شرکتهای دانشبنیان مولد و دوستدار محیط زیست هستند
بسیجیان صنعت نفت آماده گذر از گردنههای تحریم هستند
پالایشگاه فراسرزمینی، فراتر از انتظار
تغلیظ گاز اسیدی طرحی با درآمدزایی ارزی
همدان، کارگاه بزرگ گازرسانی به صنایع
کرمانشاه؛ هابی برای صادرات فراوردههای نفتی
سواد سلامت ضرورتی انکار ناپذیر
از رفع مـوانع قانونی تا توجه به دانشجویان
آتشنشانان برتر عازم مسابقههای جهانی میشوند
پروژه تخلیه نفتگاز با مخزن دار ریلی کلید خورد
کدامیک از اروپاییها بیشترین آسیب را از بحران انرژی میبینند؟
لقب خروس جنگی را فرانسوی ها به من دادند
لقب خروس جنگی را فرانسوی ها به من دادند
رهبر معظم انقلاب اسلامی:
رهبر معظم انقلاب اسلامی اظهار کردند: بومی سازی تجهیزات استخراج نفت و گاز و راه اندازی اولین پالایشگاه فراسرزمینی نمونه ای از پیشرفت ها و حرکت های رو به جلو کشور است. حضرت آیت الله خامنه ای افزودند: مشکل اقتصادی داریم که ان شاءالله حل خواهد شد، اما در بخش های دیگر در حال پیشرفت هستیم، البته همه تمرکز بر این است که نسل جوان از این پیشرفت ها آگاه نشود، به همین علت دشمن و امتداد داخلی آن، این پیشرفت ها را کتمان و یا کوچک نمایی می کنند. ایشان به چند نمونه از پیشرفت ها و حرکت های رو به جلو در هفته های اخیر اشاره کردند و گفتند: دستیابی دانشمندان ایرانی به روش جدید برای درمان سرطان خون، بومی سازی یکی از تجهیزات استخراج نفت و گاز، افتتاح خط آهن در بخشی از سیستان و بلوچستان که بخش مهمی از خط آهن شمال به جنوب است، افتتاح چندین کارخانه، راه اندازی اولین پالایشگاه فراسرزمینی، بهره برداری از ۶ نیروگاه برق، رونمایی یکی از بزرگ ترین تلسکوپ های جهان، پرتاب موشک ماهواره بر و رونمایی از یک موشک جدید، همه نمونه هایی از حرکت رو به جلو کشور، آن هم در زمانی است که دشمن تلاش دارد با برخی اغتشاشات مانع این حرکت شود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: شرکت های دانش بنیان مولد و دوستدار محیط زیست کشور هستند و تولیدات آنها با محیط زیست همخوانی دارد.
علی سلاجقه در آیین گشایش بیستمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست درجمع خبرنگاران اظهار کرد: امسال با فراخوانی که انجام دادیم توانستیم از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان استفاده کنیم.
وی افزود: شرکت های دانش بنیان مولد و دوستدار محیط زیست هستند و خوشبختانه تولیدات این شرکت ها با محیط زیست همخوانی دارد
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: امیدواریم این نمایشگاه مورد استقبال همه صنعتگران، مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی، همچنین عموم مردم قرار بگیرد و با برپایی این نمایشگاه نوعی فرهنگ سازی برای حفظ محیط زیست کشور ایجاد شود.
بیستمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست، ۲۹ آبان ماه در محل نمایشگاه بین المللی تهران گشایش یافت و دوم آذرماه نیز به کار خود پایان داد.
معاون اول رئیس جمهوری:
معاون اول رئیس جمهوری گفت: نیازمند ایجاد تحول اساسی هم در بخش سرمایه گذاری و هم در بخش صرفه جویی منابع گاز کشور هستیم.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، محمد مخبر در نشست شورای اقتصاد عصر یکشنبه (۲۹ آبان ماه) بر لزوم توجه به پیشران های اقتصاد در برنامه هفتم توسعه کشور اشاره و اظهار کرد: اقتصاد دیجیتال یکی از حوزه های پیشران اقتصاد است که بخش زیادی از آینده اقتصاد دنیا را شامل خواهد شد و ضرورت دارد در برنامه ریزی ها و به طور ویژه در برنامه های توسعه کشور مورد توجه قرار گیرد و یکی از سرفصل های اصلی باشد.
وی افزود: باید برنامه هفتم توسعه کشور برنامه ای تحول آفرین بوده و حسن استفاده از دارایی های کشور که امری مهم و ضروری است در این برنامه مشهود باشد، به نحوی که بتوانیم بخشی از چالش ها و ناترازی ها را با استفاده از دارایی های کشور برطرف کنیم.
معاون اول رئیس جمهوری بر اهمیت توجه به انرژی های تجدیدپذیر در برنامه هفتم توسعه نیز تأکید کرد و گفت: نیازمند ایجاد تحول اساسی هم در بخش سرمایه گذاری و هم در بخش صرفه جویی منابع گاز کشور هستیم که تحقق این موضوعات با سرمایه گذاری برای توسعه میدان ها و افزایش تولید و هم زمان صرفه جویی در مصرف گاز از طریق توجه به انرژی های تجدیدپذیر امکان پذیر خواهد بود.
در این نشست که رئیس دفتر رئیس جمهوری، وزیران نفت، صنعت، معدن و تجارت، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جهاد کشاورزی، نیرو، رئیس سازمان برنامه و بودجه، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری و رئیس کل بانک مرکزی نیز حضور داشتند، خط مشی ها و چارچوب کلی برنامه هفتم توسعه کشور مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
در این نشست همچنین معاون سازمان برنامه و بودجه گزارشی از نشست های برگزار شده برای تدوین رویکردهای برنامه هفتم توسعه کشور ارائه و عنوان کرد: در تدوین برنامه هفتم توسعه، اولویت ها بر پایه سیاست های کلی برنامه هفتم تعیین شده و اولویت اصلی پیشرفت اقتصادی کشور توأم با عدالت است.
در این نشست با کلیات بخشنامه خط مشی ها و چارچوب کلی برنامه هفتم توسعه کشور موافقت و مقرر شد در نشستی متشکل از دستگاه های مربوطه، این بخشنامه بازنگری و با نگاهی تحول آفرین اصلاح شود.
سرمایه گذاری طرح احداث خط لوله انتقال فرآورده رفسنجان/ بیرجند/ مشهد (خط لوله تابش) نیز از درخواست های وزارت نفت در این نشست بود که تصویب شد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی:
عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس گفت: یکی از اهداف اصلی ما در حوزه انرژی، جلوگیری از خام فروشی است که با سرمایه گذاری در پالایشگاه های فراسرزمینی می توان به این هدف دست یافت.
حسین حسین زاده در گفت وگو با خبرنگار شانا، سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی را در بی اثر کردن تحریم ها مؤثر دانست و اظهار کرد: از اقدام های مهم وزارت نفت در حوزه انرژی، صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورهاست، این خدمات در پالایشگاه ها برای توسعه میدان ها و گسترش فناوری استفاده می شود.
وی افزود: خوشبختانه شرکت های دانش بنیان نیز در صدور خدمات فنی و مهندسی در حوزه انرژی، همکاری لازم را با وزارت نفت داشته و از همه ظرفیت ها استفاده کرده اند، همچنین سرمایه گذاری ما در دیگر کشورها ممکن است به صورت صدور خدمات فنی و مهندسی، یا سهام باشد. در هر صورت یکی از اهداف اصلی ما در حوزه انرژی، جلوگیری از خام فروشی است که با سرمایه گذاری در پالایشگاه های فراسرزمینی می توان به این هدف دست یافت. عضو هیئت رئیسه کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: وزارت نفت در این مدت توانسته است با سرمایه گذاری فراسرزمینی، همچنین فروش نفت و وصول درآمدها یکی از ستون های مهم اقتصادی دولت باشد. موسی احمدی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس نیز درباره عملکرد دولت در توسعه پالایشگاه های فراسرزمینی گفت: دولت آغاز خوبی در این حوزه داشته و شرکت های دانش بنیان نیز به کمک دولت آمدند تا در دیگر کشورها پالایشگاه های فراسرزمینی توسعه یابد. وی اعلام کرد: رویکرد دولت و تأکید مجلس توسعه پتروشیمی ها و کاهش خام فروشی است که سبب اشتغال، بهبود تولید و افزایش ارزش در صنعت نفت می شود.
رئیس کل بانک مرکزی طی نامه ای از وزیر نفت برای تأمین ارز مورد نیاز کشور قدردانی کرد. علی صالح آبادی در نامه ای از جواد اوجی، وزیر نفت و مجموعه تلاش های وزارت نفت برای تأمین ارز مورد نیاز کشور و بازگشت مداوم ارز حاصل از صادرات برای پوشش نیازهای ارزی و افزایش حجم تجارت کشور تشکر کرد.
رئیس کل بانک مرکزی در این نامه از افزایش قابل توجه بازگشت ارز حاصل از صادرات نسبت به پارسال در نتیجه تلاش شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت خبر داده است. پیش از این علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت از رکوردشکنی صادرات نفت ایران در ماه گذشته طی چند سال اخیر خبر داده بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه:
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اینکه ایران روند مذاکرات را به زمستان سرد اروپا گره زده و منتظر تحولی در این زمینه بوده به اعتقاد من گمانه زنی رسانه ای است و چنین موضوعی را تأیید نمی کنم. ناصر کنعانی در نشست خبری در پاسخ به پرسشی در مورد نامه شورای حکام درباره ایران و ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و استفاده از مکانیسم ماشه اظهار کرد: مایل به پیش بینی و اقدام های این دسته از کشورها نیستم، اما آنچه مهم است اینکه ایران همان طور که پیش تر هم اعلام کرده در مقابل تعامل سازنده، تعامل سازنده و در برابر رفتارهای غیرسازنده واکنش متقابل و مؤثر خواهد داشت. وی در مورد سفر وزیر خارجه عمان به تهران و بحث آزاد شدن پول های مسدود شده ایران، افزود: رابطه ما با عمان بسیار دوستانه و سازنده است. موضوع های مختلفی برای گفت وگو، تبادل نظر و همکاری در حوزه های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی وجود دارد که گفت وگوهای اخیر در تهران بر همین موارد متمرکز بود. سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره زمستان اروپا تصریح کرد: اینکه ایران روند مذاکرات را به زمستان سرد اروپا گره زده و منتظر تحولی در این زمینه بوده به اعتقاد من گمانه زنی رسانه ای است و چنین موضوعی را تأیید نمی کنم و هیچ کدام از مقام های رسمی ایران در هیچ دوره ای و هیچ مقطعی چنین اظهارنظری نداشته اند. من درباره اظهارنظرهای رسانه ای هیچ فردی اظهارنظر نمی کنم. ایران در عمل نشان داده که پایبند به میز مذاکره برای دستیابی به توافق خوب، قوی و پایدار در سریع ترین زمان ممکن بوده است. کنعانی در خصوص حمله به نفتکش رژیم صهیونیستی اظهار کرد: در ارتباط با آنچه درباره حمله به کشتی متعلق به رژیم صهیونیستی انجام شده است، اطلاعاتی ندارم که اظهار نظر کنم. رژیم صهیونیستی به دلیل سال های طولانی و دهه های متمادی جنایت علیه ملت ها و دولت های منطقه دشمنان بسیار زیادی برای خود در منطقه ایجاد کرده است؛ دشمنانی که آمادگی دارند در پاسخ به جنایات رژیم صهیونیستی در هر کجا که بتوانند به این جنایات واکنش نشان بدهند و انتقام بخشی از آنها را بگیرند.
وزیر نفت خبر داد:
وزیر نفت از ثبت بالاترین رکورد صادرات نفت خام، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ایران در آبان امسال خبر داد و گفت: این بالاترین رکورد از سال ۱۳۹۷ (شروع تحریم های ظالمانه ترامپ علیه ایران) تاکنون است. جواد اوجی در آیین صبحگاه مشترک بسیجیان صنعت نفت با سلام و درود به آستان شهیدان دفاع مقدس، امام خمینی (ره)، شهید سردار حاج قاسم سلیمانی و بسیجیان حاضر در این آیین اظهار کرد: خدا را شاکرم به بنده توفیق داد امروز درجمع بسیجیان بی ادعای صنعت نفت حاضر باشم. وی با درود به روان پاک امام خمینی (ره) به دلیل کار ابتکاری ساماندهی سازمان بسیج مستضعفین بعد از انقلاب اسلامی گفت: این کار با هدف استفاده حداکثری از ظرفیت مردمی برای پیشبرد اهداف نظام بخوبی شکل گرفت. همانطور که می دانید در جنگ تحمیلی هشت ساله حضور پررنگ اقشار مختلف مردم در قالب همین بسیج سبب شد دشمن نتواند یک وجب از خاک کشور را تصرف کند.
وزیر نفت افزود: پس از انقلاب و جنگ تحمیلی در دوران سازندگی تفکر بسیجی در ایران همچنان نقش آفرین بود و در همه عرصه ها سبب شکوفایی شده، امروز این تفکر در میان کشورهای آزاده نیز گسترش یافته است. وی با بیان اینکه رویکرد استفاده از ظرفیت مردمی و تفکر بسیجی در دولت سیزدهم برای غلبه بر کینه و تحریم دشمنان ایران در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: از بدو آغاز به کار این دولت، کشور با مشکلاتی همچون تأمین سوخت زمستانی، کمبود سوخت مایع در نیروگاه ها، انجام نشدن تعمیرات اساسی در برخی پالایشگاه های نفتی و گازی و تشدید تحریم های بین المللی و از همه مهم تر فروش و صادرات نفت، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی مواجه بود که خوشبختانه با همت و تفکر بسیجی کارکنان صنعت نفت و تلاش آنها توانستیم بر این مشکلات غلبه کنیم. وزیر نفت با تأکید بر اینکه پیش از دولت سیزدهم، رقم صادرات نفت و میعانات گازی کشور آنچنانی نبود، گفت: بنده پارسال در آیین صبحگاه مشترک بسیجیان صنعت نفت در حضور کارکنان صنعت نفت قول دادم که با تلاش این کارکنان و نیروهای مسلح کشور افزایش صادرات نفت و میعانات گازی رقم خواهد خورد. اوجی افزود:صنعت نفت ایران هم اکنون در خط مقدم جنگ اقتصادی قرار دارد و بالاترین تحریم ها بر این صنعت اعمال شده است.
کارکنان صنعت نفت در خط مقدم
وزیر نفت با بیان اینکه صنعت نفت هم اکنون نزدیک به ۳ میلیارد دلار قرارداد و تفاهمنامه در بحث ساخت داخل کالاهای ارزبر با شرکت های داخلی منعقد کرده است، اظهار کرد: ۷۵ درصد نیاز کالایی صنعت نفت در بخش های مختلف از سوی سازندگان و پیمانکاران داخلی تأمین می شود. اوجی افزود: شهادت می دهم همه نیروهای صنعت نفت در این جنگ اقتصادی که استکبار جهانی علیه ما راه انداخته، درخط مقدم قرار دارند.بالاترین تحریم ها و فشارها از ابتدای انقلاب تاکنون در همین دوران کنونی در حال رخ دادن است. این موضوع را در نشست هایی که خدمت مسؤولان نظام بوده ام، بارها گفته ام. وی با بیان اینکه با مدیریت دولت، استفاده از ظرفیت های مالی داخلی کشور که تا پیش از این مغفول مانده بود، در دستور کار قرار گرفت، تصریح کرد: به عنوان خادم صنعت نفت امروز از کارکنان صنعت نفت که در شرایط آب و هوایی سخت در مناطق عملیاتی، روی سکوهای دریایی، ایستگاه های تقویت فشار، مراکز توزیع سوخت، خطوط انتقال نفت و گاز و ستادها مشغول کار هستند، تشکر می کنم و به آنها می گویم که کار شما، دشمن را مأیوس خواهد کرد. اوجی اظهار کرد: دشمن در دهه های اخیر به دنبال کاهش و قطع درآمدهای ارزی و صادرات نفت و گاز کشور بوده است؛ اما با همت کارکنان صنعت نفت این توفیق را پیدا نکرده و نخواهد کرد. بر خودم واجب می دانم برای اعتمادی که مجلس و دولت به بنده کرده اند، از کیان کشور و صنعت نفت دفاع کنم.
وزیر نفت با بیان اینکه در یک سال و نیم اخیر در بحث معیشت و رفاه حال کارکنان صنعت نفت اقدام های خوبی صورت گرفته است، اظهار کرد: از ابتدای قبول مسؤولیت به صورت جدی پی گیر مساله ماده ١٠ و بحث مالیات بوده ام و این قول را به کارکنان صنعت نفت می دهم که همچنان به طور جدی بحث مالیات را پیگیری کنم و ان شاءالله خبرهای خوبی در این زمینه خواهید شنید. بحث ماده ۱۰ وظایف و اختیارات وزارت نفت را نیز بدون وقفه پی گیر خواهم بود، باید دلایلی داشته باشیم تا بتوانیم همه ارکان دولت، مجلس و قوه قضاییه را در بحث ماده ۱۰ توجیه کنیم تا ان شاءالله کارکنان صنعت نفت به حق و حقوق خود برسند؛ قطعاً نیت دولت نیز همین است. بنده به عنوان نماینده کارکنان صنعت نفت، موضوعات یادشده را در دولت پیگیری خواهم کرد. اوجی با بیان اینکه در بحث تأمین امنیت انرژی کشور، بسیاری برآورد کرده بودند که در ماه های دی و بهمن سال گذشته، کشور دچار مشکل تأمین سوخت می شود، افزود: یادمان نرود سال ۱۳۹۹ در زمستان، قطعی برق به دلیل عدم تأمین سوخت نیروگاه ها اتفاق افتاد؛ اما به فضل الهی و همت نیروهای صنعت نفت، پارسال بدون هیچ مشکلی زمستان و تابستان را سپری کردیم. وی با اشاره به اینکه در سال های گذشته با وجود آنکه سرمایه گذاری زیادی در صنعت نفت و گاز انجام نگرفته و مصرف گاز در کشور از تولید پیشی گرفته است؛اما همکاران پرتلاش صنعت نفت با مدیریت مصرف توانسته اند از پس مشکلات برآیند، گفت: با برنامه ریزی انجام شده سرمایه گذاری در طرح های پالایشی کشور و احداث پتروپالایشگاه ها در بودجه سال ۱۴۰۱ از سوی دولت دیده شده و چند ماهی است که عملیات اجرایی این طرح ها شروع شده است.
وزیر نفت به موضوع دیپلماسی انرژی اشاره کرد و با بیان اینکه ایران پیش ازشروع به کار دولت سیزدهم، روابط خوبی با بیشتر کشورهای همسایه نداشت، اظهار کرد: الحمدلله امروز شاهد هستیم در این دولت، حتی با برخی کشورهای همسایه مبادلات تجاری سه تا چهار برابر افزایش یافته است. در این خصوص، استفاده از ظرفیت های پالایشگاه های فراسرزمینی در دستور کار وزارت نفت قرار گرفت که به همت کارکنان این وزارتخانه، امروز شاهدیم در برخی کشورها ما از ظرفیت پالایشگاهی فراسرزمینی استفاده می کنیم. در همین هفته گذشته نیز در بیانات مقام معظم رهبری، استفاده از ظرفیت های پالایشگاه های فراسرزمینی به عنوان یکی از دستاوردهای این دولت یاد شد. وی ادامه داد: در بحث استفاده از ساخت داخل، امسال شاهد بودیم که تعداد شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت کشور از ۱۵۰شرکت به بیش از ۵۰۰ شرکت افزایش یافته و به همت فعالان صنعت نفت بسیاری از تجهیزات مورد نیاز این صنعت با ارزبری بالا از سوی شرکت های داخلی در حال تأمین است.
فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت:
مرتضی شاهمیرزایی، فرمانده مرکز مقاومت بسیج وزارت نفت هم در آیین صبحگاه مشترک بسیجیان صنعت نفت گفت: همه بسیجیان صنعت نفت آماده اند تا گردنه های سخت صنعت نفت در دوران تحریم را پا به پای رهبری و دولت همچون دوران دفاع مقدس طی کنند تا این صنعت در مسیر سرمایه گذاری، بومی سازی، توسعه زنجیره ارزش در بخش های پایین دستی و... گام بردارد. وی با بیان اینکه ما ملت یکپارچه ایران از همه اقوام زیر پرچم ولایت لبیک گوی مقام معظم رهبری هستیم، افزود:ملت ایران همچون یدی واحد و دانه های زنجیر به یکدیگر پیوسته بوده و هیچ نیرویی نمی تواند این ملت را از هم جدا کند. امروز ما بسیجیان صنعت نفت به نمایندگی از کارکنان، مدیران و همه اقشار این صنعت با حضرت آیت الله خامنه ای تجدید میثاق می کنیم. شاهمیرزایی با اشاره به اینکه وزیرنفت ایران، وزیری مردمی و از جنس صنعت نفت است، گفت: همه بسیجیان صنعت نفت آماده اند تا گردنه های سخت صنعت نفت در دوران تحریم را پا به پای رهبری و دولت همچون دوران دفاع مقدس طی کنند تا این صنعت در مسیر سرمایه گذاری، بومی سازی، توسعه زنجیره ارزش در بخش های پایین دستی و ... گام بردارد.
مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت اعلام کرد:
مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت گفت: در سامانه نان (سایت نظام ایده ها و نیازها) وزارت علوم تحقیقات و فناوری، پرتال ویژه وزارت نفت ایجاد شده و شرکت های دانش بنیان می توانند در این پرتال، توانمندی های خود را ثبت و شرکت های تابع صنعت نفت نیز از این اطلاعات استفاده کنند. به گزارش شانا، محمد چهاردولی در نشست اطلاع رسانی کنفرانس مدیریت دانش بنیان (پتروتک) در صنعت نفت در جمع خبرنگاران با اشاره به همکاری ویژه وزارت نفت با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در زمینه ایجاد پرتال در سامانه نان گفت: با توجه به پیشگامی وزارت نفت در این زمینه، وزیر علوم چندی پیش در نامه ای از وزیر نفت قدردانی و تشکر کرد. وی با بیان اینکه در وزارت نفت در مسیر اجرایی آیین نامه تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرینی تکالیفی همچون فرایند بازآرایی وظایف، ساختار و مأموریت های اجزایی که در زیست بوم فناوری و نوآوری وزارت نفت دخیل هستند، قرار داریم، تصریح کرد: در کنار سیاستگذاری در بخش های عرضه و تقاضای حوزه پژوهش و فناوری، تجاری سازی در ساختارهای حاکمیتی نیز پیگیری شده است. مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت با اشاره به برگزاری کنفرانس مدیریت دانش بنیان (پتروتک) در صنعت نفت در اواخر آذرامسال گفت: در این کنفرانس، جایزه ویژه مدیریت صنعت نفت به مدیران برگزیده این صنعت اهدا خواهد شد. همانطور که می دانید، برای عملیاتی شدن دستاوردهای دانش بنیان صنعت نفت، نیازمند خطرپذیری مدیران هستیم، از این رو این جایزه به مدیرانی تعلق خواهد گرفت که خطرپذیری بیشتری را در زمینه به کارگیری فناوری های داخلی داشته باشند.
چهاردولی از تدوین و ابلاغ سند جهت گیری های کلان و سیاست های پژوهش و فناوری وزارت نفت خبر داد و گفت: بزودی سند توسعه فناوری های اولویت دار صنعت نفت که هم اکنون در حال تدوین است، رونمایی و ابلاغ خواهد شد.
معاون وزیر نفت در امور گاز:
معاون وزیر نفت در امور گاز با تأکید بر آمادگی همه جانبه پالایشگاه های کشور برای تولید پایدار گاز در فصل سرما، اعلام کرد که صنعت نفت و شرکت ملی گاز ایران در خط مقدم جنگ اقتصادی هستند. مجید چگنی به همراه اعضای هیأ ت مدیره شرکت ملی گاز ایران، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید این شرکت و اعضای جدید هیأت مدیره مجتمع گاز پارس جنوبی در سفری دو روزه به منظور پیگیری و بررسی مسائل مهم و کلیدی پالایشگاه های پارس جنوبی مانند تولید و فراورش گاز، قطعات و تجهیزات حیاتی پالایشگاه ها، به عسلویه رفت. وی تاکید کرد: صنعت نفت، بویژه شرکت ملی گاز ایران اکنون در خط مقدم جبهه و جنگ اقتصادی هستند و شما سربازان خوشنام مجتمع گاز پارس جنوبی در صف نخست این نبرد جانانه در حال مبارزه هستید و با توجه به مشکلات و سختی ها به لطف خداوند منان، شما دلیرمردان عرصه خدمت پیروز این میدان خواهید بود. وی ادامه داد: دشمن با همه توان و با تحریم های ظالمانه همواره در حال طرح نقشه جدید است که در حوزه اقتصادی به کشور آسیب می رساند؛ اما تاکنون با درایت، هوشیاری و اقدام های شاخص شما متخصصان و کارکنان ارزشمند، امید دشمن ناامید شده و به فضل الهی در آینده نیز چنین خواهد بود. مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: این اطمینان را به شما کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی می دهم، گروهی که در وزارتخانه اکنون در حال فعالیت است، همان احساس و روحیه شما را دارد و هیچ فاصله و مرزی بین بدنه صنعت نفت، مسؤولان و کارکنان نیست.
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری:
شمارشرکت های دانش بنیان فعال در صنعت نفت به عدد ۵۵۰ رسید
معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت با بیان اینکه برای ورود شرکت های دانش بنیان به صنعت نفت تسهیلاتی را ایجاد کرده ایم، گفت: تسهیلات سبب شده است شمار دانش بنیان از پارسال تاکنون از ۱۵۰ به ۵۵۰ شرکت برسد و امیدوارم نتیجه آن را در آینده در صنعت شاهد باشیم. وحیدرضا زیدی فرد در نشست اطلاع رسانی کنفرانس مدیریت دانش بنیان (پتروتک) در صنعت نفت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه کنفرانس مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت در هفته پژوهش امسال برگزار خواهد شد، اظهار کرد: با توجه به فراخوان داده شده، استقبال خوبی از سوی شرکت های دانش بنیان شد و برای برگزاری این کنفرانس، معاونت فناوری ریاست جمهوری، دانشگاه ها و مراکز علمی همکاری خواهند کرد. وی افزود: از صندوق فناوری صنعت نفت برای حضور در این کنفرانس دعوت شده تا حضور فعال داشته باشند. قرار است در نشست های تخصصی چهار شرکت اصلی صنعت نفت نیازها و چالش های خود را بیان کنند. معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری تصریح کرد: امیدواریم پارک فناوری نفت و گاز بتواند در این کنفرانس پل ارتباطی بین صنعت نفت و شرکت های دانش بنیان باشد.
گزارش هفته نامه «مشعل» از تلاش کارکنان اقماری شرکت نفت فلات قاره در منطقه عملیاتی خارگ
مشعل قبل از نشستن پرواز به خارگ، از بالا می توان بخش مهمی از تاسیسات شرکت نفت فلات قاره را در دل جزیره چند ضلعی و سطح دریا مشاهده کرد. جزیره مرجانی که در فاصله 57 کیلومتری شمال غربی بوشهر با طول تقریبی 8 کیلومتر و عرض 4 تا 5 کیلومتر قرار دارد و نخستین بار با اکتشاف نفت درخلیج فارس و فعال شدن شرکت آیپک در سال 1338 استخراج نفت در آن عملیاتی شده است. رد سازه های دریایی چاه های نفتی با اسکله های آهنین به شکلی نیم دایره درگستره خلیج فارس، حاکی از تولید نفتی است که نام میدان درود را یدک می کشد. آن سوتر، وقتی هواپیما از دریا فاصله می گیرد، در خشکی مشعل های برافراشته و روشن، آهنگ تولید نفت و گاز را از آن ارتفاع به رخ می کشد و از تولید پایدار نفت برای مصارف داخلی و صادرات حکایت دارد؛ صادراتی که با تلاش جوانانی گمنام در حال انجام است. میدان نفتی درود با نام قدیم داریوش، در دریا و خشکی با وسعتی بیش از جزیره خارگ در زیر این جزیره و آب های اطراف آن واقع شده که به درود (1) و(2) موسوم هستند و تولید از آن نخستین بار از سال 1343 با حفر 18 حلقه چاه در دریا و 24 حلقه چاه در خشکی آغاز شده است؛ گستره ای که می تواند بیانگر فعالیت کارکنان صنعت نفت برای بهره برداری و تولید از آن باشد. همجوار این تاسیسات، کارخانه ای با شکل و شمایل امروزی و جوان تر به چشمتان می آید؛ کارخانه درود(3) با ظرفیت 85 هزار بشکه در روز که در نیمه اول سال 1386 به بهره برداری رسیده و بخش های مختلف تأسیسات تزریق گاز، تأسیسات تزریق آب، شیرین سازی گاز و... را شامل می شود.
درکنارمخازن مختلف نفت، می توان تولید محصولات پتروشیمی را هم سراغ گرفت که خوراک آن را شرکت نفت فلات قاره از میادین نفتی ابوذر، فروزان و درود تامین می کند. با ورود به جزیره در میان بافت متشکل از صنعتی و غیرصنعتی اگر خوش شانس باشید، می توانید صفوف آهوان جزیره را به تماشا بنشینید؛ آهواني که گاه در ميان مخازن نفت و پتروشيمي گم مي شوند و گاه به سمت آبي خليج فارس خيز برمي دارند. قابی که به آسانی می تواند داستان نفت این جزیره را برایتان کمرنگ کند که گستره حياتشان بخش اعظمي از جزيره خارگ است. اگر گذرتان به آبشخورها و خوراک این حیوانات که در منطقه خارگ موسوم به جبیر هستند، افتاد، متوجه می شوید تمامی مسائل مربوط به نگهداری آنها را شرکت نفت فلات قاره ایران انجام می دهد که طی تفاهمنامه ای با سازمان محیط زیست عهده دار آن شده تا در فهرست دوستداران محیط زیست قرار بگیرد. طبق روايت مردم بومي، از سال 1310 يکي از خوانين منطقه گناوه که بخشي از جزيره خارگ از املاک او بوده، يک جفت آهو به اين جزيره آورده و نذر امامزاده ميرمحمد کرده است. او که فرزندش بيمار بوده، نذر مي کند در صورت شفا، يک جفت از اين آهوان را که در اطراف گناوه زياد بوده، در اينجا رها کند. مردم اعتقاد خاصي به اين امامزاده دارند، بنابراين شکاري از طرف مردم انجام نمي شود و جمعيت این آهوان افزايش مي يابد. با تلاش و حفاظت شرکت نفت فلات قاره و سازمان محیط زیست از يک جفت آهو که در سال 1310 وارد خارگ شده، جمعيت آهوان رو به افزايش گذاشته و اکنون شامل حدود 1200 رأس می شود.
در بخش صنعتی شرکت نفت فلات قاره، چهره و سبک زندگی و کار به روزتر و متفاوت تر از دیگر بخش های جزیره خارگ است که حتی آن را می توان در آرایش ساختمان ها، باشگاه، رستوران و خدمات آن و تاسیسات شاهد بود. کارکنان منطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره، جامعه حدود 2 هزار نفری را شامل می شود که به شکل اقماری در جزیره خشکی و سکوهای نفتی ابوذر و فروزان مشغول فعالیت هستند. کار در اینجا از ساعت 6 صبح آغاز و تا 6 عصر ادامه دارد. برای نوبتکار های شیفت شب، این ساعات متفاوت می گذرد که با شب زنده داری، حافظ تولید و تاسیسات و زیرساخت های حوزه عملیاتی شرکت نفت فلات قاره هستند. یکی از کارکنان شیفت شب می گوید: این شب زنده داری با هیچ خوابی قابل جبران نیست وساعت هم آهسته تر می گذرد. باقی آنها که ساعت کارشان به پایان رسیده، اوقات باقیمانده را با گعده های (دورهمی) چند نفری پشت سر می گذارند. جمعی در رستوران سر میز شام اوقات را سپری می کنند که می توان گپ و گفت و گوهای گرم و طولانی را در میانشان سراغ گرفت. جوان ترها درمیزهای مشترک و قدیمی ترها هم بیشترکنارهم به چشم می آیند. میز ما هم با خاطراتی از جبهه و جنگ با صحبت های آقای حداد، رئیس روابط عمومی منطقه عملیاتی خارگ در شرکت نفت فلات قاره سپری می شود؛ خاطراتی از روایت فتح و شهید مرتضی آوینی که چشمان ما را هم نمناک می کند.
بخش دیگری از دورهمی های شبانه در باشگاه های ورزشی جریان دارد. در میزهای بیلیارد، آهنگ برادری و رفاقت به رقابت بدل می شود؛ با کری خوانی هایی با غلظت بالا. یکی از کارکنان می گوید: اینجا خیلی خوب می گذرد! هر یک روز آن مثل یک ماه است؛ چون دور از خانواده هستیم.
کارکنان زیادی طی سال ها کاراقماری، بستگانی را از دست داده اند و به خاطرماهیت کار و دوری از خانواده، حتی این امکان را نداشته اند که درمراسم سوگواری شرکت کنند. این هم روایت تلخی است که رئیس روابط عمومی منطقه عملیاتی خارگ در شرکت نفت فلات قاره به نقل از یکی از کارکنان می گوید، وقتی با سختی فراوان خود را به مراسم عروسی پسرش رسانده، این جمله را ازهمسرش شنیده که خاطرت مانده روز تولدش کنارما نبودی وبه خاطر کارت نیامدی؟ آن دیگری می گوید: هیچ چیز؛ نه این میزها و نه استخر و نه بهترین امکانات، جای خانواده را برای ما نمی گیرد. می دانید از شهر من تا اینجا چقدر فاصله است؟ هر اتفاقی هم بیفتد، هیچ دسترسی به آنها نداریم. در میان حرف هایی که دوری از خانواده، سختی و ریسک بالای کار در آن پررنگ است، قدیمی ترها از سقف حقوق گلایه مند هستند. یکی از آنها می گویند، کاش نمایندگان مجلس که این محدودیت را گذاشته اند، وقت بیشتری برای آشنایی با سختی کار ما بگذارند. باشگاه ازصبح تا 10 شب باز است و ما هم در طول چند روز ماموریت، مشتری بستنی های شکلاتی می شویم. ساعت کار باشگاه، گاهی در رقابت و بازی کارکنان به درازا می کشد. مسؤول باشگاه می گوید: بسختی نفرات را از باشگاه بیرون می کنیم. گاهی چراغ ها را خاموش می کنم؛ اما با گوشی به بازی ادامه می دهند. او با اشاره به حال و هوای کارکنان در باشگاه می گوید: دلخوشی دیگری ندارند؛ اما برخی ها از این امکانات هم استفاده نمی کنند و در اتاق خود می مانند. بعد از بیلیارد، مشتری پروپا قرص، ورزش شنا و استقبال از استخری است که فضا و امکانات آن را در رقابت با استخر کلانشهرها می دانند. درمیان همین کارکنان، می توان بومی های زیادی را سراغ گرفت، مثل آقای جاذبی که شرکت نفت فلات قاره، فروشگاهی را در اختیار او گذاشته و او اجناس متنوعی را برای کارکنان از گناوه و دیگر مناطق برای فروش می آورد و نیاز آنها را تامین می کند. غیر از او، دیگر بومی های جزیره هم اگر چه رفته رفته از صيد مرواريد و تجارت دريايي دست کشيده اند و به استخدام شرکت هاي نفتي درآمده اند؛ اما هنوز جمعیتی قابل توجه رونق کار و زندگی شان، از دریاست. در میان جوان ترها، آنها که در شرکت های نفتی شانسی برای فعالیت ندارند، با شنا و مهارت خود به ماهیگیری با تفنگ از دریا دلخوش هستند؛ اگر چه این دلخوشی کم کم دارد رنگ می بازد و می گویند تعداد ماهی ها هر روز در حال کم و کمتر شدن است. می توان گفت که شرکت نفت فلات قاره برای این جامعه نقش مهمی ایفا می کند و افزون بر تامین انرژی گاز، تامین کننده اورژانس هوایی آنها در مواقع ضروری است و تنها در یک ماه اخیر هشت مورد خدمات به بومی ها ارائه شده است. پای تاسیسات با تماشای غروب، روزها را به پایان می بریم و با صدای فلاش های پی در پی عکاس، دلخوش به عکس هایی می شویم که قرار است در تهران زیبایی این جزیره مرجانی را مرور کنیم. آنچه کارکنان می گویند، برای کسی که تازه به اینجا می آید، این زیبایی ها تنها یک هفته جذاب است و پس از آن رنگ می بازد.
مدیر منطقه عملیاتی خارگ در گفت وگو با مشعل:
علیرضا متعالی، دانش آموخته دانشکده نفت که از سال 1370 وارد این صنعت شده و کار خود را با شرکت نفت فلات قاره در منطقه عملیاتی خارگ آغازکرده است، در حال حاضر مدیر منطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره ایران است. در کارنامه کاری او می توان عناوین و سمت های مختلفی در شرکت نفت مناطق مرکزی تا ستاد شرکت نفت فلات قاره را سراغ گرفت که در بخش های مختلف عملیاتی و فنی فعالیت داشته است. هفته نامه «مشعل» در گفت وگو با او به تشریح ماموریت شرکت نفت فلات قاره درمنطقه عملیاتی خارگ پرداخته است. او با تشریح ماموریت و فعالیت شرکت نفت فلات قاره ایران به بیان تلاش شبانه روزی همکاران خود پرداخته و با قدردانی از آنها وشرح شرایط سخت زندگی و کاراقماری، می پرسد که اگرهمین الان به شما پیشنهاد شود در 30 سال آینده کاری خود پانزده سال آن را دوراز خانواده باشید، به چه بهایی حاضرهستید این پانزده سال را بفروشید؟ اواظهارامیدواری می کند دولت و مجلس حامی تلاش کارکنان صنعت نفت باشند که درحال تلاشند تا چرخه اقتصای کشوربهتر به گردش درآید. متن این گفت وگو در ادامه می آید.
ماموریت شرکت نفت فلات قاره ایران، تولید نفت و گاز از میدان های حوزه فلات قاره جنوب ایران، غیر ازماموریتی است که مجموعه پارس جنوبی عهده دار آن است. فعالیت این شرکت درمنطقه عملیاتی خارگ در این مسیر هدف گذاری شده است که عهده دار استخراج، تولید و بهره برداری نفت هستیم؛ افزون بر آن با توجه به ماهیت کار، مجموعه شرکت نفت فلات قاره ایران فعالیت گسترده تری را در دستور کار دارد که مدیریت مخازن، بهره برداری ازآنها در حد مجاز و اجرای پروژه های توسعه ای مشتمل برنصب سکوها، لوله گذاری دریایی و حفاری چاه ها از آن جمله اند. برای اجرای آنها هماهنگی گسترده واقدام های مختلف ازجمله پشتیبانی دکل های حفاری، پیمانکاران اجرایی، ماشین آلات سنگین، شناورها و. . . لازم است که آنها نیز بخش دیگری از فعالیت ها به شمار آیند. باید اشاره کنم لازمه اجرای این ماموریت های مهم، افزون بر دانش و توان فنی بالای نیروی انسانی، پشتیبانی شناورها وبالگرد درگستره جغرافیایی این منطقه عملیاتی است.
تقریبا نزدیک به یک سوم جزیره، خطوط لوله و تاسیسات شرکت نفت فلات قاره پراکنده است. این شرکت دراین حوزه جغرافیایی، عهده دار تولید و بهره برداری از سه میدان نفتی ابوذر، فروزان (میدان مشترک با عربستان) و دورود است وباید اشاره کنم 25 درصد از تولید نفت شرکت نفت فلات قاره را میدان نفتی ابوذر تولید می کند.
تعداد کارکنان شرکت نفت فلات قاره در دو شیفت کاری در منطقه عملیاتی خارگ مشتمل بر جمعیت 2 هزار نفری است که در خشکی و همچنین دریا در سکوهای نفتی ابوذر و فروزان مشغول فعالیت هستند. به ترتیب 70 و 100 نفر در دو سکوی نفتی فروزان و ابوذر حضور دارند واین افراد را متخصصانی از رشته های برق، مکانیک، شیمی، ابزاردقیق، مخابرات، تعمیرات زیرآب، شناوری، همچنین بازرسی فنی، تعمیرات توربین، پمپ،خلبان های هلیکوپتر و ... تشکیل می دهند.
منطقه عملیاتی خارگ کمبود نیروی انسانی قابل توجهی وجود دارد که این موضوع دربرگیرنده کمبود نیروی انسانی از نظر کمیت و میانگین بالای سنی آنهاست. از سویی، بخش قابل توجهی ازهمکاران بازنشسته شده اند که لازم است نفراتی جایگزین آنها شوند، اما از آنجا که متاسفانه روند جذب نیرو به کندی و گاه با فاصله 10 ساله انجام می شود، این مهم بسیارآسیب زاست. باید سوال شود،چه کسی قراراست این فاصله زمانی را پوشش دهد؟ از دیگر سو، با توجه به اینکه نیروی کار شاغل در منطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره ایران از نظر کیفیت، دانش و تخصص، نفراتی بی نظیر در تخصص خود هستند، بازنشسته شدن آنها نه فقط سطوح بالای سازمانی را خالی می کند بلکه چالش جدی در کیفیت نیروی اجرایی و نظارتی به وجود می آورد.
معتقد هستم با توجه به جمعیت و فعالیت گسترده ای که در منطقه عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران در حال انجام است، حداقل امکانات رفاهی برای کارکنان را باید درنظربگیریم. در زمینه اسکان کارکنان به عنوان ابتدایی ترین مساله با مشکل مواجه هستیم و در مسیر حل آن، پروژه ساخت 96 خوابه بعد از یک دوره توقف، فعال شده است،اما نیاز شرکت نفت فلات قاره در منطقه عملیاتی خارگ فراتر از آن و حداقل دوبرابر این میزان است. البته در دیگر زمینه ها آنچه لازم است، برای همکارانی که وارد منطقه می شوند، در حد مناسب وجود دارد. رستوران ها، فضاهای تفریحی- ورزشی، امکانات نمایش فیلم در سالن ها و فضاهای ورزشی را شاهد هستیم. براساس نیاز برنامه بنا داریم کانال اطلاع رسانی داخلی را که مقدمات آن در حال انجام است، راه اندازی کنیم.
البته در سال های اخیر موفق شده ایم کمپ زیتون را به عنوان یکی از منحصرترین کمپ های حوزه کارگری ایجاد کنیم که امکاناتی شامل دو زمین چمن، باشگاه، رستوران و. . . را در بردارد. همچنین مجموعه درمانگاه منطقه عملیاتی خارگ شرکت نفت فلات قاره متشکل از پزشکان ماهر در حال خدمت رسانی به کارکنان برای رسیدگی به موارد اضطراری و معاینات دوره ای هستند.
نیروی انسانی در کار اقماری، افزون بر برخورداری از سطح بالای دانش، به دلیل شرایط جوی، گرمای طاقت فرسای جنوب و رطوبت بالا، باید تاب آوری زیادی داشته باشد. آنان با کار کردن روی سکو شرایط روحی سختی را تجربه می کنند. با توجه به دور بودن ازخانواده، خسارت ها و هزینه هایی که همکاران از نظر روحی - روانی و حتی مالی با آن مواجه هستند، به هیچ عنوان با پرداخت های مادی قابل جبران نیست. ما اقماری ها نیمی از زندگی را در کنارخانواده های خود نیستیم. اگرهمین الان به شما پیشنهاد شود در 30 سال آینده کاری خود پانزده سال آن را به دور از خانواده باشید، به چه بهایی حاضرهستید این پانزده سال را بفروشید؟ سال هایی که انتخاب زمان حضور کنارخانواده با شما نیست. با این شرایط اقتصادی و تغییرات قیمتی خرید، گاهی در زمان مناسب نمی توانیم اقدام اقتصادی مناسب داشته باشیم، در کنار این کارسخت، گران هم زندگی می کنیم. همکاران ما وقتی نیستند، مجبورمی شوند جبران هایی برای خانواده های خود داشته باشند. این موارد کجا دیده می شود؟ متاسفانه نه تنها این موارد لحاظ نمی شود بلکه برخی به دلیل نداشتن شناخت واطلاعات کافی ازصنعت نفت، محدودیت هم برای کارکنان اقماری اعمال می کنند. این محدودیت ها، خسارت ها و ضربه هایی وارد می کند که به هیچ عنوان قابل جبران نخواهد بود. برای فعالیت روی سکوهای نفتی با هدف رعایت مسائل ایمنی و اقتصادی، باید حداقل نفرات را روی سکوها داشته باشیم، بنابراین کسی که روی سکو کار می کند، یک کار را به تنهایی انجام نمی دهد وباید چند تخصص را یکجا داشته باشد.
برای کارکنان اقماری اگرچه سیستم وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران یک نظام پرداخت منظم ایجاد کرده و تمام این موارد لحاظ شده است، اما برخی با ناآگاهی در این مسیر، محدودیت اعمال کرده اند. مگر می شود این نوع کار و تلاش با آیتم های (امتیاز) مختلف درنظرگرفته نشود؟ شما تصور کنید همکاران ما سال ها روی سکو کار کرده اند و امکان جایگزینی آنها وجود ندارد و اکنون حقوق آنها را هم محدود کرده ایم. این محدودیت ها چه انگیزه ای برای نفرات باقی می گذارد؟ اگر اعتقاد فوق العاده این نفرات نبود، آسیب های زیادی را شاهد بودیم. به جای اینکه نگاه حمایتی شکل بگیرد واین امکان به مدیران مجموعه داده شود که از ابزارهای ایجاد انگیزه استفاده کنند، این سلاحشان کامل از کارافتاده و باعث نارضایتی هایی شده است. چرا یک نفر باید این همه مسئولیت سنگین را بپذیرد، بدون اینکه برای او آورده ای داشته باشد. کارکردن درمجموعه ما پرخطر است، چون به طورمعمول با مواد آتش زا کار می کنیم. گاز سولفید هیدروژن که یک نشتی آن می تواند خطرناک باشد. همکاران ما مستمر در حال ارزیابی ریسک تهدیدهای مختلف و تصمیم گیری برای کنترل آن هستند. اگر این تصمیم مناسب گرفته نشود، بلافاصله اثرات نامناسب را شاهد خواهیم بود. تصمیمات نادرست در عملیات، سریع اثرخود را نشان می دهد. یک آتش سوزی در یکی از این چاه ها نه تنها درسطح کشور بلکه در دنیا بازتاب خواهد داشت. یک آلودگی دریایی اگر کنترل نشود، تبعات زیادی درکشور خواهد داشت و آنهایی که منتظر بهانه هستند، از آن استفاده می کنند و وارد عمل می شوند. انتظار وامید ما این است حال که این تلاش بی وقفه و بی بدیل در این حوزه وسیع نفتی از سوی کارکنان صنعت نفت در حال انجام است تا چرخه اقتصای کشور بهتر به گرد ش درآید، گشایش اقتصادی داشته باشیم و همه سازمان ها و کشور از آن بهره مند شوند، دولت و مجلس هم حامی ما باشند. ما در جزیره به تناسب حضور مقام های مختلف کشوری که از نزدیک شرایط سختی کار را مشاهده می کنند، احساس می کنیم نگاهشان متفاوت شده، اما بهتر است اثرگذاری آن را ببینیم و جانب عدالت و انصاف را در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها شاهد باشیم. در شرایط موجود، صنعت نفت و کارکنان این صنعت نیازمند نگاه حمایتی است که باید از جانب مجلس و دولت و افراد تاثیرگذار شکل بگیرد.
تجهیزات عمر مفیدی دارند و با توجه به قدمت بالای تاسیسات و تجهیزات شرکت نفت فلات قاره در منطقه عملیات خارگ و همچنین سکوها، لازم است برنامه تعمیرات و نگهداری مستمری داشته باشیم که مستلزم بودجه زیادی است. به هر حال باید بدانیم که کار در دریا گران و هزینه بر است. اگر بگوییم آنچه انجام شده کافی است، صحیح نیست، اما نکته مهم آن است که همکاران ما با امکانات موجود، بیشترین تلاش را داشتند. راهکار اول به منظور استفاده بهینه از تاسیسات موجود و استفاده مناسب از امکانات و بهترین استفاده محسوب می شود که این اتفاق افتاده است. حتی اگر در شرایط تحریم هم نباشیم، برخی قطعات و دستگاه ها دیگر موجود نیست و باید به فکر جایگزین برای آنها باشیم. گاهی در استفاده از قطعات داخلی باید به سازندگان فرصت داد تا سعی و خطا کنند، هزینه آن تلاش مضاعف با کیست؟ با همکاران ماست. با این همه مجموعه در حال فعالیت است و حوادث بسیار کمی را شاهد بودیم که این امر نشان دهنده اهتمام این مجموعه است که با وجود تمامی کمبودها توانستند راهبری بسیار خوبی را داشته باشند. فرسودگی تاسیسات، نبود پشتیبانی قطعات، شرایط تحریمی، منابع مالی ناکافی، همه را کارکنان صنعت نفت جبران می کنند. در مناطق عملیاتی علاوه بر هماهنگی های داخلی، هماهنگی میان مناطق مختلف هم صورت می گیرد. به عنوان مثال اگر تخلیه و بارگیری یک کشتی در خارگ با تاخیرهمراه باشد، در لاوان تاثیر آن به چشم می خورد. چون این شناور باید قطعه ای را به لاوان برساند که فعالیت حفاری در آن منطقه را تحت تاثیر قرار می دهد.
صنعت درهر نقطه ای شکل گرفته است، توسعه و پیشرفت را هم به ارمغان دارد که در این چرخه جمعیت زیادی از نفرات بومی متخصص، استادکار و صنعتگران ماهری می شوند. با این حال گاهی اتهام می زنند که آلوده کننده محیط زیست هستیم؛ ما سعی کردیم آلودگی به حداقل برسد و کنترل شود.
در زمینه مسئولیت اجتماعی به شکل ویژه وزارت نفت به عنوان متولی، آن را در ساختار مدیریت عملیات عمومی در جزیره خارگ در نظرگرفته است، اما شرکت نفت فلات قاره ایران در مسیر وظیفه انسان دوستانه فراتر از مسئولیت خود ظاهر شده و گام های بزرگ تری برداشته است.
شرکت نفت فلات قاره ایران در منطقه عملیاتی خارگ با توجه به حضور بومی های جزیره، حامی و در کنار آنها بوده و هست. با توجه به جزیره بودن خارگ، اگر کسی صدمه ای ببیند، باید به خارج جزیره منتقل شود که این خدمت رسانی به وسیله بالگرد در اختیار ناوگان شرکت نفت فلات قاره انجام می شود. این بالگرد شب پرواز است و در موارد اورژانس و عملیاتی به ما کمک می کند. این اورژانس یک نیاز حیاتی برای مردم جزیره محسوب می شود و تنها در یک ماه اخیر به هشت مورد از بومی های جزیره خارگ امدادرسانی اورژانسی انجام شده است. موضوع دیگر حفاظت از گونه های موجود آهوان جزیره است که از سوی شرکت نفت فلات قاره انجام می شود. طی تفاهمنامه ای که میان شرکت نفت فلات قاره ایران با سازمان محیط زیست برای پشتیبانی از گونه زیستی آهوان موجود در جزیره خارگ امضا شده است، پوشش های درمانی دامپزشکانی که وارد جزیره می شوند، تامین هزینه هایی دارویی، تامین علوفه، مرمت، ایجاد و بازسازی آبشخورها در سرتاسر جزیره و پشتیبانی آنها را شرکت نفت فلات قاره انجام می دهد و طی سال ها این روند با وجود محدودیت های مالی ادامه داشته است. علاوه بر موارد فوق، شرکت نفت فلات قاره، تامین کننده منابع هیدروکربنی برای تولید انرژی جزیره و تامین کننده خوراک پتروشیمی خارگ است.
طرح های توسعه ای مختلفی برای میدان های نفتی درود، فروزان و ابوذر درنظر گرفته شده است. در ابوذر با هدف نگهداشت و افزایش تولید، برنامه ای تعریف شده و در این مسیر در حال حاضر دو سکوی سرچاهی وجود دارد که جکت های آنها نصب و لوله گذاری و کابل گذاری دریایی انجام شده است، دکل های حفاری مستقر و کار حفاری را آغاز کردند و برای توسعه و برداشت بیشتر از میدان مستقر هستند. اگر این اقدام ها نباشد، شاهد افت تولید خواهیم بود که این فعالیت ها افزون بر نگهداشت تولید، افزایش را هم به همراه دارد. در میدان نفتی فروزان نیز پس از یک دوره توقف، فعالیت برای اقدام های توسعه ای از سرگرفته شده که امیدواریم با توجه به مشترک بودن این حوزه با کشور عربستان شاهد تسریع در فعالیت ها باشیم. لازم می دانم از همکاری و پشتیبانی تمام همکاران خود شامل رسمی، قرارداد موقت و پیمانکاری تشکر کنم که اگر همبستگی و پشتیبانی آنها نبود، نمی توانستیم منطقه عملیاتی خارگ را ایمن و پایدار نگه داریم. موفقیت و سلامت ما در گرو همبستگی و همکاری یکدیگر است. آنچه بسیاری از نداشته ها را جبران می کند، سرمایه نیروی انسانی است.
اهمیت و جایگاه فعالیت های صنعت نفت در بیرون از مرزها
مشعل وجود منابع و ذخایر غنی بالقوه نفت و گاز، بهره گیری از توانمندی های کارکنان متخصص، همچنین روزآمدی دانش و علوم در صنعت نفت موجب شده است، این صنعت زیربنایی و درآمدزا با سابقه ای نزدیک به 115سال، تحولاتی شگرف را برای کشور رقم بزند؛ به گونه ای که در بخش بخش این صنعت پیچیده، حرف های زیادی از جنس ساخت پالایشگاه و غالب تجهیزات پالایشگاهی برای گفتن داشته باشد. امروز به مدد تخصص، تجربه و تعهد کارکنان صنعت نفت در حوزه پالایشگاهی، تحولاتی مهم رخ داده؛ تحولاتی که آن را به فراسوی مرزها و فراسرزمین ها سوق داده است. مقام معظم رهبری نیز هفته گذشته، درجمع کثیری از مردم اصفهان با اشاره به پیشرفت های حادث شده در حوزه های مختلف ازجمله صنعت نفت، ساخت و راه اندازی نخستین پالایشگاه فراسرزمینی از سوی متخصصان ایرانی را حرکتی رو به جلو خواندند. گزارش پیش رو در گفت وگو با برخی کارشناسان حوزه اقتصاد بویژه درمسائل نفتی و نمایندگان مجلس، نگاهی دارد به موضوع فعالیت های فراسرزمینی صنعت نفت و آثاراین حرکت که با هم می خوانیم.
فعالیت های فراسرزمینی درصنعت نفت، موضوعی است که وزارت نفت حسب تاکید مقام معظم رهبری آن را به عنوان اولویتی مهم دردستورکارقرارداده و براین اساس، گام های موفقی نیزبرداشته توافق های انجام شده با برخی کشورها از جمله ونزوئلا و تاجیکستان مواردی هستند که می توان به آنها اشاره کرد.
سال هاست تحریم های ظالمانه کشورمان ادامه دارد و هر بار بیشتر از گذشته عرصه تحریم های نفتی تنگ تر می شود؛ هر چه این حلقه کوچکتر و تنگ تر می شود، مسؤولان و مدیران کشور با تکیه بر توانمندی و قابلیت های نیروهای متخصص کشورمان، راهکاری جدید برای خنثی سازی تحریم ها و برون رفت از آن ارائه می کنند و احداث پالایشگاه های فراسرزمینی در فراسوی مرزهای کشور از آن جمله است.
فلسفه ایجاد پالایشگاه های فراسرزمینی، نوعی سرمایه گذاری و فروش نفت به صورت محصولات فراوری شده است. هم اکنون برخی کشورهای نفتی وارد این عرصه شده و نتایج قابل توجهی دریافت کرده اند. با این روش می توان از فروش نفت خام کشور جلوگیری کرد که از جمله اقدام های مهم وزارت نفت دردولت سیزدهم، صدور خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورهاست. خدمات مذکور برای توسعه میدان ها و گسترش فناوری، مورد توجه قرارگرفته است. دراین بین، شرکت های دانش بنیان نیز برای صدور خدمات فنی و مهندسی، همکاری های قابل توجهی با وزارت نفت دارند که از توانمندی آنها می توان برای سرمایه گذاری در مسیر احداث پالایشگاه های فراسرزمینی استفاده کرد.
هم اکنون وزارت نفت با برخی کشورهای آمریکای لاتین و آسیای میانه، تعاملات سرمایه گذاری را به روش های مختلف انجام می دهد و با کشورهایی همچون ترکمنستان و آذربایجان بحث سوآپ گاز، با ونزوئلا همکاری در حوزه پالایشگاهی و با ازبکستان نیز در زمینه توسعه میدان ها تعامل دارد. همه این ارتباطات در قالب سرمایه گذاری فراسرزمینی انجام می شود. ارتباط با این کشورها می تواند افزون بر جلوگیری ازخام فروشی در بی اثر کردن تحریم ها نیز موثر واقع شود. از آنجا که فروش نفت و وصول درآمدها یکی از بخش های مهم اقتصادی کشور به شمار می رود، سهم وزارت نفت در سرمایه گذاری فراسرزمینی نسبت به دیگر وزارتخانه ها بیشتر است. جواد اوجی، وزیر نفت، اوایل امسال اعلام کرد که برای نخستین بار، آرزوی 43 ساله کارشناسان صنعت نفت برای در اختیار گرفتن پالایشگاه های فراسرزمینی از طریق دیپلماسی فعال انرژی محقق و بازارهای جدید و جذابی برای نفت، میعانات گازی و فراورده های نفتی ایران حاصل شده است. دراین زمینه به توفیق های بزرگی دست یافته ایم که نشان دهنده اهتمام وزارت نفت بر استفاده از همه ظرفیت های موجود در جهان است.
اکنون بسیاری از پالایشگاه های ونزوئلا به دلیل تحریم و ترک کارشناسان خارجی دچار مشکل هستند و برای تعمیرات و راه اندازی به متخصصانی زبده در این زمینه نیاز دارد.
از سوی دیگر، نفت خامی که در پالایشگاه های این کشور پالایش می شود، نفت فوق سنگین است که در ترکیب با نفت صادراتی ایران می تواند به محصولاتی کیفی تر بینجامد. ضمن اینکه صادرات فراورده های نفتی، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی نیز می تواند در همین فرایند دنبال شود.
اما از طرف دیگر، صدور خدمات فنی- مهندسی درحوزه پالایشگاهی نیز می تواند ظرفیت دیگری برای ایران و مهندسان ایرانی در صنعت نفت باشد، به طوری که حضور متخصصان زبده وکارآمد صنعت نفت ایران می تواند راهکاری برای صنعت پالایش کشوری همچون ونزوئلا به شمار آید، به گونه ای که با انجام تغییرات و تعمیرات، تولید محصول در پالایشگاه های این کشور را به ظرفیت اسمی بازگرداند. پیرو وجود این توانمندی ها در صنعت نفت ایران، با سفر وزیر نفت به کشورهای آمریکای لاتین که در سال جاری هدف توسعه همکاری های بین المللی و گسترش مرزهای دیپلماسی انجام شد، قرارداد اولیه تکمیل ظرفیت پالایشگاه دولتی ۱۴۰ هزار بشکه ای «ال پالیتو» در ایالت کارابوبو به ارزش ۱۱۰ میلیون یورو به منظور تأمین تجهیزات پالایشگاهی و کمک به تعمیرات اساسی آن به امضا رسید. این پالایشگاه، کوچک ترین پالایشگاه نفتی ونزوئلاست که بیش از ۵۰ درصد ظرفیت آن خالی است.
وزارت نفت در استفاده از ظرفیت خالی پالایشگاه فراسرزمینی تنها به «ال پالیتو» اکتفا نکرده و برای تعمیر پالایشگاه «پاراگوانا»که بزرگ ترین پالایشگاه نفتی ونزوئلا و سومین پالایشگاه جهان با ظرفیت ۹۵۵ هزار بشکه در روز محسوب می شود، آماده شده است. این مجتمع پالایشی، مشتمل بر سه پالایشگاه «اوای، کادون و گرانده»، پس از تحریم ونزوئلا و انجام نشدن تعمیرات اساسی آن، فرسوده و از کار افتاده شده است. پالایشگاه ۱۰۰هزار بشکه ای «بولیوار سوپریم سوئنو» در نیکاراگوئه، سومین پالایشگاهی است که وزارت نفت برای استفاده از ظرفیت آن برنامه دارد. حجم سرمایه گذاری این پالایشگاه ۴ میلیارد دلار برآورد می شود؛ البته زمین و تأسیسات اساسی برای ایجاد این پالایشگاه ۱۰۰ هزار بشکه ای از سال ها پیش وجود دارد که به دلیل تحریم های آمریکا نیمه کاره رها شده است.
«بخارا» و «فرغانه» در ازبکستان، چهارمین و پنجمین پالایشگاه فراسرزمینی مورد هدف صنعت نفت کشورمان است. این پالایشگاه ها با ۵۰ درصد ظرفیت کار می کند و حالا با کمک خدمات فنی و مهندسی، همچنین دانش ایرانی قرار است این ظرفیت به طورکامل بازسازی شود. بی تردید چنین موفقیتی، موقعیت مغتنمی را برای پالایشگاه داری فراسرزمینی در اختیار ایران قرار خواهد داد.
ششمین پالایشگاه به «الفروقلس» سوریه اختصاص دارد. مطالعات ساخت این پالایشگاه ۱۴۰ هزار بشکه ای در سوریه پایان یافته و پس از آماده شدن زیر ساخت ها، با سرمایه گذاری مشترک ساخته خواهد شد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی و کارشناسان حوزه انرژی دیدگاه مثبتی به گام های برداشته شده از سوی وزارت نفت در خصوص پالایشگاه های فراسرزمینی دارند و آن را گامی موثر برای ارائه خدمات فنی مهندسی و ورود شرکت های دانش بنیان می دانند. هادی بیگی نژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم همدان –ملایر یکی از افرادی است که حضور کشورمان در پالایشگاه های فراسرزمینی را یکی از محورهای مهم وزارت نفت می داند. او با بیان اینکه وزارت نفت در خصوص صدور خدمات فنی و مهندسی به کشور ونزوئلا گام های مثبتی برداشته است، به خبرنگار مشعل گفت: پالایشگاه «ال پالیتو» ونزوئلا مدتی است به دلیل عدم دسترسی به خدمات فنی و مهندسی فعالیت ندارد و به همت و تلاش مهندسان ایرانی و صدور خدمات فنی مهندسی به این کشور تعمیر و راه اندازی شده و به این طریق نفت خام کشورمان همراه با نفت کشور ونزوئلا پالایش می شود که کشورمان سهم خودش را از فروش فراورده تولیدی کسب می کند. وی با بیان اینکه با صدور خدمات فنی مهندسی به دیگر کشورها باعث تثبیت علم مان می شود، افزود: با این روند دیگر کشورها، ایران را به عنوان یک کشور پالایشگاه ساز می شناسند. این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به چند نکته در این مسیر افزود: کشورمان در همکاری با پالایشگاه ونزوئلا علم صادر کرده است، ضمن آنکه فروش میعانات ایران به میزان تعیین شده از سوی آن پالایشگاه تضمین شده است. نکته دیگر به پیوند اقتصادی و سیاسی بین دو کشور باز می گردد. وی با اشاره به تاثیر پالایشگاه های فراسرزمینی در کاهش تحریم های ظالمانه گفت: فراورده تولید شده در پالایشگاه ونزوئلا را می توان به آن کشور یا یک کشور ثالث فروخت که از این طریق با کشور سومی نیز ارتباط بر قرار می شود و به ازای فروش محصول، ارز یا کالاهای مورد نیاز کشورمان را دریافت می کنیم. هرچه قدر بتوانیم از این شرایط استفاده کنیم، به نفع ایران و ضد تحریم است. بیگی نژاد در ادامه به توانمندی شرکت های دانش بنیان درصدور خدمات فنی مهندسی پرداخت و گفت: شرکت های دانش بنیان در این مسیر بسیار کمک کننده هستند و می توان از توانمندی آنها برای پیشبرد پالایشگاه های فراسرزمینی بهره مند شد.
حسن مرادی، استاد اقتصاد انرژی نیز با نظر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس مبنی بر اهمیت و جایگاه پالایشگاه های فراسرزمینی در بی اثر کردن تحریم ها هم عقیده است. وی با بیان اینکه ایجاد پالایشگاه های فراسرزمینی وابستگی دیگر کشورها به ایران را افزایش می دهد، گفت: پالایشگاه ها با خوراک های مختلف طراحی می شوند، یکی از اقدامات موثر ایران در مقابله با تحریم ها این است که تعمیرات اساسی دیگر کشورها را به عهده بگیرد و تجهیزات خودش را روی تجهیزات پالایشگاهی آن کشورها نصب کند. وی با اشاره به مزیت پالایشگاه های فراسرزمینی افزود: با چنین همکاری هایی، پالایشگاه های فراسرزمینی به نفت کشورمان وابستگی پیدا می کنند و از این طریق می توان خارج از چارچوب تحریم ها، فروش نفت را انجام داد. این استاد اقتصاد انرژی ادامه داد: پالایشگاه های فراسرزمینی به مراتب بهتر از وضعیت کنونی است و توصیه می کنم که کشورمان، پالایشگاه های دیگری را احداث یا تجهیز کند و از این طریق بخش اعظمی از نفت خود را به فروش برساند. مرادی به وابستگی پالایشگاه های فراسرزمینی به خدمات فنی و مهندسی پرداخت و گفت: با ساخت پالایشگاه و تعمیرات آنها در خارج از کشور صدور خدمات فنی و مهندسی رقم می خورد. این روند در برخی موارد از تجارت کالاها به صرفه تر است و در حقوق تجارت بین الملل، نوعی بازاریابی و فروش خدمات در خارج از کشور به شمار می رود. وی ادامه داد: صدور خدمات فنی مهندسی به تجهیز پالایشگاه های فراسرزمینی باعث ایجاد اشتغال در کشور می شود. از این رو می توانیم پالایشگاه های زیادی را در کشورهای دیگر احداث و تجهیز کنیم و در این مسیر از مصنوعات ساخته شده از سوی صنعتگران و شرکت های دانش بنیان بهره مند شویم. این استاد اقتصاد انرژی تاکید کرد: با همت والای دولت سیزدهم می توان مناطق مستعد سرمایه گذاری را شناسایی کرد و شاهد صدور نفت و خدمات فنی مهندسی به دیگر کشورها بود.
در پایان باید گفت، سهامداری در پالایشگاه کشور های دیگر در ازای صدور خدمات فنی مهندسی مزایای زیادی برای کشورمان به همراه دارد. این روش علاوه بر خنثی سازی تحریم ها، با تبدیل نفت به فراورده، ارزآوری زیادی نصیب کشورمان خواهد کرد.
یکی از اقدامات ارزشمند دولت سیزدهم بازسازی پالایشگاه های نیمه فعال و باظرفیت بسیار پایین تر از ظرفیت اسمی درکشور ونزوئلاست. ازاین طریق، افزون براستفاده ازصادرات خدمات فنی مهندسی دربازسازی پالایشگاه کشور هدف، خوراک ورودی پالایشگاه نیز منطبق بر نفت خام ایران تعبیه می شود.
رونمایی از یک طرح زیست محیطی دانش بنیان در پالایشگاه هاشمی نژاد
مشعل کارنامه شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، 17 آبان امسال، بار دیگر شاهد ثبت برگ زرین تازه ای بود از دستاوردی دانش بنیان با عنوان «تغلیظ گاز اسیدی» که همسو با افزایش درآمدزایی، اشتغالزایی و رونق کسب و کار در منطقه ای مرزی، زمینه ساز حفاظت بیش از پیش محیط زیست نیز می شود. این شرکت که ابتدای امسال با بهره برداری از این پروژه ملی و ارزشمند در حوزه جلوگیری از خام فروشی و تکمیل زنجیره ارزش افزوده به سرتیتر رسانه ها بدل شد، همسو با افزایش ظرفیت پالایش گاز و محصولات جانبی، صیانت از محیط زیست را نیز سرلوحه فعالیت های خود قرار داده تا درحوزه تحقق سیاست های مسؤولیت اجتماعی پیشتاز باشد. یحیی فیضی، مدیرعامل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، درباره طرح دانش بنیان تغلیظ گاز اسیدی و دیگر طرح های زیست محیطی این پالایشگاه، توضیحاتی ارائه کرده که در ادامه می خوانید.
بهره گیری از ظرفیت شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی، افزون بر کاهش هزینه و ترغیب سرمایه گذاران برای حضور در پروژه های پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، زمینه صادرات دانش فنی را نیز فراهم می کند.در ادامه مسیر طی شده و در سال تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین، طرح دانش بنیان تغلیظ گاز اسیدی با سرمایه گذاری 420 میلیارد ریال، 17 آبان امسال به بهره برداری رسید.مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد درباره این طرح می گوید: دمای کوره واکنش در زمان طراحی اولیه پالایشگاه و غلظت گازی که به سمت واحدهای بازیافت گوگرد می رفت، حدود 36 درصد بود. در حالی که با این درصد تغلیظ، واکنش کامل انجام نمی شود و دمای پایین باعث می شود راندمان کوره کاهش یابد، همچنین برخی ترکیبات سمی به سمت کاتالیست های بازیافت گوگرد حرکت و کاتالیست ها را غیر فعال کند.
یحیی فیضی ادامه می دهد: هدف از اجرای این پروژه، افزایش غلظت از 36 به 50 درصد بوده که با اجرای آن شاهد انجام کامل فرایند کوره واکنش خواهیم بود و دمای کوره از 840 به 1000 درجه سانتی گراد خواهد رسید، ضمن اینکه ترکیبات مسموم کننده کاتالیست ها نیز از بین خواهد رفت.
به گفته وی، زمانی که کاتالیست کیفیت خود را از دست دهد، راندمان واحد که در ابتدای راه اندازی بین 94 تا 97 درصد است، بتدریج کاهش می یابد. با کاهش راندمان، تولید گوگرد نیز کاهش پیدا می کند. با اجرای این پروژه، علاوه بر بهبود مولفه های زیست محیطی، تولید گوگرد پالایشگاه نیز به ازای هر واحد تصفیه گاز 11 هزار تن در سال و در مجموع 55 هزار تن افزایش می یابد.
حفاظت و صیانت از محیط زیست، از دیگر اهداف تعریف شده برای اجرای طرح دانش بنیان تغلیظ شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد است. بر این اساس، با افتتاح طرح مزبور، ضمن برخورداری از درآمد قطعی و پیش بینی سالانه به ترتیب حدود 210 و 130 میلیارد ریال، به منظور صیانت از محیط زیست به عنوان رسالتی جدی و اولویت اول مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران، کاهش انتشار 21 هزار تن SO2، 22 هزار تن CO2 و کاهش 110 تن تولید پسماند کاتالیستی محقق شده است.
این طرح، یکی از نمادهای خودباوری در شرکت ملی گاز ایران است که همزمان با دور دوم تحریم های ظالمانه آغازشده و در شرایط تحریم و ناپایداری قیمت ها با تکیه بر توان و تخصص داخلی، تلاش و همت مضاعف همکاران به ثمر رسیده است.
افزایش تولید سالانه حدود 11 هزار تن گوگرد به ارزش 130 میلیارد ریال، کاهش مصرف کاتالیست کلاوس به ارزش حدود 80 میلیارد ریال، کاهش مصرف سوخت سالانه به میزان 12 میلیون مترمکعب به ارزش 540 میلیارد ریال بر مبنای گازبهای صادراتی، کاهش انتشار SO2 به محیط به میزان 21 هزار تن در سال، کاهش انتشار CO2 به محیط ناشی از کاهش مصرف سوخت به میزان 22 هزار تن در سال، کاهش تولید پسماند کاتالیستی به میزان 110 تن در سال و ایجاد 20 درصد ظرفیت اضافی برای واحدهای گوگردسازی از جمله مزایای اجرای این طرح است.افزون برمزیت های یادشده، در فاز اول این طرح، روزانه 500 تن گاز کربنیک (CO2) با غلظت حداقل 95 درصد تولید می شود و در مرحله دوم نیز با احداث و بهره برداری از طرح مشابه طی دو سال آینده حجم گازکربنیک تولیدی به یکهزار تن در روز خواهد رسید.
به همین منظور، مجوز فروش گازکربنیک از سوی هیات مدیره شرکت ملی گاز ایران صادر و طرح های بخش خصوصی نیازمند به گازکربنیک از جمله طرح تولید جوش شیرین، یخ خشک، کربنات دوسود، همچنین متانول، اوره و ... دریافت شده و در دست بررسی و مطالعه است که بزودی اقدامات لازم از طریق درج آگهی فراخوان جذب سرمایه گذار برای خرید CO2 و تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده انجام خواهد شد.
طرح فروش گازکربنیک در مجاورت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد مانند طرح فروش گوگرد مذاب، اقدام ارزنده ای به منظور کسب درآمد برای این شرکت، اشتغالزایی برای مردم محلی و حفظ محیط زیست، به عنوان رسالتی جدی و اولویت مسؤولیت اجتماعی شرکت ملی گاز ایران است.
درپالایشگاه شهید هاشمی نژاد، طرح های دیگری در حوزه حفظ محیط زیست اجرایی شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد دراین باره می گوید: در برنامه ششم توسعه، همه شرکت های نفت و گاز مکلف شده اند، گازهایی را که به مشعل ارسال می کنند، به میزان کمتر از 90 درصد طراحی برسانند. از این رو در این پالایشگاه، طرحی با عنوان «حرکت به سمت فلر صفر» پیگیری می شود.
به گفته فیضی، شرکتی معتبر که طراحی و ساخت مشعل پالایشگاه هاشمی نژاد را انجام داد، پکیج های فلرگس ریکاوری ساخته بود. این پکیج ها گاز را از فلر دریافت و پس از تصفیه به عنوان گاز سوخت به سمت پالایشگاه ارسال می کند. این شرکت خارجی برای ساخت این پکیج ها، 6 میلیون دلار می خواست؛ اما توانستیم با تکیه بر ظرفیت جوانان توانمند پالایشگاه، در 3 فاز، گازهایی را که به سمت مشعل می رفت، ریکاوری کردیم. در فاز نخست، گازهای شیرین فلر را با ایجاد شبکه، به سوخت زباله سوزهای واحد بازیافت گوگرد اختصاص دادیم. در فاز دوم، پکیج شیرین سازی شبیه پکیج شرکت خارجی را در پالایشگاه طراحی کرده و گازهای ترشی را که به سمت مشعل می رفت، جمع آوری کردیم. پس از شیرین سازی، این گاز برای سوخت بویلرها استفاده می شود. در مرحله سوم نیز توانستیم نشتی هایی را که از سمت شیرهایی که به سمت شبکه فلر می رفت، مدیریت کنیم.
مدیرعامل پالایشگاه شهید هاشمی نژاد می گوید: طبق استاندارد و طراحی اولیه پالایشگاه، 24 هزار مترمکعب گاز به سمت فلر ارسال می شد که این مقدار را به کمتر از 2 هزار مترمکعب رساندیم. براین اساس، تکلیفی را برنامه ششم توسعه تعریف کرده بوده ، محقق ساختیم. نکته قابل تامل اینکه، گاز مصرفی شهر سرخس با 100 هزار مشترک در فصل زمستان گذشته، روزانه 10 هزار مترمکعب در ساعت بوده که با اجرای این طرح، بخشی از این گاز از مسیر بهینه سازی و کاهش مشعل سوزی تامین شد.
مدیرعامل شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد یادآور می شود: در رابطه با حفظ محیط زیست، علاوه بر موارد یادشده، اقدام مثبت و خوب دیگری که در پالایشگاه انجام شده، موضوع آب است. با توجه به شرایط خشکسالی که در کشور حاکم بوده، موضوع آب بسیار کلیدی و راهبردی است. براساس طراحی اولیه، پالایشگاه باید روزانه 4 هزار مترمکعب آب مصرف کند که این مقدار قابل توجه است. براین اساس، پروژه های بازچرخانی آب را در پالایشگاه طراحی کردیم و با نصب تاسیسات مناسب و بهینه سازی مناسب تر، این بازچرخانی را انجام دادیم.
به گفته وی، با اجرای این پروژه ها، آب مصرفی پالایشگاه از 4 هزار مترمکعب به 2 هزار و 500 مترمکعب در روز کاهش یافته، ضمن اینکه از روش تبخیری هم برای ساخت آب مقطر استفاده شده است. این روش، هزینه های زیادی به سیستم تحمیل می کرد و اتلاف زیادی هم در زمینه آب مصرفی صورت می گرفت. تبدیل فرایند قبلی به سیستم آر او(RO) باعث شد 750 مترمکعب در روز بازچرخانی و برگشت آب داشته باشیم که این اقدام، کاهش 750 مترمکعب آب برداشتی از چاه های آب را به دنبال داشت. پروژه های زیادی نیز اجرایی شده و طرح هایی هم در دست اقدام داریم که مقدار بازچرخانی آب را از این مقدار بیشتر می کند.فیضی تاکید می کند: دمای هوای زمستان های سرخس به منفی 25 درجه هم می رسد.در این هوا، باید سیستم ها گرم نگه داشته شود که این کار با بخار ال پی صورت می گیرد. در انتهای سیکل استفاده از بخار، برای گرم کردن، تله هایی وجود دارد و در صورتی که بخار ال پی به مایع تبدیل نشده و کماکان بخار داشته باشد، جلوی آن را می گیرد تا حداکثر بهره وری به وجود بیاید. ممکن است مقداری بخار فرار کند که این بخار داخل آکومولاتور جمع آوری می شود. همچنین داخل مخزن جمع آوری آب و بخار به دلیل اینکه در فشار 1.5 کیلوگرم بر سانتی مترمربع کار می کند، مقداری تبخیر بخار داریم. همکاران ما بررسی کردند که چگونه می شود با بهره گیری از امکانات موجود، این بخار را به سیستم بازگرداند. در واحدهای بازیافت، یکسری کندانسور داریم که فن هوایی است و بخاراتی را که در کندانسور سوم واحد بازیافت وجود دارد، سرد کرده و دوباره به سیکل برمی گرداند تا بتوانیم بخارات گوگرد را به گوگرد مایع تبدیل کنیم. در این بخش ظرفیت مازادی وجود داشت؛ اما با بهره گیری از این فن ها دوباره از بخاراتی که در انتهای واحد بازیافت گوگرد وجود داشت، استفاده و آنها را دوباره به مایع تبدیل کردیم و به سیستم برگرداندیم. با اجرای این پروژه، توانستیم روزانه 100 تا 150 مترمکعب بخاراتی را که به هدر می رفت، به سیکل برگرداندیم.
اشتغال زایی و رونق تولید با توسعه زیرساخت ها در نخستین استان سبز کشور
مشعل استان همدان، نخستین استان سبز کشور در زمینه گازرسانی به شهرها و روستاها و با اجرای برنامه های تعریف شده، نخستین شرکت گاز استانی در کشور به شمار می آید که گازرسانی به همه شهرها و روستاهای بالای 20 خانوار را انجام داده است. این استان اگرچه در حوزه گازرسانی شهری و روستایی، «سبز» به شمار می آید، اما گازرسانی به صنایع باقیمانده و واحدهای مسکونی جدید آن همچنان درجریان است. بر اساس برنامه های تعریف شده در حوزه توسعه گازرسانی به صنایع، شرکت گاز استان همدان در نظر دارد درقالب برنامه زمان بندی 15 ماهه همه صنایع موجود استان را به شبکه سراسری گاز متصل کند.اجرای پروژه های گازرسانی، زمینه ساز اشتغال زایی مستقیم و غیرمستقیم قابل توجهی شده و ازسوی دیگر، هزینه پایین این سوخت پاک، زمینه کاهش قیمت تمام شده ساخت محصول و رونق کسب وکار صنایع و واحدهای تولیدی را فراهم کرده است.همزمان با توسعه گازرسانی در واحدهای صنعتی و استفاده از گاز به جای سوخت های مایع در این بخش، گازرسانی به واحدهای مسکونی جدید در مناطق پراکنده استان نیز درجریان است. بر این اساس، واحد اجرای طرح های شرکت گاز استان همدان با برنامه ریزی اصولی، به بهره مندی این واحدهای جدید از گاز اقدام می کند.
وحید حمیدی، کارشناس واحد اجرای طرح های شرکت گاز استان همدان در این باره می گوید: همدان، استان سبز شناخته می شود و گازرسانی به همه شهرها و بخش قابل توجهی از روستاهای واجد شرایط در آن پایان یافته و هم اکنون پروژه های خطوط پراکنده واحدهای مسکونی و شبکه تقویتی جدید در استان فعال است.
وی با بیان اینکه چند پروژه تقویتی در استان درحال اجراست، می گوید: احداث ایستگاه تی بی اس 2 کوثر، یکی از پروژه های تقویتی شهر همدان است. این ایستگاه با ظرفیت 10 هزار مترمکعب در ساعت، در حال ساخت بوده و خطوط ورودی و خروجی آن در حال اجراست و در آینده نزدیک به بهره برداری می رسد.
به گفته وی، با بهره برداری از این ایستگاه تقلیل فشار گاز، شاهد افزایش ظرفیت و پایداری بیش از پیش شبکه گازرسانی این منطقه خواهیم بود.
کارشناس واحد اجرای طرح های شرکت گاز استان همدان یادآور می شود: علاوه بر پروژه شبکه های پراکنده، خطوط تقویتی و نصب ایستگاه ها، پروژه های گازرسانی به صنایع را نیز در دست اقدام داریم که این پروژه ها هم اکنون در استان فعال هستند. با برنامه ریزی انجام شده، گازرسانی به واحدهای صنعتی باقیمانده با شتابی چشمگیر در جریان است که با اجرا و بهره برداری از این پروژه ها شاهد جایگزینی گاز بیشتری با سوخت های مایع خواهیم بود.
حمیدی تاکید می کند: در سال های گذشته تلاش های خوبی از سوی واحد اجرای طرح ها صورت گرفته و پروژه های زیادی در بخش های مختلف اجرا شده است تا بتوانیم خدمات مناسب تری به واحدهای صنعتی ارائه کنیم.
سعید یحیی پور، ناظر پروژه های پراکنده گاز همدان نیز با اشاره به حوزه مسئولیتی خود می گوید: این واحد وظیفه نظارت بر اجرای پروژه خطوط و شبکه گاز داخل شهر و روستاها و راه اندازی ایستگاه های تی بی اس را به عهده دارد.
به گفته وی، ایستگاه پایداری خط لوله گاز جانبازان (ایستگاه تی بی اس) که به تقویت و پایداری تامین گاز شهرک مدرس کمک می کند، درحال اجراست. خط لوله ورودی ایستگاه تی بی اس 6 اینج و خروجی آن نیز 8 اینچ بوده و با توجه به ساخت و سازهای جدید، زیرساخت های لازم را برای تقویت شبکه گاز این منطقه فراهم می کند.
یحیی پور تاکید می کند: تلاش می کنیم پروژه های گازرسانی طبق برنامه زمان بندی و پیش از آغاز فصل سرد تکمیل و خانوارهای بیشتری از این سوخت پاک و ارزشمند بهره مند شوند.
اشکان جمشیدی، نماینده ایمنی پروژه گازرسانی کوی جانبازان استان همدان هم در باره این پروژه و ریسک های کاری می گوید: کار در حوزه گاز با توجه به خطرات آن ریسک بالایی دارد، براین اساس نیاز به مراقب و ایجاد شرایط خاص حین انجام کار است تا بتوان کاری ایمن و مطلوب تحویل داد. به گفته وی، تلاش می کنیم با ایجاد شرایط عملیاتی ایمن و آرام، درحین کار حادثه ای رخ ندهد و پروژه براساس برنامه تعریف شده به صورت کاملا ایمن به بهره برداری برسد. جمشیدی با اشاره به حضور دو ساله خود درصنعت گاز یادآورمی شود: پیش از این به عنوان نیروی ابزار دقیق فعالیت می کردم، اما با توجه به فعال بودن پروژه های گازرسانی، تصمیم گرفتم در این حوزه فعالیت خود را ادامه دهم. به گفته وی، نماینده ایمنی باید با الزام های موجود در دستورالعمل اچ اس ای پیمانکاران شرکت ملی گاز ایران و انطباق کارگاه با قوانین و مقررات، آشنایی کامل داشته باشد. جمشیدی با بیان اینکه این نماینده ایمنی باید شرایط نا ایمن محیط کارگاه را شناسایی و آن را برطرف کند، تاکید می کند: با نظارت دقیق، استقرار ماشین آلات و ابزار کار در مکان های تعیین شده، همچنین تاکید برضرورت به کارگیری پوشش و کلاه ایمنی مناسب و تجهیزات ایمنی در زمان اجرای پروژه، ریسک های حین کار به حداقل رسیده است.
دیوانعلی امامی، از دیگر کارکنان فعال در پروژه ایستگاه تی بی اس کوی جانبازان شهر همدان است. وی که 32 سال در پروژه های گازرسانی مشغول به کار بوده است، می گوید: علاوه بر همدان، پیش از این در پروژه های گازرسانی کامیاران و سنندج نیز فعالیت داشته ام. امامی می گوید: به صورت معمول، عملیات حفاری و لوله گذاری را انجام می دهم و نشتی های موردی را بررسی می کنم.
وی یادآور می شود: شرکت گاز با توجه به اجرای پروژه هایی که با رفاه و آسایش مردم در ارتباط است، صنعتی مردمی است. هم اکنون گاز اهمیت بالایی برای مردم دارد و در فصل سرد سال این اهمیت بیش از پیش به چشم می آید. امامی تاکید می کند: همدان استانی سردسیر است و زمستان های سختی دارد؛ براین اساس گاز ارزش بالایی میان همه اهالی آن به ویژه در روستاهای کوهستانی دارد.
مصطفی جاویدمهر، جوشکار پروژه های گازرسانی استان همدان است. وی که از سال 77 در صنعت گاز مشغول به کار شده است، می گوید: از سال 80 و پس از سپری کردن دوره های فنی و حرفه ای موفق به کسب مدرک جوشکاری شدم. البته هر سال آزمون می دهیم و گواهینامه صلاحیت حرفه ای دریافت می کنیم. به گفته جاویدمهر، حساسیت جوشکاری لوله های گاز بالاست و نیاز به جوش های نفوذی دارد و پس از انجام کار، صحت آن با رادیوگرافی بررسی می شود. وی با اشاره به چالش های فعالیت به عنوان جوشکار می گوید: علاوه بر نور و دود حاصل از فرایند جوشکاری، به دلیل خارج شدن از حالت فیزیکی طبیعی و قرار گرفتن در شرایط خاص برای جوشکاری، همچنین به دلیل تکرار این حالت به دفعات زیاد، دردهای عضلانی از رایج ترین مشکلات مفصلی میان جوشکاران است.
پژمان نادی، کمک جوشکار پروژه های گازرسانی می گوید: از سال 95 در صنعت گاز مشغول به کار هستم و پیش از این در حوزه ابزار دقیق، حفاظت از زنگ، نصب و تعویض کنتور فعالیت داشته ام.
وی با بیان اینکه پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه وارد پروژه های صنعت گاز شده ام، می گوید: حضور و کار در همه شرایطی که در آن فرایند شیمیایی وجود دارد، ممکن است برای بدن ضرر داشته باشد و به سلامت انسان آسیب برساند. عوارض و خطرهای جوشکاری نیز تاثیری کوتاه مدت و بلند مدت روی سلامت انسان دارد.
نادی ادامه می دهد: افزون بر نور (اشعه) که در حین جوشکاری به وجود می آید و به سلامت چشم آسیب می رساند، دود حاصل از جوشکاری نیز باعث تحریک چشم و آسیب رساندن به دستگاه گوارش و ایجاد دردهای شکمی و… می شود. از سوی دیگر در دراز مدت نیز شاهد به وجود آمدن و تشدید بیماری های ریوی خواهیم بود.
بهمن شهیدی، کارشناس برق قدرت است و 3 ماه از حضورش در پروژه های گازرسانی می گذرد. وی با بیان اینکه در این پروژه وظیفه حفاظت از زنگ و ابزار دقیق را به صورت تخصصی به عهده دارم، می گوید: در حوزه حفاظت از زنگ، اقدام هایی همچون جلوگیری از خوردگی و آند گذاری را انجام می دهیم تا عمر تجهیزات افزایش یابد و شاهد خوردگی آنها نباشیم. به گفته شهیدی، برای ایمنی بیشتر لوله ها در مقابل ضربه های مکانیکی معمولا شبکه های انتقال گاز را در زمین مدفون می کنند. از طرفی مدفون کردن لوله های فلزی پدیده زنگ زدگی و خوردگی را به وجود می آورد. بر این اساس با استفاده ازتکنیک های متعدد به ویژه سیستم حفاظت کاتدیک می توان از پوسیدگی شبکه های گازرسانی جلوگیری کرد.
مسعود جنانی، ناظر پروژه پراکنده شرکت گاز استان همدان با اشاره به دیگر پروژه فعال گازرسانی می گوید: قاسم آباد از مناطقی به شمار می آید که هم اکنون شاهد توسعه گازرسانی در آن هستیم. با توسعه مناطق مسکونی دراین منطقه، آماده لوله گذاری می شویم تا بتوانیم گاز واحدهای مسکونی جدید را تامین کنیم.
به گفته وی، از شبکه قدیمی که در این منطقه وجود دارد، انشعاب گاز گرفته می شود. این شبکه تا درب واحد مسکونی متقاضی جدید امتداد خواهد یافت و علمک آن نصب می شود.
جنانی با اشاره به مدت زمان درخواست متقاضی تا نصب علمک آن می گوید: ابتدا فرایند انجام کار که مربوط به مجوز شهرداری و تکمیل مدارک مورد نیاز است، طی می شود. پس از آن مجوز حفاری را از طریق مراجع قانونی اداره دریافت می کنیم. پس از تکمیل مجوزها، اجرای پروژه در قالب پکیج، به پیمانکار پراکنده شرکت گاز استان همدان ابلاغ و در نهایت پس از ایجاد زیرساخت ها، انشعاب متقاضی نصب و واحد مسکونی جدید به شبکه گاز متصل می شود.
علی شریفی، مسئول حوادث شرکت گاز استان همدان می گوید: 700 هزار مشترک تحت پوشش این مرکز قرار دارد و با فعالیت 106 امدادگر، خدمات رسانی شبانه روزی و 24 ساعته به مشترکان انجام می شود.
وی با بیان اینکه از هر نقطه استان که با سامانه 194 تماس گرفته شود، در این مرکز پاسخگو هستیم و خدمات رسانی می کنیم، ادامه می دهد: به صورت میانگین در شرایط عادی روزانه 100 تماس دریافت می کنیم و پس از ثبت، امدادگران و گازبان ها برای بررسی و انجام عملیات اعزام می شوند.
به گفته مسئول حوادث شرکت گاز استان همدان، میانگین حضور در محل برای پیام معمولی از سوی امدادگر 10 تا 15 دقیقه و برای پیام اضطراری نیز 5 تا 7 دقیقه است. خوشبختانه پیام های اضطراری بسیار اندک است و از سال 1400 تاکنون مشکل و حادثه خاصی نداشته ایم.
وی یادآور می شود: در سال های گذشته و به صورت متوالی، شرکت گاز استان همدان در میان دستگاه های خدمات رسان، عنوان برترین دستگاه را کسب کرده و عملکرد آن در جشنواره های مختلف مورد تقدیر قرار گرفته است.
در گفت وگو با مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه مطرح شد:
مشعل ایران به دلیل دسترسی به منابع و ذخایر عظیم نفت و گاز و موقعیت خاص جغرافیایی، ایفاگر نقشی سازنده در زمینه صادرات فراورده های نفتی در سطح منطقه قلمداد می شود. در این میان کشورهای در حال رشد و توسعه، مقصد و بازار مصرف مناسبی برای صادرات محصولات نفتی به شمار می آیند و با تبیین سیاستگذاری ها، برنامه ریزی ها و اقدامات اجرایی، می توان بسترهای لازم برای بالندگی بیش از پیش را برای صنعت نفت کشور رقم زد.
صادرات مواد نفتی پالایش شده ازسمت کرمانشاه به همسایه های غربی ازجمله عراق، اتفاق بزرگی است که می تواند این استان را به یک هاب صادرات فراورده های نفتی در کشور مبدل کند؛ البته ناگفته نماند که تحقق این مهم، مستلزم ایجاد زیرساخت ها و مسیرهای اساسی و زیربنایی است. درگفت وگو بافریدون یاسمی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، ضمن اطلاع از عملکرد این شرکت دریک سال اخیر،نگاه اجمالی شده است به مهیا شدن زمینه های صادرات فراورده های نفتی از این بخش از کشور و آثار اقتصادی حاصل از آن که در ادامه می خوانید.
استان کرمانشاه، با داشتن 370 کیلومتر مرز، دارای ۶ مرز رسمی فعال با کشور عراق است که می توان از آن به عنوان دروازه بزرگ تجاری کشور به عراق و سوریه یاد کرد. مرزهای پرویزخان، خسروی، سومار، شیخ صالح، شوشمی، تیله کوه و سازان، مرزهای استان کرمانشاه با عراق هستند که از این میان، مرز رسمی خسروی و بازارچه مرزی سومار با بخش عربی و مابقی مرزها با حوزه کردی، مرز مشترک دارند. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با بهره مندی از توان کارکنان و متخصصان داخلی خود و نیز با برخورداری از امکانات فنی، مخازن موجود برای ذخیره سازی فراورده های نفتی و نیز دارا بودن ناوگان حمل ونقل مناسب، توانسته به بازارهای نفتی منطقه نفوذ کرده و فرصتی مناسب برای صادرات فراورده های نفتی ایجاد کند.
وجود مرز مشترک با برخی همسایه های غربی مانند عراق،این ظرفیت را ایجاد کرده است که بتوان در انتقال فراورده های نفتی، فعال تر عمل کرد و در ایجاد ارزش افزوده برای کشور گام های بیشتری برداشت.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در این باره، با اشاره به آمادگی کامل به منظور صادرات فراورده های نفتی به کشورهای همسایه، بویژه عراق گفت: واقعیت امر حاکی از آن است که با توجه به نزدیک بودن استان کرمانشاه به عراق و داشتن بیش از370 کیلومتر مرز مشترک رسمی با این کشور،استان کرمانشاه به بهترین مکان برای صادرات فراورده های نفتی بدل شده است.یاسمی اظهار کرد: پیش بینی می شود در آینده ای نه چندان دور،شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه توان و ظرفیت صادرات نفت سفید و نفتگاز به میزان روزانه 2 تا 4 میلیون لیتر را به کشور عراق داشته باشد. هم اکنون این ظرفیت انتقال در استان کرمانشاه فراهم است و با توافقات انجام شده فی مابین دو کشور می توان این میزان از فراورده را صادر کرد. وی همچنین با تاکید بر اینکه ایجاد زیرساخت های لازم برای توسعه صادرات فراورده های نفتی در استان کرمانشاه، ضروری ترین رویکردی است که با همکاری نهادها و سازمان های مختلف محقق می شود، تصریح کرد: افزایش صادرات فراورده های نفتی به کشورهای همسایه، آن هم در شرایط تحریم اقتصادی، می تواند منبع مناسب کسب درآمد برای اقتصاد کشور باشد.از این رو تعلل در این زمینه جایز نیست و توجه و اهتمام مدیران را بیش از هر زمان دیگری می طلبد.یاسمی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای تسهیل در صادرات فراورده های نفتی به کشور عراق نیز گفت: انجام پیمان سپاری به منظور ارتقای انبار کرمانشاه به لاین بارگیری مجزا، ارتقای رینگ آب وآتش نشانی، نوسازی لوله های بارگیری، نصب میترهای هوشمند و... از اهم اقداماتی است که در دستور کار شرکت پخش منطقه کرمانشاه قرار دارد که امیدواریم ظرف 5، 6 ماه آینده شاهد صادرات محموله های نفتی استان به کشور عراق باشیم.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با فاصله گرفتن از بحث صادرات فراورده های نفتی، گریزی هم به فعالیت های این شرکت به منظور تامین سوخت مورد نیاز مردم این استان زد و از آمادگی برای گذر از دوره سرما و فصل زمستان گفت. یاسمی با تاکید بر آمادگی برای گذر از فصل زمستان و تامین سوخت مورد نیاز همه بخش ها ازجمله نیروگاه ها گفت: این حوزه عملیاتی، مصرف سوخت مایع نیروگاه های کرمانشاه را تامین می کند و بنا بر تمهیدات پیش بینی شده، ذخیره سازی مناسبی در این بخش انجام شده است. وی با اعلام ذخیره سازی بیش از 80 درصدی سوخت در نیروگاه های استان کرمانشاه، از ذخیره سازی سوخت در کارخانه سیمان این استان نیز خبر داد.وی سوخت رسانی به واحدهای صنعتی و تولیدی را نیز مطلوب خواند و افزود: موجودی سوخت نفت سفید بخش خانگی در منطقه افزایش یافته و در سه ماه گذشته 880 لیتر نفت سفید در اختیار این بخش قرار داده شده است، ضمن اینکه اعلام کرده ایم در صورت نیاز می توانند نفت سفید بیشتری دریافت کنند. به واحدهای تولیدی نیز اعلام شده که در صورت نیاز می توانند مصرف 10 تا 15 روز نفتگاز را دریافت کنند.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، موجودی انبارهای نفت منطقه را مناسب عنوان کرد و افزود: به صنایع پتروشیمی و کارخانجات نیز اعلام کرده ایم درصورتی که از سنوات گذشته موجودی ندارند، معادل 10 روز می توانند سوخت دریافت کنند.یاسمی تأکید کرد: این منطقه عملیاتی همانند دیگر مناطق 37 گانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، همه تلاش خود را معطوف بر آن داشته است تا سوخت رسانی به همه بخش های مصرف کننده، بویژه در ماه های سرد پیش رو، بدون دغدغه انجام شود.
نظارت و کنترل مجاری عرضه سوخت باهدف جلوگیری از خروج خارج از شبکه فراورده های نفتی اعم از بنزین و گازوییل، همچنین مسدودسازی کارت های مهاجر، دیگر موضوعاتی هستند که یاسمی به آنها پرداخت.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه در این باره با اشاره به استفاده از جدیدترین فناوری ها و تکنولوژی ها در جایگاه های عرضه سوخت استان گفت: دوربین تمام جایگاه های سطح استان فعال و مجهز به آخرین فناوری های روزآمد است. زاویه دید این دوربین ها به نحوی تنظیم شده که واحدهای بازرسی و حراست، کنترل و نظارت دقیقی بر آن داشته باشند و این موضوع سبب شده میزان قاچاق سوخت در استان به حداقل ممکن کاهش یابد.
یاسمی از کرمانشاه به عنوان یکی از استان های موفق در زمینه کنترل و نظارت بر مجاری عرضه سوخت یاد کرد و با بیان اینکه انسداد مبادی قاچاق سوخت از اهم برنامه هایی است که در دستور کار شرکت پخش منطقه کرمانشاه قرار دارد، بیان کرد: این مهم که با هدف پیشگیری از تخلفات در حوزه توزیع فراورده های نفتی انجام می شود، با مسدود کردن یکهزار و 951 قطعه کارت هوشمند سوخت بنزین و نفتگاز در نیمه نخست امسال نشان داده است که منطقه پخش کرمانشاه اهتمام ویژه ای در امر مبارزه با عرضه سوخت خارج از شبکه و جلوگیری از سوءاستفاده از کارت هوشمند وسایل نقلیه بنزین سوز دارد.وی با اشاره به اینکه از این تعداد کارت مسدود شده، یکهزار و 581 قطعه مربوط به کارت بنزین و 370 قطعه مربوط به کارت نفت گاز بوده است، گفت: نظارت بر مجاری عرضه سوخت استان کرمانشاه در قالب گروه های نظارتی و با همکاری نیروی انتظامی و تعزیرات حکومتی استان انجام می شود که پس از تشکیل پرونده متخلفان و ارجاع به کمیته تخلفات منطقه، برای بررسی و صدور حکم نهایی به تعزیرات حکومتی استان ارسال می شود.مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه، الکترونیکی شدن سیستم توزیع سوخت در استان را برای کاهش قاچاق سوخت بسیار مهم ارزیابی کرد و توضیح داد: اکنون بخش زیادی از سیستم توزیع در استان الکترونیکی است؛ اما هرچه قدر در این مسیر حرکت کنیم، موفقیت های بیشتری کسب می کنیم. همچنین دسترسی به سامانه سازمان پایانه حمل ونقل برای رویت بارنامه ها نیز از نمونه اقدام های شرکت در مسیر کاهش قاچاق سوخت است که از این طریق براحتی می توان بارنامه های جعلی را شناسایی کرد و سوخت مورد نیاز را بر اساس نوع و کیلومتر و تطبیق آن با سامانه هوشمند، تحویل داد.یاسمی با بیان اینکه شرکت پخش منطقه کرمانشاه، نخستین منطقه ای است که روی ادوات کشاورزی پلاک نصب کرده است، گفت: همه ساله با حضور دستگاه های نظارتی، میزان سوخت مورد نیاز زمین های کشاورزی بر اساس سطح زمین زیر کشت، نوع کشت و نیز وضعیت جغرافیایی تعریف می شود. پلاک انتظامی ادوات کشاورزی دارای کارت بانکی است که متعلق به مالک ادوات است که به صورت ماهانه میزان سوخت مورد نیاز از محل برآوردهای جهاد کشاورزی به ما اعلام می شود و شرکت پخش استان نیز سوخت مورد نیاز را در کارت بانکی مالک ادوات شارژ می کند. وی افزود: سامانه «سدف» به صورت 100 درصد فعال است و واجدان شرایط می توانند با ثبت نام در این سامانه و تایید سازمان متولی و سپس برآورد این شرکت، نسبت به دریافت سوخت اقدام کنند.
استفاده از تجهیزات ساخت داخل باهدف حمایت از سازندگان داخلی، سیاست کلانی است که همه بخش ها را مکلف و ملزم به رعایت آن کرده است. شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه نیز به عنوان بخشی از یک کل،این رویه را فصل الخطاب خود قرار داده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با اشاره به این موضوع و شعار امسال مبنی بر تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین گفت: باید برای رشد و شکوفایی شرکت های دانش بنیان و ساخت داخل، اقدام های ویژه ای را لحاظ کرد که خوشبختانه این اهتمام در شرکت پخش فراورده های نفتی کرمانشاه وجود دارد و از قطعات مورد نیاز ساخت داخل استفاده خواهد شد. یاسمی افزود: مطابق با دستورالعمل های ابلاغی از سوی نهادهای ذیربط مکلف هستیم که در زمینه تامین قطعات و تجهیزات مورد نیاز از توانمندی سازندگان داخلی استفاده کنیم که هم اکنون بیش از 95 درصد از قطعات و تجهیزات مورد نیاز ما از طریق سازندگان داخلی تامین می شود.
وی بیان کرد: درصد بالایی از سازندگان داخلی به چنان توانمندی منحصربه فردی دست یافته اند که به جرات می توان گفت، بی نیازی کامل نسبت به قطعات مشابه خارجی داریم و این خود نقطه عطفی است و می توان دورنمای روشنی را برای شرکت های دانش بنیان متصور شد، ضمن اینکه از جمله مهم ترین مولفه های واکنش به تحریم ها، حمایت از شرکت های دانش بنیان، سازندگان داخلی و بهره مندی از روش های مختلف برای تولید کالا و خدمات در داخل است. مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه بر ضرورت و اهمیت بهره مندی از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان اشاره و از آن به عنوان ضروری ترین رویکرد در جهت توسعه، رونق و شکوفایی صنعت نفت کشور یاد کرد و افزود: خوشبختانه وزارت نفت دولت سیزدهم همه عزم خود را برای استفاده و حمایت از کسب وکارهای شرکت های دانش بنیان فعال در این صنعت جزم و شرایطی را مهیا کرده است تا این شرکت ها بتوانند دستاوردهای خود را توسعه بخشیده و به بازار عرضه کنند.
مصرف فراورده های نفتی بویژه بنزین که کالایی راهبردی محسوب می شود، دیگر موضوعی بود که مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی از آن صحبت کرد و از افزایش مصرف 20 درصدی آن خبر داد.
یاسمی گفت: در هفت ماه امسال، 378 میلیون و 178 هزار و 600 لیتر بنزین مصرف شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، از 20درصد افزایش مصرف حکایت دارد.یاسمی همچنین یادآور شد:استان کرمانشاه از نظر تعداد جایگاه های عرضه سوخت، رتبه یازدهم کشور و از لحاظ استقبال مصرف کنندگان از سی ان جی، جایگاه هفتم کشور را به خود اختصاص داده است، ضمن اینکه در حال حاضر روزانه بیش از 600 هزار مترمکعب سی ان جی در منطقه کرمانشاه مصرف می شود.
یاسمی تعداد جایگاه های عرضه فراورده های نفتی در استان کرمانشاه را 163 باب جایگاه عنوان و اظهار کرد: از این تعداد 35 باب جایگاه تک منظوره سی ان جی و 128 باب آن مجهز به سامانه هوشمند سوخت است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه با بیان اینکه در بازه زمانی هفت ماه امسال، 669 میلیون و 491 هزار و 300 لیتر سوخت به نیروگاه های این استان ارسال شده است، عنوان کرد: 7 میلیون و 898 هزار لیتر نفت سفید نیز در اختیار بخش خانگی قرار داده شده که میزان مصرف نفت سفید در بخش خانگی در هفت ماه امسال نسبت به مدت سال قبل با کاهش 28 درصدی همراه بوده است.
یاسمی سوخت ارسالی به بخش صنایع را رقمی معادل چهار میلیون و 523 هزار لیتر نفت کوره عنوان کرد و گفت: در 7 ماهه نخست امسال، 76 میلیون لیتر نفت گاز نیز به بخش کشاورزی تحویل داده شده است.
وی در ادامه به اجرای طرح دوگانه سوز کردن خودروهای عمومی اشاره کرد و افزود: با اجرای این طرح، 8 هزار و 100 دستگاه خودروی عمومی در حوزه عملیاتی این منطقه گازسوز شده اند. استقبال خوبی از طرح مذکور انجام شده و 500 دستگاه خودروی دیگر نیز در نوبت رایگان دوگانه سوز کردن قرار دارند. فاز دوم این طرح شامل دوگانه سوز کردن خودروهای مسافربر شخصی و آژانس های زیر پوشش نظارتی وزارت کشور یا شهرداری ها می شود. از تعداد خودروهای دوگانه سوز شده، 5 هزار و یکصد دستگاه مربوط به خودروهای عمومی و بقیه شامل آژانس ها، اسنپ و... است. یاسمی ادامه داد: مالکان خودروها می توانند با مراجعه به آدرس GCR.NIOPDC.IR ثبت نام و نوبت تبدیل دریافت کنند. روزانه بیش از ۹۰۰ هزار مترمکعب گاز طبیعی فشرده (سی ان جی) از طریق 78 جایگاه عرضه سوخت گاز طبیعی در سطح منطقه توزیع می شود.
کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) از جمله طرح هایی است که شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران از سال های پیش در سه سطح جایگاه،نفتکش ها و انبارها کلید زده و در سطوح مختلف آن، شرح کارهایی نیز تعریف و متناسب با آنها اقدام هایی انجام داده است.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه درباره اجرای این طرح (کهاب) در حوزه مدیریتی خود از اجرایی شدن طرح مزبور در برخی جایگاه های عرضه سوخت این استان خبر داد و گفت: بر اساس مصوبه دولت مبنی بر اینکه وزارت نفت مکلف است طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) را در همه مسیر انبارش تا مصرف بنزین در کشور اجرایی کند، به این ترتیب این طرح هم اکنون در برخی جایگاه های توزیع سوخت مطابق با دستور عمل و چارچوب های این طرح اجرایی شده است.یاسمی اجرای طرح کهاب در همه بخش ها از جمله انبارها، تانکرهای حمل سوخت و بالاخص جایگاه های عرضه فراورده های نفتی را به صرفه دانست و یادآور شد: با توجه به اینکه اجرای این طرح، صرفه اقتصادی قابل توجهی به همراه دارد، بنابراین اجرای آن الزامی است، مضاف بر آنکه اتخاذ تصمیم های مقتضی از سوی تمامی ارگان ها و سازمان های ذینفع در این زمینه را می طلبد.
وی بیان کرد: هرچند عزم و اراده لازم برای اجرای طرح کهاب در سطح استان وجود دارد؛ اما باید بپذیریم که بسیاری از جایگاه ها به دلیل نداشتن منابع مالی لازم نتوانستند به طرح کهاب مجهز باشند، از این رو باید برای حل این مشکل ها، راهکاری منطقی و کارآمد در نظر گرفت.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه افزود: امیدواریم در این مسیر پرپیچ و خم، فارغ از تمامی تلاش ها، مساعدت های مورد انتظار از سوی نظام تصمیم گیری کلان کشور نیز همراه اجرای طرح ملی کهاب در کشور باشد.
عرضه سوخت در جایگاه مرزی، موضوعی است که سازوکار ویژه تری را در قیاس با جایگاه های معمول می طلبد، بر همین اساس به منظور رصد دقیق تر سوختگیری در چندین نقطه، نیازمند تجهیزاتی ویژه تر و به روز است. مطلبی که مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه به آن اشاره داشت. یاسمی در این باره از نصب سامانه هوشمند سوخت در جایگاه های سیار عرضه مستقر در مرزهای استان کرمانشاه خبر داد و کنترل، نظارت بیشتر و پیشگیری از قاچاق سوخت را از جمله اهداف مهم در نصب سامانه هوشمند در جایگاه های مرزی دانست.
وی با بیان اینکه وزارت صمت باید نظارت لازم بر توزیع گاز مایع از سوی شرکت های موزع (پخش کننده) را داشته باشد، تصریح کرد: توزیع باید بر اساس کارت بانکی انجام شود و در صورت اجرا نشدن این اصل، شرکت های موزع خاطی به تعزیرات حکومتی برای اعمال قانون معرفی خواهند شد.
مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه کرمانشاه افزود: برای جلوگیری از قاچاق سوخت در مرز پرویزخان، باید سازمان های متولی بازارچه، پس از مذاکره با طرف عراقی درباره ورود کامیون های عراقی، آنها را ملزم به داشتن باک استاندارد کنند.
درگفت و گو با رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت تاکید شد:
مشعل شاید در مراجعه به مراکز درمانی بهداشت و درمان صنعت نفت جهت درمان خود یا دیگر اعضای خانواده با ابهام هایی روبه رو شده باشید و نیاز به این بوده باشد که پاسخ مناسبی از سوی کادر درمان به شما داده شود. ساده ترین و شاید به نوعی شایع ترین مورد آن، سوال در مورد مدت زمان ناشتا بودن جهت انجام آزمایش کامل(چک آپ) یا آزمایش های موردی است.همچنین گاه پیش آمده است که فرآیند یک تصویربرداری پزشکی (ام آر آی) یا دیگر اقدام های تشخیصی برای افراد به درستی مشخص نمی شود . برخی اوقات نیز افراد از نحوه استفاده از داروها و مکمل ها بی اطلاع هستند یا آگاهی کمی دارند و یا اینکه از توضیحات پزشکی که به آنها داده می شود، تفسیر اشتباهی دریافت می کنند که با اصل موضوع در تضاد است.همه موارد پیش گفته، به سطح آگاهی افراد از مسائل بهداشتی - درمانی که به آن سواد سلامت گفته می شود، بستگی دارد. بیماران برای اینکه بهترین مراقبت را دریافت کنند، لازم است سواد لازم برای خواندن و تفسیر اطلاعات پزشکی را داشته باشند . موضوع پیش رو، مبحثی است با عنوان «سواد سلامت» در گفت وگو با دکتر کورش هاشمی اصل، رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت که شرح آن را می خوانید.
برای ارتقای سطح سلامت جامعه، اقدام به آموزش همگاني در ارتباط با مسائل بهداشتي درماني اوليه و شايع می باید در اولويت هاي نظام هاي سلامت پيش رو قرار گيرد. از سويي آسان سازی اطلاعات مورد نياز و در دسترس قرار دادن مطالب علمي در ارتباط با مسائل بهداشتي درماني مي تواند در افزايش سطح سواد سلامت افراد بسيار تاثير گذار باشد.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به گام های برداشته شده از سوی این سازمان می گوید: با توجه به اهمیت سواد سلامت، مطالعات ارزيابي سطح سلامت جامعه تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت در دستور کار قرار گرفته است تا با استفاده از داده های حاصل از آن بتوان برنامه ریزی های آموزشی، بهداشتي و درماني مناسب را در زمان مقتضي انجام داد. هاشمی اصل ادامه می دهد: بهبود بیماران و ارتقای کیفیت زندگی آنها، زمانی موثر خواهد بود که آنها دستورالعمل های درمانی را درک کرده باشند و به آن عمل کنند. درک این دستورالعمل ها هم به میزان سواد سلامت بیماران بستگی دارد. بنابراین، سواد سلامت،عاملی مهم در توانایی افراد برای مشارکت در فعالیت های مرتبط با سلامتی و تصمیم گیری های درمانی،همچنین توانایی آنها برای پیشگیری از بروز بیماری است. رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به اینکه سطح سواد افراد افزون بر سلامت خود بر سلامت دیگران(خانواده و جامعه بیرون از آن) نیز تأثیر گذار است، به نتایج یک مطالعه از پژوهشگر سلامت جامعه می پردازد و ادامه می دهد: مطالعات ا نجام شده در این حوزه از سوی همکاران نشان می دهد حدود 44 درصد از جمعیت مورد مطالعه در شهرهای ایران از سواد سلامت محدود برخوردارند و این موضوع با سن و تحصیل آنها ارتباط دارد. همچنین بین سواد سلامت و پیامدهای نادرست سلامت، رابطه ای وجود دارد؛ به عنوان مثال هر چه دانش در زمینه شرایط و موقعیت های بهداشتی کمتر باشد، استفاده از خدمات از پیگیری کننده نیز کمتر خواهد بود.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، سواد سلامت را به عنوان ميزان توانايى و ظرفيت افراد براى كسب، درك و تفسير اطلاعات اوليه مربوط به سلامت و خدمات مورد نياز براى تصميم گيرى مناسب درباره سلامت، تعريف می کند. به گفته این متخصص پزشک خانواده، سواد سلامت تنها دربردارنده دانش نيست، بلكه شامل مجموعه اى از مهارت ها، توانمندي ها و ظرفيت ها براى به دست آوردن اطلاعات پزشكى، سلامت، تصميم گيرى و كاربرد اين اطلاعات است؛ بنابراين سواد سلامت عنصري مهم در توانايى افراد برای مشاركت در فعاليت هاي مرتبط با سلامتى و تصمیم گیری های درمانى، همچنين توانايى آنها براي پيشگيري از عوامل موثر بر سلامت است. هاشمی اصل با بیان اینکه سطح سواد سلامت افراد افزون بر خود بر سلامت افراد جامعه نيز تأثير مستقیم دارد، ادامه می دهد: نتايج به دست آمده از یک تحقیق میدانی نشان داده است كه پايين بودن سطح سواد سلامت، به مراجعات مكرر غیرضروری به پزشك، افزايش مشكلات در زمينه مصرف داروها، همچنین طولانی تر شدن روند درمان و مدت اقامت بيماران در بيمارستان مي شود و این موارد نیز به نوبه خود، افزايش هزينه ها و هدررفت بخشي از بودجه سلامت را در پی دارد؛ به همين دليل، ارزيابى و ارتقاى سواد سلامت بيماران، از اولويت هاى اساسى براي تأمین کنندگان مراقبت هاي بهداشتي- درماني و سيستم هاي سلامت است.
هاشمی اصل در بخش دیگری از صحبت های خود به سواد سلامت در حوزه کودکان اشاره می کند و نقش والدین در این زمینه را بسیار مهم و حیاتی برمی شمارد. وی در این زمینه نیز می گوید: تصمیم گیرنده اصلی برای سلامت کودکان و نوزادان، والدین او هستند؛ از این رو هر قدر سواد سلامت والدین کمتر باشد، به همان میزان سلامت کودکان آنها نیز بیشتر به خطر می افتد. رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت ادامه می دهد: در روند درمانی کودکان، والدین پس از مراجعه به متخصص اطفال یا پزشک عمومی برای مداوای فرزند خود، دستورات دارویی یا تشخیصی را دریافت می کنند و کسانی هم که موظف به اجرای درست این دستورات است، والدین آنها هستند؛ بنابراین، اگر والدین از سواد سلامت کافی بی بهره باشند، این مهم می تواند صدمات جبران ناپذیری را به سلامت فرزند آنها وارد سازد. هاشمی اصل همچنین با اشاره به تحقیقات انجام شده در زمینه سواد سلامت والدین برای کودکانشان می گوید: تحقیقات نشان داده است والدین با سطح سواد سلامت کم ، مهارت های ارتباطی کمی برای حفظ سلامت کودک خود دارند. برای این افراد مشکل است که جدول واکسیناسیون کودکان را به موقع اجرا کنند، چارت رشد کودکان و نوزادان را متوجه شوند، یا اینکه فرم های پزشکی را تکمیل کنند و توصیه های پزشکان را انجام دهند. وی با بیان اینکه سواد سلامت کم، مانعی اساسی در آموزش بیماران به ویژه بیماران مبتلا به بیماری های مزمن است، می افزاید: سواد سلامت با میزان بالا، میزان بیماری ها را در جامعه کاهش خواهد داد و می تواند از هزینه های درمان نیز بکاهد، به همین دلیل، گفته شده است که بین سواد سلامت و تبعات نادرست سلامت، همین طور بین سواد سلامت و پیامدهای مثبت سلامت، یک رابطه مستقیم وجود دارد.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه واژه سواد سلامت از سال 1970 میلادی مورد استفاده قرار گرفته است، به مقاله علی منتظری (استاد و پژوهشگر سلامت جامعه) و همکارانش اشاره می کند و میگوید: در این مقاله به هفت تعریف مختلف از سواد سلامت پرداخته و مورد ارزیابی قرار گرفته اند و در نهایت به این تعریف کلی رسیده اند که «سواد سلامت» از دو واژه مجزا تشکیل شده است که هر یک مفاهیم خاص خود را دارد. هاشمی اصل ادامه می دهد: سواد سلامت عبارت است از مهارت های کافی پایه در خواندن و نوشتن برای قادر ساختن فرد به عمل کردن در موقعیت های روزانه به طور موثر. به گفته او، بدیهی است که سواد سلامت وابسته به سطوح پایه سواد و پیشرفت شناختی است . افرادی با مهارت های توسعه نیافته در خواندن و نوشتن نه تنها در معرض آموزش های سنتی سلامت قرار دارند بلکه کمتر بر اساس اطلاعات دریافت شده عمل می کنند. بنابراین، بهترین تعریف برای سواد سلامت ظرفیت هر فرد برای کسب ، تفسیر و درک اطلاعات اولیه خدمات سلامت که برای تصمیم گیری متناسب، لازم است. رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با بیان اینکه در ایالات متحده به خصوص واژه، سلامت توصیف و شرحی است بر ارتباط بین سواد بیمار و توانایی اش در تطابق با رژیم های دارویی تجویز شده ، می گوید: براساس این تعریف، سواد سلامت کافی و کاربردی به معنای قادر بودن بیمار در به کار بردن مهارتهای سواد در موارد مرتبط با سلامت مثل نسخه های دارویی، کارت های ویزیت ، برچسب های دارویی و دستورات مربوط به مراقبت های خانگی است. تحقیقات انجام شده بر اساس این تعریف نشان داده است که سواد سلامت کم نمایانگر یک مانع اساسی در آموزش بیماران مبتلا به بیماری های مزمن است.
هاشمی اصل به برخی دیگر از پژوهش های انجام شده در حوزه سواد سلامت در سطح جهان و کشورمان می پردازد و می گوید: سواد سلامت از اهمیت بسزایی برخوردار است و غالب کشورها با آن روبه رو هستند؛ به گونه ای که در مطالعه پژوهشی انجام شده از سوی محققان در سال 2003، حدود 80 میلیون نفر در آمریکا از سواد سلامت پایینی برخوردار بودند، همچنین بنا بر مقاله ای دیگر، افراد باسواد سلامت پایین، میزان بستری شدن و مراجعه به اورژانس بالایی دارند و کمتر از خدمات پیشگیری استفاده می کنند.
او با بیان اینکه در ایران تاکنون تحقیقات محدودی در ارتباط با ارزیابی سواد سلامت بزرگسالان انجام شده است که شاخص ترین آن مقاله دکتر سید آرش طهرانی بنی هاشمی با عنوان «سواد سلامت در پنج استان کشور و عوامل موثر بر آن » است، ادامه می دهد: در این مقاله، سواد سلامت یک هزار و 86 نفر از افراد ۱۸ سال و بالاتر در پنج استان بوشهر، مازندران،کرمانشاه ، قزوین و تهران مورد بررسی قرار گرفت و نتایج این مطالعات نشان داد که 28.1 درصد از افراد مورد مطالعه سواد سلامت در حد کافی 15.3 درصد، سواد سلامتی مرزی و 56.6 درصد نیز در حد سواد سلامت ناکافی قرار داشتند.
رئیس سلامت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت بر این نکته که مراقبت های اولیه بهداشتی، گامی به سوی پویش همگانی سلامت است، تاکید دارد و می گوید: افزایش سواد سلامت از مهم ترین راهکارهای اجتماعی شدن سلامت در جامعه به شمار می رود و بهره مندی از توان افراد جامعه، می تواند کمک موثری باشد در رشد وضعیت سلامت جامعه.
صنعت پتروشیمی در سال های تحریم به پشتوانه مهمی برای صنعت نفت تبدیل شده است
مشعل صنعت پتروشیمی در چند سال اخیر سهم و اثرگذاری بالایی در اقتصاد کشور داشته است. این صنعت از یک سو در کنار توسعه و اجرای طرح های راهبردی خود نگاهی به پایین دست خود و تکمیل زنجیره ارزش محصولات پتروشیمی داشته و از سوی دیگر با توجه به ارزآوری قابل توجه برای کشور، به عنوان یک بازوی سرمایه گذاری وارد بخش بالادست صنعت نفت شده است. دولت سیزدهم از ابتدای شروع به کار خود بر این قابلیت و پتانسیل صنعت پتروشیمی مهر تاییدی گذاشت و تلاش کرد تا ضمن برطرف کردن موانع و محدودیت های موجود برای این صنعت و ایجاد شرایط مناسب برای سرمایه گذاری در آن، سهم بیشتری را برای اثرگذاری و همراهی این صنعت و هلدینگ های بزرگ آن در صنعت نفت فراهم کند.
جواد اوجی، وزیر نفت از ابتدای فعالیت خود در وزارت نفت، موضوع سهیم کردن پتروشیمی ها در پروژه های بالادستی نفت را با توجه به شرایط تحریمی که در آن قرار داریم، در دستور کار قرار داد و پتروشیمی ها هم نشان دادند که برای این همکاری هم توانمندی دارند و هم استقبال خوبی وجود دارد.
اردیبهشت ماه پارسال و درحاشیه برگزاری نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش، پنج تفاهمنامه همکاری شرکت ملی نفت ایران با هلدینگ های پتروشیمی کشور به ارزش حدود سه میلیارد دلار امضا شد.جواد اوجی، وزیر نفت دراین باره تاکید کرد: به طورجدی به سرمایه گذاران برای ورود به زنجیره صنایع تکمیلی کمک خواهیم کرد. وزارت نفت معطل سرمایه گذار خارجی نمانده است و از توان و ظرفیت هلدینگ های بزرگ و کنسرسیوم بانک های کشور برای انجام پروژه های صنعت نفت استفاده می کند.مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز با تأکید برضرورت سرمایه گذاری هلدینگ های پتروشیمی درحوزه توسعه دانش و فناوری های صنعت پتروشیمی گفت: با توجه به نیاز کشورهای همسایه به تجهیزات و محصولات صنعت پتروشیمی، بخش پتروشیمی ایران باید به نحوی توسعه یابدکه امکان صدور خدمات مهندسی و فناوری های این صنعت از طراحی تا راه اندازی واحد پتروشیمی فراهم شود. بر اساس تفاهمنامه شرکت ملی نفت ایران با هلدینگ های پتروشیمی به ارزش حدود سه میلیارد دلار، هلدینگ خلیج فارس مسئولیت مطالعه توسعه مخزن مارون، مارون خامی و جمع آوری گازهای همراه میدان های دارخوین و غرب کارون، مشارکت گروه باختر، پتروفرهنگ و پارس پتروزاگرس مطالعه توسعه میدان های گازی گردان، خارتنگ و پازن، مشارکت مجموعه های اهداف و مهندسی و ساختمان نفت مطالعه توسعه مخزن گازی قلعه نار و میدان نفتی آذر و شرکت پالایش پارسیان سپهر استحصال اتان از ۹ پالایش پارس جنوبی را عهده دار شدند. به عبارتی تا خرداد ماه 1401 حداقل تعداد قابل توجهی از برنامه ریزی های مالی برای تأمین مالی پروژه های نفتی با سرمایه گذاری کنسرسیوم های بانکی و پتروشیمی ها به امضا رسیدند که ارزش آنها بیش از ۱۵ میلیارد دلار بوده است.
اما سابقه ورود صنعت پتروشیمی به بالادست صنعت نفت تنها به واسطه درآمد ارزی و شرایط مالی مناسب این صنعت نیست. صنعت پتروشیمی به عنوان صنعتی که بخش قابل توجهی از فعالیت های آن در بخش میان دستی و پایین دستی انجام می شود، طی سال های اخیر طرح هایی را شروع کرده و پروژه های بزرگی را به سرانجام رسانده که در نوع خود بی نظیر و موفقیت های خوبی کسب کرده است. صنعت پتروشیمی در این سال ها با وجود تحریم های گسترده صنعت نفت و تحریم های اختصاصی بارها خبرهای خوش افتتاح را برای مردم ایران داشته است و دراین میان مگاپروژه های چند میلیارد دلاری را در دل شروع کرده و به پایان رسانده و در حال اجرای مگاپروژه های دیگری است. به عبارتی این سطح از توانمندی و مدیریت در توسعه و تولید همزمان، به مخاطب بیرونی خود چه در سطح داخلی و چه بین المللی این پیام را می دهد که صنعت پتروشیمی خود را برای جهشی بزرگ آماده کرده است. اما پس از راه اندازی و شروع فعالیت پروژه بزرگ بید بلند خلیج فارس توسط هلدینگ خلیج فارس، نگاه ها به سمت صنعت پتروشیمی برگشت و موضوع ورود صنعت پتروشیمی به بخش بالادستی از سوی بالاترین مقامات کشور مطرح و پیشنهاد و حتی از صنعت پتروشیمی خواسته شد تا به کمک صنعت نفت بیایند. اینکه از هلدینگ های بزرگ پتروشیمی همچون خلیج فارس خواسته می شود تا برای اجرای طرح های بالادست صنعت نفت و گاز وارد این عرصه شوند چند دلیل دارد. پتروشیمی ها افزون بر توان مالی و فنی که می تواند در مسیر توسعه و اجرای پروزه های صنعت نفت به کار گرفته شود، برای تأمین خوراکشان انگیزه بیشتری دارند و می توانند بسیاری از پروژه های نیمه کاره نفت و گاز را تکمیل کنند و در نتیجه نسبت به تامین خوراک مجتمع های خود مطمئن باشند. حالا و در شرایطی که صنعت نفت تلاش می کند نگاه ها به سرمایه گذاری را اصلاح کند، صنعت پتروشیمی به یک مسیر جایگزین و راهگشا برای صنعت نفت تبدیل شده است که همزمان با سود و منفعت برای خود، می تواند برای کشور و کل صنعت نفت مفید و موثر واقع شود. در شرایطی که پیش از این برای ورود صنعت پتروشیمی به بالادست محدودیت های ساختاری و قوانینی وجود داشت، حالا ورود صنعت پتروشیمی به عرصه سرمایه گذاری در بالادست به عنوان یک هدف راهبردی مطرح می شود و مسئولان اجرایی تلاش می کنند تا موانع ساختاری و اداری موجود در این مسیر را حذف کنند و برگزاری جلسات مشترک و دیدارهایی که طی هفته های گذشته بین مسئولان وزارت نفت و شخص وزیر نفت با فعالان عرصه پتروشیمی برگزار شده، همگی از این توجه و همراهی دولت سیزدهم در این زمینه حکایت دارد. نکته مهم در این میان این است که وزارت نفت تلاش می کند در کنار پیشبرد برنامه های توسعه ای این صنعت وحذف موانع اجرایی به ویژه درحوزه تامین خوراک، سرمایه های پتروشیمی ها را به سمت بخش های دیگر صنعت نفت سوق دهد و از این ظرفیت بالقوه درجهت تحقق اهداف کلان بهره گیرد.
حالا و در نیمه دوم سال، مجموعه وزارت نفت از نخستین کنسرسیوم پتروشیمی در توسعه میدان های گازی پرده برداری کرده که تحولی جدید در این مسیر است. احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی چند روز قبل و در جلسه مشترک با وزیر نفت اعلام کرد که با تشکیل نخستین کنسرسیوم پتروشیمی ها برای فعالیت در بخش بالادستی، کار روی سه میدان گازی خارتنگ، گردان و پازن آغاز شده است. مهدوی گفت: بحث سرمایه گذاری پتروشیمی ها در بخش بالادستی و میدان های گازی مورد تأکید وزیر بود که نخستین کنسرسیوم در این زمینه تشکیل شده و کار روی سه میدان گازی خارتنگ، گردان و پازن آغاز شده است. تشکیل کنسرسیوم های جدید برای توسعه فعالیت پتروشیمی ها در بخش بالادستی در دستور کار قرار دارد و با توسعه این میدان های گازی، اولویت گاز تولیدی، تخصیص به واحدهای پتروشیمی است. جواد اوجی، وزیر نفت هم بر سرمایه گذاری در مخازن گاز زیرزمینی برای ذخیره سازی گاز و بهره مندی از آن در فصل سرد سال تأکید کرد و گفت: پیش از این، ذخیره سازی های شوریجه و فاز اول سراجه در شرکت ملی گاز به سرانجام رسیده و هم اکنون فاز دوم را هم کلید زده ایم، اما پتروشیمی ها هم می توانند در این بخش سرمایه گذاری کنند. اوجی ادامه داد: افزون بر این، پتروشیمی ها می توانند برای احداث واحدهای ال ان جی و ذخیره سازی گاز هم سرمایه گذاری و در فصل گرم سال ال ان جی ذخیره و در فصل سرد از آن استفاده کنند. سرمایه گذاری در جمع آوری گازهای مشعل و استفاده از آن به عنوان خوراک مشابه کاری که با هلدینگ خلیج فارس انجام شده، هم از زمینه های دیگر سرمایه گذاری پتروشیمی هاست.
هم اندیشی مدیریت اکتشاف با انجمن های تخصصی بالادستی نفت و گاز برگزار شد
مشعل مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت، اواخر آبان امسال، نشست هم اندیشی را با انجمن های علمی و تخصصی بالادستی نفت و گاز برگزار کرد تا پای صحبت روسا و اعضای این انجمن ها بنشینند و نیازها وموانع احتمالی آنها را بررسی و برطرف کنند. در این نشست،افزون بر مهدی فکور، مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران به عنوان میزبان؛ محمد چاردولی، مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت؛ محمدرضا حاتمی، رئیس انجمن ژئوفیزیک؛ محمدعلی عمادی، رئیس انجمن نفت و منصور قربانی، رئیس انجمن زمین شناسی نیز حضور داشتند. دراین نشست، اعضای انجمن های علمی و تخصصی بالادستی نفت، موضوعاتی را مطرح و درباره آن به بحث پرداختند. گزارش پیش رو، چکیده ای است از این نشست تخصصی.
در نشست هم اندیشی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران که 25 آبان امسال به میزبانی مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران برگزارشد، مهدی فکور،مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران اداره جلسه را به عهده داشت و با طرح سلسله مباحثی به جایگاه،توانمندی ها و طرح های در دست اجرا در این مجموعه پرداخت. فکور با اشاره به جایگاه و رتبه ای که مدیریت اکتشاف در اخذ منابع مالی دارد، گفت: میزان توجه شرکت ملی نفت به موضوع اکتشاف و طرح هایی که در دستور کار داریم، قابل توجه است و رتبه دوم بودجه حفاری به مدیریت اکتشاف اختصاص پیدا کرده و در کل زیرمجموعه ها هم از نظر اعتبارات و بودجه سال 1402 در رتبه اول قرار داریم . او با بیان اینکه پس از دو دهه، پروژه های لرزه نگاری و سایر پروژه های مطالعاتی در 13 گروه فعال شده اند ، افزود: 4 هزار نفر از نیروهای متخصص در این طرح ها مشغول فعالیت هستند.
فکور با اشاره به بی توجهی که قبلا نسبت به انجمن های تخصصی در صنعت نفت وجود داشته، گفت: انجمن های تخصصی، تلفیقی از دانش و تجربه هستند و این همکاری به مدیریت اکتشاف که دانش محور است، کمک زیادی می کند. رشد فناوری های نوین و کاربردی کردن آنها در صنعت نفت می تواند در انجمن ها پیگیری و دنبال شود و در ادامه، مشکلات نفت را حل کند.
او در عین حال تاکید کرد، انجمن های تخصصی می توانند با مجموعه های دانش بنیان نیز همکاری خوبی داشته باشند و همسو با نیازهای صنعت نفت پیش بروند.
محمد چاردولی، مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت، دیگر سخنران این نشست تخصصی نیز از امضای چهار قرارداد طرح کلان پژوهشی اکتشافی با دانشگاه های کشور تا پایان سال خبرداد و گفت: سامانه عرضه و تقاضای فناوری، همچنین شیوه نامه صحه گذاری دانش فنی صنعت نفت به عنوان اقدامات عملیاتی وزارت نفت در مسیر اعتلای تعاملات فناورانه با دانشگاه ها اجرایی شده است. در همین زمینه بازنگری فرصت های مطالعاتی و پژوهشی نیز در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته وي، تحقق اهداف سند راهبردی انرژی کشور و لزوم تمرکز ویژه بر تحصیل فناوری های روز در چارچوب جلوگیری از خام فروشی نفت، نیازمند نقشه راه دقیقی است که انجمن های تخصصی نفت و گاز می توانند بخوبی در آن به ایفای نقش بپردازند.
مدیرکل امور پژوهش وزارت نفت ادامه داد: در حال حاضر وزارت نفت، سند توسعه برنامه های اولویت دار فناوری را در دستورکار قرار داده که می تواند مسیر توسعه فناوری در کشور را هموار سازد.
مهدیا مطهری، مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران هم در این جلسه، با بیان اینکه درحوزه حمایت از ساخت داخل و رفع نیازهای فناورانه صنعت نفت در بخش تجهیزات راهبردی، فهرستی از 14 قلم کالای استراتژیک مورد نیاز صنعت نفت تهیه شده که در آینده ای نزدیک اعلام مي شود، گفت: فراخوان های مربوط به این کالاها در آینده ای نزدیک اعلام می شود. این فهرست می تواند گردش مالی چند صد میلیون دلاری را در داخل کشور رقم بزند و در شکل گیری شرکت های دانش بنیان و فناور موثر باشد.
وی همچنین از تعریف 10 مگاپروژه در حوزه اکتشافی نفت و گاز خبر داد و گفت: این پروژه ها از ارزشی بالغ بر 30 میلیون یورو و 150 میلیارد تومان برخوردار است و کمک موثری به اشتغالزایی و توسعه فناوری در کشور می کند. مطهری از همکاری های مشترک میان وزارت علوم و شرکت ملی نفت ایران به عنوان گامی مؤثر در مسیر ارتقای سطح علمی در کشور یاد کرد و گفت: حدود 80 درصد از پروژه های پژوهشی واگذار شده به وزارت علوم، مربوط به پروژه های صنعت نفت است. مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت ایران، از طرح احیای چاه های کم بازده که مقدمات اجرایی آن از اواسط بهمن سال گذشته در مجموعه شرکت ملی نفت ایران نهایی شده بود، به عنوان مهم ترین طرح حمایتی از شرکت های دانش بنیان یاد کرد و گفت: با مکاتبات انجام شده با شرکت های فناورانه، مقرر شد 15 آذرماه پیشنهادات مربوطه از شرکت ها گرفته شود و ظرف یک ماه تا 45 روز آینده نیز قراردادها با شرکت های دانش بنیان امضا خواهد شد.
وی همچنین از شکل دهی تقاضای دانش بنیان به عنوان وظیفه اصلی شرکت ملی نفت ایران نام برد و اضافه کرد: برای تحقق این راهبرد، نیاز به یادگیری دو جانبه و ارتقای تعاملات فی مابین وجود دارد. در عین حال لازم است تا شرکت های دانش بنیان، طرح های جدید فناورانه را در اولویت فعالیت های خود قرار دهند تا بتوانند پاسخگوی نیازهای صنعت نفت نیز باشند.
در این جلسه همچنین محمدرضا حاتمی، رئیس انجمن ژئوفیزیک با بیان اینکه بسیاری از کشورهایی که نفت ندارند ، بازار جهانی نفت و فناوری آن را در دست دارند، گفت: انتظار این است که با توجه به پتانسیل های بسیاری که در صنعت نفت و دانشگاه ها وجود دارد ، صنعت نفت ایران هم در دانش و فناوری نفت پیشرفت بیش از این داشته باشد و در کنار فروش نفت و فراورده های نفتی ، این دانش و فناوری را هم صادر کنیم.
وی با اشاره به حمایت و همراهی که دولت و وزارت نفت در چند سال اخیر از انجمن ها و مراکز دانشگاهی مرتبط با نفت داشته ند، گفت: این نگاه و حمایت در مورد ساخت داخل باید عمیق تر و بیشتر شود. این میزان ارتباط و همکاری با توجه به حجم عملیات نفتی و سابقه 120 ساله صنعت نفت، راضی کننده نیست.
حاتمی با تاکید بر اینکه جریان خام فروشی هنوز ادامه دارد ، افزود: با هزینه بسیار، دانشجوبان را با انگیزه تربیت می کنیم؛ اما برخی از آنها مهاجرت می کنند و این غم و سوال بزرگ برای ما وجود دارد که چرا به جوانانمان بها نمی دهیم؟ چرا دانشجویان را در پروژه ها مشارکت نمی دهیم و دانشجوی نفت نمی تواند عملیات نفت را حتی یک روز هم ببیند، در حالی که کشورهای خارجی نگاه دیگری به این دانشجویان دارند ؟
رئیس انجمن ژئوفیزیک با تاکید بر اینکه متاسفانه در پروژه های عملیاتی، همراهی و کمک انجمن های علمی و ناظر دانشگاهی اصلا تعریف نمی شود، افزود: لازم است چشم اندازی برای صنعت نفت و آینده آن در تعامل با دانشگاه تعریف شود تا همه اعضای آن اعتماد کنند و بدانند آینده ای روشن وجود دارد.
در این جلسه همچنین منصور قربانی، رئیس انجمن زمین شناسی هم با بیان اینکه عملیات اجرایی و کار حداقل 13 وزارتخانه به موضوع زمین و زمین شناسی گره خورده است؛ اما ارتباط با این انجمن در حداقل ممکن است، گفت: این انجمن و موضوع زمین شناسی، باحداقل 40 درصد درآمد کشور در زمینه های مختلف ارتباط دارد؛ اما دانشجویان و متخصصان این حوزه دخالتی در امور ندارند و به کار گرفته نمی شوند.
محمدعلی عمادی، رئیس انجمن نفت هم در این جلسه، طولانی شدن پروژه های اکتشافی ، بالا بودن هزینه پروژه های اکتشافی نسبت به زمان اولیه، کاهش ضریب موفقیت، اکتشاف در منابع غیرمتعارف، اهداف عمیق و در نهایت سطح پایین رقابت پذیری را از جمله موضوعاتی عنوان کرد که همچنان به عنوان اشکالات اساسی در حوزه اکتشاف مطرح است و باید مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند.
لزوم صیانت از سرمایه انسانی به عنوان دارایی ارزشمند صنعت نفت
مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران گفت: اهمیت ذاتی و حیاتی صنعت نفت کشور ایجاب می کند تا افزون بر حفاظت از تأسیسات و سرمایه های فیزیکی این صنعت بزرگ از سرمایه انسانی آن که جایگاهی ارزشمند و والا دارد، بدرستی صیانت شود.
عباس رزمی در حاشیه بازدید از تأسیسات نفت و گاز گچساران اظهار کرد: ضرورت گسترش و تقویت سامانه های نظارتی و کنترل دقیق عملیات به عنوان حلقه نهایی پیشگیری از حوادث است و این مهم جز با اشاعه و تعمیم انضباط صنعتی در تمامی واحدهای سازمانی بویژه تأسیسات عملیاتی، در اولویت قرار دادن آموزش مستمر و رعایت دقیق الزام ها و ضوابط ایمنی در همه سطوح، اقدام های پیشگیرانه با مشارکت همه کارکنان محقق نمی شود.
وی با اشاره به اهمیت حفظ دارایی های فیزیکی و انسانی صنعت نفت بر موضوع بازرسی مجدانه و سختگیرانه در سه حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست تأکید و اظهار کرد: با اتکا به توانمندی های داخلی و استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان باید چالش ها به فرصت تبدیل شوند و در این زمینه استفاده از تجهیزات تخصصی مدنظر است.
مدیر اچ اس ای شرکت ملی نفت ایران افزود: اکنون باید با در اختیار دا شتن علم و دانش فنی در جای جای صنعت، بویژه در مناطق عملیاتی، مهارت به کارگیری تجهیزات برای کاستن از ریسک حوادث انسانی اعمال شود که این مهم تنها با ارتقای سطح دانش و مهارت کارکنان و توانمندسازی آنان میسر خواهد بود.
رزمی تصریح کرد: باید به سمت آموزش ها و فناوری های نو حرکت کنیم و با صرف هزینه، سلامت و افزایش بهره وری دارایی های انسانی و فیزیکی سازمان را تضمین کنیم.
مهرداد کاهکش، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز گچساران نیز در حاشیه این بازدید گفت: ساختار ایمنی و آتش نشانی از دیرباز در صنعت نفت اهمیت ویژه ای داشته و امروز نیز ارتقای این واحد اولویت اصلی صنعت نفت است.
وی تصریح کرد: صنعت نفت در زمینه ایمنی، دارای سابقه و عملکرد درخشانی است؛ زیرا اگر امروز در زمینه تولید به نقطه مطلوبی رسیده ایم، نتیجه بازرسی های به موقع افسران و بازرسان ایمنی و آتش نشانی است.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی
آتش نشانان برتر عازم مسابقه های جهانی می شوند
مدیر اچ اس ای شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: آتش نشانان برتر صنعت پتروشیمی سال آینده به مسابقه های بین المللی اعزام می شوند.
داود عمادی در آیین اختتامیه ششمین المپیاد آتش نشانان صنعت پتروشیمی اظهار کرد: با توجه به هماهنگی های انجام شده با رئیس انجمن آتش نشانان ایران، قرار است در صورت فراهم شدن شرایط، برگزیدگان آتش نشانی صنعت پتروشیمی در مسابقه های بین المللی آتش نشانی ترکیه که سال آینده برگزار خواهد شد، شرکت کنند.
وی با بیان اینکه این دوره از المپیاد آتش نشانان که با حضور ۲۴ تیم برگزار شد، از نظر کمّی و کیفی در بالاترین سطح خود نسبت به دوره های قبلی بود، تصریح کرد: برای نخستین بار مقرر شد به دلیل فاصله بسیار کم شرکت کنندگان از نظر مجموع امتیازهای کسب شده، به جای حضور سه تیم از پتروشیمی در المپیاد آتش نشانان وزارت نفت، چهار تیم از این صنعت پیشرو در مسابقه های آتی وزارت نفت شرکت داشته باشند.
شرکت ملی گاز ایران
فراورش حداکثری گاز در روزهای سرد ۱۴۰۱
مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران از فراورش حداکثری گاز در روزهای سرد ۱۴۰۱ و آمادگی کامل صنعت نفت برای تولید پایدار در زمستان امسال خبر داد.
احمد زمانی گفت: این مجتمع گازی با انجام برنامه ریزی های دقیق و منسجم و اقدام های شاخص برای فراورش حداکثری گاز در فصل زمستان تلاش می کند.
وی افزود: تولید پایدار و مستمری که اکنون در مجتمع گاز پارس جنوبی رقم خورده، با همت و جانفشانی متخصصان و کارکنان این مجموعه حاصل شده و امیدواریم بتوانیم در سایه همدلی و کار گروهی، گام هایی بزرگ تر را در مسیر خدمت به جامعه و رونق کشور برداریم.
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز با اشاره به جایگاه ارزشمند مجتمع گاز پارس جنوبی در عزت و سربلندی کشور تصریح کرد: پارسال توانستیم از تنگناها و مشکلات تولید، با سربلندی عبور کنیم و امسال نیز با انجام عملیات تعمیرات اساسی بسیار مطلوب و همت و پایمردی متخصصان و کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبی و دیگر پالایشگاه های گازی کشور می توانیم مسیر شکوه و افتخار را ادامه دهیم.
گام های استوار گاز برای ورود به عرصه تحول دیجیتال
مدیرفناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز از رویکرد این مجموعه برای ورود به عرصه تحول دیجیتال نسل چهارم و بهره مندی از ظرفیت شرکت های دانش بنیان برای تسهیل گری در ارائه خدمت به مردم خبر داد.
سیدمحمد سراجی در نشست تخصصی «فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران» درباره اهداف این نشست گفت: هدف هم افزایی و تبادل نظر درباره مباحث علمی و فنی در حوزه نیاز صنعت گاز در موضوع فناوری اطلاعات و ارائه دیدگاه های آن است.
وی با بیان اینکه در بحث فناوری اطلاعات، روزآمد بودن مباحث ارائه شده، حائز اهمیت است، افزود: نظر به اینکه همکاران ما در صنعت گاز افزون بر ارائه خدمات به سازمان و مجموعه های فنی خود، ارائه خدمت به مردم را نیز در دستور کار دارند، تلاش شده تا مطالب مدنظر در حوزه نیاز صنعت گاز و چالش های مورد نظر همکاران ارائه تا از این طریق، گامی مهم برای شعار این نشست (فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ پیشران صنعت گاز و در خدمت مردم) برداشته شود.
مدیر فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: از آنجا که برنامه دولت، ارائه خدمات شرکت های دولتی به مردم در قالب پنجره هوشمند دولت است، بحث خدمات الکترونیک و ارائه خدمات شرکت ملی گاز ایران در قالب پنجره هوشمند در این نشست به شکل جدی مدنظر قرار گرفته است.
سراجی با تأکید بر استفاده از ظرفیت شرکت های دانش بنیان در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات صنعت گاز، آشنایی با شرکت های دانش بنیان فعال در صنعت گاز را یکی دیگر از اهداف این نشست تخصصی عنوان کرد.همچنین در زمینه هوشمندسازی خدمات نیز ایده های کارگشایی از طرف این شرکت ها مطرح شده که امیدواریم بزودی اجرایی شود.
وی درباره اقدام شرکت ملی گاز ایران در عرصه تحول دیجیتال نسل چهارم برای خدمت رسانی به مردم گفت: یکی از این اقدام ها عبور از وضع سنتی و حضور در وضع فرایندی است که نشان می دهد باید در عرصه نرم افزاری و تحلیل داده، از وضع جزیره ای خارج شویم تا قدرت و سرعت تصمیم گیری مدیران در روند تبدیل به شبکه ای از اطلاعات، افزایش یابد.
شرکت انتقال
گاز ایران ۳۰ میلیارد ریال صرفه جویی با اجرای طرح تعمیر به جای تعویض
مدیر منطقه (4) عملیات انتقال گاز گفت: با انجام عملیات تعمیر شیر ۳۰ اینچ دروازه ای در خروجی پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، ضمن جلوگیری از تخلیه و هدررفت گاز و قطع گاز مشترکان، صرفه جویی حدود ۳۰ میلیارد ریال محقق شد.
محمد کامل تصریح کرد: بر اساس هماهنگی با دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران برای تخلیه قطعه اول خط ۳۰ اینچ سرخس، مشهد و با رعایت همه دستورالعمل های اچ اس ای، فعالیت تعمیرات در محل شیر دروازه ای جوشی ۳۰ اینچ با باز کردن بانت آن از سوی همکاران واحد عملیات ساختمانی حوزه معاونت خطوط لوله آغاز شد.
وی افزود: با ابعادبرداری، تعمیرات دیسک و بدنه در محل (جوشکاری، سنگ زنی، گرندکاری، لپینگ و...)، شست وشوی داخل شیر، نسبت به ساخت سیل کیت ها در کمترین زمان ممکن اقدام و در نهایت با بستن اقلام و آزمون های هیدرواستاتیک، هوا و دیگر آزمون های جانبی، این شیر تعمیر و عملیاتی شد.
مدیر منطقه (4) عملیات انتقال گاز با بیان اینکه این شیر در چند سال اخیر دچار خرابی شده بود، ادامه داد: این شیر از سوی همکاران حوزه تعمیر شیرآلات به جای تعویض، تعمیر شد که صرفه جویی ۳۰ میلیارد ریالی در پی داشت.
کامل گفت: واحدهای مختلف منطقه از جمله بازرسی فنی، حمل ونقل، تدارکات کالا، اچ اس ای در انجام هرچه مطلوب تر این پروژه همکاری کردند تا در فصل سرما مشکلی برای انتقال گاز مستمر و پایدار گاز طبیعی وجود نداشته باشد.
بهداشت و درمان صنعت نفت
برگزاری ششمین همایش روانشناختی نقش والدین در تربیت جنسی
ششمین همایش روانشناختی «نقش والدین در تربیت جنسی فرزندان» نفت با حضور دکتر امیر قمرانی، عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان وکارکنان چهار شرکت اصلی و تابعه در سالن شهید بهشتی وزارت نفت برگزار شد.
مریم مقدسی، رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت، هدف از برگزاری این نشست را آگاهی والدین در باره چگونگی سوالات جنسی به فرزندانشان در دوران قبل و حین مدرسه بیان کرد و گفت: متاسفانه در این زمینه همواره از سوی والدین تابویی وجود دارد و زمانی که با سوالات متفاوت فرزند خود روبه رو می شوند، نمی دانند چه پاسخی به آنها بدهند.
وی افزود: دراین همایش، به والدین در مورد سوالات متداول جنسی فرزندان و نوع پاسخی که والدین می دهند، بحث شد.
مقدسی گفت: وقتی فرزندان از والدین خود پاسخی دریافت نمی کنند، به رسانه ها و گروه همسالان خود روی می آورند و به اطلاعات نادرستی دسترسی پیدا می کنند، از این رو بهتر است اطلاعات لازم از سوی خانواده به فرزندانشان داده شود.
رئیس نظارت و ارزیابی مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت با اشاره به برگزاری دوره های مختلف با هدف آگاه سازی هرچه بیشتر والدین در رویارویی با فرزندان و مسائل آنها افزود: خانواده بالنده، مرزهای عاطفی خسته و خانواده های بسته، نوجوان من به توان دو، روانشناسی وزن، همچنین کارگاه تخصصی فضای مجازی و اعتیاد به آن، دوره های آموزشی هستند که تاکنون برگزار شده و تا پایان امسال نیز دوره های سلامت روان به محوریت پسا کرونا و مدرسه، آیا ما ایرانی ازدواج میکنیم؟، هنر زن بودن و رفتارهای کلامی و غیر کلامی در رفتارهای بین فردی برگزار خواهد شد.
مقدسی بااشاره به اینکه فعالیت های مرکز خدمات مشاوره صنعت نفت با رویکردی پیشگیرانه، در سه سطح پیشگیری، درمان و پیگیری انجام می شود، تصریح کرد: تلاش همه همکاران مرکز بر این معطوف است که برای حل مشکلات درحوزه های مختلف، راهکارهای مناسبی ارائه شود، از این رو سلامت روان همکاران و خانواده های آنها به عنوان اولویتی مهم در دستور کار قرار دارد.
مجتمع گاز پارس جنوبی
پاکسازی سواحل بنک درشهرستان کنگان
کارکنان پالایشگاه یازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی برای حفظ و بهسازی محیط زیست پیرامونی پالایشگاه ها در برنامه ای مشترک و فرهنگی، ساحل بنک واقع در محدوه جغرافیایی شهرستان کنگان را پاکسازی کردند.محمد سعیدیان، مدیر پالایشگاه یازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی در این باره گفت: کارکنان این پالایشگاه همواره در کنار تولید مستمر و پایدار گاز، نگاه بسیار ویژه ای به محیط زیست پیرامونی خود دارند و تاکنون برنامه های متعددی در این حوزه انجام داده اند.وی ادامه داد: با توجه به تمرکز صنایع متعدد در منطقه پارس جنوبی، اقدام های محیط زیستی که همسو با انجام مسؤولیت های اجتماعی و ترویج فرهنگ پاسداشت محیط زیست بکر منطقه و سواحل شهرستان کنگان و شهر بنک و حفظ زیبایی و آراستگی این سواحل انجام می شود، سبب دلگرمی مردم منطقه و تشویق افراد گردشگر به حفظ وضع سواحل می شود.مدیر پالایشگاه یازدهم مجتمع گاز پارس جنوبی تصریح کرد: این پالایشگاه به منظور افزایش همکاری با مدارس شهرستان کنگان و گسترش فرهنگ پاکسازی و زیباسازی سواحل این شهرستان، برنامه های متعددی را با مشارکت و حضور فعال دانش آموزان در حوزه محیط زیست پیاده سازی کرده است. سعیدیان افزود: در سایه همدلی و کارگروهی باید آموزش های محیط زیستی و اندیشه حفاظت محیط زیست در بین دانش آموزان اجرا شود و اعتقاد بر این است که اگر این تفکر در ذهن دانش آموزان نهادینه شود، بسیاری از موارد حوزه محیط زیست حل خواهد شد.وی اظهار کرد: با انجام اقدام های شایسته، همکاری با گروه ها و سازمان های مردم نهاد (سمن ) محیط زیستی شهرستان های همجوار را تقویت کرده ایم و امیدواریم این همکاری ها در مسیر توجه به این مسائل منطقه تداوم و گسترش یابد.
وزارت نفت
طرح های توسعه ای نفت با پیوست محیط زیستی انجام می شود
مدیرکل بهداشت ایمنی، محیط زیست و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت: امروز هیچ طرح توسعه ای در وزارت نفت انجام نمی شود، مگر اینکه پیوست محیط زیستی داشته باشد.مظاهر انصاری در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست اظهار کرد: هیچ طرح توسعه ای در وزارت نفت انجام نمی شود، مگر با پیوست زیست محیطی و این موضوع میثاق دولت سیزدهم است.
وی افزود: وزارت نفت درباره مسائل محیط زیستی حدود ۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده که این سرمایه گذاری در زمینه جمع آوری گازهای همراه نفت است.
مدیرکل اچ اس ای و پدافند غیرعامل وزارت نفت تصریح کرد: ما نیازمند همکاری محیط زیست هستیم و این همکاری دوسویه باید تداوم یابد.
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز ضمن تشکر از همکاری های مثبت وزارت نفت برای حفظ محیط زیست در پروژه های این وزارتخانه اعلام کرد: وزارت نفت با وجود قصوری که در گذشته در بحث زیرساخت ها شده، توانسته طرح های زیست محیطی خود را توسعه دهد
شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران
پروژه تخلیه نفتگاز با مخزن دار ریلی کلید خورد
پروژه مهم تخلیه نفتگاز با مخزن دار ریلی با هدف تخلیه روزانه ۳ میلیون لیتر نفتگاز و صفر شدن تردد نفتکش ها از بندرعباس به یزد، در انبار نفت شهید صدوقی یزد به عنوان کریدور شمال و شمال شرق نقشه سوخت کشور کلید خورد.ابوالحسن رجب نژاد، مدیر این پروژه درباره جزییات آن گفت: با تجهیز، تکمیل و راه اندازی مخزن دار ریلی، ضمن آزادسازی نفتکش ها و فعالیت دوباره آنها در بخش های دیگر، پرداخت کرایه حمل با مسافت روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر حذف و در مصرف نفتگاز برای تردد نفتکش ها نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.
وی افزود: پارسال حمل نفتگاز از انبار نفت شهید رجایی بندرعباس به یزد، ۶۵ میلیارد تومان هزینه کرایه حمل در پی داشته است، ضمن اینکه برای تردد نفتکش ها، ۳ میلیون لیتر نفتگاز نیز طی یک سال مصرف شده است.مدیر پروژه با تأکید بر اینکه راه اندازی مخزن دار ریلی صرفه جویی در پرداخت هزینه کرایه حمل و کاهش مصرف نفتگاز را در پی خواهد داشت، تأکید کرد: مقدار مصرف سوخت ریلی نسبت به نفتکش ها بسیار ناچیز است و این پروژه افزون بر امنیت و ایمنی برای رانندگان در جاده ها، از لحاظ محیط زیستی نیز مؤثر است.
رجب نژاد تخلیه همزمان ۴۰ واگن در مدت زمان حدود سه ساعت تا سه ساعت ونیم، منهای زمان عملیات نصب شیلنگ و باز کردن آن را از دیگر مزایای این طرح اعلام و به فرایند اجرای پروژه اشاره کرد و گفت: مصوبه ای در سال ۸۵ به منظور نصب تأسیسات دائمی برای تخلیه نفتگاز از سوی مخزن دارهای ریلی در دستور کار قرار گرفت که متأسفانه طرح نیمه کاره ماند و بخشی از زیرساخت و تجهیزات مانند نصب ریل به طول ۳۰۰ متر از سوی پیمانکار در آن زمان انجام شد. وی تصریح کرد: از ابتدای آبان امسال، در نشست هایی مشترک با حضور مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی و مدیرعامل و مدیران ستادی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی مصوب شد تا در کمترین زمان ممکن، پروژه تخلیه نفتگاز از طریق مخزن دار ریلی در انبار نفت شهید صدوقی یزد که کریدور شمال و شمال شرقی کشور است، به مرحله اجرا درآید.مدیر پروژه تخلیه نفتگاز با مخزن دار ریلی تأکید کرد: پس از بازدیدهای میدانی از محل پروژه و ارائه گزارش به مدیران بالادستی، پیشنهادهایی برای انجام کار در سه روش ارائه و روش پیمانی امانی، با توجه به تسریع در اجرا و کاهش هزینه و استفاده از نیروهای زبده و متخصص مناطق تصویب شد.
فراخوان شرکت در همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری
در پروژه های ساخت و بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خام مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران، در قالب قراردادهای ساخت، مالکیت و بهره برداری (BOO) و ساخت، بهره برداری و انتقال (BOT) منتشر شد.این شرکت در نظر دارد، مطابق با سیاست های اقتصاد مقاومتی جمهوری اسلامی ایران و دستورالعمل ابلاغی وزیر نفت به منظور حمایت از ساخت داخل، همایش معرفی فرصت های سرمایه گذاری در پروژه های ساخت و بهره برداری مخازن ذخیره سازی نفت خام مورد نیاز این شرکت، در قالب قراردادهای ساخت، مالکیت و بهره برداری (BOO) و ساخت، بهره برداری و انتقال (BOT) را برگزار کند.
این همایش روز دوشنبه مورخ ۲۱ آذر ماه ۱۴۰۱ در مرکز همایش های کوشک نفت برگزار می شود و حضور در همایش تنها با ثبت نام مجاز خواهد بود.
متقاضیان شرکت در همایش می توانند با مراجعه به پورتال مدیریت سرمایه گذاری و کسب وکار شرکت ملی نفت ایران به نشانی https: //investment.nioc.ir نسبت به تکمیل فرم ثبت نام برای حضور در این همایش اقدام کنند.همچنین به منظور کسب اطلاعات بیشتر می توانند با شماره تلفن های ۶۱۶۲۷۸۴۶-۰۲۱ و یا ۸۸۸۹۷۰۴۵-۰۲۱ تماس بگیرند.
شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران
اتصال نفت شهر و پالایشگاه ایلام به شبکه فیبرنوری
امنیت ارتباطات خط لوله ششم سراسری گاز و غرب کشور، با اتصال ایستگاه صادراتی «نفت شهر» و «پالایشگاه ایلام» به شبکه فیبرنوری تضمین شد.
علی دفتریان، مجری طرح های مخابرات و دیسپچینگ در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، درباره بهره برداری از پروژه مخابرات و اسکادای خط ششم سراسری گاز گفت: موفقیت در راه اندازی سیستم های اکتیو مخابراتی در محدوده «بیستون – نفت شهر» از آن رو اهمیت دارد که نفت شهر ایستگاه صادراتی گاز ایران به عراق است و اتصال آن به شبکه دیسپچینگ ملی گاز به دلیل اهمیت پایش پایدار اطلاعات از لحاظ مسائل اقتصادی و کنترل شبکه گاز، ارزش راهبردی دارد.
وی با اشاره به اهمیت پایش برخط اطلاعات پالایشگاه گاز ایلام تصریح کرد: رصد وضعیت این مجتمع پالایشی به عنوان یکی از منابع تولیدی گاز کشور برای مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز مهم است و با توجه به موقعیت جغرافیایی منطقه و نبود ارتباطات مخابراتی پایدار، استقرار فیبر نوری در آن نواحی بسیار ضرورت داشت، از این رو اکنون این شریان و زیرساخت اطلاعاتی با سرعت بالا و ایمن، شرایط مناسبی را برای اتصال به شبکه مخابرات ملی گاز مهیا کرده است.
مجری طرح های مخابرات و دیسپچینگ در شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران ادامه داد: افزون بر فیبر نوری، سامانه بی سیم VHF هم روی محدوده خط تعبیه شده تا در مواقع اضطراری، افرادی که تعمیرات خط را انجام می دهند، از امکانات آن استفاده کنند.
امیررضا شکوه فر، رئیس ساختمان و نصب طرح های مخابرات و دیسپچینگ شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران نیز با بیان اینکه فیبر نوری، پایدارترین روش برای انتقال اطلاعات در فناوری مخابراتی است، تأکید کرد: اتصال ایستگاه های حساس صنعت گاز به شبکه که همزمان با راه اندازی تجهیزات مخابراتی VHF و دکل ها انجام می شود، ارزش افزوده بالایی برای بهره بردار ایجاد می کند.
حضور ۱۵۰ شرکت در نخستین کنفرانس مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان
دبیر اجرایی نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان گفت: بیش از ۱۵۰ شرکت دانش بنیان فعال در صنعت نفت کشور در این کنفرانس و نمایشگاه جانبی آن حضور خواهند داشت.
صادق صفارزاده در نشست اطلاع رسانی کنفرانس مدیریت دانش بنیان (پتروتک) در صنعت نفت، با بیان اینکه برگزاری نشست های تخصصی در حاشیه نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت از تفاوت این کنفرانس با دیگر کنفرانس های صنعت نفت کشورحکایت دارد، اظهار کرد: در این رویداد علمی از دانشگاه ها و صنایع مختلف حجم انبوهی از مقالات علمی به صورت شفاهی، پوستر و چاپی ارائه خواهد شد.
وی با اشاره به برگزاری ۱۸ نشست تخصصی درحاشیه نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت گفت: این رویداد علمی با رویکرد چالش ها و فرصت ها ۲۲ تا ۲۴ آذر امسال در محل پژوهشگاه صنعت نفت برگزار خواهد شد.
دبیر اجرایی نخستین کنفرانس ونمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان از تشکیل ستاد پیگیری تحولات و تفاهمنامه های نخستین کنفرانس و نمایشگاه مدیریت فناوری محصولات دانش بنیان در صنعت نفت به منظور برگزاری هرچه بهتر دوره های بعدی این کنفرانس خبر داد و افزود: در برگزاری این کنفرانس سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، صندوق نوآوری و شکوفایی کشور و صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت همکاری خواهند داشت.
شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون
تعمیر اساسی کمپرسورهای آلمانی در جنوب کشور
رئیس نگهداری و تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون از انجام موفقیت آمیز تعمیرات اساسی دو دستگاه کمپرسور هوای نیومن ایسر (NEUMAN & ESSER) مستقر در ایستگاه تقویت فشار گاز بنگستان مارون ۳ با هدف پایداری تولید و خوداتکایی در حوزه نگهداری و تعمیرات (نت) خبر داد.
منوچهر حیدری نیا ضمن ابراز خرسندی از عملکرد کارگروه نت شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون در کسب دانش فنی و همکاری با سازندگان داخلی، به اهمیت کمپرسورهای یادشده اشاره کرد و گفت: فرایند انتقال گاز ترش از واحدهای بهره برداری توأم با فشارافزایی (گازهای مراحل مختلف) و حذف آب (نم زدایی) آن از طریق ایستگاه های تقویت فشار گاز بنگستان (آماک) و جابه جایی این گاز ترش به منظور فرایند شیرین سازی در تأسیسات پالایشگاهی (GTP) شرکت های تابع، مستلزم وجود هوای فشرده برای راهبری سیستم های ابزار دقیق این ایستگاه ها بوده که از سوی این تیپ کمپرسورهای هوا تأمین می شود.
وی ادامه داد: یکی از این کمپرسورها با ظرفیت ۸۰۰ مترمکعب بر ساعت و خروجی ۱۳۰ پوند بر اینچ مربع پس از ۲۰ سال برای نخستین بار از سوی متخصصان اداره نگهداری و تعمیرات با استفاده از قطعات ساخت داخل در مدت پنج روز تعمیر شد، ضمن آنکه تعمیر اساسی کمپرسور هوای دوم نیز در حال آماده سازی بوده و بزودی راه اندازی خواهد شد. این مهم تنها با صرف مبلغ ۲ میلیارد ریال برای هر دو دستگاه انجام شده است.
تجهیز تأسیسات به پکیج های هوشمند کپسول اطفای حریق
ایستگاه های تقویت فشار و تزریق گاز شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون به پیکج های هوشمند برای کپسول های خاموش کننده اتاقک توربین ها تجهیز می شوند.پیش از این و بر اساس طراحی ایستگاه های یادشده، کپسول های اطفای حریق روی زمین قرار داشته و در صورت بروز آتش سوزی عمل می کردند.یکی از معضلات اساسی کپسول های یادشده، نداشتن نمایشگر و شاخص (پر یا خالی بودن) آنها بوده که کارکنان اچ اس ای هر ۶ ماه یک بار کپسول ها را به محل دیگری برای تعیین وزن و مقیاس منتقل می کنند. سطح قابل توجه استرس و دغدغه همکاران مبنی بر اطمینان نداشتن از عملکرد کپسول ها در زمان مورد نیاز، ارائه ایده ابتکاری پکیج های هوشمند را از سوی یکی از متخصصان اداره تعمیرات شرکت بهره برداری نفت و گاز مارون فراهم آورد.
صندوق بازنشستگی صنعت نفت
رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت، نشست با کانون های بازنشستگی را سازنده و با اهمیت خواند و گفت: از گفت وگو و طرح مسائل از سوی همکاران کانون ها استقبال می کنیم، زیرا یک خانواده هستیم.
عبدالحسین بیات در بیست ویکمین نشست سراسری کانون های بازنشستگان با گرامیداشت یاد و خاطره حضرت امام خمینی (ره) و شهدای انقلاب اسلامی بویژه شهدای عرصه امنیت افزود: حضور در جمع پیشکسوتان صنعت نفت، همیشه مسرت بخش و ارزشمند است.وی با بیان اینکه آبادانی و رفع معضلات کشور در گرو همفکری است، تصریح کرد: هم اندیشی درباره مسائل فرهنگی و اقتصادی، بسیاری از محدودیت ها را رفع یا کم اثر می کند، بنابراین این نشست نیز چنین ویژگی هایی دارد.رئیس هیأت رئیسه صندوق های بازنشستگی صنعت نفت با قدردانی از تلاش رؤسای کانون ها در اقصا نقاط کشور اظهار کرد: خرد جمعی و تفکر سیستمی در کنار مطالبه گری حرفه ای سبب خواهد شد توانمندی های مختلف در کنار یکدیگر اثربخش واقع شود. نشست های کانون ها از چنین رویکردی برخوردار است، بنابراین برای ما ارزشمند است؛ چراکه همه ما از خانواده بزرگ صنعت نفت هستیم.بیات گفت: اساسنامه، مقررات نظام بیمه ای و عرف حکمرانی کشور، ماهیت صندوق هاست که در کنار این ماهیت، ویژگی بین نسلی نیز با اهمیت است، از این رو با تکیه بر قوانین و مقررات، صندوق نفت، مؤسسه مستقل و غیردولتی است.وی در ادامه به مزیت های غیردولتی بودن صندوق ها در حوزه مقاصد توسعه ای اقتصاد اشاره کرد و افزود: یکی از دلایلی که صندوق نفت می تواند از تسهیلات بازار سرمایه برای طرح های سرمایه گذاری در حال اجرا بهره مند شود، ماهیت غیردولتی بودن صندوق هاست.
واحد تصفیه فاضلاب و پساب شهرستان بهبهان با ظرفیت روزانه ۲۸ هزار مترمکعب با امضای تفاهمنامه ای به منظور استفاده بهینه از منابع آبی و کنترل آلودگی های محیط زیستی از سوی شرکت پالایش بیدبلند خلیج فارس احداث می شود.تفاهمنامه سه جانبه احداث واحد تصفیه فاضلاب وپساب شهرستان بهبهان به ظرفیت ۲۸هزار مترمکعب میان محمود امین نژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، محمدجواد اشرفی، مدیرکل اداره محیط زیست استان خوزستان و محمدرضا کرمی نژاد، مدیرعامل آب و فاضلاب خوزستان امضا شد.مدیرعامل شرکت پالایش گازبیدبلند خلیج فارس در این آیین، بااشاره به اینکه ماهیت این مجتمع محیط زیستی است، اظهار کرد: گازهای همراه نفت که سال ها در کشور سوزانده می شد، هم اکنون در این پالایشگاه به عنوان خوراک استفاده می شود و خلق ثروت می کند.وی به تزریق ۸۰۰ میلیون دلار ارز در سامانه نیما در کمتر از یک سال و نیم تولید تجاری بیدبلند خلیج فارس اشاره و تصریح کرد: افزون بر اجرای ۳.۴ میلیارد دلار پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، یک میلیارد یورو طرح «بهسازی و احداث تأسیسات جمع آوری گازهای مشعل» هم از سوی این شرکت در حال اجراست که ۳۴ درصد پیشرفت دارد و در عرصه چهار استان انجام می شود که افزون بر حفظ محیط زیست، به تأمین خوراک پایدار این مجتمع کمک می کند.
بحران انرژی اروپا تا به امروز به اندازه ای که تصور و ترس از آنجا وجود داشت، وخیم نبوده است، پس از افزایش قیمت های گاز طبیعی در پی آغاز تنش های روسیه و اوکراین در فوریه سال 2022 میلادی، اوضاع اکنون تا حدودی به ثبات رسیده است. مصرف کنندگان اروپایی با مهار سطح تقاضا تا اندازه ای با افزایش سرسام آور قیمت های انرژی مقابله کرده اند، کشورهای واقع در قاره سبز موفق به پر کردن مخازن ذخیره سازی گازطبیعی مایع شده (ال ان جی) شده اند و پاییز گرم هم امکان مدیریت کردن قبوض انرژی و پایین کردن ارقام آن را برای ساکنان این قاره فراهم کرده است.
قیمت گازطبیعی از رقم 100 دلار به ازای هریک میلیون بی تی یو در ماه اوت امسال به 39 دلار رسیده است.قیمت های جهانی نفت خام برنت هم از اوج 139 دلار پس از تشدید شیوع ویروس عالم گیر کرونا در ماه مارس امسال به 93 دلار رسیده است. تیترها درباره پایان بحران انرژی اروپا فزونی یافته است، اما این احتمال وجود دارد که برای صحبت در این باره اندکی عجله کرده باشند.
باسرد شدن هوا و افزایش برودت، عرضه انرژی در قاره سبز بار دیگر محدود خواهد شد؛ از این رو احتمال می رود با وقفه اخیر تنش های انرژی ناگهان تشدید شود.اکونومیست در مقاله اخیرخود آورده است: تحلیل ها حکایت از آن دارد که رضایت خطرناک خواهد بود، اوضاع ممکن است به سرعت وخیم شود.
تحلیل اکونومیست، سه سناریو احتمالی را برای بازارهای انرژی اروپا در طول زمستان متصور است که هیچ یک مطلوب نیستند.
نخستین سناریو بر این فرض استوار است که روابط سیاسی پرتنش روسیه و اروپا از این بدتر نخواهد بود، اما وضع کم و بیش به همان شکل باقی می ماند، این به آن معناست که فعالیت خط لوله نورد استریم-1 که گاز را از روسیه به آلمان انتقال می دهد، همچنان متوقف است و اروپا تحریم محموله های دریایی صادرات نفت خام روسیه و محدودیت های بیمه نفتکش های حامل نفت خام این کشور را دنبال می کند. سناریوی یادشده سناریویی نسبتاً ایده آل برای اروپاست، زیرا این شرایط شاید بحران زا باش، اما فاجعه آمیز نخواهد بود.
محدودیت عرضه ایجاد خواهد شد و قیمت های انرژی به طور قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت، اما اروپا زمستان را بدون سقوط چرخ هایش پشت سر خواهد گذاشت. سناریوی دوم بر فرض تشدید تنش ها بین مسکو و اتحادیه اروپا استوار است که در این شرایط احتمال قطع کامل عرضه گاز روسیه به قاره سبز و تحمیل ده ها میلیارد دلار هزینه اضافی به آنها وجود دارد.
سومین سناریو بحرانی ترین سناریو خواهد بود که بر این فرض استوار است که روسیه به طور کامل از دیپلماسی و حفظ درآمدهای نفت و گاز خود دست کشیده و زیرساخت های واردات گاز اروپا را نابود کند که منجر به فشاری طاقت فرسا خواهد شد.
دراین شرایط، قبض سالانه واردات گاز اروپا به یک تریلیون دلار نزدیک می شود و بحران کمبود شدید انرژی تا سال 2024 میلادی پابرجا می ماند.
واضح است که حتی دربهترین سناریو، اروپا زمستانی طولانی وسرد در پیش دارد و سپس باید سال ها مشکلات امنیت انرژی را تحمل کند و دیپلماسی ظریف را برای مدیریت پس از آن به کار گیرد، درهمین حال چشم انداز برای شهروندان اروپایی که باید بخش زیادی از این هزینه ها را صرف گرم کردن خانه های خود کنند، بسیار ناگوار است.
برآوردها حکایت از آن دارد که پیش بینی می شود تنها ۲۶ میلیون نفر در بریتانیا طی ماه های زمستان در فقر انرژی غرق شوند که به معنای یک خانواده از هر سه خانوار است و این احتمال وجود دارد که بریتانیا در مقایسه با بسیاری از کشورهای اروپایی دیگر وضع بهتری داشته باشد. برای کشورهایی که پیش از وقوع بحران انرژی نسبتاً ثروتمند بودند، افزایش سرسام آور قیمت ها آزار دهنده خواهد بود، اما برای بسیاری از کشورهای اروپایی که حتی پیش از تنش های روسیه و اوکراین برای تأمین سوخت بخش گرمایشی با مشکل روبه رو بودند، بسیار دردناک تر خواهد بود.
مجمع جهانی اقتصاد در گزارش اخیر خود آورده است: در اتحادیه اروپا، نزدیک به هفت درصد از جمعیت در سال 2021 میلادی نتوانستند خانه خود را به درستی گرم کنند. کشورهای جنوب و شرق اروپا در سال گذشته میلادی جزو کشورهایی بودند که از نظر انرژی فقیرتر بودند، و بی شک امسال برای این کشورها شرایط به مراتب بسیار بدتر خواهد بود.
بر اساس داده های پارسال، بلغارستان بیشترین مشکل تأمین سوخت را در اتحادیه اروپا داشت، به طوری که از هر چهار بلغارستانی یک نفر (23.7 درصد) برای پرداخت قبوض انرژی خود با مشکل روبه رو بود؛ پس از بلغارستان، لیتوانی (22.5 درصد) و قبرس (19.4 درصد) قرار دارند.
در مقابل، ثروتمندترین کشورها از جمله سوئیس (0.2 درصد) و نروژ (0.8 درصد) کمتر از یک درصد فقر انرژی داشتند.
در گزارش بانک جهانی آمده است: زمانی که داده های سال 2022 منتشرشود، می توان انتظار داشت که این ارقام به مراتب بدتر باشند و حتی در بهترین سناریو، به گفته اکونومیست، ارقام برای سال های 2023 و 2024 میلادی احتمالاً سال 2022 را بسیار ناچیز جلوه دهد.
منبع: اویل پرایس
نویسنده: هالی زارمبا
مترجم: امیر دشتی
قهرمان سابق جودو و همکار نفتی
در مشهد مقدس به دنيا آمد. از خانواده ای ورزشی که يکي از برادرانش جودوکار و ديگری فوتباليست است. خود او نيز در هر دو اين رشته ها فعاليت کرده است. فوتبال را در سطح آموزشگاه های استان پيگيری کرد، اما به قول خودش زور برادر ديگرش نسبت به او بيشتر بود تا از فوتبال کناره گیری کند و به سمت جودو در سطح حرفه ای کشيده شود. برادران او نيز در سطح کشوری مطرح بودند. يکي از آنها جودوکار بسيار بااستعداد و مطرحی بود که در جبهه های جنگ از ناحيه پا آسيب ديد و نتوانست جودو را ادامه دهد. مسعود حاجی آخوندزاده قهرمان جودو ایران و آسیا از 11 سالگي جودو را با باشگاه جوانان اسلامی مشهد آغاز کرد، هرچند شايد در ابتدا به صورت پيوسته تمرين نمی کرد، اما بعد از قهرمانی در 13 سالگي وارد دنيای حرفه ای جودو شد تا به قهرماني آسيا رسيد. با قهرمان ملي جودو که درحال حاضر در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ايران مشغول به کار است، گفت وگويی انجام داده ایم که باهم می خوانیم.
مسعود حاجی آخوندزاده هستم. سال 57 در شهر مشهد به دنيا آمدم. دو برادر و دو خواهر دارم و متأهل هستم و يک فرزند پسرهم دارم. خانواده ای ورزشی دارم. يکي از برادرانم جودوکار و ديگري فوتباليست است. خودم نيز در هر دو رشته فعاليت کرده ام. فوتبال را در سطح آموزشگاه های استان پيگيري کردم، اما در ادامه ديدم فوتبال را نمی توانم ادامه دهم و براي همين به سمت جودو رفتم و جودوکارشدم. همزمان با ورزش به تحصيل هم پرداختم و در حال حاضر دانشجوی دوره دکترای مديريت ورزشی هستم.
من هم مثل بقيه پسربچه ها ابتدا به فوتبال علاقه داشتم و از کوچه و محله فوتبال را شروع کردم وهمان طور که گفتم در رده نوجوانان و در آموزشگاه های مشهد فوتبال بازی می کردم، اما از سال 68-69 بود که جودو را با باشگاه جوانان اسلامی مشهد آغاز کردم، هرچند شايد از ابتدا به صورت پيوسته تمرين نمی کردم، اما رفته رفته به اين ورزش علاقه مند شدم و در سطح نوجوانان چندين قهرماني کشور و در سطح جوانان و بزرگ سالان نيز يک يا چند قهرماني کشور را به دست آوردم و يک جودوکار حرفه ای شدم.
برادرم فوتبال بازی می کرد و بازی او از من بهتر بود، وقتي ديدم نمی توانم مثل اوخوب باشم، تصميم گرفتم یک رشته ورزشي ديگر را انتخاب کنم. ازآنجایی که به ورزش های رزمي هم علاقه داشتم، درنهایت رشته رزمي جودو را انتخاب کردم. الان هم از انتخابم پشيمان نيستم.
از 11 سالگي رسماً جودو را شروع کردم و تا 34 يا 35 سالگي اين ورزش را ادامه دادم. البته بعد از زمان بازنشستگي از ورزشکار بودن به مربيگری جودو روي آوردم. من هنوز هم با جودو سروکاردارم و نمی توانم از اين ورزش خودم را جدا بدانم. هميشه به خودم گفته ام که پول در فوتبال است، اما همه چیز به مسائل مالي ختم نمی شود ورزش جودو درس زندگي به من داد.
جودو، يکی از دیدنی ترین و سیاسی ترین رشته هاي ورزشي است. وقتي سه رئیس جمهور می آیند و در سالن می نشینند، به نظرم اين اهميت بالای اين رشته را نشان می دهد. جودو، اولين رشته رزمی است که در المپيک بوده است. البته بايد اين را هم اضافه کنم در جودو من به شاگردانم هميشه می گویم که وقتي به مربي، پيشکسوت و تاتمی تمرينات احترام بگذاريد، مطمئناً درروند قهرماني شما تأثیر گذارخواهد بود. اين مسئله را با تمام وجود حس کرده ام و هر وقت اين کار را انجام داديم، موفق بودم. فکر می کنم در فلسفه جودو به آن واقعاً فراتر از يک ورزش نگاه شده است. همين مسئله باعث شده که در المپيک، جودو به عنوان جنجالی ترین رشته ورزشی انتخاب شود.
این لقبی است که درجودو به من داده بودند. اما نه ایرانی ها، بلکه فرانسوی ها اين لقب را به من دادند. در فرانسه در کمپ های تمرينی شرکت می کرديم و صبح و بعدازظهر تمرينات سنگينی را انجام می دادیم. در تمرينات، ورزشکاران کشورهای مختلف باهم مبارزه می کردند. با توجه به اينکه در اين تمرينات جنگنده ظاهر می شدم و کم نمی آوردم، جمال بوراس، قهرمان شاخص آن ها، آن زمان لقب خروس جنگی را به من داد.
13 ساله بودم که قهرمان کشور در رشته جودو شدم و اين اولين مدالی بود که کسب کردم. در ادامه هم مقام های زيادی دراستان و کشور به دست آوردم، اما در عرصه بین المللی در سال 98 ميلادي در مسابقه ارتش های جهان به مدال نقره رسيدم. سپس در سال 1999 در چين مدال برنز را کسب کردم. در سال 2000 نایب قهرمان رقابت های ارتش های جهان شدم. در سال 2001 در بازی های آسيايی به مدال طلا رسيدم و رکورددار کسب اولين مدال طلای آسيا براي ايران شدم. در سال 2002 در رقابت های آسيايی در بوسان به مدال طلا رسيدم. پس ازآن دچار مصدوميت شديد از ناحيه پا شدم و نتوانستم در رقابت های آسيايي و جهانی سال های 2003 و 2004 شرکت کنم. البته درالمپيک 2004 باوجود مصدوميت شرکت کردم که پنجم شدم و به دليل مصدوميت دوباره مسابقات سال 2005 را از دست دادم. در سال 2006 دربازی های آسيايي دوحه به مقام سوم رسيد و در سال 2007 نيز علاوه بر کسب مدال طلا عنوان ستاره مسابقات آسيايی کويت را هم به دست آوردم و درنهایت نيز در سال 2008 در رقابت های آسيايی کره به مدال نقره رسيدم.
از سال 1383 به عنوان قهرمان ملی، به استخدام شرکت ملي نفت ايران درآمدم. در اين مدت سمت های مختلفي داشتم. در يک برهه به عنوان مربي و رئيس هيات ورزش های رزمی مشغول به کار بودم والان هم در قسمت ورزش همگاني شرکت ملی نفت مشغول به کارهستم.
سال 1382 بود که ازدواج کردم و خدا را شکر از همسرم وزندگی خیلی راضی هستم. ثمره این ازدواج هم یک پسر به نام فرنود است که الان 17 سال سن دارد.
اصلاً علاقه ای به ورزش حرفه ای ندارد. او فقط برای سلامتی ورزش می کند. البته من خودم هم دوست نداشتم جودوکار شود. در دوران حرفه ای ورزشم صدمات زیادی خوردم از شکستگی های دست وپا گرفته تا بینی وابرو. بعضی اوقات مدت این مصدومیت ها زیاد بود برای همین نخواستم پسرم وارد جودو شود تا مانند من کلی درد و سختی ورزش حرفه ای را نکشد. او فقط برای سلامتی ورزش می کند و برای همین در رشته بدن سازی فعال است. اما جالب است بگویم که با این سن کم، در رشته سینما و تئاترمشغول است وعلاقه زیادی هم به این رشته هنری دارد.
بله این طوری می شود گفت. او چندین کار هنری در تئاتر و سینما داشته است و علاوه بر بازی کردن، کار نویسندگی و اجرا را هم انجام می دهد.
همسرم خانه دار است و مانند پسرم ورزش را فقط برای سلامتی انجام می دهد.
او به ورزش حرفه ای درهیچ رشته ای علاقه ندارد وخودش را صرفا وقف خانواده کرده است.
من در زندگی یک تشکر ویژه به همسرم بدهکارم. او در همه سال های زندگی مشترکمان به خصوص زمانی که در مسابقات و اردوها بودم، همیشه یار و یاور من بوده است. همسرم در زمان مسابقات همیشه مراقب من بود و زمان هایی که باید برای مسابقات رژیم غذایی می گرفتم، مثل یک دکتر تغذیه خیلی مراقب من بود. این که زندگی با یک ورزشکارحرفه ای خیلی سخت است، واقعا درست است؛ او تمام دوری هایم را در زمان اردوهای تیم ملی ازخانواده تحمل می کرد و ضمن روحیه دادن به من، مراقب فرزندمان نیز بود. من ممنون اوهستم.
بله من در دو دوره، کاندید نماینده مجلس شورای اسلامی و شورای شهر از استان خراسان رضوی و شهر مشهد شدم؛ به دلایلی نشد اما تنها هدفم برای حضور در سیاست، کمک به ورزش کشورم بود. من دوست داشتم در عرصه سیاست منشأ خدمات ارزشمندی برای ورزش کشور به خصوص استان خراسان وشهر مشهد باشم واز این طریق ادای دین کنم. البته هنوزهم ناامید نیستم و کم وبیش دنبال این موضوع هستم تا بتوانم باسیاست های درست ورزشی، در ورزش کشور تأثیرگذار باشم.
قهرمان سابق جودو و همکار نفتی
در مشهد مقدس به دنيا آمد. از خانواده ای ورزشی که يکي از برادرانش جودوکار و ديگری فوتباليست است. خود او نيز در هر دو اين رشته ها فعاليت کرده است. فوتبال را در سطح آموزشگاه های استان پيگيری کرد، اما به قول خودش زور برادر ديگرش نسبت به او بيشتر بود تا از فوتبال کناره گیری کند و به سمت جودو در سطح حرفه ای کشيده شود. برادران او نيز در سطح کشوری مطرح بودند. يکي از آنها جودوکار بسيار بااستعداد و مطرحی بود که در جبهه های جنگ از ناحيه پا آسيب ديد و نتوانست جودو را ادامه دهد. مسعود حاجی آخوندزاده قهرمان جودو ایران و آسیا از 11 سالگي جودو را با باشگاه جوانان اسلامی مشهد آغاز کرد، هرچند شايد در ابتدا به صورت پيوسته تمرين نمی کرد، اما بعد از قهرمانی در 13 سالگي وارد دنيای حرفه ای جودو شد تا به قهرماني آسيا رسيد. با قهرمان ملي جودو که درحال حاضر در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت ايران مشغول به کار است، گفت وگويی انجام داده ایم که باهم می خوانیم.
مسعود حاجی آخوندزاده هستم. سال 57 در شهر مشهد به دنيا آمدم. دو برادر و دو خواهر دارم و متأهل هستم و يک فرزند پسرهم دارم. خانواده ای ورزشی دارم. يکي از برادرانم جودوکار و ديگري فوتباليست است. خودم نيز در هر دو رشته فعاليت کرده ام. فوتبال را در سطح آموزشگاه های استان پيگيري کردم، اما در ادامه ديدم فوتبال را نمی توانم ادامه دهم و براي همين به سمت جودو رفتم و جودوکارشدم. همزمان با ورزش به تحصيل هم پرداختم و در حال حاضر دانشجوی دوره دکترای مديريت ورزشی هستم.
من هم مثل بقيه پسربچه ها ابتدا به فوتبال علاقه داشتم و از کوچه و محله فوتبال را شروع کردم وهمان طور که گفتم در رده نوجوانان و در آموزشگاه های مشهد فوتبال بازی می کردم، اما از سال 68-69 بود که جودو را با باشگاه جوانان اسلامی مشهد آغاز کردم، هرچند شايد از ابتدا به صورت پيوسته تمرين نمی کردم، اما رفته رفته به اين ورزش علاقه مند شدم و در سطح نوجوانان چندين قهرماني کشور و در سطح جوانان و بزرگ سالان نيز يک يا چند قهرماني کشور را به دست آوردم و يک جودوکار حرفه ای شدم.
برادرم فوتبال بازی می کرد و بازی او از من بهتر بود، وقتي ديدم نمی توانم مثل اوخوب باشم، تصميم گرفتم یک رشته ورزشي ديگر را انتخاب کنم. ازآنجایی که به ورزش های رزمي هم علاقه داشتم، درنهایت رشته رزمي جودو را انتخاب کردم. الان هم از انتخابم پشيمان نيستم.
از 11 سالگي رسماً جودو را شروع کردم و تا 34 يا 35 سالگي اين ورزش را ادامه دادم. البته بعد از زمان بازنشستگي از ورزشکار بودن به مربيگری جودو روي آوردم. من هنوز هم با جودو سروکاردارم و نمی توانم از اين ورزش خودم را جدا بدانم. هميشه به خودم گفته ام که پول در فوتبال است، اما همه چیز به مسائل مالي ختم نمی شود ورزش جودو درس زندگي به من داد.
گویا خيلي به جودو علاقه داريد؛ اینطور نیست؟
جودو، يکی از دیدنی ترین و سیاسی ترین رشته هاي ورزشي است. وقتي سه رئیس جمهور می آیند و در سالن می نشینند، به نظرم اين اهميت بالای اين رشته را نشان می دهد. جودو، اولين رشته رزمی است که در المپيک بوده است. البته بايد اين را هم اضافه کنم در جودو من به شاگردانم هميشه می گویم که وقتي به مربي، پيشکسوت و تاتمی تمرينات احترام بگذاريد، مطمئناً درروند قهرماني شما تأثیر گذارخواهد بود. اين مسئله را با تمام وجود حس کرده ام و هر وقت اين کار را انجام داديم، موفق بودم. فکر می کنم در فلسفه جودو به آن واقعاً فراتر از يک ورزش نگاه شده است. همين مسئله باعث شده که در المپيک، جودو به عنوان جنجالی ترین رشته ورزشی انتخاب شود.
این لقبی است که درجودو به من داده بودند. اما نه ایرانی ها، بلکه فرانسوی ها اين لقب را به من دادند. در فرانسه در کمپ های تمرينی شرکت می کرديم و صبح و بعدازظهر تمرينات سنگينی را انجام می دادیم. در تمرينات، ورزشکاران کشورهای مختلف باهم مبارزه می کردند. با توجه به اينکه در اين تمرينات جنگنده ظاهر می شدم و کم نمی آوردم، جمال بوراس، قهرمان شاخص آن ها، آن زمان لقب خروس جنگی را به من داد.
13 ساله بودم که قهرمان کشور در رشته جودو شدم و اين اولين مدالی بود که کسب کردم. در ادامه هم مقام های زيادی دراستان و کشور به دست آوردم، اما در عرصه بین المللی در سال 98 ميلادي در مسابقه ارتش های جهان به مدال نقره رسيدم. سپس در سال 1999 در چين مدال برنز را کسب کردم. در سال 2000 نایب قهرمان رقابت های ارتش های جهان شدم. در سال 2001 در بازی های آسيايی به مدال طلا رسيدم و رکورددار کسب اولين مدال طلای آسيا براي ايران شدم. در سال 2002 در رقابت های آسيايی در بوسان به مدال طلا رسيدم. پس ازآن دچار مصدوميت شديد از ناحيه پا شدم و نتوانستم در رقابت های آسيايي و جهانی سال های 2003 و 2004 شرکت کنم. البته درالمپيک 2004 باوجود مصدوميت شرکت کردم که پنجم شدم و به دليل مصدوميت دوباره مسابقات سال 2005 را از دست دادم. در سال 2006 دربازی های آسيايي دوحه به مقام سوم رسيد و در سال 2007 نيز علاوه بر کسب مدال طلا عنوان ستاره مسابقات آسيايی کويت را هم به دست آوردم و درنهایت نيز در سال 2008 در رقابت های آسيايی کره به مدال نقره رسيدم.
از سال 1383 به عنوان قهرمان ملی، به استخدام شرکت ملي نفت ايران درآمدم. در اين مدت سمت های مختلفي داشتم. در يک برهه به عنوان مربي و رئيس هيات ورزش های رزمی مشغول به کار بودم والان هم در قسمت ورزش همگاني شرکت ملی نفت مشغول به کارهستم.
سال 1382 بود که ازدواج کردم و خدا را شکر از همسرم وزندگی خیلی راضی هستم. ثمره این ازدواج هم یک پسر به نام فرنود است که الان 17 سال سن دارد.
اصلاً علاقه ای به ورزش حرفه ای ندارد. او فقط برای سلامتی ورزش می کند. البته من خودم هم دوست نداشتم جودوکار شود. در دوران حرفه ای ورزشم صدمات زیادی خوردم از شکستگی های دست وپا گرفته تا بینی وابرو. بعضی اوقات مدت این مصدومیت ها زیاد بود برای همین نخواستم پسرم وارد جودو شود تا مانند من کلی درد و سختی ورزش حرفه ای را نکشد. او فقط برای سلامتی ورزش می کند و برای همین در رشته بدن سازی فعال است. اما جالب است بگویم که با این سن کم، در رشته سینما و تئاترمشغول است وعلاقه زیادی هم به این رشته هنری دارد.
بله این طوری می شود گفت. او چندین کار هنری در تئاتر و سینما داشته است و علاوه بر بازی کردن، کار نویسندگی و اجرا را هم انجام می دهد.
همسرم خانه دار است و مانند پسرم ورزش را فقط برای سلامتی انجام می دهد.
او به ورزش حرفه ای درهیچ رشته ای علاقه ندارد وخودش را صرفا وقف خانواده کرده است.
من در زندگی یک تشکر ویژه به همسرم بدهکارم. او در همه سال های زندگی مشترکمان به خصوص زمانی که در مسابقات و اردوها بودم، همیشه یار و یاور من بوده است. همسرم در زمان مسابقات همیشه مراقب من بود و زمان هایی که باید برای مسابقات رژیم غذایی می گرفتم، مثل یک دکتر تغذیه خیلی مراقب من بود. این که زندگی با یک ورزشکارحرفه ای خیلی سخت است، واقعا درست است؛ او تمام دوری هایم را در زمان اردوهای تیم ملی ازخانواده تحمل می کرد و ضمن روحیه دادن به من، مراقب فرزندمان نیز بود. من ممنون اوهستم.
بله من در دو دوره، کاندید نماینده مجلس شورای اسلامی و شورای شهر از استان خراسان رضوی و شهر مشهد شدم؛ به دلایلی نشد اما تنها هدفم برای حضور در سیاست، کمک به ورزش کشورم بود. من دوست داشتم در عرصه سیاست منشأ خدمات ارزشمندی برای ورزش کشور به خصوص استان خراسان وشهر مشهد باشم واز این طریق ادای دین کنم. البته هنوزهم ناامید نیستم و کم وبیش دنبال این موضوع هستم تا بتوانم باسیاست های درست ورزشی، در ورزش کشور تأثیرگذار باشم.
سرمربی وزنه برداری ملی حفاری:
مشعل تیم وزنه برداری ملی حفاری که رقابت های سال گذشته لیگ برتر باشگاه های کشور را با کسب رتبه سوم بعد از ذوب آهن و فولادین ذوب آمل به پایان برده بود، هفته نخست لیگ برتر سال جاری را با صدرنشینی آغاز کرد تا مدعی کسب نخست قهرمانی باشد.
فراز رامهرمزی، سرمربی تیم وزنه برداری باشگاه ملی حفاری بعد از صدرنشینی تیمش در هفته نخست مسابقات لیگ برتر باشگاه های کشور، درخصوص کیفیت این رقابت ها گفت: نحوه برگزاری رقابت ها نسبت به سال های گذشته خیلی متفاوت و رقابت تیم ها به یکدیگر بسیار نزدیک بود.
وی در ادامه افزود: طی دو روزی که مسابقات هفته اول برگزار شد، شاهد رقابتی نزدیک میان تیم های ملی حفاری، ذوب آهن، سایپا، عقاب، مناطق نفت خیز، رعد پدافند و نیروی زمینی بودیم؛ اما با عملکرد و امتیازآوری خیلی خوب وزنه برداران ملی حفاری، توانستیم در صدر جدول قرار بگیریم.
سرمربی ملی حفاری درباره ترکیب این تیم گفت: برگزاری مسابقات لیگ، سال ها به صورت یکنواخت انجام شده است. با توجه به تغییر قوانین لیگ که با نظرمدیریت جدید فدراسیون و به منظورحمایت از رده های سنی جوانان انجام شده است، درهر تیم باید سه وزنه بردارجوان حضور داشته باشد. خوشبختانه جوانان ما توانستند در بین بزرگسالان نتایج قابل قبولی کسب کنند.
به گفته وی، هدف فدراسیون، انگیزه دادن به جوانان بود و آنها ثابت کردند که حرفی برای گفتن دارند.
در همین خصوص باید بگویم که سه عضو ملی پوش جوانان تیم وزنه برداری ملی حفاری، به نام های محراب دواسری که در وزن 55 کیلوگرم سوم شد، علی کشتکار در دسته 96 کیلوگرم مقام دوم را به دست آورد و مسعود ممیوند که در 109 کیلو عنوان سوم جدول را کسب کرد، نشان دادند که آینده باشگاه و وزنه برداری ایران هستند. این طرح فدراسیون بسیارخوب است وباعث انگیزه دادن به جوانان می شود.
رامهرمزی در مورد اینکه تیم وزنه برداری ملی حفاری امسال می تواند قهرمان شود، گفت: راه زیادی در پیش داریم؛ اما هدف، قرارگرفتن روی سکوست و تمام تلاش خود را می کنیم که قهرمان شویم.
پولادمردان ملی حفاری صدرنشین مرحله اول لیگ برتر وزنه برداری
مشعل تیم وزنه برداری ملی حفاری اهواز، صدرنشین مرحله اول لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران شد.
لیگ برتر وزنه برداری باشگاه های ایران در فصل جدید ( 1401 )در 10 وزن و با حضور 7 تیم ملی حفاری، سایپا، مناطق نفت خیزجنوب، ذوب آهن، عقاب، پدافند و نیروی زمینی در تالار ایرانیان فدراسیون وزنه برداری ورزشگاه آزادی شروع شد. در مرحله اول این رقابت ها که طی دو روز برگزار شد، پولادمردان تیم ملی حفاری اهواز موفق شدند با بلند کردن وزنه و ثبت چند رکورد داخلی، حریفان را پشت سر بگذارند و درصدر جدول قرار بگیرند. تیم وزنه برداری مناطق نفت خیز جنوب هم که دراین رقابت ها شرکت دارد، موفق شد در رتبه سوم قرار بگیرد. تیم ملی حفاری اهواز با عملکرد هشت وزنه بردار خود، در مرحله اول 614 امتیاز کسب کرد و صدرنشین شد و تیم مناطق نفت خیزجنوب نیز با به دست آوردن 560 امتیاز در رتبه سوم قرار گرفت. در جدول امتیازی سینکلر نیز آیت شریفی از باشگاه سایپا 438 امتیاز کسب کرد و به عنوان برترین وزنه بردار شناخته شد. مکان دوم و سوم این جدول به وزنه بردارانی از تیم ملی حفاری تعلق گرفت. علی داوودی و میرمصطفی جوادی هر دو از این باشگاه هستند که توانستند با کسب 432 و 421 امتیاز، رده های دوم و سوم را از آن خود کنند. نتایج مسابقات پولادمردان دو تیم ملی حفاری اهواز و مناطق نفت خیزجنوب در مرحله نخست لیگ برتر وزنه برداری به این شرح است:
دسته فوق سنگین 109 +
علی داوودی از ملی حفاری با رکورد ۱۹۶کیلو گرم درحرکت یک ضرب، ۲۳۶ کیلو گرم در دوضرب و مجموع ۴۳۲ کیلوگرم اول شد.
دسته 109 کیلوگرم
محمد مسعود ممیوند از ملی حفاری با رکورد ۱۶۱کیلو گرم در یک ضرب، ۱۹۶ کیلوگرم در دوضرب و مجموع ۳۵۷ کیلوگرم مقام سوم را کسب کرد.
کوروش زارع ازمناطق نفت خیزجنوب، در یک ضرب با ثبت رکورد 162 کیلوگرم، در دو ضرب با رکورد 191 کیلوگرم و درمجموع با 353 کیلوگرم چهارم شد.
دسته 102 کیلوگرم
رضا دهدار ازملی حفاری با رکورد ۱۶۷کیلوگرم در یک ضرب، ۲۱۳ کیلوگرم در دوضرب و مجموع ۳۸۰ کیلوگرم مقام اول را کسب کرد.
سپهر مردانی ازمناطق نفت خیزجنوب با ثبت رکورد ۱۵۱ کیلوگرم در یک ضرب، ۲۰۲ کیلوگرم در دوضرب و درمجموع ۳۵۳ کیلوگرم دوم شد.
دسته 96 کیلوگرم
علی کشتکار از ملی حفاری، با رکورد 150 کیلوگرم در یک ضرب، 195 کیلوگرم در دوضرب و درمجموع با 345 کیلوگرم عنوان سوم را به خود اختصاص داد.
حسین رجایی کیا از مناطق نفت خیزجنوب، با رکورد 152 کیلوگرم در یک ضرب، رکورد 191 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 343 چهارم شد.
دسته 81 کیلوگرم
حسین سلطانی از ملی حفاری، با رکورد 149 کیلوگرم در یک ضرب، رکورد 183 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 332 کیلوگرم به مقام اول دست یافت.
دسته 67 کیلوگرم
عرفان آقایی از مناطق نفت خیزجنوب، با رکورد 105 کیلوگرم در یک ضرب، رکورد 135 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 240 کیلوگرم چهارم شد.
دسته 73 کیلوگرم
رضا نوروزی از ملی حفاری، با رکورد 135 کیلو گرم در یک ضرب و 160 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 295 کیلوگرم مقام اول را از آن خود کرد.
ایمان شاهقلیان از مناطق نفت خیزجنوب، با رکورد 128 کیلوگرم در یک ضرب، رکورد 161 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 289 کیلوگرم دوم شد.
دسته 61 کیلوگرم
ابوالفضل خباز از مناطق نفت خیزجنوب، با رکورد 105 کیلوگرم در یک ضرب، 131 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 236 کیلوگرم به مقام دوم دست پیدا کرد.
دسته 55 کیلوگرم
محراب دواسری از ملی حفاری، با رکورد 96 کیلوگرم در یک ضرب، 122 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 218 کیلوگرم سوم شد.
محمد چاپاش از مناطق نفت خیزجنوب، با رکورد 89 کیلوگرم در یک ضرب، 80 کیلوگرم در دوضرب و مجموع 169 کیلوگرم توانست پنجم شود.
رده بندی تیمی در پایان مرحله نخست لیگ برتر به این شرح است:
۱- ملی حفاری ۶۱۴ امتیاز
۲- سایپا ۵۹۹ امتیاز
۳- مناطق نفت خیزجنوب ۵۶۰ امتیاز
۴- ذوب آهن ۵۵۸ امتیاز
۵- عقاب ۵۲۲ امتیاز
۶- پدافند ۵۱۷ امتیاز
۷- نیروی زمینی ۴۳۶ امتیاز
دونده های برتر مسابقات فرزندان پسرودختر نفت و گاز شرق مشخص شدند
یک دوره مسابقات دوومیدانی با حضور145 نفراز فرزندان پسر و دختر کارکنان شرکت بهره برداری نفت و گازشرق درسالن ورزشی انقلاب اسلامی شهرک نفت شهید تند گویان برگزار شد.
این مسابقات در دوبخش پسران ودختران در گروه های سنی خردسالان، نونهالان، نوجوانان وجوانان درماده های دو ۶۰ متر، ۱۰۰متر، ۲۰۰متر و پرتاب وزنه برگزار شد و نفرات اول تا سوم معرفی شدند.
نتایج فرزندان پسر کارکنان
در رده سنی خردسالان و درماده ۶۰ مترسرعت، پارسا رنجبر مقام اول را به دست آورد. علی بهمن یار، دوم و یاشارسلطانی هم سوم شد.
در رده سنی نونهالان درماده ۱۰۰متر سرعت نیز رضا گلشنی اول شد وپرهام صفاریان و امیر رضا رضایی به ترتیب دوم و سوم شدند.
در رده سنی نوجوانان ماده 200 متر هم علیرضا ابراهیمی مقام نخست را ازآن خود کرد ومحمد آذرکیش و پژمان علی میرزایی به ترتیب به مقام های دوم و سوم دست یافتند.
در رده سنی جوانان در ماده پرتاب وزنه نیز محمد جواد صدری فر مقام اول را کسب کرد. محمد آذرکیش دوم وامیرحسین رحمانی سوم شدند.
در بخش دختران نیز این نتایج به دست آمد:
خردسالان
ماده ۶۰ متر سرعت
فاطمه نجاری اول شد.
فاطمه روشنایی مقام دوم را به دست آورد.
نگین آریامنش سکوی سوم را به خود اختصاص داد.
نونهالان
ماده ۱۰۰ متر سرعت
رضوانه سهامی اول شد.
فاطمه مطهری نصیری عنوان دوم را کسب کرد.
الیسا رحمانی سوم شد.
نوجوانان
ماده ۲۰۰ متر سرعت
الیسا رحمانی بر سکوی اول ایستاد.
ندا علی میرزایی دوم شد.
سمیرا علی میرزایی مقام سوم را به دست آورد.
جوانان
ماده پرتاب وزنه آزاد
فاطمه زهرا نصیری اول شد.
الیسا رحمانی عنوان دوم را کسب کرد.
مهرناز بگ زاده سوم شد.
ورزشکاران برتر ونفرات اول تا ششم این مسابقات می توانند برای تمرینات و آمادگی بیشتربه منظورحضور درمسابقات سراسری ویژه دختران، زیرنظر ام البنین گلاوی نژاد، درسالن شهید دهقان زاده اداره ورزش وجوانان تمرین کنند. پسران دونده از رتبه اول تا ششم نیز می توانند با حضور در زمین خاکی استادیوم آزادی، خیابان ۱۷شهریور برای انجام تمرینات تخصصی، برنامه ریزی اردوها، مسابقات داخلی و استانی زیرنظر عیسی صدری فر تمرین کنند. در روزپایانی این رقابت ها، فرشید خیبری، مدیرعامل شرکت بهره برداری نفت و گاز شرق؛ سیدعلی شیرین کار، رئیس امور اداری و دبیرکارگروه مسؤولیت های اجتماعی؛ مسعود دهقان، مسؤول امور ورزش شرکت بهره برداری نفت و گازشرق؛ عیسی صدری فر، رئیس اداره ورزش وجوانان و سرمربی دوومیدانی؛ کیوان ایرانی، رئیس هیأت دوومیدانی و همچنین ام البنین گلاوی نژاد، نایب رئیس هیأت و سرمربی دوومیدانی؛ سعید الیاسی، سیدحجت مهدی دوست و سمانه خاوری، متصدیان سالن انقلاب؛ مهدی پرتو ولیلی کاووسی، اعضای هیأت رئیسه دوومیدانی؛ حسین لعل زاده، سجاد خاوریان، زهره دانایی و فاطمه صدری فر، داوران دوومیدانی وهمکاران خدمات ورزش نفت در سالن برگزاری مسابقات حضور یافتند و با اهدای جوایز به نفرات برتر از آنها تقدیر کردند.
به بهانه جام جهانی فوتبال در قطر
مشعل قطر ازمعدود کشورهایی است که توانسته با بهره برداری اصولی و مفید از منابع طبیعی، ضمن کسب اعتبار بین المللی خود، در ورزش سرمایه گذاری های خوبی انجام دهد. صادرات گاز قطر به واسطه مایع سازی (ال ان جی) موقعیت برجسته ای به این کشور در سطح بین المللی داده است. میدان گازی پارس جنوبی که در قطر، گنبد شمالی نامیده می شود، بزرگ ترین میدان گازی جهان است که در خلیج فارس و به طورمشترک، در آب های سرزمینی ایران و قطر واقع شده است. یک سوم این میدان در آب های ایران و دوسوم آن در آب های قطر قرار دارد. درسیاست قطر، پرداختن به امر ورزش به عنوان یکی از استراتژی های مهم و باهدف شناسایی و تقویت حضور این کشور در مجامع بین المللی تصویب شده است. این امیرنشین کوچک، به مدد درآمدهای حاصل از منابع عظیم گازی، سرمایه گذاری های قابل توجهی برای حمایت از رقابت های ورزشی و باشگاه های ورزشی محلی و بین المللی در قالب دیپلماسی ورزشی انجام داده و طی مدتی کوتاه، این کشور را به یک مرکز ورزشی جهانی تبدیل کرده است.
درسال های اخیر، قطر با جــــذب علاقه مندان ورزشی، میزبان بسیاری ازمعتبرترین و درآمد سازترین تورنمنت های ورزشی بوده که یکی از مهم ترین مصادیق توفیق دیپلماسی ورزشی این کشور، کسب سهمیه میزبانی جام جهانی 2022 است که این امیرنشین کوچک، باجلب نظر فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا)، امتیازمیزبانی پربیننده ترین رویداد ورزشی جهان را به دست آورده است.
توجه به دیپلماسی ورزشی، علاوه بر تقویت مؤلفه های داخلی قدرت، مانند نشاط و تحرک اجتماعی، گسترش غرور ملی، رونق اقتصادی وانسجام اجتماعی باعث کمک به ارتقای ابعاد بین المللی قدرت قطرمی شود که از آن جمله می توان به کسب اعتبار بین المللی برای این کشور در برپایی رویدادهای بین المللی نظیرمسابقات جهانی فرمول یک، جام جهانی فوتبال، بازی های جهانی تنیس، همچنین گلف، راگبی و دوومیدانی اشاره کرد که در افکار عمومی جهان، موجب افزایش اعتباربین المللی آن می شود. جذب سرمایه گذاری های خارجی ازمنظر ورزشی نیز از دیگر دیپلماسی های قطر به شمار می رود. دیپلماسی ورزشی ازچند حیث موجب رونق سرمایه گذاری های خارجی می شود. پرداختن به دیپلماسی ورزشی، سرزمین قطر را نه تنها به کشوری جذاب برای هواداران و دست درکاران ورزش تبدیل کرده؛ بلکه باعث جذا بیت فوق العاده برای سرمایه گذاران خارجی نیزشده است. بسیاری از شرکت های تجاری-اقتصادی و بنگاه های رسانه ای برای بهره مندی از فرصت های ایجادشده واستفاده از تمرکز افکارعمومی درخلال مسابقات ورزشی، خواستار حضور و عرضه محصولات خود دراین کشور شده اند، به گونه ای که بسیاری از برندهای مطرح تجاری با صرف هزینه های زیاد دراین کشور سرمایه گذاری کرده اند. یکی دیگر از مهم ترین مؤلفه های دیپلماسی ورزشی، کمک به گسترش بخش های زیر ساختی ورزش است که در قطر به آن نگاه ویژه ای شده است. برپایی گردهما یی های بزرگ بین المللی، بویژه درحوزه ورزشی که مخاطبان و ذینفعان داخلی و خارجی فراوانی دارد، اقتضا می کند اجرای پروژه های زیرساختی، بیش از شرایط عادی در دستور کار قرارگیرد. همین موضوع باعث شده که این کشور کوچک مانند یک منطقه با ساخت وسازبزرگ درآید، به طوری که طی پنج سال گذشته، مبلغی معادل 225 میلیارد دلار را صرف انجام پروژه های زیرساختی ازجمله بزرگراه ها، فرودگاه، ورزشگاه ها وهتل های جدید کرده است.
بیست ودومین دوره جام جهانی فوتبال از ۲۱ نوامبر تا ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ (۳۰ آبان تا ۲۷ آذر ۱۴۰۱) در قطر برگزار می شود. این اولین جام جهانی است که در خاورمیانه و در یک کشور عربی و به دلیل شرایط آب وهوایی کشور میزبان، در ماه پاییز برگزار می شود. ضمن اینکه برای دومین بار است که کشوری از آسیا، میزبانی این مسابقات را به عهده دارد. بار اول درسال ۲۰۰۲ ژاپن و کره جنوبی میزبان این رقابت ها بودند. همچنین این تورنمنت، آخرین دوره از مسابقات خواهد بود که ۳۲ تیم درآن شرکت می کنند و برای جام جهانی ۲۰۲۶ و پس ازآن، حضور ۴۸ تیم برنامه ریزی شده است. به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی کشور میزبان و با توجه به اینکه ماه های معمول برگزاری مسابقات، مصادف با شروع تابستان دراین کشور است و دمای این منطقه در این موقع از سال، دست کم به ۴۰ درجه سانتی گراد می رسد، تصمیم گرفته شد برای اولین بار در دوره های جام جهانی، این مسابقات در فصل پاییز برگزار شود. مسؤولان میزبانی این دوره از بازی ها، تعهد داده اند که به منظور رفاه حال حاضران، از فناوری مدرن برای کاهش دمای ورزشگاه ها استفاده کنند. طبق این اظهارنظر، این فناوری ها باید دمای ۴۳ درجه ای هوا در ورزشگاه ها را تا ۱۹ درجه سانتی گراد کاهش دهد. قطر در نظر دارد در این دوره از مسابقات جام جهانی، از انرژی خورشیدی و فناوری کربن خنثی برای خنک کردن استادیوم ها بهره بگیرد تا دمای استادیوم از ۲۷ درجه سلسیوس بالاتر نرود. هشت ورزشگاه، میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ قطر از فناوری خنک کننده بهره می برند. این تجربه ای فوق العاده خواهد بود و برای نخستین بار در تاریخ جام جهانی، بازی ها در شرایطی برگزار می شود که هوا تنظیم شده است. روش هایی که برای خنک کردن ورزشگاه های جام جهانی به کاررفته، ۴۰ درصد از دیگر فناوری ها مقاوم تر است. استادیوم ها تنها دو ساعت پیش از آغاز بازی خنک می شوند. همچنین دیگر ویژگی این فناوری، طراحی آن است که چرخشی بوده و می تواند هوای خنک را درون ورزشگاه نگه دارد و هوای گرم را از ورزشگاه خارج کند.
قطرپیش ازاین، درهیچ دوره ای از دوره های جام جهانی فوتبال حضور نداشته و این، بیست و دومین مسابقات جام جهانی است که در قطر برگزار می شود. فیفا درشرایطی به میزبانی قطر درجام جهانی ۲۰۲۲ رأی داده که آمریکا، کره جنوبی، ژاپن و استرالیا هم برای میزبانی جام جهانی فوتبال اعلام آمادگی کرده بودند. همگان تا دقایق آخربا توجه به وسعت کم قطر و شرایط نامطلوب آب و هوایی،شانس سایر نامزدهای میزبانی را بیشتر می دانستند؛ اما درنهایت، قطر به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ انتخاب شد. این را هم باید اضافه کنیم، جام جهانی فوتبال که در قطربرگزار می شود،شبیه به هیچ یک ازجام های جهانی پیشین نخواهد بود. پولی که برای ورزشگاه ها و زیر ساخت ها هزینه شده، سرسام آور وحدود ۱۴۰میلیارد پوند برابر با 200 میلیارد دلار است. این پول به ساخت هفت ورزشگاه در زمین های شنی اطراف دوحه کمک کرده است. اصلی ترین و پرزرق و برق ترین ورزشگاه، ورزشگاه لوسیل است که میزبان ۱۰ بازی ازجمله فینال جام جهانی درتاریخ ۱۸دسامبرخواهد بود؛ بنایی با ظرفیت ۸۰ هزار نفر، برخاسته در دل صحرا، با طرحی شبیه به فانوس سنتی پیچ درپیچ یا کاسه آشپزی. درمجموع، قطر توانسته است با هدایت ومدیریت صحیح منابع خدادادی گازی، نماد اتصال قدرت دیپلماسی انرژی با ورزش باشد که این موضوع را می توان در برگزاری بزرگ ترین و مهم ترین رویداد ورزشی جهان درجام جهانی فوتبال 2022 دید؛ امری که جاه طلبی های این کشور کوچک را به رخ جهانیان می کشد.
مدیرعامل نفت مسجدسلیمان:
بدون شک، نفت مسجدسلیمان را باید خبرسازترین تیم لیگ بیست و دوم بدانیم؛ تیمی که تا اینجای کار، هم با نتایج خوبش درهفته های ابتدایی همه را شگفت زده کرد وهم با باخت های سنگین سریالی، تعجب همه را برانگیخت و درحالی که می رفت تا قبل از اتمام نیم فصل، سرمربی خود را تغییر دهد، در نهایت تصمیم بر این شد تا این اتفاق رقم نخورد. البته دراین بین، شایعاتی مثل اعتصاب بازیکنان نفت نیز به گوش رسید که طی مصاحبه های اخیرمسؤولان این باشگاه تکذیب شد. در عین حال هدایت یزدی، مدیرعامل تیم مسجدسلیمان درخصوص وضعیت این روزهای نفت توضیحاتی ارائه کرده که اهم آن را با هم می خوانیم.
همه می د انند که ما از آن دسته تیم هایی هستیم که منابع مالی اش محدود و اندک است وهمان منابع اندک را هم به موقع تزریق نمی کنند که این موضوع در روند تیم اختلال ایجاد می کند. بیشتر تیم ها با شرایط مالی خوب درمسابقات حضور پیدا کرده اند، حتی خیلی از آنها در اردوی خارج از کشورهستند؛ اما برای ما به دلیل عدم پرداخت حقوق بازیکنان، تمرین های تیم تعطیل شده که بزودی این مشکل حل می شود.
مسؤولان استان خوزستان بیشتر همت کنند
از مسؤولان استانی تقاضا می کنم همت بیشتری به خرج بدهند ومنابع مالی مناسب را برای تیم محبوب، پرهوادار و ریشه دار نفت مسجدسلیمان فراهم کنند تا مشکلاتمان کمتر شود و بتوانیم آماده سازی تیم را از سر بگیریم.
مشکلات اداری همه چیز را خراب کرد
بازهم تاکید می کنم که ما برنامه ریزی لازم را انجام داده بودیم؛ اما شرایطی که پیش آمد و تعطیلی چند روزه و مشکلات اداری، همه چیز را خراب کرد تا پول به باشگاه تزریق نشود. وظیفه خود می دانم که از بازیکنان و کادر فنی که تا هفته قبل به شکل جدی کنار من بودند، تشکر کنم. آنها تا الان با مشکلات مالی باشگاه ساخته اند که انشاالله درادامه نیزهمه دست در دست هم شرایط را به گونه ای فراهم می کنیم که دیگر به چنین مشکلاتی بر نخوریم.
اگر همه چیز آنطور که انتظار داریم، پیش برود،قصد داریم اردوی چند روزه ای در تهران داشته باشیم. اولین شرط برگزاری این اردو، تامین منابع مالی است. باید این اتفاق زودتر بیفتد؛ چرا که اگر تاخیری ایجاد شود، شرایط از وضعیت کنونی اش نیز سخت تر خواهد شد. باید هر چه زودتر نگرانی بازیکنان، کادر فنی، هواداران و مجموعه همکاران ما در باشگاه نفت حل شود.
از مردم فهیم مسجدسلیمان، هواداران پرشور نفت و بازیکنان این تیم عذرخواهی می کنم که نتوانستیم شرایط را به شکلی پیش ببریم که خیال آنها راحت باشد. متاسفانه منابع مالی کافی را فراهم نکردیم و این باعث شد روند تیم خوب پیش نرود؛ اما به یاری خدا و تلاش بچه ها هرچه سریع تر از این بحران خارج می شویم.
پیروزی با اختلاف 129 گل !
تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در هفته پنجم لیگ برتر، مهمانش سپهرداد تهران را با نتیجه عجیب و درعین حال پرگل 148 بر 19 در هم کوبید. تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان در ورزشگاه ۱۷ شهریور آبادان، میزبان تیم سپهر داد تهران بود که در کوارترهای اول و دوم به ترتیب با نتیجه ۴۳ بر ۶ و ۴۳ بر چهار حریف خود را از پیش رو برداشت. این تیم در کوارترهای سوم و چهارم نیز به ترتیب با نتایج ۳۶ بر یک و ۲۶ بر هشت پیروز شد. تیم بسکتبال بانوان پالایش نفت آبادان با این پیروزی هشت امتیازی شد و در رده سوم جدول رده بندی مسابقات لیگ برتر بسکتبال بانوان کشور قرار گرفت.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات