرمانشاه با خانواده هایشان هستند و نزدیک به ۹ هزار نفر دیگر در استان های همدان، کردستان و ایلام زندگی می کنند.
شرکت نفت و گاز پارس
سرپرست شرکت نفت و گاز پارس از بهره برداری از دومین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی از اوایل آبان ماه امسال خبر داد و گفت: مجموع ظرفیت پالایشی این فاز با بهره برداری از این ردیف به ۲۸ میلیون مترمکعب در روز رسید.
محمدحسین متجلی با اشاره به تلاش کارکنان این شرکت برای افزایش تأمین منافع ملی گفت: با تلاش متخصصان و کارگران صنعت نفت و گاز کشور و پس از انجام مراحل فشرده پیش راه اندازی، راه اندازی و دریافت گاز ترش از سکوهای گازی بخش فراساحل فاز ۱۴ پارس جنوبی، انتقال گاز از دومین ردیف تصفیه گاز پالایشگاه این فاز به خط ششم سراسری آغاز شد.
وی با بیان اینکه گاز ترش بخش فراساحل فاز ۱۴ پارس جنوبی سوم آبان ماه به دومین ردیف فرآورشی این پالایشگاه رسید، افزود: با انجام مراحل راه اندازی برای شیرین سازی گاز در مدتی کوتاه و بهره برداری از ردیف دوم پالایشگاه فاز ۱۴، ظرفیت فرآورشی گاز کشور از پالایشگاه این طرح در مجموع به ۲۸ میلیون مترمکعب در روز رسید.
سرپرست شرکت نفت و گاز پارس، بهره برداری این ردیف پالایشی را سبب افزایش ظرفیت و پایداری بیشتر تأمین گاز در زمستان امسال عنوان کرد و افزود: به این ترتیب نیمی از چهار ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی (ردیف سوم و چهارم) در مدار تولید قرار گرفته است و مطابق با برنامه ریزی های از پیش تعیین شده، تلاش می شود دو ردیف باقیمانده این پالایشگاه (اول و دوم) نیز تا پایان امسال به بهره برداری برسد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
مدت زمان بستری نوزادان کارکنان زن صنعت نفت به مدت تعریف شده برای دوره نوزادی و تا ۳۰ روز افزایش یافت.
مطابق با بخشنامه شماره ۱۳۲۱۰۳ مورخ ۲۹ خردادماه ۱۳۹۸ اداره کل تدوین و هماهنگی مقررات اداری و استخدامی، امکان ارائه خدمات رایگان به نوزادان کارکنان اناث تا زمان ترخیص از بیمارستان مهیا بود.
پوشش بیمه ای پیش بینی شده در ماده ۴۴ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۹ آبان ماه ۱۴۰۰ نیز ناظر بر زنان باردار، مادران در طول دوره شیردهی و کودکان تا پایان پنج سال است که فاقد پوشش بیمه ای هستند.
براساس موارد یادشده و پیرو مشکلات به وجود آمده برای برخی نوزادان ترخیص شده بانوان شاغل در صنعت نفت و درخواست های واصله، افزایش پوشش بیمه نوزادان در دستور کار امور زنان و خانواده قرار گرفت و سرانجام با مکاتبات انجام شده و پیگیری های مشاور وزیر در امور زنان و خانواده وزارت نفت و اهتمام مدیرعامل سازمان بهداشت و درمان، افزایش مدت زمان بستری نوزادان کارکنان اناث در هفتادوهشتمین نشست شورای عالی تخصصی سازمان بهداشت و درمان طرح شد و مدت زمان بستری نوزادان کارکنان اناث به مدت تعریف شده برای دوره نوزادی و تا ۳۰ روز افزایش یافت.
شرکت پالایش گاز پارسیان
مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان با بیان اینکه این مجموعه حدود ۸ درصد از کل تولید گاز کشور را به عهده دارد، اعلام کرد که تولید پالایشگاه پارسیان در زمستان به روزانه ۶۰ میلیون مترمکعب می رسد.
علمدار بابایی با تأکید بر اینکه مصمم هستیم در فصل زمستان تعهد تولید گاز پالایشگاه پارسیان را تأمین کنیم، گفت: تعمیرات اساسی در پالایشگاه گاز پارسیان طبق برنامه ریزی و براساس هماهنگی با بخش بالادست از ابتدای شهریورماه آغاز و با همت و تلاش همکاران تا موعد مقرر و پایان مهرماه به سرانجام رسید. وی با اشاره به حجم بالای امور محوله در پالایشگاه گاز پارسیان اظهار کرد: خوشبختانه امور مربوط به نیازهای بازرسی فنی و مهندسی فرآیند با استفاده از توان منابع داخلی انجام و طبق برنامه، برای تولید زمستانه از ابتدای آبان ماه امسال فعالیت پالایشگاه از سر گرفته شده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز پارسیان درباره مقدار تولید گاز در این پالایشگاه ادامه داد: مقدار تولید گاز در این پالایشگاه اکنون حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیون مترمکعب در روز است که انتظار می رود با افزایش خوراک دریافتی از بالادست در چهار ماه پایانی سال، تولید روزانه پالایشگاه گاز پارسیان به ۶۰ میلیون مترمکعب برسد. بابایی با اشاره به تولید محصولات جانبی این پالایشگاه گفت: روزانه حدود ۱۹ هزار بشکه میعانات گازی در این مجموعه تولید می شود، افزون بر این، در زنجیره ارزش پالایشگاه در پایین دست، استحصال محصولاتی مانند اتان انجام می شود. وی همچنین با اشاره به توجه مجموعه مدیریت این شرکت بر به کارگیری امکانات و ظرفیت های داخلی و بومی گفت: در بحث سرمایه انسانی، توجهی ویژه به این موضوع شده که همکاران ما از نیروهای بومی استان باشند و این موضوع به ویژه در حوزه همکاران پیمانکار مورد توجه قرار گرفته است.
شرکت پالایش گاز بیدبلند
مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند اعلام کرد که این مجموعه با افزایش ظرفیت ۲۲ درصدی مقدار تولید گاز نسبت به مدت مشابه پارسال و انجام همه فعالیت های مرتبط با تعمیرات اساسی در بخش های مختلف پالایشگاه بیدبلند و پالایشگاه مسجدسلیمان به عنوان زیرمجموعه این شرکت، آمادگی کامل برای دریافت حداکثری خوراک و تولید پایدار گاز در زمستان را دارد. علی محمد پوررضا گفت: پالایشگاه گاز بیدبلند به عنوان قدیمی ترین پالایشگاه گاز در غرب آسیا مأموریت تولید گاز برای مصرف داخل کشور را به عهده دارد. وی با بیان اینکه پالایشگاه بیدبلند ظرفیت تولید روزانه ۲۷ میلیون مترمکعب گاز را دارد، افزود: این پالایشگاه اکنون به طور کامل برای دریافت حداکثری خوراک و تولید پایدار گاز در زمستان آماده است. مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند همچنین با اشاره به افزایش ظرفیت ۲۲ درصدی تولید گاز در این پالایشگاه نسبت به مدت مشابه پارسال تصریح کرد: این دستاورد مهم، نشانه دیگری از روند رو به رشد و موفقیت آمیز این پالایشگاه به منظور ارائه خدمت به مردم و ارتقای توان و ظرفیت پالایشگاه های گازی کشور و شرکت ملی گاز ایران است.
پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی اعلام کرد که از ابتدای امسال تاکنون با هدف کمک به استمرار هوای پاک، ایمنی در تولید پایدار گاز و کاهش گازهای ارسالی به مشعل، اقدام های نوآور و شاخصی در این پالایشگاه پیاده سازی شده و در حال انجام است.
کامبیز صفتی با تأکید بر اینکه همه متخصصان و کارکنان باید برای تقویت اهداف و محورهای اچ اس ای در پالایشگاه ها در زمینه فرهنگ سازی تلاش مستمر داشته باشند، گفت: تعمیر و نوسازی پکیج دانه بندی گوگرد و حصول کیفی سازی محصول همچنین بهبود شرایط کاهش یا رفع رسوب گذاری برج های جذب واحد شیرین سازی با تعویض آمین با موفقیت تکمیل شده است.
وی افزود: عملیات رفع مشکلات پمپ های انتقال و رفلاکس واحد شیرین سازی با تأمین و به کارگیری ۱۰۰ درصدی تجهیزات و قطعات ایرانی در انجام این پروژه، یکی دیگر از اقدام های شاخص در حوزه محیط زیست پالایشگاه پنجم است.
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: عملیات خرید و استقرار دستگاه های تصفیه کننده هوا بر اساس فیلتراسیون فتوکاتالیست و پرتو فرابنفش در واحد اتاق کنترل و آزمایشگاه در سال ۱۴۰۱ گام بزرگ دیگری بوده است.
صفتی ادامه داد: ساختمان کنترل تردد نفرات به ناحیه صنعتی در مساحتی به ابعاد ۲۷۹ مترمربع و با احتساب پیاده رو اطراف، به مساحت ۳۶۵ مترمربع هم در مرحله ساخت است و امید داریم در بازه زمانی ۱۴ ماه به بهره برداری برسد که در این پروژه ۱۰ اتاق شامل ۸ اتاق و یک اتاق ۳۳ متری با تجهیزات کامل برای کلاس های ایمنی کارکنان و ... در نظر گرفته شده است.
وی گفت: محل انجام این پروژه در ضلع غرب ساختمان آتش نشانی و در حاشیه خیابان ورودی به سایت صنعتی پالایشگاه پنجم (فازهای ۹ و ۱۰) است و انتظار داریم با تلاش، کار گروهی و با انجام اقدام های نو و عملیات نوسازی قطعات و تجهیزات پالایشگاهی بتوانیم تولید پایدار و ایمن برای شکوفایی اقتصاد کشور داشته باشیم.
مدیر پالایشگاه پنجم مجتمع گاز پارس جنوبی اظهار کرد: کارکنان این پالایشگاه همچنین برای حفظ و بهسازی محیط زیست پیرامونی پالایشگاه ها در برنامه ای مشترک و فرهنگی، ساحل نایبند در محدوده جغرافیایی شهرستان عسلویه را پاکسازی کردند.
دراوایل سال جاری میلادی، ماریو دراگی، نخست وزیر وقت ایتالیا ایده ای را مبنی بر ایستادگی خریداران بزرگ نفت در مقابل ائتلاف سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش موسوم به اوپک پلاس مطرح کرد. ایده مطرح شده در حد همان ایده باقی ماند و پیشرفت چندانی نداشت؛ با این حال به نظر می رسد که بعضی از ایده ها آنقدر جذابند که به دفعات و با اندکی متفاوت مطرح می شوند.
ایده باشگاه خریداران مخالف اوپک بتازگی دوباره مطرح شده است واین طرح تنها طرح ضد اوپکی نیست بلکه لایحه قدیمی نوپک (NOPEC) (لایحه پیشنهادی آمریکا برای مقابله با اوپک) اکنون به مجلس سنای ایالات متحده رفته است و طبق آنچه از پوشش رسانه ها بر می آید، تا حدودی به نظر می رسد که شانس تصویب هم دارد.
با این حال، برخی پا را از یک لایحه فراترگذاشته اند. کارل پوپ، یکی از ستون نویسان بلومبرگ، بتازگی دیدگاه خود را درباره یک گروه ضد اوپک توضیح داده است که ایده نفت مقرون به صرفه و حرکت به سوی برقی ساختن سامانه حمل ونقل را در کنار یکدیگر مطرح می کند.
پوپ برای آغاز پیشنهاد می کند که درصورت موفقیت آمیز بودن لایحه نوپک، ایالات متحده می تواند اعضای اوپک پلاس را با اعمال جریمه، تعرفه واردات و حتی تحریم و در عین حال ممنوعیت دسترسی به بازارهای مالی عمومی برای شرکت های دولتی نفت کشورهای عضو از جمله شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو و روسنفت روسیه مجازات کند.
به نظر می رسد که سرانجام آنها به اشتباه خود پی خواهند برد، اما حداقل اکنون این واقعیت را نادیده می گیرند که نخست روسنفت همین حالا هم با تحریم هایی شدید روبه روست و ارتباطش با بازارهای مالی غرب قطع شده است و دوم اینکه آرامکو دقیقاً مانند شورون یا شل نیست، زیرا این شرکت آنقدربه منابع مالی خارجی وابسته نیست که از چنین اقدام هایی آسیب جدی ببیند.
واقعیت دیگری که به نظر می رسد ایده پوپ نادیده گرفته می شود این است که چنین اقدام های تنبیهی اساساً به این معناست که بشکه های نفت اعضای ائتلاف اوپک پلاس برای کشورهای مصرف کننده ای که چنین اقدام های تنبیهی را به کار می گیرند، گران تر می شود.
زمانی که تحریم ها یا تعرفه ها بر یک سوم عرضه نفت اعمال شود، محموله های نفت در هر جای دنیا گران می شوند و می توان گفت که این خبر چندان بدی برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت از جمله آمریکا نخواهد بود، اما بی شک چنین شرایطی برای خریداران از جمله ایالات متحده خبر بدی خواهد بود.
این ستنون نویس بلومبرگ معتقد است که باشگاه یادشده باید از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان مسئول متشکل شود، این به آن معناست که ایالات متحده آمریکا، کانادا و نروژ در سمت تولید و تقریباً همه به جز اوپک پلاس در سمت مصرف کنندگان هستند، این تعداد از تولیدکنندگان مسئول پرشمار نیستند.
به نظر می رسد این ایده از الگو و راهبرد «دوست سازی» Friendshoring (تولید و تأمین قطعات و مواد خام در گروهی از کشورها با ارزش های مشترک) که ازسوی ایالات متحده آمریکا برای مواد معدنی حیاتی به کار گرفته می شود، پیروی می کند. هدف این راهبرد، ترسیم دوباره زنجیره های تأمین برای انتقال انرژی و کاهش تسلط قاطع چین در استخراج و فرآوری مواد معدنی حیاتی است.
ایده پاپ هم تکیه اش بر تولیدکنندگان مسئول و از کشورهای دوست برای انتقال است، اما مشکل این الگو آن است که این دسته از تولیدکنندگان کم شمار تنها می توانند بخش اندکی
از عرضه مورد نیاز را برای انتقال فراهم کنند. دولت در واشنگتن تمایلش مهار قیمت هاست، ایالات متحده همچنین به کنترل عرضه نفت تمایل دارد، اگرچه تاکنون نتوانسته عرضه را در داخل هم کنترل کند حال چه رسد به اوپک پلاس.
در واقع، صنعت نفت امریکا به شدت با لایحه نوپک مخالف است،زیرا به خوبی با نحوه عملکرد بازار نفت آشناست. همان طور که رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل گروه لابی صنعتی مؤسسه نفت آمریکا طی اظهار نظری درباره تازه ترین تحولات لایحه نوپک گفته است که قانون و اجرایی شدن این لایحه بازارهای جهانی نفت خام را با بی ثباتی بیشتر روبه رو می کند و چالش های موجود در تجارت جهانی را تشدید می کند و چنین قوانینی در هر شرایط بازار چه در گذشته، چه حال یا آینده مفید نخواهد بود. ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا که باید ایده پیشنهادی پوپ مبنی بر سازمانی نو در مقابل اوپک برای حمل ونقل پاک و مقرون به صرفه را تشکیل دهند، پیش تر اشتباه بزرگی را در مقابله با روسیه مرتکب شده اند.
آنها تصور می کردند که هرچه در راه تحریم ها و مسدود کردن دارایی ها علیه مسکو اعمال کنند، روسیه به دلیل نیازش به بازارهای غربی تلافی نمی کند.
اکنون، به نظر می رسد که حامیان لایحه نوپک همان فرض خطرناک را در سر دارندکه اوپک پلاس در برابر اقدام های تنبیهی غرب ساکت می نشیند و تلافی نمی کند و اینکه غرب بدون محموله های نفت خام اعضای اوپک پلاس بیشتر از این ائتلاف می تواند بدون فروش نفت خود به غرب زنده بماند. همان طور که از آنچه در چند ماه گذشته در اروپا اتفاق افتاده است، می بینیم، این فرض بسیار مشکوک است.
امیدهایی که در پس جنبش های رو به رشد علیه اوپک وجود دارد، امید به کنترل بیشتر بازار جهانی نفت است تا از افزایش قیمت ها که به اقتصاد آسیب می زند، اجتناب شود. واقعیت این است که چنین کنترلی برای گروهی از کشورها که تنها شامل سه کشور تولیدکننده نفت در کنار بریتانیا ناممکن است.
در هر بازاری، این مهم نیست که چه کسی بیشترین تقاضا را دارد که بتواند بازار را به سمت مطلوب خود هدایت کند بلکه این مهم است که چه کسی بیشترین عرضه را می تواند داشته باشد.
شاید این بهترین استدلال به نفع انتقال انرژی و برقی سازی حمل ونقل باشد؛ بنابراین جای تأسف است که چین در آن بخش بزرگ ظاهر می شود، درست همان طور که عربستان سعودی، روسیه و دیگر دوستانش در اوپک پلاس در بخش نفت دست برتر را دارند.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: ایرینا اسلاو
مترجم: امیر دشتی
کشورهای اروپایی و تولید کنندگان نفت و گاز به دنبال تنوع سبد انرژی هستند
مشعل جایگزینی منابع جدید انرژی با منابع در حال پایان نفت و گاز، یکی از مهم ترین برنامه ها و سیاست گذاری های کشورهای توسعه یافته است که به بسیاری از کشورهای عربی منطقه خاور میانه و کشورهای نفتی هم منتقل شده است. موضوع محدودیت ذخایر انرژی های تجدیدناپذیر بسیاری از کشورهای تولید کننده نفت را به دنبال دسترسی به سبدی از انرژی های جایگزین برده است؛ به گونه ای که در این مسیر تلاش و برنامه ریزی و سرمایه گذاری های کلان صورت می گیرد. در حال حاضر ۶ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس شامل عربستان سعودی، بحرین، کویت، عمان، قطر و امارات متحده عربی، این حرکت را شروع کرده اند و درکنار آن تلاش می کنند اقتصاد خود را از وابستگی به نفت برهانند.
حرکت کشورهای تولید کننده نفت به سمت انرژی های تجدید پذیر همچون انرژی خورشیدی و ایجاد مزرعه های خورشیدی عظیم، تلاش برای حذف کربن و انرژی هیدروژنی و ... از جمله اقدام هایی است که کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس شروع کرده اند و مهم ترین اصل و زمینه برای این اقدام ها استفاده از فناوری های روزآمد دنیا و شرکت های دانش بنیان است. درچند سال اخیر قراردادهای بزرگی با شرکت های بین المللی در زمینه روش های جدید تولید برق، تولید انرژی باد و خورشیدی و یا بهره مندی از سوخت های جایگزین منعقد و رقابتی بزرگ در این زمینه منعقد شده است.
موازنه قدرت انرژی در دنیا به شدت در حال تغییر است و کشورهای مختلف برای کسب سهم بیشتری از این بازارها تلاش می کنند ارزیابی درستی از اوضاع آنها داشته باشند. شرکت های بزرگ نفت و گاز در دنیا که عموما با کشورهای بزرگ تولید کننده نفت و گاز در ارتباط هستند و شرایط تولید و توسعه در آنها را ارزیابی می کنند، به خوبی شرایط آینده بازار را می دانند. این شرکت های بزرگ نفت و گاز، سال هاست که در مسیر توسعه انرژی های جایگزین پیشتاز هستند و امروز رقابتی بزرگ را در حوزه انرژی های جایگزین به راه انداخته اند تا سهم خود را بیشتر و بیشتر کنند.
وزارت امور اقتصادی آلمان چندی قبل، از توافق وزیران انرژی اتحادیه اروپا برای افزایش سهم تولید انرژی های تجدیدپذیر به ۴۰ درصد خبر داده است، همچنین بر اساس بیانیه وزارت انرژی آلمان، وزیران این اتحادیه همچنین توافق کرده اند که اجرای اهداف موجود درباره صرفه جویی انرژی را الزامی کنند، به این معنا که کشورهای عضو اتحادیه اروپا که به این هدف دست نمی یابند، باید متعهد به انجام اقدام های بیشتری شوند.
پیش تر اعلام شده بود که به دلیل کاهش عرضه گاز از سوی روسیه و دست وپنجه نرم کردن کشورهای عضو اتحادیه اروپا با کمبود این انرژی، همچنین به منظور آماده شدن برای ضربه بیشتر ناشی از کاهش عرضه، اعضای این اتحادیه درباره پیامدهای ناشی از کاهش تقاضای گاز مذاکره می کنند. در پی افزایش تنش روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی از کاهش واردات انرژی از روسیه متضرر شده اند و نگرانی ها درباره آثار این کاهش بر صنعت این کشورها بیشتر شده است، به ویژه کشورهایی که به واردات انرژی از مسکو وابسته هستند. این اتحادیه از کشورهای عضو خواسته است برای جایگزین کردن گاز روسیه بیشتر از انرژی های تجدیدپذیر استفاده و در مصرف انرژی صرفه جویی کنند. آژانس بین المللی انرژی نیز چندی پیش از کشورها خواست به منظور دستیابی به اهداف جهانی آب وهوا به پروژه های تازه نفت، گاز و زغال سنگ پایان دهند و بر این باور است که سرمایه گذاری در زمینه انرژی های تجدیدپذیر باید تا سال ۲۰۳۰ میلادی سه برابر شود. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، از تأمین کنندگان مالی خواست به سمت تأمین مالی انرژی های تجدیدپذیر گام بردارند. کاملا گویاست که کشورهای اروپایی برنامه ریزی های هدفمندی را به طور مستقیم و یا از طریق شرکت های بزرگ نفت و گاز چند ملیتی خود برای انرژی های جایگزین شروع کرده اند. هر روز غفلت و عقب ماندن ایران از این بازار، سهم آن را از بازار آینده کمتر می کند و ایران به عنوان یکی از اصلی ترین تولید کنندگان نفت و گاز باید هرچه زودتر در این مسیر گام های مهم و موثری را بردارد.
راهبرد شرکت های «ای او سی» (شرکت های مبنا و الگو) مبتنی برگذار از شرکت های نفت و گاز به سوی انرژی است چراکه تحولات بازار نفت، این شرکت ها را بر آن داشت که پکیج انرژی در اختیار مشتریان قرار دهند. این کار ضمن حفظ بازار انرژی سنتی برای این شرکت ها زمینه ایجاد شرکای جدید را نیز فراهم می کند. درواقع این شرکت ها خود را شرکت های تامین کننده انرژی می دانند نه شرکت های نفت و گاز که وجود معاونت های انرژی های تجدیدپذیر در این شرکت ها نشان از اهمیت این انرژی ها دارد. مسئله مهم دیگر در مورد انرژی های جایگزین آن است که در حال حاضر در بسیاری از کشورها، امکان جایگزینی کامل انرژی های جایگزین وجود ندارد و هنوز بسیاری از سیستم های اجرایی و عملیاتی و خدماتی با سوخت های فسیلی فعالیت دارند. به همین دلیل کشورهای اروپایی و سایر کشورهای پیشرو در مسیر جایگزینی سوخت های فسیلی نمی توانند یکباره آنها را حذف کنند و این تغییر باید در مسیری طولانی مدت اتفاق بیفتد. از همین روست که کشورهای اروپایی و خریدار انرژی های فسیلی به عنوان خریدار و کشورهای تولید کننده نفت و انرژی های جایگزین به عنوان فروشنده، هر دو ترجیح می دهند سبدی از انرژی های فسیلی و تجدید پذیر را در برنامه مصرف و فروش خود داشته باشند. در سال های اخیر و با ورود و رشد فناوری های جدید، بسیاری از سوخت ها بلااستفاده شده اند و این فناوری های نوین، شرایط اجرایی و فعالیت تجهیزات قدیمی را هرچه آسان تر و ساده تر طراحی می کنند.
تلاش برای توسعه انرژی های تجدید پذیر وظیفه ای است که ارگان های مختلفی را درگیر خود کرده است و سازمان و انجمنی هم به همین نام سال هاست که فعالیت می کنند، اما وزارت نفت به دلیل حیطه کار و اثرگذاری زیرمجموعه ها، تاثیر زیادی در پیشبرد اهداف در این حوزه دارد. وزارت نفت همسو با سیاست ها و برنامه ریزی های بالادستی که تعیین شده، اقدام هایی را در سال های اخیر شروع و مجلس شورای اسلامی هم بسیاری از قوانین و الزامات را در این مسیر تعیین کرده است. از جمله اینکه مجلس، دولت و وزارت نیرو را مکلف به افزایش سالانه هزار مگاوات به ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر کرده است. همچنین وزارت نفت و سازمان برنامه و بودجه کشور مکلفند به صدور گواهی صرفه جویی انرژی بابت سوخت صرفه جویی شده یا مصرف نشده قابل عرضه در بورس انرژی به سرمایه گذاران متقاضی طرح های تکمیل و توسعه واحدهای بخار نیروگاه های سیکل ترکیبی موجود اقدام کنند. در این مسیر پژوهشگاه صنعت نفت به عنوان یکی از بازوهای فناوری صنعت نفت در سال های اخیر تلاش های زیادی برای جایگزینی انرژی های تجدید پذیر و استفاده از فناوری برای بهره مندی از سوخت های جایگزین داشته است. پژوهشگاه صنعت نفت یک پژوهشكده مجزا با عنوان توسعه و بهينه سازي فناوري هاي انرژي را بیش از ده سال است که راه اندازی کرده و توانسته است در این مسیر با همکاری شرکت های زیرمجموعه صنعت نفت، تغییرات خوبی را رقم بزند. اما باید تاکید کرد که این اقدام ها هنوز بسیار محدود و کم هستند و در بازار رقابت بزرگی که در منطقه خاورمیانه شروع شده است، باید گام های موثرتری برداشته شود.
باید توجه داشت که کشور ما در کنار دارا بودن منابع غنی انرژی های فسیلی، در حوزه انرژی های تجدیدپذیر و جایگزین آن از ظرفیت های بالایی همچون انرژی های خورشیدی، باد، برق آبی، زیست توده و انرژی زمین گرمایی(ژئوترمال) برخوردار است. بیشتر برنامه ریزی دولت ها در این مسیر هم در جهت تشویق و ترغیب سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در این زمینه و از طرفی هم سیاست گذاری برای توسعه این حوزه ها بوده است. به عبارتی اگرچه برنامه احداث مستقیم نیروگاه های خورشیدی و بادی از سوی دولت اجرایی نمی شود، اما ارگان های مرتبط، در این مسیر زمینه های اجرایی را برای ورود سرمایه گذاران به این حوزه باز گذاشته اند. به عنوان مثال، در این مسیر، احداث نیروگاه های بادی منجیل و «دیزباد» نیشابور، نیروگاه های خورشیدی در سمنان و یزد، همچنین نیروگاه های خورشیدی فتوولتائیک و استفاده از این قابلیت ها برای پروژه های بالادست صنعت نفت و حفاری های حساس ازدیاد برداشت، در دستور کار قرار مجموعه های اجرایی قرار دارد. در برخی موارد جزئی تر نیز شاهد آن هستیم که بسیاری از شرکت های خصوصی مانند پتروشیمی ها در مناطق عملیاتی بزرگ مانند عسلویه و ماهشهر، با دستورالعمل همه جانبه و یکسان مکلف به استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و جایگزین در بخش های مختلف عملیاتی خود شده اند.
گپ وگفت با هنرمندی از خانواده خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزی
فتح الله گودرزی هستم، متولد سال 1361 در شمیران. مقطع کارشناسی را در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد بروجرد و مقطع کارشناسی ارشد را در رشته ای غیرمرتبط یعنی جامعه شناسی در همین دانشگاه گذراندم. از سال 87 در صنعت نفت مشغول به فعالیت شدم. بخش بهره برداری مرکز انتقال نفت رازان در لرستان، شهرستان خرم آباد، بخشی است که هم اکنون در آن انجام وظیفه می کنم.
اصولا برای ادبیات دوستان و کسانی که به نوعی روحشان با هنر و بخصوص شعر و شاعری عجین شده، زمان و ساعت مشخصی را نمی توان گفت. من از همان ابتدای نوجوانی به ادبیات و سرودن شعر علاقه وافری داشتم. به این منظور از سال 70 با شرکت در کلاس های ادبیات، شعر و داستان کوتاه، آموزش خودم را به صورت حرفه ای آغاز کردم، به گونه ای که این آموزش ها تا به امروز به صورت مداوم و مستمر ادامه داشته است. خوشبختانه با لطف و عنایت پروردگار همه تلاش ها و کوشش من در سال 1399 به ثمر نشست و نخستین کتابم با عنوان «ساعت به وقت چشمان تو کار می کند» از سوی انتشارات روهان منتشر شد.
سبک شعری من نئو کلاسیک است. این سبک از شعر و شاعری به گونه ای از غزل اطلاق می شود که برگرفته از شعر نو و کوتاه است و درعین حال بیان و زبان آن نه تنها به مردم نزدیک بوده؛ بلکه برای نسل امروز نیز بیگانه نیست. سبک نئو کلاسیک در ادوار مختلف جریان داشته است. اینکه گفتید مضامین اشعار من بیشتر حول چه محورهایی است، باید بگویم که سروده های من بیشتر برگرفته از مضامین عاشقانه، متناقضات عاطفی و گاه پندیات است. معتقدم که مضامین عاشقانه، ملموس و آشناست و از درون آدمی نشات می گیرد که می تواند به بهترین نحو ممکن، احساسات را منتقل کند.
قبل از اینکه به این پرسش پاسخ بدهم، باید این نکته مهم و حائز اهمیت را عنوان کنم که مطالعه اشعار شاعران بنام و همچنین آشنایی با انواع سبک های شاعری آنان در روند شعری هر هنرمندی تأثیر بسزایی خواهد داشت. بنده نیز با علم به این موضوع سعی کردم که مطالعه زیادی درباره سبک های مختلف شعر و شاعری داشته باشم. به همین دلیل، اشعار شاعران معاصر را زیاد مطالعه می کنم و در اوقات فراغتم همواره سعی کرده ام با حضور در مجمع شاعران استان های مختلف، از نزدیک با سبک و نوع شعری آنها آشنا شوم و تجربیات زیادی را در این زمینه کسب کنم.
همانطور که اشاره مختصری در صحبت های قبلی ام داشتم، اصولا هنر یک امر ذاتی و غریزی است که با یک طبع لطیف همراه است. اگر آدمی استعداد ذاتی هنری نداشته باشد، به سختی می تواند در این مسیر به رشد و بالندگی دست پیدا کند؛ چراکه بخش قابل توجهی از به ثمر رسیدن آثار هنری از ذات و درون آدمی سرچشمه می گیرد و آموزش کمتر در آن دخیل است؛ البته مطالعه متون ادبی، داشتن استادان مجرب و همچنین شرکت در کلاس های آموزشی، در یادگیری و سرودن شعر بی تاثیر نیست.
شعر امروز با توجه به گسترش ابعاد اجتماعی، فرهنگی و فکری موجود در جامعه، نمی تواند بدون فکر یا بدون هدف گفته شود. سرودن هر قالب شعری در واقع هدفی را دنبال می کند و این شاعر است که در انواع قالب شعری، افکار و اندیشه های خود را به خواننده منتقل می کند که می تواند محلی برای نقد، تمجید یا بررسی و ارزیابی از سوی استادان مجرب باشد. مولوی درباره عقل می گوید: «عقل جزئی به مصلحتاندیشی معروف است و چندان با عشق سر سازگاری ندارد؛ اما عقل کلی، آدمی را از قید بندگی میرهاند و به مراتب عالی کمال میرساند.» عقل و خرد در ادبیات فارسی، بویژه در آثار شاعرانی که با علم کلام و فلسفه و منطق آشنایی داشتهاند، جایگاه ویژهای دارد. گاه نیز به دلیل مضمونیابی، بیان مفاهیم و مضامین و صور خیال و ایماژهای شاعرانه و ادیبانه، شاعران و ادیبان به آن توجه کردهاند. در مواردی نیز هنگامی که بحث عشق و شیوه عاشقی پیش آمده، موضوع تقابل عقل و عشق مطرح شده و شاعر به موضوع عقل نیز، البته به شکل نکوهیده آن پرداخته است. همین موضوع سبب شده که عقل را دارای مراتبی بدانند که در مراتب پایین آن که عقل جزئی و مصلحتاندیشی است، با عشق که با مصلحتاندیشی کاری ندارد، در تقابل افتد.
با توجه به ارتباطاتی که با دوستان اهل شعر داشتم، به توصیه آنها و چند ناشر، آثارم به چاپ رسید که شامل مجموعه هایی به صورت مستقل یا مشترک با شاعران دیگر است. دیوانه بازآ و ساعت به وقت چشمان تو کار می کند، از آثار مستقل و همچنین کتاب های بیشه نگاه تو، فاصله ها، طلوع سیمرغ، و تپش قلم، سکوتی آشنا و خنیاگران طلوع، از جمله آثار دوزبانه و مشترک با شعرای دیگر است؛ البته کتاب خنیاگران طلوع، جزء آثار بین المللی است که فایل صوتی آن در گوگل قابل دسترسی است.
ما از وصال عشق عزیز تو جامانده ایم
برپای مبتلای خویش خرده ها مگیر
هرچند جامانده ام ز تو آری حبیب من!
دارم امید وصل و این امید را ز من مگیر
با درود به ارواح پاک شهدای عزیز، آرزوی سلامت برای رهبر انقلاب و سربلندی برای کشور عزیزمان ایران دارم.همچنین ضمن آرزوی سلامت برای همه همکاران، از خداوند بزرگ برای آنها، توفیق روزافزون خواستارم.
ترکیب دو واژه «جهاد» و «تبیین» از سوی رهبر معظم انقلاب، به صورت توأمان، به معنای تلاش برای مقابله با اهداف دشمن برای غبارآلوده کردن ذهن جوانان و عموم مردم است. واژه جهاد، عبارت است از مبارزه و کوشش در راه پیشبرد هدفی که با درگیری با دشمن همراه است؛ بر این اساس، هرکوششی جهاد نخواهد بود، زیرا از شرایط اصلی جهاد، مقابله با حرکت خصمانه و غرض آلود دشمن است.
مساله «جهاد تبیین» به تصریح قرآن کریم لَتُبَیِّنُنَّهُ لِلنّاسِ وَ لا تَکْتُمُونَهُ اهمیتی بسیار ژرف دارد، چراکه هم جنبه الهی دارد، هم جنبه انسانی. تبیین، دستگیری از دل و ذهن ِ ِانسان هایی است که دچار نبود علم، شک و جهالت هستند. به همین جهت، مواجهه با حرکت گمراه کننده ای که هدف دشمن بوده و ذهن جوان و عموم مردم را در ابهام و شک نگه می دارد، از مسیر جهاد تبیین، قابل جلوگیری و خنثی کردن است، زیرا بر اساس این آیه شریفه اَلَّذِینَ یُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللّهِ وَ یَخْشَوْنَهُ وَ لایَخْشَوْنَ اَحَداً اِلاَّ اللّهَ مهم ترین وظیفه تبلیغ و تبیین است؛ به گونه ای که رهبر معظم انقلاب در بیان اهمیت این موضوع می فرمایند:
«شما روایت کنید حقایق جامعه خودتان و کشور خودتان و انقلابتان را. شما اگر روایت نکنید، دشمن روایت می کند؛ شما اگر انقلاب را روایت نکنید، دشمن روایت می کند؛ شما اگر حادثه دفاع مقدس را روایت نکنید، دشمن روایت می کند، هر جور دلش می خواهد؛ توجیه می کند، دروغ می گوید آن هم ۱۸۰ درجه خلاف واقع؛ جای ظالم و مظلوم را عوض می کند.»
تبیین به صورت مجاهدانه اگر در بستر فکر و اندیشه اسلامی و رعایت شرایط، شاخصه ها و مؤلفه های آن که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، صورت بگیرد، آثاری ژرف در عرصه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و ...، به دنبال خواهد داشت که برخی از آنها عبارتند از:
یکی از جلوه های مبارزه با تحریف، «جهاد تبیین» است؛ به این معنا که امروز دشمن، به دنبال تحریف حقایق در چشم مردم است تا بتواند عمل و بازو و اراده مردم را به سمت گمراهی بکشاند که یکی از نمونه های آن، تطهیر رژیم طاغوت(رژیم پهلوی) است. درحالی که سم پاشی و تشویش اذهان و افکار جوانان و پوشاندن چهره تابناک اسلام و منحرف ساختن جوانان با عناوین فریبنده و رنگارنگ، از مهم ترین آسیب های فکری بود که از سوی رژیم پهلوی رقم می خورد. بر این اساس امروز همه افراد، چه کسانی که بیاناتشان در حوزه های وسیع کاربرد دارد و چه کسانی که در حوزه های کوچک تر، سخنان شان مؤثر واقع می شود، اگر دیدند حقایق و محکمات اسلام و انقلاب مورد تحریف قرار می گیرد، وظیفه دارند آن را تبیین کنند.
تبیین صحیح و جامع،گفتمان جدیدی را در موضوعات و مسائل مختلف ایجاد می کند و عامل مهمی است برای عملیاتی شدن ارزش های انقلاب که ریشه در مبانی محکم دین دارند. به این معنا که یکی از نتایج تبیین، باعث شکل گیری گفتمان درجامعه می شود که تاثیر ژرفی در تحقق پیدا کردن آرمان ها و ارزش های انقلاب دارد. به همین جهت امام خمینی (ره) برای به ثمر نشاندن نهضت و انقلاب مردمی، همه تاثیرگذاران در این جریان را به تبیین جنایت های شاه واداشته و آن را به عنوان مساله ای عقلی، شرعی و جدانی تکلیف می کند، زیرا ایجاد یک فکر، یک گفتمان، یک جریان فکری در جامعه، به دست خواص و اندیشمندان جامعه است؛ آنها هستند که می توانند فکر ملت ها را به سمتی جهت داده و هدایت کنند که مایه نجات ملت ها شود و این مهم با تبیینِ لازم، تبیین منطقی، تبیین عالمانه و دور از زیاده روی های گوناگون حاصل می شود؛ با زبان خوش، صحیح، علمی و منطقی می باید این مطالب را منتقل کرد.
از دیگر آثار تبیین با لحاظ شیوه ها و شرایط مطلوب آن، حفظ حضور مردم در صحنه های مهم اجتماعی است، زیرا اگر تبیین بهنگام و درست انجام شود، اهداف دشمن جهت ناامیدسازی، شک و تردید و بدبینی به نظام اسلامی در بین جمعیت جوان و عموم جامعه، از بین خواهد رفت، زیرا غفلت از حیله های دشمن، فرصت آفرین بوده و این مهم در توصیه های حضرت امیر (ع) مورد تاکید قرار گرفته است، زیرا آن حضرت (ص) در این خصوص می فرماید: «مَن نامَ لَم یُنَم عَنهُ؛ آن که به خواب رود (بداند که ) دشمنِ او نخوابیده است.» بر این اساس جهت حفظ پشتیبانی های مردمی می باید روشنفکران، نویسندگان، شاعران علمای دین که وظیفه سنگین تری دارند، این مهم را برای مردم تبیین کنند که در کجای راه قرار دارند و ایشان را آگاه و با بصیرت نگه دارند.
امام حسن عسکری (ع) فرمود: خَیرُ إخوانِکَ مَنْ نَسِیَ ذَنْبَکَ و ذکرَ إحسانَکَ؛ بهترین برادرانت کسی است که خطای تو را فراموش کند و نیکی تو را به یاد داشته باشد.( اعلام الدین، ص ۳۱۳)
در مثل های فارسی هم با عبارت های مختلف به این نکته اشاره شده که انسان نباید خطاها و بدی های دیگران را در ذهن خود نگه دارد؛ بلکه همیشه باید به یاد نیکی ها و احسان های مردم باشد. این شیوه و خصلت، نشانه مردانگی و بزرگواری است، اما برخی برعکس اگر بدی از کسی ببینند، تا آخر عمر آن را فراموش نمی کنند و اگر صدها خوبی از مردم دیده باشند، یادشان نمی ماند. به یاد داشتن خوبی های دیگران، سبب قدرشناسی انسان می شود.خداوند در قرآن کریم، بارها از احسان خویش به مردم یاد کرده است. در سوره الرحمان، بارها با تکرار آیه «فَبِایّ آلاءَ رَبِّکما تُکذّبان» ما را متوجه نعمت های خویش می کند تا بنده ناسپاسی نباشیم.
از سوی دیگر، خداوند مهربان، غفار و ستار است. گناهان بندگانش را نادیده می گیرد و زود عقوبت نمی کند. این صفت باید در بندگان هم باشد، یعنی«خطاپوشی» از یک سو و یاد کردن نعمت ها و احسان ها از سوی دیگر.
تأکید امام عسکری (ع) بر این نکته برای ایجاد فضای صمیمیت در میان افراد جامعه است، زیرا اگر ما پیوسته لغزش و گناه و عیوب دیگران را در نظر داشته باشیم، قلبمان با آنان صاف نخواهد شد و محبت ها لطمه خواهند دید.باید از «آینه» آموخت که تصویرهای بد را در خود نگه نمی دارد و همیشه قلبی پاک دارد.
به عیب خویش بپرداز تا شوی بی عیب، مباش آینه عیب دیگران، زنهار(کلیات صائب تبریزی، ص ۸۲۳)
دل خویش را گنجینه «یاد خوبی» بسازیم.
جهاد تبیین را جدی بگیرید، شبهه زدایی از ذهن مخاطبین را جدی بگیرید. شبهه از جمله چیزهایی است که عرض کردیم مثل موریانه است؛ دشمن به این موریانه ها دل بسته. شبهه ویروس است، مثل همین ویروس کرونا؛ وقتی که وارد شد، خارج شدنش مشکل است، جزو بیماری های مسری هم هست، سرایت هم می کند. البته اینکه گفتم «بعضی ها در مقابل تیر و شمشیر ایستادند، در مقابل شبهه نتوانستند بِایستند»، در این یک مقداری هم دنیاطلبی نقش دارد؛ این را هم نباید از نظر دور داشت. دنیا چیست؟ دنیای هر کسی فرق می کند؛ یکی دنیایش مال است، یکی دنیایش مقام است، یکی دنیایش شهوات جنسی است؛ اینها دنیاهای افراد مختلف است، اینها همه دنیا است. ممکن است توجیه هم درست کند برای خودش در این دنیاطلبی، اما دنیاطلبی است دیگر؛ اینها هم تأثیر دارد.
05/05/1401
معاون وزیر نفت در توسعه مدیریت و سرمایه انسانی و رئیس شورای عالی فرهنگی وزارت نفت، در احکامی جداگانه، رؤسای شورای فرهنگی مناطق صنعت نفت را منصوب کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی معراج، براساس احکام صادرشده از سوی مهدی علی مددی، «علی اکبر میدانشاهی» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۲ صنعت نفت، «علی ذاکری» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۳ صنعت نفت، «قاسم مایلی رستمی» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۴ صنعت نفت، «نادر کمالی» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۵ صنعت نفت، «علیرضا دانشی» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۶ صنعت نفت، «ناصر حسینی» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۷ صنعت نفت، «حسن افتخاری» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۸ صنعت نفت و «سخاوت اسدی» به عنوان رئیس شورای فرهنگی منطقه ۹ صنعت نفت منصوب شدند.
تیم فوتبال صنعت نفت آبادان، شروع خوبی درلیگ بیست و دوم حرفه ای ایران نداشت؛ اما حداقل در انتهای جدول قرار نگرفت و با برکناری مربی دورگه آلمانی- آبادانی خود، یعنی رضا پرکاس و آمدن فیروز کریمی، این تیم توانست به قعر جدول بچسبد و حالا بیشتر ازهر روز در برزخ سقوط به لیگ دسته یک قرار دارد.
همانطور که گفتیم، صنعت نفت آبادان برای لیگ بیست ودوم در ابتدا به رضا پرکاس سپرده شد؛ مربی که کمتر کسی از او شناخت داشت و حتی خیلی از پیشکسوتان از همان روزهای نخست، این انتخاب را مناسب تیم صنعت نفت نمی دانستند. پرکاس، کارش را با تساوی مقابل فولاد آغاز کرد و در ادامه تا پایان هفته ششم توانست از 18 امتیاز ممکن، تنها 4 امتیاز کسب کند؛ امتیازاتی که نسخه برکناری این مربی ایرانی- آلمانی را پیچید. پس ازاین نیز باشگاه صنعت نفت آبادان به بررسی گزینه های مختلف برای سرمربیگری تیم خودپرداخت و درحالی که بارها از باشگاه شنیده شد درحال رایزنی با شفر، مربی آلمانی سابق استقلال تهران هستند؛ اما هدایت تیم به یکباره به فیروز کریمی سپرده شد. مربی که خیلی از پیشکسوتان حضور او را کارساز برای صنعت نفت نمی دانستند و معتقد بودند چون او برخلاف گذشته، چندان مربی به روزی در بحث فنی نیست، نمی تواند به آبادان برای کسب نتایج بهتر از دوران پرکاس کمک کند. پیش بینی ها هم در پنج بازی نفت با سکان داری کریمی درست بود و نه تنها حضورش شوک مثبتی را به رقم خوردن نتایج و ارائه بازی بهتر وارد نکرد؛ بلکه نفت به قعر جدول سقوط کرد؛ رده ای که تا پایان هفته یازدهم و شروع تعطیلات لیگ این تیم نتوانسته خود را از آن جدا کند و حالا کاندیدای نخست سقوط به لیگ دسته یک است!
صنعت نفت آبادان در فصل های متمادی نتوانسته روی خوش فوتبال را ببیند و هر فصل با مشکلات عدیده ای مواجه بوده است؛ مشکلاتی که درنهایت به سردرگمی باشگاه در ابتدای فصل برای انتخاب سرمربی، بستن تیم و مشخص نبودن بودجه آن برمی گردد؛ اما به گفته بسیاری از کارشناسان، اشتباهات مسؤولان باشگاه صنعت نفت در انتخاب سرمربی و مدیریت نکردن شرایط تیم، ضربه سختی به پیکره آبادانی ها زده و شاید در این زمینه نیز فصل بیست و دوم، بدترین فصل نفت باشد که در حال حاضر از گزینه های سقوط به لیگ یک است.
با توجه به اینکه پرکاس در 6 هفته حضور خود روی نیمکت صنعت نفت به چهار امتیاز دست پیدا کرد و فیروز کریمی در 5 هفته، تنها 2 امتیاز گرفته و نتوانسته کاری برای نفت انجام دهد، حالا این دغدغه برای طرفداران نفت ایجاد شده که نفتی که در سال های اخیر نتوانسته طعم ثبات در رأس کادر فنی را بچشد، لیگ را با کدام مربی به پایان می رساند؟ آیا باشگاه نفت آبادان با مدیریت جدید خود، به فکر راه حلی برای خروج از این شرایط سخت است و اینکه آیا در تعطیلات لیگ می تواند این تیم را از بن بست خارج کند؟
11 هفته از لیگ برتر می گذرد و نفتی ها از 33 امتیاز ممکن، تنها شش امتیاز را به خود اختصاص داده اند. امتیازات ازدست رفته ای که می تواند در ادامه لیگ، شرایط تیم صنعت نفت را برای بقا در لیگ برتر سخت تر کند؛ البته تاکنون مسؤولان باشگاه آبادانی، واکنشی نسبت به نتیجه گیری بد این فصل خود نداشته اند و باید دید نفت شعله ور می شود یاهمچنان در روزهای تاریک خود خواهد ماند.
مربی که آمده بود ناجی باشد، بعد از 5 بازی، رفت تا بازهم صنعت نفت در برزخ سقوط و پیدا کردن سرمربی جدید باشد. همانطور که اشاره شد، فیروز کریمی در 5 هفته ای که هدایت زرد پوشان را به عهده داشت، خیلی تلاش کرد این تیم را به موفقیت برساند؛ اما نتوانست. کریمی در همان ابتدا گفته بود، صنعت نفت آبادان می تواند جزو 5-4 تیم بالای جدول باشد؛ اما نه تنها این اتفاق نیفتاد؛ بلکه حتی یک برد هم کسب نکرد تا او هم خیلی زود از صنعت نفت برود.
درحالی که پس از چند روز استراحت، تمرینات صنعت نفت آبادان از روز 14 آبان از سر گرفته شد، فیروز کریمی حضوری مستمر در تمرین ها نداشت. او در آن روز در تمرین تیمش حضور پیدا نکرد؛ اما فردای آن روز با آمدن به آبادان، شاگردانش را تمرین داد. این تمرین روز 16 آبان زیر نظر کریمی برگزار شد. او هنوز به آبادان نیامده، برای تماشای بازی تیم های ملی جوانان و دانشجویان راهی تهران شد و تمرین تیم در روزهای 17 و 18 این ماه، زیر نظر دستیارانش برگزار شد و در ادامه هم دیگر خبری از او در تمرینات نشد تا اینکه خبر استعفایش به گوش رسید!
بر اساس شنیده ها فیروز کریمی، گوشی اش را هم خاموش کرده که هیچ صحبتی در مورد غیبتش در تمرین نداشته باشد. به هرحال کریمی 3 روز در تمرینات غایب بود که همین مسأله باعث شد هیأت مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان تشکیل جلسه دهد تا در مورد سرمربی تیم تصمیم گیری کنند. جلسه هیأت مدیره جمعه 20 آبان برگزار شد و درنهایت خبر رسید که با استعفای فیروز کریمی موافقت شده است. درواقع هیأت مدیره باشگاه صنعت نفت آبادان، غیبت کریمی در تمرینات را استعفا تلقی و با آن موافقت کرد. روابط عمومی باشگاه صنعت نفت آبادان در این رابطه اعلام کرد: پس از نتایجی که فیروز کریمی با تیم صنعت نفت در هفته های اخیر گرفته بود، استعفای خود را به باشگاه اعلام کرد و پس از موافقت هیأت مدیره با این استعفا، باشگاه هم به رفتن این مربی ناکام رأی موافق داد.
رفت وآمدهایی که روی نیمکت صنعت نفت رخ می دهد، یک موضوع را یادآوری می کند: گویا صنعت نفت آبادان ظاهراً قرار است با هر بار تعطیلی لیگ برتر، سرمربی خود را تغییر دهد. همانطور که گفتیم، زرد پوشان آبادانی که کار را با رضا پرکاس شروع کرده بودند، بعد از هفته ششم لیگ برتر که لیگ به خاطر بازی های تدارکاتی تیم ملی تعطیل شده بود، این سرمربی را برکنار کردند. بعدازاین اتفاق، خبر رسید مسؤولان باشگاه صنعت نفت آبادان به دنبال سرمربی خارجی هستند و حتی نام وینفرد شفر هم به گوش می رسید؛ اما ناگهان فیروز کریمی به عنوان سرمربی جدید معرفی شد.
حالا که جدایی فیروز کریمی از صنعت نفت آبادان قطعی شده، در یک تعطیلی دیگر بحث سرمربی جدید ذهن خیلی ها را درگیر کرده است. این بار هم نام سرمربیان خارجی به گوش می رسد. باشگاه صنعت نفت آبادان در اطلاعیه خود به انتخاب مربی جدید پرداخته و احتمال انتخاب گزینه خارجی را هم رد نکرده است. باشگاه در حال بررسی گزینه های داخلی و خارجی است که طی روزهای آتی، سرمربی جدید معرفی می شود. گفته می شود گزینه اصلی باشگاه صنعت نفت آبادان روی تاوارس، مربی سابق سپاهان است. تاوارس به خاطر شیوع ویروس کرونا دیگر به ایران برنگشت؛ اما باید دید حالا که کرونا فروکش کرده، او پیشنهاد تیم های ایرانی را می پذیرد یا نه؟ البته تاوارس در سپاهان، مربی دروازه بان ها بود و درسال های اخیر در امارات کار می کرد که باید دید این بار به عنوان نفر اول کادر فنی به فوتبال ایران می آید یا نه؟ گزینه دوم صنعت نفت آبادان هم سرجیو است؛ همان سرمربی پرتغالی که در آبادان، محبوبیت خاصی دارد.سرجیو البته در لیگ دسته سوم پرتغال سرمربیگری می کند و بعید است آنجا را رها کرده و به ایران بیاید. پیش ازاین هم نام میشو کریستوویچ، سرمربی سابق شاهین بوشهر به گوش می رسید؛ اما دیگر خبری از او نشد. به هرحال تا الان نام سرمربیان خارجی برای هدایت صنعت نفت آبادان شنیده می شود؛ اما باید دید واقعاً یک سرمربی خارجی، هدایت این تیم را می پذیرد یا مثل دفعه قبل، بعد از اعلام نام مربیان خارجی، یک سرمربی ایرانی انتخاب می شود!
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام که فصل جدید لیگ برتر بانوان فوتبال باشگاه های ایران را با تساوی بیرون از خانه شروع کرده بود، در سومین بازی خود موفق شد تیم پیکان تهران را در یک بازی خارج از خانه شکست دهد تا نخستین پیروزی خود در فصل جدید را جشن بگیرد.
شاگردان بیان محمودی در تیم فوتبال پالایش گاز ایلام در سومین بازی خود در تهران، مهمان تیم پیکان بودند که موفق شدند با یک بازی برتر و درعین حال پرگل، حریف خود را شکست دهند تا ضمن نخستین پیروزی خود به میانه های جدول هم صعود کنند.
تیم فوتبال پالایش گاز ایلام در نیمه نخست از سوی روژین تمریان و سمیه خرمی به گل رسیدند تا پیروز به رختکن بروند. در شروع نیمه دوم نرگس سبکتکین، با گلزنی برای پیکان فاصله را کم کرد؛ اما در ادامه دختران پالایش گاز ایلام در دقیقه ۷۷ از روی نقطه پنالتی سمیه فیضی به گل سوم هم رسیدند تا پالایش گاز ایلام در دیداری خارج از خانه با نتیجه 3 بر یک پیروز شود.
تیم فوتبال بانوان پالایش گاز ایلام با کسب نخستین 3 امتیاز خود در لیگ 4 امتیازی شدند و با حضور در رتبه ششم و قرار گرفتن در میانه جدول، امیدشان به آینده بیشتر شد.
مهدی سلیمانی، همکار شاغل در اداره ترابری نفت و گاز شرق، به مناسبت هفته تربیت بدنی و ورزش با شعار «صلح، دوستی و ترویج فرهنگ دوچرخه سواری» که به ترکیه رفته بود، مسافت ۱۲۰۰ کیلومتری شهر ازمیر تا آنتالیا در کشور ترکیه را در مدت ۱۵ روز با دوچرخه رکاب زد.
مهدی سلیمانی، عضو فدراسیون و دارای کارت سایکل توریست بین المللی فدراسیون دوچرخه سواری است.
او ۱۵ سال سابقه دوچرخه سواری حرفه ای دارد و دارای چند مقام قهرمانی در سطح استان خراسان رضوی است.
این همکار دوچرخه سوار نفت و گاز شرق، دوچرخه سواری متعددی در رشته سایکل توریست در داخل و خارج از کشور داشته است.
فرزند همکارمان در شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی موفق شد، در مسابقات وزنه برداری استان تهران به مقام قهرمانی برسد.
دانیال عقلمندی، فرزند خانم شیفته از همکاران شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی که در رشته وزنه برداری ورزش می کند، توانسته در مسابقات استان تهران به مقام اول دست یابد.
او در مسابقات قهرمانی استان تهران و در مجموعه ورزشی شهید کبکانیان که با شرکت 9 تیم و 52 وزنه بردار رده سنی 12 تا 15 سال و در دسته 102+ کیلوگرم برگزار شد، توانست درمجموع با بلند کردن 189 کیلوگرم، حریفانش را پشت سر بگذارد و مقام اول را کسب کند.
دانیال عقلمندی، یک سال در رشته وزنه برداری مشغول به فعالیت بوده و برای تیم شمال غرب تهران وزنه می زند.
مسلم مجدمی:
آرش جعفری تیم فوتبال نفت مسجدسلیمان این روزها مانند همنام آبادانی خود، حال وروز خوبی ندارد و با 9 امتیاز در رتبه پانزدهم جدول قراردارد؛ البته چند باخت پرگل باعث شده که این تیم تا جایگاه پانزدهم سقوط کند؛ چون با دوتیم بالای سری خود یعنی ملوان و مس کرمان هم امتیاز است، باعث شده به بقا امیدوار باشد. نفت مسجدسلیمان لیگ را خیلی خوب شروع کرد و در همان هفته های آغازین در بالای جدول قرار داشت؛ اما به یکباره از هفته ششم به بعد سیر نزولی را طی کرد. بازیکن جوان و هافبک جویای نام نفت مسجدسلیمان اعتقاد دارد این تیم را از بحرانی که گرفتار آن شده، خلاص خواهند کرد و تعطیلات لیگ به این تیم کمک می کند که با یک ریکاوری دوباره به روزهای خوب برگردد و دل هواداران را شاد کنند. با مسلم مجدمی، هافبک تیم نفت مسجدسلیمان گفت وگویی در خصوص وضعیت این تیم داشتیم که باهم می خوانیم.
همان طور که اشاره داشتید، ما لیگ را خیلی خوب شروع کردیم. تا بازی پرسپولیس خیلی خوب بودیم و اگر اشتباه نکنم با 8 امتیاز جزو 4 تیم اول جدول بودیم؛ اما بعد از شکست مقابل پرسپولیس همه چیز به یکباره خراب شد. چند باخت پشت سرهم شیرازه تیم را از هم پاشید؛ البته باید بگویم ما خوب بازی می کردیم؛ اما بدشانسی و نیز مصدومیت بعضی از بازیکنان مزید بر علت شد که نتیجه نگیریم. مثلاً بازی با تراکتور که بازی برده را با شکست عوض کردیم و حتی در دقیقه پایانی بازی، توپ ما مقابل دروازه خالی به تیر خورد تا بازی مساوی نشود؛ اما من مطمئن هستم این اوضاع درست می شود و دوباره مثل ابتدای فصل نتایج خوبی می گیریم.
خدا را شکر اوضاع خوب است. بعد از نتایجی که در پنج، شش هفته قبل از تعطیلات لیگ برای نفت رقم خورد، تمریناتمان به نسبت سایر تیم ها زودتر شروع شد و الان یک هفته ای است که در اهواز تمرین می کنیم. امیدوارم بتوانیم آن نتایج را جبران کنیم؛ زیرا معتقدم تیم ما از نظر فنی تیم خوبی است و این مهم را در هفته های ابتدایی لیگ نشان داده بودیم. فکر می کنم کادر فنی نقاط ضعف تیم را در این مدت بررسی کرده اند و مطمئناً با تمرین و کار بیشتر نقیصه های موجود برطرف خواهد شد.
عقیده دارم مشکل تیم روحی روانی بود و استرس از شکست باعث شد نتوانیم به خودمان بیاییم. متأسفانه بعدازاینکه یک شکست سنگین داشتیم و بازهم تکرار شد، استرس زیادی در وجود بازیکنان و همه مجموعه به وجود آمد و به نظر من همین نیز عاملی شد که از نظر روحی در شرایط نامناسبی قرار بگیریم و ازآنجاکه در ایران شرایط لازم برای ریکاوری بازیکنان وجود ندارد، ما کار سختی برای بازگشت به شرایط روحی روانی پیش ازاین شکست ها داشتیم؛ اما امیدوارم در این تعطیلات هم از نظر روحی و هم فنی ریکاوری شویم و به شرایط بهتری برسیم.
سرمربی تیم تمام تلاش خودش را انجام داد. ایشان تمام نکات فنی را به ما بازگو می کردند. همان طور که همه در پیروزی تیم هستند و نقش دارند در شکست هم به اندازه خود سهیم هستند؛ اما آقای مهاجری هم در برهه ای که این شکست ها را داشتیم، واقعاً ناراحت بود و نیاز به استراحت داشت؛ اما خدا را شکر اکنون شرایط بهتری دارد و با تیم به صورتی کار می کند که بتوانیم شرایط را برگردانیم. هیچ کدام از اعضای مجموعه ناامید نیستند و تنها هدف ما جبران نتایج است، ضمن اینکه بازی های زیادی باقی مانده و ما می توانیم شرایط بهتری را باهمت بازیکنان و تمام اعضای کادر فنی رقم بزنیم.
اینکه بگویم نداشتیم، درست نیست؛ اما نسبت به سال های گذشته بهتر است. باور کنید ما نسبت به سایر تیم ها کمترین دریافتی را داشتیم. امیدوارم بحث تزریق پول به بازیکنان حل شود تا بازیکنان با شرایط روحی و انگیزه بیشتر کار کنند. مدیریت باشگاه قول داده اند که بزودی مشکل حل می شود.
متأسفانه در جایگاه پانزدهم هستیم؛ اما جایگاه واقعی ما اینجا نیست. دو تیم مس کرمان و ملوان هم با ما هم امتیاز هستند. این یعنی که با یک برد می توانیم حداقل دو پله صعود کنیم و موقتی از منطقه خطر دور شویم. متأسفانه اینکه سقوط می کنیم و اوضاع خوب نیست، حرف هایی است که زده می شود. اگر یادتان باشد در شروع فصل و تا پیش از نتایج ما می گفتند ملوان و مس کرمان سقوط می کند و قبل از آن هم از تیم های دیگر نام می برند، در حالی که به نظر من صحبت درباره اینکه چه تیم هایی سقوط می کنند، زود است و ما اصلاً به سقوط فکرنمی کنیم؛ چون تیم ما نتایج را جبران خواهد کرد. ما اصلاً درباره تیم مان فکر منفی در سر نداریم و مثبت فکر می کنیم و این باور را داریم که می توانیم به رده های بهتری در جدول برسیم.
همکار کوهنوردمان در شرکت نفت و گاز گچساران در یک صعود بین المللی موفق شد به قله 6189 متری آیلند پیک صعود کند.
پگاه شاکرمی که در دبیرخانه کمیسیون مناقصات شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران مشغول به کار است، موفق شد در آخرین صعود خود در کشور نپال، به قله آیلند پیک صعود کند.
این بانوی همکار و کوهنورد که سال ها صعود به قلل مختلف داخلی و بین المللی را در کارنامه خود دارد، این بار بعد از صعود به قله شش هزار و ۱۸۹ متری در کشور نپال گفت: اين سفر تقريباً 20 روز از تاريخ 12مهر تا 3 آبان به طول انجاميد. اين قله در كشور زيباي نپال است و برنامه صعود من شامل سه بخش بود. به بيس كمپ اورست به ارتفاع 5364 متر صعود کردم. سپس به قله كالاپاتار 5550 متر رفتم وصعود بعدی من به قله آيلندپيك با ارتفاع 6189 متر بود. شاکرمی در ادامه گفت: صعود به آيلندپيك، صعودي تقريباً فني است كه بخش مهمي از آن با استفاده از طناب ثابت انجام شد.
گفتنی است، اين اولين صعود یک بانوی كهگيلويه و بويراحمدی از شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران است که توانسته بر فراز قله ای با ارتفاع بالای 6 هزار متر بایستد. پگاه شاکرمی قبل از این در داخل کشور به بیشترین قلل مرتفع مثل دماوند، سبلان، علم کوه، سهند، قلل خلنو تهران، اشترانکو، کلجنو، زلیخا، پرو کرمانشاه، کان صیفی، هزار کرمان، کینو و همچنین قلل دنا، دماوند و سبلان صعود داشته است. قله آرارات ترکیه و کازبک گرجستان (اورست کوچک) هم از صعود های برون مرزی او محسوب می شود.
یکی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب که از قهرمانان رشته بدنسازی است، به عضویت فدراسیون جهانی پرورش اندام درآمد.
مهدی قنواتی از کارکنان شرکت ملی مناطق نفت خیزجنوب که در واحد مهندسی ساختمان مشغول به کار است، به عضویت جامعه مربیان فدراسیون جهانی بدنسازی و پرورش اندام درآمد.
شایان ذکر است، یک دوره مربیگری با حضورعلاقه مندان این رشته و با حضور رافائل سانتونجاگومز (به عنوان مدرس) و نصیرزاده، رئیس فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام کشورمان به میزبانی تهران برگزار شد.
در پایان این دوره مربیگری، پنج آزمون تخصصی به زبان انگلیسی برگزار شد که مهدی قنواتی توانست این آزمون ها را با موفقیت پشت سر بگذارد و به عضویت فدراسیون جهانی پروش اندام دربیاید.
قنواتی به عنوان اولین و تنها مربی رسمی فدراسیون بدنسازی و پرورش اندام کشورمان در استان خوزستان محسوب می شود.
گفتنی است، وی در رشته های ورزشی دیگر مثل تنیس روی میز نیز فعال بوده و در المپیاد های برگزار شده سراسری وزارت نفت مقام قهرمانی کسب کرده است.
تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان، بازهم صدر جدول سوپر لیگ فوتسال زنان را به هیچ تیمی نداد. شاگردان پریسا امامی در هفته نهم، جشنواره گل به راه انداختند تا به صدرنشینی و یکه تازی خود در این رقابت ها ادامه دهند. تیم فوتسال بانوان پالایش نفت آبادان در شیراز، مهمان تیم پویندگان صنعت فجر شیراز بود که موفق شد با ارائه یک بازی برتر و درعین حال پرگل، حریف خود را با نتیجه 7 بر یک شکست دهد. تیم فوتسال پالایش نفت آبادان با این پیروزی24 امتیازی شد و به صدرنشینی خود ادامه داد. فرشته خسروی، بازیکن باسابقه آبادانی ها در این بازی، ستاره تیم بود و بااینکه هیچ گلی نزد؛ اما سه پاس گل داد. گل های پالایش نفت را در این دیدار پرگل، زهرا اسدی (۲گل) فهیمه زارعی، فاطمه رحمتی، سهیلا ملمولی، کافیه هزاریان و زهرا کوراوند از روی نقطه پنالتی به ثمر رساندند.
گفتنی است، تیم فوتسال پالایش نفت آبادان از ۹ بازی خود ۸ برد و یک باخت در کارنامه دارد. این تیم صاحب دومین آمار گلزنی و دومین آمار دفاعی موفق لیگ پس از پیکان است؛ البته باید این را هم اضافه کنیم که نزدیک ترین تعقیب کننده پالایش نفت، تیم پیکان تهران است که در پایان هفته نهم از این تیم، یک امتیاز کمتر دارد.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات